Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Λαμπριάτικα μεζεδάκια

Posted by sarant στο 11 Απριλίου, 2015


Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη εξήγηση ο τίτλος του σημερινού άρθρου, το μόνο δίλημμα που είχα ήταν αν θα τα αποκαλέσω πασχαλιάτικα ή λαμπριάτικα τα μεζεδάκια μας. Έφτιαξε κι ο καιρός κι έτσι δεν θα το ψήσουμε το αρνί στο τζάκι, που έλεγε κάποιος.

* Μου στέλνει ένας φίλος ένα άρθρο με τίτλο «Ένα άστρο γεννιέται μπρος στα μάτια των αστρονόμων» και αναρωτιέται αν στέκει ο τίτλος εφόσον το άστρο αυτό βρίσκεται σε απόσταση 4.250 ετών φωτός -τι λέτε εσείς;

* Μεταφραστικό μαργαριτάρι από την Αυγή σε άρθρο για την κατάσταση στη Γαλλία: Πρώτος σταθμός για την πάλη του κόσμου της εργασίας θα είναι οι εθνικές κινητοποιήσεις των συνδικάτων την προσεχή εβδομάδα εν όψει της συζήτησης στη Σύγκλητο του νόμου Μακρόν.

Τι δουλειά έχει η Σύγκλητος (και ποια Σύγκλητος τάχα;) με τη συζήτηση νομοσχεδίων; Καμία. Στη Γαλλία έχουν δύο νομοθετικά σώματα, Βουλή και Γερουσία, και ένα νομοσχέδιο πρέπει να συζητηθεί και να εγκριθεί και από τα δύο.

Η Γερουσία στα γαλλικά λέγεται Sénat (στα αγγλικά Senate), όπως και η Σύγκλητος της αρχαίας Ρώμης, κι έτσι εξηγείται το μαργαριτάρι, που πάντως δεν δικαιολογείται από κάποιον που γράφει άρθρο για τη Γαλλία.

* Το επόμενο απόφευγμα το κλέβω από τη Λεξιλογία, όπου το επισήμανε ο φίλος Δρ. Ζίμπενμαλ. Άρθρο του Ανδρέα Δρυμιώτη στην Καθημερινή, με τίτλο «Αντιμέτωπος με τη βλακεία, ακόμα και ο ίδιος ο Θεός είναι αβοήθητος», ξεκινάει ως εξής:

Ε​​δώ και πολλά χρόνια έλεγα στους συνεργάτες μου ότι «δεν υπάρχει άμυνα στη βλακεία», μέχρι που ανακάλυψα την εβραϊκή παροιμία του τίτλου, η οποία αποδίδει το ίδιο νόημα πιο δυνατά και πιο παραστατικά. […]

Δεν είναι η πρώτη φορά που επώνυμο απόφθεγμα αποδίδεται σε εβραϊκή (ή άλλοτε σε κινέζικη) παροιμία, αλλά αυτό εδώ θα περίμενα να είναι γνωστό. Αλλά πιο καλά τα λέει ο Δρ. Ζίμπενμαλ:

Ο Ανδρέας Δρυμιώτης είναι «πληροφορικάριος». Ίσως δικαιολογείται λοιπόν να μην γνωρίζει την περίφημη φράση που ο Σίλερ βάζει στο στόμα του επικεφαλής των Άγγλων, του Τάλμποτ, στην Παρθένο της Ορλεάνης: Mit der Dummheit kämpfen Götter selbst vergebens, εξίσου γνωστή στα αγγλικά ως Against stupidity the gods themselves contend in vain.

Λιγότερο τον δικαιολογώ να μην έχει διαβάσει το κορυφαίο (κτγμ) μυθιστόρημα του Ισαάκ Ασίμοφ με τον τίτλο The Gods Themselves, τίτλο που ο ίδιος ο συγγραφέας αποδίδει στη φράση του Σίλερ.

Αλλά πληροφορικάριος και να μην γκουγκλίζει καν; Πέρα από τα άρθρα στη Wikipedia, μόνο στη Λεξιλογία θα έβρισκε τρεις σκόρπιες αναφορές (που έγιναν τώρα τέσσερις).

Και μια και αναφέρθηκε, το μυθιστόρημα του Ασίμοφ στην ελληνική του μετάφραση είχε τίτλο «Ακόμα και οι θεοί», ενώ ολόκληρη η μετάφραση του ρητού του Σίλερ ήταν: Ενάντια στη ηλιθιότητα ακόμα και οι θεοί μάταια αγωνίζονται.

* Εξίσου μάταιη φαίνεται και η μάχη με τα αποφεύγματα, πάντως, ένα κακό που έχει θεριέψει εξαιτίας του Διαδικτύου. Τελευταίο κρούσμα: γραμματόσημο των ΗΠΑ με έναν στίχο που τον αποδίδει στη Μάγια Αγγέλου ενώ ανήκει σε άλλον ποιητή! Όπως θα διαβάσετε, η λάθος απόδοση στην Αγγέλου είναι διαδικτυακό φρούτο.

* Λάθη στα σουπεράκια συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες, ακόμα και στο αξιοσέβαστο BBC. ‘Ετσι, ο τίτλος της είδησης για την επανεκκίνηση του επιταχυντή αδρονίων, αφού έγινε ένας μοιραίος αναγραμματισμός στη λέξη Hadron, εμφανίστηκε ως Hardon collider restart, όπου hard-on είναι βεβαίως η στύση. Περισσότερα, εδώ.

* Μια και το έφερε η κουβέντα, παρόμοιο λάθος πληκτρολόγησης που να δίνει πονηρό αποτέλεσμα είχα συναντήσει παλιά, όταν μεταφράζαμε διακηρύξεις διαγωνισμών. Μια πολύ συχνή φράση ήταν ότι ένα από τα κριτήρια για την ανάθεση της σύμβασης είναι και οι «πίνακες προμετρήσεων». Και όπως το Ρ στη γραφομηχανή και στο πληκτρολόγιο είναι δίπλα στο Ε, τύχαινε κάποτε να γίνει το λαθάκι, οπότε αποκτούσε νέα σημασία η φράση «θα τις βγάλουμε να τις μετρήσουμε». Θα υπάρχουν βέβαια κι άλλα παραδείγματα.

* Η σωρεία των σορών συνεχίζεται. Στην είδηση για την αυτοκτονία του δημάρχου της Τουρ, διαβάζουμε στο in.gr ότι: Η σορός του πρώην δημάρχου της γαλλικής Τουρ Ζαν Ζερμαίν βρέθηκε στο σπίτι του, την ημέρα που κανονικά θα εμφανιζόταν στο δικαστήριο ως κατηγορούμενος….

Καταντάει και μακάβριο. Δεν είναι πολύ πιο στρωτό, αν δεν θέλετε πτώμα, να πείτε «Νεκρός βρέθηκε στο σπίτι του ο Ζαν Ζερμαίν, πρώην δήμαρχος κτλ.»;

Σε άλλο κοτσανολίβαδο η είδηση ξεκινάει περίπου έτσι όπως σύστησα, αλλά μετά εμφανίζεται και η απαραίτητη σορός -προφανώς έχουν βάλει ποσόστωση. Και το «περίπου έτσι» είναι το εξής: Ο πρώην Γάλλος δήμαρχος Τουρ Ζαν Ζερμαίν βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του…

Κι όμως, δεν του αφαιρέσανε την ιθαγένεια!

Πολλά θα μπορούσε να σχολιάσει κανείς στα ειδησάκια αυτά. Θα περιοριστώ σε δύο.

Καταρχάς, σε αναφορές όπως «του πρώην δημάρχου της γαλλικής Τουρ Ζαν Ζερμαίν», δεν είναι πάντοτε σαφές αν παρατίθεται μόνο το όνομα της πόλης (υπάρχουν πόλεις με πολυλεκτικό όνομα), όπως επίσης δεν είναι σαφές πού αρχίζει το όνομα του προσώπου (π.χ. «του αμυντικού της Άρσεναλ Σαράντι Μαρσελίνιο»: πώς τον λένε τον παίχτη αν δεν είμαστε ποδοσφαιρόφιλοι να ξέρουμε ότι υπάρχει Άρσεναλ Σαράντι;).

Δεύτερον, στο πρώτο άρθρο διαβάζουμε ότι: Η πόλη για καιρό περιοριζόταν στο να βλέπει τους γάμους ως κιτς ή γκραν γκινιόλ διοργανώσεις, όπως αναφέρει η Liberation…. Kάτι δεν μου πάει καλά εδώ, διότι στα ελληνικά «γκραν γκινιόλ» σημαίνει το τρομακτικό θέαμα, με σκηνές αιματηρών φόνων κτλ. και αυτό δεν ταιριάζει σε γαμήλιες τελετές. Στο γαλλικό κείμενο στο οποίο υποθέτω ότι στηρίχτηκε η αναφορά λέγεται ότι οι επικριτές του δημάρχου θεωρούσαν τους κινέζικους γάμους tendance grand guignol και νομίζω ότι αυτό σημαίνει φτηνό λαϊκό θέαμα -αλλά το θέμα αξίζει άρθρο, κάποτε.

* Το επόμενο μεζεδάκι φύτρωσε στο νεότερο μεγάλο κοτσανολίβαδο του ελληνικού Διαδικτύου. Σε άρθρο για ένα αρχαιολογικό εύρημα που υποτίθεται πως συνδέεται με τον Ιησού, διαβάζουμε ότι: βρέθηκε ένα οστεοφυλάκιο – με την επιγραφή: «Τζέιμς, ο γιος του Ιωσήφ, αδελφός του Ιησού».

Τζέιμς; Πάλι καλά που δεν έβαλε «Γιακουμής»! Ιάκωβος, παιδιά!

* Σχόλιο φίλου στο Φέισμπουκ που το αντιγράφω αυτολεξεί. Συμπυκνωμένη γνώση στο σημερινό επεισόδιο τού Eat&Fit του Σκάι: «τα σέσκουλα είναι ιδιαίτερα χόρτα που δίνουν πολύ ιδιαίτερη γεύση στο φαγητό». Αν απαγορεύσεις στους τηλεοπτικούς σεφ να χρησιμοποιούν τις λέξεις ιδιαίτερο και εξαιρετικό θα βραχυκυκλώσουν για πάντα, θα ανακατεύουν το φαΐ χωρίς να μιλάνε.

* Σοβαρό μεταφραστικό λάθος του in.gr σε ζόρικο λογοπαίγνιο του Γιάνη Βαρουφάκη, με παραλίγο πολιτικές προεκτάσεις. Ο Βαρουφάκης δήλωσε: We are prepared to make all sort of compromises, we are not prepared to be compromised. Αυτή η φράση μεταφράστηκε από το in.gr κατά τρόπο εντελώς αδέξιο -και ο μεταφραστής συναισθάνθηκε την ανεπάρκεια της απόδοσής του αφού θεώρησε αναγκαίο να παραθέσει και τη φράση του πρωτοτύπου:
Και κατέληξε λέγοντας, σε ελεύθερη απόδοση: «Αλλά επιτρέψτε μου να είμαι πολύ ακριβής σε αυτό: Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε κάθε είδους συμβιβασμούς, αλλά όχι να συμβιβαστούμε». (We are prepared to make all sort of compromises, we are not prepared to be compromised).

Αυτό όμως αγαπητέ, δεν είναι «ελεύθερη απόδοση», είναι λάθος κατά λέξη απόδοση. Το πρόβλημα δημιουργείται από το ρήμα compromise, που δεν έχει μόνο τη σημασία «συμβιβάζομαι» αλλά και την «εκτίθεμαι».

Μια καλή ελεύθερη απόδοση θα ήταν αυτή που προτείνει ο Νίκος Λίγγρης στη Λεξιλογία: Είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε υποχωρήσεις αλλά όχι να υποχωρήσουμε άτακτα.

kurd2* Μνημειώδης μεταφραστική γκάφα του Μέγκα, στο ρεπορτάζ από την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα. Πήρε το λόγο ένας Κιργίζιος φοιτητής και μίλησε στον Τσίπρα στα ελληνικά. Και το Μέγκα, χωρίς να προσέξει τα εμφανώς κεντροασιατικά χαρακτηριστικά του φοιτητή, τον μετέτρεψε σε Κούρδο, λες και δεν έχουμε δει ποτέ Κούρδους.
Και εδώ το βιντεάκι με το απόσπασμα από το δελτίο.

* Αν είχατε απορία ποια είναι η κορυφαία θεατρική σκηνή της Νομανσλάνδης, η Καθημερινή φρόντισε να σας τη λύσει.

Σε άρθρο σχετικά με την κακή κατάσταση του μνημείου του Ευρώ στη Φρανκφούρτη, διαβάζουμε: Πολλοί ντόπιοι δεν κρύβουν τη δυσαρέσκεια που τους προκαλεί το καλλιτέχνημα. «Πιστεύω ότι απλά πρέπει να το γκρεμίσουμε», λέει χαρακτηριστικά ο Ολιβερ Ρίς, καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Σάουσπιλ, o οποίος καθημερινά αντικρίζει το άγαλμα από το παράθυρό του.

Δεν υπάρχει, βέβαια, θέατρο Σάουσπιλ, παρά μόνο στη Νομανσλάνδη. Πρόκειται για το Schauspieltheater, Θέατρο Δραματικής, ας πούμε, ή Θέατρο Ηθοποιίας, που είναι γενικός όρος. Στα Γερμανικά, υπάρχουν Musiktheater, Tanztheater, Figurentheater κ.α., όσο κι αν πλέον η λέξη Theater σημαίνει, όπως και σε μας, το Θέατρο Δραματικής, επισημαίνει ο φίλος που έστειλε το μεζεδάκι.
* Σε άρθρο για τους πρόσφυγες που ξώκειλαν στη Γαύδο, διαβάζω ότι μεταφέρονται «στην πρωτεύουσα της Γαύδου». Σας φαίνεται σωστό; Πώς αλλιώς να το λέγαμε;
* Σε μάστιγα του Διαδικτύου εξελίσσονται οι διάφορες λίστες περί πάντων και άλλων τινών. Πάντως, υποψηφιότητα για το βραβείο Τσαπατσούλιτζερ βάζει άρθρο που απαριθμεί δέκα «τρελά πράγματα» που (νομίζει ότι) δεν ξέρουμε για τη Ρωσία.
Αν και όλο είναι κακογραμμένο ή πιο σωστά κακομεταφρασμένο (για παράδειγμα, δείτε το 9, όπου βαρέθηκα να μετράω ασυναρτησίες και λογικά άλματα), το βραβείο πηγαίνει στην τελευταία παράγραφο, όπου μαθαίνουμε για τα υπόγεια πολυβολεία που έχουν οι δαιμόνιοι Ρώσοι: Η γραμμή 2 του Μετρό αποτελεί το καλά φυλαγμένο μυστικό της Ρωσίας, καθώς σύμφωνα με αναφορές οδηγεί στην περιοχή Ramenki της Μόσχας. Η συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί μια υπόγεια πόλη με πολυβολεία που μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερους από 30.000 κατοίκους σε περίπτωση κάποιας καταστροφής ή πολέμου.
Υπόγεια πολυβολεία βεβαίως δεν έχουν νόημα -αλλά, βλέπετε, η λέξη bunker έχει δυο σημασίες, υπόγειο καταφύγιο και πολυβολείο. Ε, τι φταίει κι ο συντάκτης; Άτυχος ήταν, διάλεξε λάθος.
dixan* Και κλείνω με Τζήμερο, το κόμμα του οποίου κυκλοφόρησε το αφισάκι (ή όπως αλλιώς θα το πούμε) που βλέπετε αριστερά.
Φυσικά πρόκειται για μια ακόμα υπερβολή: υπάρχουν στον «πολιτισμένο κόσμο» πανεπιστήμια όπου η είσοδος «στους χώρους» γίνεται με επίδειξη κάποιας κάρτας, υπάρχουν και άλλα όπου μπαίνεις χωρίς κανέναν έλεγχο. Άλλωστε, υπάρχουν «χώροι» και «χώροι», αλλιώς μπαίνεις στην πανεπιστημιούπολη (στο κάμπους: συνήθως χωρίς έλεγχο), αλλιώς στα κτίρια, αλλιώς στις αίθουσες των κτιρίων -και υπάρχουν και στα ελληνικά πανεπιστήμια χώροι πολύ καλά φυλασσόμενοι.
Αλλά ο λόγος που βάζω τη τζημεριά δεν είναι για να το συζητήσουμε τώρα (που οπωσδήποτε μια συζήτηση χρειάζεται να την κάνουμε, διότι δεν νομίζω να είναι πολλοί εκείνοι που μένουν ικανοποιημένοι με το να μένουν τα πανεπιστήμια στο έλεος κάθε χουλιγκάνου).
Βάζω τη τζημεριά, διότι πολύ μου άρεσε η ατάκα φίλου στο Φέισμπουκ, που έχει και κάποια σχέση με το κλίμα των ημερών: Θε μου τι καθόμαστε και κουβεντιάζουμε, ο τύπος είναι το ισοδύναμο του μισομεθυσμένου ξερόλα μυθομανούς μπατζανάκη σε πασχαλινό γεύμα.
Βρίσκω εξαιρετικά πετυχημένο τον χαρακτηρισμό, όπως και βγαλμένη από τη ζωή τη φιγούρα του μισομεθυσμένου μυθομανούς κτλ. Εύχομαι καλή Ανάσταση, κι αν στο πασχαλινό σας τραπέζι καθίσετε πλάι στον ξερόλα μπατζανάκη φροντίστε να του γεμίζετε ταχτικά το ποτήρι!

 

235 Σχόλια to “Λαμπριάτικα μεζεδάκια”

  1. LandS said

    όπου hard-on είναι βεβαίως η στύση

    Για να το θέσουμε ευπρεπώς. 🙂

  2. LandS said

    Που να δείτε τα αποτελέσματα που αποκλίνουν εμφανώς από τις πεοβλέψεις.

    Ναναι καλά ο αυτόματος διορθωτής

  3. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    Νίκο, από επαγγλεματική περιέργεια ρωτώ. Ως «Πίνακες προμετρήσεων» αποδίδατε το B.O.Q (‘s) Bill of Quantities ?

  4. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    Αν η απάντηση στο 3. είναι «ναι», να προτείνω το εναλλακτικό, καθιερωμένο παρά τοις τεχνικοίς και εργολάβοις, «Δελτία Ποσοτήτων» που δεν έχει και φόβο να παρορθογραφηθεί σε πέος… 🙂
    (τώρα θα με πεις, πώς θα ξεχωρίσει η προμέτρηση από την επιμέτρηση; αλλά αυτό είναι αλλουνού παπά βαγγέλιο)

  5. LandS said

    Στη Χώρα. Αν συνηθίζεται για μικρά νησιά.

  6. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    5: Συμφωνώ.

    3-4: Μήπως θυμάμαι; Πάντως ήταν στάνταρ φράση, έτσι τόχαμε βρει έτσι το βάζαμε 🙂

  7. LandS said

    Πούναι οι άλλοι ρε; Εκκλησία πήγανε;

  8. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    Mε το γνωστό συμπάθιο που σου έχω κύρ-Γιάνη αλλά αν όντως το είπες επιλέξει: «We are prepared to make all sort of compromises, we are not prepared to be compromised» είπες μεγάλη κοτσάνα. Αυτό το «all sort of» δηλαδή ,χαλάει όλη τη μαγιά. Αν κάποιος κάνει all sort of compromises ΔΕΝ γίνεται στο τέλος να μη βγει compromised…

  9. physicist said

    Ο τίτλος του άστρου που γεννιέται μπρος στα μάτια των αστρονόμων είναι μεν επιστημονικώς ανακριβής αλλά ανταποκρίνεται στην ομορφιά που έχει η εμπειρία να βλέπει κανείς το γεγονός να εκτυλίσσεται. Ποιητική άδεια είναι, παιδιά, να μη γίνουμε νευρωσικοί με την ακριβολογία, άνθρωποι είμαστε.

    Καλημέρα!

  10. LandS said

    Ένας από την Αραπιά, οι άλλοι δύο από τη Δύση. Και ένας που δεν πήγε εκκλησία.

  11. cronopiusa said

    Καλή σας μέρα

  12. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    10. To ιστολόγιο έχει θρήσκους ανθρώπους κύριε! (…της θρησκείας της μουργέλας… 😆 )

  13. sarant said

    Μεγασάββατο είναι, πάντα έχουμε απουσίες τέτοιες μέρες 🙂

  14. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    Mε αφορμή τη «συντριβή των σοσιαλιστών» στη Γαλλία ,που γράφει η Αυγή, έμαθα σήμερα το πρωί ότι ο Ολάντ ζει! (σαν το Μεγαλόξαντρο ένα πράμα…) Πούλησε 30 αερόπλανα Nτασώ, τρεζ επιτετίκ! στους Ινδούς. Very very nice tis french eeeroplaane sir! Will fly high high, throw many bombs on Pakistanis brothers. Maaany many bombs, yes sir! yes sir! Very nice French.Very nice!

  15. Λ said

    Καλημέρα, εγώ το πολυβολείο το ξέρω pill-box και θυμάμαι τις ιστορίες για τους θρυλικούς μαχητές που πήγαιναν στα πολυβολεία έρποντας για να ρίξουν μέσα χειροβομβίδα αφαιρώντας τη ζωή του πολυβολητή και τη δική τους μαζί. Αργότερα έμαθα από δυτικές πηγές ότι δεν είχαν επιλογή γιατί αν πήγαιναν πίσω θα τους σκότωνε ο δικός τους διοικητής

  16. spiral architect said

    Εδώ είμαστε βρε, κάποιοι δουλεύουν. 🙄
    Καλή Ανάσταση σε όλους.
    (o Χριστός αναστήθηκε αλλά έχει πρεσβυωπία)

  17. Παίρνω το ποπκόρν μου και ετοιμάζομαι να δω τη σύγκρουση Φυσικού-Κιντ με τον πρώτο να υπερασπίζεται τον Βαρουφάκη* 🙂
    Κιντ, ακόμα να γεμίσεις την καμήλα;

    * Ήμουν σίγουρος ότι το τελευταίο μισάωρο τον είχα πετύχει να του βγάζει το καπέλο για τη συγκεκριμένη φράση σε κάποιο άλλο νήμα. Μετά από δέκα λεπτά άκαρπης αναζήτησης αναρωτιέμαι αν το είδα στον ύπνο μου.

  18. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    16. Όχι ρε φίλε! Ο Πάουελ είναι ,ε; (που είσαι νιότη πόλεγες πως θα γενόμαν αφεντικό (έστω αναπληρωτής..) στον Παράδεισο…)

  19. physicist said

    #17. — 😀 😀 😀

    Εμένα μ’ άρεσε πολύ η ατάκα του Βαρουφάκη, όπως έγραψα σε προχτεσινό σχόλιο που πέρασε απαρατήρητο στον φίλο μας στην Αραπιά. Κόντρα όμως δεν έχει σήμερα, καθόσον έφτιαξε επιτέλους ο καιρός και είναι ώρα να βγούμε έξω!

  20. spiral architect said

    Μπράβο ρε Νίκο, ωραίο φινάλε! 🙂

  21. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    17. Mίστερ Παπαρδέλα (παπαρδέλες=ποπκόρν στο χωριό μου. 🙂 ) ξανατονίζω ότι το all sort of… είναι που με χαλάει. Χωρίς αυτό, μια χαρά και έξυπνη είναι η φράση. 😉

  22. Γς said

    9:
    Εντάξει μεγάλωσε τώρα,
    Είναι 4.250 ετών μανράχαλο αστέρι.
    Κι αυτό που βλέπουν οι αστρονόμοι είναι τα γεννητούρια του σαν σε βίντεο.

    Και είμαστε και τυχεροί που μας έφτασε νωρίς.
    Τι να πουν οι εσχατιες του σύμπαντος που θα περιμένουν εκατομμύρια και δισεκατομμύρια χρόνια;

  23. physicist said

    All sorts of compromises είπε, «ένα σωρό συμβιβασμούς» δηλαδή, όχι όμως οποιουσδήποτε συμβιβασμούς. Ντάξει είναι σ’ αυτά ο Β., τουλάχιστον τα Αγγλικά τα κατέχει πολύ καλά, και ευφράδεια έχει και γνώση των ιδιωματικών εκφράσεων.

  24. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    Το all sorts of δεν σημαίνει «οποιουσδήποτε συμβιβασμούς» ή «κάθε είσους συμβιβασμούς» ρε κουμπάρε; Θα μας τρελάνεις; Κάτι κατέχουμε και μεις οι ταπεινοί βεδουϊνοι από Εσπεράντο…

  25. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    Και τέλος πάντων, θα μπορούσε να έλεγε We are prepared to make compromises ή many compromises.

  26. alekos said

    Εξκιούζ μι, αλλά σε εφαρμογή του Νόμου του Μπούμερανγκ, από το δελτίο του Άλφα δεν είναι το στιγμιότυπο;

    Καλή Ανάσταση!

  27. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    Tώρα που το ξανασκέφτομαι Φυσικέ, έχεις δίκιο νομίζω ότι το «οποιουσδήποτε συμβιβασμούς» θα αντιστοιχούσε σε σωστά εγγλέζικα στο any compromise ή any sort of compromise και όχι τόσο στο all sorts of.
    Aνακαλώ λοιπόν, και μπράβο στον Gianis!! 🙂

  28. physicist said

    Κίντο, κατά τη γνώμη μου η έκφραση all sorts of X δεν σημαίνει οποιοδήποτε Χ, αδιακρίτως, όπως μοιάζει από κατά λέξη μετάφραση. Είναι μια χαλαρή έκφραση που θα πει ένα σωρό Χ, πολλά διαφορετικά Χ. You go to the market and you meet all sorts of people there; To solve the problem, I had to make all sorts of approximations.

  29. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    20: Είναι η καλύτερη μέθοδος, θαρρώ.

    26: Το στιγμιότυπο (βιντεάκι) είναι από το Μέγκα, η οθονιά μπορεί να είναι από το Άλφα, δεν την πήρα εγώ.

    Να δούμε κόντρα Κιντ-Φυσικού, με τον Φυσικό να υποστηρίζει τον Γιάνη, αυτό θα ήταν πρωτότυπο! 🙂

  30. physicist said

    Α, Κίντο, έγραφα το #28 παράλληλα με το δικό σου #27. Ωραία, χαίρομαι που πείστηκες ν’ ανακαλέσεις την κριτική σου στον Β. Πραγμαικό επίτευγμα όμως θα είναι να σε δω σε κάποια στιγμή να κάνεις την αντίστροφη μεταστροφή. 😛

  31. cronopiusa said

  32. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    30.Tην έκανα προψές, όταν κάποιος υποστήριζε πως η ορθογραφια του ονόματος είναι «προσωπική υπόθεση» και ανέφερε για παράδειγμα το Γιάνη. Υποστήριξα ότι δεν είναι έτσι (να αρχίσουμε να γράφουμε και Γιόργος ή Μοίτσως τότε…) και ότι το Γιάνης του Γιάνη είναι απλά ανύπαρκτος τύπος (θα το έλεγα-μετά από φάλαγγα- και «δηθενιά» ίσως…, αν δεν ήμουν τόσο πορωμένος Βαρουφικός… 😆 )

  33. spiral architect said

    O Ανδρέας Δρυμιώτης δεν είναι ένας απλός «πληροφορικάριος», αλλά ο γνωστός (μέχρι πρότινος) πρόεδρος της Delta Singular, που έχει φορτώσει 😉 όλο το Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ με το ηλεκτρονικό της πρωτόκολλο. Είναι η κλασσική περίπτωση όχι του ξερόλα μπατζανάκη, αλλά της κλαίουσας παντρεμένης της γνωστής ατάκας, που απ’ την μια λοιδορεί το Δημόσιο με τα άρθρα του και απ’ την άλλη κάνει νιτερέσα μαζί του, όχι για κάνα άλλο λόγο, αλλά γιατί αλλιώς θα το’ κλεινε το μαγαζί. 👿

  34. Λ said

    Bunker είναι το οχυρωματικό έργο και μπορεί να έχει θέσεις μάχης αλλά πολυβολείο σίγουρα δεν είναι ούτε οποιαδήποτε άλλη θέση μάχης . Ξέρω έχουμε πολλά τέτοια στην Παλιά Λευκωσία, στη μέση θα λεγα, της πόλης. Νικοκύρη νομίζω πρέπει να γίνει η διόρθωση.

    Και το pillbox χωρίς hyphenation.

  35. Γς said

    0, 1:

    >όπου hard-on είναι βεβαίως η στύση

    Και μόλις χτες έλεγα στο γιατρό μου, που μου έγραψε και για αιματοκρίτη στη γενική αίματος, ότι θα μπορούσαμε να τον υπολογίσουμε χωρίς αιμοληψία. Να φυγοκεντρούμε τον ασθενή [μαζί με το αίμα του]!

    Αλλά να επιταχύνουμε και το πέος [μαζί με του ασθενείς που έχουν προβλήματα στύσης];

    😉

  36. physicist said

    #32. — Δηθενιά είναι, αμ τι άλλο; 😉

  37. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    Να σε φυγοκεντράνε είν καλά. Όταν σε κεντρομολάνε αρχίζουν τα ζόρια…

  38. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    Κουίζ (πονηρό…) διά Δύτας και λοιπά θαλασσινά : Ποια δύναμη είναι μεγαλύτερη ; Η Φυγόκεντρος ή η Κεντρομόλος;
    (οι Φυσικοί μην πεταχτείτε…ε;)

  39. spiral architect said

    Δεν μιλώ …

  40. Πάνος με πεζά said

    Kαλημέρες και καλή Ανάσταση σ’ ολ’νούς !

    Πόλεις με πολλυσυλλεκτικό όνομα ! Πως λέμε «Εξ-αν προβάνς» !
    Τώρα, ειδικά για τη Γαύδο, όπου έχω πάει, έναν «κάπως» οικισμό έχει όλο κι όλο που έχει ένα σχολείο, και λέγεται Βατσιανά νομίζω. Μόνο πρωτεύουσα δε θα την έλεγες.
    Κι από λάθη πληκτρολόγησης, το πιο συνηθισμένο, ο τόνος που μπερδεύεται με το διπλανό του «λ» στο ρήμα «κάνω»,, με το γνωστό αποτέλεσμα…

    Αυτά και τρέχουμε για ψώνια..

  41. Γιατί είναι ειδικά για Δύτες και θαλασσινά; Να πω την αμαρτία μου, η μνήμη μου έχει ένα κενό όσον αφορά την κεντρομόλο.

  42. Γς said

    39:
    Ουτε εγώ

  43. Ηλεφούφουτος said

    Άντε επιτέλους, άνοιξε ο καιρός να πάμε για κανα προαναστασιμο τσιπουράκι μετά χταπόδεως.

    Το Σάουσπιλ θα το έλεγα συνώνυμο με το δικό μας «θέατρο» γιατί «θέατρο ηθοποιίας» ακούγεται αφύσικο αν όχι ταυτολογία σαν αυτή του μεταφρατζη του Βαρουφάκη.

    «… Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε κάθε είδους συμβιβασμούς, αλλά όχι να συμβιβαστούμε».

    Ο Θεός ξεχνά, μα δεν αλησμονά, που λέει κι ο Παντελής Ζερβός-πάτερ στη Μανταλένα.

    Άιντε και καλή Ανάσταση (γιατί για επανάσταση … άσ΄ το καλύτερα!)

  44. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    H συνηθισμένη στάνταρ «λάθος» απάντηση είναι: α) οι δυνάμεις είναι ίσες και β) η φυγόκεντρος δεν είναι δύναμη. Είναι ψευδοδύναμη (ή αδρανειακή δύναμη)
    Η σωστή απάντηση (αν και λίγο μακροσκελής…) από το παλικάρι εδώ:
    http://staff.washington.edu/aganse/blog/files/centrip.html

  45. Γς said

    0:
    >«θα τις βγάλουμε να τις μετρήσουμε». Θα υπάρχουν βέβαια κι άλλα παραδείγματα.

    Πολλά. Αλλά να ένα για την πεομέτρηση [εκτός πληκτρολογίου]

    Αφρικανική η χώρα και λόγω σλιμ [ετσι το λένε το Aids εκεί] τρεις πατριώτες μας μπαίνουν σε ένα φαρμακείο και προσπαθούν να συνεννοηθούν.
    -Κόντομς, προφιλάκτικς, καπότικς. Τίποτα όμως.

    Οπότε για να πουν ότι θέλουν να αγοράσουν τέτοια, ακουμπάνε τα πέη τους στον πάγκο μαζί με τα λεπτά.

    Κοιτάζει ο αφροφαρμακοποιός και το έπιασε αμέσως:

    Βάζει κι αυτός χρήματα και το [σαφώς μεγαλύτερο όλων] δικό του και
    …τους τα παίρνει όλα!

  46. 44 Αααα… χμμ… εξυπνάδες. Πάλι δεν καταλαβαίνω γιατί ήταν ειδικά για δύτες. Κοίτα να προσέχεις μη διαλυθεί η καμήλα από την φυγόκεντρο όσο γυρίζεις τη σούβλα εκεί κάτω 🙂

  47. spiral architect said

    Μέρες που είναι και το σηκώνουν και τα Μεγαλοσαββατιάτικα μεζεδάκια μας βάζω εδώ τον μέγα χόακα των ημερών:
    Πρόκειται για ντοκουμέντο από τα Αρχεία του Βατικανού.

    Στις 24 Απριλίου του 1915, δηλαδή πριν ακριβώς 100 χρόνια, λίγες ημέρες μετά το Πάσχα, ο τουρκικός στρατός σταύρωσε γυμνές τις γυναίκες των Αρμενίων. ….

    Διαβάστε και τα σχόλια …

  48. Pedis said

    Η Ανάσταση!

  49. vioannis said

    Ας προσθέσω δύο γραμματόσημα στη συλλογή.
    Γραμματόσημο της ΛΔ Γερμανίας του 1956 για τον Σούμαν με παρτιτούρα του Σούμπερτ. Τα ταχυδρομεία παραδέχτηκαν το λάθος σε λίγες μέρες τύπωσαν και κυκλοφόρησαν το σωστό (κάτω)

    Αντίθετα οι Ιρλανδοί εξακολουθούν να επιμένουν ότι το νησί δεξιά είναι η Κύπρος …παρμένη με ευρυγώνιο φακό. Το γραμματόσημο εκδόθηκε το 2004 με ευκαιρία την διεύρυνσης της Ευρώπης με τις δέκα χώρες, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος

    .

  50. spiral architect said

    Να μην έχει κάμερα με ευρυγώνιο ο ISS; 😀

  51. ΙΝ said

    Για τον spiral και τον… «χόακα» με τις σταυρωμένες δεν είναι ακριβώς χόαξ. Από χθες έχω σκιστεί να βάζω στο fb το εξής σχόλιο: Κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι αληθινή φωτογραφία, αλλά προέρχεται από μία ταινία που γυρίστηκε με βάση τη μαρτυρία μίας κοπέλας, Αρμένισσας, που έγραψε βιβλίο για τα όσα φρικτά έζησε στην περίοδο του διωγμού των Αρμενιών. Περισσότερες πληροφορίες εδώ: http://en.wikipedia.org/wiki/Ravished_Armenia

  52. spiral architect said

    @51: Αυτό λέω. Δεν τεκμαίρεται από πουθενά ότι η φωτό προέρχεται από κάποιον «τόπο μαρτυρίου Αρμενίων» αλλά -κατά πως λέει και ο Παπαϊωάννου στα σχόλια του tribune.gr- από ταινία, που την παραθέτει κιόλας.
    Έτσι όπως διαβάζει κανείς τη συγκεκριμένη ανάρτηση παρασύρεται.

  53. Όλα αυτά τα περί στύσεων, πεών κλπ. (από το σχόλιο 1 ήδη) πού ακριβώς κολλάνε;

  54. Ωπ, συγνώμη, τώρα είδα πού κολλάνε. Στο πρώτο διάβασμα κάποιος (η ταμπλ3τα; εσωτερικός τιμητής;) μου το είχε λογοκρίνει!

  55. Γς said

    Στον ..,.Hardon collider του άρθρου

  56. Γς said

    54:
    Μου ήρθες με καθυστέρηση

  57. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    Δε φταίνει οι Ιρλανδοί. Είναι η περίφημη Αρχή της Γεωγραφίας : Η Κύπρος κείται μακράν…

  58. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!\

    54: Ταμπλέτα με safe reading ενσωματωμένο 🙂

    51-52 Αυστηρά μιλώντας, χόακας είναι.

    49: Εντυπωσιάζομαι και που το είδαν και που το διόρθωσαν.

    33: Ε, ναι…

  59. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    Δύτη, πολύ παρεξηγιάρης είσαι… για καλό το έβαλα, επειδή είσαι ο κατεξοχήν ουμανιτέτοιος με φυσικομαθηματικές ανησυχίες και ως γνωστόν (όπως λένε οι κακές φυσικές γλώσσες) «μελετάς κρυφά».
    Υγ. Γκάμαλ γιοκ! Θα φάμε τετριμμένα πράγματα. Αρνί η ρίφι (δεν ξέρω ακριβώς) και αυγά.

  60. ΙΝ said

    Τώρα που κατάλαβε κι ο Άγγελος πού κολλάνε τα περί στύσεων κλπ ας βάλουμε κι αυτό το αθώο βιντεάκι https://m.youtube.com/watch?v=HWBYJ-wV_MA που έχει γίνει viral στο Μ. Δουκάτο (όσο μπορεί να γίνει viral κάτι που αφορά μάξιμουμ 200.000 ανθρώπους). Εκ πρώτης όψεως είναι ένας νεαρός που λέει πόσο πολύ αγαπά τα ζώα και ιδίως τα πτηνά και μπορεί να κάθεται με τις ώρες να εξηγεί στους ενδιαφερομένους τα πάντα για τις… χήνες. Κάτι ρωτά ο δημοσιογράφος που δεν ακούγεται καλά (ίσως, τι είδους χήνα) και απαντά: δεν έχει σημασία, το βασικό είναι [να είναι μία] χήνα. Haaptsach eng gans. Έλα όμως που gans στα Λουξεμβουργέζικα (ίσως και στα Γερμανικά, δεν το ξέρω) είναι, εκτός από χήνα, και αυτό ακριβώς που στα Αγγλικά το λένε hardon!

  61. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    60. Γκάιλ (Geil)

  62. Γς said

    Και τι λέει η Χήνα στον Χίνο όταν έρχεται;

  63. Γς said

    ουπς. στον Χήνο

  64. oxtapus said

    Reblogged this on Oxtapus *blueAction.

  65. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    62. Ήρθα! Έχεις τίποτε για φαϊ ρε παλιορεμπεσκέ;

  66. ΙΝ said

    47: Και φυσικά, το καλό σάιτ Hellenic hoaxes επιλήφθηκε ήδη: http://ellinikahoaxes.gr/2015/04/10/μέρες-που-είναι-ας-μάθουμε-την-αλήθεια/

  67. physicist said

    #44. — Μα ακριβώς αυτό λέει και το παλικάρι, δηλ. ότι η φυγόκεντρη είναι ψευδοδύναμη. Είναι, λέει, θέμα του συστήματος αναφοράς, όπως θα ισχυριζόταν κάθε συνεπής Νευτώνειος Φυσικός. Αλλά υπάρχει και η οπτική γωνία του Αϊνστάιν και του Μαχ: όταν στριφογυρνάμε πάνω στο γύρω-γύρω, όλα τα άστρα τ’ ουρανού στρέφονται στην αντίστροφη κατεύθυνση, και προκαλούν ένα πεδίο που μοιάζει με μαγνητικό πεδίο, προκαλώντας ακριβώς αυτό που ονομάζουμε φυγόκεντρη δύναμη. Αυτό το αποτέλεσμα προκύπτει μόνο στη Γενική Σχετικότητα του Αϊσντάιν, όχι στην απλούστερη, Νευτώνεια Θεωρία της Βαρύτητας. Έχουμε, λοιπόν, ένα απίστευτα όμορφο αποτέλεσμα: η φυγόκεντρη δύναμη είναι προϊόν της Βαρύτητας και της Ισοδυναμίας ανάμεσα στα συστήματα αναφοράς. Αντίστοιχα, ο Μαγνητισμός είναι επίσης σχετικισιτκή συνέπεια του ηλεκτρισμού. Νοιώθουμε την ισχύ της Θεωρίας της Σχετικότητας σε απλούστατες δραστηριότητες της καθημερινότητάς μας, χωρίς καμία ανάγκη να κινηθούμε με ταχύτητες κοντά στην ταχύτητα του φωτός!

    Απολαυστικός και παιδαγωγικός, όπως πάντα, ο Στήβεν Γουάινμπεργκ στο βίντεο που ακολουθεί — το συγκεκριμένο ζήτημα το συζητά γύρω στο ένατο λεπτό.

  68. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα, φυσικά και μη!

  69. …εμφανίστηκε ως Hardon collider …

    No wonder it took such effort for the massive collider to be erected!

  70. physicist said

    #69. — Actually, the big effort was not for erecting it vertically but rather for bending it on a closed loop. 😉

  71. I know, it had to fill a big hole in the ground!

  72. cronopiusa said


    Η πινακίδα της ημέρας είναι στα αρχαία Ελληνικά – και έχει ένα λαθάκι

    Recordando el futuro: Don Quijote y la sinestesia oculta del ajedrez


    Αρέκια «Μάγεμα η φύσις κι΄όνειρο» Δ.Σολωμού.

  73. 9,
    Συμφωνώ.
    Και ο ήλιος που βλέπουμε, με τα χιλιοτραγουδισμένα ηλιοβασιλέματα, καλημέρες, κλπ, ήταν εκεί που τον βλέπουμε πριν 8 λεπτά και κάτι.

  74. spiral architect said

    Οθονιά από το χθεσινό Μεγκαμού: Ρωμαίοι στρατιώτες γύρω από τον Εσταυρωμένο! 😀

  75. Νικος Κ. said

    Ο τίτλος: «ένα άστρο γεννιέται μπρος στα μάτια των αστρονόμων» είναι κατά τη γνώμη μου σωστός, καθότι τα μάτια των αστρονόμων βλέπουν τώρα τη γένεση του άστρου (γεγονός που συνέβη πριν από 4250 χρόνια).

  76. sarant said

    72 Και λαθάκι έχει (το R) και δεν μου ακούγεται πολύ σωστό.

  77. Αληθώς ο Κύριος (σχήμα πρωθύστερον)

  78. skol said

    Καλή Aνάσταση!
    Μια ερώτηση θα ήθελα να κάνω στους θετικούς του μπλόγκ. Βρίσκω στο δίκτυο πολλές αναφορές σε «μη εκτατό νήμα», σε ασκήσεις φυσικής ή και αλλού. Αν δεν με απατά η μνήμη μου θυμάμαι ότι πριν… αρκετά χρόνια το λέγαμε «στιβαρό νήμα». Πώς το θυμάστε εσείς;

    Το ερώτημα προέκυψε στην προσπάθειά μου να βρω μια απόδοση για το (in)extensibility. Πώς θα το πούμε, (μη)εκτατότητα; (ρεκόρ διαδοχικών συλλαβών που αρχίζουν με το ίδιο γράμμα! )

  79. Γς said

    0:
    > εν όψει της συζήτησης στη Σύγκλητο του νόμου Μακρόν.

    Και πήγε ο νους μου στο «μικρόν». Το ένα εκατομμυριοστό του μέτρου. Το χιλιοστό του χιλιοστού.

    Και ενώ παραμύθιαζαν τις κυρούλες στις τηλεπωλήσεις με τα καταπληκτικά δαχτυλίδια και σκουλαρίκια (ενώτια κοινώς) τόσων καρατίων, τώρα το έχουν ρίξει στα μικρά:

    -Απίστευτο! Καταπληκτική προσφορά από χρυσό ή με χρυσό ή σκέτο gold 10 micron.

    Και άντε η κυρα Κατίνα να καταλάβει ότι είναι γαλβανισμένος τενεκές με μια ασήμαντη φλουδίτσα χρυσού

  80. sarant said

    78 Ωραίο ρεκόρ

    79 Πάχος 10 μικρά, δηλαδή 0,01 χιλιοστό;

  81. Γς said

    80 β:
    Ε, ναι!

  82. Νικος Κ. said

    78: Το μη εκτατό νήμα νήμα είναι αυτό που δεν τεντώνει (σε αντίθεση π.χ. με το λάστιχο)
    Αναρωτιέμαι αν θα μπορούσαμε να αποδώσουμε το (in)extensibility ως ανελαστικότητα.

  83. Pedis said

    Μέρες που’ναι

    Israeli soldier: Palestinians are our training targets
    https://www.middleeastmonitor.com/news/middle-east/17910-israeli-soldier-palestinians-are-our-training-targets

    Iσραηλινός στρατιώτης: Οι Παλαιστίνιοι αποτελούν τους στόχους κατά την εκπαίδευσή μας

    Σε ένα άρθρο με τίτλο “Από μάχιμος στον ισραηλινό στρατό, πλέον αντιρρησίας συνείδησης”, η Haaretz αναφέρει ότι «μετά από δύο χρόνια στον ισραηλινό στρατό ο 21χρονος Yaron Kaplan, από την πόλη Lod, μετατρέπεται σε αντιρρησία συνείδησης και αρνείται να συνεχίσει να υπηρετεί λόγω της ισραηλινής κατοχής στη Δυτική Όχθη.»

    http://www.kar.org.gr/2015/04/08/i%CF%83%CF%81%CE%B1%CE%B7%CE%BB%CE%B9%CE%BD%CF%8C%CF%82-%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B9%CF%8E%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BF%CE%B9-%CF%80%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AF%CE%BD%CE%B9%CE%BF/

    Απροπό: στην Υεμένη δεν φαίνεται να συμβαίνει τίποτα το παράξενο ή το επιλήψιμο κατά τα διεθνή «ανεξάρτητα » μμε, οπότε «όλα καλά». Ναι;

  84. Λάμπροοοοοο!

    δεν θα κεράσεις κάνα πετσοκόκκαλο;

  85. Pedis said

    Κι άλλο ένα άσχετο:

    «Φάκελος Χομπσμπάουμ: Κολλημένος σαν μύγα στο χαρτί»
    http://left.gr/news/fakelos-hompsmpaoym-kollimenos-san-myga-sto-harti

    «Η ιδέα ότι οι ίδιοι οι Ναζί –ή οι υποστηρικτές τους στη Βρετανία– μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια άργησε να ωριμάσει στην κοινότητα της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών. Σε ένα γράμμα που κυκλοφόρησε σε όλους τους Aρχηγούς της Αστυνομίας, τον Μάιο του 1934, ο διευθυντής της ΜΙ5, Βέρμον Κελ εξηγούσε ότι ο φασισμός αποτελούσε, σε μεγάλο βαθμό, «μια φυσική αντίδραση στον κομμουνισμό». Αυτή η θεωρία, αν μια τόσο υπεραπλουστευτική σκέψη μπορεί να ονομαστεί έτσι, ήταν ευρέως διαδεδομένη στο Γουάιτχολ. »

    έλα!

    «Η Frances Saunders έγινε παγκοσμίως γνωστή, πέρα από τη στενή κοινότητα των ιστορικών, το 1999 με τη μελέτη της «Who paid the piper? CIA and the Cultural Cold War». Ήταν μια μελέτη-σταθμός, η οποία καθιέρωσε τη χρήση του όρου Πολιτισμικός Ψυχρός Πόλεμος, και η οποία αποκάλυπτε πώς στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου οργανώθηκε, με μυστικό οργανωτή τη CIA, ένα τεράστιο δίκτυο με εκδόσεις, εκθέσεις ζωγραφικής, θεατρικές παραστάσεις, υποτροφίες. Στόχος ήταν η προώθηση των αμερικανικών αξιών, ως αντίπαλο δέος στην ηγεμονίας της Αριστεράς και της ΕΣΣΔ στον χώρο του πολιτισμού. »

    Πάντως, το βιβλίο της Saunders ξεβρακώνει πολλούς χεσμένους πισινούς. Είναι αργά, αλλά ποτέ πολύ αργά.

  86. physicist said

    #78. — Αν ρωτάς πώς το θυμόμαστε να λέγεται, η απάντησή μου είναι δεν θυμάμαι. 🙂

    Αν ζητάς προτάσεις για την απόδοση του inextensible thread, θα μπορούσαμε να το πούμε και «νήμα σταθερού μήκους».

  87. spiral architect said

    @83: Τίποτα, τίποτα … 🙄 😛

  88. physicist said

    … ή νήμα αμετάβλητου μήκους αν θέλουμε ν’ ακούγεται λίγο πιο τεχνικό και κυριλέ. 😉

  89. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    30 – «Πραγμαικό επίτευγμα όμως θα είναι να σε δω σε κάποια στιγμή να κάνεις την αντίστροφη μεταστροφή.»
    Πρώτα θα αναστηθεί στ΄αλήθεια ο κυρ χριστός, και μετά θα το δείς αυτό, (μη σου πώ, οτι ούτε και τότε θα το δείς) ΠΩΡΩΣΗ ΛΕΜΕ, BARUF ΚΑΙ ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΣΤΟ ΜΠΛΕΝΤΕΡ!!!

  90. Pedis

    στο 83

    όταν τα δικά μας 18χρονα πάνε φροντιστηριο…

    http://www.theatlantic.com/photo/2015/04/future-soldiers-of-israel/389913/

  91. skol said

    82: Η ελαστικότητα (elasticity) είναι αρκετά διαφορετική έννοια.
    86,88: Καλές οι προτάσεις για το νήμα άλλα δεν βοηθάνε στην απόδοση της ιδιότητας (extensibility)

    Έχει ακούσει κανείς την «επιμηκυνσιμότητα»;

  92. physicist said

    #91. — Δεν θα επέμενα στη μονολεκτική απόδοση της λέξης extensibility, αφού οδηγεί σε αδόκιμους όρους όπως η επιμηκυνσιμότητα, που σε παίρνει δέκα λεπτά να τους γράψεις και είκοσι να τους προφέρεις. Είναι απλώς η μεταβλητότητα του μήκους, η δυνατότητα του μήκους ν’ αλλάζει. Από την άλλη μεριά, θυμάμαι μια συγγενική λέξη από τη Θερμοδυναμική: extensitivity, που πολύ ωραία την είπαμε εκτατικότητα και μια χαρά ακούγεται. Προσοχή, άλλο το ένα άλλο το άλλο, απλώς αναρωτιέμαι φωναχτά αν μπορεί να έρθει καμια έμπνευση από κει.

  93. skol said

    80α) Και στον πληθυντικό(εκτατότητες) με τέσσερα διαφορετικά φωνήεντα, και αν το τραβήξουμε άλλο λίγο, και με τα πέντε: «Πήρα δυο νήματα αλλά οι εκτατότητές τους δεν ήταν ικανοποιητικές!» 🙂

  94. Εκτασιμότητα, λοιπόν;

    (Μα, πάλι για το hardon collider συζητάμε… 😀 )

  95. physicist said

    #94. — Δύτη, είναι πολύ καλή πρόταση αλλά μου κολλάει στο εξής: η έκταση και η εκτασιμότητα έχουν μια συμπαραδήλωση της δυνατότητας να καλυφθεί επιφάνεια ή χώρος ενώ εδώ μιλάμε αποκλειστικά για μονοδιάστατο μήκος.

  96. Γς said

    91:
    >Έχει ακούσει κανείς την «επιμηκυνσιμότητα»;

    Οχι. Αλλά θυμάμαι τα σχετικά ε-μέλια με τα οποία μας βομβάρδιζαν πριν μερικά χρόνια.

    Κι ήταν μια φοιτήτρια που ισχυριζόταν ότι δεν είχε λάβει την εργασία που της είχα στείλει.

    -Κοίταξες το ταχυδρομείο σου;
    -Τι να κοιτάξω; Είναι γεμάτο με μηνύματα για να μεγαλώσω το πουλί μου!

  97. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    84 – Η πόρτα είναι ανοιχτή, όποιος θέλει κατσικάκι και λοιπές πασχαλιάτικες λιχουδιές, συν πολύ καλό κόκκινο κρασί που μου έφερε ένα φίλος πτέραρχος απο το αμπέλι του, είναι καλοδεχούμενος.

  98. Νεοκιδ L'errance d'Arabie said

    Eκτατοτητα παιδες. Υπαρχει παλαιοθεν. ( και μη πει κανεις οτι δεν την εχουν τα οθντκ λεξικα! Ουτε η ιδιοτιμη η ο τανυστης υπαρχουν στα λεξικα…:-)

  99. sarant said

    Μια χαρά είναι η εκτατότητα, έκτακτη. Ή αλλιώς: η εκτακτότητα της εκτατότητας δεν αμφισβητείται.

    83: Για την Υεμένη μπορεί να συζητήσουμε ουσουνούπου.

    85: Αυτό κάπου το είδα… α, στην Αυγή.

  100. Ευκαιρία λοιπόν να δημιουργήσουμε τη νέα μαθηματική θεωρία, όπου το μονοδιάστατο μήκος καλύπτει επίπεδα 🙂

  101. physicist said

    #100. — Μα και βέβαια το κάνει! Ένας τυχαίος βηματισμός χωρίς αποφυγή των προηγούμενων βημάτων (non-self-avoiding random walk) έχει τοπολογική διάσταση 1, είναι δηλαδή μονοδιάστατος, και μορφοκλασματική διάσταση 2, δηλαδή καλύπτει επιφάνεια!

    Δύτη διαβάζεις κρυφά, δεν χωράει αμφιβολία πλέον. 😛

  102. Αν διαφορίσεις τον βηματισμό, το ολοκλήρωμα θα σου βγάλει το εμβαδόν της επιφάνειας;
    (Προσπαθώ να σταθώ στο ύψος της φήμης μου 🙂 )

  103. skol said

    92: Σωστά, άλλο πράμα η εκτατικότητα.
    Θα έλεγα ότι μας έμεινε η εκτασιμότητα αλλά με πρόλαβε ο Δύτης!

  104. physicist said

    #102. — 😀

    Δεν διαφορίζεται ο ρουφιάνος, είναι γεμάτος kinks, kinky καταστάσεις. Έχουν κλάψει μανούλες μ’ όλην αυτήν την ιστορία με το Wiener process (όχι, δεν σημαίνει «Δίκη της Βιέννης»).

  105. Αχά! Βίνερ, ο θεμελιωτής της κυβερνητικής. Λοιπόν στο τέλος του λυκείου διάβαζα κάτι εγχειρίδια κυβερνητικής και θεωρίας πληροφοριών, θυμάμαι και το σύστημα κωδικοποίησης του Σάνον. Αλλά πρέπει να κάνω πολύ κρυφό διάβασμα για να θυμηθώ τι είχα μάθει τότε 🙂

  106. physicist said

    #105. — Μωρέ τα ξέρεις μια χαρά κι έχεις πάρει μυρωδιά πού να κοιτάς και πού να ψάχνεις άμα χρειαστείς … μπράβο!

  107. skol said

    95: Το extensibility πάντως δεν έχει να κάνει αποκλειστικά με μονοδιάστατη… εκτατότητα!

  108. Wiener process;
    Στη Γλασκώβη, πάντως, σηκώσαν ανάσταση

    Ο Γς θα τους τα προμήθευσε… 😎

  109. Ωραία, από Τρίτη που επιστρέφω έχει εξετάσεις οθωμανικής ιστορίας και ελπίζω να ανταποδώσω το μπράβο. Διαβάζετε κρυφά, φυσικοί και πολμήχ! :mrgreen:

  110. physicist said

    #107. — Ασφαλώς, έχεις δίκιο, απλώς σκεφτόμουν το νήμα, συγκεκριμένα. Κι ο Δύτης δίκιο έχει με την εκτασιμότητα, που μ’ αρέσει πολύ περισσότερο απ’ την εκτατότητα, αλλά να που ο Κίντος κι ο Νίκος λένε ότι η δεύτερη είναι πλέον καθιερωμένη, άρα τζάμπα πονοκεφαλιάζουμε.

  111. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    107. Για νήμα μίλησες. Μονοδιάστατο. Αλλά η εκτατότητα δεν είναι έτσι κι αλλιώς μονοδιάστατη κατ’ανάγκη. Μη εκτατό έλασμα ας πούμε.

  112. skol said

    110,111: Σας ευχαριστώ όλους λοιπόν και σας αφήνω απερίσπαστους στο διάβασμα της οθωμανικής ιστορίας!

  113. Γς said

    Εκτασιμότητα.
    Πολύ έκταση δώσατε στο θέμα.
    Τελειώνετε!

  114. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    109. EEE!! Πού πας έτσι;; Δώσε την ύλη ή έστω κανα ΣΟΣ! (σε ποια δυναστεία να επικεντρωθούμε;)
    (ωχχ…δυναστεία είπα…ναν σωστό; Κόπηκα από τώρα;;;;;)

  115. Μία αυτοκρατορία δεν άλλαξε ποτέ δυναστεία… μία! Ανεπίδεκτος…

  116. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    115. Ο γμτ! Mα τόση σταθερότητα πια ; (καλά ρε σύ. άκληρους ξέρω γω δεν είχαν; ίντριγκες; δολοφονίες, δηλητήρια, βοργιαστικές καταστάσεις ξέρω γω… τίποτα; Είμαι ανεπίδεκτος ε; 😦 )

  117. Γς said

    Τα μάρμαρα του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν. Πάει κι τελείωσε.
    Κάτι τέτοιο λέει κι άλλος ένας ηθοποιός [μετά τον Τζορτζ κλούνεϊ:

    -Μπλα, μπλα, μπλά. Πίριοντ!

    -Μπλα, μπλα, μπλα. Παύλα!

    Ο υποτιτλισμός στο MEGA TV, τώρα.

  118. Και γιατί όχι «ανέκτατο» (inextensible) και «το ανέκτατο» (inextensibility);

  119. spiral architect said

  120. ΝεοKid, δεν έβλεπες φαίνεται τον Σουλεϊμάν στον ΑΝΤ1 (ίσως δεν αναμεταδιδόταν στην Κύπρο), αλλιώς θα ήξερες το σεβασμό των Τούρκων για το αίμα της δυναστείας του Οσμάν, που δεν έπρεπε επ´ ουδενί λόγω να χυθεί — γί αυτό και τους πρίγκιπες τους έπνιγαν, τους δηλητηρίαζαν κλπ. αλλά δεν τους έσφαζαν!

  121. physicist said

    #118. — Άγγελε, ξέρεις τι μ’ ενοχλεί στο ανέκτατο, στην εκτατότητα και την εκτασιμότητα; Όχι κάτι γλωσσικό αλλά η ιδέα ότι θα μπουν σαν όροι-κουτιά, σαν τυποποιημένες εκφράσεις στο μάθημα της Φυσικής στα σχολεία, ενισχύοντας ένα φαινόμενο τυπολατρίας και προσήλωσης στις λέξεις. Αυτές οι λέξεις είναι αδιαφανείς: κρύβουν την απλή αλήθεια που λέει ότι το μήκος του νήματος δεν αλλάζει. Έτσι, ενισχύουν μια παθολογική κατάσταση στην εκπαίδευση της Φυσικής που την είχε επισημάνει ο Φάυνμαν και ίσως κι άλλοι πριν απ’ αυτόν. Οι μαθητές κολλάνε στις λέξεις. Ρωτάς π.χ. «γιατί πέφτει το νερό από τον καταρράκτη;» και λέει ο μαθητής «επειδή έχει υψηλή δυναμική ενέργεια». Πρόκειται για κενολογία, για λατρεία λέξεων και τύπων. Έτσι, με το να αποδώσουμε σ’ ένα νήμα «το ανέκτατο» (σαν να λέμε «το ακαταλόγιστο»), ξεχνάμε τι σημαίνει στ’ αλήθεια αυτό το πράγμα.

    Οπότε λέω ότι καλή είναι η άσκηση στα γλωσσικά αλλά αν μιλάμε για διδασκαλία της Φυσικής, τότε προτιμώ να εκφραζόμαστε περιφραστικότερα και να λέμε πράγματα με διαφανές περιεχόμενο.

  122. sarant said

    115 Tι άκληρους εφόσον και είχαν χαρέμια;

  123. (82) Το λαθάκι στη λατινοελληνική πινακίδα δεν είναι (κυρίως) το R, είναι το λΗφθέντες. Και λάθος θα χαρακτήριζα και το «δυόκυκλοι», όχι επειδή εμείς οι σημερινοί τα λέμε δίκυκλα, αλλά επειδή μάλλον δεν σχηματίζονταν στην αρχαιότητα σύνθετα με αυτούσιο το ‘δύο’ για πρώτο συνθετικό!

  124. Νόστιμο από το τουήτα:

    πασχαλινό έδεσμα για μαθηματικούς: συνπληνάντερο

  125. Φυσικέ, άλλη έσταση περίμενα από σένα: ότι δεν υπάρχουν ανέκτατα νήματα, άκαμπτες ράβδοι κλπ., παρά μόνο νήματα/ράβδοι που η επιμήκυνση/κάμψη τους είναι αμελητέα για τις δυνάμεις που υπεισέρχονται στο εκάστοτε πρόβλημα. Αφ´ής στιγμής όμως εξηγηθεί μια και καλή αυτό, νομίζω πως ακόμα και για αβαρή νήματα θα μπορούσαμε να μιλούμε, που φυσικά είναι απλώς βάρους αμελητέου για το συγκεκριμένο πρόβλημα. Αλλά σπεύδω να ομολογήσω ότι δεν έχω καθόλου διδακτική πείρα, και μάλιστα φυσικής!

  126. Γιατί δεν το λέμε ανελαστικό, το γμένο, να ξεμπερδεύουμε;

  127. physicist said

    Άγγελε, δεν θα ήταν σοβαρή ένσταση εκ μέρους μου, αφού για να λύσουμε ένα πρόβλημα πάντοτε πρέπει να κάνουμε ετούτη ή την άλλη εξιδανίκευση, κι αυτή του νήματος με σταθερό μήκος δεν είναι η πιο δραστική απ’ όσες κυκλοφορούν. Αλήθεια, πόση έκπληξη θα δοκίμαζαν οι περισσότεροι αν άκουγαν ότι κάτω από ορισμένες συνθήκες πτήσης ο αέρας μπορεί να θεωρηθεί ασυμπίεστο ρευστό;

  128. physicist said

    Όχι, Σκύλε, πρόσεξε: η ελαστικότητα αποδίδει στα υλικά ένα bulk modulus (αντίστροφη συμπιεστότητα, χοντρικά, βοηθάτε όσοι ξέρετε τον όρο στα Ελληνικά), που χαρακτηρίζει εξίσου την αντίδραση του υλικού τόσο σε εφελκυσμούς όσο και σε συμπιέσεις. Με το νήμα είναι αλλιώς: ακόμα κι ένα νήμα με μηδενική εκτασιμότητα παραμορφώνεται εύκολα κάτω από συμπιέσεις αλλά παραμένει απαραμόρφωτο κάτω από εφελκυσμούς.

  129. Ok, τόπιασα

    Κάτι θυμάμαι ακόμη από την Αντοχή Υλικών 😉

  130. 100, …να δημιουργήσουμε τη νέα μαθηματική θεωρία, όπου το μονοδιάστατο μήκος καλύπτει επίπεδα…

    Δύτα, έχει γίνει πριν από καιρό, απ’ τον Πεάνο!
    (Είχαμε δεν είχαμε, πάλι για πέη…)

  131. Νικος Κ. said

    Θα συμφωνήσω με τον Φυσικό στο σχόλιο 121.
    Το πρωτεύον είναι να μη δημιουργούμε σύγχυση στους μαθητές ή να μην τους οδηγούμε στη θεοποίηση μιας (συχνά ακατανόητης γι αυτούς) ορολογίας. Από αυτήν την άποψη ένα νήμα σταθερού μήκους φθάνει και περισσεύει.

  132. ΚΑΒ said

    Άραγε εδώ είδαμε φως;

  133. 118,

    …ή «μη εκτατό» όπως μη γραμμικό (non-linear), μη νευτωνικό (non-newtonian) κ.ά.

  134. sarant said

    123 Καλά λες.

    130 Όλο εκεί πάει το μυαλό σου 🙂

  135. skol said

    118: Έχω την εντύπωση ότι αυτός ο τρόπος παραγωγής αφηρημένων εννοιών με ουσιαστικοποίηση επιθέτων αποφεύγεται πλέον, τουλάχιστον όταν πρόκειται για τεχνική ορολογία.
    Μου θύμισες το συμβιβαστό της Μηχανικής: «Εξισώσεις συμβιβαστού των παραμορφώσεων» λέγαμε, αντί για εξισώσεις συμβατότητας (combatibility equations) που μου φαίνεται πιο στρωτό.

  136. Pedis said

    Πού ‘σαι σκύλε: διαφήμιση για βουτυρομπεμπέδες που θέλουν να γίνουν «άντρες» διότι τους «φεύγει το κλανίδι» (που λέγε και η γιαγιά μου) στη σκέψη και μόνο να πάνε με το δίκαιο δηλ. να γίνουν αρνητές διάπραξης εγκλημάτων πολέμου. Αυτοί είναι όσοι έχουν αρχίδια και ωοθήκες βαρβάτες.

  137. Pedis said

    το #136 στο # 90.

  138. sxoliko said

    αναστήθηκε;

  139. Γς said

  140. sarant said

    Άντε, Χριστός ανέστη!

  141. Γς said

    Εχει πέει ντιρεκτίβα…

  142. Γς said

    πέσει

  143. Πάνος με πεζά said

    Χριστός, Ανέστη !

    Πνίγηκες;

  144. Πάνος με πεζά said

    @ 78 : δεν ήταν σίγουρα η κα@#α σου, βράδι Ανάστασης, αλλά να πω το «μη όλκιμο»; Κοντά πέφτει…

  145. Πάνος με πεζά said

    Κι αν κρατήσεις το «μη όλκιμο», μονολεκτικά το λες και «ψαθυρό».

  146. Γιάννης Ιατρού said

    79: τενεκές … ==> στο alloy το λένε 🙂 (σε λίγο θα το γράφουν κιόλας αλόη)

    Χριστός ανέστη σε όλους τους παροικούντας

  147. Γς said

    146:

    Δεν το γράφουν αλλά το λένε ο κράμα έτσι.. Βάζουν κι ένα άνθος αλόης δίπλα.

  148. Γς said

    το κράμα

  149. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    128. «η ελαστικότητα αποδίδει στα υλικά ένα bulk modulus (αντίστροφη συμπιεστότητα, χοντρικά, βοηθάτε όσοι ξέρετε τον όρο στα Ελληνικά)»
    Ζu Befehl! 🙂 «Mέτρο Ελαστικότητας όγκου» Β (οι λατρεμένοι τεύτονες το συμβολίζουν με Κ Kompressionsmodul )
    Λέγεται και «Μέτρο συμπιέσεως» .
    ΥΓ. Να μη συγχέεται με το πιο ευρέως παρά τοις μακροσκόποις (μπετατζήδες,καλουπτσήδες, σωληνάδες κ.λ.π.) χρησιμοποιούμενο Μέτρο Ελαστικότητας Ε(ή μέτρο του Γιανγκ -Young) ούτε με το μέτρο ακαμψίας σε διάτμηση ή «μέτρο διάτμησης» G (Shear modulus)

  150. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    149. (συμπλήρωμα) Xριστός Ανέστη! …και καλό αρνί!

  151. Γς said

    Και καη ελαστικότητα και ‘αλλα τέτοια, χρονιάρες μέρες …

  152. Γς said

    Καλά. Και μεγάλη φάση:

    12 παρά τέταρτο άρχισε να φτάνει το μεγάλο κύμα.
    Με πικ στις 12 ακριβώς.

    Μερικές κροτίδες φωτοβολίδες και η ανάστροφη διαδικασία με ταχύτερους ρυθμούς,

    Την κοπάνησαν όλοι.
    Οσο να πεις Χριστός Ανέστη

  153. spiral architect said

    Ξυπνάτε!

  154. spiral architect said

    Χριστός Ανέστη σε όλους! 🙂

  155. Αληθώς ο Κύριος

    (σταθερός εγώ…)

    # 149 τέλος-τέλος

    ρε συ…ουκ αναφέρεις το όνομά μου τω στόματί σου επί ματαίω !

  156. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    155. Έτσι το λένε ρε συ, και οι οξαποδώ και οι αγγλοσαξόνοι και οι έλληνοι, G. Tι φταίω γώ; Κάνε μήνυση στους γερμαναράδες για αντιποίηση συμβόλου. 🙂 (Gleitmodul ή συνηθέστερα Schubmodul)

  157. Σε συγχωρώ διότι…

    σήμερα τα 89α γενέθλια του ΠΑΟΚ, συμπίπτουν με την Ανάσταση !!!!

  158. Γς said

    155:

    >ουκ αναφέρεις το όνομά μου τω στόματί σου επί ματαίω !

    Γιασάν ρε Τζι G!

    God / Great Architect Of The Universe

    Σε πήραμε πρέφα.

  159. physicist said

    Χριστός Ανέστη!

    Να και μια ασυνήθιστη πληροφορία. Η ογδονταεφτάχρονη χορεύτρια Georgette Tsinguirides (Γεωργία Τσιγκιρίδη, κόρη Έλληνα μετανάστη στη Γερμανία) κατέχει το ρεκόρ ότι εργάζεται εδώ και εβδομήντα χρόνια για τον ίδιο εργοδότη.

  160. sarant said

    Καλημέρα, Χριστός Ανέστη!

    159 Έχει ενδιαφέρον η είδηση -μετανάστης ο πατέρας της από πότε άραγε;

  161. Αυτό δεν τόξερα !
    Μόνο κάτι με το Υ είχα ακούσει

  162. physicist said

    Γεννημένη το 1928 … άρα ο πατέρας της θα πήγε στις αρχές του 20ου αιώνα στη Γερμανία. Για ποιο λόγο, άραγε;

  163. το 161 στο 158

  164. sarant said

    162 Φυσικέ, θα μπορούσαμε να κάνουμε υποθέσεις επί ώρες -π.χ. ότι ο πατέρας της ήταν ένας από τους αξιωματικούς του Γκέρλιτς που έφτιαξε οικογένεια στη Γερμανία ή πανεπιστημιακός ξεμεινεμένος ή κι εγώ δεν ξέρω τι.

    Αλλά το όνομα κάτι μου έλεγε. Είναι κόρη του Χρίστου Τσιγγιρίδη, πρωτοπόρου της ραδιοφωνίας -ο πατέρας της από πλούσια οικογένεια της Φιλιππούπολης, εγκαταστάθηκαν οικογενειακώς στη Στουτγάρδη περί το 1906 υποθέτω, σπούδασε εκεί πολυτεχνείο, παντρεύτηκε Γερμανίδα γύρισαν Ελλάδα το 1918
    http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A7%CF%81%CE%AF%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%82_%CE%A4%CF%83%CE%B9%CE%B3%CE%B3%CE%B9%CF%81%CE%AF%CE%B4%CE%B7%CF%82

    Ξεχωριστή κόρη ξεχωριστού πατέρα, πόσα βγάζει μια απλή αναφορά Einwanderer…

  165. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    162. 164. Φςς!! Αν ήταν στην Αραπιά η Τσιγγιρίδη, θα έπαιρνε άμα τη αφυπηρετίσηι 70 μισθούς μαζεμένους ΕSB (End of Service Benefit) 🙂

  166. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    164. Ωραία τού ξηγηθήκανε του Τσιγγιρίδη… «Η πατρίς ευγνωμονούσα…»

  167. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    Δεν ξέρω πόσο ακριβές είναι το «ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ» που λέει η Βίκη, πάντως η σχολή Ελέκτροτέχνικ της Στουτγκάρδης φημιζόταν (μέχρι τα 1990’s τουλάχιστον) στην Τευτολάνδη.

  168. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    Γι’αυτό Φυσικέ,διδάξου και πρόσεχε! Μη κάνεις κανιά λαμακία, σε πιάσει κανα ζεενζουχτ για την πουρναρόριζα κ.λ.π.
    ΜΑΚΡΙΑ! ΜΑΚΡΙΑΑΑ! από τον καταραμένο τόπο! (καλός μόνο για καμιά βόλτα. «Τι ωραία περνάτε εδώ ρε παιδιά! Τι ωραίο ψωμί! Τι ωραίο αρνί.Τι ωραίο κρασί!» και …βουρ πάλι!)

  169. sarant said

    168 Ωχ, ωχ!

  170. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    Τουλάχιστον το μουσείο ραδιοφώνου στη Σαλονίκη έχει μια φωτογραφία του…κάτι είναι κι αυτό.

  171. Αγάπη said

    καθυστερημένο, ελαφρώς άσχετο αλλά μού φάνηκε αστείο:
    Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τρία γονίδια που οφείλονται για το ανοιχτό δέρμα
    από http://tvxs.gr/news/sci-tech/oi-eyropaioi-den-itan-panta-leykoi
    Θα το θεωρούσα απλώς απροσεξία αν δέν είχε κι’ άλλα «χαριτωμένα» το κείμενο, π.χ. είχαν πολύ πιο σκούρο δέρμα για να προστατεύουν από την επικίνδυνη υπεριώδη ακτινοβολία της σαβάνας και μερικά άλλα ακομη 🙂

  172. Αγάπη said

    για αλλού πήγαινε η προηγούμενη ανάρτηση – για τα λαμπριάτικα μεζεδάκια. Συγγνώμη

  173. Αγάπη said

    πόσο αφηρημένη μπορεί να είμαι, σε σωστό μέρος μάλλον το έβαλα 🙂

  174. cronopiusa said

    για τον Νέο Kid L’errance d’Arabie και όχι μόνον…

    ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΤΣΙΜΙΧΑΣ & Φ.ΖΩΓΡΑΦΟΥ – ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΞΕΝΙΤΙΑΣ.

  175. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    174.Μερσί Κρόνη! Να είσαι καλά!

  176. physicist said

    #164. — Μπράβο βρε Νίκο, είσαι σπουδαίος! Κοίτα να δεις τι βγήκε από μιαν αθώα είδηση.

    Κιντάκο, Χρόνια Πολλά και Χριστός Ανέστη στην Αραπιά, ελπίζω να περάσεις καλά! Και βέβαια, οι ευχές ισχύουν για όλες και όλους που διαβάζουν!

  177. Η περίπτωση της κας Τσιγγιρίδη μου θύμισε την ταμία του Κάουφμαν, Όλια Καραζήση, που στα 78 της αποφάσισε να πάρει σύνταξη και πήγε στο ΙΚΑ να υποβάλει τα χαρτιά της — και της είπαν ότι θέλει να τη δει ο διευθυντής. Την έζωσαν τα φίδια τη γυναίκα, ποιος ξέρει τι δεν είναι εντάξει, αλλά όταν παρουσιάστηκε στο διευθυντή, αυτός της είπε πως είχε περιέργεια να γνωρίσει τη γηραιότερη εν ενεργεία ασφαλισμένη!

  178. physicist said

    To φετινό Πάσχα να σημάνει για όλους τους λαούς του κόσμου, και κυρίως για το λαό μας, το οριστικό πέρασμα στην καταξίωση του ανθρώπου μέσα από τη θωράκιση των απαράγραπτων θεμελιωδών του δικαιωμάτων και την εμπέδωση της κοινωνικής δικαιοσύνης, ευχήθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

    (Πηγή: skai.gr, οι υπογραμμίσεις δικές μου)

    Ήθελε και την είπε αυτή την ουρανομήκη αρλούμπα, του τη σφυρίξανε, του τη γράψανε, του την επέβαλαν δια ροπάλου, τι ακριβώς δεν ξέρω. Αναρωτιέμαι όμως αν πιστεύει ο ΠτΔ ότι υπάρχει έστω και ένας άνθρωπος που θα διαβάσει αυτές τις ανοησίες και θα νοιώσει κάτι διαφοερετικό εκτός από περιφρόνηση για τον συντάκτη τους και αηδία για την εξευτελιστική επιχείρηση υποτίμησης της νοημοσύνης του.

  179. physicist said

    Και γενικώς: οι ανακοινώσεις των πολιτικών εδώ και δεκαετίες κάθς Πάσχα, Χριστούγεννα, Δεκαπενταύγουστο και Αγίας Θέκλας είναι ανέμπνευστες και γελοίες. Η προσπάθεια να τις κάνουν ν’ ακούγονται εμπνευσμένες τις κάνει ακόμα πιο γελοίες. Γιατί δεν πρωτοτυπεί κάποιος μια χρονιά και να μη βγάλει απολύτως καμία ανακοίνωση;

  180. 159,
    …Η ογδονταεφτάχρονη χορεύτρια Georgette Tsinguirides (Γεωργία Τσιγκιρίδη, κόρη Έλληνα μετανάστη στη Γερμανία) κατέχει το ρεκόρ ότι εργάζεται εδώ και εβδομήντα χρόνια για τον ίδιο εργοδότη….

    «Ο χορός καλά κρατεί!»

  181. 164, Από την Βίκη: «Ο Χρίστος Τσιγγιρίδης…ήταν…υπεύθυνος για την εγκατάσταση του πρώτου ηχητικού συστήματος της Βουλής των Ελλήνων.»

    Θα λέγαμε πως χάρη στον Χρίστο Τσιγγιρίδη η φωνή του λαού μπορούσε πλέον να ακουστεί καλύτερα!

  182. spiral architect said

    Ο ΥΠΕΘΑ ομού μετά του ΑΓΕΣ επιθεωρούν τις άρτι αφιχθείσες συστοιχίες Катю́ша:

    Πάρκο Στρατού – Γουδί, σήμερα

  183. Από την Κατιούσα στην καταπιώνα! 😀

  184. Μεζεδάκι κλασικό σαν το πασχαλινό αρνί: Μετανάστες έσωσαν πλοία! Νάναι καλά οι χριστιανοί μουσουλμάνοι.

  185. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    184. Mπα! Ερυθραία (σμα κοντά στην Αιθιοπία δεν είναι;) μπορεί να είναι και Χριστιανοί. Και μάλιστα Ορθόδοξοι. Νάναι καλά τέλος πάντων οι άνθρωποι που έσωσαν τα πλοία των μακαρονάδων 🙂

  186. Και σκέψου πως την Αιθιοπία την είχανε κάνει ταλιατέλες προπολεμικά οι εν λόγω γείτονές μας. Ναι, οι Ερυθραίοι αποσχίστηκαν από την Αιθιοπία κάπου στα έιτιζ. Και κάνουν κάτι καυτερά φαγητά, οι μπαγάσηδες!

  187. 184, Μεζεδάκι μεταναστάσιμο!

  188. Κερδίζεις ένα ίντερνετς, Μιχάλη!

    ⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐

  189. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    Λοιπόν. Ο Νικολάου πρέπει να έχει ειδικό σόφτουεαρ της Νάσας που πιάνει σκόρπιες λέξεις , εικόνες,ήχους και φτιάχνει λογοπαίγνια! Δεν μπορεί ανθρώπινος εγκέφαλος να επεξεργάζεται τόσο γρήγορα τα data… 🙂

  190. 😀 😀

  191. Μιχάλη, έχεις αποκτήσει πολιτικά δικαιώματα εκεί πέρα; Ψηφίζεις;

  192. sarant said

    184 Kλασική περίπτωση του «Μωρό δάγκωσε σκυλάκι».

    187-189: Ο έπαινος αντάξιος του λογοπαιγνίου!

  193. stratosbg said

    Reblogged this on a hairless ape.

  194. Springsteen said

    Σε κάποια άρθρα του γαλλικού Συντάγματος προβλέπεται η κοινή συνεδρίαση Assemblée Nationale και Sénat με τις λέξεις Parlement en congrès. Ίσως το «en congrès» να μπορούσε να μεταφραστεί «σε σύγκλητο» ή «σύγκλητος».

  195. sarant said

    195 Πράγματι, γίνεται σε κάποιες εξαιρετικές περιστάσεις αυτή η κοινή συνεδρίαση. Δεν ξέρω αν και πώς έχει αποδοθεί -θα μπορούσαμε επίσης να πούμε «σε συνέλευση».

  196. Παναγιώτης Κ. said

    @164.(Sarant).Ο παππούς Νίκος, όντας άνθρωπος του ραδιοφώνου, μιλούσε για τον πρώτο διδάξαντα τον Τσιγγιρίδη;

  197. Γς said

    >θα φοβηθούν τους εγχώριους βαρόνους που είναι με το ένα πόδι στην στενή-7 νομά σε ένα δομά;

    Ακου, «7 νομά σε ένα δομά»

    Μου άρεσε.

  198. Γς said

    Πολλά Χριστός Ανέστη και τέτοια από φίλους και γνωστούς μου Συριζαίους αυτές τις μέρες. Και σίγουρα έχει πέσει ντιρεκτίβα.

    Το έλεγα χτες σε Πασχαλιατικο τραπέζι που η πλειονότητα ήταν του κόμματος της κυράς μου: Θεούσες και θεούσοι.

    Δεν έπεισα. Αντίθετα θαύμασαν την εξυπνάδα και ευστροφία του Αρχιεπισκόπου που κατόρθωσε να επαναφέρει στον δρόμο του θεού τον Τσίπρα και άλλες τέτοιες μπαρύφες.

    Ντιρεκτίβα ξενρτιρεκτίβα έπιασε. Και αναμένονται και οι καρποί.
    Που δεν είναι και λίγοι.

    Είναι πολλά τα λεφτά λαμόγια με ράσα και μη.

    Στην πάντα! Ερχεται ο Λοσάντα!
    Ουπς, ο Τσίπρας!

  199. Γς said

    Και βλέπω χτες τον φίλο μου τον Στέλιο ν ακούει και στο όνομα Εφέι. Κι η γυναίκα του στο Εμόου.
    Η κόρη του στο Εσάι και ο ένας του γιός στο Μπιάρ.

    Ετσι τους φώναζε ο βενιαμήν της οικογένειας. FA, MO, SI, BR (Μπαμπάς, μαμά, αδελφή αδελφός)

  200. Γς said

    Και από το ένα τραπέζι στο άλλο. Από Πόρτο Εννέα, Βρωμοπούσι [Καλοπήγαδο] μεριά στον Κοπανά του Βύρωνα.

    Με σανιδωμένο το γκάζι για να προλάβω και τα παιδιά μου,
    Η μάλλον να προλάβουν τα κάρβουνα που είχα στο πορμπαγκάζ το αρνί που θα τρώγανε…

    Και σταματάω αλαφιασμένος σε ένα βενζινάδικο και τους κάνω πάσα ένα μπουκάλι [μεγάλο] Κόκα κόλας.

    -Βενζίνη [για προσάναμμα στα κάρβουνα, που είχαν φάει και τη βροχή της χρονιάς τους].

    -Πόσο;
    -Για ένα αρνί

    Κατάλαβα ότι τρόμαξαν λίγο [Μολότοφ και τέτοια] και τους λέω]

    -Γκαζάκια έχετε;
    -Για πόσα;
    -Τι πόσα;
    -Γραφεία.

  201. spiral architect said

    Μεζεδάκι για την Διακαινήσιμη βδομάδα:
    Αν η "Δημιουργία, ξανά!" ήταν κυβέρνηση θα απαγόρευε άπαξ δια παντός το δήθεν έθιμο του ρουκετοπόλεμου … και πάσα στο δικηγόρο υπηρεσίας: άρθρο 270 ΠΚ

  202. spiral architect said

    ΧαίρετεΤιΚάνετεΚαλάΕυχαριστώ! 😀

  203. Γς said

    202:

    Και σχολιάζει ένας [εξελικτικός] στο πρώτο λίκνο:

    «διαφωνω,αφηστε τα ζωα να πεθαινουν απο τις βλακωδεις επιλογες τους,ετσι δεν αφηνουν απογονους και δεν περναει η ηλιθιοτητα τους στην επομενη γεννια»

  204. Γς said

    205:

    «Σας χαιρέτησα; Δεν σας χαιρέτησα…»

    Οποιος δεν έχει συναντήσει τον Γιάννη Βογιατζή δεν ξέρει τη γλύκα της ευγενικής του όψης και ψυχής..

    Τον συνάντησα πρίν πολλά χρόνια. Το 1992 στα γραφεια της ΕΛΠΑ. Επόχή που ήταν στα πολύ καλλιτεχνικα επάνω του.
    .
    Ηταν τόσο καταδεκτικός και απλός. Μου ειπε ότι ηταν εκεί για την κάρτα αυτοκινήτου της γυναίκας του και τον ρώτησα.

    -Είναι κι αυτή … καλλιτέχνης ή ηθοποιός ή …
    -Α, όχι! Αυτή είναι καν ονικός άνθρωπος.
    Μου απάντησε χαμογελώντας.

  205. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    http://www.nooz.gr/economy/finlandia-apoliseis-litotita-anergia

    “Δεν είμαστε η Ελλάδα, αλλά οδεύουμε προς το να γίνουμε”, επισήμανε ο Γιούχανα Βαρτιάινεν, επικεφαλής του Κυβερνητικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών κι υποψήφιος με τον Εθνικό Συνασπισμό. “Αυτό είναι ιδιαίτερα ντροπιαστικό για μια σκανδιναβική χώρα”, πρόσθεσε

  206. Παναγιώτης Κ. said

    @201. (Γς). Σε… συναγωνίζομαι στο πρωινό εγερτήριο αλλά συνήθως προτιμώ να μην αφήνω…ίχνη.
    Το ρίχνω στο διάβασμα και κυρίως… back to the basics. 🙂

  207. Παναγιώτης Κ. said

    @206.Σαν σχόλιο προς τον λεγάμενο αλλά και προς τον κάθε σιγουρατζή:» Είναι ο καπιταλισμός ηλίθιε».

  208. sarant said

    Καλημέρα!

    197 Δεν τον είχα ακούσει να λέει κάτι σχετικό.

    203 Και η Άννα Μισέλ έγραψε Σας εύχομαι Χριστός Ανέστη (αν δεν το είπαμε ήδη).

  209. Pedis said

    Kαυμένος με δανεικά πετραχήλια ή μοντάζ με μαντήλες ντέμη ρούσσου;

    https://pbs.twimg.com/media/CCZ-reLUMAEM-OI.jpg:medium

  210. sarant said

    Μοντάζ, υποθέτω/ελπίζω.

  211. Pedis said

    #211 – «Μοντάζ, υποθέτω/ελπίζω.»
    κι εγώ.

  212. Γκούγκλισα για εικόνες με τα κριτήρια «Καμμένος υποδοχη Αγίου Φωτός» και τον έχει με κουστουμάκι

  213. sarant said

    Πάλι καλά 🙂

  214. leonicos said

    Μπέρδεψε τους τσερκέζους με τους κούρδους

  215. Γς said

    Είπα να διαβάσω Γιανναρά στην Καθημερινή,

    «Οχι συνταξιοδοτική «ανάπαυση»»

    Διάβασα λίγο στην αρχή να καταλάβω τον τίτλο, αλλά δεν το έπιασα.
    Ετσι πήγα κατευθείαν στο τέλος

    «Η Γιορτή καλεί σε μετοχή, εμπειρική μέθεξη στη χαρά της ελευθερίας.»

    Και το’ λεγα. Να δεις που κάπου θα σκαλώσω

  216. Τι θες και μπλέκεις με τους μεγάλους της διανόησης ;
    σκαλώνεις !

  217. Γς said

    271:

    Μωρε ειδικά αυτόν τον είχα κάπως απομυθοποιήσει από τότε που τον είδα με το χαρτί υγείας και το Tide στα χέρια.

    Ο κ. Γιανναράς, η Μικρασιατική καταστροφή και το μονοτονικό

  218. Γς said

    Στον τηλεοπτικό ΣΚΑϊ τώρα:

    -Τα Πανεπιστήμια να πάψουν να είναι όμηρα.

    Κάποια δις Γιατράκου, φοιτήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής

  219. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    http://www.nooz.gr/entertainment/gia-128000-euro-poilise-o-christies-ti-doria-poseidoniou
    Τουλάχιστον το ΥΠΠΟ ανέβασε την τιμή … (λες;; μπααα…!)

  220. sarant said

    219 Kι εγώ το άκουσα, Δεν είναι κανονικό, επειδή πρόκειται για ουσιαστικό -αν ήταν επίθετο/μετοχή θα συμφωνούσε και στο γένος, π.χ. να είναι παρατημένα.

  221. Roulis said

    Tο βαρουφάκειο γιατί δεν το μεταφράζουμε «Είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε υποχωρήσεις αλλά όχι να εκτεθούμε»;
    Για να αποφύγουμε το άκομψο «στην πρωτεύουσα της Γαύδου», μπορούμε πολύ απλά να πούμε «στην χώρα της Γαύδου». Τί λέτε;

  222. sarant said

    Δεν διαφωνώ με κανένα από τα δύο

  223. cronopiusa said

    Νέο Kid L’errance D’Arabie

    ΟΙ ΤΥΜΒΩΡΥΧΟΙ ΤΩΝ ΘΕΩΝ

    Το κύκλωμα

    Η ΚΛΟΠΗ ΤΩΝ ΓΛΥΠΤΩΝ ΤΗΣ ΑΦΑΙΑΣ

  224. Γς said

    Κανάλι Βουλής τώρα:

    Βουλευτής (Χ.Α.) Δέσποινα Σβερώνη αγορεύουσα:

    -Αδικήματα άκρα ειδεχθή

  225. sarant said

    Και είναι και δικηγορίνα.

  226. Θρασύμαχος said

    Με απόσταση ούτε μιάς ώρας, http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231400577 «χώρες που ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα έχουν αρχίσει ήδη να ΔΡΑΤΤΟΥΝ τους καρπούς των κόπων τους» και http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231400580 «ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ της Κρήτης στον θαλάσσιο χώρο νότια της ΓΑΥΔΟΥ»: τί πίνουν σ’ αυτή την ιστοσελίδα;

  227. Γς said

    NERIT τώρα.
    Η Μηχανή του Χρόνου.

    Ο Μάρκος Βαμβακάρης γεννήθηκε στη Σύρο, στο χωριό καταγωγής του

  228. Περί Ζωρζέτ Τσιγγιρίδου, της αειθαλούς χορεύτριας

    http://en.wikipedia.org/wiki/Georgette_Tsinguirides

  229. Ρε μπας και η Ραχήλ Μακρή διαβάζει 40άκο;

    Αποδίδει το ρητό στο Σίλερ!

    http://news247.gr/eidiseis/politiki/en-eksallw-h-raxhl-hlithioi-anthrwpofagoi-dhmosiografoi.3421328.html

  230. sarant said

    230 Και πολύ καλά κάνει.
    Κι ένα του Φλομπέρ, αν και το έχω μόνο στα αγγλικά:
    To be stupid and selfish and to have good health are the three requirements for happiness, though if stupidity is lacking, the others are useless. Gustave Flaubert.

  231. Μαρία said

    231
    Être bête, égoïste et avoir une bonne santé, voilà les trois conditions voulues pour être heureux. Mais si la première vous manque, tout est perdu. Lettre à Louise Colet 13 août 1846.

  232. sarant said

    Όλα τα βρίσκει λέμε!

  233. Εμένα πάλι αυτό μου θυμίζει (αναπόφευκτα): beau et con à la fois

  234. […] Greek translation & language Μεταπτυχιακές Σχολές Μετάφρασης σε Αγγλία, Γαλλία, Γερµανία, Ισπανία και Ιταλία Λαμπριάτικα μεζεδάκια […]

Σχολιάστε