Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Φωτογραφικά;

Posted by sarant στο 17 Απριλίου, 2015


Ψηφίστηκε χτες επί της αρχής και συζητιέται σήμερα κατ΄άρθρο το τρίτο νομοσχέδιο της νέας Βουλής, το λεγόμενο και «σωφρονιστικό», που υλοποιεί προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, όπως την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ’. Τόσο στη χτεσινή συζήτηση, όσο και τις προηγούμενες μέρες, μεγάλο μέρος της κριτικής της αντιπολίτευσης επικεντρώθηκε στη διάταξη του νομοσχεδίου που προβλέπει ότι οι φυλακισμένοι με ποινές ισοβίων που έχουν αναπηρία πάνω από 80% θα μπορούν να εκτίουν κατ’ οίκον την ποινή τους.

Η διάταξη αυτή χαρακτηρίστηκε «φωτογραφική» από την αντιπολίτευση, χαρακτηρισμός που εννοούσε ότι θεσπίστηκε ειδικά για να καταστήσει δυνατή την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού, του στελέχους της 17 Νοέμβρη που έχει καταδικαστεί σε πεντάκις ισόβια και που σήμερα είναι βαρύτατα ανάπηρος -νομίζω ότι έχει 98% ποσοστό αναπηρίας.

Σύμφωνα με το λεξικό ΛΚΝ, φωτογραφική είναι η διάταξη «που προσδιορίζει σε τέτοιο βαθμό τα προσόντα που απαιτούνται (συνήθ. για την κατάληψη μιας θέσης), ώστε να ταιριάζουν σε ένα κυρίως άτομο». Το νεότερο Χρηστικό Λεξικό της Ακαδημίας ορίζει ως φωτογραφική τη διάταξη «που αφορά ορισμένο πρόσωπο χωρίς να αναφέρεται σε αυτό ονομαστικά».

Συμπίπτουν σε μεγάλο βαθμό οι ορισμοί -η φωτογραφική διάταξη δεν κατονομάζει αλλά περιγράφει έτσι τις απαιτούμενες προδιαγραφές ώστε στην περιγραφή που προκύπτει να ταιριάζουν ελάχιστοι, ή, ιδανικά, μόνο το πρόσωπο υπέρ του οποίου έχει θεσπιστεί.

Φωτογραφικές διατάξεις μπορεί να υπάρχουν σε διαγωνισμούς του δημοσίου -ένας αθώος φαινομενικά όρος που αποκλείει όλους τους διεκδικητές εκτός από έναν’ σε προκηρύξεις για προσλήψεις ή σε στρατολογικές ρυθμίσεις -θυμάμαι έναν φίλο που μου έλεγε πώς πριν από καμιά εικοσαριά χρόνια ταχτοποίησε χωρίς συνέπειες τις στρατολογικές του εκκρεμότητες επειδή θεσπίστηκε μια προσωρινή ρύθμιση που τον βόλευε, και πολύ αργότερα έμαθε ότι αιτία της ρύθμισης, από την οποία είχαν ευνοηθεί καμιά΄δεκαριά φοιτητές εξωτερικού, ήταν ο γιος κάποιου πρωτοκλασάτου υπουργού.

Καμιά φορά, για να τονίσουμε πόσο σκανδαλώδης είναι μια ρύθμιση, λέμε «μόνο την φωτογραφία του δεν βάλανε στο ΦΕΚ» -δηλαδή ότι η περιγραφή ήταν τόσο ακριβής και τον προσδιόριζε με τόσο μοναδικό τρόπο που ήταν σαν να τον είχαν και σε φωτογραφία. Βέβαια, κάποτε, όπως στη στρατολογική ρύθμιση που ευνόησε τον φίλο μου, κοντά στον σγουρό βασιλικό ποτίζεται και καμιά παρακατιανή γλαστρούλα -αλλά σχεδόν πάντα αυτές οι ρυθμίσεις έχουν πολύ μικρή διάρκεια και το παραθυράκι κλείνει αμέσως μόλις το διαβεί το χρυσόπαιδο.

Συναφής με την έκφραση «φωτογραφική διάταξη» είναι και η μεταφορική σημασία του ρήματος «φωτογραφίζω», που σημαίνει «προσδιορίζω κάποιον με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο», π.χ. το επικριτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας φωτογράφιζε τον υπουργό Εξωτερικών (δηλαδή δεν τον κατονόμαζε, αλλά άφηνε σαφείς υπαινιγμούς που επέτρεπαν τουλάχιστον στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ (αλλά και στους κατοίκους των περιχώρων) να τον αναγνωρίσουν με βεβαιότητα.

Η επίμαχη διάταξη θεωρήθηκε φωτογραφική επειδή από αυτήν πρόκειται να επωφεληθούν δύο μόνο κρατούμενοι, ο Σάββας Ξηρός και ένας καρκινοπαθής ισοβίτης. Αρχικά ήταν τρεις, αλλά ο τρίτος δεν πρόλαβε, άφησε τον μάταιο τούτο κόσμο στο μεταξύ. Αφού μόνο δύο επωφελούνται, είναι λογικό να θεωρηθεί φωτογραφική η διάταξη, όχι;

Δεν είμαι βέβαιος. Η ειδοποιός διαφορά της συγκεκριμένης, ευεργετικής οπωσδήποτε, ρύθμισης από τις πράγματι φωτογραφικές διατάξεις, είναι ότι εκείνες αφορούν συγκεκριμένο αριθμό θέσεων ή έχουν περιορισμένη διάρκεια, ενώ αυτή εδώ θα ισχύει εσαεί.

Ασφαλώς, όταν ψηφίζεται μια ευεργετική διάταξη, κάποιοι θα ωφεληθούν από αυτήν -εφόσον όμως η διάταξη δεν εισάγει ένα προδήλως παράλογο μέτρο για να ευνοήσει προσωπικά κάποιον, εφόσον ανταποκρίνεται σε μια ανθρωπιστική αρχή, δεν μπορεί να θεωρηθεί φωτογραφική.

Η προκείμενη ανθρωπιστική αρχή είναι ότι κρατούμενοι που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν και που είναι βαρύτατα ανάπηροι, θα εκτίουν την ποινή τους σε ένα καταλληλότερο περιβάλλον: σε κατ’ οίκον περιορισμό. Αν ο νομοθέτης ήθελε να φωτογραφίσει τον Ξηρό, θα μπορούσε να βάλει ως όριο ένα παράλογα υψηλό ποσοστό αναπηρίας, π.χ. 95% -ο Ξηρός και πάλι θα προκρινόταν, αφού έχει 98%.

Επειδή όμως εδώ λεξιλογούμε, αναρωτήθηκα απο πότε έχουμε στη γλώσσα μας την έκφραση «φωτογραφική διάταξη» (ή: ρύθμιση). Τη βρήκα σε κειμενα του τέλους της δεκαετίας του 1970 αλλά έψαξα ελάχιστα -δεν θα με εξέπληττε να υπάρχει από τη δεκαετία του 1960. Φυσικά, τα παλιότερα λεξικά (π.χ. Πρωίας) δεν έχουν τον όρο. Τον Σταματάκο δεν τον έχω πρόχειρο αλλά θα με εξέπληττε αν είχε καταχωρημένη τη σημασία αυτή.

Η λέξη «φωτογραφικός» βέβαια μαρτυρείται στη γλώσσα από τον 19ο αιώνα, και αρχικά «η φωτογραφική» (ως ουσιαστικοποιημένο επίθετο) ήταν η τέχνη της φωτογραφίας. Στον Κουμανούδη βρίσκω ότι η λέξη «φωτογράφησις» μαρτυρείται ήδη από το 1840 σε κείμενο του Ξαβέριου Λάνδερερ, ενώ προς τα τέλη του 19ου αιώνα βρίσκω επίσης τους νεολογισμούς «φωτογραφόφιλος» (τρία φι) και «φωτογραφομανής».

Εκτός από «φωτογραφική» μνήμη λέμε επίσης για «κινηματογραφική ταχύτητα» (τα γεγονότα εκτυλίσσονται με κινηματογραφική ταχύτητα). Μια άλλη έκφραση που έχει τεχνολογία μέσα της είναι η «χειρουργική ακρίβεια» (έστω κι αν η χειρουργική είναι πανάρχαιο πράγμα, η ακρίβεια είναι νέο) και σας αφήνω να συμπληρώσετε τον κατάλογο.

Ένας άλλος σύμπλοκος όρος με το «φωτογραφικός» είναι η φωτογραφική μνήμη, που λέγεται για μνήμη που λειτουργεί αψεγάδιαστα, που αποτυπώνει τα πάντα με απόλυτη ακρίβεια -σαν να έβγαζε φωτογραφία. Η έκφραση αυτή υπάρχει στα γαλλικά και στα αγγλικά (photographic memory), και μπορεί να την έχουμε δανειστεί από εκεί -ωστόσο, δεν νομίζω ότι η φωτογραφική διάταξη έχει αντίστοιχό της στα αγγλικά ή τα γαλλικά (αν κάνω λάθος, διορθώστε με).

Η σοβαρότητα των εγκλημάτων που διέπραξε ο Ξηρός είναι αναμφισβήτητη, αλλά δεν ενδιαφέρει -άλλωστε, στο παρελθόν έχουν αποφυλακιστεί για ανθρωπιστικούς λόγους ισοβίτες που διέπραξαν πολύ σοβαρότερα εγκλήματα, όπως ο πραξικοπηματίας Στ. Παττακός. Η δημοκρατία δεν εκδικείται μετατρέποντας σε ισόβια βασανιστήρια μια ποινή φυλάκισης, πολύ περισσότερο όταν η πατρίδα μας έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για τη μεταχείριση του Σ. Ξηρού.

Με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο δεν θα θεραπευτούν όλες οι παθογένειες του σωφρονιστικού μας συστήματος, ούτε πολύ περισσότερο θα λυθεί το (πολύ πιο σύνθετο) πρόβλημα των καθυστερήσεων στην απονομή δικαιοσύνης που πλησιάζει την αρνησιδικία. Όμως θα γίνει ένα πρώτο, και πολύ σημαντικό, βήμα.

Ευχής έργο μάλιστα θα είναι να ψηφιστεί και η τροπολογία για την κατάργηση του κοινώς λεγόμενου κουκουλονόμου, μιας διάταξης που έχει οδηγήσει σε παράλογα αποτελέσματα, αφού έχει φτάσει να εφαρμόζεται ακόμα και σε περιπτώσεις όπου απλώς βρίσκουν μια χειρουργική μάσκα ή κι ένα κεφαλομάντηλο στην τσάντα κάποιου που συλλαμβάνεται με ακάλυπτο το πρόσωπο. Άλλωστε, όταν είχε ψηφιστεί η συγκεκριμένη διάταξη, σύσσωμη η τότε αντιπολίτευση την είχε καταγγείλει, και μάλιστα το ΠΑΣΟΚ ετοιμαζόταν, επί υπουργίας Καστανίδη, να την καταργήσει, αλλά δεν πρόλαβε. Οπότε, όσο γρηγορότερα καταργηθεί η επικίνδυνη αυτή διάταξη τόσο καλύτερα.

Και επειδή, και πάλι, εδώ λεξιλογούμε, να κλείσω θυμίζοντας στους παλιότερους και ενημερώνοντας τους νεότερους ότι τα λεξιλογικά της κουκούλας, που είναι πολλά και ενδιαφέροντα, τα έχουμε ήδη συζητήσει σε παλιότερο άρθρο, που διατηρεί, θαρρώ, την επικαιρότητά του.

103 Σχόλια to “Φωτογραφικά;”

  1. Πάνος με πεζά said

    Και ξαναμπαίνουμε στο δίλημμα : φωτωγραφώ (όπως ηχογραφώ) > φωτογράφηση, ή φωτογραφίζω > φωτογράφιση;
    Ούτως ή άλλως βέβαια, το επίθετο είναι φωτογραφικός.
    Καλημέρες !

  2. Πάνος με πεζά said

    Φωτογραφώ, λάθος τό’ κανα.

  3. Και ποιος ήταν ο Ξαβέριος Λάνδερερ.

  4. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    1-2: Ναι, γνωστό ζευγάρι η φωτογράφη/ιση. Ο Κουμανούδης θεωρούσε λάθος τον τύπο σε -ισις και μάλιστα καταχωρεί ότι στο τάδε φύλλο του 1891 η τάδε εφημερίδα είχε γράψει εφτά φορές -ισις.

    3: Παλιός γνώριμος 🙂

  5. Παναγιώτης Κ. said

    Υπάρχει προηγούμενο για φυλακισμένο για πολλά χρόνια όπου αυτός, μετά την αποφυλάκισή του, έκανε σκοπίμως κάποιο παράπτωμα για να επιστρέψει στην φυλακή. Την ζωή εκτός της φυλακής δεν την άντεξε.

  6. giorgos said

    Περιπτώσεις σαν αυτές τού Ξαβέριου Λανδερερ νομίζω οτι αποδεικνύουν ότι οί κηδεμονίες καί οί εξαρτ’ησεις μεταξύ κρατών ή λαών δέν είναι τόσο κακές , όσο θέλουν νά μάς λένε κάποιοι …

  7. Καλημέρα
    Φωτογραφικός είχε χαρακτηρισθεί και ο νόμος που ίσχυσε για μιά μέρα μόνο επό χούντας ώστε να πάρει αυτόματο διαζύγιο ο δικτάτορας και να μη χάσει το κελεπούρι η Δέσποινα. Μαζί του είχε πάρει κι ένας γνωστός μου γιατρός που είχε τότε εκπομπή στην ΥΕΝΕΔ, θύμα της πρώτης νοσοκόμας της καριέρας του…

  8. atheofobos said

    Ο Ξαβέριος Λάνδερερ ήταν ο πρώτος που έφερε στην Ελλάδα από την Ευρώπη την πρώτη φιάλη χλωροφορμίου στις 5 Ιανουαρίου του 1848.
    Στη συνεδρίαση της 5ης Φεβρουαρίου 1848 της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, παρουσίασε τη συσκευή Charriére, για τη χορήγηση αναισθησίας με χλωροφόρμιο, το οποίο χρησιμοποίησε επιτυχώς σε μερικούς ασθενείς με σκοπό την αναισθησία ο Β. Ρέζερ, πριν λίγες μέρες, στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών.

  9. Πάνος με πεζά said

    …και σας αφήνω να συμπληρώσετε τον κατάλογο : «νόμος-σκούπα», «διάταξη-καρμπόν» (αν υποθέσουμε ότι χρησιμοποιείται ακόμα καρμπόν, και όχι αυτογραφικό χαρτί).

  10. γι]α τ]ην περίφημη lex Onassis: https://books.google.gr/books?id=WEjRKZ1nxSgC&pg=PA141&lpg=PA141&dq=lex+onassis&source=bl&ots=CFdeizOIJC&sig=WmZuQJF2RZWCFt8cs584fPR7McM&hl=el&sa=X&ei=eLwwVf-jNoWNsAG2zYPQBg&ved=0CCgQ6AEwAQ#v=onepage&q=lex%20onassis&f=false

  11. κι ἐδῶ: https://books.google.gr/books?id=k_hfVFVPSLUC&pg=PA142&lpg=PA142&dq=lex+onassis&source=bl&ots=4ek4Bkp3_c&sig=ZHajwGVySs3lg5SNamNvl3C1V8g&hl=el&sa=X&ei=eLwwVf-jNoWNsAG2zYPQBg&ved=0CEsQ6AEwBg#v=onepage&q=lex%20onassis&f=false

  12. sarant said

    7: Ναι μπράβο, καλό παράδειγμα.

    9: Ωραίες συμπληρώσεις (έστω και χαμηλότερης τεχνολογίας)

  13. sarant said

    10-11; Την λατινιστί ή τον ελληνιστί;

  14. marulaki said

    Η φράση ‘φωτογραφική μνήμη’ χρησιμοποιείται περισσότερο στην παπαγαλία, όχι; Ότι όταν κάποιος απομνημονεύει ακριβώς ό,τι διαβάζει, χωρίς απαραιτήτως να το κατανοεί.
    Καλημέρα!

  15. atheofobos said

    7
    Λόγω της εκπομπής είχε το παρατσούκλι «ο τιβής» !
    Την εκπομπή την πήρε με τις γνωριμίες που απέκτησε όταν είχε γεννήσει στο Αλεξάνδρα η κόρη του Παπαδόπουλου.
    Αν δεν κάνω λάθος και δεν πρόκειται περί συνωνυμίας, το 2010 ήταν και υποψήφιος με το ΛΑΟΣ .

  16. Κύρος Μοναχός said

    Τις καλημέρες μου.
    http://www.youtube.com/watch?v=bdm2fT2-mfY
    ἀλλὰ καί:
    /www.youtube.com/watch?v=VBCsC-PeKeo

  17. ακρ. said

    Καλημέρα,

    Πρέπει να διακρίνουμε την occasio legis, δηλ. την αφορμή που προκάλεσε την ψήφιση ενός νόμου, από το πεδίο εφαρμογής του. Μόνο στη δεύτερη περίπτωση, όταν δηλ. ο νόμος, παρά τη γενικόλογη διατύπωσή του, στην πραγματικότητα μόνο σε μία ή περισσότερες, αλλά πάντως συγκεκριμένες και εκ των προτέρων προσδιορίσιμες, υποθέσεις μπορεί να εφαρμοστεί, μόνο τότε είναι φωτογραφικός.
    Αντιθέτως, ανεξαρτήτως αν occasio legis υπήρξε κάποτε ο Ρωμανός ή ο Ξηρός, εάν οι σχετικές ρυθμίσεις που τίθενται μπορούν εφεξής να εφαρμοστούν σε έναν αόριστο αριθμό περιπτώσεων, μη προσδιορίσιμο εκ των προτέρων (π.χ. όλοι οι κρατούμενοι με αναπηρία), τότε δεν έχουμε φωτογραφικό νόμο.
    Αλήθεια, είμαστε βέβαιοι ότι occasio legis εδώ είναι μόνο ο Ξηρός; ή μήπως και ο Λαυρεντιάδης;

    ακρ. (σε πρώτη παρουσία στο μπλόγκ…)

  18. #15

    Αν ταιριάζουν τα Ιωάννης Κ. μιλάμε για τον ίδιον. Δεν παρακολούθησα έκτοτε την πορεία του και όσον αφορά τις εκλογές και τους υποψήφιους…απελθέτω απ’ εμού το ποτήριον τούτο

  19. atheofobos said

    17
    Δεν υπήρχε άλλος με εκπομπή τότε στην τηλεόραση. Μόνο που είναι Παναγιώτης Κ. και με επώνυμο με μανιάτικη κατάληξη!

  20. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    17; Καλώς ήρθες και ευχαριστώ για το εμπεριστατωμένο σχόλιο που το βρίσκω πολύ λογικό.

  21. Νίκος Α. said

    Γιατί αυτό το 98% μου χτυπάει άσχημα; Ποια είναι τα 2% που λείπουν; Π.χ. ο Χώκινς έχει 99% αναπηρία; Και κάποιος που είναι σε κώμα 100%; Ή το 100% είναι εγκεφαλικά νεκρός; Θέλω να πω πως αμφιβάλλω οτι η αναπηρία είναι μέγεθος που μπορεί να μετρηθεί με τόση ακρίβεια και μου φαίνεται αστείο. Όπως βέβαια και το 80%. Τι θα γινόταν αν κάποιος είχε 79% τότε; Ένας γιατρός ίσως ξέρει καλύτερα.

    ΥΓ 1 Στο στρατό η κλίμακα έχει 5 βαθμίδες αν θυμάμαι καλά αλλά ουσιαστικά 3 περιπτώσεις ενδιαφέρουν – αν θα υπηρετήσεις και/ή αν θα φέρεις όπλο
    ΥΓ 2 Το 67% για τις αναπηρικές συντάξεις μου φαινόταν πιο εντάξει, ίσως καθορίζοντας 3 βαθμίδες

  22. # 19

    Γιάννης λεγότανε, το επιθετό του δεν είναι μανιάτικο, έβγαινε στην τηλεόραση της υενέδ μια ώρα κάθε Κυριακή, διαγνωσιολόγος προσδιοριζότανε, χαρακτηριστικό το σχεδόν ακραίο ανάστημά του και…συγγενής μου ώστε να μην έχω την παραμικρή αμφιβολία.
    Αν θυμάμαι καλά τέσσερα άτομα είχαν πάρει τότε διαζύγιο, δεν ξέρω για τα άλλα δύο

  23. sarant said

    21 Δεν το ξέρω καλά το θέμα, αλλά το άκουσα από γιατρούς το 98%. Πάντα υπάρχει ένα ποσοστό, ένας φίλος που είχε πάθει ατύχημα και κούτσαινε είχε βγάλει ένα μικρό ποσοστό (κάτω από 10%).

  24. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Νομίζω η αναπηρία τυφλότητας είναι που δίνει το 98%. Ο παντελώς τυφλός λογίζεται 100% ανάπηρος.

  25. Χαιρετε

    Ο Στυλιανός Παττακός είχε φάει ισόβια (κι όταν λέμε ισόβια,… κι αποφυλακίστηκε στην 15ετία για ανήκεστο βλάβη της υγείας του υπό όρους. Έκτοτε πέρασαν 25 χρόνια, ο Στυλιανός έχει πατήσει τα 102 και προφανώς δεν εμφανίζεται κάθε τόσο στο οικείο Α/Τ. Προφανώς η ανήκεστος δεν ήταν και τόσο ανήκεστος. 😎

    Για το ποσοστό αναπηρίας, επειδή με έχει απασχολήσει, παίζει ως εξής: υπάρχει ένας πλήρης κατάλογος με νόσους, που θεωρούνται αναπηρία. Κι εκεί είναι βαθμονομημένες οι σοβαρότητες των περιπτώσεων. Δηλαδή από την ίδια νόσο μπορείς να πάρεις διαφορετικά ποσοστά αναπηρίας, ανάλογα με τη σοβαρότητά της.
    Μετά, οι γιατροί εξετάζουν το ποσοστό αναπηρίας σε καθεμία από τις νόσους του συγκεκριμένου ασθενή και του δίνουν τα ανάλογα ποσοστά. Τα οποία, όμως, δεν αθροίζονται στο έτσι-άντε (αλλιώς θα ξεπερνούσαν το 100%) αλλά συνυπολογίζονται με έναν περίπλοκο τύπο, ο οποίος περιλαμβάνει τις τέσσερις κυριότερες αναπηρικές νόσους, από τις οποίες πάσχει ο ασθενής. Ο τύπος ξεκινά με την κύρια νόσο, για την οποία προσέρχεται ο ασθενής, μετά προσθέτει ένα σημαντικό ποσοστό της δεύτερης, ένα λιγότερο σημαντικό της τρίτης κι ένα σχεδόν ασήμαντο της τέταρτης. Έτσι βγαίνει το τελικό ποσοστό αναπηρίας και γι’ αυτό μερικές φορές έχει μια σχεδόν γελοία μαθηματική ακρίβεια…

  26. atheofobos said

    22
    Εχεις απ΄ότι φαίνεται δίκιο.
    Προφανώς υπήρχε και άλλος γιατρός που έβγαινε στην τηλεόραση γιατί αυτός που λέω εγώ ήταν γυναικολόγος.

  27. Το πιο φρικιαστικό που άκουσα (τυχαία) στη συζήτηση του υπόψη νομοσχεδίου το είπε μια βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ: «Ο δικός ΣΑΣ Αξαριάν και ο δικός ΜΑΣ Τεμπονέρας»! Κρεμυδούν αριστείον στην κυρία.
    Για τον τρομοκράτη Ξηρό, το ζητούμενο είναι αν αποφυλακιζόμενος μπορεί να «ασχοληθεί» με την τρομοκρατία. Αν όχι, θα έπρεπε να αποφυλακιστεί με ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ και όχι με φωτογραφική διάταξη.
    Πριν κάποια χρόνια η ωραία μας δημόσια διοίκηση ,,,διέπρεπε σε μια «βιομηχανία» φωτογραφικών διατάξεων, όταν καθορίζονταν οι προϋποθέσεις και τα προσόντα πρόσληψης στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ. Ελπίζω ότι σήμερα η ¨βιομηχανία» θα έχει περιοριστεί σε …»βιοτεχνία»

  28. Φωτογραφική ήταν και η διάταξη η οποία κατέβασε το όριο εισαγωγής στις ΜΥΚ του Λιμενικού για να μπει και ο υιός Μπαλτάκος. Πανω απ’ αυτόν μπήκαν άλλοι 15.

  29. sarant said

    25 Ευχαριστούμε για τις διευκρινίσιες… σχεδόν γελοία ακρίβεια, μάλιστα.

    Α, και στις εκφράσεις να προσθέσουμε το «μαθηματική ακρίβεια»

  30. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Σήμερα για τρεις λόγους,αυτό:
    Παιδί με μια φωτογραφία
    Σήμερα κλείνουν τρία χρόνια που μας λείπει ο Δημήτρης Μητροπάνος..

  31. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Μερικοί ακόμη χαρακτηρισμοί για νοσχέδια,ρυθμίσεις,ν.δ. κλπ: κομμένα και ραμμένα στα μέτρα (της τρόικας,των τραπεζών κ.ο.κ.), φαστ τρακ, ποταμός, νόμος-σκάνδαλο, ξαφνικός θάνατος( ερτ), λάστιχο,

  32. Και βέβαια μέχρι την είσοδό μας στη ν τότε ΕΟΚ και την εναρμόνιση πολλών νόμων με το κοινοτικό δίκαιο υπήρχε αρκετό υλικό για εκθέσεις φωτογραφίας. Στα αθλητικά που παρακολουθούσα, ο αριθμός των ξένων και κοινοτικών παικτών ρυθμιζότανε ανάλογα με τις ανάγκες του ΠΑΟ ή του ΟΣΦΠ, ή η έξτρα μεταγραφική ημέρα(1) για νάρθει ένα μπακ από τον ΟΦΗ να αντικαταστήσει τον ταυματία του ΠΑΟ κ.λ.π.

  33. spiral architect said

    Καλημέρα. 🙂
    Αλήθεια, είμαστε βέβαιοι ότι occasio legis εδώ είναι μόνο ο Ξηρός; ή μήπως και ο Λαυρεντιάδης;
    Σωστός ο φίλος!

  34. spiral architect said

    … ο #17. 😳

  35. Κι ένα κουιζάκι :

    Πως αφαιρώντας ένα γράμμα από μια φωτογραφία την κάνουμε να δίχνει…αντίκα !!

  36. Ο Λαυρεντιάδης είναι όξω, όμως…
    ΟΚ, λόγω παρέλευσης του 18μηνου αλλά…

  37. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    @35: φωΝογραφία.

  38. spiral architect said

  39. # 37

    όχι, δεν είναι η λύση,είπαμε αφαίρεση όχι αλλαγή

  40. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    36. Θυμήθηκα και την περίπτωση εκείνου με το κολλάρο στην υπόθεση Κοσκωτά που βγήκε λόγω ανήκεστης βλάβης,μα δε θυμόμουν τ΄όνομα και ψάχνοντας πέφτω σ αυτό που αναφέρει Λαυρεντιάδη κλπ κι ότι ο Ξηρός έχει και σκλήρυνση κατα πλάκας:
    http://www.imerodromos.gr/anikestos/

  41. 40 Τον Λούβαρη θα λες, Έφη. Απ’ ό,τι ξέρω πάντως είχε όντως σκλήρυνση κατά πλάκας (ή βαριά μυασθένεια, δεν θυμάμαι).

  42. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    @39, καλά, ωτογραφία.

  43. Να πω με την ευκαιρία ότι βασική θέση (νομίζω πως) πρέπει να είναι, ότι καλύτερα να βγαίνει κόσμος από τη φυλακή παρά να μπαίνει. Καλώς βγήκε ο Λούβαρης, καλώς και ο Λαυρεντιάδης αν όντως πέρασε το 18μηνο, καλώς και οι ΧΑυγίτες για τον ίδιο λόγο–αλλά το θέμα είναι αυτό να ισχύει ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.

  44. Πάνος με πεζά said

    @ 39 : Αφαιρώ το «φ», και βγαίνει «ωτογραία»…Σας λέει κάτι; Το μισό μας κάνει.

  45. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Και βέβαια οι νόμοι με επώνυμο: Νόμος Μητσοτάκη,Αρσένη,Ρέπα,Ραγκούση,Τρίτση, Διαμαντοπούλου, Λοβέρδου όπως και «πολυνομοσχέδιο» όπως ακούω τώρα για το Υπ.Παιδείας

  46. # 44

    ένα φ αφαιρείς και γίνεται φωτο-γραία

  47. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    @44, δεν είναι όλες οι γραίες αντίκες. Ορίστε, που χου, η γερμανίδα που ετοιμάζει τετράδυμα.

  48. Δύτη στο 43

    Σωστά και να υπενθυμίσω πως σε διάφορους απ’ αυτούς τους πιτσιρικάδες, τους αποκαλούμενους «νεοτρομοκράτες», τους έχουν κοτσάρει νέο δεκαοκτάμηνο όταν κόντευε να λήξει το παλιό. Unfair!

    Επιπλέον, για τους 17Νοεμβρίτες, η ΝΔ και η Δικαιοσύνη ισχυρίζονται πως δεν είναι πολιτικοί κρατούμενοι αλλά ποινικοί. Ωραία. Κι άλλοι ποινικοί έχουν κάνει τα μύρια όσα αλλά και άδειες παίρνανε και δεν κρατούνταν σε απομόνωση. Τι διαφοροποιεί τους μεν από τους δε αν όχι η πολιτική φύση των εγκλημάτων τους;

  49. Πάνος με πεζά said

    Η φωτο-γραία τί είναι ακριβώς, πρόσωπο ή αντικείμενο; Ή μια συναξιούχος φωτογράφος, που ακόμα δουλεύει;

  50. Πάνος με πεζά said

    Το λοιπόν, θα σας βάλω εγώ κουϊζάκι :
    Βλέπουμε μια φωτογραφία από τη μέση και κάτω. Βλέπουμε και μια άλλη, από τη μέση και πάνω.
    Πώς θα καταλάβουμε αν αυτές δείχνουν ή όχι το ίδιο πρόσωπο;

  51. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    43: ‘Ετσι!

  52. Δημητρης said

    22 «…..Αν θυμάμαι καλά τέσσερα άτομα είχαν πάρει τότε διαζύγιο, δεν ξέρω για τα άλλα δύο».

    Μα, οι γυναίκες τους…..

  53. # 47,49

    μια γρια φωτό (γραγία) εύκολα χαρακτηρίζεται αντίκα

  54. # 52

    θεωρητικά έχεις δίκιο αλλά τότε υπήρχε η κατηγορία των «αλύτρωτων»,καθαρά αρσενική λόγω των συνθηκών της εποχής

  55. # 54 συνέχεια

    εννοούσα πως 4 άτομα το ήξεραν και υπέβαλαν τα χαρτιά τους την μοναδική μέρα που ίσχυσε

    αν ζητάγανε και οι γυναίκες τους, τα ζευγάρια θα είχαν χωρίσει, υπήρχαν και τότε διαζύγια αλλά δύσκολα έπαιρνε ο ένας του ζεύγους αν δεν ήθελε και ο άλλος

  56. # 43, 51

    Λούβαρης… του πέρασε η ασθένεια κατά πλάκας του αντιπροέδρου του ΟΣΦΠ ;

  57. ConspiRaki Theologist said

    Όπως προείπαν ο Aρκ και ο Spiral το πρόβλημα είναι ότι με αυτή τη διάταξη θα μπορούν να αποφυλακιστούν όσοι έχουν τα κατάλληλα βύσματα. Και όπως ξέρουν όλοι οι κατοικοί της Ιερουσαλήμ αλλά και περιχώρων σε ακτίνα δέκα χιλιάδων μιλίων, τα βύσματα δεν τα έχουν οι φτωχοδιάβολοι αλλά οι Προβόπουλοι(αυτός, αλήθεια, με το Τ+10(«Δεν ήξερε να μετράει μέχρι το 10! Προφανώς ανάπηρος!») πότε ακριβώς θα πάει μέσα? Πριν ή αφότου φύγει για Ουρουγουάη?) οι Βενιζέλοι(«ανάπηρος λόγω μη δυνατότητας αυτοεξυπηρέτησης της εγωμανίας του – χρήζει αναγκαστικής παρουσίας κλακαδόρων»), οι Λαυρεντιάδηδες («ανάπηρος λόγω υπερβολικής ευλάβειας») κλπ.

    Και εδώ είναι να απορεί κανείς με την ενοχή ή βλακεία του Σύριζα.
    Δηλαδή πώς ακριβώς το έχουν στο μυαλό τους?
    Ότι θα κυβερνάν αιώνια?
    Ότι θα κυβερνάν μέχρι να αλλάξουν πλήρως τη νοοτροπία λαμογιάς στη χώρα, δηλάδη ..δις αιώνια ?? (για όσους δεν το γνωρίζουν ο ΝεοΚιδ, θα χαρεί να σας εξηγήσει πώς ένας τρελάρας απόδειξε ότι κάποια άπειρα είναι πιο μεγάλα από κάποια άλλα άπειρα)
    Μήπως έχει επιτραπεί η χρήση λυσεργικού οξέος για τους βουλευτές και
    οραματίζονται ότι η δικαιοσύνη είναι ήδη δίκαιη ? [ όπως επιβεβαιώνεται και από τις πρόσφατες αποφάσεις πχ για Παπακωνσταντίνου (ο οποίος είναι απόγονος των συνεργατών των ναζί που φτιάξαν τη ΔΕΗ(τότε βέβαια δεν ήταν δημόσια) στην Πτολεμαΐδα, οπότε τα ξαδερφάκια του δεν είναι τίποτις κακομοίρες) ]

    Εντάξει, να αποφυλακιστεί ο Ξηρός, όντως είναι βασανιστήριο αυτό στο οποίο υπόκειται, αλλά μήπως στην πρεμούρα τους να μην θεωρηθεί ότι η διάταξη είναι φωτογραφική διαπράτουν ένα τεράστιο σφάλμα? Μήπως θα έπρεπε να είναι
    φωτογραφική η διάταξη (πχ >95%) ώστε να μην μπορεί με ευκολία να χρησιμοποιηθεί από τα λαμόγια? Και μήπως, αφού υπάρχουν τόσα μήπως, δεν θα πρεπε να έρθει καθόλου για ψήφιση και να αρχίσουν να ασχολούνται με τίποτις σοβαρό εκεί στην πρώτη αριστερή κυβέρνηση του γαλαξία? Γιατί άμα κρίνουμε από το πρώτο και από το τρίτο νομοσχέδιο άστα να πάνε….

    Eυτυχώς που ήρθε και το άγιο φως με τιμές αρχηγού κράτους και θα τους φωτίσει. (Παρεμπιπτόντως τις τιμές τις μάθαμε, τα κόστη όμως όχι)

  58. Μαρία said

    >Τη βρήκα σε κειμενα του τέλους της δεκαετίας του 1970

    Στα μέσα της δεκαετίας του ’70 την πρωτοάκουσα με αφορμή ανάλογη με του φίλου σου. Με διάταξη «μαζί με το βασιλικό ποτίζεται κι η γλάστρα» μπορούσαν να εξαγοράσουν τη θητεία τους οι Ι4. Αρκετοί επωφελήθηκαν χωρίς όμως να γλιτώσουν το κούρεμα.

  59. Σ΄αυτό το νήμα θα πρέπει να θυμηθούμε την αρθρογραφία του Γιώργου Βότση, κατά τα τέλη της δεκαετίας του ’90, υπέρ της αποφυλάκισης των χουντικών. Για έναν αριστερό δημοσιογράφο αυτό ήταν αρκετά τραβηγμένο, όμως το σκεπτικό του ήταν απλό: η δημοκρατία έχει θωρακιστεί, οι χουντικοί είναι πλέον ακίνδυνα ραμολιμέντα. Σε ερώτημα αφελούς σχετικά με το κίνητρο του Γ.Β., εκείνος είχε απαντήσει «Τι θα γίνει εάν/όταν συλληφθεί η ΕΟ 17Ν;». Σχεδόν 13 χρόνια μετά τη σύλληψή της, αποδεικνύεται πως η Ν.Δ. δεν έχει πρόβλημα με την πολιτική των δύο μέτρων και των δύο σταθμών…

  60. Σχετικά με το 27 που με παραξένεψε

    Η βουλευτίνα του Σύριζα Βάσω Λέβα αναφέρθηκε στον «πατέρα του δικού μας Τεμπονέρα» γιατί ο γιός του αείμνηστου αριστερού καθηγητή ανήκει στο Σύριζα.

    http://news247.gr/eidiseis/politiki/leva-na-mhn-psaxnoyme-tromokrates-anamesa-se-voyleytes-kai-ypoyrgous-alla-ton-tromo-ston-akrodeksio-logo.3417793.html

  61. Μαρία said

    60
    Ε ναι.
    Η απάντηση του Διον. Τεμπονέρα στην τρομο-υστερία της ΝΔ http://www.hitandrun.gr/i-apantisi-tou-dion-temponera-stin-tromo-isteria-tis-nd/

  62. Στο πνεύμα του συνθήματος που φωνάχτηκε κατά κόρον στις μεγάλες αντιπολεμικές διαδηλώσεις του 2003 «Οι πόλεμοι δικοί σας, οι νεκροί δικοί μας» δε νομίζω πως υπάρχει άνθρωπος που να μην θεωρεί δικό του νεκρό το Θάνο Αξαρλιάν.
    😦

  63. Μαρία said

    62
    Μα η Λέβα δεν αναφέρθηκε στον Αξαρλιάν. Στον Κώστα Μπακογιάννη απευθύνθηκε.
    Εδώ το ακριβές ρεπορτάζ http://www.aftodioikisi.gr/paraskinia/ti-apantise-i-vaso-leva-ston-bakogianni-gia-ton-koufontina

  64. Σχετικά με το σχόλιο 27 του παρόντος μιλούσα

  65. κι επειδή σήμερα παραείμαστε σοβαροί, ιδού πώς θα λήξει η παγκόζμια οικονομική κρίση 😉

  66. Μαρία said

    64
    Κι εγώ. Για το ψέμα στο 27.

  67. «Κινηματογραφική ταχύτητα.»

    Υπάρχει και η έκφραση «κινηματογραφικός χρόνος».

    Τη χρησιμοποιούν οι πιο μυημένοι και οι σινεφίλ, σημαίνει τη διήγηση με χρονικά άλματα, δηλαδή με σκηνές που αν και, στην ιστορία που διηγείται η ταινία, απέχουν μεταξύ τους χρονικά, στον πραγματικό χρόνο του θεατή,εμφανίζονται πιο συμπυκνωμένες.

    Πριν από την φωτομανία, υπήρχε η νταγκεροτυπομανία.

    Ο πιο γνωστός φωτομανής (αν και δεν έχω ακούσει τη λέξη γαλλικά) ήταν ο Ναντάρ

    Ήταν φίλος επίσης του αερόστατου, και από αυτόν εμπνεύστηκε ο Βερν για το χαρακτήρα και το αναγραμματισμένο όνομα του Μισέλ Αρντάν στο Απο τη γή στη Σελήνη.

    Είχε φωτογραφήσει τους πάντες, από τον Μπωντλαίρ μέχρι το Θιέρσο και τη Σάρα Μπερναρ.

    http://publicdomainreview.org/collections/photographs-of-the-famous-by-felix-nadar/

  68. Νικος Κ. said

    Δεν είμαι νομικός, αλλά έχω ακούσει πως υπάρχει κι η έκφραση «περιγραφή του νόμου», που νομίζω πως είναι το αντίστροφο της «φωτογραφικής διάταξης». Στη δεύτερη περίπτωση (φωτογραφική διάταξη) ο νόμος φτιάχνεται για να ταιριάζει φωτογραφικά σε συγκεκριμένα άτομα ή καταστάσεις, ενώ στην πρώτη περίπτωση (περιγραφή του νόμου) οι καταστάσεις κατασκευάζονται έτσι που να «κουμπώνουν» στον προϋπάρχοντα νόμο, (τηρώντας τον τύπο και καταστρατηγώντας την ουσία).

  69. Εδώ φωτογραφική αναπροσαρμογή προδιαγραφών (=χαλάρωση) ώστε να ταιριάζουν στον άνθρωπο της επιλογής Κυριάκου Μητσοτάκη.

    http://www.thepressproject.gr/article/75845/An-o-upopsifios-den-eixe-ta-prosonta-toso-to-xeirotero-gia-ta-prosonta

  70. Άσχετο, αλλά όχι εντελώς, μια που το άρθρο είναι φωτογραφικό. Ξαναβλέποντας τις φωτογραφίες του Ναντάρ, πρόσεξα την νταγκεροτυπία του Αλέξανδρου Δουμά, στην οποία φαίνεται καθαρά οτι ήταν νέγρος. (Μουλάτος από την πλευρά του πατέρα του).

    Τώρα για τις ποινές και τις φυλακές, νομίζω οτι κανείς , όσο μεγάλο και να είναι το έγκλημά του δεν πρέπει να κάθεται στη φυλακή πάνω από 20-22 χρόνια. Πολλοί , δεξιοί, ακροδεξιοί αλλά και άλλοι, με την επιμονή τους για σκληρές ποινές και βασανιστήρια, απλά χρησιμοποιούν το πρόσχημα της «εξυγείανσης της κοινωνίας» και άλλα ηχηρά παρόμοια για να καλύψουν τη δική τους ψυχική αναπηρία, το σαδισμό τους και το αντικοινωνικό τους μένος.

    Αυτός είναι άλλωστε κι ο πυρήνας της Ιστορίας του Εθνικοσοσιαλισμού. Για παράδειγμα τα «ιατρικά» βασανιστήρια του Μέγκελε δεν είχαν κανένα επιστημονικό αποτέλεσμα, πέρα από την πιστοποίηση της ψυχοπάθειοας του εμπνευστή τους. Ο Βορίδης δεν είχε δηλώσει υπέρ της αναφοράς της θανατικής καταδίκης;

    Μία ενδιαφέρουσα ταινία σε σχέση με τη δικαιοσύνη είναι o «Pierrepoint: The Last Hangman» , για τον τελευταίο δήμιο της Αγγλίας, που κρέμασε τους Ναζί στην Νυρεμβέργη.
    Και βέβαια, το υπέροχο Πράσινο μίλι.

    https://www.tumblr.com/search/the%20green%20mile%20gif

  71. υπέρ της επαναφοράς της θανατικής καταδίκης;

  72. Μαρία said

    69
    Αυτή η …. αναπροσαρμογή αφορά τη γλωσσομάθεια, ενώ του Καμίνη για τον Καμπύλη ολόκληρο πτυχίο 🙂

  73. leonicos said

    Εβραίος, καμπούρης, αριστερόχειρας, που του λείπουν τρία δόντια πάνω και δύο κάτω, μονόφθαλμος, μ’ ένα κομμένο δάχτυλο και φαγωμένα νύχια, χωρίς μουστάκι = Γς

    Την έκφραση φωτογραφική διάταξη την άκουγα από τον πατέρα μου από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου (σχεδόν)

  74. Ποιός είν’ αυτός ο μαύρος δίπλα στη Ρένα, που περιμένει αυτόγραφο του Γιάνη;

  75. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    50. H εκφώνηση είναι ασαφής. Υπάρχει χρονική απόσταση ανάμεσα στις φωτογραφίες ή όχι;

  76. sarant said

    Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

    57 Δεν νομίζω πως υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο, δυστυχώς (δηλ. να χρειαστεί ευεργετική διάταξη ο Βενιζέλος για να αποφυλακιστεί)

    60-63: Ε ναι

    67 A τι ωραία!

    68 Περιγραφή σημαίνει, ακριβώς, καταστρατήγηση στη νομική αργκό. Όχι description αλλά circumscription

    73 Δηλαδή τέλη δεκαετίας 1950 ας πούμε 🙂

  77. Spiridione said

    Για να δικαιώσουμε και τον Λεώνικο:
    http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin_ftr.asp?c=64&pageid=15441&id=-1&s=0&STEMTYPE=1&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=AAiASeAShAScASXASLASZASJASeASRASSASmASVAAgASMASRASJAScASEASWASNAShASVAAi&CropPDF=0

    http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin_ftr.asp?c=124&pageid=19644&id=-1&s=0&STEMTYPE=1&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=AAiASeAShAScASXASLASZASJASeASRASSASGAAgASMASRASEAScASJASWASRASaAAi&CropPDF=0

    http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin_ftr.asp?c=64&pageid=22722&id=-1&s=0&STEMTYPE=1&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=AAiARyASBARwARrARfARtARdARyARlARmARjAAgARgARlARdARwARdARqARlARvAAi&CropPDF=0

  78. Κι εγώ βρήκα πού βρίσκει τα ζιφάκια του ο Σκύλος: http://luben.tv/web/www/45733

  79. sarant said

    77: Ε, ψάχνεις καλύτερα από μένα. Σαπώ!

    78: Μερσί!

  80. 78, και όχι μόνον εκεί!

    https://vine.co/v/eBPEVF1BHiZ/embed/simple

  81. Spiridione said

    Ορίστε και κουκουλοφόροι ψαράδες. Δείτε εδώ το άρθρο 17 του Αλιευτικού Κώδικα:
    «Με τις ίδιες ποινές τιμωρούνται ο μισθωτής ή ο έχων τη χρήση και εκμετάλλευση των χώρων της προηγούμενης παραγράφου, καθώς και οι ελεύθεροι αλιείς, στις περιπτώσεις που επιτρέπεται από τις κείμενες διατάξεις ή αποφάσεις η διενέργεια ελεύθερης αλιείας υπό προϋποθέσεις στους χώρους αυτούς με τη συγκατάθεση ή μη του έχοντος το δικαίωμα της εκμετάλλευσης, που αλιεύουν με αλιευτικά εργαλεία και συσκευές φθοροποιά ή μη επιτρεπόμενα ή με καλυμμένα ή αλλοιωμένα χαρακτηριστικά».
    http://www.ministryofjustice.gr/site/kodikes/%CE%95%CF%85%CF%81%CE%B5%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B9%CE%BF/%CE%91%CE%9B%CE%99%CE%95%CE%A5%CE%A4%CE%99%CE%9A%CE%9F%CE%A3%CE%9A%CE%A9%CE%94%CE%99%CE%9A%CE%91%CE%A3/tabid/224/language/el-GR/Default.aspx

  82. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Πώς χαρακτηρίζει η αντιπολίτευση, (δεν ακούγεται άσχημα ε;) την διάταξη που ευνόησε τον ισοβίτη δολοφόνο Καλαμπόκα, και μετά απο 7 χρόνια έμεινε ελεύθερος, και παρ΄όλο που είχε κίτρινο χαρτί, έγινε διευθυντής σε τράπεζα της εθνικής;

    74 – Λοιπόν επειδή μου αρέσει το ρίσκο, λέω οτι είναι ο Ομπάμας, ΚΕΡΔΙΣΑ;

  83. Μαρία said

    82
    Ισοβίτης πρωτόδικα, στο εφετείο 17, που έγιναν 7.

  84. sarant said

    82 Αυτό πάλι με το ποινικό μητρώο τώρα το σκέφτηκα. Πάντως υπάρχει τρόπος ο υπουργός να σου λευκάνει το μητρώο 🙂

  85. 82, κοντά έπεσες! Δεν ξέρω τ΄όνομά του αλλά είναι ο άντρας της Μισέλ.

    83, όπου τα 2/3 των 17 είναι το 7. Να το δει ο Κίντ να σκίσει τα χαρτιά του.

  86. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    83 – Η μαγεία του 7.

    84 – Άμα είσαι καλός μαζί του; (χαμόγελο).

    85 α – Θα πάρω την βοήθεια του κοινού.

    β – Είναι φανερό οτι είσαι σκράπας στα νδέϊκα μαθηματικά, θυμήσου μόνο το Μητσοτάκειο θεώρημα, 0+0=14%. Πόσα «εδωσες» για να πάρεις το πτυχίο;(χαμόγελο).

    Και μια και αναφέρθηκε ο Κίντ, θυμήθηκα που λέγαμε για μουσικές εισαγωγές, και ακούω τώρα μια φανταστική, είναι απο τον θρακιώτικο ύμνο ΓΚΑΤΖΟΛΙΝ!!!

    Όλοι προσοχή στην ανάκρουση του ύμνου.

  87. circumvention, Νίκο, óχι circumscription.

  88. Αχα! Του ’61 είσαι, Λάμπρο; Τότε θα καταλάβεις…

  89. Τι μου θυμίζεις, τώρα… Τι μου θυμίζεις…

  90. Δημητρης said

    προσλαμβάνεται ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, πτυχιούχος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και έχων άριστη γνώση της αγγλικής γλώσσας, ως Ειδικός Σύμβουλος στο Γραφείο του πρώην Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, στη Βουλή…..(σήμερα)

    ο Στουρνάρας τοποθετείται Δκτής της Τράπεζας της Ελλάδος (πριν κάποιους μήνες)

    Ο Καλαμπόκας, μετά από 7 χρόνια έμεινε ελεύθερος, και παρ΄ όλο που είχε κίτρινο χαρτί, έγινε διευθυντής σε τράπεζα της εθνικής. (πριν κάποια χρόνια)

    ε εντάξει, βελτιώνονται τα πράγματα, δεν μπορείς να πεις

  91. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    88 – Κι όμως φίλε, έχω μια τέτοια ψάθινη καρέκλα απο το 66, και θυμάμαι τον μάστορη σαν της φωτογραφίας που τις επιδιόρθωνε (6) ακριβώς έτσι (χώρια τις δικές μου επεμβάσεις αργότερα).

    90 – Ε βέβαια, όσο πιο εξειδικευμένος ο εγκληματίας, τόσο καλύτερη η θέση.

    Για σένα σκύλε.

  92. Δημητρης said

    Πρόκειται για τον πρώην πρόεδρο των ναυπηγείων Σκαραμαγκά οποίος τον Δεκέμβριο του 1999 υπέγραφε τις σκανδαλώδεις συμβάσεις για τα υποβρύχια μαζί με τον καταδικασμένο πρώην διευθυντή εξοπλισμών του υπουργείου Άμυνας Γιάννη Σμπώκο, παρουσία και του Άκη Τσοχατζόπουλου και ο οποίος εκμεταλλεύτηκε για να αφεθεί ελεύθερος την προσωρινή αντικατάσταση διάταξης άρθρου του Ποινικού Κώδικα, την οποία είχε προωθήσει τον Απρίλιο του 2014 ο Χαράλαμπος Αθανασίου για μόλις 13 ημέρες μιας και μετά την απέσυρε ισχυριζόμενος ότι έγινε λάθος.

    Μια μορφή φωτογραφικής περίπτωσης που λέγαμε. Σημερινό

  93. sarant said

    87 Δίκιο έχεις, βλακεία έγραψα…

  94. spiral architect said

    Βλακείες και βλακείες.

  95. spiral architect said

    Αυτού του είδους οι συζητήσεις μού φέρνουν στο νου τον τη Χάνα Άρεντ και τον Άιχμαν στην Ιερουσαλήμ. Όσο και να θες, να σφίξεις από εκδίκηση το λαιμό κάποιου, (ή αντίθετα να αποφυλακίσεις κάποιον άλλο με έναν τροποποιητικό νόμο) αν κάτσεις κάτω, ηρεμήσεις ανάβοντας ένα τσιγάρο, καταλήγεις ότι, η έννοια του δικαίου είναι σχετική. :/

  96. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    65. Tώρα ,χωρίς καθόλου διάθεση πλάκας, ποιος μπορεί στ’αλήθεια να αμφιβάλλει ότι άν το καρτούν γινόταν πραγματικότητα, αν δηλαδή έβγαινε όντως μ’αυτόν τον τίτλο η Τζέρναλ, η «κρίση» θα έληγε όντως!

  97. qq said

    Σε ένα τέτοιο προπαγανδιστικό σάιτ είναι άκρως επικίνδυνο να πεις την γνώμη σου, θα σου τη πέσουν τα ορφανά να σε λυντσάρουν, αλλά έχει χάρη που τελευταία νιώθω μοναξιά και λέω ας τρολλάρω, η προσφιλής μου ενασχόληση. Απορία μου είναι τι χρειάζεται τέτοιος νόμος. Μια αίτηση χάρητος θα μπορούσε να κάνει στον πρόεδρο της δημοκρατίας και δεν νομίζω να υπάρξει άνθρωπος να του τη αρνηθεί. Με 98% αναπηρία είσαι ένα βήμα από το τάφο. Βέβαια γνωρίζω και μια γνωστή που περιποιείται τον άνδρα της που έχει σκλήρυνση κατά πλάκας στο τελευταίο στάδιο, είναι κατάκοιτος, δεν μπορεί να μιλάει πέρα από ψιθύρους και ούτε να τρώει μπορεί μόνος του, έχει όμως μόνο 80%. Σε κάτι βίντεα 6 μηνών παλιά, βλέπω τον Σάββα μια χαρά να περπατά και να μιλάει. Έκανα μια έρευνα και βλέπω έχει κάνει 4 αιτήσεις αποφυλάκισης και όλες του τις αρνήθηκαν. Δεν μπόρεσα πουθενά να βρω τις αιτιολογήσεις. Βέβαια, άλλο αίτησης αποφυλάκισης και άλλο αίτηση χάρητος. Πάντως ολόκληρη βουλή να νομοθετεί υπό αυτές τις συνθήκες είναι ασυνήθιστο.

  98. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Για αποσυμφόρηση είτε των δικαστηρίων, είτε των φυλακών, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει διάφορες νομοθετικές απόπειρες,επιτυχημενες ή λιγότερο.Ενδεικτικά δυο λινκ

    Click to access %CE%95%CE%93%CE%9A%CE%A5%CE%9A%CE%9B%CE%99%CE%9F%CE%A3%2010-2013%20a.pdf

    http://www.alfavita.gr/arthron/%CF%80%CF%8E%CF%82-%CE%B3%CE%B5%CE%BC%CE%AF%CE%B6%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%BF%CE%B9-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CF%86%CF%85%CE%BB%CE%B1%CE%BA%CE%AD%CF%82

  99. Λ said

    Ο Νόαμ Τσόμσκι έδωσε συνέντευξη στο euronews. Προβάλλεται τώρα

  100. Λ said

    Μέγα γεγονός να δώσουν βήμα στον Τσόμσκι.

  101. Λ said

    Κλαίω από συγκίνηση να τον ακούω να μιλά για το χρέος της Ελλάδας

  102. Γς said

    88, 91:

    Καρεκλάς! Ο καρεκλάς!

  103. 60 έγραψε (και 61 συνηγόρησε): «Η βουλευτίνα του Σύριζα Βάσω Λέβα αναφέρθηκε στον «πατέρα του δικού μας Τεμπονέρα» γιατί ο γιός του αείμνηστου αριστερού καθηγητή ανήκει στο Σύριζα».
    Και εγώ απαντώ: ΤΗΝ ΠΑΡΟΙΜΙΑ «ΠΕΡΣΙΝΑ ΞΙΝΑ ΣΡΑΦΥΛΙΑ ΤΗΝ ΞΕΡΕΤΕ;

Σχολιάστε