Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Κι αν επιστρέφαμε στην καθαρεύουσα;

Posted by sarant στο 4 Ιουνίου, 2015


Ο τίτλος του άρθρου δεν είναι δικός μου, είναι ο τίτλος της επιφυλλίδας του συγγραφέα Τάκη Θεοδωρόπουλου στην Καθημερινή της Κυριακής που μας πέρασε. Γλωσσικό είναι το ιστολόγιό μας, δεν ήταν λοιπόν δυνατόν να αφήσω ασχολίαστο το άρθρο του Τ.Θ., αν και δεν θα σταθώ μόνο (ή κυρίως) στη βασιμότητα της «πρότασης» που υποθετικά διατυπώνεται στον τίτλο παρά σε ορισμένα άλλα ζητήματα που θίγει το άρθρο, κάποια από αυτά παρεμπιπτόντως.

Διότι βέβαια, η πρόταση να «επιστρέψουμε στην καθαρεύουσα» δεν διατυπώνεται στα σοβαρά από τον Τ.Θ. Όπως λέει και ο ίδιος: Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα παιδί μου, κι εγώ, εδώ που τα λέμε, είπα να κάνω λίγη πλάκα. Πράγματι, δεν είναι ούτε εφικτό ούτε επιθυμητό να επιστρέψουμε στην καθαρεύουσα: και ο ίδιος ο Τ.Θ. άλλωστε, που αν δεν κάνω λάθος (μια και είναι μεγαλύτερός μου στην ηλικία) διδάχτηκε την καθαρεύουσα στα μαθητικά θρανία, γράφει το κείμενό του στην κοινή νεοελληνική (δηλαδή στη δημοτική), παρεμβάλλοντας μόνο καναδυό κουρελάκια καθαρευουσιάνικα, ακριβώς τη γενική «καθαρευούσης» ή το ευπρεπισμένο «σιδΗρογροθιές». Και να ήθελε να γράψει καθαρεύουσα δεν θα μπορούσε ή έστω θα έπρεπε να κοπιάσει πολύ -και κατά πάσα πιθανότητα όλο και κάποια ελληνικούρα θα του ξέφευγε.

Και αυτό είναι το χαρακτηριστικό του «γλωσσικού ζητήματος» στην εποχή μας. Σε αντίθεση με τα παλιότερα χρόνια, όπου όταν π.χ. ο Μιστριώτης κατακεραύνωνε τον Ψυχάρη ή ο Φιλήντας ειρωνευόταν τον Χατζιδάκι χρησιμοποιούσαν διακριτές μορφές γλώσσας, στη σημερινή αντιπαράθεση για το γλωσσικό όλοι εκείνοι που συμμετέχουν στην πολεμική, γράφουν στην ίδια Ελληνική, κατανοητή από κάθε επαρκή αναγνώστη, οι δε διαφοροποιήσεις του ενός από τον άλλον γίνονται σε υφολογικό επίπεδο και σε περιορισμένο φάσμα γλωσσικών επιλογών, όπου ο ένας προτιμά λογιότερο και ο άλλος δημωδέστερο τύπο.

Αν λοιπόν η πρόταση του κ. Θεοδωρόπουλου διατυπωνόταν στα σοβαρά, το άρθρο θα τελείωνε κάπου εδώ. Ωστόσο, η επιφυλλίδα του κ. Θ. αποτελεί βάναυση διαστρέβλωση της πραγματικότητας σε αρκετά σημεία, κι έτσι δεν είναι περιττός ο σχολιασμός της.

* Για να ξεκινήσουμε από τις λεπτομέρειες, το 1976 ο (γλωσσικός) «πόλεμος» δεν κρατούσε πάνω από έναν αιώνα, αφού σύμφωνα με όλους τους μελετητές η αφετηρία είναι η έκδοση του Ταξιδιού του Ψυχάρη (1888). Ούτε υπερασπιζόταν κανείς, το 1976, «τη χρήση του απαρεμφάτου», που είχε πάψει να χρησιμοποιείται στον γραπτό λόγο και των πιο ακραιφνών καθαρευουσιάνων δεκαετίες νωρίτερα.

* Για να αποσείσει την κατηγορία ότι η καθαρεύουσα είναι τεχνητή, ο κ. Θ. μας λέει ότι «Δεν ξέρω καμία γλώσσα που να είναι εντελώς «φυσιολογική», που γεννήθηκε δηλαδή σαν φυτό στα εύφορα εδάφη της λαϊκής ψυχής.» -εδώ, πέρα από την ελιτίστικη ειρωνεία, ο αρθρογράφος συγχέει την κατασκευή της καθαρεύουσας με την περιορισμένη τυποποίηση και ομογενοποίηση που γίνεται κατά τη σύνταξη της γραμματικής μιας φυσικής γλώσσας (ας πούμε, ότι διδάσκεται ο παρατατικός «αγαπιούνταν» και όχι «αγαπιόσαντε»). Πράγματι, όλες οι φυσικές γλώσσες έχουν στοιχεία τεχνητά, αλλά αυτό δεν τις εμποδίζει να διδάσκονται και να μαθαίνονται αβίαστα ως μητρικές γλώσσες -κάτι που ποτέ δεν έγινε με την καθαρεύουσα.

* Αυτό άλλωστε το ομολογεί έμμεσα και ο κ. Θ. όταν πιο κάτω, απαριθμώντας τα οφέλη που θα είχε μια υποθετική επαναφορά της καθαρεύουσας στην εκπαίδευση, λέει ότι τα παιδιά θα μάθαιναν στο σχολείο «κάτι παραπάνω απ’ αυτό που ήδη ξέρουν».

Βέβαια, η άποψη ότι τα σημερινά Ελληνόπουλα στο σχολείο μαθαίνουν αυτό που «ήδη ξέρουν» δείχνει άγνοια ή/και περιφρόνηση της εκπαιδευτικής πραγματικότητας. Θέλει μήπως ο κ. Θ. να καταργηθεί η διδασκαλία της μητρικής γλώσσας ή έστω να περιοριστεί στην εκμάθηση της ανάγνωσης και της γραφής; Φυσικά, και σε όλες τις άλλες χώρες του κόσμου τα παιδιά (τουλάχιστον της εθνοτικής πλειονότητας) επίσης διδάσκονται στο σχολείο τη μητρική τους γλώσσα -παρότι είναι μητρική.

* Ο κ. Θ. απαριθμεί μια σειρά συγγραφείς που έγραψαν στην καθαρεύουσα ή που επηρεάστηκαν από την καθαρεύουσα ή που ανιχνεύονται καθαρεύοντα στοιχεία στα κείμενά τους, υποβάλλοντας την ιδέα ότι οι συγγραφείς αυτοί είναι αποκλεισμένοι από την εκπαίδευση. Η ίδια ιδέα διατυπώνεται πολύ πιο καθαρά στην κατακλείδα του κειμένου του. Εκεί, μας λέει ότι αν επιστρέφαμε στην καθαρεύουσα, οι μαθητές «θα διάβαζαν το υπέροχο «Το αμάρτημα της μητρός μου» στο πρωτότυπο και όχι από «μετάφραση» στη δημοτική«.

Αβυσσαλέα άγνοια, κακή πίστη ή ξεδιάντροπο ψέμα; Ο Βιζυηνός, όπως άλλωστε και ο Παπαδιαμάντης, όπως και ο Ροϊδης και οι άλλοι συγγραφείς που αναφέρονται στο άρθρο, διδάσκονται πάντοτε στην εκπαίδευση -και βέβαια διδάσκονται στο πρωτότυπο. Για παράδειγμα, στα Κείμενα νεοελληνικής λογοτεχνίας της Β’ Λυκείου περιλαμβάνονται αποσπάσματα από δύο έργα του Βιζυηνού (Ποίος ήτον ο φονεύς του αδελφού μου και Μοσκώβ-Σελήμ) και από τέσσερα του Παπαδιαμάντη, και βέβαια όχι σε «μετάφραση» αλλά στο πρωτότυπο, φυσικά με υποσελίδιες επεξηγήσεις. Σε άλλα βιβλία υπάρχει και Ροΐδης, καθώς και Κάλβος. Διότι βέβαια, μπορεί να καταργήθηκε η διδασκαλία της καθαρεύουσας ως γλωσσικής μορφής, αλλά ποτέ δεν αποκλείστηκαν από τα λογοτεχνικά ανθολόγια τα λογοτεχνικά κείμενα που έχουν γραφτεί σε καθαρεύουσα -αυτό ούτε καν ο σκέφτηκε κανείς.

* Και σε άλλα σημεία ο κ. Θ. δείχνει άγνοια της πραγματικότητας, όπως όταν λέει ότι οι «τεχνητές» γλώσσες όπως η Εσπεράντο δεν μπορούν να δημιουργήσουν λογοτεχνία -κι ας υπάρχει πρωτότυπη λογοτεχνία γραμμένη στην Εσπεράντο.

Γενικά όλο το άρθρο διαπνέεται από το ιδεολόγημα για τη φτωχή και λιτή δημοτική σε αντιδιαστολή με την πλούσια αρχαία γλώσσα (κι ας έχει αποδείξει ο Ροΐδης ακόμα ότι η δημοτική είναι εξίσου «πλούσια», αν σημαίνει κάτι αυτό, με την αρχαία, ίσως και περισσότερο, και οπωσδήποτε πολύ πλουσιότερη από την καθαρεύουσα). Όσο για την έμμεση ταύτιση των δημοτικιστών με χρυσαβγίτες ή αναρχοτραμπούκους, προτιμώ να την προσπεράσω.

Δεν θα προσπεράσω όμως την ιταμή αναφορά στον υπουργό κ. Κουράκη, που χαρακτηρίζεται «ποιητή του αιδοίου» επειδή σε κάποιο ποίημά του έχει χρησιμοποιήσει αυτή τη λέξη. Προσωπικά, δεν συμπαθώ ιδιαίτερα τον κ. υπουργό και δεν θεωρώ ότι ήταν η καλύτερη (ή και απλώς καλή) επιλογή γι΄αυτή τη θέση, με εξοργίζει όμως να χρησιμοποιείται η ποίηση σαν μέσο γελοιοποίησης του πολιτικού αντιπάλου, ιδίως όταν δεν έχουμε να κάνουμε με κάποιον επαγγελματία πολιτικό ή μιντιάρχη που θέλησε να γράψει και μια συλλογή ποιημάτων (τους «ποιητές» της κατηγορίας αυτής ο κ. Θ. και οι όμοιοί του δεν τολμούν να τους ειρωνευτούν!) αλλά με κάποιον που έχει πολυετή θητεία στην ποίηση, πολύ πριν βρεθεί στα βουλευτικά έδρανα και τους υπουργικούς θώκους. Ακόμα πιο εξοργιστικό είναι ότι αυτός ο χλευασμός της ποίησης γίνεται από έναν ομότεχνο. Βέβαια, ο κ. Θ. είναι πεζογράφος, και η πεζογραφία είναι πιο ανθεκτική στη γελοιοποίηση και την παρώδηση, ενώ η ποίηση είναι εύθραυστη, απομονώνοντας ή παραφράζοντας έναν στίχο μπορείς να χαντακώσεις ακόμα κι ένα καλό ποίημα. Και όχι, δεν θεωρώ αριστουργήματα τα ποιήματα του κ. Κουράκη, αλλά έτσι κι αλλιώς με τη σύγχρονη ποίηση δεν είμαι εξοικειωμένος -έχω μείνει στον Λαπαθιώτη, ως γνωστόν. Απλώς, μου κάνει εντύπωση πόσο πολύ τυφλώνει το πολιτικό μίσος τους ανθρώπους. Ευτυχώς, από μια άποψη, διότι τρέμω πώς θα μπορούσε να αποκαλέσει τον Εμπειρίκο ο κ. Θεοδωρόπουλος, αν αντλούσε λέξεις από τον Μεγάλο Ανατολικό για να τον χαρακτηρίσει -τον Σεφέρη πάντως θα μπορούσε να τον πει «ποιητή του κώλου», αφού υπάρχει η λέξη αυτή σε ποίημα του Σεφέρη, έστω και σατιρικό.

Μια και ανέφερα όμως το υπουργείο Παιδείας, ταιριάζει θαρρώ να κλείσω το σημερινό άρθρο με ένα σχόλιο αναγνώστριας κάτω από το κείμενό του, συγκεκριμένα της σχολικής συμβούλου Β. Σακκά, επειδή θίγει και τη λαθεμένη απόφαση του υπουργείου για περικοπή μίας ώρας από τη διδασκαλία της λογοτεχνίας:

Eίναι φανερό ότι ο κ. Θεοδωρόπουλος δεν έχει ιδέα (μα καμία απολύτως) για το τι και πώς διδάσκεται στο ελληνικό σχολείο εδώ και 30 χρόνια. Η καθαρεύουσα είναι παρούσα και όλοι οι συγγραφείς τους οποίους αναφέρει διδάσκονται ανελλιπώς. Η σχέση εκπαίδευσης και λογοτεχνίας είναι θέμα σύνθετο: προτείνω να το αφήσει στους ειδικούς, δηλ. στα πανεπιστημιακά τμήματα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας τα οποία διεξάγουν και σχετικές έρευνες για τη διδακτική του αντικειμένου. Με βάση αυτές -και τη διεθνή εμπειρία και έρευνα- προτείνονται Προγράμματα Σπουδών όπως το εξαιρετικό του 2010 -11 για το Λύκειο το οποίο διέλυσε η αλήστου μνήμης Τράπεζα Θεμάτων. Μια υποδειγματική δουλειά της ομάδας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που αγκαλιάστηκε από εκπαιδευτικούς και μαθητές, εισήγαγε και αξιοποίησε πολυτροπικά κείμενα και προσεγγίσεις, με στόχο τον κριτικό, οπτικό και μιντιακό γραμματισμό, την ομαδοσυνεργατική διδασκαλία και μάθηση και προώθησε τη φιλαναγνωσία. Κατά τα άλλα οι οιμωγές και η καταστροφολογία δεν ωφελούν κανένα. Ούτε βέβαια και η αφαίρεση μιας ώρας Λογοτενίας από τη Γ΄Λυκείου στο πλαίσιο της λογικής: «έχω έλλειψη φιλολόγων- μου περισσεύουν κοινωνικοί επιστήμονες- βγάζω μια ώρα Λογοτεχνίας και βάζω μια ώρα Ιστορίας Κοινωνικών Επιστημών. Θλίψη γενικώς!

 

 

294 Σχόλια to “Κι αν επιστρέφαμε στην καθαρεύουσα;”

  1. spiral architect said

    Από τον Λακαμσά στο Θεοδωρόπουλο μια καθημερινή δρόμος. 😛
    Kαλημέρα.

  2. spiral architect said

    … χάλια ο κώδικας του wordpress. 👿

  3. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    Λογοτεχνία επίσης έχει γραφτεί και στη γλώσσα Κλίνγκον. (η γλώσσα των «κακών» εξωγηινων στο Σταρ Τρεκ).Υπάρχουν και καμιά 20ριά φυσικοί ομιλητές Κλινγκονέζικων (αρκετά πιο εύκολα από τα Καντονέζικα!)
    http://en.wikipedia.org/wiki/Klingon_language#Speakers

  4. spiral architect said

    Παύω να μεταδίδω:
    [..] Και γιατί προτιμούμε τον Ψυχάρη του οποίου η λογοτεχνία, όπως και η γλώσσα, είναι κατασκευασμένη με φανατισμό; Μα γιατί είμαστε προοδευτικοί, σύγχρονοι άνθρωποι, κοινώς είμαστε «υπέρ του λιτού βίου και της λιτής έκφρασης». Οσο πιο λίγα εκφράζεις τόσο το καλύτερο, για τα υπόλοιπα υπάρχουν οι σιδηρογροθιές και τα μολότοφ. [..]

  5. Γιώργος Κόφτης said

    Συγχαρητήρια και για το άρθρο αυτό και για τον αγώνα που κάνετε για την γλώσσα.

  6. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    Η γνώμη Ουρουγουανού γλωσσολόγου για το άρθρο Θ. :

  7. 3 Ένας κλινγκονέζος σύχναζε και εδώ παλιά 🙂
    (Ε ναι, για το άρθρο τι να σχολιάσω; Το πώς κατρακυλάει η ντόπια διανόηση;)

  8. Και βεβαίως βαθιά άγνοια για τις γλωσσικές αντιλήψεις των λογοτεχνών που επικαλείται ο κ. Τ.Θ. Περιορίστηκα να θυμίσω αλλού (και το επαναλαμβάνω και εδώ) τον επίλογο από το γνωστό διήγημα του Βιζυηνού «Διατί η μηλιά…» «ας μάθωσι τουλάχιστον εντεύθεν ότι η μανία των θελόντων να διδάσκωσιν ουχί την φύσιν των πραγμάτων, εισάγοντες τα τελευταία υπό τα γνωστά αυτών ονόματα, αλλά αγνώστους λέξεις, δι’ ων απαιτούσι να ονομάζονται άγνωστα πράγματα, καθιστά την ελληνικήν μόρφωσιν σισύφειον μόχθον και καταδικάζει το έθνος εις τον δια πνευματικής ασιτίας χείριστον θάνατον! Δια τούτο το περί ελληνικής γλώσσης είναι, κατ’ εμέ, ως είπον, ουσιωδέστερον παρά το ανατολικόν ζήτημα.». Εναντίον του Βιζυηνού και του Σεφέρη ασεβεί ο εν λόγω (να υπακούσουμε στην καθαρεύουσά του) κύριος. Να είστε καλά κ. Σαραντάκο!

  9. atheofobos said

    …τον Σεφέρη πάντως θα μπορούσε να τον πει «ποιητή του κώλου»,…

    Όχι μόνο του κώλου αλλά και πολλών άλλων, όπως γράφω στο ποστ μου
    Η ΑΚΡΩΣ ΕΛΛΗΝΟΠΡΕΠΗΣ ΧΕΙΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΩΛΟΔΑΚΤΥΛΟ ΣΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ
    http://atheofobos2.blogspot.gr/2010/03/blog-post_13.html

  10. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    Καλά λέτε και για την Κλίνγκον, δεν την ανέφερα γιατί δεν ξέρω καλά το θέμα.

    8: Πολύ σωστά αναφέρετε τη Μηλιά που δεν έγινε μηλέα. Να τη θυμηθούμε:
    http://www.sarantakos.com/kibwtos/mazi/bizuhnos_mhlea.html

    Να σκεφτούμε κιόλας ότι ο Βιζυηνός (ας πούμε) έγραφε καθαρεύουσα και για έναν άλλο λόγο: ότι στην εποχή του η πεζογραφία γραφόταν αποκλειστικά σε καθαρεύουσα, δεν υπήρχε πιθανότητα να δημοσιευτεί αλλιώς.

  11. cyrusmonk said

    Καλημέρα κι ἀπὸ μένα. Μία παρατήρηση στὴν @8 (Roula Mountanou), γιὰ τὸ:
    «ο εν λόγω (να υπακούσουμε στην καθαρεύουσά του) κύριος». Συμφωνώντας μὲ τὸ γενικὸ πνεῦμα τοῦ ὑπολοίπου σχολίου, θεωρῶ τὴ συγκεκριμένη φράση φάουλ, καθὼς ὁ ἐπίμαχος τύπος ἀνήκει στὶς τυποποιημένες ἐκφράσεις ποὺ ἔχουν ριζώσει στὶς διάφορες ἐκδοχὲς τῆς δημοτικῆς (γιατὶ φυσικὰ δὲν εἶναι μία καὶ αὐτή, ὅσο κι ἂν ἐπιμένουν οἱ διορθωτὲς καὶ ἐπιμελητὲς τῶν μέινστρημ ἐκδοτικῶν οἴκων, ὅταν κραδαίνουν τὸν Τριανταφυλλίδη γιὰ νὰ ἐπιβάλουν τὴν φρικαλέα μονοτυπία τους). Καὶ κάθε προσπάθεια «κάθαρσης» τῆς δημοτικῆς ἀπὸ τέτοια «καθαρευουσιάνικα» στοιχεῖα συνιστᾶ νέα καθαρεύουσα.

  12. Spiridione said

    Στο πνεύμα του άρθρου του Θεοδ., ας το ρίξουμε λίγο στην πλάκα

  13. physicist said

    Χα, όταν είδα το άρθρο του Τ.Θ. αναλογίστηκα ότι θα ερχόταν σύντομα και ο πυροβολισμός ψαριών σε ενυδρείο στου Σαραντάκου και δεν διαψεύστηκα. 😉

  14. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    «πυροβολισμός ψαριών σε ενυδρείο» ..nämlich?

  15. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    12. Σπύρο, εν’ν κακό! 🙂 «Aρμονική ενσωμάτωση ξένων δομικών υλικών και στοιχείων σε παραδοσιακό περιβάλλον». «Παπαδιαμάντης» του ναού δηλαδή ο καλλιτέχνης! 🙂

  16. physicist said

    #14. — Shooting fish in a barrel: η κονιορτοποίηση ενός αντιπάλου που πήγαινε γυρεύοντας, επειδή τσουτσολομύτησε σ’ ένα ζήτημα που δεν κατέχει σαν σουρωμένος ξερόλας μπατζανάκης.

  17. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    Πιάσε κι ένα ορντέβρ για το Σάββατο Νικοκύρη. Πώς τα λέμε αυτά τα διαρρέοντα;… 🙂
    «Φίσερ: Η Μέρκελ δεν θα διακινδυνεύσει την ΕΕ»
    http://www.nooz.gr/economy/fiser-i-merkel-den-8a-diakinduneisei-tin-ee

  18. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    16. Aαα! (πολύ προχώ ήταν ρε παιδάκι μου! πού να το πιάσω; 🙂 )

  19. physicist said

    #18. — Α, νόμιζα ότι η αγγλική (αμερικάνικη, νομίζω) έκφραση ήταν γνωστή. Κλέψιμο εκκλησίας που λένε αλλά στο πιο σπεκτάκιουλαρ.

  20. sarant said

    12 Πλάκα έχει!

    13 Όχι σε βαρέλι;

  21. rogerios said

    Με την ευκαιρία, ας παραθέσω και τι έγραφα στο Φατσοβιβλίο την περασμένη Δευτέρα:

    «Σπανίως εξοργίζομαι με κάτι που διαβάζω, κάπως έχω εκπαιδεύσει τον εαυτό μου να συγκρατεί τα νεύρα του. Η πρόταση-τρολλιά, όμως, του γνωστού σχολιαστή περί επιστροφής στην καθαρεύουσα είναι από αυτά που υπερβαίνουν τη φαντασία και δοκιμάζουν υπομονή και αντοχή. Όχι τόσο επί της ουσίας, θα μπορούσε άλλωστε να προταθεί και η επιστροφή στην αραμαϊκή, αλλά ως αδυναμία κατανόησης ενός σύνθετου κι ευμετάβλητου περιβάλλοντος, Η τυπολατρική επιστροφή στο παρελθόν προβάλλεται ως πανάκεια για πλείστα όσα προβλήματα. Μεταρρυθμίσεις και καθαρεύουσα λοιπόν, σαν να λέμε διδασκαλία νέων τεχνολογιών με άβακα και μαυροπίνακα, παιδαγωγική με βέργες και ραβδισμούς κ.ο.κ. Διότι, λέει, μόνο έτσι «τα παιδιά θα μάθαιναν ότι πάνε στο σχολείο για να μάθουν κάτι παραπάνω απ’ αυτό που ήδη ξέρουν κι ότι αυτό χρειάζεται προσπάθεια. Δεύτερον, θα μάθαιναν οι δάσκαλοι ότι για να διδάξουν ελληνικά, πρέπει οι ίδιοι να ξέρουν ελληνικά». Μάλιστα, δηλαδή με τη σύγχρονη, λόγια, μορφή της δημοτικής ούτε τα παιδιά μαθαίνουν ούτε οι διδάσκοντες γνωρίζουν!

    Θα επρόκειτο για ύβρη, αν δεν ήταν καραμπινάτη μωρία».

    Και, στο πλαίσιο του σχολιασμού της ανάρτησης:

    «Προφανώς και πιστεύω ότι πρέπει να εκμεταλλευόμαστε οτιδήποτε υπάρχει στο οπλοστάσιο της γλώσσας προκειμένου να την καταστήσουμε πλουσιότερη, γλαφυρότερη και ακριβέστερη, εντάσσοντάς το, όμως, στο πλαίσιο της κοινής νεοελληνικής. Η γλώσσα την οποία ομιλούμε σήμερα δεν είναι η καθαρεύουσα (όπως δεν είναι και η «καθαρή» δημοτική των αρχών του 20ού αιώνα). Εάν μπλέξουμε πάλι με ένα παρωχημένο πλαίσιο δομών θα υποβάλουμε τις νεότερες γενιές σε μια απίστευτη ταλαιπωρία, θα προκαλέσουμε σύγχυση και θα θέσουμε σε κίνδυνο τη λειτουργικότητα της γλώσσας μας. Το σημαντικό είναι μια γλώσσα με υψηλό βαθμό λειτουργικότητας, έτσι ώστε οι χρήστες της να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις πολυσχιδείς ανάγκες της σύγχρονης πραγματικότητας. Για ένα τέτοιο σκοπό προφανώς και θα είχε χρησιμότητα η μελέτη παλαιότερων μορφών της γλώσσας μας και η εκμετάλλευση στοιχείων τους. Αυτό που εγώ θεωρώ άστοχο εϊναι η επιστροφή στις ίδιες τις δομές του παρελθόντος με στόχο τη χρήση τους ως πρότυπα παραγωγής λόγου».

    «Ήδη κάνουμε το λάθος να διδάσκουμε τα αρχαία δίνοντας απόλυτη προτεραιότητα στη γραμματική και συντακτική ανάλυση, με αποτέλεσμα οι μαθητές να μην έχουν τις ευκαιρίες που πρέπει για να αντιληφθούν το νόημα των κειμένων που μελετούν. Αν προσθέσουμε και τη διδασκαλία της καθαρεύουσας με τον ίδιο τρόπο θα χάσουμε εντελώς την ουσία. Την ίδια ώρα θα ψευδοαφομοιώνουμε με εντελώς ανορθόδοξους για τη γλώσσα μας τρόπους ό,τι εισάγουμε, αγκομαχώντας και τρεκλίζοντας, «για να μη μείνουμε πίσω από τις εξελίξεις», χωρίς να έχουμε τα μέσα και τις ικανότητες για να επεξεργαστούμε και να εντάξουμε ομαλά στην ελληνική το νέο που έρχεται από έξω».

    Συγγνώμη για τη σεντονιάδα. Την καλημέρα μου στον οικοδεσπότη και την εκλεκτή συντροφιά!

  22. sarant said

    21 Ομορφοκεντημένο το σεντονάκι!

  23. Andreas S said

    Διάβασα την Κυριακή το άρθρο του ΤΘ και μου ανέβηκε η πίεση. Θανατηφόρα άγνοια, παραποίηση της πραγματικότητας για να ταιριάξει με το οθντκ επιχείρημα του συγγραφέα συν το χαλαρό στυλάκι του διανοούμενου που αυτός ξέρει αλλά δεν τον καταλαβαίνει το πόπολο. Ο άγιος ερκοντίσιος μεθ’ υμών .

  24. Παναγιώτης Κ. said

    Έμεινα έκπληκτος βλέποντας τις αγιογραφίες στον ανακαινισμένο ναό του Νυμφαίου (μιλάμε για πολλά λεφτά…).Μας εξήγησε ο παπάς ότι οι συγκεκριμένες, έγιναν σε καμβά στο εργαστήριο του αγιογράφου ( σε καμβά που ταίριαζε στις επιφάνειες των γυμνών τοίχων) και επικολλήθηκαν.Αυτό λοιπόν που έχω καταλάβει είναι ότι η εικόνα του αγιογράφου πάνω στη σκαλωσιά πήρε τέλος.
    Οι αγιογραφίες που μας έδειξε ο Spi μαζί και η εικονογράφηση του κλιματιστικού μπορεί να έγιναν με παρόμοιο-εύκολο- τρόπο.

  25. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    21. Ρησπέκτ και σαπά και χιπ, χιπ, χούραα! για τον Ρογήρο τον Μagister Equitum 🙂

  26. physicist said

    #20(β). — Το βαρέλι είναι ξύλινο, δεν τα βλέπεις τα ψάρια, άρα δεν βγάζει νόημα αφού θα πυροβολείς στο βρόντο. Νομίζω ότι το είχα ψάξει και μου είχαν πει μητρικοί ομιλητές ότι θα εννοεί ένα γυάλινο δοχείο, σαν του ενυδρείου.

  27. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    26. Βρε Φυσικέ! Πόσο είναι ένα βαρέλι (Boλουμέτριsch σπήκιν); Aν αδειάσεις το εξάσφαιρο απ’πάν, θα φάς ψάρι! 😉

  28. Κ. Παναγιωτακόπουλος said

    Εξαιρετικός σχολιασμός, Νίκο!
    Με πληρότητα, ευρύτητα, κοσμιότητα!
    Συγχαρητήρια!!!

  29. sarant said

    Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

    26 Όταν βγήκε η έκφραση δεν ήταν διαδεδομένα τα ενυδρεία, θαρρώ.

  30. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    27. Xμμ…άσε που αν υποθέσουμε εσωτερική επιφάνεια βαρελιού που ανακλά τη σφαίρα…μπορεί να αρκεί και μία και μόνη σφαίρα στο βρόντο…ωραίο πρόβλημα αυτό! Μπιλιαρδοειδές! 😆

  31. physicist said

    #27. — Ναι αλλά το θέμα είναι, όπως το καταλαβαίνω εγώ, ότι δεν τρως απλώς ένα ψάρι αλλά με τρόπο πανεύκολο και με απευθείας στόχευση καθαρίζεις ένα προς ένα όλα τα ψάρια εκεί μέσα.

  32. 11 έχετε δίκιο. Δεν ανήκω διόλου στους καθαρολόγους της δημοτικής. Σαρκασμό για τον γράφοντα επεδίωκε όχι για τη φράση. Επομένως κακό χιούμορ…

  33. physicist said

    Θα μου πεις, βέβαια: αν είναι γυάλινο, μόνο ένα ψάρι θα πυροβολήσεις, αφού η σφαίρα θα σπάσει το γυαλί και θα χυθεί το νερό, με τα υπόλοιπα ψάρια να πεθαίνουν από ασφυξία. Ε, ναι, σωστά θα μου πεις. Αν, όμως, είσαι ο Λούκυ Λουκ, θα προλάβεις να πυροβολήσεις δώδεκα ψάρια διαδοχικά πριν καταρρεύσει το γυάλινο περίβλημα του ενυδρείου.

  34. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    31. Nα στοχεύσεις απευθείας, αλλά να λάβεις υπόψι σου το νόμο τού (πώς τον λέτε εσείς εκεί γιατί αστόησα πώς τον λέμε εμείς εδώ; Σέλ,σνελ; κάτι τέτοιο πετρελαϊκό δεν είναι;) περί διαθλάσεως ! 🙂

  35. physicist said

    #29, #30. — Ωχ, με σκάσατε. 🙂

    Άιντε, βαρέλι, δεν θα το χαλάσουμε εκεί. Βαρέλι εσείς, ενυδρείο εγώ, πάλι φίλοι είμαστε.

  36. Παναγιώτης Κ. said

    @22. Εύστοχε και ετοιμόλογε Νικοκύρη!!! 🙂

  37. cyrusmonk said

    32. Ἐγὼ ζητῶ συγγνώμη. Ὅταν στραβοξυπνάει κανείς, αὐτὰ παθαίνει. Οὔτε τὸ χιοῦμορ καταλαβαίνει, οὔτε ἔχει τὴν εὐγένεια νὰ σιωπήσει καὶ νὰ μὴν τὴν πεῖ στὸν ἄλλον. Mea culpa.

  38. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    Oυφ!! Δύσκολο βγαίνει στην ανάλυση αυτό με τα ψάρια ρε Φυσικέ! Mήπως ,στην περίπτωση του Θ. ειδικά (μεγάλο θύμα!) να λέγαμε για sitting duck 🙂 που όσο να πεις την πετυχαίνεις εύκολα;

  39. Καλημέρες,

    ημιάσχετον περί γλώσσας:

    Βλέπω χτες έναν γνωστό Αφγανό, μαθητή των Πϊσω Θρανίων στο Στέκι Μεταναστών. Το δεξί του χέρι μπανταρισμένο.
    -Τι έπαθες, βρε; Πού χτύπησες;
    «Στον τέντονα, Σκύλε…»

    Όταν ο τένοντας τεντώνεται, μπορεί και να πληγωθεί. 😉

  40. physicist said

    #34. — 😀 😀 😀

    Ένα σχετικό φαινόμενο είναι και η λεγόμενη Total internal reflection.

  41. sarant said

    39 Πολύ καλό, ο άνθρωπος κατακτά τη γλώσσα που μαθαίνει και προσπαθεί να βρει ετυμολογικές συνάφειες. Και τα παιδιά που μαθαίνουν τη μητρική τους έτσι κάνουν.

  42. physicist said

    #38. — Θα έχεις δει ψαρικά σε μεγάλο, κυλινδρικό ενυδρείο με παχιά γυάλινα τοιχώματα. Η διάθλαση, που γίνεται και στο νερό αλλά και στο παχύ γυαλί, το κάνει αλλού ο παπάς κι αλλού τα ράσα του, ειδικά αν κοιτάς από το πλάι. Ούτε με σφαίρες (no pun intended) δεν πετυχαίνεις ψάρι εκεί μέσα.

  43. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    E, δικιολογείται ο άνθρωπος! Σα παραέξω , όλοι τέντον λένε! 🙂 :
    http://en.wikipedia.org/wiki/Tendon
    Eξού και το ενδομπετατζήδικο «αστείο-λογοπαίγνιο» και καλά προφώνηση σε κάποιον Αντώνη προεντασά :
    «Aντών’! τεντών'(ει) ο τέντων; «

  44. physicist said

    #39, #41. — Μήπως ο Αφγανός, όμως, ήξερε τη λέξη tendon και δεν πρόκειται για αναζήτηση ετυμολογικής συνάφειας;

    (Μου θυμίζει κι εκείνο το «πάντα λύνω» για το παντελόνι).

  45. physicist said

    #43, #44. — That’s it. I give up. Δεν περιγράφω άλλο. Φεύγω.

  46. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    45. Ρε σύ; μήπως να κάναμε αμφότεροι κι οι δυό ένα τεστ Αϊκιού; Έχω αρχίσει ν’ανησυχώ στ’αλήθεια δηλαδή! 😆

  47. Να εδώ, διαλέξτε ποιός είναι ποιός:

    Sauce: <a rel="nofollow" target="_blank" href="https://instagram.com/blackjaguarwhitetiger">https://instagram.com/blackjaguarwhitetiger</a>/

  48. http://lolsnaps.com/funny/132289/the-first-one-is-pretty-smart-the-second-one-wait-for-it

  49. physicist said

    #46. — Δεν ξέρω τι τεστ Χαϊκού θες να κάνεις, εγώ ξέρω ότι ένας από τους δυο μας αρχίζει να γίνεται περιττός. 😀

    Παρέμπ, και χωρίς να το κάνουμε Αμέρικαν Μπαρ, ήξερες ότι το μέσο IQ έχει ανέβει, λέει, κατά 30 μονάδες τα τελευταία 100 χρόνια; Είδα χτες ένα δελτίο Τύπου για ένα σχετικό πέηπερ, ξεφύλισσα και το πέηπερ κι αποφάσισα ότι καλά κάνω και δεν ασχολούμαι. Απλώς αναρωτιέμαι αν το είχες ακούσει.

  50. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    49. Kάτι έχει πάρει το μάτι μου (όχι τ’αυτί μου! 🙂 ) αλλά τούς δίδω την πρέπουσα προσοχή και σημασία…you know what I mean!

  51. physicist said

    #50. — Σε ακούω δυνατά και καθαρά. 😉

  52. spiral architect said

    Σύγγραμμα υπεράσπισης της δημοτικής γραμμένο σε καθαρεύουσα:
    Εμμανουήλ Ροΐδης – Τα είδωλα

    Α´. Ὅτι ἡ διὰ τοῦ χρόνου ἐλάττωσις τοῦ μήκους τῶν λέξεων καὶ τοῦ πλήθους τῶν καταλήξεων ἔγκειται εἰς αὐτὴν τὴν φύσιν τῆς ἀνθρωπίνης λαλιᾶς.

    Β´. Ὅτι ἡ ἑλάττωσις αὐτὴ εἶναι εἰς πᾶσαν γλῶσσαν ἀνάλογος τῆς ἡλικίας τῆς καὶ ἔτι μᾶλλον τῆς πνευματικῆς δραστηριότητος καὶ τοῦ πολιτισμοῦ τοῦ λαλοῦντος αὐτὴν ἔθνους.

    Γ´. Ὅτι ἐκ τῆς τοιαύτης μειώσεως τῆς φωνῆς καὶ τοῦ τυπικοῦ, ὄχι μόνον οὐδεμία προκύπτει ζημία, ἀλλὰ καὶ μεταδίδεται εἰς τὸν λόγον ἀνώτερος βαθμὸς ἀκριβείας, ἐναργείας, ὀξύτητος καὶ εὐχρηστίας.

    Δ´. Ὅτι πρὸς ἐκτίμησιν τῆς σχετικῆς ἀξίας τῶν γλωσσῶν λαμβάνεται πρὸ πάντων ὑπ᾿ ὄψιν ἡ λιτότης καὶ ὁμαλότης τοῦ τυπικοῦ ἑκάστης αὐτῶν, καὶ ἑπομένως τελειοτέρα πάσης ἄλλης ὁμολογεῖται ἡ σχεδὸν ἄκλιτος Ἀγγλική, εἰς δὲ τὰς δύο κατωτάτας βαθμίδας τάσσονται παρὰ πάντων διὰ τὸ πολύπλοκον τῆς κλίσεως ἡ Γερμανικὴ καὶ ἡ Ῥωσσική.

    Ε´. Ὅτι αἱ λεγόμεναι κλασικαὶ γλῶσσαι κατ᾿ οὐδὲν ὑπερέχουσι γραμματικῶς τὰς νεωτέρας.

    ΣΤ´. Ὅτι ἡ ἀπὸ τῶν προομηρικῶν μέχρι τῶν σημερινῶν χρόνων ἑλληνικὴ εἶναι μία καὶ ἡ αὐτὴ γλῶσσα, οὔτε φθαρεῖσα, οὔτε βαρβαρωθεῖσα, οὐδ᾿ ἄλλο τι παθοῦσα, ἀλλὰ κατ᾿ ἐσωτερικοὺς καὶ ἀναγκαίους νόμους ὡς πᾶσα ἄλλη ἀναπτυχθεῖσα.

    Ζ´. Ὅτι ἐκ τῶν αὐτῶν λόγων ἐκ τῶν ὁποίων προῆλθεν ἡ κατάργησις γραμματικοῦ τινος τύπου ἀποβαίνει ἀδύνατος ἡ ἀναβίωσις αὐτοῦ.

    Η´. Ὅτι εἶναι μὲν δεκτικαὶ συμμείξεως αἱ λέξεις δύο γλωσσῶν ἢ δύο περιόδων τῆς αὐτῆς, ἀλλ᾿ ἀδύνατος ἡ μῖξις γραμματικῶν τύπων.

    (ευχαριστώ ένα φίλο από το τουίτερ) 🙂

  53. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    47.48. Nαι! Αλλά όταν κουραστεί το μαυράκι από το πάνω-κάτω…θα το κάνει μια χαψιά ο ξεκούραστος (καίτοι βλαξ!) Λέων! 😆

  54. tzoannop said

    Όλα τα’χε η μαριωρή, θα βάλουμε και το σαπισμένο λείψανο του γλωσσικού ζητήματος να βρυκολακιάσει – σα να μην έχουμε άλλα, πιο σοβαρά προβλήματα να τρέχουν. Το ανησυχητικό της υπόθεσης είναι διττό:

    1. Το άρθρο αυτό φιλοξενήθηκε σε μια εφημερίδα που παριστάνει τη σοβαρή και τη «φωνή της λογικής» κι όχι, για παράδειγμα, στην «Εστία» ή στην «Ελεύθερη Ώρα».
    2. Ο κ. Θεοδωρόπουλος μιλά σοβαρά.

    Δυστυχώς, μέρα με τη μέρα, ο συντηρητικός χώρος του πολιτικού φάσματος στην Ελλάδα, αυτός που για δεκαετίες αυτοσυστηνόταν ως «λογικός», «σώφρων» και ως «αντίβαρο στις λαϊκίστικες παλαβομάρες της Αριστεράς» δε διαφέρει από τη φαιδρή και επικίνδυνη αμερικανική ακροδεξιά: Τη Michele Bachmann, τη Sarah Palin, τον Glenn Beck, τον Rush Limbaugh, τον John McCain, τον Alex Jones, τους αδελφούς Koch, τον Rand Paul κ.ο.κ.

  55. lefteris sfakianakis said

    Νίκο, πολύ καλά τα λες. Να προσθέσω ότι Ροΐδης και Παπαδιαμάντης διδάσκονται ήδη από Α Γυμνασίου, ασφαλώς στο πρωτότυπο.

    Αισχρό το άρθρο Θεοδωρόπουλου. Το συγκρότημα Αλαφούζου ξεχειλίζει από νεοσυντηρητική άγνοια, πλασαρισμένη σαν έγκυρη και υπέρτατη γνώση, την οποία χιλιάδες χάπατα καταπίνουν αμάσητη. Θλιβερό…

  56. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    49 Πάει μαζί με το ύψος. που κι αυτό αυξάνεται;

  57. physicist said

    #56(β). — Νίκο, δεν τα πολυκαταλαβαίνω αυτά με το IQ να σου πω την αμαρτία μου, ούτε και πίστεψα ποτέ μου πως έχει καμια εγκυρότητα ή σημασία με τον τρόπο που πλέον χρησιμοποιείται. Στο δε πέηπερ το χτεσινό, είδα κι ένα διάγραμμα με μιαν αλματώδη αύξησή του στην Κένυα και δεν ξέρω ρε παιδί μου, γιατί ειδικά στην Κένυα και όχι ξερωγώ στην Τανζανία; Οι Τανζανοί στο πηγάδι κατούρησαν;

    Επειδή η στάση μου στο θέμα είναι σαφώς καχύποπτη και προκατειλημμένη μέχρι ξεδιάντροπης μεροληψίας, καλύτερα να μην πω τίποτα περισσότερο, για να μη γίνω κι εγώ μπατζανάκης. 🙂

  58. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    Nίκο και Φύζι, ιδού πώς ξεφτύλισε η Τάνια τη σχετική μελέτη του Δρος (οΘντκ…) Καναζάουα. Η Τάνια -δεν ξέρω αν έχει μετρήσει το Χαϊκού της- αλλά είναι πραγματικά ΕΞΥΠΝΗ! 🙂
    http://blog.tanyakhovanova.com/2009/03/does-taller-mean-smarter/

  59. physicist said

    #58. — Γιεα σου Τάνια τσίφτισσα, που πυροβολείς ψάρια σε βαρέλια!

  60. Παιδιά, γιατί πνίγεστε σε ένα βαρέλι νερό; Το νόημα είναι ότι κυνηγάς κάτι που δεν μπορεί να ξεφύγει — θα μπορούσε να είναι «κυνηγάς λιοντάρια στο κλουβί» ας πούμε.

  61. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    60. Γεια σου ρε Δύτη που πιάνεις τα κρυφά (ή μάλλον τα βαθιά, αφού μιλάμε για νερό) νοήματα! 😆 😆
    (πόσο ύψος έχεις αλήθεια; όρθιος ε; όχι βυθιστός! 😆 )

  62. Γς said

    9:
    Από το λίκνο του Αθεόφοβου:
    >βάζω κωλοδάκτυλο!

    Και το 1970, όταν κολλoύσε ο υπολογιστής [Cyber της CDC] έπρεπε να επέμβουμε για να σπρώξουμε τα προγράμματα.

    Ρίχναμε στον καρτ ρίντερ ένα προγραμματακι.

    Και το όνομα αυτού [όπως το έγραφε με τεράστια γράμματα ο πρίντερ]:
    Kolodaktylo

  63. physicist said

    Έτσι θα είναι, ότι δεν μπορούν να ξεφύγουν. Αλλιώς, στην ανοιχτή θάλασσα, θα έπρεπε να στείλουμε ειδικά εκπαιδευμένους Δύτες να εξουδετερώσουν τα ψάρια και δεν έχουμε πολλούς τέτοιους. Έναν είχαμε, για την ακρίβεια, αλλά κι αυτός το γύρισε στους νιπτήρες τελευταία. 🙂

  64. Ύπουλη ερώτηση. Στο σχολείο ήμουν στούμπος, τώρα αισθάνομαι κανονικός προς κοντό. Αλλά βυθιστός φαίνομαι ψηλότερος (και χοντρύτερος), και έτσι το άι-κιου μου μεγαλώνει όταν γράφω ως Δύτης 🙂

  65. Γς said

    61:
    >όρθιος ε; όχι βυθιστός! 😆 )

    όρθιος ή/και βυθιστός

  66. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    64. Argumentum baculinum! …που είπε κι ένας Ρωμαίος στον Οβελίξ! 🙂

  67. 62 Ξέρετε το πίκκολο, ένα μικρό πνευστό; Υπήρχε (υπάρχει δλδ) μια παιδική σειρά κινουμένων σχεδίων, μεταγλωττισμένη από δεν ξέρω ποια γλώσσα, που είχε δεινόσαυρους με ονόματα μουσικών οργάνων για να μαθαίνει το παιδί την ορχήστρα. Υπήρχε λοιπόν κατά τον βροντόσαυρο κι ο φαγκοτόσαυρος, κατά τον διπλόδοκο ξερωγώ κι ο πιανόδοκος, και κατά τον πτεροδάκτυλο ο πικκολοδάκτυλος. 🙂

  68. Γς said

    60:

  69. Ηλεφούφουτος said

    Εντάξει, όταν είδα ανοίγοντας το σημερινό ιστολόι ολόκληρο άρθρο αφιερωμένο στις προχτεσινές σαχλαμάρες του Τ Θ είπα «υπερβολή». Μία παράγραφος στα μεζεδάκια του Σαββάτου, και πολύ του πάει.
    Και , αν η Καθημερινή έχει όντως κατρακυλίσει σε τάρταρα λαϊκισμού, ο Τάκης Θεοδωρόπουλος δεν ήταν ποτέ κάτι άλλο από αυτό που διαφαίνεται και σε αυτό το άρθρο του: συνδυασμός αμορφωσιάς με ελιτίστικο υφάκι, αμορφωσιάς που αναπληρώνεται με δημόσιες σχέσεις βέβαια. Η κλασική δηθενιά των πέριξ της πλατείας Κολωνακίου που όμως έχει εδραιώσει θέση στα πολιτιστικά μας.

    Ωστόσο έδωσε πάσα για πολλά ωραία που έχει το παρόν άρθρο, π.χ. τον ποιητή του κώλου Σεφέρη.

    Τώρα βέβαια για εκείνο το «χρησιμοποιούσαν διακριτές μορφές γλώσσας, στη σημερινή αντιπαράθεση για το γλωσσικό … ο ένας προτιμά λογιότερο και ο άλλος δημωδέστερο τύπο» τι να πω, που το αναγνωρίζω, αφού το έχω διαβάσει με την ίδια ακριβώς διατύπωση σε δημοσίευση καποιανού αλλουνού!

    21 «Σπανίως εξοργίζομαι με κάτι που διαβάζω, κάπως έχω εκπαιδεύσει τον εαυτό »
    Όπα! Θέλω κι εγώ! Ποιο είναι το μυστικό;
    Όχι ότι σκοπεύω να διαβάζω κάθε μέρα άρθρα των αστέρων της Καθημερινής αλλά αυτή η τέχνη με εντυπωσιάζει.

  70. sarant said

    69 Ναι, το πήρα από μια ομιλία πυο είχα κάνει, στην οποία έλεγα ότι δανείζομαι το απόσπασμα από μια μελέτη ενός συναδέλφου.

  71. Πέτρος Δ. said

    Νικο, άψογα όλα αυτά που γράφεις αλλά το ζήτημα είναι πως άλλο το βήμα της Καθημερινής κι άλλο το βήμα του wordpress.com. Κοινώς αυτό που χρειαζόμαστε είναι να ανέβει η απάντησή στον αθηναϊκό ημερήσιο τύπο και αν είναι δυνατό σε κάποια αντίστοιχη φυλλάδα (βλέπε Βημα Κυρακής). Ο μέσος ανυποψίαστος αναγνώστης (που δεν υπάρχει, αλλά λέμε τώρα…) θα δει την επιχειρηματολογία του ΤΘ αλλά κατά την ταπεινή μου γνώμη, δεν πρόκειται να υποπέσει στην αντίληψή του η αντεπιχειρηματολογία. Κι αυτό που έχουμε ανάγκη είναι να μην αφήνουμε να καταλαμβάνουν όλο το χώρο των (εντός εισαγωγικών) σοβαρών ημερήσιων εφημερίδων οι κάθε λογής ΤΘ οι οποίοι θεωρούνται ως αυθεντίες από τον (και πάλι) ανυποψίαστο μέσο αναγνώστη.

  72. Ηλεφού στο 69

    πριν κάτι χρόνια, ο περί ού ξυγγραφεύς έμενε (ή γυροβόλαγε) στα Εξάρχεια. Με ύφος 10³ καρδιναλίων, άψογο μαλλί και γενικά γαμάτο στυλ.
    Κάποια στιγμή, μας προσπερνάει την ώρα που ο μακαρίτης ο σκυλάκος μου έχει πιάσει δέντρο και κάνει τη δουλειά του με αφοσίωση και πίστη. Μπόχα παντού.
    Γυρνάει ο ξυγγραφεύς και μας ρίχνει μια λοξή ματιά.
    Πανικόβλητος, λέω του σκύλου: «Άιντε, ρε Τρόμπα, χέσε να φύγουμε, πριν μας πιάσουν στις επιφυλλίδες».
    Η απειλή έπιασε!

  73. Ηλεφούφουτος said

    72 Θες να πεις ότι έγραψε άρθρο για την κατάντια των ρωμέικων, εεε, όχι, λάθος, αυτό είναι αλλουνού παπάρα ευαγγέλιο, των νεοελληνικών σκύλων, που χέζουν;

  74. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    «Σε μια χώρα όπου θεωρείται ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος ποιητής, ο Στέλιος Ράμφος φιλόσοφος, ο Τάκης Θεοδωρόπουλος διανοούμενος, ο Πάσχος Μανδραβέλης δημοσιογράφος, η Λιάνα Κανέλλη κομμουνίστρια, …, θα ερχόταν κάποτε και η στιγμή που και ο Σταύρος Θεοδωράκης θα θεωρείτο πολιτικός ρυθμιστής των εκλογών…», έγραφε τον Μάρτη του 2014, στο Unfollow, ο Αδάμ Γιαννίκος.

    Εξ όσων, μάλιστα, θυμάμαι, η «περίπτωσις Θεοδωροπούλου» έχει προσεχθεί ήδη από πολύ πριν -και πάντα μέσα από τη συγκεκριμένη στήλη της εγκρίτου και ιστορικής εφημερίδος.

    Νομίζω ότι θα πρέπει να είναι τελείως frustrante για ένα συγγραφέα να μην τον προσέχουν για το λογοτεχνικό του έργο, που απ’ την απαρχή της δημιουργίας στόχευε στην αιωνιότητα, και να τον προσέχουν, και να τον συζητούν, για τις εφήμερές του επιφυλλίδες, τους επιτόπιούς του διασκελισμούς.

  75. 73

    ευτυχώς στο τσακ το γλιτώσαμε!

    Α, και γιατί τονε λέμε συγγραφέα;
    Τι έχει γράψει;
    Κάποτε πρέπει να μιλήσουμε για το πού πάνε οι συγγραφείς όταν στερέψουν…

  76. Γς said

    72:
    Και το δικό μου έχει σκύλο, Σκύλε.

    Η Λίζα μας.

    Ησυχη. Και δεν κατούραγε όπως ο δικό σου.
    Επαιζε με τα πιτσιρίκια μου στο δάσος, Αγιος Γιώργης Κουταλάς στον Βύρωνα.

    Το δικό μου βέβαια δεν έχει Τάκη Θεοδωρόπουλο.

    Είχε όμως έναν άλλο περίεργο τύπο κει πέρα, που γκάριζε υστερικά για τη σκύλα μας. Οτι απαγορεύεται και τέτοια.

    Είπε, είπα και φτάσαμε και στο

    -Ξέρεις ποιος είμαι εγώ;
    -Οχι, ποιος είσαι;
    -Είμαι της ΜΕΝΣΑ!
    -Μπά! Και δεν σου φαίνεται.
    -Τι;
    -Νόμιζα ότι ήμουν πιο βλάκας από σένα!

  77. 12,
    Είναι η νέα τεχνοτροπία απεικόνισης της αμπέλου σαν κληματιστικό!

  78. sarant said

    74 Μπράβο Γιώργο, σωστό αυτό για τη φρούστρα (αμ δεν έχουμε λέξη).

    Και είναι συγγραφέας ο ΤΘ, έχει γράψει δέκα βιβλία, έχουν εκδοθεί, και όχι ιδίοις αναλώμασι, έχει κάποια λογοτεχνική αξία και αναγνώριση -αν και ομολογώ πως δεν μου άρεσε το ένα που διάβασα.

  79. Γς said

    77:

    Κλίμα, κλήμα, αλλά και κλύσμα

  80. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Παρόλο που πιστεύω ότι δεν τελεσιδίκησε ακόμη η κρίση της Ιστορίας για την συμβολή της καθαρεύουσας στην κατάκτηση αυτής της «κατανοητής από κάθε επαρκή αναγνώστη Ελληνικής», παρόλο που θεωρώ ότι όσοι αγαπούν και θέλουν να κατακτήσουν αυτό το διαμαντάκι της «κατανοητής Ελληνικής» καλό θα ήταν να βουτήξουν και στα νερά της λογοτεχνικής μας καθαρεύουσας, το μεν άρθρο του Θεοδωρόπουλου ήταν κάκιστο, τα δε δικά σου σχόλια άξια συγχαρητηρίων. (Στη θέση σου μάλιστα, Νίκο, θα το έστελνα για δημοσίευση στην Καθημερινή!)

  81. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    78,
    απογοήτευση (;).

  82. ΚΑΒ said

    75. >>Και γιατί τον λένε συγγραφέα και όχι φραγκοραφέα; Φράγκικα δε ράβει; Απορία του μπακαλόγατου.

  83. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    φρουστρα. Στη δημοτικιά: «ξεφτίλα». Στα Κορνηλίστικα…? ήττα;

  84. ΚΑΒ said

    73.http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=87687

  85. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    Για τη Φρούστρα προτείνω τους νεολογισμούς: μηδενικοποίηση ή τιποτείδηση ή ασημαντογνωσία ή σπουδαιοβύθιση (συνειδοτοποίηση ότι είσαι ένα τίποτα ή ότι είσαι ασήμαντος )

  86. Estrellita Fugaz said

    @78β, σωστά, έχει εκδώσει κι ένα αυτοβιογραφικό, την «Πτώση του Νάρκισσου».

    Κι εκμεταλλευόμενη τον χώρο, επίτρεψέ μου, του θέρους αρχομένου, να προτείνω ένα ωραίο ποιητικό βιβλίο, ενός εν πολλοίς αγνώστου σ’ εμάς αμερικανού ποιητή: του Ρόμπινσον Τζέφερς τη «Φυσική Μουσική» (ανθολογία), σε μετάφραση του Γιώργου Λαμπράκου.
    Δεν ήξερα πότε θα έρθει το ετήσιο άρθρο σου με τις προτάσεις βιβλίων για το καλοκαίρι, κι ανυπομονούσα προτρέχω.

  87. ππαν said

    85 και προηγούμενα: Υπάρχει η ματαίωση,
    Τι βλακείες γράφει πάλι ο Τθ., από πού να το πιάσεις και πού να το αφήσεις…..

  88. Γς said

    75:

    >Κάποτε πρέπει να μιλήσουμε για το πού πάνε οι συγγραφείς όταν στερέψουν…

    Στον Κύκλο των Στερημένων Συγγραφέων

  89. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    Tελικά , και οι δημοσιογράφοι άνθρωποι είναι! ….α στα διάλα…συγκινήθηκα! πάω να κλάψω με την ησυχία μου…
    http://www.nooz.gr/lifestyle/o-verikios-evale-ta-klamata-on-air-gia-ton-kontomina

    υγ. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ! Η Ππαν ήρθε! («ερχόμαστε» ,»ερχόμαστε!», μάς τα κάναν τούμπανο τα Αεκάκια… 🙂 )

  90. ππαν said

    Πού είχα πάει; 🙂

  91. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    90. Στη Βού Εθνική! Μην κάνεις το κορόιδο! :mrgreen:

  92. 13: Παστά είναι τα ψάρια στο βαρέλι, και αποκλείεται να μην πετύχεις τουλάχιστον ένα πυροβολώντας το βαρέλι…

  93. ππαν said

    91: Φούτμπολ Λιγκ το λέμε, λείπεις χρόνια στην Αραβία;

  94. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    93. Γουάου! Αυτά είναι από τα συνώνυμα ή από τα αντώνυμα, που λέει ο Μπαμπινιώτης; (αυτός υπάρχει ε; ζει, έτσι; Δεν λείπω και τόσα χρόνια γαμώτο!! )

  95. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

    87κε: Βρεκαλώστην!

    89: Πώς το λέγαμε όταν οι Κορεάτες κλαίγανε τον Κιμ;

    86 Να το επαναλάβεις όμως όταν έρθει το άρθρο -λογικά, στις αρχές Ιουλίου.

  96. Δημητρης said

    …. γράφουν στην ίδια Ελληνική, κατανοητή από κάθε επαρκή αναγνώστη… (αρχή του κειμένου)

    Απορία μου: από κάθε ή σε κάθε επαρκή αναγνώστη;

    Λεπτομέρεια βέβαια.

  97. Και μια ωραία φωτογραφία

    Norwegian researcher and biologist Karl-Otto Jacobsen (49) took this photo of a lifetime in Tromsø, Norway. The 40 tonne humpback whale emerged from the water for a few seconds, performing a barrel-roll before crashing back into the icy seas.
    Picture: Karl-Otto Jacobsen/ Media Drum World

  98. Ιάκωβος said

    Δεν έχω παρακολουθήσει Θεοδωρόπουλο, αλλά το άρθρο αυτό ζέχνει.( Δεν όζει, βρωμοζέχνει).Το ίδιο και τα σχόλια των αναγνωστών του από κάτω.
    Πώς οι Εβραίοι μάθανε όλοι τα Εβραικά και πως γιαυτό ο Ισραήλ κυριεύει τον κόσμο και κουνάει τα νήματα και άλλα τέτοια ναζιστικά.

    Νομίζω ότι έχω ξαναπεί την άποψή μου γι αυτούς τους νεο-καθαρούς, όπως και για εκείνους τους αγαναχτισμένους συμφωνολάτρες. Η λέξη κλειδί είναι η ημιμάθεια ή μάλλον η άγνοια.

    Τι μάθανε όλοι αυτοί από το σχολείο; Ότι τα σύμφωνα είναι επτά. Και το μακρό προ βραχέως περισπάται. ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ. Ούτε για την ποίηση, ούτε για την Ιστορία, ούτε για το θέατρο, ούτε για τη φιλοσοφία, από το τίποτα, τίιι-πο-τα.

    Όταν λοιπόν τους αφαιρείς το μόνο πράγμα που ξέρουν, ενδομύχως βλέπουν το αβυσσαλέο κενό του άδειου τους κεφαλιού και φρίττουν. Και φυσικά δεν το παραδέχονται,οργίζονται, προβάλλουν την άγνοιά τους στο Έθνος, (που ξέπεσε γιατί τάχα δε μιλάει με το ννννν να οξυγονώνεται κι ο εγκέφαλος, και διοχετεύουν την οργή τους στους άλλους). Συνήθως στην αριστερά και το διεφθαρμένο πανεπιστημιακό κατεστημένο Πάντα ο κουλτουρμπολσεβίσμους του Αδόλφου.
    Κι αυτή είναι μια μορφή ψεκασμού.Έπονται μύριες.

    Τώρα ο τύπος αυτός να τρέφει έτσι ξαδιάντροπα το τέρας, είναι δηλαδή χέσε μέσα.

    Για να κάνουμε και λίγο «ιδεολογικό μασάζ» ή μάλλον προπαγάνδα, αν ο σύριζα με το κακόηχό του όνομα θέλει να είναι μια όντως «πρώτη φορά αριστερά» στην εξουσία , θα πρέπει μέλημά του να είναι το ξερίζωμα σύριζα αυτής της ψεκασμένης ημιμάθειας. Αυτά.
    ____________

  99. Ιάκωβος said

    Το Κληματιστικό μου άρεσε.Και το λογοπαίγνιο και το ίδιο το πράμα.
    ________

    Τώρα εσείς οι φυσικοί είστε σίγουροι ότι τα σκάγια θα πετύχουν το ψάρι αν κολυμπάει στον πάτο του βαρελιού; 🙂 Και η αντίσταση του νερού;

  100. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    95. Είπαμε ,όχι σχιζολεξία, αλλά αυτό το βρεκαλώστο πια!! 😆
    .μιΚ-σοκλάματα. 🙂

  101. Pedis said

    Πάλι τα έβαλες με αυτόν τον γελοίο;

    υποσελίδια σημείωση = footnote. Καλό. Κατωσελίδια είναι άσχημο, έτσι; ‘Oπως και κατωσημείωση;

  102. physicist said

    #99. — Ιάκωβε, πρώτης τάξεως το βιντεάκι, μπράβο!

  103. Estrellita Fugaz said

    @101, αλλά κατωσέντονο, ε;
    Πανωφόρι;

  104. spiral architect said

    Ίσως μια απ’ τις επόμενες αναρτήσεις να είναι το «Κι αν επιστρέφαμε στη δραχμή;»

  105. palaiapoli said

    Reblogged στις Παλαιά Πόλη.

  106. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    Εξαιρετικό! Υπάρχουν κι άλλα αντίστοιχα τραπεζογραμμάτια σχεδιασμένα, Αρχιτέκτονα;

  107. physicist said

    Καλά, η δραχμή ας είναι νέα αλλά γιατί θα πρέπει να ισχύει το ίδιο και για την Τράπεζα της Ελλάδας; Για να πείσει ότι είναι αντιμνημονιακή;

  108. physicist said

    Θυμάμαι πως το 1981 συνέπεσε με την πρώτη χρονιά που διδαχτήκαμε Αρχαία Ελληνικά στο πρωτότυπο, και είχαμε βγάλει (ή αντιγράψει από άλλους, δεν είμαι σίγουρος) το μαθητικό σύνθημα: Μαζί σου-Αντρέα-για μια Ελλάδ’ αρχαία!

  109. NM said

    Αρουραίοι και όχι ψάρια !
    Οι αρουραίοι είναι ο εύκολος στόχος σε βαρέλι, όχι τα ψάρια.
    Ετσι χαρακτήριζαν οι πιλότοι των «Σπιτς» τις αερομαχίες τους με τα Στουκας.
    Στην πιο αγαπημένη μου απ΄όλες τις ταινίες (που δεν παραλείπω να βλέπω τουλάχιστον μια φορά το μήνα, τούτους τους καιρούς, για ευνόητους λόγους) υπάρχει η έκφραση:
    «it’s like shooting rats in the barrel!» https://www.youtube.com/watch?v=RVBO61qg-kc
    στο 3′.03»
    Για τις ατάκες που λέγονται σ’αυτή την ταινία έχουν γραφτεί πολλά καλά που δεν είναι του παρόντος. Ισως κάποτε ο Νικοκύρης να γράψει κάποιο άρθρο για φράσεις κινηματογραφικές και τότε θα ξεσαλώσουμε βέβαια

  110. ΚΑΛΛΙΟΠΗ said

    http://www.sarantakos.com/kibwtos/mazi/mhtsakhs_parapono.html

  111. Ανδρέας Αργός said

    Μια δυο αντιρρήσεις.
    -Σε πόσους άραγε μπορεί να απευθύνεται ένα λογοτεχνικό κείμενο γραμμένο σε Εσπεράντο;
    – Δεν καταλαβαίνω πού μπορεί να οδηγήσει «η ομαδοσυνεργατική διδασκαλία και μάθηση». Προϋπόθεση της μάθησης είναι η προσωπική μελέτη, η προσωπική προσπάθεια. Όλα τα άλλα μπορεί να συνεισφέρουν μόνον επικουρικά.

  112. Αμαν πχια!
    Οϋτε ψάργια, ούτε αρούρια.

    Υπάρχουν και αι γαλοπούλαι!

    Great Marianas Turkey Shoot

    http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_the_Philippine_Sea

  113. antonislaw said

    Συγχαρητήρια για το άρθρο σας! η γλώσσα είναι ενιαία και δεν χρειάζεται αυτόκλητους υπερασπιστές οποιοδήποτε μορφή της απέναντι σε μια άλλη μορφή και όταν κάτι τέτοιο γίνεται είναι χάριν σκοπιμότητας πονηρής και αλλότριας!
    Αυθορμήτως μου ήρθε στο νου ο στίχος του Νικόλα Άσιμου από το τραγούδι του Venceremos «Σύρε κι έλα να με λούσεις κι ας είμαι της καθαρευούσης» και πιστεύω ο ο κομήτης κ. Θεοδωρόπουλος, ως όψιμος ιδαλγός της καθαρευούσης, έλαβε ένα περιποιημένο «λούσιμο» από τον κ Σαραντάκο! Με τις υγείες του λοιπόν και εις ανώτερα!

    @74 θα μπορούσε να προστεθεί «και ο Αντώνης Κανάκης συγγραφέας», γιατί ο κ Θεοδωρόπουλος συγγραφέας είναι, πνευματικός άνθρωπος δεν είναι

  114. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    96: Νομίζω πως και τα δύο είναι αποδεκτά.

    101 Δεν είναι δική μου γλωσσοπλασία, υπάρχει ο όρος

    110: Σωστά!

  115. 106 Γιώργο

    Jo di graphics

    https://www.facebook.com/jodigraphics15

  116. Pedis said

    # 114 – «Δεν είναι δική μου γλωσσοπλασία, υπάρχει ο όρος» δεν είναι άσχημος. Δεν είναι δα σαν τον «ενσφαιρο απαυτό», άλλωστε, η συνήθεια στο ανθρώπινο μυαλό είναι σαν το γράσσο στη μηχανή …

  117. Christos said

    13: Επειδή βλέπω ότι περιμένετε από μένα να διευκρινίσω τη φράση, η πλήρης (απόκρυφη) έκφραση είναι «Shooting fish in a barrel of a gun». Κι όποιος αστοχήσει, να το ρίξει στη ρώσικη ρουλέτα…

  118. Spiridione said

    Απορώ πως τόση ώρα δεν έχετε σχολιάσει, ειδικά ο Κιντ, ότι το έχουν κάνει πείραμα οι Μυθμπάστερς.
    http://www.discovery.com/tv-shows/mythbusters/mythbusters-database/shooting-killing-fish-barrel/

  119. Ωχ, σου την είπαν αγρίως, Κίντο!

  120. Παναγιώτης Κ. said

    @107. Μου δημιουργήθηκε το εξής ερώτημα φυσικέ: Ποιος θα εκδίδει το νέο νόμισμα δηλαδή τη δραχμή;
    Με βάση τα κρατούντα, η Τράπεζα της Ελλάδος όπου το Ελληνικό κράτος έχει συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο μέχρι 20%.Για τα υπόλοιπα ακούγονται διάφορα… ( Επί τη ευκαιρία έψαξα στο διαδίκτυο να βρω τα πρόσωπα που απαρτίζουν το ΔΣ της ΤτΕ και δεν τα βρήκα.Και κάτι ακόμα:Υπέστησαν μειώσεις οι υπάλληλοι της ΤτΕ;)

    Αναρωτιέμαι:Σε αυτή τη χώρα γιατί αλληλοδουλευόμαστε διαχρονικώς και δεν φροντίζουμε για τις καλύτερες λύσεις στο δεδομένο πλαίσιο λειτουργίας;

  121. Παναγιώτη Κ. στο 120

    Μήπως έψαχνες για ΔΣ αντί για Γενικό Συμβούλιο;

    http://www.bankofgreece.gr/Pages/el/Bank/Organization/governingbodies/members1.aspx

  122. cronopiusa said


    «Η Τέχνη δεν εξιλεώνει τα εγκλήματα» γράφει ο τρισμέγιστος Τάκης στο «Αδιανόητο τοπίο», το καλύτερο βιβλίο του κατά την κρίση μου…

    Το «Αδιανόητο τοπίο» είναι ένας πίνακας γιγαντιαίων διαστάσεων, αποτέλεσμα της μακροχρόνιας προσπάθειας ενός ζωγράφου, alter ego του Περικλή Γιαννόπουλου, να αποδώσει το μοναδικό κίτρινο φως την ώρα που χτυπάει ο ήλιος ένα βράχο στη Μάνη.

    Ο αφηγητής-βιογράφος, θα λέγαμε πως είναι το alter ego του Τάκη Θεοδωρόπουλου, γράφει στη δημοτική, επιδιώκει να προκαλέσει το «καλλιτεχνικώς μη ορθόν», ασχολούμενος με έναν συνεργάτη της χούντας.
    Το ημερολόγιο του αυτόχειρα ζωγράφου είναι γραμμένο σε μια ξύλινη, κουραστική καθαρεύουσα καλού μαθητή της χούντας, φαίνεται πως του έμεινε μετεξεταστέο και θέλει να εξεταστούμε όλοι για να μην αισθάνεται μόνος

  123. 119 Δε βαριέσαι, εδώ την έχουμε πει σε όλους από το 92, αλλά το μακρύ και το κοντό πάει σύννεφο…

  124. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  125. Νίκος Α. said

    117 Έτσι βγάζει νόημα
    Για Τ.Θ. ταιριάζει και το «μαστιγώνοντας ένα νεκρό άλογο» που τους αρέσουν κάτι τέτοια εκει πέρα στην σνομποπαρέα.
    Σημ. Θέλουμε και ένα με κασιματιές είναι πολύ διασκεδαστικές!

  126. Γς said

    -Κι αν επιστρέφαμε στην καθαρεύουσα;
    -Πιάσε το φτυάρι και φτυάριζε!

  127. lafiatis said

    Σχετικά με το ενυδρείο και τα ψάρια – μάλλον δεν έχουμε καμιά τύχη …

  128. spiral architect said

    @118: Mythbusters, η αγάπη μου! 🙂

  129. Είμαστε το έθνος των άκρων. Ο Ψυχάρης (μας έλεγε η φιλόλογος καθηγήτρια πριν …χρόνια πολλά) συμβούλευε να λέμε (το «δημοτικίστικο») «ξεπαπούτσωτος» αντί (του «καθαρευουσιάνικου) «ανυπόδητος». Όμως η αναλφάβητη μάνα μου έλεγε «μη βγαίν’ς στην αυλή ανυπόδητος». Στις μέρες μας, μας πρήξανε με την «αμοιβαία επωφελή συμφωνία» επειδή το ξεκάθαρο επίρημα «αμοιβαίως» τους πέφτει …σανσκριτικό (ακόμα και ο νυν πρωθυπουργός μπερδεύτηκε μια φορά και είπε «μιας αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας, σνομπάροντας ίσως τους δημοτικιστές συντρόφους του!).

  130. […] του, έχουν ήδη γράψει αρκετοί (μεταξύ των οποίων και ο Νίκος Σαραντάκος). Δεν θα ασχοληθώ λοιπόν εδώ με αυτό. Ήθελα μόνο να […]

  131. sarant said

    129 Είναι μια γενικότερη τάση, τα επιρρήματα να υποχωρούν και να υποκαθίστανται, σε τέτοιες θέσεις, από επίθετα -βλ. και τους χρόνιους ασθενείς. Βέβαια, την επισημαίνουμε και την επικρίνουμε.

  132. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    και απόδετος το λένε οι παλιοί δικοί μου το ξεπαπούτσωτος. (Ποδεσά και ντυμασά παίρνανε του γαμπρού)

  133. LandS said

    Barrel είναι και η κάννη του όπλου, νο; Δεν χωράει ούτε αθερίνα, αλλά έτσι και αστοχήσεις θα είναι το ακατάριπτο ρεκόρ.

    Η Δημοτική had more currency than Καθαρεύουσα. Όχι όπως η Δραχμούλα. 😈

  134. Ανδρέα Αργέ, ένα λογοτεχνικό κείμενο γραμμένο σε Εσπεράντο απευθύνεται… στους φιλαναγνώστες εσπεραντιστές (προφανώς). Οι οποίοι είναι βεβαίως τραγικά λίγοι, αλλά θα εκπλαγεί αν μάθεις πόσα λογοτεχνικά κείμενα, πεζά και έμμετρα, πρωτότυπα και μεταφρασμένα, γράφονται και εκδίδονται σ’ αυτή τη γλώσσα. Αρκεί να σου πω ότι ή Θεία Κωμωδία έχει μεταφραστεί τρεις φορές!

  135. physicist said

    Κοιτάξτε, μπορεί μεν από πραγματολογικής απόψεως να το γ… και να ψόφησε με το βαρέλι και τα ενυδρεία (διαβάσαμε από ψάρια που στριμώχνονται στην κάννη του όπλου μέχρι παστές σαρδέλες που ήταν ήδη ψόφιες πριν μπουν στο βαρέλι άρα πυροβόλα κι άλλο ρε κορόιδο) αλλά κερδίσαμε τα διάφορα ωραία βίντεα. Να δείτε οπωσδήποτε και το βίντεο με τον τύπο από την Αλαμπάμα που αναλύει τα shock waves μέσα στο νερό.

  136. 135

    Φυζικέ

    τώρα που οι φίλοι μας, το Ξανθό Γένος, θα μας δώσνε την άδγεια να φκιάχνομε Καλάζνικοφ στο Αίγιο, θα φκιάξομε και τούτα τα υποβρύχια ντουφέκια

  137. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    72.>>άψογο μαλλί και γενικά αμάτο στυλ
    Ένα βράδυ αργά,πολύ αργά, τον είδα στην Ακαδημίας ψηλά να πηγαίνει γύρω και πάλι πίσω,»να φέρνει φούρλα» έτσι είπε η Γιαννιώτισσα π’ ανεβαίναμε παρέα, «τί φέρνει φούρλα έτσι εκείνος εκεί στη βιτρίνα του βιβλιοπωλείου;» Αναγνώρισα τον Τ.Θ. κι έχοντας δουλέψει σε βιβλιοπωλείο,ήξερα πώς εξέταζε καλά καλά τις προθήκες να δει σε ποια θέση,να εντοπίσει βιβλία του ή κάποιο συγκεκτιμένο,ίσως φρέσκο τότε βιβλίο του.Η γνωστή αγωνία του γραφιά,που τη σέβομαι βαθιά, να φανεί ,να «μοστραριστεί» σε καλό σημείο και που την είχα ζήσει στο βιβλιοπωλείο με διάφορες, από αστείες μέχρι σκηνές καυγάδων ή και δραματικές ακόμη, των συγγραφέων με τους βιβλιοπώλες που αν συνέβαινε να είναι και εκδότες,ωχωχωχ!
    131.Παρεμπιφτού, ο περί ουολόγος Τ.Θ. έχει γράψει το «Ξυπόλητο σύννεφο»,κάπου το έχω αλλά αδιάβαστο(ό,τι έχει μέσα σύννεφα μου το χαρίζουν-ή και το αγοράζω κυρίως αν φορά και πανταλόνια 🙂 )

  138. κάπου το έχω αλλά αδιάβαστο 😀

    Κάναν άλλο έχομε να θάψομε, τώρα που ζεστάθηκαν τα φτυάρια;

  139. Ὅτι οἱ μαθητὲς δὲν μποροῦν νὰ διαβάσουν Παπαδιαμάντη τὸ παραδέχονταν καὶ οἱ μαρξιστὲς φιλόλογοι ἀπὸ τὴν δεκαετία τοῦ 1980.
    Στοὺς μαρξιστὲς δὲν ἀρέσει ἡ σύνδεσις μὲ τὴν ἀρχαιότητα, ἐπειδὴ ὀνειρεύονται νὰ ἀλλάξουν τὸν Κόσμο.
    Τὸ ἴδιο καὶ οἰ Δυτικόφρονες.
    Οἱ χριστιανοὶ τὴν εἶχαν τὴν ῥῆξίν τους μὲ τὸν ἀρχαῖο κόσμο. Ἡ Βίβλος εἶναι γραμμένη στὴν γλῶσσα τῆς ἐποχῆς καὶ ὄχι στὴν ἐπικὴ μὲ ἑξάμετρο.

    Δύο σημεῖα, τὰ ὀποῖα μὲ ἐξέπληξαν ἀπὸ ἄρθρο τοῦ παρακάτω ἱστολογίου:

    http://ermionh.blogspot.co.uk/2015/05/blog-post_68.html

    1)
    «Ο Δημήτριος Καταρτζής, στό «Σχέδιο τής Αγωγής τών Παιδιών Ρωμηών καί Βλάχων», εμφανίζεται υπέρμαχος τής «ρωμαϊκιάς γλώσσας», όπως έλεγε τήν κατ’ αυτόν Δημοτικήν. Ο ίδιος διαπιστώνει με δυσφορία τό 1783 τήν επικράτησιν τού ονόματος «Ελληνες» καί απορεί «πώς μερικοί σπουδαίοι (σημ. λόγιοι) τολμούν νά λέν τόν εαυτό τους Ελληνες καί νά μήν τό ‘ χουν πρόκριμα καθό χριστιανοί, και ατιία καθό Ρωμηοί;».»

    2)
    «Ο Ρωμιός καί η Ρωμιοσύνη όμως, αν καί εν περιθωρίω, δέν εξέλιπον τελείως, απεναντίας είχαν κατά καιρούς τούς νοσταλγούς τους. Τό δημοτικιστικό κίνημα από τής εποχής ακόμη τού Ιω. Βηλαρά συνεδέθη όχι απλώς μέ τήν δημοτική, τήν «ρωμέϊκη γλώσσα», αλλά καί μέ τό ίδιο τό όνομα τών Ρωμιών. Δέν είναι καθόλου τυχαίο ότι τό αδιάλλακτο περιοδικό όργανο των δημοτικιστών, πού εξεδόθη τό 1903 από τόν Δ.Π. Ταγκόπουλο, δεν εύρε άλλον τίτλο νά χρησιμοποιήση από τό όνομα τού βασιλέως Νουμά τής Ρώμης, μυθικού προστάτου τών λατινικών γραμμάτων.

    Θά μπορούσε βάσιμα νά υποθέση κανείς ότι ο «Νουμάς» αποσκοπούσε νά υπηρετήση τά ρωμαϊκά μάλλον καί όχι τά ελληνικά ιδεώδη.

    Ο Γιάννης Ψυχάρης πάλι εθαύμαζε ανεπιφύλακτα τό ρωμαϊκό πνεύμα τής ενότητος καί περιφρονούσε τήν ελληνική τάσι γιά διάσπασι. Εγραφε π.χ. «… όταν ο Μπότσαρης καί οι όμοιοί του ξεσηκώνονταν, υπάκουσαν χωρίς μήτε νά τό ξέρουν σέ μία ρωμαϊκή πολιτική ώθηση». Αντίθετα έβλεπε ότι «η Ακρόπολη μ’ όλη τήν αρχαία της δόξα είναι έτοιμη (άκουσον !) νά πέση νά μάς πλακώση..», όπως γράφει στις πρώτες σελίδες τού «Ταξιδιού» (1888). Ο Ψυχάρης μέχρι τέλους της ζωής του ησθάνετο Ρωμιός καί «η καρδιά του ρωμαίϊκη».

    Τίς ίδιες απόψεις εξέφραζαν καί άλλα επιφανή στελέχη του Δημοτικισμού, όπως ο Αργύρης Εφταλιώτης, ο Αλέξανδρος Πάλλης και άλλοι, πολλοί από τούς οποίους ήσαν ομογενείς τής δυτικής διασποράς. Τίς θέσεις τών «ρωμαιοφρόνων» υπεστήριξαν μέ ζήλο καί ο Κωστής Παλαμάς, ο Πέτρος Βλαστός, ο Μένος Φιλήντας, ο Δημήτρης Γληνός καί άλλοι. Μάλιστα οι δύο τελευταίοι ετάχθησαν εις ανύποπτον χρόνον υπέρ τής εισαγωγής τού λατινικού αλφαβήτου εις την γλώσσα μας. Ο Μ. Φιλήντας έγραφε ήδη από τό 1929: «Prepi na grafoume me to latiniko alfavito …».

    Ομως οι δημοτικισταί, χάριν τής αληθείας, δέν ήσαν όλοι αλλά ούτε καί οι μόνοι φορείς τής Ρωμιοσύνης, πού ούτως ή άλλως ως ιδεολογικό ρεύμα δέν απέκτησε ποτέ ευρύτερη λαϊκή βάσι καί αποδοχή.»

  140. Πέπε said

    Μα τι ανόητη πομπώδης ρητορεία είναι αυτή στο άρθρο;

    > > Η πρόοδος ήταν με την πλευρά της δημοτικής, η αντίδραση και ο συντηρητισμός υπερασπίζονταν τη χρήση του απαρεμφάτου.

    Μάλιστα. Το απαρέμφατο (για το οποίο σχολιάστηκε ήδη εξαρχής ότι δε χρησιμοποιόταν τότε πια από κανέναν) ταυτίζεται με την καθαρεύουσα.

    > > Το γλωσσικό, για το οποίο στο παρελθόν χύθηκε αίμα, έληξε με την οριστική ήττα της τρίτης κλίσης.

    Εδώ τώρα είναι η τρίτη κλίση που ταυτίζεται με την καθαρεύουσα. Δηλαδή μετά το 1976 λέμε πια «το παρόντο, το παρελθόντο, το προϊόντο, το καθεστώτο, το σύμπαντο»;

    > > …της πολιτικοποίησης που καταβρόχθιζε σαν Πάκμαν τους νευρώνες του εγκεφάλου

    Δεν ξέρω αν είναι τύποις σωστό να συμπλέκεις δύο μεταφορές μέσα σε μία παρομοίωση, αλλά καλαίσθητο δεν είναι.

    > > …αποστηθίζοντας κανόνες και αόριστους

    Αποστηθίζοντας κανόνες και εξαιρέσεις ίσως; Αορίστους και παρακειμένους; Κανόνες και αορίστους πάντως δεν το καταλαβαίνω.

    > > Η σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία δεν θα υπήρχε χωρίς την καθαρεύουσα.[…] Και πώς θα ήταν η δημοτική του Σεφέρη χωρίς τη βαθιά γνώση της καθαρεύουσας;

    Δεν καταλαβαίνω το λόγο ύπαρξης αυτών των επιχειρημάτων. Διαφωνεί ο συγγραφέας με κανέναν που να υποστήριξε ότι η καθαρεύουσα δε θα έπρεπε να είχε υπάρξει, ή ότι θα έπρεπε να τη διαγράψουμε από το παρελθόν μας; Κανείς δεν αγνοεί ή δεν απορρίπτει τη λογοτεχνική παραγωγή της καθαρεύουσας.

    > > Και γιατί προτιμούμε [έναντι του Βιζυηνού] τον Ψυχάρη του οποίου η λογοτεχνία, όπως και η γλώσσα, είναι κατασκευασμένη με φανατισμό;

    Ποιος ακριβώς είναι που τον προτιμά; Ποιος διαφωνεί ότι η γλώσσα του είναι κατασκευασμένη με στρατευμένη διάθεση; Και εν πάση περιπτώσει πόσοι διαβάζουν Ψυχάρη για την τέρψη της λογοτεχνίας και πόσοι Βιζυηνό;

    > > Για σκεφθείτε, τι θα γινόταν αν…

    Να σκεφτούμε τι θα γινόταν αν; Για ποιον ακριβώς λόγο πρέπει να σκεφτούμε τι θα γινόταν αν;

    > > πιστεύω ότι η πιο ανατρεπτική πολιτική πράξη στην Ελλάδα του 2015 θα ήταν η επαναφορά της διδασκαλίας της καθαρευούσης στη Μέση Εκπαίδευση. Πρώτον, τα παιδιά θα μάθαιναν ότι πάνε στο σχολείο για να μάθουν κάτι παραπάνω απ’ αυτό που ήδη ξέρουν κι ότι αυτό χρειάζεται προσπάθεια.

    Για να διαβάσεις καθαρεύουσα χρειάζεσαι πέντε βασικές γνώσεις αρχαίων και μερικές υποσημειώσεις στο κείμενο. Μ’ αυτά τα δεδομένα και με λίγη προσπάθεια στην αρχή, και το κείμενο καταλαβαίνεις και το αναγκαίον της προσπάθειας.

    > > Δεύτερον, θα μάθαιναν οι δάσκαλοι ότι για να διδάξουν ελληνικά, πρέπει οι ίδιοι να ξέρουν ελληνικά.

    Όσοι ανελλήνιστοι δάσκαλοι υπάρχουν τώρα, με τα Νέα (δημοτική) και τα Αρχαία, τόσοι θα υπάρχουν και με την καθαρεύουσα.

    > > Και, τρίτον, θα είχαν ένα μέτρο για να κρίνουμε τις ελληνικούρες των χρυσαυγιτών και των λοιπών υπερασπιστών της ελληνικής ταυτότητας.

    Να κάνουμε καθαρεύουσα προκειμένου να καταλάβουν οι μαθητές γιατί γελάμε με το εγέρθουτου; Να κάναμε για κάναν άλλο λόγο μπορεί να μ’ έψηνε.

    > > Ασε που θα διάβαζαν το υπέροχο «Το αμάρτημα της μητρός μου» στο πρωτότυπο και όχι από «μετάφραση» στη δημοτική…

    Από την εμπειρία μου, αυτό είναι απολύτως εφικτό και σήμερα.

    ____________________________________

    Γενικότερα δεν είναι σαφές αν ο συγγραφέας εύχεται να διδασκόταν η καθαρεύουσα ως γλώσσα, με τους κανόνες της (για τους οποίους ο ίδιος λέει -ορθά- ότι δε συντελούν στην κατανόηση της ουσίας της λογοτεχνίας), ή η λογοτεχνία της καθαρεύουσας (που όπως σχολιάστηκε ήδη σαφώς και διδάσκεται).

    ____________________________________

    Τον Άγιο Ερκοντίσιωνα μια χαρά τον βρίσκω. Πολύ προτιμότερο από την άσπρη κουμούτσα μες στη μέση, που θα ήταν η άλλη εναλλακτική.

  141. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    138 🙂 Δε φτάνει που τ΄ αγόρασα; Με τέτοια που γράφει θα το κάνω σαϊτες για τα γατάκια

  142. sarant said

    134 Εντυπωσιάζομαι με τη Θεία Κωμωδία

    139 Έχει πάντως γραφτεί ότι τα παιδιά δεν καταλάβαιναν Παπαδιαμάντη ήδη το 1947

  143. Ηλεφούφουτος said

    138 Ποιο θάψιμο; Εγώ που τον είχα γνωρίσει και προσωπικά (ευτυχώς εξ απαλών ονύχων, κατά Γιωργάκη) δεν είπα τίποτε, κυρίως για τη γνώμη που είχε ο ίδιος ο κύκλος του για το πρόσωπό του και την αξία του.

    Αλί όμως σε κάποιους που τον υφίστανται και ως κρατικοδίαιτο προϊστάμενο στις διάφορες θέσεις όπου τοποθετείται κατά καιρούς εν είδει αμοιβής για αυτά που γράφει.

  144. 143

    ευτυχώς, φίλτατε, που ούτε κι εσύ τον έθαψες.

    Κάτω από 10 τόνους βαμπάκι…

  145. Δημητρης said

    138 Ναι, ναι, τον Παύλος Γερουλάνο !!!!

  146. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    >>Οσο πιο λίγα εκφράζεις τόσο το καλύτερο, για τα υπόλοιπα υπάρχουν οι σιδηρογροθιές και τα μολότοφ. Τ.Θ
    Με ΤΑ μολότοφ σα να θέλει να πει τα καλάσνικοφ όχι;

  147. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Α,Σκύλε,εσύ στο 72 σχόλιό σου λες ότι έφυγες πανικόβλητος με τον Τρόμπα,για να μη δει ο αγαπημένος σου συγγραφέας το οικόσιτό σου σε απρεπή στάση 🙂

  148. 147

    Μα είναι στάση αυτή, τώρα;

    Πώς θα μπορούσε να μας ανεχτεί;

  149. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Αίτημα «παγετοποίησης» της δόσης για τις 19/6, όλες μαζί, κι όχι γι αύριο,ακούω τώρα.
    148. Χθες διάβαζα το γνωστό ανέκδοτο-ερώτημα στον Ν.Καββαδία «τί τον έχεις το συγγραφέα»; -«χεσμένο»!

  150. Ἄιντε γιατὶ μὰς ἔπρηξαν τὰ μέζεα οἱ νεοκαθαρευσιάνοι, καιρὸς ν’ἀναλάβουμε οἱ παλαιοκαθαρευουσιάνοι! τώρα μετὰ ἀπὸ 149 σχόλια τί νὰ πρωτοδιαβάσω καὶ τί νὰ πρωτοσχολιάσω.Ἀπὸ τὴν γραφίδα τοῦ Τ.Θ. καὶ στοῦ ὑπουργοῦ τ’ἀφτί!

  151. cronopiusa said

  152. Α, Κορνήλιε, είπα κι εγώ! 🙂

  153. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    149.Αίτημα «πακετοποίησης»

  154. #152 βρὲ ἀπὸ τοὺς πρώτους διάβασα τὸ ἄρθρο. καὶ παραξενευόμουν ποὺ δὲν ἔβλεπα καμμιὰ ἀνάρτησι ἐδῶ μέσα. κι ἀπὸ ἀντίδρασι σήμερα τὸ μεσημέρι καθόμουν καὶ διάβαζα τὰ σοννέτα τοῦ Κουμανούδη.

  155. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    154 Είναι καλά τα σονέτα του Κουμανούδη;

  156. #155 μοῦ ἀρέσει πάρα πολὺ ἡ πρώτη στροφὴ ἀπὸ τὸ Δ (ἀπὸ τὰ «Σονέτα εἰς τὴν Βενετίαν):

    Παράθυρα κλειστὰ τῶν παλατίων,
    εἰπέτε μ, εἶνα’ἀλήθεια ἢ μῦθος
    πὼς πρώην ἐξ ὑμῶν χαρίεν πλῆθος
    ἐπρόβαλλε προσώπων γυναικείων
    ……..

    προσοχὴ στὴν τετρασύλλαβη ἀλήθεια!

  157. Gpoint said

    πολύ ενδιαφέρουσα η ανάρτηση, ομοίως τα σχόλια

  158. sarant said

    156 Και τετρασύλλαβη και χασμωδική

  159. οὔτε ἐγὼ συμφωνῶ μὲ τὴν ἐπίκλησι τῶν στίχων κάποιου πρὸς πολιτική του γελοιοποίησι, ἀλλ’ὅποιος κατουράει στὴν θάλασσα τὸ βρίσκει στὸ ἁλάτι

  160. sarant said

    159 Εδώ δεν γράψαμε ότι το Γαργάλατα δεν είναι του Νόβα; Δεν τόχεις δει;

  161. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    Tρολνήλιος!!

  162. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Σύντομες ειδήσεις:
    Πάνε πακέτο οι δόσεις,εδέχθη το δουνουτού.
    Η Φώφη είπε θα είναι υποψόφια.

  163. #159 μὰ φυσικά, ἡ εἰκόνα εἶναι παρμένη ἀπὸ τὸ ἱστολόγιο καὶ ἡ ἔμμεση μομφὴ δὲν ἀπευθύνεται πρὸς αὐτό, ἀλλὰ πρὸς τοὺς χαλκεύσαντας τὸ μύθευμα μὲ τὸ ὁποῖο μεγάλωσαν τοὐλάχιστον 2 γενιές.

  164. Gpoint said

    # 160

    Η αλήθεια είναι πως είμαι αρκετά τεμπέλης και απρογραμμάτιστος για να πάω μια μέρα στηνΛένορμαν και να ψάχνω το τεύχος με δημοσιευμένο το ποίημα του Νόβα όπου υπάρχει το γαργάλατα φυσικά.
    Η δική μου εκδοχή είναι πως επειδή ο στίχος ήταν δημοσιευμένος από άλλους παλιότερα, ο Νόβας προτίμησε να σωπάσει μια που δεν είχε τίποτε να κερδίσει παρά μόνο να χάσει..

  165. sarant said

    Να πας, δεν με πειράζει να γκρεμιστεί ο αντιμύθος. Μακάρι να υπάρχει αυτό που λες, να το βγάλουμε σε αποκλειστικότητα.

  166. leonicos said

    κι ας υπάρχει πρωτότυπη λογοτεχνία γραμμένη στην Εσπεράντο

    Στην εποχή μου (θέ μου τι λέω, ζούσε και ο Σταματιάδης ακόμα) υπήρχαν άνθρωποι που μάθαιναν Εσπεράντο με την ψευδαίσθηση ότι έτσι συμβάλλουν στην αρμονία και την ειρήνευση του κόσμου, την αμοιβαία κατανόηση κ.ο.κ. Ο πατέρας μου το έβαζε και λίγο πατριωτικά διότι ο Ζάμενχωφ, δυστυχώς ΚΑΙ αυτός) ήταν εβραίος. Εννοείται ότι δεν μ’ έστειλε κανείς να μάθω τη ‘γλώσσα’ που ήταν ένα μπερδεμένο κατασκεύασμα που δυσκόλευε αντί να διευκολύνει διότι ΔΕΝ περιείχε στοιχεία ‘κοινά’ στις διάφορες γλώσσες αλλά στοιχεία ‘οικεία’ σε διάφορες γλώσσες, που όμως δεν ήταν κοινά και ξένιζαν τους μισούς από τους ‘ας πούμε’ ομιλητές της. Είχα πάει και σε κάποιο συνέδριο. Οι ομιλίες και οι απαγγελίες γίνονταν στην Εσπεράντο αλλά στο διάλειμμα μιλούσαμε όλοι γαλλικά, αλλιώς θα πίναμε καφέ αντί για τσάι. Εκείνο το -j του πληθυντικού και το ‘όλα τα ουσιαστικά σε -ο και όλα τα επίθετα σε -α’ ήταν η μόνη ευκολία της. Κατά τα άλλα είχε / έχει οριστική, προστακτική, απαρέμφατο, μετοχή και ενεστώτα, παρατατικό, μέλλοντα, past και περιφραστικούς παρακείμενο υπερσυντέλικο και τετελεσμένο μέλλοντα. Φωνολογικά δε έχει και sh.
    Γράφτηκαν όντως ποιήματα και διηγήματα στη γλώσσα αυτή αλλά δεν νομίζω πως διαβάστηκαν ποτέ. Κι όσοι δεν τη μάθατε, μη νομίζετε ότι χάσατε τίποτα.

  167. leonicos said

    έγιναν σε καμβά στο εργαστήριο του αγιογράφου

    όλες οι αγιογραφίες έτσι γίνονται τώρα, και δεν είναι κακό. Αποτοιχίζονται κι εύκολα σε περίπτωση ανακαίνισης

  168. JEK said

    Σκέφτομαι:
    1. Την Ελενίτσα,αν μπορούσε να διανοηθεί τι νούμερα θα γράφανε στο καμάρι της. Θα μου πείτε,εδώ τα βρήκε με τον Κοσκωτά κλπ.
    2. Αν υποθέσουμε πως η Καθημερινή εκφράζει την εγγράμματη δεξιά,την διαβάζουν οι κυριλέ δεξιοί δηλαδή: έχετε παρατηρήσει επίπεδο σχολίων κάτω από Κασιμάτη,Μανδραβέλη κ.α;; Δηλαδή παραέξω τι γίνεται ρε παιδιά;;

  169. leonicos said

    @52 Σπειροειδή
    Επίτρεψέ μου να σου πω ότι το ότι το έγραψε ο Ροΐδης, δεν σημαίνει ότι είναι και το εξυπνότερο πράγμα που γράφτηκε για τη γλώσσα.

    Και από πιο κοντά

    Α´. Ὅτι ἡ διὰ τοῦ χρόνου ἐλάττωσις τοῦ μήκους τῶν λέξεων καὶ τοῦ πλήθους τῶν καταλήξεων ἔγκειται εἰς αὐτὴν τὴν φύσιν τῆς ἀνθρωπίνης λαλιᾶς.

    Το ότι ‘ἔγκειται εἰς αὐτὴν τὴν φύσιν τῆς ἀνθρωπίνης λαλιᾶς’ δεν αμφιβάλλω, εφόσον είναι κατ’ ουσία και αυταπόδεικτο. Εντούτοις, αν αναρωτηθεί κανείς ‘για ποιον λόγο’ και ‘με ποιον τρόπο’ προέκυψαν αυτά τα μήκη και οι καταλήξεις, μπορεί να βγάλει ορισμένα συμπεράσματα, όχι βεβαίωςε για να επαναφέρει τα μήκη και τις καταλήξεις.
    Οι λέξεις χάνουν μήκος και συλλαβές, όταν χάνουν την ετυμολογική τους συνάφεια. Αυτό γίνεται φανερό στα ξένα δάνεια αλλά και σε λέξεις της ίδια γλώσσας που συχνά εγκαταλείπεται κάτι. Αντιθέτως αυτό δεν είναι δυνατό όταν η σημασία επιβάλλει τη διάκριση Π.χ. το εκπαιδεύω δεν θα γίνει ποτέ παιδεύω, διότι έχουν άλλη σημασία. Εντούτοις τα ρήματα ‘αγγέλλω’ και ‘αναγγέλλω’ (αγγελία και αναγγελία) που έχουν μικρή σημασιολογική διαφορά, αυτή η διαφορά θα χαθεί αν ταυτιστούν· και απώλεια σημασιολογικής διαφοράς είναι γλωσσική απώλεια. Παρόμοια χάθηκε η σημασία του ρήματος επαγγέλλομαι = κηρύττω κάτι ευχάριστο που εμπεριέχει και υπόσχεση. Φυσικά το ρήμα έμεινε με τη σημασία ‘κάνω κάποια δουλειά’. Κοντολογής μας έμεινε το ‘επάγγελμα’ αλλά χάθηκε η ‘επαγγελία’.
    Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τις καταλήξεις. Άλλο είναι να τα επαναφέρουμε, που δεν γίνεται, και άλλο το ‘δεν χάθηκε τίποτα’, που είναι ψέμα. Γιατί η τουρκική έχει εφετικά ρήματα που χάθηκαν από την ελληνική; Γιατί η εβραϊκή και αραβική έχουν εμφαντικούς τύπους ρημάτων (πιέλ), που χάθηκαν από την μετά τον Όμηρο ελληνική; Διότι ο Όμηρος έχει κι εφετικά και εμφαντικά (αυτά που αναδιπλασιάζουν το θέμα).

    Β´. Ὅτι ἡ ἑλάττωσις αὐτὴ εἶναι εἰς πᾶσαν γλῶσσαν ἀνάλογος τῆς ἡλικίας τῆς καὶ ἔτι μᾶλλον τῆς πνευματικῆς δραστηριότητος καὶ τοῦ πολιτισμοῦ τοῦ λαλοῦντος αὐτὴν ἔθνους.
    Η Δανική τα έχει χάσει όλα και είναι και νεότερη και λιγότερο καλλιεργημένη από την ελληνική στο σύνολό της.

    Γ´. Ὅτι ἐκ τῆς τοιαύτης μειώσεως τῆς φωνῆς καὶ τοῦ τυπικοῦ, ὄχι μόνον οὐδεμία προκύπτει ζημία, ἀλλὰ καὶ μεταδίδεται εἰς τὸν λόγον ἀνώτερος βαθμὸς ἀκριβείας, ἐναργείας, ὀξύτητος καὶ εὐχρηστίας.

    Αυτό είναι λάθος, όπως εξήγησα ήδη.

    Δ´. Ὅτι πρὸς ἐκτίμησιν τῆς σχετικῆς ἀξίας τῶν γλωσσῶν λαμβάνεται πρὸ πάντων ὑπ᾿ ὄψιν ἡ λιτότης καὶ ὁμαλότης τοῦ τυπικοῦ ἑκάστης αὐτῶν, καὶ ἑπομένως τελειοτέρα πάσης ἄλλης ὁμολογεῖται ἡ σχεδὸν ἄκλιτος Ἀγγλική, εἰς δὲ τὰς δύο κατωτάτας βαθμίδας τάσσονται παρὰ πάντων διὰ τὸ πολύπλοκον τῆς κλίσεως ἡ Γερμανικὴ καὶ ἡ Ῥωσσική.

    Αυτό ΔΕΝ είναι λάθος, είναι μπούρδα.

    Ε´. Ὅτι αἱ λεγόμεναι κλασικαὶ γλῶσσαι κατ᾿ οὐδὲν ὑπερέχουσι γραμματικῶς τὰς νεωτέρας.

    ΣΤ´. Ὅτι ἡ ἀπὸ τῶν προομηρικῶν μέχρι τῶν σημερινῶν χρόνων ἑλληνικὴ εἶναι μία καὶ ἡ αὐτὴ γλῶσσα, οὔτε φθαρεῖσα, οὔτε βαρβαρωθεῖσα, οὐδ᾿ ἄλλο τι παθοῦσα, ἀλλὰ κατ᾿ ἐσωτερικοὺς καὶ ἀναγκαίους νόμους ὡς πᾶσα ἄλλη ἀναπτυχθεῖσα.

    Αυτό λέει και ο Μπαμπ στο πρόσφατο βιβλίο του και συμφωνώ. Τελικά είναι 4-ακισχιλιετής και ας το γελάμε. Μπορεί ο Μπαμπ να μην έχει σε όλα δίκιο, δεν θα ήταν και φυσικό άλλωστε, αλλά έχει σε πολλά. Και ξέρει!
    Τώρα ‘τι σημαίνει φθαρεῖσα, και βαρβαρωθεῖσα’ είναι πολύ μεγάλη κουβέντα. Όντως η οικογένεια αντικατέστησε την φαμίλια και η εφημερίδα την γκαζέτα, ο φαρμακοποιός τον σπετσιέρη καιο ντοτόρος τον γιατρό (ανάποδα τα είπα) αλλ’ αν αυτό σημαίνει εκβαρβάρωση είναι άλλο ζήτημα. Τότε και το Apteke βαρβαρισμός είναι της γερμανικής.

    Ζ´. Ὅτι ἐκ τῶν αὐτῶν λόγων ἐκ τῶν ὁποίων προῆλθεν ἡ κατάργησις γραμματικοῦ τινος τύπου ἀποβαίνει ἀδύνατος ἡ ἀναβίωσις αὐτοῦ.

    Αυτό… δεν μ’ ενδιαφέρει αλλά δεν είναι και σίγουρο. Το 1936 κανείς δεν πίστευε πως η εβραϊκή θα μιλιούνταν στα καταστήματα και θα βρίζονταν σοι μεθυσμένοι στις πλατείες. Αλλά έγινε.

    Η´. Ὅτι εἶναι μὲν δεκτικαὶ συμμείξεως αἱ λέξεις δύο γλωσσῶν ἢ δύο περιόδων τῆς αὐτῆς, ἀλλ᾿ ἀδύνατος ἡ μῖξις γραμματικῶν τύπων.
    Εδώ θέλει γερό καββαλιστή για να τον καταλάβεις. Εγώ είμαι του γλυκού νερού.

  170. sarant said

    Παραέξω, πίκρα…

  171. cronopiusa said

  172. leonicos said

    @142 Θεία Κωμωδία στην εσπεράντο. Το έχω ακούσει κι εγώ και δεν με παραξενεύει. Και στο Έβερεστα ανέβηκαν. Πάντα υπάρχει κάποιος να το κάνει. Στο κάτω κάτω, αυτ’ό που έκανε τη μετάφραση, χάρηκε το κείμενο

  173. leonicos said

    Και ιδού ένα δείγμα… και πέστε μου από ποιον συγγραφέα είναι (Σερ Σαρ, Λ και Προσγολίτης αποκλείονται)

    Ἀνεδίφει ἀναδιφῶν τὰ εἰκῇ καὶ ὡς ἔτυχεν ἐρριμένα, καθ’ ὃ προερχόμενα ἐξ ἀνασκαφῆς ἀγροικίας, πλὴν πλήρως ἀρχειοθετημένα τὸ πάλαι, καὶ ὡς ἐκ τούτου ἀναδιφήσιμα καὶ ἀναδιφητέα φύλλα τοῦ Σαλπιγκτοῦ, βραχυβίου πλὴν ἐλλογιμοτάτης ἐφημερίδος τῆς πόλεως τῶν Ἀχαρνέων, βαρυνόμενος ἐκ τοῦ σκώμματος τῆς ὁμηγύρεως τοῦ περιοδικοῦ, κυρίως δὲ τοῦ καπνὸν ἀναπέμποντος ὡς Ἐγκελάδου κ’ εὐρυστέρνου ὡς Ὠκεανοῦ, Ἀντωνίου τοῦ Μελητιέως καὶ δὴ Ἀνωπαυλιανίτου ἐκ Κερκύρας τῶν Ἰονίων Νήσων, οἵτινες τῷ κατελάλουν ὅτι καταγίνεται μὲ πανάρχαια κ’ ἐκτὸς συρμοῦ θέματα καὶ ἥκιστα γνωστὰς γλώσσας

    Καὶ ὤ τοῦ θαύματος, εἰς τὸ φύλλον τῆς 30ῆς Νοεμβρίου, τοῦ ὁποίου αἱ πρώτη καὶ τελευταία σελίδες κατελαμβάνοντο ἐκ τῶν δίκην ἐπερχομένου κυκλῶνος εἰδήσεων περὶ τὴν ἄρτι ἐκδηλωθεῖσαν ἐπανάστασιν τῶν ἐπικαταράτων ἐρυθρῶν, πλὴν μὴ ἐρυθριώντων, μπολσεβίκων ἐν Ρωσίᾳ, τὴν ‘Ὀκτωβριανὴν’ ἐκ τῶν ὑστέρων, ἤτοι κατόπιν τῆς πρὸς δυστυχίαν τῆς ὑπὸ τὸν ἥλιον οἰκουμένης ἐπικρατήσεώς της, ἀποκληθεῖσαν ἀλλ’ έν πλήρει Νοεμβρίῳ ἑορταζομένην λόγῳ τῆς ἐν τῷ μεταξὺ ἐπισυμβάσης ἀλλαγῆς τοῦ ἡμερολογίου, εἴς τινα ἐσωτερικὴν σελίδα εὗρε στήλην τιτλοφορουμένην ‘Σύγχρονος Εὐρωπαϊκή Λογοτεχνία’ ἐν ᾗ διελαμβάνετο τὸ ὑπὸ τοῦ ἀειμνήστου λογίου τῆς Βάδης-Βάδης Οὐλρίχου Σβαρτσμπεργενίου συγγραφὲν καὶ ὡς Κύκνειόν του ᾎσμα χαρακτηριζόμενον ἀριστούργημα “Δεύτερο Χέρι ἢ Τὰ Κατὰ Ἰωάννην καὶ Ἕρσην” μὲ ὑπότιτλον ‘κοινωνικὸν αἰσθηματικὸν ἀφήγημα’· κάτωθι δ’ αὐτοῦ, ‘μεταγλώττισις ἐκ τοῦ γερμανικοῦ ὑπὸ Ἀρχοντίου Δούκα τοῦ ἐκ Μαδύτου’.
    Ἐπιρρεπής, παρὰ τὰ περὶ τοῦ ἀντιθέτου θρυλούμενα καὶ τὸ σοβαροφανές οὐχὶ ὑποκριτικὸν ἀλλὰ μᾶλλον ἀφελὲς ὕφος του, εἰς τὴν ἀνάγνωσιν ἐλαφρῶν γενικῶς ἢ καὶ ἀχρείων ἐνίοτε ἀναγνωσμάτων, προσελκυσθεὶς δὲ καὶ ἐκ τῆς λέξεως ‘σύγχρονον,’ κ’ ἐν βαθείᾳ ἀπορίᾳ τελῶν περί τῆς ‘δευτέρας χειρὸς’, ἐὰν ἐπρόκειτο περὶ αὐτῆς τοῦ Ἰωάννου, τῆς Ἕρσης ἤ τινος τρίτου ἐφ’ ὅσον, ὡς γνωστὸν τοῖς πᾶσι, δύο χεῖρας ἔχομεν, τὴν μὲν δεξιὰν εἰς τὴν δεξιὰν τοῦ κορμοῦ πλευράν, τὴν δὲ ἀριστερὰν εἰς τὴν ἀριστερὰν τοιαύτην, ἤρξατο ἀναγιγνώσκων ἐμβριθῶς τὸ πολλαπλῶς διεγεῖρον τὴν φαντασίαν του πόνημα, ὅτε διέκρινε αἴφνης τὴν εὐκαιρίαν ν’ ἀποσείσῃ ἀπὸ τῶν ὤμων του τὸ ὄνειδος τοῦ ‘ἐκσκαφέως’ ή ‘βυθοκόρου’. Ἐν ἁρμονίᾳ πρὸς ὅλους τοὺς συγγραφεῖς διεθνῶς ἀπηχθάνετο βεβαίως τὴν λογοκλοπήν· ἀλλ’ ἐν προκειμένῳ ἀπεφάσισεν, ἐν ἁρμονίᾳ καὶ πάλιν πρὸς τοὺς ἰδίους συγγραφεῖς, νὰ τὴν ἐπιτρέψῃ εἰς ἑαυτόν ἐκτάκτως· κ’ ἔμπλους ταραχῆς, ζήλου οὐ μὴν κ’ ἐνθουσιασμοῦ, ἀπεδύθη εἰς τὴν ἀντιγραφήν. Τὸ δὲ εἰς πεζὸν ἐπύλιον εἶχεν οὕτω:

    Πρώτην φορὰν κατελάμβανε τὸν Ἰωάννην τοιοῦτος ἔρως. Ἤρχισε ῥιγῶν, ψελλίζων, βατταρίζων, ἀγρυπνῶν, περιφερόμενος ἀνὰ τὰς ῥύμας καὶ τὰς ὁδοὺς πλημμελῶς τρεφόμενος, πλὴν ὅμως ἀπεδύθη ταυτοχρόνως καὶ εἰς πολιορκίαν τῆς μεμεστωμένης κατά τι, ἀλλ’ εἰσέτι χαρακτηριζομένης ὡς χαριτοβρύτου κ’ έριτίμου, σεμνῆς νεάνιδος. Πλὴν αὕτη ἀπεδείχθη βράχος ἀκλόνητος ἀποκρούσασα ἐπιτυχῶς τὰς ἐπὶ τὸ εὐθὺ, ἐπὶ τὰ λαιὰ κ’ ἐκ τοῦ πλαγίου ἐπιθέσεις, δικαιοῦσα τὴν διάχυτον φήμην περὶ τῆς ἀμέμπτου ἠθικῆς της ὑποστάσεως. Ἀλλ’ ὡς ἔχει δείξει ἡ Ἱστορία ἐπὶ πολιορκιῶν, ἡ πτῶσις εἶναι ζήτημα χρόνου. Ἀνεξαρτήτως τοῦ πάχους τοῦ τείχους, τοῦ πλήθους τῶν γωνιακῶν πυργίσκων, τῆς δομῆς τῶν πυλῶν, τῆς κατασκευῆς τῶν ἐπάλξεων, τῆς ἐπαρκείας τῶν τροφίμων, ὕδατος καὶ λοιπῶν ἐφοδίων ή τῆς ἀποφασιστικότητος τῶν ἀμυνομένων, φθάνει ἡ στιγμὴ καθ’ ἣν φαίνεται ὡσεὶ ἡ ἰδία ἡ πόλις νὰ τὸ ἐπιθυμῇ, κυριεύεται. Και τότε ἡ κατάληψίς της καθίσταται ἀναπόφευκτος

    Καὶ ὁ Ἰωάννης ὀλίγον πρὸ τῆς μετά φόβου καὶ πά-θους ἀναμενομένης συναντήσεως, δραμῶν εἴς τι ἀνθοπωλεῖον ἐπρομηθεύθη τὴν δέουσαν ἀνθοδέσμην καὶ ἔμπλους, ὡς εἰκός, ἐλπίδων χρυσῶν κ’ ἐν ἐγρηγόρσει ὀνείρων, ἔφθασε διὰ τοῦ πεπαλαιωμένου θορυβώδους τροχιοδρόμου εἰς τὴν Πλατεῖαν Συντάγματος, κατῆλθε πεζῆ κάτωθεν τῶν πιπερεῶν τοῦ εὐρυτάτου πεζοδρομίου τῆς Λεωφόρου Ἀμαλίας καὶ εἰσῆλθεν είς τὸν προαύλιον χῶρον τοῦ Ζαππείου Μεγάρου· ἀφίκετο ἀσθμαίνων εἰς τὸ καφεζαχαροπλαστεῖον Ἡ Αἴγλη, ἐπέλεξε τὸ πλέον ἀπομεμονωμένον ἐκ τῶν τραπεζιδίων ἅτινα διετίθεντο, κατειλημμένων τῶν λοιπῶν ὑπὸ ὁμοίων ἐν ἐκστάσει καὶ ἀμηχανίᾳ ζευγῶν, ἐκάθησεν εἰς τὴν πτυσσομένην πολυθρόναν καὶ κατεμέτρησε τὸν σφυγμόν του εἰς ἔνδειξιν τῆς μεγίστης ἀγωνίας του. “Ὀξύς, συχνός, ταχὺς” ἐμορμύρησε καθ’ ἑαυτὸν καὶ ἤρξατο βαθειῶν εἰσπνοῶν ἵνα βελτιώσῃ τὴν φυσικήν του κατάστασιν, μηχανευόμενος τεχνάσματα ἵνα συναρπάσῃ την, κατὰ πᾶσαν εὐχὴν, μέλλουσαν μνηστήν του.

    «Μὲ συγκινεῖτε βαθύτατα, ἀγαπητὲ Ἰωάννη,» ἀπεκρίθη αὐτῷ ἔνδακρυς ἡ Ἕρση ὡσεὶ συγκρατοῦσα τ’ ἀναφιλητά της, «ἀλλ’ ὑπάρχει ὁποία τις ἐπιφύλαξις, ἵνα μὴ εἴπω κώλυμα, τὸ ὁποῖον προφανῶς ἀγνοεῖτε… καὶ πρὸ τοῦ ὁποίου πιθανῶς προσκόψη-τε! Δι’ ὃ μετὰ μεγάλου δισταγμοῦ ἀπεδέχθην τὴν πρόσκλησίν σας καὶ κατόπιν τῆς ἐπιμονῆς τῆς μη-τρός σας, τελούσης ἐν γνώσει τοῦ προβλήματος.»
    «Κώλυμα;» ἐψέλλισεν ὁ Ἰωάννης καὶ ἡ γλῶσσα του ἐκόλλησεν εἰς τὸν οὐρανίσκον του· «Εἶσθε ὑπανδρευμένη;» ἐψέλλισε μὲ ἠλλοιωμένην ὡς ἀπὸ φρέατος βαθέος τὴν φωνήν.
    «Ὀχι, ἀλλ’ ὑπῆρξα τοιαύτη· διατελῶ ἐν χηρείᾳ ἢ, χεῖρον ἔτι, εἶμαι διεζευγμένη!»
    Ἐὰν ἐπέπιπτεν κεραυνὸς ἐπὶ τοῦ Ἰωάννου, τὰ χείλη δὲν θὰ ἦσαν τοσοῦτον ὠχρὰ και ἡ ὄψις του κυανέρυθρος. Ὀξὺς συριγμός ἐκυρίευσεν τὰ ὦτα του ἐξεικάζων τὴν ἀπὸ εἰκοσαετίας και πλέον μακαριστοῦ πάππου του φωνήν εἰς ἠχηρὰν παρήχησιν τοῦ ‘χ’: χοῖρός ἐστιν ὁ τείνων χήρᾳ χεῖρα καὶ χεῖρον ἔτι ζωντοχήρᾳ.

    Ὁ Ἰωάννης κατέρρευσε ἄφωνος ἐπὶ τοῦ καθίσματός του καὶ προσέβλεπε τῇ Ἕρσῃ ἐν ἀπορίᾳ. Ἐκείνη δέ, σαφῶς συγκεκινημένη καὶ μετὰ κόπου συγκρατοῦσα τὰ δάκρυα και τὰ οὖρα της, ἐθώπευε περιπαθῶς τὰς παρυφὰς τῶν ἀνθέων, ἅτινα δὲν ἐπέπρωτο, φεῦ, ν’ ἀλλάξουν τὴν ζωήν της, ἀναλογιζομένη τὸ αἴολον τῶν ἀνθρωπίνων ελπίδων.
    Μετ’ ὀλίγον ᾐτήσατο μετὰ πάσης αἰδημοσύνης ν’ ἀπέλθῃ προσκαίρως και ἠγέρθη, ἀποκλείσασα διὰ κεχαριτωμένης ἀλλ’ ἀποφασιστικῆς ἢ μᾶλλον ἀνενδότου και ἀδιαπραγματεύτου χειρονομίας τὸ ἐνδεχόμενον νὰ τὴν συνοδεύσῃ, ἀγνοοῦσα προφανῶς ὅτι ἐπὶ τῇ ἀπομακρύνσει της καὶ ὁ Ἰωάννης θὰ ἔσπευδεν εἰς τὰ ἰδιαίτερα. Ἀλλ’ οἱ ἄνδρες εἶναι τα-χύτεροι λόγῳ τοῦ ἁπλουστέρου τῆς διαδικασίας, δι’ ὃ καὶ δὲν ὑπέπεσεν εἰς τὴν ἀντίληψίν της τὸ γεγο-νός. Μετ’ οὐ πολὺ ἐπανῆλθε, μετὰ κόπου μειδιῶσα ἀλλ’ ἤρεμος, πλὴν μὲ τὸ πρόσωπον κατέρυθρον καὶ τοὺς ὀφθαλμοὺς βεβαρυμένους ἐκ τοῦ κλάματος. «Πάντως, ἡ πρότασίς σας μὲ συνεκίνησε βαθύτατα. Ἀνέκαθεν σᾶς ἐξετίμων καὶ θὰ σᾶς θεωρῶ φίλον πολύτιμον!» εἶπε προσβλέπουσα ἐπὶ τὴν γῆν.

    Αρκεί!

  174. leonicos said

    Πάντως, πρωτιά έχω καιρό να δω, αλλά τελευτιά….

    Και δεν έλειψα σήμερα, κι άργησα.

    Είναι για να δω τι θα γράψει ο Γς να του απαντήσω.

  175. Λεώνικε, πολύ θα ήθελα να ξέρω σε ποιο εσπεραντικό συνέδριο είχες πάει (μήπως το παγκόσμιο που έγινε στην Αθήνα το 1976;) όπου «Οι ομιλίες και οι απαγγελίες γίνονταν στην Εσπεράντο αλλά στο διάλειμμα μιλούσαμε όλοι γαλλικά, αλλιώς θα πίναμε καφέ αντί για τσάι.» Η δική μου πείρα, και έχω πάει δόξα τω Θεώ σε κάμποσα τέτοια συνέδρια, είναι τελείως αντίθετη: μπορεί να λέμε κυρίως χαζομάρες μεταξύ μας στο διάλειμμα, τύπου ακριβώς «Από πού είστε; Α, πήγα στη χώρα σας στο συνέδριο του 19**! Μήπως θέλετε καφέ;», αλλά στην Εσπεράντο τις λέμε — και μια χαρά συνεννοούμαστε.
    Και με την εκτίμησή σου για τη δυσκολία της γλώσσας διαφωνώντας, αλλά ίσως είναι υποκειμενικά αυτά. Πάντως παρατατικό, μονολεκτικό τουλάχιστον, δεν έχει. Έχει πράγματι ένα σύστημα μετοχών, με τη βοήθεια των οποίων μπορεί να εκφράσει τις αποχρώσεις των διάφορων παρελθοντικών χρόνων άλλων γλωσσών όποιος αισθάνεται την ανάγκη, αλλά βασικό παρελθοντικό χρόνο έναν έχει, που σχηματίζεται για όλα τα ρήματα με την κατάληξη is.

  176. Βάταλος said

    Αγαπητοί κύριοι, επιτρέψατε και εις τον γερο-Βάταλον να συνεισφέρη μικρόν μέρος από την 80χρονον πείραν του επί της παρούσης αναρτήσεως…

    1) Συγχαίρω τον διακεκριμένον Εβραίον ιατρόν κ. Λεώνικον διά την φράσιν του εις το τέλος του σχολίου 169: «Το 1936 κανείς δεν πίστευε πως η εβραϊκή θα μιλιούνταν στα καταστήματα και θα βρίζονταν σοι μεθυσμένοι στις πλατείες. Αλλά έγινε»!.. Η ανεκτιμήτου αξίας αυτή φράσις του κ. Λεωνίκου, μοί εθύμισεν τι επρέσβευεν διά την βρωμεράν ρωμέικην γλώσσαν ο Ιδρυτής του Κράτους του Ισραήλ Δαβίδ Μπέν Γκουριόν, που υπήρξε μέγας ελληνολάτρης και λαμπρός γνώστης της Αρχαίας Ελληνικής. Σάς παραπέμπω κατευθείαν εις την πηγήν: Εις το τεύχος Απριλίου – Ιουνίου 2013 των «Εβραϊκών Χρονικών» (πρόκειται διά το επίσημον περιοδικόν του «Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος»)

    Click to access xronika%20240_B(2).pdf

    σελίδες 14 και 15 εδημοσιεύθη εν εξαίρετον άρθρον διά την λατρείαν του Μπέν Γκουριόν προς την Αρχαίαν Ελληνικήν Γλώσσαν, την εκτίμησίν του προς την καθαρεύουσαν και την απόλυτον περιφρόνησίν του προς την ρωμέικην Δημοτικήν! Μεταφέρω εδώ τας σχετικάς σελίδας από τα «Εβραϊκά Χρονικά» εις ά σας παρέπεμψα ανωτέρω, διότι έχω αντιληφθή την τεμπελιά των Ρωμιών αναγνωστών του παρόντος ιστολογίου…

    Όπως καθίσταται φανερόν, ο μέγας Μπέν Γκουριόν εθεώρει την Δημοτικήν (Ρωμέικα) γλώσσαν παρακμής!.. Προσέξατε, παρακαλώ, το τέλος του δημοσιεύματος: Τον Δεκέμβριον του 1950 ο Μπέν Γκουριόν επεσκέφθη τας Αθήνας και ηγόρασε το «Μέγα Ετυμολογικόν» της Άννης Νοταρά, που πωλεί από τας εκπομπάς του ο Άδωνις Γεωργιάδης και θεωρείται από τον Γ. Μπαμπινιώτην (και από τον κ. Σαραντάκον, εκτιμώ…) το άκρον άωτον της παρετυμολογίας!..

    Μετά πάσης τιμής
    Β.

  177. Βάταλος said

    Επιτρέψατέ μοι να ξαναστείλω τον σύνδεσμον διά το επίμαχον τεύχος (Νο 240) των «Εβραϊκών Χρονικών»

    Click to access xronika%20240_B(2).pdf

    Κι αν δεν δουλέψη ούτε τώρα το νήμα, κατεβάσατέ το από εδώ: http://kis.gr/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=48&Itemid=77

    Τεύχος 240 Απρίλιος – Ιούνιος 2013

  178. /ἄρα ὁ Λευτέρης Παπαδόπουλος εἴτε ἔτσι εἴτε ἀλλιῶς ἐψεύσθη!

  179. Βάταλος said

    …Και επειδή δεν με πιάνει ο ύπνος, επιτρέψατέ μοι να προσφέρω την εξηφανισμένην μελέτην του μεγάλου Ιωάννου Κακριδή «Οι Αρχαίοι Έλληνες και οι Ξένες Γλώσσες» (μόλις 11 σελίδες), όπου εξηγείται άριστα η μοναδική ιδιαιτερότης των Αρχαίων Ελλήνων: Ηρνούντο πεισματικώς να μάθουν Ξένας Γλώσσας, πράγμα που δεν συνέβη με κανέναν άλλον Λαόν εις την ιστορίαν της Ανθρωπότητος!..

    https://www.scribd.com/doc/267705856/%CE%99-%CE%9A%CE%B1%CE%BA%CF%81%CE%B9%CE%B4%CE%AE%CF%82-%CE%9F%CE%B9-%CE%91%CF%81%CF%87%CE%B1%CE%AF%CE%BF%CE%B9-%CE%88%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CE%9A%CE%B1%CE%B9-%CE%9F%CE%B9-%CE%9E%CE%AD%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CE%93%CE%BB%CF%8E%CF%83%CF%83%CE%B5%CF%82

    Η εξήγησις είναι απλουστάτη, ως αποδεικνύει ο μακαριστός Κακριδής: Οι Έλληνες, προ της ελεύσεως του αποσυναγώγου Ραββίνου Ιησού, είχον τόσον μεγάλην υπερηφάνειαν διά τον πολιτισμόν των, που περιφρονούσαν βαθύτατα ΟΛΟΥΣ τους άλλους (ακόμη και τους γειτονικούς) λαούς. Ιδού γιατί είχον λυσσάξει οι Γαλιλαίοι με την απόλυτον περιφρόνησιν που εδείκνυον οι Έλληνες εις ο,τιδήποτε βαρβαρικόν και τους εγέμισαν με ενοχάς ότι είναι αμαρτωλοί όταν γαμούν, οπισθογεμούνται ή χειρουργούνται (αυνανίζονται). Το αποτέλεσμα ήτο να μετατρέψουν 30 εκατομμύρια Έλληνας (τόσοι ήσαν πάνω – κάτω οι Έλληνες την εποχήν που εγεννοβόλησεν η Μαριάμ) εις αποβλακωμένους Ρωμιούς, οι οποίοι (κι αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της Ιστορίας) εξακολουθούν να υπάρχουν μέχρι σήμερα…

    Μετά της προσηκούσης τιμής
    Β.

  180. Βάταλος said

    Επιτρέψατέ μοι να καταγγείλω τον μέγαν Ι. Κακριδήν, διότι εις την σελίδα 8 του ως άνω πονήματός του αναφέρει ότι η λέξις «βάρβαρος» είναι βαρβαρική και πιθανώτατα σημιτική!.. Μεταφέρω επί λέξει, διά να το περιλάβη ο κ. Σαραντάκος εις τα προσεχή μεζεδάκια του…

    Ι. ΚΑΚΡΙΔΗΣ: «Το παράξενο είναι πως η λέξη βάρβαρος δεν είναι καν ελληνική, είναι βαρβαρική ! Στα παλιά ινδικά Barbara σημαίνει τραυλός. Και οι Ινδοί και οι Έλληνες όμως έχουν δανειστεί τη λέξη από τους Σημίτες: barbar και barbara στα σουμμερικά και στα βαβυλωνιακά έχει τη σημασία του ξένος αλλοεθνής».

    Άλλα, όμως,μάς λέγει ο Γ. Μπαμπινιώτης εις την σελ. 256 του «Ετυμολογικού» του: Αναφέρει σαφώς ότι η λέξις «βάρβαρος» είναι ΗΧΟΜΙΜΗΤΙΚΗ και ουχί σημιτική!..

    ΚΑΙ ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο γνώστης κ. Σαραντάκος: Ποίος έχει δίκαιον και ποίος έχει διαπράξει γκάφαν ολκής; Ο Ι. Κακριδής ή ο Γ. Μπαμπινιώτης; Διότι (συμφώνως με την Αριστοτελικήν Λογικήν) είναι αδύνατον να έχωσι αμφότεροι δίκαιον…

    Μετά πλείστης τιμής
    Β.

  181. #179 ἀγαπητὲ Βάταλε, εὐτυχῶς ζῆτε στὸ 2015 καὶ μπορεῖτε νὰ μαλακίζεσθε καὶ νὰ ὁπισθογεμῆσθε ὅσο θέλετε. ἀκόμη καὶ νὰ θυληστολῆτε ὅπως ὁ Δημοσθένης ποὺ εἶχε τὸ ἴδιο προσωνύμιο καὶ νὰ ἔρθετε καὶ στὴν γκέυ παρέλασι ποὺ διοργανώνει ὁ Μπουτάρης κατ’ἔτος! μή στεναχωριέστε καθόλου λοιπόν!

    πάντως Κακριδῆς καὶ Μπαμπινιώτης δὲν διαφωνοῦν γιὰ τὴν ἐτυμολογία: κατ’ἀμφοτέρους πρόκειται γιὰ ἠχομιμητικὴ λέξι ἀπὸ τὴν ἐπανάληψι τοῦ βὰρ βάρ. ἁπλῶς ὁ ἕνας ἐκ τῶν δύο τὴν θεωρεῖ σημιτικὸ δάνειο. δὲν ξέρω πῶς αὐτὸ ἀποδεικνύεται δεδομένου ὅτι τὴν ἀνάγει στὴν ι.ε.

  182. Pedis said

    # 179 – «30 εκατομμύρια Έλληνας(τόσοι ήσαν πάνω – κάτω οι Έλληνες την εποχήν που εγεννοβόλησεν η Μαριάμ)»
    Τουτέστιν, το 1/5 του παγκόσμιου πληθυσμού ήταν Έλληνες. Οι Ρωμαίοι τα 6/5 και οι Κινέζοι τα 13/5. Α ρε Βάταλε Ρωμιέ!

  183. Γς said

    138:

    >Κάναν άλλο έχομε να θάψομε, τώρα που ζεστάθηκαν τα φτυάρια;

    http://caktos.blogspot.gr/2014/04/blog-post_1733.html

  184. Gpoint said

    # 165

    Καλημέρα

    Νικοκύρη δεν το έχω το ερευνητιλίκι.
    Τόσα χρόνια Δ.Υ. έμαθα το ρητό » μη θίγετε τα κακώς κείμενα» για να επιβιώνω με ελάχιστες απώλειες.
    Πάντως μάλλον κάποια μέρα θα πάω σαν τεστ για κείνο το…Αλκασέτζερ…όχι…Αίζενχάουερ…όχι…να δεις πως το λένε… Ταγχόϋζερ !!

  185. Gpoint said

    οσον αφορά την ετυμολογία του βάρβαρος, είναι από τον αδελφό της πασίγνωστης Βαρβάρας του πανάρχαιου άσματος

    την πρώτη μου την γκόμενα την λέγανε Βαρβάρα
    νταμ-ντουρου-ντάρα, νταραντούμ-ντάρα…

    παρά τας φήμας οτι οι ΑΗΠ ουδέποτε…χειρουργούσαν (τώρα εδώ ταιριάζει το χειρουργός ή το χειρούργος, ας μας πει ο Λεό ) ;

  186. Γς said

    Συναφείς εκφράσεις:

    Μα τί χειρουργος είσαι μωρέ αδελφάκι μου.

    Για την ηλικία σου, καλή κι η χειρουργία σου
    κ.α.

  187. spiral architect said

    @162 ΕΦΗ²: «Η Φώφη θα είναι υποψΌφια για πρόεδρος» (του ΠΑΣΟΚ): Τα θέλεις και τα λες, ή σου ξεφεύγουν; 😆
    @169: Λεώνικε, δεν είναι και λίγο πράμα, κάποιος λόγιος της εποχής να υπερασπίζεται την καθομιλουμένη με ένα σύγγραμμα-γλωσσική μελέτη 400+ σελίδων γραμμένο στην καθαρεύουσα, ανεξάρτητα αν 120 χρόνια μετά κάποιες τεκμηριώσεις του μας φαίνονται (ίσως) παιδαριώδεις.

  188. Γς said

    187:
    Καλή η Φώφη.
    Συμπαθητική και γνωστό όνομα

    Αλλά εδώ χρειάζεται Τζανετάκος…

  189. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    Σκύλε (για το 115, κυρίως) ευχαριστώ!

    Έφυγα νωρίς εχθές και μόνο σήμερα το πρωί είδα την προτεινόμενη αντικατάσταση των ευρωπαϊκών γεφυρών.

  190. giorgos said

    Υπάρχει ένα μικρό βιβλίο (70 σελίδες) σέ bdf στό όποίο εκτός όλων τών άλλων υποστιρίζει , καί μάλλον αποδεικνύει ότι ή αιτία τής μαθησιακής καθυστέρησης οφείλεται κυρίως στήν Δημοτική .
    Αν κάποιος τό θέλει , πολύ ευχαρίστως νά τού τό στείλω . Τό email μου είναι : dozas33@yahoo.gr

  191. sarant said

    Καλημέρα και από μένα!
    Λεώνικε, κάπου πρέπει να υπάρχουν τα Είδωλα, διάβασέ τα.

  192. Τα Ειδωλα, όπως άλλωστε και όλα τα έργα του Ροΐδη, είναι βιβλία που αξίζει να τα έχει κανείς έντυπα στη βιβλιοθήκη του. Υπάρχουν όμως και σε ηλεκτρονική μορφή, π.χ. εδώ

  193. Βάταλε, τα περί Μπεν Γκουριόν μας τα έχει ξαναπεί εδώ κάποιος που πολύ σου μοιάζει στο γράψιμο.

  194. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    στο σχόλιο 40, βέβαια, αλλά … πώς το θυμήθηκες, Άγγελε;

  195. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    Απίστευτο! Ο Καπετάνιος έχει πολλαπλά χρηστώνυμα; Τα έχει ξαναπεί τα ίδια;; Μα να μην τόχουμε πάρει χαμπάρι;;; 😆

  196. Ηλεφούφουτος said

    Άσχετο αλλά και σχετικό:
    Έχει δοκιμάζει κανείς από σας να αντιτείνει σε κάποιον από όλους αυτούς τους ζουν-ανάμεσά-μας που αρχίζει τα περί ανωτερότητας των αρχαίων Ελλήνων που όλους τους νικούσαν, είχαν διπλό διαφορικό, τραβούσαν στην ανηφόρα, πετούσαν (το ‘χω ακούσει κι αυτό), φτάσανε ώς τον Άρη, αλλά ας όψονται οι Εβραίοι, οι χριστιανοί, οι κομμουνιστές κλπ, να αντιτείνει λέγω το ερώτημα: «Ωραία, αν ήταν τόσο ανώτεροι, γιατί έχασαν από τόσο ποταπούς;»

    Αν ναι, τι απαντάνε;

  197. Πως ευθύνεται η κλασσική ελληνική ασθένεια: ο διχασμός.
    «Αν ήμασταν ενωμένοι εμείς, που μας βλέπεις…»

  198. Ηλεφούφουτος said

    197 Πράγματι, όχι όλοι όμως, γιατί υπάρχουν κι αυτοί που ξέρουν ότι στη γωνία τούς περιμένει το επόμενο ερώτημα: Κι αφού ήσαν τόσο ανώτεροι, πώς δεν καταλαβαίνανε ότι πρέπει να είναι ενωμένοι;

    Και σε οποιαδήποτε δικιολογία που θ ακολουθήσει, πάντα το αντερώτημα: Μα αφού ήσαν τόσο ανώτεροι, πώς δεν …;

  199. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    196. Mα πώς έχασαν; Τους Πέρσες τους κερδίσαμε άνετα, δεν το συζητώ. Απ’ τους Ρωμαίους χάσαμε μεν, αλλά οι Ρωμαίοι ήταν ένα είδος Ελλήνων ,οπότε… 🙂 Kι απ’τους Τούρκοι χάσαν οι Βυζαντινοί, που ήταν ένα είδος μπαςκλάς Ρωμαίων… 😆
    AHTTHTOI EΣΜΕΝ!

  200. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    199. ..Κι απ’την Κοσταρίκα έχασε ο βλαξ ο Σάντος! όχι τα ελληνόπουλα!

  201. Γενικά, είμαστε και πολύ γαμάουα τύποι, σκέτα σκυλιά του πολέμου

    Άλλωστε, ως γνωστόν, οι Ρωμαίοι υποδούλωσαν τους Έλληνες με την σπάθη αλλά οι Έλληνες υποδούλωσαν τους Ρωμαίους με το πνεύμα. Αμέ!

  202. sarant said

    Και εκτός που δεν ήμασταν ενωμένοι, οι εχθροί μετήλθαν ύπουλα μέσα που εμείς δεν καταδεχόμαστε (σκάσε, Οδυσσέα)

  203. Pedis said

    «Άλλωστε, ως γνωστόν, οι Ρωμαίοι υποδούλωσαν τους Έλληνες με την σπάθη αλλά οι Έλληνες υποδούλωσαν τους Ρωμαίους με το πνεύμα»
    Ναι, καλά. Ρωμαίοι και πνεύμα. Οξύμωρον.

  204. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    203. Kαλά! Ξεκίνα εσύ να πας το νεράκι 50 χιλιόμετρα από την πηγή μέχρι τη Νίμ ,πάνω από τον ποταμό Γάρο (Gardon) χωρίς «πνεύμα»…κι άμα τα καταφέρεις …τηλεγράφα μου με φρυκτωρίες!

  205. Pedis said

    # 204 – Απ’ όσο γνωρίζω Κιντ οι μηχανικοί τους δεν μίλαγαν λέξη από λατινικά. Καπίτο;

  206. Μηχανικοί ήταν, άνθρωπέ μου, όχι φιλόσοφοι!

  207. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    205. Μάλλον λες για τους labors.

  208. Pedis said

    # 204 – 205 – οι Ρωμαίοι από πνεύμα και τέχνη ήσαντε όπως οι γιάνκηδες με τη σύγχρονη φυσική πριν από 80 χρόνια. Έναν οπενχάιμερ βγάλαν κι αυτόν με επανεισαγωγή από την Ευρώπη. Ένας Βιτρούβιος που γράφει εγκυκλοπαίδειες δεν φτάνει για να δώσει τα φώτα σε μία μιλταριστική και οπισθοδρομική κοινωνία.

  209. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    Σκύλε, θες να πεις ότι ο Τάσιος, ο Κουνάδης κι ο Λε Κορμπουζιέ (όι,όι, μανούλα μ!) δεν είναι/ήταν φιλόσοφοι;

  210. Pedis said

    # 207 – Εξειδικευμένοι λέιμπορς, τεχνίτες και μηχανικοί από μικρά ασία μεριά.

  211. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    210. Oνόματα και διευθύνσεις των μικρασιατών που έφκιαξαν τη Σεγκόβια στην Εσπάνια και το Ποντ ντυ Γκάρ στη χώρα των Γάρων (ζε μ’απέλ Φρανσουά!) , παρακαλώ!

  212. Πλάκα κάνω, ωρέ Κίντο!
    Μην οργίζεσαι και τρομάζω.

  213. Pedis said

    # 207 – εξειδικευμένοι λέιμπορς, τεχνίτες και μαστόροι από μικρά ασία μεριά. Οι Ρωμαίοι ένα πράγμα έκακαν καλά, Να βάζουν τους άλλους να δουλεύουν για πάρτη τους. Και είχαν πάντα το φόβο μην και τους πειραχτεί το μος μαιόρουμ. Αντιφάσεις …

  214. Pedis said

    # 211 – Για δες την περίπτωση του Απολλόδωρου από τη Δαμασκό. Φέρεται να είναι έλληνας αλλά μάλλον ήταν Ναβαταίος.

  215. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    Pedis, ας το αφήσουμε καλύτερα το μηχανηλίκι των Ρωμαίων, καθώς προφανώς δεν έχεις ιδέα από τις συνεισφορές και τις καινοτομίες τους. Και όσο και νάναι πεζό και ρηχό και ξέρω γώ γήινο θέμα η επιστήμη και η τεχνολογία , η όποια ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ απαιτεί «πνεύμα». (αλλά μήπως έχεις ακούσει κάτι και περί Ρωμαϊκής Δημοκρατίας (όσο υπήρξε τεσπά) και Δικαίου; Ούτε αυτά θέλουν «πνεύμα»; )

  216. Pedis said

    # 215 – Καλά, κιντ, εγώ δεν εχω ιδέα για τις καινοτομίες των Ρωμαίων, ό,τι πεις, αλλά κοίτα να ξεσκονίσεις καμιά ιστορία της Αρχαίας Ρώμης για να μάθεις τι ήταν η ρωμαική δημοκρατία.

    Κοίτα επίσης για τον αρχιτέκτονα Ερμόδορο.

    Άλλο τα έργα που φτιάχτηκαν κάτω από την επίβλεωη των Ρωμαίων κι άλλο ποιοι τα έφτιαξαν. Όσο για το πνεύμα των Ρωμαίων, ο καυμένος ο Κικέρων που ήταν και ιδιοφυία πασχίζει να μεταφράσει τους φιλοσοφικούς όρους στα λατινικά. Ήταν πολύ πίσω, λέμε. Όπως και οτα γερμανικά φύλα, άλλο αν κυριάρχησαν. Κάτι σαν τους γιάνκηδες, τηρουμένων των αναλογιών.

  217. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    Αλλά και με τους Αμερικάνους είσαι σκληρός και άδικος! Δεν πρόκαναν οι ανθρώποι να αναπτύξουν Φυσική γιατί , στον μικρό χρόνο που είχαν ,ήταν απασχολημένοι να ελευθερωθούν από τους αποικιοκράτες του Βασιλιά, και μετά να εδραιώσουν τη land of the free σφαζόμενοι μεταξύ τους για να ελευθερώσουν τους σκλάβους. Μόλις τελείωσαν μ’αυτά τα «κοινωνικά» ,έφυγαν 5-6 παρσέκ μπροστά, και στη Φυσική και στη Δημοκρατία και στο Δίκαιο και παντού…

  218. Pedis said

    «και στη Δημοκρατία και στο Δίκαιο και παντού…»
    εισαι κίντοτρολ!

  219. Pedis said

    # 217 – «στη Φυσική …» κινεζοι, ιάπωνες, κορεάτες, εβραίοι εξ’Ευρώπης, εμιγκρέδες, μπρέιν ντρέιν από όλον τον πλανήτη. Λεφτά έχουν, σχολεία για τα μπάζα. Δες τον πανικό για την κρίση του εκπαδευτικού συστήματος από την εποχή του JFK και βλέπουμε …

  220. sarant said

    204 Ωραιο υδραγωγείο αυτό πάντως!

  221. Βρε Pedis, τι κόλλημα έφαγες με τους Ρωμαίους κι εσύ; Δηλαδή οι μικρασιάτες τι είχαν, το γονίδιο;

  222. Pedis said

    # 221 – Πώς σου ‘ρθε αυτό; Είπα κάτι τέτοιο; Το ότι οι Ρωμαίοι ήταν πολύ πίσω (κουλτούρα, θεσμοί, δεξιότητες, τεχνική) από πολλούς λαούς και φύλα που κατέκτησαν και στην ιταλική χερσόνησο και έξω από αυτή, θα το γνωρίζεις. Είχαν δύο πλεονεκτήματα: ήσαν μιλιταριστές και πολλοί. Κάτι σαν τους Σπαρτιάτες αν ηταν 1000 φορές περισσότεροι.

  223. #181 παρόραμα: θηλυστολῆτε

    κι ἐγὼ ἔχω ἕνα βιβλιαράκι ποὺ ὑποστηρίζει ὅτι αἴτιο καθυστερήσεως καὶ παρακμῆς τῶν σημερινῶν Ἑλλήνων εἶναι ἡ πολυσυλλαβία τῆς ν.ε.! καὶ μάλιστα βλέπω ὅτι ἔχω σημειώσει τὴν ἡμερομηνία ἀγορᾶς του: 11/6/2000

    θἆταν ἀπὸ τὸ φεστιβὰλ βιβλίου.

  224. 222 Ε ναι βρε παιδί μου, ήταν πίσω αλλά μετά πέρασαν μπροστά όσο νάναι. Και μηχανική, και δίκαιο (γιατί το λέμε ρωμαϊκό;), και κρατική οργάνωση, άσε την τεχνογνωσία στα όργια. Αλίμονο αν ήταν σαν τους Σπαρτιάτες!

  225. Pedis said

    # 224 – «κρατική οργάνωση» αυτό έχει πολύ ενδιαφέρον. Πριν και μετά την τομή της εποχής των καισάρεων … στην οργάνωση των τοπικών γραφειοκρατιών και τη σχέση τους με την κεντρική διοίκηση. Πριν είναι όπως θα ονειρευόταν ο Χιτλερ την ανατολική ευρώπη, μετά θυμίζει τη σχέση των κρατών κάτω από το ΔΝΤ. Βέβαια μετά κατέκτησαν και τη Μικρά Ασία και πήραν τεχνογνωσία στη σύνθετη διοίκηση.

  226. Ηλεφούφουτος said

    Να το συμβιβάσουμε λίγο;
    Σε θέματα κρατικής οργάνωσης και μηχανικής, τέλος πάντων όπου θέλει νιονιό πρακτικό και να ξέρεις καλά το άμεσο συμφέρον σου, οι Ρωμαίοι ξεπέρασαν όλους τους λαούς που κατέκτησαν. Στα άλλα όχι.

    Τώρα τι συνιστά «πνεύμα»… εκεί νομίζω πως δύσκολα θα συμφωνήσουμε, πιστεύω όμως ότι η γενικότερη άποψη δεν βάζει ιεραρχικά σε υψηλή θέση τις προαναφερθείσες δεξιότητες, και δικιολογημένα κατ’ εμέ, τον ήκιστα θετικάριο.

  227. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    226. Kαλά… ας μην είχαν ανακαλύψει οι Ρωμαίοι το ανθεκτικό σκυρόδεμα (το μπετουδάκι ,ντε!) και το θόλο (βλέπε ας πούμε Πάνθεον) ,κι ακόμα κάτω από δύσχρηστα κουτιά με χιλιεςπεντακόσιες κολώνες (βλέπε Παρθενώνα) και σε καλύβες θα μαζευόσασταν οι αρνητικοί… 😆

  228. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    +1 ψήφο θαυμασμού στην τεχνογνωσία των οργίων που είπε ο Δύτης! 🙂
    O Pedis ξέρω γιατί είναι αντιρωμαϊστής. Σου λέει ήταν οι αμερικάνοι της αρχαιότητας. (αλλά οι αμερικάνοι δεν είναι κορόιδα σαν τους ρωμαίους για να αφ’ησουνε τους γερμανούς να τους διαλύσουν! 🙂 )

  229. giorgos said

    «… Ἡ πλέον ἀναγκαστικὴ καὶ γνήσια ἐκδήλωση πνευματικῆς ζωῆς στὴ νεώτερη ἱστορία, εἶναι ἡ ἐπιστήμη.

    Ἡ ἐπιστήμη, ἀντίθετα ἀπὸ τὴν ποίηση, δὲν μπορεῖ νὰ παραχθῆ ἐκ τοῦ μηδενός. Ἀπαιτοῦνται εἰδικὲς συνθῆκες μέσα στὶς ὁποῖες μπορεῖ νὰ ἐμφανισθῆ καὶ νὰ καλλιεργηθῆ. Ἀπαιτεῖ παράδοση καὶ κάποιο στάδιο πολιτισμοῦ. Μὲ τὴν ἐπιστήμη στρέφεται ὁ ἄνθρωπος πρὸς ἀνώτερες σφαῖρες τῆς ὕπαρξής του, δηλαδή πρὸς ἐπίπεδα πού προϋποθέτουν στὴν διαδοχὴ τους κάποια ἄλλα προηγούμενα. Εἶναι ἡ ἐπιστήμη καθαρὸ προϊὸν κοινωνικῶν καὶ ἱστορικῶν διαδικασιῶν ὅπως δὲ τὶς ἀπαιτεῖ, ἔτσι καὶ τὶς συνεπάγεται. Αὐτό τό ἐγνώριζεν ἡ προστασία., γιατί ἦταν ἡ οὐσία τῆς δικῆς της ζωῆς. Σὲ ἐποχὲς κοινωνικῆς στασιμότητας, ὅπως στὸν Μέσον Αἰῶνα, δὲν ὑπάρχει ἀνάπτυξη τῆς ἐπιστήμης. Ὁ ἄνθρωπος ζῆ μεμονωμένος, ἔγκλειστος στὰ δικά του σχήματα, μακρυὰ ἀπό τὴν ἀπορητικὴ τῆς φύσης. Ἡ φύση ὑπάρχει, γιὰ νὰ ὕπαρχη ὁ Θεός καὶ νὰ λατρεύεται. Ὅμοια καὶ στὸ Ἀνατολικὸ Βυζάντιο. Ἂν τό Βυζάντιο διέθετε καὶ ἕναν ἔστω Ἀρχιμήδη, ἴσως ἡ ἱστορία τοῦ κόσμου νὰ ἦταν διαφορετική. Κι’ αὐτό δὲν ἔχει σχέση μὲ τὴν «μύτη τῆς Κλεοπάτρας». Δὲν λέμε ἂν ἦταν δυνατὸ νὰ ὑπάρξη στὸ Βυζάντιο Ἀρχιμήδης. Λέμε τί πιθανὸν νὰ ἐγινόταν ἂν ὑπῆρχε. Οὔτε καὶ ἡ Ρωμαϊκὴ αὐτοκρατορία ἐδημιούργησε ἐπιστήμη — μέ τὴν Ἀριστοτελικὴν ἔννοια τοῦ ὄρου — καὶ δὲν εἶναι βέβαια τυχαῖο ὅτι κατήργησε κι’ αὐτὴ πού ὑπῆρχε.»

  230. Ηλεφούφουτος said

    227 Τον Παρθενώνα μου και μία αρνητική καλύβην (ήτοι: Παρθενών χτισμένος, θόλος χεσμένος)!

  231. Πώς είναι η αρνητική καλύβη;

  232. sarant said

    Ναι, πώς είναι η μηκαλύβη;

  233. voulagx said

    #231: Συμμετρικη ως προς τον αξονα ΧΨ, με την στεγη κατω και το δαπεδο πανω. 🙂

  234. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    😆 😆 Hlefou’s sweet cabin
    http://cache.wists.com/thumbnails/0/51/051520367237f43735d743b97616db16-orig

  235. Pedis said

    # 227 – H ποτσολάνα Κίντ συνιστά συγκριτικό (γεωλογικό) πλεονέκτημα. Και δεν ήταν δύσκολο να το φτιάξεις. Προσφερόταν από μοναχό του. Ο θόλος, μάλιστα. Αλλά έλα που δεν γνωρίζουμε το όνομα του καινοτόμου. Ήταν Ρωμαίος ή όχι; Γενικά, ελάχιστα ονόματα αρχιτεκτόνων είναι γνωστά. κάποιοι είναι Ρωμαίοι άλλοι όχι. Τα έργα, πάντως, παίρνουν το όνομα του «αφεντικού», του αυτοκράτορα ή εκείνου που πλερώνει. Σήμερα, τηρουμένων των αναλογιών, είναι ο Μπιλ Γκέιτς που έχει φτιάξει τα πισιά με τα χεράκια του, με τεχνικό προσωπικό, ειδήμονες και τζίνια που έχουν βγάλει το χάι σκουλ της Γιούτα και πήγαν σε κόλιτζ της Αιόβα. Αμ τι;

  236. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    235. Ποζολάνη παρακαλώ! Ας παραμείνομε Ρωμ(α)ιοι! 🙂
    Eίναι γεγονός πως δεν έχουν διασωθεί πολλά ονόματα Ρωμαίων αρχιτεκτόνων και ιντζενιέρων. Οι άνθρωποι ήταν σεμνοί και ταπεινοί, και δεν τους έκοφτε η ρεκλάμα. Την αφήναν στο αφεντικό (ύπατο, αυτοκράτορα, κ.λ.π. Όχι κορόιδα ήταν!) Όχι σαν κάτι σημερινούς, που βάζουν μια ταμπελάρα 10 Χ 10 . Μελέτη: Φειδίας Τιποτόπουλος- ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ (σιγά ρε μεγάλε Γκρόπιους και Λε κορμπουζιέ με το κόπη-πέηστ κοτέτσι σου να ούμε! )

  237. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    236. Αλλά μήπως ξέρεις τους αρχιτέκτονες και τούς εργοδηγούς της Πυραμίδας του Χέοπα; Tι θα πούμε όμως; Ότι δεν τις έχτισαν Αιγύπτιοι; (εντάξει, αν αφήσουμε έξω τον Φον Νταίνικεν και τους σιωνιστές. (ΕΜΕΙΣ χτίσαμε τις πυραμίδες! Σαλόμ! 🙂 )

  238. sarant said

    Σχόλιο του Λεώνικου που έγινε σε άλλο νήμα αλλά αφορά τούτο εδώ:

    Επιτρέψτε μου… κι αν δεν μου το επιτρέπετε… κάτι τρέχει να ‘ούμε
    Επιτρέψτε μου, τέλος πάντων, να κάνω μερικά άσχετα σχόλια, τα οποία αφορούν την ανάρτηση «Κι αν επιστρέφαμε στην καθαρεύουσα» διότι μελέτησα το άρθρο ξανά (Μη μου βάλετε θερμόμετρο, το παθαίνω συχνά, έτσι κι αλλιώς είμαι συχνα άουτ).

    @237 Νέο Kid L’errance d’Arabie said
    6 Ιουνίου, 2015 στις 08:42
    236. Αλλά μήπως ξέρεις τους αρχιτέκτονες και τούς εργοδηγούς της Πυραμίδας του Χέοπα; Tι θα πούμε όμως; Ότι δεν τις έχτισαν Αιγύπτιοι; (εντάξει, αν αφήσουμε έξω τον Φον Νταίνικεν και τους σιωνιστές. (ΕΜΕΙΣ χτίσαμε τις πυραμίδες! Σαλόμ!)

    Υπάρχει τέτοια χαζομάρα, ότι τις πυραμίδες τις χτίσανε οι εβραίοι; Αν υπάρχει… είναι κάτι ανάλογο με το ‘δεν υπήρξαν πελασγοί’. Κατ’ αρχήν, και κατά γράμμα να πάρουμε την Γραφή, ως λαός εμφανίζονται μετά από την Έξοδο. Οι Μπνε Ισραέλ ήσαν απλώς μια οικογένεια, με τον τότε ορισμό της οικογένειας, μια ‘μείζων οικογένεια’ που θα λέγαμε σήμερα. Σίγουρα, τα τρία εκατομμύρια που τρέχανε 40 χρόνια γύρω γύρω στο Σινά, ήταν πολύ παραπάνω. Άλλωστε μιλάει σαφώς για ένα ‘σύμμεικτο πλήθος’ που ακολούθησε τον Μωυσή, και για το οποίο δεν ξαναγίνεται λόγος, διότι προφανώς αφομοιώθηκαν. Ασφαλώς πολλοί από αυτούς θα είχαν δουλέψει και σε κάποιες πυραμίδες και με διάφορες αρμοδιότητες. Εντούτοις, πάντα κατά το Έλε Σεμόθ (Έξοδος), φαίνεταιότι οι συγκεκριμένοι απασχολήθηκαν σε άλλου είδους έργα, εφόσον τους βάζανε να μαζεύουον το άχυρο για πλίθρες. Και οι πυραμίδες δε χτίστηκαν με χώμα. Με χωμάτινες πλίθρες χτίστηκαν τα ζιγκουράτ της Μεσοποταμίας. Για να είμαι ειλικρινής, πιο πιθανή μου φαίνεται η εκδοχή ότι, με την πτώση της 19ης δυναστείας (Εχνατόν – Τουταγχαμόν) που ήταν σημίτες, οι αιγύπτιοι πήραν ξανά την εξουσία και ή καταδυνάστευσαν τους πρώην δυνάστες τους, ή τους διώξανε ή και τα δυο. Ταυτόχρονα όμως έπεσε και ο μονοθεϊστικός Ατονισμός και αποκαταστάθηκε ο παραδοσιακός πολυθεϊσμός, με αποτέλεσμα εκείνοι που έμειναν πιστοί στον Ατόν (Ηλιακό δίσκο, Αν = δίσκος, Ον = ήλιος) να φύγουν επίσης. Έτσι όμως έπρεπε να βρεθεί μια μέση λύση, να βολευτούν δύο ονόματα, το σημιτικό Γαχβέ και το αιγυπτιακό Ατόν σ’ έναν θεό. Αλλιώς δεν εξηγείται πώς οι εβραίοι δέχτηκαν και τελικώς επέβαλαν ο θεός τους να φέρει ένα ειδωλολατρικό όνομα. Είναι προφανέστατα προϊόν συγκριτισμού. Κάτι ανάλογο υποστηρίζει και ο Κορδάτος σε κάποιο βιβλίο του, αλλά ο Κορδάτος υποθέτει τόσο πολλά που από ιστορικός συχνά γίνεται ανιστορικός.

    @192 Άγγελε, ευχαριστώ για τα Είδωλα

    @181 Κορνήλιος
    πάντως Κακριδῆς καὶ Μπαμπινιώτης δὲν διαφωνοῦν γιὰ τὴν ἐτυμολογία: κατ’ἀμφοτέρους πρόκειται γιὰ ἠχομιμητικὴ λέξι ἀπὸ τὴν ἐπανάληψι τοῦ βὰρ βάρ. ἁπλῶς ὁ ἕνας ἐκ τῶν δύο τὴν θεωρεῖ σημιτικὸ δάνειο. δὲν ξέρω πῶς αὐτὸ ἀποδεικνύεται δεδομένου ὅτι τὴν ἀνάγει στὴν ι.ε.

    Υποθέτω ότι μια ηχομιμητική λέξη δεν χρειάζεται αναγωγή. Για όλους τους ανθρώπους το ‘βουίζω’ προέρχεται από το ‘βουουου’ και το ‘γκρινιάζω’ από το ‘γκρρρρ’. Στο σώματων σουμεριακών κειμένων που έχω στη διάθεσή μου, δεν υπάρχει μόρφημα ‘βαρ-’ εκτός αν είναι θαμμένο σε καμιά ‘βασιλική επιστολή’ που είναι αφόρητα πληκτικές και δεν τις έχω κοιτάξει.
    Στο Τανάχ πάντως υπάρχουν κάποιοι ‘τσουμτσουμίμ’ και είναι πιθανότατο να πρόκειται για σκωπτικό παρωνύμιο λαού που όταν μιλούσε στους άλλους ακουγόταν σαν ‘τσουμ-τσουμ’

    Και κάτι για τον Νοικοκύρη από το χθεσινό άρθρο με τα λάθη που δεν ξέρεις αν είναι επιλογή του συγγραφέα ή λάθος.

    Στα… τέλος πάντων, αυτά που εκδίδω τώρα, έχεις δείγμα, σε μια από τις πρώτες σελίδες, όπου έχει χώρο, βάζω την εξής σημείωση:

    ΣΗΜ. Ετυμολογικής αρχής ορθογραφικές επιλογές του συγγραφέα, στηριζόμενες, αλλ’ όχι άκριτα, στα λεξικά του Κέντρου Λεξικολογίας (κοινώς Μπαμπινιώτη): μαγγάνι, μαγγώνω, πλημύρα, μακελλειό, στριγγλιά, μετανοιώνω (< μετανοώ) αλλά νιώθω, βογγάω, περηφάνια αλλά υπερηφάνεια, παλληκάρι, ξύγγι, αβγό, αφτί, τέσσερεις ώρες αλλά τέσσερις η ώρα, ο πήχυς, τον πήχυ, η αχλύς, την αχλύ, ντελικανής, βαρυγγωμώ, κεραμικά, λόξυγγας, πουγγί.

    Κι έτσι ξέρεις.

  239. Pedis said

    # 236 – pozzolana -> ποζολάνη. Ωρέ μπράβο. Εσύ είσαι ο μάστορας, Κίντ, το δέχομαι. (Να μας πει ο άταλος αν είναι ελληνική λέξη που την πήραν οι Οβριοί και την πούλησαν στους ναπολετάνους.)

    # 237 – Κιντ, για άλλη μία φορά: δεν είναι πρόβλημα γενετικό αλλά της συγκεκριμένης κοινωνικο-οικονομικής εξέλιξης. Οι Ρωμαίοι μέχρι την ύστερη περίοδο της δημοκρατίας τους (δικτατορίας της Γερουσίας), δεν είχαν ιδέα από φιλοσοφία, γεωμετρία, ποίηση κλπ. Τα αννάλες είχαν, κι αυτά από το -500 και τα βιβλία της Σίβυλλας για την καλλιέργεια της πιο οπισθοδρομικής θρησκοληψίας ακόμη και με τα μέτρα της εποχής, και τόσο που ακόμη και υπερσυντηρητικός Κικέρωνας τα καταδικάζει ως βλακώδη και τεχνάσματα του ιερατείου (pro Murena).

    Μία στρατοκρατική οπισθοδρομική κοινωνία ήταν, πολυάριθμη μεν και με ορισμένες άξιες λόγου ιδιαιτερότητες, δε, σε σχέση με άλλους οπισθοδρομημένους λαούς, φερειπείν, δεν στηρίζονταν σε οργάνωση σε φύλα αλλά στην οικογένεια με αρχηγό τον πατέρα.

    (Δες ακόμη την αντιφατική πολιτική της Γερουσίας, που από τη μία αποφασίζει τον έναν μετά τον άλλον τους κατακτητικούς πολέμους, από την άλλη αποτραβά τα στρατεύματα κατοχής υπό το φόβο του απορωμαισμού και της απώλειας της εξουσίας του. Αυτή ήταν η κύρια αντίφαση στην εξέλιξη της ρωμαικής κοινωνίας και την υπερέβη «επιτυχώς» το καθεστώς των Καισάρων.)

    Μαθαίναν οι Ρωμαίοι, ναι, όπως όλοι οι κατακτητές με μεγάλη ιστορική διάρκεια. Κατακτούσαν και βούταγαν από δω κι από κει. Από τους ετρούσκους, από τις ελληνικές αποικίες, από τους καρχηδόνιους, από τη μικρά ασία, απ’ όλους. Λίγα πράγματα ανέπτυξαν συστηματικά και με σχέδιο από «μόνοι τους». Πλήρωναν … και τους έκαναν τις δουλειές.

  240. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    239. Βεβαίως .Και ποζολάνες λέγονται όλες οι υδραυλικές κονίες με παρόμοιες με του τσιμέντου ιδιότητες . Η Θηραϊκή γη ας πουμε, κι άλλες ηφαιστειακής προέλευσης.

  241. Μιχαλιός said

    Το υμνολόγιο της κ.Σακκά για το ασυνάρτητο «πρόγραμμα» του υπουργείου Διαμαντοπούλου φανερώνει, δυστυχώς, ότι ακόμα και οι σχολικοί σύμβουλοι έχουν τα ίδια μεσάνυχτα για το αντικείμενο της δουλειάς τους, όσο και ο «αφελής» Θεοδωρόπουλος.

  242. Η επιστροφή στην καθαρεύουσα δεν έχει νόημα, ούτως ή αλλιώς η καθομιλούμενη έχει πολλά δάνεια από αυτήν (και καθώς αναπτύσσεται ενδεχομένως να την ενσωματώσει ολόκληρη). Αυτό που θα είχε αξία ήταν η (προαιρετική) διδασκαλία της Αρχαίας Ελληνικής γλώσσας με τρόπο ώστε να μπορούν όσοι σύγχρονοι Έλληνες το επιθυμούν να επικοινωνήσουν στο πρωτότυπο με αυτόν τον Μεγάλο Πολιτισμό. Επίσης σαν πιθανή παρενέργεια μιας τέτοιας δράσης θα ήταν ο εμπλουτισμός της καθομιλουμένης με λεκτικούς τύπους της Αρχαίας Ελληνικής. Εάν αυτή η διδασκαλία ενσωματώνονταν μάλιστα σε ξενόγλωσσα Πανεπιστήμια (εντός ή εκτός Ελλάδας) θα είχαμε σαν σύγχρονη Ελλάδα μια μικρή συμβολή στην υποστήριξη αυτού του Μεγάλου Πολιτισμού που αναπτύχθηκε στα εδάφη που ζουν οι σύγχρονοι Έλληνες !!!

  243. sarant said

    Ο Γιάννης Χάρης για το άρθρο του Θεοδωρόπουλου (και όχι μόνο):
    http://yannisharis.blogspot.com/2015/06/blog-post.html

  244. imwrong said

    και ο Θεοδωρόπουλος επιστρέφει με δεύτερο σχετικό πόνημα, απαντώντας εν μέρει τσάτρα-πάτρα, προαναγγέλοντας και επόμενα…

  245. sarant said

    Ναι, το είδα….

  246. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    244-5,
    εμείς, όμως, όχι. Δεν είναι εύκολο σε κάποιον να μας το γνωρίσει;

  247. sarant said

    246
    http://www.kathimerini.gr/818309/opinion/epikairothta/politikh/andros-pesoyshs-pasa-gh-xwmaterh

  248. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    To κορυφαίο των κορυφαίων σχόλιο κάτω από το άρθρο, του «Πάνος Χρονόπουλος» :
    «Καλά τα λέτε. Αλλά γιατί δεν το κάνετε, γιατί δεν αρχίζετε εσείς πρώτος να γράφετε όπως σας αρέσει;»
    [Άιντε ντε να σε δούμε κυρ Τάκη! 😆 ]

  249. «… οι τερατωδίες που χαρακτήρισαν τη μεταρρύθμιση του Ευάγγελου Παπανούτσου, επί κυβερνήσεως Γεωργίου Παπανδρέου. Οπως εκείνο το μνημειώδες «ψηλός, ψηλέας, γίγας» ή κάπως έτσι, αν θυμάμαι καλά. Δογματισμοί που μοιάζουν με ανέκδοτα. Οπως εκείνο με τον Γιάννη Ψυχάρη, που όταν κάποιος στον οποίο τον σύστησαν του είπε: «Χαίρω πολύ», εκείνος, προκειμένου να μη χρησιμοποιήσει το καθαρευουσιάνικο «επίσης», απήντησε: «Αμ εγώ να δεις».»

    Μόνον η Κεχριμπάρα και ο Παλιοκουβέντας λείπουν. Το πρώτο άρθρο του Θ. είχε μια ουσία — όχι βέβαια να επιστρέψουμε στην καθαρεύουσα, αλλά να εξοικειώνονται παθητικά μαζί της τα παιδιά στο σχολείο είναι λογικό. Με το δεύτερό του άρθρο όμως θα ξεράσω…

  250. cyrusmonk said

    Ἕνα ἢ δύο σχόλια:
    Πρῶτον, στὸ κείμενο τοῦ συμπαθέστατου – κατὰ τὰ ἄλλα – Γιάννη Χάρη, τοῦ ὁποίου τὰ κείμενα συνήθως ἀπολαμβάνω, ἔχω μία μικρούλα ἔνσταση: ἄλλο καθαρεύουσα, ἄλλο πολυτονικό. Σύγχυση πολὺ διαδεδομένη, ποὺ πιστεύω ὅτι καλλιεργεῖται σκοπίμως ἀπὸ ὁρισμένους δημοτικιστὲς καθαρολόγους, ὑπέρμαχους τῆς (ἀνακαινισμένης 🙂 ) γραμματικῆς τοῦ Τριανταφυλλίδη. Ἡ χρήση τῶν τόνων εἶναι ἄσχετη ἀπὸ τὸ τυπικὸ τῆς γλώσσας ποὺ γράφει ὁ καθένας, ὅπως μπορεῖ νὰ μᾶς διδάξει ὁ Ἐλύτης, ὁ Βρεττάκος, ὁ Τσίρκας, ὁ Ἄρης Ἀλεξάνδρου καὶ τόσοι ἄλλοι δημιουργοί-στυλίστες τῆς δημοτικῆς.
    Δεύτερον, στὸ δεύτερο κείμενο τοῦ Θεοδωρόπουλου. Ἐπαναλαμβάνεται ἡ λέξη ποὺ ἀποτελεῖ τὸ κλειδὶ γιὰ τὴν ἐνόχλησή μου μὲ τὸ ὅλο ζήτημα, ἔρχεται δὲ καπάκι καὶ μία γνώμη ἀναγνώστη ἀπὸ κάτω, ποὺ ζητάει οὔτε λίγο οὔτε πολὺ νὰ ἐπαναφέρουμε τὴν καθαρεύουσα ὡς ἐπίσημη γλώσσα τοῦ κράτους. Ἡ λέξη εἶναι «ἐπιβολή». Μὰ ἡ γλώσσα ΔΕΝ ἐπιβάλλεται, ΔΕΝ νομοθετεῖται, ΔΕΝ μπαίνει σὲ κρατικὰ καλούπια – τὸ προσπάθησαν πρῶτα οἱ ἑλληναράδες τῆς Δεξιᾶς μὲ τὴν ἐπιβολὴ (συνταγματικὰ μάλιστα!) τῆς «γλώσσης τῶν ἐφημερίδων», δηλαδὴ τῆς ἁπλῆς (λέμε τώρα!) καθαρεύουσας. Τὸ συνέχισαν οἱ μεταπολιτευτικοὶ μεταρρυθμιστές, μὲ πρῶτον τὸν Γ. Ράλλη καὶ ἔπειτα τὸ ΠΑΣΟΚ τοῦ Κουτσοχέρα καὶ τοῦ Κουτσόγιωργα, αὐτὴ τὴ φορὰ ἀπὸ τὴν ἀνάποδη. Καὶ ναὶ μὲν ἀτόνησε (ὅπως ἦταν φυσικό) ἡ ἐπιβολὴ τοῦ μονοτονικοῦ – εὐτυχῶς δηλαδὴ ποὺ τὸ κράτος καὶ οἱ ὑπῆρεσίες του δέχονται καὶ ἔγγραφα γραμμένα σὲ πολυτονικό – ὅμως ἡ νομοθεσία παραμένει, πρὸς δόξαν τῆς διαχρονικῶς στρατοκρατικῆς ἀντίληψης τοῦ κράτους.

  251. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    247,
    ευχαριστώ, Νίκο!

  252. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    Πάντως, για να πούμε και του στραβού το δίκιο, στην τρίτη παράγραφο απ’ το τέλος του δευτέρου άρθρου του, ο ΤΘ βάζει λίγο νερό στο κρασί του: λέει ότι, τελικά, η γλώσσα που καθένας χρησιμοποιεί, είναι, τελικά (δεν το επαναλαμβάνω κατά λάθος) ζήτημα ύφους και επιλογής του.
    Σ’ αυτό δεν μπορεί παρά να σε βρίσκει σύμφωνο (την λέξη «ύφος» θυμάμαι ότι διάβασα κάποια στιγμή και στο άρθρο σου -δεν υπάρχει καλύτερο πασαπόρτι!)

  253. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    243,
    0 Γιάννης Χάρης δείχνει ν’ αγνοεί τη «συναστρία», επικαιροποιημένη λογοτεχνικά απ’ τον Θανάση Βαλτινό, στον «Εθισμό στη νικοτίνη» του.

  254. sarant said

    252 Ναι, ασφαλώς.

  255. Συνονόματε (250), εδώ θα διαφωνήσω. Σαφώς η γλώσσα νομοθετείται, ιδίως ως προς τα εξωτερικά χαρακτηριστικά της, όπως η γραφή και η ορθογραφία. Πέντε γράμματα του ρωσικού αλφαβήτου κατάργησαν οι Μπολσεβίκοι, ο δε Κεμάλ άλλαξε όχι μόνο το αλφάβητο με το οποίο γραφόταν ως τότε η τουρκική, αλλά και ουσιώδη στοιχεία της λόγιας γλώσσας. Αλλά φυσικά, και στη γλώσσα όπως και σε όλα, οι νόμοι πρέπει να μην αντίκεινται υπερβολικά στα ήθη και στα συνήθεια, αλλιώς μένουν ανεφάρμοστοι — «ατονούν». Και η «ἐπιβολὴ τοῦ μονοτονικοῦ» διόλου δεν ατόνησε· απεναντίας, παρά τα ευάριθμα 🙂 παραδείγματα που ανέφερες, το μονοτονικό επικράτησε γρήγορα και σχεδόν ολοκληρωτικά. Το ότι «τὸ κράτος καὶ οἱ ὑπῆρεσίες του» [ακόμα και στολισμένες με μια περισπωμένη στην αντιπροπαραλήγουσα!] «δέχονται καὶ ἔγγραφα γραμμένα σὲ πολυτονικό» δεν σημαίνει τίποτε· και τέλεξ γραμμένα με λατινικά στοιχεία δέχονταν, όσο υπήρχε το τέλεξ, και έγγραφα γραμμένα στην καθαρεύουσα δέχονται, μάλλον πιο πρόθυμα απ’ όσο δέχονταν έγγραφα γραμμένα στη δημοτική πριν από μερικές (>4) δεκαετίες!

  256. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    Η «συναστρία» είναι αστρολογικός όρος. Όχι αστρονομικός. Αν τον αγννοεί ο Χάρης, δεν χάνει και τίποτε ,αντιθέτως ωφέλεια έχει!

  257. cyrusmonk said

    Συνονόματε (255 – ἄχ, πολὺ τὸ χαίρομαι αὐτό!), δὲν θέλω ν` ἀνοίξω μιὰ μᾶλλον μάταιη συζήτηση περὶ τόνων. Ἁπλῶς θὰ ἐπισημάνω ὅτι, ὅταν λέω πὼς ἡ γλώσσα δὲν νομοθετεῖται, δὲν ἐννοῶ ὅτι δὲν ἔγινε στὸ παρελθὸν κάτι τέτοιο (ἂν καὶ τὰ παραδείγματά σου εἶναι κάπως ἀτυχῆ· τὸ ἀλφάβητο ἄλλαξε οὐσιαστικὰ στὶς δύο περιπτώσεις ποὺ ἀναφέρεις, ὄχι τὸ λεξιλόγιο, ἡ γραμματικὴ καὶ τὸ συντακτικό. Καὶ αὐτὸ σαφῶς ἦταν εὐκολότερο). Ἐννοῶ πὼς τὸ νὰ ἐγκλωβίσεις ἕναν ζωντανὸ ὀργανισμό, ὅπως εἶναι ἡ γλώσσα, μέσα στὰ ἀσφυκτικὰ πλαίσια μιᾶς ἐπιβαλλόμενης ἄνωθεν νομοθεσίας εἶναι σὰν νὰ προσπαθεῖς νὰ κουβαλήσεις νερὸ μὲ κόσκινο. Γίνεται μόνο ἂν τὸ παγώσεις – κι αὐτὸ κρατάει λίγο. Μετὰ λιώνει καὶ ξαναβρίσκεις τὴ ματαιότητα μπροστὰ στὴ μύτη σου 🙂

  258. Πέπε said

    257: > > τὸ νὰ ἐγκλωβίσεις ἕναν ζωντανὸ ὀργανισμό, ὅπως εἶναι ἡ γλώσσα, μέσα στὰ ἀσφυκτικὰ πλαίσια μιᾶς ἐπιβαλλόμενης ἄνωθεν νομοθεσίας εἶναι σὰν νὰ προσπαθεῖς νὰ κουβαλήσεις νερὸ μὲ κόσκινο

    Σε βρίσκω υπερβολικά έντονο, Cyrusmonk. Η νομοθεσία κωδικοποιεί. Ένα σωρό πράγματα που μπορούν να χαρακτηριστούν «ζωντανοί οργανισμοί» μπορούν και πρέπει να κωδικοποιούνται, είτε με νόμο είτε εθιμικά, για να μπορέσει να λειτουργήσει η κοινωνία. Ειδικά δε οι νόμοι, από τη φύση τους, αυτό κάνουν, κωδικιοποιούν τις συμπεριφορές: «μπορείς κι έτσι, μπορείς κι αλλιώς, εφεξής όμως ορίζουμε ότι σωστό θα είναι έτσι κι όχι αλλιώς για να κάνουμε όλοι το ίδιο».

    Το ότι στην Ελλάδα κατά βάση μιλάμε όλοι ίδια, μ’ ένα περιθώριο διαλεκτικών αποκλίσεων όχι πολύ μεγάλο (όχι τόσο μεγάλο ώστε να μη συνεννοούμαστε δηλαδή), είναι αποτέλεσμα θεσμικής κωδικοποίησης της γλώσσας. Θλιβερό μεν να χάνονται οι διάλεκτοι και τα ιδιώματα, κέρδος όμως το ότι δεν είμαστε Βαβυλωνία.

    Οι υπηρεσίες δέχονται και έγγραφα συμπληρωμένα ανορθόγραφα. Βέβαια αν γράψεις ανορθόγραφα ένα όνομα ανθρώπου μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα…

  259. Κωλόγερας said

    http://www.kathimerini.gr/818309/opinion/epikairothta/politikh/andros-pesoyshs-pasa-gh-xwmaterh

    Καλημέρα σας.

    Το άρθρο του κ. ΤΘ είναι άρτζι μπούρτζι και λουλάς. «Κάποιος κάπου κάποτε είπε…». Ολόκληρο όμως… Εκεί όμως που το ψεύδος γίνεται χυδαίο είναι ότι μιλά για δήθεν «μετάνοια» του Παπανούτσου… Το σχήμα της «μετάνοιας» το έχουμε δει ξανά στην περίπτωση Ραφαηλίδη, ο οποίος δήθεν «μετανόησε», όπως διαβεβαίωνε ο π. Μεταλληνός.

    Και πάλι καλημέρα σας.

    Με σέβας ολίγον,
    Κωλόγερας

  260. cyrusmonk said

    258. «…μπορούν και πρέπει να κωδικοποιούνται, είτε με νόμο είτε εθιμικά…»
    Στὸ θέμα τῆς γλώσσας (ποὺ δὲν νομίζω ὅτι μπορεῖ νὰ χαρακτηριστεῖ συμπεριφορά) τὸ «ἐθιμικὰ» ἰσχύει, ἄντε καὶ νὰ τυποποιεῖται ἀπὸ κάποιο σῶμα στὰ πρότυπα τῆς γαλλικῆς Ἀκαδημίας (τὴν ὁποία ὑποτίθεται ὅτι ἀντέγραψε ἡ δική μας, χμμμμ…). Ἀλλὰ μὲ νόμο τοῦ κράτους; Ποῦ ἀλλοῦ (τουλάχιστον ὅσον ἀφορᾶ διαφορετικὲς «ἐκδοχὲς» τῆς ἴδιας γλώσσας καὶ ὄχι γιὰ διαφορετικὲς γλῶσσες); Καὶ πῶς ἐπιβάλλεις ἕναν τέτοιο νόμο; Τί θὰ κάνεις; Θὰ διώξεις τὸν δάσκαλο ποὺ θὰ διδάξει στὰ παιδιὰ ὅτι κάποτε ὁ τρελλὸς γραφόταν μὲ δύο λάμδα, ἀλλὰ τώρα, ἐσὺ ροδιτόπουλο ποὺ τὰ προφέρεις τὰ δύο λάμδα ὅπου ὑπάρχουν, διαχωρίζοντας τὸν τρελλὸ ἀπὸ τὴ θάλασσα, θὰ τὸν γράφεις μὲ ἕνα, γιατὶ ἔτσι θέλησε ὁ… νομοθέτης;

  261. sarant said

    259 Ο μύθος της μετάνοιας έχει ακουστεί και για τον Ράλλη, ότι τάχα είχε μετανοιώσει που καθιέρωσε τη δημοτική το 1976. Αλλά αυτό δεν προκύπτει από πουθενά.

  262. Ηλεφούφουτος said

    259, 261 Κάτσε, εδώ μιλάμε δηλαδή για κανονικό μοτίβο της ακροδεξιάς μυθολογίας, σαν την πατροκτονία με αιμομιξία ένα πράμα, αυτή η μετάνοια.
    Θέμα χρόνου είναι να ακούσουμε το ίδιο για τον Κριαρά.
    Έχει ακουστεί και για τον Ι. Κακριδή από το λερναίο ακαδημαϊκό Κουνάδη, έχει ακουστεί επίσης για το Χαρίλαο Φλωράκη
    http://www.orthodoxia-ellhnismos.gr/2011/03/blog-post_31.html

    Μιλάμε για έτοιμο υλικό διατριβής στη σύγχρονη λαογραφία, κατασκευή σύγχρονων μύθων με πολιτική σκοπιμότητα κλπ

  263. sarant said

    262 Θέμα χρόνου είναι να γίνουν τέτοια διδακτορικά, ήδη γράφονται άρθρα (θα δούμε κάποια στιγμή κάποια από αυτά)

  264. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    262,
    σαν την Κωνσταντίνειο Δωρεά, ένα πράγμα.
    Σύγχρονος και ζεστός καισαροπαπισμός.

  265. Κωλόγερας said

    259. Δεν γνώριζα τον μύθο για τον Ράλλη.

    Υπάρχει και ο μύθος της κρυφής σκέψης, σύμφωνα με τον οποίο ο Καραμανλής τάχα σκεφτόταν να καθιερώσει το λατινικό αλφάβητο.

    Ο Γιανναράς από την άλλη ξιφουλκεί συνεχώς εναντίον της «σαραντάχρονης έκπτωσης της παιδείας», όπου κοτσάρει και το πρόβλημα της αποδόμησης της εθνικής ταυτότητας, με συχνή αναφορά κιόλας στον «κοραϊσμό» (πρβλ. το βιβλίο του Ηλίου για τις άπειρες χρήσεις του κοραϊσμού). Σταθερά και αμετακίνητα, ο Γιανναράς θέτει το όριο στην πτώση της δικτατορίας. Ο Γιανναράς όμως – πρέπει να το πω – χειρίζεται τη γλώσσα (τη δημοτική ασφαλώς) με αξιοθαύμαστη μαεστρία.

    Ευτυχώς όμως αυτές οι φωνές ανήκουν οριστικά στο παρελθόν, αν και υπάρχουν αρκετοί ψευδολόγιοι νέοι σε ηλικία που αντλούν την ύπαρξή τους υποστηρίζοντας παρόμοιες μπαλαφάρες. Αλλά τους έχει πάρει αμπάριζα η ιστορία.

  266. Κωλόγερας said

    του Ηλίου (καλό αυτό, πρόδωσα και την ηλικία μου), του Ηλιού

  267. Κωλόγερας said

    262 – Ναι τα είχα ξεχάσει αυτά. Ευχαριστώ που τα αναφέρεις.

    Για τον Ραφαηλίδη είχε ακουστεί πως κάλεσε στο τέλος της ζωής του τον π. Μεταλληνό στο νοσοκομείο΄για να εξομολογηθεί και να κοινωνήσει. Όταν κάποτε ο π. Μεταλληνός στριμώχτηκτε, είπε πως ο Ραφαηλίδης εξομολογήθηκε δημόσια πριν πεθάνει σε μια εκπομπή του…Τριανταφυλλόπουλου, όπου ήταν καλεσμένος μαζί με τον π. Μεταλληνό. Από εκεί να καταλάβεις…

    Ο Κουνάδης, που τον θυμήθηκες; Φοβερό…

  268. Μαρία said

    267
    Ο κ. Κουνάδης ξαναχτυπά https://sarantakos.wordpress.com/2010/10/07/rekounadis/#more-3104

  269. sarant said

    267 Να θυμηθούμε ότι ο Μεταλληνός έχει δηλώσει ότι υπήρξε αυτήκοος μάρτυς της μυθικής δήλωσης Κίσινγκερ.

  270. echthrosofer said

    Ακουγα τωρα τον Πρωκτοσαλτε να αναφερεται υμνητικα στο εν λογω αρθρο (αντανακλαστικα οχι αστεια.αμα δεν περασουν πεντε μερες…)του Τ.Θ. και μου αναψαν τα λαμπακια πρωινιατικα. (Νεο)Φιλελευθερισμος ως σουσουδιστικη ημιμαθεια.

  271. spiral architect said

    @270: Και μεις τι φταίμε, αν ακούς εσύ τον παπΆρα; :p

  272. spiral architect said

    @270: Α, ο παπάρης είναι υπέρ της καθαρευούσης; Για το ψητό είπε τίποτα; 😉

  273. sarant said

    270 Είναι όμως οδηγός ο Παπάρης (προς αποφυγή)

  274. Playmate said

    Συγχαρητήρια κ. Σαραντάκο και μπράβο για τον αγώνα σας..Κάντε μου μια χάρη και πηγαίνετε σε μια ανοιχτή συνομιλία με τον ανιστόρητο κ. Πλεύρη να τον εξευτελίσετε..Ούτως ή άλλως ο ίδιος είναι που καλεί σε διάλογο με όσους έχουν αντίθετες απόψεις..Θα είχε πολύ ενδιαφέρον μια τέτοια συνομιλία !!!!

  275. cyrusmonk said

    Ἔ, ὄχι δά!, νὰ νομιμοποιοῦμε τοὺς καραφασίστες μὲ «διάλογο». Ἀκόμα καὶ ὁ Πάγκαλος, πρὸς τιμήν του, σηκώθηκε κι ἔφυγε ἀπὸ τηλεοπτικὴ ἐκπομπὴ ποὺ εἶχε καλεσμένο καὶ τὸν Πλεύρη (πρεσβύτερο), τὸν πρώην «ἡγέτη» τοῦ Κ4Α καὶ ἐκδότη τῆς ὁμώνυμης «ἐφημερίδας», τὸν «κρυφὸ» καραγκιοζοπαίχτη τοῦ Λαδᾶ (κωμικοτραγικὴ φιγούρα θεάτρου σκιῶν). Τὸ «ἐπιχείρημα» κάτι τέτοιων τύπων εἶναι, ἂν ἀρνηθεῖς νὰ συζητήσεις μαζί τους, ὅτι ἀρνεῖσαι τὸν διάλογο (ὅταν ὁ μόνος διάλογος ποὺ ἐπιτρέπουν αὐτοὶ, ἂν ποτὲ ἀποκτήσουν ἐξουσία, εἶναι μεταξὺ βασανιστῆ καὶ δεμένου χειροπόδαρα βασανιζόμενου). Ἂν δὲ πέσεις στὴν παγίδα καὶ προσπαθήσεις νὰ κάνεις διάλογο, ἀνακαλύπτεις ὅτι διάλογος μὲ κάποιον ποὺ δὲν θέλει νὰ συζητήσει, ἀλλὰ νὰ ἐπιβάλει τὶς ἀπόψεις του, δὲν μπορεῖ νὰ γίνει. Πηδάει ἀπὸ τὸ ἕνα θέμα στὸ ἄλλο, σὲ διακόπτει συνέχεια γιὰ νὰ πεῖ τὰ εὔπεπτα στερεότυπά του καί, ἀφοῦ σὲ κάνει ράκος ἢ σὲ ἔχει βγάλει ἀπὸ τὰ ροῦχα σου, σὲ κατηγορεῖ κι ἀπὸ πάνω ὅτι «δὲν ἀντέχεις τὸν διάλογο». Ἔ, λοιπόν, ποτέ! Διάλογος μὲ φασίστα δὲν νοεῖται.

  276. spiral architect said

    @274, 275: Σωστά, το’ χε πει και ο Μπρεχτ: «Ο καλύτερος τρόπος να συνομιλήσεις με έναν φασίστα, είναι να του πετάξεις ένα τούβλο στο κεφάλι»

  277. sarant said

    Θα συμφωνήσω με τους προλαλήσαντες.

  278. Playmate said

    Μας έχουν πρήξει με τους αρχαίους προγόνους τους και τα επιτεύγματά τους..Λες και δεν υπήρξαν άλλοι λαοί τριγύρω που έδωσαν πολιτισμό..Άντε με τους παιδόφιλους !!

  279. ΑΚ (ο) said

    ποιητής του αιδοίου, λαπάδες ποιητές….

  280. Πέπε said

    @260:
    Cyrusmonk, δεν είχα δει την απάντησή σου. Συγγνώμη για την καθυστέρηση.

    Αν στη Ρόδο προφέρουν «τρελ-λός» (που αμφιβάλλω, γιατί μάλλον θα λένε παλ-λαρός ή κάτι παρόμοιο, και την πανελλήνια λέξη θα την έμαθαν από τους υπόλποιπους Έλληνες που δεν προφέρουν τα διπλά κι όχι από την ντόπια τους κληρονομιά – αλλά έστω, αν λοιπόν), τότε ίσως αυτό αποδεικνύει ότι ο νομιοθέτης κακώς αποφάσισε να απλοποιηθεί η γραφή. Αν ο νομοθέτης έσφαλε, ας διορθωθεί το σφάλμα. Αυτό όμως δεν αποδεικνύει ότι ο νομοθέτης δε θα ‘πρεπε να έχει ολωσδιόλου άποψη.

    [Οι Ροδίτες οπωσδήποτε προφέρουν πολ-λύς, πολ-λύ, κι αυτό κατά τη γνώμη μου αποδεικνύει ότι έτσι θα ‘πρεπε να το γράφουμε πανελληνίως. Αν κανείς διαφωνεί για το πώς θα έπρεπε να το γράφουμε πανελληνίως, ας το συζητήσουμε. Κανείς όμως δεν μπορεί να αμφισβητεί το αν θα πρέπει να υπάρχει ολωσδιόλου πανελλήνια κοινή γραφή. Αν ο καθένας γράφει όπως νομίζει, καληνύχτα!]

  281. sarant said

    280 Δεν είναι ζήτημα νομοθέτη, πάντως, το πώς θα γραφτεί ο τρελός. Ο τρελός γράφεται έτσι επειδή το διπλό λ δεν δικαιολογείται από την ετυμολογία της λέξης. Στην ορθογραφία που ακολουθεί το ΛΚΝ (τον Μπαμπινιώτη ας τον αφήσουμε) όταν δεν είναι φανερή η ετυμολογική προέλευση, τότε γράφουμε τη λέξη με απλό τρόπο, κι έτσι γράφουμε π.χ. κόκαλο (αν και προέρχεται από τον κόκκο). Ο Μπ. που τηρεί (αν και όχι πάντα) την ετυμολογική προέλευση, γράφει κόκκαλο. Όμως, στην περίπτωση του τρελού η ετυμολογία (από τρηρός) δεν δικαιολογεί καν τα δύο λ. Ούτε ο Μπ. το γράφει με δύο λ. Το μόνο που δικαιολογεί τα δύο λ είναι ότι παλιότερα γραφόταν (και) έτσι.

  282. Πέπε said

    Καλά τώρα, ο νομοθέτης ήταν λίγο σχήμα λόγου. Εννοούμε τον όποιο άνωθεν ρυθμιστή.

  283. rupert said

    Μάλλον η κυρία Σχολική Σύμβουλος δεν ξέρει τί της γίνεται. Δηλώνει ευθαρσώς «Eίναι φανερό ότι ο κ. Θεοδωρόπουλος δεν έχει ιδέα (μα καμία απολύτως) για το τι και πώς διδάσκεται στο ελληνικό σχολείο εδώ και 30 χρόνια. Η καθαρεύουσα είναι παρούσα και όλοι οι συγγραφείς τους οποίους αναφέρει διδάσκονται ανελλιπώς». Το αντίθετο, ο κος θεοδωρόπουλος φαίνεται να γνωρίζει πολύ καλύτερα από την σχολική Σύμβουλο τί γίνετια στην πραγαμτικότητα και όχι στις φαντασιώσεις παιδαγωγικών συμβούλων που οι ίδιοι εκλαμβάνουν ως πραγματικότητα. Πήγε σε σχολείο σχετικά ευκατάστατης περιοχής με σχετικά καλούς δασκάλους. Εκτός από μερικές σελίδες του Ροίδη, κάποια διηγήματα του Παπαδιαμάντη και ένα ποίημα του Παπαρρηγόπουλου ουδέποτε διδάχτηκα την καθαρεύουσα. Οταν εργότερα πηγα σε πρότυπο σχολείο ανακάλυψα ότι ούτε οι συμμαθητές παιδιά από κάθε γωνιά της Αττικής, μου είχαν διδαχτεί την καθαρεύουσα. Η κα Σακκά να νακαλέσει πάραυτα

  284. Napoleon said

    Υποθέτοντας ότι υιοθετείτε τις απόψεις της κ.Σακκά, πού παρατίθενται στο τελός της ανάρτησής περί ολοκληρωμένης διδασκαλίας, πώς κρίνετε την αυξανόμενη έλλειψη χρήσεως τέτοιων τύπων σε δημοσιευμένα κείμενα, έντυπα ή στο διαδίκτυο; Είχα την τύχη να διδαχθώ πολυτονικό.

  285. sarant said

    284 Δεν καταλαβαίνω τι εννοείτε λέγοντας «αυξανόμενη έλλειψη χρήσεωςτέτοιων τύπων σε δημοσιευμένα κείμενα». Εννοείτε τύπων της καθαρεύουσας; Τι σχέση έχει αυτό με την κυρία Σακκά;

  286. Napoleon said

    Η κ. Σακκά αναφέρει ότι η διδασκαλία κειμένων της καθαρεύουσας είναι παρούσα στο τρέχον εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Αν η διδασκαλία τέτοιων κειμένων υφίσταται, πώς δικαιολογείται η αυξανόμενη έλλειψη χρήσεως λέξεων και τύπων στα τρέχοντα κείμενα; Θα ήταν αναμενόμενο να συντηρείται, εάν υφίστανται όσα η κ. Σακκά ισχυρίζεται.

  287. sarant said

    286 Μάλιστα, τώρα κατάλαβα τι εννοείτε. Κείμενα της καθαρεύουσας ασφαλώς διδάσκονται, όπως παραδέχεται και ο σχολιαστής στο 283. Αλλά αφού η γλώσσα έχει εξελιχτεί από τότε που γράφτηκαν τα κείμενα αυτά, μπορεί να κατανοούμε τους καθαρευουσιάνικους τύπους (να έχουμε δηλ. παθητική γνώση) αλλά σπάνια έχουμε την ανάγκη να τους χρησιμοποιήσουμε. Η καθαρεύουσα είναι νεκρή, κανείς δεν γράφει πια καθαρεύουσα -ακόμα κι αν θέλει να γράψει, θα κάνει τρομερά λάθη.

    Αλλά γιατί να σας παραξενεύει αυτό; Και αρχαία διδασκόμαστε, και μάλιστα όχι μόνο τα κείμενα, αλλά και τη γραμματική. Κι όμως, κανείς δεν χρησιμοποιεί π.χ. συντακτικά σχήματα της αρχαίας σε σημερινά κείμενα.

  288. Τι σχέση έχει αν διδάσκεται Παπαδιαμάντης ή Βιζυηνός με το ότι δεν χρησιμοποιούνται λέξεις της καθαρεύουσας στο τρέχον λεξιλόγιο; Σίγουρα δεν θα αμφιβάλλετε ότι διδάσκεται η αρχαία και μάλιστα από το γυμνάσιο· πώς εξηγείτε τότε ότι υπάρχει αυτή η, κατά τη γνώμη σας, αυξανόμενη έλλειψη χρήσεως αρχαίων ή αρχαϊκών λέξεων και τύπων;

  289. Μωρέ μπράβο σύμπτωση απόψεων και χρόνου! 🙂

  290. sarant said

    Χαχά, συμπέσαμε!

  291. »….Ο Βιζυηνός, όπως άλλωστε και ο Παπαδιαμάντης, όπως και ο Ροϊδης και οι άλλοι συγγραφείς που αναφέρονται στο άρθρο, διδάσκονται πάντοτε στην εκπαίδευση -και βέβαια διδάσκονται στο πρωτότυπο…Eίναι φανερό ότι ο κ. Θεοδωρόπουλος δεν έχει ιδέα (μα καμία απολύτως) για το τι και πώς διδάσκεται στο ελληνικό σχολείο εδώ και 30 χρόνια. Η καθαρεύουσα είναι παρούσα και όλοι οι συγγραφείς τους οποίους αναφέρει διδάσκονται ανελλιπώς….»

    Ὥς πρός τά ἐπιχειρήματα σας :
    Βεβαίως καί οἱ περισσότεροι μαθητές δέν καταλαβαίνουν τί διαβάζουν.
    Ἔχετε ἄδικο, χωρίς νά ὑπερασπίζομαι τίς αἰτιάσεις τοῦ Θεοδωρόπουλου.

    Ὥς πρός τόν τρόπο παρουσιασεως :
    Τό ἄρθρο σας μου θυμίζει ἀγόρευση πού κανουν δικηγόροι, ἀποδόμηση ἐπιχειρημάτων τοῦ ἄλλου καί ὄχι ἐπι τῆς οὐσίας.

    Ὥς πρός τό συμπέρασμα :
    Ὅταν σέ λίγο θά ἐκλείψουν καί οἱ τελευταῖοι πού θά χρησιμοποιοῦν στό λόγο τους ὅρους καθαρευουσας, θά πάει περίπατο τό ἐπιχείρημα »……όπου ο ένας προτιμά λογιότερο και ο άλλος δημωδέστερο τύπο….’, διότι δέν θά ἔχει ἐπιλογή.

    Ὥς πρός τήν ἀφορμή :
    Ἀν ὁ Θεοδωρόπουλος ἔγραψε ἕνα ἄρθρο γιἀ νά γράψει, ἤ τό ἔγραψε σά δόλωμα, γιά δημοσκοπικούς ἤ γιά ἄλλους λόγους, δέν εἶναι φανερό.

    Θέση:
    Ἡ γνώση τῆς καθαρεύουσας, μέσω τῆς διδασκαλiας της/ἐκπαίδευση, ἀλλά καί ἀπό τόν Τὐπο, τό ραδιόφωνο, τήν τηλεόραση κλπ καθημερινά, ἐπιτρέπει νά ἐκφράζεται κάποιος στόν προφορικό του και στόν γραπτό του λογο, μέ ὅποιο τρόπο θέλει, λογιότερο η δημωδη, ἐνῶ ἡ μή γνώση ὄχι.

    ————————————

  292. sarant said

    291 Το άρθρο είχε βασικό σκοπό να ανασκευάσει τις ανακρίβειες και τα ψέματα του άρθρου του κ. ΤΘ. Γιαυτό και αποδομεί τα επιχειρήματά του.

    Δεν νομίζω ότι τεκμηριώνετε επαρκώς τη θέση σας. Θα έλεγα μάλιστα ότι η επί δεκαετίες διδασκαλία της καθαρεύουσας στηνεκπαίδευση και η χρήση της από τον τύπο κτλ. έως το 1974 το μόνο αποτελεσμα που είχε ήταν να αφήνει αμόρφωτα μεγαλα κομμάτια του πληθυσμού (δείτε τα στοιχεία για τον αναλφαβητισμό) και να έχει εμποδίσει την καλλιέργεια της δημοτικης αφού εμποδιζόταν η χρήση της στη δημόσια διοίκηση κτλ. Συμφωνώ ότι πρόσφερε τη δυνατότητα να μιλάμε όπως η Δέσποινα Στυλιανοπούλου στις παλιές κωμωδίες αλλά δεν θα μας λείψει.

  293. […] με μια άλλη δική του επιφυλλίδα, που είχε τον τίτλο Κι αν επιστρέφαμε στην καθαρεύουσα; στο οποίο αναπτύσσει παρόμοιες απόψεις, αν και […]

  294. […] με μια άλλη δική του επιφυλλίδα, που είχε τον τίτλο Κι αν επιστρέφαμε στην καθαρεύουσα; στο οποίο αναπτύσσει παρόμοιες απόψεις, αν και […]

Σχολιάστε