Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Περιμένοντας τη συμφωνία

Posted by sarant στο 8 Ιουνίου, 2015


Το σημερινό άρθρο δημοσιεύτηκε χτες, πρώτη Κυριακή του μήνα, στα Ενθέματα της κυριακάτικης Αυγής, στην τακτική στήλη μου «Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία». Η εικόνα που συνοδεύει το άρθρο, επιλογή της συντακτικής ομάδας, είναι ο πίνακας Symphony in action του Konstantin Yuon, τον οποίο ομολογώ πως αγνοούσα. Στην εδώ αναδημοσίευση έχω κάνει (πολύ) λίγες προσθήκες. Διευκρινίζω επίσης ότι το άρθρο έχει γραφτεί πριν γίνουν γνωστά τα όσα διαμείφθηκαν στη συνάντηση Γιούνκερ-Τσίπρα στις Βρυξέλλες.

sinfoniaΆλλες φορές προβληματίζομαι για να διαλέξω λέξη του μήνα, είτε επειδή οι υποψήφιες είναι πολλές είτε επειδή καμιά δεν ξεχωρίζει. Τούτη τη φορά δεν έχω τέτοιο δίλημμα, η λέξη του μήνα ξεχωρίζει καθαρά — μπορεί να είναι και λέξη του εξαμήνου, πολύ πιθανό και όλης της χρονιάς. Πρόκειται για τη συμφωνία, τη συμφωνία που όλοι περιμένουν ανάμεσα στην Ελλάδα και στους εταίρους ή τους πιστωτές της, τη συμφωνία που άλλοτε διαβάζουμε πως είναι θέμα ωρών ή πως έχει αρχίσει να γράφεται ενώ άλλοτε πως μένουν πάρα πολλά να γίνουν και πως οι δυο πλευρές απέχουν πολύ ακόμα μεταξύ τους. Η κυβέρνηση έχει ορίσει κόκκινες γραμμές που θα προσπαθήσει να υπερασπιστεί, ενώ άλλοι ζητούν να υπογραφτεί συμφωνία οπωσδήποτε. Παρατηρώ πάντως ότι ακόμα και όσες εγχώριες πολιτικές δυνάμεις διακηρύσσουν την ανάγκη για συμφωνία «με κάθε θυσία», σπεύδουν να συμπληρώσουν «αλλά χωρίς υφεσιακά μέτρα», δείχνοντας ότι δεν εννοούν και κάθε θυσία. Πρέπει επίσης να προειδοποιήσω ότι το άρθρο γράφτηκε ενώ γινόταν η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες, επομένως δεν έχει πάρει υπόψη του τις τελευταίες εξελίξεις –αλλά αυτές θα τις βρείτε σε άλλες σελίδες της Αυγής, εμείς εδώ λεξιλογούμε.

Η συμφωνία είναι λέξη αρχαία και εύκολα αναγνωρίζουμε πως είναι σύνθετη από το συν και τη φωνή· όταν συμφωνούμε με κάποιον σημαίνει ότι λέμε την ίδια στιγμή το ίδιο πράγμα, εκφέρουμε τον ίδιο φθόγγο, κατ’ επέκταση έχουμε και εκφράζουμε την ίδια γνώμη.

Παρόλο που η μεταφορική σημασία της ομογνωμίας εμφανίζεται από νωρίς, η συμφωνία στην αρχαιότητα ποτέ δεν έχασε την άμεση σύνδεση με τη φωνή, τον ήχο και τη μουσική, αφού επίσης σήμαινε τον αρμονικό συνδυασμό φωνών ή ήχων. Τα σύμφωνα, άλλωστε, οι παλιοί γραμματικοί τα ονόμασαν έτσι επειδή συνεκφωνούνται υποχρεωτικά με τα φωνήεντα.

Στην ελληνιστική εποχή, συμφωνία είναι μεταξύ άλλων η ορχήστρα στα συμπόσια, καθώς και ένα μουσικό όργανο, πιθανώς κρουστό. Στη μετάφραση των Εβδομήκοντα, στον Δανιήλ, διαβάζουμε «ὅταν ἀκούσητε τῆς φωνῆς τῆς σάλπιγγος͵ σύριγγος καὶ κιθάρας͵ σαμβύκης καὶ ψαλτηρίου͵ συμφωνίας καὶ παντὸς γένους μουσικῶν…», ενώ στο ευαγγέλιο του Λουκά, ο άσωτος της παραβολής, πλησιάζοντας στο σπίτι του, «ἤκουσεν συμφωνίας καὶ χορῶν».

Η μουσική σημασία της λέξης είναι η μοναδική που πέρασε στα λατινικά, ως symphonia, δηλώνοντας την αρμονία των ήχων, την ομάδα των μουσικών, την ορχήστρα, αλλά και ένα μουσικό όργανο, πνευστό πλέον. Από εκεί η λέξη περνάει στις νεότερες ευρωπαϊκές γλώσσες, ως sinfonia στα ιταλικά και symphonie στα γαλλικά, και έτσι ονομάζεται μια μουσική σύνθεση που χρησιμεύει ως εισαγωγή σε όπερα ή σε ορατόριο, καθώς και μια εκτεταμένη μουσική σύνθεση που χωρίζεται σε μέρη, με διαστάσεις μεγαλύτερες από της σονάτας — όρος που γίνεται διεθνής και επανέρχεται και στα ελληνικά ως είδος αντιδανείου τον 19ο αιώνα, την εποχή ακριβώς που έχουμε τις χρυσές σελίδες της συμφωνικής μουσικής, με πολλές από τις κορυφαίες συμφωνίες να μην αρκούνται σε έναν αριθμό για προσδιορισμό αλλά να συνοδεύονται από κάποιο επίθετο, σαν την Ποιμενική ή την Ηρωική Συμφωνία (και οι δυο είναι του Μπετόβεν, η 6η και η 3η αντίστοιχα). (Και το ιταλικό sinfonia ακούγεται, αν και πολύ σπάνια, με τη σημασία της οπερατικής εισαγωγής, ως σινφόνια).

Αν η (μουσική) συμφωνία είναι είδος αντιδανείου, στα ελληνικά έχουμε κι άλλη μια λέξη που ανάγεται στην αρχαία συμφωνία και που είναι καθαρόαιμο αντιδάνειο. Μάλλον δεν το υποψιάζεστε, αλλά η τσαμπούνα, το πνευστό όργανο των τσοπάνων του Αιγαίου, έλκει την καταγωγή από τη συμφωνία. Συγκεκριμένα, από το λατινικό symphonia προέκυψε η ιταλική λέξη sampogna και στη συνέχεια zampogna, που δήλωνε ένα πνευστό μουσικό όργανο, και αυτή τη λέξη τη δανειστήκαμε ως τσαμπούνα ήδη από τον Μεσαίωνα. Από εκεί και το ρήμα τσαμπουνίζω και το σημερινό τσαμπουνάω, που σημαίνει μιλώ πολύ και φλύαρα και που προφανώς γεννήθηκε από την αναλογία ανάμεσα στην επίμονη φλυαρία και στον μονότονο (τουλάχιστο στα ασυνήθιστα αυτιά) ήχο της τσαμπούνας.

Μόνο στα ελληνικά έχουμε την ίδια λέξη για τη μουσική συμφωνία και για την ταύτιση απόψεων. Ο Γάλλος λέει symphonie αλλά accord, ο Άγγλος symphony αλλά agreement. Καθώς τα μέσα όλης της Ευρώπης ήταν στραμμένα στη συζήτηση για την ελληνική συμφωνία, ένας δημοσιογράφος της Λιμπερασιόν έκανε αυτό ακριβώς το λογοπαίγνιο, καθώς τιτλοφόρησε το άρθρο του La ‘symphonie’ grecque d’Alexis Tsipras, λογοπαίγνιο που αναγκαστικά θα χαθεί στη μετάφραση.

Αξίζει να παρατηρήσουμε ότι και η γαλλική λέξη, όπως και η ιταλική αντίστοιχη, έχουν και μουσικές σημασίες, που άλλωστε έχουν περάσει και στα ελληνικά (ακόρντο), ενώ η αγγλική λέξη έχει γαλλική προέλευση και συνδέεται με τη χάρη και την ευχαρίστηση (πρβλ. γαλλ. agréable, ευχάριστος). Είναι ευχάριστο να συμφωνούν μαζί σου.

Αν θα είναι ευχάριστη η αναμενόμενη συμφωνία, δεν μπορούμε να το ξέρουμε πριν τη δούμε, πάντως δεν το θεωρώ πολύ πιθανό. Μακάρι να είναι Φανταστική (σαν του Μπερλιόζ) αλλά υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι Παθητική, δηλαδή του Καημού, σαν του Τσαϊκόφσκι, με κίνδυνο να μείνει Ημιτελής σαν του Σούμπερτ.

131 Σχόλια to “Περιμένοντας τη συμφωνία”

  1. spiral architect said

    Καλημέρα και καλή βδομάδα.
    Το άσμα της ημέρας.
    (μπαίνετε ιδία ευθύνη) 🙂

  2. cyrusmonk said

    Καλημέρα.
    Συμφωνία καὶ σύμφωνο διάστημα. Διαφωνία καὶ διάφωνο διάστημα. Στὴ μουσικὴ συμφωνία δὲν εἶναι ἡ ταυτοφωνία ἢ ὁμοφωνία, ἀλλὰ ἡ ἁρμονικὴ συνήχηση δύο ἢ περισσοτέρων διαφορετικῶν φθόγγων (καὶ ἡ μεταξύ τους ἀπόσταση λέγεται σύμφωνο διάστημα). Ἡ διαφωνία εἶναι συνήχηση φθόγγων ποὺ δὲν σχηματίζουν τόσο ἁρμονικὸ συνδυασμό, μὲ ἀποτέλεσμα τὸ αὐτί (μὲ δίφθογγο καὶ ὄχι μὲ -φ-!) νὰ περιμένει λύση τῆς διαφωνίας, ποὺ συνήθως γίνεται μὲ βηματικὴ κίνηση πρὸς τὰ πάνω ἣ πρὸς τὰ κάτω.
    Αὐτὰ ὅλα μεταφέρονται ἄνετα καὶ στὸ θέμα τῆς… διάφωνης συμφωνίας μεταξὺ Ἑλλάδας καὶ δανειστῶν, ὅπου ἡ λύση φοβᾶμαι ὅτι θὰ εἶναι ἀντιστικτική, μὲ ρήξη τῶν ἁρμονικῶν συνηχήσεων καὶ ἀνεξάρτητη κίνηση στὴν κάθε φωνή.

  3. Γς said

    Καλημέρα

    Συμφωνία, τι συμφωνία;
    Συνθήκη πες καλύτερα.
    Κάτι σαν εκείνη της Λωζάνης ή των Σεβρών για την Τουρκία

  4. atheofobos said

    Είτε καταλήξουμε σε συμφωνία είτε όχι, δυστυχώς το ίδιο τραγούδι θα λέμε!

  5. cronopiusa said

    Καλή σας μέρα και καλή βδομάδα

  6. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια, τα γιουτουμπάκια και όλα τα άλλα!

  7. cronopiusa said

    Ο Ταρίκ Αλή, χτες βράδυ, σε συνέντευξη στον Πάμπλο Ιγκλέσιας Η κυβέρνηση του Σύριζα υπερεκτίμησε τις διαπραγματευτικές της ικανότητες και γιατί πρέπει να στηρίξουμε το Σύριζα
    LaTuerka.

  8. Πάνος με πεζά said

    Καλημέρα !

    Να θυμίζουμε και την έκφραση «συμφωνία κυρίων», που είναι η «άτυπη» συμφωνία.

  9. Πάνος με πεζά said

    Τα δεύτερα εισαγωγικά περισσεύουν. 🙂

  10. cronopiusa said

  11. sarant said

    9: Μπράβο, απαραίτητη προσθήκη!

  12. Πάνος με πεζά said

    Επίσης θυμίζω και τη «Λευκή συμφωνία», ροκ συγκρότημα του ’80. Το τραγούδι «Μυστικοί κήποι», με το στίχο «θα μπορούσε να πετάξει, προτίμησε να ξεκουραστεί», θυμίζει μάλλον Καραμανλή νεώτερο…

  13. Πάνος με πεζά said

    Στη Μουσική, υπάρχουν τα «σύμφωνα» και «διάφωνα» διαστήματα, καθώς και οι «σύμφωνες» και «διάφωνες» συγχορδίες.

  14. cronopiusa said

    ΣΟΥΛΤΣ ΣΕ ΤΣΙΠΡΑ
    Είσαι ερωτευμένος με τη Μέρκελ;

  15. Alexis said

    Καλημέρα.
    Πολύ της μόδας είναι τα τελευταία χρόνια και η έκφραση «συμφώνησαν ότι διαφωνούν».
    Έχει γίνει σχεδόν κλισέ στα δελτία ειδήσεων.

  16. Γιατί επέλεξαν τώρα οι ευρωκράτες την σκληρή αντεπίθεση κατά της Ελλάδας

    http://bit.ly/1IhVh24

  17. Γς said

    Εψαχνα πριν λιγο στο Γκουγκλ για ένα κείμενο για κάποιο στήθος και μου έβγαλε αυτό:

    Αόρατα Αυτοκόλλητα Ανόρθωσης Στήθους – Bye Bra.

    Δεν ξέρω τι είναι αλλά σκέψου να … και να σου μείνει στο χέρι

  18. ΚΑΒ said

    Μήπως τελικά υπάρξει διαζύγιο λόγω ασυμφωνίας χαρακτήρων, αν και δεν έχει προηγηθεί γάμος-συμφωνία;

  19. ΚΑΒ said

    Συμφωνία πακέτο και όχι μερική επιζητεί η Ελλάδα.

  20. sarant said

    15 Ναι μπράβο!

  21. Λ said

    Η συμφωνία έχει αδελφάκι το σύμφωνο, πχ. Σύμφωνο Βαρσοβίας

    Μετά έχουμε όλα εκείνα τα Conventions, treaties, protocols κοκ και θυμάμαι ένα φεγγάρι που δούλευα σε υπουργείο έπρεπε να τρέχω να τσεκάρω πως ακριβώς λέγεται κάθε έγγραφο μη γίνει καμιά πατάτα.

    Θα μπορούσαμε να κάνουμε μια λίστα με τις διάφορες συμφωνίες που επηρέασαν την Ελλάδα ευνοϊκά και δίπλα μια άλλη που την έκαψαν.

  22. alexisphoto said

    καλημέρα κ καλή εβδομάδα,
    Ένα μιρκό σχολιο άσχετο με το σημερινό θέμα – σχετικό με το ιστολόγιο.
    Πριν λίγες ώρες «έφυγε» ο Θέμης Μπανούσης συνυδρητής του Εξάντα μαζί με τη Μάγδα Κοτζιά που μας «άφησε» πριν απόλίγες μέρες.
    Θα άξιζε μάλλον ένα μικρό άρθρο από ιστολόγιο.
    Ευχαριστώ

  23. Spiridione said

    Υπάρχει και η λέξη pact, απ’ το λατ. pactum. Το νομικό θέσφατο pacta sunt servanta, που το μετάφραζαν σε παλιά συγγράμματα «τα συμπεφωνημένα τηρητέα εισί».
    Έχει περάσει και στη γλώσσα μας βέβαια αυτή η λέξη
    http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/search.html?start=0&lq=%CF%80%CE%B1%CE%BA%CF%84&dq=

  24. sarant said

    22 Δεν τον είχα γνωρίσει… αν και βέβαια τον ήξερα σαν όνομα.

    23 Ναι, πολύ σωστά, έπρεπε να αναφερθεί κι αυτό.

  25. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    >> αλλά υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι
    Συμ-φονία 😦

  26. cronopiusa said

    EE.UU. pacta con Al Qaeda: 5.000 terroristas ayudarán a derrocar a Al Assad

  27. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    Και οι (μουσικές) συμφωνίες, όμως, έχουν τα ακόρντα τους.

  28. sarant said

    26τέλος: Αυτό είναι παλιότερο, όχι;

  29. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    162.Γς.Ναι ναι τα κρι κρι, τ΄αγριόγιδα των Χανίων! Αγριμάκι,συνομωτικά αν είναι τσιγαριαστό 🙂 (‘Εχουν υποστεί επιμειξίες οπότε τρώνε στη ζούλα κανα μπασταρδάκι -πλάκα κάνω). Είχε και στη Μονή απέναντι από την Αίγινα. Και να σκεφτείς ότι στα γυμνασιακά λευκώματα ήμουν «το αγριμόριφο»
    163.Αυτό το κρικρί δεν παίζει γιατί το ανακάλεσαν αφού έπιασαν να έχει το παγωτό κάτι παράνομες ουσίες (αλλεργιογόνες) προ καιρού.

    Ας γίνουμε πάλι παιδιά με τη Λ και το αγαπημένο παραμύθι.Το κάναμε και θεατρικό,αλευρώνοντας το παπούτσι.
    » Έκα τσηκου τσήκα τσίκα »

    Κατζίκα, είναι η πεισματάρα (επίμονη αρνητικά) σε τα μας.Και κατζίκης ο επίμονος σπαζ/χίδης.

    -Κατσικονούρης , «το γάλα», «το μπουφάν της Χάρλεϋ» κ.α. κ.α

    Υ.Γ. Να θυμηθώ Γς,σαν τώρα έγραφα για την κυρία στην Αίγινα πάλαι ποτέ που τη λέγανε Κανέλα ενώ την Κατσίκα της Μάρω κι εσύ που παρακολουθούσες τις εξελίξεις για το μαύρο της ΕΡΤ με μάλωσες. Ρε πως θυμάται η…κατσίκα 🙂 🙂

  30. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    ωχ, το κατσίκι πήδησε στη συμφωνία ! Ξουτ παλιόγιδο στο χθες!

  31. Πέπε said

    Δύο μουσικά σχόλια:

    α) Το ιδιαίτερο της τσαμπούνας σε σχέση με άλλα πνευστά είναι ότι έχει δύο αυλούς που ηχούν ταυτόχρονα, άρα δύο φωνές μαζί (στην ιταλική τζαμπόνια περισσότερες, τρεις έως πέντε).

    β) Accord = συγχορδία. Συγχορδία είναι πολλές νότες ταυτόχρονα (από 3 και πάνω), όχι υποχρεωτικά από χορδές, που να είναι σύμφωνες (όπως ορίστηκε σε προηγούμενα σχόλια) μεταξύ τους. Το σύμφωνο και το διάφωνο είναι θέμα αισθητικής, όχι κάτι το απόλυτο.

    Δεδομένης της προφανούς προέλευσης του Accord από τη «χορδή», η αρχική σημασία είναι μουσική και η σημασία «συμφωνία, σύμπτωση απόψεων» έπεται.

  32. Γς said

    Κι έχεις και την Τατιάνα να ρωτάει στον STAR TV τώρα:

    -Υπάρχει τρόπος να βγάζετε το πινέλο και να μην στάζει καθόλου; Ούτε σταγόνα;

  33. BLOG_OTI_NANAI said

    Πάντως, όπως προέβλεψε και ο Θουκυδίδης (Ιστορία Γ΄, 75), ο Αλέξης Τσίπρας τελικά κατάφερε και έπεισε, και οι δύο πλευρές υπέγραψαν την «ξύμβασιν«. Παραθέτω και το σχετικό… τεκμήριο.

  34. Γς said

    31:
    >Accord = συγχορδία

    Κι ήταν το πρώτο δάνειο που έμαθα στη ζωή μου.
    [Μετά τα είχαμε χύμα τα δάνεια και μας ήρθαν και τσουβαλάτα – και θα τα πάρω μαζί μου. Κι ας βάλουν ΕΜΦΙΑ και στους τάφους].

    Το πρώτο δάνειο λοιπόν [αντιδάνειο] ήταν το χορδή – κορδόνι. Και πολύ εντυπωσιάστηκα που τα κορδόνια μου ήταν από τις χορδές των μουσικών οργάνων, που δεν ήθελαν δέσιμο [Το μισούσα. Προσπαθούσα να φτιάξω φιόγκους και όλο κόμποι μου έβγαιναν].

    Και κόντεψα να λιποθυμήσω όταν πρόβαρα παπούτσια και μου έφερε η κυρά ένα ζευγάρι με κορδόνια [σε 5-6 σειρές]. Βρε τι μου έδειξε ότι υπήρχε δίπλα καμουφλαρισμένο φερμουάρ…
    Παιδικά τραύματα

  35. sarant said

    31 Είναι αρκετά μπερδεμένη η ετυμλογία του accord

  36. # 35

    Δεν είναι το μεγάλο αδερφάκι του Civic ? Για Honda μιλάμε !!

  37. Avonidas said

    Την συμφωνία, τον Godot ή τους βαρβάρους;

    Θα δείξει.

  38. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Τον περασμένο Φλεβάρη οι Σόιμπλε -Βαρουφάκης συμφώνησαν ότι διαφωνούν.

    Ο χρυσός κανόνας δεν είναι άλλος από το να συμφωνείτε ότι διαφωνείτε.

  39. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Και για όσους αρέσουν τα ρετρό
    Η ταινία Ερωτική συμφωνία

  40. Και δεν μπορώ να μην αναφέρω την Ενάτη…του Σούμπερτ φυσικά (γνωστή και ως Μεγάλη) όπου φαίνεται όλη η τρέλλα της μεγαλοφυΐας του (μερικοί εσχάτως την αναφέρουν σαν ογδόη παραλείποντας ή αλλάζοντας σειρά με την ημιτελή.
    Το πρώτομέρος της

  41. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Και η μουσική ερωτική συμφωνία
    Συμφωνία με τη χαρά, Λευκή,Ενάτη αλλά και με το διάβολο(τί παθαίνει όποιος κάνει συμφωνία με το Διάβολο)

  42. giorgos said

    Στά προχωρημένα Μαθηματικά ,- γράφει ό Γ.Κ. στό βιβλίο του «περί ακολουθιών» από τό οποίο αντιγράφω- ύπάρχει τό πρόβλημα κατά πόσον θά μπορούσε νά επαναλαμβάνεται ή νά επαναληφθή ή 9η συμφωνία .
    Απορία τού Hausdorff , αναφερόμενη στό βιβλίο του E.Kamke , θεωρία συνόλων , σελ.65 (ελλ.έκδ.).

  43. Ιάκωβος said

    Εμείς περιμέναμε μια Συμφωνία Ηρωική, αλλά πάει προς σινφονιέτα.

    Μου έλεγε η μάνα μου οτι παλιά, πριν τον πόλεμο, αυτό που εμείς ονομάζαμε συλλήβδην μικυμάους, δηλαδή τα κινούμενα σχέδια, τα ονόμαζαν σιλισίμφονι, έτσι, μια λέξη.

  44. Πάνος με πεζά said

    @ 31 : Η κλασική Αρμονία ορίζει το σύμφωνο και διάφωνο διάστημα κατ’ απόλυτο τρόπο (βλ. 13). Βεβαίως, νεώτερα είδη μουσικής δεν εφαρμόζουν την κλασική Αρμονία !
    Τη δε συγχορδία, μόνο εμείς τη λέμε με το ιταλιάνικο «ακκόρντο», στα αγγλικά είναι «Chord». Eκείνοι βέβαια, λένε τις χορδές «strings», έκφραση που καλύπτει και τα έγχορδα της Συμφωνικής.

    Kαι αναφέροντας φυσικά και την «Ημιτελή» Συμφωνία του Σούμπερτ, που δάνεισε και την έκφραση που διαιωνίστηκε, ας γελάσουμε λίγο με Χάρρυ Κλυν στο «Ταγκό της Χορδής», το Χ με Π…

  45. Πάνος με πεζά said

    Α, έχει αναφερθεί η Ημιτελής, οπότε ρεφάρω με τη Συμφωνία του Νέου Κόσμου, αρ.9 του Ντβόρζακ. Η δική μας συμφωνία βέβαια, μόνο νέο κόσμο δε θα δημιουργήσει…

  46. cronopiusa said

    Αποχωρητήριο «Η βουλή»

    Τι απαντάει ο Πανούσης στη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ που ζήτησε την παραίτησή του

  47. leonicos said

    Άσχετο, για να μην αιφνιδιαστείτε!

    Cherson (theme) (βυζαντινό ‘θέμα’)
    Το άρθρο έχει ένα χάρτη, δεν αναφέρει από πού τον έχει πάρει, με τα βυζαντινα θέματα του 1025 όπου το ‘καπετανάτο της Ιταλίας’ γράφεται ‘katepanate of Italia’. Βέβαια δεν ξέρω πόσο αξιόπιστο είναι, διότι έχει δυσδικαιολόγητες αστάθειες, όπως άλλες πόλεις μεταγράφονται ‘-polis’ ενώ άλλες ‘–ple’. Η αλήθεια είναι ότι, αν είναι σωστός, μαθαίνει κανείς πολλά εντυπωσιακά πράγματα, όπως ότι η Θήβα ήταν η πρωτεύουσα του θέματος στο οποίο υπαγόταν και η Αθήνα. Άλλο παράδοξο, αναφέρεται μια Bitolis προφανώς το μετέπειτα Μοναστήριον

  48. cronopiusa said

    P. I. Tchaikovsky – Symphony No. 6 «Pathetique», Op. 74 (Svetlanov)

  49. leonicos said

    @1 μπήκαμε και βγήκαμε αυτοστιγμεί

  50. giorgos said

    «αποχωρητηριο η βουλή» Γελοίοι κωλοδημοσιογράφοι αληταράδες , δημιούργησαν θέμα χωρίς νά υπάρχει θέμα .

  51. Πάνος με πεζά said

    «Μένω μονάχος στο παρόν μου, να σώσω οτιδήποτε αν σώζεται…» Στίχος που προφήτεψε κάτι από τη ζωή του Τσακνή.

    (όπως επίσης και ο άλλος όμως, «…μεγάλωσαν κι οι φίλοι μου,εκεί γύρω στα σαράντα. Στα κόμματα γαντζώθηκαν, κι εγώ δεν ξέρω τι να πω, κι οι άλλοι στο σπιτάκι τους για πάντα»…)

  52. Γς said

    Κι απάνω στην ώρα ο Τσίπρας έχασε το σουτιέν
    ή όταν ο Μπογδάνος στον ΣΚΑΪ τώρα, ετυμολογεί το σου + τιεν από το sous και tenir υποβαστάζω. Μετά επεκτάθηκε στο κομπινεζόν [ότι είναι ο συνδυασμός].

    Μετά έκανε λόγο για τον Θεοδωρόπουλο τον νέο πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ.
    Οχι τον Τάκη, λάθος έκανε. Τον Θεοχαρόπουλο.

    Γενικά μεθυσμένος μου φάνηκε.

    Στεϊ τιουν.

    Εχει διαφημήσεις τώρα.
    Θα σας στείλω κι άλλα

  53. Γς said

    ΣΕ αυτό αναφερόταν

    http://www.lemonde.fr/economie/article/2015/06/08/grece-m-tsipras-a-perdu-le-soutien-dont-il-beneficait-a-bruxelles_4649286_3234.html

  54. leonicos said

    ΠμΠεζά @ 31 : Η κλασική Αρμονία ορίζει το σύμφωνο και διάφωνο διάστημα κατ’ απόλυτο τρόπο (βλ. 13)

    Έτσι νόμιζαν και το προασπαθούσαν ,αλλα αυτό δεν είναι δυνατό με κανένα τρόπο. Η ίδια η οκτάβα είναι διάφωνη

  55. leonicos said

    Έχει δίκιο ο Πέπε στο 31β

  56. leonicos said

    Αν το αναλύσω θα με βρίσετε. ή θα με πετάξετε έξω. Μου έχει πάρει 100 σελίδες η σχετική ανάλυση. Και αυτό δεν είναι κοινούργιο. Το ήξεραν και οι ΑΗΠ και οι ΜΗΠ (μεταγενέστεροι) το ξέχασαν οι ΔΗΠ (δυτικοτραφείς) αλλά τελιλκώς κατακυρώθηκε: Γς (συγνώμη, άλλο ‘ήθελα να γράψω)

  57. leonicos said

    Δεν μα έφταναν οι Κρονοπιούσες και οι Έφες Έφησαν που έχουν κ’ανει αυτό το ιστολόγιο θησαυρολόγιο, προστέθηκαν κι άλλοι, Ιάκωβοι, ΚΑΒ κοκ. Ευτυχώς που δεν ξέρω ν’ αναρτώ ούτε φωτογραφία. ‘Οχι πως θα έκανα και κάτιο καλύτερο δηλαδή…

  58. Γς said

    52:
    Κι απ τα σουτιεν πήγε στα μπέιμπι λίνο, που προτείνει να βάλουν οι αστυνομικοί της Βουλής που δεν τους επιτρέπει η Ζωή να κάνουν το πιπί τους στις τουαλέτες της Βουλής.

    «Επονείδιστες» και οι πολιτικές ενδυμασίες των αστυνομικών της Βουλής. Γιατί;

  59. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου

  60. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Τάσος Λειβαδίτης
    Συμφωνία αρ. 1
    Γιατί οἱ ἄνθρωποι ὑπάρχουν ἀπ᾿ τὴ στιγμὴ ποὺ βρίσκουνε
    μιὰ θέση
    στὴ ζωὴ τῶν ἄλλων.
    Ή
    ἕνα θάνατο
    γιὰ τὴ ζωὴ τῶν ἄλλων…

  61. Γς said

    59:
    Ημιτελής συμφωνία και
    ημιτελές λίκνο

  62. Πάνος με πεζά said

    @ 54 : Είναι ολόκληρη ιστορία αυτό…

  63. Πάνος με πεζά said

    Να προσθέσουμε ότι στην Κλασική Μουσική, εκτός από τη Συμφωνία, υπάρχει και το (μονομερές) Συμφωνικό Ποίημα, με δημιουργό τον Φραντς Λίστ. Είναι προγραμματικό (=περιγραφικό) έργο, που προσπαθεί να αποδώσει συναισθήματα και εικόνες μέσω των ήχων συμφωνικών οργάνων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό το έργο του Μουσσόργκσκι.

  64. Πάνος με πεζά said

  65. Pedis said

    # 46β – Κοπρίτες! Πανούσης και λοιπά κωλόπαιδα. Χημικές τουαλέτες δεν μπορούν να βάλουν;

  66. Πάνος με πεζά said

    @ 65 : Γιατί, τα κράνη δηλαδή τζάμπα τα κουβαλάνε; Κι έχουν και παραβάν την ασπίδα !

  67. ΚΑΒ said

    Συμφωνία των αγγέλων του Γ. Ανδρεόπουλου:

    http://gmarkea.blogspot.gr/2015/04/blog-post_30.html

    Και συμφωνία σταυροφόρων και Αγγέλων που οδήγησε στην άλωση της Κ-πολης το 1204.

  68. cronopiusa said

    Πρόσφυγες: Οι άλλοι «Πέρσες»

    Τα Στέκια – Ιστορίες αγοραίου πολιτισμού : ΣΤΕΚΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ Official Trailer

  69. Pedis said

    Βαρουφάκης με σακάκι. Προσπαθεί να πείσει τους εταίρους ότι αν αφήσουν την κότα να κάνει αυγά, τότε θα φάνε όλα τα κοτόπουλα ψητά, αντί για ομελέτες, την κότα βραστή και το καλαμπόκι για ποπ κορν.

    Και να τους κάνει, τους εταίρους, να λυπηθούν την ιφιγένεια και να παρηγορήσουν τον αγαμέμνονα και άλλες τέτοιες αρλούμπες. Φυσάτε ρε τα πανιά, μπας και σωθεί η κλυταιμνήστρα από το έγκλημα! Ακόμη κι αν χρειαστεί (άλλη) μία επώδυνη συμφωνία.

  70. sarant said

    Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα και να με συμπαθάτε που απουσίαζα!

    39: Ε λοιπόν την είχα ξεχάσει…

    43 Πολύ ενδιαφέρον!

    58 Επονείδιστες ενδυμασίες; Μήπως δεν ξέρει τη λέξη;

    69 Γραβάτα όμως δεν φόρεσε 🙂

  71. qq said

    Στη πιο κρίσιμη στιγμή, ο ελληνικός λαός ψηφίζει Σύριζα και σαν να μη αρκούσε αυτό, ελπίζει σε συμφωνία. Συμφωνία δεν έχουν σκοπό να κάνουν, αλλά έστω την κάνουν και την ψηφίζει όλο το κοινοβούλιο. Ποιος θα την εφαρμόσει? Να ζήσω τον Στρατούλη να ανεβάζει τα όρια συνταξιοδότησης και τον Λαφαζάνη κα κάνει ιδιωτικοποιήσεις και τι στο κόσμο. Για τον άλλο έτερο ηλίθιο δεν το συζητώ, ήδη έχει προκηρύξει στρατόπεδα προς εκμετάλλευση. Αυτά που δεν θα γίνουν νατοïκές βάσεις. ΟΕΔ, ηλίθιος λαός ηλίθιες κυβερνήσεις του αρμόζουν. Οι εταίροι πάντως δεν είναι χαζοί.

  72. Earion said

    Λεώνικε (47)

    Μάλλον θα εννοείς κάτι τέτοιο:

    Σωστά γράφει «κατεπανάτο», έτσι ήταν η λέξη, σήμαινε την περιοχή δικαιοδοσίας του «κατεπάνω». Έτσι λεγόταν το αξίωμα. Αργότερα έγινε η αντιμετάθεση των συμφώνων κι έχουμε τη λέξη «καπετάν(ι)ος».

    Οι πόλεις που είναι άγνωστες στο αγγλόφωνο κοινό σωστά μεταγράφονται με την κατάληξη -polis (π.χ. Nikopolis, Arkadiopolis). Η Κωνσταντινούπολη και η Αδριανούπολη είναι γνωστές στους αγγλόφωνους από το Μεσαίωνα με τη μορφή -ple. Και όντως η Θήβα ήταν έδρα του στρατηγού του θέματος των Ελλαδικών, και το σημερινό Μοναστήρι (όπως το ονομάζουν οι Έλληνες, και όπως το ονόμαζαν οι Οθωμανοί, Manastir) λέγεται από τα χρόνια του Μεσαίωνα Μπίτολα στα σλάβικα (οι Βυζαντινοί μετέγραφαν στη γενική Βουτέλεως).

  73. Earion said

    Ουπς! Δεν βγήκε ο χάρτης. Βλέπε εδώ.

  74. sarant said

    72 Θα το έχουμε ξαναπεί, αλλά υπήρχε η άποψη (όχι πορτοκαλική, αλλά αβάσιμη) ότι το capitain/captain κτλ/καπετάνιος. προέρχονται από το κατεπάνω.

  75. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    70. ε, τι; δεν είναι επονείδιστο να είσαι ντυμένος ματατζής δηλαδή;

  76. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    74. Aπό το καπούτ, καπίτουλουμ δεν προέρχεται; όπως και ο Κάπο ντει κάπι ,κ.λ.π.

  77. sarant said

    76 Ναι, ναι.

  78. Λ said

    Αφού υπάρχουν τόσα λίκνα με συμφωνίες εγώ εισηγούμαι τη Συμφωνία του Λένινγκραντ, την 7η του Σοστακόβιτς.

  79. Πέπε said

    @35:
    > > 31 Είναι αρκετά μπερδεμένη η ετυμλογία του accord
    Δεν είναι αυτό που φανταζόμαστε; Για πες.

    @44:
    > > Η κλασική Αρμονία ορίζει το σύμφωνο και διάφωνο διάστημα κατ’ απόλυτο τρόπο (βλ. 13). Βεβαίως, νεώτερα είδη μουσικής δεν εφαρμόζουν την κλασική Αρμονία !

    Με απόλυτο τρόπο για την κλασική δυτική μουσική. Τόσο η δυτική μουσική σε παλιότερες φάσεις της (όχι μόνο νεότερες) όσο και πλήθος άλλες μουσικές του κόσμου, είτε έχουν είτε δεν έχουν διατυπωμένη θεωρία, εφαρμόζουν άλλες διακρίσεις μεταξύ σύμφωνου – διάφωνου.

  80. ΚΑΒ said

    Κι επειδή το χτεσινή ανάρτηση ήταν ποιμενιή και η κάπα από το caput.

  81. Σύμφωνα δεν είναι τα διαστήματα που ο λόγος των ακραίων συχνοτήτων τους ισούται περίπου με κάποιο κλάσμα με μικρούς ακέραιους όρους (3/2, 5/4, κλπ.); Φυσικά, το τι συνιστά «μικρούς όρους» και «περίπου ισότητα» σηκώνει κάμποσο νερό…

  82. Περιμένοντας την συμφωνία, πρέπει να μην εξηγούμαστε για να μην παρεξηγούμαστε!

  83. ΚΑΒ, άρα και η καπότα από το (κάτω) caput;
    Θυμάμαι πως όταν ήμουν στην 5η ή 6η Δημοτικού, ψιθυρίστηκε στην τάξη ότι «το βιβλίο (=το αναγνωστικό) έχει μια κακή λέξη στη σελίδα τάδε». Εψαξα, αλλά δεν τη βρήκα. Κάποιοι, που προφανώς είχαν παλιότερη έκδοση, μου την έδειξαν: γινόταν λόγος για ένα βοσκό, τυλιγμένο στη χοντρή του καπότα… Στη δική μου έκδοση είχε γίνει «κάπα».

  84. Γς said

    83:
    Εμείς είχαμε ένα συμμαθητή ονόματι Καπότα. Παραδόξως επιβίωσε

  85. Γς said

    Σίγουρα καίει λάδια…

  86. Γς said

    Στον ΣΤΑΡ [στον Ενικό] Κατρούγκαλος στον Βρούτση, τώρα.
    -Εμένα με σταματούν στον δρόμο και με χτυπούν στην πλάτη [Καμάρι]. Εσάς;

    Και θυμήθηκα τον Χατζιδάκη. Στον δρόμο ήταν κι αυτός. Δεν τον χτύπησαν στην πλάτη, αλλά στη φαλάκρα. Με ομπρέλα.

    Ωχ εχουνε κι άλλους στο πάνελ.
    Γκλέτσος της «Τελείας» και
    Λεβέντης της «Ενώσεως Κένρου»

    Στεϊ τιουν.

    Εβαλαν διαφημήσεις

  87. 85 Ρε Γς!

    Χέζουν οι αρκούδες στο δάσος;
    Είναι ο Πάπας καθολικός;
    Καίει ο Καμμένος λάδια;

  88. […] Περιμένοντας τη συμφωνία […]

  89. Pedis said

    # 46 <- Ο Βούτσης αποδεικνύεται μεγάλος μπουνταλάς … η συμφωνία επώδυνη, ο Πανούσης χάρμα … έχει εξαφανιστεί και η δημαρ, τον βλέπω να πλατσουρίζει στα απόνερα του ποταμιού …

    "Ν. Βούτσης: Ο Γ. Πανούσης υπηρετεί την πολιτική εκδημοκρατισμού της αστυνομίας με όλες του τις δυνάμεις"
    http://left.gr/news/n-voytsis-o-g-panoysis-ypiretei-tin-politiki-ekdimokratismoy-tis-astynomias-me-oles-toy-tis

  90. sarant said

    83 Aυτό ήταν μαθητικός θρύλος, αλλά στη δική μου βερσιόν (εννοώ: αυτήν που άκουσα) έλεγε «οι βοσκοί φόρεσαν τις καπότες τους» 🙂

    89 Ναι, τον κάλυψαν εμφατικά. Και καλά έκαναν.

  91. leonicos said

    @72 Εαρίονα,
    αγνοούσα τα περί πατεπανάτου παντελώς. Όσο για τη Μπίτολα, το φαντάστηκα, περίπου.
    Πάντως είναι ενδιαφέρων χάρτης.

    Κάποια στιγμή πήγαν αν γράψω και ότι τη Νεσεμπριά τη λένε Μεσεμπριά, αλλά μετά κατάλαβα ότι έτσι πρέπει να ήξταν, Μεσημβρία

    Ευχαριστώ πάντως.

  92. leonicos said

    Θυμάμαι τη δασκάλα μου στο δημοτκό, Α΄ τ’αξη να λέει για το βισκό που τυλίχτηκε την καπότα του, και νακάνει τη χειρονομία σα να τυλίγεται κάτι χοντρό, αλλά δεν μου έκανε εντύπωση, ούτε αντελήφθην σε κανέναν άλλο. Μιλάμε για 1950-1951 βέβαια. Πίσω από το σπίτι μου στις Κουκουβάουνες υπήρχε ένα εργοστάσιο που έφτιαχνε μπαλόνια. Από εκεί, και πολύ αργότερα άκουσα ότι φτιάχνουν και κάτι άλλλο… αλλά δεν κατάλαβα τι. δεν μου εξηγούσαν. Αργότερα κατάλαβα τι σήμαινε αυτό που μου έλεγαν.

    ΖΩΟ ΚΑΙ ΜΙΣΟ! Όχι σα;ν το Γς που τα ήξερε όλα από την κοιλιά της μα΄νας του!

  93. Γς said

    92:

    > Όχι σα;ν το Γς που τα ήξερε όλα από την κοιλιά της μα΄νας του!

    Κι εγώ στην πορεία τα έμαθα:

    http://caktos.blogspot.gr/2013/03/blog-post_16.html

  94. Πάνος με πεζά said

    @ 86 : Κατ’ αρχήν. Χατζηνικολάου πριν να τελειώσει το Ράδιο Αρβύλα (και δη το τελευταίο), δεν υπάρχει. Αλλά και μετά, επειδή παραπήγαμε αργά, μάλλον θα ξαπλώσω και θα συνεχίσω να βλέπω στο κινητό, που έχω φορτωμένο το «Ούλοι εμείς αφέντη».

  95. Πάνος με πεζά said

    Και να μη ντρέπεται κανείς. Εδώ ο Λοχαγός Καποτάς έκανε στρατόπεδο δικό του !

  96. Pedis said

    # 90 – «89 Ναι, τον κάλυψαν εμφατικά. Και καλά έκαναν.» Αυτό λέω κι εγώ, από τη μεριά τους καλά έκαναν, αφού τον έχουν στην κυβέρνηση. Ο εκδημοκρατισμός της αστυνομίας, όμως, με Πανούση υπουργό, είναι πλέον ανέκδοτο.

  97. Βάταλος said

    Αγαπητοί κύριοι, άρτι επιστρέψας από το εξοχικόν μου, δεν προλαβαίνω να αναγνώσω την παρούσαν ανάρτησιν και τα σχόλιά της. Επιτρέψατέ μοι, λοιπόν, να προσφέρω έν παράδειγμα έγκυρης ρωμέικης δημοσιογραφίας

    Ο νεοφιλελεύθερος δημοσιογραφίσκος Πάσχος Μανδραβέλης ξεκινά το κυριακάτικον άρθρον του εις την σοβαρωτέραν εφημερίδα του Ρωμέικου («Καθημερινή», Κυριακή 7 Ιουνίου 2015) με την εξής περισπούδαστον παλαβομάραν: «Ο Τζορτζ Μπέρναρντ Σο συνήθιζε να λέει ότι «το μόνο που μας μαθαίνει η Ιστορία είναι ότι δεν μπορούμε να μάθουμε τίποτε από την Ιστορία».»

    http://www.kathimerini.gr/818310/opinion/epikairothta/politikh/h-klhronomia-enos-hgeth

    Κάτωθι του άρθρου, υπάρχουσι 16 σχόλια αναγνωστών της έγκυρης «Καθημερινής» και ούτε είς από αυτούς τους κάφρους επεσήμανε την ξεφτίλαν του Πάσχου: Όπως βλέπετε εδώ http://www.quotes.net/authors/George+Bernard+Shaw
    και εδώ http://www.goodreads.com/author/quotes/6188.Georg_Wilhelm_Friedrich_Hegel

    η ακριβής φράσις του Βερνάρδου Σώ είναι: «Hegel was right when he said that we learn from history that man can never learn anything from histor» («Ο Χέγκελ είχε δίκαιον όταν είπε…)

    Όλοι οι διορθωταί, οι επιμεληταί, αρχισυντάκται κλπ. της «Καθημερινής» και οι χιλιάδες αναγνώσται της δεν πήραν χαμπάρι την «πατάταν» του Μανδραβέλη. Όταν είς δημοσιογράφος δεν διασταυρώνη τα στοιχεία του ούτε διά την φράσιν με την οποίαν εκκινεί το κείμενόν του, η Αριστοτελική Λογική σηκώνει τα χέρια ψηλά…

    ΗΘΙΚΟΝ ΔΙΔΑΓΜΑ: Αυτό είναι το Ρωμέικον, εις τοιούτον επίπεδον μάς ωδήγησαν αι παλαβομάραι των αποσυναγώγων Ραββίνων Σαούλ και Τζόσουα Μπέν Γιοζέφ

    Μετα πλείστης τιμής
    Β.

  98. Pedis said

    # 90 – Κι αυτοί καλά κάνουν, νικοκύρη, που τον καταγέλουν;
    «Ν. Ηλιόπουλος: Πέρα από κάθε λογική η καταστολή της διαμαρτυρίας ενάντια στα ΕΛΠΕ»
    http://left.gr/news/n-iliopoylos-pera-apo-kathe-logiki-i-katastoli-tis-diamartyrias-enantia-sta-elpe
    Κι εγώ να μην κάνω καλά που λέω ότι πέφτει δούλεμα;

  99. Pedis στο 98

    μλκία έγινε κατά τη σύνταξη της λίστας του υπουργικού συμβουλίου

    αυτόν εννοούσαν

  100. Pedis said

    Δεν είναι επειδή γράφει αυτός ο αμμόρφωτος τσόγλανος που η Κ δεν είναι έγκυρη. Πάντα ήταν … έγκυρη στην απάτη

    από τον Μπογιόπουλο στον ενικό
    http://www.imerodromos.gr/sygkrinete/

  101. Bitch, please…

  102. Pedis said

    # 99 – «μλκία έγινε κατά τη σύνταξη της λίστας του υπουργικού συμβουλίου αυτόν εννοούσαν»

    Καλά, ο ένας στα δεξιά είναι ο Καμμένος τραβεστί σε υπολοχαγό νατάσα σε μυστική απόστολή (χωρίς τη στολή που του πάει μουρλια)

  103. Pedis said

    # 101 – σε άλλο φόρματ; να διαβαζεται ;

  104. sarant said

    96 Αυτό μένει να αποδειχτεί

    98 Γιατί όχι; Η κυβέρνηση δεν ταυτίζεται με το κόμμα -ούτε στη Σοβιετία δεν ταυτίζονταν απόλυτα.

  105. Pedis said

    # 104 – «98 Γιατί όχι; Η κυβέρνηση δεν ταυτίζεται με το κόμμα -ούτε στη Σοβιετία δεν ταυτίζονταν απόλυτα.»

    Άλλο το κίνημα, άλλο η κυβέρνηση, παράλλο η πασκε, διαφορετικό πράμα η κλαδική, μέσα-έξω ο γλέζος, ζήτω η εθνική αντίσταση και ο γέρος της δημοκρατίας του σκόμπυ, πάρε άρθρο 4, δώστου στενωπό, έξω από την εοκ, μέσα στις λαμογιές με τα πακέτα ντελόρ … το έργο που βλέπουμε σημερα, είναι ριμέικ με προυπολογισμό μπι-μούβι, νικοκύρη. Δυστυχώς.

    «96 Αυτό μένει να αποδειχτεί» Ντάξει …

  106. Λ said

    Επειδή η προηγούμενη ανάρτηση ήταν ποιμενική μασάει η κατσίκα ταραμά;

  107. Γς said

    Σεισμός!

    Αϊ σιχτιρι.
    Μας κούνησε ο σεισμούλης τώρα.

    Δεν μου φάνηκε για τοπικός.
    Ηταν λίγο μεγαλούτσικος σε διάρκεια και προς το τέλος ήταν σαν να είχε κολλήσει και μα σκέφτεται να σταματήσει ή όχι.
    Και σταμάτησε απότομα…

    Για να φούμε πόσο ήταν και από που μας ήρθε

    Κατά τα άλλα…Καλημέρα!

  108. Γς said

    5.2 Ρίχτερ. Στη Χαλκίδα.
    Ελπίζω να μην έχει κάνει ζημιές

  109. giorgos said

    Κεκαλυμμένη στήριξη τῶν ἑλληνικῶν τρωκτικῶν, ἐν μέσῳ ἐμφυλίου ἀπό τήν ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ καί τόν Γεώργιο Βλάχο: «…τώρα μέ τήν Ἀμερικανική βοήθεια, οί πειναλέοι τών Βαλκανίων, οί Γιουγκοσλάβοι, οί Βούλγαροι, οἱ Αλβανοί, θά σκύβουν πάνω μας και θά βλέπουν μέ βουλιμία καί ζήλεια τούς Ἕλληνες νά τρώγουν μέ χρυσᾶ κουτάλια…»

  110. cronopiusa said

    ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ «ΠΟΛΕΜΟΣ» ΖΩΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΟΥΣΗ

    Ζωή είν αυτή, Ζωίτσα μου

  111. cronopiusa said

    Καλή σας μέρα

  112. Γς said

    109:
    Εντάξει είναι και τα τρωκτικά που πάντα καραδοκούν.

    Προφανώς αναφέρεται στο σχέδιο Μάρσαλ που κόπηκε και ράφτηκε πάνω στα συμφέροντα των Αμερικανών και όχι των τρωκτικών [πονοκέφαλος των Αμερικάνων διαχειριστών της βοήθειας].

    Λίγο βαρύς και άδικος ο χαρακτηρισμός «Κεκαλυμμένη στήριξη». Βέβαια δεν είναι δικός σας. Εκτός άν είστε ο zaratustra του μπλοκ «Αρετή και Τόλμη» [Κάτω το κέρδος].

    Ωραία πάντως ανάρτηση

    Και μετά τα θαλασσοδάνεια του Θείου Τρούμαν ήρθαν και τα πακέτα της ΕΟΚ, μετά ο Τζοβόλας του δώστα [τα πάντα] και μετά ο Σόιμλε και άστα να πάνε στο διάολο.

    Οσο για τους άλλους της Βουλγαρίας, Σκοπίας, Αλβανίας,Σερβίας, Μαυροβουνίας κλπ από τότε έτρωγαν με χρυσά κουτάλια

  113. Y. G. said

    110 – ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ «ΠΟΛΕΜΟΣ» ΖΩΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΟΥΣΗ

    «Πρόσωπα που διεκδικούν να εισέρχονται στο χώρο της Βουλής χωρίς έλεγχο ταυτότητας και οπλοφορώντας προδήλως διεκδικούν την παραβίαση των κανόνων ασφαλείας της Βουλής. Αστυνομικοί οι οποίοι διεκδικούν να εισέρχονται στο χώρο της Βουλής ανά δυάδες ή και τετράδες οπλοφορώντας και χωρίς να υποβάλλονται σε έλεγχο ταυτότητας γνωρίζουν ότι διεκδικούν την παραβίαση των κανόνων ασφαλείας της Βουλής.»

    Με ολο το σεβασμο, και γνωριζοντας οτι μπορει να κανω λαθος μια και λειπω απειρα χρονια απο την ελλαδα, ειναι σωστα ελληνικα αυτα;

    – […] διεκδικούν να εισέρχονται στο χώρο […]
    – […] διεκδικούν την παραβίαση των κανόνων […]

  114. sarant said

    Καλημέρα! Μονο ο Γς άκουσε τον σεισμό;

    113 Κοίταξε, φανερό είναι πως θέλησε να διατηρήσει το ίδιο ρήμα. Το «απαιτούν» δεν θα ξένιζε καθόλου.

  115. Y. G. said

    114 –

    Ναι, «απαιτούν» νομιζω ακουγεται καλυτερα.

  116. Νομίζω θα μπορούσαμε να πούμε κάτι και για το «ακόρ» (im Akkord arbeiten) στα γερμανικά εργοστάσια, για τη «συμφωνία» ελάχιστης παραγωγής του καθε εργάτη. Όπου, βέβαια, μερικοί νεόφερτοι μετανάστες εργάζονταν με ζήλο για να κάνουν καλή εντύπωση στους επιστάτες και απέδιδαν πιο πολύ, οπότε το ακόρ ανέβαινε. Είναι συνεδεδεμένο με την ιστορία της ελληνικής εξόδου στη Γερμανία, τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες. Με καλημέρες. Γιάννης.

  117. giorgos said

    #112# Ναί δέν είναι δικό μου , αλλά δέν έχει καί μεγάλη σημασία . Σημασία έχει τό σκεπτικό μέ τό οποίο μάς έβαλαν στήν ΕΟΚ ….Στόχος τους καί επιδίωξή τους ήταν μόνο νά …φάνε καί τίποτε αλλο .

  118. sarant said

    116 Ενδιαφέρον, ευχαριστούμε!

  119. Pedis (103), σοβαρά, δεν την έχεις ξαναδεί την περίφημη ανοιχτή επιστολή του Βλάχου στον Χίτλερ; Υπάρχει σε πιο ευανάγνωστη μορφή π.χ. εδώ και εδώ και σε πλείστα όσα άλλα μέρη στο Διαδίκτυο.

  120. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    116.>>μερικοί νεόφερτοι μετανάστες εργάζονταν με ζήλο για να κάνουν καλή εντύπωση στους επιστάτες και απέδιδαν πιο πολύ,

    Από το δίσκο(που τώρα ξαναγίνεται μαχαίρι) του Γιάννη Μαρκόπουλου «Μετανάστες»1974
    Η αντάρα, το Λενάκι, κι η Ρηνιώ
    Στίχοι: Γιώργος Σκούρτης
    …………………………………………………
    Στην αντάρα, στο Λενάκι, στη Ρηνιώ
    βάζουνε δίπλα τη Φωφώ
    κι αυτή δουλεύει όσο δυο,
    χτυπάει διπλό το εκατό.

    Κι η αντάρα, το Λενάκι κι η Ρηνιώ
    όλο φωνάζουν στη Φωφώ
    «Σιγά, Φωφώ, σκέψου κι εμάς
    σιγά, Φωφώ, μας τυραννάς»
    όλο της φωνάζουν
    η αντάρα, το Λενάκι κι η γριά Ρηνιώ.

  121. gryphon said

    98
    Δεν μπορω να το αποδειξω αλλά νομιζω οτι η εντολη για διακριτικη μεταχειριση της υποθεσης με το δυστυχημα στα ελπε πρεπει να δοθηκε απο ανθρωπους πανω απο τον Πανουση.
    Εδω εγινε και το εξωφρενικο οτι οι υπευθυνοι των ελπε κατα το διαστημα μετα την εκρηξη η οτι εγινε τελος παντων και την φωτια απαγορευσαν την εισοδο στις εγκαταστασεις για καποιο κρισιμο χρονικο διαστημα στην Πυροσβεστικη κατα παραβαση και του Συνταγματος οπως διαβασα καπου.
    Πρεπει να επεσαν τηλεφωνα απο τον Λατση σε πολυ ψηλο επειπεδο υψηλοτερο απο του Πανουση για να γινει αυτο .

  122. Pedis said

    # 119 – Καταρχάς ευχαριστώ.
    «σοβαρά, δεν την έχεις ξαναδεί την περίφημη ανοιχτή επιστολή του Βλάχου στον Χίτλερ;»
    όχι, και να ζητήσω συγνώμη, αλλά δεν νομίζω ότι έχασα τίποτα αφού πρόκειται για δακρύβρεχτη μαλακιούλα του «διατί μας το κάνετε αυτό; που είμαστε καλά παιδιά!»

    Κάτι σαν τις παρόμοιες μαλακιούλες περί δημοκρατικής ευρώπης που δεν θ’αφήσει την ελλάδα στο έλεος των δανειστών και αν το κάνει θα αποβεί σε κακό, και αν αποβεί σε κακό, ε τότε θα δείτε!! θα αναλάβετε όλη την ιστορική ευθύνη!! Ουάααααα!

    Μαλακιούλες για το διαχρονικό μικροαστούλη! Και οι άλλοι να πετσοκόβονται και να μας προσφέρουν θεία πατριωτική έμπνευση του δεκάρικου.

  123. ΚΑΒ said

    Ευχόμαστε πάντα ταύτα να μην είναι αρχή ωδίνων. Αλλά επειδή η επί τόσους μήνες κυοφορούμενη συμφωνία δεν μπορεί να έχει τοκετό ανώδυνο, τουλάχιστον να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο επώδυνη και όχι επονείδιστη, ιστορική, αλλά όχι Βάρκιζας.

  124. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    123.Μάλλον να ευχόμαστε να είναι αρχή Ωδίνων μπας και γεννηθεί ό,τι είναι να γεννηθεί. Πενταμηνίτικο έστω ή κανα τέρας;
    Νωρίτερα απλώσανε φήμες πως δε θα γινότανε η αυριανή συνάντηση που τώρα όμως είπαν ότι θα γίνει, τί θα βγάλει βέβαια είναι το θέμα.

  125. ΚΑΒ said

    Τα πενταμηνίτικα επιβιώνουν; Μήπως με παράταση ως το φθινόπωρο γεννηθεί πεδίον νέον υγιές και αρτιμελές;
    Όσο για το τέρας ο λαός πιστεύει πως ο πατέρας βρέθηκε νύχτα έξω και συνάντησε ξωτικό και μετά πήγε με τη γυναίκα του. Βέβαια το θέμα είναι ποιος ο πατέρας στην περίπτωσή μας.

  126. ΚΑΒ said

    παιδίον

  127. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Για τον πίνακα που συνοδεύει το νήμα, είδα ότι ήταν Ρώσος ο ζωγράφος του και ξαφνιάστηκα που είναι του 1922.Σαν υλικά από μίνι τσουνάμι φαίνονται σ΄εμένα. Προσέχοντας πιο πολύ, βλέπω πως τα ξεχαρβαλωμένα αντικείμενα που χορεύουν δείχνουν να είναι ξύλινα όλα. Αν ήταν πιο φρέσκος κάτι πλαστικό θα φαινόταν 🙂
    http://en.wahooart.com/@@/8XYEXN-Konstantin-Yuon-The-Symphony-of-Action

  128. sarant said

    125 Δεν την ήξερα αυτή τη δοξασία.

  129. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    125. >>Τα πενταμηνίτικα επιβιώνουν;
    Στη θερμοκοιτίδα, μέχρι να συμπληρώσουν τον καιρό που απαιτείται να ολοκληρωθεί η πλήρης λειτουργία των οργάνων τους. Έχουν κι έναν κίνδυνο μη επιβίωσης ή κάποιας μόνιμης βλάβης. Επειδή κάπως ταιριάζει με τα τεκταινόμενα ,συνέχισα τη νεογνολογία.
    Αν βγει κάτι καλό, όλοι θα είναι πατεράδες,αν βγει ανάπηρο, θα ψάχνουνε το DNA.

  130. ΚΑΒ said

    Βέβαια, δεν ξέρω αν είναι φράση του Τσιάνο:η νίκη έχει πολλούς πατέρες, ενώ η ήττα είναι ορφανή.

  131. Ναι.

    As always, victory will have a hundred fathers, but defeat will never be acknowledged by anyone at all.

    Galeazzo Ciano (1946) The Diano Diaries, 1939-1943. Milan: Rizzoli.

    http://en.wikiquote.org/wiki/Victory

Σχολιάστε