Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Πασοκοποίηση και Pasokification

Posted by sarant στο 9 Ιουνίου, 2015


synedrioΓίνεται αυτές τις μέρες το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος, του κόμματος που σημάδεψε τα χρόνια από τη μεταπολίτευση ίσαμε σήμερα, που κυβέρνησε τη χώρα επί 21 από τα 30 χρόνια ανάμεσα στο 1981 και το 2011, και που κατρακύλησε στις τελευταίες εκλογές στην έβδομη θέση -με αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Στα κοινωνικά μέσα δημοσιεύτηκαν φωτογραφίες από το συνέδριο του κόμματος, που έδιναν την εντύπωση ότι επικρατούσε πένθιμη μάλλον ατμόσφαιρα, και που έγιναν δεκτές με δηκτικά σχόλια -σαν κι αυτήν που έχω βάλει στο άρθρο.

Πριν από εννιά μήνες, το ΠΑΣΟΚ,  που τότε  συγκυβερνούσε ακόμα, είχε γιορτάσει (αν και όχι με πολύ ενθουσιασμό) τα τεσσαρακοστά του γενέθλια, και με την ευκαιρία εκείνη είχα γράψει, ανάμεσα στ’ άλλα: Αν ήταν άνθρωπος, το ΠΑΣΟΚ θα βρισκόταν σήμερα στο απόγειο της δύναμής του, συνδυάζοντας πείρα με ορμή -αλλά είναι συλλογικότητα και βρίσκεται ημιθανής, σε σημείο που η επέτειος των σαράντα (χρόνων) να παραπέμπει εξίσου στα σαράντα των πεθαμένων. Καλώς ή κακώς, η κρίση έσκασε στα χέρια του ΠΑΣΟΚ και καθώς το κόμμα αυτό διακυβέρνησε τη χώρα πάνω από το μισό των τεσσάρων προηγούμενων δεκαετιών θεωρείται βασικός υπεύθυνος για όλα τα δεινά που περνάμε τώρα.

Αλλά δεν έχω σκοπό να γράψω πάλι τη γνώμη μου για το ΠΑΣΟΚ, η οποία δεν άλλαξε άλλωστε μέσα στους εννιά μήνες που μεσολάβησαν από το προηγούμενο άρθρο -αν και βέβαια στα σχόλιά σας μπορείτε να γράψετε τη δική σας γνώμη. Εμείς εδώ, ως γνωστόν, λεξιλογούμε. Και αν στο προηγούμενο άρθρο είχα καταγράψει τα «λεξιλογικά του ΠΑΣΟΚ» (Πασοκτζής, Πασόκος κτλ.), σήμερα θα επικεντρωθώ σε μία από αυτές τις λέξεις, που έχει στο μεταξύ αξιωθεί διεθνή καριέρα, αν και με μια μεταβολή της σημασίας.

Εννοώ τη λέξη πασοκοποίηση. Η λέξη δεν έχει λεξικογραφηθεί, και άλλωστε δεν βγάζει παρά λίγες χιλιάδες γκουγκλιές, ωστόσο έχει ξεπεράσει το στάδιο του εντελώς εφήμερου σχηματισμού με το παραγωγικότατο αυτό επίθημα ή β’ συνθετικό (οι χαρακτηρισμοί των λεξικών διίστανται), το -ποίηση, που τόσο εύκολα παράγει αφηρημένα θηλυκά ουσιαστικά που δηλώνουν την ολοκλήρωση μιας διαδικασίας ή το αποτέλεσμά της. (Αν και ξεστρατίζω, να πω ότι η ευκαιριακή δημιουργία όρων σε -ποίηση, που πολλοί λόγιοι τη θεωρούν κατακριτέο φαινόμενο της «ξύλινης γλώσσας της μεταπολίτευσης»  υπήρχε και τις προηγούμενες δεκαετίες, από την αρχή τουλάχιστον του εικοστού αιώνα).

Ο όρος «πασοκοποίηση» χρησιμοποιήθηκε αρχικά για τον ΣΥΡΙΖΑ, με τη σημασία της μετατροπής του κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς σε ένα νέο ΠΑΣΟΚ, μετατροπή που άλλοι τη φοβούνταν κι άλλοι θεωρούσαν πως έχει ήδη συντελεστεί. Είχα γράψει, στο προηγούμενο άρθρο, μερικά πράγματα γι’ αυτό το θέμα, και σε γενικές γραμμές δεν έχω αλλάξει γνώμη όσο κι αν, μετά τις εκλογές, σε ορισμένες περιπτώσεις δεν συμφωνώ με τον διορισμό προσώπων που συνδέθηκαν με το ΠΑΣΟΚ σε θέσεις ευθύνης.

Ωστόσο, και εδώ έχουμε κάτι αρκετά ενδιαφέρον, από τις εκλογές και μετά, ο όρος πασοκοποίηση έχει βρει το αντίστοιχό του στα αγγλικά, στον όρο pasokification, που βέβαια πλάστηκε από το PASOK, όπως είναι το ΠΑΣΟΚ με το λατινικό αλφάβητο, και το αγγλικό επίθημα -fication, αντίστοιχο του -ποίηση. Σε πρόσφατο άρθρο βρίσκουμε τον ορισμό του, μαζί με μιαν αναφορά στον δημιουργό του όρου: This phenomenon – the rapid capitulation of a social democratic heavyweight in times of austerity – has been called ‘Pasokification’ by James Doran, and it’s a trend we may well see beyond Greece.

Δεν ξέρω αν όντως ο James Doran είναι ο πρώτος που έπλασε τον όρο, πάντως συμφωνώ στον ορισμό. Στα αγγλικά, ονομάστηκε Pasokification η εκλογική κατάρρευση ενός κραταιού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος όταν δεν μπόρεσε να δώσει απαντήσεις στη λιτότητα. Ο όρος, βέβαια, δεν χρησιμοποιήθηκε μόνο για το ΠΑΣΟΚ ή κυρίως για το ΠΑΣΟΚ. Ακούστηκε πάρα πολύ στη Βρετανία, μετά την εκλογική ήττα των Εργατικών, και ιδίως μετά τη συντριβή του Εργατικού Κόμματος στη Σκωτία. Μάλιστα, ο όρος pasokification έχει προταθεί για καταχώρηση (ή καταχώριση, αν είστε από την αντίπαλη φράξια) στο λεξικό Collins, με ορισμό την εκλογική καθίζηση του βασικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της χώρας λόγω της εμφάνισης ενός ριζοσπαστικότερου κόμματος στα αριστερά του. Όπως σημειώνεται εκεί, Pasokification has already happened to Scottish Labour.

Να σημειωθεί ότι ο όρος έχει περάσει και στα ισπανικά, όπου γίνεται λόγος για Pasokificación del Psoe, του Σοσιαλιστικού κόμματος, μια και εκεί υπάρχει η απειλή του Podemos. Ο όρος, που τον λάνσαρε ο Χουάν Κάρλος Μονεδέρο, βγάζει μερικές χιλιάδες γκουγκλιές.

Στο ιστολόγιο είχε αναφερθεί ο όρος Pasokification σε συνάρτηση με ένα άρθρο γραμμένο λίγο μετά τις εκλογές (στις αρχές Φεβρουαρίου), όταν ο ξένος τύπος ήταν γεμάτος με αναφορές σε μιαν άλλη περίεργη ελληνογενή λέξη, την kolotumba. Στους τέσσερις μήνες που έχουν περάσει από τότε μερικοί θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει όχι μία αλλά δεκάδες κωλοτούμπες ενώ άλλοι πιστεύουν ότι δεν έχει ακόμα κάνει την κωλοτούμπα (και κάποιοι χαίρονται γι’ αυτό ενώ κάποιοι άλλοι ενοχλούνται σφόδρα), αλλά είπαμε ότι εδώ λεξιλογούμε. Λοιπόν, σε ένα σχόλιο σε εκείνο το άρθρο, ένας φίλος είχε επισημάνει τον όρο pasokification και τη σχετική «ετικέτα» (hashtag τη λένε) στο Τουίτερ, και όπως βλέπετε εδώ, η ετικέτα Pasokification χρησιμοποιήθηκε πολύ μετά τις βρετανικές εκλογές, πάντοτε σε σχέση με την τύχη του βρετανικού Εργατικού κόμματος.

Δηλαδή, ενώ η πασοκοποίηση στα ελληνικά ήταν η μετατροπή ενός αριστερού κόμματος (και ειδικά του ΣΥΡΙΖΑ) σε σοσιαλδημοκρατικό (σε νέο ΠΑΣΟΚ), η pasokification στα αγγλικά είναι η εκλογική κατάρρευση ενός σοσιαλδημοκρατικού κόμματος λόγω της εμφάνισης ενός αριστερού κόμματος. Μοιραία, όταν ο ελληνογενής όρος επιστρέφει στα ελληνικά έχουμε πρόβλημα, όχι πολύ διαφορετικό με την αμηχανία που αισθανθήκαμε όταν αντικρίσαμε το paradigm. Έτσι, μοιραία, η pasokification αποδόθηκε επίσης πασοκοποίηση, και διαβάσαμε π.χ. ότι το Εργατικό Κόμμα τρέμει την πασοκοποίηση -δηλαδή την εκλογική εξαφάνιση, όχι τη μετατροπή του σε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να πει κανείς ότι υπάρχει ο κίνδυνος η πασοκοποίηση (με την πρώτη έννοια) να τον οδηγήσει σε πασοκοποίηση (με τη δεύτερη έννοια), ένα γλωσσικό παράδοξο που θυμίζει τον ουροβόρο όφι -αλλά νομίζω πως έχουμε δρόμο ίσαμε τότε.

 

 

 

 

123 Σχόλια to “Πασοκοποίηση και Pasokification”

  1. ChrisMaGR said

    Δεν νομίζω ότι πασοκοποίηση είναι η μετατροπή ενός αριστερού κόμματος σε σοσιαλδημοκρατικό. Περισσότερο το βλέπω σαν μετατροπή σε κόμμα λαμογιάς, ευνοιοκρατίας και κομματισμού, ότι δηλαδή κληρονόμησε όλα τα κουσούρια για τα οποία κατηγορείται το ΠΑΣΟΚ.

  2. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    Θα έλεγα ότι υπάρχει στα αγγλικά τρόπος να ξεχωρίσει η «ενεργητική» από την «παθητική» πασοκοποίηση Pasocification η παθητική (δηλαδή η μετατροπή ενός κραταιού σοσιαλ…μπλα,μπλα,μπλα, σε …Βενιζέλο) και Pasocization η ενεργητική (π.χ η μετατροπή του Σύριζα σε…μπλα,μπλα,μπλα). Υπάρχει και σχετικό ..δεδικασμενο εδώ στις χώρες του Κόλπου. H ποσόστωση στην πρόσληψη τοπικού/γηγενούς προσωπικού που έχει επιβληθεί ως κριτήριο για να χαρακτηριστεί μια εταιρία «καλή», λιγοτερο καλή κ.λ.π. λέγεται -zation!
    Bahrainization, Saudization, Emiratization (στα U.A.E) κ.λ.π. Καθιερωμένοι όροι.
    Το ελληνικό αντίστοιχο είναι κάπως πιο δύσκολο. Η -ποίηση ενέχει θεωρώ εκ λεξιλογικής φύσεως «παθητική» θέση. Προτείνω λοιπόν «Πασοκοποίηση» για τη μετατροπή του Σύριζα σε…μπλα,μπλα,… και «Πασοκισμός» ή «Πασοκίαση» ή «Πασόκιασμα» για τον ξεπεσμό του παλαι πότε κραταιού σοσιαλδημοκρ…μπλα,μπλα,μπλα…

  3. Γς said

    Καλημέρα

    Για pasokifixation το πάνε αλλά pasokification θα προκύψει.
    Το θέμα είναι σε πόσο χρόνο και με τι κόστος

  4. Πάνος με πεζά said

    Καλημέρες !

    Μια ακόμα κακόηχη, κακόγουστα «φτιαχτή» λέξη. Τι άλλο;
    Τουλάχιστον, ο σ’χωρεμένος ο Αντρέας, θα της έβαζε πάνω τρεις τόνους, και θα της έδινε βαρύτητα. Όπως την «άπο-στάθερο-ποίηση».

  5. …αμηχανία που αισθανθήκαμε όταν αντικρίσαμε το paradigm…

    Ενδιαφέρον, παρόμοια αμηχανία παρουσιάζεται καμμιά φορά και στην άλλη μεριά, μια που το paradigm – εμφανώς μη αγγλικής προέλευσης – ακούγεται πολύ κοντά στο pair-a-dime*, που με τη σειρά του θυμίζει τον τίτλο εμβληματικού τραγουδιού της τραυματικής εποχής του Κραχ «Brother, Can You Spare a Dime (με όλη την απόγνωση και το κατρακύλισμα λίγο πριν το Νιου Ντηλ).

    * Έχω τύχει στην απονομή σατιρικών βραβείων «Best Pair-a-dime change» που έχουν απονεμηθεί σε πιο χαλαρές στιγμές κάποιων συνεδρίων.

  6. Παναγιώτης Κ. said

    Ως σχολιογράφος νιώθω μισοδικαιωμένος μια και για λέξη της χρονιάς είχα προτείνει τον «εκπασοκισμό». (Σιγά-σιγά, ελπίζω, ο Νικοκύρης να έρθει… στα λόγια μου…)
    Η Πασοκοποίηση αφορά κόμματα.Όταν όμως μιλάμε για εκπασοκισμό (όπως λέμε…εκδυτικισμός,εκχριστιανισμός,εξισλαμισμός κ.ο.κ) αναφερόμαστε στην σχεδόν… ανήκεστο βλάβη που έχει υποστεί ολάκερη η κοινωνία .(Το σχόλιο να διαβαστεί σε συνδυασμό με το σχ.1.)

  7. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    1: Μπορεί να λέγεται κι έτσι, όμως το έχω ακούσει και με τη σημασία που αναφέρω.

    4: Δεν χωράει τρεις τόνους, εκτός αν το κάνεις «αποπασοκοποίηση» για να χαρούν και όσοι αγαπούν τις παρηχήσεις )

  8. cronopiusa said

    Η Ευρωβουλή με την ψήφο των ευρωσοσιαληστών ψήφισε την Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων, έχουν καμία σχέση οι σοσιαλδημοκράτες με την σοσιαλδημοκρατία, και αν ναι, ποιαν;

    Έχει καμία σχέση με την αριστερά ο Πανούσης, και αν ναι, ποιαν;

    Τόσο ο Ολάν όσο και ο Πέσρο Σάντσεθ τρέμουν μπροστά στα ερείπια του Πασόκ, προσέχουν τις ανίερες συμμαχίες, φοβούνται την πασοκοποίηση

    Καλή σας μέρα

  9. spiral architect said

    Καλημέρα. 🙂
    Επειδή, πασόκοι υπάρχουν πολλοί, φανεροί (στο ΠΑΣΟΚ) και κρυμμένοι (στο ΣΥΡΙΖΑ) η σημερινή ανάρτηση ανέβηκε στο τουίτερ με ελαφρώς αλλαγμένο τίτλο:

  10. Παναγιώτης Κ. said

    Ολοκλήρωσα την ανάγνωση των χθεσινών σχολίων και ο Γς (σχ.85) μου δίνει και άλλη μια ιδέα για καινούργια λέξη:
    Εκτσογλανισμός!

  11. LandS said

    Μα η pasokification δεν μπορούσε να είχε την έννοια της Πασοκοποίησης, δηλαδή της προσχώρησης στη νεοφιλελεύθερη πολιτική πρακτική αν όχι και στην ιδεολογία, των Σοσιαλδημοκρατικών Κομμάτων. Εχουν τα δικά τους κόμματα που δίδαξαν πως γίνεται η μετάλλαξη αυτή. Και αν το Ιταλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα διαλύθηκε μέσα στα σκάνδαλα, μη ξεχνάμε ότι το ΙΚΚ, μετά τον Μπερλίνγκουερ, έγινε πρώτα Σοσιαλδημοκρατικό και μετά μεταλλαγμένο Σοσιαλδημοκρατικό για να αντιμετωπίζει σήμερα κίνδυνο από τη Λέγκα του Βορρά (μπρρρ) και τον Γκρίλλο (χα χα), για να μη μιλήσουμε για τις κυβερνήσεις Μπερλουσκόνι.
    Ούτε στο Γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα ταιριάζει τώρα ο ελληνικός όρος Πασοκοποίηση. Τόχει πάθει πάνω από δυο δεκαετίες, περίπου την ίδια εποχή που το ΓΚΚ έπαθε pasokification. Για το New Labour ούτε συζήτηση, την έβαλε στην ταμπέλα τη μετάλλαξη. Και πάει λέγοντας για τους υπόλοιπους.
    Ο James Doran έχει δίκιο. Κάτω από το φόβο της pasokification οι Πορτογάλοι άλλαξαν χαβά και παίρνουν θέσεις εναντίον της Λιτότητας, Οι Ισπανοί, που είναι τρίτη δύναμη πια, βλέπουν τη συνεργασία με τους Ποδέμους πολύ συμφέρουσα (θα είδαν και τα χαΐρια του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ), και αν οι ΕσΠεΝτέδες δεν είχαν δεμένο το γάιδαρό τους με τη ταύτιση του Die Linke με την DDR θα το σκεφτόντουσαν πολύ σοβαρά (να βγουν με αντι-λιτότητα πολιτική). Για τους Γάλλους παίζεται αν θα ακολουθήσει και ο Ολάντ το υπόλοιπο κόμμα του στην απο-μετάλλαξη που θα γίνει επειδή βόλιο ξεβόλιο θα την σποζάρ τη Μαρίνα ο Γαλλικός Λαός ( άτσα το Ιταλικό! )

    Την άλλη έννοια της πασοκοποίησης προτείνω να τη λέμε στα ξένα pasokofication γιατί έχει να κάνει με τους ανθρώπους (τους Πασόκους) και όχι με το κόμμα (το ΠΑΣΟΚ)

  12. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    Xμμ.. ο «εκπασοκισμός» που είπε ο Παν.Κ. είναι πολύ καλό ,και διάφανο ως προς το ενεργητικόν ή παθητικόν του πράγματος. Οπότε ,κάνω revision στην πρόταση του σχολίου 2. και έχουμε: Eκπασοκισμός (στα αγγλικά: Pasokization) η μετατροπή σε παλαιό ΠΑΣΟΚ, και Πασοκοποίηση (Pasokification) η μετατροπή σε νέο ΠΑΣΟΚ (3% κ.λ.π.)

  13. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    LandS, ακριβής νοηματική απόδοση της Πασοκοποίησης (Pasokification) μεταξύ βαρβαρικών γλωσσών και ελληνικής, δεν μπορεί να υπάρξει , για τον απλούστατο λόγο ότι δεν μπορεί να φανταστεί νούς ευρωπαϊκός τί ακριβώς σημαινε ΠΑΣΟΚ. Εντάξει, όλα τα σοσιαλιστικά κόμματα ανά την Ευρώπη δεν είναι κι ό,τι καλύτερο, και μαθημένοι είναι κι αυτοί στις ρεμούλες και τις μίζες και στο «χέζω μες το λόγο μου!» με σοσιαλιστικό πρόσωπο και κοινωνική ευαισθησία, αλλά ΠΑΣΟΚ ήταν ΕΝΑ και ΜΟΝΑΔΙΚΟ!

  14. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    9: Αυτός ο depressed είναι πολύ πετυχημένο τρολ (ελπίζω να είναι τρολ)

    11 Πολύ εύστοχο!

  15. Παναγιώτης Κ. said

    @8 ( Crono…) Μου θυμίζετε τους νεανικούς μου πολιτικούς ενθουσιασμούς…

  16. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    Τελικά ρε παιδί μου, όλοι οι θρύλοι, όλοι οι θεσμοί, ξεφτίζουν στην Ελλάδα αργά η γρήγορα…
    Ποιος περίμενε ότι το ΠΑΣΟΚ θα ξέπεφτε έτσι;
    Ποιος περίμενε ότι η 17 Νοέμβρη ηταν 2-3 παπαδοπαίδια ;
    Ποιος περίμενε ότι θα υπήρχε παράγοντας που θα πλήρωνε χρέη; (εντάξει, δικαιολογείται λόγω βλακείας. Πόντιος γαρ…κ.λ.π.)
    Ποιος περίμενε ότι ο Ντώκινς θα στήριζε Χάχαλη;

  17. LandS said

    @13 Το ΠΑΣΟΚ (του Αντρέα, του Σημίτη, του ΓΑΠ, του Βενιζέλου) τις «δόξες» του PSI (του Κράξι) δεν τις γνώρισε. Για να μη μιλήσω για τα Housing Developments στη Βόρεια Αγγλία και Σκωτία τη χρυσή εποχή που οι Δημοτικές Αρχές ήταν φέουδα του LP.

  18. zaphod said

    Κακως, κακιστα η πασοκοποιηση συνδεεται με την πτωση ενος χωρου, θα επρεπε να συνδέεται με την «βασικη νοοτροπια πασοκ» εντος της οποιας μεγαλώσαμε (λιγο πολύ όλοι ….πασοκίζουμε) ήτοι την ανοχή (το θετω κομψα) στη διαφθορα, την αναλγησια, το δεν δικαιουστε δια να ομιλειτε, τον Λοβέρδο, το υφος Βενιζελου και παλιότερα Λαλιώτη, τελος παντων, για μενα πασοκ ειναι αυτο: http://3.bp.blogspot.com/-2i9ZEOeqfIw/VV4zRgKt2AI/AAAAAAAAA70/ZiTw9rtD3f4/s320/pasok-vaftisi1-630×400.jpg, αρα και η πασοκοποιηση ειναι η διαδικασία που σε μετατρέπει σε κάτι τέτοιο

    🙂

  19. Μαρία said

    Ξαναβάzω τη γαλλική εκδοχή pasokisation https://sarantakos.wordpress.com/2015/04/04/meze-161/#comment-281243
    συμπληρώνοντας μια πρόσφατη αναφορά : La «pasokisation» continue…
    http://www.marianne.net/congres-ps-si-abstention-nous-etait-comptee-100233708.html

  20. Ηλεφούφουτος said

    Η όλη συζήτηση για διάκριση ανάμεσα σε «παθητική» και «ενεργητική» pasokification μού θυμίζει τη διάκριση ανάμεσα στις δύο χριστιανικές Ρώμες (τη βεριτάμπλ και την Κων/πολη), που η μία έπεσε εκ των έσω (δογματική διάβρωση από τον παπισμό) και η άλλη… εκ των έξω (Τουρκοι), σύμφωνα με το παλαιό ρωσικό δόγμα «Δύο Ρώμες έπεσαν, αλλά η τρίτη, η Μόσχα, κρατάει και τέταρτη δε θα υπάρξει».

    6 Για την «ανήκεστο βλάβη» ολάκερης της κοινωνίας μια φίλη μου είχε πλάσει χρόνια πριν τη λέξη «πασοκιασμένοι» (κατά το «ζουν ανάμεσά μας»).

    Όντως η δομή εκ-Χ-σμός είναι καλό υποκατάστατο της κακόηχης Χ-ποίησης, η οποία δικαίως έγινε εμβληματική της ξύλινης γλώσσας της μεταπολίτευσης (το ότι είχε χρησιμοποιηθεί και παλιότερα δεν σημαίνει τίποτα).

  21. sarant said

    20 Το ότι είχε χρησιμοποιηθεί κατά κόρον για εφήμερους σχηματισμούς και παλιότερα, σημαίνει ότι κακώς έγινε εμβληματική κτλ. κτλ.

    19: Όλα τα έχουμε ξαναπεί τελικά -ή τα έχεις ξαναπεί! Και πάλι με τη σημασία της εκλογικής εξαέρωσης.

  22. Έτσι, να τα λέμε αυτά, για να βουλώνουν τα στόματα των ανθελλήνων, που ειρωνεύονται και χλευάζουν τις αυταπόδεικτες αλήθειες, το ότι δηλαδή η Ελληνική είναι η μόνη ΜΗ ΣΤΕΙΡΑ γλώσσα και η ΜΟΝΗ που ΓΕΝΝΑ ΣΥΝΕΧΩΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ μέσα από τις 7000000+ λέξεις της! 🙂

    Ανάλογη περίπτωση με την «πασοκοποίηση» συνάντησα σε ένα τουρκικο κανάλι προχθές, που χαρακτήριζε την πτώση του κόμματος του Ερντογάν ως «ΑΝΑΠοποίηση» («ANAP’lasmak»), όπου ΑΝΑΠ είναι το πάλαι ποτέ κραταιό κόμμα του Τουργκούτ Οζάλ (Anavatan Partisi, Κόμμα της Μητέρας Πατρίδας).

    Καλημέρα! 🙂

  23. Ηλεφούφουτος said

    21 Το «κακώς έγινε εμβληματική» θυμίζει κύριο που σηκώνεται εν μέσω κοινού επιθεώρησης, π.χ. του Λαζόπουλου στις δόξες του, και ανακράζει «κακώς γελάτε με αυτό το αστείο, διότι κανονικά δεν είναι αστείο, διότι…»

    Έγινε εμβληματική, μαζί με πολλά άλλα γραφικά εκείνης της περιόδου, για λόγους που αφορούν μία συλλογική γλωσσική εμπειρία. Το ότι δεν είναι εμβληματική παλαιότερων εποχών αποδεικνύειαπό μόνο του ότι η χρήση της δεν γινόταν κατά κόρον ή/και δεν είχε την ίδια διάχυση στο ευρύ κοινό.

  24. cronopiusa said

    Η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ TOY ΑΔΜΗΕ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ

    ΤΕΛΟΣ στο «Rethink Athens» από το Συμβούλιο της Επικρατείας

    Μήπως θα πρέπει να διαχωρίσουμε τον οικονομικό φιλελευθερισμό από τον πολιτικό φιλελευθερισμό σε συνάρτηση με την χρεοκοπία των «σοσιαλιστικών» κομμάτων;

  25. sarant said

    23 Με την ίδια λογική, βέβαια, καλώς έγινε εμβληματικό για τον Μεσαίωνα η καύση μαγισσών, παρόλο που πολύ περισσότερες μάγισσες κάηκαν στην Αναγέννηση.

    22 Αναπλασμάκ, κάπως σαν ανάπλαση 🙂

  26. Μαρία said

    21
    Καλά σου λέει ο Ηλεφού. Η κατάχρηση την έκανε εμβληματική.
    Θυμήθηκα και τα παλιότερα εδώ https://sarantakos.wordpress.com/2010/10/21/apolwla/#comment-46874
    Τώρα που έχω τη μετάφραση του Σπ. συμπληρώνω τον Ηλεφού.
    Ιππ. 1381 Ούκουν καταδακτυλικός σύ του λαλητικού; (Κι εσύ δεν είσαι μανούλα στην κωλοδαχτυλοποίηση κάθε φλυαροποιημένου;)

  27. Γς said

    10:

    Ολοκλήρωσα την ανάγνωση των χθεσινών σχολίων και ο Γς (σχ.85) μου δίνει και άλλη μια ιδέα για καινούργια λέξη:
    Εκτσογλανισμός!

    Σε πρόλαβα:

    Εκτσογλανισμός του Βενιζέλου, και εκσπερμάτωση του Γς

  28. Ηλεφούφουτος said

    25α Δεν είναι το ίδιο πράγμα, διότι, όπως αποδεικνύει και το παράθεμα της Μαρίας απ τον Αριστοφάνη, μάγισσες δεν καίγονταν στο Μεσαίωνα.
    Αν ένας ιστορικός πάρει αυτό το στερεότυπο σαν βάση για να ερευνήσει το Μεσαίωνα θα είναι φάουλ. Αν βέβαια κάποιος,απ την άλλη, με ανάλογο σκεπτικό, ξεκινήσει εκστρατεία αποκαθαρμού της γλώσσας από εκφράσεις τύπου «εργασιακός μεσαίωνας» ή «μεσαιωνικές αντιλήψεις» …ε, θα είναι γραφικός.

    Θυμάμαι τον Κριαρά σε τηλεοπτικό του πεντάλεπτο να επικρίνει αυτή την κατάχρηση, χρησιμοποιώντας μάλιστα ως παράδειγμα τη «συγκεκριμενοποίηση». «Λόγιος» κι ο Κριαράς; Ή ξέρεις λογίους πριν τη μεταπολίτευση να ασχολούνται με αυτό το φαινόμενο;

  29. spiral architect said

    Πασοκισμός δια χειρός Νίκου Μπογιόπουλου:

    Στην πολιτική «αργκό» κυκλοφορεί εδώ και δεκαετίες ένας όρος. Ο όρος «Πασοκισμός». Με τον συγκεκριμένο όρο επιχειρείται να προσδιοριστεί στα εγχώρια πολιτικά μας ήθη το φαινόμενο του «άλλα να λέω, άλλα να εννοώ, άλλα να ισχυρίζομαι ότι πιστεύω κι άλλα να κάνω». […]

  30. Γς said

    Φτου:

    Διόρθωση::

    Σε πρόλαβα:

    Εκτσογλανισμός του Βενιζέλου, και εκσπερμάτωση του Γς

  31. Γς said

    30 -> 27

  32. Alexis said

    Το ΠΑΣΟΚ αποτελεί μοναδικό φαινόμενο πολιτικού κόμματος στη νεότερη ιστορία της Ελλάδας, από όποια πλευρά κι αν το δεί κανείς:

    1. Η εκλογική του άνοδος, από τη δημιουργία του μέχρι την εκλογική νίκη το ’81, υπήρξε αλματώδης, το ίδιο και η πτώση του. Μόλις 7 χρόνια χρειάστηκε για να πάει από το 13,5 στο 48% και μόλις …5,5 για να κατρακυλήσει από το 44 στο 4,5%.

    2. Η πολιτική του κυριαρχία κατά το μεγαλύτερο διάστημα της μεταπολίτευσης υπήρξε αναμφισβήτητη, τόσο επί Αντρέα όσο και αργότερα επί Σημίτη.

    3. Είναι ίσως το μοναδικό κόμμα που έχει «δημιουργήσει» μία νέα γενιά Ελλήνων, νέα όχι μόνο στην πολιτική τοποθέτηση (αυτό δεν θα ήταν είδηση για ένα πολιτικό κόμμα) αλλά σε όλο τον τρόπο σκέψης, την κουλτούρα, τη νοοτροπία και την ηθική ακόμα.

    4. Η μοναδικότητά του είναι χαρακτηριστική και στον τομέα της γλώσσας, που είναι και το θέμα του άρθρου, αφού έχει προκαλέσει τη γέννηση δεκάδων νεολογισμών, λέξεων και φράσεων, αλλά και το ίδιο το όνομά του έχει χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία πολλών παραγώγων (τα έχει πει πολύ καλά ο Νικοκύρης στο …μνημόσυνο για τα σαράντα χρόνια 🙂 ).

    Δεν με εκπλήσσει λοιπόν ένας ακόμα όρος προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ που μάλιστα έγινε και διεθνής.

    Θα διαφοροποιηθώ όμως ελαφρώς από το Νικοκύρη ως προς το εξής:
    Νομίζω πως η κατάληξη -ποίηση στην ελληνική γλώσσα σημαίνει κατά κανόνα την μετατροπή κάποιου πράγματος σε κάτι άλλο, π.χ. υγροποίηση-μετατροπή σε υγρό, οινοποίηση-μετατροπή (του γλεύκους) σε οίνο, κι αν θέλετε να πάμε σε αφηρημένες έννοιες, βιομηχανοποίηση-μετατροπή της κοινωνίας σε βιομηχανική κλπ.
    Αναλογικά λοιπόν πασοκοποίηση του Σύριζα (πρέπει να) σημαίνει τη μετατροπή του Σύριζα σε ΠΑΣΟΚ.
    Υπ’ αυτή την έννοια θεωρώ ότι καλύπτει και τις δύο έννοιες που αναπτύχθηκαν στο άρθρο, δηλαδή: μετατρέπεται σε ΠΑΣΟΚ λόγω προσχώρησης πασοκικών στελεχών, άρα αποκτά και όλα τα αρνητικά του ΠΑΣΟΚ, άρα τελικά οδηγείται στον εκφυλισμό και στην πτώση.

    Δε νομίζω δηλαδή ότι απέχουν πολύ η ελληνική από την ξένη ερμηνεία.

  33. Γς said

    27, 30:

    Τρίτη [και φαρμακερή]:

    για τον

    εκτσογλανισμό του Βενιζέλου, και την εκσπερμάτωση του Γς :

    http://caktos.blogspot.gr/2013/12/blog-post_124.html

  34. sarant said

    28 Επιφυλάσσομαι να φέρω παραθέματα.

  35. sarant said

    32 Ααφαλώς δεν απέχουν πολύ, αφού αναφέρονται σε δυο χαρακτηριστικά που συνδέονται με την ίδια οντότητα.

  36. cronopiusa said

    Μέχρι πότε; του Δημοσθένη Παπαδάτου-Αναγνωστόπουλου

  37. spiral architect said

    https://twitter.com/giopso/status/606840995318218752

    😆 :mrgreen: 😆

  38. cronopiusa said

  39. spiral architect said

    (ο Φυσικός πού είναι;) 🙄
    Πασοκοποίηση και Γεωργιάδισμος:
    Adonis Georgiadis ist Fraktionschef der Nea Dimokratia und wird als nächster Regierungschef gehandelt. [..] 😮

  40. Alexis said

    #37: Ε, όχι και τα κεφάλια βρε Σπάιραλ. Το χοντραίνεις.
    Ας τους κόψουν κάτι άλλο.
    Μην είμεθα και βάρβαροι… 🙂

  41. Παναγιώτης Κ. said

    «Οι κυβερνήσεις πέφτουνε μα η αστυνομία μένει»
    Ατάκα από το Ζ του Γαβρά…

  42. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Ξεμείναμε από μύθους και θαύματα. Χρειαζόμαστε αλήθειες και σχέδιο. Το περιούσιον και το εξαιρετικόν (ή και εξαιρέσιμον) δεν μας κάνουν καλό. Προτιμότερη η εμπιστοσύνη στους θεσμούς, δηλαδή σ’ εμάς τους ίδιους (και όχι στον υπερβατικό εαυτό μας)

  43. antonislaw said

    Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο σας! Νομίζω ότι η διεθνοποίηση καθ’ημάς όρων , όπως η πασοκοποίηση, έστω και με άλλη έννοια, αποτελούν ένδειξη της διεθνοποίησης του ελληνικού ζητήματος (ή της ελληνικής κρίσης χρέους κατά ΣΥΡΙΖΑ) που επιτεύχθηκε ιδίως από τις ενέργειες του κυβερνώντος κόμματος. Μαζί με τις πολλές πολιτικές γελοιογραφίες που έχουν κυκλοφορήσει στα αλλοδαπά ΜΜΕ και την αναφορά του ελληνικού ζητήματος έως και στο περιθώριο της Συνόδου G8-1, από τον Ομπάμα. Η διεθνοποίηση ενός ζητήματος ιδίως από τα ΜΜΕ μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα. Υπάρχει όμως και ο κίνδυνος να θεωρούμε δεδομένο ότι το θέμα μας θα είναι πάντα σε υψηλή θέση στην ατζέντα των ΜΜΕ

  44. Παναγιώτης Κ. said

    Αν σωστά έχω καταλάβει αρκετοί συνσχολιαστές έχουν ζήσει για αρκετά στο εξωτερικό και κυρίως στην Δ.Ευρώπη.Θα ήταν λοιπόν αρκετά διαφωτιστικό για μας που δεν έχουμε την εμπειρία των άλλων τόπων να υπάρξουν παραθέματα ως προς το πού μοιάζουμε με τους εταίρους μας και σε τι έχουμε το …κόπι ράιτ.
    Για παράδειγμα και στην Δ. Ευρώπη οι πολιτικές ιδεολογίες έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό τον φθόνο, την χαιρεκακία και τον αφανισμό του πολιτικού αντιπάλου;

  45. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    41.>>Οι κυβερνήσεις πέφτουνε μα η αστυνομία μένει
    όλο νόμοι κι αστυνόμοι
    και σπανίως υπονόμοι 🙂

  46. Παναγιώτης Κ. said

    @43.Όσοι είμαστε οπαδοί του «λάθε βιώσας» παρακαλάμε να τελειώνει το… μαρτύριο όσο γίνεται πιο γρήγορα.
    Εντάξει και το butterfly effect το έχουμε στο νου μας αλλά μη περιμένουμε και θαύματα!

  47. Παναγιώτης Κ. said

    @45….το κακό παραμονεύει
    και τη χώρα υπονομεύει 🙂

  48. 37,
    Με μουσική υπόκρουση Δραχμάνινοφ…

  49. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    43 Ναι, καλό είναι που η G8 συζητάει το «ελληνικό θέμα», κακό θα είναι αν το συζητάνε και τα επόμενα χρόνια!

  50. Δεν θα μας ξεπλένει ούτε ο Δραχμαπούτρας…

  51. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    H φωτό του άρθρου με την συμπαθέστατη (και ηρωική) κυρία, σε ποιο γήπεδο είναι; Στην αρχή μου φάνηκε για το Σπόρτινγκ στα Πατήσια, αλλά δεν κολλάνε ούτε τα παράθυρα ,ούτε οι κερκίδες (μόνο τα χρώματα). Θυμίζει λίγο Πανελλήνιο-την κερκίδα προς το στίβο (αλλά Πανελλήνιος με κόκκινα καθίσματα;; For Christ’s shake,no!) Kαμιά ιδέα;

  52. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    48,37, Και στίχους Δραχμάτοβα

  53. Elias said

    Βρήκα κι άλλους δύο όρους που προσέφερε το ΠΑΣΟΚ στην Πολιτική Επιστήμη:

    The Deep PASOK («Deep PASOK must not dictate the eurozone’s fate»)

    The Greenguard («The ND leadership believes that the U.S. ambassador in Athens … has personally chosen the policy of contraposition with ND
    and the role of greenguard»)

  54. Μα το λέει το όνομά του στα γαλλικά :

    Pas O.K.

  55. sarant said

    51: Μου λένε ότι είναι από το Σπόρτιγκ

    53: Σωστά!

    54: 🙂

  56. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    Εντάξει, άκυρο το51. Σπορτινγκ είναι, άτιμε άλτσι! (α ρε Σπορτινγκάρα-Πατισερί!! Πασόκ κατήντησες γμτ… )

  57. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    55.α. Καλά σου λένε! 🙂

  58. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    Και σωστά βέβαια γράφει ο Νικοκύρης Σπόρτιγκ (άκου Σπόρτινγκ…παρντόν!)

  59. Spiridione said

    Ναι, πρέπει να είναι από την τελευταία προεκλογική ομιλία
    http://luben.tv/politix/48904

  60. sarant said

    57: 🙂

  61. Νικος Κ. said

    Μετά τον ΣΥΡΙΖΑ, το PODEMOS και τα αποτελέσματα στη Σκωτία (Scottish National Party), έχουμε τώρα και τα εκλογικά αποτελέσματα στην Τουρκία με την εντυπωσιακή άνοδο του αριστερού HDP (ιδρύθηκε μόλις το 2012 και ήδη έφθασε το 13% ), με ταυτόχρονη στασιμότητα του «κεντροαριστερού» CHP.

    Αν αυτές οι τάσεις συνεχιστούν, ίσως το ΠΑΣΟΚ να έδωσε μια ακόμη προσφορά στη διεθνή πολιτική επιστήμη (καθότι άνοιξε τον δρόμο):
    Pasokification
    🙂

  62. sarant said

    Μια και είπες για το HDP, ένα δίδαγμα από τις εκλογές στην Τουρκία. Το αριστερό φιλοκουρδικό κόμμα HDP που αποτέλεσε από μια άποψη τον νικητή των προχτεσινών εκλογών, κατέβηκε με ποσόστωση στα ψηφοδέλτιά του (268 γυναίκες στους 550 υποψήφιους) κι έτσι εξέλεξε 31 γυναίκες επί συνόλου 80 βουλευτών, ποσοστό 39%).

    Θυμίζω ότι κανένα ελληνικό κόμμα δεν έχει τέτοια ποσοστά γυναικών βουλευτών. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 30% (45/149) ενώ το 2012 είχε 36% γυναίκες. Η ΝΔ βέβαια έχει ένα ντροπιαστικό 13,2% (10/76).

    Επίσης το HDP είχε ποσόστωση 10% για τα ΛΟΑΔ άτομα στα ψηφοδέλτιά του.

    Μας έβαλαν τα γυαλιά οι Κούρδοι σύντροφοι

  63. Νικος Κ. said

    Το HDP έχει τη δύναμή του κυρίως στους Κούρδους, αλλά αποτελεί ένωση πολυάριθμων αριστερών κινήσεων (καμιά τριανταριά;) σε στυλ ΣΥΡΙΖΑ.

    Έχει ταυτόχρονα δύο ηγέτες, έναν άνδρα (Selahattin Demirtaş, αυτό το Demirtas σαν να θυμίζει ολίγον από Δημήτρη;) και μια γυναίκα (Figen Yüksekdağ http://en.wikipedia.org/wiki/Figen_Y%C3%BCksekda%C4%9F ).

    Κι όλα αυτά στην Τουρκία του Ερντογάν και του βαθιού ανατολίτικου κράτους.

  64. Πάνος με πεζά said

    Ένας από αυτά τα ΜΑΤ που δεν έχουν που να κατουρήσουν, ή που ψεκάζουν τους Γλέζους, ή που κλέβουν τα νερά από τα περίπτερα, ή…, στραγγάλισε το 7χρονο παιδάκι του…Τι σκατά ακούμε πια σ’ αυτή τη χώρα…

  65. leonicos said

    Αχ, τα χάλια μας!

  66. 62, 63

    μετά από 30 χρόνια ήττας, μπορεί κανείς να πει πως η κούρδικη αριστερά είναι καλοκουρδισμένη! 😎

    64

    φρίκη

  67. Προσθήκη στα περί Κούρδων

    Βλέπω πως και οι δύο ηγέτες του HDP είναι γεννημένοι στη δεκαετία του ’70: ελπιδοφόρο.

    και πως ο Ντερμίτας (http://en.wikipedia.org/wiki/Selahattin_Demirta%C5%9F) δεν είναι Κούρδος αλλά Ζάζα, ένας λαός που ζει στο Κουρδιστάν και που ο Αμπτουλά Ότσαλαν τους κατηγορούσε για διασπαστές στη συνέντευξη που είχε δώσει στον («κόκκινο») Πάνο Παναγιωτόπουλο του Αντ1, από την κοιλάδα Μπεκάα του Λιβάνου. Μετά ο καημένος ο Ότσαλαν έκανε κι άλλο ένα λάθος: να εμπιστευτεί τη μοίρα του σε κάτι έλληνες φωστήρες… 😦

  68. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Άκουσα το μεσημέρι στο ράδιο ότι η Χουριέτ έχει βάλει ένα χρονόμετρο και μετρά πόσες ώρες μετά τις εκλογές θα περάσουν ώσπου κάνει ο Νταγίπ κάποια δήλωση.Του ήρθε νταμπλάς λένε το αποτέλεσμα και άδηλον ως τώρα αν σκέφτεί για επαναληπτικές εκλογές αφού είναι δύσκολος ο σχηματισμός κυβέρνησης

  69. 68

    Μάλλον έχει χαθεί στο νεόδμητο παλάτι του, που το έφκιαξε -είπε- επειδή το άλλο είχε … κατσαρίδες!

    Ήταν άρχοντας, πάντως, ο καημένος!

  70. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    «αυτό το Demirtas σαν να θυμίζει ολίγον από Δημήτρη;) και μια γυναίκα (Figen Yüksekdağ»
    Aμ η Figen ! Δεν θυμίζει Ιφιγένεια η Figen? 🙂

  71. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    69. Tι γέλιο ρίχνω μ’αυτή τη φωτό όποτε κι όσες φορές και να τη δω ρε συ Σκλιμ! 😆
    [ειδικά αυτός ο σούπερμαν με το στόχο στο στήθος (2ος από πάνω -δεξιά στήλη πορδ(θ)ητών) 😆 ]

  72. 70

    71

    γιατί, νομίζεις, την έβαλα;

  73. Τέτοιους βλέπει ο Καμμένος και ζηλεύει!

    και με την πουλάδα, περικαλώ.

  74. Εν τω μεταξύ, δεν ξέρω αν το είδατε, εμπλέκεται βουλευτής της Χ.Α. (Κούζηλος;) στην υπόθεση του κοκαϊνόπλοιου Noor 1

    http://left.gr/news/emplekoyn-kai-voyleyti-tis-hrysis-aygis-stin-ypothesi-toy-noor1

    Πέφτει κανείς απ’ τα σύγνεφα;

  75. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    73. E, έχει άλλο παράστημα και περπατησά λεβέντικη ο Παναγιώτης, όσο να πεις! :mrgreen:
    [καλά, για τον Τζων ΑβΡάμ(π)ο τον τυχερό μπάσταρδο, ούτε λόγος! Eat his dust ,Top Gunies! 😆 ]

  76. sarant said

    Ευχαριστώ γτια τα νεότερα!

    39 (τώρα τόδα): Αν και δεν παίρνουμε απουσίες, θυμάμαι ότι ο Φυσικός έλεγε προχτές για ένα αεροπλάνο που έπρεπε να πάρει -συνέδριο μου μυρίζεται.

    67 Και οι Κούρδοι εμπιστευτήκανε τον… διασπαστή; Πάντως, μία από τις βουλευτίνες του Χεντεπέ είναι η κόρη του Οτσαλάν.

  77. 76 β

    δεν είπα πως ο Ντεμίρτας ήταν ο ίδιος διασπαστής. Λέω πως όταν όλα του πήγαιναν στραβά του Ότσαλαν, αυτός τάριξε στους Ζάζα.

    Πάντως, οι Κούρδοι έχουν προχωρήσει πολύ από την εποχή του εργατισμού και του μαρξισμού-λενινισμού από τα πάνω εφαρμοσμένου σε μια κοινωνία που δεν είχε ακόμη τάξεις αλλά φατρίες.

    κι εδώ ένας άσπρος λαγός περνάει αλώβητος μέσα από χιονοστιβάδα. Σαν τους Κούρδους. 😉

  78. Μαρία said

    Το Σάββατο στο Βαν.

  79. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    » …….«Το πελατειακό κράτος, που είναι η κύρια έκφραση κακοδιοίκησης, χαρακτηρίζεται βασικά από δύο ειδών πρακτικές: τα ρουσφέτια σε ψηφοφόρους και φίλους πολιτικά και τον έλεγχο των πολιτικών από συγκροτημένες ομάδες συμφερόντων» λέει η Ιωάννα Τσιβάκου, πρώην καθηγήτρια Οργάνωσης της Διοίκησης στα Πανεπιστήμια Αιγαίου και Πάντειο, η οποία εξέδωσε πρόσφατα ένα βιβλίο για τη γραφειοκρατία στην ελληνική διοίκηση (Το Γραφειοκρατικό Σκότος, εκδόσεις Ι. Σιδέρη).

    Η κύρια έκφραση των στρεβλώσεων αυτών αντανακλάται στην αρρυθμία με την οποία λειτουργεί. «Το πρόβλημα του χρόνου δεν είναι απλό. Στην Ελλάδα δεν μάθαμε ποτέ τον εργαλειακό χρόνο της Δύσης, επειδή δεν αναπτύχθηκε βιομηχανική οικονομία. Αντιθέτως, άνθρωποι της υπαίθρου με ισχυρές κοινοτικές σχέσεις κλήθηκαν να στελεχώσουν τη διοίκηση, φέρνοντας μαζί τους τα ήθη της υπαίθρου. Το Δημόσιο στην Ελλάδα είναι αργό επικαλούμενο γραφειοκρατικά κωλύματα. Ολα τα παραπάνω δημιούργησαν με τον καιρό σημαντικά ηθικά προβλήματα. Εχει οξυνθεί μάλιστα τόσο η ανηθικότητα, ώστε δεν πιστεύω ότι είναι πάντα σκόπιμη και όχι από άγνοια», συνεχίζει η ίδια. Και οι τρεις αρμόδιες για την εποπτεία της λειτουργίας του κράτους αρχές συμφωνούν με την παραπάνω εκτίμηση…….»

    http://www.kathimerini.gr/54947/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/xanontai-20-dis-ethsiws-logw-kakodiaxeirishs

    ΥΓ»Στην Ελλάδα δεν μάθαμε ποτέ τον εργαλειακό χρόνο της Δύσης.

    Αντιθέτως, άνθρωποι της υπαίθρου με ισχυρές κοινοτικές σχέσεις κλήθηκαν να στελεχώσουν τη διοίκηση, φέρνοντας μαζί τους τα ήθη της,,,»

  80. Μαρία said

    76
    Η Ντιλέκ είναι ανεψιά όχι κόρη. http://www.theguardian.com/world/2015/jun/08/record-number-women-elected-turkish-parliament

  81. Βάταλος said

    Παρακαλούνται οι αγαπητοί Ρωμιοί αναγνώσται να μή χαίρωσι διά τον θρίαμβον των Καρδούχων εις Τουρκίαν. Παρητήθη προ ολίγου ο φιλέλλην πρωθυπουργός Δαβούτογλου

    http://tvxs.gr/news/kosmos/toyrkia-paraitithike-o-ntaboytogloy-meta-eklogiko-apotelesma

    και όλα δεικνύουν πως οι Οθωμανοί θα εξάγουν την κρίσιν των, δημιουργούντες θερμόν επεισόδιον εις το Αιγαίον, όπου ευρίσκονται αφύλακτοι (λόγω χρεοκοπίας των αποβλακωμένων από τας χριστιανικάς παρλαπίπας Ρωμιών) δεκάδες ρωμέικες νήσοι…

    Είπα και ελάλησα και αμαρτίαν ούκ έχω
    Β.

  82. sarant said

    80: Ναι, ανιψιά -δίκιο έχεις.

  83. 81

  84. Ηλεφούφουτος said

    71 Καλά, τέτοια ταύτιση.. ούτε με το Δύτη (πού είναι, αλήθεια; να σχολιάσει το αποτέλεσμα)

    Αυτά τα 2 πράγματα ακριβώς είπα όταν είδα τη φωτογραφία του Ταγίπ.
    Ότι δε χορταίνω να τη βλέπω και να γελάω κι ότι ο τύπος εκεί πάνω μού θυμίζει σούπερμαν!!

  85. Στελλιος said

    Καλησπέρα και υγεία εύχομαι σε όλους.Διαβάζω αρκετό καιρό το blog με ευχαρίστηση γιατί πολλές φορες και τα Θέματα και τα σχόλια έχουν ενδιαφέρον.Στην εποχή μας ο φιλολογικός σχολιασμός είναι σπανιος και πρέπει να επαινειται ασχέτως εάν εγώ προσωπικά δεν συμφωνώ με τις πολιτικές σας απόψεις .Σήμερα λοιπόν πού είναι ήσυχα Θέλω να κάνω μία παρέμβαση για την παράθεση των αρχαίων κειμένων απο το blog.πρίν 40 χρόνια ήμουν μαθητής γυμνασίου στην Αθήνα στο θησειο και φυσικά συνέχεια- λογω τοποθεσίας του σχολείου- επισκεπτομουν τα αρχαία,πρέπει να εχω ανέβει στην Ακρόπολη εκατοντάδες φορές.Αργότερα πήγα ατά μουσεία της Ευρώπης, ολα γεμάτα απο τα δικα μας αρχαία, πρώτα και σεβασμια εκθέματα Εχω δει λοιπόν χιλιάδες σκαλισμενες επιγραφές και φυσικά. εχω συζητήσει για αυτό. το θεμα με αρχαιολόγους και φιλολόγους Ειχα λοιπον μία απορια γιατι έλλειπαν φωνηεντα απο τις λέξεις ή γιατι δεν υπήρχαν διαστηματα σε πολλλες επγραφες και όλα τα γράμματα. ήταν ενωμένα μεταξύ τους. Η απάντηση ειναι οτι το. μαρμαρο δεν ειναι φτηνο αυτος που θα το σκαλιζε ειχε κόστος. οπότε. τα ευκόλως. εννοούμενα. παραλείπονται.Τωρα ομως τι σας κοστιζει να τα γράφετε σωστα ο πάπυρος, η σινικη μελανη τι?Κανετε την αναγκη των προγονων επιδειξη λογιοτητας γραφοντας ετσι και υπαρχει και καποιος που γραφει τα δικα του συνχρονα με αυτον τον τρόπο.Θέλω να είμαι σαφής οτι δεν θελω να προκαλεσω αντιπαράθεση κιαν εχω αδικο. και ειμαι αμαθης. αποδειξτε το και εχετε την προκαταβολικη. μου συγγνώμη.

  86. sarant said

    Καλησπέρα, ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Τι εννοείτε ότι δεν τα γράφουμε σωστά σήμερα; Τι παραλείπουμε;

  87. 84 Εμένα πάλι μ’ αρέσει να βλέπω αυτές τις στολές. Ο σούπερμαν με τον στόχο πρέπει να είναι Κινέζος ή τέλος πάντων της κινέζικης σφαίρας επιρροής.
    Τελικά λοιπόν δεν είμαστε το ίδιο πρόσωπο!

  88. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    Ωχ Νικοκύρη. Λάθος το 88. Στέκα να το ξαναστείλω ορθώς!

    Κι απέναντι όμως ο γιαπωνέζος με τη ρόμπα και μπροστά ο κοκκινοσκουφίτσος μουστακαλής…άρωμα είναι Ηλεφού! 😆
    Aλλά ο σούπερμαν (όχι και κινέζος ρε συ Δύτη! 🙂 ) είναι καλτ ρε παιδί μου. Ο στόχος δε, δίνει μια σουρεαλιστική αυτοαναιρετική πινελιά στη στολή… 🙂

  89. Γελάμε με τον Ερντογάν αλλά στη Ρόδο…

    http://luben.tv/stream/58248

  90. sarant said

    88: Λάθος το 88;

    89: Κάτι το ωραίον!

  91. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    90. H αρχική υπογραφή ήταν λάθος. 😉

  92. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    Aυτή τη luben.tv ρε παιδιά μού την μπλοκάρει η λογοκρισία κι ο βασιλιάς….γμτ 😦 [τσόντες παίζει; 🙂 ]

  93. cronopiusa said

  94. 92

    http://www.rodiaki.gr/article/312260/ta-egkainia-toy-politismikoy-melathroy-rodoy#.VXV9XQoQJVU.facebook

    και μπόνους

    http://www.theatlantic.com/photo/2015/06/unusual-homes-around-the-world/395432/

  95. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    94. O κος Πορτοκάλος ήταν ο αρχιτέκτων; 😆 😆

  96. Έεεεελα, τώρα! Αφού σου άρεζε, παραδέξουτο!
    Και η τελετή και το ρεμπορτάζ όλα τα λεφτά.

  97. Λ said

    Να με συμπαθάτε για το άσχετο αλλά βρήκα αυτό το κουίζ και είπα να το λινκάρω.
    http://www.theguardian.com/stage/quiz/2015/jun/09/greek-theatre-quiz-oedipus-antigone-oresteia

  98. cronopiusa said

    Προπαγάνδα του αποχωρητηρίου

  99. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  100. Μαρία said

    87
    Γιά πες μας σε ποιον αντιστοιχεί ο σούπερμαν!
    İŞTE TEMSİL EDİLEN 16 TÜRK DEVLETİ http://www.mynet.com/haber/guncel/16-turk-devleti-cumhurbaskanligi-sarayinda-temsil-edildi-1655801-1

  101. Pedis said

    # 98 – Μπράβο cronopiusa!

  102. Pedis said

    πασοκιζέσιον
    https://scontent-mxp1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpa1/v/t1.0-9/p480x480/11350697_841292245918999_665480791865215791_n.jpg?oh=5f8d145b0fe1bcca6ae9ccb40b940d1b&oe=55E6F486

  103. Γς said

    81:

    >όλα δεικνύουν πως οι Οθωμανοί θα εξάγουν την κρίσιν των, δημιουργούντες θερμόν επεισόδιον εις το Αιγαίον.

    Εχουν γνώση οι φύλακες.

    Από το φυλάκιό μου εδώ [γερμανικό νούμερο] επιτηρώ την Ανδρο απέναντι, που είχαμε ήδη ένα μίνι θερμόν επεισόδειον

  104. # 103

    Με τιμές του 80 ένα βλήμα εξοσέτ στοίχιζε περί το ένα δις…

  105. Alexis said

    #92: Aυτή τη luben.tv ρε παιδιά μού την μπλοκάρει η λογοκρισία κι ο βασιλιάς….γμτ 😦 [τσόντες παίζει; 🙂 ]

    Εγώ κάτι ξενοδοχεία ημιπαραμονής είδα να διαφημίζονται από κάτω… 😀

  106. Γς said

    104:

    Εμ, λίγο ακριβή η «Ελλάς-Γαλλία-Συμμαχία».

    Μαχητικά αεροσκάφη Mirage, πύραυλοι Εξοσέτ, πυραυλάκατοι κλπ

  107. spiral architect said

    Πάρ’ τον στο γάμο σου, να σου πει και του χρόνου:
    Όλα τα λαμόγια, όλοι οι διεφθαρμένοι, όλοι οι τεμπέληδες, όλοι οι άχρηστοι είναι στο ΠΑΣΟΚ.

  108. 100 Αν είναι με τη σειρά, ο σούπερμαν θα είναι Λευκός Ούννος (Εφθαλίτης). Βέβαια διαβάζω ότι σύμφωνα με την επικρατούσα άποψη αυτοί ήταν ιρανικά φύλα, όχι τουρκικά…

  109. Pedis said

    # 107 – Δεν είναι σωστό. Δεν μπορεί τα λαμόγια να είναι τόσο λίγα, δηλ, όσα τα μέλη του πασόκ.

  110. sarant said

    Στην ίδια όμως παράγραφο λέει ότι όλοι οι φαύλοι διορισμένοι με ρουσφέτι πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ.

  111. 108 Επειδή οι δύο τελευταίοι (κάτω-κάτω) είναι μάλλον ανάποδα (ο αριστερός Οθωμανός), μάλλον ο σούπερμαν παριστάνει τον Ούννο της Ευρώπης, όχι τον Εφθαλίτη.

  112. Ανδρέας Αργός said

    Αυτός ο όρος και άλλοι παρόμοιοι, δίνουν τη δυνατότητα να πει κάποιος ή να αφήσει να εννοηθεί κάτι, ή κάποιον σαν κακό, σαν άχρηστο σαν διαβρωμένο χωρίς να χρειάζεται να μπει στον κόπο να δικαιολογήσει αυτό που εννοεί ούτε καν στον εαυτό του . Κάνει επίσης ευκολότερο το να χωρίζονται οι άνθρωποι, οι παρατάξεις οι καταστάσεις, οι πράξεις σε εξ’ ορισμού καλές και σε εξ ορισμού κακές χωρίς πολλή σκέψη, και διευκολύνει το να πετάμε μπηχτές . Στις μέρες μας όλα αυτά αποτελούν χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς πολλών ανθρώπων. Δεν είναι καλό σημάδι ούτε η ευκολία με την οποία δημιουργούνται τέτοιοι όροι ούτε η συχνή χρήση τους.

    Ανδρέας Αργός

  113. spiral architect said

    H Πασοκοποίηση σε ένα σκίτσο

  114. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    http://www.nooz.gr/greece/nees-prokliseis-tourkias-se-aigaio-kai-kipro
    Mοί φαίνεται ότι ήγγικεν η ώρα της δικαίωσης για τον καπετάνιο… 🙂

  115. Ο Ερντογάν έχει τώρα άλλα προβλήματα.

    Μην είστε γατάκια.

  116. Ριβαλντίνιο said

    Τους πολεμιστές που έδωσε το Μαράκι στο σχόλιο 100 τους έχει και εδώ στα αγγλικά http://www.hurriyetdailynews.com/erdogan-meets-abbas-with-military-dress-show.aspx?pageID=238&nID=76853&NewsCatID=510 .

    1.Εννοεί τους Χσιουνγκ Νου, οι οποίοι γενικά θεωρούνται πρόγονοι των Ούννων. Όμως ήταν μίγμα φυλών ( Τούρκοι ή/και Μογγόλοι ή/και Τουγκούζοι ή/και Παλαιοσιβηριανοί/Παλαιοασιάτες ) και όχι αποκλειστικά Τούρκοι.

    2.Ποιους στον κόρακα εννοεί δεν μπορώ να καταλάβω… Γκρρρρρρρ… Μάλλον εννοεί τους Νότιους Χσιουνγκ Νου μετά τη διασπασή τους . http://en.wikipedia.org/wiki/Chanyu#Southern_Xiongnu_.28.E5.8D.97.E5.8C.88.E5.A5.B4.29

    3. Oι Ούννοι του Αττίλα. Μικτής καταγωγής. Καθομιλουμένη γλώσσα στην αυτοκρατορία τους η γοτθική. Κάθε καρυδιάς καρύδι. Ο πυρήνας αυτών των Ούννων ήταν τουρκικός. Πρόγονοι των Πρωτοβουλγάρων. Το κεφάλι του τελευταίου βασιλιά τους Ντενγκιζίκ (γιος του Αττίλα) στόλισε τον ιππόδρομο της Κων/πολης γιατί ήμαστε και πολλοί άντρες !

    4.Οι Λευκοί Ούννοι, που όπως είπε και ο ειδικός σε αυτά τα θέματα Δύτης, εξιρανίστηκαν. (Σε αυτούς μάλλον θα συμπεριλαμβάνουν και τους Χιονίτες και τους Κιδαρίτες/Ερυθρούς Ούννους αν κρίνω από τις χρονολογίες).

    5. Οι Ουράνιοι (Γαλάζιοι) Τούρκοι ή Ογούζοι Τούρκοι. Οι πρώτοι/σίγουροι Τούρκοι της ιστορίας.

    6. Οι Ψευδο-Άβαροι ή Άβαροι της Ευρώπης. Αρχικά μίγμα Μογγόλων Αληθινών Αβάρων (Ζουάν Ζουάν ) και Εφθαλιτών Ούννων. Έπειτα προστέθηκαν σε αυτούς «όλες οι φυλές του Ισραήλ». Καθομιλουμένη γλώσσα της αυτοκρατορίας τους η Σλαβική. Έφαγαν καλά μπροστά στα τείχη της Κων/πολης. Οι Φράγκοι τους κατέστρεψαν εντελώς.

    7.Οι γνωστοί Χαζάροι που αντί να γίνουν χριστιανοί ή μουσουλμάνοι, οι περισσότεροι έγιναν Ιουδαίοι. Θα δούμε αν θα πάνε στον παράδεισο… 🙂 (Ανάλογα τις πράξεις τους). Όπως μου είχε πει ο Σμερδ, ο αυτοκράτορας Μιχαήλ Γ είχε αποκαλέσει τον πατριάρχη Φώτιο «χαζαρόφατσα» για να του την πει. https://smerdaleos.wordpress.com/2014/06/06/%ce%bf-%cf%81%cf%8e%cf%83%ce%bf%cf%82-%ce%b1%cf%87%ce%b9%ce%bb%ce%bb%ce%b5%e1%bd%ba%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%ce%b9-%cf%81%cf%89%cf%83%ce%bf-%ce%b2%ce%bf%cf%8d%ce%bb%ce%b3%ce%b1%cf%81%ce%bf/comment-page-1/#comment-2494

    8. Οι Ουιγούροι ( μερικώς μάλλον πρόγονοι των σύγχρονων). Αν θυμάμαι καλά αυτοί διέλυσαν του Ογούζους Τούρκους. Δεν μας είπε ο Ερντογάν με ποιον από τους δύο ήταν ?

    9. Οι Καραχανίδες. Μια τουρκική δυναστεία στην Κεντρική Ασία.

    10.Οι Γαζναβίδες. ΉτανΤούρκοι που εξιρανίστηκαν. 11. Οι Μεγάλοι Σελτζούκοι.

    12. Οι Χορεσμιανοί Τούρκοι που εξιρανίστηκαν, Ως μισθοφόροι κατέλαβαν την Ιερουσαλήμ κάποτε !

    13. Η Χρυσή Ορδή, Οι Τάταροι. (Αρχικά οι Τάταροι ήταν Μογγόλοι που εκτουρκίστηκαν). Οι Χρυσοορδιώτες ήταν κυρίως απόγονοι Κουμάνων.

    14. Οι Τιμουρίδες. Η φυλή του Ταμερλάνου ήταν οι Μπαρλάς. Οι Μπαρλάς ήταν Μογγόλοι που εκτουρκίστηκαν.

    15. Ο Μπαμπούρ. Εννοεί τους Μεγάλους Μογγόλους της Ινδίας. Η μακρινή τους (πολύ μακρινή ) καταγωγή ήταν μογγολική. Αυτοί ήταν πλέον Τούρκοι.

    16. Οι Οθωμανοί. Αυτοί που μας τα σπάνε μέχρι σήμερα. Μόνο αυτούς έπρεπε να έχει κανονικά.

    (Όλα τα παραπάνω με κάθε επιφύλαξη).

  117. cronopiusa said

    Η Πασοκοποίηση του PSOE

    El PSOE se abstuvo y no apoyó que la Eurocámara debatiera sobre el TTIP

    Montoro se defiende del fiasco de Buruaga acusando al PSOE de «haber favorecido a su televisión amiga»

    Juristas venezolanos rechazan intromisión de Felipe González

    Felipe González cobra por agredir a la Revolución

  118. Ριβαλντίνιο said

    (σε συνέχεια του 116)
    Να δούμε και πως ήταν περίπου μερικοί από αυτούς.

    Ούννοι

    Ερυθρός Ούννος (συγγενής των Λευκών/Εφθαλιτών)

  119. Ριβαλντίνιο said

    Ουπς σόρρυ. Βγήκαν μεγάλα. Οπότε συνεχίζω αλλιώς

    Οθωμανός

    Τουρκομάνος Ταμερλάνου

  120. Ριβαλντίνιο said

    Τουρκομογγόλος Τιμουριδών

    Τουρκομάνος ή Βούλγαρος (των στεπών μάλλον)

  121. cronopiusa said

    Η ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΤΟ ΑΝΕΦΕΡΕ ΣΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ

    Τι είναι το pasokification -Ο διεθνής όρος με πηγή έμπνευσης το ΠΑΣΟΚ

  122. sarant said

    Ναι, μας διαβάζει 🙂

  123. Silent Bob said

    Αν και το google δεν δείχνει κάποια εκρηκτική αύξηση της χρήσης του όρου στην Ισπανία μετά από τα τελευταία γεγονότα στο PSOE, η FUNDEU χρειάστηκε να δώσει εξηγήσεις.
    http://www.fundeu.es/consulta/pasokizar-pasokizacion/

Σχολιάστε