Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Νησιά και νησιωτικότητα

Posted by sarant στο 17 Ιουνίου, 2015


Ένα από τα αιτήματα των δανειστών, σύμφωνα με όσα διαρρέουν, είναι και η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ που ισχύει για τα νησιά του Αιγαίου: πράγματι, στα νησιά αυτά ο ΦΠΑ που επιβάλλεται είναι κατά 30% χαμηλότερος απ’ ό,τι στην υπόλοιπη χώρα. Η εξαίρεση αυτή δικαιολογείται με μια πολυσύλλαβη λέξη που θα αποτελέσει το αντικείμενο του σημερινού μας άρθρου: τη νησιωτικότητα.

Ο όρος στα ελληνικά είναι μεταφραστικό δάνειο από το αγγλ. insularity ή το γαλλ. insularité, και η διάδοσή του στα ελληνικά (αν όχι και η γέννησή του) οφείλεται σε κείμενα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα οποία η νησιωτικότητα εμφανίζεται αρκετά συχνά, αν και (εκτός λάθους) δεν έχει συμπεριληφθεί σε κάποια κοινοτική συνθήκη. Κατά τις διαπραγματεύσεις πριν από τη Συνθήκη της Λισαβόνας, η Ελλάδα είχε προσπαθήσει να εντάξει την έννοια της νησιωτικότητας στο άρθρο 174, που αφορά την πολιτική συνοχής -τελικά όμως έγινε μια απλή αναφορά σε περιοχές «που πλήττονται από σοβαρά και μόνιμα φυσικά ή δημογραφικά προβλήματα, όπως οι υπερβόρειες περιοχές που είναι ιδιαίτερα αραιοκατοικημένες και οι νησιωτικές, διασυνοριακές και ορεινές περιοχές».

Αυτά, το 2011, όταν η νησιωτικότητα ήταν μάλλον νεόκοπος όρος και γι’ αυτό συχνά γραφόταν με εισαγωγικά, ενώ έβλεπε κανείς και εναλλακτικές αποδόσεις του insularity, όπως την «νησιωτικός χαρακτήρας», απόδοση μάλιστα που υπερτερούσε, τότε, στα κείμενα της ΕΕ. Τελικά επικράτησε ο μονολεκτικός όρος, όπως συνήθως γίνεται (δείτε εδώ μια συζήτηση που είχαμε κάνει τότε στη Λεξιλογία) -έχει πολλές αρετές ο μονολεκτικός όρος κι ας οδηγεί κάποιες φορές σε πολυσύλλαβες λέξεις. Η καημένη η νησιωτικότητα έχει έξι συλλαβές (δεν νομίζω να την προφέρετε εφτασύλλαβη), δεν είναι και τόσο αχώνευτο μακρινάρι, οπότε δεν μας πειράζει.

Μια ένδειξη για το νεοφανές του όρου είναι και το γεγονός ότι η νησιωτικότητα δεν καταγράφεται ούτε στο ΛΚΝ (έκδ. 1998) ούτε στον Μπαμπινιώτη (3η έκδ. 2008), αλλά μόνο στο Χρηστικό της Ακαδημίας (μπορεί να υπάρχει και στην 4η έκδ. 2012 του Μπαμπινιώτη, που δεν την έχω επειδή δεν περισσεύουν ογδοντάρια).

Νησιωτικότητα λοιπόν είναι ένας όρος που αναφέρεται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των νησιωτικών περιοχών.

Κι αν θέλουμε να ξεχωρίσουμε ένα χαρακτηριστικό των νησιών, θα συμφωνήσουμε πως αυτό είναι το ότι περιβάλλονται από παντού από θάλασσα. Τα νησιά είναι απομονωμένα, και μάλιστα είναι περισσότερο απομονωμένα (συγκριτικά μιλώντας) στην εποχή μας παρά τον 19ο αιώνα, οπότε για να πας από την Αθήνα στον Βόλο πήγαινες καλύτερα (ή και υποχρεωτικά) διά θαλάσσης, δηλαδή ο Βόλος ήταν εξίσου απομονωμένος από την Αθήνα όσο και η Σύρα.

Επειδή όμως εδώ λεξιλογούμε, θα κάνουμε ένα διάλειμμα, να πούμε δυο λόγια για τη λέξη νησί. Νήσος στα αρχαία, λέξη που δεν έχει ξεκαθαριστεί η ετυμολογία της (στο ετυμολογικό του Μπαμπινιώτη βρίσκω ότι πιθανότερη θεωρείται η σύνδεση με τη λατ. nasus = μύτη, αφού και λέξεις όπως οφρύς και μαστός έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί για να δηλώσουν υψώματα). Από το υποκοριστικό της νήσου, το νησίον, προέκυψε το μεσαιωνικό νησίν και το σημερινό νησί.

Στα λατινικά, το νησί είναι insula, λέξη από την οποία προήλθε το γαλλ. île και το αγγλ. isle -το island έχει άλλη ετυμολογία αλλά επηρεάστηκε ορθογραφικά από το isle.

Κάτι ενδιαφέρον τώρα. Στα αγγλικά, η μόνωση π.χ. της οροφής είναι insulation, ενώ η απομόνωση π.χ. στη φυλακή είναι isolation. Και οι δυο λέξεις προέρχονται από το λατ. insula που σημαίνει νησί, η πρώτη απευθείας, η δεύτερη μέσω των ιταλικών και γαλλικών. Δηλαδή, για να το πούμε σχηματικά, στα αγγλικά (και παρόμοια στα γαλλικά και σε άλλες ρωμανικές γλώσσες) η (απο)μόνωση γίνεται αντιληπτή σαν «μετατροπή σε νησί», «νησοποίηση», επειδή το νησί είναι εξ ορισμού απομονωμένο, αφού περιβάλλεται από θάλασσα. Στα αγγλικά μάλιστα η λ. insular πέρα από την κυριολεξία (νησιωτικός) έχει πάρει και τη μεταφορική σημασία «μονόχνωτος, αντικοινωνικός» -κάτι θα ξέρουν οι Άγγλοι που είναι και νησιώτες.

Θα θυμόμαστε άλλωστε και τον διάσημο στίχο του Τζον Ντον, που τον έχει βάλει προμετωπίδα ο Χεμινγουέι στο Για ποιον χτυπά η καμπάνα: No man is an island entire of itself. Κανείς δεν είναι νησί, δηλαδή μοναχός του.

Λοιπόν, τα νησιά είναι απομονωμένα, ή τέλος πάντων πιο δυσπρόσιτα. Αυτή η δυσκολία πρόσβασης επιβαρύνει τις νησιωτικές οικονομίες, πολύ περισσότερο μάλιστα στην περίπτωση των νησιών του Βορείου Αιγαίου και των Δωδεκανήσων που είναι και ακριτικά και που έχουν χάσει τη φυσική τους ενδοχώρα, που ήταν τα μικρασιατικά παράλια. Οι τιμές όλων των προϊόντων που εισάγονται, είναι πολύ ακριβότερες σε έναν νησί παρά σε μια πόλη της επαρχίας που απέχει ίδια απόσταση από την Αθήνα. Για τον λόγο αυτό, η Ελλάδα είχε θεσπίσει τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, χωρίς καθόλου να πρωτοτυπεί -παρόμοια μέτρα ισχύουν σε όλες τις χώρες που έχουν νησιά -στη Γαλλία για την Κορσική, στην Ιταλία για τη Σαρδηνία και τη Σικελία, στις ιβηρικές χώρες για τα Κανάρια, τις Βαλεαρίδες, τη Μαδέρα και τα υπόλοιπα νησιά. Μια χρήσιμη έννοια, που εφαρμόζεται σε άλλες χώρες, είναι το μεταφορικό ισοδύναμο, δηλαδή να επιδοτείται (και με πόρους της ΕΕ) ο ναύλος έτσι ώστε να είναι περίπου ίσος με έναν χερσαίο ναύλο ίδιας απόστασης -αυτή τη στιγμή, είναι πολλαπλάσιος στην Ελλάδα.

Φυσικά, δεν είναι όλα τα νησιά στην ίδια κατάσταση -άλλο η Μύκονος κι η Ρόδος κι άλλο οι Λειψοί. Αρκετοί, εθισμένοι στον κοινωνικό αυτοματισμό, έσπευσαν να δικαιολογήσουν την ενδεχόμενη κατάργηση του μειωμένου συντελεστή με το επιχείρημα ότι δεν πρέπει να επιδοτεί ο άνεργος του Περάματος τον εστιάτορα της Μυκόνου, γενικεύοντας τις εξαιρέσεις -διότι εξαιρέσεις είναι τα λίγα υπερτουριστικά νησιά. Και στον καιρό της κρίσης, ακόμα και μεγάλα νησιά έχουν βρεθεί ακόμα πιο απομονωμένα, καθώς τα δρομολόγια (εκτός καλοκαιρινής περιόδου) αραιώνουν -συζητούσα τις προάλλες με κάτι Μυτιληνιούς συνομήλικους του μακαρίτη του πατέρα μου, που θυμούνταν ότι στη δεκαετία του 1930 η Μυτιλήνη είχε 6 δρομολόγια την εβδομάδα από Αθήνα. Ογδόντα χρόνια μετά, έχει λιγότερα, μου είπαν.

Η εξομοίωση του ΦΠΑ θα είναι γερό χτύπημα για τη νησιωτική οικονομία -αν δεν μπορεί να το κρατήσει η κυβέρνηση, ας μεριμνήσει τουλάχιστον για το μεταφορικό ισοδύναμο. Για να μη ρημάξουν τα νησιά.

Advertisements

232 Σχόλια to “Νησιά και νησιωτικότητα”

 1. Γς said

  Καλημέρα

 2. leonicos said

  Μμμμ

 3. leonicos said

  Μας πρόλαβε πάλι ο Γς!

 4. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  Καλημέρα κι από μένα!

  Φοβάμαι, πάντως, ότι και οι χερσόνησοι, όπως η Βαλκανική ή η Κορεάτικη, υφίστανται παρόμοιους περιορισμούς με τις νήσους. Σε κάποιο μέτρο, βέβαια. Ή, όπως μου είπε κάποτε φίλη (για άλλο θέμα -για τη σημασία του έρωτα, συγκεκριμένα): «τόσο όσο».

 5. leonicos said

  Ωραία λέξη η νησιωτικότητα!
  Γράφοντας κάτι, αναρωτιόμουν να δικαιούμαι να γράψω ‘εβραϊκότητα’ μιας και ο ‘Εβραϊσμός’ είναι καπαρωμένος με άλλη σημασία. Θυμήθηκα βέβαια τη περίφημη συζήτηση για την ‘ελληνικότητα’ όσον αφπράτην τέχνη, λιγότερο τημουσικήκαι περισσότερο τη ζωγραφική, όπως π.χ. ο Σπύρος Βασιλείου, αν και την ανιχνεύει κανείς σε πάρα πολλούς, όπως ο Χατζηκυριάκος Γκίκας ή ο Παρθένης. δεν μιλάμε για ‘ελληνικά θέματα’ όπωςαυτά του Εγγονόπουλου ή του Νικολάου αλλά για ζωγραφική πουπαραπέμπειαπ’ ευθείας σε Ελλάδα, όπως και ο παπαλουκάς και άλλοι.

  Μετά τη νησιωτικότητα… ίσως ξεθαρρέψω να τη χρησιμοποιήσω. Μορφολογικά δεν έχει τίποτα το μεμπτό, απλώς είναι κάπως βαριά στο στομάχι.

 6. Γς said

  Κι απάνω στην σύγχυση η Ιερά Σύνοδος της Ελλάδος αφόρισε την Γιόγκα.

  Στο MEGA τώρα, κοντράρεται ο πατήρ Κυριάκος με την δασκάλα του Γιόγκα Πετρουλάκη.

  -Μα είναι γυμναστική που ευθυγραμμίζει την σπονδηλική στήλη, πάτερ μου.

  -Οποιος θέλει να ευθυγραμμίσει την σπονδηλική του στήλη να κάνει μετάνειες

 7. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  5: Εσύ δεν έχεις φόβο από στομάχι, αλέθεις κεράσια με τα κουκούτσια 🙂

 8. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  Άσχετο, αν και μπορεί όχι και τόσο: μόλις διαβάζω, ο καθηγητής Ψαλιδόπουλος νέος εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ.
  Μετά τον προχθεσινό Λευτάκη, αρχίζω να πιστεύω ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο σε αυτό τον (μάταιο) κόσμο.
  Πανίτσα.

 9. Philippos said

  «στη δεκαετία του 1930 η Αθήνα είχε 6 δρομολόγια την εβδομάδα από Μυτιλήνη»…

 10. leonicos said

  Τελικά μου την έσπασε το άρθρο. Όχι ότι δεν είναικαλό, όχι ότι δεν έχει δίκιο, αλλά άλλα περίμενα και άλλα γράφει. Τελικά ο Γς, στο @1 ήταν πιο κοντά στην ιδέα μου για τη νησιωτικότητα.

  Και όπως είμαι λεξιπενικός ή λεξιπένης, δεν ήξερα ότι ο όρος νησιωτικότητα χρησιμοποιείται ήδη, αλλά δεν παραπέμπει σε βότσαλα, ανασηκωμένα μπατζάκια και ξυπολυσιά αλλά σε οικονομικές παραμέτρους. Πάντως, ένα εστιατότιο στη Μύκονο μιας (θου Κύριε), μας είπα πως ‘πάει σφαίρα’. Αυτό δεν σημαίνειότι δεν χτυπήθηκε από την κρίση, αφού οι μεγάλοι κοσμηματοπώλαι των οποίων το όνομα φιγουράριζε πρόσφατα σε κάποιο περιοδικό (εξαιρετικοί είναι και σπουδαίοι καλλιτέχνες, άλλαο αυτό) έχουν μαγαζί κάπου στην Αθήνα και στη Μύκονο, το ίδιο συμβαίνει και με άλλους. Όχι ότι έχω κάτι με τη Μύκονο. Ξέρω και μυκονιάτες φτωχούς, που σέρνονται σην Αθήνα για το μεροκάματο. Στο κάτω κάτω και όπμορφο νησί είναι και δίπλα στη Δήλο είναι.

 11. Βασίλης Ορφανός said

  «Τις ιδέες μου όλες ενησιώτισα»
  Οδ. Ελύτης, Το Άξιον Εστί: Τα Πάθη, ψαλμός ΙΓ΄

 12. Παναγιώτης Κ. said

  @7 🙂 🙂 🙂

 13. Παναγιώτης Κ. said

  Όπως κανένας άνθρωπος δεν είναι νησί το ίδιο ισχύει και για τις χώρες.
  Σε τι ποσοστό πρόκειται για αντικυβερνητική προπαγάνδα και πόσο εκφράζει κάποια πραγματικότητα δεν το γνωρίζω.Κάποιοι πάντως…»αξιοπρεπείς» -αυτοί που μιλούν εκ του ασφαλούς- έχουν πολιτικές θέσεις που θεωρούν τη χώρα…νησί. 😦

 14. leonicos said

  Οι σπόνδυλοί μου δεν ισιώνουν με μετάνοιες. Και δεν είναι η γυμναστική που αφόρισε η Σύνοδος, αν και δεν έχω ιδέα αν έχουν ιδέα τι αφόρισαν. Όποιος κάνει Γιόγκα για γυμναστική ή είναι ανόητος ή απληροφόρητος. Όχι ενέχει κανένα κίνδυνο αλλά αν ήταν μόνο γυμναστική δεν θα τοι έλεγαν ‘γιόγκα’.

  Το πρόβλημα είναι όπως και με την δημοτική. Μόλιος βγήκε η εγκύκλιος, ο κάθε απίθανος υπαλληλίσκοςπου δεν ήξερε αν το μ είναι πριν από το ν ή μετά, αυτομεταφραζόταν σε δημοτική, και γινόταν η γλώσσα μύλος. Διότι κανείς δεν ήξερε τι είναι η δημοτική και πώς γίνεται η μετακίνηση, ούτε και κανείς φρόντισε να του το πει. Το ίδιο συμβαίνει τώρα και με το γιόγκα. Θα βγουν υποστηρικ΄τες της και υποστηρικτές του αφορισμού, θα λυσσάνε στα παράθυρα της Πάνια ή του Αλ-Τσαντήρι χωρίς να ξέρουν ούτε ο ένας ούτε ο άλλος για τι μιλάνε.

  Κατ’ αρχήν, μια και είχαμε πιάσει προ καιρού το ‘χαράμ’ και που κάποιος εδώ μας έλεγε συνεχώς για τον Ιησού τον αποσυνάγωγο, δεν καταλαβαίνω πώς ο αφορισμός μπορεί να απευθύνεται σε κάτι άλλο εκτός από πρόσωπο. Και δεν είναι δυνατό ν’ αφόρισαν όλους όσους κάνουν γιόγκα συλλήβδην, σημερινούς και μελλοντικούς. Εναντίον θεσμών ή ιδεών (όχι προσώπων) τίθεται το ανάθεμα, το οποίο κατ’ ουσία είναι απαγόρευση προς τον πιστό να μετάσχει. Έτσι τουλάχιστον τα ξέρω εγώ.

 15. leonicos said

  😉

 16. leonicos said

  έβαλα κι εγώ μια μουρίτσα. Πέτυχε! 😉

 17. leonicos said

  ;(, ;)), ;((,
  Δεν ξέρω αν θα πετύχουν, αλλά αυττή 😉 τουλάχιστο με αντιπροσωπεύει.και με εκφράζει.
  Εσείς που ξςε΄ρετε πολλά κι ο νούς σας κατεβάζει,. γιατί δεν μου λέτε και τις άλλες. Εγώ σας έκανα και γελάσατε με τα κουκούτσια. Μου το χρωστάτε! Ε! 😉 Ξέρω, δεν πάει, αλλά δεν ξέρω τη θυμωμένη. 😉 Δεν μπορώ και να σας θυμώσω 🙂

 18. leonicos said

  ;););););););););););););)

 19. leonicos said

  ΤΖΊΦΟΣ! 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉

 20. leonicos said

  Νταξ’ 😉

 21. leonicos said

  😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉

 22. leonicos said

  Και κοπιπαστές πάνε, οπ’ότε θα σας τις κλέψω!;)

 23. leonicos said

  Τι έπαθε αυτό;) 😉

 24. leonicos said

  Τρόμαξα! Θέλει και κενό! 😉

 25. leonicos said

  😉
  😉 😉
  😉

 26. Tsikaboum said

  «έχει πολλές αρετές ο μονολεκτικός όρος» —> η μονολεκτικότητα

  Σε σχέση με τα νησιά και τα ακτοπολοϊκά, προφανώς τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι σε νησιά όπως ο Αη Στράτης, που έμεινε φέτος μεγάλο διάστημα χωρίς σύνδεση με την Αθήνα επειδή ο εφοπλιστής δεν πλήρωνε τους ναυτεργάτες.
  Τα μειωμένα δρομολόγια, όμως, συγκριτικά με τον προηγούμενο αιώνα, δικαιολογούνται (εν μέρει) από τα αυξημένα αεροπορικά δρομολόγια. Τουλάχιστον για τα μεγάλα νησιά.

 27. leonicos said

  🙂 🙂 🙂

 28. Τίποτα για την ετυμολογία του λατ. insula δεν έχει το μαγαζί; Σε πρώτη ματιά μου μοιάζει για υποκοριστικό του *insa — που θα μπορούσε να έχει σχέση με τη nasus/μύτη.

 29. Spyros said

  Ενδιαφέρουσα η ελληνική ιδέα για τη νησιωτικότητα: το ειδικό καθεστός ΦΠΑ δεν ισχύει για τα νησιά του Ιονίου!!!

 30. sarant said

  26: Ενμέρει, διότι τα εμπορεύματα/αυτοκίνητα δεν πάνε αεροπορικώς, και για να πας στη Χίο την Παρασκευή και να επιστρέψεις Κυριακή το φτηνότερο εισιτήριο είναι 175 ευρώ.

  9: Τι εννοείτε;

  8: Είδες το όνομα; Λες να προδιαθέτει;

  Λεώνικε, μην παίζεις με τις φατσούλες!

 31. 26 Ας πάρουμε ένα μεγάλο νησί όπως η Σάμος. Το χειμώνα εξυπηρετείται από ένα μικροσκοπικό σαπιοκάραβο (μ’ αρέσει εμένα, αλλά δεν μπορώ να επιβάλω τα γούστα μου) και βέβαια έχει αεροδρόμιο. Το οποίο πλέον έχει μόνο δύο πτήσεις για Αθήνα, αν δεν κάνω λάθος, πρωί και βράδυ. Επειδή ακριβώς είναι μεγάλο νησί και έχει πολύ κόσμο (και φανταρία), είναι σχεδόν αδύνατο να βρει κανείς αεροπορικά εισιτήρια σε κάποια λογική τιμή. Τις τιμές του καραβιού πάλι, επιφυλάσσομαι να τις χαρακτηρίσω λογικές.

 32. sarant said

  29 Όχι, αλλά ο περιφερειάρχης το ζήτησε. (Εσείς όμως δεν φυλάττετε Θερμοπύλες 🙂

  28 Ο Ερνού για το insula λέει πως οι Ρωμαίοι το ετυμολογούσαν από ένα επίθ. *insulus < *en salos "ενάλιος", αλλά αυτό μπορεί να είναι παρετυμολογία, αν και λέει πρβλ. σλαβ. ostrovu. IE λέξη για το νησί δεν υπάρχει.

 33. sarant said

  31 Γιια Σάμο, το ίδιο σάιτ βγάζει γύρω στα 160-170 ευρώ (για την Παρασκευή)

 34. LandS said

  «Στα αγγλικά μάλιστα η λ. insular πέρα από την κυριολεξία (νησιωτικός) έχει πάρει και τη μεταφορική σημασία «μονόχνωτος, αντικοινωνικός» -κάτι θα ξέρουν οι Άγγλοι που είναι και νησιώτες.»

  Τους εξαιρετικά συμπαθείς σκοτσέζους, τους ωραίους τραγουδισταράδες ουαλούς, τους τρελάρες τους ιρλανδούς η νησιωτικότητα δεν τους έχει κάνει ούτε μονόχνωτους ούτε αντικοινωνικούς έτσι;
  Και για τους εγγλέζους είναι κάπως άδικο το πείραγμα. Να μη πω για τους δικούς μας νησιώτες.

  Σοβαρά τώρα. Στα γραφτά του ο Ασδραχάς πολλές φορές επισημαίνει το παράδοξο (ας πούμε, γιατί έχει εξήγηση) του απομωνομένου σε νησί πληθυσμού να είναι πιο κοσμοπολίτικος κοινωνικά και πολιτισμικά από της ίδιας εποχής άλλους πληθυσμούς.

 35. Γς said

  0:
  >To 1930 η Μυτιλήνη είχε 6 δρομολόγια την εβδομάδα από Αθήνα

  Κι η Σύρος λίγο παλιότερα είχε κάμποσα δρομολόγια με Μασσαλία και Νέα Υόρκη
  [και δεν μπορώ να βρώ κάτι 😦 ]

 36. Γς said

  29, 32:

  Ασε που τα νησιά του Ιονίου δεν είναι σαν του Αιγαίου. Είναι κολλημένα σχεδόν στην Ηπειρο, Στερεά και Πελοππόννησο.

  Κι ήταν κι Νιόνιος που δούλευε στην Κυλλήνη και έβλεπε την Ζάκυνθο απέναντι

  -Αχ, πατρίδα με έφαγε η ξενιτιά

 37. Πέπε said

  Απαράδεκτη λέξη, όπως όλες όσες έχουν σωρευμένες, τη μια πάνω στην άλλη, πολλές παραγωγικές καταλήξεις: νησί > νησιώτης > νησιωτικός > νησιωτικότητα > ε, μεγάλε, το τερμάτισες! Το θέμα δεν είναι ότι έχει πολλές συλλαβές (δεν είναι πολλές), είναι ότι αποτελείται κατά 1/6 από το κυρίως θέμα και κατά 5/6 από καταλήξεις. Τόση προσπάθεια θα συγχωρούνταν αν τουλάχιστον απέδιδε τη σημασία που θέλει να αποδώσει. Αλλά ως νησιωτικότητα δεν είναι δυνατόν να μαντέψει κανείς ότι νοείται η ιδιότητα του νησιού (ο νησιωτικός χαακτήρας), αλλά η ιδιότητα του νησιωτικού, π.χ. νησιωτικότητα στην αρχιτεκτονική, στο κλίμα κλπ..

  Την εξίσου απαράδεκτη «διαφορετικότητα» (differentness ??! ), από την πολλή χρήση και εν πάσει περιπτώσει και από το θετικό πρόσημο που έχει, την έχω καταπιεί, παρόλο που η «διαφορά» έφτανε και περίσσευε. Μπορώ ακόμη να δεχτώ λέξεις όπως «αγωγιμότητα» με το σκεπτικό ότι αποτελούν ειδικούς όρους όπου απαιτείται σχολαστική ακρίβεια στην απόδοση της σημασίας (που η νησιωτικότητα δεν την πετυχαίνει καν) και που δε θα τους συναντάμε κάθε μέρα μπροστά μας αλλά μόνο σε ειδικά συμφραζόμενα.* Αλλά γενικά τέτοιοι σχηματισμοί δεν παύουν να είναι κακόγουστοι και να μαρτυρούν έλλειψη εξοικείωσης του δημιουργού τους με τη γλώσσα.

  _______________
  (Σε ειδικά συμφραζόμενα εμφανίζεται και η «διακειμενικότητα», αλλά δεν της αναγνωρίζω το ίδιο ελαφρυντικό γιατί είναι λέξη φτιαγμένη από φιλολόγους, που ώφειλαν να ξέρουν και να σέβονται τη γλώσσα. Οι φυσικοί ντάξει, τη δουλειά τους θέλουν να κάνουν, ας παρκάρουν και στη μέση του δρόμου για λίγο. Οι φιλόλογοι όχι.)

 38. Πάνος με πεζά said

  Σαχλαμάρες ! «Νησιωτική φύση», άκου νησιωτικότητα !

  Και η Μύκονος των δυόμιση ωρών από τη Ραφήνα, με ταχύπλοο, και πέντε με συμβατικό, είναι παραμεθόριος…

  Και μην τη βαράτε, τελικά μια Αθήνα έχει γίνει…Ξέρεις τι θα πει να ψάχνεις πάρκινγκ στο σούπερ-μάρκετ, να στέκεσαι ουρά στο ταμείο, και να το λες αυτό «διακοπές»;

 39. Philippos said

  Ότι τότε ο συσχετισμός δύναμης ίσως ευνοούσε λιγότερο την Αθήνα από ό,τι στις αρχές του 21ου αι.

 40. Philippos said

  39-30-9…

 41. Θρασύμαχος said

  Συναφές προς τη δική μας «νησιωτικότητα» είναι και το ζήτημα της νομικής (σε αντιπαραβολή προς την κοινή) έννοια του αρχιπελάγους. Κατά το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, τα αρχιπελαγικά κράτη (εμείς όμως δεν είμαστε τέτοιο) έχουν ορισμένα προνόμια ως προς τον υπολογισμό χωρικών υδάτων & υφαλοκρηπίδας.

 42. Θρασύμαχος said

  Στα παράγωγα προσθέστε και τη σωτήρια ινσουλίνη, ετυμολογούμενη από τα νησίδια του παγκρέατος.

 43. Πάνος με πεζά said

  Μάλλον το κατασκεύασε ο ίδιος με την «κυβερνησιμότητα»…

 44. LandS said

  Στη δική μας επικαιρότητα τώρα. Η διαφοροποίηση του ΦΠΑ δεν ισχύει για όλα τα νησιά, και υπάρχουν συγκεκριμμένοι λόγοι. Η Κρήτη είναι μεν νησί, αλλά τροφοδοτεί με τα προϊόντα της όχι μόνο όλη την υπόλοιπη Ελλάδα αλλά τα έχει τοποθετήσει και στις πιο καλές αγορές της Ευρώπης. Τα Ιόνια νησιά, (όχι όπως η Κρήτη) χοντρικά αυτάρκη και είναι σχετικά κοντά στην ηπειρωτική Ελλάδα, ή στην περίπτωση της Κέρκυρας, πάνω στην συγκοινωνία με την Ιταλία. Τα μεγάλα νησιά του Αιγαίου είναι μεν και αυτά χοντρικά αυτάρκη αλλά είναι κοντά στα Τουρκικά παράλια που έχουν άλλο τελωνειακό καθεστώς και έτσι δικαιολογείται ο μειωμένος συντελεστής. Αυτό ίσως να αφήνει έξω την Νάξο (και αυτή κάνει «εξαξωγές», έτσι λένε το εμπόριο προς την υπόλοιπη Ελλάδα, δηλ. την Αθήνα) αλλά καταλαβαίνεται ότι η διαφοροποίηση μπορούσε να γίνει σε επίπεδο Νομού, και όχι Επαρχίας.

 45. Corto Maltese said

  Μπορούμε να θυμηθούμε και το γνωστό ανέκδοτο (;).
  Τίτλος πρωτοσέλιδου σε αγγλική εφημερίδα μια μέρα με «απαγορευτικό» στην Μάγχη λόγω κακοκαιρίας:

  Fog in Channel: Continent Isolated

 46. cyrusmonk said

  😛
  Πρὸς Λεωνίκο… τὰ smileys παίζουν μὲ τὰ : ; καὶ (χωρὶς κενὸ ἐνδιάμεσα) μὲ διάφορα ὅπως οἱ παρενθέσεις, τὸ κεφαλαῖο Ρ κ.λπ.
  Καλημέρα εἶπα;

 47. ΝΗΣΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙ …
  ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙΩΤΗ …

  Τη δεκαετία 1990 είχαμε εισαγάγει στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου τον όρο «νησότητα» στο μάθημα της Ανθρωπογεωγραφίας.
  «(α). Η «νησότητα» (insularitέ), σημαίνει τον συνδυασμό του συνόλου των γεωγραφικών και οικονομικών ιδιοτήτων και χαρακτηριστικών που περιγράφουν με επαρκή πληρότητα την έννοια του νησιού. Το σύνολο αυτό περιλαβαίνει, δηλαδή, όλα εκείνα τα στοιχεία της νησιώτικης πραγματικότητας που μπορούμε να προσδιορίσουμε με μέτρα και αριθμούς και για τα οποία μπορεί κανείς να κατασκευάσει δείκτες. Χρησιμοποιούμε τον όρο «νησότητα», ειδικώτερα σήμερα, στα συμφραζόμενα και την θεματολογία που αφορά στην οικονομική ανάπτυξη των νησιών.
  »(β). Ο «νησοτισμός» (insularism), υποδηλώνει το σύνολο των κοινωνικο-πολιτικών και γεωπολιτικών φαινομένων που σχετίζονται με το καθεστώς, την κατάσταση (status) και τους θεσμούς των νησιών.
  »(γ). Η «νησιωτικότητα» (l’ileité), αναφέρεται στο βίωμα των νησιωτών, τον πολιτισμό τους, τους κόσμους της φαντασίας τους και, γενικά, όλα εκείνα τα στοιχεία της συμπεριφοράς τους, που εκπηγάζουν από την ιδιαίτερη φύση του νησιώτικου χώρου, χρόνου και της νησιώτικης κοινωνίας, και που διαπερνά ή στηρίζει όλα τα υπόλοιπα φαινόμενα της νησιώτικης ζωής. Επιγραμματικά, κατά την Codaccioni, «νησιωτικότητα είναι εκείνη η συγκεκριμένη ποιότητα της αντίληψης και της συμπεριφοράς που έχει επηρεαστεί από την ιδιαίτερη μορφή του νησιωτικού χώρου».». Εδώ για το doc των Σοφούλη – Νταλάκου.

 48. Τη νησιωτικότητα την είχα προσέξει πριν καμιά διετία και μάλιστα την είχα στείλει στο Νικοκύρη ως αξιοπερίεργη «Πασοκόλεκτο», κατά το ανωτατοποίηση κοκ.
  Κι ο Νικοκύρης μούριξε μια ινσουλάριτυ που βούηξαν τ’ αυτιά μου!

 49. giorgos said

  «32» Εμείς στά Επτάνησα είμαστε μάλλον , ακόμα σέ τιμωρία

 50. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Η «Νησότητα» μου δίνει μια λεξικοπλαστική 💡
  Τη «Νησσότητα» ! Είναι ο βαθμός παπιοποίησης, με μαθηματική ορολογία. Το πόσο πολύ,λιγότερο πολύ κ.λ.π. ποιεί τις την νήσσαν. Ή κανει την πάπια…

 51. LandS said

  Σε σχέση με τη Μύκονο και κάθε Μύκονο.
  Το πρόβλημα είναι ότι και στις εποχές προ τουρισμού εξαρτώνταν από εισαγωγές (είπαμε, έτσι το λένε οι νησιώτες) σχεδόν των πάντων (ουκ επί κοπανιστής και ιχθύων ζήσεται άνθρωπος) . Πόσο μάλλον τώρα που υπάρχουν σούπερ μάρκετ (έλεος) και άνθρωποι που έχουν την αξίωση να βρίσκουν και παρκάριζμα σε αυτά.
  Σωστά έχει μειωμένο συντελεστή.

  Βέβαια το θέμα είναι να αποδίδεται ο ΦΠΑ. Η αύξηση του συντελεστή μάλλον θα φέρει λιγότερα έσοδα.

 52. cronopiusa said

  Καλή σας μέρα

  «ΡΗΞΗ και όχι ΥΠΟΤΑΓΗ»

 53. Λ said

  17. Εσού που ξέρεις τα πολλά τζι ο νους σου κατεβάζει, ένα καντάρι σί(δ)ερο πόσα βελόνια φκάλλει;

 54. Γς said

  Και το Wright’s island model στη Πληθυσμιακή Γενετική.

  Με πολλές εφαρμογές 😉

  http://caktos.blogspot.gr/2013/08/blog-post_7769.html

 55. 53 Όσες κλωστές και βελονιές έχει ένα φουστάνι, ένα καντάρι σίδερο τόσα βελόνια φκιάνει. Αλλά για πες:
  Εσύ που ξέρεις τα πολλά κι ο νους σου κατεβάζει, ένα καντάρι λάχανο πόσους ντολμάδες φκιάνει;

  (Ευγενίου Σπαθάρη το ανάγνωσμα 🙂 )

 56. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  39: Λιγότερο, αλλά όχι ότι αντιστράφηκε έκτοτε. Πάντα πρωτεύουσα ήταν η Αθήνα.

  42 Μπράβο, πολύ σωστά!

  45 Μάλλον ,μπεντροβάτο, αλλά καλά το θυμήθηκες

  50 Πωπώ! Ποια παπιοποίηση; (για να κάνουμε παρήχηση)

 57. Και χερσόνησος – peninsula. ΜΙα που έβαλε ο Γς τη Σαλαμίνα, ξεχάστηκε πια και η ζεύξη Περάματος – Σαλαμίνας με γέφυρα. Αφού θα μείνουν άνεργοι τόσος κόσμος στα καραβάκια. Γκρρ.

 58. Άσχετο:

 59. Λ said

 60. Γιώργος Πρίμπας said

  Το σκ που μας πέρασε ένας φίλος μου πήγε με τη γυναίκα του και το παιδί τους Τήνο.
  Δύο καφέδες (μονοί εσπρέσο) + ένα κρουασάν = 17 ευρώ !! (*)
  Τέσσερα σουβλάκια, μία πατάτες + τρία αναψυκτικά = 30 ευρώ !! (*)
  Φυσικά οι έλληνες τουρίστες ήταν ελάχιστοι.

  (*) για σύγκριση, σε κατάστημα στο ύψος του Αγίου Σώστη, στη Νέα Σμύρνη, που δουλεύει επί 24ωρης βάσης, και στο οποίο πηγαίνω συχνά, δύο καφέδες (μονός εσπρέσο και μονός ελληνικός) + τυρόπιττα + σάντουιτς με σολομό κλπ = 10,80 ευρώ.

  Το ΦΠΑ αν ανέβαινε θα τους έφταιγε…
  Λυπάμαι που το λέω αλλά διάλεξαν τους ξένους (που οι οργανωμένοι κυκλοφορούν με βραχιολάκι και στα ίδια καταστήματα πληρώνουν το 1/3 απ’ ότι εγώ ο μ….κας ο ιθαγενής). Μόνο που αν κάποια στιγμή γίνει κάτι κάπου στον κόσμο (**) ας μην κλαίγονται… Ας ζήσουν με αυτούς. Όταν θέλω και μπορώ (…) να πάω κάπου εκτός Βραχατιού που κατάγεται η γυναίκα μου θα είναι μόνο στην ηπειρωτική Ελλάδα και κυρίως σε παράλιο μέρος.

  (**) Μια τρομοκρατική ενέργεια οπουδήποτε στον κόσμο και πληγούν οι αεροπορικές εταιρίες ή αν κάποια στιγμή στη βόρεια Αφρική τα πράγματα ομαλοποιηθούν και οι βορειοευρωπαίοι τουρίστες αρχίσουν και πάλι να πηγαίνουν εκεί. Εκτός αν κάποιος νομίζει ότι με τα ωραία μάτια της κας Κεφαλογιάννη από τα 8-9 εκ. τουρίστες πήγαμε στα 20 εκ. εν μία νυχτί.

 61. Corto Maltese said

  Sarant (56):

  Τι εννοούμε ως μπεντροβάτο;

 62. Μπεντροβάτο: δεν είναι αληθινό αλλά παραείναι ωραίο για να το παραμελήσουμε.

  Εκ του ιταλικού σι νον ε βέρο, ε μπεν τροβάτο (κι αν δεν είναι αληθές, είναι ευρηματικό)

 63. Γς said

  Είναι και «Το νησί». Η δραματική τηλεοπτική σειρά.

 64. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  38.
  είναι παραμεθόριος…

 65. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Δύτη, τα κυπριακά σου είναι χάλια…! 🙂 Όι ντολμάδες κουμπάρε! Κουπέπ(γ/κ)ια ! 🙂 Σωστά κουμέρα Λ;

 66. Πάνος με πεζά said

  Κι αυτός τραγουδάει για το νησί του, σε ένα επαγγελματικό playback…

 67. sarant said

  61-62 Με προλάβατε!

  60 Ακριβώς, ο τουρισμός εκτινάχτηκε επειδή έκλεισε η Β. Αφρική

  58 Είχε γίνει διευθυντής της ΕΡΤ αυτός;

 68. Λ said

  Όσο αφορά τα νησιά και την απομόνωση να πούμε για τη φυλακή του Αλ Κατραζ, για την Αγία Ελένη που απομόνωσαν τον Ναπολέοντα αλλά τους ξέφυγε, τη Σπιναλόγκα και την απομόνωση των λεπρών, το Μουράνο που απομόνωσαν τους υαλουργούς για να μην κάψουν τη Βενετία και την Κύπρο στην οποία έστειλε ο Χάξλεϊ τους ελεύθερα σκεπτόμενους (ένας γενναίος καινούργιος κόσμος).

 69. Πάνος με πεζά said

  Κι άλλη μια νεόκοπη λέξη-έκτρωμα…

 70. Γς said

  Ο άλλος ήθελε να μάθει από πού ήμουν.

  -Γκές ιτ!

  Βρε τι νότια Ευρώπη του έλεγα, τι Μπάλκανς, δεν μπορούσε να το βρει.

  -I am Greek!
  -Α, από το Island of Greek!

 71. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Νησιωτο-ποίηση
  Συγκρατιέμαι να μη γράψω όλους τους -υπέροχους- στίχους
  Κείνο που θυμάμαι απ τα νησιά μας είναι της Κρήτης τα ορεινα χωριά

  Στα μάτια σου θυμάμαι τα νησιά
  σφαγμένα από Σαρακηνούς κι εμένα.
  Έτσι θέλω να μιλώ
  όταν θυμάμαι εσένα.

  Καλημέρα της καρδιάς

 72. LandS said

  @68 Μήπως εννοείς την Ελβα; Γιατί από την Αγία Ελένη έφυγε σε κασελάκι.

 73. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  68. Εχμμ..από την Αγ. Ελένη ,ο Ναπολέων ξέφυγε σε …κουτί. Elba, baby. Elba!
  Kαι Αλ Κατράζ ; Στην Aραπιά είναι ο Άγιος Φραγκίσκος; Αλλαξοπίστησε ο βλοημένος; 🙂

 74. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  72. Touch red re LandS! 😉 που θάλεγε κι ο Λεώ!

 75. 67γ

  Ανάθεμα και ξέρω. Στο Σκάι πάντως ήταν και είναι

  http://www.typologies.gr/tag/%CF%84%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82-%CF%87%CE%B1%CF%84%CE%B6%CE%AE%CF%82/

 76. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Νησιωτο-ποίησης συνέχεια.
  Χατζηδάκης-Γκάτσος-Μητσιάς να εκτιναχθεί η νησιωτικότητα στα ύψη! 🙂

  Ως Μεγαλονησιώτισσα δε θέλω να θυμάμαι ούτε πόσο έχει η βενζίνη κάτω,ούτε τα εισιτήρια.

 77. LandS said

  @74. Να μιλάς καλύτερα σε βάζελο. (Είδες; δεν πιάσαμε μαζί και μαλώσαμε 🙂 🙂 )

 78. 67γ πάλι

  Ναι, χρημάτισε (ή χρηματίστηκε;) και διευθυντής ειδήσεων της ΕΡΤ. Κι απ’ ό,τι φαίνεται, αργότερα είχε ανακατευτεί και στο DVD Ζαχόπουλου

  http://www.inewsgr.com/128/kostas-karamanlis-thodoros-roussopoulos-vrikan-poios-edose-to-dvd-zachopoulou-tsekou-sto-proto-thema.htm

 79. 65 Μα το δικό μου δεν ήταν κυπριακό, ήταν απ’ τον Καραγκιόζη Τάδε (πλοίαρχο, νομίζω).

 80. Corto Maltese said

  62 και 67: Ενδιαφέρον. Ευχαριστώ για την απάντηση!

 81. Πάνος με πεζά said

  Από την αρχή του χειμώνα ο Τ.Χ. είχε και εκπομπή στο Χατζηνικολο-ραδιο-κάναλο…Τερμάτισε, για να πάρει την ώρα ο άνεργος Ντινόπουλος, μαζί με τον «πιο ΣΥΡΙΖΑ πεθαίνεις» Στάθη…

 82. LandS said

  @81 μαζί με τον «πιο ΣΥΡΙΖΑ πεθαίνεις» Στάθη… (έχει γεμίσει η Ελλάδα πεθαμένους και δεν το έχω πάρει χαμπάρι; )

  Μαζί έχουν εκπομπή; Δηλαδή Ντινόπουλος-Σταυρόπουλος; Παναγία μου!

 83. sarant said

  81 Δεν τους έχω ακούσει αυτούς τους δυο, αναρωτιέμαι τι θα λένε

  73 και πριν: Για την Αγία Ελένη με προλάβατε. Για το Αλκατράζ να θυμίσω ότι ανάγεται σε μια παλιά ονομασία του άλμπατρου, που σύμφωνα με ορισμένες απόψεις έχει αραβική αρχή (η λέξη, εννοώ)

 84. Πάνος με πεζά said

  82-83 : Ναι ! Και καλά, διασταυρώνουν τα ξίφη τους…

 85. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  83. >>αναρωτιέμαι τι θα λένε
  O Nτινό λέει ό,τι γουστάρει (μα ό,τι γουστάρει-μείγμα Γ.Τράγκα & Ηλία Κανέλλη) και όταν πάει να μιλήσει ο Στάθ. Σταυ. σηκώνει ψηλότερα τη φωνή «μη μιλάμε ο ένας πάνω στον άλλο-Στάθη μου» και συνεχίζει ακάθεκτος να λέει Ντινοπούλικες κορώνες. Δε νομίζω να πολυκαιρίσουνε.

 86. Spiridione said

  Και νησολόγια, ιζολάρια, insularia, μια αναγεννησιακή συνήθεια
  http://www.politeianet.gr/books/9789608154117-tolias-giorgos-olkos-ta-nisologia-127154

  http://www.tovima.gr/books-ideas/article/?aid=142393

  http://gl.onlineculture.co.uk/ttp/

 87. Λ said

  55. Όσους κυπραίους έσιει η γη τζαι ρόκολους η Ιθάκη, ένα καντάρι λάχανο τόσους ντολμάδες φκιάνει.

  65. Κουμπάρε μην τον συνερίζεσαι, εν καλαμαράς τζι εν ιξέρει.
  Αλλά αν είχαμε ένα φκιάτο κουπέπκια με κολοκάσι τωρά θα την εκάμναμεν αμπέλι.

 88. sarant said

  86 Μπράβο, ιζολάρια!

 89. 24, Τρόμαξα! Θέλει και κενό! 😉 …

  Είναι στον αντίποδα του γνωστού horror vacui! 🙂

 90. Λ said

  Βιάζομαι να επιστέψω στη δουλειά (που δεν έχει ευρυζωνικό) αλλά μου ήρθε στο νου η Θάσος που έστειλε τον Αχιλλέα η μάνα του για να μην πάει στην Τροία καθώς και το νησί στη λίμνη Ίιιναρις της Φιλανδίας με τους νεκρούς που δεν θέλουν μόνο κόλλυβα αλλά και άλλα καλά. Ότι προαιρείσθε. Εγώ τους κέρασα σταφίδες και αμύγδαλα από τον τόπο μου.

  87. Η Μάνη θα έκανε καλύτερη ρίμα από την Ιθάκη αλλά έψαχνα για νησί.

 91. Λ said

  Πριν φύγω μια ευχή για την Ελλάδα, να φωτιστούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες να κάνουν το σωστό για μια win win λύση.

  Θα μου λείψετε 😦

 92. a said

  η εμμονη μερικων με την πρωτια στο ιστολογιο ειναι ανοητη

 93. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  87. >>έψαχνα για νησί.
  τζαι φύλλα η Κρανάη ή πέτρες το Τηγάνι (ακρωτήρι στη Μάνη, με πύργο) 🙂
  86. Τί ωραία όλα αυτά. Αιτούμαι δεύτερη ζωή 🙂

 94. 90, …Η Μάνη θα έκανε καλύτερη ρίμα από την Ιθάκη αλλά έψαχνα για νησί. …

  Πιάνεται κι η Μάνη για νησί, κατά το άσμα

  Πυκνή ομίχλη στο λιμάνι
  κι ο Παναγιώτης απ’ τη Μάνη


  κι ο νους του τρέχει στο νησί του

  (φατσούι 🙂 )

 95. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  93. Τηγάνι (ακρωτήρι στη Μάνη, με κάστρο)
  τη νησιωτικότητά μου μέσα 🙂
  Γεια σου Λ, στην απομόνωση επέκεινα της ευρυζωνικής.

  Ελλαδικότητα πα να μοστράρουν μου φαίνεται. Ευρωπερίπτωση με ειδικά χαρακτηριστικά.

  Τί ακούω; Με κατσαρόλες αύριο για την Ευρώπη και τα ευρώ (τους) ρε γαμώτο!

 96. marulaki said

  Και η απομόνωση του Φιλοκτήτη στην υπέροχη πραγματικά Λήμνο.

  Καλημέρα!

 97. Γς said

  94:

  εσύ στο Γκάλβεστον!

 98. Πέπε said

  93, 95: Τηγάνι (νυν Πυθαγόρειο) έχει και στη Σάμο.

  49:
  Εσείς στα Επτάνησα, να χαίρεστε την επτανησιωτικότητά σας. Όπως οι άλλοι τη δωδεκανησιωτικότητά τους, την πελοποννησιωτικότητά τους, την καρπενησιωτικότητά τους, την αγαθο/ποντικο/γαϊδουρο/βατραχο/λαγο/κλπ/νησιωτικότητά τους, οι Κύπριοι και οι Κρητικοί τις μεγαλονησιωτικότητές τους, και οι κάτοικοι των νησιών Β. Αιγαίου την… εεε, …κλείσε, σε παίρνω σε πέντε.

 99. Γς said

  95:

  Μπά!
  Δεν είναι άσχημη ιδέα.

  Θα κατέβει κι ο Γς με μια κατσαρόλα Φίσλερ.

 100. Γς said

  99:

  Μακάρι να συνέλθουν όλοι, από τον κόσμο τους.
  Μα τόσο πολύ;
  Και όλοι σαν γαϊδούρια περιμένουμε να κάτσει η μπίλια της ρουλέτας.

  =Αλέξη χάσαμε!
  Εφιάλτης

 101. cronopiusa said

  ΕΦΗ-ΕΦΗ 93

  αμάν, αμάν, άδικος είναι ο Θεός, Νενέ μου
  κι εγώ θα τ’ αποδείξω, αμάν,
  αμάν κι εγώ θα τ’ αποδείξω

  αμάν, αμάν, που μας εστέλνει μια ζωή, Νενέ μου
  γιάντα την παίρν’ οπίσω, αμάν, αμάν
  γιάντα την παίρν’ οπίσω

 102. Spiridione said

  Και Νησί στη στεριά (που μάλλον δεν έχει καμία σχέση με τη Μεσσήνη).
  http://www.eleftheriaonline.gr/politismos/history/item/45550-nisi-fws-istorias-1
  Στο τρίτο απόσπασμα ενδιαφέροντα πράματα που έχει γράψειι ο Γεωργακάς για τα τοπωνύμια Νησί στην Ελλάδα και όχι μόνο
  http://www.eleftheriaonline.gr/politismos/history/item/46391-to-nisi-sto-fos-tis-istorias-meros-3o-teleftaio

 103. spiral architect said

  Χαιρετώ. 🙂
  Τα νησιά έχουν την νησιωτικότητα. Η στεριά τι έχει; Την ηπειρωτικότητα;

 104. Γς said

  100:

  Τρίχες. Το διάβασα. Δεν είναι κάτι το σοβαρό.

  Εδώ χρειάζεται ταρακούνημα.
  [και σιγά μην ξυπνήσει κανείς. Ραντεβού με τη μοίρα μας. τη μαύρη].

 105. Spiridione said

  102. Νησί τη λένε την πόλη σχεδόν όλοι και σήμερα. Καμιά φοροαπαλλαγή δεν δικαιούνται και αυτοί; 🙂

 106. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Νησί το λέμε κι εμείς το (εξ αγχιστείας) δικό μας:
  http://www.iefimerida.gr/news/212274/astros-i-paralia-tis-arkadias-poy-prepei-na-episkeftheis-eikones

 107. Γς said

  Συμπαθάτε με ρε φιλάρες, αλλά μου την έχει δώσει τόσο καιρό με το ζεστό-κρύο των ΜΜΕ.
  Και αυτά που παίζονται δεν είναι ψίχουλα. Είναι το παν [οχι βέβαια για μας, που φάγαμε τα ψωμιά μας]

  Πριν από λίγο άκουσα φωνές κάτω.

  -Θα πάρω καλάζνικωφ!

  Μια γυναικούλα στα όριά της ήταν που ξέσπασε μες τον κόσμο.

  -Πληρώνω ΕΝΦΙΑ, είμαι άνεργη [και τέτοια].

  δεν πάμε καλά.
  Καθόλου καλά, μάλιστα…
  😦

 108. Gpoint said

  # 10

  Οχι κι ωραίο νησί η Μύκονος ρε Λεώνικε ! Της μοδός έγινε όταν «ασχήμηνε» η Υδρα

  Το Καπενήσι μετράει ;

 109. Avonidas said

  Καλησπέρα.

  Συγγνώμη για το άσχετο της ανάρτησης, αλλά μιας και αναφέρθηκαν οι διαπραγματεύσεις και το θέμα είναι επίκαιρο, μήπως μπορούν οι γερμανομαθείς και γερμανοπαροικούντες του ιστολογίου (συνάδελφε, για σένα λέω) να επιβεβαιώσουν/σχολιάσουν σχετικά με ένα υποτιθέμενο δημοσίευμα της Die Welt, που έχει βουϊξει ο τόπος;

  http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/336628

  http://www.news.gr/ellada/koinonia/article/225171/die-welt-oi-ellhnes-den-prepei-na-einai-sthn-ee-l.html

  Με τίτλο «Οι Έλληνες δεν είναι… πραγματικοί Έλληνες» , η εφημερίδα γράφει ότι οι Έλληνες της σύγχρονης εποχής δεν ήταν απόγονοι του Περικλή και του Σωκράτη αλλά “μια φυλή με σλαβικά, βυζαντινά και αλβανικά γονίδια, που δημιουργήθηκε υπό την τουρκική κυριαρχία”. Γιαυτό και , όταν οι Ευρωπαίοι με την κλασική μόρφωση αποφάσισαν αρχικά να σώσουν την χώρα από τους Οθωμανούς το 1825 και στη συνέχεια να δεχτούν την Ελλάδα στην ΕΕ το 1980 έκαναν ενα μεγάλο λαθος “

  Υπήρξε πράγματι τέτοιο άρθρο, και λέει πράγματι τα παραπάνω;

  (Κατανοώ ότι ο καθένας μπορεί να γράφει ό,τι θέλει, κι ότι δεν μιλάμε για δηλώσεις της Μέρκελ ή του Σόιμπλε, αλλά για μια εφημερίδα, που όπως και οι δικές μας εφημερίδες δεν ελέγχεται από την κυβέρνηση. Βρίσκω όμως τις παραπάνω απόψεις, αν όντως εκφράστηκαν, κάτι παραπάνω από ρατσιστικές, άσχετες με το όλο ζήτημα της οικονομικής κρίσης και αντιπροσωπευτικές της πιο μαύρης περιόδου της γερμανικής ιστορίας.)

 110. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  101. 🙂
  99. >>φίσλερ
  αντικολλητικές και με διαφανές καπάκι .Συγκεντρωσιασιάρχα καλημέρα 🙂

  Άσχετο: Μια τίγρη λέει κάνει βόλτες ελεύθερη στη Τιφλίδα και δεν είναι χρυσόμαλλη.

 111. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  110γ. (όπως τ ακουσα στο ράδιο) αλλά άλλο να βλέπεις και φωτό:
  http://www.lifo.gr/now/world/68318

 112. Avonidas said

  #109. Να προσθέσω ότι πιο πολύ με ξενίζει η ψευδογενετική ανάλυση (οΘντκ) παρά η κακεντρέχεια: είπαμε εμείς ποτέ ότι θέλουμε να είμαστε στην ΕΕ, ή στο ευρώ, επειδή κρατά η σκούφια μας κατευθείαν από τον Περικλή; Δηλαδή, οι Γάλλοι πρέπει ν’ αρχίσουν ν’ ανησυχούν αν είναι τρισέγγονα του Καρλομάγνου, ή ο παππούλης τους ήταν Κέλτης Γαλάτης κι επομένως μπας κλας (ή μήπως αυθεντικός γηγενής);

 113. Ιάκωβος said

  Έτσι κι αλλιώς η λέξη «νησιωτικότητα» ανήκει σε μια επαγγελματική ορολογία, εμείς οι άλλοι δεν θα την χρησιμοποιήσουμε ποτέ. Αν χρειαστεί θα πούμε » ο νησιωτικός χαρακτήρας».
  __________
  «Ο Βόλος ήταν εξίσου απομονωμένος από την Αθήνα όσο και η Σύρα »

  Τα παλιότερα χρόνια ήταν ακόμα χειρότερα. Τη ρωμαϊκή εποχή το κόστος μεταφοράς ενός σακιού με σιτάρι από την Αθήνα ως τη Θεσσαλία οδικώς ήταν το ίδιο με το κόστος της μεταφοράς του από την Αθήνα ως το Γιβραλτάρ με πλοίο.
  ____________
  Και ο τίτλος Για ποιον χτυπάει η καμπάνα είναι του Τζων Ντον. Έτσι τελειώνει το ποίημα του που αρχίζει με το No man is an island:

  …Νever send to know for whom the bells tolls; it tolls for thee.”

 114. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  83. >>Δεν τους έχω ακούσει αυτούς τους δυο, αναρωτιέμαι τι θα λένε
  Τώρα και επί 90 λεπτά εδώ:
  http://live24.gr/radio/realfm.jsp

 115. Avonidas said

  #109. Μάλλον αυτό είναι το αυθεντικό άρθρο:

  http://www.welt.de/geschichte/article142305296/Griechenland-zerstoerte-schon-einmal-Europas-Ordnung.html

  οπότε ο τίτλος τουλάχιστον δεν είναι ο υποτιθέμενος

 116. Ηλεφούφουτος said

  Ένα μπέρδεμα που γίνεται πάντα (και μ εκνευρίζει) με τα νησιά και τις νήσους είναι ότι, κάθε φορά που πάω να μιλήσω για την ταινία «Η νήσος» και να πω ότι μαζί με την άλλη ταινία «Μικρό έγκλημα», που επίσης διαδραμτίζεται σε νησάκι, έχουν κλέψει ιδέες από το «Τέλος της μικρής μας πόλης» του Δ Χατζή, όλοι νομίζουν ότι μιλάω για το σίριαλ «Το νησί», που και αυτό όμως ήρθε πολύ μετά από την ταινία «Το νησί της σιωπής», που γυρίστηκε σε ανύποπτο χρόνο για τη νήσο Σπιναλόγγα.

 117. Corto Maltese said

  Η ρεμπέτικη συμβολή στο θέμα:
  Όταν τα νησιά μας παρήγαγαν και δεν είχαν τόσο ανάγκη από τουρισμό και ειδικό ΦΠΑ…

 118. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  117. Πολύ ωραίο! Τρελάθηκα με το βίντεο.Τουλάχιστον δέκα από επαγγέλματα που χάνονται έχουν απαθανατιστεί. Για εποπτικό εκπαιδευτικό υλικό κάνει!

 119. Γμώ την Τυφλίδα τους μέσα!

 120. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  117.Στο 1:26 πριν τις πατάτες, είναι «πέτρες» ασβέστης μέσα στα ζεμπίλια πάνω στο κάρο . Άσβηστος ασβέστης.Από καιρό ήθελα να πω για το παράξενο ζευγάρι σβησμένος ασβέστης (εδώ είναι άσβηστος).

 121. Corto Maltese said

  ΕΦΗ (118):
  Για τον Ρούκουνα να θυμηθούμε ότι εκτός από πολύ μεγάλος τραγουδιστής, ήταν και δημιουργός τραγουδιών που αποτελούν την πιο ζωντανή λαογραφία της εποχής του. Πλείστα εξ αυτών είναι και «επικαιρικά» ή «ειδησιογραφικά», αναφέρονται δηλαδή στα τρέχοντα γεγονότα (π.χ. οι αδικοπνιγμένοι, η μπόμπα κλπ).

 122. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  119. Σε σκέφτηκα όταν τα είδα.Τον ναρκώσανε(θέλω να ελπίζω),με το ροζ βελάκι. Έχει κι ένα Σήφη. Ιωσήφ θα λεγόταν εκεί!

 123. Ιάκωβος said

  Όταν διάβασα το άρθρο για το dna , σκέφτηκα οτι έχει όλα τα στοιχεία της τρολλιάς κι ότι προέρχεται από τα ίδια εργαστήρια που παράγουν τις δηλώσεις Κίσσιγκερ. Δεν ξέρω, φαίνεται οτι είναι αυθεντικό.

  Αν είναι, έχει ξανασυμβεί κάτι αντίστοιχο στην ιστορία. Όταν ο Χίτλερ μιλούσε για Ελλάδα φαντασιωνόταν Άριους ψηλούς ξανθούς και όταν ήρθαν οι ναζί εδώ, όλο έγραφαν διάφορα επαινετικά για τους Έλληνες. Μετά όμως, που άρχισαν οι βόμβες στα γραφεία των δοσίλογων κι η Αντίσταση, οι αναφορές τους ήταν σαν το άρθρο του Welt. Οτι και καλά τα μετέπειτα χρόνια το Ελληνικό αίμα μπασταρδεύτηκε από σημίτες.

  Το να γράφει πάντως σημερινή εφημερίδα για σλαβικά, αλβανικά και …βυζαντινά γονίδια, είναι άστα να πάνε.

 124. Corto Maltese said

  120: Επίσης στο 1.57 του βίντεο η εικόνα με τις αγελάδες συγχρονίζεται με τον στίχο:
  «κι από την Τζια γελάδια»…
  Γιατί κάποτε η φιλοπονία των νησιωτών αγκάλιαζε όλες τις λαϊκές παραγωγικές δραστηριότητες (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, αγγειοπλαστική, υφαντουργία κλπ), όχι μόνον «ρουμς του λετ».

 125. giorgos said

  #98# Προσπαθούμε . Οσο είναι δυνατόν βέβαια γιατί υπάρχουν καί αυτοί πού τά θέλουν όλα ίσωμα …

 126. giorgos said

  #98# Προσπαθούμε , όσο μπορούμε βέβαια . Γιατί ύπάρχουν καί πολλοί πού …αντιστέκονται , τά θέλουν όλα ίσωμα .

 127. smerdaleos said

  Επειδή όμως εδώ λεξιλογούμε, θα κάνουμε ένα διάλειμμα, να πούμε δυο λόγια για τη λέξη νησί. Νήσος στα αρχαία, λέξη που δεν έχει ξεκαθαριστεί η ετυμολογία της (στο ετυμολογικό του Μπαμπινιώτη βρίσκω ότι πιθανότερη θεωρείται η σύνδεση με τη λατ. nasus = μύτη, αφού και λέξεις όπως οφρύς και μαστός έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί για να δηλώσουν υψώματα). Από το υποκοριστικό της νήσου, το νησίον, προέκυψε το μεσαιωνικό νησίν και το σημερινό νησί.

  Καλημέρα Νίκο. Η ρίζα *neh2s-os «μύτη» είναι απίθανη επειδή η πρωτο-Ελληνική απώλεσε το μεσοφωνηεντικό -s->-h->∅ και, επομένως, η ρίζα θα έδινε **νᾶος > νῆος.

  Λ.χ. *dhh1s-os > *thesos > thehos > θεός, αλλά *dhh1s-bhh2-tos > θέσφατος.

  *tweis- > tseihō > σείω, αλλά σεισμός, σειστός, σείστης κλπ

  *nes- «επιστρέφω/ταξιδεύω σώος» > *nos-tos > νόστος, αλλά *nes-omai > nehomai > νέομαι

  http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A1999.04.0057%3Aentry%3Dne%2Fomai

  Βέβαια δεν μπορεί να αποκλειστεί η περίπτωση δανεισμού από κάποια άλλη γειτονική ΙΕ γλώσσα στην Ελληνική (λ.χ. Apasa > Ἔφεσος, Aššuwa > Ασία).

  https://en.wikipedia.org/wiki/Assuwa_league

  Βέβαια, κατά πάσα πιθανότητα έχουμε να κάνουμε με έναν προελληνικό και προ-ΙΕ όρο όπως η θάλασσα και, κατά συνέπεια, η αναζήτηση ΙΕ ρίζας είναι μάταιος κόπος.

  Στην Λουβική γλώσσα, το νησί ήταν το ετερόκλιτο ουδέτερο r/n kuršawa, παράγωγο του ρήματος kuršai = κόπτω. H επαυξημένη IE ρίζα (s)ker-s- που κρύβεται από πίσω έχει δώσει το ελληνικό *n.-kers- > ἀκερσεκόμης = «που δεν έχει ακόμα κόψει τα μαλλιά του ~ έφηβος». Η «απλή» ρίζα (s)ker- έχει δώσει το ρήμα (s)ker-yō > κείρω και τα παράγωγά του.

  Για την ετυμολογία του Λουβικού «νησιού» ως «αποκομμένο (από την ξηρά)» δείτε στο κάτω μέρος της δεύτερης σελίδας εδώ:

  Τώρα, αν και πιστεύω ότι ο όρος νᾶσος > νῆσος κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι ΙΕ καταγωγής, θα καταθέσω μια ΙΕ ετυμολογική πρόταση.

  Αφού οι Λούβιοι θεωρούσαν το νησί «αποκομμένο» και οι Λατίνοι χρησιμοποίησαν τον όρο insula = «νησί», για να φτιάξουν το ρήμα «απομονώνω», αναρωτιέμαι μήπως οι πρωτο-Έλληνες έκαναν έναν παρόμοιο ετυμολογική σύνδεση των σημασιών «αποκόπτω, απομονώνω» και «νῆσος».

  Θεωρητικά, θα μπορούσαμε να δούμε την νήσο ως «απρόσιτη, απρόσβατη». Τα επίθετα αυτά προέκυψαν από τα σύνθετα ρήματα πρόσειμι > προσ-ι-τός (*hei- «πάω» με μηδενικό βαθμό *h1i-) και προσβαίνω (*gwem- «πάω»).

  Υπάρχει μια άλλη ρηματική ρίζα *h2et- «πάω» που, μεταξύ άλλων, έχιε δώσει το λατινικό h2etnos > annus = «έτος» = «αυτό που τρέχει/εξελίσσεται με το πέρασμα του χρόνου).

  https://en.wiktionary.org/wiki/annus

  Αν φτιάξουμε το στερητικό σύνθετο επίθετο *n.-h2t-yos = «απρόσιτος, απρόσβατος», τότε αυτό στην ελληνική αναμένεται να γίνει νᾶσος και, στην αττικο-ιωνική, νῆσος (λ.χ. ἄνεμος > νᾱνεμία > νηνεμία και ἀμαρταίνω > νᾱμερτής > νημερτής).

  Θυμίζω πως στην ελληνική το σύμπεγμα -ty- > -ts- > -s(s)-/-tt-.

  *melit-ih2 > melitya > melitsa > μέλισσα/μέλιττα, αλλά στα *totyos > τόσος, *yotyos > hotsos > ὅσος, kwot-yos > πόσος και *medhyos > μέθjος > μέσος, για κάποιο λόγο επικράτησαν οι τύποι με ένα -σ-.

  https://en.wiktionary.org/wiki/%CE%BC%CE%AD%CF%83%CE%BF%CF%82
  http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A1999.04.0057%3Aentry%3Dto%2Fsos
  http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A1999.04.0057%3Aentry%3Do(%2Fsos
  http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A1999.04.0057%3Aentry%3Dpo%2Fsos

  Επομένως, αν και πιστεύω πως ο όρος νῆσος μάλλον έχει μη ΙΕ καταγωγή, ωστόσο κατεθέτω εντελώς δοκιμαστικά την ετυμολογική πρόσταση το στερητικό σύνθετο επίθετο *n.h2t-yos > νᾶσος > νῆσος «απρόσιτος, απρόσβατος (από ξηρά)».

 128. Μαρία said

  31
  Ένας Σαμιώτης http://www.avgi.gr/article/5615860/o-fpa-sta-nisia-o-marx-ki-o-poulantzas

 129. Ριβαλντίνιο said

  @ 123 Ιάκωβος
  Για το αν ήμαστε ή όχι απόγονοι των αρχαίων δεν φαίνεται να είχαν κατασταλάξει εντελώς. Π.χ. ο Γκαίμπελς στις 8/4/1941 στο ημερολόγιο του έγραφε

  «Οι Έλληνες είναι γενναίοι μαχητές… Τα καταληφθέντα οχυρά είναι γεμάτα πτώματα… Με τον Φύρερ, και αυτός θαυμάζει τη γενναιότητα των Ελλήνων. Πιθανόν να υπάρχει ακόμη ένα ίχνος της παλαιάς ελληνικής καταγωγής σ’ αυτούς.»

 130. Spiridione said

 131. Ιάκωβος said

  Εντάξει δε λέει για βυζανιτνά «γονίδια». Είναι όμως στην ίδια παλιά ρατσιστική γραμμή. Έχω καταθέσει εδώ την υποψία μου για το ιστορικό βάθος του γερμανικού ρατσισμού εναντίον των νοτίων και των σκούρων.

  Κομμάτι του ήταν το Άουσβιτς, αλλά και πιο πριν οι «τίμιοι» προτεστάντες εναντίον των έκφυλων παπικών και ο φτωχός πλην δυνατός Αρμίνιος εναντίον της τεμπέλας Ρώμης κλπ,κλπ . Πιστεύω ότι αυτό πάει μέχρι τους χρόνους της εξάπλωσης της αγροτικής επανάστασης και του πολιτισμού,από την Ανατολή και το Νότο προς το Βορρά.

  Το ότι οι νότιοι είναι τεμπέληδες είναι ένα από τα πιο δυνατά στερεότυπα.

  Και Γάλλους έχω γνωρίσει που το πιστεύουν, για να μη μιλήσουμε για τον Μεξικάνο που κοιμάται με το καπέλο κατεβασμένο. Πράμα περίεργο αν σκεφτείς οτι τις θεόρατες πυραμίδες τους οι Μάγιας τις έχτισαν χωρίς εργαλεία από μέταλλο και κυρίως χωρίς ζώα, ούτε λάμα δεν είχαν, κουβαλούσαν τις πέτρες με τα χέρια.

  Στο ναζιστικό προπαγανδιστικό «ντοκυμαντέρ» Ο Αiώνιος Εβραίος, https://www.youtube.com/watch?v=RlHVin56U2w οι Εβραίοι δεν κατηγορούνται σαν πλούσιοι, αλλά περισσότερο σαν βρώμικοι και ψειριάρηδες που δεν τους αρέσει η δουλειά.

 132. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  14 – «δεν καταλαβαίνω πώς ο αφορισμός μπορεί να απευθύνεται σε κάτι άλλο εκτός από πρόσωπο. Και δεν είναι δυνατό ν’ αφόρισαν όλους όσους κάνουν γιόγκα συλλήβδην, σημερινούς και μελλοντικούς.»
  Όλα είναι δυνατά, η θρησκείες είναι ο ορισμός του ανθρώπινου παραλογισμού, γι΄αυτό και «δεν καταλαβαίνεις».

  107 – Συμπαθάτε με ρε φιλάρες, αλλά μου την έχει δώσει τόσο καιρό με το ζεστό-κρύο των ΜΜΕ.
  Η λύση είναι απλή, δεν ασχολείσαι καθόλου με τα ΜΜΑποβλάκωσης που λένε μόνο ψέματα, ή την αλήθεια που τους βολεύει, και πάς μια ωραία βόλτα στην θάλασσα, να ακούσεις την αιώνια αλήθεια της.
  Και για να σου αποδείξω, ότι τα ΜΜΑ λένε αυτά που «πρέπει», η Γερμανία έχει την ανώτερη αξιολόγηση ΑΑΑ, πρίν λίγες μέρες όμως, η S&P υποβάθμισε την κεντρική της τράπεζα την Ντόϋτσε μπάνκ, σε ΒΒΒ+ δηλαδή τρείς μονάδες πρίν απο σκουπίδι (junk)
  γιατί έγινε αυτό; Μήπως το είδες πρώτο θέμα στα ΜΜΑ; μήπως δεύτερο ή τρίτο; Με κεφαλαιοποίηση όσο τρία+ ελληνικά ΑΕΠ (560δις) δεν θα έπρεπε να ανησυχεί η Ευρώπη, όταν γίνεται της τρελής με την Ελλαδίτσα, που είναι σκάρτα το 1,2% του ΑΕΠ της Ε.Ε; Ο βασικός λόγος που κάθονται και «διαπραγματεύονται» μαζί μας οι διεφθαρμένοι Γερμανοί, είναι ότι η κεντρική τους τράπεζα, είναι η πιο εκτεθειμένη στα παράγωγα στον κόσμο, κάπου μεταξύ απο 65-75 τρις (στην πραγματικότητα κανείς δεν ξέρει, ούτε οι διευθυντές της) όσο το παγκόσμιο ΑΕΠ, πάνω απο 100 φορές την κεφαλαιοποίησή της, μιλάμε για ΧΑΟΣ, και η παραμικρή σπίθα (π.χ ελληνική χρεωκοπία) θα μπορούσε να φέρει την παγκόσμια οικονομική κατάρρευση λόγο ντόμινο. Μέχρι κι ο υπουργός των ΗΠΑ μίλησε για την ανάγκη να τα βρούμε, για να μην απειληθεί η παγκόσμια οικονομία. Τεράστια χώρα η κουκκίδα στον χάρτη που λέγεται Ελλάδα. Απο αυτά που έγραψα, (που δεν είναι κρυφά, δημοσιευμένα είναι) πόσα γνωρίζεις; πόσα έγιναν πρώτο θέμα; δεν είναι σημαντικά για να έχουν γίνει;
  Βλέπεις τι κάνουν τα ΜΜΑ; τα ασήμαντα σημαντικά, και τα σημαντικά ασήμαντα, κι εσύ κάθεσαι και σκάς.

  «Και αυτά που παίζονται δεν είναι ψίχουλα. Είναι το παν » Γι΄αυτό χρησιμοποιώ φυτίνη.
  Πέρα από την πλάκα, μη τρώς την παραμύθα, το πάν είναι η υγεία, που όλοι το ξέρουν και όλοι το ξεχνούν, και το θυμούνται όταν κάτσει η στραβή. Κλείσε τα μάτια σου για 6 ώρες, και προσπάθησε να λειτουργήσεις, είμαι σίγουρος, ότι όταν τα ανοίξεις, θα αισθανθείς πλεονασματικός, όπως αισθάνεται μονίμως κάποιος γνωστός σου.
  Φίλε Γς, για δύο πράγματα δεν πρέπει να σκάς και να στεναχωριέσαι, γι΄αυτά που διορθώνονται, και γι΄αυτά που δεν διορθώνονται, στεναχωρήσου για τα υπόλοιπα.

  Ένα υπέροχο τραγουδάκι για να σου φτιάξω την διάθεση, νομίζω ότι σου ταιριάζει.

 133. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  124.στο 1:50, ξεφορτώνουν κάτι βαρέλια .Γρατσούνισε τη βαθειά μνήμη ,θα πρέπει να ήταν ή θειάφι,ή κάποιο άλλο φυτοφάρμακο. Σε καιρό καλοκαιριού,οι αυλές και τα περιβόλια,θέλαν φροντίδα.
  Δεν το χορταίνω.Με την πλάστιγγα και τα δεμάτια τις αγκινάρες.Τα κουρούπια(κιούπια) και το γαϊδουράκι με τις φορτωμένες τάβλες και ξοπίσω ο αγωγιάτης.Οι αγελάδες ,ταύροι (ντανάδες) για την ακρίβεια, που ξεμπαρκάρουνε, απίθανη εικόνα

 134. Δημητρης said

  90. Βιάζομαι να επιστέψω στη δουλειά (που δεν έχει ευρυζωνικό) αλλά μου ήρθε στο νου η Θάσος που έστειλε τον Αχιλλέα η μάνα του για να μην πάει στην Τροία καθώς ……

  Λ, μάλλον δεν είναι η μέρα σου σήμερα. Το νησί που έστειλε τον Αχιλλέα η μάνα του ήταν η Σκόπελος.

 135. Παύλος said

  Κι ένα γαλανό νησί που πας με τρένο.

 136. Pedis said

  Καθολική κατάργηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, υπηρεσίες, ενοίκια κλπ; Γιατί να ξαναματαφορολογείται το εισόδημα του κάθε κακομοίρη και να πετσοκόβεται καθημερινά;

  (Γιατί να πληρώνει ο καθένας που κάνει χρήση τις υπηρεσίες ενός μάστορα έξτρα φόρο; Προσωπικά, όσο υπάρχει ΦΠΑ, δεν ζητάω ποτέ απόδειξη. Κανείς εκ των δύο μερών δεν έχει όφελος. Μόνο οι Μπόμπολες που τα παίρνουν από το αστικό κράτος για να μας υποχρεώνουν να ξαναπληρώνουμε …)

  Άλλο: τα νέα λίοσια, φερειπείν, δεν είναι νησί μιζέριας. Εκεί γιατί να πληρώνουν φπα;

  Επιμένω: η κατάργηση του φπα είναι το δικαιότερο μέτρο!

 137. Ιάκωβος said

  129, Ριβαλντίνιο

  Στην αρχή. Υποτίθεται ότι γιαυτό απελευθέρωσαν τους Έλληνες αιχμαλώτους μετά τη συνθηκολόγηση. Αυτό το διατυμπανίζουν οι απανταχού νεο-ναζί.
  Μετά όμως έλεγαν άλλα. Είχα δει σχετικό άρθρο, νομίζω του Ιού.

 138. Ριβαλντίνιο said

  @ 131 Ιάκωβος
  «για τον Μεξικάνο που κοιμάται με το καπέλο κατεβασμένο»

 139. Ριβαλντίνιο said

  @ 137 Ιάκωβος
  «Αυτό το διατυμπανίζουν οι απανταχού νεο-ναζί.»

  Και κάνουν βλακεία. Γιατί εγώ καταλαβαίνω από αυτά που λέει ο Γκαίμπελς ότι αν δεν είχαμε αντισταθεί καθόλου δεν θα μας θεωρούσε καθόλου Έλληνες. Αλλά και που αντισταθήκαμε λέει «πιθανόν» ένα ίχνος.

 140. Δημητρης said

  134 Ούτε η δική μου μέρα είναι. Το νησί ήταν η Σκύρος.

 141. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  109 -112 – Μην ασχολείσαι με βλακείες φίλε μου, θα χαλάσεις την ψυχική σου ισορροπία και δεν θα βγάλεις άκρη, οι βλάκες είναι αήττητοι και βρίσκονται παντού.

  «Βρίσκω όμως τις παραπάνω απόψεις, αν όντως εκφράστηκαν, κάτι παραπάνω από ρατσιστικές, άσχετες με το όλο ζήτημα της οικονομικής κρίσης και αντιπροσωπευτικές της πιο μαύρης περιόδου της γερμανικής ιστορίας.»
  Όποιος πιστεύει ότι με την ήττα των Γερμανών, εξαφανίστηκαν και οι ναζί, και ότι όλο αυτό το μακελειό το προκάλεσε ένας νευρωτικός λαοπλάνος δεκανίσκος, που παρέσυρε τον αθώο γερμανικό λαό, είναι επικίνδυνα ανόητος.

 142. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  130.A και το αυριανό να μπει. Πρώτες οι Φίσλερ δεύτερες οι βεεμεφ, τρίτες οι σιτράμ στο τέλος οι αγάνωτες 🙂

 143. Ariadne said

  Insula – νησί, δεν το γνώριζα αυτό, ευχαριστώ. Εξού και peninsula – σχεδόν νησί (http://www.etymonline.com/index.php?term=peninsula&allowed_in_frame=0)

 144. Στο 122 Η ΕΦΗ² εκμυστηρεύτηκε

  119. Σε σκέφτηκα όταν τα είδα. (τον μαστούρη ιπποπόταμο της Τυφλίδας)

 145. Avonidas said

  #131. Όσο κατάλαβα από τη μετάφραση του google, δεν λέει για «γονίδια», αλλά για «μείγμα Σλάβων, Βυζαντινών και Αλβανών», και πάλι όμως η σύνδεση με την πολιτισμική κληρονομιά είναι ασυνάρτητη. Είναι κάπως παράξενο ένας Γερμανός, που ασφαλώς δεν μπορεί να αξιώνει εξ αίματος συγγένεια με τους αρχαίους Έλληνες, αλλά θεωρεί τον εαυτό του πολιτιστικό τους κληρονόμο, να το γυρίζει όταν πρόκειται για τους σύγχρονους Έλληνες και τότε ξαφνικά να απαιτεί γενετικό δεσμό. Δηλαδή, σαν να λέμε, εγώ είμαι ανώτερο ον και αρκεί μόνο να ξέρω να τους διαβάζω (που ούτε καν, είμαι βέβαιος), αλλά εσείς οι υπάνθρωποι μόνο αν έχετε λίγο από το αίμα τους μπορεί να αξίζετε τον κόπο.

  Επίσης, είναι αλήθεια, πουθενά στο άρθρο δεν δηλώνεται ξεκάθαρα ότι θα έπρεπε οι «Ευρωπαίοι» να κάνουν αυτό ή εκείνο με την Ελλάδα· είναι όμως διάχυτος αυτός ο συγκαταβατικός σνομπισμός του στυλ «αχ, εκείνοι οι ρομαντικοί τότε τα μπέρδεψαν, κι αντί να πάνε με την λογική και τη σύνεση, πήραν αυτούς τους ξεβράκωτους για Περικλήδες και τους έμπασαν στο σπίτι, και μας μαγάρισαν το καλό το χαλί». Με δυο λόγια, το άρθρο είναι γραμμένο σ’ αυτόν τον δήθεν ουδέτερο τόνο που μόνο ουδέτερος δεν είναι, και μιας και δεν μπορεί να κάνει απευθείας έκκληση στα ρατσιστικά στερεότυπα, κάνει έκκληση στην «λογική», το «συμφέρον» και τη «σταθερότητα» της Ευρώπης — όλα εκείνα τα ωραία, δηλαδή, που ακούμε από τα εγχώρια μπουμπούκια όταν μας υποδεικνύουν να πετάξουμε και κάναν μαυριδερό στη θάλασσα, άμα λάχει, διότι τα γεγονότα, οι περιστάσεις, το καλό της πατρίδας, είναι καιρός τώρα για ρομαντισμούς;

  Εκλεπτυσμένα κατακάθια…

 146. Corto Maltese said

  ΕΦΗ (133):

  «στο 1:50, ξεφορτώνουν κάτι βαρέλια .Γρατσούνισε τη βαθειά μνήμη ,θα πρέπει να ήταν ή θειάφι,ή κάποιο άλλο φυτοφάρμακο»

  Τα βαρέλια φαίνονται να είναι από τυποποιημένο προϊόν (π.χ. φυτοφάρμακο), γιατί σαν να διακρίνονται ετικέτες.
  Μπορεί ο κ. Σαραντάκος ως χημικός μηχανικός να μας λύσει την απορία, από πότε είναι διαδεδομένα στην Ελλάδα τα τυποποιημένα φυτοφάρμακα, λιπάσματα (νιτρικά;) και λοιπά γεωργικά σκευάσματα.

 147. 31 Τα αεροπλάνα τα πιάνουν τα μέλη ΔΕΠ. Τα φαντάρια με καράβι, ή γκατζόλη, κατά περίπτωση…

 148. Ριβαλντίνιο said

  @ 145 Avonidas
  «Όσο κατάλαβα από τη μετάφραση του google, δεν λέει για «γονίδια», αλλά για «μείγμα Σλάβων, Βυζαντινών και Αλβανών»,»

  Επιβεβαιώνεσαι. https://sarantakos.wordpress.com/2015/06/14/velouhiotis/#comment-293809

 149. Πού είναι και το φερέφωνο του Κακλ. να μας πει για το «κατοικοεδρεύω»…

 150. Πάνος με πεζά said

  Κρανάη είναι ένα νησάκι μπροστά στο λιμάνι του Γυθείου. Συνδέεται μάλιστα με αυτό, με την οδό «Τζανή Τζαννετάκη Πρωθυπουργού», αφού εκεί πάνω είναι και ο Πύργος τους.
  http://www.instantstreetview.com/@36.752932,22.570955,17.95h,-6.81p,0z
  @ 135 : Ο Γκάτσος είχε πει «Σε νησί πήγαινε, αλλά εγώ στην Πλατεία Βικτωρίας την άφησα, στην Ηλεκτρικό !». Τη συνέχεια προφανώς έγραψε ο Βαγγέλης Γερμανός, στην «Κρουαζιέρα».

  Κι ένα ακόμα, με πολυσυλλεκτικότητα της νησιωτικότητας… 🙂

 151. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  94 Θα διεκδικήσουν και οι Μανιάτες απαλλαγή!

  98 Αν δεν το είπαν από πριν, το -νησι του Καρπενησιού δεν είναι από κανένα νησί.

  102-105: Πολύ ενδιαφέρον, αλλά κάτω τα χέρια από τις απαλλαγές μας!

  113τελος: Σωστά!

  127 Δεν είναι παράλογο να είναι μηΙΕ η λέξη, ευχαριστώ για την ανάλυση

  130 Εγώ παντως θα έρθω μετά τα μεσάνυχτα, πιο πριν θα πετάω.

  135 Δεν το είχα σκεφτεί αυτό 🙂

 152. Avonidas said

  #148. Αχαχαχαα, ναι, γι’ αυτό μας πήραν στην ΕΟΚ, από ρομαντισμό, για να αναστήσουνε τον Χρυσόν Αιώνα! 😀

  Μα τι γράφει, ο Μανδραβέλεν… 😛

  (ελπίζω τουλάχιστον να μη τα πιστεύει κι ο ίδιος)

 153. giorgos said

  «149» Δέν καταλαβαίνω , τί θέλεις νά πείς ? Γιατί προφανώς έμένα εννοείς .

 154. Κόρτο στο 146 και ΕΦΗ² στο 133

  Τα πλάνα από την Ύδρα είναι μεταπολεμικά, μπορεί και της δεκαετίας του ’60.
  Φαίνεται ο μεγάλος λιμενοβραχίονας και τα πολλά τραπέζια των εστιατορίων στην προκυμαία. Ο τουρισμός της Ύδρας δεν χρειαζόταν τέτοια πράγματα προπολεμικά.
  Για τα βαρέλια, όντως μοιάζουν να περιέχουν χημικά. Δεν είναι τα τυπικά σιδερένια βαρέλια καυσίμων και λιπαντικών.
  Το πρόβλημα είναι τι χημικά να περιέχουν. Βιομηχανικά; Αδύνατο για την Ύδρα εκείνης της εποχής. Ακόμη και λιπάσματα δύσκολο είναι να περιέχουν, καθώς τι καλλιέργειες υπήρχαν τότε εκεί; Μερικές ελιές και μποστάνια σε πεζούλες, που άνετα λιπαινόντουσαν με την κοπριά των ζώων.
  Ίσως, λοιπόν, τα βαρέλια που ξεφορτώνονται από το καΐκι, να έχουν περιεχόμενο διαφορετικό από το αρχικό τους.

 155. sarant said

  146 Ομολογώ ότι δεν ξέρω την απάντηση, αγαπητέ.

  Σε μισή ωρίτσα τα κλείνω και πάω προς αεροδρόμιο. Άρθρο θα ανεβεί αύριο, και ίσως τα πούμε και ενδιάμεσα, αν βρω γουήφι,

 156. Avonidas said

  Κοίταξα αν είχε γίνει συζήτηση σε προηγούμενα άρθρα για την Die Welt. Προφανώς, δεν κοίταξα αρκετά πίσω. Το σφάλλειν ανθρώπινον (αλλά για να τα κάνεις θάλασσα χρειάζεσαι υπολογιστή).

 157. 153 Θαρρώ είχε γράψει για το ρήμα ο Κακλ., κι ότι είναι ελληνική εφεύρεση, ψέγοντας διάφορους μεταφερόμενους που όφειλαν να είναι στον τόπο εργασία τους συχνότερα -ή κάνω λάθος, κι είναι κατευθείαν Ραφαηλίδης…

 158. Corto Maltese said

  154 (και 155 και 133):
  Πράγματι τα πλάνα είναι του 1966.
  Οπότε δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε με σιγουριά τα προϊόντα κάθε σκηνής. Είναι πάντως πλάνα χαρακτηριστικά μιας εποχής για τα νησιά μας με την συνύπαρξη των πρώτων μεγάλων τουριστικών ρευμάτων και την διατήρηση της πρωτογενούς παραγωγής.

 159. Corto στο 146 και πάλι

  διαβάζοντας διαγώνια την ιστορία των λιπασμάτων στη Βίκη (https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_fertilizer) και ξέροντας λιγάκι την ιστορία της ελληνικής υπαίθρου, θα ποντάριζα τα ανύπαρκτα λεφτά μου πως τα πρώτα χημικά λιπάσματα ήρθαν στην Ελλάδα μαζί με το DDT και τα μεγάλα μουλάρια, με το σχέδιο Μάρσαλ.

 160. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  144.Βρε κουλουκάκο, (ελπίζω να ξέρεις ότι κούλουκας είναι ο νεαρός ,ο ορμητικός νέος-κουλούκι το σκυλί) εγώ από τη φωτό με το αρκούδι πάνω στο ερκοντίσιο(αρκουδίσιο που -σωστά – λεν οι γιαγιές) έλεγα πως σε σκέφτηκα 🙂
  και 154. το λέει στο γιουτούμπι ότι είναι η Υδρα στα 1968. Τέτοια βαρέλια θυμάμαι να έχουμε στο μπακάλικο, με θειάφι, κάπου αρχές της δεκαετία του ΄70 και κάτι άλλα φυτοφάρμακα.Να δεις και Ντι Τι Τι ! Πριν την παντοκρατορία τωνπλαστικών τσουβαλιών. Τα λιπάσματα ήταν σε σακιά,μετά σε χαρτοσακούλες όπως των τσιμέντων και τώρα σε πλαστικά.Τσεκάροντας για DTT, έπεσα εδώ:
  http://lolanaenaallo.blogspot.gr/2013/02/blog-post_19.html

 161. 158
  Η Ύδρα δεν παρήγαγε τίποτα, η καημένη. Ναυτικούς έβγαζε μόνο. Τα πάντα τα έφερνε με τα καΐκια. Το ίδιο και η Μύκονος. Μήπως είναι τυχαίο που η Μύκονος είναι από τα ελάχιστα κυκλαδονήσια που έχουν παραλιακή χώρα; Οι Μυκονιάτες δεν φοβούνταν τους πειρατές· ήταν οι ίδιοι!

 162. 160

  πλάκα έκανα, καλή μου…
  Σιγά μην προσβληθώ. Αν εξαιρέσεις το ροζ βελάκι, ολόιδιος είμαι, ο φουκαράς.

 163. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  160.Δεν ξέρω γιατί το πισι δεν έπαιρνε το σχόλιο που βλέπω ότι μπαγιάτεψε στο μεταξύ
  αρκουδίσιο:
  http://www.lifo.gr/now/world/68318#slide3

 164. Ρε, το έρμο…

  Λαχτάρα που θα πήρε το δόλιο το αρκούδι για να σκαρφαλώσει κιαπάνω… 😦

 165. Alexis said

  Λάμπρο (141) και Αβόνιδα (145) θα έλεγα ότι δίνετε περισσότερη σημασία απ’ όση αξίζει σε ένα άρθρο-σκουπίδι.
  Και όχι, δεν τεκμαίρεται από αυτό ότι οι Γερμανοί είναι ρατσιστές, τουλάχιστον όχι σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ότι όλοι οι υπόλοιποι λαοί.
  Είναι σα να προσπαθεί ένας ξένος να βγάλει συμπεράσματα για το ποιόν του σύγχρονου Έλληνα διαβάζοντας …Στέφανο Χίο!
  Εντάξει η Welt δεν είναι Κόντρα Νιούζ, αλλά οι σκατοκέφαλοι είναι παντού.

 166. giorgos said

  «157» Ναί έντάξει κατάλαβα φίλε , άλλά δέν είμαι φερέφωνο κανενός , είμαι αυτά πού διαβάζω .

 167. Ιάκωβος said

  165, Alexis, σωστός. Εννοείται οτι σήμερα στατιστικά οι Έλληνες είναι πιο ρατσιστές από πολλούς άλλους. Είναι όμως ορισμένες ιδέες αθάνατες, κυρίως εκείνα τα μιμίδια για τα γονίδια.

  Υδρα. Επειδή τα καλοκαίρια μου στο δημοτικό τα πέρναγα εκεί,(ξυπολιά, ψάρεμα, γκούπιζες δηλαδή βουτιές-βόμβες για να κάνουν μεγάλο μπλούμ και «έλκηθρο» στα απότομα σκαλιά των σοκακιών της Ύδρας, πάνω σε παλιές πόρτες με σαπούνι από κάτω για να γλυστράει), δε θυμάμαι μεν τα άλλα υλικά , αλλά τα καΐκια-μανάβικα τα έζησα. Υπάρχουν ακόμα τέτοια , στην Αίγινα. Το υδραίικο λιμάνι το έχω συνδυάσει με τα άλλα βαρέλια, κρασοβάρελα, τα μεγάλα τα ξύλινα Έχω ακόμα στη μύτη μου τη μυρωδιά από τον μούστο και το κρασί, χυμένο στις γλιστερές γκρίζες πέτρες με τις κόκκινες ανταύγειες.(Ανακατωμένη με άλλες οσμές πιο λιμανίσιες και γαιδουρινές 🙂

 168. Μαρία said

  159
  Ρίξε στη γούγλη Ανώνυμος ελλην. εταιρεία χημικών προϊόντων και λιπασπάτων για να κατεβάσεις το πεντέφι. Σχετικά λήμματα βλέπω στον Ήλιο και για την εταιρεία και για τα λιπάσματα και «την κίνησιν των λιπασπάτων παρ’ ημίν». Η ετιαρεία ιδρύθηκε το 1909 κι άρχισε να παράγει λιπάσματα απο το 1934.

 169. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  161>>Τα πάντα τα έφερνε με τα καΐκια. Το ίδιο και η Μύκονος.
  κάτι είχανε οι Μυκονιάτες: Και κρασάκι και λούτζα και ξινοτύρι και τυροβολιά και καράβολους(σαλίγκαρους-έχω μαζέψει εκεί). 🙂
  «Το σπίτι μου» ,που αναφέρεται και περιγράφει τη ζωή στην προπολεμική Μύκονο, της Μέλπως Αξιώτη, είναι από τα βιβλία που πολύ αγάπησα.
  Πάω Πλατεία.

 170. 166 Αυτό που φαίνεται είναι ότι αντιγράφεις κατεβατά, όχι ότι τα διαβάζεις.

 171. sarant said

  161-169 Πάντως επί τουρκοκρατίας ο Παναγιωτάκης Νικούσιος, μέγας δραγουμάνος, πήρε για μερικά χρόνια δώρο τους φόρους της Μυκόνου (περί το 1650) και μετά έχτισε εκκλησία.

 172. gryphon said

  Νησιωτικοτητα σαν λεξη δεν μου φαινεται πολυ σοι .
  Δυσκολευτηκα να την πω δεν βγαινει ευκολα .

  136
  Γι΄αυτο εγω λεω οτι ο Ζηκος ηταν μεγαλυτερος επαναστατης απο τους συριζαιους η οποιους αλλους το παιζουν τετοιοι.
  Μου κρατας και τον Ικα λεει στο αφεντικο του και οταν εκεινος του λεει «αυτο ολοι το πληρωνουν» μπορει να ειναι αγραμματος κλπ αλλα παει κατευθειαν στα υποτιθεται αυτονοητα και τον ρωταει.Ποιος ειναι αυτος ο Ικας; Δεν τον πληρωνω εγω γιατι να τον πληρωσω.
  Ετσι ειναι παντου οι ανθρωποι οχι μονο στην Ελλαδα.Σαν προβατα πραγματικα δεχονται το οτιδηποτε αν τους εχει γινει η καταλληλη πλυση εγκεφαλου
  Συζητανε κι εδω σημερα εαν θα δεχθουν το 11 το 13 το 23% ΦΠΑ και ολη η συζητηση και η δηθεν μαχη γινεται για να χαμηλωσει το ποσοστο σε καποια ειδη υπηρεσιες κλπ.
  Κανεις ομως (εκτος απο σενα δηλαδη που το εθιξες ) δεν παει πιο πισω και να πει .Και γιατι να τον πληρωνουμε αυτον τον φορο;.
  Γιατι να υπαρχει γενικα ;.Ποιος τον σκεφτηκε;.Ποιοιτον επεβαλλαν ;.
  Οπως αυτο το περιστατικο σημερα με την Κωσταντοπουλου.
  Επεστρεψε πισω την εκθεση του Στουρναρα επειδη ηταν σε στικακι η για καποιο τελος παντων διαδικαστικο λογο.
  Δεν παει ομως πιο πισω να ξεκινησει απο τα βασικα και να αναρωτηθει και αυτη και ο κοσμος για κατι πολυ πιο ουσιαστικο και τελειως παραλογο και αφυσικο.
  Οτι ο εκαστοτε διοικητης της ΤΤΕ αλλα και η ιδια η τραπεζα απαγορευευται περιπου να ελεγχθει απο το κρατος η απο την οποια εκλεγμενη κυβερνηση.
  Λειτουργει ανεξαρτητα.Αυτο δεν εχει καμμια λογικη ,Η Ιδια η Κεντρικη Τραπεζα μιας χωρας να μην αναφερεται στην κυβερνηση και να μην ειναι δυνατον βασει καταστατικου να ελεγχθει απο τους ελεγκτικους μηχανισμους αυτης της χωρας .Αλλα αυτο ολοι και οι της σημερινης κυβερνησης το βρισκουν φυσικο ενω δεν ειναι καθολου.Και ασχολουνται με τα επιμερους θεματα.

  165
  Γιατι εγω πιστευω οτι διαβαζοντας Κοντρα νιους (γραπτη και ηλεκτρονικη) βγαζεις χρησιμα συμπερασματα για τους συγχρονους ελληνες.
  Ειδικα τα αρθρα του Κουρη.Μπορει αυτος και τα εντυπα του να ειναι λαθροβια αλλα αυτα που γραφει τα ακους παντου γυρω.
  Θα ακουστουν και στο Συνταγμα.Οποιον υπουργο η βουλευτη του Συριζα η και οπαδο ακουσεις αυτα που γραφει ο Κουρης λενε
  Παρε μια ιδεα απο ενα αρθρο του προ ημερων και βγαλε συμπερασμα μονος σου

  «.ΦΑΙΝΕΤΑΙ λοιπόν ότι τα τελευταία χρόνια ο «καλός Θεός» της Ελλάδας, μας έστειλε τον Αλέξη και την παρέα του, ο οποίος στην ουσία χωρίς να το καταλάβει και χωρίς να πολυκουραστεί και να παραϊδρώσει έγινε πρωθυπουργός και τώρα βρίσκεται μπροστά σ΄ ένα μεγάλο σταυροδρόμι.
  ΤΟΥ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΥ, που στην καλλίτερη περίπτωση σημαίνει ένα πιάτο φαΐ και ένα ξεροκόμματο, για τα επόμενα τουλάχιστον 50 χρόνια, ή ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ, για να σώσουμε την Ελλάδα και να ξαναφτιάξουμε την Ευρώπη, να την γλιτώσουμε από την πείνα και τη δυστυχία που την έχει περικυκλώσει και αρχίζει να την πνίγει και αυτή ολόκληρη.
  ΣΑΣ είπαμε και προηγουμένως ότι εμείς θα είχαμε συμβιβαστεί. Αλλά εμείς δεν είμαστε πολιτικοί και δεν έχουμε επίσης και το ΑΣΤΡΟ που όπως φαίνεται έχει ο Αλέξης, με το οποίο ΓΟΗΤΕΥΕΙ και ΠΕΙΘΕΙ.
  ΕΝΑΣ «συμβιβασμένος» Αλέξης θα ΞΕΦΤΑΓΕ μέσα σε 2-3 μήνες.
  ΕΝΑΣ ασυμβίβαστος και αντάρτης Αλέξης, σε ΕΝΑ χρόνο θα είχε φτιάξει την Ελλάδα και σε ΔΥΟ χρόνια θα ΚΥΒΕΡΝΟΥΣΕ την Ευρώπη!
  ΑΛΕΞΗ προχώρα. Μην σκιάζεσαι.
  ΟΠΩΣ έγινες τόσο εύκολα στα 39 σου πρωθυπουργός στην Ελλάδα, έτσι εύκολα ΜΠΟΡΕΙΣ σε δύο χρόνια να είσαι ΑΡΧΗΓΟΣ της Ευρώπης και να σώσεις τον κόσμο από την πείνα και τους πολέμους… ΑΞΙΖΕΙ να το επιχειρήσεις. Θα ΠΕΤΥΧΕΙ»

 173. giorgos said

  #170#Λάθος. Τά διαβάζω καί τά θεωρώ σωστά καί απόλυτα τεκμηριωμένα . Αν εσύ είσαι μάγκας καί ξύπνιος απόδειξέ μου ότι αυτά πού γράφει είναι βλακείες καί άνευ αξίας , κι΄γώ δέν εχω κανένα πρόβλημα νά υιοθετήσω τήν δικιά σου άποψη .

 174. Corto Maltese said

  159, 160 κλπ (περί λιπασμάτων)

  Ο Μποδοσάκης μεταπολεμικά αγόρασε και κατέστησε κολοσσιαία την Ελληνική Εταιρεία Χημικών και Λιπασμάτων.
  Μια φορά κι έναν καιρό που η Ελλάς είχε βιομηχανική παραγωγή…

 175. Corto Maltese said

  168: προφανώς αυτήν την εταιρεία αγόρασε ο Αθανασιάδης – Μποδοσάκης όταν επέστρεψε από την Αμερική το 1945.

 176. 174

  Θα ξέρεις, υποθέτω, πως ο Μποδοσάκης κατά τον ισπανικό εμφύλιο πούλαγε πυρομαχικά και στις δύο πλευρές. Μόνο που στους Δημοκρατικούς πουλούσε πανάκριβα μπουρούχες πυρομαχικά, ενώ στους Φαλαγγίτες πουλούσε (με τη μεσολάβηση του καλού του φίλου δρ Γκέμπελς) φτηνά και καλά/
  Δεν θα με εξέπληττε εάν η αγορά των Λιπασμάτων έγινε με φράγκα από το σχέδιο Μάρσαλ ή κάτι αντίστοιχο.
  Θα μου πεις, βέβαια, πως οι άλλοι έπαιρναν τα φράγκα και τα έστελναν κατευθείαν Ελβετία. Ή έπαιρναν τζάμπα τα Λίμπερτυ και τα βούλιαζαν για την ασφάλεια.
  Δίκιο θάχεις αν μου το πείς…

 177. Spiridione said

  Να θυμηθούμε και την πολυνησία του Μιλτιάδη (μαζί βέβαια με την απαραίτητη νησιωτικότητα) που συζητούσαμε πριν κάποιους μήνες.
  http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231372627
  Και νεότερες εξελίξεις
  http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=714259

 178. Υπάρχουν και στη στεριά νησιά, όπου οι άνθρωποι στριμώχνονται και συνωστίζονται.

  http://www.theatlantic.com/photo/2015/06/syrians-crash-through-a-fence-between-war-and-refuge/395858/

  Και μετά έχεις τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά συγχωρήσεως, να διατείνεται πως δεν έχει συντελεστεί κανένα ιδιαίτερο γεωπολιτικό γεγονός, που να δικαιολογεί την αύξηση των μεταναστευτικών ροών! 😦

 179. Corto Maltese said

  176:
  Έτσι είναι.
  Βεβαίως δεν υπερασπίστηκα τον Μποδοσάκη, απλώς προσέθεσα στο θέμα που λέγαμε. Θεωρώ ότι η βιομηχανική παραγωγή είναι πρωτίστως έργο των επιστημόνων και των τεχνικών που την οργανώνουν, εν μέρει και των εργατών. Τελευταίο προς «θαυμασμό» έρχεται το κεφάλαιο, που ούτως ή άλλως κάπου θα επένδυε.
  Τώρα όπως πολύ σωστά ανέφερες, καλύτερα Μποδοσάκης παρά κομπραδόρος ή φιγουρατζής μεγιστάνας τύπου Ωνάση.

 180. κουτρούφι said

  Είπα σου να φύω θέλω, συρε ακλούθα μου και συ
  κι ας χαλάσει κι ας ρημάξει το δικό μας το νησί

  Στιχάκια που τραγουδιούνται στο «σκοπό του δρόμου» κατά τη μετακίνηση της παρέας των γλεντιστών.
  (Σίφνος)

 181. Παναγιώτης Κ. said

  @58.(Σκύλος). Θυμήσου: Αυτός που τον διόρισε και αυτός που διορίστηκε έχουν παραπλήσιες εκπαιδευτικές επιδόσεις.

 182. Πάνος με πεζά said

  @ 169 : H Μύκονος, όσο κι αν δεν της φαίνεται, στη μεσογειακή περιοχή της Άνω Μεράς, είχε, κι ακόμα έχει, ιδιαίτερα εύφορο έδαφος. Συγγενείς της γυναίκας μου φύγαν μέσα στην Κατοχή από την Αθήνα, και καλλιεργώντας στη Μύκονο πατάτες και διάφορα άλλα, γλύτωσαν την πείνα, αλλά και ανέπτυξαν εμπόριο γεωργικών προϊόντων με νησιά του Β.Αιγαίου (Σάμο, Ικαρία). Αλλιώς, θα είχαν πεθάνει από την πείνα.
  Βέβαια σε αυτό βοήθησε και το γεγονός ότι το νησί είχε «ηπιότερης μορφής» κατοχή, αλλιώς θα μπορούσαν και να είχαν καταστραφεί τα πάντα…(Π.χ. ο κάμπος της Μεσσαράς στην Κρήτη, πυρπολήθηκε από τους Γερμανούς, κι από σιτοβολώνας του τότε, σήμερα είναι ελαιώνας, και η Κρήτη λείπεται μόνο από σιτηρά).
  Ακόμα και νερό είχε η Μύκονος, όσο κι αν σήμερα μοιάζει ανέκδοτο. Πέντε-έξι πηγάδια, μαζί με παλιό ποτάμι, υπάρχουν μόνο στην περιοχή του πατρικού της γυναίκας μου, σε ακτίνα 300 μέτρων. Και γιατί να μην έχει άλλωστε, το λιγοστό νερό που χρειάζονταν οι τότε κάτοικοι. Για να πίνουν το θέλαν, όχι για να κολυμπάνε σε πισίνες…

 183. 179 σωστά

  Στις άλλες ειδήσεις, η Ζωάρα -αφού έστειλε τον Στούρνυ να ξαναγράψει την εργασία του- κατέβηκε στο πλήθος!
  Μου είναι συμπαθής η θεόξινη αλλά νομίζω πως της παρααρέσει η αγάπη του κοζμάκη…

  Και παραδίπλα ο αγαπημένος Νικόλας Βούτσης. 🐻
  Περίεργο δεν είναι υπουργοί και λοιποί να ανακατεύονται με το πλήθος και να μην τρέχει τίποτε;
  Τα βλέπει ο Αντωνάκης και θολώνει το μάτι του…

 184. Λ said

  Γς τη φίσλερ άστηνε και πάρε τη Χύτρα των Κυθήρων σα νέος Διγενής

  http://www.epixirimatias.gr/2014/05/video_7.html

 185. Παναγιώτη Κ. στο 181

  Για το Ρουσσό λες; Βέεεεβαια! Στα 50 του πήγε στο ανοιχτό πανεπιστήμιο να πάρει πτυχίο.
  Αλλά ο αθεόφοβος ο Χατζής, ούτε γυμνάσιο, ρε γμτ;
  Και ήταν και στο δημόσιο…
  Πλάκα δεν έχει που πολλοί απ’ όσους εναντιώνονται στο «ογκώδες κράτος» και τα κρατικά πανεπιστήμια, είχαν σπεύσει να στριμωχτούν σε κρατικές αργομισθίες και δεν είχαν περάσει ούτε απ’ έξω από ΑΕΙ; Μιλάμε για κολοσσιαίους (τ)ρόμπες! XD

 186. Λ said

  ΄90. 134. 140. Καλά να πάθω. άμα βιάζομαι να φύγω είναι καλύτερα να σιωπώ. Θυμόμουν ότι το καταφύγιο του Αχιλλέα είχε δισύλλαβο όνομα και ήταν σχετικά βόρεια και έτσι σκύ(ά)ρωσα τη Θάσο και τα θαλάσσωσα.

  Ο πίνακας στο σχόλιο 184 είναι του Μανώλη Χάρου από τα Κύθηρα.

 187. Λ said

  Να μην ξεχάσουμε την Αυστραλία και τη Σαχαλίνη σαν νησιά στα οποία εξόριζαν κατάδικους.

 188. Λ said

  Μια και το θάμα είναι τα νησιά να πούμε ότι λένε για τη Φιλανδία ότι έχει τόσα νησιά (και τόσες λίμνες) όσοι και οι κάτοικοί της.

 189. gryphon said

  185
  Eνταξει κι αυτο που λετε για τον Χαντζη. Τον καταλαβαινω.Λιφτινγκ μπορεις να μου πεις γιατι εκανε ;.Και μαλλια και φρυδια και ολα.
  Να ηταν ηθοποιος τραγουδιστης η κατι που παιζει ρολο η νεανικη εμφανιση το καταλαβαινω.
  Και τι να διορθωσει δηλαδη απο αυτην την φατσα
  Και παιρνει διαστασεις αυτο με τους δημοσιογραφους αλλα και τους πολιτικους ανδρες παντα που ακομη και μεσοκοποι η ηλικιωμενοι ενφιαφερονται παρα πολυ να εχουν αστραφτερο χαμογελο Χολυγουντ.Τι τους εχει πιασει δεν ξερω
  Και ο Χασαποπουλος ειχε κανει λιφτινγκ και ειχε βαλει και μασελα καινουργια.
  Και προσφατα παρατηρησα τον Τραγακη αλλα και τον Παπαδημουλη με απαστραπτουσες εκτυφλωτικης λευκοτητας τελειες μασελες που του κανει ομως να φαινονται απλα τρομακτικοι και ολιγον αστειοι ταυτοχρονα.
  Σαν τον Κριστοφερ Λη που πεθανε προχθες ενα πραγμα.

 190. Μαρία said

  175
  Το 1947 απέκτησε την πλειοψηφία των μετοχών, λέει.

 191. Corto Maltese said

  190:
  Και μάλιστα τακτοποίησε τις τότε οφειλές της εταιρείας προς το Δημόσιο ύψους 20 εκατομμυρίων!

 192. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  165 – Αlexis, δεν νομίζω να έδωσα την παραμικρή σημασία στο άρθρο, αντιθέτως προέτρεψα και τον Avonida, για τη ψυχική του ισορροπία (χαμόγελο) να μη ασχολείται με τέτοιες ηλιθιότητες. Για τον ναζισμό πάντως, και την επιρροή του σήμερα σε μεγάλο ποσοστό Γερμανών, δεν αλλάζω κάτι, ζεί και βασιλεύει, κάτι που θα φαίνονταν καλύτερα αν δεν ήταν απαγορευμένο το κόμμα. Σε όλες τις γειτονικές χώρες πάντως θριαμβεύει.

 193. Ανδρέας Αργός said

  Απάντηση στο 27 (17-06-2015)

  Leonikos, είχες ποτέ σχέση με τη σημερινή Μεταμόρφωση Αττικής; Είσαι μήπως γιατρός;
  Αν οι απαντήσεις είναι καταφατικές, στείλε μου τη διεύθυνσή σου να τα πούμε.
  Αν είναι αρνητικές, γράψτο στην απάντησή σου.

  argosandreas@gmail.com.
  Χρησιμοποιώ ψευδώνυμο.

 194. Προς 193: γιατρός είναι, τα υπόλοιπα δεν τα ξέρω.

  Στους υπόλοιπους:

  Αμαν, Παναΐτσαμ’, τι τραβάν οι έρμοι οι Κούδροι!

 195. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Η νησιωτικότητα στην εκπαίδευση
  http://www.rodiaki.gr/article/303375/gia-ena-sxedio-synolikhs-anasygkrothshs-ths-ekpaideyshs

 196. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  προς 193 συμπλήρωμα στο 194 Ο Λεώνικος νομίζω κάτι είχε πει για Κουκουβάουνες μια φορά.Αυτή δεν είναι η Μεταμόρφωση ,όχι;

 197. smerdaleos said

  @127,151

  Για όποιον ενδιαφέρεται έχω παρουσιάσει εκτενώς την ετυμολογική πρόταση που κατέθεσα δοκιμαστικά για το «νησί» στο σχόλιο #127 στην παρακάτω ανάρτηση:

  https://smerdaleos.wordpress.com/2015/06/17/%ce%b5%cf%84%cf%85%ce%bc%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%ce%ba%ce%ad%cf%82-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%84%ce%ac%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-%ce%b7-%ce%bd%ce%ae%cf%83%ce%bf%cf%82/

 198. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Τ΄ όμορφο νησί

  Στίχοι: Μάρκος Τσιριμώκος
  Μουσική: Βασίλης Τενίδης
  Γιώργος Ζωγράφος

  Ήμουν εγώ κι ήσουν εσύ
  κι ήμουνα νιος κι ήσουνα νια
  κι είπες θα κάνουμε πανιά
  να πάμε στ’ όμορφο νησί.

  Κι είπες θα κάνουμε πανιά
  μα πέσαμε σ’ απανεμιά.

  Κι είχες λαχτάρα περισσή
  κι ένοιωθα τόση αποθυμιά
  να πάμε στ’ όμορφο νησί
  με τα κουπιά και τα πανιά.

  Να πάμε στ’ όμορφο νησί

 199. Παναγιώτης Κ. said

  @189 (Gryphon) Τέτοιες ερωτήσεις και παρατηρήσεις απαντιούνται μόνο με ψυχαναλυτικές κατηγορίες .Δεν το λέω περιπαικτικά. Το εννοώ.

 200. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Νησιά- κολαστήρια
  http://www.ksm.gr/%CF%84%CE%AC-%CE%BE%CE%B5%CF%87%CE%B1%CF%83%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CE%B5%CE%BE%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CF%86/

 201. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  και 201:
  Δεν ήταν νησί

 202. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  200 χρόνια από το Βατερλώ. Το νησί ήρθε μετά 🙂

 203. […] ανάρτηση μου την έδωσε η σημερινή ανάρτηση του Νίκου Σαραντάκου με τίτλο «Νησιά και Νησιωτικότητα». Ο σκελετός της ανάρτησής μου είναι το σχόλιο #127 που […]

 204. Βάταλος said

  Αγαπητοί κύριοι, άρτι επιστρέψας από το εξοχικόν του, ο γέρων Βάταλος δεν προλαμβάνει να αναγνώση όλα τα σχόλια της παρούσης αναρτήσεως, περιορισθείς μόνον εις τα υπό των κ.κ. Σαραντάκου και Σμερδαλέου γραφέντα.

  Επειδή προυχώρησεν η νύξ, επιτρέψατέ μοι να συνεισφέρω τι λέγει διά τους γενναίους νησιώτας Κρήτας ο αποσυνάγωγος Ραββίνος Σαούλ (καλλιτεχνικόν ψευδώνυμον Απόστολος Παύλος) εις την προς Τίτον επιστολήν του: «Κρήτες αεί ψεύσται, κακά θηρία, γαστέρες αργαί». Ιδού και η απόδειξις από την Καινήν Διαθήκην του Παναγιώτου Τρεμπέλα

  Η αποψινή αποκάλυψις του γέροντος Βατάλου συνίσταται εις το εξής, που (βάζω στοίχημα) αγνοούν τόσον ο ρέκτης κ. Σαραντάκος, όσον και ο πολυμαθέστατος «Σάθας του 21ου Αιώνος» κ. Σμερδαλέος: Διατί οι Κρήτες έχουσι την φήμην των ψευστών και των απατεώνων; Πολλοί νομίζουν ότι όλα οφείλονται εις το περίφημον «Παράδοξον του Επιμενίδου»

  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CF%80%CE%B9%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%AF%CE%B4%CE%B7%CF%82

  το οποίον θα εκπλαγώ αν αγνοούν οι διακεκριμένοι μαθηματικοί του παρόντος Ιστολογίου. Ωστόσον, η αλήθεια διά την κακήν φήμην των Κρητών είναι άλλη, οφείλεται εις τον κλέπτην βασιλέα των Ιδομενέα και μας την αποκαλύπτει το εγκυρώτατον Λεξικόν του Σουΐδα:

  Προσέξατε και την ετυμολογίαν της λέξεως «κρησφύγετον» που δίδει ο Σουΐδας: Προέρχεται από τους ετεο-Κρήτας (γηγενείς Κρήτας) που κατέφυγον εις τα σπήλαια ότε κατέλαβε την νήσον ο θαλασσοκράτωρ Μίνως!.. Αγνοώ την γνώμην του κ. Σαραντάκου περί του θέματος, ωστόσον ο αμετανόητος ρωμιός Γ. Μπαμπινιώτης αμφισβητεί την ετυμολογίαν του Μεγίστου Σουΐδα καθώς επίσης και τον Ελληνόψυχον Πατριάρχην Φώτιον, όστις το αναφέρει σαφώς εις το θρυλικόν Λεξικόν του: Το κρησφύγετον ετυμολογείται από τους Κρήτας! Ιδού τι παπαριές γράφει ο δεδηλωμένος ρωμιός Μπαμπινιώτης εις την σελίδα 732 του «Ετυμολογικού» του

  Ιδού, αγαπητοί κύριοι, η κατάντια του Ρωμέικου: Ο «νάνος» Μπαμπινιώτης τολμά να διαψεύδη έναν Σουΐδαν και έναν Πατριάρχην Φώτιον…

  Μετά της δεούσης τιμής
  Β.

 205. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  -201. Α ξαναβλέποντας, η Λ το έβαλε νωρίς με τη Μούσχουρη στο 59. Είναι που είμαστε Μεγαλονησιώτισσες 🙂

  -Νησιά Κέϊμαν, έτσι να μας βρίσκονται 😉
  καλά και Φώκλαντ και και…
  Φερρόες (θα μου βάλω πρόστιμο σαν το Φρύνιχο)

  Ανοιχτά των Αζορών
  χίλια μίλια πέρα απ τις Εβρίδες

 206. smerdaleos said

  @204, Βάταλο: Διατί οι Κρήτες έχουσι την φήμην των ψευστών και των απατεώνων;

  Δεν ξέρω το «διατί» αγαπητέ Βάταλε, αλλά ξέρω ότι ο Μιχαήλ Ατταλειάτης, όταν λέει ότι ο βασιλεύς προσπαθούσε να παραμυθιάσει τους Κων/πολίτες με υποσχέσεις, για να του ανοίξουν την πύλη (τον είχαν κλείσει απ΄έξω 🙂 ) λέει την διπλή παροιμία « μάτην τὸ τοῦ θυροκοπῶν καὶ πρὸς Κρήτας Κρητίζων» … αυτό που εμείς σήμερα λέμε «στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα» και «στην πουτάνα πουτανιές;». 🙂

  Ἐπιμηθεῖ τὸ μὲν μέλειν οὐκ ἦν, τὸ δὲ μεταμέλειν ἐνῆν. πολλοὺς δ’ ἐμπεριπατήσας διαύλους πρὸ τῶν τειχῶν, εἶτα τοὺς ἑαλωκότας προαγαγὼν καὶ διαχειρίσασθαι τούτους ἐπαπειλούμενος εἰ μὴ τὴν εἴσοδον αὐτῷ οἱ ἐντὸς ἐπιτρέψαιεν, ὡς ἔγνω μάτην τὸ τοῦ λόγου θυροκοπῶν καὶ πρὸς Κρῆτας κρητίζων, ὀπισθόρμητος γέγονε. Καί τινας ἡμέρας ἐν Θερμοπόλει ἐπιστρατευσάμενος ἑτέρας, ἀρξαμένου τοῦ πλήθους αὐτοῦ ὑπορρεῖν καὶ τῷ βασιλεῖ προσιέναι, ἄρας ἐκεῖθεν νυκτὸς πρὸς ἑσπέραν ἐβάδιζε

  Ο Πορφυρογέννητος, έναν αιώνα νωρίτερα, μιλάει για τα «τρία κάππα κάκιστα: Καππαδοκία, Κρήτη και Κιλικία», παρέχοντας την παροιμία:

  «Καππαδόκην ποτ΄ἔχιδνα κακὴ δάκεν. Ἀλλὰ καὶ αὐτὴ κάτθανε γευσάμενη αἵματος ἰοβόλου»

  «Κάποτε μια κακή οχιά δάγκωσε έναν Καππαδόκη. Αλλά και αυτή ψόφησε γευσάμενη το δηλητηριώδες αίμα του» 🙂

 207. Λ said

  Δεν μπορούμε να μην πούμε και για το νησί Έλλις στο οποίο κατέφθαναν οι μετανάστες με προορισμό την Αμερική. Μπορούσαν να περάσουν μήνες εκεί μέχρι να τους επιτραπεί να εισέλθουν στη χώρα ενώ πόσοι ήταν οι άτυχοι που τους ανάγκαζαν οι αμερικανικές αρχές να επιστρέψουν στη χώρα τους λόγω κάποιας ασθένειας.

 208. leonicos said

  😦

 209. leonicos said

  το βρήκα και το δοκίμασα. έμαθα κ’άτι ακόμα από τον Γς 😦

 210. Λ said

  Μετά είναι ο Φάρος, το νησί στο οποίο απομονώθηκαν οι εβδομήκοντα για να μεταφράσουν την παλαιά διαθήκη.

 211. Γς said

  204:

  >όσον και ο πολυμαθέστατος «Σάθας του 21ου Αιώνος» κ. Σμερδαλέος.

  Κι ο δικός μου ο Σάθας.

  Από κείνα τα μέρη [Γαλαξείδι μεριά] κι αυτός. Και του έμοιαζε και φατσικά. Ρώτησα κάποτε τον γιό του αν έχουν σχέση με τον Κωνσταντίνο Σάθα, τον ιστορικό και πρωτοπόρο των νεοελληνικών ερευνών.
  Δεν πολυκατάλαβε για ποιον μιλάω, αλλά σίγουρα [μου είπε] αν ανακατευόταν κι αυτός με γάλατα και γαλακτεμπούρεκα

 212. Γς said

  Oreo pragma Ellis Island.
  Exoume ki emeis Ell;ada!

  Μυτιλήνη, Σάμο, Ρόδο.
  Για την υποδοχή μεταναστών.
  [και δεν στέλνουμε και κανέναν πίσω].

  Εχει στα κιτάπια του το Ελλις Αιλαντ το μισό μου μανιάτικο σόι.
  Εχει και τον πατέρα της γιαγιάς μου. Αυτός όμως δεν στέριωσε εκεί. Δεν του άρεσε η Αμερική και γύρισε πίσω.
  [Ατυχος ο Σαραντάκος και το ιστολόγιό του …]

 213. Ριβαλντίνιο said

  @ 204 Βάταλος
  Άλλη παράδοση λέει ότι σε κάτι καλλιστεία ο Ιδομενέας ψήφισε ως ομορφότερη την Θέτιδα και η Μήδεια τα πήρε και συκοφάντησε τους Κρητικούς για ψεύτες !

  «Προέρχεται από τους ετεο-Κρήτας (γηγενείς Κρήτας) που κατέφυγον εις τα σπήλαια ότε κατέλαβε την νήσον ο θαλασσοκράτωρ Μίνως»

  Δεν θα ήταν πιο σωστό να λέει ως καταφεύγοντες στα σπήλαια τους Λέλεγες και τους Κάρες των Κυκλάδων, αφού τα νησιά τους κατέλαβε ο Μίνωας ξεκινώντας από την Κρήτη ?

  ——————————————————————
  @ 206 smerdaleos

  Τους Κίλικες δεν θα τους πήγαιναν γιατί επί Ρωμαιοκρατίας ήταν διαβόητοι πειρατές.

 214. Ριβαλντίνιο said

  @ 207,210 Λ

  Και την χαμένη αποικία του νησιού Ρόανοκ .
  https://en.wikipedia.org/wiki/Roanoke_Colony

 215. gbaloglou said

  73 Able was I ere I saw Elba

 216. Πέπε said

  @206:
  > > Ο Πορφυρογέννητος […] το δηλητηριώδες αίμα του

  Περίπου το ίδιο υπάρχει και σε μια (ανόητη) κρητικιά μαντινάδα για πεθερές: τη δάγκωσε ένα λιακόνι (είδος σαύρας της Κρήτης που πιστεύεται ότι είναι δηλητηριώδης) και το λιακόνι ψόφησε και η πεθερά ζει και βασιλεύει – δε θυμάμαι ακριβώς πώς πάει.

  Σίγουρα η Κρήτη έχει βγάλει και καλύτερη ποίηση, αλλά είδες πώς έρχονται όλα και δένουν; Κρήτη, Καππαδοκία, όπερ έδει δείξαι. Άρα ισχύει η ετυμολογία του κρησφύγετου. 🙂

 217. gbaloglou said

  69 Για την έμφυλη επιτέλεση … τι λέτε;

 218. cronopiusa said

  Καλή σας μέρα

 219. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  217. «Για μια ανάλυση της χρήσης του “ενστίκτου” της καύλας ως στρατηγική πρόσβασης σε συμπεριφορές παραβατικές της επίσημης σεξουαλικής και γενικότερα κοινωνικής τάξης βλ. … » 😆 😆
  Lewd did I live & evil I did dwell 😉

 220. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Το ίδιο στερεότυπο «αστείο» με τον δαγκωμένο που δηλητηρίασε με το αίμα του το φίδι, έχω ακούσει στο στρατό για Θεσσαλούς, Κύπριους, Κοζανίτες και άλλους ,ων ούκ έστιν αριθμός…

 221. gbaloglou said

  219 two in one 🙂 🙂

 222. giorgos said

  Υπάρχουν καί οί βραχονησίδες …

  Η ΕΛΛΑΔΑ ΩΣ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΑ

  Λάθος , λάθος ! Δεν υπάρχουν μόνο στό Αιγαίο βραχονησίδες . Και πώς θάταν δυνατόν να υπάρχουν μόνο εκεί , οταν ολόλκληρη η Ελλαδα ειναι πολιτικώς επί αιώνες τώρα ερημόνησος ? Ερημόνησος πολιτικώς σημαίνει να μην μπορείς καί νά μήν εχεις σχέση πολιτικής επαφής με κανέναν από τούς γείτονές σου . Καί η Ελλάδα δέν ειχε ποτέ με κανέναν .
  Μόνο περιστασιακές «συνθήκες φιλίας » , υπαγορευόμενες αλλά καί σύντομα αλλάζουσες ανάλογα μέ τίς σκοπιμότητες των πολιτικών συνδυασμών της γενικώτερης πολιτικής επί των Βαλκανίων . Στην πολιτική του «διαίρει καί βασίλευε » , αλλά μόνο αυτή , δηλαδή στήν πολιτική ανευ ιστορικής προοπτικής , μέ γνώμονα μόνο περιστασιακές ανάγκες του
  » ισοζυγίου τών μεγάλων δυνάμεων » , η Ελλάδα υπήρξε η σπουδαιότερη βραχονησίδα τού κόσμου . Οι θεωρητικές διεκδικήσεις της λόγω του «μεγάλου » παρελθόντος εκτείνονταν επί ολης σχεδόν τής λεκάνης τής ανατολικής Μεσογείου .
  Ετσι λοιπόν καί ησουν προστάτης -δικηγόρος της Ελλάδας , μπορούσες νά κινήσεις αγωγή καί ασφαλιστικά μέτρα από Βακού εως Σικελίας κι από Βιεννης μέχρι Συριας .
  Υπάρχει ιδεωδέστερη βραχονησίδα ?
  » Εθνος ανάδελφον » ειπε κάποιος προηγούμενος Προεδρος της Δημοκρατίας .
  Εθνος χωρίς συγγενείς καί φίλους . Αλλά το κάθε εθνος αποτελεί μοναδικότητα .
  Το να μήν εχεις ομως συγγενείς καί φίλους ειναι πράγμα αλλο . Ειναι σύμπτωμα της μόνιμης πολιτικής ερήμωσης , που υφίστατο εξ αρχής εσωτερικά καί αρα καί εξωτερικά η Ελλάδα . Ενα πολυεθνικό συνοθύλευμα χωρίς πνευματική ηγεσία , τι ειδους πολιτική θά μπορούσε να ασκήσει ?
  Η ολη προσπάθεια τής πνευματικής ηγεσίας τού νεοελληνικού κράτους , με αμεσες επιχορηγήσεις τού κρατικού προυπολογισμού , οπως το Λεξικό του Γούδα και η ιστορία του Παπαρηγόπουλου , ηταν να δοθεί ενας ιδεολογικός κορμός στό υπάρχον συνοθυλευμα, ο πολυφυλετισμός νά αποτελέσει «εθνος» .
  Πώς ομως ν΄ αποτελέσει , αν μη δια των διαφορών μέ ολους τούς αλλους γειτονικούς λαούς , μιά καί οι «Ελληνες » , τουλάχιστον από τήν εποχή του Χριστού και εντεύθεν , ζούσαν αδιάφορα ανακατωμένοι μέ τούς ομοδόξους τους μέσα σε χιλιετή πολυεθνικά μορφώματα αυτοκρατοριών ?
  Η αναζήτηση τούτης της «εθνικής ιδεολογίας » ηταν ακριβώς η αναίρεση του ιστορικού παρελθόντος .
  Και χωρίς ιστορία , δεν υπάρχει πολιτική .
  Ο «αναδελφισμός » λοιπον της Ελλάδας δέν αποτελεί απλήν διαπίστωση , και μάλιστα απο πρώην αρχηγό του Κράτους , αλλά αποδεικνυόμενον μαθηματικώς θεώρημα .
  Μιά τεχνητή «Εθνική » ιδεολογία ως στοιχείον συνοχής , στήν μεν εξωτερική πολιτική δρα ως … βραχονησίδα , στήν δέ εσωτερική ως ιδεολογική αποβλάκωση καί πολιτικός ιδιωτισμός .
  Αυτή ειναι , πέραν από οποιεσδήποτε αλλες «εξηγήσεις» , καί η αιτία της εσωτερικής «πολιτικής κακοδαιμονίας » της Ελλάδας . Υπάρχουν κυβερνήσεις , μόνο πού ειναι υποχρεωμένες να κυβερνούν ερήμην της κοινωνίας . Διότι υπάρχει η ιδεολογία «εθνους» , αλλά οχι η ιδεολογία κράτους .
  Το κράτος ειναι υποχρεωμένο να εχει σκοπούς και προγράμματα , τα οποία δέν μπορούν να ορισθούν της εξωτερικής πολιτικής απούσης . Αλλά «αναδελφισμός» σημαίνει ακριβώς την τέτοιαν απουσία .
  Δεν λέμε βέβαια οτι τα πράγματα , οπως υπάρχουν , δεν εξυπηρετούν ακόμη μιά μερίδα κοσμου , εντός καί εκτός της Ελλάδας . Ειναι φυσικό να εξυπηρετούν ολους οσους καταλαβαίνουν τήν ιστορία σαν μιά στιγμιαία πρόσκτηση , χωρίς μελλον καί δίχως σχεδιασμό ιδεών . Καταλαβαίνουν βέβαια οτι τα ιστορικά περιθώρια της Ελλάδας ως στοιχείου μεσογειακού «αναδελφισμού» εχουν ηδη πρό πολλού εξαντληθεί , ωστόσο καταγίνονται απεγνωσμένα νά διατηρήσουν την «εθνική ιδεολογία » συντήρησης , επαναλαμβάνοντας μονότονα τα ιδεοληπτικά σχήματα του παρελθόντος .
  Στήν πρόσφατη (το αρθρο αυτο γραφτηκε το 1996 ) μεσολάβηση των αμερικανών γιά το περιστατικό της βραχονησίδας του Αιγαίου , αντετάθη ο Μακρυγιάννης , που το …1830 , χωρίς κάν νά υπάρχει μπαλέτο στην Ελλάδα , ειπε πως οι ξένοι μας κατάντησαν μπαλαρίνες … Ποιος ομως μπορεί να καταλάβει ? Και ποιος τάχα μπορεί να αναρωτηθεί γιατί η Ελλάδα ως «μέλος» της Ευρώπης πρέπει σώνει και καλά να υπάρχει πάντα με αναλλοίωτη την «εθνική» της ιδεολογία ?
  Σίγουρα τούτο κάτι εξυπηρετεί , το ερώτημα ομως ειναι τι…
  «Εθνική » ιδεολογία λοιπόν από την μια μεριά , «ανάπτυξη» από την αλλη. Μόνο οσοι τα επιδιώκουν και τα επικαλούνται ειναι δυνατόν να εννοούν τόν βαθμό της στάσιμης υπανάπτυξης πού συνεπάγεται ο συνδυασμός τους .
  Ακούσαμε βέβαια στίς πρόσφατες ανακοινώσεις των κυβερνητικών προγραμμάτων ανθρώπους στήν βουλή να λένε πως στην αριθμομαγεία των στατιστικών πρέπει ν’ αντιπαρατεθεί ο ανθρωπος , πώς τά νούμερα τότε μόνο μπορούν να αποδώσουν , οταν συμπροστεθεί σ΄αυτά ο ανθρωπος , το πνεύμα καί η ψυχή του ανθρώπου .
  Σωστή καί δίκαια η επισήμανση , αλλά δέν λέει κανένας πολλά μ΄αυτή αν λέει μόνο αυτή . Πρέπει να πεί καί τόν τρόπο .
  Ο μόνος που μίλησε συγκεκριμένα επ αυτού ηταν ο πρώην υφυπουργός επί των ευρωπαικών υποθέσεων κ. Μαγκακης . Ο κ. Μαγκάκης υπήρξε επαναστατικός , δηλαδή οντως εθνικά καί ευρωπαικά σκεπτόμενος , μόνο που βέβαια ελάχιστοι θά μπορούσαν νά τόν καταλάβουν .
  Γιά νά αποδώσουν τά μέτρα , ειπε , πρέπει στήν Ελλάδα νά υπάρξει ο θεσμός τού Ombudsmann καί νά απαλλαγεί η Διοίκηση από ενα κολοσσιαίο καρκίνωμα , πού βρίσκεται στό ΥΠΕΧΩΔΕ ως βάση καί διαχέεται σε ολον τόν κρατικό μηχανισμό .
  Το «Ombudsmann» ειναι ορος από τήν σουηδική διοίκηση καί φανερώνει εναν επόπτη επί της διοικήσεως , ενα είδος λαικου εισαγγέλεα καί συνηγόρου γιά τίς περιπτώσεις αδικημάτων των πολιτών από τήν διοίκηση .
  Σ΄ αυτόν μπορεί νά καταφεύγει κάθε πολίτης πού αδικείται .
  Δεν θά επιχειρήσομε νά μαντεύσομε εδώ τούς λόγους πού οδήγησαν τόν κ. Μαγκάκη στήν ιδέα Ombudsmann (λογοι πού πιθανόν εχουν σχέση μέ ωρισμένα περιστατικά κατά το διάστημα της υπουργείας του καί που συμπίπτει μ΄ εκείνην των συζητήσεων στό εξωτερικό γιά τήν τελωνειακή ενωση της Τουρκίας ) .
  Η ιδέα ως ιδέα ειναι βέβαια τέλεια , μπορεί ομως νά νοηθεί πρακτικά στίς ελληνικές συνθήκες ? Οταν η » αιτηση ακυρώσεως » μιάς κακοδιοικησίας μεταβάλλεται υπό τις αρμοδιότητες τού Συμβουλίου Επικρατίας σέ μείζον δικονομικό θέμα χιλιάδων σελίδων ? Χρειάζεται μήπως νά σημειώσουμε οτι τό Συμβούλιο αυτό , ενα χρόνο μετά την ιδρυσή του το 1864 καταργήθηκε μέ ομόφωνο δημοψήφισμα ολου τού ελληνικού λαού , γιά νά επανέλθει το 1911 πραξικοπηματικώς από τόν Βενιζέλο καί νά «νομιμοποηθεί » τελικά το 1928 από τόν Παγκαλο ?
  Μεσα σε μια «νομοθετική λειτουργία » χωρίς λαικό ελεγχο , δηλαδή χωρίς τήν υπαρξη Γερουσίας , καί μέ ενα ανεξέλεγκτο συμβούλιο των διοικητικών πράξεων , νά ελέγξει τί ο Ombudsmann ? Αλλά εν πάση περιπτώσει , οτι η ιδέα ειπώθηκε , οτι δηλ. επισημάνθηκε πως μέ μιά υπάρχουσα διοικηση σαν την ελληνική κάθε ιδέα «ανάπτυξης» μεταβάλλεται σε ουτοπία , αποτελεί ηδη μιά πράξη ηρωισμού καί συνέπειας.
  Οσο τώρα γιά τό «μεγάλο καρκίνωμα » πού δέν ονόμασε ο κ. Μαγκακης , ελπίζομε νά μπορέσουμε να το ονομάσομε εμείς προσεχώς από τούτην την στήλη . Ειδικά σήμερα ειναι πρόβλημα κατ΄εξοχήν ευρωπαικό και συγκεκριμένα , κατά πόσον αισθάνεται η Ευρώπη το μεσογειακό περιβάλλον ως περιοχή ευρωπαική .
  Τούτα τα μεγάλα καρκινώματα , πού εγκαθιδρύθηκαν νομοθετικά ως τέτοια μέσα στίς κρατικές διοικησεις ορισμένων μεσογειακών χωρών , εγκαθιδρυθηκαν σε μια εποχή που το περιβάλλον κανένα ρόλο δεν επαιζε στη νόηση των ανθρωπων . Και ο σκοπός των υπερκαρκινωματων αυτών ηταν να καταστρέφουν το περιβάλλον , προκειμένου να εξασφαλίζονται οι «δείκτες παραγωγής» .
  Σήμερα μένει νά δούμε το κοινωνικό και ιστορικό οραμα της Ευρώπης , γιά νά μπορέσομε νά αποτιμήσομε ακριβώς την θλιβερή δραστηριότητα τούτων των καρκινωμάτων .
  Τέτοιο πράγμα ομως δέν γνωρίζομε ως τώρα . Κανένας δεν γνωρίζει τό οραμα της μεσογειακής πολιτικής της Ευρώπης και μάλλον δεν θα το γνωρίσει ποτέ , μια και τέτοιο πράγμα δεν μοιάζει να υπάρχει .
  Το μόνο που ηθελε η Ευρώπη – αυτό παρατηρούμε – ηταν ορισμένα «εργα υποδομής» ανά τα Βαλκάνια και πρός τούς παλαιούς δρόμους της Ανατολής , δηλαδή καθαρώς εμπορικά πράγματα , μερικά των οποίων περνάνε από τήν Ελλάδα .
  Πως ομως να εμπιστευθεί τα κονδύλια της στήν «κεντρική διοικηση » με τά υπερκαρκινώματα του παρελθόντος ? Γιά το μόνο που ηταν διατεθειμένοι οι «αρμόδιοι του ευρωπαικου οράματος » εν Ελλάδι , ηταν να τα διασπαθίσουν .
  Ετσι λοιπόν επινοήθηκε εμμεσος τρόπος ελέγχου που ονομάσθηκε «τοπική αυτοδιοικηση» . «Αυτοδιοικηση » χωρίς κανένα νομικό πλαίσιο , που δεν πρόκειται να υπάρξει ποτέ . Και δεν θα υπάρξει , γιατί δεν υπάρχει πολιτικό οραμα για τον μεσογειακό Νότο .
  Σιωπηρώς αυτός χώρος των παλαιών «πολιτικών ισοζυγίων » , στον οποίον επρεπε απλώς να γίνουν κάποια «εργα» , που απαιτούσαν τα μεγάλα κονδύλια των «πακέτων» .
  Μια «αυτοδιοικηση» συνεπώς πολιτικά αβουλη , απλώς διαχειριστής η μάλλον εκτελεστής των «οδηγιών χρήσεως » των «πακέτων» .
  «Αυτοδιοίκηση » χωρίς νομοθετημένες αρμοδιότητες ως πρός το κοινωνικό και πολιτικό της εργο , «αυτοδιοίκηση » της περαιτέρω υπανάπτυξης των κοινωνικών σχέσεων και εις βάρος αυτού που το υπουργείο παιδείας καθώρισε να «φταίει » μονίμως εν Ελλάδι , δηλαδή του πολίτη . «Ανάπτυξη» δια της παραπέρα υπαναπτύξεως λοιπόν παραμένει τό μέγα θεώρημα του ελληνικού κράτους .
  Αλλά μπορεί ενα τέτοιο κράτος να διευθετήσει «ζητήματα εξωτερικής πολιτικής»?
  Μπορεί να εχει καθόλου τέτοια ?
  Βραχονησις , οθεν , μία απο τις μεγαλύτερες του κοσμου…

 223. sarant said

  Kαλημέρα και από εδώ!

  212 Ως γνωστόν, και ο δικός μου προπροπάππος γύρισε.

 224. Βάταλε, δεν ξέρω αν αστειεύεσαι, αλλά και ο νάνος Λεώνικος (π.χ.) μπορεί να διαψεύδει τους γίγαντες Ιπποκράτη και Γαληνό. Η επιστήμη (και ναι, η γλωσσολογία είναι επιστήμη) έχει προοδεύσει τα χίλια τελευταία χρόνια!

 225. Ριβαλντίνιο said

  Αυτό το βάλαμε ?

  «Δέκα ‘απαγορευμένα’ νησιά. Ο θάνατος καραδοκεί.»
  http://news247.gr/eidiseis/paraksena/deka-apagoreymena-nhsia-o-thanatos-karadokei.3533759.html?utm_source=Contra&utm_medium=epiloges_home&utm_campaign=24MediaWidget

  Κρατάω αυτό

  «Νησί Ραμρί
  Το νησί αυτό που βρίσκεται στις ακτές του Μιανμάρ και «κάτοικοί» του είναι γιγάντιοι κροκόδειλοι του αλμυρού νερού.
  Το παρακάτω περιστατικό που περιγράφεται, συνέβη ένα βράδυ του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
  Τη νύχτα της 19ης Φεβρουαρίου του 1945, περίπου 1000 Ιάπωνες στρατιώτες υποχωρούσαν από τις συμμαχικές δυνάμεις και επέλεξαν να περάσουν μέσα από τους βάλτους του νησιού Ριαμρι. Οι κροκόδειλοι αλμυρού νερού, που θεωρούνται τα μεγαλύτερα ερπετά στον πλανήτη, τους επιτέθηκαν.
  Αυτό που ακολουθούσε, θα έλεγε κανείς ότι ήταν βγαλμένο από ταινία τρόμου. Το περιστατικό έχει καταγραφεί από το βιβλίο Γκίνες ως «η μεγαλύτερη καταστροφή που που υπέστη από ζώα» και » ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων από επίθεση κροκοδείλων». Από τους χίλιους που προσπάθησαν να διασχίσουν τον βάλτο,μόνο οι 20 βρέθηκαν ζωντανοί.»

 226. smerdaleos said

  Αφού μιλάμε για νησιά … υπάρχει και το κοκτέιλ «Μακρόνησος»:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Long_Island_Iced_Tea

 227. leonicos said

  Lyss;ajate xtew!

 228. giorgos said

  Ο ΦΠΑ είναι σοσιαλιστικό μέτρο ?

  Ωστόσο αίτίες γιά μιά βελτίωση τών πραγμάτων ύπάρχουν . Πώς είναι λ.χ. δυνατόν νά έχωμε ΦΠΑ καί Τελωνεία ταυτόχρονα ?
  Ο ΦΠΑ — πού μετεφράσθηκε έτσι άπό τά Αγγλικά καί Γαλλικά (Taxe sur la valeur ajoutee) –είναι ένα σοσιαλιστικό έκ μέρους τού άστικού Κράτους μέτρο καί είναι φόρος έπί τού προιόντος , ήγουν φόρος έπί τής ύπεραξίας πού θέλει νά είσπράττη ό καπιταλιστής .
  Τό Κράτος δηλαδή δέν τόν άφήνει νά άσυδοτή , ούτε όμως καί τόν περιορίζει καθόλου .
  Αν ή «ίδιωτική πρωτοβουλία» τού καπιταλιστή τόν ώθή νά θέλη νά κερδίση άντί Α 100Α , τό κράτος τού τό έπιτρέπει , ύπό τήν προυπόθεση , όμως ότι σ’ αύτή τήν περίπτωση , θά πληρώση περισσότερον φόρο ύπεραξίας , επί πλέον δέ πρέπει νά λάβη ύπ’ όψη καί τό σπουδαιότερο γεγονός ( πού άποτελεί τήν ούσία τού φιλελεύθερου άστικού κράτους ) : ότι ό δίπλα καπιταλιστής , έχοντας κι’ αύτός τόν ίδιον βαθμό έλευθερίας βουλήσεως , μπορεί νά κατασκευάζη τό ίδιο προιόν καί νά άρκήται νά κερδίζη μόνο 2Α. Οπότε βέβαια ύπάρχει κίνδυνος ό άλλος καπιταλιστής νά χρεωκοπήση .
  Γιά νά λειτουργούν όμως αύτές οί άσφαλιστικές δικλείδες τού συστήματος , είναι άπαραίτητο ή Οίκονομία νά είναι πράγματι έλεύθερη ,χωρίς άγορανομίες , «διατάξεις» , τελωνεία καί κρατική κάλυψη τής ίδιωτικής έπιχειρήσεως .
  Τά πράγματα βέβαια αύτά δέν είναι δέν είναι προφανώς ζητήματα οίκονομίας –καί όρθώς δέν περιλαμβάνονται στά οίκονομολογικά συγγράμματα–μιά καί στηρίζονται στήν σημασία τής…έλεύθερης βούλησης (ήγουν στίς ώραίες έφευρέσεις τού Βολταίρου μέ τόν Μοντεσκιέ …) .
  Στήν Ελλάδα έπειδή τά θεωρούμε ώς τέτοια καί έν άπορία περί τής φύσεως τού συγχρόνου καπιταλισμού–ταυτοσήμου μέ τό άδέσποτον κέρδος! — , είναι δυνατόν ν’ άκούση κανείς τίς πιό άπίθανες έκφράσεις γιά τόν ΦΠΑ :»είναι φόρος πού μάς τόν έπιβάλλουν» , «δέν τόν χρειαζόμαστε» , «δέν μάς είναι άπαραίτητος» κλπ. !!! Καί βέβαια άπό τήν διεθνώς πασίγνωστη ώς πρός τήν ίδεολογική της συγκρότηση Αριστερά μας , ότι είναι καί «φόρος άντιλαικός» ! Πώς όμως μπορεί νά είναι τέτοιος , άφού τελικώς δέν είναι είμή παρακράτηση ένός μέρους τού κυκλοφορούντος χρήματος άπό τήν παραγωγή γιά τήν άσκηση κοινωνικής πολιτικής (παιδεία , ύγίεια κλπ.) ? Καλό θά ήταν — μιά καί ύποτίθεται ότι οί Αριστερές έχουν σέ άνώτερο βαθμό συνειδητοποιημένες τίς διαδικασίες τού καπιταλιστικού συστήματος — νά μπορούσε νά ξεφύγη όλίγον ή δική μας άπό τίς άναμνήσεις τών ήρωικών κατωρθωμάτων τών βουνών καί νά καταλάβη ότι ό σύγχρονος κόσμος (έξ ίσου καί ή Σοβ.Ενωση ) έχει ξεφύγει κατά πολύ άπό τά παλαιά συνθήματα τού Μάρξ καί τού Λένιν , τά όποία ήσαν άπλώς μιά άρχή γιά τήν σοσιαλιστικοποίηση τής παραγωγής , ή όποία συμβαίνει σήμερα διεθνώς μέ φορέα τήν άνάπτυξη τής τεχνολογίας . ………………….
  Εν πάση περιπτώσει , καί χωρίς τίς ίδέες τού Μάρξ καί τού Ενγκελς –μιά καί έν Ελλάδι παρέμειναν όλοσχερώς άγνωστες καί σήμερα άποτελούν μάλλον έργο τών ίστορικών καί τών φιλοσόφων — θά μπορούσε τουλάχιστον ή έλληνική Αριστερά νά έπιδιώξη νά έμβαθύνη στήν τρέχουσα δομή τού καπιταλιστικού κόσμου καί , μέσα στά μέγιστα περιθώρια πού αύτή άφήνει γιά τήν σοσιαλιστική τροπή της , νά άσκήση όντως μιά κάποια φιλολαική πολιτική στήν πράξη καί όχι στά συνθήματα .
  Αντί π.χ. νά λέη , ότι ό ΦΠΑ είναι «άντιλαικός» , καλύτερα θά ήταν νά λέη (πρός προστασία τού «λαού» ) , ότι ή φορολογική διαφυγή μ’ αυτόν πρέπει νά κολάζεται ώς ποινικό άδίκημα (δηλ. μέ φυλακή ώς κλοπή , όχι κατά τού «Δημοσίου» , άλλ’ ώς πρός άτομον όπως τού κοινού διαρρήκτη ) , άφού ό ΦΠΑ προπληρώνεται άπό τόν καταναλωτή καί είναι σχέση τού ίδίου πρός τό Κράτος μέσω τού παραγωγού. Αύτό πάει νά πή «φιλεργατική πολιτική» –άξιοποίηση τών εύκαιριών μέ τήν κατανόηση τών νοημάτων . Καί άκόμη ,άν μπορούσε ή Αριστερά μας ν’ άντιληφθή ότι «ό λαός» δέν ύπάρχει μόνο στήν Ελλάδα (όπου καταπίνει μόνο «συνθήματα» ) άλλά καί στίς χώρες τής Εύρώπης , στήν Αμερική ή τήν Ιαπωνία , κατανοώντας τήν μεταβολή τής έννοίας τής «άστικής ίδιοκτησίας» πού έπέβαλαν οί άλλοι λαοί , θά μπορούσε νά τήν κάνη πραγματικότητα καί στήν Ελλάδα , πάντοτε μέσα στά «άστικά δεδομένα» , άπαιτώντας τά έσοδα τών άκινήτων νά προκύπτουν άναγκαστικώς καί νά ύπαχθούν μέ κατάλληλον συντελεστή στόν ΦΠΑ .
  Οχι δηλαδή ό έντιμος έλληνοχριστιανικός κάτοχος άκινήτων (ίδιώτης άλλά μή έξαιρουμένων συνταγματικώς καί τών «νομικών προσώπων» ) νά τά κρατή κλεισμένα έπειδή είναι «δικά» του , γιά νά μήν μπή σέ άλλην φορολογική βαθμίδα , μέ άποτέλεσμα τήν κρίση στέγης , τήν αύξηση τών ένοικίων καί τήν έπένδυση τού είσαγομένου συναλλάγματος σέ τοίχους . Ομιλούμε τήν στιγμή αύτή μέ «μαρξισμό τής πράξης» καί όχι τού «μαρξισμού» , δηλαδή περί τών «έργατών» τού Βλγίου καί τής Γερμανίας , οί όποίοι , όσοι έρχονται ή μπορούν νά έλθουν , ένώ θά μπορούσαν νά έπενδύσουν τά χρήματά τους σέ έπιχειρματικούς τομείς , διατηρώντας τήν έπιχειρησιακή έπαφή μέ τίς χώρες πού έζησαν καί τονώνοντας έτσι τήν έσωτερική άγορά , άναγκάζονται νά τά έπενδύσουν σέ τοίχους , διότι τό πρόβλημα πού άντιμετωπίζουν , παρά τούς τόνους μπετόν , είναι τό πρόβλημα τής στέγης . Καί τούτο , διότι ή δίς Ζωίτσα ,έτών 87 καί άειπαρθένος , έχουσα «δικές» της τρείς πολυκατοικίες έκ διαρκούς κληροδοσίας άπό τό 1821 καί στενώς πιστή στά έλληνοχριστιανικά περιβάλλοντα , άρκείται μόνο στήν μία , γιά ν’ άποφεύγη τήν έφορεία , καί τίς άλλες δύο τίς άφήνει νά έρειπώνουν , έχοντάς τες τάξει «τάμα» στήν Αγία Εύλαμπία μετά τόν θάνατό της , έπειδή τήν έβοήθησε στήν ζωή της άπ’ τούς «κακούς έραστές» !…Αύτά έδώ , στήν Εύρώπη όμως οί άνύπαντροι πληρώνουν περισσότερα γιά φόρους απ’ όσα παίρνουν στό χέρι .
  Η δίς Ζωίτσα δέν προσέφερε τίποτε μέ τήν ζωή της στούς άλλους καί στό Κράτος : ούτε παιδιά ούτε κάποιο πνευματικό έργο –τά δύο πού άποτελούν τήν βάση τής ζωής . Κατά ποιόν λοιπόν τρόπο «τά έκ ίδιοκτησίας δικαιώματα δέν δύνανται νά άσκώνται είς βάρος τού γενικού συμφέροντος» στήν περίπτωσή της ?
  Βεβαίως ή «δίς Ζωίτσα » δέν περιλαμβάνεται στούς πίνακες περιεχομένων τών έργων τού Μάρξ καί τού Ενγκελς , διότι δέν άποτελεί έννοιαν άστική . Αποτελεί έννοια έλληνοχριστιανική καί έδώ είναι πού σύμφωνα μέ τά θεωρήματα τά κατά τόπους κομμουνιστικά κόμματα όφείλουν νά άναλύουν τίς έπιτόπιες συνθήκες καί νά μεταβάλουν τήν δίδα Ζωίτσα άπό πράγμα σέ έννοια .
  Αύτά βέβαια όλα , άν συζητάμε γιά τόν «λαό» . Ολίγη άσχολία περί τάς έννοίας δέν θά έκανε κακό στήν Αριστερά . «

 229. Λ said

  Νησί Έλλις και ΝΥ του 1900. Το γιουτουμπάκι θέλει λίγη υπομονή όμως.

 230. Λ said

  Δεύτερη προσπάθεια για ανάρτηση του βιντεακιού για το νησί Έλλις και τη Νέα Υόρκη του 1900

 231. Λ said

  Την υπομονή έπρεπε να την κάνω εγώ τελικά.

 232. sarant said

  Δεν πειράζει, θα το εμπεδώσουμε 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: