Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Δεκαπενταυγουστιάτικα μεζεδάκια

Posted by sarant στο 15 Αυγούστου, 2015


Πέρυσι τέτοιον καιρό, τα αντίστοιχα μεζεδάκια τα είχα τιτλοφορήσει «δεκαπενταυγουστιανά» και μάλιστα είχα προβληματιστεί μήπως θα έπρεπε να τα πω «δεκαπενταυγουστιάτικα» -οπότε, φέτος υιοθετώ αυτόν τον τίτλο που δεν έχω χρησιμοποιήσει άλλη φορά, παρόλο που τούτος είναι ο έβδομος Δεκαπενταύγουστος του ιστολογίου.

* Τα μεζεδάκια επισημαίνουν λάθη διαφόρων ειδών, λάθη που παραδοσιακά τα χρεώναμε στον δαίμονα του τυπογραφείου (κάποτε θα παρουσιάσω ένα σχετικό άρθρο). Ωστόσο, αν στα παραδοσιακά τυπογραφεία υπήρχε ένας δαίμονας, η σύγχρονη παραγωγή κειμένων ταλανίζεται από πλήθος διαβολάκια -και πρόσφατα αντιλήφθηκα μιαν καινούργια ποικιλία, τον δαιμονάκο του Οσιάρ.

Σε κείμενο για τη βόμβα του Ναγκασάκι, διαβάζουμε (πριν από τη φωτογραφία) ότι η βόμβα ονομαζόταν «Ραΐ Μαη (Χοντρός)», ενώ «ο Γρούμαν ξαναζήτησε την παράδοση της Ιαπωνίας». Ως πηγή δίνεται το βιβλίο του Michael Lee Lanning “Οι 100 μεγαλύτερες μάχες όλων των εποχών”-εκδόσεις Ενάλιος. Προφανώς, τα σφάλματα αυτά δεν υπάρχουν στο βιβλίο. Μάλλον στο πρόγραμμα αναγνώρισης χαρακτήρων (Οσιάρ το λέω εγώ, OCR) πρέπει να χρεωθούν.Έτσι εξηγείται ότι το Fat Man έγινε Ραΐ Μαη -ένα παράδειγμα της φράσης του δαίμονα του Οσιάρ.

armageddon* Πρωτοσέλιδος τίτλος της Ελεύθερης Ώρας που συνδυάζει την προφητεία, τη διεθνή πολιτική και την ακλισιά, αφού λέει «τον Αρμαγεδδών», ενώ η λέξη έχει ενσωματωθεί κανονικά στα ελληνικά και κλίνεται, είτε καθαρευουσιάνικα (του Αρμαγεδδώνος) είτε προσαρμοσμένα (ο Αρμαγεδδώνας – του Αρμαγεδδώνα) -εξίσου αποδεκτοί είναι και οι τύποι με ένα δ.

* Στα ελληνικά, η λέξη «σκορ» μια σημασία μόνο μπορεί να έχει, το αποτέλεσμα μιας αθλητικής αναμέτρησης (και ας αφήσουμε την αρχαία ομόηχή της που γράφεται με ωμέγα!).

Ωστόσο, διαβάζω στο tvxs για την καινούργια ταινία του Βέντερς ότι «Ο Ντεπλά, συνέθεσε για την ταινία ένα πραγματικά υπέροχο ορχηστικό μουσικό σκορ». Πόσο είναι το σκορ; Πρόσεξα επίσης μια πρόταση που φέρει πολλαπλά τραύματα: Λατρεύω αυτή τη νέα γλώσσα, και πιστεύω ότι είναι ένα σκάνδαλο το γεγονός ότι χρησιμοποιείται – ή μάλλον καταχράζεται – από τα μεγάλα στούντιο αυστηρά ως «έλξη» του κοινού και όχι ως ένα φανταστικό νέο εργαλείο για να πεις τις ιστορίες σου.

Όχι μόνο ο τύπος «καταχράζεται» είναι, ας πούμε, αδόκιμος, αλλά και ενώ το ρήμα είναι αποθετικό εδώ χρησιμοποιείται με παθητική διάθεση -όπως «οι μετοχές που διαπραγματεύτηκαν χτες».

attitudes* Το κλέβω από τον τοίχο φίλης στο Φέισμπουκ διότι είναι ξεκαρδιστικό, και δεν αποκλείεται να είναι και αυθεντικό.

Το «απαγορεύεται η στάση και στάθμευση» αποδόθηκε «it is forbidden attitudes and parking» -και δεν δούλεψε μεταφραστήρι, διότι το google translate δίνει «stopping and parking»!

Διάβασα κι ένα ωραίο σχόλιο, έναν φανταστικό διάλογο σε στάση λεωφορείου:

– How many attitudes until Syntagma square?

– Upstairs, downstairs eight (πάνω κάτω οχτώ!)

* Άκουσα τις προάλλες σε ένα σελεμπριτοδελτίο ότι η Σκιάθος συνδέεται με τη Χαλκιδική επειδή το όνομα Σκιάθος προέρχεται από τη σκιά του Άθω -αλλά δεν είναι έτσι.

Το τοπωνύμιο Σκιάθος είναι αρχαίο, πιθανώς προελληνικό. Οι αρχαίοι το είχαν παρετυμολογήσει από το σκιαθίς, που ήταν κάποιο ψάρι.

Αλλά, βλέπετε, το να πεις την αλήθεια, ότι δηλαδή είναι «αγνώστου ετύμου» το τοπωνύμιο, είναι αντιτουριστικό. Ενώ «στη σκιά του Άθω» συνδυάζει τρισχιλιετιλίκι με ορθοδοξία, κι έτσι μένουν όλοι ευχαριστημένοι.

plevris* Πολλαπλό πλευρικό μαργαριτάρι από το Τουήτερ, όπου η επέτειος έγινε «επαίτιος» ίσως από παρασυσχέτιση με την επαιτεία (το λογοπαίγνιο το είχα κάνει κι εγώ παλιότερα)

Κι επειδή το συζητούσαμε με έναν φίλο, σας λέει τίποτα το εκ πρώτης όψεως παράλογο σύνθημα «στο Βίτσι και στο Γράμο σας χώσαμε στην άμμο»; Ποιοι ακριβώς ακροδεξιοί το φώναζαν παλιότερα; Γιατί να το έβγαλε ο Πλεύρης, είναι πάνω από τις δυνάμεις του.

(Πάντως ο Γράμος γράφεται και με ένα μ, καθότι δεν έχει σχέση με τις γραμμές).

* Και θα κλείσω με τα μεζεδάκια που παρουσιάστηκαν κατά την υπερμαραθώνια συνεδρίαση της Βουλής τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Και ξεκινάμε με ένα ορντέβρ, που δεν αναφέρεται στη συνεδρίαση καθαυτή αλλά σε μιαν αήθη επίθεση που δέχτηκε η ΠτΒ Ζωή Κωνσταντοπούλου από τους φορείς του αυριανισμού -ή μάλλον στην αντίδραση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην επίθεση αυτή.

Διαμαρτυρήθηκαν λοιπόν 34 βουλευτές και βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ και στο κείμενό τους υπήρχαν έμφυλες διατυπώσεις και στις αντωνυμίες (κάποιες και κάποιοι, όλες και όλοι) -μια λύση που προσωπικά δεν την υιοθετώ παρόλο που είμαι φανατικά υπέρ των έμφυλων τύπων στα ουσιαστικά.

Το κακό είναι ότι ο δημοσιογράφος που έκανε το ρεπορτάζ διάλεξε τη φράση «μας προσβάλλει όλες και όλους», αλλά ο υλατζής, πιθανώς με την επέμβαση του δαίμονα του πληκτρολογίου, το μετέτρεψε σε: «Σεξιστική η επίθεση στην Κωνσταντοπούλου, μας προσβάλλει όλους και όλους«!

* Γουστόζικο διπλό τυπογραφικό λάθος στο γονατογραμμένο ρεπορτάζ του Βήματος (σιγά μην τα περνάνε από Σπελ Τσέκερ). Ο Κ. Μητσοτάκης είπε στη Ζωή Κωνσταντοπούλου να προσέξει να μη γίνει η πρώτη Πρόεδρος της Βουλής που θα αποπεμφθεί. Ο συντάκτης του Βήματος, την πρώτη φορά το έγραψε «αποπεμθεί», ξεχνώντας το φ, και στη συνέχεια θυμήθηκε το φ και ξέχασε το θ: θα αποπεμφείτε -ατυχία!

* Μεταμεζεδάκι: Βρίσκετε σωστότερη την έμφυλη διατύπωση («να μη γίνετε η πρώτη πρόεδρος που θα….») ή θα προτιμούσατε την επίκοινη («ο πρώτος πρόεδρος που θα…») Νομίζω πως λογικότερη είναι η επίκοινη.

* Σε κάποιο σημείο της αγόρευσής του ο Θ. Θεοχάρης είπε «να εφιστήσω την προσοχή». Η Ζωή Κ. που ακόμα προέδρευε, τον διόρθωσε («να επιστήσω») και αυτός θύμωσε και της λέει «προχτές που χρησιμοποιήσατε τον ανύπαρκτο τύπο συναδέλφισσα δεν σας διόρθωσα». Και βέβαια η Ζωή του θύμισε ότι το θηλυκό δεν είναι ανύπαρκτο όσο κι αν θα ήθελαν μερικοί.

* Πολύ συζητήθηκε το «κύριε Βαρεμένο» που ακούστηκε να λέει προς στιγμή στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, αν και στη συνέχεια τον αποκάλεσε «κύριε Βαρεμένε».

Πρέπει να γράψουμε άρθρο κάποτε (αν και έχει γράψει ο Γιάννης Χάρης), αλλά ας πούμε ότι τα πολυσύλλαβα επώνυμα σε -ος δεν έχουν ενιαίο κανόνα ως προς την κλητική, άλλα τη σχηματίζουν σε -ε και άλλα σε -ο.

Ας πούμε, τα εις -άκος σχηματίζουν κλητική σε -ο, π.χ. «κύριε Σαραντάκο», μάλλον επειδή τα υποκοριστικά (φανταράκος, κλεφταράκος, λουστράκος) επίσης έχουν κλητική σε -ο. Παρόμοια, τα επώνυμα που συμπίπτουν με μετοχές (Βαρεμένος, Πικραμένος, Καμένος ή Καμμένος) σχηματίζουν κλητική σε -ε, όπως και οι μετοχές. Ο Τριανταφυλλίδης εντάσσει εδώ και άλλα επώνυμα που έχουν «σημασιολογική αναλυσιμότητα», π.χ. Δευτεραίος, κύριε Δευτεραίε. Εκτός βέβαια αν κάποιος δεν θέλει να θυμίζει τι σημαίνει το επώνυμό του.

Από την άλλη, όσα πολυσύλλαβα δεν έχουν αναλυσιμότητα συνήθως φτιάχνουν κλητική σε -ο, αλλά και πάλι πολλά διπλοτυπούν, όπως ο Βενιζέλος, που είναι «κύριε Βενιζέλο» με τους κανόνες, αλλά τον Ελευθέριο συχνά τον αποκαλούσαν «κύριε Βενιζέλε» -και νομίζω και η Ζωή Κ. το είπε μια φορά χτες τα ξημερώματα.

* Πάντως, αν άκουσα καλά έπιασα και τη Ζωή να πέφτει θύμα του τρόμου της διπλής άρνησης -διότι είπε «Τα μέσα της διαπλοκής διόλου επιθυμούν να φωτίζονται οι συνεδριάσεις». Αυτό όμως δεν στέκει στα νέα ελληνικά -διόλου δεν επιθυμούν.

* Τέλος, κατά τη συζήτηση στη διάσκεψη των προέδρων αυξήθηκε ο πληθυσμός της Νομανσλάνδης κατά ένα άτομο, αφού ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης απευθυνόμενος στην Πρόεδρο της Βουλής της είπε: Ποια είστε; Η Αγία Ιωάννα της Ασίζης;

Ως γνωστόν, η Αγία Ιωάννα της Ασίζης είναι νόθο παιδί του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης και της Ιωάννας της Λωραίνης. Το βρέφος χαίρει άκρας υγείας και ο ευτυχής νονός έχει τρελαθεί από τη χαρά του.

* Και βέβαια, χρόνια πολλά στην Παναγιώτα, τον Παναγιώτη και τη Μαρία -όσες τέλος πάντων γιορτάζουν σήμερα!

 

110 Σχόλια to “Δεκαπενταυγουστιάτικα μεζεδάκια”

  1. Γιωργής said

    Καλημέρα
    Αυτό το «Ζωής επιτρέποντος» που ακούγεται πολύ τελευταίως, λάθος δεν είναι;;

    Το πρώτο σχόλιο;

  2. Σταύρος Παπαγιαννόπουλος said

    Σκέψου τι θα κάνει το οσιάρ με το βουλγάρικο nempoΛ (το Λ σε μικρότερο μεγεθος) που ακούγεται πέτρολ. ηemρολ.

  3. sarant said

    Kαλημέρα και χρόνια πολλά σε όσες και όσους γιορτάζουν.

    1: Ζωής θέλοντος ήταν και το είχα χαρακτηρίσει «ακροβασία» σε ένα άρθρο προχτές. Αφού είναι πάνω στο πατρόν του Θεού θέλοντος, μπορείς ίσως να δικαιολογήσεις την ασυμφωνία. Ίσως.

  4. Γς said

    Καλημέρα

    >Ως γνωστόν, η Αγία Ιωάννα της Ασίζης είναι νόθο παιδί του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης και της Ιωάννας της Λωραίνης. Το βρέφος χαίρει άκρας υγείας και ο ευτυχής νονός έχει τρελαθεί από τη χαρά του.

    Νόθο και των δύο;

    Εγώ ξέρω ότι είναι γνήσιο τέκνο της Φραγκίσκας της Λωρα’ινης και του ιωάννου της Ασίζης
    αγκίστας.
    {και πνευματικό τέκνο του Νικήτα Κακλαμάνη]

  5. Γς said

    2:
    Петрол

  6. 1, 3 Καλά, αν αρχίσουμε να μετράμε τα μαργαριτάρια του Ευκλείδη θα είναι σα να κλέβουμε εκκλησία… και επιπλέον αρκετά άδικο, μια και προσπαθεί ο άνθρωπος χωρίς να φταίει. (Για τη γλώσσα λέω ε!)

  7. Οι γραφειοφασίστες των Βρυξελλών βλέπουν τα σχέδιά τους να υλοποιούνται

    http://bit.ly/1WphRh0

  8. spiral architect said

    Χρόνια Πολλά σε όλους τους εορτάζοντες.
    Καθότι είμαι ανεμιστηράκι της κλητικής συμφωνώ με την «σημασιολογική αναλυσιμότητα» του Τριανταφυλλίδη στα επώνυμα, οπότε έτσι θα μ’ ακούσετε να μιλώ κι εγώ.
    Βενιζέλε δεν πάει, Βαρεμένε και Καμ(μ)ένε πάει μια χαρά.

    Εκτός απ’ τον «Αρμαγεδδών» υπάρχει και ο Αρμεγογελαδών. 😀

  9. nikiplos said

    Ο Θ. Θεοχάρης λοιπόν, ο Μανολίτο της Εβδομάδας 🙂 !!!

    Πάντως η Ζωή τους εξόντωσε! Είναι λογικό τα απομαγνητοφωνημένα μαργαριτάρια να βρίθουν από την προχθεσινή συνεδρίαση…

  10. Γς said

    Κι ευτυυχώς που βρήκαμε την δικοά μας εικόνα της Μεγαλόχαρης στην Τήνο.

    Κι όσο σκέφτομαι ότι μπορεί να μας είχαν προλάβει στο Μοντερέι της Καλιφορνίας

  11. Γς said

    10:
    >Κι όσο σκέφτομαι ότι μπορεί να μας είχαν προλάβει στο Μοντερέι της Καλιφορνίας

    http://caktos.blogspot.gr/2013/05/blog-post_13.html

  12. sarant said

    9: Πολύ σωστά!
    Ο Θεοχάρης έκανε και μια ιδιάζουσα ερμηνεία της Αντιγόνης του Σοφοκλή, αλλά δεν το άκουσα με τ’ αυτιά μου και δεν βρήκα πουθενά ίχνος του.

    7: Να ένας καινούργιος (για μένα) όρος.

  13. spiral architect said

    Telemarketing για το Δεκαπενταύγουστο. 😆

  14. Σωτήρς, said

    Καλημέρα και πολύχρονες κ πολύχρονοι.

    11. Τα ονόματα της Παναγίας είναι που αξίζουν σίγουρα μέχρι και βιβλίο. Παναγιά η Δεξιά στη Θεσσαλονίκη και χίλια δυο άλλα. Το πιο πρόσφατο που είδα και με τρέλανε είναι στη Σέριφο. Η Χώρα της Σερίφου είναι πανέμορφη αλλά απόκρυμνη και για να ανέβεις από το λιμάνι με τα πόδια σου βγαίνει η γλώσσα. Άρα στη μέση του μεγάλου ανήφορου υπάρχει η Παναγιά η Ξεκουράστρα!

  15. spiral architect said

    O Λικ Μπεσόν ο σκηνοθέτης του «Απέραντου Γαλάζιου» 25 χρόνια μετά τα γυρίσματά του, ξανά στο απέραντο γαλάζιο της Αμοργού. Πίσω του και στο βάθος το μοναστήρι της Παναγιάς Χοζοβιώτισσας

  16. cronopiusa said

    Καλή σας μέρα
    Xρόνια πολλά σε Μαρίες, Μάριους, Μαιρούλες, Μαράκια, Πάνους, Πανούληδες, Παναγιώτηδες και Παναγιώτες…

    Σ αγαπά Ζωή η τσογλαναρί

    Ο σεξισμός ευνοεί τις αντιδραστικές πολιτικές, τις αριστερές όμως;

  17. Όσο ψάχνω για το πλευρικό παραλήρημα, βρίσκω βίντεο του 2013 – που δεν θα λινκάρω για να μη λερώσω το ιστολόγιο – που χρησιμοποιεί τη φράση ο Παναγιώταρος. Πόσο παλιότερη είναι δεν μπορώ να βρω.

  18. Gpoint said

    Οπως τραγουδάει κι ο Τζιμάκος… Σουζάνα, Σουζάνα, Σουζάνα, η πουτάνα η Ζωή :

  19. cronopiusa said

    Απ το παρατηρητήρι μου μερικά ονόματα της Παναγιάς!

    Ακρωτήρι Χανίων: Παναγία η Αρκουδιώτισσα

    ΛΕΡΟΣ: ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΑΒΟΥΡΑΔΑΙΝΑ

    ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΟΥ ΧΑΡΟΥ ΛΕΙΨΟΙ – LIPSI

    Κεφαλονιά: Παναγία η Φιδούσα

    Να δώσει η Μεγαλόχαρη κι η Παναγιά η Κανάλα Μάνος Χατζιδάκις Κυκλαδίτικο (alternative)

  20. Ριβαλντίνιο said

    Η φράση πρέπει να’ναι αρκετά παλιά:

    π.χ.
    «ΟΝΤΩΣ, ΚΑΠΟΤΕ Η ΝΔ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΣΕ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ. Π.χ. το 1993, συμμετέχοντας στο συνέδριο της ΕΦΕΕ ως δαπίτης, άκουσα αριστερούς και πασπίτες να φωνάζουν «ΑΛΗΤΕΣ, ΔΑΠΙΤΕΣ, ΤΑΓΜΑΤΑΣΦΑΛΙΤΕΣ». Άμεση απάντηση από εμάς ήταν το «ΣΤΟ ΒΙΤΣΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΟ, ΣΑΣ ΘΑΨΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟ».

    http://clubs.pathfinder.gr/kynaigeiros2/295160?forum=35487&read=639

    Εν τω μεταξύ το «ΚΥΝΑΙΓΕΙΡΟΣ» δεν πρέπει να το διορθώσει σε «Κυνέγειρος» ?

  21. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Χρόνια πολλά πέρα ως πέρα,σε όλους ,εορτάζοντες και συνεορτάζοντες. Βοήθειά μας, η επίκαιρη ευχή…
    Της Υπερμάχω Στρατηγού,είπε δυο(ή τρεις-θα το βλέπουμε στη συνέχεια στις ειδήσεις) φορές ο ΥΠΕΘΑ Καμμένος στην Τήνο.Αμέσως μετά ο ΠτΔ που πήρε κι εκφώνησε το δικό του πανηγυρικό λόγο, σα να τόνισε της ΥπερμάχΟΥ Στρατηγού κλπ

  22. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα! Και οι Δέσποινες γιορτάζουν, χρόνια πολλά και σε αυτές

    17-20: Κι εγώ για τόσο παλιό τουλάχιστον το έχω.

  23. Σωτήρς said

    Νομίζω ότι υπάρχει μια καινούργια τάση στις ευχές.
    Άκουσα αρκετούς στο χωριό να εύχονται «Καλή Παναγιά«. Ποτέ δεν έλεγε κανείς τέτοια ευχή εδώ. Ούτε έχω ακούσει στην υπόλοιπη Ελλάδα.

    Συνήθως συνοδεύεται από μελιστάλαχτο ύφος.

  24. ππαν said

    Τη Ζ. Κ. την άκουσα με τα αυτιά μου να λέει «έχουμε περιμείνει», λίγο μετα που διόρθωσε τον Θεοχάρη. Προσωπικά το απέδωσα στον Νόμο του Μπούμερανγκ. Γενικά έχει μια ροπή στα καθαρευουσιάνικα παλιού γυμνασιάρχη.

    Χρόνια πολλά!

  25. Καλημέρα.

    22 κ.λπ. Τη φράση τη θυμάμαι κι εγώ με βεβαιότητα, από μία περίοδο που δεν μπορώ να προσδιορίσω με απόλυτη ακρίβεια, αλλά σίγουρα μέσα στο εύρος πριν 20 έως 30 χρόνια από τώρα.

  26. sarant said

    24 Το πρόσεξα κι εγώ το «έχουμε περιμείνει» αλλά δεν είναι η μόνη που το λέει και (τυπικά τουλάχιστον) είναι «σωστό». Χρόνια πολλά!

  27. ππαν said

    Βλέπω η συζήτηση για το «περιμείνει» ξαναεγινε αυγουστιάτικα πριν δυο χρόνια.

    Από το φύλλο συκής στο μπικίνι

  28. Corto Maltese said

    17, 20, 22, 25 κλπ (περί σύνθημα Πλεύρη):
    Το σύνθημα σίγουρα λεγόταν από μέλη της ΟΝΝΕΔ την δεκαετία του ’80.
    Τυχαίνει να το έχω ακούσει πλήρες όπως και την συνέχειά του (ο Πλεύρης το έγραψε «σεμνά»).

  29. sarant said

    27 Θα είναι της εποχής 🙂

    28 Μάλιστα, ευχαριστούμε!

  30. Avonidas said

    Καλησπερα!

    Χρονια πολλα στις Μαρίες, στις Παναγιώτες, τις Δέσποινες και τις Σουμέλες! 🙂

  31. 28. Τόσο παλιό λοιπόν. Και ποια ήταν η συνέχεια του;

  32. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    30.Τις Σουμέλες ε;
    ε και τις Μαλεβίτσες ! Από την Παναγία τη Μαλεβή (Μαλεβός ή Πάρνωνας,το βουνό!) 🙂
    Στον Πάρνωνα και η Π. η Έλωνα(πάνω από το Λενίδι)

  33. Avonidas said

    Σχετικα με τον δαιμονα του τυπογραφειου και τα διαβολακια του:

    στη μεσαιωνικη δαιμονολογια υπηρχε καποιος δαιμονας (ξεχνω το ονομα του) που αποστολή του ηταν να βαζει τους καλογερους να κανουν λαθη στα χειρόγραφα που αντεγραφαν (και συνήθως αντεγραφαν την Αγία Γραφή, οπότε βγαζει νοημα ο ζηλος του δαίμονα).

    Σήμερα παλι εχουμε, στο λινουξ και τα unixοειδη συστηματα, προγραμματα που τρέχουν στο υπόβαθρο, αθέατα απο τον χρηστη, και αναλαμβάνουν να παρακολουθουν διαφορες εργασιες (π.χ. αν εχει σταλει κατι για εκτυπωση). Αυτα λεγονται δαίμονες (daemons), κι ειναι πιο κοντα στους προχριστιανικους δαιμονες, αφου αυτο που κανουν ειναι συνηθως ωφελιμο για το σύστημα.

  34. …το Fat Man έγινε Ραΐ Μαη…

    Από φίλο μου έμαθα πως στον Όλυμπο υπάρχει μονοπάτι χαραγμένο μετά από δωρεά που έκανε ο μεγάλος απόδημος ευεργέτης Ράτης, καθώς το μνημονεύει η σχετική πινακίδα (που ριμάρει κιόλας):
    ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΡΑΤΗ

  35. Avonidas said

    @Μιχαλης Νικολαου

    Ειναι σαν τους Φούρνους Μπενεθ; 😉

  36. Ριβαλντίνιο said

    @ 33 Avonidas
    Αχά ! Έτσι εξηγούνται λάθη όπως ότι σε πολλούς κώδικες της επιστολής προς Εφεσίους δεν υπάρχει το «ἐν ᾿Εφέσῳ» ή στο ευαγγέλιο του Ιωάννη πολλές φορές παραλείπεται το περιστατικό της συγχώρησης της μοιχαλίδας.

    Το δαιμονάκι αυτό δεν το ξέρω, αλλά μπορώ να σου πω τα δαιμονάκια για τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα:

    Εωσφόρος-αλαζονεία
    Μαμμωνάς-φιλαργυρία
    Ασμοδαίος-φιληδονία
    Σατανάς-οργή
    Βεελζεβούλ-λαιμαργία
    Λεβιάθαν-φθόνος
    Βεελφεγώρ-ακηδία

    ———————————————————–

    Αυτό μέρες που είναι

    Αγνή Παρθένε Δέσποινα

    για την ΕΦΗ-ΕΦΗ που αν θυμάμαι καλά της άρεσε.

    ———————————————————————————-

    Διάβαζα εδώ http://ardin-rixi.gr/archives/194677
    «Αίσχος κύριε Ντεμιρτάς!»

    και από τα σχόλια μου έκανε εντύπωση αυτό:

    «με έκανες Κούρδο”
    «Ειδικά δε για τους Ποντίους (…) η έκφραση εκφέρεται ως (…) (τις περισσότερες φορές) “με έκανες Κούρδο”…. »

    Ααα να χαθείτε Κουρδοι εδω μεσα!

  37. 35, κάπως έτσι! 🙂

  38. …Σκιάθος [λέει] προέρχεται από τη σκιά του Άθω…

    Μα η σκιά του Άθω πάει από δυτικά προς τα βόρεια και μετά στα ανατολικά (μια που είμαστε στο βόρειο ημισφαίριο πάνω απ’ τον Τροπικό) ενώ η Σκιάθος βρίσκεται νότια του Άθω! Πώς είναι στη σκιά του; Θα τρελλάθω!

  39. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    36β. 🙂
    έχει το δικό της «μπαν πιμπλίκ» (ήμαρτον)
    Φέτος κάναμε εσπερινό στη Γιουρογκρουπιώτισσα (κλεμμένο 🙂

  40. Corto Maltese said

    31: Η συνέχεια του συνθήματος είναι ίδια με το παοκτζίδικο σύνθημα για τους οπαδούς του Άρη (παράδειγμα 1 στο slang.gr) μόνο που ή λέξη «σκουλήκια» εναλλάσσεται με την λέξη «κουμμούνια»:

    http://www.slang.gr/lemma/3925-skoulikia

  41. Corto Maltese said

    38:
    Με βεβαιότητα την ετυμολόγηση της Σκιάθου ως σκιά του Άθωνος την δίνει ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης σε ένα διήγημά του (από εδώ που βρίσκομαι δεν μπορώ να σας πω ποιο διήγημα είναι).

  42. Pedis said

    Της κοιμήσεως της Θεοτόκου, της Αυγούστας, σε αντικατάσταση και συνέχεια των Feriae Augusti που εισήγαγε ο Οκταβιανός Αύγουστος, για τον μήνα Αύγουστο, όπου μεταξύ άλλων εορταζόταν και η θεά προστάτης (kai) της μητρότητας, Ντιάνα (Άρτεμις).

  43. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    41 Κι άλλος το είπε αυτό, αλλά μια αναζήτηση στο papadiamantis.net δεν έδωσε τίποτα, Αν όμως το βρεις, καλοδεχούμενο

    34 Μέγας ευεργέτης της Νομανσλάνδης αυτός ο Ράτης!

  44. Corto Maltese said

    43: Πιστεύω σε δύο τρεις μέρες θα μπορέσω να το ψάξω.

  45. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Χρονια πολλα Μαρακι τη λεω οτι επιθυμεις ευχαριστω με λεει αλλα γιορταζω δευτερη μερα τα Χριστουγεννα. Δεν ξεκινησαμε καλα ναπουμε.
    ₯ DenAntexWallo ‏@Lampatzampa

    41,43 περί της σκιάς του Άθου, βρίσκω σε μπλογκ ότι κάνει αυτή την αναφορά(αντιγράφω) ο Τ. Παπατσώνης, ῎Ασκηση στὸν ῎Αθω,᾿Αθήνα 1963 (1984), 14

  46. Η Τρυπητή στο Αίγιο

  47. physicist said

    #33. — Να μην ξεχάσουμε τον Δαίμονα του Μάξγουελ, ο οποίος ήθελε να κάνει ό,τι πιο ωφέλιμο μπορεί να φανταστεί κάποιος για το σύστημα: να παραβιάσει τον Δεύτερο Νόμο της Θερμοδυναμικής, μειώνοντας την συνολική του εντροπία. Δαίμονας-ξεδαίμονας, δεν τα κατάφερε. Με το αγγούρι στο χέρι μείναμε.

  48. physicist said

    Να έχεις, ας πούμε, μια κανάτα με νερό πάνω στο τραπέζι σου, και στα καλά του καθουμένου ν’ αρχίσει το κάτω μισό του νερού να παγώνει στους μείον δέκα και το πάνω μισό του να εξαερώνεται στους συν εκατόν είκοσι. Φρηκάρεις ή δεν φρηκάρεις;

  49. Φυσικέ, πρέπει να διαβάσεις ένα διηγηματάκι των σπουδαίων αδελφών Στρουγκάτσκι, τη «Γιγαντιαία διακύμανση». Κάποτε είχε βγει και στα ελληνικά, δεν μπόρεσα τώρα να το βρω ονλάιν.

  50. Avonidas said

    Φυσικε, μπορουμε ομως ωραιοτατα να φτιαξουμε συστηματα που μειωνουν την εντροπια ενος συστηματος, στα πλαισια του 2ου Νόμου, αυξάνοντας βεβαια του περιβαλλοντος.

    Για παράδειγμα, μπορεις να διαχωρισεις ενα μιγμα αεριων απλα εφαρμοζοντας μια θερμοβαθμιδα. Αυτο ειναι καλυτερο απ το τιποτα.

    Κι ακομη κι αν δεν μπορουμε να τη μειωσουμε, η εντροπια ειναι τελικα πολυ χρήσιμη στην παραγωγη τυχαιων αριθμων… για να προστατευουμε τα μυστικα μας 😉

  51. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    Δε με λες ρε Φυσικόπαιδο, ο δαίμονας αυτός είναι ο ίδιος που …επαπειλεί να μαζώξει τα μόρια του αέρα όλα σε μια γωνιά στο ταβάνι και να μας αφήσει να σκάμε που χαμαί; ή άλλος είναι αυτός; 😆

  52. physicist said

    #49. — Δύτη, ο τίτλος και μόνο ακούγεται σωστή κατεύθυνση. Αρκάδης και Βόρης, βρήκα μόλις. Είναι και στο σκριμπντ τζαμπέ ολέ, μου φαίνεται.

  53. sarant said

    49 Ναι, υπάρχει και στα ελληνικάκαι σπάω το κεφάλι μου σε ποιο βιβλίο είναι.

  54. physicist said

    #50. — Βεβαίως, συνάδελφε, αλλά ο Δαιμονάκος ήθελε να μειώσει την εντροπία γενικώς. ΔS_total αρνητικό, μιλάμε για θράσος!

    #51. — Ναι, Κιντάκο, αυτό το κωλόπαιδο είναι. Από την άλλη, θα μπορούσες αν σε βόηθαγε, να παγώνεις τη μπύρα σου και να ψήνεις το κοψιδάκι σου στα δύο άκρα της ίδιας συσκευής χωρίς να καταβάλεις έργο να διαχωρίσεις τα αργά από τα γρήγορα μόρια. Ανάλογα τι κέφια θα είχε, δηλαδή.

  55. Υπήρχε σε μια ανθολογία σοβιετικής επιστημονικής φαντασίας, και είχε δημοσιευτεί και στο περιοδικό κόμικς της Ελευθεροτυπίας, το «9».

  56. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    Παζιάλλ’στα! 🙂
    http://lib.ru/STRUGACKIE/r_fluct_engl.txt

  57. Κοίτα τώρα να δεις: το λινκ σου πηγαίνει κατευθείαν σε μια ρώσικη σελίδα! http://www.rusf.ru/abs/
    Πολύ ωραία μεν, ειδική για τους Στρουγκάτσκηδες, αλλά…

  58. sarant said

    (Δοκάρι)

  59. Χμ, να όμως τι άλλο έχει: http://www.rusf.ru/abs/english/e-books.htm

    About

  60. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    57. εχμμ… το λινκ μού το είχε δώσει κάποτε ένας εγγλέζος Ντάιβ Mariner (ξάδελφος του μεγάλου παλιού μπαλαδόρου της Ίπσουιτς τάουν, Paul Mariner) … 😆
    Κάντε κλικ κάτω αριστερά που λέει ENGLISH VERSION.

  61. Απ’ τη μια, τέλειο!… Απ’ την άλλη, εγώ φταίω που δεν μπορώ να διαβάσω λογοτεχνία έτσι; Σε οθόνη, μορφή html, και όλο σελίδα-σελίδα; Γκρρρ…

  62. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    53.
    ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ/πρόλογος.1.ταξίδι σε τρείς κόσμους,ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΑΒΡΑΜΟΦ,ΣΕΡΓΚΕΙ ΑΒΡΑΜΟΦ.2.η γιγαντιαία διακύμανση:ΑΡΚΑΝΤΙ ΣΤΡΟΥΓΚΑΤΣΚΙ,ΜΠΟΡΙΣ ΣΤΡΟΥΓΚΑΤΣΚΙ.3.η χιονοστιβάδα:ΕΡΕΜΕΙ ΠΑΡΝΟΦ,ΜΙΧΑΗΛ ΕΜΤΣΕΦ.4.δόκιμος Πλόσκιν:ΙΛΙΑ ΒΑΡΣΑΦΣΚΙ.5.οι δύο:ΣΕΒΕΡ ΓΚΑΝΣΟΦΣΚΙ.6.το κορίτσι που δε του συμβαίνει τίποτα:ΚΙΡΙΛΛ ΜΠΟΥΛΙΤΣΕΦ.7.το έβδομο πάτωμα:ΑΡΚΑΝΤ ΛΙΟΦ /ΑΘΗΝΑ 1978,ΕΚΔΟΣΕΙΣ «ΚΑΚΤΟΣ»,ΣΕ ΚΑΛΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ,ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ:Ζ.ΣΠΑΝΑΚΟΥ,ΣΕΛ.320.ΤΙΜΗ:10 ευρώ {επωλήθη} … 😆

  63. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    Click to access 23r.pdf

    «Thinking is not entertainment but an obligation!» 😉

  64. Ναι ναι, ξέρω… Και Στρουγκάτσκηδες, Η συνωμοσία του σύμπαντος (μυθιστόρημα), Κάκτος την ίδια περίπου εποχή, παρομοίως επωλήθη κι εξαντλήθη… 😦

  65. 63 Α μπράβο, εκεί θα στείλουμε τον Φυσικό!
    Once, for example, the second law of thermodynamics was violated: the water in a vase of flowers unexpectedly began to attract the warmth from the air around it until it reached boiling point, while the room was covered with frost.

  66. Κόκκινος Πλανήτης said

    Καλησπέρα,
    49, 53 Νομίζω Σοβιετική Ανθολογία Επιστημονικης Φαντασίας του Κάκτου

  67. Κόκκινος Πλανήτης said

    οκ, άργησα λίγο…

  68. Δεν τυχαίνει να έχει κανείς κανένα αντίτυπο ε;

  69. physicist said

    Τώρα που το σκέφτομαι, μια καλή ιδέα για μπίζνες θα ήταν ο Ανιχνευτής Γιγαντιαίων Διακυμάνσεων για υπνοδωμάτια, σαλόνια και εσωτερικούς χώρους εν γένει. «Ποιος θα σας φυλάξει από τη Στατιστική Μηχανική; Πώς θα νοιώθατε αν ξαφνικά ο αέρας πάει όλος στην άλλη άκρη του δωματίου σας, και μάλιστα όταν κοιμόσαστε; Παραγγείλτε τώρα τον Εντροπικό Αντιδαίμονα, μόνο για 29.99 $, και κερδίστε δώρο ένα σετ πολύχρωμες μυγοσκοτώστρες!»

  70. physicist said

    #65. — Ωχ, Twilight Zone. 😉

  71. sarant said

    68 Όχι… και δεν θυμάμαι καν αν είχα.

  72. Ζωή νάχει η Ζωίτσα. Είναι και αυτή μια θείτσα που ζάπωσε μια καρεκλίτσα. Περιμένω τη μέρα που θα γελάσετε και όσοι την …προστατεύετε!

  73. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    69. Tσαρλατάνε ! Πας να πουλήσεις παπάδες,ε; Μην τον ακούτε συμπλογκίτες!
    Όποιος πίνει εξαγωνικό ύδωρ δεν κινδυνεύει από δαίμονες και τέτοιες αηδίες.
    Μόνο 19.99$ το εικοσάλιτρο ,και δώρο μια εξάδα εξαγωνικές μπύρες…

  74. physicist said

    #73. — Εξαγωνικός Εντροπικός Αντιδαίμονας — τώρα και με δράση αντιβαρύτητας!

  75. sarant said

    73-74: 🙂

  76. Gpoint said

    # 38

    Δεν κολώνουν από τέτοιες λεπτομέρειες, θα σου μιλήσουν για αναστροφή των πόλων κ.λ.π.

  77. Avonidas said

    #73,74:

  78. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    «Δεν μπορούμε να αφήσουμε την παράδοσή μας να χαθεί σε αυτό το ανακάτωμα των λαών που επιθυμούν μερικοί και προσπαθούν να το επισημοποιήσουν μέσω του υπουργείου Παιδείας, που τουλάχιστον οι δύο από αυτούς είναι γνωστοί πως πιστεύουν σε μια ιδεολογία που δεν έχει σχέση με το Θεό»
    http://www.agioritikovima.gr/eipan/item/65399-%CE%AC%CE%BD%CE%B8%CE%B9%CE%BC%CE%BF%CF%82?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter

  79. Avonidas said

    #78. Έναν Παύλο που έγραφε «οὐκ ἔνι Ἰουδαῖος οὐδὲ Ἕλλην, οὐκ ἔνι δοῦλος οὐδὲ ἐλεύθερος, οὐκ ἔνι ἄρσεν καὶ θῆλυ· πάντες γὰρ ὑμεῖς εἷς ἐστε ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ.», τι τον έχει ο Άνθιμος;

    Ρητορικό το ερώτημα· ξέρω καλά τι τον έχει…

  80. 78-79 Καλά, άλλα αντ’ άλλων λέει ο Άνθιμος, αλλά ας είμαστε δίκαιοι: αν πιστέψουμε το ρεπορτάζ τουλάχιστον (βαριέμαι να βάλω να ακούσω το κήρυγμα), για τους μετανάστες μοιάζει να είπε «δεν κάνουμε καμιά διάκριση» και αυτό για το ανακάτωμα των λαών, απ’ ό,τι φαίνεται, το είπε για τις …αλλαγές στα θρησκευτικά που δρομολογεί το υπουργείο Παιδείας (δεν έχω ιδέα τι αλλαγές είναι αυτές).

    Θα μου πείτε, με τι ασχολείσαι τώρα. Και θα έχετε δίκιο.

  81. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    78/ αυτή η φράση προηγείται
    «επιχειρούν να τινάξουν στον αέρα το περιεχόμενο της διαδασκαλίας των παιδιών μας στα σχολεία τάχα για να εξισωθούν οι μαθητές για τη διαδασκαλία των Θρησκευτικών».

  82. Pedis said

    – ήμουν ξένος και μου δώσατε φιλοξενία
    – Θεέ μου, ποιος;

  83. Γς said

    79:
    >ξέρω καλά τι τον έχει…

    και που τον έχει…

  84. cronopiusa said

  85. spiral architect said

    @43β: Βρήκα το παρακάτω για το όνομα της Σκιάθου:

    Ο Σκιαθίτης Γυμνασιάρχης Γεώργιος Αποστολίδης, γνώστης της γλώσσας  σε σύγγραμμά του «Τα περί της νήσου Σκιάθου» ισχυρίζεται ότι  ο πρώτος και κύριος λόγος που το νησί έλαβε το όνομα Σκιάθος οφείλεται στην ίδια την φυσική  έκφραση του. Σ’ όλα τα μέρη του νησιού θάλλουν  εκ φύσεως τα δάση και έτσι που είναι κατάφυτα δημιουργούν σκιά παντού. Επομένως  η λέξη Σκιάθος προέρχεται από τη λέξη Σκιά και την κατάληξη –θος που σημαίνει τόπος. Σημειωτέον ότι η κατάληξη –θος είναι πρωτοελληνική κατάληξη και χρησιμοποιείται σε πολλά πρωτοελληνικά και ελληνικά τοπωνύμιο όπως π.χ. Όλυν-θος, Κόριν-θος, Κάρπα-θος  Αμάρυν-θος. Την γνώμη αυτή που και κατά την άποψή μου είναι ορθότερη,  ασπάστηκε και ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης.

  86. spiral architect said

    @51: 😮

    https://twitter.com/enternalfeeling/status/632610792785903616

  87. sarant said

    85 Αυτός τουλάχιστον δεν λέει για τον Άθω.

  88. physicist said

    #86. — By balancing temperature, humidity and lighting, a Dutch artist scientist created a cloud in the middle of a room.

    😉

  89. spiral architect said

    To διάβασα πριν λίγο:

    Αλέξης Μητρόπουλος: «Ηττηθήκαμε, ηττηθήκαμε, ηττηθήκαμε και δώσαμε αφορμή στον Σόιμπλε να χαίρεται για τη λιτότητά του, τον λιταρχισμό του»

    Λιταρχισμός: Τα ηλεκτρονικά λεξικά του LibreOffice και του MSOffice την κοκκινίζουν, ο Τριανταφυλλίδης δεν την έχει, δεν γνωρίζω αν την έχουν τα έντυπα λεξικά του Μπαμπινιώτη και στο φόρουμ της Λεξιλογίας την συμπεριλαμβάνεις στους νεολογισμούς με αναφορά σ’ ένα άρθρο του Μπουκάλα στην «έγκριτο» το 2008.
    Μεζεδάκι που έγινε νεολογισμός, ή εννοιολογική «αυτόματη» μετάφραση ενός αγγλικού νεολογισμού του στιλ «θα σε πάρω πίσω»;
    (το νυχάδικο, όπως και το πιτόγυρο είναι slang)

  90. sarant said

    89 Εγώ τον άκουσα λάιβ.
    Κανένα λεξικό δεν έχει τον λιταρχισμό ή τη λιτοκρατία, αλλά πρόσεξε ότι το άρθρο του Παντελή είναι πρόσφατο, του Ιουλίου 2015.

  91. Corto Maltese said

    Στην αρχή του ακόλουθου βίντεο της ΕΡΤ (Εκπαιδευτική Τηλεόραση) από το 0.38 μέχρι το 1.25 περίπου γίνεται αναφορά για την ονομασία της Σκιάθου και για την θέαση των παραλίων του Αγίου Όρους από ένα μοναστήρι του νησιού:

    (Δεν υποστηρίζω ότι αυτή η ετυμολόγηση είναι σωστή, απλώς αναφέρω ότι είναι παλαιά και διαδεδομένη, δεν την ανακάλυψε το «σελεμπριτοδελτίο»)

  92. sarant said

    Ότι είναι παλαιά θα είναι.

  93. Λ said

    Η Σκιάθος έχει 25 μονοπάτια της φύσης και άμα τα περπατήσεις όλα ο δήμος της Σκιάθου σου δίνει μετάλλιο. Εγώ αξιώθηκα να κάνω μόνο ένα.

  94. sarant said

    Όλα; Μα κι αυτοί υπερβολικοί είναι.

  95. Λ said

    Αχ θα τα περπατούσα όλα ευχαρίστως και με δίχα το μετάλλιο (όπως λέμε εδώ).

    Αυτά είναι τα επίσημα μονοπάτια με σήμανση. Εννοείται ότι θα υπάρχουν άλλα τόσα, που τα ξέρουν οι ντόπιοι.

  96. Λ said

    Εγώ έκανα το μονοπάτι της μονής της Κεχριάς.Ηταν πολύ όμορφο, πήγαινε κατά μήκος ενός ποταμού, πότε από τη μία και πότε από την άλλη όχθη.Υπήρχαν εγκατελειμένοι μύλο και σα κτίσματα. Τελικά έφτασα στις εκβολές του, σε ένα ωραίο κόλπο της θάλασσας και από εκεί έπρεπε να περπατήσω στην άλλη Σκρα του νησιού για να φτάσω στη Χώρα.

  97. Pedis said

    # 89 – Ο Μητρόπουλος στο ίδιο λέει: » Ερωτηθείς για τη στάση του στην ψηφοφορία της Πέμπτης, επεσήμανε ότι «από πολυγραφότερος αποδομητής του μνημονίου δεν ήθελα να προδώσω τις αρχές μου. Η πρώτη μείωση των συντάξεων άρχισε από την Παρασκευή, δεν μπορούσα να στηρίξω». »

    Και ο μικρός περιέγραφε αυτά που θα έκανε …

  98. Pedis said

    # 89 – Ο Μητρόπουλος λέει κι άλλα ενδιαφέροντα:

    » «Ο πρωθυπουργός δέχεται διάφορες ανόητες εισηγήσεις όπως εκλογές,Έκανε επιλογή η κυβέρνηση να φύγει μπροστά με μνημονιακή πολιτική, δεν συμφωνώ ότι θα ανοίξουν τα φτερά της κυβέρνησης με εκλογές για να διαχειριστεί αυτό τον όλεθρο το τρίτο μνημόνιο» τέλος σήμειωσε ότι «ο πρωθυπουργός δεν έχει άλλη επιλογή από το να φύγει μπροστά με συμμαχίες ώστε να εφαρμόσει αυτό που ψήφισε, δηλαδή το τρίτο μνημόνιο». »

    http://www.thepressproject.gr/article/80182/Mitropoulos-Oute-i-Thatser-tha-eferne-tetoio-programma

    ότι δηλ. τα διάφορα γκάλοπ περί αυτοδύμαμης νίκης του 1/2 του σύριζα είναι φτιαχτά (γνωστό αυτό, αλλά τα χάφτει ακόμη και ο μικρός που του τα παραγγέλνουν) και ότι επίκειται «οικουμενοειδής» κυβέρνηση … κι αυτό είναι προ πολλού ειπωμένο, προβλεπόμενο και τελικά αναμενόμενο μετά τις εξελίξεις του Φεβρουαρίου και την κατάληξή τους τον Ιούλη.

  99. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Μυρίζουν εκλογές.Μυρίζουν, με κάθε έννοια :).
    Πριν ανοίξουν τα σχολεία,διάβασα κάπου.Ούτε αγιασμός νάτανε…

  100. Gpoint said

    Οι εκλογές ή η εν γένει πολιτική αστάθεια δεν πρέπει να αποτελέσουν αιτία για να μην συνεχισθεί η προσπάθεια για κάθαρση στο ποδόσφαιρο με δίωξη του χοντρού. Μόνο τότε θα αρχίσει και η κάθαρση στην πολιτική ζωή του τόπου.
    Ο χοντρός εμπλέκεται εμμέσως πλην σαφώς με τα ΜΜΑ που λέει κι ο Λάμπρος ( τι έγινε αυτή η ψυχή ; )

  101. spiral architect said

    @99: Λες ε; Πάντως παίζει σοβαρά κι αυτό το σενάριο κι ούτε γάτα εκλογές, ούτε ζημιά.
    Εξαγνισμός της πλατφόρμας. 😉

  102. sarant said

    Προσωπικά, δεν πιστεύω ότι θα λύσουν κάποιο πρόβλημα οι εκλογές, μπορεί να δημιουργήσουν πολύ περισσότερα. Ή τέλος πάντων, το μόνο πρόβλημα που θα λύσουν οι εκλογές είναι ότι μετά δεν θα είναι Πρόεδρος της Βουλής η Ζωή, αλλά δεν αξίζει τον κόπο.

  103. spiral architect said

    Μη σου τύχει … 😮 😮

  104. Pedis said

    # 102 – «Προσωπικά, δεν πιστεύω ότι θα λύσουν κάποιο πρόβλημα οι εκλογές, μπορεί να δημιουργήσουν πολύ περισσότερα.»

    Σαφέστατα! Αλλά το αδιέξοδο το δημιούργησε ο μικρός … επιπλέον απέδειξε ότι κατά ένα τρόπο το επιζητούσε με την πολιτική «διαπραγματεύσης» που σχεδίασε και ακολούθησε (μαζί με το πιστό εντουράζ του) ή μήπως πίστευε ότι θα τους έχει όλους συνένοχους στο τρίτο μνημόνιο που το πέρασε με νδπασοκοπατάμια + τα μπράβο των Γερμανών;

    » ο υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ επαινεί τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα: “Οι διαπραγματεύσεις πραγματοποιήθηκαν με επαγγελματικό τρόπο και ταχείς ρυθμούς, ο κ. Τσίπρας έδειξε, ότι είναι έτοιμος να συνδέσει την πολιτική του τύχη με την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ”. »
    http://www.skai.gr/news/politics/article/289521/germania-neoi-epainoi-apo-soible-kai-stainmager-katapsifizei-to-die-linke-/

  105. Πάνος με πεζά said

    Μεταχρονολογημένο, αλλά επεξηγηματικό (τουλάχιστον με την «εύρεση» δε βλέπω να το έχει πει κανείς) σχόλιο στα μεζεδάκια : το «μουσικό σκορ» λοιπόν είναι ακριβώς η αγγλική λέξη score, που όμως σημαίνει και την παρτιτούρα, τη μορφή της γραμμένης μουσικής σε χαρτί . Κρίμα, ούτε εμείς έχουμε λέξη γι αυτό, και αντ’ αυτού στην πιάτσα κυκλοφορεί η συντετμημένη «πάρτα» (Λίζα;)

  106. μούλιο said

    20, 22 κ.ά. σχετικά –> ακούγεται στις συγκεντρώσεις – αντισυγκεντρώσεις ΧΑ με ΑΑ κλπ.

    Συνήθως απαντάνε :
    Παλιών κομμουνιστών είμαστε εγγόνια
    και τα κονσερβοκούτια μας δε σκούριασαν ακόμα

    Την πρώτη φορά που τ΄ άκουσα με εντυπωσίασε !

    ΥΓ αγαπητέ νικοκύρη η σπαμοπαγίδα μου τρώει τα σχόλια (στις 14) ίσως γιατί αλλάζω όνομα (το ξεχνάω) αλλά παντα με το ίδιο μέηλ.

  107. sarant said

    106 Ναι, αν αλλάζεις είτε όνομα είτε μέιλ η σπαμοπαγίδα σε τσακώνει

  108. gryphon said

    Δυστυχως (για μενα ) πρεπει να παραδεχθω οτι ο χωρος αυτος ο δεξιος ακροδεξιος πατριωτικος εθνικιστικος κλπ πασχει τρομερα σε αυτον τον τομεα της κατασκευης συνθηματων
    Το εχω παραπονο.Ο χωρος χρειαζεται επειγοντως ικανους στιχοπλοκους.Ας απευθυνθουν εστω σε αυτους των γηπεδων..
    Οι αριστεροι γενικα ειναι πολυ μπροστα στην ικανοτητα να φτιαχνουν εξυπνα ευρηματικα στιχακια η λογοπαιγνια.
    Δηλαδη π.χ το τοτε στον Μελιγαλα εγινε μιση δουλεια η το φασιστες κουφαλες ερχονται κρεμαλες μπορει να ειναι ακραια αλλα λεγονται αβιαστα κανουν ριμα αλλα εχουν και λογικη σειρα.
    Αντιθετα αυτο το στο Βιτσι και στον Γραμμο σαν χωσαμε στην αμμο ειναι λιγο απο την Πολη ερχομαι και στην κορφη καννελα.
    Τραβηγμενο και ανεμπνευστο για να γινει ομοιοκαταληξια η αμμος με τον Γραμμο δεν κολλαει .

  109. […] Πέρυσι τέτοιον καιρό, τα αντίστοιχα μεζεδάκια τα είχα τιτλοφορήσει "δεκαπενταυγουστιανά" και μάλιστα είχα προβληματιστεί μήπως θα έπρεπε να τα πω "δεκαπενταυγουστιάτικα" -οπότε, φέτος υιοθετώ αυτόν…  […]

  110. […] Greek translation & language Δεκαπενταυγουστιάτικα μεζεδάκια […]

Σχολιάστε