Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Εφταμηνίτικη πρώτη φορά

Posted by sarant στο 21 Αυγούστου, 2015


Αυτοί οι Συριζαίοι δεν σεβάστηκαν ούτε τα μπάνια του λαού, ούτε τις διακοπές του υπεύθυνου του ιστολογίου. Οπότε, ενώ κάτι άλλο είχα σκοπό να ανεβάσω σήμερα, το αλλάζω εξαιτίας της επικαιρότητας. Στην αρχή σκέφτηκα να βάλω απλώς μια παράγραφο και μετά να ακούσω τις δικές σας γνώμες, αλλά παρασύρθηκα κι έγραψα λίγο περισσότερα. Περιμένω όμως τα σχόλιά σας.

Τελικά, η πρώτη αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας δεν πρόλαβε να συμπληρώσει τον έβδομο μήνα της, αφού χτες ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την παραίτηση της κυβέρνησής του και επισκέφτηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να δρομολογηθούν οι διαδικασίες που προβλέπει το Σύνταγμα, διαδικασίες που φαίνεται πως θα οδηγήσουν σε εκλογές μέσα στον Σεπτέμβριο ή έστω την πρώτη Κυριακή του Οκτώβρη.

Ταυτόχρονα, επιταχύνθηκαν οι διαδικασίες της διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ, αφού η Αριστερή Πλατφόρμα ανακοίνωσε ότι θα κατεβεί στις εκλογές με ένα πλατύ, αντιμνημονιακό, προοδευτικό, δημοκρατικό μέτωπο -και όπως συμβαίνει με όλα τα διαζύγια, ακόμα και σε αγαπημένες σχέσεις (κάποιοι θα έλεγαν «ιδίως στις αγαπημένες») θα ακούσουμε στις επόμενες μέρες πικρά λόγια που χαρά θα φέρουν μόνο στους αντιπάλους (ή, μόνο στους άλλους αντιπάλους).

Το ρίσκο που πήρε ο πρωθυπουργός με τις πρόωρες εκλογές δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα αποδώσει -υπάρχουν αρκετά ιστορικά προηγούμενα που τέτοιες κινήσεις μετατρέπονται σε μπούμεραγκ. Από την άλλη, μετά τη διαφοροποίηση τόσο μεγάλου αριθμού βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που ονομάστηκε, ίσως καταχρηστικά, «απώλεια της δεδηλωμένης», η εξέλιξη αυτή ήταν περίπου προδιαγραμμένη.

Εγώ δεν ήθελα να γίνουν πρόωρες εκλογές, ενώ για προσωπικούς λόγους μού είναι πολύ δύσκολο να βρεθώ στην Ελλάδα και να ψηφίσω αν γίνουν εκλογές στις 20 ή στις 27 Σεπτεμβρίου. Αν παρ’ όλ’ αυτά ψηφίσω, θα ψηφίσω ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν αισθάνομαι (ακόμα) μεγάλη επιθυμία να κάνω τον κόπο και τα έξοδα. Υποθέτω ότι και άλλοι θα επιλέξουν, λιγότερο ή περισσότερο εξαναγκασμένοι από τα πράγματα, τη λύση της αποχής.

Όταν προκηρύσσονται εκλογές, αναπόφευκτο είναι να κάνει κανείς προβλέψεις -τούτη τη φορά όμως, και παρόλο που η προεκλογική περίοδος θα είναι σύντομη, οι προβλέψεις είναι πολύ παρακινδυνευμένες. Προσωπικά, βλέπω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει απώλειες, που όμως δεν μπορώ να τις εκτιμήσω ποσοτικά, ούτε προβλέπω να τις καρπώνεται η Νέα Δημοκρατία.

Μάλιστα, παρακολουθώντας τη συνέντευξη του Μεϊμαράκη ένιωσα ότι ο Τσίπρας έχει δίκιο που κάνει εκλογές, περισσότερο απ’ όσο με είχε πείσει το πρωθυπουργικό διάγγελμα που προηγήθηκε. Αν και το καλύτερο σχόλιο έγινε από το νεαρότερο μέλος της παρέας, που ακούγοντας (αλλά μη βλέποντας) τον Μεϊμαράκη αναρωτήθηκε αν είναι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αυτός που μιλάει, διότι του θύμισε πολύ κάτι ταξιτζήδες που θυμώνουν μόνοι τους με αυτά που λένε και τους πιάνει το παραλήρημα.
Πράγματι, οι παλιοί πολιτικοί έχουν χρεοκοπήσει, το Ποτάμι θα κερδίσει σε ποσοστά αλλά έχει φανεί ως τώρα πολύ λίγο, ομολογώ ότι δεν βλέπω πού θα στραφούν οι απογοητευμένοι ψηφοφόροι. Κάποιοι προβλέπουν εκρηκτική άνοδο της Χρυσής Αυγής στο 15%, αλλά προσωπικά ούτε αυτό το βλέπω -πιθανότερο θεωρώ να μπει στη Βουλή (ω, ναι!) κάποιος σαν τον Βασίλη Λεβέντη, δηλαδή μια ευρεία πολυδιάσπαση των ψήφων.
Υπάρχει βέβαια κι ένα άλλο αριστερό κόμμα, αλλά τα τελευταία 5-6 χρόνια έχει φύγει σε ταξίδι στη στρατόσφαιρα. Ίσως μετά τις τελευταίες εξελίξεις να αισθάνεται δικαιωμένο, αλλά επειδή το ΚΚΕ πάντοτε αισθάνεται δικαιωμένο δεν έχει και μεγάλη διαφορά. Περιμένω πάντως να σημειώσει εκλογική άνοδο.
Και το «κόμμα Λαφαζάνη»; Φοβάμαι πολύ ότι οι μέχρι χτες σύντροφοι θα τα πάνε (πολύ) άσχημα στις εκλογές και μαζί θα απαξιώσουν και το Όχι του δημοψηφίσματος και την ιδέα της ριζοσπαστικής αριστεράς γενικά. Θα χαρώ να βγω ψεύτης, πάντως, παρόλο που στη δική μου τη ζυγαριά το φταίξιμο για τη διάσπαση το έχουν αποκλειστικά εκείνοι -περίμενα να σεβαστούν την ατομική προεκλογική τους δέσμευση και να παραιτηθούν, παραδίνοντας την έδρα, αλλά δυστυχώς τέτοιαν ευθιξία έδειξε μόνο ένας βουλευτής των ΑΝΕΛ (λέγεται Δαμαβολίτης).
Δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηριζόταν από την αρχή από κραυγαλέα έλλειψη συντροφικότητας ανάμεσα στα μέλη, κάτι που, σε συνδυασμό με τις άμαζες οργανώσεις, καθιστούσε σχεδόν αναπόφευκτη τη μετατροπή του σε κόμμα αρχηγικό. Ίσως μετά τη διάσπαση να θεραπευτεί η πρώτη αδυναμία -η δεύτερη είναι περισσότερο δυσίατη. Κατά πάσα πιθανότητα μετά τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει λιγότερους βουλευτές απ’ όσους εξέλεξε στις 25 του Γενάρη -μπορεί όμως να έχουν μεγαλύτερη σύμπνοια.
Φυσικά, ο ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε σε πολλούς επώδυνους ή εξευτελιστικούς, ανάλογα με την εκτίμηση του καθενός, συμβιβασμούς και υπαναχωρήσεις -αλλά προσωπικά δεν ξέρω πολλές περιπτώσεις αριστερών κομμάτων που να κέρδισαν εκλογές και να μην έριξαν νερό στο κρασί τους, και αυτό ισχύει ακόμα και για τις αριστερές κυβερνήσεις της Βραζιλίας ή της Νότιας Αφρικής, που έχουν στις γραμμές τους αγωνιστές που πολέμησαν και με το όπλο στο χέρι, και στην πιο βαθιά παρανομία.
Η πρώτη φορά αριστερά, λοιπόν, έμελλε να αποβεί εφταμηνίτικη. Ίσως τη δεύτερη να τα καταφέρει καλύτερα.

225 Σχόλια to “Εφταμηνίτικη πρώτη φορά”

  1. Γς said

    >δεν ξέρω πολλές περιπτώσεις αριστερών κομμάτων που να κέρδισαν εκλογές και να μην έριξαν νερό στο κρασί τους

    Νερό στο κρασί τους;!

    Διαπραγματεύτηκε» 6 μήνες, έφερε νέο μνημόνιο –το χειρότερο- πήγε τη χώρα χρόνια πίσω, γέλασε όλος ο πλανήτης μαζί μας, την κωμωδία διαδέχθηκε το δράμα, και τώρα παραιτείται και ζητάει πάλι εκλογές. Όχι για να σκίσει, αλλά για να εφαρμόσει το μνημόνιο –και μάλιστα καλύτερα απ’ τους άλλους

    Καλημ…Ασ’ το!
    Πάνω που είπαμε δόξα τω θεώ
    Βόηθα Παναγιά πάλι

  2. sarant said

    1: Με βάση τα οικονομικά δεδομένα, η θέση της χώρας θα ήταν ίδια και χειρότερη όποιος και να κέρδιζε τις εκλογές του Ιανουαρίου.

  3. Με εκφράζεις απόλυτα Νίκο. Έτσι ακριβώς σκέφτομαι κι εγώ. Όσον αφορά τις προβλέψεις, πραγματικά είναι όλα ανοιχτά και η προεκλογική περίοδος θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Το παρήγορο είναι ότι μετά το δημοψήφισμα και τον μέχρι τελικής πτώσης αγώνα των ΜΜΕ να χειραγωγήσουν την άποψη του κόσμου, διαπίστωσα ότι ο λαός και άποψη διαθέτει και κρίση και φοβερή δύναμη ψυχής. Με άλλα λόγια εμπιστεύομαι πια την ωριμότητά του. Ότι πει λοιπόν η κάλπη… Καλημέρα!

  4. Πάνος με πεζά said

    Το θέμα όμως είναι ότι τα χειραγωγά / ούντα (τι διάλο πάει;), ΜΜΕ πάνω που κάποιος θα τα ακουμπούσε, ξανά προς τη δόξα τραβούν…Μάλιστα τώρα άρχισαν να…στηρίζουν και το επι των σκαριών κόμμα Λαφαζάνη… Τι άλλο θα δούμε…

    Καλημέρα είναι, γιατί το απόγεμα ξαναφεύγω για Μύκονο. (Άλλος πλανήτης παιδιά η Μύκονος, ειδικά φέτος που είναι και πιο φουσκωμένη από κόσμο, σε σχέση με άλλες χρονιές… Κάποιοι αρκετοί -όχι εγώ βέβαια- δεν καταλαβαίνουν τίποτα από κρίσεις, εκλογές και άλλες τέτοιες βλακείες, ή για να χρησιμοποιήσω κάποιες σπάνιες slang ανάλογες εκφράσεις, «Άλογο κλάνει», και «Ψωλή μου, ραβδί μου»…)

  5. Γς said

    2:

    >η θέση της χώρας θα ήταν ίδια και χειρότερη όποιος και να κέρδιζε τις εκλογές του Ιανουαρίου.

    Α, γι αυτό την χειροτέρευσε περισσότερο από κάθε άλλον που θα κέρδιζε τις εκλογές.

    😉

  6. spiral architect said

    Καλημέρα. :/
    Όπως έγραψα και στη χθεσινή ανάρτηση, «κάτσε να γίνουν οι εκλογές, γιατί ενδεχομένως να κλαίμε τσάμπα τον πεθαμένο«.
    Κατ’ εμέ παίζει πολύ το σενάριο συγκυβέρνησης (προσωπικοτήτων, «ειδικοί τύπου», … πείτε τη όπως θέλετε) γιατί το Οκτώβρη θα περάσουν άλλα μέτρα που θέλουν «ευρύτερη συναίνεση» και το απαιτούν και οι Ευρωπέη κατά τη συνήθη πρακτική τους των τελευταίων μνημονιακών χρόνων.

    Από την άλλη οι εκλογές δεν συμφέρουν κανένα κόμμα πλην του ΚΚΕ και της ΧΑ που θα τσιμπήσουν ψήφους το καθένα για διαφορετικούς λόγους και από διαφορετικές δεξαμενές ψηφοφόρων. Και αυτό γιατί, με τους υπόλοιπους θα γίνει μια υπέροχη πολυδιάσπαση, εξαφανίζοντας υπάρχοντες βουλευτές και μειώνοντας δύναμη κομμάτων. Και σ’ αυτό το σενάριο προφανώς παίζει μελλοντική συγκυβέρνηση, αλλά το όποιο κύρος των αστικών κομμάτων που θα τη στελεχώνουν καταρρακώνεται έτι περαιτέρω λόγω της μείωσης των ποσοστών τους.

    Ας περιμένουμε λοιπόν μερικές μέρες κρατώντας μικρό καλάθι. 😉

    (η φωτό απ’ το προφίλ του) 😀

  7. Κουνελόγατος said

    Εγώ πάντως θα βάλω τα κλάματα, :mrgreen: πιο μπερδεμένος πεθαίνει κανείς…

  8. Γς said

    6:
    >Ας περιμένουμε λοιπόν μερικές μέρες κρατώντας μικρό καλάθι

    Μετράει το μέγεθος;

    [καλάθι είπες;]

  9. Γς said

    7:
    Εσύ κρατήσου από το πινέλο. Θα πάρω τη σκάλα
    😉

  10. Πάνος με πεζά said

    Και μέσα στο γενικότερο μπέρδεμα, με το σχηματισμό κόμματος Λαφαζάνη, λόγω αριθμού βουλευτών κλπ. λέγεται ότι χάνει το δικαίωμα διερευνητικής ο Θεοδωράκης, και την παίρνει ο Μιχαλολιάκος (όπως επίσης και ο Λαφαζάνης)…Τα τέσσερα πρώτα σε βουλευτές κόμματα, όπως ορίζεται.

  11. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    >>Ίσως τη δεύτερη να τα καταφέρει καλύτερα.
    Γιατί ίσως; Tη δεύτερη,θα τα καταφέρει καλύτερα.
    ΔΕΝ υπάρχει, μακράν, άλλος που θα μπορούσε να ηγηθεί κυβέρνησης, (με αριστερό πρόσημο).
    Έχει ερείσματα στον κόσμο.Έχει καθαρό πρόσωπο και παρελθόν. Τον πούλησαν εντός και εκτός.

    Λαϊκή Ενότητα;

  12. Γς said

    Να κι η Λαική Ενότητα του Λαφαζάνη!
    Τώρα στη Βουλή

  13. Πάνος με πεζά said

    «Λαϊκή Ενότητα». Λα(ϊ)κέ-δες…

  14. Κουνελόγατος said

    9——-7: Κάτι μου διαφεύγει ε;;;;; Πινέλο; Σκάλα;

  15. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    4: Πολύν καιρό είχα ν’ ακούσω το «άλογο κλάνει», να περάσεις καλά Πάνο. Κι εγώ διακοπές (προσπαθώ να) κάνω.

    6: Μικρό καλάθι, σίγουρα.

    10: Τέσσερα είναι λοιπόν τα κόμματα; Όχι τρία που νόμιζα;

  16. sh said

    2: Ποια οικονομικα δεδομενα ειναι αυτα? Μηπως αυτα που σας οδηγησαν στο συμπερασμα οτι αν ειχε γινει καταλληλη προετοιμασια μετα τις εκλογες θα μπορουσαμε να παμε σε γκρεξιτ χωρις βαριες συνεπειες για τους φτωχους?

  17. Κουνελόγατος said

    11. Κρατάω μικρό καλάθι, μολονότι δε διαφωνώ πολύ με όσα γράφεις. Unidad Popular είπαμε;

  18. Γς said

    14 :
    Ανέκδοτο για κάποιον που έβαφε πάνω σε μια σκάλα. Στην καλή χαρά

  19. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    Ὁ Σαββόπουλος τὸ εἶχε πεῖ τὸ 1989
    Ἤμασταν πάντοτε μιᾶς ἦττας ποὺ νικάει τὴν ἐξουσία καὶ ξαφνικὰ μᾶς παρεδόθη ἀληθινά, τί τραγωδία.
    Δὲν πίστευα ὅτι θὰ τὸ ξαναζοῦσα μὲ τὸ ΣΥΡΙΖΑ

  20. Πάνος με πεζά said

    @ 15(10) : Είναι μπέρδεμα κι αυτό, αλλά κάτι λέει εδώ, τέσσερις εντολές μόνο σε περίπτωση νεοϊδρυθέντων κομμάτων…

  21. Κουνελόγατος said

    20. Οι -ελάχιστες- γνώσεις μου με βάση όσα διαβάζω τείνουν να υποστηρίξω πως 3 κόμματα θα πάρουν εντολή.

  22. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Ο Μεϊμαράς, ξαγκλεί το τρήμερο. Ναι, αλλά αν δεν το πετύχει,χρεώνεται ατυχή πάσα.Στα νιάμερα,τον κλαίγανε.
    Άντε να στρώσει ψυχολογία ο Τσίπρας.

  23. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Λαέν με λιέν σι λιέν

  24. Γς said

    Ιουλιανά Αυγουστιάτικα

    Διάσπαση του 1991 και πάμε λέγοντας.

    Παλιά καλούδια

  25. Γς said

    24Q
    >Ιουλιανά Αυγουστιάτικα

    Ιουλιανά 1965 [50 χρόνια] Αυγουστιάτικα 2015

  26. Πάνος με πεζά said

    Υποτίθεται ότι είναι μια εντολή για το κόμμα της πλειοψηφίας, μια για το δεύτερο και μια για το τρίτο. Στα νεοϊδρυθέντα, κι εφόσον φυσικά έχουν ισχυρό συσχετισμό δυνάμεων (μέσα στην τριάδα, λέω εγώ), δίνεται μια εξτρά εντολή, ώστε να πάμε στις τέσσερις (γιατί τα νεοϊδρυθέντα δεν έχουν έδρες από εκλογές, αλλά από ανεξαρτητοποίηση). Επειδή λοιπόν η Λαφαζαϊκή Ενότητα θα έχει 25 έδρες, περισσότερες των 17 του Ποταμιού, θα λάβει, με επέκταση της διαδικασίας, την τέταρτη εντολή.

    Το θέμα είναι ότι η Μέρκελ προσβλέπει σε μεγάλη συμμαχία, άρα πραγματικά δεν είναι καθόλου σίγουρες οι εκλογές.. Υπενθυμίζω, μεγάλη συμμαχία, κατ’ αναλογίαν με αυτή της Κυβέρνησης Σαμαρά, θεωρείται η συμμαχία ΝΔ-Ποταμιού-ΠΑΣΟΚ…Τώρα, να είναι αντί του ΠΑΣΟΚ ο Λαφαζάνης, και να δούμε δεύτερο τερατογέννημα; Ξέρω γω, όλα τα έχουμε δει…

  27. atheofobos said

    Η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ που οδήγησε στην σημερινή διάσπαση ήταν προδιαγεγραμμένη αφότου όλη η προεκλογική του πολιτική είχε βασιστεί στην διαγραφή των μνημονίων, πολιτική η οποία με στοιχειώδη κοινή λογική ενώ ήταν ανέφικτη, πολλοί την πίστεψαν γιατί όπως λέει και ο Διονύσης στον Άγγελο- Εξάγγελο :
    Τα νέα που μας έφερε ήταν όλα μια ψευτιά
    μα ακούγονταν ευχάριστα στ’ αυτί μας
    γιατί έμοιαζε μ’ αλήθεια η κάθε του ψευτιά
    κι ακούγοντάς τον ησύχαζε η ψυχή μας
    Εάν ο Τσίπρας δεν είχε προκαλέσει τις εκλογές με την εκλογή Προέδρου θα είχε αφήσει τον Σαμαρά να φάει όλη την φθορά των μνημονίων και θα μπορούσε να έχει εκλεγεί στις κανονικές εκλογές με αυτοδυναμία χωρίς να έχει ανάγκη τους ακροδεξιούς των ΑΝΕΛ.
    Στις επερχόμενες εκλογές, μετά την καταστροφική για την χώρα διακυβέρνηση από τον ΣΥΡΙΖΑ, προβλέπω ότι δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα, η ΝΔ δεύτερο και ελπίζω το Ποτάμι τρίτο και όχι η ΧΑ, για την οποία δυστυχώς προβλέπω αυξημένα ποσοστά λόγω και της πλήρους αποτυχίας της μεταναστευτικής πολιτικής από τον ΣΥΡΙΖΑ με την εικόνα ενός κράτους χωρίς σύνορα.
    Το ΠΑΣΟΚ και οι ΑΝΕΛ θα βρεθούν στα όρια της εισόδου τους στην Βουλή την οποία θα εξασφαλίσουν μάλλον ο Λεβέντης, οι Πλατφόρμα και ίσως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Το ΚΚΕ θα παραμείνει στα ποσοστά του ίσως λίγο βελτιωμένα.
    Τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναγκαστεί να συνεργαστεί με αυτούς που τόσα χρόνια κατηγορούσε για μνημονιακούς για να υπάρξει κυβέρνηση.
    Σαμαράς νο 2!

  28. cronopiusa said

    Καλή σας μέρα

    «Fuck the EU! – Exactly!» – Victoria Nuland & Geoffrey Pyatt

    US Preparing Coup to Prevent Greece from Falling Under Russian Influence

    Άκυρη η διαδικασία των διερευνητικών εντολών λέει η Κωνσταντοπούλου

  29. ακρ. said

    @ 10, 15, 20
    Όχι. Διερευνητική παίρνουν τα 3 πρώτα σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματα. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα: 1ο Σύριζα (δήλωσε ότι δεν θα κάνει χρήση), 2ο ΝΔ (την έχει αυτή τη στιγμή), στην 3η σειρά ισοδυναμούν, με 17 βουλευτές έκαστο, Αβγά και Ποτάμι. Οπότε, γι’ αυτό το λόγο θα δοθεί κατ’ εξαίρεση και 4η διερευνητική (πρώτα στα Αβγά που έχουν περισσότερους ψήφους, και μευά στο Ποτάμι.
    Όμως: η δύναμη, επομένως και η σειρά, των κομμάτων εξετάζεται τη στιγμή που κατατίθεται η εντολή. Αυτό σημαίνει ότι αν, μέχρι τη στιγμή που καταθέσει την εντολή ο Βαγγέλας ιδρυθεί κοινοβ. ομάδα Λαφαζάνη με > 17 βουλευτές, τότε η 3η εντολή πάει σ’ αυτόν και ξεχνάμε Μιχαλοβλάκα και Σταύρο.
    Δεν ξέρω αν είναι γκάφα ή συνεννοημένο, πάντως οι καθυστερήσεις που παίζει ο Βαγγέλας είναι υπέρ αυτών που θέλουν να σχηματίσει Κ.Ο. ο Λαφαζάνης (δεν ξέρω ποιοί είναι αυτοί που θέλουν αυτό το σενάριομ μού δημιουργήθηκε όμως η εντύπωση ότι η κυβέρνηση το επιδιώκει διακαώς)

  30. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    29.Όχι,ο Λαφαζάνης είναι ο 3ος-και τέρμα, τώρα

  31. Ἁρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  32. ακρ. said

    @ 30
    Σωστά. Τώρα ήδη ότι σχημάτισαν Κ.Ο. οι Λαφαζανικοί.
    Όμως προσοχή: Δεν αρκεί η απόφαση των ίδιων. Πρέπει να υπάρξει απόφαση του Προεδρείου της Βουλής (δηλ. πρακτικά της Ζωής) που να τους αναγνωρίζει ως Κ.Ο. Αυτή η απόφαση πρέπει να ληφθεί ΠΡΙΝ επιστρέψει την εντολή.
    Αν την επιστρέψει, ας πούμε, τώρα, ισχύουν τα μέχρι σήμερα δεδομένα (δηλ. 3η εντολή σε Αβγά και Σταύρο «εξ ημισείας»).
    Φυσικά, αν κωλυσιεργήσει η Ζωή στο θέμα αυτό, θα κάνει τεράστιο πολιτικό φάουλ (και μαλακία το λες), αλλά επειδή φαίνεται πως έχει ζοχαδιαστεί, την έχω ικανή…
    (Βεβαίως, δεν έχει κανένς λόγο να το κάνει, αν τελικά συμμετάσχει στη Λ. Ενότητα, πάντως το όνομά της δεν το είδα μεταξύ των 25).
    Η διερευνητική στη Λ. Ε., ενώ πρακτικά δεν έχει καμία σημασία, έχει μεγάλη συμβολική και πολιτική αξία, γιατί την εμφανίζει άμα τη γεννήσει ως πολιτικό παράγοντα. Δίνει δηλαδή προεκλογική αβάντα,
    Εννοείται ότι προτιμώ να πάρει εντολή χίλιες φορές ο Λαφ., παρά τα Αβγά.

  33. ακρ. said

    @ 32
    Πριν επιστρέψει την εντολή ο Βαγγέλας…

  34. Γς said

    Τώρα:

    Μιλάει ο Μει,αράκης στον κήπο του Προεδρικού.

    Και τα τζιτζίκια τραγουδάνε.
    [ψάχνουν για γκόμενα, Σαν δεν ντρεπούνται τέτοιοι πούναι. Α, ρε μέρμηγκα] .

  35. Vrach said

    Με τις -σχεδόν μόνιμες πια- αβεβαιότητες του τελευταίου καιρού, γιατί κάτι μου λέει ότι και οι εκλογές θα φέρουν εκ νέου ένα αμήχανο αποτέλεσμα που δεν θα ξέρει κανείς τι να το κάνει, που θα δυσκολεύει παρά θα διευκολύνει τη διακυβέρνηση της χώρας; Για να μην αναφέρω και το δυσβάσταχτο οικονομικό και πρακτικό κόστος (αλήθεια, έχουμε τα χρήματα για τις εκλογές; Θέλει πράγματι ο ‘κυρίαρχος λαός’να δαπανηθούν έτσι αυτά τα χρήματα; Χώρια που στην προεκλογική περίοδο δεν ψηφίζεται τίποτα, οπότε όλα όσα εκκρεμούν θα …μείνουν εκκρεμή τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβρη). Όσοι κάνουν σατιρικές εκπομπές σε ραδιόφωνα και τηλεόραση φέτος δεν νομίζω να πιάσουν δουλειά: το πόστο τους τους το ‘φαγε ο Σύριζα και η μετάδοση των εκπομπών τους θα γίνεται πλέον μέσα από το Κοινοβούλιο! Είμαι υπερβολική;

  36. Γς said

    35:
    >Είμαι υπερβολική;

    Και ξαφνικά μου χάλασες το «μέριασε Vracho να διαβώ»

    Βράχα; Δεν παίζει 😦
    .

  37. Gpoint said

    Στην ουσία ο Τσίπρας «διαγράφει» μ’ αυτόν τον τρόπο την αστεία (κι όχι αριστερά) πλατφόρμα μια που οι εκλογές θα γίνουνε με λίστα κι αν δεν φύγουν οι Λαφαζανικοί δεν θα ελπίζουν σε εκλόγιμη σειρά. Πολιτικά έξυπνη κίνηση του Τσίπρα, επίσης ακόμα δεν έχει φανεί η ζημιά από τα προαπαιτούμενα ώστε να αποτυπωθεί στι εκλογές.
    Τώρα τι συμφέρει την χώρα είναι άλλου παπά ευαγγέλιο με το οποίο δεν ασχολείται ΚΑΝΕΙΣ, καθώς και τις δηλώσεις των ευρωπαίων για το ενδεχόμενο εκλογών…

  38. Γς said

    Εριξαν στο ψαχνό [εστω και με πλαστικές] οι στρατιώτες της Σκοπίας στα σύνορα με την Ελλάδα.

    Δύο πρόσγυγες τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Πολύκαστρο.

  39. Gpoint said

    «Εγώ δεν ήθελα να γίνουν πρόωρες εκλογές, ενώ για προσωπικούς λόγους μού είναι πολύ δύσκολο να βρεθώ στην Ελλάδα και να ψηφίσω αν γίνουν εκλογές στις 20 ή στις 27 Σεπτεμβρίου. Αν παρ’ όλ’ αυτά ψηφίσω, θα ψηφίσω ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν αισθάνομαι (ακόμα) μεγάλη επιθυμία να κάνω τον κόπο και τα έξοδα. Υποθέτω ότι και άλλοι θα επιλέξουν, λιγότερο ή περισσότερο εξαναγκασμένοι από τα πράγματα, τη λύση της αποχής.»

    Νίκο, μην ανησυχείς αν δεν μπορέσεις να κατέβεις, πες μου να σε αναπληρώσω εγώ (ψιλοχρωστάω μια ψήφο για την πληρωμή-επιτέλους- του χρέους του ΠΑΟΚ από τον Σαββίδη (τα αποτελέσματα στο γήπεδο είναι ήδη ορατά και είπαμε φέτος ο στόχος είναι το Γιουρόπαλίγκ και μόλις καθαρίσει ο Κοντονής την παράγκα οι τίτλοι θα είναι δικοί μας)
    Εννοείται πως αν καθαρίσει την παράγκα θα ψηφίζω ΣύΡιζΑ όσο ζω.

  40. cronopiusa said

  41. π2 said

    Για πολύ κόσμο οι εκλογές αυτές θα έχουν εξαιρετικά μειωμένο ενδιαφέρον. Κάτι οι διαψεύσεις, κάτι το κλίμα των δηλώσεων των εταίρων («χμμ, εκλογές, ε, ναι, ΟΚ, κάντε ό,τι θέλετε, τι σημασία έχει;»), κάτι το ελληνικό καλοκαίρι, πολλοί θα ψηφίσουν βαρύθυμα και αδιάφορα.

    Το βραχυπρόθεσμο μέλλον της Λαϊκής Ενότητας θα κριθεί από τον Ανταρσύα και από το πόσο θα παρασυρθεί ο Λαφαζάνης και η περί αυτόν ηγετική ομάδα από ονειροφαντασίες αμφίπλευρης διεύρυνσης και απήχησης στο σύνολο του ποσοστού του όχι. Τα πρώτα δείγματα λένε ότι θα επιδιώξει να ψαρέψει και προς τα αριστερά (Ανταρσύα, μικρότερες ομάδες) και προς τα δεξιά (κάτι νεοπατριώτες της δραχμής και της κακιάς ώρας). Το πιθανότερο αποτέλεσμα αν επιλέξουν αυτή τη λογική είναι να φάνε τα μούτρα τους. Θέλει ειδικό πολιτικό βάρος το παιχνίδι αυτού του τύπου συνασπισμού, πολιτικό βάρος που δεν διαθέτει σε καμιά περίπτωση ο Λαφαζάνης. Αν καταφέρει π.χ. να αποξενώσει τον Ανταρσύα, θα κινδυνεύσει να μην μπει καν στη βουλή.

    Τέλος πάντων, καλό φθινόπωρο να έχουμε.

  42. Γς said

    Και με τούτα και με τ άλλα [καπιταλ κοντρολ, εκλογές, περήφανα δημοψηφίσματα κλπ κλπ].
    Καλό καλοκαίρι 2016!

    Γιατί είδατε Ανοιξη;

    Μέρι Κρίστμας εντ ε χέπι νιου γίαρ 2017 !

  43. spiral architect said

    @41: Καλώς τον τον Πιδύο! 🙂

  44. Gpoint said

    Οσον αφορά τα προγνωστικά μου, επειδή η ιδεολογική βάση του ΣύΡιζΑ είναι γύρω στο 4% τους μισούς να πάρει ο πλατφόρμας δεν βλέπει βουλή ούτε με το κιάλι. Οι άλλοι που ψήφισαν ΣύΡιζΑ (λόγω Τσίπρα κυρίως) δεν έχουν λόγο να μην τον ξαναψηφίσουν, φάνηκε και από το δημοψήφισμα. Ο λαός θέλει ηγέτη για να τον ακολουθεί οπότε Μεϊμαρ, Θεοδώρ κι εκείνη η ξανθειά του ΠαΣοΚ δεν μπορούν να πολυελπίζουν. Ο Καμμένος θα ξαναείναι σίγουρα στη Βουλή και μάλλον ενισχυμένος ενώ παίζει και η είσοδος του Λεβέντη από τους απογοητευμένους

  45. Γς said

    44:

    >Ο Καμμένος θα ξαναείναι σίγουρα στη Βουλή

    σιγά ρε! Προειδοποιούν

    >και μάλλον ενισχυμένος

    τώρα είναι αργά. Την έκατσες τη βάρκα

  46. Παναγιώτης Κ. said

    @Sarant. Με το εφταμηνίτικη πρώτη φορά Α. τα είπες όλα!

  47. Παναγιώτης Κ. said

    @9 (Γς) 🙂

  48. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    32.33>>Πριν επιστρέψει την εντολή ο Βαγγέλας
    Αυτά είναι.Είχα αρχίσει να το ψάχνω ακριβώς γι αυτό! Εχουμε και τις 200 υπογραφές στον Άρειο Πάγο.Μεγαλειώδης η νομική επιστήμη.Και η ΠτΒ είχε δίκιο στο ότι εκείνη δηλώνει στον ΠτΔ τη δύναμη των κομμάτων πριν από κάθε εντολή.

  49. Πάνος με πεζά said

    Εσείς ασχολείστε με αστεία θέματα όπως οι εκλογές, αλλά άλλη ήταν η είδηση χτες. Και σκεφτείτε τι ψυχική οδύνη τράβηξαν οι συγκεκριμένοι λουόμενοι της συγκεκριμένης παραλίας…
    Oh mon Dieu, terrible…

  50. cronopiusa said

    κι η μυλωνού τον άντρα της με τους πραματευτάδες

  51. Πάνος με πεζά said

    Έμπασε από πίσω…Τι περίεργο, για το συγκεκριμένο νησί….

  52. Gpoint said

    # 45

    Οψόμεθα !

  53. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    46.>>Εφταμηνίτικη
    https://www.efsyn.gr/arthro/m-glezos-na-min-apotelesei-i-aristera-eftaminitiki-parenthesi
    Ο Μειμαράς προτείνει Δραγασάκη. Μου θυμίζει το ανέκδοτο με τις αβαρίες και τα ζήτω στο αεροπλάνο.

  54. a said

    αν εισαι βολεμενος στο εξωτερικο μπορει να ψηφιζεις συρριζα

  55. μήτσκος said

    Αυτό με τις αριστερές κυβερνήσεις που «έριξαν νερό στο κρασί τους» είναι βεβαίως ευφημισμός. Ο Τσίπρας δεν έριξε απλώς νερό στο κρασί του, έκανε το ακριβώς αντίθετο από αυτό που υποσχόταν.
    Όταν τα κακά κόμματα της υποταγής και της αντίδρασης έλεγαν ότι δεν μπορούμε να αποφύγουμε τα μνημόνια, αυτός υποσχόταν το τέλος της λιτότητας. Αφού κέρδισε με αυτήν την υπόσχεση τις εκλογές, και αφού στην πορεία έβαλε τη χώρα σε τεράστια ταλαιπωρία (λόγω έλλειψης ρευστότητας), αποφάσισε ότι τελικά όντως, τα μνημόνια είναι αναπόφευκτα. Στο ενδιάμεσο βέβαια φρόντισε να απαλλαγεί από κάθε ίχνος δημοκρατικής νομιμοποίησης με το δημοψήφισμα στο οποίο ο κυρίαρχος λαός πήρε θέση κατά του 3ου μνημονίου.
    Όλα αυτά αποτελούν απαξίωση της ριζοσπαστικής αριστεράς, και όχι το κόμμα του Λαφαζάνη, ο οποίος τουλάχιστον παρέμεινε συνεπής στις θέσεις του.
    (Εννοείται ότι μετά τη διάσπαση ο Σύριζα δεν έχει πια καμία σχέση με ριζοσπαστική αριστερά.)

  56. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    33>>Πριν επιστρέψει την εντολή ο Βαγγέλας
    Δεύτερη σκέψη: αλλά κι αν επιστρέψει την εντολή άμεσα, ο ΠτΔ πρέπει (πια) να ζητήσει ενημέρωση από την ΠτΒ για τη δύναμη των κομμάτων ,οπότε θα του ανακοινώσει ως τρίτο κόμμα το ΛΑ.Ε.

  57. cronopiusa said

    (Βαγγέλας σε Προκόπη, 27/9/2012) : «Αντί να γλείφεις τον Χατζηνι.. Έλα να γλείψεις τον δικό μου, είναι καλύτερος.»

  58. Κουνελόγατος said

    «Και τα τζιτζίκια τραγουδάνε.
    [ψάχνουν για γκόμενα, Σαν δεν ντρεπούνται τέτοιοι πούναι. Α, ρε μέρμηγκα] .»

    Αφού τραγουδάνε όμως τα θηλυκά, μήπως ψάχνουν για γκόμενο (κι όχι γκόμενα); :mrgreen:

  59. Γιώργος Πρίμπας said

    http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500019882
    Υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να ξεπερνούν τα πλαίσια και να πραγματώνουν (όχι απαραίτητα 100%) νέα πλαίσια (και αυτό δεν έχει να κάνει με ιδεολογίες). Κάποιοι άλλοι ζουν για να εξαντλούν τα υφιστάμενα τα οποία προσπαθούν να κατανοήσουν πλήρως. Δεν είναι απλά σχολαστικοί, η σχολαστικότητα είναι μία από τις ιδιότητές τους. Θα έλεγα μάλιστα ότι η επισήμανση των υφιστάμενων πλαισίων σε αυτούς που τα ξέχασαν ή τα αγνόησαν τους προκαλεί μέγιστη ικανοποίηση. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου μου φαίνεται ότι είναι το πλέον πετυχημένο παράδειγμα του δεύτερου.
    Ένας οργανισμός, εταιρία κλπ μπορεί να λειτουργεί, χάνοντας ίσως τη δυνατότητα συνθηκών δημιουργίας ή εκμετάλλευσης ευκαιριών, χωρίς τους πρώτους, αλλά ποτέ χωρίς τους δεύτερους.

  60. Παναγιώτης Κ. said

    Τι έφταιξε το ΄68 νομίζω ότι είναι γνωστό.
    Το ΄74, το ΄81 το ΄84, το ΄89, το…-χάνεις το λογαριασμό- 2015 τι έφταιξε;
    Για διασπάσεις μιλώ.
    Είναι και αυτές στην κουλτούρα της Α;
    Μήπως τελικά πάνω από όλα είναι ο εαυτός μας, να μην τραβάμε ζόρια, και στα παλιά μας τα παπούτσια οι συλλογικότητες και το ομαδικό πνεύμα;

  61. cronopiusa said

    ΩΡΣΕ!

  62. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    54>>αν εισαι βολεμενος στο εξωτερικο μπορει να ψηφιζεις συρριζα
    ενώ αν είσαι αβόλευτος, στο εσωτερικό;

  63. ακρ. said

    @ 44
    Κι όμως, η εκτίμηση μού φαίνεται εύλογη, και τείνω να συμφωνήσω απολύτως. Από την άλλη, είμαι διαβόητος για τις αποτυχημένες εκτιμήσεις μου 😦

    @ 48
    Διευκρινίζω ότι ο Λαφαζάνης, για να πάρει διερευνητική, ΔΕΝ χρειάζεται να ιδρύσει κόμμα παρά μόνον αυτοτελή Κ.Ο., άρα δεν απαιτείται ακόμη διαδικασία στο Άρειο Πάγο (που ηα χρειαστεί πάντως, για να πάρει μέρος στις εκλογές).
    Δυστυχώς, μολονότι νομικός, δεν συμμερίζομαξ καθόλου την εκτίμησή σας για τη νομική επιστήμη. Τουλάχιστον έτσι όπως ασκείται στη χώρα μας (αλλά όχι μόνο, τα ίδια και χειρότερα στην ΕΕ), έχει καταντήσει φρικτός φορμαλισμός, κανονολαγνεία, τυπολατρεία -με μια λέξη: νομικισμός.
    Δείγμα νομικισμού (από τον οποίο, δυστυχώς, όσο κι αν τη εκτιμώ, πρέπει να πω ότι πάσχει αγρίως η Ζωή) είναι και αυτό που διακινείται ευρέως τις τελευταίες ώρες: ότι δηλαδή έπρεπε να ανακοινώσει επισήμως η Ζωή τη δύναμη των Κ.Ο. στον ΠτΔ. Όχι, παιδιά. Αυτό συμβαίνει μόνον αμέσως μετά τις εκλογές (και μάλιστα, την ανακοίνωση την κάνει ο Πρ. της προηγούμενης βουλής, αφού βεβαίως η καινούργια δεν έχει ακόμη συγκροτηθεί σε σώμα). Από και και πέρα, είναι επισήμως γνωστή η σύνθεση της βουλής και δεν απαιτείται και νέα ενημέρωση, παρεκτός εάν υπάρξει αλλαγή. Δηλαδή μόλις συγκροτηθεί επισήμως η Κ.Ο. Λαφαζάνη, τότε πράγματι ο ΠτΔ θα πρέπει να περιμένει (ή να ζητήσει) επίσημη ενημέρωση από τη Ζωή, πριν του δώσει διερευνητική.

    Και μία ερώτηση προς όποιο έχει άποψη. Αντιλαμβάνομαι σωστά ότι το «ακόμη» είναι χρονικό και το «ακόμα» ποσοτικό, ή είναι ιδέα μου;

  64. ndmushroom said

    Όπως θα’λεγε και ο Μαχάτμας ο Γκάντης, «Τι πιστεύω για την πρώτη αριστερή κυβέρνηση; Πως θα ήταν εξαιρετική ιδέα.»
    Αυτή η κυβέρνηση μπορεί να ήταν πολλά πράγματα, αλλά το μόνο που δεν ήταν είναι «πρώτη αριστερή κυβέρνηση». Είτε την κρίνουμε βάσει των έργων της (άρα δεν είναι αριστερή) είτε βάσει της ρητορικής της (άρα δεν είναι πρώτη: προηγήθηκε ο Αντρέας το ’81).
    Όσο για εκλογικές προβλέψεις, Λεβέντης στη Βουλή, Ανταρσύα στη Βουλή (με ή χωρίς Λαφαζάνη), λειψός αλλά πρώτος Σύριζα και κυβέρνηση των MenoumeEvropi, στους οποίους προσχώρησε εσχάτως και η ηγεσία του Σύριζα.
    Για αυτό άλλωστε τρίβουν τα χέρια τους οι φίλοι μας οι Ευρωπαίοι.

  65. ακρ. said

    @ 56
    Με προλάβατε δεν το είχα δει. Έτσι είναι 🙂

  66. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    57.Κρόνη,πάλι είσαι στο μυαλό μου(το λίγο).:)
    Από χτες ήθελα να ρωτήσω ,να θυμηθούμε, σε ποιον και γιατί «ξεκούμπωσε το φερμουάρ» ο αντρουά Μεϊμαρ.

  67. Γς said

    51:

    >Έμπασε από πίσω…Τι περίεργο, για το συγκεκριμένο νησί….

    Ο Πάνος λέει για τ άλλο πλεούμενο το Celebrity Equinox που κόντεψε να βουλιάξει από τα πολλά ζεγάρια [ 4 @@@@, έκαστον]

  68. physicist said

    #63. — … Και μία ερώτηση προς όποιο έχει άποψη. Αντιλαμβάνομαι σωστά ότι το «ακόμη» είναι χρονικό και το «ακόμα» ποσοτικό, ή είναι ιδέα μου;

    Νομικισμοί! 😉

    Σοβαρά μιλώντας, δεν νομίζω ότι υπάρχει τέτοια διάκριση. Ακόμα να ετοιμαστείς; Ακόμα να το σφυρίξει ο διαιτητής, έχει φτάσει στο 95! Ακόμα τούτη την άνοιξη ραγιάδες, ραγιάδες. Όλα αυτά χρονικά είναι, όχι ποσοτικά — δηλαδή είναι και ποσοτικά αφού αναφέρονται στην ποσότητα του χρόνου που έχει περάσει. Πώς κάνεις τη διάκριση;

  69. Γς said

    67:

    το Celebrity Equinox που κόντεψε να βουλιάξει από τα πολλά ζεγάρια [ 4 @@@@, έκαστον]

  70. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    16 Σε μένα απευθύνεστε; Δεν θυμάμαι να έχω γράψει ότι υπήρχε δυνατότητα για γκρέξιτ χωρίς βαριές συνέπειες. Μπορείτε να μου θυμίσετε τι ακριβώς έγραψα;

    27 Αν ο Σαμαράς ήθελε, μπορούσε να το παλέψει για εκλογή Προέδρου -βάζοντας τον Δήμα έδειξε ότι δεν θέλει.

    35 Καθόλου δεν αποκλείεται το αποτέλεσμα να είναι αμήχανο, συμφωνώ.

    39 Να με αναπληρώσεις 🙂

    41 Συμφωνώ -αλλά ο κόσμος λέει «καλό αποκαλόκαιρο» 🙂

    53 Συναντώνται τα μεγάλα πνεύματα

    55 Εσύ ποιο αριστερό κυβερνητικό κόμμα ξέρεις που να έριξε λιγότερο νερό;

    60 Τούτη εδώ πάντως είναι η πρώτη διάσπαση που έχει φόντο την αριστερή κυβέρνηση. Από την άλλη, αν το καλοκοιτάξεις, και οι διασπάσεις της δεξιάς δεν είναι λίγες.

    1977 – Εθνική Παράταξη, 1985 – Δηανά, 1993 – Πολιτική Άνοιξη, μετά ΚΕΠ, μετά ΔΗΣΥ, μετά δεν θυμαμαι.

    63 Λίγοι δέχονται ή τηρούν αυτή τη διάκριση

    64: Βάσει των καταβολών της είναι αριστερότατη κυβέρνηση.

  71. ακρ. said

    @ 68
    Ευχαριστώ, Σωστό το σχόλιο! Τώρα που το σκέφτομαι, ναι, νομικίστικη φαίνεται η διάκριση (σκεφτόμουν: ακόμα 5 λίτρα, ακόμη 5 χρόνια -αλλά μπά!).
    Έξις δευτέρα φύσις, αγαπητέ. Αυτά παθαίνει όποιος είναι αναγκασμένος να συγχροτίζεται νομικιστές, ακόνη κι αν ο ίδιος (ανεπιτυχώς) πασχίζει να μη γίνει σαν κι αυτούς.

  72. Παναγιώτης Κ. said

    Λογικά, η πλειοψηφία των δυνάμεων του σύριζα πρέπει να μεταφερθεί στην «Λαϊκή Ενότητα». Όμως, δεν είναι πρώτη φορά που οι συμπατριώτες μας εκδηλώνουν αντιφατική πολιτική συμπεριφορά και επομένως ο Τσίπρας θα έρθει πρώτος.

  73. physicist said

    #71. — Αυτά παθαίνει όποιος είναι αναγκασμένος να συγχροτίζεται νομικιστές, ακόνη κι αν ο ίδιος (ανεπιτυχώς) πασχίζει να μη γίνει σαν κι αυτούς.

    Να σας συστήσω κανένα καλό βιβλίο Φυσικής για αντίδοτο στους δικηγόρους; 😀

    Χάρηκα και τα ξαναλέμε!

  74. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    63.τέλος >> «ακόμη» είναι χρονικό και το «ακόμα» ποσοτικό ;
    Αν χρειαστεί επιλογή γίνεται μόνο χάριν ρίμας:
    – «Φίλα με ακόμα».
    -Κοιμούμαι κι ονειρεύομαι πως σε φιλώ στο στόμα
    ξυπνώ κι ακούω μυρωδιά στα χείλη μου ακόμα.

    -Κουράστηκα να κουβαλιώ τς αγάπης το μιγόμι
    κι ένα ψιχάλι συντρομή δε μου ΄δωκες ακόμη.

  75. ακρ. said

    Και, για να μην παρεξηγηθώ. Η καραμέλα «οι κανόνες είναι κανόνες» που πιπιλάει ο Σόιμπλε, και τα σο’ι’μπλοειδή, είναι κακουργηματικός νομικισμός (πολλώ δε μάλλον, που γίνεται επιλεκτικά: έφτασε μια μέτρια κρίση, για να ξεφτιλιστεί όλο το ευρ.δίκαιο για τους πρόσφυγες), που μπροστά του η κα’υ’μένη η Ζωή είναι ένα πταισματάκι

  76. giorgos said

    «… η εννοια «δημοκρατια» ειναι σαν την εννοια «ιατρικη» εφαρμοζεται επι φυσιολογικων καταστασεων . οταν εχη κανεις να κανη με φυσικα κακοπλασματα,τοτε η επικληση ιατρικων κανονων δεν ειναι μονο ματαιη και επικινδυνη,αλλα και συνειδητη τσαρλατανια. και η ελλαδα, δυστυχως, ειναι ενα ιστορικο κακοπλασμα. τα στοιχεια του παροντος βιβλιου σκοπουν να δειξουν ακριβως τουτο ,οτι υπο οιονδηποτε καθεστως και οποιεσδηποτε συνθηκες , η κρατικη υποσταση της ελλαδος παραμενει ενας μηχανισμος διαρκους κοινωνικου εγληματος.»
    Tό βιβλίο αυτό είναι : » Η Ελλάς ώς κράτος δικαίου»

  77. ακρ. said

    @ 73
    Ο Lawrence Tribe, ένας απ’ τους 2-3 σημαντικότερους αμερικανούς συνταγματολόγους της εποχής μας, με πρώτο πτυχίο στη φυσική, είχε γράψει το 1989 ένα άρθρο, The curvature of constitutional space, ή κάπως έτσι, όπου διαπίστωνε αντιστοιχία στην εξέλιξη της φυσικής και της συνταγματικής επιστήμης κατά τον 20ο αι. (μετάβαση από την «ευκλείδεια» συνταγματική βεβαιότητα στην «κβαντική» απροσδιοριστία, κλπ., -υπεραπλουστεύω χυδαία).

    Δεν είναι αστείο, λοιπόν. Ένας νομικός πάντα μπορεί να βοηθηθεί από τις φυσικές επιστήμες. Το δύσκολο ερώτημα είναι άλλο: ποιος μπορεί να προσφέρει πραγματική βοήθεια; ένας νομικός που ξέρει φυσική ή ένας φυσικός που ξέρει νομικά;

  78. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Ο Ποταμάκης συνεντευξιάζεται. «Για ένα καθαρό Ποτάμι» λέει

  79. ακρ. said

    @
    Ευχαριστώ!
    Πρέπει όμως να πω ότι το «φίλα με ακόμα» με εκνευρίζει, γιατί το θεωρώ κατά λέξη και τελείως λάθος μτφρσ του «ancora». Κανείς δεν το λέει αυτό στα ελληνικά. Λέμε «φίλα με κι άλλο».

  80. ndmushroom said

    70
    Αριστερότατη λόγω καταβολών, να το δεχτώ, αλλά πρώτη; Οι καταβολές του ΠΑΣΟΚ του ’81 δεν ήταν αριστερές; Το ΠΑΣΟΚ δε δημιουργήθηκε ως ένα συνοθύλευμα ετερόκλητων πολιτικών ομάδων, από τους ριζοσπαστικότερους στους πιο μετριοπαθείς; Δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τόσο στελέχη όσο και ψηφοφόρους παραδοσιακά αριστερούς; Και οι αριστερές του καταβολές δεν προδόθηκαν, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, από ένα χαρισματικό κατά τα άλλα ηγέτη και το περιβάλλον του;
    Επαναλαμβάνω ότι δεν έχω ιδία άποψη για εκείνη την εποχή. Αυτά που έχω διαβάσει όμως συνηγορούν σε αυτά που έγραψα παραπάνω. Μπορεί (και ελπίζω) να κάνω λάθος.

  81. Κανείς; Μα, η Μπέλλουhttp://www.stixoi.info/stixoi.php?info=Lyrics&act=details&song_id=1912

  82. (το παραπάνω, στο 79)

  83. Γς said

    78:

    Ακου Ποτάμης…[ίτης]

    Και μου θύμησες το Θέατρο Ερευνας

  84. cronopiusa said

    Έφη, μια μαντινάδα

    Φως

  85. Παναγιώτης Κ. said

    Επειδή κάνουμε προβλέψεις ιδού μια εκδοχή:Πρώτος ο σύριζα χωρίς αυτοδυναμία και συνεργασία με το ποτάμι.
    Θυμάστε τον Σουλτς που μας είχε πει ότι είναι καλό το ποτάμι ή κάτι τέτοιο;
    Δεν θα είναι πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία της χώρας όπου δεν χαλάμε τα… χατίρια των ισχυρών ξένων, εταίρων και συμμάχων μας.
    Εξάλλου, όταν δεν έχεις πρόβλημα να συνεργαστείς με τον Καμένο γιατί να σε ενοχλεί το ποτάμι!
    Πάντως, θα φανεί προς τα που θα πάει το θέμα των συνεργασιών.

  86. gryphon said

    Εγω δεν εχω καμμια ανησυχια η προβληματισμο για τις εκλογες.
    Ειναι ακραδαντη πεποιθηση μου οτι και παλι ο ελληνικος λαος θα κανει τις χειροτερες δυνατες επιλογες για το μελλον της χωρας οπως παντα .
    Εχω εμπιστοσυνη στην μαλακια που δερνει το πολυ μεγαλο μερος του κοσμου καθως και στην σαδομαζoχιστικη του φυση.

  87. spiral architect said

    Τα συχαρίκια των Ευρωπέων που έλεγα στο #6: 😉

    ❤ ❤

  88. ακρ. said

    @ 74, 81
    !!!!!!!!!!
    Πάσο!

  89. physicist said

    #77. — Το δύσκολο ερώτημα είναι άλλο: ποιος μπορεί να προσφέρει πραγματική βοήθεια; ένας νομικός που ξέρει φυσική ή ένας φυσικός που ξέρει νομικά;

    Κανένας συσχετισμός ανάμεσα στη λεγόμενη διεπιστημονικότητα και στη δυνατότητα να προσφέρει κάποιος βοήθεια. Πού; Σε ποιους; Τι είδους βοήθεια; Να το πω κι αλλιώς, είμαι υπέρμαχος της ιδέας ο καθείς εις το είδος του και ο Λουμίδης εις τους καφέδες. Κατά συνέπεια, κάτι αποφθέγματα σαν αυτά του Λώρενς Τράιμπ μου φαίνονται σαπουνόφουσκες. Κάθε φορά που κάποιος επικαλείται την Κβαντομηχανική και την Καμπύλωση του Χωροχρόνου παραλληλίζοντας με θέματα νομικά/πολιτικά/κοινωνικά κλπ., πάω στο ψυγείο και παίρνω έναν κεσέ γιαούρτι, να τον έχω πρόχειρο για κάθε ενδεχόμενο. 😉

  90. spiral architect said

    Πάντως αν συνδέσουμε αυτήν τη ανάρτηση με τη χθεσινή για τον Έκο φαίνεται ότι, στην Ελλάδα έχουμε ειδήσεις και τον Αύγουστο.

  91. physicist said

    Σπάιραλ, ξέρεις Γερμανικά;

  92. @27 «Εάν ο Τσίπρας δεν είχε προκαλέσει τις εκλογές με την εκλογή Προέδρου θα είχε αφήσει τον Σαμαρά να φάει όλη την φθορά των μνημονίων και θα μπορούσε να έχει εκλεγεί στις κανονικές εκλογές με αυτοδυναμία χωρίς να έχει ανάγκη τους ακροδεξιούς των ΑΝΕΛ.»

    Αυτό σκέφτομαι κι εγώ. Κι ίσως έβρισκε τότε καλύτερο πεδίο, τόσο στην οικονομία όσο και στις συμμαχίες. Το ίδιο αποτέλεσμα θα είχαν οι διαπραγματεύσεις αν στην Ισπανία υπήρχε κυβέρνηση των Podemos και αντιμνημονιακή κυβέρνηση στην Πορτογαλία; Βάλε μέσα τότε και Ιταλία, Και ακολουθεί η Γαλλία (μην μείνει απέξω από ένα αντι-γερμανικό μπλοκ) η Κύπρος. Τελείως άλλο περιβάλλον. Ενώ έτσι όπως έγινε δεν είχαμε γερούς συμμάχους (ουσιαστικά μόνο ο πρωθυπουργός της Αυστρίας). Και το χειρότερο απ’όλα η βιασύνη του Σύριζα ίσως να έκαψε και το χαρτί της ριζοσπαστικής αριστεράς στην Ευρώπη (δείτε πως κόπηκε η ροή των Podemos τελευταία, τα βλέπουν τα δικά μας οι Ισπανοί και αναρωτιούνται εάν θέλουν να περάσουν τα ίδια)…

  93. spiral architect said

    @91: Όχι.

  94. spiral architect said

    Mα καλά, σοβαροί άνθρωποι 😛 γράφουν επίσημο έγγραφο με γραμματοσειρά Comic Sans MS;

  95. physicist said

    #93. — Α, καλώς. Δεν είναι τίποτα σπουδαίο αλλά έχω προσωπική παραξενιά όποτε βλέπω κόμμα μετά το αναφορικό ότι. Το κάνουν συστηματικά οι γερμανόφωνοι όταν γράφουν σε άλλη γλώσσα, επειδή ισχύει χωρίς εξαίρεση στη δική τους — πάντοτε κόμμα μετά το dass (που παλιότερα το γράφανε daß). Και αναρωτήθηκα, λες να σκεφτόταν γερμανικά ο Σπάιραλ;

    Αυτάαααα. 😀

  96. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    84.Ναι.Στη μνήμη αυτού του σπουδαίου,όρθιου, ανθρώπου, υποκλίνομαι.
    Ως ρίζα της παραμεσόγειας γης που υπήρξε κι έμεινε, στα κρητικά:
    Η κόντρα η αδυνατή που ΄καμε του θανάτου
    ήτο που πήρε παραμπρός το διώμα του αθανάτου.

  97. spiral architect said

    Βασίλης Λεβέντης στην εποχή της αθωότητας.
    (πίσω απ’ τον Παεζάνο αχνοφαίνεται ο ΓουΣού) 😉

  98. ακρ. said

    @ 89
    Νομίζω τον αδικείς. (Δυστυχώς, δεν έχω πρόχειρο κάποιο λίνκ). Είπα άλλωστε ότι υπεραπλουστεύω. Αυτό που είπε, ακόμη κι αν φαίνεται βλακεία για έναν φυσικό, μπορεί να έχει πολύ νόημα για έναν νομικό, να τον βοηθήσει να καταλάβει καλύτερα το επιχείρημα που διατυπώνει.
    Γράφοντας στα 1989, ο Τράιμπ ήθελε να πει στους αμερικανούς συναδέλφους του (που, κατά κανόνα, εξέλαβαν το ’89 απλώς -και ηλιθιωδώς- ως τη νίκη του καλού πάνω στο κακό) κάτι που είπε και ένας φίλος παραπάνω: ότι τα πράγματα δεν είναι όπως πριν, ακόμη κι αν φαίνονται έτσι, και ότι είναι ώρα, αντί να εξαντλούν τις δυνατότητες του γνωστού τους πλαισίου, να βγουν έξω απ’ αυτό.
    (Πάλι, υπεραπλουστεύω, έτσι;).
    Α προπό, στο άρθρο του ο Λ.Τ. ευχαριστεί έναν research assistant, τον Barak Obama.

  99. cronopiusa said

    La secretaria general de Podemos en Andalucía Teresa Rodríguez: «Me da miedo que nos tiemblen las piernas como a Tsipras»

  100. physicist said

    #95. — Φτου! ΠΡΙΝ το dass, όχι μετά. Μαντάρα τα έκανα. Χρειάζετα κι άλλος καφές.

  101. spiral architect said

    @95: Εν τη ρύμη της πληκτρολόγησης, μου ξεφεύγουν παραπάνω κόμματα.:)

  102. physicist said

    #98. — Αν ο Τράιμπ ήθελε να πει κάτι στους συναδέλφους του δικαστές, δεν βλέπω τον λόγο γιατί να χρησιμοποιήσει μιαν αναλογία η οποία, εκτός του ότι είναι άστοχη, δεν προσφέρει κανένα πλεονέκτημα επικοινωνίας. Παρεκτός κι αν όλοι οι δικαστές στις ΗΠΑ έχουν πάρει Κβαντομηχανική, Γενική Σχετικότητα και Διαφορική Γεωμετρία στο Μεταπτυχιακό.

  103. physicist said

    #101. — Εν τη ρύμη της πληκτρολόγησης, εμένα μου ξεφεύγουν και κοτσάνες (βλ. #100), άρα εσύ μια χαρά είσαι. 😉

  104. Η Μέρκελ επιβεβαιώνει τα σχέδια των γραφειοφασιστών!

    http://ow.ly/RbsvZ

  105. Alexis said

    #80: Οι καταβολές του ΠΑΣΟΚ του ’81 δεν ήταν αριστερές;

    Όχι. Το ΠΑΣΟΚ το ’81 είχε αριστερή ρητορική (πιο αριστερή μάλιστα απ’ τον τωρινό ΣΥΡΙΖΑ) αλλά οι καταβολές του ήταν καθαρά κεντρώες. Πρώην στελέχη της Ένωσης Κέντρου ήταν οι περισσότεροι από αυτούς που το δημιούργησαν.
    Και βέβαια από το 48% του κόσμου που το ψήφισαν το ’81, ελάχιστοι ήταν οι ψηφοφόροι με κομμουνιστικές καταβολές…
    Και μην ξεχνάς ότι τότε υπήρχε ο νεφελώδης όρος «σοσιαλιστής» που αγκάλιαζε από τους παραδοσιακούς κεντρώους μέχρι τους ευρισκόμενους στις παρυφές της κομμουνιστικής αριστεράς.

  106. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    70 -βάζοντας τον Δήμα έδειξε ότι δεν θέλει.
    Μα βέβαια. Σ΄εκείνη τη συγκυρία, σκεφτείτε να ψήφιζε ο σύριζα το Δήμα. Χέστη θα τον έκραζαν νυχθημερόν. Ενώ τώρα που έκανε αυτή τη μικρή πικρή γύρα,έμαθε καλά πώς το τρίβουν το πιπέρι του διαβόλου οι εταίροι.
    Του (μας) κάνανε όλα τα μαρτύρια,από κλείσιμο τραπεζών μέχρι ντροπιαστικές υπογραφές.Λοιπόν,προς γνώσιν και πολύ σοφότερος,λαός και Τσίπρας,πάμε για την επόμενη.

  107. Alexis said

    #84:
    Ο αετός κι αν λαβωθεί πάντα ψηλά πετάει
    μπορεί να κλαίει και να πονά μα δεν παρακαλάει.

    Δεν μπορώ παρά να εκφράσω τον απεριόριστο σεβασμό μου σε τέτοιους ανθρώπους σαν τον καθηγητή Asaad.

  108. ave74 said

    Ο Συριζα τελικα εκανε πραξη ολα αυτα που φοβομουνα, προδωσε τον κοσμο που τον εμπιστευτηκε κι εκανε κουρελοχαρτο καθε προεκλογικη του δεσμευση. Απεδειχθη ομως αθλιος πρωθυπουργος ακομα και με φιλομνημονιακα φιλελε κριτιρια. Ισως ειναι ο χειροτερος πρωθυπουργος που περασε απο ιδρυσεως του Ελληνικου κρατους. Ο δε Λαφαζανης που παρουσιαζεται ως αντιμνημονιακος, εριξε την κυβερνηση ΑΦΟΥ αυτη εδεσε χειροποδαρα τη χωρα με νεο μνημονιο κι οχι πριν. Ο Λαφαζανης και το κομμα του ελεγχονται πληρως απο το Συριζα. Ειναι ενα κομμα απόχη, ενα κομμα μαξιλαρακι, να αλιευσει καποιους δυσαρεστημενους αντιμνημονιακους που θα τα σπασουν με το Συριζα και οταν θα υπαρξει αναγκη ο Λαφαζανης ταχα για λογους αριστεροφροσυνης θα ξαναπροσκοληθει στο Συριζα. Κι απο δω παν κι οι αλλοι. Αν ομως δεν παραστει τετοια αναγκη ο Λαφαζανικος νεοΣυριζα θα παριστανει το αντιμνημονιακο αριστερο μετωπο οπως εκανε τοσα χρονια ο Συριζα και επειδη ο λαος ειναι και βλακας μπορει μια μερα να γινει κι αυτος Συριζα, δηλαδη κυβερνηση και να παρει καποιο νεο μνημονιο…. Το 5ο; Το 6ο; Θα δειξει… Το διακυδευμα λοιπον αυτων των εκλογων ειναι. Μαυρισμα στον ψευτη πουλημενο Συριζα. Μαυρισμα και στην ελεγχομενη απ το Συριζα «αντιμνημονιακη» θυγατρικη ¨Λαφαζανης ΑΕ κι απο κει και περα ο,τι και να ψηφισει κανεις παλι ψιλομαλακια θα ειναι ,(μεγαλυτερη μαλακια ομως ολων: η αποχη) αλλα τουλαχιστον οχι τον αρχιψευταρο καταστροφεα που μας τελειωσε τη χωρα Τσιπρα. Απο κει και περα οσοι τελικα κι απο το μπουρου μπουρου του Συριζα γινανε τελικα μνημονιακοι ας ψηφισουν τουλαχιστον ενα πιο σοβαρο φιλελευθερο κομμα στυλ Δραση Τζιμερο η και ΝΔ. Οσοι δε γουσταρουν ομως μνημονιο εχουν πολυ λιγες επιλογες, να συμπληρωσω πως και η Ανταρσυα ειναι ενα κιτρινο οπορτουνιστικο κομμα αρα μενουν καποια εξωκοινοβουλευτικα κομματα και τα ΚΚΕ Χ.Α. Το ΚΚΕ βεβαια προσφατα μας θυμισε οτι επι της παρουσης η φυγη απ το ευρω δεν ειναι λυση… αρα μενει η Χ.Α. που ομως εφαγε το Φυσσα κι εχει μεσα διαφορους πυροβολημενους… Αλλα τι να γινει. Ελλαδα ζουμε, τριτοκοσμικοι ειμαστε αυτες οι επιλογες μας δινονται μ αυτες πρεπει να παιξουμε μπαλα

  109. sarant said

    Ευχαριστω πολύ για τα νεότερα!

    77 Τι μαθαίνει κανείς!

    80 Το Πασόκ του 81 ήταν μετεξέλιξη της αριστερής πτέρυγας της Ένωσης Κέντρου. Είχε και Εαμίτες, αλλά είχαν δευτερεύοντα ρόλο ή ήταν διακοσμητικά στοιχεία, κανείς δεν συμμετείχε σε ηγετικά κλιμάκια (εκτός αν μου διαφεύγει κάποιος). Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μετεξέλιξη του φλωρακικού ΚΚΕ και του ΚΚΕ εσωτ. Αυτό κάνει στα μάτια μου τη διαφορά, όχι το πρόγραμμα, που έτσι κι αλλιώς δεν επιδέχεται σύγκριση.

    94 Και κάποιος άλλος σχολίασε (επικριτκά) τη γραμματοσειρά.

  110. cronopiusa said

    Έφη 96, Αλέξη 107

    γι αυτό έβαλα σε αντιδιαστολή τον καθηγητή Asaad με το Φως στο χέρι, Φως στο πόδι, κι όλα γύρω σου είναι Φως
    αν δεν είχε θυσιαστεί θα μπορούσε να χε θαλασσοπνιγεί χίλια μύρια κύματα μακριά απ τη Παλμίρα, να τον ζυμώνουν στις γραμμές ενός τρένου στην Γευγελή, να τον σπρώχνουν στην Κω, να περπατάει στη Λέσβο…

    Madiltos ISIS y su Comanadante en jefe: ¡Obama!

  111. Ανδρέας said

    108
    «(μεγαλυτερη μαλακια ομως ολων: η αποχη)»

    μπρρρ, πουτ-πουτ, μπρρρρ, κλικ-κλικ, προυτ-προυτ

    σαλάγα τα πράιτα στην σταν’…

    μην χάσουμε πελάτες

  112. Πάνος με πεζά said

    Πλάκα είχαν οι γαλιφιές του Μεϊμαράκη στην Κωνσταντοπούλου…Λίγο πιο διαχυτικός να ήταν, θα έλεγε κι εκείνο το ωραίο «Μας έχετε εδώ και περιμένουμε σα γάιδαροι…»

    Αααααχ, Μάνο μου (Ελευθερίου), πόσο παλιά έλεγες «Έχει ο καιρός γυρίσματα κι ο κόσμος καρδιοχτύπια»…

  113. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    107.Αλέξη,με τον τρόπο σου, για το μεγάλο νεκρό:
    Αϊτός ως ήτον στα ψηλά
    ήτον κι αϊτός σ΄τσι ρούγες
    κι αν τ΄ασκαγιάσαν τα φτερά
    πέσαν αϊτού φτερούγες

  114. Ευτυχία said

    Τα βάσανα είν’ πέλαγος και το νερό αρμύρα
    κι εκείνοι μες στη θάλασσα γυρεύγουν την Παλμύρα.

  115. cronopiusa said

    zoornalistas
    Στο κόμμα Λαφαζάνη η τρίτη διερευνητική εντολή!

  116. cronopiusa said

  117. 94 https://frappelections.wordpress.com/2015/08/21/comic-sans/

  118. Pedis said

    Το ‘παμε, δε το ‘πάμε ; «δεν θα ψηφίσουμε τρίτο μνημόνιο!!! Ε τι θέτε; Από τη γλώσσα μας τραβάτε; Παλιομονταζερούδες!»

  119. Pedis said

    Άμα δεν προστατεύεται ούτε ο ακροδεξιός μπούλης, τα πράγματα είναι πολύ σκούρα …

    Από την άλλη, τι ζητάς, να σε προστατεύσουν από τους χαβγίτες οι χαβγίτες με στολή του συνάδελφου σου Πανούση;

  120. atheofobos said

    70
    Αν ο Σαμαράς ήθελε, μπορούσε να το παλέψει για εκλογή Προέδρου -βάζοντας τον Δήμα έδειξε ότι δεν θέλει.

    Και τον Γλέζο να είχε προτείνει ο Σαμαράς για πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Τσίπρας θα εύρισκε προφάσεις για να μην τον ψηφίσει.

  121. 119

    Γιατί δεν φόρεσε το μπουφάν με τις πουλάδες και τα βατράχια, να ψαρώσουν άπαντες;

  122. Gpoint said

    Νόμιζα πως το ρεκόρ της γελοιότητας το είχε η συνέντευξη του Σιόβα (σεντρεμπάκ στον «θρύνο» ) αλλά η τελευταία του πλατφόρμα τον ξεπέρασε…
    Αν και μερικά σχόλια εδώ μέσα συναγωνίζοντα επάξια το επίπεδο αυτών των συνεντεύξεων

    Στον αχαρακτήριστο που (κρίνοντας εξ ιδίων τα αλλότρια) χaρακτήρισε μαλακία την αποχή απαντώ με τους στίχους του Bob !

    Idiot wind, blowing every time you move your teeth, it’s a wonder that you still know how to breath

  123. sarant said

    120 Ο Τσίπρας ναι, αλλά η ΔΗΜΑΡ και οι άλλοι κεντροαριστεροί ανεξάρτητοι;

  124. http://paganproud1.blogspot.co.uk/2012/06/blog-post_13.html

    » ο κάθε άνθρωπος ουσιαστικά είναι και συμπεριφέρεται σύμφωνα με τα στερεότυπα που έχει στο κεφάλι του και αντίστοιχα η κάθε κοινωνία σύμφωνα με τα στερεότυπα που έχει επιβάλει η κυρίαρχη ελίτ της. Τα ισχυρότερα στερεότυπα είναι θρησκευτικά ή ημι-θρησκευτικά (υπό την έννοια ότι μία υποτιθέμενη «κοσμική» προσωπίδα τους κρύβει καθαρά θρησκευτικό περιεχόμενο).

    Οι Νεοέλληνες καταστρέφονται από την θρησκεία τους. Μία πριν από αιώνες φερτή και βίαια επιβληθείσα θρησκεία, που εξουδετερώνει κάθε θετικό στοιχείο της ιδιοσυγκρασίας τους ή συχνά το στρέφει ενάντια σε αυτούς τους ίδιους. Στον εγωϊσμό, την υποκρισία, τη δουλικότητα, τον ισοπεδωτισμό, τη μοχθηρία και τη ζηλοφθονία του όλου Χριστιανισμού, εδώ προστίθεται ο απόλυτος ανορθολογισμός, η κουτοπονηριά και η διαφθορά της λεγόμενης Ορθοδοξίας, που στις ομόδοξες χώρες της πρώην Σοβιετίας υλοποίησε έκνομα κράτη και κοινωνίες πολυεπίπεδης εκπόρνευσης και πρωτογονισμού. «

  125. physicist said

    Διαβάζω ότι η ανακοίνωση για την σύσταση της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας ξεκινάει ως εξής:

    Οι υπογραφόμενοι, που έχουμε εκλεγεί βουλευτές …

    Οι υπογραφόμενοι; Καταλαβαίνω το οι υποφαινόμενοι, καταλαβαίνω ακόμα περισσότερο το οι υπογράφοντες αλλά οι υπογραφόμενοι; Λέγεται, είναι δόκιμο;

  126. Pedis said

    Νικοκύριε,
    «… το φταίξιμο για τη διάσπαση το έχουν αποκλειστικά εκείνοι -περίμενα να σεβαστούν την ατομική προεκλογική τους δέσμευση και να παραιτηθούν, παραδίνοντας την έδρα, …»

    Δεν το πιάσα. Τι εννοείς; Ότι γνώριζαν, προεκλογικά, το σχέδιο της κωλοτούμπας και είχαν υποσχεθεί να μην δημιουργήσουν πρόβλημα στη μελλοντική κυβέρνηση;

    Για ξηγήσου ….

    (Εγώ πιστεύω ότι θα πρέπε να παραιτηθεί ο μικρός και οι φίλοι του από την πολιτική με τέτοια κουτσουκέλα που έστησαν κι έκαναν. )

    ‘Αλλο: μου προκαλεί εντύπωση ότι, παρόλο που ο μικρός δεν έχει περάσει από τα λοντον σκουλ και τα χάρβαρντ θεωρεί, δηλ. είναι πεπεισμένος, πως ο λαός είναι πολύ μαλάκας. Για να δούμε, είναι;

  127. physicist said

    Ενώ αν, ας πούμε, οι Έλληνες πίστευαν ότι τον κεραυνό τον ρίχνει ο Δίας κι ότι ο ήλιος ανατέλλει και δύει επειδή τον βγάζει τσάρκα κάθε μέρα με τον αραμπά στον ουρανό ο Απόλλωνας, τότε η χώρα θα ήταν ο παράδεισος του ορθολογισμού.

    Ε ρε και δεν έχω κεσέ γιαούρτι πρόχειρο …

  128. G said

    Μικρή διόρθωση στο (πολύ ενδιαφέρον και ενημερωτικό) σχόλιο @77 του Ακρ. : το πρώτο πτυχίο του Tribe (πράγματι, ενός από τους σπουδαιότερους συνταγματολόγους των ΗΠΑ) είναι πτυχίο μαθηματικού. Ουσιαστικά, επιβεβαιώνεται η ουσία του σχολίου.

  129. 89, …Κάθε φορά που κάποιος επικαλείται την Κβαντομηχανική και την Καμπύλωση του Χωροχρόνου παραλληλίζοντας με θέματα νομικά/πολιτικά/κοινωνικά κλπ.,…

    Τον λες και σκληροπυρηνικό φυσικό! 🙂

  130. Stella said

    109 (για την απάντηση στο σχόλιο 80)
    Να θυμίσω τη συμμετοχή του Μάρκου Βαφειάδη (αρχηγού ΔΣΕ) στα ψηφοδέλτια του Πασόκ.

  131. physicist said

    #128. — Επειδή διάβασα το άρθρο του Τράιμπ, κι επειδή εξακολουθώ να πιστεύω ότι πρόκειται για περισπούδαστες σαχλαμάρες απ’ αυτές που κυκλοφορούν σε paperbacks αεροδρομίων, αναρωτιέμαι πού βρίσκετε εσείς το βάθος του παραλληλισμού του. Εννοώ επί της ουσίας, όχι επειδή δημοσιεύτηκε στο Harvard Law Review κι έχει ένα acknowledgment σε κάποιον νεαρό ονόματι Μπαράκ Ομπάμα. Δεν ξέρω κανέναν φυσικό που να μην κυλιθεί κάτω απ’ τα γέλια διαβάζοντας τις ανοησίες που παραθέτω παρακάτω, επιγραμματικά. Αν δεν ήταν το άθρορ για την Tribe constitutional curvature (Μπαναΐαμ!), θα μπορούσε να ήταν το Sokal hoax.

    Although the mathematics needed to work it all out is complex, Einstein’s theory is not only simpler in basic conception and more elegant in design than Newton’s; it makes better predictions about a number of real-world phenomena — including the degree to which a star’s light ray that passes in the sun’s vicinity appears to be deflected by the sun’s mass when visible during a solar eclipse. … The Einsteinian paradigm is, in this way, more progressive than the Newtonian paradigm. … In this way, the post-Newtonian legal paradigm is more progressive than the Newtonian paradigm. …

    #129. — 🙂

  132. Την φράση «Άλογο κλάνει», παραπάνω, δεν την ήξερα, αλλά το φαινόμενο, στην κυριολεξία του, για κάποιο λόγο βγάζει γέλιο στην αμερικάνικη τηλεόραση:

    – Διαφήμιση μπύρας, όπου η τύχη ανοίγει τους ασκούς του πώλου.

    – Επεισόδιο από την σειρά Seinfeld, όπου ο επίδοξος αμαξάς τρέφει το άλογό του – Rusty – με Beefareeno (υποτίθεται συνδυασμό τροφών «πλούσιων σε πρωτεΐνη») με αποτέλεσμα το διάσημο ζευγάρι που εξυπηρετεί να «απολαμβάνει» την κατά τα άλλα ήσυχη βόλτα με την άμαξα – λόγω Rusty – με κομμένη την ανάσα – ξανά λόγω Rusty.

  133. 131, Perhaps he was subconsciously confused by the fact that it’s called «Newton’s Law«! 🙂

  134. physicist said

    #133. — Then, he must also have had a vivid interest in Constitutive Laws. 🙂

  135. 134, There may be, in principle, uncertainty on that! 🙂

  136. physicist said

    #135. — 😉

  137. 132

    Από κεί βγήκε η φράση «Μας φλόμωσες, ρε Ρούστυ»; 😀

  138. Ριβαλντίνιο said

    @ 127 physicist
    «Ε ρε και δεν έχω κεσέ γιαούρτι πρόχειρο …»

  139. G said

    @131 Νομίζω ότι δίνεις περισσότερη σημασία από όσο πρέπει στο άρθρο του Tribe 🙂 . Aπό ό,τι θυμάμαι, ο Tribe απλώς κάνει μία μεταφορά – λέει ότι κάποια πράγματα που συμβαίνουν στο συνταγματικό δίκαιο είναι «σαν» την εξέλιξη της φυσικής.

    Κάποτε (19ος αι.) υπήρχε αυτό που μερικοί ονόμασαν «κλασσική νομική σκέψη» (classical legal thought, ακραία φορμαλιστική και λογική). Σήμερα αυτό δεν υπάρχει – όπως η «κλασσική» φυσική έχει αντικατασταθεί από την «μετα-Νευτώνεια» φυσική (κβαντομηχανική, σχετικότητα, κοκ. – ελπίζω ο όρος να είναι δόκιμος). Τουλάχιστον σε ορισμένες κλίμακες, γιατί (από ό,τι θυμάμαι) για πολλές χρήσεις η «κλασσική» φυσική είναι επαρκής. Ο Tribe προσπαθεί (πιθανόν όχι πολύ επιτυχημένα) να πεί κάτι τέτοιο για το ξεπέρασμα της κλασσικής νομικής σκέψης. Δεν ακριβολογεί, ούτε για το δίκαιο, ούτε (πολύ περισσότερο) για την φυσική: στην ουσία, δεν μιλάει για φυσική καθόλου.

    Δεν νομιζω ότι ο Tribe συμμερίζεται τις αντιλήψεις που προσπάθησε να εκθέσει ο Sokal, ούτε το κείμενό του είναι μία τεχνητή συλλογή προσεκτικά επιλεγμένων ασυναρτησιών, όπως το περίφημο άρθρο του τελευταίου.

  140. physicist said

    #139. — Επειδή η αναλογίες που επικαλείται ο Τράιμπ είναι ανύπαρκτες, κι επειδή το άρθρο του είναι γεμάτο από προσποίηση, διεπιστημονικές αρλούμπες, ανακρίβειες και ανοησίες, είναι απλούστατα ανάξιο λόγου. Οι μεν φυσικοί το διαβάζουν και τους πιάνουν τα γέλια, οι δε Νομικοί (ελπίζω ότι) σηκώνουν αδιάφορα τους ώμους σε ό,τι αφορά την υποτιθέμενη αναλογία με τις εξελίξεις σε ζητήματα Συνταγματικού Δικαίου. Αν έχουν υπάρξει τέτοιες, τότε η μελέτη τους είναι αναμφίβολα ενδιαφέρουσα αλλά όχι με τους όρους του άρθρου. Ως εκ τούτου, δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο γράφτηκε αυτό το κείμενο και μπήκε και στο Χάρβαρντ Λω Ρηβιού. Ή μάλλον καταλαβαίνω αλλά άσε τώρα.

  141. 140τέλος

    Λες να γνώρισε καμιά μπάνικια δικηγορίνα και νάθελε να την εντυπωσιάσει; ❤

  142. physicist said

    #141. — Να κοιτάξουμε αν έχει όνομα γυνακείο στα ακνόουλετζμεντς. Αν ναι, τότε είναι φως-φανάρι. 🙂

  143. Φανατικός said

    Νίκο Σαραντάκο και θαμώνες του ιστότοπου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κύριος Δραγασάκης, σε πρόσφατη συνέντευξή του δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ -αφελώς- έκρινε πως εάν απειλούσε τους Ευρωπαίους με grexit τότε οι Ευρωπαίοι θα έβαζαν νερό στο κρασί τους και η κυβέρνηση θα κέρδιζε την μάχη της διαπραγμάτευσης. Εν συνεχεία δήλωσε ότι, προς έκπληξη των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό που θεωρούσε η κυβέρνηση ως διαπραγματευτικό όπλο της, το χρησιμοποίησε η ίδια η Γερμανία. Προσωπικά έχω πειστεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει λάθος κρίση όσον αφορά τη μάχη της διαπραγμάτευσης, προσπάθησε να παλέψει με πολύ ισχυρότερους παίκτες και συνάμα είχε άσφαιρα όπλα στη φαρέτρα του. Τα ενδιαφέροντα σχόλια περί εκλογής προέδρου της δημοκρατίας και την προσπάθεια που ΔΕΝ έκανε ο Αντώνης Σαμαράς για εκλογή προσώπου αποδεκτού και από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη θεωρώ εσφαλμένη. Ο λόγος είναι απλός, ο ΣΥΡΙΖΑ, νομίζοντας ότι είχε παντοδύναμα διαπραγματευτικά όπλα, θεωρούσε ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ικανοί διαπραγματευτές, ως εκ τούτου ακόμα και εάν ο Αντώνης Σαμαράς πρότεινε πρόσωπο στη θέση της προεδρίας αποδεκτό από το ΣΥΡΙΖΑ πχ Γλέζο, Δραγασάκη κτλ, τότε ο νέος πρόεδρος θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη δύναμη που του δίνει το Σύνταγμα για να ακυρώνει μελλοντικούς νόμους που θα έφερνε η τότε κυβέρνηση μέχρι τις εκλογές. Πιστεύω ότι η ΝΔ τη μέτρησε αρκετά αυτή την προοπτική.
    Προσωπικά, δεν μου αρέσει καθόλου η στάση που έχει κρατήσει τόσο ο Παναγιώτης Λαφαζάνης όσο και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, τη θεωρώ υπέρ το δέον οπορτουνιστική (δεν ψηφίζουμε αλλά στηρίζουμε). Ο ίδιος ο Λαφαζάνης ήρθε σε πολιτική επαφή με τους Ρώσους αξιωματούχους και διαπίστωσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει οικονομική στήριξη με τη μορφή δανεισμού (μη ξεχνάμε ότι παραμένουμε ελλειμματικοί και συνεπώς είμαστε αναγκασμένοι να δανειζόμαστε για δημοσιονομικούς σκοπούς), Επομένως, οποιοδήποτε νόμισμα και να έχουμε, θα δημιουργούταν η ανάγκη λήψης δημοσιονομικών μέτρων.
    Επίσης, για μένα το μόνο σοβαρό ατόπημα του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η διενέργεια ενός κάλπικου δημοψηφίσματος στο οποίο η ερώτηση σχηματικά αφορούσε το εάν θέλουμε να είμαστε πλούσιοι και υγιείς ή φτωχοί και άρρωστοι, για αυτό κι εγώ έκανα αποχή. Ωστόσο, ο κόσμος που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ σε μεγάλο ποσοστό θα ξαναψηφίσει (ο γραφών είναι ένα παράδειγμα) και ο ΣΥΡΙΖΑ ελπίζω να κρατήσει τα ποσοστά του με την έλευση νέων ψηφοφόρων από άλλα κόμματα, οι οποίοι θα θυμούνται την αχρηστία της άρχουσας τάξης κατά τη διάρκεια του κάλπικου δημοψηφίσματος. Αν μη τι άλλο, από εδώ και πέρα ο ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει τι έχει να αντιμετωπίσει στην Ε.Ε. και θα πρέπει να πάρει άλλη μια ευκαιρία διακυβέρνησης μιας και οι οπορτουνιστές του κόμματος δεν θα αποτελούν πλέον βαρίδια.
    Τέλος, για τον Τσίπρα οι εκλογές ήταν μονόδρομος για δύο λόγους: α) είχε 40 βουλευτές οι οποίοι δεν στήριζαν την κυβέρνηση, β) οι ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι δεν θα μπορούσαν να ψηφίζουν εσαεί υπέρ των κυβερνητικών επιλογών.

    ΥΓ: Όσον αφορά την περιβόητη κωλοτούμπα που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, στριμώχτηκε τόσο πολύ στις διαπραγματεύσεις που οποιαδήποτε επιλογή του θα θεωρούταν κωλοτούμπα. Ας αναλογιστούμε την περίπτωση που έφευγε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων και η χώρα γύριζε σε εθνικό νόμισμα, τότε δεν θα λέγαμε ότι έκανε κωλοτούμπα αφού προεκλογικά δεσμευόταν για τη θέση μας στην Ε.Ε.; Ας αναλογιστούμε την περίπτωση που προχώραγε σε άμεσες ιδιωτικοποιήσεις -για εξεύρεση ρευστού- με εναλλακτικούς εταίρους (Ρωσία, Κίνα κτλ) τότε δεν θα λέγαμε ότι έκανε κωλοτούμπα αφού προεκλογικά δεσμευόταν για άρση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων;

  144. Γς said

    114:

    Πάνω σ αυτό έγραψα προχτες σε άλλο νήμα:
    Κι ένας μάρτυρας, ένας Αγιος.
    Ο Αγιος Αρχαιολόγος της Παλμύρας

    Και εννοούσα κάτι σαν Αγιος Προστάτης των αρχαιολόγων.

    Ε, λοιπόν προστάτης των αρχαιολόγων υπάρχει και είναι η Αγία Ελένη, η μάνα του Μεγάλου [μούτρου] Κωνσταντίνου.

    Δεν ξέρω αν οι μουσουλμάνοι έχουν τέτοιους άγιους προστάτες, αλλά θα μπορούσε η Ουνέσκο π.χ. να τον ανακηρύξει μαζί με τα μνημεία της Μάρτυρα και μέγα προστάτη της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς

  145. sarant said

    125 Λέγεται, αν και είναι λόγια διατύπωση -από το ρ. υπογράφομαι.

    126 Εννοώ τον Κώδικα Δεοντολογιας που είχαν υπογράψει.
    Πράγματι, ο Τσίπρας είναι από τους λίγους πρωθυπουργούς που δεν έχουν πάει σε αριστοκρατικό σχολείο.

    130 Με όλο τον σεβασμό, αυτόν είχα στο μυαλό μου όταν έγραφα για ‘διακοσμητικό στοιχείο’

  146. physicist said

    #143. — Όχι άλλο δούλεμα. Φτάνει. Στριμώχτηκε και στριμώχτηκε ο Σύριζα, και άχου τα τρυφερούδια μου. Τι θα πει στριμώχτηκε, δεν τα υποψιαζόταν αυτά, κατευθείαν από το Παρθεναγωγείο ήρθε; Το θράσος και τη γλώσσα να αποκαλεί προδότες και γερμανοτσολιάδες όσους υπέγραψαν τα Μνημόνια 1 και 2 τα είχε, τη χυδαιότητα να ισχυρίζεται ότι οι πρώην δεν διαπραγματευόντουσαν σκληρά επειδή οι Ευρωπαίοι τους κράταγαν στο χέρι με υποθετικά σκάνδαλα την είχε, αλλά τη στοιχειώδη νοημοσύνη να καταλάβει ότι στις διαπραγματεύσεις πέφτει στρίμωγμα δεν την είχε; Και τώρα έγιναν βαρίδια οι Λαφαζάνηδες που ο Τσίπρας έστελε στη Μόσχα να κάνουν ορθή γωνία υπόκλιση σε κάποιον Μίλερ;

    Φτάνει ρε παιδιά, φτάνει. Ας ψηφίσει ό,τι θέλει ο καθείς αλλά φτάνει πια με τις αγιογραφίες και την ηθική της Αριστεράς, χειρότεροι κι απ’ τις θεούσες έχετε γίνει. Αυτά που διαπιστώνετε τώρα, όσοι προειδοποιούσαν πριν τις 25/1/2015 τους είχατε παραδώσει στη χλεύη, τους είχατε κάνει σκουπίδια, τους βρίζατε με τα χειρότερα επίθετα. Άντε, χαμηλά τη μπάλα και φτάνει.

  147. physicist said

    #125(α). — Άκου να δεις τι μαθαίνω. Ευχαριστώ, Νίκο.

  148. ακρ. said

    @ 131, 139 κλπ.

    Επίτρεψέ μου μια παρατήρηση, αγαπητέ Φυσικέ, όχι από λόγους αντιπαράθεσης, αλλά γιατί κάτι χάνω.
    – Υπάρχει κάποιος, ο Λ.Τ., που χρησιμοποιεί τα εργαλεία της επιστήμης σου με τελείως λανθασμένο και βλακώδη (με τα κριτήρια της επιστήμης αυτής) τρόπο.
    – Ο Λ.Τ. βεβαίως δεν απευθύνεται σε επιστήμονες αυτού του κλάδου, αλλά ενός τελείως διαφορετικού.
    – Τουλάχιστον ένας άνθρωπος (εγώ) και, καθ’ υπόθεσιν, περισσότεροι, βοηθήθηκαν αποδεδειγμένα (το βεβαιώνω εγώ για τον εαυτό μου) από τη λάθος χρήση της επιστήμης σου, προκειμένου να καταλάβουν καλύτερα κάτι από τη δική τους επιστήμη.
    – (Σημειώνω εδώ ένα, διδακτικά, πολύ έξυπνο τέχνασμα: ο Λ.Τ. κολακεύει τον αναγνώστη του, δηλ. τον κάθε αγράμματο σαν κι εμένα, δημιουργώντας του την ψευδαίσθηση ότι καταλαβαίνει πράγματα εκτός του πεδίου του, προμειμένου να πέσει στη φάκα και να προσέξει πράγματα που είναι στο πεδίο του).
    – Πού είναι το κακό ή ποιος ζημιώνεται απ’αυτό; (δεδομένου, πάντοτε, ότι ούτε ο Λ.Τ. απευθύνεται σε φυσικούς ούτε οποιοσδήποτε αναγνώστης του προτίθεται να το παίξει φυσικός ή να μπει στα χωράφια τους.
    – Αντιθέτως, εγώ μόνο καλό βλέπω. Αφενός, βοηθιέται (στη δική του επιστήμη) ο αναγνώστης του Λ.Τ. Αφετέρου, βρήκαμε μια καινούργια χρήση -χωρίς σε τίποτε να θίγονται όλες οι άλλες χρήσεις της- της φυσικής επιστήμης: να προσφέρει «λάθος», αλλά διδακτικά παραδείγματα σε άλλους επιστήμονες (δεν μπαίνω εδώ στη συζήτηση αν η νομική είναι επιστήμη -δεν είναι-, μιλάω συμβατικά).
    Πού το κακό λοιπόν;
    Ποιός θα είχε αντίρρηση, για να το τραβήξω, αν, ας πούμε, προέκυπτε ότι, ξέρω γω, το να λύνεις λάθος εξισώσεις προλαμβάνει τον καρκίνο;
    Μήπως, τελικά, κάτι αντίστοιχο με το νομικισμό που με ενοχλεί στους δικούς μου συναδέλφους υπάρχει και σε άλλες ( όλες;) τις επιστήμες, υπό τη μορφή, ξέρω γω, της καθαρολογίας ή της Besserwisserei; (αμφότερα, βεβαίως, πολύ αγαπητά στους νομικούς).

    O/Η G. έχει δίκιο, μαθηματικός και όχι φυσικός ήταν το πρωτο πτυχίο του Τράιμπ (τί φτάρνισμα θα ‘ χει ρίξει κι αυτό το παληκάρι…)

  149. Φανατικός said

    #146. – Κατά δήλωση του Δραγασάκη ο ΣΥΡΙΖΑ άλλα περίμενε και άλλα του ήρθαν. Λάθος, σοβαρότατο λάθος. Το προδότες και γερμανοτσολιάδες όμως -παρόλο που δεν ήταν επίσημη γλώσσα του ΣΥΡΙΖΑ- είχε βάση υπό την έννοια ότι ο υπερδανεισμός της χώρας είχε υπαίτιους και οι εν λόγω υπαίτιοι ήταν και στο τιμόνι της χώρας ως οδηγοί που θα μας βγάλουν από το αδιέξοδο. Συγκεκριμένο πολιτικό-ιδεολογικό πρόσημο στην Ευρώπη δεν υπάρχει; Δηλαδή, το γεγονός ότι οι εταίροι ήρθαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχοντας απέναντί τους πολιτικούς με εντελώς διαφορετική θεώρηση από τους έως τον Ιανουάριο Έλληνες πολιτικούς δεν υπήρξε; Αυτό δεν είχε κανένα αντίκτυπο στις διαπραγματεύσεις και στη στάση των εταίρων;
    Εντάξει, η πραγματικότητα είναι αμείλικτη, αλλά πολύ θα μου άρεσε να ακούσω τα επιχειρήματα των όσων ψηφίσουν ΝΔ ή Ποτάμι ή ΠΑΣΟΚ ή Ένωση Κεντρώων κτλ. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατασκεύασε ένα αφήγημα που το πίστεψε -κατά την άποψή μου-. Τώρα προσγειώθηκε στην πραγματικότητα και είδε ότι το αφήγημα είναι λάθος. Για αυτό αναγκαστικά κάνει εκλογές. Πλέον δεν υπάρχουν δραπέτες. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να «πληρώσει» για το λάθος του, αυτή είναι η πιο δημοκρατική διέξοδος. Εάν πάρει νέα εντολή διακυβέρνησης, τότε τα πράγματα θα είναι ξεκάθαρα, τώρα είναι θολά.

  150. physicist said

    #148. — Το κακό είναι ότι ο Λ.Τ. γράφει ανοησίες, και μάλιστα τις γράφει σε έντυπο για scholars σε γλώσσα που είναι scholarly. Το αν αυτές οι ανοησίες μπορεί από σπόντα να ωφελήσουν κάποιον κάπου αλλού, είναι αδιάφορο. Ακούσιο και τυχαίο όφελος μπορεί να συμβεί με διάφορους τρόπους, δεν θα επαινέω ούτε θα εκτιμήσω εκείνον που το προκάλεσε αφού συνέβη τυχαία. Το γεγονός ότι είναι ανοησίες έχει το βάρος της αρνητικής αξίας από μόνο του, αφενός, και το κακό που προκαλεί η διάδοση αυτών των αφόρητων στερεοτύπων σχετικά π.χ. με την Αρχή της Απροσδιοριστίας είναι σαφώς μεγαλύτερο αφετέρου.

    Δεν πρόκειται για καθαρολογία ή Besserwisserei, ελπίζω δηλαδή πως όχι. Αφενός πρόκειται για αγανάκτηση από την κατάχρηση των εννοιών εκ μέρους άσχετων (και εκ μέρους συναδέλφων, δυστυχώς) και αφετέρου πρόκειται για σεμνότητα, όσο κι αν ακούγεται αντιφατικό. Όπου σεμνότητα σημαίνει: «Η Φυσική είναι πανέμορφη εκεί που έχει πεδίο ισχύος αλλά όχι παραπέρα. Αυτά ούτε αληθεύουν ούτε τα χρειάζεται για να δείξει την αξία της».

    #146. — Ήταν πασιφανές ότι η τακτική να τριγυρνάει ο πρώην ΥΠΟΙΚ στις συνόδους δίνοντας διαλέξεις και απειλώντας ότι αυτοκτονώντας θα λερώσει το χαλί ήταν τακτική όχι μόνον αδιέξοδη και ηλίθια αλλά και βαθιά αναξιοπρεπής, την ίδια ώρα που η Κυβέρνηση φουμάριαζε τον λαό και τον τραβολογούσε στο Σύνταγμα να κάνει ανάσες αξιοπρέπειας. Το να βγαίνει ο Δραγασάκης και να παριστάνει τον αφελή και τον πεφτοσυννεφάκια προσβάλλει και τη νοημοσύνη μου στην τελική.

  151. Alexis said

    Φυσικέ, μακρυά από μένα κάθε προσπάθεια για «αγιογραφία» αριστερή, δεξιά ή ενδιάμεση, οποιουδήποτε.
    Αλλά το σχόλιο 143 λέει μια μεγάλη αλήθεια: Ότι και να έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, όποιον δρόμο και να επέλεγε θα κατηγορούνταν για κωλοτούμπα και αθέτηση του προεκλογικού του προγράμματος.
    Φαντάζεσαι τι κακό χαμό θα έκαναν οι λεβέντες του «Μένουμε Ευρώπη»-ΜΜΕέδες-κανάλια και λοιποί συγγενείς εάν επέλεγε τη ρήξη και την επιστροφή στη δραχμή;
    Κατά τη γνώμη μου ναι, έκανε κωλοτούμπα αλλά επέλεξε τη λιγότερο επώδυνη, για την πλειοψηφία των Ελλήνων, κωλοτούμπα.
    Σκληρό μεν, ρεαλιστικό δε.

  152. physicist said

    Το προεκλογικό πρόγραμμα του Σύριζα απλώς δεν έβγαινε, Αλέξη, και γι’ αυτό είναι υπεύθυνος μόνον ο Σύριζα και κανένας άλλος.

  153. Pedis said

    # 149 – » Εάν πάρει νέα εντολή διακυβέρνησης, τότε τα πράγματα θα είναι ξεκάθαρα, τώρα είναι θολά.»

    Θολά; Βούρκος.

    Η μεγαλύτερη συνεισφορά του σύριζα στην πολιτική της κυρίαρχης τάξης είναι να την ακούει ο κάθε παραζαλισμένος κακομοίρης:

    «κάτσε και φάτα παλιοληγούρι που ήθελες να φύγεις από το μαντρί, κρυφογούσταρες όχι, έβριζες τα παιδιά του μαγαζιού που τα δώσαν όλα για την πατρίδα μας. Είδες πόσο δίκιο είχαν και πόσο σκατά τα ‘χεις κάνει με όλες τις ατασθαλίες που έκανες από το 1821 και δώθε;

    Να λες κι ευχαριστώ που δεν κλωνοποιούμε πεντέξι Πάγκαλους.

    Μεταξύ μας, άμα δεν σου κάνει ο μικρός που είναι και συμαπθητικούλης, να σου στείλω ξερογλείφτη ποταμιάρη. Έχω και σε χωρίς γραββάτα και σακίδιο και τίγκα στη ντόπα, άμα γουστάρεις εκτόνωση από τα χουνέρια που κάναν … μην κλαις έχεις τόσες επιλογές! «

  154. Ο Τσίπτρας μόλις αντιλήφθηκε τις δυσκολίες της διακυβέρνησης.

    [video src="https://v.cdn.vine.co/r/videos/97BD9EF8831231080255679619072_3d283648c2c.4.1.5508972869580091054.mp4" /]

  155. Ανδρέας said

    143
    «(μη ξεχνάμε ότι παραμένουμε ελλειμματικοί και συνεπώς είμαστε αναγκασμένοι να δανειζόμαστε για δημοσιονομικούς σκοπούς)»

    Δανειζόμαστε και για άλλους σκοπούς, όχι μόνο για δημοσιονομικούς.
    Μην αλλιώνετε τις έννοιες.

  156. Φανατικός said

    155
    Για τους άλλους σκοπούς που δανειζόμαστε , θα δανειζόμασταν ούτως ή άλλως. Όπως δανείζεται η Μεγ.Βρετανία, η Γερμανία κτλ. Εμείς όμως δανειζόμαστε για να καλύψουμε και το δημοσιονομικό κενό της χώρας μας.

  157. Ριβαλντίνιο said

    To κόμμα του Λαφαζάνη, αφού είναι υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί δεν ενώνεται με το ΚΚΕ ? Σε τι διαφέρουν ? ❓

  158. 157

    Στο ότι μοιάζουν.

  159. christos k said

    151…είμαι μαζί σου. Κάπως έτσι τα βλέπω κι εγώ αλλά δεν κατάλαβα ποτέ γιατί ζητήθηκε από τον Βαρουφάκη το οικονομικό plan Β κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και γιατί δεν συζήτησαν ποτέ, πριν την ανάληψη της κυβερνητικής ευθύνης, τι στάση θα κρατούσαν σε περίπτωση που δεν κατάφερναν κάτι τόσο δύσκολο σαν κι αυτό που επιχείρησαν. Δεν ήταν ένα τόλμημα με πιθανότητες 50-50 αλλά απόπειρα αλλαγής όλου του Ευρωπαϊκού πολιτικού σκηνικού!

  160. physicist said

    Ριβ, έχεις ακούσει που λένε the UK and the US are two countries separated by a common language; Ε, αυτό είναι.

  161. Γς said

    151:

    >Κατά τη γνώμη μου ναι, έκανε κωλοτούμπα

    Ελα βρε, Τι κωλοτούμπα; Κώλο έδωσε!

  162. Ανδρέας said

    156
    Εχουμε ποσοστά διανομής δανεισμού, προς σύγκριση κατανομής του χρέους, ή θα πρέπει να ανατρέξουμε σε οικονομικό αρθρογράφο;

    Δείτε εδώ 13.3% τα λοιπά τα οποία όπως δηλώνει είναι κι άλλα μέσα στα ‘λοιπά’.

    i2.wp.com/www.analyst.gr/wp-content/uploads/2015/03/%CE%93%CE%A1%CE%91%CE%A6%CE%97%CE%9C%CE%91-%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CF%8C%CF%83%CE%B9%CE%BF-%CF%87%CF%81%CE%AD%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%AE.jpg?zoom=2

    Το χρέος απαρτίζεται από:

    141,8 EFSF
    67,5 Ομόλογα
    52,9 Διμερής δάνεια
    27,5 Ομόλογα κατοχής ΕΚΤ
    25 ΔΝΤ
    15 Γραμμάτια

    και τέλος
    13.3 Λοιπό χρέος

    Σύνολο
    343 δις ευρό

    156
    » Εμείς όμως δανειζόμαστε για να καλύψουμε και το δημοσιονομικό κενό της χώρας μας.»

    Εμείς υπερδανειστήκαμε και φτάσαμε συνδιαστικά εδώ που φτάσαμε (στο θέμα του δανεισμού).
    Δείτε την αναλογία.

  163. sarant said

    157-158 Υπάρχουν κια προσωπικοί λόγοι, το ΚΚΕ θεωρεί ότι το 1991 του έσκασαν χουνέρι όσα στελέχη του πήγαν με τον ενιαίο ΣΥΝ και δεν θέλει να τους δει ζωγραφιστούς, είτε πήγαν με τη ΛΕ είτε έμειναν στον ΣΥΡΙΖΑ

  164. π2 said

    117: Ναι, ομολογουμένως τεράστιο φάουλ.

  165. Ευτυχία said

    Δηλαδή δεν έχει άλλο Μπαλτά?
    Κρίμα (το εννοώ, αλλά θα το ξεπεράσω)

  166. Alexis said

    Οι πολιτικές αναλύσεις (οθντκ) κάποιων που σχολιάζουν εδώ μέσα (μας κατέστρεψε ο αλήτης ο Τσίπρας, μας πήρε τα λεφτουδάκια μας, ο χειρότερος όλων των εποχών, πεινάμε!!! κλπ. κλπ.) μου θυμίζουν έντονα τους αξιοθρήνητους «κοψοχέρηδες» στα πρώτα χρόνια του ΠΑΣΟΚ. Κάτι τέτοιες χοντράδες έλεγαν κι αυτοί τότε (χούντα είναι θα περάσει, κατέστρεψε τη χώρα ο «αμερικάνος» Αντρέας κλπ., θα μας πάρει τα σπίτια κλπ.)
    Νομίζω ότι ο χθεσινός Μέιμαρ (σε ρόλο πονηρού ταβερνιάρη με την πετσέτα στον ώμο και το μολυβάκι στο αυτί) τους εκφράζει απόλυτα.

    Ερώτηση προς νομικούς κυρίως, αλλά και λοιπούς που γνωρίζουν:
    Πότε γίνεται η διαδικασία των διερευνητικών εντολών και πότε όχι, μετά από την παραίτηση μιάς κυβέρνησης; Γιατί απ’ ότι θυμάμαι στην παραίτηση π.χ. του Καραμανλή το 2007 αλλά και το 2009 δεν είχε υπάρξει αυτή η διαδικασία, αλλά πήγαμε κατευθείαν σε εκλογές.
    Και κάτι ακόμα: Ισχύει αυτό που είπε η Ζωάρα στη σημερινή συνάντησή της με τον Μέιμαρ, ότι δηλαδή ο πρωθυπουργός όφειλε να ενημερώσει πρώτα τη Βουλή πριν υποβάλλει την παραίτησή του στον ΠτΔ;

  167. sarant said

    165 Μπορεί μετά τις εκλογές να έχει.

  168. Ο ΒΛΑΣΗΣ ΡΑΣΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΥΘΟΛΟΓΙΚΟ ΑΝΑΛΦΑΒΗΤΙΣΜΟ

  169. Ἀμερικανικὸς ὀρθολογισμὸς εἶναι ἡ ἀνάγκη γιὰ δύομισυ πλανῆτες σὲ πρῶτες ὕλες καὶ ἡ πίστις ὅτι ἡ οἰκονομία θὰ αὐξάνεται αἰωνίως.
    Σοβιετικὸς ὀρθολογισμὸς εἶναι ἡ μουμοποίησις τοῦ Λένιν μήπως καὶ τὸν ἀναστήσει ἡ ἐπιστήμη. Ἐπίσης εἶναι τὰ γκούλαγκ καὶ ἡ προσωπολατρεία. Τὰ ἐπιστημονικὰ βιβλία ποὺ ἀναγκαστικὰ τελείωναν μὲ τὴν διαπίστωσιν, ὅτι λύσις τῶν πάντων εἶναι ὁ ἐπιστημονικός σοσιαλισμός καὶ ἄλλα διάφορα, ὄπως πχ στὴν Κβαντομηχανικὴ τοῦ Blochintzew.

  170. Pedis said

    # 61 – ωραία!

  171. 165 Μπαλτά δεν ξέρω αν θάχει. Πάγκο του χασάπη, όμως, σίγουρα!

    170, άσε, μην ξύνεις πληγές, αναθεματιζμένε!

    Να πούμε κι ένα καλό; Στο Τέξας υπάρχουν καλοί ανθρώποι. Πέραν των συμμετεχόντων στο παρόν ιστολόι, εννοείται. 😉

  172. 166 Η διαφορά είναι λέει ότι δεν έχει περάσει ένας χρόνος από τις προηγούμενες εκλογές. Τις άλλες φορές δεν είχε παραιτηθεί η κυβέρνηση, είχε ζητήσει ο πρωθυπουργός πρόωρες εκλογές για χ λόγους.

  173. Νικος Κ. said

    Θα διαφωνήσω με την πρόβλεψη του νικοκύρη ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει απώλειες», πιστεύω ότι θα έχει ουσιαστική εκλογική ενίσχυση.

    Προτείνω την οργάνωση fast track προβλέψεων για τις επικείμενες εκλογές πριν να αρχίσουν να βγαίνουν οι δημοσκοπήσεις!

  174. 171, τέλος

    εννοούσα news.in.gr/features/article/?aid=1500019913

  175. G said

    @148, @150 κτλ.

    Βρισκόμαστε πολύ μακριά από το θέμα που πρότεινε ο νοικοκύρης – αλλά, με την ανοχή του, ας κάνω ένα τελευταίο σχόλιο.

    Με ξενίζει λίγο η άποψη του Physicist για τη σεμνότητα. O Thomas Pynchon είναι άσεμνος επειδή έγραψε το Gravity’s Rainbow, χωρίς να σκαμπάζει γρυ από φυσική; Και τι να πούμε για τόσους συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας, που έχουν κάνει την φυσική μαντάρα; Δεν έχω δει μικροβιολόγους να εξοργίζονται όταν μιλάμε γιας «ιούς» στο διαδίκτυο, περιβαλλοντολόγους να διαμαρτύρονται όταν μιλάμε για το «οικοσύστημα της διαφθοράς», ή μετεωρολόγους να δυσφορούν όταν μιλάμε για «χαμηλό βαρομετρικό στο τάδε κόμμα» . Ο Ακρ. θα είχε βγάλει κάλους στο χέρι του, αν επέκρινε όσους χρησιμοποιούν νομικούς όρους – αρχίζοντας από το «νόμος» – έξω από το πεδίο αναφοράς τους. Όσο για φυσικούς που άφησαν το πεδιο αναφοράς τους, για εκδρομές στην φιλοσοφία ή στην βιολογία, ενίοτε ιδιαίτερα ατυχείς, νομίζω ότι ο Physicist ξερει πολλούς.

    Ο Tribe μιλάει μεταφορικά. Το εξηγεί καθαρά στην δεύτερη παράγραφο. Φυσικά, μπορεί τα σχήματα που χρησιμοποιεί να μην είναι εύστοχα ή κομψά. Να μην είναι απαραίτητα για αυτό που θέλει να πεί,να μην προάγουν την κατανόηση του συνταγματικού δικαίου. Κάπως προσπαθεί να εξηγήσει ότι ο νόμος περιπλέκεται με τις κοινωνικές δομές, οι ερμηνευτές του δικαίου με τους διαμορφωτές του, όπως ο χώρος με τον χρόνο στην γενική σχετικότητα, ή ο παρατηρητής με το αντικείμενο στην αρχή της απροσδιοριστίας. Τέλος πάντων. Υπάρχουν καλύτεροι τρόποι; Μπορεί. Σημαίνουν κάτι βαθύ όλα αυτά; Μάλλον όχι. Φυσικά, όσοι ξέρουν το αντικείμενο, όπως ο Physicist, βλέπουν ότι η προσέγγιση αυτή είναι επιφανειακή από την αποψη της φυσικής. Αλλά ο Tribe δεν «κάνει φυσική», χρησιμοποιεί απλώς μερικές ιδέες της φυσικής σαν πρόκληση, σαν αφορμή για προβληματισμό στο δικό του αντικείμενο – τη νομική.

    Υ/Γ. Αλλά για να μπω και εγώ και λίγο σε ξένα χωράφια: εξηγεί λάθος ο Tribe την φυσική της γενικής σχετικότητας ή την αρχή της απροσδιοριστίας; Από μία πρώτη ανάγνωση, δεν βρίσκω κάποιο εμφανές λάθος. Φυσικά, μιλάει συνοπτικά, ακροθιγώς. Αλλά, όπως παρατηρεί και ο Ακρ., για το Harvard Law Review γράφει, όχι για το …Reviews of Modern Physics. Η φράση που ενόχλησε το Physicist είναι μάλλον πολιτικο-φιλοσοφικού περιεχομένου.

  176. Ώπα! Υπάρχει κι άλλος αναγνώστης του Πύντσον εδώ;!;

  177. 176

    εδώ υπάρχουν δύο αναγνώστες δικοί σου… 😉 ❤

  178. sarant said

    173 Να κάνουμε γκάλοπ, αλλά να ξέρουμε και τα κόμματα

    177 🙂

  179. 178

    Νικοκύρη, άμα κάνεις γκάλοπ και συμφωνεί και ο γκαλουπατζής, να μετρήσουμε και το τι ψήφισε ο καθένας το Γενάρη, το τι ψηφίζει τώρα και την αποχή, να δούμε και τις μεταβολές, δηλαδής.

  180. Νικος Κ. said

    178 Τα ίδια με τα προηγούμενα + Λαϊκή Ενότητα (Λαφαζάνης)

  181. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    173.>>πριν να αρχίσουν να βγαίνουν οι δημοσκοπήσεις!
    για να μην αντιγράψουμε από τα σωστά ε; Που τα πετυχαίνουν στο δόξα πατρί τώρα τελευταία 🙂 🙂

  182. voulagx said

    #177: Σκυλε, εσυ εισαι ο δευτερος; Να ιδρυσουμε το φαν κλαμπ του Δυτη! 🙂

  183. physicist said

    #175. — Αγαπητέ/η G, ας αφήσουμε στην άκρη τη Φυσική, κι ας μη μιλήσουμε για το αν η προσέγγιση είναι επιφανειακή από την άποψη της Φυσικής. Εμένα εκείνο που μ’ ενοχλεί αφάνταστα σ’ αυτό το κείμενο είναι ότι οι αναλογίες και τα περίφημα paradigms του Τράιμπ δεν προσφέρουν απολύτως τίποτε. Μιλάει π.χ. για ένα παιδί που είχε πέσει θύμα κακομεταχείρισης. Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, υπό την προεδρία του συντηρητικού Ρένκουϊστ, είχε αποφασίσει ότι επρόκειτο για ένα απλώς τραγικό συμβάν, στο οποίο η Πολιτεία δεν θα έπρεπε να έχει παρεμβατικό ρόλο. Παίρνει, λοιπόν, μια στάση που είναι πέρα για πέρα πολιτική, και με μια πιρουέτα που μόνον εκείνος καταλαβαίνει, ονομάζει αυτή τη θεώρηση «Νευτώνεια» επειδή παραλληλίζει το κενό ανάμεσα στην Πολιτεία και το συμβάν με το κενό ανάμεσα στους πλανήτες σύμφωνα με την Νευτώνεια οπτική γωνία. Ένα κενό που η Γενική Σχετικότητα αντικατέστησε με τον δυναμικό χωρόχρονο, ο οποίος κατά τον Τράιμπ αντιστοιχεί σε μια παρεμβαίνουσα Πολιτεία. Βέβαια, αυτή η αναλογία δεν έχει απούτως καμία βάση, είναι ένα εφεύρημα του μυαλού του Τράιμπ. Ούτε ένας συντηρητικός δικαστής στηρίζει τις αποφάσεις του στη Νευτώνεια θεώρηση ούτε κάποιος που ποτέ δεν έχει ακούσει για τη Γενική Σχετικότητα είναι συντηρητικός ούτε τίποτε. Πρόκειται για μιαν αυθαίρετη κατασκευή του Τράιμπ, κι αφού δεν έχει βάση δεν μπορεί να είναι γόνιμη.

    Σε άλλο σημείο κάνει μιαν αντιστοιχία ανάμεσα στην Αρχή της Απροσδιοριστίας και στο (τετριμμένο και μη σχετιζόμενο) γεγονός ότι σε κοινωνικά φαινόμενα, η πράξη της παρέμβασης επηρεάζει το αποτέλεσμα. Λέει, λοιπόν, έχεις μια φίλη άρρωστη στο Νοσοκομείο, τηλεφωνείς να ρωτήσεις πώς είναι, εκείνη σηκώνει το τηλέφωνο και λέει «καλά» αλλά από την προσπάθεια να πει «καλά» εξαντλείται και πεθαίνει — άρα να και το μακροσκοπικό ανάλογο της Αρχής της Απροσδιοριστίας. Εδώ απλώς μπερδεύει δύο εντελώς άσχετα πράγματα και το κάνει μιλώντας σοβαρά, όχι γράφοντας λογοτεχνία. Στο ίδιο μοτίβο κινείται ολόκληρο το κείμενο.

    Πρόκειται συνολικά για παραλληλισμούς ακατάλληλους και γι’ αυτόν τον λόγο ούτε διδακτικούς ούτε γόνιμους, για αναλογίες τραβηγμένες απ’ τα μαλλιά, αδικαιολόγητες και διάτρητες. Νομίζω ότι το κείμενο γράφτηκε για λόγους εντυπωσιασμού. Δεν προσθέτει απολύτως τίποτε στα νομικά επιχείρηματα ή στην κατανόηση και στη θεμελίωσή τους. Για κάποιον που δεν καταλαβαίνει από Φυσική δεν θα μπορούσε εξαρχής να προσθέσει, παρά μόνον ενεργώντας παραπλανητικά, και δεν μπορεί να είναι αυτό το ζητούμενο, δεν μπορεί να είμαστε ευχαριστημένοι με την παραπλάνηση. Κάποιος που καταλαβαίνει από Φυσική, βλέπει αμέσως πόσο αυθαίρετοι είναι οι παραλληλισμοί κι αναρωτιέται για ποιο λόγο δεν αρκούν τα νομικά επιχειρήματα από μόνα τους.

    Δύο σύντομες παρατηρήσεις σε άλλα σημεία που έθιξες:

    1. Δεν λέει κάτι εμφανώς εσφαλμένο για την Αρχή της Απροσδιοριστίας αλλά την κάνει trivialize στο κοινότοπο «κοιτώντας το σύστημα, αλλάζουμε τις ιδιότητές του», κάτι που δεν ισχύει έτσι ξερά, μονοκόμματα και συνολικά. Αν παρατηρήσεις π.χ ένα άτομο Υδρογόνου και μετρήσεις την ενέργεια και τη στροφορμή του, δεν θα τις αλλάξεις εις τον αιώνα τον άπαντα. Εκτροχιάζεται δε και σε γενικοτητες όπως «η μοντέρνα Φυσική ανακάλυψε ότι δεν υπάρχουν απομονωμένα συστήματα», κάτι που φέρνει λίγο σε Νιου Έιτζ και Χολίστικς και που αν δεν το προσδιορίσεις τι εννοείς, δεν έχει νόημα στη Φυσική. ‘Ασε δηλαδή που και προκβαντικά, πάλι σαφές ήταν ότι δεν υπάρχουν απομονωμένα συστήματα. Δεν βαριέσαι, ψιλά γράμματα.

    2. Άλλο οι συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας. Αυτοί γράφουν λογοτεχνία και έχουν καλλιτεχνική ελευθερία.

  184. voulagx said

    Και επειδη εδω λεξικολογουμε, η ΠτΒ δεν ειναι απελθουσα, απερχομενη ισως: http://www.efsyn.gr/arthro/diazygio-me-anataraxeis-ston-syriza
    ν’ ε σε πα, Νικοκυρ;

  185. physicist said

    … γιατί ας πούμε, κάλλιστα θα μπορούσε ένας συντηρητικός Νομικός, σκεπτόμενος «Αϊνσταϊνικά» να πει, κοίτα, επίδραση στον χωροχρόνο έχουν οι μεγάλες μάζες, οι μικρές είναι κοσμική σκόνη, άρα και η Πολιτεία αξίζει να περεμβαίνει μόνο αν κινδυνεύει κανένας κολοσσός, οι υπόλοιποι κόφτε το σβέρκο σας, ποιος ζει ποιος πεθαίνει. Το να προσδίδεις χαρακτηριστικά όπως «προοδευτικότητα» σε Φυσικές θεωρίες είναι αρλούμπα μεγάλου βεληνεκούς.

    Δυστυχώς είναι πολύ αργά για να κάνουμε το «τυφλό τεστ» και να δώσουμε το κείμενο σε δύο ομάδες των 30 ατόμων. Οι πρώτοι 30 θα δουν μόνο το κείμενο, οι άλλοι 30 θα δουν και τα Χάρβαρντ και όλα τα μπιχλιμπίδια γυρω τριγύρω. Θα υπήρχαν διαφορές στην κρίση των δύο ομάδων για το κείμενο, τι λες;

  186. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Τα ερωτήματα παραμένουν. Ποιος,ποιοι έφεραν τη χώρα στο γκρεμό; Δηλαδή δεν κατάλαβαν,δεν είδαν τις παγίδες επί χρόνια και μας οδήγησαν σ΄αυτό το αδιέξοδο αλλά έπρεπε ο σύριζα σε ένα εξάμηνο, και με ναρκοθετημένα όλα τα βήματα, να καθαρίσει την κόπρο του Αυγείου με μιας; Νέος πολιτικός είναι ο Τσίπρας,δεν είναι μάγος και το χειρότερο είναι αριστερός και το χειροτερότερο,το ασυγχώρητο, έχει λαϊκή προέλευση. Θυμηθείτε του Σαμαρά την ανήκουστη γαϊδουριά να μην τον υποδεχτεί στου Μαξίμου.Αμ και χθες ο Μειμαράς δεν κρατιόταν και είπε το ανάλογο,»να παραδώσει και του Μαξίμου σιγά σιγά». Κατάλαβες; Το Μαξίμου είναι για τους περιούσιους δεξοπάσοκους.
    Εκείνος ο λογιστικός έλεγχος του δημόσιου χρέους τί γίνεται τώρα;

  187. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Για να έχουμε μια στοιχειώδη σύγκριση των όρων,πρέπει ο σύριζα να δοκιμαστεί σε μια πλήρη θητεία τουλάχιστον.

  188. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    187. ξέχασα μια λέξη:μια στοιχειώδη βάση για τη σύγκριση

  189. georgeilio said

    Τσίπρας αυτοδυναμία, Αριστερή Πλατφόρμα εκτός Βουλής. Ο Τσίπρας εκφράζει τον κοινωνικό χώρο (ή συνισταμένη χώρων) και τη νοοτροπία, αν θέλετε, που κάποτε εκφραζόταν από το ΠΑΣΟΚ. Τώρα αν τον εκφράζει διαφορετικά, αυτό θα κριθεί υπεύθυνα σε μεταγενέστερη φάση.
    Και λεξιλογικά (δεν έχω χρόνο να δω αν το επισήμανε άλλος): νομίζω ότι αντί για υπαναχωρήσεις, έπρεπε να μιλήσεις για υποχωρήσεις (εκτός αν μιλάμε για υπαναχώρηση, επειδή η υποχώρηση ακούγεται άσχημα). Και ΜΑΚΑΡΙ να κάνει κάποια στιγμή αργότερα υπαναχωρήσεις ο Αλέξης, επάνοδο δηλαδή σε θέσεις που προς στιγμήν τις είχε εγκαταλείψει (ας πούμε επάνοδο στη θέση για πολεμικές επανορθώσεις ή για ευρωπαϊκή διάσκεψη με θέμα το χρέος).

  190. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    189.>>Αριστερή Πλατφόρμα εκτός Βουλής
    Εν πρώτοις φαντάζει σχεδόν σοκαριστικό αλλά μετά το βάνεις στις πιθανότητες.Νωρίτερα ρώτησε ένα πολύ νεαρό μέλος της συντροφιάς (θα είναι η δεύτερη φορά που θα ψηφίσει) τί διαφορά έχει ο Λαφαζάνης(έτσι δεν τον λένε; είπε) από το ΚΚΕ.

  191. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    184.>>απερχομενη ισως
    φερόμενη ως απερχόμενη 🙂

  192. Στα μαλακά έπεσε η πρώτη κυβέρνηση των άκρατων λαϊκιστών (ή αυτοαποκαλουμένων αριστερών …της πλάκας). Ευχής έργο είναι να κερδίσουν και πάλι τις εκλογές και να …ξεβρακωθούν πλήρως. Για να πέσουν αυτή τη φορά στα …δύσκολα: Να εφαρμόσουν το τρίτο και πιο σκληρό μνημόνιο, αυτό που δεν μας επέβαλαν οι «κουτόφραγκοι» αλλά το ….κέρδισαν οι ίδιοι με τη συνδρομή ενός υπουργού-Ρασπούτιν, που ήταν η …μεγάλη επιλογή τους. Βέβαια οι καϊμένοι δεν θα έχουν πλέον τον Καμένο για μαϊντανό. Αλλά, δεν βαριέσαι. Το φαγητό ψήνεται και χωρίς μαϊντανό.

  193. sarant said

    179 Ωραίο. Τεχνικά ίσως είναι δύσκολο.

    184 Εξαρτάται. Ο απερχόμενος δήμαρχος είναι ακόμα δήμαρχος (παραδίδει μήνες μετά τις εκλογές). Δεδομένου ότι ως τώρα οι ΠτΒ δεν είχαν τόσο προβεβλημένο προφίλ, δεν είχε προκύψει ανάγκη χαρακτηρισμού τους. Πάντως το απελθούσα είναι και εν μέρει μπηχτή.

    190 Ε ναι. το γνήσιο.

  194. NM said

    Αν κατάλαβα καλά, ο Τσιπρας κατεβαίνει στις εκλογές: α) χωρίς τον οργανωμένο ΣΥΡΙΖΑ, β) με στοχευμένο μοναδικό αντίπαλο τον Λαφαζάνη.
    Και αναρωτιέμαι -και γελάω πολύ, μα πάρα πολύ- με το τι θα γίνεται μεταξύ τους στα πάνελ.
    Τι θα τους ρωτάνε π.χ οι Τσιπραίοι τους Λαφαζανίστας; «Που θα βρείτε τα λεφτά;»
    ¨Η, με ποιό κύριο σύνθημα θα κατέβουν; «Δεύτερη φορά Αριστερά»;
    (Εντάξει, μη βαράτε παιδιά. Απο αλλού τα έκλεψα)

  195. Pedis said

    άμα τον αποκαλεί ανδρείκελο κι ο Στάθης, καλά κρασσά στις εκλογές …. και σε όσους θα παραγγείλουν το γνωστό μενού των πειραγμένων δημοσκοπήσεων

    «Σημασία έχει το ανδρείκελο. Να λειτουργεί καλά. Να κλαίει τις σκοτεινές νύχτες με μαύρο δάκρυ, ώστε να μπορεί να διαβεβαιώνει κάθε πρωί τον κοσμάκη ότι το κακό που του κάνει τώρα, θα μπορέσει να το διορθώσει αύριο! Πώς; Μα με τους πόρους της Ειδικής Οικονομικής Ζώνης! Οταν ο μισθός φθάσει σε έναν χρόνο τα 300 ευρώ, θα μπορέσει ύστερα σε δέκα χρόνια το ανδρείκελο να τον κάνει 320! Λίγο το ‘χεις, από το να μην έχεις ούτε ένα ευρώ;»

    […]

    «Διότι, στην εποχή μας, αν σε πιάσουν να σκέφτεσαι μήπως υπάρχει κι άλλος δρόμος, σε πάνε για «εσχάτη προδοσία» που λέει και ο κ. Πανούσης, διότι «δεν μπορεί» κι αυτός «να κάνει αλλιώς» και να μη λέει κοτσάνες. Ακακες κοτσάνες. Καθότι τις κακιασμένες κοτσάνες, ότι όποιος συριζαίος παραμένει σταθερός στις αρχές του και το προεκλογικό πρόγραμμα του κόμματος είναι «αποστάτης», ούτε ο κ. Πανούσης τις λέει, ούτε ο κ. Τσίπρας, ούτε ο κ. Παππάς – αφήνουν να τις λέει ο ΔΟΛ…»

    http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=21760:stathis&catid=78:ygeia&Itemid=178

  196. Pedis said

    ΔΟΛ(ια)-Αριστερά (και) Αποστασία

  197. Pedis said

    Ποιος είναι ο αποστάτης και ποιος ο παραστάτης την κάθε φορά …

    «ΑΠΟΣΤΑΣΙΑ» ΚΑΙ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ
    Tου ΠΕΤΡΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

    http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=21767:papakonstantinou&catid=72:dr-ekdilosis&Itemid=279

  198. Γς said

    171:

    >Στο Τέξας υπάρχουν καλοί ανθρώποι.

    Καλά το πόσο ευπρόσδεκτοι είναι οι Μεξικανοί και λοιποί Λατινοαμερικανοί παράνομοι μετανάστες στις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ δεν περιγράφεται.
    Θα έχετε δει σχετικά βίντεο από την απηνή καταδίωξή τους στα σύνορα με το Μεξικό.

    Εδώ στο Μακάλεν όμως υπάρχει μια ιδιομορφία. Πριν μερικές δεκαετίες μπορούσαν να εργάζονται νόμιμα εποχικοί εργάτες από το Μεξικό. Οταν αυτό καταργήθηκε ξεφύτρωσαν οι Ελεύθερες Ζώνες Εμπορίου απ την άλλη μεριά των συνόρων που απασχολούσε εργάτες με φτηνά μεροκάματα.
    Σήμερα είναι ο αγαπημένος τουριστικός προορισμός των ματσό Μεξικανών και όχι μόνο.

    Κι εδώ κολλάει η Εκκλησία «Η μοναδική αγκαλιά του Τέξας για τους λατινοαμερικάνους μετανάστες»

    Βέβαια πίσω από αυτήν την αγκαλιά είναι μπίζνες. Οι ισπανόφωνοι αποτελούν σήμερα την τη μεγαλύτερη ενιαία δημογραφική ομάδα στην Καθολική Εκκλησία.
    Ο πάπας [οι πάπες] δίνει μάχες για την νομιμοποιηση τους.

    Αλλά και άλλοι ποιμένες προσπαθούν να επωφεληθούν. Οι Δημοκρατικοί π.χ. που θέλουν να σπάσουν το κόκκινο των ρεπουμπλικάνων στις Νότιες Πολιτείες. Ολοι βέβαια παρανομούν, στη ζούλα.

    Παντού τα ίδια. Αγκαλιές.
    Και θυμήθηκα τον Λερούνη, τον δάσκαλο με τους Καλάς του Μέγα Αλέξανδρου, που ποτέ δεν τιμωρήθηκε ηια την απάτη που είχε στήσει και τα τεράστια ποσά που διαχειρίστηκε για δαύτους.
    Μέχρι και απόγονους των Μακεδόνων έφερνε από εκεί για το κόλπο του.

    Και ήταν κολλητή της κυράς μου η αδελφή του και μου έφερε έναν τέτοιον νεαρό Καλάς μουσουλμάνο για να μείνει σε ένα διαμέρισμα που είχα.
    Χρόνια στην Ελλάδα. Φοιτούσε σε ένα ΤΕΙ,. Μαλάκας είμαι; Σαν να μου έλεγε. Αφού θέλουν έτσι.
    Καζαν καζαν που λέν κι οι Τούρκοι.

    Κι έχω και τις παραεκκλησιστικές που «σώζουν ψυχές» στην Αφρική.
    Μύλος τι γίνεται εκεί κάτω. Καθολικοί Προτεστάντες, Ορθόδοξοι [και παλιοημερολογίτες παρακαλώ].
    Διαλιέχτε! Δόγμα, ανάλογα με τις προσφορές.
    Και τι πλάκα έχει να τον χρυσώνεις και στο τέλος να σου τον τρώει άλλο δόγμα!

    Κι εδώ βάζουν πλάτη και βρίσκουν δρόμους για να τους φέρουν στην Ελλάδα, ανεπαίσθητα ειρηνικά. Στη χειρότερη περίπτωση τους κάνουνε παπάδες. Αστα να πάνε.

    Εβλεπα ένα φωτοάλμπουμ που ο ένας αδελφός του την κοπάνησε για Καναδά. Ο άλλος πήγε με τους προτεστάντες.
    -Κι αυτός με την αραβική κελεμπία και την χαρακτηριστική εμπριμέ πετσέτα στο κεφάλι ποιος είναι;

    Ηταν ο πατέρας του. Τα έπαιρνε από Σαούντι Αράμπια μεριά.

  199. ακρ. said

    @ 184, 193β
    Τυπικά, ούτε, βεβαίως, απελθούσα, αλλά και ούτε και απερχόμενη. Μόνον η κυβέρνηση παραιτήθηκε, η βουλή συνεχίζει να υφίσταται κανονικά και, θεωρητικά τουλάχιστον, δεν είναι βέβαιο ότι θα διαλυθεί και θα προκηρυχθούν εκλογές. Όταν γίνει αυτό (λογικά, κατά την ερχόμενη Πέμπτη), τότε πράγματι θα είναι απερχόμενη. Αλλά και πάλι δε θα είναι απελθούσα. Διότι ο ΠτΒ διατηρεί το αξίωμά του ακόμα και μετά τη διάλυση της βουλής, και μέχρις ότου η επόμενη βουλή συγκροτηθεί σε σώμα ξαι εκλέξει νέον πρόεδρο. (Θυμίζω ότι, μετά τις εκλογές, η Ζωή θα ανακοινώσει την επίσημη δύναμη των κομμάτων στον Πάκη).

    @ 166β
    Διερευνητικές έχουμε μόνο όταν παραιτηθεί μια κυβέρνηση που είναι κυβέρνηση συνεργασίας (ή ανοχής), δηλ. κανένας εταίρος δεν έχει > 151 βουλευτές.
    Σπανίως όμως παραιτείται μια κυβέρνηση. Όλες προτιμούν να προκαλέσουν διάλυση της βουλής και προκήρυξη εκλογών, με την επίκληση εθνικού θέματος εξαιρετικής σημασίας. Τότε όμως ΔΕΝ παραιτείται η κυβέρνηση, αλλά παραμένει καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο (με προφανή ωφέλη), πλην των εκλογικών υπουργείουν Εσωτερικών και Δικαιοσύνης που, βάσει εθίμου, ορίζονται υπηρεσιακοί υπουργοί κοινής αποδοχής.
    Αυτό φυσικά θα προτιμούσε και ο Τσίπρας. Το πρόβλημα όμως είναι ότι το Σύντ. δεν επιτρέπει νέα διάλυση της βουλής πριν περάσει 1 έτος από την έναρξη των εργασιών της, παρά μόν7ν αν υπάρχει αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης. Οπότε, ο μόνος τρόπος να προκαλέσει εκλογές ο Τσίπρας είναι εμμέσως, δηλ. να παραιτηθεί ελπίζοντας πως από τις διερευνητικές δε θα προκύψει νέα κυβέρνηση και θα πάμε σε εκλογές.
    – Ήταν σοβαρή θεσμική απρέπεια ότι η κυβέρνηση δεν ενημέρωσε τη Ζωή για την πρόθεσή της να παραιτηθεί. Όμως αυτό ήταν απλώς μια πολιτική-θεσμική υποχρέωση, δεν υπάρχει καμία παραβίαση, ούτε του συντάγματος ούτε του κανονισμού βουλής. Έχει άδικο ως προς αυτό η Ζωή, αν και έχει ένα δίκιο για το θεσμικό ατόπημς της κυβέρνησης. Τελείως άδικο έχει όμως που τα έβαλε με τον Πάκη. Η κυβέρνηση, ναι, θα έπρεπε να την είχε ενημερώσει, ο ΠτΔ όχι.

  200. cronopiusa said

    JUAN CARLOS MONEDERO: Aprender de Grecia

  201. sarant said

    194α Γιατί χωρίς τον οργανωμένο ΣΥΡΙΖΑ;

    195 Το μόνο καλό με την επίσπευση των εκλογών είναι πως δεν κρατάει πολύ η περίοδος των γκάλοπ.

    196 Το αστείο είναι πως το άρθρο αυτό το υπογράφει ο Μάκης Κοψίδης, που μόνο ο Μπίστης έχει γυρίσει περισσότερα κόμματα από αυτόν. Σημειωτέον ότι έμεινε στο ΚΚΕ μετά τη διαγραφή των Συνασπισμένων, και στα τέλη του προηγούμενου αιώνα ήταν εκπρόσωπος τύπου.

    199α: Σωστό.

  202. Παύλος said

    #183
    Την Αρχή της Απροσδιοριστίας την έχει χρησιμοποιήσει και ο Γούντι Άλεν στην ταινία του Whatever Works:

    Have you ever heard of Heisenberg’s Uncertainty Principle?
    You know, the observer influences the experiment?
    It’s just like when my mother makes love to one of the guys she’s living with a certain way when they’re alone but when she’s in front of the other guy she does it differently.

  203. Παναγιώτης Φρεντζάς said

    Θα σκίσουν στις εκλογές οι σοσιαλφιλελέδες (να μια λέξη για ερμηνευτική προσέγγιση Νίκο…) του ΤΣΙΠΡΟΚ, και θα σκάσουν από το κακό τους Λαπαζάνηδες και Παλαβίτσες.

  204. ππαν said

    Έχω την τάση να πω: ευτυχώς εφταμηνίτικη.
    Αν για τα οικονομικά δεν υπήρχε εναλλακτική, δυσκολεύομαι να πιστέψω πως ο μίνος δρόμος στη διαχείριση των άλλων ζητημάτων ήταν αυτός ο απερίγραπτος αυταρχισμός που γνώρισα τις τελευταίες εβδομάδες στους διαδρόμους ενός υπουργείου-και δεν πιστεύω πως θα είναι αλλιώς στα άλλα υπουργεία. Κια για να μη μιλήσω για τις στρατιές μετακλητών και τις εντεκαμελείς επιτροπές που συγκροτήθηκαν για να παρακαμφθούν οι νόμιμες διαδικασίες πρόσληψης.
    Άκουσα τον Λαφαζάνη να λεει ότι το σύνταγμα έγινε κουρελόχαρτο, κι η εμπειρία μου είναι ότι ακριβώς αυτή είναι η λέξη: «οι νόμοι είναι παράνομοι» άκουσα με τα αυτιά μου από πολύ υψηλά ιστάμενο στους εν λόγω διαδρόμους, όπως επίσης το παροιμιώδες «αυτή η κυβέρνηση δεν είναι ανθρώπινη» (με περηφάνεια αυτό).
    Ποτέ ξανά, ελπίζω.

  205. sarant said

    204 Στην προκείμενη περίπτωση δεν τα κάνανε καθόλου καλά.

    203 Γεια σου Παναγιώτη!

  206. Παναγιώτης Κ. said

    @183. Φυσικέ, πρόσθεσε και έναν ακόμα ξεχασμένο (;) όρο: Την επιστημονική εντιμότητα η οποία πρέπει να χαρακτηρίζει τον κάθε επιστήμονα. Το λέω με αφορμή τον συνταγματολόγο που σχολιάζετε.

  207. ππαν said

    205α: ναι, έτσι δείχνει 🙂
    Δεν υπάρχει τίποτα που να με πείθει ότι η ίδια λογική άσκησης (απόλυτης) εξουσίας δεν ισχύει και σε άλλες περιπτώσεις. Αλλιώς διαβάζω πλέον τις καταγγελίες άλλων, για το έγινε με τα γραφεία τύπου στο εξωτερικο, την κατάσταση στο κανάλι της Βουλής, τους γιατρούς με τα φακελάκια, αυτές εν πάση περιπτώσει ιστορίες που κατά κάποιο τρόπο έφτασαν στις ιστοσελίδες και στις εφημερίδες, αλλα και τις ιστορίες φίλων και γνωστών.
    Δεν μπορεί ένα ολόκληρο εφτάμηνο διακυβερνησης να κρύβεται πίσω από τον νόμο για την ιθαγένεια και τις προσλήψεις κάποιων -όχι όλων- απολυμένων.

  208. sarant said

    207 Ούτε βέβαια συνάγεται πως όλες οι καταγγελίες είναι βάσιμες.

  209. NM said

    Sarant #201: 194α Γιατί χωρίς τον οργανωμένο ΣΥΡΙΖΑ;
    Μια σοβαρή απάντηση επ αυτού απαιτεί σεντονιάδα που προσπαθώ να αποφύγω και στην περίληψη που ακολουθεί, όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.
    – Γιατί στη δική μας Αριστερά υπάρχει η μακρά και καταστατική παράδοση των συλλογικά παρμένων αποφάσεων. Για παράδειγμα στον παλιό ΣΥΝ η λίστα/σειρά εκλογής των υποψήφιων Ευρωβουλευτών προέκυπτε μετά από Γενικές Συνελεύσεις και εσωκομματικές εκλογές. Αντίστοιχες δημοκρατικές διαδικασίες ίσχυαν για όλα τα σοβαρά θέματα. Εδώ και αρκετό καιρό όμως, το κόμμα, σε επιπεδο οργανώσεων βάσης αλλά και μεσαίων-ανώτερων – ανώτατων Οργάνων, δεν λειτουργεί, δεν συνεδριάζει, δεν αποφασίζει για τίποτα.
    Την μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε αρχηγικό κόμμα την διαπιστώσατε κι εσείς άλλωστε (στο σημερινό? άρθρο)
    Είναι εύλογο λοιπόν ότι τα μέλη και οι Οργανώσεις Μελών δεν πρόκειται να ασχοληθούν με το θέμα των εκλογών. Ούτε τους ζητήθηκε, ούτε προβλέπεται να τους ζητηθεί.
    Το ιδιότυπο κόμμα Τσίπρα-Μαξίμου πρόκειται να κινηθεί επικοινωνιακά – προπαγανδιστικά μόνο με τη στήριξη των γνωστών ΜΜΕ και ενός πλέγματος ιντερνετικών πλάγιων παρεμβάσεων που συντονίζεται από μια διαφημιστική εταιρεία με επ αμοιβή εργαζόμενους υπαλλήλους. Η ίδια εταιρεία/ομάδα (όπως και στις 3 προηγούμενες εκλογές) αναλαμβάνει και τις συντάξεις προγραμμάτων, δηλώσεων, αφισών κλπ, με ευτράπελα συνήθως αποτελέσματα που δεν συνάδουν και δεν λαμβάνουν υπόψη τους τις τυχόν υπάρχουσες συλλογικές αποφάσεις.
    -Και για να μην μακρυγορώ φίλτατε Νικοκύρη: Θυμάστε τη συγχωρεμένη την Εβίτα, χήρα Περόν; Με τις επιτροπές ημι-τραμπούκων τύπου Αυριανής «Κομιατάτος ομπρέρας ντε σουπόρτο…» (κάπως έτσι τις έλεγε). που κυβερνούσε την Αρχεντίνα μέσω διαγγελματων και παροτρύνσεων που εξαπέλυε από έναν ραδιοφωνικό σταθμό μεσαίων κυμάτων και εθνικής εμβελείας; Κάτι αντίστοιχο είναι και το όραμα του σημερινού «σύντροφου προέδρου». Μόνο που εδώ (προτάθηκε σοβαρά!) να τις λένε «Επιτροπές Στήριξης Κυβερνητικού Εργου»
    Τα γράφω αυτά με πλήρη επίγνωση ότι μπορεί ο απλός και άδολος αναγνώστης να τα θεωρήσει σαν θεωρείες συνωμοσίας που εκφέρονται από κάποιον ανώνυμο τρολ ή αλλότριων συμφερόντων συκοφάντη. Παρακαλώ θεωρήστε τα απλώς σαν κουβέντες ενός πικραμένου και απογοητευμένου αριστερού. Επειδή όμως η ιδιότητα της αίσθησης του «προδομένου» δεν ταιριάζει σε μένα, και σε οποιονδήποτε αριστερό, σταματάω εδώ τη σχετική συζήτηση. Δεν θα την άρχιζα άλλωστε, αλλά με τσιγκλίσατε εκεί που με πονάει…

  210. Pedis said

    # 201 – «196 Το αστείο είναι πως το άρθρο αυτό το υπογράφει ο Μάκης Κοψίδης, που μόνο ο Μπίστης …»
    Αλλά οι ΔΟΛιόζοι αποφασίζουν ποιον και τι θα δημοσιεύσουν (και πότε και γιατί). Αυτό που λείπει τώρα για να ολοκληρωθεί η παρούσα φαση …. είναι να υποστηρίξει ο Πρετεντέρης τα δίκια του τσιπρικού σύριζα και την ανάγκη ο μικρός να σώσει τη πατρίδα.

  211. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    186 – «Τα ερωτήματα παραμένουν. Ποιος, ποιοι έφεραν τη χώρα στο γκρεμό;»
    Οι απαντήσεις έχουν δοθεί, τόσες φορές έχω γράψει με στοιχεία, ότι ευθύνονται οι τράπεζες, που μέσω των μοχλευμένων παραγώγων, τίναξαν την μπάνκα στον αέρα, αλλά αρνείσαι-στε πεισματικά να δείτε προς αυτή την κατεύθυνση, και αναλόγως την πλευρά που βρίσκεστε, ρίχνετε την ευθύνη στα χειραγωγημένα «πολιτικά» αριστεροδεξιά ανδρείκελα. Και ζούν αυτοί καλά κι αυτοί καλύτερα.

  212. sarant said

    209: Οκ, ευχαριστώ. Θα μπορούσε βέβαια κανείς να παρατηρήσει ότι ο παλιός ΣΥΝ είχε σχέση μελών προς ψηφοφόρους πολύ διαφορετικη απ’ ό,τι ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ, οπότε αυτό που ηταν επιβεβλημένο, εφαρμόσιμο και δημοκρατικό τότε μπορεί να είναι ακόμα και αντιδημοκρατικό σήμερα.

  213. NM said

    Sarant (#212): Διαφωνώ όμως ότι ο δρόμος προς τη Δημοκρατία περνάει μέσω της πεφωτισμένης Δεσποτείας

  214. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    204>>Ποτέ ξανά
    Ναι,ποτέ ξανά,έτσι,μ΄αυτήν την ατολμία.
    Κοίτα να δεις που είπα κι εγώ ευτυχώς που το σταμάτησε το εφταμηνίτικο αλλά από την εντελώς αντίθετη πλευρά.Πραγματικά πρέπει να βγούνε στο φως,να δούμε από τις Διαύγειες γι αυτές τις εντεκαμελείς,τους μετακλητούς κλπ , διότι οι δικές μου εμπειρίες είναι πως πορεύτηκαν με εξοργιστική ευπιστία και ανοχή,λάου λάου που λέμε.Τα γλειφτρόνια, μετά το πρώτο μούδιασμα σαν είδαν πως με περισσή ευγένεια και αριστερό πολιτισμό {νυχοπατούσαν-μη σπάσουμ’ αυγά- μη γίνει καμιά «αναστάτωση»},αναδιπλώθηκαν,τους την έπεσαν,ενδύθηκαν αριστεροσύνη και τους πλασαρίστηκαν γνώστες και βοηθητικοί τους.Κι αυτοί,άφησαν τους αυτούς τους παμπόνηρους να βαστούν τα κλειδιά. Δεν είναι που μιλάμε για δεξιάντζες και παρασινόφρουρους σε κομβικές θέσεις (την κομματική ταυτότητα καλά κάνανε και δεν τη λάβανε υπόψη), όμως μιλάμε για πρόσωπα βαθιά ποτισμένα με το ατομικό συμφέρον,τη επιβίωση κι ανέλιξη,αδιάφορα για την καθήκον (μα τί λέω τώρα) στην προστασία του κοινού καλού και του δημόσιου συμφέροντος.

  215. Y. G. said

    204 Ππαν + 214 ΕΦΗ-ΕΦΗ

    «[..] ο απερίγραπτος αυταρχισμός που γνώρισα τις τελευταίες εβδομάδες στους διαδρόμους ενός υπουργείου […]»

    Μπορειτε σας παρακαλω να δωσετε ενα παραδειγμα; Ενα παραδειγμα τελειως ανωνυμησμενο (σωστα το λεω αυτο;), ενα παραδειγμα που να αναδεικνυει το φαινομενο, που να ειναι εμβληματικο για μια γενικοτερη κατασταση. Θα με ενδιεφερε πολυ να το ακουσω για να καταλαβω καλυτερα. Ευχαριστω 🙂

  216. gbaloglou said

    Λεβέντης εροβόλαγε

  217. gbaloglou said

    Κανείς δεν είναι τέλειος

  218. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    215. Πήγε Ιούνιος για να περάσουν διάταξη να μπορεί ο Υπουργός να αλλάζει τις διοικήσεις των νοσοκομείων.Πορευόταν με του Σπυράδωνη τους διορισμένους που λογικά και φυσικά άλλη αντίληψη είχαν οριστεί να υπηρετήσουν.Να μπορεί να αλλάζει,όχι να αλλάζει οπωσδήποτε.

  219. π2 said

    Δύτη, εκδικήθηκε ο θεός των γραμματοσειρών τον Λαφαζάνη για τα Comic Sans και επιτέθηκε στα e-mails του:

    Την τελευταία ώρα τα e-mails του γραφείου τύπου της «ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ» δέχτηκαν επίθεση με αποτέλεσμα να καταλήξουν ανενεργά, σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του κόμματος.

    Όπως αναφέρεται «οι συνεχείς προσπάθειες φίμωσης των αντι-μνημονιακών δυνάμεων σε τόσο κρίσιμες στιγμές για τον τόπο, μας δείχνουν πόσο τρομοκρατημένο είναι το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο από τις παρεμβάσεις και την δυναμική της «ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ».

    Ο υπεύθυνος Τύπου της «ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ» πρόκειται άμεσα να επικοινωνήσει με τον διευθυντή της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κ. M. Σφακιανάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Δημόσιας Τάξης Γ. Πανούση για να ζητήσει την άμεση διαλεύκανση και την απόδοση ευθυνών.

    Να μας εξηγήσει ο εκπρόσωπος τύπου της ΛαΕ και πώς γίνεται μια επίθεση «σε e-mails» (όχι στους λογαριασμούς, όχι στο λογισμικό, στα ίδια τα κείμενα -αυτή είναι η τρέχουσα σημασία του όρου πλέον), τα οποία μάλιστα κατέληξαν ανενεργά, τα δύσμοιρα τα κείμενα.

    Φαίνεται πως η Comic Sans είναι ο Μητσοτάκης των γραμματοσειρών. Δεν φέρνει γούρι.

  220. nikosr said

    H συνεργασία του κόμματος Τσίπρα με το κόμμα Θεοδωράκη μετά τις εκλογές είναι νομίζω και δεδομένη και πιστεύω ήδη συμφωνημένη. Πλην τρελλού απροόπτου στο εκλογικό αποτέλεσμα.

  221. sarant said

    Εννοείτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεργαστεί με το Ποτάμι ακόμα και αν υπαρχει (όπως στην προηγούμενη Βουλή) δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης με τους Ανέλ;

  222. nikosr said

    Ναι. Και θα είναι ευχαριστημένοι ‘όλοι’, των δανειστών μη εξαιρουμένων. Αλλά προβλέπω πως το εκλογικό σώμα θα το κάνει ακόμα πιο εύκολο για τον Τσίπρα μια και δεν νομίζω πως θα υπάρχει η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης (μόνο) με τους ΑΝΕΛ. Γιατί δεν συνεργάζεται, θα ρωτήσει κάποιος, τότε από τώρα με το Ποτάμι για να αποφευχθούν οι εκλογές? Μα γιατί έτσι, θα απαντούσα, δεν ξεκαθαρίζεται το εσωκομματικό μέτωπο και κυρίως η κοινοβουλευτική ομάδα από ενοχλητικούς. Παρεπιπτόντως, προσωπικά, δεν μου αρέσει να χρησιμοποιώ την ονομασία ΣΥΡΙΖΑ για το κυβερνητικό κόμμα αλλά είναι απλώς δική μου ιδιοτροπία.

  223. sarant said

    222 Μα οι εκλογές γίνονται ακριβώς εξαιτίας της αποχώρησης (ή αποστασίας) της ομάδας Λαφαζάνη, που στέρησε από την κυβέρνηση την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

  224. nikosr said

    223 Δεν ζητήθηκε ποτέ ψήφος εμπιστοσύνης αν δεν απατώμαι.. Πότε ακριβώς η διαφωνία σε νομοσχέδιο έγινε αποχώρηση ή αποστασία? Και πότε αποχώρησε κανείς από τον Σύριζα (πριν την παραίτηση της κυβέρνησης)? Αλλα τέλος πάντων, κατανοώ τι εννοείς, ας μην κρυβόμαστε όμως όλοι πίσω από το δάχτυλό μας. Θα μπορούσε κάλλιστα ο Τσίπρας να συνεχίσει να κυβερνά με ψήφους της ‘αντιπολίτευσης’ αν θεωρούσε πως οι εκλογές δεν είναι πρέπουσες αυτήν την στιγμή. Η θα κρυβόμαστε πίσω από τα κοινοβουλευτικά είτε όχι. Δεν γίνεται και τα δύο ταυτοχρόνως.

  225. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Την Δευτέρα, η Ζωή Κωνσταντοπούλου συγκαλεί την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και προειδοποιεί πως «δεν θα κλείσει αυτή η Βουλή χωρίς να προσέλθει ο κ. Στουρνάρας».

Σχολιάστε