Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Η μέρα του πι

Posted by sarant στο 14 Μαρτίου, 2016


piΣήμερα είναι 14 Μαρτίου, 14/3 δηλαδή, κι άμα το γράψουμε αμερικανοπρεπώς είναι 3/14, οπότε δεν είναι ανεξήγητο που διάλεξα αυτή την ημερομηνία για να παρουσιάσω ένα άρθρο αφιερωμένο στο π -μάλιστα το περίεργο είναι που δεν το σκέφτηκα νωρίτερα, κάποιαν από τις προηγούμενες χρονιές και το άφησα για φέτος, χρονιάρα μέρα.

Βέβαια, δεν θα αναφερθώ μόνο στο μαθηματικό π, αλλά με αυτή την ευκαιρία θα παρουσιάσω και ό,τι έχω να πω για το γράμμα π, κι έτσι θα έχουμε (και) ένα από τα αλφαβητικά άρθρα που βάζω πότε πότε.

Αλλά θα ξεκινήσουμε από τα μαθηματικά, όπου το π είναι πασίγνωστο επειδή συμβολίζει τον λόγο της περιφέρειας ενος κύκλου προς τη διάμετρό του, ένα μέγεθος που είναι πανταχού παρόν σε όλες τις θετικές επιστήμες. Είναι δηλαδή μια μαθηματική σταθερά, που συνήθως την προσεγγίζουμε με δύο ψηφία (3,14, που μας έδωσε και την αφορμή για το σημερινό άρθρο). Συχνά την προσεγγίζουμε επίσης με πέντε ψηφία, 3,14159, που όταν ήμουν μαθητής το θυμόμασταν με τη βοήθεια του ρητού «Αεί ο Θεός ο μέγας γεωμετρεί» (ρήση που αποδίδεται από τον Πλούταρχο στον Πλάτωνα).

Ωστόσο, πρέπει να πούμε ότι η σταθερά π είναι άρρητος αριθμός, έχει δηλαδή άπειρα δεκαδικά ψηφία και μια από τις εφαρμογές των υπερυπολογιστών είναι να βρίσκουν εκατομμύρια και άλλα εκατομμύρια ψηφία του π, όρεξη να έχει κανείς.

Οι αρχαίοι είχαν βρει διάφορες προσεγγίσεις του π, όπως την τετραγωνική ρίζα του 10 (οι Κινέζοι), ενώ ο Αρχιμήδης χρησιμοποιώντας προσεγγίσεις με πολύγωνα είχε αποδείξει ότι το π βρίσκεται ανάμεσα στο 22/7 και στο 223/71 (δηλαδή ανάμεσα σε 3,1408 και 3,1429). Βέβαια, όπως θα σας πει και ο φίλος μας ο Νεοκίντ, οι μηχανικοί, που θέλουν πραχτικές λύσεις, συχνά παίρνουν ως δεδομένο ότι π = 3.

Πρέπει επίσης να πούμε ότι ο συμβολισμός της μαθηματικής αυτής σταθεράς με το ελληνικό γράμμα π είναι επινόηση των μαθηματικών του 18ου αιώνα, που διάλεξαν το π επειδή είναι το πρώτο γράμμα των ελληνικών λέξεων περιφέρεια, περίμετρος. Αυτός που επέβαλε, μπορούμε να πούμε, το π στη διεθνή μαθηματική κοινότητα ήταν ο Όιλερ (ο Ευλήρος της καθαρεύουσας, αυτός με τις γέφυρες της Κενιξβέργης), ο οποίος το χρησιμοποίησε σε σημαντικά έργα του και είχε και αλληλογραφία με όλους τους μεγάλους μαθηματικούς του καιρού του.

Αν θέλετε να δείτε μερικά ακόμα ψηφία του, πέρα από το 3.14159 που είναι μια από τις συνηθισμένες προσεγγίσεις, σε αυτήν εδώ τη σελίδα υπάρχουν 100.000 ψηφία του π (Δυσκλαίμηρον: δεν τα μέτρησα).

Είχα ξεκινήσει να σκεφτώ έναν μνημοτεχνικό κανόνα σαν το «Αεί ο Θεός ο μέγας γεωμετρεί» για περισσότερα ψηφία, κι είχα φτάσει στο «Αεί ο Θεός ο μέγας γεωμετρεί, ρε μαλάκα άντρα που είσαι παντελώς αμπάλατος, τραγικά ανεύθυνος, και σε παν…» αλλά τελικά είδα πως έχουν βρει κάτι πιο καθώς πρέπει: Αεί ο Θεός ο Μέγας γεωμετρεί, το κύκλου μήκος ίνα ορίση διαμέτρω, παρήγαγεν αριθμόν απέραντον, καί όν, φεύ, ουδέποτε όλον θνητοί θα εύρωσι.
Πάντως, με 100.000 ψηφία, και μυθιστόρημα μπορεί να γράψει κανείς, αλλά βέβαια δεν θα έχει λέξεις πάνω από 9 γράμματα.

Περισσότερα για το μαθηματικό π δεν θα πω, πάμε στα αλφαβητικά.

Το Π είναι το 16ο γράμμα του ελληνικού αλφαβήτου, και ο φθόγγος τον οποίο αποδίδει είναι κλειστό άηχο σύμφωνο. Η ονομασία αλλά και η μορφή του ελληνικού γράμματος ανάγεται στο βορειοσημιτικό γράμμα pe, λέξη που σήμαινε «στόμα». (Βέβαια, οι ελληνοβαρεμένοι που βρίσκουν μυστικά νοήματα στις ονομασίες των γραμμάτων του ελληνικού αλφαβήτου θα έχουν βρει, είμαι βέβαιος, κάποιαν άλλη εξήγηση).

Στα αρχαία αλφάβητα, αρχικά το δεξί ποδαράκι του Π ήταν πολύ κοντό και από εκεί προήλθε το P που πέρασε και στο λατινικό αλφάβητο. Μετά, σταμάτησε να κουτσαίνει και έγινε Π. Ολογράφως, στην αρχή το έγραφαν «πει» (με περισπωμένη), αλλά ήδη από την ελληνιστική εποχή επικράτησε ο τύπος «πι» (με περισπωμένη πάλι). Το Π έχει περάσει και στο κυριλλικό αλφάβητο, όπως και στο κοπτικό. Βέβαια, οι Ρώσοι, όταν γράφουν με το χέρι, καλλιγραφικά, το πεζό π το γράφουν περίπου σαν το λατινικό n.

Το Π στο αρχαιοελληνικό ακροφωνικό σύστημα αρίθμησης χρησιμοποιόταν για αναπαράσταση του αριθμού 5 (Πέντε) αλλά στο νεότερο επίσης αρχαιοελληνικό αλφαβητικό σύστημα αρίθμησης, που διατηρείται ίσαμε σήμερα σε κάμποσες εφαρμογές, είχε την αριθμητική αξία 80 (π’ = 80). Σε εισαγωγές βιβλίων, που κάποτε σελιδαριθμούνται με το ρωμαϊκό ή το ελληνικό σύστημα, μπορείτε να δείτε το π σε σελιδαρίθμηση π.χ. πε’ για τη σελίδα 85. Συνήθως μπαίνει τόνος όταν το π/Π χρησιμοποιείται ως αριθμητικό, αλλά όχι πάντα. Η ραψωδία Π της Ιλιάδας είναι η 16η και λέγεται «Πατρόκλεια». Σε αυτήν ο Πάτροκλος παίρνει τα όπλα του Αχιλλέα και μπαίνει στη μάχη για να σώσει τα πλοία των Αχαιών. Και ενώ αποκρούει τον κίνδυνο και ανδραγαθεί, παρασύρεται και βγαίνει στην πεδιάδα -και βρίσκει τον θάνατο. Στην Οδύσσεια, η ραψωδία π έχει τίτλο «Τηλεμάχου αναγνωρισμός Οδυσσέως» και καταλαβαίνετε ότι αφηγείται πώς ο Τηλέμαχος, που έχει επιστρέψει στην Ιθάκη, αναγνωρίζει τον πατέρα του. (Τις ραψωδίες της Ιλιάδας συμβατικά τις γράφουμε με κεφαλαίο, της Οδύσσειας με πεζό γράμμα).

Το Π είναι το ενδέκατο σε συχνότητα γράμμα του ελληνικού αλφαβήτου και το πέμπτο από τα σύμφωνα (προηγούνται Ν, Τ, Σ και Ρ). Ωστόσο, στα λεξικά το Π είναι δεύτερο ως αρκτικό γράμμα λημμάτων με πρώτο, φυσικά, το Α. Ο λόγος είναι ότι υπάρχουν πολλές ελληνικές λέξεις σύνθετες με προθέσεις όπως προ, παρά ή περί.  Δεν έχω πρόχειρον τηλεφωνικό κατάλογο για να δω αν το Π είναι πρώτο ή δεύτερο σε αριθμό σελίδων -αλλά πάω στοίχημα πως θα είναι στην πρώτη ή τη δεύτερη θέση χάρη στα μαζικότατα επίθετα που αρχίζουν από Παπα-.

Παλιότερα είχαμε συζητήσει για τα «αλφαβητικά ρεκόρ» και εκεί είχαμε καταλήξει ότι η ελληνική λέξη με τα περισσότερα π είναι η σπάνια αρχαία λέξη «παππεπίπαππος», που έχει 7 Π. Παππεπίπαππος ήταν ο παππούς του παππού ή (κατά Μπενβενίστε) ο παππούς του προπάππου. Από λέξεις που χρησιμοποιούνται ακόμα, θα πάμε στον προπροπάππο, με πέντε Π -υπάρχει και το επώνυμο Παπαφιλιππόπουλος.

Πι-πι βεβαίως κάνει το παπί, που κάνει και πα-πα, ενώ το πα-πα-πα είναι επιφώνημα που δείχνει άλλοτε άρνηση και άλλοτε έκπληξη, συνήθως δυσάρεστη. Το επιφώνημα ποπό ή πόπο, πάλι, δηλώνει άλλοτε έκπληξη, άλλοτε δυσανασχέτηση ή στενοχώρια. Το πιπί είναι η γνωστή παιδική λέξη για την ούρηση και για το γεννητικό όργανο των μωρών. Υπάρχει και στα γαλλικά (faire pipi) πράγμα που δείχνει τις προκατακλυσμιαίες εκπολιτιστικές εξορμήσεις ελληνόψυχων βρεφών στην Εσπερία.

Το πα-πα θα σας θύμισε ίσως τo περίφημο ντουέτο του Παπαγκένου και της Παπαγκένας από τον Μαγεμένο αυλό του Μότσαρτ.

Μένοντας στην κλασική μουσική, υπάρχει και ένα αντίστοιχο με το πι-πι, μια άρια από την ξεχασμένη κωμική όπερα του Ροσίνι La pietra del paragone, που έχει τίτλο Ombretta sdegnosa del Misisipi, και πού, όπως θα ακούσετε, το προφέρει «Μισιπιπί» και μετά επαναλαμβάνει το πι-πι σαν ηχώ.

(Η Πιπισιπί δεν είχε ιδρυθεί τότε).

Και θα κλείσω με κάτι αθυρόστομο, που όμως από επιστημονική εντιμότητα δεν μπορώ να το αποφύγω. Πάντως, το αποδοκιμάζω απ’ όπου κι αν προέρχεται.

Μέρα που είναι, λοιπόν, επομένη καρναβαλιού, θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρω την γνωστή παροιμία για τους Πατρινούς, με όλες τις λέξεις να αρχίζουν από Π: Πας πούστης πατρινός, παλιάς πουτάνας παραγιός, πετάει πέντε πούτσες πριν πεις παλιό πενηνταράκι, είναι μια παραλλαγή που ακούγεται συχνά.

Ωστόσο, υπάρχουν και πολλές βελτιώσεις και πλατειασμοί του αρχικού. Το ρεκόρ, νομίζω, το είχα δει πριν απο πολλά χρόνια σε μια λίστα ανεκδότων και το κράτησα, αν και νομίζω πως το παρακάνει με τα μπινελίκια και πως επιδέχεται βελτίωση. Πάντως, έχει 298 λέξεις.

Πάτρα παραλιακή πόλη Πελοποννήσου
——————————————————
Πας παις πουτσαράς πούστης πεογλύφτης πουτσογλέντης Πατρινός,
παλιάς πληρωμένης, πλέον πεθαμένης, παλιο-πουτάνας παραγιός,
που πηδούσε πάντα παρά πρωκτώ πόρνες πολυτελείας παραλιακώς,
που παλιά πλήρωνε πολλούς παράδες προκαταβολικώς,
που πλάτσα-πλούτσα πλοία πλένει πλειοδοτώντας πίνακες Πικάσο,
πηδούσε πιγκουίνους που παίζανε παγοδρομίες,
που παρά πλαστικού πέους πρόβαλε πάντα προτού παλικαρίσια προσχωρήσει
παλινδρομικά,
πάνω που πιλάφι πίστευε πως παίρνει,
παζάρευε πιάνοντας πέτσα πάσας πούτσας πεντακόσια πενήντα πέντε παλαιά
πράσινα προπολεμικά πενηνταράκια,
προτού πλακώσει παραπονιάρη πούστη περυσινής παραγωγής,
που πηδιόταν πάντοτε πισώκωλα πέφτοντας πρηνηδόν πάνωθεν πριονιδίων,
που προηγουμένως πήγε πεζό περίπολο περιπλέκοντας περισσές πλεκτάνες,
περισυνέλεξε περισκελίδες περιφρονώντας περιστέρια που πετούν,
πλανεύοντας πανέμορφο πιτσουνάκι πασπατεύει, πλειστάκις πλέκοντας πλεκτά,
προσχεδιάζοντας προϊόν προικός που πίστευε πως παίρνει πιάνοντας πικάντικα
πιάτα, προϊόντα πεινασμένης πούτσας, προ πυλών πολυτεχνείου πανικόβλητος
πεοθηλάζων πλήγωνε πολλά πουτσοκέφαλα προς πείνας περίγελο, προτού
παραγκωνίσει παράλογους παμφάγους πότες που πίναν περισσές παγωμένες
πίλσνερ, παραπαίοντας πλησίον πινακίδας «πολυέλαιοι Πινόκιο», παραστράτησε
παρά πάσαν προσδοκίαν παραμελώντας παμμεγέθη παλικαρίσια παλούκια,
παραβάλλοντας πανηγυρικώς παντεσπάνι που περισυνέλεξε παρά ποταμού…

Πως πάνε πολιτικώς παραπέρα?
Παρακαλώ περιμένετε…

προσφέροντας πονηρότατα πάμπλουτους Πόντιους πολιτικούς
που πατώντας πολλά πτώματα πτωχών, πλανόδιων παλαιοπωλών προχώρησαν πρώτοι,
παίρνοντας παραμάζωμα πράγματα πίσω.
Παλικάρια που πολύ πεινάτε, παιδιά παρεξηγημένα, πάντα πιστοί πολεμιστές,
πατάξτε πλούσιους πλοιοκτήτες πεθαίνοντας. Προσοχή: περισσεύουν πολλοί.
Πώς πιστεύετε πως πήραν πάνω;
Περικόβοντας πανικόβλητοι, προσβάλλοντας περιβάλλον, προ πάντων!
Ποιοι προχώρησαν πρώτοι? Παιδιά προεστών, προβοκατόρων προπορεύονται
πειραματιζόμενοι,
πιστεύοντας πρωταρχικώς, παρερμηνεύοντας πλήρως, παντός προβλήματος
παραμένοντας πίσω.
Πάραυτα παρεκτράπηκαν παρελαύνοντας παρά Προέδρου, που παράφρων παράτησε
παράταξη παρασύροντας παράτονους πολιτικούς προς πάρεργους παραφυάδας,
πλειστάκις παρεισφρέοντας περιφλεγής παρηγόρησε παρηκμασμένο παρθεναγωγείο
πλανεύοντας πλουσιοπάροχα πισωκάπουλα πλουμιστά πιπίνια περιττολογώντας: «πω
πω πωπός…»

Πατρινοί πούστηδες, παρακαλώ περιφρονήστε πάντα παρανοϊκό.
Παρεξηγηθήκατε? Πιείτε πέντε ποτήρια παπαρόσκονη!
Πλέον πάρτε πενήντα παπάρια παληκαρίσια!

Πρηξαρχίδης Πουτσοσκάμπιλος
Πρωκτολόγος

πω πω παιδιά
πλάκα πολύ πάθαμε
περί πατρινών πούστηδων πληροφορίες παρέχοντες

203 Σχόλια to “Η μέρα του πι”

  1. argyris446 said

    Reblogged στις worldtraveller70.

  2. Γς said

    Καλημέρα

    Είναι και τα πίεμ. Τα Pilish ποιήματα για το πι.

    Δεν τα ξέρετε;
    Τα παρουσίαζε προχτές το BBC.

    http://www.bbc.com/future/story/20160311-how-the-number-pi-inspired-a-writing-style

    Wow (3), a (1) star (4)
    A (1) fiery (5) supernova (9)
    In (2) cosmic (6) burst (5)
    Wow! (3) etc.

    141592653…

    3

  3. chrismagr said

    Καλημέρα!
    Μια από τις καλύτερες ταινίες του 21ου αιώνα:

  4. chrismagr said

    Και ένα αγαπημένο παραμύθι των παιδιών μου, από τον Ευγένιο Τριβιζά:

  5. Γς said

    2:

    Και Writing in Pilish:

    http://www.cadaeic.net/pilish.htm

    Υπάρχει και Pilish checker:

    http://www.enisoc.com/pilish.php

  6. atheofobos said

    Οι κινηματογραφόφιλοι θυμούνται και την ταινία π του Darren Aronofsky

  7. LandS said

    Για τα σαράντα πι δεν γίνονται δεκτές βαριάντες που περιέχουν επαναλήψεις.

  8. metanastis said

    Η μέρα του π, πάντως γιορτάζεται διεθνώς: http://www.piday.org

    Eπίσης σήμερα είναι και τα γενέθλια του Α. Άινσταϊν (1879).

  9. Τσούρης Βασίλειος said

    Καλημέρα και καλή Σαρακοστή.
    π και e οι δύο πιο γνωστοί υπερβατικοί αριθμοί
    Ρίξτε ματιά εδώ:

    Click to access The_numbers_e_&_p_and_the_set_of_the_transcendental_numbers.pdf

  10. tasos said

    Ξεφυγε ενα ορθογραφικο, φυσικαμε π, «ποιο καθως πρεπει» αντι για «πιο».

  11. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα π-ρώτα σχόλια, τις π-ροσθήκες και την εύστοχη π-αρατήρηση για το ορθογραφικό π-αρόραμα!

  12. Γς said

    -Τι είναι αυτό;

    Ο μαθηματικός στον φίλο μου τον Γιώργο.

    -Αυτό δεν είναι πι. Είναι το βρακι του Καραγκιόζη!

  13. cyrusmonk said

    Καλημέρα καὶ καλὴ Σαρακοστή.
    Μὲ δεδομένη τὴν ἠχητικὴ ἀπόδοση τοῦ «π» ἀπὸ τοὺς Άγγλοσάξονες (Πάι – ποὺ θυμίζει ἀσφαλῶς πίτα), μποροῦμε νὰ θυμηθοῦμε καὶ τὸ τραγούδι τοῦ Ζαμπέτα μὲ τὴ Μοσχολιοῦ, τὸ «πάει, πάει, πάει, πάει, πάει, πάει, πάει, πάει, πάει, πάει, πάει, πάει καὶ δὲν γυρίζει πιά…».
    Ἀλλὰ ἀπὸ pie ποὺ δὲν τρῶς τί σὲ νοιάζει κι ἂν καεῖ;
    Ἐπανερχόμενοι στὰ καθ` ἡμᾶς, ἔχουμε τὸ Παπάκι τοῦ Νικόλα Ἄσιμου καὶ τὸ παπάκι ποὺ πάει στὴν ποταμιά (ἂν καὶ τὸ πρῶτο κάνει πά-πά-πά).

  14. Γς said

    13:

    >Πάι – ποὺ θυμίζει ἀσφαλῶς πίτα

    #5

  15. Γιάννης Ιατρού said

    Καλημέρα,
    Ωραίο και το σημερινό Νίκο. 11: Π-αρακαλώ 🙂

    Από Π(ι) έχουμε φέτος (13/3) τους

    σχολιαστές σχόλια :

    Π. 2
    π2 44
    Παλαιών Πατρών Ιωάννης 2
    Πάληουρας 2
    Παλιοσειρά 7
    Παναγιώτης Κ. 179
    ΠΑΝΟΣ 1
    Πάνος με πεζά 547
    παπαΣτρούμφ 1
    Παύλος 12
    Πέπε 156
    Ποντικαρέος 18
    Πόντος και Αριστερά 4
    Πόπη 2
    ππαν 9

    ΥΓ:
    Και με τον ωραίο καιρό που έχουμε, να μη ξεχασουμε να πετάξουμε και κανένα αετό… μοντέρνο ( https://www.youtube.com/watch?v=JJPSSqMQajA )

  16. Γς said

    15:
    >να μη ξεχασουμε να πετάξουμε και κανένα αετό… μοντέρνο

    http://caktos.blogspot.gr/2015/07/blog-post_26.html

  17. spiral architect said

    Καλή Σαρακοστή. 🙂
    (και με ρέγουλα οι χαλβάδες)

  18. Θρασύμαχος said

    Όποιος προσπαθήσει να επιμηκύνει τον αρχαίο μνημοτεχνικό κανόνα, αργά ή γρήγορα θα σκαλώσει καθώς θα φτάσει στο πρώτο μηδέν. Μπορεί βέβαια να βάλει εκεί το επώνυμο ενός πολιτικού που είχε αποκληθεί «κύριος Τίποτα», όμως δεν είναι βέβαιον ότι θα το κατανοήσουν έτσι οι αναγνώστες.

  19. Γς said

    κι οι μαλαγάνες!

  20. Γς said

    19->17

  21. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    13 Πολύ ενδιαφέροντα τα στοιχεία!

    18 Το μηδέν δεν το είχα σκεφτεί -αλλά μπορούμε, θαρρώ, να πούμε ότι εκεί βάζουμε λέξεις με 10 γράμματα.

  22. Παναγιώτης Κ. said

    π και τετραγωνισμός του κύκλου πάνε παρέα.
    Εκτός λοιπόν από τους ελληνοβαρεμένους έχουμε και τους π-βαρεμένους! Είναι όλοι αυτοί που έχουν προσπαθήσει και προσπαθούν να…τετραγωνίσουν τον κύκλο.Έχω στη βιβλιοθήκη μου δυο-τρία βιβλία γραμμένα από π-βαρεμένους. Είναι όλα αυτοεκδόσεις και φυσικά τα μοιράζουν.
    Για εκείνους που δεν θυμούνται: Τετραγωνισμός του κύκλου σημαίνει:Αν μας δώσουν έναν κύκλο να κατασκευάσουμε χρησιμοποιώντας χάρακα και διαβήτη ένα τετράγωνο το οποίο έχει ίδιο εμβαδόν με τον κύκλο.Προσοχή! Χρησιμοποιώντας μόνο χάρακα και διαβήτη.
    Το πρόβλημα αυτό μαζί με την τριχοτόμηση τυχούσας γωνίας και τον διπλασιασμό κύβου (Δήλιο πρόβλημα) είχαν αποκληθεί «άλυτα προβλήματα». Οι π-βαρεμένοι πήραν τοις μετρητοίς το «άλυτα» και νόμισαν ότι ανοίγεται πεδίο δόξης λαμπρό γιαυτούς. Και για τα τρία όμως αυτά προβλήματα ΑΠΟΔΕΙΧΤΗΚΕ το αδύνατο της κατασκευής τους με χάρακα και διαβήτη κάτι που δεν το είχαν πάρει χαμπάρι και… χτυπιούνταν για να μη χάσουν την ευκαιρία.
    Έχουμε βεβαίως και τους…Fermat-βαρεμένους. Για την εικασία του Fermat ( η οποία βεβαίως αποδείχτηκε και η απόδειξη αν θυμάμαι καλά είναι γύρω στις 90 σελίδες) είχαμε πολύ μεγαλύτερη συσσώρευση ανθρώπων που προσπαθούσαν να την αποδείξουν διότι υπήρχε και σημαντικό χρηματικό έπαθλο για εκείνον που θα τα κατάφερνε. Λένε ότι η Γαλλική Ακαδημία χωρίς καν να διαβάζει τις υποτιθέμενες αποδείξεις που έφθαναν στα γραφεία της, τους απαντούσε ότι στο τάδε σημείο έχετε κάνει λάθος.
    Είχα ο ίδιος προσωπική εμπειρία με… Fermat-βαρεμένο και από την κατάσταση του…θριάμβου γιατί την απόδειξη να μελαγχολεί όταν το υποδεικνυόταν το λάθος και μετά να ξαναπροσπαθεί και ξανά- μανά το ίδιο. Ήταν πολιτικός μηχανικός του δημοσίου και ως γνωστόν, οι πολιτικοί μηχανικοί και γενικώς οι…πολυτεχνίτες έχουν πολύ καλή σχέση με τα εργαλειακά Μαθηματικά. Αν ψάξει κανείς το αρχείο της Μακεδονίας θα βρει ένα δημοσίευμα της… «απόδειξης».
    Από σφοδρή επιθυμία του συγκεκριμένου ερευνητή να…κατοχυρωθεί μέσω της δημοσίευσης η «απόδειξη» του διαβάζεις ολογράφως τα διάφορα μαθηματικά σύμβολα προφανώς από αδυναμία της εφημερίδας να χρησιμοποιήσει σύμβολα. ( Η Μακεδονία ήταν κάπως χαλαρή και δημοσίευε και πράγματα αμφιλεγόμενου κύρους).

  23. Θρασύμαχος said

    Οι ελληνοψεκαζμένοι ξαναχτυπούν: http://www.thedailyowl.gr/10-greek-words/

  24. Stella said

    14 Μαρτίου – Ημέρα του π και ο Guardian μας θέτει σχετικό πρόβλημα εδώ

  25. sarant said

    23 To άρθρο αυτό αναφέρθηκε και προχτές εδώ. Σε μερικές έχει δίκιο. Αλλά και σ’αυτές που έχει δίκιο έχει λάθη (π.χ. μαρμελάδα)

  26. Παναγιώτης Κ. said

    Είχα αναρωτηθεί γιατί αυτή η…μανία να βρίσκουν όλο και περισσότερα ψηφία για τον π μέσω υπολογιστών.
    Τεστάρουν λένε την ταχύτητα και την αξιοπιστία ενός υπολογιστή. Έχει βάση αυτή η απάντηση; Τι λένε πάνω σε αυτό οι κομπιουτεράδες του ιστολογίου;

  27. sarant said

    24 Απ΄όπου συνειδητοποίησα ότι σήμερα με τον αμερικάνικο τρόπο γραφής δεν είναι απλώς 3/14 αλλά 3/14/16, στρογγύλευση του π με 4 δεκαδικά ψηφία.

  28. spiral architect said

    @23:
    Ajax
    Την ξέρετε, είτε είστε νοικοκύρης, είτε λάτρης του αγγλικού ποδοσφαίρου. Η λέξη προέρχεται απο την ελληνική Αἴᾱς, τον μυθικό ήρωα του Τρωϊκού Πολέμου. Και αν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί μια ποδοσφαιρική ομάδα πήρε το όνομά της απο έναν ήρωα, απορία προκαλεί η επιλογή του για να ονομαστεί ένα απορρυπαντικό.

    😀 😀 😀

  29. Γιώργος Πρίμπας said

    Καλημέρα και καλή καθαρή (φροντίζει η βροχή) Δευτέρα. Το π είναι ένας άρρητος αριθμός (και μάλιστα υπερβατικός = δεν μπορεί να προκύψει ως λύση πολυωνύμου με ακέραιους συντελεστές, όπως μπορεί ο «τετραγωνική ρίζα του 2» την: Χ*Χ – 2=0).
    Σε αντίθεση με έναν ρητό ΔΕΝ μπορεί να περιγραφεί με πεπερασμένο αριθμό (διαδοχικών) ψηφίων – ο 1/30 για παράδειγμα μπορεί να γραφεί ως 0,0(3) = 0,03333 (το περιεχόμενο της παρένθεσης επαναλαμβάνεται εσαεί = «επ’ άπειρον», αλλά σε κάθε περίπτωση υπάρχει πεπερασμένος αριθμός αριθμών και συμβόλων, των παρενθέσεων, να περιγραφεί) ή ο 2/17 ως, αν το έγραψα σωστά, 0,(117647058823529).
    Αυτό σημαίνει επίσης ότι για να μπορούσαμε (γιατί δεν μπορούμε) να περιγράψουμε, στο δεκαδικό σύστημα (και υποθέτω σε κάθε σύστημα), τον π όπως και κάθε άρρητο θα χρειαζόμασταν άπειρη πληροφορία. Το άπειρο στα μαθηματικά ως εν δυνάμει υπάρχει ([αν και οδηγεί σε εντυπωσιακές αντιφάσεις με την εμπειρία μας από το φυσικό κόσμο, όπως η ένα προς ένα αντιστοίχιση ενός συνόλου, ας πούμε των φυσικών αριθμών: του Ν, με ένα άλλο στο οποίο το προηγούμενο περιέχεται, ας πούμε των ρητών: του Q). Το άπειρο στο φυσικό κόσμο δεν υπάρχει ούτε ως εν δυνάμει.
    Τα μαθηματικά τελικά για το φυσικό, το μηχανικό κλπ είναι ένα εργαλείο, το οποίο χρησιμοποιεί ανά περίπτωση. Όσο ελκυστικά και αν είναι (κάτι που ισχύει για μένα), είναι μια ανθρώπινη λογική επινόηση, που όταν προσπαθούμε να την προσαρμόσουμε συνολικά στον κόσμο θα βρισκόμαστε μπροστά σε αξεπέραστες ασυμφωνίες. Οντολογικά αφορούν ένα ανύπαρκτο εκείθεν.

  30. Elisabeth P said

    Α, ο αγαπητός π!
    Πληροφορίες που είχα συλλέξει για τα «μυστήρια» -ή όχι και τόσο μυστήρια- του π, για όποιον ενδιαφέρεται.

    π – Ο μυστηριώδης

  31. gak said

    Καλημέρα! 13 τρις ψηφία έχουν φτάσει οι υπολογιστές, ενώ οι αριθμομνήμονες έχουν καταφέρει περίπου 67000 ψηφία

  32. Γιώργος Πρίμπας said

    (σχόλιο 16)
    Γιατί όχι (αρκεί να βολεύει ο καιρός)
    Δες το βίντεο που έφτιαξε ο άνθρωπος για την πόλη του

  33. Πάνος με πεζά said

    Καλημέρα και καλή σαρακοστή ! Ωραίο άρθρο !

    Φαντάσου να έχεις δύο «Π» αρχικά, στο όνομα και στο επώνυμο, καλή ώρα… (άλλωστε, το «2π» το έχω κάνει σύμβολο σε αρκετές εμφανίσεις μου…)

  34. gak said

    *θα* εύρωσι δεν ακούγεται πολύ 4ος αιώνας πΧ!

  35. Γς said

    32:
    Το είχα δει το πρωί, εδώ:
    http://news247.gr/eidiseis/psixagogia/humor/mageia-h-ampwth-kai-h-palirroia-ths-xalkidas-apo-pshla.3953999.html

  36. cronopiusa said

    Καλή σας μέρα και καλή Σαρακοστή!

  37. Παναγιώτης Κ. said

    @32. Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί πριν λίγα χρόνια ότι ένας ερασιτέχνης θα μπορούσε να κάνει λήψεις από αέρος!
    …Και τι ωραίες γυαλιστερές που βρίσκεις σε ψαγμένα μαγαζιά! 🙂

  38. giorgos said

    Απόσπασμα άπό ένα βιβλίο πού γράφει γιά τόν «Π»

    «…Πέριξ τής Μεσογείου , καθώς θελήσαμε νά πούμε , θά ήταν κάπως διακινδυνευμένο νά θελήση ν’ άναγνωρίση κανείς «αύτοτελείς πολιτισμούς» .
    Σωστό είναι νά λέμε ότι έχομε διάφορες «συνέχειες» ή πολιτιστικές πραγματοποιήσεις (αρχαία Ελλάδα , Βυζάντιο , Ισλάμ , Εύρώπη ) τής ίδιας πολιτιστικής διαδικασίας καί τών αύτών πολιτιστικών έννοιών .
    Τελικώς μέσα στά πλαίσια τής παγκόσμιας ίστορίας δέν ξέρομε νά βάλωμε όρια στούς πολιτισμούς , πού άρχίζει κανείς καί πού τελειώνει . Η «ταξινόμηση» τών πολιτισμών έξυπηρετεί μάλλον μεθοδολογικές άνάγκες σπουδής .
    Τό Βυζάντιο καί τό Ισλάμ είχαν τόν «διαφορικό λογισμό» .
    Αν δέν τόν χρησιμοποίησαν σάν τέτοιον , άν δέν εύρέθηκε στούς χώρους αύτούς ένας Γαλιλλαίος , τούτο άπλώς σημαίνει ότι οί χώροι αύτοί έδωσαν άλλες άπαντήσεις στό πρόβλημα τού «διαφορικού λογισμού».
    Καί τούτο άκριβώς είναι έκείνο πού έμβάλλει τήν βεβαιότητα ότι ούτε καί στό μέλλον μπορούν νά αποκτήσουν άντιθετική σχέση , ίδιαίτερα μέσα στήν τεχνολογική χειραφέτηση άλλων πολιτιστικών ήπείρων , μέ ό,τι ίστορικά αύτός παρήγαγε στήν μεσογειακή περιοχή .
    Ο Spengler «περιχαράκωσε» τόν εύρωπαικό πολιτισμό προκειμένου νά τόν «καταδικάση» . Οί παγκόσμιοι πόλεμοι συνετέλεσαν άκόμη πρός τούτο : στό ν’ άποκτήση ή Εύρώπη μιάν άνέλπιστη πολιτιστική κλειστότητα καί φοβία , παρά τήν τάση παγκοσμιότητας καί «έξόδου» πού άπέκτησε κατά τούς τελευταίους αίώνες .
    Μέ άφορισμούς φοβίας άρχίζει ό Spengler τό βιβλίο του .
    Δέν ύπάρχει , λέγει , μία μαθηματική έπιστήμη , άλλά τόσες όσοι καί οί πολιτισμοί . Γιατί τά μαθηματικά είναι ένα είδος τέχνης , τέχνης οίκειώσεως καί προσδοχής τού κόσμου . Αν ήσαν έπιστήμη , θά μπορούσαν νά όρίσουν τό άντικείμενό τους , όπως ή Αστρονομία καί ή Ορυκτολογία . Αλλά τέτοιο πράγμα δέν τούς είναι δυνατόν .
    Η διαφορά άρχίζει μέ τήν άντίληψη τών άρχαίων , γιά τούς όποίους όλα τά μαθηματικά είναι Στερεομετρία .
    Ο άριθμός τού Πυθαγόρα είναι ή ούσία τού νοητώς καταληπτού , τού περατού , μιάς ψυχής τού «έδώ καί τώρα» .
    Τό χρησιμοποιούμενο μάρμαρο γίνεται κάτι , μόνο όταν άποκτήση μορφή καί όρια , άριθμό . Πέραν άπό αύτά ύπάρχει τό άπραγματοποίητο , τό τίποτε , τό χάος . Τό άθροισμα τέτοιων «περατοτήτων» είναι ό κόσμος , πέραν άπό αύτές ύπάρχει τό «μή όν» . Αυτό πού έννοούμε ώς χώρο καί συνάρτηση τού όποίου θεωρούμε τήν έμφάνεια τών πραγμάτων , είναι ή άπόσταση πού τά χωρίζει καί πού τούς δίνει ύπόσταση .
    Ετσι μπορεί νά καταλάβη κανείς καί τήν μεταφυσική σημασία τού «άπείρου» τού Αναξίμανδρου : είναι ή «άρχή» , δηλ. τό κάτι πού δέν έχει άκόμη μορφή καί άριθμό , ένα άγαλμα πού δέν βγήκε άκόμη άπό τό μαρμαρό του .
    Τά μαθηματικά αύτά δέν είναι νοητικές σχέσεις τού χώρου , άλλά περατές ένότητες τού ματιού . Γι’ αύτό καί οί άριθμοί τών άρχαίων είναι οί θετικοί άκέραιοι , οί άριθμοί πού δέν έχουν «συνέχεια» . Οταν άνακαλύπτωνται οί άσύμμετροι καί ό «π» , γίνονται φοβία καί μύθος , πού όποιος τούς άποκαλύψει κινδυνεύει νά χαθή .
    Είναι τά πράγματα πού δέν έπιδέχονται «μέτρο» καί πού πρέπει νά μείνουν κρυφά καί διά λόγου άρρητα .
    Ουσιαστικά πρόκειται γιά τήν περατότητα τών άποστάσεων τής μικρής «πόλης-κράτους» .
    Πέραν άπό τίς μικρές τούτες άποστάσεις ύπήρχαν τά μεγέθη τής Αστρονομίας τών Βαβυλωνίων , βάσει τών όποίων διακινούσαν τό έμπόριό τους τά πλοία τών Αίγυπτίων καί τών Φοινίκων . Καί όλα τούτα είναι ύπέρμετρα καί κινδυνώδη καί δημιουργά τού άγχους . Τού εύλόγου άγχους , γιατί μέσα σέ τούτην την άμετρότητα τών διαστάσεων τής Ανατολής ύπάρχει ή έπικίνδυνη διάσταση γιά τίς πεπερασμένες συνθήκες τού βαλκανίου άρχαίου Έλληνα : ό Ελληνας τής μικράς Ασίας…Μιά άνατροπή τής σχέσεως μ’ αύτόν θά έσήμαινε άνατροπή καί τών δύο .
    Ο Spengler διαπιστώνει σωστά , άλλά δέν διαφωτίζει πλήρως…

    Η φοβία πρό τής άπεραντοσύνης καί τού ύπέρμετρου τής Ανατολής , ή εύκολος στόχαση στά δεδομένα τού πεπερασμένου χώρου του , δέν έπετρεψαν στόν άρχαίον Αθηναίον ν’ άνακατευθή , νά έφαρμόση τήν άσυνέχεια τών φυσικών άριθμών πάνω στήν συνέχεια μιάς ύγρής γραμμής πού θά ένωνε τήν Αθήνα μέ τό Κάιρο καί ν’ άνακαλύψη τόν «διαφορικό λογισμό».
    Στατική καί «έπαναληπτική» είναι έπίσης καί ή άποψη του περί Ιστορίας . Δέχεται ((κύκλους)) καί έπαναλήψεις κατά τό (( ούδέν καινόν ύπό τόν ήλιον)) . Αρκέσθηκε νά βρή την φιλοσοφία σάν τρόπο ίστορικής άμύνης καί μέριμνα διατηρήσεως τής συνοχής τού μεσογειακού χώρου καί άφησε νά πραγματωθή άλλοιώς μέσα σέ τούτη τήν μοναδική κλειστή θάλασσα τού κόσμου ή άνακάλυψη τού ((διαφορικού λογισμού)) .
    Η Κων/πολη , ή Βαγδάτη ή ή Ρώμη — κάποιος άπό τούς τρείς αύτούς έταίρους τής μεσογειακής κοινοπραξίας θά τόν άνεκάλυπτε . Ο κλήρος έτυχε στήν Ρώμη , στόν νεώτερο τών ((έταίρων)) , όταν οί άλλοι δύο τήν άπήλλαξαν άπό ίστορικά βάρη καί ό έλληνισμός τού Levant άνέλαβε νά δώση σ’ αύτήν τό ίστορικό έργαλείο τής Αναγέννησης . Ο ((έλληνισμός τού Levant)) –δηλ. τό μοναδικό ίστορικό έργαλείο πού διαθέτει ή Εύρώπη έντός τής Μεσογείου …Εντός τής Μεσογείου ματαιοπονούν οί ίστορικοί νά καθορίσουν πολιτιστικά σύνορα ,νά βρούν πού τελειώνει ή ((Δύση)) καί πού άρχίζει ή ((Ανατολή)) .
    Στά μάτια ένός μεσογειακού , οί όποιες μεγαλοφυείς συνθέσεις τών ίστορικών , πού προσπαθούν νά βρούν καθορισμούς γιά νά όρίσουν ((σύνορα)) , μοιάζουν πράγματα άλλόκοτα .
    Γιατί έντός τής Μεσογείου ύπάρχει νερό , δηλ. ((συνέχεια)) καταστάσεων καί πραγμάτων …Μεσόγειος δέν θά πή μόνον ((μέσον τής Γής )) θά πή άκόμα καί σημείο πού ένώνει τήν Γή . «

  39. Γς said

    33:
    Τι βλέπω Πάνο στο #15;

    Πάνος με πεζά 547
    [σχόλια απ την αρχή του χρόνου]

    Δεν ρίχνεις βρε Γιάννη και τους σχολιαστές από γ, να δούμε που βρισκόμαστε

  40. Avonidas said

    Πωω ! πίτα π πέμπω Πολωνόθεν

  41. Γιάννης Ιατρού said

    39: Εσύ είσαι αδιαμφισβήτητος (1172) 🙂

  42. Γιώργος Πρίμπας said

    (σχόλιο 37)
    Πράγματι! Μια πιο φτηνή λύση (8-9 κατοστάρικα αυτή την εποχή δεν παίζουν) δεν είναι άσχημη ιδέα αν έχεις λίγο μεράκι (ερασιτεχνικά όπως είπαμε)

  43. nikiplos said

    Καλημέρα… χρόνια πολλά σε όλους… Στην Γ’ Λυκείου ο (πατρινός φυσικά) φιλόλογος, έβαλε θέμα έκθεσης σε πρωτοδεσμίτες (όπως ήμουν κι εγώ), το εξής θέμα:

    Πάτρα, Πόλις Παραλιακή, παλιά πρωτεύουσα Πελοποννήσου,
    πας πούστης Πατρινός, παλιάς πουτάνας παραγιός,
    παίρνει πριν πηδηχτεί, πεντακόσια πενήντα πέντε
    παλιά πράσινα πεντακοσάρικα.

    φυσικά μείναμε ενεοί, οι περισσότεροι, αλλά κάτι γράψαμε…

    εγώ φυσικά προσέγγισα, λαογραφικά το θέμα… 🙂

  44. Γς said

    Πάρτε να ‘χετε:

    3.141592653589793238462643383279502884197169399375105820974944592307816406286208998628034825342117067982148086513282306647093844609550582231725359408128481117450284102701938521105559644622948954930381964428810975665933446128475648233786783165271201909145648566923460348610454326648213393607260249141273724587006606315588174881520920962829254091715364367892590360011330530548820466521384146951941511609433057270365759591953092186117381932611793105118548074462379962749567351885752724891227938183011949129833673362440656643086021394946395224737190702179860943702770539217176293176752384674818467669405132000568127145263560827785771342757789609173637178721468440901224953430146549585371050792279689258923542019956112129021960864034418159813629774771309960518707211349999998372978049951059731732816096318595024459455346908302642522308253344685035261931188171010003137838752886587533208381420617177669147303598253490428755468731159562863882353787593751957781857780532171226806613001927876611195909216420198938095257201065485863278865936153381827968230301952035301852968995773622599413891249721775283479131515574857242454150695950829533116861727855889075098381754637464939319255060400927701671139009848824012858361603563707660104710181942955596198946767837449448255379774726847104047534646208046684259069491293313677028989152104752162056966024058038150193511253382430035587640247496473263914199272604269922796782354781636009341721641219924586315030286182974555706749838505494588586926995690927210797509302955321165344987202755960236480665499119881834797753566369807426542527862551818417574672890977772793800081647060016145249192173217214772350141441973568548161361157352552133475741849468438523323907394143334547762416862518983569485562099219222184272550254256887671790494601653466804988627232791786085784383827967976681454100953883786360950680064225125205117392984896084128488626945604241965285022210661186306744278622039194945047123713786960956364371917287467764657573962413890865832645995813390478027590099465764078951269468398352595709825822620522489407726719478268482601476990902640136394437455305068203496252451749399651431429809190659250937221696461515709858387410597885959772975498930161753928468138268683868942774155991855925245953959431049972524680845987273644695848653836736222626099124608051243884390451244136549762780797715691435997700129616089441694868555848406353422072225828488648158456028506016842739452267467678895252138522549954666727823986456596116354886230577456498035593634568174324112515076069479451096596094025228879710893145669136867228748940560101503308617928680920874760917824938589009714909675985261365549781893129784821682998948722658804857564014270477555132379641451523746234364542858444795265867821051141354735739523113427166102135969536231442952484937187110145765403590279934403742007310578539062198387447808478489683321445713868751943506430218453191048481005370614680674919278191197939952061419663428754440643745123718192179998391015919561814675142691239748940907186494231961567945208095146550225231603881930142093762137855956638937787083039069792077346722182562599661501421503068038447734549202605414665925201497442850732518666002132434088190710486331734649651453905796268561005508106658796998163574736384052571459102897064140110971206280439039759515677157700420337869936007230558763176359421873125147120532928191826186125867321579198414848829164470609575270695722091756711672291098169091528017350671274858322287183520935396572512108357915136988209144421006751033467110314126711136990865851639831501970165151168517143765761835155650884909989859982387345528331635507647918535893226185489632132933089857064204675259070915481416549859461637180270981994309924488957571282890592323326097299712084433573265489382391193259746366730583604142813883032038249037589852437441702913276561809377344403070746921120191302033038019762110110044929321516084244485963766983895228684783123552658213144957685726243344189303968642624341077322697802807318915441101044682325271620105265227211166039666557309254711055785376346682065310989652691862056476931257058635662018558100729360659876486117910453348850346113657686753249441668039626579787718556084552965412665408530614344431858676975145661406800700237877659134401712749470420562230538994561314071127000407854733269939081454664645880797270826683063432858785698305235808933065757406795457163775254202114955761581400250126228594130216471550979259230990796547376125517656751357517829666454779174501129961489030463994713296210734043751895735961458901938971311179042978285647503203198691514028708085990480109412147221317947647772622414254854540332157185306142288137585043063321751829798662237172159160771669254748738986654949450114654062843366393790039769265672146385306736096571209180763832716641627488880078692560290228472104031721186082041900042296617119637792133757511495950156604963186294726547364252308177036751590673502350728354056704038674351362222477158915049530984448933309634087807693259939780541934144737744184263129860809988868741326047215695162396586457302163159819319516735381297416772947867242292465436680098067692823828068996400482435403701416314965897940924323789690706977942236250822168895738379862300159377647165122893578601588161755782973523344604281512627203734314653197777416031990665541876397929334419521541341899485444734567383162499341913181480927777103863877343177207545654532207770921201905166096280490926360197598828161332316663652861932668633606273567630354477628035045077723554710585954870279081435624014517180624643626794561275318134078330336254232783944975382437205835311477119926063813346776879695970309833913077109870408591337464144282277263465947047458784778720192771528073176790770715721344473060570073349243693113835049316312840425121925651798069411352801314701304781643788518529092854520116583934196562134914341595625865865570552690496520985803385072242648293972858478316305777756068887644624824685792603953527734803048029005876075825104747091643961362676044925627420420832085661190625454337213153595845068772460290161876679524061634252257719542916299193064553779914037340432875262888963995879475729174642635745525407909145135711136941091193932519107602082520261879853188770584297259167781314969900901921169717372784768472686084900337702424291651300500516832336435038951702989392233451722013812806965011784408745196012122859937162313017114448464090389064495444006198690754851602632750529834918740786680881833851022833450850486082503930213321971551843063545500766828294930413776552793975175461395398468339363830474611996653858153842056853386218672523340283087112328278921250771262946322956398989893582116745627010218356462201349671518819097303811980049734072396103685406643193950979019069963955245300545058068550195673022921913933918568034490398205955100226353536192041994745538593810234395544959778377902374216172711172364343543947822181852862408514006660443325888569867054315470696574745855033232334210730154594051655379068662733379958511562578432298827372319898757141595781119635833005940873068121602876496286744604774649159950549737425626901049037781986835938146574126804925648798556145372347867330390468838343634655379498641927056387293174872332083760112302991136793862708943879936201629515413371424892830722012690147546684765357616477379467520049075715552781965362132392640616013635815590742202020318727760527721900556148425551879253034351398442532234157623361064250639049750086562710953591946589751413103482276930624743536325691607815478181152843667957061108615331504452127473924544945423682886061340841486377670096120715124914043027253860764823634143346235189757664521641376796903149501910857598442391986291642193994907236234646844117394032659184044378051333894525742399508296591228508555821572503107125701266830240292952522011872676756220415420516184163484756516999811614101002996078386909291603028840026910414079288621507842451670908700069928212066041837180653556725253256753286129104248776182582976515795984703562226293486003415872298053498965022629174878820273420922224533985626476691490556284250391275771028402799806636582548892648802545661017296702664076559042909945681506526530537182941270336931378517860904070866711496558343434769338578171138645587367812301458768712660348913909562009939361031029161615288138437909904231747336394804575931493140529763475748119356709110137751721008031559024853090669203767192203322909433467685142214477379393751703443661991040337511173547191855046449026365512816228824462575916333039107225383742182140883508657391771509682887478265699599574490661758344137522397096834080053559849175417381883999446974867626551658276584835884531427756879002909517028352971634456212964043523117600665101241200659755851276178583829204197484423608007193045761893234922927965019875187212726750798125547095890455635792122103334669749923563025494780249011419521238281530911407907386025152274299581807247162591668545133312394804947079119153267343028244186041426363954800044800267049624820179289647669758318327131425170296923488962766844032326092752496035799646925650493681836090032380929345958897069536534940603402166544375589004563288225054525564056448246515187547119621844396582533754388569094113031509526179378002974120766514793942590298969594699556576121865619673378623625612521632086286922210327488921865436480229678070576561514463204692790682120738837781423356282360896320806822246801224826117718589638140918390367367222088832151375560037279839400415297002878307667094447456013455641725437090697939612257142989467154357846878861444581231459357198492252847160504922124247014121478057345510500801908699603302763478708108175450119307141223390866393833952942578690507643100638351983438934159613185434754649556978103829309716465143840700707360411237359984345225161050702705623526601276484830840761183013052793205427462865403603674532865105706587488225698157936789766974220575059683440869735020141020672358502007245225632651341055924019027421624843914035998953539459094407046912091409387001264560016237428802109276457931065792295524988727584610126483699989225695968815920560010165525637567856672279661988578279484885583439751874454551296563443480396642055798293680435220277098429423253302257634180703947699415979159453006975214829336655566156787364005366656416547321704390352132954352916941459904160875320186837937023488868947915107163785290234529244077365949563051007421087142613497459561513849871375704710178795731042296906667021449863746459528082436944578977233004876476524133907592043401963403911473202338071509522201068256342747164602433544005152126693249341967397704159568375355516673027390074972973635496453328886984406119649616277344951827369558822075735517665158985519098666539354948106887320685990754079234240230092590070173196036225475647894064754834664776041146323390565134330684495397907090302346046147096169688688501408347040546074295869913829668246818571031887906528703665083243197440477185567893482308943106828702722809736248093996270607472645539925399442808113736943388729406307926159599546262462970706259484556903471197299640908941805953439325123623550813494900436427852713831591256898929519642728757394691427253436694153236100453730488198551706594121735246258954873016760029886592578662856124966552353382942878542534048308330701653722856355915253478445981831341129001999205981352205117336585640782648494276441137639386692480311836445369858917544264739988228462184490087776977631279572267265556259628254276531830013407092233436577916012809317940171859859993384923549564005709955856113498025249906698423301735035804408116855265311709957089942732870925848789443646005041089226691783525870785951298344172953519537885534573742608590290817651557803905946408735061232261120093731080485485263572282576820341605048466277504500312620080079980492548534694146977516493270950493463938243222718851597405470214828971117779237612257887347718819682546298126868581705074027255026332904497627789442362167411918626943965067151577958675648239939176042601763387045499017614364120469218237076488783419689686118155815873606293860381017121585527266830082383404656475880405138080163363887421637140643549556186896411228214075330265510042410489678352858829024367090488711819090949453314421828766181031007354770549815968077200947469613436092861484941785017180779306810854690009445899527942439813921350558642219648349151263901280383200109773868066287792397180146134324457264009737425700735921003154150893679300816998053652027600727749674584002836240534603726341655425902760183484030681138185510597970566400750942608788573579603732451414678670368809880609716425849759513806930944940151542222194329130217391253835591503100333032511174915696917450271494331515588540392216409722910112903552181576282328318234254832611191280092825256190205263016391147724733148573910777587442538761174657867116941477642144111126358355387136101102326798775641024682403226483464176636980663785768134920453022408197278564719839630878154322116691224641591177673225326433568614618654522268126887268445968442416107854016768142080885028005414361314623082102594173756238994207571362751674573189189456283525704413354375857534269869947254703165661399199968262824727064133622217892390317608542894373393561889165125042440400895271983787386480584726895462438823437517885201439560057104811949884239060613695734231559079670346149143447886360410318235073650277859089757827273130504889398900992391350337325085598265586708924261242947367019390772713070686917092646254842324074855036608013604668951184009366860954632500214585293095000090715105823626729326453738210493872499669933942468551648326113414611068026744663733437534076429402668297386522093570162638464852851490362932019919968828517183953669134522244470804592396602817156551565666111359823112250628905854914509715755390024393153519090210711945730024388017661503527086260253788179751947806101371500448991721002220133501310601639154158957803711779277522597874289191791552241718958536168059474123419339842021874564925644346239253195313510331147639491199507285843065836193536932969928983791494193940608572486396883690326556436421664425760791471086998431573374964883529276932822076294728238153740996154559879825989109371712621828302584811238901196822142945766758071865380650648702613389282299497257453033283896381843944770779402284359883410035838542389735424395647555684095224844554139239410001620769363684677641301781965937997155746854194633489374843912974239143365936041003523437770658886778113949861647874714079326385873862473288964564359877466763847946650407411182565837887845485814896296127399841344272608606187245545236064315371011274680977870446409475828034876975894832824123929296058294861919667091895808983320121031843034012849511620353428014412761728583024355983003204202451207287253558119584014918096925339507577840006746552603144616705082768277222353419110263416315714740612385042584598841990761128725805911393568960143166828317632356732541707342081733223046298799280490851409479036887868789493054695570307261900950207643349335910602454508645362893545686295853131533718386826561786227363716975774183023986006591481616404944965011732131389574706208847480236537103115089842799275442685327797431139514357417221975979935968525228574526379628961269157235798662057340837576687388426640599099350500081337543245463596750484423528487470144354541957625847356421619813407346854111766883118654489377697956651727966232671481033864391375186594673002443450054499539974237232871249483470604406347160632583064982979551010954183623503030945309733583446283947630477564501500850757894954893139394489921612552559770143685894358587752637962559708167764380012543650237141278346792610199558522471722017772370041780841942394872540680155603599839054898572354674564239058585021671903139526294455439131663134530893906204678438778505423939052473136201294769187497519101147231528932677253391814660730008902776896311481090220972452075916729700785058071718638105496797310016787085069420709223290807038326345345203802786099055690013413718236837099194951648960075504934126787643674638490206396401976668559233565463913836318574569814719621084108096188460545603903845534372914144651347494078488442377217515433426030669883176833100113310869042193903108014378433415137092435301367763108491351615642269847507430329716746964066653152703532546711266752246055119958183196376370761799191920357958200759560530234626775794393630746305690108011494271410093913691381072581378135789400559950018354251184172136055727522103526803735726527922417373605751127887218190844900617801388971077082293100279766593583875890939568814856026322439372656247277603789081445883785501970284377936240782505270487581647032458129087839523245323789602984166922548964971560698119218658492677040395648127810217991321741630581055459880130048456299765112124153637451500563507012781592671424134210330156616535602473380784302865525722275304999883701534879300806260180962381516136690334111138653851091936739383522934588832255088706450753947395204396807906708680644509698654880168287434378612645381583428075306184548590379821799459968115441974253634439960290251001588827216474500682070419376158454712318346007262933955054823955713725684023226821301247679452264482091023564775272308208106351889915269288910845557112660396503439789627825001611015323516051965590421184494990778999200732947690586857787872098290135295661397888486050978608595701773129815531495168146717695976099421003618355913877781769845875810446628399880600616229848616935337386578773598336161338413385368421197893890018529569196780455448285848370117096721253533875862158231013310387766827211572694951817958975469399264219791552338576623167627547570354699414892904130186386119439196283887054367774322427680913236544948536676800000106526248547305586159899914017076983854831887501429389089950685453076511680333732226517566220752695179144225280816517166776672793035485154204023817460892328391703275425750867655117859395002793389592057668278967764453184040418554010435134838953120132637836928358082719378312654961745997056745071833206503455664403449045362756001125018433560736122276594927839370647842645676338818807565612168960504161139039063960162022153684941092605387688714837989559999112099164646441191856827700457424343402167227644558933012778158686952506949936461017568506016714535431581480105458860564550133203758645485840324029871709348091055621167154684847780394475697980426318099175642280987399876697323769573701580806822904599212366168902596273043067931653114940176473769387351409336183321614280214976339918983548487562529875242387307755955595546519639440182184099841248982623673771467226061633643296406335728107078875816404381485018841143188598827694490119321296827158884133869434682859006664080631407775772570563072940049294030242049841656547973670548558044586572022763784046682337985282710578431975354179501134727362577408021347682604502285157979579764746702284099956160156910890384582450267926594205550395879229818526480070683765041836562094555434613513415257006597488191634135955671964965403218727160264859304903978748958906612725079482827693895352175362185079629778514618843271922322381015874445052866523802253284389137527384589238442253547265309817157844783421582232702069028723233005386216347988509469547200479523112015043293226628272763217790884008786148022147537657810581970222630971749507212724847947816957296142365859578209083073323356034846531873029302665964501371837542889755797144992465403868179921389346924474198509733462679332107268687076806263991936196504409954216762784091466985692571507431574079380532392523947755744159184582156251819215523370960748332923492103451462643744980559610330799414534778457469999212859999939961228161521931488876938802228108300198601654941654261696858678837260958774567618250727599295089318052187292461086763995891614585505839727420980909781729323930106766386824040111304024700735085782872462713494636853181546969046696869392547251941399291465242385776255004748529547681479546700705034799958886769501612497228204030399546327883069597624936151010243655535223069061294938859901573466102371223547891129254769617600504797492806072126803922691102777226102544149221576504508120677173571202718024296810620377657883716690910941807448781404907551782038565390991047759414132154328440625030180275716965082096427348414695726397884256008453121406593580904127113592004197598513625479616063228873618136737324450607924411763997597461938358457491598809766744709300654634242346063423747466608043170126005205592849369594143408146852981505394717890045183575515412522359059068726487863575254191128887737176637486027660634960353679470269232297186832771739323619200777452212624751869833495151019864269887847171939664976907082521742336566272592844062043021411371992278526998469884770232382384005565551788908766136013047709843861168705231055314916251728373272867600724817298763756981633541507460883866364069347043720668865127568826614973078865701568501691864748854167915459650723428773069985371390430026653078398776385032381821553559732353068604301067576083890862704984188859513809103042359578249514398859011318583584066747237029714978508414585308578133915627076035639076394731145549583226694570249413983163433237897595568085683629725386791327505554252449194358912840504522695381217913191451350099384631177401797151228378546011603595540286440590249646693070776905548102885020808580087811577381719174177601733073855475800605601433774329901272867725304318251975791679296996504146070664571258883469797964293162296552016879730003564630457930884032748077181155533090988702550520768046303460865816539487695196004408482065967379473168086415645650530049881616490578831154345485052660069823093157776500378070466126470602145750579327096204782561524714591896522360839664562410519551052235723973951288181640597859142791481654263289200428160913693777372229998332708208296995573772737566761552711392258805520189887620114168005468736558063347160373429170390798639652296131280178267971728982293607028806908776866059325274637840539769184808204102194471971386925608416245112398062011318454124478205011079876071715568315407886543904121087303240201068534194723047666672174986986854707678120512473679247919315085644477537985379973223445612278584329684664751333657369238720146472367942787004250325558992688434959287612400755875694641370562514001179713316620715371543600687647731867558714878398908107429530941060596944315847753970094398839491443235366853920994687964506653398573888786614762944341401049888993160051207678103588611660202961193639682134960750111649832785635316145168457695687109002999769841263266502347716728657378579085746646077228341540311441529418804782543876177079043000156698677679576090996693607559496515273634981189641304331166277471233881740603731743970540670310967676574869535878967003192586625941051053358438465602339179674926784476370847497833365557900738419147319886271352595462518160434225372996286326749682405806029642114638643686422472488728343417044157348248183330164056695966886676956349141632842641497453334999948000266998758881593507357815195889900539512085351035726137364034367534714104836017546488300407846416745216737190483109676711344349481926268111073994825060739495073503169019731852119552635632584339099822498624067031076831844660729124874754031617969941139738776589986855417031884778867592902607004321266617919223520938227878880988633599116081923535557046463491132085918979613279131975649097600013996234445535014346426860464495862476909434704829329414041114654092398834443515913320107739441118407410768498106634724104823935827401944935665161088463125678529776973468430306146241803585293315973458303845541033701091676776374276210213701354854450926307190114731848574923318167207213727935567952844392548156091372812840633303937356242001604566455741458816605216660873874804724339121295587776390696903707882852775389405246075849623157436917113176134783882719416860662572103685132156647800147675231039357860689611125996028183930954870905907386135191459181951029732787557104972901148717189718004696169777001791391961379141716270701895846921434369676292745910994006008498356842520191559370370101104974733949387788598941743303178534870760322198297057975119144051099423588303454635349234982688362404332726741554030161950568065418093940998202060999414021689090070821330723089662119775530665918814119157783627292746156185710372172471009521423696483086410259288745799932237495519122195190342445230753513380685680735446499512720317448719540397610730806026990625807602029273145525207807991418429063884437349968145827337207266391767020118300464819000241308350884658415214899127610651374153943565721139032857491876909441370209051703148777346165287984823533829726013611098451484182380812054099612527458088109948697221612852489742555551607637167505489617301680961380381191436114399210638005083214098760459930932485102516829446726066613815174571255975495358023998314698220361338082849935670557552471290274539776214049318201465800802156653606776550878380430413431059180460680083459113664083488740800574127258670479225831912741573908091438313845642415094084913391809684025116399193685322555733896695374902662092326131885589158083245557194845387562878612885900410600607374650140262782402734696252821717494158233174923968353013617865367376064216677813773995100658952887742766263684183068019080460984980946976366733566228291513235278880615776827815958866918023894033307644191240341202231636857786035727694154177882643523813190502808701857504704631293335375728538660588890458311145077394293520199432197117164223500564404297989208159430716701985746927384865383343614579463417592257389858800169801475742054299580124295810545651083104629728293758416116253256251657249807849209989799062003593650993472158296517413579849104711166079158743698654122234834188772292944633517865385673196255985202607294767407261676714557364981210567771689348491766077170527718760119990814411305864557791052568430481144026193840232247093924980293355073184589035539713308844617410795916251171486487446861124760542867343670904667846867027409188101424971114965781772427934707021668829561087779440504843752844337510882826477197854000650970403302186255614733211777117441335028160884035178145254196432030957601869464908868154528562134698835544456024955666843660292219512483091060537720198021831010327041783866544718126039719068846237085751808003532704718565949947612424811099928867915896904956394762460842406593094862150769031498702067353384834955083636601784877106080980426924713241000946401437360326564518456679245666955100150229833079849607994988249706172367449361226222961790814311414660941234159359309585407913908720832273354957208075716517187659944985693795623875551617575438091780528029464200447215396280746360211329425591600257073562812638733106005891065245708024474937543184149401482119996276453106800663118382376163966318093144467129861552759820145141027560068929750246304017351489194576360789352855505317331416457050499644389093630843874484783961684051845273288403234520247056851646571647713932377551729479512613239822960239454857975458651745878771331813875295980941217422730035229650808917770506825924882232215493804837145478164721397682096332050830564792048208592047549985732038887639160199524091893894557676874973085695595801065952650303626615975066222508406742889826590751063756356996821151094966974458054728869363102036782325018232370845979011154847208761821247781326633041207621658731297081123075815982124863980721240786887811450165582513617890307086087019897588980745664395515741536319319198107057533663373803827215279884935039748001589051942087971130805123393322190346624991716915094854140187106035460379464337900589095772118080446574396280618671786101715674096766208029576657705129120990794430463289294730615951043090222143937184956063405618934251305726829146578329334052463502892917547087256484260034962961165413823007731332729830500160256724014185152041890701154288579920812198449315699905918201181973350012618772803681248199587707020753240636125931343859554254778196114293516356122349666152261473539967405158499860355295332924575238881013620234762466905581643896786309762736550472434864307121849437348530060638764456627218666170123812771562137974614986132874411771455244470899714452288566294244023018479120547849857452163469644897389206240194351831008828348024924908540307786387516591130287395878709810077271827187452901397283661484214287170553179654307650453432460053636147261818096997693348626407743519992868632383508875668359509726557481543194019557685043724800102041374983187225967738715495839971844490727914196584593008394263702087563539821696205532480321226749891140267852859967340524203109179789990571882194939132075343170798002373659098537552023891164346718558290685371189795262623449248339249634244971465684659124891855662958932990903523923333364743520370770101084388003290759834217018554228386161721041760301164591878053936744747205998502358289183369292233732399948043710841965947316265482574809948250999183300697656936715968936449334886474421350084070066088359723503953234017958255703601693699098867113210979889707051728075585519126993067309925070407024556850778679069476612629808225163313639952117098452809263037592242674257559989289278370474445218936320348941552104459726188380030067761793138139916205806270165102445886924764924689192461212531027573139084047000714356

  45. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα σχόλια και δωράκια!

    29 Ακριβώς!

    33 Π-πάνο, γιατί έβαλες τη Σοφερίνα;

  46. cronopiusa said

    Pipí Popó ; la mejor canción para dejar el pañal

  47. sarant said

    43 Μωρέ μπράβο, προχώ ο Πατρινός!

    Σχόλιο για το π από το Φέισμπουκ, στο ίδιο πνεύμα εν μέρει και με σχόλια που έγιναν εδώ:

    Ενας τυπάκος, Γάλλος μαθηματικός προχώρησε λίγο περισσότερο: υπολόγισε τα πρώτα 2,7 τρισεκατομμύρια δεκαδικά ψηφία του αριθμού πι. Ποικίλεςοι αντιδράσεις. Οι περισσότερες συνοδεύονταν από έκπληξη και θαυμασμό. Η πιο ενδιαφέρουσα ήταν η εξής: «Αυτός ο τύπος γκόμενα έχει;».
    Ο αριθμός πι είναι άρρητος και υπερβατικός. Αυτό σημαίνει ότι τα δεκαδικά του ψηφία είναι άπειρα. Και το άπειρο είναι σαν την αιωνιότητα. Οπότε, εδώ πρέπει κάποιος να ανατρέξει σ΄ έναν ορισμό του Ντέιβιντ Λοτζ για την αιωνιότητα: «Φανταστείτε μια ατσαλένια μπάλα μεγάλη σαν τον κόσμο, και μία μύγα να προσγειώνεται σ΄ αυτήν κάθε ένα εκατομμύριο χρόνια. Όταν η μπάλα αυτή διαβρωθεί από την τριβή, η αιωνιότητα δεν θα έχει ακόμη ξεκινήσει».
    Ο,τι δλδ. υπόσχονται οι θρησκείες. Ακόμη και δίκιο να είχαν , θα ήταν σκέτη βαρεμάρα. Γιατί, όσοι ονειρεύονται την αθανασία δεν θα φτάσουν πιο κοντά στο νόημα της ζωής (δεν θυμάμαι ποιός το είπε αυτό).. Ενας δρόμος που συνεχίζεται για πάντα και οδηγεί παντού, στην πραγματικότητα δεν οδηγεί πουθενά.

  48. cronopiusa said

    poesías relacionadas con las matemáticas
    EL NÚMERO Pi

  49. 27: Η αμερικανιά χάθηκε πέρσι, για τον τρέχοντα αιώνα: 3/14/15, 9:26:53

  50. constant said

    9. Από το άρθρο του Αντωνίου : «Είναι προφανές, επομένως, ότι μεταξύ των αριθμών οι υπερβατικοί αποτελούν τον
    κανόνα, οι δε αλγεβρικοί την εξαίρεση.»
    Ήρθαν τα πάνω κάτω 🙂 και απομυθοποιήθηκαν και αυτοί οι υπερβατικοί αριθμοί με πρώτο και καλύτερο το π …

    Δεν ξέρω αν το ανέφερε κανείς, αλλά υπάρχει η πι-φιλολογία https://en.wikipedia.org/wiki/Piphilology

  51. Ανδρέας said

    Νικοκύρη απ’ την σκωπτική συλλογή του πι λείπουν τρεις συνηθισμένες λέξεις
    πούτσα
    πούτσος
    πέος
    βόλεψε τες κάπου.
    Στο κείμενο εννοώ μην παρεξηγηθούμε κιόλας 😀

  52. spiral architect said

    Pi Generator

  53. cronopiusa said

  54. Avonidas said

    26. Είχα αναρωτηθεί γιατί αυτή η…μανία να βρίσκουν όλο και περισσότερα ψηφία για τον π μέσω υπολογιστών.

    Η απάντηση, φυσικά, είναι «γιατί μπορούμε» 😉

  55. Κι εδώ, ημερομηνίες μέσα στο πι.
    http://mypiday.com/

  56. Γς said

    51:
    Και το μαλάκας Αντρέα.
    Τι;Δν ταιριάζει;

    http://caktos.blogspot.gr/2015/03/blog-post_25.html

  57. sarant said

    55 Μάλιστα! Έχει και την ημερομηνία γεννήσεώς μου (ελληνοπρεπώς γραμμένη)

    49 Δεν έχεις άδικο…

  58. Avonidas said

    49. Η αμερικανιά χάθηκε πέρσι, για τον τρέχοντα αιώνα: 3/14/15, 9:26:53

    Το οποίο επίσης σημαίνει ότι την περσινή μέρα του π, ανάμεσα στις 9:26:53 και στις 9:26:54, υπήρξε μια στιγμή που αντιστοιχούσε *ακριβώς* στο άπειρο ανάπτυγμα του π!

    (Φυσικά, για να το πετύχουμε αυτό έχουμε μπασταρδέψει το αριθμητικό σύστημα, χρησιμοποιώντας κύκλους διαφορετικής διάρκειας — μήνας, ημέρα, έτος, λεπτά, δευτερόλεπτα — σε αυθαίρετη σειρά. Και μάλιστα, από τα δέκατα του δευτερολέπτου και κάτω το γυρίζουμε αυθαίρετα στο δεκαδικό. Αν χρησιμοποιούσαμε ένα ομογενές σύστημα, ας πούμε ημέρες από την αρχή του έτους, όπου ένα δέκατο της ημέρας είναι 2 ώρες και 24 λεπτά, και πάει λέγοντας, η στιγμή αυτή θα ήταν πολύ διαφορετική)

  59. Civil Engineer- 2 significant digits

    Mechanical Engineer- 3 significant digits

    Aerospace Engineer- 4 significant digits

    Materials Science Engineer- 5 significant digits

    Physicists- 39 significant digits

    Social Scientist- what’s a significant digit? That sounds like a penis. It must be a White Patriarchal conspiracy. Let’s divert funds from your silly science and study how people feel.

  60. Γιάννης Ιατρού said

    και το Πι της Α’ Δημοτικού, τουλάχιστον τότε…..

  61. Ανδρέας said

    56
    Γς σαν την κόκα κόλα πάει με όλα 🙂

  62. Γιατί 39;

    Taking pi to 39 digits allows you to measure the circumference of the observable universe to within the width of a single hydrogen atom. Sure, you could use more, but it’s not really worth the effort, and that means that on a day-to-day basis, you can ignore far more of them.

  63. Κι αν δεν ειπώθηκε, η ευρωπαϊκή μέρα του πι (ελλείψει 14ου μήνα) είναι καλοκαιρινή, 22/7

  64. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    22 – «Εκτός λοιπόν από τους ελληνοβαρεμένους έχουμε και τους π-βαρεμένους! Είναι όλοι αυτοί που έχουν προσπαθήσει και προσπαθούν να…τετραγωνίσουν τον κύκλο.»
    Όλα αυτά, μέχρι την μέρα που ο μέγιστος μαθηματικός όλων των εποχών Παττακός, κύκλωσε το τετράγωνο, και έλυσε το πρόβλημα.
    Η αλήθεια, είναι πως ποτέ μου δεν κατανόησα τα μαθηματικά, μου αρέσουν πολύ όμως, οι άνθρωποι που κατανοούν μαθηματικά το σύμπαν (η που προσπαθούν τουλάχιστον – χαμόγελο)..

  65. Γιάννης Ιατρού said

    56: Γς

  66. sarant said

    63 Καλό αυτό με την 22/7!

  67. BLOG_OTI_NANAI said

    Καλή Σαρακοστή!

    Και στην περίπτωση του «π» θα μας βγάλει ασπροπρόσωπους η Αρχαία Γραμματεία, πρώτ’ απ’ όλα με την περίφημη… πορδή από τις «Νεφέλες» του Αριστοφάνη:

  68. Λέει ο Νικοκύρης «Βέβαια, όπως θα σας πει και ο φίλος μας ο Νεοκίντ, οι μηχανικοί, που θέλουν πραχτικές λύσεις, συχνά παίρνουν ως δεδομένο ότι π = 3.»

    Δεν ξέρω οι λογαριθμικοί κανόνες αν είχαν κάποια ένδειξη για το π ώστε να τον χρησιμοποιούν στις πράξεις αλλά σε περιπτώσει που θέλεις να κάνεις ένα γρήγορο υπολογισμό είναι μια σχετικά ικανοποιητική προσέγγιση. Δεν ξέρω αν είναι αστικός μύθος αλλά κάποια τέτοια γρήγορη προμέτρηση υπάρχει στην Παλαιά Διαθήκη και κάποιος σε μια Πολιτεία των ΗΠΑ είχε ζητήσει αν μην διδάσκεται στα σχολεία ο π αλλά το 3 σαν λόγος της περιφέρειας προς την διάμετρο του κύκλου.. :Σίγουρα κάποιος γιατρός στην Ιντιάνα το 1897 έιχε προσπαθήσει αν νομοθετηθεί το 4/3 αντί για τον π ώστε να μπορέσει να τετραγωνίσει τον κύκλο όπως βλέπουμε εδώ https://www.agecon.purdue.edu/crd/localgov/Second%20Level%20pages/Indiana_Pi_Story.htm.

    Όμως δεν είναι πάντα ικανοποιητική προσέγγιση και τώρα πια έχουμε κομπιουτεράκια που όχι μόνο μας δίνουν τη δυνατότητα ν ακάνουμε γρήγορα τις πράξεις με το 3,14 αλλά το έχουν έτοιμο με καμια δκαριά δεκαδικα ψηφία (το κομπιουτεράκι που ε΄χω βάλει στο κινητό το έχει με 8) ή έχουμε την συνάρτηση Pi() στο εξέλ που μας δίνει τον π με 15 δεκαδικά ψηφία, πολές φορές με ακριβεια μεγαλύτερη από όση χρειαζόμαστε.

  69. Ριβαλντίνιο said

    Υπάρχει και στα γαλλικά (faire pipi) πράγμα που δείχνει τις προκατακλυσμιαίες εκπολιτιστικές εξορμήσεις ελληνόψυχων βρεφών στην Εσπερία.

    Και όπως όλοι ξέρουμε οι Ινδιάνοι Papago της Αριζόνας είχαν μυθικό γενάρχη κάποιον εξερευνητή της οικογένειας Παπάγου.

  70. BLOG_OTI_NANAI said

    67: Προσέχουμε και την… φιλολογική ευσεινηδησία του λεξικού Σούδα:

  71. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Νομίζω, Νίκο, ότι «στα αρχαία αλφάβητα» δεν ήταν «το δεξί ποδαράκι του Π πολύ κοντό» αλλά το αριστερό. Αν είναι έτσι, μάλλον δεν προήλθε από εκεί το P του λατινικού αλφαβήτου…

  72. BLOG_OTI_NANAI said

    Υπάρχει και η λέξη «παπεπίπαππος», που σημαίνει μάλλον προπαπούς:

  73. sarant said

    72 Την έχω στο άρθρο, αλλά με ένα π παραπάνω: παππεπίπαππος.

    71: To δεξί ποδαράκι ήταν πιο κοντό. Τουλάχιστον δεξί όπως το βλέπουμε 😉

    Πχ εδώ
    https://fr.wikipedia.org/wiki/Pi_%28lettre_grecque%29

  74. Συμπλήρωμα στο 68
    Οι λογαριθμικοί κανόνες είχαν το π σαν 3,14 όπως βλέπουμε στον κανόνα παρακάτω (στις κλίμακες B και D)

  75. gryphon said

    Kαλη Σαρακοστη.
    Ενα πολυ καλο σκετσακι απο τους ραδιο αρβυλα για τα πιο πολλα πα με τον αρχιγελοιο αρχιγλειφτη Αυτια.

  76. cronopiusa said

  77. BLOG_OTI_NANAI said

    73: Σωστά, υπάρχει ήδη. Γι’ αυτό δεν την βρήκα με το Ctrl+F.

    Στο άρθρο αναφέρονται τα επιφωνήματα.
    Υπάρχει ένα αρχαίο μακρυνάρι με πολλά «πα», επιφώνημα πόνου ή έκπληξης (Liddell – Scott – Κωνσταντινίδης)

  78. Corto said

    Άρθρο που δίνει αφορμές για σχόλια άπειρα (ωσαν τα ψηφία του π)!

    Τρεις ερωτήσεις:

    α) «οι μηχανικοί, που θέλουν πραχτικές λύσεις, συχνά παίρνουν ως δεδομένο ότι π = 3.»

    Πολύ εντύπωση μου κάνει. Υπάρχει τεχνική εφαρμογή στην οποία θα ήταν δεκτή μια τόσο χονδροειδής στρογγύλευση; Υποθέτω ότι δεν αναφερόμαστε σε αναζήτηση τάξης μεγέθους, για να δούμε αν έχουμε να κάνουμε με κατοστάρικα ή χιλιάρικα, αλλά σε υπολογισμούς.

    β) «Αεί ο Θεός ο μέγας γεωμετρεί» (ρήση που αποδίδεται από τον Πλούταρχο στον Πλάτωνα)
    Γνωρίζουμε την πηγή; Πού δηλαδή το αναφέρει ο Πλούταρχος;

    γ) Η συνέχεια της ρήσης («το κύκλου μήκος ίνα ορίση διαμέτρω, παρήγαγεν αριθμόν απέραντον, καί όν, φεύ, ουδέποτε όλον θνητοί θα εύρωσι») αποδίδεται στον Νικόλαο Ι. Χατζηδάκης (1872 – 1942). Αληθεύει άραγε;

    «Ο Ν. Χατζηδάκης, γιός του διακεκριμένου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννη Χατζηδάκη, ήταν επίσης διακεκριμένος Καθηγητής Μαθηματικών του Π.Α. (κυρίως στον τομέα της Διαφορικής Γεωμετρίας), αλλά και λογοτέχνης (με το ψευδώνυμο «Ζέφυρος βραδυνός») με καταγωγή από το χωριό Μύρθιο στα νότια του Ν. Ρεθύμνης. (Δ.Ι.Μ.)»

    http://blogs.sch.gr/alexiouioa/2013/03/25/%CE%B1%CE%B5%CE%AF-%CE%BF-%CE%B8%CE%B5%CF%8C%CF%82-%CE%BF-%CE%BC%CE%AD%CE%B3%CE%B1%CF%82-%CE%B3%CE%B5%CF%89%CE%BC%CE%B5%CF%84%CF%81%CE%B5%CE%AF/

    (Έχω την εντύπωση ότι το αποδίδουν και σε άλλους λόγιους).

    Ευχαριστώ και Καλή Σαρακοστή!

  79. Avonidas said

    #78. «Αεί ο Θεός ο μέγας γεωμετρεί» (ρήση που αποδίδεται από τον Πλούταρχο στον Πλάτωνα)
    Γνωρίζουμε την πηγή; Πού δηλαδή το αναφέρει ο Πλούταρχος;

    Το σίγουρο είναι ότι η φράση, σαν μνημονικός κανόνας για το π, δεν θα μπορούσε να είναι του Πλάτωνα. Πρώτον γιατί η προσέγγιση που περιγράφει είναι πολύ ακριβέστερη από ό,τι θα ήταν σε θέση να γνωρίζει ο Πλάτωνας, και δεύτερον γιατί δίνεται σαν δεκαδικό ανάπτυγμα, κάτι αναχρονιστικό. Ο Πλάτωνας θα είχε χρησιμοποιήσει είτε κλάσμα (το πιθανότερο) είτε εξηκονταδικό ανάπτυγμα.

  80. Θρασύμαχος said


    http://vignette2.wikia.nocookie.net/peace/images/9/9e/Papalagi.jpg/revision/latest?cb=20050103013801
    έχει βγει και ελληνικά αλλά δεν βρίσκω λινκ κατευθείαν στο εξώφυλλο

  81. Γιάννης Ιατρού said

  82. Γιάννης Ιατρού said

    «Ο Παπαλάγκι»
    Θα ήθελα να σας παρουσιάσω τις σκέψεις ενός «άγριου» φύλαρχου από το νησί Τιαβέα του Ειρηνικού, οπως τις κατέγραψε ο Erich Scheurmann, ένας Γερμανός λογοτέχνης ο οποίος επισκέφτηκε κατά την δεκαετία του 1920 τους Σαμόα, τότε μια γερμανική αποικία. Ο ίδιος ισχυρίστηκε πως ήταν αυθεντικοί λόγοι του φυλάρχου Τουιάβιι ο οποίος επισκέφτηκε την Ευρώπη για να μιλήσει για τον «Παπαλάγκι» ( ή Παπαλάνγκι που σημαίνει λευκός) στην φυλή του. Βέβαια πλεον αυτοί οι λόγοι θεωρούνται φανταστικοί αλλά παρόλα αυτά έχουν μεγάλη αξία καθώς παρουσιάζουν με μια άλλη οπτική τον Δυτικό πολιτισμό.
    Θα ήταν λάθος βέβαια κατ᾽εμέ να εκλάβει κανείς όλα αυτά ως μια πρόταση για επιστροφή σε πρώιμες ή πρωτογονικές μορφές του πολιτισμού και της τεχνολογία, μια πρόταση οπισθοδρομισμού και δαιμονοποίησης της τεχνολογίας και των τεχνολογικών επιτευγμάτων. Αντίθετα θα πρότεινα την ανάγνωση των παρακάτω αποσπασμάτων με στόχο τον προβληματισμό για το κατα ποσο η περιπλοκότητα του σημερινού μας πολιτισμού μας εξυπηρετεί ή τελικά αν μας σέρνει και αιχμαλωτίζει.

    Ο ΠΑΠΑΛΑΝΓΚΙ , Εκδόσεις Ύψιλον.

  83. Στον Πλούταρχο η φράση είναι «Πως Πλάτων έλεγε τον θεόν αεί γεωμετρείν». Εδώ: http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus:text:2008.01.0311:book=8:chapter=2

    Η ρήση «Αεί ο Θεός ο μέγας γεωμετρεί» είναι σίγουρα μεταγενέστερη τόσο του Πλούταρχου όσο και του Πλάτωνα αφού εκείνη την εποχή δεν είχαν τόσο καλή προσέγγιση του π.

  84. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    77 Από μια άποψη και τα αναπολλαπλασιασμένα επιφωνήματα θα μπορούσαν να θεωρηθούν λέξεις, έστω και μαλλιοτραβηγμένες, οπότε έχουμε νέο ρεκόρ.

    78.1 Ας απαντήσει ο Νεοκίντ 😉

    78.3 Θα μπορούσε να είναι του Νικ. Χατζιδάκι, ο οποίος ήταν και ανιψιός του γλωσσολόγου, αλλά ήταν δημοτικιστής.

    78.2-79: Ακριβώς.

  85. Αγγελική said

    Τις διάβαζα «τις λέξεις» με ενδιαφέρον και σήμερα, ΦΜΣ έχω τελειώσει,
    και στο τέλος, τί με περίμενε, την καημένη τη μάνα…ΑΣ

  86. Πάνος με πεζά said

    @ 45 (33) : Yποτίθεται ότι είχε append σε συγκεκριμένο χρονικό σημείο, εδώ :

  87. Πάνος με πεζά said

    Eντάξει, το π=3 από μηχανικούς (εγώ δεν το πρόλαβα) θυμίζει του Αυτιά (που αναφέρθηκε πιο πάνω) το «τρια ευρώ ένα χιλιάρικο»…

  88. Πάνος με πεζά said

    Και ο μαθηματικός μας στο Γυμνάσιο, όταν είχε έρθει η ώρα, μας είχε πει «Παιδί μου, ξέρεις τι είπε ο Πλάτωνας Ο Πλάτωνας είπε «πι» «. Και ακολουθούσε η λεκτική εξήγηση…

  89. Πάνος με πεζά said

    Όσο για τις «μηχανικές» εφαρμογές, πιάνω τον εαυτό μου συχνότερα να πηγαίνει με το «π d^2 / 4», για μια κυκλική διατομή, παρά με το «π r^2». Εύκολα εξηγήσιμο, αφού τα περισσότερα σχέδια αναγράφουν διάμετρο και όχι ακτίνα…

  90. π said

    Εκατοντάδες μνημονικοί κανόνες για τον π , σε διάφορες γλώσσες, στη σελίδα εδώ:

    http://www.elegio.it/doc/pi/piph95.htm

  91. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @73. Το (ξανα)κοίταξα στην Ιστορία της Ελληνικής Γλώσσας του Χριστίδη, που μου δίνει δίκιο (σελ. 210, εικ. 34) αλλά εσένα σου δίνει δίκιο ο …Μπαμπινιώτης (παρακαλώ!!!), στην Συνοπτική Ιστορία της Ελληνικής Γλώσσας, πίν. σελ. 92..

  92. BLOG_OTI_NANAI said

    84: Γιατί άλλες συλλαβές έχουν ένα «π» και άλλες δύο «π»; Γιατί να γράψει ο Σοφοκλής παππαπαππα; Διαβαζόταν αλλιώς;

  93. Corto said

    Ευχαριστώ άπαντες για τις απαντήσεις!

    79 (Avonidas) και 83 (Δημήτρης Χριστοφίδης): Αυτό υποψιαζόμουν και εγώ, ότι δηλαδή είναι μεταγενέστερο με πιθανή κάποια αφετηρία αρχαία, (αυτή που παραθέτετε στο σχ.83).
    Παρακινδυνεύω να συσχετίσω την ψευδοαρχαιοπρεπή αυτή ρήση με τις διδασκαλίες των τεκτόνων (19ος αιώνας).

    84 (Sarant): Πάντως επί πολλές δεκαετίες ο Χατζηδάκις θεωρείτο, μαζί με τον Ζερβό, ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες μαθηματικούς της νεώτερης εποχής. Αν το έγραψε όντως ο ίδιος, απέδειξε το διπλό του ταλέντο, λογοτεχνικό και μαθηματικό!

  94. paolodrosi said

    Σημερα στις ΗΠΑ 3/14 ειναι η στεικ εντ μπλοουτζομπ ντει.
    http://www.urbandictionary.com/define.php?term=Steak+and+Blowjob+Day

    Ερρωσθε κι ευδαιμονειτε

  95. sarant said

    91 Το έχω δει και σε άλλες πηγές, και σε εικόνα. Αλλά βέβαια μπορεί να υπήρχαν και οι δυο παραλλαγές

  96. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    To π είναι συμβολισμός του 18ου αιώνα του εγγλέζου ελλάσονος μαθηματικού William Jones.

  97. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    To \pi είναι συμβολισμός του 18ου αιώνα του εγγλέζου ελλάσονος μαθηματικού William Jones.

  98. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    ΚΟΥΙΖ: Mε πόσους διαφορετικούς τρόπους, κατά μέσο όρο, μπορεί να γραφεί ένας ακέραιος ως άθροισμα των τετραγώνων δύο ακεραίων;

  99. gbaloglou said

    18, 21 αποσιωπητικά για το 0

  100. Έξοδος από την Ειδομένη

    https://twitter.com/hashtag/marchofhope

    😦

  101. gbaloglou said

    24 κόκκινο = τεταρτοκύκλιο – ημικύκλιο – ημικύκλιο + μπλε 🙂

  102. Γιάννης Ιατρού said

    100: Ναι, Βρέχει. Που είναι το κράτος; 🙂

  103. e^(iπ) = -1

  104. sarant said

    100 Μνημειώδης φωτογραφία πάντως

  105. spiral architect said

    @103: Why is e^(pi i) = -1?

  106. spiral architect said

    @100, 104: «O κόσμος πάει μπροστά» … έλεγαν

  107. Alexis said

    Αλλάζοντας λίγο θεματολογία, ένας τίτλος του τύπου «μωρό δάγκωσε σκυλί»:
    Φωτορεπόρτερ που ακολουθούν τους πρόσφυγες συνέλαβαν στην ΠΓΔΜ.
    Προφανώς οι φωτορεπόρτερ ήταν όλοι γένους …θηλυκού! 🙂

  108. Alexis said

    Νίκο, στα λεξιλογικά του Π βάλε και το πί, το γνωστό ορθοπεδικό βοήθημα (εντάξει ορθοπ*δικό). 🙂

  109. gpoint said

    Η πιο απλή κλασματική προσέγγιση του π είναι 3 1/6

  110. Corto said

    Περί της πατρότητος του «Αεί ο Θεός ο μέγας γεωμετρεί» από την εγκυκλοπαίδεια Ηλίου:

    Η πατρότης της διατυπώσεως της απροσμαχήτου ταύτης αληθείας αμφισβητείται, των μεν αποδιδόντων αυτήν εις τον Πυθαγόραν, των δε εις τον Ευκλείδην και άλλων εις τον Πλάτωνα. Μάλλον όμως εις τον τελευταίον δέον να αποδοθή (…)καθ΄όσον ο Πλούταρχος -αν και αμφιβάλλων και αυτός- εις τον Πλάτωνα το αποδίδει (Συμποσιακά προβλήματα Η,β) (…) «Και επρόσεξα τότε -εξακολουθεί ο Πλούταρχος- ότι ουδαμού των έργων του Πλάτωνος έχει αύτη κατηγορηματικώς διατυπωθή, αλλ’ αποδίδεται εις αυτόν, εφόσον πράγματι είναι τόσον σύμφωνος προς τας αρχάς του».
    (……)
    Την φράσιν «αεί ο Θεός γεωμετρεί» επεχείρησε κάποτε κάποιος να εξηγήσει κατ’ άλλον τρόπον τροποποιήσας αυτήν ελαφρώς. Έγραψεν ούτω «αεί ο Θεός ο μέγας γεωμετρεί». Εάν έκαστην λέξιν της φράσεως αυτής αντικαταστήσωμεν με τον αριθμό των γραμμάτων της θα έχωμεν κατά σειράν τους αριθμούς 3 1 4 1 5 9 (…)
    Η ερμηνεία αύτη, οφειλομένη εις την σύμπτωσιν του αριθμού των ψηφίων των λέξεων, παρεπλάνησε πολλούς, μεταξύ των οποίων και μίαν κρατικήν μας υπηρεσίαν, η οποία εχρησιμοποίησε την φράσιν ως έμβλημά της επί της σφραγίδος της. Ακόμη δε και αυτόν τον Ελευθ. Βενιζέλον, ως διεπίστωσεν ο γράφων όταν το 1897 είχε την τιμήν να συνομιλή μετ’ αυτού εις το εν Χαλέπα προξενείον μας. Πάντως το σοφόν της Γαλλίας ίδρυμα, το «Bureau des Longitudes», έχει ως έμβλημά του την φράσιν…»αεί ο Θεός γεωμετρεί»

    Σ.Ε.Λυκούδης

    Σημείωση δική μου: Υποθέτω ότι ως κρατική μας υπηρεσία εννοεί την Γ.Υ.Σ.:

  111. Ριβαλντίνιο said

    @ 100 Σκύλος
    @ 104 sarant

    Εγώ πάλι όπως είδα την φωτό μου θύμισε την σφαγή του φρουρίου Ουίλλιαμ Χένρυ. Οι Χιουρόν λείπουν μόνο να ξεπεταχτούν από τις λόχμες. 😦

  112. Γιάννης Ιατρού said

    104

  113. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    103. H σχέση e^(iπ) = -1 είναι λάθος.

    Αν έστω ότι : x = e^(π)

    άρα x^i = -1
    άρα (x^i)^i = (-1)^i
    άρα x^(-1) = (-1)^i
    άρα [x^(-1)]^i = [(-1)^i]^i
    άρα x^(-i) = (-1)^(-1)
    άρα x^(-i) = -1
    άρα x^(-i) = x^i
    άρα e^(-π*i) = e^(π*i)
    άρα [e^(-π*i)]^i = [e^(π*i)]^i
    άρα e^(π) = e^(-π)
    λογαριθμίζοντας: ln[e^(π)] = ln[e^(-π)]
    άρα π = -π
    άρα 2*π = 0
    άρα π=0 . Άτοπο.

  114. 111

    😦

    Κι εμείς τσακωνόμαστε αν οι πρόσφυγες πνίγονται στα σύνορα με τα Σκόπια, την πΓΔΜ ή τη Μακεδονία

    αλλά μην το χαλάμε, σήμερα είναι η παγκόζμια μέρα του Πί!

  115. Γιάννης Ιατρού said

  116. Ιδού πώς το τρίβουν το π περι την Ικαρία

  117. Γιάννης Ιατρού said

    106:
    Κι εδώ ένα άρθρο του ΤΙΜΕ, ενδιαφέρον.
    Greece Won’t Use Force to Move Thousands of Migrants Stuck in Squalid Camp

    Και αυτό που έδειξε ο Σκύλος στο 100 ξεκίνησε πολύ περίεργα, ύποπτα θα έλεγα, δηλ. αφού από το πουθενά μοιράστηκαν φυλλάδια (ποιός το οργάνωσε, μοίρασε κλπ.;;;;) που έγραφαν:

  118. 117

    Οι δουλέμποροι, φίλε, θένε να συνεχίσουν το ξεζούμισμα μέχρι το τέλος του προορισμού. 😦

  119. constant said

    109. Η πιο απλή κλασματική προσέγγιση του π είναι 22/7
    (19/6-π)/π=0,798%, ενώ (22/7-π)/π=0,040%

  120. Γιάννης Ιατρού said

    Και μιας και το θέμα είναι το Π: Αυτό δεν το είπαμε νομίζω

  121. BLOG_OTI_NANAI said

    Και οι δουλέμποροι αλλά και οι νέοι μαυραγορίτες που πουλάνε χρυσά τα προϊόντα ή τις μετακινήσεις εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη των ανθρώπων….

  122. Γιάννης Ιατρού said

    5, 40:

  123. sarant said

    108-114 Ναι, υπάρχει και αυτό το πι!

    117-118 Τότε είναι ύποπτη η υπόθεση.

  124. 121

    εννοείται!
    όλος αυτός ο πολτός που αναπνέει δίπλα μας.

  125. Μαρία said

    112
    Μούφα είναι η φωτό με το νεογέννητο.

    123
    Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι όσο γίνεται. Αυτοί βέβαια δεν μένουν με σταυρωμένα τα χέρια. Χθες προσπάθησαν κάποιοι να πείσουν τους πρόσφυγες από το Σχιστό, κάποιους πρόσφυγες να φύγουν και να πάνε με τα πόδια στην πλατεία Βικτωρίας.

    Δημοσιογράφος: Έχετε δίκιο.

    Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Και τους αποτρέψαμε. Οι λόγοι ήταν πονηροί. Δεν ήταν…

    Δημοσιογράφος: Όταν λέτε κάποιοι, μέσα στο «camp», ας πούμε του Σχιστού, μέσα στο χώρο;

    Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όχι εννοώ για κάποιους που έχουν συμφέροντα να παίζουν γύρω από την πλατεία Βικτωρίας. Γιατί, μη μου πει κανένας ότι η υποστήριξη αυτών των ανθρώπων είναι καλύτερη στην πλατεία Βικτωρίας παρά στο Σχιστό; http://left.gr/news/n-toskas-oyte-kota-den-klapike-apo-ta-horia-poy-pernoyn-oi-prosfyges

  126. Avonidas said

    #124. Δεν έχω λόγια 😦

  127. Γιάννης Ιατρού said

    125α:

    (Νάσαι καλά σκύλε 🙂 )

  128. Γιάννης Ιατρού said

    125α Μαρία
    Η φωτό δεν είναι μούφα.

    Ψέμα είναι ότι γεννήθηκε στην Ειδομένη (βλ. ανακοίνωση Ε.Σ.). Άλλωστε φαίνεται και από τη φωτό ότι είναι μερικών εβδομάδων, δηλ. όχι νεογέννητο.

    Γεννήθηκε στη Σάμο πρίν 20 ημέρες.
    Όλη η αλήθεια για το νεογέννητο της Ειδομένης

    Επομένως, αφού η φωτό είναι πραγματική, ο συμβολισμός της δεν αλλάζει (παρόλες τις προσπάθειες ορισμένων….).
    Εγώ έτσι το βλέπω. Έτσι όπως το σχολίασες εσυ, μπορεί να προξενηθούν και άλλες εντυπώσεις….

  129. tamistas said

    Νικοκύρη και αγαπητοί θαμώνες, καλή σαρακοστή.

    Η σημερινή ανάρτηση μου θύμισε μια δική μου παλιά που είχε τίτλο «Π», από μιαν αναφορά του Άγι Στίνα στο, αμφιλεγόμενο για πολλούς και εδώ, βιβλίο του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΟΠΛΑ:

    Σκότωσαν γυναίκες γιατί από την πείνα ή για να σώσουν τα παιδιά τους δόθηκαν για μια πανιότα ή για μια κονσέρβα σε ιταλούς ή γερμανούς στρατιώτες. Αυτή η περίπτωση ήταν πιο σοβαρή. Δεν επρόκειτο μόνον για τον κίνδυνο να δημιουργηθούν φιλικές σχέσεις με τους κατακτητές, αλλά προσέβαλαν την εθνική τιμή και υπήρχε κίνδυνος να μπασταρδέψουν τη ράτσα μας. Μια αυθεντία από την υψηλή διανόηση του τόπου μας, αναγνωρισμένος προοδευτικός, εκπαιδευτικός κλπ προτείνει σ’ ένα βιβλίο του που εξακολουθεί να θεωρείται η «Βίβλος της Εθνικής Αντίστασης» ότι αυτές τις γυναίκες θα πρέπει να τις σημαδεύουμε στο μέτωπο μ’ ένα καυτό σίδερο ένα «Π», που θα σημαίνει προδότισσα και πόρνη. Αυτό το βιβλίο του Δ. Γληνού δεν θα πρέπει να χαθεί, θα πρέπει να μείνει για την ανθρωπιστική και δημοκρατική διαπαιδαγώγηση των νέων!

  130. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Το πρώτο μικρό σερί από λέξεις από π, που μου τυπώθηκε ως παιδί ήταν το Πιστεύω(εις ένα Θεό) πατέρα παντοκράτορα,ποιητή (ουρανών) κι ότι το σχήμα του π ήταν σαν την πόρτα που άρχιζε επίσης από π. Το κεφαλαίο Π ήταν πόρτα και το μικρό π, σκαμνάκι 🙂 . (Το δ ήταν η κουτάλα ή ο λύχνος και ο αριθμός 1 το κατσούνι).

  131. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    100 >> Σαν να μπήκε η μεγάλη πορεία, η μακριά γραμμή των κατατρεγμένων, σε ταινία του Τάκη Κανελλόπουλου, με τα μελαγχολικά τοπία του βορρά, τα τοπία της ψυχής.

  132. Corto said

    98 (Νέο Kid L’Errance D’Arabie):

    Χωρίς θεωρία, από σκέτο μπαλαμούτι με προσεγγίσεις: 2 φορές (και άλλες δύο αντιμεταθέσεις)

    π.χ.

    10^2 + 20^2 = 500 είναι ισοδύναμο με 4^2 + 22^2 = 500

    Εάν στον πρώτο όρο της εξίσωσης δοκιμάσουμε όλους τους ακεραίους μέχρι τον μέγιστο 22 (διότι 23^2>500), δεν θα βρούμε άλλη περίπτωση με ακέραιη τετραγωνική ρίζα στον δεύτερο όρο.

    (Εντάξει δεν είναι απόδειξη, μην βαράτε όλοι μαζί!)

  133. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    129 Το έχω διαβάσει το βιβλίο του Στίνα και δεν στέκουν τα όσα λέει για φιλικές σχέσεις με τους κατακτητές. Κι έπειτα, ο Γληνός αυτά που έγραψε τα έγραψε και για αποτροπή.

  134. sarant said

    Σχόλιο στο Φέισμπουκ δηλώνει ενθουσιασμό για το σχόλιο αριθ,. 59 του Στάζιμπου.

  135. Πάνος με πεζά said

    Από το «Πι» στο καροτσάκι, και «π» όπως παπούτσια, και ο λούστρος που τα γυαλίζει… Ένα προκλητικό άρμα από το καρναβάλι του Ρεθύμνου, που ίσως κάποτε και να μας πείραζε, λ.ε.τ.

  136. Γιάννης Ιατρού said

    94: κι αυτό στα ελληνικά με Π… αρχίζει 🙂

  137. Λ said

    Το βιβλίο είναι καλύτερο από την ταινία νομίζω

  138. Λ said

    Μιλούσα για τη ζωή το Πι

  139. Γιάννης Ιατρού said

    134: 🙂

  140. Corto said

    Το ιστορικότερο επιφώνημα από π:
    «Παπαί, Μαρδόνιε, κοίους επ’ άνδρας ήγαγες μαχησόμενους ημέας, οί ου περί χρημάτων τον αγώνα ποιούνται, αλλά περί αρετής» (Ηρόδοτος, Ουρανία, 26)

    Το παραπάνω αναφώνησε ο Πέρσης Τριτανταίχμης ο Αρταβάνου, όταν έμαθε ότι οι Έλληνες αγωνίζονται στους Ολυμπιακούς αγώνες όχι για χρηματικό έπαθλο, αλλά για ένα στεφάνι.

  141. cronopiusa said

  142. Παναγιώτης Κ. said

    @103. Πάρε και αυτό:
    -1=(-1)^1/3=(-1)^2/6= [(-1)^2]^1/6=1^1/6=1 🙂

  143. ΣΠ said

    98, 132

    http://mathworld.wolfram.com/SumofSquaresFunction.html

  144. Tίτος Εξώς Χριστοδούλου said

    Δεν ξέρω αν μου διέφυγε και το είπε κάποιος στο βλογ. What do you get if you divide the circumference of a pumkin by its diametre? Punkin pie.

  145. Corto said

    143:
    «The average order of is π»

    Εντυπωσιακό!
    Εν πάση περιπτώσει θεώρησα ότι αναφερόμαστε στο σύνολο Ν*.
    Όμως τις αντιμεταθέσεις γιατί τις μετράει δύο φορές (1^2 + 2^2 = 2^2 +1^2); Αυτό είναι ταυτολογία.

  146. ΣΠ said

    Στο
    http://mathworld.wolfram.com/SumofSquaresFunction.html
    μπορούμε να βρούμε την απάντηση στο σχόλιο 98 από την εξ. (32), διαιρώντας με n και παίρνοντας το όριο για n->άπειρο. Η απάντηση είναι: π.

  147. ΓιώργοςΜ said

    134 Υπάρχει σειρά από ανέκδοτα σχετικά με την ακρίβεια διαφορετικών θετικών επιστημών.
    Θυμάμαι ένα από αυτά, πρωταγωνιστούν ένας φυσιογνώστης, ένας φυσικός και ένας μαθηματικός που παρατηρούν ένα μαύρο πρόβατο σ’ ένα λόφο καθώς περνούν με το τραίνο (ή τρένο; μπερδεύομαι…).
    Φυσιογνώστης: Στον λόφο αυτό βόσκουν μαύρα πρόβατα, παρατηρώ.
    Φυσικός: Συνάδελφε, το ασφαλές είναι να πούμε πως βόσκει ένα μαύρο πρόβατο.
    Μαθηματικός: Βρίσκω υπερβολική τη γενίκευσή σας. Στο λόφο βόσκει ένα πρόβατο, η αριστερή πλευρά του οποίου είναι θεατή από εμάς και είναι μαύρη!

    Ομολογώ πάντως πως το 59 που φερνει αντιμέτωπες θετικές και θεωρητικές επιστήμες έχει ευρύτερο φιλοσοφικό ενδιαφέρον… 🙂

  148. ΣΠ said

    145
    Είναι θέμα ορισμού της συνάρτησης. Μπορεί να οριστεί συνάρτηση που να αγνοεί τις αντιμεταθέσεις ή ακόμα να θεωρεί μόνο θετικούς ακέραιους.

  149. Corto said

    148: Οπότε αν οριστεί η συνάρτηση με μόνο θετικούς ακεραίους και χωρίς αντιμεταθέσεις, μήπως ο μ.ο. τείνει στο π/4;
    (Εντελώς αυθόρμητα το λέω, χωρίς σκέψη).

  150. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    «Τρία και δεκατέσσερα»
    Πατήρ πάντων πόλεμος.
    Πληγή πρόσφυγας πέρασμα πουθενά παζάρι πορεία παιδιά
    πνίγομαι περπατώ προσπαθώ πέφτω πεινώ πονώ παγώνω.

  151. Βάταλος said

    Εντιμώτατοι κύριοι, άρτι επιστρέψας εκ του ερημητηρίου μου, παρακαλώ να μοί επιτραπώσι ωρισμένα σχόλια, χωρίς τον φόβον νέας πορτοκαλιάς κάρτας…

    1) Εικοσιοκτώ (28) ώρας πρίν την αυριανήν κρισιμωτάτην super-Tuesday, που θα κρίνη τον εκλεκτόν του GOP, επιτρέψατέ μοι να παραθέσω ενταύθα τας τελευταίας δημοσκοπήσεις, όπως μού τας παρέσχε προ ολίγου η εν τω επιτελείω του Ντόναλδ εργαζομένη θυγάτηρ μου (Δεν υπάρχωσι δημοσκοπήσεις διά το Μιζούρι (52 εκλέκτορες) και τας νήσους Μαριάννα (9) )

    Όπως βλέπετε, ο Ντόναλδ σαρώνει εις Φλώριδαν, Σικάγον και Βόρειον Καρολίναν, ενώ παλεύει διά την πρωτιάν και εις το Οχάϊον. Δεν θα είπω κάτι περισσότερον, διά να μή προκαλέσω τους χριστιανομπολσεβίκους αναγνώστας του Ιστολογίου, που αύριον τα ξημερώματα (ώρα Ρωμέικου) θα θρηνούν απαρηγόρητοι…

    2) Μοί προκαλεί αλγεινήν εντύπωσιν ότι μετά από 14 ώρας αναρτήσεως διά τον αριθμόν πί:

    2Α) Ουδείς ετόλμησε να παραθέσει τον μνημονικόν κανόνα των Γάλλων, διότι είναι είς ύμνος προς τον κορυφαίον Μαθηματικόν όλων των Εποχών, τον Μέγιστον Αρχιμήδην. Πρωτοεδημοσιεύθη το σωτήριον έτος 1879 εις το «Nouvelle Correspondence Mathematique» (σελ. 449)
    και η ελληνορωμέικη μετάφρασις είναι του γέροντος Βατάλου

    2Β) Ο αρχηγός της Μεταλληνικής Κλικός, κ. Blog-oti-nanai (σχόλια 67 + 70) είναι μαέστρος εις το να πετά την μπάλλαν εις την εξέδραν: Ασχολείται με τας πορδάς και τας βροντάς των «Νεφελών», διά να μή ασχοληθή με την μεγαλειώδη μνείαν (διά πρώτην φοράν εις την ανθρωπίνην Ιστορίαν) του τετραγωνισμού του Κύκλου, που κάμνει ο Αριστοφάνης εις τους «Όρνιθας». Διατί, άραγε, ο κ. Σαραντάκος δεν έχει αφιερώσει ούτε μισήν ανάρτησιν εις αυτήν την μνείαν του Αριστοφάνους, κατά τα 7 έτη λειτουργίας του Ιστολογίου του; Δεν θα απαντήσω, διά να μή δεχθώ καμμίαν ερυθράν κάρταν κατακέφαλα…

    2Γ) Ουδείς αναγνώστης είχε την φιλοτιμίαν (μετά από 14 ώρας!) να προσφέρη εις τους υπολοίπους την μνημειώδη «Βιογραφίαν του Πί» (του πλέον μυστηριώδους αριθμού της Υφηλίου, όπως αναφέρεται εις το εξώφυλλον), ήτις εκυκλοφόρησε τω 2004 και περιέχει τρομακτικάς αποκαλύψεις διά το μεγαλείον των αρχαίων Ελλήνων μαθηματικών, που ουδέποτε μάς είπον εδώ εις το Ρωμέικον. ΕΡΩΤΩ τους αξιοτίμους κυρίους της Μεταλληνικής Κλικός: Διατί, άραγε, το αγαπημένον σας Βυζάντιον ούτε κάν επήρε «χαμπάρι» την ύπαρξιν του πί; Πατήσατε ενταύθα, διά να καταβιβάσητε το μνημειώδες σύγγραμμα των Alfred S. Posamentier + Ingmar Lehmann.

    3) Περαίνων, προσφέρω μίαν εξονυχιστικήν μελέτην 22 σελίδων γραμμένην γαλλιστί, που αποκαλύπτει αυτό που σάς αποκρύπτουν εδώ εις το Ρωμέικον (του Σαραντακείου ιστολογίου συμπεριλαμβανομένου): Η περίφημος φράσις «ΜΗΔΕΙΣ ΑΓΕΩΜΕΤΡΗΤΟΣ ΕΙΣΙΤΩ» που τάχα είχεν αναρτήσει ο θείος Πλάτων εις την είσοδον της Ακαδημείας του, είναι φαντασίωσις των ελληνοψύχων Βυζαντινών λογίων Ιωάννου Τζέτζου , Μιχαήλ Ψελλού και άλλων…

    Μετά πάσης τιμής
    Γέρων Βάταλος
    αιμύλος και σπουδαιόμυθος

    ΥΓ: Αν μοί επιτρέψη η γραία Βατάλαινα, εντός μερικών λεπτών θα αναρτήσω εις το χθεσινόν νήμα περί Κουλούμων, τί γράφει ο άγιος της Εκκλησίας μας, Νικόδημος Αγιορείτης εις το περίφημον «Πηδάλιον» (τον ποινικόν κώδικα της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας) διά την απέχθειαν των Γαλιλαίων προς τον ελληνικώτατον Καρνάβαλον

  152. sarant said

    151 Για να δούμε, θα επαληθευτούν οι σφυγμομετρήσεις -διότι και στο Μίσιγκαν έδιναν Χίλαρι και βγήκε Μπέρνι.

  153. ΣΠ said

    149
    Δεν γνωρίζω την απάντηση. Πρέπει να το ψάξω.

  154. Corto said

    153: Έχει πολύ ενδιαφέρον πάντως, όπως και γενικότερα οι ακολουθίες και τα αθροίσματα που προσεγγίζουν το π.

  155. Γιάννης Ιατρού said

    …τί γράφει ο άγιος της Εκκλησίας μας

    Τι ήταν αυτό το «μας»;;; Lapsus casus??
    Εκπλήσσομαι! Πάει, χάλασεν ο κόσμος! Εξαγορα ενός ακόμη σχολιαστού από την κλίκα μυρίζομαι!
    Απωλέσθη πάσα συνέπεια!
    Εις τί να ελπίσωμεν πλέον αδελφοί;

  156. smerdaleos said

    @155, Γιάννη (@151): …τί γράφει ο άγιος της Εκκλησίας μας…

    Τι ήταν αυτό το «μας»;;; Lapsus casus??
    ——

    Πάει! Έχει εξαγοραστεί και ο Βάταλος από την παπαμεταλληνική κλίκα! 🙂 🙂

    Σαν τον έλληνα φιλόσοφο Ευλάβιο που μετήλθε εις τον Χριστιανισμό από τον Άγιο Σπυρίδωνα.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Saint_Spyridon

    He reportedly converted a pagan philosopher to Christianity by using a potsherd to illustrate how one single entity (a piece of pottery) could be composed of three unique entities (fire, water and clay); a metaphor for the Christian doctrine of the Trinity.

  157. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    153. 154.
    http://eisatopon.blogspot.com/2014/03/nu-2-mu-2-kappa.html

  158. Γιάννης Ιατρού said

    156: Είδες! Ἄλαλα τὰ χείλη τῶν ἀσεβῶν 🙂

    151: Βάταλο
    Καμιά συνεισφορά για τους πρόσφυγες έκανες ή τ΄ έδωσες όλα ( https://sarantakos.wordpress.com/2016/03/08/theia-5/#comment-341819 ) στον Trump;;;

    π.χ. το #skaixeftiles δέχεται και χρήματα, π.χ. $$ 🙂 γι αυτούς που είναι …μακρυά… και δεν μπορούν να πάνε κανένα τρόφιμο κλπ. αυτοπροσώπως. http://s30.postimg.org/jg3dt0si9/Screen_5.jpg

  159. Corto said

    157: Ωραίο! Και τα σχόλια πολύ ενδιαφέροντα. Αλλά στο τέλος τσακώνονται…

    Με αφορμή το Π και τον Μισισσιπή προτείνω:
    Peace in Mississippi με τον Hendrix. Έχει κατέβει από το youtube, μόνο διασκευές υπάρχουν. Το αυθεντικό το ακούτε εδώ:

    http://mp3lee.net/index.php?q=Jimi+Hendrix+-+Peace+In+Mississippi

  160. …μια από τις εφαρμογές των υπερυπολογιστών είναι να βρίσκουν εκατομμύρια και άλλα εκατομμύρια ψηφία του π, όρεξη να έχει κανείς….

    Μία απρόσμενη και σχεδόν απίστευτη ανακάλυψη (του 1995) είναι ότι
    μπορεί να υπολογίσει κανείς σχετικά εύκολα το νιοστό ψηφίο του π,
    χωρίς να υπολογίσει τα προηγούμενα
    !

    Ο αλγόριθμος των Bailey–Borwein–Plouffe, μάλιστα,
    δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικός,
    ούτε και η απόδειξη του αντίστοιχου θεωρήματος,
    στο οποίο βασίζεται ο αλγόριθμος.

  161. Michail Dim. Drakomathioulakis said

    Στο Τόκυο είχα δει βιβλία για χρήση από μαθητές και φοιτητές με τυπωμένα τα ψηφία του π, και μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωσι, καθώς δεν μπόρεσα ποτέ να καταλάβω τη χρησιμότητά τους. Ίσως, βέβαια, να έχουν μια κάποια αισθητική αξία για τους εραστές των μαθηματικών, αλλά και πάλι έχω αμφιβολίες.

    Γκουγκλίζοντας για να βρω καμιά σχετική φωτογραφία, βρήκα το παρακάτω ιστολόγιο από την Κίνα, με σχετική φωτογραφία, όπου φαίνονται δυο-τρεις διαφορετικές εκδόσεις με ψηφία του π, καθώς και μία με ψηφία του e. Ίσως, λοιπόν, να μην είναι Ιαπωνική ιδιαιτερότητα αυτά τα βιβλία, αλλά να είναι Ασιατική. Ίσως, πάλι, το κείμενο του Κινεζικού ιστολογίου να αναφέρεται σε κάτι που είδε ο ιστολόγος στην Ιαπωνία. Δεν ξέρω…

    Βλέπω, βέβαια, στο κείμενο μερικές φορές τη γραφή 日本, που σημαίνει Ιαπωνία (Νιπ-πόν ή Νιχόν στα Ιαπωνικά), αλλά με δεδομένο ότι το πρώτο ιδεόγραμμα σημαίνει, μεταξύ άλλων, ήλιος και ημέρα, ενώ το δεύτερο βιβλίο, χωρίς να ξέρω Κινεζικά δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι μιλάει για την Ιαπωνία.

    http://blog.sina.com.cn/s/blog_dc0179b20102vxw5.html

  162. spiral architect said

    @151:

  163. Δεν είδα αν οι φίλοι έβαλαν και το γαλλικό Que j’aime a faire apprendre un nombre utile aux sages…

  164. /p/~/a/

    Δεν είδα αν αναφέρθηκε πως το [p] ειναι και ο πρώτος φθόγγος που παράγουν τα νήπια, όταν περνούν στο γλωσσικό στάδιο (όχι πριν, που λένε διάφορα). Παράγεται στην ίδια φάση με το [a]. Δηλαδή το πιο άηχο σύμφωνο μαζί με το πιο ηχηρό φωνήεν. Η πιο καλή φωνολογική αντίθεση.

  165. #162
    Αν τη λέξη business την πούμε ψυθιριστά, ο αρχικός της φθόγγος γίνεται [p] οπότε εντάσσεται πλήρως στο ζήτημα της ημέρας. 🙂

  166. Γς said

    Immortel Archimède, artiste ingénieur…

  167. Γς said

    166->163

  168. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said


    Aν ‘ηταν εδώ ο Φυσικός,θα σας έλεγε για το «σημείο Φάινμαν» στο πι. Τα έξι εννιάρια σε κόκκινο φόντο
    https://en.wikipedia.org/wiki/Six_nines_in_pi

  169. sarant said

    168 Να και κάτι άλλο που μάθαμε. Καλημέρα Κιντ και οι άλλοι!

  170. gbaloglou said

    144 pumpkin

  171. Πάνος με πεζά said

    @128 : (περί της φωτογραφίας του βρέφους) To Newsit τη δημοσίευσε με τίτλο «Ο μικρός Χριστός της Ειδομένης»… Δ.Ε.Σ. (αυτό το καθιερώνω από τώρα, εννοώντας «δεν υπάρχει σωτηρία…)

  172. Πάνος με πεζά said

    Eδώ : http://www.newsit.gr/ellada/O-mikros-Xristos-tis-Eidomenis-gennithike-stis-laspes-I-Eyropi-san-Irodis-parakoloythei-apathis/592168

  173. π2 said

    Επειδή δεν θα ήταν σωστό να λείπω από αυτό το νήμα, ας πω καθυστερημένα (και άρτι αφιχθείς από τα μαγευτικά βόρεια Τζουμέρκα) καλή σαρακοστή σε όλη την ομήγυρη.

  174. sarant said

    171: Θα μας χρειαστεί φοβάμαι, το ΔΕΣ…

    173 Κι έλεγα, πού είσαι!

  175. Μαρία said

    173
    Απόκρεψες με τους Βλάχους;

  176. π2 said

    175: Ναι, υπέροχα μέρη.

  177. Μαρία said

    176
    Ναι. Πήγα τον Ιούνιο του ’11.

  178. π2 said

    Από έναν φιλίστορα Συρρακιώτη έμαθα και την ιστορία του αερόστατου που παρήγγειλε σε Συρρακιώτες ο Αλή Πασάς το 1803 και την κωμική αποτυχία του εγχειρήματος, την οποία περιγράφει ο Βηλαράς στο ποίημα Η εν Ιωαννίνοις περί το 1803 Αεροστατική Σφαίρα.

  179. Μαρία said

    178
    Ο προτελευταίος στίχος είναι «Έκλασ’ η νύφη, σκόλασ’ ο γάμος», τίτλος κεφαλαίου στο Πιπέρι στο στόμα.
    Το δε Συρράκο αναφέρεται ως Σεράκου.
    Να το πληκτρολογήσω και να το σχολιάσει ο Βλάχος ο δικός μας.

  180. Αυτό έπρεπε να το βάλεις στο χτεσινό: https://sarantakos.wordpress.com/2016/03/13/barnalis-4/#comment-342116

  181. Μαρία, μην κουράζεσαι!

    «ΤΟ ΑΕΡΟΣΤΑΤΟΝ
    [Ο εξ εγκρίτου οικογενείας Καλαρρυτών της Ηπείρου Μπαχώμης αποπερατώσας τας εν Ιταλία σπουδάς του επανήλθεν εις την πατρίδα του ένθα εξήσκει επιτυχώς το επάγγελμά του.
    Πρό της επαναστάσεως του 1821, αλλ’ άγνωστον πότε, εβουλήθη να προσφέρη εις τους συμπολίτας αυτού το θέαμα του αεροστάτου. Προπαρασκευάσας άπαντα τα προς τούτο αναγκαία, μετέβη εν τη πλατεία εν ή συνήλθεν άπαν το χωρίον ίνα απολαύση του νέου φαινομένου, και ήρξατο την φούσκωσιν του αεροστάτου. Αλλ’ είτε εξ αγνοίας των απαιτουμένων γνώσεων είτε εξ απειρίας των βοηθών αυτού η σφαίρα εκάη προτού ανυψωθή, και ούτω εματαιώθη η ανύψωσις του αεροστάτου με μεγάλην θλίψιν του ιατρού και των θεατών.
    Η αποτυχία αύτη υπήρξεν αφορμή σατύρας ήν εύρον εν τοις εγγράφοις του μακαρίτου πατρός μου, γεγραμμένης δια της τότε συνήθους γραφής άνευ χρονολογίας και ονόματος του ποιητού, αλλ’ υποθέτω ότι είνε έργον του γνωστού Αθανασίου Πέτρου Ψαλίδα εξ Ιωαννίνων, όστις απεβίωσε τω 1833 εις την νήσον Αγίας Μαύρας ένθα κατέφυγε μετά την επανάστασιν]. Α. Γ. Δ.

    Πού είσθε κόσμοι συναθροισθήτε,
    Δράμετ’ ευθέως και μην αργείτε,
    Μικροί μαγάλοι, παιδιά γερόντοι,
    Πτωχοί και πλούσιοι, λαός κι αρχόντοι,
    Κουτζοί, αόμματοι και κρατιμένοι,
    Υγιείς και άρρωστοι, σακατεμένοι,
    Όλοι όσ’ είσθε συναθροισθήτε,
    Θαύμα μεγάλο για να ιδήτε,
    Τρεχάτε γλίγωρα, τρεχάτε λέγω,
    Τ’ αν δεν προφθάσετε, εγώ δεν πταίγω.
    Ελάτε όλοι, τινάς μη μείνει,
    Τ’ ό,τι θα γίνη, ποτέ δεν γίνη.
    Του περιφήμου πολλά βλασσιάρου
    Ευτυχισμένου γάλλων Ικάρου,
    Μέλλει να ιδήτε και γολφονιέρου
    Ζηλωτήν μέγαν. Καλάρη χαίρου.
    Χαίρου Καλάρη τ’ είναι παιδί σου,
    Κ’ η δόξα όλη είναι δική σου,
    Ίκαρος νέος με νέον τρόπον,
    Θέλει πετάξει στούτον τον τόπον.
    Τρεχάτε κόσμος, ως πότ’ αργείτε
    Να η παράταξις, συναθροισθήτε,
    Μωρέ τι συνάθροισις τι κόσμου πλήθος,
    Να κι’ ο Παχώμης με γλυκύν ήθος.
    Γλίγωρα γλίγωρα, πάντων προτρέχει,
    Και εις τους πλάταις του το βάρος έχει
    Τον βοηθάει αριστερόθεν,
    Ο Γεώργιος Σκιούρτης, και δεξιόθεν
    Ο κυρ Δημήτρης τ’ αντισηκώνει,
    Πάντα το βάρος τού διωρθώνει,
    Νικολός Γιάγκος με το μπαστούνι,
    Του κυρ Παχώμη το κοντογούνι.
    Τρία πατήματα οπίσω μένει,
    Και φορτωμένος μ’ αυτά πηγαίνει
    Ο Κοντογιάννης εις το κεφάλι,
    Γεμάτον κάρβουνα ένα μαγκάλι.
    Ο Γιώργης Άρτης στο δεξί χέρι
    Ένα καλάθι γεμάτο φέρει
    Δέκ’ άλλοι βλάχοι ακολουθούσι
    Και ο καθ’ ένας κάτι βαστούσι.
    Τριχαίς παλούκια τζαπιά και φτιάργια
    Περών’ αρίδες, χοντρά σκεπάρια,
    Σακκιά με πίσσαν και με κατράμι
    Και δυό ζαλίκια λιανό καλάμι,
    Όλα χρειώδη δια την σφαίραν
    Που θα πηγαίνη χειμάρρου πέραν,
    Πλήθος παιδίων τους τριγυρίζουν,
    Χορσίσω ρίχνοντας, και τους σιουρίζουν
    Πηγαίνουν έρχονται άϊντε φωνάζουν,
    Ένα του άλλου, μακρόθεν κράζουν
    Άϊντε να ιδούμεν, άϊντέστ’ ακόμι
    Την σιαμαντούραν του κυρ Παχώμη
    Φθάν’ η παράταξις στον ωρισμένον
    Τόπον, για τούτο ετοιμασμένον,
    Οι συντοπίταις ευθύς σιμμώνουν
    Τον κυρ Παχώμη που ξεφορτώνουν,
    Ο Κοντογιάννης σιμμά πηγαίνει,
    Με το μαγκάλι, και τ’ αποθένει,
    Φορεί ο Παχώμης το κοντογούνι,
    Και ο Γεώργιος Άρτης ένα φουσούνι,
    Απ’ το καλάθι ευθύς ευγάζει,
    Μα ο Παχώμης του το αρπάζει
    Και μοναχός του τότ’ αρχινάει
    Σαν καλός γύφτος για να φυσάη,
    Όμως μη τύχη και πάρ’ αέρα,
    Πρό του χρειώδους καιρού η σφαίρα.
    Ο Γεώργης, Γκιούστης, Κολέτας Δήμος,
    Οι δύο προβάλλουν πολλά φρονίμω,
    Με τα σχοινία καλά δεμένη,
    Να την κρατούσι εσφαλισμένην,
    Λοιπόν ευθέως παλούκια σταίνουν,
    Και με τους σπάγγους την σφαίραν δένουν
    Ωσάν τζατήρι την εξαπλώνουν,
    Και τότ’ αρχίζουν και την φουσκώνουν,
    Γκιούρτης, Κολέτας με τον Παχώμη,
    Και άλλοι είκοσι βλάχοι ακόμη
    Φυσούν απαύστως, μα δεν είνε τρόπος
    Να την φουσκώσουν, χαμένος κόπος,
    Λέγει ο Γκιούρτης ‘πρέ ντόμνε τζέο,
    Αν δεν φουσκώση, εγώ τι φταίω.
    Με τόσον φύσημα, με κόπον τόσο
    Χίλιους γαϊδάρους να σου φουσκώσω.
    Δεν κοκκινίζει και δεν ιδρώνει,
    Όταν κτυπάει εις το αμώνι.
    Ο κουτζοήφαιστος με την βαρειάν του,
    Έχοντας κύκλωπας στην συντροφιάν του
    Και με την δύναμιν οπού κτυπάει,
    Κάμνει την Αίτναν να αντιχάη.
    Ως ο Παχώμης λιχομανώντας,
    Ανακατεύεται συχνά πηδώντας,
    Συχνογυρίζοντας, τον κώλο σειώντας
    Και την φωτίαν συχνοσυμπώντας.
    Ανάπτει όλος και κοκκινίζει,
    Φωνάζει, σκούζει κι’ όλου μανίζει
    Και μέγαν κόπον, εις μισήν μέραν,
    Τέλος φουσκώνει αυτήν την σφαίραν.
    Τότ’ ο Παχώμης τον Κοντογιάνη
    Κράζει, του φέρει ένα τηγάνι,
    Κατράμι, πίσσαν και σαμιακίζι
    Θιάφι, κροκίδια, ρακήν γεμίζει
    Φωτιάν τους δίδει, κι ευθύς πηγαίνει
    Υπό την σφαίραν το αποθένει,
    Υψούτ’ η φλόγα ανδρειωμένη,
    Και κατ’ ευθείαν, στην σφαίραν μπαίνει
    Σαν το καράβι που κινδυνεύει,
    Εις βαθύ πέλαγος όταν αγριεύει.
    Βογγούν τα κύματα και τα κατάρτια,
    Στρέφουν απαύστως πανιά κι’ εξάρτια.
    Έτζι κι η σφαίρα συχνοκινείται,
    Στρέφει μεγάλως κι’ όλη κλονείται.
    Πλην ένα ένας άνεμος την φλόγ’ αμπώχνει
    Μ’ ορμήν και βίαν κείθεν διώχνει.
    Ο Γκιούρτης πρόθυμος παίρνει και άλλους
    Από τους βλάχους τους πλιό μεγάλους
    Βάνουντ’ εις τάξιν από το μέρος,
    Όπου την βίαν θεωρούν του αέρος
    Και τους τζουπέδες όσο μπορούσι
    Τότ’ ο Παχώμης τάλια (1) φωνάζει,
    Τάλια σας λέγω μεγάλως κράζει,
    Κόπτει ο Γκιούρτης απ’ την μεργιάν του
    Μ’ από την άκραν μεγάλην βίαν του
    Γιατ’ εκεί στέκει αλησμονάει.
    Και τον τζουπέν του γιατί κρατάει,
    Σκύφτει να κόψη και τότε μένει
    Η σφαίρα απέκι ξεσκσπασμένη
    Τρέχει ο Παχώμης τάλια κι’ απέκι
    Ντράκουλ φωνάζει τάλια παρέκι.
    Όσο να τρέξουν, όσο να κόψουν,
    Τέτοιοι άνθρωποι πώς να προκόψουν
    Γυρίζ’ η σφαίρα όλ’ άνω κάτω
    Κ’ ευθύς ανάπτει από τον πάτω
    Ανακατεύονται ευθύς οι βλάχοι
    Πηδούν φωνάζουν σαν οι βαθράχοι,
    Ού λάϊ τράκουλ τι αμαρτία
    Ού τράκουλ σάροι τι αμαρτία
    Δίκαιον έχεις ώ κυρ Παχώμη
    Πλην έχεις και άδικον κομάτι ακόμη,
    Βλάχος και συ ‘σαι αναμφιβόλως
    Ψηχήν και σώμα βλάχαρος όλος.
    Αν είχες όμως να σε βοηθήσουν,
    Άλλα κεφάλια να συνεργήσουν,
    Εντροπιασμένος δεν ήσουν τώρα,
    Λοιπόν ογλίγωρα σύρε στη χώρα
    Κόσμος που είσθε συναθροισμένοι
    Κοπιάστε φεύγετ’ άλλο δεν μένει.
    Άϊντεστε τώρα τι καρτερείτε,
    Δεν έχετ’ άλλο για να ιδήτε
    Η σφαίρα έπιασε, άναψ’ εκάη,
    Καλοξημέρωμα σαν κάη, ας κάη.
    Έκλασ’ η νύφη, σκόλασ’ ο γάμος,
    Αυτό το ‘ξερι και ο παπά Χάμος.

    Εκ του ιταλικού taglia, κόψε».

  182. Από δω: http://romiazirou.blogspot.gr/2015/12/blog-post_77.html

  183. π2 said

    181: Μπράβο Δύτη. 180: Διανηματικότητα.

  184. sarant said

    Α, πλάκα έχει αυτό με το αερόστατο. Πολύ μπροστά ο Αλήπασας.

    Απροπό, και στις επιστολές στο αρχείο Κωλέτη το λένε Σεράκου .

  185. Μαρία said

    181
    οκ αλλά έχει πολλά λάθη.

  186. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    170 – «pumpkin» Ας το σπάσουμε τότε (χαμόγελο).

  187. π2 said

    Και ο Leake καταγράφει ένα γνωμικό για την περιοχή όπου το χωριό λέγεται Σεράκου από τους ντόπιους.

  188. Μαρία said

    187
    Κι αυτός …εκ του ιταλικού μάλλον.

    Θα το ανεβάσω σε καμιά ώρα όπως ανθολογείται στου Σοκόλη.

  189. Πάνος με πεζά said

    @ 174 : Κι είναι και Δ.Υ.Σ., αλλά άμα κολλήσει κάτι στο μυαλό…

  190. sarant said

    189 Ε βέβαια….

  191. sxoliko said


    12λεπτη ταινία στην οποία το π αισθάνεται ότι απειλείται από τον άγγλο συγκάτοικό του στο πληκτρολόγιο.

  192. Μαρία said

    Η αεροστατική Σφαίρα

    Πού είσθε κόσμος; Συναθροισθείτε!
    Δράμετ’ ευθέως και μην αργείτε,
    Μικροί, μεγάλοι, νέοι, γερόντοι,
    Φτωχοί και πλούσιοι, λαοί κι αρχόντοι,
    Κουτσοί, αόμματοι και κρατημένοι,
    Υγιείς κι αρρώστοι, σακατεμένοι,
    Τρεχάτε γλήγορα, τρεχάτε, λέγω,
    Τι αν δεν προφθάσετ’, εγώ δεν φταίγω.
    Ελάτε όλοι, κανείς μη μείνει,
    Τ’ ότι θα γένει, ποτέ δεν ’γίνει.
    Του περιφήμου πολλά Βλανσιάρου
    Ευτυχισμένων Γάλλων Ικάρου,
    Μέλλει να ιδείτε και Γουλφουνιέρου
    Ζηλωτήν μέγαν, Σεράκου, χαίρου!
    Χαίρου, Σεράκου, τ’ είναι παιδί σου,
    Κι η δόξα όλη είν’ εδική σου.
    Ίκαρος νέος με νέον τρόπον
    Θέλει πετάξει σ’ τούτον τον τόπον.
    Τρεχάτε, κόσμος, ως πότ’ αργείτε;
    Να η παράταξις, συναθροισθείτε!
    Μπρε… τι παράταξις, τι κόσμου πλήθος!
    Να κι ο Παχώμης με γλυκόν ήθος.
    Γλήγορα, γλήγορα πάντων προβαίνει
    Και εις τους ώμους του το βάρος φέρνει.
    Τον βοηθάει αριστερόθεν
    Ο Γιώργης Γκιούρτης, και δεξιόθεν
    Ο Κυρ Δημήτρης του αντισηκώνει,
    Πάντα το βάρος, του διωρθώνει,
    Νικολαγιάγκος με το μπαστούνι
    Του κυρ Παχώμη και κοντογούνι.
    Τρία πατήματα οπίσω μένει,
    Και φορτωμένος μ’ αυτά πηγαίνει,
    Ο Γιώργης Άρτης στο δεξί χέρι
    Ένα καλάθι γεμάτο φέρει,
    Ο Κοντογιάννης εις το κεφάλι,
    Γεμάτο κάρβουνα ένα μαγκάλι.

    Δέκ’ άλλοι Βλάχοι ακολουθούσι
    Και ο καθένας κάτι βαστούσι.
    Τριχιές, παλούκια, τσαπιά και φτυάρια,
    Περόνια, αρίδες, χοντρά σκεπάρια,
    Ασκιά με πίσσα και με κατράμι
    Και δύο ζαλίκια λιανό καλάμι.
    Όλα χρειώδη διά την Σφαίραν
    Που θα πηγαίνει χειμάρρου πέραν,
    Πλήθος παιδάκια τους τριγυρίζουν,
    Πηδούν, φωνάζουν και τους συρίζουν,
    Πηγαίνουν, έρχονται, άϊντε φωνάζουν,
    Ένα το άλλο, μακρόθεν κράζουν,
    Άϊντε να ιδούμε, άϊντεστ’ ακόμη
    Την σαμανδούρα του κυρ Παχώμη.
    Φθάν’ η παράταξις στον ορισμένον
    Τόπον, για τούτο ετοιμασμένον,
    Οι συντοπίταις ευθύς σιμώνουν
    Τον κυρ Παχώμη σου ξεφορτώνουν,
    Ο Κοντογιάννης σιμά πηγαίνει
    Με το μαγκάλι, και τ’ αποθένει,
    Φορεί ο Παχώμης το κοντογούνι,
    Κι ο Γιώργης Άρτης ένα φυσούνι,
    Απ’ το καλάθι ευθύς το βγάζει,
    Μα ο κυρ Παχώμης του το αρπάζει.
    Και μοναχός του τότε αρχινάει
    Σαν καλός γύφτος για να φυσάει,
    Όμως μη τύχει και πάρ’ αέρα,
    Προ του χρειώδους καιρού η Σφαίρα.
    Ο Γιώργης Άρτης, Κωλέτης Δήμος
    Οι δυο προβάλλουν πολλά φρονίμως,
    Με τα σχοινία καλά δεμένη,
    Να τη βαστούσι ασφαλισμένη,
    Λοιπόν αμέως παλούκια στένουν,
    Και με τους σπάγγους γερά τη δένουν
    Ωσάν τσιαντήρι την εξαπλώνουν,
    Και τότ’ αρχίζουν να τη φουσκώνουν.
    Γκιούρτης, Κωλέτης με τον Παχώμη,
    Και δέκα άλλοι Βλάχοι ακόμη
    Φυσούν απαύστως, μα δεν είν’ τρόπος
    Να την φουσκώσουν, χαμένος κόπος,
    Λέγει ο Γκιούρτης -Πρέ Ντμνετζέο
    Σαν δεν φουσκώνει, εγώ τι φταίω;
    Με τόσον φύσημα, με κόπον τόσο
    Χίλιους γαϊδάρους να σου φουσκώσω!
    Δεν κοκκινίζει και δεν ιδρώνει,
    Όταν χτυπάει εις το αμόνι.
    Ο Κουτσοήφαιστος με τη βαριά του
    Έχοντας Κύκλωπας στη συνοδειά του
    Και με τη δύναμη όπου χτυπάει
    Κάμνει την Αίτνα να αντηχάει.
    Ως ο Παχώμης λεχομανώντας,
    Ανακατεύεται συχνοπηδώντας,
    Συχνογυρίζοντας, τον κώλο σειώντας
    Και τη φωτιά του συχνοτσιμπώντας,
    Ανάφτει όλος και κοκκινίζει,
    Σκούζει, φωνάζει κι όλος μανίζει
    Με μέγα κόπο σε μισή μέρα
    Τέλος φουσκώνουν αυτή τη Σφαίρα.
    Τότ’ ο Παχώμης τον Κοντογιάννη
    Κράζει να φέρει ένα τηγάνι,
    Κατράμι, πίσσα και σαμψακίζι,
    Θειάφι, κροκίδια, ρακήν γεμίζει,
    Φωτιά τους δίδει, κι ευθύς πηγαίνει
    Υπό την Σφαίραν και τ’ αποθένει,
    Υψούτ’ η φλόγα ανδρειωμένη,
    Και κατ’ ευθείαν, στη Σφαίρα μπαίνει,
    Σαν το καράβι που κινδυνεύει,
    Σε βαθύ πέλαγος άντ’ αγριεύει.
    Βογγούν τα κύματα και τα κατάρτια,
    Τρίζουν απαύστως πανιά και ξάρτια.
    Έτσι κι η Σφαίρα ογκώδης σειέται,
    Με μέγαν κρότον συχνοκυλιέται!
    Ο Γκιούρτης πρόθυμος παίρνει και άλλους
    Από τους Βλάχους τους πλιο μεγάλους
    Βάνοντ’ εις τάξιν από το μέρος
    Όπου τη βία θωρούν του αέρος,
    Και τους τσουμπέδες όσο μπορούσι,
    Εξαπλωμένους σφιχτά κρατούσι.
    Τότ’ ο Παχώμης τάλια φωνάζει,
    Τάλια σας λέγω, μεγάλως κράζει,
    Κόφτει ο Γκιούρτης απ’ την μεριά του
    Μ’ από την άκραν μεγάλη βια του
    Γιατ’ εκεί στέκει αλησμονάει,
    και τον τσουμπέ του γιατί κρατάει,
    Σκύφτει να κόψει και τότε μένει
    Η σφαίρα απέκει ξεσκεπασμένη
    Λέγει ο Παχώμης –Τάλια, κι απέκει
    Ντράκουλ, φωνάζει, τάλια παρέκει!
    Όσο να τρέξουν, όσο να κόψουν,
    -Τέτοιοι άνθρωποι πώς να προκόψουν;-
    Γυρίζει η Σφαίρα όλ’ άνω κάτω
    Κ’ ευθύς ανάφτει από τον πάτο.
    Ανακατώννται ευθύς οι Βλάχοι
    Πηδούν, φωνάζουν σαν οι βατράχοι.
    -Ιού λάι σ’ άρντι! – τι αμαρτία!
    Του κυρ Παχώμη τι αδικία!
    Δίκαιον έχεις, ω κυρ Παχώμη,
    Μόν’ έχεις κι άδικο πολύ ακόμη,
    Βλάχος και εσύ ’σαι αναμφιβόλως,
    Ψηχήν και σώμα, βλάχαρος όλος.
    Αν είχες όμως να σε βοηθήσουν,
    Άλλα κεφάλια να συνεργήσουν,
    Εντροπιασμένος δεν ήσουν τώρα,
    Λοιπόν ογλήγορα σύρε στη χώρα
    Κόσμος όσ’ είσθε συναθροισμένοι,
    τρεχάτε, φύγετ’, άλλο δεν μένει.
    Η σφαίρα άναψε, άναψ’ εκάη,
    Καλό ξημέρωμα σαν ’κάη, ας πάει.
    Έκλασ’ η νύφη, σκόλασ’ ο γάμος.
    Αυτό το ξέρει κι ο Παπαχάμος.

  193. Βλάχοι… Πφφφφφφ! 🙂

  194. Την εκδοχή (192) της Αεροστατικής Σφαίρας θυμάμαι ότι την πρωτοδιάβασα μικρός στο Ξυλόκαστρο πριν από 50+ χρόνια, σ’ ένα περιοδικό αφημένο στο σαλόνι του Ξενοδοχείου Αρίων. Το ίδιο τεύχος είχε μια συνέχεια του «Χορού των Καταραμένων» του Irving Shaw. Δεν ήταν από τα γνωστά περιοδικά της εποχής, Ταχυδρόμο, Εικόνες, Πρώτο… — δεν είχε άλλωστε εικόνες. Αναρωτιέμαι ποιο να ήταν…

  195. Μαρία said

    194
    Το χορό των καταραμένων σε συνέχειες τον δημοσίευε η Νέα Εστία. Με λίγη τύχη θα βρούμε και το άρθρο για τη Σφαίρα.

  196. sarant said

    Υπάρχουν τα περισσότερα τεύχη στο σάιτ του ΕΚΕΒΙ και με καλό ψαχτήρι

  197. Μαρία said

    196
    Μαλακία έγραψα. Πρέπει να πρόκειται για θεατρική κριτική.

  198. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    196. Γίνεται αναφορά μόνο στο τ. 1713/1999 της Νέας Εστίας στην αεροστατική Σφαίρα
    http://www.ekebi.gr/magazines/ShowImage.asp?file=173930&code=5450

  199. Καλησπέρα
    Για το π να πω πολλά, αλλά έλα που είναι καθυστερημένα. Αλλά απ’ το καθόλου; Εμ, αφού έλαχε καθαροδευτεριάτικα η πι-ντέι 🙂
    Λοιπόν:

    α) δεν ξέρω πόσο υπολογίζουν το π οι μηχανικοί, το π^2 (στο τετράγωνο) είναι περίπου 10 (ή ακόμα πιο καλά 9,81, g δηλαδή).

    β) παπά λένε στα μικρά παιδιά τα παπούτσια

    γ) Διάλογος πάπιου και πάπιας:
    – Παπαπαπαπα;
    – Απαπαπαπα!

  200. Και συνεχίζω:
    Το «Αεί ο θεός ο μέγας γεωμετρεί κλπ» εγώ έχω βρει πως είναι του Ν. Χατζηδάκη (ή Χατζιδάκι) κι είν’ απ’ τους πιο όμορφους μνημονικούς κανόνες γιατί περιγράφει ακριβώς τι είναι είναι το π.
    Αλλά μιας και είχα ψάξει παλιότερα, να βάλω μερικούς ακόμα τέτοιους κανόνες (από άλλες γλώσσες):

    Αγγλικά
    Three point one four one five nine two
    Its been around forever – its not new
    It appears everywhere in here and in there
    its irrational I know but its true

    How I want a drink, alcoholic of course, after the heavy lectures involving quantum mechanics. All of the geometry, Herr Planck, is fairly hard…:

    (δυο διαφορετικοί κανόνες)

    Κι ακόμα λίγοι με τη μετάφρασή τους (ούτε θυμάμαι πού τους είχα ανακαλύψει,έτσι με έτοιμες τις μεταφράσεις τους)
    Αγγλικά
    [επίτηδες ανορθόγραφα γραμμένο το όνομα του Αρχιμήδη για να βγει το νούμερο 9]
    How I wish I could recollect, of circle round, the exact relation Arkimedes learned
    3,1415926535897
    (Πόσο θα ‘θελα να θυμάμαι από τον στρογγυλό κύκλο την ακριβή σχέση που γνωρίζει ο Αρχιμήδης)

    Γερμανικά
    Wie, o dies π macht ernstlich so vielen viele Müh
    3,141592653
    (Πώς, ώ αυτό το πι όντως δημιουργεί σε τόσο πολλούς τόσο μεγάλο πρόβλημα.)

    Ιταλικά
    Che n’ ebbe d’ utile Archimede da ustori vetri sua somma scoperta?
    3,14159265358
    (Τι καλό βρήκε ο Αρχιμήδης από τη μεγάλη του ανακάλυψη τα κάτοπτρα που πυρπολούν;)
    Στα ελληνικά τα λέμε «ηλιακά κάτοπτρα».

    Πορτογαλέζικα
    Sim, é útil e fácil memorizar um número grato aos sábios.
    3,1415926535
    (Ναι, είναι χρήσιμο να απομνημονεύσεις έναν αριθμό χρήσιμο στους σοφούς.)

    Ρουμάνικα
    Aşa e bine a scrie renumitul şi utilul număr.
    3,14159265
    (Αυτός είναι ο τρόπος να γράψεις το φημισμένο και χρήσιμο αριθμό)

    Ρώσικα
    Это я знаю и помню прекрасно
    3,14159
    (Αυτό το ξέρω και το θυμάμαι τέλεια)

    Γαλλικά
    Que j’aime à faire apprendre un nombre utile aux sages !
    Immortel Archimède, artiste ingénieur,
    Qui de ton jugement peut priser la valeur?
    3,141592653587932384626
    (Πώς μ’ αρέσει να διδάσκω αυτό το χρήσιμο στους σοφούς αριθμό.
    Αθάνατε Αρχιμήδη, καλλιτέχνη, μαθηματικέ,
    κατά τη γνώμη σου ποιος θα μπορούσε να υπολογίσει την αξία του;)

    ή σε μεγαλύτερη έκταση 🙂

    Que j’aime à faire apprendre un nombre utile aux sages!
    Immortel Archimède, artiste ingénieur,
    Qui de ton jugement peut priser la valeur?
    Pour moi, ton problème eut de pareils avantages.
    Jadis, mystérieux, un problème bloquait
    Tout l’admirable procédé, l’œuvre grandiose
    Que Pythagore découvrit aux anciens Grecs.
    Ô quadrature! Vieux tourment du philosophe
    Insoluble rondeur, trop longtemps vous avez
    Défié Pythagore et ses imitateurs.
    Comment intégrer l’espace plan circulaire?
    Former un triangle auquel il équivaudra?
    Nouvelle invention: Archimède inscrira
    Dedans un hexagone; appréciera son aire
    Fonction du rayon. Pas trop ne s’y tiendra:
    Dédoublera chaque élément antérieur;
    Toujours de l’orbe calculée approchera;
    Définira limite; enfin, l’arc, le limiteur
    De cet inquiétant cercle, ennemi trop rebelle
    Professeur, enseignez son problème avec zèle

    (Πόσο μου αρέσει να διδάσκω αυτόν τον χρήσιμο στους σοφούς αριθμό!
    Αρχιμήδη αθάνατε, καλλιτέχνη μηχανικέ,
    Ποιος του νου σου μπορεί να εκτιμήσει την αξία;
    Για μένα, το πρόβλημα σου είχε τόσα προτερήματα.
    Παλιά, μυστήριο, ένα πρόβλημα εμπόδιζε
    Όλη τη θαυμάσια εξέλιξη, το μεγαλειώδες έργο
    Που ο Πυθαγόρας αποκάλυψε στους αρχαίους Έλληνες.
    Ω τετραγωνισμέ! Παλιό μαρτύριο του φιλοσόφου!
    Άλυτη σφαιρικότητα, για πολλά χρόνια προκαλέσατε τον Πυθαγόρα και τους μιμητές του.
    Πώς να κατανοήσει κανείς το κυκλικό επίπεδο διάστημα;
    Να σχηματίσει ένα τρίγωνο με το οποίο θα ισούται;
    Καινούργια ανακάλυψη: ο Αρχιμήδης θα εγγράψει
    Μέσα ένα εξάγωνο θα υπολογίσει το εμβαδόν του
    Συναρτήσει της ακτίνας. Δεν θα παραμείνει για πολύ:
    Θα διπλασιάσει κάθε προηγούμενο στοιχείο
    Πάντα προσεγγίζει την υπολογισμένη κυκλική τροχιά
    Θα ορίσει όριο δηλαδή, το τόξο, τον οριοθέτη
    Αυτού του αλλόκοτου κύκλου, εχθρού πάρα πολύ ανυπότακτου!
    Καθηγητή, δίδαξε το πρόβλημα του με ζήλο!)

  201. voulagx said

    Τωρα μου το σφυριξε ο Δυτης, τοχασα το πανηγυρι! Μεταφρασω μερικες αγνωστες λεξεις απο την αεροστατικη σφαιρα.

    πρέ ντόμνε τζέο = για το θεο
    ταλια = κοψε, αλλά μαλλον tagli (= κοψε) ή tagli u ( = κοψ’το) [ιταλικη ορθογραφια] ακουγοταν
    Ντρακουλ = ο διαβολος
    Ιού λάι σ’ άρντι! = που βρε καιγεται!

    #193: Γρηγορη, πρωτοποροι οι Bλαχοι! 🙂

  202. Ανδρέας said

    ἀεὶ ὁ θεὸς γεωμετρεῖ
    Aei ho theos geōmetreî.
    «God always geometrizes», Plato

    Plutarch elaborated on this phrase in his essay Πῶς Πλάτων ἔλεγε τὸν θεὸν ἀεί γεωμετρεῖν «What is Plato’s meaning when he says that god always applies geometry».

    Based on the phrase of Plato, above, a present day mnemonic for π (pi) was derived:

    ἀεὶ ὁ θεὸς ὁ μέγας γεωμετρεῖ τὸ σύμπαν

    Aeì ho theòs ho mégas geōmetreî tò sýmpan.
    «Always the great god applies geometry to the universe»

    π = 3.1415926…
    ἀεὶ 3 letters
    ὁ 1 letter
    θεὸς 4 letters
    ὁ 1 letter
    μέγας 5 letters
    γεωμετρεῖ 9 letters
    τὸ 2 letters
    σύμπαν 6 letters

    https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Greek_phrases

  203. […] Μαρτίου σήμερα κι όπως έχει αναφερθεί πριν 7 χρόνια, σήμερα είναι η μέρα του π: «14/3 δηλαδή, κι άμα το […]

Σχολιάστε