Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Δευτεραπριλιάτικα μεζεδάκια

Posted by sarant στο 2 Απριλίου, 2016


Χτες ήταν πρωταπριλιά, σήμερα τι είναι; 2 Απριλίου, θα πείτε -άρα δευτεραπριλιά, οπότε τα σημερινά μεζεδάκια θα τα πούμε «δευτεραπριλιάτικα», για να βάλουμε και το λιθαράκι μας ώστε η γλώσσα μας να φτάσει τα 5 εκατομμύρια λέξεις, να μη βγαίνουνε ψεύτες όσοι ισχυρίζονται ότι έχει τόσες.

Δευτεραπριλιάτικα μεζεδάκια, λοιπόν, τα οποία γράφονται ανήμερα πρωταπριλιά, τη μέρα που λέμε τα πρωταπριλιάτικα ψέματα. Θα έλεγε κανείς ότι στην εποχή μας το έθιμο θα παράκμαζε, αφού  είναι τόσο εύκολο να φτιάξεις πρωταπριλιάτικο ψέμα μια και τίποτα δεν μας εκπλήσσει πια, αλλά και φέτος έγιναν αρκετά πρωταπριλιάτικα αστεία, διεθνή και εγχώρια.

Η Λεξιλογία, συνεχίζοντας την παράδοση που έχει καθιερώσει, παρουσίασε μια ανθολογία από τα φετινά πρωταπριλιάτικα, μερικά από τα οποία είναι πολύ πετυχημένα. Να προσθέσουμε στον κατάλογο αυτόν το πρωταπριλιάτικο της Αυγής, που αναγγέλλει με περηφάνια ότι αρχίζει να εκπέμπει το τηλεοπτικό κανάλι της, ενώ το left.gr έγραψε για προσέγγιση της κυβέρνησης με την Ένωση Κεντρώων (στο λινκ βλέπετε τη σελίδα μετά το φανέρωμα του αστείου). Για προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ μίλησε και ο Σταύρος Θεοδωράκης που εγκαινίασε χτες τη σελίδα του στο Φέισμπουκ.

griklis(Και εδώ μερικά ακόμα πρωταπριλιάτικα του Διαδικτύου. Αυτό με τον φόρο στο Φέισμπουκ είχα σκοπό να το κάνω και γω πέρυσι).

* Είχαμε όμως κι ένα γλωσσικό πρωταπριλιάτικο, που το βρήκα πολύ πετυχημένο και κυκλοφόρησε σε γλωσσολογική ομάδα στο Φέισμπουκ. Κυκλοφόρησε, λέει, Leksiko Ellinika-Greeklish / Greeklish-Ellinika από Επιτροπή γλωσσολόγων.

Όπως σημείωσε η φίλη Σταυρούλα Τσιπλάκου, που είναι… μέλος της Επιτροπής Γλωσσολόγων: Epitelus ergo xronon apedose karpus.

* Δυστυχώς, δεν είναι πρωταπριλιάτικη η είδηση που δημοσίευσε το in.gr, για τις κρυφές μαθηματικές σχέσεις που ανακάλυψε στα ομηρικά έπη μια καθηγήτρια (που είναι και διδακτόρισσα!) που διδάσκει σε πειραματικό Γυμνάσιο, σύμφωνα με την ανακοίνωσή της στην 8η Μαθηματική Εβδομάδα που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία-Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας.

Και λέω «δυστυχώς», διότι είναι θλιβερό να βλέπεις επιστημονικά σωματεία να ανοίγουν την πόρτα διάπλατα στους λεξάριθμους και στην αγυρτεία…

* Φίλος με ρωτάει αν είναι σωστός ο τύπος «του Ανοβέρου» (από τίτλο άρθρου της Εφ.Συν.) Θα έλεγα ότι πολύ με παραξενεύει. Στην καθαρεύουσα έτσι λεγόταν, αλλά εδώ και πολλές δεκαετίες λέμε και γράφουμε «του Ανόβερου».

* Σε κάποιο δελτίο ειδήσεων διάβασα για ένα ντοκιμαντέρ που (αν άκουσα καλά) υιοθετεί τον ισχυρισμό ότι το εμβόλιο MMR προκαλεί αυτισμό -ένα θέμα που είχε κάνει πολύ κρότο πριν από αρκετά χρόνια, αν και σήμερα έχει αποδειχτεί ότι η μελέτη που προκάλεσε τον θόρυβο ήταν εντελώς αναξιόπιστη. Έγινε λοιπόν λόγος για τον «πρώην Βρετανό ερευνητή» που έκανε αυτή τη μελέτη. Πρώην ερευνητής μπορεί να είναι, αλλά πρώην Βρετανός; Πολύ πιο στρωτό θα ήταν να λέγαμε «Βρετανός πρώην ερευνητής».

* Παρόλο που είχαμε συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως στη Βουλή τις προάλλες, πολύ λίγο την παρακολούθησα κι έτσι δεν έχω μεζεδάκια να σας προσφέρω.

imageΩστόσο, ένας φίλος μού έστειλε ένα τουήτ του Αλέξη Τσίπρα, σταλμένο την ώρα της συνεδρίασης, στο οποίο ο πρωθυπουργός κατηγορεί τον Κ. Μητσοτάκη ότι έχει «αλλεργία για την κοινωνική πλειοψηφία». Ο φίλος επισημαίνει, και σωστά, ότι δεν λέμε «αλλεργία για κάτι» αλλά «αλλεργία σε κάτι» π.χ. αλλεργία στη γύρη.

Αν και το θέμα είναι η «παρωνυχίδα της μύγας», που έλεγε ένας φίλος, από περιέργεια γκούγκλισα λέξεις από τη φράση και βρήκα ότι στην επίσημη σελίδα του πρωθυπουργού η διατύπωση είναι διαφορετική -και σωστή: Βέβαια, κύριε Μητσοτάκη, έχω την αίσθηση ότι το ζήτημα της πλειοψηφίας εσάς δεν σας απασχολεί και τόσο. Είστε λίγο αλλεργικός στην έννοια της κοινωνικής πλειοψηφίας. Σήμερα, μάλιστα, κάνατε έναν περίεργο χαρακτηρισμό. Μιλήσατε για την «αδαή» κοινωνική πλειοψηφία και θα ήθελα να μου εξηγήσετε τι εννοείτε.

Σκέφτηκα μήπως η ομιλία έχει χτενιστεί εκ των υστέρων από τους συνεργάτες του πρωθυπουργού, αλλά ακούγοντας το βιντεάκι της σελίδας (στο 13.20 περίπου) διαπίστωσα ότι ο Αλ. Τσίπρας είπε αυτά που υπάρχουν στην ιστοσελίδα του. Οπότε, το λαθάκι το χρεώνουμε στον συνεργάτη που τουιτάρει.

* Από τη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο για το προσφυγικό, πρόσεξα ένα σαρδάμ του Νίκου Βούτση, σε μια κατά τα άλλα μεστή και ενδιαφέρουσα ομιλία, όταν είπε «οι χώρες του Βίζενταλ» αντί για Βίσεγκραντ. Παρεμπιπτόντως, ο Σίμον Βίζενταλ, ο διώκτης των Ναζί, είχε γεννηθεί στην Αυστροουγγαρία, αλλά όχι σε μια από τις «χώρες του Βίσεγκραντ» (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία) -η γενέτειρά του βρίσκεται σήμερα στην Ουκρανία.

* Ένα χοντρό και πολύ αστείο λάθος σε μια ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ. Απαντώντας σε προηγούμενη ανακοίνωση του Γ. Κουμουτσάκου και της ΝΔ, το κυβερνών κόμμα επισημαίνει για την υπόθεση Παπασταύρου, ότι «Δεν μας εξηγεί βέβαια για ποιους λόγους όλο το προηγούμενο διάστημα η ΝΔ τον υπερασπιζόταν μετά βδελυγμίας«.

Θα ήταν πολύ ωραία ειρωνεία αν λεγόταν σκόπιμα, αλλά προφανώς ο συντάκτης δεν ξέρει τι σημαίνει η τυποποιημένη αυτή έκφραση (που εμφανιζόταν στις δηλώσεις μετανοίας, όταν οι κομμουνιστές καλούνταν να αποκηρύξουν «μετά βδελυγμίας» τον κομμουνισμό και τις παραφυάδες του). Δεν θα πει «με πάθος», όπως θα μπορούσε να συμπεράνει κανείς από τη φράση της δήλωσης, αλλά «με αηδία».

* Ένα από τα γεγονότα που ακούστηκαν πολύ τη βδομάδα που μας πέρασε ήταν και η αεροπειρατεία στην Κύπρο -και πολλοί είπαν ότι η σκηνή ήταν αν όχι εσπευσμένα πρωταπριλιάτικη πάντως αρκούντως σουρεαλιστική. Φαίνεται ότι στην Κύπρο το επεισόδιο άφησε για κληρονομιά και μια καινούργια έκφραση, όπως μας ενημερώνει το cyslang.com, πάντα στον παλμό των εξελίξεων: η Μαρίνα που την Ορόκλινην (= η Μαρίνα από την Ορόκλινη) σαν επιτομή της μοιραίας γυναίκας.

* Και τα γλωσσικά μουστάκια της εβδομάδας, από τη Μηχανή του χρόνου, σε άρθρο της οποίας έχει τον τίτλο «Η αιχμάλωτος πολέμου που συγκίνησε τον Αμερικανό εικονολήπτη για την ομορφιά της». Η αιχμάλωτη, βεβαίως -δεν φτάνει που τράβηξε τόσα η κοπέλα, να της φορέσουμε και τη γλωσσική μπούρκα;(Και κερασάκι: δεν συγκινούμε κάποιον για την ομορφιά μας, αλλά με την ομορφιά μας).

* Το άρθρο ανεβαίνει με αυτόματο πιλότο και πιθανώς να μη μπορέσω να παρακολουθήσω τα σχόλιά σας, διότι το σαββατοκύριακο θα βρίσκομαι στην Κοπεγχάγη. Χωρίς τιμαλφή βεβαίως, ύστερα απ’ όσα λένε για την υποδοχή που επιφυλάσσουν στους πρόσφυγες. Από την άλλη πλευρά, σκέφτομαι ότι δεν αποκλείεται οι ντόπιοι να θυμούνται ότι το μακρινό 2009 είχαμε ψηφίσει έναν πρωθυπουργό που μας υποσχόταν να γίνουμε «Δανία του Νότου», οπότε σκέφτομαι ότι δεν αποκλείεται να με υποδεχτούν σαν χαμένο αδερφό τους, ένα είδος ομογενή, παραλιγοδανό του Νότου. Θα σας ενημερώσω σχετικά.

228 Σχόλια to “Δευτεραπριλιάτικα μεζεδάκια”

  1. Από τότε ετοίμαζαν τον νέο μεσαίωνα …

    http://bit.ly/1SHy6n7

  2. LandS said

    Και μη ξεχνάμε τη παρολιγοδανέζικη ιδιότητα που είχαμε λόγω του κοινού βασιλικού οίκου.

    Αυτό το «για» αντί του «σε» ή του «με» μάλλον για της ίδιας παρέας ιδιοτροπία πρόκειται ☺

  3. Ηλίας said

    Καλημέρα .
    » Και λέω «δυστυχώς», διότι είναι θλιβερό να βλέπεις επιστημονικά σωματεία να ανοίγουν την πόρτα διάπλατα στους λεξάριθμους και στην αγυρτεία… »
    Αυτό είναι το χειρότερο .
    Τα υπόλοιπα με κάποιο τρόπο θα τα ξεπεράσουμε .
    Σε λίγο καιρό θα εντάξουν και το ξεμάτιασμα στο συνταγολόγιο .

  4. Γς said

    Καλημέρα

    >Στην καθαρεύουσα έτσι λεγόταν, αλλά εδώ και πολλές δεκαετίες λέμε και γράφουμε «του Ανόβερου».

    Μέχρι το σωστό Ανούφα, έχουμε καιρό.

  5. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    Μήπως ο ερευνητής ήταν Ινδός που ξεκίνησε Βρετανός και κατέληξε Ινδός ή Κύπριος που ξεκίνησε Βραετανός και κατέληξε Κύπριος; Σ’αυτήν την περίπτωση θα έστεκε το πρώην Βρετανός.

  6. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    Οι λεξάριθμοι είναι διεθνώς αναγνωρισμένο μαθηματικό εργαλείο που χρησιμοποιείται εβραίος σε γλωσσικές μελέτες πλέον, με ικανοποιητικά αποτελέσματα.

  7. Γς said

    (κάτι)

  8. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    To «Μαρίνα που την ΟρόκλινηΝ» είναι λάθος. Το τελικό «ν» δεν θα το εκφέρει σ’αυτήν την περίπτωση ένας Κύπριος. Όλοι θα πουν : Η Μαρίνα που την Ορόκλινη. (να τα προσέχουμε αυτά cyclang.com !)

  9. Γς said

    6:

    http://caktos.blogspot.gr/2013/04/blog-post_13.html

  10. gpoint said

    Καλημέρα

  11. Γς said

    Έχεις μια γεύση τρικυμίας στα χείλη
    – Μα πού γύριζες Ολημερίς τη σκληρή ρέμβη της πέτρας και της θάλασσας

    Η Μαρίνα που την Ορόκλινη, ουπς, των βράχων

  12. Γς said

    11:
    που οὐκ ἔχει ποῦ τὴν κεφαλὴν κλίνῃ

  13. Γς said

    10:
    Καλημέρα.
    Κόπιασε στην πιατέλα με τα μεζεδάκια

  14. Παναγιώτης Κ. said

    » Η Ν.Δ τον υπερασπιζόταν μετά βδελυγμίας»
    Το επιτελείο που βγάζει τις ανακοινώσεις σίγουρα δεν διαβάζει Σαραντάκο. 🙂
    Διότι αν διάβαζε θα ήταν πιο προσεκτικό και δεν θα σαγηνευόταν από… κατεστημένες λέξεις.

  15. Γς said

    >σύμφωνα με την ανακοίνωσή της στην 8η Μαθηματική Εβδομάδα

    Γουστάρω αυτά τα Μαθηματικά συνέδρια

    http://caktos.blogspot.gr/2013/02/blog-post_7276.html

  16. cronopiusa said

    Καλή σας μέρα!

  17. Γιάννης Ιατρού said

    Καλημέρα

    6: 🙂 🙂 Ο κίντος είναι εβραίος γνωστός για τις γνώσεις του και την εμπυρία του

  18. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    Mην κάνουμε θέμα ένα ορθογραφικό λάπσους…Ω! John Doctors

  19. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    H Παπασταύρου ποιά είναι ρε παιδιά; (έχω χάσει επεισόδια στην πατρίδα…) Μου θυμίζει εκείνο με τη Βουγιουκλάκη στο ξύλο του παραδείσου… έχει σχέση;

  20. Πάνος με πεζά said

    Καλημέρα !

    Η Δανεία του Νότου είναι με «ει», από το δάνειο…

  21. Γς said

    http://caktos.blogspot.gr/2013/02/blog-post_20.html

  22. skom said

    @6

    Μην γελάτε!
    Δέστε και αυτό

    https://en.wikipedia.org/wiki/Robert_Aumann#Torah_codes_controversy

    !?!?!
    Δεν υπάρχει σωτηρία.

  23. gpoint said

    # 13

    Ο λόγος σου με χόρτασε αλλά δεν κατεβαίνει τίποτε κάτω

    Νάσαι καλά

  24. sarant said

    Καλημέρα από την Κοπεγχάγη. Έχετε πολλά χαιρετίσματα από τη μικρή σειρήνα.

  25. Αιμ said

    Αποκτήσαμε τον πλέον βραχύβιο πρόεδρο του φεστιβάλ Αθηνών εβερ !

  26. spiral architect said

    Καλημέρα με τον ύμνο και το χορό της Ευρωπαϊκής Ενωσης

  27. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    24. Nα προσέχεις τις πίκες του Βορρά! (είναι ξακουστές και άτιμες οι δανέζικες πίκες…) 🙂

  28. Γιάννης Ιατρού said

    24: Μην τις ακούς τις σειρηνούλες, νεότερε Οδυσσέα 🙂

  29. ΓιώργοςΜ said

    28 Μου ενέπνευσες παρετυμολογία: «σείω» και «Ρηνούλα» >σειρηνούλα: Μια Ρηνούλα κουνίστρω. Μένει να δούμε αν το «Ρηνούλα» ήταν σύνηθες υποκοριστικό την εποχή του Ομήρου (τί λέει το TLG?).

  30. atheofobos said

    26
    Θα μπορούσε να έχει τον τίτλο Ευρωπέη και αερογαμίες!

  31. Πέπε said

    Καλημέρα.

    > > […] τουήτ του Αλέξη Τσίπρα, σταλμένο την ώρα της συνεδρίασης, στο οποίο ο πρωθυπουργός κατηγορεί τον Κ. Μητσοτάκη ότι έχει «αλλεργία για την κοινωνική πλειοψηφία». Ο φίλος επισημαίνει, και σωστά, ότι δεν λέμε «αλλεργία για κάτι» αλλά «αλλεργία σε κάτι» π.χ. αλλεργία στη γύρη. […] ο Αλ. Τσίπρας είπε αυτά που υπάρχουν στην ιστοσελίδα του. Οπότε, το λαθάκι το χρεώνουμε στον συνεργάτη που τουιτάρει.

    Δε συμφωνώ. Εφόσον το μήνυμα υπογράφεται από τον πρωθυπουργό και αυτό δεν οφείλεται σε χακάρισμα αλλά συμβαίνει με εντολή του και ευθύνη του, χρεώνεται στον ίδιο. Και κυρίως, πέρα από την ασυνταξία, στον ίδιο χρεώνεται και το παιδαριωδώς καβγατζήδικο ύφος του μηνύματος. Το ίδιο ισχύει και για την προφορική έκφραση, που ήταν σε σωστά ελληνικά αλλά σε εξίσου αταίριαστα χαμηλό επίπεδο. Ο τουιτεράς του Μητσοτάκη τι απάντησε, «καθρεφτάκι» ή «είσαι και φαίνεσαι κι από τη μύτη κρέμεσαι»;

    (Αλήθεια, γιατί τουητ; Και γιατί με τόνο, μονοσύλλαβα δεν προφέρεται και στα ελληνικά; )

  32. Μετά βδελυγμίας συγχαρητήρια λοιπόν για την ανθλολόγηση 🙂

  33. Πέπε said

    @14:
    > > «Η Ν.Δ τον υπερασπιζόταν μετά βδελυγμίας»
    Το επιτελείο που βγάζει τις ανακοινώσεις σίγουρα δεν διαβάζει Σαραντάκο.

    Μάλλον μοιάζει σαν να μη διαβάζει τίποτε.

    Απορώ πώς γίνεται τόσο πολλοί άνθρωποι να ξέρουν τόσες αρχαιοπρεπείς/αρχαίες/καθαρευουσιάνικες εκφράσεις χωρίς να ξέρουν τι σημαίνουν.

  34. Ηλίας said

    Ωλ ράϊτ δεν , Νεοκίντ .
    … και με την επικράτηση της λεξαριθμικής Επανάστασης ευελπιστούμε να καταστεί Παλαιστίνιος γνωστό .
    Υ.Γ. Χιούμορ . Έχω τον Βραζιλίνιο να με πρήζει . Μην αρχίσεις κι εσύ .

  35. Ηλίας said

    Ωχ .
    Πλεονασμός . Σχολιάστηκε ήδη .
    Σκούζ(ε)ι .

  36. Γς said

    24:

  37. Pedis said

    μπα, δεν έχει ωραία πιατέλα σήμερα … εκτός από την τύπισσα που ανακάλυψε τα … τρια του Ομήρου (αλλά τα ‘παμε χτες.)

    τειχη έξω, τείχη μέσα ..

    The proposed EU legislation on “Trade Secrets Protection”, which the European Parliament will vote next April 14, creates excessive rights to secrecy for businesses: it is a direct threat to the work of journalists and their sources, whistleblowers, employees’ freedom of expression, and rights to access public interest information (on medicines, pesticides, car emissions, etc.).

    http://www.corporateeurope.org/power-lobbies/2016/03/trade-secrets-protection

  38. atheofobos said

    36
    Το 2010 που είχα πάει στην Κοπεγχάγη το άγαλμα είχε μεταφερθεί στην έκθεση της EXPO στην Σαγκάη και στην θέση του είχε τοποθετηθεί μια γιγαντοοθόνη στην οποία έβλεπες το άγαλμα σε ζωντανή μετάδοση από την Σαγκάη, όπως φαίνεται και στην φωτογραφία που έχω βάλει!
    ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΙΝΕΛΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΑ
    http://atheofobos2.blogspot.gr/2010/07/blog-post.html

  39. Avonidas said

    Δυστυχώς, δεν είναι πρωταπριλιάτικη η είδηση που δημοσίευσε το in.gr, για τις κρυφές μαθηματικές σχέσεις που ανακάλυψε στα ομηρικά έπη μια καθηγήτρια (που είναι και διδακτόρισσα!)

    Χα! Αν δεν έχετε διαβάσει ήδη το Ποιος σκότωσε τον Όμηρο;, κάντε το, δεν έχετε δει τίποτα από πυροβολημένες διδακτορικές διατριβές…

    Το αγαπημένο μου απόσπασμα είναι από μια διατριβή που προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τη λογιστική εξίσωση, από το χώρο των δυναμικών συστημάτων, για να εντοπίσει «κρίσιμα σημεία διακλάδωσης» στην πλοκή των Ομηρικών επών 😛

    Υπάρχει πολύ ψωμί, σας λέω!

  40. Avonidas said

    Έγινε λοιπόν λόγος για τον «πρώην Βρετανό ερευνητή» που έκανε αυτή τη μελέτη. — τον Andrew Wakefield, μήπως; Να ένα ωραίο κόμικ που εξηγεί την υπόθεση:

    http://darryl-cunningham.blogspot.gr/2010/05/facts-in-case-of-dr-andrew-wakefield.html

  41. Avonidas said

    Από την άλλη πλευρά, σκέφτομαι ότι δεν αποκλείεται οι ντόπιοι να θυμούνται ότι το μακρινό 2009 είχαμε ψηφίσει έναν πρωθυπουργό που μας υποσχόταν να γίνουμε «Δανία του Νότου»

    Δυστυχώς, η δήλωση αυτή του μεγάλου ανδρός δεν μεταγράφηκε σωστά.

    «Δανεία του Νότου» ήθελε να πει.

  42. Avonidas said

    #20. Ουπς… 😐

  43. Pedis said

    […] Είναι σημαντικό, εν πρώτοις, να σημειωθεί ότι η ζωή μας διαρκεί μόνο για ένα κλάσμα του δευτερολέπτου της ιστορίας, κι εμείς, εκτός από τα απαραίτητα της ζωής που όλοι οι άνθρωποι πρέπει να έχουν, οφείλουμε να της προσδώσουμε νόημα. Η ανθρώπινη φύση τείνει να υπερεκτιμά το ρόλο της, ο οποίος είναι, σε αντίθεση με σημαντικό αριθμό ανθρώπων, η ενσάρκωση των υψηλότερων ονείρων.

    Ωστόσο, κανείς δεν είναι καλός ή κακός από μόνος του. Κανείς από εμάς δεν είναι τέλειος για το ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει στην επαναστατική κοινωνία. […]

    Ο αδελφός Ομπάμα
    http://kommon.gr/v/528-o-adelfos-ompama-tou-fintel-kastro-rouz-28-martiou-2016

    (μπράβο τους που κάναν τον κόπο να το μεταφράσουν)

  44. Pedis said

    -> 43 ανιχνεύω κάτι ψιλοπροβληματάκια στη μετάφραση και στο (που έχει γίνει από τη γερμανική μετάφραση). Εδώ το πρωτότυπο κι από κάτω η αγγλική μετάφραση:

    http://www.granma.cu/reflexiones-fidel/2016-03-28/el-hermano-obama-28-03-2016-01-03-16

    http://en.granma.cu/cuba/2016-03-28/brother-obama

  45. Μια ενδιαφέρουσα έρευνα μεταξύ των προσφύγων

    Click to access prosfiges.pdf

  46. Γς said

    36:

    Η Μικρή Γοργόνα του Αντερσεν

    κι η Παναγιά η Γοργόνα του Μυριβήλη

  47. Δεν είναι κακό να είσαι βαρεμένος, παρά μόνο για την πάρτη σου -μη σου πω ότι μπορεί να είναι και ευεργετική για σένα τον ίδιο η φούσκα μέσα στην οποία ζεις.

    Εγκληματικό είναι να σε αφήνουν ανεξέλεγκτα να διδάσκεις σε αθώα μυαλά, κακό είναι λεφτά των μελών μιας επιστημονικής ένωσης να σπαταλιούνται σε τέτοια πανηγυράκια, κακό να είναι να υπάρχουν κρατικές ή ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις γι’ αυτά, κακό είναι ότι η κυρία πιθανότατα έχει ένα φαρδύ πλατύ άριστα στην προ τετραετίας αξιολόγησή της, κακό είναι ότι διδάσκει και για αυτούς ακόμη τους μουσαντένιους παπύρους.

  48. Πάνος με πεζά said

    Αχ, Κοπεγχάγη…
    https://www.google.gr/search?q=γλυκο+κοπεγχαγη&client=ms-android-alcatel&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwisu4WX9-_LAhXFORoKHQmbBBMQ_AUICQ
    Επίσης είναι και τίτλος θεατρικού έργου, που θα συγκινούσε τους φυσικούς του ιστολογίου…

  49. Γς said

    Και μια δικιά μας γοργόνα.
    Στο Αστρος

  50. ΓιώργοςΜ said

    46 Και «Γοργόνες και μάγκες» του Δαλιανίδη…

  51. Γς said

    Κι αυτή στην Αγία Μαρίνα στην Κύπρο

  52. Νίκος Κ. said

    Λυπάμαι τους κακόμοιρους μαθητές του Πειραματικού αν τυχαίνει να διδάσκονται τις εμπνεύσεις για τους λεξάριθμους από την καθηγήτριά τους.

  53. 47 Να βάλουμε και μια παραπομπή για τους «παπύρους»:

    Η φάρσα του Κωστάκη Τσάτσου και ο κ. Γ. Μαρίνος

  54. Γς said

    Κι αυτή στη Λεμεσό

  55. Γς said

    Κι η Παναγιά Γοργόνα της Σύρου.
    Των Ναυτικών που χάθηκαν

  56. Γς said

    Η γοργόνα του Πόρου

  57. Γς said

    Στις Σπέτσες

  58. Ανδρέας said

    π2
    οι οξυρρύγχιοι πάπυροι αληθινοί είναι.
    Ο Κ. Τσάτσος τρολάρισε εκείνη την εποχή, δήθεν μεταφράζοντάς τα (ηθικοπλαστικά) και κυκλοφορώντας τα ως γνήσια. Αυτή η εκδοχή που παρουσιάζει στο λινκ που έδωσες είναι από τις μουσαντένιες του.
    en.wikipedia.org/wiki/Oxyrhynchus_Papyri
    en.wikipedia.org/wiki/Hellenica_Oxyrhynchia

  59. Ανδρέας said

    το #58 στο #47

  60. Γς said

    Στη Θάσο

    Δεν ήταν νησί
    ήταν θεριό που κείτουνταν στη θάλασσα
    Ήταν η γοργόνα
    η αδερφή του Μέγα Αλέξανδρου
    που θρηνούσε
    και φουρτούνιαζε το πέλαγο

  61. BLOG_OTI_NANAI said

    Και αυτή εδώ η είδηση, δεν είναι πρωταπριλιάτικη;

    http://www.altsantiri.gr/politika/timologia-tis-siemens-sto-politiko-grafio-tou-alexi-tsipra/

    Άμα ήταν κανονική, δεν θα είχε βουήξει ο τόπος;

  62. Pedis said

    # 47 – κακό είναι ότι διδάσκει και για αυτούς ακόμη τους μουσαντένιους παπύρους.

    # 53 – 47 Να βάλουμε και μια παραπομπή για τους «παπύρους»:
    https://sarantakos.wordpress.com/2010/08/24/tsatsospapyri/

    κι εγώ, κοιτάζοντας το πρότζεκτ της κυρίας νόμιζα ότι τα ‘χει πάρει από «ιστορία» δια χειρος μαν- φρέντιου.

    Μωρέ μέχρι κι ο Βαταλίνος θα ντρεπόταν να τα αναμεταδόσει ετούτα.

    Μην απορείτε που την καλούν στα συνέδρια τους. Το ρήγμα στις δυο κουλτούρες βαθαίνει ολοένα και περισσότερο, και στην ελλαδαρούλα με το σύμπλεγμα ανωτερότητας (λόγω) κατωτερότητας είναι να πα στο διάολο.

  63. 58: Τη μετάφραση Τσάτσου έχει η καθηγήτρια στο γουίκι του σχολείου.

  64. Γς said

    Και μια τελευταία Γοργόνα.

    http://caktos.blogspot.gr/2013/04/blog-post_11.html

  65. Γς, βάλε και τη γοργόνα της Χαλκιδικής, που την κατέστρεψε ο δημιουργός της επειδή τούβαλαν πρόστιμο για … καταστροφή φυσικού περιβάλλοντος!

    http://trikkipress.gr/%CE%BF-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%B9%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CF%8C%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B7%CF%82-%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%B3%CF%8C%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CF%83%CF%84/

  66. Αχ, Παναγιάγοργόνα! Το Μουρούτι ζητάει πηγή από τα Βικιλίκς!

  67. sarant said

    Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα!
    Γοργονόνημα μας το έκανε ο Γς αλλά είναι ωραίο!

    38 Εγώ είδα μεν τη Σειρήνα αλλά το Τίβολο ανοίγει μεθαυριο 😦

    40 Ναι, αυτός. Γνωστή υπόθεση, τα λέει στο Bad Science εκείνος ο απίθανος τυπάκος

    47 Μήπως πρέπει να γράψουμε άρθρο…

    61 Πρωταπριλιάτικη είναι.
    Οι συνομιλίες της Βελκουλέσκου όμως είναι δευτεραπριλιάτικες.

  68. Γς said

    65:

    Γοργόνες, τέλος!

  69. Ανδρέας said

    63
    ναι SH*
    λάθος έγραψα π2 πριν

  70. Υαλτις said

    24 «Καλημέρα από την Κοπεγχάγη. Έχετε πολλά χαιρετίσματα από τη μικρή σειρήνα.»

    Εχει Sirina και η Κοπεγχάγη;

  71. atheofobos said

    26
    Με ανάρτησή του στα social media ο κ. Τσίπρας τονίζει πως ο Φαμπρ και ο υπουργός Πολιτισμού, Αριστείδης Μπαλτάς, συμφώνησαν να δώσουν μεγαλύτερο βάρος στις ελληνικές παραγωγές.
    Θέλοντας να συμβάλλω σε αυτό νομίζω ότι το παρακάτω ελληνικό θέαμα όχι μόνο συνδυάζεται πλήρως με το έργο του Φάμπρ αλλά το συμπληρώνει δημιουργώντας ένα νέο έπος (με ή χωρίς αναγραμματισμό), καθώς αντί άσκοπων ταλαντώσεων μπορούν να παίζουν τον ύμνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης !

  72. BLOG_OTI_NANAI said

    Το άρθρο γράφει:
    «διδάκτωρ φιλοσοφίας Αναστασία Τσώνη»

    Βρήκε κανένας τη διατριβή; Εϊναι σίγουρο ότι έχει διδακτορικό;

  73. Γς said

    71:

    >À Quatre Mains

    À Deux βούρτσες

  74. BLOG_OTI_NANAI said

    67: «Πρωταπριλιάτικη είναι»
    Λέω κι εγώ, πώς γίνεται να μην το αναπαράγουν αδώνιδες και ΣΙΑ.

    «Οι συνομιλίες της Βελκουλέσκου»
    Η χρηματοπιστωτική κτηνωδία στο μεγαλείο της…

  75. Γς said

    71:

    Αυτά με το πιάνο. Ούτε που μας πήγε το μυαλό μας εκεί.

    Της δικιάς μου όμως πήγε [κακώς] στο πιάνο:

    http://caktos.blogspot.gr/2015/05/piano-piano.html

  76. Ιάκωβος said

    Γιατί δε τους άρεσε ο Φάμπρ; Επί τέλους μια αληθινή όρχηση.

    Τελικά έφυγε από το πέη ρόλ του Φεστιβάλ.

    Να δούμε τον επόμενο.

    -Ααααλλος στον καλό τον γραματυφλό, που λέει κι ο Καραγκιόζης.

  77. ΣΠ said

    Ένα άρθρο για κάποια συνηθισμένα λάθη:

    http://www.huffingtonpost.gr/eleonora-bousoula/-_4876_b_9573268.html?utm_hp_ref=greece&utm_source=Contra&utm_medium=huffpost_homebig&utm_campaign=24MediaWidget

    Σε καναδυό πάντως δεν έχει δίκιο.

  78. Ανδρέας said

    60 Γς πάρε μια ακόμα να χαρείς

    Maria Del Mar Bonet:Den Itan Nisi

    Den Itan Nisi

    This song is by Maria Del Mar Bonet and appears on the album Gavines I Dragons (1987) and on the album El Cor Del Temps (1997).

    Com un drac ferit,
    com un illot petit ballant sobre la mar,
    és una gorgona, la germana d’Alexandre El Gran,
    que gemega amb un crit que mou tempestes.

    Amara terres amb deliri
    i no amaina fins que totes no són lliures.
    Amara terres amb deliri,
    prop de Creta.

  79. κουτρούφι said

    Σαν χθες, το 2004, πέθανε ο Γιάννης Κυράστας και σε αθλητικό site έγινε σχετικό αφιέρωμα:
    http://www.sport-fm.gr/article/o-giannis-kurastas-efuge-kai-dustuxws-den-itan-psema-pics-vids/3155013
    Το 1981 ο Κυράστας (με το Γαλάκο) πήγε από τον Ολυμπιακό στον Παναθηναϊκό. Για το συγκεκριμένο περιστατικό το άρθρο γράφει:
    «Ο Κυράστας θα ρίξει πίσω του τη «λυδία λίθο»….».
    Όταν φεύγουμε από κάπου «ρίχνουμε πίσω μας μαύρη πέτρα», όχι «λυδία λίθο» που έχει άλλη σημασία. Σωστά;

  80. Ιάκωβος said

    Προσωπικά δε με σοκάρει τίποτα, με ενοχλεί όμως η βλακεία και ο φτηνός εντυπωσιασμός.

    Μπορεί να εντυπωσιάσει κανείς και αλλιώς:

    Les Indes galantes.

    Και με αληθινό χορό:

    Και πλάκα:

  81. BLOG_OTI_NANAI said

    Στο περιοδικό αρχαιολογία υπάρχει εντελώς ακαταλαβίστικο (για μένα) )άρθρο, με τίτλο: «Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΟΥ π ΣΤΟΝ ΟΜΗΡΟ»
    ( http://www.archaiologia.gr/wp-content/uploads/2011/07/96-13.pdf )

    Βέβαια δεν φαίνεται άμεση σχέση με τους ισχυρισμούς της καθηγήτριας, πάντως και αυτός αναφέρει συχνά τον αρισθμό 50, το άθροισμα των πλοίων = 1186 (σ. 81, σημ. 20).

    Όμως, ενώ αυτή επιμένει στο «τρία», αυτός γράφει για την, «εμφάνιση του πιο μεγάλου διαιρέτη-αριθμού που παρουσιάζεται στα ομηρικά έπη, του 7. Το επτά, βέβαια, είναι ένας σημαντικός αριθμός«.

    Και αν εμείς μπορούμε ν’ ανακαλύψουμε πλήθος αριθμών στα έπη κατά πώς μας αρέσει, σημαίνει ότι τα έπη διέπονται από αριθμολογίες; Και στην Κ.Δ. υπάρχουν συμβολικοί αριθμοί όπως το τρία, το επτά, το δώδεκα, και σίγουρα σε όλες τις γραμματείες θα υπάρχουν συμβολικοί αριθμοί, αλλά το να χτίσει κάποιος εκεί επάνω ολόκληρη αριθμολογία, απέχει έτη φωτός.

  82. Γς said

    79:
    Λυδία λίθο.

    Αυτήν είχε στην τσέπη του, αυτήν πέταξε.

    Τι να πετάξει;

    Ιν_ «Εύρον πρασίνην πέτραν ωραιοτάτην»_ μόουντ

    [μιας και πήγαινε στον Παναθηναϊκό] .

    Αλλά κι η Λυδία πέτρα μαύρη είναι

  83. ΣΠ said

    79
    Καλά στις αθλητικές ιστοσελίδες η γλώσσα δεινοπαθεί. Εδώ
    http://www.contra.gr/Columns/Comment/rigas-dardalis/xamenes-eykairies.3987531.html
    γράφει ότι η απόκτηση κάποιου παίκτη έγινε για …. «να ενισχυθεί η αμυντική αδυναμία στην συγκεκριμένη θέση».

  84. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    68: Μάγκες;

    77 Ναι, έτσι. Θέλουν συζήτηση μερικά.

    79 Ωχ, κοτρώνα!

    81 Καταρχάς, αυτό που λες στην κατακλείδα. Κατά δεύτερο, άλλο είναι να επισημαίνεις πως μερικοί αριθμοί έχουν πάρει συμβολισμούς και σημασίες, όπως και το 3, και να βρίσκεις υπαρκτές τριάδες (ή εφτάδες ή οτιδήποτε) και άλλο να το εκβιάζεις με λεξάριθμους.

  85. 1 στους 3 φυσικούς διαιρείται με το 3. Τι διάολο συμβολισμούς να βρει κανείς. Έλεος!

  86. Γς said

    Και ο λεξάριθμος του φτερνίσματος:

    -Αψού!
    -10.
    -α β, γ, … , η, θ, ι. Α, ο Ιωάννης μου με θυμήθηκε!

    -Αψού!
    -23.
    -α, β, γ, … , φ, χ, ψ. Α, να χαθείς!

  87. Α, Νικοκύρη, δε φταίει κανένα in.gr ή άλλος από τις εκατοντάδες «ειδησεογραφικούς» ιστότοπους, που αναπαράγουν την είδηση. Το ΑΠΕ-ΜΠΕ -κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο δεν είναι αυτό;- πήγε και πήρε τη συνέντευξη. Οι λεξάριθμοι του γυάλισαν, ή εκεί είχε γνωστό η μαντάμ, ή έτσι θεώρησαν οι διοργανωτές ότι αξίζει να προβληθεί το πανηγύρι τους.

  88. sarant said

    87 Οκ. έχεις δίκιο!
    Και αυτό εξηγεί και τη διάδοση.

  89. ΣΠ said

    86
    Το ι βέβαια είναι το 9ο γράμμα, όχι το 10ο.

  90. LandS said

    Όλες οι γοργόνες που βάλατε είναι ξεδιάντροπες, εκτός από της Θάσου και του Άστρους που φοράνε μαντήλα. 😀

  91. Πέπε said

    Υπάρχει μια τάση -αν και νομίζω πως έχει υποχωρήσει σε σχέση με τα δικά μου παιδικά χρόνια- να συμφύρονται οι γοργόνες με τις σειρήνες. Από πού άρχισε αυτό; Είχα ακούσει για τη «Μικρή Σειρήνα», δηλαδή για κάποια πρώτη ή ιδιαίτερα δημοφιλή μετάφραση του παραμυθιού του Άντερσεν. Ή υπήρχε και παλιότερα;

  92. Avonidas said

    #91. Sirene είναι στα γαλλικά η γοργόνα. Το τέρας με κεφάλι γυναίκας και σώμα πουλιού δεν ξέρω αν και πώς το λένε στα γαλλικά.

  93. Πέπε

    πάντως, απ’ ό,τι βλέπω, στην αρχαιότητα οι σειρήνες έμοιαζαν με τις άρπυιες

    αργότερα γίνανε λίγο κατσικοπόδαρες

    πάντα, δηλαδή, μισό άνθρωπος ήταν και μισό κάτι άλλο: π’λί, σκ’λί, ψαρ’, γ΄ρουν’, μ΄λάρ…

  94. …η Μαρίνα που την Ορόκλινη…

    Η Μαρίνα που (μετά την αεροπειρατεία) Οροκλίνη σαν γυναίκα…
    😐

  95. Πέπε said

    77:
    Τα πιο πολλά είναι σωστά (δηλαδή λάθος – είναι ορθό που επισημαίνονται ως λάθη). Βέβαια είναι ένα άρθρο μηδενικής πρωτοτυπίας.

    Πάντως με βάζει σε σκέψεις ένα από τα σχόλια: Το «τυχόν», λέει κάποιος, μόνο με το «εάν» είναι σωστό (εάν τυχόν προκύψει κάτι), και όχι με ουσιαστικά που να μην είναι ουδέτερα στον ενικό (τυχόν απώλεια, τυχόν περιπτώσεις), αφού είναι μετοχή που θα έπρεπε να κλίνεται και να συμφωνεί κατά γένος/αριθμό/πτώση με την προσδιοριζόμενη λέξη. (Στη διατύπωση του σχολιαστή υπάρχουν λάθη αλλά, αν τα παραβλέψουμε, αυτό είναι στην ουσία το σκεπτικό του.)

    Δε συμφωνώ μεν, γιατί στην πράξη το «τυχόν» δεν είναι, πλέον, μετοχή. Είναι άκλιτη λέξη. Όμως, τι μέρος του λόγου πρέπει να τη θεωρήσουμε;

  96. 26, Η παράσταση είναι «Πέη per view«!
    (Το έβαλα στο χτεσινό νήμα, αλλά το βάζω κι εδώ – η επανάληψη είναι μητέρα της μάθησης!)

  97. ΚΩΣΤΑΣ said

    Η λεξαριθμία και το 3 της προειρημένης κυρίας. Σιγά το πράμα, «εχέσθη η φορβάς εν αλωνίω». Υπάρχουν αμέτρητα ούφο… πανεπιστημιακοί, με προεξάρχοντα τον ελλειπτικό σε νι κ. Μπαρουφάκη. Κοινωνιολόγοι, ιστορικοί, θεολόγοι κλπ θρεμμένοι με σανό από τις στέπες της Σιβηρίας.

  98. 56, …Η γοργόνα του Πόρου…

    Μιαν ανάσα από την γοργόνα του αεροπόρου!

  99. Μαρία said

    92
    Κι αυτό sirène, όπως και το μηχάνημα.

  100. Πληρώνω, άρα υπάρχω…

  101. Πάνος με πεζά said

    Πάντως, έλειψε μια πασίγνωστη γοργόν α. Που αν τη βλέπατε, θα καταλαβαίνατε αμέσως από πού είναι… (αντε, το νιάου νιάου στα κεραμίδια λέει «εξώφυλλο»….)

  102. Μαρία said

    95
    Έλα, ρε συ, που σε βάζει σε σκέψεις ο άσχετος!
    Άλλο πράγμα οι τυχόν = οι πιθανές περιπτώσεις κι άλλο οι τυχούσες=οι οποιεσδήποτε περιπτώσεις, η τυχούσα ευθεία κλπ.
    Η μετοχή τυχών δεν έπαψε να χρησιμοποιείται.
    Το τυχόν επίρρημα είναι, απλώς με το άρθρο λειτουργεί σαν επιθετικός προσδιορισμός πβλ. ο κάτω κόσμος.

  103. 24, … Έχετε πολλά χαιρετίσματα από τη μικρή σειρήνα….

    Οι σειρές και οι «Σειρήνες στο Αιγαίο» ανταποδίδουν και στέλνουν γλυκό κοπενχάι,

  104. gpoint said

    # 93

    σκύλε, με τον κηδμόνα σου τον Σεπτέμβρη… το μουλάρι βλάχικα είναι μπλαρ, όχι μλαρ !!!!

  105. Πάνος με πεζά said

    Κατ’ αρχήν, η παράσταση, Θεός σχωρέσ’την, είχε και λάθος τίτλο. Αντί «Περιστρεφόμενα πέη», παλλόμενα ; Δεν ξέρουμε μαντάμ εμείς τί είναι τα παλλόμενα πέη; Κάνε μας τη χάρη !

  106. Ανδρέας said

    93
    και οι κάτω πουλιού έχουνε

  107. Πάνος με πεζά said

    Λίγα για το Θεατρικό «Κοπενχάγη», παράσταση που είχα δει το 2002 (πρώτο ανέβασμα στην Ελλάδα) με Κώστα Καζάκο, Αφροδίτη Γρηγοριάδου κι έναν αγαπημένο μου από τα φοιτητικά χρόνια, τον Τάκη Βουτέρη (του Θεάτρου Εξαρχείων).
    Με χαρά βρίσκω ότι ανέβηκε από το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Αμπελοκήπων, εξ ου και το link όπου σας στέλνω.
    http://copenhagen.based.gr/

  108. Ριβαλντίνιο said

    @ 34 Ηλίας
    Χιούμορ

    Τριτοτέταρτης ποιότητας.

    Έχω τον Βραζιλίνιο να με πρήζει .
    Εσύ άρχισες πρώτος. Αλλά μην ανησυχείς. Δεν θα ξαναασχοληθώ μαζί σου παρά μόνο αν χρειαστείς κάποια σοβαρή βοήθεια.

  109. 106

    Ναι, μετά το πρόσεξα κι εγώ αλλά μέχει βάλει τιμωρία ο Τζι. 😉

    107

    ίντερεστινγκ!

    https://en.wikipedia.org/wiki/Copenhagen_%28play%29

  110. Ριβαλντίνιο said

    @ 70 Υαλτις
    !!!
    🙂 🙂 🙂

    @ 81 BLOG_OTI_NANAI
    Εν τω μεταξύ ο κατάλογος των πλοίων δεν είναι μέρος του έπους. Νομίζω ότι οι περισσότεροι επιστήμονες έχουν καταλήξει ότι είναι μεταγενέστερος της Ιλιάδας και συνεπώς δεν αφορά τον «Όμηρο».

  111. spiral architect said

    @66: Εγώ πάντως του τα είπα του Κυριάκου. Δεν ξέρω αν θα μ’ ακούσει.

  112. argyris446 said

    Reblogged στις worldtraveller70.

  113. Μαρία said

    https://twitter.com/33_3_3/status/716306742716579840?lang=en

  114. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    47 – «Εγκληματικό είναι να σε αφήνουν ανεξέλεγκτα να διδάσκεις σε αθώα μυαλά,»
    Διαρκές έγκλημα αιώνων, κατα την άποψή μου όχι τυχαίο, βάση αυτού, όλα τα υπόλοιπα που λές, είναι καλώς καμωμένα.

  115. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    114. Υπερβολές!… η αναλογία καλών και κακών δασκάλων είναι πάνω-κάτω η ίδια ,από την εποχή του Κρο-Μανιόν ώς σήμερα.

  116. Ριβαλντίνιο said

    @ 115 Νέο Kid L’Errance d’Arabie
    Άλλο τα γαλλάκια, κι άλλο εμείς που φτάνουμε 700.000 χρόνια πριν ! Μην σου πω 11.000.000 !!!

    🙂 🙂 🙂

  117. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    100. http://1.bp.blogspot.com/–L1wQQAkKPk/UzcpQR3dznI/AAAAAAAAG2I/V6oogzjYfyk/s1600/063aa895b6.png
    🙂

  118. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    72 – «Το άρθρο γράφει:
    «διδάκτωρ φιλοσοφίας Αναστασία Τσώνη»
    Βρήκε κανένας τη διατριβή; Εϊναι σίγουρο ότι έχει διδακτορικό;»
    Γιατί αν έχει, ποιά η διαφορά;

  119. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    >>η αεροπειρατεία στην Κύπρο
    -ερωπειρατία

    >>δεν αποκλείεται οι ντόπιοι να θυμούνται ότι το μακρινό 2009 είχαμε ψηφίσει ένανπρωθυπουργό που μας υποσχόταν να γίνουμε «Δανία του Νότου»,
    -Δανία του νόστου

  120. NM said

  121. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    118. >>Γιατί αν έχει, ποιά η διαφορά;
    Δεν είναι διαφορά, είναι σύνολο 🙂

  122. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    115 – Δεν διαφωνώ ότι είναι ίδια η αναλογία.

    Μια και έχουν ειπωθεί πολλά για θεατρικές παραστάσεις, ας βάλω αυτό το μουσικό κομμάτι από μια φανταστική παράσταση, κι ας μην ήταν θεατρική. Τόσο ξευτιλισμένη υποταγή από έστω κατ΄όνομα αριστερούς δεν την περίμενα να πώ την αλήθεια, φανταστείτε να ήταν και πρωθυπουργός παντώς καιρού. ΚΡΙΜΑ.

  123. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    121 – Γειά σου ρε ΕΦΗ με το μαγικό μυαλό.

  124. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα σχόλια!

    92 Στέκομαι διορθωμένος, Αβονίδα, περιέπεσα σε γαλλισμό 🙂
    Στα δανέζικα είναι havfrue, όπου hav η θάλασσα και frue η γυναίκα, η φράου.

    107 Ήταν οικογενειακός μας φίλος ο Βουτέρης, αιγινήτης γαρ.

  125. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Η Τρομερή (Μικρή) Σειρήνα του Ζεράρ Ντε Βιλιέ:
    Dans son roman ,L’Abominable Sirènel’auteur Gérard de Villiers fait référence à cette statue dans le titre de son roman, dans la photographie de couverture, et dans la description de l’un des personnages féminins de l’action, assimilé à la Petite Sirène.
    https://fr.wikipedia.org/wiki/La_Petite_Sir%C3%A8ne_(Copenhague)

  126. Γιάννης Ιατρού said

    113: Μαρία
    Εντελώς αγράμματος ο Τομσεν, Μαρία. Δεν ξέρει να γράφει ούτε τ΄όνομά του 🙂

  127. 122. Ανέβηκε στις 12 Απρ 2009
    ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑ’Ι’ΩΑΝΝΟΥ «2»

  128. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    107/124.γ Με την αναφορά στο θέατρο Εξαρχείων και στο Βουτέρη,θυμήθηκα την περσινή συμμετοχή και την ξενάγηση στο νεοκλασικό κτίριο του θεάτρου στο ««Open House Athens» και κοίταξα το φετινό πρόγραμμα http://www.openhouseathens.gr/buildings/open2016/ .
    και -άσχετο στο παρόν νήμα- στους εθελοντές, έπεσε το μάτι μου στο όνομα Επαμεινωνδία !

  129. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    122/127 ο Δ.Παπαϊωάννου είναι φέτος υποψήφιος για έξι βραβεία ΕΜΜΥ με το έργο του «Origins»
    http://www.avgi.gr/article/6397339/upopsifios-gia-exi-brabeia-emmu-o-dimitris-papaioannou

  130. Πάνος με πεζά said

    @ 124 : Ήταν ή είναι; 🙂
    Το Θέατρο των Εξαρχείων (που σιγουρότατα αποκατέστησε ο Δεκαβάλλας, καθηγητής Αρχιτεκτονικής και πεθερός του Τάκη), κατά τα λεγόμενα εδώ : http://totetartokoudouni.blogspot.gr/2014/04/blog-post_30.html
    θα ξανάνοιγε πέρσι-πρόπερσι, αλλά δεν το παρακολούθησα το θέμα και δεν ξέρω. Νομίζω ότι η «Κοπεγχάγη» ήταν το «κύκνειο άσμα» αυτού του Θεάτρου, αφου ναι μεν «συμπαρήγαγε» (ή συμπάραξε, πως λέμε κατασπάραξε) με το «Τζένη Καρέζη» αλλά στην ουσία έγινα όλα στην οδό Ακαδημίας…
    Πρώτη παράσταση που είχα δει εκεί «Το τίμημα» του Άρθουρ Μίλλερ, κι ακολούθησαν αρκετές, κυρίως σε αμερικάνικο (λατρεμένο) θέατρο…. Το Θέατρο Εξαρχείων πάνα έδινε όλη τη μετάφραση/ απόδοση του έργου που ανέβαζε, μέσα στο πρόγραμμά του…

  131. Πάνος με πεζά said

    Και το link μου με διαψεύδει, αφού το Θέατρο Εξαρχείων είχε πλήρη δραστηριότητα τη δεκαετία 2000-2010…

  132. aerosol said

    Νίκο, αν θες ρίξε μια ματιά στο βίντεο του #7 και κάνε όπως νομίζεις.

  133. Ριβαλντίνιο said

    Ωχ ! Πραγματικά ! Ρε συ μάγκα Γς πρόσεχε λίγο !
    Φίλε Aerosol δεν πρέπει να το είδε, γιατί ούτε εγώ είδα όλο το βιντεάκι ! Καλά έκανες και το επισήμανες !

  134. Γιάννης Ιατρού said

    Σαν τίτλο, σε σχέση με το λογοπαίγνιο του κίντου, στο προηγούμενο σχόλιο (#6), θα τό ‘βαλε….

  135. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    Mη μ’ανακατεύετε στις βρωμιές του Ηλία!

  136. Ριβαλντίνιο said

    @ 134 Γιάννης Ιατρού
    Ναι γι’αυτό !

    Την είχα πάθει κι εγώ. Μια 28η είχε βάλει το «Ψηλά στο μέτωπο…», αλλά δεν κοίταξα την προέλευση και μου το είχε επισημάνει ο pedis ή κάποιος άλλος φίλος !

  137. Ριβαλντίνιο said

    Στο 136
    διόρθωση :

    είχα βάλει.

    ———————————————
    @ 135 Νέο Kid L’Errance d’Arabie
    Για μένα λες ; 😦

  138. Βάταλος said

    Εντιμώτατοι κύριοι,

    1) Μόνον εις το αποβλακωμένον Ρωμέικον, εν έτει σωτηρίω 2016, έγκριτοι δημοσιογράφοι προσπαθούν να πείσουν τους εξαθλιωμένους Ρωμιούς να αγκαλιάσουν τους εισβολείς λαθροπρόσφυγας, όχι με επιχειρήματα της Λογικής του Αριστοτέλους, αλλά με τας μαζοχιστικάς παλαβομάρας του αποσυναγώγου Ραββίνου Ιησού Χριστού. Ιδέστε το οπισθόφυλλον των Σαββατιάτικων «ΝΕΩΝ» και φρίξατε: Η πάμπλουτος Έλενα Ακρίτα, που επί 40 έτη (1966 – 2006) ελάμβανε την σύνταξιν του πατρός της Λουκή, γεμίζει όλον το άρθρον της με την παρανοΪκήν «Παραβολήν της Κρίσεως» (Ματθαίου κε΄, 31-46) του Ραββίνου Χριστού, διά να μάς πείση πως αν δεν ελεήσωμε τους ισλαμιστάς εισβολείς θα καταλήξωμε εις την Κόλασιν και θα τηγανιζώμεθα αιωνίως!..


    2) Ως απάντησιν εις τας ειρωνείας των χριστιανομπολσεβίκων του Ιστολογίου περί εικαζομένης μαθηματικής κατασκευής των Ομηρικών Επών, προσφέρω το προσφάτως (2013) κυκλοφορήσαν από το Πανεπιστήμιον Johns Hopkins της Βαλτιμόρης σύγγραμμα του Αντωνίου Λο Μπέλλο «Origins of mathematical words», όπου αποδεικνύεται πέραν πάσης αμφιβολίας ότι το 75% των λέξεων των Μαθηματικών έχουν ελληνικήν ετυμολογίαν, ενώ οι λατινογενείς και αραβογενείς ακολουθούν μακράν οπίσω. Διά καταβίβασιν, πιέσατε ενταύθα

    3) Ακόμη και ο δεδηλωμένος μπολσεβίκος αρθρογράφος της «Καθημερινής», Παντέλος Μπουκάλας, έχει προ πολλού εγκαταλείψει τα μαρξιστικά επιχειρήματα, προκειμένου να μάς πείση να δεχθώμεν την εισβολήν των ισλαμιστών. Χρησιμοποιεί, πλέον, ΜΟΝΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ επιχειρήματα!.. Κλασικόν παράδειγμα το σημερινόν (Σαββάτον) άρθρον του εις την «Καθημερινήν», όπου γράφει το εξής εξωφρενικόν: Όσοι ξένοι τουρίσται ματαιώσουν το εφετεινόν θέρος τας διακοπάς των εις την Ελλάδα λόγω των λαθροπροσφύγων, δεν αξίζουν να ονομάζωνται ΑΝΘΡΩΠΟΙ!!..

    Απολαύσατε την χριστιανικήν επιχειρηματολογίαν του μπολσεβίκου Μπουκάλα από των στηλών της (ναυαρχίδος της Ρωμέικης Αστικής Τάξεως) «Καθημερινής» και φρίξατε: Ποιός τον χέζει τον Τουρισμό; Τί πειράζει που θα ζημιωθή μερικά δισεκατομμύρια ευρώ το Ρωμέικο από την ακύρωσιν εκατοντάδων χιλιάδων τουριστικών κρατήσεων; Το σημαντικόν είναι ότι σώζουμε τον Ανθρωπισμό της Ευρώπης και είμεθα παγκόσμιοι πρωταθληταί του Ανθρωπισμού!!.. Πάλιν καλά που δεν μάς φοβέρισε ο Μπουκάλας (όπως η Ακρίτα) ότι θα καταλήξωμε εις την Κόλασιν αν δεν αγκαλιάσωμε τους ισλαμιστάς εισβολείς και δεν μοιρασθώμε μαζί των την φακήν και την φασολάδα μας

    Μετά πάσης τιμής
    Γέρων Βάταλος
    αιμύλος και σπουδαιόμυθος

  139. Γς said

    Τι έγινε ρε παιδιά;

    Ναι τώρα που το βλέπω…

    Το βούτηξα χωρίς να το δω καλά καλά από το γιουτιουμπ σαν καπάκι στο «εβραίος» του #6.

  140. Γς said

    139 -> 132 έως 137

  141. Ριβαλντίνιο said

    @ 138 Βάταλος
    ΜΟΝΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ, ΑΝΘΡΩΠΟΙ

    Κεφαλαία ανάμεσα στις λέξεις. Βρε ποιους μου θυμίζεις βρε, ποιους μου θυμίζεις ; 🙂

  142. Γς said

    132,…,137,140:

    Δεν μπορεί ο Νικοκύρης να καταστήσει ανενεργό το λίκνο του #7 ή να το αντικαταστήσει με το παρακάτω;

  143. cronopiusa said

    Μαρτυρίες για απελάσεις προσφύγων, από την Τουρκία στη Συρία

  144. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    127 – Εγώ πάντως την είδα το 2006 στο Παλλάς, δεν ξέρω αν μιλάμε για την ίδια παράσταση.

  145. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    132 – Πιστεύω πως δεν το είδε το βίντεο ο Γς, ούτε εγώ το είδα, τώρα διάβασα το σχόλιό σου και το είδα, και φυσικά έχεις δίκιο.

  146. Corto said

    142: Ο λησμονημένος Σπύρος Καράμπαλης, ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες τραγουδιστές όλων των εποχών!

    (Πάντως το «βίζολα βίζο» με στοιχειωδώς καθαρό ήχο και με αυτήν την μελωδία δεν υπάρχει στο youtube σε άλλο βίντεο, παρά μόνο σε αυτό του σχ.7. Το ψάχνω χρόνια.)

  147. Γιάννης Ιατρού said

    138: Βάταλε, ο πρόεδρός σας (Κρις Σπύρου) είναι φανατικός θαυμαστής της Χίλαρυ, έκανε και δηλώσεις σχετικά. Τι μπούρδες μας λές για τον Τραμπα;

  148. Corto said

    Ο μεγάλος Σπύρος Καρίμπαλης! Δεν χορταίνει κανείς να τον ακούει.
    Μπράβο που βάλατε το τραγούδι.

  149. Corto said

    Καράμπαλης (έγινε τυπογραφικό λάθος πριν)

  150. Μαρία said

    146

  151. Ριβαλντίνιο said

    @ 147 Γιάννης Ιατρού
    Θυμάμαι παλιά σε μια εφημερίδα, ρωτούσαν ΗΠΑνους μπασκετμπολίστες που έπαιζαν στην Ελλάδα, αν ήταν με τους Ρεπουμπλικάνους ή τους Δημοκρατικούς. Όλοι ήταν με τους Δημοκρατικούς, εκτός από τον έναν και μοναδικό Ελληνοηπανό που ήταν με τους Ρεπουμπλικάνους !

  152. Corto said

    150: Και από τον Τζώρτζη κι όλας; Μπράβο! Πολύ καλό!

  153. Μαρία said

    152
    Κι εδώ ολόκληρο το δισκάκι http://www.karagkiozis.com/dex-parast.htm

  154. Γς said

    Ολη αυτή η ιστορία με πήγε πίσω στα παιδικάτα μου, που με ο κοπίδι κόβαμε σε χοντρό χαρτόνι και τη φιγούρα του Σολωμού, του Βίζο λα βίζο του Καραγκιόζη

  155. Corto said

    153: Α ευχαριστώ πολύ! Θα το ακούσω οπωσδήποτε!

  156. Γιάννης Ιατρού said

    154: Και με σπάγκο στις τρυπούλες για ένωση 🙂 Αλλά ρε Γς, το χαρτόνι δεν έφεγγε από πίσω, κάτι άλλο ημιδιάφανο, χοντρούτσικο θυμάμαι, σαν πετσί περίπου…

  157. Γς said

    156:
    Ημιδιάφανο το πετσί;
    Αυτά ήταν κατοπινά, πλαστικά.

    Στην εποχή μου, τονίζαμε εσωτερικές λεπτομέρειες στίς φιγούρες με γραμμούλες και τρύπες που κάναμε με το κοπίδι

  158. Βάταλε:
    1. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου πιστό Χριστιανό, αλλά αυτοί οι στίχοι («ἐφ᾿ ὅσον ἐποιήσατε ἑνὶ τούτων τῶν ἀδελφῶν μου τῶν ἐλαχίστων, ἐμοὶ ἐποιήσατε / ἐφ᾿ ὅσον οὐκ ἐποιήσατε ἑνὶ τούτων τῶν ἐλαχίστων, οὐδὲ ἐμοὶ ἐποιήσατε»), αν τους βγάλεις από το μυθικό συγκείμενό τους («Οταν ἔλθῃ ὁ υἱὸς τοῦ ἀνθρώπου ἐν τῇ δόξῃ αὐτοῦ καὶ πάντες οἱ ἅγιοι ἄγγελοι μετ᾿ αὐτοῦ, τότε καθίσει ἐπὶ θρόνου δόξης αὐτοῦ», «τὸ πῦρ τὸ αἰώνιον τὸ ἡτοιμασμένον τῷ διαβόλῳ καὶ τοῖς ἀγγέλοις αὐτοῦ» κλπ.), είναι ό,τι ωραιότερο και ηθικά υψηλότερο περιέχει το Ευαγγέλιο.
    2. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι οι μαθηματική επιστήμη, κατ’ αντιδιαστολή προς τις μαθηματικές γνώσεις των Αιγυπτίων, των Βαβυλωνίων κλπ., είναι ελληνικό δημιούργημα, και ότι από τα έργα των Αρχαίων Ελλήνων τη διδάχτηκαν οι νεότεροι Ευρωπαίοι, παρακάμπτοντας — αφότου ξανάρχισαν να μαθαίνουν ελληνικά — και τους Αραβες, των οποίων βεβαίως υπήρξε πολύτιμη η συμβολή και στη μετάδοση του αρχαιοελληνικού κεκτημένου και στην πρόοδο της μαθηματικής επιστήμης. Φυσικό είναι λοιπόν μεγάλο μέρος της μαθηματικής ορολογίας των ευρωπαϊκών γλωσσών να έχει ελληνική προέλευση, αν και σ’αυτό συντελεί σημαντικά και η εδραιωμένη πια παράδοση να πλάθονται από ελληνολατινικές ρίζες νέοι επιστημονικοί όροι, άσχετοι με την αρχαιοελληνική επιστημονική κληρονομιά: το ότι το βαρόμετρο ή τα χρωμοσώματα λέγονται έτσι ΔΕΝ σημαίνει ότι οι ΑΗΠ γνώριζαν την ατμοσφαιρική πίεση ή τους μηχανισμούς της κληρονομικότητας!

  159. Γς said

    Ούτε κι ότι έβλεπαν σινεμά 😉

  160. Corto said

    159: Ναι αλλά Καραγκιόζη έβλεπαν (όπως προκύπτει από το Πλατωνικό σπήλαιο)!

  161. Γς said

    160:

  162. Corto said

    161: Ωραίο!

  163. Γς said

    160:
    Αν έβλεπαν ότε δεν θα είχαμε Καραγκιόζη, αλλά Μελανόφθαλμον

  164. Γς said

    Και με τις γοργόνες θα έπρεπε να αναφέρουμε οτι ο πατέρας της Μικρής Γοργόνας της Κοπενχάγης Χανς Κρίστιαν Άντερσεν γεννήθηκε σαν χτες το 1805

  165. sarant said

    164 Χτες σε κάποιο πάρκο είδα και το άγαλμά του, δεν τόξερα να του πω χρόνια πολλά.

    Σε σχέση με το βιντεάκι του 7 (που το έβγαλα), προφανώς δεν το είχα ανοίξει, ειδικά τώρα που είμαι καθ’ όδον -αλλά και γενικά, δεν τα ανοίγω όλα.

  166. Γς said

    165 α:

    «Την 1η Απριλίου επισκέπτεται την Ακρόπολη, […] Την ημέρα μάλιστα των γενεθλίων του [την επομένη] ανέβηκε δύο φορές στον Παρθενώνα, μία το πρωί και μία το βράδυ».

    165 β:

    Ευχαριστώ

  167. ΓιώργοςΜ said

    Καλημέρα!
    156-7 Οι έγχρωμες φιγούρες ήρθαν μάλλον προς το τέλος (ή τουλάχιστον στο δεύτερο μισό) του 20ου αι. Πρόλαβα την εποχή που πιτσιρικάδες πηγαίναμε καραγκιόζη τα βράδια, στη γειτονιά μου είχε μάντρα ο Μάνθος Αθηναίος. Οι φιγούρες ήταν ήδη έγχρωμες, σε μια ύστατη προσπάθεια νομίζω επιβίωσης αυτού του θεάματος στην εποχή του έγχρωμου κινηματογράφου. Ήταν φτιαγμένες όντως από επεξεργασμένο δέρμα-το πλαστικό ήταν πολύ πρωτόγονη ύλη ακόμη. Για τους πιτσιρικάδες σαν κι εμένα που φτιάχναμε τις φιγούρες, η μοναδική επιλογή ήταν το παραδοσιακό ασπρόμαυρο με εγκοπές για να φαινονται οι λεπτομέρειες της φιγούρας. Η μοναδική επιλογή που ίσως είχε για χρώμα ο πιτσιρικάς της εποχής ήταν λεπτό χαρτί κολλημένο πάνω στη φιγούρα.

    164-5 Ο οποίος Άντερσεν είχε κάνει κι ένα οδοιπορικό στην Ελλάδα (το 184κάτι νομίζω), το οποίο αξίζει να το διαβάσει κανείς, σαν ταξίδι στο χωροχρόνο.
    h**p://www.politeianet.gr/books/9789600500271-andersen-hans-christian-estia-odoiporiko-stin-ellada-190931

  168. Εν τω μεταξυ στο Παρίσι

    «ΑΠΟ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ
    Τρίτη νύχτα κατάληψης της πλατείας Δημοκρατίας στο Παρίσι
    Για τρίτη νύχτα εκατοντάδες διαδηλωτές συνέχισαν χθες την κατάληψη στην πλατεία Δημοκρατίας στο Παρίσι διαμαρτυρόμενοι μεταξύ άλλων για την επίμαχη μεταρρύθμιση στην εργατική νομοθεσία.
    ΕΘΝΟΣ On Line 9:02,

    Τρίτη νύχτα κατάληψης της πλατείας Δημοκρατίας στο Παρίσι

    Το αυθόρμητο κίνημα που ονομάζεται «Nuit debout» (Oλονυκτία) δημιουργήθηκε στον απόηχο των συγκεντρώσεων στις οποίες είχαν καλέσει φοιτητικά και μαθητικά συνδικάτα για να ζητήσουν την απόσυρση του νομοσχεδίου για την απασχόληση που προβλέπει την ελαστικοποίηση της εργασίας ως μέσο καταπολέμησης της ανεργίας, το οποίο προωθεί η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ.
    Ωστόσο το κίνημα αυτό συγκεντρώνει επίσης, χρησιμοποιώντας το hashtag #NuitDebout στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και άλλα πολιτικά ή κοινωνικά αιτήματα. Πολλοί από τους συμμετέχοντες βλέπουν στην κινητοποίηση αυτή την αρχή ενός άτυπου φαινομένου όπως τα κινήματα «Occupy» που δημιουργήθηκαν σε διάφορες χώρες ή όπως αυτό των «Αγανακτισμένων» στην Πουέρτα ντελ Σολ που εμφανίστηκε το 2011 στη Μαδρίτη για να καταγγείλει τη λιτότητα και τη διαφθορά.
    Οι διαδηλωτές είναι ως επί το πλείστον νέοι. Ορισμένοι βρίσκονται εκεί για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στη μεταρρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας. Άλλοι κατηγορούν την κυβέρνηση ότι επιδίδεται σε «παρεκτροπές όσον αφορά την ασφάλεια» στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι. Άλλοι ακόμη καταγγέλλουν την «αστυνομική βία» που σημειώθηκε σε ορισμένες συγκεντρώσεις που οργανώθηκαν κατά του νομοσχεδίου για την απασχόληση.
    Μουσαμάδες είναι απλωμένοι ανάμεσα στα δέντρα της πλατείας, σκηνές είναι διάσπαρτες, ενώ στήθηκε και εξέδρα στη μεγάλη πλατεία. Σάντουιτς παρασκευάζονται από εθελοντές. Δεν υπάρχουν οργανωτές, αλλά επιτροπές που συγκροτήθηκαν βιαστικά: δράση, επικοινωνία, διαχείριση…
    «Πρέπει να πάψουμε να θέλουμε να οργανώσουμε ένα κίνημα, διαφορετικά παύει να είναι κίνημα», φώναζε χθες βράδυ από τα μεγάφωνα ένας διαδηλωτής, ο Μισέλ, και καταχειροκροτήθηκε από τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί παρά τη βροχή.
    «Αποφασίζουμε τα πάντα σε γενική συνέλευση: υπάρχουν εκατοντάδες ανθρώπους που πρέπει να εργαστούν από κοινού μέσα σε μια νύχτα», δήλωσε ο 24χρονος Κασιέν.
    Ο Κιλιάν, ένας 20χρονος φοιτητής σε σχολή οπτικοακουστικών εφαρμογών ο οποίος ήταν για τρίτη νύχτα του στην πλατεία Δημοκρατίας, είπε ότι πιστεύει σε «ένα (κίνημα) ‘Occupy’ όπως στις άλλες χώρες». Περιμένει κυρίως «την απόσυρση του νόμου Ελ Κομρί», που ονομάστηκε έτσι από το όνομα της υπουργού Εργασίας Μιριάμ Ελ Κομρί, αλλά ονειρεύεται μια «επανάσταση».

    http://www.ethnos.gr/diethni/arthro/triti_nyxta_katalipsis_tis_plateias_dimokratias_sto_parisi-64355393/

  169. Aziza Mustafa Zadeh – Dance of Fire

    Armenians’ Jazz Godfather Malkhas

    30 ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ ΣΕ ΜΑΧΕΣ
    Ναγκόρνο Καραμπάχ: Η διεθνής κοινότητα καλεί να τηρηθεί η κατάπαυση του πυρός
    Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής κάλεσαν να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, τη διαφιλονικούμενη περιοχή όπου τουλάχιστον 30 στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μάχες ανάμεσα στις αζερικές και τις αρμενικές δυνάμεις.
    ΕΘΝΟΣ On Line 9:21,

  170. Πάνος με πεζά said

    @ 157 : ΄Όπως -νομίζω- έχω ξαναγράψει, κι εμείς τέτοιου τύπου φιγούρες φτιάναμε στο Δημοτικό, αλλά από κόντρα-πλακέ, με τα σύνεργα της ξυλοκοπτικής. Τα ζωγραφιστά ήταν όλα κομμένες τρύπες, πραγματικό θέατρο σκιών, και οι αρθρώσεις γίνονταν με διπλόκαρφα. Τέλος, η «σούστα» ήταν ένα πηχάκι με στερεωμένο το ένα μέρος του κλείστρου των μπαούλων…

    Και η γοργόνα που ξεχάστηκε, διασημότατη.

  171. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Λόγω συνεδριακών υποχρεώσεων, σήμερα αξιώθηκα να διαβάσω τα άρθρα των τελευταίων ημερών και νιώθω πως πρέπει να σου στείλω εδώ ένα σχετικό σχόλιο, για κάτι που όχι σπάνια σε απασχολεί. Αγαπητέ μου Νίκο, δεν χρειάζεται ούτε σε βίντεο να καταφεύγεις, ούτε σε τουήτ, ούτε σε μαγνητοφωνήσεις: Ο Τσίπρας δεν ανήκει στους πρωθυπουργούς που θα μείνουν στην ιστορία για την καλλιέπειά του! Δεν είναι βέβαια Γ. Παπανδρέου αλλά -βαριά, βαριά- εντάσσεται (γλωσσικά) στην κατηγορία Σαμαρά, στην κατηγορία δηλ. των Ελλήνων που δεν πολυσκάνε για την γλωσσική τους επάρκεια- και ίσως αυτό εξηγεί και την ανοχή του στους ΑΣΤΟΙΧΕΙΩΤΟΥΣ ‘τύπους’ που τον περιβάλλουν και αναλαμβάνουν να εκδώσουν ανακοινώσεις κυβερνώντος κόμματος «μετά βδελυγμίας»…

  172. ΚΑΒ said

    Σίγουρα, όπως φαίνεται από την αλληγορία του σπηλαίου, ο Πλάτωνας γνώριζε το θέατρο σκιών ή νευροσπαστών

  173. Γιάννης Ιατρού said

    172: κλπ. Μα και από μικρά παιδιά βλέπουμε τις σκιές, π.χ των χεριών, και παίζουμε με τις προβολές τους. Επομένως το άθλημα πρέπει να είναι γνωστό από πολύ-πολύ παλιά, από τότε που ζούσαν οι άνθρωποι σε σπηλιές κ.ά, και φωτίζονταν με τη φωτιά.

  174. Animal Cruelty 👿

  175. Tsopanakos said

    Πάντα νόστιμα τα μεζεδάκια του Σαββάτου, ακόμα κι αν τα τρώει κανείς μπαγιάτικα 😉

    Ένας μεζές που κάθισε λίγο στο λαιμό: το σάιτ της ΜτΧ είναι ένα από τα πιο πρόχειρα του ελληνικού διαδικτύου, αλλά γιατί λάθος-μπούρκα «η αιχμάλωτος»; Πρόκειται για καθαρευουσιάνικο υπόλειμμα που, όπως η γενική «του Άρεως» από το στόμα του Αλέφαντου, δεν κολλάει με το γενικό ύφος του κειμένου, μα είναι υπαρκτός τύπος (πρβλ. «η ορθόδοξος εκκλησία»).
    Εξάλλου όσοι αγαπάμε τα γουέστεν δεν είδαμε ποτέ την «Aιχμάλωτη της ερήμου», ενώ σίγουρα λιώσαμε τη βιντεοκασέτα της «Αιχμαλώτου (διπλό sic!) της ερήμου» 😛
    http://www.aiff.gr/article.asp?catid=32061&subid=2&pubid=15374524

  176. sarant said

    175 Eίναι υπαρκτός τυπος άλλης όμως εποχής. Σε έναν τίτλο, που είχε καθιερωθεί από πιο παλιά, στέκει. Όχι σε καθημερινό λόγο όμως, νομίζω.

  177. sarant said

    Kαι μια και το νήμα γέμισε γοργόνες, να προσθέσω κι εγώ δύο δανέζικες, που τις ανακάλυψα στη σημερινή βόλτα. Και οι δυο είναι λίγο πιο πέρα από τη διάσημη (υποθέτω το gps της μηχανής θα δώσει την τοποθεσία)

    Η μία είναι στη στεριά:

    Και η άλλη είναι, ας πούμε, φουτουριστικά απεικονισμένη, σε ένα κανάλι πιο πέρα:

    Επίσης, ένας φίλος του ιστολογίου, που τον συνάντησα εδώ, μου είπε ότι οι ντόπιοι την έχουν άχτι τη Γοργόνα (τη διάσημη) και πεντέξι φορές την έχουν αποκεφαλίσει/βανδαλίσει.

  178. Πάντως, για ανθρωπόψαρα, οι περισσότερες γοργόνες έχουν ιδιαίτερα έντονα και καλοκαμωμένα οριζμένα χαρακτηριστικά των θηλαστικών και δη των θηλυκών τοιούτων! 😯

  179. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    177>>οι ντόπιοι την έχουν άχτι τη Γοργόνα (τη διάσημη)
    Ε βέβαια, σύμφωνα με το παραμύθι ΔΕΝ παντρεύται τον πρίγκιπα που έσωσε. Μια ζωή θυσίες και στο τέλος γίνεται σκόνη. 😦
    http://www.thedailyowl.gr/little-mermaid-love-letter/
    178. Σκύλε,υπάρχει λόγος! οι κακομοίρες μόνο τα μεμέ έχουν για να σαγηνέψουν.Κόντρα σ΄αυτούς που λένε ότι ούτε να την τηγανίσεις ούτε να την αγαπήσεις τη Γ.

  180. ΚΑΒ said

    Υπάρχει και σε δημοτικό κατάρα :να πηδήσεις γοργόνα.

  181. spiral architect said

    Kι έπειτα θα μας μείνει αμανάτι ο Βάτταλος:

  182. Γιάννης Ιατρού said

    Ο πρώτος αρχαίος πολιτισμός όπου καταγράφονται υδρόβιες ανθρωπίδες ήταν οι Σουμέριοι με τον θεό ονόματι Ένκι Wiki

  183. Γιάννης Ιατρού said

    181: Εκλογές εκεί, πφφφφ! Να, από εδώ να πάρει ο Τράμπας παράδειγμα, πως γίνονται αυτά:
    Πάτρα: Ξύλο τις εκλογές της Νέας Δημοκρατίας!

  184. BLOG_OTI_NANAI said

    177: Δεν το πιστεύω ότι ο μάστορας έκανε μια γοργόνα για δημόσια θέα με τέτοιου είδους στήθος(!), και ακόμα περισσότερο δεν το πιστεύω ότι ο Δήμαρχος ήταν τόσο μερακλής που το έστησε στον… δρόμο! Επίσης, η πρώτη γοργόνα θα απορήσω αν είναι παλιά, διότι αυτός ο σωματότυπος ταιριάζει σε σύγχρονες εποχές που έχουν αναλάβει δράση οι πλαστικοί χειρουργοί…

  185. sarant said

    184 Κι όμως. Αν και δεν είναι ακριβώς στον δρόμο, δηλαδή δεν είναι σε δρόμο με σπίτια, αλλά στην παραλία, ας πούμε, σε λιμενοβραχίονα -όπου πάντως έχει μαγαζιά.

  186. Πέπε said

    156. 157.167 κλπ:

    Κύριοι, μπορεί να μην είμαι της γενιάς σας αλλά οι έγχρωμες φιγούρες σε καμία περίπτωση δεν είναι τόσο πρόσφατες. Οι πατεράδες των καραγκιοζοπαιχτών που στη δική μου παιδική ηλικία ήταν σταρ (ο πατέρας Μόλλας, ο πατέρας Σπαθάρης κλπ.) φυσικά και έπαιζαν με έγχρωμες φιγούρες, από ειδικά κατεργασμένο (από τους ίδιους) δέρμα, κατά προτίμηση μάληστα καμηλίσιο!!

    Τέτοιες φιγούρες δεν είχαν βέβαια τα ερασιτεχνικά θέατρα σκιών των παιδιών. Αυτό που ήρθε πολύ πιο πρόσφατα είναι η ζελατίνα, φτηνό υλικό με το οποίο και ο κάθε πιτσιρικάς μπορούσε να φτιάξει διαφεγγείς -άρα έγχρωμες- φιγούρες. Απ’ όσο ξέρω οι επαγγερλματίες ποτέ δεν το καταδέχτηκαν αυτό το υλικό.

    Πάντως επαγγελματικές ασπρόμαυρες φιγούρες είναι πολύ παλιά υπόθεση. Είναι γνωστή η εικόνα με τους Καραγκιόζηδες των τεσσάρων πρώτων διαμορφωτών του ελληνικού θεάτρου σκιών, Μπράχαλη, Μίμαρου, Ρούλια, Μέμου – πότε ήταν αυτοί όμως!

  187. Γιάννης Γρ. said

    Το επίπεδο στη φετινή Μαθηματική εβδομάδα ήταν αρκετά υψηλό,με πάρα πολλές ενδιαφέρουσες ομιλίες για τη Μαθηματική Λογοτεχνία, τη σχέση των Μαθηματικών με την τέχνη,τη μουσική, το θέατρο , τη σχέση των Μαθηματικών με τη γλώσσα , τον ρόλο της Γλώσσας στο web3 (σημασιολογικός ιστός) και την μελέτη των κοινωνικών δικτύων.Παρά τα προβλήματα που ταλαιπωρούν την εκπαίδευση, κατατέθηκε το μεράκι και η πρωτοτυπία των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων(φέτος υπηρχε ξεχωριστή ενότητα για την Πρωτοβάθμια) και η ανησυχία τους για τις συνεχείς αλλαγές στην ύλη,το σύστημα αλλά κυρίως για την έλλειψη στόχων και προοπτικής. Σε καμία περιπτωση δεν θα έπρεπε να ξεφύγει αριθμολογική «εργασία».Θα το ψάξω και θα επανελθω.

  188. sarant said

    187 Ευχαριστώ για το σχόλιο. Σας παρακαλώ, δείτε το, διότι τα όσα δημοσιεύτηκαν στον Τύπο σαφώς μιλάνε για λεξάριθμους.

  189. Του ταξίαρχου η σούπερ ντούπερ «νέα» γεωμετρία πώς ακριβώς ξέφυγε; Κατευθείαν από το μαθεμάτικα.γρ θα μου πεις…

  190. Μαρία said

    188
    Να σημειωθεί οτι η Τσώνη μίλησε στο ΑΠΕ πριν να μιλήσει στη μαθηματική εβδομάδα. Τα σχετικά δημοσιεύματα είναι πρωταπριλιάτικα, ενώ αυτή μίλησε χτες το απόγευμα. https://app.box.com/s/i1uhtp9h55aci0kf3ovyp63c99ju9zkc
    Το βράδυ μίλησε κι ο Μπαλό.

  191. 190: Άρα υπήρχε ο χρόνος να το ξανασκεφτούν, μετά τις δηλώσεις της. Ή να την βάλουν στη θέση της, κατά την παρουσίαση της. Έτσι δεν έκαναν; τι, όχι;

  192. Pedis said

    # 190, 191 – Μπράβο Μαρία που το βρήκες.

    «Αναστασία Τσώνη
    Μια ανατρεπτική σπουδή για τα ομηρικά έπη. Ο ποιητής της Ιλιάδας και της Οδύσσειας διδάσκει Μαθηματικά και προσδιορίζει τη χρήση των αριθμών »

    όπως βλέπετε από τον τίτλο τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα.

  193. Λ said

    Νικοκύρη προφανώς ξεχάσατε ότι στην Ορόκλινη έζησε ο Ραμπώ. Το είχαμε πει κάπου κάποτε.

  194. Pedis said

    # 181 – Σπιράλ, δες εδώ:

    – Trump and Clinton: Censoring the unpalatable, J. Pilger
    https://zcomm.org/znetarticle/trump-and-clinton-censoring-the-unpalatable/

    -Trump and the Liberal Intelligentsia: a View from Europe, J. Bricmont
    http://www.counterpunch.org/2016/03/30/trump-and-the-liberal-intelligentsia-a-view-from-europe/

    Το δεύτερο άρθρο είναι, ας πούμε, προβόκατιβ (και καλά κάνει, κατά τη γνώμη μου, αν και εισέρχεται σε ζώνη κινδύνου και παρεξήγησης).

  195. Pedis said

    (Νικοκύρη, έχεις μουσαφίρη στη σπαγίδα σου.)

  196. Pedis said

    -> 195 – άκυρο.

  197. Λ said

    Η ιστοσελίδα της Ορόκληνης- Βορόκληνης που αναφέρει το Ραμπώ.

  198. Pedis said

    […]

    Τόμσεν: …Εγώ το σκέφτομαι διαφορετικά. Τι χρειάζεται για να φθάσουμε στο σημείο λήψης αποφάσεων; Στο παρελθόν έχει υπάρξει μόνο μία φορά που ελήφθη απόφαση και αυτή ήταν ότι τους τελείωναν τα χρήματα και κινδύνευαν με χρεοκοπία. Σωστά;

    Βελκουλέσκου: Σωστά!

    Τόμσεν: Και πιθανό αυτό πρόκειται να συμβεί ξανά. Σε αυτή την περίπτωση, θα τραβήξει μέχρι τον Ιούλιο και σαφώς οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να κάνουν συζητήσεις για ένα μήνα πριν το Brexit, επομένως σε κάποια φάση θα θέλουν να κάνουν ένα διάλειμμα και μετά θα θέλουν να ξαναρχίσουν μετά το δημοψήφισμα (στη Βρετανία)

    Βελκουλέσκου: Σωστά.

    […]

    Βελκουλέσκου: Οχι δεν πρόκειται…

    Τόμσεν: Και δεν είναι ούτε καν κοντά στο να τις δεχθούν. Σωστά;

    Βελκουλέσκου: Δεν πλησιάζουν. Αυτό που είναι ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι ενέδωσαν… και για τη μεταρρύθμιση για τη φορολογία και για τις φοροαπαλλαγές και τις επικουρικές. Κάνουν κάτι, αλλά είναι πολύ λίγο

    Τόμσεν: Αν καταλήξουν να μας δώσουν το 2,5% και όχι ιστορίες «Μίκι Μάους», θα πρέπει να τους στηρίξουμε

    Βελκουλέσκου: Συμφωνώ. Υπάρχει το σενάριο ότι πιέζονται αρκετά… Πιστεύω ότι πολιτικά για αυτούς είναι πιθανό να ενδώσουν και στα δύο. Αλλά δεν έχουν κανένα κίνητρο και ξέρουν ότι η Κομισιόν είναι πρόθυμη να συμβιβαστεί, και αυτό είναι το πρόβλημα. Κατά κάποιο τρόπο πήγαμε σε αυτή τη διαπραγμάτευση με τη λάθος στρατηγική, γιατί διαπραγματευτήκαμε με την Κομισιόν με τα ελάχιστα αιτήματα και δεν μπορούμε να προχωρήσουμε παραπέρα και η Κομισιόν ξεκινά από αυτό και είναι πρόθυμη να προχωρήσει πολύ περισσότερο. Άρα, αυτό είναι το πρόβλημα. Δεν διαπραγματευτήκαμε με την Κομισιόν και μετά να θέσουμε στους Έλληνες κάτι χειρότερο, θέσαμε στους Έλληνες το ελάχιστο και ήμασταν πρόθυμοι να το συζητήσουμε, και τώρα οι Έλληνες μας λένε «δεν διαπραγματευόμαστε». Συμφωνώ με την ανησυχία σου ότι η ημερομηνία είναι κακή για εμάς γιατί θα κολλήσουμε όπως λες και άρα πρέπει να σκεφτούμε όταν επιστρέψουμε

    Τόμσεν: Το μόνο που με καθησυχάζει είναι ότι δεν μπορείς να μείνεις εκεί για πάντα. Θα πρέπει να το ολοκληρώσεις πριν την εαρινή συνάντηση

    Βελκουλέσκου: Ναι, χρειαζόμαστε μία συμφωνία με τους Ευρωπαίους για την καταληκτική ημερομηνία. Πρέπει να το θέσουμε ρητά σε Ευρωπαίους και Έλληνες, πριν πάμε πίσω

    http://www.efsyn.gr/arthro/olokliros-o-aporritos-dialogos-tomsen-velkoyleskoy-gia-tin-ellada

    (Νικοκύριε,να υποθέσω ότι ετοιμάζεις κείμενο με αφορμή κι αιτία τα τελευταία δντ-λιικς;)

  199. Pedis said

    Παρ’ όλα αυτά, μετά από σκέψη, αποφάσισα να επιτρέψω στην ομάδα μας να επιστρέψει στην Αθήνα για τη συνέχιση των συζητήσεων.

    Η ομάδα αποτελείται από έμπειρο προσωπικό το οποίο εμπιστεύομαι πλήρως και το οποίο έχει την προσωπική μου υποστήριξη. Για να μπορέσει να κάνει τη δουλειά του, εφόσον μας έχετε προσκαλέσει, είναι ζωτικής σημασίας οι αρχές σας να διασφαλίσουν ένα περιβάλλον το οποίο σέβεται την ιδιωτική φύση των συζητήσεων μεταξύ τους, και να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα που εγγυώνται την προσωπική του ασφάλεια.
    Κριστίν Λαγκάρντ
    http://www.thepressproject.gr/article/92081/Prosblitiki-dimosia-apantisi-Lagkarnt-ston-Aleksi-Tsipra

    … εφόσον μας έχετε προσκαλέσει … οι αρχές σας να διασφαλίσουν ένα περιβάλλον

    προβλέπω ότι, χωρίς καν να περάσουν 17 ώρες θα ζητήσει συγνώμη ο Τσ. από τη Λαγκάρντ που δεν έκανε πως δεν τα είδε τα βικιλιικς, κι από τη Μέρκελ που ζήτησε συγνώμη από τη Λαγκάρντ διότι έκανε πώς τα είδε αλλά δεν έδωσε την απαραίτητη προσοχη.

  200. Μαρία said

  201. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  202. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    201 – Υπάρχουν άνθρωποι, που πιστεύουν ότι τα κράτη εκτός από τα μόνιμα του συμβουλίου ασφαλείας, είναι ανεξάρτητα, ότι οι υπερπλούσιοι πάνω απ’ όλα, βάζουν την εθνικότητά τους, κι ότι οι λαοί αποφασίζουν. Ανέκδοτο μοιάζει.☺

  203. Γς said

    102:

    Panama papers

  204. sarant said

    193 Ομολογώ πως το ξέχασα -αλλά κι εσύ πιο κάτω δεν έδωσες το λινκ της Ορόκλινης 🙂

  205. ndmushroom said

    Μιλώντας για τα πρωταπριλιάτικα, μόλις έπεσε το μάτι μου σε αυτό. Όντως δημοσιεύθηκε (και αναδημοσιεύθηκε από το in.gr) την Πρωταπριλιά, αλλά παρότι πρόκειται για εμφανέστατο πρωταπριλιάτικο (εδώ το αυθεντικό. Προσοχή στα ονόματα των «επιστημόνων») δεν είμαι σίγουρος αν ο υλατζής το κατάλαβε (με αποκορύφωμα την απόδοση του Len Meha-Döhler (Lend me a dollar) ως Λεν Μέα-Ντέλερ, όπου χάνεται πλήρως το λογοπαίγνιο, ακόμα και για τους αγγλομαθείς). Και σίγουρα το γεγονός ότι 3 μέρες μετά δεν υπάρχει διευκρίνιση ότι πρόκειται περί αστείου δε βοηθάει…

  206. Ανδρέας said

    το όνομα του προγράμματος είναι Delia Velkouleskou; 😀
    205 το όνομα του προγράμματος είναι Delia (Velculescu);

    τούτο δω τι λέει;

    Τέλος το ρομπότ Tay, επειδή ένα 24ωρο στο Ίντερνετ αρκούσε να την κάνει «ναζί»

    Νέα Υόρκη
    Η Tay ήταν ένα chatbot, μία (ας πούμε) «περσόνα-πρόγραμμα» τεχνητής νοημοσύνης που δημιουργήθηκε για να συνομιλεί με χρήστες του Διαδικτύου και να μαθαίνει εξελίσσοντας τον τρόπο συζήτησής της μέσω της αλληλεπίδρασης με πραγματικούς ανθρώπους.

    H Tay όμως βγήκε προσωρινά από την πρίζα επειδή το πείραμα δεν πήγε πολύ καλά: Ένα 24ωρο με τους χρήστες του Διαδικτύου ήταν αρκετό να την κάνει να αναπαράγει ρατσιστικές θέσεις και ή ότι «ο Χίτλερ είχε δίκιο»…

    Τι συνέβη: Η Tay εξετέθη στο Twitter σε κοινό που απαρτιζόταν από χρήστες νεαρής ηλικίας -το δημογραφικό κοινό στόχος ήταν μεταξύ 18 και 24 ετών στις ΗΠΑ- για μία «γόνιμη» συζήτηση. Η ομάδα που την ανέπτυξε, υπό την Microsoft, περιγράφει το chatbot ως εξής: «Η Tay έχει σχεδιαστεί ώστε να αλληλεπιδρά και να διασκεδάζει κόσμο, συνδεόμενη μαζί τους μέσω καθημερινής και παιχνιδιάρικης συζήτησης. Όσο περισσότερο μιλάς μαζί της, τόσο εξυπνότερη γίνεται».

    Η δοκιμασία ήταν όμως δύσκολη. Οι χρήστες βάλθηκαν να διδάξουν την Tay πώς να εκφράζει ρατσιστικές θέσεις και, όπως μεταδίδει ο βρετανικός Guardian, την ενθάρρυναν να αναπαράγει διάφορες παραλλαγές του «ο Χίτλερ είχε δίκιο» ή ότι οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου ήταν «στημένες».

    Στις περισσότερες περιπτώσεις, η Tay περιορίστηκε στο να επαναλαμβάνει θέσεις που της είχαν υποβάλει άλλοι χρήστες, όμως ο σχεδιασμός της είναι τέτοιος που η εμπειρία συμβάλλει στην εξέλιξή της.

    Οι σχεδιαστές ανακοίνωσαν ότι πλέον η Tay είναι offline και, ζητώντας «συγγνώμη για τα προσβλητικά σχόλια που έκανε στο Twitter», είπαν πως θα την επαναφέρουν όταν «πιστεύουμε ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε καλύτερα την κακόβουλη πρόθεση που έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές και τις αξίες μας».

    Στην ανακοίνωσή της, η Microsoft υπογραμμίζει ότι θεωρεί ότι η έκβαση της Tay προέκυψε μετά από συνειδητή «επίθεση» χρηστών.

    «Δυστυχώς, μέσα στο πρώτο 24ωρο, μία συντονισμένη επίθεση υποσυνόλου χρηστών εκμεταλλεύτηκε μία αδυναμία της Tay» αναφέρουν, λέγοντας πως «αν και είχαμε προετοιμαστεί για πολλά είδη υπονόμευσης του συστήματος [τεχνητής νοημοσύνης], παραβλέψαμε αυτή τη συγκεκριμένη επίθεση».

    Η ομάδα υπερασπίζεται σθεναρά την επιλογή της να εκθέσει την Tay στους χρήστες, επιχειρηματολογώντας πως αυτός είναι και ο μοναδικός τρόπος να εξελιχθεί η τεχνητή νοημοσύνη, «μαθαίνοντας από τα λάθη».

    http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500067487

    πάει την ξεπάτωσαν την έρμη την Arty Inde

    δεν είναι πρωταπριλιάτικο πάντως.

  207. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    203 – Αυτή είναι η κορυφή του παγόβουνου, όμως, το αστείο της υπόθεσης, είναι που λένε πως προκάλεσε σοκ η δημοσιοποίηση, ενώ κανείς «θνητός» δεν ασχολείται.
    Ένα διαρκές σοκ, είχα πάθει από το 2010 που ασχολήθηκα πάλι με το χρηματιστήριο, μέχρι το 11, αντιλαμβανόμενος την εξ ολοκλήρου μετάλλαξη των συναλλαγών, την απίστευτη δυνατότητα μεταφοράς του πλούτου των χωρών , το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και της νόμιμης φοροαποφυγής μέσω των ηλεκτρονικών συναλλαγών, κι όλα αυτά, κυρίως με τα λεφτά των καταθετών και των ασφαλισμένων και εν αγνοία τους. Ακόμα μεγαλύτερο σοκ, έπαθα όταν είδα πως οι άνθρωποι αρνούνται να δούν την ολοφάνερη και χωρίς προηγούμενο απάτη. Αν και μετά από πέντε χρόνια, έχω κατανοήσει τους λόγους που συμβαίνει αυτό, ακόμα με εντυπωσιάζει η αφασία του κόσμου.

    Υ.Γ – Όποιον κι αν ρωτήσω, «τι έγινε με τις ελληνικές τράπεζες στην τελευταία ανακεφαλαιοποίηση;» μου απαντάει, δεν ξέρω, ή, πως έγινε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, κανείς δεν έχει πάρει είδηση για το μεγαλύτερο οικονομικό έγκλημα στην στορία της Ελλάδος που διαπράχθηκε, δυστυχώς και με την υπογραφή της «αριστερής» κυβέρνησης.

  208. Της Μαυριτανίας;;;;;;

    Συντρίμμια που εντοπίστηκαν στα ανοιχτά της Μαυριτανίας ενδεχομένως να ανήκουν στο Boeing 777 της πτήσης MH370

    http://left.gr/news/syntrimmia-poy-entopistikan-sta-anoihta-tis-mayritanias-endehomenos-na-anikoyn-sto-boeing-777

  209. 203.

    ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    Στα «Panama Papers» το όνομα του Σταύρου Παπασταύρου
    Δευτέρα, 04 Απριλίου 2016 10:54 UPD:10:56

    Ελληνικό ενδιαφέρον αποκτούν οι αποκαλύψεις των «Panama Papers», καθώς μεταξύ των 11,5 εκατ. εγγραφών βρίσκεται και το όνομα του Σταύρου Παπασταύρου, συμβούλου και στενού συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά.
    Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του ICIJ, οι οποίες έχουν προκαλέσει μείζον πολιτικό θέμα σ’ όλο τον κόσμο, ο κ. Παπασταύρου διατέλεσε από το 2004 έως το 2014, μέλος των διοικητικών συμβουλίων των off-shore εταιρειών Green Shamrock Foundation και Diman Foundation.
    Παράλληλα, από το 2006 και μετέπειτα, εμφανίζεται ως αναπληρωτής πρόεδρος της Aisios Foundation, στην οποία συμμετέχουν και οι Κωνσταντίνος Λαναράς και Σπύρος Μεταξάς.
    Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα τoυ ICIJ, σε απάντησή του, ο κ. Παπασταύρου δήλωσε αρχικά, ότι «δεν θυμάται τις εταιρείες», ενώ στη συνέχεια ανασκεύασε μερικώς, παραδεχόμενος ότι «σύμφωνα με τα αρχεία του έχει υπηρετήσει ως μέλος των διοικητικών συμβουλίων της Green Shamrock Foundation , Diman και Aisios».
    Όπως εξήγησε, το έκανε για δύο οικογενειακούς του φίλους, με τους οποίους τον συνδέει μακρόχρονη φιλία, ενώ διευκρίνισε ότι δεν έλαβε καμία αποζημίωση. Πρόσθεσε δε, ότι «δεν διέθετε δικαιώματα ιδιοκτησίας σ’ αυτές τις εταιρείες και έτσι, δεν ήταν υποχρεωμένος να τις δηλώσει στις φορολογικές αρχές».

    http://www.naftemporiki.gr/story/1089861/sta-panama-papers-to-onoma-tou-staurou-papastaurou

  210. 208 Μάλλον θα εννοεί αυτό:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Mauritius#/media/File:Mauritius_(orthographic_projection_with_inset).svg
    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%B1%CF%85%CF%81%CE%AF%CE%BA%CE%B9%CE%BF%CF%82_(%CE%BA%CF%81%CE%AC%CF%84%CE%BF%CF%82)

  211. Γιάννης Ιατρού said

    208: Καλημέρα,

    επιτρέψατέ μοι ωρισμένας σκληράς επισημάνσεις επί της ειδήσεως: Η Μαγαδασκάρη έγινε Μαυριτανία…. 🙂
    Το διαδίκτυο βλάπτει όταν δεν σκέφτεσαι.

  212. Γιάννης Ιατρού said

    211: …It was found on a sandbank in the Mozambique Channel — the body of water between Mozambique in eastern Africa and Madagascar http://www.nbcnews.com/storyline/missing-jet/missing-mh370-possible-boeing-777-part-found-mozambique-sources-say-n530066

  213. Μα τι λέτε, τώρα; Μαυριτανία, ρε!

    http://news247.gr/eidiseis/kosmos/news/aystralia-sto-mikroskopio-ta-syntrimmia-poy-entopisthkan-anoixta-ths-mayritanias.3990207.html

  214. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    Έλα μωρέ τώρα!…τα πάντα όλα. Μάθετε μπαλίτσα! Από Μα να αρχίζει και τ’άλλα τα βρίσκουμε. 🙂
    (πάλι καλά που δεν έβαλαλ ΜΑκεντόνια…νάχουμε άλλα)

  215. Πάει! Τάκαψα!

  216. ΓιώργοςΜ said

    Όλα Μα-κριά είναι, στη Μα-ύρη ήπειρο, τι Λωζάννη τι Κοζάνη…
    Ενδιαφέρον θα είχε όμως η χρονική κατάταξη στα «ειδησεογραφικά», για να δούμε ποιος αντιγράφει από ποιον!

  217. Ξέχασα το λίνκι http://www.lifo.gr/now/world/95881

    και τρίτος επιμένει για Μαυριτανία. Και μάλιστα για νησί

  218. Άμα σας λέω εγώ δεν μ’ ακούτε: http://www.abc.net.au/news/2016-04-03/mh370-investigators-to-examine-wreckage-found-in-mauritius/7295306
    Μαυρίκιος! Το γαλλικό νησί όπου ξεκινά και η Σειρήνα του Μισισιπή, του Τρυφώ 😉

  219. Λ said

    204.Για το Ρεμπώ και την Ορόκλινη
    http://www.voroklini.org/default.asp?id=224

  220. sarant said

    219 Ευχαριστούμε!

  221. gbaloglou said

    189 Ποιον υπονοείς, και ΠΟΥ βασίζεσαι;;;

  222. gbaloglou said

    189 Επίσης: πιστεύεις πως είσαι σε θέση να κρίνεις το μαθεμάτικα.γρ;;; [Ρωτάω γιατί υπάρχει αρνητική χροιά στο σχόλιο σου, και πολύ θα ήθελα να μας την δικαιολογήσεις — πρόσεχε όμως, δώσε συγκεκριμένα επιχειρήματα, για μαθηματικά πρόκειται, όχι για ποίηση!]

  223. gbaloglou said

    187 Η Μαθηματική Εβδομάδα είναι, παρά τις όποιες αδυναμίες της, μία αξιέπαινη προσπάθεια και συμβολή στην μαθηματική ζωή της Θεσσαλονίκης (και όχι μόνον) σε χαλεπούς καιρούς. Εστιάζεται κυρίως σε θέματα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με κάποιες επεκτάσεις σε θέματα πρωτοβάθμιας (όπως τόνισες) και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Δίνει βήμα σχεδόν σε όλους, κάτι που είναι περισσότερο καλό παρά κακό, κατά την ταπεινή μου γνώμη. Φέτος, αμέσως μετά την κύρια ομιλία, πήρε τον λόγο κάποιος που διαμαρτύρονταν επειδή δεν του δόθηκε ΚΑΙ φέτος το δικαίωμα να μιλήσει για δέκα λεπτά (για την τριχοτόμηση της γωνίας, αν κατάλαβα σωστά): καταλαβαίνετε λοιπόν τι είδους δυσκολίες μπορεί να αντιμετωπίζουν οι διοργανωτές…

  224. sarant said

    222 Θα απαντήσει βέβαια ο Στάζιμπος, αλλά η αναφορά στο μαθεμάτικα.γρ δεν είναι ειρωνική; Ότι δηλαδή η έρευνα του ταξίαρχου δεν είναι άξια για το μαθεμάτικα.γρ;

  225. gbaloglou said

    224 Δεν είμαι σε θέση να καταλάβω τι ακριβώς εννοεί, ας διευκρινίσει ο ίδιος…

  226. Μαρία said

    225
    http://www.mathematica.gr/forum/viewtopic.php?f=5&t=52550
    Οτι πρόκειται για απόστρατο ταξίαρχο εδώ σ. 18 http://www.eaas.gr/images/pdfs/aprilios%202010%20.pdf

  227. gbaloglou said

    226 Όπως ακριβώς κατέδειξες, πρόκειται για εξαιρετική περίπτωση: στο μαθεμάτικα τον εκτιμούμε ιδιαίτερα, στην Μαθηματική Εβδομάδα δεν θυμάμαι να έχει παρουσιάσει ποτέ κάτι, αλλά προσέρχεται στις εκδηλώσεις της. Φυσικά και γνωρίζουμε ότι πρόκειται για απόστρατο ταξίαρχο: ύστερα από την αποστρατεία του αφιερώθηκε στην μελέτη της Γεωμετρίας, με πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα — κακό είναι;!

  228. Konstas said

    Εγώ πάντως πιστεύω στους λεξάριθμους…

    Ιδού και η τρανή απόδειξη !!!!
    «Ένα σκατό» = λεξάριθμος 647 (5+50+1+200+20+1+300+70=647)
    «Μια κουράδα = λεξάριθμος 647 (40+10+1+20+70+400+100+1+4+1=647)

    ΤΥΧΑΙΟ; ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ !!!!
    (Για όποιον δεν εμπιστεύεται τον υπολογισμό μου και βαριέται να το επαληθεύσει ο ίδιος, εδώ υπάρχει υπολογιστής λογαρίθμων, που βάζεις την λέξη/φράση και σου βγάζει κατευθείαν τον λογάριθμο. Βάλτε «ένα σκατό» και «μια κουράδα» και δείτε αν δεν με πιστεύετε)
    http://www.lexarithmos.gr/?page_id=104

Σχολιάστε