Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Συμπληρωμένα μεζεδάκια

Posted by sarant στο 28 Μαΐου, 2016


… ή μήπως συμπληρωματικά; Δεν είναι πολύ συχνό μια μεταφραστική διαφωνία να απασχολεί την επικαιρότητα, αλλά κάτι τέτοιο έγινε τις προάλλες όταν στην ανακοίνωση της ελληνικής αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη συμφωνία Ελλάδας-δανειστών γινόταν λόγος για «συμπληρωματικό μνημόνιο συμφωνίας», διατύπωση η οποια λίγο αργότερα, με διορθωτική ανακοίνωση, τροποποιήθηκε σε «συμπληρωμένο μνημόνιο συμφωνίας». Ο αγγλικός όρος ήταν supplemental MoU. Και βέβαια, στα έντυπα και διαδικτυακά μέσα κυριάρχησε, όπως ήταν αναμενόμενο, το κλισέ «χαμένοι στη μετάφραση«.

Ο όρος supplemental είναι σπανιότερος από τον supplementary, χρησιμοποιείται όμως συχνά στα αγγλικά της ΕΕ προκειμένου για μνημόνια και συμφωνίες (supplemental μνημόνια συμφωνήθηκαν, και πάνω από ένα, με τη Λετονία). Ομολογώ πως δεν ξέρω αν υπάρχει διαφορά μεταξύ supplemental και supplementary, βλέπω πάντως σε προηγούμενα κείμενα της ΕΕ ότι και τα δύο αποδίδονται ως «συμπληρωματικός».

Πάντως, πολύ κακό για το τίποτα, διότι στην πράξη δεν υπάρχει διαφορά αν οι εκκρεμότητες που υπάρχουν θα διευθετηθούν με συμπληρωματικό ή συμπληρωμένο μνημόνιο. Οι παλιότεροι πάντως θα θυμούνται τις… ατέρμονες συζητήσεις, εκεί περί το 1983, στη συμφωνία με τις ΗΠΑ για τις βάσεις, όπου το αγγλικό κείμενο έλεγε terminable και το ελληνικό «τερματίζεται».

kentnisse* Αν τα αποτελέσματα στις προεδρικές εκλογές της Αυστρίας ήταν αλλιώς, σήμερα τα μεζεδάκια μας θα είχαν ίσως άλλον τίτλο, παρά το γεγονός ότι το αξίωμα του Προέδρου στην Αυστρία είναι μάλλον διακοσμητικό. Ευτυχώς, οι επιστολικές ψήφοι, που καταμετρήθηκαν τη Δευτέρα ανέτρεψαν το προβάδισμα του ακροδεξιού υποψηφίου κι έτσι εκλέχτηκε ο υποψήφιος των Πρασίνων. Αλλά το καμπανάκι που χτύπησε (τι καμπανάκι, καμπάνα της Μητρόπολης) δεν πρέπει να το προσπεράσουμε.

Οι επιστολικές ψήφοι ήταν πάρα πολλές (14% του συνόλου) επειδή στην Αυστρία έχουν δικαίωμα και οι κάτοικοι εσωτερικού να χρησιμοποιούν την επιστολική ψήφο. Αυτό δεν το ήξεραν πολλοί -για παράδειγμα, άκουσα τη Λιάνα Κανέλλη στον Σκάι να σχολιάζει μειωτικά το ότι ο ακροδεξιός ηττήθηκε χάρη στις ψήφους «των ομογενών».

Και μια και μιλάμε για τον ακροδεξιό, στην εικόνα αριστερά βλέπετε έναν άλλο υποψήφιο του ίδιου κόμματος (FPÖ) που δίνει ένα παράδειγμα της εφαρμογής του Νόμου του Μέφρι (ή Μπούμερανγκ). Κυκλοφόρησε αφίσα όπου ζητάει να αποκλείονται από το στεγαστικό πρόγραμμα όσοι δεν ξέρουν γερμανικά -και κατάφερε να κάνει ορθογραφικό λάθος! Οι «γνώσεις» γράφονται Kenntnisse, όχι Kentnisse. Αλλά βέβαια, ο ίδιος δεν έχει ανάγκη να ενταχθεί στο πρόγραμμα.

* Το περασμένο παρασκευοσαββατοκύριακο είχαμε και τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή. Από τη συζήτηση αυτή ξεχώρισα δύο στιγμιότυπα, που δυστυχώς έχουν και τα δύο σχέση με τους χρυσαβγίτες.

Καταρχάς, ο Παναγιώταρος τελείωσε την ομιλία του απαγγέλλοντας στίχους από το «χακεμένο» ποίημα του Σουρή -χακεμενο επειδή, όπως έχουμε ξαναπεί, οι περισσότεροι στίχοι, αλλά και η επωδός «Ω Ελλάς ηρώων χώρα τι γαϊδάρους βγάζεις τώρα» δεν είναι του Σουρή. Επίσης ο χρυσαβγίτης ρήτορας δεν διάβασε, αλλά κατέθεσε στα πρακτικά (!), λέγοντας ότι είναι του Σουρή, ένα σκατολογικό στιχούργημα που κυκλοφορεί και που αποδίδεται ευρέως στον Σουρή, αν και προσωπικά έχω επιφυλάξεις, παρόλο που είναι γνωστό ότι ο Σουρής συνέθετε και αισχρολογικά στιχουργήματα που κυκλοφορούσαν, βέβαια, χέρι με χέρι.

* Έπειτα, ο Κασιδιάρης έκανε ένα σόου, που ανάγκασε τον προεδρεύοντα (ήταν ο Νικ. Κακλαμάνης) να τον επιπλήξει. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ενός ιστοτόπου, του είπε «Σας εγκαλώ στην πράξη».

Η φράση αυτή είναι πολλαπλό φάουλ. Όμως, αν παίξουμε το βίντεο (δεν σας το συνιστώ, διότι θα υποστείτε και τους κρωγμούς του Κασιδιάρη) θα ακούσουμε ότι στην πραγματικότητα ο Ν. Κακλαμάνης είπε «Σας εγκαλώ στην τάξη».

Είναι όμως αυτό σωστό; Έχω κάποιες αμφιβολίες. Εγώ ξέρω ότι λέμε «σας ανακαλώ στην τάξη» σε κάποιον που παραφέρεται, και «εγκαλώ» όταν κατηγορούμε κάποιον (συχνά μάλιστα συμπληρώνοντας και την κατηγορία, π.χ. «τον εγκάλεσε για ασυγχώρητη αμέλεια»).

Βλέπω ότι και το «εγκαλώ στην τάξη» γκουγκλίζεται, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως είναι και σωστό. Κατά τη γνώμη μου δεν είναι, αλλά παρακαλώ φιλολόγους και νομικούς να γνωμοδοτήσουν.

* Η γραμματική μπούρκα της εβδομάδας στην ΕφΣυν και μάλιστα σε άρθρο που υπογράφεται από γυναίκα. Διαβάζω: Ο εγωκεντρικός σύζυγος τη βρίσκει ένα πρωί στην κουζίνα ανάμεσα σε στοίβες σακούλες στα οποία η μέχρι πρότινος επιδέξια μάγειρας έχει πετάξει το κρέας και όλα τα προϊόντα που περιέχουν ζωικά παράγωγα.

Ώστε «η μάγειρας», κάτι που ομολογώ πρώτη φορά το βλέπω (πολλά έχουν δει τα μάτια μου, αυτό μου φέρνει τρόμο). Αλλά κάνει μισές δουλειές η κυρία Σταυρινή Ιωαννίδου που υπογράφει το άρθρο, διότι στην αρχή αναφέρεται σε «Νοτιοκορεάτισσα συγγραφέα» αντί να φορέσει και εκεί τη μπούρκα και να μας πει για «τη Νοτιοκορεάτη συγγραφέα» 🙂

* Ο Τάκης Θεοδωρόπουλος, ο… αγγελόμορφος αρθρογράφος της Καθημερινής (θυμίζω ότι πρόσφατα αποκάλεσε «πιθηκόμορφο» τον Ai Wei Wei) τις τελευταίες μέρες έχει πάθει παροξυσμό και γράφει το ένα μετά το άλλο καταστροφολογικά άρθρα για τη γλώσσα -το χτεσινό του, ας πούμε, είχε τον νηφάλιο τίτλο «Τυμβωρύχοι στα ερείπια της γλώσσας». Σε ένα όμως από τα άρθρα του αυτά συνέβη κάτι πολύ κωμικό: χρησιμοποίησε την έκφραση «το κυρίως θέμα» και προκάλεσε τη μήνη μιας πιστής του αναγνώστριας. Παραθέτω αυτούσιο το σχόλιο:

Μέχρι σήμερα ήμουν πιστή αναγνώστριά σας. Σήμερα, με το περισπούδαστο και περίτεχνο άρθρο σας περί γλώσσης ελληνικής όπου θάπρεπε να διαπρέψετε, μας σερβίρετε το φριχτό, αγράμματο και ανελλήνιστο «το κυρίως θέμα». Έχω κατσαδιάσει όλους τους εστιάτορες και ταβερνιάρηδες της Αθήνας με το «κυρίως πιάτο» (δηλ. τί άλλο είναι; λίγο πηρούνι, ή τραπέζι;;) Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι εσείς ένας λογοτέχνης θα κολλάγατε επίρρημα σε ουσιαστικό, και χωρίς καμία λογική . Ρίξτε μια ματιά στην πρώτη σελίδα για το ΚΥΡΙΟ Αρθρο, και …συμμορφωθείτε.

Θα ήθελα να είμαι από μια μεριά, να βλέπω την αντίδραση του ταβερνιάρη όταν τον κατσαδιάζει η κυρία του κυρίως!

Πάντως, επειδή κι άλλοι παπαγαλίζουν την άποψη ότι το «κυρίως» δεν μπορεί να συνοδέψει ουσιαστικό και κατακεραυνώνουν φράσεις όπως «το κυρίως θέμα», να πούμε ότι και το ΛΚΝ αλλά και το Χρηστικό Λεξικό δέχονται κανονικά το «κυρίως» ως επίθετο, μάλιστα το Χρηστικό δίνει ακριβώς τα παραδείγματα «κυρίως θέμα / κυρίως πιάτο». (Ο Μπαμπινιώτης αποφεύγει το θέμα: δεν αναφέρει καθόλου τη χρήση, αλλά και δεν την καταδικάζει ως λανθασμένη).

* Αλλά να προσθέσουμε πως ο ίδιος ο κ. Τάκης, ο οποίος στις τελευταίες του επιφυλλίδες θρηνεί επειδή οι λέξεις έχουν χάσει τη σημασία τους και ο καθένας τις χρησιμοποιεί όπως θέλει, φρόντισε, στην προχτεσινή του επιφυλλίδα να μας δώσει ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Γράφει:

Ευτυχώς που αναγκάστηκε να αποχωρήσει κακήν κακώς ο κ. Γιαν Φαμπρ, κι ας βυσσοδομεί από το μουντό του Βέλγιο για την ηλιόλουστη ελληνική ψυχή.

Αλλά «βυσσοδομώ» σημαίνει «μηχανορραφώ, καταστρώνω κρυφά και ύπουλα σχέδια». Μου φαίνεται ως ο κ. Τάκης αγνοεί τη σημασία της λέξης και έχει την εντύπωση, όπως δείχνει και η σύνταξη με «για», ότι σημαίνει κάτι σαν «βγάζω χολή, πνέω μένεα».

* Κι ένα πολλαπλό μαργαριτάρι. Στο κυριακάτικο κύριο άρθρο του στο Βήμα, ο Σταύρος Ψυχάρης γράφει, στην κατακλείδα, τα εξής:

«Γιατί συμβαίνουν όλα αυτά; Μια καθηγήτρια, σε διάλεξή της προς φοιτητές διάσημου πανεπιστημίου της Ανατολικής Ακτής των ΗΠΑ, έδινε μία απροσδόκητη ερμηνεία στις πράξεις των αρμοδίων που έμοιαζαν αληθινές βλακείες.

Γιατί οι Ελληνες εγκατέλειψαν τις θέσεις τους στον Σαγγάριο κατά τη Μικρασιατική Εκστρατεία; Γιατί ο Ναπολέων έδωσε τη μάχη στο Αουστερλιτς; Γιατί ο Χίτλερ πήγε χειμώνα στη Ρωσία;

Αυτά είναι ιστορικά αινίγματα ή μυστικά της Ιστορίας τα οποία δεν εξηγούνται με τη λογική.

Ολα τα ιστορικά αινίγματα, μικρά και μεγάλα, συμπλήρωνε η καθηγήτρια, εξηγούνται με την απλούστερη απάντηση: «Ησαν απλώς βλάκες!». Η απάντηση είναι, προφανώς, διαχρονική.»

Να παρατηρήσουμε απλώς ότι;
α. Ο Χίτλερ πήγε στη Ρωσία Ιούνιο μήνα, 22 Ιουνίου αν θυμάμαι καλά.
β. Ο Ναπολέων κατήγαγε θρίαμβο στη μάχη του Αούστερλιτς
γ. Οι Έλληνες δεν εγκατέλειψαν τις θέσεις τους στον Σαγγάριο, αναδιπλώθηκαν αφού δεν πέτυχαν το σκοπό τους. Ήταν βεβαίως μια τακτική ήττα και συνέβαλε καθοριστικά στην τελική καταστροφή, αλλά η διατύπωση της… καθηγήτριας (λέγε με Σταύρο; ) υποβάλλει την ιδέα ότι στον Σαγγάριο έσπασε το μικρασιατικό μέτωπο, ενώ αυτό συνέβη ένα χρόνο μετά.

Φυσικά, το πιθανότερο είναι να μην υπάρχει καθηγήτρια, αλλά να πρόκειται για αλτερέγκο του Ψυχάρη.

Απορώ ποιος πληρώνει για να αγοράζει το Βήμα.

* Ο υλατζής του Newsit ανακάλυψε νέο είδος, τους Νεάτερνταλ.

* Προσωπικά, αν ήταν να γράψω το διάσημο συγκρότημα του Λίβερπουλ σε ελληνικό κείμενο θα το έγραφα στα ελληνικά, Μπιτλς ή έστω Μπητλς όπως συνηθιζόταν παλιότερα.

Τώρα, η μόδα θέλει να επιδεικνύουμε την ημιμάθειά μας γράφοντας οτιδήποτε ξένο στο λατινικό αλφάβητο, κάτι που είναι θεμελιακά λάθος (ανάμεσα στ’ άλλα επειδή όταν γράφεις κάτι στο λατινικό αλφάβητο δεν προσδιορίζεις πώς πρέπει να το διαβάσει ο αναγνώστης, κάτι που άλλωστε εξαρτάται από τη γλώσσα στην οποία το γράφεις, γλώσσα που δεν δηλώνεται. Για παράδειγμα, όταν γράφω Michel εννοώ Μισέλ ή Μίτσελ;)

Αλλά τουλάχιστον, σύντροφε της Αυγής, όταν γράφεις για τους Μπιτλς και διαλέξεις να τους λατινογράψεις, γράφτους τουλάχιστον σωστά! Beatles, όχι Beetles!

(Nαι, ξέρω, στην αρχή-αρχή που πειραματιζόντουσαν με διάφορα ονόματα είχαν για ένα φεγγάρι και το Beetles, και ξέρω ότι το σκαθάρι γράφεται beetle).

* Πώς χτίζονται τα καλώδια; με ρωτάει ένας φίλος, ο οποίος διάβασε ότι «Microsoft και Facebook συμφώνησαν να χτίσουν μαζί ένα υποθαλάσσιο καλώδιο που θα διασχίζει τον Ατλαντικό Ωκεανό για να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη ανάγκη για υψηλής ταχύτητας υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους (cloud computing) και διαδικτύου.»

Εδώ ο άλλος μας λέει πώς να «χτίσουμε το αφορολόγητο», του απάντησα, κι εσύ απορείς πώς χτίζονται τα καλώδια; Αφού το ξέρεις, όπου βλέπει ο μέσος δημοσιόγραφος build το μεταφράζει «χτίζω» -χτίζω σπίτι, χτίζω καλώδιο, χτίζω εμπιστοσύνη, χτίζω αφορολόγητο, χτίζω του πρωτομάστορα την όμορφη γυναίκα!

anothersoros* Δημοσιογραφία του σωρού: Όπως βλέπω στη Λεξιλογία, το σουπεράκι του Σκάι μας πληροφορεί ότι «βρέθηκε η σωρός» μιας  γυναίκας που είχε εξαφανιστεί.

Αλλά τη μάχη του σωρού μάλλον τη χάσαμε -ο Σόρος θα φταίει.

* Με ενημερώνουν ότι ο Σκάι και πάλι, χτες, που είχαμε την επίσκεψη του Ρώσου πατριάρχη, τον αποκάλεσε «πάσων των Ρωσιών».

ntoraxort* Όταν οι συνεργάτες των πολιτικών στέλνουν δέκα τουίτ την ώρα, επόμενο είναι μερικά από αυτά να είναι κοινότοπα και μερικά να έχουν μαργαριτάρια. Το τουίτ της Ντόρας που βλέπετε εδώ αριστερά τα έχει και τα δύο.

Πιο πολύ σχολιάστηκε «ο φθινόπωρος», αλλά και το όλο ύφος του μηνύματος είναι κωμικό, καθώς θυμίζει Καζαμία. «Χορταρέας;», σχολίασε απαντώντας κάποιος γνωστός μας.

* Και κλείνω με μια καταγγελία. Καταγγέλλω τα μέσα ενημέρωσης ότι αποσιώπησαν, στο σύνολό τους, την αφαίρεση της ιθαγένειας της Ραχήλ Μακρή, την οποία προσπαθούν τώρα να την παρουσιάσουν ως τετελεσμένο γεγονός. «Πρώην ελληνίδα βουλευτή» την αποκαλεί το enikos.gr, χωρις να μας λέει πώς και πότε της αφαιρέθηκε η ιθαγένεια. Καλά λένε για χούντα του ΣΥΡΙΖΑ…

Εκτός βέβαια αν ο υλατζής εννοούσε «Ελληνίδα πρώην βουλευτής».

 

224 Σχόλια to “Συμπληρωμένα μεζεδάκια”

  1. ΓιώργοςΜ said

    Καλημέρα! Πάνω στην ώρα, έπινα τον καφέ ξεροσφύρι!

  2. LandS said

    Διαφωνώ. Το τουίτ της Ντόρας θα ήταν κοινοτυπία αν έλεγε «ο χειμώνας κλπ», παράλογο ή έστω όχι συνηθισμένο αν έλεγε «το φθινόπωρο».
    Λέγοντας «ο φθινόπωρος» τοποθετεί τις δυσκολίες του χειμώνα στο φθινόπωρο. Χρονικά φθινόπωρο, πολιτικά χειμώνας. Μενοήσατε;

  3. Τουλάχιστον το γράφει στο πλάι: «To λογαριασμό συνήθως χειρίζεται συνεργάτης της. Η ίδια τουιτάρει σε πρώτο πρόσωπο με ένδειξη NM.» Προφανώς θα ήταν μια πρόχειρη απάντηση σε καμιά ραδιοφωνική συνέντευξη και ο συνεργάτης από τον πολύ θαυμασμό …ε, θάμαξε ο άνθρωπος.
    Ο Ψυχάρης, πραγματικά, έχει χάσει την μπάλα εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Πάντα απορούσα γιατί το Βήμα θεωρείται, και καλά, έγκυρη εφημερίδα.

  4. ndmushroom said

    Γιατί, αυτό το «σε στοίβες σακούλες στα οποία» είναι εντάξει δηλαδή;

  5. LandS said

    Εχτές στις μεσημεριανές ειδήσεις του ΑΝΤ1 (απολογούμαι: τυχαία βρέθηκα μπροστά σε τηλεόραση τέτοια ώρα, τυχαία ήταν γυρισμένη στο θα-έρθει-και-αυτουνού-η-σειρά και τυχαία κοίταξα) έγραφε το σούπερ: ΓΙΟΡΤΑΣΤΗΚΕ Η «ΑΝΤΑΡΣΥΑ» ΤΟΥ κλπ.
    Έτσι με τα εισαγωγικά.

  6. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    H «μετάφραση» build=χτίζω ,αντί του σωστού (εκτός κι αν έχει τη στενή έννοια του χτίστη) κατασκευάζω ,είναι δυστυχώς συνηθισμένη και σε τεχνικά κείμενα. Το builders work αποδίδεται λανθασμένα «βοήθειες χ(κ)τίστου»
    Τώρα βέβαια, δεν χρειάζεται καμιά βαθειά γνώση για να καταλάβει οποιοσδήποτε οτι το «χτίζω το καλώδιο» δεν είναι ελληνικά…

  7. cronopiusa said

    «Μυστηριώδης» αλγόριθμος βοηθάει την αστυνομία του Σικάγο στη μάχη κατά της ένοπλης βίας

    Chomsky on Obama’s Visit to Hiroshima & Presidential Legacy: «Nothing to Rave About»

  8. Παναγιώτης Κ. said

    Πλούσια σήμερα η πιατέλα! 🙂

    Διάβασα ένα πολιτικό άρθρο ξένου αρθρογράφου όπου σαφώς ξεχωρίζει τους όρους Δεξιά και Ακροδεξιά καθώς επίσης την Αριστερά από την Άκρα Αριστερά.Το χαρακτηριστικό λοιπόν των δύο άκρων είναι ότι απορρίπτουν το θεσμικό πλαίσιο της χώρας τους, σε αντίθεση με την Δεξιά και την Αριστερά που το αποδέχονται.
    Με βάση λοιπόν αυτή την ανάλυση ο αρθρογράφος τόσο την Λεπέν όσο και τον Αυστριακό…δεύτερο (…δεν συγκράτησα το όνομά του) τους κατατάσσει στη Δεξιά.
    Όσοι από μας δεν είναι θιασώτες κάποιων … «τελικών λύσεων» νομίζω ότι έχουν σημασία αυτές οι διακρίσεις.

  9. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ΄πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    3 Δεν το είχα προσέξει αυτό με το ΝΜ

    4 Ε, ναι.

    6 Πώς δεν χρειάζεται βαθιά γνώση; Ξέρεις τι βαθιά πάει το καλώδιο;

  10. cyrusmonk said

    Καλημέρα.
    Ὡς γνωστόν (παραλλάσσοντας ἕνα παλιὸ χωρατό), μὲ τοῦβλα χτίζει κανείς· ἂν δὲ ὑπάρχει καὶ λάσπη (εἶδος ποὺ ἀφθονεῖ στὰ προϊόντα τοῦ ΔΟΛ), ἀκόμα καλύτερα.

  11. Παναγιώτης Κ. said

    «Χτίζω το καλώδιο» !!!
    Δεν έχουμε απλά επιπολαιότητα ή άγνοια. Έχουμε κάτι χειρότερο. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που το ονομάζω γλωσσική αλλοτρίωση. Ο μεταφραστής αυτού του τύπου είναι ξένος προς τα νοήματα του κειμένου που μεταφράζει.
    Πρόσεξα στα τελευταία χρόνια αρκετούς μαθητές και μαθήτριες όπου ένα ρήμα κυριαρχεί στον επιστημονικό τους ας πούμε, λόγο. Το ρήμα κάνω. Δεν υπάρχει π.χ το εφαρμόζω, το θεωρώ, το αντικαθιστώ και πολλά ακόμη. Δεν κακίζω βεβαίως τους μαθητές. Κακίζω την χαλαρή στάση των δασκάλων απέναντί τους σε αυτό το φαινόμενο.
    (Δάσκαλο ονομάζω όποιον διδάσκει.Από το δημοτικό μέχρι το πανεπιστήμιο).

  12. Πάνος με πεζά said

    Καλημέρα !
    Αναλόγως τί ισχύει, διαλέγουμε : «συμπληρωμένο» είναι κείμενο που εμπεριέχει το προηγούμενο, έχει προσθήκες, και ισχύει αυτοτελώς και μόνο του (όπως π.χ. στα βιβλία η «συμπληρωμένη και επηυξημένη έκδοση»). «Συμπληρωματικό» φυσικά, είναι κείμενο που προστίθεται στο αρχικό ως παράρτημα, και ισχύει παράλληλα και ταυτόχρονα με αυτό.

    Ανακαλώ στην τάξη, σωστά το λες. Αλλά αν το πάρει η μπάλα κι αρχίζει να λέγεται λανθασμένα, πώς να μη γκουγκλίζεται μετά…Το «εγκαλώ», μόνο και μόνο από ορολογίες του στυλ «εγκλητικός λόγος», ¨εγκλητικό ποινικό μητρώο» , και κάπου διάβασα και για «εγκλητικό γράμμα» σε Μονή του Αγ. Όρους (επίκαιρο), που πρέπει να έχει να κάνει με γράμμα με το οποίο αποδίδεται ονομασία;
    Κι όλα αυτά, διαφορετικά από το «έγκλιση», «εγκλιτική αντικατάσταση» κλπ., του συντακτικού.

    Για το κύριο θέμα/πιάτο κλπ. , θα μου άρεσε κι εμένα καλύτερα. Αλλά είπαμε, αν το πάρει η μπάλα… Και, διάολε, δε θα μπερδευόμασταν ακούγοντας «Δε δοκίμασα πολλά, έφαγα το κυρίως πιάτο, κυρίως…» ή «Ανέπτυξε κυρίως το κυρίως θέμα»; Ε; Είδες που η γλώσσα τα έχει όλα, για να μη σε μπερδεύει;

    Με το καλώδιο, δύσκολα, αφού και το «να κατασκευάσουν» δεν πολυστέκει. Να ποντίσουν, είναι το σωστό αλλά και εξεζητημένο, οπότε εγώ θα έλεγα «να τοποθετήσουν». Απλό, μπακάλικο, αλλά κατανοητό.

    Αυτά, και σήμερα πάλι ταξιδάκι για Σπάρτη, δυστυχώς για ξόδι…

  13. Πάνος με πεζά said

    Το «εγκαλώ», μόνο και μόνο από ορολογίες του στυλ «εγκλητικός λόγος», ¨εγκλητικό ποινικό μητρώο», θα έπρεπε να το ξεχωρίζαμε. Και κάπου διάβασα…

  14. nikiplos said

    καλημέρα… ωραία τα μεζεδάκια αλλά χάρηκα ιδιαίτερα γιατί διάβασα μια πολύ ωραία και ακριβή στο περιεχόμενο μετάφραση στα ελληνικά του cloud computing. Το κείμενο γράφει:
    υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους (cloud computing)
    . Εγώ θα το μετάφραζα ως: Λογισμικές Υπηρεσίες Διαδικτύου, αλλά καίτοι πιο ακριβές στο τι είναι το cloud computing, δεν είναι τόσο καλό· δεν μου άρεσε δηλαδή…

  15. cronopiusa said

    Υπάρχουν πολλές λέξεις του λεξικού μας που έχουν πολύ ενδιαφέρον, αλλά και πολλή πλάκα! Ένα σημείο που παρατήρησα διαισθητικά, χωρίς να έχω μετρήσεις, είναι πως οι βρισιές διαφοροποιούνται ανάλογα με το φύλο. Για να προσβάλλεις ή να μειώσεις έναν άνδρα θα τον πεις βλάκα. Αντίθετα, μια γυναίκα, θα την πεις άσχημη.

    Καλή σας μέρα!

  16. giatibaba said

    Είναι γκαντεμιά αυτό που έγινε με την αφίσσα του ακροδεξιού. Τους συμβαίνει πολύ συχνά όμως, γιατί οι ακροδεξιοί υποστηρίζουν θέσεις έξω από τη λογική, έξω μερικές φορές και από τη δική τους!

  17. Γιάννης Κουβάτσος said

    Καλημέρα!
    Εντάξει, ομολογώ: αγόρασα το Βήμα 3 Κυριακές στη σειρά, επειδή ήθελα τους τόμους του Σαίξπηρ στη μετάφραση του Μπελιέ. Πήρα όλα τα συνωμοτικά μέτρα, βέβαια, ψεύτικο μουστάκι, γυαλί ηλίου, αγορά από μακρινό περίπτερο, διαφορετικό κάθε φορά, και πέταξα την εφημερίδα σε διαφορετικούς επίσης κάδους, αφού σιγουρεύτηκα ότι δεν θα μπορούσε να τη φτάσει κάνα παιδάκι. Α, ρε, Βάρδε, πόσο χαμηλά έπεσα για πάρτη σου!
    Απορώ, πάντως, πώς ο Σταύρος Ψυχάρης, που φημίζεται για τη μόρφωσή του και για την εν γένει καλλιέργειά του, υπέπεσε σε τέτοια λάθη. Αυτά παθαίνεις όμως όταν εμπιστεύεσαι καθηγήτριες. Γράφτα μόνος σου, καημένε, να ‘σαι σίγουρος…

  18. Γιάννης Ιατρού said

    10: cyrusmonk
    ἂν δὲ ὑπάρχει καὶ λάσπη… ἀκόμα καλύτερα
    Μπά…., με τη λάσπη (αυτή με τσιμέντο, άμμο, ασβέστη κλπ.) σαν συνδετικό στοιχείο στην τοιχοποΐα, προσθέτεις θερμογέφυρες στον τοίχο, μειώνοντας έτσι την θερμική μόνωση 🙂

  19. Γιάννης Κουβάτσος said

    Η παρουσία της Χ.Α. και αρκετών ακόμη βουλευτών, από όλα, δυστυχώς, τα κόμματα, βουλευτών που έστειλε στο κοινοβούλιο η επιπολαιότητα ή η χαβαλέδικη διάθεση μεγάλου μέρους των ψηφοφόρων, είναι ο λόγος που αποφεύγω να επισκεφτώ με την εκάστοτε τάξη μου τη Βουλή. Για σκεφτείτε σε τι θεάματα και ακροάματα μπορεί να εκτεθούν τα παιδάκια! Κι αν τα επαναλάβουν στο σπίτι τους, πώς θα απολογηθώ στους γονείς; Μακριά κι αλάργα το λοιπόν. 😨

  20. ΓιώργοςΜ said

    12 Διαισθητικά, «συμπληρωμένος» μου δίνει την αίσθηση του ολοκληρωμένου, τετελεσμένου (όπως πολύ εύστοχα αναφέρεται η «έκδοση γ συμπληρωμένη» για ένα βιβλίο. «Συμπληρωματικός» δίνει την αίσθηση πως η διαδικασία συμπλήρωσης δεν έχει τελειώσει.

    11 Η αλλοτρίωση είναι ένα φαινόμενο («θα σε πάρω πίσω» η ναυαρχίδα των σχετικών φράσεων, νομίζω), όμως παράλληλα είναι και η πενία: Θα κάνω τα τζάμια, θα κάνω το πάτωμα, θα κάνω τα κρεβάτια αντί θα καθαρίσω, θα σφουγγαρίσω και θα στρώσω. Αιτία, κατά την ταπεινή μου άποψη πάντα, η μειωμένη έκθεση των παιδιών σε πλούσιο λεξιλόγιο με την τηλεόραση να έχει τον κυρίαρχο ρόλο: Έκθεση σε χαμηλής ποιότητας λόγο και μεγάλο ποσοστό ξενόγλωσσου προγράμματος με υπότιτλους ή κάκιστη μεταγλώτισση για μεγάλο χρονικό διάστημα κάθε μέρα (μεγάλη σε έκταση αρνητική συνιστώσα) από τη μία, ελάχιστη και απωθητική με τον τρόπο που γίνεται επαφή με πλούσια γλώσσα (λογοτεχνία, θέατρο κλπ).

  21. sarant said

    17 Σε καταλαβαίνω 🙂

  22. Spiridione said

    Η ανάκληση στην τάξη δεν είναι σχήμα λόγου, είναι πειθαρχικό μέτρο που προβλέπεται στον Κανονισμό της Βουλής (άρθρα 75-82).
    Άρθ. 77
    Tα πειθαρχικά μέτρα πoυ επιβάλλoνται στoυς Boυλευτές για ανεπίτρεπτη ή ανάρμoστη συμπεριφoρά είναι: α) η ανάκληση στην τάξη· β) η στέρηση τoυ δικαιώματoς τoυ λόγoυ· γ) η μoμφή για αντικoινoβoυλευτική συμπεριφoρά και δ) o πρoσωρινός απoκλεισμός από τις συνεδριάσεις.
    Άρθρο 78 ανάκληση στην τάξη
    http://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/Kanonismos-tis-Voulis/article-78/

    Διαβάζω ότι κατά τη μετοπολίτευση είχαμε φτάσει μέχρι τη στέρηση του λόγου. Πριν λίγα χρόνια, το 2013, επιβλήθηκε σε βουλευτή της ΧΑ, τον Ηλιόπουλο η ποινή της μομφής, έκτοτε δεν ξέρω αν έχει επιβληθεί ξανά.

  23. LandS said

    @11 Τέλος

    Ναι έχουν σημασία αυτού του είδους οι διακρίσεις. Τη μια γιατί δεν είναι διακρίσεις αλλά εξισώσεις και την άλλη γιατί χρησιμοποιήθηκαν αποκλειστικά για να ξεπλύνουν και να δώσουν άλλοθι στην ένταξη φύσει και θέσει ακροδεξιών εντός αποδεκτών ορίων.

  24. nikiplos said

    Γιάννης Κουβάτσος αλλά και λοιποί,
    Το καφριλίκι των αμφιθεάτρων στις φοιτητικές γενικές «συνελεύσεις» ήταν που με απώθησε από την οποιαδήποτε (μάταιη) ενασχόλησή μου με την εγχώρια πολιτική. Κατά τα χρόνια μου στο εξωτερικό διαπίστωσα απλά ότι δεν ήταν μόνο δική μας «πατέντα» αυτό. Αυτούσιο, με πολλή υποκρισία φαντάζομαι, χωρίς άλλο όλο αυτό το σκηνικό, θα έχει μεταφερθεί στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές της ΧΑ είναι απλά το κερασάκι στην τούρτα, κερασάκι ομως που μπορεί να προκαλέσει οξεία τροφική δηλητηρίαση.

    Να προσθέσω εδώ, ότι δεν μπορώ να δω καμία χρησιμότητα στο θεσμό «Βουλή των Εφήβων» ή να βρω κάτι εκπαιδευτικό που μπορεί να έχει μια επίσκεψη στην Βουλή των Ελλήνων. Θεωρούσα πάντοτε πιο γήινους τους συναδέλφους της Μέσης Εκπαίδευσης που πήγαιναν τις εκπαιδευτικές εκδρομές στα στούντιο του Αντέννα και στον … Ρέμο, τα καλά χρόνια πριν την Κρίση. Απενοχοποιημένοι όντες από το νεο-Ελληνικό ηθικοπλαστικό σύμπλεγμα.

    Ο Χόφερ πάντως πόρρω απέχει από τα εγχώρια φασιστικά εξαμβλώματα, που στην ουσία δεν είναι παρά μπαταχτσήδες του κοινού ποινικού δικαίου. Είναι μορφωμένος, ιδεολογικά συμπαγής, κοινωνικά ευαίσθητος – και δεν το γράφω γι’ αστείο, κυρίως όμως πολιτικά συγκροτημένος. Το τελευταίο ας μην θεωρηθεί ως υμνολογία, αλλά ως διαπίστωση ότι σε αντίθεση με τους δικούς μας παπαγάλους της ΧΑ, ο Χόφερ βρίσκεται στην καρδιά του ιδεολογικού πυρήνα του νεοαναδυόμενου ευρωσκεπτικισμού, με την πιο ακραία ίσως μορφή του.

  25. LandS said

    Για το 8 ρε παιδιά όχι για το 11 το 23

  26. argyris446 said

    Reblogged στις worldtraveller70.

  27. nikiplos said

    ούτε το «φτιάχνουν» μου αρέσει, αισθητικά πάντα.
    http://www.ant1iwo.com/ant1life/tech-science/article/240022/upothalassio-uperatladiko-kalodio-ftiahnoun-microsoft-kai-facebook/
    το «κατασκευάζουν» που χρησιμοποιούν παρακάτω, υποννοεί αθέλητα ότι θα κατασκευάσουν το καλώδιο· και μετά τι θα το κάνουν?

    Πιο στρωτό είναι το «εγκαταστήσουν» που είναι δόκιμος όρος προκειμένου για καλώδια ή και το πιο τεχνοχολικό: «ποντίζουν»

  28. ακρ. said

    @ 6
    Προ 20ετίας με φιλοξενεί στο σπίτι της, σωστός πύργος, έξω από το Δουβλίνο ιρλανδή φίλη (είμασταν συμφοιτητές στη γερμανία).
    Όταν μού λέει πως ο πατέρας της είναι builder, μένω άφωνος για λίγα δευτερόλεπτα για το πόσα βγάζουν οι οικοδόμοι σε συνθήκες κέλτικου τίγρη (τότε), μέχρι να συνειδητοποιήσω ότι εννοεί αυτό που εμείς λέμε εργολάβος

  29. gpoint said

    # 11

    Θεωρούσα τιμή μου που πάντα οι μαθητές μου από μόνοι τους με φώναζαν δάσκαλε σε αντίθεση με το κύριε καθηγητά των συναδέλφων (ρε μπας και σε είχα μαθητή 😉

  30. LandS said

    28 Νομίζω ότι ο πλήρης τίτλος είναι contract builder. Ε Κίντο;

  31. Γιάννης Ιατρού said

    29: Gpoint
    ..ρε μπας και σε είχα μαθητή..
    Τώρα εξηγείται Τζι, ποιός φταίει …. 🙂 🙂

  32. gpoint said

    # 31

    Λες ;

    Κάποιο μεσημέρι 100 μέτρα πριν την στάση του τρόλλεϋ φοτωμένο βλέπω το όχημα να με προσπερνάει κι αρχίζω να τρέχω μήπως το προλάβω. Το τρόλλεϋ φενάρει, η πόρτα του οδηγού ανοίγει, » Πέρασε ,δάσκαλε» η φωνή του οδηγού, παλιού μαθητή μου. Αληθινή ιστορία κι από τις λίγες στιγμές που ένοιωσα περήφανος.

  33. Γιάννης Ιατρού said

    32: Πολύ ωραίο!

  34. ΓιώργοςΜ said

    32 Οι σπουδαστές συχνά χρησιμοποιούσαν το «δάσκαλε» όταν ήθελαν να μου μιλήσουν στον ενικό και το «Γιώργο» θα φαινόταν αγένεια. Ίσως είχαν καταλάβει ότι το θεωρούσα τιμή. Καθηγητές υπάρχουν πολλοί, δεν είναι όμως όλοι δάσκαλοι.

    Από την άλλη, θυμάμαι έναν δάσκαλο, συνομήλικο του πατέρα μου και συμπαίκτη του συχνά στο τάβλι, ο οποίος αργότερα πήρε δεύτερο πτυχίο και δίδασκε σε γυμνάσιο. Όταν τον έλεγαν «δάσκαλε» το διόρθωνε, «καθηγητής»!

  35. Παναγιώτης Κ. said

    @29. Μπα αποκλείεται! Για να καταλάβεις, είμαι σε ηλικία που… συγκινούμαι όταν διαβάζω πράγματα σαν και αυτό που έγραψες. ( Οι γέροι κοντά στα άλλα της ηλικίας τους γίνονται και ευσυγκίνητοι).

  36. Γς said

    32:

    >Πέρασε ,δάσκαλε» η φωνή του οδηγού, παλιού μαθητή μου

    -Πέρασε παππού!

    Αυτό ήταν το όνειρο του παππού της δικιάς μου αστυνομικίνας-τροχονόμου.

    Να σταματήσει όλα τσ τροχοφόρα η εγγονή του και να του πει:

    -Πέρασε παππού

  37. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    5. Τὸ παράδειγμα δείχνει πόσο μεγάλη εἶναι ἡ ἐπὶδραση τῆς τηλεόρασης στὴ ζωή μας. Οἰ περισσότεροι μάθαμε ὀρθογραφία ὀπτικὰ, διαβάζοντας βιβλία. Συνήθως γράφουμε ὅπως μᾶς «πάει καλύτερα στὸ μάτι». Σήμερα οὶ νεώτεροι διαβάζουν λιγώτερα (ἤ σχεδὸν καθόλου) βιβλία καὶ μαθαίνουν ἀπὸ τὴν τηλεόραση ἤ τὸ διαδίκτυο ὅπου κυριαρχεῖ τὸ γλωσσικὸ χάος. Πιστεύω πὼς τὸ (πιθανώτατα) νέο, κακοπληρωμένο παιδὶ, ἐκπαιδευτικὸ προϊὸν τῆς «βοϊδοσχολῆς» τοῦ ΑΝΤΕΝΑ (οἱ χαρακτηρισμοὶ γιὰ τὸ κανάλι, ὄχι γιὰ τὸ παιδί) λειτουργώντας ἀντανακλαστικά, ἀνακάλεσε στὴ μνήμη αὐτὸ ποὺ ἔχει δεῖ γραμμένο πιὸ συχνὰ.

    Τὸ σχόλιο αὐτὸ δείχνει πόσο σημαντικὸ ἔργο ἐπιτελεῖ ὁ ἱστὸτοπος αὐτὸς.

  38. BLOG_OTI_NANAI said

    Έχει και ο Μπαμπινιώτης «κυρίως θέμα«:

    Στην πραγματικότητα οι εκφράσεις «κυρίαρχο θέμα» και «κυρίως θέμα» είναι μάλλον ισόπαλες, και τσάμπα υποφέρουν οι ταβερνιάρηδες όταν την έκφραση χρησιμοποιούν και λογοτέχνες. Τελευταία και καταϊδρωμένη έρχεται η έκφραση «κυριώτερο θέμα«.

  39. BLOG_OTI_NANAI said

    38: Ξέχασα να πω ότι ασφαλώς, πρώτη και εκτός συναγωνισμού είναι η έκφραση «το κύριο θέμα«.

  40. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    11. Ἔχω ἀκούσει καὶ τὸ οὐσιαστικὸ τοῦ κάνω: «τὸ κάνσιμο».

  41. [αχ, διπλός καημός…] 14: Ο νεολογισμός λογισμικό φτιάχτηκε ως ουσιαστικό, μονογενές ουδέτερο, περιληπτικό της κατηγορίας αυτών που δηλώνουν σύνολα προσώπων ή πραγμάτων (εδώ πραγμάτων). Απέδωσε έτσι τον όρο software, επίσης περιληπτικό ουσιαστικό που σημαίνει σύνολο προγραμμάτων (υπολογιστή). Επίσης, έχει και χρήση ως αφηρημένο ουσιαστικό, όταν εννοείται ως έννοια της Επιστήμης Υπολογιστών (τα ίδια ισχύουν και για το hardware / υλικό).

    Με βάση, λοιπόν, την γραμματική μας, το λογισμικό δεν μπορεί να έχει πληθυντικό. Ακόμη, επειδή εξαρχής υπάρχει η λέξη πρόγραμμα/προγράμματα, είναι ανύπαρκτη η ανάγκη να χρησιμοποιείται αδιάκριτα ο όρος που σημαίνει το σύνολο, το λογισμικό, στη θέση του μέρους, ενός ή περισσότερων προγραμμάτων. Δεν υπάρχουν λογισμικά, υπάρχουν προγράμματα. Σε αντιστοιχία, το προσωπικό, με την έννοια του συνόλου εργαζομένων σε μια επιχείρηση ή υπηρεσία, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί, ούτε για να χαρακτηρίσει συγκεκριμένα μέλη του (δεν θα πούμε ποτέ θα προσλάβουμε δύο νέα προσωπικά), ούτε στον πληθυντικό για να δηλώσει περισσότερα από ένα (δεν θα πούμε ποτέ τα προσωπικά των υπηρεσιών του Δημοσίου). Δεν υπάρχουν, γμτ, εκπαιδευτικά λογισμικά, εκπαιδευτικά προγράμματα υπάρχουν ή εκπαιδευτικές εφαρμογές (μετωνυμία της εφαρμογής, με τη σημασία του προγράμματος, από την αρχική διατύπωση πρόγραμμα για κάποια εφαρμογή).

    Δεύτερον: Στα αγγλικά ένα ουσιαστικό μπορεί να τοποθετηθεί μπροστά από ένα ουσιαστικό για να το προσδιορίσει, και να γίνει έτσι επίθετο. Στα ελληνικά κάτι τέτοιο δεν γίνεται, παρότι καταστρατηγείται συστηματικά στην τεχνική γλώσσα. Το αγγλικό pine forest -έβλεπα ένα τρομακτικό ντοκιμαντέρ για την πιτυοκάμπη προχτές- είναι μια χαρά γραμματικά, γιατί το pine γίνεται επίθετο. Στα ελληνικά, όμως, δεν θα πούμε πεύκο δάσος· ή θα πούμε δάσος πεύκων, ή θα φτιάξουμε επίθετο από το ουσιαστικό πεύκο, και θα πούμε πευκώδες δάσος. Ο Αμερικανός δεν έχει κανένα γραμματικό πρόβλημα να πει TCP/IP protocol, εμείς πρέπει να πούμε πρωτόκολλο TCP/IP (και το ίδιο πρέπει να κάνουμε με όλα τα πρωθύστερα με πρώτους όρους σύμπλοκα ή αρκτικόλεξα).

    Καθώς τώρα, η κατάληξη -ικό είναι κατάληξη και επιθέτων, είναι εύκολο να παρασυρθούμε και να θεωρήσουμε ότι οποιοδήποτε ουδέτερο μονογενές περιληπτικό ουσιαστικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί αδιάκριτα και ως τριγενές επίθετο -ικός/ική/ικό· είτε υπάρχει η ίδια λέξη και ως τριγενές επίθετο (π.χ, προσωπικό, υλικό, Υλικό -το δεύτερο του υπολογιστή: hardware), είτε όχι (όπως το λογισμικό). Δεν θα πούμε ποτέ ότι έγινε προσωπική απεργία (αν το πούμε θα έχει άλλη έννοια), αλλά ότι έγινε απεργία του προσωπικού· Δεν θα μιλήσουμε ποτέ για υλική αστοχίααλλά για αστοχία υλικού. Δεν θα μιλήσουμε ποτέ, λοιπόν, για Λογισμικές Εφαρμογές, αλλά για Εφαρμογές Λογισμικού, ούτε για Λογισμικές Υπηρεσίες, αλλά για Υπηρεσίες με Λογισμικό ή Υπηρεσίες Λογισμικού. [/αχ, διπλός καημός…]

    Κι αν δεν βαρεθήκατε, παρόμοιος είναι ο καημός μου για την Πληροφορική και το πληροφορικός/πληροφορική/πληροφορικό. Χαμένες μάχες και οι δύο, ας όψονται οι γονατογράφοι σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, αμερικανοθρεμμένοι και μη, μηχανικοί και φιλόλογοι…

  42. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    20β. Συμφωνῶ ἀπολύτως. Πάντως εἶναι πολὺ δύσκολο νὰ δώσει κανεὶς στὰ παιδιὰ σωστὴ πνευματικὴ τροφὴ. Τὰ «σκουπίδια» εἶναι συσκευασμένα σὲ πολὺ ἑλκυστικὰ περιτυλίγματα.

  43. Pedis said

    Μην είσαι σκληρός, Νικοκύρη. Μάλλον, η δημοσιογράφος έχει τους λόγους της και τη δικαιολογώ:

    ο μάγειρας δηλώνει το επάγγελμα (άσχετο: ο σεφ είναι αξιωματικός μάγειρας),

    η μαγείρισσα δηλώνει τη σκλαβιά της γυναίκας στην κουζίνα,

    όπως πιστεύουν ελάχιστοι

    ή το πεπρωμένο της,

    σύμφωνα με τη γνώμη όλων εκείνων που, ενώ στρογγυλοκάθονται στο τραπέζι να χλαπακιάσουν ό,τι ετοίμασε
    η μαγείρισσα, διατρανώνουν την πεποίθησή τους ότι οι άντρες είναι οι μεγαλύτεροι μάγειρες.

    Γι αυτό σου λέω, καλά το έβαλε το «μάγειρας»!

  44. Ο/Η physicist λέει:
    28 Μαΐου 2016 στο 13:58

    Άσχετο: Η οργάνωση «Αντιφασιστική Πρωτοβουλία — Τούρτες εναντίον των Εχθρών της Ανθρωπότητας» ανέλαβε την ευθύνη για το πέταγμα στο πρόσωπο της κομμουνίστιρας Σάρας Βάγκενκνεχτ μιας τούρτας σοκολατίνας κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου του γερμανικού κόμματος «Η Αριστερά» (Die Linke). Ως αιτιολογία αναφέρεται η αρνητική στάση της Σ.Β. στην πολιτική της πολυπολιτισμικότητας και της αθρόας υποδοχής οικονομικών μεταναστών.

    http://www.zeit.de/politik/deutschland/2016-05/linken-parteitag-sahra-wagenknecht-torte-angriff

    ΥΓ http://i2.web.de/image/556/31585556,pd=3/wagenknecht-torte.jpg

    Happening -πολιτικη και εικαστικη παρεμαση υψηλου επιπεδου!

    Αψογος ο χρωματικος συνδυασμος της τούρτας σοκολατίνας με την λευκη σαντιγι. Ουτως δημιουργειται μια τουρτινη θεατρικη μασκα, πανω απο την προσεγμενη μασκα της πολιτικου.
    Προσωπικα θα προσθετα (στην τουρτα) φετες πρασινου φρουτου (λ.χ. ακτινιδιου) ως συμπληρωματικο του vermillion φορεματος

    Η πολιτικος πριν το …τουρτωμα.

  45. ΓιώργοςΜ said

    41 Η ευκολία και η προχειρότητα στη μετάφραση έχει κάνει το πολύ διαδεδομένο «quality control» να μεταφράζεται σε «ποιοτικό έλεγχο». Προσπάθησα για χρόνια στους σπουδαστές και στον επαγγελματικό μου κύκλο να προωθήσω το σωστό, αλλά ενώ οι περισσότεροι συμφωνούν στη συζήτηση, στην πράξη χρησιμοποιούν το λάθος.
    Πολύ θα ‘θελα να δω έναν πραγματικά ευρηματικό όρο για το cloud computing, έστω κι αν είναι ουτοπικό να περιμένει κανείς να χρησιμοποιηθεί. Θα μπορούσε να βγάλει γέλιο η προσπάθεια, πχ το «νεφελοστραφής προγραμματισμός» που μου ήρθε τώρα…

  46. Ο/Η physicist λέει:
    28 Μαΐου 2016 στο 13:58

    Πού ‘ν’ τος;

  47. ΓιώργοςΜ said

    45 συνέχεια: Πάω να φτιάξω ένα αμφίψωμο και θα το σκεφτώ κι άλλο 🙂

  48. Γιάννης Ιατρού said

    44: Αφωτιστος Φιλέλλην
    Καλά, εγώ γιατί δεν βλέπω το
    physicist 28 Μαΐου 2016 13:58
    Σε ποιό νήμα, για φώτισέ με 🙂

  49. 48

    Κυρίτσης : Υπάρχουν τρόποι να βρεθεί ποιοι ψήφισαν ναι

  50. 45 *στραφής δεν υπάρχει, εσωστρεφής λες. Αλλά ούτε τέτοιο παίζει εδώ, δεν υπάρχει το oriented στον πρωτότυπο όρο. Αυτό που πρέπει να μας προβληματίσει, είναι γιατί οι «ξένοι», να μην έχουν πρόβλημα με τη χρήση κοινών καθημερινών λέξεων όπως το σύννεφο στην επιστημονική ορολογία, και να έχουμε εμείς. Πάντως η παραγωγή ορολογίας στα αγγλικά βοηθιέται πολύ από τη δυνατότητα να βάζουν ένα ουσιαστικό μπροστά από ένα άλλο, χωρίς να αναγκάζονται να δημιουργήσουν νέα λέξη-επίθετο από το πρώτο· την ίδια στιγμή, εμείς πρέπει να καταφύγουμε σε περιφράσεις με γενικές ή σε νέες λέξεις.

  51. 44

    και μια πιο όμορφη φωτογραφία της συντρόφισσας!

  52. Για την ακλισιά είπαμε σήμερις;

    Νέα Υόρκη: Ένας νεκρός από πτώση αεροσκάφους αντίκα στον ποταμό Χάντσον

    news.in.gr/world/article/?aid=1500080477

  53. 47: Υπολογιστική Νέφους είναι μια χαρά. Λίγο αχώνευτο στην αρχή, αλλά εντέλει όπως κι ο Ιστός δεν λέει τίποτα σε πρώτη ματιά, έτσι και το Νέφος· θέμα συνήθειας και μόνο -όπως κι η Εφοδιαστική για το Logistics.

  54. Γιάννης Κουβάτσος said

    Αυτό το «πρώην Ελληνίδα βουλευτής» μου θύμισε το «πρώην ανατολικές χώρες», που ακούγεται κατά κόρον. Αφού δεν μετακινήθηκαν, «χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ» δεν θα έπρεπε να αποκαλούνται;

  55. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    54. Ἥ ἡ πιὸ ποιητικὴ Νεφελυπολογιστικὴ. Μὲ μιὰ λέξη μάλιστα. Τοὺς σκίσαμε τοὺς Ἀγγλόφωνους. Γιὰ Γερμανόφωνους δὲ λέω. Ἄν καὶ δὲν ξέρω τὴ γλώσσα, τοὺς ἔχει φοβηθεῖ τὸ μάτι μου μὲ τὶς σκουληκομερμηγκότρυπες ποὺ σκαρώνουν.

  56. BLOG_OTI_NANAI said

    3: Συγχαρητήρια Δύτη! Τώρα το είδα. Και πρώτο-πρώτο άρα, έκανε αίσθηση. Το email το έχεις; Μην περιμένω μήνες το ξεκλείδωμα 🙂

  57. 58 κατακλείδα: ναι, αυτήν την ευκολία έχουν τα γερμανικά.

  58. Τάκης said

    Τελικά ήταν λάθος του πρωτότυπου. Ήθελαν να πουν «supplement to the MoU» δηλαδή «συμπλήρωμα στο μνημόνιο». Που είναι κάτι λίγο διαφορετικό από το suplemental. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τις δηλώσεις Σόιμπλε ότι δεν απαιτείτε κύρωση από την γερμανική βουλή επειδή δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο αλλά για «συμπλήρωμα» στο ήδη υφιστάμενο. Η απόδοση «συμπληρωμένο» ατυχής, από (μάλλον πανικόβλητους) μη μεταφραστές …

  59. cronopiusa said

  60. Μαρία said

    41
    > Δεν θα πούμε ποτέ ότι έγινε προσωπική απεργία (αν το πούμε θα έχει άλλη έννοια), αλλά ότι έγινε απεργία του προσωπικού· Δεν θα μιλήσουμε ποτέ για υλική αστοχία αλλά για αστοχία υλικού.

    Προχτές σε συζήτηση στο ΡΙΚ συμμετείχε εκπρόσωπος του «Παγκύπριου διαβητικού συνδέσμου».

  61. 63

    Με έμβλημα, ελπίζω, τίποτις λιγότερο απ’ αυτό:

  62. Αιμ said

    Πευκοδάσος, ελατοδασος, φοινικοδασος. (δεν έχω τόνους )

  63. Γς said

    >Αλλά το καμπανάκι που χτύπησε (τι καμπανάκι, καμπάνα της Μητρόπολης)

    Καμπάνα [η μεγαλυτερη των Βαλκανίων] του Αγίου Παντελεήμονα. Το Ρωσικο Μοναστήρι στο Αγιο Ορος.

    Εκεί που είναι αυτή τη στιγμή ο Πούτιν.

    [ Από την προηγούμενη επίσκεψη του Πούτιν]

  64. Αιμ said

    Ωχ, έβλεπα το 41 !

  65. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    22 Άρα το «σας εγκαλώ στην τάξη» είναι λάθος -και θα έπρεπε να το ξέρει ο Κακλαμάνης.

    38 Χα! το έχει σε ορισμούς, λοιπόν!

    41 Όχι πευκώδες δάσος όμως αλλά πευκοδάσος

    43 Δεν είναι δημοσιογράφος που υπογράφει -αλλά, αν κατάλαβα καλά, η ηρωίδα του μυθιστορήματος δεν είναι επαγγελματίας σεφ

    44 Αυτό το έχεις κάνει κόπυ από αλλού και έδωσες με την ευκαιρία και τον Φυσικό

    54 Εγώ Υπολογιστική νέφους το αποδίδω -αλλά βλέπω όλο τον κόσμο να λέει «υπολογιστικό νέφος»

    64 🙂

  66. Περαστικος said

    Καλησπέρα! Ακουγα χθες στο x factor να λένε συνέχεια «της Ταμτα» και «της Πεγκυ». Της Ταμτας και της Πεγκυς δεν είναι το σωστό εφόσον προσαρμοζονται στο ελληνικό κλιτικο σύστημα; Διορθώστε με αν κάνω λάθος!

  67. sarant said

    69 Εγώ έτσι θα έλεγα. Πάντως τα χαϊδευτικά σε -υ έχουν μια τάση να μένουν άκλιτα (εγώ νομίζω πως πρέπει να γράφονται με η). Η Τάμτα πάλι ακούγεται ασυνήθιστο. Αλλά θα το έκλινα.

  68. Γς said

    Ρώσοι μοναχοί, Αγιον Ορος και Οκτωβριανή Επανάσταση.

    Και θα ήταν το Αγιον Ορος Ρωσικό σήμερα, λόγω της πληθώρας των Ρώσων μοναχών.

    Μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση όμως οι φυσικές απώλειες δεν αναπληρώνονται

  69. ΓιώργοςΜ said

    54 Το έληξες νωρίς, έλπιζα σε μερικές απόπειρες άξιες για την πιατέλα… 🙂

  70. Γς said

    69:

    >Της Ταμτας και της Πεγκυς δεν είναι το σωστό [;]

    Δεν ξερω για την Τάμπα, αλλά για την Πέγκυ το σωστό είναι της Γιώτας.

    Μιας και συνήθως σε Πεγκυ το αλλάζουν οι Παναγιώτες

  71. 68: Ναι, πευκοδάσος. Το σκέτο cloud είναι Νέφος (προτιμότερο, δεν θα είναι η πρώτη λέξη που αποκτά επιπλέον σημασία) ή Υπολογιστικό Νέφος. Το cloud computing είναι Υπολογιστική Νέφους.

  72. 71

    Κι ένα σχετικό -ίσως μπεντροβάτο- από το ΑγιονΟρος των αρχών ’80ζ.

    Είχαν πάει για πεζοπορία δύο φίλοι, φοιτητές -τότε- της Αρχιτεκτονικής, και ψάχναν το μονοπάτι για το Ρώσικο μοναστήρι. Ρωτάνε έναν παπούλη που κάτι σκάλιζε εκεί πέρα κι εκείνος του απαντά με συνωμοτικό ύφος:

    «Από κεί, πάνε… Αλλά μην πάτε, παιδιά μου. Είναι κακοί ανθρώποι! Παλιά τους έστελνε η τσαρίνα λεφτά. Τώρα, τελευταία, δεν τους στέλνει ούτε κι αυτή, όμως…»

    ΒΟΗΘΕΙΑ ΜΑC!

  73. Θύμμαχος Θύτης said

    Τα μάθατε τι είπε ένας τύπος από το μέγκα σε δημοσίευσή του:

    Αν υπήρχε “γραμμή”; Βεβαίως και υπήρχε. Αν υπήρχαν λευκές και μαύρες λίστες καλεσμένων και θεμάτων; Βεβαίως και υπήρχαν. Αν υπήρχαν εναλλαγές στη στήριξη ή στην κριτική απέναντι σε κυβερνήσεις και κόμματα; Βεβαίως και η απάντηση είναι θετική. Αλλά μόνο κάποιος αδαής μπορεί να υποστηρίξει ότι υπήρχε, υπάρχει ή θα υπάρξει ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο που δεν θα τα έχει ΟΛΑ αυτά. Μόνο κάποιος αδαής. Ή ψεύτης. Η δημοσιογραφία είναι μία σειρά συμβάσεων, συμβιβασμών και ορίων, που πρέπει να τηρήσεις για να μείνεις στο παιχνίδι.

    Αυτός ζητάει στήριξη από την κοινωνία για τους απλήρωτους εργαζομενους του μέγκα. Για να συνεχίσουν να κάνουν αυτό που κάνουν, δηλαδή να δουλεύουν όποιον τους βλέπει, το λέει ξεκάθαρα. Αναρωτιέμαι αν είναι και στην ΕΣΗΕΑ αυτός. ´Ηδη έχουν απαντήσει κάποιοι με άρθρα τους σε αυτό το κείμενο, ωστόσο εγώ θα ήθελα να πω πως η αποδοχή (ή και στήριξη) τέτοιων καταστάσεων από μέρος της κοινωνίας είναι ακριβώς η άποψη που συμπυκνώνεται σε εκφράσεις του τύπου: «έλα μωρέ τώρα, καλές οι ελευθερίες, αυτονομίες και άλλα λογάκια για καμιά σχολική εορτή, αλλά να μιλήσουμε για την αληθινή ζωή τώρα, να δεις πώς γίνονται οι δουλειές», «Έλα τώρα περίεργε, είσαι απολιτίκ, τώρα θα σου μιλήσω για πολιτική εγώ, πάσα στην αίθουσα σύνταξης». και άλλες ομορφιές. Και από όλο το κομματικό φάσμα.

  74. ΣΠ said

    63
    Αυτό που δεν μπορώ να χωνέψω είναι το «ανθυγιεινό επίδομα».

  75. Μανούσος said

    Νομίζω ότι το πρώην+ επίθετο + ουσιαστικό μπορεί να είναι ανεκτό όταν προτίθεται σε καθιερωμένα σημασιολογικά ζεύγη, οπότε είναι αντίστοιχο περίπτωσης όπως πχ ο πρώην νεαρός ένοικος αντί ο νεαρός πρώην ένοικος κλπ

  76. Γς said

    54:

    Κι ήταν κι εκείνη η Logistic Equation, που περιγράφαμε την αύξηση των πληθυσμών,
    Και που ποτέ δεν της δίναμε ένα άλλο όνομα.

    Σκέψου λέει τώρα που βρήκαμε ένα όνομα για τα Λοτζίστικς να ακουσουμε να την λένε Εφοδιαστική
    🙂

  77. 77

    εννοεί επίδομα ανθυγιεινής εργασίας

    76

    δεν ψεύδεται.
    όλα τα ΜΜΕ έχουν πολιτική ατζέντα, με την έννοια των ευνοούμενων και των απαγορευμένων.

  78. gpoint said

    # 36

    Με σταματάει μια ωαιοτάτη τροχονόμα (σικ) «για να περάσει ο παπούς μου» μου λέει, αργώ στο ραντεβού μου εξ αιτίας της και χάνω την (εκάστοτε) γυναίκα της ζωής μου. Εφιάλτης !!

    Δεν παίζεσαι Γιάννη !

  79. ΣΠ said

    80α
    Το ξέρω. Το εννοούν αλλά επιμένουν να το λένε λανθασμένα.

  80. Γς said

    32:

    Δάσκαλε!

    Ηταν ο κράχτης, ο αβανταδόρος του γκαλερίστα που εμφανίστηκε ξαφνικά κι απ το πουθενά.

    -Δάσκαλε!

    Κι άρχιζε να εκθειάζει τους πίνακες του νεαρού ζωγράφου.

    Κι ο νεαρός, που δεν ήξερε από αυτά τα κόλπα στις εκθέσεις τρόμαξε και ήρθε κοντά μας. Σαν να ζητούσε βοήθεια.

    Και δεν ήταν κοντά η φίλη μου η Τασούλα. Η μαμά του!

  81. ΣΠ said

    79
    Αυτή είναι η logistic function. Logistic equation είναι αυτή:

    Συγνώμη που γίνομαι σχολαστικός, αλλά τα μαθηματικά είναι το ίρτζι μου.

  82. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    >>ποιος πληρώνει για να αγοράζει το Βήμα.
    το ίδιο αναρωτήθηκα κι εγώ κι έλαβα την απάντηση, για τα βιβλία που δίνουν. (όπως σχ. 17)
    Αλήθεια τί να έγινε(τί απάντησαν) για το λεξικό της Ακαδημίας;
    http://www.efsyn.gr/arthro/erotimata-gia-tin-parahorisi-toy-lexikoy-tis-akadimias-sto-vima

  83. sarant said

    78 Με μπερδεύεις -το «νεαρός ένοικος» είναι καθιερωμένο ζεύγος; Να μου πεις «βασικός μέτοχος», «αριστούχος μαθητής» ή κάτι ανάλογο να συμφωνήσω

    82 Δεν ξέρεις όμως τι κακό κάνει αυτό το επίδομα 🙂

  84. Θύμμαχος Θύτης said

    80 Ακριβώς αυτό είναι το θέμα μας! Ότι δεν ψεύδεται!

  85. 86 Τι κακό κάμει, Νικοκύρη;

    87 Ε, «μαθητής» του Κακαού είναι, δεν θάπαιρνε λίγο από τον κυνιζμό του μακαρίτου; Το πρόβλημα είναι ότι μάλλον πήρε μεγαλύτερη μερίδα, διότι -κλαφουνίζοντας για τη δουλίτσα του- επικαλείται ακριβώς ό,τι δεν χρειαζόταν. Μάλλον έχει χάσει τη μπάλα!

  86. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Τα ουσιαστικά συμπλήρωση και συμπλήρωμα,ως προς την έννοιά τους, (άσχετα με το πώς πρέπει να συνταχθούν για τη φράση), έχουν διαφορά;

  87. ΣΠ said

    86
    Αφού είναι ανθυγιεινό γιατί το διεκδικούν; 🙂

  88. Corto said

    «να χτίσουν μαζί ένα υποθαλάσσιο καλώδιο»

    Πάντως εδώ και αρκετά χρόνια έχει καθιερωθεί στα ελληνικά ο όρος «δομημένη καλωδίωση», με τον οποίο περιγράφεται η οργάνωση των γραμμών (π.χ. data – voice) ενός κτιρίου σε ένα ενιαίο σύστημα (με κεντρικό σέρβερ κλπ).

    Κατά πάσα πιθανότητα, το πρωτότυπο άρθρο αναφέρεται σε εγκατάσταση γραμμής/ καλωδίωσης και όχι σε κατασκευή καλωδίου. Εξάλλου η Microsoft και η Facebook δεν είναι βιομηχανίες, άρα δεν κατασκευάζουν υλικά.

  89. LandS said

    89 Συμπλήρωση η πράξη, συμπλήρωμα το αποτέλεσμα της πράξης;

  90. ΓιώργοςΜ said

    92 Στο στρατό πάντως, συμπλήρωμα ήταν η αιτία της πράξης (επίθεση στα ταψιά) 🙂

  91. 59 (Μπλογκ) Είδες τον κλέφτη, πήρε όλη την κουβέντα μας και την έκανε άρθρο! Ούτε εγώ δεν το έχω πάρει ακόμα στα χέρια μου, θα σου πω όταν είναι. 🙂

  92. LandS said

    93 Εδώ η πράξη ήταν η επίθεση, το αποτέλεσμα της ήταν η αρπαγή του ΑΝΣΚ ο οποιος ΑΝΣΚ ήταν το συμπλήρωμα. Βεβαίως, όσο ήταν στο ταψί ήταν περίσσευμα που γινόταν συμπλήρωμα στον δίσκο η στη καραβάνα.

  93. Γιάννης Κουβάτσος said

    Αν θυμάμαι καλά, πριν από καμιά εικοσαριά χρόνια, και με αφορμή την ταινία, είχε ξεσπάσει διαμάχη για το αν το σωστό είναι «οι συνήθεις ύποπτοι» ή «οι συνήθως ύποπτοι». Τελικά ξέρουμε πιο επικράτησε.

  94. Γς said

    84:

    Και λοιπόν;

    Δεν σου κάνει μια επίλυσή της Διαφορικής εξίσωσης Λοτζίστικ, του μοντέλου Λοτζίστικ;

    Μοντέλο Λοτζίστικ, , Επίλυση της Λοτζίστικ, Συνάρτηση Λοτζίστικ κλπ κλπ
    Διαλλιέχτε!

    >αλλά τα μαθηματικά είναι το ίρτζι μου.

    Κι εγώ σαράντα χρόνια τα δίδασκα γμτ

    Εχω ψήσει και έχω ψήσει λοτζίστικ

  95. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    92/93/95 🙂
    Μάλλον η συμπλήρωση του στομαχιού γινόταν με συμπλήρωμα από το τεψί. 🙂
    Συμπληρώματα, κάτι στα μαθηματικά 🙂 🙂 (για το κάτι γελάω)

  96. Γιάννης Κουβάτσος said

    Διορθώνω: ποιο επικράτησε.
    Μπορούμε να φανταστούμε την κυρία επιστολογράφο να κάνει δριμείες παρατηρήσεις στους ταμίες των κινηματογράφων.

  97. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    https://blogs.technet.microsoft.com/server-cloud/2016/05/26/microsoft-and-facebook-to-build-subsea-cable-across-atlantic/
    91. Kαμία σχέση με «δομημένη καλωδίωση». Θεριό ποντισμένο στον Ωκεανό , θα ξεκινάει από τη Βιργινία και θα καταλήγει παρά τοις Βάσκοις.

  98. 100. Με τα ολίγα ελληνικά που γνωρίζω, η υποθαλάσσια εργασία καλείται πόντισις καλωδίων.

    «Συγκεκριμένα, θα ποντιστεί καλώδιο 150 κιλοβόλτ που θα συνδέει το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης στο Λαύριο με τη Σύρο και από εκεί πάλι με υποβρύχια καλώδια θα συνδεθούν η Πάρος, η Μύκονος και η Νάξος, μέσω της οποίας ηλεκτροδοτούνται Ηρακλειά, Σχινούσα, Δονούσα και Σίκινος.»

    http://www.eyploia.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=112:hlektrodothsh-kykladwn&catid=53&Itemid=80

  99. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    101. Χαιρόμαστε πολύ ,χαιρόπουλοι!, μπάρμπα… εδώ δεν στροφάρουν να γράψουν «εγκατάσταση», το πόντισμα τούς μάρανε.

  100. BLOG_OTI_NANAI said

    94: Μα, υπάρχουν κάτι άνθρωποι, τι να πει κανείς!
    Μόλις υπάρξει κάτι νεώτερο μη με ξεχάσεις!

  101. 68.ε

    Στο 49 απαντησα στο ερωτημα του 48

    Κυρίτσης : Υπάρχουν τρόποι να βρεθεί ποιοι ψήφισαν ναι

  102. Θύμμαχος Θύτης said

    Έχω κατσαδιάσει όλους τους εστιάτορες και ταβερνιάρηδες της Αθήνας με το «κυρίως πιάτο»

    Δεν βρέθηκε κανένας να της εξηγήσει σχετικά με το κυρίως πιάτο; 🙂

  103. 102. Ειναι ευνοητο οτι γνωριζουν ολιγοτερα ελληνικα (και δεν εννοω τεχνικους ορους) απο εναν τυπικο αποφοιτο δημοσιου 6-ταξιου γυμνασιου και επειτα ΕΜΠ .

  104. 96

    Οι συνήθεις ύποπτοι

    Προέρχεται από την κλασσική ταινία Casablanca, όπου ο αστυνομικός διευθυντής λέει με ρουτινιάρικο ύφος «μαντρώστε τους συνήθεις υπόπτους!» ακόμα κι όταν ξέρει ποιός είναι ο φονιάς

    Στην Ελλάδα έγινε πιο γνωστή κατά τα τέλη της δεκαετίας του ’80, με το συνεχές μπαγλάρωμα του αναρχικού Γιάννη Μπουκετσίδη, με κάθε μα κάθε αφορμή.

  105. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    106. Kαθόλου ευνόητο. Οι απόφοιτοι του ΕΜΠ ,ειδικά προ του 1987, είναι ολιγογράμματοι στα όρια του ανελλήνιστου. Οι απόφοιτοι Θεσ/νίκης ή πολυτεχνικής Πάτρας ,ναι. Είναι γλωσσικώς επαρκείς.
    Γενικά η νεολαία σήμερα είναι πιο τζιναβωτή. Απλά είναι κακοπληρωμένη , σε λάθος δουλειά, και σε συνεχή πίεση χρόνου.

  106. ΣΠ said

    97
    Εντάξει, δεν τρέχει τίποτα. Η παρατήρησή μου ήταν περισσότερο λεξιλογική. Αυτή που έβαλες είναι συνάρτηση, όχι εξίσωση.

  107. Μαρία said

    96
    Η ιταλική κωμωδία «οι συνήθεις άγνωστοι» μεταφράστηκε «ο κλέψας του κλέψαντος» κι έτσι γλιτώσαμε τη διαμάχη 🙂

  108. 89 «Τα ουσιαστικά συμπλήρωση και συμπλήρωμα,ως προς την έννοιά τους, (άσχετα με το πώς πρέπει να συνταχθούν για τη φράση), έχουν διαφορά;»

    Σε τεχνικα και διοικητικα εγγραφα το «συμπλήρωμα» -συνηθως- εχει την εννοια του παραρτηματος ή των παραρτηματων που συνοδευουν το κυριως κειμενο και αποτελουν αναποσπαστο τμημα της ολης περιγραφης ή νομικου κειμενου.

  109. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    >>δάσκαλε
    «Άβε ραβί» φωνάζω στο φιλόλογο που είχα στο φροντιστήριο για τις εισαγωγικές και τον πετυχαίνω,χρόνια μετά, σε παραθαλάσσιο διαμέρισμα που έχει αράξει μόνιμα ως συνταξιούχος. Την πρώτη φορά δε με αναγνώρισε,αυτός πάνω στο μπαλκόνι κι εγώ με ρούχα παραλίας και καπελαδούρα στο δρόμο, αλλά γνώρισε τη φωνή μου ο φοβερός γέροντας και μου απάντησε όπως μ΄ έλεγε στην τάξη «βρε βαριά αριστοκρατία» (γιατί δε σήκωνα ποτέ το χέρι μου). Με ρώτησε για όλο το τμήμα έναν προς έναν και με ρωτάει και κάθε φορά που κατεβαίνω.Μου λέει επίσης τα νέα για μερικούς που ακόμη έχει επικοινωνία. Λέει και κανένα κανόνα, θυμίαμα στα νιάτα (τα δικά του,νιώθω,πιο πολύ)»ως συνελόντι ειπείν».
    Αχ δάσκαλε, δεν ήμουν σίγουρη και κοίταξα στο λεξικό αν έγραψα σωστά το συνελόντι τώρα. 😦

  110. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    108. (διευκρίνιση). Φυσικά ,οι απόφοιτοι Πολυτεχνείου Θεσ/νίκης και Πατρών και πιθανότατα και των υπολοίπων επαρχιακών πολυτεχνικών σχολών είναι καλύτερα καταρτισμένοι και τεχνικώς, απότι οι τσομπαναραίοι του Μετσοβίου. Είναι καλύτεροι μηχανικοί δηλαδή.

  111. Γς said

    100:

    Και παίρναμε δυο κονσερβοκούτια και τα ενώναμε μ ένα μακρύ σπάγκο. Και να το πρώτο τηλέφωνό μας, χωρίς κάρτα, χωρίς χρέωση

    Ηταν η εποχή που οι άνθρωποι μιλούσαν ο ένας στον άλλο φάτσα με φάτσα, που ζύγιζαν τις λέξεις, που συμφωνούσαν ή διαφωνούσαν, που ταίριαζαν ή όχι τα χνότα τους. Που μύριζαν τις λέξεις, τις εύοσμες, τις λουλουδιάρικες, τις ανοιξιάτικες. Επικοινωνούσαμε με τις βιολέτες, τις ψαλμωδίες, την περιφορά του επιταφίου.

    Με τις κοριτσίστικες φερομόνες μέσα στη δροσιά της ανοιξιάτικης βραδιάς που μας έσπαγαν τη μύτη και τρέμαμε από πόθο.

    Αντε τώρα να τα περάσεις όλα αυτά κάνοντας τέξτιν. Στέλνοντας SMS.
    Αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο μέσα από ένα περιορισμένο φάσμα, μικρό παράθυρο των αισθήσεών μας. Ενώ δεχόμαστε ένα τεράστιο πλήθος ερεθισμάτων που δεν τα ακούμε, δεν τα βλέπουμε, δεν τα μυρίζουμε.

    Κι αυτά τα λίγα της φωνής μας τα τσαλακώσαμε σε γκρίκλις, άντε ελληνικά των μηνυμάτων.
    Μηνύματα, μηνύματα, μηνύματα. Ολη η γη ένα δίκτυο. Ζωσμένη κοινωνικά δίκτυα.

    Κι ήταν τότε ο σπάγκος που ένωνε τα δυο αυτοσχέδια τηλέφωνα-κονσερβοκούτια.
    Μετά το χάλκινο σύρμα του ΟΤΕ. Ο Μαρκόνι.
    Μέχρι που όλα έγιναν 0 και 1 ψηφιακά. Bits.
    0 και 1 παντού. Στα Ραδιόφωνα τις τηλεοράσεις στα GPS, στους δορυφόρους.

    Και κανάλια, πολλά κανάλια. Το ένα πάνω στο άλλο, το ένα μέσα στο άλλο να τρέχουν μέσα σε μια γραμμή σε μια οπτική ίνα.
    Και έχει φτιαχτεί μια τέτοια ίνα που μπορεί να μεταφέρει όλες τις γνώσεις όλα τις τηλεφωνικές συνδέσεις, τα ραδιοτηλεοπτικά σήματα σε λίγα μόνο δευτερόλεπτα.

    Κι όμως δεν είναι ικανή να μεταφέρει τις πληροφορίες, το πακέτο συχνοτήτων που περιέχει μια φευγαλέα ματιά.

  112. 108. Και οι Αθηναiοι αποφοιτοι ΕΜΠ ; Ας εισαι πιο επιεικης εφοσον γνωριζουν την Ατικην διαλεκτον και εξεταστηκαν σε απλη καθαρευουσα 🙂

  113. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    115. Οι Αθηναίοι απόφοιτοι ΕΜΠ είναι οι χειρότεροι! Kαι πολύ κομπλεξικοί , καταβάθος πραγματικοί επαρχιώτες!

  114. spiral architect said

    Εμείς οι ηλεκτρολόγοι πάντως λέμε «ρίχνουμε καλώδιο». 🙂
    (σόρι για την αργοπορία, αλλά σήμερα όντως ρίχναμε καλώδιο)

  115. 113

    Κίντο, ΑΠουΘού; ΑπουΘού; 😉

  116. ΚΑΒ said

    Μπαμπ.:φρ. συνήθως ύποπτος (εσφαλμ. συνήθης ύποπτος)

    Χ.Λ.Ν.Γ. :οι συνήθεις ύποπτοι· σκόρερ ο συνήθης ύποπτος

    Τριανταφυλλίδη:οι συνήθεις ύποπτοι.

    Διαλέξτε

  117. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    118. Ναι για! Mα με το μπαρδόν ρε σκλιμ, αλλά μάς τάχει κάνει τούμπανο ο Ξελουμινάτος με το ΕΜΠ και τους «γκάγκαρους»… 🙂
    (Πάω για το βαρετό μαδριλένικο ματσάκι…lator alligator)

  118. Corto said

    100:
    Προφανώς δεν έγινα αντιληπτός.
    Δεν έγραψα ότι το συγκεκριμένο έργο είναι δομημένη καλωδίωση, αλλά ότι πρόκειται για έργο εγκατάστασης.

  119. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    οι τσομπαναραίοι του Μετσοβίου
    Αχα! βλάχοι σωστοί 🙂 🙂
    (…)ιστορία για το Μέτσοβο. Αναφέρεται στη Δούκω του Κουλάκη Αβέρωφ, όπου το 1884 Σαρακατσαναίοι λήσταρχοι την άρπαξαν με την φίλη της Λενούσιω και σαν αντάλλαγμα ζητούσαν από τον Νικολάκη Αβέρωφ το βάρος της Δούκως σε χρυσό και της Λενούσιως σε ασήμι. Ύστερα από δεκαπέντε ημέρες, μαζεύτηκαν 10.000 χρυσές λίρες όπου φορτώθηκαν σε μουλάρι για να τις πάνε στη Βάλια Κάλντα, που ήταν το ληστρικό λημέρι, με αντάλλαγμα τη Δούκω και τη Λενούσιω.

    Δεν είναι κρίμα κι άδικο
    Δεν είναι κι αμαρτία
    Να’ναι η Βασίλω σ’ ερημιά
    Σε κλέφτικα λημέρια
    Να στρώνει μπάτσες στρώματα
    Κι οξιές προσκεφαλάκια.
    ΤακοΒαγγέλης τη ρωτά
    Και τη συχνοξετάζει
    Κι ο Θυμιογάκης στο πλευρό
    Σιγά την κουβεντιάζει.
    Σήκω Βασίλω κι έφεξε
    Και πάει η πούλια γιόμα
    Σήκω να πάρεις τον καφέ
    Τ’ αφράτο παξιμάδι
    Να σου περάσει ο καημός
    Να φύγει η στεναχώρια
    Κι η ξαγορά μας έρχεται
    Σε μούλα φορτωμένη.
    http://www.vlahoi.net/politismos/metsovitikos-politismos.html

  120. ΚΑΒ said

    http://www.tanea.gr/news/nsin/article/5360603/o-theiasws-pezh-kafka-sto-bios/

    του…ως άνθρωπος

    φαίνονται να είναι τίποτα παραπάνω

  121. sarant said

    88 Είναι πολύ ανθυγιεινό 🙂

    119 Ο συνήθης ύποπτος δεν δέχεται το «συνήθης ύποπτος»!

  122. 122

    Πάντως, τόσο το Μέτσοβο όσο και το Μετσόβιο, είναι για να περνάς μόνο για λιγούλι και να μην κάθεσαι για πολύ.
    Σκύλος σπήκινγκ!

  123. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    125. Κυνικά και σωστά μιλάς ! (;έφυγα για μπυρόνια…έρχεται και ραμαντάν και θα κοπούν οι μαγκιές έξω γαρ. 😉 )

  124. Ιάκωβος said

    110, Μαρία

    Ο κλέψας του κλέψαντος, ναι. Θερινό σινεμά και -Λα κομπάααααρα… Το είχαμε κάνει σλόγκαν.

    Σκύλος
    Χαχα, καλό.
    Πάντως ο καλόγερος είχε δίκιο. Έχω μείνει στον Παντελεήμονα και στο παλιό Ρωσικό, βγήκα και φωτογραφία κάτω από ένα τεράστιο πορτραίτο του Τσάρου, που το έχουν από τότε.
    Οι Ρώσοι καλόγεροι είναι πολύ αντιπαθείς. Αγενείς, φανατικοί και τυπολάτρες.

  125. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Και βύθιση καλωδίων (και οδών)

  126. Γιάννης Κουβάτσος said

    Πάντως, απ’ ό, τι πήρε το αφτί μου στο Μέγκα, στον Πούτιν σερβιρίστηκε «κυρίως μενού», αφού, ως γνωστόν, είναι επιρρηματοφάγος. Τα επίθετα ούτε να τα μυρίσει.

  127. ΚΑΒ said

    124β καλό!

    Στην ταινία «Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες» ο Παντελής Ζερβός αποκαλεί τον ανιψιό του Ηλιόπουλο «ωρέ ζαγάρ»

  128. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    125.Ξες εσύ, Βαλια Κάλντειο κυνάριο ! εγώ ούτε τα πολύφερνα τυριά τς δεν πολυμπιστεύγομαι. 🙂
    Πάω για γραβιέρα Κρήτης τώρα πρι κλείσει το μπακάλικο.

  129. spiral architect said

    Τι διάολο ρε πούστη μ’, τις δουλειές (που δεν υπάρχουν) παίρνουν οι «περίσσιοι» μηχανικοί; Ok, κάποτε έμπαινες στο ΕΜΠ με 16, τώρα με 19,9 αλλά τι να το κάνεις,, όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουμε. Έτσι κι αλλιώς αφού δεν υπάρχει πλέον παραγωγικός ιστός (και δεν φταίει γι αυτό οι περίσσιοι» και μη μηχανικοί) η «αγορά» (μη χέσω!) έχει φροντίσει ώστε ο μπαρίστα που παραγγέλνω τον πρωινό μου καφέ να είναι απόφοιτος Πολ.Μηχ. του ΕΜΠ.
    Ε και; Αν ήταν ηλεκτρολογάκι της Σιβιτανιδείου ή του ΕΠΑΛ πάλι καφέδες δεν θα’ φτιαχνε; Σιγά μην έριχνε καλώδια ψιλά και χοντρά …
    Οπότε, μην ακούω πίπες παρακαλώ, είμαι και κουρασμένος και μάλλον δεν θα προλάβω τον τελικό του ΤσουΛού!

  130. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Νέο Kid L’Errance d’Arabie said (108):
    «Οι απόφοιτοι του ΕΜΠ ,ειδικά προ του 1987, είναι ολιγογράμματοι στα όρια του ανελλήνιστου»

    α.Πόθεν τοῦτο τεκμαίρεις ὦ παῖ;

    β.Ἡ ἀνωτέρω fatwa εἶναι γενικῆς ἰσχύος;

    Γνωρίζω τοὐλάχιστον ἕνα μὴ ἀνελλήνιστον: Τὸ Νικοκύρη

    🙂 🙂

  131. !31, α, τώρα σκύλιασα!

    Τα βλαχοτύρια είναι εξαίρετα. Ακριβά αλλά εξαίρετα! Το μετσοβόνε είναι όλα τα λεφτά, κυριολεκτικά. Δεν είναι αναλαφρο, πιπεράτο σα τη γραβιέρα Κρήτης (από τα Γκρυγιερόχωρα, υποθέτω 😉 ) αλλά πιο παχιό, για πιο κρύα κλίματα.

    Και οι βλάχοι γαμάτοι τύποι είναι. Οι Μετσοβίτες, όμως, την έχουνε δει αριστοκρατιά…

  132. spiral architect said

    @131: … ή τουλάχιστον Νάξου. 😉

  133. 120. Εχεις την πλερια συμπονοια μου.

    Και για να σοβαρευτω. Μπορει να ισχυριζεσαι οτι θελεις , αλλα οχι με βαση το θυμικο σου.
    Στον καλο μηχανικο επικρατει ο νηφαλιος τεκμηριωμενος λογος. Οσο για τα μαδριλιενια τι να πω!!!

  134. Corto said

    128:
    Ίσως οι μόνοι παγκοσμίως που μπορούν να συνδέσουν εν πλω οπτικές ίνες για πόντιση, είναι δύο Νορβηγοί θαλασσόλυκοι, που αναλαμβάνουν αυτήν την λεπτοδουλειά οπουδήποτε στον κόσμο. Έχουν εργαστεί και στην Ελλάδα.
    Ο λόγος για τον οποίο χρειάζεται να συνδεθούν δύο καλώδια οπτικών ινών, πάνω σε κατάστρωμα πλοίου, είναι ο εξής:
    Δύο πλοία ποντίζουν καλώδια ξεκινώντας αντιστοίχως από τα δύο άκρα της διαδρομής, μέχρι να συναντηθούν στο μέσον, όπου και τελικώς συνδέονται τα δύο τμήματα.

  135. Ψυλλάκης Σταύρος* Άλλος Δρόμος δεν υπήρχε

    Μια ομάδα ανταρτών του Δημοκρατικού Στρατού, που τη λήξη του Εμφυλίου και για 14 περίπου χρόνια παρέμειναν κρυμμένοι στο νομό Χανίων, ανασυγκροτώντας τις εκεί παράνομες οργανώσεις του ΚΚΕ.
    Στην ταινία παρακολουθούμε το «θαύμα» της αντοχής των τσακισμένων υπολειμμάτων του Δημοκρατικού Στρατού και την αυτοθυσία των απλών ανθρώπων που τους έκρυβαν τόσα χρόνια. «Πρωταγωνιστές» και «αφανείς», αυτής της ιστορίας, εξίσου φωτεινοί και δυσεύρετοι, πέρα από ιδεολογίες, ενσαρκώνουν κάτι πολύ σημαντικό : βαθιά προσήλωση στον ίδιο τον άνθρωπο και στην αξιοπρέπειά του.

    *Γεννήθηκε στα Χανιά το 1954. Σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανολόγος Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και Σκηνοθεσία στη σχολή Ε. ΧΑΤΖΙΚΟΥ. Συνέχισε τις σπουδές του, ως υπότροφος του Γαλλικού κράτους στο Παρίσι, στη Σκηνοθεσία ανθρωπολογικού ντοκιμαντέρ στα Ateliers VARAN. Ζει στην Αθήνα και ασχολείται με τη σκηνοθεσία και την παραγωγή ταινιών ντοκιμαντέρ.

  136. LandS said

    127 Γεμάτο ωραίες ατάκες ΤΟ έργο. Για μένα από τις καλύτερες αυτή λίγο πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι που είχε σουφρώσει και αρχίσει να τρέχει και να τελειώσει η ταινία.
    Τζιουζέπε, που πας; εκεί θα σε βάλουν να δουλέψεις !

  137. Αντώνης Κόκκινος
    Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο ΕΜΠ και σκηνοθεσία στη Σχολή Σταυράκου. Εργάστηκε ως διευθυντής παραγωγής και βοηθός σκηνοθέτης σε πολλές κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές. Έχει σκηνοθετήσει πολλά διαφημιστικά σποτ και ήταν παραγωγός της ραδιοφωνικής εκπομπής «Οι ταινίες στο Τρίτο Πρόγραμμα» στο κρατικό ραδιόφωνο, σε συνεργασία με τους σκηνοθέτες Νίκο Γραμματικό και Γιάννη Καρυπίδη. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια διδάσκει κινηματογράφο στο παράρτημα του New York College στην Αθήνα και σκηνοθετεί για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο..

    Φιλμογραφία
    2004 Μαραθώνιος
    2001 Πάμπτωχοι ΑΕ
    2000 Dream a little dream of me
    1998 Ο αδερφός μου κι εγω
    1997 Αδιέξοδο
    1996 Απόδραση (τηλεταινία)
    1995 Athens, an inside view (ντοκ)
    1994 Τέλος Εποχής
    1990 Απειλή (μ.μ.)
    1988 Edward Bond (ντοκ)

  138. 137

    Καλύτερη δουλειά κάνουν (υποβρυχίως) το USS Jimmy Carter (SSN-23) και πριν από δαύτο το USS Parche (SSN-683). Το πρώτο διαδέχθηκε το δεύτερο στον τομέα των «ειδικών καθηκόντων».
    Κάπου στις αρχές της δεκαετία του ’80 το Parche είχε εντοπίσει σε βάθος πολλών εκατοντάδων μέτρων ένα σοβιετικό υποβρύχιο καλώδιο (όχι οπτική ίνα, βεβαίως) και είχε εγκαταστήσει γύρω του ένα μηχάνημα υποκλοπών, μεγάθους οικιακού ψυγείου, χωρίς να κόψει το καλώδιο!
    Απλά, κάθε ενα-δύο μήνες έπρεπε να πηγαίνει να αλλάζει τις κασσέτες και να βάζει καινούργιες μπαταρίες στον γιγακοριό!

  139. 140

    Βάλε και τον Βασίλη Λουλέ, ηλεκτρολόγο ΕΜΠ, ντοκυμαντερίστα.

  140. ΚΑΒ said

    120. Άραγε η Ατλέτικο θα είναι anguis in herba;

  141. ΚΑΒ said

    Με τον Πούτιν δε φοβάμαι. Το μεσημέρι το άκουσα στο ραδιόφωνο. Εσείς, αν θέλετε, το ακούτε.

  142. Γεωργία Ζώη

    Δραματική Σχολή Εθνικού Θεάτρου Απόφοιτος 1977
    Αρχιτεκτονική Σχολή Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Διπλωματική με άριστα και υποτροφία του Ι.Κ.Υ. σε όλη τη διάρκεια των σπουδών της

    Επαγγελματική κατάσταση· Ως Ηθοποιος συνεργάζεται με επαγγελματικούς θιάσους και θεατρικές ομάδες
    Επίσης εκπροσώπησε την Ελλαδα στο Παγκόσμιο Συνεδριο Αρχιτεκτονικης Θεατρικού Χώρου στο Μόναχο· Ως Αρχιτέκτων διευθύνει το αρχιτεκτονικό γραφείο μελετών «Γεωργία Ζώη και Συνεργάτες» στου Παπάγου και είναι μέτοχος της «Έψιλον κατασκευαστική» http://www.e-con.gr
    Επίσης για τρίτη θητεία είναι εκλεγμένο μέλος της Αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου
    Συμμετείχε στο 20ό Παγκόσμιο Συνέδριο Αρχιτεκτόνων στο Πεκίνο το 1999 ως μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας
    Επίσης ήταν εισηγήτρια σε θέματα αρχιτεκτονικής και περιβάλλοντος στο 2ο Ελληνορωσικό Forum, στην Αγία Πετρούπολη το 2010

    ΥΓ Νομιζω οτι δεν εχει νοημα να συνεχισω την διαφημιση του αυτονοητου. Οι σχεσεις διαταξης που γνωριζω ηταν (εισαγωγικες 1973) : Μεχρι 12,5 ΕΜΠ, λιγο πιο κατω Θεσσαλονικη και Πατρα οι μισοι με κατω απο την βαση.

    Δεν ειναι σωστο και πρεπον να απανω σε εναν ξενητεμενο μηχανικο σε χωρα με θερμοκρασια 40, οταν σε μας θα φθασει στους 33-34 την Δευτερα! Κλεβουμε τζαμια.

  143. Neo Kid phone home said

    Aleksios Chipras. Apofoitos Pol.mhx EMP. Matador.

  144. spiral architect said

    Plaka kan’s?

  145. 141. 1955. Στο Δυτικο Βερολινο Αμερικανοι κια Βρεττανοι εχουν σκαψει ενα τουνελ ακριβως κατω απο τις τηλεφωνικες γραμμες των Σοβιετικων (στο Α. Βερολινο) και εχουν δημιουργησει ενα εργοστασιο μαγνητοφωνησης για μετεπειτα αποκωδικοποιηση, με εγκαταστασεις εξαερισμου, κ.λ.π. Ενας Βρετανός γνωριζει μια Γερμανίδα και αναγκαζεται να φτάσει στον φονο…

    ΥΓ Το προτεινω ανεπιφυλακτα.
    Ίαν Μακ Γιούαν Ο ΑΘΩΟΣ

    μετάφραση: Δάφνη Καψαμπέλη

    ISBN-13 978-960-7246-12-7

    1993, 267 σελ.

    Ένα μυθιστόρημα με στέρεη και συναρπαστική πλοκή, πειστικό σε κάθε του λεπτομέρεια, με αφήγηση γρήγορη και λιτή που βασίζεται σε μια αξιοθαύμαστη ανάλυση των χαρακτήρων. Τα σημεία όπου κυριαρχεί η κατασκοπική δράση έχουν τον επαγγελματισμό του Λε Καρέ, ενώ εκείνα που περιγράφουν το έγκλημα είναι γραμμένα με «χειρουργική» ακρίβεια, αντάξια μιας Πατρίσια Χάισμιθ στις καλύτερές της στιγμές.
    Michael Dibdin στον Intependent on Sunday

  146. 142. Δεν προσθετω ΕΜΠ-ιτες καλλιτεχνες , επιστημονες, της πραξης.

    Δεν κλεβουμε τζαμια.

  147. spiral architect said

    Νταξ’ ρε παιδιά και αυτοί μηχανικοί είναι:

  148. Pedis said

    Αληθεύουν αυτά που λένε ότι είπε η Βαγενά; (Βαριέμαι να ψάξω πέρα από μία γουγλοσελίδα με … έγκυρους ιστότοπους … )

  149. sarant said

    131 Δεν έχουν γραβιέρα εδώ λέμε. Αυτό που λένε gruyere είναι ένα άνοστο πράγμα.

    141 O Kάρτερ ζει, πώς τον κάνανε καράβι;

  150. sarant said

    151 Απάντησε ότι μιλούσε στα αστεία -αλλά δεν άκουσα το ηχητικό ώστε να κρίνω.

  151. Γς said

    Ο Πούτιν πριν λιγο:

    «Απόδειξη των καλών σχέσεων μας [μπλα μπλα] είναι και η αποστολή της Ζώνης της Παναγίας»

    Παναγίτσα μου.

    Και διάβαζα κάπου χτες τι είχε γράψει μια ξένη:

    Η Παναγία στη Βουλή

    Κι απάνω που νόμιζα ότι είχα γίνει εξπέρ στην ανγνώριση και ανάγνωση των γραμμάτων της Ελληνικής αλφαβήτας βρέθηκα στη Μητρόπολη.
    Μεγάλος και επιβλητικός ο καθεδρικός ναός της Αθήνας.

    Μόλις είχα κατέβει την Μητροπόλεως από το σύνταγμα, τον Αγνωστο Στρατιώτη και την Βουλή.
    Μεγάλο κτίριο κι αυτό. Το Κοινοβούλιο.
    Και μπαίνω λοιπόν στη Μητρόπολη και πάω να προσκυνήσω μια εικόνα της Παναγίας.
    Ναι η Παναγία ήταν. Και ποιος δεν θα την γνώριζε; Με το βρέφος στην αγκαλιά της.

    Όμως τα ελληνικά πάνω στην εικόνα για μια στιγμή με προβλημάτισαν.
    Ηταν βλέπετε και η Βουλή, το Κοινοβούλιο που είχα δει προηγουμένως.
    ΜΡ εγραφε η εικόνα. ΜαΡία δηλαδή.
    Τότε όμως το είχα εκλάβει ως Member of Parliament

  152. Θύμμαχος Θύτης said

    151 ΝΑΙ

  153. Μονο για τον Κ.Δ. θα κανω μια εξαιρεση με βαθμο πτυχιου 9.98 και 13 βραβεια , στα 35 του.
    GPA: 9.98/10.00 (Summa Cum Laude) !

    Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης μεγάλωσε στην Αθήνα, έχει, όμως, κρητικές ρίζες, καθώς ο πατέρας του είναι από τις Βουκολιές Χανίων, ενώ η μητέρα του από την Ιεράπετρα.

    Είναι απόφοιτος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου με μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϋ.

    Η εργασία του στο γρίφο του Νας
    Έγινε ευρύτερα γνωστός όταν κατάφερε να λύσει τον γρίφο του Τζων Φορμπς Νας που απασχολούσε τους επιστήμονες της πληροφορικής για 60 χρόνια.
    […]

  154. Pedis said

    # 151, 153, μπορεί, αλλά δεν διακριθηκε σε κωμικούς ρόλους.

    εδώ, δεν κατάλαβε το αστείο
    http://www.efsyn.gr/arthro/dyo-hiliades-hronia-doyloi-mehri-medoyli

  155. Γς said

    152 β:

    >O Kάρτερ ζει, πώς τον κάνανε καράβι;

    Τί έπρεπε να τον κάνουν;

  156. ΣΠ said

    https://en.wikipedia.org/wiki/National_Technical_University_of_Athens#Notable_alumni

  157. 159. Δεν κλεβουμε …εκκλησίες ουτε τζαμιά 🙂 . Διαθετουμε -επιπλεον- ενσυναισθηση <3.

  158. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    134. Παρεξήγησις ω κύνα! για τη δηθενιά των Μετσοβιτών ήλεγα και για τη δηθενιά μερικών τυργιών τς επίσης. Αγαπάμε βλαχοτύργια (αθρώποι και γαλατερά 🙂 ) . Το μετσοβόνε άμα δεν είναι από τα καλά, άστα.Ποδαρίλας. Βέβαια και για τη γραβιέρα αμανείναι άψητη ή (κρυφή) μίξη με πατάτα δε ντρώγεται. Σαπούνι.

  159. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Η ατλέτικο ισοφάρισε

  160. 63: Άραγε στους 1ους Αγώνες Αυτισμού σε τι διαγωνίζονταν;

  161. Ρε, πστ μου, πόσοι λουφάρουν το ΤΣΜΕΔΕ… 🙂

  162. Γς said

    Ρεάλ!

  163. gpoint said

    11 έφτασε η Ρεάλ…

  164. Μου κάνει εντύπωση ότι βρέθηκε άνθρωπος ν´ αμφισβητήσει γλωσσικά την έκφραση «το κυρίως θέμα». Τη μαθαίναμε στο Δημοτικό πριν από 50+ χρόνια, ως υποδιαίρεση κειμένου, μαζί με τον πρόλογο και τον επίλογο — άλλο πράμα από το «κύριο θέμα». Εξίσου παγιωμένες εκφράσεις είναι ο «κυρίως εγκέφαλος» (που διακρίνεται από την παρεγκεφαλίδα και τον προμήκη μυελό) και η «κυρίως Ελλάδα». Γαλλικά proprement dit # principal. Η δε χρήση επιρρήματος σ´ αυτή τη θέση είναι κανονικότατη: τα κάτω άκρα, η ´Ανω Βούλα, η θύραθεν παιδεία…

  165. Γς said

  166. Αντίθετα, το «κυρίως πιάτο», που εννοεί βέβαια το κύριο πιάτο = le plat principal, μου φαίνεται κι εμένα λάθος

  167. ΚΑΒ said

    Την προηγούμενη Κυριακή είχα πάει σε ένα γάμο στην Ηλιούπολη. Στην εκκλησία λοιπόν σε ιδιαίτερη θήκη υπήρχε «λίθος εκ του τάφου της Θεομήτορος»!

    Τελικά η Ατλέτικο δεν μπόρεσε.

  168. sarant said

    167-169 Συμφωνώ -και με την επιφύλαξη για το πιάτο, διότι στέκει πολύ καλά το κύριο πιάτο.

    Μια φορά κάθισα κι εγώ να δω ΤσουΛου και το πήρε η Ρεάλ!

  169. ΚΑΒ said

    σε έναν γάμο, σύμφωνα με τη νέα γραμματική.

  170. Τέλος, και νομίζω πως το έχουμε ξαναπεί, άλλο η αρχαία «λογιστική» (=πρακτική αριθμητική) και η σημερινή λογιστική και άλλο η logistique, η τέχνη δηλαδή του maréchal des logis (=επί των καταλυμάτων), που ορθότατα έχει αποδοθεί εφοδιαστική. Από τι από τα δύο προέρχεται η logistic συνάρτηση και εξίσωση, δεν το ξέρω. Η logistic των Whitehead και Russell έιναι προφανώς από το πρώτο, αλλά επηρεασμένη σημασιολογικά από τη (συγγενική) λέξη «λογική».

  171. Σίφνιος άρραβών said

    1) Και επί μπαρμπα-Γιάννη Μεταξά ήταν μπουρδέλο το Ρωμέικο: Στο καλύτερο σχολείο της Αθήνας, το Πειραματικό του Κολωνακίου, οι μαθητές αντέγραφαν στα μαθηματικά και κανείς δεν τους ενοχλούσε. Συγκλονιστικές αποκαλύψεις από τον συνταξιούχο ζέν πρεμιέ Ζάχο Χατζηφωτίου (γ. 1922) στη σημερινή ΕΣΤΙΑ

    2) Χειρότεροι από τις πουτάνες είναι οι Αγιορείτες, πάνε με όποιον τους δώσει τα περισσότερα: Ταπείνωσαν τον χριστιανούλη Πάκη και κήρυξαν ανεπιθύμητο πρόσωπο στο Περιβόλι της Παναγίας τον διευθυντή θρησκευτικής εθιμοτυπίας του Υπ.Εξ. γιατί ο Βλαδίμηρος τους τα σκάει πιό χοντρά. Όλες οι λεπτομέρειες που δεν πήραν χαμπάρι οι Σαραντάκειοι αναγνώστες

    3) Βαρβάτο μεζεδάκι που δεν θα αναρτήσει ποτέ ο κ. Σαραντάκος: Εδώ και 7 ώρες στο Τουΐτερ ο Αλέξιος Τσίπρας έχει αναρτήσει πως ο Αντρέϊ Ρουμπλιώφ και ο δάσκαλός του ο Θεοφάνης ο Έλληνας κάνανε παρέα στην Ιστανμπούλ, ενώ είναι παραπάνω από βέβαιο πως ο Ρουμπλιώφ ουδέποτε πάτησε το πόδι του στην πρωτεύουσα της Ρωμιοσύνης. Αξίζει τον κόπο να διαβάσει ο κ. Σαραντάκος τα υβριστικά για τον Τσίπρα σχόλια που γράφουν οι χρήστες του Τουΐτερ κάτω από την εν λόγω ανάρτηση, αλλα΄(προς τιμήν του!) ο Αλέξιος δεν διενοήθη να τους μπανάρει…

    4) Ένα βιβλίο – δώρο για τους τρελαμένους ινδοευρωπαϊστές του ιστολογίου, όπως ο κ. Σμερνταλέος: The Indo-Aryan controversy (2005) Με συντριπτικά επιχειρήματα αποδεικνύεται πως ουδέποτε υπήρξαν Ινδοευρωπαίοι και Ινδοευρωπαϊκή Γλώσσα, είνια τουλάχιστον κάφροι όσοι τολμούν να συγχρονίζουν την αρχαιότατη Ελληνική Γλώσσα με τις υπόλοιπες «ινδοευρωπαϊκές» που είναι πολύ μεταγενέστερες κλπ.

    5) Αξίζει να δεί κανείς στην τηλεοπτική μετάδοση της ΕΡΤ, πως ο Βλαδίμηρος έγραφε στ’ αρχίδια του επί 2 ολόκληρα λεπτά τον Πάκη για να συνομιλήσει με τον υπόδικο (για κακουργήματα) φίλο του,Ηγούμενο του Βατοπαιδίου, Εφραίμ Κουτσού. Λεπτομέρειες για όσους το έχασαν

    6) Οι αγράμματοι Ρωμιοί δημοσιογραφίσκοι μάς φλόμωσαν με τις περιγραφές τους για το πώς η Βυζαντινή αγιογραφία (που αγνοούσε επί 11 αιώνες την προοπτική, διότι αυτό επέβαλαν οι Ιεροί Κανόνες της Ορθοδοξίας) γονιμοποίησε την Ρώσικη, που δεν έχει καμμιά σχέση με τις βυζαντινές «χαλκομανίες» των Ρωμιών. Το χειρότερο είναι άλλο: Οι Ρωμιοί βυζαντινολόγοι προσπαθούν να μάς κάνουν να πιστέψουμε ότι η άγνοια της προοπτικής από τους Βυζαντινούς, δίνει πνευματικότητα στην αγιογραφία, διότι λειτουργεί η λεγόμενη «αντίστροφη προοπτική» και κολοκύθια τούμπανα. Όσοι ενδιαφέρονται, ας διαβάσουν εδώ γιατί η εφεύρεση της «αντίστροφης προοπτικής» είναι μιά ακόμα απάτη των Ρωμιών για να δικαιολογήσουν την ανικανότητά τους επί 15 αιώνες να ανακαλύψουν την προοπτική στην ζωγραφική

    ΥΓ: Το πήρε η Ρεάλ Μαδρίτης στα μπέναλτι

  172. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    https://pbs.twimg.com/media/CjdvSeMWEAA3yJd.jpg:large
    Giorgos Kosmopoulos ‏@GiorgosKosmop 27 Μαΐ
    Ασφαλιστικός φορέας: ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕ(Σ)

  173. Γς said

    173:

    Λοτζίστικς, γενικώς

  174. Νικοκύρη, κάνουνε καράβια τους προέδροι! Ο Μπους, πρεζβύτερος, έγινα αεροπλανοφόρος. Κι έβαλε την πουλάδα του, τελετουργικά, κάτω από το εποικοδόμημα του σκάφου!

    ΕΦΗ², γραβιέρεςςςςςςςςςς… Ααααα….

  175. 156
    Τώρα αυτοκαρφώθηκες!
    «Εθνικόφρονα Αφώτιστε Βάταλε Σιφνιέ Αραβώνα», ο θαυμασμός σου και η διαφήμιση που κάνεις (με κάθε ευκαιρία που σού δίνεται ΚΑΙ ΜΕ ΚΑΘΕ ΨΕΥΔΩΝΥΜΟ που παίρνεις*) στον φύτουλα της νεοταξίτικης παγκοσμιοποιημένης τύφλας, εμένα μέ οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τελικά θα πρέπει νά ‘σαι ή η …μαμά του ή η …γκόμενά του!
    Ως γνωστόν, τέτοια (ΑΔΕΙΑΝΑ) μυαλά και (ΑΔΕΙΑΝΕΣ) συνειδήσεις με «υψηλή» (ΜΥΩΠΙΚΗ) …ευφυία (σαν τον εκλεκτό σου Δασκαλάκη) είναι πρώτης διαλογής υλικό στον αμερικάνικο μύλο ο οποίος τα αλέθει για να παράγει το κουτόχορτο που ταΐζει τα πρόβατα της οικουμενικής parva sapientia των νεοταξικών καιρών μας. Με τέτοια «μυαλά», σαν τον Δοξιάδη, τον Λυγερό, τον Παπαδημητρίου ή τον Δασκαλάκη σου, η απελπισία μου για την τύχη του ρωμέικου μού γίνεται αφόρητα οδυνηρή…
    «ΑΝΘΡΩΠΟΝ ΖΗΤΩ»…!

    ____________
    * Θέλεις να σού θυμίσω πού και πότε μάς ξαναδιαφήμισες αυτόν τον φύτουλα;

  176. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ντροπή να σηκώνουν το τσου-λου καραγκιόζηδες σαν τον Πέπε. Μεγάλη ντροπή.

  177. Γς said

    174

    1)

    2α Ιουνίου, Ο Διάδοχος και ο Γς

  178. nikiplos said

    @41, πολύ ενδιαφέροντα αυτά που είπατα… ευχαριστώ. Επομένως προς ώρας μένουμε στο Υπηρεσίες Υπολογιστικού Νέφους.

    Μια ένσταση αν μου επιτρέπετε. Δεν φταίνε οι γονατογράφοι… Οι νέες έννοιες έρχονται στη γλώσσα μας μέσω πολλών δρόμων και δυστυχώς η αρμόδια Ακαδημία των Αθηνών, μόλις πρόσφατα απεφάνθη ότι πρέπει να λέμε «ιοντίζω και ιοντισμός» (πιάσ’ τ’ αυγό και κούρευτο) και ψηταριά αντί του καθιερωμένου ψησταριά. Αφήνω ασχολίαστο το φωτοδισκόφωνο, το δίσκος ακτίνας κοκ που ακόμη ψάχνουμε να βρούμε τι είναι… Επειδή είμαι και κάποιας ηλικίας, κάποτε είχαμε τους Υπολογιστήρες και τους Ελκυστήρες (τρακτέρ)…

  179. sarant said

    181 Eίσαι σίγουρος για την ψηταριά;

  180. Γιάννης Ιατρού said

    178: Ο ΝΕΦΕΛΗΓΕΡΕΤΗΣ
    Μιά ερώτηση: Παναγιώτη σε λένε;

  181. nikiplos said

    @181, τα θυμάμαι από μνήμης δυστυχώς… δεν έχω τίποτε να παραπέμψω… Όμως το point μου είναι ότι οι όροι εισέρχονται και μπαίνουν σε χρήση, ενώ η Ακαδημία περί άλλων τυρβάζει…

    @178, ΝΕΦΕΛΗΓΕΡΕΤΗ, είμαι σε θέση να σου πω ότι είσαι τελείως φάουλ για τον Αφώτιστο Φιλέλληνα. Ουδεμία σχέση έχει με τον Σίφνιο Αρραβώνα. Να προσθέσω ότι η υπερπροβολή του ΚΔ είναι συνηθισμένη στα ελληνικά μύδια. Αντίθετα ο κος Ζερβός που περιλαμβάνεται στην πάμπτωχη λίστα της βίκυς είναι πραγματικά μεγάλος, όπως ο Δαφέρμος και άλλοι. Γνωρίζω τουλάχιστον καμία 200ριά ονόματα που θα μπορούσα να προσθέσω στη λίστα και δεν είναι ούτε πολιτικοί, ούτε ρέκτορες ούτε τίποτε, αλλά έχουν με το σπαθί τους κατακτήσει θέσεις του εξωτερικού.

    Ο Νεοκίδιος κάνει χιούμορ και βγάζει και το μπαγλάμι του, αλλά τσιμπάτε… συγχύστηκα που το πήραν οι φαλαγγίτες, γιατί ο Συμεώνε το άξιζε και με το παραπάνω… ουστ τσου λου και κουραφέξαλα…

  182. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    156. >>κρητικές ρίζες, καθώς ο πατέρας του είναι από τις Βουκολιές Χανίων, ενώ η μητέρα του από την Ιεράπετρα.
    Και ρίζες και κορμό και κλαδιά.Είναι κρητικός
    τί άλλο, αφού κι οι δυο γονείς του είν από κει.Ας γράφει η βικι τα δικά τζη 🙂

    Εξ ιδίων τα αλλότρια πα΄ να κρίνει,με τη σημασία ντοπιολαλιάς, κάποιος (και) απόψε.
    Σ΄ένα από τα λινκ για τον Κώστα Δασκαλάκη εμφανίζεται γνωστό μας εδώ τρόλι με την ίδια άποψη και ίδιο (παλιότερο) χρηστώνυμο. Άμα τον/την/το πήρα ΄γω χαμπάρι, ο Ιατρού θα «κρεμάσει σημαία», αλλά είπαμε, γενικά δεν ταϊζουμε τρολικά.

  183. 184 (2)
    Συνάδελφε (είσαι κι εσύ γιατρός, έτσι δεν είναι;) επίτρεψέ μου να διαφωνήσω μαζί σου για τον «Αφώτιστο». Εάν, βέβαια, εσύ τον γνωρίζεις προσωπικά και εγγυάσαι γι αυτόν, τότε πάω πάσο. Αλλά, διαφορετικά, ΕΠΙΜΕΝΩ γι’ αυτό το πρόσωπο.
    Όσο για τον νεαρό Ζερβό, ΚΑΙ ΓΙ ΑΥΤΟΝ δεν έχω καθόλου καλή γνώμη…! Αλήθεια, τό ‘μαθες ότι ΚΑΙ η …Αντζελίνα Τζολί έγινε …»Καθηγήτρια» στο LSE;;;
    Αλλά, για τον Δαφέρμο ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΩΣ μαζί σου: Πολύ ΜΕΓΑΛΟΣ, ασυζητητί! Όπως, πολύ μεγάλος (από τους απόφοιτους του ΕΜΠ) είναι και ο Γιάννης Ηλιόπουλος (ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ πραγματικά ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ Φυσικός που έβγαλε η Ελλάδα, μαζί με τον Δημήτρη Χριστοδούλου, κι άσε κάτι αφασικούς …»νάνους» και …»πούλους» να κάνουνε παρέα με την …Δημουλά και τον …καραβανά στρατηγό πώς-τον-λένε στην …»Ακαδημία» Αθηνών).
    Ασφαλώς και υπάρχουνε σημαντικές (και διαπρεπείς διεθνώς!) ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ προσωπικότητες από τους απόφοιτους του ΕΜΠ. Σαν τέτοιες προσωπικότητες, όμως, ΔΕΝ ΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ ο …Τσίπρας, ο …Φλαμπουράρης, ο …Μαυρωτάς, κλπ. Αλλά, πες μου: Ποιός ξέρει τον ΜΕΓΑ Χριστόφιλο ή τον ΜΕΓΑ Παπαπέτρου; Αυτοί ήτανε ΑΛΗΘΙΝΑ ΜΕΓΑΛΟΙ, φίλε… Όμως, στις μέρες μας, που η …»Αριστερά» δεν μπορεί να σκίσει τα μνημόνια (όπως είχε υποσχεθεί κοροϊδεύοντας κι εξαπατώντας τον απελπισμένο κοσμάκη) και αντί αυτών μάς ξεσκίζει κυριολεκτικά εμάς τούς ίδιους, οι λέξεις …»έχουν την ιστορία τους» αλλά κι ΕΧΟΥΝ ΧΑΣΕΙ ΠΡΟ ΠΟΛΛΟΥ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΟΥΣ.
    Άσ’ τα, λοιπόν, τι τα γυρεύεις…

    υγ- Απεβίωσε, έμαθα, ο Τσαμουργκέλης. Άς έχει γαίαν ελαφράν, αλλά εγώ θυμάμαι ότι όταν ήτανε ακόμα νεοσσός (αιώνιος!) φοιτητής είχε …»παραλάβει», από τους προκατόχους του (επίσης …αιώνιους φοιτητές!) Τζουμάκα και Παπουτσή, μαζί με τον (επίσης …αιώνιο!) -γνωστόν και μη εξαιρετέον σήμερα- Δραβαλιάρη, την …»αιματοβαμμένη» σημαία του Ε. Μ. Πολυτεχνείου για να την σέρνουνε μαζί τους στις …»αγωνιστικές» πορείες τους με τα αμπέχωνα προς την Αμερικάνικη Πρεσβεία κάθε Νοέμβρη…! Κάποιος θα έλεγε «τα στερνά τιμούν τα πρώτα». Εγώ λέω «πού είσαι νειότη πού ‘λεγες πως θα γινόμουν άλλος!»… Ή, μήπως, όλοι αυτοί έκαναν «καρριέρα» μετέπειτα ακριβώς επειδή δεν είχανε τίποτ’ άλλο παρά τον βαθυστόχαστον …αντιαμερικανισμό τού …Αντρέα Παπανδρέου και τις αγωνιστικές περγαμηνές του …αμπέχωνου από εκείνα τα …ρομαντικά τους …ηρωικά χρόνια;

  184. 183
    Ζυγός είμαι, όχι Υδροχός.

  185. 185
    Κρητικός; Και είναι …Λάκης;;; APISTEYTO!!!

  186. gpoint said

    Κι όπως έγραψα στο φβ…

    Λατρεύουμε τον ΠΑΟΚ για το ευ αγωνίζεσθαι και μετά την Ρεάλ για το (σκέτο) αγωνίζεσθαι !!

  187. Γς said

    189:

    Ετσι; Στη ψύχρα;

  188. 181: Ο όροι εισάγονται και καθιερώνονται από τους χρήστες τους. Προκειμένου για νέα ορολογία, από πανεπιστημιακούς με την ευρύτερη έννοια. Το Λογισμικό, αρχικά είχε εισαχθεί ως Λογικό (εγώ ακόμη θα το προτιμούσα). Τον πληθυντικό και την επιθετική χρήση, δυστυχώς, τα καθιέρωσαν στελέχη κι εκπαιδευτικοί της βασικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (όχι ειδικότητας Πληροφορικής), όταν με το μπουμ της (οθντκ) εκπαιδευτικής χρήσης των ΤΠΕ, τα εκπαιδευτικά λογισμικά άρχισαν να δίνουν και να παίρνουν. Κάπου εκεί η Πάτρα (ΙΤΥ και μετά ΕΑΙΤΥ και Διόφαντος) γρήγορα υπέκυψαν.

  189. Προκειμένου για νέα επιστημονική ορολογία…

  190. gpoint said

    # 190

    Ναι ρε !

    Με την Ρεάλ χορταίνεις μπάλλα και με την ΠΑΟΚάρα…φανέλλα !!!!

  191. giorgos said

    Περί Πολυτεχνείου…
    http://katotokerdos.blogspot.gr/2011/01/4.html#more

  192. BLOG_OTI_NANAI said

    Ευτυχώς που έχουμε ξανά τον Βάταλο και μας δίνει την ευκαιρία να διαπιστώνουμε ότι η κατάκτηση του απείρου δεν ανήκει μόνο στους αριθμούς, αλλά και στην ανθρώπινη βλακεία.
    Βεβαίως, το τουίτ είναι λάθος, διότι διατυπώνει την θέση ότι και ο Ρουμπλιώφ εργάστηκε στην Κων/πολη, ενώ μόνο ο Θεοφάνης ο Έλληνας, ο δάσκαλος του Ρουμπλιώφ εργάστηκε στην Κων/πολη πριν μεταναστεύσει στη Ρωσία. Αυτό το γράφουν μέχρι και τα σχολικά βιβλία: http://tinyurl.com/zr28ptm (αριστερή σελίδα, πάνω-πάνω)

    Διότι σαν να δίνεται η εντύπωση από το σύνολο των τρολο-μηνυμάτων ότι κανείς από τους δύο δεν σχετιζόταν με την Πόλη… Όμως ο Θεοφάνης ξεκίνησε από την Κων/πολη.

    Εδώ όμως αρχίζουν τα παλαβά, ο απόλυτος παραλογισμός που πραγματικά αναδυκνείει ως μεζεδάκι μεγαλύτερο και από το πρωθυπουργικό, την συλλογική βλακεία όσων τρόλαραν στο τουίτερ, τους οποίους όπως είδαμε ο Βάταλος τους θαύμασε!
    Διότι έχουμε καταντήσει στην εποχή του διαδικτύου να ονομάζουμε «γραμματιζούμενο» όχι τον μορφωμένο, αλλά αυτόν που κοιτάει λίγο προσεκτικότερα στην… Βικιπαίδεια!

    Και το θαύμα εμφανίστηκε, με τους τρολάροντες το πρωθυπουργικό τουίτ, οι οποίοι δεν ήξεραν ότι ο Θεοφάνης ο Έλληνας και ο Θεοφάνης ο Κρητικός είναι δύο διαφορετικά πρόσωπα που έζησαν σε διαφορετικούς… αιώνες! Διότι όποιος δεν γνωρίζει ή έχει αμφιβολίες όπως εγώ, ανοίγει βιβλία και διαβάζει… Θαυμάστε λοιπόν το μεγαλείο της ασχετοσύνης και του βαταλικού θράσους στην εποχή των ταλιμπάν του διαδικτύου.

  193. ΓιώργοςΜ said

    181 Για το «ιοντίζω», το οποίο, από τριακονταετίας που σχετίζομαι με τη λέξη, συχνά αναφέρεται και ως «ιονίζω», δε βρίσκω το λόγο της απαξίας.
    Προέρχεται από το ιον/του ιοντος και το θέμα ιοντ- πρέπει να έχουν οι παράγωγες λέξεις. Το συχνό (ευτυχώς όλο και λιγότερο) «ιονίζω»-«ιονίζουσα» (εγώ το συναντάω σε συμφραζόμενα σχετικά με ακτινοβολία) προέρχεται από βιαστική μετάφραση του «ionise»-«ionising» (το οποίο από το ion προέρχεται, αλλά στα αγγλικά τα παράγωγα δε σχηματίζονται με αντίστοιχο τρόπο).
    Δυστυχώς με τη χημική ορολογία έχω ν’ ασχοληθώ από φοιτητής, οπότε δεν ξέρω τι γίνεται εκεί, νομίζω όμως (με μεγάλο περιθώριο να θυμάμαι λάθος) πως για «ιοντικό» μιλούσαμε τότε.

  194. Κουνελόγατος said

    «Με την Ρεάλ χορταίνεις μπάλλα»…
    ΣΜΠΑΡΑΚΟΥΑΑΑΑΚΚΚΚΚΚΚΚΚΚΚ!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Καλημέρα.

  195. gryphon said

    Πρεπει να καταργηθει η διδικασια των πεναλτυ.Παει και τελειωσε.
    Ειναι κριμα και αδικο να χανει ενα πεναλτυ καποιος παικτης και να στιγματιζεται για ολη του την ζωη οτι εξαιτιας του χαθηκε το Τσαμπιονς Λιγκ το Παγκοσμιο κλπ.
    Οπως ο Χουανφραν χθες η ο Μπατζιο και αλλοι παλαιοτερα.Εμενα με χαλαει παρα πολυ αυτο και πιστευω δεν πρεπει να γινεται.
    Καλυτερα μετα την παρατασξ να γινεται ανακηρυξη του νικητη με στριψιμο νομισματος οπως γινοταν μερικες φορες παλια απ οτι εχω διαβασει.
    Ετσι θα τα εβαζαν ολοι γενικα και αοριστα με την τυχη για την απωλεια του κυπελλου και δεν θα υπηρχε καποιος «μοιραιος» παικτης.

  196. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    Αυτή δεν ήταν Ρεάλ Μαδρίτης ψες! Και η Ρεάλ Βαγιαδολίδ μικρότερο ταμπούρι θα έστεινε… 😦
    Αίσχος! κι άδικο για τον Τσόλο τον τρελό Αργεντίνο.

  197. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    Κρίμα κι άδικο ,ιδιαίτερα γι’αυτόν τον Καρα(ϊ)σκο (ανηψιός του παλαιού τσεκουριού του Ηρακλέους), την τεράστια υδραυλική παικτούρα! Πάρτον στην Πανάθα ρε Αλαφού! 🙂 🙂

  198. sarant said

    Kαλημέρα από εδώ

    184 Αυτό ισχύει γενικά αλλά τώρα τελευταία η Ακαδημία έχει δείξει πιο μοντέρνα συμπεριφορά στο θέμα των νεολογισμών

    195 Ο Θεοφανης ο Κρης δεν είχε σχέση με Ρωσία!

  199. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    H θεωρία του Νας διαβάζω έχει εφαρμογή και επί των πέναλτι.

  200. BLOG_OTI_NANAI said

    201: Εμ, κατά τα άλλα τα τρολ ονομάζουν τους άλλους αγράμματους…

  201. Γιάννης Ιατρού said

    203: Πάει, έχει πάει στον πάτο η ποιότητα των τρολ! Που τα παλιά…. Απωλέσθη πλέον πάσα συνέπεια!
    Εις τί να ελπίσωμεν πλέον αδελφοί;

    ΥΓ: …τα τρολ ονομάζουν… Μην αποδίδεις στον δόλο ό,τι εξηγείται από τη βλακεία ….

  202. BLOG_OTI_NANAI said

    204. 😀

  203. 194
    Δυστυχώς, ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ είναι, φίλε μου!
    Όπως τά ‘γραφε ΞΕΚΑΘΑΡΑ & ΘΑΡΡΕΤΑ προ 20ετίας ο αείμνηστος ΣΟΦΟΣ πρίγκηπας της Λευκάδας…
    Αλλά, πρέπει νά ‘ναι κάποιος ΑΝΤΡΑΣ κι όχι χαζοχαρούμενη γυναικούλα για να τα δει αυτά.

  204. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    178. Παρ’ ολο που δεν ειμαι ειδικος στην παθηση σου, εχεις την αμεριστη συμπονοια μου!

    ΥΓ Ο Δοξιαδης ειναι μαθηματικος << ΕΜΠ για την ηλικια του. Εαν δεν ηταν ο γερων Δοξιαδης πατερας τους, σχεδον κανεις δεν θα ασχολειτο με τους αδελφους Δοξιαδη….

  205. Αελάρας said

    Να, κάτι τέτοια λέει η Σάρα και μετά, ε, τι να κάνει κι ο «αντιφασίστας», με την τούρτα στο χέρι;

    ΥΓ Πρέπει να βοηθήσει και μερικούς εδώ να…ολοκληρώσουν!

  206. Μαρία said

    203
    Να δουν για τιμωρία την ταινία του Ταρκόφσκι «Αντρέι Ρουμπλιώφ», έστω και στη λογοκριμένη έκδοση.

  207. π2 said

    189: ΠΑΟΚ και Ρεάλ; Πώς γίνεται αυτό; Από τη μια η γροθιά του Πάμπλο Τσε Γκαρσία στο κατεστημένο κι από την άλλη η ομάδα του βασιλιά με τους ν τίτλους, τα χαριστικά δάνεια και δε συμμαζεύεται;

    Ο τελικός δεν μ’ άρεσε, το ποδόσφαιρο υψηλού επιπέδου έχει φτάσει σε αδιέξοδο, με υπεράνθρωπα κορμιά να τρέχουν πάνω κάτω, να πηδάνε στον ουρανό, να καταπίνουν χιλιόμετρα, να κοντράρονται σαν κριάρια και να μην παίζουν μπάλα. Επιπλέον, ενώ δεν συμπαθώ καθόλου την Ατλέτικο που παίζει αντιποδόσφαιρο κι ενώ η Ρεάλ είναι ασφαλώς καλύτερη ομάδα, θα ήθελα να δω να τιμωρούνται από την τύχη τα καραγκιοζιλίκια του Πέπε και το υπερτροφικό εγώ του Ρονάλντο.

  208. gpoint said

    # 210

    Ρεάλ από συνήθεια, από την εποχή που έπαιζε καλύτερα και θεαματικά αλλά έχανε λόγω ανύπαρκτης άμυνας και είχε παίκτες που δεν φανταζόσουνα πως μπορεί να έπαιζαν σε άλλη ομάδα, κάτι σαν τον Πάμπλο.Πάντως και σήμερα είναι πιο θεαματική ομάδα από Μπάρτσα και Μπάγιερν. Για τον Πέπε έχεις δίκιο, για τον Κριστιάνο χωρίς το υπερτροφικό εγώ του θα θύμιζε το κλαμμάνο παιδί της Εθν. Πορτογαλίας στα ματς με την Ελλάδα το 2004 και της Μανγιου. Κι ο Γκάλης υπερτροφικό εγώ είχε, επιτρέπεται σε θαύματα της φύσης.
    Ευνοημένη ομάδα στην Ισπανία είναι η Μπάρτσα που ο Φράνκο κοίταζε να περιορίσει τη τάσης απόσχισης των Καταλανών με διαιτητικά όργια, κατάσταση που συνεχίζεται αλλά όχι τόσο έντονα στην μεταφράνκο εποχή

  209. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    «Ευνοημένη ομάδα στην Ισπανία είναι η Μπάρτσα που ο Φράνκο κοίταζε να περιορίσει τη τάσης απόσχισης των Καταλανών με διαιτητικά όργια»
    Kαι της πήρε και το ΝτιΣτέφανο με τον τσαμπουκά ,για να τον δώσει στη Ρεάλ, επειδή νόμιζε ότι ήταν παλτό…αλλά τελικά βγήκε καλούτσικος . 😆 🙂

  210. Πάντα να διαβάζετε προσεκτικά τι γράψατε, πριν πατήσετε για δημοσίευση. Ιδιαίτερα τους τίτλους!

  211. Η διαφορά μεταξύ supplemental και supplementary είναι ότι στο πρώτο έχουμε συμπλήρωμα προς το ολόκληρο (διόρθωση παράληψης κλπ),, ενώ στο δεύτερο μπορεί να υπερβεί το ολόκληρο τείνοντας προς το παραπληρωματικό, το ενισχυμένο, το υπερβαίνον το αρχικό όριο ή την αρχική ισχύ.
    Αυτά στη φυσική, όμως ενδεχόμενα καί στη νομική επιστήμη.

  212. Μαρία said

    Εν θερμώ. Στην απομαγνητοφώνηση έγινε ένθερμο.
    http://www.stokokkino.gr/article/1000000000033833/O-N-Toskas-Sto-Kokkino-gia-to-thema-ton-fakelon-politikon-fronimaton

    Β. Καραμανωλάκης: Αν μπορώ να πω κάτι σε αυτό, πρώτον διατηρήθηκαν πολύ περισσότεροι, δεύτερον από ότι φαίνεται και από την πρόσφατη δουλειά της Μάγδας Φυτίλη, σε πολύ μεγάλο βαθμό όλο αυτό γίνεται ένθερμο.

  213. (207) Μαθηματικός είναι (ήταν;) ο Απόστολος Δοξιάδης, γιος του πολεοδόμου. Πιστεύω ότι στο 178 υπονοείται ο Αρίστος Δοξιάδης, συγγενής αλλά όχι αδελφός του Απόστολου — και πάντως άσχετος κι αυτός με το ΕΜΠ.

  214. spiral architect said

    Ενεφανίσθη τo Δόναλδ φαν κλαμπ του ιστολογίου μετονομασθέν;

  215. Γιάννης Ιατρού said

    Καλημέρα,

    217: Spiral

    Τώωωωωρα το είδες; 🙂

  216. Θύμμαχος Θύτης said

  217. spiral architect said

    Δεν έχουμε εξορκιστή http://goo.gl/K7TJxE

  218. Γς said

  219. ΓιώργοςΜ said

    Είναι νωρίς για την επόμενη πιατέλα;
    http://www.newsbeast.gr/world/arthro/2256205/arnite-o-roumpio-na-ine-antiproedros-tou-ntonalnt-trab

    Από την πλευρά του, ο Τραμπ που διαβεβαιώνει ότι θα είναι ο τελικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για το προεδρικό χρίσμα, αναφερόταν απαξιωματικά στον Ρούμπιο, αποκαλώντας τον «ο μικρός Μάρκο».

    Ημιανάσ’-Προοοσχή!

  220. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    207. >> με τους αδελφους Δοξιαδη….
    Ο Απ. Δοξιάδης που σπούδασε μαθηματικά, είναι ο μοναχογιός του Κων/νου Δοξ. (πολεοδόμου & Σχολών).

  221. Βουτς said

    @Τουίτ Ντόρας: Πάντως στην Ηλεία λένε φθινόπωρος 🙂

Σχολιάστε