Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Το ευ και το πολύ

Posted by sarant στο 27 Μαΐου, 2016


Σύντομο θα είναι το σημερινό άρθρο. Την αφορμή την πήρα από ένα σχόλιο φίλου πριν από μερικές μέρες, που μας θύμισε το ρητό «ουκ εν τω πολλώ το ευ», ένα ρητό που ο μέσος μαθητής, τουλάχιστον στη γενιά μου, θα το είχε ακούσει δεκάδες, μπορεί εκατοντάδες φορές από δασκάλους και καθηγητές, μια και στη σχολική ζωή υπάρχουν άφθονες ευκαιρίες για τη συμβουλή την οποία εκφράζει το ρητό, πως η ποσότητα δεν εγγυάται και την ποιότητα, πως με το να γράψεις τρεις σελίδες παραπάνω με κοινοτοπίες  δεν θα βελτιώσεις την έκθεση ή την εργασία σου.

Ίσως βέβαια στα νεότερα χρόνια οι δάσκαλοι και οι καθηγητές να μην το πολυλένε αυτό το ρητό, οι νεότεροι από μένα ας επιβεβαιώσουν αν ακόμα λέγεται. Το βέβαιο είναι ότι αρκετοί εκπαιδευτικοί δεν εφαρμόζουν το «ουκ εν τω πολλώ το ευ», πράγμα που το λέω βλέποντας πόσο φόρτωναν τα παιδιά μου με δουλειά για το σπίτι (αν και γι’ αυτόν τον πληθωρισμό φταίνε και οι γονείς).

Αλλά δεν θα μιλήσουμε σήμερα για την εκπαίδευση, σήμερα φρασεολογούμε. Είχαμε μείνει στο ρητό, που δεν πρόκαμα ακόμα να το παραθέσω ολόκληρο: ουκ εν τω πολλώ το ευ, αλλ’ εν τω ευ το πολύ -αν και πολύ συχνά αναφέρουμε μόνο το πρώτο σκέλος, αφήνοντας το δεύτερο να υπονοείται.

Το ρητό είναι πολύ ζωντανό στον καθημερινό μας λόγο. Το είχαμε χρησιμοποιήσει και στο ιστολόγιο, για παράδειγμα τότε που τσακωνόμασταν με τους… κουναδικούς σχετικά με τον αριθμό των λέξεων της ελληνικής γλώσσας είχα στείλει στην Ελευθεροτυπία (που τότε έβγαινε ακόμα) μιαν επιστολή που τελείωνε ως εξής: Στην πραγματικότητα, το πρόγραμμα Θησαυρός της Ελληνικής Γλώσσας (TLG) του πανεπιστημίου Ιρβάιν (και όχι Ιρμάιν), σύμφωνα με εκτιμήσεις των υπευθύνων του αναμένεται, όταν ολοκληρωθεί, να περιλαμβάνει περί τις 200.000 λέξεις και 1,5-2 εκατ. λεκτικούς τύπους, από τον Όμηρο έως την Άλωση. Ούτε 6 εκατομμύρια, ούτε 90 εκατομμύρια! Άλλωστε, ο πλούτος μιας γλώσσας δεν μετριέται μόνο με τον αριθμό των λέξεων: ουκ εν τω πολλώ το ευ.

Συχνά, διαβάζει κανείς φράσεις όπως «Φαίνεται, ωστόσο, πως επιβεβαιώνεται και σε αυτήν την περίπτωση αυτό που έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, «ουκ εν τω πολλώ το ευ»» ή «Ουκ εν τω πολλώ το ευ, έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι και φαίνεται πως η συμβουλή τους είναι διαχρονική…» 

Πράγματι, το νόημα της φράσης ταιριάζει με την αρχαιοελληνική αντίληψη περί μέτρου. Ποιος όμως αρχαίος μας πρόγονος είπε το ρητό; Ή μήπως πρόκειται για παροιμία, φράση αγνώστου πατρός; Αν συμβουλευτούμε το πολυσύχναστο αλλά δυστυχώς ελάχιστα έγκυρο Γνωμικολογικόν, θα «μάθουμε» ότι είναι ρητό του Αριστοτέλη (φυσικά χωρίς παραπομπή σε συγκεκριμένο έργο, αυτό μας έλειπε).

Και βάζω σε εισαγωγικά το «μάθουμε» διότι το ρητό δεν είναι του Αριστοτέλη -αν κάνετε αναζήτηση στο σώμα των κειμένων του, δεν θα βρείτε τη συγκεκριμένη φράση. Αλλά και γενικότερα, στο σύνολο των κειμένων της αρχαίας και βυζαντινής γραμματείας, όπως έχουν συγκεντρωθεί στο TLG, η φράση «ουκ εν τω πολλώ το ευ…» δεν υπάρχει.

Αυτό το είχα παρατηρήσει εδώ και αρκετόν καιρό,  και σε ένα άρθρο του 2009 είχα χαρακτηρίσει το ρητό «ουκ εν τω πολλώ το ευ» αρχαιοφανές, ενώ και άλλες διαδικτυακές πηγές έχουν, ανεξάρτητα βέβαια, καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα.

Ωστόσο, στην αρχαία γραμματεία υπάρχει ένα απόσπασμα που μοιάζει κάπως στη δομή του με το «ουκ εν τω πολλώ το ευ». Στον Διογένη Λαέρτιο, και συγκεκριμένα στο βίο του Ζήνωνος (που πρέπει να ήταν φοινικικής καταγωγής) διαβάζουμε ότι ο Ζήνωνας «προεφέρετο τὸ τοῦ Καφισίου, ὃς ἐπιβαλλομένου τινὸς τῶν μαθητῶν μεγάλα φυσᾶν, πατάξας εἶπεν ὡς οὐκ ἐν τῷ μεγάλῳ τὸ εὖ κείμενον εἴη, ἀλλ’ ἐν τῷ εὖ τὸ μέγα».

Δηλαδή του Ζήνωνα του άρεσε να επαναλαμβάνει κάτι που είχε πει ο Καφισίας, ο οποίος ήταν αυλητής και είχε και μαθητές. Μια φορά που ένας μαθητής του έπαιζε δυνατά τον αυλό, ο Καφισίας τον χτύπησε και του είπε «δεν βρίσκεται στο μεγάλο το καλό, αλλά στο καλό το μεγάλο».

O Αθήναιος στους Δειπνοσοφιστές δεν αναφέρει τον Ζήνωνα: οὐ κακῶς δὲ καὶ Καφισίας ὁ αὐλητής͵ ἐπιβαλλομένου τινὸς τῶν μαθητῶν αὐλεῖν μέγα καὶ τοῦτο μελετῶντος͵ πατάξας εἶπεν οὐκ ἐν τῷ μεγάλῳ τὸ εὖ κείμενον εἶναι͵ ἀλλὰ ἐν τῷ εὖ τὸ μέγα.

Στο λεξικό του Σουίδα η φράση αποδίδεται στον Ζήνωνα χωρίς αναφορά στον Καφισία, ενώ επίσης τη χρησιμοποιεί και ο Ευστάθιος Θεσσαλονίκης χωρίς να αναφέρει ποιος την είπε.

Και η παραλλαγή του Ζήνωνα (ή του Καφισία) είναι γνωστή, δεν κομίζω γλαύκα εις Αθήνας.

Αν όμως δεν είναι αρχαία (αλλά απλώς αρχαιοφανής) η φράση «ουκ εν τω πολλώ το ευ, αλλ’ εν τω ευ το πολύ», αυτο σημαίνει ότι θα δημιουργήθηκε στα νεότερα χρόνια, ενδεχομένως από κάποιον λόγιο που είχε κατά νου το ρητό του Ζήνωνα/Καφισία.

Ψάχνοντας βρήκα ότι το ρητό το είχε χρησιμοποιήσει (μόνο στο πρώτο σκέλος όμως) ο Νεόφυτος Δούκας (1760-1845), στο βιβλίο του «Τετρακτύς». Συγκεκριμένα, σε ένα κείμενο που φέρει την τοποχρονολογική ένδειξη «Βουκουρέστι αωιζ [1817]» ο Δούκας κλείνει την εξέταση της Ρητορικής, λέγοντας πως αν άφησε κάποια κενά θα τα συμπληρώσουν οι επόμενοι που θα εξετάσουν το θέμα, και «ουδέ γαρ εν τω πολλώ το ευ, αλλ’ εν τη ασκήσει και επιμελεία μάλιστα ανυστόν».

Δεν είναι ακριβώς ίδια η διατύπωση της φράσης που εξετάζουμε, και άλλωστε λείπει και το δεύτερο σκέλος. Την πλήρη φράση την έχω βρει σε κείμενο από το γύρισμα του 20ού αιώνα.

Παραθέτω λοιπόν εδώ όσα ξέρω για τη φράση, με την όχι και πολύ κρυφήν ελπίδα ότι η συλλογική σοφία του ιστολογίου θα προσφέρει περαιτέρω πληροφορίες και θα φωτίσει σκοτεινά σημεία.

Μικρό το άρθρο μας σήμερα, αλλά, φυσικά, ουκ εν τω πολλώ το ευ!

 

207 Σχόλια to “Το ευ και το πολύ”

  1. paolodrosi said

    πρωτος

  2. Πέπε said

    Καλημέρα.

    Και γιατί άραγε «το ευ» και όχι «το καλόν» (αγαθόν / κλπ., πάντως επίθετο);

  3. Παναγιώτης Κ. said

    Ουκ εν τω πολλώ το ευ και …τα καλά αρώματα τα βάζουμε σε μικρά μπουκάλια… 🙂
    Καλημέρα.

  4. raf said

    «…αλλ’ εν το ευ το πολύ»

    Η δοτική δε συντάσσεται με ωμέγα;

  5. Γς said

    >Ίσως βέβαια στα νεότερα χρόνια οι δάσκαλοι και οι καθηγητές να μην το πολυλένε αυτό το ρητό, οι νεότεροι από μένα ας επιβεβαιώσουν αν ακόμα λέγεται.

    Κι ήμουν ετοιμος, γμτ

  6. Ζαχαρίας said

    Καλημέρα, ουκ εν τω πολλώ το ευ..εξαιρούνται όμως τα ευρώ και τα σουβλάκια, όπως διαδίδεται και στο σοφό ίντερνετ..Πάντως η wikipedia με το βικιλεξικό της, δεν παραπλανεί. Ενδιαφέρον..
    https://el.wiktionary.org/wiki/%CE%BF%CF%85%CE%BA_%CE%B5%CE%BD_%CF%84%CF%89_%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%BB%CF%8E_%CF%84%CE%BF_%CE%B5%CF%85

  7. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχολια!

    4: Φυσικά έχεις δίκιο, στραβομάρα μου. Το διόρθωσα.

  8. Παναγιώτης Κ. said

    Αν υποβάλλουμε τη φράση σε… δοκιμασία με τους όρους και κανόνες της μαθηματικής λογικής μπορεί το πράγμα να εξελιχθεί σε ωραίο παιχνιδάκι και ίσως στο τέλος, πάψουμε να την λέμε επειδή η αλήθεια της…παίζεται.

  9. ΓιώργοςΜ said

    Καλημέρα,
    δεν είμαι σίγουρος αν λέγεται και σήμερα όσο συχνά λεγόταν όταν ήμουν μαθητής. Το σίγουρο είναι πως δεν εφαρμόζεται, ούτε στο χαμηλότερο ούτε στο υψηλότερο εκπαιδευτικό επίπεδο. Δεν επεκτείνομαι όμως, είναι εύκολο να παρεκτραπεί πάλι η κουβέντα προς τα εκπαιδευτικά και να χαθεί το θέμα.

  10. Tsopanakos said

    Μετά από ένα (τεμπέλικο) γκουγκλάρισμα βρήκα ολόκληρη τη φράση στο απάνθισμα του Χριστοδούλου Ευθυμιάδη Ολυμπίου (1840) https://books.google.gr/books?id=-OBUAAAAcAAJ&pg=PA240&dq=%22%E1%BC%90%CE%BD+%CF%84%E1%BF%B7+%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%BB%E1%BF%B7%22&hl=fr&sa=X&redir_esc=y#v=onepage&q=%22%E1%BC%90%CE%BD%20%CF%84%E1%BF%B7%20%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%BB%E1%BF%B7%22&f=false
    Ο συγγραφέας αποδίδει τη φράση στον Δημοσθένη (!) χωρίς όμως να δίνει το ακριβές χωρίο.

    Βρήκα επίσης ότι το ρητό υπήρχε στο αναγνωστικό του Ζούκη: https://aienaristeyein.com/2016/01/06/%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B1%CE%AF%CE%B1-%CE%BD%CE%AD%CE%B1-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AC/
    Ίσως έτσι εξηγείται η διάδοσή του.

  11. Πάνος με πεζά said

    Καλημέρες !

    Υπάρχει κάποια αντίστροφη φράση, «Ό,τι το μάλλον και τό ήττον έξεστι», ή κάπως έτσι; Με την έννοια «όσο περισσότερο, τόσο καλύτερα;»
    Κάποιον θυμάμαι να το λέει, αλλά δεν το απομνημόνευσα ακριβώς…

  12. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    11 Πιθανώς -πάντως υπάρχει ένα φουρνάρικο στη Θεσσαλονίκη που λέγεται Το (σικ) πολλώ το ευ 🙂

    10 Α γειασου, δεν μου έκοψε να ψάξω με τη φράση σε πολυτονικό. Και βέβαια, Ζούκης

    6 Ναι, το είχα δει, μπράβο τους.

  13. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    Πολλά ωραίον! (για να αναφέρω και το κυπριακό «πολύ», το «πολλά» )

  14. raf said

    Υπάρχει παντοπωλείο-κρεοπωλείο με το όνομα «ουκ εν τω πολλώ το ευ» κάτω από το παλιό μου σπίτι στο Ρέθυμνο. Τώρα μένω αλλού, αλλά βγαίνω απ’ τον δρόμο μου για να αγοράζω πράγματα απο ‘κει. Βλέπετε, τιμά τ’ όνομά του.

  15. sarant said

    13 Το οποίο το χρησιμοποιώ κι εγώ μόνο στην εκφρ. «πολλά πρωί» που την έχω ξεσηκώσει από τον Βάρναλη.

  16. Αγάπη said

    Καλημέρα
    Έχει σημασία αν λέγεται αφού δέν ασκείται; 🙂

  17. sarant said

    Το λέμε, για να μην το εφαρμόσουμε;

  18. ΓιώργοςΜ said

    Κάτι για την αυριανή πιατέλα:
    http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=509899&catID=3
    Τελευταία παράγραφος:
    […]και τη δημιουργία λιγότερων αλλά πολυπληθέστερων Λυκείων, μερικά από τα οποία θα προέλθουν από[…]

  19. Γιάννης Κουβάτσος said

    Καλημέρα!
    Όταν διαπιστώνω ότι δεν με προσέχουν οι μαθητές μου, τους κοπανάω ένα αρχαίο ρητό στο άσχετο, με κοιτάνε σαν ούφο και τότε τους το εξηγώ. Μ’ έναν σμπάρο δυο τρυγόνια! 🙂 Σήμερα θα τους πω το »ουκ εν τω πολλώ…»

  20. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    Ἀπὸ τὰ σχολικά μου χρόνια μοῦ εἶχε μείνει πὼς αὐτὸ ἦταν ὄχι ρητό, ἀλλὰ συνοπτικὰ ἡ πολιτικὴ θέση τοῦ Σωκράτη ἀπέναντι στὴ Δημοκρατία. Ὅτι δηλαδὴ δὲν πρέπει νὰ ἀποφασίζουν οἱ πολλοὶ ἀλλὰ οἱ λίγοι καὶ ἐκλεκτοί. Ἡ ἀλήθεια εἶναι ὅμως ὅτι δὲν τὸ ἔψαξα περισσότερο. Ἔμεινα σὲ αὐτὰ ποὺ εἶχε πεῖ ἡ φιλόλογος

  21. Γς said

    Αχ, πέστε μου ότι το κάνουν επίτηδες. Θα με υποχρεώσετε.

    «Σάλος για τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κυρίτση: Φορολογούμε όσους ψήφισαν «μένουμε Ευρώπη»»

    Ευχαριστώ. Συνεχίστε

  22. Γς said

    19:

    >Όταν διαπιστώνω ότι δεν με προσέχουν οι μαθητές μου, τους κοπανάω ένα αρχαίο ρητό στο άσχετο, με κοιτάνε σαν ούφο

    Σαν ή ως;
    Οχι πως έχει ιδιαιτερη σημασία βέβαια…

  23. Παύλος said

    οὐκ ἐν τῷ πολλῷ τὸ oeuf…αλλ’ ἐν τῷ oeuf το πουλί
    είχε γράψει ο Αγγελος πριν 7 χρόνια.

  24. spatholouro said

    2: ουσιαστικό είναι εδώ το «ευ», όχι επίθετο

    22: εργάζομαι ΩΣ καθηγητής, αλλά με βλέπουνε ΣΑΝ ούφο

  25. cronopiusa said

    Το γαρ πολύ του έρωτος…. https://www.youtube.com/watch?v=LPrxkcZyFEU

    την φράση «ουκ εν τω πολλώ το ευ» την θυμάμαι απ’ την Λωξάντρα της Μαρίας Ιορδανίδου .

  26. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Καλημέρα!
    Λακωνίζω.

  27. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    25. Καὶ τὸ διάλογο:

    «Τὶς ἐστὶ πλοὺσιος;»

    «Ὁ τοῖς ὀλίγοις ἀρκούμενος.»

  28. Γς said

    Δηλώσεις της Υφυπουργού Μαρίας Κόλλια Τσαρούχα από το Αεροδρόμειο Θεσσαλονίκης στην ΕΡΤ 1 τώρα:

    «Υποδεχτήκαμε των Πατριάρχη Παρών των Ρωσιών …» κλπ

    Τελικά Πάσες οι Ρωσικές, αποκαταστάθηκαν

  29. sarant said

    28 Είπε «Παρών»;

    21 Δεν έγραψε αυτό βέβαια

    20 Με παραξενεύει αυτό της φιλολόγου σου

  30. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    20. Εἶναι γεγονὸς πάντως πὼς ὅταν λέμε ὅτι κάποιος εἶπε κάτι, δὲ σημαίνει ὅτι τὸ εἶπε μὲ τὴ συγκεκριμένη διατύπωση. Π.χ ὁ Μακιαβέλλι δὲν εἶπε «ὁ σκοπὸς ἁγιάζει ἢ δικαιολογεῖ τὰ μέσα», ὅμως αὐτὸ τὸ συμπέρασμα βγαίνει ἂν μελετήσης τὶς πολιτικές του ἀπόψεις. Μήπως, λοιπόν, τὸ «οὒκ ἐν τὸ πολλῷ τὸ εὖ» εἶναι ἕνα ἀνάλογο συμπέρασμα τῶν μελετητῶν κι ὄχι μιὰ φράση ποὺ εἰπώθηκε μὲ τὴ συγκεκριμένη διατύπωση ἀπὸ συγκεκριμένο ἄτομο

  31. Γς said

    Και «το πολύ το κάπα [λάμδα, μι] κάνει το παιδι μι [μπιπ]»

    😉

  32. Γς said

    29 α:

    Τι έπρεπε να πεί;

    Παρουσών των Ρωσιών;

  33. sarant said

    30 Ναι, αλλά έχει σημασία ποιος το είπε -το ίδιο και για τον Μακιαβέλι.

    32 Πασών

  34. Alexis said

    Καλημέρα.
    «Πολλά» αντί «πολύ» και στον Ερωτόκριτο:

    Και διάβαζέ τα, θώρειε τα κι αναθυμού κι εμένα
    που μ’ εξορίσανε για σε πολλά μακρά στα ξένα

    κι αλλού:
    Τέσσερις μέρες μοναχά μού ‘δωκε ν’ ανιμένω
    κι απόκει να ξενιτευτώ πολλά μακρά να πηαίνω

    Δεν ξέρω αν λέγεται ακόμα στην Κρήτη, ας πουν οι Κρητικοί του ιστολογίου.

    Και στην ΚΝΕ βέβαια, ως απολίθωμα η έκφραση «πολλά βαρύς»: του άντρα του πολλά βαρύ, καφές πολλά βαρύς κλπ.

  35. Γς said

    24 β:

    Δεν αμφιβάλλω.

    Μόνο που αυτοί οι μπαγάσηδες πιθανόν τα σαν-ως να τα συγχέουν, καταλάθος, εξεπίτηδες

    Εκτός αν τους τα έχετε μάθει [;]

  36. BLOG_OTI_NANAI said

    Καλημέρα!

    1) Χαίρομαι που συμφωνούμε για το «Γνωμικολογικόν», το είχα γράψει πάλι άλλωστε. Δεν έχει καν σοβαρό λόγο ύπαρξης μια τέτοια ιστοσελίδα. Σοβαρό λόγο ύπαρξης μπορεί να έχει όταν μετά από μελέτη, είναι σε θέση να σου δώσει την ακριβώ παραπομπή της πηγής, ή έστω, αν είναι αδύνατη η έυρεση της πηγής, μια παραπομπή σε κάποια αξιόπιστη βιβλιογραφία που το αναφέρει.

    Εϊναι όμως θεόκουφο, ότι το «Γνωμικολογικόν» ζητάει… δωρεές! Για ποιον λόγο άνθρωπε μου; Για να την μηδενική σου προσφορά θέλεις δωρεές για να κάθεσαι στο ιντερνετ και να βρίσκεις αρλούμπες να τις βάζεις ως δήθεν «γνωμικά»;

    2) Σύμφωνα με τις πηγές, ο Ζήνων ήταν ασφαλώς Φοινικικής καταγωγής, και γι’ αυτό τον περιέπαιζαν οι ιδεολογικοί του αντίπαλοι ως «Φοινικίδιον» και «Φοίνισσαν«.

    3) Ως προς το ρητό τώρα, εμφανίζεται αρκετές φορές ολόκληρο από το 1870 και μετά. Σε κανένα εύρημα δεν αναφέρεται πηγή. Συνήθως προσδιορίζεται ως «σοφό ρητό«, «αρχαίο γνωμικό«, «όπως έλεγαν οι αρχαίοι» κ.λπ.
    Πάντως, το παλαιότερο ολοκληρωμένο που βρήκα έως τώρα είναι του 1850 και προσδιορίζεται ως «παροιμία»:

  37. sarant said

    36 Και μάλιστα λέει «τω πολύ»

  38. Γς said

    33 β:

    Πάω πάσο

    Πατριάρχ Μσκόβσκιι ι Βσιγιάρ Ρουσί

    (Патриарх Московский и всея Руси)

  39. BLOG_OTI_NANAI said

    10: Με έφαγε ο Tsopanakos 🙂

  40. BLOG_OTI_NANAI said

    37: Ναι, τι είναι αυτό; Είναι σωστό έτσι;

  41. sarant said

    40 Μάλλον όχι

  42. spatholouro said

    35
    Προσωπικά, μαθητές δεν έχω, αλλά σε μεταφραστές και κειμενογράφους που έχω, πασχίζω να τους το «μάθω»…

  43. spiral architect said

    Σαν τη Χαλκιδική δεν έχει.
    Αριστοτέλης

  44. ΓιώργοςΜ said

    Ξαναειπώθηκε πρόσφατα, αλλά ταιριάζει κι εδώ:
    Τα πάντα είναι ατμός
    Θρασύβουλας

  45. Γς said

    Αχ, [ξσνσ]πέστε μου ότι το κάνουν επίτηδες. Θα με υποχρεώσετε.

    Βαγενά: Αντέξαμε 400 χρόνια σκλαβιάς, δεν θα αντέξουμε 99 χρόνια αποκρατικοποιήσεων;

    Ευχαριστώ. Συνεχίστε

  46. spiral architect said

    @45: Αλήθεια είναι.
    Παρακαλείται το γνωμικολογικόν όπως καταχωρήσει την ατάκα της (έχουσας το ακαταλόγιστον) ηθοποιού και βουλεύτριας.
    http://goo.gl/ZKJjlq

  47. ΓιώργοςΜ said

    45 Ως γνωστόν, του Έλληνος ο τράχηλος ζυγόν δεν υπομένει. Για κριούς, ιχθύες, ταύρους, λέοντες, σκορπιούς κλπ δε λέει τίποτε το ρητό.

  48. Πάνος με πεζά said

    Σημειολογικά, η προηγούμενη επίσκεψη Πούτιν ήταν επί Κωστάκη Καραμανλή, πριν από 10 χρόνια… Κι εκείνος τότε, θέλησε «ν’ ανοίξει δρόμους» με τη Ρωσία, και κατέληξε -κατά τον αστικό μύθο ή την αλήθεια- να του απειλήσουν τα παιδιά, και να τον γκρεμίσουν άρον-άρον…

    Λες να γίνει καμιά repetition ?

  49. Πάνος με πεζά said

    Το σόι Βαγενά, που ήταν βαγενάδες (=βαρελάδες), άντεξε 400 χρόνια, αλλά σήμερα δε φτιάχνουν πια βαρέλια…

  50. Γιάννης Κουβάτσος said

    Απανωτά τα χτυπήματα σήμερα από υφυπουργούς και βουλευτές. 😊Δεν θα ήταν σκόπιμο να υποβάλλονται σε πανελλαδικές εξετάσεις στη γλώσσα και στην ιστορία (τουλάχιστον), πριν τους επιτραπεί να θέσουν υποψηφιότητα; Και μια επισταμένη εξέταση από ψυχίατρο δεν θα έβλαπτε, γιατί σε αρκετούς η τρέλα του μεγαλείου και η παθολογική φιλοδοξία είναι εμφανείς.

  51. Γιάννης Ιατρού said

    Χαιρετώ,

    Μοι προξενεί κατάπληξιν ότι επί 8ωρον τουλάχιστον αποκρύπτετε ότι ο τζι (gpoint) έχει θίξει το θέμα, εδώ,
    με την ουσιαστική του σημασία;

    20: Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου
    …δὲν πρέπει νὰ ἀποφασίζουν οἱ πολλοὶ ἀλλὰ οἱ λίγοι καὶ ἐκλεκτοί. ….Ἔμεινα σὲ αὐτὰ ποὺ εἶχε πεῖ ἡ φιλόλογος

    Να έτσι παίρνει το στραβό δρόμο η νεολαία μας 🙂

    39: BLOG_OTI_NANAI
    Πάει, αρχίζεις και σκουριάζεις 🙂

    21, 45: Γς
    Ρε συ, δεν αλλάζεις κανάλι/ιστοσελίδα κλπ. να ‘ρθεις στα ίσα σου; Αφού τα ληγμένα σε πειράζουν, τι τα θέλεις; 🙂

  52. Παναγιώτης Κ. said

    @21. Τι ακριβώς σου κάνει εντύπωση;

    Όσο για το ΣΑΝ και το ΩΣ με πρόλαβε στο #24.

  53. sarant said

    50 Τι ειπώθηκε πάλι; Πάντως, και αυτό ισχύει για όλους τους βουλευτές, το να διυλίζεται η παραμικρή αποστροφή των λεγομένων τους είναι υπερβολικό, συχνά και κακόπιστο. Με τους υπουργούς, διαφέρει το πράγμα.

  54. Γς said

    52 α:

    >Τι ακριβώς σου κάνει εντύπωση;

    Πως θα τους βρει. αυτούς που ψήφισαν Ναι εννοώντας ΟΧΙ, ΟΧΙ για ΝΑΙ, ΝΑΙ για Ευρώπη, ΟΧΙ για Ευρώπη κλπ κλπ.

    «για να μετακυλήσει όσο μπορεί τα βάρη στους μενουμευρωπαίους»

    Και πολύ φόρα έχει πάρει!

    Μετά τους γερμανοτσολιάδες, τους πήξε-δείξε λανσάρει τώρα και τον κομψό σχολαρικόν όρο «Μενουμευρωπαίοι»

    Μπρρρρρρ, Ρέ!

    Ποιος είσαι;

    Ο Σέξπηρ;

  55. G2000 said

    Προσπαθώ να βρω αν αυτό το ρητό (ή κάτι ανάλογο) χρησιμοποιείται στα αγγλικά, και δεν βρίσκω κάτι, αν και ο Αριστοτέλης είναι δημοφιλέστατος. Αναρωτιέμαι αν υπάρχει κάτι που είναι ριζικά αντίθετο στο zeitgeist της εποχής μας, κάτι που δεν «τους αρέσει» ή δεν καταλαβαίνουν – π.χ., αυτή η διάκριση/αντιστροφή της ποσότητας («πολύ») και της ποιότητας («ευ»). Εν τέλει, δεν είναι τόσο προφανές σε όλους ότι το «πολύ» δεν εμπεριέχει και το «ευ» (πολλές επιλογές; πολλές γνώσεις;). Ούτε είναι τόσο προφανές ότι το «ευ» αρκεί για το «πολύ» .Αλλά μπορεί να μου διαφεύγει κάποια φράση. Επίσης αναρωτιέμαι αν υπάρχει κάτι ελιτίστικο στην φράση – το «πολύ» είναι η γλώσσα της πλέμπας, της ένδειας, ενώ το «ευ» – το «ευ» είναι για τους λίγους, τους ξεχωριστούς.

  56. Γς said

    50:

    Ωραία ιδέα

  57. Γιάννης Ιατρού said

    54: Νίκο, αν δει κανείς (ένθεν κι ένθεν) αυτά που γράφουν/λένε τους τελευταίους 12+ μήνες (και κυρίως τους πηχαίους τίτλους, που ανταποκρίνονται 200% στο περιεχόμενο…) και τις αποσπασματικές αναφορές δηλώσεων κλπ., τότε μέχρι σήμερα έχουμε περάσει την αξιολόγηση 120 φορές, έχουν γίνει μειώσεις, κρατήσεις μισθών και συντάξεων κλπ. 45 φορές, έχει πέσει η κυβέρνηση καμιά 10ριά φορές, έχουμε συλλάβει όλους τους μεγαλοφοροφυγάδες, από 2-3 φορές τον καθένα κλπ. κλπ.
    Όταν ο διάολος δεν έχει τι να κάνει ….

  58. Γς said

    …έσκιζε μνημόνια

  59. Γιάννης Κουβάτσος said

    Νομίζω ότι η διαφορά ανάμεσα στο ως και το σαν τείνει να εκλείψει και, ούτως ή άλλως, δεν είναι σημαντική. Άλλωστε, δεν τη γνωρίζουν και αρκετοί εκπαιδευτικοί. Στο δημοτικό πάντως δεν διδάσκεται παρά μόνο ανεπίσημα και κατά το μεράκι του κάθε δασκάλου.

  60. Γς said

    Τώρα κάνει συλλογή
    μνημονίων

  61. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    50. Ὁρισμένοι ἐπιβεβαιώνουν τό:
    «Ἀρχὴ ἄνδρα δείκνυσι».
    Ἐπίσης καὶ τὸ:
    » Ὅσο πιὸ ψηλὰ ἀνεβαίνει ἡ μαϊμοῦ, τόσο πιὸ πολὺ φαίνεται ὁ κῶλος της

  62. Γς said

    Ζε σουί μενουμευρωπαίος

  63. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    34.Ναι!
    Kαι με καιρό σε δυο κορμιά ο πόθος είχε μείνει,
    και κάμωμα πολλά ακριβόν έτοιους καιρούς εγίνη.
    Κι όπως στον Ερωτόκριτο,ακόμη έτσι το λέμε, ειδικά οι παλιότεροι.Συχνότατα κι εγώ.
    πολλά μεγάλη ,πολλά καλή πολλά πλούσος, πολλά παράξενος.

  64. Κουνελόγατος said

    Μπαίνω σε ξένα χωράφια τώρα.
    «…οὐκ ἐν τῷ μεγάλῳ τὸ εὖ».

    https://www.google.gr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwio-6PNmvrMAhXJKcAKHbehADEQFggbMAA&url=http%3A%2F%2Fwww.targetmap.com%2Fviewer.aspx%3FreportId%3D3073&usg=AFQjCNFgaDQmdKgXfsQniuVsKSLwCCPqGw

  65. ΓιώργοςΜ said

    62 Όπως επίσης και
    Εδώ σε θέλω κάβουρα, να περπατάς στα κάρβουνα
    Ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται
    Αυτός που ‘ναι έξω απ’ το χορό πολλά τραγούδια ξέρει
    Τα μεταξωτά βρακιά…
    κλπ
    κλπ

  66. cronopiusa said

    Αποκάλυψη του αρχαιολόγου Σισμανίδη: Ο Βενιζέλος εμπόδιζε τις ανασκαφές για τον τάφο του Αριστοτέλη (video)

  67. Ποιός είπε ότι η σημερινή εκπαίδευση στερεί τα παιδιά μας από το κριτικό πνεύμα;

  68. BLOG_OTI_NANAI said

    51: Άστα 😀

  69. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    68. 🙂 🙂

  70. Γιάννης Κουβάτσος said

    Σκύλε, πολλοί δάσκαλοι δίνουν στους μαθητές τους προβλήματα από βοηθήματα δεκαετίας και βάλε. Και δεν κάνουν μια προσαρμογή στα νέα δεδομένα οι ευλογημένοι! Όπου αύξηση διορθώνουμε σε μείωση κι έτοιμο το πρόβλημα. Ωραίος ο μαθητής και με την απάντησή του δίνει εξαιρετική πάσα για συζήτηση στην τάξη. Αν, βέβαια, είναι εξίσου ωραίος κι ο δάσκαλος. 😊

  71. BLOG_OTI_NANAI said

    51: Οι φατσούλες που βάζεις είναι εικονίτσες, όχι με το πληκτρολόγιο;

  72. BLOG_OTI_NANAI said

    70: Ωπ, και εδώ το ίδιο; Για να βάλω κι εγώ μια φατσούλα εικονίδιο: https://s1.wp.com/wp-content/mu-plugins/wpcom-smileys/simple-smile.svg

  73. BLOG_OTI_NANAI said

    73: Ωραιιιιιιιία το ‘φτιαξα…. Μπράβο μου!

  74. Γιάννης Ιατρού said

    72: Το wordpress τις μετατρέπει σε εικονίτσες! Εγώ με το : ) (πληκτρολόγιο) τις βάζω.

  75. Γιάννης Ιατρού said

    71: Τώρα μου το χαλάς. Μπορεί να είναι και δασκάλα!

  76. Ιάκωβος said

    ….ὃς ἐπιβαλλομένου τινὸς τῶν μαθητῶν μεγάλα φυσᾶν, πατάξας εἶπεν ὡς οὐκ ἐν τῷ μεγάλῳ τὸ εὖ κείμενον εἴη, ἀλλ’ ἐν τῷ εὖ τὸ μέγα».

    Αγγλιστί, less is more. Στην τέχνη το ακούει κανείς συχνά.Κυρίως στη μουσική.

    Μια που μιλάμε για πνευστά, να. Το κλαρίνο στο κλασικό Πουλάκι ξένο που λέει ο Παπασιδέρης. Μιλάω για το αίσθημα. Τόσο συμπυκνωμένο, αίσθημα, δεν ξεχειλώνει από πουθενά, τόσο συγκρατημένο και τόσο μεγάλη μουσική.

    Οι Απωανατολίτες, φυσικά το έχουν πάει στα άκρα. Ζεν ζωγραφική. Εφτά λωτοί. Περίοδος Σονγκ, το έχουν οι Γιαπωνέζοι στο Μουσείο του Τόκιο, και το ανακήρυξαν επίσημα Εθνικό τους θησαυρό.

    Κι ο Ελληνάρας με τις σπιταρώνες και τα άχρηστα αμάξια 4Χ4 και τους πίνακες 3mX4m, λαδομπογιά πάντα, κάτι τέτοια πρέπει να αρχίσει να τα εκτιμά, τώρα που η Ελλάδα έγινε κι αυτή ζέν . Όπως λέμε, ζεν έχουμε λεφτά.

  77. Παιδιά, να μην παίρνομε ναρκωτικά! Σκεφτείτε τις κορούλες μας!

  78. Πάνος με πεζά said

    – Τι; Ήρθε ο Πούτιν; Κι είχα μια спасибо… 🙂

  79. Πάνος με πεζά said

    Το απόφθεγμα, το έχει εκφράσει σε ελεύθερη απόδοση και ο Κώστας Χατζής, με το στίχο
    » Το μεγαλιύτερο ανάκτορομμμμ, μοιάζει μ’ ένα μικρούλιι τόπιμμμμμ…M-μ-μ-μ-μ-μ-μ-μ-μ-μμμμμμμμ…»

  80. BLOG_OTI_NANAI said

    75: Κατάλαβα, μάλλον χάνω λάδια, καλά λέει ο Σκύλος στο 78…

    Πάντως, επειδή ήρθα δεύτερος στο σημερινό εύρημα, ως απάντηση, έχω το ρητό και σε βιβλίο με καραμανλήδικα του 1866! Αμ πως μπρε, ιμάμ.

  81. BLOG_OTI_NANAI said

    Επίσης, στο αναγνωστικό του Ζούκη που λέει στο σχόλιο 10, κοιτάξτε πως το έχει το ρητό, που νομίζεις ότι βρίσκεται αυτούσιο σε κάποιο αρχαίο κείμενο ενώ είναι δική του μίξη!

    http://tinyurl.com/jmlooab

  82. Γιάννης Ιατρού said

    81α Ρε BLOG τι έπαθες κι άρχισες τις απελευθερωτικές εξομολογήσεις; 🙂

    ΥΓ: Ενδιαφέρον αυτό με τα καραμανλήδικα. Κι από πότε μετονομάστηκε σε Ραφήνα η Φιλαδέλφεια;

    78: ‘Εγραψες 🙂

  83. ΜΕΣΑ ΣΕ ΧΑΡΤΟΚΟΥΤΟ
    Αρχαίο ελληνικό στεφάνι βρήκε Βρετανός κάτω από το κρεβάτι του
    Μια απίστευτη ανακάλυψη έκανε ένας Βρετανός κάτω από το κρεβάτι του εξοχικού του σπιτιού στο Σόμερσετ, όταν βρήκε ένα απίστευτα σπάνιο χρυσό στέμμα που πιστεύεται ότι είναι πάνω από 2.000 ετών.

    ΕΘΝΟΣ On Line
    15:39, , ενημερώθηκε 15:52
    Το λεπτεπίλεπτο ελληνικό στεφάνι μυρτιάς, που πιστεύεται ότι κατασκευάστηκε το 300 π.Χ., βρέθηκε μέσα σε εφημερίδες σε ένα χαρτόκουτο. Ο ηλικιωμένος ιδιοκτήτης του, που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του, ένιωσε έκπληκτος από το εύρημα.

    Περιττό να πούμε ότι το σοκ του ήταν ακόμη μεγαλύτερο, όταν ένας εκτιμητής του είπε πως το πολύτιμο τεχνούργημα αξίζει τουλάχιστον 130.000 ευρώ.

    Εκτιμητές από το οίκο δημοπρασιών Duke πήγαν στο σπίτι του συνταξιούχου για να δούνε και να εκτιμήσουν κάποια πράγματα που είχε κληρονομήσει από τον παππού του.

    Αλλά ο Γκάι Σουίντζ, από τον οίκο δημοπρασιών έμεινε έκπληκτος όταν έβγαλε την εφημερίδα από το φθαρμένο κουτί και αντίκρισε το πολύτιμο αρχαίο κομμάτι. Όπως δήλωσε: «Όταν ο ιδιοκτήτης έβγαλε το χρυσό στεφάνι από ένα φθαρμένο κουτί γεμάτο με εφημερίδες, η καρδιά μου, νομίζω πως σταμάτησε να χτυπά. Όταν πήγα στο εξοχικό αυτό σπίτι, το τελευταίο πράγμα που περίμενα να δω ήταν ένα αρχαίο χρυσό κομμάτι. Είναι πολύ δύσκολο να χρονολογηθούν χρυσά στεφάνια αυτού του τύπου. Στιλιστικά ανήκει σε μια κατηγορία που χρονολογείται στην Ελληνιστική περίοδο και το σχήμα του μπορεί να υποδεικνύει πως κατασκευάστηκε στη Βόρεια Ελλάδα. Έχει μήκος 20 εκατοστά και ζυγίζει περίπου 100 γραμμάρια. Είναι από καθαρό χρυσό και χειροποίητο και θα είχε σφυρηλατηθεί από έναν χρυσοχόο. Το στεφάνι είναι σε πολύ καλή κατάσταση, δεδομένου ότι είναι 2.300 ετών».

    «Πρόκειται για ένα πολύ σπάνιο εύρημα. Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο στην καριέρα μου» πρόσθεσε.

    Ο παππούς του σημερινού ιδιοκτήτη ήταν μεγάλος συλλέκτης, ο οποίος ήταν γοητευμένος από την αρχαιολογία και τον αρχαίο κόσμο. Παρά το γεγονός πως η οικογένειά του δεν ήξερε πώς το απέκτησε, είναι πιθανό να το αγόρασε κάποια στιγμή στη δεκαετία του ’40 που είχε επισκεφθεί την Ελλάδα. «Ήξερα ότι ο παππούς μου είχε ταξιδέψει πολύ στη δεκαετία του ’40 και του ’50 και πέρασε πολύ χρόνο στα βορειοδυτικά, εκεί όπου ζούσε ο Μέγας Αλέξανδρος, επομένως είναι πιθανό να το πήρε όσο ήταν εκεί. Αλλά ποτέ δεν μου είπε τίποτα γι’ αυτό το στεφάνι» δήλωσε ο σημερινός του ιδιοκτήτης.

    «Έχω κληρονομήσει πάρα πολλά πράγματα από αυτόν και το είχα βάλει σε μια άκρη για σχεδόν μία δεκαετία και το είχα ξεχάσει. Πρόσφατα αποφάσισα να τακτοποιήσω κάποια πράγματα και κάλεσα τον οίκο δημοπρασιών για να ρίξουν μια ματιά σε αυτά που κληρονόμησα. Το στεφάνι είναι πολύ όμορφο αλλά δεν περίμενα πως θα ήταν τόσο πολύτιμο» πρόσθεσε.

    Ένα παρόμοιο χρυσό στεφάνι όπως αυτό είχε δημοπρατηθεί το 2012 για περίπου 260.000 λίρες. Το συγκεκριμένο θα δημοπρατηθεί στις 9 Ιουνίου.
    Πηγή: Daily Mail
    http://www.ethnos.gr/diethni/arthro/arxaio_elliniko_stefani_brike_bretanos_kato_apo_to_krebati_tou-64382737/#

  84. 84

    Τη δεκαετία ’40-’50 στη βορειοδυτική Ελλάδα; Μα ναιιιι, σίγουρα ήταν ένα ειδυλλιακό μέρος εκείνη την ειρηνική εποχή!

  85. gpoint said

    # 52

    Παναγιώτη…σαν+ως = σανός !!

  86. BLOG_OTI_NANAI said

    Κάτι που μοιάζει με το ρητό μας αλλά αφορά τη νηστεία, έχει γράψει ο Ιω. Δαμασκηνός:

    Σε σχολικό βιβλίο κυκλοφορούσε πάλι απόσπασμα μίξη με ολίγη από Πλούταρχο και το ψευδοαρχαίο ρητό μαζί με ένα ακόμη, «Κρείττόν εστι… » κ.λπ. κ.λπ.:

    Στην πραγματικότητα, το απόσπασμα με τον Ζεύξι ανήκει στον Πλούταρχο, αλλά δεν έχει τόσο ξεκάθαρη ομοιότητα με το ρητό όσο το παρουσιάζει το αναγνωστικό:

    ΥΓ1
    Άσχετο, αλλά ψάχνοντας για τον Ζεύξι, βρήκα ότι ήταν ο πρόδρομος του… ερωτικού κινηματογράφου με εισιτήριο! Δείτε τι έκανε:

    ΥΓ2
    83: Δεν πειράζει, …μεταξύ μας είμαστε!

  87. Γιάννης Ιατρού said

    τι ουκ εν τω πολλώ κλπ.
    Η αγάπη δεν κρύβεται! (για τον παρά, άλλη φορά….)

  88. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Το ευ

  89. alexisphoto said

    @85:
    πες το ντε!
    Διακοπές στην Βορειοδυτική Ελλάδα του 40-50.
    Βρωμάει από μακριά…

  90. 90

    ε, τι να πούν; πως ο παπούς ήτανε κλεπταποδόχος;

  91. Μάγκας said

    Στον Ιάκωβο …αντίδωρο για το δημοτικό που μας έστειλε!

    Αχ Ευ-λαμπία!

    Spatholouro
    διαβάζω για νταραβέρια με ευ-άριθμους συνεργάτες;
    Μιλάς δυο τρεις φορές μαζί τους στο τηλέφωνο, βρίζεσαι λιγάκι
    και μετά…τον επόμενο χρόνο ξαναμιλάς; (ουκ εν τω πολλώ το ευ!)

    και μια και η συζήτηση της σελίδα βρίσκεται στο ευ-
    ιδού το ζεϊμπέκικο της Ευ-δοκίας
    με ευ-μεγέθεις, φιλοσοφημένους άκρως, υπότιτλους
    αναρωτιέμαι ποιος να τους έγραψε.

    Ξέρεις;

  92. Και ύστερα λένε πως στη σημερ’νή Ελλάδα δεν υπάρχουν ευτυχισμένοι άνθρωποι!

    Ορίστε, κυρίες και κύριοι! Ήρθε το «ευ» και το «πολύ» χέστηκ’ απ’ τη χαρά τ΄! ❤

  93. LandS said

    Το επιβεβαιώνω και γω. Όταν κάναμε Κρίτωνα. Σε άμεση σύνδεση με το «οι πολλοί». Ίσως να είχαμε την ίδια φιλόλογο. Παίρνω όρκο ότι ισχυριζόταν ότι το ρητό είναι του Σωκράτη. Άσχημο το σχολικόν έτος 68-69, δεν χάνανε ευκαιρία να ταυτίζουν ότι οι αρχαίοι με τη λέξη δημοκρατία εννοούσαν οχλοκρατία .

  94. LandS said

    Για το 20 και29

  95. sarant said

    Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

    Blog, ωραία ευρήματα το καραμανλήδικο και το ζούκειο!

  96. Παναγιώτης Κ. said

    @86. Αύριο Σάββατο μας ετοιμάζεις ρεπορτάζ περί Ιβάν, Παλατάκι κ.λπ ; 🙂

  97. 97

    Ρώτησε ο Σαββίδης για Πούτιν; 😉 ❤

  98. Όχι ρε παιδιά, ο Πούτιν ρώτησε για τον Σαββίδη 😉

  99. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    Αληθεύει ότι ο Σαββίδης προσέλαβε νέο ίματζ εντ γραβάτ μέηκερ;

  100. Γιάννης Ιατρού said

    Οι εκλεκτοί δεν φορούν γραβάτα! (#88)

  101. 102

    да

  102. Γιάννης Ιατρού said

    102 ==> 100

  103. 103 και 105 –>102

  104. Ιάκωβος said

    Σκύλε, κάποια διαπλοκή μου μυρίζει:

    Τι διαπλοκή; Συγγένεια.

  105. 107

    Τάχουμε διδάξει αυτά, φίλτατε: http://valiacaldadog.blogspot.gr/2010/12/blog-post.html

  106. Γιάννης Ιατρού said

    107: Ιάκωβε, αποκρύπτει ότι σουλατσάρει εκεί μέσα à volonté

  107. 109

    Αυτή ήταν η Μπόνι. Καλή φίλη. Όταν ο Βλαδιμήρ έμαθε ότι η Άνγκελα φοβόταν τα σκυλιά, επειδή κάποτε την είχε δαγκώσει ένα (το καημένο!), είπε να αφήσουν τη Μπόνι να κάμει μια βόλτα στο δωμάτιο. Δείτε το βλέμμα της Άνγκελας…

    Κι ένα δικό μας: https://twitter.com/Tyrion_t_dwarf/status/736187353702793216

  108. Γιάννης Ιατρού said

    Εδώ εν ώρα υπηρεσίας

  109. (Ωχ, το γμσαμε το θρεντ, ουκ εν τω πολλώ κλπ)

    αλλά Κόνι λέγανε τη μακαρίτισσα. https://en.wikipedia.org/wiki/Vladimir_Putin#Pets

    Τα μπερδεύω ένεκα https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/8f/Emblema_KGB.svg/151px-Emblema_KGB.svg.png

  110. sarant said

    Μωρέ μπράβο, πλούσια τα κυνοφιλικά του Βλαδίμηρου.

  111. 12, …υπάρχει ένα φουρνάρικο στη Θεσσαλονίκη που λέγεται
    Το (σικ) πολλώ το ευ:) …

    Πρόκειται για
    Αρτοπολλείον!

  112. Παναγιώτης Κ. said

    @109. Στην Ανατολική Γερμανία αμφότεροι. Η Άνγκελα στην πατρίδα της και ο Βλαδίμηρος ως…κατακτητής.
    Νομίζω ότι μια άνεση την έχει ο δεύτερος. Κατά το κοινώς λεγόμενο, «δεν μασάει».

  113. BLOG_OTI_NANAI said

    Για να επανέλθω στο γνωμικό, κοιτούσα τα ευρήματα και σκέφτομαι ότι θα ζούμε για πολλά χρόνια ακόμα σε κατάσταση άγνοιας για πλήθος ευρημάτων από βιβλία τυπωμένα στις δύσκολες για OCR καλλιγραφικές γραμματοσειρές του 17ου και 18ου αιώνα. Όσο οι γραμματοσειρές αυτές μένουν αδιάβαστες από τα OCR συστήματα των μεγάλων συλλεκτών ψηφιακών βιβλίων όπως το Google Books, θα περιοριζόμαστε αναγκαστικά σε ευρήματα από το 1800 και μετά. Μην πω ότι και στις αρχές του 19ου αιώνα υπάρχουν ακόμα δύσκολες γραμματοσειρές.

  114. Alexis said

    #92: Πρόκειται για παλιό κείμενο του Διονύση Χαριτόπουλου που πρωτοδημοσιεύτηκε στα ΝΕΑ το 2002 και έκτοτε έχει πάμπολλες αναδημοσιεύσεις και στο διαδίκτυο, σε μουσικά και μη σάιτ.
    Εδώ μία από αυτές.

    Σταχυολογώ δύο ενδιαφέροντα (κατά τη γνώμη μου) σημεία:

    Το ζεϊμπέκικο δεν είναι γυναικείος χορός.
    Απαγορεύεται αυστηρώς σε γυναίκα να εκδηλώσει καημούς ενώπιον τρίτων· είναι προσβολή γι’ αυτόν που τη συνοδεύει. Αν δεν είναι σε θέση να ανακουφίσει τον πόνο της, αυτό τον μειώνει ως άντρα και δεν μπορεί να το δεχτεί.

    Τα παλαμάκια που χτυπάνε οι φίλοι ή οι γκόμενες καλύτερα να λείπουν. Ο πόνος του άλλου δεν αποθεώνεται. Το πιο σωστό είναι να περιμένουν τον χορευτή να τελειώσει και να τον κεράσουν.

  115. Alexis said

    #64: Ευχαριστώ για την επιβεβαίωση Έφη!

  116. sarant said

    114: 🙂

    116: Εδώ και με το απλό, μη καλλιγραφικό πολυτονικό έχουμε πρόβλημα όταν είναι πυκνό ή παλιό…

  117. Νίκος Μαστρακούλης said

    119 β: Ουκ εν τω παλιώ το ευ; 🙂

  118. 113

    Ο Βλαντ είναι γνωστός κυνικός

  119. Σίφνιος άρραβών said

    (116 + 119): Γιατί μοιρολογείτε που δεν μπορείτε να διαβάσετε τις παλιές γραμματοσειρές; Τί κάνει το Αθήνησι; Προφανώς επιδίδεται εις το χειροτρίβειν, το χειροβλιμάζειν και το χειρομαχείν. Γιατί δεν βάζει το ανεπρόκοπο φοιτηταριό να καθαρογράψει τα παλιά βιβλία ώστε να γίνουν searchable οι γραμματοσειρές, όπως κάνει η Μαρία Παντελιά στο TLG; Θα ξέρετε, βέβαια, πως το TLG το έχουν μεταγράψει αποκλειστικά Κινέζοι υπάλληλοι, διότι οι Ρωμιοί τοιούτοι είναι εντελώς άχρηστοι και θα κάνανε λάθη στη μεταγραφή. Επίσης, γιατί δεν λέτε λέξη για την Ανέμη που ΕΠΙΤΗΔΕΣ έχει ανεβάσει εκατοντάδες παλιά ελληνικά βιβλία χωρίς searchable, ώστε να μή μπορούμε να βρούμε αυτό που θέλουμε; Δεν είναι μέγα σκάνδαλο αυτό, ώστε να αξίζει να ασχοληθεί μιά γλωσσική ιστοσελίδα;

    1) Είσαστε νέοι και αγνοείτε πώς προέκυψε τον 19ο αιώνα η λόγια φράση «ούκ εν τω πολλώ το εύ κλπ». Είναι παραλλαγή μιάς σοφής φράσεως του Μενάνδρου, που επί Παπαδιαμάντη διδασκόταν στα ρωμέικα σχολαρχεία, αλλά μετά απαγορεύτηκε, διότι θεωρήθηκε πως οδηγεί στην μονομέρεια και την εξειδίκευση κλπ. Τα λέει όλα ο Κοραής, αλλά προφανώς ο Κοραής δεν διαβάζεται στο Ρωμέικο. Ούτε ο Στοβαίος διαβάζεται που την καταγράφει κι αυτός

    2) Στο Ρωμέικο είναι απαγορευμένη και μία άλλη φράση του Μενάνδρου, που αποδομεί τη μητρική αγάπη, την τάχα άδολη κλπ., ενώ είναι καθαρά ρατσιστική. Προκαλώ τον οποιοδήποτε να μου πεί αν του δίδαξαν ποτέ στα ρωμέικα σχολεία αυτή την φράση, με την οποία ούτε ο κ. Σαραντάκος τόλμησε να ασχοληθεί στα τόσα χρόνια που έχει την ιστοσελίδα του: Η μητέρα αγαπάει πολύ περισσότερο το τέκνο της από τον πατέρα γιατί ΞΕΡΕΙ ότι είναι δικό της, ενώ ο πατέρας ΝΟΜΙΖΕΙ πως είναι δικό του

    3) Θα μάθατε ότι ο κρετίνος Ομπάμιας διέταξε να σβηστεί η λέξη ΝΕΓΡΟΣ από τα Αμερικανικά Αρχεία, γιατί είναι ρατσιστική και προσβάλλεται ο μακαρίτης Κογκολέζος πατέρας του που γκάστρωσε την λευκή μάνα του στα 18 της και την παράτησε στα 20 για να συνεχίσει να ξενογαμάει. Καλό θα είναι ο κ. Σαραντάκος να δώσει τις επόμενες μέρες μιά τεκμηριωμένη απάντηση στον Ομπάμια, γιατί η λέξη «νέγρος» (εξ ού και «Νέρων») δεν είναι καθόλου ρατσιστική

  120. sarant said

    122 Ο Νέος Πανιώνιος γλίτωσε τα χρέη του Πανιωνίου.

    Πάντως, άλλο είναι αυτό που λες -συναφές, αλλά άλλο. Το έχουν πει και άλλοι (πολλά ξέρει η αλεπού, αλλά ο σκατζόχοιρος «εν και μέγα»).

  121. 123

    Αλεπού; Νικοκύρη, μήπως ήρθε η ώρα να μάσεις κάτι γλωσσολογικά/παροιμιακά με την αλουπού;

    http://www.boredpanda.com/cute-baby-foxes/

  122. 122, …ο μακαρίτης Κογκολέζος πατέρας του [Ομπάμα]…

    Κενυάτης.

  123. έχασα επεισόδιο για το νέο παρανόμι του μεταμεσονύχτιου γερομπισμπίκη;

  124. NM said

    Εδώ λέει ότι το «ζαγάρι» είναι όνομα ράτσας σκύλου της Θράκης.
    Αληθεύει αυτό; Γιατί τη λέξη την ακούω κυρίως από νότιους.
    http://www.koutipandoras.gr/article/nea-ellhnotoyrkikh-kontra-gia-to-zagar

  125. NM said

    Επεξήγηση: Το ερώτημα βέβαια αφορά τη σημασία της λέξης «ζαγάρι» στα ελληνικά. Γιατί ο εικονιζόμενος σκύλος είναι βέρος γκέκας. Που εκτός απ την ελλάδα είναι διαδεδομένη ράτσα και στη Βουλγαρία.

  126. Μαρία said

    127
    Εμείς οι Βόρειοι ζαγάρια λέμε τα κυνηγόσκυλα. Το ίδιο και το λεξικό http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CE%B6%CE%B1%CE%B3%CE%AC%CF%81%CE%B9&dq=

  127. NM said

    #129: Ωστε μόνο τα κυνηγόσκυλα στα μέρη σας! Νοτιότερα έχω ακούσει να αποκαλούν έτσι, αποδοκιμαστικά, τα φασαριόζικα παιδιά. Δεν ήξερα την αρχική σημασία.

  128. Pedis said

    Να βγω ψεύτης, αλλά κάποιοι Έλληνες Πολιτικοί λίγο πριν «εξαφανιστούν» είχαν θεαθεί τετ α τετ με τον Πούτιν.

  129. Γιάννης Ιατρού said

    126: Stazy εδώ https://sarantakos.wordpress.com/2016/05/26/ponurnberg-2/#comment-359708

    127/129: Εγώ το ξέρω κυρίως σαν χαρακτηρισμό, με νόημα «γέρικο σκυλί, παλιόσκυλο κλπ.» αλλά λεγόμενο περιπαικτικά περισσότερο, όχι αρνητικά.
    π.χ. «ρε παλιοζαγάρια, τι κάνετε εδώ» = (κάτι σαν) «ρε λυκόπουλα, τι κάνετε εδώ»; 🙂

    123α: Επειδή έχει χρέη σε πολλούς, προτείνω να γίνει δημοψήφισμα, στην ανάγκη έστω μιά 10μελής επιτροπή από 2-3 άτομα (κάτι σαν μιά ΕΠΟ του ιστολογίου) και να διατυπώσει μία εισήγηση σε σένα για το θέμα του αν διαγράφονται ή κληρονομούνται.
    Τα χρέη να μη μπορούν να πληρωθούν με την δωρεά βιβλίων …. αλλά π.χ. με δήλωση μετανοίας κλπ. ότι απεχθάνεται και καταδικάζει μετά βδελυγμίας τον Τράμπα κλπ. 🙂 🙂

  130. Γιάννης Ιατρού said

    131: Τι λες, τους βρήκε ο Γς, εκεί κοντά που μένει 🙂

  131. Γιάννης Ιατρού said

    125: Μιχάλη, αφού διαβάζει την έγκριτη και έγκυρη φυλλάδα, τι περιμένεις, να μην τα κάνει όλα αχταρμά;

  132. gpoint said

    # 117

    Σωστά τα λέει. Και το τσιφτετέλι χορεύεται ΜΟΝΟ από άντρες επίσης, οι γυναίκες,,,χορό της κοιλιάς !

  133. Γιάννης Ιατρού said

    122β Σίφνιος Αρραβών

    Μάλλον, όπως και με το να διαβάζεις την γνωστή «έγκριτη και έγκυρη φυλλάδα» τα είπες λάθος (τι Σίφνιος Αρραβώνας θά ΄σουνα άλλωστε… αν δεν τα σκάτωνες) με την εθνικότητα του πατέρα του Ομπάμα (α), βλ. σχ. 125, έτσι κι εδώ, στο (β), μάλλον διαβάζοντας μόνο τα βιβλία του γνωστού ακροδεξιού ακατανόμαστου συγγραφέα, τάχα μου γνώστη των αρχαίων ημών προγόνων κλπ. κλπ., που αναφέρει μόνο τον Μένανδρο με αυτή τη ρήση (σε μια φυλλάδα του για το πως γελούσαν οι ΑΗΠ), δεν πήρες είδηση ότι αυτά που γράφεις για τον Μένανδρο τα είχε πει πολύ προηγουμένως ο Ευριπίδης, ο Μένανδρος τα επανέλαβε 140 χρόνια αργότερα, σχεδόν αυτολεξεί …. Κοπυπάστωρας!

    Εμείς πάντως στο σχολείο μας (όχι αυτό του Σαλβάνου 🙂 ) διδαχτήκαμε Ευριπίδη, ίσως μάλιστα και λιγότερο απ΄ όσο θα ΄πρεπε.

    Τα σχόλια στο #122 είναι τριτοδεύτερα, σαν του ex. Βάταλου (ξέρεις ίσως ποιόν λέω, αυτόν που δεν έχει μούτρα πιά να ξαναβγεί με το όνομά του – το τρίτο κατά σειράν…- γιατί πήγε να κάνει το αντράκι στο ΝικοΚύρη κι έφαγε πόρτα, πορτοκαλοκόκκινη 🙂 🙂 ).

  134. Γιάννης Ιατρού said

    135: Τζί, καλημέρα

    Και συ για να πας για πσάρεμα ετοιμάζεσαι; Ο Γς θάναι κι αυτός έτοιμος φαντάζομαι, να τον πάρεις μαζί σου (είναι και το πρώτο δόλωμα, πιάνεις γοργόνες…) 🙂

  135. gpoint said

    # 123 α

    Σωστά τα λες για τον Νιόνιο αλλά για το ΑΕΚ 1924-τεράστιο φέσι και τουάις στα ελληνικά- γιατί ησυχία ιχθύος ;, Ο φόβος του τίγρεως ;; (δεν έχει γίνει «χοντρός» ακόμα, περιορίζεται σε διαιτητές και αθλητικογράφους μόνο )

  136. gpoint said

    # 137

    Καλημέρα Γιάννη

    Δτστυχώς ένα κρυολογηματάκι και δεν έχω ρίξει ακόμα βάρκα, η συνήθεια μούμεινε…

  137. gpoint said

    Αυτό το » Σίφνιος αρραβών» πολλά κρύβει γιατί τους νησιώτες από Κυκλάδες για πολλά κατηγορούσαν οι Αθηναίοι περί τα σεξουαλικά

  138. Γιάννης Ιατρού said

    139: Να σου ριξουν καμιά βεντούζα 🙂 ρε Γιώργο. Περαστικά!
    140: Ε, ναι. Αλλά έχουμε και από πιό μακρινά νησιά «αρραβώνες», όχι μόνο από τις Κυκλάδες…

  139. Γιάννης Ιατρού said

    Πάντως έχεις γράψει και σύ για το «ουκ εν τω πολλώ…», στην ειδικότητά σου βέβαια 🙂 (βλ. #51)

  140. gpoint said

    # !42

    το είδα στην χθεσινή μου επίσκεψη. θνξ

    Δεν ξέρω για πιο μακρινά νησιά και είμαι μακριά από τις πηγές μου αλλά απ’ οτι θυμάμαι για τους κατοίκους της Σίφνου (ή μήπως Κύθνου) είχανε βγ΄λει και ρήμα να χαρακτηίζει την συμπεριφορά

  141. Γς said

    117:

    >Το ζεϊμπέκικο δεν είναι γυναικείος χορός.
    Απαγορεύεται αυστηρώς σε γυναίκα να εκδηλώσει καημούς ενώπιον τρίτων• είναι προσβολή γι’ αυτόν που τη συνοδεύει. Αν δεν είναι σε θέση να ανακουφίσει τον πόνο της, αυτό τον μειώνει ως άντρα και δεν μπορεί να το δεχτεί.

    Σε κάποιο κέντρο, πριν καμιά σαρανταριά χρόνια, που κάποιος σύλλογος, μικρασιάτικος είχε τον ετήσιο χορό του.
    Φάγαμε, γελάσαμε. Ωραίες παρέες, ωραία μουσική.
    Κι άρχισαν τα σαχλά, κομπαρσίτες και τέτοια. Και γέμισε η πίστα παππούδες και γιαγιάδας.
    Μετά όμως κάτι νησιώτικα, καλαματιανά και έφτιαξε το ματάκι μας με τα καλλίγραμμα νιάτα.

    Και μετά μυσταγωγία.
    Η πίστα άδειασε κι άρχισαν να την κεντάνε δυο τρεις χορεύοντας ζεϊμπέκικο.
    Μέχρι που ξαφνικά μπήκε αυτή. Και την άφησαν μόνη.

    Κι ήταν ένα ζεϊμπέκικο, όλο αίσθηση και πάθος. Αργά καλοζυγισμένα βήματα, στροφές, λικνίσματα.
    Μας είχε μαγέψει.

    Κι απάνω που τελείωσε και σκεφτόμουν ζηλότυπα αυτόν που την έχει και την χαίρεται, να’ τον. Ο άντρας της.
    Βαδίζει με αργά βήματα προς το μέρος της. Και αφού της αστράφτει μια τριφασική σφαλιάρα την βουτάει και την τραβάει έξω απ την πίστα.

    Και μου΄ χε μείνει αυτό το «γιατί»
    Με αυτά που έγραψες το ξαναθυμήθηκα και σαν κάπως να άρχισε να διαλύεται.

  142. Γς said

    144:

  143. gpoint said

    Για όσους αρνούνται να δούνε την συνάφεια μεταξύ ποδοσφαίρου και πολιτικής γράφω τα παρακάτω, για την μετάλλαξη των ιδανικών περίπου ενος εκατομμυρίου ανθρώπων-όσων περίπου υπολογίζεται ο αριθμός των οπαδών της ΑΕΚ.
    Και δεν μιλώ για την ξεφτίλα της Γ’ Εθνικής και το φέσι σε όσους συναλλάσσονταν με το ιστορικό σωματείο αλλά για τα «κατοθώματά» του από τότε που «ηρθε» πίσω στα μεγάλα σαλόνια.
    Ενα «μεγάλο» σωματείο οφείλει να είναι μεγάλο σε όλα.
    Η ΑΕΚ έφερε έναν εξαιρετικό προπονητή, τον Κύριο Πογιέτ αλλά από παίκτες τίποτε. Τι να κάνει κι αυτός εφάρμοσε την δική μου μέθοδο όταν έκανα ιδιαίτερα μαθήματα άλγεβρας σε «ντουβάρια » Αφού ποτέ δεν θα το καταλάβεις, μάθε να το λύνεις μηχανικά ν περάσεις», Τι να καταλάβουν από συστήματα ο Καληνύχτας, ο Πιατέλας και οι άλλοι, τους έμαθε να παίρνουν καλές θέσεις στα στημένα (φάουλ και κόρνερ) και με λίγες κλωτσιές (την ατιμωρησία και το διαιτητικό σπρώξιμο τα ανέλαβε ο πρόεδρος) και λίγη τύχη, τα κατάφερε. Και τότε ο μεγάλος τίγρης τον ΑΠΕΛΥΣΕ σαν άχρηστο !!
    Φυσικά ο Πογιέτ θα συνεχίσει την καριέρα του σε σωματείο πολύ ανώτερο της ΑΕΚ, άμα δεν είσαι ΑΕΚτζής δεν πείθεσαι από τις μπαρούφες της ανακοίνωσης απόλυσης αλλά οι περισσότεροι από το ένα εκατομμύριο το κατάπιιαν και θα πάνε μεθαύριο να ψηφίσουν επιλέγοντας κόμμα με ανάλογα κριτήρια, δλδ τι μας βολεύει και όχι τι είναι το σωστό, εθισμένοι από τις πρακτικές του τίγρη, όπως ψηφίσαν οι Πειραιώτες μονοκούκι τον Μόραλη (και παλιότερα τον Φασούλα) για δήμαρχο Πειραιά

  144. Γς said

    114:

    Κάτι σαν τους φούρνους Βενέτη και τον Απόλλωνα Ν. Σμύρνης

  145. gpoint said

    # 144

    Κάτι αντίστοιχο-αλλά χωρίς βία- είχα ζήσει πριν 40 περίπου χρόνια σε πίστα νηιώτικου ξενοδοχείου…
    Κάποια καλλίγραμμη δεσποινίς χόρευε μόνη της και μάγευε μ΄χρι που πό τα σουνταμερικάνικα και τα μπάλλυντανς φτάσαμε και στο τσιφτετέλι. Τότε θυμωμένος ο φίλος μου-αργότερα εισαγγελέας παρακαλώ!- μου ζήτησε να του βαράω παλαμάκια γονατιστός κι άρχισε να χορεύει λικνισικό ανδροπρεπέστατο τσιφτετέλι προκαλώντας τις επευφημίες όλων των παρισταμένων. Η γκόμενα δεν το άντεξε, κάθισε κάτω και δεν ξανασηκώθηκε

  146. gpoint said

    # 147

    Είσαι απίθανος !!!!!!

  147. spatholouro said

    92
    Για πες πού τα διάβασες όλα αυτά, γιατί δεν κατάλαβα γρυ από όσα έγραψες …

    Για σπάστα και ξαναρίχτα

  148. Μάγκας said

    Spatholouro
    τα …πενηνταράκια, μια άλλη φορά!

  149. BLOG_OTI_NANAI said

    122: Πρώτη (επαν)εμφάνιση του Βάταλου στην πίστα με νέο όνομα. Έκανε ολόκληρη σκηνή αποχώρησης μόνο και μόνο επειδή δεν άντεξε να έχει το ίδιο ψευδώνυμο πάνω από μερικούς μήνες…
    Τέλος πάντων ότι παρουσιάζει κάποιες ιδιαιτερότητες είναι γνωστό, ας ελπίσουμε ότι θα μείνει στην τελευταία του εκδοχή όπου έβαζε και κάποιο χρήσιμο σχόλιο.

  150. Κουνελόγατος said

    «Τα σχόλια στο #122 είναι τριτοδεύτερα, σαν του ex. Βάταλου (ξέρεις ίσως ποιόν λέω, αυτόν που δεν έχει μούτρα πιά να ξαναβγεί με το όνομά του – το τρίτο κατά σειράν…- γιατί πήγε να κάνει το αντράκι στο ΝικοΚύρη κι έφαγε πόρτα, πορτοκαλοκόκκινη».

    Μπα Γιάννη Ιατρού, προσωπικά δεν πιστεύω πως είναι κότα ο Βάταλος, απλώς δεν έβρισκε τα αρχεία από τη φοίτηση στο σχολείο που έλεγε και ντρεπόταν να το πει. Κάπου θα τα πέταξε στην τελευταία μετακόμιση. Τώρα που θα έχει κολλητό τον πλανητάρχη, ας του στείλει 2 τσακάλια να του οργανώσουν το αρχείο. Αν και βλέπω ότι στις τελευταίες δημοσκοπήσεις ο Μπέρνι του ρίχνει στ’ αυτιά.

  151. BLOG_OTI_NANAI said

    122: Βάταλε, αν το project TLG θα χρειαστεί 50-60 χρόνια για να ολοκληρώσει τα ελληνικά κείμενα έως τo 1453, φαντάσου πόσο θα χρειζόταν για να πληκτρολογήσει όλα τα ελληνικά βιβλία από την εποχή της τυπογραφίας. Η λύση ασφαλώς στην εποχή των υπολογιστών δεν είναι η πληκτρολόγηση. Έτσι κι αλλιώς, το ήδη υπάρχων OCR του Google Books και των ανάλογων εγχειρημάτων είναι μέτριο. Απλώς, είναι τόσο πολλά τα αντίτυπα του ίδιου βιβλίου, που όλο και σε κάποιο θα έχει σωθεί σε μια καλή μορφή η φράση ή η λέξη.

    Άρα, η λύση λέγεται εκαμήθηση. Για μια επίσης μέτρια επιτυχία στην ανάγνωση των δύσκολων γραμματοσειρών, που όμως θα αυξάνεται λόγω του αριθμού των ίδιων αντιτύπων χρειάζεται 3-5 ώρες εκμάθησης επάνω στην γραμματοσειρά και έτσι θα υπάρχει ένα αποτέλεσμα που θα είναι καλύτερο από το τίποτα.

    Φυσικά με τόσους προγραμματιστές που έχουν, το να βγάλουν ένα πρόγραμμα εκμάθησης δεν είναι τίποτα γι’ αυτούς. Πάντως, το Finereader αυτή τη στιγμή αποθηκεύει ένα αρχείο .fbt με την εκμάθηση, αλλά έχει το κακό ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε άλλο βιβλίο με την ίδια γραμματοσειρά. Το πρόβλημα είναι ότι αποθηκεύει με λεπτομέρεια τις ακριβείς διαστάσεις κάθε γράμματος, και έτσι, μια μικρή διαφορά στο μέγεθος σελίδας του άλλου βιβλίου, στην ανάλυση, στο μέγεθος της γραμματοσειράς κ.λπ., κάνει το αρχείο εκμάθησης εντελώς άχρηστο για άλλο βιβλίο. Οπότε, χρειάζεται 3-5 ώρες πιθανόν για κάθε διαφορετικό βιβλίο και θα υπάρξει έτσι ένας σημαντικός αριθμός νέων προσβάσιμων κειμένων:
    Εδώ ένα δείγμα αρχείου εκμήθησης:

    ΥΓ
    Να πούμε επίσης ότι όπως το Βάταλος σήμαινε και θηλυπρεπής έτσι και το καινούριο του ψευδώνυμο αφορά την ίδια περιοχή και σημαίνει «το δάχτυλο στην πηγή«, εεεε…. συγγνώμη, στην πυγή ήθελα να γράψω (βλ. «κατα-πύγων«):

  152. gpoint said

    # 154

    Αρα καλά θυμόμουνα (γιούπυ, πέρασα το τεστ μνήμης ! )

  153. gpoint said

    ανφέρομαο στο # 143 φυσικά

  154. ΓιώργοςΜ said

    154 Με το OCR έχω ασχοληθεί ελάχιστα, αλλά απ’ ότι θυμάμαι από παλιά, συχνά χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη/νευρωνικά δίκτυα για την εκμάθηση. Πιθανόν να υπάρχουν προγράμματα που να λειτουργούν ανυσματικά κι έτσι το μέγεθος της γραμματοσειράς να μην έχει σημασία.
    Όπως και νά ‘ναι, αν υπήρχε η βούληση, θα μπορούσαν να αγγαρευτούν (πχ στα πλαίσια της πρακτικής άσκησης βιβλιοθηκονόμων, ή σαν υποχρέωση σε κάποιους μεταπτυχιακούς) άτομα ώστε ν’ αναλάβουν ένα τέτοιο έργο, ακόμα και με χαμηλούς ρυθμούς, ακόμα και με ακαθόριστο ορίζοντα ολοκλήρωσης. Βέβαια υπάρχει η σημαντική πιθανότητα να το έχει σκεφτεί κάποιος, να έχει πάρει τα αντίστοιχα κονδύλια, να έχει αγοραστεί εξαιρετικός σκάνερ και πανάκριβο πρόγραμμα, να έχουν δηλωθεί εκατοντάδες εργατοώρες με τις αντίστοιχες αμοιβές και να έχουν παραδοθεί 3-4 βιβλία μέχρι την ευδόκιμη ολοκλήρωση του προγράμματος…

  155. cronopiusa said

    Καλή σας μέρα!

  156. Γιάννης Ιατρού said

    152: Ε όχι και η πρώτη, η δεύτερη θά ‘λεγα 🙂

  157. sarant said

    Kαλημέρα από εδώ!

    130 Ωρέ ζαγάρ δεν αποκαλούσε ο Μπαρμπαγιώργος τον Καραγκιόζη;

    154 Ποια βερσιόν του φάιν ρίντερ έχει δυνατότητες εκμάθησης;

  158. Γιάννης Ιατρού said

    160β: Νίκο, σίγουρα από την 11 και μετά, η V9 πάντως δεν την είχε. Τώρα είναι στη 12.0.101

  159. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    Έχει γραφτεί παλιότερα εδώ, από ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα σε βάθος, ότι είναι στάνταρ διεθνής πρακτική το να ας πούμε μεταγράφουν-πληκτρολογούν κινέζοι ή κονγκολέζοι αντί για έλληνες ,για λόγους unbiased judgement. Συγνώμη για την αγγλικούρα, αλλά έχω ξεχάσει τα ελλήνικος… πα να πει απλά ότι ο κινέζος δεν «κρίνει» και δεν αξιολογεί ,και δεν επηρεάζεται από την ανύπαρκτη πρότερη γνώση-εντύπωση περί μιας λέξεως, όπως θα συνέβαινε με τον έλληνα. Απλώς γράφει ότι ακούει-βλέπει.

  160. π2 said

    135, 148: Το ανδρικό τσιφτετέλι είναι μια πολύ παρεξηγημένη ιστορία. Συνήθως εξαντλείται σε αδιάφορα λικνίσματα συνοδευτικά αυτού που έχουμε συνηθίσει να θεωρούμε τσιφτετέλι (μια καλλίγραμμη γυναίκα να λικνίζεται επιδεικτικά). Πρόκειται, στις περιπτώσεις αυτές, απλώς για μια έκφραση συνοδευτικού χορευτικού θαυμασμού για την κυρίως χορεύτρια. Όμως το σόλο ανδρικό τσιφτετέλι μπορεί να γίνει μια πραγματικά συναρπαστική υπόθεση. Έχω συγγενή, αστυνομικό, που χορεύει τρομερό σόλο τσιφτετέλι, ανδροπρεπέστατο και δωρικό. Με το που σηκώνεται στην πίστα στα γλέντια γάμου κατεβαίνουν αμέσως όλοι όσοι ξέρουν τι θα επακολουθήσει. Παραγγελιά, παλαιού τύπου. Σημειωτέον ότι δεν τον έχω δει ποτέ να χορεύει ζεϊμπέκικο σε γλέντια, ενώ μου έχουν πει ότι του αρέσει πολύ.

  161. Γιάννης Ιατρού said

    162: Κίντο γειά.

    Ελιναι και το θέμα του κόστους βέβαια…
    Αλλά αναρωτιέμαι, οταν υπάρχουν γραφές περίεργες, καλλιγραφικές κλπ, σε παλιά κείμενα, πως βγάζουν άκρη οι μη γνώσετς της γλώσσας (π.χ. ινδοπί, κινέζοι κλπ.) με τους μισοχαλασμένους ιδίως χαρακτήρες, αν δεν μπορούν να αναδομήσουν την λέξη; Τότε και η μεταγραφή δεν θα είναι καλύτερη από κάτι αλαμπουρνέζικα των οσιάρ… Το καλύτερο οσιάρ το έχει ο εγκέφαλος, υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα παραδείγματα το τι μπορεί να αναγνωρίσει …

  162. Γιάννης Ιατρού said

    164: Αλλάζω πληκτρολόγιο, άμεσα 🙂

  163. BLOG_OTI_NANAI said

    157: Έτσι είναι, και εφόσον αυτοδιαφημίζονται ως έργα «προσφοράς στην ανθρωπότητα», δεν μπορεί να αφήσουν απέξω τόσα βιβλία.

    160: Από την έκδοση 10 τουλάχιστον. Δεν θυμάμαι στην 9, πιθανόν ο Γιάννης στο 161 να έχει δίκιο. Πάντως είχα χρησιμοποιήσει εκμάθηση στην έκδοση 10. Βεβαίως, η εκμάθηση είναι ο απόλυτος ορισμός του σπασαρ….. όμως το αποτέλεσμα δίνει όφελος.

    162: Εξαιρετικό σχόλιο αυτό! Δεν το είχα σκεφτεί.

  164. Γιάννης Ιατρού said

    163: π2 …κατεβαίνουν αμέσως όλοι όσοι ξέρουν τι θα επακολουθήσει…
    Ωχ, απειλητικό ακούγεται αυτό (Κοεμτζής κλπ.) 🙂

  165. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    163. O χορός της (μ)πατσοκοιλιάς δηλαδή!… (σόρυ για το «αστείο» Π2ε. αλλά αυτό το «αστυνομικός χορεύει τσιφτετέλι» ήταν to good to miss! 🙂 )

  166. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    168. too good to miss! (@@cking bloody Mefry!)

  167. sarant said

    166 E λοιπόν δεν είχα προσέξει ότι έχει τέτοιες δυνατότητες.

    162 Θα το έχω ξαναπεί, αλλά τον παλιό καιρό (π.χ. 1920) οι γραμματείς στις εφημερίδες και στα περιοδικά που μετρούσαν τις λέξεςι των κειμένων (διότι οι αμερικάνοι πληρωναν από τότε με τη λέξη) είχαν εντολή να αναποδογυρίζουν το χειρόγραφο για να μην απορροφιώνται στο διάβασμα του κειμένου και χάνουν το μέτρημα.

  168. BLOG_OTI_NANAI said

    Και ένα δείγμα από Finereader 11 όπου είχα φάει κάμποσες ώρες με ένα βιβλίο του 17ου αιώνα, εποχή που έμαθα ότι όλη αυτή η δουλειά μπορεί αν χρησιμοποιηθεί για ένα και μόνο βιβλίο

    Ήταν πάντως εντυπωσιακό, ότι μετά την εκμάθηση, το πρόγραμμα μπορούσε να διαβάζει όλα αυτά τα εξόχως περίεργα συμπλέγματα στις γραμματοσειρές του 17ου αιώνα. Αλλά δεν υπάρχει άνθρωπος που να έχει την υπομονή να το κάνει αυτό για πάνω από 2-3 βιβλία. Είναι τρομερά κουραστικό.

  169. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    170 β. Ωραίο και έξυπνο Νικοκύρη! (δεν θυμάμαι να τοχεις ξαναπεί, αλλά φυσικά σ’αυτά τα θέματα ό,τι πει η Μαρία!)
    Kαι αυτός (η ταχύτητα) δηλαδή είναι ίσως ο κυρίως λόγος για τους κινέζους. Ποιος πατριώτης δεν θα χάζευε έστω στιγμιαία μπροστά σε πιπεράτες λέξεις που αρέσουν στον Καπετάνιο… 🙂

  170. 163 Παρομοίως με φίλο Ιρανό (που, όπως θυμήθηκα, έχεις γνωρίσει).

  171. π2 said

    162: Ακριβώς έτσι. Παρεμπιπτόντως, του TLG νομίζω ήταν Κορεάτες, όχι Κινέζοι.

    173: Α, δεν τον έχω δει να σολάρει.

  172. nikiplos said

    @122, Σίφνιος Αρραβών, όσα γνωρίζουμε σήμερα μετά από 50 χρόνια μελετών του μητρικού ενστίκτου, αλλά και τα πορίσματα της σύγχρονης νευροεπιστήμης που αφορούν τη Μητρότητα, με οδηγούν στο αβίαστο συμπέρασμα να ομολογήσω ότι όσα γράφει ο Ευριπίδης και κοπυπαστάρει ο Μένανδρος, είναι σκέτες μπούρδες πασπαλισμένες με περισσή άγνοια. Καθόλου ρατσιστική δεν είναι η μητρική αγάπη. Αρχέγονο ένστικτο είναι…

    @144Γσ, ευτυχώς ο αιώνας που άλλαξε έστειλε στο πυρ το εξώτερον αυτές όλες τις μπούρδες-στερεότυπα που δήθεν ήθελαν να προσθέσουν έναν κλασσικισμό στο ρεμπέτικο και στο ζεϊμπέκικο ως χορό, καλά καλά χωρίς να ξέρουμε την καταγωγή του χορού. Εκεί αν ψάξεις να δεις τι αχταρμά έχουν οι Έλληνες στο μυαλό τους. Βέβαια σε όλα αυτά ενυπάρχει κυρίως η ημιμάθεια.

    Έχω δει πολλούς άντρες με τα όλα τους, να χορεύουν ζεϊμπέκικο σαν βραζιλιάνες, ενώ τα νεότερα κυρίως παιδιά μάλλον μπερδεύουν το ζεϊμπέκικο με ένα ψευτοτσιφτετέλι – κάνουν και τα ίδια βήματα! Από την άλλη έχω κι εγώ θαμάξει γυναίκες να χορεύουν τέλειο ζεϊμπέκικο, χωρίς περιττές φιοριτούρες ή την ψευτομαγκιά πολλών ανδρών…

    Τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει ζημιά και οι σχολές χορού που προσπάθησαν να τυποποιήσουν τον χορό αυτόν. Περισσότερο όμως με ενοχλούν οι ψευτόμαγκες που σμπρώχνουν και κάνουν τσαμπουκά στις πίστες για να χορέψουν δήθεν μόνοι τους το χορό… Τέτοιοι υπήρχαν πάντα. Δυστυχώς στα 80ς κάποτε είχαμε βγει εκτός εαυτού και έναν τέτοιον πανύβλακα τον εκτοξεύσαμε εκτός πίστας. Μεθυσμένοι γαρ.

    Όσοι χορεύουν ζεϊμπέκικο με τον καημό τους και με το μπαγλάμι τους, το βέβαιο είναι ότι αφήνονται ελεύθεροι να χορέψουν από το Κοινό, γιατί το ίδιο το Κοινό τρόπον τινά μαγεύεται… Να προσθέσω ότι αυτή η τάση με τεράστιους κύκλους από χειροκροτητές -τα παλαμάκια- μου φαίνεται κι εμένα αισθητικά περιττή…

    Περαίνω με κάτι που είχα ακούσει ο ίδιος κάποτε από διάλλεξη του Αλέξη Δαμιανού στο «καφέ παράσταση» στα Εξάρχεια και βλέποντας και την «Ευδοκία» σήμερα μου είναι προφανές: Εκτός από χορός του καημού, το ζεϊμπέκικο είναι και προκλητικός χορός: Θανάτου και ερωτικού καλέσματος…

  173. 132α: Ναι, αλλά τώρα μου χρωστάς το επεισόδιο της κάρτας.

  174. Γιάννης Ιατρού said

    176: Stazy
    Ε, τότε να τα εξοφλήσω τα χρέη, τα οποία δεν ξέρω πως ακριβώς τα έκανα 🙂

  175. ΓιώργοςΜ said

    170/162 Επίσης οι τυπογράφοι που ελέγχουν για λάθη μετά τη στοιχειοθεσία, διαβάζουν διάβαζαν από το τέλος προς την αρχή το κείμενο ώστε να μην παρασύρονται από το νόημα και να βλέπουν την κάθε λέξη χωριστά. Προ λινοτυπίας και μονοτυπίας ήταν εύκολο να πέσει ένα γράμμα από τη μία θέση της κάσας στην άλλη και να μη φανεί παρά στο δοκίμιο.

  176. Παύλος said

    142 Γιάννης Ιατρού
    Το σχόλιο του Άγγελου πάντως με το oeuf δημοσιεύτηκε πριν 7 χρόνια στο άρθρο «Επί το έργο και άλλα μικρογλωσσικά» (σχόλιο 63):

    Επί το έργο και άλλα μικρογλωσσικά

  177. Γιάννης Ιατρού said

    179: Παύλο,
    στον Gpoint αναφέρομαι, φαίνεται κι απ΄τον σύνδεσμο (στο #51) που παραπέμπω.

    Πάντως κι η πληροφόρία σου καλοδεχούμενη 🙂

  178. Παύλος said

    180 Ναι το σχόλιο του Άγγελου δημοσιεύεται και στο άρθρο του Gpoint .

  179. Ιάκωβος said

    163, P2
    Όμως το σόλο ανδρικό τσιφτετέλι μπορεί να γίνει μια πραγματικά συναρπαστική υπόθεση.

    Το έχω διαβάσει κάπου στον Πετρόπουλο. Περιγράφει γέρο μάγκα να χορεύει ένα τέτοιο τσιφτετέλι, με ανεπαίσθητες κινήσεις.

    Γενικά πάντως το τσιφτετέλι σαν συνώνυμο του χορού της κοιλιάς είναι φτιαγμένο για γυναίκες.

    Δεν είναι καν παραδοσιακός χορός. Αυτό που έχω ακούσει είναι ότι πρόκειται για δημιούργημα των Γάλλων. Όταν ο Ναπολέων πήγε κάτω στις Πυραμίδες,κάποιοι δικοί του συνδύασαν τον τοπικό χορό με αραχνοΰφαντα σαλβάρια δικής τους εμπνεύσεως, πήραν κάτι ημίγυμνες πόρνες και τις έβαλαν να χορέψουν. Δεν ξέρω αν είναι αληθινή ιστορία, πάντως τούρκικα η χορεύτρια του χορού της κοιλιάς λέγεται danseuse (dansöz).

  180. 177: Ευχαριστώ. Η παραπομπή σου, ήταν μισή, αφού μιλούσε για κάρτα, χωρίς να οδηγεί σε αυτήν· οπότε, τώρα έκανες όλη τη δουλειά. 🙂

  181. nestanaios said

    «τὸ εὗ κράτος εστί μέγιστον.» Ἡ δύναμις τοῦ κακοῦ εἶναι μεγίστη.
    Η «υ» είναι επιτατικόν ποιότητος και ἄν φέρει δασεία επιτάσσει κακή ποιότητα.
    ἄν φέρει ψιλή επιτάσσει καλή ποιότητα.

    20. Την εποχή του Σωκράτη, δεν είχαν όλοι δικαίωμα ψήφου. Μια ομάδα ήταν οι γυναίκες, θηλυκές και αρσενικές.
    Σήμερα, το δικαίωμα ψήφου Θα έπρεπε να το κερδίζουμε με κόπο και να μη μας χαρίζεται.

  182. Ιάκωβος said

    Μα και το ζειμπέκικο, και δεν εννοώ των Ζεϊμπέκηδων της Σμύρνης, που είναι διαφορετικό, αλλά το δικό μας, το ρεμπέτικο, δεν χορεύεται πια από κανέναν με το αυθεντικό ήθος. Πράμα λογικό, αφού κάθε κοινωνία και κάθε εποχή έχει το δικό της ήθος.

    Και δω έχει να κάνει με το «πολύ» και το «ευ» της έκφρασης.

    Ο σύγχρονος Ελληναράς (και καμιά φορά κι η Ελληναρού) χορεύει πολύ επιδεικτικά χωρίς εσωτερικότητα, με απλωτές, ή σαν να θέλει να μας δείξει ότι έχει αρχίδια, λες και δε θα το μαντεύαμε.Είχα δει τον Γκλέτσο να χορεύει έτσι, να χτυπιέται κάτω, και ήταν πολύ ενοχλητικός.

    Από ότι βρήκα στο ΥΤ, μάλλον η πιο αυθεντική (χωρίς να της λείπει κάποια επιτήδευση) εκδοχή ζειμπέκικου, είναι αυτή, στο 3:13

    Από την άλλη, το αντίθετο, ο ακκισμός και η υπερβολή σε όλο της το μεγαλείο, είναι αυτό:

    Και πολλοί άλλοι, βέβαια, που το χορεύουν σαν φλαμέγκο.

    Και συμφωνώ, την ώρα που χορεύεις, όποιος ή όποια γονατίζει και αρχίζει τα παλαμάκια, κατευθείαν στον εισαγγελέα.

  183. Ιάκωβος said

    185, στο 0:50

  184. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    185. Σωστὰ. Τὸ πρῶτο εἶναι ζεϊμπέκικο, ἐνῶ τὸ δεύτερο γκεϊμπέκικο (http://www.slang.gr/lemma/7132-gkeimpekiko).

  185. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    #185α
    Να κι ένα πιο ανεπιτήδευτο…

  186. Ιάκωβος said

    γκειμπέκικο

    Από την άλλη πλευρά, διαβλέπω (στο Δίκτυο) στους πιτσιρικάδες, κυρίως τους απολίτικους και δεξιούς, αλλά όχι μόνο, έναν περίεργο μασκουλινισμό, μια αποθέωση του παλιού μοντέλου του άντρα, που και καλά δεν ήταν φλώρος, που δεν είχε σχέση με ομό, με βαριά κι ασήκωτη φωνή, τύπου Ζαγοραίου και Ντε λα μαγκέν ντε Βοτανίκ, και τέτοια.

    Είναι στο μυαλό τους αυτά. Πρώτον διότι εκείνοι οι παλιοί, ρεμπέτες και φυλακόβιοι ήταν πιο ανοιχτοί σε ορισμένα τέτοια ζητήματα (αρκεί βέβαια οι ρόλοι να ήταν καθορισμένοι) άσε που υπήρχαν κι αυτοί που ο Πετρόπουλος, τους λέει πουστόμαγκες. Δηλαδή το μαχαίρι μαχαίρι, η ζεϊμπεκιά ζεϊμπεκιά κι ο κώλος κώλος.

    Όσο για σήμερα, αυτό το μάτσο στιλάκι έχει χαθεί και καλύτερα. Η γυναικεία χειραφέτηση όμως, η διαφοροποίηση των ρόλων και η απελευθέρωση των μειονοτήτων έχει προκαλέσει ένα κάποιο φόβο. Όχι μόνο εδώ. Παντού στη δύση. Ίσως γι αυτό κι η μόδα της γενειάδας.

  187. sarant said

    189 To βέβαιο είναι πως έχει ξανάρθει στη μόδα η γενειάδα -αλλά η δική μου έχει πια ασπρίσει…

  188. spatholouro said

    Εδώ ακούγεται ο Θάνος Βελούδιος περί ζεϋμπέκικου από σπάνια ραδιοφωνική εκπομπή με τον Χρονά το 1981:

  189. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Τὸ γκεϊμπέκεικο δὲν ἔχει μονοσήμαντη σχέση μὲ τὸ σεξουαλικὸ προσανατολισμὸ. Περισσότερο ἔχει νὰ κάνει μὲ μιὰ συγκεκριμένη συμπεριφορὰ, μιὰ στάση ζωῆς (attitude).

  190. gryphon said

    Mην το ψαχνετε.
    Καλυτερος χορευτης ζειμπεκικου που εχω δει ειναι ο Γιωργος Μητσικωστας.
    Και ουτε καν προσπαθουσε να χορεψει.Παρωδουσε κατι αστειους που παρισταναν οτι ειναι δασκαλοι χορου σε καποιο ριαλιτυ αλλα οταν ηρθε η ωρα να χορεψουν εμοιαζαν σαν να εχουν λουμπαγκο . Και με φοβερο τραγουδι .Το Ολα τα λεφτα μωρο μου του Καρβελα.Ζειμπεκικο απο τα λιγα
    Ολοι αυτοι και αυτες που εμφανιζονται στις διαφορες μουσικες εκπομπες και που εχουν κανει ωρες προβα απο πριν δεν πιανουν μια.
    Γενικα ομως τετοιες αναλυσεις περι ζειμπεκικου και χορου γενικα ειναι σαν τις συζητησεις των σεξολογων οπως ο Ασκητης για το σεξ.

  191. sarant said

    192 Δεν τον ήξερα τον «όρο» -ωραίο λογοπαίγνιο πάντως.

  192. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @ spatholouro (191). Ἐξαιρετικὰ ἐνδιαφέρον τὸ ἀπὸσπασμα τῆς ραδιοφωνικῆς ἐκπομπῆς ποὺ παραθέτεις. Ντοκουμέντο. Μὲ τὴν εὐκαιρία αὐτὴ ἔμαθα κάποια πράγματα (ἀπὸ τὸ διαδίκτυο) γιὰ τὸν Θάνο Βελούδιο. Ἦταν πολὺ ἐνδιαφέρουσα καὶ πολυσχιδὴς προσωπικότητα, ἀπὸ τὰ λίγα ποὺ εἶδα. Ὁμολογῶ πὼς δὲν τὸν ἤξερα.
    Εὐχαριστῶ γιὰ τὴν πολὺτιμη γνώση ποὺ μοῦ χάρισες.

  193. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    194. Κι ἐγὼ ἀπὸ τὸ slang.gr τὸν ἔμαθα.

  194. Θύμμαχος Θύτης said

    Την έκφραση την άκουγα και όταν ήμουν σχολείο συχνά και σήμερα επίσης την λένε. Με την σημασία αυτή. Και με την βεβαιότητα πως το έλεγαν οι Αρχαίοι, δεν θυμάμαι κάποιον να λέει συγκεκριμένα για τον Αριστοτέλη. Είναι πολύ ωραία και πετυχημένη έκφραση. Και επίσης ωραίο το άρθρο που κάνει έρευνα για την προέλευση της και μας δείχνει τους μύθους που διαδίδονται.

    Επίσης ανάμεσα στα πολλά ωραία σχόλια, βρήκα ενδιαφέρον και το (20), το είχα ακούσει κι εγώ παλιά ότι η φράση σημαίνει την στάση κάποιων αρχαίων στοχαστών απέναντι στα πολιτεύματα. Βέβαια δεν υπάρχει αυτή η ακριβής έκφραση, ίσως υπάρχουν κάποιες που της μοιάζουν σε έργα Πλάτωνα, Αριστοτέλη. Επί της ευκαιρίας, Ο Αριστοτέλης και η δημοκρατία, άρθρο του Γ. Οικονόμου.

  195. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Τὸ πιὸ ὡραῖο ζεϊμπέκικο τὸ ἔχω δεῖ τὸ 1981, λίγο μετὰ τὸύς σεισμοὺς, σὲ μιὰ ταβέρνα στὰ σύνορα Κορυδαλλοῦ καὶ Κοκκινιᾶς. Τὸ μαγαζὶ δέν ἦταν «ρεμπετάδικο» ὅπως αὐτὰ ποὺ ἔγιναν μόδα, ἀπὸ τὴν δεκαετία τοῦ ’70 καὶ μετὰ. Ἦταν μιὰ ἁπλῆ οἰκογενειακὴ ταβέρνα, μοναχὰ ποὺ οἱ πιὸ πολλοὶ θαμῶνες εἶχαν προσφυγικὲς ρίζες. Εἶχε ἕνα τρίχορδο μπουζοῦκι καὶ μιὰ κιθάρα. Ἕπαιζαν καὶ τραγουδοῦσαν τὰ πάντα, ἀπὸ ρεμπέτικα καὶ λαϊκὰ μέχρι νησιώτικα καὶ στεριανὰ. Τηροῦσαν τὴν «παραγγελιὰ» μὲ θρησκευτικὴ εὐλάβεια.
    Ὁ ἄνθρωπος ποὺ χόρευε αὐτὸ τὸ συγκλονιστικὸ ζεϊμπέκικο, γύρω στὰ 50, κουστουμαρισμένος, μὲ καλοχτενισμένα, γκρίζα, σκαλωτὰ μαλλιὰ ἦταν «ἐκτὸς ἐποχῆς» (τὸτε κυριαρχοῦσε ἡ μαλλούρα, τὰ μούσια καὶ τὸ ἀτημέλητο ντύσιμο). Χόρευε ὄμως μὲ μιὰν ἐξαιρετικὴ λεβεντιὰ ἀλλὰ καὶ χάρη ταυτόχρονα. Χωρίς καμιὰ περιττὴ κίνηση, μὲ δωρικὴ λιτὸτητα, ποὺ χαρακτήριζε τὶς κινὴσεις τῶν χεριῶν καὶ τῶν ποδιῶν, τὴ στάση τοῦ κορμιοῦ καὶ τὴν ἔκφραση τοῦ προσώπου. Τὸν εἶδα δυὸ-τρεῖς φορές. Μετὰ κάτι ἄλλαξε στὸ μαγαζὶ, νομίζω κάποιος ἀπὸ τοὺς μουσικοὺς, κάτι χάλασε στὴν ἀτμόσφαιρα καὶ τὸ ὕφος καὶ δὲν τὸν ξαναεῖδα. Λίγο μετὰ σταμάτησα νὰ πηγαίνω κι ἐγὼ.

  196. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Ο Δημήτρης Μητροπάνος(στα μάτια μου ο πιο αντιστάρ ζεϊμπέκ) 3-4 φορές που έφερε μερικές λιτές στροφές τραγουδώντας, ήταν στη Ρόζα,ίσως μια φορά στο Ζωή νταλίκα κόκκινη,την τραγουδάρα του Κραουνάκη που έχει το στίχο «ακούνε τα ζεϊμπέκικα
    σαν το Πάτερ ημών.»

  197. Κάτια said

    Κάποτε είδα το Μενιδιάτη να χορεύει ζεϊμπέκικο σε μια εκπομπή (δε θυμάμαι τον τίτλο της) της Σεμίνας Διγενή, που καλούσε διάφορους, κυρίως καλλιτέχνες. Έχω ψάξει στο youtube, μήπως βρω το Μενιδιάτη στη συγκεκριμένη εκπομπή, αλλά τίποτα. Πάντως ο χορός του μου έχει μείνει. Στυλ αυθεντικό, μυτερό παπούτσι κλπ.
    Γενικά για το ζεϊμπέκικο, έχω την άποψη πως δεν υπάρχουν στην εποχή μας αυθεντικοί χορευτές. Το όλο στυλ ανήκει σε μιαν άλλη εποχή. Ζωή με προβλήματα, ντύσιμο φτωχικό, κεφάλι σκυφτό και συχνά κορμί άκομψο! Ύφος σοβαρό, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το χορό. Και όχι τα χέρια συνέχεια απλωμένα. Τρελαίνομαι να τον βλέπω να χορεύει ακουμπώντας τα χέρια στους μηρούς…

  198. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    200
    Mήπως αυτό;

  199. Κάτια said

    201
    Όχι, ήταν στη Σεμίνα. Εδώ κάνει και λίγο χαβαλέ..

  200. Πάνας said

    Καλησπέρα, με συγχωρείτε για την, λιγάκι άσχετη, ερώτηση: εχθές συνάντησα σ’ ένα κείμενο της καθαρεύουσας τούτη φράση: «Τον αγνοούντα και περιφρονούντα την γην», που πάει να πει, δηλαδή, «αυτόν που τη γη αγνοεί και περιφρονεί», έτσι; Είναι σωστή συντακτικά; Γιατί κάπως «περίεργη» μου φαίνεται.

  201. sarant said

    Καλησπέρα.
    Σωστή μου φαίνεται η φράση που λέτε. Αυτόν που αγνοεί και περιφρονεί τη γη.

  202. […] το » πολύ»  ερευνά  ο  Νικ.Σαραντάκος  στο άρθρο του Το ευ και το πολύ .     Ενδιαφέρουσα η έρευνα  καθ’όσον το ρητό συχνά  […]

  203. […] από τους προγόνους μας το έλεγε υπάρχει ένα ωραίο άρθρο του Ν. Σαραντάκου – εμείς θα ασχοληθούμε σε αυτή τη σειρά άρθρων με το […]

  204. […] από τους προγόνους μας το έλεγε υπάρχει ένα ωραίο άρθρο του Ν. Σαραντάκου – εμείς θα ασχοληθούμε σε αυτή τη σειρά άρθρων με το […]

Σχολιάστε