Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ένα φεγγάρι τον Αύγουστο

Posted by sarant στο 18 Αυγούστου, 2016


full-moon-1920x1440_pixabayΑπόψε είναι πανσέληνος, ή τουλάχιστον έτσι διαβάζω εδώ, αν και οι εκδηλώσεις σε αρχαιολογικούς και άλλους σημαδιακούς χώρους ξεκίνησαν από χτες, μια και η αυγουστιάτικη πανσέληνος είναι κάτι το ξεχωριστό.

Φέτος η αυγουστιάτικη πανσέληνος πέφτει σχεδόν στη μέση του μήνα, ενώ πέρυσι παραλίγο να είχαμε δυο φεγγάρια τον Αύγουστο, όπως είναι ο τίτλος εκείνης της παλιάς ταινίας του Φέρρη, αλλά τελικά είχαμε δυο φεγγάρια τον Ιούλιο, στις 2 και στις 31 του μήνα. Αφού πανσέληνος από πανσέληνο απέχουν 29 μέρες και κάτι, μερικές χρονιές έχουμε μήνα με δυο φεγγάρια, ενώ άλλες, όπως φέτος, όχι.

Οι παλιοί πολιτισμοί μετρούσαν τον χρόνο με τις φάσεις του φεγγαριού και είχαν σεληνιακούς μήνες και σεληνιακό ημερολόγιο -εβραίοι και μουσουλμάνοι το έχουν άλλωστε κρατήσει, είναι μία από τις πολλές ομοιότητες των δύο θρησκειών.

Αλλά και σε ετυμολογικό επίπεδο φαίνεται η αδιάρρηκτη σχέση σελήνης και ημερολογίου, αφού η αρχαϊκή λέξη για τη σελήνη ήταν «μήνη», λέξη συγγενική με τη λέξη «μην», που αρχικά σήμαινε τον σεληνιακό μήνα. Από τη μήνη και ο μηνίσκος, ο χόνδρος που έχουμε στο γόνατο και ταλαιπωρεί τους αθλητές, ιδίως τους ποδοσφαιριστές, που ονομάστηκε έτσι επειδή έχει σχήμα ημισελήνου.

Όσο για το φεγγάρι, το βρίσκουμε ως ‘φεγγάριν’ και ‘φεγγάριον’ σε διάφορα μεσαιωνικά δημώδη κείμενα. Το ‘φεγγάριον’ είναι υποκοριστικό της λέξης «φέγγος», που ήταν αρχικά το φως, η λάμψη αλλά σταδιακά η σημασία του ειδικεύτηκε να σημαίνει το σεληνόφως. «Φως ημέρας, φέγγος σελήνης» εξηγεί ο λεξικογράφος Ησύχιος.

Αλλά για το φεγγάρι μπορούμε να γράψουμε όχι άρθρο παρά βιβλίο ολόκληρο -και επειδή μόλις έχω έρθει από ταξίδι δεν έχω τέτοιαν αντοχή. Οπότε, σας αφήνω να αφιερώσετε εσείς τραγούδια, ποιήματα ή ό,τι άλλο στο αυγουστιάτικο φεγγάρι -κι εγώ θα συμβάλω με ένα χρονογράφημα που έγραψε ο Βάρναλης τον Αύγουστο του 1941, ακριβώς για να υμνήσει την αυγουστιάτικη πανσέληνο και για να θυμηθεί την αγαπημένη του Αίγινα, από την οποία μόλις επέστρεψα κι εγώ.

Σεληνιασμός…

Ο «ήλιος του μεσονυκτίου», τ’ αυγουστιάτικο φεγγάρι, που δεν έχει ούτε ανατολή, ούτε δύση, η αποθέωση της νύχτας μια φορά το χρόνο, άνοιξε τους κρουνούς του από τα μεσούρανα και πλημμύρισε με τα μοβ χρυσάφια του το σύμπαν. Όλα ακινητούνε μαγεμένα· όλα σιωπούν ονειρευάμενα· όλα βαστάνε την ανάσα τους δεμένα σφιχτά συναμεταξύ τους. Ο ήλιος κομματιάζει την πλάση, το φεγγάρι την ενώνει –«έν το παν». Δεν υπάρχει τίποτα από το θαμπότερο αστέρι ίσαμε το τελευταίο χρυσό βότσαλο, που να μην έχουνε την ίδια ψυχή, να μην ονειρεύονται το ίδιο όνειρο και να μη καρδιοχτυπούνε με τον ίδιο παλμό.

            Πώς να κλείσει μάτι ο άνθρωπος! Κι αν το κλείσει, το φεγγάρι περνάει από τα βλέφαρά του και κατεβαίνει στην ψυχή του και «δουλεύει» εκεί μέσα: κάνει τα μάγια του και τα θάματά του! Το φεγγάρι εισδύει παντού. Περνάει τζάμια και τοίχους. Γιατί εξαερώνει τα πάντα. Και μετεωρίζει την ύπαρξη μεταξύ φθοράς και αθανασίας.

            Τα βουνά έχουν εξαϋλωθεί. Τα δέντρα σκόρπια ή πολλά μαζί έχουνε γίνει σκοτεινοπράσινος αχνός. Η θάλασσα είναι μια πυρωμένη μετάλλινη πλάκα. Τα γιασεμιά στους φράχτες μοσκοβολάνε δυνατότερα. Και τα μπάρσαμα των πεύκων από τα βουνά και τους κήπους ταξιδεύουνε μακρύτερα. Όπου ίσκιος κι ένα πνεύμα ισκιερό. Κι όλα πνεύματα αγαθά.

Το φεγγάρι έχει ραντίσει τα πάντα με το νερό της νιότης και δεν τα χωράει ο τόπος! Οράματα μιας υπερκόσμιας πλάσης αναδύονται από το άγνωστο, που αύριο θα είναι πάλι άγνωστο, όπως ήτανε και πριν. Δεν υπάρχει τρόπος να σωθεί κανείς από τη μυστική γοητεία. Αλλά και δεν υπάρχει κανείς και τίποτα που να θέλει να σωθεί!

Πώς λοιπόν να κοιμηθεί κανείς; Απόψε ο ύπνος, ο ωραίος έφηβος με τα δυο μικρά φτερούγια, τα φυτρωμένα στα μελίγγια του (τα φτερούγια του στοχασμού, που δεν τα κουράζει κανένα «διάστημα») ο «άναξ πάντων τε θεών πάντων τ’ ανθρώπων», έχασε τη βασιλεία του για μια-δυο νύχτες και γυρίζει κι αυτός τις στράτες τ’ ουρανού και της γης άστεγος και… άυπνος!

Ο ουρανός είναι βαθύτερος από άλλοτες. Γιατί τα άστρα μικρύνανε τόσο πολύ, που ο κρουσταλλένιος θόλος μοιάζει ν’ ανέβηκε ψηλότερα. Όλα τα «μεγέθη» έχουνε χαθεί. Κι όλα τα περιγράμματα των όντων έχουν διαλυθεί. Οι εφτά παρθένες της Πούλιας, που «τρεμοδακρύζουν αιώνια αγκαλιασμένες» (όπως λέγει ο Χρηστομάνος) έχουνε φύγει. Και μοναχά ο Ζευς ετόλμησε να βγει στην «υπερκόσμια γλάρα» με το αδύναμο λυχνάρι του, που όλο σβήνει.

Κι ο παλιός ταξιδευτής, που δεν είχε τότες περάσει τα τριάντα κι έτσι δεν είχε πάρει ακόμα τίποτα στα σοβαρά (δηλ. στα τραγικά) ξαπλωμένος απάνω στην ταράτσα του μια κλει και μια ανοίγει τα μάτια του και μ’ αυτό το φτεροκόπημα των βλεφάρων του ταξιδεύει και πάλι. Στο αγαπημένο του νησί του Σαρωνικού.

Πεσμένος μπρούμυτα στα βράχια οσμίζεται την άρμη και κοιτάει τον πράσινο βυθό με τα κινούμενα χόρτα και με τα πολλά αστράμματα. Έως τη χαραυγή! Μέσα στο λιμάνι η «Πόπη», η «Αγγελική», η «Βαρβάρα» –όλες οι γνωστές φιλάρεσκες των κυμάτων– κρεμάσανε στα κατάρτια τους από ένα φεγγάρι και στα πλάγια τους ένας ανεπαίσθητος φλοίσβος, σαν αργό καρδιοχτύπι ή σαν υγρό φιλί στο στόμα, τις κάνει να ριγούν. Τα σπίτια από ξανθό μάλαμα ή από καμένο ασήμι ζυγιάζονται τον αέρα και δοκιμάζουνε τα φτερά τους, έτοιμα να φύγουν. Για πού; Αλλ’ αυτό είναι η μεγάλη ηδονή. Να φεύγεις και να μην ξέρεις πού πας. Όπου να γυρίσεις να ιδείς στο νερό κι ένα ολοστρόγγυλο φεγγάρι κολυμπάει σαν φωτεινή μέδουσα, ανοιγοκλείνοντας τα πλοκάμια του. Όλα μοιάζουνε ψεύτικα· και το ψέμα είναι ανώτερο από την αλήθεια. Κι όταν ξημερώματα πάει στο σπίτι του να ξεκουραστεί, βρίσκει το φεγγάρι στο… κρεβάτι του. Από τ’ ανοιχτό παράθυρο αντικρίζει για χιλιοστή φορά στο απέναντι χωράφι το γάιδαρο, που όλη νύχτα «αγραυλεί» μαγεμένος κι αυτός, όπως είναι μαγεμένα και το πηγάδι και τα θερισμένα στάχια και το κυπαρίσσι πέρα και το καμπαναριό παραπέρα κι η Γενοβέφα στον τοίχο! Μια ευχάριστη μυρωδιά ανεβαίνει από τα θυμάρια, από τις συκιές, από τα φρεσκοσαπουνισμένα σανίδια του πατώματος –μια στοργική αγκαλιά, αόρατη, τον σφίγγει, αγκαλιά δροσερή σαν από τρεχούμενα νερά. Είναι ευτυχής, δηλ. ήτανε!

Στο παράθυρο άφησε η νοικοκυρά ένα βαθύ πιάτο με φρέσκα σταφύλια και σύκα, δίπλα στο κανάτι του νερού. Η καλοσύνη των στοιχείων, η καλοσύνη των απλών ανθρώπων και προπαντός τα νιάτα κάμνανε τότε την υψηλότερην αρμονία της χαράς… Από το φως της νύχτας περνούσε στο φως της ημέρας, χωρίς διακοπή – και τ’ αυγουστιάτικο φεγγάρι έλαμπε ολοχρονίς.

(Ο Βάρναλης αναφέρεται σε ένα όχι πολύ γνωστό ποίημα του Χρηστομάνου: «Πέρα / τρεμοδακρύζουν αιώνια αγκαλιασμένες / της Πούλιας οι εφτά Παρθένες/ Πέρα ακόμη, / της νεκρής Βασίλισσας η κόμη / στην υπερκόσμια γλάρα διάφανη ανεμίζει», στίχοι από το ποίημα «Νυχτερινό» του Κ. Χρηστομάνου που δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο του 1907 στο 4ο τεύχος του περιοδικού Ηγησώ, που το εξέδιδε συντροφιά δέκα νέων, που ένας τους ήταν ο Βάρναλης).

 

 

134 Σχόλια to “Ένα φεγγάρι τον Αύγουστο”

  1. Γς said

    Καλημέρα

  2. Γς said

  3. cronopiusa said

    Καλή σας μέρα!

  4. spiral architect said

    Καλημέρα.
    Φορτώστε αυτήν την εφαρμογή στο κινητό σας και βρείτε εύκολα τους αστερισμούς:
    https://play.google.com/store/apps/details?id=com.t11.skyviewfree&hl=el
    για να μη σας κατακλύσει μονομιάς η ρομαντικίλα του φεγγαριού. 🙂

  5. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    Kαλημέρα!
    Πανσέληνος, λοιπόν, στην Ελλάδα -κι εμείς, όπως ο Κολιός, θα λείπουμε…

    Επιτρέψτε μου, όμως, να θυμηθώ μία ταινία του 1987, που πολύ με είχε συγκινήσει: το Moonstruck, με τη Σερ και τον Νίκολας Κέιτζ, και την Ολυμπία Δουκάκη, …, μια ιταλική οικογένεια της Αμερικής, με έρωτες και πάθη, κάτω απ’ τη μαγεία του αυγουστιάτικου φεγγαριού.
    Εμείς δεν έχουμε, νομίζω, («επειδή λεξικολογούμε», κιόλας) λέξη για το «μούνστρακ», έτσι κι αλλιώς η οποιαδήποτε λέξη θα το περιόριζε.

  6. Γς said

    Luna Lunera του Tony Fergo

    εδώ σε στίχους Πωλ Μνεστρέλ

    Λούνα Λουνέρα με δίχως χάδια
    γυρνά το παληκάρι στις πάμπες τα βράδια
    με τρελή λαχτάρα ενώ καρδιοχτυπά
    λέει με την κιθάρα γι’ αυτή που αγαπά

  7. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα φεγγαροσχόλια!

    5: Πώς,έχουμε: φεγγαροχτυπημένος -είναι και τίτλος (ελληνικός) διηγήματος του Πιραντέλο.

  8. spiral architect said

    Παρακαλείστε επίσης όπως μην ανεβάζετε στα σόσιαλ μήδια «ρομαντικές» φωτογραφίες του φεγγαριού τραβηγμένες με το κινητό σας. Καλύτερα, τραβήξτε μια λάμπα του δρόμου και ανεβάστε τη, πιο πειστική θα είναι με τον εξοπλισμό που κουβαλάτε στην τσέπη σας. 😉

  9. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    …Υπάρχει και μια όμορφη σκηνή αυγουστιάτικης νύχτας μετά φόνου, στην ταινία La ley del Deseo, του Αλμοδόβαρ, πάνω στον οποίο (φόνο) βασίζεται η πλοκή της ταινίας: το γκρέμισμα του αγαπημένου προσώπου από τα βράχια της Αλμερίας, ενώ ακούγεται το ευφυώς επιλεγμένο ιταλικό τραγούδι του ’50 «guarda che luna, guarda che mare…» του Fred Bongusto.

  10. LandS said

    Εγώ βάζω μόνο λίκνους για τα γιουτούμπια για δύο σπουδαίους λόγους.
    1. Να μη το βαρύνω το σάιτ και κάνω τη ζωή δύσκολη σε όσους έχουν πρόσβαση με φτηνά σμαρτοφονάκια ή να μη τρώω ΜΒ από όσους έχουν ακριβά σμαρτφονάκια.
    2. Δεν ξέρω να το κάνω.

    Έτσι λοιπόν Ρίτσου Σονάτα του Σεληνόφωτος με τη Μελίνα

  11. LandS said

    Και όμως «ήξερα». Σα να ανακαλύπτεις ότι ξέρεις πρόζα από μικρός.

  12. cronopiusa said

    Τα ξημερώματα 18ης προς 19η Αυγούστου δολοφονήθηκε ο Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα

    για το Γιώργο Λυκοτραφίτη

    για το Γς

  13. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    7,
    σ’ ευχαριστώ, δεν την είχα σκεφτεί!

  14. spiral architect said

    Επίσης, κατά τη διάρκεια της πανσέληνου κρατήστε δεμένο το ΓουΣού, μην έχουμε τίποτις ντράβαλα. 😒

  15. Γς said

  16. LandS said

    Τώρα που βρήκα το παπά:

  17. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    12, β

    νά ‘σαι καλά!
    (Και να περάσεις νύχτα μαγική, με φεγγαράκι αληθινό!…)

  18. Cyrus Monk said

    Καλημέρα καὶ χρόνια πολλὰ στὶς Φλῶρες, ποὺ φέτος γιορτάζουν μὲ πανσέληνο, μ’ ὁλόγιομο φεγγάρι.

    καὶ φυσικά:

  19. cronopiusa said

  20. Γς said

    Το πεπόνι

    http://caktos.blogspot.gr/2014/07/blog-post_30.html

  21. Cyrus Monk said

    Τῆς ξενιτιᾶς – μὲ προλάβανε, ἀλλὰ δὲν πειράζει, καλὰ εἶναι νὰ ὑπάρχει καὶ μὲ τὴ φωνὴ τοῦ σέρ.

  22. spiral architect said

    Άσχετο εντελώς, αλλά μιας και μέσα στα tag είναι και η Αίγινα, (με το προχθεσινό λυπηρό δυστύχημα) το πόδι της ασθενούς μπορεί να είναι βιώσιμο;
    http://bit.ly/2bozRtz

  23. Γς said

    Τ’ αυγουστιάτικο φεγγάρι δεν το βρήκαμε
    πιο νωρίς ήρθ’ ο Σεπτέμβρης και χαθήκαμε
    πως χωρίσαμε με τόση ευκολία
    φθινόπωρο θα πει μελαγχολία

  24. cronopiusa said

  25. Εμπνευσμένος από την παραπάνω σύνθεση με τον Τεν-τεν, ας βάλω κι εγώ ένα βιντεάκι: http://tvxs.gr/webtv/tainies/taksidi-sti-selini-i-proti-tainia-epistimonikis-fantasias

  26. smerdaleos said

    Καλημέρα σε όλους και ελπίζω να απολαύσετε όπως αρμόζει την πλησιφαή σελήνη.

    πλησιφαής = με πλήρες φως

    Tο πλη- είναι αυτό του πίμπλημι = «γεμίζω» (IE *pleh1- γεμίζω», λ.χ. πλήρης, completus, full κλπ), εξού και το επίθετο πλησίστιος δηλώνει τον άνεμο που φουσκώνει τα πανιά (ή το πλοίο με φουσκωμένα πανιά).

    Γράφει ο Ατταλειάτης πως ο κομήτης του Halley που εμφανίστηκε τον Μάρτιο του 1066 (ο Ατταλειάτης εσφαλμένα γράφει Μάιο) ήταν τόσο λαμπερός όσο η πλησιφαής σελήνη.

    Μαΐου δὲ μηνὸς τῆς δ’ ἰνδικτιῶνος ἐνδιιππεύοντος ἐφάνη κομήτης ἀστήρ, κατόπιν τοῦ ἡλίου δύντος, τὸ μέγεθος σεληναῖον φέρων, ὅταν ἡ σελήνη πλησιφαὴς γένηται. καὶ ἐῴκει μὲν τηνικαῦτα καπνόν τινα καὶ ὁμίχλην ἐκπέμπειν

    Για την ΙΕ ρίζα *pleh1- «γεμίζω»:

    Η ΙΕ ρίζα *pleh1- «γεμίζω»: ο πλήρης και ο πολύς

  27. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    «…η Πόπη, η Αγγελική, η Βαρβάρα – όλες οι γνωστές φιλάρεσκες των κυμάτων», κατά Βάρναλη.
    «Η Κλεοπάτρα, η Σεμίραμις, η Θεοδώρα», κατά Μπάρα.

    Ακόμη και στην επιλογή των γυναικείων ονομάτων για τις βάρκες παρών ο Εθνικός Διχασμός.

  28. Γς said

    O Fortuna

    velut luna

  29. Tίτος Εξώς Χριστοδούλου said

    26. Όρτσα τα πανιά, εννοεί πλησίστια ή κόντρα στον καιρό, όχι ΄πρίμα’;

    Άστερες μεν αμφί καλάν σελάναν άψ αποκρύπτοισι φάεννον είδος
    όταν μάλιστα πλήθοισα λάμπηι γαν επί παίσαν αργυρέαν (η Σαπφώ)

  30. cronopiusa said

    spiral architect

    μάθαμε το όνομα του ταχύπλοου σκάφους « Ντουέντε », αλλά τα ονόματα και οι βιολογικές ηλικίες των άλλων τριών είναι επτασφράγιστο μυστικό

  31. spiral architect said

    @30: Ωραίο μπέρδεμα. 🙂
    (και με άσμα http://bit.ly/2buTcoU, γιατί παραφόρτωσε η σελίδα με τα γιουτουμπάκια)

  32. cronopiusa said

    H «Kλεοπάτρα», η «Σεμίραμις» κ’ η «Θεοδώρα» Μπάρας
    διαβάζει: Χορν Δημήτρης, Ανέκδοτη ηχογράφηση, 1962

  33. gpoint said

    # 18

    Πάντως η ονομασία φλώρα αποδίδεται και στις λευκές κατσίκες !

  34. gpoint said

    Και φυσικά για τραγούδι αυτό σε αρκετκαλή εκτέλεση, όχι βέβαια σαν του μεγάλου Μπομπ΄

  35. Γιωργής said

    Μ’ αρέσει να μην ξεχνάμε. Όπως εδώ τη Μάριον Σίβα, που αποχώρησε νωρίς.

  36. gpoint said

    # 34

    όπου αυτή η στροφή είναι…εθνικός ύμνος !!

    Let me eat when I am hungry
    Let me drink when I am dry
    A dollar when I am hard-up
    Religion when I die

  37. LandS said

    29 Το όρτσα και το μάινα δεν πρέπει να αναφέρονται απ’ ευθείας στα πανιά (ή την άγκυρα ή το βίτσι) αλλά στα σκοινιά με τα οποία τα ελέγχεις. Όρτσα συνήθως είναι το παράγγελμα να τεντωθεί το σκοινί, μάινα να χαλαρώσει.
    Βέβαια, όταν η σκότα (έ; τσσσσ) είναι τεντωμένη, περιμένουμε να την έχει τεντώσει το πανί που το ςπρώχνει ο άνεμος. Φαντάζομαι όμως να τεντώνεται και με το μάζεμα που αλλάζει τη γωνία του πανιού ως προς τον άνεμο. Έτσι δεν την ορτσάρει ο άνεμος αλλά ο ναύτης. Άλλο αν δεν μπορεί να ορτσάρει κόντρα στον άνεμο.

    Το βικιλεξικό ερμηνεύει τη φράση «όρτσα τα πανιά κόντρα στον ντελήβοριά» ότι παίρνεις πορεία ΄Νότια, Νοτιοδυτική ή Νοτιοανατολική που σημαίνει ότι έχεις τον (τρελό, πολύ δυνατό) βοριά πίσω σου, πρίμα ή δευτερόπριμα αν θέλουμε να εντυπωσιάσουμε.

  38. spiral architect said

    @37: Είστε διπλωματουχος καπετάνιος; 😆

  39. Γιωργής said

    Κι άλλο να θυμηθούμε

  40. LandS said

    38 Ναυτοπρόσκοπος μέχρι τα 14 μου.

  41. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για όλα τα σχόλια και τα φεγγαροτράγουδα!

  42. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    Cat Stevens – Moon Shadow (1970)

  43. μήτσκος said

    Van Morrison δε θα βάλει κανένας;

  44. μήτσκος said

    Goran Bregovic – Mesecina

  45. Triant said

    @37:
    Το Βικιλεξικό δεν τα λέει καλά άν τα λέει έτσι..
    Κόντρα στον ντεληβοριά σημαίνει αυτό που λέει: κόντρα.(και βέβαια η πορεία κόντρα στον αέρα είναι όρτσα).Επειδή δε το κόντρα σημαίνει μέχρι 40 μοίρες γωνία βάρκας-ανέμου, παρακάτω είναι πολύ δύσκολο το κόντρα στον ντεληβοριά σημαίνει πορεία ΒΔ ή ΒΑ.

    Το σφίξιμο των σχοινιών είναι ‘φέρμα’, το χαλάρωμα ‘λάσκα’
    Το ανέβασμα κάποιου πράγματος με σχοινί είναι ‘βίρα’ (ή ‘λέβα)’ και το κατέβασμα ‘μάινα’, ‘καλάρισμα’ (συνήθως προκειμένου για δίχτυα) ή ‘φούντο’ για γρήγορο κατέβασμα, συνήθως άγκυρας.

    ΥΓ. Τζί, θάθελα έναν τρόπο να σε ρωτήσω κάτι για την ειδικότητά σου που με είχε απασχολήσει πριν 8 χρόνια και το ξαναβρήκα μπροστά μου φέτος.

  46. Σουμελα said

    Τελευταίος σταθμός

    Λίγες οι νύχτες με φεγγάρι που μ’ αρέσαν.
    Τ’ αλφαβητάρι των άστρων που συλλαβίζεις
    όπως το φέρει ο κόπος της τελειωμένης μέρας
    και βγάζεις άλλα νοήματα κι άλλες ελπίδες,
    5
    πιο καθαρά μπορείς να το διαβάσεις.
    Τώρα που κάθομαι άνεργος * και λογαριάζω
    λίγα φεγγάρια απόμειναν στη μνήμη·
    νησιά, χρώμα θλιμμένης Παναγίας, αργά στη χάση
    ή φεγγαρόφωτα σε πολιτείες του βοριά ρίχνοντας κάποτε
    10
    σε ταραγμένους δρόμους ποταμούς και μέλη ανθρώπων
    βαριά μια νάρκη.
    Κι όμως χτες βράδυ εδώ, σε τούτη τη στερνή μας σκάλα
    όπου προσμένουμε την ώρα της επιστροφής μας να χαράξει
    σαν ένα χρέος παλιό, μονέδα που έμεινε για χρόνια
    15
    στην κάσα ενός φιλάργυρου, και τέλος
    ήρθε η στιγμή της πλερωμής κι ακούγονται
    νομίσματα να πέφτουν πάνω στο τραπέζι·
    σε τούτο το τυρρηνικό χωριό, πίσω από τη θάλασσα του Σαλέρνο
    πίσω από τα λιμάνια του γυρισμού, στην άκρη
    20
    μιας φθινοπωρινής μπόρας, το φεγγάρι
    ξεπέρασε τα σύννεφα, και γίναν
    τα σπίτια στην αντίπερα πλαγιά από σμάλτο.
    Σιωπές αγαπημένες της σελήνης. *
    Είναι κι αυτός ένας ειρμός της σκέψης, ένας τρόπος
    25
    ν’ αρχίσεις να μιλάς για πράγματα που ομολογείς
    δύσκολα, σε ώρες όπου δε βαστάς, σε φίλο
    που ξέφυγε κρυφά και φέρνει
    μαντάτα από το σπίτι κι από τους συντρόφους,
    και βιάζεσαι ν’ ανοίξεις τη καρδιά σου
    30
    μη σε προλάβει η ξενιτιά και τον αλλάξει.
    Ερχόμαστε απ’ την Αραπιά, την Αίγυπτο την Παλαιστίνη τη Συρία·
    το κρατίδιο
    της Κομμαγηνής που ’σβησε σαν το μικρό λυχνάρι
    πολλές φορές γυρίζει στο μυαλό μας, *
    35
    και πολιτείες μεγάλες που έζησαν χιλιάδες χρόνια
    κι έπειτα απόμειναν τόπος βοσκής για τις γκαμούζες
    χωράφια για ζαχαροκάλαμα και καλαμπόκια.
    Ερχόμαστε απ’ την άμμο της έρημος απ’ τις θάλασσες του Πρωτέα,
    ψυχές μαραγκιασμένες από δημόσιες αμαρτίες,
    40
    καθένας κι ένα αξίωμα σαν το πουλί μες στο κλουβί του.
    Το βροχερό φθινόπωρο σ’ αυτή τη γούβα
    κακοφορμίζει την πληγή του καθενός μας
    ή αυτό που θα ’λεγες αλλιώς, νέμεση μοίρα
    ή μοναχά κακές συνήθειες, δόλο και απάτη, *
    45
    ή ακόμη ιδιοτέλεια να καρπωθείς το αίμα των άλλων.
    Εύκολα τρίβεται ο άνθρωπος μες στους πολέμους·
    ο άνθρωπος είναι μαλακός, ένα δεμάτι χόρτο·
    χείλια και δάχτυλα που λαχταρούν ένα άσπρο στήθος
    μάτια που μισοκλείνουν στο λαμπύρισμα της μέρας
    50
    και πόδια που θα τρέχανε, κι ας είναι τόσο κουρασμένα,
    στο παραμικρό σφύριγμα του κέρδους.
    Ο άνθρωπος είναι μαλακός και διψασμένος σαν το χόρτο,
    άπληστος σαν το χόρτο, ρίζες τα νεύρα του κι απλώνουν·
    σαν έρθει ο θέρος
    55
    προτιμά να σφυρίξουν τα δρεπάνια στ’ άλλο χωράφι·
    σαν έρθει ο θέρος
    άλλοι φωνάζουνε για να ξορκίσουν το δαιμονικό
    άλλοι μπερδεύουνται μες στ’ αγαθά τους, άλλοι ρητορεύουν.
    Αλλά τα ξόρκια τ’ αγαθά τις ρητορείες,
    60
    σαν είναι οι ζωντανοί μακριά, τί θα τα κάνεις;
    Μήπως ο άνθρωπος είναι άλλο πράγμα;
    Μην είναι αυτό που μεταδίνει τη ζωή;
    Καιρός του σπείρειν, καιρός του θερίζειν.
    Πάλι τα ίδια και τα ίδια, θα μου πεις, φίλε.
    65
    Όμως τη σκέψη του πρόσφυγα τη σκέψη του αιχμάλωτου τη σκέψη
    του ανθρώπου σαν κατάντησε κι αυτός πραμάτεια
    δοκίμασε να την αλλάξεις, δεν μπορείς.
    Ίσως και να ’θελε να μείνει βασιλιάς ανθρωποφάγων
    ξοδεύοντας δυνάμεις που κανείς δεν αγοράζει,
    70
    να σεργιανά μέσα σε κάμπους αγαπάνθων
    ν’ ακούει τα τουμπελέκια κάτω απ’ το δέντρο του μπαμπού,
    καθώς χορεύουν οι αυλικοί με τερατώδεις προσωπίδες.
    Όμως ο τόπος που τον πελεκούν και που τον καίνε σαν το πεύκο, και τον βλέπεις
    είτε στο σκοτεινό βαγόνι, χωρίς νερό, σπασμένα τζάμια, νύχτες και νύχτες
    75
    είτε στο πυρωμένο πλοίο που θα βουλιάξει καθώς το δείχνουν οι στατιστικές,
    ετούτα ρίζωσαν μες στο μυαλό και δεν αλλάζουν
    ετούτα φύτεψαν εικόνες ίδιες με τα δέντρα εκείνα
    που ρίχνουν τα κλωνάρια τους μες στα παρθένα δάση
    κι αυτά καρφώνουνται στο χώμα και ξαναφυτρώνουν·
    80
    ρίχνουν κλωνάρια και ξαναφυτρώνουν δρασκελώντας
    λεύγες και λεύγες·
    ένα παρθένο δάσος σκοτωμένων φίλων το μυαλό μας.
    Κι α σου μιλώ με παραμύθια και παραβολές
    είναι γιατί τ’ ακούς γλυκότερα, κι η φρίκη
    85
    δεν κουβεντιάζεται γιατί είναι ζωντανή
    γιατί είναι αμίλητη και προχωράει·
    στάζει τη μέρα, στάζει στον ύπνο
    μνησιπήμων πόνος. *
    Να μιλήσω για ήρωες να μιλήσω για ήρωες: ο Μιχάλης
    90
    που έφυγε μ’ ανοιχτές πληγές απ’ το νοσοκομείο
    ίσως μιλούσε για ήρωες όταν, τη νύχτα εκείνη
    που έσερνε το ποδάρι του μες στη συσκοτισμένη πολιτεία,
    ούρλιαζε ψηλαφώντας τον πόνο μας· «Στα σκοτεινά
    πηγαίνουμε, στα σκοτεινά προχωρούμε…»
    95
    Οι ήρωες προχωρούν στα σκοτεινά.
    Λίγες οι νύχτες με φεγγάρι που μ’ αρέσουν.

    Σεφέρης (1944)

    Σας χαιρετώ από τη Νάξο, όπου σήμερα στο Ναό του Διονύσου στα Ύρια έχει εκδηλώσεις με θέα την πανσέληνο.

    Σουμέλα

  47. Triant said

    Μπορεί να έχουμε ξεχάσει αυτό;

  48. sarant said

    46 Καλά να περνάς, κι εσύ και όσοι διακοπεύουν ακόμα!

  49. LandS said

    45
    Κατ’ αρχάς το βικιλεξικό
    https://el.wiktionary.org/wiki/%CF%8C%CF%81%CF%84%CF%83%CE%B1
    «όρτσα τα πανιά κόντρα στο ντεληβοριά» (= άνοιγμα των πανιών με τον καιρό (άνεμο) δευτερόπρυμα, συνεπώς με πορεία σκάφους περίπου νότια (ΝΔ.ή Ν., ή ΝΑ.)

    Σε ένα «Γλωσσάρι των Ναυτικών» http://www.ithacanews.gr/glossari-ton-navtikon/ βρήκα όπως το λες το όρτσα: ιταλ. orza: στρέψε τη πλώρη προς τον άνεμο. Αυτό με έκανε να ψάξω το πρίμα που δεν το βρήκα ενώ βρήκα το πρύμα: καλώς -άνεμος από την πλώρη.
    Μπερδεύτηκα.

    Ίσως άλλο «όρτσα τα πανιά» και άλλο το σκέτο «όρτσα» που μάλλον αναφέρεται στο σκάφος.

    Πρέπει να πάρεις υπόψη σου ότι κόντρα για τον πολύ κόσμο σημαίνει αντίθετα, και όχι «όσο το δυνατόν αντίθετα». Αν μάλιστα η γωνία πρέπει να είναι πάνω από 40 μοίρες τότε ο πολύς κόσμος μπορεί και να το πει «από το πλάι». 🙂

  50. Γς said

    Πανσέληνος

    Κι όλη η όλη η φρίκη της Συρίας στο παιδικό βλέμμα ενός 5χρονου

  51. Τι το ιδιαίτερο έχει η πανσέληνος του Αυγούστου — πλην του ότι συνήθως είμαστε σε διακοπές και μπορούμε πιο πολύ να τη χαρούμε;

  52. Γς said

    Φεγγάρι του Μέλιτος

  53. sarant said

    51 Το αυγουστιάτικο φεγγάρι είναι το πιο λαμπερό, λένε.

  54. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    43. Οντως μεγαλη παραλειψη *

    Van Morrison Moondance

    * Καποιος κοιταζε το δακτυλο!!!

  55. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    Frank Sinatra Fly Me To The Moon

    Για πιο δεξιουληδες:-)

  56. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    Janis Joplin – Half Moon (HQ) ♯4

  57. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    The Killing Moon-Echo & the Bunnymen *With Lyrics*

  58. cronopiusa said

    Federico García Lorca Romance de la luna – Camarón de la Isla

  59. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Φεγγαροκρουσμένος επίσης αλλά και φεγγαριασμένος.

  60. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    5/7
    «ΧΑΟΣ» (1984) των Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι
    Η τρίτη ιστορία, DEL MAL DI LUNA , «Ο Φεγγαροχτυπημένος»είναι μια αφήγηση γεμάτη ποίηση, λυρισμό αλλά και τρόμο που μιλά για τον έρωτα και για την επίδραση της φύσης στον ανθρώπινο νου. Πρωταγωνιστεί ένα νιόπαντρο ζευγάρι χωρικών που η ζωή του αναστατώνεται όταν η γυναίκα ανακαλύπτει ότι ο άντρας της κάθε πανσέληνο παθαίνει επιληπτικές κρίσεις.

    Οι εικόνες της ταινίας είναι ντυμένες μουσικά από τον Νίκολα Πιοβάνι.

    ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ

    Το φεγγάρι δεν έχει φλόγες μα τις έχεις εσύ
    Εκείνο είναι ντυμένο στο ασήμι
    κι εσύ είσαι χρυσή
    Το φεγγάρι σκορπάει το φώς του,
    το φεγγάρι σκορπάει το φως του
    μα εσύ το δίνεις .

    Το Φεγγάρι λάμπει στον ουρανό
    κι εσύ λάμπεις στην γη
    είσαι γυναίκα με ομορφιά που δεν την έχει καμία
    και λάμπεις και φωτίζεις
    σαν μακρινό φανάρι
    σαν την βαρκούλα που θαλασσοπνίγεται.

    Στον κόρφο σου ένα πουλί ξεχειμωνιάζει
    στο στόμα σου ένα δεντρί ριζώνει
    όμορφα που είσαι πλασμένη
    όμορφα που είσαι πλασμένη
    σε ζωή αιώνια

    Τα δέντρα τα ξερά από σένα ανθίζουν
    τα δέντρα τα ξερά από σένα ανθίζουν

  61. sxoliko said

    Φεγγάρια πανσελήνου (Γιάννης Βαρβέρης)

    Εσύ είσαι όρος
    όταν θεριεύεις ύψος
    μυρίζει μέλλον φθινοπωρινό
    απαλό της μνήμης.
    Σε ζωογονούνε
    ήλιος
    μ’ όσους πυρπόλησε η σκιά
    θάλασσα
    με τα παγωμένα χαμόγελα στο βυθό
    κι ο άνεμος
    που μας πετάει βότσαλα ευτυχίας.

    Όμως κοιτάς φεγγάρια Πανσελήνου.

    Μα εσύ είσαι όρος.
    Ρίξε τα ξύλα και νερά σου κρουνηδόν
    πάνω στα χορταράκια
    και στα πεπρωμένα
    της πανίδας
    με το καλό
    με τον καιρό
    γίνε πεδιάδα
    και τότε τόλμησε
    και τότε κοίτα.

    Γυναίκα ήταν και κοίταζε φεγγάρια Πανσελήνου.

  62. sarant said

    59 Και «είναι στα φεγγάρια του»

  63. Γιάννης Ιατρού said

    Χαιρετώ, μεσημεριάτικα

    Και κοιτάξτε, όσοι χθές ….δεεεεν, να προλάβεται σήμερα (κι οι επάναλήψεις, καλές και χρήσιμες 🙂 )

  64. Φαντάζομαι τέτοιες μέρες τι καλαμπούργια θα άκουγε ο καλός άνθρωπος Ασημάκης Πανσέληνος…

  65. Κι ένα μεζεδάκι από μεγάλα χείλη…

  66. Γιάννης Ιατρού said

    Να αναφέρουμε και τον Πλούταρχο με το έργο του: Περί του Εμφαινομένου Προσώπου τω Κύκλω της Σελήνης που έχει συμπεριληφθεί σε ένα ευρύτερο σώμα έργων που ονομάζεται “Ηθικά”, μία συλλογή από πολλές πραγματείες και λόγους που κατέγραψε ο Πλούταρχος καλύπτοντας μία μεγάλη ποικιλία θεμάτων.

    Είναι ένας πολύπλευρος διάλογος μεταξύ προσώπων πάνω σε θέματα αστρονομίας, κοσμολογίας, γεωγραφίας και οπτικής. Σημαντικό κομμάτι του διαλόγου είναι ο μύθος για τον ρόλο της σελήνης στον κύκλο ζωής των ψυχών, ένα θέμα στο οποίο ο ρόλος της Σελήνης φαίνεται να είναι καίριος για τους ανθρώπους (και) στην αρχαιότητα….

    Προσοχή όμως, μην το μπερδεύουμε μ΄ αυτό(ν) 🙂

  67. Γς (στο 50)

    Ο φουκαράς ο πιτσιρίκος….

    https://twitter.com/joeyayoub/status/766254391154409472

  68. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    64. 🙂
    Για την κυρία Νεφέλη Πανσελήνου, στην Κηφισιά , είχα παραγγελία, να παραδώσω ένα φάκελο, πριν καμιά εικοσαργιά χρόνια.

    Για πανσέληνο,μου έμεινε να σκέφτομαι πρώτα, παν σέλινο !
    Κοντόγεμο, γεμάτο ή ολόγεμο, (ολόγιωμο υστερότερα) ήταν το φεΓΚάρι μας.
    Από σελήνη,μόνο στο σκολειό, α και το Σελινάρι- άσχετο,το ξέρω τώρα- με τον Αη Γιώργη του και το καλό του νερό (μέχρι σήμερα). Μάλλον μετά την πρώτη προσελήνωση των αστροναυτών , που …σεληνιάστηκε το σύμπαν, άρχισα να τα εξισώνω 🙂

  69. sarant said

    68 Επειδή είμαστε οικογενειακοί φίλοι, είχα πάει σε αυτόν τον γάμο, καμιά δεκαριά χρονών. Θυμάμαι που όλοι σχεδόν είπαν «δεν θα σας ευχηθούμε βίον ανέφελον»!

  70. 68

    Κι αφού ανέφερες την προσελήνωση, το αγαπημένο μου τζιφάκι με τον Μπαζ Ώλντριν όταν του την πέφτει ααιφνιδιαστικά συνωμοσιολόγος για να τον ρωτήσει αν έγινε πραγματικά …

  71. Σ’ένα άρθρο του Βήματος για την πανσέληνο του Αυγούστου του 2000, ο κ. Γ. Σειραδάκης, καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εξηγεί ότι «η φημισμένη […] πανσέληνος του Αυγούστου έχει ένα μοναδικό χαρακτηριστικό που την κάνει να ξεχωρίζει: είναι συνήθως «έγχρωμη». Ειδικά λίγο μετά την ανατολή της αλλά και προς τη δύση της, όταν αρχίζει να παίρνει κάτι από το χρώμα της πορφύρας. Αυτός είναι και ένας από τους βασικότερους λόγους που το αυγουστιάτικο φεγγάρι φημίζεται για την ομορφιά του: Επειδή η Σελήνη τον Αύγουστο όταν μεσουρανεί, δηλαδή όταν βρίσκεται στο μέγιστο ύψος, δεν φθάνει πολύ ψηλά πάνω από τον ορίζοντα, το φως της φθάνει σε εμάς διατρέχοντας μεγαλύτερο πάχος ατμόσφαιρας με αποτέλεσμα να διαχέεται και να απορροφάται το κυανό τμήμα του χρώματός της και να φθάνει στα μάτια μας πιο έντονο το κόκκινο.»
    Βέβαια, ο ίδιος κ. Σειραδάκης φαίνεται να λέει, στο ίδιο άρθρο, ότι «Η Σελήνη έλκει τη Γη, όπως βέβαια και η Γη πολύ περισσότερο τη Σελήνη», πράγμα που αποτελεί πατάτα πρώτου μεγέθους, αλλά ας ελπίσουμε ότι η δημοσιογράφος δεν κατάλαβε τι ακριβώς της είπε ο κ. καθηγητής. Πάντως, αν αυτός ήταν ο λόγος, το φεγγάρι του Ιουνίου θα ήταν ακόμα πιο κόκκινο, ή όχι;

  72. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

  73. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    69. Άκου σύμπτωση τώρα! Θα βρεθούμε συμπέθεροι 🙂 🙂

  74. ΣΠ said

    Αφού πανσέληνος από πανσέληνο απέχουν 29 μέρες και κάτι, μερικές χρονιές έχουμε μήνα με δυο φεγγάρια,…

    …και χρονιά με 13 φεγγάρια, όπως είναι ο τίτλος της παλιάς ταινίας του Φασμπίντερ.

  75. Στέλιος München said

  76. Στέλιος München said

  77. Λ said

    Ποίημα Ελένη του Σεφέρη

    Το φεγγάρι βγήκε απ’ το πέλαγο σαν Αφροδίτη…
    http://www.sarantakos.com/kibwtos/seferhs_elenh.html

  78. Στέλιος München said

  79. Κυριάκος said

    Είναι η αυγουστιάτικη Πανσέληνος η πιο εντυπωσιακή του έτους;
    http://astro.planitario.gr/stoixeia-astronomias-erotisi-22/?utm_source=blog&utm_medium=email&utm_campaign=sky

  80. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Απόψε μελαγχολικό
    επρόβαλες φεγγάρι

    μοναχοπαίδι τ΄ουρανού
    τση νύχτας κουμαντάρη

    γιάιντα φεγγάρι επρόβαλες
    απόψε γρινιασμένο
    μήπως τη βιόλα π΄αγαπώ
    είδες σε κήπο ξένο

  81. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    73 Λες;

    74 Σωστά, και νομίζω πως την έχω δει!

  82. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    Δυο φεγγάρια τον Αύγουστο

  83. cronopiusa said

    Φεγγαροπρόσωπη (Γιάννενα) – Ηπειρώτικα τραγούδια

  84. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Από τσι μπάντες μου/Ανατολική Κρήτη,όπου παραδοσιακό όργανο ήταν το βιολί. Αφιερώστε 6-7 λεπτά, είναι πολύ γλυκάκουστο νομίζω.
    Τραγουδούν κάτοικοι τση Βιάννος -το χωργιό του Κονδυλάκη να θυμηθούμε.

    Φεγγαροβραδιές στη Βιάννο

    -Ωωω άχι, άχι, άχι
    Άντε ν’ αλλάξεις πέρασμα
    φεγγάρι μ’ απ’ τη Βγιάννο
    -όπα,όπα,όπα-
    και δεν μπορώ τ΄ς αργατινές
    τον ύπνο μου να χάνω

    -Άχι λεμονιά μου- μα –
    Φεγγάρι μου χαιρετισμούς
    να δώσεις του πουλιού μου
    -τη λεμονιά μου-
    Και πες του πώς ούτε λεπτό
    δε φεύγει από το νου μου

    -Ωωω-
    Φεγγάρι μου να μπόρουνα
    να ‘ρθω στη συντροφιά σου
    -ωωω βάστα γιασεμί μου-
    να μην αφήσω σύννεφο
    να ξαναβγεί μπροστά σου

    -ωωω βάστα μωρό μου-
    κι αφού φεγγάρι καθ’ αργά
    πηγαίνεις και γιαγέρνεις
    -ω ω ω ω
    γιάντα κι εμένα μυστικά
    τ΄ς αγάπης μου δε φέρνεις

    -ω ω ω άχι άχι άχι – Τ’άστρα τα αχιλιομέτρητα
    με βάλα να μετρήσω
    -όπα όπα όπα-
    να πέσω σε λογαργιασμό
    να σου ξελησμονήσω

    -Άχι λεμονιά μου-
    Ποτέ του να μη ξαναβγεί
    ο ήλιος δε με νοιάζει
    -αχι λεμονιά μου-μα
    γιατ΄έχω την αγάπη μου
    κι όπου προβάλλει λιάζει

    – ω ω ω βάστα κι αγαπώ σε!-
    Μέσα στα μάτια μου τα δυο
    σ΄έχω και σε φυλάσσω
    δεν κλαίγω για να μη γενείς
    δάκρυ και θα σε χάσω

    -Ω ω ω άχι άχι άχι-
    για χάρη σου τς ανέβαινα
    τ΄ Αή Γιωργιού τσι σκάλες
    -ω ω ω όπα όπα όπα-
    ένα καιρό που πίστευα
    στ΄ς αγάπες τσι μεγάλες

    Ω ω ω
    Σύμπαινε φως μου τη φωτιά
    τς αγάπης να μη σβήσει
    -άχι λεμονιά μου- μα
    γιατ΄η ζωή μου δίχως σου
    σκοτάδια θα γεμίσει

    Ωωω
    Ζευγάργια στέλνω τα πουλιά
    π’ ανέ χαθεί το ένα
    να ρθει το άλλο να σου πει
    το τί τραβώ για σένα

  85. Γιάννης Ιατρού said

    Μιά (τονίζω πρόχειρη) αναζήτηση ελληνικών τίτλων τραγουδιών με τη λέξη «φεγγάρι» κλπ. μού έβγαλε τα εξής
    (πολλά με διάφορους εκτελεστές, έβαλα «/» σαν διαχωριστικό – αρκετά τα έχετε ήδη αναφέρει πιό πάνω):

    1. Αχ, φεγγαράκι μου (Σοφία Παπάζογλου, ft. Γεράσιμος Ανδρεάτος)
    2. Δίδυμα Φεγγάρια (Δημήτρης Μητροπάνος, Αλέκα Κανελλίδου)
    3. Έλα να δούμε το φεγγάρι (Μιχάλης Ρακιντζής)
    4. Έχει ένα φεγγάρι απόψε (Πασχάλης Τερζής)
    5. Έχεις μάτια το φεγγάρι (Μπιθικώτσης)
    6. Θα πιώ απόψε το φεγγάρι (Γιάννης Πουλόπουλος / Γιώργος Νταλάρας / Μαρινέλλα)
    7. Κι έχει ένα φεγγάρι (Πασχάλης Τερζής)
    8. Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι (Γιώτα Λύδια / Σωτηρία Μπέλλου / Δημήτρης Μητροπάνος)
    9. Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι (Νανά Μούσχουρη)
    10. Πέτρες πετώ του φεγγαριού (Ψαραντώνης)
    11. Σβήσε το φεγγάρι (Δημήτρης Μητροπάνος)
    12. Το φεγγάρι είναι κόκκινο (Νανά Μούσχουρη)
    13. Το φεγγάρι πάνωθέ μου (Μαρινέλλα, Ελευθερία Αρβανιτάκη / Τόλης Βοσκόπουλος)
    14. Του φεγγαριού (Παντελής Θαλασσινός)
    15. Φεγγάρι (Νατάσα Θεοδωρίδου / Αντώνης Ρέμος)
    16. Φεγγάρι μάγια μου ‘κανες (Γρηγόρης Μπιθικώτσης / Τρίφωνο)
    17. Φεγγάρι μου χλωμό (Πασχάλης Τερζής)
    18. Χάρτινο το φεγγαράκι ( Μελίνα Μερκούρη / Δήμητρα Γαλάνη)

  86. sarant said

    85 Ε τότε να μη λείπει κι αυτό

  87. ΣΠ said

    85
    Είναι και το «Φεγγαράκι μου λαμπρό».

  88. Γιάννης Ιατρού said

    Ωραία, συμπληρώστε.
    Στο τέλος θα ενημερώσω την λίστα και θα βάλω και τους συνδέσμους στο «μλεγαρο των φτωχών» 🙂

  89. Σε μας, εδώ χάμου, βγήκε ο φέγγαρος!

  90. Εντωμεταξύ, δεν ξέρω αν το μάθατε αλλά…

    https://twitter.com/michanik0s/status/766240972384722944

  91. Γιάννης Ιατρού said

    89: Ωραίος Σκύλε!

  92. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Κι αυτά:
    (μόλις πεις τα λόγια, ακούς και τη φωνή)

    -Ίσως φταίνε τα φεγγάρια /Ελένη Βιτάλη

    -Ποιος τον έχει φέρει;
    τι θα τονε πάρει;
    το φεγγάρι, το φεγγάρι/Ορφέας Περίδης

    -Έρημα κορμιά του φεγγαριού κρατήρες/ Μελίνα Κανά

    -στου φεγγαριού το τάσι καφές βαρύ γλυκός/Γαλάνη

    -Στου φεγγαριού την αγκαλιά
    απόψε θα κοιμάσαι,
    με κάποιας άλλης τα φιλιά
    ευτυχισμένος θα ‘σαι,/ Γλυκερία/ Κλωναρίδης

    -Άναψε καινούργιο μου φεγγάρι/ Κουμιώτη

    -η νύχτα απόψε μοιάζει να είναι φίλη σου
    κόκκινο το φεγγάρι βάλτο στα χείλη σου./Ζερβουδάκης

    -Είναι κάτι νύχτες με φεγγάρι/Κηλαηδόνης

  93. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    89. Ο φέγγαρος
    90. η φεγγαριασμένη

  94. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Ένα φεγγάρι πράσινο, μεγάλο,
    που λάμπει μέσ’ τη νύχτα -τίποτ᾿ άλλο.

  95. gpoint said

    # 45

    Πάρε το μέηλ μου από τον Νίκο

  96. Γς said

    Το “φεγγαράκι μου λαμπρό”

    που έγινε

    “Φώτισε να βρώ γαμπρό”

    από το

    «Twinkle, Twinkle, Little Star»

    που είναι από το παμπάλαιο

    «Ah! vous dirais-je, Maman»

    που το έπιασε κι ο Θεόφιλος Μότσαρτ:

  97. Γς said

    96:

  98. Γς said

    96:

  99. gryphon said

  100. sarant said

    Φεγγαριστώ για τα νεότερα!

  101. Alexis said

    Κι όμως το ωραιότερο που έχει γραφτεί για το φεγγάρι δεν είναι στη λίστα του #85:

  102. cronopiusa said

  103. Alexis said

    Κι όπως με έκπληξη διαπιστώνω μόλις τώρα, το συγκεκριμένο τραγούδι δεν υπάρχει στο stixoi.info (!)
    Μεταφέρω εδώ τους στίχους του, που είναι του Μήτσου Σταυρακάκη:

    Φεγγάρι ολόγιομο του νου
    κι αυγερινέ της σκέψης
    μες στα σκοτάδια θα χαθώ
    μακριά μου αν εμισέψεις.

    Φεγγάρι χαιρετίσματα
    να δώσεις του πουλιού μου
    και πε του πως ούτε λεφτό
    δε φεύγει από το νου μου.

    Φεγγάρι που θωρείς πολλά
    στο βραδινό σεργιάνι
    πες μου ανε θες ποιον τυχερό
    στην κάμαρά τζη βάνει.

    Πέτρες πετώ του φεγγαριού
    να γοργοβασιλέψει
    παλιό μου ταίρι για να ‘ρθεί
    σ’ τσί τόπους σου να φέξει.

    Πέμπω σου χαιρετίσματα
    με του βοριά τα νέφη
    να σου τα ρίξουνε βροχή
    φως μου να κάμεις κέφι.

    Φεγγάρι ξόμπλι τ’ ουρανού
    κι άστρη μου φιλντισένια
    έχετε σεις από ψηλά
    τσ’ αγάπης μου την έγνοια.

    Φεγγάρι που θωρείς πολλά
    στο βραδινό σεργιάνι
    πες μου ανε θες ποιον τυχερό
    στην κάμαρά τζη βάνει.

  104. Πέπε said

    Με το φεγγάρι περπατώ: Κάλυμνος, Λέρος, Κως

    Ο σκοπός του Ξεξενή

    Και η ίδια μαντινάδα, σε πιο γνωστό σκοπό, στο «Διοσμαράκι»:

  105. κουτρούφι said

    #85. Η πρώτη εκτέλεση του «Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι» είναι με τη Στέλλα Χασκήλ, το 1947.

  106. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    103. Αλέξη δεν υπάρχει ως τραγούδι στους στίχους γιατί είναι μαντινάδες,παναπεί αυτόνομα τετράστιχα, (ίσως κι όχι όλες του Μήτσου Σ.) που τις λένε σε διάφορους σκοπούς και με διάφορα όργανα. π.χ.Το «πέτρες πετώ του φεγγαριού» έχει επικές εκτελέσεις,(βλ.σχ.76), επίσης το «πέμπω σου χαιρετίσματα» είναι αξεπέραστο κατ΄εμέ με τη λύρα κλπ του Ρος Ντέιλι, ομοίως και το «φεγγάρι ξόμπλι τ΄ουρανού». Καθαείς βέβαια τις «πειράζει» και λιγάκι απ την πρωτινή τους μορφή , μα δεν πειράζει αυτό αν γίνεται καλά. Για παράδειγμα στ΄αυτιά μου η παραπάνω σύνθεση ακούγεται άνευρη, παρ΄όλο του εκτιμώ σε άλλες συνθέσεις το συνθέτη Γιάννη Νικολάου. Κάνανε και στη προτελευταία στροφή την έγνοια τρισύλλαβη και άστα 🙂
    Α, η δεύτερη μαντινάδα είναι στις Φεγγαροβραδιές που έβαλα στο σχ.84. τηνε θυμούμαι δε, 40 χρόνια και βάλε 🙂
    Να ένα ζευγάρι (που πάνε και χώρια ή και μ΄άλλες η κάθε μια):
    Φεγγάρι για δε μου φερες
    τς αγάπης μου μαντάτο
    είχα μου λέει παραγγελιές
    πολλές κι εξέχασά το.

    Φεγγάρι μου χαμήλωσε
    όντε τη δεις να κλαίει
    ν΄αφουκραστείς και να μου πεις
    τ΄όνομα τίνος λέει.

  107. Γιάννης Ιατρού said

    Είχα πάει βολτίτσα στα περίχωρα.
    Εδώ, στη περιοχή Κορινθίας, δεν είχε τίποτα από εκδηλώσεις κλπ. λόγω της πανσελήνου. Το κοντινότερο ήταν στο Ναύπλιο … Αφασία στην Αν. Πελοπόννησο

    Πολύ ωραία τα αζματα που συμπληρώσατε, αύριο θα επικαιροποιήσω τη λίστα …

    103: Alexis, νά ΄σαι καλά

  108. Γιάννης Ιατρού said

    Εκείνος ο Κουνελόγατος, ακόμα στη Λεβεντογένα βρίσκεται; Για να μας πει ο/η απουσιολόγος, έχει δηλώσει την απουσία ή κάνει σκασιαρχείο 🙂

  109. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Βαμβακάρης – Φεγγάρι αν είσαι λαμπερό

    Εδώ ο Μάρκος πιάνει κουβέντα αλλιώτικη στο φεγγάρι σαν σε φίλη μπιστική και του λέει να μείνει μακριά από τους ανθρώπους.’Εχει και μια ενδιαφέρουσα/ασίκηκη προπαραλήγουσα «παρτίδες με τους άνθρωπους».
    Χιλιάδες χρόνια στα ψηλά, συντρόφους έχεις τ’ άστρα,
    απόφευγέ τηνε τη γη, γιατί ναι ξελογιάστρα,
    ποτέ μη θες φεγγάρι μου, ανθρώπους να γνωρίσεις,
    γιατί τα βάσανα της γης και συ θα τ’ αποκτήσεις.

  110. Θύμμαχος Θήτης said

    Η βίαιη και οξεία διαταραχή της ανθρώπινης συμπεριφοράς (περιπτώσεις σχιζοφρένειας) φαίνεται να εμφανίζει έξαρση κατά τη διάρκεια της πανσελήνου, χωρίς να τεκμηριώνεται αιτιώδης σχέση στα δύο φαινόμενα. (βίκι)

    έχουμε και τον μπάρμπα από την (Ιλ)Οινόη και ανησυχώ μη μας πάθει τίποτα…

  111. Θύμμαχος Θήτης said

    το νήμα έγινε πιο βαρύ κι απ’ το φεγγάρι με τόσα γιουτούμπια! Όμορφα πάντως.

  112. Γιάννης Ιατρού said

    110: Αυτό το (Ιλ)Οινόη (ILL Οινόη) όλα τα λεφτα 🙂 🙂

  113. Alexis said

    #106: Περιλαμβάνεται στο CD του Γιάννη Νικολάου «Στο Νότο έρωτας φυσά» με το όνομα του Σταυρακάκη στους στίχους.
    Ως μη Κρητικός δεν μπορούσα να σκεφτώ ότι ο λόγος που δεν υπάρχει στο stixoi.info είναι αυτός που γράφεις.
    Ανεξάρτητα πάντως από αυτό, το συγκεκριμένο τραγούδι το θεωρώ εξαιρετικό ως αυτόνομη σύνθεση, τόσο μουσικά όσο και στιχουργικά.
    Αλλά είπαμε, εγώ δεν είμαι Κρητικός και τα μουσικά μου γούστα είναι σίγουρα διαφορετικά από κάποιον που έχει μεγαλώσει με τα παραδοσιακά ακούσματα της Κρήτης.

  114. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    110. 🙂
    Εγώ τώρα, με την πανσέληνο θυμήθηκα τα «τρελά νερά» του Ευρίπου. Τί ακριβώς γίνεται,εκτός απ τ΄ότι πάει η θάλασσα μια κάτω και μια απάνω, το΄χα μπερδεμένο.Για να δούμε.Φαντάσου για τί μαγείες θα λέγανε στο παρελθόν.
    (…) διαπιστώθηκε ότι το κανονικό ρεύμα αντιστοιχεί στις συζυγίες, δηλαδή 11-12 ημέρες περί τη νέα σελήνη (Ν.Σ.) και άλλες τόσες κατά τη πανσέληνο, ενώ το ακανόνιστο ρεύμα παρατηρείται κατά τους τετραγωνισμούς (Π.Τ. και Τ.Τ.).
    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CF%81%CF%81%CE%BF%CE%B9%CE%B1_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%95%CF%85%CF%81%CE%AF%CF%80%CE%BF%CF%85

  115. Γιάννης Ιατρού said

    114: φφςςςςς 🙂 🙂 Θα ενεργοποιηθεί ο μαθηματικός υπηρεσίας….

    Και να μη ξεχνάμε το bestseller του Lamp Ros 🙂

  116. Γιάννης Ιατρού said

    Ες αύριον ….
    καληνύχτα

  117. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    113.Αλέξη,ε ναι αλίμονο. Αυτό ήθελα να πω.Χαίρομαι κιόλας που σου άρεσε.Παιγμένα με τη λύρα πιο παραδοσιακών οργανοπαιχτών ,φυσιολογικά, μάλλον δε θα στεκόσουν να τ΄ακούσεις. Ξέρω ότι ηχούν μονότονα στο αυτί του μη κρητικού,όποιου δεν έχει τέτοια ακούσματα. Γι΄αυτό ανέφερα μόνο τον Ντέιλι και το Ψαραντώνη που απλωσαν τον τρόπο τους σε όλα τα αυτιά κι αυτή είναι η επιτυχία.
    Αυτή η δουλειά του Γ.Ν. έχει δυο τρία κομμάτια που μ΄αρέσουν κι εμένα, δε σημαίνει δηλαδή ότι εναντιώνομαι πως άγγιξε άχραντα μυστήρια.
    Τα πρώτα χρόνια ο νοικοκύρης του σπιτιού μου,ο συμβίος μου εννοώ, αθηναιάκι κι ας έλεγε αρκαδιανός, βαριόταν «με αυτό το ντίρι ντίρι». Τελευταία με το που σπάσανε οι δουλειές βρήκε (ψυχικό κυρίως) χρόνο κι ασχολήθηκε,με τους σκοπούς πιο πολύ και είναι θιασώτης και των σκοπών και των χορών της Κρήτης.Να κι ένα καλό της κρίσης. 🙂

    115. 🙂 🙂 Τα του Ευρίπου τα εξηγεί η βίκι μην ανησυχάς. Πορεύου πανσέληνος.

  118. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Πανσέληνος ο έρωτας

  119. Γς said

    Au clair de la lune, mon ami Pierrot,
    Prête-moi ta plume, pour écrire un mot.
    Ma chandelle est morte, je n’ai plus de feu.
    Ouvre-moi ta porte, pour l’amour de Dieu.

  120. Γς said

    119:

    Και μια Version Tunisienne

  121. Γς said

    Και τρεις ολόκληρες ώρες Debussy Clair de Lune

    ☆ Relaxing PIANO ☆ Classical music for babies, Baby Sleep

    Καλό ξημέρωμα παιδάκια

  122. Γς said

    Το αγόρι περιμένει ήσυχα στο κάθισμά του.

    Μόλις που σαλεύει για να επεξεργαστεί τον χώρο που βρίσκεται.

    Χαμένος στον χώρο και τον χρόνο, προσπαθεί να καταλάβει το συμβαίνει αγγίζοντας πρώτα τα μαλλιά του κι έπειτα το μάγουλό του.

    Το μικρό του χέρι γεμίζει αίμα.

    Το σκουπίζει στο κάθισμα…

  123. sarant said

    Καλημέρα από εδώ!

  124. cronopiusa said

    122 Γς ❤

    Death toll after airstrike against @MSF supported hospital in Abs #Yemen raises to 19 people including one MSF staff

    Strikes on hospital/school/infrastructure in #Yemen devastating for ppl already facing unbearable suffering&must end

    Israeli government must cease intimidation of human rights defenders, protect them from attacks

  125. Λ said

    Στα ρωσικά το μισοφέγγαρο είναι μιέσιτς (месяц) και το φεγγάρι λουνά (луна)

    https://www.google.com.cy/search?q=%D0%BC%D0%B5%D1%81%D1%8F%D1%86&espv=2&biw=1093&bih=514&tbm=isch&imgil=Gzkp-VPejBHsDM%253A%253BF96Bd-kGWKgmBM%253Bhttp%25253A%25252F%25252Finnacoach.com%25252Fmoon_days%25252F&source=iu&pf=m&fir=Gzkp-VPejBHsDM%253A%252CF96Bd-kGWKgmBM%252C_&usg=__UH8UGvmGAHCP5n_irtXppzibInA%3D&ved=0ahUKEwivr6bb0M3OAhVGWxoKHQspBGoQyjcIPQ&ei=tA-3V6-FNca2aYvSkNAG#imgrc=Gzkp-VPejBHsDM%3A

  126. Γιάννης Ιατρού said

    88: Χθες σας υποσχέθηκα μιά λίστα με τα αζματα (ελληνικά) με τη λέξη φεγγάρι κλπ. και συμπληρώσατε τη λίστα που είχα βάλει με δικές σας επιπλέον προτάσεις (που αρκετές δεν έχουν στον τίτλο τη λέξη φεγγάρι, αλλά τέλος πάντων ….).

    Ε, επείδή λένε, μην υποσχεθείς σε παιδί και σχολιαστή/στρια 🙂 🙂 , η λιστα με τα link κλπ. που είπα στο #88
    (Ελπίζω να μην έχω κάνει πολλά λάθη, δώστε σήμα αν δεεεεεν….) 🙂

    1. Άναψε καινούργιο μου φεγγάρι (Ρένα Κουμιώτη)
    2. Αχ, φεγγαράκι μου (Σοφία Παπάζογλου, ft. Γεράσιμος Ανδρεάτος)
    3. Βαριά πόρτα, βαριά τσιγάρα (Δημήτρης Ζερβουδάκης)
    4. Δίδυμα Φεγγάρια (Δημήτρης Μητροπάνος, Αλέκα Κανελλίδου)
    5. Είναι κάτι νύχτες με φεγγάρι – Τα θερινά σινεμά (Λουκιανός Κηλαηδόνης)
    6. Έλα να δούμε το φεγγάρι (Μιχάλης Ρακιντζής)
    7. Έρημα κορμιά (Μελίνα Κανά)
    8. Έχει ένα φεγγάρι απόψε (Πασχάλης Τερζής)
    9. Έχεις μάτια το φεγγάρι (Μπιθικώτσης)
    10. Η Σονάτα του Σεληνόφωτος (Μελίνα Μερκούρη)
    11. Η τρελή του φεγγαριού (Φλέρυ Νταντωνάκη)
    12. Θα πιώ απόψε το φεγγάρι (Γιάννης Πουλόπουλος / Γιώργος Νταλάρας / Μαρινέλλα)
    13. Ίσως φταίνε τα φεγγάρια (Ελένη Βιτάλη)
    14. Κουτσή Κιθάρα (Δήμητρα Γαλάνη)
    15. Λούνα Λουνέρα (Δανάη)
    16. Μια Βιολέτα Στη Σελήνη (Δημήτρης Βεριώνης)
    17. Με το φεγγάρι περπατώ (Αιμ. Χατζηδάκη)
    18. Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι (Στέλλα Χασκήλ / Γιώτα Λύδια / Σωτηρία Μπέλλου / Δημήτρης Μητροπάνος)
    19. Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι (Μάνος Χατζιδάκης / Νανά Μούσχουρη)
    20. Πανσέληνος ο έρωτας (Χάρις Αλεξίου)
    21. Πέτρες πετώ του φεγγαριού (Ψαραντώνης)
    22. Σβήσε το φεγγάρι (Δημήτρης Μητροπάνος)
    23. Στου φεγγαριού την αγκαλιά (Γλυκερία)
    24. Τα θερινά σινεμά Είναι κάτι νύχτες με φεγγάρι – (Λουκιανός Κηλαηδόνης)
    25. Τίποτ΄άλλο (Domenica)
    26. Το φεγγάρι είναι κόκκινο (Νανά Μούσχουρη)
    27. Το φεγγάρι κάνει βόλτα (Γρηγόρης Μπιθικώτσης)
    28. Το φεγγάρι πάνωθέ μου (Μαρινέλλα, Ελευθερία Αρβανιτάκη / Τόλης Βοσκόπουλος)
    29. Του φεγγαριού (Παντελής Θαλασσινός)
    30. Φεγγάρι (Νατάσα Θεοδωρίδου / Αντώνης Ρέμος)
    31. Φεγγάρι αν είσαι λαμπερό (Μάρκος Βαμβακάρης)
    32. Φεγγάρι κι άστρα (Γιάννης Νικολάου)
    33. Φεγγαράκι μου λαμπρό (Τζένη Βάνου)
    34. Φεγγάρι μάγια μου ΄κανες (Γρηγόρης Μπιθικώτσης / Τρίφωνο)
    35. Φεγγάρι μου χλωμό (Πασχάλης Τερζής)
    36. Χάρτινο το φεγγαράκι (Μελίνα Μερκούρη / Δήμητρα Γαλάνη)

  127. cronopiusa said

  128. Γς said

    >He found …

    Εμείς, τι θα βρούμε Κρόνη;

  129. sarant said

    126 Ωραια, εχουμε και την πρώτη λίστα για του χρόνου!

  130. κουτρούφι said

    #126. Βάλε κι αυτό να γουστάρουμε:

  131. Γς said

    126:

    Και με τούτα και με τ άλλα να κι η Λίστα Ιατρού, που μας προέκυψε. Μας ενέσκηψε;

    Τέλος πάντων, Ας την βάλουμε σε ένα στικάκι.

    Σε δύο!

  132. cronopiusa said

    128

    Αίγινα: Ολόκληρη η απολογία του 77χρονου χειριστή του ταχύπλοου

    Δικαστές της Αντιτρομοκρατικής (για τη δίκη των Μ. Σεϊσίδη και Κ. Σακκά)

  133. Γιάννης Ιατρού said

    130: Κουτρούφι
    Τό έβαλα κι αυτό και έστειλα όλη τη λίστα στο Νίκο, για να την έχει 🙂

  134. Γς said

    Κράτα και κανα αντίγραφο.

    Είπαμε. Λίστα είναι αυτή!

Σχολιάστε