Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Το πονηρό φρούτο

Posted by sarant στο 17 Αυγούστου, 2016


Είναι η εποχή τους και συνειδητοποιώ ότι δεν έχω δημοσιεύσει, τόσα χρόνια, άρθρο για τον πανάρχαιο αυτόν καρπό -εννοώ τα σύκα. Βέβαια, έχουμε παρουσιάσει στο ιστολόγιο άρθρα για την προέλευση της λέξης ‘συκοφάντης’ ή για την ετυμολογία του συκωτιού ή για την έκφραση ‘λέω τα σύκα σύκα’, αλλά σε αυτό καθαυτό το σύκο δεν έχω βάλει άρθρο.

Οπότε επανορθώνω σήμερα, παίρνοντας το σχετικό κεφάλαιο από το βιβλίο μου «Οπωροφόρες λέξεις» -προσθέτω μερικά λινκ και ορισμένες λεπτομέρειες.

sykaΤα σύκα είναι από τους πρώτους καρπούς που μάζεψε και λίγο αργότερα καλλιέργησε ο άνθρωπος και ανήκει, μαζί με την ελιά και το σταφύλι, στην τριάδα των μεσογειακών καρπών. Η παρουσία του στο διαιτολόγιο και γενικά στη ζωή των αρχαίων Ελλήνων ήταν εντονότατη, πολύ περισσότερο που οι αρχαίοι δεν γνώριζαν μια σειρά από τροφές που σήμερα θεωρούνται αναπόσπαστα στοιχεία της ελληνικής κουζίνας. Το σύκο ήταν πολύτιμο και για έναν ακόμη λόγο: διατηρείται καλά και πολύ όταν ξεραθεί. Συχνά το δείπνο των αρχαίων Αθηναίων ήταν ένα πιάτο ξερά σύκα, που επειδή περιέχουν πολλά ζάχαρα έχουν μεγάλη θερμιδική αξία.

Συκιές υπάρχουν κιόλας στον Όμηρο: στην τελευταία ραψωδία της Οδύσσειας, όταν ο Λαέρτης ζητάει σημάδι από τον Οδυσσέα ότι είναι γιος του, αυτός του θυμίζει πως του είχε χαρίσει, σαν ήταν παιδί, δεκατρείς αχλαδιές, δέκα μηλιές και σαράντα συκιές. Νωρίτερα, στη χώρα των Φαιάκων, ανάμεσα στα άλλα οπωροφόρα υπάρχουν και «συκέαι γλυκεραί». Τα αττικά σύκα εθεωρούντο περιζήτητα και τη φήμη τους αντανακλά η (αναληθής, όπως φαίνεται) ιστορία που οι περισσότεροι από εμάς μάθαμε στο σχολείο, για τον νόμο που απαγόρευε την εξαγωγή τους και τους συκοφάντες που, υποτίθεται, κατέδιδαν όσους τα έβγαζαν από την Αττική παράνομα.

Τέτοιος νόμος ή ψήφισμα δεν έχει βρεθεί πουθενά, και δεν θα είχε και πολύ νόημα, αφού σύκα είχε σε αφθονία όλη η Ελλάδα. Πώς όμως προέκυψε η λέξη συκοφάντης; Έχουν διατυπωθεί πολλές θεωρίες, αλλά η πιο πειστική φαίνεται να είναι ότι συκοφάντες ονομάζονταν αυτοί που αποκάλυπταν όσους είχαν σύκα κρυμμένα στα ρούχα τους, δηλαδή μια ασήμαντη μικροκλοπή, και κατ’ επέκταση όσοι κατέδιδαν ασήμαντες πράξεις και στη συνέχεια έκαναν ψευδείς καταγγελίες. Η εκδοχή αυτή δεν είναι απίθανη· πράγματι, στα συμπόσια πολλοί παράσιτοι θα έφευγαν έχοντας κρύψει ξερά σύκα και άλλα τραγήματα στο ιμάτιό τους. (Για μια επισκόπηση των θεωριών σχετικά με την προέλευση της λέξης, δείτε το παλιότερο άρθρο μας -όμως και τα σχόλια είναι σημαντικά).

Η λέξη σύκο θεωρείται δάνειο από μεσογειακή γλώσσα του υποστρώματος, το ίδιο όπως και το λατινικό ficus, το οποίο έδωσε τις λέξεις των νεότερων ευρωπαϊκών γλωσσών (fig, figue, fico κτλ.) Στην αρχαία ελληνική, υπάρχουν πολλές παρoιμιακές εκφράσεις για το σύκο, όπως π.χ. «όσo διαφέρει σύκα καρδάμων» (για δυo εντελώς ανόμoια πράγματα) ή «σύκoν χειμώνoς αιτώ» για άκαιρες επιχειρήσεις. Επειδή τo ξύλo της συκιάς oύτε γερό είναι oύτε καίγεται καλά, βγήκε τo επίθετo σύκινoς πoυ σήμαινε «άχρηστoς, ανώφελoς». Για τα σύκα και τη σκάφη θα πούμε πιο κάτω.

Και βέβαια, τo σύκo είχε από την αρχαιότητα και ερωτική σημασία, μια και σήμαινε τo γυναικείo γεννητικό όργανo ή ίσως και το αντρικό. Οι γνώμες διίστανται εδώ· το πιο γνωστό απόσπασμα είναι από την Ειρήνη του Αριστοφάνη, όπου ο χορός αναφωνεί «του μεν μέγα και παχύ, της δε ηδύ το σύκον» (στίχοι 1351-2)· άλλοι διαβάζουν εδώ ότι εννοεί μόνο το γυναικείο όργανο, άλλοι ότι εννοεί και το αντρικό, και μάλλον δίκιο έχουν. Ο Αρχίλοχος πειράζει την εταίρα Πασιφίλη με τους στίχους: συκή πετραίη πολλάς βόσκουσα κορώνας ευήθης ξείνων δέκτρια Πασιφίλη· τα σύκα της τα τρύγησαν πολλές κουρούνες. Αλλού, στον πληθυντικό, σύκα, νοούνται οι όρχεις. Θα μπορούσα να συνεχίσω με τα άσεμνα των αρχαίων και το σύκο, αλλά σταματώ εδώ.

Ωστόσο, η παρομοίωση του σύκου με τα γεννητικά όργανα πάντως υπάρχει και σε άλλες γλώσσες (σήμερα στα ιταλικά fico είναι το σύκο αλλά fica, θηλυκό, είναι το μουνί) και αυτή είναι η αρχή του υβριστικού σχήματος που οι Ιταλοί αποκαλούν far le fiche, φαρ λε φίκε, με το χέρι σε γροθιά και τον αντίχειρα να προεξέχει ανάμεσα σε δείκτη και μέσο· το σχήμα αυτό στα νέα ελληνικά δεν φαίνεται να έχει ιδιαίτερο όνομα. Και βέβαια, στα νέα ελληνικά «συκιά» είναι ελαφρώς παλιωμένη ονομασία για τον θηλυπρεπή ομοφυλόφιλο, και «καλέ σύκα» επίσης παλιωμένο κράξιμο σε θηλυπρεπή ομοφυλόφιλο, που «ευγενέστερα» γινόταν με την ερώτηση «Τι φρούτα βγάζει η Καλαμάτα;» -«μούσμουλα» είχε μνημειωδώς απαντήσει ο Χρόνης Εξαρχάκος σε μια ταινία (αν και οι ίδιοι οι Καλαματιανοί, όπως μου λένε, απαντούν: «φραγκόσυκα»). Από πού προέρχεται ο χαρακτηρισμός «συκιά» δεν είναι σαφές· ο Ζάχος στο Λεξικό της Πιάτσας λέει πως οφείλεται στο ότι η συκιά είναι δέντρο ερμαφρόδιτο -δεν με πείθει και πολύ.

Πολλές είναι και οι λογοτεχνικές αναφορές στα σύκα και στις συκιές. Στην Οδύσεια του Καζαντζάκη, Γυάλισε η ρώγα του αμπελιού, χρουσοκοντύλιασε το στάρι, τα σύκα ουρμάσαν κι έσταξαν στη γης, μεσημερού, το μέλι· ο Θοδωρής Γκόνης έχει δώσει το θαυμάσιο σύντομο διήγημα Το τραγούδι της συκιάς, ούτε 600 λέξεις, ενώ ο Οδυσσέας Ελύτης έχει γράψει αρκετά για τη συκιά, μεταξύ άλλων Μια συνταγή για συκιά στη Σύρο ή στη Σίκινο.

Η αρχαιότητα της συκιάς φαίνεται και από το ότι είναι το πρώτο δέντρο που κατονομάζεται στη Βίβλο, όταν ο Αδάμ και η Εύα, μόλις έφαγαν τον απαγορευμένο καρπό, συνειδητοποίησαν ότι ήταν γυμνοί και «έρραψαν φύλλα συκής και εποίησαν εαυτοίς περιζώματα» (Γένεσις 3.7) Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι ο απαγορευμένος καρπός ήταν σύκο –άλλωστε δεν κατονομάζεται πουθενά, αλλά η νεότερη παράδοση, όπως ξέρουμε, θεώρησε ότι ήταν μήλο. Στον Μεσαίωνα και στην Αναγέννηση πολλοί βάλθηκαν να προσθέτουν φύλλα συκιάς (ή, για μεγαλύτερη κάλυψη, κληματαριάς) στα επίμαχα σημεία σε πίνακες και γλυπτά.

FigleafvaΠάντως, η έκφραση «φύλλο συκής» έχει γίνει παροιμιακή για το πρόσχημα που χρησιμοποιείται για τη συγκάλυψη μιας κακής κατάστασης. Και όταν πέσουν όλα τα προσχήματα, λέμε ότι «έπεσε και το τελευταίο φύλλο συκής». Οι αρχαίοι Έλληνες τα φύλλα συκής, που τα έλεγαν θρία, τα χρησιμοποιούσαν στη μαγειρική, όπως περίπου εμείς τα αμπελόφυλλα στους ντολμάδες. Ο Dalby (στα «Σειρήνεια δείπνα») λέει ότι τα έκαναν πρώτα τουρσί για να μετριάσουν την πικράδα τους.

Πέρα από το φύλλο συκής, η συκιά, ως δέντρο, δεν έχει καλή μεταχείριση στο Ευαγγέλιο. Διάσημο είναι το επεισόδιο με την «ξηρανθείσα συκή»· ο Ιησούς, την επομένη της θριαμβευτικής εισόδου του στα Ιεροσόλυμα, καθώς βάδιζε πλάι σε συστοιχίες οπωροφόρων δέντρων πείνασε και πλησίασε μια συκιά, αλλά δεν βρήκε καρπούς· τότε είπε: «Μηκέτι εκ σού γένηται καρπός εις τον αιώνα». Και εξηράνθη παραχρήμα η συκή (Ματθ. 21:19· το περιστατικό υπάρχει και στο κατά Μάρκον). Το επεισόδιο φέρνει σε αμηχανία τους Χριστιανούς, καθώς παρουσιάζει τον γλυκό Ιησού να οργίζεται, και μάλιστα παράλογα -αφού η συκιά δεν θα μπορούσε να έχει καρπούς την εποχή εκείνη (ήταν άνοιξη). Η απάντηση των θεολόγων είναι ότι η άκαρπη συκιά αποτελεί συμβολισμό. Ούτως ή άλλως, το κακό όνομα συνεχίζεται στον θρύλο ότι το δέντρο στο οποίο κρεμάστηκε ο Ιούδας ήταν συκιά· αυτό δεν προκύπτει από πουθενά στο Ευαγγέλιο, είναι μεταγενέστερος θρύλος. Πάντως, η συκιά πράγματι κάνει βαρύν ίσκιο.

Και στη σύγχρονη φρασεολογία το σύκο έχει εξέχουσα θέση. Καταρχάς έχουμε την έκφραση «λέω τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη» στην οποία αξίζει να σταθούμε. Είναι αρχαία και αρχικά τη βρίσκουμε χωρίς τα σύκα, σε απόσπασμα έργου του Αριστοφάνη: «Σκαιός και άγροικός ειμι την σκάφην σκάφην λέγων». Η πρώτη εμφάνιση των σύκων στη φράση έρχεται στον Λουκιανό, ο οποίος στο έργο Πώς δει ιστορίαν συγγράφειν, περιγράφει πώς είναι κατά τη γνώμη του ο ιδανικός ιστορικός συγγραφέας: «Τοιούτος ουν μοι ο συγγραφεύς έστω -άφοβος, αδέκαστος, ελεύθερος, παρρησίας και αληθείας φίλος, ως ο κωμικός φησι, τα σύκα σύκα, την σκάφην δε σκάφην ονομάσων…». Να προσέξουμε όμως ότι ο Λουκιανός το αποδίδει σε παλιότερον κωμικό, άρα η προσθήκη των σύκων στην εικόνα πιθανότατα δεν είναι δικό του εύρημα.

Η προέλευση της φράσης έχει βασανίσει όχι λίγο τους μελετητές. Μάλιστα, επειδή είναι δυσνόητη η σχέση των σύκων και της σκάφης, οι σημερινοί χρήστες προσπαθούν να την εκλογικεύσουν. Έτσι, κάποιοι φαντάζονται ότι η αρχική μορφή της φράσης είναι «τα σύκα σύκα και τη σκάρφη σκάρφη», όπου σκάρφη είναι κοινή ονομασία φυτών του γένους ελλέβορος (και ετυμολογείται από το κάρφος). Φυσικά αυτό είναι αβάσιμο, αφού η φράση παραδίδεται από την αρχαιότητα, ενώ η σκάρφη είναι λέξη νεοελληνική. Όμως, ποια είναι η προέλευση της φράσης «τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη;» Δυστυχώς, δεν έχω βρει κάποια πειστικήν εξήγηση, οπότε θα σας πω μια δική μου.

Προσωπικά, η υποψία μου είναι ότι εδώ έχουμε σεξουαλικό υπονοούμενο. Δηλαδή, θέλω να πω, ο Αθηναίος της καλής κοινωνίας ίσως να μη χρησιμοποιούσε μπροστά σε κόσμο τις λέξεις «σύκα» και «σκάφη», επειδή στην καθομιλουμένη της εποχής οι λέξεις αυτές είχαν και άσεμνη σημασία, όπως σήμερα στους κύκλους της καλής κοινωνίας μπορεί να διστάσει κάποιος να πει, ξερωγώ, «πουλί» ή «τρύπα» ή κάποια άλλη λέξη με ενδεχομένως διφορούμενη σημασία.

Για το σύκο ξέρουμε ότι κάτι τέτοιο συνέβαινε (και συμβαίνει ως τα σήμερα, άλλωστε), μόλις παρουσιάσαμε αναλυτικά τις πολλές πονηρές του σημασίες. Ίσως  και η σκάφη να είχε μη κόσμιες σημασίες, π.χ. σκάφιον έλεγαν το καθίκι. Μπορούμε λοιπόν δοκιμαστικά να προτείνουμε την ιδέα ότι ο καθωσπρέπει Αθηναίος μπροστά σε αγνώστους θα προτιμούσε να αποφύγει να πει «σύκα» και «σκάφη» και θα χρησιμοποιούσε, ας πούμε, ένα συνώνυμο, όπως «κάρδοπος» για τη σκάφη. Αντίθετα, ο αγροίκος, που ήταν από χωριό και δεν χαμπάριαζε από λεπτότητες, ο αριστοφανικός Στρεψιάδης λογουχάρη, θα έλεγε τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη. Ξαναλέω, πρόκειται για εικασία.

Η έκφραση πάντως είναι ολοζώντανη και σήμερα, και σε λογοτεχνικά κείμενα, από τα οποία το γνωστότερο ίσως είναι το Καπνισμένο τσουκάλι του Ρίτσου, με τον στίχο που έγινε πασίγνωστος χάρη στη φωνή του Νίκου Ξυλούρη:

Κι αύριο λέω θα γίνουμε ακόμα πιο απλοί
Θα βρούμε αυτά τα λόγια που παίρνουνε το ίδιο βάρος
σ’ όλες τις καρδιές, σ’ όλα τα χείλη
Έτσι, να λέμε πια τα σύκα-σύκα και τη σκάφη-σκάφη

Θα προσθέσω και έναν στίχο του Σουρή, που λέει ότι στην εποχή του δεν ήταν της μόδας η θαρρετή και απερίφραστη ομιλία: τη σκάφη τέντζερε να λες και τζάνερα τα σύκα. (Όλα αυτά και περισσότερα για την έκφραση θα τα βρείτε επίσης στο ειδικό άρθρο που είχα γράψει).

Έχουμε επίσης την έκφραση «βαστάει από τα σύκα ως τα σταφύλια» που λέγεται για μικρή διάρκεια και ιδίως για ρούχο μικρής αντοχής· τα σύκα και τα σταφύλια ωριμάζουν περίπου ταυτόχρονα. Υπάρχει επίσης η φράση «έπεσε σαν ώριμο σύκο» ή «σαν γινωμένο σύκο», αν και τα τελευταία χρόνια λέμε συνήθως «σαν ώριμο φρούτο», για μια ευνοϊκή εξέλιξη που γίνεται μόνη της, χωρίς εμείς να κοπιάσουμε, συχνά στην πολιτική για την πτώση μιας κυβέρνησης που καταρρέει από τα δικά της λάθη. Πάντως τα σύκα είναι από τα φρούτα που κατεξοχήν πέφτουν σαν ωριμάσουν, όπως έχει διαπιστώσει όποιος βρεθεί την κατάλληλη εποχή σε συκιά ατρύγητη. Παλιότερη φράση, που δεν νομίζω να λέγεται πια, είναι η «τον κακό του τον καιρό και τα μαύρα του τα σύκα», ενώ όταν κάποιος γλυκαθεί με κάποιο χατίρι που του κάνουμε και το ζητάει ξανά, λέμε «καλόμαθε η γριά στα σύκα».

Μια άλλη έκφραση, που ακόμα ακούγεται, είναι «από της συκιάς το γάλα», σαν απάντηση στην ερώτηση αν είναι συγγενείς δυο άνθρωποι. Όταν είναι «συγγενείς από της συκιάς το γάλα» σημαίνει ότι έχουν πολύ μακρινή συγγένεια ή και καθόλου. Ο Πολίτης που την παραθέτει δεν την επεξηγεί. Το γάλα της συκιάς, που τόσο μας έτσουζε όταν μαζεύαμε σύκα μικροί, όσους μάζευαν δηλαδή, έχει την ιδιότητα να πήζει το κανονικό γάλα και να το κάνει τυρί. Μια ακόμα παροιμία είναι ότι τα καλά τα σύκα τα τρώνε οι κουρούνες, όταν κάτι εκλεκτό πέσει σε κακά χέρια –λέγεται πάντως και με άλλα οπωρικά.

Υπάρχει επίσης η ευτράπελη διήγηση για τους δυο χωριάτες (συνήθως προσδιορίζεται ο τόπος καταγωγής) που ο ένας είχε ανέβει σε μια συκιά και έριχνε σύκα στον άλλον που τα έβαζε στο κοφίνι, αλλά έτρωγε κιόλας.

— Έχει ο σύκος άντερα; ρωτάει ο αποκάτω -έχοντας μόλις φάει έναν βάτραχο που έπεσε μαζί με τα σύκα. Στον «Αγάθο» του Ν. Βασιλειάδη ο αφηγητής περιγράφει πολύ ωραία πόσο γοητευόταν, όταν ήταν παιδί, από τη διήγηση αυτή.

Από το σύκο προέρχεται και το συκώτι. Οι αρχαίοι τάιζαν ορισμένα ζώα (ιδίως χήνες και γουρούνια) με σύκα, ώστε το συκώτι τους να νοστιμίσει. Αυτό το έδεσμα, κάτι ανάλογο με το σημερινό φουα-γκρα, το ονόμαζαν, πολύ λογικά, «συκωτόν ήπαρ» και σιγά-σιγά έμεινε μόνο η λέξη «συκωτόν», που έδωσε το συκώτιον και το συκώτι. Τις σημερινές χήνες δεν ξέρω αν τις ταΐζουν με σύκα για να φτιάξουν φουα-γκρα, πάντως το έδεσμα αυτό συχνά συνοδεύεται με μαρμελάδα σύκο. (Περισσότερα για σύκο και συκώτι, εδώ).

Είπαμε πιο πάνω ότι τα σύκα οι αρχαίοι τα ξέραιναν και τα είχαν όλο το χρόνο, είτε για κυρίως φαγητό οι φτωχοί είτε, μαζί με άλλους ξηρούς καρπούς, ως τραγήματα, στο τέλος των συμποσίων. Τα έλεγαν ισχάδες. Τα αρωμάτιζαν με ιδιαίτερη τέχνη και είχαν διάφορους τρόπους να τα ξεραίνουν, τρόπους άλλωστε που πέρασαν και στα νεότερα χρόνια. Σε πολλά μέρη φτιάχνουν πίτες από σύκα, τις συκομαΐδες, λέξη που πρώτη φορά (ως συκομαγίς) εμφανίζεται στον Ευστάθιο Θεσσαλονίκης τον 12ο αιώνα. Στη Χίο και σε άλλα νησιά φτιάχνουν την παστελαρία, από ξερά σύκα γεμιστά με αμύγδαλα και καρύδια. Τα ξερά σύκα, που σε πολλά μέρη τα λένε «ασκάδια», που είναι επιβίωση του αρχαίου ισχάς, τα συνταιριάζουν σε αρμαθιές με δαχτυλιδωτό σχήμα, που τις λένε τσαπέλες (ιταλικής αρχής η λέξη). Οι αρχαίοι είχαν την παλάθη.

Παρόλο που ήταν τόσο πολύτιμος καρπός, σε άλλες γλώσσες το σύκο το υποτιμούν λίγο, αν κρίνουμε από την αγγλική έκφραση I don’t give / care a fig, που υπάρχει παρόμοια και στα ισπανικά, no dar un higo για κάτι μικρής αξίας, πoυ δεν τoυς ενδιαφέρει καθόλoυ, ενώ οι Ιταλοί λένε non vale un fico secco, δηλαδή δεν αξίζει ένα ξερό σύκo, για κάτι πoυ δεν αξίζει δεκάρα. Όμως, στον oδηγό της εφημερίδας El País για τo καλό στυλ (στα ισπανικά), είχα διαβάσει πριν από μερικά χρόνια μια σύσταση προς τoυς συντάκτες να απoφεύγoυν διάφoρες αγγλoσαξωνικές λέξεις, μεταξύ των oπoίων και τη λέξη sexy, αντί της oπoίας πρoτείνoνται δύo λύσεις: η λέξη erótico και η λέξη sicalíptico. Η πρώτη δεν θέλει εξήγηση βέβαια, η δεύτερη όμως πρoέρχεται από τo γνωστό μας σύκo και από τo «άλειψις», δηλαδή χάιδεμα, τρίψιμo, διέγερση σαν να λέμε. Να πρoσθέσoυμε ότι ανάλογη λέξη (π.χ. συκαλειπτικός) δεν μαρτυρείται στα αρχαία ελληνικά: πλάστηκε στα ισπανικά τέλη τoυ προπερασμένoυ αιώνα. Και, είχα δεν είχα, πάλι στο πονηρό το έφερα!

 

224 Σχόλια to “Το πονηρό φρούτο”

  1. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Μια συκάτη καλημέρα λοιπόν !

  2. Γς said

    >Στον Μεσαίωνα και στην Αναγέννηση πολλοί βάλθηκαν να προσθέτουν φύλλα συκιάς (ή, για μεγαλύτερη κάλυψη, κληματαριάς) στα επίμαχα σημεία σε πίνακες και γλυπτά.

    Η εκδίωξη από τον Κήπο της Εδέμ. Ο Μασάτσιο (Masaccio) τον ζωγράφισε το 1425, το φύλλο συκής προστέθηκε το 1680 και αφαιρέθηκε κατά τη συντήρηση του πίνακα το 1980.

  3. atheofobos said

    Μιας και περί σύκων σήμερα ο λόγος, στο ποστ μου OΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ ΑΓΙΟI ΚΑΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΕΣ εξηγώ γιατί τον μεσαίωνα οι αιμορροΐδες απέκτησαν το όνομα » τα σύκα του Αγίου Fiacre» !
    http://atheofobos2.blogspot.gr/2015/03/o-i.html

  4. Γς said

    Σύκα και … Φτερού, φτεράααα, πάρτε καλά φτερά!

    Μια από τις πιο γνωστές, cult και αγαπητές φυσιογνωμίες του ιστορικού κέντρου της Αθήνας είναι ο Ανδρέας, γνωστός ως «Η Φτερού», που εξακολουθεί να «οργώνει» καθημερινά τους δρόμους στα 92 του χρόνια!…

    Η προσωπική του ζωή είναι άγνωστη για τον περισσότερο κόσμο. Όσοι τον σχολιάζουν, δεν γνωρίζουν ότι ο Ανδρέας Νομικός είναι οικογενειάρχης και έχει τρία παιδιά, τα οποία σπούδασε με κόπο. …

  5. atheofobos said

    2
    Μου θύμισες με το έργο του Masaccio ότι στην εποχή μας ακόμα και το φύλο συκής που έχει το άβαταρ μου θεωρήθηκε πορνογραφικό!
    Σχετικά στο:
    ΜΙΑ ΚΩΜΙΚΟΤΡΑΓΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΡΝΟΓΡΑΦΙΑΣ!
    http://atheofobos2.blogspot.gr/2014/11/blog-post_20.html

  6. Πέπε said

    @4:
    Κυκλοφορεί ακόμα;
    Από μικρός έχω να τον δω.

  7. Παναγιώτης Κ. said

    Ναι μεν το ξύλο της συκιάς δεν είναι γερό αλλά είναι κατάλληλο για να το κάνουμε λαβή για μια λίμα.
    Κόβουμε λοιπόν ένα κλωνάρι και από αυτό ένα κομμάτι δεκαπέντε με είκοσι πόντους.Επειδή στο μέσον υπάρχει ένα σωλήνας με μια λευκή και μαλακή ύλη είναι έτοιμο για μπήξουμε με ευκολία την μυτερή λαβή της λίμας και να ολοκληρωθεί η προσπάθειά μας. Αποκτήσαμε λοιπόν μια λίμα με ξύλινη λαβή.

  8. Παναγιώτης Κ. said

    Σύκα, ελιές, σταφύλια. Το πάρτι των πολλών θερμίδων! 🙂

  9. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια -που προσθέτουν απαραίτητες διαστάσεις στο άρθρο!

  10. Πέπε said

    5
    Αθεόφοβε, διάβασα την ιστορία σου και με εντυπωσίασε η υποκρισία της Γκούγκλ.

    Πρέπει να σου πω ότι κάτι τρέχει με τις ρυθμίσεις του μπλογκ σου. Πάνω πάνω εμφανίζεται μία από τις χιλιάδες εκδοχές του γνωστού μηνύματος «χρησιμοποιούμε κούκις, αν το αποδέχεστε προχωρήστε», αλλά δεν μπορεί κανείς να το αποδεχτεί, αντίθετα πατώντας «έγινε» μεταφέρεται στο φβ σου (πράγμα που κανονικά θα έπρεπε να γίνει μόνο πατώντας λίγο παραδίπλα).

  11. Παναγιώτης Κ. said

    Έχετε δοκιμάσει να απαλλαγείτε από μια συκιά; Αμ δε ! Είναι αδύνατο. Και σύριζα να την κόψεις θα πετάξει παράρριζα.
    Είναι εκπληκτικό δέντρο και φυτρώνει στα πιο απίθανα μέρη.Είδα συκιά πάνω σε φοίνικα.
    Στα τείχη του κάστρου των Ιωαννίνων θα δεις συκιές.

  12. Γς said

    4:

    Τόσα πολλά χρόνια ο Αντρέας με τα φτερά του στην Αθήνα;

    Δεν μπορώ να το πιστέψω, εκτός αν κάνω λάθος και άλλον εμιμείτο ο συμμαθητής μας μπρος σ όλους τους περαστικούς κάπου στην Μητροπόλεως.

    Κι ήταν η εποχή που έβγαζαν πολύ γέλιο τέτοια [παρακινδυνευμένα] αστεία.

    Ηταν όμως κι ένα γεροντάκι πιο πέρα που κουνούσε το κεφάλι του.
    Και λέω στο φίλο μας:

    -Ρε μαλάκα γιατί σε κοιτάζει έτσι αυτός;
    Τίποτα όμως. Δεν έδινε σημασία ο δικός μας και συνέχιζε το σόου.

    Μέχρι που σε κάποια στιγμή:

    -Ω, γμτ!

    Ηταν γείτονας του. Στο διπλανό διαμέρισμα, στο Παγκράτι.

  13. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    >>Το γάλα της συκιάς, που τόσο μας έτσουζε όταν μαζεύαμε σύκα μικροί, όσους μάζευαν δηλαδή, έχει την ιδιότητα να πήζει το κανονικό γάλα και να το κάνει τυρί.
    Συκομηζήθρα όπως τη λένε αλλού, βέβαια!Μ΄έστελνε η γιαγιά: Κόψε δυο λούμακες από τη σκια να πήξομε το γάλα.
    Λούμακας,το δροσερό κλωνάρι,το χυμώδες βλαστάρι αλλά και ο νέος άνδρας: Μαντιναδα γαμπριάτικη: «Ξανοίξετε* ένα λούμακα απού βαστά τη νύφη και σειέται και λυγίζεται ωσάν το κυπαρίσι»
    *ξανοίγω=κοιτάζω
    Επίκαιρη συμβουλή:
    Αν σας στάξει συκόγαλο, η φαγούρα απαλαίνει με ελαιόλαδο κι ο,τιδήποτε λάδι στην ανάγκη,ακόμη και αντηλιακό (εκεί γύρω στις παραλίες στενάζουν οι συκιές αυτήν την εποχή-μα είναι και τόσο ελκυστικά τα αφιλότιμα φρούτα 🙂 )

  14. Γς said

    11:

    >Έχετε δοκιμάσει να απαλλαγείτε από […] σύριζα

    😉

  15. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    11. Ναι! Συκιά η ακατάβλητη! Φυτρώνει παντού και στα χαλάσματα που δεν την ενοχλούν γίνεται δάσος.
    Υπάρχει η φοβερή κατάρα της απόλυτης ρημαγής : Σ’κιες να βγάλει το σπίτι του.

  16. Παναγιώτης Κ. said

    Και μία πρόταση για…τρύγημα σύκων.
    Βρισκόμαστε λοιπόν στο χωριό την εποχή που έχουν γίνει τα σύκα. Τίποτα το περίεργο να έχεις ένα μπαστούνι στο χέρι. Ένα μπαστούνι όμως που θα φέρει γάντζο. Ο πρωινός περίπατος σε μέρη που υπάρχουν συκιές -ως γνωστόν τα κλαδιά της συκιάς είναι ευλύγιστα- και με την βοήθεια του μπαστουνιού θα σε αμείψει με γλυκά και δροσερά σύκα!
    Προσοχή! Πριν τα βάλουμε στο στόμα τα ανοίγουμε για να βεβαιωθούμε ότι δεν έχουν… πρωτεΐνες. 🙂

  17. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    14. κουφάλα [δόντι] σκέφτηκες ε; 🙂 🙂

    Τα ΄θελε η μαμά σου, τα ΄θελες κι εσύ
    τα σύκα τα καρύδια και το γλυκό κρασί

    γεια σου Γς με τη συγκεκριμένη φαντασία

  18. Παναγιώτης Κ. said

    @14. Είμαι προσεκτικός. 🙂 Δεν θέλω να στενοχωρώ τον Νικοκύρη. 🙂 Εξάλλου όταν φιλοξενούμαστε πρέπει να είμαστε ευγενικοί απέναντι σε αυτόν που μας προσφέρει φιλοξενία. 🙂

  19. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Τυρός οπίας από οπών συκής
    «Όλα τα έκανα, παιδί μου. Και συκομυζήθρα έκανα. Τον Αύγουστο, που δεν έχει πολύ γάλα, το βάναμε στην κατσαρόλα και μόλις έκαιγε, είχαμε ένα μπολάκι, κόβαμε μερικά φύλλα από τη συκιά, ρίχναμε το γάλα τους μέσα κι αυτό αμέσως γινόταν τυρί. Το μαζεύαμε κανονικά, το βάζαμε στην τσαντίλα και το τυρόγαλο το ρίχναμε στο γουρούνι, γιατί δεν γινόταν μυζήθρα. Το έκανε η μάνα μου, το έκανε η γιαγιά μου.» Μια μέρα ξεφυλλίζω τον Αθήναιο και όλως τυχαίως βλέπω ότι υπήρχε ένας «τυρός οπίας από οπών συκής». Παίρνω στο τηλέφωνο την αδελφή μου, που ήταν κλασική φιλόλογος, πολύ διαβασμένη κοπέλα, και της λέω με μεγάλη χαρά «αχ, τι βρήκα!». Τότε μου απαντάει «Γιατί σκούζεις; Αυτό είναι στην Ιλιάδα» και μου δίνει την παραπομπή… Ακόμα και στη Λευκάδα το έκαναν, όπως έμαθα αργότερα. Μου το είπε ένας θείος μου που ζει χρόνια στην Αυστραλία.
    http://www.lifo.gr/guide/cultureblogs/tasteblog/30110

  20. Γς said

    Και θυμάμαι την μάνα μου που κρέμαγε ορνιούς [ορνούς] στη μεγάλη μας συκιά στην αυλή μας στον Βύρωνα.

    http://melintra.com/2013/05/o%CF%81%CE%BD%CF%8C%CF%82-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CF%81%CF%8E%CF%84%CE%BF-%CF%86%CF%81%CE%BF%CF%8D%CF%84%CE%BF-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CE%B9%CE%BE%CE%B7%CF%82/

    «Η λέξη «ορνός» ή «ορνιός» προέρχεται από την αρχαία λέξη «ερινέος» που σημαίνει «άγρια συκιά». Αγριοσυκιά είναι η αρσενική συκιά η οποία την άνοιξη γεμίζει με πράσινα σύκα, τους λεγόμενους «ορνούς», που δεν ωριμάζουν και πέφτουν μετά από ένα μήνα. Τα σύκα της περιέχουν τα αρσενικά άνθη και είναι απαραίτητα για τη γονιμοποίηση των θηλυκών, καθώς οι συκιές έχουν τα θηλυκά τους άνθη σε ξεχωριστά δέντρα από τα αρσενικά.
    Στην αγριοσυκιά η γονιμοποίηση εξασφαλίζεται από ένα μικροσκοπικό έντομο , τον Βλαστοφάγο τον Ψήνα, ο οποίος μεταφέρει τους γυρεόκοκκους. Το έντομο αυτό επισκέπτεται και τα σύκα της ήμερης συκιάς και τα γονιμοποιεί με σκοπό να γίνουν τα ώριμα σύκα πιο γλυκά. Γι’ αυτόν τον λόγο ήταν κάποτε διαδομένη η τεχνική του «ορνιάσματος» δηλαδή το κρέμασμα πάνω στην ήμερη συκιά μερικών κλαδιών αγριοσυκιάς με καρπούς από τους οποίους έβγαιναν οι Βλαστοφάγοι κατά την άνοιξη.
    Οι άγουροι πράσινοι καρποί της αγριοσυκιάς συλλέγονται με ιδιαίτερη προσοχή την άνοιξη και μαζί με ζάχαρη και φυσικό χυμό λεμονιού δίνουν ένα υπέροχο, αρωματικό γλυκό του κουταλιού με μοναδική γεύση!»

    Ορνοί

    ——————-

    Βλαστοφάγος ο ψήνας» (Blastophaga psenes)

  21. smerdaleos said

    Καλημέρα σε όλους.

    Στην Γραμμική Β η γραφή su-za έχει ερμηνευθεί ως /sutsai/, προοστριβοποιημένη εκδοχή του όρου συκιαί (ky>ts, όπως φυλάκjω > *φυλάτσω > φυλάσσω/φυλάττω).

    http://imgur.com/a/5nXOn

  22. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    15 Πράγματι, στα περισσότερα χαλάσματα εδώ στην Ελλάδα έχουν φυτρώσει συκιές. Συγκλονιστική κατάρα.

    Τα μαζεύω για το αεροδρόμιο, τέρμα οι φετινές διακοπές για μένα.

  23. Spyros said

    «και αυτή είναι η αρχή του υβριστικού σχήματος που οι Ιταλοί αποκαλούν far le fiche, φαρ λε φίκε, με το χέρι σε γροθιά και τον αντίχειρα να προεξέχει ανάμεσα σε δείκτη και μέσο· το σχήμα αυτό στα νέα ελληνικά δεν φαίνεται να έχει ιδιαίτερο όνομα.-

    Πρόκειται βέβαια για το κερκυραικό φάσκελο/μούτζα. Συνοδεύεται με τη φράση «Όρσε» ή «Ορσε ορέ»

    (ήθελα να βάλω και φωτογραφία αλλά δεν βρίσκω τον τρόπο..)

  24. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    >>Τα μαζεύω για το αεροδρόμιο
    Για το καλό ταξίδι δεν έχουμε κάτι με σύκα, ενώ για τον ερχομό(και τώρα μου το λένε οι δικοί μου) «Καλώς όρισες, και σύκα και σταφύλια», θεωρώ αντίστοιχο «σαν τα ρόδα», να τονίσει κάτι ωραίο, νόστιμο τελοσπάντων 🙂 .
    Πάντως, από εμπειρία, τα σύκα σε χειραποσκευή, ταξιδεύουν χωρίς πρόβλημα ελέγχου.Τουλάχιστον μέχρι πριν…(πόσα;) τρία νομίζω χρόνια που τα φορτώθηκαν κάτι γαλλάκια φίλοι μας φεύγοντας και που είχαν ενθουσιαστεί να σηκώνονται το πρωί και να συμπληρώνουν το πρωινό με σύκα απ΄ευθείας από το δέντρο της αυλής.

    16. >>να έχεις ένα μπαστούνι στο χέρι…με γάτζο.
    μπαστούνι παναπεί με κατσούνα στην άκρη, αλλιώς είναι σκέτο ραβδί,όχι; 🙂

  25. atheofobos said

    10
    Προφανώς απ΄ότι φαίνεται η μπάρα για την αποδοχή των κούκις πέφτει επάνω στο τρίγωνο το facebook και το ενεργοποιεί.
    Εγώ βέβαια δεν την βλέπω αλλά και δεν ξέρω και πως μπορεί αυτό να διορθωθεί.

    11
    Ουδέν πρόβλημα άλυτον δια τον Αθεοφοβον! αναφώνησα ως νέος Μεταξάς, όταν μια συκιά είχε καταφέρει να μας τινάξει ένα ολόκληρο μπαλκόνι σε ένα για χρόνια αφημένο στη τύχη του σπίτι, για το οποίο έχω γράψει σχετικά στο Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ
    http://atheofobos2.blogspot.gr/2007/02/blog-post_10.html
    Παρά το ότι η συκιά κόπηκε και με εκσκαφέα βγήκε και η ρίζα της, παρέμειναν κομμάτια ρίζας ενσωματωμένα σε ένα φράκτη και σε δυο μέρη στο χωράφι αρκετά μακρύτερα, από τα οποία άρχισε η άτιμη να βλαστάνει.
    Με το τρυπάνι άνοιξα τρύπες σε αυτές κα το πρωί για καμιά 20 μέρες έριχνα μέσα Ράουνταπ και το απόγευμα Χλωρίνη, με αποτέλεσμα να μπορώ σήμερα πίνοντας την τσικουδιά μου στο καφενείο να ανατρέπω θριαμβευτικά τις πεποιθήσεις όσων ντόπιων λένε ότι από την συκιά δεν γλυτώνεις!

  26. Παναγιώτης Κ. said

    @24. Και η κατσούνα είναι κατάλληλη για να λυγίζεις τα κλαδιά και να κόβεις τα σύκα. 🙂
    Προσοχή! Δεν τα μαζεύουμε για να πάμε και στο σπίτι γιατί τότε είναι κλοπή. 🙂

  27. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    23. Έβαλα κάτι για το far le fiche αλλά μάλλον το γράπωσε η ηλεταραντούλα. Θα δούμε αργότερα.

    26.Δεν τα μαζεύουμε για να πάμε και στο σπίτι
    Παλιός κανόνας αλλά, «είναι ζηλιάρικο πράμα» τα γινωμένα σύκα γι΄αυτό πάντα να φοράς καπέλο στις βόλτες 😉

  28. spiral architect said

    καλημέρα.
    Τρώω τα πάντα εκτός απο αγκινάρες και σύκα. Ειδικά τα τελευταία μου φέρνουν εμετό και με που τα βλέπω. 😛 😛 😛

  29. Τσούρης Βασίλειος said

    Καλημέρα.
    Τ΄ς βάβως σ΄ το σύκο… λέγαμε μικροί όταν τσακωνόμασταν (σεξουαλικό υπονοούμενο)

  30. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    25.Κρίμα.Και με ασβέστη άσβηστο (πολύ καιρό ήθελα ρωτήσω γι΄αυτές τις δυο λέξεις-ταίρι) γινόταν αντί το απαίσιο δηλητήριο ράουνταπ.
    Στο ορεινό σπίτι μια ρίζα της,όσο δυο μπράτσα πάχος,ήταν κάτω από την παλιά κουζίνα και είχε τινάξει τις πήλινες πλάκες.Σκάψαμε,την κόψαμε,ρίξαμε βαθειά πολύ άσβηστο ασβέστη και βέβαια κάναμε κι ένα μικρό τείχος από μπετόν αρμέ μες το χώμα προς τη μεριά της. Είναι απίθανο, τεράστιο δέντρο,διπλό, μπουλαφάτη (είδος βασιλικών σύκων και άσπρη. Μπορεί να σπάσει και το βόθρο με τον καιρό αλλά θα δούμε τότε.Όλα τα σπίτια είχαν τη συκιά τους, κάπως την περιορίζανε.Ας κάνει κάτι και η επόμενη γενιά 🙂

  31. ΚΑΒ said

    https://books.google.gr/books?id=lD1NdfX_4osC&pg=PA3&lpg=PA3&dq=συκή+πετραίη+πολλάς&source=bl&ots=GWvgHHjkHz&sig=bQ

    Φιλολογικό , αλλά, επειδή το έχω διορθώσει με μολυβάκι και στο βιβλίο,ας διορθωθεί και στο άρθρο:βόσκουσα

    >>«σαν γινωμένο σύκο», λέγεται για ηλικιωμένο που είναι έτοιμος να πεθάνει.

  32. Κ.Καραποτόσογλου said

    Κ. Καραποτόσογλου σύκο – μουνί

    1) Ο Κ. Καραποτόσογλου, «Ετυμολογικά στο πέμπτο τεύχος του Lexikon zur byzantinischen Gräzität, Ελληνικά 57 (2007) 385-388, κυρ. σ. 388, εξετάζει την προέλευση της λ. μουνί, και τελειώνει με την ακολουθη νεωτερική προσεγγιση:«Οι λέξεις που χρησιμοποιούνται για να προσδιορίσουν το γυναικείο αιδοίο προέρχονται πολλές φορές από τις ονομασίες διαφόρων καρπών, πβλ. τη λ. απίδι, (110) το = (1) απίδι. (2) το γυναικείο αιδοίο,και η μεσαιωνική νεοελληνική λ. μουνίν, το, παράγεται από το μεταγενέστερο μεσαιωνικό μώνια, τά = τά σύκα, από το αιμώνια σύκα = κοκκινόσυκα πρόκειται δηλαδή για ουσιαστικοποίηση του επιθέτου που έγινε στη μεταγενέστερη ελληνική, και για την παράλληλη σημασιολογική εξέλιξη πβλ. την αρχαία ελληνική (111) λ. σύκον, το = (1) ο καρπός της συκής. (2) το γυναικείον αιδοίον, ενώ όπως αναφέρει ο Φ.Κουκούλες: (112)«τέλος ότι οι Βυζαντινοί το της γυναικός αιδοίον θα εκάλουν, ως ήδη Αριστοφάνης (Ειρήνη,1951), σύκον, δήλον καθίσταται εκ του ότι ούτω και νυν καλούσιν αυτό οι εκ Τραπεζούντος και Οινόης του Πόντου ορμώμενοι, ως και οι Ρόδιοι και οι κάτοικοι Βελβενδού Μακεδονίας»·η λ. σύκον, το, πέρασε ως μεταφραστικό δάνειο στο ιταλικό (113) fica=το αιδοίον (114) της γυναικός·genitale femminile, το γαλλικό (115) figue = (1) fruit de figuier ordinaire.(2) sexe feminin, και προφανώς ή λ. μώνιον, το, χρησιμοποιήθηκε για να προσδιορίσει τοσο το σύκο όσο και το γυναικείο αιδοίο,ενώ μορφολογικά η λ. εξελίχθηκε σε *μωνίον –*μωνίν – μουνίν, μe κατέβασμα του τόνου, πβλ.θρόνος (116) – θρόνιον – θρονί, σπάθιον – σπαθί, καθως και το δημώδη τύπο αιμωνιό = είδος σύκου (Πάρος) και τροπή του ο – ου από την επίδραση του χειλικού μ ».

    110. Ιστορικόν Λεξικόν της νέας ελληνικής, τ. 3, σ. 397· από τη λ. απίδι, τό, προέρχεται η αλβανική λ. pidh, pith, pidhi = female pudenda- S. E. Mann, Α Historical Albanian and English Dictionary, Λονδίνο 1948, σ. 383.
    111. Δημητράκος, ό.π., τ . 8, σ. 6784· Κ. Ρωμαίος,«Σύκον, συκοφάντης και παράγωγα», Λεξικογραφικόν Αελτίον 4 (1948) 129-136, όπου περιλαμβάνονται γλωσσικά και λαογραφικά στοιχεία για το θέμα.
    112. Φ. Κουκούλες, ΒΒΠ, τ. 6, σ. 539.
    113. C. Battisti – G. Alessio, Dizionario etimologico italiano, τ. 3, Firenze 1975, σ. 1632.
    114. Σπ. Βλαντής, Λεξικον τής ιταλικής γλώσσης, Βενετία 1838, σ. 196.
    115. Trésor de Ια langue francaise informatisé, s.v.
    116, Ανδριώτης, ΕΛ, σ. 129. Χατζιδάκης, MNE, τ. Ι , σ . 398.

    2) Ο Κ. Ρωμαίος,«σύκον – συκοφάντης και παράγωγα», Λεξικογραφικόν Δελτίον 4 (1942-48), 131-132, απαντά στο ερώτημα πώς ονομάζονται κάποια συμβολικά σχήματα με τα δάκτυλα:«Την αυτήν σημασίαν του συμβολισμού του γυναικείου αιδοίου έχει εις τους σημερινούς Ιταλούς ειδικόν σχήμα γινόμενον δια της χειρός, καθ’ ό πάντες οι δάκτυλοι της μιας χειρός είναι συνεσφιγμένοι εις σύνηθες σχήμα γρόνθου με μόνην την διαφοράν ότι ο αντίχειρ προβάλλεται επιδεικτικώς δια μέσου του δείκτου και του μέσου δακτύλου. Το σχήμα τούτο είναι κατ’ εξοχήν υβριστικόν και είναι γνωστόν ιταλιστί με τον όρον «far le fiche». Σήμερον εις την ιταλικήν il fico σημαίνει = το σύκον ήτοι τον καρπόν της συκής, και la fica = το γυναικείον αιδοίον. Η ιταλική χειρονομία είναι γνωστή και εν Γαλλία καλούμενη «faire la figue», εν Γερμανία καλούμενη « die Feige weisen ». Είναι γνωστή και εις άλλους τινάς λαούς, επίσης και εν Ελλάδι, όπου ή φέρεται ανωνύμως ή ενιαχου καλείται ο στρούντζος (Νέα Έφεσος ), ο πούλλος (Κάρπαθος, Κρήτη), ο κούτσουλος (ακαθορίστου τόπου), ή «τσουτσουνίτσα» (Πάνιτσα, δήμος Μαλευρίου, επαρχ. Γυθείου). Τα ονόματα ταύτα, πλην του τελευταίου, ως καί την περιγραφήν του σχήματος αναγράφει ο Ν. Γ. Πολίτης (Λαογραφία 4, 663-666 ). Περαιτέρω ο Ν. Γ. Πολίτης δέχεται ότι το σχήμα τούτο θα ήτο γνωστόν και εν αρχαία Ελλάδι, και υποθέτει οτι πιθανώς και το σχήμα τούτο, το γινόμενον δια
    των δακτύλων, θα εκαλείτο και τότε σύκον, καίτοι τοιούτον τι είναι όλως αμάρτυρον. Εν συνεχεία δε συμφωνεί (Λαογραφία 4, 665) μετά του Sittl δεχόμενου ότι η αρχ. λέξις συκοφάντhς πιθανώς εσήμαινε «τον ύβριστήν, τον δεικνύοντα το σύκον» δηλ. το συμβολικόν τούτο υβριστικόν σχήμα.

  33. Γς said

    28:

    >Τρώω τα πάντα εκτός απο αγκινάρες και σύκα. Ειδικά τα τελευταία μου φέρνουν εμετό και με που τα βλέπω.

    Δεν ξέρεις τι χάνεις.

    29:
    >σεξουαλικό υπονοούμενο

  34. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    28. Τις μπάμιες τις τρως; Όι, για να πω τη ρήση της φίλης μου της Αγγελικής ότι οι πιο πολλοί άντρες δεν τρων τς αγγινάρες και τσι μπάμιες, όπως τα μικρά παιδιά (που είναι 🙂 ), αλλά και …σύκα; Βέβαια το συκόγαλα μπορεί να είναι η απωθητική εμπειρία αν σου έλαχε νωρίς. Τελοσπάντων ,έτσι κανείς δε θα μπορεί κανείς να σε πει… συκοφάντη 🙂 🙂
    29. Ωραίο, μα καλά ωραίο «τς βάβως σ΄το σύκο! »

    «Σα σύκο πατημένο» λέμε το ψυχοσωματικό λιώμα.

  35. Γιάννης Ιατρού said

    Καλημέρα,

    Νίκο, ωραίο το σημερινό. Και τα σχόλια. Καλοκαιριάτικο 🙂

    30: ΕΦΗ
    …μια ρίζα της,όσο δυο μπράτσα πάχος…
    Εγώ έχω δύο, θεόρατες, κάπου 10 μ. ύψος, δίπλα (4-5μ μακρυά) απ΄το πηγάδι. Είναι τώρα 30-40 ετών. Κάθε χρόνο τις κλαδεύω σύριζα 🙂 … κι αυτές γίνονται πάλι θεόρατες.
    Και κάνουν πολύ γλυκά, βασιλικά σύκα 🙂
    Αλλά τα τρώνε τα πουλιά κι οι αρουραίοι. Χαλάλι τους, να ζήσουν κι αυτά!

    Η μία, η «μικρή» εδώ (η άλλη έχει διπλάσιο δε διάμετρο κορμό….)

  36. 32 Ωραία ερμηνεία αυτή! Τρισχιλιετής η παρουσία των ευφημισμών 🙂

  37. Γιάννης Ιατρού said

    και η δορυφορική εικόνα 🙂

  38. CrazyFather said

    Να αναφέρω τη φράση «το καλό το σύκο ο ζούνος το τρώει», («ζούνος» το ζουζούνι, το έντομο). Χρησιμοποιείται για κάτι αξιόλογο που σπαταλήθηκε/καταστράφηκε άδοξα. Την φράση την ξέρω από τη μητέρα μου με καταγωγή από το Πήλιο.

    Επίσης ένα τυχαίο περιστατικό σχετικό με τα περί φουά-γκρα. Πριν δύο εβδομάδες έτυχε να δω χήνες να σνομπάρουν (παραγινωμένα) σύκα με χαρακτηριστική αδιαφορία. Οι κότες πάντως τα έφαγαν.

  39. Γς said

    Με τίποτα δεν ξύπναγε για να πάει στο σχολείο ο μεγάλος μου.
    Δεν ήταν όμως μόνον υπναράς, ήταν και καλοφαγάς.

    Ετσι όταν του φώναξα εκείνο το πρωί:

    -Σήκω!

    Πετάχτηκε αμέσως:

    -Πούν’ το;
    [το … σύκο]

    Τελικά όμως τον έστρωσα:

    http://caktos.blogspot.gr/2014/04/smaragda-tsokataridou-58min-s.html

  40. ΚΑΒ said

    Ο Πολίτης στα Λαογραφικά σύμμεικτα Β’ στις σελ. 317-363 αναφέρεται στα υβριστικά σχήματα και στη σ. 360 γράφει για τον στρούντζο. Γίνεται μάλιστα μνεία χωρίου του Οβιδίου για το σχήμα αυτό.

  41. spiral architect said

    @34α: Κι όμως για τση μπάμιες τρελαίνομαι!

  42. Κασσάνδρα said

    Κάπου στην Β. Ελλάδα φτιάχνουν και τσίπουρο από τα σύκα.

  43. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    37.Γιάννη, πώς θα βρω την ακριβή τοποθεσία της συκιάς; 🙂 🙂
    Τα μήκη και τα πλάτη δεν ξέρω να τα αντιγράψω, πού ,πώς βρίσκω την περιοχή…
    Να κάνουμε συκόρακη!
    Στο χωργιό μ΄έστελναν και γέμιζα τον κουβά με πεσμένα σύκα από συκιές ή αγριοσυκιές (στη ρεματιά που δεν ήταν κανενός) για το γουρουνάκι.Το αγόραζαν μικρούλι μες το καλοκαίρι, με όλα τα από φρούτα διαθέσιμα. Έχω κόψει κιλά και κιλά καρπουζόφλουδες για το χοίρο.Ως τα Χριστούγεννα γινόταν ένα (νόστιμο) θηρίο 🙂 .Ε χω και μια δαγκωνιά γουρουνίσια στο μεσαίο δάχτυλο.Ποιος ξέρει τί πιλάτεμα του έκανα καθώς έτρωγε-αυτό το θυμάμαι-και γύρισε και με περιποιήθηκε 🙂 .

  44. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  45. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    42. Ναι, και στη Κρήτη,μαζί με όλα τα πρωτακούσματα περί ρακής/τσικουδιάς/τσίπουρου :
    τα διάφορα είδη ρακής:
    Ως προς την πρώτη ύλη της απόσταξης:
    στραφυλόρακη, η : από στράφυλα (στέμφυλα).
    μουρνόρακη, η.) : από μούρ(ν)α.
    κουμαρόρακη, η από κούμαρα.
    συκόρακη, η: από σύκα.
    βατσινόρακη, η: από βατόμουρα.
    μελόρακη, η: «απόσταγμα από το υγρό που μένει μετά το πλύσιμο των σκευών που εχρησιμοποιήθηκαν κατά τον τρυγητό των μελισσών.
    http://www.creteplus.gr/news/kazania-kai-raki-29336.html

  46. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    >>Φουα-γκρα
    Και να η τοιχογραφία 4500 ετών που δείχνει τον καημένο το σκλάβο να ταΐζει σύκα μια χήνα.

    Η Αίγυπτος φιλοξενεί στις όχθες του Νείλου πάπιες και χήνες στη διαδρομή της αποδημίας τους. Και φυσικά επωφελούνται οι έξυπνοι Αιγύπτιοι της νοστιμιάς των πτηνών. Χώρα των επιστημών όμως, άρα και χώρα της παρατήρησης, διαπιστώνει ότι κάποια στιγμή που τα πουλιά είναι πολύ παχιά, έχουν ένα νόστιμο, μα πολύ νόστιμο συκώτι. Ας παχύνουμε λοιπόν εμείς τις χήνες! Και να η τοιχογραφία 4500 ετών που δείχνει τον καημένο το σκλάβο να ταΐζει σύκα μια χήνα.

    Το 1000 π.Χ. οι Ρωμαίοι έχουν ανακαλύψει τη λιχουδιά, την ονομάζουν Jecum Ficatum και καταβροχθίζουν «παχύ συκωτόν», όπως το ονoμάζουν οι Έλληνες. Και δώσ’ του να ταΐζουν σύκα τις χήνες αλλά και τις πάπιες. Ο Οράτιος αναφέρεται σε αυτό στην περιγραφή ενός θαυμαστού συμποσίου, και συναντάμε σιγά σιγά στη ρωμαϊκή Γαλικία Γαλλορωμαίους σπεσιαλίστες τους είδους. Το 17ο και 18ο αιώνα το φουαγκρά είναι κυρίως τροφή των χωρικών. Εκείνοι έχουν τις χήνες, εκείνοι και τα σύκα.

  47. spiral architect said

    @42: Κάποιος Χιώτης γράφει εδώ:
    http://bit.ly/2b0foXf
    Τη συκόρακη τη λέει «σούμα».

  48. Πέπε said

    @32.2
    Πολύ ενδιαφέρουσα υπόθεση.
    Η ευρέως γνωστή ετυμολόγηση βέβαια (δηλαδή έτσι θαρρώ, δε νομίζω να την ξέρω μόνο εγώ…) του συκοφάντη είναι από την ιστορία με τον Αίσωπο: ήταν βραδύγλωσσος σε βαθμό σχεδόν αλαλίας, και κάποιοι άλλοι συνδούλοι του έφαγαν τα σύκα του αφέντη και το φόρτωσαν σ’ εκείνον, επειδή δε θα μπορούσε να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Εκείνος προκάλεσε στον εαυτό του εμετό, για να δείξει ότι δεν είχε φάει τίποτε, και με νοήματα ζήτησε να γίνει το ίδιο τεστ αλήθειας και στους κατηγόρους του, οι οποίοι βέβαια ξέρασαν συκόσπορα και φανερώθηκαν.
    Σύκον + -φάντης (<φαίνω = φανερώνω)
    Νατσουλίστικο βέβαια, αλλά ετυμολογικά η λέξη όντως σημαίνει "συκοφανερωτής", οπότε για να εξηγηθεί πώς πήρε τη σημασία που ξέρουμε είναι αρκετά ελκυστική η σύνδεση με συγκεκριμένο περιστατικό.

  49. Πέπε said

    @48:
    Φυσικά υπάρχει ειδικό άρθρο εδώ: https://sarantakos.wordpress.com/2011/02/28/sykophant/
    Εννιά εκδοχές για να εξηγηθεί το παράδοξο της σημασίας αυτής της λέξης. Δεν περιλαμβάνεται αυτή που θεωρούσα γνωστότερη, άρα μάλλον δεν είναι η γνωστότερη…

  50. 23 κατακλείδα: https://www.google.com/search?q=fig+sign+gesture&num=100&newwindow=1&tbm=isch
    https://en.wikipedia.org/wiki/Fig_sign

  51. 37

    Αφού ο Γιάννης αποφάσισε να γίνουμε συκοφάντες εαυτών, βλέπω τη συκιά του και κάνω ρελάνς με την απέθαντη δικιά μου (στο μέσο της εικόνας, βόρεια από το σπιτάκι σε σχήμα ,κατοπτρικού L )

    https://www.google.gr/maps/@38.070184,22.315558,162m/data=!3m1!1e3?hl=en

    38

    Κάτω απ’ τ’ Αυλάκι έχω ακούσει την παροιμία «το καλό το μήλο, το γ’ρούν’ το τρώει» αναφερόμενο σε μια ωραιοτάτη και ευφυεστάτη επιστήμονα που τάχε φτιάξει με ένα κακάσχημο ρεμάλι και πέφτουλα. Ευτυχώς, μετά από μερικό καιρό το «μήλο» κατάλαβε…

  52. 50 (συν): πιτσιρικάς θυμάμαι ήταν πολύ συνηθισμένη χειρονομία (προσβλητική). Ως ένα πιο εμφατικό «πριτς», ή ως προσβλητική κοροϊδία. Μάλλον επηρεασμένοι από τους γείτονες.

  53. gryphon said

    Eμφανισιακα παντως η συκια δεν ειναι ωραιο δεντρο.Υποκειμενικη εκτιμηση αλλα για καποιο λογο η θεα της δεν μου ειναι καθολου ευχαριστη οπως αλλων δεντρων.Ειναι και συνηθως σε μερη ξερικα σε ερειπια διπλα κλπ.
    Ισως και γι αυτο την εχουν συνδεσει με διαφορες δυσαρεστες ιστοριες μυθους κλπ.
    Απο την αλλη τα συκα ειναι θαυμασιο φρουτο αν και νομιζω λιγο το περιφρονουν οι συγχρονοι ελληνες εκτοε και αν εχουν καμμια συκια στο κτημα και βρισκουν τζαμπα.
    Πρεπει να ειναι και το φρουτο που το μεγαλυτερο μερος της ετησιας παραγωγης πρεπει να σαπιζει κατω στο χωμα η στην ασφαλτο να πηγαινει χαμενο.Χιλιαδες συκιες σε χωραφια κτηματα κλπ δεν ενδιαφερεται κανεις να μαζεψει τα συκα και ειναι κριμα.
    Προσωπικα απο τους δυο τυπους συκων που ξερω με βαση το χρωμα της σαρκας νομιζω οτι αυτα με το μελι χρωμα ειναι πολυ πολυ ανωτερα των αλλων.
    Και παντα ειναι καλυτερα τα συκα απο συκιες που μεγαλωνουν μονες τους σε αγονα ξερικα μερη που δεν ποτιζονται συστηματικα κλπ.

  54. 52 (συν): θυμήθηκα τώρα και το πιο λατίνο, σχεδόν ισοδύναμο, αλλά με μικρότερη σεξουαλική σύνδεση
    https://en.wikipedia.org/wiki/Bras_d%27honneur
    (λείπει κι η Μαρία, να επιβεβαιώσει για το προηγούμενο…)

  55. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Η Ρόδος προσφέρει σύκα ξερά ηδυόνειρα
    ΕΡΜΙΠΠΟΣ, Φορμοφόροι (απόσπ. 63)
    Η κωμωδία Φορμοφόροι παίχτηκε πιθανότατα το 425 (ή το 426) π.Χ. Φορμοφόροι είναι «αυτοί που κουβαλούν φορμούς (καλάθια)», κάτι δηλ. σαν αχθοφόροι, ωστόσο από τον τίτλο και τους σωζόμενους στίχους δεν είναι δυνατό να πούμε τίποτα περισσότερο για την πλοκή του έργου.
    ΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ
    Σ’ αυτόν τον επικού τύπου κατάλογο, που διανθίζεται με επίκαιρες κωμικές αιχμές για εχθρούς των Αθηναίων, αναφέρονται τα χαρακτηριστικά προϊόντα κάθε πόλης ή περιοχής (τά ἐξ ἑκάστης πόλεως ἰδιώματα), που εισάγονται διά θαλάσσης στην Αθήνα.
    ΚΕΙΜΕΝΟ
    Ιστορήστε μου τώρα, ω Μούσες, σεις που ζείτε στα Ολύμπια δώματα,
    ποια αγαθά εδώ έφερε ο Διόνυσος με το μαύρο καράβι,
    από τότε που πλέει ως έμπορος στο οινοπόρφυρο απάνω το πέλαγος.
    Σίλφιο απ’ την Κυρήνη και δέρματα βόεια,
    5.σκουμπρί από τον Ελλήσποντο και τα παστά απαξάπαντα,
    απ’ τη Θεσσαλία πλιγούρι και τα παΐδια τα βόεια·* * *
    Τα χοιρινά οι Συρακούσες και το τυρί τους προσφέροντας *** απ’ την Αίγυπτο πάλι τα ιστία τα κρεμαστά και τον πάπυρο,
    από δε τη Συρία λιβάνι.
    Στέλνει και η όμορφη Κρήτη για τους θεούς κυπαρίσσι,
    15.η Λιβύη παρέχει προς πώληση άφθονο ελεφαντόδοντο,
    η Ρόδος προσφέρει σταφίδες και σύκα ξερά ηδυόνειρα.
    Απ’ την Εύβοια έρχονται αχλάδια και τα σκληρόσαρκα μήλα,
    σκλάβοι από τη Φρυγία, μισθοφόροι απ’ την Αρκαδία.
    Οι Παγασές πέμπουν δούλους, σκέτους ή και με το στίγμα.
    20.Τα γλυκοκάστανα πάλι και τα αμύγδαλα τα σιγαλόηχα
    τα παρέχουνε οι Παφλαγόνες· γιατί αυτά είναι του δείπνου επιστέγασμα.
    Η Φοινίκη στέλνει χουρμάδες και μαζί τους το σιμιγδάλι,
    τάπητες η Καρχηδόνα και προσκέφαλα με χίλια χρώματα.
    (μετάφραση Θ. Κ. Στεφανόπουλος)

  56. cortlinux said

    Επειδη αναφερθηκαν και οι ορνοι ας αναφερω οτι υπαρχει περιοχη της Μυκονου που ονομαζεται ετσι. Νομιζω οτι εχω προσεξει να εχει συκιες αν και η Μυκονος ειναι πιο βολικη λογω κλιματος για τις φραγκοσυκιες.

  57. cortlinux said

    Και ειναι και πολυ ωραια μαλιστα

  58. Pedis said

    Σημαντικό και ενδιαφέρον το σημερινό σου, Νικοκύρη (Τις «Οπωροφόρες λέξεις» δεν τις κοιτάξει, το ομολογώ και ντρέπομαι.)

    Με σεξουλιάρικά ζαρζαβατικά και φρούτα γίνεται παιχνίδι και γαργάλημα από πολύ παλιά και σε καθωσπρέπει (ναι, σιγά!) σαλόνια:

    Giovanni da Udine, Decorazioni vegetali, particolare della zucca e del fico, 1517-1518, affresco, Roma, Villa Farnesina, Loggia di Psiche

  59. Γς said

    56:

    >λείπει κι η Μαρία, να επιβεβαιώσει

    Κι εμείς τι κάνουμε [Γς], εν προκειμένω;

    Βras d’honneur

  60. Pedis said

    Να κι ένα άλλο, όμορφα κακόγουστο

    Bartolomeo Passarotti o Passerotti, I folli amanti, 1550 circa, olio su tela, 114×118 cm, collezione privata:

  61. Γς said

    Φτου!

    59 για 54!

  62. 54 Μ’ αρέσει που το λινκ σου έχει παραπομπή στην ωραία σκηνή των Βιτελόνι!

  63. 43: Έφη, τάισε το Γούγλη:
    37° 57′ 01.54″ 22° 50′ 08.12″

  64. Γς said

    60:

    Νακι ένα άλλο
    άσχημο και κακόγουστο

    Bartolomeo Passarotti

  65. Pedis said

    Περισσότερα για το far la fica / le fiche (που είχε και εξορκιστικό χαρακτήρα ενάντια στην κακογλωσσιά, στο μάτι ή κόντρα στην κακοτυχία και το πεπρωμένο) εδώ:

    http://www.stilearte.it/cosa-vuol-dire-fare-le-fiche-o-far-le-fighe/

    κι διάφορα άλλα για το σύκο στην τέχνη:

    http://www.stilearte.it/fico-quante-allegorie-sessuali-nellarte-con-desinenza-in-a/

    Anonimo, cerchia di / Anonyme, cercle de Bartolomeo Manfredi, Bravo che fa un gesto volgare / Homme faisant le geste de la fica, c. 1615-1625, olio su tela / huile sur toile, Museo nazionale di Palazzo Mansi, Lucca

  66. 62: Και ομολογώ ότι αυτό που είχε κάνει ο Κοζακίεβιτς στη Μόσχα δεν το ήξερα.

  67. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    63. Τώρα ναι! Ευχαριστώ! Για να δω πού αφήνει ατρύγητα σύκα 🙂

    Φύλλο συκιάς κοσμεί τα νομίσματα της Καμείρου, της σημαντικότερης πριν την ίδρυση της Ρόδου πόλης του νησιού. Οι ροδίτικες συκιές ήταν φημισμένες στην αρχαιότητα και πολλοί μάλιστα διατύπωναν ότι τα σύκα τους ήταν εφάμιλλα των περίφημων αττικών.

    Κάμειρος Ρόδου, Καρία. Αργυρός στατήρ, 500-480 π.Χ.

  68. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    Ωστόσο, η παρομοίωση του σύκου με τα γεννητικά όργανα πάντως υπάρχει και σε άλλες γλώσσες (σήμερα στα ιταλικά fico είναι το σύκο αλλά fica, θηλυκό, είναι το μουνί)

    Δὲν εἶναι ἀκριβῶς ἔτσι. Γενικὰ στὰ ἰταλικὰ ἀρσενικὸ εἶναι τὸ δένδρο (προφέρεται δένdro ἀλλὰ γράφεται δὲνδρο κι ὄχι δέντρο), καὶ θηλυκὸ τὸ φροῦτο. Π.χ melo-mela, pesco-pesca- ulivo-oliva, albicocco- albicocca κοκ. Στὸν κανόνα αὐτὸ δὲν ἐξαιρεῖται τὸ fico-fica ἀλλὰ γιὰ λόγους εὐπρεπισμοῦ πολλοὶ Ἰταλοὶ ἀποφεύγουν νὰ ἐκστομίσουν τὴ λέξη fica καὶ τὴν ἀντικαθιστοῦν μὲ τὸ ὄνομα τοῦ δένδρου. Νὰ πῶ πάντως πὼς πρώτα ἔμαθα τὴ λέξη μὲ τὴ χυδαία ἔννοια καὶ αργὀτερα ἔμαθα τὴν κυριολεκτική. Τὸ τελευταῖο συνέβη ὅταν ἕνας Ἰταλὸς συγκάτοικός μου ἦλθε στὸ σπίτι μὲ μιὰ σακούλα ἀνακοινώνοντάς μας (ho protato delle fiche). Τἄχασα καὶ κοίταξα νὰ δῶ τὶ εἶχε ἡ σακούλα. Θυμᾶμαι ἐπίσης μιὰ μαμὰ ἑνὸς Ἰταλοῦ ποὺ γιόρταζε καὶ μᾶς προσέφερε γλυκὸ σῦκο λέγοντας δύο καὶ τρεῖς φορὲς στὸν καθένα μας «questa e’ fica». Στοὺς τοίχους πάντως τὸ μουνί τὸ γράφουν συνήθως figa καὶ ὄχι fica.

    Νὰ πῶ τώρα γιὰ τὴν ἱστορία ὅτι χάρη στὴ λέξη αὐτὴ γνώρισα τὸ Νικοκύρη, ἂν θυμᾶμαι καλὰ πρέπει νὰ ἦταν γύρω στὸ 1999 ποὺ ἤμουν ἀκόμη στὴν Ἰταλία. Σὲ κάποιο ἰταλικὸ ἄρθρο εἶχα διαβάσει γιὰ τὸ σῦκο τοῦ Ἀριστοφάνους καὶ γκουγκλίζοντας ἔπεσα στὸ ἄρθρο «ἀπὸ τὸ σῦκο στὸ συκώτι» ποὺ ἐπιβεβαίωνε τὸ ἰταλικὸ ἄρθρο. Ἔγραψα τότε στὸ Νικοκύρη νὰ περιλάβη στὸ ἄρθρο του ὅτι καὶ στὰ ἰταλικὰ τὸ σῦκο σημαίνει μουνί καὶ ὄχι μόνο στὰ ἀρχαῖα ἑλληνικά. Μὲ λίγα λόγια στὸ μουνὶ ὀφείλουμε τὴ γνωριμίο μας 🙂

  69. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    67β. από δω
    http://www.alphanumismatics.gr/coinknow.aspx?id=7

    Να ισορροπήσω τις πονηρ(ι)ές 🙂

    Ferdindand Puigaudeau – The Virgin with Fig Tree

  70. Γς said

    68:

    >ιταλικά fico είναι το σύκο αλλά fica, θηλυκό, είναι το μουνί

    Στα Ρουμάνικα όμως;

    Διάβασέ το:

    http://caktos.blogspot.gr/2013/02/1991-figlia-fica.html

  71. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    70. Ὄχι fico εἶναι ἡ συκιά. Τὸ σῦκο εἶναι fica ἀλλὰ ἐπειδὴ ἂν πῆς fica οἱ ἄλλοι θὰ γελάσουν, λὲς fico ἐννοώντας τὸ φροῦτο. Ὅπως οἱ Ἄγγλοι ἀποφεύγουν νὰ ποῦ I’m coming. Ἐπίσης fico ἢ figo εἶναι κι ὁ ὡραῖος ἄνδρας, ὁ γκόμενος

  72. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

  73. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    71. Κάποιοι πιὸ ἀκριβολόγοι ποὺ θέλουν νὰ ἀποφύγουν τὸ σκόπελο κάνουν περίφραση λέγοντας «ὁ καρπὸς τῆς συκιᾶς» δηλ. il frutto del fico

  74. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Αυτή την τοιχογραφία στην Αίγυπτο με το σκλάβο που ταϊζει τη χήνα,(αναφέρεται στο λινκ του σχ.46) πριν 4.500 χρόνια, μπορούμε να τη βρούμε στο διαδίκτυο; Μ΄έφαγε η περιέργεια.Φέρνω στο νου μια εικόνα που σπρώχνει με το ζόρι το φαϊ στο λαιμό της χήνας αλλά νομίζω είναι σε γκραβούρα.

    47. Spiral πολύ ωραίο λίκνο.Χρειαζούμενο! :).Σούμα λοιπόν, παραπέμπει λίγο και στη σουμάδα απ΄τ΄αγριαμύγδαλα), κι ωραίος τόπος.Ευλογημένος. Άραγε με την πυρκαγιά τί να απόγινε κι εκεί; 😦

  75. Γς said

    71:

    >Ὅπως οἱ Ἄγγλοι ἀποφεύγουν νὰ ποῦ I’m coming.

    Στα ελληνικά όμως; Αν το πεις στην καθαρεύουσα;

    Εκσπερματώνω.

    Διαβάζεις τίποτα ή τζάμπα τα βάζω;

    http://caktos.blogspot.gr/2013/12/blog-post_124.html

  76. Γς said

    74:

    Νομίζω την είχα βάλει εγώ όταν μιλάγαμε για το φρουά γκρα

  77. Γς said

    φουά, φουά!

  78. 74 ΕΦΗ²

    http://thefoiegras.co.uk/foie-gras/origins

  79. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    Πάντως τὸ σῦκο ἀδικήθηκε ἀκόμη καὶ ἀπὸ τὸν Ἐλύτη. Ὅταν εἶπε ὅτι σὲ αὐτὴ τὴ χώρα λέμε ἐδῶ καὶ 3000 χρόνια τὸν ἥλιο ἥλιο, τὴ θάλασσα θάλασσα καὶ τὸν ἔρωτα ἔρωτα (δὲν θυμᾶμαι λέξη πρὸς λέξη τὴ διατύπωση) θὰ μποροῦσε νὰ ἀναφέρη καὶ τὸ κακόμοιρο τὸ σῦκο

  80. Ούπς! 😳

  81. Γς said

    Εις διπλούν!
    Κι εγώ έψαχνα γμτ…

  82. 80

    Ορθή η παρατήρηση αλλά άμα ο Ποιητής έλεγε το σύκο-σύκο, μετά θα έπρεπε να πει και τη σκάφη σκάφη και τι σκατά ποιητής θα ήτανε;

  83. Γς said

    80:

    Και έχω κάτι πολύ ωραίο επ αυτού.
    Αλλά δεν το βάζω…
    Αφού δεν με διαβάζεις…

    😦

  84. Γς said

    83, 84:

    Σκύλε.
    Το δικό μου είναι καλύτερο!

  85. Γιάννης Ιατρού said

    63/67 και προηγούμενα

    sorry, ήμουν εκτος πισι, σε αγροτικές ενασχολήσεις 🙂

    Εφη, όπως είπε ο Stazybo, μόνο που ο γούγλης δυστυχώς μόνο αλάργα-αλάργα έχει περάσει από εκεί. Θα σου στείλω ακριβή γεωγρ. στοιχεία 🙂
    Θα επενέλθω σε δυό-τρεις ώρες, γιατί έχω αφήσει τις δουλειές στη μέση ….

  86. Γς said

    86:

    Σκέπασε καλά την πισίνα με την πρασινάδα.

    Κυκλοφορούν και του ΣΔΟΕ δω μέσα.

  87. Γς said

    87:

    Πισίνες

    http://caktos.blogspot.gr/2013/06/blog-post_20.html

  88. Τσούρης Βασίλειος said

    το μεγάλο αλλά όχι ώριμο σύκο το λέμε προύσκαλο, έχει γάλα και αν το φας μπρουτζιάζουν τα χείλια σου.
    Έχουμε και σκωπτικό τραγούδι που αναφέρει το προύσκαλο σύκο.
    Το τραγούδι είναι μεγάλο, θυμάμαι μόνο αποσπάσματα.
    Το ψάχνω, θέλω χρόνο

  89. Pedis said

    # 71 70. Ὄχι fico εἶναι ἡ συκιά. Τὸ σῦκο εἶναι fica ἀλλὰ ἐπειδὴ ἂν πῆς fica οἱ ἄλλοι θὰ γελάσουν,
    Όχι όλοι. Δεν γίνεται παντού κατανοητό ως «το πράμα της γυναίκας». Και έχει την πλάκα του.

  90. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    78,79 Ευχαριστώ, ευχαριστώ!
    83. Γελάω δέκα λεπτά 🙂
    86. Να είσαι καλά μα ειν΄ αλάργο! Νόμιζα περιαστικά 🙂 .
    Και είπαμε δεν κάνουμε διακοπές από τις δουλειές κατά τη σύνταξη 🙂
    89.>>αλλά όχι ώριμο σύκο το λέμε προύσκαλο,
    Εμείς πρίσκο! «Μην τρως τσι πρίσκους,θα φουσκώσουνε τα χείλια σου» Α μήπως πρήσκους επειδή πρήζεται το στόμα;

    Γς, κρύβε τα περί πισινών 🙂

  91. Γς said

    91:

    Μακριά από τα δικά μου και …

  92. Pedis said

    έλα μεγάλε …

    «Τα θερμά μου συγχαρητήρια στον Σπύρο που πάλεψε στα 36 του χρόνια για να μας κάνει περήφανους που είμαστε Έλληνες»
    http://www.enikos.gr/politics/404626,O-Bitsas-gia-ton-Gianniwth-Mas-ekanes-perhfanoys-poy-eimaste-Ellhnes-.html

    Βίτσας, λέμε, περήφανος και έλλην ο ξεφτίλας των από τα τρια το μακρύτερο των μνημονίων.

    Αηδία έχουν γίνει τα συγχαρητήρια των πολιτικών προς τους αθλητάς … Φασιστικού τύπου λαικισμός καπάκι στο … τίποτα . Δηλ. τι καταφέρνει ο κάθε αθλητής να δείξει ή να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο πετυχαίνοντας μια (ολυμπιακή) νίκη (εκτός από τον πιθανό χορηγό του);

    Καμιά ανακάλυψη, ίσως, ένα εμβόλιο, κάποιο καλλιτεχνικό ή τεχνολογικό επίτευγμα, μία εξαιρετική πράξη εθελοντισμού και αλτρουισμού. Μπα! Τιποτα από δαύτα. Ακόμη και στην πιο απλή περίπτωση (θεωρητικά μιλάμε, προφανώς) του ερασιτέχνη πρωταθλητή, ό,τι πετυχαίνει το κάνει μόνο και μόνο για τη τη μαγκιά του, τη ματαιοδοξία του και το εφέ του. Προς τι τα συγχαρητήρια, λοιπόν, της πολιτικής ηγεσίας; (Να υποθέσω κάποια σύνδεση αθλητικού κατορθώματος και φυλής, μήπως;)

  93. Τσούρης Βασίλειος said

    91.
    ……………………………………..
    ο Υφαντής ,ο υφαντής επλούτινε
    κι αγόρασε γομάρι, κι αγόρασε γομάρι
    ……………………………………………
    και στην ουρά και στην ουρά του γομαριού
    μια σ(υ)κιά ήταν φυτρωμένη, μια σ(υ)κιά ήταν φυτρωμένη
    …………………………………………..
    και χάφτει απόνα σύκο
    ……………………………………
    το σύκο ήταν προύσκαλο
    και τ΄πρήστηκαν τ΄@@@ίδια

    Οπότε νάτο το πρήξιμο.

    Τραγούδι σκωπτικό που χορεύονταν στις κύκλες μετά το Πάσχα στο χωριό. Πρέπει να είναι καταγραμμένο (ηχητικά) στις 5 κασέτες του Συλλόγου του χωριού- αλλά άντε τώρα να βρεις κασετόφωνο-, πιθανόν δε και στο βιβλίο του χωριανού δάσκαλου Κώστα Βασιλείου.

  94. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Δε σας θυμίζει τοπίο δω πέρα κάπου στα Μεσόγεια; κι όμως ο ζωγράφος είναι βρετανός κι είναι πεθαμένος κοντά 60 χρόνια.
    «Η συκιά» του Adrian Paul Allinson

  95. Γς said

    93:
    Το έκλεψα για το ΦΒ

  96. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Σύκα και παπουτσόσυκα σ΄ένα δεντρό, Ινδική συκή 🙂
    http://www.ioarte.org/artisti/Coste/opere/Albero-di-fichi-d-india-2010/

  97. 95

    ΕΦΗ²

    Σαν αλλούτερες δεν είναι οι ελιές; Ψηλές κι ακλάδευτες, λες και μαζεύουν τον καρπό μόνο άμα πέσει χάμου (οι γνωστές χαμούρες ελιές, μηδαμινής αξίας). Κι από συκιά, πολύ ανάρια τα φύλλα της, όντως Ιγγλέζος πρέπει νάναι ο άρτιστ, και πρώτη φορά να τις έβλεπε. Εγώ θα στοιχημάτιζα Τοσκάνη.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Adrian_Allinson

  98. geobartz said

    Sarant said: «το κακό όνομα συνεχίζεται στον θρύλο ότι το δέντρο στο οποίο κρεμάστηκε ο Ιούδας ήταν συκιά».

    Η πανέμορφη κορμανθής κουτσουπιά, Cercis siliquastrum, αν θυμάμαι καλά το επιστημονικό της όνομα, λέγεται και «δέντρο του Ιούδα»

  99. 99

    Ναι, έτσι πρέπει να είναι. Γιατί για να κρεμαστεί επιτυχώς άνθρωπος από τα εύθραυστα κι ευλύγιστα κλαριά της συκιάς πρέπει να γίνει θαύμα. Κι ο φουκαράς ο Ιούδας δεν τόχε με τα θαύματα…

  100. Λ said

    Παστόσυκα και μαξίλλες…
    http://foodmuseum.cs.ucy.ac.cy/web/guest/36/civitem/1745

  101. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    98.Ναι, νότια Ευρώπη λέει περιπλανήθηκε. Δεν ήταν και πολύ τυχαία περίπτωση αυτός τελικά.

    https://twitter.com/ziggy362/status/765893816553500672

  102. ΣΠ said

  103. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    102β.Το αβγατίζει ο άλλος αλλά…
    https://twitter.com/kostas_ioannina/status/765882426610618368
    είναι …κριγιός εφτούνος 🙂

  104. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  105. Ε, ναι, έχομε δει ευγενέστερα κριάρια από τον Χίου και των Καλαβρύτων.

  106. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    106.Κριγιοί πραγματικής αξίας, κι αν δεν είδες την ταινία, ψάξε να τη βρεις. Υπέροχη.

  107. nikiplos said

    Βέβαια η φράση «τι φρούτα βγάζει η Καλαμάτα αγοράκι?» διασώθηκε στην ταινία με τον Χρόνη Εξαρχάκο… Στο Στρατό, είχα ακούσει και ως απάντηση: «σύκα με κάτι κοτσάνια να!»

    Σε μιαν άλλη ελληνική ταινία με τίτλο «ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΔΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΙ», Ο Χαρης Παναγιωτου ως φλερτ της Άννας Φόνσου, συναντιέται με την Ορντινάτσα του Διονύση Παπαγιαννόπουλου, τον Χρήστο Δοξαρά τυχαία. Η Άννα Φόνσου δικαιολογείται ότι ο Χάρης Παναγιώτου είναι εξάδελφός της. Κι ο Δοξαράς απαντάει: «κι από πού είσαι ξάδερφος με την κοπέλα ρε? Απ’ της Συκιάς το γάλα?»… Η Γιαγιά μου, μου είχε επιβεβαιώσει πως στην Αθήνα των 50ς η φράση αυτή ήταν στερεοτυπική για τέτοιες δικαιολογίες, ιδίως ανάμεσα σε φίλες, αντίζηλες ή γενικώς ανταγωνιστικές γυναίκες… «Από που είναι εξάδελφός σου μωρή? Από της Συκιάς το γάλα?». Ο «ξάδερφος» ήταν στερεοτυπική δικαιολογία για τις γυναίκες τότε, όταν συνοδεύονταν από τον «έτσι» κι έπεφταν πάνω σε γνωστούς…

  108. raf said

    Πλούσιο άρθρο μεσαυγουστιάτικα, μας κακομαθαίνετε κύριε Πρέσβη. Υπάρχει σαν σκέψη για το μέλλον μια συγκεντρωμένη ψηφιακή έκδοση όλων των άρθρων του ιστολογίου;

  109. ΣΠ said

    109
    Όχι ξάδερφος, αδερφός.

  110. Έλα, να πέφτουμ’, ένας-ένας, από τα σύννεφα!

    http://www.stokokkino.gr/article/1000000000040290/Italia-Pauthike-to-Dimotiko-Sumboulio-tou-Dimou-Korleone-gia-sxeseis-me-ti-Mafia

  111. Γιάννης Ιατρού said

    106: Σκύλος
    Έχει και πανσέληνο σήμερα, αν δεν κάνω λάθος. Οπότε μερικοί σεληνιάζονται. ¨Ασε το τι γίνεται μεταμεσονυκτίως … Θα ακούσει σύκα και θα αισθάνεται στο στοιχείο του 🙂

    Οι υπόλοιποι, ρομαντικοί (λέγε με Γς), πάρτε το ταίρι σας και κανετε μια ρομαντική βραδυά … 🙂
    Ευτυχώς σταμάτησε κι εκείνος ο αέρας!

    91γ: ΕΦΗ
    Έχομεν και πλησίον υμών συκέαν, αλλά μικροτέρας διαμέτρου (30-40 cm). Η μισή άγρια (συκαλάκια για γλυκό, που έλεγε κι ο Γς στο τέλος του #20) και η άλλη μισή μπολιασμένη απ’ αυτή στη φωτό του #35. ¨εφη, του χρόνου να το οργανώσουμε αυτό με τη συκορακί 🙂 Υποθέτω ότι κατέχεις την τέχνη ….

  112. Γιάννης Ιατρού said

    Κι ένα (τραγικό βέβαια, αλλά) μεζεδάκι από το newsit
    Αίγινα: Πνίγηκε ζωντανός ο καπετάνιος του μοιραίου σκάφους!….

    Δηλαδή, πνίγονται κι οι νεκροί; ….

  113. ΕΦΗ - ΕΦΗ said


    [Ποιος νοιάζεται για τα σύκα;] – Erina Espiritu
    http://erinaespiritu.blogspot.gr/2016/08/erina-espiritu_12.html
    -Σήκω! Σήμερα θα μαζέψουμε τα σύκα από το σπίτι της γριάς απέναντι!
    ………………………………………………………………………
    Φτάνοντας στο σπίτι της γριάς είδα πως τα άλλα παιδιά είχαν ήδη ξεκινήσει την συγκομιδή! Και το θέμα δεν ήταν το πλήθος αλλά ο τρόπος, ναι ναι ο τρόπος που θα τα μαζεύαμε. Ποιος νοιάζεται όμως για όλα αυτά όταν απέναντί του βλέπει την Αννούλα με το μωβ φορεματάκι της, να απλώνει τα χεράκια της και να τραβά με τέτοια θέρμη το σύκο από την συκιά! Να βάλλω το πρόσωπο μου ανάμεσα από τα φύλλα και να το τραβήξεις Αννούλα μου, κοντά στα χειλάκια σου!
    Και η ώρα πέρναγε και εγώ μάζεψα μόνο φύλλα και εικόνες ! τόσες εικόνες όσες και τα σπόρια από τα σύκα που κράταγε ο έρωτάς μου μες το μωβ φουστανάκι του!
    Τα χρόνια κύλησαν, η γριά πέθανε, η Αννούλα έγινε Άννα και εγώ πάντα ερωτευμένος να την βλέπω να περνά, να μιλά, να γελά και η καρδιά μου να μελώνει σαν ώριμο σύκο

  114. Γς said

    >Πνίγηκε ζωντανός ο καπετάνιος του μοιραίου σκάφους!

    http://www.newsit.gr/topikes-eidhseis/Aigina-Pnigike-zontanos-o-kapetanios-toy-moiraioy-skafoys-Ti-eide-o-iatrodikastis-Sygklonizei-i-theia-tis-5xronis-Na-vgei-i-alitheia/642916

  115. Alexis said

    Ωραίο το σημερινό!
    «Γλυκάθηκε η γριά στα σύκα θα φάει και τα συκόφυλλα» είναι η πλήρης παροιμία, τουλάχιστον έτσι την έλεγε ο πατέρας μου που ήτανε καταυλακιώτης. Και μάλλον από την Πελοπόννησο πρέπει να είναι η παροιμία, όπου άλλωστε αφθονούν οι συκιές.

    #114: Μου θύμισες μία γνωστή μου που κάποτε (πολύ παλιά) φοβέριζε το κοριτσάκι της για κάποια αταξία που είχε κάνει: «Θα σε σκοτώσω ζωντανή!» 🙂

    #93: Συμφωνώ για τα γλοιώδη συγχαρητήρια των πολιτικών αλλά οι αθλητές τι σου φταίνε;
    Τη δουλειά τους κάνουν και την κάνουν καλά.

  116. Γς said

    114:

    Με πρόλαβες.
    Αλλά και σύ να τονίσεις το ζωντανός

    [Κι εγώ, ήθελα να πω].

    Μπράβο

  117. Γιάννης Ιατρού said

    115: Ωραίο 🙂
    Αλλά μάλλον αιωνίως περίμενε…. Ας έλεγε και κάτι τις 🙂

    117β :Ναι, ναι. Βασικά δίνει έτσι μιά πιό «άγρια» τροπή, μάλλον γι αυτό το λένε

  118. Γιάννης Ιατρού said

    118: Εμ…. 🙂 🙂

  119. Γιάννης Ιατρού said

    Λοιπόν, πάω βολτίστα, φεγγαράτη (και για κανά γαυράκι παραλιακώς Θα ξανασυνδεθώ απ΄εκεί 🙂 )

  120. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    113. Γιάννη, ναι σε όλα, πλην αύριο η πανσέληνος!
    Την ώρα που σε διάβασα ακριβώς άκουγα τυχαία αυτό:
    Στο 04:10
    Τσι φεγγαρόλουστες βραδιές
    στς αγκάλες μου θυμήσου
    που σου΄λεγα ξημέρωσε
    και μου ΄λεγες κοιμήσου.

    Ακούω εκπομπές ή αναρτήσεις από γλέντια με παλιούς λυράρηδες, λαουτιέρηδες,γλεντοκόπους όπου λένε μαντινάδες που τις ξέρω αλλά πρέπει να σκουντήξει κάτι τη μνήμη να μου ξαναρθούνε,μπορεί και ποτέ δηλαδή.Δεν τις βρίσκεις αλλιώς αν δεν κάτσεις ν΄ακούσεις αυτά τα γλέντια. Είναι σαν αποσπερίδες και καντάδες μαζί.

    Η πρώτη λέει :
    Να ‘βρεχε και να ΄πόθαινα
    ν΄αργήσου να με θάψουν
    να ρθου ντα μάθια π΄αγαπώ
    να κάτσου να με κλάψουν
    η δεύτερη
    Για ιδές φεγγάρι για στρατιά
    να ΄χει κιανείς να κάνει\
    να χει κι αγάπη στα μακριά
    να πα΄να ιδεί ίντα κάνει
    η τρίτη ως άνω 🙂

    Για τους μη μυημένους είναι εξαιρετικά αργόσυρτος αλλά ναι, είναι κοντηλιές/μαντινάδες μέχρι και χορεύεται αγκαλιαστά, αργά στα τρία βήματα

  121. Γς said

    113:

    >Έχει και πανσέληνο σήμερα, αν δεν κάνω λάθος. […] κι οι ρομαντικοί (λέγε με Γς), πάρτε το ταίρι σας και κανετε μια ρομαντική βραδυά

    Μόλις γυρίσαμε απ τη Βραυρώνα, που οι γυναίκες είδαν την σελήνη κι άρχισαν τα παλαβά τους. Για τη φύση, τις ευαισθησίες τους, τα συναισθήματά τους, στα νιάτα τους

    Και τους την έσπασα.

    Τους είπα για το παράπονο μιανής.
    [γκόμενα ήταν]
    Που μούλεγε για το σοκ της στο πρώτο της ραντεβού μ έναν τύπο:

    -Τι ωραία που είναι εδώ πέρα..
    -…
    -Η φύση…
    -Ποια μωρή; Τα λουλούδια;

  122. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    121.>>βολτίστα, φεγγαράτη
    Μήοως να κηρύξομε την πανσέληνο -παρα μία-από απόψε 🙂
    Πολύ σκοτάδι-πόνος γύρω.
    Ας πιαστούμε από τις φεγγαροκλωστές (και γαύρο στο πιάτο βέβαια 🙂 )
    Φεγγάρι αν λάχει και τη δεις
    φέγγε τση να βαδίζει
    και πως σου το παράγγειλα
    δε θέλω να γνωρίζει

    Για το Γς :
    Φεγγάρι μου χαμήλωσε
    στην κάμαρη τζη έμπα
    και για τον πρώτο τζη σεβντά
    φέρε τζη τη γκουβέντα

  123. Alexis said

    #117: Διορθώνω:
    «Καλόμαθε η γριά στα σύκα θα φάει και τα συκόφυλλα»…

  124. Γιάννης Ιατρού said

    122/124: ΕΦΗ
    Ε, ναι. Πάντα ήταν πηγή έμπευσης. Και μάλιστα στην ιδιαίτερη πατρίδα σου, που τό ‘χουν από γεννησιμιού τους με τις μαντινάδες …..
    Ωραία αυτά που έγραψες. Όσο για το πότε είναι, εγώ θα συνταχτώ με την πρότασή σου (#124) 🙂

    123: Γς,
    ….που οι γυναίκες είδαν την σελήνη κι άρχισαν τα παλαβά τους….
    πολλές ιστορίες έχουν γραφτεί για τις γυναίκες και την πανσέληνο …..

  125. Γς said

    122;

    >Γιάννη, ναι σε όλα, πλην αύριο η πανσέληνος!

    Ναι, αυτό ήθελα να του πω κι εγώ.

    Και μια που πιάσατε για την πανσέληνο ας το κάνουμε και λίγο μελό [για να την σπάσω και σε σας]

    http://miremben.blogspot.gr/2016/06/full-moon-over-lake-victoria.html

  126. Alexis said

    #122: Έφη αύριο να βάλουμε τραγούδια και μαντινάδες του φεγγαριού, σήμερα είναι η μέρα των σύκων. 😀

  127. Alexis said

    Χμμ, μέχρι να το γράψω με φεγγαροπρολάβατε… 🙂

  128. ΓιώργοςΜ said

    Καλησπέρα από την περιοχή που παράγει τα ΠΟΠ σύκα Ταξιάρχη! Παρεμπιπτόντως, φέτος η παραγωγή είναι μεγάλη.
    Για της συκιάς το γάλα, ίσως είναι αντίστιξη με το να έχει βυζαξει κανεις το ίδιο γάλα με κάποιον άλλο.

  129. Σπύρος Σκολαρίκης said

    @ 23
    Ή , «όρσε να»

  130. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    23. >>(ήθελα να βάλω και φωτογραφία αλλά δεν βρίσκω τον τρόπο..)
    Για να δούμε αν μπει-να δικαιώσουμε και τον τίτλο δηλαδή 🙂

    far le fiche

    http://wordhistories.com/2015/07/06/sycophant/

  131. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    128/129 Αλέξη άμα καλοκοιτάξεις το φεγγάρι,έχει κάτι σύκα απάνω, καλογενωμένα 🙂 . Μπορεί να γράψω καμιά δική μου μαντινάδα επ΄αυτού μετά.
    Γυρνάω στα σύκα
    “Το καλάθι με τα σύκα” – Καζαντζάκης/Αναφορά στο Γκρέκο
    Μια γριούλα πέρασε…
    Στάθηκε, ανασήκωσε απ’ το καλάθι που κρατούσε μερικά συκόφυλλα που το σκέπαζαν, διάλεξε και με φίλεψε δυο σύκα…
    – Με γνωρίζεις κυρά μου; τη ρώτησα…
    – Όχι παιδί μου, είναι ανάγκη να σε γνωρίζω για να σε φιλέψω;
    http://antikleidi.com/2014/08/29/kazantzakis-anthropoi-eimaste/

  132. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα -τώρα γράφω απο το Δουκάτο.

    28 Ωραία, να ξέρουμε για να κανονίσουμε το μενού 🙂

    31 Ωχ, έχεις δίκιο, δεν θα μπορούσε να είναι βόσκουσας

    32 Ευχαριστούμε -βεβαίως χρειάζεται άρθρο!

    34 Παιδί που ήμουν υπήρχε το πείραγμα: Νίκο, Νίκο πατημένο σύκο.

    51 Η παροιμία υπάρχει για πολλούς καρπούς και για πολλούς ανάξιους που τους τρωνε!

  133. sarant said

    Και συνεχίζω:

    58 Δεν το είχα δει αυτό 🙂

    68 Κρύβε λογια!

    83 🙂

    110 Μα, στα «Περιεχόμενα» υπάρχουν όλα τα άρθρα -έως την τελευταία ανανέωση βέβαια
    (Πρέσβης; )

    127 και πριν: Πανσέληνος αύριο, μη βιάζεστε για φεγγαροσχόλια!

  134. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Το 132, το είχε κρατήσει η παγίς και το ελευθέρωσε τώρα. Καλύτερα που δε δουλεύει το πρώτο λινκ του,μπήκαν ήδη περί αυτού.

    Το συκόμελο/σιρόπι σύκου ελησμονήσαμε (κι έχω μισό μπουκαλάκι από πέρσι), θα ρίξω λιγάκι τώρα στη μαντινάδα που θα σμίξει σύκα και φεγγάρια 🙂

    Παλιού φιλιού τη νοστιμιά
    σ΄Αυγούστου σύκο βρίσκω
    και βλέπω ως και ΄ρωτόκριτους
    στου φεγγαριού το δίσκο 🙂

  135. κουτρούφι said

    Περί σύκου, μερικά από τη Σίφνο.
    –Προφέρεται σύκχο (πληθ. σύκχα). Και αντίστοιχα συκχιά (συκχιές), συκχολόημα και τοπωνύμια Συκχίδι και Συκχάς.

    —Ορνός είναι το αρσενικό σύκο (όπως γράφτηκε και στο #20). Λύθι (προφέρεται με διπλό -λ-) είναι το ανώριμο σύκο και κουνάλι (διπλό -λ-, πληθ. κουνάλια—>κουνάγκια) το παραγινωμένο. Αυτοί οι όροι βρίσκονται και αλλού (π.χ. Κύθνος) όπως είδα με γκούγκλισμα.
    Στη Σίφνο οι όροι αυτοί έχουν και μεταφορική σημασία: Ορνός και λύθι χρησιμοποιούνται για τον ηλίθιο, τον χαζό. «Ώχου καμένε μου ορνέ», «αυτός είναι λύθι». Όσο πιο έντονα προφέρεται το διπλό -λ- τόσο πιο μεγάλη είναι οργή. Ο φιλόλογος Ν. Προμπονάς το γράφει με -υ- και το συνδέει με το «ολύνθιον» υποκορ. του «όλυνθος». Δεν ξέρω τι σημαίνει.
    Το «κουνάλι» χρησιμοποιείται για τον κουρασμένο, τον ταλαιπωρημένο αλλά και για τον μεθυσμένο. «Είμαι καωμένος κουνάλι».
    Φαίνεται ότι όταν κάποιος πήγαινε στα σύκα τα πρόχειρα ρούχα που φόραγε ήταν συνήθως άσπρου χρώματος (δεν ξέρω γιατί, ίσως για τα γάλατα). Έτσι, γενικότερα, αν κάποιος φοράει άσπρα ρούχα σχολιάζεται ότι «πάει για σύκχα».

  136. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    137.Μπράβο!
    Κοίτα που το πρώτο που ήθελα να γράψω, το κουνάλι, το ξέχασα!
    Κουνάλι το παραγινομένο σύκο,ναι, και ο λιώμα στην κούραση. Ο μεθυσμένος «κουνάλα». Και τα νεύρα μου κουνάλια.
    Κουνάλες/κουνάλια τα ανοιγμένα στη μέση/ξεραμένα στον ήλιο σύκα.

  137. Pedis said

    #93: Συμφωνώ για τα γλοιώδη συγχαρητήρια των πολιτικών αλλά οι αθλητές τι σου φταίνε; Τη δουλειά τους κάνουν και την κάνουν καλά.
    Πώς κατάλαβες ότι τα βάζω με τους αθλητές; Παρεξήγησες.

    [Μακάρι να ήταν όλοι (οι υγιείς) αθλητές και αθλούμενοι, θα γλύτωναν, τουλάχιστον, λίγο από το σάπισμα στον καναπέ απέναντι από το σκατοκούτι. ]

    Άλλο θέμα οι επαγγελματίες πρωταθλητές αν και του λόγου τους είναι ο τελευταίος τροχός
    στο πανηγύρι των χορηγών και στο τσίρκο της «εθνικής περηφάνειας».

    Αν ήταν ερασιτέχνες, αθλητές με ιδιαίτερο ταλέντο, ας πήγαινε όποιος γουστάρει θέαμα να τους δει μια φορά στο τόσο που θα αποφάσιζαν να κάνουν το κομμάτι τους, να τους χειρικροτήσει, ένα μπράβο κούκλα/ε και πάπαλα. Αυτή η δραστηριότητα, εννοώ η πρωταθλητική, δεν είναι δα και τόσο σημαντική για το κοινωνικό σύνολο.

  138. sarant said

    137-138 Βρίσκω σε ένα βιβλίο με παροιμίες κτλ. από τη Σάμο τη φράση:

    έγινα κνέλα = γέρασα πολύ / κουράστηκα πολύ
    Και σε σημείωση, κνέλα είναι το υπερώριμο σύκο που πέφτει μόνο του από το δέντρο.

    Ενώ αλλού: εκουνέλιασε σα σύκο = είναι υπέργηρος

  139. Θύμμαχος Θήτης said

    Πολύ παρεξηγημένο δέντρο η συκιά, λίγο τα πονηρά, λίγο οι μύθοι για τον Ιούδα… Πάντως το σύκο είναι από τους πιο ωραίους και γλυκούς καρπούς που υπάρχουν. Και ενώ παντού υπάρχουν μεμονωμενες συκιές, δεν έχω υπόψην κανέναν που να έχει καλλιέργεια με πολλά δέντρα, σαν ελαιώνα. Μπορεί να υπάρχουν αλλά θα είναι λίγοι. Και εδώ στον δρόμο μου υπάρχει μια συκιά, αρκετά ανεπτυγμένη, πάνω στο πεζοδρόμιο όπως οι νερατζιές. Και είναι μπροστά από μια έρημη σκοτεινή μονοκατοικία, τυχαίο;

  140. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    137.Για τ΄άσπρα ρούχα, ίσως για να μη φαίνεται τόσο ο λεκές από το γάλα της σ΄κιας. Εμείς δεν το λέμε, αλλά κλασικά όταν ανεβαίναμε στη συκιά βάναμε παλιά πουκάμισα των αντρών, μακρομάνικα για προστασία από τη φαγούρα και το γάλα.
    141.>>καλλιέργεια με πολλά δέντρα, σαν ελαιώνα.
    Κατά το Μαρκόπουλο-Βραυρώνα βλέπεις από το δρόμο μερικές συκοφυτείες. Είναι γνωστά τα σύκα Μαρκόπουλου. Στη Κύμη,Καλαμάτα κλπ που έχει βιοτεχνίες αποξηραμένων θα έχει αρκετούς συκώνες.

  141. Θύμμαχος Θήτης said

    142 συκεώνες (δεν το ξερα αλλά υπάρχει και ως τοπωνύμιο)

  142. Θύμμαχος Θήτης said

    108
    Καινούριο φρούτο ο λεγάμενος; Έλεος!
    http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500096011
    Η τελευταία παράγραφος δείχνει πως μάλλον η ψύχωση το έχει γυρίσει σε σχιζοφρένεια. Εισαγγελέας υπάρχει στην Χίο;

  143. Λ said

    137. Τα γεύτηκα τα σύκα της Σίφνου και είναι πράγματι πολύ ωραία.

    Λογοπαίγνιο όταν ήμασταν παιδιά: Σύκα, μήλα, πας στην πόλη;/ Συ καμήλα πας στην πόλη;

    Και η συκομουριά της Αγίας Νάπας

  144. Θύμμαχος Θήτης said

    https://el.wikipedia.org/wiki/Συκιά

    Σήμερα αμφισβητείται η φημολογούμενη ως ασιατική καταγωγή της συκιάς, επειδή κατά τον Ηρόδοτο, δεν καλλιεργούνταν ούτε στη Λυδία ούτε στην Περσία. Ο ιστορικός της αρχαιότητας αναφέρει μάλιστα ότι βασικός λόγος της εκστρατείας του βασιλιά της Περσίας Ξέρξη, ήταν η κατάκτηση της Αττικής, ώστε να έχει την δυνατότητα να τρώει όχι μόνο αποξηραμένα αλλά και νωπά σύκα.

    Λέει όντως κάτι τέτοιο ο Ηρόδοτος ή μούφα είναι;

  145. Γιάννης Ιατρού said

    Άκου εκεί, η ταβέρνα καλή μεν, αλλά χωρίς δίκτυο …
    Τέλος πάντων, βρήκα τρόπο 🙂

  146. Γιάννης Ιατρού said

    135: Νίκο, το αύριο έφτασε 🙂

  147. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Τα ιδανικά του Ολυμπισμού
    Παραιτείται «προσωρινά» ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ολυμπιακής Επιτροπής
    http://news.in.gr/world/article/?aid=1500096071

  148. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    148.Γιάννη μπήκαμε στο αύριο και δεν είναι σήμερου αλλά το νήμα είναι σήμερο γιατί δεν είναι τ΄αύριου 🙂 🙂

  149. Γιάννης Ιατρού said

    150: Σωστή! Αυτή η γυναικία λογική ρε παιδί μου, θραύση κάνει 🙂 🙂
    Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς λειτουργεί το γυναικείο μυαλό; Ε λοιπόν, δείτε το επόμενο απλούστατο διάγραμμα:

    Γυναικεία σκέψη….
    Κάθε μπαλάκι συμβολίζει μια σκέψη για κάτι που πρέπει να γίνει ή μια απόφαση που πρέπει να ληφθεί ή ένα πρόβλημα που πρέπει να λυθεί.
    Σημείωση: Ο άντρας έχει μόνο δύο μπαλάκια, κι αυτά απασχολούν ολόκληρο τον εγκέφαλό του.

  150. Pedis said

    # 144 – Εισαγγελέας υπάρχει στην Χίο;

    Ο εισαγγελέας για να φτάσει να … ακουμπήσει αρχίπαπα πρέπει να πηδήξει καμιά δεκαριά θέσεις (και βάλε) στο πρωτόκολλο του ελληνικού κράτους, φίλτατε:

    http://edu.klimaka.gr/nomothesia/dioikhtika/2068-seira-proteraiothtas-epishmoi-eortes.html

    Ζόρικες αποστολές του βάζεις του εισαγγελέα … δεν κάνει.

  151. Λ said

    Οι καρποί της συκομουριας (τουμπεζιάς) είναι τα σύκα ή τουμπέζια και πρέπει να χαραχτούν με μαχαίρι για να ωριμάσουν

  152. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    – Τα απόσυκα τα οποία χαρακτηρίζονται ως τρίτη
    κατηγορία, είτε δίδονται για οινοποίηση είτε πετάγονται. (στο τέλος του εγγράφου που περιλαμβάνει το λινκ)
    file:///C:/Users/User/Downloads/EL_0017_0335_SPE_EL_O.pdf

  153. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    154. Σιγά μη μάθω να βάνω λινκ με πεντέφια.Τζάμπα τα μαθήματα του Ιατρού. 🙂 Θα προσπαθήσω πιο πάλι, σα βρω το σκονάκι.

  154. Λ said

    21. Στην Γραμμική Β η γραφή su-za έχει ερμηνευθεί ως /sutsai/, προοστριβοποιημένη εκδοχή του όρου συκιαί (ky>ts, όπως φυλάκjω > *φυλάτσω > φυλάσσω/φυλάττω).

    Αι συτσαί μάλλον είναι οι κυπριακές συτζιές.
    Μήπως έχεις τον κωδικό αριθμό της επιγραφής για να δούμε τι είπαν οι Μινωϊτες για τα σύκα;

  155. Γιάννης Ιατρού said

    153:
    http://ec.europa.eu/agriculture/quality/door/documentDisplay.html?chkDocument=4699_1_el

  156. Γιάννης Ιατρού said

    157 ==> 154 🙂

    141/142/143: Εκέι που σήμερα είναι η αττική οδός, μπροστά από το Mall, ήταν παλιά ένα κτήμα, ενός Βουτσινά, δικηγόρου και γεροντοπαλήκαρου, κάπου 50-60 ετών (196χ) που είχε 8 στρέμματα με συκιές, τις πότιζε/περιποιόταν και έκανε συγκομιδή.

    Τον θυμάμαι να έρχεται κάθε τόσο και να τις περιποιείται, κούτσαινε και λίγο. Καλός άνθρωπος. πάντα μας φίλευε τσαπέλες 🙂

  157. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    141 Κάτι φίλοι που είναι στα Ψαρά για διακοπές, πάντως, ποστάρουν φωτογραφίες από συκεώνα.

    146 Μου φαίνεται μούφα -άσε που είναι πολύ αστείο να λες ότι «σημερα» αμφισβητείται κάτι επειδή ο Ηρόδοτος έγραψε κάτι!

  158. Γιάννης Ιατρού said

    156: Λ
    Βοηθά αυτό;
    As for an acrophonic source for NI, a word that has been offered is Greek #nikuleon# (‘a type of fig (Cretan)’, L&S supplement). Ventris and Chadwick, Documents, 563a (glossary): NI ideographic use, in Linear B; «taken over from Linear A, perhaps as abbreviation of Minoan word appearing as Greek gloss nikuleon (Neumann, 1962)»; «on evidence of KN 94 = F 841 equivalent to su-za ‘figs'». Doc. p. 583a: su-za = sutsai (<*sukyai).

  159. Θύμμαχος Θήτης said

    152 σωστός! αλλά κι εγώ τί να γράψω; να ρίξει ο Θεός φωτιά να τον κάψει τη μερσεντές; 🙂

  160. Θύμμαχος Θήτης said

    Άρα υπάρχουν μπόλικοι συκεώνες λοιπόν, εγώ δεν τους έχω προσέξει, καθώς έχω δει κυρίως μοναχικά (ή 2-3 μαζί) δέντρα. Και στην βίκη (λινκ 146) λέει ότι πριν 25 χρόνια ήταν η Ελλάδα δεύτερη στις εξαγωγές, σήμερα όμως πολύ πιο πίσω.

  161. Αγαθίας ο Σχολαστικός said

    Εμείς οι ελληνόψυχοι Ελληνοαμερικανοί του Ιλλινόϊ συγχαίρουμε τον κ. Σαραντάκο για το όντως θαυμάσιο σημερινό του άρθρο για τον ιερό καρπό των αρχαίων Ελλήνων το σύκο. Δικαίως η ελληνική Wikipedia στο λήμμα «σύκο» παραπέμπει στο ιστολόγιό του, προφανώς γιατί κανείς ακόμη δεν έχει γράψει καλύτερο άρθρο για το σύκο

    1) Το πόσο ανίκανη είναι η παιδεία κάτω στην Πατρίδα, φαίνεται από το εξής απλό: Ακόμη και ο γνώστης κ. Σαραντάκος (στοιχηματίζουμε ότι) αγνοεί τον περίφημο Ύμνο του αυτοκράτορος Ιουλιανού προς το σύκο. Μιλάμε ασφαλώς για την περίφημη επιστολή του Ιουλιανού προς τον Σαραπίωνα, όταν σπούδαζε στην Αθήνα και του έστειλε τα περίφημα Αττικά σύκα. Όποιος διαβάσει την (εξαφανισμένη απ’ όλες τις βαθμίδες της Εκπαιδεύσεως) επιστολή αυτή του Ιουλιανού, αντιλαμβάνεται αμέσως γιατί το σύκο ήταν ο ιερός καρπός των Ελλήνων και για ποιόν λόγο ο Ιησούς Χριστός καταράστηκε την συκιά να ξηρανθεί. Για τόν ίδιο λόγο που έστειλε τα δαιμόνια στους χοίρους (το ιερό ζώο των Ελλήνων) και τους έπνιξε.

    Επειδή κανείς άλλος δεν πρόκειται να το κάνει, επιτρέψτε μας να αναρτήσουμε εδώ μέρος μόνον του Ύμνου του Θείου Ιουλιανού προς το Σύκο


    Ας κάνει τον κόπο να το διαβάσει κι ο κ. Σαραντάκος για να εμπλουτίσει τις γνώσεις του και να μάθει γιατί οι Έλληνες θεωρούσαν το σύκο γλυκύτερο του μέλιτος, γιατί ο Αριστοτέλης το ονομάζει αλεξιφάρμακον, γιατί τα σύκα της Αττικής είναι μοναδικά στον κόσμο και πολλά άλλα

    2) Εξαιρετικά είναι και όσα γράφει για το σύκο ο Αθήναιος στον 1ο τόμο των Δειπνοσοφιστών, όπου εξηγεί γιατί το σύκο ήταν το ιερό φρούτο των Ελλήνων, πώς φύτρωσε μόνο του στην Αττική και όχι αλλαχού, όπως διατείνονται οι αποδομιστές, πώς βγήκε η έννοια του «συκοφάντη» και πολλά άλλα

    3) Όσοι έχουν διαβάσει τον «Κλαύδιο» του Ρ. Γκρέηβς, θα ξέρουν πώς η Λιβία δηλητηρίασε τον σύζυγό της αυτοκράτορα Αύγουστο, που τρεφόταν αποκλειστικά με σύκα, τα οποία έκοβε και μάλασσε ο ίδιος («συκάζειν») για να μήν τον δηλητηριάσουν. Ουδείς ποτέ μάς είπε ότι η πηγή του Γκρέηβς ήταν ο Δίων Κάσσιος. Αξίζει να διαβαστεί το σχετικό απόσπασμα της ΡωμαΪκής Ιστορίας του Δίωνος Κασσίου.

    4) Ωστόσο το «συκάζειν» (όπως θα σάς βεβαιώσει και ο γνώστης κ. Σαραντάκος) από την αρχική σημασία «μαλάσσω τα σύκα για να δώ αν είναι ώριμα για κόψιμο», γρήγορα πήρε την αισχρή σημασία «πασπατεύω τον πρωκτό κάποιου για να επακολουθήσει κ.λοδάχτυλο». Άλλωστε (κι αυτό δεν το αναφέρει ο κ. Σαραντάκος στο θαυμάσιο άρθρο του) «σύκον» δεν ήταν μόνο το γυναικείο αιδοίο, αλλά και ο ανδρικός κώλος. Εξ ού και οι θαυμάσιες ελληνικές λέξεις συκιδαφόρος και συκόπρωκτος τις οποίες αδυνατεί να εξηγήσει τόσον το Liddell-Scott, όσον και το enacademic. Τους μπερδεύει η εκπληκτική φράση του Ησυχίου στο περίφημο Λεξικό του… «συκιδαφόρος= ενίοτε ο συκοφάντης, ποτέ δε ο συκόπρωκτος»!!..

    Κι αφού «συκιδαφόρος» είναι ο έχων αιμορροΐδες στον πρωκτό του, ο συκόπρωκτος ποιός είναι; Άλλη μιά προσφορά της Κοινότητός μας (ελληνόψυχοι Ελληνοαμερικανοί του Ιλλινόϊ) προς το Σαραντάκειο Ιστολόγιο, και επικαλούμεθα τον κατ’ εξοχήν γνώστη κ. Καραποτόσογλου για το αν λέμε παπαριές:

    «Συκόπρωκτος» είναι ο άνδρας με πολύ ανοικτό πρωκτό, λόγω εντόνου οπισθογεμίσεως, Αν προκληθούμε από τίποτε νεοσσούς Ριβαλντίνιους, πολυμαθείς Σμερδαλέους ή συνταξιούχους Ιατρούδες, Πέπηδες, Αγγέλους κλπ. ότι δεν είναι έτσι όπως τα λέμε, θα προσκομίσουμε και ποιήματα από την Παλατινή Ανθολογία, για να πειστεί η κάθε σεμνότυφη παρθενόπη που διαβάζει αυτό το Ιστολόγιο

    ΥΓ: Συγχαίρουμε ειλικρινώς τον κ. Καραποτόσογλου (σχ. 32) που αποκάλυψε επιτέλους την ετυμολογία της κοσμαγάπητης λέξεως «μουνί», η οποία προέρχεται από τα «αιμώνια σύκα»!.. Κάτι που γνωρίζουν, αλλά αρνούνται να συμπεριλάβουν στα βιβλία τους επί δεκαετίες οι ειδήμονες κ.κ. Σαραντάκος, Μπαμπινιώτης και Χαραλαμπάκης. Γιατί, άραγε, τέτοια σεμνοτυφία;

    . Αντιγράφω από το σχόλιο του κ. Καραποτόσογλου για τυχόν τεμπελχανάδες αναγνώστες που δεν το είδαν: «το γυναικείο αιδοίο,και η μεσαιωνική νεοελληνική λ. μουνίν, το, παράγεται από το μεταγενέστερο μεσαιωνικό μώνια, τά = τά σύκα, από το αιμώνια σύκα = κοκκινόσυκα πρόκειται δηλαδή για ουσιαστικοποίηση του επιθέτου που έγινε στη μεταγενέστερη ελληνική,..»

  162. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    157. Ευχαριστώ. Είσαι όμως μααααγος! Για δες μσαφίρηδες! 🙂

    Για αύριο να ετοιμάζεστε
    http://www.ert.gr/ekdilosis-ypo-to-fos-tis-avgoustiatikis-panselinoy-se-oli-tin-ellada/

  163. Πέπε said

    @117, 125:
    Εγώ το ξέρω, καλόμαθε η γριά στα σύκα, θέλει και παξιμάδια.
    (Και καλά, τα σύκα τα τρως και χωρίς δόντια, τα παξιμάδια όμως;)

  164. Pedis said

    # 161 – 152 σωστός! αλλά κι εγώ τί να γράψω; να ρίξει ο Θεός φωτιά να τον κάψει τη μερσεντές;

    Μπα, δεν συμφέρει. Οι φορολογούμενοι θα … του αγόραζαν άλλη, τελευταίο μοντέλο.

    Από την άλλη, άμα το καλοσκεφτεί κανείς, δεν είναι τόσο άσχημα τα πράγματα που οι αρχίπαπες της ελληνικής εκκλησίας είναι τόσο, μα τόσο ζώα (και δεν έχουν τη στοιχειωδη συναίσθηση ώστε να υποκριθούν ότι είναι καλύτεροι), εκτός από φασίστες-ρατσιστές ντιπ καταντίπ (γι αυτό είναι περήφανοι και φυσικά δεν το κρύβουν).

  165. gpoint said

    # 109, 111

    σου ορκίζομαι στο φως μου
    είναι πρωτος ξάδερφός μου !

  166. Γς said

    147:

    Και που λες ρε Γιάννη ίσως να’ ναι κι η ίδια ταβέρνα που κάτσαμε να φάμε πέρυσι εκεί στο Κιάτο.
    [Που αλλού θα τρώγαμε, που όταν μου έδειξε ο πατέρας μου τα φώτα του ένα βράδυ απ το Λουτράκι το είχα ακύσει «Πιάτο»]

    Μόλις είχαμε φύγει από την Κόρινθο που είχαμε και μια αστεία περιπετειούλα:

    Σουλατσάραμε όταν ένας πολύ ευγενικός κουστουμαρισμένος κύριος ξαφνικά με «αναγνώρισε» και ήρθε και μ αγκάλιασε και τριβόταν πάνω μου.

    Γάτα εγώ, προσπάθησα να γλυτώσω το πορτοφόλι μου. Τελικά δεν θυμηθήκαμε που γνωριζόμαστε και για να τον ξεφορτωθώ έκανα ότι τον θυμήθηκα κτλ. Τότε μου άνοιξε την καρδιά του και μεταξύ των άλλων μου είπε ότι χάλασε το αυτοκίνητό του πιο κάτω και δεν κρατούσε λεφτά επάνω του κλπ κλπ.

    Αυτά λέγαμε κι έκανε πλάκα η δικιά μου για τον τρόπο που με αγκάλιασε σφιχτά και εγκάρδια.

    Κι εγώ που τρώγαμε και είχαν κατάλαδωθεί τα χέρια μου και δεν μας είχαν φέρει χαρτοπετσέτες τον αποθύμησα.

    -Εδώ έπρεπε να συναντηθούμε και να σφιχτοαγκαλιαστούμε. Να σκουπίσω τα χεράκια μου στην πλάτη του, πάνω στο ωραίο κουστουμάκι του

  167. gpoint said

    # 152

    Λάθος κάνεις θεωρητικά αλλά πρακτικά έχεις δίκιο γιατί φροντίζουν εισαγγελείς να γίνονται οι τελευταίοι στις εξετάσεις…
    Ενας που τους «ξέφτγε» (πρώτος στις εξετάσεις το 80 περίπου) δεν τον άντεξε το σύστημα και τον απέβαλε
    Αξιομνημόνευτος έστω μόνο γι αυτό : σαν εισαγγελέας έδειρε τον πρόεδρο του δικηγορικού συλλόγου επαρχιακής πόλης και μετέπειτα βουλευτή του ΠαΣοΚ !

  168. gpoint said

    # 168

    Α ρε Γιάννη η φωτογραφία σου με δικαιώνει !!!!!!!!

  169. Γς said

    169:

  170. gpoint said

    Οχι θα ου στείλω μέηλ

  171. spiral architect said

    @169, 171: Μία είναι η λύση:

  172. Γς said

    173:

  173. cronopiusa said

    Φωτογραφίες από δύο προσαγωγές. Τα σχόλια δικά σας

    Προσοχή, όλοι αυτοί ζουν ανάμεσά μας!

  174. sarant said

    175 Και φάγανε τριάντα μήνες για τις παραβάσεις αυτές…

  175. Suitonios said

    Πρώτη μέρα της άνοιξης όταν το φύλο της συκιάς έχει το μέγεθος πατούσας μικρού παιδιού. Ετσι έλεγαν οι παλιοί….

  176. sarant said

    Ε, αυτό δεν το ήξερα!

  177. cronopiusa said

    176

    ο Ρουπακιάς κυκλοφορεί ελεύθερος…

    «Δεν ήταν ο 77χρονος ο χειριστής του ταχύπλοου»

    και ένα εύλογο σχόλιο στο «Βίντεο – ντοκουμέντο λίγο μετά τη σύγκρουση των πλοιαρίων στην Αίγινα»

    Efthimios Aksiodikas
    Ο 78χρονος προφανώς το πήρε πάνω του για να γλιτώσει τον 25χρονο γιο του που λέγεται και πως είναι και ο ιδιοκτήτης του σκάφους. Και λόγω ονόματος διασυνδέσεων γηραιού της ηλικίας δε φοβάται τόσο τις συνέπειες…
    Γενικά έτσι δρουν αυτοί οι λεφτάδες. Έχουν οφσορ και φοροδιαφεύγουν πληρώνει τα μνημόνια ο λαουτζίκος, με τα λεφτά που γλιτώνουν απ τη φοροδιαφυγή αγοράζουν σκαφάρες και με αυτές σκοτώνουν ξανά το λαουτζίκο ο οποίος δικαιούται μόνο να πληρώνει φόρους ώστε να τρωγοπίνουν όλοι αυτοί παρέα με τις εκάστοτε κυβερνήσεις.

  178. Pedis said

    # 169 – Είπαμε, οι εισαγγελείς και τυπικά, στο πρωτόκολλο της ελληνικής πολιτείας, βλέπουν την πλάτη του αρχιπαπά. Άλλο; Δεν έχει πάρει το αυτί σου ότι στο στρατό αν έχεις βύσμα τον παπά της μεραρχίας είναι καλύτερα κι από τον υποστράτηγο;

    Αντατσαμπλς.

    Άλλο σχετικό:

    Φωτογραφίες από δύο προσαγωγές.
    http://tsak-giorgis.blogspot.it/2016/08/blog-post_87.html

  179. Raf said

    @sarant
    Απλώς τι διασφαλίζει πως η WordPress θα λειτουργεί πάντοτε; Στο διαδίκτυο έχω χάσει πράγματα και πράγματα.
    Το «μας κακομαθαίνετε κύριε Πρέσβη» είναι από γνωστή παλιά διαφήμιση -νομίζω φερέρο ροσέ…

  180. Γιάννης Ιατρού said

    164α: ΕΦΗ …Για δες μουσαφίρηδες!
    Ναι, ναι 🙂
    (βλ. 163 (4): …Το ΄πα εγώ (#113 α) ….θ’ ακούσει σύκα και θα αισθάνεται στο στοιχείο του)

    164β: ΕΦΗ … Για αύριο να ετοιμάζεστε…
    Θα το ‘δες ότι έχει και εκεί που πας συχνά , 🙂 εκδήλωση, ε;

    168: Γς
    Δεν είναι στο Κιάτο Γς μου, εδώ δίπλα μας είναι (ήταν): 37° 57′ 01.54″ 22° 50′ 08.12″ 🙂

  181. Γιάννης Ιατρού said

    181: Raf
    Τίποτε βέβαια. Ο προβληματισμός υπάρχει, σχεδόν απ΄την αρχή της ψηφιακής αποθήκευσης….
    Αλλά και τίποτα στα ψηφιακά αρχεία/δεδομένα (έστω κι αν τα έχεις περισώσει) δεν σου εξασφαλίζει ότι σε x χρόνια θα μπορείς να τα διαβάσεις στη κωδικοποίηση (format) που είναι τώρα….
    Επομένως, ότι σε ενδιαφέρει είσαι υποχρεωμένος να το διατηρείς/αποθηκεύεις/μετατρέπεις σε αναγνώσιμη μορφή, αιωνίως 🙂

  182. sarant said

    181-183 Κατάλαβα. Κάποτε είχα πάρει ένα αντίγραφο από τη σελίδα των περιεχομένων με το downthemall και είχαν αποθηκευτεί και τα σχόλια. Πρέπει να το ξανακάνω.

    Όχι, τη διαφήμιση που λέτε δεν τη θυμάμαι.

  183. Υπήρχε και σε ελληνική μεταγλώττιση

  184. Λ said

    Ευχαριστώ πολύ

  185. Γιάννης Ιατρού said

    181β/185 Σωστά, το θυμάμαι κι εγώ 🙂

  186. Λ said

    Μα ανοιξιάτικη νύχτα με πανσέληνο άκουσε ο Αντρέι Μπαλγκόνσκι τη Νατάσα να τραγουδά και άλλαξε η ζωή του(Πόλεμος και Ειρήνη).

  187. Κι επειδή εδώ λεξιλογούμε, βλέποντας στον Άλφα ένα ρεπορτάζ για τις εξαγωγές μεσσηνιακών σύκων, θυμήθηκα παλιά, όταν πήγαινα στο χωριό της μάνας μου, που έβλεπα τις αποθήκες της «Συκικής», της εταιρείας που μάζευε τα σύκα από τους αγρότες. Από τις λίγες λέξεις που έχει και γιώτα και ύψιλον και ήτα!

  188. Γς said

    182 τέλος:

    ΟΚ, δεν χάλασε ο κόσμος για καμια δεκαριά χιλιόμετρα πιο πέρα.
    Τον απατεωνίσκο της Κορίνθου ήθελα να περιγράψω
    😉

  189. Γιάννης Ιατρού said

    190: Ναι, τώρα ξέρουμε…. 🙂

  190. Γς said

    191, 168:

    >Κιάτο. Που αλλού θα τρώγαμε, που όταν μου έδειξε ο πατέρας μου τα φώτα του ένα βράδυ απ το Λουτράκι το είχα ακύσει «Πιάτο»

    Μνήμες. 1950. Ισθμός, Κακιά Σκάλα και όλη η διαδρομή ήταν γεμάτη απο τρένα γκρεμισμένα. Παλιοσίδερα που σκούριαζαν.

    Και δεν μπορώ να βρω ούτε μια φωτογαφία

  191. Αγάπη said

    Άσχετο με τα παραπάνω αλλά τώρα το είδα και δέν κρατήθηκα: ο οποίος παραπέμφθηκε από τη Λιμενική Αρχή Αίγινας στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή με τις κατηγορίες της παράβασης των άρθρων 94, 302, 310 και 278 του Π.Κ., ήτοι συρρέον ανθρωποκτονία από αμέλεια και βαριά σωματική βλάβη
    Τί ακριβώς σημαίνει «συρρέον ανθρωποκτονία» ;

    https://www.argonafplia.gr/ellada/86-koinonika/44505-%CF%84%CE%B1-%CE%BF%CE%BD%CF%8C%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%BD%CE%B5%CE%BA%CF%81%CF%8E%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%85%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CF%8E%CE%BD-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%84%CF%81%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%B4%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CE%AF%CE%B3%CE%B9%CE%BD%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CE%BF-%CF%84%CE%BF-%CF%85%CE%B5%CE%BD.html#.V7XlDffN8TA.twitter

  192. sarant said

    193 Νομίζω το συρρέον αναφέρεται στον συνδυασμό των δύο αδικημάτων -αλλά πού είναι οι δικηγόροι του ιστολογίου;

  193. Θύμμαχος Θήτης said

    193-4

    μου φαίνεται μεζεδάκι επειδή το συρρέον είναι ουδέτερο.

    Λογικά εννοεί ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή, έχουμε πολλά θύματα.
    Πρόκληση σωματικής βλάβης κατά συρροή, επίσης πολλά θύματα.

    Εδώ ο ΠΚ
    http://www.ministryofjustice.gr/site/kodikes/%CE%95%CF%85%CF%81%CE%B5%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B9%CE%BF/%CE%A0%CE%9F%CE%99%CE%9D%CE%99%CE%9A%CE%9F%CE%A3%CE%9A%CE%A9%CE%94%CE%99%CE%9A%CE%91%CE%A3/tabid/432/language/el-GR/Default.aspx
    για κατά συρροή το 94, επίσης τα 278, 302, 310

  194. sarant said

    195 Aσφαλώς είναι ουδέτερο το συρρέον. αλλά είπα μήπως στη δικηγορική ζαργκόν χρησιμοποιείται αντί του ‘κατά συρροήν’ όταν έχουμε δύο διαφορετικά αδικήματα.

  195. Θύμμαχος Θήτης said

    196 Δεν ξέρω, μπορεί, αλλά στο google «συρρέον ανθρωποκτονία» βλέπω μόνο κοπυπαστό αυτό το κείμενο σε όλα τα έγκριτα μέσα.

  196. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    196. Ναι.Συρρέον έγκλημα εδώ: πρόκληση ναυαγίου/ανθρωποκτονία από αμέλεια/βαριά σωματική βλάβη

  197. Θύμμαχος Θήτης said

    198 λένε το συρρέον έγκλημα. Επομένως το θεωρώ μεζεδάκι όπως διατυπώθηκε.

  198. Αγάπη said

    194 ως και 199
    τελικά δέν το φαντάστηκα 🙂

  199. Γς said

    200:

    Ετσι γίνεται πάντα.
    Με τους δικηγόρους…

  200. Γς said

    «Μετανάστες έξω απ τη Λιβύη αγκαταλήφθηκαν απ τους διακiνητές»

    Στον τηλεοπτικό Σκάι. Τώρα.

  201. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    108.
    Επικίνδυνος παπάς
    Ο μητροπολίτης Χίου Μάρκος Βασιλάκης ενσαρκώνει απόλυτα αυτό που λέει ο λαός “ο Θεός να σε φυλάει από δραστήριο βλάκα”
    http://yiannismakridakis.gr/?p=7976

  202. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Τα μαζεύει τώρα ο Μητροπολίτης Χίου: Φιλολογικά μίλησα για λαθρομετανάστες
    http://www.tsantiri.gr/ellada/ta_mazeuei_tora_o_mitropolitis_chiou_filologika_milisa_gia_lathrometanastes/#sthash.ppIW9uJj.dpuf
    http://www.tsantiri.gr/ellada/ta_mazeuei_tora_o_mitropolitis_chiou_filologika_milisa_gia_lathrometanastes/

  203. https://twitter.com/BaruchSpinoza80/status/766607558689845252

  204. αγάπες λάθρες said

    Απορία μου, από πότε είναι το τσαντίρι.γρ έγκυρο. Άκυρο, κάνω απλά μια σαχλή εισαγωγή για να δείξω κάτι που είδα σήμερα στο youTube. Ψάχνοντας για τον πολυαγαπιμένο μου Άδωνη, δείτε τι βλέπω.

    Σε άλλες χρονιές θα τον κατέταζα ως ούλτραδεξιό και μπροστά του ο Κασιδιάρης είναι μοιράκιον, τώρα πλέον είναι ένας (σειμένον?) στέλεχος της πρώτης-φοράς-αριστεράς.

  205. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    https://twitter.com/NikoAgo/status/766374017179811841

  206. sarant said

    206 Ε, όχι και στέλεχος. Καμιά σχέση.

  207. αγάπες λάθρες said

    Ξέρω ‘γω, αν δεν ήταν παρόν η Κωνσταντοπούλου δεν ξεκινούσε τις επιτροπές αλήθειες.

  208. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Στον εισαγγελέα το ρατσιστικό παραλήρημα του Μητροπολίτη Χίου
    http://tvxs.gr/news/ellada/ston-eisaggelea-ratsistiko-paralirima-toy-mitropoliti-xioy

  209. ΓιώργοςΜ said

    Καλησπέρα από εδώ, και καλό χειμώνα (Από Μάρτη καλοκαίρι και από τηλήξητηςάδειας χειμώνα, που λέει κι ο θυμόσοφος λαός).
    Να σημειώσω στα περί συκεώνων πως στις πλαγιές της περιοχής που περικλείουν τα χωριά Ταξιάρχης-Καματριάδες-Καμάρια υπάρχουν πάμπολλοι (ένεκα τα ΠΟΠ «σύκα Ταξιάρχη»). Η καλλιέργειά τους έχει αναζωογονήσει κάπως τη γεωργία στην περιοχή.
    Αν δεν παινέψεις το σπίτι σου κλπκλπ..

  210. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Καλή σας μέρα καὶ καλὸ ὑπόλοιπο καλοκαιριοῦ (μέχρι τὶς 21 τοῦ Σεπτέμβρη, ἡμερολογιακὰ).
    Μόλις γύρισα ἀπὸ τὰ Θερμιὰ καὶ ἔρριξα ἀρκετὸ διάβασμα γιὰ νὰ καλύψω τὰ «κενὰ» μου. Γι’ αὐτὸ ξεκινῶ ἀπὸ τὸ ἄρθρο ποὺ μὲ κέντρισε πεισσότερο (λεξιλογικὰ).

    1. Παραθέτω ἕνα ἀπόσπασμα ἀπὸ σχετικὸ λῆμμα ποὺ εἶχα δημοσιεύσει πρὶν ἀπὸ ἕναν χρόνο περίπου στὸ slang.gr (http://www.slang.gr/definition/27771-syka):

    «…Η συκιά είναι δέντρο που ευδοκιμεί στο ξηρό και άνυδρο κλίμα της Κύθνου και δεν απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα για την ανάπτυξη του δέντρου (πολλές είναι και αυτοφυείς). Ιδιαίτερη φροντίδα απαιτείται για να καρπίσει το δέντρο, επειδή η θηλυκή συκιά είναι δέντρο δίοικο, διότι έχει μόνο θηλυκά άνθη τα οποία για να γονιμοποιηθούν απαιτείται μεταφορά γύρης απο τα αρσενικά άνθη της αρρενοσυκιάς.

    Ορνός

    Για τη γονιμοποίηση της συκιάς πρέπει να τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία της συκιάς οι ορνοί, τα εαρινά σύκα της αρσενικής συκιάς. Από τα σύκα αυτά φεύγουν κάποια ειδικά έντομα (Blastophaga grossorum) τα οποία γονιμοποιούν τα άνθη της συκιάς.
    ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

    Τον ορνό τον βάζουμε πρωί-πρωί γιατί άμα ζεστάνει η μέρα «ξεπουλιάζει», δηλαδή φεύγουνε τα έντομα πού’ναι μέσα και κάνουνε τη γονιμοποίηση του σύκου. (Από αφήγηση του θείου μου του Λευτέρη που μού’δωσε τις σχετικές πληροφορίες). Η τοποθέτηση των ορνών ή όρνιασμα στην ντοπιολαλιά γινόταν στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιούνη και συνήθως είχαν τελειώσει με τ’ όρνιασμα (είχαν απορνιαστεί ή ‘πορνιαστεί κατά τη ντοπιολαλιά) μέχρι τη γιορτή του Άϊ-Γιάννη στις 24 του μήνα. Γι’ αυτό αυτή η γιορτή, που αλλού τη λένε του Κλήδονα, στη Κύθνο τη λένε τ’ Αί-Γιάννη του ‘Πορνιαστή.

    Λίθι
    ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

    Τα σύκα μόλις πρωτοδέσουνε είναι ίσαμε ένα αμύγδαλο. Αυτά τα λένε λίθια.

    Πρηστό
    ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

    Μόλις μεγαλώσει και γυαλίσει το σύκο, χωρίς όμως νά’ναι έτοιμο να το φάμε, το λέμε πρηστό.

    Φουσκομαΐδα
    ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

    Τα σύκα τα κόβουμε μόλις γίνουνε. Αν τ’αφήσουμε λίγο παραπάνω ανοίγουνε στο πίσω μέρος. Αυτά τα λένε φουσκομαΐδες.

    Η λέξη φουσκομαΐδα χρησιμοποιείται μεταφορικά και για το αιδοίο.

    Κουνάλι
    ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

    Όταν παραγίνουν τα σύκα και αρχίζουν να πέφτουν από τις συκιές λέγονται κουνάλια.

    Τα κουνάλια ήταν μια από τις βασικές ζωοτροφές ιδιαίτερα για τους χοίρους.

    Τελειώνοντας παραθέτω δυό σχετικά γνωμικά που λέγονται ακόμα από τους παλιούς με σκωπτική διάθεση:
    ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

    Την ευκή μου και μιά ζίκα και μια συκιά να τρως τα σύκα!

    *ζίκα: η κατσίκα
    ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

    Από μικρός φαινούσουνα πως αγαπάς τα σύκα

    θα σου φυτέψω μια συκιά στου κώλου σου τη τρύπα.»

    (Σ.Σ.Τότε δὲν εἶχα μάθει ἀκόμη νὰ πληκτρολογῶ στὸ πολυτονικὸ).

    Ὅπως φαίνεται (σχόλια 137 ἀπὸ τὸ Κουτρούφι, 138 ἀπὸ τὴν Ἔφη) κάποιες ἀπὸ τὶς παραπάνω λέξεις χρησιμοποιοῦνται καὶ σὲ ἀλλες (νησιωτικὲς) περιοχὲς.

    2.Ὅπως διαπίστωσα ἀργότερα, ἡ φουσκομαΐδα πάει πολὺ πίσω στὸ χρόνο.

    Ὁ Χρῖστος Δάλκος γράφει, μεταξὺ ἄλλων, σὲ ἄρθρο του ποὺ δημοσιεύτηκε στὸ τεῦχος 31 τοῦ περιοδικοῦ «Ἀντιφωνητής»:

    «Τό «προελληνικό» θεωρούμενο σῦκον, λατ. ficus, παραβαλλόμενο πρός τά ν.ἑ. φοῦσκο, φούσκα, φοῦσκος, σφοῦγγος, σφόγγος, φουσκωτός (= τό ἄγουρο σῦκο), φαίνεται νά προέκυψε μέ ἀντιμετάθεση ἐκ τοῦ φῦσκον […] καί σίγηση τοῦ φ [πρβλ. τήν παροιμιώδη φράση πῆγε φοῦσκος καί γύρισε λύντζος Πελοπν. (Κροκ.) σφοῦgος διάη, λύντζι γύρισε Πελοπν. (Μάν.) κ.λπ.][…..] Πρόσφατα, ὁ φίλος Δημήτρης Μαρτῖνος ἀπό τόν Σίλακα (Δρυοπίδα) τῶν Θερμιῶν (Κύθνου) ἔθεσε ὑπ᾿ ὄψει μου –καί τόν εὐχαριστῶ θερμά γι᾿ αὐτό- τόν θερμιώτικο τύπο φουσκομαΐδα (= τό σῦκο πού ἔχει «γίνει» λίγο παραπάνω καί ἀνοίγει στό πίσω μέρος). Ἡ πληροφορία εἶναι ἀνεκτίμητης ἀξίας, γιατί ἐπιβεβαιώνει πέραν πάσης ἀμφιβολίας τήν ὑπόθεση ὅτι τό «σῦκον» προέρχεται ἀπό τό πρωτοελληνικό «φῦσκον» (φοῦσκο), ἀφοῦ σέ πολλά μέρη τῆς Ἑλλάδας ὁ τύπος γιά τήν «φουσκομαΐδα» εἶναι συκομαΐδα καί σ᾿κομαΐδα, καί σ᾿κουμαΐδα, καί σ᾿κοπαΐδα καί σ᾿κομαρίδα καί σ᾿κορμαΐδα κ.λπ.! Ἑπομένως στά Θερμιά ἔχει διατηρηθῆ ὁ πρωτοελληνικός τύπος, ὁ ὁποῖος, σημειωτέον, δέν ἔχει καταγραφῆ στό Ἀρχεῖο τοῦ Κέντρου Ἐρεύνης Νεοελληνικῶν Διαλέκτων καί Ἰδιωμάτων.»

  211. Γς said

    212:

    Ορνιοί. φωτο στο #20:

    Και γιατί τα σύκα δεν είναι νηστίσιμα

    Να βάλουμε και καμιά τσαπέλα

  212. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    1. Ἄλλη μιὰ θερμιώτικη παροιμία γιὰ τὰ σῦκα:

    «Λίμπασε* ἡ γριὰ τὰ σῦκα κι ὅλη μέρα τ’ ἀνεζήτα»

    *λίμπασε: καλόμαθε.

    2.Τώρα κάτι σχετικὰ μὲ τὸ ξεφώνημα «Σῦκα!» ποὺ ἦταν τοῦ συρμοῦ σὲ παλιότερες ἐποχὲς (τὶς δεκαετίες τοῦ 60 καὶ τοῦ 70). Θυμᾶμαι, ἐκεῖ γύρω στὸ 60, ἕνα δημοτικοφανὲς τραγουδὰκι, σὲ ρυθμὸ καλαματιανὸ, ποὺ ἔλεγε στὸ ρεφραὶν:
    «Σῦκα, σῦκα, σῦκα, σῦκα,
    μιὰ συκιὰ γεμάτη σῦκα!»

    Ἕμοιζε ἀρκετὰ μὲ ἄλλα δημοτικοφανῆ τραγούδια τῆς ἐποχῆς, ὅπως τὸ «Μιὰ κότα στρουμπουλὴ» ἤ τὸ «Φουστανάκι μὲ καρώ». Ὁ τραγουδιστὴς πάντως τὸ τραγουδοῦσε μὲ ἀρκετὴ τσαχπινιὰ καὶ τραβοῦσε τὸ «υ» στὸ «σῦκα». Δὲν ξέρω ἄν τὸ τραγοῦδι προϋπῆρξε τοῦ ξεφωνήματος καὶ εἶναι πιθανὴ πηγὴ προέλευσής του ἤ τὸ ἀνάποδο. Ἄν κάποιος ἀπὸ τοὺς παλιὸτερους θυμᾶται κάτι, ἄς μᾶς φωτίσει.

  213. sarant said

    214 Αν και γεννηθείς το 1959, νομιζω πως το ξεφώνημα είναι παλιότερο

  214. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Θυμήθηκα ἄλλη μιὰ λέξη ἀπὸ τὴ θερμιώτικη ντοπιολαλιὰ, ποὺ μπορεῖ (κατὰ μία ἐκδοχή) νὰ ἔχει σχέση μὲ τὸ σῦκο, τὸ ρῆμα συκοσιάζω ποὺ χρησιμοποιεῖται ὑποτιμητικὰ καὶ σημαίνει κοιμᾶμαι. Κατὰ τὴν ἐκδοχὴ αὐτὴν ἐτυμολογεῖται ἀπὸ τὸ συκοσκιάζω. Συνήθως χρησιμοποιεῖται στὴν προστακτικὴ: «Συκόσιασε πιὰ!» γιὰ κάποιον ποὺ δὲν κοιμᾶται καὶ δὲν ἀφήνει τοὺς ἄλλους νὰ κοιμηθοῦν. Ἐπίσης χρησιμοποιεῖται καὶ τὸ οὐσιαστικὸ: «Νὰ σ’ εὕρει συκοσιὰ!».
    Πιθανὴ ἑρμηνεία ἀπὸ τὸ «βαρὺ ἴσκιο» ποὺ ἔχει ἡ συκιὰ ἀπὸ τὶς ἔντονες μυρωδιὲς ποὺ βγάζει.

    Μ’ αὐτὸ θυμήθηκα ἕνα ἀπόσπασμα ἀπὸ τὸν Ἀριστοφάνη (ἀπὸ τὴ Λυσιστράτη ἄν θυμᾶμαι καλά) σχετικὰ μὲ τὶς ἀφροδισιακὲς ἰδιότητες τῶν συκιόφυλλων. Τό παραθέτω ἀπὸ μνήμης ἀπὸ μετάφραση τοῦ Κώστα Βάρναλη:
    «Πάρε φύλλο ἀπὸ συκιὰ, ποὺ ‘ναι καὶ καυλωτικιά,
    γιὰ νὰ ψωλοκοπανήσεις…»
    Ἄν κάποιος ἔχει πρόσβαση στὸ πρωτότυπο ἤ τὴ μετάφραση ἄς διορθώσει τυχὸν λάθη γιατὶ τὸ διάβασα πρὶν ἀπὸ ἀρκετὲς δεκαετίες.

  215. Μάλλον το αντίθετο, κε Μαρτίνο: για νάρθει σε επαφή το «γάλα» της συκιάς με τα ευαίσθητα μόρια του μαλακάκου και να τονε τσούξει…

  216. sarant said

    216 Aυτό που λες ειναι από τις Εκκλησιάζουσες, και λέει η Πραξαγόρα στον Βλέπυρο ότι βάσει του νομου πρώτα βινούν οι ασχημομούρηδες, κι αν ανυπομονεί να πάρει φύλλα δίφορης συκιάς και να μαλακιστεί απέξω.

    τοῖς γὰρ σιμοῖς καὶ τοῖς αἰσχροῖς
    ἐψήφισται προτέροις βινεῖν,
    ὑμᾶς δὲ τέως θρῖα λαβόντας
    διφόρου συκῆς
    ἐν τοῖς προθύροισι δέφεσθαι.”

    Περί τον 707 στίχο. Ομολογώ πως δεν ξέρω αν κυριολεκτεί με τα συκόφυλλα ή αν υπάρχει λογοπαίγνιο.

  217. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    218.Καλημέρα. Συνεχίζω ἀπὸ ‘κεῖ ποὺ σταμάτησα χτὲς βράδυ. Εὐχαριστῶ τὸ Νικοκύρη γιὰ τὴν ἀνταπόκριση στὸ 216β, καὶ μάλιστα σχεδὸν ἀμέσως. Ἀπ’ ὅ,τι κατάλαβα, ἀπ’ ἔξω τὸν ξέρει τὸν Ἀριστοφάνη. :–)

  218. Βάγια said

    Πολύ όμορφο και διασκεδαστικό άρθρο (καλοκαιρινό). Το μόνο που μπορώ να σχολιάσω είναι κάτι που σχολιάστηκε και πιο πριν, ότι δηλαδή εγώ (θεσσαλονικιά με καταγωγή παππούδων από μικρασία και Θράκη, αν έχει σημασία) ξέρω ως «δέντρο του Ιούδα» ένα άγριο δέντρο, δηλαδή την ιδιαίτερα όμορφη κουτσουπιά (επιστημονικό όνομα: Cercis siliquastrum). Ανήκει στην οικογένεια των ψυχανθών και είναι συγγενής της χαρουπιάς. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της είναι η άνθισή της πριν την έκπτυξη των φύλλων και ότι τα άνθη φυτρώνουν κατευθείαν από τον κορμό και από τα χοντρά κλαδιά.

  219. […] “hoe, spade” (something you dig with). On the Greek expression see Wikipedia, Sarantakos, and Matt […]

  220. […] through that article properly. 1 It turns out that the paper’s author, Kostas Karapotosoglou, summarised his paper on Sarantakos’ blog; and I’ll work off that—though the journal is one of the few journals on Greek that still […]

Σχολιάστε