Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ο Μποστ στην Ολυμπιάδα (της Ρώμης)

Posted by sarant στο 19 Αυγούστου, 2016


Από σήμερα μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου σκέφτομαι να επαναλάβω μια συνήθεια που είχα καθιερώσει ένα προηγούμενο καλοκαίρι, δηλαδή τις Παρασκευές να βάζω σκίτσα του Μποστ. Και αφού την Κυριακή τελειώνουν οι Ολυμπιακοί αγώνες του Ρίο, είναι θαρρώ ευκαιρία να ξεκινήσουμε αυτή τη μίνι σειρά με δυο ολυμπιακά σκίτσα του Μποστ, από τους Ολυμπιακούς αγώνες (ή την Ολυμπιάδα, το ίδιο είναι) της Ρώμης, το 1960.

Ο Μποστ, παρά το γεγονός ότι είχε πολύχρονη καριέρα ως γελοιογράφος σε εφημερίδες, μόνο για δύο Ολυμπιάδες έκανε σκίτσα: για την Ολυμπιάδα της Μόσχας το 1980 (και μάλιστα όχι για τους αγώνες καθαυτούς αλλά για τα πολιτικοδιπλωματικά τους προλεγόμενα με το αμερικανικό μποϊκοτάζ), από τα οποία έχουμε παρουσιάσει ένα σκίτσο πριν από τέσσερα χρόνια, και για την Ολυμπιάδα της Ρώμης το 1960.

Στην Ολυμπιάδα της Ρώμης, οι Έλληνες αθλητές, ιδίως στον στίβο, είχαν απογοητεύσει τους φιλάθλους -όχι επειδή δεν κέρδισαν, ή μάλλον ούτε καν διεκδίκησαν, μετάλλιο, αλλά κυρίως επειδή έμειναν πολύ πίσω από τις επιδόσεις τους. Ωστόσο, προς το τέλος των αγώνων ήρθε η μεγάλη διάκριση, το πρώτο ελληνικό χρυσό μετάλλιο από το 1912, στην ιστιοπλοΐα -και αυτό έκανε να ξεχαστούν οι προηγούμενες αποτυχίες, πολύ περισσότερο αφού ένας από τους ολυμπιονίκες ήταν ο τότε διάδοχος Κωνσταντίνος, ο μετέπειτα τελευταίος βασιλιάς της Ελλάδας.

Θα δούμε δύο σκίτσα του Μποστ, ένα από την αρχή των αγώνων και ένα μετά τον ιστιοπλοϊκό θρίαμβο.

mpost600904

Το πρώτο σκίτσο δημοσιεύτηκε στη Μακεδονία στις 4 Σεπτεμβρίου 1960. Ο τίτλος και ο υπότιτλος περιέχουν μπηχτές για την κυβέρνηση Καραμανλή (του πρεσβυτέρου, βεβαίως). «Κυβέρνηση των δρόμων» αποκαλείται εξαιτίας της σχεδόν παροιμιακής φράσης «Ο Καραμανλής έκανε δρόμους» που ακουγόταν πολύ συχνά τότε. Ο υπότιτλος παραπέμπει στην παρόμοια φράση που είχε πει ο Καραμανλής όταν έγινε η υπογραφή των συμφωνιών Ζυρίχης-Λονδίνου για την Κύπρο -η Αριστερά είχε ασκήσει έντονη κριτική θεωρώντας τις συμφωνίες καταστροφικές.

Ο Μποστ παρουσιάζει την Ελλάδα τελευταία στον βαθμολογικό πίνακα των αγώνων, πίσω ακόμα και από… αυτόχθονες λαούς (Εσκιμώοι-Παπούαι-Κάφροι) και τους αθλητές να προβληματίζονται αν αξίζει καν τον κόπο να κατεβούν να αγωνιστούν.

Αριστουργηματική βρίσκω την ατάκα του τελευταίου αθλητή:

Τα αγωνίζματα των στίβων
πολάς εκπλήξεις είνε κρύβων.
Κε τελικώς θα κυριαρχίσουν των Ελάδων
μόλις αρχίσουν τ’αγωνίσματα των τεμενάδων.

Στους αγώνες της Ρώμης η ΕΣΣΔ είχε ξεπεράσει τις ΗΠΑ στα μετάλλια, ενώ είχαν κάνει πολύ καλή εμφάνιση οι αθλητές των σοσιαλιστικών χωρών της Ανατολικής Ευρώπης -Ουγγαρία, Πολωνία και Τσεχοσλοβακία βρέθηκαν στην πρώτη δεκάδα του πίνακα των μεταλλίων.

Σε αυτό αναφέρεται το κείμενο της μπορντούρας, στο οποίο υποστηρίζεται ότι σκόπιμα οι Έλληνες αθλητές υστέρησαν στους αγώνες, για να μην στερηθούν την ελευθερία.

Το κείμενο της μπορντούρας:

Οι δορυφόροι κε λοιποί αθλητέ είναι θερία
διότι στερούνται την ελεφθερία.
Προκιμένου να την στερηθόμεν διά λίγους καλούς αθλητάς
καλίτερον το Ζάλογγον και τα ταν ή επί τας.

Ζώμεν θεληματικώς όπισθεν του ηλίου
επιδιώκων σκιάν εις παν μέρος της υφηλίου
άνεφ κάφσων και θανάτων ηλιάσεως
ώστε υγιείς να χαρώμεν των αγαθών της τηλεοράσεως.

Η αναφορά στο Ζάλογγο είναι υπαινιγμός. Το 1954 ο Παν. Κανελλόπουλος είχε δηλώσει σχετικά με τις στρατιωτικές δαπάνες που απέρρεαν από τις υποχρεώσεις της Ελλάδας απέναντι στο ΝΑΤΟ:«Δεν αντέχομεν αλλά δεν μειώνομεν τας δαπάνας… Εμείς έχομεν Ζάλογγα εις την ιστορίαν μας», φράση που έγινε παροιμιώδης. Ο Μποστ, όπως και άλλοι ευθυμογράφοι, γελοιογράφοι και επιθεωρησιογράφοι, δεν παρέλειπαν να του θυμίζουν το Ζάλογγο ακόμα και πολλά χρόνια μετά.

Την περίοδο εκείνη είχαν γίνει και οι πρώτες εντελώς πειραματικές τηλεοπτικές εκπομπές και σε αυτό αναφέρεται η δεύτερη παράγραφος -τα πειράματα αυτά σταμάτησαν και τελικά οι κανονικές εκπομπές άρχισαν το 1966.

Το δεύτερο σκίτσο δημοσιεύτηκε στην Ελευθερία στις 11 Σεπτεμβρίου 1960.

mpost600911

Το τρίο των ηρώων του Μποστ πανηγυρίζει τη νίκη του διαδόχου Κωνσταντίνου στους Ολυμπιακούς αγώνες της Ρώμης, στην ιστιοπλοΐα (κατηγορία Ντράγκον, πηδαλιούχος του σκάφους «Νηρεύς» με πλήρωμα τους Εσκιτζόγλου και Ζαΐμη). Ήταν το πρώτο χρυσό ελληνικό μετάλλιο μετά το 1912, αλλά ο Μποστ θυμάται τη νίκη του Σπύρου Λούη το 1896, βρίσκοντας ως κοινό στοιχείο τη σχέση των δυο ολυμπιονικών με το Μαρούσι (ο Κωνσταντίνος είχε σπουδάσει στα Ανάβρυτα) και προτείνει να στέλνονται στις Ολυμπιάδες μόνο Μαρουσιώτες. Ο Κολοσσός του Μαρουσιού είναι βέβαια το γνωστό βιβλίο του Χένρι Μίλερ (που δεν είχε ακόμα μεταφραστεί στα ελληνικά).

Όπως είπαμε, οι υπόλοιποι Έλληνες αθλητές είχαν απογοητεύσει τους φιλάθλους. Ο Τύπος είχε κάνει λόγο για «πανωλεθρία» και άφηνε υπαινιγμούς ότι «το έριξαν στις μακαρονάδες», κάτι που επαναλαμβάνει η Ανεργίτσα -προφανώς κουβέντες του καφενείου ήταν, αλλά τουλάχιστον έδωσαν στον Μποστ την ευκαιρία για μια αξεπέραστη λογοπαικτική ρίμα:

Έσκιζεν ο Εσκιτζόγλου κι ο Ζαΐμης των κυμάτων
σκίζοντες οι αθληταί μας με τα δόντια τον κιμά των

Και το κείμενο της μπορντούρας επιμένει ότι η κακή απόδοση των Ελλήνων αθλητών οφείλεται στο ότι έφαγαν πολλά ζυμαρικά… που τα βρήκαν δωρεάν:

Κάπου 80 άτομα, έβρον την εφκερία
φαγών σπαγκέτων άφθονων, με εκλεκτά τυρία
Ο χρόνος χρήμα σκέφθηκε ο κάθε πατριώτης
Ας φάγομαι λοιπόν εδώ, τρομακτικέ ποσότης
όπου κε νάναι οι αγών, σε λίγο τελειώνουν
ας εργασθούν των μασελών, κε τα φαγιά να λειώνουν

Άλτε, δρομείς, ακοντιστέ κε ρίπτοντες την πέτρα
καρφόστε το πηρούνη σας από 60 μέτρα
κι έτσι ενώ δεν χόρτασε με νίκας η Ελλάδα
εχόρτασαν οι αθλητέ, φαγών μακαρονάδα.
Τι «άμες δε γεσόμεθα πολών κάρονες»
το ιδεόδες ήτο να τρως κε μετά να ξαπλάρονες.

Πάντως, το βέβαιο είναι ότι η εστεμμένη νίκη πανηγυρίστηκε δεόντως και ο διάδοχος καρπώθηκε τη μερίδα του λέοντος από τη δόξα -ακόμα και δρόμοι ονομάστηκαν ‘Οδός Ολυμπιονίκου Διαδόχου’, ενώ απ’ όσο ξέρω δεν είχαμε καμιά ‘οδό Οδυσσέα Εσκιτζόγλου’ (οδός Ανδρέα Ζαΐμη υπάρχει, αλλά  βέβαια τιμά τον πολιτικό και αγωνιστή του 1821, όχι τον ιστιοπλόο!) Να σημειωθεί ότι ο Κωνσταντίνος ήταν οχτώ χρόνια νεότερος από τον έμπειρο Εσκιτζόγλου -λέτε να πήρε το πηδάλιο ελέω Θεού;

 

82 Σχόλια to “Ο Μποστ στην Ολυμπιάδα (της Ρώμης)”

  1. spiral architect said

    Πάνω στην ώρα, μιας και πήραμε μετάλλιο στα 470.
    Καλημέρα.

  2. LandS said

    άμες δε γεσόμεθα Ιταλοί μακάρονες. Άσχετο

    Κοίτα κάτι πράματα. Για Ζάλογγα ο Παναγιωτάκης το 1960, για Κούγκια ο Γιάνης το 2015. Ο ένας για να κρατηθούν ψηλά οι στρατιωτικές δαπάνες, ο άλλος, έμμεσα, μπας και δεν μειωθούν πολύ οι Κοινωνικές.

    Δοξασμένο 1803

  3. LandS said

    Οδός Γεωργίου Ζαΐμη είναι απίθανο να υπάρχει.

  4. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    1: Πράγματι, και αναρωτιέμαι αν υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα στους τότε και στους τωρινούς τύπους σκαφών.

    3: Ωχ, τα μπέρδεψα, έχεις δίκιο.

  5. LandS said

    4 Υπάρχει η σχετική σελίδα της Βικι https://en.wikipedia.org/wiki/Olympic_sailing_classes

    » Reasons for discontinuation of a class varied from economical, logistical and technological to emotional and even political»

    Και εδώ ειδικά για τα Ντράγκον https://en.wikipedia.org/wiki/Dragon_(keelboat)

  6. spiral architect said

    @4α: Πολλά αγωνιστικά ιστιοπλοϊκά έχουν καταργηθεί κι άλλα έχουν προστεθεί, όχι μόνο απο την εποχή του Κοκού, αλλά και μεταγενέστερα.

  7. spiral architect said

    @5: Α, γεια σ΄! 🙂

  8. cronopiusa said

    Καλή σας μέρα!

    ογδόντα χρόνια από τη δολοφονία του Λόρκα

  9. Γς said

    >Η κυβέρνηση των δρόμων.

    και των τρυπών των δρόμων

    Οι [λεγόμενες] Τρύπες του Καραμανλή. Η Λουμπάρδα στην πααλιακή προς Σούνιο

  10. Triant said

    Καλημέρα.

    Παρότι κάθε άλλο παρά βασιλόφρων ειμαι – μεγάλωσα με το ‘μόνο τα ζώα και οι Εγγλέζοι έχουν βασιλιά’ – να παρατηρήσω ότι το τιμόνι είναι ταλέντο και δεν αποκλείεται να το είχε ο Κοκός. Προσοχή: είπα ‘δεν αποκλειεται’. 🙂

  11. LandS said

    9 Όταν φτιάχτηκε ο δρόμος η τρύπα ήταν μία. Η δεύτερη είναι μεταγενέστερη προσθήκη

  12. Γς said

    Και μας είχε ζαλίσει το 60 η Ελένη η Βλάχου με τις ανταποκρίσεις της από τους Ολυμπιακούς της Ρώμης.

    Οπου πήγαινε «αγγούρι» της λέγανε.

    [Αγγουόρι-συγχαρητήρια για τον Ολυμπιονίκη διάδοχο Κωνσταντίνο]

  13. Γς said

    11:

    Ντάξει. Μία τρύπα [στην αρχή].
    Οι δύο είναι λίγο σουρεαιστικόν

    http://caktos.blogspot.gr/2013/07/surrealismo-erotico.html

  14. sarant said

    5: Α γεια σου, κι από μένα!

    9-11: Θυμάται κανείς πότε έγινε η δεύτερη τρύπα; Όχι πολύ παλιά, θα έλεγα.

  15. gpoint said

    Πάντα εξαιρετικός ο Μποστ.
    Μου έκανε εντύπωση πως γνώριζε την φυλή των Καφούρ, κάφροι επί το ελληνικότερον, που τος αποκαλούν έτσι οι άλλες φυλές γιατί τους θεωρούν χωρίς ψυχή. Οι περισσότεροι το περνάνε για κοσμητικό επίθετο ! Σαφώς και δεν ήταν από αυτούς που δεν τα ψάχνουν όλα σε κάθε λεπτομέρεια.
    Οπως έχω ξαναγράψει τέλη δεκαετίας του 50 τους οπαδούς του ΟΣΦΠ αποκαλούσα κάφρους οι οπαδοί των άλλων ομάδων, μετά εξευγενίστηκε σε γάβροι

  16. Γς said

    15:

    Και ποιος γάβρος στόλισε με γκράφιτι για τον Θρύλο τα βραχια της Πειραϊκής, ουπς, της Λουμπάρδας;

    https://i2.wp.com/www.2steps.gr/themes/photos/0001/01/000451/b/2steps_places_varkiza_loubarda_tripes_karalamnli_003.jpg?zoom=2

  17. LandS said

    @10 http://www.royalchronicles.gr/diadoxos-konstantinos-xrusos-olumpionikis-stin-istioploia/
    Για να χαρείς 🙂
    Ακου κει «ζώα» οι Βελγο-Ολανδο-Σουηδο-Νορβηγο-Δανοί και όχι οι Εγγλέζοι!

  18. spiral architect said

    Και καλά λοιπόν τα καταργημένα αγωνιστικά σκάφη και τα αθλήματα σαν το μήκος άνευ φοράς. Εδώ μπήκε σαν ολυμπιακό άθλημα το ΒΜΧ: http://bit.ly/2b3kB6a
    Αντε με το καλό καλοδεχούμενα οι τσουβαλοδρομίες και η μακρυά γαϊδούρα. 😀

    Σα να΄ χει κάποιο δίκιο λοιπόν ο Πουλής στο ThePressProject, που λέει ότι, Δεν υπάρχει κανείς που να διαθέτει τη δική μου πειθαρχία. Μπορώ να στεριώσω ένα μολύβι όρθιο στη μύτη μου και μετά να κάνω δουλειές στο σπίτι χωρίς να μου πέσει. Αν θέλω να αυξήσω τον βαθμό δυσκολίας, κάνω και χούλα χουπ, με το φρεσκοξυσμένο μολύβι να ισορροπεί όρθιο στη μύτη μου, σαν τον σαολίν που ήξερε να στεριώνει μια όρθια τρίχα πάνω σε μια άλλη τρίχα. Αυτό το ταλέντο δεν μου χαρίστηκε. Το έχτισα με ατελείωτες ώρες μοναχικής προπόνησης. …
    http://bit.ly/2bhZJG4

  19. cronopiusa said

  20. atheofobos said

    Και τα δύο είναι από τα καλύτερα του Μποστ.
    Τα » Όστρακα της Δεκελείας» που γράφει είναι το βιβλίο που έγραψε η πριγκίπισσα Ειρήνη για τα αρχαιολογικά ευρήματα της ανασκαφής που συμμετείχε στην περιοχή.
    Περισσότερα στο:
    http://www.royalchronicles.gr/oi-prigkipisses-sofia-kai-eirini-kai-o-timbo-tou-sofokli/

    Ο Κατσίμπαλης για τον οποίο ο Μίλερ έγραψε τον Κολοσσό του Μαρουσιού, ήταν από ότι φαίνεται πολύ έντονη προσωπικότητα των γραμμάτων παρά το ότι δεν είχε γράψει ούτε ένα βιβλίο!

    Τέλος η δεύτερη τρύπα στην Λουμπάρδα έγινε μετά την δικτατορία και έτσι κατάφεραν να ξηλώσουν και την αγιογραφία που είχε φτιάξει η χούντα στον βράχο στο σημείο εκείνο για την διάσωση του Παπαδόπουλου στην απόπειρα του Παναγούλη.

  21. Γς said

    19:

    Τι σε έπιασε με τους Ρηγάδες της τράπουλας;

    Και θυμήθηκα τον Βασιλιά Φαρούκ που παραιτήθηκε το 1952, με την επανάσταση των Αιγυπτίων αξιωματικών.

    -Σε 50 χρόνια θα υπάρχουν μόνο 5 βασιλιάδες. Οι τ΄σσερις θα είναι της τράπουλας και ο 50ς ο βασιλιάς της Αγγλίας

  22. sarant said

    20 Μπράβο για τα όστρακα! Η δεύτερη τρύπα ασφαλώς έγινε μετά τη δικτατορία, αλλά πότε;

  23. cronopiusa said

    21
    ο Φεδερίκο, Γιάννη μου, έψαχνε μια τρύπα στην Λουμπάρδα να τρυπώσει

  24. cronopiusa said

    Συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου 19/2/1959

  25. Καινούργια τ̶έ̶λ̶η̶ πολιτιστική πρωτοβουλία του δήμου.
    http://www.heraklion.gr/municipality/municipality-press-releases/festival-krhth-pente-politismoi-190816.html
    Την άλλη Κυριακή, 28 του μήνα, Πύλη Βηθλεέμ…

  26. cronopiusa said

  27. Jimakos said

    Στο wiki (χωρίς παραπομπή ωστόσο), στο λήμμα «Αγία Μαρίνα Κορωπίου», λέει τα εξής:

    Το 1974 στο 32ο χιλιόμετρο της Λεωφόρου Βουλιαγμένης – Σουνίου ανοίχτηκε μεγάλη σήραγγα μέσα από βράχο για το πέρασμα της εθνικού δρόμου, η σήραγγα ονομάστηκε Λουμπάρδα ονομασία που χρησιμοποιούσαν στην Τουρκοκρατία για τα τούνελ ή Τρύπα του Καραμανλή επειδή η διάνοιξη έγινε επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, η σήραγγα της Λουμπάρδας έδωσε το όνομα της σε ολόκληρη την παραλία της Αγίας Μαρίνας.

  28. cronopiusa said

  29. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

  30. Λ said

    Ο Μακάριος επιστέφοντας στην Κ΄ύπρο μετά τις συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου είπε το περίφημο Νενικήκαμεν!
    …βγαίνοντας από το αεροπλάνο, αναφώνησε: «Νενικήκαμεν».

  31. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    >>‘Οδός Ολυμπιονίκου Διαδόχου’,
    η οδός Ολυμπιονικών, για όλους τους αποδέλοιπους

    Πέντε η ώρα που βραδιάζει

  32. Θύμμαχος Θήτης said

    27

    μεγάλη σήραγγα #not

    Λουμπάρδα λένε τον βούρκο στο μοχίτο (λογικά κι αυτός Αγιαμαρίνα θα πιάνεται) αλλά εγώ ξέρω, σήμερα, όταν λέμε πάω για μπάνιο Αγιαμαρίνα εννούμε κανα-δυο χλμ πιο μετά, τις παραλίες από την εκκλησία μέχρι «Αλθέα» (σικ), νησάκι του Ντούνη.

    Αν κατάλαβα καλά, η πρώτη τρύπα έγινε πριν τη χούντα με μια λωρίδα ανά κατεύθυνση, και το ’74 έγινε η δεύτερη;

  33. Θύμμαχος Θήτης said

    18 Τσάκισε οστά ο Πουλής.

  34. gpoint said

    Για το αώνιον μειράκιον Ριβαλδίνιο και την ΠΑΕ ΠΑΟ που τον χαρακτηρίζει παράδειγμα προς μίμηση (για συμπεριφορές μιλάμε)

    Ε όχι και παράδειγμα προς μίμηση, σε κάθε φάουλ που του σφυρίζουν το φακ οφ πάει σύννεφο στους φοβισμένους διαιτητές που κάνουν πως δεν ακούνε ! Καλός παίκτης αλλά παλιοχαρακτήρας είναι.

  35. atheofobos said

    Η διάνοιξη της μεγάλης παραλιακής Λεωφόρου Βουλιαγμένης – Σουνίου με την πρώτη τρύπα του Καραμανλή (μερικοί τότε περιπαικτικά την έλεγαν της Αμαλίας!) έγινε το 1955 και την χρησιμοποιούσαν και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
    Το 1974 έγινε η δεύτερη τρύπα στον βράχο με διαπλάτυνση της περιοχής έτσι ώστε το κάθε ρεύμα κυκλοφορίας να περνά από την δική του τρύπα.
    Στην διαπλάτυνση ξηλώθηκε και η ψηφιδωτή εικόνα που υπήρχε στον βράχο πριν την τρύπα που πάμε προς Αγία Μαρίνα που είχε μπει επί χούντας για την διάσωση του Παπαδόπουλου από την απόπειρα σε εκείνο το σημείο από τον Παναγούλη.

  36. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα σχόλια!

    27 Έχω κάποιες επιφυλάξεις για όσα λέει η Βίκη. Λουμπάρδα ήταν η βομβάρδα, είδος λιθοβόλου για τις πολιορκίες. Μήπως και τα λαγούμια ονομάστηκαν έτσι; Πού είναι ο Δυτης και οι οθωμανολόγοι;

  37. 27-37 Φοβερό το λήμμα της βίκης από πολλές απόψεις! Και να σήμαινε λαγούμι η λουμπάρδα επί τουρκοκρατίας (λαγούμια τα λέγανε, άντε και μίνες), δεν νομίζω να ήταν λέξη σε χρήση όταν ανοίχτηκε η τρύπα του Καραμανλή.
    Θα μπορούσε να είχε στήσει καμιά μπομπάρδα ο Μοροζίνι εκεί, μήπως; (Και μια ακόμα στον Λουμπαρδιάρη…)

  38. (Οπωσδήποτε πιο πιθανή ερμηνεία για τον Λουμπαρδιάρη, θαρρώ, από τη διαδεδομένη ανάποδη με τον αγά που πήγε να βομβαρδίσει το εκκλησάκι από την Ακρόπολη! http://city-of-athens.com/gr/ieros-naos-agiou-dimitriou-loubardiari-philopappou/athens-sights/476.html

  39. sarant said

    38 Μπομπάρδα από την Αγιαμαρίνα; Απίθανο το βρίσκω.

  40. Δεν ξέρω αν το είδατε αλλά σήμερα κάποιοι έστησαν ένα γυμνό (και μικροτσούτσουνο) άγαλμα του Δόναλδ, κάπου στη Νέα Υόρκη. Η απάντηση της υπηρεσίας πάρκων είναι όλα τα λεφτά!

  41. Τι να πω… Εδώ βλέπω ότι υπήρχε η σημασία της σήραγγας:

    έτσι λεγόταν το κανόνι επι Ενετοκρατίας και Τουρκοκρατίας αλλά και οι οδικές σήραγγες ή τούνελ που άνοιγαν οι μηχανικοί στα βουνά με ανατινάξεις βράχων.

    Θα ήθελα και μια επιβεβαίωση όμως.

  42. sarant said

    41 Φοβεροί!

    42 Κι εγώ θα ήθελα επιβεβαίωση, αν και δεν το αποκλείω. Αλλά και πάλι η Βίκη λαθεύει, αφού μάλλον δεν υπάρχει σχέση με την τουρκοκρατία (δεν γίνονταν τότε οι σήραγγες)

  43. Ούπς! Σαρδαμάκι σε ταμπέλα. (το ξέρω πως ο τουητεράς είναι δεξιός αλλά εν προκειμένω…)

  44. Παναγιώτης Κ. said

    @31.Τι ενορχήστρωση!!!

  45. Γς said

    31:

    Οπως η ανηφορική οδός Κυπρίων Αγωνιστών στο Δάσος Χαϊδαρίου.

    Κυπρίων Ορειβατών για τον αποδέλοιπο Γς

    http://caktos.blogspot.gr/2014/10/blog-post_68.html

  46. LandS said

    38,40,42
    Να μια ανακαλυψη οριακά πριν το 55 στη θεση Λουμπάρδα.
    http://www.greek-language.gr/digitalResources/ancient_greek/anthology/inscriptions/page_075.html

    κάπου έχω δει λουμπάρδα να είναι και το πλοίο που είχε τέτοια κανόνια. Ο όρμος μετά τη Τρύπα του Κ. είναι ρηχός με βούρκο. Αν κάποιος έμπαινε εκεί για να γλιτώσει από τρικυμία θα κολλούσε.

    Εδώ http://www.notosnet.gr/news/item/942-maxi-tou-thiti-8-iouliou-1826-nikifora-maxi-tou-koropioy
    μια περιγραφή όπου φαίνεται ότι οι ντόπιοι το χρησιμοποιούσαν για λιμάνι.

  47. 47 Μπράβο, αυτό δείχνει σχεδόν σίγουρα ότι η ονομασία δεν έχει σχέση με την τρύπα του Καραμανλή.
    Βρίσκω εδώ τη σημασία του πλοίου (μπουμπάρδα): http://www.lexigram.gr/lex/enni/%CE%BC%CF%80%CE%BF%CE%BC%CF%80%CE%AC%CF%81%CE%B4%CE%B1%CF%82#Hist0 Δεν είναι άσχημη υπόθεση αυτή με το βούρκο!

  48. cronopiusa said

    Anarchist group installs nude Donald Trump statues in US cities

  49. sarant said

    47-48 Κάτι βρήκατε θαρρώ.

  50. Αγαθίας ο Σχολαστικός said

    1) Η κοινότης μας (Ελληνοαμερικανοί του Ιλλινόϊ) είναι εδώ και 2 χρόνια σπόνσορας (ελληνιστί= χορηγός + μαικήνας) της ελληνόψυχης Κατερινούλας Στεφανίδη, που σε 4 περίπου ώρες θα κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στην Ολυμπιάδα του Ρίο (άλμα επί κοντώ γυναικών). Επιτρέψτε μας να την συγχαρούμε προκαταβολικά από το δημοκρατικό σας Ιστολόγιο και να την προειδοποιήσουμε (ξέρουμε ότι έχει κόλλημα με την Θεία Ελληνική Γλώσσα και διαβάζει το παρόν Ιστολόγιο πριν τον αγώνα για να χαλαρώσει) ότι:

    Μετά τον θρίαμβό της, να μήν τολμήσει να αυτοξεφτιλιστεί σαν τον Λευτέρη Πετρούνια που πήγε και δήλωσε βλακωδώς ότι κατέκτησε το χρυσό στους Κρίκους με την βοήθεια της Παναγίας. Δηλώνουμε πως αν διαπράξει παρόμοιο ατόπημα που ρεζιλεύει τον Ελληνικό Πολιτισμό (αν είναι δυνατόν να προσεύχεται ένας Έλλην αθλητής των Ολυμπιακών Αγώνων στην μητέρα ενός ραββίνου, που δεν μπόρεσε να σώσει ούτε τον γιό της…), θα αποσύρουμε την χορηγία μας.

    Κατερινούλα, μήν φανείς αγνώμων προς τους Ελληνοαμερικανούς που σε στηρίζουν και σού βρήκαν έναν εξαίρετο σύζυγο. Άλλωστε, εσύ η ίδια το λές ότι χωρίς τον Mitchell δεν θα είχες καταφέρει τίποτα στην Αμερική.

    2) Όσο για την σημερινή ανάρτηση, επιτρέψτε μας να συνεισφέρουμε κάτι που (πιθανότατα αγνοεί) δεν μάς είπε ποτέ ο κ. Σαραντάκος στα δεκάδες άρθρα του για τον Μπόστ: Ο πρωτότοκος γιός του Μέντη, γνωστός ηθοποιός Γιάννης Μποσταντζόγλου, ήταν σκράπας μαθητής και
    δεν μπόρεσε να τελειώσει ούτε το Γυμνάσιο. Με την ευκαιρία, αποκαλύπτουμε και κάτι για τον εκδότη Γιάννη Πασσά του «ΗΛΙΟΥ», που είναι πασίγνωστο στους παλαιούς, αλλά μέχρι τώρα (στα «Έπη των Αριμασπών») δεν μάς το έχει αποκαλύψει ο πατήρ Σαραντάκος: Ο Πασσάς διέθετε μόνο απολυτήριο Δημοτικού και δεν μπόρεσε να πάει καθόλου στο Γυμνάσιο. Αυτό, καθόλου δεν τον εμπόδισε να μορφωθεί μόνος του, να μάθει άπταιστα Αρχαία Ελληνικά και να διαπρέψει στην ζωή του, άλλη μιά απόδειξη ότι εκπαίδευση στο Ρωμέικο αποβλακώνει τον εκπαιδευόμενο

    Συνεχίζουμε αμέσως, γιατί μάς το κόβει…

  51. Αγαθίας ο Σχολαστικός said

    (51 συνέχεια)…

    3) Χαιρετίζουμε τα σχόλια αρκετών αναγνωστών για τον ρατσιστή Δεσπότη Χίου, Μάρκο Βασιλάκη, που θα κάτσει στο σκαμνί για παραβίαση του Αντιρατσιστικού Νόμου. Θα περιμέναμε, ωστόσο (ιδίως οι Κρητικοί αναγνώστες του Ιστολογίου, όπως η ευαίσθητη στην αδικία κ. Έφη-Έφη) να καταδικάσουν με την ίδια δριμύτητα και τους ξενοδόχους της Κρήτης που αρνούνται κατηγορηματικά να δεχτούνε πρόσφυγες στο Νησί του Δία, αλλά και τους Δημάρχους της Κρήτης που βάζουν όρους στον Μουζάλα για να δεχτούν προσφυγικές ψυχούλες στο νησί τους, πράγμα που δεν διανοήθηκε κανείς δημοτικός άρχων στην υπόλοιπη Ελλάδα

    4) Τελειώνοντας, θα περιμέναμε κάποιος αναγνώστης να έχει καταγγείλει εδώ και ώρα τον κορυφαίο Γάλλο βαδιστή Yohann Diniz, που σήμερα το μεσημέρι λίγο πρίν τον τερματισμό των 50 χλμ. βάδην
    χέστηκε πάνω του ενώ βάδιζε, χωρίς να καταφέρει ούτε κάν να πλασαριστεί στην εξάδα. Τερμάτισε μόλις 8ος ο μπαγάσας

  52. Γιάννης Ιατρού said

    Νίκο, το τζουκμποξ 🙂 που είχα υποσχεθεί (#88 στο χθεσινό νήμα) πιάστηκε στη φάκα λόγω των πολλών συνδέσμων …

  53. Γιάννης Ιατρού said

    και πολύ-πολύ ILL Οινόης όμως 🙂

  54. Γς said

    Λουμπάρδα

    Η Λουμπάρδα μας ήταν μια ιδιοκατασκευή που μια μεγάλη Παρασκευή αναστάτωσε το Βύρωνα και τον Υμηττό και … εξαφανίστηκε.

    Ηταν ένα κομμάτι από σιδερένια σωλήνα «κεντρικής παροχής» της ΟΥΛΕΝ. Ένα μέτρο μήκος 20 πόντους διάμετρο. Καμιά πενηνταριά κιλά και βάλε.
    .
    Είχαμε οξυγονοκολλήσει την μια πλευρά της και είχαμε ανοίξει μια μικρή τρύπα για να περνάει το βραδύκαυστο φυτίλι. Ιδιοκατασκευή κι αυτό. Σπάγκος διάσπαρτος από μπαρουτόσκονη ολλημένη με μανό.

    Την είχαμε τεστάρει μερικές φορές:
    Βάζαμε 1 δαχτυλήθρα, άντε 2, μπαρούτι «Δημητσάνα» και την στουμπώναμε με εφημερίδες ανάβαμε το βραδύκαυστο και φεύγαμε μακρυά.

    Εκείνη όμως την Παρασκευή, την Μεγάλη Παρασκευή θα βάζαμε κάτι πάρα πάνω.
    Πάνω στο λόφο του Γερμανού στον Υμηττό. Δίπλα από τον Κοπανά. Κοντά στο Νέο Τέρμα της Μεταμόρφωσης Βύρωνα.

    Και κάνω νόημα, που λέτε, στους υπόλοιπους να εξουδετερώσουν τον Κώστα τον Τρελό, που ήταν ο μόνος λογικός της τρελοπαρέας μας, που άρχισε να τσιρίζει για την επερχόμενη καταστροφή:

    Πήρα 3 τενεκεδάκια [λίτρα?] μπραντ νιου μπαρούτι Δημητσάνας και τα άδιασα μέσα στην λουμπάρδα και μετά την στουμπώσαμε για τα καλά με … άμμο!
    Μετά το βραδύκαυστο, κανα δυο μέτρα και πύρ!
    Δεν έγινε όμως τίποτα. Εσβησε.

    Ρίχνω λοιπόν μπόλικη σκόνη μπαρούτι και μετά μερικά φύλλα εφημερίδας. Τα ανάβω και μόλις πρόλαβα να τρέξω καμιά δεκαριά μέτρα.

    Αυτό ήταν! Οσο βλέπαμε από κει πάνω, Βύρωνα και Υμηττό, τα φώτα άναψαν σε παράθυρα, μπαλκόνια βεράντες.
    Πήγαμε να κρυφτούμε στο σπίτι του Κώστα, όπου έφτασε σε λίγο ο απληροφόρητος Χρήστος.

    -Ρε παιδιά τι έγινε; Τι ήταν αυτό; Κάτω κυκλοφορούν κουστωδίες.

    Λόγω τιμής. Ετσι είπε. Κουστωδίες.
    Ηταν ο κόσμος που είχε βγει στους δρόμους να δει τι είχε συμβεί.

    Την άλλη μέρα πήγαμε να πάρουμε τη λουμπάρδα.
    Ποια λουμπάρδα όμως; Μάταια ψάχναμε μέσα στους θάμνους.
    Υπήρχε μόνο ένας λάκκος στη θέση του πειράματος.

  55. Γιάννης Ιατρού said

    55: Ναι, και μετά λές ότι δεν ακούς καλά λόγω ηλικίας κλπ., ε; 🙂 🙂

  56. Γς said

    56:

    Ποιας ηλικίας;

    Δεν με διαβάζεις. Από τραυματισμό σε συμπλοκή.

  57. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    41. http://tvxs.gr/news/kosmos/o-basilias-tramp-einai-gymnos-kai-den-exei-gennitika-organa-binteo

  58. Γιάννης Ιατρού said

    57: Ναι ρε, αλλά να μη δίνουμε και δικαιώματα 🙂 🙂

  59. Γιάννης Ιατρού said

    58: ΕΦΗ
    λόγω της μικρής χορηγίας από το ILL Οινόη 🙂 🙂 δεν έφτασαν τα λεφτά …. για όλα!

  60. sarant said

    53 Το απελευθέρωσα Γιάννη, επόμενο ήταν να κρατηθεί.

  61. Γιάννης Ιατρού said

    61: ε, ναι 🙂 δεν λέω…

  62. Γς said

    62:

    Δεν κατάλαβες.

    >επόμενο ήταν να κρατηθεί.

    Τα έχουν αυτά οι λίστες…

  63. Γιάννης Ιατρού said

    55: Γς / Λουμπάρδα
    Εγώ είχα φτιάξει για πείραμα στη χημεία νιτρογλυκερίνη (είχα βλέπεις πρόσβαση σε πρώτες ύλες λόγω φαρμακείου …), πιό λίγο από μισό φλυτζάνι του καφέ. Και να δεις που έπεσε, καταλάθος, από την ταράτσα της πολυκατοικίας στον ακάλυπτο…. Μετά μετακομίσαμε 🙂

  64. Γιάννης Ιατρού said

    Καληνυχτίζω, γιατί τα «αγροτικά» σήμερα μου έπεσαν λίγο βαριά …. 😦

  65. Γς said

    64:

    Α, κι εμεις κάναμε κάτι ανάλογες προσπάθειες, στο βουνό [για ασφάλεια] και από μακριά με ριμότ [σπαγκάκια και τέτοια] κοντρόλ.

    Πρέπει κάποτε να τα γράψω.

    Α, και για το τσουβάλι με τους δυναμίτες για φουρνέλα που είχαμε κλέψει από το λατομείο στο Βύρωνα [εκεί που είναι το θέατρο Μελίνα Μερκούρη σήμερα]

  66. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    χρυσο η Κατερινα

  67. gpoint said

    # 67K;

    Κάθρην…

  68. Αγαθίας ο Σχολαστικός said

    Οι Θεοί των Ελλήνων ωμίλησαν: Χωρίς να κάνει ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΦΟΡΑ τον σταυρό της, η Κατερίνα Στεφανίδη στέφθηκε πρίν λίγο (4.37 π.μ. του Σαββάτου 20 Αυγούστου 2016) ΧΡΥΣΗ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗΣ στο επί κοντώ γυναικών, με άλμα στα 4.85 μέτρα που πέρασε στην 2η προσπάθειά της. Πρίν λίγο επικοινωνήσαμε με τον Μητσέλλο Κριάρη (προπονητής + σύζυγος), που μάς διεβεβαίωσε πως το Κατερινάκι διάβασε το σχόλιό μας (51) και αποφάσισε να μήν κάνει ούτε μιά φορά τον σταυρό της, αλλά ούτε και δηλώσεις για βοήθεια της Παναγίας. Τα άφησε όλα στους Έλληνες Θεούς και δικαιώθηκε. Η κατωτέρω φωτογραφία (από την μετάδοση της ΕΡΤ-2, που μετέδιδε αποκλειστικά το επί κοντώ), δείχνει το Κατερινάκι να ετοιμάζεται για την 1η προσπάθειά της στο 4.90 που έχασε από καθαρή ατυχία.

    Για όσους ενδιαφέρονται, η απονομή του χρυσού μεταλλίου στην Ελληνόψυχη Κατερινούλα Στεφανίδη θα γίνει στις 2.15 τα ξημερώματα της Κυριακής, ώρα Ρωμέικου. Για την ιστορία, ανεβάζουμε και τις φωτογραφίες της (2ης) Αμερικανιδούλας, Σάντι Μόρρις (4.85 μ.) και της (3ης) 19χρονης μουνίτσας από την Νέα Ζηλανδία, Λίζας Μακάρτνι (4.80 μ.) που ήταν φοβερή, υπερέβη τον εαυτό της και λίγο έλειψε να αρπάξει το χρυσό από την Κατερίνα, αν δεν επενέβαιναν οι Θεοί των Ελλήνων

  69. Γς said

    Και η τρέλα που μας είχε πιάσει τότε το 1956 με τον Γιώργο Ρουμπάνη τους Ολυμπιακούς Αγώνες στη Μελβούρνη, που κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στο άλμα επί κοντώ, με άλμα 4.50.

    Κι ο Χρήστος Παπανικολάου. Παγκόσμιο ρεκόρ στο επί κοντώ με 5.49 μ. στις 24 Οκτωβρίου 1970 στην Αθήνα.
    Το πρώτο και μοναδικό παγκόσμιο ρεκόρ Έλληνα αθλητή του στίβου.

  70. spiral architect said

    Καλή η φετινή ολυμπιακή συλλογή μεταλλίων μετά και το χρυσό της Στεφανίδη, αλλά στους «μεγάλους» η έλλειψη αντίπαλου δέους 😉 οδηγεί σε καγκουριές.
    Κρίμα για το όνομα και την υστεροφημία του Κόου που δέχτηκε την ένσταση των ΗΠΑ. 😦

  71. Γιάννης Ιατρού said

    Καλημέρα

    Πόσο πιό φυσιολογικά είναι/φαίνοναται τα σώματα των Πουμπάνη / Παπανικολάου ….
    Κοιτάξτε τους όμους τους και συγκρίνετέ τους με τις φωτογραφίες απ΄ τις αθλήτριες στο Ρίο ….

  72. spiral architect said

    Θυμάμαι το μαγαζί με τα αθλητικά είδη του Χρ. Παπανικολάου στην Ακαδημίας κάτω από τα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου. 🙄
    (τόσο μικρός είμαι)

  73. Γιάννης Ιατρού said

    72: … όώμους … γμτ%&$§». πρωϊνιάτικα …

  74. Γς said

    73:

    Στους Ολυμπιακούς της Αθήνας του 1896 στο άλμα επί κοντώ οι Ευάγγελος Δαμασκός και Ιωάννης Θεοδωρόπουλος ήρθαν τρίτοι.

    Από τότε το παγκόσμιο ρεκόρ ανέβηκε τρία ολόκληρα μέτρα και 56 εκατοστά από εκείνη την επίδοση τους.

    Όχι όμως και το άλμα εις ύψος!
    Είναι μόλις 15 πόντους μικρότερο από εκείνη την επίδοση στο άλμα επί κοντώ.

    Η επίδοση των Δαμασκού Θεωδορόπουλου στο άλμα επί κοντώ ήταν 2 μέτρα και 60 εκατοστά!

  75. Γς said

    Και πόσο δικαιολογημένοι είναι αυτοί οι προπονητές που παντρεύονται τις αθλήτριές τους.

    Εδώ φοιτήτρια επιβλέπεις στο διδακτορικό της και σε παίρνει ο διάολος.

    Τι; Ιωάννης Μελισανίδης; Που κολλάει αυτό;

  76. LandS said

    70 Και ο Ακοντισμός αγώνισμα του Στίβου είναι, από καταβολής.

  77. sarant said

    Καλημέρα και από εδώ! Δεν ξενύχτησα, μπράβο όμως στην κοπέλα!

  78. LandS said

    71 Στους άντρες 4Χ100 άλλη ομάδα ήρθε τρίτη και άλλη πήρε το χάλκινο.

  79. Pana Yiotis said

    Ολυμπιακοι Αγώνες = Ολυμπιάδα;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; Με το συμπάθιο, είναι ΛΑΘΟΣ.
    Ολυμπιάδα = Η χρονική περίοδος ανάμεσα σε δύο Ολυμιακούς Αγώνες, δηλ. τα 4 ενδιάμεσα χρόνια.

  80. sarant said

    80 Κοιτάξτε, το έχουμε συζητήσει το θέμα αυτό αναλυτικά σε προηγούμενα άρθρα. Δεν είναι λάθος Και οι ίδιοι οι αρχαίοι χρησιμοποιούσαν τη λέξη Ολυμπιάδα (και) με τη σημασία των Ολυμπιακών αγώνων, και τα 2 από τα 3 λεξικά μας επιβεβαιώνουν αυτη τη σημασία.

    Δείτε πιο αναλυτικά εδώ (το απόσπασμα που είναι με μπλε):

    Ολυμπιακά μεζεδάκια ξανά

  81. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    76α
    Σκέψεις ενός άντρα, παρακολουθώντας αθλήτριες να διαγωνίζονται.
    http://www.lifo.gr/articles/opinions/108731

Σχολιάστε