Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ο Κώστας Καζάκος και οι «προδότες που φεύγουν στο εξωτερικό»

Posted by sarant στο 5 Ιουνίου, 2017


Αργία σήμερα, αλλά όχι για όλους, αφού αργούν μόνο οι… εργαζόμενοι του πνεύματος. Οι άλλοι, λέει, δουλεύουν. Το ιστολόγιο δεν έχει αργίες, βέβαια, δημοσιεύει ένα άρθρο την ημέρα κάθε μέρα, αδιάλειπτα από τον Γενάρη του 2014, αλλά σήμερα, που έχουμε και δεν έχουμε αργία είχα δίλημμα. Κανονικά, στις αργίες βάζω κάποιο ανάγνωσμα, λογοτεχνικό με την ευρεία έννοια του όρου, αλλά αφήγημα είχαμε και χτες, θα έχουμε και αύριο κείμενο του πατέρα μου, φοβήθηκα μην σας πέσει βαρύ.

Και πάνω που σκεφτόμουν τι άρθρο να ανεβάσω, άρχισα να γράφω ένα σχόλιο για το Φέισμπουκ -και ύστερα σκέφτηκα πως δεν θα ήταν κακή ιδέα να το συζητήσουμε εδώ αυτό το θέμα, οπότε το σχόλιο μετατράπηκε σε άρθρο.

Παίρνω αφορμή από τον τελευταίο… σάλο που προκλήθηκε στα κοινωνικά μέσα, όπου βέβαια ένα θέμα συγκεντρώνει τους προβολείς της προσοχής για μια-δυο μέρες, προκαλεί παθιασμένα σχόλια και ομηρικές αντιπαραθέσεις για να ξεχαστεί λίγες ώρες αργότερα. Στην προκειμένη περίπτωση, πρόκειται για μια δήλωση του ηθοποιού Κώστα Καζάκου στην τηλεόραση -όπως γράφτηκε ευρέως, ο Καζάκος (συγνώμη που λινκάρω Άθενς Βόις) αποκάλεσε «προδότες» τους νέους που φεύγουν για να δουλέψουν στο εξωτερικό.

Δεν έχω καμιά διάθεση να κάνω τον δικηγόρο του Καζάκου, πολύ περισσότερο που κι εγώ στο εξωτερικό ζω (δεν είμαι βέβαια νέος, αλλά ήμουν όταν έφυγα), παρατηρώ όμως ότι η μεταφορά των όσων είπε έγινε με τρόπο που τον αδικεί.

α) Παραβλέπουν, όσοι μεταφέρουν τα λεγόμενά του, ότι αμέσως πριν, απαντώντας σε ερώτηση «Γιατί δεν βλέπουμε ηθοποιούς του δικού σας εκτοπίσματος ή της Καρέζη;» είχε πει: «Τα νέα παιδιά [στο θέατρο] είναι καταπληκτικά, ειναι πιο προχωρημένα, αλλά δεν έχουν τις δικές μας ευκαιρίες»

Βρίσκω ότι πρόκειται για άποψη που εκφράζεται μάλλον σπάνια. Οι περισσότεροι ηλικιωμένοι και μεσήλικες εκφράζονται απαξιωτικά για τους νέους, ακόμα και (για να μην πω: ιδίως) οι καλλιτέχνες, οι οποίοι στερεότυπα θα πουν ότι στις μέρες μας δεν βγαίνουν αξίες/ταλέντα/μορφές όπως την εποχή που εκείνοι ήσαν νέοι. Μέσα σε αυτόν τον περιρρέοντα μισονεϊσμό, η τοποθέτηση αυτή του Καζάκου είναι αξιέπαινη.

β) Ίσως είναι περίπου το ίδιο (προσωπικά δεν συμφωνώ), αλλά να σημειωθεί πως ο Καζάκος ΔΕΝ χαρακτήρισε προδότες τους νέους που φεύγουν στο εξωτερικό, είναι διαστρέβλωση των λεγομένων του αυτό.

Είπε, «αυτό που κάνουν οι νέοι, που φεύγουν στο εξωτερικο, είναι ….» Σταμάτησε επί αρκετά δευτερόλεπτα για να βρει την κατάλληλη λέξη και συνέχισε, «… είναι στην ουσία προδοσία».

Δύο τινά, εδώ.. Αφενός, άλλο είναι το να πεις «αυτό που έκανες είναι προδοσία», κι άλλο «είσαι προδότης». Το ένα χαρακτηρίζει την πράξη, το άλλο χαρακτηρίζει τον άνθρωπο. Υπάρχει μια διαφορά ανάμεσα σ’ αυτά τα δύο, που εγώ τη θεωρώ όχι απλώς υπαρκτή αλλά ουσιαστική. Παρομοίως, διαφορετικό είναι να πεις «αυτό που έκανες είναι ορθογραφικό λάθος» και άλλο το «είσαι ανορθόγραφος», άλλο το «έκανες μεγάλη βλακεία» και άλλο το «είσαι μεγάλος βλάκας».  Μπορεί να μη συμμερίζεστε τη γνώμη μου, αλλά τουλάχιστον να δικάσουμε τον Καζάκο γι’ αυτό που είπε, όχι γι’ αυτό που έγραψαν οι ιστότοποι ότι είπε.

Κατά δεύτερο λόγο, προσέξτε ότι δεν λέει ευθαρσώς και κατηγορηματικά «αυτό που κάνουν είναι προδοσία». Κοντοστέκεται, ψάχνει να βρει την κατάλληλη λέξη, δεν τη βρίσκει όπως έμμεσα παραδέχεται με τον προσδιορισμό «στην ουσία είναι προδοσία».

Αυτό δεν σημαίνει ότι έχει δίκιο ο Καζάκος. Αλλά, ξαναλέω, αν πρόκειται να τον δικάσουμε, ας του αναγνωρίσουμε και τα ανάλογα ελαφρυντικά.

Στα κοινωνικά δίκτυα μοιραία η συζήτηση παρεκτράπηκε και επικεντρώθηκε στον ίδιο τον Καζάκο, με μπόλικες δόσεις κοινωνικού αυτοματισμού, ότι μιλάει ο ατάλαντος, αυτός που οργάνωνε λαϊκά δικαστήρια στο Σύνταγμα, αυτός που εισπράττει παχυλές συντάξεις, αυτός που γύρισε ταινίες επί δικτατορίας ή που έπαιξε σε φτηνά σίριαλ για την κονόμα. Θα έλεγα να μην δώσουμε εδώ την έμφαση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι συμμερίζομαι τα παραπάνω έτσι που διατυπώθηκαν.

Και θα έλεγα να μην εστιαστούμε στο «ποιος» είπε περί προδοσίας, ή ακόμα να μην εστιαστούμε στην άστοχη και κατακριτέα λέξη «προδοσία», διότι αν απορροφηθούμε στο να βρίζουμε τον Καζάκο θα μας ξεφύγει το μεγαλύτερο πρόβλημα, αυτό που συντελείται σήμερα στη χώρα με τη μαζική μετανάστευση ιδίως νέων πτυχιούχων στο εξωτερικό.

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που κάτοικοι της Ελλάδας μεταναστεύουν στο εξωτερικό -το αντίθετο. Τις δυο προηγούμενες δεκαετίες βιαστήκαμε να πούμε ότι η χώρα μας «έγινε» χώρα υποδοχής μεταναστών, ξεχνώντας ότι τις προηγούμενες δεκαετίες και τους προηγούμενους αιώνες ο ελλαδικός χώρος ήταν χώρος από τον οποίο έφευγαν οι άνθρωποι, αναζητώντας καλύτερη τύχη. Ξέρουμε τη μετανάστευση των βορειοελλαδιτών (κυρίως) στη Γερμανία και στο Βέλγιο τις δεκαετίες του 50-60, των Δωδεκανησίων στην Αίγυπτο και στην Αφρική λίγο νωρίτερα, αλλά και στην Αυστραλία μετά τον πόλεμο, των Πελοποννησίων και όλης της Ελλάδας στις ΗΠΑ από το 1890 ως το 1920 (δείτε σχετικό άρθρο), αλλά μεταναστευτικά κύματα υπάρχουν και παλιότερα από τα μέρη μας π.χ. στην Ιωνία τότε που υπήρχε η Οθωμανική αυτοκρατορία, στη Μολδοβλαχία και στην Κεντρική Ευρώπη, στη νότια Ρωσία. Θαρρώ πως η τάση του Έλληνα να μεταναστεύει διατηρείται αδιατάρακτη από τον πρώτο αποικισμό, εδώ και 27 περίπου αιώνες.

Υποστηρίζουν πολλοί, και έχουν δίκιο, ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα στους μετανάστες του 1950 και του 1910 και στους σημερινούς νεομετανάστες: οι σημερινοί δεν είναι ανειδίκευτοι εργάτες, έχουν κάνει ζηλευτές ανώτατες σπουδές, έχουν μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους. Φίλος έγραψε, και δεν αποκλείω να έχει δίκιο, ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις ένας πτυχιούχος Ιατρικής έχει στοιχίσει στο ελληνικό κράτος 90.000 ευρώ, μια επένδυση που προφανώς θα την δρέψει κάποιο άλλο κράτος. Επένδυση είχε κάνει το κράτος και στους μετανάστες του 1910 και του 1950, αλλά μικρότερη. Πάντως, ο τόπος ζημιώνεται. Κάτι τέτοιο λέει και ο Νεγρεπόντης στο τραγούδι του Κηλαηδόνη:

Από την άλλη, οι σημερινοί πτυχιούχοι δεν παύουν να είναι πλεονάζον δυναμικό -έστω πλεονάζον επιστημονικό δυναμικό, αφού τα ΑΕΙ μας βγάζουν πολύ περισσότερους πτυχιούχους απ’ όσους θα μπορούσε να αξιοποιήσει η ελληνική οικονομία ακόμα και πριν τη μνημονιακή λαίλαπα και την κρίση. Το πλεόνασμα πτυχιούχων υπάρχει βέβαια σε όλους τους κλάδους, αλλά οι επιστήμονες που φεύγουν έξω είναι κυρίως γιατροί και μηχανικοί.

Δεν φεύγουν όμως επειδή πλεονάζουν ή μόνο επειδή πλεονάζουν, αλλά επειδή ελπίζουν ή ξέρουν με βεβαιότητα ότι σε μια άλλη χώρα θα βρουν κάτι καλύτερο -ότι θα ξεφύγουν από τη βαθιά κρίση που πλήττει την Ελλάδα. Από τι θέλουν περισσότερο να ξεφύγουν; Ίσως δεν είναι μόνο οι χαμηλές αποδοχές και η καταπάτηση κάθε εργασιακού δικαιώματος, είναι και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα, η δυσκολία να φτιάξεις οικογένεια και να μεγαλώσεις παιδιά -αλλά αυτά περιμένω να τα πείτε εσείς στα δικά σας σχόλια.

Βέβαια, κι όσοι φεύγουν δεν φεύγουν για πάντα -όπως τουλάχιστον ελπίζουν οι γονείς τους. Ο κόσμος έχει μικρύνει αφάνταστα στις μέρες μας, μπορείς να επιστρέψεις στα πάτρια εδάφη ακόμα και για σαββατοκύριακο (πάντως, οι δύσκολες συγκοινωνίες του 1910 δεν εμπόδισαν χιλιάδες ξενιτεμένους της Αμερικής να επιστρέψουν για να πολεμήσουν), ενώ το διαδίκτυο, η δορυφορική τηλεόραση και γενικά η τεχνολογία διατηρούν την επαφή με τα αγαπημένα πρόσωπα έστω και σε μορφή υποκατάστατου.

Σωστά είναι αυτά. Πρέπει επίσης να παρατηρήσουμε ότι στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων η αναχώρηση των νεομεταναστών έχει σε κάποιο βαθμό προσωρινό χαρακτήρα -κάποιοι γιατροί, ας πούμε, φεύγουν για να κάνουν ειδικότητα, αφού η αναμονή στην Ελλάδα είναι πολύχρονη για κάποιες ειδικότητες. Επίσης, στον σημερινό συρρικνωμένο κόσμο και ακόμα περισσότερο στη σημερινή ενιαία Ευρωπαϊκή Ένωση (όσο αντέξει, και παρά τις φοβερές καθυστερήσεις της στα κοινωνικά) είναι φυσιολογικό να υπάρχει μεγαλύτερη κινητικότητα.

Αλλά η μαύρη αλήθεια είναι πως πολλοί απ’ όσους φεύγουν, οι περισσότεροι ίσως, δεν γυρίζουν, κι αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο για τα παιδιά τους, ακόμα κι όταν είναι κι οι δυο γονείς Έλληνες. Τουλάχιστον έτσι βλέπω εγώ από τους συμπατριώτες που συναντάω εδώ στην Εσπερία.

Αλλά έγραψα πολλά χωρίς να καταφέρω να αγγίξω καν όλες τις πτυχές του θέματος. Περιμένω τα δικά σας σχόλια, εμπειρίες από ξενιτεμένους και από παλιννοστήσαντες, από γονείς νεοξενιτεμένων και από όσους σκέφτονται να φύγουν ή αποφάσισαν να μείνουν.

 

 

429 Σχόλια to “Ο Κώστας Καζάκος και οι «προδότες που φεύγουν στο εξωτερικό»”

  1. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

  2. π2 said

    Δεν χωρούν εύκολες γενικεύσεις στη νεομετανάστευση. Για πολλούς, ιδίως τους νεότερους χωρίς υποχρεώσεις, είναι δεδομένη επιλογή, χωρίς αμφιβολίες: φεύγουν θεωρώντας δεδομένο ότι θα επιδιώξουν να μη γυρίσουν ποτέ. Άλλοι το ξανασκέφτονται και συχνά νιώθουν ανέστιοι, σκεπτόμενοι την επιστροφή όσο είναι έξω και τη νέα αναχώρηση όσο είναι εδώ. Να σημειώσω απλώς ότι η νεομετανάστευση δεν αφορά μόνο τους νέους πια. Στον ακαδημαϊκό χώρο ξέρω πολλούς 40ηδες που επιδιώκουν να φύγουν.

  3. Γιάννης Ιατρού said

    Καλημέρα

    πολύ σωστό βρίσκω Νίκο, πως αποσυνδέεις το θέμα από το πρόσωπο (Καζάκος) και το θέτεις πιό γενικά.

    Πάντως, ως είς εκ εσπερίας επιστρέψας 🙂 , μπορώ να πω πως πολλοί δεν έφυγαν με σπουδές, αλλά αντιθέτως, αρκετοί που σπούδασαν εκτός Ελλάδος, (και χωρίς συνάλλαγμα από τους γονείς εδώ), επέστρεψαν. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

  4. Γς said

    Καλημέρα

    >Οι περισσότεροι ηλικιωμένοι και μεσήλικες εκφράζονται απαξιωτικά για τους νέους

    Κάποτε. Οχι όμως τώρα πιά.

    Το μόνο που τους καταμαρτυρούν είναι η ατυχία τους, που δεν τους αξίζει.

    Ενώ αυτοί [εμείς], λιγότερο άξιοι και με πολύ λιγότερα εφόδια τη βγάλαμε καθαρή προ α-μνημονίων ετών

  5. ndmushroom said

    Για την άποψη του Καζάκου περί νέων ηθοποιών, ας μην ξεχνάμε ότι εκτός από ηθοποιός είναι και σκηνοθέτης (πλέον θα έλεγα ότι είναι κυρίως σκηνοθέτης), και ως σκηνοθέτης δεν θα ήταν ιδιαίτερα σοφό να απαξιώσει συλλήβδην τους δυνητικούς ηθοποιούς του. Ελαφρυντικό στο ελαφρυντικό…
    Στα περί προδοσίας δεν έχω πολλά να πω, παρά μόνο ότι από το 2009 και μετά έχουμε πήξει στους «προδότες» και τις «προδοσίες», αλλά κατά ένα περίεργο τρόπο αποδίδουμε το χαρακτηρισμό στην Κυρα-Μαρία με την αδήλωση πώληση τυρόπιτας και στον νεαρό διδάκτορα που έφυγε προς αναζήτηση καλύτερης ζωής εξίσου εύκολα με όσο τον αποδίδουμε στους πολιτικούς και οικονομικούς ιθύνοντες που όρισαν τις τύχες του τόπου τα τελευταία 20 (για να μην πάμε πιο μακριά…) χρόνια. Τόσο σε επίπεδο καφενείου όσο, δυστυχώς, και σε επίπεδο θεσμικής δικαιοσύνης.
    (Α, και να μην ξεχνάμε τα εμβάσματα. Το λέω για να προλάβω τους επόμενους) 🙂

    Νικοκύρη, αυτό το «Τι θέλουν περισσότερο να ξεφύγουν;» διόρθωσέ το αν θέλεις.

  6. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    2 Σωστα, και οι σαραντάρηδες το σκέφτονται -εννοείς πανεπιστημιακούς των ανθρωπιστικών;

    3 Φυσικά, επέστρεψαν πολλοί, κυρίως πριν το 2010. Ξέρω και κάποιους που επέστρεψαν μετά το 2010, αλλά είναι λίγοι. Παίζει βέβαια ρόλο και η οικογένεια.

  7. Αγάπη said

    Αν ήμουν νέα, πολύ πιθανό να μετανάστευα.
    Όμως… ποσο μού έλειπε ο τόπος μου τις λίγες φορές που έλειψα πάνω από δέκα μέρες…

  8. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Καλημέρα.
    Ἂν καὶ πιστεύω πὼς ὅλη ἡ βαβούρα ποὺ γίνεται στὰ Μέσα Κοινωνικῆς Ἐκτόνωσης, συνήθως «περὶ ὄνου σκιᾶς», εἶναι τρικυμία σὲ ποτήρι, θὰ πῶ κι ἐγὼ τὴν ἄποψή μου. Κουβέντα νὰ γίνεται. (φατσούλα αὐτοσαρκασμοῦ)
    Κατ᾿ ἀρχὰς δὲν μοῦ ἄρεσε ποτὲ, ὡς ἠθοποιός, ὁ Καζάκος. Γοῦστα εἶν᾿ αὐτά. Αὐτό, βέβαια, δὲν τοῦ στερεῖ τὸ δικαίωμα νὰ λέει τὴν ἄποψή του, ὅσο κι ἂν διαφωνῶ μὲ αὐτήν.
    Δὲν θεωρῶ ὅτι οἱ νέοι ποὺ φεύγουν ἀπὸ τὴ χώρα μας, γιὰ νὰ βροῦν μιὰ καλύτερη τύχη στὸ ἐξωτερικό, διαπράττουν (ἕνα εἶδος ἤ τρόπον τινὰ ἤ οὕτως εἰπεῖν ἤ ὅπως διάολο θὲς νὰ τὸ πεῖς*) προδοσία. Ὅσο κι ἂν μᾶς πονάει προσωπικὰ καὶ κοινωνικά. Κάνουν αὐτὸ ποὺ ἐπιτάσσουν οἱ ἀδήριτες ἀνάγκες τῆς ἐπιβίωσης.
    Τώρα ἂν φεύγει ἡ ἀφρόκρεμα τῆς νεολαίας, παιδιὰ μὲ λάμπρὲς σπουδὲς καὶ πτυχία ποὺ κόστισαν πολλὰ λεφτὰ στὶς οἰκογένειές τους καὶ στὸ κράτος, τί νὰ κάνουμε; Τὶς τελευταῖες δεκαετίες ἡ παραγωγὴ ἐπιστημόνων ὑπερέβαινε κατὰ πολὺ τὶς ἀνάγκες τῆς χώρας. Παλιότερα (τέλη 19ου-ἀρχὲς 20οῦ αἰώνα) στέλναμε στὴν Ἀμερικὴ ἀγρότες, τὶς δεκαετίες τοῦ 50 καὶ τοῦ 60 στέλναμε ἐργάτες στὴν Γερμανία καὶ στὸ Βέλγιο.
    Τώρα στέλνουμε ἐπιστήμονες ποὺ μᾶς «περισσεύουν».

    * Αὐτὸ τὸ «εἶναι στὴν οὐσίαπροδοσία» μοῦ θυμίζει δικολαβισμοὺς τοῦ τύπου «δὲν σᾶς ἀπεκάλεσα @#$%^&, ἁπλῶς ἔκανα χαρακτηρισμὸ τῆς πράξεως». Ὁ Κούγιας εἶναι μανούλα σὲ τέτοια.

  9. Christos said

    Αν είναι προδότης αυτός που φεύγει για να βρει ψωμί ή να ταΐσει τα παιδιά του… αυτοί που έφτιαξαν το κράτος που δε μπορεί να τον θρέψει, το χρεοκόπησαν, το έχτισαν πάνω στο ρουσφέτι και την αναξιοκρατία, αυτοί που έκλεισαν τα εργοστάσιά τους για να τα ανοίξουν αλλού, τι ακριβώς είναι;

  10. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!
    Θα λείψω για μερικές ώρες!

  11. Πάνος με πεζά said

    Καλημέρα !
    Περίεργο άρθρο.. Σκέφτομαι τον αδερφό μου. Σπούδασε έξω, μετά ήρθε εδώ, σπούδασε στην σχολή του Καζάκου, και, από τα ξεκινήματά του, έπαιξε και 5-6 φορές Επίδαυρο !
    Γυρίζοντας στη μετανάστευση όμως, πέρα από την παραπάνω «σύμπτωση» με το άρθρο, πάντα αυτή είχε το ίδιο κίνητρο : το αν μπορεί ο τόπος σου να σε θρέψει… Θέλω να πω, σε ακραίες έννοιες ίσως, ότι κάποιος γιατρός θα μπορούσε να μείνει στην Ελλάδα, αν ναι μεν αργούσε η ειδικότητα, ο διορισμός κλπ., αλλά το ίδιο διάστημα μπορούσε να εξασφαλίζει τα προς το ζην από την ταβέρνα του πατέρα του, π.χ. Όταν όμως δε μπορεί να συμβεί ούτε αυτό, η λύση γίνετια μονοσήμαντη…
    Νομίζω, αισιόδοξα ίσως, ότι πολλοί επιστήμονες ακόμα δεν έχουν γίνει «προδότες» ( 🙂 ), και πιστεύουν στην Ελλάδα, αγωνιζόμενοι τον καθημερινό αγώνα από δεκάδες ετερόκλητα «μετερίζια» (για να πιάσουμε και την αριστερή διατύπωση), πιστεύοντας ότι θα έρθει κάτι καλύτερο… Βεβαίως, υπάρχει και ο αντίκτυπος ότι απομακρυνόμενος από έναν χώρο, και δη επιστημονικό, είναι τρομερά δύσκολο να επανενταχθείς «όταν φτιάξουν τα πράγματα»…Και που δε φτιάχνουν, κιόλας…

    Σίγουρα δε μπορείς από την καφετέρια να πας σε πτέρυγα νοσοκομείου από τη μια μέρα στην άλλη, ούτε από μουσικό σχήμα σε ταβέρνα, να βρεθείς σε εργοτάξιο τεχνικής εταιρίας…

  12. Παναγιώτης Κ. said

    Η εντύπωση που διαχρονικώς σχημάτισα για τον ΚΚ, είναι αυτή του επηρμένου ανθρώπου.Τάχα βαθύς γνώστης του Μαρξισμού-Λενινισμού δεν … επιτρέπει αμφισβήτηση σε όσα λέει!
    Προσωπικώς από τους διανοούμενους και τους καλλιτέχνες περιμένω πρώτα φιλοσοφικό λόγο και μετά πολιτικό. Στον ΚΚ υπήρχε μόνο ο πολιτικός λόγος για να μη πω ο συγκεκαλυμμένος κομματικός. Ένας λόγος που όλα τα ακυρώνει. Ό,τι δεν είναι «δικό μας», είναι για τον κάλαθο των αχρήστων.
    Χθες ή προχθές διάβασα κάποιο σχόλιο που αναδεικνύει μιαν αντιφατική του στάση. Από τη μια μεριά λυπάται για τους νέους και από την άλλη, αξιοποίησε τον δήμαρχο Πελετίδη για να πάρει κάποια θέση στα θεατρικά πράγματα της Πάτρας. Μια θέση που θα μπορούσε να την παραχωρήσει σε κάποιο νέο.
    Η συνολική γνώση του ιστολογίου μπορεί να συμβάλει στη διευκρίνιση αυτού του θέματος.

  13. diant said

    Εγώ να πώ με την σειρά μου ως νεομετανάστης (2 χρονών) ότι τα χρήματα δεν είναι σίγουρα ο πρώτος λόγος που φεύγουμε σήμερα.
    Πολλοί άνθρωποι δεν ταιριάζουν σε αυτή την κοινωνία όπως διαμορφώθηκε η ελληνική τα τελευταία 20-30 χρόνια.
    Είναι και αυτό που λέω εδώ στους ξένους συνήθως. Οτι απο τα προβλήματα της ελληνικης κοινωνίας, το τελευταίο είναι τα λεφτά.
    Χωρίς λεφτά μπορούμε να ζήσουμε. Χωρις ισονομία, δικαιοσύνη όμως όχι.
    Τελος πάντων, πολύ μεγάλη η κουβέντα αλλά θα πρέπει να σκεφτούμε τί είναι αυτό που διώχνει τους νέους απο την Ελλάδα σήμερα σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια αντί να μένουμε σε ανούσιους χαρακτηρισμούς πράξεων.
    Γιατί η προδοσία είναι σχετική και μπορεί να οριστεί με πολλούς ορισμούς.

    Καλημερες απο το (σχεδόν) ηλιόλουστο Λουξεμβούργο!

  14. LandS said

    Πάντως πριν από λίγους μήνες η Πρεσβεία της Τσεχίας έκανε καμπάνια για προσέλκυση εργαζομένων με 800-900€ το μήνα. Μέσο μηνιάτικο εκεί 1100€ (29000 czk) όσο και σε μας. Κατακεφαλή ΑΕΠ εκεί κάπου 21χιλ $ και σε μας 22 ενώ ανεργία στο 3,5% και σε μας γάμησέ τα.

  15. Προδίδει δηλαδή το χωριό του αυτός που φεύγει στην πρωτεύουσα για να δουλέψει;

  16. (14) «η Πρεσβεία της Τσεχίας έκανε καμπάνια για προσέλκυση εργαζομένων»

    Σοβαρά; Δεν τους φτάνουν οι Πολωνοί, που είναι δίπλα και καταλαβαίνουν με λίγη προσπάθεια και τη γλώσσα;

  17. atheofobos said

    Προσωπικά από χρόνια πιστεύω και το λέω σε κάθε ευκαιρία πως οι νέες γενιές είναι καλύτερες από τις δικές μας σε πολλά πράγματα και σαφώς στην εκπαίδευση τους.
    Σήμερα με την μεγάλη δυνατότητα που υπάρχει στις μετακινήσεις η μετάβαση των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό και κυρίως στην Ευρώπη, δεν είναι το ίδιο με την μετανάστευση των αρχών του περασμένου αιώνα, αλλά και του 60, που σήμαινε στις περισσότερες φορές ότι ο μετανάστης έριχνε μαύρη πέτρα πίσω του και αν θα γύριζε πίσω θα ήταν για να πεθάνει στον τόπο του.
    Σωστή τέλος είναι η διαφοροποίηση μεταξύ προδότη και προδοσίας που κάνεις.
    Αν δεν γινόταν δε η διαστρέβλωση των λεγομένων του Καζάκου δε ξέρω πόσους , πλην ΚΚΕ, θα ενδιέφεραν οι δηλώσεις του μετά την αυτόγελιοποίηση του με την δίκη του ταξικού του αντιπάλου Κλίντον που είχε προκαλέσει ιδιαίτερη θυμηδία στην εποχή της με το λαϊκό δικαστήριο στο Σύνταγμα, παρά το γεγονός ότι ήδη η πάλη των τάξεων είχε καταργηθεί από τον Λάσκαρη!

  18. Pedis said

    κάποια μικρή ατυχης κατάληξη της σκέψης του … ιδιαίτερα απρόσεκτη για το κοινό στο οποίο απευθύνεται κι επειδή δεν είπε κάτι άλλο πρωτύτερα, ότι δηλ.

    οι κοινωνιες που χάνουν τους νέους τους στο εξωτερικό ή τους στοιβάζουν στη μόνιμη ανεργία είναι τελειωμένες!

    Πολιτικώς, κοινωνικώς και οικονομικώς. Νέκρα. Πάπαλα.

    Πόσοι είναι είπαμε οι νεομετανάστες, σήμερα; Τους μετράει κανείς;

  19. Γιάννης Ιατρού said

    13: Diant
    ..Πολλοί άνθρωποι δεν ταιριάζουν σε αυτή την κοινωνία όπως διαμορφώθηκε η ελληνική τα τελευταία 20-30 χρόνια…

    Καλή παρατήρηση!
    Για να μη λέμε πως όλα, πηγάζουν από το οικονομικό (που μπορεί να είναι η κύρια αφορμή, αλλά όχι η μόνη αιτία).

  20. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  21. Mitsos said

    Ήταν ατυχέστατος ο ισοπεδοτικός και γενικευτικός χαρακτηρισμός περι «προδοσίας» που έκανε ο Καζάκος για τους νέους που φεύγουν. Μου θύμησε, τηρημένων των αναλογιών φυσικά, τις βλακείες του Νότη Σφακιανάκη περί «ριψάσπιδων» σχετικά με τους μετανάστες.

  22. ΓιώργοςΜ said

    Πολύ, εξαιρετικά ενδιαφέρον το σημερινό. Από τη δεύτερη πρόταση σκέφτηκα το τραγούδι των Νεγρεπόντη/Κηλαηδόνη που συνοψίζει το θέμα.
    Η θέση του άρθρου με καλύπτει εν πολλοίς, κι ο χρόνος μου περιορισμένος τώρα, αλλά θα επανέλθω αργότερα (ελπίζω).

  23. raf said

    Κάποια στιγμή αμέσως μετά τον στρατό φλέρταρα με την ιδέα να πάω Γερμανία, ως εργάτης. Τελικά δεν πήγα και καλά έκανα, καθώς ο άνθρωπος με τον οποίον είχα επαφή και ο οποίος μάλλον θα μου ήταν προϊστάμενος απολύθηκε τον επόμενο χρόνο. Ένας φίλος, μεγαλύτερος κατά μιάμιση δεκαετία, πολύ θυμικός και ισχυρογνώμων, απεχθανόταν την ιδέα πως φεύγουν τόσοι νέοι και πάνε κάπου καλύτερα. Του είχα πει για τις σκέψεις μου, τότε που έπαιζε να φύγω, και είχε εκφράσει την αντίθεσή του, αλλά δεν έφτανε αυτό: μια φορά, στον καφέ, είχε θέσει κάποιος τρίτος το ζήτημα της μετανάστευσης νέων. Έτσι, με περιφρόνηση και σχεδόν τρίζοντας τα δόντια του, ο φίλος απάντησε: «Τα ποντίκια ψάχνουν πρώτα πώς θα σωθούν» – ή κάτι παρόμοιο, λέγοντάς το αλλού, αλλά προφανώς για να το ακούσω εγώ.

    Δεν χρωστά κανένας νέος τίποτα σε αυτό το κράτος της συμφοράς για να ορίζει τις ζωές μας, και μεις στην ανοχή για ποιον ακριβώς λόγο; Αν χρωστάμε κάπου είναι σε ανθρώπους, και τα χώματα ναι, μπορείς να τ’ αγαπήσεις – και αυτοί μόνο είναι λόγοι αν λείπεις να γυρνάς.

  24. Avonidas said

    Καλημέρα από έναν προδότη.
    Είμαι δε τόσο πολύ προδότης που εργάζομαι ανήμερα του Αγ. Πνεύματος, παρότι κάνω πνευματική εργασία 😛

    Νικοκύρη, όταν γράφεις ότι παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις του Καζάκου, περίμενα κι εγώ να δω καμιά φοβερή διαστρέβλωση, και είδα να πιάνεσαι από μια παρωνυχίδα. Τίποτα δεν αλλάζει με το ότι είπε «προδοσία» κι όχι «προδότες». Ο προδότης χαρακτηρίζεται από την πράξη της προδοσίας, που την επιλέγει εκούσια. Ατυχές και το αντιπαράδειγμα «έκανες βλακεία/είσαι βλάκας»: κάνει κανείς βλακείες κατά λάθος, χωρίς να είναι βλάκας, ενώ κατά λάθος δεν προδίδει κανείς.

    Αν ο Καζάκος το σκέφτηκε και δίστασε, προτού επιλέξει τη λέξη «προδοσία», δεν του αξίζει κανένα ελαφρυντικό. Είχε στη διάθεσή του τόσες άλλες επιλογές, χάρη στον… πλούτο της ελληνικής γλώσσας για να εκφράσει την απογοήτευσή του για τη μετανάστευση χωρίς να κατακρίνει, να στιγματίσει και να προσβάλει. Εσύ ο ίδιος αναφέρεις του στίχους του Γιάννη Νεγρεπόντη, που καταφέρνει να θίξει το θέμα με τη μεγαλύτερη λεπτότητα.

    «Στην ουσία προδοσία», λοιπόν. Θα είχε ενδιαφέρον να μας το αναλύσει παραπέρα, να δούμε πώς θα μπορούσε να το τεκμηριώσει, ποιον και τι προδίδουμε. Όπως θα είχε ενδιαφέρον να κάνουμε και μια ψηφοφορία για τις λέξεις που έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη κατάχρηση στην Ελλάδα. Υποψιάζομαι ότι τα «προδότης» και «φασίστας» θα καταλάβουν τις δύο πρώτες θέσεις, με τον «νεοφιλελέ» να ακολουθεί με μικρή διαφορά.

  25. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    K.K. ανηκει στην Ευπορη Υπερμεσηλικη Κομμουνιστικη Αριστερα (ΕΥΚΑ) η οποια δεν εκαναν την προδοσια και δεν εφυγε ουτε κατα την περιοδο της δικτατοριας, εργαζομενη επικερδως εις θεατρα και κινηματογραφο.

    Επι τη ευκαιρια, ως ραϊχικος συλλεγω υλικο για συγγραφη μυθοπλασιας – με μεγαλη δυσκολια βεβαιως- απο μεσηλικους γνωστους και φιλους, πρωην και νυν ομοϊδεατες του ΚΚ για την ερωτικη και επιχειρηματικη δραστηριοτητα των στελεχων του Κομματος. Απο την μεχρι τωρα ρευνα , προκυπτει οτι τα στελεχη ηταν σχεδον ανεξελεγχτα ενω τα απλα μελη επρεπε να κανουν δημοσιως την αυτοκριτικη τους αν…. παραστρατουσαν

    Παρακαλειται η συλλογικη μνημη του ιστολογιου να παρασχει προσθετα στοιχεια.

  26. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    25.» Ευπορη Υπερμεσηλικη Κομμουνιστικη Αριστερα (ΕΥΚΑ) η οποια δεν εκανε την προδοσια και δεν εφυγε ……

    Μην μας πει ο ΚΚ αγραμματους 🙂

  27. Γς said

    7:

    Ακριβώς το αντίθετο. Σε μένα.

    Αγάπη μου

  28. Avonidas said

    Η εντύπωσή μου πάντως είναι ότι δεν είναι κυρίως οι μεγαλύτεροι που κατηγορούν τους νέους που μεταναστεύουν, αλλά πιο πολύ οι νέοι που πολύ θα ήθελαν να φύγουν, αλλά δεν μπορούν.

    Πάντα της κοντής ψ***ής τα μαλλιά της φταίνε. :-/

  29. cronopiusa said

    ένα παλιό

    κι ένα παλιότερο

    κι ένα ακόμα πιο παλιό

    πολύ πίκρα για αυτοαναφορές
    πολύ πίκρα

  30. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    Ἐν Βελγίῳ. Θὰ μπορούσαμε νὰ ποῦμε κι ἐν Λουξεμβούργῳ 🙂

  31. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  32. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  33. Πέπε said

    Σε γενικές γραμμές, όταν ψάχνω κάτι και όσο δεν το βρίσκω συνεχίζω το ψάξιμο και σ’ άλλα μέρη, δεν προδίδω τα πρώτα μέρη όπου έψαξα. Άμα το μαγαζί σου δεν έχει ντομάτες, ή δεν τις έχει όπως τις ήθελα, θα πάω και σ’ άλλο μανάβικο. Άμα η αγορά σου δεν έχει δουλειές, ή αυτές που έχει δε με καλύπτουν, θα ψάξω κι αλλού.

    Τώρα, υπάρχει βέβαια και η λογική «ο πτυχιούχος έχει στοιχίσει στην πατρίδα του τόσα». Αλλού τρως, αλλού πίνεις, κι αλλού πας και το δίνεις. Ναι, αλλά το δικαίωμα σπουδών και το δικαίωμα να ζεις παράλληλα, χωρίς να παράγεις (που άλλωστε δεν το εκμεταλλεύονται όλοι), παρέχεται ελεύθερα. Όχι με τη συμφωνία ότι μετά ή θα κάτσεις εδώ να δουλέψεις (ακόμη και ως άνεργος!) ή αλλιώς τα χρωστάς και πρέπει να τα επιστρέψεις.

    Δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία, γιατί υπό καλές συνθήκες αυτό θα γίνει ούτως ή άλλως, χονδρικά. Εντάξει, κάποιοι θα σπουδάσουν εδώ και θα δουλέψουν έξω, θα έρθουν και κάποιοι άλλοι να κάνουν το αντίστροφο, αλλά σε γενικές γραμμές θα μείνουμε τουλάχιστον στα λεφτά μας.

    Όταν οι συνθήκες παύουν να είναι καλές, ε, δε νομίζω να φταίει ο πτυχιούχος μετανάστης γι’ αυτό!

  34. Avonidas said

    Φίλος έγραψε, και δεν αποκλείω να έχει δίκιο, ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις ένας πτυχιούχος Ιατρικής έχει στοιχίσει στο ελληνικό κράτος 90.000 ευρώ, μια επένδυση που προφανώς θα την δρέψει κάποιο άλλο κράτος.

    Συγγνώμη, αλλά με ενοχλεί η τόση ευκολία που λέμε ότι οι πτυχιούχοι στοίχισαν στο κράτος. Ένας λόγος είναι το πόσο λίγα δίνει αυτό το κράτος για την Παιδεία, αλλά όχι κι ο μοναδικός.

    Ποια είναι, ή έστω ήταν, η κύρια πηγή εσόδων του κράτους; Οι επιδοτήσεις και οι φόροι. Οι επιδοτήσεις δεν είναι δικά μας λεφτά, και τους φόρους ποιος τους πληρώνει; Κατά βάση οι γονείς αυτών των σπουδαστών που «στοίχισαν» στο κράτος, και οι ίδιοι οι σπουδαστές. Άρα λοιπόν, αντί να δίνουν αυτά τα λεφτά κατευθείαν στα παιδιά τους, και να τα βλέπουν να φτιάχνουν τη ζωή τους εδώ, τους τα δίνουν δια της πλαγίας και τα βλέπουν να φεύγουν έξω. Για τους γονείς, η ευτυχία των παιδιών τους είναι εκείνο που μετράει, και βέβαια κανείς γονιός δεν προτιμά το παιδί του να φυτοζωεί στην Ελλάδα από το να ζει καλά στο εξωτερικό.

    Θα μου πείτε, δεν θα ήταν καλύτερα αν το ελληνικό κράτος μπορούσε να κρατήσει τους επιστήμονές του; Και ναι και όχι. Το ελληνικό κράτος, ήδη πριν την κρίση, είχε αποδεχτεί ανοιχτά στην εργασιακή μετανάστευση σύνορα, ως μέλος της ΕΕ. Αυτό συνεπάγεται ότι οι επιστήμονες κι οι εργαζόμενοί «του» στην πραγματικότητα δεν είναι δικοί «του», μετακινούνται κατά βούληση. Ας φτιάχναμε υποδομές για να δεχτούμε ξένους επιστήμονες, όπως κάνουν όλα τα άλλα σοβαρά κράτη.

    Ζούμε σε έναν ανοιχτό και διασυνδεδεμένο κόσμο. Ο προστατευτισμός και η αυτάρκεια των κρατών ΔΕΝ μπορούν να εφαρμοστούν. Αυτό που διαχωρίζει ένα σοβαρό κράτος από ένα ρημαδιό είναι το αν μπορεί να κρατήσει ένα υγιές ισοζύγιο — να προσελκύει υψηλής ποιότητας εργαζόμενους για να αντισταθμίζει αυτούς που επιλέγουν να εργαστούν αλλού.

  35. giorgos said

    Δικαίωμα τού καθενός είναι νά πάει έκεί πού τού τό έπιτρέπουν οί συνθήκες καί οί περιστάσεις προκειμένου νά «κυνηγήσει» ,τήν έπιστήμη του , τήν τέχνη του καί τήν τρέλα του σέ τελική ανάλυση .
    Αυτά τά «ύπέρ πίστεως καί πατρίδος» τά λένε τά λαμόγια καί οί βολεμένοι , όπως ό κ.Καζάκος , είναι αυτά πού μάς ταϊζουν από τήν κούνια ,μέχρι τό Ζάλογγο πού μάς όδηγούν μέ μαθηματική ακρίβεια.

  36. Παναγιώτης Κ. said

    Έχοντας κόρη στο ΗΒ όπου εργάζεται εδώ και οκτώ χρόνια, έχω καταλάβει πως εκτός από την τερατώδη ανεργία στη χώρα μας που τους κρατάει στα ξένα είναι και η απωθητική λειτουργία των θεσμών. Δηλαδή ή μη λειτουργία τους. Την ρώτησα για φορολογική δήλωση και τα σχετικά και μου απάντησε ότι δεν ασχολείται με αυτό το πράγμα. Ρυθμίζονται όλα μέσω της δουλειάς της!
    Μη λειτουργία των θεσμών! Γενικόλογη διατύπωση.
    Το κάνω πιο συγκεκριμένο. ΜΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ.
    Ιδού ένα τρανταχτό παράδειγμα παραβίασης της νομοθεσίας. Όταν η χ υπηρεσία θέλει για τον αιτούντα κάτι πολίτη κάποιο έγγραφο από κάποια άλλη, βάσει του νόμου αυτό πρέπει να ρυθμίζεται με εσωτερική αλληλογραφία. Να μη παρεμβάλλεται ο πολίτης. Στα παλιά τους τα παπούτσια ο συγκεκριμένος νόμος. Ζητούν, για παράδειγμα, εγώ να τους στείλω φορολογική ενημερότητα-ευτυχώς μέσω φαξ-και διάφορα άλλα χαρτιά.
    Η πολιτική ηγεσία των υπουργείων αυτό το γνωρίζει. Παρόλα αυτά κωφεύει.
    Θεωρώ αναμενόμενη αυτή τη συμπεριφορά. Ενδιαφέρονται πρωτίστως για την επανεκλογή τους και όχι για να λύνουν προβλήματα!

  37. Avonidas said

    Στο μεταξύ, πήρε κανείς χαμπάρι τα καραγκιοζιλίκια της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ;

    https://www.thepressproject.gr/article/112249/GENOP—DEI-se-grammi-Tramp-gia-tin-klimatiki-allagi

    Κάψτε τον πλανήτη, για να χουμε δουλειές… Ε, να μην έχετε δουλειές! 😦

  38. Pedis said

    # 28 – Αβό, άλλο να πηγαίνεις από πανεπιστήμιο σε ερευνητικό κέντρο κι από χώρα σε χώρα, χωρίς παραδοσιακού τύπου αφεντικό

    -στο κάτω-κάτω οι φυσικοί-ερευνητές δεν κάνουν επάγγελμα, αλλά την γκ@βλα τους … τουλάχιστον μέχρι πρότινος έτσι ήταν, τώρα, όσοι έχουν πάρε-σώσε με το μπιγκ σάιενς, έχει αρχίσει να παίζει τα κεφάλια μέσα κι ολίγον-πολύ αλλοτρίωση από καταμερισμό εργασίας και υπερεξειδικευμένης αμάθειας, τέσπα …-

    κι άλλο να πας εργάτης ή υπάλληλος στην ξενιτιά. Δεν είναι και η τοπ κατάσταση!

    Ο Κ. θα μπορούσε να υποστηρίξει τον όρο προδοσία αν πριν είχε φροντίσει να αναφερθεί στο χρέος προς τις επόμενες γενιές του τόπου του καθενός, ένα επιχείρημα αρκετά αδύναμο αν δεν υποστηριχθεί με μια γερή δόση διεθνισμού … οπότε επειδη γίνεται πολύ κομπλέξ. καλό θα ήταν να είχε αποφευχθεί ο όρος …

    αλλά πάλι αν είχε αποφευχθεί το στραβοπάτημα, ο Νικοκύρης θα έψαχνε αλλού για το σημερινό άρθρο -Νικοκύρη, σε θαυμάζω, από το τιποτα γεννας εκατοντάδες λέξεις!!! Ειλικρινά στι λέω, όχι για πείραγμα!

  39. π2 said

    6β: Όχι μόνο: ξέρω ερευνητή θετικών επιστημών, με μόνιμη θέση, παντρεμένο με παιδιά, που ψαχνόταν να φύγει στη Γαλλία στα σαραντακάμποσά του.

  40. Γς said

    14:

    >η Πρεσβεία της Τσεχίας έκανε καμπάνια για προσέλκυση εργαζομένων

    Και «μας τον τύλιξε» λέγαμε, τότε για τον Κώστα η Ελίσκα, δίμετρη οικονομική μετανάστρια απ την Τσεχία

    Την παντρεύτηκε και έκανε και δυο παιδιά.

    Κι όλο μας τον έβριζε η αδελφή του για την κατάντια του.

    Κι οι γονείς του, που είχαν όνειρα για τον κανακάρη τους.

    Και ήρθε η κρίση και δεν τον βρήκε τον Κώστα μας στην Ελλάδα.
    Τον είχε πάρει η Ελίσκα στην Τσεχία, μαζί με τα παιδιά τους.

    Μετά πήρε και τον κυρ Μηνά με την κυρά Νίνα. Τα πεθερικά της.

  41. Γς said

    41:

    Κι ο Γιώργος μας. πολιτικός μηχανικός και θεωρητικός της τσόχας.

    Κι η άλλη οικονομική μετανάστρια η απ την Πολωνία η Αουρέλια.

    Δουλευταρού. Παντρεύτηκαν Εκαναν και δυο κοριτσάκια.

    Την είδα τις προάλλες. Τον έχει παρατήσει χρόνια τώρα τον «τεμπέλη χαρτοπαίχτη». Και δεν το ήξερα.

    Εχει φέρει και τη μάνα της

  42. Γς said

    Προδότες είναι και οι Σύριοι πρόσφυγες που δεν κάθονται να σκοτωθούν, ουπς, να πολεμήσουν για την πατρίδα τους

  43. cronopiusa said

    Για τον έλληνα, εργάτη, μετανάστη Γιώργο Δρακούλα…

  44. Χόακας τα της ΓΕΝΟΠ http://ellinikahoaxes.gr/2017/06/05/power-company-pseudoscientific-claims-about-climate-change/

  45. Γς said

    Στο Fb τώρα:

    Ο Νικοκήρης ανάρτησε μια φωτό με ανεμογεννήτριες και ρωτάει:

    «Χαλάνε το τοπίο οι ανεμογεννήτριες;»

    Και καπάκι απαντάει ένας άλλος με μια άλλη φωτό:

    «Στοιχηματιζω οτι καποιος, καπου, καποτε,θα διαμαρτυρηθηκε γιατι οι ανεμομυλοι του εκοβαν την θεα…»

  46. Avonidas said

    #44. Σκύλε, ο σύνδεσμος που παραθέτεις καταρρίπτει *τους ισχυρισμούς της ΓΕΝΟΠ*, όχι το ότι η ΓΕΝΟΠ προχώρησε σε αυτούς τους ισχυρισμούς! Εκτός αν αυτό εννοούσες, όπως το διατυπώνεις μπερδεύτηκα.

  47. Γς said

    Ντάξει δεν σου σηκώνεται κι η τρίχα σαν τον Φωτόπουλο, αλλά γενικά πρόκειται για μια τέτοια αηδία.

  48. Πέπε said

    @45:
    Υπάρχουν διαφορές όμως.

    Πρώτον, ο ανεμόμυλος είναι σε ανθρώπινη κλίμακα. Είναι περίπου όσο ένα σπίτι, τα πανιά του είναι περίπου όσο μιας βάρκας. Η ανεμογεννήτρια είναι γιγαντιαίων διαστάσεων. Στο ένα ο άνθρωπος χώνεται στο τοπίο όσο χωράει, στο άλλο εκτοπίζει για να χωρέσει.

    Δεύτερον, ο ανεμόμυλος δε νομίζω ότι χαλάει τίποτε άλλο εκτός από τη θέα (όπου φυσικά το «χάλασμα» είναι τελείως υποκειμενικό). Δεν ισχύει το ίδιο για την ανεμογεννήτρια.

  49. 46 Λες; Εγώ άλλο κατάλαβα.

  50. Avonidas said

    #49. Διάβασες το άρθρο του «Ελληνικά Hoaxes»;

  51. gpoint said

    Πολύ με άρειζε η δήλωση του Καζάκου πως οι νέοι ηθοποιοί έχουν ταλέντο αλλά όχι ευκαιρίες…είναι μια έμμεση ομολογία πως το ΚΚΕ δεν έχει πλέον τα μέσα στο θέατρο…

    Μου είχε κάνει εντύπωση πάντως η σθεναρή άρνηση από πάρα πολλά παιδιά να φύγουν λόγω κρίσης ειλικρινά. Ισως αυτά τα παιδιά να έχουν μια δικαιολογία, μια πικρία να εκφράσουν την αντίθεση τους για όσους φεύγουν, είναι θέμα πως και πόσο αντιλαμβάνεται κάποιος την έννοια πατρίδα

  52. Avonidas said

    #48. Ενώ ας πούμε ένα ξεκοιλιασμένο απ’ την εξόρυξη λιγνίτη βουνό είναι μπάλσαμο για τα μάτια μας, ε;

  53. gpoint said

    # 15

    Πάντως δεν το λες πως βοηθάει να μην ερημώσει…

    Εξαρτάται από το χωριό. Υπάρχουν χωριά που δεν μπορούν να θρέψουν περισσότερους από κάποιον αριθμό και λογικά οι έοι φεύγουν. Τπάρχουνκι άλλα πουτρέφουν μια χαρά μετανάστες στα κενά που άφησε η αστυφιλί

  54. Μπούφος said

    28 Τα λέει όλα αυτή η γαμάτη παροιμία! Της κοντής ψ…ής, τα μαλλιά της φταίνε. Πες τα Χρυσόστομε! 😉

    Κάπου άκουσα τον Καζάκο σε μια τοποθέτηση εφ’ όλης της θεατρικής ύλης. Με άρεζε! Αυτό που δεν με άρεζε είναι που ακόμη δεν έκλεισε δεκαετία το Τζενάκι, πήγε και ξαναπαντρεύτηκε, ο ακράτηγος! ;-(

  55. Avonidas said

    #52. Θυμάμαι το ταξίδι που είχα κάνει για ένα συνέδριο στο Μπακού, πέρσι τέτοια εποχή. Οι οργανωτές μας ξεναγήσανε στην πόλη: πλατιές λεωφόροι, ουρανοξύστες από γυαλί, κρεμαστοί κήποι και τζουμ ταραταζούμ.

    Την τελευταία μέρα πήγαμε με 2-3 άλλους συνέδρους να επισκεφτούμε έναν «ναό της φωτιάς» λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη. Πήραμε το μετρό ως την άκρη της πόλης, κι από κει ένα λεωφορείο της συμφοράς που αγκομαχούσε και με γύρισε πίσω 3 δεκαετίες τουλάχιστον. Κολλημένος στο παράθυρο, για να γλιτώσω κάπως από την ιδρωτίλα, έβλεπα ένα τοπίο διάστικτο από τις γεωτρήσεις, μια αληθινή χαβούζα, με τη μυρωδιά της πίσσας και του πετρελαίου να διαπερνά τα πάντα.

    Αυτή η τελευταία μέρα ήταν άκρως διαφωτιστική.

  56. Σταυρος said

    Χαιρετισματα απο τη ΝΖ (να με συγχωρειτε για την ελλειψη τονων).
    Να τονισω μονο οτι οι διαφορες μεταξυ νεομεταναστων (οπως εγω) και παλαιομεταναστων ή 2ης γενεας, ειναι χαοτικες.
    Οι περισσοτεροι ειναι πρωτα ξαδελφια του Πορτοκάλου (απο την ταινια), ολοι καταπινουν αμασητα τους μυθους που διδαχτηκαμε στο σχολειο σαν ιστορια, ενω η συντριπτικη πλειοψηφια τεινει προς την ακρα Δεξια. Εχω ακουσει για πολλα περιστατικα στην Αυστραλια στυγνης εκμεταλλευσης παλαιων σε βαρος νεων μεταναστων, ενω εδω στο ΝΖ ειχαμε μια βαθια ρηξη στον Ελληνικο συλλογο ελεω «Ελληνορθοδοξιας» και ταλιμπανισμου.
    Βεβαια υπαρχουν και λεβεντες, αλλα…

  57. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    12. >>αξιοποίησε τον δήμαρχο Πελετίδη για να πάρει κάποια θέση σταθεατρικά πράγματα της Πάτρας.
    Ε τώρα μην ψέγουμε κι εκεί που η θέση,κατά τη γνώμη μου, είναι ταμάμ. Στην ίδια θέση (Καλλιτεχνικός Δντης ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας) εθήτευσαν Ν.Αρμάος, Θ.Μουμουλίδης, Γ.Κιμούλης(για λίγο) Λυδία Κονιόρδου,Γιάννης Βόγλης. Δε νομίζω ότι υπάρχει «αναντιστοιχία». Είναι και λίγο εμβληματική η θέση.

  58. 12, 57 Πάντως, στα 82 του θα μπορούσε να κάνει λίγο πίσω για να δώσει τόπο σε νεότερους.

  59. Avonidas said

    Άσχετο: στο βίντεο με τον Καζάκο, ο παρουσιαστής λέει «με αφορμή την συμμετοχή του στον Οιδίπους επί Κολωνώ».

    Παρακαλώ να καταχωρηθεί, και να σερβιριστεί με τα επόμενα μεζεδάκια 🙂

  60. https://twitter.com/Rika_Skafida/status/871608985878765572

    Αβονίδα, τελικά βραχυκύκλωσα με τη ΔΕΗ

  61. Avonidas said

    #60. Αβονίδα, τελικά βραχυκύκλωσα με τη ΔΕΗ

    Μα γιατί; Εγώ το ξεκαθάρισα πλήρως, διαβάζοντας το άρθρο. Μόνο ο τίτλος είναι κάπως παραπλανητικός.

  62. 61 Ίσως από τον τίτλο

  63. Avonidas said

    Αξίζει ίσως να θυμηθούμε ότι οι μετανάστες και πρόσφυγες από την Ελλάδα είχαν, μεταξύ άλλων, μια σημαντική συνεισφορά στην Ευρωπαϊκή Αναγέννηση και στην οργάνωση της Επανάστασης του 1821. Με δυο λόγια, αυτοί που «την κοπάνησαν» και «δεν έκατσαν να αγωνιστούν στον τόπο τους» έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο να διαδοθούν τα ελληνικά γράμματα στη Δύση, αλλά και στο να υπάρξει, καν, ο «τόπος».

  64. Avonidas said

    #63. Ξέχασα, και στο να γυρίζει ταινίες για την 25η Μαρτίου ο ογκόλιθος μέσα στη Χούντα…

  65. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Χθες βράδυ,αργά αργά που μπήκα, το τελευταίο που διάβασα πριν πάω για ύπνο (τον τίτλο μόνο) στο tvxs,ήταν η δήλωση του Καζάκου για την προδοσία να ξενιτεύονται οι νέοι. Δε με παραξένεψε κι ούτε άνοιξα να δω τί ακριβώς είπε γιατί σκέφτηκα ακριβώς ότι κι αυτός προσθέτει τη φωνή του για το κακό ν΄ απαρφανίζεται η χώρα από τους νέους της με τη φυγή τους στο εξωτερικό. Μολονότι έχω ακούσει να υποστηρίζεται δημόσια (στο ράδιο από δημοσιογράφους και πάνω από ένας) ότι άμα είσαι μάγκας κάθεσαι εδώ και παλεύεις, ο Καζάκος, ήμουν εντελώς βέβαιη, ότι την «προδοσία» μόνο για τους νέους που φεύγουν δεν θα την έλεγε/εννοούσε. Η όλη μνημονιακή κατάσταση είναι προδοτική απέναντι στη χώρα που εξαναγκάζει, ασφυκτικά την τελευταία εφταετία, τους νέους να ξενιτεύονται.

  66. Να ομορφύνουμε λίγο τη δημοσίευση

  67. Avonidas said

    #65. Μόνο που ο Καζάκος είπε ακριβώς αυτό, ότι άμα είσαι μάγκας κάθεσαι εδώ και παλεύεις. Οι δηλώσεις του είναι στο βίντεο, το λέει αμέσως πριν πει τα σχετικά με την «προδοσία».

    Έχει πλάκα, πάντως, κι ο Πέτρος Μάρκαρης στις ιστορίες με τον Αστυνόμο Χαρίτο έχει τον Ζήση, έναν «κομμουνιστή παλαιάς κοπής», να πείθει την κόρη του Χαρίτου να κάτσει στην Ελλάδα να το παλέψει με το διδακτορικό της, αντί να φύγει έξω.

    Βεβαίως, όταν ήρθε η κρίσιμη στιγμή, ο ίδιος ο Μάρκαρης πήγε στους Μένουμε Ευρώπη, γιατί άλλο η πραγματικότητα κι άλλο οι μαλακίες που λέμε/γράφουμε για να περνά η ώρα.

  68. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    58.>>στα 82 του θα μπορούσε να κάνει λίγο πίσω για να δώσει τόπο σε νεότερους.
    Να ευχηθούμε να διευθύνει το ΔΗΠΕΘΕ αντίστροφα, σαν 28 άρης 🙂 . Θα δείξει.
    Θυμάσαι το κουτσομπολίστικο για τα ζευγάρια Αλίκη/Παπαμιχαήλ και Τζένη/Καζάκος; (Περίπου) ότι το ταλέντο επικοινωνήθηκε …κλινικά 🙂

  69. Εντωμεταξύ στο Βήμα https://twitter.com/tetRadio/status/871692124642832384

  70. Μαρία said

    Με αφορμή τη συμμετοχή του στον … Οιδίπους!

  71. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    67. Avonidas>>Μόνο που ο Καζάκος είπε ακριβώς αυτό
    Συνέβη να τους ήξερα-λίγο περισσότερο-σαν ανθρώπους και γι αυτό το πήρα έτσι και το υποστηρίζω ακόμη. Έχει μια αγαθοσύνη και προστατευτικότητα για τα νέα παιδιά ,το ξέρω κι από τα παιδιά της σχολής του. Μπορεί να κάνει καμιά νέα επεξηγηματική δήλωση και να φανεί ότι λαθεύω, να το είπε π.χ. για να εμψυχώσει τους νέους να μην «εγκαταλείπουν»(λες και η ξενιτιά είναι με ρόδα στρωμένη και οι πόρτες ανοιχτές, τεσπα) τί να πω.
    τέλος, -θεός! 🙂

  72. Avonidas said

    #71. Εδώ και καιρό πιστεύω ότι όποιος διάσημος, από μια ηλικία και πάνω, δίνει συνέντευξη σε ελληνικό μέσο, καλό θα είναι να περιοριστεί να συζητάει τα της δουλειάς του, και πέραν τούτου τον καιρό και τα μονοκοτυλήδονα, αλλά προς Θεού, τίποτα που να άπτεται της πολιτικής! Αλλιώς είναι βέβαιον ότι θα πει μαλακία που δε θα μπορεί να τη μαζέψει μετά.

    Πώς έλεγε ο Όργουελ στο 1984; «Έπρεπε να ζεις, συνήθιζες να ζεις, με τη βεβαιότητα ότι κάθε σου κίνηση ήταν ορατή, και κάθε λέξη που πρόφερες ακουγόταν». Ε, αυτό.

  73. ΣΠ said

    Δεν δίνω σημασία στην λέξη «προδοσία» που χρησιμοποίησε. Είναι φανερό ότι προσπαθούσε να βρει κάποια άλλη λέξη. Στον προφορικό λόγο συμβαίνει. Εκείνο που έχει σημασία είναι η ουσία της δήλωσή του, που την θεωρώ άστοχη. Δεν μπορείς να απαιτείς από τους νέους να μένουν στην χώρα τους όταν η χώρα δεν τους παρέχει τις κατάλληλες συνθήκες, αλλά έχουν να αντιμετωπίσουν ανεργία και αβέβαιο μέλλον.

  74. Στατιστικούλια http://www.capital.gr/epikairotita/1917464/to-profil-ton-ellinon-pou-metanasteusan-sto-exoteriko

  75. Avonidas said

    #73. Όχι μόνο αυτό. Η άποψη περί φυγής παραβλέπει το γεγονός ότι 9 στους 10 μετανάστες έχουμε αδέλφια και γονείς πίσω στην πατρίδα, που δεν τους έχουμε ξεγράψει, που τους βοηθάμε όσο μπορούμε, που στην τελική θα είμαστε η σανίδα σωτηρίας τους έτσι και γίνει τελικά το μεγάλο μπαμ.

    Ακόμα και την αναλογία με τον πόλεμο και την Κατοχή να πάρει κανείς: αυτοί που έφυγαν να πολεμήσουν στη Μ. Ανατολή κι αλλού, με τους Συμμάχους, ήταν προδότες; Πρέπει κανείς να δώσει μια μάχη από μειονεκτική και εκ των προτέρων χαμένη θέση;

  76. http://www.iefimerida.gr/news/342197/akrita-gia-kazako-mia-akyri-ki-anoiti-dilosi-tin-antikroysoyme-me-epiheirimata

  77. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    54Β » …Από το 1997 είναι παντρεμένος με την επίσης ηθοποιό Τζένη Κόλλια και απέκτησε τρία παιδιά μαζί της….»
    1997-1992= 5 ετη – ετη σχεσης

    Κοινως και στις 3 τη ς μακαριτισσας…

    Διαβάζεις:

    Οι γεροντοέρωτες που… άλλαξαν τον κόσμο!


    Κώστας Καζάκος – Τζένη Κόλλια

    Στα 62 του χρόνια, ο Κώστας Καζάκος αποφάσισε να παντρευτεί για δεύτερη φορά. 5 χρόνια μετά το θάνατο της εμβληματικής Τζένης Καρέζη, επισημοποίησε τη σχέση του με τη συνάδελφό του, ηθοποιό, Τζένη Κόλλια, η οποία του χάρισε τρία ακόμη παιδιά. Εκείνη αποφάσισε να αποσυρθεί από την υποκριτική και να αφοσιωθεί στην ανατροφή των παιδιών τους, ενώ ο μεγάλος πρωταγωνιστής συνεχίζει την καριέρα του. Μάλιστα, ήταν και ο επικεφαλής ψηφοδελτίου επικρατείας το 2007 και το 2009.

  78. Από το λινκ του (74), μια παράγραφος με δυο μικρομεζεδάκια:
    «Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της «Καθημερινής», από τις συνολικά 7.077 συμμετοχές στην έρευνα, οι Έλληνες ήταν 919 άτομα, σύμφωνα με τη δρ Ρουμπίνη Γρώπα, ερευνήτρια στο ΕUI και λέκτωρ στη Νομική Θράκης, και την ερευνήτρια στο EUI Αννα Τριανταφυλλίδου.»

  79. Pedis said

    # 77 – μεγάλη κατίνα είσαι μωρέ αδερφάκι μου. (να μην σου πω και χωριάτης στα μυαλά.)

  80. Κακά τα ψέματα, όλοι σχεδόν οι χήροι ξαναπαντρεύονται. Δεν σημαίνει ότι δεν αγαπούσαν τη μακαρίτισσα· σημαίνει ότι έχουν παρασυνηθίσει τον έγγαμο βίο και δεν μπορούν αλλιώς 🙂

  81. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    79. Κι εσυ αμετανοητος κνιτης….

    ΥΓ Διδακτικη επανληψις του 25

    «K.K. ανηκει στην Ευπορη Υπερμεσηλικη Κομμουνιστικη Αριστερα (ΕΥΚΑ) η οποια δεν εκανε την προδοσια και δεν εφυγε ουτε κατα την περιοδο της δικτατοριας, εργαζομενη επικερδως εις θεατρα και κινηματογραφο.

    Επι τη ευκαιρια, ως ραϊχικος συλλεγω υλικο για συγγραφη μυθοπλασιας – με μεγαλη δυσκολια βεβαιως- απο μεσηλικους γνωστους και φιλους, πρωην και νυν ομοϊδεατες του ΚΚ για την ερωτικη και επιχειρηματικη δραστηριοτητα των στελεχων του Κομματος. Απο την μεχρι τωρα ερευνα , προκυπτει οτι τα στελεχη ηταν σχεδον ανεξελεγχτα ενω τα απλα μελη επρεπε να κανουν δημοσιως την αυτοκριτικη τους αν…. παραστρατουσαν

    Παρακαλειται η συλλογικη μνημη του ιστολογιου να παρασχει προσθετα στοιχεια.

  82. Pedis said

    εδώ παίζεται τρομοκρατία ισις

    http://www.efsyn.gr/arthro/polla-thymata-apo-pyrovolismoys-sto-orlanto

    ή ελευθερία της έκφρασης στο σαλούν της αμερικάνικης καθημερινότητας;

  83. Pedis said

    # 81 – καλά, χαίρομαι που δεν έκανα λάθος, επειδή δεν φάνηκε να θίχτηκες … αναρωτιέμαι αν σου πάει καλύτερα σε κατίνα ή σε χουριάτ ;! ότι ζηλεύεις δεν το είπαμε …

  84. Γς said

    81:

    Αλίμονο στους δίς-χηρους που δεν ους πλησιάζουν εθελόντριες

  85. Avonidas said

    #77. Έριξα μια ματιά στον κατάλογο με τους… γεροντοέρωτες, και κόντεψα να ξεράσω! Ρε παππούδια, αράξτε να πούμε στα κυβικά σας! 😦

    #80. Κακά τα ψέματα, όλοι σχεδόν οι χήροι ξαναπαντρεύονται. Δεν σημαίνει ότι δεν αγαπούσαν τη μακαρίτισσα· σημαίνει ότι έχουν παρασυνηθίσει τον έγγαμο βίο και δεν μπορούν αλλιώς

    Ο γερο-Μάρσαλ, δηλαδή, είναι που επιζητούσε τη σπιτική θαλπωρή, γι’ αυτό πήρε την Αν Νίκολ Σμιθ, βέεεβαια!

    Πώς τα φέρνει όμως η πουτάνα η τύχη, και το κουνελάκι που πήγαινε για μαλλί είδε τα ραδίκια ανάποδα πριν πατήσει τα 40 :-/ Έτη φωτός μπροστά ο Λουκιανός με τους Νεκρικούς Διαλόγους του.

  86. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    83. Τι να ζηλεψω κακομοιρη το 150λιτρο βαρελι ;

    Ωριμασε και δωσε μου πληροφοριες για τα «στελεχια» του ΚΚΕ !

    Η εισαι ακομη στον ΠM* ;

    *Παρανομο Μηχανισμο.

  87. giorgos said

    http://vapsomalliades.blogspot.gr/2008/
    Κριτική μέ εκλεπτισμένο χιούμορ από ένα ώραίο τύπο ,πού τόν «σφάζει μέ τό βαμβάκι»…

  88. 87 Πλάκα έχει εκεί που αντί να γράψει «μεγαλούργησε» δακτυλογραφεί «μεγαλούρησε» και βέβαια η τελευταία φωτό δίπλα σε έναν νεαρό Σταύρο Κοντονή.

    Και άμα βαριέστε τους καυγάδες http://www.lifo.gr/print/book_feature/147029

  89. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    87. Απο το link

    […]
    Παρότι, βεβαίως, συγκλονιστικός ηθοποιός (που τιμά, αναμφιβόλως, τη μικρή μας χώρα), παράδοξον είναι ότι ο Κώστας τελικώς δεν θα μείνει στην Ιστορία τόσο για την υποκριτική του δεινότητα, όσο για μια ηρωική, θαρραλέα και εμπνευσμένη πολιτική του πρωτοβουλία: την απόφασή του να περάσει από δίκη, ως πρόεδρος εκτάκτου δικαστηρίου, τον Πρόεδρο Clinton. Εκεί, ο εξαίρετος βιρτουόζος της υποκριτικής μάς προσέφερε την μεγαλύτερη παράσταση της ζωής του, όχι μόνο δικάζοντας, αλλά και καταδικάζοντας (!!!) τον αιμοσταγή Πρόεδρο των «ΕΠΑ», χαρίζοντας ανήσυχες νύχτες στον Bill, ο οποίος, ως θρυλείται, δεν μπόρεσε να κλείσει μάτι για κάμποσες μέρες, αφ’ ότου πληροφορήθηκε την ατιμωτική καταδίκη που του επεφύλαξε το έγκυρο ελληνικό δικαστήριο υπό την Καζάκειο προεδρεία. Η αγόρευσις Καζάκου συνετάραξε το πανελλήνιον (ορισμένοι ισχυρίζονται λόγω γέλωτος), διεκδικώντας, χωρίς αμφιβολία, μια επίζηλη θέση στην ιστορία των μεγάλων αγορεύσεων. «Το δικαστήριο παραδίδει τους κατηγορουμένους στην ανατρεπτική οργή των λαών και στη χλεύη της Iστορίας», εδήλωσε, ολοκληρώνοντας την αγόρευσή του, με πάθος και απροσποίητη σοβαρότητα, ο «Πρόεδρος» Κώστας και δεν έμεινε άντερο στους ευτυχείς ακροατές.
    […]

    ΥΓ Τι μαθαινω ο αφωτιστος!

  90. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Ο Κιντ τί γίνεται;Τονε σκέφτομαι από το πρωί και με το νήμα για τους ξενιτεμένους, πρώτο πρώτο.
    Εμιρικοί καυγάδες και λοιπά του Kόλπου ακούω.

  91. 90 Έλα ντε; Της πουτανός θα γίνει ΄σαπέρα.

  92. Μαρία said

    82

  93. 92 ωραία κατάσταση. Στο Ορλάντο είχε μπει κι ένας κουζουλός στο γκέι κλάμπ κι έφαγε 41 ανθρωπάκια.
    Κι έχεις τον παπάρα τον Τράμπ να λέει πως αν οι Παριζιάνοι οπλοφορούσαν δεν θα θρηνούσαν επτά νεκρούς. Αλλά αν οι τρομοκράτες οπλοφορούσαν;

  94. Μαρία said

    93
    Τον Απρίλιο διαβάζω είχε απολυθεί και σάλταρε.

  95. 94 Ε, ναι. Κακό πράμα η ανεργία αλλά ακόμα κι αν έχεις κι εύκολο το σιδερικό δεν πας να σκοτώσεις συναδέλφους…

  96. ΣΠ said

    Καλό θα ήταν η κριτική να αφορά την δήλωσή του και όχι αν ήταν καλός ή κακός ηθοποιός ή αν παντρεύτηκε κάποια πολύ νεότερή του.

  97. Avonidas said

    #96. Η κριτική αφορά τη δήλωσή του.

    Η πρόγκα είναι εξτραδάκι.

  98. 96 Γενικώς συμφωνώ αλλά η ματαιοδοξία και η μεγαλοστομία εκδηλώνονται σε πολλά επίπεδα, σε κάθε επίπεδο θα έλεγα. Τόσο της ζωής όσο και της δημιουργίας ή και της πολιτικής δράσης του καθενού.

  99. Γς said

    14:

    >η Πρεσβεία της Τσεχίας έκανε καμπάνια για προσέλκυση εργαζομένων

    Και «μας τον τύλιξε» λέγαμε, τότε για τον Κώστα η Ελίσκα, δίμετρη οικονομική μετανάστρια απ την Τσεχία

    Την παντρεύτηκε και έκανε και δυο παιδιά.

    Κι όλο μας τον έβριζε η αδελφή του για την κατάντια του.

    Κι οι γονείς του, που είχαν όνειρα για τον κανακάρη τους.

    Και ήρθε η κρίση και δεν τον βρήκε τον Κώστα μας στην Ελλάδα.
    Τον είχε πάρει η Ελίσκα στην Τσεχία, μαζί με τα παιδιά τους.

    Μετά πήρε και τον κυρ Μηνά με την κυρά Νίνα. Τα πεθερικά της.

  100. Ομολογώ ότι εκνευρίστηκα αρκετά με τη δήλωση του κυρίου Καζάκου. Η πρώτη σκέψη που μου πέρασε απ’το μυαλό ήταν αν θα χαρακτήριζε ως προδότρια και τη Μελίνα που αυτοεξορίστηκε στο Παρίσι επί χούντας.
    Έφυγα πριν δύο χρόνια για να κάνω μεταπτυχιακό σε Δανία και Νορβηγία. Τότε ο στόχος μου ήταν να μάθω κάποια παραπάνω πράγματα και να επιστρέψω μετά τις σπουδές μου στην Ελλάδα ώστε να βάλω το λιθαράκι μου στην ανοικοδόμηση του τόπου. Πλέον όλο αυτό μου φαίνεται μία μακρινή ανάμνηση. Έχοντας δει αφ’ενός την ποιότητα ζωής στις χώρες αυτές και, αφ’ετέτου, την ψυχοφθόρα μιζέρια που κατατρώει την Ελλάδα μου φαίνεται αδιανόητο ότι θα γυρίσω πίσω. Δεν ξέρω εάν θα μείνω για μια ζωή εδώ αλλά σίγουρα το άμεσο μέλλον προβλέπεται εκτός Ελλάδος.

  101. chequechak said

    Μιας και είμαι γιατρός να αναφερθώ σε αυτούς.
    Το εξωτερικό κατά τη γνώμη μου είναι η εύκολη λύση. Υπάρχουν χιλιάδες γιατροί στα νοσοκομεία που δίνουν έναν σπουδαίο αγώνα και δεν τα παρατάνε. Και πολλοί ιδιώτες το ίδιο κάνουν. Όταν υπάρχει ζήτηση στο εξωτερικό (για πόσο;) και μάλιστα με μισθούς που εδώ είναι άπιαστο όνειρο είναι πρόκληση.
    Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο εύκολα όσο νομίζουν μερικοί. Να φέρω ένα παράδειγμα για συνάδελφο που πήγε Φινλανδία και δεν μπόρεσε να καλύψει το κόστος νοσηλείας μιας μέρας για καισαρική που έκανε η γυναίκα του!!!
    Διαφωνώ και γω με τον όρο «προδοσία» αλλά θα δώσω μεγαλύτερη αξία σε αυτούς που μένουν στη χώρα και αγωνίζονται να αλλάξουν κάποια πράγματα.

  102. Pedis said

    Άσχημα τα μαντάτα στην εκκλησιαστική ιεραρχία. Μετά τα καμωματα των φιλοβασιλικών, δεν μπορεί, θα φτάσουν στα χέρια με τους χουντικούς … και δεν θα είναι ευοίωνη εξέλιξη για τη δημοκρατία, επειδή έτσι θα επωφεληθούν οι ναζιστές.

    Πρώτον: Τον Κωνσταντίνο έσπευσε να υποδεχθεί στην είσοδο της εκκλησίας, με όλα τα άμφιά του, ο ίδιος ο αρχιεπίσκοπος, λες και είχε να κάνει με αρχηγό Κράτους.

    Δεύτερον : Για το προσκύνημα του Κωνσταντίνου εκδόθηκε επίσημη ανακοίνωση από την Αποστολική Διακονία ( είναι ο επίσημος Οργανισμός της Εκκλησίας για την προώθηση του μορφωτικού και ιεραποστολικού έργου της, με ευθύνη του οποίου μεταφέρθηκε στην χώρα μας το σκήνωμα της Αγίας Ελένης), στην οποία ο Κωνσταντίνος αναφέρεται ως Βασιλεύς ( έτσι σκέτα, ούτε τέως, ούτε πρώην) ο Παύλος ως Πρίγκηψ ( και οι δύο τίτλοι με τα πρώτα γράμματα κεφαλαία) και η τριάδα ως βασιλική οικογένεια.

    Τρίτον: Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά και στην συγκίνηση που ένοιωσε ο αρχιεπίσκοπος υποδεχόμενος το ζεύγος των τέως και τον πρωτότοκο κανακάρη τους. «Συγκινημένος ο Μακαριώτατος απευθυνόμενος προς την βασιλική οικογένεια ευχήθηκε το προσκύνημα όλων να είναι «εις αγαθόν».

    http://www.imerodromos.gr/o-vasilias-kokos-i-agia-eleni-ke-o-archiepiskopos/

  103. Νέο Kid Al Kuwaiti said

    91. Τίποτα δε θα γίνει Σκλίμ. Για το πετρέλαιο το κάνανε τα σαούντια. Ανέβηκε…

  104. 104 Μακάρι, γέρο μου.

  105. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Όσοι μιλούν για προδοσία και γενικώς κατηγορούν τους νέους και ΕΙΔΙΚΑ τους πτυχιούχους που (ξε)φεύγουν από το κράτος μπουρδέλο, που απομυζεί τους πολίτες της μεσαίας και κατώτερης τάξης, χωρίς να παρέχει αντισταθμιστικά οφέλη, που λειτουργεί με κακό δημοσιουπαλληλικό χαρακτήρα σε όλα τα επίπεδα, που αντί να δίνει κίνητρα στους νέους για να επιχειρήσουν τους δημιουργεί τεράστια γραφειοκρατικά (ένα σκασμό δικαιολογητικά σε ένα σωρό υπηρεσίες χωρίς ουσιαστικό αντικείμενο, υπάρχουν μόνο για ψηφοκομματικούς λόγους, και πάνω από μήνα ή μήνες αναμονής) αλλά και φορομπηχτικά εμπόδια, (πού ακούστηκε μωρέ 100%προκαταβολή φόρου;) είναι ΗΛΙΘΙΟΙ, και ειδικά αυτοί που δέν είναι χρόνιοι άνεργοι αλλά κομματικοβολεμένοι ή βολεμένοι συνταξιούχοι, είναι ΠΑΝΗΛΙΘΙΟΙ.
    Όσο γι’αυτούς που λένε πόσο στοίχισε η εκπαίδευση των πτυχιούχων νέων και πως αυτοί οφείλουν στην πατρίδα, δεν υπάρχει λέξη που μπορεί να χαρακτηρήσει το μέγεθος της ηλιθιότητάς τους, και μόνο που δεν λαμβάνουν υπόψιν πόσο στοιχίζει σε μιά οικογένεια η παραπαιδεία της «δωρεάν» εκπαίδευσης είναι χαρακτηριστικό της……;;;
    Οι γενιές των 50 και άνω, αυτές δηλαδή που δημιούργησαν, στελέχωσαν κι ανέχτηκαν αδιαμαρτύρητα. σπό τον β’π.π και μετά αυτό το κράτος, και ειδικά της μεταπολίτευσης, που ξεπουλήθηκαν εντελώς στην ΕΟΚ και στο ΝΑΤΟ, που βούλιαξαν στις μίζες, στις επιδοτήσεις και στην διαπλοκή, οι γενιές των σκανδάλων, των πρασινοφρουρών και των γαλάζιων παιδιών, της ΖΗΜΕΝΣ του Βατοπεδίου και των οφσορ εταιρειών, δεν δικαιούνται ούτε να μιλούν κάν, όχι να κατηγορούν τους νέους γενικώς και τους πτυχιούχους ειδικώς για προδοσία.
    Εδώ κολλάει κυριολεκτικά το ΓΙΑ ΚΟΙΤΑ ΠΟΙΟΣ ΜΙΛΑΕΙ, αυτοι που προδόσανε όλα τα ιδανικά τους, οι ηθικοί προδότες.
    Όποιος κατηγορεί τους νέους, φτύνει τα μούτρα του στον καθρέφτη γιατί αυτοί οι νέοι δεν φύτρωσαν, είναι τα παιδιά του, είναι τα παιδιά μας.

  106. 102 Έσκασε και το Σοφάκι της Ισπανίας να επισκεφθεί την ΆγιαΛένη

  107. sarant said

    Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα σχόλια!

    13 Γείτονα, κι εγώ για κάτι τέτοιο έφυγα. Λεφτά έβγαζα και στην Ελλαδα (αν και δεν θα τα έβγαζα συνεχώς)
    (Καμιά μπίρα να πιούμε)

    15 Αυτό το σκέφτηκα και δεν το έγραψα τελικά

    18 Μόνο εκτιμήσεις έχω δει. Καίρια ερώτηση.

    28 Ενδιαφέρον αυτό με τους νέους

    30 Για το Λουξεμβούργο έχουν τραγούδι οι Αγαμοι Θύται

  108. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    103 – Μην είσαι τόσο σίγουρος Κίντ, είναι πολύ πολύπλοκη η κατάσταση εκεί.

  109. spiral architect 🇰🇵 said

    Κατά τη γνώμη μου ο Κ. δεν είπε κάτι κακό, εν πολλοίς συμφωνώ μ’ αυτά που έγραψε ο Νικοκύρης. Ίσως θα’ πρεπε να το πει διαφορετικά, αλλά ποιον άλλο προσδιορισμό να΄ βρισκε σε μια προφορική συνέντευξη με κάμερα; Ας ρωτηθούν και οι ίδιοι οι μετανάστες που έφυγαν παρά τη θέλησή τους για την ξενιτειά. Οι περισσότεροι από όσους ξέρω έφυγαν, γιατί δεν είχαν άλλη επιλογή. Λίγοι έφυγαν για τα λεφτά, τη βγάζουν ίσα βάρκα-ίσα νερά, αλλά έχουν δουλειά.

  110. sarant said

    Και συνεχίζω

    44 Δεν είναι χόακας, με την έννοια ότι ανακοίνωση βγήκε. Τα όσα υποστηρίζει είναι χόακας

    55 Ε, κάπως έτσι!

    56 Κι εγώ την ίδια εντύπωση έχω. Αλλά για τους Έλληνες της ΝΖ ελάχιστα ξέρω -είχα μια γνωστή που το σκεφτόταν να πάει αλλά τελικά δεν πήγε.

    Εν καιρώ γράψε μας καμιά ανταπόκριση από τους Αντίποδες -το μέιλ είναι sarantπαπάκιpt.lu

    59 Εχει ήδη σημειωθει

    63 Δες όμως τη διαμάχη αυτοχθόνων – ετεροχθόνων τις πρώτες δεκαετίες του νεοελλ κράτους

    91 Δεν είμαστε καλά…

    100 Να με συμπαθάς που το σχόλιό σου κρατήθηκε πολλές ώρες, επειδή ήταν το πρώτο σου.

  111. Avonidas said

    #109. Δεν φύγαμε παρά τη θέλησή μας. Είχαμε μια επιλογή να κάνουμε και την κάναμε.

    Απλώς δεν την κάναμε με τα (υποκριτικά) πατριωτικά κριτήρια του Καζάκου. Δεν είμαστε δουλοπάροικοι, να χρειαζόμαστε την άδεια του αφέντη για να ταξιδέψουμε.

  112. Γς said

    99:

    Το Σχ.99 είναι αντίγραφο του Σχ. 40.

    Το είχε κρατήσει η Μαρμάγκα

  113. 109 Λες, Σπειροειδή, νάθελε να πει κάτι σαν λιποταξία; Και πάλι το ίδιο ηθικό βάρος έχει.

  114. Μαρία said

    57
    Ξεχνάς οτι δεν ανανέωσε τη θητεία του πολύ πετυχημένου Θόδωρου Αμπατζή και προκήρυξε τη θέση, για να πάρει τον Καζάκο.

  115. Μαρία said

    114
    Γεννημένος το ’67 ο Αμπατζής, το ’35 ο Καζάκος που ενδιαφέρεται για τους νεότερους.
    Στην πιάτσα παλιά είχε φήμη κακοπληρωτή εργοδότη σε αντίθεση με τη Βουγιουκλάκη. Καλά που είναι κι η Καρέζη και πληρωνόμαστε, έλεγαν οι ηθοποιοί.

  116. atheofobos said

    Επειδή διάβασα να σχολιάζεται ο γάμος του Καζάκου στα 62 του χρόνια πιστεύω ακράδαντα πως:
    Είναι δεδομένο πως μπορεί το σώμα να γερνάει, η καρδία όμως μέσα σε αυτό παραμένει νεανική και ερωτεύεται άσχετα από την ηλικία του ανθρώπου, μέχρι να πάθει έμφραγμα ή ανακοπή και να σταματήσει μια για πάντα!
    ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΡΩΤΕΣ ΜΕΓΑΛΩΝ ΠΟΙΗΤΩΝ ΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΗΛΙΚΙΑ
    http://atheofobos2.blogspot.gr/2017/02/blog-post_20.html

  117. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    114. Ο Α. είχε ένα τυπικό θέμα. Άστο. Εμπίπτει στα π.δ.

  118. Avonidas said

    Η «προδοσία», η «λιποταξία», οι «ριψασπιδες», όλα αυτά παραπέμπουν σε στρατιωτική πειθαρχία και υπηρεσία. Ο στρατιώτης, βέβαια, έχει πάρει όρκο να μην εγκαταλείψει το πόστο του, και πάνω σ’ αυτό τον όρκο μπορείς να τον θεωρήσεις υπόλογο. Εμείς δεν δεσμευομαστε απο καμία τέτοια υπόσχεση.

    Ξαναλέω ότι το ίδιο το Ελληνικό Κράτος, σαν μελος της ΕΕ, μας παρέχει πλήρη ελευθερία μετανάστευσης. Επιπλέον, από τα υπόλοιπα κρατη-μελη της ΕΕ, μόνο ένα απ’ όσο ξέρω επιχειρεί να νομοθετήσει την υποχρεωτική εργασιακή παραμονή των πτυχιούχων εντός των συνορων του: η Ουγγαρία των ακροδεξιών. Αν σας αρέσει για μοντέλο…

  119. Reblogged στις Το σημειωματάριο του Χριστόφορου.

  120. spiral architect 🇰🇵 said

    Όσο για την ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ ίσως να χρειαζόταν, όπως έγραψαν τα ελληνικά χόαξες, τέτοιου είδους ανακοινώσεις να εξετάζονται από κάποιον ειδικό ή επιστημονική επιτροπή πριν δημοσιευτούν. Λογικό είναι να την πέσουν στο αναξιόπιστο και λομπίστικο εργοδοτικό σωματείο, είναι πια εύκολος στόχος. Υπάρχουν μυστικά πίσω από ανακοινώσεις, τοσο των σωματείων, όσο και των εταιρειών:
    ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Τα συμπεράσματα της επιτροπής διερεύνησης για τις διακοπές ρεύματος στο ηλεκτρικό σύστημα της Ρόδου στις 9 Μαρτίου 2016
    Οι ηλεκτρομηχανολόγοι θα καταλάβουν. 😉

    Με αφορμή τη χαζή αναοίνωση της ΓΕΝΟΠ, τίθεται επίσης το ερώτημα, για ποιο λόγο να παρουσιάζεται η αναμενόμενη άρνηση των ΗΠΑ να συμμετέχουν στη Συνθήκη των Παρισίων ως κίνηση ισχύος του Τραμπ. Πολλά μέσα έδωσαν την είδηση «ο Τραμπ αποχωρεί από τη Συνθήκη των Παρισίων». Ανέφεραν ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ βγαίνει από τη Συνθήκη του κλίματος. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο, ποτέ δεν εντάχθηκαν πραγματικά στη Σύμβαση των Παρισίων. Γνωρίζοντας ότι το Κογκρέσο δεν θα συμφωνήσει, ο Ομπάμα πρόβλεψε να ενταχθεί μόνο με προεδρικό διάταγμα στη συμφωνία. Μια μόνιμη ένταξη όμως, θα έπρεπε να επικυρωθεί από το Κογκρέσο. Κάτι που δεν έγινε ποτέ. Ο Ομπάμα ήξερε εξ αρχής ότι πολλοί Ρεπουμπλικάνοι θεωρούν την κλιματική αλλαγή ως ισχυρισμό της «ψεύτικης επιστήμης». Είχαν επί προεδρίας του και έχουν τώρα τη πλειοψηφία στο Κογκρέσο.

    Οπότε και πολύ απλά οι ΗΠΑ δεν μπορούν να βγουν από μια Συνθήκη στην οποία ουσιαστικά δεν έχουν ενταχθεί ποτέ. Αν και υπάρχουν κατηγορίες συμβάσεων ή συμφωνιών που θα μπορούσαν να συνάψουν χωρίς τη συγκατάθεση του Κογκρέσου οι Αμερικανοί πρόεδροι ως δεσμευτικές, το προεδρικό διάταγμα του Ομπάμα ήταν απλά μια συμβολική πράξη χωρίς ουσία.

  121. spiral architect 🇰🇵 said

    Εγώ πάντως δούλευα σήμερα και μόλις πριν λίγο σπατσάρισα.
    (για να το συνδέσω μα τη χθεσινή ανάρτηση)

  122. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    116. Τι σχεση εχουν οι ερωτες των ουτιδανων 🙂 ελληνων ποιητων με τον ογκολιθο της θεατρικης και κινηματογραφικης τεχνης και θεατρικου επιχειρηματια Κ.Κ. ;

  123. ΚΩΣΤΑΣ said

    Δικαίωμα του καθενός να ορίζει τη ζωή του. Κι αυτοί που φεύγουν… κι αυτοί που μένουν… καλά κάνουν, και δεν του πέφτει λόγος του Καζάκου να τους κρίνει.

    Η προσωπική ζωή του Καζάκου αφορά αυτόν και μόνο, και δεν μου πέφτει λόγος εμένα να τον κρίνω.

    Εκείνο που νομίζω ότι έχω δικαίωμα να κρίνω, είναι η υποκρισία των βολεμένων, είτε εντός, είτε εκτός Ελλάδας.

    Ό,τι έβγαλε ο ΚΚ από το θέατρο, καλά έκανε, ό,τι έβγαλε από δοτές θέσεις, ας το ράψει.

    Ό,τι βγάζουν από ιδιωτικές εταιρείες ή νοσοκομεία, όσοι δουλεύουν έξω, καλά κάνουν.

    Ό,τι βγάζουν από θέσεις στην ΕΕ, ό,που «βολεύτηκαν» κάποιοι, ας το ράψουν. Γιατί στον κοινωνικό μου περίγυρο έχω γνωστούς που μου είχαν ζαλίσει τα ούμπαλα με το «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο», βολεύτηκαν σε θέσεις αυτών των υπηρεσιών και συνεχίζουν να μου τη βγαίνουν πάλι από αριστερά.

  124. Γς said

    116:

    >μπορεί το σώμα να γερνάει η καρδία όμως μέσα σε αυτό παραμένει νεανική και ερωτεύεται άσχετα από την ηλικία του ανθρώπου, μέχρι να πάθει έμφραγμα ή ανακοπή και να σταματήσει μια για πάντα.

    που να φας τη γλώσσα σου!

    😉

  125. είπε μια μλκία ο Καζάκος και βγήκαν όλα τα φίδια απ’ το αυγό τους

    http://www.huffingtonpost.gr/2017/06/05/koinonia-kazakos-prodosia_n_16954972.html?1496672634

  126. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    Το προλεταριατο -απανταχου γης- εχει αμφισημη, τυρβωδη σχεση με τη λογικη. Και η ρηση οτι το προλεταριατο αποτελoυσε την πρωτοπορια ειναι πονηρη κολακεια της μελλοντικης νομενκλατουρας για να ωφεληθει αυτη με ντατσες, χαβιαρι και βοτκα.

    Θα το ειχατε καταλαβει αν ειχατε μιλησει την δεκαετια του 80 με εργατες της ΛΑΡΚΟ στην φτωχικη περιοχη ΝΕΡΟ Κερατσινιου που ειχαν και μετα την συνταξιοδοτηση τους δικαιωματα παραθερισμου στην προηγουμενη αθλια κατοικια τους στην Λαρυμνα (πως μιλουσαν για τον Θεο τους(Πρόδρομο Αθανασιάδη Μποδοσάκη), τους ΔΕΗ-τζηδες για την ΔΕΗ,…, οι εργαζομενοι στον βωξιτη στην περιοχή της ζώνης Παρνασσού – Γκιώνας για τον Λουκα Μπαρλο…..

    Το μικροαστικοποιημενο “προλεταριατο”** θα ειναι “λακες” της εκαστοτε εξουσιας.

    **ξεκινωντας απο το γαλλικο ρεφορμιστικο προλεταριατο του 1936, επι κυβερνησως Λαικου Μετωπου με τις πρωτες καλοκαιρινες αδειες για τα “μικτα μπανια του γαλλικου λαου”, μιας χωρας που εκμεταλλευοταν βαναυσα τον πλουτο αρκετων αφρικανικων χωρων.

    Οι παππουδες/γιαγιαδες απολαυσαν μερος της υπερξιας του πλουτου των γαλλικων αποικιων και ηταν με την αριστερα. Ομως τα εγγονια τους το 2016 ειναι με την Λεπεν.

    *http://lse.academia.edu/AlexandrosAlexandropoulos/Papers/1265108/Perry_Anderson_Internationalism_translation_in_Greek

  127. sarant said

    120 Δεν τα ήξερα αυτά που γράφεις!

  128. Πάνος με πεζά said

    Αυτό τώρα, δεν κολλάει τόσο με τα λεγόμενα του Καζάκου,αλλά το έχω λίγο απωθημένο : ακούω πολύ συχνά σε εκπομπές στο ραδιόφωνο, να παίρνουν Έλληνες του εξωτερικού, και να μας λένε εν ολίγοις «τί κράτος είμαστε, πώς είναι τα οργανωμένα κράτη, πόσο δεν υπάρχει προοπτική εδώ » και λοιπά εμπριμέ…. ΟΚ παιδιά, όποιος έφυγε έφυγε, με γειά του με χαρά του, αλλά ούτε για να δίνει οδηγίες έφυγε, ούτε για να διαφημίζει τη ζωή έξω. Έφυγε για να μπορέσει να τα βγάλει πέρα, όπως οι υπόλοιποι μένουν εδώ και προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα. Και όπως δεν τον κακολογίζω εγώ, ας μη με κακολογίζει κι αυτός.
    Η ζωή θα δείξει, ποιος θα βγει σοφός, ποιος θα βγει μ@λ@κ@ς, ζυγίζοντας φυσικά και μια σειρά από συμπληρωματικές παραμέτρους…

    Μακάρι να κονομήσει, να έρχεται να πίνει φρέντο στη Μύκονο, και να αφήνει 10 ευρώ πουρμπουάρ, και το γκαρσόνι να είμαι εγώ. Αλλα εξυπναδίτσες του στυλ «είναι ένας που πνίγεται μέσα στη λίμνη, και του φωνάζουμε 2-3 απέξω πώς να κολυμπήσει», όταν είμαστε τα πρώτα ποντίκια που εγκατέλειψαν το πλοίο (δεν το λέω με κακία), ας τις αφήσουμε…

  129. spiral architect 🇰🇵 said

    Εγώ να δεις, τι έμαθα σήμερα Νίκο! 🙂

  130. Πάνος με πεζά said

    Το λέω γιατί είχα ένα μπάρμπα, που έφυγε από το 1970 στην Αμερική… Δούλεψε, πέτυχε, αλλά όνειρό του ήταν να γυρίσει να περάσει τα τελευταία του χρόνια εδώ…
    Καταλαβαίνετε φυσικά πού πέθανε…

  131. Γς said

    Ακουσα, τρόπος του λέγειν [δεν πρόσεχα], τις ειδήσεις στο ΣΚΑΙ
    Αρχισαν οι διαφημίσεις και ρώτησα με το τηλεκοντρόλ τι έπεται.

    Μαμά μου!

    Κόντεψε να με πιάσει στον ύπνο …

  132. Elias said

    Δυο φορές έφυγα «για πάντα», και δυο φορές ξαναγύρισα

  133. Ο 35χρονος Λαμιώτ’ς, που μαχαιρώθηκε χτες στο Λονδίνο, είχε φύγει από Ελλάδα το 2011. Brain drain αλλά και blood drain. 😦

    http://news247.gr/eidiseis/koinonia/aytos-einai-o-35xronos-ellhnas-poy-maxairwsan-oi-tromokrates-sto-londino.4706634.html

  134. Ριβαλντίνιο said

    @ 63 Avonidas

    Το πρώτο είναι γνωστό ότι αμφισβητείται έντανα.
    Για το δεύτερο δες κάτι που διάβασα πρόσφατα :

    A

    B

    C

  135. Avonidas said

    #118. Σχετικά με τη νομοθεσία στην Ουγγαρία, δείτε αυτό:

    http://elteonline.hu/kozelet/2012/02/11/restriction-of-freedom-of-movement-in-hungary/

    «Following the decision of the Hungarian government on the learning agreement, which applies to all students admitted to fully or partially state-financed places, students would have to work in Hungary for a period that is twice in length compared to their studies. Graduates should fulfil this requirement within 20 years after having received their diploma. If they should not meet this requirement to work in Hungary, they will be requested to pay to the Hungarian state for the cost of their studies.«

    Παλαβομάρες, δηλαδή, λες και δεν έχουν ήδη πληρώσει φόρους για όλα τούτα!

  136. sarant said

    135 Κάτι τέτοιο γινόταν παλιά με τη Στρατιωτική Ιατρική και άλλες στρατιωτικές σχολές

  137. gpoint said

    Οι ορνιθολόγοι του ιστολογίου έχουν τον λόγο…

  138. Γς said

    Μπούφος

  139. Μαρία said

    120
    Πρέπει να περιμένει μέχρι τις 4 Νοεμβρίου του 2020, για να καταγγείλει τη συμφωνία.

    http://www.tagesanzeiger.ch/ausland/amerika/mit-einem-tweet-ist-es-nicht-getan/story/31930549

    άρθρο 28, σ.32 http://unfccc.int/resource/docs/2015/cop21/eng/l09r01.pdf

  140. spiral architect 🇰🇵 said

    […] Επίσης, στον σημερινό συρρικνωμένο κόσμο και ακόμα περισσότερο στη σημερινή ενιαία Ευρωπαϊκή Ένωση (όσο αντέξει, και παρά τις φοβερές καθυστερήσεις της στα κοινωνικά,) είναι φυσιολογικό να υπάρχει μεγαλύτερη κινητικότητα.[…]

    Ξέρεις κάτι που δεν ξέρουμε εμείς; 👿

  141. Αρης said

    Noμίζω οτι ο πρωτος και κύριος λογος που φεύγουν οι νέοι επιστήμονες είναι η έλλειψη αξιοκρατίας. Όσο δεν αλλάζει αυτό δεν υπάρχει περίπτωση να σταματήσει η φυγή, εξάλλου είχε αρχίσει πολύ πριν την κρίση.

  142. sarant said

    140 Όχι, αλλά κρατάω πισινή

  143. ΓιώργοςΜ said

    Χαμός έγινε από σχόλια από το πρωί (το περίμενα βέβαια), και δικαιολογημένα. Να πω κι εγώ καναδυό πράγματα γιατί αισθάνομαι πως διολισθαίνουμε πολλές φορές σε επουσιώδη:

    -Ο ΚΚ έκανε κάποια δήλωση. Θα μπορούσε να την είχε κάνει ο Δαλάι Λάμα, ο Μπαλζάκ ή οποιοσδήποτε. Τυχαίνει να είναι γνωστός και γι’ αυτό έγινε κάποιος θόρυβος, όμως η δήλωση είναι αυτή που είναι. Η συζήτηση λοιπόν κτγμ θα έπρεπε να είναι γύρω από την ουσία της δήλωσης. Βρίσκω θλιβερό ν’ ασχολούμαστε με την καρδιά, την ψυχή ή το πουλί τού οποιουδήποτε. Συνεπώς τα σχόλια σχετικά με το αν ξαναπαντρεύτηκε/είχε γκόμενα/μπήκε σε μοναστήρι κλπ τα βρίσκω μάλλον μικροπρεπή.

    -Και οι δύο προσεγγίσεις έχουν ερείσματα. Και οι μετανάστες έχουν δικαίωμα να αναζητήσουν το καλύτερο για τον εαυτό τους, και εκείνοι που μένουν(με) έχουν δικαίωμα να τους θεωρούν οτιδήποτε, είτε δραστήριους, ενεργητικούς είτε ριψάσπιδες, όπως εκείνοι εμάς νωθρούς, ανίκανους για δράση ή θαραλέους. Απόλυτη αλήθεια δε νομίζω πως υπάρχει.

    Για την ουσία της φράσης λοιπόν, το αν είναι προδοτική πράξη ή όχι, είναι δύσκολο να τοποθετηθώ. Προδότης είναι κανείς απέναντι σε τι;
    Στο κράτος που γεννήθηκε; Τότε είμαι απόγονος προδοτών-οι παπούδες μου δεν έμειναν στην Τουρκία το ’22 να σφαχτούν ή «ν’ αλλάξουν το σύστημα»… Δεν αισθάνομαι όμως έτσι.
    Στο έθνος που ανήκει; Ποιος μπορεί ν’ αφαιρέσει την εθνική συνείδηση από έναν άνθρωπο; Και ποιος τη δημιουργεί;

    Όπως είπα και στο πρώτο σχόλιο, το τραγούδι τα λέει καλύτερα. Κι αν είναι να προτρέψει κάποιον να μείνει, κάνει μακράν καλύτερη δουλειά από τον ψόγο του οποιουδήποτε, είτε είναι ο Καζάκος (που μπορεί εύκολα να τον απαξιώσει κανείς, αν θέλει), είτε είναι η μάνα ή ο πατέρας κάποιου, που ο λόγος του έχει άλλη βαρύτητα και η διαγραφή του μεγαλύτερο κόστος.

    Αν ένα κράτος θέλει να κρατήσει τους πολίτες του, πρέπει να κάνει κάτι γι’ αυτό. Στην πολεμική αεροπορία πχ, απαγορεύεται ν’ αποστρατευτεί ένας πιλότος οικειοθελώς πριν από ορισμένα χρόνια υπηρεσίας, καθώς η εκπαίδευσή του, υψηλού κόστους και πολύ ειδική, θα πρέπει ν’ αποσβεστεί. Αν το ελληνικό κράτος ήθελε να κάνει κάτι αντίστοιχο, θα μπορούσε.
    Όμως, είναι ένα πελατειακό κράτος Μαυρογιαλούρων: Δε μπορεί να μαζεύει τα ψηφαλάκια των γονιών που θέλουν να δουν τα παιδιά τους να σπουδάζουν, ιδρύοντας εκατό θέσεις τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για κάθε εκατόν δέκα παιδιά που γεννιούνται από τη μια και να τους υποχρεώνει να μείνουν στη χώρα από την άλλη.
    Ούτε είμαστε ένα κράτος αποκομμένο από τον υπόλοιπο κόσμο. Πολλά από τα κονδύλια της εκπαίδευσης έρχονται από τας Ευρώπας. Η «Ευρώπη των λαών» που ευαγγελίστηκαν κάποιοι (παλιά, ποιος τους θυμάται) ήταν «ένα» κράτος, οπότε το να δουλέψει κανείς στο Παρίσι ή στη Στουτγάρδη θα ήταν το ίδιο με το να πάει στη Θεσσαλονίκη ή το Ηράκλειο.
    Δέκα-δεκαπέντε χρόνια πριν δε θα το συζητούσαμε όπως τώρα· ίσα-ίσα θα το χαιρόμασταν ως «πολίτες του κόσμου» ν’ ανήκουμε ή να έχουμε φίλους που ανήκουν στην κατηγορία αυτή. Χαρακτηρισμοί σχετικοί με προδοσία έρχονται σε εμπόλεμες (ή περίπου) καταστάσεις, και σε μια τέτοια βρισκόμαστε τώρα.

    Όσο για τη δική μου θέση, δε σκέφτηκα ποτέ να ζήσω εκτός Ελλάδας όταν είχα τις ευκαιρίες και θα μπορούσα να έχω τη διάθεση. Όταν ήμουν φοιτητής, σκέφτηκα πως άν μου γινόταν μια πολύ δελεαστική προσφορά, θα μπορούσα να γίνω ένα είδος μισθοφόρου για πεντέξι χρόνια, αλλά θα γυρνούσα πάλι πίσω.
    Αυτό όμως ήταν η δική μου οπτική. Άνθρωποι κοντινοί μου, που τους αγαπώ πολύ κι η απουσία τους μου κοστίζει, επέλεξαν διαφορετικά. Όχι χωρίς κόστος: Συνομήλικοι (πενηντάρηδες σύντομα), έφυγαν για την άλλη άκρη του κόσμου, ψάχνοντας όχι τόσο (ή όχι κυρίως) την οικονομική ευημερία, αλλά τη δυνατότητα να μεγαλώσουν τα παιδιά τους σ’ ένα ευνομούμενο κράτος. Μου λείπουν πολύ αλλά δεν τους ψέγω στο παραμικρό.

    Με αυτούς τους φίλους στο μυαλό, θεωρώ πολύ μικρόψυχη τη δήλωση (δευτερεύον) και τελείως αναποτελεσματική (πρωτεύον). Περισσότερο θα κρατούσε τους δυνητικούς ή πραγματικούς μετανάστες η αγάπη για τον γονιό που θα ήθελε κοντά τα παιδιά του στα γεράματα, παρά ο ψόγος εκείνου που θα τους κόψει την καλημέρα επειδή αποφάσισαν να μεταναστεύσουν.
    Δηλώσεις τέτοιες το περισσότερο που μπορούν να πετύχουν είναι να κάνουν αυτούς που μένουν πίσω να νιώθουν πως κάνουν κάτι ευγενές. Τρίχες κατσαρές…

  144. gpoint said

    # 90

    Θα μελετάει τους κανόνες του μεγάλου χρήματος που του έστειλε ο Λάμπρος !

  145. ΓιώργοςΜ said

    135 Δεν το βρίσκω καθόλου παράλογο. Η εκπαίδευση δεν είναι μόνο θέμα χρημάτων, αλλά επένδυσης ενός κράτους σ’ αυτόν. Την εκπαίδευση ενός γιατρού, που κοστίζει πολύ, κι ενός φιλολόγου, που κοστίζει λιγότερο, την πληρώνουμε όλοι. Και οι γονείς του ενός, και οι γονείς του άλλου, και οι άτεκνοι. Επίσης, δύο γονείς, ένας μεροκαματιάρης κι ένας σχετικά εύπορος, πληρώνουν διαφορετικά ποσά σε φόρους (ποιος πληρώνει παραπάνω στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας δε θα το πιάσω τώρα). Η χώρα περιμένει από τον απόφοιτο τις υπηρεσίες του για κάποια χρόνια, και τις φορολογικές, ασφαλιστικές κλπ εισφορές του.
    Είμαστε στο εμείς, και όχι στο εγώ έλεγε κάποιος, παλιά (Μακρυγιάννη τον λέγανε, πέθανε).
    Παλιά…

  146. gpoint said

    # 141

    Παρ’ ότι ΠΑΟΚg’s συμφωνώ απολύτως !!

  147. Avonidas said

    #136,145. Επειδή δεν το πιάσατε το ανέκδοτο, θα σας πω τι πρόκειται να γίνει — τι γίνεται ήδη — στην Ουγγαρία:

    Τα κρατικά χρηματοδοτούμενα πανεπιστήμια βλέπουν τις εγγραφές τους να μειώνονται, και οι σπουδαστές πάνε στα ιδιωτικά, όπου μπορεί να πληρώνουν δίδακτρα αλλά τουλάχιστον δεν θα τους φορέσουν μια σιδερένια μπάλα στο πόδι για 20 χρόνια. Ταυτόχρονα, βέβαια, οι επιδοτήσεις για τα κρατικά πανεπιστήμια θα πέσουν, αλλά αυτός ήταν κι ο σκοπός της κυβέρνησης, άλλωστε, να δίνει πενταροδεκάρες και να καρπώνεται τα οφέλη από τη δουλειά των αποφοίτων.

    Η χώρα περιμένει από τον απόφοιτο τις υπηρεσίες του για κάποια χρόνια, και τις φορολογικές, ασφαλιστικές κλπ εισφορές του.

    Η χώρα μπορεί να περιμένει ό,τι θέλει, αλλά τους ανθρώπους δεν τους κρατάς χτίζοντας τείχη, τους κρατάς ρυθμίζοντας τα πράγματα ώστε να θελήσουν να μείνουν.

    Ένας άλλος, παλιά επίσης, έλεγε:
    Ο σκοπός όπου απ’ αρχής κόσμου οι άνθρωποι συμμαζώχτηκαν από τα δάση την πρώτη φορά, δια να κατοικήσουν όλοι μαζί κτίζοντας χώρες και πόλεις, ήταν για να αλληλοβοηθιούνται και να ζούνε ευτυχισμένοι, και όχι να αλληλοτρώγονται ή να ρουφά το αίμα τους ένας.

  148. gpoint said

    # 138

    πιθανόν

    πάντως από τον ήχο που βγάζανε τα γονικά του δεν είναι κουκουβάγια και γκιώνης

  149. Avonidas said

    Περισσότερο θα κρατούσε τους δυνητικούς ή πραγματικούς μετανάστες η αγάπη για τον γονιό που θα ήθελε κοντά τα παιδιά του στα γεράματα

    Εμένα ο πατέρας μου σχεδόν μου είπε «ακόμα εδώ είσαι, ρε μπουμπούνα;» Ξέρεις γιατί; Δεν είναι ότι δεν θέλει κοντά του τα παιδιά του, είναι ότι έκανε παιδιά για τη δική τους ευτυχία, όχι για την δική του. Ή μάλλον, γιατί η δική μας ευτυχία είναι και δική του.

  150. Ζώης said

    Ωραίο θέμα, Νικοκύρη.
    Δεν διάβασα όλα τα σχόλια, για να ξέρω αν ματαειπώθηκε, αλλά πρέπει να ‘ ναι γραμμή του κόμματος το «μένουμε στην Ελλάδα και την παλεύουμε στον τόπο μας»
    και το λέω γιατί έφαγα …σιχτίρισμα από μπάρμπα και πατέρα φίλου κολλητού (παλιά και πιστά μέλη του κόμματος) όταν μπροστά τους είπα ότι σκέφτομαι να την κάνω για έξω και έχω ήδη αρχίσει διαβουλεύσεις…
    Και δεν πείθονταν με τπτ, παρά τις εξηγήσεις πως δεν είναι μόνο το οικονομικό, είναι και η απρόσκοπτη εξέλιξη και οι ευκαιρίες που δίνονται έξω, χωρίς …διαμεσολαβητές.

  151. Avonidas said

    #134. Έχω διαβάσει ήδη όσα πονήματα της ΟΟΔΕ αντέχει το στομάχι μου, ευχαριστώ.

  152. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    137. Τζη, πολλή τύχη να πιάσεις στο χέρι σου αυτό κουκλάκι. Μπουφάκι ή κουκουβαγάκι,μια χαρά που τ΄ανέβασεςστην κε ραία;
    Αυτό λέει κι εδώ:
    «Αν πρόκειται για νεοσσούς νυκτοβίων (κουκουβαγάκια – γκιονάκια – μπουφάκια κ.ά.), πρέπει να εξαντλείται η περίπτωση να τα ξαναβρούν οι γονείς τους. Αυτό πρέπει να γίνεται διότι συνήθως δεν πρόκειται για εγκαταλελειμμένα μωρά, αλλά απλώς για «άτακτα», που απομακρύνονται πρόωρα από τη φωλιά. Τις περισσότερες φορές, οι γονείς βρίσκονται κρυμμένοι κάπου κοντά.»
    http://www.trihes.gr/ta-agria-mora-tis-anixis-pote-ke-pos-tha-ta-voithisoume/

  153. Ριβαλντίνιο said

    @ 151 Avonidas

    Δεν είναι ΟΟΔΕ, αλλά Διαμαντής Απόστολος , που παρατίθεται σε άσχετο με το θέμα άρθρο της ΟΟΔΕ.

    Τεσπα, δεν πειράζει κι αν δεν το διαβάσεις. Συνεχίζω να βλέπω σουρβάιβορ.

  154. Γιάννης Ιατρού said

    137: Γιώργο,
    χωρίς να είμαι ειδικός, κουκουβαγιάκι είναι, αλλά μου κάνει εντύπωση το αποτέλεσμα της μινι ερευνας (αρκτικό !!;;). Μετανάστευσες ρε συ; 🙂
    Τυπικά χαρακτηριστικό είναι το λεπτό ράμφος και τα μάτια

  155. Γιάννης Ιατρού said

    154: Χουχουριστής (strix aluco) 🙂 εδώ

  156. nikiplos said

    Καλησπέρα…

    Άλλο αν κρίνουμε την ίδια την άποψη, κι άλλο αν κρίνουμε έναν συνάνθρωπό μας – έστω διάσημο- που εκφράζει εν τη ρύμη του λόγου του, μιαν άποψη που μπορεί να αναβλύζει από τα βάθη της καρδιάς του και να περιέχει οργή.

    Έφυγα για έξω στα 30++ και γύρισα στα 40++ καθαρά για προσωπικούς λόγους. Εξω ούτε συνάντησα, ούτε και βασίστηκα πουθενά στην Ελλάδα, ή σε Έλληνες ή σε οτιδήποτε Ελληνικό. Οι περισσότεροι που είχαν φύγει μαζί μου ξαναγύρισαν. Θέλουν να ξαναγυρίσουν και «καλοβαλμένοι» συμπατριώτες μας ακόμη: Εκείνος ο Δασκαλάκης δεν έχει αφήσει έντυπο ή κανάλι που να διαφημίζει τον εαυτό του. Πολλοί άλλωστε που προσμετρώνται στο brain drain είναι πλασματικοί (μεταπτυχιακά, διδακτορικά, ποστ ντοκ, εργασία με συμβόλαιο περιορισμένου χρόνου κοκ).

    Επομένως άλλο πράγμα το brain drain που ξεμένεις από επιστήμονες που θα χρησιμοποιούσες εδώ και θα έκανες κάτι μαζί τους, κι άλλο αυτό που συμβαίνει, που όποιοι φεύγουν – και είναι δύσκολο να το κατορθώσουν χωρίς τα λεφτά του μπαμπά- φεύγουν γιατί δεν έχουν στον ήλιο μοίρα· κοινώς δεν θα έβρισκαν καμία εργασία εδώ στην ημεδαπή. Αυτό brain drain δεν το λες… το λες κάτι άλλο αλλά η μόρφωσή μου μου επιτρέπει μόνο μια λέξη: «σκατοκατάσταση». Κάτι τέτοιο πιστεύω ήθελε εκ βαθιών να εκφράσει ο ΚΚ.

    Για τους οικονομικούς αναλυτές της δεκάρας (προς θεού δεν εννοώ τον Νικοκύρη ή άλλον εδώ, αλλά πολύ συχνά λέγεται και το διαβάζω τελευταία και μου ανάβουν τα λαμπάκια): Κάλιο να «πετάξεις» 100 x 90.000€, να εξαγάγεις 100 επιστήμονες και να «σου πιάσει» ο ένας από αυτούς. Δηλαδή ένας από τους 100 να καταφέρει να κερδίσει κάποιο καίριο πόστο στο εξωτερικό. Θα σου προσφέρει πολλαλπλάσια των κιφήνων πρεσβευτών και συμπαρομαρτούντων αργόμισθων που ξοδεύεις για να κρατάς πρεσβεία και προξενεία εκεί. Θα προσφέρει στη χώρα σου, θα ανήκει σε φόρα, θα έχει άποψη που θα είναι αξιοσέβαστη κοκ.
    Αυτό το έζησα «εκ των ένδον» όταν στα 1996, ανοίχτηκε διάλογο με τον Λευκό Οίκο και αξιωματούχους και μόνο οι διακεκριμένοι επιστήμονες του εξωτερικού που είχαν καίρια πόστα είχαν λόγο και έλαβαν απαντήσεις από επίσημα όργανα των ΗΠΑ – και φυσικά μιλάω για τα Ίμια. Αν έπαιξε ρόλο ο διάλογος αυτός δεν ξέρω, όμως οι αντιδράσεις από την άλλη πλευρά, η αλληλεγγύη που αναπτύχθηκε μέσα από τα φόρα ήταν κάτι που έβγαζε μάτι, σε σχέση με το επίσημο κράτος και τα όργανά του (που κοστίζουν πολύ περισσότερο από 90.000€) που είχαν κατεβάσει ρολά…

    Αν θεωρώ «προδοσία» τη φυγή των νέων? Καθόλου. Αντίθετα τη θεωρώ εξυπνάδα, επιτηδειότητα και ένδειξη ικανότητας. Άλλωστε το πολύ 10% των ελληνόπουλων που φεύγουν μπορούν να επιβιώσουν έξω γιατί είναι καλομαθημένα. Αυτό το 10% όμως θα προσφέρει αύριο πολύ περισσότερα σε εμάς όλους, από όσο μπορεί να διαννοηθεί σήμερα ένας μικρόνους λογιστάκος της δεκάρας.

    Το «προδοσία» το πρωτοάκουσα (για όλους εμάς που ήμασταν τότε έξω) από μια ΠΑΣΟΚοβολεμένη, που δεν κουράστηκε ποτέ της για τίποτε, ούτε και εργάστηκε ποτέ της στον ιδιωτικό τομέα. Υποψιάζομαι πως ο ΚΚ θα ήθελε να μείνουν εδώ και να «κάνουν επανάσταση». Καλά κρασιά λέω και στους δυό…

  157. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Με αφορμή το νυχτοπούλι του Τζη, ψάχνοντας γι΄αυτά τα πουλιά, βλέπω ότι γκιώνης ή σκωψ ο κοινός και (η γνωστή) γλαύκα η κουκουβάγια.Να πώς βγήκε μάλλον να τη λέμε κάτω σκλώπα (και το γκιώνη επίσης) που πολλές φορές είχα αναρωτηθεί πώς οι άλλοι λένε γκιώνη, κουκουβάγια ή κάπως παρεμφερή κι εμείς το ξέμπαρκο σκλώπα! Κάναμε και πλάκα στο χωργιό στην ηλικία του γυμνασίου π΄αρχίσαμε τα αρχαιόκλιτα. Λέγαμε «είναι σκλωψ» για κάποια που φόραγε γυαλιά (εγώ π.χ.) αντί για μύωψ.

  158. spiral architect 🇰🇵 said

    #143: To the point! 👍👌

  159. voulagx said

    #154: Και μενα για κουκουβαγια μου φαινεται. Ενα τετοιο πουλι ειχα βρει καποτε μεσα στο λουτρο, ειχε μπει απο το ανοιχτο παραθυρο αλλα δεν τουκοβε να βγει απο κει παλι.

  160. Spiridione said

    128. Συμφωνώ.
    Και κάτι τέτοια άρθρα μου τη δίνουν στα νεύρα
    https://espressocroquant.com/2011/04/06/%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%B8%CE%B1-%CE%AD%CF%86%CE%B5%CF%85%CE%B3%CE%B1/

  161. sarant said

    153 Και θεωρείται ο Απόστολος Διαμαντής έγκυρος για οτιδήποτε;

  162. Ζώης said

    156. Υποψιάζομαι πως ο ΚΚ θα ήθελε να μείνουν εδώ και να «κάνουν επανάσταση». Καλά κρασιά λέω και στους δυό…

    Έτσι ακριβώς!

  163. Γιάννης Ιατρού said

    159: Μπορεί να παίζει ρόλο ο φωτισμός. Αλλιώς να φαίνεται απ΄έξω απ΄το παράθυρο, αλλιώς από μέσα (πιθανολογώ).

  164. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    154.(αρκτικό !!;;).
    Γιάννη,κοίτα τώρα, χθες με το νήμα για το Μούρμανσκ ανάμεσα στις πληροφορίες και τις φωτό για την πόλη και την περιοχή* στάθηκα ιδιαίτερα στις αρκτικές κουκουβάγιες με τα κατακίτρινα μάτια (όπως και στις αρκτικές αλεπούδες τους που τις κάνουν γούνες- βιομηχανία ολόκληρη-λυγμ). Εκεί πήγε λοιπόν ο νους μου όταν είδα το νεοσσό με τα κίτρινα μάτια που έπεσε στου Τζη!Την κοπάνησαν κατά δω τώρα που είναι όλο μέρα κει πάνω κι αυτά είναι νυκτόβια 🙂
    *Ο Σκύλος έβαλε ένα λινκ με δεκάδες φωτό.

  165. Ένας συνάδελφος Άγγλος πήγε διακοπές σε ένα ελληνικό νησί, ένθαπερ …οργίασε, όπως κάνουν πολλά …Αγγλούδια κάθε καλοκαίρι. Τον ρώτησα, γιατί στην Αγγλία είναι τύπος και υπογραμμός ενώ στην Ελλάδα οργιάζει και μου απάντησε: Διότι αν κάνω τέτοια πράγματα στην Αγγλία θα με τσουβαλιάσουν αμέσως!
    Αυτά μου τα είπε ένας πολύ γνωστός μου Έλληνας μετανάστης …υπερδεκαετούς θητείας. (Να λοιπόν και ένας άλλος λόγος που φεύγουν οι νέοι μας: Δεν τους αρέσει το κοινωνικό μας …μπαχαλομοντέλο!)

  166. Γιάννης Ιατρού said

    164: Δεν την κάνανε κατά ΄δω Έφη, ο Τζι μάλλον κατά ‘κει (με τον Ιβάν) 🙂

  167. Γς said

    154:

    Μπορεί να είναι κι έτσι.

    Πάντως δεν φαίνεται να ανήκει σε κάποιο από τα απειλούμενα με εξαφάνιση πουλιά, όπως το δικό μου

  168. voulagx said

    #163: Γιαννη, ηταν μερα μεσημερι, ισως γι΄ αυτο να μην μπορουσε να προσανατολιστει, οι κουκουβαγιες ειναι νυκτοβιες.

  169. Avonidas said

    #128, 160. Δεν καταλαβαίνω, φίλτατοι: ο κάθε Έλληνας στην Ελλάδα μπορεί να αγορεύει για ό,τι του καπνίσει, ο κάθε ταξιτζής έχει Σχέδιο Εθνικής Σωτηρίας, με ποιο δικαίωμα ζητάτε να το ράψουμε εμείς που ξενιτευτήκαμε; Από νεροχύτη βγήκαμε εμείς;

    (Μην ανησυχείτε, πάντως. Μπορούμε να απαριθμήσουμε και τα στραβά της θετής πατρίδας μας, όποτε το απαιτεί η κουβέντα 😉 )

  170. Spiridione said

    169. Όχι, αλλά η υπεροψία κάποιων ξενιτεμένων, που μας βλέπουν σαν ιθαγενείς. Και επίσης, αυτοί που φεύγουν επειδή δεν μπορούν να αντέξουν τους συμπολίτες τους και τους συμπατριώτες τους , να φύγουν και να μην ξαναγυρίσουν. Για μένα.

  171. Γς said

    168:

    Κάτι ξέρει ο Γιάννης από κουκοβάγιες.

    Μένει δίπλα στις Κουκουβάουνες, που λεγότανε και παλιά και Γλαύκεια

  172. Μαρία said

    165
    Τύπος και υπογραμμός στην Αγγλία https://www.theguardian.com/artanddesign/gallery/2014/oct/23/drunk-and-very-disorderly-alcohol-england-in-pictures
    και στην αλλοδαπή
    https://www.kickstarter.com/projects/1042194258/the-british-abroad-hardback-photo-book https://www.youtube.com/watch?v=w6SnWHDoGJs

  173. Γιάννης Ιατρού said

    Σχετικά με τα θέματα που απασχόλησαν σήμερα το μπλογκ εδώ, αναρωτιέμαι, μετά από πόσο καιρό παραμονής θεωρεί ο ίδιος ο ξενιτεμένος τον εαυτό του ή/και θεωρείται από τους εδώ εναπομείναντες εδώ πως είναι όντως «απόδημος»; Και είναι μόνο το χρονικό διάστημα της έξω παραμονής του ή και άλλα (π.χ. ένταξη/αφομοίωσή του στην εκεί κοινωνία, βαθμός ευχέρειας στην τοπική γλώσσα/διάλεκτο, εργασιακή εμπειρία εκεί κ.ά) τα ειδοποιά στοιχεία;

    168: Voulagx Δίκιο έχεις, σκέφτομαι πως φαίνεται μια υπερφωτισμένη φωτογραφία …., κάπως έτσι θα τα βλέπει 🙂

    167: Γς της οικογένειας των vulgaris-vulgaris ε; 🙂

  174. Γς said

    170:

    > η υπεροψία κάποιων ξενιτεμένων, που μας βλέπουν σαν ιθαγενείς

    Η Χριστίνα Ζιούδρου, η χημικός. Η πανεπιστημιακή καθηγήτρια:

    Την πήγαινα πολύ. Και αυτή. Μιλούσαμε μάγκικα στη μητρική μου γλώσσα, τα βυρωνιώτικα.

    Ηταν απρόβλεπτη. Μπορούσε να κάνει το αστείο τραγικό και τούμπαλιν.

    Όπως εγώ, τρομάρα μου.

    Ηταν το καμάρι του τμήματος Βιολογίας ενός ευαγούς ιδρύματος.

    -Ελα δω ρε! Αρχισε να φωνάζει σε έναν παρασκευαστή για μια υπερφυγόκεντρη που παραλίγο να τη χαλάσει.

    -Εγώ ρε σύ για να την πάρω έστησα κώλο!

    Κι ήρθε κι ένας <Ελληνοαμερικάνος καθηγητής στα σεμινάρια εκείνης της εποχής (έρλυ σέβεντιζ) και αρχίζει να μας λέει:

    -Ξέρετε έχουμε ανακαλύψει το DNA. Εχει τέσσερις μπέισιζ που ανα τρεις αντιστοιχούν σε ένα αμινοάσιντ. Και αμινοάσιντ είναι …

    -Ρε, (σηκώθηκε η Χριστίνα) τι πατάτες είναι αυτές που μας πετάς; Πού νομίζεις ότι βρίσκεσαι; Στο Κογκό; Στους Παπούα;

  175. Avonidas said

    #170. Η ευχή σου έχει πολλές πιθανότητες να πραγματοποιηθεί. Θα πρότεινα, ωστόσο, σ’ αυτούς που μένουν να δώσουν λίγη, ελάχιστη προσοχή σ’ αυτούς που θίγουν τα κακώς κείμενα. Αλλιώς, είτε το θέλεις είτε όχι, φοβάμαι πως δεν θα μείνει τίποτα για να επιστρέψουμε σ’ αυτό.

  176. w2016blog said

    «Κοντοστέκεται, ψάχνει να βρει την κατάλληλη λέξη, δεν τη βρίσκει όπως έμμεσα παραδέχεται με τον προσδιορισμό «στην ουσία είναι προδοσία».»

    Η υπεράσπιση μου θυμίζει το ¨Οχι και έγγυος Κε Πρόεδρε -ολίγον έγγυος».
    Μια Μακακία είπε ο έρμος ο Καζάκος και παει και τέλειωσε.Εκανε φάουλ και με ενα συγνώμη όλοι θα τον συγχωρέσουν.
    Αλλά για μια τόση μικρή βλακεία να χρειαζεται και υπεράσπιση;
    Οι αριστεροί θα φτάσετε να αρθρογραφείτε και για το αν βάφει τα μαλιά του ο Πολάκης.

  177. Γς said

    173 γ:

    >Γς της οικογένειας των vulgaris-vulgaris

    Γς virilis

  178. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    166. 🙂 κομίζει γλαύκας λες;

  179. Κουτρούφι said

    #174. Την είχα γνωρίσει και εγώ, έρλυ νάιντις. Έτσι μίλαγε και τότες. Και το ίδρυμα δεν είναι ίδρυμα. Είναι κέντρο. Ίδρυμα είναι άλλο….

  180. ΓιώργοςΜ said

    149 Δεν είναι όλοι οι γονείς έτσι. Σε γνωστές μου περιπτώσεις, άλλοι δεν είπαν τίποτε, άλλοι έπαιξαν συναισθηματικούς εκβιασμούς και άλλοι ξέγραψαν τα παιδιά τους. Και άλλοι, φυσικά, έδωσαν την ευχή τους (η υγιέστερη αντίδραση).
    Αυτό που θέλω να πω (ίσως δεν ήταν προφανές) είναι πως, αν κρατάει κάτι κάποιον είναι η αγάπη του προς τους οικείους του και η ανάγκη που νιώθει και όχι ο φόβος της μομφής οποιουδήποτε, των οικείων συμπεριλαμβανομένων.

  181. Spiridione said

    175 μιλάω για μια συγκεκριμένη νοοτροπία, όπως φαίνεται στο λινκ του σχ. 160, που είχε γίνει βάιραλ. Δεν μιλάμε για κριτική κακώς κειμένων, αλλά για αφ’ υψηλού ισοπεδωτική κριτική της ελληνικής κοινωνίας. Αφού δεν σε συνδέει βρε φίλε τίποτε με την ελληνική κοινωνία, αφού στραβώνεις με τους πάντες και τα πάντα, αφού είσαι φτιαγμένος για να ζεις στην Ελβετία και στη Σουηδία, με το καλό.

  182. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    128 – Πάνο μη νευριάζεις δεν σε κακολογίζει προσωπικά κανένας τα αυτονόητα λένε, στις πιο εξελιγμένες χώρες λειτουργεί το κράτος, απλά πράγματα δηλαδή, κι όποιος έχει ταξιδέψει εκεί το αντιλαμβάνεται αμέσως, όπως αντιλαμβάνεται την χειρότερη κατάσταση που επικρατεί στην Βουλγαρία, στην Αλβανία, στην Τουρκία, κι ακόμα χειρότερη στην Αίγυπτο στο Μαρόκο στην Τυνησία, και φαντάζομαι περισσότερο πιο νότια. Δεν τίθεται θέμα το ποιός θα γίνει πιο σοφός, ούτε είναι ποντίκια αυτοί που φεύγουν κι ούτε το ήθελαν από πρίν, οι περισσότεροι το έκαναν από ανάγκη. Μείνρ δυ9 τρία χρόνια άνεργος κι εσύ, ζήσε με δανεικά όλο αυτό το διάστημα κι αν σου παρουσιαστεί η ευκαιρία να φύγεις έξω κι αρνηθείς για να μείνεις στην πατρίδα να παλέψεις, κρίνε τους όπως τους κρίνεις, αν και ούτε τότε θα έχεις δίκιο, αλλά θα έχεις ένα πάτημα.

    144 – Gee δεν είναι ωραίο να ειρωνεύεσαι για πράγματα που αγνοείς και δεν κατανοείς.

  183. Γς said

    Στο κεφάλι του μπούφου σχηματίζεται ένα είδος αυτιών, από φτερά, εν αντιθέση με την κουκουβάγια, στης οποίας το κεφάλι δεν υπάρχει αντίστοιχος σχηματισμός Κοιτάξτε την στο νόμισμα του ενός ευρώ, αλλά και στ αρχαία της Αθήνας.

    Οπότε τι στο καλό εικονίζει το σημα του ΟΕΔΒ;

    Γλαύκα ή μπούφο;

  184. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα -παρότι αργία σήμερα, τα σχολια δεν έλειψαν!

  185. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Εν κατακλείδι το ζητούμενο είναι να μπορούν αυτοί που θένε να μείνουν,να μείνουν κι αυτοί που θένε να φύγουν,να φύγουν κι όχι χιαστί.Να μη σε κυνηγά ούτε πόλεμος, ούτε φτώχεια, μόνο ο ανήσυχος πλάνητας εαυτός σου. Το τί σκέφτονται και πώς το εκφέρουν και οι μεν και οι δε είναι,όπως σε όλα,ζήτημα ατομικού χαρακτήρα και προσωπικής σκευής. Αν γράφαμε μία μία τις περιπτώσεις που γνωρίζουμε από πρώτο χέρι το λόγο που ξενιτεύτηκαν, σίγουρα θα είχαμε ένα μωσαϊκό.Αφορισμοί κανενός είδους δε σηκώνει το θέμα.

  186. Γς said

    179:

    >Και το ίδρυμα δεν είναι ίδρυμα. Είναι κέντρο. Ίδρυμα είναι άλλο….

    Δεν ήθελα να το φωτογραφήσω. Πυρήνοστάσιο σου κάνει;

    Σε ποιο εργαστήριο ήσουν εκεί;

  187. Κουτρούφι said

    #186. Σε άλλο τμήμα. Αυτό που στα σέβεντις λέγατε «Φυσικής». Από τη Βιολογία είχα γνωρίσει όμως την Ιωάννα.

  188. spyridos said

    Ρωτά ό Γιάννης Ιατρού «Σχετικά με τα θέματα που απασχόλησαν σήμερα το μπλογκ εδώ, αναρωτιέμαι, μετά από πόσο καιρό παραμονής θεωρεί ο ίδιος ο ξενιτεμένος τον εαυτό του ή/και θεωρείται από τους εδώ εναπομείναντες εδώ πως είναι όντως «απόδημος»;»

    Η δική μου απάντηση. ΠΟΤΕ

    Και είναι μόνο το χρονικό διάστημα της έξω παραμονής του ή και άλλα (π.χ. ένταξη/αφομοίωσή του στην εκεί κοινωνία, βαθμός ευχέρειας στην τοπική γλώσσα/διάλεκτο, εργασιακή εμπειρία εκεί κ.ά) τα ειδοποιά στοιχεία;»

    Επίσης ‘αποψή μου. Οσο μεγαλύτερος ο χρόνος παραμονής (μετά το 10ο χρόνο), όσο ψηλότερο το επίπεδο σπουδών η γνώση της γλώσσας και η εργασιακή εμπειρία του μετανάστη τόσο μικραίνει το πραγματικό δέσιμο με τη χώρα παραμονής. Σαν αποτέλεσμα αυτού τα ποσοστά ψυχικών ασθενειών και κυρίως σχιζοφρένειας σε μετανάστες είναι ψηλότερα απότι στους αυτόχθονες της χώρας ένταξης, Οι μετανάστες με ψηλότερο επίπεδο όλων των παραπάνω (εκπαίδευση, γλώσσα, εμπειρία στάτους δουλειάς) σπάνε όλα τα ρεκόρ σχιζοφρένειας. Αλλά κι αυτοί που επιστρέφουν τα ίδια παθαίνουν.
    Να σου το πω όπως μου το είπε ένας καθηγητής στην Ελλάδα που είχε μετεγκαταστηθεί από Γαλλία. «Μη σκοτίζεσαι (αν θα γυρίσεις ή όχι) ότι και να κάνεις θα το μετανιώσεις».

  189. gpoint said

    # 152, 154, 159

    Την πρώτη φορά που το έπιασα το άφησα από το παράθυρο του πρώτου ορόφου απ’ όπου μπήκε. Φαίνεται πως το πουλάκι δεν είχε την δύναμη να ανυψωθεί και πετώντας στον ανοικτό χώρο προσγειώθηκε. Εκεί το κυνήγαγε μια γάτα κάτω από τα αυτοκίνητα αλλά επανέβη η κόρη μου- γνωστή διασώστρια, γατιών, χελωνών κ.λ.π- η οποία κατάφερε- άγνωστο πως- να το πιάσει και να μου το φέρει πίσω συστημένο. Ανέβηκα τότε στην ταράτσα του δεύτερου ορόφου όπου από κει προσγειώθηκε στα κεραμίδια ενός πλησίον διόροφου. Δεν έχω πρόσβαση στην δική μου κεραμοσκεπή του τριόροφου που μένω και όπου κατά πάσα πιθανότητα έχουν φωλιάσει τα γονικά του. Επειδή στη γειτονιά μου υπάρχουν πολλά πέτρινα σπίτια, κλειστά επί το πλείστον τον χειμώνα, πολύ μεγάλα δένδρα και ερείπια φωλιάζουν συχνά πουλιά, πριν τρία χρόνια είχαν φωλιάσει τσαλαπετεινοί στο δικό μου και πιο παλιά πετρίτες.. Φέτος άκουγα κάθε σούρουπο τα γονικά του(;) και από τον ήχο που βγάζανε ένα κοφτό, δυνατό και γρήγορα επαναλαμβανόμενο τσουρ-τσουρ ξέρω πως δεν είναι γκιώνης, ούτε είναι η χαρακτηριστική κραυγή της κουκουβάγιας.Κουκουβάγια ακούγεται αλλά από κάπως μακριά από το σπίτι μου, τώρα αν ήρθε από κανένα σπίτι ψηλά στον λόφο είναι κάτι που δεν το ξέρω

  190. gpoint said

    # 182

    Λάμπρο, πλακίτσα κάνω κι αυτή όχι τόσο με την θεωρία αλλά με τον τρόπο που την πλασσάρεις ( εξάμηνη μελέτη κ.λ.π.) ενώ θα μπορούσες να πεις κατευθείαν τα συμπεράσματα-συμβουλές. Είναι σαν να σου λέω εγώ που θυμάμαι τον καθ’ όλα νόμιμο τρόπο που κερδίζανε σίγουρα με το στοίχημα στο γκανιάν και το πλασσέ στον ελληνικό ιππόδρομο και ανάγκαστηκαν να αλλάξουν τον τρόπο στοιχηματισμού σε μας, τώρα που συμμετέχουμε στις κούρσες με ευρωπαϊκό κουμπαρά ( σε αμοιβαίο στοίχημα, όχι σε μπουκ) και που οι κουτόφραγκοι δεν έχουν τις ασφαλιστικές δικλείδες,ψάξε βρέστον ή μάθε τους ιπποδρομιακούς όρους ενώ το μόνο που στην ουσία χρειάζεται είναι κεφάλαιο να καλύπτεις το σύνολο των στοιχημάτων στο πλασσέ ή το γκανιάν στις συγκεκριμένες κούρσες που παρουσιάζεται η ευκαιρία.,Η εξήγηση είναι απλή και δεν χρειάζεται μελέτη και φυσικά δεν επηρεάζεται από το αποτέλεσμα της κούρσας.

  191. Γς said

    Είδα πως ποστάρησες Πσαρά μου και είπα:

    -Ωχ, για τον μΠάοκ του.

    Λάθος μου.

    Ηταν για το πουλί σου.

    Και θυμήθηκα τη Μαργαρίτα που έτσι πρωί πρωί με πήρε τλφ και δεν άντεξε και μου είπε:

    -Εδώ ο κόσμος χάνεται και συ μου λες για το πουλί σου;

    Ηταν πριν 25 χρόνια, τέτοια ώρα περίπου μας πήρε στο τηλέφωνο η Μαργαρίτα [και μας ξύπνησε].

    -Τι έγινε;

    Και δεν είχαμε πάρει χαμπάρι. Γυρνούσαμε την Ιταλία για μέρες, όταν μας πήρε στο κινητό μια μεταπτυχιακή μας για να μας πει ότι η απεργία των φοιτητών έληξε.
    Και να Μπάρι και να Πατράσσο και να ο κωλόδρομος Πάτρα Αθήνα, που έβρεχε κοόλας.

    Δεν είχαμε πάρει πρέφα ότι ο μπαμπάς Μπους άρχισε πόλεμο στο Κουβέιτ.

    Και πέσαμε για ύπνο, ενώ όλος ο κόσμος ξενυχτούσε στο CNN και τα άλλα κανάλια.

    -Τι έγινε;

    -Καλά. Μόλις γυρίσαμε.

    -Καλώς ήρθατε. Για πες μου τι έγινε;

    -Τίποτα δεν έγινε. Κάτι πήγαμε να κάνουμε αλλά μας πήρε ο ύπνος απ την κούραση.

    -Τι λες ρε τέρας; Εδώ ο κόσμος χάνεται και συ μου λες για το πουλί σου;

  192. Γς said

    191->189

  193. Γς said

    191;

    >μας πήρε στο κινητό για να μας πει ότι η απεργία των φοιτητών έληξε.

    Στο κινητό; Πως έχω αυτή την εντύπωση;

    Μα ο Κ. Μητσοτάκης μόλις είχε προκηρύξει διαγωνισμό για τη χορήγηση αδειών.

    Μήπως ήδη είχαμε κινητά;

    Ας πούμε ότι την πήραμε εμείς από σταθερό, μιας που φοβόμαστε που είχαμε κάνει κοπάνα από το Πανεπιστήμιο.

    Και δεν ήταν η πρώτη φορά που την κάναμε για Ιταλία σε περίοδο απεργιών και όχι μόνο. Κοπάνα μέχρι και την Αμερική είχα κάνει για κάνα μήνα με άδεια απ τη σημαία.

    Τεσπα.

    Μια άλλη φορά λοιπόν γυρίζαμε από Ιταλία, Μπάρι-Πάτρα, Κόρινθος, Ιερά Οδός, απόγευμα. Και σταματάω έξω απ τη Σχολή για να ψαρέψω το φίλο μου το φύλακα μήπως μας είχανε πάρει πρέφα.

    -Τι έγινε Χρήστο;

    Και πάγωσα!

    -Καλά περνάτε εσείς. Απέναντι.

    Ωχ! Γυρίζω και της μουρμουρίζω: -Αν απέναντι εννοεί την Ιταλική μπότα, τότε τη βάψαμε!

    Απέναντι όμως εννοούσε το απέναντι πεζοδόμιο της Ιεράς Οδού που ήταν η υπόλοιπη Σχολή και που μόλις είχαμε μεταφέρει το εργαστήριό μας σε καινούργιο κυριλέ κτήριο.

  194. gpoint said

    Αδεια από την σημαία…

    Μόλις ορκίστηκα σημαιοφόρος πήρα μια αδειούλα από την σημαία γιατί όσο και νάναι τα φύλλα πορείας θέλανε τον χρόνο τους. μια βδομάδα τουλάχιστον λέγανε οι πληροφορίες αλλά με την Χρ. δεν τα πήγαμε καλά και στις τέσσερις μέρες γύρισα. Ευτυχώς γιατί την πέμπτη μέρα πήγα ΚΕΠΑΛ και νά σου τα φυλλα να μας περιμένουν… και την πάτησε ο Σ. που ήρθε δυο μέρες μετά…
    Οι υπόλοιποι από τους δώδεκα που είμαστε όλοι ήταν πολύ κομιλφό για να κάνουν τέτοια, κάποιοι καταντήσανε υπουργοί…

  195. gpoint said

    Το πουλάκι (ή κανένα αδερφάκι του ; ) ξαναγύρισε αλλά βρήκε κλειστά τζάαμια κι έμεινε στο περβάζι. Μόλις τα άνοιξα πέταξε κανονικά αυτή την φορά, έμαθε !

  196. spiral architect 🇰🇵 said

    @141: H αξιοκρατία (επειδή λίγο-πολύ κατά το παρελθόν στο εξωτερικό την έζησα) είναι ίδια παντού. Απλά και ειδικά τώρα πια, στο εξωτερικό την παραβλέπεις, βάζεις το κεφάλι κάτω και προχωράς, ξέροντας ότι έχεις μια δουλειά του αντικειμένου σου, ή συναφούς, ενώ στην πατρίδα δεν θα’ χες τίποτα, ή στην καλύτερη θα’ χες μια κακοπληρωμένη ετεροαπασχόληση.

  197. spiral architect 🇰🇵 said

    Οι εναπομείναντες στην Ελλάδα ας προσέχουν τα γραφόμενά τους εδώ και αλλού, ας προσέχουν τι συζητούν με την παρέα στο τσιπουράδικο ή στον καφενέ. Η δυστοπία είναι εδώ:

    Αργεί και ο μετεωρίτης ρε γμτ …

  198. Alexis said

    #194: Μόλις ορκίστηκα σημαιοφόρος πήρα μια αδειούλα από την σημαία…

    Ως …σημαιοφόρος θα είχες βύσμα φαντάζομαι… 😆

  199. Alexis said

    Μην βρίζουτε τον Καζάκο.
    Ήταν εμβληματικός στο «Αγάπη και αίμα» ως αρχηγός των Αργκούζηδων! 🙂

  200. spiral architect 🇰🇵 said

    Οι της τέχνης έχουν ελαφρώς το ακαταλόγιστο. 😀

  201. Alexis said

    #116 (και προηγούμενα): Το θέμα δεν είναι τι έκανε ο Καζάκος στα 62 του.
    Αυτό που (εμένα τουλάχιστον) μου προκαλεί ανατριχίλα (μπρρρ… ) είναι ότι μία νεότατη ηθοποιός τον παντρεύτηκε, έκανε τρία παιδιά μαζί του και επιπλέον εγκατέλειψε την καριέρα της για να αφοσιωθεί στην ανατροφή των παιδιών τους.
    Η περίπτωση χρήζει μελέτης (σωστά το έγραψα με γενική, Νίκο; )

  202. Γιάννης Ιατρού said

    188: Spyridos
    Ευχαριστώ για την απάντηση. Ενδιαφέρουσα άποψη. Αλλά μήπως παίζει ρόλο και ο τόπος/χώρα που πάει κανείς; Το ίδιο είναι να ΄σαι στην Ιταλία π.χ. (για να μην πω στην Κύπρο) και το ίδιο νά ΄σαι π.χ. στη Σουηδία ή στην ΝΖ (άσε πια τα εμιράτα του κόλπου κλπ. 🙂 ); Και η ηλικία όταν πρωτοπήγες; Ισχύει άραγε το ίδιο για τον Θεσσαλονικιό στην Κρήτη ή τον Πατρινό στην Αλεξανδρούπολη;

  203. gpoint said

    Αλέξη τις μυγοπαγίδες πότε τις κρεμάμε μου είπες ;

  204. Γιάννης Ιατρού said

    196: Γιώργο, όπως διάβασα, οι νεοσσοί της κουκουβάγιας συνηθίζουν να κάνουν τις πρώτες τους εξόδους καμιά 10ριά μέρες, πριν μπορούν να πετάξουν κανονικά. ..Οι νεοσσοί πτερώνονται σε 35 με 37ημέρες, αλλά συνήθως αφήνουν τη φωλιά έως και δέκα ημέρες πριν.. Μάλλον σε κανένα τέτοιο αλάνι έπεσες 🙂

  205. Γς said

    Στο διάολο, έπεσα για ύπνο πριν 2 ώρες και με ξύπνισε η WIND να με ενημερώσει και τέτοια.

    Κι έβλεπα λέει ότι ήμουν στις Μαλβίδες. Στις κοραλλιογενείς ατόλες του Ινδικού.

    Ενα από τα κράτη που τα έβαλαν με το Κατάρ.

    Δεν κοιτάζουν που σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχουν με την άνοδο ης στάθμης του νερού, από την αλλαγή του κλίματος και θα τις βλέπουν μόνο σαν εμένα. Στα ονειρά τους …

  206. Σηλισάβ said

    Οι νέοι θα μπορούσαν να κάτσουν στη χώρα και να παλέψουν για ένα καλύτερο αύριο. Στα χρόνια της κρίσης, όλοι επιλέγουν ατομικές λύσεις. Πού είναι το κίνημα των ανέργων;
    Μεγάλη ζημιά έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ που απογοήτευσε πολύ νέο κόσμο.
    Είναι αλήθεια πάντως ότι όσοι πήγαν εξωτερικό για να σπουδάσουν εντυπωσιάστηκαν από την υποδομή των Ευρωπαϊκών χωρών. Βέβαια, εδώ έχει λιακάδα τριακόσιες μέρες το χρόνο.

  207. Alexis said

    #203: Με την έναρξη της ωρίμανσης των φρούτων (άρα διαφορετικά για κάθε είδος). Τότε ξεκινάνε και οι προσβολές από τη μύγα.

  208. Γς said

    203:

    Και γιατί παγίδες;

    Στέλνεις από ένα παγιδευμένο φάκελο σε κάθε μια

  209. Παναγιώτης Κ. said

    @174. Σωστή η αντίδραση της Χριστίνας!

    Φοίτησα στο Λύκειο πριν από το ΄70 και νομίζω ότι υπήρχε σχολικό βιβλίο Βιολογίας που περιείχε τις νέες ανακαλύψεις.

    Ο Ελληνοαμερικανός που τα έλεγε αυτά δεν είχε διαφορετική στάση απέναντι στους Έλληνες από τη στάση που έχουν οι αλλοδαποί επιστήμονες. Χωρίς να μπαίνουν στον κόπο να πληροφορηθούν το πραγματικό επίπεδο αυτών που τους παρακολουθούν στις διαλέξεις που έδιναν, τότε τουλάχιστον,μας θεωρούσαν…καθυστερημένους.

    Εκεί γύρω στο ΄65 είχε οργανωθεί από την Αριστερά η «Εβδομάδα Σύγχρονης Σκέψης» δηλαδή, μαρξιστικής σκέψης τα πρακτικά της οποίας έχω στη βιβλιοθήκη μου. Διάβασα κάποιες από τις εισηγήσεις διανοητών π.χ Πολωνών και μου έκανε εντύπωση το αφελές των τοποθετήσεων τους.Τώρα όμως που το ξανασκέφτομαι ίσως να μην οφειλόταν στην άποψη που είχαν για το κοινό που τους παρακολουθούσε αλλά αυτό ήταν το επίπεδό τους. Δηλαδή χαμηλό. Από μία άποψη, αναμενόμενο. Ποιο βάθος να υπάρξει σε μια χώρα χωρίς πολιτικές ελευθερίες;

  210. Πάνος με πεζά said

    @ 182 : Όχι, δεν κακολογώ κανένα, ίσα ίσα που αναγνωρίζω και «κότσια» σε αυτούς που φεύγουν (πολλώ δε μάλλον αυτοί που αφήνουν και οικογένεια πίσω…). Αλλά δε μου αρέσει από κει και πέρα να γίνονται κήνσορες, γιατί, ως γνωστόν, «απέξω από το χορό κλπ.κλπ.»…

    Θυμήθηκα όμως ένα αστείο περιστατικό : ξάδερφός μου, στέλεχος πολυεθνικής, με χρόνια σε Βρυξέλλες και Νέα Υόρκη, πήρε σύνταξη (νωρίς φυσικά) κι ήρθε να μείνει στην Ελλάδα. Πάει λοιπόν, να ενεργοποιήσει το (ευρωπαϊκό) δίπλωμα οδήγησης που είχε στο Βέλγιο.

    – Αααα, θα μας φέρετε μια επίσημη μετάφραση αυτών που γράφει (σ.σ. τα χειρόγραφα).
    – Μάλιστα.
    Κοιτώντας το καλύτερα, το μόνο γραφτό με στιλό επάνω στο δίπλωμα, ήταν οι κατηγορίες «Α» και «Β», για αυτοκίνητο και μηχανή,
    – Συγγνώμη, τί ακριβώς να μεταφράσω, το Άλφα και το Βήτα;
    – …

  211. Γς said

    209:

    >Φοίτησα στο Λύκειο πριν από το ΄70 και νομίζω ότι υπήρχε σχολικό βιβλίο Βιολογίας που περιείχε τις νέες ανακαλύψεις.

    Αργησαν πολύ να μπουν τα μοριακά στα σχολικά βιβλία.

    Στη μεταπολίτευση. Ηταν ο Καθηγητής μου (και Ακαδημαϊκός τώρα) ο φίλος μου ο Κώστας Κριμπάς που έφερε τα πάνω κάτω με ένα βιβλίο του στη Μέση Εκπαίδευση.

    Σεισμός!

    Τι να διδάξουν οι φυσιογνώστες τότε καθηγητές που δεν είχαν ιδέα για DNA, RNA, NAD, NADH, γονίδια, κτλ.

    Απλώς δεν το δίδασκαν πολλοί και υπαγόρευαν σημειώσεις στα παιδιά, από παλιομοδίτικα βιβλία.
    Από την άλλη μεριά όμως οι νέοι καθηγητές του Βιολογικού πλέον τμήματος ήταν πανέτοιμοι να πέσουν στη μάχη.

    Θυμάμαι τον Φώτη Καφάτο στο Πανεπιστήμιο που τους μοίραζε στο μάθημα του σε σημειώσεις μεταφρασμένο το βιβλίο του Γουάτσον, Μολέκιουλαρ μπαϊόλοτζι οβ δε τζιν.

    Κοσμογονία, αλλά και μαύρη αντίδραση.
    Τύφλα νάχει η σημερινή Φωνηεντιάδα κλπ. Ενώ τα ζώα καταλάβαιναν ότι δεν έπαιρνε άλλη καθυστέρηση η ανανέωση των σχολικών εγχειριδίων σε επιστήμες αιχμής, προτιμούσαν να αφήσουν τους μαθητές στο μαύρο σκοτάδι για να μην κουραστούν, να διαβάσουν, να μάθουν.

    Ασε που κι ο συγγραφέας ήταν γενετιστής και ποιος ξέρει θα πιστεύει και στους πιθήκους του Δαρβίνου (χρησιμοποιήθηκαν όλα τα όπλα).

    Και δεν ήταν η εποχή του διαδικτύου, των μπλόγκς, που γραδάρεις πάνω κάτω τις αντιδράσεις.

    Ετσι ο φίλος μου, ο καθηγητής. που πολύ θα ήθελε να μάθει τι γίνεται έπρεπε να περιοριστεί στις αντιφατικές κρίσεις των επιστολών στον τύπο και στα εν πολλοίς κολακευτικά σχόλια των γνωστών του.

    Οπότε άδραξα την ευκαιρία να έχει μια αντικειμενική κρίση από έναν μαθητή. Πάνω στην Πάρνηθα.
    Μαζεύαμε μύγες! Μύγες δροσόφιλες. Μελετούσαμε τη γενετική δομή ενός πληθυσμού για χρόνια εκεί.

    Με τις απόχες λοιπόν και νά΄σου ένας πιτσιρικάς από γειτονική κατασκήνωση που έτυχε να φοιτά στο γυμνάσιο που είχα βγάλει.
    -Υπάρχει ακόμη ο τάδε; Ο φρερ Ατανάζ; Ο..ο..Και ξαφνικά μου έρχεται μια φλασιά:

    -Ποιο βιβλίο κάνετε στη Φυσική; Ποιος ο συγγραφέας; Πως σου φαίνεται;
    Στη Χημεία; Στη Βιολογία;

    Ακούει βιολογία και έμεινε στήλη άλατος.Από συγκίνηση και θαυμασμό για το τόσο πολύ σπουδαίο βιβλίο που επιτέλους έφερνε και στην Ελληνική εκπαίδευση την βιολογική επανάσταση που έτρεχε με χίλια σε Ευρώπη και Αμερική, σκέφτηκα.

    Σίγουρα κάτι τέτοιο θα σκεφτόταν κι ο Κώστας.

    Μας πλησιάζει και ανοίγει τα χέρια του για να μας φέρει κοντά του. Κοιτάζει γύρω σαν να θέλει να δει μην μας ακούει κανείς και με χαμηλή φωνή μας λέει:

    -Παιδιά, αυτός που έγραψε το βιβλίο αυτό δεν έχει ιδέα τι είναι βιολογία!

    Χάλαγε την πιάτσα, καθηγητής πανεπιστημίου πράγμα.

    Τους τη χάλασε όντως για καλά!

  212. sarant said

    188 Πες το ψεματα, ό,τι και να κανεις θα το μετανιώσεις.

    197 Διάταξη Φιλιππάκη;

  213. ΣΠ said

    Κ. Καζάκος: Δεν είπα προδότες τους νέους, αλλά αυτούς που τους οδήγησαν να φύγουν

  214. Μπετατζής said

    Συγγνώμη, έχουμε ασφαλή χρονολόγηση της δήλωσης ;;; Πότε έγινε δηλαδή η δήλωση (όχι πότε ανέβηκε σχετικό βιντεάκι στο γιουτιούμπ) ;;;; Γιατί εγώ διάβασα διάφορα και δεν βγάζω ακόμα άκρη.

  215. spiral architect 🇰🇵 said

    @212β: Ξέρω γω; Ίσως και με αφορμή αυτό που λες, να μας συλλαμβάνουν στο μέλλον μέσω της IP μας για ότι γράφουμε στου Σαραντάκου, στο τουίτερ ή αλλού. Κάτι τέτοιοι όμως (θα) είναι στο απυρόβλητο.

  216. spiral architect 🇰🇵 said

    @214: Να πω την αλήθεια, ούτε κι εγώ έβγαλα. Αν -όπως λένε- είναι παλιά, γιατί την έβγαλαν τώρα;

  217. Μπετατζής said

    Αν όντως είναι παλιά, κρατιέμαι με τα δόντια να μην πω τίποτα ανάρμοστο για όλο το ιντερνετ, και όλους αυτούς που δημιουργούν για τους δικούς τους λόγους μια εντελώς εικονική επικαιρότητα, και βέβαια, πραγματικότητα. Και όλοι εμείς τα εξυπνοπούλια, (του εαυτού μου συμπεριλαμβανομένου), χορεύουμε στους ρυθμούς τους. Κάποια ασφαλή ένδειξη για τη χρονολόγηση ;;; Πολλά ζητάω ;;;

  218. sarant said

    214-216-217

    Το βίντεο με τον Καζάκο που έβαλα στο αρθρο είναι πολύ πρόσφατο, και υπάρχει εύκολη δυνατότητα ασφαλούς χρονολόγησης, διότι στην αρχή λέει ότι θα ξαναπαίξει στν Επίδαυρο ύστερα από 12 χρόνια απουσίας. Προφανώς λοιπόν είναι φετινό, των τελευταίων ημερών.

    Όμως τα ίδια πράγματα τα έχει πει και παλιότερα, το 2013, ο Καζάκος και με τη φασαρία που έγινε ήρθε και η παλιά δήλωση στον αφρό.

  219. Alexis said

    #215: Εσύ είσαι ο πρώτος που θα συλληφθεί γιατί συνεχώς προτρέπεις τον …μετεωρίτη σε τέλεση πράξεων βίας! 😆

  220. spiral architect 🇰🇵 said

    @219: Αφού ο ακατονόμαστος απωανατολίτης δεν πρόκειται να πατήσει το κουμπί … 🙄

  221. Avonidas said

    @213. Θα ευχόμουν ο Καζάκος να παραδεχόταν ότι είπε μια ανοησία και να ζητούσε συγγνώμη, αντί να προσπαθεί να μας πείσει ότι δεν είπε αυτό που ξεκάθαρα ακούσαμε. Δεν θα πάθαινε και τίποτα να ρίξει λίγο τα μούτρα του.

    Αλλά, όπως έλεγε κι ο Μαυρογιαλούρος, το πιο δύσκολο για έναν Έλληνα είναι να πει αυτές τις δυο λεξούλες: συγγνώμη, έσφαλα.

  222. Μπούφος said

    201 Alexis
    και προς πάντα ενδιαφερόμενο έτερον εταίρον…
    διατί παραξενεύεσθε; ο Καζάκος δεν είναι ό,τι βλέπεις αυτή τη στιγμή. Είναι ό,τι έχει προϋπάρξει επί δεκαετίες. Είναι επίσης ο άντρας της αλησμόνητης ελαφίνας Τζένης και πατέρας ενός νεότερου κούκλου γιού. Η μοναξιά είναι σκληρή και προφανώς, για να μη νιώθει ότι την απατάει τη μακαρίτισσα, ξαναπαντρεύτηκε με Τζένη. Τι θέλουν οι άνω των 25 ετών γυναίκες από έναν άντρα; Κύρος. Με τι συμβαδίζει το κύρος; με αξιόλογες γνωριμίες και μια καλή τσέπη. Τι θέλει ένας άντρας από μια γυναίκα; Να είναι λουμάκι, κοινώς μανουλομάνουλο, μέχρι 25.Επομένως, όλα ταιριάζουν στην προκειμένη. Έκαστος ικανοποιεί τις ανάγκες του και οι κρυφοζηλιάρηδες να πάψουν τα ξόμπλια!
    Μωρέ κανείς να μη δεί άνθρωπο, σε αυτή τη γη να προκόψει! και να με συνχωρείτε κιόλας που σας τα «έχωσα» χύμα και τσουβαλάτα.

  223. sarant said

    220 Απ’ όσο είδα, το βεληνεκές των πυραύλων του δεν φτάνει ως εδώ. Οπότε, τζάμπα η ελπίδα 😉

  224. Avonidas said

    #205. Κι έβλεπα λέει ότι ήμουν στις Μαλβίδες

    ΜαλΔΙβες. Οι Μαλβίδες είναι αυτές:

    #206. Βέβαια, εδώ έχει λιακάδα τριακόσιες μέρες το χρόνο.

    Μου θύμισες το ανέκδοτο:

    -Τι κοινό έχει ο Έλληνας με το ταμπόν;
    -Βρίσκεται στο ομορφότερο μέρος του κόσμου, στη χειρότερη περίοδο.

  225. Avonidas said

    #223.Απ’ όσο είδα, το βεληνεκές των πυραύλων του δεν φτάνει ως εδώ. Οπότε, τζάμπα η ελπίδα 😉

    Α, μα ξεχνάς το φαινόμενο του ντόμινο:

  226. TB said

    Νομίζω ότι ο διαχωρισμός του χαρακτηρισμού της πράξης από τον άνθρωπο δεν ισχύει εδώ. Υπάρχουν πράξεις που άπαξ και τις κάνεις, ακόμα και μια φορά μόνο, σε χαρακτηρίζουν σαν άνθρωπο. Στις περισσότερες περιπτώσεις βέβαια είναι όπως τα λέει ο Νοικοκύρης. Για παράδειγμα, άλλο να πεις «αυτό που έκανες ήταν βλακεία» και άλλο το «είσαι βλάκας» (και ένας έξυπνος μπορεί να κάνει βλακείες πού και πού). Αλλά αν ένας δολοφονήσει κάποιον, το «τον δολοφόνησες» είναι ακριβώς το ίδιο με το «είσαι δολοφόνος». Η πράξη αυτή σε χαρακτηρίζει ισόβια. Το ίδιο συμβαίνει και με την προδοσία. Δεν μπορούμε να πούμε ότι ο Εφιάλτης, για παράδειγμα, δεν ήταν προδότης, αλλά έτυχε μια φορά να κάνει κουτσουκέλα.

  227. sarant said

    226 Το σχόλιό σου το κράτησε η σπαμοπαγίδα επειδή ήταν το πρώτο σου.

    Εύστοχη είναι η παρατήρησή σου. Ωστόσο, πάρε υπόψη σου ότι εδώ δεν έχουμε προδοσία κυριολεκτική, όπως του Εφιάλτη, όπου πράγματι το στίγμα μένει διά βίου, αλλά κάτι που είναι «στην ουσία προδοσία», οπότε τα πράγματα αλλάζουν.

    Και έτσι κι αλλιώς πρέπει να κοιτάζεις και τη συνολική εικόνα. Για να μείνουμε στον στρατιωτικό τομέα, τα καπάκια και οι άλλες συνεννοήσεις των οπλαρχηγών με τους Τούρκους θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν πράξεις προδοτικές, αλλά δεν θα έλεγες προδότη τον Καραϊσκάκη ή τον Ανδρούτσο.

  228. spiral architect 🇰🇵 said

    @225: Ρε, όλα ίσωμα ναπούμε! 👿 👿
    Να μείνουνε μόνο τα πλάσματα της θάλασσας, να βγουν κάποτε στην ξηρά και να ξαναρχίσει η εξέλιξη.
    Τι σόι ανθρώπινο είδος είμαστε εμείς;
    (να’ τος πάλι ο Δαρβίνος) 🙂

  229. Κ. Καζάκος: Δεν είπα ότι είναι προδότες οι νέοι που φεύγουν
    «Το γεγονός ότι 500.000 νέοι επιστήμονες τρέχουν στην Ευρώπη να βρουν μεροκάματο είναι εξανδραποδισμός»

    http://www.naftemporiki.gr/story/1243446/k-kazakos-den-eipa-oti-einai-prodotes-oi-neoi-pou-feugoun

  230. Avonidas said

    #228. «Βουλιάξτε τους πρόσφυγες με crowdfunding»!

    Σκηνές από το 1984 — κυριολεκτικά! 😦

  231. Avonidas said

    #229. Πάντως, επειδή πολύ το κουράσαμε: σ’ ό,τι αφορά εμάς τους επιστήμονες, θα φεύγαμε έτσι κι αλλιώς, ρε παιδιά, και πριν την κρίση. Και παλιότερα, όποιος ήθελε να κάνει ερευνητική σταδιοδρομία έφευγε έξω, μέσα έμεναν μόνο όσοι θα πήγαιναν στην 2βάθμια εκπαίδευση.

    Η μόνη αλλαγή είναι ότι κάποτε κάποιος ΜΠΟΡΕΙ να ξαναγύριζε, και να διεκδικούσε θέση σε ελληνικό πανεπιστήμιο (οπότε θα του την έπεφτε όλη η νομενκλατούρα των διασυνδεδεμένων χρυσοκάνθαρων).

    Αλλιώς, τι έρευνα να κάνεις στην Ελλάδα, ή σε ποια βιομηχανία να απασχοληθείς, κοροϊδευόμαστε;

  232. gpoint said

    # 207

    Αρα πρώτα στην αχλαδιά κι αργότερα στι πορτοκαλιές.

    Ευχαριστώ πολύ

  233. voulagx said

    Απο το λινκ του Σπιραλ, #228:
    «Βουλιάξτε τους πρόσφυγες με… crowdfunding»
    Αυτο το … «crowdfunding» δεν μπορoυσαν οι της ΕφΣυν να το μεταφρασουν στα ελληνικα;

  234. spiral architect 🇰🇵 said

    @233: Έρανο να τον πεις; Φέρνει στο νου τις θείτσες που ακόμα χτυπούν τις πόρτες για την αποπεράτωση του Ι. Ναού του Αγίου τάδε.
    Κραουντφάντινγκ λοιπόν, είναι όσο και να το κάνουμε πιο εντρεπρενέρ!

  235. 233 234 Μαζική χρηματοδότηση από τη βάση. Πάρταυγόκαικούρεφτο!

  236. Παναγιώτης Κ. said

    Παραφράζοντας μια αντιπολιτευτική ατάκα και κατά παράβαση της …πολιτικής ορθότητας, λέω το εξής: Όποιος «μας τη λέει» να μας δείχνει και τη… φορολογική του δήλωση για να διαπιστώσουμε αν το κάνει εκ του ασφαλούς ή γιατί πραγματικά υποφέρει.

  237. Δ. Κουτσούμπας: Δεν συμφωνώ με τις λέξεις που χρησιμοποίησε ο Κ. Καζάκος

    http://www.naftemporiki.gr/story/1243511/d-koutsoumpas-den-sumfono-me-tis-lekseis-pou-xrisimopoiise-o-k-kazakos

  238. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    190 – Το έχω πεί κι άλλες φορές, δεν κάνω πλάκα μ’αυτό το θέμα και δεν πλασάρω τίποτα, άλλωστε δεν έχω να κερδίσω κάτι, ΕΙΔΙΚΑ ΑΠΟ ΡΔΩ ΜΕΣΑ☺ό,τι λέω, είναι ακριβώς τα συμπεράσματα-συμβουλές μετά από πολύχρονη έρευνα και εμπειρία, και στόχος μου, είναι να δείξω α) – το μεγάλο παραμύθι με το οποίο μεγαλώνουν οι κατώτερες τάξεις, πως τα πολλά λεφτάν βγαίνουν με μεγάλο κόπο και ειδικές ικανότητες (πέρα των τετριμμένων περι πτωμάτων κλεψιάς κλπ των χειραγωγημένων κομμάτων και το πένητες διάγετε της θρησκείας-εκκλησίας για προφανείς λόγους) και τα λίγα είναι πιο εύκολα και σίγουρα, ενώ συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, αυτό που κάνει την διαφορά, είναι η γνώση των κανόνων, απλώς οι φτωχοί μαθαίνουν μόνο τους αναποτελεσματικούς κανόνες και τι δεν μπορούν να κάνουν, ενώ από την νηπιακή ηλικία τους περνούν στο υποσυνείδητο την λέξη ΑΔΥΝΑΤΟΝ και μέχρι την εφηβεία, τους έχει γίνει συνείδηση κι έτσι πορεύονται στην υπόλοιπη ζωή τους, εξαρτημένοι από όλους αυτούς τους τεμπελχανάδες λιμοκοντόρους που τάχα μου θέλουν να τους σώσουν, ενώ οι πλούσιοι μαθαίνουν τα αντίθετα.
    β) – Πως όποιος δεν διδαχθεί τους κανόνες, κινδυνεύει να καταστραφεί, και για να τους διδαχθεί χρειάζεται να αφιερώσει δύο χρόνια μελέτης και εκπαίδευσης, απλώς δεν χρειάζεται να είναι κολλημένος σε μιά οθόνη, 15 λεπτά την μέρα είναι αρκετά.
    γ) – Πως οι πιθανότητες επιτυχίας σε ηλικίες άνω των είκοσι, είναι λίγες και λιγοστεύουν ακόμα περισσότερο όσο περισσότερα είναι τα χρόνια, κι ας λένε οι επενδυτικές εταιρείες το αντίθετο, αυτές θέλουν παίχτες για να κερδίζουν. Το ξαναλέω, ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΧΑΣΕΙ,. Πές σε ένα γονιό να στρέψει το εξάχρονο έως δεκάχρονο παιδί του στις χρηματιστηριακές συναλλαγές και φωτογράφισε τον ΤΡΟΜΟ του προσώπου του, αν γλυτώσεις και δεν σε πυροβολήσει, ρώτα τον μετά, τι παράγει το Λουξεμβούργο και με 550.000 πληθυσμό έχει ΑΕΠ 52 δις.
    δ) – Ο σημαντικότερος στόχος μου, είναι να αντιληφθούν οι γονείς μικρών παιδιών, πως η Ελλάδα από το 1830, δεν ανήκει στους Έλληνες αλλά στους πιστωτές της οι οποίοι την χρησιμοποιούν ανάλογα με τα συμφέροντά τους, κάτι που είναι ολοφάνερο στις μέρρς μας.
    Αν θέλουν να επιβιώσουν αξιοπρεπώς οι Έλληνες σ’αυτό το άκρως μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον, πρέπει να χρησιμοποιήσουν τις δυνατότητες που δεν μπορούν να τους απαγορεύσουν οι πιστωτές, μία από αυτές με πολλές παραμέτρους κσι τεράστια προοπτική, είναι οι χρηματιστηριακές συναλλαγές. Για σκέψου την Ελλάδα Χονγκ Κονγκ ή Σιγκαπούρη της Μεσογείου; Πάντως σαν περιοχή και σαν ανθρώπινο δυναμικό, έχει όλα τα ευνοϊκά στοιχεία για να γίνει.
    Πόσους περιμένω να πειστούν; δαν τα καταφέρω με δυο τρείς μέχρι να πεθάνω, θα είναι τεράστια επιτυχία, το πιθανότερο, είναι να μην πεσθεί κανένας.

    Υ.Γ – Επειδή μίλησες για άλογα και τζόγο, γιαυτό σου είπα πως έχεις άγνοια και δεν κατανοείς. Το trade δεν έχει καμία σχέση μ’ αυτά, ούτε με έξωθεν πληροφόρηση, ούτε με αγορά μετοχών, ούτε με παπαγαλάκια, ούτε με χειραγώγηση, εξαρτάται μόνο από τον ίδιο τον επενδυτή, από τις γνώσεις του και την ιδιοσυγκρασία του.

  239. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    226- Αν ένας δολοφονήσει κάποιον, φυσικά και θα τον πούμε δολοφόνο, αν όμως κάποιος σκοτώσει κατά λάθος κάποιον .π.χ με το αυτοκίνητο, πώς θα τον πούμε; η δικαιοσύνη πάντως δεν τον χαρακτηρίζει δολοφόνο.

  240. γρηγορησ said

    238. Κ. Λάμπρο μπορείτε να γράψετε κάποιο λινκ για τους κανόνες που αναφέρετε στο β; ευχαριστω.

  241. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Βρήκανε θέμα με τον Καζάκο εκπομπές και εκπομπάρχες. Χθες βράδυ αυτό ήταν το θέμα οληνύχτα στο ρίαλ ράδιο.Το πρωί τον είχε ο Στραβελάκης και αργότερα αναφέρθηκε και ο Χατζηνικολάου.Δε μεταδίδω άλλο 🙂

    188. Spyridos >>ό,τι και να κάνεις θα το μετανιώσεις
    αλλά (όπως είπε ο γέρο κρητικός), κσλλιά να μετανιώσεις για κάτι απού ‘καμες παρά για κάτι που δεν ήκαμες. 🙂

  242. gpoint said

    Λάμπρο’μ’ και συ δεν κατανοείς την μεγαλοσύνη της ΠΑΟΚτσήδικης ψυχής που είναι υπεράνω χρημάτων, την καλή μας, την καλύβη μας κι ένα τίτλο κάθε τόσο να σπάει η μονοτονία, αλλά σε συγχωρώ…

    Ενας χρυσός κανόνας υπάρχει (και στο Trade) στα οικονομικά : όπου είσαι πρώτος τοποθετημένος κάθε καινούργιος εισερχόμενος σου αποφέρει κέρδος λόγω ζήτησης ή και απλού ενδιαφέροντος, ισχύει ακόμα και στις πυραμίδες όπως και στην τιμή των σκόρδων

  243. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    239- Όλες οι επενδυτικές πλατφόρμες προσφέρουν πλέον δωρεάν σεμινάρια (ακόμα και διαδικτυακά) και demo, μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε, όσες περισσότερες τόσο το καλύτερο για σας. Σας συνιστώ τις FXCM, Saxo bank, για να μη σας πρήζουν τα….☺κάποιες μικρές κυπριακές, και για πιο γενική ελληνική ενημέρωση μπείτε εδώ, info@greektrader.gr
    Αν θέλετε την συμβουλή μου, να θυμάστε πως δεν πρέπει να χρησιμοποιήσετε χρήματα πριν περάσουν ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ έξι μήνες με εικονικές συναλλαγές- demo. Ακόμα και τότε, μην βάλετε πάνω από 1000 ευρώ που είναι το μίνιμουμ αρχικό κεφάλαιο στην FXCM, (2500 στην Saxobank) και μην μπείτε στον πειρασμό των εταιρειών τύπου I Forex, με 100 ευρώ αρχικό κεφάλαιο και διάφορα παραπλανητικά μπόνους, είναι πιεστικοί και στόχο έχουν να εθιστείτε (όπως και οι άλλες, απλώς δεν είναι πιεστικοί, κι έχουν πολύ καλύτερη πλατφόρμα και μικρότερο σπρέντ) γιατί οι εταιρείες κερδίζουν σπρέντ από την κάθε κίνηση που κάνει ένας επενδυτής.

  244. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    242 – Σου είπα, ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ TRADE με αυτό που λές, δεν είναι πυραμίδα το συνάλλαγμα, ιδέα δεν έχει ο κόσμος τι γίνεται κάθε μέρα, δεν περιγράφο άλλο.☺

  245. TB said

    227: Κι εγώ νομίζω ότι ο ντόρος που έγινε ήταν κάπως υπερβολικός. Απλά έκανα την επισήμανση ότι δεν είναι όλοι οι χαρακτηρισμοί ίδιοι. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη διαφορά έχει το «η μετανάστευση είναι στην ουσία προδοσία» από το «η μετανάστευση είναι προδοσία», αλλά οι Έλληνες τουλάχιστον μετανάστευαν ανέκαθεν (Μικρά Ασία, Σικελία, για να μείνουμε μόνο στους Αρχαίους), οπότε θα έπρεπε να είμαστε έθνος προδοτών. Αυτό που θεωρώ θετικό είναι ότι λόγω της δήλωσης του κ. Καζάκου έγιναν δημόσιες συζητήσεις σχετικά με το τι κάνει η Ελλάδα για να κρατήσει τους ανθρώπους στον τόπο τους, αλλά και για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της τωρινής μετανάστευσης σε σχέση με τις παλαιότερες του προηγούμενου αιώνα. Αυτό που επίσης αναφέρθηκε κάπου είναι ότι το κράτος, με το να μη δίνει δικαίωμα ψήφου στους πολίτες του στο εξωτερικό, τους θεωρεί «στην ουσία» προδότες.

  246. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    ΛΑΜΠΡΟΣ said (239):
    » Αν ένας δολοφονήσει κάποιον, φυσικά και θα τον πούμε δολοφόνο, αν όμως κάποιος σκοτώσει κατά λάθος κάποιον .π.χ με το αυτοκίνητο, πώς θα τον πούμε; η δικαιοσύνη πάντως δεν τον χαρακτηρίζει δολοφόνο.»

    Κάπου διάβασα μιὰ σχετικὴν ἱστορία μὲ τὸν Διογένη. Δὲν ξέρω ἄν εἶναι πραγματικὴ ἤ κατασκευασμένη.

    Κάποτε κάποιος ἔτρεχε στὴν ἀγορὰ κι ἀπὸ πίσω κάποιος τὸν κυνηγοῦσε φωνάζοντας:
    «Πιάστε τον! Δολοφόνος!»
    Ὁ ὑποτιθέμενος δολοφόνος πέρασε μπροστὰ ἀπὸ τὸν Διογένη ποὺ τὸν ἄφησε νὰ φύγει χωρὶς νὰ κάνει τὸ παραμικρό. Ὁ διώκτης τοῦ ‘βαλε τὶς φωνές:
    «Γιατί τὸν ἄφησες νὰ φύγει;»
    «Τί ἔκανε;» ρώτησε ὁ Διογένης.
    «Σκότωσε» ἀπάντησε ὁ διώκτης.
    «Δηλαδή, εἶναι χασάπης» εἶπε ὁ Διογένης.
    «Ὄχι, σκότωσε ἄνθρωπο»
    «Δηλαδή, εἶναι στρατιώτης»
    «Ὄχι, σκότωσε ἄνθρωπο σὲ καιρὸ εἰρήνης»
    «Δηλαδή, εἶναι δήμιος»
    «Ὄχι, σκότωσε κάποιον ποὺ δὲν ἤταν καταδικασμένος»
    «Τότε εἶναι γιατρός,» τὸν ἀποστόμωσε ὁ Διογένης καὶ γύρισε στὸ πιθάρι του.

  247. gpoint said

    Λάμπρο εκτός από την πραγματική οικονομία (τι παράγεις δηλαδή) όλα τα άλλα είναι απλώς αέρας και υπάκουος στον κανόνα της πυραμίδας αν π.χ. τρελλαθούνε όλοι και ζητάνε γιεν εφ’ όσον.η προσφορά δeν καλύψει την ζήτηση η τιμή του θα ανέβει κι ας λένε ότι θέλουν. Ασχετο αν μετά τυπώσει φρέσκα και πέσει
    Και αν ασχοληθούν με το τρέϊντ μερικά εκατομμύρια άτομα ακόμα το Λουξεμβούργο θα έχει ΑΕΠ ένα τρις, κάτι το χρειαζότουσαν και ξεκίνησε BENELUX πριν γίνει ΕΟΚ και νυν ΕΕ (δεν χρειάζονται δυο χρόνια μελέτης για να το καταλάβεις)

    PAOK Salonica and dried bread !!

  248. sarant said

    241 Δίκιο έχει ο γέρος

    245 Ακριβέστερα: να μη διευκολύνει τους πολίτες του να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στο εξωτερικό

  249. Αλλη μια συρραφή ανοησιών (μαζί με μερικές σωστές παρατηρήσεις) για την ελληνική γλώσσα, από τον προσφυώς ονομαζόμενο ιστότοπο τι λες τώρα;

  250. Γς said

    246:

    >Πιάστε τον! Δολοφόνος!

    -Πιάστε τον, πιάστε τον κλέφτης!

    Φώναζαν για κάποιον που έτρεχε προς το μέρος μου.

    Τον έπιασα κι εγώ και τον κρατούσα μέχρι να έρθουν οι διώκτες του. Τον λυπήθηκα όμως κι έκανα πως μου ξέφυγε.

    Εφτασαν κι οι άλλοι και άρχισαν να εξετάζουν τα κλοπιμαία που είχε παρατήσει όταν του είχα κάνει κεφαλοκλείδωμα .

    -Α, δεν είναι δικά μας! Και τα παράτηαν κι έφυγαν. Και με παράτησαν.

    Τα μάζεψα και πήρα τηλέφωνο το Αστ. Τμήμα της περιοχής.

    -Το και τό. Που να τα πάω τα κλεψιμαίικα;

    -Σας παρακαλώ κύριε…

    -Μα..Εστω. Κρατήστε όμως το όνομά μου και το τλφ μου, αν τα αναζητήσει κανείς.

    Κανείς δεν με ενόχλησε. Κι άρχισα να τα χαρίζω δω κι εκεί. Ενα ραδιόφωνο αυτοκινήτου, ένα μπουφάν και κάτι άλλα μπιχλιμπίδια ….

  251. Γς said

    247:

    >PAOK Salonica and dried bread !!

    Και κσερό πσωμί! Πσαρά μου!

  252. Γιάννης Ιατρού said

    247: Γιώργο,
    μετά λόγου γνώσεως σε πληροφορώ, πως ο Λάμπρος βρίσκεται στη φάση του να μαθαίνει να ψαρεύει. Ήδη έχει αρχίσει την πρακτική εξάσκηση, χωρίς να υπολογίζει κόπο και χρόνο. Κάνε λοιπόν κι εσύ την αντίστοιχη κίνηση, δηλ. ν΄αρχίσεις να κάνεις τα αντίστοιχα βήματα, π.χ., εκεί που λέει στο #243 🙂
    Εάν προκληθώ …. θα προβώ εις συνταρακτικάς αποκαλύψεις!

  253. Mπούφος said

    Δημήτρη Μαρτίνο
    στο δημοσιευμα για δρόνους
    απάντησα περί της σκορδόπιστης.
    Το είδες;

  254. gpoint said

    Θα το έκανα ρε Γιάννη αλλά έχω μια βλακώδη απορία και είμαι τύπος που το μυαλό του κολάει (ΠΑΟΚ κ.λ.π.) :
    Γιατί αυτές οι πλατφόρμες (σικ ρε) περιορίζονται στα ψίχουλα (λέμε τώρα) του σπρεντ και δεν τρεντάρουνε στα μπούνια αφού έχουν και το νόου χάου (καλά το είπα, no how ή know how, μπερδεύομαι με τα ξένα) να τα κονομάνε οι ίδιες και να μην αφήνουνε τους άλλους να κερδίσουνε κι αυτοί. Τόσο μεγαλόκαρδες πλατφόρμες είναι ;

    Οσον αφορά το ψάρεμα πεθαίνει μαζί με την γενιά μου. Αυτοί με τα καλάμια ξέρωγώ ζίγγιν το φωτάκι στο κεφάλι, το καρεκλάκι και το αγορασμένο δόλωμα καθώς κι οι άλλοι με τα βυθόμετρα, τα νήματα που αντέχουν να σηκώσουν και φάλαινα, τα τζιπιες και τα κέρατά τους τα τράγια ξεσηκώσανε την νοοτροπία του σαφαριού, δεν ψαρεύουν πάνε για τρόπαιο
    Εγώ έμαθα με κλωστή και λυγισμένη καρφίτσα (τις παλιές, οι σημερινές σπάνε) να ψαρεύω με ζυμάρι σπαράκια και κοκοβιούς στο λιμάνι κι ερχόντουσαν οι γκόμενες και ρώταγαν «τσιμπάει ;» γιατί όσο νάναι οι πσαράδες το έχουν το τραβηχτικό τους…τώρα παραδίδονται μαθήματα από το γιουτιούμπ…

  255. Περί προδοσίας στην ιστορία της μετανάστευσης

  256. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    Δυστυχώς η γενιά που γεννήθηκε τις δεκαετίες του 30 και 40, η γενιά του Κυπριακού και του 114 μπορεί να πέρασε πόλεμο και εμφύλιο, αλλά μετά το 50 μπήκε γερά στην αγορά και οι πιο δραστήριοι (πολλοί αριστεροί γιατί δεν μπορούσαν να διοριστούν) εκμεταλλευτηκαν την ιλιγγιώδη άνοδο του ΑΕΠ της «ψωροκωσταινας» στον ΙΤ., ….Όλα αυτά μέχρι το 1981 και με μπαλώματα και δανεικά μέχρι το 2004.

    Τώρα αυτοί οι γέροντες, ξεχνώντας το διπλό μεταναστευτικο ρεύμα (των νικημένων του εμφυλίου προς τις χώρες του υπαρκτού και των φτωχών προς Δ. Γερμανια, Βέλγιο, Σουηδια, Αυστραλία, Καναδά,….) και το τρίτο πρόσφατο ρεύμα μεταναστευσης των 500.000 νέων (2009- 2017) , παρέχουν αφειδώς και πατερναλιστικα -οντας υπερεξασφαλισμενοι- συμβουλές προς τους νέους.

    Θα ηταν ενδιαφερον να δουμε αυτοι/ες με τις 3 συνταξεις (και αρκετοι με τα πολλα ακινητα) τι ηλικια εχουν.

    Πάντως από την δήλωση πόθεν έσχες το 2007 που εχω αποθηκευσει, ο ΚΚ έπαιρνε σχεδόν 100.000 βουλευτική αποζημίωση, είχε 11 ακίνητα συνολ. εμβαδού 1666.00 τ.μ. (=1000+666 σατανικό 🙂)

  257. ΣΠ said

    Καζάκος στο Ραδιόφωνο 24/7: Δεν είναι προδότες αλλά ούτε πατριώτες οι νέοι που φεύγουν

  258. Μαρία said

    257
    Στο τέλος λέει ψέματα. Για να συνεχίσει να παίρνει τη σύνταξή του, δέχτηκε τη θέση αμισθί και στη συνέχεια του έκαναν σύμβαση έργου 26 χιλιάδες το εξάμηνο.

  259. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Νομίζω πὼς τὸ θέμα ἔχει παρατραβήξει. Ἔπεσα τυχαῖα σὲ » δελτίο εἰδήσεων» τοῦ Εὐαγγελάτου. Ἕνας «δημοσιογράφος» τὸ τέντωνε, τὸ τράβαγε, τοῦ ᾿δινε νὰ καταλάβει, ἐξαπολύοντας μύδρους κατὰ τοῦ Καζάκου, μέχρι ποὺ τὸν κατηγόρησε γιὰ τὸ ὅτι ἔπειξε ρόλους ἀξιωματικῶν σὲ ἔργα ποὺ γυρίστηκαν τὴν ἐποχὴ τῆς Χούντας. Μὲ τὸ φοβερὸ ἐπιχείρημα: Γιὰ νὰ παίξει τέτοιους ρόλους, εἶχε τὴν ἔγκριση τῆς Χούντας!

    Δουλειὰ δὲν εἶχε ὁ διάολος…

  260. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @259. ἔπειξε=> ἔπαιξε

    Σιγὰ μὴν ἔπηξε καὶ γιαούρτι. 🙂

  261. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    255β. Πές τα, Γιῶργο. Σιγὰ-σιγὰ θὰ φτιάξουν αὐτοκινούμενα ἀγκίστρια ποὺ θὰ πηγαίνουν κατ’ εὐθείαν στὸ στόμα τῶν ψαριῶν ποῦ θὰ βλέπουν στὴν ὀθόνη. Καὶ τὸ τεχνητὸ δόλωμα θὰ κάνει σκέρτσα καὶ καμώματα μέχρι νὰ καταφέρει τὸ δόλιο τὸ ψαράκι νὰ τσιμπήσει.
    Σὲ λίγο θὰ βλέπουμε τὰ ψάρια μονάχα σ᾿ ἐνυδρεῖα ἤ σὲ ἰχθυοτροφεῖα.

  262. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Λάθος. Τὸ 261 στὸ 254β.

  263. Γιάννης Ιατρού said

    Δημήτρη, μην τσιγκλάς τον Τζι, γιατί μόλις πάρει είδηση την επίθεση του Αδώνιδος κατά του Ιβάν θα γίνει το σώσε 🙂

  264. voulagx said

    #243: Λάμπρο, θα σου συνιστουσα να τιθασσευσεις τον ασυγκρατητο αλτρουϊσμο σου για να μην παρεις κοσμο στο λαιμο σου.
    #247: Γιαννη, οσο και αν προκληθω δεν προκειται να προβω εις συνταρακτικας αποκαλυψεις.

  265. Μαρία said

    Στο 1:29 του βίντεου ο Έλληνας που οργανώνει την εξέγερση των γιατρών κόντρα στον Κάμερον http://www.ethnos.gr/diethni/arthro/o_ellinas_pou_organonei_tin_eksegersi_ton_giatron_kontra_ston_kameron-64355543/

    2ης γενιάς άρα δεν είναι προδότης.

  266. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Υψηλή κριτική κάνουν πάντα οι βολεμένοι και οι συμβιβασμένοι με το κατεστημένο που υποτίθεται πως πολεμούν, αυτοί αυτοαποκαλούνται αυτάρεσκα πατριώτες, οι άλλοι προσπαθούν να βρούν τρόπο να επιβιώσουν. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ αλλά στην μάσα χώρια.
    Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα.
    Μήπως πήρε το μάτι κανενός κανέναν διανοούμενο τα τελευταία εφτά χρόνια;

  267. Γιάννης Ιατρού said

    266α: ΛΑΜΠΡΟ
    στον αγώνα ενωμένοι και στη μάσα χωριστά είναι η αυθεντική ρήση 🙂

  268. Παναγιώτης Κ. said

    @257.Κάπως έτσι δεν το λένε; Να μη πεις σε γυναίκα ότι χόντρυνε και σε κομμουνιστή ότι κάνει λάθος! 🙂

  269. Παναγιώτης Κ. said

    @266,267. Είναι και το άλλο που λέει: Όλοι μας θα δουλεύεΤΕ.
    Και κάτι ακόμη: Όταν αποτυγχάνουν οι πολιτικές ηγεσίες τότε φταίει ο λαός που δεν αγωνίστηκε. Όταν όμως τα πράγματα πάνε καλά τότε όλη η δόξα δική τους!
    Να τους πει κάποιος ότι ο βροχοποιός είναι υπεύθυνος και για την ανομβρία. 🙂

  270. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    252- Σιγά μη κάτσω να μάθω να ψαρεύω απ’ έξω και να χάνω την μαγεία του βυθού, δεν κόβω τις φλέβες μου καλύτερα, παρέα στον κουνιάδο μου έκανα ρε Πήλιο Γούση.☺

    264 – Δεν καταλαβαίνω Voulagx πώς μπορεί να γίνει αυτό με αυτά που λέω. Νομίζω πως ο αληθινός και αποδεδειγμένος κίνδυνος, είναι η εκκλησία, τα κόμματα, οι τράπεζες, η εκπαίδευση, ο τζόγοςκαι τα ΜΜΑ, αυτοί παρσμυθιάζουν τον κόσμο όχι εγώ.

  271. nikiplos said

    Καλησπέρα σε όλους και πάλι…

    Για να πούμε και κάτι αισιόδοξο ως κατακλείδα, οι νέοι που δεν έχουν τα μέσα ή τον τρόπο να βγουν έξω, μπορούν κάλλιστα να εργαστούν από εδώ. Σήμερα ούτε το χρήμα, ούτε η εργασία έχει σύνορα. Πρέπει να επινοήσουν την εργασία, τις υπηρεσίες που προσφέρουν και μέσω διαδικτύου να τις προωθήσουν σε όλον τον κόσμο. Λίγο λίγο στην αρχή και καλύτερα ύστερα. Δεν εξιδανικεύω τα παραδείγματα, αλλά μεροκάματο βγαίνει.

    Εκτός εάν κάποιος θέλει να γίνει ξαφνικά και γρήγορα πλούσιος… Τότε υπάρχει άλλου είδους σενάριο, με την υπενθύμιση, ότι οι «επενδύσεις» τέτοιου τύπου παρέχουν υψηλό ρίσκο… 🙂

  272. nikiplos said

    «παρέχουν υψηλό ρίσκο» –> ενέχουν υψηλό ρίσκο φυσικά…

  273. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    269 – Το πρόβλημα βρίσκεται στην εκμηδένιση του εγώ του ατόμου, με αποτέλεσμα ο άβουλος ανθρωπάκος πλέον, να κουβαλάει βαρυγκομώντας αδιαμαρτύρητα, όλους τους κοτζαμπάσηδες που του κάθονται στον σβέρκο, χωρίς να αντιλαμβάνεται σαν άβουλος που είναι, την τεράστια ατομική και συλλογική του δύναμη.
    Είναι τυχαίο που ΚΑΝΕΝΑΣ κοινωνικός, πολιτικός και κομματικός φορέας δεν θέλει αυτόνομους και αυτάρκεις ανθρώπους, παρά μόνο πειθήνια αποβλακομένα στελέχη και συρατιωτάκια; οπαδούς που δεν αμφισβητούν την αλήθεια τους;
    Ακόμα με στοιχειώνουν τα λόγια ενός στρατηγού του Πινοσέτ το 1977. Στην ερώτηση μιάς ξένης δημοσιογράφου, «δεν φοβόσαστε την αντίδραση και την οργή του λαού με αυτά που κάνετε;» απάντησε, ΤΑ ΒΟΔΙΑ ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΜΑΖΙ, ΕΧΟΥΝ ΤΡΟΜΕΡΗ ΔΥΝΑΜΗ, ΑΝ ΤΑ ΧΩΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΚΟΤΩΝΕΙΣ ΕΝΑ ΕΝΑ, ΔΡΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ, μάντεψε ποιούς εννούσε βόδια.
    Τίποτα δεν έχουν διδαχτεί οι άνθρωποι από το ολοκαύτωμα και την ρίψη των ατομικών βομβών.

  274. Γιάννης Ιατρού said

    270α: ΛΑΜΠΡΟ
    καρφώνεσαι μόνος σου και δίνεις και λεπτομέρειες! Εγώ αλλιώς το εννόησα το ψάρεμα! 🙂 🙂

  275. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    274- Αν εννόησες αυτό που τώρα εννόησα, λάθος εννόησες καθότι ταγμένος.
    Παπέν και τα μυαλά στιφάδο λέμε.☺

  276. Pedis said

    Η ιστορία δεν έχει καμιά σχέση με πρόσωπα και καταστάσεις του παρόντος ιστολογίου … δεν το λέω ειρωνικά αλλά για να μην παρεξηγηθεί κανείς στο τζάμπα και βερεσέ, αντίθετα, στην ιστορία υπάρχει ένα κάποιο επιστημονικό ενδιαφέρον. Δεν πολυαμφιβάλλω ότι μπορεί να είναι γνωστή σε αρκετούς. Σόρρυ φορ δατ.

    ————–

    Μια μέρα ένας πετυχημένος χρηματιστής παίρνει γράμμα από έναν άγνωστο τύπο που του συστήνεται ως μάντης. Το γράμμα αφορά την πρόβλεψη για το αποτέλεσμα του τελικού στο όπεν της Αυστραλίας.

    Ο χρηματιστής, περίεργος και για πλάκα, ψάχνει στην εφημερίδα και ανακαλύπτει ότι η πρόβλεψη βγήκε σωστή.

    Στο κάτω-κατω, σκέφτηκε, 50-50 ήταν χοντρικά το αποτέλεσμα, άρα πρόβλεψη χωρίς σημασία.

    Έπειτα από λίγες μέρες παίρνει ένα άλλο γράμμα από τον ίδιο περίεργο τύπο στο οποίο γίνεται πρόβλεψη για ένα αγώνα μπάσκετ. Και η οποία βγαίνει αληθινή.

    Ακολουθεί μία άλλη τρίτη σωστή πρόβλεψη για τον νικητή σε έναν αγώνα μποξ και στο καπάκι άλλες πέντε, η μία μετά την άλλη, προβλέψεις για διάφορα αθλητικά γεγονότα.

    Μετά από αυτά ο χρηματιστής πείθεται πώς έχει να κάνει με μία μοναδική και χαρισματική περίπτωση ανθρώπου με προφητικές ικανότητες κι όταν λαμβάνει την επόμενη επιστολή στην οποία του δίνεται η υπόσχεση να του αποκαλυφθεί έναντι υψηλής αμοιβής ένα πακέτο μετοχών που θα πάρει μεγάλη αξία, ο χρηματιστής πείθεται στο άψε-σβήσε, πληρώνει για την πληροφορία, και χάνει κι αυτά κι εκείνα που έπαιξε.

    Πώς την πάτησε έτσι ο καλός μας χρηματιστής, ε;!

  277. Γς said

    275:

    >Παπέν και τα μυαλά στιφάδο λέμε

    Τα είπες όλα κι έφυγες
    και τα μυαλά σου έφαγες
    στιφάδο

  278. Γς said

    276:

    Γιώργο χάσαμε!

  279. Γς said

    273:

    >μάντεψε ποιούς εννούσε βόδια.

    Αυτά που μας χρωστούσανε;

  280. Γς said

    276:

    Κι η φίλη μου η Τέτη, από Αριστέα, της ΑΣΟΕΕ με τις γνώσεις της στα οικονομικά και το γερό εφάπαξ.

    Της υπέδειξε ο «ασφαλιστής» της να επενδύσει σε κάτι περίεργα κεφάλαια.

    Κι αυτή έριξε ένα μικρό ποσό. Δοκιμαστικά.
    Της ήρθαν πίσω κάτι φοβερές αποδώσεις σε λίγο καιρό.

    Εβαλε περισσότερα και πήρε πολύ περισσότερα.

    Και το άπληστο ζώον πήγε κι έβαλε ό,τι είχε και δεν είχε.
    Και πήρε τα [μπιπ] μου.

    Μετά συγχωρήσεως κιόλας.

  281. gpoint said

    Επ’ όλων αυτών έχω να πω τούτο : τον ποδοσφαιρικό Ηρακλή λέγανε γριά αλλά ο Μαρινάκης έφερε τον Αλβανό (Κοσσοβάρο) προπονητή Χάσι στον ΟΣΦΠ…

    Και θα αντιλαλούν οι (αντίπαλες) κερκίδες

    Ηρθε μια γριά απ’ την πόλη κι έφερε τον Χάσι, Χάσι, παναγίτσα μου να χάσει !!!

  282. gpoint said

    # 261

    Στο μικρό για ψαρόβαρκες λιμάνι του Χηρόλακα που έχω την βάρκα μου κάποτε δεν έβρισκες χώρο για ρεμέντζο… τώρα εχουν μείνει τρεις της κλάσης μου και ένας επαγγελματίας, οι άλλες θέσεις είναι με ταχύπλοα και τζετσκι…

    Δεν έχω πιάσει ψάρι με αγοραστό δόλωμα και δεν μπορώ να ψαρέψω αν δεν φιάξω μόνος μου τα παράμαλα. Ημουνα καλό παιδί και μούχουνε πει αρκετά μυστικά του τόπου μου παλιοί ψαράδες, δεν είναι από αυτά που δημοσιοποιούνται όπως κάνει (και καλά κάνει) ο φίλος σου ο Μιχάλης. Αν πω έναν τόπο ή έναν τρόπο με την απληστία που υπάρχει σήμερα θα τον καταστρέψουν πολύ γρήγορα. Παραλίες και παραλίες, χταποδότοποι έχουν καταστραφεί από χλωρινάδες που αντι να ψάχνουνε θαλάμι το θαλάμι ντουμανιάζανε τον τόπο. Τέτοιοι τύποι φοράνε καλοκαιριάτικα στολή με βαρίδια-μπορεί και μπουκάλες- έχουν αεροβόλα ψαροντούφεκα και δεν κατεβαίνουν περισσότερο από 3-4 μέτρα !! Μιλάμε για απιστευτα ψαρευτικά νούμερα !

  283. gpoint said

    # 275

    Λάμπρο, ο ουρανός που φαίνεται χωρίς αστέρια δεν είναι μόνος… έχει παρέα τα σύννεφα που τον σκεπάζουν

  284. Κουνελόγατος said

    Η Μάνου πάντως αγρίεψε μαζί του, έτσι νομίζω.
    Καλημέρα.
    http://www.protothema.gr/blogs/blogger/post/686112/ti-kanate-sti-houda-kurie-kazako-/

  285. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    276- Ωραία ιστοριούλα, διασκεδαστική μέχρι και διδακτική θα μπορούσα να πώ, φυσικά όπως όλες οι ιστοριούλες-παραμυθάκια, δεν έχειι καμία σχέση με την πραγματικότητα, κάνει μόνο για μικρά παιδιά και αφελείς, θα μου πείς ο κόσμος είναι γεμάτος από τέτοιους, σ’αυτό θα συμφωνήσω.
    Ποιό είναι το δίδαγμα της ιστοριούλας; (αυτό που κατάλαβα ργώ δηλαδή)
    ΜΗΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΣΤΕ ΠΟΤΕ ΤΟΥΣ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΣΩΤΗΡΕΣ, ΠΡΟΦΗΤΕΣ, ΓΚΟΥΡΟΥ, ΚΛΠ, ΨΑΧΝΟΥΝ ΓΙΑ ΚΟΡΟΪΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΡΟΪΔΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ. ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΕΙΤΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ, ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΕΤΕ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΑ.
    Η αλήθεια όμως μας προσγειώνει στην σκληρή πραγματικότητα , δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν πιστεύουν στον εαυτό τους, αλλά σε διάφορους θρησκευτικούς, πολιτικούς, κομματικούς, και οικονομικούς σωτήρες, προφήτες, γκουρού. Η συνέχεια της ιστοριούλας- παραμυθιού, στις επόμενες εκλογές.

    Υ.Γ – Το επιστημονικό ενδιαφέρον δεν το βρήκα κάπου, αλλα δεν είμαι κι ο πιο κατάλληλος.☺

    Κουΐζ μόνο για έξυπνους και επιστήμονες.☺
    Γιατί η ιστορία του φίλου μας Pedis, δεν έχει αλλά και δεν θα μπορούσε να έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα;
    Για να βοηθήσω λίγο, ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΦΑΝΕΡΟΣ Ο ΛΟΓΟΣ.☺

  286. Νέο Kid Al Kuwaiti said

    285. Λάμπρο, σού έστειλε το e-mail μου ο Νικοκύρης;

  287. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    280 – Για να καταλάβεις σε τι κορόϊδα εμπιστευόμαστε την οικονομία της χώρας και κατ’επέκτασην της τσέπης μας. Βάλε τώρα με το μυαλό σου, ΠΟΣΟ ΚΟΡΟΪΔΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ.😢

  288. Νέο Kid Al Kuwaiti said

    Την κομπίνα του 276. είχα σκεφτεί κι εγώ να την κάνω κάποτε, αλλά δίστασα γιατί 1ον φοβήθηκα τις τυχόν νομικές συνέπειες και 2ον για να δουλέψει χρειάζεται πολύ μεγάλο αρχικό αριθμό η μέηλς.
    Το «κόλπο» βέβαια δεν περιέχει καμία μαγική εξήγηση. Απλά στέλνεις e-mail με όλους του συνδυσμούς επιτυχίας σε διάφορους. Στο 2ο ημέηλ διαλέγεις αυτούς που κέρδισαν, στο 3ο αυτούς που απέμειναν «νικητές» κ.λ.π.

  289. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    286 – Ναί, σου έχω στείλει 5-6 μηνύματα, δεν τα πήρες;

  290. Νέο Kid Al Kuwaiti said

    289. Τίποτα δε πήρα! Μήπως σού έδωσε το παλιό;

  291. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    288 – Το καλύτερο εμπόριο είναι η ελπίδα, δεν απαιτεί καθόλου κεφάλαιο κι απευθύνεται σε δισεκατομμύρια έτοιμους πελάτες.
    Αυτό σχεδιάζω να κάνω, με την διαφορά πως εγώ δεν θα λέω ψέματα και θα έχω αποδείξεις και δεδομένα.

  292. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    290 – Δεν ξέρω, στείλε ενα γειά στο lampros.61@gmail.com.
    Θα λείψω για 3-4ώρες που λέει κι Νικοκύρης.☺

  293. Παναγιώτης Κ. said

    @285. Να επαναλάβεις ότι η απληστία είναι συνώνυμη με την ανοησία και όσο μπόρεσα να καταλάβω εσύ συστήνεις σύνεση, γνώση και ψυχραιμία.
    Το…σπορ των χρηματιστικών και των χρηματιστηριακών πρέπει να το μάθει κανείς από νωρίς.
    Κτγμ, να πλουτίσεις από αυτά είναι δύσκολο. Για να έχεις όμως εισόδημα χρειάζεσαι μέθοδο.

  294. paolodrosi said

    #1 κανονας στον τζογο ειναι,
    για να κερδισεις εσυ, καποιος αλλος πρεπει να χασει.

    Τα συγχρονα χρηματιστηρια, ειναι φτιαγμενα για να κερδιζουν οι »μεγαλοπαιχτες».
    Ποιοι ειναι αυτοι ?
    Οπου ακους χετζ φατζ, κατοχους ομολογων, δευτερογενη αγορα, σι ντι ο, κι αλλες απατες.

    Κι η προσωπικη μου εμπειρια, γιατι ειμαι κι εγω »προδοτης», κατα τον ΚΚ. (Καλο θα ηταν να μας πει ο ιδιος, τι αγωνες εκανε αυτος και το κομμα του, αλλά αφηνω κι εγω τις συνθηκες να ωριμασουν).
    Ημουν δεκα χρονια μικροεπαγγελματιας, με πεντε υπαλληλους προσωπικο.
    Νοικι, τριμηνο ΦΠΑ, ετησιο ΦΠΑ, διμηνο δημοτικο φορο, φορο καταληψης πεζοδρομιου, ΤΕΒΕ, Νερο ΔΕΗ.
    Ολα τα πληρωνα. Αλλοτε με δυσκολια, αλλοτε πιο ευκολα.
    Το 1999 ομως, μου ηρθε ραβασακι απο την εφορια, να πληρωσω 7 εκ. δραχμες, για συναφεια, ή οπως τη λεγανε τοτε.
    Πηγα στον εφορα και του εδωσα τα κλειδια της επιχειρησης.
    Το παλεψα για λιγα χρονια ακομα, αλλα την πρωτοχρονια του 2004, την εκανα αλα Ριτα Χειγουορθ, η τελευταια εξοδος.
    Ειχα κι εχω διπλη υπηκοοτητα, αλλά στα 38 μου την κοπανησα στις Πολιτειες, συν γυναιξι και τεκνοις.
    Μαλακια μου που δεν το ειχα κανει νωριτερα.

  295. sarant said

    290-292 Μάλλον έκανα κάποιο λάθος, συμπαθάτε με.

    294 Ευχαριστούμε για τη μαρτυρία!

  296. gpoint said

    # 295 α

    Μάλλον έκανες ό,τι μπορούσες…

  297. Pedis said

    # 288 – Ρε τον μαρτυριάρη!

    Να μην αφήσετε τον (κάθε) άνθρωπο να πιστεύει ότι είναι κύριος της κατάστασης του και ότι, άμα λάχει, μπορεί να αναγνωρίσει τα σημάδια του πεπρωμένου;

    Το επιστημονικό ενδιαφέρον Λάμπρο βρίσκεται στο ότι σε ορισμένες πτυχες τους κάπως έτσι δουλεύουν πολλά τυχαία στη ζωή και στη φύση, είναι ένα από τα πολλά που κάποια στιγμή παίζουν.

    … και η επιλογή ικανών αλγορίθμων για πολύ δύσκολες δουλειές.

  298. gpoint said

    # 291

    Δηλαδή εσύ δεν θα πουλάς ελπίδες αλλά βεβαιωμένα (δι’ αποδείξεων ) κέρδη…

    Και γιατί παρακαλώ αυτή η ευσπλαχνία προς το πόπολο ;

    Α. ζήλεψες την δόξα της Μητέρας Τερέζας και πας για κανένα Νόμπελ στα μουλωχτά ; (Μπομπ Ντύλαν ζεις, εσύ μας οδηγείς)

    Β χρειάζεσαι χρήμα για να μπεις τα μεγάλα σαλόνια του τρέιντ ; (καλά τόσα χρόνια όλα τα κέρδη τα σπατάλησες 😉

    Γ η είσοδος νέων ευνοεί τους τοποθετημένους ; (τον χαβά μου εγώ που δεν κατανοώ το τρέιντ )

    Δ τσαντίστηκες που πήρε ο Μαρινάκης προπονητή τον Αλβανό Χάσι και φοβάσαι την επίπτωση στις αγορές ;

    Ε με αυτόν τον τρόπο θα τσαντίσεις την Τερέζα Μέη και θα επιπσπευσθει ο ΓΠΠ ;

    ΣΤ Δεν ξέρεις/δεν απαντάς

    Επειδή μας διαβάζουν και μικρά παιδια σου αφιερώνω μιαν άλλη Τερέζα αυτή που λέει ωραία πράγματα που δείχνεις να τα έχεις ξεχάσει…

    ..

  299. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    293- Είσαι ο ΜΟΝΟΣ εδώ μέσα που διάβασε αυτό που γράφω και κατάλαβε αυτό που θέλω να πώ κι όχι αυτά που είχε από πρίν στο μυαλό του. Για πολλούς και διαφόρους λόγους, είναι μια παρηγοριά αυτό για μένα.

    Υ.Γ – Και για την απληστία, ισχύει ό,τι και για τα υπόλοιπα στην ζωή μας, ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε σε τι κοινωνία ζούμε και πως δεν έχει καμία σχέση με την παραμορφωτική εικόνα που μας δείχνουν οι θρησκείες τα κόμματα η εκπαίδευση και τα ΜΜΑ για ίδιο όφελος, γι» αυτό, λίγη απληστία χρειάζεται, είναι κίνητρο και κινητήριος δύναμη για την οικονομική μας επιτυχία.

  300. Ριβαλντίνιο said

    @ ΛΑΜΠΡΟΣ

    Αν κάποιος έχει παλιές μετοχές – σκουπίδια Λαναρά, να τις κρατήσει ( μήπως και γυρίσει ξανά στην Ελλάδα, ανοίξει πάλι επιχείρηση και αποζημιώσει τους παλιούς μετόχους για να ξαναποκτήσει πρόσωπο ) ή να τις πετάξει ;

  301. 300 Ρίβα, ο Λαναράς απόθανε πριν κάτι χρόνια.

  302. Γιάννης Ιατρού said

    300: καρφώνεσαι Ρίβα … Φαίνεται πως μετά απ΄αυτό ανένηψες και είδες επιτέλους το φως το αληθινό 🙂

  303. Ριβαλντίνιο said

    @ 301 Σκύλος

    Δεν έχει απογόνους ή συγγενείς επιχειρηματίες ;

    @ 302 Γιάννης Ιατρού

    Τι καρφώνομαι και τι ανένηψα ; Δεν σε καταλαβαίνω !

  304. μια πάπια μια ποια πάπια; said

    268 Παναγιώτης Κ. άπαιχτος! «μην πεις σε γυναίκα ότι χόντρυνε και σε κομμουνιστή ότι κάνει λάθος!» χαχαχα!

  305. 303 Ιδέα δεν έχω, φίλε. Πάντως έκλεισε και την επιχείρηση στη Βουλγαρία, προτού πεθάνει. Αυτήν που είχε μεταφέρει από τη Νιάουστα.

  306. Μπούφος said

    Αυτός ο Λάμπρος, παρότι αλεξιπτωτιστής, είναι πάρα πολύ προσγειωμένο παιδί. Θαυμάζω! 😉

  307. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    295 – Δεν έκανες λάθος, έγω το έκανα, έγραφα ….oulos αντί για …ulos, συμπαθάτε με τον αρμόστοκο.☺
    Το ερώτημα, είναι πού πήγαν τα μηνύματα, γιατί δεν μου επιστράφηκαν σαν άκυρα.

    297- Μα με βάση την αρχή της παγκοσμιότητας (απ’ ότι έχω καταλάβει από δυό τρία εκλαϊκευμένα βιβλία έτσι;) η τυχαιότητα είναι κυρίαρχη στο σύμπαν και όλα είναι αλληλένδετα, άρα σε όλες τις ιστορίες θα υπάρχει κάποιο επιστημονικό ενδιαφέρον, το συμπέρασμα σου όμως από την ιστορία που είπες ποιό είναι;
    Μ’ενδιαφέρει η άποψή σου, όπως και η απάντησή σου στο κουϊζ.

    298- Gee, απ’τα χειρότερά μου αν όχι το χειρότερο, είναι να γράφω – λέω κάτι κι ο συνομιλιτής μου να καταλαβαίνει ό,τι θέλει και μετά να έχει απαίτηση να του απαντήσω στα αυθαίρετα συμπεράσματά του που δεν έχουν καμία σχέση με αυτό που έγραψα – είπα.
    Διάβασε ξανά το 291 κι αν βρείς κάποια σχέση μ» αυτά που λές, να μου την δείξεις για να σου απαντήσω. Χωρίς παρεξήγηση, αν γράφεις τα δικά σου, απάντηση δεν θάχεις.
    Στο κουϊζ θα απαντήσεις;☺

  308. Avonidas said

    Αν θέλουν να επιβιώσουν αξιοπρεπώς οι Έλληνες σ’αυτό το άκρως μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον, πρέπει να χρησιμοποιήσουν τις δυνατότητες που δεν μπορούν να τους απαγορεύσουν οι πιστωτές, μία από αυτές με πολλές παραμέτρους κσι τεράστια προοπτική, είναι οι χρηματιστηριακές συναλλαγές. Για σκέψου την Ελλάδα Χονγκ Κονγκ ή Σιγκαπούρη της Μεσογείου; Πάντως σαν περιοχή και σαν ανθρώπινο δυναμικό, έχει όλα τα ευνοϊκά στοιχεία για να γίνει.

    Έχεις μια χώρα που φαλίρησε επειδή δεν παράγει τίποτα και την κυβερνούν πολιτικοί αεριτζήδες και κρατικοδίαιτοι (με ξένα κόλλυβα) «επιχειρηματίες».

    Και η φαεινή σου ιδέα είναι να διδάξεις το πόπολο πώς να γίνουν ακόμα πιο αεριτζήδες.

    Υποκλίνομαι.

    Εμπρός για τα Zauberblattern* του τρελού στον Φάουστ του Γκαίτε!

    *μαγικά χαρτάκια = χαρτονομίσματα

  309. Νεο kid Al Kuwaiti🔪 🇸🇦🔪🌵 said

    Λάμπρο, μη φοβάσαι,αν τα στειλες στο παλιό ημεηλ είναι εκεί και ασφαλή, απλά είναι κλειδωμένο. Σου έστειλα ping στο δικό σου.

  310. Pedis said

    # 307 – Λάμπρε, ό,τι κατάλαβες, κατάλαβες. Το θυμήθηκα από αυτά που πετιωνται δω μέσα, δεν ήταν μάθημα για σένα, ούτε είχε ηθικό δίδαγμα. Έτσι κι αλλιώς …

    Φουουντ φορ θόοτ!

    Και βαριεμαι, τώρα, να τεντώνω και να απλώνω το # 297 …

  311. Pedis said

    -> 310, αν εννοείς, Λάμπρε, πώς δουλεύει η μηχανή, δες την εξήγηση στο 288.

  312. gpoint said

    # 307 (εδώ είμαστε)

    Λάμπρομ’ στα ελληνικά όταν ξεκινάς μια φράση με » το καλύτερο εμπόριο είναι η ελπίδα» και συνεχίζεις » ΑΥΤΟ ΣΚΟΠΕΥΩ ΝΑ ΚΑΝΩ» δεν εννοείς πως σκοπεύεις να κάνεις εμπόριο ελπίδων και μάλιστα ΧΩΡΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ??????????????????????? Να ξαναπάς στην Α Δημοτικού .
    στο θυμίζω να το βλέπεις, να μην το ψάχνεις «Το καλύτερο εμπόριο είναι η ελπίδα, δεν απαιτεί καθόλου κεφάλαιο κι απευθύνεται σε δισεκατομμύρια έτοιμους πελάτες.
    Αυτό σχεδιάζω να κάνω, με την διαφορά πως εγώ δεν θα λέω ψέματα και θα έχω αποδείξεις και δεδομένα.»

    Ασχετο αν όπως λες εσύ πως δεν θα λες ψέμματα και θα έχεις….αποδείξεις και δεδομένα !!!!!! Αυτό αφορά τον τρόπο και την διαδικασία.

    (δώ να σου θυμίσω το υποχρεωτικό από τον νόμο σ’ αυτές τι περιπτώσεις πως οι αποδόσεις των παλιών ΔΕΝ εγγυώνται τις νέες αποδόσεις

    Και είναι λογική συνέπεια όταν δεν έχεις κεφάλαιο εσύ να έχουν οι άλλοι !!!!!!!!!! Αλλιώς τι τους χρειάζεσαι ; θα κάνετε κερκίδα ή βουντού όλοι μαζί ;;;;; Γιόγκα ;;;;
    Στην περίπτωση που όντως δεν χρειάζεσαι τα κεφάλαιά τους αλλά μοιράζεις γνώσεις (να σου θυμίσω πως ΕΣΥ έγραψες πως ο Κίντος θα είναι ο τελευταίος που θα πιει τον μαγικό ζωμό….έεεε θα πάρει τον κανόνα του μεγάλου χρήματος δωρεάν- άρα οι άλλοι πελάτες (# 291, εσύ το έγραψες ! ) θα συνεισφέρουν το κατιτίς τους ) τότε καλύπτεσαι από την περίπτωση Α, της μαμάς Τερέζας

    Λοιπόν στο έδειξα, με τα γραφόμενά σουστο 291 και είναι και μικρό το σχόλιο για να μην είναι φως φανάρι τι έγραψες.
    Τώρα (θα) περιμένω την απάντησή σου…

  313. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    300- Ρίβα θα ξεχάσω τις αρχές μου από την αριστοκρατική μου καταγωγή και την πανεπιστημιακή μου μόρφωση και θα σε πυροβολήσω. Πάνω που ήμουν σίγουρος για το 300 νάτος ο Ρίβα να μοστράρει πάνω του καμαρωτός. Με δεδομένα κάτι προηγούμενα 666 δύο φορές, και μερικά 400-500 και700 μπορούμε να μιλάμε με σιγουριά για πράσινη παράγκα στο ιστολόγιο.☺

    Επειδή είσαι βαθιά θρησκευόμενο αγόρι, αν δεν έχεις αμφιβολίες για την ανάσταση νεκρών να τις κρατήσεις, με την βοήθεια του θεού θα γίνεις εκατομμυριούχος, αν όμως έχεις και την παραμικρή αμφιβολία για ανάσταση νεκρών, κάντες σαΐτες και καραβάκια για τα ανήψια σου, ή ρίχτες στην ανακύκλωση να γίνουν τετράδια για να γράψεις τα απομνημονεύματά σου.☺

    Υ.Γ – Αυτό που έχω καταλάβει εδώ, είναι πως όλοι είστε μετά βδελυγμίας κατά του χρηματιστηρίου, αλλά στους περισσότερους τσούζει ο κώλος.
    Άκου μετοχές του Λαναρά.!!! Με ποιά λογική μωρέ;☺😊😆😀😁😂

    304 – Τέλειος γλωσσοδέτης το χρηστόνυμό σου.☺

    306 – Το πρώτο πράγμα που μαθαίνει ένας αλεξιπτωτιστής (φτύνει το γάλα που βύζαξε μέχρι να το μάθει) είναι να προσγειώνεται.☺
    Μεγάλη μου τιμή ο θαυμασμός από έναν Μπούφο.☺

    ΓΙΑ ΝΑ ΒΛΕΠΩ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΚΟΥΪΖ, όλοι έξυπνοι είστε και πολλοί επιστήμονες, δεν θα σας πέσει η μούρη αν δεν το βρείτε.☺

  314. Avonidas said

    #313. Ποιο είναι το κουίζ, δεν κατάλαβα.

  315. sarant said

    307 Αντε μπράβο κι είχα φοβηθεί πως άρχισα να χάνω…

  316. gpoint said

    # 313

    (Θα) περιμένω…

    ας αλλάξω έδρα στο μεταξύ

  317. Καθημερινή, κυρίες και κύριοι!

  318. Avonidas said

    #317. Είναι λίγο κάφροι, ή ιδέα μου;

  319. 319 Καθόλου λίγο. Τα μυαλά καρφωμένα στα κάγκελα, σαν τα τσιγκέλια του χασάπη…

  320. Avonidas said

    #319. Εγώ πάντως δεν πήρα MacBook μαζί μου 😛

  321. sarant said

    317 Σαν δεν ντρέπεται -αλλά βέβαια, έχει να αναμετρηθεί στη χυδαιότητα με τον Χαντζόπουλο.

  322. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    284. Κουνελό, βρώμισε το ρουθούνι μου. Μα το Π.Θ.;

  323. Μπούφος said

    313 Λαμπρούκο μου
    με συγκίνησες τα μάλα! 😉 Πάντα άξιος!

  324. Μαρία said

  325. 324 έπεσε κράξιμο πολύ

  326. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    308 – Πολύ καλά κάνεις και υποκλείνεσαι, γιατί κανείς άλλος δεν σου έχει δείξει την πραγματικότητα του κόσμου που ζείς και ζούσες μέχρι τώρα στον κόσμο του ονείρου που σου πέρασαν στο υποσυνείδητο από την παιδική ηλικία.
    Αν θέλεις να συνεχίσεις να ζείς στον δικό σου κόσμο, από μένα κανένα πρόβλημα, μεγάλωσες πιά και έχεις δικαίωμα ψήφου.
    Θα σου κάνω μερικές ερώτησεις κι αν θέλεις απαντάς δεν είναι απαραίτητο.
    Οι χώρες Ελβετία, Λουξεμβούργο, Χονγκ Κονγκ, Σιγκαπούρη τι ποσοστό μετανάστευσης των πολιτών τους έχουν; θα ήθελες να ζείς και να εργάζεσαι σ’αυτές; Όλως «τυχαίως» είναι στις δέκα πιο πλούσιες χώρες του πλανήτη, τι παράγουν και τόχουν καταφέρει αυτό; Θέλεις μερικές χώρες ακόμα; Γερμανία, Δανία, Ολλανδία, Μ.Βρετανία, Καναδάς, ΗΠΑ, γι’αυτές τι λές, είναι αεριτζήδικες ή όχι; Θά ήθελες να ζείς και να εργάζεδαι σ»αυτές;
    Κι ένα τελευταίο, γιατί ΚΑΜΙΑ χώρα της Αφρικής δεν βρίσκεται στις 50 πιο πλούσιες χώρες του κόσμου;
    Άλλο το πως θα θέλαμε να είναι ο κόσμος, κι άλλο το πως έιναι, για τον πρώτο πρέπει να βρούμε τρόπους να τον φτιάξουμε, στον δεύτερο πρέπει να βρούμε τρόπους να επιβιώσουμε ατομικά, γιατί αν περιμένουμε το ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ από τους διάφορους καβατζομένους Καζάκους, θα πεθάνουμε μόνοι μας και κανείς δεν θα ενδιαφερθεί, όπως συμβαίνει εφτά χρόνια τώρα με τους χιλιάδες απελπισμένους που αυτοκτόνησαν.

    309 – Το πήρα Κιντ, θα σου γράψω το βράδυ.

    310- Δεν κατάλαβα τίποτα Pedis, το βρίσκω τελείως άστοχο, προφανώς εκφράζει κάποιες σκέψεις σου για το θέμα που αδυνατώ να κατανοήσω, αλλά όπως σου είπα, δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, κι η απάντηση σ» αυτό που λέω βρίσκεται στο κουΐζ.

    311 – Όχι δεν εννοώ αυτό, κι αυτό που λέω δεν λειτουργεί έτσι.

  327. Triant said

    Λάμπρο μου, από όσο ξέρω ο χρηματιστής δεν παίζει τίποτα. Απλώς εισπράτει την ‘προμηθειούλα’ του εις υγείαν των κορόιδων.
    Ακόμα όμως και εάν εννοεί τρέιντερ, ο πετυχημένος δεν παίζει στοιχήματα και δεν βασίζεται σε πληροφορίες.

  328. Triant said

    Λάμπρο, λογικά παρουσιάστηκες στό Πεύκο. Τι σειρά; Εγώ ήμουνα 181. Μπορεί να συνηπήρχαμε;

  329. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    314 – Είναι στο 285 και αναφέρεται στην ιστορία του Pedis στο 276.

    315- Όχι πολυχρονεμένε Νικοκύρη εσύ τάχεις 400 εγω 328.☺

    316 – Θα περιμένεις πολύ όσο δεν μου δείχνεις τι σχέση έχει αυτό που έγραψα στο 291 μ»αυτό που έγραψες στο 298. Στο επαναλαμβάνω κι εγώ για να μην ψάχνεις, «Δηλαδή εσύ δεν θα πουλάς ελπίδες αλλά βεβαιωμένα (δι’αποδείξεων) κέρδη…» είναι μικρό σχόλιο για να μην είναι φώς φανάρι τι έγραψες.

  330. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    327-Ακριβώς.

    328- Όχι είσαι νιάτο☺ 161 ήμουν. Σε ποιά ΜΑΛ υπηρέτησες;

  331. Triant said

    330:
    Δεν πήγα σε ΜΑΛ. Πήγα στη ΣΑΛ, πήδηξα από τον πύργο, πέρασα τα τεστ, αλλά ήμουνα πολύ παππούς (29 χρονώ και καθόλου πρωινός τύπος) για να μείνω μ’ αυτά που είδα, και την έκανα.
    Συνέχισα στην Γ’ ΜΑΚ, στη Χίο (3ο ΕΤΕΘ).

  332. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    331- Καλώς έκανες, πολύ το πριονίδι για τέτοια ηλικία.☺☺☺
    Το πρώτο άλμα από τον πύργο, είναι πιο δύσκολο από το αεροπλάνο.
    Αν ενδιαφέρεσαι για ελεύθερη πτώση, πές μου να σε στείλω σε φίλους πολύ καλούς εκπαιδευτές, μπορείς φυσικά να κάνεις και ένα μόνο άλμα με εκπαιδευτή από τα 2,500 ή 5000 μέτρα για την εμπειρία. Σου συνιστώ ανεπιφύλακτα τα 5000 μέτρα, είναι πολύ δυνατή εμπειρία, αξίζει να την ζήσει κανείς.

  333. Pedis said

    # 327 – δηλ. λες ότι ο προπατζής δεν παίζει ο ίδιος προπό;

  334. Avonidas said

    #326.

    *Οι χώρες Ελβετία, Λουξεμβούργο, Χονγκ Κονγκ, Σιγκαπούρη τι ποσοστό μετανάστευσης των πολιτών τους έχουν;

    http://www.pewglobal.org/interactives/migration-tables/

    (2015)

    Ελβετία — 10%
    Λουξεμβούργο — δεν βρήκα, αλλά εδώ: The highest rates of emigration in 2015 were reported for Luxembourg (22 emigrants per 1 000 persons)
    Χονγκ Κονγκ — 19%
    Σιγκαπούρη — 9%

    Για σύγκριση,
    Ελλάδα — 8%

    Η πρώτη ερώτηση, λοιπόν, πλάκα είχε, μ’ αρέσει να συγκρίνω αυγά με κεράσια (ούτε καν μήλα με πορτοκάλια), πολύ μορφώνομαι!

    Πάμε παρακάτω:

    *θα ήθελες να ζείς και να εργάζεσαι σ’αυτές;

    Κυρίες και κύριοι που (δεν) μας διαβάζετε, εδώ έχουμε μια ερώτηση αντάξια αυτών που κάνουν στις φιναλίστ των καλλιστείων! Και η οποία, βέβαια, ΔΕΝ έχει κανένα νόημα αν δεν διευκρινίσεις ΤΙ θα κάνω και πάνω σε ΤΙ θα εργάζομαι σε κάποια από αυτές τις χώρες.

    Από το λίγο που έχω δουλέψει σαν φυσικός στην Ελβετία, κι από εμπειρίες φίλων και συναδέλφων, μάλλον θα μου άρεσε. Για ιχθυοπώλης στη Σιγκαπούρη ή βαστάζος στο Χονγκ Κονγκ επιφυλάσσομαι.

    *Όλως «τυχαίως» είναι στις δέκα πιο πλούσιες χώρες του πλανήτη, τι παράγουν και τόχουν καταφέρει αυτό;

    Πολλά και διάφορα πράγματα, από σοκολάτες μέχρι επιστήμη και τεχνογνωσία. Δεν μπορεί να περιμένεις σοβαρά να σου αναλύσω την οικονομία 4 ετερόκλητων χωρών, επειδή είναι στις «10 πιο πλούσιες», και να περιμένεις να βγει νόημα. Δεν μπορεί να πιστεύεις ότι υπάρχει ΕΝΑΣ βαθύτερος λόγος που είναι στις 10 πιο πλούσιες… μα, τι λέω; ΦΥΣΙΚΑ και το πιστεύεις. :-/

    *Θέλεις μερικές χώρες ακόμα; Γερμανία, Δανία, Ολλανδία, Μ.Βρετανία, Καναδάς, ΗΠΑ, γι’αυτές τι λές, είναι αεριτζήδικες ή όχι; Θά ήθελες να ζείς και να εργάζεδαι σ’ αυτές;

    Πάει κάπου όλο αυτό; Τουλάχιστον πες μου με ποιο σύστημα μου αραδιάζεις χώρες. Έχεις πάρει το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα, το GDP, κάποιον δείκτη τέλος πάντων, και τον εφαρμόζεις σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης; Λυπήσου με!

    Είναι αναντίρρητο ότι η Γερμανία, η Μ. Βρετανία, ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, έχουν βιομηχανική παραγωγή. Είναι αναντίρρητο ότι προωθούν την έρευνα. Είναι αναντίρρητο ότι έχουν από ανειδίκευτους εργάτες μέχρι διδάκτορες. Αυτές οι χώρες, για πολύ διαφορετικούς λόγους η καθεμιά, δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα να δανειστούν (ή στην περίπτωση των ΗΠΑ, να κόψουν) χρήμα όταν και όποτε το χρειαστούν. Η Ελλάδα έχει, γιατί κανείς δεν περιμένει να πάρει πίσω τα λεφτά του.

    Και πάλι, ενδέχεται να εργαστώ στη Γερμανία, στην Ολλανδία, στον Καναδά ή στις ΗΠΑ, κι έχω συναδέλφους που ήδη εργάζονται εκεί.

    *Κι ένα τελευταίο, γιατί ΚΑΜΙΑ χώρα της Αφρικής δεν βρίσκεται στις 50 πιο πλούσιες χώρες του κόσμου;

    Δεν ξέρω. Αν έπρεπε να μαντέψω, θα έλεγα ότι μόλις πρόσφατα ξεμπέρδεψε (αν ξεμπέρδεψε) με την αποικιοκρατία, οπότε δεν μπορείς να περιμένεις υψηλά επίπεδα ευημερίας.

    Αν όμως λάβουμε υπόψιν ότι η πλουσιότερη χώρα, σύμφωνα με τις στατιστικές, είναι το Κατάρ, θα έλεγα ότι μάλλον δεν είναι καλή ιδέα να πάρουμε το κατά κεφαλήν εισόδημα σαν οδηγό μετανάστευσης ή κοινωνικών μεταρρυθμίσεων 😛

    ***
    Και τώρα που απάντησα, όσο καλύτερα μπορούσα, στις προαιρετικές ερωτήσεις σου, απάντησε κι εσύ αν θες στη μία και μοναδική δική μου.

    Όταν με το καλημέρα σας γράφεις αυτό:
    γιατί κανείς άλλος δεν σου έχει δείξει την πραγματικότητα του κόσμου που ζείς και ζούσες μέχρι τώρα στον κόσμο του ονείρου που σου πέρασαν στο υποσυνείδητο από την παιδική ηλικία.

    γιατί, καλέ μου, απορείς που δεν σε πιστεύουν (ή τουλάχιστον που δεν σε πιστεύω εγώ), όταν εκφράζεις την… εκτίμησή σου στους σπουδαγμένους; ΤΙ ακριβώς εκτιμάς σ’ εμάς τους υπνοβάτες κατοίκους του Μάτριξ;

  335. Pedis said

    # 329 – δεν θα την ονόμαζα ιστορία αλλά «μηχανή».

  336. Triant said

    332:
    Ευχαριστώ, θα το έχω υπόψιν μου, αλλά το βλέπω χλωμό με μικρό παιδί. Χεζμπολάχ 🙂 Εδώ πούλησα τη μηχανή και άρχισα να φοράω ζώνη.

  337. Avonidas said

    Γιατί η ιστορία του φίλου μας Pedis, δεν έχει αλλά και δεν θα μπορούσε να έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα;

    Γιατί δεν θα μπορούσε; Το κόλπο είναι κοινότατο και στην ουσία το εφαρμόζουν οι διάφοροι «παραφυσικοί μάγοι» στα τηλεοπτικά σώου. Κάνεις προβλέψεις ή ισχυρισμούς που αφορούν όλο το κοινό (σχετικά με την υγεία, αγαπημένα πρόσωπα που είναι άρρωστα/έχουν πεθάνει, σταμάτημα/ξεκίνημα ρολογιών, κλπ.) και μετά περιμένεις να τσιμπήσει το μικρό ποσοστό για το οποίο αναπόφευκτα θα πέσεις μέσα.

    Αν πάλι θεωρείς ότι η κομπίνα με τις επενδυτικές πληροφορίες δεν δουλεύει γιατί θα ξεμείνεις από κόσμο (αυτοί που έλαβαν τις λανθασμένες προβλέψεις), έχεις υπερτιμήσει τη μνήμη κι υποτιμήσει την αφέλεια του κόσμου. Απλά αλλάζεις όνομα στην κομπίνα και στην «ταμπέλα» του μαγαζιού, και ξανά προς τη δόξα τραβάς 🙂

  338. Triant said

    Τελικά Αβωνίδα τι ισχύει; Ο κόσμος είναι αετός και δεν μασάει ή είναι αφελής (και ξεχνάει κι απο πάνω);
    Γιατί μου θύμισες αυτόν που τον κατηγορούσαν ότι δανείστηκε έναν κουβά και τον επέστρεψε τρύπιο και απολογήθηκε ως εξής:
    Πρώτον, δεν δανείστηκα κανέναν κουβά.
    Δεύτερον όταν τον δανείστηκα ήταν ήδη τρύπιος.
    Τρίτον όταν τον επέστρεψα ήταν μιά χαρά.
    🙂

  339. Avonidas said

    #338. Πού είπα ότι ο κόσμος «είναι αετός και δεν μασάει»;

  340. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    324/325 https://twitter.com/N0nServ1am

  341. Triant said

    339:
    Έχεις δίκιο. Εγώ διάβασα αλλοιώς την πρώτη παράγραφο. Δεν μπορώ να περιγράψω γραπτώς το πως διάβασα το ‘Γιατί δεν θα μπορούσε;’. Ας πούμε πως το διάβασα ως ‘Επειδή δεν θα μπορούσε;’ Αν το διαβάσεις έτσι, το νόημα του ‘Το κόλπο είναι κοινότατο’ γίνεται ‘Το κόλπο είναι γνωστό’ και η παρερμηνεία ολοκληρώνεται. 🙂 και πάλι 🙂

  342. Pedis said

    # 337 – προφανώς και πιάνει. Στατιστικά. Όπως τα λες. Δεν ενδιαφέρει το ποσοστό αλλά ο απόλυτος αριθμός εκείνων που ρουφάνε τ’αγκίστρι.

    Το συγκεκριμένο παράδειγμα, για διδακτικούς λόγους, έχει δομή.

    Στέλνεις 2560 ιμέιλ σε τύπους που τους τρώει ο κώλος τους κι έχουν άποψη, πιστεύουν σε αυτό που τους έλεγε η μαμά τους ότι είναι ξύπνιοι και μοναδικοί, επεξεργάζονται σχεδια και στρατηγικές για -και είναι έτοιμοι να αρπάξουν την ευκαιρία- να βάλουν άλλους να τους τον ξύσουν …

    Δέκα από δαύτους θα σκεφτούν με ντοκουμέντα και αποδείξεις (είπαμε, είναι και σμαρτ και ξέρουν κι από πιθανότητες …) στα χέρια «ευκαιρία!».

    Και πέντε να μασήσουν, έγινε η δουλειά.

    Στην πράξη, παρόμοια συστήματα, μα χωρίς δομή αλλά με τακτική φέιγ βολάν, επειδή απευθύνονται στο πουλ των εντελώς χάνων ή αγαθών πρωτόπειρων, είναι τα σπαμ, τα θρησκευτικά μηνύματα «σωθείτε», τα μηνύματα αλυσίδα κλπ.

  343. 337, 342
    Η ιστορία με το νιγηριανό πρίγκηπα είναι γνωστή.
    Κι έχει δουλέψει.

  344. gpoint said

    # 329

    Λαμπρομ’ ξέρω πως προτιμάς να δαγκώσεις το καβλί σου παρά να παραδεχθείς πως έχεις άδικο. Εχεις ξεπεράσει και τους γνωστούς κομματικά κολημένους και πλησιάζεις ολοταχώς τον Πάπα. Περιττεύει να σου πω πως προσβάλεις την κοινή λογική και την έννοια του συντακτικού της ελληνικής γλώσσας
    Εγραψες (κόπυ πέηστ( το σχόλιό σου) :
    «288 – Το καλύτερο εμπόριο είναι η ελπίδα, δεν απαιτεί καθόλου κεφάλαιο κι απευθύνεται σε δισεκατομμύρια έτοιμους πελάτες.
    Αυτό σχεδιάζω να κάνω, με την διαφορά πως εγώ δεν θα λέω ψέματα και θα έχω αποδείξεις και δεδομένα.»
    κι όταν σου έγραψα πως σχεδιάζεις να πουλάς ελπίδες μου λες που το είδα γραμμένο αυτό και από που προκύπτει

    Σε νοιώθω που πουλάς τρέλλα κι άλλες φορές το διασκεδάζω αλλά τώρα δεν έχω κέφι για πλακίτσες, ανησυχώ λόγω συλλογικής ευθύνης σαν μέλος του ιστολογίου γι αυτά που γράφεις.

    Κάθε τρελλός έχει ανάγκη από έναν/μία μόνο να του λέει πάντοτε ναι για να είναι ευτυχής, εσύ μπορεί να τον/την βρήκες ή να τον/την ψάχνεις, αλλά δεν θα είμαι εγώ αυτός.

  345. Ριβαλντίνιο said

    @ 305 Σκύλος

    Ευχαριστώ Σκυλούμπι μου !

    @ 313 ΛΑΜΠΡΟΣ

    Ωχ, συγνώμη, τυχαία έγινε. Δεν ήθελα να γράψω συγκεκριμένα το σχόλιο 300. 🙂
    Σε ευχαριστώ και για την απάντηση.

    ( Δεν ασχολούμαι εγώ με το χρηματιστήριο. Άλλος ασχολούταν και αυτός είχε κάνει την αποτυχημένη επενδυτική κίνηση «Λαναρά». )

  346. sarant said

    338 Αυτό λέγεται και με τσαγιέρα (σπασμένη) 🙂

  347. gpoint said

    # 344 συνέχεια

    Και μη μου πειςπως αν πουλάς ελπίδες χωρίς να λες ψέμματα αλλά με αποδείξεις και δεδομένα δεν ισοδυναμεί με κέρδη, γιατί κάτι τέτοια δικολαβίστικα αρχίζεις όταν στριμώχνεσαι

  348. ΣΠ said

    343
    Αυτό μου ήρθε με email πριν από λίγο:

    Hello:

    I am Hassan Jamal I represent the interest of my brother in-law who is a Minister in the Syrian Government. As you probably know, there is a lot of crisis going on currently in Syria and my brother in-law is a Minister on the side of the ruling party. Right now , he is considering defecting to the side of the Syrian government opposition as he has publicly opposed the decision of the Government to use weapons of mass destruction on our own people, there is also every reason for him to secure his family’s future in case the unexpected happens. He has asked me to help him find a reputable foreigner who can help him accommodate and invest $60 Million US Dollars privately. Hence my reason for contacting you.

    We need your help to accommodate and lodge the funds in the banking system in your country. We will handle the logistics involved in the movement of the funds to you. Please note that the entire business will be executed in a legal way. My brother in-law has promised to give you a well deserved compensation for your troubles. He would also like for you to help invest the funds in a lucrative business in your country. You will be entitled to part of any profits made from investing the funds. Due to his position in the Syria Government, he wants this to be done discretely and he would want to keep his identity confidential. I will be acting as his eyes and ears during the course of this transaction.

    If this proposal interests you, please kindly respond ASAP so we can go through the details together.
    Regards,

    Hassan Jamal

  349. Μαρία said

    348
    Κάτι Νιγηριανοί μας έστελναν παλιότερα τέτοια.

  350. ΣΠ said

    349
    Η ιστορία με τους Νιγηριανούς είναι πολύ παλιά. Πριν από το διαδίκτυο ακόμα (90ς) μου είχε έρθει επιστολή με το ταχυδρομείο.

  351. Γιάννης Ιατρού said

    348/350: ΣΠ
    κάτι πρέπει νά ‘χεις ρε παιδί μου πάνω σου, για να σ΄έχουν στα κατάστιχά τους από τόσο παλιά 🙂 🙂

  352. Μαρία said

    Οτι έστελναν και γράμματα ούτε που το φανταζόμουν!
    Στο ψάρεμα τραπεζικών λογαριασμών επιδίδονταν κι οι Βραζιλιάνοι αλλά χρησιμοποιούσαν γουγλομεταφραστήρι και δεν έπιανε το δόλωμα.

  353. ΣΠ said

    351
    Να ανησυχώ, γιατρέ μου; 🙂

  354. sarant said

    348 Τυχερέ, εμένα μόνο δουλειά μού πρόσφεραν σήμερα

    Hello, we would like to offer you an opportunity in our company and we believe your expertise would be very useful in moving our projects in a right direction and possibly grow our business frontiers. Please let us know if you would be interested in learning more because our company is looking for capable hands to work with.

    It would be a pleasure to hear from you.

    Thank you.

    LuLu Ody Dabao
    Founder & CEO
    Shijiazhuang Dabao Machinery Co.LTD
    Address: No.2 Jinsha Road
    Shijiazhuang, Hebei, China

    Εχει και τηλέφωνα για όποιον ενδιαφέρεται

  355. ΣΠ said

    352
    Πρέπει να το έχω κάπου στο γραφείο μου στο πανεπιστήμιο το γράμμα. Το είχα κρατήσει ως αξιοπερίεργο. Ο φάκελλος είχε και ωραία γραμματόσημα.

  356. Μαρία said

    354
    και φαξ 🙂 http://www.shijiazhuangdabaomachinery.com/

  357. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    334 -Avonida το σκέφτηκα πολύ για να σου απαντήσω γιατί με αυτή σου την απάντηση, κατάλαβα πως έχουμε χαώδη διαφορά αντίληψης και σκέψηςτουλάχιστον στο θέμα που συζητούμε.. Δεν έχει σημασία ποιός είναι σωστός και ποιός λάθος, το βέβαιο, είναι πως δεν θα συνεννοηθούμε αλλά σου απαντώ επειδή παρ’όλες τιςνδιαφορές μας, εξακολουθείς να μου είσαι συμπαθείς, άλλωστε δεν γνωριζόμαστε και δεν έχουμε να χωρίσουμε κάτι. Το σίγουρο, είναι πως δεν θα ξαναεμπλακώ σε τέτοιες ατέρμονες συζητήσεις με κανέναν.
    Θα ξεκινήσω από το τέλος γιατί το προηγούμενο κείμενο δεν μπορώ να το διαχειριστώ με νηφαλιότητα και μάλλον θα σε αδικήσω.
    Όταν γράφεις ειρωνικά «υποκλείνομαι» αραδιάζοντάς μου το προκατασκευασμένο σκεπτικό σου, χωρίς να έχεις καταλάβει τι έγραψα, τι ήθελες να σου γράψω;
    Δεν είπα ποτέ πως απορώ που δεν με πιστεύετε πως εκτιμώ τους σπουδασμένους, άλλωστε δεν ήταν ποτέ αυτό κριτήριο για να εμτιμήσω κάποιον. Απλώς, δεδομένης της αρνητικής άποψης που έχω για την εκπαίδευση, διευκρίνισα κάποιες φορές, επειδή κάποιοι (ένας από αυτούς κι εσύ) ενοχλήθηκαν – παρεξηγήθηκαν από κάποια διατύπωσή μου, πως δεν υποτιμώ τις σπουδές σας και τα πτυχία σας, από κεί και πέρα με αφήνει παγερά αδιάφορο αν με πιστεύετε ή όχι όσοι δεν με γνωρίζετε, οι άλλοι ξέρουν πως λέω αλήθεια.

    Τι εκτιμώ σε σάς τους υπνοβάτες του Μάτριξ, μάλιστα, δεν αποκάλεσα κάποιον έτσι, αλλά αφού επιμένεις, για όσους είναι μέσα δεν έχω καμιά εκτίμηση, για τους άλλους εξαρτάται από το επίπεδο της κριτικής σκέψης τους, όσο πιο ψηλό τόσο πιό μεγάλη εκτίμηση, κι επειδή το πάς μονίμως εκεί, έχω την άποψη πως αντίθετα με την κοινή παραδοχή, οι σπουδές και τα πτυχία δεν είναι εχέγκυα υψηλής κριτικής σκέψης κι όχι μόνο αυτό αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι αρνητικός παράγοντας κάτι που λογικά δεν θα έπρεπε να συμβαίνει, όμως συμβαίνει, είναι εδώ καθημερινά και ολοζώντανο. Μου πήρε πολλά χρόνια για να κατανοήσω πώς και για ποιό λόγο γίνεται αυτό, κι από τότε προσπαθώ να αναδείξω και να αποδείξω το «λάθος» με διάφορα αδιάσειστα αποδεικτικά στοιχεία. Τι έχω καταφέρει εδώ και 15 χρόνια, ΤΙΠΟΤΕ ΑΠΟΛΥΤΩΣ, η μάλλον κατάφερα κάτι, το αντιλήφθηκαν οι κόρες μου κι ίσως αυτό να είναι το μεγάλο μου επίτευγμα, μιά νίκη απέναντι στο σύστημα όσο μικρή κι αν είναι δεν παύει να είναι νίκη, κάποια αμυχή του προκάλεσε που δείχνει πως δεν είναι άτρωτο. Περισσότερες νίκες από τις επόμενες γενιές θα φέρουν νομοτελειακά την κατάρρευσή του και την πολυπόθητη αλλαγή προς το καλύτερο. Και τίποτα να μη γίνει, τουλάχιστον προσπάθησα.

    Δεν θα σου πώ ποιό είναι το δικό σου επίπεδο κριτικής σκέψης που ορίζει το ποσοστό της εκτίμησής μου, βρές το μόνος σου συγκρίνοντας την απάντηση που μου έδωσες στο 334, ειδικά με τα ποσοστά μετανάστευσης, ούτε λίγο ούτε πολύ, μου λές πως η Ελβετία (για τις άλλες χώρες τι να πώ) έχει 2% περισσότερους απελπισμένους πολίτες από την Ελλάδα που φεύγουν από την χώρα τους για να επιβιώσουν!!! γιατί εγώ αυτό σε ρώτησα.
    Δεν θα επανέλθω στο θέμα, αν γράψεις κάτι θα το διαβάσω αλλά δεν θα απαντήσω, από δω και πέρα θα τα λέμε πιο σύντομα και πιο ανώδυνα.☺
    Καληνύχτα.

  358. Avonidas said

    #357. Λάμπρο, συμφωνούμε τουλάχιστον στο ότι δεν υπάρχει καμία συνεννόηση. Θα χρειαστώ πολλές δραμαμίνες για να βγάλω άκρη από το τελευταίο σου, οπότε ας περιοριστούμε σ’ αυτό το διαμάντι:

    ούτε λίγο ούτε πολύ, μου λές πως η Ελβετία (για τις άλλες χώρες τι να πώ) έχει 2% περισσότερους απελπισμένους πολίτες από την Ελλάδα που φεύγουν από την χώρα τους για να επιβιώσουν!!! γιατί εγώ αυτό σε ρώτησα.

    ΚΟΥΚΟΥΡΟΥΚΟΥ

    Αυτό που με ρώτησες, ΑΝ μιλάς ελληνικά (δίκιο έχει τελικά ο Τζη) ήταν:

    Οι χώρες Ελβετία, Λουξεμβούργο, Χονγκ Κονγκ, Σιγκαπούρη τι ποσοστό μετανάστευσης των πολιτών τους έχουν;

    Αν τώρα εσύ εννοούσες «πόσοι φεύγουν από απελπισία», εγώ δεν είμαι μέσα στο κεφάλι σου να το ξέρω (και ευτυχώς, γιατί με την τρικυμία που επικρατεί εκεί μέσα δε θα με γλίτωνε τίποτα). Ούτε βγάζει κανείς στατιστικά στοιχεία πόσοι εγκαταλείπουν μια χώρα από απελπισία.

    Δεν ξέρω ποιο είναι το επίπεδο κριτικής σκέψης μου, ξέρω όμως, και μπορώ να σου πω, ότι 99% της εκπαίδευσης ενός επιστήμονα είναι να αμφισβητεί όλη την ώρα τις ΔΙΚΕΣ του ιδέες. Είναι μια πολύ ωραία άσκηση που στη συνιστώ ανεπιφύλακτα — χωρίς να έχω βέβαια και πολλές ψευδαισθήσεις από το δείγμα γραφής σου.

  359. Γιάννης Ιατρού said

    357: ΛΑΜΠΡΟΣ

    Δεν υπεισέρχομαι σε άλλα που γράφεις, μόνο την τελική σου παρατήρηση για το «επίπεδο κριτικής σκέψης» θέλω να επισημάνω.

    στο 326 ρωτάς επί λέξει: «Οι χώρες Ελβετία, ……… τι ποσοστό μετανάστευσης των πολιτών τους έχουν;»
    και ο ΑV σου απαντά στο 334 (με βάσει τα επίσημα στοιχεία): «Ελβετία 10% … κλπ. Ελλάδα 8%» για το 2015.

    Τι φωνάζεις;
    Ούτε για «απελπισμένους ρώτησες», ούτε δίνεις εσύ κάποιες πηγές με (άλλα) στοιχεία.
    Λάμπρο, να προσέχεις τι ρωτάς, γιατί ενίοτε κάποιος εδωμέσα κάνει τον κόπο και σου απαντά σ΄αυτό που ρωτάς 🙂

  360. Γιάννης Ιατρού said

    358: Ωχ, δεν σε είδα ρε Αβονίδα, πάντως Λάμπρο συνεννοημένοι δεν ήμασταν!

  361. Νίκος Κ. said

    Διάβασα με καθυστέρηση αυτό το πολύ ενδιαφέρον άρθρο. Θα ήθελα να αναφερθώ στον -λανθασμένο κατά την άποψή μου- υπολογισμό για το «πόσο στοιχίζει ένας πτυχιούχος που φεύγει στο εξωτερικό». Ακόμη κι αν ξεχάσουμε όλα τα άλλα, δεν θα έπρεπε να σκεφθούμε το πόσα χρήματα επιστρέφουν στη χώρα τους πολλοί από αυτούς τους πτυχιούχους; (παλιότερα το λέγαμε μεταναστευτικό συνάλαγμα). Επίσης οι διακοπές και τα ταξίδια που κάνουν στην Ελλάδα (πολλά, μεγάλης διάρκειας και με αρκετά έξοδα) θα έπρεπε να συνυπολογίζονται ως μια σημαντική συνεισφορά στον τουρισμό.

  362. Avonidas said

    Λάμπρο, να προσέχεις τι ρωτάς, γιατί ενίοτε κάποιος εδωμέσα κάνει τον κόπο και σου απαντά σ΄αυτό που ρωτάς

    Και το τι μαλάκας αισθάνεται που μπήκε στον κόπο δε λέγεται…

  363. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    347 – Κοίτα Gee, σου απαντώ μόνο γιατί γνωριζόμαστε σε θεωρώ φίλο και σε σέβομαι.
    Είπα στο 291- «Το καλύτερο εμπόριο είναι η ελπίδα, δεν απαιτεί κεφάλαιο και απευθύνεται σε δισεκατομμύρια έτοιμους πελάτες. Αυτό σχεδιάζω να κάνω, με την διαφορά πως εγώ δεν θα λέω ψέματα και θα έχω αποδείξεις και δεδομένα.»

    Είπες στο 298 – «Δηλαδή εσύ ΔΕΝ θα πουλάς ελπίδες, αλλα βεβαιωμένα (δι’αποδείξεων) κέρδη…»
    Ενώ λέω ΟΛΟΦΑΝΕΡΑ πως σκοπεύω να πουλάω ελπίδες, εσύ μου λές ΔΕΝ, και στα επόμενα σχόλια πέρα του ότι λές ό,τι θέλεις, διαστρεβλώνεις τελείως το ΔΕΝ κάνοντάς το «κι όταν σου έγραψα πως σχεδιάζεις να πουλάς ελπίδες μου λές πού το είδα αυτό γραμμένο κι από πού προκύπτει.». Αν εσύ ισορροπείς μ’ αυτά που γράφεις με γειά σου με χαρά σου, εγώ φίλε μου δεν μπορώ να προσπαθώ να αποδείξω το ολοφάνερο.
    Τα σχόλια εδώ είναι, σύγκρινέ τα, βρές κάποια σχέση και δείξε την και σε μένα γιατί εγώ ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΚΑΜΙΑ, πουθενά δεν λέω για βεβαιωμένα κέρδη με αποδείξεις κι όλας, αυτά είναι στην δική σου φαντασία.
    Αφού δεν κατάλαβες τι ήθελα να πώ, το πιο φρόνιμο ήταν να με ρωτήσεις, τι ακριβώς λές εδώ ρε ποιητή Φανφάρα; Αλλά εσύ όπως κι οι περισσότεροι, είχες προκατασκευασμένη άποψη στο μυαλό σου κι έγραψες όλα αυτά τα κουφά που δεν έχουν καμία σχέση μ’αυτό που έγραψα.
    Λοιπόν για να τελειώνουμε, ελπίδες σκοπεύω να πουλήσω όπως ξεκάθαρα το γράφω, όπως ελπίδες πουλάνε οι παπάδες κι οι πολιτικοί, αλλα αυτοί λένε ψέματα γιατί δεν έχουν κάποια απόδειξη ή δεδομένο να τις βασίσουν, εγώ όμως δεν λέω ψέματα γιατί έχω, δυό τρείς από δω μέσα το γνωρίζουν.
    Ποιά είναι η ελπίδα που σκοπεύω να πουλήσω; τον τρόπο να κερδίσει κάποιος χρήματα με το trade, ποιές είναι οι αποδείξεις και τα δεδομένα που θα κάνουν κάποιον να προτιμήσει εμένα; οι βεβαιωμένες κινήσεις που έχω κάνει στην fxcm τα τελευταία τρία χρόνια. Είναι σίγουρο πως θα κερδίσει; οι στατιστικές αυτό δείχνουν. Μπορώ να εγγυηθώ-βεβαιώσω πως θα κερδίσει; ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, πού να ξέρω πως θα λειτουργήσει μόνος του, αυτό που μπορώ να βεβαιώσω κάποιον που ακολουθήσει το τρίμηνο πρόγραμμα εκμάθησης που θα του προτείνω με το αζημείωτο (από αυτό σκοπεύω να κερδίσω κι όχι από αυτά που φαντάστηκες εσύ) είναι αν κάνει για επενδυτής η όχι, από κεί και πέρα η ευθύνη είναι δική του.
    Όπως ένας δάσκαλος οδήγησης, μπορεί να βεβαιώσει πως ένας μαθητής είναι ικανός να οδηγήσει ή όχι, αλλά δεν μπορεί να βεβαιώσει πως ο ικανός δεν θα κάνει καμία σοβαρή παράβαση στο μέλλον.
    Το ποιός παραδέχεται το λάθος του ας το κρίνεις μόνος σου κι όποιος αργόσχολος, ξενύχτης, ή παλαβός☺δεν έχει τίποτα καλύτερο να κάνει, τα σχόλιά μας εδώ είναι.
    Είναι η τελευταία φορά που μπλέκομαι σε τέτοια συζήτηση, αν το ξανακάνω θα σταματήσω να σχολιάζω για πάντα, γιατί θα είναι αρρωστια.
    Καληνύχτα.

  364. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    362- Να προσέχεις τι διαβάζεις πριν απαντήσεις, ας το κλείσουμε εδώ.
    Φιλικά πάντα και με εκτίμηση, κι ας «χάνεσαι» μερικές.☺ φορές

  365. Avonidas said

    #364. ?!
    Άμα κάνεις έτσι και τα σεμινάριά σου, αγόρασε αλεξίσφαιρο γιλέκο…

    Καληνύχτα.

  366. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    359- Γιάννη μου μη με στεναχωρείς κι εσύ επιβεβαιώνοντάς με, σε νήμα που λέει για την απελπισμένη μετανάστευση των νέων Ελλήνων και δη πτυχιούχων σχολιάζουμε, που ο βολεμένος Καζάκος την λέει προδοσία, τα τελευταία χρόνια μπήκε στην καθημερινότητά μας η βίαιη μετανάστευση των προσφύγων και των λαθρομεταναστών, όταν ακούς κάποιον σήμερα να μιλάει για μετανάστες, το μυαλό σου πού πάει;
    Όταν ζητάω τα ποσοστά των μεταναστών αυτών των πλούσιων χωρών σύγκριση με την Ελλάδα, αφού μιλάμε για τους Έλληνες μετανάστες που φεύγουν από την χώρα, πόσο μυαλό χρειάζεται πως η σύγκριση είναι με τους αντίστοιχους πολίτες αυτών των χωρών; πρέπει να το διευκρινίσω ακριβώς; δεν βγαίνει από τα συμφραζόμενα των προηγούμενων σχολίων; δεν τα είδε; τότε τι συζητάγαμε; Είναι δυνατόν να μου φέρνει τέτοιο παράδειγμα; ΘΑ ΜΕ ΤΡΕΛΑΝΕΤΕ ΤΕΛΕΙΩΣ;
    Η κριτική σκέψη που λέω.
    Καληνύχτα.

  367. Avonidas said

    #366. Δεν υπάρχουν «αντίστοιχοι πολίτες αυτών των χωρών». Δεν υπάρχει κανείς στα σύνορα μ’ ένα μπλοκάκι να σε ρωτάει αν φεύγεις έξω γιατί δεν βρήκες δουλειά εδώ, ή επειδή βρήκες καλύτερη έξω, ή επειδή το ξαδελφάκι σου που είναι έξω σου είπε ότι ζητάνε γιατρούς, μηχανικούς, δόκτορες, διερμηνείς και δεν κάνεις μια αίτηση κλπ. Αν κάνω λάθος, βρες και δείξε μας ΕΣΥ τέτοιες στατιστικές.

    Αντί να με βάζεις να ψάχνω στατιστικά, μπορούσες να το πεις από την αρχή: στο Λουξεμβούργο δεν είναι απελπισμένοι κατά κανόνα, στην Ελλάδα είναι, δεν διαφωνούμε. Στο ότι η Ελλάδα θα γίνει Λουξεμβούργο με τις εξυπνάδες σου, ΕΚΕΙ διαφωνούμε.

    Οι μόνοι άλλοι που έχω δει να ξεγλιστράνε στην κουβέντα με τον τρόπο που το κάνεις εσύ είναι κάτι χριστιανοί απολογητές. Ω, τι ειρωνεία.

    Ο ένας δεν σε καταλαβαίνει, ο άλλος σε παρεξηγεί, δε σου φταίει η έλλειψη κριτικής μας σκέψης, σου φταίει που δεν μπορείς να γράψεις μια πρόταση χωρίς να αραδιάσεις όλες μαζί τις εμμονές σου. Γι’ αυτό σου λέω, φιλικά και με εκτίμηση που λες κι εσύ, αν σκοπεύεις να κάνεις μαθήματα σε κόσμο, διόρθωσέ το αυτό, κάποιος θα σε πλακώσει στις μάπες, εγγυημένα.

  368. Pedis said

    Στα στοιχεια που παρέθεσε ο Αβό σχετικά με τη μετανάστευση ανά χώρα δηλώνεται ρητά ότι:

    … an international migrant is someone who has been living for one year or longer in a country other than the one in which he or she was born. This means that many foreign workers and international students are counted as migrants.

    δηλ. σούμα εργαζόμενοι και φοιτητές.

    Το 10% των Ελβετών μεταναστών μπορώ να το φανταστώ, είμαι σχεδόν σίγουρος, και πώς έχει μετρηθεί και σε ποιους λόγους, πέραν του σπρωξίματος από την ανεργία ή από τους χαμηλούς μισθούς σε σχέση με το κόστος ζωής, λ.χ. υπάρχουν ένα κάρο ελβετοί εργαζόμενοι σε πολυεθνικές που μετακινούνται μία εδώ και μία εκεί, η χωρα είναι πολυεθνική και οι κάτοικοί της παίζουν άνετα για πολλούς και διάφορους λόγους μεταξύ Ιταλίας, Γαλλίας και Γερμανίας. Αρκετοί έχουν και διπλή υπηκοότητα.

    Το 8% της μετανάστευσης των Ελλήνων ποιος κερατάς και πώς το εκτίμησε; Μου λέτε; (αν ξέρετε, όχι στα κουτουρού …)

  369. gpoint said

    Λάμπρο επειδή και γω σε θεωρώ φίλο άνοιξε κανένα ΕΝΝΟΙΟΛΟΓΙΚΟ λεξικό (να πούχει δίκιο ο Σαραντ) και δες τι σημαίνει η λέξη ελπίδα (αμφίβολο αποτέλεσμα) και τι η λέξη απόδειξη (σίγουρο αποτέλεσμα) μήπως και κατανοήσεις πως ο τρόπος που γράφεις είναι αυτός που χρησιμοποιούν τα διάφορα παπαγαλάκια στο ίντερνετ. Παράδειγμα όταν σου μιλάνε για single Arab ladies waiting for you φυλάνε μια πισινή γιατί δεν μιλάνε για σεξ επ’ αμοιβή ΔΕΝ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΑΠΟ ΠΟΥΘΕΝΑ -όπως λες και συ- και μπορούν να ισχυρισθούν πως οι μοναχικές κυρίες ψάχνουν απελπισμένα κάποιον να παίξουνε σκάκι. ΅Είναι όμως άδικο για τους συνομιλητές σου να υποτιμάς την νοημοσύνη τους όταν μιλάς για τρέιντ, δεδομένα και αποδείξεις (οθντκ γιατί σου είπα τα προηγούμενα στατιστικά δεν εγγυώνται τα επόμενα) εφ’ όσον τις θεωρείς αποδείξεις, διότι τότε δεν εννοείς πλέον ελπίδες αλλά ξεκάθαρα κέρδη. Αλλιώς τι θα ελπίζουν -με δεδομένα και αποδείξεις από το τρέιντ ; Να πάρει ο ΠΑΟΚ το πρωτάθλημα ή να βρούνε γκόμενα ; Μήπως να χάσουνε 15 κιλά; σε μια βδομάδα ; Κι αυτοί ελπίδες πουλάνε, βγαίνουνε διάφοροι άγνωστοι με το μικρό τους όνομα (τι σύμπτωση μ’ αυτούς που συμφωνούν εδώ μαζί σου για το τρέιντ, Παναγιώτης Κ., μπούφος) και βεβαιώνουν πως ήπιαν το ματζούνι κι αδυνάτισαν …

    Υπάρχει ένα μειονέκτημα στον γραπτό λόγο που δεν φαίνεται η χρειά της φωνής για τις εκφράσεις όπως το «δεν θάρθεις και μου λες αυτά;» που ισοδυναμεί με το » αφού θάρθεις γιατί μου λες αυτά ;» είναι η μόνη δικαιολογία που μπορεί να σου δώσω για παρανόηση στο # 298

    ΥΓ Ο Αβονίδας είχε έρθει σε μια παρουσίαση βιβλίου, δεν είναι άγνωστος.

  370. 211, … Αργησαν πολύ να μπουν τα μοριακά στα σχολικά βιβλία.
    Στη μεταπολίτευση. Ηταν ο Καθηγητής μου (και Ακαδημαϊκός τώρα) ο φίλος μου ο Κώστας Κριμπάς που έφερε τα πάνω κάτω με ένα βιβλίο του στη Μέση Εκπαίδευση. …

    Πράγματι, στην βιολογία της Γ’ γυμνασίου το 1975 κάναμε το βιβλίο του Στέλιου Σπεράντζα (ναι, «…κόκκινο, τ’ αναμένω, Jackie«) που είχε μείνει στον Λαμαρκισμό, στην πιο πρόσφατη θεωρία του Δαρβίνου, και άλλα ενδιαφέροντα. Να’ ναι καλά ο καθηγητής (κ. Καραπαναγιώτης) που με δική του πρωτοβουλία τότε μάς είχε αναπτύξει το DNA και τα λοιπά.

    Το όντως συναρπαστικό βιβλίο των Κριμπά-Καλοπίση, που μόλις είχε βγει, το κάναμε στην Γ’ Λυκείου (1977-78) – κρίμα γιατί με την τρέλλα των εισαγωγικών πήγε στράφι. (Θυμάμαι στον πίνακα με τις τριπλέτες από τις 4 βάσεις και τα αντίστοιχα αμινοξέα που ήταν απεικονισμένα περίπου σαν έγχρωμα σήματα της τροχαίας, ο καθηγητής προσπαθούσε να δει αν καταλάβαμε το πάτερν κι έπαιρνε απαντήσεις όπως «μονόδρομος, απαγορεύται η είσοδος», «υποχρεωτική πορεία δεξιά», «απαγορεύεται το παρκάρισμα», και κάτι τέτοια ορέα για μπαχαλορεά…) Το βιβλίο το ξαναδιάβασα μόνος μου με την ησυχία μου αφότου μπήκα στο ΕΜΠ – ό,τι καλύτερο για τότε.

    (Παρεμπ., Γς, πρέπει να είχες γνωρίσει και τον Κουγέα.)

  371. Γιάννης Ιατρού said

    366, 367, 368: Στατιστικά, μετανάστες Έλληνες κλπ.

    Για να βάλουμε τα πράγματα σε ένα σωστό δρόμο, εδώ περισσότερες πληροφορίες για το θέμα. Αν βρω καιρό θα κάνω μια περίληψη για τον αριθμό που εννοεί ο Λάμπρος μας. Το 8% που δίνει ο σύνδεσμος στο #334 αντιστοιχεί σε περίπου 800-900 χιλιάδες Έλληνες και μου φαίνεται κι εμένα λίγο.

  372. sarant said

    370 Αυτή τη δραστηριότητα του Σπεράντζα δεν την είχα προσέξει!

  373. Γιάννης Ιατρού said

    371: Σε πρώτη προσπάθεια/ανάγνωση, για να έχουμε κάποια βάση, με την επιφύλαξη να το δω πιό επισταμένα (Υπάρχει και μιά έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος με θέμα «Φυγή ανθρωπίνου κεφαλαίου: σύγχρονη τάση μετανάστευσης των Ελλήνων στα χρόνια της κρίσης» που έχει αρκετά στοιχεία καθώς και οι πληροφορίες του ΥΠΕΞ.):

    Μιά πρώτη ματιά μου βγάζει κάπου 400-500 χιλιάδες για μετανάστες για τα τελευταία 8-10 χρόνια. Οπότε ο αριθμός 800-900 χιλιάδες που βγαίνει από τα δεδομένα του ΟΗΕ (βλ. #334 και χάρτη πιό κάτω) δεν είναι και τόσο παράταιρα.

  374. Γιάννης Ιατρού said

    373: Εδώ ανέβασα (πιντιεφι) το σχετικό άρθρο (Φυγή ανθρωπίνου κεφαλαίου – σύγχρονη τάση μετανάστευσης των Ελλήνων στα χρόνια της κρίσης – Οικ. Δελτίο 43, ΤτΕ, Ιούλιος 2016 – Σοφία Λαζαρέτου) της ΤτΕ, για όποιον ενδιαφέρεται 🙂

  375. Avonidas said

    Δεν ξέρω γιατί πασχίζετε να βρείτε στατιστικά για να ευχαριστήσετε τον Λάμπρο, που δεν θα ευχαριστηθεί έτσι κι αλλιώς, μιας κι οι ερωτήσεις του είναι ένας αντιπερισπασμός και σκοπός τους είναι να δώσουν κύρος στα αυθαίρετα συμπεράσματά του. Το έγραψα ήδη όταν του παρέθεσα τα στοιχεία ότι συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα.

    Οποιοσδήποτε φυσιολογικός, μη επηρμένος άνθρωπος, αντί να παίζει την Πυθία με κουίζ και ερωτήσεις, θα μου έγραφε τις αντιρρήσεις του, που με βάση τα συμφραζόμενα (χα!) στην περίπτωση του Λάμπρου θα ήταν κάτι σαν το παρακάτω:

    «Γιατί να μην ασχοληθούν οι Έλληνες και να βγάζουν κέρδη από τις χρηματιστηριακές συναλλαγές και την αγορά συναλλάγματος; Έχουμε όλες τις προϋποθέσεις να το κάνουμε, και το μόνο που χρειάζεται είναι να μάθουμε τον τρόπο και τα μέσα. Άλλες χώρες, όπως το Λουξεμβούργο, το κάνουν επιτυχώς, και είναι από τις πλουσιότερες στον κόσμο»

    Αν πέφτω έξω περιγράφοντας τις θέσεις του μπορεί να μας το πει ο Λάμπρος, αν θέλει. Υποθέτοντας ότι τις έχω πιάσει σωστά, θα εξηγούσα κι εγώ τις αντιρρήσεις μου.

    Χώρες όπως το Λουξεμβούργο είναι *οργανωμένες* πάνω στη βάση μιας χρηματιστηριακής οικονομίας, κι έχουν χτίσει σ’ αυτή την κατεύθυνση για χρόνια. Έχουν τράπεζες, έχουν φορολογικό σύστημα οργανωμένο ώστε να προσελκύει ξένο κεφάλαιο κι ώστε το κράτος να εισπράττει το μερίδιό του από αυτές τις δραστηριότητες. Έχουν φροντίσει να ικανοποιούν τις πάγιες ανάγκες τους, με εισαγωγές ή οργανώνοντας την υπόλοιπη αγορά εργασίας, γιατί κάποιος πρέπει να ταΐζει και να ντύνει τους χρηματιστές, κάποιος πρέπει να χτίζει σπίτια και να επισκευάζει αμάξια, κάποιος πρέπει να καθαρίζει τους δρόμους και να διδάσκει στα σχολεία.

    Ας πούμε, τώρα, ότι το σχέδιο του Λάμπρου πετυχαίνει 100%, και ότι διδάσκει μερικές χιλιάδες κόσμο να βγάζουν ένα χαρτζηλίκι από τις συναλλαγές, προσεκτικά και χωρίς απληστία (αυτό δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ, βέβαια, αλλά ας το προσπεράσουμε). Ας πούμε ότι όλοι αυτοί διδάσκουν και τα παιδιά τους, και γεμίζει η Ελλάδα νεοφώτιστους του χρηματιστηρίου. Θα έχουμε γίνει Λουξεμβούργο;

    Όχι, φυσικά. Το κράτος θα εξακολουθεί να είναι καταχρεωμένο, η δημόσια περιουσία θα συνεχίζει να ξεπουλιέται ή να είναι υποθηκευμένη. Οι επιχειρήσεις θα κλείνουν, γιατί επενδύσεις φυσικά δεν θα έρθουν, αφού η χώρα δεν θα έχει αλλάξει κατεύθυνση και στρατηγική, ούτε βέβαια θα έχει επιχειρήσει να γίνει «φορολογικός παράδεισος», το ακριβώς αντίθετο. Τα έσοδα από τους φόρους δεν θα αυξηθούν, αφού κύριο μέλημα και κίνητρο αυτών των χρηματιστών του πληκτρολογίου θα είναι η φοροαποφυγή — πολύ λογικά, μιας και το φορολογικό καθεστώς θα παραμένει ληστρικό, και το κράτος θα αποτυγχάνει να φορολογήσει το μεγάλο κεφάλαιο. Με λίγα λόγια, κάποιες χιλιάδες θα φυτοζωούν, ή θα έχουν το πολύ ένα εισόδημα αρκετό για να ζουν αξιοπρεπώς, ενώ η χώρα θα αργοσβήνει γύρω τους. Η μόνη διαφορά με μας τους μετανάστες είναι ότι εμείς τη βλέπουμε να αργοσβήνει εκ του μακρόθεν.

    Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση που μπορώ να δώσω στις σοφίες του γκουρού Λάμπρου. Δεν μπορείς να κάνεις λόρδο έναν σκύλο με το να του φορέσεις φράκο και να του δώσεις μια πίπα να καπνίσει· και δεν μπορείς να ανορθώσεις την οικονομία μιας χώρας μαθαίνοντας τους πολίτες της πώς να σώσουν την πάρτη τους ο καθένας χωριστά.

    Άντε και να σχολάμε, σιγά σιγά, να ασχοληθούμε με τις δουλειές μας στην Εσπερία.

  376. Εδώ δεν είναι που λέγατε για τους νιγηριανούς κλπ.; Εμένα σήμερα μου ήρθε το καλύτερο:

    First notice from First Lady, Mrs. Melania Trump

    I am Mrs Melania Trump and I am written to inform you about your Bank Check
    Draft brought by United Embassy from the government of Benin Republic to the
    white house Washington DC and has been mandated to be deliver to your home
    address, being 8th Thurseday, 2017 as soon as you get back to me with
    your below information.

    1. Full Names :
    2. Residential Address :
    3. Mobile Number:
    4. Fax Number :
    5. Occupation :
    6. Sex :
    7. Age :
    8. Nationality :
    9. Country :
    10. Marital Status :

    Your check is contain the sum of $25 million USD.
    Here is my email or send me an sms,(337)466-9132. but i
    prefer sms because I’m always busy in the white house office and i cant be able to
    pick calls all the time.
    I will be waiting to hear from you immediately, thanks and God bless you.

    God has finally blees you from First Lady, Mrs. Melania Trump.

  377. Νέο Kid Al Kuwaiti said

    376. Στο Marital status να βάλεις single Δύτη! Τυχερέ!…

  378. always busy in the white house office!

  379. Γιάννης Ιατρού said

    375: Avonidas
    ..Δεν ξέρω γιατί πασχίζετε να βρείτε στατιστικά για να ευχαριστήσετε τον Λάμπρο…

    Δεν καταλαβαίνω γιατί το πήρες έτσι, αλλά τουλάχιστον η δική μου πρόθεση δεν ήταν να ευχαριστήσω κανένα, πολύ περισσότερο ήταν μια κάποια συνεισφορά την παρατήρηση (για αποφυγή παρεξήγησης: μόνο ενδεικτικά, γιατί και σε άλλα σχόλια τίθεται το ερώτημα αυτό) ..Ούτε βγάζει κανείς στατιστικά στοιχεία πόσοι εγκαταλείπουν μια χώρα από απελπισία… στο σχόλιο #358,

    Και απ΄ό,τι (στα γρήγορα) συμπεραίνω (βλ. 373β) τα στατιστικά στοιχεία του συνδέσμου στο #334 που παρέθεσες/ανέφερες δεν είναι και τόσο εξωπραγματικά.

    Αυτά, για να μην υπάρχουν κενά και αιωρούμενα 🙂

  380. Γιάννης Ιατρού said

    377: Κίντο, καμιά ανθρωπιστική αποστολή (κανένα τρόφιμο κλπ.) στους γείτονές σου εκειπέρα διοργανώνεις;

  381. Νέο Kid Al Kuwaiti said

    380. Mα είμεθα οι μόνοι που τους συμπαρίστανται τούτες τις δύσκολες ώρες, ημείς οι Κουέητιανοί! Ο πολυχρονεμένος μας Εμίρης κάνει ό,τι μπορεί ο καημένος.

  382. Pedis said

    # 374 και πριν – ευχαριστώ Γιάννη. Είμαι περίεργος να τα δω με προσοχή. Αργότερα.

    # 375 – Δεν ξέρω γιατί πασχίζετε να βρείτε στατιστικά για να ευχαριστήσετε τον Λάμπρο,

    Όοοπα. Την ερώτηση την έκανα εγώ και την απορία την έχω από καιρό, σχετικά με τον τρόπους να φτάσουν στην εκτίμηση τους.

  383. Γιάννης Ιατρού said

    381: Ναι, ναι, το διάβασα https://politis.com.cy/article/diamesolavisi-kouveit-gia-arsi-tis-apomonosis-tou-katar

  384. Γιάννης Ιατρού said

    376: Δύτα,
    εκεί στο 6. τι συμπληρώνουμε; Θα έλεγα ΝΑΙ 🙂

  385. sarant said

    383 Διάβασα το λινκ λάθος, «διαμεσολάβηση Κουβέλη»!

  386. Avonidas said

    #381,383

    Εμένα άλλο με ανησυχεί:

    Μέσω της ελληνικής πρεσβείας η εκπροσώπηση της Αιγύπτου στο Κατάρ

    Η Ελλάδα, όπως τονίζει η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, στο πλαίσιο των παραδοσιακά φιλικών σχέσεων που διατηρεί με τον αραβικό κόσμο, είναι στη διάθεση όλων των πλευρών, ώστε να συμβάλλει με κάθε τρόπο προς όφελος της περιφερειακής συνεργασίας και σταθερότητας.

    Ο ΚΑΙΡΟC ΓΑP ΕΓΓΥC 😮

  387. Νέο Kid Al Kuwaiti said

    386. Aπό γνωστό στην πρεσβεια στην Ντόχα μαθαίνω ότι παίζουν βελάκια (darts, you know…) όλη μέρα σε στόχους με τη φάτσα του Κοτζιά, για να σκοτώσουν την ωρα τους μέχρι να μπουκάρουν οι ορδές των μουσάτων βιζαιτούντων μισηρλήδων… 😆
    (το 80% των μισηρλήδων στο Κατάρ είναι μουσάτοι αδερφοί…)

  388. Avonidas said

    #387. Μακάρι. Αν κάνουν μόνο αυτό, ίσως γλιτώσουμε τον Γ’ ΠΠ. :-/

  389. giorgos said

    Αύτοί πού θά μπορούσαν νά δώσουν λύσεις στό πρόβλημα τής οίκονομίας, τό έλληνικό κράτος τούς έδιωξε …Κι’ δώ μάς έμειναν οί «σύμβουλοι» τού trade 🙂
    «Ολοι οι αδεκαροι και πειναλεοι μιλανε συνεχεια περι «οικονομιας» αυτο βεβαια απο
    μια αποψη ειναι φυσικο ,αφου πεινανε ,λεφτα ονειρευονται , δηλαδη σκεφτονται με την
    κοιλια οπως κι εμεις .
    Μηπως ομως τελικως η οικονομια δεν λυνει ποτε και πουθενα κανενα προβλημα?
    Ειναι αραγε η οικονομια επιστημη? Τι παει να πη οικονομια ?
    Η οικονομια ειναι η απλουστερη των επιστημων και θελει να πη , οτι οποιος δουλευει
    πρεπει να τρωη .
    Η «διακυμανση των τιμων» ειναι που κανει την οικονομια περιπλοκη αριθμομαγειρικη
    επιστημη . Αυτο ομως δεν ειναι θεμα οικονομικο .
    Η οικονομια στηριζεται στο αυτονοητον γεγονος , οτι πρεπει να υπαρχουν λεφτα .
    Πως ομως βγαινουν τα λεφτα? η οικονομια δεν ειναι σε θεση να προσδιοριση .
    Και τουτο ειναι φυσικο , η εξευρεση χρηματων , που ειναι εργο της πολιτικης , ειναι αλλο πραγμα απο την διαχειρηση τους , που ειναι εργο της οικονομιας .
    Ποια ειναι η δικη μας πολιτικη που θα μας προμηθευση το χρημα?
    Δεδομενου οτι το «χρημα» ειναι πνευματικης σημασιας φαινομενο (παρηχθη δια των ιδεων που μετεμορφωσαν τις κοινωνιες και εθεσαν συνεκτικο τους δεσμο την πνευματικη εννοια της εργασιας)
    επεται οτι αν δεν εχεις τις αντιστοιχες ιδεες , δεν μπορεις να εχης και το χρημα.
    Δηλαδη εν ολιγοις , η πτωχεια κοινωνικων ιδεων ειναι και οικονομικη φτωχεια.
    Οντως οι κοινωνιες που δεν εχουν σημερα χρηματα ειναι ακριβως αυτες που δεν εχουν
    τις αντιστοιχες ιδεες για παραγωγη.
    Δεν λεμε οπωσδηποτε βιομηχανικη παραγωγη διοτι ως παγκοσμιο φαινομενο η παραγωγη
    δεν περιοριζεται μονο στις μηχανες .
    Η παραγωγη απο μαγειρευμενες μπαμιες -αλλα καλομαγειρευμενες και υγιεινες – ειναι
    εξ ισου παραγωγικον γεγονος οσο και ενα αεροπλανο .
    Ουτε και ειναι αλλωστε τυχαιον , οτι το καλομαγειρευμενο φαι ειναι αναποσπαστο στοιχειο της εννοιας του αεροπλανου , οτι μαλιστα ειναι και προυποθετικον της ολης εννοιας , το αντιλαμβανομεθα απο το γεγονος οτι οι αεροπορικες εταιρειες αυτο διαφημιζουν και οχι τα φτερα η τις τουρμπινες …
    Επισης και η φαντασιακη οργανωση του «σεξ» οπως αυτο συνελαβαν ωρισμενα τουριστικως προηγμενα μερη της ινδοκινας και της καραβαικης , ειναι εξ ισου σοβαρος
    κλαδος της παραγωγης οσο και η μικροηλεκτρονικη.

    Αντιθετα οι υποαναπτυκτοι και οι ενδεεις στις ιδεες , επιμενουν παντα στις «επενδυσεις» και ετσι μενουν παντα φτωχοι , οπως εμειναμε κι εμεις απο εποχης Επιδαυρου και εντευθεν επειδη μειναμε αποκλειστικως στις «επενδυσεις»
    Αλλα για να ερθουν οι «επενδυσεις» πρεπει να βρουν να επενδυθουν σε ιδεες .
    «Επενδυσεις» σκετες , δηλαδη ως μεταφερομενο χρημα , εχομε που καλουμε απο το 21
    κι δω συνεχεια , αλλα ουδεποτε ηρθαν .

    Το ιδιο και με την » αναπτυξη» τι αναπτυξη?
    Ο Α.Παπανδρεου εκαμε αναπτυξη . 2,8% αυξηθηκε το ακαθαριστο εθνικο εισοδημα μονο
    το 1988 και 3,7 % αυξηθηκε ο δεικτης της βιομηχανικης παραγωγης . Περιττον να τα αρνουμεθα , γιατι υπαρχουν σε κειμενα διεθνους εγκυροτητας (βλ.π.χ. στην γνωστη σειρα «L’ etat du monde ’89-90» σελ.476)
    Και τι λοιπον εκαμε η «αναπτυξη» ? και τι εκαμε η «προοδος των κοινωνικων κατακτησεων» που επετευχθη μ’ αυτην την αναπτυξη και που οντως υπηρξε?
    Αυτο που εχομε ως δεδομενο ειναι μια γενικη καθιζηση των παντων -κοινωνικη ,μορφωτικη , πολιτιστικη κ.λ.π. – που οδηγησε στην πληρη υποβαθμιση της κοινωνικης ζωης .
    Καμια σημασια γι΄αυτο δεν εχουν τα σκανδαλα , γιατι σκανδαλα παντα και στο παρελθον υπηρξαν , το μεγαλυτερο δε και σκανδαλωδεστερον οτι δεν υπηρξε μεταπολεμικα καμμια αναπτυξη (ενας αναπτυσσομενος δεν διωχνει τους εργατες που του χρειαζονται…)
    Εχομε λοιπον την «αναπτυξη » και ταυτοχρονα εχομε και την αναπτυξη της υπαναπτυξης !! τι την επικαλουμαστε συνεπως διαρκως ?
    Υποθετομε λοιπον οτι τα συνθηματα μας σωθηκανε . Η οικονομια ειναι προβλημα ιδεων και οχι χρηματων . Κι αυτες πρεπει να βρουμε .
    Απλην αποδειξη του γεγονοτος οτι η οικονομια δεν ειναι θεμα χρηματων αποτελει η διαπιστωση , οτι σε κοινωνιες που βρηκαν αλλους τροπους παραγωγης χρηματος απ’ τους σημερινους , π.χ. δουλοκτητικες , η οικονομια ως κλαδος της πνευματικης δραστηριοτητας του ανθρωπου ειναι αγνωστη .
    Η οικονομια , οπως η κοινωνιολογια και η ψυχολογια – «κλαδοι» επισης αγνωστοι στο παρελθον – ειναι τροποι μελετης κοινωνικων καταστασεων που προυποθετουν συγκεκριμενα δεδομενα .
    Σε κοινωνιες που αυτα δεν υπαρχουν , η οικονομια αποτελει πανακεια των μονιμως αλυτων προβληματων τους .
    Για την περι οικονομιας ιδεα στον τοπο μας , χαρακτηριστικο ειναι ενα γεγονος οχι πολυ παληο , οταν η νομικη σχολη αθηνων χωρισθηκε σε νομικο και οικονομικο τμημα , γυρω στις αρχες της δεκαετιας του ’60 , πολλοι φοιτηται αφηναν το νομικο και μετεγραφονταν στο οικονομικο για να γινουν πλουσιοι στο μελλον…!!
    απο το βιβλιο (η ελλας ως κρατος δικαιου)

  390. Γιάννης Ιατρού said

    382: Πέδη
    Ε, αφού θα τα μελετήσεις, όπως λες, δες κι αυτό και κάνε και καμιά (ακομμάτιστη ε; 🙂 🙂 ) περίληψη/σούμα δια τους εν ιστολογίω αδελφούς.

    Είναι μια συλλογή (αποσπάσματα κ.ά) από σχετικά άρθρα για το θέμα (πόσοι και πού είναι οι Έλληνες του εξωτερικού) με στοιχεία (ΥΠΕΞ, ΟΗΕ, ΤτΕ κλπ.) και σχόλια/επεξηγήσεις (κυρίως από 6/2016 με αρχές 2017).

  391. Γιάννης Ιατρού said

    385: Τα άτιμα τα greeklish φταίνε Νίκο !!!

  392. Γιάννης Ιατρού said

    386/387: Αυτός ο εμίρης του Κατάρ (θέλω ετυμολογία, μάλλον απ΄το «κατάρα» θα βγαίνει 🙂 ) δεν είναι που είχαμε κάτι τραβήγματα στην Κεφαλλονιά ή ήταν άλλος; Ε ρε επενδύσεις που έρχονται 🙂

  393. 392 Ευτούνος είναι. Θα κάνανε εμπάργκο και στην Κεφαλλονιά.

  394. Pedis said

    # 390 – αυτό είναι μία σαλάτα. Μια ματιά έριξα αλλά δεν μου ήρεσε. Παρουσιάζει εκτενώς και τη δουλειά της Λαζαρέτου που μου έστειλες παραπάνω, έχει κι άλλα δεδομένα μαζεμένα από δω κι απο κεί, τραβάει τις σούμες, με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύονται από τις χώρες της υποδοχής, και βρίσκει περί τις 330 χιλ μετανάστες. Στο καπάκι μας δίνει και το 8% από την ίδια πηγή που παρέθεσε κι ο Αβό πιο πάνω. Παρτοαυγοκαικουρευτο.

    Θα κοιτάξω τη δουλειά της Λαζερέτου που φαίνεται σοβαρή και θα σου πω.

    (Να πω την υποψία μου: πολλοί θα ήθελαν να φύγουν, κάνα δυο εκατομμυριάκια αν τα είχαν καταφέρει, σε ποσοστό πληθυσμού δηλ παρόμοιο με εκείνο των ανατολικών χωρών μετά την σχεδιασμένη και ύπουλη (με σοκ) κατάρρευση των οικονομιων τους στις αρχές του ’90, αλλά δεν υπάρχει και μπόλικη γενική ζήτηση για έλληνες, υπάρχει τεράστια προσφορά, γι αυτό και έχουν παραμείνει στην κλούβα.)

  395. gpoint said

    Κόλπα υπάρχουν πολλά αλλά όλα έχουν μια χρονική διάρκεια και κάθε τόσο κάποια «λήγουν» ενώ καινούργια ξεπετιούνται. Αν είσαι από τους πρώτους την έκανες, αν είσαι από τους τελευταίους την έβαψες όπως έγινε και στο χρηματιστήριο με το τέλος της χιλιετίας. Δύσκολο να ξαναανθίσει σαν κόλπο το χρηματιστήριο πριν αλλάξουν δυο γενιές και ξεθωριάσουν οι μνήμες.Οσο κάποιοι βγάζανε μεροκάματο όλα ήτανε καλά, μόλις γίνανε πολλοί και το χοντρύνανε, τους πήρε και τους σήκωσε. Πολύ πιο τίμιος ο ιππόδρομος όταν έμαθε και η κουτσή Μαρία να κερδίζει 20% και μετά 10% με το σούπερ-άλογο ΠΑΟΚ (τυχαίο ; δεν νομίζω ! ) άλλαξε τους κανονισμούς γιατί εκεί που παίζονταν το πολύ 500 000 στο γκανιάν σε κάθε κούρσα με τον ΠΑΟΚ ξεπέρασε το ένα δις και κάποιος πράκτορας έπαιξε ¨»αέρα» στην Λειβαδειά 30 μύρια για να τσεπώσει 6 σε δυο λεπτά !! Μέχρι τότε ελάχιστοι γνήσιοι φίλιπποι παίζανε μέχρι 100 000 να καλύψουν το άλλο παιχνίδι τους με τα 20 χιλιάρικα κέρδος, δεν ήταν τοκογλύφοι.

    Στα 70’ς ενας γνωστός μου οδοντίατρος έκανε μια βόλτα Ινδία, είδε τα κόζα, άνοιξε μια εταιρία εισαγωγών και μια μπουτίκ στην Κυψέλη κι έβαζε στα φουστάνια του τιμή 12 000 με την έκπτωση εννιά κι αν το πολέμαγες το έπαιρνες με 5 ή 6 000 πανευτυχής ενώ αυτός το ε΄΄ιχε αγοράσει 200- 300 δραχμές (ολογράφως διακόσιες-τριακόσιες)
    Την δούλεψε ένα δυο χρόνια οπότε γέμισε η Κυψέλη μπουτίκ γιατί κι άλλοι βρήκανε το ίδιο κόλπο, αυτός δοκίμασε για λίγο την τύχη του στο Αγρίνιο (με υπάλληλο φυσικά) αι ξαναγύρισε στις μασέλες και τις γέφυρες. Το ίδιο κόλπο κάνανε μετά με τα κινέζικα διάφορες φίρμες μεγάλα ονόματα μέχρι που πλάκωσαν οι αυθεντικοί κινέζοι και πάπαλα το παιχνιδάκι με χιλιάδες μπουτικούχους και «αποκλειστικούς εισαγωγείς» καταχρεωμένους. Ο πρώτος διδάξας όμως, γνωστός πολιτικός, με την αποκλειστικότητα στα Λακόστ πλούτισε και εγώ όταν πήγα Βηρυττό είδα που τα πουλάγανε στα καροτσάκια ενώ εδώ τα είχανε για τοπ μάρκα !

    Τώρα στη μόδα είναι (από τις διαφημίσεις ) το forex…

  396. gpoint said

    # 392

    Θα επανέλθει και ο γνωστός πρίγκηψ να επανδύσει στον ΠΑΟ ; Τι λέει επ’ αυτού ο γνωστός Τσάκας :

  397. Γιάννης Ιατρού said

    394α: Ε, ναι, γι΄ αυτό και τό ΄πα «συλλογή» 🙂 (για ιστορικούς λόγους στο έδωσα, αναφέρει και την Κούβα μάλιστα !)

  398. Avonidas said

    #390,394. Με την ευκαιρία, ελπίζω να παίρνετε υπόψη σας τη γήρανση του πληθυσμού σ’ αυτές τις ερμηνείες. Κάπου το 75% του πληθυσμού της Ελλάδας είναι άνω των 25, το 34% άνω των 55 και το 21% άνω των 65. Αν σας φαίνεται μικρό το ποσοστό των νέων που φεύγουν, είναι γιατί δεν υπάρχουν και τόσοι νέοι για να φύγουν.

    Υποψιάζομαι ότι το ποσοστό των μεταναστών κάτω των 30 στο σύνολο των Ελλήνων κάτω των 30 θα αποκαλύψει μια πραγματική Έξοδο…

  399. Pedis said

    # 398 – διαφορετικές σταθμίσεις κατά περίπτωση, κατά τύπο υπόθεσης εργασίας κλπ οφείλουν να γίνονται. (Αλλά σιγά μη γίνονται …πολύ σπάνιο και απαιτητικό αυτό σε κοινωνικο-οικονομικές μελέτες )

    Το βασικό, καταρχήν, είναι η αξιοπιστία των της πηγης των στοιχείων (ορθή παράθεση των δεδομένων των υπηρεσιών μετανάστευσης των χωρών προορισμού) και δεύτερον -πολύ δύσκολο αυτό αν έχεις στη διάθεσή σου χρονιμό διάστημα μικρότερο εκείνου για την ενημέρωση παλιότερων στοιχέιων – πόσοι δεν παρέμειναν παρά για μικρό χρονικό διάστημα, ενώ το γραφειοκρατικό ίχνος τους παραμένει.

  400. Νέο Kid Al Kuwaiti said

    Σας ξεφεύγει και κάτι βασικό τσιχλομαγκες. Οι περισσότεροι άνω των 35-40 που φεύγουν ,στα «χαρτιά» δεν έχουν φύγει ποτέ!

  401. Pedis said

    # 400 – πόσο πιθανό είναι, κουτοπονήραρε, να γίνεται αυτό που λες και παράλληλα να έχουν περάσει στα κιτάπια κοινωνικής ασφάλισης και άδειας παραμονής λ.χ. στη Γερμανία.

  402. Νέο Kid Al Kuwaiti said

    401. Α, ναι. Μόνο στη Γερμανία για μόνιμα πάνε όλοι…

  403. Γιάννης Ιατρού said

    400: Κίντο,
    Και πολλοί ξαναγυρίζουν μετά από μικρό χρονικό διάστημα, κι όχι μόνο οι μεσαίας ηλικίας, αλλά και νέοι. Βλέπεις οι πιό πολλοί πάνε έξω γιατί εδώ δεν βρίσκουν *τίποτα*, όχι γιατί (έχουν κάτι αλλά) θέλουν κάτι καλύτερο (και από πλευράς αντικειμένου, όχι μόνο αμοιβής) ή γιατί αποζητούν κάποιο αντικείμενο (που τους ενδιαφέρει ιδιαίτερα και) που δεν προσφέρεται εδώ.
    Και το αν θα μείνουν εκεί, ή θα πάνε και σε άλλη χώρα, εξαρτάται πολύ και από την ευχέρεια που έχουν στην εκάστοτε ξένη γλώσσα και γενικότερα από την ικανότητά τους να προσαρμοστούν σε μιά ξένη κοινωνία και διαφορετικές από τις οικείες τους συνθήκες (π.χ. ακόμα και κλιματολογικές).

    Εν κατακλείδι, κατ΄εμέ, λίγοι θα μείνουν εκεί αρκετό χρονικό διάστημα για να μην τους χαρακτηρίσει κάποιος «πλανόδιους» ή «ευκαιριακούς» ή «προσωρινούς» μετανάστες. Κι ακόμη λιγότεροι θα μείνουν από αυτούς στο ηλικιακό διάστημα που αναφέρεις, αφού το επιχειρούν οι περισσότεροι δοκιμαστικά, για τους λόγους που προανέφερα.

  404. Γιάννης Ιατρού said

    401/402: Μην παραμυθιάζεστε. Για να δηλωθείς στη Γερμανία και να έχεις π.χ. αυτά που λέει ο Πέδης, πρέπει (εκτός άλλων…) να *αποδείξεις* την εκεί μόνιμη παρουσία σου (π.χ. με συμβόλαιο ενοικίασης *στο όνομά σου*, «φιλοξενία» δεν πιάνεται). Κι αυτό όχι τώρα πρόσφατα, από πολύ παλιά έτσι ήταν.

  405. Pedis said

    # 404 – α, γεια σου!

  406. gpoint said

    # 398

    ειδικά στις εμφανίσιμες γυναίκες που ακολούθησαν τους ικανούς στην μετανάστευση ή έψαξαν ευρωπαϊκά την οικογενειακή τους αποκατάσταση με αποτέλεσμα οι 40άρες να γίνουν περιζήτητες και να απορούν ενδόμυχα οι απληροφόρητες πως τους έφεξε έτσι !!

    Ετσι έγινε και με την είσοδο των Ανατολικών στην χώρα μας, οι ωραίες πάντοτε προηγούνται !

  407. 381, … Mα είμεθα οι μόνοι που τους συμπαρίστανται τούτες τις δύσκολες ώρες, ημείς
    οι Κουέητιανοί! …

    …και θα αμειφθήτε γι’ αυτά που υπομένετε, διότι
    Δε μπεστ θινγκς καμ του δόουζ Κουγουέητ!

  408. https://twitter.com/Gerogriniaris/status/872777416959287296

  409. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Τελικὰ κατάφερα καὶ μπῆκα. Δὲν ξέρω πῶς. Πίστευε καὶ μή ἐρεύνα.
    @385. Πολὺ μοῦ ἄρεσε ἡ διαμεσολάβηση Κουβέλη. 🙂 🙂 🙂

  410. Pedis said

    # 374 – Η μελέτη της Λαζαρέτου παραθέτει στοιχεία από εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ, χωρίς πολλές-πολλές συντεταγμένες ή από άλλες δουλειές (τρέχα γύρευε…)

    Δύο παρατηρήσεις:

    1) με αφορμή αυτά που κοίταξα στην ανωτέρω μελέτη, πρέπει να παρατηρηθεί, σε περίπτωση που έχει διαφύγει της προσοχής, ότι στο χρονικό διάστημα των πρώτων 3-4 ετών από το ξέσπασμα τηε κρίσης ένα μεγάλο μέρος της μεταναστευτικής εκροής αφορούσε μη-Ελληνες υπήκοους.

    2) Ακριβής μέθοδος καταγραφής των Ελλήνων, αν μας ενδιαφέρουν αυτοί, μεταναστών είναι η συλλογή στοιχείων από τις κρατικές υπηρεσίες των κύριων χωρών υποδοχής. Τα υπόλοιπα, εκτιμήσεις, δείγματα και απογραφές ειναι σπούρια.

    Πάντως, τα νουμεράκια που αναφέρει η Λαζαρέτου είναι

    Σωρευτικά, μεταξύ των ετών της κρίσης 2008-2013, 427 χιλιάδες μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδος εξήλθαν μόνιμα από τη χώρα. 5
    2010 και 2013 σχεδόν 209 χιλιάδες Έλληνες υπήκοοι και σχεδόν 187 χιλιάδες μη Έλληνες υπήκοοι, μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδος, εξήλθαν μόνιμα από τη χώρα.

  411. Pedis said

    # 410 (τέλος) – Ξαναπαραθέτω το χωρίο χωρίς συγκυριακά κοψίματα:

    Σωρευτικά, μεταξύ των ετών της κρίσης 2008-2013,
    427 χιλιάδες μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδος εξήλ-
    θαν μόνιμα από τη χώρα. 5 Εξάλλου, μεταξύ
    των ετών 2010 και 2013 σχεδόν 209 χιλιάδες
    Έλληνες υπήκοοι και σχεδόν 187 χιλιάδες μη
    Έλληνες υπήκοοι, μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδος,
    εξήλθαν μόνιμα από τη χώρα. Το 2014 ο
    συνολικός αριθμός των εξερχομένων μετα-
    ναστών εκτιμάται σε 106,8 χιλιάδες άτομα
    (ΕΛΣΤΑΤ).

  412. 372,

    …και δεν τον κακίζω, φυσικά, τον άνθρωπο (τον Σ. Σπεράντζα) γιατί το βιβλίο του της βιολογίας το είχε γράψει δεκαετία του 30 (αν θυμάμαι καλά) και ήταν μάλιστα ευκολοδιάβαστο. Απλώς ήταν παράλογο να χρησιμοποιείται στα 70ζ, μετά από τόσες κοσμοϊστορικές ανακαλύψεις που είχαν μεσολαβήσει.

  413. Pedis said

    # 398 (399) – Αβονίδα –

    Η Λαζαρέτου παραθέτει το δεδομένο ότι μεταξύ 2008-13 σχεδόν 223 χιλ κάτοικοι Ελλάδας, ηλικίας 25-39 ετών έφυγαν από τη χώρα.

    Ο πληθυσμός (απογρ. 2011) στην ανωτέρω ηλικιακή ομάδα είναι περί τ 2.3 εκ, τουτέστιν την έκαναν (άγνωστο αν παρέμειναν εκτός Ελλάδας) περί το 10%.

    Μεταξύ, δε, 25-34 ετών (δηλ. όχι ακριβώς η ανωτέρω ηλικιακή ομάδα) το ποσοστό των πτυχιούχων είναι 39% (2014) και 31% (2010).

    Προσωπικά μου φαίνεται ότι δεν έχει γίνει κοσμοσυρροή στην έξοδο για το λόγο ότι η αγορά εργασίας στην ΕΕ τουλάχιστον είναι ήδη κορεσμένη κι από χαμηλοειδικευμενους και από υψηλοειδικευμένους.

    Αλλιώς, φοβάμαι, θα είχαν μείνει στη χώρα μόνο μπαστούνια και πι.

  414. giorgos said

    Είναι καί ό άνταγωνισμός . ..
    Ορίστε τί γράφει κι’ ένας μηχανικός σχετικά μέ τήν αγορά έργασίας στό έξωτερικό .
    «Αυτο που ειπα ειναι οτι για να πας στο εξωτερικο για δουλεια
    και να πιασεις θελεις να εισαι best of the best να εχεις υπομονη
    και επιμονη. Αν νομιζει κανεις οτι στις ΗΠΑ η στον Καναδα
    πληρωνουνε τους Ελληνες μηχανικαρες 6κ για 8ωρο κοψτε
    τις παρανομες ουσιες…

    Εδω ο αντωγωνισμος για τις ελαχιστες δουλειες δεν ειναι πολυ σκληρος
    γτ η πλειοψηφια των μηχανικων ειναι μετριοι προς κακοι. Βεβαια
    εδω παιζει και ο παραγων δοντι… Αν προσπαθησει κανεις την τυχη του
    στον εξωτερικο θα ανταγωνιστει τους καλυτερους των καλυτερων
    απο ολο τον κοσμο οπως κατι σπασικλες κινεζους που τους εχω
    δει να χτυπανε 16ωρα και 18ωρα πανω στην Οθονη καθημερινα…

    Επισης στα ξενα υπαρχει η εννοια του «career change» που εδω το
    θεωρουμε προσβολη… «

  415. Γιάννης Ιατρού said

    410/411/413: Χρήσιμες παρατηρήσεις Πέδη.

    414: Giorgos
    Προσγειωμένο στην εκεί πραγματικότητα τον βρίσκω αυτόν που γράφει για τις ΗΠΑ/Καναδά. Εγώ από εκεί δεν έχω προσωπικές εμπειρίες. Αλλά εδώ μέσα έχουμε τουλάχιστον μερικούς σχολιαστές που και θα ξέρουν καλά τι τρέχει σε ΗΠΑ (και ίσως και σε Καναδά) κι έχουν και πολύ καλή κρίση… Ίσως μας πούνε κάτι.
    Πάντως ο ανταγωνισμός είναι παντού παρών.
    Για τα προσόντα κλπ. στην Γερμανία (δεν ξέρω πλέον για άλλες ευρωπαϊκές χώρες χώρες, αλλά) εκείνο που είχε -και νομίζω πως έχει ακόμα- ζήτηση είναι οι καλοί τεχνίτες-εργοδηγοί και οι γνώστες/τεχνικοί αυτοματισμών κλπ. Σε άλλους τομείς (π.χ. ιατρική ή άλλα) δεν έχω υπόψη μου. Γενικά, εκείνο που εκτιμά κανείς δεν είναι ο τίτλος ο ίδιος, αλλά οι πραγματικές γνώσεις στο εκάστοτε αντικείμενο και η εργασιακή εμπειρία (κυρίως όχι χρονικά). Και στις δύο αυτές περιπτώσεις που ανέφερα, οι περισσότεροι που μεταναστεύουν από ΄δω μάλλον υστερούν.
    Πάντως κι οι αρχάριοι έχουν κάποια ελπίδα, αλλά θα πρέπει να έχουν επίγνωση πως ανάλογες είναι και οι απολαβές κλπ.
    Κατά τα άλλα, αυτά που τα θεωρώ πιό βασικά (όλα τ΄άλλα μαθαίνονται, έστω και με πολύ κόπο), είναι εκείνα που τα έγραψα στο 403.

  416. Μαρία said

    412
    Μιχάλη, κι εμάς αυτό μας μοίρασαν αλλά στην έκτη γυμνασίου – στην τρίτη κάναμε ζωολογία. Είχαμε όμως φυσιογνώστρια νεότατη και τσάκαλο, που έβαλε στην άκρη το βιβλίο και μας υπαγόρευε το μάθημα, οπότε μάθαμε και το DNA.
    Ένα χρόνο αργότερα, το 1969, βλέπω οτι βγήκε νέο βιβλίο που αναφέρεται αναλυτικά και στο DNA.
    http://e-library.iep.edu.gr/iep/collection/browse/index.html

    Ούτε κι εγώ είχα ταυτίσει το Σπεράντζα της βιολογίας με τον ποιητή.

  417. Pedis said

    Η ακολουθη εργασία

    Outward migration from Greece during the crisis, Labrianidis & Pratsinakis

    είναι μία στατιστική έρευνα σχετικά με τον όγκο της μετανάστευσης τα χρόνια της οικ. κρίσης. Βασίζεται σε δείγμα 1237 νοικοκυριών με τη μέθοδο ερωτηματολογίου μέσω τηλεφώνου.

    Τα αποτελέσματα φαίνονται «λογικά».

    (εν πασάν, προσωπικά μου προκαλεί εντύπωση που στην αναγωγή των ευρημάτων από το δείγμα στο συνολικό πληθυσμό τα αποτελέσματα δίνονται με ακρίβεια ενός ατόμου … Έχω παρανοήσει κάτι; Αυτή είναι η στανταρντ πρακτική στις κοινωνιολογικές-πληθυσμιακές μελέτες;)

    Μερικά αποτελέσματα της ανωτερω έρευνας έχουν παρουσιασθεί κι εδώ

    http://www.imerodromos.gr/i-krisi-diochni-tous-neous-mas-sto-exoteriko/

    αλλά κάποια είναι μεταφερμένα με – οφθαλμοφανή – σφάλματα, θαρρώ, λ.χ. ότι το 70% από τους Έλληνες μετανάστες και κατόχους πτυχίου, των οποίων ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 185.338 άτομα, είναι κάτοχοι διδακτορικού ή μαστερ … ήτοι κοντά 130 χιλ !!! Ούτε η Κίνα δεν θα έχει τόσους -λέμε τώρα- να εξάγει τους μισούς.

  418. Γιάννης Ιατρού said

    417: Pedis
    Η εργασία (πρώτος σύνδεσμος) βασίζεται σε στοιχεία έως το πολύ τέλος του 2015. Η μεθοδολογία της δεν επιτρέπει την ανανέωση/διόρθωση των συμπερασμάτων με βάση νεότερα δεδομένα, γιατί εκτός από την κάποια εκμετάλλευση (στατιστικών) στοιχείων από διάφορες υπηρεσίες που παρακολουθούν το θέμα, βασίζεται κυρίως σε συνεντεύξεις.

    Τα (ποιοτικιά) συμπεράσματά της πάντως όντως φαίνονται να είναι αρκετά κοντά στην πραγματικότητα, από την άλλη πλευρά δεν περιέχουν κάτι το ιδιαίτερα διαφορετικό από αυτά που ήδη εκτιμούσαμε/γνωρίζαμε. Βεβαίως στην έρευνα ποσοτικοποιούνται και αρκετά από τα (ποιοτικά) συμπεράσματα, αυτό όμως γίνεται κατά κανόνα με αλγόριθμους με βάση τα στοιχεία από τις περίπου 1500 συνεντεύξεις. Γιαυτό και τα αριθμητικά αποτελέσματα με ακρίβεια μονάδος (ενός ατόμου)…

    Ενδιαφέρουσα και σοβαρή εργασία.
    Πολύ θα ήθελα να μπορούσε να δει κανείς και αν υπάρχει αλλαγή/διαφοροποίηση περιλαμβάνοντας στοιχεία από 2015-2017.

    Ο δεύτερος σύνδεσμος εξετάζει το θέμα κυρίως βγάζοντας «πολιτικά» συμπεράσματα και αναπαράγει κυρίως στοιχεία από την δημοσίευση της προαναφερθείσας έκθεσης της ΤτΕ, Δεν περιέχει τίποτα το καινούργιο σαν πληροφορία ή κάποιο άλλο πρωτογενές στοιχείο…

  419. Pedis said

    # 418 (α) : συμφωνώ ότι η δουλειά στο είδος της η μελέτη είναι οκ και επαγγελματική.

    # 418 (β): Μου έκανε όμως εντύπωση, όπως έγραψα και παραπάνω η επιμονή να γίνεται η αναγωγή με ακρίβεια ενός ατόμου τη στιγμή που η αβεβαιότητα λόγω της μεθόδου θα είναι 6000-12000 άτομα αν η εκτίμηση των μεταναστευσάντων εινα περί τα 400000 άτομα.

    # 418 (τέλος) : συμφωνώ. Το ανέφερα μόνο και μόνο ως παράδειγμα σχετικά με την προσοχή που χρειάζεται να μην μασάει κανείς νουμεράκια άλλαντάλλων.

    Πάντως, υπογραμμίζω ότι η καλύτερη, ακριβέστερη και φθηνότερη μέθοδος είναι η επίσημη ερώτηση στις αρμόδιες αρχές της Γερμανίας. Μ. Βρετανίας και Αυστραλίας (δηλ. εκεί όπου με βάση όλες τις ενδείξεις θα έχει κατευθυνθεί η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων μεταναστών) σχετικά με τον αριθμό των εγγεγραμμένω στα κιτάπια τους.

  420. Γιάννης Ιατρού said

    419: Pedis

    α-γ: Συμφωνώ/ΟΚ

    (τέλος) για Γερμανία βλ. DeSatis (Στατ. υπηρεσία Γερμ.), ειδικά εδώ σχετικό excel-άκι για μετανάστες απ΄όλες της χώρες (και την Ελλάδα) από το 2008 έως το 2015 (έκδοση 2016). Για UK/AUS δεν έχω εντρυφήσει 🙂

  421. spyridos said

    419
    Δεν χρειάζεται κάποια επίσημη ερώτηση. Τα στοιχεία είναι πανεύκολο να τα πάρουν με μια απλή ερώτηση στη στατιστική υπηρεσία των διαφόρων ευρωπαικών χωρών.
    Χωρίς κάποια ερώτηση μπορώ να πάρω στοιχεία στην Ολλανδία κατά περιοχή ακριβή ηλικία, φύλο ημερομηνία εγγραφής στους δήμους κτλ.
    και μάλιστα κατά περιοχή (εως υποδιαίρεση δήμου)

    Πολύ χοντρικά με 10 λεπτά δουλειά παρακάτω, σαν παράδειγμα.
    Η ταμπέλα 2 είναι ενδιαφέρουσα γιατί πολλοί διπλής υπηκοότητας ζούσαν στην Ελλάδα ως το 2010

    Η ταμπέλα 3 είναι ενδιαφέρουσα αν διαβαστεί διαγώνια οι 0-5χρονοι του 2000 μένουν στην ουσία σταθεροί σαν ηλικιακή ομάδα το 2005 και 2010 (1000 και 969).
    Ξαφνικά το 2015 (σαν 15-20χρονοι) γίνονται 1281 το 2015. Αριθμός που μπορεί να προήλθε μόνο από μετανάστευση φυσικά.
    Με μεγαλύτερες ηλικιακά ομάδες είναι εντυπωσιακότερο.

    Αλλά και οι 726 0-5χρονοι του 2010 που ξαφνικά γίνονται 1027 το 2015.
    Αρα οικογένειες με παιδιά που μετανάστευσαν. Και κάτι τέτοιο γίνεται ΜΟΝΟ από ανάγκη.
    Και το δίκιο και η οργή της ανάγκης θα φανεί στο μέλλον.
    Την ανάγκη και τις εκφράσεις της δεν την έχει πάρει εργολαβία κανείς
    ούτε ο Καζάκος ούτε ο Κουτσούμπας που ακόμα δεν έχουν καταλάβει περί τίνος πρόκειται.

    Μια γενικότερη προσωπική μαρτυρία – εκτίμηση.
    Ζω στην Ολλανδία από το 1988.
    Τα τελευταία χρόνια συμβαίνει το πρωτόγνωρο οι νεομετανάστες Ελληνες να μην θέλουν να στείλουν τα παιδιά τους σε τμήμα ΤΕΓ (Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας).
    Επίσης νεομετανάστες που δεν γνωρίζουν την Ολλανδική να μην δέχονται να μιλησουν Ελληνικά και να προτιμούν τα Αγγλικά.

    Ελληνες στην Ολλανδία

    1.
    Κάτοικοι Ελληνικής Υπηκοότητας (στην πράξη μόνο Ελληνική Υπηκοότητα)
    2000 2005 2010 2015 2016
    5.481 6.367 7.781 13.164 14.058
    © Centraal Bureau voor de Statistiek, Den Haag/Heerlen 9-6-2017

    2.
    Κάτοικοι Ελληνικής Καταγωγής (στην πράξη κυρίως διπλή υπηκοότητα και παιδιά μικτών γάμων)
    2000 2005 2010 2015 2016
    11.232 12.720 14.241 19.840 20.769
    © Centraal Bureau voor de Statistiek, Den Haag/Heerlen 9-6-2017

    3.
    Κάτοικοι Ελληνικής Καταγωγής (20-55 ετών σε υποδιαιρέσεις πενταετίας)
    2000 2005 2010 2015 2016

    0 tot 5 jaar 955 847 726 871 895
    5 tot 10 jaar 868 1 000 836 1 027 1 011
    10 tot 15 jaar 774 875 969 1 005 993
    15 tot 20 jaar 646 827 927 1 281 1 275
    20 tot 25 jaar 930 930 1 216 1 859 1 955
    25 tot 30 jaar 1 406 1 306 1 648 3 425 3 649
    30 tot 35 jaar 1 480 1 459 1 380 2 218 2 466
    35 tot 40 jaar 993 1 500 1 404 1 685 1 740
    40 tot 45 jaar 685 998 1 468 1 540 1 531
    45 tot 50 jaar 498 690 994 1 569 1 674
    50 tot 55 jaar 552 503 678 1 006 1 046
    © Centraal Bureau voor de Statistiek, Den Haag/Heerlen 9-6-2017

  422. http://www.katiousa.gr/apopseis/51-logoi-pou-efyga-ap-tin-ellada/

  423. Pedis said

    # 421 – περίφημα!

    Στοιχεία από τις αντίστοιχες υπηρεσίες άλλων χωρών βρίσκονται και στις δύο πωτες αναλύσεις από τη συλλογή που πόσταρε ο Γιάννης στο # 390 αλλά χωρίς να συγκεκριμενοποιούνται οι πηγες με λινκ κλπ. Γι αυτό υπέθεσα ότι έχουν ληφθεί από άλλες εργασιες και αυτές από κάπου αλλού με «επίσημο τρόπο».

    Πράγματι είναι πολύ πιο απλό να έχεις αφού είναι τόσο εύκολο τα πραγματικά δεδομένα παρά δείγματα αποκτημένα με πολύ κόπο και των οποίων η ανάλυση είναι ρισκυ.

  424. Pedis said

    -> 423 – να προσθέσω κάτι ακόμη για να μην παρεξηγηθώ. Η στατιστική έρευνα των Λαμπριανίδη-Πρατσινάκη, πέραν των εκτιμήσεων για το ύψος της μετανάστευσης, είχε ευρύτερη κοινωνιολογική στόχευση.

  425. Γιάννης Ιατρού said

    Στην Ελλάδα, ακόμα κι αν η στατιστική μας υπηρεσία είχε τις πιο καλές προθέσεις, μέσα και σχετική εμπειρία/γνώσεις, δεν θα μπορούσε να βγάλει από δικά της (του ελληνικού κράτους δηλαδή) στοιχεία τους όποιους σχετικούς πίνακες. Γιατί απλούστατα δεν υπάρχει υποχρέωση δήλωσης της πραγματικής κατοικίας, αυτοτελώς ή σαν μέλος οικογένειας (αποδεδειγμένα, δηλ. με συμβόλαιο ενοικίασης , κατοχή ακινήτου κλπ.) ή της αλλαγής της.

    Δεν θέλω να επεκταθώ στους λόγους αυτής της κατάστασης (π.χ. οργάνωση, πολιτικά κίνητρα σε εκλογές, συναισθηματικοί δεσμοί με το χωριό, έσοδα/επιδοτήσεις για την τοπική αυτοδιοίκηση κλπ., λόγους αποφυγής φορολογίας => π.χ. πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων δεν θα το θέλουν, γιατί δεν θέλουν να δηλώσουν την ενοικίαση στην εφορία …) ή στον χαρακτηρισμό και τις όποιες άλλες προεκτάσεις ενός τέτοιου μέτρου (π.χ. κατάχρηση / αίσθηση, φόβος αστυνόμευσης/φακελώματος, βλ. και παρελθόν μετά τον ΒΠΠ ή το 1967 κλπ.).

    Πάντως στην προκειμένη περίπτωση λόγω αυτής της κατάστασης δεν μπορεί να γίνει εδώ στην Ελλάδα (ούτε και εμμέσως) και η όποια συλλογή σχετικών δεδομένων (διαπίστωση/δήλωση/καταχώρηση της αποδημίας ή και της επιστροφής και γενικότερα ούτε της όποιας μετανάστευσης αλλοδαπών ή/και ημεδαπών). Βλέπουμε πως μόνο τα κράτη που έχουν θεσπίσει (υποχρεωτικά, άμεσα ή έμμεσα) τέτοια μέτρα, έχουν και τις σχετικές πληροφορίες.

  426. Pedis said

    # 425 (αρχη) : συμφωνότατοι

    (τέλος), πιθανολογώ ότι για τους μετανάστες με άδεια παραμονης οι αντίστοιχες ελληνικές υπηρεσίες θα έχουν στοιχεία κομπλέ.

  427. Γιάννης Ιατρού said

    426 β
    Χμ, γι αυτούς που πάνε για να πάρουν / χρειάζονται κάποια άδεια παραμονής, εργασίας, βιβλιάριο ΙΚΑ κλπ. ναι, κάποια πιό συγκεκριμένα στοιχεία θα υπάρχουν. Αλλά και μ΄αυτούς τα στοιχεία αυτά θα είναι λίγο θολά, γιατί π.χ. άν/όταν φύγουν γυρίζοντας πίσω στην πατρίδα τους, για ευνόητους λόγους δεν το κάνουν βούκινο … 🙂 Ε, μετά από κανένα χρόνο, ίσως τους πάρουν είδηση, από την μη ανανέωση της άδειας παραμονής (χρειάζονται ένσημα κλπ.)

    Για τους μη προσερχόμενους όμως; Αλλά κι αυτοί κάπου μένουν…
    Και δεν εννοώ τους πρόσφυγες, λαθραίως ή μη εισερχόμενους από Ανατολή, Αφρική, Ασία. Οι περισσότεροι απ΄αυτούς τα τελευταία χρόνια καταγράφονται.
    Περισσότερο για προερχόμενους από Ευρώπη μιλώ, που αν μάλιστα είναι και από κάποιο κράτος της ΕΕ, ίσως δεν χρειάζονται άδειες παραμονής, εργασίας κλπ. (δεν είμαι όμως σίγουρος γι αυτό το τελευταίο, ίσως τυπικά να χρειάζονται αλλά να τους παρέχονται γρήγορα και χωρίς πολλά-πολλά…).
    Σκέψου πάντως τι γινόταν με τους βόρειους, εκτός ΕΕ, γείτονες (κυρίως πριν μερικά χρόνια, τώρα μάλλον κάπως έχει αλλάξει η κατάσταση).

  428. Pedis said

    # 427 – Συμφωνοι. Το τελικό αποτέλεσμα του αριθμού των μεταναστών αλλά και της κατανομής τους ανά χώρα προέλευσης εξαρτάται ιδιαίτερα από το πλαφόν της .. επιτρεπόμενης μαύρης εργασίας στη χώρα, κυρίως για τους πολίτες μη-ΕΕ κι από την ευκολία που έχουν εκείνοι της ΕΕ να κάνουν συμβόλαιο για σπίτι, για δουλειά, για παροχή άλλων υπηρεσιών κλπ χωρις άδεια/βεβαίωση παραμονής και εργασίας, παρά μόνο με το διαβατήριο (χλωμό …)

    Χρειάζεται κατα συνέπεια μία διόρθωση προς τα πάνω με βάση στατιστικές ή άλλες εκτιμήσεις.

    Όπως επίσης είναι απαραίτητη η διόρθωση προς τα κάτω για όσους εγλατέλειψαν τη χώρα με ισχύουσα την άδεια παραμονης μείον όσοι παραμένουν με ληγμένη. (Μικρές διορθώσεις, νομίζω.)

    Για την περίπτωση των μεταναστών από την Ελλάδα, με δεδομένη την εγγυημένη συστηματική λειτουργία κρατικών/δημοτικών υπηρεσιών στις ΑγγλοΣαξονικές χώρες, την Αυστραλία, που είναι οι κυριώτεροι προορισμοί, μπορεί να γίνει μια πολύ ικανοποιητική εκτίμηση.

  429. Παναγιώτης Κ. said

    @416. Άρα, σωστά θυμόμουν ότι είχαμε ακούσει στο σχολείο περί DNA και RNA προς το τέλος της δεκαετίας του ΄60. (Ήμουν τότε στο λύκειο). Τα συγκεκριμένα και στην πλήρη λεκτική απόδοσή τους τα χρησιμοποιούσαμε οι μαθητές σαν γλωσσοδέτες!
    Ο καθηγητής που μας τα δίδασκε ήταν ένας νεαρός φυσιογνώστης. Φαίνεται ότι τα είχε διδαχθεί στο πανεπιστήμιο, καταλάβαινε πόσο…επαναστατικά είναι για την επιστήμη της Βιολογίας και έβγαζε έναν ενθουσιασμό στην παράδοση. ( Άλλο αν εμείς τα… γράφαμε γιατί κατευθυνόμασταν στις φυσικομαθηματικές ή πολυτεχνικές σπουδές. Κάπου εκεί στο 1975 είχαν βγει τα λεγόμενα «θεμέλια των επιστημών» από τον Gutenberg αν δεν κάνω λάθος και πέσαμε με τα μούτρα να διαβάσουμε τον Κριμπά και δεν θυμάμαι και ποιον άλλο ώστε να…διορθώσουμε τα ημαρτημένα του παρελθόντος. 🙂 )

Σχολιάστε