Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Δεδικαίωται;

Posted by sarant στο 19 Ιανουαρίου, 2018


Ο θάνατος του Τζίμη Πανούση σχολιάστηκε πολύ στο ιστολόγιο και ακόμα περισσότερο στη μπλογκόσφαιρα. Δεν του αφιέρωσα άρθρο, όπως έκανα με άλλους θανάτους προσώπων που σημάδεψαν τα νιάτα μας, εν μέρει επειδή έτυχε Σάββατο, εν μέρει όμως και διότι, κακά τα ψέματα, η απώλεια μπορεί μεν να με λύπησε πολύ, καθώς ήταν καλλιτέχνης ακόμα ακμαίος και νέος, όμως δεν με συγκίνησε, προσωπικά εμένα, τόσο όσο π.χ. ο θάνατος του Κηλαηδόνη ή του Γιάννη Καλατζή, που τους ένιωθα πολύ περισσότερο δικούς μου ανθρώπους, συνδεμένους με την εφηβεία μου.

Στο Φέισμπουκ πάντως, που το παρακολούθησα, γράφτηκαν από ανθρώπους (πάνω κάτω) της γενιάς μου πολλά εύστοχα ή/και συγκινητικά για τον Τζιμάκο. Πολλοί θυμήθηκαν κάποια συναυλία του που είχαν παρακολουθήσει, άλλοι, οι περισσότεροι, τον αποχαιρέτησαν με κάποιο τραγούδι του, δηλαδή ό,τι γίνεται όταν πεθαίνει κάποιος αγαπημένος καλλιτέχνης.

Όμως ο Τζιμάκος δεν ήταν μόνο ή δεν ήταν τυπικός καλλιτέχνης, κι έτσι κάποιοι φίλοι, αισθητά λιγότεροι τον αριθμό πάντως, θυμήθηκαν ότι σε ραδιοφωνικές εκπομπές του ο Τζιμάκος είχε εκφράσει ακραίες και εξαιρετικά βίαιες αντισημιτικές θέσεις. Πράγματι, ξεκινώντας από την θεμιτή και αναγκαία κριτική στο κράτος του Ισραήλ το οποίο σε περιφρόνηση του διεθνους δικαίου κατέχει και παράνομα εποικίζει περιοχές στην Παλαιστίνη, ο Πανούσης φαίνεται (αν είναι ακριβή τα καταγγελλόμενα, π.χ. εδώ, που φοβάμαι πως είναι) ότι γλίστρησε σε απεχθέστατες αντισημιτικές τοποθετήσεις που λίγο διαφέρουν από τα χειρότερα ναζιστικά κηρύγματα.

Όμως δεν θέλω να σταθώ στο αν ο Τζιμάκος ήταν αντισημίτης αλλα στον χρονισμό (αυτό που ελληνικά λέμε τάιμινγκ) της επισήμανσης. Πολλοί ενοχλήθηκαν που η καταγγελία αυτή έγινε τη μέρα που μαθεύτηκε ο θάνατος του, ενώ το κουφάρι του ήταν ακόμα ζεστό, όπως είπε κάποιος, πριν ακόμα θαφτεί ο νεκρός.

Όταν κανείς πεθαίνει, είπαν αυτοί οι σχολιαστές, που με βρίσκουν απρόθυμα σύμφωνο, θυμόμαστε μόνο τα καλά που έκανε -τα άλλα τ’ αφηνουμε για μιαν άλλη φορά.

Αναπόφευκτα, πάνω στη συζήτηση αυτή κάποιος θυμήθηκε το βιβλικό ρητό «ο νεκρός δεδικαίωται», που πολύ συχνά το βλέπουμε να το αναφέρουν κάθε φορά που γίνεται λόγος (και) για τα στραβά που είχε ή που έκανε κάποιος που μόλις πέθανε.

Επειδή δεν το έχουμε αναφέρει σε άρθρο του ιστολογίου, δεν βλάφτει να πούμε δυο λόγια γι’ αυτό το ρητό, που συμβαίνει να το ερμηνεύουμε «ο νεκρός δικαιώνεται» (ή, δικαιώθηκε). Θα αντλήσω υλικό από παλιότερο άρθρο του Παντελή Μπουκάλα και άλλο ένα της Λεξιλογίας.

Το ρητό προέρχεται από την επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς Ρωμαίους (κεφ. 6.7) και στη μορφή που το λέμε σήμερα ειναι συντομευμένο -ή κολοβωμένο. Ο Παύλος δεν έγραψε απλώς «ο νεκρός δεδικαίωται» αλλά «ο νεκρός δεδικαίωται από της αμαρτίας«. Και δεν εννοούσε ότι ο νεκρός δικαιώνεται για όσα έχει κάνει, αυτό έλειπε, αλλά ότι ο νεκρός δεν μπορεί να αμαρτήσει πια, είναι απαλλαγμένος από την αμαρτία, ή, όπως το διατυπώνει η επίσημη μετάφραση της φράσης από τη Βιβλική Εταιρεία: «Γιατί σ’ έναν που πέθανε, η αμαρτία δεν έχει πια καμιά εξουσία».

Ο Μπουκάλας εικάζει βάσιμα ότι το χωρίο του Παύλου πρέπει να είχε προκαλέσει σύγχυση από πολύ παλιά. Γι’ αυτό, λέει, το αναλύουν πάλι και πάλι ο Ωριγένης, ο Βασίλειος («τουτέστιν απήλλακται, ηλευθέρωται, κεκαθάρισται πάσης αμαρτίας», λέει), ο Χρυσόστομος, ο Δαμασκηνός, εξηγώντας πως ο νεκρός απαλλάχθηκε από την αμαρτία όχι επειδή συγχωρήθηκαν τα ανομήματά του, αλλά επειδή σαν νεκρός αδυνατεί πια να αμαρτήσει. «Τις γαρ εθεάσατο πώποτε νεκρόν, ή γάμον αλλότριον διορύττοντα, ή μιαιοφονία τας χείρας φοινίσσοντα, ή άλλο τι των ατόπων διαπραττόμενον;» ρωτάει ο Θεοδώρητος ο Κύρου τον 5ο αιώνα. Δηλαδή, ποιος είδε ποτέ νεκρό να καταστρέφει ξένο γάμο, να φονεύει βάφοντας κόκκινα τα χέρια του στο αίμα ή να κάνει οτιδήποτε άτοπο; Ποτέ και κανείς.

Κι αν δεν σας πείθει ο Μπουκάλας, δείτε τι λέει ο θεολόγος Στ. Σάκκος, καθηγητής πανεπιστημίου, για το χωρίο αυτό.

Ωστόσο, αυτή είναι η θεολογική ερμηνεία. Η αντίληψη ότι τον πεθαμένο δεν πρέπει να τον κακολογούμε είναι αρχαία και μάλλον ανεξάρτητη από τον χριστιανισμό -υπάρχει ας πούμε το λατινικό ρητό De mortuis nihil nisi bonum, που θα πει «Για τους νεκρούς (να μη λες) τίποτα αν δεν είναι καλό».

Σε μια άλλη παραλλαγή, De mortuis aut nihil aut bene, Για τους νεκρούς (να λες) ή καλά πράγματα ή τίποτα. Θεωρείται άπρεπο, κοινωνικά ανάρμοστο, να λες κακά λόγια για κάποιον που μόλις πέθανε.

Όπως είπα και πιο πάνω, αυτό το καταλαβαίνω και σε ένα βαθμό το συμμερίζομαι. Θυμάμαι, ας πούμε, πως όταν έγινε γνωστό πως πέθανε ο Γεράσιμος Αρσένης, είχα τσακωθεί με κάποιον που έκανε ένα κατά τη γνωμη μου άτοπο σχόλιο, παραφράζοντας το σύνθημα των μαθητικών διαδηλώσεων «Κάτσε καλά Γεράσιμε». Παρόλο που ουδέποτε στάθηκα πολιτικός ή άλλος φίλος του Αρσένη, το είχα βρει εξαιρετικά άγαρμπο.

Υπάρχει όμως και ο αντίλογος, γι’ αυτό είπα πιο πάνω ότι συμφώνησα «απρόθυμα» με όσους ενοχλήθηκαν από τις αρνητικές αναφορές στον Πανούση. Ο αντίλογος λέει ότι αν δεν ειπωθούν τα αρνητικά όταν γίνεται ο απολογισμός της ζωής και της προσφοράς κάποιου, τότε δεν θα ειπωθούν ποτέ. Ίσως βέβαια, λόγω της περίστασης, να πρέπει να διατυπωθούν με λεπτότητα, με κάποιο τακτ, αλλά χωρίς εκπτώσεις επί της ουσίας. Διότι, για να πάμε στην περίπτωση του Πανούση, αν δεν είναι θεμιτό να μιλήσουμε πχ. για τον αντισημιτισμό του όταν κάνουμε τη νεκρολογία του πότε επιτρέπεται να το αναφέρουμε; Ένα μηνα μετά; Μα τότε δεν θα είναι πια επίκαιρο το θέμα.

(Ξέρετε, την έχω πάθει έτσι. Σε συνεργασία με έναν-δυο φίλους, είχα μαζέψει κάμποσα μεταφραστικά ημαρτημένα στις μεταφράσεις ενός πολύ γνωστού διανοητή και λέγαμε να γράψουμε ένα άρθρο. Αναπάντεχα, ο συγγραφέας αυτός έφυγε από τον μάταιο τούτο κόσμο, οπότε μας φάνηκε άτοπο να τον κατακρίνουμε όσο ήταν νωπό το χώμα. Και τελικά το άρθρο δεν γράφτηκε ποτέ -όχι ότι έχασε βελόνι η πνευματική μας ζωή).

Κι έπειτα, αυτή η συστολή για τον θανόντα δεν ισχύει και τόσο για έναν π.χ. πολιτικό ή ιδεολογικό αντίπαλο. Πέρυσι που πέθανε ο Κ. Μητσοτάκης, εδώ στο ιστολόγιο τον νεκρολογήσαμε με ευπρέπεια βέβαια αλλά χωρίς να αποσιωπήσουμε τα αρνητικά του. Και κάποιοι ακροκεντρώοι που τότε θεώρησαν άτοπη την επισήμανση των αρνητικών του Μητσοτάκη είχαν κάνει πάρτι λίγους μήνες νωρίτερα, όταν πέθανε ο Φιντέλ Κάστρο.

Κι έπειτα, πώς να κατηγορήσεις τα χωριά των ανθρακωρύχων, που έκαναν γιορτή σαν μαθεύτηκε ο θάνατος της Μάργκαρετ Θάτσερ τραγουδώντας ότι πέθανε η μάγισσα;

282 Σχόλια to “Δεδικαίωται;”

  1. Γιάννης Ιατρού said

    Στο σύνδεσμο που δίνεις την 3η παράγραφο (..αν είναι ακριβή τα καταγγελλόμενα, π.χ. εδώ,…), έχει και παραπομπή σε άρθρο του ακατανόμαστου 🙂 (ΣτΟχΟς 08/01/2009 – στήλη: Κοινός Νους)

  2. Γιάννης Ιατρού said

    Ωχ, τι; Πρώτος σήμερα;
    Α, και καλημέρα (κι απ΄εδώ) 🙂

  3. Λεύκιππος said

    Ο Τζιμάκος δεν μπορεί να κριθεί με κοινά μέτρα

  4. spatholouro said

    Προσωπικά ανέκαθεν έβρισκα τον «Τζιμάκο» μετριότατο και ως καλλιτέχνη και ως «διανοούμενο», οπότε θαρρώ πως τα «κοινά μέτρα» μια χαρά είναι…

  5. cronopiusa said

    Καλό του ταξίδι…

    Καλή σας μέρα!

  6. Πάνος με πεζά said

    Καλημέρα !
    Κανείς δεν «δεδικαίωται», αφού το στίγμα της ζωής του μένει ανεξίτηλο και ως προς τα καλά και ως προς τα κακά. Ίσως το συνδυάσαμε με την περίφημη «προσβολή μνήμης νεκρού», που δεν ξέρω τί είδους αδίκημα συνιστά, νομικά όμως είναι ένα αδίκημα σίγουρα. Οι δημοσιογράφοι πάντως, πλέον αμβλύνουν και διανθίζουν τις περιγραφές τους σε τέτοιες περιπτώσεις, με εκφράσεις όπως «αμφιλεγόμενος», «είτε συμφωνούσε είτε διαφωνούσε κανείς μαζί του», «έκανε φανατικούς φίλους και ορκισμένους εχθρούς» κλπ. (ε ρε κλισεδούρες που μου ήρθανε !)

    Ο απολογισμός μιας ζωής όμως σιγουρα είναι αλγεβρικό άθροισμα, όταν επικρατούν περισσότερα καλά στοιχεία, είναι θετική και η συνολική γνώμη. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάποιοι «κολλημένοι» δε θα σταθούν σε κάτι με το οποίο θα διαγράψουν οτιδήποτε άλλο θετικό.

    Πιο πολύ ενοχλητικό θα έλεγα ότι είναι σε μένα η ΥΠΕΡαγιογράφηση μετά θάνατον, που συνήθως εκδηλώνεται με τα «Ιδρύματα» (Παπανδρέου, Καραμανλή κλπ.), που συνήθως συνδυάζονται με λαμογιές στο όνομα του εκλιπόντος, αυτό που λέμε «κηδεία με ξένα κόλλυβα».

    Όσον αφορά το συγκεκριμένο πρόσωπο, υπερβολικό είναι και αυτό που θα προτείνει ο Ψινάκης περί μετονομασίας οδού (βάζω στοίχημα ότι αν μπορούσε ο Τζιμάκος, θα του έστελνε ένα γιαούρτι μέσα από το φέρετρο…). Και είναι και προκλητικό, γιατί είναι ένας παντελώς ανύπαρκτος Δήμαρχος, που εξακολουθεί τόσα χρόνια μετά, να νομίζει ότι τα κοινά είναι showbiz… Η δε φράση «είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε», τονίζει περισσότερο αυτή την ανυπαρξία…

  7. B. said

    Ο Καλαϊτζής ή ο Καλατζής; Διότι ο πρώτος ήταν σκιτσογράφος και ο δεύτερος τραγουδιστής, ποιος σημάδεψε την εφηβεία του Νικοκύρη ακριβώς;

  8. Πάνος με πεζά said

    Όσο για το Τζιμάκο, κοίτα να δεις το περίεργο : με διαβατήριο 60 τραγούδια όλα κι όλα, και γραμμένα από 20 χρόνια πριν και μέρα, πήρε διαβατήριο γι αητν αιωνιότητα… Κι ένα σωρό εντεχνίλες, προσπαθούν, ξαναπροσπαθούν, και κολοκύθια στο πάτερο… Αλλά είπανε, η απόλυτη επιτυχία στην τέχνη, έχει δύο συστατικά : να γίνεις μια κατηγορία μόνος σου, και να την ασκείς τόσο όσο να μη γίνεις μαϊντανός και σε σιχαθούν… Ε, αν συνδυάσεις και τα δύο, δε νομίζω ότι σου έρχεται άλλο χαρακτηριστικότερο παράδειγμα για πρώτο…

  9. Πάνος με πεζά said

    «Αλλά είπαμε, …»

  10. Δεν ήξερα ότι ο Τζίμης Πανούσης ήταν (και) αντισημίτης. Δεν μου άρεσε σαν καλλιτέχνης, δεν τον παρακολουθούσα.
    Θα (υπο)σχολιάσω όμως κάτι άλλο, με αφορμή τη φράση «δείτε τι λέει ο θεολόγος Στ. Σάκκος, καθηγητής πανεπιστημίου, για το χωρίο αυτό»: Στην εφημερίδα «Μακεδονία» (νομίζω κάπου μέσα στο 1977) είχαν δημοσιευτεί κάποια πράγμα …ήκιστα τιμητικά για τον υπόψη καθηγητή(;;;)

  11. Tah ala tahalasa said

    Για μένα η αποτίμηση πρέπει να γίνεται. Προσωπικά δεν το κάνω όταν πεθαίνει κάποιος από δική μου ανασφάλεια αλλά δεν είναι καλό να στήνουμε αγιογραφίες. Γιατί αποκρύπτοντας πράγματα «θα πέσει η νύχτα» όπως έλεγε κι ο Χίτσκοκ.

  12. Πάνος με πεζά said

    Εδώ, στην τελευταία του συνέντευξη, λέει κάτι ακόμα που θα ενοχλήσει ίσως : ότι η σάτιρα τους περιλαμβάνει όλους, και τον ανάπηρο, και τον ομοφυλόφιλο, και τον μαύρο, και τον κίτρινο κλπ. (12:15) Kι έχει κι άλλα ίσως «ενοχλητικά».

  13. leonicos said

    @3 Λεὔκιππε: Ο Τζιμάκος δεν μπορεί να κριθεί με κοινά μέτρα

    Τι θα πει αυτό; Ήταν υπεράνθρωπος; Υπεράνω;

    Συμφωνώ με τον Σπαθόλουρο στο @4 ή 5, τουλάχιστον.

    Προσωπικά μου ήταν απεχθής. Τον έβρισκα σιχαμερό και φτηνιάρη. Να λες το παλικάρι παλουκάρι δεν είναι χιούμορ, είναι γαργαλητό. Τα ίδια και για την αγία τριάδα, και αντιλαμβάνεστε τι λέω. Το να λες το Μουντιαλ Μουνιάλ δεν είναι εύρημα. Δεν είναι ούτε καν χυδαιότητα. Ο χυδαίος είναι άνθρωπος που δεν συγκρατείται κι έτσι έχει μάθει να συμπεριφέρεται. Ο Πανούσης τα έλεγε για να γαργαλήσει το κοινό του να γελάσει, δηλαδή για να το κάνει πιο μπίχλα απ’ ό,τι ήση ήταν. Αυτό δεν είναι το έργο ενός καλλιτέχνη.

    Απόρησα με την Κονιόρδου που δήλωσε ένδακρυς ‘χάσαμε έναν ανανατρεπτικό καλλιτέχνη’. Αυτή όμως δεν είπα ποτέ τις αηδίες του Πανούση. Ούτε το θάρρος τής έλειψε ούτε η ευφυία. Είναι άλλου ήθους, απευθύνεται σε άλλο κοινό και αποσκοπεί σε άλλο στόχο.

    Ο αντισημιτισμός του, όπως και αν κριθεί ήταν μέσα στο ίδιο πλαίσιο του φτηνιάρικου. Αν δεν είχε αποδέκτες, δεν θα τον είχε. Και δεν αναφερόταν στο Ισραήλ, αλλά ‘στους εβραίους που κουνανε τα νήματα’ γενικά και αόριστα. Για τον ίδιο λόγο ήταν και αντιπαπαδικός κοκ.

    Λυπόμαστε που πέθανε ένας άνθρωπος. Την ίδια μέρα πέθαναν πολλοί για τους οποίους δεν λυπηθήκαμε καθόλου επειδή δεν τους γνωρίζαμε. Αλλά είχαν κάνει μικρότερο κακό στην κοινωνία από τον ειδεχθή Πανούση

  14. leonicos said

    Τελικά, βλέπω πως δεν είπα κάτι καινούργιο.

    Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι είδα στον ύπνο μου ότι αγόραζα ένα βιβλίο με τίτλο Ναυτιλία και Επιχειρηματικότητα.
    ένας συμφοιτητής μου (που δεν ξέρω αν υπώρχει καν από το 1968) εξεπλάγη και κάτι με ρώτησε, αλλά δεν ξέρω τιτ του απάντησα, διότι εξεπλάγην κι εγώ τόσο πολύ που ξύπνησα.

    Φαίνεται ότι ο θεός του μέλλοντός μου κάτι θέλει να μου πει, αλλά ξεχνάει την ηλικία μου.

  15. leonicos said

    Γειά σου, Νοικοκύρη, γειά σου Γς, γειά σου Γιάννη Ιατρού, γειά σου Κρονοπιούσα, γειά σου Σπαθόλουρε, γειά σου Τζι, για σήμερα

  16. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    Εἶναι λάθος νὰ ἀπομονώνεις ἕνα ἀπόσπασμα μιὰς ἐκπομπῆς τοῦ Πανούση γιὰ νὰ βγάλεις ἕνα τέτοιο συμπέρασμα. Ναί, ἂν τὸ δεῖς μεμονωμένα τὸ ἀπόσπασμα τῆς ἐκπομπῆς εἶναι κατάπτυστο, ὄχι γιατὶ λέει ψέματα, ἀλλὰ γιατὶ ἀποδίδει σὲ ἕνα ὁλόκληρο ἔθνος τὰ κακὰ μιᾶς μερίδας αὐτοῦ, αὐτῶν ποὺ κατέχουν χρῆμα κι ἐξουσία. Ὅμως αὐτὸ τὸν τρόπο νὰ γενικεύει, ὁ Πανούσης τὸ ἔκανε μὲ ὅλους. Πόσα δὲν ἔχει πεῖ γιὰ τοὺς Ἕλληνες; Πόσα δὲν ἔλεγε καὶ γιὰ τὸν ἑαυτό του στὶς παραστάσεις; Ἦταν τὸ χιουμοριστικό του στὺλ αὐτό. Μιὰ φορὰ ποὺ ἔλεγε γιὰ τὸν Κωνσταντόπουλο, πῆρε σβάρνα ὅλους τοὺς Πελοποννησίους. Γιὰ νὰ καταννοήσεις τὸν Πανούση δὲν παίρνεις αὐτὰ ποὺ λέει κατὰ λέξη καὶ ἐπίσης ξεχωρίζεις τὴν ὑπερβολὴ ἀπὸ τὴν ἀληθινὴ διάσταση, κάτι ποὺ ἰσχύει ἔτσι κι ἀλλιῶς γιὰ τἠ σάτιρα ἀπὸ τὴν ἐποχὴ τοῦ Ἀριστοφάνους. Σεβαστό, ὅμως, νὰ μὴ σοῦ ἀρέσει αὐτὸ τὸ εἶδος χιοῦμορ.

  17. spiral architect 🇰🇵 said

    Καλημέρα.

    Δεδικαίωται υπό προϋποθέσεις και εδώ δεν τηρούνται.

  18. Κουνελόγατος said

    Λυπήθηκα που πέθανε ένας σχετικά νέος άνθρωπος.
    Καλλιτεχνικά, μου άρεσαν κάποια τραγούδια του. Τα υπόλοιπα που έκανε τα θεωρούσα φτηνιάρικα, χιούμορ επιπέδου -κατά κανόνα- πρώτων τάξεων Γυμνασίου.
    Κάποτε είχε γραφτεί στην αείμνηστη 🙂 ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ (και δεν έχω δει διάψευση), πως είχε πει για τη Φαραντούρη (που έχει κινητικό πρόβλημα νομίζω), ότι περπατάει σα να έχει τούβλο κάτω από το ένα της πόδι. Τότε θύμωσα πάρα πολύ, κι έπαψα να ασχολούμαι με το έργο του. Είχε πει κι άλλες χοντράδες, που δεν τις θυμάμαι πλέον. Στην πορεία ανακάλυψα πως έχασα και κάποια ενδιαφέροντα πράγματα που είχε κάνει.
    Καλημέρα σας.

  19. Κουνελόγατος said

    Υπάρχει περίπτωση να έδινε παραστάσεις στα τέλη του 1988 κάπου στην Αγίου Μελετίου; Θαρρώ πως ήταν μαζί με τον Βασίλη (ζούμε για να σ’ ακούμε) Παπακωνσταντίνου, και πήγα για χατίρι της παρέας. Θυμάμαι καλά;

  20. Πάνος με πεζά said

    Nαι, το μαγαζί λεγόταν «Κεντρί» και ήταν στο πρώτο τετράγωνο πάνω από τις γραμμές του τρένου.

  21. Tah ala tahalasa said

    Μόνο που η συνέντευξη είναι συνέντευξη δεν είναι μέρος της παράστασης ( ακόμα κι αν δεχτούμε τη διαφορετική αξιολόγηση)

    Για τη Φαραντούρη το είχε όντως πει. Του είπε τότε η (μοναδική κι αδυναμία) Μαρίζα Κωχ ότι η Φαραντούρη είχε στεναχωρεθει με αυτό κ τότε απάντησε αυτό που γράφει κάποιος πιο πάνω για τους ανάπηρους τους γκέι κτλ ( άποψη με την οποία διαφωνώ κάθετα καθώς πιστεύω πως η σάτιρα πρέπει να στοχεύει στην εξουσία κι όχι στον αδύναμο).

  22. Πάνος με πεζά said

    1998 όμως; εγώ τότε τον είχα δει. Και μόνο του.

  23. Τα τσιτάτα του Τζιμάκου που πέρασαν στην αιωνιότητα δείχνουν την αξία του και όχι το πλήθος των τραγουδιών του. Σατίριζε τους πάντες και το εξηγούσε γιατί θεωρούσε τους πάντες ισότιμους και όχι σαν άτομα που χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας όπως π.χ. θεωρούν πολλοί πως είναι οι ομοφυλόφιλοι ή οι εβραίοι. Εχω παρακολουθήσει πολλές παραστάσεις του και δεν διαπίστωσα αυτόν τον αντισημιτισμό που γράφετε. Να διαμαρτυρηθώ και γω σαν ΠΑΟΚg’s για το Βούλγαροι, Βούλγαροι, χανούμισες βαζέλες, όλο το έθνος προσκυνά σώβρακα και φανέλλες όπου δεν αναφέρει τίποτε για τους γάβρους ;;
    Λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει
    Επίσης δεν κρίνεται μόνο σαν τραγουδιστής αλλά σαν παρουσιαστής όπως ήταν κάποτε ο Γ.Μαρίνος, το να μην αρέσει σε κάποιους λογικό είναι αλλά δύσκολα κάποιος που πήγε να τον δει έφυγε αγέλαστος

  24. Κουνελόγατος said

    22. Εκεί είχα πάει το 1988, αλλά θυμάμαι σίγουρα τον Β.Π. Τον Τζ.Π. δεν θυμάμαι, γι αυτό ρωτάω.

    Και ναι, η μαγκιά είναι να τα βάζεις με τους δυνατούς (την εξουσία), το άλλο είναι εύκολο.

  25. Γς said

    10:

    >Στην εφημερίδα «Μακεδονία» (νομίζω κάπου μέσα στο 1977) είχαν δημοσιευτεί κάποια πράγμα …ήκιστα τιμητικά για τον υπόψη καθηγητή(;;;)

    Ε, τώρα που βρήκαμε φτυάρι, ας θάψουμε καμιά δεκαριά

  26. ΚΩΣΤΑΣ said

    Ναι, όσο παραμένει άταφος, ο νεκρός δεδικαίωται. Με δύο σημασίες. Ενώ ακόμη βρίσκεται ωσεί παρών, δεν μπορεί να αμυνθεί και να απαντήσει στις κατηγορίες. Κυρίως όμως από σεβασμό στα επιζώντα προσφιλή του πρόσωπα. Έχουν το δικαίωμα, απερίσπαστοι να κλάψουν τον νεκρό τους. Φυσικά από την ιστορία ο καθένας θα κριθεί.

    Για τον Τζιμάκο, τον γνώρισα μόνο από την τηλεόραση και από ατάκες που άκουσα. Μ’ έκανε να χαρώ και να γελάσω, γι’ αυτό τον ευχαριστώ.

  27. ΓιώργοςΜ said

    Καλημέρα.
    Δεν ήμουν στο φαν κλαμπ του Τζιμάκου, κάθε άλλο, αλλά για το θέμα της ανάρτησης: Θεωρώ πως δεν πρέπει να μπαίνουν στον ίδιο κουβά άνθρωποι που επηρρέασαν δραματικά την ιστορία (Θάτσερ, Μητσοτάκης) και άλλοι που απλώς είναι για τον ένα ή τον άλλο λόγο γνωστοί. Ειδικά η κρίση ενός ανθρώπου με συστηματικά προβοκατόρικο χιούμορ για μια παρλάτα πέντε λεπτών, με περιρρέουσα ατμόσφαιρα τα γεγονότα της Γάζας, ειδικά όταν δε μπορεί ν’ απαντήσει ο ίδιος-ίσως ειδικά γι’ αυτό. Η ανάρτηση του λίκνου θα είχε νόημα τότε που έγινε η εκπομπή, τώρα τη θεωρώ σκέτη δειλία.
    Προσωπικά βρίσκω πολύ πιο αξιόλογο αρνητικό για να θυμηθώ τις χοντροκομμένες τηλεφωνικές φάρσες σε ανυποψίαστους ανθρώπους, όχι μόνο για τις φάρσες αυτές καθαυτές, όσο για τη δικαίωση αυτής της μορφής «πλάκας» από ραδιοφωνικής καθέδρας. Και πάλι όμως, δε θα το θεωρούσα θέμα άξιο ν’ αναφερθεί σε έναν απολογισμό ζωής με τους οικείους του ακόμη να θρηνούν. Ίσως μετά από καιρό, και μόνο αν έχει νόημα. Στο κάτω της γραφής, δεν υπήρξε δα και πνευματικός ταγός μιας εποχής, ούτε δημιούργησε πολιτικό ρεύμα. Και απ’ ότι διαβάζω ή έχω ακούσει από ανθρώπους που τον γνώρισαν, στην ιδιωτική του ζωή ήταν πολύ μαζεμένος, καμία σχέση με την πληθωρική περσόνα της σκηνής.

  28. Γς said

    17:

    Ο καθείς με τον πόνο του.

    Δεν θα πεθάνει βρε ο Κιμ Γιονγκ Ουν σου;

    Να δεις πως θα του τα χώσουν.

  29. cronopiusa said

    Τζίμης Πανούσης: «Η σάτιρα δεν είναι ποτέ με την εξουσία»

  30. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Αντιφατικός, αμφιλεγόμενος ή ό,τι άλλο, πάντως αυτό εδώ με δάγκωσε άγρια.

  31. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Στο νήμα η Κρόνη.

  32. Babis said

    Η στιγμή του θανάτου κάποιου είναι η πλέον ακατάλληλη για να γίνει ο απολογισμός της ζωής του και όχι από κάποιας μορφής αστικής ευγένειας αλλά από σεβασμό και πραγματική ευγένεια προς τους δικούς του ανθρώπους που εκείνη την στιγμή έχουν τον πόνο τους.

    Κανείς μας δεν είναι τέλειος αλλά οι δικοί μας άνθρωποι μας αγαπάνε έτσι και αλλιώς παρά τις αρνητικές μας πλευρές. Αν γίνει αντικειμενικός απολογισμός της ζωής οποιουδήποτε θα βρεθούν αρκετά αρνητικά να ειπωθούν, ελάτε στην θέση κάποιου δικού του ανθρώπου που την ώρα του πόνου του ακούει και διαβάζει διάφορα αρνητικά σχόλια.

    Κατά την γνώμη μου η κριτική σε κάποιον γίνεται ή πριν πεθάνει ή αφού περάσουν κάποια χρόνια και μαλακώσει ο πόνος των ανθρώπων που τον αγάπαγαν.

  33. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα και τα δεύτερα σχόλια!

    7 Ωχ, δίκιο έχεις. Καλατζής.

    8 Μονο 60 ήταν; Σχεδόν απίστευτο.

    17 Δες όμως και το 30. Αυτό είναι μια ανοησία. Βέβαια, όπως έλεγε και ο Σηφης μια κουταλιά πίσσα χαλάει ένα πιθάρι μέλι.

    27 Και μένα με ενοχλούσαν πάρα πολύ οι τηλεφωνικές φάρσες. Ευτυχώς που δεν έκανε μόνο αυτό.

    30 Και μένα.

  34. Alexis said

    #7: Μάλλον τον Γιάννη Καλατζή τον τραγουδιστή εννοεί, για τον οποίο έγραψε και άρθρο…

  35. Παναγιώτης Κ. said

    Στον Τζίμη Πανούση πρόσεχα το πως εκφραζόταν, την εκφορά του λόγου του καθώς και τις απροσδόκητες πολλές φορές επισημάνσεις από την γενικότερη πολιτική ζωή της χώρας και βεβαίως τις κατά κανόνα ευρηματικές αφίσες που έβγαζε όταν ήταν να διαφημίσει κάποια παράστασή του.
    Κτγμ, πέρα από τα ουσιώδη ασχολούνταν και με αυτά που μόνο σε ατομικό επίπεδο είχαμε κάποτε σταθεί δεν τα κοινοποιούσαμε όμως στους γύρω μας επειδή, σύμφωνα με τα τρέχοντα κριτήρια, θεωρούνται επουσιώδη. Ο Τζιμάκος λοιπόν αναδείκνυε και τα επουσιώδη.
    Λίγες υπήρξαν οι φορές που ένιωσα στενάχωρα από αυτά που έλεγε.

  36. Ατακαμα said

    Προσωπικά δε βρήκα κάτι το αντισημιτικό στο κείμενο του Πανούση που αναρτήθηκε. Τα ίδια λέει, λέμε και για τους γερμανούς και για άλλους λαούς μισό αστεία μισό σοβαρά αλλά και για μας τους ίδιους. Τώρα αν οι εβραίοι είναι τίποτα ανώτερη φυλή και χρίζουν ιδιαίτερης ασυλίας αυτό είναι άλλο θέμα.

  37. Γς said

    27:

    >Προσωπικά βρίσκω πολύ πιο αξιόλογο αρνητικό για να θυμηθώ τις χοντροκομμένες τηλεφωνικές φάρσες σε ανυποψίαστους ανθρώπους, όχι μόνο για τις φάρσες αυτές καθαυτές, όσο για τη δικαίωση αυτής της μορφής «πλάκας» από ραδιοφωνικής καθέδρας

    χοντροκομμένες τηλεφωνικές φάρσες σε ανυποψίαστους ανθρώπους, αλλά κι ανεπανάληπτες γκάφες από υποψιασμένους [που λέγαμε προχτές]

    Το δισεκατομμύριο, ο Άδωνης και ο αμείλικτος Μέφρι

  38. Avonidas said

    Καλημέρα.

    Πάνω απ’ του τάφου σου το κυπαρίσσι, μαύρη χελώνα σ’ έχει κατουρήσει, Τζιμάκο. Κι έχει χέσει σύσσωμος ο πολιτικός και καλλιτεχνικός κόσμος.

    Για τους νεκρούς, η άποψή μου είναι: ας λέει ο καθένας ό,τι καταλαβαίνει, κι ας τα παίρνουν οι ζωντανοί όπως θένε. Οι νεκροί έτσι κι αλλιώς στα τέτοια τους.

    (Καλά, ο Πανούσης τους είχε όλους γραμμένους εκεί κι όσο ζούσε)

    Για τον «αντισημιτισμό» του Πανούση: μα βέβαια, ήταν αντισημίτης. Κι ο Μίκης Θεοδωράκης αντισημίτης είναι, κι ο Στάθης. Όλοι αντισημίτες είμαστε.

    Αλλά δεν ρίχνουμε παιδιά στα μπουντρούμια. Ούτε κατεδαφίζουμε τα σπίτια τους ενώ είναι μέσα.

  39. Alexis said

    #36: Τι άλλο έπρεπε να κάνει δηλαδή για να θεωρηθεί αντισημίτης, να ξεκοιλιάσει και 2-3 Εβραίους on camera; 😕 😕 😕

  40. Γς said

    Δεδικαίωται

    Κι άντε να πεις κακό στον φρεσκομετακληθέντα Βασίλη Στεφανάκο.

    Σε φάγαν λάχανο οι επίγονοι

  41. Πάνος με πεζά said

  42. Πάνος με πεζά said

    Στο παραπάνω γκράφιτι νομίζω ότι ο καλλιτέχνης έγραψε μόνο το «Is my world». Oι προσθήκες «We ‘ll never…» όπως κι ένα «fuck golden dawn» που θα δείτε δεξιά, σε άλλες φωτογραφίες, πρέπει να έγιναν από άλλους.

  43. Ισως μερικοί δεν έλαβαν υπ’ όψιν τους πως στον Πανούση πήγαινε κάποιος να διασκεδάσει και όχι να δυναμώσει το αγωνιστικό του φρόνημα ή να ενισχυθεί ιδεολογικά. Βέβαια κάποιοι μισούν την διασκέδαση σαν χάσιμο χρόνου, άλλοι το ψάρεμα ή το ποδόσφαιρο, ευτυχώς ο κόσμος είναι μεγάλος και μας χωράει όλους

  44. spiral architect 🇰🇵 said

    @28: Φυσικά. Όταν είσαι ανιστόρητος και στιχουργείς αυτό το έκτρωμα το κάνεις για να τραβήξεις την προσοχή.
    Το αυτό ισχύει και για τον πρώτο λίκνο του Νικοκύρη, όπου τσουβαλιάζει την πρακτική των ισραηλινών, με Εβραίους μαζί και δακρυγόνα ισραηλινής κατασκευής. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτά τα είπε για να τραβήξει την προσοχή και δεν τα πίστευε, αλλά έλα που, κάποιοι ανιστόρητοι ή προκατειλημένοι τα ενστερνίζονται.

  45. Ατακαμα said

    #39 Έχει πει και πολύ χειρότερα για άλλους. Χώρια που η εκπομπή Δούρειος Ήχος ήταν κατ’ εξοχήν σατυρική επομένως και οι υπερβολές που μπορεί να ακούγονται αντιμετωπίζονται ανάλογα. Το ερώτημα μου πάντως παραμένει και δεν έχει να κάνει με τον Πανούση και τον όποιο Πανούση, γιατί οι εβραίοι πρέπει να χουν ιδιαίτερη ασυλία στα πάντα; άνθρωποι δεν είμαστε όλοι; Ενδεχομένως να μην έχουμε όλοι πανίσχυρα λόμπι στας αμερικάς αλλα και πάλι όλοι μας άνθρωποι είμαστε.

  46. Alexis said

    #38: Μπερδεύεις κάποια πράγματα.
    Αντισημιτισμός σημαίνει να θεωρείς τους Εβραίους ως το «προαιώνιο κακό», εξ’ ορισμού κλέφτες, τοκογλύφους και δολοφόνους και να αποδίδεις σε αυτούς όλα τα κακά του κόσμου.
    Τα άλλα που γράφεις για την πολιτική του κράτους του Ισραήλ απέναντι στους Παλαιστίνιους είναι σαφώς καταδικαστέα, αλλά δεν θα σε πει κανείς αντισημίτη γι’ αυτό.
    Διαφορετικά να πούμε και για όσους κατηγορούν π.χ. τον Τραμπ και την πολιτική του ότι είναι ρατσιστές απέναντι στους Αμερικάνους…

  47. leonicos said

    Για τον Νοικοκύρη

    Προηγουμένως αποχαιρέτισα, αλλά εύκολο είναι;

    ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΩ ΑΣΧΕΤΟ

    ΄Κάτι αρκετά παλαιότερο, για να το μαζέψει ο Νοικοκύρης στα Ανάλεκτά του

    Καὶ γὰρ τοῦτο πρέπον ἦν, ὡς ἔοικεν, ἀνδρὶ γράφειν ἄνευ σκηνῆς ποιητικῆς ἐγχειροῦντι καὶ πρὸ θύρων ὄγκον ἐπιδεικνυμένῳ περιττόν.

    Από τον σχολιασμό του Πρόκλου στο Έργα και Ημέραι του Ησιόδου (Poertae Minores Graeci Gaisford)

    Αναφέρομαι στο ‘προ θύρων’

    Φαίνεται ότι το τέχνασμα του να μεταφέρουν τον τόνο της γενικής πληθυντικού στην παραλήγουσα για ν’ αποφεύγουν σύγχυση σημασιών μπορούσε να εφαρμοστεί και σε κοινότερες λέξεις. Εδώ ο Πρόκλος εννοεί ότι δεν είναι πρέπεον σ’ έναν άνδρα να χρησιμοποιεί τεχνάσματα εντυπωσιασμού

  48. Avonidas said

    #46. Τα άλλα που γράφεις για την πολιτική του κράτους του Ισραήλ απέναντι στους Παλαιστίνιους είναι σαφώς καταδικαστέα, αλλά δεν θα σε πει κανείς αντισημίτη γι’ αυτό.

    Θα σε πήγαινα ένα στοίχημα, αλλά θα είναι σαν να κλέβω εκκλησία, οπότε…

  49. spyridos said

    Ήταν γνωστότατες οι λεκτικές επιθέσεις του Πανούση σε ομοφυλόφιλους (αλλά και σε πούστηδες χεχεχεε). Θυμάμαι μια από αυτές τις επιθέσεις λίγες μέρες πριν πάει να τραγουδήσει στο Gay Pride.
    Κατάφερε με το συνδυασμό λόγου και συμπεριφοράς να βραχυκυκλώσει πολλά κολλημένα μυαλά. (Τα αντισημιτικά του αντίστοιχα ίδιως αυτά κατά του Κώστα Σημίτη)

    Ο Πανούσης ήταν κατά τη γνώμη μου γλωσσοπλάστης και αυτή του η ιδιότητα μου άρεσε πάρα πολύ.
    Δεν είχε την επιρροή του Λευτέρη Παπαδόπουλου στη γλώσσα (ή της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου) αλλά έφτιαξε γλώσσα που διαδόθηκε και που θα μείνει.

  50. leonicos said

    @43 Ισως μερικοί δεν έλαβαν υπ’ όψιν τους πως στον Πανούση πήγαινε κάποιος να διασκεδάσει

    ΣΩΣΤΟ

    Το θέμα είναι ΠΩΣ διαλέγει κανείς να διασκεδάζει.

    Κι εγώ διασκεδάζω με πάρα πολλούς τρόπους. Και μουσική πάω, και συναυλίες πάω, και Λυρική πάω, και θέατρο πάω, και σινεμά πάω, και ρανβτεβού ΔΕΝ πάω (μουτο έκοψε η φιλενάδα σας), κι εδώ μέσα σχολιάζω… αν δεν με διασκέδαζε δεν θα το έκανα, και με τον Λυκόφρονα ξημεροβραδιάζομαι διασκεδάζοντας.

    Ασφαλώς και μας χωράει όλους. Το θέμα είναι ΠΟΥ είναι ο καθένμας

  51. Avonidas said

    #46. Αντισημιτισμός σημαίνει να θεωρείς τους Εβραίους ως το «προαιώνιο κακό», εξ’ ορισμού κλέφτες, τοκογλύφους και δολοφόνους και να αποδίδεις σε αυτούς όλα τα κακά του κόσμου.

    Ότι τώρα ο Πανούσης τα πίστευε αυτά στα σοβαρά; Ννναι.

    Κοίταξε, η διαφορά είναι ότι για τον Παναγιώταρο, π.χ., είμαι βέβαιος ότι θα έστελνε τους Εβραίους στους φούρνους, αν μπορούσε (αν και η προτεραιότητα δεν είναι πια οι Εβραίοι, πρέπει να σου πω, ο αντισημιτισμός είναι πλέον ντεμοντέ). Μπορείς να φανταστείς κάτι τέτοιο για τον Πανούση; Μπορούμε να συζητήσουμε τι θα έκανε αν τύχαινε να ξανάρθει ο φασισμός στα σοβαρά, κι αν θα καθόταν να κοιτάει ατάραχος ενώ σπάζουν το μαγαζί κάποιου φουκαρά ή τον ξυλοκοπούν στο δρόμο.

    Μπορεί και να το ‘κανε. Αλλά υποψιάζομαι ότι θα το ‘καναν και πολλοί άλλοι, που δεν έχουν πει ποτέ κακή κουβέντα για τους Εβραίους.

  52. Alexis said

    #45: Καμία ασυλία σε κανέναν και για τίποτα. Αλλά ο καθένας πρέπει να κρίνεται γι’ αυτά που κάνει και κυρίως να μην παίρνει μπάλα λαούς ολόκληρους γι’ αυτά που κάνει η ηγεσία τους ή κάποιοι από αυτούς.
    Για τα εγκλήματα που έκαναν οι Σερβοβόσνιοι στη Σρεμπρένιτσα εσύ θα έλεγες ότι όλοι οι Σέρβοι είναι γουρούνια και δολοφόνοι;

  53. sarant said

    41 Πολύ καλό

    43 Μόνο που τα αντισημιτικά τα είπε σε ραδιοφωνικη εκπομπή του, όχι στο κέντρο.

    45 Καταρχάς, αν έλεγε «δεν υπάρχουν καλοί Έλληνες, είναι όλοι εγκληματίες και ευτυχώς που θα εξαφανιστούν γιατί πχ οι Τούρκοι γεννάνε 8 παιδιά κι εκείνοι 2» πάλι θα ενοχλούσε.

    Αλλά, ναι, οι Εβραίοι είναι εξαίρεση. Επειδή τους καταπιέζαμε (εμείς οι Χριστιανοί Ευρωπαίοι) επί αιώνες και επειδή προσπαθήσαμε να τους εξαφανίσουμε ή χτίσαμε τα πανεπιστήμιά μας πάνω στους τάφους τους.

    49 Μου αρέσει που παινεύεις τον Λευτ.Π. διότι κι εγώ έχω σε πολύ μεγάλη υπόληψη τη στιχουργική του αλλά ίσως οι νεότεροι διαφωνούν.

  54. cronopiusa said

  55. Ατακαμα said

    #52 Όχι δε θα έλεγα ότι όλοι οι σέρβοι είναι γουρούνια δολοφόνοι όπως δε θα λεγα ότι και όλοι οι εβραίοι είναι. Το θέμα είναι ότι ακόμα και αν το πει κανείς για τους σέρβους σε καμία περίπτωση δε θα πάρει την έκταση που θα παιρνε αν το λεγε για τους εβραίους. Δεν υπάρχει καν ο όρος αντισέρβος. Κακά τα ψέματα νομίζω ότι γενικά αυτή η υπερευαισθησία που υπάρχει για τους εβραίους, και ειδικά στο ιστολόγιο, δε δικαιολογείται. Και σε τελική ανάλυση δεν είναι καν υπέρ τους το να αντιμετωπίζονται σαν εξωγήινοι και όχι όπως όλοι οι άλλοι.

  56. Avonidas said

    #48. Ενδεικτικά αναφέρω ότι ο Στάθης έχει σταμπαριστεί όχι μία αλλά πολλές φορές ως αντισημίτης, για σκίτσα που στηλιτεύουν εμφανέστατα και συγκεκριμένα την πολιτική του Ισραήλ. Όπως κι άλλοι, άλλωστε.

    Και κριτικάρει ο Στάθης τις πολιτικές του Ισραήλ ενδύοντάς τις με την εικονολογία και τα σύμβολα του ναζισμού. Και πολύ καλά κάνει, διότι όπως έχει γράψει «δεν χρειάζεται να φτιάξεις φούρνους για να γίνεις ναζί».

    Αυτοί που σοκάρονται, με τη μούρη τους που βλέπουν στον καθρέφτη σοκάρονται. Ας ήταν καλύτερη.

  57. spyridos said

    53 Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος στην Ελληνική και ο Ντύλαν στην Αγγλική

  58. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    Ὅσον ἀφορᾶ τὸ θέμα τοῦ ἄρθρου, ποὺ δὲν εἶναι καθαυτὸ ὁ Πανούσης, συμφωνῶ μέν, ἀλλὰ δέχομαι ἐξαιρέσεις, ἂν πρόκειται γιὰ ἐγκληματία κατὰ τῆς ἀνθρωπότητας. Δὲ θὰ σεβόμουν π.χ τὸν Χίτλερ, τὸν Παπαδόπουλο ἢ τὸν Πινοσὲτ ἐπειδὴ ἦταν νεκροί. Ἡ κριτικὴ τώρα σὲ ἀπόψεις ποὺ ἕνας νεκρὸς ἐξέφραζε, ἂν ὁ ἴδιος ἦταν περήφανος γι’αὐτὲς δὲ μὲ βρίσκει ἀντίθετο. Εἶναι ἄλλο νὰ πεῖς «ἦταν παλιάνθρωπος», «ἔδερνε τὴ γυναῖκα του» κι ἄλλο νὰ πεῖς ἦταν ἀντισημίτης ἂν δημοσίως ἐξέφραζε ἀντισημικὲς ἀπὀψεις κι ὁ ἴδιος δὲν τὸ θεωροῦσε καθόλου κακὸ αὐτό.

  59. ΚΩΣΤΑΣ said

    45 > γιατί οι εβραίοι πρέπει να χουν ιδιαίτερη ασυλία στα πάντα; άνθρωποι δεν είμαστε όλοι;

    Γνώμη μου, για τους Εβραίους το κακό ξεκινάει από τον Χίτλερ. Είχαν στοχοποιηθεί ως φυλή, ως ράτσα, έφτανε μόνο να είσαι Εβραίος το γένος, ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου, για να οδηγηθείς κατ’ ευθείαν στους φούρνους. Αυτό δεν έγινε με καμία άλλη φυλή. Γι΄αυτό νομίζω, ηθικά και πέρα από τους νόμους, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι με τους Εβραίους. Ζω στη Θεσσαλονίκη και ξέρω όχι μόνο από τα γραφτά, αλλά και από προσωπικές μαρτυρίες Εβραίων που επέζησαν για το δράμα εκείνης της περιόδου.

  60. Γς said

    J’irai cracher sur vos tombes

    Καμία σχέση, αλλά …

  61. cronopiusa said

    Αφιέρωμα στο Εβραϊκό Oλοκαύτωμα από την Εθνική Βιβλιοθήκη

    Σύροι πρόσφυγες ανεβάζουν «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» στο Βερολίνο

  62. Avonidas said

    #59. Αυτό δεν έγινε με καμία άλλη φυλή.

    Μια χαρά έγινε. Απλώς, οι Ρομά π.χ. δεν είχαν τόσο καλές δημόσιες σχέσεις. Τους Σλάβους τους θεωρούσαν υπανθρώπους και ξεπαστρέψανε κάτι εκατομμύρια από δαύτους, αλλά αυτά είναι στατιστικές, όπως θα ‘λεγε ένας κακός κυριούλης δικτάτορας.

  63. Avonidas said

    #59. Επίσης, το κακό δεν ξεκίνησε από τον Χίτλερ. Πρέπει επιτέλους να το αντιληφθούμε: ο Χίτλερ στόχευσε τους Εβραίους ακριβώς επειδή ο δρόμος ήταν ήδη πλατιά στρωμένος, με αιώνες παραδοσιακού αντισημιτισμού. Δίνοντας στους οπαδούς του έναν γνώριμο εχθρό, βγήκε απ’ τον κόπο να επινοήσει έναν καινούριο.

    (Όχι ότι δεν το ‘κανε κι αυτό. Είπαμε, οι Ρομά, οι Σλάβοι, και βεβαίως οι κομμουνιστές.)

  64. ΚΩΣΤΑΣ said

    62
    Αβονίδα, δεν το κάνεις πιο λιανά, να το καταλάβω καλύτερα; Δεν το πολυπιάνω αυτό που λες.

  65. Ατακαμα said

    # 59 Αυτό ακριβώς που λέει ο 62 και τους σλάβους ο ναζισμός τους θεωρούσε υπανθρώπους και μια ματιά στην αλληλογραφία των γερμανών στρατιωτών από τις μάχες στη Σοβιετική Ένωση φτάνει για να φανεί σε τι βαθμό είχε φτάσει η προπαγάνδα εναντίον τους. Όμως οι σλάβοι δεν είχαν κάποιο λόμπι στην Αμερική να φτιάχνει το ένα μνημείο μετά το άλλο (που δικαίως φτιαχτήκανε) ούτε να βγάζει γλυκανάλατες και ανιστόρητες ταινίες πχ με τον Ρομπέρτο Μπενίνι. Τα ίδια βέβαια που λέμε για τους σλάβους θα μπορούσαμε να τα λέμε και για τους τσιγγάνους και το ναζισμό. Είναι όλα θέμα μάρκετινγκ όπως πολύ σωστά λέει ο κ. 62.

  66. Avonidas said

    #64,65. Δεν λέω ότι κακώς θυμόμαστε το Ολοκαύτωμα. Ούτε ότι κακώς διαμαρτύρονται οι επιζώντες κι οι συγγενείς τους όταν κάποιος αρνείται το Ολοκαύτωμα, ή για την προσβολή στους νεκρούς τους. Σωστά γίνονται και λέγονται όλα αυτά.

    Λέω ότι θυμόμαστε το Ολοκαύτωμα επιλεκτικά. Και το χειρότερο, ότι χρησιμοποιείται σαν άλλοθι και δικαιολογία για να επαναληφθούν τα ίδια και χειρότερα εγκλήματα σήμερα.

  67. Ατακαμα said

    Αβόνιδα εγώ συμφώνω μαζί σου (σε περίπτωση που δεν κατάλαβες)

  68. BLOG_OTI_NANAI said

    Ο Πανούσης ήταν καλός στο σταντ απ κόμεντι και είχε κάποια ωραία τραγούδια με εύστοχο στίχο. Κι εμένα με ενοχλεί τώρα που μέχρι και… κρυφοθρησκευόμενο πάνε να τον παρουσιάσουν.
    Το κριτήριο για το τι θα πεις ανήμερα για κάποιον που πέθανε, είναι κοινό για όλους. Καλό είναι να αποφεύγονται οι χοντράδες για κάποιον που μόλις πέθανε. Βεβαίως, αν ήταν άρρωστος εγκληματίας κανείς δεν νοιάζεται και αν τον κατηγορήσουν και στην κηδεία του ακόμα. Αλλά ο Πανούσης δεν ήταν τέτοιος.

    Σημαντικό πάντως είναι και το ζήτημα του ρατσισμού και η απόσταση του από υπακοή σε κάποιο πολίτικαλ κορέκτ.
    Αν μπορείς να πεις και να γράψεις στα Εξάρχεια «κωλοέλληνες» τότε θα πρέπει να μπορείς να πεις και το ίδιο για τους εβραίους ή όχι;
    Διότι είμαι σχεδόν βέβαιος ότι ο Πανούσης δεν ήταν ρατσιστής, απλά δεν ανεχόταν κανένα κατεστημένο πολίτικαλ κορέκτ να του υπαγορεύσει ποιον μπορεί να σατυρίσει ή να υβρίσει. Ήθελε να μπορεί να βρίσει τους πάντες χωρίς όριο. Είναι απόσταση μεγάλη από το αντισημίτης.

    Αν λοιπόν μπορείς να πεις «κωλογερμανοί» δικαιούσαι να πεις και «κωλοεβραίοι»; Εφόσον έχουμε υβριστικά πρωτοσέλιδα για τους Γερμανούς και τα ανεχόμαστε, πρέπει να υπάρχουν εξαιρέσεις; Βεβαίως, καλό είναι να μην ισοπεδώνει κανείς μονολεκτικά λαούς. Πάντως, αν κάποιος μπορεί να πει τεμπέληδες Έλληνες, μπορεί κάποιος να πει κάτι αντίστοιχο υβριστικό/υποτιμητικό για όλους τους λαούς ή μήπως για κάποιους δεν επιτρέπεται;

    Αντίστοιχα και για κατηγορίες ανθρώπων όπως οι ομοφυλόφιλοι ή οι ανάπηροι. Ο Λαζόπουλος μόλις είπε κάτι για τον σόιμπλε πετάχτηκαν να τον φάνε. Θα πρέπει να μην κατηγορούνται ή να μην σχολιάζονται ποτέ και κανείς, λόγω του χαρακτηρισμού «ρατσιστής» ή «ομοφοβικός»; Το να μπορείς να βλαστημίσεις με έναν ολόκληρο βόθρο ύβρεων ή με απεικονίσεις την χριστιανική πίστη, τον Χριστό, τους αγίους κ.λπ. είναι απλώς δικαίωμα;

    Το ιδανικό βεβαίως είναι να μην κατηγορούμε ποτέ κανέναν και μάλιστα με στερεότυπα, αλλά θέλει και προσοχή η απόσταση μεταξύ ελευθερίας έκφρασης και ρατσισμού.

  69. Avonidas said

    Η βασική διαφορά, βέβαια, που υπήρχε ανάμεσα στη στόχευση των Εβραίων από τον ναζισμό και στη στόχευση άλλων εθνών ή ομάδων, ήταν ότι οι Εβραίοι παρουσιάζονταν όχι απλώς ως κατώτεροι φυλετικά, αλλά ως κατώτεροι που προσπαθούν ενεργά να καταστρέψουν φυλετικά τους «Αρίους». Για να λειτουργήσουν ως εχθρός έπρεπε οι Γερμανοί να πειστούν ότι ήταν ένας αγώνας επιβίωσης.

    Και οι Σλάβοι επίσης χρησιμοποιήθηκαν ως φόβητρο, αλλά κυρίως λόγω του κομμουνισμού της Σοβιετικής Ένωσης, όχι τόσο ως ράτσα. Και βεβαίως σε σύνδεση με τις γνωστές σαχλαμάρες, ότι ο κομμουνισμός ήταν εβραϊκή συνωμοσία και τα ρέστα.

  70. ΚΩΣΤΑΣ said

    65 Η Σοβιετική Ένωση ήταν η εν δυνάμει μεγαλύτερος αντίπαλος χώρα και οι Γιουγκοσλαύοι έκαναν το καλύτερο παρτιζάνικο. Εγώ δεν ισχυρίζομαι ότι ο Χίτλερ έτρεφε αισθήματα αγάπης και συμπάθειας προς τους άλλους λαούς, γενοκτονία όμως μόνο στους Εβραίους έκανε. Κάπως ξόφαλτσα πήρε κι άλλους η μπάλα – τσιγγάνους, αλλά το δράμα των Εβραίων δεν συγκρίνεται με κανέναν άλλο λαό ή φυλετική ομάδα.

  71. sarant said

    66 Τα ίδια και χειρότερα εγκλήματα; Μήπως χάνουμε το μέτρο;

  72. BLOG_OTI_NANAI said

    53: Δεν ξέρω αν βγαίνει άκρη με την ιστορία διότι με το σκεπτικό αυτό, μπορεί κάποιος να επικαλεστεί ως επιχείρημα ότι στην Τουρκοκρατία οι Εβραίοι συμμαχούσαν με τους Τούρκους κατά των χριστιανών άρα ένας χριστιανός «νομιμοποιείται να τους υβρίσει». Και εμείς αντίστοιχα νομιμοποιούμαστε να υβρίζουμε τους Τούρκους επειδή μας είχαν υποδουλώσει επί αιώνες; Και πρέπει να ισχύει για τους Τούρκους ένα πολίτικαλ κορέκτ που να τους προσδιορίζει ρατσιστές όταν υβρίζουν τους Έλληνες επειδή τους καταπίεζαν και τους δολοφονούσαν επί αιώνες;
    Δεν ξέρω αν με την ιστορία μπορεί να βγει κάτι.

  73. ΚΩΣΤΑΣ said

    65 – 69
    Αβονίδα, το σχόλιό μου 70 νομίζω ότι καλύπτει και εσένα ως ένα σημείο.

    Επιπλέον θα αναφέρω και δύο ακόμη σημεία που ίσως συμφωνούμε.

    Το έδαφος της έχθρας εναντίον των Εβραίων ίσως είχε προετοιμασθεί νωρίτερα, οι Εβραίοι σταύρωσαν τον Χριστό… και το εκμεταλλεύτηκε ο Χίτλερ.

    > αλλά θέλει και προσοχή η απόσταση μεταξύ ελευθερίας έκφρασης και ρατσισμού.
    Ναι, τα όρια είναι λίγο δυσδιάκριτα και θέλει προσοχή, ούτε με τη φίμωση συμφωνώ.

  74. Ατακαμα said

    #70 Τελευταίο σχόλιο γιατί νομίζω ότι έκανα κατάχρηση σήμερα. Δε θα διαφωνίσω σε αυτό που λες όμως επί της ουσίας το ίδιο αποτέλεσμα έχει. Σε κάθε περίπτωση πάντως οι διωγμοί των εβραίων θα πρέπει να μνημονεύονται όσο υπάρχει ανθρώπινη ιστορία. Όμως και αυτό είναι που κάνει τη διαφορά, κανένας άλλος λαός δεν έχει τόσο δυνατό λόμπι και δημοσιοσχεσίτες που να στρέφει μονίμως τα φώτα πάνω του και ενίοτε να μονοπολεί τις κτηνωδίες των ναζί αλλα και όλες τις κτηνωδίες εν γένει. Και κακά τα ψέματα και άλλοι λαοί έχουν υποφέρει όσο και οι Εβραίοι και δε χρειάζεται να αναφέρουμε ονόματα γιατί θα αδικήσουμε όσους δεν αναφέραμε. Ούτε βέβαια τα δράματα αυτά μπαίνουν στη ζυγαριά. Για μένα, για να το κλείσω, το θέμα είναι ότι δεν είχαν όλοι οι λαοί τα μέσα που είχαν ο εβραίοι για να αναδείξουν τα πάθη τους. Όσο για τον Πανούση αν μέσα στα τοοοσα καλά και κακά που χει πει (άπειρα πραγματικά αν λάβεις υπ’ ‘οψη τα βιβλία, τις εκπομπές, τις παραστάσεις, τις συναυλίες κ.α.), κοιτάμε να βρούμε μήπως είπε τίποτα για τους εβραίους νομίζω το θέμα γίνεται εμμονικό και όχι αντιρατσιστικό και επιβεβαιώνει το ζήτημα των δημοσίων σχέσεων.

  75. Alexis said

    #48: Ναι, έχεις δίκιο μάλλον, θα το έχανα το στοίχημα, ΚΑΠΟΙΟΙ θα σε έλεγαν αντισημίτη και γι’ αυτό, αλλά επαναλαμβάνω ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΛΕΓΕΤΑΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΣ, πόσο πιο λιανά να το κάνω;
    Όσο για το αν τα πίστευε ο Πανούσης και αν θα τα έκανε ποτέ πράξη, να σου θυμίσω ότι αντισημιτισμός δεν είναι μόνο οι πράξεις βίας, και το κήρυγμα μίσους αντισημιτισμός λέγεται…

  76. sarant said

    72 Πάλι χάνουμε το μέτρο.

  77. nikiplos said

    να πούμε μόνο ότι το σάϊτ αυτό αναμφισβήτητα έχει τη θερμότητα των γεγονότων της εποχής. Ήταν αρχές του 2009 και όπως και να το κάνουμε φωτογραφίες σαν και αυτήν δεν είναι ότι καλύτερο μπορεί να δει κανείς και να μην παρασυρθεί εν τη ρύμη του λόγου του.
    http://nikiplos.blogspot.gr/2009/01/blog-post_16.html
    ζητώ συγνώμη για την αυτοαναφορά, αλλά πολλοί ιστότοποι ειδησεογραφικοί και μη, κατέβασαν προϊόντος του χρόνου τις φωτογραφίες.
    http://nikiplos.blogspot.gr/2009/01/blog-post_16.html

  78. nikiplos said

    φυσικά στο προηγούμενο σχόλιό μου, @77, η θερμότητα έγκειτο στα απομαγνητοφωνημένα από την εκπομπή του Τζίμη Πανούση που ανελλιπώς παρακολουθούσα από το Παρίσι τότε ΚΑΙ ΟΧΙ από τον κομιστή – τον ιστότοπο.

  79. cronopiusa said

    … Πριν μιλήσω με τον Λάκη
    της καρδιάς το μπαλονάκι
    το ‘σκασε και βγήκε στο σφυρί

    Με του Τζορτζ τον ιμπεριαλισμό
    βρέθηκα στον Ευαγγελισμό
    σε παλιό ασθενοφόρο
    μάχη με τον Εωσφόρο
    το καταραμένο υλισμό

  80. ΚΩΣΤΑΣ said

    ΄74 Εγώ για τον Πανούση συμφωνώ μαζί σου, σατίριζε τους πάντες και δεν βρίσκω να είχε εμμονές εναντίον των Εβραίων. Ασχολήθηκε με τα πεπραγμένα του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων. Δεν τον έχω παρακολουθήσει και σε όλα τα λεχθέντα του. Άλλο να κατακρίνεις την πολιτική του Ισραήλ και άλλο να στοχοποιείς το έθνος των Εβραίων. Είπαμε, τα όρια είναι και λίγο δυσδιάκριτα. Μην φτάσουμε και στο άλλο άκρο, έτσι και πεις τη λέξη Εβραίος να θεωρείσαι ρατσιστής! 🙂

  81. Γιάννης Κουβάτσος said

    Δεν εξελίχθηκε ο Τζιμάκος όπως προοιονιζόταν το ξεκίνημά του, αν και υποψιάζομαι ότι είχε ταλέντο, αλλά το σπατάλησε στη μανιέρα και στις ευκολίες. Τον θυμάμαι σε συναυλία στο θέατρο Ριάλτο, την επομένη του δυστυχήματος στη θύρα 7 αλλά και του θανάτου της Φρειδερίκης. Ως σαπόρτ γκρουπ των Βαβούρα Μπαντ βγήκαν οι άγνωστες Μουσικές Ταξιαρχίες και ο Πανούσης ζήτησε από τους θεατές, μαλλιάδες με μούσια και αμπέχωνα, να σηκωθούν και να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή «στη μνήμη της βασιλομήτορος». Αμηχανία στο ακροατήριο, αλλά σηκωθήκαμε για να δούμε πού το πάει. Και ξαφνικά ξεκινάει ένσ απ’ τα τραγούδια, που τον έκαναν διάσημο και τον οδήγησαν στα δικαστήρια. Και, βέβαια, έκλεψε την παράσταση εκείνη τη βραδιά.

  82. Γιάννης Κουβάτσος said

    Προοιωνιζόταν, διορθώνω.

  83. Tah ala tahalasa said

    Κάποιος φίλος πιο πάνω έβαλε ένα λινκ από συνέντευξη του Πανούση πως » η σάτυρα είναι απέναντι από την εξουσία» μάλλον σε απάντηση αυτών που είπα.
    Δύο απορίες: στην ίδια συνέντευξη λέει πως η αιτία των πολέμων είναι η βαρεμάρα των αρσενικών. Που είναι η εξουσία;;
    Πως γίνεται ο Πανούσης να στάθηκε απέναντι από την εξουσία και ταυτόχρονα να έβγαλαν ανακοινώσεις όλες οι… Εξουσίες;;
    Παραφράζοντας Χατζηδάκη θα πω ότι ο Πανούσης μπορεί να μην περιείχε την εξουσία η εξουσία όμως τον περιείχε.
    Στην ουσία του θέματος ή κριτική γίνεται εξαιτίας των φαν κι όχι των ας πούμε σκεπτικιστών. Ακούγονται υπερβολές. Κ ναι δεν ήταν πολιτικός ούτε καθόρισε εξελίξεις αλλά ο άλλος λέει θα τον κάνει δρόμο. Ε κάπου εκεί μπερδεύει το πράγμα. Διότι αν είναι να κάνουμε δρόμο τον Πανούση ως πρωτοπόρο καλλιτέχνη του Αγγελάκα πρέπει να μετονομασουμε την πλατεία Συντάγματος σε πλατεία Γιάννη Αγγελάκα και λοιπών τρυπών. Και μάλιστα όσο είναι εν ζωή.
    Και το ότι τραγούδησε το Μπελογιάννη με το μπαρντον αλλά δε λέει κ τίποτα.

  84. Pedis said

    Να πάω στοίχημα -ποτέ μου δεν τον παρακολούθησα, γνώριζα ότι ήταν ευφυής παρλαροποιός- ότι με άλλη ευκαιρία θα έλεγε άλλα για τους Εβραίους; Καλλιτέχνες, σόουμεν, τους αρέσει να προκαλούν κι ας λένε μαλακίες …

    Πάντως, είναι ρατσιστικές καραχονδράδες αυτά που είπε. Σαν να ξεπατικώνει λαικό πεομπαίχτερ.

    Α προπό, έτυχε να παρακολουθήσω για πέντε λεπτά το «σόου» του Ζουγανέλη, στην κρατική τιβι. Απορώ πώς είναι δυνατόν να παρουσιάζεται τέτοια ηλιθιότητα, τόσο χαμηλό επίπεδο, πιο κάτω δεν πάει … (και φανταζομαι ότι δεν θα είναι τζάμπα …). Δεν υπαχει κανείς να τον κόψει; Ντροπή.

  85. Σηλισάβ said

    Όποιος κριτικάρει το Ισραήλ χαρακτηρίζεται αντισημίτης. Είναι όπλο στα χέρια του Σιωνισμού, ο οποίος από ρομαντικό εθνοαπελευθερωτικό κίνημα έχει γίνει μηχανισμός καταπίεσης. Τα λόγια του Πανούση ήταν χοντράδες/υπερβολές αλλά ίσως είχε μια συναισθηματική φόρτιση για τα όσα συμβαίνουν στη Γάζα τα τελευταία χρόνια. Οι Εβραίοι ως λαός έχει υποφέρει, κι άλλοι λαοί έχουν υποφέρει, πρέπει να βάζουμε υποφερόμετρο; Οι τσιγγάνοι πχ δεν έχουν εκδιωχθεί/υποστεί το ρατσισμό (και τους φούρνους) για εκατοντάδες χρόνια; Είναι άσχημες αυτές οι συγκρίσεις, να μην τις κάνετε.
    Ο νεκρός είναι νεκρός, για 40 μέρες σέβεσαι τους οικείους σου. Μετά τον κράζεις ελεύθερα.
    Σαράντα μέρες μιλάς για τον άνθρωπο Μητσοτάκη, στις σαράντα μία μιλάς για τον πολιτικό και κάνεις την κριτική σου.
    Ο Τζιμάκος γέννημα των Εξαρχείων και του ελευθεριακού/σοσιαλσουρρεαλιστικού ρεύματος, είχε και τις καλές και τις κακές του στιγμές. Ήταν ωραίος όταν έκραζε τους καθωσπρέπει, όταν μίλαγε μπροστά τους για «μουνιά» και κοκκίνιζαν από νεοπλουτιστικό μικροαστισμό. Το χιούμορ του ήταν αντρικό, αγορίστικο θα έλεγα. Τα κονόμησε βέβαια, μετακόμισε στα βόρεια, το αν ξεπουλήθηκε ήταν ένα θέμα. Οι φίλοι του θα τον θυμούνται, οι άλλοι θα τον ξεχάσουν, όπως όλους μας άλλωστε

  86. sarant said

    84 Δεν έχω παρακολουθήσει τον Ζουγ αλλά έχω ακούσει τα χειρότερα.

  87. Pedis said

    # 86 – δεν περιγράφεται με λέξεις … είναι δυνατόν να βγαίνει στον αέρα τέτοια προσβολή του θεατή!;

  88. ΚΩΣΤΑΣ said

    Κάνω λίγο κατάχρηση σήμερα στα σχόλια, αλλά νομίζω ότι θα με ανεχτεί ο Νικοκύρης και λοιποί σχολιαστές.

    Γενικά με τον αντιρατσιστικό νόμο υπάρχει πρόβλημα και δεν περιορίζεται μόνο στους Εβραίους.

    Τώρα εγώ, για τον φόβο των Ιουδαίων, ακούστε πώς τραγουδάω τους στ’ιχους κάποιων πασίγνωστων τραγουδιών:
    ο σκύλος, ο χασάπης, ο ταμ, ταμ, ταμ, …

    χτύπα τα πόδια ρομάνισσα, τσιγγάνα τουρκορομάνισσα..

    ή το ανέκδο, λέει.η μια ρομάνισσα
    – εμένα άντρας μου μηκανικό είναι, ανοίγει μπύρες στο Βαρντάρι
    και απαντά η άλλη ρομάνισσα
    – εμένα κόρη μου ετελιέ έκει, ράβει τσιβάλια στον Κουκλουτζά (Εύοσμος Θεσσαλονίκης)

  89. Κουνελόγατος said

    84.&86. Κι αυτός μια απ’ τα ίδια (για λόγους όχι τελείως ίδιους με τον Τζ.Π.). Ωστόσο, γούστα είναι αυτά, τι να κάνουμε;

  90. Avonidas said

    #71. Δεν χάνουμε καθόλου το μέτρο. Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα είναι συστηματική εξόντωση ενός λαού. Οι πιο κυνικοί στο Ισραήλ δεν έχουν κανένα πρόβλημα να το παραδεχτούν.

    Κι αν δεν το δέχεσαι από μένα, δες τι λέει κι ένας Εβραίος για το θέμα.

  91. sarant said

    90 Όχι βέβαια. Αυτό που συμβαίνει στα κατεχόμενα, το χειρότερο που μπορείς να το πεις είναι εθνοκάθαρση. Που και πάλι αμφιβάλλω ότι είναι, μάλλον σφετερισμός εδαφών. Δεν τους βάζουν σε τρένα να τους πάνε σε στρατόπεδα, δεν τους εξοντώνουν συστηματικά, εγώ το βρίσκω τερατώδες ακόμα και να γίνεται υποψία σύγκρισης με το Ολοκαύτωμα.

  92. # 53 β

    Ε, δεν άκουγα ραδιόφωνο τότε !

    Ξέρω όμως από αρκετούς που έχουν κάνει «ζωντανό» ραδιόφωνο πως επειδή πρέπει να μιλάνε συνέχεια λένε και διάφορες μπούρδες που τους έρχονται στο κεφάλι εκείνη την στιγμή.

  93. spiral architect 🇰🇵 said

    Μια πιο ευρεία άποψη του γκράφιτι του #41:

    (tip: Σουβλάκια στα κάρβουνα ο Έλβις) 😀

  94. Avonidas said

    #91. Σηκώνω τα χέρια ψηλά μ’ αυτές τις διακρίσεις. Πού βρίσκεται η διαφορά της «εθνοκάθαρσης» από τη «γενοκτονία», στην έκταση του αποτελέσματος; Διότι αν είναι αυτό, τότε υπομονή, το έγκλημα στη Γάζα δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Λες κι είναι διαγωνισμός μιλάμε.

    Πράγματι δεν τους βάζουν σε τρένα, τους εξοντώνουν επί τόπου. Και τι πάει να πει σφετερισμός εδαφών; Σκοτώνονται άνθρωποι εκεί κάτω, κάθε ώρα της κάθε μέρας. Το ζήτημα είναι δηλαδή ότι οι Ισραηλινοί δεν τους θέλουν απαραίτητα όλους νεκρούς, αλλά θέλουν τη γη τους; Ε, κι ο μέσος Γερμανός ναζί δεν ήθελε απαραίτητα να εξοντώσει τους Εβραίους, κατά βάση ήθελε τα λεφτά τους, τα χρυσαφικά τους, τα μαγαζιά τους κι όλα αυτά που του ‘χανε γανώσει το κεφάλι ότι του «κλέβανε» οι Εβραίοι για αιώνες.

  95. giorgos said

    «»Και είπαν οι άθρησκοι που εβάλαμεν εις τον σβέρκο μας να μη μανθάνουν τα παιδιά μας Χριστόν και Παναγίαν, διότι θα μας παρεξηγήσουν οι ισχυροί. Και βγήκαν ακόμη να’ ποτάξουν την Εκκλησίαν, διότι έχει πολλήν δύναμη και την φοβούνται.Και είπαν λόγια άπρεπα δια τους παπάδες. Εμείς, με σκιάν μας τον Τίμιον Σταυρόν, επολεμήσαμεν ολούθε, σε κάστρα, σε ντερβένια, σε μπογάζια και σε ταμπούργια. Και αυτός ο Σταυρός μας έσωσε. Μας έδωσε την νίκη και έχασε (οδήγησε σε ήττα) τον άπιστον Τούρκον. Τόση μικρότητα στον Σταυρό, τον σωτήρα μας! Και βρίζουν οι πουλημένοι εις τους ξένους και τους παπάδες μας, τους ζυγίζουν άναντρους και απόλεμους. Εμείς τους παπάδες τους είχαμε μαζί εις κάθε μετερίζι, εις κάθε πόνον και δυστυχίαν. Όχι μόνον δια να βλογάνε τα όπλα τα ιερά, αλλά και αυτοί με ντουφέκι και γιαταγάνι, πολεμώντας σαν λεοντάρια. Ντροπή Έλληνες»!>>
    Μακρυγιάννης.
    Αύτά διάβαζε κάθε πρωϊ, κάποια έποχή στήν ΕΡΤ ,καί μάλλον αύτά ήταν καί ή αίτία νά θαφτεί έλληνοχριστιανικά …

  96. Avonidas said

    Κάτι ακόμα: οι λαοί κι οι ράτσες δεν υποφέρουν, οι άνθρωποι υποφέρουν. Το ότι ο Ομπάμα έχει μαύρο δέρμα, για παράδειγμα, δεν σημαίνει κι ότι γεννήθηκε μ’ ένα κουπόνι στην τσέπη που του επιτρέπει να εξαργυρώσει σε συμπάθεια όλη τη δυστυχία που τράβηξαν οι μαύροι, από το δουλεμπόριο, τη σκλαβιά στις φυτείες του Νότου, τα λυντσαρίσματα και τους νόμους Jim Crow μέχρι τα αρνητικά σχόλια στο twitter στην κάθε σκούρα ανθυποστάρλετ. Το ίδιο ισχύει και για τους σημερινούς Ισραηλινούς κι Εβραίους.

  97. nikiplos said

    Καλησπέρα… Εγώ και πάλι θα υπενθυμίσω ένα βασικό στοιχείο της σάτιρας. Είναι απλά σάτιρα, σκοπό έχει με σκαμπρόζικο τρόπο να προκαλέσει το γέλιο. Σαφώς υπάρχει η ευφυής σάτιρα και οι χοντράδες τα διάφορα γκροτέσκο που βλέπουμε και που ενίοτε παρουσιάζονται ως σοβαρά.

    Μοι προξενεί αλγεινήν εντύπωσιν, που πολλοί εδώ καταπιάστηκαν με τα δομικά στοιχεία της σάτιρας. Αυτό είναι κατά τη γνώμη μου λάθος.

    Εγώ δεν γνωρίζω κανέναν που να άλλαξε γνώμη για κάτι, επειδή διάβασε ένα σατιρικό ποίημα ή είδε μια σατιρική παράσταση. Κανείς ποτέ δεν άλλαξε ιδεολογία επειδή είδε τον Τάσο Γιαννόπουλο, τον Μπουρνέλη, τον Χάρυ Κλυνν, τον Λαζόπουλο, τον Πανούση ή τον μεταγενέστερο Μάρκο Σεφερλή και του έκαναν εντύπωση αυτά που έλεγαν. Δεν γνωρίζω κανέναν που να άλλαξε την ψήφο του, στις ερχόμενες εκλογές επειδή είδε την παράσταση των Ράδιο Αρβύλα, ούτε ίσως αν παλαιότερα είχε διαβάσει ένα συγκεκριμένο περιοδικο του αείμνηστου Θανάση Μάνθου.

    ‘Ισα, ίσα εκείνοι που δεν ανέχονταν τη σάτιρα, σταδιακά ξεδίπλωναν τον κοινωνικό (διάβαζε πολιτικό) χαρακτήρα τους. Να θυμηθούμε τις δίκες του ΓΝ απέναντι στον εκλειπόντα? Ή το ξύλο που έδωσε στον ΜΡ στο ΟΑΚΑ το 1984, ανήμερα της συναυλίας για τον Μάνο Λ﨨ιζο? Να θυμηθούμε εκείνους που έσερναν τους Χάρυ Κλυνν και Τζίμη Πανούση σε απανωτές δίκες για το μεγαλόσταυρο του Αγίου Όρους ή για σφυροδρέπανο έναντι σταυρού στη σημαία?

    Έχω δει σταντ απ κόμεντι και πολλά με έχουν ενοχλήσει. Από το κράξιμο σε κάποια ευτραφή (λες και η ίδια προτίμησε να είναι «τσουμπωτή» από φέτες και συλφίδα) κυρία έως κράξιμο σε ομοφυλόφυλους. Ο ΤΠ χρησιμοποιούσε συχνά το τελευταίο, πρόσφατο θύμα του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τον οποίο ανεβοκατέβαζε ως «λούγκρα» στις εκπομπές του. Είτε λοιπόν έτσι, είτε αλλιώς η σάτιρα δεν έχει όρια, την προσπερνάς και φεύγεις και πας παρακάτω. Και δεν είναι όλα τα χρόνια των δημιουργών παραγωγικά, αυτό οι υπόλοιποι το γνωρίζουν καλύτερα.

    Σε μια καλοκαιρινή συναυλία, μπήκαν τελευταίοι στραβοχυμένα γεροντοφρικιά. Ο Τζιπάκος (όπως αυτοαποκαλούταν) είχε πει: «Άντε ρε παιδιά, εσάς περιμέναμε!» «Νικολάου μεγαλέμπορος» (δείχνοντας τον πιο κακοχυμένο). «Γεωργίου, εισαγωγαί εξαγωγέ». «Κωνσταντινίδης, ναυτιλιακόν εμπόριον». Είχε γελάσει το σύμπαν, και οι φρίκουλες ακόμη περισσότερο.

    Στο «Μετρό» στην Κάλβου, είχα κάνει το λάθος να πάω με τις δύο ευειδείς συμφοιτήτριές μου. Δεν μας άφησε (με άφησε) σε χλωρό κλαρί. Ολοένα με πείραζε, με ανέβαζε με κατέβαζε. Το γλέντισα το διασκέδασα

    Δεν μου είχαν αρέσει οι τηλεφωνικές του φάρσες σε ανυποψίαστους γέροντες ξεχασμένους από παιδιά και εγγόνια σε ημιόροφους ή πρώτους πολυκατοικιών της αντιπαροχής του κέντρου.

    Τελευταία φορά τον είχα δει σε ένα Ιταλικό ρεστοράν στο Ψυχικό. Ήταν μόνος του και καθόλου εύθυμος. Τόσοι άλλοι όμως ήταν τελευταία έτσι. Μόνοι, ξεχασμένοι, δύσθυμοι και στενοχωρημένοι.

  98. Γιώργος said

    Σχόλια 59 και 62 κλπ: κανένα ολοκαύτωμα δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτό των ινδιάνων και όλων των «αγρίων» στην αμερικανική ήπειρο σε όλο το μήκος της.

    Ο Πανούσης γενικά δεν ήταν στις μουσικές επιλογές μου. Ήταν πολύ έξυπνος (ιδιοφυής θα έλεγα) και ικανότατος να παράγει σάτιρα. Στόχευε μέσω της πρόκλησης που δεν είχε όριο (και σωστά) να σε κάνει να σκεφτείς. Να σε βγάλει από τη λογική όλων των ΜΜΕ.
    Θα κρατήσω από αυτόν τρία τραγούδια: Νεοέλληνας, Υγιεινή διαστροφή και Katyusha του ΚΚΕ.

  99. spyridos said

    1989
    Η μνημειώδης ντοκουσυνέντευξη των 4 (Gabriel García Márquez, György Konrád, Jorge Semprún, George Steiner) από τον Wim Keyzer
    με τίτλο «Nauwgezet en Wanhopig» (Σχολαστικά και Απελπισμένα).
    Στο δεύτερο μέρος όλοι μιλούν (λίγο πολύ) για το Ολοκαύτωμα. Πολύ ενδιαφέρουσες οι απόψεις των Κονραντ και Στάινερ που είναι Εβραίοι επιζήσαντες.

    Οι υπότιτλοι Ολλανδικοί και ο καθένας μιλάει τη γλωσσα του. Ο Στάινερ που δεν ξέρει ποιά είναι η γλώσσα του μιλάει Αγγλικά.
    Από το σημείο 12′ και μετά ταιριάζουν αυτά που λέει στην παραπάνω συζήτηση.
    Ιδίως όταν μιλάει για «νίκη του Χίτλερ».
    Στον Στάινερ από τότε έχει απαγορεθτεί η είσοδος στο Ισραήλ.

  100. spyridos said

    Καλό είναι να βάλω και τον σύνδεσμο

    https://www.npo3.nl/nauwgezet-en-wanhopig-aflevering-4-deel-2/27-12-2010/WO_VPRO_041873

  101. Γιάννης Ιατρού said

    Ένας Ισραηλινός δημοσιογράφος τολμά να πει την Αλήθεια…

  102. Pedis said

    # 94 – Το ζήτημα είναι δηλαδή ότι οι Ισραηλινοί δεν τους θέλουν απαραίτητα όλους νεκρούς, αλλά θέλουν τη γη τους; Ε, κι ο μέσος Γερμανός ναζί δεν ήθελε απαραίτητα να εξοντώσει τους Εβραίους, κατά βάση ήθελε τα λεφτά τους, τα χρυσαφικά τους, τα μαγαζιά τους κι όλα αυτά που του ‘χανε γανώσει το κεφάλι ότι του «κλέβανε» οι Εβραίοι για αιώνες.

    Ω, ναι.

    Η «τελική λύση» (-> με αποτέλεσμα τη Σοά) ήταν άμεση απόρροια της παροξυστικής ρατσιστικής/ναζιστικής ιδεολογίας και των ευνοικών συνθηκών που παρουσιάστηκαν με το ΙΙ ΠΠ. Ο κοινωνικός παραμερισμός, οι διακρίσεις, οι εκδιώξεις από τη χώρα, οι κατασχέσεις, η βία, κι επειτα στα κατεκτημένα εδάφη, στην Πολωνία, στις Βαλτικές χώρες κλπ, η μαζική καταδίκη σε θάνατο από πείνα και τις αρρώστιες στα γκέτο ήταν σχεδιασμένη, προδιαγεγγραμένη και σκοπούμενη ενέργεια πριν να πάρει μπροστά η μηχανή της «τελικής λύσης».

    Η Ισραηλινή πολιτική στην τακτική της ενάντια στους Παλαιστίνιους βρίσκεται επί χρόνια στο στάδιο των γερμανών ναζί πριν το 1941. Δεδομένης της κυρίαρχης ρατσιστικής ιδεολογίας, αν παρουσιαστεί η ευκαιρία, τους επιφυλλάσσει αυτά που έπαθαν οι Εβραίοι της Ευρώπης.

  103. spyridos said

    Στο 22¨15 ο Σταινερ συνεχίζει με κάτι που έκανε το CIDI (το ήμιεπίσημο μακρύ χέρι του Ισραήλ στην Ολλανδία) να θέλει να απαγορεύσει την προβολή στην τηλεόραση.

  104. Avonidas said

    #98. κανένα ολοκαύτωμα δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτό των ινδιάνων και όλων των «αγρίων» στην αμερικανική ήπειρο σε όλο το μήκος της.

    Μην ξεχνάμε επίσης: οι Γιαπωνέζοι στον Β’ ΠΠ έστησαν στην Κίνα κάτι στρατόπεδα συγκέντρωσης με κάτι γιατρούς κατσαπλιάδες, που μπροστά τους το Άουσβιτς ήταν το Allou Fun Park κι ο Μένγκελε η Μάγια η Μέλισσα. Αλλά ποιος νοιάζεται; Άλλωστε, υπάρχουν τόσο πολλοί Κινέζοι…

    Είπαμε, ωστόσο, δεν είναι διαγωνισμός.

  105. Γιάννης Κουβάτσος said

    Σίγουρα στα επιστημονικά συγγράμματα τεκμηριώνεται η διαφορά ανάμεσα στη γενοκτονία και στην εθνοκάθαρση. Αλλά για τα θύματά τους αυτά είναι ψιλά γράμματα. Και στις δύο περιπτώσεις μιλάμε για πάρα πολλούς νεκρούς και εκτοπισμένους. Το Ισραήλ εκμεταλλεύεται τα περασμένα βάσανα των Εβραίων, για να βρίσκεται μονίμως στο απυρόβλητο της κριτικής για τα εγκλήματά του. Πιάνει το κόλπο σε εποχές πολιτικής ορθότητας.

  106. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    90/91 Νικοκύρη, δυστυχώς έτσι είναι. Τσούκου-τσούκου γίνεται το πράμα, όχι μέσα στα λίγα χρόνια που το επιχείρησαν οι ναζήδες. Δεν θα βάλω λύνξ αλλά από τον κρατικό έλεγχο του νερού των Παλαιστ., το κόψιμο των ελαιόδεντρών τους, το συστηματικό γκρέμισμα, τον καλπάζοντα εποικισμό, τα βασανιστήρια, τους φόνους μικρών παιδιών κλπ κλπ κλπ μέχρι την παλιότερη λαϊκή ισρ. έγκριση των βασανιστηρίων με ένα ποσοστό άνω του 60% αν θυμάμαι καλά, τη μετατροπή των βομβαρδισμών σε λαϊκό θέαμα με πανηγυρισμούς (φέρνουν εμετό τα ισρ. σόσιαλμήδια) προκύπτει όχι μόνο μια σταδιακή, οργανωμένη γενοκτονία, αλλά και η ανάλογη διαπαιδαγώγηση του ισρ. λαού. Έχει δίκιο ο Αβονίδας. Όντως δεν έχουν φούρνους, αλλά -δεν θυμάμαι ακριβώς την περίσταση πριν από κάτι χρόνια- το ανατριχιαστικό μαρκάρισμα παλαιστ. με ανεξίτηλη μελάνη την έχουν δοκιμάσει.

  107. Avonidas said

    #105. Κι επιπλέον, όταν κανείς φτιάχνει γελοιογραφίες κι όχι μονογραφίες, του επιτρέπεται επιτέλους και μια κάποια υπερβολή.

    Έχουμε λοιπόν δεχτεί ότι ο ναζισμός είναι πέρα από κάθε σύγκριση κακός, και συγκρίσιμος μόνο με τον εαυτό του; Πολύ βολικό!

    Στο παρελθόν υπήρξαν κτηνωδίες πολύ μεγαλύτερες από τη ναζιστική, σε σχετικά ή και σε απόλυτα μεγέθη. Απλώς συμβαίνει να τις έχουμε ξεχάσει, ή να μας είναι αδιάφορες. Ο ναζισμός και το Ολοκαύτωμα είναι μόνο η τελευταία μεγάλη κτηνωδία που έχει χαραχτεί στη συλλογική μνήμη. Μην είστε και τόσο βέβαιοι ότι θα παραμένει στην πρώτη θέση σε 50 ή σε 100 χρόνια. Άλλωστε, 200 χρόνια πριν αρκετοί Ευρωπαίοι ήταν πεπεισμένοι ότι ο Ναπολέων ήταν ο Αντίχριστος…

  108. BLOG_OTI_NANAI said

    95: Το κείμενο αυτό ονομάζεται ελληνική ιστορία και γράφτηκε από κάποιον που αν δεν υπήρχε, εδώ θα επικρατούσε το ισλαμικό δίκαιο. Γι’ αυτό το διάβαζε, για να θυμούνται κάποιοι ότι θα παρακολουθούσαν τον σουλεϊμάν στην τηλεόραση χωρίς ελληνικούς υπότιτλους…

  109. BLOG_OTI_NANAI said

    Νομίζω ότι το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα έγκλημα μαζικής εξόντωσης έγινε στην Κίνα του Μάο. Μέχρι και οι ταλιμπάν του ΙΟΥ της Ελευθεροτυπίας έχουν αποδεχτεί έμμεσα τουλάχιστον 20.000.000 θύματα διότι γράφουν:
    ο αριθμός τους υπολογίζεται μεταξύ 20 και 43.000.000 με «καπέλο» τουλάχιστον 12 εκατομμύρια «θύματα». Άρα, με Μέσο Όρο 32 εκατ. και με καπέλο 12 εκατ. αποδέχονται περίπου 20 εκατ. Και να φανταστεί κανείς ότι με αυτό το ηλίθιο επιχείρημα θέλησαν να απαντήσουν στην «Μαύρη Βίβλο του Κομμουνισμού». Κανείς δεν θα ήθελε να είναι στη θέση τους…

  110. voulagx said

    #93: Μεταξουργειο; Πρωτος στο βρωμικο ο Ελβις. 🙂

  111. Πάνος με πεζά said

    Eίναι ο «Έλβις» που έχει παίξει ως κρεοπωλείο στη σειρά της Κοντοβά «Μίλα μου βρώμικα» (πριν από αυτό ήταν πραγματικό κρεοπωλείο με αυτό το όνομα), και στη συνέχεια έγινε φαγάδικο, διατηρώντας φυσικά πολύ πιο δικαιολογημένα το όνομα.
    Πλαταιών 25 και Λεωνίδου.

  112. Γιάννης Κουβάτσος said

    Blog, τα εγκλήματα του σταλινισμού, του μαοϊσμού και των μαθητών τους έχουν καταδικαστεί και καταδικάζονται από τους δημοκράτες αριστερούς. Και απορώ με όσους δεν το κάνουν ευθαρσώς και το ρίχνουν στο ναι, μεν, αλλά…

  113. nikiplos said

    Πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία αυτή του @101. Χωρίς να θέλω να προβώ σε συγκρίσεις (τι να συγκρίνεις άλλωστε), κάνω μόνο έναν αθώο και ίσως αστόχαστο παραλληλισμό. Πως θα φαινόταν στη χώρα μας ένας Έλληνας Δημοσιογράφος, Ο Δελαστίκ ας πούμε, που με αφορμή την πολιτική της χώρας μας για τους πρόσφυγες, τα Βαλκάνια, τα Σκόπια κλπ, δήλωνε ευθαρσώς πως η όποια ελπίδα του για να σωθεί η χώρα μας, έρχεται μόνο από τις ΗΠΑ και την ΕΕ?

    Πως θα τον χαρακτήριζαν συλλήβδην την υστεραίαν, οριζοντίως οι πολιτικοί χώροι της ημεδαπής?

    (τα κοσμητικά άλλωστε περισσεύουν σε τούτο τον τόπο τα τελευταία χρόνια, που μας έφυγε ο … νεανικός ενθουσιασμός του Ευρωπαιόπαιδου. )

  114. Ριβαλντίνιο said

    Μια απορία .
    Ξέρει κάποιος ποιους σατύριζε ο Πανούσης με το παρακάτω ;

    Αν δεν ήξερα καλά το Γρηγόρη, δεν θα πίστευα λέξη απ’ την απίθανη ιστορία που μου μετέφερε. Όχι ότι δεν λέει κι αυτός τις υπερβολές του, αλλά εδώ μιλάμε για γεγονότα τεκμηριωμένα. Ο θείος του, που τον είχα δει κάνα-δυο φορές στο σπίτι του Γρηγόρη, είχε ένα οικόπεδο στην Πελοπόννησο. Είχε βάλει και ένα λυόμενο μέσα, κι επειδή είχε πρόβλημα με το νερό έκανε γεώτρηση να φτιάξει πηγάδι. Είχανε κάνει κι άλλοι στην περιοχή κι οι περισσότεροι είχαν επιτυχία. Το νερό όμως που βρήκε ο θείος ήτανε κόκκινο και δεν ήτανε νερό, ήτανε αίμα. Κουβάδες ολόκληρους έβγαλε ο θείος, δεν στέρευε με τίποτα. Τρελάθηκε. Πήρε και δείγμα το πήγε στο Χημείο του κράτους για ανάλυση. Αίμα το είπαν ήτανε, κανονικό, ανθρώπινο, ανακατεμένο πολλές ομάδες μαζί. Είχε όμως, λέει, και κάτι κομμάτια σίδερο μέσα. Ξανάριξε τον κουβά και το μυστήριο λύθηκε. Έχυσε το πηκτό αίμα και στον πάτο του κουβά ξεπρόβαλλε ένα κονσερβοκούτι ανέπαφο. Δεν ήθελε πολύ να καταλάβει, ήτανε και το οικόπεδο δύο-τρία χιλιόμετρα απ’ του Μελιγαλά. Κάτι γινότανε λοιπόν με την ομώνυμη πηγάδα. Μαθεύτηκε και στο χωριό και γινότανε διαδήλωση μέρα νύχτα. Μαύρο καλοκαίρι πέρναγε ο θείος. Ήρθανε και απ’ τη Νέα Δημοκρατία του δίνανε όσο όσο να το αγοράσουνε το οικόπεδο να χτίσουνε και εκκλησία αφιερωμένη στην Αγία Βαρβάρα την προστάτιδα της χωροφυλακής, αλλά ο θείος δεν σήκωνε κουβέντα. Παλιός αριστερός, βλέπεις, ανένδοτος. Σφράγισε το πηγάδι, έκλεισε το οικόπεδο, γύρισε στην Αθήνα. Το ‘χε λύσει το μυστήριο ο θείος. Το ‘πε μάλιστα καμαρώνοντας και στον ανιψιό του: «Προβοκάτσια, Γρηγόρη μου! Προβοκάτσια»!

  115. Triant said

    Για να πω κι εγώ την αμαρτία μου, δεν ξέρω τι θα έκανε τι Ισραήλ αν τα ΜΜΕ και γενικότερα η κυκλοφορία της πληροφορίας ήταν στα επίπεδα του 1940.

  116. Emphyrio said

    #4 και #13: Hear hear. Συμφωνω απολυτα και με τον Λεωνικο: αν η διασκεδαση καποιων ειναι κατι σαν τον Πανουση (ή τον ακομα αηδιαστικοτερο Ζουγανελη), και αν τον θεωρουν σπουδαιο σατιρικο (ισως και σατυρικο, οπως του αρεσει του καθενα, we do not judge) και μεγα τραγουδοποιο και κορυφη της τεχνης, ε, δεν πειραζει, it takes all kinds.

    Ας ειμαστε ευγενεις με τους νεκρους, δεν αντιλεγω, και πιο πολυ με τους συγγενεις και τους φιλους τους που πονανε. Αλλα τοτε θα πρεπει να στενοχωρηθουμε και για τους νεκρους στο μπουνκερ του Βερολινου, και να ζητησουμε απο τους ανθρακωρυχους να βγαλουν τα κασκετα τους δακρυζοντας. Θα πρεπει να δικαιωσουμε (με την σημερινη εννοια της λεξης) οποιον κατεστρεψε τον κοσμο πισω του προτου αποδημησει.

  117. Λεύκιππος said

    Ο καλλιτέχνης κρίνεται σαν καλλιτέχνης στο χειροκρότημα (και τον αριθμό εισιτηρίων στις παραστάσεις) που λέει και η Τάνια Τσανακλίδου. Οι υπόλοιπες πλευρικές αποχρώσεις του χαρακτήρα του, δεν αφορούν τον πολύ κόσμο. Ένας παράφωνος Καζαντζίδης κι ένας κουτσός Λουκανίδης θα ήταν ασήμαντοι, όσο τέλειοι κι αν ήταν σαν χαρακτήρες.
    Κρίνονται με ιδιαίτερα κριτήρια…. αυτό εννοούσα

  118. Κωνσταντίνα said

    Νομίζω ότι σάς διαφεύγει η ουσία του θέματος, που εντόπισε ήδη από το πρώτο σχόλιο (αλλά δεν το αντιληφθήκατε, γιατί δεν τόλμησε να το αναλύσει περισσότερο) ο σχολιαστής Ιατρού: Ποιά είναι η πρώτη πηγή που κατέγραψε το υποτιθέμενο αντισημιτικό ξέσπασμα του Τζιμάκου, πριν το αναδημοσιεύσει τον Ιούνιο του 2009 (5 μηνες αργότερα) ο εβραίος αμπραβανέλ (23/6/09) και γίνει αμέσως διάσημο, με αναδημοσιεύσεις από Indymedia (τον Ιούλιο), Νίκο Δήμου, Κατσουλέρη κλπ; Η φασιστική φυλλάδα «Στόχος» που υποτίθεται ότι το κατέγραψε 3 μόλις μέρες αφότου ακούστηκε στο ραδιοσταθμό της Γιάννας (5/1/08 + 9/1/2008). Από κεί το πήρε ο αμπραβανέλ, επειδή το άκουσε να διαβάζεται από την υπεράσπιση στην συνεχιζόμενη το 2009 Δίκη του αρχιναζί Κώστα Πλεύρη.

    Ουδέποτε κανείς προσκόμισε το ηχητικό ντοκουμέντο του Τζιμάκου να τα λέει αυτά. Ο ίδιος ο Τζιμάκος είχε επανειλημμένα διαψεύσει σε εμάς τους φίλους του ότι είχε ποτέ ξεστομίσει τέτοιες παλαβομάρες

    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Όλη η παρούσα ανάρτηση στηρίζεται σε μία φασιστική πηγή που ουδείς ποτέ κατόρθωσε να επιβεβαιώσει, μιά που ο ίδιος ο Τζιμάκος αρνιόταν τα όσα του καταλόγιζε ο αμπραβανέλ και οι λοιποί. Αν κ. Σαραντάκο το λέτε εσείς αυτό αντικειμενική δημοσιογραφία, εγώ δεν έχω να προσθέσω τίποτα. Δικό σας είναι το ιστολόγιο, δικά σας και τα κριτήρια

  119. Νέο Kid said

    Ντροπιαστικά σχόλια ,και μάλιστα από ανθρώπους που είχα σε κάποια εκτίμηση… Ο νεκρός (σχολιαστής Νεοκίντ) δεδικαίωται… ευτυχώς!

  120. Kill all Jews. Free Palestine said

    Ότι έκρυβε τόσους αντισημίτες το μπλογκ,ποιος να το φανταζόταν …

  121. Γιάννης Ιατρού said

    119: vitrual…. reality

  122. spiridione said

    119. Ελπίζω ρε Κιντ να «αναστηθείς» (κατά τα λοιπά συμφωνώ, δυστυχώς, με αυτά που λες).

    118. Κωνσταντίνα Βατάλου, στο άρθρο του Αμπραβανέλ αν προσέξατε έχει και ηχητικό.

  123. Γιάννης Ιατρού said

    118: Ρε ακατανόμαστε, πάλι προδόθηκες! Τι σε εμάς τους φίλους του;;; Η όποια «Κωσνσταντίνα» θα έγραφε τις φίλες του. Αλλά ο ΣτΟχΟς…. δεν σ΄αφήνει! 🙂

  124. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    Ίσως επρεπε να το περιμένω αλλά η συζήτηση γλίστρησε διπλά. Το κύριο θέμα του άρθρου είναι «πρέπει και με ποιο τρόπο να λέμε τα αρνητικά κάποιου που μόλις πέθανε;»

    Ο Πανούσης ήταν η αφορμή για το άρθρο, επειδή στο δικό του το «ιντερνετικό μνημόσυνο» ακούστηκαν επικρίσεις -και όχι πχ στο αντίστοιχο του Κηλαηδόνη ή του Καλατζή (προφανώς). Μοιραίο ήταν όμως να εκτραπει η συζήτηση στον Τζιμάκο.

    Ο αντισημιτισμός ή όχι και η καταγγελία των όσων γίνονται ή γίνονταν στην Παλαιστίνη είναι το δεύτερο επίπεδο γλιστρήματος, που κι αυτό αναπόφευκτο ήταν αφού γι αυτό κατηγορήθηκε ο μακαρίτης. Αν είχε κατηγορηθεί για κάτι άλλο πχ για (λέμε τώρα) λογοκλοπή δεν θα αναφερόμουν καθόλου στον αντισημιτισμό και στην Παλαιστίνη.

    Τόσα χρόνια μόνο μία φορά ή δύο έχω βάλει θέμα Παλαιστίνη-Ισραήλ-αντισημιτισμό επειδή ξέρω ότι εξάπτει τα ήθη (δικαίως) και αν το συζητήσουμε θα τσακωθούμε τόσο που η συζήτηση για τους ορθοπ*δικούς ή τη δασκάλα του Μεγαδέρειου θα μοιάζει με πολιτισμένη ανταλλαγή απόψεων για την ετυμολογία. Ήδη βλέπουμε πόσο εξαγριώθηκε ο Νεοκίντ.

    Επίσης σε μια τέτοια συζήτηση η δική μου θέση, που είναι κεντριστική, θα φάει ξύλο και από τις δυο μεριές κι αυτο δεν το θέλω.

    Τουτων λεχθέντων, η προσωπική μου θέση είναι ότι το κείμενο που φέρεται να εκφώνησε ο Τζιμάκος είναι αντισημιτικό (παρ’ όλα τα ελαφρυντικά των πρόσφατων εγκλημάτων στη Γάζα και της ραδιοφωνικής εκπομπής).

    Θεωρώ επίσης σοβαρό λάθος να γίνεται οποιαδήποτε σύγκριση των όσων κάνουν οι Ισραηλινοί (και όχι οι Εβραίοι) στους Παλαιστινίους με το Ολοκαύτωμα. Δεν με ενδιαφέρει να το συζητήσω

    118 Προφανώς δεν μου είναι αδιάφορο αν πηγή είναι ο Στόχος. Όμως το σχόλιο του Στόχου, όπως παρατίθεται εδώ
    http://ideografhmata.gr/forum/viewtopic.php?f=142&t=7856#p73951
    είναι το μισό από το κείμενο του Αμπραβανέλ. Άρα, δεν είναι αυτή η πηγή του Αμπραβανέλ.

    Κατά τα άλλα, όπως γραφω και στο επάνω τμήμα του σχολίου μου, το θέμα του άρθρου δενήταν ούτε ο Πανούσης ουτε αν είχε εκφράσει αντισημιτικές απόψεις αλλά το ότι αυτό ειπώθηκε μια μέρα μετά τον θάνατό του κι αν έπρεπε να ειπωθεί. Σας διαβεβαιωνω οτι αν έγραφα άρθρο με κύριο θέμα αυτό, θα το έψαχνα περισσότερο. Πάντως, δεν είναι μόνο ο Αμπραβανέλ που μιλησε για αντισημιτικές τοποθετήσεις.

    Όσο ζούσε ο Πανούσης είχε άραγε διαψευσει δημόσια τον Αμπραβανέλ, την Ξενια Κουναλάκη, τον καθηγητή της Παντείου (Πανταζόπουλος θαρρώ) και άλλους πολλούς που τον είχαν καταγγείλει για αντισημιτισμό; Γιατί αν υπάρχει δημόσια διάψευση, πρέπει να την πάρουμε υπόψη μας.

  125. Σχολιαστής said

    Μια που συζητάμε το αν ο νεκρός δεδικαίωται, ας δυμηθούμε και τη «θέση» του Μανόλη Αναγνωστάκη στο παρακάτω γνωστό ποίημα:

    Ἐπιτύμβιον

    Πέθανες- κι ἔγινες καὶ σύ: ὁ καλός,
    Ὁ λαμπρὸς ἄνθρωπος, ὁ οἰκογενειάρχης, ὁ πατριώτης.
    Τριάντα ἕξη στέφανα σὲ συνοδέψανε, τρεῖς λόγοι ἀντιπροέδρων,
    Ἑφτὰ ψηφίσματα γιὰ τὶς ὑπέροχες ὑπηρεσίες ποὺ προσέφερες.

    Ἄ, ρὲ Λαυρέντη, ἐγὼ ποὺ μόνο τὄξερα τί κάθαρμα ἤσουν,
    Τί κάλπικος παρᾶς, μιὰ ὁλόκληρη ζωὴ μέσα στὸ ψέμα
    Κοιμοῦ ἐν εἰρήνῃ, δὲν θὰ ῾ρθῶ τὴν ἡσυχία σου νὰ ταράξω.

    (Ἐγώ, μιὰ ὁλόκληρη ζωὴ μὲς στὴ σιωπὴ θὰ τὴν ἐξαγοράσω
    Πολὺ ἀκριβὰ κι ὄχι μὲ τίμημα τὸ θλιβερό σου τὸ σαρκίο.)

    Κοιμοῦ ἐν εἰρήνῃ. Ὡς ἤσουν πάντα στὴ ζωή: ὁ καλός,
    Ὁ λαμπρὸς ἄνθρωπος, ὁ οἰκογενειάρχης, ὁ πατριώτης.

    Δὲ θά ῾σαι ὁ πρῶτος οὔτε δὰ κι ὁ τελευταῖος.

  126. sarant said

    122 Σπύρο, δεν είχα προσέξει ότι ο Αμπραβανέλ έδωσε ηχητικό. Ωστόσο, όταν δοκίμασα να το κατεβάσω, κάτι χτύπησε για ιό

  127. ΣΠ said

    124
    Μα εδώ υπάρχει η πρωτογενής πηγή. Η εκπομπή του Πανούση:
    https://www.mediafire.com/file/wjmmnizomtd/2009.01.05+DOYREIOS+HXOS%2C+TZIMHS+PANOYSHS.rar

  128. Avonidas said

    #124. Τουτων λεχθέντων, η προσωπική μου θέση είναι ότι το κείμενο που φέρεται να εκφώνησε ο Τζιμάκος είναι αντισημιτικό (παρ’ όλα τα ελαφρυντικά των πρόσφατων εγκλημάτων στη Γάζα και της ραδιοφωνικής εκπομπής).

    Κανείς δεν έχει αμφιβολία ότι το κείμενο είναι αντισημιτικό. Το ζήτημα είναι αν ο Πανούσης ήταν αντισημίτης. Αυτά τα δύο δεν ταυτίζονται.

    Κοντολογίς, όσοι παίρνουν το απόσπασμα τοις μετρητοίς παίρνουν τον Πανούση πολύ πιο σοβαρά από ότι ο ίδιος τον εαυτό του. Μπορούσε να αμολήσει οτιδήποτε — πραγματικά οτιδήποτε — που την άλλη μέρα θα το ‘χε κιόλας ξεχάσει. Και με αφορμή τα γεγονότα του ’08 στη Γάζα; Δεν το συζητώ καν.

    Θεωρώ επίσης σοβαρό λάθος να γίνεται οποιαδήποτε σύγκριση των όσων κάνουν οι Ισραηλινοί (και όχι οι Εβραίοι) στους Παλαιστινίους με το Ολοκαύτωμα. Δεν με ενδιαφέρει να το συζητήσω

    Δεν σε ενδιαφέρει να το συζητήσεις ή σε ενδιαφέρει να μην το συζητήσουμε;

    Όσο ζούσε ο Πανούσης είχε άραγε διαψευσει δημόσια τον Αμπραβανέλ, την Ξενια Κουναλάκη, τον καθηγητή της Παντείου (Πανταζόπουλος θαρρώ) και άλλους πολλούς που τον είχαν καταγγείλει για αντισημιτισμό;

    Σιγά που θα καθόταν να χολοσκάσει. Ο Πανούσης είπαμε, αμόλαγε μια κοτρώνα και μετά χάζευε την κλωτσοπατινάδα. Άμα είναι να πιάσουμε τις ατάκες που είχε πετάξει κατά καιρούς, δεν πρόκειται να βγει συμπέρασμα. Απλώς θα μας ανέβει η πίεση και το αίμα στο κεφάλι.

  129. sarant said

    127 Δοκίμασες αν κατεβαίνει; Γιατί εμενα σαν να μου βγήκε προειδοποίηση για ιό

  130. sarant said

    128

    α. Πολλοί θεωρούν ότι το κείμενο ΔΕΝ ειναι αντισημιτικό. Συμφωνώ όμως ότι αυτό δεν κάνει τον Πανούση αντισημίτη, συμφωνώ απολυτα. Η σωστη έκφραση είναι «εξέφρασε/ζε αντισημιτικές απόψεις»

    β. Δεν με ενδιαφέρει να συζητήσω τη θέση μου. Εσείς συζητήστε α βολοντέ

  131. Γιάννης Ιατρού said

    Νίκο, η παγίδα… please 🙂

  132. Avonidas said

    #126. Το κατέβασα εγώ και το άκουσα. Όπως ακριβώς τα γράφει ο Αμπραβανέλ, κι όπως λέω και παραπάνω, παίρνει φόρα και λέει, λέει, λέει ό,τι του ‘ρθει, χωρίς να δίνει δεκάρα ποιος θα παρεξηγηθεί.

    Για να εξηγούμαστε, κι εγώ στη θέση του Αμπραβανέλ θα είχα προσβληθεί απίστευτα, και πιθανόν θα ζητούσα να επανορθώσει ο Πανούσης. Αλλά θα ήταν σα να προσπαθώ να μάθω ένα γουρούνι να πηγαίνει στην τουαλέτα. Δεν είναι μια περίπτωση σαν του Πλεύρη, να λέει με σύστημα και πεποίθηση τα αντισημιτικά του κάθε μέρα μέχρι το τέλος. Είναι απλώς ένας χύμα τύπος, και οι Εβραίοι στην ημερήσια διάταξη.

  133. Γιάννης Ιατρού said

    129: Στο στέλνω, καθαρό και υγειές 🙂

  134. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    #119
    Πού είσαι ωρέ αναδεχτούδι;! 🙂

  135. Avonidas said

    #129. Γιατί εμενα σαν να μου βγήκε προειδοποίηση για ιό

    Δι’ αποφυγήν της νόσου, με το λίνουξ εξοικειώσου 😉

  136. Pedis said

    # 124 – Θεωρώ επίσης σοβαρό λάθος να γίνεται οποιαδήποτε σύγκριση των όσων κάνουν οι Ισραηλινοί (και όχι οι Εβραίοι) στους Παλαιστινίους με το Ολοκαύτωμα. Δεν με ενδιαφέρει να το συζητήσω

    Μερικοί δωμέσα προσπαθούν να σου εξηγήσουν ότι στη βάση 1) της κυριαρχης ρατσιστικής ιδεολογίας του Ισραηλινού κράτους, σύμφωνα με την οποία οι Παλαιστίνιοι θεωρούνται κατώτεροι ως πολίτες, κι ως όντα, πρωτόγονοι και παράσιτα, 2) της (πολιτικής/διπλωματικής/στρατιωτικής) ισχύος του κράτους, δεν απέχουν πολύ, αν τους δοθεί η ευκαιρία, να επιχειρήσουν γενοκτονία. Για την ώρα επιδίδονται σε εθνοκάθαρση είτε με τα όπλα είτε με το στραγγαλισμό των παλαιστινιακών κοινοτήτων.

    Δίχως τη στήριξη από το εξωτερικό και την πίεση από την αποκαλυψη των εγκλημάτων, που δεν είχαν οι Πολωνοί Εβραίοι, για παράδειγμα, η σχεδιασμένη ασφυκτική γκετοποίηση θα επέφερε παρόμοια αποτελέσματα με αυτά στα οποία σκόπευαν οι ναζί πριν το 1941.

  137. Avonidas said

    Ότι έκρυβε τόσους αντισημίτες το μπλογκ,ποιος να το φανταζόταν …

    Είμαστε τρομοκράτες, όλοι, όλοι,
    Είμαστε τρομοκράτες με πρώτο τον Μανώλη

  138. spyridos said

    124 Νικοκύρη

    2008-9 γνωστός μου έκανε αναμετάδοση μέσω ίντερνετ των εκπομπών του Πανούση (στο ραδιοφωνικό σταθμό της Γιάννας όπως λέει και κάποιος παραπάνω).
    Μια και η σελίδα του σταθμού κοβόταν συνδεόμουν στην αναμετάδοση και άκουγα τις περισσότερες εκπομπές.
    Το Γενάρη του 2009 κάπου στα μισά έγινε η συγκεκριμένη εκπομπή. Ο λόγος του Πανούση ήταν χυδαιότατα αντισημιτικός.
    Αντισημιτικότερος απότι δείχνει στο απομαγνητοφωνημένο κείμενο.
    Επί μια εβδομάδα έφταναν τότε εικόνες διαμελισμένων παιδιών από τη Γάζα.
    10-15 Γενάρη σκοτώθηκαν πάνω από 1000 Παλαιστίνιοι από Ισραηλινούς βομβαρδισμούς και στις 15 μάλιστα βομβαρδίστηκε το κτίριο του ΟΗΕ.
    Μες στο καλά σεσημασμένο κτίριο υπήρχε άσυλο για ΓΥΝΑΙΚΟΠΑΙΔΑ (αποδεδειγμένο αυτό) και σκοτώθηκαν σχεδόν όλοι και οι γιατροί και συνεργάτες του ΟΗΕ.
    Καθημερινά έφταναν εικόνες παιδιών που είχαν καεί από βόμβες φωσφόρου.
    Στις 17 μετά την διεθνή κατακραυγή το Ισραηλ βομβάρδισε με βόμβες φωσφόρου ένα δημοτικό σχολείο στην Μπειτ Λαχία αν θυμάμαι καλά.
    Υπάρχουν φωτογραφίες των γραμμών λευκού φωσφόρου που πέφτει και φωτογραφίες των καμμένων παιδιών.
    Αυτό το έγκλημα ΜΟΝΟ με τη βαρβαρότητα των ναζήδων μπορεί να συγκριθεί.

    Αμέσως μετά ήταν η εκπομπή. Θυμάμαι ήμουν σοκαρισμένος τόσο από τις εικόνες που δέχτηκα την αντισημιτική επίθεση σαν κάτι φυσιολογικό.
    Δεν δικαιολογώ ούτε τον Πανούση ούτε τον εαυτό μου για τις τότε σκέψεις μου.
    Το μεταφέρω σαν «κάδρο» των ημερών.

  139. Νέο Kid said

    Η ξεφτίλα (και προφανέστατα από κάποιους που δεν έχουν πάει ποτέ στη Μέση Ανατολή, και πιθανότατα δεν έχουν ποτέ συναναστραφεί με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους) συνεχίζεται. Έτσι παιδιά, όλα ίσωμα, όλα ίσα κι όμοια. Τι Ολοκαύτωμα και μαλακίες τώρα!…
    Το Ισραήλ θεωρεί τους καλούς παλαιστίνιους υπανθρώπους και παράσιτα λοιπόν. ..
    Οι Παλαιστίνιοι θέλουν απλώς να συνυπάρξουν ειρηνικά με τους εβραίους συμπατριώτες τους ,κι αυτοί οι κακοί τους σκοτώνουν και τους στριμώχνουν…
    Καλά ξυπνητούρια.

  140. Avonidas said

    #139. Το όποιο δίκιο μπορεί να είχαν κάποτε οι Ισραηλινοί το έχουν χάσει εδώ και πολύ, πολύ καιρό. Δεν υπάρχει επίσης καμιά αμφιβολία για το ποιος έχει το πάνω χέρι στην περιοχή, κι επομένως για το ποιος θα ‘πρεπε να πάρει την πρωτοβουλία για ειρήνευση.

    Εσύ στη θέση των Παλαιστινίων θα ήθελες να συνυπάρξεις ειρηνικά με τους Ισραηλινούς;

    Όχι ότι έχει πια καμιά σημασία. Έτσι πως τα ‘χει κάνει το Ισραήλ, θα πρέπει ή να εξοντώσουν τους Παλαιστίνιους ή κάποια μέρα να σηκωθούν να φύγουν από κει κάτω. Καθόλου εύκολο, με όλο τον έξτρα αντισημιτισμό που θα ‘χουν εκθρέψει ως τότε.

    Και εννοώ πραγματικό αντισημιτισμό, όχι τις φαιδρότητες που συζητάμε εδώ μέσα.

  141. Ατακαμα said

    Δηλαδή όποιος δε συμφωνεί με την ασυλία των εβραίων και με τα εμμονικά σύνδρομα είναι αντισημίτης. Τι ώραιες που είναι οι υπεραπλουστεύσεις, και γω που νόμιζα ότι ήταν χαρακτηριστικό μόνο των ακροδεξιών.

  142. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    131 Οκ

    132 Τουλάχιστον ξεμπλέξαμε με αυτό που είπε η κυρία Κωνσταντίνα (Βαταλίδου) πιο πάνω

    133 Μερσί!

    135 Ασε, έπαθα μεγάλο χουνέρι. Τάχα ότι έχω ransomware και να πάρω τηλέφωνο έναν αριθμό κτλ.

    136 Δηλαδή, αν ειναι έτσι που τα λες, όχι κάτι διαφορετικό απ’ ό,τι έκαναν πάμπολλα κράτη για να απαλλαγούν από μειονότητες ή να σφετεριστουν εδάφη. Καμιά σχέση δηλαδή με το Ολοκαύτωμα. Συμφωνώ.

    139 Λες να μην είναι έτσι;

  143. sarant said

    140 Προς το παρόν, Εβραιοι των άλλων χωρών φεύγουν και πάνε στο Ισραήλ. Από τη Γαλλία, κάμποσοι.

    Στο κυνικό επίπεδο που το θέτεις, οι Ισραηλινοί έχουν κερδίσει -από τότε που κατέρρευσε η ΕΣΣΔ. Εχουν έρθει χιλιάδς και χιλιάδες Ρώσοι (κάποιοι από αυτούς δεν είναι εβραίοι αλλά κάνουν ότι είναι) και έγειραν την πληθυσμιακή πλάστιγγα ενώ ταυτόχρονα έστρεψαν το κράτος προς τα δεξιά.

  144. spiridione said

    124. Ναι, Ανδρέας Πανταζόπουλος. Το άρθρο εδώ

    Click to access xronika%20%20237_B.pdf

  145. Avonidas said

    #143. Προς το παρόν, Εβραιοι των άλλων χωρών φεύγουν και πάνε στο Ισραήλ. Από τη Γαλλία, κάμποσοι.

    Τι να σου πω. Εγώ τουλάχιστον δεν μπορώ να φανταστώ γιατί ένας Εβραίος θα έφευγε από την Ελλάδα ή τη Γαλλία για να πάει να ζήσει στο Ισραήλ, εάν δεν είναι ηλίθιος, ή έχει βαρεθεί τη ζωούλα του. Γιατί σε κανένα άλλο σημείο του πλανήτη δεν θα κινδυνεύει σήμερα τόσο πολύ η ζωή του, και δεν θα είναι περισσότερο μισητός.

    Από την ΕΣΣΔ καταλαβαίνω θαυμάσια γιατί έφευγαν: ένας συνδυασμός του πόσο αβίωτη ήταν η ζωή τους εκεί και πόσα λίγα γνώριζαν για το πώς θα είναι στο Ισραήλ. Άλλωστε, χρειάστηκε ακριβώς το Ολοκαύτωμα για να πειστούν οι πιο πολλοί να πάνε εκεί κάτω.

    Οι Ισραηλινοί έχουν «κερδίσει» με την ίδια έννοια που αυτός που πηδάει από τον 100ο όροφο έχει ακόμα χρόνο στη διάθεσή του.

  146. Νέο Kid said

    145. Ε ναί. Γιατί να φύγει κάποιος από την ονειρική Ελλάδα για να πάει στο άθλιο Ισραήλ…; Στο Ισραήλ με την ανύπαρκτη υγεία, τη χάλια οικονομία, την άθλια παιδεία, το ανύπαρκτο κοινωνικό κράτος, τον ανύπαρκτο σεβασμό στη θρησκευτική και πολιτιστική διαφορετικότητα…
    Α! Και καθόλου δημοκρατικό το Ισραήλ! Γεμάτο πάσης φύσεως δικτατορίσκους και μουλαδοπαπάδες που σφάζονται με άλλους μουλαδοπαπάδες για το πώς είναι προτιμότερο να σφάξουν τους αλλόθρησκους.
    Επικονωνείς ρε Αβονίδα, για μάς κάνεις πλάκα σήμερα;

  147. Avonidas said

    #144. Όπως έγραψα και παραπάνω, ο αντισημιτισμός της ακροδεξιάς, στην Ελλάδα τουλάχιστον, είναι κατά βάση μουσειακός. Αν ποτέ έρχονταν στην εξουσία, δεν θα πετύχαιναν και πολλά διώκοντας τους Εβραίους.

    Καταρχήν, δεν έχουμε πια τόσους πολλούς, μετά τις ανταλλαγές πληθυσμών και το Ολοκαύτωμα. Δεύτερον, η ακροδεξιά πάντα στόχευε στους φόβους των ντόπιων μπατίρηδων για τους μετανάστες που τους παίρνουν τις δουλειές, για την εγκληματικότητα που φέρνουν κλπ., και γενικά θα κυνηγήσει τους νεοφερμένους και τους παρίες. Άρα πλέον η προτεραιότητα είναι οι μουσουλμάνοι, Αφγανοί, Πακιστανοί, Σύριοι, Αφρικανοί μετανάστες. Τις σβάστικες στα νεκροταφεία και τα μνημεία τις έχουν για εσωτερική κατανάλωση, και για να θυμούνται «τα παλιά».

    Τρίτο και τελευταίο, επειδή η αυτοσυνέπεια δεν είναι το φόρτε τους, μπορεί να μισούν τους Εβραίους αλλά οι πιο πολλοί (κρυφο)θαυμάζουν τις πολιτικές του Ισραήλ.

  148. Νέο Kid said

    Και σπέσιαλ χαιρετισμούς σε Σπύρο και Γρηγόρη! Παρντόν για την αγενή καθυστέρηση! 🙂

  149. Avonidas said

    #146. σεβασμό στη θρησκευτική και πολιτιστική διαφορετικότητα…;!

    Και λες ότι εγώ την κάνω την πλάκα σήμερα;

    Κατά τα άλλα: αν εσύ είσαι οκ με μια δημοκρατία του απαρτχάιντ, που παρέχει όλα αυτά που γράφεις στους πολίτες της και εκεί παραδίπλα σφάζει κόσμο σαν τον χειρότερο χασάπη, ώρα σου καλή και καλό δρόμο!

    Κι αυτό στο γράφω μόνο γιατί έχω ακούσει και στο παρελθόν άλλους να υπερασπίζονται με θέρμη «τη μόνη δημοκρατία στη Μέση Ανατολή», και μου γυρίσανε πραγματικά τ’ άντερα από τη σιχαμάρα.

    Δημοκρατία-υπόδειγμα το προτεκτοράτο του κερατά…

  150. Νέο Kid said

    149. Aπό μεριάς μου σταματάω. Ξεστρατίσαμε και είναι πρόδηλο ότι έχεις πλήρη άγνοια από την ψυχοσύνθεση και τις επιδιώξεις των ανθρώπων που ζούν σ εκείνα τα μέρη. Η αντίδρασή μου ξεκίνησε από το (δεν θέλω να το χαρακτηρίσω γιατί θα πρέπει να πω βαρειά κουβέντα) «Ναί ολοκαύτωμα. Αλλά και σείς καταπιέζετε τους μαύρους!» που λάνσαρες. Αν βρεις την ψυχραιμία να σκεφτείς πόσο φάουλ, τελείως άσχετο ως προς τις «αρχικές συνθήκες» (τι διάολο! Φυσικός είσαι, και πρέπει να καταλαβαίνεις ότι συγκρίνεις πορτοκάλια με φάλαινες…) και βαθειά αντισημιτικό είναι αυτό ,έχει καλώς. Αν όχι, πάλι αδέρφια ΔΕΝ είμαστε! 🙂

  151. Βασίλης Ορφανός said

    Άσχετα προς οποιονδήποτε συγκεκριμένο νεκρό.

    Επειδή εδώ λεξιλογούμε, αντιγράφω από κρητικά λεξικά λέξεις σχετικά με τη … «δικαίωση» του νεκρού στην αγνή ελληνική ύπαιθρο.

    Γ. Πάγκαλος, Περί του γλωσσικού ιδιώματος της Κρήτης, Δ 531.
    πίσσης1, ο. Επί αποθανόντος. Εκείνος του οποίου η ψυχή είθε να καταδικασθή να βράζη μέσα εις την πίσσαν της Κολάσεως ή τα κόκκαλά του να βγάλουν πίσσαν εν τω τάφω.
    1 πισσίτης λέγεται εν Χίω, Νάξω, πισσοχόχλαστος εν Κύπρω, πισσόταφος και πίσσης αλλαχού, ίδ. Γ.Ν. Χατζιδ. (εν Αθηνάς τομ, 44, σελ. 214).
    πισσοκόκκαλος = πίσσης
    πισσιάρης = πίσσης
    πισσοσκασμένος & πισσανασκασμένος. Επί αράς: Ο νεκρός του οποίου τα οστά είθε να σκάσουν και να βγάλουν πίσσαν.

    Αντ. Ξανθινάκης, Λεξικό του δυτικοκρητικού γλωσσικού ιδιώματος, σ. 429
    πισσοκοκαλίζω = βρίζω νεκρό, επισημαίνοντας ότι τα κόκαλά του, ως αμαρτωλού, είναι μαύρα σαν την πίσσα.
    (συνώνυμο: διαολοκοκαλίζω < διαολοκόκαλος = πισσοκόκαλος, σ. 163)
    πισσολέβεντος = λεβέντης αλλά αμαρτωλός που έχει πεθάνει.

  152. spiral architect 🇰🇵 said

    Θέλω να τον θυμάμαι από τα άγρια ροκάδικα μαθητικά μου χρόνια στο Σκάιλαμπ της Πλάκας (Σκύλαμπ, το’ λεγε από σκηνής) 😀 ένα Σάββατο που είχε γίνει εξέδρα ακόμα και στο δρόμο με τις Ταξιαρχίες να παίζουν με ανοιχτές τις πόρτες του κλαμπ. Και ναι, και τότε δεν είχα πρόβλημα. Θέλω να τον θυμάμαι μερικά χρόνια μετά καλοκαίρι στο κηποθέατρο Καζαντζάκη στο Ηράκλειο μαζί με τους Φατμέ του Πορτοκάλογλου όπου ένα ντου αναρχικών τον πεταξε κάτω απ’ τη σκηνή στα χαλίκια του κηποθεάτρου με τη συναυλία να διακόπτεται άδοξα, αφού οι δεύτεροι μετά τις Ταξιαρχίες, Φατμέ είπαν μόνο ένα τραγούδι και αποχώρησαν.

    Ενιγουέη, καλό δρόμο να’ χει, δεδικαίωται υπό προϋποθέσεις, με ελαφρυντικό το ότι οι καλλιτέχνες (πρέπει να) έχουν το ακαταλόγιστο. Πολλοί από κάτω απ’ τη σκηνή βάζουν κόκκινη γραμμή τη θρησκεία, άλλοι το Κόμμα και την ιστορία του, άλλοι ίσως ακόμα και αισθητικούς λόγους.

    Ανέκαθεν είχαμε μια μέτρια ροκ σκηνή με μερικές εκλάμψεις που έσπαγαν αυτή τη μετριότητα. Μια απ’ αυτές ήταν οι Ταξιαρχίες του Πανούση. Σήμερα, έχουμε εκλάμψεις που σπάνε τα σύνορα της Ελλάδας και κάνουν καριέρα στο εξωτερικό. Για όσους δεν τους ξέρουν, παρουσιάζω τους Planet of Zeus:

  153. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ανθέλληνας, αντιευρωπαίος, αντιαμερικανός, αντικομμουνιστής, αντισημίτης, αντίχριστος: πολύ βολικοί χαρακτηρισμοί για να απαξιώνεται η κριτική και η αμφισβήτηση.

  154. Pedis said

    # 142 – 136 Δηλαδή, αν ειναι έτσι που τα λες, όχι κάτι διαφορετικό απ’ ό,τι έκαναν πάμπολλα κράτη για να απαλλαγούν από μειονότητες ή να σφετεριστουν εδάφη. Καμιά σχέση δηλαδή με το Ολοκαύτωμα. Συμφωνώ.

    δεν νομίζω να εννόησα ότι διεξάγεται ολοκαύτωμα. Τόνισα ότι η επίσημη Ισραηλινή πολιτική και στρατιωτική στρατηγική υποστηριζόμενη από την πιο χυδαία ρατσιστική και απανθρωποποιητική προπαγάνδα στοχεύει στην εκδίωξη(*) με όλους τους δυνατούς τρόπους -και της εξόντωσης μέσω «φυσικών» αιτίων ή άλλων «τεχνητών», αν καταστεί δυνατό- των Παλαιστινίων από τα πατρογονικά τους εδάφη.

    (*) κι προκρίνεται λιγότερο η δουλοκτητική τους εκμετάλλευση, γι αυτό το σκοπό, άλλωστε, η Ισραηλινή ελίτ διαθέτει τους δικούς της πολίτες β’ κατηγορίας.

    Γιατί το αποκαλείς ολοκαύτωμα. Πιστεύεις, πράγματι, στη μοναδικότητα του φαινομένου, εννοώ αν αφαιρέσεις τις ιδιαιτερότητες που έχει οποιαδήποτε άλλη μαζική εξοντωση στην ανθρώπινη ιστορία, στη βάση φυλετικής ιδεολογίας;

    Θα περίμενα ότι θα προτιμούσες τον ειδικό όρο Σοά …

  155. leonicos said

    Πολύ έντονος ο βρασμός σήμερα.

    Κι εγώ είμαι διχασμένος. Τη μια πονάω, την άλλη γελάω.

    Όλοι έχουν αρκετό δίκιο και άλλο τόσο άδικο. Το πρόβλημα της ιστορίας είναι αυτό ακριβώς. Κάποτε, επί Σουμερίας π.χ., κατάκτηση μιας πόλης σήμαινε ολοκληρωτική σφαγή των κατοίκων.

    Δεν ξέρω αν θα εκπολιτιστούμε ποτέ, δηλαδή πότε θα πάψουμε να σκοτώνουμε ο ένας τον άλλο. Σ’ αυτό οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό,και η θρησκευτική μου ιδιαίτερότητα.

    Πώς μπορεί μετά από όλα αυτά ένας Λεώνικος, ένας Γς, ένας Τζι, ένας άλλος οποιοσδήποτε να βγουν αλώβητοι;

  156. Pedis said

    # 143 – και έγειραν την πληθυσμιακή πλάστιγγα ενώ ταυτόχρονα έστρεψαν το κράτος προς τα δεξιά.

    πριν, τη νότα τη δίνανε τα κιμπουτς, αυτό εννοείς;

  157. Γιάννης Ιατρού said

    144: Σπύρο,
    εγώ διαβάζοντάς το δεν είδα κάποια διάψευση δημόσια τον Αμπραβανέλ… Πανταζόπουλο που γράφει/παρατηρεί ο Νίκος. Μάλλον κάτι δεν κατάλαβα στο σχολιασμό σου Ναι .. εδώ (ίσως να εννοείς: «Εδώ το άρθρο του Πανταζόπουλου» ;;;)

  158. Avonidas said

    #156. πριν, τη νότα τη δίνανε τα κιμπουτς, αυτό εννοείς;

    Ας είμαστε δίκαιοι. Ναι, τα κιμπουτς ήτανε μια ειρηνική προσπάθεια. Και ναι, οι Παλαιστίνιοι δεν είναι αθώοι του αίματος σ’ αυτόν τον κύκλο της βίας. Αλλά η ασυμμετρία της ισχύος έχει ξεφύγει πλέον εντελώς. ΔΕΝ έχει πια καμιά σημασία, δεν μπορεί να έχει, το ποιος το ξεκίνησε.

  159. spiridione said

    157. Ναι αυτό.

  160. Pedis said

    Με τη λογική του κάθε μαλακισμένου φερέφωνου της χυδαιότερης μορφής της ισραηλινης προπαγάνδας, είναι σφάλμα να καταγγέλεται η γενοκτονία των χερέρο επειδή ως βάρβαροι πολεμιστές θα έκαναν κομμάτια όποιον έπιαναν στα χέρια τους χωρίς να έχουν υπογράψει τη συνθήκη της Χάγης, κι αν τους δινόταν η ευκαιρία να έρθουν καταδώ θα μας ανάγκαζαν να φοράμε ψάθινες φούστες στο καταχείμωνο για να μη μας κάνουν μια χαψά.

  161. Avonidas said

    #150. Ξεστρατίσαμε και είναι πρόδηλο ότι έχεις πλήρη άγνοια από την ψυχοσύνθεση και τις επιδιώξεις των ανθρώπων που ζούν σ εκείνα τα μέρη.

    Μπορείς να καταλάβεις ότι αυτό δεν μ’ ενδιαφέρει καθόλου; Ότι δεν αλλάζει τίποτα;

    Δηλαδή ρε Κιντ τι μου λες; Ότι αν είχα ζήσει εκεί και ήξερα από κοντά τους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς, θ’ άλλαζα απόψεις και θα συμφωνούσα ότι είναι καλό να βομβαρδίζονται παιδιά; Ότι έχουν τόσο απεχθείς απόψεις κι είναι τόσο φανατικοί που δεν παίρνουν από λόγια; Ε, μη σώσω τότε και διαφωτιστώ!

    Όχι, για να μη νομίζεις δηλαδή ότι μου λες και κάτι πρωτότυπο. Χρόνια τώρα αυτή είναι η μόνιμη επωδός των Ισραηλινών και των ΗΠΑνών προστατών τους: είναι φανατικοί φονταμενταλιστές από κούνια, αντισημίτες, στέλνουν τα παιδιά τους να πεθάνουν, θέλουν να καταστρέψουν το Ισραήλ και δεν πρόκειται ποτέ να σταματήσουν μέχρι να το πετύχουν, εμείς ή αυτοί, κλπ. κλπ. Ας πούμε πως είναι αλήθεια (που δεν είναι). Πιστεύεις πως δικαιολογείται έτσι αυτό το έγκλημα κι αυτό το αίσχος;

    Πιστεύεις ότι είναι ανεκτό να μακελεύει κανείς παιδιά, έστω και παιδιά ναζιστών να είναι;

    Ξέρεις κάτι στην τελική; Ξέχνα ότι ανέφερα το Ολοκαύτωμα, ξέχνα τη σύγκριση, διάγραψέ την. Δεν μου χρειάζεται καμιά σύγκριση για να πω ότι αυτό που συμβαίνει στη Γάζα είναι ένα αποτρόπαιο, κτηνώδες έγκλημα. Αν πρόκειται να μας αφήσουν στην ησυχία μας να το κριτικάρουμε μερικoί εύθικτοι καλοθελητές, είναι μικρό τίμημα να μη ξαναπούμε λέξη για Εβραίους και Ολοκαύτωμα — αλλά δεν θα μας αφήσουν, βεβαίως.

    Ούτε και σαν δικαιολογία μπορεί να τους χρησιμεύσει, άλλωστε. Τίποτα από όσα έχουν τραβήξει, αυτοί, οι παππούδες κι οι προπαππούδες τους, δεν δικαιολογεί αυτό το πράγμα. Τίποτα.

  162. Pedis said

    -> 160 – άσε που δεν είχαν δημοκρατικά θεσπισμένη κοινωνία, κοινοβούλιο, Σύνταγμα.

    Σύνταγμα; Την τελευταία φορά που είχα ενημερωθεί σχετικά το Ισραήλ δεν είχε Σύνταγμα. Πώς και δεν έχει ξεσπάσει ακόμη καμιά πορτοκαλιά επανάσταση;

  163. BLOG_OTI_NANAI said

    Το πιο χυδαίο σχόλιο που γράφτηκε στο συγκεκριμένο νήμα νομίζω, είναι το #120:

    «Ότι έκρυβε τόσους αντισημίτες το μπλογκ,ποιος να το φανταζόταν»

    Το οποίο δείχνει ακριβώς ότι ο φασισμός δεν έχει ιδεολογικά σύνορα καθώς μια δημοκρατική συζήτηση, χαρακτηρίζεται αντισημιτισμός, απόδειξη ότι η πολιτική ορθότητα φλερτάρει με την νοοτροπία του ολοκληρωτισμού. Μπορεί σήμερα να μην χρησιμοποιεί τανκς, αλλά χρησιμοποιεί τον ανώνυμο διαδικτυακό όχλο των σόσιαλ μίντια.

    ΥΓ
    Προσωπικά θεωρώ ότι το Ολοκαύτωμα αποτελεί την μεγαλύτερη προσβολή στην ανθρωπότητα μέχρι σήμερα καθώς είναι τρομακτικό το μίσος που σε οδηγεί στο ουτοπικό, να εξαφανίσεις ολοκληρωτικά μια φυλή ανθρώπων.
    Πάντως, παραπάνω γράφτηκε κάτι εύστοχο, κατά πόσο διάφορες σημερινές διώξεις θα σταματούσαν στα σημερινά όρια, αν δεν υπήρχαν μέσα μαζικής και άμεσης πληροφόρησης. Πιθανόν να είχαμε φτάσει και σήμερα σε προσπάθειες ολοκληρωτικής εξόντωσης αν υπήρχε τρόπος να κρατηθεί κρυφό.

  164. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    125.

    ΕΠΙΚΗΔΕΙΟ

    Μικρός το δέμας εκκινούσες με όνειρα πολλά
    δύσκολοι καιροί : πείνα και ξηρασία πνεύματος.
    ……………………………………………………..
    Σαν το μυρμήγκι αποθήκευσες
    σπόρους ματαιοδοξίας για τον απέραντο χειμώνα.

    Το τέλος γνωστό :
    στον επικήδειο θα χαιρετίσουν
    τα σχέδια του ακούραστου εργάτη
    που επιτήδειοι εργολάβοι έκτισαν
    και οι απόγονοί σου συνεχιστές (;)
    του …παραληρήματος υστεροφημίας
    που ο σεισμός ή η λήθη κατεδάφισε…..

    5.Χ.02

  165. Avonidas said

    #155. Δεν ξέρω αν θα εκπολιτιστούμε ποτέ, δηλαδή πότε θα πάψουμε να σκοτώνουμε ο ένας τον άλλο.

    Έχει συντελεστεί τεράστια πρόοδος. Το λέω εντελώς σοβαρά και καθόλου ειρωνικά.

    Κάποτε μ’ αυτά που συμβαίνουν στο Ισραήλ δεν θα ‘παιζε βλέφαρο. Η ΠΔ αναφέρει τις γενοκτονίες σαν να ‘ταν κατορθώματα — και για να μη με κατηγορήσουν πάλι για αντισημίτη, και η Ιλιάδα το ίδιο. Είτε συνέβησαν είτε δεν συνέβησαν αυτά τα γεγονότα, το γεγονός ότι γράφτηκαν αυτά τα κείμενα λέει πολλά για το κοινό τους.

    Η κατηγορία «άνθρωπος», χωρίς παραπέρα προσδιορισμούς, έχει αρχίσει δειλά/δειλά να εδραιώνεται στη συνείδησή μας. Κάποτε, το να συμπάσχεις με μέλη μιας άλλης φυλής, εθνότητας ή θρησκείας ήταν απλά αδιανόητο, υπερβολικό να το περιμένεις από μερικούς όρθιους πιθήκους (και πάλι, δεν ειρωνεύομαι). Σήμερα μας συμβαίνει αρκετά συχνά, έστω κι αν δεν έχει διάρκεια ή αν δεν εκφράζεται με πεποίθηση. Υπάρχει ελπίδα.

  166. Μαρία said

    124
    Βάζω την Κατιούσα του ΚΚΕ https://www.youtube.com/watch?v=9sGnawDe294 και μέτρα εσύ τα γλιστρήματα.
    Κάνω σεφτέ: Ξεπλένει ή όχι τη χρυσή αυγή;

  167. Avonidas said

    #150. Η αντίδρασή μου ξεκίνησε από το (δεν θέλω να το χαρακτηρίσω γιατί θα πρέπει να πω βαρειά κουβέντα) «Ναί ολοκαύτωμα. Αλλά και σείς καταπιέζετε τους μαύρους!» που λάνσαρες.

    Για την ιστορία, ας σημειώσουμε ότι ΔΕΝ είπα τίποτα τέτοιο. Για την ακρίβεια, λέω το διαμετρικά αντίθετο από αυτό που βάζεις στο στόμα μου — ότι κανένα έγκλημα δεν είναι δυνατόν να δικαιολογήσει ένα άλλο.

    Η λογική των πραγματικών αντισημιτών είναι: «Α, για δες τι κάνετε όταν έχετε το πάνω χέρι, άρα καλά που σας κάνανε/με!»

    Η λογική η δική μου, και των γελοιογράφων που υπερασπιζόμουν, όπως π.χ. ο Στάθης, είναι: Πώς είναι δυνατόν, ρε γαμώτο, μ’ αυτό το παρελθόν κι αυτή την κληρονομιά, να κάνετε αυτά που κάνετε;

    Ελπίζω να καταλαβαίνεις τη διαφορά. Ελπίζω επίσης, ακόμη κι αν διαφωνείς, να καταλαβαίνεις τη συγκεκριμένη σατιρική τεχνική.

  168. Tah ala tahalasa said

    @spiral

    Μέτρια ροκ σκηνή στην Ελλάδα;;;;;;;
    Ε όχι. Αυτό είναι βαρύ για να μην το απαντήσω. Δηλαδή μέτριοι οι τρύπες, μέτρια τα σπαθιά, μέτρια τα μωρά, μέτριος ο Σιδηρόπουλος, μέτριοι οι ενδελέχεια αργότερα, μέτρια τα διάφανα Κρίνα, μέτρια τα πιο μεινστριμ υπόγεια ρεύματα, μέτρια κι η αντεργκράουντ με ωχρά σπειροχαίτη, με γένια του χάους με με με. . Κι ήρθε ο Πανούσης με τις ταξιαρχίες να ταράξει τη μετριότητα;; Ε όχι. Καλός ήταν δε λεω. Θες κ με συμβολή στη ροκ; Άντε μέχρι εκεί το πάω.

  169. spiral architect 🇰🇵 said

    @168: Δεν κατάλαβες, ολοι αυτοί που ανέφερες και δεν ανάφερα ήταν οι εκλάμψεις. 😉

  170. listofagox said

    Πως γίνετε με τόσο ολοκαύτωμα και τόση εθνοκάθαρση και γενοκτονίες, ένα κοτζάμ 25 % (τουλάχιστον) του πλυθησμού να είναι άραβες στο Ισραήλ και κάμποσοι βουλευτές και ουκ ολίγοι υοπυοργοί στην Κνεσσέτ, μόνο ένας βέρος αντισημίτης θα το εξηγήσει.
    https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Arab_members_of_the_Knesset
    https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Arab_citizens_of_Israel
    Είμαι περίεργος να δω ανάλογες λίστες για οποιαδήποτε αραβική χώρα.

  171. Tah ala tahalasa said

    Πολλοί δεν είναι για εκλάμψεις; Μια σταλιά χώρα είμαστε. Κι είναι κι άλλοι φυσικά.
    Το σχόλιο το έγραψα γιατί έχω σε μεγάλη εκτίμηση τους Έλληνες ροκάδες και μουσικά και ποιητικά. Και χωρίς μέσα οι περισσότεροι. Στη δε αντεργκράουντ στιχουργικά βρίσκει κανείς διαμάντια από παιδιά που δεν τα έμαθε ούτε η μάνα τους. Συχνά συζητάω με ένα φιλο πόσο χρήσιμο θα ήταν ένα βιβλίο που θα συγκέντρωνε τη στιχουργία τους. Μπορεί κ να έχει βγάλει κ κανείς βέβαια κ να μην το έχω υπόψιν μου.

  172. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    145 Στη Γαλλία φοβούνται αφενός τις επιθέσεις (έχουν γίνει κάμποσα φονικά ειδικά εναντίον εβραίων) και αφετέρου την καταθλιπτική ατμόσφαιρα πχ φοβούνται να φορέσουν κιπά ή τους βρίζουν οι νεαροί άραβες.

    156 Όχι πια τα κιμπούτς. Αλλά ήρθε ενάμισι εκατομμύριο, που κατά 90% είναι δεξιοί (ωραία διαπαιδαγώγηση ο υπαρκτός).

  173. Avonidas said

    #172. Στη Γαλλία φοβούνται αφενός τις επιθέσεις (έχουν γίνει κάμποσα φονικά ειδικά εναντίον εβραίων)

    Αυτό ακριβώς είναι που με παραξένεψε. Στο Ισραήλ, δηλαδή, δεν γίνονται; Ή φαντάζονται μήπως ότι το ισραηλινό κράτος θα τους προστατεύσει καλύτερα από ότι το γαλλικό; Και μέχρι πότε;

  174. sarant said

    Τα τελευταία χρόνια μέσα στο Ισραήλ (και όχι στα κατεχόμενα) δεν ξέρω αν έχουν γίνει πολλές φονικές επιθέσεις -αλλά η ψυχολογία είναι διαφορετική. Εκεί, ο γαλλοεβραίος σκέφτεται ότι θα είναι με τους πολλούς, ενώ στην Τουλούζ μπορεί να αισθάνεται κυνηγημένη μειονότητα. Και βέβαια αυτό το ψυχολογικό πλαίσιο κάνει τον άνθρωπο δεξιό.

  175. spyridos said

    167 Εδώ κάνανε περσόνα νον γκρατα τον Στάινερ που λέει ακριβώς αυτό που λες κι εσύ. «Πώς είναι δυνατόν, ρε γαμώτο, μ’ αυτό το παρελθόν κι αυτή την κληρονομιά, να κάνετε αυτά που κάνετε;»

    Κάθε προσπάθεια συζήτησης με Ισραηλινό καταλήγει σε αυτό
    Εξαιρετικά αφιερωμένο

  176. Avonidas said

    #174. Εμ, αυτό είναι. Ξαναφτιάξανε τα μεσαιωνικά γκέτο, μόνο που τώρα τα διοικούν οι Εβραίοι, τα φρουρούν από μέσα, και αστυνομεύουν τους απέξω.

    Δεν φαντάζομαι ότι θα μπορούσα να ζήσω έτσι· από την άλλη, έχοντας διαβάσει το Αν αυτό είναι ο άνθρωπος του Πρίμο Λέβι, καταλαβαίνω ότι ο άνθρωπος μπορεί να προσαρμοστεί στα πάντα, ειδικά αν δεν έχει άλλη επιλογή.

  177. Tah ala tahalasa said

    Κατάχρηση κάνω σήμερα κ ζήτω συγνωμη
    Τελευταία απορία: έδωσε συνέντευξη η κ Στάη κ κατήγγειλε σεξουαλική παρενόχληση από προϊστάμενο κ από γνωστό πολιτικό. Δεν έδωσε ονόματα βέβαια οπότε τρύπα σε νερό κ να χαμε να λέγαμε. Λέει σε κάποιο σημείο ότι οι συνάδελφοι την παρενοχλούσαν λέγοντας της το όμικρον στην καθαρεύουσα. Τι εννοεί;

  178. raf said

    Κουφάλες… και ήταν χθες
    λες και ήταν χθες
    που φιλάκια σου ‘δινα
    στ’ αρχίδια τα βελούδινα
    και στις αμμουδιές
    στις πιτσικουλιές…

  179. Αιμ.Παν. said

    Τελικά μιά χαρά το κατάφεραν το μπάχαλο οι εγγλέζοι στην Παλαιστίνη… μέχρι κι εμάς πιάνει ακόμα και τώρα… :-Ρ.

    Στο θέμα όμως του άρθρου, μήπως, λέω, η παρανόηση του «ο νεκρός δεδικαίωται» σιγά σιγά βολεύει για να αναθεωρούμε διάφορες ιστορικές προσωπικότητες ; π.χ. εσχάτως κάποιοι ιστορικοί «επανεξετάζουν» κατά πόσο ο Νέρων ήταν όντως τόσο κακός όσο νομίζαμε, οπότε ίσως είναι θέμα (πολύ λιγότερου) χρόνου να «επανεξεταστεί» και ο Αδόλφος… εξ άλλου βλέπουμε τι γίνεται σε κάποιες χώρες του πρώην υπαρκτού και πως, δημοκρατικά, εκλέγονται οι ακροδεξιοί…

    Αχ πόσο βολεύει ο ισλαμοφασισμός για να θεριέψει η φασιστοδημοκρατία…

  180. Για νέο μας το λένε ότι άμα πεθάνει ο άνθρωπος δεν μπορεί να αμαρτήσει; Αφού δεν δεδικαίωται , κατά το δικαιώνεται , ο ἀποθανών ἀπό τῆς ἁμαρτίας γιατί ψάλουν στην νεκρώσιμο ακολουθία «και είδον τα οστά τα γεγυμνωμένα και είπον. άρα τις εστί, βασιλεύς ή στρατιώτης, ή πλούσιος ή πένης, ή δίκαιος, ή αμαρτωλός; Αλλά ανάπαυσον, Κύριε, μετά δικαίων τον δούλον σου, ως φιλάνθρωπος.»

  181. Avonidas said

    #175. Απίστευτο. Δεν θα μπορούσα ποτέ να σταθώ μπροστά σ’ ένα τέτοιο ακροατήριο, και να πω αυτά που (σωστά) είπε, χωρίς να παίζουν τα γόνατά μου κλακέτες.

    Η μόνη μου ένσταση είναι όταν μιλάει για κροκοδείλια δάκρυα. Καταλαβαίνω τι θέλει να πει, αλλά υπάρχει πάντα η πιθανότητα, μια στο τόσο, αυτός που διαμαρτύρεται να πιστεύει ειλικρινά αυτά που λέει. Το δίλημμα τότε είναι, πώς να καταρρίψεις αποφασιστικά την καραμέλα του αντισημιτισμού χωρίς να σπρώξεις τον άλλο ακόμα πιο βαθιά στις αντιδραστικές θέσεις του;

  182. sarant said

    177 Όμικρον στην καθαρεύουσα; Δεν έχω ιδέα…

  183. Avonidas said

    γιατί ψάλουν στην νεκρώσιμο ακολουθία «και είδον τα οστά τα γεγυμνωμένα και είπον. άρα τις εστί, βασιλεύς ή στρατιώτης, ή πλούσιος ή πένης, ή δίκαιος, ή αμαρτωλός; Αλλά ανάπαυσον, Κύριε, μετά δικαίων τον δούλον σου, ως φιλάνθρωπος.»

    Έχω την εντύπωση ότι το συγκεκριμένο είναι εμπνευσμένο από τον Εκκλησιαστή — κι ο Εκκλησιαστής, με τη σειρά του, έχει σαφείς επιρροές από τη στωϊκή και την επικούρεια φιλοσοφία, με την έμφασή τους στην επίγεια ζωή και τη ματαιότητα της φιλοδοξίας.

  184. Γιάννης Κουβάτσος said

    Η Στάη εννοεί ότι έκαναν σχόλια για τα οπίσθιά της. Το μέρος του σώματος που αρχίζει από όμικρον στην καθαρεύουσα.

  185. Μαρία said

    177
    Πω, πω κώλος!

  186. Γιάννης Ιατρού said

    ¨177/182: ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΠΟΥ «ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΠΟ ΟΜΙΚΡΟΝ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΕΥΟΥΣΑ

  187. Γς said

    Δεδικαίωται.

    Κι ωραία μέρα η σημερινή και να πάμε μια βόλτα,. Λούτσα, Βραυρώνα μέχρι Λαύριο και βλέπουμε.
    Και να οι λόφοι απ τις σκουριές, το ασήμι των Αθηναίων, οι δούλοι που δεν ήξερε.

    Και πως θα σε πάω στην Κύπρο. Θα πάω μόνη μου. Εννοώ όταν πεθάνεις. Εσύ θα πεθάνεις. Όχι εσύ.
    Αντε και θα σου κάνω μια κηδεία να γλείφεις τα δάχτυλά σου. Δυο γυναίκες έχω θάψει. Ξέρω.

    Κι ήταν να σκάσει. Κι άντε μετά να δει το μαύρο, κατάμαυρο μενού. Το Πέρασμα. Καλό μαγαζί έχω ξανακάτσει παλιά εκεί.
    Μαύρα κατάμαυρα και τα τραπεζομάντηλα. Και οι χαρτοπετσέτες μαυρες! Λόγω τιμής.

    Και θυμήθηκα τον Κώστα, που ΄ταν απ το Λαύριο. Ηθελα πάντα να τον ξαναδώ. Αλλά δεν ήξερα ούτε το επώνυμο του.

    -Ηρθες αργά. Ο σερβιτόρος. Την Κυριακή είναι το μνημόσυνό του. Στην Αγία Παρασκευή.

    Θα πάω.

    .———–

    Catskill Mountains

    Ο Κώστας ο γείτονάς μου στο δωμάτιο της Καρδιολογικής διαβάζει Stewart (Does God Play Dice?).

    – Χάος; Του λέω.

    Με κοιτάζει απορημένος.

    -Σι, έιτς, έι, όου, ες.

    -Α, Κέιος!

    Παίζει ή δεν παίζει ζάρια ο θεός; Και να ο Αϊνστάιν και να ο Χόκινγκ και να κι η περί Θεού αυταπάτη του Ντόκινς.

    Φανατικός άθεος ο Κώστας μας. Αθεος; Αγνωστικιστής; Αθρησκος;
    Θα τον έψαχνα, αλλά με πρόλαβε.

    Μου λέει για την Μέρλιν. Την Αγία Μέρλιν.

    Κοντά πενήντα χρόνια στην Αμερική. Στη Νέα Υόρκη. Μανχάταν και μετά πάνω στα βουνά, τα Κατσκιλ. Με τη φάρμα του τα ζωάκια του και την γυναίκα του την Μέρλιν.

    Εβραία και στέρφα μετά από μια εγχείρηση. Η γυναίκα της ζωής του.

    -Δεν την έθαψα θρησκευτικά. Την έκαψα.
    Τα πούλησε όλα και πριν έρθει πάλι στην πατρίδα, πήγε σε μια μικρή λιμνούλα κει πάνω στα βουνά και σκόρπισε τη στάχτη της.

    Και μου περιγράφει πως η Αγία Μέρλιν απλώθηκε σ όλη τη λίμνη.

    Δακρυσμένος

    Δεδικαίωται, κι ο Κώστας κι η Μέρλιν, κι η πρώτη, κι η δεύτερη. Και τούτη εδώ [προσεχώς]

  188. Γιάννης Ιατρού said

    177: Tah ala tahalasa
    ,,,Κατάχρηση κάνω σήμερα…
    Αν το διατύπωνες διαφορετικά, μιας κι ο πολιτικός μας έχει πλέον αφήσει χρόνους, η ερώτηση για το «αν δεδικαίωται» ο πολιτικός επί του συγκεκριμένου θέματος θα ήταν οριακά εντός θέματος 🙂

  189. cronopiusa said

    https://twitter.com/AneIrazabal/status/941993356099510272

  190. mitsos said

    Νικοκύρη
    Εύστοχη η παρέμβασή σου κι εδώ … τελευταία διαπιστώνω πως όλο και πιο συχνά που γίνεται σημαντική η παρέμβασή σου στην καθημερινότητα σε κοινό πολύ μεγαλύτερο από τους επισκέπτες αυτού του
    Είναι αλήθεια ότι τώρα με τον θάνατό του έμαθα πολλά όμορφα που έκανε αυτός ο άνθρωπος. Δεν ήταν στις προτιμήσεις μου ο Τζιμης Πανούσης.
    Γιατί ;
    Κάτι με ενοχλούσε στις αρχές του ( διότι και άναρχες να ήταν οι επιλογές του … μια διφορούμενη αρχή και αυτή θα ήταν ) και κάτι με ενοχλούσε στην αισθητική του ( αναρωτιόμουν αν είναι βάρβαρος που υποκρίνεται τον καλλιτέχνη ή καλλιτέχνης που υποκρίνεται τον βάρβαρο )
    Όμως για μένα αυτό που άφησε πίσω του ο 20ος αιώνας είναι η απόδειξη πως τα μέσα όχι μόνο δεν αγιάζουν τον σκοπό αλλά συχνά τον διαστρεβλώνουν … Με ενοχλεί και η εικόνα κάποιου που θέλοντας να σβήσει ένα φλεγόμενο σπίρτο στο τασάκι …σδειάζει ένα κουβά νερό.
    Έτσι έχασα και πολλά όμορφα πράγματα που έκανε αυτός ο άνθρωπος (τραγούδια και όχι μόνο ) .
    Με μια έννοια ίσως και να «δεδικαίωται» διότι η ιστορία με το πέρασμα των χρόνων εξευγενίζει τις μορφες με ελάχιστες εξαιρέσεις ηγετών που άφησαν πίσω τους μόνο καταστροφή ( Μάλλον η επικαιρότητα και τα Ιερά βιβλία στέκονται κυρίως στο αντιπαράδειγμα και τον φόβο αποδίδοντας προθέσεις . Αντίθετα η Ιστορία στηρίζεται πιο πολύ στην αφήγηση και την κρίση των παρελθόντων έργων )
    … και ο Τζίμης ούτε καν θέλησε εξουσία μόνο λίγο περισσότερο μερίδιο στην επικαιρότητα ίσως να διεκδίκησε … και ίσως, δίκαια το απέκτησε

  191. https://www.google.gr/search?ei=0VtiWo-bOcO2sQHQsZ7oBg&q=site%3Asarantakos.wordpress.com%2F++%CE%9A%CE%B1%CF%84%CF%83%CE%BA%CE%B9%CE%BB&oq=site%3Asarantakos.wordpress.com%2F++%CE%9A%CE%B1%CF%84%CF%83%CE%BA%CE%B9%CE%BB&gs_l=psy-ab.12…25168.25168.0.28134.1.1.0.0.0.0.146.146.0j1.1.0….0…1c.1.64.psy-ab..0.0.0….0.8dUpGHRMwIE

  192. Γιάννης Ιατρού said

    191: Στατιστικά θα έλεγα πως υπάρχει μιά έξαρση στις αρχές και στα μέσα του έτους 🙂

  193. voulagx said

    Ακουσα το ηχητικο ντοκουμεντο απο την εκπομπη του Τζιμη Πανουση.
    Δεν γελασα. Μου θυμισε το: «..οπως μαυρη ειναι η ψυχη τους» απο την «Αντι-Γνωση».

  194. Γς said

    192:

    Πως με βλέπεις Ντοcteur μου;

  195. Γς said

    192:

    Ναι. Και άλλη μια φορά σήμερα, που έμαθα και έπαθα.

    Πήγε από καρδιά.
    Η δικιά μου ήταν σε χειρότερη κατάσταση τότε στην κλινική.

    Κακό σκυλί όμως …

  196. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Mια και την προηγούμενη εβδομάδα σε σχόλιό μου για τον Πανούση με ψιλοέκραξε ο φίλος μου ο Gee πως ο νεκρός δεδικαίωται, ας πώ τώρα κάπως πιο ελεύθερα την άποψή μου για τον νεκρό καλλιτέχνη.
    Ένας μεγάλος χαβαλές, ικανότατος σόουμαν μεν, χαβαλές δε και κατά βάσιν σε τέτοιους απευθυνόταν μετά το 83 στοχεύοντας πάντα στα συντηρητικά αντανακλαστικά του μικροαστού νεοέλληνα που ήθελε όμως να το παίξει και λίγο επαναστάτης αλλά πάντα ανώδυνα, υποταγμένος στην σιγουριά της δουλίτσας του, στην καταπίεση του αφεντικού ή του προϊσταμένου του, στην μίζερη ασεξουαλική τηλεζωή του και στην θρησκευτική επιβολή, ταυτιζόταν εύκολα με τον Πανούση και τις ανώδυνες «επαναστατικές» μπουρδολογίες του που προκαλούσαν θόρυβο κροτίδας και τίποτε παραπάνω, (καλή η επανάσταση αλλά μη πάθουμε και κάνα κακό) κι όλα μέλι γάλα, μιά ψυχοσύνθεση και συμπεριφορά που εξέφρασε με τον καλύτερο τρόπο στο ομώνυμο αυτοσαρκαστικό τραγούδι του.
    Η άποψή μου, είναι πως κι ο ίδιος ήταν μια φωτοβολίδα και η απήχησή του στην ελληνική κοινωνία θα έχει την δική της διάρκεια, άλλωστε δεν έγραψε κάτι διαχρονικό, όλα τα τραγούδια του ήταν περιγραφικά της εποχής τους και χωρίς βαθύτερο διαχρονικό κοινωνικό νόημα και πώς μπορούσε να είναι αλλιώς, χαβαλές ήταν ο άνθρωπος χαβαλέ έκανε με τους χαβαλέδες, η διαφορά, είναι πώς ήταν έξυπνος και κέρδιζε αρκετά χρήματα από αυτό για να ζεί άκρως επαναστατικά στις εργατικές συνοικίες της Εκάλλης και του Π.Ψυχικού.

    Υ.Γ – Αυτή είναι η δική μου άποψη βασισμένη σε προσωπική οπτική του καλλιτέχνη και σε πάρα πολλούς τέτοιους νεοέλληνες που έχω γνωρίσει από το 1978 μέχρι σήμερα που είχαν και έχουν αυτή την μετάλλαξη και συμπεριφορά, και εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να αφορά όλους τους οπαδούς και φίλους του Πανούση.

    91 – » Όχι βέβαια. Αυτό που συμβαίνει στα κατεχόμενα, το χειρότερο που μπορείς να το πεις είναι εθνοκάθαρση. Που και πάλι αμφιβάλλω ότι είναι, μάλλον σφετερισμός εδαφών. Δεν τους βάζουν σε τρένα να τους πάνε σε στρατόπεδα, δεν τους εξοντώνουν συστηματικά, εγώ το βρίσκω τερατώδες ακόμα και να γίνεται υποψία σύγκρισης με το Ολοκαύτωμα.»

    Όλα είναι καθαρά θέμα οπτικής, αλλιώς είναι να βλέπει κάποιος στην τηλεόραση να σκοτώνουν οι στρατιώτες οπουδήποτε το παιδί ενός οποιουδήποτε πατέρα κι αλλιώς να βλέπει ζωντανά να σκοτώνουν το δικό του παιδί, στην πρώτη περίπτωση η ψύχραιμη και λογική κρίση του τηλεοπτικού παρατηρητή μπορεί να ξεχωρίσει την ΜΕΓΑΛΗ διαφορά της εθνοκάθαρσης από το ολοκαύτωμα (πόσο μάλλον από τον σφετερισμό εδαφών) και μένει να την εξηγήσει και στον συντετριμμένο πατέρα που κρατάει στα χέρια του το νεκρό παιδί του, στην δεύτερη περίπτωση θα έχει άραγε την ίδια κρίση; Σε κάθε περίπτωση ποιό είναι το δίκαιο;

    Στις κόρες μου όταν ήταν μικρές κι έβλεπαν κάποιον ανάπηρο ή τυφλό και λυπόντουσαν, τους έλεγα πως δεν θέλουν την λύπησή τους αλλά την κατανόησή τους, «αν δεν μπορέσετε να τους κατανοήσετε δεν θα γίνετε ποτέ σας άνθρωποι», πολύ δύσκολη η κατανόηση απ΄έξω όμως.

  197. Tah ala tahalasa said

    » άστο τώρα… Όμικρον στην καθαρεύουσα…άκουγα σχόλια για τα οπίσθια μου…»
    Φαντάστηκα ότι είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Που να μου πάει το μυαλό ότι ήθελε εισαγωγή για τα οπίσθια;;;
    – άσε ρε το παλιόπαιδο… Μου είπε το όμικρον στην καθαρεύουσα…-
    – τι όμικρον στην καθαρεύουσα είναι αυτό κορίτσι μου!!!-

  198. cronopiusa said

  199. Γιάννης Ιατρού said

    198: Κρόνη,
    Afrin….

  200. Στις παραστάσεις του πάντως ο Τζιμάκος παραδεχότανε πως ήταν αντισημίτης… και φυσικά αναφερότανε στον έλληνα πρωθυπουργό !!

    Α, ρε νούμερα Ελληνες

  201. sarant said

    184-5 Ε, δεν πήγε ο νους μου.

    190 Σε αυτό έχεις δίκιο, σε 10 χρόνια μάλλον θα ακούμε τα τραγούδια του, τουλάχιστον εμείς οι (τότε) γέροι, αλλά δεν θα θυμάται κανείς τις συνεντεύξεις του.

    196 Σωστό κι αυτό με τα συντηρητικά ανακλαστικά.

  202. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    184. >>Το μέρος του σώματος που αρχίζει από όμικρον στην καθαρεύουσα.
    οφθαλμοί 🙂

  203. ΣΠ said

    Είπε τέτοιο πράγμα ο Τσίπρας;
    http://news247.gr/eidiseis/politiki/o-alekshs-tsipras-sto-ethnos-ths-kyriakhs-makedoniko-ethnos-den-yphrkse-pote.5037850.html

  204. Γς said

    και ομμάτια υποκοριστικώς καλούμενα

  205. Γς said

    204-> 202

    Τα ομμάτια για τους οφθαλμούς της Ελλης, ωχ, της ΕΦΗΣ ΕΦΗΣ του Σχ. 202

  206. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Με αφορμή τα (την) όμικρον, ξαναλέω ένα παλιό που συνέβη στην πλατεία Κολωνακίου, από Βαγγέλη Γκούφα ειπωμένο.
    Περνά η ομορφομάτα μικρούλα :
    -Τί ωραίοι οφθαλμοί ! (στη δημοτική)
    -πού να δεις και τα οπίσθιά μου (στη δημοτική)
    Οστούν(στη δημοτική) ο κομπλιμεντόζος

  207. sarant said

    203 Αν το είπε, θα στενοχωρηθούμε.

  208. ΚΩΣΤΑΣ said

    203
    Θα το βάλει αύριο στα μεζεδάκια ο Νικοκύρης, που με μάλωσε όταν το είπα εγώ. 🙂

  209. sarant said

    Αφού την Κυριακή θα παιχτεί, πώς να το βάλω αύριο;

  210. ΚΩΣΤΑΣ said

    209
    Έλα ντε, ελίσσεσαι υπέροχα, έπρεπε να ήσουν ο διαπραγματευτής, θα προτιμούσαν το Σλαβομακεδονία. 🙂

  211. Γιάννης Ιατρού said

    206: ΕΦΗ
    Εμένα πάντως (με αφορμή το Ο – όχι το κινηματογραφικό κλπ.) το μυαλό μου πήγε στον μακαρίτη τον Ευάγγελο (τον Γιαννόπουλο ντε 🙂 ), απ΄ό,τι θυμάμαι του άρεσε ο ποδόγυρος κλπ. κλπ.

  212. Γιάννης Ιατρού said

    207/209: Νίκο, δεν χρειάζεται να περιμένεις, εδώ το ακουστικό απόσπασμα!!

  213. sarant said

    Το άκουσα, αλλά έχει διάρκεια 2 δευτερολέπτων χωρίς συμφραζόμενα

  214. Γιάννης Ιατρού said

    212 (συνέχεια): Το ίδιο όμως υποστήριξε κι ο (Αραφήνειος) <a href="Κωστάκης στις 16/1. Συνωμοσία !!!

  215. Γιάννης Ιατρού said

    προς επιβεβαίωση του 214 🙂

  216. Μαρία said

    213
    Θα βγάλουμε έκτακτο παράρτημα και θα τον κράξουμε αναλόγως την Κυριακή.

  217. Pedis said

    Σχετικό με το τέχνασμα: εβραίοι – σιωνιστές – αντισημιτισμός…

    (η τιβι χάβρα εδώ και κάποιο καιρό ήδη και στο μπι-μπι-σι … στημένο: όλοι εναντίον ενός, αλλά, δείτε το, ο τύπος δεν μασάει … )

  218. cronopiusa said

    199 Γιάννη Ιατρού

    https://twitter.com/ZagrosArts/status/954518946706845697

    https://twitter.com/Kurdish_culture/status/954460485738487808

  219. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    213
    Σα να «μαδάνε» λίγο-λίγο τη συνέντευξη αυτή. Διαβάζω το παρακάτω ενώ ταυτόχρονα στις ειδήσεις του 24.7 δίνει κάτι παραπάνω, ότι ο πθργός λέει ότι το μείζον πρόβλημα είναι ο αλυτρωτισμός.Μόνο αυτό, μαζί με το «ας μη γελιούνται-ο Καμμένος δε θα γίνει Σαμαράς»
    http://www.cretalive.gr/ellada/alekshs-tsipras-o-kammenos-de-tha-ginei-samaras

  220. sarant said

    219 Ε, αύριο θα την ακούσουμε/διαβάσουμε ολόκληρη

  221. TJ Stretch said

    @91
    Ούτε εθνοκάθαρση, κ. Σαραντάκο. Η εθνοκάθαρση (όπως και η γενοκτονία) έχει συγκεκριμένο ορισμό και συγκεκριμένα κριτήρια:

    Εθνοκάθαρση σημαίνει μαζικές δολοφονίες και βίαιες εκδιώξεις πληθυσμών, με στόχο την δημιουργία εθνικά ‘καθαρών’ περιοχών, όπως στην περίπτωση της Ρουάντα, ή της πρώην Γιουγκοσλαβίας, με τους Σέρβους ενάντια σε Βόσνιους και Αλβανούς. Επίσης, πρέπει να αποδεικνύεται, πέραν πάσης αμφιβολίας και εξαντλητικά, τόσο η πρόθεση, ο δόλος και το εσκεμμένο της υπόθεσης (‘dolus specialis’, δηλαδή να μην πρόκειται για βία στα πλαίσια ενός συμβατικού πολέμου ή μιας σύγκρουσης), όσο και πέντε πολύ συγκεκριμένα είδη πράξεων, σύμφωνα με τον ορισμό από την Σύμβαση που γνωρίζουμε με το όνομα ‘Convention on the Prevention and Punishment of the Crime of Genocide’.

    Αλλη απαραίτητη προϋπόθεση είναι να αποδεικνύεται ότι τα θύματα της γενοκτονίας έχουν στοχοποιηθεί σκόπιμα -όχι τυχαία-, λόγω της πραγματικής (ή προσλαμβάνουσας ως τέτοιας από τους θύτες) ιδιότητας του μέλους μιας από τις ομάδες που προστατεύονται από τη Σύμβαση. Αυτό σημαίνει ότι τα θύματα πρέπει να είναι τυχαίοι άμαχοι, και όχι για παράδειγμα, μέλη από συγκεκριμένες πολιτικές ομάδες, όπως είναι στην περίπτωση του Ισραήλ τα μέλη της Χαμάς κάθε φορά που γίνεται πόλεμος στη Γάζα -αυτοί αποκλείονται ως ‘θύματα γενοκτονίας’. Με λίγα λόγια, ο στόχος της καταστροφής πρέπει να είναι η ομάδα ως τέτοια, και όχι τα μέλη της ως άτομα. Στην Παλαιστίνη δεν υπάρχει εθνοκάθαρση. Είναι μία ακόμη λέξη που χρησιμοποιείται στο οπλοστάσιο του lawfare εναντίον του Ισραήλ.

    Εθνοκάθαρση, αντίθετα, είναι αυτό που συνέβη στους 850.000 Εβραίους mizrahi, που εκδιώχθησαν αιματηρά και βίαια, σαν αντίποινα για την ίδρυση του Ισραήλ και την ήττα και την ταπείνωση των μουσουλμάνων Αράβων, όταν προσπάθησαν να εξολοθρεύσουν την μικρή εβραϊκή κοινότητα των 600.000 επιζώντων του Ολοκαυτώματος εισβάλλοντας με τους στρατούς πέντε αραβικών στρατών στο νεοσύστατο Ισραήλ.

    Αμφιβάλλω αν υπάρχουν έστω και λίγοι, ακόμη κι εδώ στο φόρουμ αυτό, που γνωρίζουν την υπόθεση αυτή (πιθανόν και την εισβολή των πέντε αραβικών κρατών), αν κρίνω από την ευκολία ορισμένων σχολιαστών να μιλάνε για ‘γενοκτονία των Παλαιστινίων’.

    Περισσότερα, αν τυχόν θέλει κάποιος να μάθει:
    – Μια πραγματική εθνοκάθαρση: Οι ξεχασμένοι Εβραίοι Mizrahi πρόσφυγες από τον αραβικό κόσμο, περίπου 850.000.
    https://www.facebook.com/notes/protocols-without-zion/154005165236997/

    Αυτοί οι 850.000 περίπου ξεχασμένοι Εβραίοι Mizrahi πρόσφυγες από τον αραβικό κόσμο, το 1948 ήταν 265.000 στο Μαρόκο, 140.000 Αλγερία, 150.000 Ιράκ, 105.000 Τυνησία, 38.000 Λιβύη, 75.000 Αίγυπτο, 20.000 Λίβανος, 40.000 Συρία, 55.000 Υεμένη. Σήμερα ο συνολικός αριθμός τους σε όλες αυτές τις χώρες είναι περίπου 8.500 και συνεχώς μειώνονται. Η εθνοκάθαρση είναι ένας όρος με συγκεκριμένο ορισμό και κριτήρια. Εθνοκάθαρση δεν μπορεί να είναι οι 500-800 άμαχοι νεκροί και οι 12 βιασμοί κατά τους 20 μήνες που οδήγησαν στην ψευδεπίγραφη Nakba, εν μέσω πολέμου και στρατιωτικών επιχειρήσεων, 1948-1949. Αυτοί οι αριθμοί συμβαίνουν στους πολέμους. Η πραγματική εθνοκάθαρση είναι όταν διώχνονται και διώκονται οι ανυπεράσπιστες κοινότητες αθώων αμάχων πολιτών. Οχι όταν φεύγουν επειδή πιστεύουν τους διεφθαρμένους πετρελαιάδες ηγέτες των πέντε ή έξι αραβικών κρατών και των στρατών τους, που έλεγαν στους δύστυχους Αραβες της Παλαιστίνης ‘φύγετε τώρα και σε δύο εβδομάδες θα γυρίσετε νικητές να κάνουμε όλοι μαζί πλιάτσικο στις περιουσίες των Εβραίων που θα τους έχουμε πετάξει, στο μεταξύ, στη θάλασσα’, όπως πραγματικά συνέβη στην Παλαιστίνη.

    Αλλωστε, ποιος κάνει ‘εθνοκάθαρση’ και κρατάει μέσα στα σύνορά του 156.000 από τους ‘εχθρούς’ που υποτίθεται ‘γενοκτονεί’;
    Γνωρίζουμε ότι το 1948-1949, το Ισραήλ κράτησε, παρά τον πόλεμο και την εχθρότητα ανάμεσα στις δυο κοινότητες, πολλές δεκάδες χιλιάδες Παλαιστινίων. Οι Αραβες γενικότερα δεν θέλουν να αναφέρονται στο γεγονός, διότι τους χαλάει την εικόνα περί ‘γενοκτόνων Εβραίων’.

    Είχε προηγηθεί ένας πόλεμος, όταν το Ισραήλ δέχτηκε το σχέδιο διχοτόμησης του ΟΗΕ και οι Αραβες όχι, διότι ήταν θρησκευτικό τους καθήκον να πάρουν τη γη του Αλλάχ πίσω και να εξοντώσουν τους άπιστους ‘αιρετικούς’ Εβραίους dhimmi που σήκωσαν κεφάλι στα ιερά χώματα του Προφήτη και του Dar al-Islam (και είναι ακόμη μεγαλύτερη η απαίτηση για το καθήκον αυτό σήμερα, και ο κύριος λόγος που η σύγκρουση δεν λύνεται παρά τα 70 χρόνια που έχουν περάσει και παρά τα ογδόντα, 80, σχέδια, πρωτοβουλίες, προτάσεις ειρήνης προς τους Παλαιστίνιους με δυτικά ονόματα έναντι μηδέν, 0, πρωτοβουλιών ή προτάσεων με παλαιστινιακό όνομα).

    Σκεφτείτε το λίγο: Η αλήθεια είναι ότι, σε πείσμα των ανοήτων πρόσφατων θεωριών περί ‘εθνοκάθαρσης’ το 1948, με τη λήξη των εχθροπραξιών το 1949, τελικά γύρω στους 156.000 από αυτούς τους ‘εχθρικούς’ Αραβες έμειναν μέσα στα σύνορα του νέου κράτους -και αν συμφωνούσαν θα ήταν και πολλοί περισσότεροι, αλλά οι ηγέτες τους για άλλη μια φορά απέρριψαν όπως κάνουν πάντα όλες τις προσφορές.
    Τώρα οι ίδιοι και οι απόγονοί τους που φτάνουν τα 2.000.000, είναι ισότιμοι πολίτες του κράτους του Ισραήλ, φτάνουν να γίνονται στρατηγοί, υπουργοί, βουλευτές και πρυτάνεις στα Πανεπιστήμια, αρεοπαγίτες, πρεσβευτές και ταξίαρχοι της Αστυνομίας, και σε ποσοστό 90% λένε στις δημοσκοπήσεις ότι ούτε που τολμούν να διανοηθούν να πάνε να μείνουν στα ‘κατεχόμενα’, κάτω από τη μπότα της Φατάχ και της Χαμάς. Στο ‘ρατσιστικό’ Ισραήλ που είναι ‘απαρτχάιντ’ όλα αυτά.

    Οσο για τους πραγματικούς αριθμούς νεκρών Παλαιστινίων από ισραηλινό χέρι, κατά τη γνώμη μου είναι προσβολή στα θύματα των πραγματικών γενοκτονιών και εθνοκαθάρσεων να μιλάει κανείς για ‘εθνοκάθαρση των Παλαιστινίων’. Ολοι όσοι τους μαθαίνουν αυτούς τους πραγματικούς αριθμούς, μένουν με ανοιχτό το στόμα: Μπορεί και να είναι περισσότεροι οι νεκροί άμαχοι Εβραίοι από τους νεκρούς άμαχους Παλαιστίνιους, όλα αυτά τα χρόνια, από το 1948 μέχρι σήμερα. Καταλαβαίνω τη δυσπιστία σας. Ψάξτε το μόνοι σας, και θα δείτε. Αλλά για μια φορά, ακούστε τι λέει και η άλλη πλευρά, εκείνη του Ισραήλ. Εμείς εδώ στην Ελλάδα, ακούμε πάντα μόνο την πλευρά των Αράβων. Δεν θέλω να πείσω κανέναν, μου αρκεί που εγώ γνωρίζω την αλήθεια. Αλλά όποιος ξεκινήσει να διαβάζει μόνος του σοβαρά και συστηματικά, στο τέλος συχνά συνειδητοποιεί με τον άσχημο τρόπο ότι όλα αυτά τα χρόνια ήταν, και εξακολουθεί να είναι, θύμα εξαπάτησης και χειραγώγησης. Επαναλαμβάνω, δεν προσπαθώ να πείσω κανέναν, δεν με ενδιαφέρει. Απλά ένα μήνυμα θέλω να περάσω: Μήπως δεν είναι ακριβώς όπως μας τα λένε, μήπως μας κάνουν αντισημίτες χωρίς να το παίρνουμε είδηση; Μιλώντας για τον εαυτό μου, η απάντηση είναι ‘Ναι’. Επειδή ποτέ δεν έκανα τις ερωτήσεις που έπρεπε, είχα γίνει αντισημίτης χωρίς να το συνειδητοποιώ. Μόλις άρχισα να κάνω τις κατάλληλες ερωτήσεις και είδα ότι η ‘αντισιωνιστική’ αφήγηση ήταν ανίκανη να απαντήσει, άρχισα να διαβάζω μόνος μου και μπόρεσα τελικά να δω την απάτη.

    Οποιος θέλει να δει τα αληθινά νούμερα παλαιστινιακών απωλειών, και ορισμένες ακόμα αλήθειες:

    – Τις μεγαλύτερες σφαγές Παλαιστινίων τις έκαναν πάντα οι Αραβες, και όχι οι Ισραηλινοί:
    http://www.twitlonger.com/show/n_1sqde80?new_post=true

  222. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Αναρωτιέμαι αν υπάρχει πιο βιασμένη λέξη από την αλήθεια, ίσως μόνο η λέξη ελευθερία.

  223. Γιάννης Ιατρού said

    222: ΛΑΜΠΡΟ
    Η οποία Ελευθερία δεν είναι κοπέλα με παράξενο όνομα !!!!
    (για να μην μπευδευτούν οι αναγνώστες, μ΄αυτό που γράφεις 🙂 )

  224. Ιερόδουλος said

    Ποτέ δεν είχα ασχοληθεί με τον Πανούση όσο ζούσε. Συμφωνώ με την αξιολόγηση του Σπαθόλουρου. Συμφωνώ όμως με το κυρίως άρθρο του Νικοκύρη.

  225. Pedis said

    αργά ανακλαστικά η πρεσβεία … για να σας τρέξουν λιγάκι τα κεντρικά!

    μην εμπιστεύεστε τη λύση του Ραβίνου, με μία σφαίρα στο σταυρό και κάτω, η καλή δουλειά θέλει γίνεται με την παρλαπίπα.

  226. TJ Stretch said

    Με αντισημίτες δεν ανοίγω διάλογο, διότι δεν θέλω να τους νομιμοποιώ, αλλά μπορώ, νομίζω, να δείχνω στους άλλους όσα λένε, για να καταλαβαίνει ο υπόλοιπος κόσμος με τι έχει να κάνει.

    Ετσι και ο κύριος στο 225.
    Μπορεί να μην μπορεί να απαντήσει σε τίποτε, ούτε σε μία λέξη, ούτε μισό επιχείρημα, αλλά τον αντισημιτισμό του τον έδειξε με το καλημέρα: ‘Πρεσβεία’, αμέσως, ‘η πρεσβεία’:

    Δεν μπορεί να σκεφτεί και να πιστέψει αυτό που του λένε, ότι δηλαδή όλο και περισσότερος κόσμος, τώρα με το διαδίκτυο, διαβάζει μόνος του και μαθαίνει την αλήθεια.
    Πρέπει να είναι ‘βαλτός’ ο άλλος από την Πρεσβεία, αναγκαστικά.
    Οποιος έχει άλλη γνώμη, δεν εξηγείται αλλιώς, είναι πληρωμένος. Οποιος δεν είναι φουλ Χαμάς και Χεζμπολάχ, «τον βάζουν οι Εβραίοι».

    Διότι αυτό κάνουν οι Εβραίοι. λειτουργούν πάντα από τα παρασκήνια, πονηροί, μοχθηροί και ραδιούργοι, ίσως και παγκόσμιοι συνωμότες, αφού βάζουν κόσμο μέχρι και στο μπλογκ του κ. Σαραντάκου να επεμβαίνουν, και μάλιστα θα με τρέξουν κιόλας, επειδή «άργησα».

    Είναι ο τρόπος που σκέφτονται. Είναι στο DNA τους η συνωμοσιολογία. Δεν υπάρχουν άλλες πιθανές εκδοχές. Μόνο ότι ο άλλος είναι πράκτορας και πληρώνεται.

    Είναι απλό. Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών. Κατά τ’ άλλα, όχι, δεν είναι αντισημίτες.

  227. Pedis said

    Μαζέψου επαγγελματία-φερέφωνο της κλίκας των σιωνιστών και των σκοταδιστών ραββίνων που θα με καταγγείλεις ως αντισημίτη.

    Πρόστυχε!

    Όσο κι να ακούγεται παράδοξο οι αντισημίτες είναι οι εγκληματικές κυβερνησεις του Ισραήλ και τα τσιράκια τους σαν και σένα,

    επειδή, αν αύριο ξυπνήσει με το άλλο πλευρό ο αμερικάνος, θα την πληρώσουν τόσοι και τόσοι αθώοι, άλλοι, τα αποκτηνωμένα χαιβάνια, που διασκεδάζουν όταν βλέπουν τις βόμβες να σκάνε στα γυναικόπαιδα στη Γάζα,

    αλλά πολύ περισσότερο εκείνοι που διαφωνούν σιωπηλά από φόβο των συνεπειών ή οι λίγοι που αντιδρούν έμπρακτα στο ρατσιστικό-μιλιταριστικό εκφυλισμό της κοινωνιας του Ισραήλ.

    Μην επαναπαύεσαι στη λύση του ραβίνου … για την ώρα δεν περνάει εδώ. Πούσαι, να κοπυπαστώνεις με μεγαλύτερη ετοιμότητα. Θα βρεις τον μπελά σου.

  228. Pedis said

    Σύνοψη του εκφυλισμού στον οποίο έχουν οδηγήσει τον Ισραηλινό λαό οι εγκληματίες σιωνιστές και οι σκατόψυχοι ραββίνοι:

  229. Pedis said

    # 226 – καλά, ε, κάνε καμιά προσπάθεια να τα γράψεις μόνο σου και να ταιριάζουν στην περίπτωση. Μην ξεφτιλίζεσαι. Για να το πω στους αποπανω σου τι τζερεμές είσαι, που μου κάνεις λόγο για … πρωτόκολλα της Σιών.

    Σας έχουν δώσει και τρέχετε αλγόριθμο; Μην έχει μπαγκ; Άιντε, χαιβάνι.

  230. TJ Stretch said

    Οπως ίσως έχετε δει, η Ευρωβουλή υιοθέτησε τον ορισμό του αντισημιτισμού της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (International Alliance for Holocaust Remembrance), η ‘Διακήρυξη της Στοκχόλμης’, 31 χώρες, μεταξύ τους και η Ελλάδα
    Ο Διεθνής Ορισμός του Αντισημιτισμού βασίζεται στη ‘Διακήρυξη της Στοκχόλμης’ το 2000 και τον ορισμό της τωρινής FRA-πρώην EUMC (European Monitoring Centre for Racism and Xenophobia), και είναι ο ίδιος ορισμός (working definition) που έχουν υιοθετήσει

    Πρόκειται για έναν ορισμό που υιοθετούν όλοι οι σημαντικοί διεθνείς οργανισμοί, η Ευρωπαϊκή Ενωση (και η ΕυρωΒουλή και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή), η European Union Agency for Fundamental Rights (FRA), η Διεθνής Συμμαχία για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (31 χώρες, μεταξύ τους και η Ελλάδα, International Alliance for Holocaust Remembrance), η ‘Διακήρυξη της Στοκχόλμης’, το αρμόδιο γραφείο του ΟΑΣΕ ODIHR (OSCE’s Office for Democratic Institutions and Human Rights), το State Department και τα νομοθετικά σώματα των ΗΠΑ (όπως η γερουσία που πέρασε τον Νόμο ‘Anti-Semitism Awareness Act ή AAA), η Γερμανία, η Μεγάλη Βρετανία, η Σκωτία, η Αυστρία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία, το Ισραήλ, όλα τα σοβαρά Παρατηρητήρια και ΜΚΟ που ασχολούνται με το ζήτημα διεθνώς, οι Εβραϊκές οργανώσεις, τα Εβραϊκά μουσεία και ιδρύματα, και οι Εβραϊκές κοινότητες ανά τον κόσμο, ανάμεσά τους και η Εβραϊκή Κοινότητα Αθηνών, και είναι όμοιος με τον ορισμό της μέχρι πρόσφατα European Monitoring Centre for Racism and Xenophobia EUMC

    – Ο ορισμός και τα 11 παραδείγματα:
    https://antisemitism.uk/definition/

    Click to access press_release_document_antisemitism.pdf

    «Αντισημίτες είναι όσοι θέλουν να εξοντώσουν όλους τους Εβραίους και ευχαρίστως θα τους έστελναν οι ίδιοι τους στα κρεματόρια. Αντισιωνιστές είναι απλά όσοι θέλουν κάποιον άλλο να κάνει τη δουλειά και να τους στείλει στα κρεματόρια».

    Απλά, κάντε το τεστ: Κάθε φορά που βλέπετε κάποιο κείμενο ‘αντισιωνιστή’ που να μιλάει για (και συνήθως να συκοφαντεί) του; ‘σιωνιστές’ και το Ισραήλ, αντικαταστήστε τη λέξη ‘σιωνιστές/σιωνισμός/Ισραήλ/Ισραηλινοί/ραβίνοι’ πρώτα με τη λέξη ‘Εβραίοι’ και κατόπιν με τη λέξη ‘Εβραιοσιωνιστές’, και στο τέλος με τη λέξη ‘εβραΐλα’, όπως ακριβώς το λέει και ο Κλεομένης. Το αποτέλεσμα θα σας καταπλήξει. Τις περισσότερες φορές, θα αρχίσετε να αναρωτιέστε πότε αρχίσατε να διαβάζετε κείμενο του Πλεύρη και της Χρυσής Αβγής, χωρίς να το πάρετε είδηση. Είναι καλό να ξέρουμε ότι πολύ συχνά, όταν ακούμε κάποιον να λέει ‘είμαι αντισιωνιστής’, εννοεί ότι είναι αντισημίτης που κρύβεται και δεν θέλει να δείξει δημόσια το μίσος του για τους Εβραίους και την ‘εβραΐλα’ -συγγνώμη, ‘για τους σιωνιστές’ ήθελα να πω.

    Σίγουρα θα ήταν πιο τίμιο για τους Κλεομένηδες (και της αριστεράς, που λένε ότι είναι μόνο αντισιωνιστές) αν ονόμαζαν τα αντικείμενα του μίσους τους, δηλαδή ολόκληρο τον εβραϊκό λαό, με τον όρο ‘εβραιοσιωνιστές’, καλύτερα. Αν το έκαναν αυτό, θα ακουγόταν ακριβώς όπως πρέπει. Αλλά ο όρος θυμίζει Πλεύρη και Κλεομένη, κι έτσι δεν προτιμάται. Αλλά και με το απλό ‘σιωνιστές’-συνώνυμο-του-όρου-φασίστες γίνεται η δουλειά, και όλοι καταλαβαίνουμε:

    Αντισιωνισμός είναι ο ρατσισμός που προσποιείται ότι είναι πολιτική.

    Ο Κλεομένης είναι πιο ειλικρινής. Τουλάχιστον εκείνος το λέει ανοιχτά, ‘εβραΐλα’, δεν κρύβεται πίσω από λέξεις-μεταμφίεση όπως ‘σιωνιστές’, Ισραηλινοί, ‘σκατόψυχοι ραβίνοι’ (!) κ.λπ.

  231. Pedis said

    ικανοποιείσαι να κοπυπαστώνεις σαν παπαγάλος ;

    αφού δεν ντρέπεσαι …

  232. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    230 – «Οπως ίσως έχετε δει, η Ευρωβουλή υιοθέτησε τον ορισμό του αντισημιτισμού της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος»
    Τι λές ρε φίλε ανατρίχιασα, υιοθέτησαν αυτόν τον ορισμό τα άβουλα πιόνια του τραπεζικού ευρωφασισμού που σφάζουν στο γόνατο ολόκληρες χώρες τιμωρώντας τους λαούς τους κρατικοποιώντας τα τραπεζικά χρέη που δημιούργησαν οι άπληστοι κεφαλαιούχοι;

    Έχω πέντε ερωτήματα κι αν θέλεις απαντάς. 1- Το Ισραήλ ποιοί και γιατί αποφάσισαν να δημιουργηθεί μετά τον πόλεμο κι όχι πρίν; 2 – Τους ναζί ποιοί τους χρηματοδότησαν για να στήσουν την δικτατορία τους και να οργανώσουν το ολοκαύτωμα; 3 – Οι σύμμαχοι, το Βατικανό και οι Ραβίνοι γνώριζαν για τα στρατόπεδα εξοντώσεως που είχαν φτιάξει οι ναζί; 4 – Με τα ντοκουμέντα της αλήθειας που δημοσίευσες, θεωρείς πως οι Παλαιστίνιοι χρωστούν τουλάχιστον μια συγγνώμη στους Ισραηλινούς; 5 – Μετά την σχετικά σύντομα επερχόμενη αλλαγή του πετρελαίου ως αναγκαίας παγκόσμιας πηγής ενέργειας από άλλες πηγές, ποιό πιστεύεις πως θα είναι το μέλλον του κράτους Ισραήλ;

  233. 202, … 184. >>Το μέρος του σώματος που αρχίζει από όμικρον στην καθαρεύουσα.
    οφθαλμοί 🙂 …

    Ομφαλός;

  234. (Όλα να τα περιμένεις από τους
    ομφαλοκράτες.)

  235. TJ Stretch said

    @232 ΛΑΜΠΡΟΣ

    Απαραίτητη προϋπόθεση για να συζητήσουν δύο άνθρωποι, ειδικότερα ιστορικά θέματα, είναι να βρίσκονται στην ίδια σελίδα, να γνωρίζουν πάνω-κάτω βασική Ιστορία, και να μην είναι οπαδοί θεωριών συνωμοσίας που εξηγούν ιστορικά φαινόμενα με φανταστικούς όρους συνωμοσίας και συνωμοσιολογικό υλικό. Εσύ, κρίνοντας από τις ερωτήσεις σου, και καταλαβαίνοντας αμέσως τα ‘γυαλιά’ με τα οποία βλέπεις το ζήτημα (πλήρως αντισημιτικά και συνωμοσιολογικά), δεν εκπληρώνεις κανένα από τα τρία, αλλά θα προσπαθήσω να σου απαντήσω, γνωρίζοντας ότι σε όλα όσα θα σου πω παρακάτω, δεν πρόκειται να μπορέσεις να αμφισβητήσεις ούτε μία λέξη, και γνωρίζοντας πως στο τέλος θα με βγάλετε πράκτορα.

    Ορισμένα, βέβαια, που πρόκειται να βάλω είναι από σημειώσεις. Και υπόψη, εσύ και οι πιθανοί υβριστές, μην κολακεύεστε από το γεγονός ότι γράφω τόσα πολλά, άρα (θα υποθέσετε) έχω φάει πολύ χρόνο και έχω καταναλώσει πολλούς πόρους και ενέργεια για το πρόσωπό σας;
    Παρακαλώ, να μην το υποθέσετε αυτό.
    Εχω software voice recognition, που εγώ μιλάω στο μικρόφωνο του υπολογιστή κι εκείνο μετατρέπει τη φωνή μου και την ομιλία μου σε κείμενο. Ολα τα παρακάτω ζήτημα να μου πήραν λίγα λεπτά, μαζί με τις διορθώσεις.
    Αλλωστε μπορεί να νομίζεις ότι συζητάω μαζί σου, αλλά στην πραγματικότητα πολύ λίγο μ’ απασχολεί η δική σου/σας γνώμη. Με ενδιαφέρει περισσότερο η γνώμη όσων διαβάζουν σιωπηλά, διότι αυτωνών οι συνειδήσεις μπορούν να κερδηθούν και να πάνε στις θέσεις που εγώ θεωρώ σωστές και προοδευτικές, παρά να σε ‘αποστομώσω’ ή να κερδίσω την συζήτηση ή κάτι παρόμοιο. Αυτό δεν με ενδιαφέρει, ειδικά όταν έχω να κάνω με φανατικούς από τα γεννοφάσκια τους.

    Στην ουσία, κάθε στάση που παίρνω σε κάθε ζήτημα, και συνεπώς κάθε τί που λέω, είναι όλα ενταγμένα σε ένα πλαίσιο αρχών. Τα κίνητρά μου είναι πάντα δικαιωματικά, ουμανιστικά και δημοκρατικά. Δεν κινούμαι από μίσος ή προκατάληψη ή επειδή κάποιος μου γάνωσε το μυαλό μικρός όπως συμβαίνει με πολλούς εδώ.
    Και πάντα προσπαθώ για κάποιο αποτέλεσμα.

    Συνεπώς, πρώτα, μερικά ιστορικά στοιχεία για να βεβαιωθούμε ότι βρισκόμαστε στην ίδια σελίδα:

    Η ιστορία είναι απλή:

    Οι πρόσφυγες του 68 μ.Χ., λίγοι σε αριθμό, αποφάσισαν να αρχίσουν σιγά-σιγά να αγοράζουν γη, ενώ πολλοί προϋπήρχαν εκεί από τα αρχαία χρόνια. Σιγά-σιγά άρχισαν να χτίζουν το βιός τους. Οπως συνήθιζαν να κάνουν οι Εβραίοι πάντα, όταν τους έδιωχναν από ένα μέρος και έπρεπε να πάνε να αρχίσουν από το μηδέν κάπου αλλού. Μπορεί η γη της Παλαιστίνης στο φαντασιακό τους να είχε μια ιδιαίτερη θέση, αλλά από πρακτικής απόψεως η μετακίνησή τους σε αυτή δεν διέφερε σε τίποτα από την μετακίνηση των Σεφαραδιτών στη Θεσσαλονίκη ή γενικότερα εντός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ή όταν από το ένα μέρος της Ευρώπης έπρεπε να μετακινηθούν λόγω διωγμών σε κάποιο άλλο.

    Στους πολλαπλάσιους ντόπιους Αραβες δεν άρεσε καθόλου αυτό, και είπαν να τους ρίξουν στη θάλασσα. Ετυχε να είναι, τελικά, οι μόνοι ντόπιοι που δεν κατάφεραν να διώξουν τους Εβραίους, και γενικότερα τα πράγματα δεν τους πήγαν όπως υπολόγιζαν. Σε διαφορετική περίπτωση θα είχαν μπει και εκείνοι στο ‘πάνθεον’ όσων εξεδίωξαν τους Εβραίους, είτε οι διώκτες λέγονται Ισπανοί του 1492, είτε Αγγλοι του 12ου αιώνα, είτε Καθολικοί του 16ου αιώνα, είτε Ουκρανοί του 17ου, είτε Αλγερινοί του 1805, είτε Τσάροι, είτε Ναζί, είτε, είτε, είτε, με τελευταίους τους Ιρακινούς του 1969.

    Η Συνδιάσκεψη του Σαν Ρέμο το 1920 όριζε σαφώς τη διευκόλυνση της εγκατάστασης Εβραίων στην Εβραϊκή Πατρίδα στην Παλαιστίνη. Διεθνές Δίκαιο. Η Παλαιστίνη, όπως η Συρία, ο Λίβανος και το Ιράκ δημιουργούνται με ένα μεταβατικό στάδιο αρμοστείας-εποπτείας. Υποχρέωση των Βρετανών ήταν να διευκολύνουν την εβραϊκή μετανάστευση. Κάτι που φυσικά οι Βρετανοί δεν έκαναν ποτέ για να μην πληγώσουν τους λατρεμένους τους συμμάχους, τους Αραβες φυλάρχους πετρελαιάδες.

    Με τις ίδιες ακριβώς συνθήκες!
    Ομως οι ‘αντισιωνιστές’ δεν ενοχλούνται: Η Συρία, ο Λίβανος, το Ιράκ ή η Ιορδανία, που ακριβώς με την ίδια Διεθνή Συνθήκη δημιουργήθηκαν δεν ενοχλούν και δεν αμφισβητούνται από κανέναν, αλλά 100 χρόνια μετά ενοχλεί μόνο το Ισραήλ!
    Υπάρχει κάποιο θέμα εδώ. Είναι θέμα Μίσους, και ονομάζεται αντισημιτισμός.

    Οι Αραβες δεν μπορούν να δεχτούν τους Εβραίους δίπλα τους. Ο ιουδαϊσμός γι’ αυτούς είναι μια αίρεση που πρέπει να εξαφανιστεί. Οι Εβραίοι ήταν επί 13-14 αιώνες dhimmi, και το γεγονός πως στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα θέλησαν να χειραφετηθούν, και μάλιστα σε χώματα που οι Αραβες θεωρούν ‘γη του Προφήτη’ και του Dar al-Islam που δεν δίνονται πίσω, οδηγεί τους Αραβες στην τρέλα. Δεν μπορούν και δεν θέλουν να δεχτούν μια εβραϊκή εστία δίπλα τους, σε οποιοδήποτε μέγεθος και σε οποιαδήποτε σύνορα.

    Οι Εβραίοι πάλι ξαναγύριζαν στα χώματα των προγόνων τους, από όπου ποτέ δεν έφυγαν ολοκληρωτικά: Πάντα υπήρχαν Εβραίοι στην περιοχή, στην πραγματικότητα ήταν η μοναδική αδιάλειπτη παρουσία εκεί. Μετά το Ολοκαύτωμα, όταν οι Εβραίοι δεν είχααν που αλλού να πάνε, η επιστροφή στη γη του Ισραήλ ήταν μονόδρομος.

    Οι Αραβες τους αρνούνται το δικαίωμα αυτό εδώ και πάνω από 100 χρόνια. Πριν την ανακήρυξη του κράτους, προσπάθησαν πολλές φορές να σφάξουν τους Εβραίους. Οταν ανακηρύχτηκε το κράτος, προσπάθησαν πάλι, με τους στρατούς πέντε κρατών, να διαλύσουν το κράτος και να εξοντώσουν τη μικρή εβραϊκή μειονότητα. Δυστυχώς έχασαν.

    Το 1948, οι Εβραίοι ήταν ο μοναδικός πραγματικά λαϊκός στρατός της περιοχής, ο μοναδικός με καθαρά αντιιμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά, και αποτελούμενος από εργάτες και νοικοκυρές, ξέχωρα που οι περισσότεροι ήταν επιζώντες των στρατοπέδων του Ολοκαυτώματος.

    Αλλά οι Αραβες δεν τα παράτησαν. Ξαναπροσπάθησαν στρατιωτικά αρκετές φορές ακόμα. Πάλι έχασαν. Από τότε προσπαθούν με άλλους τρόπους, πιο σύγχρονους.

    Αυτή είναι η ιστορία σε λίγες γραμμές. Ολα τα επόμενα, η κατασκευή ξεχωριστής ‘παλαιστινιακής συνείδησης’, το αίτημα για δικό τους κράτος, η φιλολογία για ‘ιμπεριαλισμό και αποικιοκρατία’, η αδιανόητη θεωρία για ‘εθνοκάθαρση’ το 1948 ή και για ‘γενοκτονία’ που συνεχίζεται ακόμα, οι επικλήσεις στα concept των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι κατηγορίες για απαρτχάιντ, η εξίσωση σιωνισμού και ναζισμού, όλα αυτά είναι μεταγενέστερες κατασκευές, -ορισμένα με τη βοήθεια της KGB τη δεκαετία του 1960-, που απλά εξυπηρετούν τον βασικό στόχο, την εξόντωση των απίστων.

    Πως το γνωρίζουμε ότι είναι πλαστογραφίες;
    Διαβάζοντας λίγη Ιστορία, ίσως;

    Και πως το γνωρίζουμε ότι η παραπάνω εξιστόρηση είναι η μοναδική αληθινή αφήγηση των γεγονότων:
    Επειδή η αλήθεια έχει ένα πλεονέκτημα, που ταυτόχρονα αποτελεί και την απόδειξη πως η αφήγησή της είναι η μόνη αληθινή και δεν βασίζεται σε ψέματα:

    – Η αλήθεια απαντάει σε όλα. Δεν χρειάζεται δικαιολογίες, δεν αφήνει κενά, δεν επιτρέπει αναπάντητα ερωτήματα, δεν υπάρχουν αδιέξοδα στην εξιστόρησή της, δεν υπάρχουν λογικά άλματα, δεν υπάρχουν αμφιλεγόμενα ζητήματα, δεν υπάρχει κανένα κενό. Οποιος λέει την αλήθεια, δεν χρειάζεται να θυμάται τίποτα: Απλά αναφέρει τα γεγονότα και το τι σημαίνουν. Και όλα βγάζουν νόημα.

    Αντίθετα, το ψέμα κάποια στιγμή θα βρεθεί αντιμέτωπο με τον εαυτό του: Οι πλαστογραφημένες αφηγήσεις, όπως η παλαιστινιακή, για να σταθεί, όπως κάθε ψέμα κάποια στιγμή χρειάζεται περισσότερα ψέματα, πάντα αφήνει ερωτήματα που δεν απαντούνται, και πάντα αναγκάζεται να καταφεύγει σε ακροβασίες και λογικά άλματα και παράδοξους ισχυρισμούς και διάφορα άλλα παρόμοια.

    Οι αντισιωνιστές σήμερα διακινούν με χαρά όλα τα προπαγανδιστικά τεχνάσματα της Χαμάς, του Αραφάτ, του Αμπάς. Η Χαμάς γνωρίζει ότι μπορεί να συκοφαντεί Εβραίους και όλοι να έρχονται στα πόδια της, επειδή στον κόσμο αρέσουν οι αντιεβραϊκές συκοφαντίες, κι ας μην αποδεικνύονται ποτέ.

    Η Χαμάς μπορεί και το κάνει αυτό, ακόμα και να θυσιάζει παιδιά και αμάχους για τις κάμερες, χρόνο με το χρόνο, συνέχεια, σε κάθε σύγκρουση και σε κάθε επεισόδιο της διαμάχης, διότι μπορεί.
    Διότι γνωρίζει ότι θα ξεφύγει και ότι κανείς δεν θα της ζητήσει εξηγήσεις. Διότι στη Δύση υπάρχουν πρόθυμοι να διακινήσουν το αφήγημά της, που είναι εξαιρετικά απλό αλλά δεν παύει να είναι το παλαιότερο ψέμα, που σήμερα άνετα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το ‘μεγαλύτερο hoax’, ή ένα τεράστιο, διαρκές και διαχρονικό ‘Fake News’:

    – ‘Οι Εβραίοι μας πίνουν το αίμα’.
    Αυτός είναι, άλλωστε, ο βασικός λόγος για τον οποίο ο αντισημιτισμός δεν μας εγκατέλειψε ποτέ: Οι άνθρωποι είναι πάντα πρόθυμοι να πιστέψουν οτιδήποτε για τους Εβραίους. Η Χαμάς, ο Αραφάτ, ο Αμπάς, οι δυτικοί υποστηρικτές τους σε δεξιά και αριστερά, και όλα τα φερέφωνά τους πλασάρουν την πιο παλιά συκοφαντική ιστορία και την πιο αποτελεσματική από καταβολής κόσμου. Και όλοι την πιστεύουν την ιστορία αυτή, άσχετα με τη μορφή που έχει κάθε φορά, και σχεδόν κανένας δεν ελέγχει τα στοιχεία, διότι κανένας δεν χρειάζεται αποδείξεις, όταν πρόκειται να συκοφαντήσουμε Εβραίους. Διότι αυτό θέλει να πιστεύει ο κόσμος, αυτό τον κάνει να αισθάνεται καλύτερα: Οτι οι Εβραίοι είναι αιμοδιψείς δολοφόνοι για το κέρδος.

    Οταν συκοφαντούνται Εβραίοι, κανείς δεν ζητάει αποδείξεις.

    Αλλά όταν συκοφαντούνται Εβραίοι, τεντώστε τα αυτιά σας. Για σας μιλάνε.

    Ακολουθούν οι απαντήσεις στα 5 ερωτήματα:

    Για να μην κάνω κατάχρηση του χώρου εδώ, με μακροσκελείς απαντήσεις, θεώρησα προτιμότερο να βάλω τις απαντήσεις στη FB σελίδα της ομάδας ενάντια στον Αντισημιτισμό, στην οποία συμμετέχω (‘Protocols Without Zion’: Τα Πρωτόκολλα χωρίς τη Σιών, ο λίβελος του αίματος, η Shoah και ο νέος αντισημιτισμός. Ενα ιστολόγιο ενάντια στο αντιεβραϊκό μίσος. Διότι το μίσος που ξεκινά με τους Εβραίους δεν τελειώνει ποτέ μόνο με τους Εβραίους) …
    … και να βάλω εδώ ένα λινκ μόνο.
    Αλλωστε τα θέματα είναι όλα πολύ σοβαρά και ευρύτερου ενδιαφέροντος, συνεπώς, είναι προτιμότερο να υπάρχουν εκεί, σαν ‘Σημείωση’, παρά να χάνονται στο βάθος των σχολίων εδώ μέσα:

    Εδώ:
    – ‘Γενοκτονία’, έθνοκάθαρση’, ‘αποικιοκρατικός ιμπεριαλισμός’ και ίδρυση του Ισραήλ: Μια συζήτηση με ‘αντισιωνιστές’
    https://www.facebook.com/notes/protocols-without-zion/168674937103353/

    Από το σημείο

    Ακολουθούν οι απαντήσεις στα 5 ερωτήματα:
    @232 ΛΑΜΠΡΟΣ

    … και μετά.

  236. Γιάννης Ιατρού said

    2335: Ρε φίλε, άσχετα από το περιεχόμενο της ανάρτησής σου, αυτό το προγραμματάκι με την υπαγόρευση (ελληνικά!), πως το λένε (να δούμε κι εμείς Θεού πρόσωπο…);

    Πάντως, τόση υπαγόρευση σε λίγα λεπτά, με τις διορθώσεις, τι να πω; Γρήγορα μιλάς 🙂

  237. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    235 – «Απαραίτητη προϋπόθεση για να συζητήσουν δύο άνθρωποι, ειδικότερα ιστορικά θέματα, είναι να βρίσκονται στην ίδια σελίδα,»

    Απαραίτητη προϋπόθεση για να συζητήσουν δύο άνθρωποι, είναι να μην είναι προκατειλημμένοι και να θέλουν να μάθουν αλλιώς δεν γίνεται εποικοδομητική συζήτηση παρά δογματικοί μονόλογοι πιστών, η πίστη όμως, είναι το θεόρατο τείχος που κρύβει την αλήθεια και την ελευθερία.
    Χωρίς κάν να με γνωρίζεις η προκατειλημμένη πίστη σου έβγαλε όχι μόνο το συμπέρασμα από τις πέντε ερωτήσεις μου πως είμαι αντισημίτης και συνωμοσιολόγος αλλά κι ότι θα σε βγάλω πράκτορα.
    Φυσικά κάτω από τέτοιες προϋποθέσεις δεν μπορεί να γίνει ούτε στοιχειώδης συζήτηση που άλλωστε δεν είναι αυτό που επιδιώκεις μια και τα γνωρίζεις όλα εκ των προτέρων.
    Να θυμάσαι, πολύ πιο σημαντικό από το να γνωρίζεις, είναι το να μαθαίνεις.
    Νάσαι καλά στην ζωή σου και προσπάθησε να σκεφτείς υπερβατικά.

  238. Pedis said

    # 235 – Με ενδιαφέρει περισσότερο η γνώμη όσων διαβάζουν σιωπηλά, διότι αυτωνών οι συνειδήσεις μπορούν να κερδηθούν …

    Κααλά, κάνεις μπαμ.

    Σχόλια από κονσέρβα, (σε ποιον απαντάς, άραγε για τα πρωτόκολλα της σιών, τους Εβραίους, το dna τους … ). Σε κανέναν!

    Αλλά δεν σου κόβει …Κι από το πώς πας να κολλήσεις τα ετοιματζίδικα στη συζήτηση και από την άγαρμπη προσπάθειά σου να δικαιολογηθείς …

    το θεωρώ, λοιπόν, προσβολή να κάνουν προπαγάνδα στο σαραντάκειο ιστολόγιο (τι διάολο, δεν είναι προκταγκον εδώ!) δευτεροκλασάτοι απολογητές-παπαγάλοι της σιωνιστικής εγκληματικής πολιτικής.

  239. Άγριος said

    Κύριε Σαραντάκο,
    Στην εθνοκάθαρση (ή θρησκοκάθαρση), ο εθνοκαθαρτής (ή θρησκοκαθαρτής) δεν ανέχεται το διαφορετικό στην περιοχή του [υπήρξαν και αναίμακτες εθνοκαθάρσεις (ή θρησκοκαθάρσεις)]. Στη γενοκτονία, ο γενοκτόνος δεν ανέχεται το διαφορετικό πουθενά (οι nazi ήθελαν να εξοντώσουν τους ισραηλίτες όλου τού πλανήτη).
    Στο θέμα που, οψιγενώς, προέκυψε: Δεν είμαι απολογητής τού κράτους τού Ισραήλ (όπως δεν είμαι απολογητής κανενός κράτους). Όμως, το Ισραήλ είναι το πιο δημοκρατικό κράτος τής Ασίας (και οπωσδήποτε οι θεσμοί λειτουργούν καλύτερα από την Ελλάδα). Ένα ποσοστό τών Αράβων (και λοιπών μουσουλμάνων) θέλει την εξαφάνιση τού Ισραήλ και τη γενοκτονία όλων τών ισραηλιτών. Οι επιθέσεις τών ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων είναι «χειρουργικές» (οπωσδήποτε υπάρχουν και παράπλευρες απώλειες)· αντίθετα, οι επιθέσεις (κάποιων) Αράβων είναι «τυφλές» ρατσιστικές και συνήθως στοχεύουν στη δολοφονία μικρών παιδιών. Αυτοί που κατηγορούν το Ισραήλ επειδή αμύνεται, ας απαντήσουν: εάν εμάς μάς κτυπούσαν με ρουκέτες από τη Δημοκρατία τής Μακεδονίας, δεν θα προσπαθούσαμε να αμυνθούμε; Όσον αφορά τα ρατσιστικά ψεύδη περί δήθεν πογκρόμ κατά τών Αράβων, θα επιθυμούσα να υπενθυμίσω ότι ο αμέσως προηγούμενος πρέσβυς τού Ισραήλ στην Αθήνα ήταν (εννοείται ισραηλινός υπήκοος) μουσουλμάνος αραβικής καταγωγής.
    Ανέκαθεν θεωρούσα και (εξακολουθώ να) θεωρώ το blog σας από τα πιο αξιόλογα και σαφώς στα 10 καλύτερα ελληνικά. Όταν, λοιπόν, το ποσοστό τών σχολιαστών σας με ρατσισμό (ή έστω με λανθάνοντα ρατσισμό) είναι τόσο ψηλό, έχω ένα ακόμη λόγο να ντρέπομαι που έτυχε να είμαι Έλλην.
    Καλή εβδομάδα.

  240. sarant said

    239 Οι συνεχώς επεκτεινόμενοι αρχικά παράνομοι και σταδιακά νομιμοποιούμενοι οικισμοί εποίκων στη Δυτικη Όχθη, τι είναι; Δεν ειναι προσπάθεια σφετερισμού εδαφών;

  241. Γς said

    239:

    >το ποσοστό τών σχολιαστών σας με ρατσισμό (ή έστω με λανθάνοντα ρατσισμό) είναι τόσο ψηλό, έχω ένα ακόμη λόγο να ντρέπομαι που έτυχε να είμαι Έλλην.

    Βάζεις κι εμένα;
    Ου να μου χαθείς, μ αυτά που λες πρωί πρωί.

    Ούτε ο Γς δεν τα αντέχει.

  242. paolodrosi said

    Ο Τζιμακος μεχρι και τα καγκελα παντου, ηταν πρωτοπορος.
    Μετα αρχισε να επαναλαμβανεται και να κανει τις λεγομενες αρπαχτες.

    Σαν παλιος αριστερος που ηταν, καταλαβε σχετικα γρηγορα την απατη του ΚΚΕ, γραφοντας το σχετικο τραγουδι, για τα παιδια της ΚΝΕ.

    Επισης σαν καλλιτεχνης που χρησιμοποιουσε το μεγενθυτικο φακο, ανεδειξε την απατη του δικομματισμου, με το »δεν μπορω αλλο Θαναση, στα 25 εχω γερασει».

    #114 Ριβαλντινιο.
    Σαφως και σφαζει με βαμβακι την ηγεσια του ΚΚΕ, για τα γεγονοτα της πηγαδας του Μελιγαλα. Τοτε που ο Αρης αφησε μισες δουλειες.

    #166 Μαρια.
    Πού ακριβως ξεπλενει την Χ.Α. ?

    Τωρα στα τελευταια του, τον επιασε παλι η νοσταλγια για τις νεανικες του αυταπατες και τα ‘ριχνε στην ηγεσια του κομματος.
    Το »αντε γαμησου εργατια» ειναι χαρακτηριστικο.

    Γενικα ο,τι ειχε να πει, το ειπε μεχρι τα καγκελα.
    Μετα κονομησε κι εξαργυρωσε την καλλιτεχνικη δουλεια του, μετακομιζοντας στην Εκαλη.
    Και δεν τον κατηγορω γι αυτο.
    Ουτε ο πρωτος ηταν, ουτε κι ο τελευταιος.

    Ο Σαββοπουλος εκανε το ιδιο.

    Ο Ασιμος το τραβηξε μεχρι τελος.

  243. Pedis said

    # 239 – σου διέφυγε να «επιχειρηματολογήσεις» για «τον πιο ηθιμό στρατό του κόσμου» …

    Κοίτα ρε που ο χαζοβιόλης πλην εγωπαθής τσαντίλας έριξε την τροχιοδεικτική βολή για να ακολουθήσουν τα -τελευταίας σειράς- φερέφωνα της ισραηλινής παραπληροφόρησης … ταυτίζοντας την καταγγελία του εγκληματικού συνδυασμού σιωνισμός+θρησκευτικός σκοταδισμός ως αντισημιτσιμό.

  244. TJ Stretch said

    @ 238

    Δεν πειράζει, ας λες ό,τι θες εσύ.
    Σημασία έχει ότι όλο και περισσότερος κόσμος διαβάζει και ενδιαφέρεται και μαθαίνει την αλήθεια.

    Το σχήμα που βλέπεις παντού να συμβαίνει τον τελευταίο καιρό είναι το εξής:

    – Κάποιος που δεν τρώει τα αντισιωνιστικά αντισημιτικά παραμύθια κάνει μια ερώτηση σε ένα σημαντικό θέμα, παραθέτοντας κάποια στοιχεία
    – Ο αντισιωνιστής δεν απαντάει ποτέ σε τίποτε, αλλά πάντα κάνει αυτά τα δύο πράγματα:

    Πρώτον, βάζει κάποιον βίντεο από κάποιον από τους «Υπάρχουν και καλοί Εβραίοι (όσοι συμφωνούν μαζί μου, μ’ εμένα τον αντισιωνιστή)» που είναι η άλλη εκδοχή του ‘Μερικοί από τους καλύτερους μου φίλους είναι Εβραίοι’.
    Δεύτερον, κατηγορεί αυτόν που κάνει τις δύσκολες ερωτήσεις ως πληρωμένο και πράκτορα, καλή ώρα όπως εδώ, χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι ακόμα κι αυτό είναι αντισημιτισμός («σε βάζουν οι Εβραίοι»).

    Πολύς κόσμος που βάζει το μυαλό του να δουλέψει βλέπει και συγκρίνει.
    Αυτό αρκεί για αρχή, αφού οι δεύτεροι ποτέ δε λένε τίποτα σημαντικό και ποτέ δεν απαντάνε, σε οποιοδήποτε θέμα, παράδειγμα

  245. Pedis said

    # 244 – έχεις πλάκα, είσαι και ψαρούκλας, βρε κερατά. Για ό,τι και να σε καταγγείλω δικαιολογείσαι … και μας επαναλαμβάνεις ότι σκοπός σου είναι να πεις το ποίημα σου … σαν τους Ιεχωβάδες ένα πράμα …

    αν σε αποκαλούσα λ.χ. τυρί … θα απαντούσες, δεν είμαι τυρί επειδή δεν κίτρινος ούτε έχω τρύπες, αλλά έτσι μας θέλετε οι αντισημίτες εμάς τους Εβραίους, χλωμούς και μίζερους με μπαλωμένα ρούχα, όπως στα πρωτόκολλα της Σιών …

    – και πούσαι, χρησιμοποία ένα και μόνο χρηστώνυμο, μην μας κάνεις τον άγριο (-> 239)

    χαρακτηριστική η φωτοφραφία που έβαλες με τη ρομποκόπα και το 16χρονο. Απορώ, έχουν γίνει τόσο ηλίθιοι οι προιστάμενοί σας, από την αλαζονία, που πλασάρουν ανερυθρίαστα το άσπρο για μαύρο; Κι ο Γκαίμπελς θα το σκεφτόταν μην του γύριζε μπούμεραγκ.

  246. TJ Stretch said

    @240

    Απάντηση στην ερώτηση:
    «Οι συνεχώς επεκτεινόμενοι αρχικά παράνομοι και σταδιακά νομιμοποιούμενοι οικισμοί εποίκων στη Δυτικη Όχθη, τι είναι; Δεν ειναι προσπάθεια σφετερισμού εδαφών;»

    (Διαγράφτηκε το υπόλοιπο διότι ήταν embed από το Φέισμπουκ που ο σχολιαστής το τροποποιούσε κατά το δοκούν)

  247. Δεν έχει σχέση η ναζιστική φρίκη με το ισραηλινό και εντελώς ευρωπαϊκών καταβολών απαρτχάιντ, βέβαια, αλλά πάντως είναι ντροπή να χρησιμοποιείται το Ολοκαύτωμα και η αντισημιτική λαίλαπα για να δικαιολογηθούν τα αίσχη του ισραηλινού κράτους.

  248. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    ΜΗΝ ΤΑΪΖΕΤΕ ΤΑ ΤΡΟΛ!!!

  249. Γιάννης Ιατρού said

    244: κι η αστυνομικίνα (;;) στη φωτό ξανθιά είναι, με παρόμοια χαρακτηριστικά, κι αυτή μάλλον απ΄εκεί κατάγεται ;;

    ΥΓ. στο #236 δεν μου είπατε κάτι για το προγραμματάκι 😦

  250. Άγριος said

    240. Έγραψα: «Δεν είμαι απολογητής τού κράτους τού Ισραήλ (όπως δεν είμαι απολογητής κανενός κράτους)». Ο δήθεν «σφετερισμός εδαφών» είναι αυθαίρετος· όμως, ακόμη κι αν τυχόν ήθελε γίνει δεκτό ότι συντρέχει δήθεν «σφετερισμός εδαφών» (γεγονός που αρνούμαι), αυτό δεν σημαίνει ότι γενικά το Ισραήλ δεν έχει δίκιο, ότι το Ισραήλ δεν δικαιούται να υπάρχει (όλες οι αντιφασίστριες και όλοι οι αντιφασίστες έχουμε ιστορικό χρέος να προστατεύσουμε την ύπαρξη του), ότι το Ισραήλ δεν αποτελεί πρότυπο κράτος Δημοκρατίας και Δικαίου υπόδειγμα για όλη την Ασία (και οπωσδήποτε και για την Ελλάδα).

    Κύριε Σαραντάκο,
    Το 2008, διάβασα το βιβλίο σας «Γλώσσα μετ’ εμποδίων». Εδώ και αρκετά χρόνια παρακολουθώ το blog σας και αποφάσισα να πρωτοσχολιάσω την Τρίτη 9 τρέχοντος (βλ. το με αρ. 29. σχόλιο) στο οποίο, μάλιστα, απήντησε (συμπληρώνοντας) η ή ο Γς (βλ. το με αρ. 31. σχόλιο). Σάς γνωρίζω αρκετά καλά και έχω τη βεβαιότητα ότι διαφωνείτε με τα ρατσιστικά σχόλια που γράφησαν αλλά αποφεύγετε να τα αποδοκιμάσετε φοβούμενος μείωση τής «επισκεψημότητας»· σε κάθε περίπτωση, εφόσον γίνονται ανεκτά κάποια απαράδεκτα (μη γράψω τίποτε χειρότερο) σχόλια (ενδεικτικά αναφέρω τις ή τους Pedis και Γς – αν και υπάρχουν και άλλες και άλλοι που δεν πάνε πίσω), είναι κατανοητό ότι δεν μπορούμε να συνυπάρξουμε.
    Λυπάμαι πολύ.

    ps Άγριος είναι αρχαιοελληνικό όνομα· κατά τη μυθολογία, κάποιος Άγριος φέρεται να ίδρυσε το Αγρίνιο

  251. TJ Stretch said

    @247

    Δεν μπορώ να σου πω. Είναι custom, μυστικές εφαρμογές, μας τα δίνει η Μοσάντ αυτά.

    Οταν κάποιος δώσει μια σοβαρή απάντηση, τότε θα ζητήσω άδεια από τους ‘χειριστές’ μας αν μπορώ να το πω, και βλέπουμε (αν και δεν το πολυβλέπω, γιατί οι παλιοτσιγγούνηδες αυτοί δεν μας πληρώνουν τελευταία, όλο σε είδος μας δίνουν έναντι κάτι κακοτυπωμένα αντίτυπα από τα Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών, όλο κάτι τέτοια, κάτι κουπόνια για Soda Stream και χούμους, κάτι δεύτερο χέρι επτάφωτες λυχνίες και τζόκεϊ που γράφουν πάνω ‘Security Πανάγιου Τάφου’, απ’ τα κατασχεμένα ξέρεις, μας κόψαν τα μπόνους, ούτε οδοντιατρική κάλυψη, άσε, δράμα, τι να σου λέω, οπότε αν τους πω να δώσω δωρεάν την εφαρμογή σε τρίτους, μάλλον θα μου βάλουν τις φωνές, μην περιμένεις πολλά μ’ αυτούς τους σπαγγοραμένους).

    Οταν κάποιος πει ΕΝΑ μόνο σοβαρό πράγμα, βλέπουμε.

  252. Γιάννης Ιατρού said

    251: Άσε, κι οι συνάδελφοι εδώ τα ίδια, μήνες έχουν να πληρωθούν. Ένας που γράφει πιό πάνω, όλο ομόλογα ληγμένα απ΄το χρηματιστήριο του δίνουν. Κι εγώ με μιά σύνταξη της πείνας είμαι. Έχεις την απόλυτη κατανόηση από μένα (tip: κοίτα για καν’ άλλο μαγαζί, την δουλεία την ξέρεις και δεν σε τρομάζει, απ΄ό,τι κατάλαβα) 🙂

  253. Pedis said

    # 247 – μα δεν το έπιασες, «ο ένας σε δύο» δεν δικαιολογεί καν τα ισραηλινά εγκλήματα στο όνομα των θυμάτων της Σοά, αλλά τα αρνείται … λ.χ. γίνεται αναφορά το πολύ σε παράπλευρες απώλειες από χειρουργικές επιθέσεις, όπως γράφει ο άλλος παραπάνω.

    Προσωπικά, πάντως, με ναζί, με ιεχωβά, με παλαιοημερολογίτη, με σιωνιστή σε ρολο επαγγελματια προπαγανδιστή κλπ δεν θα έκανα ποτέ κουβέντα σε θέματα του άμεσου ενδιαφέροντός τους, το πολύ-πολύ να τους δείξω πόσο μάπες -συνήθως- είναι, ακόμη και στα μάνιουαλς που επιχειρούν να εφαρμόσουν με τη φτωχή τους γκλαβα, πριν τους ευχηθώ να πάνε στο γεροδιάολο.

  254. Γιάννης Ιατρού said

    250: Άγριος

    Δεν σαν καταλαβαίνω: Αφού λέτε πως παρακολουθείτε τόσα χρόνια το μπλογκ κλπ. κλπ., τουλάχιστο θα έπρεπε να γνωρίζετε το φύλο διαφόρων μελών που αναφέρετε (π.χ. Γς) 🙂

    Ενημερωτικά,
    ο Άγριος ήταν ένας απο τους περίφημους Γίγαντες της ελληνικής μυθολογίας. Ήταν κατά το ήμισυ άνθρωπος και κατα το ήμισυ αρκούδα, απόγονος της Γαίας και του Ουρανού. Είχε έναν δίδυμο αδελφό, τον Ορειο.

    Επίσης συναντάμε το όνομα Άγριος σαν έναv από τους αδελφούς του Οινέα (είχε αρκετά αδέλφια). Μάλλον σ΄αυτόν αναφέρεσθε σε σχέση με το Αγρίνιο, γιατί για γίγαντα δεν σας κόβω!

    ΥΓ: Αλλά το όνομα της πόλης (Αγρίνιο) μπορεί να προέρχεται κι από τον «Άγριο Απόλλωνα» που λατρευόταν στην περιοχή.

  255. Emphyrio said

    Με το Owl Stretching Time εχετε καμια σχεση αραγε; Πολυ θα ηθελα να το μαθω. Λετ μη νοου.

  256. Γς said

    250 @ Αγριος

    Α, βρες ένα ρατσιστικό σχόλιο δικό μου!`

    Ενα!

  257. Pedis said

    (Για την Αχέντ και τους υπόλοιπους 335 ανήλικους παλαιστίνιους κρατούμενους)

  258. sarant said

    250 Aν με γνωρίζατε λίγο πιο καλά θα ξέρατε ότι αποφεύγω να μπλέκω στις αντιπαραθέσεις των σχολιαστών.

    Προσωπικά αναγνωρίζω το δικαίωμα του Ισραήλ να έχει κράτος με βάση τα σύνορα του 1967, τιμώ απεριόριστα τους σοσιαλιστές που έφτιαξαν το εβραϊκό κράτος και αναγνωρίζω επίσης ότι εμείς οι χριστιανοί ευρωπαίοι έχουμε ανεξόφλητο χρέος για αιώνες πογκρόμ, για τα γκέτα και για το Ολοκαύτωμα. Για το ότι δεν βοηθήσαμε τους εβραίους συμπατριώτες μας όσο έπρεπε και χτίσαμε τα πανεπιστημιά μας πάνω στους τάφους τους.

    Όμως δεν αναγνωρίζω κανέναν οικισμό που βρίσκεται έξω από τα σύνορα του 1967 και η μακροσκελέστατη απάντηση στο 246 μού έδειξε ότι υπάρχει μεν καλοδουλεμένος μηχανισμός προπαγάνδας αλλά ότι χρησιμοποιείται για να κρύψει τον άδικο λόγο. Στο θέμα των εποίκων το Ισραήλ έχει άδικο.

  259. Pedis said

    Νικοκύρη, δεν αντιλαμβάνομαι σε ποιον σοσιαλισμό (όχι, φανταζομαι αυτόν που πάει με όλα, εθνικισμό, μιλιταρισμό, επεκτατισμό) έχεις στο μυαλό σου (που δεν υπήρξε ποτέ κυριάρχο ρεύμα στν Ισραηλινή κοινωνία).

    Για τα εγκληματα πολέμου και κατοχής, τον οικονομικό αποκλεισμό τα μυριάδες ψηφίσματα καταδίκης του ισραήλ από τον οηε, οι εποικισμοί που ειδικά ανάφερες κλπ κλπ είναι γνωστά και είναι για λύπηση τα πιόνια της προπαγάνδας του σιωνισμού που αυτοξεφτιλίζονται.

    Χαρακτηριστική ένδειξη ή αν θες επικύρωση του εκφυλισμού της Ισραηλινής κοινωνίας από τον μιλιταρισμό και την αποκτήνωση στην οποία υπόκειται αναγκαστικά ο κατακτητής που έχει κληρωτούς, του ρατσισμού, καλλιεργούμενου από τον θρησκευτικό σκοταδισμό και τον κρατικά εκπορευόμενο εθνικισμό αποτελεί η συζήτηση/ατζέντα για την νομοθετική ψήφιση του λεγόμενου jewish nation state bill.

    Αν περάσει -υπάρχει διαμάχη πολιτικών κορυφών- (έχει πολλά χρόνια που έρχεται και επανέρχεται στην επικαιρότητα, όπως καλλιώρα πρόσφατα, κι αυτό είναι σημάδι με σημασία που δεν πρέπει να υποβαθμίζεται … ) δεν θα μιλάμε για θεσμοποίηση του απαρτχάιντ, του εβραικού εθνικισκού και μιας μορφής θεοκρατικού κράτους; Για δέστο.

  260. paolodrosi said

    Το βρηκα και το βαζω τωρα.
    Οταν στις αρχες του 80, κανεις τετοια τραγουδια, με τετοιον ανατρεπτικο στιχο,
    τοτε εισαι μπροστα απο την εποχη σου.
    Με δυο εκτελεσεις, στα εγγλεζικα και στα ελληνικα.
    Φανερωνει και το ειδικο χιουμορ, κυριως με τον εγγλεζικο στιχο.

    Όλη η Πελοπόννησος στην Πανεπιστημίου
    γριά πουτάνα κι άρρωστη να ψάχνει για τεκνά
    για δες που ανέβηκαν στην πλάτη μας ρε μάγκα
    οι εργατοϋπάλληλοι και τα λαμέ φρικιά

    Greek villagers and cowboys in front of Parthenonas
    reliving ancient glories but living like rats
    Just look at them dear comrade they’ve pushed us to our knees
    the workers the employees and the imitation freaks

  261. sarant said

    260 Δεν ήξερα την αγγλική βερσιόν, δεν την είχα προσέξει

  262. TJ Stretch said

    @258
    Προπαγάνδα, κ. Σαραντάκο, -το λες και ‘αφήγημα’-, είναι όταν κάποιος πάει να σε πείσει για κάτι άδικο ή ψεύδες, τις περισσότερες φορές χτυπώντας σε στο συναίσθημα, κρύβοντας σου τα γεγονότα και δίνοντας σου επιλεκτικά μόνο κορφολογημένες στατιστικές και μισές αλήθειες.
    Το χαρακτηριστικό στην προπαγάνδα και στα αφηγήματα είναι ότι πάντα έρχεται κάποια στιγμή που ο προπαγανδιστής θα δεχτεί ερωτήσεις, που δεν θα μπορέσει να απαντήσει.

    Η απάντηση στο 246 δεν είναι προπαγάνδα διότι περιέχει μόνο προσεκτικά επιλεγμένα facts, γεγονότα, μόνο ιστορικές αλήθειες και στοιχεία, έπειτα από πολλά χρόνια διαβάσματος και ενασχόλησης με το θέμα.

    Θέλετε μια ερώτηση που όσοι πιστεύουν στην αραβική προπαγάνδα δεν μπορούν να απαντήσουν:

    – Το 1967 δεν υπήρχε ούτε ένας οικισμός μέσα στη Δυτική Οχθη και στη Γάζα, δεν υπήρχε ούτε ένας έποικος. Συνεπώς, γιατί τότε γιατί δεν έγινε ειρήνη και γιατί συνεχιζόταν οι σφαγές Εβραίων τόσο πριν όσο και μετά, όταν τους προσφέρθηκαν όλα τα εδάφη πίσω και εκείνοι απάντησαν με τα ‘τρία Οχι’, διακήρυξη του Χαρτούμ, Σουδάν, : «Καμία ειρήνη με το Ισραήλ, καμία διαπραγμάτευση με το Ισραήλ, καμία αναγνώριση του Ισραήλ»

    Θέλετε άλλη μία;
    – Γιατί δεν ανακήρυξαν το δικό τους κράτος, τότε που δεν υπήρχαν έποικοι και οι παλαιστινιακές περιοχές ήταν judenrei;
    https://www.facebook.com/notes/protocols-without-zion/156890161615164/

    Κι άλλη:
    – Αν, όπως λένε, το πρόβλημά τους είναι οι οικισμοί, τότε γιατί απέρριψαν όλες τις προσφορές, 2000, 2008, 2014 (και πόσες ακόμα) σύμφωνα με τις οποίες, -ειδικά εκείνη του 2008- θα διαλύονταν οι οικισμοί και θα έπαιρναν το 97%-100% του εδάφους που λένε ότι είναι το πρόβλημά τους;

    Το δικό σας αφήγημα δεν θα απαντήσει ποτέ στις ερωτήσεις αυτές, θα χρησιμοποιήσει μεγάλες και πομπώδεις λέξεις για να χτυπήσει στο συναίσθημα, και θα αγνοήσει με λαϊκιστικές μεθόδους κάθε ιστορική καταγραφή (διότι αυτό είναι, σε πιστούς απευθύνεται, όχι σε ψύχραιμους ορθολογιστές)
    Αντίθετα εγώ -δυστυχώς για τους προπαγανδιστές- μπορώ να απαντήσω σε όλες.
    Το αφήγημα μπάζει, κ. Σαραντάκο, και όλο και περισσότερος κόσμος το συνειδητοποιεί αυτό, και αυτό είναι πραγματικά ελπιδοφόρο. Είναι η μόνη οδός για την Ειρήνη και την συμβίωση. Οι άλλοι μπορούν να πιστεύουν ότι είναι εφικτοί οι μαξιμαλιστικοί στόχοι των παλαιστινιακών ελίτ για γενοκτονική εκκαθάριση της περιοχής από τους αιρετικούς dhimmi που σήκωσαν κεφάλι, αλλά η πραγματικότητα τους διαψεύδει και θα τους διαψεύδει πάντα. Αλλά κανείς δεν τους εμποδίζει να συνεχίζουν να ‘πιστεύουν’.

    Το Ισραήλ έχει μόνιμο κάλεσμα και προσφορά ειρήνης για επανάληψη των διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστινίους χωρίς προϋποθέσεις. Ωστόσο, οι Αραβες αρνούνται, επικαλούμενοι τους οικισμούς ως δικαιολογία. Ενα πράγμα είναι βέβαιο: Οι οικισμοί δεν είναι το εμπόδιο για την ειρήνη. Δεν ήταν το 1948, όταν το Ισραήλ γεννήθηκε και δεν υπήρχαν οικισμοί, δεν ήταν το 1967 που επίσης δεν υπήρχαν οικισμοί, αλλά οι Αραβες είπαν τα ‘τρία Οχι’, -και δεν είναι το εμπόδιο σήμερα.

    Αν οι Ισραηλινοί κατεβάσουν τα όπλα, με τους γείτονες που έχουν, τότε η επόμενη σελίδα στην Ιστορία θα είναι ένα νέο Ολοκαύτωμα.
    Αν οι Αραβες κατεβάσουν τα όπλα και αποφασίσουν να κάνουν εκείνη την παντελώς άγνωστή τους επιλογή που ονομάζεται ‘ειλικρίνεια’, η επόμενη σελίδα πολύ πιθανό να είναι η διαρκής ειρήνη.

  263. sarant said

    262

    Μα, αυτά που μου λέτε, ότι το 1967 δεν έγινε ειρήνη κτλ. δεν απαντούν στο ερώτημα γιατί σήμερα γίνεται εποικισμός. Φταίει η άλλη πλευρά, φταίει και το Ισραήλ. Όσο δεν το αναγνωρίζετε αυτό, δεν είστε καθόλου πειστικός. Είστε απλώς ο φορέας προπαγάνδας, ασφαλώς άψογα επιμελημένης, αλλά ανειλικρινούς.

  264. 258
    Δεν υπάρχουν «σύνορα του 1967». Υπάρχει η γραμμή ανακωχής του 1949. Τα σύνορα, συμφώνησαν και οι Παλαιστίνιοι σε αυτό, θα καθορίζονταν με διμερείς διαπραγματεύσεις. Αλλά τα σύνορα δεν είναι κάτι που ενδιαφέρει πραγματικά τους Παλαιστίνιους, ούτε τα εδάφη τους ενδιαφέρουν, ούτε ποια επικράτεια θα έχει το κράτος τους. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να ξεκουμπιστούν οι Εβραίοι. Όσο υπάρχει το εβραϊκό κράτος, προτιμούν να ζουν χωρίς δικό τους κράτος, ελπίζοντας ότι κάποτε ο Αλλάχ θα διώξει τους απίστους όπως συνέβη (στη φαντασία τους) με Σταυροφόρους, Οθωμανούς, Βρετανούς κτλ, θα συμβεί και με τους Γιαχουντί.

  265. TJ Stretch said

    263.
    «Φταίει η άλλη πλευρά, φταίει και το Ισραήλ».

    Μα το μερίδιο της ευθύνης του Ισραήλ το γράφω πιο πάνω, στην απάντηση, στο σημείο «Οι εποικισμοί είναι ψυχολογικό εμπόδιο για την ειρήνη, για δύο λόγους […]». Ασφαλώς και δεν βοηθάει η επέκταση σε οποιαδήποτε εδάφη, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί σχήμα «τους κλέβουν τη γη».

    Η απάντηση βρίσκεται αμέσως μετά: Προτείνουν να τους τα δώσουν όλα πίσω.

    Το Ισραήλ δεν επιθυμεί να έχει ‘κατεχόμενα’, ούτε θέλει να πρέπει να κοιτάει και να φροντίζει για μερικά εκατομμύρια εχθρικού πληθυσμού που ψάχνουν κάθε τρόπο να σκοτώνουν Εβραίους στην παραμικρή ευκαιρία. Στην πραγματικότητα, η Δυτική Οχθη και ο αποκλεισμός της Γάζας και όλα τα υπόλοιπα προσωρινά μέτρα είναι ένα είδος buffer zone για την ασφάλειά του.

    Μετά χαράς, λοιπόν, το Ισραήλ θα τα έδινε όλα πίσω αν υπήρχε τρόπος να βεβαιωθεί ότι η βία και η τρομοκρατία θα σταματήσουν.
    Αυτή είναι όλη η ιστορία.

    Γιατί αρνούνται; Διότι αν το θέμα ήταν οι εποικισμοί, θα είχε λυθεί μέχρι τώρα. Αλλά δεν είναι.

    Διότι το κύριο ζήτημα εδώ με το θέμα των εποικισμών είναι προπέτασμα καπνού από την πλευρά των Παλαιστινίων. Τόσες φορές τους έδωσαν πίσω έως και ολόκληρη τη Δυτική Οχθη (100% το 2008) με αντάλλαγμα την Ειρήνη και την αναγνώριση και αυτοί λένε συνεχώς Οχι (πάνω από 70 ευκαιρίες για να κάνουν κράτος, όλες με δυτικά ονόματα, ούτε μία με παλαιστινιακό όνομα).

    Ολοι όσοι εξακολουθούν να βάζουν σαν υπ’ αριθμόν #1 θέμα το ζήτημα αυτό, το κάνουν διότι απλά είναι αναγκασμένοι να έχουν μια δικαιολογία για να συνεχίζουν τη δαιμονοποίηση του μικρού εβραϊκού κράτους. Αν αναγκαστούν να παραδεχτούν την πραγματικότητα, ότι οι Παλαιστίνιοι αρνούνται συνεχώς τις προσφορές ειρήνης και την επιστροφή των εδαφών που τους προτείνονται εδώ και τουλάχιστον 50 χρόνια, τότε η ευθύνη θα αρχίσει να πέφτει και στους ώμους των αθώων δυστυχισμένων και καταπιεσμένων Αράβων. Και αυτό θα σημαίνει ότι θα πρέπει να σταματήσει το ντάντεμα και η χρηματοδότηση από το εξωτερικό για να συνεχίσουν να κλαίγονται. Αυτό είδαμε και από την τελευταία ομιλία Αμπάς στις 14-15 του μήνα στη ΚΕ της ΟΑΠ. Πρώτη φορά ήρθε αντιμέτωπος με μια επίφοβη κατάσταση που θα τον αναγκάσει να πάρει μέρος της ευθύνης, και τρελάθηκε με αυτήν την προοπτική. Εβγαλε όλον τον αποκρουστικό αντισημιτισμό του και επί 2,5 ώρες, αυτός, ένας ιστορικός, διαστρέβλωσε όλη την ιστορία μέχρι το 1650 πίσω.
    Διότι αν αρχίσουμε να ανακαλύπτουμε ευθύνες για τους Παλαιστίνιους, θα πρέπει να αρχίζουμε να τους πιέζουμε να αλλάζουν στάση.
    Αυτό όμως δεν είναι καλό για τη βασική ιστορία. Οι Εβραίοι ποτέ δεν κάνουν κάτι σωστά, ακόμα κι αν κάνουν σωστά παραπάνω κι από ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν να κάνουν σωστά. Οι Παλαιστίνιοι τα κάνουν όλα σωστά, ακόμα κι όταν δεν κάνουν τίποτε σωστά.

  266. Pedis said

    -> 262 : Το Ισραήλ έχει μόνιμο κάλεσμα και προσφορά ειρήνης για επανάληψη των διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστινίους χωρίς προϋποθέσεις.

    Αν οι Αραβες κατεβάσουν τα όπλα …

    πρόστυχη αντιστροφή της πραγματικότητας.

    (να μην πιάσω τι έγινε το 1967 γιατί θα πέσουν καντήλια …)

    Νικοκύρη, άσε το εκνευριστικά ηλίθιο φερέφωνο, και παρακολούθησε τις εξελίξεις σχετικά με το jewish nation state bill.

  267. TJ Stretch said

    Αυτό εδώ είναι εξαιρετικά διαφωτιστικό και εξηγεί γιατί όλοι οι φίλοι της διαιώνισης της σύγκρουσης, δηλαδή οι φίλοι των Παλαιστινίων, όταν μιλάνε για τον εποικισμό, πάντα αναφέρονται σε αριθμούς πληθυσμού (Εβραίων που έρχονται στη Δυτική Οχθη) και ΠΟΤΕ σε αριθμούς εκτάσεων και σε τετραγωνικά μέτρα και στο εμβαδόν των δήθεν ‘εποικισμένων’ εδαφών. Γι’ αυτό αποφεύγουν τους χάρτες αν δεν περιλαμβάνουν στατιστικά που μπορούν να χειραγωγήσουν. Γι’ αυτό σας δείχνουν φωτογραφίες που το Ισραήλ γκρεμίζει σπίτια ή κοντέινερ χωρίς context.
    Διότι αν ο κόσμος δει ότι τίποτα σημαντικό δεν συνέβη λ.χ. από το 1993 μέχρι σήμερα (αντιθέτως, μια έκταση μεγαλύτερη από τη λωρίδα της Γάζας εκκαθαρίστηκε ‘εθνικά’ από Εβραίους και 4 μεγάλοι οικισμοί διαλύθηκαν για να καλοπιάσουν πάλι, δίχως αποτέλεσμα, τους προσφιλείς μας Αραβες), και αν δει ότι οι νεοφερμένοι Εβραίοι απλά κατοικούν στην συντριπτική τους πλειοψηφία σε οικισμούς που θα αποτελέσουν έδαφος του Ισραήλ σε οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία, δηλαδή όλοι σχεδόν κοντά στα σύνορα του 1967. θα αρχίσει να αναρωτιέται πόσα άλλα ψέματα μπορεί να τον έχουν ταΐσει, και αυτό δεν είναι καλό για τη διαιώνιση της σύγκρουσης, που για πολύ κόσμο είναι το επάγγελμά τους.

    Απλά, βάλτε τους δυο χάρτες τον ένα πάνω στον άλλο.

    – Visualizing the main ‘obstacle to peace’
    http://elderofziyon.blogspot.com/2017/01/visualizing-main-obstacle-to-peace.html

  268. Pedis said

    Εξελίξεις στο πιο δημοκρατικό κράτος με τον πιο ηθικό στρατό του κόσμου …

    Israeli ministers have approved the wording of a new law that would downgrade Arabic as an official language and which states that the right to self-determination in Israel “is unique to the Jewish people”, despite the country’s sizeable non-Jewish minority.

    https://www.theguardian.com/world/2017/may/07/israeli-ministers-back-proposed-law-demoting-arabic-language

    Basic Law: Israel as the Nation -State of the Jewish People
    http://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=5&ved=0ahUKEwiiipLL9-3YAhXNyKQKHeNFC2kQFghTMAQ&url=http%3A%2F%2Fwww.justice.gov.il%2FStateIdentity%2FInformationInEnglish%2FDocuments%2FBasicLawBill.pdf&usg=AOvVaw1nNtQI-4gkqsAOL1RidBZy

  269. sarant said

    267
    «οι νεοφερμένοι Εβραίοι απλά κατοικούν στην συντριπτική τους πλειοψηφία σε οικισμούς που θα αποτελέσουν έδαφος του Ισραήλ σε οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία, δηλαδή όλοι σχεδόν κοντά στα σύνορα του 1967»

    Αναρωτιέμαι, αυτό δεν αποτελεί ομολογία του ότι το Ισραήλ με τη μελλοντική συμφωνία έχει στόχο να νομιμοποιήσει σφετερισμό εδαφών;

  270. TJ Stretch said

    @269
    Οχι, για τρεις λόγους:
    1ον, διότι οι ίδιοι οι Παλαιστίνιοι το έχουν συμφωνήσει αυτό στις συμφωνίες του Οσλο, έχοντας δεχτεί τον προσωρινό χωρισμό σε Area C των εδαφών κοντά στην πράσινη γραμμή, και ξέρουν ότι μια πολύ στενή ζώνη δίπλα στην πράσινη γραμμή θα πάει στο Ισραήλ, και δεν τους νοιάζει κιόλας διότι εκεί δεν ζουν Παλαιστίνιοι, -άρα καλό θα ήταν να ρίχνατε μια ματιά να δείτε τι ισχύει από τις συμφωνίες του Οσλο.

    2ον, διότι η φράση ‘υφαρπαγή εδαφών’ είναι μόνο μια φράση, αφού οι Παλαιστίνιοι έχουν συμφωνήσει τα τελικά σύνορα να καθοριστούν μέσω διαπραγματεύσεων, γνωρίζοντας ότι υφαρπαγή δεν γίνεται από κράτος που δεν υπήρξε ποτέ (εκτός κι αν πρόκειται για υφαρπαγή εδαφών της Ιορδανίας που κατείχε την περιοχή 1949-1967), -και συνεπώς καλύτερα θα ήταν αν ρίχνατε μια μια ματιά στην απόφαση 242 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, εκεί που για κάποιο λόγο έχει προβλεφθεί επίτηδες η απουσία του άρθρου ‘the’ πριν από τη λέξη ‘territories’, σχετικά με την μελλοντική απόσυρση του Ισραήλ

    και 3ον, διότι πρακτικά ακόμη και όλα τα παραπάνω δεν έχουν και τόσο μεγάλη σημασία, από τη στιγμή που οι Ισραηλινοί λένε στους Παλαιστίνιους «ελάτε να συζητήσουμε, και σας δίνουμε πίσω ακόμη και το 99% όσων θέλετε (το 1% είναι η στενή ζώνη που λέγαμε), και όπως φύγαμε από τη Γάζα και τους 4 οικισμούς της Δυτικής Οχθης, θα φύγουμε κι από όπου αλλού, αν το θελήσετε» -αλλά εκείνοι δεν το θέλουν, οπότε καλά θα κάνετε να ρίξετε και μια ματιά στις προσφορές ειρήνης των Ισραηλινών, να δείτε και τις λεπτομέρειες σε κάθε μια, αφού και οι έξι τελευταίοι Ισραηλινοί πρωθυπουργοί έκαναν τέτοιες προσφορές, για να μην πάμε πίσω και μετρήσουμε καμιά 80ριά τέτοια σχέδια και πρωτοβουλίες.
    Μετά, πιθανόν θα θέλατε να δείτε και τις αντίστοιχες προτάσεις των Παλαιστινίων για να συγκρίνετε και να δούμε επιτέλους ποιος προσφέρει τι και ποιος αποδεικνύει ότι είναι υπέρ της συμβίωσης και της συνεννόησης και της ανοχής και ποιος όχι.

    Ωχ, λάθος, συγγνώμη.
    Το τελευταίο είναι λάθος.
    Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα, όπως ‘αντίστοιχες προτάσεις των Παλαιστινίων’.
    Οι Παλαιστίνιοι, που υποτίθεται καίγονται να κάνουν κράτος, ποτέ δεν έκαναν προσφορά ειρήνης ή άλλο σχέδιο.
    Απλά περιμένουν να απορρίψουν τα σχέδια των άλλων.

  271. sarant said

    270 Γιατί όμως να πιστέψω εσάς και όχι τον ΟΗΕ, που λέει, πολύ πρόχειρα,

    Determines that all measures taken by Israel to change the physical character, demographic composition, institutional structure or status of the Palestinian and other Arab territories occupied since 1967, including Jerusalem, or any part thereof, have no legal validity and that Israel’s policy and practices of settling parts of its population and new immigrants in those territories constitute a flagrant violation of the Fourth Geneva Convention relative to the Protection of Civilian Persons in Time of War and also constitute a serious obstruction to achieving a comprehensive, just and lasting peace in the Middle East;

    Αντισημίτες είναι κι αυτοί;

    Γιατί να πιστέψω εσας, που λέτε ότι οι οικισμοί βρίσκονται τάχα «σε μια πολύ στενή ζώνη δίπλα στην πρασινη γραμμή», ενώ η Area C καταλαμβάνει το 60% της Δυτικής Όχθης και ενώ΄το CNN λεει ότι οι οικισμοί εποίκων απειλούν να κόψουν στα δύο τη Δυτικη Όχθη και ο οικισμός Ma’ale Efraim βρισκεται πιο κοντά στην Ιορδανία παρα στο Ισραήλ;

    Αντισημιτες;

    Μάλλον εσείς είστε προπαγανδιστής, αγνοώ αν είστε άμισθος ή έμμισθος και δεν με ενδιαφέρει.

    Θα σας παρακαλέσω να μην ξαναγράψετε εδώ. Εδώ ανταλλάσσουμε απόψεις, δεν προωθούμε την προπαγάνδα πρεσβειών.

    Και το ίδιο θα έκανα και με έναν προπαγανδιστή της άλλης πλευράς.

  272. Pedis said

    γνωρίζοντας ότι υφαρπαγή δεν γίνεται από κράτος που δεν υπήρξε ποτέ (# 270)

    … και περίμενα πότε θα το ξεφουρνίσει. Στην πραγματικότητα είναι κλάσσικο του είδους:

    δεν υφισταται παρά σπάνια σφετερισμός εδαφικής κυριαρχίας ή παράνομη κατάληψη εδαφών ή αρπαγή της γης γηγενών που να μην δικαιλογείται με το ότι τα μέρη ήταν ακατοίκητα ή/και ανήκαν σε ομάδες πληθυσμού χωρίς ιδιαίτερη συνοχή που δεν είχαν συνείδηση της κυριότητας ή/και επρόκειτο για πρωτόγονους που δεν γνώριζαν πώς να εκμεταλλευτούν τα εδάφη.

    Σε μερικές συζητήσεις με υποστηρικτές του αθώου/εποικοδομητικού/προοδευτικού χαρακτήρα της σιωνιστικής κατάκτησης/επέκτασης/εκδίωξης αυτό συνιστά ένα από τα πρώτα επιχειρηματα που βγαίνουν στη φόρα και μάλιστα στο χαλαρό. Η πιο συχνή βαριάντα είναι ότι η γη των παλαιστινίων ήταν σχεδόν έρημη.

    Βέβαια, η σιωνιστική προπαγάνδα δεν ανακάλυψε το συγκεκριμένο σχήμα «επιχειρήματος». Έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον στο παρελθόν (στην αμερικάνικη προπαγάνδα σε σχέση με τους Ινδιάνους, στη γαλλική με την κατάκτηση της Αλγερίας, από όλους τους εκπολιτιστές στην περίπτωση των αποικιών στην Αφρική κοκ).

  273. TJ Stretch said

    (Τελευταίο σχόλιο, δεν θα ξανασχολιάσω διότι το περιβάλλον εδώ είναι πάνω από τις δυνάμεις μου δυσανεκτικό).

    Μα τόση ώρα μιλούσαμε για τις 300.000 Εβραίων που βρίσκονται κοντά στα σύνορα, και γι’ αυτούς λέγαμε ότι οι οικισμοί τους θα αποτελέσουν τμήμα του Ισραήλ. Και είχα πει πιο πριν ότι όλη η φασαρία είναι για τις μάξιμουμ 70.000 που βρίσκονται μέσα βαθιά, και ανέφερα τους προβληματισμούς για το τι θα απογίνουν αυτοί.
    Ούτε είπα ότι δεν υπάρχουν καθόλου Εβραίοι μέσα στη Δυτική Οχθη, ούτε ισχυρίστηκα ότι όλοι οι οικισμοί είναι κοντά στα σύνορα. Εκείνο το βίντεο με τον Benny Morris για όποιον το είδε, δίνει την πλήρη αντικειμενική εικόνα.
    Τι χαζές ερωτήσεις ήταν αυτές;
    Βρήκατε πολύ πρόχειρα μια απόφαση του 1980 και έναν οικισμό που βρίσκεται ανατολικά (θαρρείς και είπα εγώ ποτέ ότι ο ΟΗΕ συμφωνούσε με τους εποικισμούς ή ότι δεν υπάρχουν οικισμοί βαθειά μέσα στη Δυτική Οχθη), ίσα-ίσα για να διακόψετε τη συζήτηση, όχι ότι πήρα και καμιά απάντηση, ε;

    Εντάξει, καταλαβαίνω ότι αισθάνεστε πολύ άβολα κάθε φορά που λέω κι από κάτι, και δεν με θέλετε εδώ. Αλλά όχι και να με βγάζετε τρελό. Νομίζω όλα όσα είπα ήταν πολύ συγκεκριμένα, για να ‘παρανοούνται’ έτσι άγαρμπα και αδέξια.

    Και ούτε σε εμένα αρέσουν οι εποικισμοί. Προτιμότερο θα ήταν να μην υπήρχαν και να μην τους προχωρούσαν.
    Αλλά αυτό όμως, κι άλλο να στηρίζεται μια ολόκληρη εκστρατεία δαιμονοποίησης επάνω σε ψέματα.
    Προπαγάνδα είναι αυτή που κάνετε εσείς. Εγώ απλά την αλήθεια προσπαθώ να αποκαταστήσω.

    Εντάξει, κατανοητόν. Ζηλεύω την άγνοιά σας, όπως και με το θέμα του αν είναι αντισημίτες στον ΟΗΕ. Μα όταν ψήφισαν αυτή την απόφαση για τους οικισμούς, το 1980, το εθνικό κίνημα των Εβραίων είχε χαρακτηριστεί από τον ΟΗΕ ρατσιστικό το1975
    Απόφαση που αναγκάστηκαν να ανακαλέσουν το 1991.

    Πότε ξανά συνέβη αυτό και για ποια χώρα;

    Αρα, λίγο αντισημιτική ήταν εκείνη η πλειοψηφία, ε, τι λέτε κι εσείς;

    Και όχι μόνο. Το εθνικό κίνημα των Εβραίων είχε χαρακτηριστεί και ‘ηγεμονιστικό’ το1979, και ξανά μόνο το Ισραήλ είχε αποκτήσει τον τίτλο σαν «κράτος που δεν αγαπά την ειρήνη» («not a peace-loving State») το 1982, και μόνο το Ισραήλ βρέθηκε στον προθάλαμο για να αποβληθεί από την οικογένεια των εθνών πάλι εκείνη την εποχή, αν θυμάμαι καλά.

    Μπορείτε να τα εξηγήσετε αυτά όλα;

    Λυπάμαι τους ‘αντισιωνιστές’ που θα το μάθουν κι αυτό πρώτη φορά εδώ, αλλά η πλειοψηφία των κρατών στον ΟΗΕ δεν είναι δημοκρατίες. Λιγότερες από τις μισές χώρες είναι ελεύθερα κράτη και δημοκρατίες. Η πλειοψηφία αποτελείται από κράτη που είναι εντελώς ανελεύθερα ή μερικώς ελεύθερα, με μεγάλο κατάλογο παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εγκλημάτων πολέμου, βασανιστηρίων κ.λπ.
    Τα αραβικά, τα ισλαμικά και τα μη δημοκρατικά κράτη είναι γύρω στα 124, και τα δυτικά ελεύθερα κράτη-δημοκρατίες είναι μόλις 69. Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επί πολλά χρόνια διοικούνταν από πλειοψηφίες ανελεύθερων κρατών, και, μάλιστα, το 2003 προήδρευε η Λιβύη του Καντάφι. Ετσι εξηγείται ότι η Επιτροπή αυτή ποτέ δεν καταδίκασε περίπου 80 κράτη που έκαναν σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά η Γενική Συνέλευση το 2013 εξέδωσε το 85% των ψηφισμάτων της για να καταδικάσει το Ισραήλ! Και μόνο το 15% για όλες τις υπόλοιπες χώρες!

    Υπάρχει λίγος αντισημιτισμός, τι λέτε εσείς;
    Ολα είναι μέλι-γάλα;

    Αν νομίζετε ότι ο ΟΗΕ είναι ένα είδος Αγίου Πνεύματος, λάθος κάνετε, και πρέπει να ανοίξετε και κανένα βιβλίο.
    Οποιος μπορεί να εξασφαλίσει περισσότερες ψήφους, μπορεί να πετύχει οποιαδήποτε τροποποίηση νόμου και συνθήκης, να περάσει οποιοδήποτε ψήφισμα και να καταστήσει έτσι ‘διεθνή νομολογία’ κάθε πολιτική του θέση.

    Και αυτό συμβαίνει από την δεκαετία του 1960 και μετά: Μια πλειοψηφία από ισλαμικές χώρες, κομμουνιστικές χώρες και χώρες με δικτατορικά καθεστώτα, μαζί με τις επιρροές τους και τα πολύ μικρά κράτη και κρατίδια που έχουν υποτελή τους (αλλά η ψήφος τους μετράει ισότιμα όπως των πολύ μεγάλων κρατών σε μια σειρά οργανισμούς), μπορούν και επιτυγχάνουν πλειοψηφίες, όχι μόνο σε οργανισμούς όπως λ.χ. ο Ερυθρός Σταυρός ή η UNESCO, αλλά και σε πολύ σημαντικούς φορείς και οργανισμούς όπως οι επιτροπές του ΟΗΕ, τα διεθνή δικαστήρια, τα σώματα που ψηφίζουν για τις Συνθήκες της Γενεύης και την Διακήρυξη της Ρώμης και τα νομικά σώματα των διεθνών δικαστηρίων και ούτω καθ’ εξής.

    Εξήγησα πριν πως άλλαξαν τη Συνθήκη της Ρώμης αλα καρτ, για να ταιριάζει μόνο με την περίπτωση του Ισραήλ.
    Ούτε αυτό είναι αντισημιτισμός, να φτιάχνονται νόμοι ΜΕΤΑ τις πράξεις κάποιου, που ακούστηκε αυτό. Αλλά ο ΟΗΕ είναι ο σοφός, σου λένε οι ανίδεοι.

    Ενα αστείο της εποχής έλεγε πως «εάν ένα αραβικό κράτος φέρει ψήφισμα στον ΟΗΕ ότι η γη είναι επίπεδη και φταίει το Ισραήλ γι’ αυτό, θα λάβει μια πλειοψηφία τύπου ‘135 υπέρ, 12 κατά και 35 αποχές’ στη Γενική Συνέλευση».

    Αλλά εσείς μπορείτε να συνεχίσετε να πιστεύετε κάθε συκοφαντία, αρκεί να συκοφαντούνται Εβραίοι, χωρίς ποτέ να κοιτάμε τα πραγματικά γεγονότα και τι συμβαίνει στα αλήθεια.

    Οπως είπα, προπαγάνδα είναι αυτή που κάνετε εσείς. Εγώ απλά την αλήθεια προσπαθώ να αποκαταστήσω, αλλά ο αντισημιτισμός είναι τόσο βαθιά ριζωμένος που θα πιστέψουμε οτιδήποτε δείχνει τους Εβραίους άσχημα, αρκεί να μας κάνει να νοιώθουμε καλά.

    Καληνύχτα και στο καλό.
    Ευτυχώς, κάποιος κόσμος μπορεί πλέον και διακρίνει αυτού του είδους τα διπλά κριτήρια, τη δαιμονοποίηση και τη συκοφαντική προσπάθεια απονομιμοποίησης του μικρού εβραϊκού κράτους, και μόνο να συμφωνήσω μπορώ με τον σχολιαστή Αγριο. Ούτε εγώ περίμενα τέτοια αντιεβραϊκή προκατάληψη εδώ μέσα, αν κι εγώ δεν διαβάζω συστηματικά, είναι η αλήθεια. Μείνετε με το αντισημιταριό, κανένα πρόβλημα.

  274. sarant said

    273 Όχι αγαπητέ. Λέτε ψέματα. Ποτέ σε προηγούμενο σχόλιό σας δεν είχατε παραδεχτεί ότι οι οικισμοί που βρίσκονται βαθιά έχουν 70.000 άτομα και οι κοντινοί έχουν 300.000 (δηλαδή ότι οι βαθιοί ειναι σημαντικό ποσοστό).

    Αντίθετα, ως τώρα μας λέγατε ότι σχεδόν όλοι οι οικισμοί (στη συντριπτική τους πλειοψηφία, λέτε στο σχόλιο 267) είναι κολλητά στην πράσινη γραμμη. Μόνο όταν σας έπιασα να ψεύδεστε (εγώ, που δεν έχω ασχοληθεί ποτε με το θέμα, εσάς τον μάλλον έμμισθο προπαγανδιστή!) μόνο τότε παραδεχτήκατε την αλήθεια.

    Δεν συνεχίζω όπως δεν συνέχισα τις προάλλες στο FB με εναν προπαγανδιστή της άλλης πλευράς. Μην ξαναγράψετε σας παρακαλώ -αν πληρώνεστε με το κομματι, στραφείτε αλλού.

  275. Pedis said

    # 274 – εγώ το σημείωσα και παραπάνω ότι το να μπει να φτιάξει άγαρμπα το σκηνικό υποτιθέμενου αντισημιτισμού -ώστε να βρει την πρόφαση να κάνει φιλοσιωνιστική προπαγάνδα- ένας δευτεροκλασάτος και μάπας παπαγάλος είναι προσβολή.

  276. Αποκαλυπτικότατο το αποχαιρετιστήριο — για τον συγγραφέα του 😉

  277. Γιάννης Ιατρού said

    276: Μόνο «γίγαντας» δεν ήταν…

  278. sarant said

    Προς τον στρετσαριστό προπαγανδιστή: Στο 273 μας βρισατε και μας αποχαιρετήσατε. Δεν είστε πλεον επιθυμητός εδώ.

  279. Pedis said

    (φαντάσου, μάπα και παπαγάλε TJ S. , το σιωνιστικό καθεστώς να μην επιζητούσε διακαώς το διάλογο)

    In December 2017, between the 7th and 31st of the month, Israeli forces shot and killed 10 Palestinians and wounded another 408 during protests against US President Donald Trump’s declaration recognizing Jerusalem as the capital of Israel.

    http://maki.org.il/en/?p=13800


    [An Israeli Border Policeman threatens Palestinian medics and journalists with point blank death during a protest at the Beit El junction, occupied West Bank, December 22, 2017. ]

  280. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @276. Δύτης των νιπτήρων said:

    » Αποκαλυπτικότατο το αποχαιρετιστήριο — για τον συγγραφέα του😉 »

    @278. sarant said:

    » Προς τον στρετσαριστό προπαγανδιστή: Στο 273 μας βρισατε και μας αποχαιρετήσατε. »

    Τὴν ἀποχώρηση συνόδευε ἀποχωρητήριο μήνυμα. 🙂

  281. Mg said

    Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει.

  282. […] αυτή την αντίληψη, αλλά δεν συμφωνώ απόλυτα. Όπως είχαμε γράψει παλιότερα (εκεί θα βρείτε και ανάλυση για το «δεδικαίωται», που […]

Σχολιάστε