Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ο άνθρωπος δεν θρώσκει

Posted by sarant στο 21 Φεβρουαρίου, 2018


Διαξιφισμοί και δημόσιες αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε πνευματικούς ανθρώπους συμβαίνουν συχνά, διαξιφισμοί για θέμα γλωσσικό κάπως σπανιότερα, καβγά με θέμα την ετυμολογία δεν θυμάμαι να έχουμε δει εδώ και μερικά χρόνια. Καθώς είμαστε γλωσσικό ιστολόγιο, το θέμα καταρχην μάς ενδιαφέρει. Βέβαια, έχουμε ήδη αναφερθεί παρεμπιπτόντως, σε σχόλια, στη δημόσια αντιπαράθεση ανάμεσα στον Γιάννη Χάρη και στον Γιώργο Κιμούλη, επειδή όμως στη συζήτηση θίχτηκαν ορισμένα γενικότερα ζητήματα έκρινα ότι αξίζει να τους αφιερώσουμε ειδικό άρθρο, μεταξύ άλλων επειδή από καιρό ήθελα να συζητήσω την ετυμολογια της λέξης «άνθρωπος».

Πριν ξεκινήσω, να προειδοποιήσω ότι ο Γιάννης Χάρης είναι φίλος μου, κι έτσι μπορεί να κατηγορηθώ για μεροληψία. Ας είναι. Πάντως, επειδή εκτιμώ τον Γιώργο Κιμούλη, ελπίζω να διατηρήσω την αντικειμενικότητά μου.

Στην τακτική σαββατιάτικη στήλη του «Ασκήσεις μνήμης» στην Εφημερίδα των Συντακτών, μια στήλη που τη διαβάζω ανελλιπώς και που τη συστήνω και σε σας, ο Γιάννης Χάρης δημοσίευσε το προπερασμένο Σάββατο ένα άρθρο στο οποίο αναφέρθηκε και σε συνέντευξη που είχε δώσει μερικές μέρες νωρίτερα στην ίδια εφημερίδα ο Γιώργος Κιμούλης.

Η λέξη γάιδαρος, έλεγαν κάποτε, βγαίνει απ’ το αεί δαίρω· το φιτίλι, τότε μάλιστα που γραφόταν με -υ: φυτίλι, απ’ το φωτός ύλη· ενώ άνθρωπος, το δημοφιλέστερο, είναι τάχα ο άνω θρώσκων, που πηδάει προς τα πάνω, που τραβάει τ’ αψήλου.

Πάει καιρός που η επιστήμη, είτε βρήκε τη σωστή προέλευση μιας λέξης, το έτυμο, είτε δεν τη βρήκε, αποφάνθηκε πάντως πως όλα τα παραπάνω, και άπειρα άλλα, εννοείται, είναι παραετυμολογία. Η οποία πάει μαζί με την παραεπιστήμη. Η οποία ξέρουμε πια πού διακονείται και τι σκοπούς υπηρετεί –όταν γλωσσολογίζεται ο Αδωνης, λόγου χάρη, πως από το πλ πλ πλ που κάνει το κύμα βγήκε η λ. πέλαγος!

Φυσικά και δεν μπορεί να ξέρει ο καθένας, ακόμα και επιστήμονας, την ετυμολογία μιας λέξης, την εξέλιξη της επιστήμης κτλ. Διαβάζει όμως, οφείλει να διαβάζει, ιδίως όταν μιλάει από δημόσιο βήμα και δημοσίως στοχάζεται.

Οπως ο Γιώργος Κιμούλης, που θέλησε να στοχαστεί τις προάλλες από εδώ (27.1.18) με ετυμολογίες, όπου οι δύο στις τρεις ήταν παραετυμολογίες (ασήμαντη λεπτομέρεια για την τρίτη: το σχήμα δεν βγαίνει από τον αόριστο έσχον του ρ. έχω, αλλά από τον μέλλοντα: σχήσω).

Ας δούμε τα σοβαρά όμως, με τον αντίλογο να έρχεται από τον Μπαμπινιώτη, που αντιπροσωπεύει τη συντηρητικότερη σχολή της γλωσσολογίας, πέρα από την οποία υπάρχει μόνο η παραγλωσσολογία των Αδώνηδων.

«Τι είναι αυτός ο Αλλος, μιας και ξένος δεν υπάρχει» φιλοσοφεί ο Κιμούλης. «Ο ξένος προκύπτει από το “ξοινός” που σημαίνει κοινός. Κοινή είναι η γη, δεν ανήκει μόνο σ’ εμένα και σε κανέναν άλλον.»

Ομως ο Μπαμπινιώτης: «από το αρχαίο ξένος/ξείνος, από το *ξένFος, αβέβαιου ετύμου».

«Η ταυτότητά μας είναι μία: άνθρωπος» φιλοσοφεί και πάλι ο Κιμούλης. «Και εκ των πραγμάτων αυτή η διαβολεμένη ταυτότητα της ύπαρξής μας κουβαλάει τον κίνδυνο της έπαρσης, από το όνομά του και μόνο: “άνω θρώσκω”, πηδώ προς τα πάνω. Προς τα πού; Πουθενά.»

Ομως ο Μπαμπινιώτης: «αρχαίο, αβέβαιου ετύμου, πιθανώς από το *άνδρ-ωπος, από το ανήρ, ανδρός + -ωπός […], με τη σημασία “ο έχων ανδρική όψη, αυτός που μοιάζει με άνδρα”, όπου άνδρας σημαίνει γενικότερα τον άνθρωπο […]. Ας σημειωθεί ότι αρχικώς η λέξη χρησιμοποιήθηκε κυρίως με μειωτική κάπως σημασία, για να δηλώσει την τάξη των θνητών ανθρώπων, εν αντιθέσει με εκείνη των θεών. Είναι προφανές ότι η σύνδεση με το αρχαίο αναθρώσκω “αναπηδώ” είναι παρετυμολογική και επιστημονικώς αβάσιμη».

Μπορεί δηλαδή να αναθρώσκει κάποιος, όχι όμως γιατί αυτό σημαίνει τάχα τ’ όνομά του, η λέξη «άνθρωπος». Κι όταν πηδάει έτσι στον βρόντο, πηδάει στο πουθενά, όπως είπε μόνος του ο Κιμούλης. Με άλλα λόγια: πλ πλ πλ, αλήθεια πέλαγος, βαθύ.

Επί του γλωσσικού, όσα γράφει ο Χάρης με καλύπτουν απόλυτα, τα βρίσκω ολόσωστα -αν και δεν συμφωνώ με τον τύπο «παραετυμολογία» αντί του καθιερωμένου «παρετυμολογία» (το γραφει έτσι για να το συνδέσει με την παραεπιστήμη, μάλλον). Σε επίπεδο δεοντολογίας, είδα να επικρίνεται το γεγονός ότι ο Χάρης σχολίασε, οχι επαινετικά, συνέντευξη που δόθηκε στο ίδιο έντυπο, στην ΕφΣυν -αλλά δεν βλέπω γιατί να θεωρείται αυτό αντιδεοντολογικό, αφού το σχόλιο αφορά το βασικό αντικείμενο της στήλης του Γ.Χάρη, δηλαδή τη γλώσσα.

Ο Γιώργος Κιμούλης απάντησε μερικές μέρες αργότερα και, χάρη στις προόδους της τεχνολογίας η απάντησή του δημοσιεύτηκε ακριβώς από κάτω από το άρθρο του Χάρη (όπως και οι ανταπαντήσεις που ακολούθησαν), στην ίδια ιστοσελίδα, κι έτσι μπορεί ο αναγνώστης να δει τον διάλογο να ξετυλίγεται.

Παρόλο που εκτιμώ τον Γ. Κιμούλη, δεν συμφωνώ καθόλου με την απάντησή του -όχι μόνο επειδή στάζει έπαρση, που ας πούμε πως είναι συγγνωστό κουσούρι στους καλλιτέχνες. Δεν συμφωνώ για τα απαράδεκτα ad hominem, τις προσωπικές επιθέσεις προς τον Γ. Χάρη, τις αναίτιες ειρωνείες -ακόμα και για το ότι υπογράφει με το αρχικό του πατρωνύμου του!- ή τις αναφορές στο ύψος του (!!). Τέλος, δεν συμφωνώ με την απάντηση ούτε επί της ουσίας.

Ακολούθησε συντομότερη ανταπάντηση του Γ. Χάρη, νέα ανταπάντηση του Γ. Κιμούλη, τριτολογία του Γ. Χάρη και τριτολογία του Γ. Κιμούλη, που μπορείτε να τα διαβάσετε στη σελίδα της εφημερίδας και να διαμορφώσετε άποψη για το ποιος έχει δίκιο ή για το ύφος της αντιπαράθεσης. (Δεν θα ασχοληθώ σήμερα με κάποια γλωσσικά λαθάκια της αντιπαράθεσης -ίσως το Σάββατο)

Εγώ θα σταθώ στα γλωσσικά. Και εκεί οι θέσεις που υποστηρίζει ο Γ. Χάρης είναι πράγματι οι αυτονόητες επιστημονικές θέσεις.

Καταρχάς, και αυτό ίσως είναι θέμα στο οποίο αξίζει ν’ αφιερώσουμε ειδικό άρθρο, η ετυμολογία, σε αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις διαφόρων (δεν εννοώ τον Κιμούλη) δεν «λέει την αλήθεια» ούτε «αποκαλύπτει τη βαθύτερη αλήθεια των λέξεων», παρά το γεγονός ότι «έτυμον» σημαίνει στα αρχαία «το αληθές, το βέβαιο». Δεν υπάρχει καμιά «βαθύτερη αλήθεια» κρυμμένη στις λέξεις. Η ετυμολογία μπορεί να βρει την αρχική σημασία των λέξεων και να μας δείξει πώς σκέφτονταν εκείνοι που ονομάτισαν τα πράγματα με αυτό τον τρόπο. Για να πάρουμε ένα απλούστατο παράδειγμα, το πορτοκάλι δεν έχει κοιτίδα του την Πορτογαλία, όπως θα δήλωνε το όνομά του. Ή, το τραγούδι δεν έχει κάποια σχεση με τον τράγο, παρόλο που ετυμολογικά από εκεί προέρχεται.

Από την άλλη, η ετυμολογία είναι ενασχόληση σαγηνευτική, διότι ο άνθρωπος είναι ζώο φιλέρευνο και θέλει να μαθαίνει -και επισης θέλει να αιτιολογεί τα πράγματα, να βρίσκει πώς και γιατί το Α φαινόμενο οδηγεί στο Β φαινόμενο. Για να πάμε στο θέμα μας, είναι στη φύση του ανθρώπου να θέλει να βρίσκει την προέλευση λέξεων και εκφράσεων.

Σε κάποιες περιπτώσεις, αυτό είναι (ή έστω φαίνεται) προφανές. Κι έτσι, κάποιος που κάνει τα πρώτα πρώτα του ετυμολογικά βήματα, διαπιστώνει ας πούμε ότι γεωμετρία λέγεται η επιστήμη που μετράει τη γη, κι ύστερα πηγαίνει ένα βήμα πιο πέρα, βρίσκει ότι ναυμαχία λέγεται η μάχη ανάμεσα σε πλοία, από το αρχαίο ναυς, που το βρίσκει και στο ναυάγιο, από το ναυς που ήδη το έμαθε και από το αρχαίο ρήμα «άγνυμι» που θα πει «σπάω», που το βρίσκει και στο κάταγμα.

Κάθε τέτοια μικροανακάλυψη προκαλεί ένα ευχάριστο ξάφνιασμα. Οπότε, είναι λογικό να θέλουμε να εφαρμόσουμε τα καινούργια μας εργαλεια σε ακόμα περισσότερες λέξεις. Αλλά δεν είναι όλες οι λέξεις σύνθετες ή δεν φαίνονται με γυμνό μάτι τα συστατικά τους μέρη, κι έτσι ο αρχάριος ερασιτέχνης ετυμολόγος προσπαθώντας να ανατάμει όλες τις λέξεις με τον ιδιο τρόπο, απλούστατα τις σφάζει, όπως θα μας έσφαζε ένας αυτοδίδακτος χειρούργος αν τον αφήναμε να μας εγχειρίσει.

Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, τον καιρό που η μελέτη των γλωσσών ήταν ακόμα στα σπάργανα, προσπάθησαν να ετυμολογήσουν τις λέξεις με βάση τις ιδιότητές τους -και τις περισσότερες τις έσφαξαν. Ο Κρατύλος του Πλάτωνα είναι γεμάτος με τέτοιες χασάπικες παρετυμολογίες. Σε σχέση με τον ανθρωπο, ο Σωκράτης εμφανίζεται να λέει τα εξής:

σημαίνει τοῦτο τὸ ὄνομα ὁ «ἄνθρωπος» ὅτι τὰ μὲν ἄλλα θηρία ὧν ὁρᾷ οὐδὲν ἐπισκοπεῖ οὐδὲ ἀναλογίζεται οὐδὲ ἀναθρεῖ, ὁ δὲ ἄνθρωπος ἅμα ἑώρακεν—τοῦτο δ’ ἐστὶ τὸ «ὄπωπε» —καὶ ἀναθρεῖ καὶ λογίζεται τοῦτο ὃ ὄπωπεν. ἐντεῦθεν δὴ μόνον τῶν θηρίων ὀρθῶς ὁ ἄνθρωπος «ἄνθρωπος» ὠνομάσθη, ἀναθρῶν ἃ ὄπωπε.

Υποστηρίζει δηλαδή ο Σωκράτης ότι ο άνθρωπος ονομάστηκε έτσι επειδή «αναθρεί» (στοχάζεται, συλλογίζεται)  (αυτά τα οποία) όπωπε (είδε), ενώ τα άλλα ζώα δεν έχουν αυτή την ικανότητα.

Με όλο τον σεβασμό προς τον Πλάτωνα και τον Σωκράτη, η ετυμολόγηση αυτή είναι για γέλια -ή, τέλος πάντων, είναι εντελώς αβάσιμη. Ότι είναι εντελώς αβάσιμη φαίνεται αν σκεφτούμε ότι εξηγείται μία λέξη εντελώς βασική, εντελώς στοιχειώδης, με αναγωγή σε δυο άλλες, απο τις οποίες η μία τουλάχιστον ειναι δευτερογενής, σύνθετη, αφηρημένη. Όταν ετυμολογούμε τη ναυμαχία από το ναυς και το μάχη, έχουμε μια σύνθετη λέξη, μια δευτερογενή έννοια, που ανάγεται σε δύο απλές και στοιχειώδεις. Αν η ετυμολογία του Σωκράτη/Πλάτωνα ήταν σωστή, θα είχαμε το περίεργο, μια απο τις πρωταρχικές λέξεις να παράγεται από μια αφηρημένη λέξη, κάτι που θα μπορούσε να ισχύει μόνο αν υπήρχε προηγουμένως κάποια άλλη λέξη για την έννοια «άνθρωπος» που ξεχάστηκε.

Σήμερα, την ετυμολογική πρόταση του Πλάτωνα/Σωκράτη τη δέχονται μόνο κάποιοι ελληνοβαρεμένοι που διακινούν το Λερναίο κείμενο και ανάλογους γλωσσικούς μύθους -όμως υπάρχει μια άλλη εκδοχή, εξίσου αβάσιμη, ότι τάχα προέρχεται από το άνω+θρώσκω, ότι ο άνθρωπος θρώσκει (ορμά) προς τα επάνω. Παρετυμολογία χριστιανική αυτή, που οι περισσότεροι της γενιάς μου θα την έχουν ακούσει τουλάχιστον μία φορά στο σχολείο, απο κάποιον δάσκαλο ή καθηγητή -αναρωτιέμαι αν και οι σημερινοί εκπαιδευτικοί μεταλαμπαδεύουν αυτή τη μπαρούφα.

Άλλοι προσπαθώντας να ετυμολογήσουν τον άνθρωπο σκέφτηκαν το ανατρέφω, το «άνθος» ή τον «άνθρακα». Όπως λέει το σχετικό σημείωμα στο Λεξικό Μπαμπινιώτη, «οι παρετυμολογικές αυτές αναγωγές προσκρούουν σε θεμελιώδεις αρχές της φωνολογίας και του σχηματισμού των λέξεων».

Και τότε; Πώς ετυμολογειται ο άνθρωπος; Το ίδιο λεξικό αναφέρει την κοινώς αποδεκτή άποψη, ότι πιθανώς προέρχεται από αμάρτυρο *άνδρ-ωπος, αυτός που έχει όψη ανδρός -μια εξήγηση απολυτα εύλογη, αφού η ταύτιση άνδρα και ανθρώπου υπάρχει και σε αλλες γλώσσες (homme, man) και αφού έχουμε εξίσου πρωταρχικές έννοιες από τις οποίες συντίθεται η βασική αυτή λέξη.

Επειδή όμως οι γλωσσολόγοι ειναι επιστήμονες και όχι αλμπάνηδες, έχουν την εντιμότητα να γράψουν «πιθανό» ενώ οι παρετυμολόγοι (και, σε συναφή τομέα, οι νατσουλιστές) εκφέρουν τις αβάσιμες θεωρίες τους με στόμφο, απόλυτη βεβαιότητα και δίχως δισταγμό. Το να υπάρχει όμως επιφύλαξη για μια εξήγηση δεν σημαίνει ότι όλες οι εξηγήσεις που έχουν διατυπωθεί στο παρελθόν είναι εξίσου αποδεκτές όπως στρεψόδικα ή αφελώς υποστηρίζει ο Γ. Κιμούλης. Οι θεωρίες που έχουν απορριφθεί, έχουν απορριφθεί για συγκεκριμένους λόγους που εξακολουθούν να ισχύουν είτε ισχύει η ετυμολογία που σήμερα θεωρείται πιθανότερη είτε όχι. Ο άνθρωπος δεν… θρώσκει, αυτό είναι επιστημονικό κεκτημένο (εκτός αν με επιστημονικό τρόπο παρουσιαστούν νέα επιχειρήματα που να το υποστηρίζουν).

Θα μπορούσα να γράψω πολλά για την παρετυμολογία, αλλά επειδή το άρθρο παραμάκρυνε θα πω μόνο ότι αρκετοί από όσους επιδίδονται σε αυτήν έχουν κάποιον άλλο σκοπό και όχι απλώς τη μελέτη των λέξεων. Όπως οι χριστιανοί θέλησαν τον άνθρωπο να «άνω θρώσκει» γιατί αυτό ταιριάζει με τις διδαχές της θρησκείας τους, έτσι και οι εθνικιστές προσπαθούν να αποκαταστήσουν την τρωθείσα παρθενία της γλώσσας εφευρίσκοντας ελληνικές ετυμολογίες σε λέξεις που είναι δάνεια: το σιχτιρ από το «σε οικτίρω», ο μουσαφίρης από το «μέσα φέρει», η μπριζόλα από το «εν πυρί ζέει όλη» και βέβαια ο γάιδαρος «αεί γαρ δέρεται». Ο Γκας Πορτοκάλος είχε πολλούς και δραστήριους δασκάλους.

Και για να επανέλθω στην αντιπαράθεση Κιμούλη-Χάρη, είναι κωμική η προσπάθεια του Γ.Κιμούλη να δείξει ότι έχει υπόψη του τη βιβλιογραφία, αναφέροντας, τουρλού τουρλού, σοβαρά έργα αναφοράς και εντελώς αναξιόπιστα συγγράμματα του μακρινού παρελθόντος, σαν το (βυζαντινό) Μέγα Ετυμολογικόν, που το αναφέρει μάλιστα δυο φορές, γράφοντας μάλιστα λάθος τον λατινικό τίτλο του: ένα συγγραμμα που δεν έχει καμία απολύτως αξία παρά μόνο για τους μελετητές της ιστορίας των επιστημών -μας δείχνει δηλαδή ποιο ήταν το επίπεδο των γλωσσολογικών γνώσεων της εποχής, αλλά κανείς δεν το παίρνει στα σοβαρά, όπως κανεις δεν πάει να θεραπεύσει ασθενή έχοντας για οδηγό τα ιατρικά συγγράμματα των μέγιστων για την εποχή τους γιατρών της αρχαιότητας. (Αν και η σύγκριση αδικεί τον Γαληνό και τους άλλους μεγάλους Έλληνες γιατρούς, που μέσα στα γραφτά τους μπορεί να βρει κανείς μερικά πράγματα που ισχύουν, ενώ αν στύψεις όλο το Μεγα Ετυμολογικόν ειναι ζήτημα αν θα βγάλεις πέντε σωστες ετυμολογίες).

Όμως το Ετυμολογικόν το Μέγα το μοίραζε τις προάλλες μια (συντηρητική) εφημερίδα διαφημίζοντάς το σαν να προσφέρει την τελευταία λέξη της επιστήμης -κι έτσι μπήκε σε σπίτια που ζήτημα είναι αν έχουν έστω κι ένα κανονικό μεγάλο λεξικό, πόσο μάλλον ετυμολογικό. Κι έτσι, πολύ πιθανό ο άνθρωπος να συνεχίσει να θρώσκει…

 

 

 

243 Σχόλια to “Ο άνθρωπος δεν θρώσκει”

  1. Γς said

    Καλημέρα

    Να ΄μουν πουλί να πέταγα να πήγαινα τ΄ αψήλου…

  2. Ο άνθρωπος που αναθρεί α όπωπε είναι του Πλάτωνα. Για εκείνον που άνω θρώσκει, ξέρουμε πού πρωτοεμφανίστηκε η (παρ)ετυμολογία; Στο Μέγα Ετυμολογικόν*;

    * Για το οποίο, παρεμπιπτόντως, δεν χρειάζεται να αγοράσει κανείς καμία εφημερίδα, σας το χαρίζω εκ της προσωπικής μου βιβλιοθήκης σε δύο βερσιόν:
    http://www.archive.org/stream/etymologikontome00etymuoft#page/2/mode/2up
    http://anemi.lib.uoc.gr/metadata/c/b/0/metadata-46-0000000.tkl

  3. Καλημέρα,
    Ποιος ασχολείται με την ετυμολογία. Η ετοιμολογία ενδιαφέρει 🙂

    Παραπέρα: «αβέβαιου ετύμου». Σε ποιον αρέσει η αβεβαιότητα. Βεβαιότητα κι ας είναι παρετυμολογία. Που είναι και γοητευτική, συνήθως.

  4. Καλημέρα

    Μάλλον τάχει μπερδεμένα ο Κιμούλης γιατί το κοινή στα ομηρικά είναι ξυνή και όχι ξοινή από το ξυν= συν (Ιλιάδα ραψ Ο …γαῖα δ᾽ ἔτι ξυνὴ πάντων καὶ μακρὸς Ὄλυμπος )

  5. Πάνος με πεζά said

    Δε θθέλω να το ετυμολογήσω, να το αναπτύξω θέλω ! (όχι εγώ, οι ειδικοί…)

  6. Alexis said

    Καλημέρα.
    Δεν έχω καταλάβει κάποιο σημείο της συλλογιστικής σου Νίκο.
    1) Γιατί είναι αβάσιμο ο άνθρωπος να ετυμολογείται από δύο άλλες απλούστερες λέξεις; Στην επικρατέστερη εκδοχή που λέει κι ο Μπαμπ. πάλι σε δύο λέξεις δεν αναλύεται; (ανδρ-ωπός)
    2) Στην εκδοχή Πλάτωνα-Σωκράτη ποιες είναι οι δύο απλές λέξεις που προτείνονται για την ετυμολόγηση του ανθρώπου;

  7. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    2 Πολύ καλή ερώτηση -δεν ξέρω την απάντηση όμως.
    Μερσί για τα λινκ

    3 Ακριβώς!

  8. sarant said

    6 Δεν θα το εξήγησα καλά. Ο Σωκράτης παράγει τον άνθρωπο απο μια δευτερογενή, αφηρημένη λέξη, το «αναθρώ». Αυτό το βρισκω αφύσικο. Στην επικρατούσα άποψη, ο άνθρωπος παράγεται από μια άλλη εξισου στοιχειώδη λέξη, που είναι εξήγηση απόλυτα εύλογη.

  9. spiral architect 🇰🇵 said

    Πρόκειται περί παρεξήγησης κυρ-λοχαγέ!

    Κι όμως, στο σχολείο την παρετυμολογία μαθαίναμε. 🙄

  10. Γς said

    2:

    >Ποιος ασχολείται με την ετυμολογία

    Ο άνθρωπος της Βέμπο:

    Χρόνια και χρόνια
    με τυραννάει
    κι ούτε μια στάλα
    δεν με πονάει
    γιατί;

    Ο άνθρωπος με το

    Κι ο καλός μας άνθρωπος

  11. Γιάννης Κουβάτσος said

    Η δικιά μας η γενιά έχει ψεκαστεί με τόνους παρετυμολογίας και χοάκων στο σχολείο. Και, δυστυχώς, αρκετοί συνάδελφοι τα αναπαράγουν καλοπροαίρετα, όπως έχω διαπιστώσει σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις. Θα επαναλάβω το αίτημα: θα πρέπει να εισαχθούν μαθήματα στα εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων που θα αντικρούουν, έστω και ενδεικτικά, τις παραεπιστημονικές ερμηνείες και θεωρίες και θα εισάγουν τους μαθητές/φοιτητές στον επιστημονικό τρόπο σκέψης και έρευνας.

  12. cronopiusa said

    το άλλο μισό του ουρανού

    Καλή σας μέρα.

  13. Μαρία said

  14. sarant said

    11 Ή έστω σεμινάρια -αλλά βέβαια όχι σαν της ΕΣΗΕΑ με τον Δούκα!

  15. Γιάννης Ιατρού said

    Καλημέρα

    Καλά, σε λίγο θα βγει ο Νεσταναίος και θα ξεκαθαρίσει την υπόθεση, γιατί έτσι που τα γράφετε δεν βγαίνει….
    Τα έχει πει χίλιες φορές και τον αγνοείτε:
    Ας χρησιμοποιήσουμε την ετυμολογία να διαιρέσει την λέξη «άνθρωπος» και ας ξεχάσουμε για λίγο τι έχουν πει μεγάλα ονόματα για την λέξη «άνθρωπος».

    Χωρίζουμε την λέξη σε συλλαβές. Ανθ + ρωπ + ος. (εδώ δεν έχει εισαχθεί κανένα ξένο στοιχείο.)
    Η συλλαβή «ος» είναι πτωτική κατάληξη και δεν είναι μέρος του θέματος. Το θέμα είναι «ανθρωπ» και το θέμα ενέχει την έννοια εκ της οποίας γεννιούνται πολλές συνεκδοχικές σημασίες.
    Η συλλαβή «ανθ» είναι το ανθείν που σημαίνει το ανθώ το καλλιεργώ.
    Η συλλαβή «ρωπ» είναι το ρωπευω που σημαίνει το συγκομίζω.
    Ο άνθρωπος καλλιεργεί και συγκομίζει. Σπέρνει και θερίζει. Ο άνθρωπος δεν είναι πια κυνηγός , έχει γίνει άνθρωπος και σε αυτό διαφέρει από τα άλλα ζώα που δεν είναι λίγα.
    Μόνο ο άνθρωπος καλλιεργεί, προετοιμάζει την τροφή του. Όλα τα άλλα ζώα την αναζητούν στην φύση ως έχει.

    Αλλά…, το έχει πει και ο Γαληνός: «όσοι τω γένει έφυσαν βάρβαροι ζηλούσι τα των Ελλήνων επιτηδεύματα».

  16. Γς said

    Ο τάφος του Ανθρώπου.

    Πιτσιρικάς πήγα να θάψω όλους τους ανθρώπους σε έναν κοινό τάφο!

    Εκανα τους υπολογισμούς μου και έμεινα έκθαμβος από τις διαστάσεις του τάφου. Δεν τον περίμενα τόσο μικρό.

    Εκτοτε βέβαια ο πληθυσμός της Γης υπερδιπλασιάστηκε. Αλλά και πάλι σχετικά μικρός θα είναι ο τάφος.
    Υπολογίστε το γιατί βαριέμαι.
    [Επιτρέπεται το σαρδελοειδές στούμπωμα των σωμάτων]

    Βαριέστε ε;

    Εκανα λοιπόν πάλι τους υπολογισμούς και διαπίστωσα ότι
    με έναν τάφο μήκους [ πλάτους, ύψους] μόνο 700 [άντε 800] μέτρων ξεμπερδεύεις.
    Τους θάβεις όλους Αγγλους, Γάλλους, Πορτογάλους. Κινέζους, Ινδούς, Αμερικάνους και Αμποριγίνες και Μαορί και Ουϊγούρους. Ολους.

    Εκεί δίπλα στον Αγνωστο Στρατιώτη σε έναν τάφο όσο περίπου ο Εθνικός Κήπος

    Και μένεις μόνος με την καλή σου [και μίαν καλύβην]

  17. spiral architect 🇰🇵 said

    @11: Η δικιά μας η γενιά έχει ψεκαστεί με τόνους παρετυμολογίας και χοάκων στο σχολείο.[..]

    Καλά, και οι μεταγενέστερες δεν πάνε πίσω.

  18. Μπετατζής said

    Στην γλωσσολογική ουσία του θέματος δεν θα μπω, προφανώς έχει δίκιο ο Χάρης. Όμως α) έπαρση στάζει και ο ίδιος ο Γ. Χάρης, απλά γράφει καλύτερα και ξέρει να σφάζει με το μπαμπάκι («Ο Κ. προσπάθησε να φιλοσοφήσει, ο Κ. φιλοσοφεί πάλι» κλπ), β) η γνώμη μου είναι ότι ο Κ. έχει δίκιο ότι η αιτία να γραφεί το άρθρο του Χάρη ήταν η κριτική του Κιμούλη προς το ΣΥΡΙΖΑ και όχι τα ετυμολογικά λάθη . Με όποιον διαφωνεί πολιτικά, είναι εύκολο για τον Χ. να φοράει το γλωσσολογικό του προσωπείο και κινούμενος στα δικά του λημέρια να τον κάνει (ή ίσως έτσι το βλέπει αυτός) με τα κρεμμυδάκια. Παρετυμολογίες και «μεζεδάκια» υπάρχουν χιλιάδες γύρω μας. Γιατί όμως επιλέγονται από τους δημοσιολόγους λαθοθήρες κάποια συγκεκριμένα ;;; αυτό θα έπρεπε να προβληματίσει τους καλόπιστους. Θέλω να πω ότι υπάρχει πάντα πολιτική στόχευση (ούτε αυτό είναι απαραίτητα κακό, με ενοχλεί όμως που φοράει το προσωπείο της γλωσσολογίας). Ο δε Κιμούλης, άμα ήθελες να του βρεις λάθη τέτοιου τύπου, είναι σα να κλέβεις εκκλησία. Για να μην προχωρήσω παρακάτω, ότι δηλαδή το ξεκατίνιασμα που ο Χ. ξεκίνησε. μπορεί να έχει σχέση και με αυτά που λέει ο Κ. για φεστιβάλ, ημετέρους κλπ (όχι πως δεν ήταν ευνοημένος και ο Κ. στο παρελθόν, προφανώς κάποια κόζα αλλάξανε). Για το τελευταίο δεν είμαι καθόλου σίγουρος, αλλά για την πολιτική φιλοκυβερνητική στόχευση του Χ. είμαι. Άμα ο Κ. δεν έλεγε για ΣΥΡΙΖΑ, θα έβρισκε αλλού να στρέψει τα βέλη του ο Χ.

    Δηλαδή για να το κάνω λιανά, άμα τον ενδιαφέρει να χτυπήσει την παρετυμολογία, γιατί ο Χ. δεν έγραψε άρθρο για την συγκεκριμένη παρετυμολογία, αναγράφοντας απλά «όπως και κάποιος ηθοποιός εσφαλμένα πρόσφατα υποστήριξε». Δεν χρειαζότανε ντε και καλά να στοχεύσει τον συγκεκριμένο και να παραπέμψει και στην συνέντευξη και να τον απαξιώσει με το γάντι, να παραληλίσει με αδώνηδες κλπ. Με συγχωρείτε, αλλά επειδή οι καιροί είναι πονηροί, εγώ τουλάχιστον είμαι πια περισσότερο πονηρεμένος (στο παρελθόν δεν ήμουνα έτσι).

  19. # 16

    Το ερώτημα που προκύπτει τώρα είναι αν χωράνε στον τάφο όλα τα μυρμήγκια του κόσμου (και οι τερμίτες μαζί )

  20. Γιάννης Κουβάτσος said

    Υπάρχουν και άνθρωποι που δεν είναι κολλημένοι με την κομματική γραμμή, Μπετατζή, και μπορούν να σκέφτονται και να κρίνουν ανεξάρτητα. Αν διάβαζες τον Χάρη συστηματικά, θα διαπίστωνες ότι έχει ασκήσει επανειλημμένως αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Συνηθίζεται αυτό στον δημοκρατικό αριστερό χώρο.

  21. nikiplos said

    Διάβασα και την ηλε-αντιδικία τους στα σχόλια. Μια θλίψη με πήρε και τίποτε άλλο. Κατά τη γνώμη μου εξ’ αρχής από το πρώτο σχόλιό του φαίνεται η ταπηροκρανίασή του. Επομένως ίσως ήταν καλό για τον ΓΧ να μην επανέλθει…

    Σχετικά με τους καλλιτέχνες και τη φερόμενη έπαρσή τους, ιδίως εκείνη των ηθοποιών, ίσως και να φταίει το ζην τους ρόλους των… Φταίει όμως και η κενωνία η άτιμη. Θυμάμαι που γελούσαμε με τον Πρέκα που τον καλούσαν να μιλήσει για εθνικά θέματα τα σκουπιδοκάναλα, όντας …βετεράνος του Β’ παγκοσμίου πολέμου (στο Σελιλόϊντ). Δεν άργησε να έρθει ο καιρός που τα «σοβαρά» (οθντκ) κανάλια καλούσαν τον Αρώνη (τον Λεβένταγα του Καλημέρα Ζωή) να μιλήσει για την εγκληματικότητα και να απολογηθεί για την Αστυνομία. Εναλλακτικά καλούσαν και τον Βασιλείου (τον Αστυνόμο Θεοχάρη ντε!) να στηλιτεύσει την ολιγωρία της Αστυνομίας. Βγήκε και Βουλευτής από το Καλημέρα Ζωή ο τελευταίος. Φταίνε τα τραγούδια μας, φταίει κι ο λυράρης, που έλεγε κάποτε ο μπαρμπα-Νιόνιος…

  22. Γς said

    Αντε και συ τώρα!

    Βρήκαμε νεκροθάφτη, να θάψουμε ότι περπατάει, πετάει κλπ

  23. Corto said

    Χαίρετε!

    «Παρετυμολογία χριστιανική αυτή…»

    Γιατί αποκαλείται χριστιανική; Εμφανίζεται στην αρχαία ή βυζαντινή χριστιανική γραμματεία;

  24. Γς said

    22->Πσαρά 19

  25. Alexis said

    Παρετυμολογία χριστιανική αυτή, που οι περισσότεροι της γενιάς μου θα την έχουν ακούσει τουλάχιστον μία φορά στο σχολείο, απο κάποιον δάσκαλο ή καθηγητή…

    Το επιβεβαιώνω πλήρως. Μας το έλεγε μία εξαιρετικά συντηρητική, θεούσα φιλόλογος στην Β’, Γ’ Γυμνασίου: «Ο άνθρωπος παιδιά, γι’ αυτό λέγεται άνθρωπος γιατί άνω θρώσκει, κοιτάζει προς τα πάνω, προς τον Θεό… μπλα… μπλα…μπλα…»

  26. LandS said

    8 ἀναθρῶν ἃ ὄπωπε vs *άνδρωπος

    Να πούμε ότι, ηχητικά, στο δεύτερο έχουμε αλλαγή ενός (οδοντικού) φθόγγου μόνο, ενώ στο πρώτο παίρνουμε καμιά δεκαριά υποθέσεις για να το κάνουμε άνθρωπο (pun intended) και να ξεμπερδέψει το πανηγύρι;

  27. nikiplos said

    Κατά τη γνώμη μου εξ’ αρχής από το πρώτο σχόλιό του φαίνεται η ταπηροκρανίασή του.. Του ΓΚ εννοούσα…

  28. leonicos said

    αν τον αφήναμε να μας εγχειρίσει.

    Αν τον αφήναμε να μας χειρουργήσει

  29. ΚΑΒ said

    Για να συμπληρώσω και να διορθώσω προσθέτοντας το καί

    ἡμεῖς γε νῦν οὔτε Γερμανοῖς οὔτε ἄλλοις τισὶν ἀγρίοις ἢ βαρβάροις ἀνθρώποις ταῦτα γράφομεν, οὐ μᾶλλον ἢ ἄρκτοις ἢ λέουσιν ἢ κάπροις ἤ τισι τῶν ἄλλων θηρίων, ἀλλ’ Ἕλλησι καὶ ὅσοι τῷ γένει μὲν ἔφυσαν βάρβαροι, ζηλοῦσι δὲ τὰ τῶν Ἑλλήνων ἐπιτηδεύματα.

  30. leonicos said

    @16

    Βάζω την καλύβην. Βάζεις την καλήν;

  31. leonicos said

    Ό,τι μου πεις, θα το πω στη Φωτεινή, και κανόνισε.

  32. Meshuggah said

    25 Η δική μου δασκάλα στο δημοτικό το είχε πάει ένα βήμα παραπέρα. Υποστήριζε πως οι κότες και οι πάπιες όταν πίνουν νερό σηκώνουν το κεφάλι τους προς τον ουρανό, για να ευχαριστήσουν τον θεό.

    Άνω θρώσκουν λοιπόν οι πάπιες και οι κότες.

  33. Μπετατζής said

    20. Από περιέργεια, μπορείς να με παραπέμψεις σε ένα τέτοιο άρθρο του ;;; Χρήσιμο θα είναι. (και τον διαβάζω σχεδόν ανελλιπώς, χώρια που έχω δημόσια αλληλογραφήσει μαζί του και έχω και κάποια προσωπική πείρα. Επίσης στο πολύ μακρινό και αθώο μου παρελθόν, αυτό που δεν υπάρχει πια, έχω υπογράψει και σε μια επιστολή, για όσους θυμούνται. Για να μαι ντάξει, νομίζω ότι και σήμερα θα υπέγραφα). Ο δημοκρατικός αριστερός χώρος, αυτός που εσύ εννοείς, με αφήνει πλέον παγερά αδιάφορο (αν όχι εχθρικό) και αυτός και οι συνήθειές του. Προτιμώ τον δικό μου εντελώς αντιδημοκρατικό (με τα δικά σου κριτήρια) χώρο.

    Να συμπληρώσω για να είμαι εντάξει το αυτονόητο, ότι τα περί ύψους σχόλια του Κ. ήταν εντελώς άθλια, όποιο δίκιο και να είχε, το έχασε από τα μπετά.

  34. Γιάννης Ιατρού said

    11: …θα πρέπει να εισαχθούν μαθήματα στα εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων που θα αντικρούουν…
    Γιάννη, πολύ σωστά.

    Εισηγούμαι μάλιστα, στα μαθήματα vα μπαίνουν ανά τακτά διαστήματα απροειδοποίητα διαγωνίσματα εφ’ όλης της ύλης, για να υπάρχει διαρκής εμπέδωση, πλήρης αφομοίωση της ύλης και εγρήγορση… (Σημ.: που θα συνοδεύονται ενίοτε και από εργαστηριακές… ασκήσεις δεξιοτήτων!)

    Και η ανελλιπής παρακολούθηση θα πιστοποιείται από το καθ΄ύλην αρμόδιο όργανο, τα μέλη του οποίου θα προσέρχονται εγκαίρως, σε μικρό και ευέλικτο σχήμα, καλούμενα εν καιρώ αρμοδίως. 🙂

  35. leonicos said

    Σοβαρά τώρα.
    Ο άνθρωπος είναι λυμένος από χρόνια. Βέβαια αυτοί που τα ξέρουν όλα και δεν ανοίγουν λεξικά, συνεχίζουν ακάθεστοι.

    Σοβαρά τώρα, δεύτερο μέρος

    Δεν ξέρω πόσα βιβλία έχετε στην στοίβα των ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΙΝ αλλά κι εγώ έχω πολλά αλλά όχι το τελευταίο που απέκτησα.

    Δεν ξέρω πόσα βιβλία έχετε στην στοίβα των ΠΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΑΝ ΑΝΑΓΝΩΣΙΝ αλλά κι εγώ έχω κάποια αλλά όχι το τελευταίο που απέκτησα.

    δεν ξέρω πόσα βιβλία έχετε στην στοίβα των ΠΡΟΣ ΤΡΙΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΙΝ εγώ έχω ένα δυο, αλλά τριτοδιαβάζω το τελευταίο που απέκτησα.

    Μιλάω για το ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΙΛΟ ΗΜΙΣΦΑΙΡΙΟ

    Συγγραφέας, GiPoint

    Αλλά θέλει υποδομή και μυαλό ανοιχτό

  36. leonicos said

    Υπάρχουν και ωραίοι τρελοί, ομολογουμένως

  37. Μπετατζής said

    20 συνέχεια. Α, και μη με παραπέμψεις σε άρθρο για τον Ζουράρι. Κριτική στον Σύριζα και την κυβέρνηση είπες ότι έχει κάνει.

  38. Νέο Kid said

    «Το ίδιο λεξικό αναφέρει την κοινώς αποδεκτή άποψη, ότι πιθανώς προέρχεται από αμάρτυρο *άνδρ-ωπος, αυτός που έχει όψη ανδρός -μια εξήγηση απολυτα εύλογη, αφού η ταύτιση άνδρα και ανθρώπου υπάρχει και σε αλλες γλώσσες (homme, man) και αφού έχουμε εξίσου πρωταρχικές έννοιες από τις οποίες συντίθεται η βασική αυτή λέξη.»

    To έχω ξαναγράψει παλιά, αλλά μιας και κανείς δεν θυμάται τίποτε πια εδω μέσα…, ότι στην Κύπρο ,στην ύπαιθρο(χωριά) μόνο πλέον οι παππούδες και κυρίως οι κοτσιακαρούες λένε τους άνδρες «ανδρώπους». Ίσως λέει κάτι κι αυτό.

  39. ΚΩΣΤΑΣ said

    Λάθος ο Σωκράτης, λάθος ο Πλάτωνας, κι εγώ τώρα τελευταία δεν ξέρω αν πάω καλά.

    Καρασυντηρητικούρα ο Μπάμπι, παραγλωσσολόγος ο Άδωνης και από εκεί και πέρα το χάος, δλδ ο Κιμούλης.

    Χάρης και πάλι Χάρης, μεγάλη η χάρη σου Χάρη, κοντός… ψαλμός αλληλούια. 🙂

    Να μιλήσουμε τώρα και σοβαρά, Νικοκύρη. Άμα ο Σωκράτης , ο Πλάτωνας και τα λεξικά έχουν λάθη, μας φταίει ο Κιμούλης και οι ελληνοβαρεμένοι; Και εμείς οι άσχετοι πρέπει να γίνουμε μάγοι για να καταλάβουμε την αλήθεια;

  40. Κώστα, αν ο Πλάτωνας είναι πηγή για τη γλωσσολογία, τότε να ακολουθούμε και τη φυσική του Αριστοτέλη και να πετάξουμε στα σκουπίδια αυτό τον επηρμένο το Γαλιλαίο 🙂

    Θα συμφωνήσω πάντως με τον Μπετατζή για την έπαρση και του Χάρη. Σε όλους μας αρέσει να ξυνόμαστε στη γκλίτσα του τσοπάνη για καβγά ώρες-ώρες.

  41. Meshuggah said

    39. Αν θες να ασχοληθείς πραγματικά με την ετυμολογία, διαβάζεις σύγχρονες έρευνες και λεξικά και μαθαίνεις. Αν θες να το παίξεις έξυπνος στην παρέα σου, λες ότι το Μέγα Ετυμολογικό είναι έγκυρο και πετάς μπαρούφες όπως ο Άδωνης.

    Και ναι, Σωκράτης και Πλάτωνας μπορούν να κάνουν λάθος. Η επίκληση στην αυθεντία είναι λογική πλάνη. Δεν είναι κάτι σωστό επειδή το είπε ο Σωκράτης και ο Πλάτωνας, αλλά επειδή εκεί συγκλίνει η σύγκριση και η ανάλυση των ιστορικών τεκμηρίων.

  42. Γιάννης Ιατρού said

    Έχει και ο Σμέρδης στο μπλογκ του άρθρο (2014) για την ετυμολογία της λέξης «άνθρωπος»

  43. Alexis said

    #39: Μα ο Κιμούλης δεν παρέθεσε την …πλατωνική εκδοχή, το άνω θρώσκω παρέθεσε το οποίο δεν έχουμε βρει ακόμα ποιανού επινόηση είναι…

    #18: Μπετατζή, ναι είναι σαρκαστικό και ειρωνικό το ύφος του Χάρη (στο πρώτο κείμενο), αλλά ο Κιμούλης το …τερμάτισε με το καλημέρα. Ε, δεν μπορείς να ξεκινάς την απάντησή σου με το «Α-νόητε Γιάννη του Η. Χάρη»!!! Ήμαρτον ρε, που έλεγε και κάποια ψυχή… 🙂

  44. Anasto said

    Φυσικά και έχει (μόνιμα) έπαρση ο Κιμούλης και πιθανότατα ο Χάρης έχει δίκιο στα ετυμολογικά της κουβέντας. Αλλά και «πας μη συριζαίος βάρβαρος» (και ακροδεξιός και συνάμα φιλελές και ψεκασμένος και και και) θέλει να μας πει ο Χάρης, έτσι για να λέμε κι όσα κάνουν νιάου νιάου με τ’ όνομά τους.

    Μπράβο πάντως στον Σύριζα. Κατόρθωσε να γίνει ίδιος με τους αντιπάλους του για την εξουσία, χωρίς αναστολές, περιστροφές και φερετζέδες. Μια ματιά στα πρωτοσέλιδα ή και την αρθρογραφία των εφημερίδων (από το Έθνος του Σαββίδη και την Αυγή, μέχρι ΕφΣυρ και Κόντρα) ρίχνεις και καταλαβαίνεις.

  45. Μπετατζής said

    43. Δες 33 στο τέλος.

  46. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Για τα ετυμολογικά και παραετυμολογικά έχω πλήρη άγνοια και δεν παίρνω θέσηα, αλλά για την διένεξη μεταξύ των δύο θα συμφωνήσω με την άποψη του Μπετατζή, ακριβώς τα ίδια πράγματα διέκρινα στο κείμενο του Χάρη και είναι ηλίου φαεινότερο γιατί επέλεξε ως στόχο τον Κιμούλη. Ο δογματισμός καλά κρατεί, κρίμα.

    9-11-17- Είμαι περίεργος να δώ αν θα ενοχληθεί κάποιος μ’ αυτά που λέτε γιατί όταν τα λέω εγώ, γίνεται ο κακός χαμός.

    12 – Είναι κάτι παραπάνω από τον μισό ουρανό.

  47. Τσούρης Βασίλειος said

    Καλημέρα από τα Γιάννινα που γιορτάζουν σήμερα!
    Θυμάμαι τον Δημήτρη Λιαντίνη (σε βίντεο) να μιλάει σε αμφιθέατρο (ίσως σε επιμόρφωση δασκάλων;) για άνω θρώσκω και άνδρ-ωπος.
    Αργότερα σε συζήτηση με γνωστό μου (που είναι και ψάλτης) το ανέφερα και λογομαχήσαμε. Εκείνος επέμενε στο άνω θρώσκω.
    Παρακαλούνται όσοι μπορούν και χαλεύουν με άνεση στο γιουτούμπι να το βρουν.🙂

  48. Έχω μια ακόμα καλύτερη ιδέα: άνθρωπος είναι το ον που γλεντά την άνοιξη. Σε τόπο ανθηρό, ώπα-ώπα… η συνέχεια δική σας. 🙂

  49. Meshuggah said

    47. https://www.youtube.com/watch?v=B2mOsJ1OQbI

    Μιλάει σε στρατιωτικούς του 401.

  50. cronopiusa said

  51. Τσούρης Βασίλειος said

    49
    Ευχαριστώ πολύ

  52. ΚΩΣΤΑΣ said

    40 – 41
    Δύτη και Meshuggah
    Συμφωνώ με το σκεπτικό σας, όλες οι επιστήμες εξελίσσονται και σε ισχύ είναι τα τελευταία πορίσματα.
    Για τον Γαλιλαίο που λες, Δύτη, και όμως τον… πέθαναν.
    Η ετυμολογία είναι κάπως περίεργη επιστήμη. Ε, μην πεθάνουν και εμάς, αν πούμε ότι το έγραψε ο Πλάτωνας και το είδαμε γραμμένο σε ένα λεξικό. 🙂

  53. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    48 Με μια ψιλοανορθογραφία άνθροπος το πάμε και στο άνθος + ρέπω ή στο αντί + ρέπω (πώς λέμε αντίρροπος). Με δεδομένη τη σχιζοφρένεια του είδους στέκει, νο? 🙂

  54. Fremder said

    Καλησπέρα σας
    Αναζήτησα τα κείμενα της μονομαχίας και τα βρήκα εδώ:
    https://www.efsyn.gr/arthro/telika-throskei-ano-o-anthropos
    Το λινκ που αναφέρεται στο άρθρο παραπέμπει σε άλλο αρθρο
    Το ύφος του Κιμούλη με ξάφνιασε. Αν δημοσιεύει τέτοιο λόγο πως είναι με τους συνεργάτες του όταν ξεφεύγει. Θα το σκεφτώ πάρα πολύ να ξαναπάω σε παράστασή του

  55. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Γειά σας κι ἀπὸ δῶ.

    Διάβασα τὶς πρῶτες ἀνταλλαγές «φιλοφρονήσεων» τὴν περασμένη βδομάδα σὲ σχετικὴ παραπομπή τοῦ Πεδη, ἄν θυμᾶμαι καλά. Γενικὰ δὲν μ᾿ ἀρέσουν τὰ ξεκατινιάσματα καὶ γι᾿ αὐτὸ δὲν διάβασα τὴ συνέχεια τῶν ἀνταλλαγῶν, σήμερα. Κρατάω τὰ λεξιλογικά, μαζὶ μὲ ὅσα χρήσιμα μαθαίνω κάθε μέρα στὸ ἱστολόγιο.

  56. nikiplos said

    Λεώνικος, κάνα λεπτομερέστερο ίνφο για το βιβλίο του τζι?

  57. Alexis said

    #38: Κιντ, μια που το ‘φερε η κουβέντα:

    Γνώριζα κάποτε (πριν πολλά χρόνια) κάποιον που, αν και ήταν καλό παιδί κατά τ’ άλλα, είχε κάποιες «περίεργες» απόψεις περί γυναικών. «Όταν λέμε άνθρωπος εννοούμε τον άντρα» έλεγε συχνά, μεταξύ σοβαρού και αστείου, «οι γυναίκες δεν είναι άνθρωποι, είναι …γυναίκες» και άλλα τέτοια παρόμοια. Όταν δε άκουγε ότι κάποια γέννησε ρώταγε «τι έκανε, άνθρωπο ή κορίτσι;»
    Επίσης ο περί ου ο λόγος ήταν φανατικός οπαδός του …ελεύθερου έρωτα με το …ακλόνητο επιχείρημα «εγώ δεν βάζω προφυλακτικό, είναι σα να βάζω μία σαμπρέλα στην π….α μου»!
    Αποτέλεσμα;
    Παντρεύτηκε εν μια νυκτί με συνοπτικές διαδικασίες λόγω …ξαφνικής εγκυμοσύνης της κοπέλας με την οποία σχετιζόταν. Βλέπεις η κοπέλα ήταν από την Κρήτη και οι Κρητικοί δεν σηκώνανε και πολλά-πολλά επί του θέματος.
    Κατέληξε δε μετά από λίγο καιρό στην Κρήτη, όπου διαβιεί, καλώς μεν, ως σώγαμπρος δε… 🙂

    Αυτά…

  58. Γιάννης Ιατρού said

    Να παραθέσω συνοπτικά τι αναφέρουν για την ετυμολογία της λέξης «άνθρωπος» διαπρεπείς, εκτός Ελλάδος 🙂 , ειδήμονες:

    Επειδή αναφέρθηκε προηγουμένως μία εκδοχή της ετυμολογίας (σχετιζόμενη με τη λέξη «άνδρας), να προσθέσουμε και τη λέξη «ανθρωπώ» που χρησιμοποιήθηκε από τους Λακεδαιμόνιους για τον όρο «γυναίκα» (Αισχύλος) (αβέβαιο όμως σημειώνει ο H. Frisk)

    βλ. και Dictionnaire étymologique de la langue Grecque, Histoire Des Mots του Pierre Chantraine, σελ. 90 (έκδ. 1999 Klincksieck)

    Και ο H. Frisk στο έργο του Griechisches Etymologisches Wörterbuch (έκδ. 1960) χαρακτηρίζει αβέβαια την ετυμολογία του (σελ. 110, 111):

    Ο Paul Beekes στο έργο του Etymological Dictionary of Greek, VOL 1, έκδ,, 2010 στη σελ. 106 παρατηρεί πως ενδεχομένως να προέρχεται από προ-ελληνική ή Χεττιτική κλπ. επίδραση, επειδή δεν βρίσκει εξήγηση για την ΙΕ ετυμολόγηση

  59. Alexis said

    #54: Το λινκ που αναφέρεται στο άρθρο παραπέμπει σε άλλο αρθρο

    Ναι, αλλά ακριβώς από κάτω υπάρχει το άρθρο για το άνω θρώσκω και μετά, στα σχόλια, όλη η σειρά των απαντήσεων-ανταπαντήσεων.

  60. LandS said

    Μάλιστα, το διαβάσαμε και αυτό.
    Ο Γιάννης Η. Χάρης ασχολείται, με επιτυχία, με τις λέξεις και τη γλώσσα για να ξεφτιλίζει αντιΣυριζαίους.
    Δογματισμός είναι να ανατρέπεις με ορθολογικά επιχειρήματα παρετυμολογίες ή και άλλες αντιεπιστημονικές ή και ανορθολογικές απόψεις όταν αυτές έχουν υιοθετηθεί από σημαντικούς ανθρώπους που παράλληλα κάνουν και κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ.
    Και βέβαια, μπορεί να είναι διάσημος ο Σωκράτης για το «ουδέν οίδα …» αλλά δεν θα χάσεις αν πάρεις ως απόλυτη αλήθεια ότι και να έχει γράψει ο Πλάτωνας.
    Δεν αναφέρομαι προσωπικά στους φορείς των παραπάνω γιατί κάποιοι είναι της άποψης ότι αν δεν πεις «όπως έγραψαν κάποιοι σχολιαστές» κάνεις προσωπική επίθεση για υπερσυριζοπροπαγανδιστικούς λόγους

  61. # 35

    Λεώνικε, σ’ ευχαριστώ, χαίρομαι που σου άρεσε

    # 56

    Νίκιπλε δεν θα το βρεις πουθενά, είναι αυτοέκδοση. Στην αρχή το πουλούσα εγώ και από τότε που έβγαλα τα έξοδα της έκδοσης το χαρίζω. Πάρε το μέηλ μου από τον Νικοκύρη να συνενοηθούμε αν θέλεις να στο χαρίσω

  62. Λεύκιππος said

    54. Εντάξει δεν τα βάζει με τους θεατές, αν κάθονται ήσυχα….

  63. spiral architect 🇰🇵 said

    @54, 59: Και η κουβέντα τους ξέφυγε.
    (σεμνά όμως, μέχρι στιγμής)

  64. Σηλισάβ said

    Η επιστήμη διερευνά από το μηδέν υποτιθεται. Οι περισσότεροι όμως επιστήμονες και παρεπιστήμονες είτε έχουν μια θεωρία που τους βολεύει και ψάχνουν επιχειρήματα να την στηρίξουν, είτε έχουν τις δικές τους καταβολές και προκαταλήψεις οι οποίες επηρρεάζουν το έργο τους. Ακόμα και η κυρίαρχη σήμερα ινδοευρωπαϊκή θεωρία για πολλά χρόνια ήταν γνωστή ως «γερμανική».
    Σε μια Γη με 6 δις κόσμο μας φαίνεται περίεργο ότι κάποτε οι άνθρωποι συνολικά ήταν τόσοι λίγοι ώστε να επιβιώνουν σήμερα λέξεις και προθέματα κοινές σε λαούς που απέχουν πολύ ο ένας από τον άλλο.
    Η εκπαίδευση στην Ελλάδα είναι ελληνοκεντρική, λες και «όλα ξεκινήσανε από εδώ». Λογικό να αναπαράγονται και να γίνονται πιστευτές όλες οι ελληνοκεντρικές θεωρίες. Πόσοι Έλληνες διδάχτηκαν ότι πριν τους Έλληνες υπήρχαν τεράστιες αυτοκρατορίες με θαυμαστά επιτεύγματα, διεθνές εμπόριο στην Ερυθρά θάλασσα κλπ; Κανένας!
    Ήδη η ιστορία της ανθρωπότητας ξαναγράφεται χωρίς να είναι επίκεντρο η Ευρώπη.

  65. cronopiusa said

    ο άνθρωπος δεν θρώσκει

  66. mitsos said

    @64
    Οχι η επιστήμη δεν ξεκινά ποτέ από το μηδέν … ακόμα κι μια απλή διπλωματική να θες να κάνεις ξεκινάς ( μιμούμενος την Αριστοτελική παράδοση ; ) από τι είπαν οι προγενέστεροι που μελέτησαν το θέμα …ακόμα και στις πειραματικές επιστήμες προηγείται η θεωρία … πόσο μάλιστα αν προσπαθείς να κάνεις επιστήμη ιστορική …

    Και ναι όλες οι θεωρίες πρέπει να είναι βολικές και αποτελεσματικές για όποιον φτιάχνει θεωρίες … τι διάολο θα ψάχνανε καπέλα αιτιότητας και αφηγήσεις λογικής ανασυγκρότησης της ιστορίας αν δεν υπάρχει κάποιο «συμφέρον» αποτέλεσμα…

    Στα υπόλοιπα καλά προφανώς συμφωνώ…

  67. mitsos said

    και προσθέτω στο 66 …
    μάλλον η διαμάχη δεν είχε επιστημονικά κίνητρα ,αλλά…

    Αλλά πολλές φορές παρά τα πιπεράτα σχόλια οι ανταπαντήσεις με οξύτητες σε μια διαμάχη αποδεικνύονται δευτερέυον θέμα μιας συζήτησης για προθέσεις που δεν έχουν κανενα πρακτικό αντίκρυσμα. Αυτό συμβάινει όταν η διαμάχη είναι απλά φορέας μιας καρποφόρας συζήτησης εκ των υστέρων με σημαντικά ευρήματα …

    Εγώ π.χ. τώρα έμαθα για την συχέτιση με το άνθος κ.λ.π. ως τον άνθρωπο … ελκυστική εικασία …κρατείται.

  68. echthrosofer said

    Τετοιο ιταμο υφος οπως του Κιμουλη δεν εχω ξανασυναντησει. Ντραπηκα για λογαριασμο του.

  69. ΚΩΣΤΑ (39, 52):
    1. Τον Γαλιλαίο δεν «τον πέθαναν». Σε κατ’οίκον περιορισμό τον καταδίκασαν. Και αυτό όχι γιατί επανέλαβε αυτά που έλεγε ο Αριστοτέλης, παρά ακριβώς γιατί τα αμφισβήτησε.
    2. «Άμα ο Σωκράτης , ο Πλάτωνας και τα λεξικά έχουν λάθη, μας φταίει ο Κιμούλης και οι ελληνοβαρεμένοι;»
    Πρώτον, δεν είναι «τα λεξικά». Είναι το Μέγα Ετυμολογικόν, έργο βυζαντινό, δηλαδή χρονολογούμενο πολλούς αιώνες πριν από τη διαμόρφωση της γλωσσολογίας σε επιστήμη. Τα σοβαρά λεξικά μας έδειξε ο Γιάννης Ιατρού τι λένε.
    Όπως σου είπε και ο Δύτης, θα ήταν εξωφρενικό να θέλουμε σήμερα να εξηγήσουμε τις κινήσεις των σωμάτων ή τα χρώματα με τη φυσική του Αριστοτέλη και αυτόχρημα εγκληματικό να κουράρουμε ασθενή βάσει των χυμών του Γαληνού· εξίσου αστείο είναι να παραπέμπουμε στην «αυθεντία» του Πλάτωνα για θέματα γλωσσολογικά.

  70. Alexis said

    Έλα, να το δούμε με αγάπη από ‘δω και πέρα.
    Έτσι, χαρά μου;

    Έτσι τελειώνει ο Κιμούλης την τελευταία επιστολή του.
    Και μου θύμισε ένα ανέκδοτο:

    Κάποιος περνώντας με κόκκινο στο φανάρι παίρνει σβάρνα ένα μηχανάκι. Έντρομος σταματάει να δει τι έχει γίνει, το μηχανάκι έχει πεταχτεί κάποια μέτρα παραπέρα στραπατσαρισμένο κι αυτός προσπαθεί να δει τι έχει γίνει ο αναβάτης. Οπότε κάποια στιγμή ο μοτοσικλετιστής που είναι πεσμένος κάτω, αρχίζει να κινείται σιγά-σιγά, και καταφέρνει με πολύ κόπο να σηκωθεί και να σταθεί στα πόδια του. Είναι καταγδαρμένος, τα ρούχα του είναι ξεσκισμένα, τινάζεται από δω, τινάζεται από κει, οπότε ο άλλος πανικόβλητος του λέει:
    -Πω, πω χίλια συγγνώμη ρε φίλε, δεν είδα το φανάρι, αμάν τι ζημιά πήγα να σου κάνω, είσαι καλά, θέλεις κάποια βοήθεια, να σε πάω σ’ ένα νοσοκομείο;
    Ο άλλος αντί για άλλη απάντηση αρχίζει και του στέλνει …φιλάκια με τα χέρια του.
    -Μα τι κάνεις εκεί, δεν καταλαβαίνω…
    -Κοίτα να δεις, έτσι κι αλλιώς θα σε γαμήσω που θα σε γαμήσω, τουλάχιστον να έχει και λίγο αίσθημα!

  71. «Κάθε τέτοια μικροανακάλυψη [περί την ετυμολογία] προκαλεί ένα ευχάριστο ξάφνιασμα. Οπότε, είναι λογικό να θέλουμε να εφαρμόσουμε τα καινούργια μας εργαλεια σε ακόμα περισσότερες λέξεις. Αλλά δεν είναι όλες οι λέξεις σύνθετες ή δεν φαίνονται με γυμνό μάτι τα συστατικά τους μέρη, κι έτσι ο αρχάριος ερασιτέχνης ετυμολόγος προσπαθώντας να ανατάμει όλες τις λέξεις με τον ιδιο τρόπο, απλούστατα τις σφάζει, όπως θα μας έσφαζε ένας αυτοδίδακτος χειρούργος αν τον αφήναμε να μας εγχειρίσει.»

    Νίκο, αυτό (και η συνέχεια) πολύ μου άρεσε. Θα το μάθω απέξω, να ‘χω να το λέω όταν παρίσταται ανάγκη.

  72. Pedis said

    Ο Κ. αποδείχτηκε ένας κάφρος και μισός. Πέρα από αυτό, μπηχτές ρίχτηκαν εκατέρωθεν. Έχουν, φαίνεται, από αλλού ανοιχτούς λογαριασμούς ή ο ένας κτυπάει τον άλλον σαν σαμάρι.

  73. Αιμ.Παν. said

    @50 Τι σημαίνει/είναι τα «CHEMY BOIS»

  74. Ριβαλντίνιο said

    Ο Βάταλος έκανε και βιντεάκια στο γιουτιούμπι ; Τι άλλο θα δούμε ; ! 🙂

  75. Λ said

    Στο Κυπριακό συλλαβάριο εντοπίζεται η λέξη α-το-ρο-πο = άνθρωπος

  76. sarant said

    Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

    18 Αδικείς σφόδρα τον Χάρη -έχει επικρίνει και συριζαιους ή προσκείμενους, πχ έχει γράψει για πράγματα που είχε πει ο Κραουνάκης προεκλογικά -και δη απο το Κόκκινο.
    20 Α, με πρόλαβε

    28 Σωστός

    39 Ποια λεξικά έχουν λάθη; Του 1100; Αναμενόμενο είναι. Ξαναλέω, θα χρησιμοποιούσες τα γραφτά των αρχαίων μας προγονων περί ιατρικής για να θεραπεύσεις κάποιον ασθενή σήμερα;

    47 Υπαρχει πράγματι αυτό το βίντεο και εκεί τα λέει καλά ο Λιαντίνης
    49 Πάλι με πρόλαβε

    54 Το λινκ που δίνω στο άρθρο είναι αυτό:
    https://www.efsyn.gr/arthro/o-syriza-kirki
    και έχει όλη την αντιπαράθεση στα σχόλια
    59 Τρίτη φορά με πρόλαβαν!

    71 Νάσαι καλά

    72 Ο Κ. προφανώς θεώρησε ότι η κριτική του Χάρη οφείλεται στο ότι ο Κ. έχει μαλώσει με κάποιον φίλο του Χάρη.

  77. Πουλ-πουλ said

    Μα προφανώς ο Χάρης ήθελε να προκαλέσει τον Κιμούλη. Αν η βαθύτερη αιτία ήταν πολιτική ή αναστήματος, αυτό αφορά τον ίδιο, άντε και τον ψυχαναλυτή του. Προσωπικά δεν προλαβαίνω να ασχοληθώ, άσε που έχω και δουλειές.
    Αλλά και η απάντηση του Άλλου, πραγματικό μνημείο αυταρέσκειας-κακεντρέχειας ου μην και απεραντολογίας.
    Νομίζω ότι ο νικοκύρης βάζει τα πράγματα στη θέση τους.
    Είναι τόσο δύσκολο πια να συζητήσουμε για ένα θέμα, χωρίς να ανακατέψουμε τις αναπηρίες μας?

  78. Alexis said

    #74: Ποιο βιντεάκι; Θέλω να κάνω λάικ γι’ αυτό ρωτάω! 😆

  79. ΣΠ said

  80. ΚΩΣΤΑΣ said

    Παρ9 Άγγελε + 76γ Νοικοκύρη

    Ο Γαλιλαίος πέθανε ενώ ήταν σε διαδικασία σωφρονισμού. Ε! λέω εγώ τον πέθαναν.
    Ξαναλέω ότι συμφωνώ μαζί σας για την εξέλιξη των επιστημών και ότι υιοθετούμε τις τελευταίες ανακαλύψεις. Όμως επειδή πολλές φορές και νεότερα λεξικά δεν συμφωνούν μεταξύ τους, εύκολο να παρασυρθεί κάποιος.

    Τώρα να σας εξομολογηθω και την αμαρτία μου. Επειδή διαισθάνομαι ότι αφορμή ήταν τα λάθη του Κιμούλη και ο Χάρης για άλλους λόγους του επιτέθηκε και επειδή ο Νοικοκύρης δεν χάνει ευκαιρία να πει εναν «καλό» λόγο για τον Μπαμπινιώτη, που τον θεωρώ κορυφή και καθ’ ύλην αρμόδιο, παρέθεσα τα δικά μου λεκτικά ατοπηματα υπό τύπον αστειοτητας. Μέσα στο παιχνίδι είναι και αυτό. Συγχωρείστεμε αν το πήρατε αλλιώς. ☺

  81. Το βίντεο του Μπαμπινιώτη με παρέπεμψε στο τέλος (χωρίς να φταίει βέβαια ο άνθρωπος) στο αμίμητο https://www.youtube.com/watch?v=pG0-fJIhVEM Αξίζει να δείτε το όμορφα, γοητευτικά θα έλεγα, αραδιάζει τις γνωστές μας ανοησίες η Βιβή Μήτρου!

  82. ΚΩΣΤΑΣ said

    Συγνώμη, 69 Άγγελε ήθελα να γράψω, πως βγήκε Παρ9 ένας θεός ξέρει. Γράφω στο ταμπλετ.

  83. Γιάννης Κουβάτσος said

    Φίλε Κώστα, η προσφυγή στην αυθεντία δεν είναι πάντοτε ασφαλής μέθοδος αναζήτησης της αλήθειας. Όλοι κάνουν λάθη…Πλάτων, Αριστοτέλης, Μπαμπινιώτης, μέχρι και ο Θεός ο ίδιος, όταν έφτιαξε τον καρκίνο και τους φασίστες. 😊

  84. Ριβαλντίνιο said

    @ 32 Meshuggah

    Γιατί όχι ; Εδώ στον «Μενούση» σου λέει πως η πάπια, η χήνα και η πέρδικα λούζονται και χτενίζονται και μπαίνουν στον χορό. 🙂

    __________________________________________

    @ 58 Γιάννης Ιατρού

    Θυνήθηκα τον Άγγελο που είχε πεί ότι την γυναίκα ο Σύμμαχος την είχε πεί «ανδρίς» για να ταιριάζει με το εβραϊκό :

    Ο΄

    καὶ εἶπεν Ἀδὰμ Τοῦτο νῦν ὀστοῦν ἐκ τῶν ὀστέων μου καὶ σὰρξ ἐκ τῆς σαρκός μου· αὕτη κληθήσεται Γυνή, ὅτι ἐκ τοῦ ἀνδρὸς αὐτῆς ἐλήμφθη αὕτη.

    Περισσότερο πνευματική η μετάφραση των Εβδομήκοντα , τους ενδιαφέρει το νόημα και όχι το λογοπαίγνιο.

    Σύμμαχος

    αὕτη κληθήσεται ἀνδρὶς, ὅτι ἀπὸ ἀνδρὸς ἐλήφθη αὕτη.

    Δεν θέλει να χαθεί το λογοπαίγνιο από το εβραϊκό : άνδρας – γυναίκα / ισς – ισσα

    Θεοδοτίων

    αὕτη κληθήσεται λῆψις, ὅτι ἐκ τοῦ ἀνδρὸς ἐλήφθη (αὕτη).

    Μάλλον ότι να ‘ναι μετέφρασε.

    http://tanakh.info/gn2-23

    _____________________________________
    @ 78 Alexis

    Στο βιντεάκι του 13. Δές την περιγραφή του βιντεακίου. Πιστεύω ότι είναι αυτός. 🙂

  85. sarant said

    80 Με αδικείς. Με τον Μπαμπινιώτη έχω συγκεκριμένες διαφωνίες, αλλά παντοτε λέω ότι είναι επιστήμονας και επανειλημμένα παραθέτω αποψεις από το ετυμολογικό του λεξικό -και τον έχω αρκετές φορές υπερασπιστεί από επιθέσεις ελληνοβαρεμένων.

  86. ΣΠ said

    4 Μάλλον τάχει μπερδεμένα ο Κιμούλης γιατί το κοινή στα ομηρικά είναι ξυνή και όχι ξοινή από το ξυν= συν (Ιλιάδα ραψ Ο …γαῖα δ᾽ ἔτι ξυνὴ πάντων καὶ μακρὸς Ὄλυμπος )

    Το λάθος το έκανε ο Χάρης. Ο Κιμούλης τον διόρθωσε στην απάντησή του.

  87. Theo said

    @84:
    Ναι, ο «Σπουδαρχίδης» μοιάζει πολύ του Βατμαν. Και του αρέσουν τέτοια χρηστώνυμα 🙂

  88. Meshuggah said

    86. Στη συνέντευξη, «ξοινός» το έχουν. Ο Κ. τα ρίχνει στον διορθωτή.

  89. spiridione said

    2. Στο Μέγα υπάρχει παραπλήσια ετυμολογία: άνθρωπος, παρά το άνω θρειν, ήγουν βλέπειν. Μόνος γαρ των άλλων ζώων ο άνθρωπος άνω βλέπει. Ή παρά το αναθρείν ά όπωπεν κλπ.

    Ο Αναστάσιος ο Β’ Σιναΐτης, επίσκοπος Αντιοχείας, που έζησε τον 7ο αιώνα, στον «Οδηγό» του:
    «Ώσπερ δε και ο άνθρωπος, ουκ εκ της ουσιώδους αυτού ποιότητος λέγεται άνθρωπος. Αλλά διά το άνω θρειν την ώπα είρηται ανώθρωπος. Ότι πάντων των ζώων εις γην ορώντων τους οφθαλμούς ο άνθρωπος μόνος άνω θρει την ώπα. Ήγουν άνω οράται οφθαλμοίς. Ώστε και αυτός εκ της ανωθριωπής ενεργείας λέγεται άνθρωπος. Άλλοι δε λέγουσιν , ότι εκ της ανορθοπεριπατητικής ενεργείας άνθρωπος εκλήθη, πάντων των ζώων κατωκλινώς κεκυφότων και περιπατούντων».
    https://books.google.gr/books?id=Do8GMkh_B5IC&pg=PA67&dq=%22%CE%AC%CE%BD%CF%89+%CE%B8%CF%81%CE%B5%CE%AF%CE%BD&hl=el&sa=X&ved=0ahUKEwivrZW5jLfZAhVJ8ywKHaaFBxY4ChDoAQgoMAA#v=onepage&q=%22%CE%AC%CE%BD%CF%89%20%CE%B8%CF%81%CE%B5%CE%AF%CE%BD&f=false

  90. nestanaios said

    Όχι, το έτυμον δεν είναι το αληθές ούτε το βέβαιον. «…ψεύσομαι, ἦ ἔτυμον ἐρὲω;». «ἦ» είναι το «είπε».
    Το «ἦ» δεν είναι «ἤ». Το ερωτηματικό έχει τοποθετηθεί εκεί κακώς. «ἦ ἔτυμον ἐρὲω» σημαίνει «το κάνω λιανά, είπε». «εξηγώ, είπε».
    Επίσης, μη ξεχνάμε ότι μόνον τέσσερις με πέντε φορές σε όλο το ομηρικό έργο έχει χρησιμοποιηθεί η λέξη.
    Κατηγορούμε το ετυμολογικό το μέγα όταν γνωρίζουμε ότι οι εξηγήσεις του είναι από παλαιότερα ετυμολογικά και έχουν περάσει σε αυτό και σε πολλούς από εμάς.
    Ας μη μακρηγορώ και ας ετυμολογήσω την λέξη «άνθρωπος» όπως δεν έχει κάνει κανένας μέχρι τώρα και κανένα ετυμολογικό παλαιό τε και νέο.
    Έτυμον είναι από το ευ-τμω. Το πάθος λέγεται μετάθεσις. Το «υ» και το «τ» αλλάζουν θέση. Το καλώς τεμαχίζω, το καλώς διαιρώ και το κάνω λιανά είναι το έτυμον.
    Άνθρωπος και όχι άνδρωπος λέγεται ο άνθρωπος από τους έλληνες.
    Η ετυμολογία διαιρεί την λέξη. Ανθ-ρωπ-ος. Η «ος» είναι πτωτική κατάληξη. Το θέμα είναι «ανθρωπ» και έχει δύο συλλαβές. Την ανθ και την ρωπ. Η μία είναι από το ρήμα ανθείν και η άλλη από το ρήμα ρωπεύειν. Ο άνθρωπος ανθεί και ρωπεύει, σπέρνει και θερίζει και σε αυτό διαφέρει από τα άλλα ζώα. `Έχει παύσει να είναι κυνηγός. Καλλιεργεί την τροφή του. Τα ζώα είναι όλα κυνηγοί. Ο άνθρωπος είναι άνθρωπος από το ανθείν και ρωπεύειν.

  91. ΚΩΣΤΑ, ο Γαλιλαίος ήταν 77 ετών όταν πέθανε. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι δεν πέθανε από φυσικό θάνατο.
    Όσο για τον Μπαμπινιώτη, συντηρητικός είναι ίσως στα θέματα όπου χωράει γλωσσοπολιτική άποψη (πρβ. τον τίτλο του παλιότερου βιβλίου του «Πέρα της καθαρευούσης και της δημοτικής»), αλλά κανείς — ούτε ο Νικοκύρης — δεν αμφισβητεί το κύρος του ως γλωσσολόγου!

  92. ΚΩΣΤΑΣ said

    83
    Γιάννη, αμ’ έπος, αμ’ έργον. Μόλις κι εσύ έκανες το λάθος, ξέχασες και τους κομμουνιστές. 🙂

  93. ΚΩΣΤΑΣ said

    80 > με τον αντίλογο να έρχεται από τον Μπαμπινιώτη, που αντιπροσωπεύει τη συντηρητικότερη σχολή της γλωσσολογίας, πέρα από την οποία υπάρχει μόνο η παραγλωσσολογία των Αδώνηδων

    Νικοκύρη, αν σε αδικώ, ζητώ συγνώμη. Αλλά συντηρητική σχολή που εφάπτεται με τον Άδωνη, τι να πω! μπορεί και να μην κατάλαβα καλά.

    91 Άγγελε, ότι είπα στον Νικοκύρη ισχύει ως απάντηση και για σένα. Για τον Γαλιλαίο ας πούμε τον «πέθαναν» και να λήξει το θέμα.

  94. Γιάννης Ιατρού said

    15: Δεν έπεσα και τελείως έξω, «σε λίγο»=6 ώρες, καλά είναι 🙂

  95. Γιάννης Κουβάτσος said

    Βλέπεις, λοιπόν, Κώστα, ότι ακόμα κι εγώ (!) κάνω λάθη; 😇

  96. sarant said

    93 Αυτό που παραθέτεις ειναι παράθεμα από το άρθρο του Χάρη, δεν είναι δική μου άποψη! Και νομίζω ότι ο φίλος Γιάννης εδώ αστοχεί με την έννοια ότι ο Αδωνης βρισκεται σε άλλον όροφο.

  97. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ο αείμνηστος καθηγητής μου Ανδρέας Παναγόπουλος παρομοίαζε τον Μπαμπινιώτη με επαγγελματία πυγμάχο βαρέων βαρών, που χάνει και κάποιους αγώνες, αλλά δεν μπορεί να συγκριθεί με ψευτόμαγκες (βλέπε ψεκασμένους παραετυμολόγους) που παίζουν ξύλο στον δρόμο. 😊

  98. Μυλοπέτρος said

    1. Διερωτομαι. Ο αντροποφ βγαινεια απο τον ανθρωπο; αν ειναι ετσι τοτε ο γ.γ του ΚΚΣΕ ητανε ελληνας. Ειναι και εκεινο το γιουρι, αναμφισβητητα ελληνικο.
    2. Ο καπνος ειναι ανθρωπος; Και αυτος παει ταψηλου. Απο την εποχη τπυ Ομηρου μαλιστα.

  99. Γιάννης Ιατρού said

    90: Δηλαδή τους τροφοσυλλέκτες / κυνηγούς, π.χ. πριν περίπου 12.000 χρόνια (άσε που ακόμα υπάρχουν τέτοιες κοινωνίες, ξεχασμένες σε κάτι δάση κι άλλα, απόμερα, μέρη…), δεν τους κατατάσσεις στους ανθρώπους, ε;
    (ΣΣ: Γιώργο, για τους αλιείς δεν συζητώ … 🙂 )

  100. Tah ala tahalasa said

    Κι εγώ κακό χεροβολο κι εσύ κακό δεμάτι.
    Και οι δύο ειρωνεύονται και κοροϊδεύουν. Ο αρθρογράφος το ξεκίνησε που έλεγε ότι φιλοσοφεί κ στοχάζεται εντελώς ειρωνικά. Ο ηθοποιός απλά απαντά μόνο που αυτός προτιμά τα ξεσκεπαστα. Δεν αρεσε ούτε καν σε εμένα που τα λατρεύω τα διανοουμενιστικα ξεκατινιασματα

  101. spatholouro said

    Γ. Χ.: «τον Μπαμπινιώτη, που αντιπροσωπεύει τη συντηρητικότερη σχολή της γλωσσολογίας, πέρα από την οποία υπάρχει μόνο η παραγλωσσολογία των Αδώνηδων.»

    Ώστε «αστοχία» χαρακτηρίζεται το παράθεμα αυτό;;
    Ε, είναι πρόδηλο ότι δεν συνεννοούμεθα…

  102. # 99

    Για ψάξε το έτυμον στο πσαράς να σε δω… (βοήθεια πως λέγεται ο γήινος υπολογιστής ; pcγείο !! )

  103. Γιάννης Ιατρού said

    102: 🙂

  104. sarant said

    96 Η βασική επισήμανση είναι πως δεν είναι δικό μου. Και το ειπα επικουρικα άστοχο επειδή με τον Άδωνη δεν επιτρέπεται να συγκρίνουμε κανέναν επιστημονα

  105. nestanaios said

    99. Εγώ μόνο ετυμολογώ. Δεν κατατάσσω και δεν ιστοριολογώ όπως οι ιστορικοί Αδώνιδες. Σημασία όμως έχει ότι κατάλαβες. Πολλοί δεν έχουν καταλάβει.

  106. Μανούσος said

    Μὴ γίνου δίκαιος πολὺ καὶ μὴ σοφίζου περισσά, μήποτε ἐκπλαγῇς . Ἐκκλησιαστ. 7, 16

  107. BLOG_OTI_NANAI said

    Κάποια παραδείγματα:

    Σχολικό βιβλίο του 1962, μια αναπλ. καθηγήτρια, ένας φοιτητής του 1985:

    Δημοσθένους Α’ Ολυνθιακός, Σχολική μετάφρασις διά την Δ ΄ τάξιν των Εξαταξίων Γυμνασίων (1962): άνω+θρώσκω

  108. BLOG_OTI_NANAI said

    Εδώ με αφορμή μια βιβλιοκρισία αναφέρει κάποιες βυζαντινές πηγές για το ζήτημα, αλλά δεν τις έψαξα:

  109. BLOG_OTI_NANAI said

    Η TLG-E εμφανίζει μόνο στον 4ο και 5ο αιώνα αντίστοιχα τα παρακάτω (εμφανίζει και 4 αναφορές του Πορφυρίου, αλλά μάλλον εκεί μιλάει για ψάρια που αναπηδούν;)

  110. BLOG_OTI_NANAI said

    110: «Των τριχών … άνω θρώσκων»: Punks not dead

  111. sarant said

    108-109 Τα ίδια βρήκα κι εγώ

  112. 108 Αυτός ο Μαυρόπους είναι όπως φαίνεται λίγο-πολύ σύγχρονος με το Μέγα Ετυμολογικόν. Το άρθρο του Oppelt ομως στην παραπομπή μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμο.
    110 😀

  113. cronopiusa said

  114. 32, … Υποστήριζε πως οι κότες και οι πάπιες όταν πίνουν νερό σηκώνουν το κεφάλι τους προς τον ουρανό, για να ευχαριστήσουν τον θεό. …

    Υπάρχει και ποντιακή παροιμία (για την έλλειψη ευγνωμοσύνης)

    Η κοσσάρα πίν’ νερόν και τερεί ’ς σον ουρανόν.

  115. spatholouro said

    Εδώ ο Μαυρόπους:

    Άνθρωπον άνω δεύτερον κόσμον λόγος,
    Προς όν καθεξής η γραφή παραινέτω•
    Άνω βλέπει γαρ οία μοίρα των άνω.
    Σώζει δ’ αναθρών ών όπωπε τους τύπους.
    Το σχήμα δ’ ορθός εστι των ζώων μόνος.

  116. Meshuggah said

    114. Καλό. Να το ξερε άραγε η δασκάλα;

  117. BLOG_OTI_NANAI said

    112: Να το ψάξουμε αν είναι το άρθρο του Oppelt αλλά το βλέπω σε… κακιά γλώσσα που δεν την ξέρω. Αν το βρούμε θα μας πουν οι γερμανομαθείς το ζουμί.

    115: Μπράβο, «Άνω βλέπει».

  118. Μιράκολο, μιράκολο !!

    Εξαφανίσθηκε ο χώρος τον διαφημίσεων αριστερά ! επανήλθε η κανονικότης ή έλαχε ;

  119. leonicos said

    @ Ριβανλντίνο

    Εβραϊκά ο άνδρας είανι ish και η γυναίκα ishah, το γραμματικώς θηλυκό του ish. Γι’ αυτό πολλές μετασφράσεις το αποδίδουν ανδρίς, μόνο στη Γενεση, όταν την φέρνει ο θεός μπροστά στον Αδάμ και του την δείχνει.

    Δεν ΄λέει κανείς γενικώς τις γυναίκες ανδρίδες στις μεταφράσεις.

    Πρέπει δε να θυμόμαστε ότι σε προγενέστερες εποχές οι μεταφράσεςις γίνονταν με άλλα κριτήρια, όπως αυτό που ανέφερεςω και άλλα, απαράδεκτα σήμερα.

  120. spatholouro said

    Εδώ είναι, αλλά δεν βλέπω φως από πρόσβαση στο άρθρο…
    https://www.antike-und-christentum.de/institut/publikationen/jbac/2/4

  121. BLOG_OTI_NANAI said

    120: Ερχόμουν να βάλω αυτή ακριβώς την παραπομπή! Δυστυχώς δεν το βλέπω να κυκλοφορεί το άτιμο…

  122. spatholouro said

    Άντε έναντι ολίγων ευρώ κανείς ρέκτης;
    https://www.zvab.com/servlet/BookDetailsPL?bi=16489343861&searchurl=hl%3Don%26tn%3Dzeitschrift%2Bfuer%2Bantikes%2Bchristentum%26sortby%3D20

  123. BLOG_OTI_NANAI said

    122: Άτιμη φτώχεια 🙂

  124. Χμ, μπορεί να το βρω εγώ μέσα στη βδομάδα.

  125. Ριβαλντίνιο said

    @ 119 leonicos

    Ευχαριστώ !

  126. Tah ala tahalasa said

    Το » η κότα όταν πίνει νερό κοιτάει κ τον ουρανό» είναι γνωστή παροιμία, τουλάχιστον στη Θεσσαλία.
    Ακούω τώρα το Σαμαρά στη βουλή που είπε στο περίπου » αυτά είναι γραμμένα στο γόνατο, όπως λέμε στο χωριό μου». Το » στο γόνατο» θεωρείται άραγε βλαχια; Έχω παρατηρήσει ότι κ μετά από κάθε παροιμία που λένε στη βουλή κοτσαρουν κ το » όπως λένε στο χωριό μου». Οι αστοί άραγε δε χρησιμοποιούν παροιμίες; Επισης το » όπως έλεγε η γιαγιά μου » παίζει πολύ. Εμένα που ν αρέσουν πολύ οι παροιμίες κ τις χρησιμοποιώ συνεχώς να είμαι άραγε λαικουρα;

  127. Ριβαλντίνιο said

    Νομίζω ότι είπε στο γόνυ.

  128. Tah ala tahalasa said

    Γονα το ξέρω. Γονυ το λένε στη Μεσσηνία;;

  129. Ριβαλντίνιο said

    Να είπε γόνα ; Δεν άκουσα καλά. Δεν ήμουν αφοσιωμένος. 🙂

  130. Tah ala tahalasa said

    Καλά εγώ γόνατο άκουσα ολότελα. Πάντως κ γονα να είπε ε είναι λίγο μικροαστιλα το » όπως λένε στο χωριό μου» αφού μια χαρά καταλάβαμε τι είπε. Φαντάζομαι όλοι ξέρουμε το » στο γόνατο» ως στα πρόχειρα. Κι εμείς που δεν είμαστε απ το χωριό του κ Σαμαρά.

  131. BLOG_OTI_NANAI said

    130: Όταν λέει ο Σαμαράς, με το γνωστό του υφάκι, τη φράση «όπως λένε στο χωριό μου», εννοεί: αντιλαβού μάγκες, γιατί εγώ είμαι και του σαλονιού και του λιμανιού

  132. sarant said

    129 Γόνυ άκουσα κι εγώ

    126 Νομίζω κι εγώ πως είναι πανελλήνια παροιμία

  133. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    119 > Εβραϊκά ο άνδρας είανι ish
    Τούρκικα iş είναι η δουλειά. Η δουλειά κάνει τους άντρες που λέει και το άζμα.
    Θα δουλεύουμε στην αιωνιότητα, καλό παράδεισο σε όλους μας εύχομαι.

  134. Γιάννης Κουβάτσος said

    Προφανώς το χωριό του Σαμαρά είναι χωριό διανοουμένων, αφού έχουν δημιουργήσει ειδική έκφραση για τα προχειρογραμμένα κείμενα. Σ’ όλα τα άλλα ελληνικά χωριά ασχολούνται με γελάδια και πρόβατα.
    -Πώς σου φάνηκε, μπαρμπα-Μήτσο, το κύριο άρθρο της Καθημερινής;
    -Γραμμένο στο γόνατο, που λέμε κι εμείς δω χάμου.

  135. Tah ala tahalasa said

    Έτσι ακριβώς. Αυτά βέβαια είναι λεπτομέρειες. Αυτά που ακούγονται σήμερα στη Βουλή είναι τρομακτικά πράγματα. Που σταματά αυτή η άγρια κατηφόρα που λέει κ το τραγούδι

  136. Μαρία said

    134
    Αποκλειστικότητα του χωριού του είναι μόνο το ξώπορτο 🙂

  137. BLOG_OTI_NANAI said

    Και ένα Πατερικό, Γρηγόριος Νύσσης (M.P.G. 44,144B):

  138. Γιάννης Ιατρού said

    120, 121, 122 Ούτε εγώ βρήκα (ακόμα) πρόσβαση ή το ίδιο το άρθρο της Ilona. Αλλά Κώστα, δεν χρειάζεται να δώσει κανείς τα 7-8 ευρώ, ηλεκτρονικά δεν πουλιέται. Υπάρχει τζάμπα κι εδώ, αν είναι κάποιος (κυφ-)αναγνώστης 🙂 που είναι κοντά προθυμοποιηθεί:
    Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Θέση 55Β – 4ος όροφος

  139. Πέπε said

    @126:
    > > Το «η κότα όταν πίνει νερό κοιτάει κ τον ουρανό» είναι γνωστή παροιμία, τουλάχιστον στη Θεσσαλία.

    Με πρόλαβες. Νομίζω ότι το έχω ακούσει ως «η όρνιθα πίνει νερό και κοιτά τον ουρανό», και δεν είναι μόνο της Θεσσαλίας.

    Για το «όπως λένε στο χωριό μου»:

    Αν δεν είναι χιουμοράκι, του τύπου «κάνε ανανέωση της σελίδας, ριφρές που λένε και στο χωριό μου», το θεωρώ βλακωδέστατο εξυπνακισμό. Σώπα ρε σπάνιε, λένε στο χωριό του τέτοιες βαθιές σοφίες; Πού να τις ξέρουμε εμείς που είμαστε -όχι κατ’ ανάγκην αστοί αλλά έστω και- από άλλα χωριά! Ακόμη χειρότερο ως προεξαγγελτική παράθεση; «Ξέρεις τι λένε στο χωριό μου;» Περιμένει ο άλλος ν’ ακούσει κάτι άγνωστο, και του σερβίρεις μια πασίγνωστη παροιμία.

    Προσπαθεί να υπονοήσει ότι εμείς στο χωριό ξέρουμε πράγματα που εσείς οι μορφωμένοι δεν τα νιώθετε. Ειδικά από τύπους που μπορεί να κατάγονται (οι ίδιοι ή οι πρόγονοί τους) από κάποιο χωριό και να είχαν λασπωμένα γόνατα, αλλά τώρα είναι ή δείχνουν όσο πιο αστοί και καθεστοί και μορφωμένοι γίνεται, γιατί έτσι έχει άλλο κύρος, αλλά ευκαιρίας δοθείσης επαίρονται και για την ταπεινή τους καταγωγή, ε, εκεί είναι για σφαλιάρες.

    Αντί για το χωριό μπορεί να είναι και «τι λέγαν οι παλιοί», «τι λένε στην πιάτσα» κλπ..

  140. Μαρία said

    Πρωτοφανές επεισόδιο συνέβη στο εντευκτήριο της Βουλής από πρόσωπα που δήλωσαν ότι είναι συνεργάτες του γραφείου Σαμαρά εις βάρος των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Άννας Βαγενά και Δημήτρη Γάκη.
    Μετά την ομιλία του πρ. πρωθυπουργού οι συγκεκριμένοι τραμπούκοι πλησίασαν τους βουλευτές αποκαλώντας τους «κατσαπλιάδες». Φώναζαν στους βουλευτές πως «θα τους ξαναφυτέψουν έτσι όπως τους φύτεψαν στο Γράμμο και στο Βίτσι» και ότι «θα τους σφάξουν με κονσερβοκούτι»! http://www.avgi.gr/article/10842/8723121/trampoukoi-pou-delosan-synergates-tou-samara-epitethekan-sten-a-bagena-kai-ton-d-gake-mesa-ste-boule-

  141. BLOG_OTI_NANAI said

    138: Και στην Αθήνα, Πανεπιστημιούπολη στη βιβλιοθήκη της Θεολογικής υπάρχει η σειρά του περιοδικού με τα εξής στοιχεία:
    || Κεντρική Βιβλιοθήκη Θεολογικής Σχολής || Βιβλία, πτυχιακές || Τυπική κατηγορία μονογραφιών ||

  142. Tah ala tahalasa said

    Καλά οι πρόγονοι του Σαμαρά δεν πρέπει να είχαν λασπωμένα γόνατα. Εκτός κι αν τα λασπωσανε στα μυστικά του βάλτου.
    Σε όλα όσα λες συμφωνώ πολύ.

  143. BLOG_OTI_NANAI said

    141:

  144. sarant said

    139 Ακριβώς, το λες μονο για σχετικά άγνωστες ή/και ιδιωματικές παροιμίες-εκφράσεις.

  145. Γιάννης Ιατρού said

    143Q
    του 1959 που χρειαζόμαστε δεν το έχει, από το 1965 και μετά βλέπω

  146. Γιάννης Κουβάτσος said

    Αποκλείεται άνθρωποι του Σαμαρά να χρησιμοποίησαν τέτοιες εκφράσεις. Δεν συνάδουν με το ύφος και την αισθητική τους.

  147. Αιμ said

    94. Γιάννη είσαι μεγάλος 🙂

  148. ΕΦΉ - ΕΦΗ said

    Πρ πρ Σαμαράς 🙂

  149. Μαρία said

    Τι θρώσκει και ξεθρώσκει, εδώ έχουμε τρελαθεί τελείως! Το πέρασε για μοντάζ αλλά δεν.

  150. Γς said

    Και λίγος Μπρεχτ στη Βουλή τώρα:

    «Το θέμα δεν είναι τι λέει, αλλά ποιος το λέει»

    Ο Τσίπρας για τον Σαμαρά.

    Ωραίος. Ο Τσίπρας

  151. Γς said

    Λεβέντης στη Βουλή τώρα:

    -Καλησπέρα ή μάλλον καληνύχτα.

    -Καλημέρα.

    Ο πρόεδρος. Βαρεμένος.

    [Πάμε για ύπνο Κατερίνα]

  152. Πέπε said

    @118:
    Ωπ, πράγματις! Τι καλά!

  153. frenarhos said

    Καημένε μας Κιμουλη μας
    ξεβράκωτος στα αγκάθια
    δεν ήξερες δεν ρώταγες
    γι αυγά και για καλάθια;

    Αντί με θρύλους ζωντανούς όπως τον Κο Χάρη
    δεν τα έβαζες με πεθαμένους της σειράς
    τον Πλάτωνα Σωκράτη ;

    Κι άμα δεν ήξερες το πως
    δεν ήξερες τον τρόπο
    Ο Νικοκύρης ο κάλος, θα στο δείχνε πρώτος αυτός
    μιας μπήκε και στον κόπο.

    Τότε να δεις παινέματα χαιδέματα και γλύκες
    θα σουν ο πρώτος στην σειρά σ όλες αυτές τις κλίκες .
    Αυτές που δεν τρομάζουνε μπροστά στα αρχαία χρόνια
    σηκώνουν το ανάστημα δεν είναι δα , κωθώνια.

    Κ όταν τα χρόνια φύγουνε περάσουν οι αιώνες
    στο δίκτυο σκαλίσουνε και βρούνε τις εικόνες
    ποιους Πλάτωνες Σωκράτιδες ,γελοίους ανθρωπάκους
    κάνεις δεν τους διαβάζει πια
    μόνο τους Σαραντάκους.

  154. Γιάννης Ιατρού said

    153: ΑΞΙΟΣ !!

  155. Ηράκλειτος said

    Καλησπερα, εδω σας αφηνω την ετυμολογια (αρκετα ενδιαφερουσα) του «ανθρωπος», ως προελληνικη λεξη, απο τον «ανθρακα».

    http://www.badarts.gr/2011/10/%ce%ac%ce%bd%ce%b8%cf%81%cf%89%cf%80%ce%bf%cf%82-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%83%ce%b7%ce%bc%ce%b1%cf%83%ce%af%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b5%cf%84%cf%85%ce%bc%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3/

    http://www.badarts.gr/2015/10/%ce%ac%ce%bd%ce%b8%cf%81%cf%89%cf%80%ce%bf%cf%82-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b1%ce%b9%cf%8c%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%b7-%ce%bc%ce%b1%cf%81%cf%84%cf%85%cf%81%ce%af%ce%b1-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b9%ce%ba%ce%ae/

  156. BLOG_OTI_NANAI said

    145: Νομίζω ότι εκεί απλά εξηγεί διάφορα για το περιοδικό όπως ότι, «Vols. for 1965-66, 1968-69 issued combined» και «Vols. for 1958- issued by: Franz Joseph Dolger-Institut» κ.λπ. Δεν νομίζω ότι αυτά περιγράφουν ποια τεύχη έχει διότι τα ίδια περίπου γράφει και στο Παν. Ιωαννίνων αλλά εκεί διευκρινίζει με τον όρο «Αποκτήματα» ότι έχει τα «Jahrgang 2 (1959) – Jahrgang 11/12 (1968/1969)». Η Θεολογική δεν διευκρινίζει ποια έχει. Επειδή είναι θεολογικό περιοδικό ίσως έχει όλη τη σειρά. Υποθέτω βέβαια.

  157. cronopiusa said

    ¿ΗΡΑ κλειτο ?

  158. cronopiusa said

    ¿ΗΡΑκλειτο Bατμάκι?

  159. spiral architect 🇰🇵 said

    Που’ σαι Μπαϊρακτάρη, να κόψεις το μανίκι που περισσεύει στα κουτσαβάκια … 🙄

  160. Γιάννης Κουβάτσος said

    Frenarhe, οι φιλόσοφοι χρησιμεύουν για να κινητοποιούν τη σκέψη μας, όχι για να τους βάζουμε στα εικονίσματα και να τους προσκυνάμε. Γι’ αυτό είναι ασήμαντη η νέα Ελλάδα: γιατί, εκουσίως, ποτέ δεν ξέφυγε από τη σκιά της αρχαίας.
    Όπως βλέπεις, Νικοκύρη, τι να πρωτοκάνουν μερικά σεμινάρια;

  161. Alexis said

    Και τι να πρωτοκάνει και ένας χωροφύλαξ εις το ιστολόγιον… 😦

  162. ΕΦΉ - ΕΦΗ said

    Γιαννη ,ασβός μύρισε!

  163. cronopiusa said

    https://pbs.twimg.com/card_img/965992279683997696/_6Vu7xSR?format=jpg

  164. cronopiusa said

  165. Γς said

    164:

    Aux armes, citoyens!

  166. BLOG_OTI_NANAI said

    155: «Δεν είναι λίγες οι μαρτυρίες της αρχαιοελληνικής γραμματείας, οι οποίες μας πληροφορούν ότι η λέξη ‘άνθρωπος’ δηλώνει τον δούλο, τον υπηρέτη, ότι εκφράζει περιφρόνηση και υποτίμηση ή χρησιμοποιείται υβριστικά. Στον Πρωταγόρα του Πλάτωνα (314e) δηλώνει τον δούλο, πέραν πάσης αμφιβολίας. Με αυτή τη σημασία τη διαβάζουμε στον Ηρόδοτο, τον Δημοσθένη, τον Αισχίνη, στον Πλούταρχο και κατά την ύστερη βυζαντινή εποχή στον Ευστάθιο και τον Ιωάννη Μαλάλα.Πως προήλθε αυτή η σημασία; Γιατί η λέξη να δηλώνει το σύνολο των ανδρών και των γυναικών από τη μια, κι από την άλλη τον δούλο, τον υπηρέτη, τον οπαδό, το όνομα των οποίων δεν αξίζει καν να αναφέρουμε;»

    Ήξερα ότι γράφει βλακείες, αλλά το έλεγξα και όντως γράφει… Ο άνθρωπος αναφέρεται αμέτρητες φορές στην αρχαία γραμματεία και σημαίνει ανάλογα τα συμφραζόμενα είτε τον άνθρωπο όπως το ξέρουμε σήμερα, είτε τον άνδρα ως άνθρωπο, ενώ στο θηλυκό, «η άνθρωπος» είναι απλώς η γυναίκα, σε περιπτώσεις π.χ. που λέει «του άρεσε η τάδε» και λίγο παρακάτω μπορεί να λέει «ήθελε να παντρευτεί την άνθρωπο», δηλ. τη γυναίκα.

    Άρα, τρεις λαλούν και δυο χορεύουν, και αν θα έλεγε κάτι διαφορετικό ο εφευρέτης της άποψης ότι «άνθρωπος σημαίνει δούλος» ή ότι είναι «χαρακτηρισμός υποτιμητικός», δηλ. «εάν… προκληθώ» θα του φέρω τόσα αποσπάσματα για το αντίθετο που θα βαρεθεί να τα διαβάζει…

  167. Πέπε said

    @166:
    Να θυμίσω ότι και σ’ εμάς, μερικές φορές, η λέξη «άνθρωπος» παίρνει την ειδική σημασία του «αρμόδιου επαγγελματία» ή κάτι παρόμοιο, π.χ. «ήρθε ο άνθρωπος από τη ΔΕΗ»…

    (Κάπως όπως «γυναίκα» μπορεί να σημαίνει «οικιακή βοηθός».)

  168. sarant said

    Καλημέρα από εδώ!

    167 Και όχι ειδικού καμιά φορά, πχ να πάρεις άνθρωπο να προσέχει τη μητέρα σου.

  169. Γιάννης Ιατρού said

    Καλημέρα,

    166: BLOG_OTI_NANAI <i:…τρεις λαλούν και δυο χορεύουν… &
    155: Ηράκλειτος, …ετυμολογια (αρκετα ενδιαφερουσα) του «ανθρωπος», ως προελληνικη λεξη…)

    Άσε που μεταφράζει κατά το δοκούν/αυθαίρετα ορισμένες λέξεις (‘φοίνικα ==> πτηνό’) και αλλάζει και τη σειρά τους (το ‘από ελεφαντόδοντο’ από την αρχή το βάζει στο τέλος) σχετικά με την 1η γραμμή της πινακίδας Py Ta 722, στην οποία αναφέρεται …

    γράφει:
    …Ένα σκαμνί διακοσμημένο (με μορφή) ανθρώπου,
    αλόγου, χταποδιού και φοίνικα (πτηνού) από ελεφαντόδοντο.

    Η σύνοψη των ειδικών, με εξηγήσεις/παρατηρήσεις κλπ., για την εν λόγω πινακίδα εδώ:

  170. Αιμ.Παν. said

    Ερώτηση αδαούς… αφού έχουμε ταυτοποιήσει τα αρχαιότερα μυκηναϊκά/κυπριακά ‘a-to-ro-qo’/’a-to-ro-po’, όπως ανέφεραν άλλοι σχολιαστές, γιατί ψάχνουμε την ετυμολογία του πολύ μεταγενέστερου ‘άνθρωπος’ ?

  171. agapanthos said

    Να με συγχωρείτε αν έχασα κάτι, αλλά μου λέτε ότι ο Κιμούλης έγραψε δυόμιση χιλιάδες λέξεις για να μας πει ότι ο Χάρης δεν δικαιούται δια να ομιλεί, γιατί δεν έχει πάει πανεπιστήμιο;

  172. 170 άνθρωπος ήταν και η μυκηναϊκή λέξη, ‘a-to-ro-qo’/’a-to-ro-po’ είναι ας πούμε η μεταγραφή από τη Γραμμική Β΄.

  173. Theo said

    @112:
    Για τον Ιωάννη Μαυρόποδα έχει γράψει βιβλίο ο βυζαντινολόγος Απόστολος Καρπόζηλος (https://www.politeianet.gr/books/karpozilos-apostolos-dimitrios-panepistimio-ioanninon-sumboli-sti-meleti-tou-biou-kai-tou-ergou-tou-ioanni-mauropodos-129422)

  174. BLOG_OTI_NANAI said

    169: Προφανώς αντί να βγάλει συμπέρασμα από τα τεκμήρια, αυτός είχε προαποφασίσει το συμπέρασμα και έβαλε μετά τα τεκμήρια όπως τον βολεύουν.

  175. geobat said

    Το άνω θρώσκω το πρωτοάκουσα μέσα νάιντις, σε ιδιαιτερο μαθημα έκθεσης.
    Το περιεργο είναι οτι η καθηγήτρια δεν ήταν καμιά θεουσα ή κατι παρομοιο αλλα με προοδευτικές αντιλήψεις. Οι χόακες δε γνωρίζουν στεγανά.

  176. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @155. Συνταξιοῦχοι χριστιανούληδες μπολσεβίκοι ματαλληνισταί,
    μοὶ προξενεῖ ἀλγεινὴν ἐντύπωσιν ὅτι ἔχουν παρέλθει σχεδὸν δέκα ὧραι ἀπὸ τῆς ἐπανεμφανίσεως τοῦ μεταμεσονυκτίου βρυκόλακος καὶ οὗτος δὲν ἔχει εἰσέτι ἀποσταλεῖ ὅπου δεῖ.

  177. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    176 Συν πασσάλω δια του αφεδρώνος (και ουχί της καρδίας) 🙂

  178. Βρήκα το άρθρο της Opelt, θα σας κάνω μια μικρή περίληψη. Δεν λέει ακριβώς αυτό που ψάχνουμε: αναφέρει την ετυμολόγηση του Πλάτωνα, βέβαια, και μετά λέει ότι ο Κλήμης Αλεξανδρείας την επαναλαμβάνει χωρίς αλλαγές, όπως και λατίνοι (Λακτάντιος, Ισίδωρος της Σεβίλλης). Ο Ιωάννης Μαυρόπους όμως προσθέτει μια σειρά αρχαιοελληνικών ιδεών, συγκεκριμένα την ιδέα ότι ο άνθρωπος είναι ο μικρόκοσμος (εδώ έχει παραπομπή και στον Νύσσης), ότι κοιτά ψηλά (προφανώς εδώ πάει το άνω θρώσκω)*, ότι αναστοχάζεται τις αναμνήσεις του (η πλατωνική ετυμολογία, όπως σημειώνει και η ΄Οπελτ) ή ότι στέκεται όρθιος.
    *Εδώ αντιγράφω και τις παραπομπές της Όπελτ που ίσως οδηγήσουν κάπου αλλού, για όποιον έχει όρεξη:
    A. Lobeck, Paralipomena grammaticae graecae (1837) 118; Fr. Boll, Studien zu Claudius Ptolemaeus = NJb Suppl. 21 (1894) 146/8. Vgl. auch Philo qu. det. pot. ins. vid. 22,85. «Himmelsblick» und status rectus des Menschen behandelt passim A. Wlosok in ihrer maschinenschriftlichen Heidelberger Dissertation vom Jahre 1957: Laktanz und die philosophische Gnosis.

  179. Γιάννης Ιατρού said

    176: Ρε Δημήτρη, πως είσαι τόσο σίγουρος; Εγώ αμφιβάλλω, προς το παρόν.

  180. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @ 177.Καθ᾿ ὅτι ἔχει φωραθεῖ ὡς τοιοῦτος (μεταμεσονύκτιος βρυκόλαξ) ὑπὸ πλείστων μελῶν τῆς ἡμετέρας κοινότητος, ἤτοι (κατὰ σειρὰν σχολιασμοῦ) τῆς Χρονοποιούσης, τοῦ Ἀλεξίου, τῆς δὶς Ἔφης, τοῦ Γαμμαστίγματος, τοῦ Εὐλογίου ὉτιΗθελενΥπάρξῃ, τοῦ ἁρμοδίου Χωροφύλακος, τῆς ἡμετέρας ἀσημαντότητος καὶ τοῦ ΤῳΔιαβολῳΚτήνους.

  181. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @179. Γιάννη, ἡ κοπτοραπτικὴ τῶν πηγῶν γιὰ νὰ ταιριάζουν στὰ προαποφασισμένα συμπεράσματά του εἶναι χαρακτηριστικό του.
    Μιᾶς καὶ ἀμφιβάλλεις ὅμως, ἂς δοῦμε τυχὸν ἑπόμενα σχόλιά του, παραμένοντας πάντα σὲ κατάσταση Ἀμπελαλέ. 😉

  182. Μαρία said

    179, 180
    Καμία σχέση. Το άρθρο είναι ενυπόγραφο: http://www.badarts.gr/the-teacher/

  183. Γιάννης Ιατρού said

    181: Ο ‘ερευνητής’ κι όνομα έχει και διεύθυνση (και τηλέφωνο 🙂 ). Και δεν είναι άγνωστος στον γούγλη….

    Αυτό το Ἀμπελαλέ ΕΓΡΑΨΕ!!! Ακόμα γελάω 🙂

  184. Μαρία said

    182
    https://www.bibliotheque.gr/article/tag/%CE%91%CE%B8%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%83%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%94%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B6%CE%AF%CE%B4%CE%B7%CF%82

  185. Mπετατζής said

    «Toν ξέρω» διαδικτυακά και γω, παλιά τον διάβαζα και έχω σχολιάσει στην σελίδα του, καμία σχέση, είναι τίμιος. Μπορεί να διαφωνει κανείς μαζί του, αλλά είναι τίμιος. (μιλάμε για αυτόν που διατηρεί την ιστοσελίδα, δεν ξέρω αν συμπίπτει με τον Ηράκλειτο που έκανε το σχόλιο 155) Έχει κάνει ο Αθ. Δρ. και σχόλιο στο παρόν ιστολόγιο, είμαι σίγουρος, κάτι με οβολούς και νομίσματα, στο παρελθόν. Σύμφωνα με την σελίδα του, οικοδόμος άνεργος είναι ο άνθρωπος.

  186. sarant said

    179 Μην βλέπουμε τον κάθε νεοφερμένο για κλώνο του Βάτμαν, ας κρατάμε το ευεργέτημα της αμφιβολίας.

  187. Γιάννης Ιατρού said

    184, 184, 185, 186: Έτσι, συμφωνούμε. Γι αυτό αντέτεινα και πιό πάνω (179)!

  188. Τόσα σχόλια χτες το βράδυ για το πού θα βρεθεί το άρθρο της Όπελτ, και τώρα που σας το βρήκα κουβεντιάζετε για τον Βάταλο!

  189. Γιάννης Ιατρού said

    188: Ακόμα το ψάχνουμε ρε Δύτα (το online, τ΄άλλο ξέρουμε που να πάμε να το βρούμε 🙂 )

  190. Δεν έχει κάτι παραπάνω από αυτό που έγραψα. Μπορείς όμως να εξερευνήσεις τις παραπομπές (. Lobeck, Paralipomena grammaticae graecae κλπ)

  191. spatholouro said

    Ευχαριστούμε Δύτα! Το ‘πες και το ‘κανες!

  192. Γιάννης Ιατρού said

    190:Α, ευχαριστώ.
    Εγώ ερεύνησα διάφορα και τείνω να προκρίνω την πιό πρόσφατη (1966) εξήγηση του Beekes, ο οποίος μετά από 3 σελίδες συλλογισμούς κλπ. καταλήγει στο ότι: Είναι προ-ελληνική λέξη, σχετιζόμενη με τη λέξη «δρώψ», εδώ:

  193. Γιάννης Ιατρού said

    192: 1966 ==> 1996 !

  194. Να σημειώσω ότι η περίληψη είναι τόσο μικρή γιατί τόσα μόνο γράφει το άρθρο για την ετυμολόγηση του ανθρώπου. Το υπόλοιπο είναι για άλλες λέξεις (ουρανός, θεός κλπ. – και στα λατινικά).
    Το συμπέρασμα μέχρι τώρα, εν τέλει, είναι ότι μένουμε στα #108 και #137. Ο Μαυρόπους και το σύγχρονό του Μέγα Ετυμολογικόν, τον 11ο αιώνα, μοιάζει να έθεσαν με «γλωσσολογικούς» όρους την υπόρρητη ετυμολόγηση του Γρηγορίου Νύσσης του 4ου αιώνα.

  195. Γιάννης Ιατρού said

    194: Αναφέρεσαι στην ILLONA Opelt, ε;

  196. Θα μου τη βγάλεις κι αυτή βατάλαινα; 🙂

  197. sarant said

    194 Έτσι ακριβώς.

    Υπόψη ότι ο Λόμπεκ αν και του 19ου αιώνα γράφει στα λατινικά -και ποιος να τα διαβάσει.

  198. Χμ, λατινικά αλλά leguntur: εδώ (σελ. 118 όπως παραπέμπει και η Όπελτ) βλέπω ότι τη σύνδεση με το «κοιτάω ψηλά», έστω και χωρίς άμεση αναφορά στην ετυμολογία, την κάνει ήδη ο Κικέρων: solum hominem erexit ad coelique conspectum excitavit. Αν θυμάσαι ότι homo erectus είναι ο «όρθιος άνθρωπος» και coelum ο ουρανός, βγαίνει το νόημα 🙂

  199. (τέλος πάντων ότι ο άνθρωπος είναι το μόνο ζώο που σηκώνεται και κοιτά τον ουρανό, λέει ο τσιτσερόνε)

  200. spiridione said

    Δύτα, δες και σχόλιο 89. Και Μελέτιο Μοναχό (9ος αιων.) με πολλές ετυμολογικές προτάσεις και αναφορά στον Μέγα Βασίλειο
    https://books.google.gr/books?id=IGZTAAAAcAAJ&pg=PA7&dq=%CE%AC%CE%BD%CF%89+%CE%B1%CE%B8%CF%81%CE%B5%CE%AF%CE%BD&hl=el&sa=X&ved=0ahUKEwj23M2A-LnZAhXIfywKHV3YARsQ6AEIMzAC#v=onepage&q=%CE%AC%CE%BD%CF%89%20%CE%B1%CE%B8%CF%81%CE%B5%CE%AF%CE%BD&f=false

    Να προσθέσουμε στα Λατινικά και τον Οβίδιο και τον Λακτάντιο κλπ.
    https://books.google.gr/books?id=-RlnAAAAcAAJ&pg=PA330&dq=%CE%AC%CE%BD%CF%89+%CE%B1%CE%B8%CF%81%CE%B5%CE%AF%CE%BD&hl=el&sa=X&ved=0ahUKEwj23M2A-LnZAhXIfywKHV3YARsQ6AEIPTAE#v=onepage&q=%CE%AC%CE%BD%CF%89%20%CE%B1%CE%B8%CF%81%CE%B5%CE%AF%CE%BD&f=false

    Του Λακτάντιου εδώ με γαλλική μετάφραση
    http://remacle.org/bloodwolf/eglise/lactance/instit2.htm

  201. spiridione said

    Οβίδιος
    Pronaque quum spectent animalia cetera terram,
    Os homini sublime dedit, coelumque tueri
    Jussit, et erectos ad sidera tollere vultus.

    Thus, while the mute creation downward bend
    Their sight, and to their earthly mother tend,
    Man looks aloft, and with erected eyes
    Beholds his own hereditary skies.
    Metamorphoses, Book I, 84 (as translated by John Dryden)
    https://en.wikiquote.org/wiki/Ovid#Metamorphoses_(Transformations)

  202. Α, μου είχε ξεφύγει το 89. Πήγα κι εγώ να κάνω τον έξυπνο με τα κουτσολατινικά μου 😉 Ίσως λοιπόν είναι προχριστιανική και αυτή η παρετυμολόγηση.

  203. BLOG_OTI_NANAI said

    178: Μπράβο Δύτη! Κρίμα που τελικά δεν λέει περισσότερα.

  204. Το έχω στείλει και στο Νικοκύρη, ίσως ξέρει κάποιο τρόπο να το αναρτήσει κάπου (είναι λίγο βαρύ γιατί μου το φωτογράφισαν με κινητό, 12+ ΜΒ…)

  205. Ηράκλειτος said

    155, 179, 184, 184, 185, 186. Παιδια δεν ξερω ποιος ειναι ο Βάτμαν και γιατι ορισμενοι προτρεχουν και με συγχεουν με αυτον.

    Απλως καπου καπου χαζευω το σαιτ badarts.gr και μου ειχε κανει μεγαλη εντυπωση το αρθρο αυτο. Οποτε, τωρα που το σημερινο αρθρο διαπραγματευται αυτο το θεμα, το εριξα εδω για να γινει κουβεντα και εμεσως να μαθω κι εγω εαν και κατα ποσο στεκει αυτη η ετυμολογια…

  206. Ηράκλειτος said

    @169, 192. Ευχαριστω για τις πληροφοριες

  207. Γιάννης Κουβάτσος said

    Με τον Βάτμαν θα πάθουμε παράνοια. Σαν τους εν παρανομία κουκουέδες που έβλεπαν παντού χαφιέδες. 😊

  208. BLOG_OTI_NANAI said

    Εδώ έχω όμως ένα παράθεμα για την ιστορία της… ετυμολογίας! Ο Πέτρος Δαμασκηνός, 8ος αιώνας, μαρτυρά ότι τους απασχολούσε το άθλημα της ετυμολογίας, και όπως φαίνεται η ετυμολογία του άνθρωπος ήταν υπό διερεύνηση. Και καταλήγει με τη βεβαιότητα ότι για την ελληνική γλώσσα η ετυμολογία είναι «άνω αθρείν»:

  209. Γιάννης Ιατρού said

    207: Τι λες τώρα ρε Γιάννη, αφού έχουν γνώση οι φύλακες 🙂 .
    205/206: Ησύχασε και μην μπερδεύεσαι, το καταλάβαμε (179) 🙂

  210. sarant said

    205 Δεν υπάρχει πρόβλημα, αγαπητέ, και ελπιζω να συνεχίσεις να παίρνεις μέρος στις κουβέντες μας.

  211. sarant said

    204 Το ανέβασα εδώ:

    Click to access mauropous.pdf

  212. Γιάννης Ιατρού said

    204/211: Ευχαριστούμε πολύ 🙂

  213. Συμπτωματικά μόλις γύρισα από μια διάλεξη περί βυζαντινού επιγράμματος και γέλασα πολύ με ένα επίγραμμα του Ιωάννη Μαυρόποδος εις τον Λάζαρον. Έχει μια θεατρική σκηνή όπου πηγαίνει προς τον τάφο ο Χριστός «σαν ηθοποιός» κάνοντας ότι τάχα κλαίει και ζητά τη χάρη από τον ουρανό. Και παρεμβαίνει ο ποιητής: «Βρε καλέ μου, δική σου δουλειά είναι, τι κοιτάς ψηλά;». Όχι, δεν λέει θρώσκεις:

    «όψεσθέ» φησι «την εμήν εξουσίαν»
    ο δημιουργός· πού δ’ ο του φίλου τάφος;»
    ιδού σέσηπε· τον τεταρταίον βλέπεις
    απεκρίθησαν. Και σκόπει τον δεσπότην·
    υποκριτής άριστος ο ζωηφόρος.
    Σχολή βαδίζων δυσφορεί και δακρύει·
    εξ ουρανού τε δήθεν αιτεί την χάριν.
    Σον έργον, ω κράτιστε, τι βλέπεις άνω;
    Εγγύς δ’ο μάρτυς· ει κελεύσεις γαρ μόνον,
    τρέψεις το πένθος εις εορτήν αυτίκα.

    Να μην τα πολυλογούμε, βγαίνει ο Λάζαρος και τρέχει να ετοιμάσει φαεί να κεράσει τον ευεργέτη του, μιας και ο ίδιος χρειάζεται πάλι να φάει:

    …και λυθείς αποτρέχει,
    το δείπνον (οίμαι) σκευάσων ο γεννάδας
    εις δεξίωσιν προσφιλούς ευεργέτου,
    δι’ ον πάλιν ζη, και τροφής δείται πάλιν.

  214. BLOG_OTI_NANAI said

    213: Ωραίο!

  215. Κι άλλο ένα ωραίο για τον Λάζαρο, του Χριστόφορου Μυτιληναίου, συγχρόνου του Μαυρόποδα: γύρισες, λέει, και δεν μας είπες πώς περνάν στον άλλο κόσμο. Είσαι λοιπόν καλός φίλος του Χριστού αφού δεν μαρτυράς τα μυστικά του! 🙂

    Των εν νεκροίς ήγγειλας ουδέν ουδόλως,
    εκείθεν ελθών, Λάζαρε, Χριστού φίλε,
    ου πράξιν αυτών, ου δίαιταν, ουκ έθη
    ουδ’ οίος αυτοίς χώρος ουδ’ οίος νόμος·
    και τις χάρις σοι της εγέρσεως χάριν,
    ειπόντι μηδέν των εκείθεν μηδόλως.
    Όντως αληθής τυγχάνων Χριστού φίλος,
    έγνως σιωπάν παν απόρρητον φίλου.

  216. BLOG_OTI_NANAI said

    Αυτά τα χαριτωμένα κάνουν πολύ προσιτούς αυτούς τους συγγραφείς.

  217. Γιάννης Ιατρού said

    Αφήνω εδώ το άρθρο της Ιλόνα Όπελτ (108, 120), που μας βρήκε ο Δύτης και ανέβασε στο 204 ο Νίκος, επεξεργασμένο και με δυνατότητα αναζήτησης (χωρίς διορθώσεις…), για όποιον το χρειαστεί (μόνο 1,63 Mb) 🙂

  218. Μαρίνα Τσαμουρά said

    Διάβασα το κείμενο-ποταμό του Γιώργου Κιμούλη και σκέφτηκα τον Δημήτρη Χορν που τραγουδούσε «Ηθοποιός σημαίνει φως».

    Τι κρίμα…..

  219. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    @ Ηράκλειτος: Αν σε αδίκησα ζητώ συγγνώμη και πάω πάσο. Απλώς κυκλοφορεί στο ιστολόγιο ένα συχαντερό τρολ με διάφορα ονόματα και πολύ συχνά βαράει συναγερμός.

  220. Dr Moshe said

    Προσπάθησα να ανεβάσω κάποιο σχόλιο, αλλά μάλλον δεν τα καταφέρνω· ίσως ευθύνονται οι χαρακτήρες των γραμμάτων ή, πολύ πιθανόν, έχω κάνει λάθος στον κώδικα… Υποθέτω ότι θα είναι εγκλωβισμένο κάπου στα spam. Ζητώ συγγνώμη.

  221. Dr Moshe said

    Σχετικά με τη δυσετυμολόγητη αυτή λέξη, είναι αμφίβολο αν η επιστημονική κοινότητα θα καταλήξει σε κοινώς αποδεκτή εκδοχή, η δε πρόταση *ἄνδρ-ωπος παραμένει ισχυρή. Η ανάλυση του Beekes, μολονότι επισημαίνει τις αδυναμίες παλαιότερων προτάσεων, έχει επίσης κενά και, όπως συμβαίνει με κάθε προελληνική υπόθεση, οι λεπτομέρειες του μορφολογικού σχηματισμού λείπουν με την παραδοχή ότι όσα γνωρίζουμε για τους προελληνικούς τύπους είναι αρκετά περιορισμένα.

    Μία ακόμη ενδιαφέρουσα εκδοχή κατέθεσε το 1994 ο καθηγητής Andrei Lebedev (τώρα διδάσκει στο πανεπιστήμιο Κρήτης). Υποστήριξε ότι η λέξη ἄνθρωπος αποτελεί σύνθετο όρο, ο οποίος αναλύεται *ἀρθρο-Fόqoς < ἄρθρον + αρχαϊκό ὄψ, ὀπός «φωνή». Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή, το σύνθετο *ἀρθρο-Fόqος θα παρουσίαζε αναδρομική ανομοίωση και κατόπιν συναίρεση (πβ. *δέρ-δρεF-ον > δένδρον) και θα σήμαινε αυτόν «που αρθρώνει λόγο, που έχει έναρθρο λόγο» (ο άνθρωπος ως homo loquens). Η ενδιαφέρουσα αυτή πρόταση είναι αξιοσημείωτη και τεχνικώς ορθή, αν και απουσιάζουν οι ενδιάμεσοι τύποι που θα επέτρεπαν την τεκμηρίωσή της.

    Η πλήρης παραπομπή στο άρθρο τού Λέμπεντεφ: «Homo Loquens: К этимологии греч. ΑΝΘΡΩΠΟΣ, ΜΕΡΟΠΕΣ и слав. CELOVEKЪ» // Балканские чтения 3, под ред. Н.П.Гринцера, В.Н.Топорова и Т.В.Цивьян, Москва (Институт славяноведения и балканистики АН) 1994, с. 1-6

    Ευχαριστώ.

  222. sarant said

    221 Συγγνώμη για την ταλαιπωρία και ευχαριστούμε για το σχόλιο!

  223. Γιάννης Ιατρού said

    221: Ευχαριστούμε.
    Και ο Kesley Willis στο άρθρο του «The Syllable Value of Linear A Я / *301» το ψάχνει μέχρι την Μινωική εποχή και την γραμμική Α και πιστεύει πως η λέξη υπάρχει από τότε:

    ….
    The nature of the Pre-Greek substrate of the Aegean coast and islands makes it highly probable that the world for human,
    δρωψ, and its cognate ἄνθρωπος existed in the Minoan language. In structure of the Libation Formula sequence A-TA-I-301-WA-JA, the syllable *301 serves as the syllabogram to DRO, forming A-TA-I-DRO-WA-JA. The related ideogram *101/102/VIR appears nearly constantly in a place where it must be seen as the Linear A ideogram for people, making it the logical choice to represent the full word used for human with an open syllable at the end that allows for modification: ἄνθρω, with VIR+KA being ἄνθρωπο.
    …..

  224. nestanaios said

    223.
    Το να προσπαθεί ένας ξένος να ετυμολογήσει την λέξη, δικαιολογείται.
    Ένας Έλληνας όμως, τι να ετυμολογήσει; Το αυτονόητο;
    Δρώψ από το δρέπω.
    Ο άνθρωπος ανθεί και δρέπει. Σπέρνει και θερίζει.
    Δρόπις είναι ο τρυγητός.
    Ο άνθρωπος ανθεί και ρωπεύει. Ανθ και ρωπ μας κάνει άνθρωπος.
    Τα θηρία μόνον θηρεύουν και τα βοσκήματα βόσκουν.

    Ευχαριστώ.

  225. Δημήτρης said

    Επιτέλους κάποιος απάντησε με το ύφος που αρμόζει στον χούλιγκαν της γλώσσας, Γ. Χάρη, του οποίου όλα τα άρθρά του (όλα όμως) απο τότε που ήταν στο «Βήμα» στάζουν φαρμάκι και ειναι γεματο ειρωνεία. Αλησμόνητες οι 3000 επιφυλλίδες για τον Μπαμπινιώτη με το ίδιο τρισάθλιο ύφος. Σκέτος εμετός γενικότερα.

  226. Idom said

    Θρώσκετε ρε, τι σάς ζητάνε;
    🙂

  227. Καμια φορα βιαζεστε και εσεις. Η γιαγια (κρητικια) ελεγε »ασιχτιριν» αργοτερα καταλαβα οτι γραφοντας το ηταν ας οικτιρειν

  228. sarant said

    Δεν υπάρχει ο τύπος που λέτε.

  229. οι νησιωτες διατηρουν τύπους που δεν φανταζεστε
    μηπως να το εγραφα » ας οικτειρειν » ;

  230. sarant said

    Για να διατηρήσει κάτι κάποιος, πρέπει να υπάρχει. Ο τύπος αυτός, όπως και να τον γράψετε, δεν υπάρχει.

  231. Θελω νά ἐλπίζω πάντα ὅτι βιάζεστε, το »ας» πιστεύω το γνωρίζετε το » οικτειρειν » ο Ησύχιος ο Αλεξανδρεύς το ἀναφέρει σάν » ἐλεεῖν » που δέν υπαρχει στήν βικιπαιδεια;

  232. Πέπε said

    231
    Το -ειν είναι απαρέμφατο.
    Δεν υπάρχει σύνταξη με «ας» και απαρέμφατο.
    Το ρήμα οικτίρω φυσικά και είναι γνωστό, και σήμερα το λέμε. Λυπάμαι (κάποιον). Νοηματικά τελείως άσχετο από το άει σιχτίρ!

  233. ωραια αν μου βρητε και το σιχτιριν της γιαγιας (το ν απο που φύτρωσε) θα σας παραδεχθω 😉

  234. sarant said

    Eίναι από τα τουρκικά, ha siktir, από το ρήμα sikmek που θα πει… συνουσιάζομαι.

  235. Γνωριζω το »siktir» , το » ν » του σιχτιριν της γιαγιας θα το ψαξω μονος μου. Καλο σας βραδυ

  236. Επίκουρος Νεοκλέους said

    Ε! Αφού το είπε ο Μπαμπινιότς, τελείωσε. Μέγας Αιποιστίμον!!!
    Τι ξέρει τώρα ο γιός του Σωφρονίσκου και της Φαιναρέτης; Πιατάς από το Μπρούκλυν είναι ο Σωκράτης μπροστά στον ΜΕΓΑ Μπαμπινιώτς.

  237. Panos said

    Όλο το άρθρο θυμίζει περισσότερο αστρολογία και λιγότερο επιστήμη, σε τέτοιο βαθμό που γεννά ερωτηματικά. Μπορεί κάποιος να μας εξηγήσει, παρακαλώ, με ποια επιστημονική μέθοδο ξεχωρίζουν οι ετυμολογίες από τις παρετυμολογίες; Ποιο είναι το επιστημονικό πρωτόκολλο που ακολουθείται; Και σε ποιο επιστημονικό περιοδικό έχουν δημοσιευτεί τα ευρήματα;

    Η λεξη «επιστήμη» χρησιμοποιήθηκε αρκετές φορές στο άρθρο, χωρίς ουδέποτε να αναφέρεται η οποιαδήποτε πηγή που να έχουν δημοσιευτεί τα αντίστοιχα επιστημονικά ευρήματα. Με ποιο τρόπο προέκυψε η λεξη «άνδρ-ωπος»; Με ποια στατιστική απόκλιση είναι αυτό πιθανό να είναι αληθινό; Ακολουθείται μια μέθοδος γενική, καθολική, τεκμηριωμένη, επαναλήψιμη για όλες τις λέξεις; Ο Μπαμπινιώτης λόγου χάρη γράφει ότι «είναι προφανές ότι η σύνδεση με το αρχαίο αναθρώσκω “αναπηδώ” είναι παρετυμολογική και επιστημονικώς αβάσιμη». Πως είναι «προφανές»; Με ποια μέθοδο; Θα ήταν δηλαδή αδιανόητο στην φυσική ή την βιολογία να γράψει κάποιος τι είναι «προφανές» και τι όχι, χωρίς πρώτα να εκθέσει τη γνώμη του σε peer-reviewed επιστημονικό περιοδικό. Εδώ τι παίζει; Επιστήμη ή κάτι άλλο;

  238. sarant said

    237 Η πηγή είναι τα ετυμολογικά λεξικά, τα οποία συχνά παραπέμπουν σε ειδικότερα άρθρα και μονογραφίες. Για την ετυμολογία της λέξης «άνθρωπος» υπάρχουν αναλυτικά άρθρα σε ετυμολογικά λεξικά. Όλα απορρίπτουν τη σύνδεση με το αρχαίο αναθρώσκω.

  239. Panos said

    238 Υπάρχει παρανόηση κύριε Σαραντάκο. Δεν ρώτησα αν είναι όλα ή λίγα εκείνα τα λεξικά που υιοθετούν μια παλιά ή μια νέα ετυμολογία. Επειδή δεν είμαι γλωσσολόγος ρώτησα ποια είναι η επιστημονική δημοσίευση που το τεκμηριώνει, με ποιο πρωτόκολλο και με ποια πιθανότητα να είναι αυτό αληθινό; Το τελευταίο, σε περίπτωση που δεν έγινε σαφές, είναι αριθμός. Το να γράφετε πως η άποψη των λεξικογράφων τεκμηριώνεται ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ επειδή το ισχυρίζονται τα λεξικά τους αυτό δεν είναι επιστημονικό επιχείρημα. Φαντάζεστε αν τα ογκώδη textbooks ιατρικής, βιολογίας, χημείας, κοινωνιολογίας ή ψυχολογίας ισχυρίζονταν κάτι τέτοιο για την επιστήμη τους; Ακόμα και επιστημονικές δημοσιεύσεις ιατρικής που έχουν (α) δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά και (β) υιοθετήσει την επιστημονική μέθοδο (συχνά με διπλά τυφλές μεθόδους) έχουν πρόβλημα επαναληψιμότητας σε τέτοιο βαθμό που έχουν αποτελέσει αντικείμενο σκληρής κριτικής (replicability crisis). Εφόσον η γλωσσολογία δεν έχει ούτε το (α) ούτε το (β) επομένως δεν κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να εκτεθεί σε replicability crisis από απλούς ανώνυμους ερευνητές. Το γράφουν κάποια λεξικά και τέλος.

    Εδώ όμως έχουμε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα, τη λέξη άνθρωπος. Προσωπικά δεν μπόρεσα να βρω καμία σοβαρή ιστορική πηγή (αρχαίο κείμενο) ούτε επιστημονική δημοσίευση για τη ετυμολογία «άνδρ-ωπος» σε περιοδικό που να υπόκειται σε βασικές πρακτικές επιστήμης (πχ. peer review). Εφόσον επικαλείστε συνεχώς την επιστήμη (και όχι επίκληση σε αυθεντία) σας παρακαλώ δώστε κάποιο link αν γνωρίζετε κάτι ειδικό (επιστημονικό) που εμείς δεν γνωρίζουμε.

    Διαφορετικά, φαίνεται ως μια «ιδιαίτερη επιστήμη» με ελάχιστους ειδικούς (αυθεντίες) και χωρίς μεθοδικό τρόπο έρευνας.

  240. sarant said

    239 Σε αρχαίο κείμενο δεν θα μπορούσατε να βρείτε την ετυμολογία «ανδρ-ωπος» διότι ο τύπος *ανδρωπος είναι αμάρτυρος και αυτό δηλώνεται με τον αστερίσκο που από απροσεξία ή σκόπιμα παραλείψατε.

    Επιστημονικές δημοσιεύσεις υπάρχουν κι αν κάνετε τον κόπο να ανατρέξετε πχ στο ετυμολογικό λεξικό του Frisk ή του Chantraine θα δείτε πολλές παραπομπές, ας πούμε: Devoto, Indogermanische Forschungen 60 (1949) 63

    Τα λεξικά παρουσιάζουν τα συμπεράσματα των επιστημονικών δημοσιεύσεων.

  241. Panos said

    240 Το επιστημονικό περιοδικό «Indogermanische Forschungen» που μου προτείνετε είναι γνωστό. Η μετάφραση του τίτλου Indo-germanische είναι Ινδο-Γερμανοί (ανακριβής η μετάφραση Ινδο-Ευρωπαίοι), ή σε απλά ελληνικά «Αρεία Φυλή» για να καταλαβαίνει ο κόσμος ( βλ. Scientific American 1989 261(4), 82-90.). Οι δημοσιεύσεις του συγκεκριμένου περιοδικού είναι θέμα αναφοράς στο βιβλίο «Η Γλωσσολογία του Τρίτου Ράιχ: η μητρική γλώσσα του Φασισμού, της Φυλής και της Επιστήμης». (Linguistics and the Third Reich: Mother-tongue Fascism, Race and the Science). Ο εκδοτικός οίκος του γλωσσολογικού περιοδικού ήταν ο de Gruyter, άνθισε οικονομικά κατά την εποχή των Ναζί, και έκανε γλωσσικές μελέτες σε μια εποχή που Εβραίοι γλωσσολόγοι δεν μπορούσαν να συμμετέχουν σε λεξικά. Διαπιστώνουμε συνεπώς πως το «επιστημονικό περιοδικό» της Ινδο-Ευρωπαϊκής γλωσσολογίας, που επικαλείστε, διαθέτει αυτά τα λαμπρά θεμέλια.

    Και ως επιστήμη όμως δεν βλέπουμε να έχει προχωρήσει πολύ μακριά από αυτή την αρχική βάση, ούτε μεθοδολογική, ούτε ουσιαστική. Η δημοσίευση που μου προτείνετε είναι της ίδιας εποχής, του 1949, από τότε που οι ναζί ήταν φρέσκοι στην εξουσία (ίδιοι εκδότες).

    Πέρα όμως από το συγκεκριμένο περιοδικό, πραγματικά θαυμάζω το πόσο μεγάλη εμπιστοσύνη έχετε στις γλωσσολογικές δημοσιεύσεις και τις μονογραφίες και η ευκολία που προσδίδετε την ιδιότητα της επιστήμης σε αυτές. Χωρίς, υποθέτω, να έχετε μελετήσει το περιεχόμενό τους. Δεν βλέπω σε κανένα σημείο του άρθρου σας να σας ενδιαφέρει η μεθοδολογική προσέγγιση του «άνδρ-ωπος» σε αντίθεση με άλλες εναλλακτικές. Και αν εσείς το αποδέχεσθε με τέτοια άνεση, ας επιτρέψετε σε εμάς να διατηρούμε κάποιο σκεπτικισμό, ειδικά σε κάθε αμάρτυρο ετυμολογικό προϊστορικό τύπο (υπόθεση χωρίς πηγές, χωρίς σοβαρή αιτιολόγηση, χωρίς διαδικασία peer review, χωρίς σοβαρή επιστημονική μέθοδο, με βάση φιλο-ναζιστική βιβλιογραφία).

  242. sarant said

    241 Ζητήσατε peer-reviewed περιοδικό και σας παρέθεσα peer-reviewed περιοδικό. Σας έδωσα επίσης μια πηγή που έχει δεκάδες άλλες παραπομπές πχ στο Glotta, το οποίο θα το βγάλετε κι αυτό ναζιστικό. Αν ήξερα ότι θα συνεχίζατε να απαντάτε με τόση κακοπιστία, δεν θα έχανα τον χρόνο μου. Και εννοώ την καταληκτική σας παράγραφο, όπου αρνείστε στις γλωσσολογικές δημοσιεύσεις την ιδιότητα του επιστημονικού. Οπότε, δεν έχει νόημα να σας απαντήσω αν δώσετε συνέχεια.

  243. Panos said

    Δεν ζήτησα «δεκάδες παραπομπές». Ζήτησα έστω μία. Συγκεκριμένο link έχετε; Και αναφέρομαι ειδικά στον τίτλο του άρθρου «Ο άνθρωπος δεν θρώσκει», δηλαδή μια μεθοδολογική προσέγγιση (επιστημονική) που να τεκμηριώνει τον ισχυρισμό σας για τη συγκεκριμένη λέξη. Η μόνη παραπομπή που έχετε στο άρθρο σας είναι λεξικό. Είναι μια τριγοτενής πηγή χωρίς αναφορά σε δευτερογενή και χωρίς καμία πρωτογενή (αμάρτυρη θεωρία/υπόθεση) που να αφορά τη συγκεκριμένη λέξη. Και το μόνο τεύχος γλωσσολογίας που προτείνατε, είναι ναζιστικό τεύχος. Μηδέν εις το πηλίκον.

Σχολιάστε