Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μεζεδάκια πριν από τον Δεκαπενταύγουστο

Posted by sarant στο 11 Αυγούστου, 2018


Τη βδομάδα που μας έρχεται έχουμε τον Δεκαπενταύγουστο, που κάποτε ήταν η καρδιά των καλοκαιρινών διακοπών, το απόλυτο άδειασμα της Αθήνας (που βέβαια δεν αδειάζει ποτέ εντελώς) και η κατακόρυφη πτώση της κίνησης στο ιστολόγιο. Λιγότεροι φεύγουν πια για διακοπές, και για λιγότερο, αλλά η εβδομάδα που μας έρχεται, μαζί με τις εορταστικές το Πάσχα και τα Χριστούγεννα, εξακολουθεί να είναι η βδομάδα με τη χαμηλότερη ιστολογική κίνηση.

Και παρόλο που κι εγώ θα φύγω για διακοπές κάποια στιγμή μέσα στην επόμενη βδομάδα, το ιστολόγιο -εκτός απροόπτου, τεχνικού προβλήματος ας πούμε- θα εξακολουθήσει να δημοσιεύει άρθρα. Άλλωστε, αν κάτι έχει αλλάξει μέσα στα τόσα χρόνια που λειτουργούμε, είναι ότι έχει αυξηθεί κατακόρυφα η κινητή πρόσβαση στο Διαδίκτυο κι έτσι μπορεί κανείς να σχολιάζει ακόμα και παρα θίν’ αλός.

* Και ξεκινάμε με ένα κυριολεκτικό μεζεδάκι, αφού αφορά.. μεζεδάκια -να το πούμε μεταμεζεδάκι;

Από κατάλογο εστιατορίου, θαρρώ στη Ρόδο, το τμήμα των ορεκτικών όπου κυριαρχούν οι κάθε λογής κευτέδες!

Ουκ εν τω πολλώ το ευ, βεβαίως. Αν και ο συντάκτης του καταλόγου θα ήταν της άποψης ότι «ουκ εν τω κεφτέ το εφ»!

* Σε άρθρο για τη νέα ένταση στο Κοσσυφοπέδιο, διαβάζω ότι «Σε πολεμική φυλακή βρίσκεται ο Σερβικός στρατός σε όλη την επικράτεια λόγω των γεγονότων στο Κοσσυφοπέδιο».

Κάπως μεγάλη πρέπει να είναι αυτή η φυλακή για να τους χωράει όλους, σχολιάζει ο φίλος που έστειλε τον λίκνο. Από στρατιωτικά δεν σκαμπάζω, αλλά έχω την εντύπωση ότι ο σωστός όρος λέει ή για επιφυλακή ή για πολεμική ετοιμότητα.

* Ακούστηκε σε δελτία ειδήσεων αυτές τις μέρες: το κλείνον Άστυ ή ίσως και «το κλίνον Άστυ».

Λέτε να εννοούσαν ότι το Άστυ γέρνει; Ή ότι κλείνει, αφού όλοι φεύγουν για διακοπές;

Όπως είπε και ο Νίκος Λίγγρης στη Λεξιλογία, τα καλά τα απολιθώματα θέλουν και επιδέξιες γλώσσες.

* Η απεργία που έχει κηρύξει το μεταφραστήρι της Ράιαν συνεχίζεται.

Φίλος στέλνει οθονιά από τον ιστότοπό της, όπου προσφέρονται θέσεις με έκπτωση, και για μια συγκεκριμένη πτήση υπάρχει Αποθήκευση 10,40.

Στα αγγλικά Save 10,40 βέβαια, παναπεί εξοικονόμηση. Πάλι καλά που δεν έγραψαν «Σώστε 10,40».

* Τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις, έλεγε ο Ουμπέρτο Έκο.

Μια άλλη εξήγηση είναι ότι τον Αύγουστο οι δημοσιογράφοι παίρνουν άδεια.

Παίρνουν άδεια, με αποτέλεσμα ο συντάκτης υπηρεσίας να βγάζει ειδήσεις από το ψυγείο και να τις σερβίρει για φρέσκες. Έτσι, σε άρθρο του Πρόταγκον για το νεοπουριτανικό πνεύμα που επικρατεί, διαβάζουμε:

«Οι άνθρωποι είναι πολύ πιο πουριτανοί σήμερα», λέει στον βρετανικό Guardian η 63χρονη Γαλλίδα Μιριέλ Τραζιέ.

Μόνο που η κ. Τραζιέ αυτά δεν τα είπε φέτος αλλά πριν από τέσσερα χρόνια. Πράγματι, σε άρθρο του 2014 διαβάζουμε: “It’s seen as vulgar. People are more prudish these days,” said 60-year old Muriel Trazie, keeping her breasts out of the public eye while sunning herself on Paris Plages, the French capital’s summer beach.

Φρόντισε πάντως ο αναδημοσιευτής να επικαιροποιήσει την ηλικία.

* Μια ακόμα ένδειξη ότι στο Διαδίκτυο ο χρόνος ισοπεδώνεται.

Κυκλοφόρησε χτες από αναξιόπιστον ιστότοπο η «είδηση» ότι κατασκευάζεται πισίνα για τους βουλευτές στην οροφή της Βουλής και βέβαια αναδημοσιεύτηκε ευρέως στα κοινωνικά μέσα, συνοδευόμενη από εύλογα σαρκαστικά σχόλια για τον φερετζέ που έλειπε από τη Μαριορή.

Μόνο που η εξωφρενική είδηση δεν είναι αληθινή, αλλά πρωταπριλιάτικη! Δημοσιεύτηκε αρχικά 1η Απριλίου του 2018, και αναδημοσιεύτηκε στα ξεκούδουνα χτες, οπότε είχε χαθεί η σύνδεση με τη μέρα της φάρσας κι έτσι έγινε πιστευτή.

Ή αλλιώς, στο Διαδίκτυο κάθε μέρα πρωταπριλιά είναι.

* Και συνεχίζοντας στο μοτίβο των αναχρονισμών και των αναδημοσιεύσεων, στη Lifo επικαιροποιήθηκε ένα άρθρο του 2015, που λέει ότι πολλοί θεωρούν ένδειξη αγένειας να…. τελειώνουν τα μηνύματα, πχ τα sms ή τα σχόλια στο Φέισμπουκ, με τελεία.

Το άρθρο πυροδότησε διάφορες συζητήσεις στις γλωσσικών ενδιαφερόντων ομάδες του Φέισμπουκ. Ίσως είναι το χάσμα των γενεών, αλλά εγώ προτιμώ να τελειώνω τις προτάσεις μου με τελεία -κι αν κάποιος με χαρακτηρίσει αγενή, κακό δικό του.

Πάντως είναι δύσκολο να πάρεις στα σοβαρά τις συμβουλές περί γλώσσας ή εθιμοτυπίας από ένα άρθρο τσαπατσούλικα γραμμένο, με κάμποσα μαργαριτάρια όπως «Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού οι ερευνητές ενέσκηψαν στο ακαθώδες ζήτημα της στίξης στα sms». Ενέσκηψαν σαν τη λαίλαπα ή σαν ακρίδες;

Προσέξτε επίσης το μαργαριταρένιο «τυπολάτρεις» στο τέλος του άρθρου. Ο λάτρης στον πληθυντικό κλίνεται πράγματι «οι λάτρεις, των λάτρεων». Ο τυπολάτρης όμως, όπως και ο αρχαιολάτρης και όλα τα άλλα σύνθετά του, κλίνεται όπως τα ομαλά πρωτόκλιτα, οι τυπολάτρες, των τυπολατρών.

* Συζητήθηκε αρκετά κι αυτό το σουπεράκι και πολλοί ειρωνεύτηκαν τον θηλυκό τύπο «η όμηρη».

Στα λεξικά δεν υπάρχει θηλυκός τύπος του ουσιαστικού και εδώ που τα λέμε στη συγκεκριμένη φράση, που είναι μεταφορική και δεν αναφέρεται σε φυσικό πρόσωπο, δεν είναι ανάγκη να αναζητηθεί θηλυκός τύπος, αλλά όταν πρόκειται για ειδήσεις σχετικές με ομηρία φυσικών προσώπων βλέπω ότι είναι αρκετά διαδεδομένος ο έμφυλος τύπος («η όμηρη») και δεν με ενοχλεί καθόλου.

* Είχαμε και τη θλιβερότατη είδηση του θανάτου της λαμπρής Ρίκας Βαγιάννη, είδηση που επιπλέον λερώθηκε από την τσαπατσουλιά, αφού σε νεκρολογία της στο in.gr διαβάζουμε πως: «Το πηγαίο χιούμορ της, η αυθεντικότητά της, η άνεσή της απέναντι στον τηλεοπτικό φακό, η εξαίρετη πένα της, η ετυμολογία και το εκρηκτικό ταμπεραμέντο της, ήταν στοιχεία που χαρακτήρισαν τη ζωή και τη σταδιοδρομία της. Όλοι όσοι τη γνώρισαν ή είχαν την τύχη να συνεργαστούν μαζί της, βεβαιώνουν την ακεραιότητα του χαρακτήρα της και την πρόσχαρη διάθεση με την οποία αντιμετώπιζε τα προσφιλή της πρόσωπα και τους συναδέλφους της», αναφέρει η ΕΣΗΕΑ.

Ακόμα χειρότερα, το μαργαριτάρι είναι της ΕΣΗΕΑ και απλώς αναδημοσιεύτηκε χωρίς διόρθωση στους άλλους ιστότοπους.

Ετοιμολογία, βεβαίως.

* Κι ένα σουπεράκι από την ΕΡΤ που μας πληροφορεί ότι σήμανε συναγερμός, έστω και μεταφορικός, αφού σε εισαγωγικά, για τον υιό του Δυτικού Νείλου.

Τα αγόρια έτσι είναι, άταχτα και ζημιάρικα. Πληροφορούμαι πάντως ότι η κόρη του Δυτικού Νείλου είναι τύπος και υπογραμμός.

* Κι ένα μεταφραστικό εκτός επικαιρότητας, αφού το βρήκα σε βιβλίο που διάβασα πρόσφατα.

Διάβασα λοιπόν ένα αστυνομικό, μεταφρασμένο από τ’ αγγλικά, όπου κάποιος λέει στον κεντρικό ήρωα:
«Δεν παύει να είστε αστυνομικός».

Με ξενίζει να βλέπω το «δεν παύει» να χρησιμοποιείται ως απρόσωπο.
Θα έβαζα «Δεν παύετε να είστε αστυνομικός» ή «Εξακολουθείτε να είστε αστυνομικός».

Είναι κατανοητό πώς προέκυψε το απρόσωπο: το τρίτο πρόσωπο έχει τη μερίδα του λέοντος στις χρήσεις. Ωστόσο, εμένα με ξενίζει και θα το διόρθωνα αν το έβρισκα σε κείμενο που το επιμελούμαι.

Γκουγκλίζοντας να δω αν θα βρω παρόμοια παραδείγματα, βρίσκω ένα μόνο στις πρώτες 4-5 σελίδες των αποτελεσμάτων της αναζήτησης, κατά σύμπτωση πάλι από μετάφραση (γνωστότατου) αστυνομικού μυθιστορήματος: «Δεν παύει να είμαι εισαγγελέας».

Κατά σατανική σύμπτωση, το ίδιο μυθιστόρημα το έχω μεταφράσει κι εγώ (να το πάρει το ποτάμι, είναι το Γεράκι της Μάλτας), όπου η φράση του Χάμετ είναι Right or wrong, I am nonetheless the District Attorney.

Στα νιάτα μου, το είχα μεταφράσει «Καλώς ή κακώς, ο Εισαγγελέας είμαι ακόμα εγώ».

* Κι ένα μαργαριτάρι πολιτικού ανδρός.

O κ. Παναγιώτης Καρκατσούλης τα έχει βάλει με τα τρολ που τον επέκριναν, δεν θυμάμαι γιατί, οπότε με τη σειρά του τα βρίζει λέγοντας ότι έχει συνηθίσει στα τόσα χρόνια της δημόσιας παρουσίας του «αυτά τα κακοπληρωμένα ανθρωπάρια, να βρίζουν και να εμμέσουν εναντίον όσων….»

Θυμάμαι ότι ο κ. Καρκατσούλης είχε ανακηρυχθεί ο καλύτερος Έλληνας δημόσιος λειτουργός. Δεν ξέρω με ποια κριτήρια γίνεται αυτή η βράβευση, πάντως δεν πιστεύω ανάμεσά τους να είναι ο καλός χειρισμός της γλώσσας, αν τουλάχιστον κρίνω από το προκείμενο τουίτ, που είναι γεμάτο λάθη -από τα οποία όμως ξεχωρίζει το μεγαμαργαριτάρι «να εμμέσουν», σωστή καραβίδα.

Καταρχάς, το ρήμα είναι ανύπαρκτο. Κατά δεύτερο, βρίσκεται σε λάθος χρόνο. Κατά τρίτο, είναι γραμμένο λάθος. Αν θέλαμε να το γράψουμε στην καθαρεύουσα, θα γράφαμε μάλλον «να εξεμούν».

Στη γλώσσα του μπαμπά μας θα ήταν πιο εύκολο: να ξερνάνε, με το συμπάθιο.

* Κι άλλο ένα μεταφραστικό. Διαβάζει φίλος ένα αστυνομικό, σκανδιναβικό, ισλανδικό μάλιστα -θα είναι ό,τι πρέπει με τον καύσωνα.

Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα του Άρναλντουρ Ιντρίντασον (Arnaldur Indridason) και ο κεντρικός του ήρωας, στην ελληνική έκδοση, είναι ο επιθεωρητής Έτλεντουρ.

Αναφέρθηκα στην ελληνική έκδοση, διότι περιέργως στο πρωτότυπο, όπως και στα αγγλικά, το όνομα του ήρωα είναι Erlendur, Έρλεντουρ. Κι όμως, τόσο στο συγκεκριμένο βιβλίο όσο και στα άλλα του ίδιου συγγραφέα που έχουν εκδοθεί στα ελληνικά, το όνομα του ήρωα έχει αποδοθεί Έτλεντουρ (παράδειγμα εδώ).

Το ισλανδικό r δεν προφέρεται πολύ διαφορετικά από το δικό μας και πάντως δεν προφέρεται τ. Οπότε είναι απορίας άξιο πώς παραποιήθηκε στα ελληνικά το όνομα του κεντρικού ήρωα. Μάλλον θα έγινε λάθος την πρώτη φορά και στη συνέχεια θα αναπαράγεται.

* Και κλείνουμε το σημερινό άρθρο όπως το αρχίσαμε, δηλαδή με ένα ακόμα μεταμεζεδάκι, μεζεδάκι για μεζεδάκια. Κι αυτό το στέλνει ο ίδιος φίλος.

Κριθαρότο λοιπόν, που περιέχει θράψαλο, λαχανικά και…. ζιγγίβερι.

Έστι δε ζιγγίβερι η αρχαιοελληνική λέξη για το τζίντζερ, λέξη ινδικής αρχής βέβαια, όπως και το πράγμα που περιγράφει. Από το ζιγγίβερι, μέσω λατινικών, πέρασε η λέξη στις σύγχρονες ευρωπαϊκές γλώσσες, στο γαλλικό gingembre και το αγγλικό ginger, απ’ όπου επανέκαμψε ως αντιδάνειο.

Αντιδάνειο, αλλά όχι αρκετό για τον εστιάτορα του φίλου μας. Ζιγγίβερι λοιπόν -πάω στοίχημα ότι θα το χρεώνει και ακριβότερα.

Καλό σαββατοκύριακο λοιπόν!

 

145 Σχόλια to “Μεζεδάκια πριν από τον Δεκαπενταύγουστο”

  1. Γς said

    Καλημέρα

    > το κλείνον Άστυ ή ίσως και «το κλίνον Άστυ».

    Και Κλειστόν Αστυ. Αν χτίζαμε τα διόδια τώρτα που αδειάζει …

  2. JoTo said

    Αυτό με τη τελεία μου φαίνεται μάλλον ακριβές, καθώς τα μηνύματα στο κινητό μοιράζονται κάτι από την προφορικότητα του τηλεφώνου. Όταν επικοινωνούμε προσαρμοζόμαστε κάπως και στην υποκείμενη αλληλοκατανόηση για την πλατφόρμα. Οπότε το ‘κακό δικό τους’ μου φαίνεται πολύ αυστηρό. :Shrug:

  3. «ζιγγίβερι»
    Θυμήθηκα το Καπεταούνιον και τον Σακεσπήρο…

    Καλημέρα.

  4. gpoint said

    Καλημέρα

    Πολ’υ γέλιο βγάζουν τα σημερινά !

    …Το ισλανδικό r δεν προφέρεται πολύ διαφορετικά από το δικό μας και πάντως δεν προφέρεται τ…. ναι μεν δεν προφέρονται το ίδιο αλλά μοιάζουν σαν δυο σταγόνες από διαδορετικά υγρά το «r»με το «τ» και μάλλον παρασύρουν τους απρόσεκτους

  5. Πάνος με πεζά said

    Καλημέρα! Καλό Σαββατοκύριακο ή μάλλον Σου-Κου, μια που βρισκόμαστε φιλοξενούμενοι σε στρατιωτικό θέρετρο μέχρι να καταλαγιάσει (ίσως και με τα σημερινά μποφώρ) η τοξικότητα στην ατμόσφαιρα της περιοχής…
    Άκουσα,και δεν ξέρω αν είναι μεζεδάκι,για «το νικήτριο άλμα της Παπαχρήστου».Περίεργη λέξη,έρχεται ωραία στο ουδέτερο το νικήτριο από τη νικήτρια,αλλά είναι σωστό;(μια που δεν ακούγεται ούτε στο αρσενικό)

  6. Y. G. said

    Καλημερα σας
    Αυτο εδω το τουιτ -«Λυπάμαι βαθύτατα για τις ατυχείς εκφράσεις, που χρησιμοποιήθηκαν εκ μέρους [μου] σε τηλεοπτική εκπομπή, ως προς τον [Χ]. Ο πολιτικός μου λόγος δεν συνάδει με τέτοια ρητορική, ακόμη και σε περιπτώσεις έντονης αντιπαράθεσης» ΚΤΓΜ περιεχει 3 μεζεδακια

    1. «Οι ατυχείς εκφράσεις, που χρησιμοποιήθηκαν εκ μέρους [μου]» => οι ατυχείς εκφράσεις που χρησιμοποιησα
    2. «ατυχείς εκφράσεις […] ως προς τον [Χ]» => ατυχείς χαρακτηρισμοι στα λεγομενα του Χ
    3. «Ο πολιτικός μου λόγος δεν συνάδει με τέτοια ρητορική» => Ο πολιτικός μου λόγος συνηθως δεν συνάδει με τέτοια ρητορική, αλλα μερικες φορες συναδει.

  7. constant said

    Καλημέρα

    Για την φυλακή, μια άλλη έννοια που πρέπει να είχε παλαιότερα ήταν η βάρδια.
    Σε κάτι μπλοκάκια που έβρισκα (γύρω στο 1975-1980) στο λεωφορείο του πατέρα μου, διάβαζα: Α’ φυλακή, τάδε δρομολόγιο, και Β’ φυλακή, το άλλο δρομολόγιο.

  8. Γιάννης Ιατρού said

    Καλημέρα κι απ΄εδώ.

    Με τον «…ΥΙΟ TOY Δ. ΝEΙΛΟΥ…» θα εννοούσαν κάποιον εν ονόματι Nilson 🤣🤣🤣🤣🤣

  9. LandS said

    7
    Η λέξη βάρδια δεν είναι επαρκώς ελληνική.

  10. Πάνος με πεζά said

    Όσο για την αείμνηστη Βαγιάννη,πράγματι είχε την ετυμολογια της,ως συνθετικό της μητέρας της Βα-ρβάρας και του πατριού της Γιαννη Διακο-γιάννη…

  11. LandS said

    6 Ίσως ήθελε να δείξει ότι αποστασιοποιείται από τον κακό της εαυτό που μιλάει απλά και λέει αυτά που σκέφτεται.

  12. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    5 Το νικήτριο είναι ιδιορρυθμία, αφού είναι ο νικητής-η νικήτρια και είναι και λάθος, δεν νικάει το άλμα. Το άλμα όμως είναι σαφώς νικητήριο. Η νικητήρια προσπάθεια, το νικητήριο άλμα.

  13. LandS said

    Σήμερα στο left.gr στο άρθρο για τη Τουρκική Λίρα έχει εικόνα με αγγλικές.

  14. Γιάννης Ιατρού said

    7: Έτσι

  15. Αξιωματικός φυλακής λένε ακόμα στο ΠΝ.

  16. (το ακόμα, δηλ., σημαίνει πριν δεκαεφτά χρόνια)

  17. sarant said

    16 🙂

    Ναι, φυλακή είναι η βάρδια. Αλλά «ο στρατός σε πολεμική φυλακή» λέγεται; Δεν νομίζω.

  18. Γς said

    13:

    Το μυαλό τους [το αριστερό] και μια λύρα

  19. Λ said

    Καλημέρα, έστω για να πολλυνίσκουν (πληθαίνουν) τα σχόλια

  20. Λ said

    17 Όχι δεν λέγεται, αυτό να λέγεται

    Οι κΕΥτέδες ισως είναι λογοπαίγνιο: κεφτέδες και τι κεφτέδες! πολύ καλοί κεφτέδες…

  21. Γιάννης Κουβάτσος said

    «Τους μοιραίους & άβουλους που κυβερνούν θα τους στείλουμε, μαζί με τους άλλους αρνητές της Ελλάδας & του ελληνισμού, εκεί που τους πρέπει: Στα μη ανακυκλώσιμα σκουπίδια, στα απόβλητα της ιστορίας μας.»

    Ο κ. Καρκατσούλης διακρίνεται για τον ήπιο λόγο του, αντάξιο βραβευμένου δημόσιου λειτουργού, που συμβάλλει στην εμπέδωση του πολιτικού πολιτισμού στη χώρα μας.
    https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://twitter.com/pkarkatsoulis%3Flang%3Del&ved=2ahUKEwil9NLtxOTcAhWOUlAKHcF-DvcQFjAIegQICRAB&usg=AOvVaw26vsZNtzIWSdxEaCpZkVVo

  22. Γιάννης Κουβάτσος said

    Όχι, δεν λέγεται «ο στρατός σε πολεμική φυλακή», εκτός αν μπαγλαρώσουμε όλο το στράτευμα. Ο στρατός σε επιφυλακή είναι το σωστό. Θυμάμαι π.χ. την επιφυλακή του Μαρτίου του 1987. Όσοι υπηρετούσαν τότε, θα τη θυμούνται.

  23. sarant said

    21 Α, αυτό δεν το είχα δει…..!

  24. Νέο Kid said

    Στους κολοκυθοκεφτέδες το εγγλέζικο πάσχει…
    Το κολοκύθι δεν είναι τηγανητό , αλλά ώμο ξύσμα κλπ
    Το fried zucchini balls σημαίνει κεφτέδες από τηγανητά κολοκυθάκια (unexisting)
    Ούτε ως fried -zucchini balls μπορεί να εκληφθεί καθότι ούτως ή άλλως όλοι οι κεφτέδες είναι fried…

  25. cronopiusa said

    Antinazi Zone Για την Βούλα Παπαχρήστου: Οι μεγάλοι αθλητές δεν κρίνονται μόνο από τα μετάλλια αλλά και από τις απόψεις και την στάση ζωής τους…

    https://twitter.com/DimiosVerykokos/status/1028190384638361600

    Βuondì

    Καλοτάξιδ@ οι ταξευο@ς

  26. «τον υιό Σαμαρά»
    Για την ακρίβεια, ο Μουρούτης της ΟΙΕΛΕ γράφει επί λέξει τα εξής:
    «Ο μαθητής αυτός είναι υιός του τότε Πρωθυπουργού κ. Α. Σαμαρά και του τότε Προέδρου του Δ.Σ. του Ε.Ε.Ι. κ. Αλ. Σαμαρά.»
    Και των δύο; Κύριε ελέησον!

  27. Theo said

    @26:
    Αν δεις τον λίκνο που παραπέμπει στο σχ. 25, κάποιος σχολιαστής το επισημαίνει κι ένας άλλος τους απαντά: «ειναι ο θειος, προεδρος τοτε του κολλεγιου αθηνων».
    Άρα, ξέφυγε ένα ανιψιός μετά το και.

  28. sarant said

    27 Έτσι

  29. Alexis said

    #15: Ναι, και «φυλακές πληρώματος» οι βάρδιες που τοιχοκολλούσε κάθε μέρα ο οπλονόμος έξω από το Γ/Κ

    Και επειδή στο ΠΝ αρέσκονταν γενικώς στα ακρωνύμια υπήρχε ο ΑΦ, ο ΒΑΦ, ο ΥΦ και ο ΒΥΦ

  30. Alexis said

    #3: Τι είναι το «Καπεταούνιον»;

    #20: Χα, χα, ναι λογοπαίγνιο, όπως το Αρτοποιείον το «Άρτιστον» ας πούμε;

  31. Theo said

    @25:
    Δεν ξέρω καλά το θέμα με το ρατσιστικό αστείο που αναδημοσίευσε το 2012 η Παπαχρήστου, ούτε είμαι ασφαλίτης (το όνομα, αγαπητέ Κίντ, του πολυώνυμου καλικάντζαρου του ιστολογίου το ξέρω από εδώ, που το είχε αποκαλύψει ο Δημήτρης Κιτσίκης πριν από χρόνια), αλλά η ίδια δήλωσε λίγο μετά: «Δεν γίνεται να είμαι ρατσίστρια, γιατί συναναστρέφομαι με όλο τον κόσμο, με όλες τις ηπείρους. … Έχω σαν είδωλα αθλητές που είναι εκτός Ευρώπης, είναι Κουβανοί» (βλ. https://www.youtube.com/watch?v=dQlv5WHkJWI, στο 0:40).

    Όσο για τη σχέση της με τον Κασιδιάρη, φαίνεται να χώρισαν και να μην τον «πάει».
    «Γιατί η δουλειά μου είναι πάρα πολύ δύσκολη και μ’ ένα δύσκολο άνθρωπο αυτό δεκαπλασιάζεται» (στο 2:57). Και στο 3:37, για την ανάγκη να έχει στο πλευρό της ένα δυναμικό άνθρωπο: «Σίγουρα, σου λέω, βοηθάει. Όταν έρθει, καλώς να έρθει».

    Και σαφώς δηλώνει απολιτική (από το 2:07 και μετά) :
    «Προσπαθώ να έχω μια άποψη, να ενημερώνομαι
    -Αλλά πολιτικό λόγο λες, δεν έχεις, δεν μπορείς να μιλήσεις για πολιτική.
    -Εγώ; όχι. Δε γίνεται.»

    Γιατί, λοιπόν, για μια βλακεία της, στα 23 της, από την οποία μετά πήρε σαφώς αποστάσεις και δήλωσε πως δεν είναι ρατσίστρια, εξακολουθούν πολλοί «προοδευτικοί» (ου μην αλλά και ακροδεξιοί, σαν τον καλικάντζαρο του ιστολογίου) να την ταυτίζουν με τον ρατσισμό και τη Χ.Α.;
    Δεν σκέφτονται μήπως κάποια ανώριμα παιδιά που τη θαυμάζουν για τα μετάλλιά της και δεν έχουν ασχοληθεί με την πολιτική μέχρι τώρα μπορεί να δουν τον ρατσισμόκαι τη Χ.Α. με καλύτερο μάτι;

  32. cronopiusa said

  33. mitsos said

    Καλημέρα

    Διαβάζω για την πιπερόριζα στην βικιπάιδεια :

    ίντζι βερ (இஞ்சி வேர்). Ο βοτανικός όρος για τη ρίζα στην Ταμίλ γλώσσα είναι βερ (வேர்) έτσι ονομάζεται ρίζα ίνζι ή ίνζι βερ

    Πάντως πιπεροριζόμπυρα δεν θα βρεις, αλλά ως τσιτσιμπίρα πουλάει κυρίως στην Κέρκυρα.

    Στην υγειά μας

  34. Alexis said

    #31: Theo συμφωνώ απολύτως μαζί σου. Και θεωρώ απίστευτα κομπλεξικούς και γελοίους όσους, τώρα μετά το χρυσό μετάλλιο, ξερνούν χολή με χαρακτηρισμούς όπως «ναζίστρια» «η χρυσαυγίτισσα με το χρυσό» και άλλα τέτοια ωραία.
    Πρόκειται για αθλιότητες, πέρα από το ότι δεν έχουν καμία σχέση με την αλήθεια.

    Όσο για το τουί του Κυρίτση στο #25, θεωρώ ότι είναι γκάφα ολκής και τον εκθέτει.

  35. sarant said

    34 Κι εγώ βρίσκω άστοχο το τουή του Κυρίτση. Ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να μη συγχαρεί μιαν αθλήτρια -ιδίως όταν συγχάρηκε τις προηγούμενες επιτυχίες.

  36. Γιάννης Κουβάτσος said

    Συμφωνώ με Theo και Αλέξη. Ο Άκης ο παμφάγος ήταν προχτές θρονιασμένος στο Καραϊσκάκη μετά της συζύγου του σαν να μην τρέχει τίποτα και η Παπαχρήστου θα σταυρώνεται ακόμα για μια νεανική λεκτική απερισκεψία; Και με ποια αιτιολογία θα εξαιρέσει από τα καθιερωμένα συγχαρητήρια ο πρόεδρος την Παπαχρήστου, κύριε Κυρίτση; Γιατί στα νιάτα της τραβιότανε με τον Κασιδιάρη; Σοβαροί να είμαστε.

  37. Γς said

    Πιο μ@λ@κ@ς δεν γίνεται

  38. ΣΠ said

    Αυτό είναι το χιομουριστικό (sic) τουίτ του Καρκατσούλη.

  39. ΣΠ said

    Η πρωταπριλιάτικη είδηση αφαιρέθηκε από τον αναξιόπιστο ιστότοπο.

  40. ΣΠ said

    Αυτό με την τελεία στα μηνύματα sms δεν το ήξερα. Πάντα βάζω σχεδόν σχολαστικά όλα τα σημεία στίξης και δεν έχω παρατηρήσει κανέναν να ενοχλείται.

  41. Νέο Kid said

    Μια «νεανική λεκτική απερισκεψία» (ν.λ.α) τα κουνούπια που τρώνε σπιτικό αφρικανικό φαγητό .ok
    Δεύτερη «ν.λ.α» η επικρότηση σεξιστικών απόψεων και ειδικότερα η βία κατά γυναικών. Οκ
    Τρίτη «ν.λ.α» η δηλωμένη αγάπη στα όπλα και τη βία. Οκ
    Τετάρτη «ν.λ.α» η εξύμνηση ναζιστών βουλευτών και ο «συγχρωτισμός» μαζί τους , μετά πλείστων όσων ποζών με νάζι και χάρη πλάι σε μπράτσα με σβάστικες. Οκ
    Αλλά τώρα ωρίμασε ! Είναι λέει απολιτίκ!
    Δουλευόμαστε κανονικά και με το νόμο! Έτσι, σύντροφοι εν ιστολογίω;

  42. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ποιοι ενοχλούνται με την τελεία στα sms; Αυτοί που βάζουν αγγλικό ερωτηματικό;

  43. Γιάννης Κουβάτσος said

    Αυτοί που θέλουν συνεργασίες με μια «σοβαρή Χρυσή Αυγή» είναι οι επικίνδυνοι, Κιντ, όχι το κάθε χαζό ξανθό που στο μάθημα της ιστορίας μάσαγε τσίχλα.

  44. ΣΠ said

    Ο τύπος «η όμηρη» δεν χρειάζεται. Μια χαρά είναι το «η όμηρος» όπως όλα τα δευτερόκλιτα θηλυκά σε -ος.

  45. sarant said

    38 Α μπράβο, δεν το θυμόμουν. Είναι όμως απαράδεκτος, εκθέτει και έναν άσχετο πολίτη.

  46. Γς said

    45:

    Μάλον διαφήμιση του κάνει

  47. spiral architect 🇰🇵 said

    Όποιος δεν έχει δει το γκαβό Μεγάλη Παρασκευή στην Πύλο, να του φιλούν το χέρι οι μεσσήνιοι λες και είναι παπάς, δεν έχει δει πράμα.

    Καλημέρα από τα «άγια χώματα» της Μεσσηνίας.

  48. Theo said

    @41:
    Όπως δήλωσα στο σχ. 31, δεν ξέρω λεπτομέρειες για την κ. Παπαχρήστου, ούτε φακελώνω κανένα.
    (Αλήθεια, το σχόλιό σου αυτό δε μοιάζει με φακέλωμα; )

    Μια μικρούλα συνέντευξή της είδα (που ζεν την έδωσε τώρα αλλά τότε) στην οποία ρητώς αποστασιοποιείται από όσα της καταλογίζεις και αναρωτήθηκα γιατί τόσο εύκολα κάποιοι την χαρίζουν στα χρυσάβγουλα.

  49. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Τελευταίο σχόλιο και δεκαπενθήμερη σιγή μετά, να ησυχάσετε αρκετοί και λίγο από μένα.☺ Το παπάκι μου που βρίσκεται εκεί, λέει πως η θάλασσα στην Κινέτα είναι ονειρική (ευτυχώς δεν κάηκε από την φωτιά☺) και πάντα η πιο ζεστή του Αιγαίου. Τα χταπόδια με περιμένουν από πέρυσι (σ’ αυτά τα βάθη δεν πάνε οι «παιδοκτόνοι» κι έχουμε προγραμματίσει με εναν φίλο, διήμερη απέναντι στα Διαπόρια με βάρκα και σκηνούλα, εκεί κατοικοεδρεύουν στα 20+ και ψάρια από 5 κιλά και πάνω, όλο και κάποιο θα βγάλουμε αλλά το κίνητρο ήταν, είναι και θα είναι η μαγεία του βυθού.
    Να περνάτε καλά όλοι και μην τα παίρνετε όλα στα σοβαρά, να δείχνετε καθημερινά την αγάπη σας στους συντρόφους σας και στα παιδιά σας, να τους λέτε όμορφα λόγια, σε όλους αρέσουν και κυρίως μην τους θεωρείτε δεδομένους, όπως και την ζωή. Το τραγικό συμβάν στο Μάτι, ας μας διδάξει κάτι, ότι δεν ξέρεις πότε κι από πού θα σούρθει, γι’ αυτό μη ζείτε με το χθές ή για το αύριο, το τώρα είναι εδώ και μας περιμένει.
    Φιλιά σε όλους και στους μουρτζούφληδες.☺

    31 – Theo, η φωνή της λογικής, πιο προοδευτικός από πολλούς «προοδευτικούς», πάντα με εκπλήσει ευχάριστα.☺

    Κρόνη ΘΕΑ, η σκέψη μου θα είναι πάντα κοντά σου, να θυμάσαι κοπελιά, ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΡΕΛΟΙ ΓΙΑ ΔΕΣΙΜΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΑ ΠΑΡΑΤΑΜΕ ΠΟΤΕ.☺

    Τα ξαναλέμε στις 25 τουτουνού του μηνού ☺.

  50. Theo said

    Α, κι έχουν περάσει 6 χρόνια από τα όσα της καταλογίζεις, που δεν φαίνεται να τα έχει επαναλάβει.
    Στα πόσα θα ξεπλυθεί από το στίγμα;

  51. Theo said

    Το σχ. 50 στο 41.

    Κακό πράμα η στοχοποίηση, οποθενδήποτε και αν προέρχεται 😉😊

  52. Τίτος Χριστοδούλου said

    21 Διάβαζα αυτές τις μέρες του Thomson το ‘Rubbish Theory’, πώς καταστρέφονται ή εξαφανίζονται αξίες, για να επαναξιοδοτηθούν στους κύκλους των καπιταλιστικών καιρών μας. Εκδόσεις Verso, ως ίσως κάποιος θα ανέμενε.

  53. Γιάννης Κουβάτσος said

    Δεν υπάρχουν φακέλωμα και ασφαλίτες στο ιστολόγιο. Απλώς δεν είναι ωραίο να μας τρολάρει ο κάθε πολυώνυμος μπαγασάκος.

  54. Νέο Kid said

    50. Ποτέ .

  55. Theo said

    @54:
    Δημοκρατικότατος, άσφαλτος και με μεγάλη ανθρωπιά!
    Κρίμα!

  56. Γς said

    Και κείνο το βράδυ σαν πέσαμε να κοιμηθούμε με την μακαρίτισσα Ειρήνη που ήταν απο από τις πηγές του Νείλου στην Ουγκάντα, της είπα , ότι «απόψε τα κουνούπια του Δ. Νείλου ελπίζω να τιμήσουν δεόντως το σπιτικό φαγητό».

    Και μου απάντησε ότι τα κουνούπια δεν είναι από εκεί κάτω. Ντόπια είναι που έχουν μολυνθεί με τον ιό του Δ. Νείλου. Και σαν ντόπια όντως θα χορτάσουν ντόπιο φαγητό [το αίμα μου δηλαδή]

    Το ρατσιστικό μου και το εξόχως [αντι]ρατσιστικό της

  57. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  58. ΣΠ said

    Κευτέδες ή κεφτέδες; Λέω να το ευπρεπίσουμε σε κεπτέδες.

  59. Νέο Kid said

    Έχω απεριόριστη ανθρωπιά για όσους μετανοούν ειλικρινά και έμπρακτα. ( μάλλον απότοκο χριστιανικής διαπαιδαγώγησης …) Για τους υποκριτές και τους ντεμέκ απολιτίκ ,ελάχιστη.
    Αν σε έτσουξε που είπα την αλήθεια για το ρουφιανιλίκι σου, ξυδάκι. Κάνε παρέα με το γουσού.

  60. Λ said

    58 και τα τσεβρεδακια τσεπρεδακια αν και αντιπροτεινω τον κυπριακό κιοφτέ και στον πληθ κιοφτέες

  61. Γς said

    Κι ο Κιντίτσης με τον Κυρίτση

  62. Γς said

    ΙΚανα σικουλαρίκι σας βρίσκετε;

  63. Γς said

    62:

    Κάνα σκουλαρίκι σας βρίσκεται;

  64. Theo said

    @59:
    Να χαίρεσαι το αλάθητο και την ευθυκρισία σου.
    Το ψέμα με στενοχωρεί και οι κάθε λογής προκαταλήψεις και στοχοποιήσεις.

    Αλλά δεν θα συνεχίσω σ’ αυτό το επίπεδο.

    Να ‘σαι καλά.

  65. Λ said

    58.Το ίδιο με τους ζαπτιέδες που δε μας κανουν ζάπτη

  66. Theo said

    @59:
    Η «απεριόριστη ανθρωπιά» αλά καρτ μάλλον κάτι άλλο είναι.
    Κι εδώ τελειώνω😊

  67. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ειρήνη υμίν και ημίν, εν ιστολογίω αδελφοί. Όλοι Παναθηναϊκοί είμαστε. Πλην ελαχίστων αδικαιολογήτων εξαιρέσεων. 😎💚

  68. Νέο Kid said

    66. Κρίμα. Περίμενα να αντιληφθείς τη λεπτή ειρωνία στο 59…
    Όπως και ναχει, καλό θα είναι να μην επιτίθεσαι σε άλλους σχολιαστές χωρίς λόγο, ειδικά σ αυτούς που σε διαβάζουν με προσοχή εκτιμώντας γενικά την ποιότητα των σχολίων σου -ασχετως αν και σε ποιο βαθμό συμφωνούν -και το συγκροτημένο λόγο σου.
    Και υποδειξεις για τον ποιο δημόσιο πρόσωπο πρέπει να γουστάρουμε ή όχι, να μην κάνεις . Δημοκρατία έχουμε. Υπάρχει κίνδυνος να τα ακούσεις.

  69. Γς said

    Αντε γειά!

  70. Λ said

    Συγγενάκι του ζιγγιβεριού ο κουρκουμάς που φυτρώνει στον κήπο μου ενώ το ζιγγίβερι δεν το καταφέρνω με τίποτα.Πάει να βλαστήσει, να ρίξει ρίζες και μετά μου πεθαίνει.It ain’t right it ain’t proper

  71. Theo said

    @68:
    Τώρα γράφεις πιο λογικά και νηφάλια.
    Καλό είναι όλοι να συνεχίσουμε έτσι.

    Συγγνώμη αν σε στενοχώρησα.
    Και μη νομίσεις πώς γουστάρω την Παπαχρήστου.
    Απλώς, ενστικτωδώς παίρνω το μέρος όποιου τον αδικούν.

  72. Νέο Kid said

    71. Οκ ,λήξις. Συγνώμη αν σε στεναχώρησα κι εγώ.

  73. sarant said

    Χαίρομαι που συνεννοηθήκαμε πολιτισμένα 🙂

  74. gpoint said

    Με κάτι τέτοιες ευγένειες και παναθηναϊκές συμμαχίες σας κατσικώθηκε ο Αλαφφούζος και περιμένετε τώρα την απελευθέρωση από τον ΔημηΤΡΑΚΗ τον πολιορκητή σωτηρία και γιατρειά…
    Τουλάχιστον δεν θα τσακώνεστε για την μάρκα του τρακτέρ όπως οι συμπολίτες…

  75. gpoint said

    # 74

    Πάντως μην ανησυχείται από τώρα.
    Υπάρχουν αλάθητα σημάδια προηγουμένως πως έχει χαθεί το μέτρημα όπως φαίνεται στην αναμνηστική φωτό

  76. Αγάπη said

    Καλησπέρα μετά από καιρό
    Χρειάζομαι βοήθεια 🙂
    Τί σημαίνει αυτό : αφορούσε κοκτέιλ φαρμάκων που τοποθετείται στην ένεση “και προκαλεί χημικό κάψιμο στο παλούκι”
    Είναι από εδώ https://viralgreece.eu/dimosia-ektelesi-gia-ton-paiderasti-dolofono-poy-biase-kai-skotose-7chrono-koritsi

  77. Ιστοριοδίφης said

    Αγαπητοί φίλοι, καλησπέρα και πάλι. Επανερχόμαστε και σήμερα, για να βοηθήσουμε τους πολυπληθείς συνταξιούχους αναγνώστες του Ιστολογίου (κ.κ. Γς, Άγγελος, Λουκρητία, Δύτης των Νιπτήρων, Ιατρού, Gpoint, Mitsos και λοιποί) να αυγατίσουν λιγάκι το κομπόδεμά τους, ώστε να μπορέσουν να προσφέρουν το Δεκαπενταύγουστο ένα παγωτό στα εγγονάκια τους…

    Σε 225 λεπτά από τώρα, αγαπητοί φίλοι (9.45 μ.μ. ώρα Ρωμέικου) ξεκινά στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου ο μεγάλος Τελικός των 200 μέτρων Γυναικών, που περιμένει όλος ο Επιστημονικός Κόσμος της Υφηλίου για να διαπιστώσει αν όντως οι Νέγροι υπερέχουν των Λευκών στους δρόμους ταχύτητος, δεδομένου ότι οι 4 από τις φιναλίστ είναι νέγρες και οι άλλες 4 λευκές. Τα δυό μεγάλα φαβορί της κούρσας είναι η κάργα ελληνόψυχη (εξ ού και το όνομά της) 26χρονη Ολλανδέζα Δάφνη Σκίππερς και η 23χρονη νέγρα (από την Τζαμάϊκα) Dina Asher-Smith που τρέχει για τη Μεγάλη Βρετανία.

    Υπόψιν ότι η Dina Asher-Smith βρίσκεται σε δαιμονιώδη φόρμα και την νύχτα της περασμένης Τρίτης θριάμβευσε στα 100 μέτρα Γυναικών με 10.85, ενώ η Δάφνη ήρθε 3η και καταΪδρωμένη με 10.99

    Αυτή τη στιγμή που σάς μιλάμε, οι books όλου του Κόσμου δίνουν σαν πρώτο φαβορί την νέγρα Dina από την Τζαμάϊκα (με απόδοση 1,30) και σάν δεύτερο την κατάξανθη Δάφνη Σκίππερς με απόδοση 2,20. Ακολουθούν στην 3η θέση η 26χρονη νέγρα (τρέχει για την Ολλανδία) Jamile Samuel και στην 4η η 26χρονη νέγρα (τρέχει για την Ελβετία) Mujinga Kambundji. Η βετεράνα Βουλγάρα (34 ετών) Υβέτ Λάλοβα δίνεται από τους books μόλις 7η σε δυναμικότητα. Γράφουμε όλες αυτές τις λεπτομέρειες για να μή μάς ξανακατηγορήσει ο πανάσχετος με τον Στίβο, δασκαλάκος Κουβάτσος, ότι προτείνουμε τα φαβορί…

    ΚΑΙ ΤΩΡΑ Η ΠΡΟΤΑΣΙΣ ΜΑΣ: Αγαπητοί φίλοι, παίξτε με κλειστά μάτια για το χρυσό μετάλλιο τη ελληνόψυχη Δάφνη Σκίππερς, που είναι πανέτοιμη να σαρώσει (για πολλούς λόγους που δεν μπορούμε να πούμε από εδώ) την Βρετανο-ΤζαμαΪκανή Dina Asher-Smith. Είναι
    «σιγουράκι», που λένε οι στοιχηματάκηδες: Θα πάτε στο Ταμείο σάν κύριοι, και θα εισπράξετε λίγο παραπάνω από όσα ποντάρατε (2,20).

    Για τους πιό τολμηρούς, έχουμε μιά πολύ δυνατή πρόταση που δίνει απόδοση αυτή την στιγμή 22: 1η η Δάφνη, 2η η Dina και 3η το απόλυτο αουτσάϊντερ, η Βουλγάρα Λάλοβα, που είναι αποφασισμένη να τα δώσει όλα στα 34 χρόνια της… Σκεφτείτε το: Θα πάρετε πίσω 22 φορές τα χρήματα που ποντάρατε…

    Είπαμε και ελαλήσαμε και αμαρτίαν ούκ έχομεν για όσους δεν μάς ακούσουν…

  78. 77 Συνταξιούχος!! (ξανά) Αχ, ευσεβείς πόθοι (δικοί μου)

  79. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ότι λάλησες, είναι και γνωστό και φανερό.

  80. cronopiusa said

  81. Νέο Kid said

    76. Χρησιμοποίησαν ένα μίγμα (πιο σωστά μια αλληλουχία φαρμάκων. Αυτό σημαίνει κοκτέιλ) το οποίο το Σουπρήμ Κώρτ έχει χαρακτηρίσει το χημικό αντίστοιχο του να καίγεσαι στην πυρά… The chemical equivalent of being burned at the stake…
    Μεταφράσανε παλούκι το stake … ( ε, και η πυρά της Ζανταρκ παλούκια είχε…)

  82. Αγάπη said

    81 Το κοκτέηλ το είχα καταλάβει Αυτό το παλούκι – αν και ήξερα το stake και τα σχετικά με την πυρά – μού φάνηκε εντελώς… παλούκι μιας και δέν έκανα την προφανή σύνδεση 🙂 Ευχαριστώ

  83. Αγάπη said

    81 ¨Ομως δέν μπορείς να πεις, είναι πολύ… ευφάνταστη μετάφραση 🙂

  84. gpoint said

    Να τα λέμε ΟΛΑ δηλαδή ποιές ΠΑΕ θα είναι οι κρατικοδίαιτες (με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εγκυρότητα του πρωταθλήματος του Βασιλειάδη ) :

    ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Άρης, Ατρόμητος, Παναιτωλικός, Ξάνθη, Απόλλων Σμύρνης και Λαμία

  85. Γιάννης Κουβάτσος said

    Το γήπεδο στην Πυλαία ποιος σας το έχτισε, Τζι; Στο σπίτι του κρατικοδίαιτου δεν μιλάνε για κρατικό χρήμα. Άσε λοιπόν τα σάπια για όσους δεν τα ξέρουν:
    https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://prin.gr/%3Fp%3D14640%26amp%3D1&ved=2ahUKEwjL6IG4rOXcAhUKDcAKHeLcCasQFjAHegQIBBAB&usg=AOvVaw1Hh7_lQ_aD7IHX8jWgBFxD&ampcf=1

  86. Νέο Kid said

    78. Παρακάλα παρακάλα να κρεμάσεις την μπουκάλα! 🤪
    (Όπως οι συνταξιούχοι κλωτσοσκούφηδες κρεμάνε τα παπούτσια, υποθέτω ότι οι δύτες κρεμάνε τις μπουκάλες…)

  87. gpoint said

    # 85

    Αγαπητέ Γιάννη Κουβάτσε, το παλατάκι ήταν προσφορά του κράτους για τον ΠΡΩΤΟ πανευρωπαϊκό τίτλο που έφερε στην Ελλάδα η ομάδα μπάσκετ του ΠΑΟΚ (όχι αγοραστό όπως της ΑΕΚ-Παττακός )

    Υπάρχει μια ΟΥΣΙΩΔΗΣ διαφορά από τις κατά καιρούς ενισχύσεις σωματείων από το κράτος. Εδώ ο Βασιλειάδης μέσω της ΕΡΤ ανταγωνίζεται την Νόβα και τα άλλα κανάλια προσφέροντας περισσότερα χρήματα στις ομάδες απ’ όσα υπολογίζουν οι ιδιώτες. Λογικά λλοιπόν ΘΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΙ την επένδυσή του που είναι ΔΙΕΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗ με προοπτική μιας ακόμα τριετούς ανανέωσης.

    Και σε ρωτάω Γιάννη μου, θα αφήσει ο Βασιλειάδης να υποβιβασθεί μια ομάδα από τις χρηματοδοτούμενες από την ΕΡΤ και να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο η σίγουρη ζημιά της ΕΡΤ(ποιός θα βλέπει Απόλλωνα π.χ, στην Β Εθνική) ή θα επέμβει (έχουμε και τα περσινά με τις ΄»αμερόληπτες» δηλ’ωσεις του που έδιναν γραμμή στην δικαιοσύνη) για να πέσουν ομάδες που έχουν συμβόλαιο με την Νόβα ;

    Και μη μου πεις πάλι για οπαδικό σχόλιο, μπίζνες είναι.

  88. sarant said

    Σε λίγο πετάω για κάτω. Τα λέμε αύριο!

  89. ΣΠ said

    76
    «και προκαλεί χημικό κάψιμο στο παλούκι» ! 😀 Για όνομα!

  90. gpoint said

    #87 συνέχεια

    και να μη ξεχνάμε πως οι ποινές φέτος στις ομάδες θα έχουν να κάνουν με το τηλεοπτικό συμβόλαιό τους (!!) σύμφωνα με τις προτάσεις Βασιλειάδη ώστε να μην έχουνε «άτακτα» παιδιά !

  91. Νέο Kid said

    90. Θα φας καλά στο Χαριλάου φέτος ! φιλοξενούμενε στην πόλη…

  92. gpoint said

    # 91

    Δες το # 75

    Αυτοί ούτε στη φωτογραφία δεν είναι 11 !!

  93. Γς said

    Και κόντεψα να πνιγώ.
    Κατάπινα μια γουλιά καφέ όταν τώρα άκουσα τη Δούρου να λέει ότι θα δημιουργηθεί ένα κέντρο αντιμετώπισης πυρκαγιών κτλ που θα είναι πρότυπο για όλη την Ευρώπη!

  94. Γς said

    83:

    Αγάπη, σ αγαπώ…

    https://caktos.blogspot.com/2014/08/blog-post_61.html

  95. Παναγιώτης Κ. said

    @73. Και εγώ χαίρομαι!

    Πριν περίπου πέντε χρόνια ένας σχολιογράφος είχε γράψει: Πείτε οτιδήποτε αλλά να μου το πείτε με καλό τρόπο.

    Το βρίσκω πολύ καλό ως σύνθημα-προτροπή για τους σχολιογράφους αυτού του ιστολογίου.

  96. Γς said

    95:

    Κομαανέτσι στη κυβίστηση (κοινώς αποκαλούμενη και κωλοτούμπα) μερικοί εδώ μέσα.

    Σημεία των καιρών

  97. Παναγιώτης Κ. said

    @96. Γς θυμάσαι εκείνη τη διαφημιστική ρίμα του Μητρόπουλου;
    Μην είμεθα εριστικοί
    δεν έχουμε οφέλη
    ας είμεθα ελαστικοί
    ως λάστιχα Pirelli. 🙂

  98. Αυτός που κάηκε χημικως στο παλούκι είχε διαπράξει ένα απαίσιο, ιδιαζόντως ειδεχθές έγκλημα — αλλά πριν από 33 χρόνια!!! Αν δε κάνω λάθος, στην Ελλάδα η θανατική ποινή μετατρεπόταν αυτομάτως σε ισόβια αν δεν είχε εκτελεστεί μέσα σε 3 χρόνια…

  99. cronopiusa said

    https://twitter.com/RizikAbo/status/1027683007107350529

  100. Νέο Kid said

    98. Ναι , έσπασαν ρεκόρ αυτοί. Αλλά τον κέρασαν ντελούξ μπέργκερ κόμπο πριν τον ψήσουν.
    Οι Εγγλέζοι όταν κρεμάγανε ,είχαν το 3 clear Sundays . Δεν μπορεί να περιμένεις μια ζωή (pun?) για να κρεμαστείς my dear convict…

  101. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ιστοριοφίδη, πάλι κουβά; 😜

  102. νεσσίμ said

    @97
    μάλλον του μποστ διαφήμιση ήταν

  103. Alexis said

    Τι πάθατε;
    Μείνατε άφωνοι από την ήττα της ελληνόψυχης Δάφνης;
    Ή μήπως ακούσατε τον Ιστοριοδίφη και κλαίτε τα λεφτά σας;

    #101: Γιάννη τώρα θα ξανά-απολύσει το επιτελείο του! 🙂

  104. cronopiusa said

    Με γονείς τενίστες , η μάννα Ρωσίδα ο πατέρας -και προπονητής- από χωριό Καρδίτσας παίζει με τον Ναδάλ στον τελικό !

  105. gpoint said

    Το φανταστικό με τον Τσιτσιπά είναι πως έχει αποκλείσει τέσσερις (αριθμητικώς 4) αντιπάλους (ως τώρα) από την πρώτη δεκάδα της παγκόσμιας κατάταξης !!

  106. Λ said

    Το πρόβλημα δεν είναι το ένα ρατσιστικό τιτίβισμα της Παπαχρήστου. Ειδικά στην Κύπρο που έχουμε υπουργό παιδείας και αρχιεπίσκοπο ελ…μίτες βλέπω να πολλαπλασιαζοναι σε βαθμό επιδημίας οι φασιστικές αναρτησεις. Και είναι απο ανθρώπους νέους και μορφωμένους με τους οποίους έχω κάποια σχέση, είτε συνάδελφοι, συγχωριανοι, ή δευτεροτριτοξαδερφα, πάντως οχι στενοί φίλοι. Σαν να βρήκαν το κατάλληλο περιβαλλον και ξεσπάθωσαν χωρίς ντροπή. Εκθειάζουν το Μεταξά και τον Παπαδόπουλο, βρίζουν το Μακάριο.

  107. dryhammer said

    106. Το πρόβλημα είναι ένας γενικότερος εκφασισμός της κοινωνίας του στιλ «όποιος δεν ανήκει στην ίδια αγέλη με μας (ράτσα, θρησκεία, ομάδα, χωριό κλπ κλπ) είναι εχθρός, κατώτερος, μισητός και πρέπει να τον εξολοθρέψουμε ή αν μας είναι χρηστικός να τον υποδουλώσουμε με κάποιο τρόπο». Ευδοκιμεί σε αζόριστους πού κάποια στιγμή θα πρέπει να κωπηλατήσουν και ψάχνουν τον ΑΛΛΟ που φταίει γι αυτό.

  108. Alexis said

    #107: Πολύ σωστά!!!

  109. Γιάννης Κουβάτσος said

    105, 106: Δεν νομίζω πως είναι φαινόμενο της εποχής μας. Απλώς τώρα, χάρη (ή εξαιτίας) στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υπάρχει η δυνατότητα άμεσης και αλογόκριτης έκφρασης. Όποιος γουστάρει, πιάνει το κινητό του, γράφει ό,τι του κατέβει και τον διαβάζουν εκατοντάδες άνθρωποι. Παλιότερα άντε να τα ‘λεγε στην ολιγομελή παρέα του, όπου και εκεί θα έμεναν.

  110. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Καλημέρα κι ἀπὸ δῶ.

    Μερικὰ καθηστερημένα σχόλια γιὰ τὸ χτεσινό.

    Πλάκα εἶχαν οἱ «κευτέδες» τοῦ μενοῦ. 🙂

    Ὅπως καὶ οἱ «κεπτέδες» τοῦ Σταύρου στὸ #58. 🙂

    Πάντως ὑπάρχει μεζεδοπωλεῖο (μᾶλλον κεφτεδοπωλεῖο) μὲ τὴν εὐφάνταστη ἐπωνυμία Κεφτὲς καὶ δὲ φταῖς.

    Δὲν ἔχω πάει γιὰ νὰ ξέρω ἂν ἔχει καλὸ φαΐ.

    Ἀπὸ ὄνομα ὅμως σκίζει.

  111. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    110. καθηστερημένα=>καθυστερημένα.

    Τελικὰ ἔχω πάθει ἤττα μ᾿ αὐτὴ τὴ λέξη. 🙂

  112. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @110,111. Μᾶλλον ἔχω πάθει ἦτα. 🙂

  113. sarant said

    106-109 Κι έτσι αλληλονομιμοποιούνται….

    111-2 🙂

  114. Γιάννης Κουβάτσος said

    106, 107 όχι 105, 106. Το σμαρτφόνι δεν βγάζει αρίθμηση, βαράει κι ο ήλιος στην παραλία, είναι και κάτι μπικίνια, δικαιολογήστε με. 😇

  115. Γιάννης Κουβάτσος said

    Αν συνυπολογίσουμε ότι τα φασιστοειδή είναι φανατικά και εκδηλωτικά, δεν είναι σαν τους χαλαρούς φιλελεύθερους ή σοσιαλδημοκράτες, μπορούμε να εξηγήσουμε τη μαζική παρουσία τους στο διαδίκτυο, παρουσία που ευτυχώς δεν αντιστοιχεί στην αριθμητική παρουσία τους στην κοινωνία.

  116. Παναγιώτης Κ. said

    @102. Δεν θα έπρεπε να έχει ανορθογραφίες; 🙂

  117. Παναγιώτης Κ. said

    @107. Ότι αρκετοί συμπατριώτες μας ρέπουν προς τη συνωμοσιολογία είναι γενικώς παραδεκτό. Κατ΄αυτό τον τρόπο δεν μπαίνουν στο κόπο της τεκμηρίωσης , ο λόγος τους γίνεται…συναρπαστικός και επιπλέον δύσκολα ανατρέπεται.(…Ένας τρελός έριξε την πέτρα στο πηγάδι και δέκα γνωστικοί δεν μπορούν να την βγάλουν! 🙂 )
    Αυτή ήταν η δική μου μέχρι τώρα ερμηνεία του φαινομένου.
    Χθες όμως άκουσα και άλλη μια εξήγηση.
    Ο συνωμοσιολόγος απαλλάσσει τον εαυτό του από ευθύνες αφού πάντα φταίνε κάποιοι άλλοι κυρίως εκτός χώρας…

  118. Γιάννης Κουβάτσος said

    117:»Ο συνωμοσιολόγος απαλλάσσει τον εαυτό του από ευθύνες αφού πάντα φταίνε κάποιοι άλλοι κυρίως εκτός χώρας…»
    Εβραίοι, Αμερικάνοι, η λέσχη Μπίλντερμπεργκ, μασόνοι και οι ντόπιοι εθνοπροδότες πράκτορές τους. 😊

  119. Νέο Kid said

    Νομίζω ένα βασικό κοινό γνώρισμα στην ψυχοσύνθεση αυτών που έλκονται από θεωρίες συνωμοσίας είναι η ανάγκη για μοναδικότητα. Η ανάγκη να «ξεχωρίσουν από τη πλεμπα» το uniqueness. Η αίσθηση «κοινωνικής ταυτότητας» που όλοι έχουμε και οδηγεί στο να εντάσσουμε τους εαυτούς μας κάπου. Στους συνωμοσιολόγους αυτό το κάπου πρέπει να είναι ψαγμένο, σπάνιο, διαφορετικό.
    Φυσικά , μια χαμηλή δυνατότητα αναλυτικής σκέψης και εν γένει λογικής είναι απαραίτητη. Επίσης ,η προσωπική μου εμπειρία λέει ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν μια μάλλον αξιοθαύμαστη υπό άλλες συνθήκες ικανότητα να βλέπουν συνδεόμενα μοτίβα patterns και συνδέσεις, εκεί που δεν υπάρχουν ,και που δεν μπορεί να υπαρχουν.
    Εδώ υπάρχει μια μεγάλη ομοιότητα με τα «θαύματα». Ένα ρολόι που σταματά να δουλεύει ακριβώς την ώρα που αφήνει την τελευταία του πνοή ένας αγαπημένος μας άνθρωπος είναι «σημαδι» (ποιος θα κάτσει να σκεφτεί ποσα και πόσα ρολόγια σταματούν κάθε μέρα ,την ώρα που πίνουμε καφέ ή είμαστε στην τουαλέτα, ας πούμε…)
    Το θέμα βέβαια -περα από την αστεία και χαβελαδιάρικη πλευρά του- γίνεται πολύ σοβαρό και με απτές συνέπειες ,όπως στη θλιβερή περίπτωση των εμβολίων που προκαλούν αυτισμό… 😣😔

  120. Γιάννης Κουβάτσος said

    «αυτοί οι άνθρωποι έχουν μια μάλλον αξιοθαύμαστη υπό άλλες συνθήκες ικανότητα να βλέπουν συνδεόμενα μοτίβα patterns και συνδέσεις, εκεί που δεν υπάρχουν ,και που δεν μπορεί να υπαρχουν.»
    Φίλε, έκανες διάνα. Οι άνθρωποι είναι άπαιχτοι στο να συνδυάζουν εντελώς άσχετα μεταξύ τους φαινόμενα και να βρίσκουν υπόγειες διασυνδέσεις. Πρόσφατα, εδώ στας εξοχάς, υπέστην την ανάπτυξη της συνωμοσιολογικής θεωρίας που συνδέει τον θάνατο του Μεταξά και του Μπορίς Γ’ της Βουλγαρίας. Θύματα και οι δύο των Άγγλων και όπλο του εγκλήματος ένα αργό δηλητήριο φιδιού που χρειάζεται εβδομάδες για να δράσει.

  121. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    » με δεκατριμελή ορχήστρα» (ή μπάντα) ακούω κάτι μέρες τη διαφήμιση/υπενθύμιση κάποιας καλοκαιρινής εκδήλωσης . Λέμε τριμελής αλλά -νομίζω- δεκατριαμελής ή όχι;
    Το γκούγκλισα, με δικαιώνει σε αναφορές αλλά ας το ρωτήξω κιόλας διότι αλήθεια σε λεξικό πώς να βρεθεί; Δεκατριετής είχε μόνο και δε βοηθά 🙂

  122. Νέο Kid said

    105. Τσιτσίπας εκδρομές ναρκωτικαααά…
    Μπάκχαντ μάθαμε από παιδιαααά…

  123. Γιάννης Κουβάτσος said

    Και τα δύο γκουγκλάρονται, Έφη, με πολλά παραδείγματα χρήσης, αλλά σωστό μάλλον είναι το δεκατριμελής:
    https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://greek_greek.enacademic.com/35385/%25CE%25B4%25CE%25B5%25CE%25BA%25CE%25B1%25CF%2584%25CF%2581%25CE%25B9%25CE%25BC%25CE%25B5%25CE%25BB%25CE%25AE%25CF%2582&ved=2ahUKEwink7XC3ufcAhUSLVAKHWcDDUoQFjAAegQIARAB&usg=AOvVaw1IORTfexnJmut2_I9E2HA6

  124. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    123 . Eυχαριστώ! Επειδή γκουγκλίζονται και τα δυο, δεν ήξερα πώς να αναζητήσω το σωστό. 🙂

    Εδώ ένα αστείο μεζεδάκι(αν δεν είναι φτιαχτό) αλλά πάντως στο ζαχαροπλαστείο αυτό είδα να πουλάνε και «αφρικανούλες»

    http://www.vasilis.com.gr/%CF%80%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%83-patisseries/

  125. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Αλλη μία για τις αφρικανούλες

  126. Λ said

    Κάτι βενιζελους είδα να πουλάνε σε κάποιο ζαχαροπλαστείο ενός νησιού. Κωνσταντίνους δεν είδα

  127. Λ said

    Βενιζελάκια μάλλον τα λένε

  128. Νέο Kid said

    127. Έλα , με την τρίτη και φαρμακερή εν να τόβρεις τόνομα το σωστό το γιέριμο…

  129. Λ said

    Είναι που δεν πρόλαβα να τα δοκιμάσω. Βενιζελικά

  130. Νέο Kid said

    129. Ε ναι καλό! 😀

  131. spiral architect 🇰🇵 said

    Παλιός γάιδαρος καινούργια περπατησιά δεν μαθαίνει.

  132. ΚΩΣΤΑΣ said

    115 –> ….δεν είναι σαν τους χαλαρούς φιλελεύθερους ή σοσιαλδημοκράτες…

    Γιάννη, για μια φορά τώρα τελευταία, είπες μια πολύ σωστή κουβέντα… 😉 😛 🙂

    Ρε σεις, σοβαροί άνθρωποι, τί κάθεστε και ασχολείστε με το τι λένε οι χρυσόκοτες σήμερα; Ξεχνάτε ότι από τότε που γεννηθήκατε μέχρι και το 2015, ότι για όλα έφταιγαν η ΕΟΚ, το ΝΑΤΟ και οι βάσεις του θανάτου; Βέβαια, ύστερα ήρθαν οι μέλισσες, και τώρα μάλλον πάμε σε πόλεμο…. 😉 με την Ρωσία!

    Και τα τρία πρώην κακά της μοίρας μας αποτελούν σήμερα τον ακρογωνιαίο λίθο της εξωτερική, αμυντικής και οικονομικής μας πολιτικής.

    Θα ζητήσει κανένας συγνώμη από σας για τα ζόρια και την ΗΤΤΑ περνούσα εγώ από τους συνομοϊδεάτες σας, που με κατέτασσαν στους καθΗστερημένους ιδεολογικά, επειδή δεν συμμεριζόμουν τις απόψεις τους; 😉

  133. spiral architect 🇰🇵 said

    * Τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις, έλεγε ο Ουμπέρτο Έκο.

    Μια άλλη εξήγηση είναι ότι τον Αύγουστο οι δημοσιογράφοι παίρνουν άδεια.

    Παίρνουν άδεια, με αποτέλεσμα ο συντάκτης υπηρεσίας να βγάζει ειδήσεις από το ψυγείο και να τις σερβίρει για φρέσκες.

    Μια άλλη εκδοχή αλιευμένη από το τουίτερ:

  134. Γιάννης Κουβάτσος said

    Κώστα, η πολιτική θέλει ευελιξία και συμβιβασμούς. Είναι η τέχνη του εφικτού. Κλισέ, αλλά έτσι είναι και όσοι το παραβλέπουν, σπάνε τα μούτρα τους. Και εσύ και οι αντιφρονούντες συνομιλητές σου είχατε εξίσου άδικο για τον ίδιο λόγο: γιατί είστε δογματικά προσκολλημένοι στις ίδιες απόψεις σε όλη σας τη ζωή. Επίσης, το να σκύβεις το κεφάλι στον ισχυρό (Αμερικανούς, ΕΕ, ΔΝΤ κλπ), ίσως να είναι αναγκαίο σε μια δεδομένη χρονική περίοδο, αλλά δεν είναι και λόγος για πανηγυρισμούς και περηφάνεια. Οπότε, προς τι η συγγνώμη;

  135. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  136. ΚΩΣΤΑΣ said

    134
    Γιάννη, δεν είναι δογματική προσκόλληση σε απόψεις, είναι βασικές ιδεολογικές αρχές για το πως πρέπει να πορευθεί η χώρα μας, τις οποίες υιοθετούν και οι ιδεολογικοί μας αντίπαλοι, μόνο όμως όταν πάρουν την εξουσία. Τον άλλο καιρό μας τρελαίνουν με τις αμπελοφιλοσοφίες τους. Αυτά! 😉

  137. sarant said

    133 🙂

    135 Για το θέμα αυτό, θα τα πούμε και αύριο.

  138. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    137β. Διευκρίνιση, το 135 ήταν «αντικριστό» στο τουίτ του σχόλιου 131.

  139. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    >>ο κ. Καρκατσούλης είχε ανακηρυχθεί ο καλύτερος Έλληνας δημόσιος λειτουργός. Δεν ξέρω με ποια κριτήρια γίνεται αυτή η βράβευση, πάντως δεν πιστεύω ανάμεσά τους να είναι ο καλός χειρισμός της γλώσσας,

  140. sarant said

    Αριστεία λέμε!

  141. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    φταίει τώρα κανείς να προσθέσει ρο μετά τα παπα του;

  142. sumac said

    «H αστυνομία ακινητοποίησε 87χρονη που μάζευε χόρτα με όπλο taser»
    https://www.news247.gr/kosmos/h-astynomia-akinitopoiise-87chroni-poy-mazeye-chorta-me-oplo-taser.6640905.html?utm_source=News247&utm_medium=MintaXasete_article&utm_campaign=24MediaWidget&utm_term=Pos2

  143. sarant said

    Θα το έχω στα αυριανά 🙂

  144. ΣΠ said

    143
    Αύριο; Νόμιζα ότι αύριο 18/8/18 το άρθρο θα είναι για τον αριθμό 18.

  145. Νέο Kid said

    43. Το μεζεδάκι πού είναι;

Σχολιάστε