Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Εικοσπενταυγουστιάτικα μεζεδάκια

Posted by sarant στο 25 Αυγούστου, 2018


Δεν έβρισκα άλλον τίτλο για το καθιερωμένο σαββατιάτικο άρθρο μας, οπότε είπα να εκμεταλλευτώ την ημερομηνία -αφού υπάρχει δεκαπενταυγουστιάτικος γιατί να μην φτιάξουμε και τη λέξη «εικοσπενταυγουστιάτικος»; (Με την ίδια λογική, κάποια άλλη χρονιά είχα φτιάξει τα ‘πενταυγουστιάτικα μεζεδάκια’).

Θα μπορούσα βέβαια να τα πω και «επιληπτικά μεζεδάκια» για να σχολιάσω την αποφυλάκιση του Άρη Φλώρου της Energa, καταδικασμένου για κατάχρηση δημοσίου χρήματος αλλά και για ηθική αυτουργία σε απόπειρα δολοφονίας, ο οποίος προσκόμισε πιστοποιητικά ότι πάσχει από κρίσεις επιληψίας και ψυχολογικά προβλήματα κι έτσι αποφυλακίστηκε με αναπηρία 67% αφού εξέτισε ποινή μόλις 19 μηνών (που την πέρασε κυρίως σε ψυχιατρεία). Αν σκεφτούμε και άλλες υποθέσεις (Παπαγεωργόπουλος κτλ) προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι αν καταδικαστείς για κλοπή του δημοσίου αμέσως μετά αρρωσταίνεις βαριά και μένεις ανάπηρος. Οπότε καλύτερα που έχουμε την υγειά μας.

* Και ξεκινάμε με μια στραβοκλισιά, από το φιλελεύθερο Liberal.gr. Σε άρθρο για τον βανδαλισμό στο Βυζαντινό Μουσείο, διαβάζουμε για «ένα πρωτοφανή περιστατικό για τα ελληνικά δεδομένα».

Φαίνεται πως όσα χρόνια κι αν περάσουν, τα τριγενή και δικατάληκτα δεν θα ενταχθούν ποτέ αβίαστα στο κλιτικό της νέας ελληνικής…

* Και από τη στραβοκλισιά στην ακλισιά. Διαβάζουμε άρθρο για την πλουσιότερη γυναίκα του κόσμου, όπου μαθαίνουμε πως η εν λόγω ζάΜπλουτη κυρία «νυμφεύτηκε με ένα εξέχων τραπεζίτη από τη Λουιζιάνα». Αν ο τραπεζίτης δεν ήταν εξέχων αλλά, ας πούμε, μεγάλος, πλούσιος ή σημαντικός, θα κλινόταν κανονικά. Κακό δικό του λοιπόν.

* Κι ένα βγαλμένο όχι απλώς από τη ζωή αλλά από τα ψώνια μου.

Πεπόνια GADALUP.

Όχι, δεν έρχονται από τη Γουαδελούπη. Είναι της ποικιλίας cantaloupe, που ονομάζεται έτσι από την ιταλική πόλη Cantalupo, χωριό πιο σωστά, απ’ όπου υποτίθεται ότι προήλθε αυτή η ποικιλία πεπονιού.

Σε άλλα σουπερμάρκετ τα βλέπεις κανταλούπ και κανταλούπε, ελληνογραμμένα.

* Και μια αθλητική είδηση. Διαβάζω σε αθλητικόν ιστότοπο ότι ο μπασκετμπολίστας Μοραγιονινουολούγουα Τσουκουεμέκα Σολουάντε, που έπαιζε στην Ουνικάχα Μάλαγα, υπέγραψε στη Λέγκια Βαρσοβίας. Κάπου 17 συλλαβές, αν μέτρησα καλά, ή αλλιώς «Παπασταθόπουλε φάε τη σκόνη μου».

Είναι αυτό που λένε «ο Πρόεδρος έφερε μεγάλο όνομα στην ομάδα»!

Ο παίκτης έχει πάντως συντομέψει το όνομά του σε Μο Σολουάντε, διότι αλλιώς οι σπορτκάστερ που μεταδίδουν αγώνα του θα ζητούσαν ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά.

(Από πού κατάγεται ο παίκτης, δεν ξέρω. Είναι γεννημένος στη Μεγάλη Βρετανία και είναι Βρετανός πολίτης και δεν είναι τόσο διάσημος ώστε να μας πληροφορεί η Βικιπαίδεια για τις ρίζες του. Νοτιοαφρικανικές, υποθέτω).

* Διαβάζω για σεισμό στον Ειρηνικό:

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται σε βάθος 559,57 μέτρων, με αποτέλεσμα να μην γίνει τόσο έντονα αισθητή η δόνηση στην επιφάνεια.

Μεγάλο βάθος τα 560 μέτρα; Και πρέπει να είναι ο πρώτος σεισμός στον οποίο το εστιακό βάθος προσδιορίζεται με ακρίβεια εκατοστού!

Φυσικά, η πραγματική είδηση έκανε λόγο για 347,7 μίλια και σε άλλους ξένους ιστότοπους η μετατροπή έγινε με ακρίβεια δύο δεκαδικών (559,57 χιλιόμετρα) ενώ σε άλλους στρογγυλεύτηκε στα 560 χιλιόμετρα.

 

* Μια και αναφέρθηκε πρόσφατα σε σχόλιά σας, ύστερα από μήνες και μήνες που είχαμε να τον μελετήσουμε, ο Κ. Μπογδάνος, ιδού ένα μαργαριταρένιο σχόλιό του από πρόσφατη συζήτηση στο Τουίτερ.

Πέρα από την «ελλατωματική» ορθογραφία της λέξης «ελαττωματικός», αναρωτιέμαι πώς μπορεί να είναι κανείς οπαδός μιας «εγκληματικής, αντιδημοκρατικής ιστορικής γενεαλογίας«.

Σκέφτηκα ότι ο δημοσιογράφος απλώς αραδιάζει πολυσύλλαβες λέξεις, τυχαία διαλεγμένες, για να εντυπωσιάσει τους ακολούθους του, αλλά ένας φίλος που το συζητήσαμε αναρωτήθηκε μήπως εννοείται κάποιος πολιτικός φίλος της οικογένειας Μητσοτάκη. Δεν το βρίσκω πιθανό όμως.

* Κωμικό ορθογραφικό λάθος σε τραγική είδηση για εργατικό ατύχημα:

Τον εντόπισαν αναίσθητο μέσα σε δεξαμενή με λήμματα από την επεξεργασία των υποπροϊόντων σφαγής.

Δύσοσμα θα ήταν αυτά τα λήμματα -από ποιο λεξικό να τα πήραν;

* Καίριο τυπογραφικό (το λέμε άραγε ακόμα έτσι;) λάθος σε τίτλο των Νέων, σε άρθρο για το πρόσφατο μπλακάουτ:
Χάρος στους δρόμους / Μπλακάουτ στην Αθήνα
Ευτυχώς επρόκειτο για λάθος – «Χάος» ήθελε να γράψει ο συντάκτης.
Το λάθος διορθώθηκε, αλλά φυσικά πολλοί πρόφτασαν όχι μόνο να το καταγράψουν αλλά και να ανεβάσουν σχετικό άρθρο.

dav

* Ο ανταποκριτής μας από το Πήλιο τη Σκόπελο μάς στέλνει τη φωτογραφία αριστερά, από τον πολύγλωσσο κατάλογο τοπικού εστιατορίου.

Αυθεντική σκοπελίτικη πίτα φτιαγμένη από Σκοπελίτισσα με μεράκι και αγάπη, διαφημίζει ο κατάλογος.

Μόνο που η αγγλική μετάφραση υποβάλλει ιδέες… κανιβαλισμού: Original Skopelos pie made from a girl from Skopelos.

Για να μην ψάχνουν το πιάτο τους οι αγγλόφωνοι πελάτες, καλύτερα θα ήταν να διατυπωθεί με άλλη πρόθεση η πρόταση: Original Skopelos pie made by a girl from Skopelos.

* Η χτεσινή επιφυλλίδα του Τάκη Θεοδωρόπουλου στην Καθημερινή (δεβαζωλινκ) τελειώνει ως εξής:

Και για του λόγου το αληθές. Επεσε στα χέρια μου ένα φυλλάδιο γραμμένο στην αγγλική και στην αραβική το οποίο μοιράζεται στους νεοαφιχθέντες στη Μυτιλήνη. Είναι μία οργάνωση που τους εξηγεί τα δικαιώματά τους και τους καθοδηγεί στις διαδικασίες ασύλου. Στις υποχρεώσεις τους υποθέτω θα αναφέρονται η κατάληψη της πλατείας Σαπφούς, κλείσιμο οδών και καταγγελία για τις κακοτεχνίες της χώρας που τους φιλοξενεί.

Πέρα από την ασύντακτη διατύπωση (Είναι μια οργάνωση…) που δεν θα την περίμενε κανείς από συγγραφέα αλλά μόνο από γονατογράφο, προσέξτε την τελευταία πρόταση -ο ΤΘ «υποθέτει» τι θα γράφει το φυλλάδιο (που το κρατάει στα χέρια του!) -μα, δεν ξέρει αγγλικά, να το διαβάσει ώστε να μην «υποθέτει»;

Και το πιο αστείο είναι ότι εισάγει την παράγραφο αυτή με την πρόταση «για του λόγου το αληθές»!

*Διαβάζω σε άρθρο για το πρόσφατο μπλακάουτ:

«Στο σκοτάδι» βυθίστηκαν πολλές περιοχές στην Αθήνας την Τετάρτη το μεσημέρι, ενώ δεν λειτουργούν και πολλά φανάρια σε αρκετά σημεία της πρωτεύουσας.

Παρόλο που και μέρα μεσημέρι μπορεί να χρειάζεται να ανάψεις φως σε ένα κλειστό διαμέρισμα, η διατύπωση ξενίζει, δεν βρίσκετε;

* Διαβάζω τις πληροφορίες σε συσκευασία τροφίμου:

Λίπη, εκ τον όποιον κορεσμένα….

Εκ των οποίων, βέβαια. Δεν είναι για όποιον όποιον αυτά.

* Ο αμφίσημος τίτλος της εβδομάδας:

Βραβείο σε 14χρονο που έσωσε ηλικιωμένο από βέβαιο πνιγμό από τον Αρχηγό ΓΕΣ.

Όπως σχολιάζει ο φίλος που το αλίευσε, σωστό είναι βέβαια να δοθεί βραβείο στον γενναίο 14χρονο. Αλλά, αναρωτιέται, δεν θα πρέπει να τιμωρηθεί ο Αρχηγός ΓΕΣ που παραλίγο να πνίξει τον άτυχο ηλικιωμένο;

*Διαβάζω δηλώσεις της Μαρίας Σπυράκη, με τίτλο: Η κυβέρνηση πάλι εξαπατεί ανθρώπους πληγωμένους.

Εξαπατεί; Όπως λέμε «Με αγαπείς;» ή όπως έλεγε κάποιος «η επιστήμη δεν εκτιμείται»;

Αφού είναι συνηρημένο της πρώτης συζυγίας, στο τρίτο πρόσωπο θα κάνει «εξαπατά».

Πάντως, το λάθος δεν πρέπει να το χρεώσουμε στην ευρωβουλεύτρια, αφού όπως φαίνεται δεν χρησιμοποίησε αυτόν τον τύπο, αλλά στον υλατζή του ιστότοπου.

* Και κλείνουμε με μια φωτογραφία αλλά και μια ερώτηση του ανταποκριτή μας από τη Σητεία.

Αν και τα γράμματα είναι αχνά, βλέπουμε την οδό ΠΑΤΡ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ.

Παρεμπιπτόντως προσέξτε τον μεταγραμματισμό σε VARTHOLOMAIOY, όπου εγώ διαισθητικά θα διάλεγα μάλλον το VARTHOLOMAIOU.

Η ερώτηση του φίλου μου αφορά το αν συνηθίζεται να δίνονται σε οδούς ονόματα ζώντων προσώπων. Νομίζω πως υπάρχει και παλαιότερο παράδειγμα (από αθλητή, ίσως) αλλά δεν είμαι βέβαιος. Θυμάστε εσείς;

 

 

167 Σχόλια to “Εικοσπενταυγουστιάτικα μεζεδάκια”

  1. Γς said

    Καλημέρα

    >Είναι της ποικιλίας cantaloupe, που ονομάζεται έτσι από την ιταλική πόλη Cantalupo, χωριό πιο σωστά, απ’ όπου υποτίθεται ότι προήλθε αυτή η ποικιλία πεπονιού.

    Κι ένα πεπόνι κοινό, ποιητικόν

    Το πεπόνι, ώριμο, γλυκό, μυρωδάτο.
    Με τις λεπτές ίνες στο εσωτερικό του,
    Μ΄εκείνη τη διάφανη επικάλυψη ηδονής,
    Ύστερα από την απομάκρυνση των σπόρων…
    Το άρωμα του κι η μεθυστική του γεύση,
    Στη μύτη, στο στόμα , στην αφή.
    Βελούδινη ευλογία, χορταστική.
    Παραπέμπει στο επέκεινα των αισθήσεων.
    Κι ύστερα.
    Το τέντωμα, η αψίδα του θριάμβου σου
    Που εκτινάσσεται παλλόμενη.
    Και οι κραυγές, ανεξέλεγκτες, αρχαϊκές,δοξαστικές.
    Ωσαννά των Αγγέλων του φοβερού Μυστηρίου.
    Της Επέλασης, της αυθεντικής, μεγαλόπρεπης
    Διάπυρης Πυκνότητας, ( Δεύτερης Παρουσίας ).
    Κι ύστερα
    Η αποθεραπεία, το καταλάγιασμα, το απαλό χάδι
    Ένα τσιγάρο.
    Και η ζωή ένα ατέλειωτο πανηγύρι
    Διαλειμμάτων και επελάσεων, μέχρι το τέλος.

  2. gpoint said

    Μπονζουρ !

  3. gpoint said

    #1

    Σταθερά … melone di Arago !!

  4. konos said

    Καλημέρα!
    Υπάρχει οδός Κων/νου Κεντέρη στο Ολυμπιακό χωριό. Τιμή και δόξα….
    Για μένα πολύ περισσότερο ενδιαφέρον έχει η τάση να διατηρούνται οι παλιές ονομασίες οδών, παρά τις επίσημες αλλαγές. Η Πανεπιστημίου άλλαξε σε Ελ. Βενιζέλου το 1945, αλλά ακόμη Πανεπιστημίου παραμένει. Το ίδιο με τη Θησέως στην Καλλιθέα, αν και δεν ξέρω πότε άλλαξε η επισημη ονομασία σε Ελ. Βενιζέλου (πρωτότυπο!!!). Σε μια πόλη, όπως είναι η Αθήνα, χωρίς μεγάλης έκτασης ιστορικές μνήμες σε επίπεδο χωροταξίας, είναι ωραίο να βλέπεις ότι κάποια πράγματα έχουν συνέχεια.

  5. Νέο Kid said

    Στην Κύπρο φέτος έβγαλαν νέα ποικιλία πεπονιών. Ούτε ένα δεν τρωγόταν στοιχειωδώς!
    Μελόνε Γκραν κολοκυθόνε

  6. Κάπου τα ξαναδιάβασα τα σημερινά 🙂

  7. Νομίζω η λεωφόρος Καραμανλή στους Θρακομακεδόνες ονομαζόταν έτσι ζώντος του εθνάρχου, όχι;

  8. Αὐγουστῖνος said

    Ρούδια ρούδια τὰ καλὰ μὲ μέ… (τραγουδιέται).
    Ποιός ξέρει τὶ μπορεῖ νὰ τοῦ ἔκανε τοῦ ἀρχηγοῦ ΓΕΣ ὁ ἡλικιωμένος. Στὸ μυαλό μου ἦρθαν σκηνὲς ἀπὸ τὸν Ρὸζ Πάνθηρα, ὅπου ὁ ἐπιθεωρητὴς Ντρέυφους προσπαθεῖ νὰ πνίξει τὸν Κλουζώ.
    Πάντως προτιμότερος ὁ πνιγμὸς ἀπὸ τὸ κανιβαλιστικὸ φάγωμα Σκοπελίτισσας.

  9. Βασιλειάδης Γιάννης said

    Θυμάμαι τον στρατηγό Δεκαβάλα (ή Δεκαβάλλα;) από την ταινία «Ένας ήρως με παντούφλες», που ήταν να του φτιάξουν άγαλμα όσο ήταν εν ζωή…

  10. Αὐγουστῖνος said

    Γράψτε λάθος! Ἐπιθεωρητὴς ἦταν ὁ Κλουζώ. Ὁ Ντρέυφους ἦταν διευθυντής.

  11. Όταν, στη δεκαετία του 1950, πήγαν να κάνουν Ρούσβελτ και Τσόρτσιλ τις οδούς Σταδίου και Ακαδημίας (και Ιαν Σματς και Μακένζι Κινγκ δύο παρόδους τους), ο Τσόρτσιλ τουλάχιστον σαφώς ζούσε. Και βέβαια διάφορες οδοί Διαδόχου Παύλου και Διαδόχου Κωνσταντίνου Ολυμπιονίκου (στο Ψυχικό, π.χ.) ονομάστηκαν έτσι όσο ζούσαν οι συγκεκριμένοι. Αλλά δεν συνηθίζεται, και δεν είναι τυχαίο ότι κανένα απ’ αυτά τα ονόματα δεν έπιασε.

  12. Γς said

    5:

    Τα έχω δοκιμάσει τα πεπόνια Ανανάς της Κύπρου.

    Υπάρχει κι αλλού;

  13. Καλημέρα
    4 Κι η Πατησίων (28ης Οκτωβρίου), κι η Πειραιώς (Παναγή Τσαλδάρη, κ.ά.). Όσο για ζωντανούς, ναι, το κάνουν κι αλλού. Π.χ. η Κ. Καραμανλή στα Γιάννενα. Πάντως, πλατεία Βαρθολομαίου υπάρχει και στο χωριό μου. Ο προηγούμενος παπάς τάχε πολύ καλά με τον πατριάρχη και τον είχε φέρει κατά δω οπότε και του βάλαν το όνομα σ’ ένα πλάτωμα (ο θεός να το κάνει) – άλλος επώνυμος δρόμος δεν υπάρχει εκτός απ’ όσους έχουν το όνομα που τους δόθηκε για την απογραφή του 71 (η χούντα ήθελε να είναι ονοματισμένοι κι έτσι το σπίτι μου είναι Σύρου 6 (αλλά μην το ψάξετε έτσι, δεν πρόκειται να το βρείτε με τίποτα – απλά εγώ θυμάμαι πολλά 🙂 ).

  14. cronopiusa said


    Άγνοια κινδύνου μάλλον αν αναλογιστεί κανείς τις συνεχείς αλλαγές ονομάτων των τελευταίων χρόνων….

  15. Πάνος με πεζά said

    Καλημέρα και καλό τελευταιο καλοκαιρινό Σου-Κου! Ωραία τα μεζεδάκια,και με αφορμή την τελευταία εικόνα,θυμήθηκα τη βαρύγδουπη δήλωση του γνωστού και μη εξαιρετέου Ηλία Ψινάκη,φέτος το Γενάρη: «Θα εισηγηθώ στο Δημοτικό Συμβούλιο,κάποια οδός του Δήμου μας να μετονομαστεί σε οδός Τζίμης Πανούσης
    Αν ψάξετε παλιά βιντεάκια της εποχής,θα τη βρείτε.Άσε βέβαια που,έτσι κι αλλιώς,τελικά η υπόσχεση έγινε λόγια του…αέρα,που λέει και μια ψυχή… 🙂

  16. Αὐγουστῖνος said

    ΕΦΗ ΕΦΗ, δὲν πιστεύω νὰ τὸ ἐννοοῦσες ἔτσι τὸ χτεσινονυχτερινό σου ἀποχαιρετιστήριο σχόλιο! Σὲ θέλουμε ἐδῶ, ἐνεργὴ καὶ καίρια, παλικαροῦ!

  17. takis#13 said

    Καλημέρα , όλη η ιστορία της ENERGA πρέπει διδάσκεται για το πως μπορείς να «φας» εκατομμύρια και να την βγάλεις καθαρή . Και όταν λέω όλη εννοώ από την αρχή της , με τους αρχικούς μετόχους κλπ.

  18. cronopiusa said

    για την ΕΦΗ-ΕΦΗ, την loukretia50 και τον Γιάννη Κουβάτσο

  19. Πάνος με πεζά said

    Με ονοματοδοσίες εν ζωή βεβαίως, θα τιμηθούν αρκετοί από τους Γάλλους πρωταγωνιστές της φετινης κατάκτησης του Μουντιάλ, σε σταθμούς του παρισινού Μετρό.(το έγραψα έτσι για να καταλάβετε ότι θα παίρνουν έναν-έναν,θα τον πηγαίνουν σε κάποιο σταθμό Μετρό και θα τον ξαναβαφτίζουν …) 🙂

  20. Γς said

    >Παρεμπιπτόντως προσέξτε τον μεταγραμματισμό σε VARTHOLOMAIOY, όπου εγώ διαισθητικά θα διάλεγα μάλλον το VARTHOLOMAIOU.

    Γιατί όμως στη γενική;

    Διαβάζω σε μια εκκλησία του αγίου μέσα στον περίβολο της Ακαδημίας Πλάτωνος:

    ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΤΡΥΦΩΝΟΣ
    Και από κάτω:

    HOLY CHURCH OF SAINT TRIFONOS

    Και fonos και στη γενική ο Saint Tryphon

  21. Eli Ven said

    Στο Κάμπο, ένα χωριό της Μεσσηνιακής Μάνης, ο κεντρικός δρόμος σταμάτησε να είναι κεντρικός δρόμος και έγινε από το 2004 Λεωφόρος Ολυμπιονίκη Κοζομπόλη ή κάτι τέτοιο. Προς τιμήν της αργυρομεταλλιούχας το 2004 πολίστριας Βούλας Κοζομπόλη η οποία είναι ή κατάγεται από το συγκεκριμένο χωριό

  22. Γς said

    Ειναι και τα διάφορα κτίρια αμφιθέατρα κλπ στα πανεπιστήμια που κάθε τόσο αλλάζουν για να τιμηθούν οι αείμνηστοι καθηγητές …

    Αμφιθέατρο Γς πχ [κουνηθείτε απ τη θέση σας!]

  23. dryhammer said

    Περί ονοματοδοσίας οδών:
    Στη Χίο υπάρχει μια οδός Ελευθερίου Βενιζέλου (πρωτότυπο), από τους πιο εμπορικούς δρόμους στο κέντρο, αλλά και μια οδός Έλενας Βενιζέλου που περνά έξω από το Νοσοκομείο. Και οι δύο συντομογραφούνται «Ελ. Βενιζέλου». Για το σύστημα Taxis δεν μπορεί να υπάρχουν δύο δρόμοι με το ίδιο όνομα στην ίδια πόλη (λογικό) κι έχει κρατήσει την Έλενας που είναι πρώτη αλφαβητικά. Οπότε οι επιχειρήσεις στην Ελευθερίου (και είναι πολλές) δηλώνουν διάφορες διευθύνσεις για να υπάρχουν και να μην τους «πετάει έξω» το σύστημα. (από τη λογίστριά μου)

  24. Νέο Kid said

    Εγώ δεν καταλαβαίνω το girl from Skopelos τί προσφέρει στην «παραδοσιακότητα» της πίτας;… (ειδικά σε ξένα αφτιά. )
    Δηλαδή ένα γκέρλ φρομ Βόλος ξέρω γω… δεν φτιάχνει καλές πίτες; 👨🏻‍🍳😀

  25. Γς said

    21:

    >ο κεντρικός δρόμος

    Και κοίτα να δεις δεν έχουμε ούτε μια Κεντρική Οδός [!] εδώ

  26. LandS said

    Ένας που ξέρει στοιχειώδη αγγλικά μου είπε ότι το σωστό είναι made by a local girl 🙂

  27. Νέο Kid said

    Καλά αυτός ο Ελ Βενιζέλος έχει γίνει αλοιφή δια πάσα νόσον…
    Αφού κάποιος ξένος που ταξίδεψε αρκετά στην Αττική οδό νόμισε κάποτε ότι η Αθήνα μετονομάστηκε σε Ελ Βενιζε

  28. Eli Ven said

    # 4 Περπατάω στην Πατησίων στο ύψος της Καποδιστρίου περίπου και με σταματάει μια γιαγιά από επαρχία. «Παιδί μου, ποια είναι η Πατησίων», μου λέει. «Αυτή είναι, γιαγιά», της λέω εγώ. Οπότε κοιτάει την ταμπέλα και μου λέει με οργή: «Χαζός είσαι,ρε; Αυτή είναι η 28ης Οκτωβρίου!» Κι έφυγε βρίζοντας…

  29. Avonidas said

    #24. Εγώ δεν καταλαβαίνω το girl from Skopelos τί προσφέρει στην «παραδοσιακότητα» της πίτας;… (ειδικά σε ξένα αφτιά. )
    Δηλαδή ένα γκέρλ φρομ Βόλος ξέρω γω… δεν φτιάχνει καλές πίτες; 

    Βάζει όλο της το είναι στην πίτα 😉

  30. Κώστας said

    Καλημέρα.

    «Βραβείο σε 14χρονο που έσωσε ηλικιωμένο από βέβαιο πνιγμό από τον Αρχηγό ΓΕΣ.»

    Η αμφισημία αίρεται αν μπουν τα απαραίτητα κόμματα (μη περιοριστική αναφορική):

    Βραβείο σε 14χρονο, που έσωσε ηλικιωμένο από βέβαιο πνιγμό, από τον Αρχηγό ΓΕΣ.

  31. Γς said

    9:

    >Θυμάμαι τον στρατηγό Δεκαβάλα (ή Δεκαβάλλα;) από την ταινία «Ένας ήρως με παντούφλες», που ήταν να του φτιάξουν άγαλμα όσο ήταν εν ζωή…

  32. cronopiusa said

    https://pbs.twimg.com/media/DlZh6D7UcAAVhUN.jpg:large

    https://twitter.com/zaralikos/status/1032933839549726720

  33. Avonidas said

    #28. Κι έφυγε βρίζοντας…

    Χωρίς να ρωτήσει τίνος είσαι συ; 😀

  34. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    30 Eίναι ακομμάτιστοι αυτοί που βάζουν τους τίτλους

    23 Ελευθ. Βενιζέλου δεν παίρνει το Τάξις;

    21 Όπου όποιος δεν ξέρει θα αναρωτιέται «ποιος είναι ο ολυμπιονίκης Κοζομπόλης»

    19 Αυτό δεν το ήξερα

    16 Φυσικά τη θέλουμε εδώ την ΕΦΗ!

    6 Πάτησα ένα Publish κατάλάθος, πριν τελειώσω το γράψιμο.

  35. konos said

    #28 Νομίζω ότι υπάρχουν πινακίδες με 28η Οκτωβρίου μέχρι περίπου το ύψος του Μουσείου και ότι μετά την Αλεξάνδρας αναφέρεται ως Πατησίων…
    Όσο για το El Venizelos του αεροδρομίου (και όχι μόνο) υπάρχουν κάποιες ανεπιβεβαίωτες φήμες ότι ήταν δάκτυλος γνωστής σχολιάστριας του ιστολογίου για να αποκτήσει η Αθήνα ένα πιο latin χρώμα…

  36. dryhammer said

    34=f(23) Τώρα που θα πάω για τον ΕΝΦΙΑ θα τη ρωτήσω τι ‘ποκάμανε.

  37. Triant said

    Καλημέρα.

    Η σειρά που λέγαμε…
    Βραβείο από τον Αρχηγό ΓΕΣ σε 14χρονο που έσωσε ηλικιωμένο από βέβαιο πνιγμό.

  38. sarant said

    37 Σε άλλα σάιτ ο τίτλος ήταν

    Βραβεύτηκε 14χρονος από τον αρχηγό του ΓΕΣ που έσωσε λουόμενο.

    Ηρωας ο αρχηγός!

  39. cronopiusa said

    Ο υποψήφιος θα πρέπει, σύμφωνα με την ανάρτηση στην σελίδα του ΕΛΔΟ, εκτός από πτυχίο Νομικών, να έχει «συμμετοχή σε 2 τουλάχιστον πιστοποιημένες διαστημικές αποστολές για τουλάχιστον 2 έτη ή σε 1 πιστοποιημένη διαστημική αποστολή για τουλάχιστον 3 έτη».

    Ο υποψήφιος βάσει των προσόντων του συγκεντρώνει μόρια με το μεταπτυχιακό και διδακτορικό στο δίκαιο του διαστήματος να βαθμολογούνται με συνολικά 10 μόρια, όσα δηλαδή λαμβάνει εάν έχει συμμετάσχει σε διαστημικές αποστολές. Μάλιστα, η προφορική συνέντευξη χαρίζει 40 μόρια…

  40. Γς said

    Σάν σήμερα εκρήγνυται ο Βεζούβιος καί καταστρέφει
    Πομπηία καί Herculaneum

  41. π2 said

    Δεν γνωρίζω τον Μοραγιονινουολούγουα Τσουκουεμέκα Σολουάντε, νομίζω όμως ότι τον κοντράρουν σε δυσκολία προφοράς οι Ταϊλανδοί μπασκετμπολίστες της εθνικής εφήβων που συμμετείχε πρόσφατα στο Πανασιατικό πρωτάθλημα (και είχα ανακαλύψει επίσης σε αθλητικό ιστότοπο):

    http://www.fiba.basketball/asia/u18/2018/team/Thailand#|tab=roster

    Νομίζω οι καλύτεροι είναι οι Τσαϊγιαπόνγκ Θαναροϊουονγκσά, Ναταπόν Λερτκιροονγκρουεάνγκ και φυσικά ο Ουιτσάια Φιθακφαουασούτθι.

    Η απόδοση στο στοίχημα για το ότι η μεταγραφή μου είναι λανθασμένη έχει φραγή.

  42. TheSting said

    #24 Δίνει μια νότα εξωτική. Girl from Skopelos… πώς λέμε Girl from Ipanema (μιας και πιάσαμε τα standards με τον καρπουζάνθρωπο παραπάνω).

  43. Νέο Kid said

    Π2, !! 😀
    Και μετά απορούν οι ευρωπαίοι γιατί αυτοί οι Ασιάτες είχαν υψηλότερα IQ κατά μέσο όρο…😀
    Άμα για να μάθεις να λες το ονομά σου πρέπει να περάσουν στίβο μάχης οχτώμιση χιλιάδες νευρώνες και να υπερθερμανθούν σαν ωτομπιάνκι άμπαρθ άλλοι οχτώμιση χιλιάδες νευρώνες… ε! Γίνεσαι έξυπνος , θες δε θες!
    ( να τα βλέπουν αυτά οι ελληνικογλωσσανωτεράδες! Απ τα χαμηλότερα IQ στην Ευρώπη…)

  44. Νέο Kid said

    43. Παρντον! … άλλες οχτώμιση χιλιάδες συνάψεις …, εννοούσα . 😄

  45. sarant said

    41 Μπράβο, οι Ταϊλανδοί! Και ο Παϊρότζ χαϊδευτικό θα είναι.

  46. Χαρούλα said

    Καλημέρα!
    Μετά το ρεπό στο χθεσινό , παρακαλώ τους διαφωνούντες(;) σχολιαστές του προχθεσινού, να αφήσουν τα «ερωτικά» καυγαδάκια και να επιστρέψουν κεφάτοι και έτοιμοι για νέες περιπέτειες! Κυρίως γλωσσολογικές, αλλά πάντα με καλλιτεχνικές, ποδοσφαιρικές, πονηρές, προβοκατόρικες κλπκλπ πινελιές.
    Νέα στα σχόλια, μεσήλικας στο σάιτ, σας παρακαλώ. Τα σχόλια των περισσοτέρων, είναι η νοστιμιά στο θρεπτικό άρθρο.
    .

  47. Γιάννης Ιατρού said

    …Θα μπορούσα βέβαια να τα πω και «επιληπτικά μεζεδάκια» για να σχολιάσω την αποφυλάκιση του Άρη Φλώρου της Energa…
    Εδώ, ο Άρης Φλώρος κατά το peak μιας επιληπτικής του κρίσης και στους ώμους του, η θεραπαινίδα ιατρός του, παλεύει με αυταπάρνηση και σφρίγος να τον επαναφέρει με μαλάξεις στον αυχένα.

  48. cronopiusa said

  49. venios said

    Πάντως, ο Μο Τσουκουεμέκα μου θύνισε τον Ραβελομαναντσόα, σπρίντερ από τη Μαδαγασκάρη τη δεκαετία του 70.

  50. Γς said

    46:

    Χαρούλα, Ρούλα..Ρούλης

    Κι έλεγε προχτές ο Νικοκύρης στο ΦΒ ότι άκουσε κάποιον να λέει ότι τον κάλεσε στο τηλέφωνο το Δουνουτού [η γυναίκα του] να πάει σπίτι. Κι αρχίσαμε να λέμε τα δικά μας.

    Γκεστάπο, ο ένας, Κομαντατούρ ο άλλος κλπ κλπ.

    Είπα κι εγώ για τον αδελφό μου, που όταν τον παίρνει στο τηλέφωνο όλο «Ναι Ρούλα μου, ναι Ρούλα μου» είναι.
    Μέχρι που απόκτησε το υποκοριστικό «ο Ρούλης» και ησύχασε.

  51. Γς said

    50:

    Κολλάει

  52. Γς said

    51:

    Αλλά κι αυτό

  53. π2 said

    49: Ναι, η Μαδαγασκάρη μαζί με την Ταϊλάνδη και τη Σρι-Λάνκα (θυμηθείτε τον χοντρούλη Ερίκ Ραμπεσαντρατανά της ΑΕΚ) πρέπει να έχει τα πιο δύσκολα ονόματα. Στον Ερυθρό Αστέρα του Βελιγραδίου παίζει ένας διεθνής από τη Μαγαδασκάρη ονόματι Στεφάν Ραχεριχαριμανανά. Αλλά ο αγαπημένος μου είναι άλλος διεθνής της Μαγαδασκάρης ονόματι Ανδριαμιράδο Ανδριαναριμανανά.

    https://www.transfermarkt.co.uk/stephan-raheriharimanana/profil/spieler/170957

    https://www.transfermarkt.co.uk/andriamirado-andrianarimanana/profil/spieler/512537

  54. Νέο Kid said

    Κουβάτσε, τελείωνε! …

  55. Εθνική Μαδαγασκάρης (ποδόσφαιρο)

  56. ωπ, γράφανε κι άλλοι.

  57. ΣΠ said

    Καλημέρα.

    Πάρτε μιαν ακλισιά:
    Μαθήτρια έβγαλε καταλάθος την καλύτερη φωτογραφία του Τέρας του Λοχ Νες των τελευταίων χρόνων

  58. Alekos81 said

    Πεπόνια «Γκανταλουπ»;

    Σας προκαλώ να ανακαλύψετε ποια είναι η ποικιλία «πικ λεϊτ» (sic). Δεν λέω ποιο φρούτο, να μην γίνει πολύ εύκολο

  59. Μαδαγασκάρη:
    https://www.quora.com/Why-do-Malagasy-people-from-Madagascar-have-so-long-names

    Σρι Λάνκα:
    https://www.quora.com/Why-do-Sri-Lankans-have-such-long-names

    Ταϊλάνδη:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Thai_name
    https://www.quora.com/Thailand-Why-are-Thai-last-names-often-relatively-long

  60. ΣΠ said

    Σε άρθρο για την έναρξη του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου υπάρχει προς το τέλος η εξής πρόταση:
    «Όσοι μετείχαν ψήφισαν υπέρ με τον Παναιτωλικό να απουσιάζει και τον Λεβαδειακό να είναι απών από την ψηφοφορία.»
    Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει την διαφορά μεταξύ του «απουσιάζω» και του «είμαι απών» ;

  61. cronopiusa said

  62. Χαρούλα said

    58
    Αλέκο, η πρώτη σκέψη ήταν «καθυστερημένο μάζεμα», αλλα μάλλον θα έπρεπε να λέγεται late pick!
    Μου φαίνεται όμως ταιριαστό με την γραφή και προφορά των πεπονιών, να απαντήσω: μήλα pink lady. Αν τα βρήκες στο ίδιο οπωροπωλείο;!😂

  63. cronopiusa said

  64. Νέο Kid said

    60. Μήπως εννοούν ότι ο Παναιτωλικός ήταν απών ( έχουν και δουλειά τέτοια εποχή τα καπνά …) και ο Λεβαδειακός ήταν μεν παρών , αλλά απείχε της ψηφοφορίας; (κάτι σαν λευκό δηλαδή) 😀

  65. Νέο Kid said

    57. Εγώ γιατί βλέπω την πάπια του λοχνές; 😄

  66. Avonidas said

    Μαθήτρια έβγαλε καταλάθος την καλύτερη φωτογραφία του Τέρας του Λοχ Νες των τελευταίων χρόνων

    Ψιλά γράμματα, θα μου πείτε, αλλά το «Λίμνη Λοχ Νες» είναι πλεονασμός: αυτό το λοχ (loch) σημαίνει «λίμνη» στα γαελικά.

    Βέβαια, αν πούμε απλά «Λοχ Νες» μπορεί να μην καταλάβει κάποιος ότι είναι λίμνη (αυτος ο κάποιος θα πρέπει βέβαια να ειναι ερημίτης στα Ιμαλάια την τελευταία 50ετια τουλαχιστον, αλλά λεμε τωρα). Κι αν πούμε «λίμνη Νες», μπορεί κάποιος να σκεφτεί ότι μας χυθηκε ο στιγμιαιος καφές 😉

    Ζορικη μετάφραση.

  67. Alekos81 said

    #62 Τοωντι, τα μηλα! Το οπωροπωλειο σίγουρα δεν ήταν το ίδιο, η πινακίδα ήταν στη λαϊκή. Η πρώτη σκέψη ήταν παρόμοια πάντως, μήλα οψιμης εσοδειας…

  68. Avonidas said

    Για τη Μαδαγασκάρη, πάντως, απ’ ο,τι εχω ακουσει δεν εχουν μακριά μόνο τα ονόματα 😇

  69. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    60 – Μάλλον ότι ο Παναιτωλικός απουσίαζε εντελώς, ενώ ο Λεβαδειακός, ήταν παρών στην συνεδρίαση και απών από την ψηφοφορία, ας πούν κι οι ειδικοί.☺

    ΕΦΗ – ΕΦΗ μη ξεχνάς πως είσαι κρι κρι κι όχι μουλάρι.☺

  70. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    64 – Τι έγινε ρε, πώς εμφανίστηκαν ξαφνικά τόσα σχόλια;☺

  71. π2 said

    59: Από τα λινκ θυμήθηκα και το εθνικό της Μαδαγασκάρης στα ελληνικά, Μαλγάσιος, όχι ακριβώς το πιο διάφανο ετυμολογικά που υπάρχει.

    Αντίστοιχης λογικής με τη Σρι Λάνκα είναι και πολλά ονόματα στη νότιο Ινδία (στην ευρύτερη οικογένεια των Ταμίλ).

  72. 71 Αν μάζευες γραμματόσημα θα ήξερες από μικρός την République Malgache 🙂

  73. 65
    https://twitter.com/PersianRose1/status/870481064967323648

  74. Γς said

    68:

    >Για τη Μαδαγασκάρη, πάντως, απ’ ο,τι εχω ακουσει δεν εχουν μακριά μόνο τα ονόματα

    έχουν και τα τείχη

    Οχι σαν τους αρχαίους Ελληνες που ……

  75. Γς said

    72:

  76. Γς said

    69:

    >ΕΦΗ – ΕΦΗ μη ξεχνάς πως είσαι κρι κρι κι όχι μουλάρι.☺

    … Λαρα;

    Ο μεσαίος μου γιος συνήθιζε να λέει έτσι την μικρή του αδελφή.

    Κλάμα μια μέρα. Ερχεται και την παίρνω αγκαλιά.

    -Ο Νίκος με λέει Μουλάρα.

    Κλαψ κλάψ και λάκριμε

    -Όχι, μωρό μου, Λάρα μου. (Ηταν και ο Δόκτωρ Ζιβάγκο και το Λάρα’ς θεμ τότε ).

    -Σώπα μωρό μου, Λάρα μου, Λάρα μου, Λάρα μουΛάρα μουλάρα Μουλάρα Μουλάρα …

    Και πετάχτηκε μόλις το κατάλαβε. Και φτου κι απ την αρχή κλάμα και δάκρυα.

    Εκείνα τα διαμαντάκια στα κοριτσίστικα ματάκια των θυγατέρων μας στα 3-4 τους χρόνια.

  77. ΣΠ said

    64, 69
    Βασικά, αυτό που έγινε είναι ότι ένας απουσίαζε, ένας άλλος ήταν απών, ένας τρίτος έλλειπε, ένας τέταρτος δεν ήταν εκεί και ένας πέμπτος ήταν αλλού. 🙂

  78. 41, 43, 45,

    Ο Ταϊλανδός συγκάτοικός μου στο διδακτορικό λεγόταν
    Varun Taepaisitphongse (γκουγκλίζεται)
    με προφορά στακάτο
    Γουα-λάν Τε-πα-σιτ-πόμ.

    Για τους Αμερικάνους σκέτο Βαρούν,
    και για τους Έλληνες φίλους μου συχνά Χτυπούν.

  79. spiral architect 🇰🇵 said

    Ποιανού θα (ξανα) αγιάσει η χέρα …

  80. cronopiusa said

  81. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα, να με συμπαθάτε για την πολύωρη απουσία.

  82. Christos said

  83. Pitpanag said

    https://mensa.dk/iqtest/
    Έλα Kid. Beat my 132 🙂
    maximum score ?

  84. Ηράκλειτος said

    «…Φυσικά, η πραγματική είδηση έκανε λόγο για 347,7 μίλια και σε άλλους ξένους ιστότοπους η μετατροπή έγινε με ακρίβεια δύο δεκαδικών (559,57 χιλιόμετρα) ενώ σε άλλους στρογγυλεύτηκε στα 560 χιλιόμετρα».

    Παντως μου κανει πραγματικη εντυπωση αυτη η ειδηση ! Πως μπορει ενας σεισμος να εχει εστιακο βαθος 560 χλμ, την στιγμη που ο φλοιος της γης μαζι με το ανωτερο (στερεο) τμημα του μανδυα φτανουν στην καλυτερη περιπτωση τα 150Km ;;;

    560χλμ, μιλαμε για τρελο βαθος μεσα στην «σουπα» του μαγματος ! Μηπος υπαρχει καποιο λαθος στην ειδηση;

  85. nikiplos said

    Να πούμε ότι καλό είναι να μην τσουβαλιάζουμε την υπόθεση Φλώρου-Μηλιώνη με εκείνη του Παπαγεωργόπουλου και του Τσοχατζό. Στην περίπτωση των δύο αυτών παιδαρέλιων αχυρανθρώπων, υπήρξε σαφής κλοπή και υπεξαίρεση… το γιατί συστρατεύτηκε το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου και η ΝΔ του Σα(χλα)μαρά είναι άλλου ιερέως, αφού κατά πάσα πιθανότητα, οι αχυράνθρωποι προς τα εκεί στο κομματικό χρήμα θα διοχέτευαν τα κονδύλια…

    Ο Μαυρουδής (aka Mavor κατά το μοβόρος κάποτε στα νιάτα του στη ΝΟΠΟ), απλά διεκπεραίωσε το δικανικό τμήμα της υπόθεσης…

  86. Λευκιππος said

    85 ;

  87. Theo said

    Προσπάθησα να αναρτήσω στην «Καθημερινή» το απόσπασμα αυτού του άρθρου που κριτικάρει το χθεσινό άρθρο του Τ. Θ. αλλά το διέγραψαν

  88. sarant said

    87 Σοβαρά, το διέγραψαν;

  89. cronopiusa said

    ΕΦΗ-ΕΦΗ, Loukretia50, Κουβάτσε, ακούτε;

  90. Theo said

    @88:
    Ναι. τελευταία έχουν διαγράψει κι άλλα σχόλιά μου με τελείως κόσμια κριτική σε κάποια άρθρα τους.

  91. ΣΠ said

    84
    https://en.wikipedia.org/wiki/Deep-focus_earthquake

  92. sarant said

    90 Και την ίδια στιγμή εγκρίνουν σχόλια με ακραία ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς.

  93. Γιάννης Ιατρού said

    87: Theo
    κριτικάρει το χθεσινό άρθρο του Τ. Θ. αλλά το διέγραψαν,,,
    Αν δεις τα σχόλια (43 αυτή τη στιγμή), το πιο πρόσφατο είναι ένα (κάποιου Ιωάννη Αλωπεκή) προ 5 ωρών. Υποθέτω πως θα έγιναν κι άλλα σχόλια εν τω μεταξύ.
    Εσύ, αν έβαλες το δικό σου σχόλιο προ 3ώρου (ώρα σχ. #87 περίπου), ίσως πρέπει να περιμένεις τουλάχιστον ακόμα 2 ώρες, ή μάλλον έως αύριο κλπ. για να δεις αν το βάλουν τελικά. Είναι και ΣΚ και θα έχουν λίγους διαθέσιμους στην «αξιολόγηση»… σχολίων.

    Βέβαια, αν αναλογιστεί κανείς το σχ. #90, μάλλον -λόγω μη εισέτι εξομολογηθέντων αμαρτιών σου- έχεις (κι εσύ αφορισθεί 🙂 🙂

  94. Γιάννης Ιατρού said

    84/91: Γι αυτό και δεν έγιναν μεγάλες καταστροφές, με 8.2 R …
    …The US Tsunami Warning Centre also said the quake was too deep to cause a tsunami.
    The quake was 560 kilometres below the Earth which would have dampened the shaking at the surface….

  95. sarant said

    93 Τώρα πάντως τα σχόλια είναι 47 και έχει και ένα προ 2 ωρών -αλλά όχι του Theo.

  96. Theo said

    @92:
    Δεν μπορώ να καταλάβω τη λογική των διαχειριστών.
    Κι όταν την προηγούμενη εβδομάδα παραπονέθηκα, δυο σχολιαστές μου απάντησαν:
    «Σε όλους μας συμβαίνει ενίοτε, αν αυτό σας παρηγορεί.»
    και
    «Το πιστεύω διότι το υφίσταμαι κι εγώ.»

    @93:
    Έχω λογαριασμό στο disqus.com κι όταν είδα εκεί την ένδειξη «removed» για το σχόλιό μου (τότε έδειχνε και 4 ώρες από την αποστολή του), τότε έγραψα το σχ. 87.

  97. Όταν θες να κάνεις τον πολύγλωσσο αλλά δεν ξέρεις τη διαφορά του LearJet από το Liar Jet

    http://www.documentonews.gr/article/pthseis-diaplokhs-meta-to-elikoptero-kyriakoy-h-mareba-sth-lista-toy-liar-jet-toy-oodwroy-aggelopoyloy-sto-documento-poy-kykloforei-thn-kyriakh

    https://en.wikipedia.org/wiki/Learjet

  98. sarant said

    97 Ψεύτες, τι περιμένεις;

  99. raf said

    Τα σχόλια των άρθρων στην Καθημερινή, και τα ίδια τα άρθρα συχνά, είναι χώρος μισαλλοδοξίας και σκοτεινής προδιάθεσης. Εμένα με έπιανε η καρδιά μου όποτε πατούσα εκεί, τώρα πια το ‘χω κόψει.

  100. mitsos said

    84,91,94
    Σεισμός με επίκεντρο σε βάθος …. ( βάλτε εσείς αριθμό και μονάδες δεν γίνεται )
    Διότι η θέση του ρήγματος ονομάζεται εστία και η προβολή στην επιφένεια επίκεντρο.

    @84
    Έχεις απόλυτο δίκιο.

    500 χιλιόμετρα δεν είναι ούτε το βάθος της λιθοσφαιρικής ρίζας των Ιμαλαϊων. Όσο για το βάθος στο τόξο του Ειρηνικού …μερικές δεκάδες μέτρα κάτω από τον βυθό και αν… Διότι βρισκόμαστε σε περιοχή μεσωκεάνειας ράχης . Κάτω από τα νησιά ( ηφαίστειακοί κώνοι μερικών δεκάδων χιλιάδων ετών ) όμως μπορεί να έχουμε μεγαλύτερα βάθη στερεάς λιθόσφαιρας της τάξεως των 20 χιλιομέτρων .

    Τα σεισμικά κύματα πάντως έχουν πολύ μεγαλύτερη απόσβεση όταν διδίδονται μέσω υγρών μέσων. Ένα βάθος ωκεανού της τάξεως των 5 χιλιομέτρων και άνω οδηγεί σε γρήγορη απόσβεση και μάλιστα δεν οδηγεί σε τσουνάμι.
    Κάποιος διάβασε για μεγάλο βάθος του ωκεανού στην περιοχη της εστίας και μετά δουλεψε το ράδιο αρβύλα δημοσιογράφων που είναι βέβαιοι για την επιστημοσύνη τους και την αριστεία τους
    Αν έκαναν έναν σεμινάριο σε δημοσιογράφους που ασχολούνται με σεισμούς θα ήταν καλύτερα από το να προσπαθούν να διαλέξουν τους άριστους
    Θα ψάξω να βρω την ανάλυση του γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

  101. Λ said

    Υπάρχει στα αζήτητα ενα μεζεδάκι. Εκεί που λέει ότι μια γυναίκα νυμφεύθηκε αντί παντρύφτηκε. Για τους δρόμους και τις ονομασίες τους να πω ότι γέλασε και το παρδαλό κατσίκι οταν ο πρώην Δήμαρχος Λευκωσίας μετονόμασε τη λεωφόρο Σάνταρόζα σε λεωφόρο Σπύρου Κυπριανού μετ δικαιολογία ότι κανείς δεν ξέρει ποιος είναι αυτός ο Σανταροζα

  102. mitsos said

    Και όμως δίνει το Αμερικανικό Ινστιτούτο επίσημα depth : 563,4 km !!!

    Θα τρελαθώ εστία σεισμού μέσα σε ρευστό μανδύα πρώτη φορά ακούω. γμτ τα πτυχία μου μέσα . Θα τα σκίσω.

  103. Γιάννης Ιατρού said

    96β, 99 Εμ, αφού χρησιμοποιείτε ακατάλληλο φυλλομετρητή (τον καταραμένο μπρόουζερ), τι να σας κάνω 🙂

  104. Γιάννης Ιατρού said

    102: Δες τον σύνδεσμο του #81, δίνει εξηγήσεις / βιβλιογραφία 🙂

  105. mitsos said

    ρετιμαθαίνεικανειςσταγερ…φτου.

    Ευχαριστώ και τον 91 και τον 104

  106. Γς said

    97:

    Και το Learjet του Γς

    https://caktos.blogspot.com/2015/03/learjet-60-xr.html

  107. Αντωνης said

    Υπάρχει οδός Κ.Κεντερη στη Βαρειά κοντά στο πατρικό του σπίτι.

  108. spyridos said

    @4

    Αν θυμάμαι καλά η Πανεπιστημίου που είχε γίνει Ελ. Βενιζέλου χωρίς να περάσει η ονομασία στον κόσμο, ξαναμετονομάστηκε Πανεπιστημίου πριν από 20 χρόνια ή και παραπάνω.

    Θυμάμαι πιτσιρίκος που είχα πρωτοπάει με τον ηλεκτρικό μόνος μου για μια δουλειά του πατέρα μου. Πανεπιστημίου αριθμός τάδε μου είχε πει.
    Να γυρίζω την Ομόνοια γύρω γύρω και να μην βρίσκω Πανεπιστημίου.
    Δίφραγκο στο τηλέφωνο του περίπτερου. Πατέρα: «οδός Πανεπιστημίου δεν υπάρχει». Τα γέλια του περιπτερά έπνιξαν αυτά του πατέρα μου στο ακουστικό.
    Πολύ πριν βγει η τηλεταινία με το ίδιο όνομα και πρωταγωνιστή το Βαγγέλη Γερμανό.

  109. cronopiusa said

  110. Γιάννης Ιατρού said

    109: Του πιάσαμι του υπουνουούμινου! 🙂

  111. loukretia50 said

    ΕΦΗ- ΕΦΗ
    Οι καλοί σχολιαστές είναι σίγουρα οι πιο ευαίσθητοι, αλλά είναι σωστό να αφήσεις όλους τους υπόλοιπους να αλωνίζουν? Τι στο καλό? Είπαμε, δημοκρατία έχουμε στο ιστολόγιο, όχι μπήκαν τα γίδια στο μαντρί – και διώξαν το κρι κρι , που λέει κι ο Λάμπρος που σ αγαπάει . Κι όχι μόνο αυτός, νομίζω το ξέρεις, ε, «ερίτιμη κυρία»/ Τόσα έχεις ακούσει και γράψει εδώ.
    Σου έχω και σπέσιαλ ρόλο στην Πολυτονιάδα (ναι, αυτή που σνομπάρουν multi- tonics, atonics and catatonics!) να σκάσουν οι οχτροί μας. Έλα να μου δώσεις ιδέες και θα επιβάλλουμε τη θηλυκή πλευρά – δηλαδή τη σωστή. Δε θα με σνομπάρεις κι εσύ, έτσι δεν είναι?
    Η παρουσία σου τόσα χρόνια εδώ είναι μόνο θετική (σπάνιο προσόν!). Είσαι πάντα γλυκειά και νηφάλια (το πώς τα καταφέρνεις είναι απορίας άξιον !) κι έχεις πολλά να μας πεις. Πώς θα αντέχεις να βλέπεις να κάνουμε χοντράδες και να μη μας συμμαζεύεις? Αφού νοιάζεσαι!
    Σε παρακαλώ έλα, δεν έχει γούστο να παίζω μπάλα μόνη μου, είμαι κι άμπαλη! Και θ΄αρχίσει η Κρόνη να βάζει πάλι Γούναρη να σαλτάρω.
    Και με την ποσόστωση να το πάρεις, επιβάλλεται να γυρίσεις.΄Εχεις πάντα αίσθηση δικαίου.

    Η πίκρα στο τετράγωνο, μου χάλασε το κέφι.
    ΄Ωρες τώρα παιδεύομαι μ΄ένα χαζό πιντέφι
    Μα να δουλέψω δε μπορώ – αναζητώ την ΕΦΗ
    Γύρνα ξανά κορίτσι μου και θα βαρέσω ντέφι!

    (να φύγουν τα κακά πνεύματα!…- Ουπς! προδόθηκα πως είμαι του μονοτονικού!)

    ================
    Γιάννη Κουβάτσο, έλα έστω και σαν ‘Αλκης Γιαννακάς!
    ================

    όσο για μένα… Χα! σας την έφερα!
    Μάγκες, μη χαίρεστε, η δική μου ώρα δεν ήρθε ακόμα.
    Και κομμένα τα αστεία για μουλάρες, καταλάβατε εσείς οι τρεις?

  112. loukretia50 said

    ΕΦΗ – ΕΦΗ : Ελπίζω να τα πούμε αύριο! Καληνύχτα!

    The Rolling Stones – She’s A Rainbow

  113. Γς said

    Ε, λοιπόν να μου το θυμηθείτε. Αυτή εδώ δεν είναι γυνή.
    Με τίποτα.
    Κόβω το κεφάλι μου…

  114. Γς said

    Ποιος είναι αυτός πάρα πάνω;

    Τον θυμήθηκα όταν είπα «Κόβω το κεφάλι μου»

    Είναι ο Οριτζινάις.

    Εν τάξει ήταν και ο Austin L. Hughes στο University of Texas, που του έκανα τον έξυπνο, ως συνήθως, σε μια διάλεξη και όπως πάντα με τα σεξουαλικά μου υπονοούμενα είπα κάτι για τον Αγιο Αυγουστίνο που έκοψε το πουλί του για να αγιάσει.

    Με διόρθωσε και μου είπε: «Οριτζινάις.»
    Δεν κατάλαβα και πήρε τη κιμωλία και έγραψε στον πίνακα στα ελληνικά:
    Ω ρ ι γ ε ν η ς.

  115. Γς said

    Να βλέπαμε λέει και τον Σαλβίνι αρεστάτο και τι στον κόσμο…

    https://www.theguardian.com/world/2018/aug/25/matteo-salvini-formally-investigated-over-migrant-ship-standoff

  116. gpoint said

    ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ (ακατάλληλο για μη ενδιαφερομένους)

    Πρώτο ματς με ΕΛΛΗΝΑ διαιτητή και επανήλθαμε στα γνωστά…ο έλληνας διαιτητής οφείλει να σφάξει τον ΠΑΟΚ για να είναι ανεκτός στους οπαδούς του ΠΟΚ.

    Ετσι χθες ο Κουτσιαύτης ενώ χάρισε την δεύτερη κίτρινη στον Κότσιρα (τον άλαξε ο προπονητής του για να γλυτώσει την συνέχεια στο 0-0), την απ’ ευθείας κόκκινη στον Ιγγλέσιας που πάτησε τον τραυματισμένο Ουάρντα στο 1-0, που έδωσε άουτ κόρνερ υπέρ του ΠΑΟΚ και άλλα ψιλά, μπήκε στο στόχαστρο γιατί έδωσε ένα πέναλτυ που ΕΓΙΝΕ στον Πρίγιοβιτς, άσχετο αν ήταν ηλίθια η αντίδραση του τερματοφύλακα σε φάση που δεν μύριζε γκολ καθώς πήγε να μαζέψει το χέρι του αλλά δεν πρόλαβε και ΒΡΗΚΕ τον Πρίγιεβιτς που είχε τσιμπήσει την μπάλλα. Αυτό το γεγονός πως δεν ήταν φάση για γκολ ήταν αρκετό για να αρχίσουν τα όργανα…

    Τόσα χρόνια συνηθισμένοι να τον σφάζουνε δεν μπορούν να χωνέψουν την νέα κατάσταση που τείνει προς το 50-50, συνηθισμένοι στο 90-10 και να διαμαρτύρονται γι αυτό το 10 !!!

    Ηταν προφανές πως μετά το 1-0 ο ΠΑΟΚ θα έκανε διαχείριση, αφ’ ενός μεν λόγω του αγώνα με την Μπενφίκα και αφ’ ετέρου γιατί έλειπαν οι τρεις βασικοί που παίζουν στον άξονα (Βαρέλα, Μαουρίσιο, Πέλκας) ενω οι παίκτες γραμμής (Βεϊρίνια, Μάτος και ο απών Λημνιός) έπρεπε να κάνουν διαχείριση δυνάμεων. Μετά το 70 ο ΠΑΟΚ έβγαλε τεράστια κόπωση με αποτέλεσμα ο Αστέρας να κάνει 8 τελικές στο 20λεπτο, να πλησιάσει πολύ στο γκολ και να ισοφαρίσει περίπου τις τελικές του ΠΑΟΚ ώστε το αποτέλεσμα να φαίνεται πως τον αδικεί. Αλλά αυτό είναι εντελώς άσχετο με την διαιτησία. Ολη η βαβούρα γίνεται για να πεισθεί η κοινή γνώμη πως ο ΠΑΟΚ ευνοείται, όπως πέρισυ που λέγανε πως είχε την παράγκα ο Σαββίδης κι τελικά πήρε τον τίτλο η ΑΕΚ στα χαρτιά !!

  117. sarant said

    111 Κι εγώ συμμερίζομαι την έκκληση της Λουκρητίας.

  118. cronopiusa said

    117

    ναι, αλλά πρέπει να μαζευτούν κάποιοι μπάχαλοι γιατί ο εκφοβισμός (bullying) συνεχίζεται

    και όπως έφη η ΕΦΗ – ΕΦΗ :
    Γς, σκαμπίλιζε το βατμάκι μέσα σου

  119. Γς said

    Εφυ-έφυ-γε και μας άφησε μόνους κι έρη-ερη-μους

    Α-κρητους κι α-κρι-κρι-τους

  120. Γς said

    118:
    >και όπως έφη η ΕΦΗ – ΕΦΗ :
    Γς, σκαμπίλιζε το βατμάκι μέσα σου

    Ναι, είχα πει

    Φρασεολογικά στο Έγκλημα και τιμωρία

    Γς said
    21 Φεβρουαρίου, 2018 στις 02:01
    108:

    >ένα παλούκι αντί του παλουκοφράχτη

    παλουκοφράχτης, παλουκοκάφτης κι ένας παλουκοκτόνος:

    Ο Βασίλειος Κωστέτσος. Ο συμπαθέστατος.
    Που είχε την ατυχία να είναι καλεσμένος του Αντρέα Μικρούτσικου σε μια εκπομπή του.

    -Λοιπόν Βασίλειος. Σαν να λέμε Βασίλειος ο Βουλγαροκτόνος.

    -…

    -’Η παλουκοκτόνος;

    Τόσο μαλάκας ο ένας και τόσο βλάκας ο άλλος που έμεινε στην εκπομπή…

    και μου απάντησε αμέσως η Εφη-Εφη:

    Φρασεολογικά στο Έγκλημα και τιμωρία

    Γς, σκαμπίλιζε το βατμάκι μέσα σου

    κι ακόμα το ψάχνω. Το βατμάκι μου.

    Αλλά γιατί; Τι είχα κάνει;

  121. cronopiusa said

  122. cronopiusa said

    έμπλεξες τον Ωριγένη με τον Εριγένη

  123. Γς said

    122:

    Σιγά μην τον έμπλεξα και με τον Εργένη.

    Ο Ωριγένης ήταν που σε ηλικία 18 ετών αυτοευνουχίστηκε για να μπει στην βασιλεία των ουρανών.

  124. cronopiusa said

    … αλλά τα χώνεις στον Εριγένη με τα όργανα του στη θέση τους.

  125. Γς said

    -Ελα ρε Εφη-Εφη

    -Οχι δεν έρχομαι.

    -Ε, μην έρθεις!

    -Οχι. Θα ρθώ ρε!

    Λες να πιάσει Κρόνη;

  126. Γς said

    124:

    Τι λέει μωρέ;

    Δεν καταλαβαίνω

  127. gpoint said

    # 123

    τελικά μπήκε ή είχαν κηρύξει δημοκρατία με (ανφέρ) δνοψήφισμα ;

  128. Γς said

    127:

    Του κάνανε [πλαστική] αποκατάσταση και τον έβαλαν.

    Ακου στα 18 του χρόνια. Στα 88 καλά είναι. Κάπως

  129. sarant said

    Δεν χρειάζεται πάντως να μονοπωλεί ένας σχολιαστής τα σχόλια.

  130. Αὐγουστῖνος said

    ΕΦΗ-ΕΦούλα (ἢ μήπως ΕΦΟΥΛΑ-ΕΦΟΥΛΑ; Δὲν ξέρω πῶς σχηματίζεται τὸ παρακλήσεως σημαντικόν)
    Σὰν συννεφούλα
    Γύρνα κοντά μας
    στὴν ἀγκαλιά μας

    Βρὲ παληκαροῦ μας:

    Συννεφούλα, συννεφούλα
    νὰ γυρίσεις σοῦ ζητῶ…

    Κι ἄσε τὸν παλιόκοσμο νὰ λέει

    Κι ἐσεῖς, ἀγαπητὲ κ. Κουβάτσε, ἀφῆστε τὰ πείσματα. Ἐδῶ κάναμε ἐκκλήσεις ἐπὶ ἐκκλήσεων στὸν Νικοκύρη γιὰ τὸν Γουσού. Γιὰ ἐσᾶς, τὰ κοσμήματα τοῦ ἱστολογίου, θὰ κάνουμε τὴν πάπια (τοῦ Λὸχ Νές!);

    Πλήηηηζ!

  131. Αὐγουστῖνος said

    Σὰν τελευταία λύση θὰ βάλω συλλογὴ ὑπογραφῶν στὸ Avaaz γιὰ τὴν ἐπιστροφή σας!

  132. Πέπε said

    131
    Συνυπογράφω και για τους δύο.

  133. Νέο Kid said

    82. Καλώς το το παιδί ! 132 ε; not bad, not bad…
    Πρέπει να έχεις πέντε με έξι λάθος. Τι έβαλες από 32 έως 39; οι προηγούμενες είναι λίγο-πολύ trivial. Η 20 είναι τρίκυ .
    Αν έπιασες τη λογική του 39 …chapeau! 🙂
    (Ο χρόνος που δίνει το τεστ παντως είναι πολύς. Στο real think έχεις 20 λεπτά για 45 ερωτήσεις ( λίγο πιο εύκολες κατά μέσο όρο, μάλλον) αλλά 20-25 δευτερόλεπτα ανά ερώτηση , it’s pressing…)

  134. ΓιώργοςΜ said

    131,2 Πού υπογράφουμε ρε παιδιά; Κι εγώ!

  135. loukretia50 said

    Γουσού2
    Ποιόν Ωριγένη κι Εριγένη..
    Κανένας δε μου παραβγαίνει!
    Αυτοκαταστροφικός ο ένας και φιλόσοφος ο άλλος..
    Τίποτα δε μου πηγαίνει,
    Μ΄αγαπώ, ας προσέχει ο άλλος!
    Αν με βρει μπαρουτιασμένη.

  136. Pitpanag said

    Neo kid. 32.A 33.B 34.A 35.D (not sure)
    36.A 37.B 38.A 39. ? Έβαλα Η lucky guess ? Cant find the logic in this one ?
    What did you score yourself?

  137. Νέο Kid said

    136. Pitpanag
    32. 33. 34. Σωστά.
    35. Λάθος. Σωστό το C
    36. Σωστά
    37. Λάθος . Σωστό το F όταν περνάνε από μαύρο κουτάκι τα δυο «πιόνια» αλλάζουν χρωμα. Κόκκινο–>μπλε , μπλε—>κόκκινο.
    38. Σωστά
    39. Λάθος . Το πιο δύσκολο. Εδώ έχουμε έναν αλγόριθμο move and shift. Το κάθε σχήμα σε κάθε μικρο πίνακα κάνει δυο πράγματα. Αλλάζει σχήμα και μεταφέρεται οριζόντια στην επόμενη στήλη του δεξιού πινακακίου.

  138. Νέο Kid said

    137 —>136.
    Παρντον! Πρόωρη εκσχολίαση…
    Για το 39 λοιπόν. Το πάνω αριστερά τετράγωνο πάει στο δεξί του το επόμενο πινακακι στη δεύτερη στήλη και μετατρέπεται σε κύκλο. Το δίπλα αρχικό τρίγωνο πάει στην κορφή της τρίτης στήλης στο 2ο πινακακι και γίνεται τετράγωνο. Ο κύκλος πάει από κάτω στη δεύτερη σειρά στο δεύτερο πινακάκι και γίνεται τρίγωνο.
    Έχουμε δηλαδή έναν κυκλικό αλγόριθμο μετατροπών: τετράγωνο–>κύκλο—>τρίγωνο—>τετράγωνο , με ν+1 πάντα μετατόπιση της θέσης προς τα δεξιά.
    Ελπίζω να το εξήγησα καλά… σωστή η επιλογή F
    Έχεις ένα ή δυο λάθη και σε κάποιο από τα προηγούμενα λοιπόν.

  139. Pedis said

    την τελευταία φορά που μπήκα στο ιστολόγιο θα έμενε, λέει, μπαναρισμένος για καιρό. πώς στο καλό πήρε πάλι το ελεύθερο ο φλώρος;

  140. Theo said

    @116:
    Τώρα που έφυγε ο Γ. Κουβάτσος, κανείς δεν τσιμπά πια Τζη μου 🙂

    (Ενώνω κι εγώ τη φωνή μου με όσους το ζητούν και θερμοπαρακαλώ ΕΦΗ ΕΦΗ και Γιάννη να επανέλθουν.)

  141. Γιάννης Ιατρού said

    Μη πάθουμε και κανένα καταρράκτη….

  142. cronopiusa said

  143. spiral architect 🇰🇵 said

    Στα αγγλικά, η νόσος του ματιού «καταρράκτης» λέγεται catatact και μόνο εκεί. Κάνω λάθος;

  144. leonicos said

    Σπύρου Δήμα στην Νίκαια

  145. spiral architect 🇰🇵 said

    Τι κάνατε βρε στον Κουβάτσο;

  146. ΣΠ said

    143
    Cataract είναι και ο καταρράκτης με το νερό. Στα αγγλικά υπάρχει και το waterfall αλλά το cataract είναι γενικά μεγαλύτερου μεγέθους.

  147. Γιάννης Ιατρού said

    146: Ναι, αλλά εξειδικευμένα, δηλ.πρέπει να είναι της τάξεως/τύπου Βικτώρια, Iguazo κλπ.
    Συνήθως όμως ο όρος χρησιμοποιείται για την ιατρική ορολογία, βλ. #143

    A cataract waterfall occurs when a large amount of fast-moving water falls over a cliff. This type is categorized simply on sheer size and power.

  148. ΣΠ said

    147
    Ε, ναι. Δεν θα χρησιμοποιήσουμε το cataract για τους καταρράκτες στο 141. Όσο για την ιατρική ορολογία, την ξέρω από πρώτο χέρι. Πέρσι έκανα εγχείρηση.

  149. gpoint said

    # 140

    Μπα κι αυτός τρέλλα πουλούσε, δεν ήταν δυνατόν να πιστεύει αυτά που έγραφε, πληγωμένο οπαδιλίκι ήταν και παραδοχή του γεγονότος πως ο ΠΑΟ θέλει 2-4 χρόνια για να διαλυθεί τελείως και άλλα 3-5 να τον ξαναφιάξει η οικογένεια Βαρδινογιάννη που θάρθει σαν σωτήρας α λα Μελισσανίδης και χωρίς αντιπολίτευση.
    Ε μέχρι τότε μπορεί νάχει πάρει κι ο ΠΑΟΚ το πρωτάθλημα. Είχε πάρει ένα επί Ν,Δ κι ένα επί ΠαΣοΚ, λέγαμε πως θα πάρει ένα και επί ΣυριζΑ αλλά ο Ιβάν μπαξίσια δεν δίνει σαν Πόντιος που είναι, οι μεγάλες δουλειές όπως το κτίσιμο της αγιασοφίτας έχουν μεγάλες μίζες, ο Βασιλειάδης κι ο Κοντονής, βάλτα όλα μαζί σε μια πρόταση με καναδυό ρήματα της επιλογής σου κι ό,τι σου βγει.

  150. ΣΠ said

    Ηρωικοί γονείς αντιμετώπισαν αρκούδα που επιτέθηκε στον γιο τους με σπρέι πιπεριού
    Πού το βρήκε το σπρέι πιπεριού η αρκούδα;

  151. Γς said

    147:

    >δηλ.πρέπει να είναι της τάξεως/τύπου Βικτώρια, [καταράκτες]

    Και Full Moon Over Lake Victoria της Ειρήνης, που΄ναι και ολόγεμο Αυγουστιάτικο φεγγάρι απόψε

    http://miremben.blogspot.com/2016/06/full-moon-over-lake-victoria.html

  152. Γιάννης Ιατρού said

    150: χαχα

  153. TheSting said

    Παρέμβαση εισαγγελέα για το παιδί που δάγκωσε οχιά στο Βένετο Βόλου
    Προστατευόμενο είδος η οχιά…

  154. sarant said

    153 Αυτό μάλλον το ξαναείδαμε -θα παρέμβηκε ο Εισαγγελέας Ανηλίκων

  155. Γς said

    154:

    Κι ο Εισαγγελέας του ΟΦΗ και της Μάϊκροσοφτ Οφις

  156. Pitpanag said

    Νέο kid, ευχαριστώ.
    Απολογουμαι αλλά ξαναγυρνω σε αυτό.
    http://test.mensa.no

    Θέλω να εξηγήσεις ξανά το exercise 33.
    Είχες γράψει «είναι προφανές»
    Maybe I am too dumb…αλλά δεν καταλαβαίνω το. Please elaborate!,☺

  157. Pitpanag said

    Πόσο σωστό ενει αυτά τα iq tests ,,να μην έχουν καθόλου κείμενο και γλωσσικά ;culture fair ok αλλά αυτά τα patterns είναι one sided , αυμφωνατε;
    Ούτε μαθηματικά καθαρά που Μ αρέσουν. Μόνο η Μένσα έχει έτσι test?

  158. Νέο Kid said

    Pitpanag, μ´έπιαες εργολαβίαν κουμπάρε λαλώ σου, έτσι; 😊
    Για το 33. στο νορβηγικό : Υπάρχουν στο ταμπλό τα τρία βασικά σχήματα. Ο κύκλος, το τρίγωνο και το ανάποδο Π το κύπελλο, οκ;
    Για ευκολία αναφοράς αριθμώ ανα σειρά από αριστερά προς δεξιά κι από πάνω προς τα κάτω:
    Α1 Α2 Α3
    Β1 Β2 Β3
    Γ1 Γ2 Γ3 (το κενό /ζητούμενο)
    Στα Α2, Β2 και Β3 λοιπόν είναι τα ατόφια σχήματα. Στις άλλες θέσεις είναι μισαδάκια αυτών. Και permutations.
    Στην σειρά Α έχουν κοπεί στη μέση από κατακόρυφη μαχαιριά το τρίγωνο δεξιά και το κύπελλο αριστερά, και τα μισά έχουν αντιμετατεθεί. Το αριστερό μισό πήγε δεξιά. Και το δεξί μισό αριστερά. Clear?
    Το ίδιο έγινε και με τον κύκλο στο Β1.
    Στην Τρίτη σειρά λοιπόν, τι έχουμε; εδώ είναι το SOS…
    Έχει κοπεί ο κύκλος και το τρίγωνο και το δεξί μισό τους αντίστοιχα έχει αναποδογυρίσει και περιστραφεί ταυτόχρονα . Αυτό είναι εμφανές στο τρίγωνο στο Γ2 . Όποτε το ζητούμενο στο Γ3 είναι η ίσια διαδικασία στο κύπελλο. Τώρα είναι νομίζω φανερό γιατί η απάντηση είναι το πάνω δεξιά.
    (Συνεχίζω σε επόμενο σχόλιο για τις άλλες παρατηρήσεις σου)

  159. Νέο Kid said

    Για το 157.
    2,3,5,7,… ?
    Πρόβατο, γουρούνι, αγελάδα, κότα. Ποιο είναι το μη ταιριαστό απ τα τέσσερα;
    Η πρώτη ερώτηση θα ήταν unfair για έναν βοσκό ή έναν δικηγόρο. Γιατί να ξέρουν τους πρώτους αριθμούς;
    Η δεύτερη φαίνεται πιο «δίκαιη»…είναι όμως;
    Μπορεί όλοι «εμείς» να απαντήσουμε φυσικά «η κότα», αλλά ένας μουσουλμάνος ή ας πούμε ένας Εβραίος που τρώει μόνο κρέατα κοσέρ θα προτιμούσαν σίγουρα ως αταίριαστο το γουρούνι. Ένας ινδουιστης;…
    Ή κάτι γεωμετρικό. Δίνονται ένας κύκλος ,ένα τετράγωνο, ένα ισόπλευρο τρίγωνο, ένα σκαληνό τρίγωνο και ένα παραλληλόγραμμο. Ποιο είναι το odd one out?
    Σίγουρα ο κύκλος ,έτσι; Όλα τα αλλά σχήματα έχουν πλευρές…
    Μπα; Και γιατί όχι το κακάσχημο σκαληνό τρίγωνο, σού λέει ο ζωγράφος ή ο αρχιτέκτων ή και ο βοσκός της παρέας. κι ο Κid μαζί τους! Γιατί η poligonality να είναι σημαντικότερη ιδιότητα από την ομορφιά και τη συμμετρία;
    Τέτοια προβλήματα «κουλτούρας» που είχαν παλιότερα κλασικές δοκιμασίες αντιμετωπίζονται υποτίθεται με τα culture fair IQ tests και την πιο διαδεδομένη μορφή τους τα Figure Reasoning Tests.
    Λέω «υποτίθεται» γιατί το θέμα δεν είναι ούτε εύκολο, ούτε λυμένο.
    Η σύγχρονη στάση της επιστήμης είναι ότι σ αυτού του είδους τις δοκιμασίες εμπεριέχονται ως εκφράσεις της cognitive ability κάθε ανθρώπου ,δεξιότητες «πανανθρώπινες» που δεν χρειάζονται πρότερη γνώση, εκπαίδευση ή εμπειρία. Δεν χρειάζονται λεξικά, ούτε γνώση αριθμών, μπορεί να τα δώσει ισότιμα κι ένας αναλφάβητος…
    Εγώ όμως ,όπως κι εσυ ,βλέπω το one sided του πράγματος που έγραψες. Η ικανότητα ας πούμε αντίληψης της περιστροφής, της μετακίνησης, της γωνιακης δεξιόστροφης ή αριστερόστροφης κίνησης, το πάντρεμα με σούμα (Ένωση) το κοινό μέρος δυο αντικειμένων (Τομή) κλπ. όλα αυτά είναι «ποιότητες» που είναι πιο καλλιεργημένες σε κάποιους ,αρκετά περισσότερο καλιεργημενες τέλος πάντων απότι σε κάποιους άλλους. Οπότε, πού πάει το fairness?
    Οπωσδήποτε ,οι σχετικοί μελετητές ( κυρίως εξειδικευμένοι ψυχολόγοι και ψυχίατροι) κάτι ξέρουν κι αυτοί. Λένε ότι με τέτοιου είδους δοκιμασίες μόνο ,μπορεί να «ποσοτικοποιηθεί» ( στη μορφή ενός καλά σταθμισμενου στατιστικού πηλίκου νοημοσύνης) ΟΧΙ μόνο -όπως πιστευόταν παλιότερα- η Fluid Intelligence ( η ,ας την πούμε χονδροειδώς ,«Από γεννησιμιού» νοημοσύνη) αλλά ΚΑΙ η Crystallized Intelligence ( η, ας την πούμε ακόμα πιο χονδροειδώς «Επίκτητη» νοημοσύνη, που ΚΑΚΩΣ συγχέεται συχνά με τη μόρφωση, ή γενικά την πληροφορία που συσσωρεύει ο άνθρωπος με την εμπειρία. Είναι άλλο πράγμα, αλλά δεν θα επεκταθώ, θα ξεφύγουμε πολύ).
    Έτσι, οι περισσότερες πλέον ευρωπαϊκές ΜΕΝΣΑ ( η μόνη σοβαρή -με όλα τα κακά τους- από τις λεγόμενες high IQ societies) χρησιμοποιούν τα FRT για τις αξιολογήσεις τους.
    Οπωσδήποτε το θέμα δεν είναι απλό, κι έχει, για μένα τουλάχιστον, κι ένα γενικότερο ανθρωπολογικό και …ιδεολογικό ή ίσως -πιο ταιριαστό σαν όρος -φιλοσοφικό ενδιαφέρον.
    Ποσό culture fair είναι ένα σύστημα πινάκων που λειτουργεί από αριστερά προς τα δεξιά ,κι από πάνω προς τα κάτω;… σίγουρα κάποιοι Άραβες ,κι άλλοι Ασιάτες και Αφρικανοί θα είχαν τις εύλογες ενστάσεις τους…
    Σε τελική ανάλυση, τι πα να πει culture fair? Πώς μπορεί ένας οποιοσδήποτε άνθρωπος να αποκοπεί να «αποξενωθεί» από την κουλτούρα του στα πλαίσια οποιασδήποτε αξιολογικής διαδικασίας ; Και ποιο ηθικό δικαίωμα έχουμε αυτή η διαδικασία να είναι κρισάρα «νοημοσύνης»; … στο φιναλε όλοι μας είμαστε η κουλτούρα μας, αυτή είναι η ταυτότητά μας αλλά και το πνευματικό και νοητικό μας αποτύπωμα. Έτσι νομίζω, δηλαδή.

    Είναι πολλά τα θέματα σίγουρα. Σκέφτομαι ότι υπάρχουν ακόμα φυλές στην Αφρική ή ας πούμε οι γνωστοί Πιράχα του Αμαζονίου που θα μπορούσαν να φτιάξουν ωραιότατα και διασκεδαστικότατα culture fair IQ tests , στα οποία οι ευρώ-αμερικάνοι θα έβγαιναν διανοητικώς καθυστερημένοι… 😊
    Προσωπικά, δεν θα τολμούσα – όπως και το έχω κάνει δηλαδή στο παρελθόν – να ισχυριστώ κάτι περισσότερο ή «σπουδαιότερο» για τον Kid ή τον Pitpanag ως «πεντιγκρή» από το « Ο Κιντ είναι καλός στο να λύνει προβλήματα γρήγορης αντίληψης με κουτάκια, βελάκια και τελίτσες…» Ω, ναι!
    Κλείνοντας, να πω και κάτι ακόμα. Όπως όλες οι κοινωνικές ομάδες και λέσχες έχουν απολα τα φρούτα…έτσι και οι Μενσαίοι…και στο φιναλε ο συχνά κατακρινόμενος από πολλούς «ελιτισμός» τους, είναι ο πιο «αγνός» και δημοκρατικός,και άκακος ελιτισμός ( ειδικά αν σκεφτούμε τον ελιτισμό και τις επιπτώσεις αυτού που έχουν αλλά «κλειστά κλαμπ» και τα κριτήρια εισαγωγής σ´αυτά…)

  160. Pitpanag said

    Ευχαριστώ Νέο Kid. Very interesting comment, indeed !

  161. Silent Bob said

    Ωραίο υπερβατό
    https://tvxs.gr/news/kosmos/paraitisi-tis-ypoyrgoy-ygeias-toy-brademboyrgoy-logo-paranomon-apo-tin-ellada-antikarkin

  162. sarant said

    161 Πράγματι!

  163. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Περί ονοματοδοσίας οδών
    «Δεν μπορούμε από τη μία να κάνουμε μουσείο και εκπαιδευτικό κέντρο για το Ολοκαύτωμα και από την άλλη να δίνουμε ονόματα σε δρόμους σε ανθρώπους που συνεργάστηκαν με τους ναζί»
    http://www.typosthes.gr/gr/topika/article/152933/thessaloniki-telos-o-stratigos-hrusohoou-neo-onoma-sto-dromo-/

  164. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Στις 25 Αυγούστου 1898, εκατοντάδες χριστιανοί σφαγιάστηκαν και μαζί τους 17 άγγλοι στρατιώτες και ο πρόξενος της Αγγλίας στο Ηράκλειο Λυσίμαχος Καλοκαιρινός.
    (Εξ ου και η κεντρική λεωφόρος 25ης Αυγούστου)
    https://www.sansimera.gr/articles/970

  165. π2 said

    Τους γλωσσοφάγαμε τους Μαλγάσιους και την Εθνική τους. Στον αγώνα Μαδαγασκάρης – Σενεγάλης στην πόλη Ανταναναρίβο σήμερα ποδοπατήθηκαν οι φίλαθλοι από τον συνωστισμό (υπήρχε λέει μόνο μία θύρα εισόδου), με αποτέλεσμα έναν ως τώρα νεκρό, και πολλές δεκάδες τραυματίες.

  166. sarant said

    165 Κοίτα να δεις….

    Από την άλλη, προχτές διαπίστωσα πως τα περισσότερα μαυρομάτικα φασόλια στο ράφι του σουπερμάρκετ ήταν Μαδαγασκάρης.

  167. π2 said

    Μια που είχαμε δει απίθανα αθλητικά ονόματα σε αυτό το νήμα, να σημειώσω και το όνομα Νιγηριανού πιτσιρικά που μόλις υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο στον Αστέρα Τρίπολης: Ολουγουατομπιλόμπα Αντεφουνγιμπόμι Αλάγκμπε.
    http://www.asterastripolis.gr/json-for-academies/1780-akadimies-eksi-neoi-epaggelmaties-ston-astera.html

Σχολιάστε