Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Το μπάρμπεκιου των γουρουνιών στα Διαβατά

Posted by sarant στο 6 Νοεμβρίου, 2019


Εδώ και μερικές μέρες η ακροδεξιά κίνηση «Ενωμένοι Μακεδόνες» έχει ανακοινώσει ότι διοργανώνει, την Κυριακή 10 Νοεμβρίου το μεσημέρι, μπάρμπεκιου «διαμαρτυρίας κατά των λαθρομεταναστών» πολύ κοντά στο χοτ σποτ των Διαβατών όπου στεγάζονται ή στοιβάζονται πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο μέχρι να ανακατευθυνθούν σε άλλες δομές στην ενδοχώρα.

Η ανακοίνωση των ακροδεξιών ακτιβιστών είναι εύγλωττη, το ίδιο και η αφίσα τους.

Γράφουν: Απέναντι στον διεθνιστικό και ισλαμικό λαθροεποικισμό της πατρίδας μας και της Ευρώπης…απαντάμε με … άφθονο χοιρινό κρέας, με άθφονο αλκόολ, με άφθονο τρολάρισμα και αγωνιστική δράση!

Χτες, ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Γιαννούλης, μιλώντας σε επιτροπή της Βουλής, χαρακτήρισε «σαδισμό και κτηνωδία» την εκδήλωση αυτή, που ευθέως αποσκοπεί την πρόκληση και στην προσβολή μιας ιδιαίτερα ευάλωτης μερίδας συνανθρώπων μας. Αναρωτήθηκε μάλιστα αν είναι ποινικά κολάσιμες παρόμοιες εκδηλώσεις.

Με τον τρόπο αυτό, ο βουλευτής της αντιπολίτευσης ήρθε να βοηθήσει την κυβέρνηση, αφού δεν πήρε το μέρος των διαμαρτυρόμενων, αλλά ο βουλευτής της συμπολίτευσης κ. Κυρανάκης που πήρε μετά τον λόγο ουσιαστικά ενθάρρυνε το χάπενινγκ των ακροδεξιών, αφού είπε ότι «στην Ελλάδα επιτρέπεται η κατανάλωση χοιρινού και δεν μπορούν υπήκοοι τρίτων χωρών να επιβάλλουν τις απόψεις τους», λες και αυτό ήταν το ζήτημα, λες και είχε ζητηθεί από κάποιον η απαγόρευση της λειτουργίας ψητοπωλείων! (Το ρεπορτάζ εδώ).

Η εκδήλωση της ακροδεξιάς κίνησης είναι έξυπνη, διότι σκορπάει το ξενοφοβικό της δηλητήριο κρυμμένο μέσα σε λαχταριστούς μεζέδες και γαργαλιστικές μυρωδιές και ταυτόχρονα κατασκευάζει έναν φανταστικό εχθρό, τον «μουσουλμάνο λαθροέποικο» [δεν είναι δική μου η ορολογία φυσικά] που θέλει, τάχα, να αλλαξει τον τρόπο ζωής μας. Το ψέμα είναι κολοσσιαίο, αλλά έχει απήχηση σε αρκετό κόσμο.

Αν όμως έχει απήχηση το ψέμα, τεράστιες ευθύνες φέρει η σημερινή κυβέρνηση η οποία, τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια που βρισκόταν στην αντιπολίτευση, δεν έχανε ευκαιρία να υποδαυλίσει τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας μερίδας κατοίκων των περιοχών όπου στεγάζονταν πρόσφυγες και μετανάστες, τις αποχές γονέων από τα σχολεία όπου φοιτούσαν (το βράδυ!) προσφυγόπουλα, τη ρητορική μίσους κατά των προσφύγων και των μεταναστών.

Το έκαναν αυτό όχι μόνο και όχι κυρίως επειδή συνάδει με την ιδεολογία της παράταξης αλλά, πιστεύω, επειδή οι δήθεν αυθόρμητες κινήσεις διαμαρτυρίας έβαζαν προβλήματα στην τότε κυβέρνηση. Όμως, όπως έχει συμβεί πολλές φορές στην ιστορία, τώρα το τέρας που οι ίδιοι γαλούχησαν, τόσο με τους εθνικιστικούς κρωγμούς για τις Πρέσπες όσο και με το προσφυγικό, το βρίσκουν τώρα γιγαντωμένο μπροστά τους. Το ακροδεξιό σκυλολόι που έβριζε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τους συριζαίους υπουργούς τώρα βρίζει τον κ. Κουμουτσάκο με ελάχιστα ηπιότερους τόνους. Θεία δίκη, θα πει κάποιος -αλλά δεν είναι τόσο απλό και ελπίζω ο ΣΥΡΙΖΑ να μην περιοριστεί στο να επιχαίρει αλλά να συνεχίσει να βάζει πλάτη.

Από την άλλη, η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να βαυκαλίζεται ότι θα μπορέσει, κάνοντας παραχωρήσεις σε συμβολικά θέματα, να εκτονώσει την αντίδραση των «τοπικών κοινωνιών». Με τις παραχωρήσεις στο συμβολικό παίρνουν θάρρος οι διαμαρτυρόμενοι και οι γραμμές τους πυκνώνουν.

Μια σοβαρή δεξιά κυβέρνηση, μια δυτικοευρωπαϊκή δεξιά κυβέρνηση (όχι του Όρμπαν!) θα έβρισκε τρόπους να ματαιώσει ή να αποδυναμώσει το χάπενινγκ που διοργανώνουν οι ακροδεξιοί στα Διαβατά. Δεν ξέρω αν υπάρχει νόμος που να απαγορεύει το ψήσιμο κρέατος, σε μεγάλες ποσότητες, σε δημόσιο χώρο αλλά ασφαλώς για κάθε δημόσια συγκέντρωση χρειάζεται άδεια. Επίσης, για το ψήσιμο και την κατανάλωση κρέατος σε μαζική κλίμακα σίγουρα πρέπει να τηρούνται κάποιες διατάξεις δημόσιας υγείας, ενώ ασφαλώς θα πρέπει να υπάρχουν και τιμολόγια αγοράς και να φορολογηθούν τα τυχόν έσοδα της εκδήλωσης. (Στη Γαλλία το 2010 η νομαρχία είχε απαγορέψει το «γιγαντιαίο απεριτίφ» που είχαν ανακοινώσει ακροδεξιοί, με λουκάνικα και κρασί, κοντά σε ένα τζαμί του Παρισιού, για λόγους δημόσιας τάξης).

Μα, δεν είμαστε ελεύθεροι να τρώμε χοιρινό; Θέλετε να μας το απαγορεύσετε; είπαν κάποιοι -όχι καλοπροαίρετα, αλλά ας είναι. Κανείς δεν ζητάει την απαγόρευση της κατανάλωσης χοιρινου, Θεός φυλάξοι. Κανεις δεν έθεσε θέμα να σταματήσουν οι ταβέρνες, τα ψητοπωλεία και τα σουβλατζίδικα των Διαβατών να διαθέτουν χοιρινό στους πελάτες τους. Κανείς δεν εμποδίζει τον κάθε ιδιώτη να στήσει μια ψησταριά στο μπαλκόνι, στην ταράτσα ή στην αυλή του και να ψήσει πανσέτες ή παϊδάκια. H ένστασή μου αφορά τη συγκεκριμένη σκατόψυχη εκδήλωση, το μπάρμπεκιου των γουρουνιών, που γίνεται έξω από το χοτ σποτ.

Κάποιοι έκαναν έναν παραλληλισμό με τους «Φανερούς δείπνους» που διοργανώνουν (πιο σωστα: που επιχειρούν να διοργανώσουν) κάθε Μεγάλη Παρασκευή οι Ενώσεις Αθέων της χώρας. Δεν θα αρνηθώ ότι υπάρχει ένα κοινό στοιχείο, της πρόκλησης του θρησκευτικού συναισθήματος του άλλου. Ωστόσο, ένα κοινό στοιχείο δεν σημαίνει ταύτιση. Και ο ελέφαντας έχει ένα κοινό στοιχείο με τη μύγα, έχουν και οι δυο προβοσκίδα -αλλά κανείς δεν σύγκρινε μύγα με ελέφαντα, κι έτσι είναι ατυχές να συγκρίνονται οι δυο εκδηλώσεις. Όχι μόνο η πρόκληση της Ένωσης Αθέων γίνεται απέναντι σε έναν πανίσχυρο θεσμό και όχι κόντρα σε κατατρεγμένους και ταλαιπωρημένους ανθρώπους, αλλά, το κυριότερο, οι Άθεοι δεν στήνουν ψησταριές έξω από τη Μητρόπολη: κλείνουν τραπέζι σε εστιατόρια, συνήθως σε εσωτερικό χώρο ή και υπόγεια. Αν οι Ενωμένοι Μακεδόνες έκαναν τη δική τους εκδήλωση σε ταβέρνα των Διαβατών δεν θα είχε κανείς αντίρρηση εκτός ίσως από τον διαιτολόγο τους.

Εξίσου άστοχη είναι η σύγκριση που επιχείρησαν κάποιοι με άλλες μορφές πρόκλησης ή εικαζόμενης πρόκλησης. Θα απαγορέψουμε τότε, είπαν, το περιοδικό που σατιρίζει τη θρησκεία; Μήπως καλώς απαγορεύτηκε ο Όσιος Παστίτσιος; Υπάρχει και πάλι διαφορά. Το περιοδικό κυκλοφορεί κι αν θέλεις να το αποφύγεις είναι εύκολο, δεν το αγοράζεις. Αν δεν θες να δεις τον Παστίτσιο, δεν πας στο σάιτ του. Ο πρόσφυγας που είναι κλεισμένος στο χοτ σποτ δεν έχει αυτή την ελευθερία επιλογής (και αποφυγής) όταν ψήνουν γουρούνια κάτω από τη μύτη του.

Εδώ λεξιλογούμε, θα μου πείτε, και μέχρι στιγμής αυτό το αμελήσαμε. Οι σκατόψυχοι Μακεδόνες θα διοργανώσουν μπάρμπεκιου διαμαρτυρίας. Η λέξη είναι βέβαια δάνειο από τα αγγλικά, από τα αμερικάνικα ακριβέστερα, αλλά έχει κάνει πολλές διαδρομές στην ιστορία της. Η αμερικανική λέξη, λέει, είναι δάνειο από την ισπανική (της Αμερικής) barbacoa, που με τη σειρά της προέρχεται από κάποια γλώσσα της Αϊτής, όπου η λέξη δήλωνε μια ξύλινη κατασκευή που χρησιμοποιόταν είτε για ύπνο είτε για να ξεραίνουν κρέατα. Από αντίστοιχη λέξη της γλώσσας Τούπι, λένε τα λεξικά, προέρχεται το μπουκάν, η σχάρα των μπουκανιέρων -αλλά ο φίλος μας ο Μπουκανιέρος δεν γράφει πια εδώ για να μας πει περισσότερα.

Στα αμερικάνικα η λέξη barbecue ήδη από τον 18ο αιώνα πήρε τη σημασία της υπαίθριας κοινωνικής εκδήλωσης με δημόσιο ψήσιμο κρεάτων ή ψαριών, ενώ στα μέσα του 20ού αιώνα εμφανίστηκε η σύντμηση BBQ.

Αλλά εμείς δεν λεξιλογούμε μόνο και γι’ αυτό δεν θα πω τίποτε άλλο για τα ετυμολογικά της λέξης.

Θα κλείσω αντιγράφοντας κάτι που δημοσίευσε στο Φέισμπουκ ο φιλελεύθερος φίλος μου Λεωνίδας Ηρακλειώτης.

Το να έχεις ένα μαγκάλι στην αυλή ή στο μπαλκόνι και να ψήνεις χοιρινό, δεν είναι ούτε σαδισμός ούτε απρέπεια (με μια επιφύλαξη βεβαια ως προς την άποψη των γουρουνιών). Είναι δικαίωμά σου. Κι αν η τσίκνα ενοχλεί γείτονες, ε αυτό είναι μια συνέπεια και μια προϋπόθεση ταυτόχρονα της συνύπαρξής μας.

Το να πάρεις όμως το μαγκάλι με τις παντσέτες, να το στήσεις έξω από παράπηγμα στο οποίο προσπαθούν να ορθοποδήσουν άνθρωποι που είδαν τον χάρο με τα μάτια τους για να φτάσουν σ’ αυτή τη χώρα πεινασμένοι, ρακένδυτοι, με το μέλλον αόρατο, για να τους δείξεις πως δεν είναι καλοδεχούμενοι στη γειτονιά σου, δεν είναι απλώς σαδισμός.

Είναι ομολογία μίσους και ρατσισμού, ολική έκπτωση ανθρωπιάς, είναι αποκτήνωση, που σε κατατάσσει ανάμεσα σ’ αυτούς που ούτε η κόλαση δεν θέλει:

οὓς οἰομένους ἤδη ἀναβήσεσθαι οὐκ ἐδέχετο τὸ στόμιον, ἀλλ’ ἐμυκᾶτο ὁπότε τις τῶν οὕτως ἀνιάτως ἐχόντων εἰς πονηρίαν ἢ μὴ ἱκανῶς δεδωκὼς δίκην ἐπιχειροῖ ἀνιέναι.

[Aυτό είναι Πλάτωνας, Πολιτεία, η τιμωρία του Αρδιαίου. Βάζω μετάφραση του Σκουτερόπουλου: Φαντάζονταν ότι θα ανέβαιναν πια κι αυτοί, το στόμιο όμως δεν τους δεχόταν αλλά μούγκριζε κάθε φορά που κάποιος από ‘κείνους τους έτσι αθεράπευτα αχρείους ή από όσους δεν είχαν τιμωρηθεί αρκούντως για τα κρίματά τους επιχειρούσε να βγει επάνω.]

 

210 Σχόλια to “Το μπάρμπεκιου των γουρουνιών στα Διαβατά”

  1. Μια ματιά σε σημερινά πρωτοσέλιδα δείχνει πόσο κυκλοφορεί η είδηση «ο Γιαννούλης ζητά να απαγορευτεί ο γύρος»:
    https://www.frontpages.gr/

  2. ΓιώργοςΜ said

    Καλημέρα!
    Για τον πολιτισμό μας δεν καμαρώναμε προχτές; Να τον χαιρόμαστε!

  3. Στο μεταξύ: ο μέσος μουσουλμάνος (στο βαθμό που δεν πεινάει έτσι; γιατί εδώ μιλάμε για το αντίστοιχο των τύπων που έψηναν δίπλα στον απεργό πείνας, και μάλιστα αυτοί πεινάνε χωρίς να το θέλουνε) απλά θα πει «βρε τους γουρουνοφάγους» (όπως αν κάποιος έψηνε αλογίσιο παϊδάκι μπροστά μας). Αν υποτεθεί ότι ανάμεσά τους υπάρχουν και πιο φανατικοί, άντε να πουν «κοίτα τα γουρούνια».
    Οι άλλοι νομίζουν ότι καίνε λιβάνι στη μύτη του σατανά και αυτός θα αρχίσει να φωνάζει λες και παίζουμε στον Εξορκιστή.

  4. ndmushroom said

    Καλημέρα με διαφωνία.
    Ναι, η εκδήλωση είναι προκλητική, αποσκοπεί στην πρόκληση και την προσβολή, στρέφεται κατά αδύναμου στόχου κλπ. κλπ.
    Αλλά:
    1. Μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ. Αναρωτιέμαι τι θα γίνει αν πρόσφυγες (πολλοί εκ των οποίων δεν είναι μουσουλμάνοι, όπως έχει ήδη επισημανθεί πολλάκις) βγούνε από το στρατόπεδο για να συμφάγουν με τους μακεδονομάχους της μπριζόλας. Θα έχουμε άραγε σκηνικά σαν αυτό της Νάουσας, όπου οι αποκριάτικοι Λεωνίδες την έπεσαν σε λεωφορείο με γριούλες που πήγαινε για προσκύνημα; Ή κάτι χειρότερο;
    2. Ναι, μπορεί να χρειάζεται άδεια (αν και δεν είμαι καν σίγουρος αν πρόκειται για δημόσιο χώρο. Αν γίνεται, π.χ., σε παρακείμενο ιδιωτικό χωράφι, μόνο ο ιδιοκτήτης του χωραφιού θα μπορούσε να εγείρει ενστάσεις). Ωστόσο σε μια πόλη που μυρίζει απ’ άκρη σ’ άκρη τσίκνα τουλάχιστον 3 ημέρες το χρόνο (24 Δεκεμβρίου, Πάσχα, Τσικνοπέμπτη) δεν νομίζω ότι ο νομοθέτης είναι ιδιαίτερα αυστηρός στο θέμα των αδειών.
    και
    3 (και κυριότερο) Δεν ξέρω τι στάση έχει κρατήσει προσωπικά ο κ. Γιαννούλης την τελευταία δεκαετία. Ξέρω όμως ότι ο μόνος λόγος που τέτοιες εκδηλώσεις ευδοκιμούν είναι ότι η ελληνική πολιτεία έχει επιλέξει, διαχρονικά και διακομματικά, να κλείνει τους αιτούντες άσυλο σε κλειστά στρατόπεδα συγκ… συγγνώμη, «κέντρα φιλοξενίας», υπό απάνθρωπες συνθήκες και εντελώς έξω από τον τοπικό κοινωνικό ιστό, καθιστώντας τους εύκολο στόχο για ξενοφοβικές ενέργειες, είτε συμβολικές, όπως αυτή, είτε σαφώς πιο επικίνδυνες, όπως οι εμπρησμοί και τα πογκρόμ σε νησιωτικά «κέντρα φιλοξενίας» πριν από λίγα χρόνια. Και θεωρώ τουλάχιστον υποκριτικό να προσποιούνται τον αποτροπιασμό τους για τις εν λόγω ξενοφοβικές εκδηλώσεις κόμματα που, ως κυβέρνηση, όχι απλά δεν κατήργησαν (όπως είχαν υποσχεθεί) αλλά επέκτειναν τον εγκλεισμό των αιτούντων άσυλο, διευκολύνοντας, τόσο ηθικά όσο και πρακτικά τις ίδιες εκδηλώσεις που τόσο έντονα καταδικάζουν σήμερα.

  5. Κουνελόγατος said

    Τελικά, αυτό με το πανό που έγραφε «Όχι στους Λαθρομετανάστες, όχι στην Αναβάθμιση», είναι αλήθεια ή τρολιά;

  6. Aghapi D said

    Καλημέρα
    Αντιγράφω από https://alphapatras.gr/2019/11/diefkriniseis-giannouli-gia-dilosi-peri-mparmpekiou-kai-domes-prosfygon/
    Ο κ. Γιαννούλης τόνισε πως “οι δύο φωστήρες της ακροδεξιάς, Κυρανάκης και Πλεύρης κατάλαβαν ότι αυτό που έλεγα πολιτικά ότι είναι σαδισμός μία χούφτα ακροδεξιών εθνικοπαραφρόνων να διοργανώνει μπάρμπεκιου με τίτλο ‘κατά των λαθρομεταναστών με χοιρινό και αλκοόλ’, γνωρίζοντας ότι η κουλτούρα τους δεν το επιτρέπει”.

  7. Pedis said

    Νικοκύρη, αυτό

    Το έκαναν αυτό όχι μόνο και όχι κυρίως επειδή συνάδει με την ιδεολογία της παράταξης αλλά,

    το έγραψες, χάριν υποθέσεως, για την ανάγκη της συζήτησης;

    Όμως, δεν θα συμφωνήσει η μεγάλη πλειοψηφία των στελεχών, των μελών και των ψηφοφόρων της παράταξης.

    Να μην αρχίσω, τώρα, να αραδιάζω ονόματα πολιτικών, μυαλά και συμπεριφορές και καταστάσεις.

  8. Γιάννης Ιατρού said

    Η πιό μεγάλη σκατοψυχιά είναι να ψήνεις/μαγειρεύεις κλπ. μπροστά από αυτούς που πεινούν!
    Είτε είναι χριστιανοί, Έλληνες είτε πιστεύουν οτιδήποτε άλλο ή κατάγονται από αλλού!
    Αυτό.

  9. Νέο Kid said

    Ντροπή και κατάντια! Ω, Ελλάς αρχαία ημών χώρα, τί μαλάκες βγάζεις τώρα!

  10. ΚΩΣΤΑΣ said

    Εξαιρετικό το σημερινό και πολύ ελπιδοφόρο. Αν ο ευρύτερος ΣΥΡΙΖΑ κινηθεί σε αυτό το μοτίβο, όπως αναλύει σήμερα το γεγονός ο Νικοκύρης, βλέπω επιτέλους ότι υπάρχει ελπίδα, ως χώρα, να δούμε κάτι καλύτερο στο μέλλον.

    Προσυπογράφω σχεδόν απόλυτα, Νικοκύρη, αυτά που γράφεις, με καναδυό μικρούς αστερίσκους. Θεωρώ την ενέργεια του ψησίματος, όπως γίνεται, απαράδεκτη και ρατσιστές και φασίστες αυτούς που τη διοργανώνουν ή συμμετέχουν.

  11. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    Μια Τσικνοπέμπτη είχαμε, μας την πήρανε κι αυτή!

  12. atheofobos said

    Τα θερμά μου συγχαρητήρια στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ που αναρωτώμενος ανοήτως αν είναι ποινικά κολάσιμες παρόμοιες εκδηλώσεις, πέτυχε να δώσει δημοσιότητα σε μια απολύτως νόμιμη εκδήλωση, άσχετα αν πολλοί άλλοι διαφωνούν με αυτήν. Έτσι στην εκτεταμένη υπάρχουσα αντίδραση εγκατάστασης προσφύγων σε διάφορα μέρη της χώρας θα δούμε σκηνές απείρου κάλλους, να υποδέχονται τα πούλμαν με ψησταριές με χοιρινές μπριζόλες και ρακές!

  13. rizes said

    «Μήτσιγκαν γιουνιβέρσοιτο»

    Μήτσιγγαν γιουνιβέρσοιτο

  14. Νέο Kid said

    12. Δεν ξέρω πόσο νόμιμη είναι η δημόσια πρόσκληση για κατανάλωση αλκοόλ σε μη προβλεπόμενο χώρο (εστίασης κλπ) πιθανότατα και σε ανηλίκους , και εκτός κάθε πλαισίου «παράδοσης» (π.χ Πασχαλινές ή αποκριάτικες μαζικές εκδηλώσεις υπό την οργάνωση και την αιγίδα Δήμων κλπ). Ας πει κανας νομικός!

    Μ’αυτά και μ’αυτά μου ανοίξατε την όρεξη για χοιρινό σουβλάκι και γύρο , και πού να τάβρω ο καψερός…

  15. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    14 Ουτε στα ξενοδοχεία δεν τρώτε χοιρινό εκεί κάτω;

    12 Πάντα υπάρχει το δίλημμα «αν το επικρίνω θα το διαφημίσω»

    10 Χαίρομαι που συμφωνούμε

    5 Τρολιά ήταν, φωτοσοπιά στο ΥΠΟβάθμιση.

  16. Mard said

    Προσωπικά νομίζω ότι το ζήτημα θα έπρεπε να αγνοηθεί. Η υποτιθέμενη αποχή των Μουσουλμάνων από το χοιρινό και το αλκοόλ έχει πάρει υπερβολικές διαστάσεις στην Ευρώπη, πιθανότατα λόγω του πόσο εξωτική ακούγεται. Στην πραγματικότητα, πολλοί Μουσουλμάνοι, από τα χαμηλότερα στρώματα μέχρι τους Οθωμανούς σουλτάνους και τους Πέρσες Σάχηδες, ευχαρίστως και δημοσίως χτυπάνε κανένα ποτηράκι. Ο Σελίμ Β’ δεν έλαβε τυχαία το προσωνύμιο ο Μέθυσος, ενώ τον 17ο αιώνα πολλοί Σαφαβίδες μονάρχες αποδήμησαν πρόωρα εις τόπον χλοερόν λόγω συνεχούς κραιπάλης. Ποιος ξέρει, ίσως το προβοκατόρικο τσιμπούσι έχει ανεπιθύμητες συνέπειες για τους ακροδεξιούς λιχούδηδες…

  17. Πάνος με πεζά said

    Όσο κι αν ξεκινάει από την πρόκληση, το να θες να περιλάβεις ως «ποινικά κολάσιμη» την πράξη σε ένα Νομοσχέδιο…Τι να πω… Όλα τα άλλα τα ποινικοποιήσαμε, πραγματικά απέμενε μόνο αυτό…

  18. Νέο Kid said

    15. 14. Στο Κατάρ, όχι. Αλκοόλ άφθονο (και ακριβό) , αλλά γουρουνιά γιόκ.

  19. Νέο Kid said

    Για να γλωσσολογίσουμε και λίγο…Αυτό πάλι που κάθε τι πια , είτε πείραγμα είναι,είτε φάρσα ,είτε ψιλομαλακία, είτε χοντρομαλακία, είτε γαϊδουριά , είτε παλιανθρωπιά, το λένε «τρολάρισμα» (αντιπροσωπευτικότατα τα «αθλητικά» σάιτς) πώς σας φαίνεται?

  20. Πάντως φαίνεται ότι η προβοκατόρικη διάθεση και η βλακεία είναι ένα διαπολιτικό φαινόμενο,
    αν θυμηθούμε ότι η πρόκληση με την αξιοποίηση της όποιας κρεατοφαγίας, ξεκίνησε από το (τάχα) άλλο άκρο
    από αυτό των ανεγκέφαλων της Θεσσαλονίκης.:

    https://www.athensvoice.gr/greece/539757_enosi-atheon-diorganonei-fanero-deipno-ti-megali-paraskeyi

  21. Παναγιώτης Κ. said

    Α μάλιστα! Την ιδέα την πήραν από την Γαλλία!

    Για άλλη μια φορά φάνηκε η αξία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Υπάρχει αντιπολίτευση που, κάποιες φορές, σώζει την τιμή της χώρας. Από την άλλη βέβαια η πρακτική πολιτική ακολουθεί τον δικό της δρόμο. Γιαυτό και η απελθούσα κυβέρνηση αλλά και η νυν βαδίζουν στα ίδια χνάρια.

    Νικοκύρη, δεν μας έχεις συνηθίσει να εκδηλώνεις με αυτή την ένταση την ιερή αγανάκτησή σου!

    Ενημερωτικά:
    Τσικνοπέμπτη στο Λονδίνο και ο συμπατριώτης μας είχε την ιδέα να στήσει μπάρμπεκιου στο μπαλκόνι του σπιτιού.
    Που πας την ψησταριά τον ρωτάει ο θυρωρός.
    Να μη τα πολυλογώ τις μπριζόλες και τα μπιφτέκια τα έψησαν στον ηλεκτρικό φούρνο και έστω και με αυτή την μικρή…έκπτωση στις παραδόσεις μια χαρά ξετυλίχτηκε το δρώμενο.
    Το συμπέρασμα είναι ότι δεν μπορούμε σε κάθε χώρα να εφαρμόζουμε όλες τις συνήθειες που έχουμε στην πατρίδα μας.

    Κάτι ανάλογο είχε συμβεί πριν κάμποσα χρόνια και στο Μόναχο.
    Οι αρχές έβαλαν τέλος στη συνήθεια των Τούρκων να κάνουν μπάρμπεκιου στα πάρκα της πόλης όταν το φαινόμενο είχε αποκτήσει μεγάλες διαστάσεις και υπήρχαν έντονα φαινόμενα ρύπανσης.

  22. sarant said

    17 Αναρωτήθηκε αν θα έπρεπε να είναι κολάσιμη αυτή η σαδιστική συμπεριφορά.

  23. leonicos said

    Είναι ομολογία μίσους και ρατσισμού, ολική έκπτωση ανθρωπιάς, είναι αποκτήνωση, που σε κατατάσσει ανάμεσα σ’ αυτούς που ούτε η κόλαση δεν θέλει:

    Το πρόβλημα είναι η υπαρξη του ρατσισμού, όπως και αν εκδηλώνεται

  24. leonicos said

    17 Αναρωτήθηκε αν θα έπρεπε να είναι κολάσιμη αυτή η σαδιστική συμπεριφορά.

    καμιά συμπεριφορά δεν είναι κολάσιμη αν δεν προκαλεί τραυματισμό ή σωματικό πόνο (έργω εξύβριση)

    άλλο κατάπτυστη και απορριπτέα.

    Θα μαζευτούν χιλιάδες να φάνε και να πιούνε, συμφωνώντας με τους διοργανωτές, ιδώς αν είναι τζάμπα

  25. atheofobos said

    15
    Πάντα υπάρχει το δίλημμα «αν το επικρίνω θα το διαφημίσω»

    Και αναπόφευκτα να το διακωμωδήσουν!
    Όπως γράφει ο Α. Κωβαίος, για την άσχετη παρέμβαση του Γιαννούλη στην συζήτηση για την τροποποίηση των Ποινικών Κωδίκων:
    Κάποιες φορές όμως δεν είναι σαφές αν μερικοί έχουν συναίσθηση του τι λένε, τι υποστηρίζουν και πώς μπορεί να εκπέσουν στο πεδίο του ευτράπελου.
    Για να καταλήξει :
    Αλλά, θα μπορούσαν να τεθούν και πιο καίρια ερωτήματα.
    Όπως: πώς είναι βέβαιος ο κ. Γιαννούλης ότι ενοχλούνται οι μουσουλμάνοι αν οι χριστιανοί ψήνουν χοιρινό; Μήπως δεν τους αρέσει καν, οπότε δεν βασανίζονται και τόσο από την τσίκνα;
    Αν από την άλλη τους ενοχλεί όντως το ψήσιμο χοιρινού και η εκλυόμενη τσίκνα, επιτρέπεται το χοιρινό κατσαρόλας; Με σέλινο; Λεμονάτο;
    Και εν τέλει, πώς είναι βέβαιος ο κ. Γιαννούλης και οι καταγγέλλοντες, ότι ψηνόταν χοιρινό στο μπάρμπεκιου; Μήπως ήταν μοσχάρι; Ή κοτόπουλο; Σε μία τέτοια περίπτωση δεν θα είχαμε κτηνωδία; Πιθανώς όχι…
    Θα είχε ενδιαφέρον πάντως μία νομοθετική διάταξη για το ψήσιμο του χοιρινού. Ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει νομικούς για να χειριστούν μία σχετική διατύπωση…
    https://www.protagon.gr/apopseis/stin-pyra-oi-psistes-tou-xoirinou-44341939124

  26. LandS said

    17 Ο Γιαννούλης δεν εισηγήθηκε καμιά τροπολογία. Αν τον ερμηνεύω σωστά, ζήτησε να διερευνηθεί αν το μπάρμπεκιου εμπιπτει στον
    ΝΟΜΟΣ 4285/2014 – ΦΕΚ Α 191 – 10.09.2014
    Άρθρο 1
    Δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους
    1. Όποιος με πρόθεση, δημόσια, προφορικά ή δια του τύπου, μέσω του διαδικτύου ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο ή τρόπο, υποκινεί, προκαλεί, διεγείρει ή προτρέπει σε πράξεις ή ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βία κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων, που προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, το σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου ή την αναπηρία, κατά τρόπο που εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη ή ενέχει απειλή για τη ζωή, την ελευθερία ή τη σωματική ακεραιότητα των ως άνω προσώπων, τιμωρείται με φυλάκιση τριών (3) μηνών έως τριών (3) ετών και με χρηματική ποινή πέντε έως είκοσι χιλιάδων (5.000 – 20.000) ευρώ.
    2. Με τις ίδιες ποινές τιμωρείται όποιος με πρόθεση και με τα μέσα και τους τρόπους που αναφέρονται στην παράγραφο 1, υποκινεί, προτρέπει, προκαλεί ή διεγείρει σε διάπραξη φθοράς ή βλάβης πραγμάτων, εφόσον αυτά χρησιμοποιούνταν από τις παραπάνω ομάδες ή πρόσωπα, κατά τρόπο που εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη.
    3. Αν η πρόκληση, προτροπή, διέγερση ή υποκίνηση των προηγούμενων παραγράφων είχε ως αποτέλεσμα την τέλεση εγκλήματος, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον έξι (6) μηνών και χρηματική ποινή δεκαπέντε έως τριάντα χιλιάδων (15.000-30.000) ευρώ.
    Σε περίπτωση επιβολής ποινής φυλάκισης τουλάχιστον ενός (1) έτους, επιβάλλεται η αποστέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων από ένα έως πέντε έτη.
    4. Όποιος συγκροτεί ή συμμετέχει σε οργάνωση ή ένωση προσώπων οποιασδήποτε μορφής που επιδιώκει συστηματικά την τέλεση των πράξεων των παραγράφων 1 και 2, τιμωρείται με τις ποινές της παραγράφου 1, αν η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα με άλλη διάταξη.
    5. Αν η πράξη των προηγουμένων παραγράφων τελέστηκε από δημόσιο λειτουργό ή υπάλληλο, κατά την άσκηση των ανατεθειμένων σε αυτόν καθηκόντων, επιβάλλεται: α) στις περιπτώσεις των παραγράφων 1 και 2, φυλάκιση έξι (6) μηνών έως τριών (3) ετών και χρηματική ποινή δέκα χιλιάδων έως είκοσι πέντε χιλιάδων (10.000 – 25.000) ευρώ και β) στην περίπτωση της παραγράφου 3, φυλάκιση τουλάχιστον ενός (1) έτους και χρηματική ποινή είκοσι πέντε χιλιάδων έως πενήντα χιλιάδων (25.000 – 50.000) ευρώ.»

    Νομικός δεν είμαι.

  27. Πάνος με πεζά said

    @ 22 : Και ρώτησε τον Υπουργό Δικαιοσύνης «Θέλω να σας ρωτήσω αν λαμβάνονται πρόνοιες για νέου τύπου συμπεριφορές πολιτικές και ποινικές ταυτόχρονα τις οποίες βλέπουμε να παρελαύνουν μπροστά από τα μάτια μας και τις τελευταίες ώρες.» (εντάξει, έχει και άχρηστο πληθυντικό · αν λαμβάνεται πρόνοια, πολιτκή και ποινική, κι εγώ με λίγο καλύτερη διατύπωση θα έτρωγα και τις «συμπεριφορές»).
    Στην ουσία λέει «πού είναι ο Νόμος»…

  28. angelos said

    Πραγματι σκατοψυχοι.
    Αλλα δεν συμφωνω με την «απαγορευση», εστω και με προσχηματα. Το μονο που θα καταφερει ειναι να τους κανει «ηρωες», να τους δωσει πατημα να φωναζουν στα social «απαγορευουν το χοιρινο στην Ελλαδα» και λοιπες μπουρδες.
    Αυτα αντιμετωπιζονται με απαξιωση και κοροιδια (και βεβαιως μακροπροθεσμα με Παιδεια κτλ κτλ).
    Οι οποιοι Νομοι ισως το απαγορευουν, να εφαρμοστουν, φυσικα, αλλα παντα στο μετρο που εφαρμοζονται γενικοτερα, δλδ χωρις μεγαλυτερο ζηλο απο οτι συνηθως. Αλλιως μονο καλο θα τους κανει. Και, τελικα, κακο στους προσφυγες, που θα γλιτωσουν λιγη τσικνα, με αντισταθμισμα περισσοτερο μισος στο μελλον.
    Παντως, για να λεμε και την αληθεια, καταλαβαινω οτι μπορει να ειναι προβλημα για τους μουσουλμανους κατι τετοιο, αλλά δεν ειναι και τοσο σημαντικο, στην πραγματικοτητα. Αλλα πραγματα ειναι πολυ πιο σημαντικα, στην ουσια, και μπορουν να βελτιωσουν τις αθλιες συνθηκες διαβιωσης τους. Και σε αυτα πρεπει να δωσει βαρος η οποια Κυβερνηση, Αντιπολιτευση και οποιος αλλος ενδιαφερεται πραγματικα να τους βοηθησει.

  29. LandS said

    Και βέβαια είναι μέγας βλαξ όποιος νομίσει αλά Κυρανάκη ότι αναφέρομαι σε όλα τα μπάρμπεκιου. Επειδή όμως η οπαδικού είδους πολιτική στάση είναι πολύ διαδεδομένη. Δηλώνω:
    Αναφέρομαι μόνο στο «μπάρμπεκιου πάρτυ διαμαρτυρία κατά της λαθρομετανάστευσης» που διοργανώνεται στο συγκεκριμένο τόπο, στον συγκεκριμένο χρόνο.

  30. Νέο Kid said

    25.Με σέλινο λεμονάτο… Εξυπναδουλίστικες χαζοσοφιστείες για άτομα με εξαιρετικά χαμηλό δείκτη νοημοσύνης…

    Εγώ επαναλαμβάνω το νομικό ερώτημα : Mπορώ να φτιάξω μια «Ένωση παπαρομάχων» χωρίς καμία νομική υπόσταση και σφραγίδα πρωτοδικείου και να τυπώσω αφίσες «Η ένωση παπαρομάχων σας καλεί έξω απ το σπίτι του Νέου Kid όπου θα προσφερθεί άφθονο αλκοόλ!» ? Είναι νόμιμο?

  31. Γιάννης Κουβάτσος said

    Το μπάρμπεκιου των ακροδεξιών μού θυμίζει το δημόσιο κρεοφαγικό τσιμπούσι των ένωσης των άθεων κάθε Μεγάλη Παρασκευή. Και οι μεν και οι δε είναι γραφικοί που θέλουν απλώς να προκαλέσουν και να γίνουν βάιραλ, όπως λέμε τα δεκαπέντε λεπτά διασημότητας στη διαδικτυακή εποχή μας. Αλλά οι Γιαννούληδες βλέπουν σαδισμό μόνο στην πρώτη περίπτωση. Προσωπικά, βλακεία και φανατισμό διακρίνω και στις δύο περιπτώσεις, ποινικό αδίκημα και σαδισμό, όμως, σε καμιά περίπτωση. Αν κάποιος νιώθει πόνο και αγανάκτηση, επειδή ο άλλος τρώει κρέας και χοιρινό, τότε θα πρέπει να ελέγξει και αυτός τον φανατισμό του και τη δυσανεξία του. Μπορούμε να κουνήσουμε με οίκτο το κεφάλι, αλλά, διάβολε, it’s a free country, ο καθένας μπορεί να τρώει και να πίνει δημοσίως.

  32. Νέο Kid said

    31. Η περιφορά των παστίτσιων είναι απλά μια γελοιότητα. Κακό,κάκιστο χιούμορ. Το άλλο στα Διαβατά, Γιάννη, είναι και ανήθικο και σαδιστικό. Έχει διαφορά, πώς να το κάνουμε!

  33. ilias said

    Ερώτηση: Σε πόση απόσταση (από καταυλισμό προσφύγων) επιτρέπεται η κατανάλωση χοιρινού;
    Υ.Γ Ζω στη Λέσβο (γι’ αυτό ρωτάω).

  34. Σωτήρς said

    33 Εάν θέλετε μέχρι και μέσα σε καταυλισμό προσφύγων μπορείτε να φάτε χοιρινό. Δεν αυταναφλέγονται οι μουσουλμάνοι με την βρώση χοίρου. Τίποτα άλλο εξυπνακίστικο έχετε να ρωτήσετε για σήμερα; Τύπου, το τζατζίκι είναι χαλάλ;

  35. Γιάννης Κουβάτσος said

    32: Μήπως, Κιντ, θεωρούμε τους μουσουλμάνους πρόσφυγες φανατικούς και κολλημένους, χωρίς να είναι οι άνθρωποι; Οι ίδιοι δεν τρώνε χοιρινό και δεν πίνουν αλκοόλ (ναι, καλά!), αλλά είναι σίγουρο ότι ενοχλούνται, όταν τα τρωγοπίνουν οι άλλοι; Πριν από λίγα χρόνια δύο μουσουλμάνοι Κούρδοι, πρόσφυγες για πολιτικούς λόγους εκ Τουρκίας, ο Αμπντουλάχ και ο Οτσαλάν (καθόλου τυχαίο ☺) μου έβαφαν το σπίτι. Το μεσημέρι τρώγαμε τα σουβλάκια μας, αυτοί με κοτόπουλο κι εγώ με χοιρινό, πίναμε και τις μπίρες μας (με αλκοόλ) και κουβεντιάζαμε και μου λέγαν τους καημούς τους, χωρίς κανείς μας να νιώσει σαδιστής ή προκαλούμενος. Ειρηνική συνύπαρξη και ανοικτό μυαλό, αυτά χρειαζόμαστε.

  36. Γιάννης Ιατρού said

    Πάντως αυτοί που κάνουν τα τσιμπούσια την Μ. Παρασκευή κλπ., δεν τρώνε και πίνουν μπροστά σ΄αυτούς που πεινούν…

    Αυτό είναι η σκατοψυχιά και ο σαδισμός, όχι το χοιρινού και το αλκοόλ!

  37. Παναγιώτης Κ. said

    Όσοι μιλούν για το μεταναστευτικό και για τις διάφορες λύσεις, κατά κανόνα είναι εκτός «πολιτικής ορθότητας». Όσοι πάλι είναι πολιτικώς ορθοί ποιες απαντήσεις δίνουν π.χ στη φίλη μου την Μαρίνα που ανησυχεί ότι θα πάει στο εξοχικό της στην Καλλικράτεια όπου θα βρει τους ανέστιους να τις έχουν ανοίξει το σπίτι και να έχουν βολευτεί εκεί;
    Νομίζω πως αν ενημερωθούν οι πολίτες ώστε να αποβάλουν τα φοβικά σύνδρομα, πιο εύκολα θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.
    Προς το παρόν, μόνο πολιτική σπέκουλα παρατηρώ.

  38. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Ωραία θα ήτανε αν οι πρόσφυγες είναι τίποτα κουλ τύποι όπως ο γιός του αγά στον Κονδυλάκη, που γύρεψε κέρασμα λουκάνικο από τον χριστιανό που τον προκαλούσε ψήνοντας χοιρινό.

    Ξερωγώ να κρεμάγανε κάνα πανό μέσα από το σύρμα «Κάντε πάσα κάνα μεζέ ρε μοναχοφάηδες» κ τέτοια.

  39. Πάνος με πεζά said

    @ 36 : Πόση διαφοροποίηση μπορεί να έχει αυτό, Γιάννη, από τον/την Ιξ ψωροπερήφανο/η που βγάζει φωτογραφία το πιάτο του στο Ιξ σινιέ εστιατόριο, και το ανεβάζει στο Ίνσταγκραμ, περιμένοντας να δει από κάτω το περίφημο σχόλιο «Αυτά είναι…Ζωάρα !» Σίγουρα δεν είναι ενοχή το να περνάς καλά ή έστω να περνάς αξιοπρεπώς, όταν κάπιοι άλλοι όχι, αλλά τα πάντα είναι θέμα διαχείρισης…Υπάρχουν και προκλήσεις «με το βαμβάκι»…Καθημερινές, καθημερινότατες…

  40. Περιονουσκιας said

    Απολύτως σκατόψυχοι, σίγουρα. Κατά τα άλλα, αν ήμουν στην Κίνα, φέρ’ ειπείν, και έψηναν σκύλο μπροστά μου, μάλλον αηδία θα ένιωθα, παρά όρεξη να φάω.

  41. SteliosZ said

    Έχω την εντύπωση πάντως ότι ενώ είμαστε πρόθυμοι να αναγνωρίσουμε και να στηλιτεύσουμε τα ταμπού του «αλλόδοξου» πολύ λίγη συναίσθηση έχουμε των δικών μας. Δε νομίζω ότι θα μπορούσα να οργανώσω ένα δημόσιο τσιμπούσι με σκυλάκια και γατάκια χωρίς αντιδράσεις (και χωρίς, πιθανότατα, να καταλήξω στο τμήμα με αρκετές μηνύσεις)

  42. Γιάννης Κουβάτσος said

    Συνονόματε, το θέμα έγινε για το χοιρινό και το αλκοόλ, όχι γιατί οι μπετόβλακες τρωγόπιναν μπροστά σε πεινασμένους. Υποθέτω ότι παρέχεται φαγητό στις προσφυγικές δομές. Δεν γίνεται να ποινικοποιήσουμε τη βλακεία, την αγένεια, τον φανατισμό. Δεν επαρκούν οι φυλακές της χώρας, για να δεχτούν όσους καταδικαστούν για αυτά τα «αδικήματα». Μόνο τις εκδηλώσεις βίας και προτροπής σε βία μπορεί να αντιμετωπίσει ο νόμος. Παιδεία χρειαζόμαστε. Στο σχολείο μου πώς συνυπάρχουν χωρίς παρατράγουδα μαθητές από καμιά εικοσιπενταριά χώρες, χριστιανοί ορθόδοξοι, καθολικοί, πεντηκοστιανοί, σιίτες και σουνίτες μουσουλμάνοι, ινδουιστές; Ας διδαχτούμε από τα παιδιά, τα οποία όμως , αν μεγαλώνουν σε τοξικό κοινωνικό και οικογενειακό περιβάλλον, πολύ φοβάμαι ότι θα διαφθαρούν και θα αποβλακωθούν, όσο κι αν προσπαθεί το σχολείο να διδάξει πολιτισμό, ανεκτικότητα και ειρηνική συνύπαρξη.

  43. Περιονουσκιας said

    Και κάτι για όσους γράφουν περί «πολιτισμού». Η ανθρωπιά δεν είναι θέμα πολιτισμικών παραδόσεων και πολιτιστικών επιτευγμάτων. Την έχεις ή δεν την έχεις, ασχέτως αν είσαι μέτοχος της ελληνικής παιδείας, της τουρκικής ή όποιας άλλης τύχει.

  44. ilias said

    @34 «Τίποτα άλλο εξυπνακίστικο έχετε να ρωτήσετε για σήμερα;» Με ξέρεις και απαντάς έτσι; Έχω σχολιάσει και άλλες φορές εδώ (σχεδόν από την αρχή του blog). Απορία (με χιούμορ) διατύπωσα.
    Υ.Γ Κατά τα άλλα συμφωνώ με τον Κουβάτσο. Υποπτεύομαι οτι οι πρόσφυγες δεν ασχολούνται καθόλου (ίσως να γελάνε). Άσε που δεν είναι όλοι μουσουλμάνοι (πλάκα θα έχει να ζητήσει κανείς κανένα κομμάτι).

  45. Περιονουσκιας said

    Μερικώς άσχετο, αλλά επειδή εδώ (κυρίως) λεξιλογούμε, δεν βρίσκετε εν προκειμένω πιο ορθή τη «ρητορεία μίσους» από την «ρητορική μίσους»; Κάτα πως μου φαίνεται, ρητορεία είναι η πράξη του ρητορεύειν, ενώ ρητορική είναι η τέχνη. Δεν πρόκειται απλώς για (έναν ακόμη (τρισκατάρατο)) αγγλισμό; Εκτός αν κάποιος διδάσκει ρητορική (τέχνη) μίσους;

  46. Γιάννης Ιατρού said

    42: Το θέμα έγινε για την εκδήλωση γενικά. Αλλιώς δεν θα υπήρχαν τα επιχειρήματα/ενστάσεις/ερωτήματα περί δημοσίου χώρου/ψησίματος γενικά κλπ. Το χοιρινό/αλκοόλ που (κακώς) εστιάζουν μερικοί (και γι αυτό οι γνωστοί κύκλοι βρίσκουν πάτημα να λένε περί απαγορεύσεως κλπ. χοιρινού) ήταν επιπλέον επιβαρυντικά και προσβλητικά/προκλητικά.

  47. Γιάννης Ιατρού said

    46 (συνέχεια): Για το …Υποθέτω ότι παρέχεται φαγητό στις προσφυγικές δομές… τι να πω;
    Βέβαια κάτι τους δίνουν, για την ποιότητα, ποσότητα και συνθήκες (π.χ. τις ώρες που χρειάζεται να στηθούν για να πάρουν την μερίδα τους, έωσ και 3-4 ώρες έχουν πολλές φορές αναφερθέι) υπάρχουν πολλές ανταποκρίσεις/δημοσιεύματα. Ψάξε το λίγο, μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτείς, γενικότερα!

  48. μήτσκος said

    42: «Δεν γίνεται να ποινικοποιήσουμε τη βλακεία, την αγένεια, τον φανατισμό.»

    Προσυπογράφω

  49. Νέο Kid said

    Ένα τελευταίο σχόλιο από μένα, γιατί για να πω την αλήθεια και με το που το συζητάμε το θέμα και μόνο, αισθάνομαι κάπως…
    Γουστάρω πολύ να μαζευτούνε καμιά διακοσιαριά παλικάρια δίπλα -αντιδιαδήλωση που λέμε, βρε αδερφέ!- και να αρχίσουν να ψήνουνε κοτόπουλα και να πήζουν γιαούρτια και να ταίζουν τους ταλαίπωρους!

    Κι όταν θα αρχίσουν να πέφτουν σούτια… να έρθει ο κυρ-σαγγελέας να μας πει ποιος υποκίνησε τη βία…

  50. Γιάννης Ιατρού said

    39: Πάνο, ε, πως έχει. Άλλη διάσταση έχει όταν αυτό το κάνεις μπροστά σ΄αυτόν που πεινάει και άλλη όταν μιλάς για το lifestyle κλπ.
    Και όντως υπάρχουν πολλές προκλήσεις. Όπως αυτή:

  51. ΞΥΠΕΤΑΙΩΝ said

    https://www.newsit.gr/politikh/koutsoumpas-aytonoito-ayto-pou-eipe-o-giannoulis-gia-to-mparmpekiou-enantia-stous-metanastes/2909692/

  52. Σωτήρς said

    44 Δεν χρειάζεται να σας ξέρω αλλά το χιούμορ δεν το κατάλαβα, το μπέρδεψα με ειρωνεία και υποστήριξη τέτοιων εκδηλώσεων. Να με συμπαθάτε τότε.

  53. νεσσίμ said

    πέρα από τη σκατοψυχιά,
    η «εκδήλωση» έξω από το χοτ σποτ προσφύγων και μεταναστών, «υπό τους όρους και τους λόγους που γίνεται, δεν είναι έκφραση δικαιώματος των διοργανωτών και συμμετεχόντων, αλλά ρατσιστική βία»
    (Δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους, ν.4285/14, όπως σωστά επισημαίνει ο Lands @ 26)

  54. Μαρία said

    47
    Για τις διατροφικές συνήθειες των προσφύγων και τις ώρες αναμονής μιλάει στην αρχή της συνέντευξης ο πρώην διοικητής της Μόριας.
    https://www.stokokkino.gr/article/1448/G.-Mpalmpakakhs:-Twra-blepoyn-oti-to-prosfygiko-einai-problhma-anthrwpistiko-ochi-politiko.html

  55. spiral architect 🇰🇵 said

    Καλημέρες χωρίς περιττές τσίκνες. Άλλωστε, δεν είναι η ώρα τους.

  56. Πάνος με πεζά said

    @ 50 : Μικρός, με έστελνε η γιαγιά μου στο φούρνο. Και μου έλεγε «μαζί με το ψωμί, πάρε κι ένα μπουκάλι κρασί (π.χ.), αλλά μετά, έλα από τον πίσω δρόμο».
    Δεν ήθελε, στο μπροστινό δρόμο, να με δει με το μπουκάλι το κρασί, ο μπακάλης, που βεβαίως πούλαγε κι αυτός κρασί… Και την άλλη μέρα, θα έπαιρνε από εκείνον. Εϊτε οτιδήποτε άλλο, είτε και κρασί.

    (Μια φορά βεβαίως, την πάτησα. Μπήκα με κάτι αυγά σε άλλο μαγαζί, να πάρω γιαούρτι, και μου είπε ο καταστηματάρχης «Αυγά εγώ, δεν είχα;» · άλλος ευγενέστατος κι αυτός…)

    Και νομίζω, είμαστε πολλοί που μεγαλώσαμε έτσι… Όπως όταν βοηθάς, πρέπει να βοηθάς αθόρυβα, έτσι κι όταν δε βοηθάς, πρέπει πάλι να μην προκαλείς… Όπως κι αν μεταφράζεται αυτό…

  57. ilias said

    @52 οκ. Δικό μου φταίξιμο (έπρεπε να το διευκρινήσω).

  58. Μαρία said

    Και με γαλλικό επιτονισμό η κυρία Ιζαμπέλ.
    https://twitter.com/JeronymoBoss/status/1191990734578212864

  59. konstantinos said

    Παντως για εθνίκια, είναι η πιο πολιτισμένη διαμαρτυρία που έχω ακούσει. Και βέβαια διαδηλώνουν τη σκατοψυχιά τους. Αλλά όχι και απαγόρευση με αφορμη υγειονομικές διατάξεις. Αυτό κι αν θα γυρίσει μπούμερανγκ, δεν θα μπορεί να ψήνει κανείς πουθενά μετά…

  60. atheofobos said

    30
    Εξυπναδουλίστικες χαζοσοφιστείες για άτομα με εξαιρετικά χαμηλό δείκτη νοημοσύνης…

    Ο βρετανός φιλόσοφος Bernard Williams έχει πει το εύστοχο: Τι παράξενος κόσμος που θα ήταν αν όλοι είχαμε την ίδια αίσθηση του χιούμορ!

  61. Μαρία said

  62. Γιάννης Ιατρού said

    60: ==> 26/53. Γι αυτό 😎

  63. Γιάννης Ιατρού said

    62/63 «Άδειασμα» Μπακογιάννη σε Κυρανάκη και Πλεύρη για το «μπάρμπεκιου» στα Διαβατά – Ενόχληση στο Μαξίμου

  64. spyridos said

    61

    Εγώ θα έγραφα απλώς ότι γράφεις μαλακίες αλλά υποβιβάζω τη συζήτηση με το χαμηλό μου επίπεδο.

    23

    Έτσι ακριβώς και τίποτα άλλο.

    ********************************

    Αυτό με τα μπάρμπεκιου το ξεκίνησε στην Ευρώπη η PEGIDA. Γνωστή νεοναζιστική οργάνωση που προσπαθεί να φορέσει δημοκρατικό μανδύα.
    Τα μπάρμπεκιού τους απαγορεύτηκαν στην Γερμανία αν δεν κάνω λάθος.
    Στην Ολλανδία οργάνωσαν τρία το καλοκαίρι του 2018.
    Για θέματα δημόσιας τάξης αποφασίζει ο δήμαρχος εδώ. Είναι και ο τελικός υπεύθυνος της αστυνομίας.
    Σε Αιντχόφεν και Ουτρέχτη τα απαγόρεψε ο δήμαρχος.
    Στο Ρότερνταμ ο δήμαρχος (είναι μουσουλμάνος) δεν το απαγόρεψε.
    Οι 30 της PEGIDA αποφάσισαν να μην ψήσουν μόλις είδαν 1000 διαδηλωτές ακριβώς στα 30 μέτρα δίπλα. Υπήρχε διαχωρισμός με ΜΑΤ ανάμεσα αλλά δεν.
    Αυτά τα μπάρμπεκιου ήταν το τέλος αυτής της οργάνωσης. Δεν έχω ξανακούσει από τότε.

  65. Γιάννης Κουβάτσος said

    Τι να σκεφτώ, βρε Γιάννη; Αν οι πρόσφυγες υποσιτίζονται στις δομές, άλλοι, αρμοδιότεροι, πρέπει να σκεφτούν και να ενεργήσουν καταλλήλως. Όσο για το χοιρινό και το αλκοόλ, νομίζω ότι σαφώς και δεν επιλέχτηκαν τυχαία. Αλλιώς οι κάφροι θα τρώγανε αστακό με μαγιονέζα και θα πίναν κοκακόλες, λέμε τώρα. Στην επιλογή του γεύματος έγκειται η πρόκληση, είναι ολοφάνερο. Και πιστεύω ότι η συζήτηση γίνεται ερήμην των προσφύγων, που τους ξέρω καλά, αφού είναι γείτονές μου, μαθητές μου και γονείς μαθητών μου. Οι άνθρωποι αυτοί και σοβαροί είναι στο σύνολό τους και πολύ σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν, δεν ασχολούντσι με τέτοιες μαλακίες και συγγνώμη για την έκφραση.

  66. mitsos said

    Καλημέτα σας

    Αν ήθελα να αντιμετωπίσω το θέμα με χαριτομενιές θα έλεγα ότι μόνο συμπεριφορές ανθρώπων αντιμετωπίζονται από το αστικό και ποινικό δίκαιο αλλά όχι συμπεριφορές «γουρουνιών»
    Όμως δεν θέλω να το δω έτσι το σημερινό θέμα

    1. Όντως οξυμένα τα προβλήματα και οι αντιθέσεις που δημιουργούνται από τα πρωτοφανή ρεύματα προσφύγων και μεταναστών. Είναι ίσως και η φάση ανάπτυξης που δεν έχει ανάγκη από εκμετάλλευση εργατικών χεριών. Σίγουρα όμως αναδεικνύει και την ανικανότητα (αδυναμία; ) των πολιτικών και των πολιτικών τους να διαχειριστούν προβλήμτα της κοινωνίας που ΔΕΝ είναι προβλήματα των οικονομικά ισχυρότερων .

    2. Υπάρχουν πολλοί που αντιδρούν βίαια προκειμένου να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους ( όπως αυτοί τα αντιλαμβάνονται ) απέναντι σε αυτήν την κρίση. Δυστυχώς δεν είναι οι μόνοι που μπροστά στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους δεν λογαριάζουν ούτε τις βασικές αρχές κοινωνικής συμβίωσης ούτε τα βασικά δικαιώματα του ανθρώπου. Δεν σέβονται καν το ιερό δικαίωμα της προστασίας της φυσικής υπάρξεως κάθε ανθρώπου και της οικογένειάς του. Και με θλίψη βλέπω και ανάλογα συναισθήματα μίσους και στα σχόλια αυτού του ιστολογίου.
    Συμπέρασμα: Δεν είναι μόνο θέμα εκπαιδευτικής πολιτικής. Αλλά δεν είναι και μόνο θέμα ποινικό.
    Συμφωνώ με τους σχολιαστές που ήδη έγραψαν πως είναι πρωτίστως θέμα πολιτισμού .

    3. Σίγουρα δεν αντιμετωπίζεται κατασταλτικά ή ποινικά . Η προκλητικότητα της συγκεκριμένης εκδήλωσης ΒΒQ ακόμα και αν αντιμετωπιστεί ποινικά ή με την συνήθη πρακτική διαπόμπευσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέσω τρολαρίσματος «των γουρουνιών» δεν θα είναι τίποτα παραπάνω από αντιμετώπιση συμπτωμάτων προς εκτόνωση των συναισθημάτων των προοδευτικών.

    4. Ναι καλά κάνει ο κ. Σαραντάκος και το αναδεικνύει, αλλά …
    Αλλά το θέμα μας συμπυκνώνει την βασική σήμερα κοινωνική αντίθεση πάνω στο ερώτημα τι είναι πρόοδος σήμερα;
    Αυτό; https://www.youtube.com/watch?v=QGKN7FBOSYo
    ή
    αυτό: https://www.xanthipress.gr/h-a-2/

    Ίσως σήμερα συνυπάρχουν και τα δυο αλλά η αντίθεση τους οξύνεται. Συνεπώς η όποια λύση απαιτεί πολιτικούς σχεδιασμούς και μετασχηματισμούς που η Ν.Δ δεν είναι σε θέση καν να αντιληφθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να τις επεξεργαστεί σε βαθμό που να είναι υλοποιήσιμες στο σημερινό περιβάλλον. Ίσως απαιτούνται ανατροπές στο διεθνές περιβάλλον αλλά επειδή δεν βλέπω να δρομολογούνται ή να σχεδιάζονται φοβάμαι πως η γενίκευση της βίας θα είναι και πάλι η τραγική διέξοδος ανασύνταξης των κοινωνικών αντιθέσεων.

  67. nikiplos said

    Καλησπέρα. Καίτοι στην περίπτωση της Νάουσας έθιξα το ζήτημα του να έχουν λόγο οι τοπικές κοινωνίες στο ζήτημα της εγκατάστασης hot-spot στην περιοχή τους, οπότε μια αντίδραση θα ήταν θεμιτή, στο ζήτημα του μπαρμπεκιου των γουρουνιών είμαι κι εγώ κάθετα αντίθετος με μια τέτοια ρητορεία μίσους.

    Τρία ζητήματα που επιφαίνονται εκ πρώτης όψεως:

    1. Οι εξ ανατολής πρόσφυγες εδώ και 30 χρόνια είναι μουσουλμάνοι το θρήσκευμα κατά συντριπτική πλειοψηφία. Η βία του ισλαμοφασισμού μετράει ήδη μια πενταετία. Η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν προσφιλέστερη στο να μαζευτούν τα ακροδεξιά στοιχεία και να καθυβρίζουν. Θέλω να πω, πως όλοι οι παράγοντες προϋπήρχαν εδώ και 5 χρόνια αν μιλάμε για ισλαμοφοβία (δικαιολογημένη ως ένα βαθμό) ή ξενοφοβία (επίσης δικαιολογημένη) ή ρατσισμό (καθόλου δικαιολογημένος). Επομένως η μάζωξη αυτή είναι κάτι άλλο. Δεν πρόκειται για αντίδραση σε hotspots, αυτό είναι η αφορμή. Εικάζω εκ πρώτης όψεως πως πρόκειται για κάτι πιο οργανωμένο, κάτι που θέλει να θυματοποιήσει τμήματα του ακροδεξιού σχήματος με σκοπό:
    α. Να έχουν τα χρυσαύγουλα επιεικέστερη αντιμετώπιση δεδομένου ενος κλίματος θυματοποίησης.
    β. Να ανακτηθεί το χαμένο δυναμικό της ακροδεξιάς οζώδους όχθης, καθώς η απορρόφησή του από μέρος της ΝΔ, το κατέστησε ανενεργό και πολιτικά ακέφαλο.

    Θεωρώ δηλαδή πιο οργανωμένο το όλον από μια τυχαία παρεΐστικη θεαματική ενέργεια των διαβατών.

    2. Δεν έχει καμία σημασία να αναλωθεί κανείς σε τεχνικές λεπτομέρειες του εγχειρήματος, όπως το πως αισθάνεται ένας μουσουλμάνος όταν ο διπλανός του τρώει χοιρινό κρέας κλπ. Μπορεί το χοιρινό να είναι η αφορμή και τα τσίπουρα να φέρουν ακραίους που καίνε κοράνια και καθυβρίζουν τον Μωάμεθ, άλλους να ζωγραφίζουν σκωπτικά τον Μωάμεθ κοκ. Αυτές οι προκλήσεις μπορεί εύκολα να κλιμακωθούν προς ένα επεισόδιο πυρπόλησης hot-spot με νεκρούς.

    Επομένως δεν πρόκειται για μια δημόσια εκδήλωση ενός πολιτικού σχηματισμού (είτε έχει σφραγίδες είτε όχι), αλλά για ένα κάλεσμα σε συγκέντρωση ρατσισμού και μίσους και πρόκλησης βίας.

    3. Δεν μου κάνει καθόλου εντύπωση πως κάτι τέτοιο οργανώνεται στα Διαβατά, ούτε ο όρος «Ενωμένοι Μακεδόνες» από πίσω του. Προφανώς η άνοδος της καπηλείας και του κακώς εννοούμενου Εθνικισμού, όπως εκφράστηκε με τις κινητοποιήσεις για το Μακεδονικό και την εναντίωση στη συμφωνία των Πρεσπών, δημιούργησε ένα δυναμικό δυσαρεστημένων που φαινομενικά με την τήρηση των συμφωνημένων, η τωρινή κυβέρνηση ξεπουλάει. Είναι μια καλή ευκαιρία το εργαλειακό μάντρωμα αυτού του δυναμικού με τη συντήρηση μιας όξυνσης μέσω του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, απέναντι σε ένα καθολικό πρόβλημα όπως το μεταναστευτικό. Πολλώ δε μάλλον όταν «σουτάρουν σε αφύλαχτο τέρμα» αφού στην άλλη όχθη την αριστερή, το να θίξει κανείς την ανάγκη εφαρμογής αυστηρότερης μεταναστευτικής πολιτικής ως αντίδραση στις αυξημένες ροές, τον καθιστά άμεσα ακροδεξιό και φασίστα.

  68. […] Εδώ και μερικές μέρες η ακροδεξιά κίνηση “Ενωμένοι Μακεδόνες” έχει ανακοινώσει ότι διοργανώνει, την Κυριακή 10 Νοεμβρίου το μεσημέρι, μπάρμπεκιου “διαμαρτυρίας κατά των λαθρομεταναστών” πολύ κοντά στο χοτ σποτ των Διαβατών όπου στεγάζονται ή στοιβάζονται πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο μέχρι να ανακατευθυνθούν σε άλλες δομές στην ενδοχώρα. Η ανακοίνωση των ακροδεξιών ακτιβιστών είναι εύγλωττη, το… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2019/11/06/barbecue/ […]

  69. DonNick said

    ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΑΝΤΙΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ (ΨΗΣΙΜΟ ΧΟΙΡΙΝΟΥ …) ΕΙΝΑΙ ΓΕΛΟΙΕΣ.
    ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΥΣΗΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΩΣ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΣΤΟ ΒΑΘΜΟ ΠΟΥ ΦΕΡΝΟΥΝ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΘΕΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΤΥΠΟΥ ΧΟΜΕΙΝΙ, ΣΑΡΙΑ κλπ.
    ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΚΑΝ ΚΑΡΑΔΟΚΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΣΘΕΙ ΣΑΝ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ.
    ΠΙΘΑΝΩΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΚΑΛΟΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΠΟ ΚΟΥΛΤΟΥΡΕΣ ΜΕ ΚΟΣΜΙΚΗ, ΟΧΙ ΘΕΟΚΡΑΤΙΚΗ, ΠΑΡΑΔΟΣΗ, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΘΕΟΥΣ.

  70. spyridos said

    71

    Αγαπητέ Δον. Δεν ξέρω αν το προσέξατε αλλά κόλλησε ο αγκώνας σας στο Caps Lock

  71. Ακρ. said

    @63
    ΜείζΩν θέμα.
    Και μέγιστον όλων η αριστεία, βεβαίως βεβαίως.

  72. Ατακάμα said

    Η ΝΔ τρώει σήμερα σε μακεδονικό και σε προσφυγικό ότι έφαγε και ο ΣΥΡΙΖΑ με το μνημόνιο όταν έγινε κυβέρνηση. Δυστυχώς μάλλον θα περάσει πολύς καιρός μέχρι τα κόμματα να σταματήσουν να καταφεύγουν σε ευκαιριακούς λαϊκισμούς για να βγουν κυβέρνηση. Όχι ότι δε φταίει και ο Έλληνας ψηφοφόρος βέβαια.

  73. Ακρ. said

    @71
    Μάστορα, τη σαρία δεν μας τη φέρνει κανείς.
    Τη σαρία την προβλέπει η ελληνική νομοθεσία από το 1923.
    Στην Τουρκία δεν ισχύει η σαρία, στην Ελλάδα ισχύει

  74. sarant said

    Ευχαριστω πολυ για τα νεότερα σχόλια!

    51 Μπράβο του

    53 Έτσι!

  75. Μαρία said

  76. Γιάννης Κουβάτσος said

    Αν μπορούσα, θα μάζευα τους …συμποσιαστές και θα αναπαριστούσα ένα περιστατικό που συνέβη πριν από καμιά ώρα στο σχολείο μου.
    Κάθε μέρα μοιράζουμε γεύματα στα παιδιά, φαγητό, σαλάτα και ψωμί, προσφορά του υπουργείου. Όταν περισσεύουν, δίνουμε και δεύτερη μερίδα σε κάποια αναγκεμένα, που έχουν αδερφάκια στο σπίτι. Σήμερα, κάτι πήγε λάθος στη μοιρασιά κι ένα κοριτσάκι απ’ τη Συρία έμεινε χωρίς φαγητό. Άρχισα να ψάχνω τις κούτες, να κοιτάω δεξιά-αριστερά, τίποτα, ούτε ένα περίσσευμα. Πριν προλάβω να στεναχωρηθώ, ακούω τον Φαρσίντ, ένα ωραίο σε όλα του Αφγανόπουλο, να μου λέει στα «ελληνικά» του «εγώ πήρα δύο, κύριε, δώστε το ένα στη Χαϊφά»…
    Αυτή τη σκηνή θα ήθελα να ζήσουν οι ξεφτίλες με τα χοιρινά. Να, μωρέ, μεγαλείο και ανθρώπινη ποιότητα, να βράσω τους αρχαίους σας προγόνους και τον τρισχιλιετή πολιτισμό σας, ζώα. Να μεγαλείο και ανθρώπινη ποιότητα από ένα εννιάχρονο ταλαιπωρημένο παιδάκι που το χρειάζεται το φαΐ, αλλά ξέρει και να το μοιράζεται.

  77. Μαρία said

    Η δεύτερη επίσκεψη στα ξενοδοχεία δεν θα είναι ο σεβασμός που δείξαμε στο 4:30
    Μπορούσαμε να τους σφάξουμε κι όμως σεβασμός απόλυτος μετά το 5:27 https://www.youtube.com/watch?time_continue=329&v=ZfVu6V76hmw
    Κι άλλα ωραία με τη συμμετοχή και της οικογένειας του Ανθρακέα του Αφρικανού.

  78. atheofobos said

    66
    Εγώ θα έγραφα απλώς ότι γράφεις μαλακίες αλλά υποβιβάζω τη συζήτηση με το χαμηλό μου επίπεδο.

    Δεν μπορώ παρά να σε συγχαρώ για την αυτογνωσία σου!

  79. Georgios Bartzoudis said

    # «Οι σκατόψυχοι Μακεδόνες θα διοργανώσουν…», λοιπόν. Ελπίζω ότι ο Νοικοκύρης θα αποσύρει αυτή την υπερακραία βρισιά, που ούτε σε υπερακραία ιστολόγια δεν συναντάται. Εντάξει, κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε ότι οι «κρωγμοί για τις Πρέσπες» είναι κρωγμοί του προδομένου λαού της Μακεδονίας. Όχι όμως να ζητούμε και τα ρέστα, βρίζοντας με χυδαίο τρόπο τους Μακεδόνες! Για σκέψου Νοικοκύρη (και πας τις άλλος), κάποιο άλλοι ακραίοι (αριστεροί ή δεξιοί) να αρχίσουν και να λένε σκατόψυχοι Μανιάτες (ή Πόντιοι, ή Κρητικοί, ή Ρουμελιώτες, κλπ.). Ζούγκλα θα γίνει το Ελλαδιστάν!
    # Κατά τα λοιπά, παρωνυχίδα είναι το γεγονός ότι, παρόλο που εμείς «εδώ λεξιλογούμε», αποκαλούμε μετανάστες τους λαθρομετανάστες και όλους μαζί τους μπερδεύουμε με τους πρόσφυγες. Ακτιρμάς λοιπόν, για να …χανόμαστε! «Ο λύκος στην αλαμπουμπούνα χαίρεται», που λεει μια Μακεδονική παροιμία. Και … λέγε-λέγε, περίπου καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι πρέπει να θεσπίσουμε ένα «ιδιώνυμο» για το μπαρ-μπεκιού. Αχ, αυτοί οι …μπαρμπεκιόψυχοι τί άλλο μας επιφυλάσσουν!

  80. Μαρία said

    78
    Λίγο δύσκολο να τους μαζέψεις. Οι Ενωμένοι Μακεδόνες είναι σε μας πασίγνωστοι. Με αφορμή το μπάρμπεκιου τους ανακάλυψε μέχρι και το
    https://www.in.gr/2019/11/05/greece/enomenoi-makedones-oi-akrodeksioi-piso-apo-ti-maska-ton-aganaktismenon-politon/

  81. Σωτήρς said

    81 Μα το «σκατόψυχοι Μακεδόνες» πάει στους «ενωμένους Μακεδόνες» όχι για τους καθιαυτού Μακεδόνες.

  82. Ποντικαρέος said

    Αντιγράφω από το κουλούρι http://www.tokoulouri.com/society/diavaine/ (νομίζω ότι είναι από τις λίγες φορές που παίρνουν τόσο ξεκάθαρη θέση στο κουλούρι):

    Σπάνια είδη βοδιών που καταναλώνουν μόνο χοιρινό κρέας εντοπίστηκαν στα Διαβατά

    Ιδιαίτερα εντυπωσιασμένοι με τα ευρήματα που ανακάλυψαν στα Διαβατά δηλώνουν επιστήμονες, αφού εντόπισαν σπάνιο είδος βοδιών που αρέσκεται να ταξιδεύει ανά κοπάδια και να καταναλώνει επιδεικτικά χοιρινό κρέας.

    Τα παραπάνω βόδια, εκτός από την κατανάλωση χοιρινού σε συγκεκριμένα μέρη, απολαμβάνει επίσης το αλκοόλ, ενώ διαφέρει από τα συνηθισμένα βόδια καθώς μιμείται τους ήχους των πιθήκων, αισθάνεται ανώτερο ενώ είναι σαφώς πιο χαζό και αν και συχνά κάνει δυνατούς ήχους στην πραγματικότητα είναι δειλό.

    Σε περίπτωση που συναντήσετε κάποιον εκπρόσωπο του είδους, στα Διαβατά ή στη Βουλή όπου και φωλιάζουν, μην φοβηθείτε, αφού η χολή που στάζουν είναι τοξική αλλά όχι επικίνδυνη.

  83. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ελλαδιστάν ο ένας, Ελλαδιστανοί προχτές ο άλλος. Δεξιοί και αριστεροί διαβάζουν φανατικά τον Γιανναρά, καθώς φαίνεται. Ελλάδα λέγεται η χώρα και Έλληνες οι κάτοικοί της, σας αρέσει-δε σας αρέσει όλων εσάς των αριστεροδεξιών ελιτιστών. Ελλάδα και Έλληνες, με τα καλά τους και τα στραβά τους.

  84. Πέπε said

    @31
    > > αλλά, διάβολε, it’s a free country, ο καθένας μπορεί να τρώει και να πίνει δημοσίως.

    Ναι, οι φρικάντρηδες όμως θέλουν και κάποια παιδεία στη διαχείρηση των ελευθεριών τους. Νομικά μιλώντας, και να πέρδεσαι δημοσίως επιτρέπεται. Οι ανάγκες όμως της συνύπαρξης με άλλους ανθρώπους έχουν οδηγήσει σε κάποιους κανόνες (όχι νόμους) για το δημοσίως πέρδεσθαι -και για όλα τα παρόμοια- τους οποίους σε γενικές γραμμές εφαρμόζουμε αυθορμήτως.

    Οι τύποι που κάνουν το μπαρμπεκιου είναι απλώς ζώα. Μου φαίνεται πως περιττεύει να τους κατατάξουμε σε κάποια ειδικότερη κατηγορία όπως παράνομοι, σαδιστές κλπ.. Ζώα είναι, και το να είσαι ζώο δεν απαγορεύεται σε μια φρι κάντρι, γιατί για να έχεις φρι κάντρι μάλλον θεωρείται εκ προοιμίου δεδομένο ότι δεν είσαι ζώο. Αμ δε!

  85. divolos said

    Συμφωνώ σχεδόν σε όλα και πολύ καλά τα γράφει και ο κύριος Λεωνίδας στο απόσπασμα από το φέισμπουκ. Και δεν νομίζω ότι είναι θέμα νόμου. Η ανθρωπιά και ο σεβασμός του άλλου θα πρέπει να είναι αυτονόητα κι όχι να εκβιάζονται από κάποια νομοθεσία. Βλέπω σήμερα οτι γίνεται μια απίστευτη διαστρέβλωση των δηλώσεων Γιαννούλη και σπέκουλα όχι μόνο από τους γνωστούς και δηλωμένους ακροδεξιούς αλλά κι από διάφορους εκκολαπτόμενους φασιστο-ρατσιστές του διαδικτύου, που δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις ούτε κι αυτοί το ξέρουν τι είναι και νομίζουν ότι είναι απλά πατριώτες. Ευτυχώς η Ντόρα πριν λίγο έσπευσε να τραβήξει το αυτί των Κυρανάκη-Πλεύρη. Νομίζω πάντως πως η αριστερά, οι προοδευτικοί άνθρωποι κι όλοι όσοι είναι απέναντι στους «ήρωες» των Διαβατών, θα πρέπει να προβάλουν κι άλλα επιχειρήματα ώστε να μην γίνονται βορά και να μην δίνουν αφορμή για παρερμηνείες. Όπως για παράδειγμα πως πρέπει και οφείλουμε να σεβόμαστε τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του άλλου αλλά μόνο όταν δεν καταπατούν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματά που ως δυτική κοινωνία έχουμε κατακτήσει. Κανένας ηθικός ή ιερός νόμος π.χ. δεν μπορεί να επιτρέπει στην Ελλάδα να καταπιέζονται οι γυναίκες μουσουλμάνες, να δέρνονται από συζύγους, πατεράδες, αδερφούς, να τους επιβάλλεται πως να ντύνονται και να στερούνται άλλων βασικών δικαιωμάτων τους μόνο και μόνο γιατί το λέει η θρησκεία τους ή η ηθική τους. Είναι νομίζω (και μακάρι να κάνω λάθος) κάτι που δεν το έχουν κατακτήσει ακόμη ούτε οι Ελληνίδες μουσουλμάνες, πόσο μάλλον αυτές που έρχονται από χώρες όπου οι γυναίκες υπόκεινται σε πολύ μεγαλύτερη καταπίεση. Ακόμη και άντρες που δεν θέλουν να ακολουθούν πιστά κάποια πράγματα, δέχονται μεγάλη πίεση από τον περίγυρό τους. Σεβασμός λοιπόν στην θρησκευτική τους ελευθερία αλλά και υπεράσπιση όλων των άλλων θεμελιωδών ελευθεριών τους. Αυτά πρέπει να φωναχτούν δυνατά ώστε να το βουλώσουν κι όσοι κακοπροαίρετα κινδυνολογούν και κατηγορούν τους άλλους για φιλομουσουλμανισμό προδοσίες κι άλλα φαιδρά.

  86. Γιάννης Ιατρού said

    87: Το χεροφίλημα της δικιάς μας, της χριστιανής, όχι μουσουλμάνας, θα το έχεις δει, ε; 🙂

  87. Γιάννης Κουβάτσος said

    86: Και τι να κάνουμε, Πέπε; Να ποινικοποιήσουμε τη γαϊδουριά; Γιατί αυτό είναι το θέμα της συζήτησης, αφού υποθέτω πως όλοι εδώ μέσα καταδικάζουμε ηθικά το συμβάν και την «ιδεολογία» που το υπέθαλψε. Δεν παρανόμησαν οι τύποι και δεν βλέπω σε ποιον νόμο, τωρινό ή μελλοντικό, μπορούν να υπαχθούν παρόμοιες πράξεις. Άρα, ναι, it’s a free country, και αυτό είναι δίκοπο μαχαίρι, αφού η ελευθερία σού δίνει τη δυνατότητα «μεγάλως να εκτεθείς», όταν είσαι φασιστοκάφρος, σαν τα περί ων ο λόγος ούγκανα

  88. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    82 Το λυγξ σου έχει και μεζεδάκι στο τελευταίο βίντεο. Μεταφράζουν το Open Arms ως «Άνοιγμα Όπλων».

  89. Περιονουσκιας said

    Μήπως είναι απόγονος του Μεγάλου Αλεξάνδρου ο Φαρσίντ; Όλοι Έλληνες δεν είμαστε άλλωστε; Χα, χα!

  90. Χαρούλα said

    Ειλικρινά έχω κουραστεί με τις διαφωνίες σε κανάλια και σάιτς. Εύκολες φιλοσοφίες του πληκτρολογίου. Αρνούμαι να γίνω σαν τους ανεγκέφαλος φασίστες. Δεν θέλω απαγορεύσεις. Είναι για μη σκεπτόμενους και μη δημοκρατικούς πολίτες. Απλά υποστηρίζουν τον λαϊκισμό των μεταφερόμενων βολεψάκηδων ψηφοφόρων.
    Η ιδεολογία του δημοκράτη, αριστερού, είναι η ανθρωπιστική αγωνιστική ΔΡΑΣΗ. Το Σάββατο λοιπόν, λέμε στα παιδιά μας, να διαλέξουν ένα από τα παιχνίδια και τα ρούχα που χρησιμοποιούν, αγοράζουμε σαπούνια,μπαλόνια, καραμέλες, χαρτιά και χρώματα και πάμε εμείς πρώτοι εκεί. Και παίζουν τα παιδιά μας με τα προσφυγόπουλα. Και δείχνουμε ότι δεν είμαστε σαν αυτούς. Είμαστε ΑΝΘΡΩΠΟΙ.
    Είμαι περίεργη όμως για την συμμετοχή. Μα πάρα πολύ περίεργη.

  91. Χαρούλα said

    Τελείως άσχετο. Χάθηκε ο Theo. Ιδέα μου είναι; Ξέρουμε κάτι;

  92. sarant said

    93 Δεν ξέρω

    81-83 Όπως σου λέει, εννοώ τη συγκεκριμένη οργάνωση

    84 Πολύ καλό. Και άλλες φορές βέβαια έχουν γράψει.

  93. voulagx said

    #79: Και στο 9:35 του βιντεο: «Το πρωτόκολλο του Σιόν μεθοδεύει πάρα πολύ καλά το σκοπό τους».

  94. Μαρία said

    89
    Αφού είναι θέμα σαβουάρ βιβρ να τους στείλουμε για σεμινάριο στο Ζαμπούνη.

  95. Οι σκατόψυχοι, σίγουρα, θα δηλώνουν και Χριστιανοί. Τέτοιους Χριστιανούς, πάντως, ούτε ο ίδιος ο Χριστός τους θέλει. ΣΚΑΤΟΨΥΧΟΙ.

  96. Πέπε said

    @89
    > > Και τι να κάνουμε, Πέπε; Να ποινικοποιήσουμε τη γαϊδουριά;

    Όχι βέβαια. Δεν μπορούμε, και μακάρι να μην μπορέσουμε ποτέ, γιατί τότε δε θα είμαστε πια ελεύθερη χώρα.

    > > Άρα, ναι, it’s a free country, και αυτό είναι δίκοπο μαχαίρι…

    Αυτό ακριβώς είπα κι εγώ, και τίποτε άλλο. Απλή διαπίστωση, όχι πρόταση να γίνει κάτι.

  97. gpoint said

    # 90

    Noμίζω κάποιο παράγγελμα υπάρχει «επ’ ώμου, αρμ» ή κάτι τέτοιο (στο ναυτικό δεν παίζαμε τα στρατιωτάκια

    Πολλά μαθαίνεις στο ιστολόγιο…ήξερα τον διεθνή μπακ Γιαννούλη και τον αδερφό του που παίζει ίδια θέση στον ΟΦΗ και θάναι αντίπαλοι με την μάνα τους να είναι με τον ΟΦΗ και τον πατέρα τους με τον ΠΑΟΚ, σήμερα έμαθα πως υπάρχει κι άλλος αλλά δεν κατάλαβα σε ποιά ομάδα παίζει στην εσωτερική διοργάνψση της Νουδούλας

    Καλές είναι οι αγροτικές εργασίες όταν τις παρακολουθείς πληρώνοντας εργάτες και χωρίς συμμετοχή, η διαπίστωσή μου

  98. Γιάννης Κουβάτσος said

    96: Να μάθουν καλούς τρόπους από Παοκτζή; Χμ! ☺
    Και για να σοβαρολογήσουμε, ρωτάω και πάλι: τι να κάνουμε; Ξεκινώντας από το παρατεταμένο βλέμμα σε μια γυναίκα (στη Γαλλία) και τα τσιμπούσια των ούγκανων, ως πού θα φτάσει η ποινικοποίηση της δημόσιας συμπεριφοράς; Γιατί, όταν ψηφίζεται ένας νόμος, θα πρέπει και να επιβάλλεται και να τιμωρούνται οι παραβάτες, αλλιώς το κράτος δικαίου εξευτελίζεται. Έχουμε σκεφτεί, λοιπόν, τις συνέπειες όλης αυτής της «δεξιάς» (περί ανομίας) και «αριστερής» (περί πολιτικής ορθότητας) νομολαγνείας;

  99. Capten Vilios said

    Είναι ομολογία μίσους και ρατσισμού, ολική έκπτωση ανθρωπιάς, είναι αποκτήνωση, που σε κατατάσσει ανάμεσα σ’ αυτούς που ούτε η κόλαση δεν θέλει.
    Aκριβώς!

  100. Αγγελος said

    G (99), συγνώμη, πραγματικά δεν το ξέρεις; armes γαλλικά (από το λατινικό arma, εξ ού και τα άρματα των αρματωμένων αρματολών — λέξη άσχετη με τα αρχαία τροχοφόρα και δασυνόμενα άρματα) λέγονται τα όπλα. Σε πολλά στρατιωτικά παραγγέλματα («παρουσιάστε… αρμ!» το γνωστότερο), που μεταφράστηκαν από τα γαλλικά, το «αρμ» έμεινε αμετάφραστο, γιατί αν γινόταν «όπλα» θα χάλαγε το ρυθμό του παραγγέλματος.

  101. Μαρία said

    Όταν τους έδειχναν τους ακροδεξιούς, αυτοί έβλεπαν το μπάρμπεκιου
    https://www.efsyn.gr/node/217761

  102. Κιγκέρι said

    Δεν είναι αστεία πράγματα αυτά..

    Κεφ. 15: Ανταρσία και βοδινό λίπος

    …Χρειάστηκε μια «απλή ανοησία» για να ξεκινήσει η «Ινδική Ανταρσία» σύμφωνα με τους Βρετανούς, ο «πρώτος πόλεμος για την ανεξαρτησία της Ινδίας» σύμφωνα με τους Ινδούς, που έμεινε στην ιστορία ως «Επανάσταση των Σιπόι».
    Το 1857 υπήρχαν 40 χιλιάδες βρετανοί στρατιώτες στην Ινδία, που δεν αρκούσαν για τον έλεγχο μιας χώρας αυτού του μεγέθους. Έτσι, είχαν εκπαιδεύσει και δημιουργήσει τοπικό στρατό, 200.000 στρατιωτών, γνωστών ως «Σιπόι»….
    …Το τουφέκι «Λι-Ένφιλντ» δόθηκε στον βρετανικό στρατό το 1850. Έπαιρνε φυσίγγια ορισμένου διαμετρήματος και έπρεπε να οπλίζεται με το χέρι. Αυτό σήμαινε ότι οι στρατιώτες ήταν υποχρεωμένοι να δαγκώνουν το τμήμα των φυσιγγίων που οι κατασκευαστές είχαν λιπάνει με με χοιρινό και βοδινό λίπος. Οι μουσουλμάνοι για θρησκευτικούς λόγους δεν έπρεπε να καταναλώσουν χοιρινό και οι ινδουιστές θεωρούν την αγελάδα ιερό ζώο. Αυτές οι ιερές συνήθειες δεν ήταν μυστικές.
    …Από αλαζονεία, ο βρετανικός στρατός παράβλεψε αυτό τον σημαντικό παράγοντα της ζωήης και των πεποιθήσεων των στρατιωτών, τους οποίους έβαζαν να προστατεύουν όχι μόνο την αυτοκρατορία, αλλά και τις οικογένειες τους.
    Τους πρώτους μήνες του 1857, ξέσπασαν εξεγέρσεις μικρής εμβέλειας στη βρετανική Ινδία. Τον Μάιο, όποιος στρατιώτης αρνιόταν να δαγκώσει τα φυσίγγια, φυλακιζόταν. Η αντίδραση του υποστράτηγου Τζόρτζ Άνσον ήταν: «Δεν θα ενδώσω ποτέ στις κτηνώδεις προκαταλήψεις τους» και αρνήθηκε να προχωρήσει σε συμβιβασμό…
    …Ξέσπασε μεγάλη αναταραχή. Οι ινδικές δυνάμεις έσφαξαν τις οικογένειες των Βρετανών στην Κανπούρ και πολιόρκησαν το Λακνάου επί δυο μήνες. Ο υποστράτηγος Άνσον πέθανε από χολέρα. Τα βρετανικά αντίποινα ήταν εξίσου φρικτά. Οι φυλακισμένοι στην καλύτερη περίπτωση απαγχονίζονταν, στη χειρότερη δένονταν στο στόμιο των κανονιών λίγο πριν εκπυρσοκροτήσουν. Ως το τέλος της χρονιάς, οι επαναστάτες έχαναν – αν και για την ισχύ που είχε η βρετανική αυτοκρατορία, η αντίσταση των Ινδών διήρκεσε πολύ. Χιλιάδες πέθαναν στις αιματηρές μάχες που ακολούθησαν, μέχρι την υπογραφή ειρηνευτικής συνθήκης στις 8 Ιουλίου 1858. Οι Βρετανοί έχασαν 11.000 άντρες- οι Ινδοί και οι σιπόι πολλές χιλιάδες παραπάνω. Το μεγαλύτερο μέρος της Ινδίας είχε καταστραφεί και πνιγόταν στα χρέη.

  103. Μαρία said

  104. Κιγκέρι said

  105. Νέο Kid said

    105. Κι αν θυμάμαι σωστά, καταλήγει … ντάτσουν, αντίντας και χάνι της γραβιάς.

  106. nikiplos said

    Το ανέγνωσε είναι σωστό?
    από εδώ:
    ‘‘να αντισταθεί με κάθε τρόπο’’, λέει το ψήφισμα, ‘‘να πολεμήσει’’ είπε ο δήμαρχος όταν ανέγνωσε το ψήφισμα στο δημοτικό συμβούλιο)».

  107. spiridione said

  108. ΣΠ said

    108
    Αόριστος του «αναγιγνώσκω».

  109. Μαρία said

    Τι να σας πω… να κάνω μια ψυχολογική διάγνωση επ’ αυτού. Δυστυχώς η ειδικότητά μου είναι οικονομολόγος.* Μετά το 8:45

    https://www.efsyn.gr/stiles/ypografoyn/tasos-tsakirogloy/217790_ego-den-politeyomaii-eidikotita-moy-einai-oikonomologos

    *Μετά τη διάγνωσή της για τους ψυχικά νοσούντες αντιστασιακούς νομίζει οτι την καλούν ως ψυχολόγο.

  110. Χαρούλα said

    BBQ είναι το ακρωνύμιο το οποίο σημαίνει μπάρμπεκιου, στα αγγλικά. Το ακρωνύμιο BBQ επίςης χρησιμοποιείται ευρέως και για τον εντοπισμό προϊόντων που σχετίζονται με το μπάρμπεκιου και το κρέας.
    Δηλαδή χρησιμοποιείται για παράδειγμα και για σάλτσες BBQ, Ή τις ψηςταριές. Ακόμη μπορεί να σημαίνει και την «ιδέα» μπάρμπεκιου, την αδελφοποίηση με τους ανθρώπους,την παρέα, την συνάντηση.

    Το BBQ είναι επίσης δημοφιλές αργκό στο διαδίκτυο, ειδικά σε κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook και το Twitter. Στο διαδίκτυο, το μπάρμπεκιου σημαίνει ότι κάποιος έχει χαθεί, βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση, …σαν να «ψηνόταν» το άτομο στο μπάρμπεκιου.

  111. Μαρία said

    109
    Όπου πρωτοστάτησε ο δάσκαλος πατέρας του Καραμανλή. Η ειρωνεία είναι οτι οι πρόσφυγες ήταν τουρκόφωνοι Μπάφραληδες άξιο τέκνον των οποίων ο μέγας κομμουνιστοφάγος Τσαούς Αντόν.
    Υπάρχει και εκπομπή στην ΕΡΤ3 με αναφορά στο γεγονός.

  112. sarant said

    112 Αυτό δεν το ήξερα!

  113. Μαρία said

    113
    Μετά το 30:25

  114. Georgios Bartzoudis said

    83, Σωτήρς said: « 81 Μα το «σκατόψυχοι Μακεδόνες» πάει στους «ενωμένους Μακεδόνες» όχι για τους καθιαυτού Μακεδόνες.

    # Πολύ …ευφυής απάντηση. Να πω λοιπόν και γω σκατόψυχος Σωτήρς και να «εξηγήσω» μετά ότι εννοούσα τον …Άγιο Σώστη! Πρόκειται για ακραίο ολίσθημα του Νοικοκύρη, και λυπάμαι που επικαλείται (σχόλιο 94) το ίδιο ευφυολόγημα!
    # Και για …να έχουμε καλούς λογαριασμούς: Τέτοια ακραία βρισιά, είναι απαράδεκτη όταν εκτοξεύεται εναντίον ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ Μακεδόνα, συμπεριλαμβανομένων και των «Ενωμένων». Ακραίοι (αριστεροί και δεξιοί) υπάρχουν απανταχού της Ελλάδος: Κρήτες, Πελοποννήσιοι, Ρουμελιώτες, Θεσσαλοί, Μακεδόνες, Πόντιοι, Καυκάσιοι κλπ, κλπ. Αν τους …περιβάλλουμε με το …κοσμητικό «σκατόψυχος», θα βρωμίσει όλη η Ελλάδα. Θα γίνει ΠΡΑΓΜΑΤΙ ένα ΕΛΛΑΔΙΣΤΑΝ, όσο και αν διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους κάποιοι δάσκαλοι (σχόλιο 85).
    # Και πάλι εκφράζω την βαθιά μου λύπη για το ολίσθημα του Νοικοκύρη!

  115. Pedis said

    # 104 – Εντυπωσιακό! Διασταυρωμένο;

    Δηλαδή, αν ήταν χριστιανοί ορθόδοξοι δεν θα όπλιζαν Τετάρτες και Παρασκευές, σαρακοστές κλπ.

    Απορώ πως και οι βρετανοί δεν το χειρίστηκαν πιο έξυπνα: να κάνουν δήλωση σεβασμού των θρησκευτικών εθίμων, να ζητήσουν συγγνώμη, να αποσύρουν τις παρτίδες, και να τις επαναφέρουν σε άλλες συσκευασίες με τη σήμανση: σφαίρες νηστίσιμες επεξεργασμένες με φυτικό λίπος …

    (Ως πρόφαση/θρυαλλίδα για την εξεγερση, βέβαια, κατανοώ αυτήν την ιστορία …)

  116. Μαρία said

    108
    Σωστότατο. Πιο επίσημο απ’ το διάβασε.
    Απροπό οι άνθρωποι κανένα πρόβλημα δεν δημιουργούν. Εκτός κι αν θεωρείται πρόβλημα το οτι ψωνίζουν απ’ την λαϊκή ή το σούπερ μάρκετ. Οι Γεζίντι μένουν σε δύο χώρους στις παρυφές της πόλης και κάποιοι λίγοι, δεν ξέρω τι καταγωγής, σε διαμερίσματα.

  117. Γς said

    Στην τελευταία οικογενειακή μάζωξη ο Γς-τζούνιορ είχε βάλει κάτω μια χοιρινή μπριτζόλα και της άλλαζε τα φώτα.

    Κοίταξα τη μάνα του και την ρώτησα αν έτρωγε κι αυτή χοιρινό. Οχι. Διακριτικά ήταν η μόνη που έτρωγε κάτι άλλο.
    Ομως τσουγκρίζαμε τα κρασοπότηρα μας.

    Την είχα ρωτήσει για το αλκοόλ παλιά

    https://caktos.blogspot.com/2013/06/liquor-stores.html

  118. sarant said

    116 Το άρθρο ξεκινάει:
    Εδώ και μερικές μέρες η ακροδεξιά κίνηση «Ενωμένοι Μακεδόνες» έχει ανακοινώσει ότι διοργανώνει, την Κυριακή 10 Νοεμβρίου το μεσημέρι, μπάρμπεκιου «διαμαρτυρίας κατά των λαθρομεταναστών»

    και πιο κάτω λέει:
    H ένστασή μου αφορά τη συγκεκριμένη σκατόψυχη εκδήλωση’

    και μετά:

    Οι σκατόψυχοι Μακεδόνες θα διοργανώσουν μπάρμπεκιου διαμαρτυρίας.

    Είναι φανερό ότι αναφέρομαι στην οργάνωση. Κάθε άλλη ερμηνεία δείχνει κακοπιστία ή αδυναμία κατανόησης κειμένου, χωρίς το ένα να αποκλείει το άλλο.

  119. Γς said

    Μάριος Πλωρίτης:

    «Δεν είναι βέβαια έργο τέχνης, αλλά ταινία εμπορική που δείχνει όμως τι μπορεί να επιτευχθεί και σ’ αυτόν τον τομέα όταν οι δημιουργοί της σέβονται το κοινό και μοχθούν πραγματικά για ν’ ανεβάσουν τη στάθμη του ελληνικού κινηματογράφου»

    Ξαναπήγα στην Αντίπαρο και τον Χατζηδάκι του 1960

    Μόλις τελείωσε στο OPEN

    Μου άρεσε γαμώτο. Κι άμα θέλεις δακρύζεις κιόλας.

    Γιατί;

  120. ΣΠ said

    116
    Εγώ, ως Μακεδόνας, δεν προσβλήθηκα καθόλου με το «σκατόψυχοι Μακεδόνες» γιατί κατάλαβα πολύ καλά ότι εννοεί τους διοργανωτές του μπάρμπεκιού σκατοψυχιάς και όχι εμένα. Αυτό που βρίσκω προσβλητικό είναι ότι οι συγκεκριμένοι χρησιμοποιούν την επωνυμία «Μακεδόνες» ως διοργανωτές αυτής της εκδήλωσης σκατοψυχιάς.

  121. ΚΩΣΤΑΣ said

    Κι εγώ, όταν έγραψα στο σχόλιό μου #10 ότι «Προσυπογράφω σχεδόν απόλυτα, Νικοκύρη, αυτά που γράφεις, με καναδυό μικρούς αστερίσκους», με το αστερίσκους εννοούσα τα: «Οι σκατόψυχοι Μακεδόνες θα διοργανώσουν…» και «…τώρα το τέρας που οι ίδιοι γαλούχησαν, τόσο με τους εθνικιστικούς κρωγμούς για τις Πρέσπες όσο και με το προσφυγικό, το βρίσκουν τώρα γιγαντωμένο μπροστά τους…»

    Εντάξει το «Οι σκατόψυχοι Μακεδόνες…» στους «ενωμένους» πάει, αλλά αυτή η δημιουργική ασάφεια… θεωρώ ότι είναι κάπως σκόπιμη. Άσε που για λίγο μπερδεύτηκα και απόρησα, γιατί το Μακεδόνες το έχουν κατοχυρωμένο με διεθνή συνθήκη οι βόρειοι γείτονες!

    Όσο για το άλλο, «οι ίδιοι γαλούχησαν, τόσο με τους εθνικιστικούς κρωγμούς για τις Πρέσπες…» θέλω να πω ότι ούτε εθνικιστικοί κρωγμοί υπήρξαν εκ μέρους της ΝΔ, ούτε γαλούχησαν τους υπάρχοντες ήδη ακραίους εθνικιστές. Έτσι και αλλιώς αυτοί, αυτόκλητα, υπήρχαν και στις πλατείες με το κίνημα των αγανακτισμένων μαζί με τους Συριζαίους και στις συγκεντρώσεις για το μακεδονικό μαζί με τους ΝΔτες. Σε κανέναν όμως δεν πρέπει να χρεώνονται.

    Η δε ΝΔ, δεν προέβη ποτέ σε εθνικιστικούς κρωγμούς. Δίκαια διαμαρτυρόταν για το θέμα γλώσσας και εθνότητας των γειτόνων, δίκαια την θεωρεί και σήμερα κακή συμφωνία ως προς τα δύο προαναφερθέντα σημεία και ουδέποτε υποσχέθηκε την κατάργηση της συμφωνίας, γιατί δεν γίνονται τέτοια πράγματα από σοβαρές κυβερνήσεις. Και καλό είναι και ο ΣΥΡΙΖΑ να μην λαϊκίζει, ρωτώντας τάχα την κυβέρνηση γιατί δεν καταργεί την συμφωνία των Πρεσπών.

    Ως σχολιαστής εδώ, κατανοώ τον Νικοκύρη για τις λεκτικές παρατυπίες του, πρέπει να διαφυλάξει το κύρος του από τους ακραιφνείς Συριζαίους, υπήρχε φόβος να αρχίσουν την γκρίνια… 😉

  122. gbaloglou said

    109, 113, 115 Ενδιαφέρουσα η αποσιώπηση των τραγικών γεγονότων από την «Μακεδονία»: το μόνο που βρίσκω — στο φύλλο της 14ης Νοεμβρίου 1924, στήλη «Το Εικοσιτετράωρον της Θεσ/νίκης» — είναι το άρθρο «Διατί δεν υπάρχουν αξιωματικοί χωροφυλακής», όπου στην πρώτη παράγραφο διαβάζουμε: «Ο κ. Κανναβός εις τας ανακοινώσεις του εις τας οποίας προέβη επανελθών εκ Σερρών, ετόνισεν ότι δεν παρατηρείται μόνον έλλειψις ανδρών της χωροφυλακής αλλά και αξιωματικών. Ώστε εις το Κιούπκιοϊ, ένθα αν υπήρχεν εις κατώτερος αξιωματικός και εις ανθυπασπιστής ίσως θα προλάμβανε τα γεγονότα, προβλέπων και προειδοποιών σχετικώς τους ανωτέρους του, δεν ευρίσκετο παρά εις και μόνον χωροφύλαξ.»

  123. Γιάννης Ιατρού said

    123: Το οποίον σκουλήκι …

  124. ΚΩΣΤΑΣ said

    109 – 124 κλπ

    Κάτι έχει εδώ για το Κιούπκιοϊ η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

    http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin_ftr.asp?c=124&pageid=5713&id=-1&s=0&STEMTYPE=0&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=ARmASRASXASlASYASSASRASXASi&CropPDF=0

  125. ΚΩΣΤΑΣ said

    125 Γιάννη, με εκπλήττεις…!!!

  126. Σωτήρς said

    116 Με κεφαλαίο το Σκατόψυχοι είστε σύμφωνος δηλαδή; Μπερδεύει;
    Προτροπή σε σφάξιμο είναι σκατόψυχο πράγμα (βίντεο Νάουσας).

  127. Georgios Bartzoudis said

    120, sarant said: «…Κάθε άλλη ερμηνεία δείχνει κακοπιστία ή αδυναμία κατανόησης κειμένου, χωρίς το ένα να αποκλείει το άλλο».

    # Ευτυχώς που δεν είναι …σκατοψυχία: Η έκφραση «σκατόψυχοι Μακεδόνες», αφ εαυτής είναι γενικευμένη, «μια που εδώ λεξιλογούμε». Το να ανατρέχει κανείς στα πιο πάνω ή στα πιο κάτω .η στα …χαμνά ή στα …κακά είναι η απόδειξη για του λόγου το αληθές. Για μια ακόμα φορά λυπάμαι πολύ!!

  128. Μαρία said

    124
    Δες και στο Εμπρός το φύλλο της 8ης Νοεμβρ. 1924, σελ. 4.
    http://efimeris.nlg.gr/ns/main.html

    Και οι σημερινοί Πρωταίοι το έχουν απωθήσει.
    Πριν απο χρόνια σε άρθρο της Γερόλυμπου είχα βρει μια αναφορά μέσα σε παρένθεση για τα γεγονότα στο Κιούπκιοϊ. Φίλη Πρωταία στην οποία απευθύνθηκα δεν είχε ιδέα. Την έβαλα να ρωτήσει γέρους και της έλεγαν μέσες άκρες οτι μάλωσαν για τα χωράφια.

  129. Georgios Bartzoudis said

    128, Σωτήρς said: ….
    # Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε (ή αλλιώς, τη μπάλα στο γήπεδο!)

  130. Γιάννης Κουβάτσος said

    Με τον τίτλο «Μακεδόνες» που χρησιμοποίησαν τα ούγκανα θα έπρεπε να προσβληθούν κάποιοι καθιαυτού Μακεδόνες, όχι με τον αυτονόητο χαρακτηρισμό σκατόψυχοι. Αλλά, βέβαια, καθένας επιλέγει από τι θα προσβληθεί.

  131. sarant said

    130 Α μπράβο

  132. Γιάννης Ιατρού said

    127: Γιατί ρε Κώστα; Όταν αρχίζεις στο νήμα με τo «πατριωτικό» BBQ να λές για την συμφωνία των Πρεσπών και την γλώσσα/εθνότητα, τι περιμένεις;

  133. Georgios Bartzoudis said

    132, Γιάννης Κουβάτσος said…
    # Το βρήκες! Σαίνι είσαι, (σκλί του έρμου του γατί λεει μια Μακεδονική παροιμία)!

  134. ΚΩΣΤΑΣ said

    134 Γιάννη, αφού έτσι κατάλαβες, δεν έχει νόημα η παραπέρα συζήτηση.

  135. Jane said

    Ένα είναι βέβαιο: Αυτό που έσπειρε τόσα χρόνια η δεξιά και τα κανάλια της δε μαζεύεται.
    Με τους Κατσίφες τους, τα επιδόματα μόνο για Ελληνόπουλα , τη ρητορική για λαθροεισβολείς , το ότι είναι ψυχικά νοσούντες όσοι δεν ξεχνούν το Πολυτεχνείο και τη δικτατορία, την κατάργηση της φάτνης των Χριστουγέννων και του σταυρού απ’ τη σημαία, τον εθελοντισμό στον πόλεμο του σαράντα…

    Και συνεχίζουν τα ούγκανα..

  136. Γιάννης Κουβάτσος said

    «Τον Ιανουάριο του 2017, το διεθνές περιοδικό Forbes τον επέλεξε στους 30 νέους κάτω των 30 ετών με τη μεγαλύτερη επιρροή στην Ευρώπη, στην κατηγορία Law & Policy.»
    Τον Κυρανάκη τώρα…Καημένη Ευρώπη, τι μέλλον να ‘χεις…

  137. Μαρία said

    Ψηφίστηκαν όμως γι’ αυτό: «Η αποσυμφόρηση των νησιών δεν μπορεί να γίνεται με ροές απο τα νησιά προς την ενδοχώρα, όπως γίνεται μέχρι τώρα. Πρέπει να γίνεται με επιστροφές απο τα νησιά προς την Τουρκία» μετά το 33:42 https://www.youtube.com/watch?v=3Gg97bpgB9k

  138. ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ said

    Φιλοξένησα έναν πρόσφυγα από τη Συρία, γιατρό, 30 ετών. Δοκίμασε χοιρινό σουβλάκι όταν ήρθε στην Ελλάδα και ξετρελλάθηκε! Μου είπε :»Τριάντα χρόνια δεν είχα δοκιμάσει αυτή τη υπέροχη γεύση! ΄Οταν είμουν παιδί ο πατέρας μου κυνηγούσε αγριογούρουνα. Τι τα έκανε άραγε; Τώρα που το σκέφτομαι θυμάμαι να έρχεται από την κουζίνα μια ωραία μυρωδιά! Συμπεραίνω ότι μάλλον έτρωγε χοιρινό κρυφά στην κουζίνα!» Και όταν τον ρώτησα τι θα ήθελα να του μαγειρέψω για να του κάνω το τραπέζι που είπε : «Δύο μεγάλες χοιρινές μπριζόλες!»

  139. Α χα χα χα χα!!

    Δεν γνώριζε για την απαράδεκτη εκδήλωση απέναντι από το ΚΥΤ Διαβατών, υποστηρίζει μετά το σάλο που προκλήθηκε ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Κυρανάκης, επιχειρώντας να καλύψει τη ρατσιστική ρητορική του κι ακολουθώντας τη «γραμμή» της Ντόρας Μπακογιάννη που νωρίτερα, δήλωσε, πως «δεν κατάλαβε το θέμα ο νέος βουλευτής».

    «Ούτε θα πήγαινα ούτε θα συμμετείχα σε μία τέτοια εκδήλωση», δήλωσε στον Realfm ο Κ.Κυρανάκης με αφορμή το μπάρμπεκιου έξω από την προσφυγική δομή, τονίζοντας ότι «δεν γνωρίζω ποια είναι η πρόθεσή τους, ούτε ποια είναι η εκδήλωση ούτε επιθυμώ να τη διαφημίσω»
    https://www.anatropinews.gr/2019/11/06/ta-mazeyei-o-kyranakis-quot-den/

  140. Γιάννης Κουβάτσος said

    139: Οι κωλοτούμπες δεν ήταν νεωτερισμός της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ αλλά όλων των ελληνικών κυβερνήσεων. Γνωστά πράγματα. Καλωσορίσαμε στην κανονικότητα. 😉

  141. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    – Παρά το ότι η σχετική γουρουνίστικη εκδήλωση έχει ουσιαστικά χαρακτηριστικά ρατσιστικής και σαδιστικής βίας (σχ. 26, 53 κ.ά), δεν νομίζω ότι μπορεί να στοιχειοθετηθεί κάποιας μορφή νομική απαγόρευση. Άσε που κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα (όπως επεσήμαναν και άλλοι σχολιαστές).
    Από πλευράς κοινωνικής, η περιφρόνηση και η γελοιοποίηση των διοργανωτών είναι νομίζω η καλύτερη αντιμετώπιση (π.χ. #54), από καθένα που σέβεται τον εαυτό του.
    Από πλευράς πολιτικής όμως, η ΝΔ, ως κυβερνητικό και υπεύθυνο –εννοείται- κόμμα, γιατί δεν βγαίνει να κάνει ένα σχόλιο και να μιλήσει ξεκάθαρα γι’ αυτήν τη κατάπτυστη (και όχι μόνο) εκδήλωση. Με τη σιωπή της επικροτεί τα λεχθέντα από τον Κυρανάκη, που στην ουσία τη στήριξε.
    (Τα όσα ψέλλισε η Μπακογιάννη προφανώς δεν φτάνουν κι ούτε είναι σίγουρο ότι εκφράζουν τη ΝΔ).

    16, 38 κ.ά.
    Είναι γεγονός ότι η συμπεριφορά των μουσουλμάνων απέναντι στο χοιρινό ποικίλει και κλιμακώνεται από την πλήρη αποφυγή-αποστροφή μέχρι τη συνειδητή ή ‘ασύνειδη’ κατανάλωση.
    – Πρόσφατα βρεθήκαμε ομοτράπεζοι με μουσουλμάνο (από Αφρική), τρώγαμε τα χοιρινά σουβλάκια και τα κότσια στον ξυλόφουρνο εμείς, ο άνθρωπος έφαγε κυρίως μπιφτέκια, αλλά χωρίς καμιά δυσαρέσκεια ή αποστροφή – αντίθετα, ήταν μεσ’ στην καλή χαρά…
    – Στον αντίποδα, πέρυσι στο λιομάζωμα, ο (από Ασία) μουσουλμάνος που είχαμε στο συνεργείο απομακρύνθηκε, δυσανασχετώντας κιόλας φανερά, από το κοινό ‘τραπέζι’, με ελαφρό γεύμα που περιλάμβανε και χοιρινά σουβλάκια.
    – Για μια άλλη κατηγορία, έχομε την περιγραφή του Καζαντζάκη στο «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται»:
    «Τρελαίνουνταν ο Αγάς για τα χοιρινά λουκάνικα, δεν υπήρχε νοστιμότερος μεζές για τη ρακή, κι η παμπόνηρη καμπούρα τού τα πάσερνε κάθε χρόνο, σαν τάχα να ‘ταν από παστό κρέας καμήλας. Ήξερε ο Αγάς τι ‘ταν, μα έκανε τον κουτό, έτρωε κι έγλειφε και τα δάχτυλά του, και συνάμα κρατούσε και το νόμο του Προφήτη…»

    123, ΚΩΣΤΑΣ:
    >>Η δε ΝΔ, δεν προέβη ποτέ σε εθνικιστικούς κρωγμούς.
    Μήπως η μουγγαμάρα, κάποιες φορές, … κρώζει;; (Δες αμέσως παραπάνω)

  142. Απορίες ψαροφάγου…

    Σε ποιές πλατείες, σε ποιούς δρόμους
    λυθρίνια κόκκινα να ψήσω
    ή για να μην τους προκαλέσω
    θάπρεπε να τα τηγανίσω ;

    τα ψαροκόκκαλα στις γάτες
    πρέπει ή όχι να τα δώσω
    μήπως στον Ποσειδόνα-λέω-
    θάπρεπε να τ’ αφιερώσω ;

  143. Μαρία said

    141

  144. ΚΩΣΤΑΣ said

    143 ΜΙΚ_ΙΟΣ –> Η δε ΝΔ, δεν προέβη ποτέ σε εθνικιστικούς κρωγμούς. Μήπως η μουγγαμάρα, κάποιες φορές, … κρώζει;;

    Καθένας έχει την άποψή του, αρκεί να στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Η δική μου άποψη στηρίζεται στο γεγονός ότι καθόλου βουβή δεν υπήρξε η ΝΔ στο μακεδονικό, και ΄πρόταση μομφής κατά της τότε κυβέρνησης έκανε και καταψήφισε την συμφωνία και δήλωσε ότι σε περίπτωση που ψηφιστεί είναι υποχρεωμένη να την τηρήσει.
    Από εκεί και πέρα καθένας με τα δικά του μάτια, τα δικά του αυτιά και τη δική του σκέψη, τί να πω!

  145. gbaloglou said

    126 Ναι, το είχα δει, απλώς δεν το ανέφερα ως μεταγενέστερο αυτού που παρέθεσα.

    130 Ούτε και εκεί αναφέρονται νεκροί πάντως — είναι τελικά βέβαιο ότι υπήρξαν;!

  146. Μαρία said

    147
    17 τραυματίες http://asiaminor.ehw.gr/forms/fLemmaBodyExtended.aspx?lemmaID=3665

  147. Triant said

    Πριν από λιγα χρόνια είχα έναν εργάτη από το Πακιστάν για τα ύφαλα. Το μεσημεράκι που πήγα για σουβλάκια τον ρώτησα τι θέλει και μου είπε ένα απ’ όλα. Όταν τα έφερα και αρχίσαμε να τρώμε δεν άντεξα και τον ρώτησα πώς έτσι και τρώει χοιρινό. Στη στιγμή σταμάτησε να τρώει και πέταξε το υπόλοιπο. Παραπονέθηκε λιγάκι αλλά όχι έντονα. Του είπα βέβαι ότι καλό θα ήταν να έλεγε πως θέλει κοτόπουλο και το θέμα έληξε έτσι απλά, Με έτρωγε όμως η περιέργεια και τον ρώτησα τις συνέπειες της παρασπονδίας του όπου πολύ χαλαρά μου είπε ότι δεν έτρεχε τίποτα γιατί όσο έτρωγε δεν ήξερε πως ήταν χοιρινό.
    Και δεν ήταν και κανένας μορφωμένος, επέμενε πως το Πακιστάν έχει 10 εκατομμύρια κατοίκους 🙂

  148. Pedis said

    # 146 – έτσι από περιέργεια, τον ολοφάνερο πολιτικό καιροσκοπισμό της νδ για το μακεδονικό τον υποστηρίζεις επαγγελματικά ή εθελοντικά;

  149. Μαρία said

    149
    Περίεργο που δεν τον ξένισε η γεύση, αφού δεν είχε ξαναφάει.

    Κι ένα πολύ καλό ρεπορτάζ για τους Αφγανούς πρόσφυγες.

  150. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Εν συντομία: στα Διαβατά
    θα μαζευτούνε για φατά
    και στο τσιμπούσι το μεγάλο
    το ΄να γουρούνι θα τρώει τ’ άλλο

  151. ΚΩΣΤΑΣ said

    150 Τι να σου απαντήσω ρε Πεδη; Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό ήταν η πολιτική που χάραξε από το 2008 η ΝΔ, για να φτάσουμε σε έναν έντιμο συμβιβασμό. Η ονομασία Βόρεια Μακεδονία έχει τα χαρακτηριστικά αυτής της προσπάθειας και είναι αποδεκτή. Από εκεί και πέρα, δική μου άποψη είναι, ότι ήταν εφικτό αυτό που επιτάσσει η κοινή λογική, το όνομα να συμπαρασύρει και ονομασία εθνότητας και γλώσσας, δηλαδή βορειομακεδονική.

    Αν εσύ γνωρίζεις ότι ο Κ.Μ. και η ηγετική ομάδα της ΝΔ είχαν άλλα σχέδια στο μυαλό τους και απλώς εμάς μας κοροϊδεύουν, τι να πω, πάω πάσο. Εγώ καλοπροαίρετα πιστεύω πάντως ότι και αυτοί θέλαν το ίδιο που ήθελα κι εγώ.

    Πιστεύω αυτά να σε κάλυψαν για τον «τον ολοφάνερο πολιτικό καιροσκοπισμό της νδ» και την δική μου «επαγγελματική ή εθελοντική στήριξη» που με προσάπτεις. (Δεν πιστεύω να τα λες ειρωνικά αυτά;…)

  152. Γς said

    Ασ βάλω και τις δυο θεούσες.
    Εχει χοιρινές μπριζόλες και Καρατζαφέρη

    https://caktos.blogspot.com/2015/03/blog-post_18.html

  153. Μαρία said

    Ο Υπουργός σημείωσε ότι οι ροές από τον Ιούνιο αυξήθηκαν κατά 120% και πρωτίστως στη Λέσβο, ενώ πριν από αυτή την ημερομηνία, λόγω της Δήλωσης ΕΕ- Τουρκίας, ήταν διαχειρίσιμες. https://www.real.gr/politiki/arthro/xrysoxoidis_mi_diaxeirisimi_h_katastasi_me_tis_prosfygikes_kai_metanasteutikes_roes_sto_aigaio-585129/#.XcMZLcwzESU.twitter

    Παραμύθια της Χαλιμάς. Λες και οι κουτόφραγκοι δεν μπορούν να δουν τα νούμερα.
    https://data2.unhcr.org/en/situations/mediterranean/location/5179

  154. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    «Προς κ. Γ. Μπαρτζούδη
    Έχωμεν την χαρά και τιν τιμή να σας προσκαλέσουμαι στο μπάρμπεκιου πάρτυ διαμαρτυρία που διοργανόνουμε την Κυριακή 10 Νοεμβρίου, ώρα 12 π.μ. στα Διαβατά, ακριβός απέναντι από τους λαθροεπικοιστές της παρτίδος μας. Σας περιμένομε με εκλεκτά χοιρινά σουβλάκια και άθφονο αλκόολ.
    Με εθνικιστικούς χαιρετισμούς – Ενωμένοι Μακεδόνες»

    120.
    Πρόσεχε, Νικοκύρη! Πολύ ολισθαίνεις! 🙂 😀

    87, 117.
    Ωραία! (Καθένα με τον τρόπο του…)

    146.
    Και συ, Κώστα;;!
    Προφανώς, δεν αναφέρομαι στη θέση (ή ‘θέση’ 🙂 ) της ΝΔ στο μακεδονικό, αλλά στη σιωπή της για το συγκεκριμένο θέμα της απάνθρωπης αντι-προσφυγικής μάζωξης και τις απόψεις Κυρανάκη.

  155. Pedis said

    Εβραικό χιούμορ, άσχετο με το θέμα, αλλά σχετικό με τον πειρασμό του χοιρινού κρέατος:

    Ένας ραββίνος κι ένας καθολικός ιερέας βρέθηκαν να συνταξιδεύουν για ώρα μόνοι τους στο κουπέ ενός τρένου. Κάποια στιγμή ο ιερέας κάνει να βγάλει ένα σάντουις με ζαμπόν που είχε στην τσάντα του. Αντιλαμβάνεται ότι δεν ήταν πολύ ευγενικό από μέρους του και το ξαναχώνει μέσα. Ο ραββίνος που το αντιλαμβάνεται του λέει:

    – Παρακαλώ, μην ενοχλείσθε.

    Περνάει καμιά ώρα και ο καθολικός ιερέας αρχίζει δειλά:

    – Συγγνώμη αν φανώ αδιάκριτος, θα μπορούσα να σας κάνω μια προσωπική ερώτηση;

    – Ελεύθερα.

    – ‘Εχετε ποτέ μπει στον πειρασμό να φάτε χοιρινό;

    – Ομολογώ, ναι. Ένα βράδυ, όταν ήμουν πολύ νέος μαθητής ραββίνος μπήκα στον πειρασμό. Το έσκασα και μπήκα με μεγάλη προσοχή σε ένα μη εβραικό εστιατόριο και δοκίμασα . Από περιέργεια, φοβάμαι.

    – Λυπάμαι. Ο θεός να σας συγχωρέσει.

    – Ομολογώ ότι μου άρεσε.

    Περνάνε δύο ώρες στη σιωπή. Ο ραββίνος πολύ δειλά απευθύνεται στον καθολικό ιερέα.

    – Θα ήταν κατάχρηση οικοιότητας αν σας ρωτούσα κάτι προσωπικό;

    – Παρακαλώ.

    – Έχετε ποτέ μπει στον πειρασμό να κάνετε σεξ;

    – (με πολύ δισταγμό και αμηχανία) Ναι … όταν ήμουν νέος στην ιερατική σχολή, ένα βράδυ το έσκασα και μπήκα με μεγάλη προσοχή σε ένα νάιτ κλαμπ. Εκεί γνώρισα μια κοπέλα και την ίδια νύχτα το κάναμε. Από περιέργεια, υποπτεύομαι.

    – Καταλαβαίνω. Ο θεός να σας δώσει δύναμη.

    – Ομολογώ ότι μου άρεσε.

    Περνάει ακόμα κάνα δίωρο και ο ραββίνος ακούγεται να ρωτάει στον ιερέα:

    – Καλύτερο από το χοιρινό, έτσι;

  156. Dimitris said

    #149
    Ένα παρόμοιο περιστατικό συνέβη και σε εμένα. Γύρω στο 2012-13 ήμουν στην Γερμανία και για βελτιώσω λίγο την καθημερινότητα (προσωπική και επαγγελματική) πήγα σε ένα φροντιστήριο για να ξεσκονίσω τα γερμανικά μου. Ήμασταν 6-7 άτομα (Ισπανός – 2 Βραζιλιάνες, μια Ιαπωνέζα, μια από μια πρώην σοβιετική δημοκρατία, μια Ιταλίδα και ένας Αιγύπτιος. Όλοι είχαν το λιγότερο μάστερ και ο Αιγύπτιος ήταν γιατρός που επρόκειτο να αρχίσει δουλειά στην παν. κλινική της πόλης. Όταν τέλειωσε το course (ναι έτσι το λέμε στο χωριό μου!) τους κάλεσα όλους στο σπίτι για φαγητό. Είχαμε φτιάξει εκτός των άλλων και κεφτεδάκια. Κάπου στη μέση του φαγητού με πιάνει κρύος ιδρώτας και λέω στον Αιγύπτιο πανικόβλητος «ΜΗ ΤΡΩΣ άλλα κεφτεδάκια , έχουν χοιρινό κιμά και το ξέχασα τελείως». Με κοιτάει με μπουκωμένο στόμα και λέει, «Α ναι?? Ε δεν πειράζει. Αφού δεν το ήξερα είναι όλα οκ!»

  157. ΚΩΣΤΑΣ said

    146 ΜΙΚ_ΙΕ, Ο Κυρανάκης είτε από βλακεία, είτε από άγνοια, είτε από οποιαδήποτε σκοπιμότητα, είναι καταδικαστέος από εμένα και χαίρομαι που τα ανακάλεσε, είτε γιατί ήρθε στα σύγκαλά του, είτε γιατί τον έφεραν σε αυτά.

    Σκέψου κι εσύ λίγο μήπως κάνεις λάθος αν πιστεύεις ότι η επίσημη πολιτική της ΝΔ διέπεται από τέτοιες κατάπτυστες πρακτικές. Είναι λίγο υπερβολικό νομίζω και να το σκέφτεται κάποιος ότι μπορεί να είναι έτσι.

    καληνύχτα σε σένα και σε όλους 🙂 και αύριο μέρα είναι.

  158. Γς said

    Ντάξει πάνε με το χοιρινό.

    Τα τρία γουρουνάκια

    https://caktos.blogspot.com/2010/12/1984-cb.html

  159. MA said

    Καλησπέρα,

    συμφωνώ μέχρι κεραίας με όλους τους σχολιαστές που χαρακτήρισαν το απαράδεκτο μπάρμπεκιου ρατσιστικό, ξενοφοβικό και σκατόψυχο

    και μπράβο στον Νικοκύρη μας για το άρθρο του!

    Για την ιστορία και για κάποια σχόλια σχετικά με τη θέση της ΝΔ προεκλογικά (κάποιος σχολιαστής ανέφερε ότι η ΝΔ δεν είπε ποτέ ότι θα καταργήσει τη συμφωνία των Πρεσπών), βάζω τα ακόλουθα λινκ:

    https://www.kathimerini.gr/1006099/article/epikairothta/politikh/kyrmhtsotakhs-h-nd-8a-kanei-oti-mporei-gia-na-akyrwsei-th-symfwnia-twn-prespwn-sth-voylh

    https://www.kathimerini.gr/1006099/article/epikairothta/politikh/kyrmhtsotakhs-h-nd-8a-kanei-oti-mporei-gia-na-akyrwsei-th-symfwnia-twn-prespwn-sth-voylh

    Όσο για τη γλώσσα της Βόρειας Μακεδονίας, γιατί νόμιζα ότι είχε ήδη διευθετηθεί σε επίπεδο ΟΗΕ και μάλιστα πολλά χρόνια πριν γίνει ο ΣυΡιζΑ κυβέρνηση;Λάθος θυμάμαι;

  160. MA said

    Κατά λάθος έβαλα δυο φορές το ίδιο λινκ

    Διορθώνω:

    https://nd.gr/omilia-toy-proedroy-tis-neas-dimokratias-k-kyriakoy-mitsotaki-sti-syzitisi-gia-tin-kyrosi-tis

  161. Περιονουσκιας said

    Θα τη σκίσει τη συμφωνία των Πρεσπών όπως οι άλλοι το Μνημόνιο. Πω πω, γεμίσαμε χαρτοπόλεμο…

  162. Μαρία said

  163. Μαρία said

    https://www.antenna.gr/watch/1330507/deltio-kairoy-stis-20-30-6-11-2019
    Στην αρχή του δελτίου καιρού: … κυρίως στα δυτικά σε επαναλαμβανόμενα κύματα όπως ακριβώς τα κύματα των προσφύγων που δεχόμαστε απο τα ανατολικά. Μεταξύ δύο πυρών δηλαδή.

    Μπράβο αρχίδι για το χιούμορ σου!

  164. Πέπε said

    > > Οι σκατόψυχοι Μακεδόνες θα διοργανώσουν μπάρμπεκιου διαμαρτυρίας.

    Διατί ο κ. Σαραντάκος αποκρύπτει ότι το μπάρμπεκιου θα το διοργανώσουν όλοι απαξάπαντες οι Μακεδόνες (κάνα εκατομμύριο άνθρωποι, ίσως πολύ παραπάνω), και ότι επομένως όλοι αυτοί χαρακτηρίζονται σκατόψυχοι;

    Προφανώς ίνα μη δυσαρεστήσει τον φιλαράκο του κ. Παντελεήμονα Μπουκάλα.

    Αν προκληθώ θα αναρτήσω -με κίνδυνο να δεχθώ νέα πορτοκαλιά κάρτα- αδιάσειστα ντοκουμέντα που θα πείσουν και τον πλέον κακόπιστο ότι ανέκαθεν ο κ. Σαραντάκος θεωρούσε το σύνολο του μακεδονικού λαού ως συνδιοργανωτές μπάρμπεκιου. Μπορεί η γνωστή μεταλληνική κλιξ να τηρεί σιγήν παλαιάς Αρσακειάδος για το θέμα, όσοι όμως τολμήσουν να αμφισβητήσουν τα συγκλονιστικά τεκμήρια που συνέλεξε το Επιτελείο μας θα κατεξευτελισθεί παγκοσμίως και θα αναγκαστεί να σιωπήσει διά παντός.

    Δεν είμεθα όλοι οι σχολιασταί αγράμματοι κάφροι, κυρ Γιώργη μου.

    (Εδώ το «αγράμματοι κάφροι» πού πάει; Σε όλους τους σχολιαστές. Σε ορισμένους; Σε κανέναν; Στον κυρ Γιώργη;)

  165. Γς said

    165:

    >Μπράβο αρχίδι για το χιούμορ σου!

    Πιπέρι!

  166. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ο Κυρανάκης, Κώστα, αποδεικνύει δεν φτάνει να είναι κανείς νέος και τυπικοπροσοντούχος, για είναι σοβαρός πολιτικός. Εντωμεταξύ, στον Σκάει ο Πικονόμου και ο Πορτοσάλτε έχουν βάλει κάτω τον καλεσμένο Γιαννούλη και τον βαράνε. Κρίμα που δεν είναι καλεσμένος και κάποιος νεοδημοκράτης βουλευτής για να τους συμμαζέψει. Σίγουρα θα ήταν διαλλακτικότερος από αυτούς. Φοβερή δημοσιογραφία.

  167. Γιάννης Κουβάτσος said

    ότι δεν φτάνει, διορθώνω.

  168. Γιάννης Ιατρού said

    Καλημέρα,

    συγχαίρω τον κ. Πέπεν γι αυτό το μνημειώδες βαρυσήμαντο σχόλιο για τους διοργανωτές των μπάρμπεκιου διαμαρτυρίας που άφησε άναυδους τους γνωστούς καφενόβιους σχολιαστές 👍👌😂😂

  169. sarant said

    Kαλημέρα, ευχαριστώ για τα νεότερα!

    138 Απ’ όπου βλέπεις τις αξίες τέτοιων διακρίσεων…

    149 Ενδιαφέρουσα δικαιολογία

    166 🙂

  170. Νέο Kid said

    Στον Πεντάλοφο Κοζάνης πάντως, έχει ωραίους και λεβέντες Μακεδόνες!
    https://www.nooz.gr/greece/1560485/prosfygiko–ayto-einai-to-chwrio-poy-agkaliase-asynodeyta-prosfygopoyla

  171. ΣΠ said

    https://www.oneman.gr/keimena/diabasma/opinions/diabata-prosfiges-soyblakia-kentro-ypodoxis.5633819.html

  172. ΚΩΣΤΑΣ said

    161- 162 ΜΑ –> «Για την ιστορία και για κάποια σχόλια σχετικά με τη θέση της ΝΔ προεκλογικά (κάποιος σχολιαστής ανέφερε ότι η ΝΔ δεν είπε ποτέ ότι θα καταργήσει τη συμφωνία των Πρεσπών), βάζω τα ακόλουθα λινκ:…»

    Συγνώμη, αλλά ίσως από απροσεξία σας, αυτοδιαψεύδεστε. Στα λινκ που βάλατε ο Μητσοτάκης λέει αυτό που ισχυρίστηκα εγώ. Σας παραθέτω ένα μικρό απόσπασμα από το λινκ του 162 – ομιλία στη Βουλή πριν την ψηφοφορία για τις Πρέσπες.

    «Σήμερα η Βουλή ζει μια από τις πιο κρίσιμες στιγμές της χώρας. Θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν τι θα συμβεί την επόμενη ημέρα. Αν, λοιπόν, η Συμφωνία των Πρεσπών κυρωθεί, δεν θα μπορεί να ακυρωθεί την επόμενη μέρα, καθώς διαθέτει μεγαλύτερη ισχύ από κάθε νόμο. Το Διεθνές Δίκαιο καθιστά δυσμετάβλητη κάθε τροποποίησή της. Τυχόν παραβίασή της μπορεί να σημαίνει διεθνή απομόνωση και Διεθνές Δικαστήριο για τη χώρα μας. Το βάρος που θα αναλάβει η επόμενη κυβέρνηση είναι τεράστιο. Και γι’ αυτό ακριβώς όλα κρίνονται σήμερα και αύριο, καθώς αύριο θα γίνει η ονομαστική ψηφοφορία πληροφορήθηκα, όχι μεθαύριο. Η ώρα της ευθύνης είναι τώρα. Όχι στο μέλλον. Οι υπεύθυνοι κρίνονται εδώ. Όχι αλλού. Και γι’ αυτό η Νέα Δημοκρατία με απόλυτη ήσυχη τη συνείδησή της παίρνει θέση με την πλευρά της εθνικής αξιοπρέπειας: Καταψηφίζουμε την Συμφωνία των Πρεσπών!»

  173. Pedis said

    Και την πίτα των συναλητηρίων ολάκερη και τα κουτάβια χορτάτα!

    Πόσων τη νοημοσύνη απο δωμέσα εκτιμάς οτι δεν προσβάλλεις, Κώστα;

  174. spyridos said

  175. ilias said

    @162. » Αν, λοιπόν, η Συμφωνία των Πρεσπών κυρωθεί, δεν θα μπορεί να ακυρωθεί την επόμενη μέρα, καθώς διαθέτει μεγαλύτερη ισχύ από κάθε νόμο».
    Καλό είναι να διαβάζουμε τι ποστάρουμε. Η συμφωνία των Πρεσπών ΜΕΤΑ την κύρωση της (από τη Βουλή) δεν μπορεί να ακυρωθεί από κανέναν. Τουλάχιστον από τον Μητσοτάκη δεν ακούστηκε τέτοια κοτσάνα (δεν αποκλείω βέβαια να το είπε κάποιο άλλο στέλεχος της ΝΔ).

  176. ΣΠ said

  177. Πέπε said

    @173
    Πολύ ωραίο άρθρο, από μια στήλη που γενικά μας έχει συνηθίσει σε χαμηλότερο επίπεδο (συνήθως μετεφηβικός χαβαλές και κουβέντες καφενείου για γκόμενες, τρεντιλίκια κλπ.)

    @172
    Ρε τους προδότες! Τους ανθέλληνες, τους αριστεροάπλυτους! Περικυκλωμένοι από τα 4 ανήλικα κορίτσια που ήρθαν να αλώσουν τον πολιτισμό τους και που περιμένουν ενισχύσεις κι από άλλα 40 ανήλικα παιδιά, κι αυτοί πάνε και τις υποδέχονται! Να τις πάρετε σπίτια σας ρε!

  178. Georgios Bartzoudis said

    156, ΜΙΚ_ΙΟΣ said…, 166, Πέπε said…

    # Πολύ …εμπνευσμένες «εξυπνάδες». Ούτε δικολάβοι του παλιού καιρού να ήσασταν. Δικαίως απολαμβάνετε τον θαυμασμό της «άρχουσας τάξης» (170 Γιάννης Ιατρού, 171 sarant).

  179. spyridos said

    Πάλι τα ίδια.
    Αρχισαν πάλι οι Εσκουμπάροι (= νεοδημοκράτες) «το οποίον σκουλήκι» και το θέμα έγινε συμφωνία των πρεσπών.
    Τα σκατά που ταίζουν εδώ και 5 χρόνια τους κουφιοκεφαλάκηδες οπαδούς τους είναι το πρόβλημα.
    Τα μάτια στη μπάλα όχι στο σκουλήκι.

  180. spyridos said

    179

    Τον Μανιάτη (173) τον έχω διαβάσει σε 3-4 ιστοσελίδες τουλάχιστον και πάντα είναι πολύ καλός.
    Ακόμα και σε άρθρα που έκανε πλάκα (η καζούρα στον Λευτέρη Παπαδόπουλο είναι το αγαπημένο του) είναι πάντα σοβαρός αλλά όχι σοβαροφανής
    και έχει πάντα πολιτική ή κοινωνική τοποθέτηση η οποία δεν διαβάζεται πάντα σε πρώτο επίπεδο.

  181. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    Καλημέρα!

    159, ΚΩΣΤΑΣ said:
    >>…μήπως κάνεις λάθος αν πιστεύεις ότι η επίσημη πολιτική της ΝΔ διέπεται από τέτοιες κατάπτυστες πρακτικές.

    Ας βγει λοιπόν επίσημα η ΝΔ να πει μια κουβέντα σχετικά: Να καταδικάσει, αποδοκιμάσει, να αποστασιοποιηθεί τέλος πάντων… Αυτό λέω: Το να «κάνει την πάπια», δείχνει … έλξη προς «κατάπτυστες πρακτικές».

    180, Γ. Μπαρτζούδης
    Έ, όταν κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις, τι περίμενες δηλαδή;

  182. ΚΩΣΤΑΣ said

    175 –> Πόσων τη νοημοσύνη απο δωμέσα εκτιμάς οτι δεν προσβάλλεις, Κώστα;

    Πέδη, κανενός την νοημοσύνη δεν υποτιμώ. Αν υπονοείς ότι ο Μητσοτάκης τρίβει τα χέρια του από χαρά γιατί ο Τσίπρας ψήφισε τη συμφωνία και από την άλλη (ο Μ) πουλάει και αντίσταση σε μας τους αφελείς, είναι δικαίωμά σου. Αυτό όμως είναι ένα θέμα καθαρά θεωρητικό, μόνο στη σφαίρα της φαντασίας του καθενός μπορεί να λειτουργεί με τη μία ή την άλ0λη εκδοχή.

    Ας μείνει ότι διαφωνούμε, και θεωρητικά υπάρχει η πιθανότητα να έχω λάθος εγώ. Πρόθεση προσβολής νοημοσύνης όμως, όχι.

    Και για να μην θεωρείται ότι εγώ εκτρέπω το νήμα από τους κατάπτυστους γουρνάρηδες-γουρουνοφάγους, σταματήστε να με ρωτάτε. Μέχρι τώρα απαντήσεις για λεχθέντα από άλλους γράφω.

  183. ΚΩΣΤΑΣ said

    183 ΜΙΚ_ΙΕ, δεν παρακολούθησα αν είπε κάτι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αλλά τις δηλώσεις της Μπακογιάννη ελπίζω κι εδώ μέσα να τις είδες.

  184. Πέπε said

    @180:

    Δηλαδή πρέπει να παραδεχτεί ο Sarant ότι στην επίμαχη φράση βρίζει όλους τους Μακεδόνες για να είστε ικανοποιημένος; Δεν καταλαβαίνω τι σόι ικανοποίηση είναι αυτή. Και πάντως, δεν μπορεί να το κάνει, αφού η φράση αναφέρεται εντελώς ξεκάθαρα σ’ εκείνους που διοργάνωσαν το μπάρμπεκιου.

    «Συνάντησα εκείνο τον φίλο σου τον ξανθό» > όλοι σου οι φίλοι είναι ξανθοί και τους συνάντησα όλους μαζεμένους.

    Πάει; Δεν πάει.

  185. Pedis said

    # 184 – E, πάλι με αυτά που γράφεις, την παράταξη που υποστηρίζεις και το πολιτικό της παιχνίδι (για κουτάβια, δεν διαφωνούμε) , και με τους συλλαλητήριους και καλή και όμορφη η συμφωνία, αναζωπυρώνεις την περιέργειά μου … (-> # 150)

  186. spiral architect 🇰🇵 said

    Νέα ειδικότητα.
    (κτηθείσα εν τω στρατεύματος)
    Επικεφαλής μπάρμπεκιου.

  187. spiral architect 🇰🇵 said

    *στρατεύματι 😳

  188. antonislaw said

    Για τον και » Κυρανάκη, θα ήταν εύστοχο πιστεύω, αν ποτέ βέβαια φτάσει στην αναγνωρισιμότητα του Κωνσταντίνου Τσάτσου και γίνει ήρωας σκιτσογράφων, να απεικονίζεται δίπλα σε ένα γουρουνάκι… όπως ο Τσάτσος πάντα δίπλα του είχε μια κότα λόγω των γεγονότων με την απαγόρευση της παράστασης των Ορνίθων του Αριστοφάνη.
    Με μια επιφύλαξη νομίζω ότι κάπου στο φέισμπουκ είδα να τον αναφέρουν ως «Xυρανάκη» μετά τις προχτεσινές δηλώσεις

  189. MA said

    Καλημέρα

    Εγώ πάντως εισέπραξα προεκλογικά ότι η ΝΔ θεωρούσε τη συμφωνία προδοτική, ενώ μετεκλογικά η κατάπτυστη συμφωνία έγινε καλή…

    Ο ΚΜ άφησε τα μέλη του κόμματός του ελεύθερα να λένε ό,τι τους κατέβαινε στο κεφάλι για να αποσπάσει ψήφους.

    Αυτό σχολίασα. Τώρα δικαίωμα βέβαια του καθένα να πιστεύει ό,τι τον βολεύει, εμού συμπεριλαμβανομένης.

    Ξανά καλημέρα

  190. Georgios Bartzoudis said

    186, Πέπε said…
    # Είπαμε! Είσαι πολύ καλός για δικολάβος. Πήρες και εύσημα!
    # Τί; Δεν το κατάλαβες;; Πήγαινε στον ΜΙΚ_ΙΟΣ. Τα καταλαβαίνει όλα! (σχόλιο 183).

  191. Lexis said

    @176 Αλγερινός πρόσφυγας; πως «γκένεν» αυτό; Και πόσες ασφαλείς χώρες διαπέρασε μέχρι να φτάσει στην Ελλάδα. Εκτός και αν είναι από αυτούς που έφερνε ο Ερντογάν στην Τουρκία με 50 ευρώ και χωρίς βίζα και τους πέρναγε στη συνέχεια στην Ελλάδα. Όπως πολύ σωστά είχε καταγγείλει και ο Τσίπρας ως πρωθυπουργός

  192. spyridos said

    193

    Φαντάζομαι ότι αυτό είναι μια γενική απορία? και όχι μια ερώτηση σε εμένα.

    Που να ξέρω άλλωστε τι φαντασιώνεται ο ψυχανώμαλος αντιπρόεδρος της ΝΔ.
    Σε οποιαδήποτε δυτική χώρα (χώρα που δεν τελειώνει σε -σταν) θα τον είχαν μπουζουριάσει.
    Μόνο το είδος του ιδρύματος δεν είναι σίγουρο.

  193. Theo said

    @93:
    Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον, Χαρούλα.

    Δεν χάθηκα. Απλώς, από Δευτέρα μέχρι Τετάρτη, έτρεχα σε γιατρούς, για εξετάσεις.
    Παρακολουθώ το ιστολόγιο, αν όχι καθημερινά, κάθε δυο ή τρεις μέρες τουλάχιστον.
    (Είχα γράψει και μια σύντομη ευχή για τα γενέθλια του Νικοκύρη: https://sarantakos.wordpress.com/2019/11/02/meze-399/#comment-613678)

  194. Χαρούλα said

    #195 ουφφφφφ THEO! Μετά τα αποτελέσματα, αχρείαστοι να είναι! (Συγγνώμη για την αβλεψία την μέρα των ευχών)

  195. spiridione said

    124. Δεν υπάρχουν τα φύλλα της Μακεδονίας πριν από τις 13-11-1924.
    147. Έχει προφανώς λάθος πληροφορίες ο ανταποκριτής του Σκριπ που μιλάει για 9 νεκρούς.
    Εδώ αποσπάσματα επίσημης έκθεσης με ονόματα τραυματιών
    http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin_ftr.asp?c=123&pageid=-1&id=56708&s=0&STEMTYPE=0&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=ARmASRASXASdASYASSASRASkASR&CropPDF=0

  196. Μαρία said

    Ζαμπούκας

  197. loukretia50 said

    Cronopiusa, χαίρομαι που δε θα μάθεις τα νεότερα.
    Δε μπορώ να μοιραστώ μαζί σου την αγανάκτηση και την αηδία, αλλά από συνήθεια γράφω εδώ τα απλά στιχάκια που μπορεί να εκφράζουν ένα παιδί – όχι οποιοδήποτε παιδί.

    Κι αν το παιδί αναρωτηθεί
    -Σήμερα ποιοι γιορτάζουν?
    Γιατί έχουν συγκεντρωθεί
    και ψησταριές έχουν στηθεί?
    Για μας τις ετοιμάζουν?

    Πώς θα μπορούσε να σκεφθεί
    Το μίσος πως γιορτάζουν
    Κάποιος θα ήθελε να πει :
    – Ναι, στην πυρά οι αιρετικοί!
    Την κάθαρση δοξάζουν

    Κι αν τελικά αποκριθεί.
    στα μάτια του αγνού κριτή –που όλα τα εξετάζουν
    Η ελπίδα θα διαλυθεί
    κι οι απορίες σε σφάζουν

    Η Χαρούλα πρότεινε το αυτονόητο.
    Μα δεν υπάρχει πια αυτονόητο,
    Κι οι λέξεις έχασαν τη σημασία τους
    Πώς θα ονομάζατε αυτό το παιδί? Έχει καμιά σημασία?
    Τι πιστεύει ένα παιδί?
    Τι καταλαβαίνει από κανόνες κι απαγορεύσεις?
    Αγνοεί τι σημαίνει πίστη, παράδοση, αμαρτία
    Ξέρει μόνο τη λέξη «θέλω» που σημαίνει χρειάζομαι
    Για να μπορεί να εκφράσει την ανάγκη που νοιώθει απ΄τη στιγμή που γεννιέται
    Πονάω, πεινάω, κρυώνω, φοβάμαι
    κλεισμένο σ΄ένα περιβάλλον εχθρικό
    Η αγκαλιά της μητέρας του δεν το προστατεύει από το μίσος
    Δεν ξέρει το καλό και το κακό
    Αν δει ανθρώπους να γελάνε, να τρώνε, να μοιράζονται
    Νομίζει ότι είναι καλό
    Δεν καταλαβαίνει γιατί δε μπορεί να μοιραστεί μαζί τους
    τη χαρά της μέρας
    Τι θα πει διαφορετικό?
    Κανένας δεν κάνει τον κόπο να του εξηγήσει
    Καλύτερα. Δε μπορεί να καταλάβει.
    Πάντα υπάρχει καιρός να μάθει να μισεί
    ΛΟΥ

    Είμαι πολύ μικρή για να εκφράσω τόσο μεγάλο πόνο.
    Μαχαιριά ήταν τα λόγια μιας μαθήτριας της Αμαλίας, που έχασε το παιδί της όταν βούλιαξε η βάρκα.
    «και ήταν τόσο δα μικρό, κι είχε ένα θάνατο πικρό»

    Ποιους ανθρώπους θέλουν να προκαλέσουν και να χλευάσουν?

  198. Γιάννης Ιατρού said

    199: 👌👍 Έτσι!

  199. sarant said

    199 Μπράβο Λου!

  200. nikiplos said

    Παλιά που είχα δει την ταινία αυτή ήταν γροθιά στο στομάχι.
    Την προτείνω ανεπιφύλακτα:
    https://www.imdb.com/title/tt0113247/

  201. Κουνελόγατος said

    Καλημέρα σας.
    https://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/ola-ta-goyroynia-den-einai-fasistes

  202. spyridos said

    199

    Να είσαι καλά

  203. Μαρία said

    https://twitter.com/JeronymoBoss/status/1192777191681081344

  204. Theo said

    Δεν καταλαβαίνω γιατί τόση φασαρία και συζήτηση για κάποιους ανεγκέφαλους ρατσιστές που νόμισαν πως θα τρομοκρατήσουν, θα προσβάλουν κάποιους μουσουλμάνους συνανθρώπους μας και τι; θα τους κάνουν να γυρίσουν στα σπίτια τους;

    Κρίνοντας από τον εαυτό μου, που νηστεύω όπως έχει η θεσμοθετήσει η Εκκλησία, το πολύ πολύ να γελούσα με κάποιον που θα καθόταν απέναντί μου τρώγοντας κρέας την Καθαρή ή τη Μεγάλη Εβδομάδα, για να με προκαλέσει. Καταλαβαίνω πόσο με βοηθά η νηστεία στη ζωή μου (πνευματικά και σωματικά) και δεν το κάνω από κανένα καταναγκασμό.
    Έχοντας την εντύπωση πως οι περισσότεροι μουσουλμάνοι δεν είναι κάφροι, πιστεύω πως δεν θα πείραζε καθόλου ένα μέσο μουσουλμάνο που ακολουθεί τις επιταγές του Κορανίου για τις νηστείες και νιώθει πως τον βοηθούν αν άλλοι δίπλα του, μη μουσουλμάνοι, δεν τις ακολουθούσαν, και μάλιστα σε μια ξένη χώρα.

    Προς τι, λοιπόν, όλο αυτό το τζέρτζελο;

  205. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    https://thepressproject.gr/prionisan-kolones-tis-dei-gia-na-kopsoun-to-revma-se-prosfyges-ke-metanastes-sti-veria/

  206. 147-148 Χάρις σε σημερινή συζήτηση στο ΦΒ … ανακαλύφθηκε (μάλλον) και η πηγή της σύγχυσης όσον αφορά την ύπαρξη ή μη ΝΕΚΡΩΝ: «στην εφημερίδα «Σκριπ» της 7-11-1924 όντως αναφέρονται 9 νεκροί — λίγο όμως παρακάτω, στο τηλεγράφημα του νομάρχη Σερρών, ΔΕΝ υπάρχει αναφορά σε νεκρούς. Δύο μέρες αργότερα (9-11-1924) η ίδια εφημερίδα αναφέρει 9 άτομα περιγράφοντας τα τραύματα τους με τέτοιο τρόπο που σχηματίζει κανείς την εντύπωση πως δεν πρόκειται για νεκρούς … παρά το ότι η εφημερίδα συνεχίζει (ΟΝΟΜΑΤΑ ΠΑΘΟΝΤΩΝ) με (άλλους) τραυματίες. Επίσης στα φύλλα των επόμενων ημερών ΔΕΝ υπάρχει αναφορά σε νεκρούς.» (Όποιος επιθυμεί μπορεί να ερευνήσει το θέμα περαιτέρω μέσω του http://efimeris.nlg.gr/ns/main.html )

  207. sarant said

    208 Κατά πάσα πιθανότητα υπήρξαν σοβαρά τραυματίες. Σε άλλες εφημερίδες γίνεται λόγος για τραυματίες που χαροπαλεύουν.

    Τελικά μάλλον δεν είχαμε νεκρούς.

    Αλήθεια, από πού τεκμαίρεται η συμμετοχή του πατρός Καραμανλή; Στις εφημερίδες δεν κατονομάζεται.

  208. gbaloglou said

    209 Πολύ καλό το περί Γεωργίου Καραμανλή ερώτημα … ειδικά επειδή το επώνυμο υποδηλώνει απώτερη Μικρασιατική καταγωγή (για την οποία νομίζω πως κάπου έχω διαβάσει κάτι) … ενώ και η σύζυγος του είχε ‘Τουρκογενές’ επώνυμο (Δόλογλου) 🙂

Σχολιάστε