Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Γενεθλιακά μεζεδάκια

Posted by sarant στο 2 Νοεμβρίου, 2019


Γενεθλιακά διότι σήμερα έχει γενέθλια, όχι το ιστολόγιο (αυτά τα γιορτάζουμε στις 16 του Φλεβάρη) αλλά η αφεντιά μου που το γράφω. Δεν ωφελεί να το κρύψω, αφού έχω βάλει τη μέρα και στο χτεσινό μηνολόγιο -κι ας είναι η φετινή επέτειο στρογγυλή πολύ.

* Μαργαριτάρι από παιχνίδι γνώσεων, το Μπουμ που παίζεται στον Σκάι.

Ποια από τις παρακάτω μονάδες μέτρησης δεν σχετίζεται με το ηλεκτρικο ρεύμα; λέει η ερώτηση.

Υποθέτω ότι η σωστή απάντηση είναι το Kelvin, μονάδα θερμοκρασίας.

Ωστόσο, μονάδα Amber δεν υπάρχει. Στα ελληνικά λέμε «αμπέρ», διεθνώς γράφεται Ampere.

(Ο Γαλλος επιστήμονας που ονομάστηκε προς τιμήν του η μονάδα, γραφόταν Ampère στα γαλλικά, με αξάν, η οποία όμως δεν κρατήθηκε στο όνομα της μονάδας).

Προφανώς οι υπεύθυνοι του παιχνιδιού επηρεάστηκαν από το Amber alert των ανακοινώσεων και μετέγραψαν το Αμπέρ ως Amber, αλλά τι θα γινόταν αν κάποιος απαντούσε Amber υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει τέτοια μονάδα;

* Από υποτίτλους, όπως το είδα στα Υπογλώσσια.

Δεν παίρνω όρκο ότι είναι γνήσιο, ούτε ξέρω από ποιαν εκπομπή είναι, αλλά το βρίσκω πολύ διασκεδαστικό οπότε ας το δεχτούμε έστω ως μπεντροβάτο.

Θα μπορούσε να είναι και η αυτοκριτική πολλών αριστερών κομμάτων… 🙂

* Σε ειδησάριο του αστυνομικού δελτίου διαβάζουμε ότι «Δικυκλιστές αστυνομικοί της ομάδας «Ζ» συνέλαβαν δύο άτομα ηλικίας 19 και 19 ετών αντίστοιχα για κατοχή δύο μικροδεμάτων κάνναβης.»

Ομολογώ ότι ποτέ δεν έχω δει να αναφέρεται δυο φορές η ηλικία δυο συνομηλίκων.

Αν και πιο κάτω στην είδηση τα πράγματα αλλάζουν διότι οι δυο συλληφθέντες αναφέρονται ως «19 και 18 ετών αντίστοιχα».

Και πάλι όμως, αντίστοιχα με τι; Με τι γίνεται η αντιστοιχία των ηλικιών; Αν έλεγε ονόματα, και συνέχιζε «19 και 18 ετών αντίστοιχα» θα υπήρχε αντιστοιχία. Εδώ, περισσεύει η λέξη.

(Και θα μου πείτε: Κι εσύ έγραψες εκατό λέξεις για μια λέξη που περισσεύει;)

* Πρωθυπουργικό μαργαριταράκι ή ίσως του κειμενογράφου του.

Εγώ λέω ότι αφού τα δυο πρώτα ρήματα είναι σε συνοπτικό (στιγμιαίο) χρόνο [να τιμήσουμε, να αποδείξουμε] τότε πρέπει και το τρίτο να είναι σε στιγμιαίο, άρα «να συμβάλουμε».

Θα μπορούσε βέβαια να υποστηρίξει κανείς ότι το τρίτο ρήμα αναφέρεται στο διηνεκές, άρα μπορεί να δεχτεί και τον διαρκή χρόνο, αλλά το βρίσκω κάπως δικολαβίστικο. Εγώ τουλάχιστον δεν θα έλεγα «και να προσπαθούμε όλοι να ξημερώσει μια καλύτερη μέρα» αλλά «και να προσπαθήσουμε όλοι να ξημερώσει μια καλύτερη μέρα».

Έχω πάντως προσέξει σε σχέση με αυτά τα ρήματα και τον πονοκέφαλο «ένα ή δύο λ» είναι ότι σε περιπτώσεις αμφιβολίας οι περισσότεροι κλίνουν προς τα δύο λ, και γι’ αυτό θα δείτε περισσότερα «έχω συμβάλλει» από «αυτός συμβάλει». Είναι ψυχολογικό, τα δύο λ φαίνονται πιο πλούσια, πιο επίσημα.

Παρακαλούνται οι φίλοι εκπαιδευτικοί να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν την παρατήρησή μου.

* Από κατάστημα εδώ πιο κάτω στη Λεωφόρο Αμφιθέας, η φωτογραφία -πάνω σε κάποια πόρτα, υποθέτω.

Και καλά, ο Έλληνας πελάτης που θα το δει, θα καταλάβει ότι η είσοδος επιτρέπεται μονο στο προσωπικό. Ο αλλοδαπός που δεν ξέρει ελληνικά και που θα δει την επιγραφή, τι συμπέρασμα θα βγάλει;

* Ευχάριστη είναι η ειδηση ότι κυκλοφόρησε νέα περιπέτεια του Αστερίξ, χωρίς πια τον Ουντερζό. Έχουμε παρουσιάσει εδώ μια από τις περιπέτειες της «τρίτης περιόδου», και δεν αποκλείεται να παρουσιάσω και αυτήν όταν τη διαβάσω, αν και δεν λέω περισσότερα διότι θα θυμηθείτε πως έχω χρόνια και ζαμάνια να παρουσιάσω κάποιαν από τις περιπέτειες της πρώτης περιόδου που έχουν απομείνει.

Αλλά αυτά για άλλη φορά. Σήμερα θα παρατηρήσω απλώς μια κοτσάνα σε σχετικό ρεπορτάζ, στην iefimerida, που μας πληροφορεί ότι:

Η νέα ηρωίδα του Αστερίξ είναι γυναίκα και έχει ελληνικό όνομα – Τη λένε Αδρεναλίνη.

Ο συντάκτης είδε ότι το όνομα της ηρωίδας είναι Adrenaline, ξέρει την αντίστοιχη ελληνική λέξη, και επειδή έχει γαλουχηθεί με το ιδεολόγημα ότι «όλα από εμάς τα πήρανε οι ….» συμπέρανε ότι το όνομα Αδρεναλίνη είναι ελληνικό.

Ελληνικό είναι μόνο κατά το ότι υπάρχει τέτοια λέξη στην ελληνική γλώσσα. Αλλά δεν είναι ελληνικής ετυμολογίας. Ο Ιάπωνας χημικός που την πατεντάρισε την ονόμασε Adrenaline επειδή προέρχεται από τα επινεφρίδια, που λέγονται στα αγγλικά adrenal glands, όπου το ad αντιστοιχεί στο «επί» και το renal είναι λατινογενές, νεφρικός. Ελληνική θα ήταν η ονομασία αν την ονόμαζε «επινεφρίνη», και πράγματι νωρίτερα ένας άλλος επιστήμονας είχε πατεντάρει ένα εκχύλισμα, πιθανώς το ίδιο, ως «epinephrine» με αποτέλεσμα να ονομάζεται και έτσι η αδρεναλίνη.

* Από περιοδικό που ενδιαφέρεται για διάσημους.

Η λεζάντα: Η Ζέτα Δούκα και η Μαρία Κορινθίου ανάμεσα στην πρωταγωνίστρια της παράστασης Κατερίνα Παπουτσάκη.

Εγώ ομολογώ ότι δεν ξέρω καλά τους πλούσιους και τους διάσημους της χώρας, οπότε αδυνατώ να αναγνωρίσω ποια κυρία είναι η Κατερίνα Παπουτσάκη, αλλά είναι πολύ δύσκολο οι δυο άλλες να βρεθούν «ανάμεσα» σε κάποιον, τουλάχιστον όσο αυτός ο κάποιος διατηρεί τη σωματική του ακεραιότητα.

Υποθέτω ότι η κ. Παπουτσάκη βρίσκεται στη μέση, δηλαδή αυτή βρίσκεται ανάμεσα στις δύο αλλες. Ο συντάκτης της λεζάντας δεν είχε πρόχειρη τη λέξη (εκατέρωθεν; γύρω από;) και δεν ήθελε να αναποδογυρίσει τη διατύπωση (η ΚΠ ανάμεσα στις ΖΔ και ΜΚ), οπότε προέκυψε το «ανάμεσα στην Κατερίνα Παπουτσάκη»!

* Ο φίλος μας ο Στάζιμπος ανέβασε ένα πολύ αστείο στιγμιότυπο από κάποια πρωινή εκπομπή, στο οποίο η προσκαλεσμένη, ξεκινώντας από τα μπλεγμένα συναισθηματικά προβλήματα μιας τηλεθεάτριας και τη λέξη ζιγκολό, συνεχίζει με την τουρκική γλώσσα που έχει ελληνικές λέξεις για τα ψάρια όπως μπαρμπούνια και τσιπούρες, και ξαφνικά αρχίζει να ωρύεται επειδή «τα παιδιά μας στο σχολείο μαθαίνουν πως η ελληνική γλώσσα είναι ινδοευρωπαϊκή».

Όπως λεει και ο ίδιος ο Στάζιμπο:

Τι χάνουμε κάθε πρωί!
Ινδοευρωπαϊκή τρικυμία από ανθρωπολόγο-ψυχαναλύτρια, διδακτόρισσα της Ιατρικής Σχο­λής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Δείτε το, είναι πολύ αστείο:

Πλάκα έχει η απορημένη έκφραση της παρουσιάστριας: τι σχέση έχει αυτό [η ινδοευρωπαϊκή θεωρία] με το πρόβλημα της κ. Τάνιας;

* Μου το στείλανε και δεν ξέρω αν είναι αυθεντικό, αλλά μάλλον είναι.

H οδός Πρωτογένους βρίσκεται στο Μοναστηράκι, πάντως.

Αλλά είναι ένα σχετικά μικρό δρομάκι, ενώ για να τιμηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα θα έπρεπε να του αφιερωθεί μια κεντρική λεωφόρος.

* Άρθρο-περιβόλι στο in.gr, που θα μπορούσε να μας δώσει έναυσμα και για ολόκληρο άρθρο ως απάντηση.

Το άρθρο, που το υπογράφει κάποιος Γρηγόρης Καλογερόπουλος, συγγραφέας, δόκτωρ του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, έχει τον τίτλο:

Γιατί είναι απαράδεκτο να μετονομαστεί το Ζάππειο σε Ολύμπιο Μέγαρο

και μας δίνει με τον υπότιτλο μιαν ιδέα για το περιεχόμενό του:

Το Ζάππειο δεν έχει  ορόφους για να πάρει την ονομασία ετυμολογικά ως Μέγαρο, όπως για παράδειγμα το κτήριο της Βουλής των Ελλήνων το όποιο έχει πολλούς ορόφους και πατώματα αποκαλείται δικαίως Μέγαρο Βουλής.

Καταρχάς, είναι πολύ τσαπατσούλικα γραμμένο. Ίσως το έχει κατακρεουργήσει ο κορέκτορας, αλλιώς δεν εξηγούνται διατυπώσεις όπως «Ολύμπιον Μεγάρων», αλλά αυτό δεν εξηγεί πώς η Ιλιάδα του Ομήρου έγινε Αλιάδα (σκορδαλιά).

Όμως τα τυπογραφικά λάθη είναι απλώς τα ορντέβρ. Ο συντάκτης, για να υποστηρίξει την κατά τα άλλα μάλλον σωστή αντίθεσή του στην προτεινόμενη (;) μετονομασία του Ζάππειου (εδώ κι εγώ συμφωνώ μαζί του), επιστρατεύει το Λερναίο και διατείνεται ότι η ίδια η ελληνική γλώσσα (!) αντιτίθεται στη μετονομασία:

Θα βάλλουμε λοιπόν τα αράγματα στις πιο μικρές λεπτομέρειες που από ετυμολογικής πλευράς μια τέτοια μετονομασία η βασίλισσα των Γλωσσών όπως είναι η Ελληνική Γλώσσα δεν το επιτρέπει.

Οπως είναι γνωστό η Ελληνική Γλώσσα διαφέρει από τις άλλες γλώσσες στη δομή της, καθότι η ελληνική Γλωσσά είναι Γλώσσα Εννοιολογική σε αντίθεση με τις άλλες γλώσσες οι οποίες δεν είναι και αποκαλούνται Σημασιολογικές Γλώσσες. Ο Όρος εννοιολογική γλώσσα, σημαίνει ότι κάθε λέξη έχει μια ετυμολογική έννοια, ενώ στις άλλες γλώσσες δεν συμβαίνει αυτό. Για παράδειγμα η λέξη αυτοκίνητο, ένια το αντικείμενο το όποιο κινείται από μόνο του , ενώ η ιδία λέξη στην Αγγλική ας λάβουμε για παράδειγμα Γλώσσα, πήρε την ονομασία car χωρίς έννοια. Με αλλά λόγια όταν θα βλέπει κάνεις αυτό το αντικείμενο θα το ονομάζει απλά car.

Κούνια που τον κούναγε τον κακομοίρη, που λέει ότι σπούδασε στη Σορβόννη αλλά δεν ξέρει πως ο όρος «αυτοκίνητο» είναι μεταφραστικό δάνειο από το γαλλικό automobile (αν και υπήρχε και στην αρχαιότητα επίθετο «αυτοκίνητος»), ενώ φαίνεται να πιστεύει ότι το αγγλικό car είναι μια λέξη που προέκυψε τυχαία, «χωρίς έννοια». Φυσικά, αυτό που μας λέει είναι πως για έναν που ξέρει ελληνικά ειναι διαφανής (περίπου) η ετυμολογία της λέξης «αυτοκίνητο» ενώ δεν είναι η ετυμολογία της λέξης car.

Και συνεχίζει υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί το Ζάππειο να ονομαστεί Μέγαρο όχι επειδή έτσι παραβιάζεται η θέληση του Ζάππα αλλά επειδή… δεν έχει ορόφους ενώ η λέξη Μέγαρον υποχρεωτικά, ως εκ της ετυμολογίας της, δίνεται τάχα μόνο σε πολυώροφα κτίρια.

Η λέξη μέγαρο, παράγεται με πρώτο συνθετικό τη λέξη μέγας και δεύτερο συνθετικό τη λέξη αρούρη που θα πει η Γή ή από το ρήμα αίρω που θα πει υψώνομαι.

Κατ αυτόν τον τρόπο η λέξη Μέγαρο σημαίνει ετυμολογικά αυτό το όποιο υψώνεται κατά μέγιστο τρόπο πάνω από τη Γη. Με διαφορικά λόγια αυτό το οίκημα το όποιο έχει πολλά πατώματα , πολλούς ορόφους, όπως δηλαδή ήταν και τα ανάκτορα της Κνωσού στην Κρήτη επί Μινωικής Εποχής αλλά και τα ανάκτορα του Οδυσσέα στη Ιθάκη.

Η ετυμολογια που μας δίνει ο δόκτορας από τη Σορβόννη είναι παρμένη από κάποιο «μέγα ετυμολογικόν» και φαίνεται ότι είναι παρετυμολογία από το γεγονός ότι δίνει δυο εκδοχές. Τα σοβαρά λεξικά δεν διστάζουν να δηλώσουν άγνοια -για παράδειγμα ο Σαντρέν αρκείται να εικάσει ότι ίσως πρόκειται για δάνειο και ότι δεν ξέρουμε ποια σχέση έχει με το τοπωνύμιο Μέγαρα.

Επίσης, αυτό που καθορίζει τη σημασία μιας λέξης δεν είναι βεβαίως η ετυμολογία της αλλά η χρήση της στα κείμενα. Και η λέξη «μέγαρο» στον Όμηρο δεν σημαίνει καθόλου «πολυώροφο κτίριο» αλλά μια μεγάλη αίθουσα, σαν αυτήν που υπήρχε στα ανάκτορα της εποχής, ή και το υπνοδωμάτιο ή τον γυναικωνίτη. Στον Ηρόδοτο πάλι, η λ. μέγαρον χρησιμοποιείται με τη σημασία «ναός, ιερό» (και για το μαντείο των Δελφών). Ακόμα κι αν η γενική σημασία είναι ένα μεγάλο και επιβλητικό κτίριο, αυτό δεν αποκλείει βέβαια το Ζάππειο.

* Ένα άλλο θέμα στο οποίο θα μπορούσαμε να αφιερώσουμε άρθρο την περασμένη εβδομάδα ήταν η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου ή μαλλον τα όσα ακολούθησαν την παρέλαση στη Νέα Φιλαδέλφεια με το χάπενινγκ αλά Μόντι Πάιθον. Δεν έτυχε.

Προσέχτηκε επίσης η κοπέλα από την Αφρική που ήταν σημαιοφόρος σε κάποιο λύκειο και που απέσπασε γενικώς επαινετικά σχόλια αν και κάποιος κύριος στο Φέισμπουκ (έκοψα το όνομά του) έκρινε σκόπιμο να μεμφθεί τα άλλα παιδιά της τάξης της (τα ημεδαπά βεβαίως) διότι δεν έδειξαν… άμυλα.

.

Κάτι άλλο που πρόσεξα στις φετινές παρελάσεις ήταν οι… ατομικές εξέδρες επισήμων, όπως εδώ στις φωτογραφίες, αριστερά για δύο άτομα στην Καλλιθέα (με μια βουλεύτρια του κυβερνητικού κόμματος και τον δήμαρχο της πολης) και δεξιά στην Παιανία σε ατομική συσκευασία μόνο για τον δήμαρχο.

Αλλά εμείς εδώ λεξιλογούμε. Πώς λοιπόν θα πούμε στην τρισχιλιετή μας αυτές τις ατομικές εξέδρες; Βαθρίδια; Εγώβαθρα; Πείτε κάτι.

* Μια κωμική νότα στο τραγικό γεγονός της γυναίκας που ηταν νεκρή επί 15 χρόνια στην Ισπανία και δεν την αναζήτησε κανείς ενώ οι λογαριασμοί του διαμερίσματός της πληρώνονταν με πάγια διαταγή από τον τραπεζικό της λογαριασμό. Γράφει το σχετικό άρθρο:

Πυροσβέστες μπήκαν μέσα από το μπαλκόνι καθώς κανείς δεν είχε κλειδιά, ενώ διαπιστώθηκε πως είχε πεθάνει από φυσικά αίτια ενώ έπαιζε πιάνο.

Έτσι λόγω των υγρών συνθηκών και του καλού εξαερισμού, το σώμα της είχε γίνει μούμια στη μπανιέρα.

Πιάνο στη μπανιέρα; Κάτι δεν πάει καλά. Ίσως χάθηκε στη μετάφραση, ίσως ο κορέκτορας να έβαλε το χέρι του ή κάποιο πρόγραμμα αναγνώρισης φωνής, πάντως, χωρίς να ανατρέξω στο πρωτότυπο, μαντεύω πως το σωστό είναι ότι η άτυχη γυναίκα βρήκε τον θάνατο «ενώ έκανε μπάνιο» και όχι «ενώ έπαιζε πιάνο».

* Και τελειώνω με μια ακλισιά στο περιθώριο της θλιβερότατης είδησης του θανάτου του Γιάννη Σπανού:

Ο συγκινητικός αποχαιρετισμός της Άλκηστις Πρωτοψάλτη, τιτλοφορεί ιστότοπος.

Όπως σχολίασα: Δεν θέλατε την Άλκηστη να κλίνεται, φάτε άκλιτη την Άλκηστις.

Διότι βέβαια, η Άλκηστη της Άλκηστης μια χαρά κλίνεται. Όμως η Άλκηστις δεν συμμορφώνεται με το τυπικό της νέας ελληνικής οπότε η μοίρα της είναι να μένει πολύ συχνά άκλιτη. Όπως και ο Ξενοφών, ας πούμε, ή ο Ρούντολφ (το ελαφάκι).

Καλό σαββατοκύριακο και χρόνια μου πολλά, του χρόνου νάμαστε καλά και να τα λέμε!

 

 

183 Σχόλια to “Γενεθλιακά μεζεδάκια”

  1. Χαχαχαχ…Καλημέρα, χαχαχαχαχ

  2. ΚΩΣΤΑΣ said

    Νικοκύρη, πολύχρονος, δυνατός, ευτυχισμένος και πάντα δημιουργικός.

  3. Παναγιώτης Κ. said

    Στο χθεσινό νήμα προσπαθήσαμε να προσδιορίσουμε τα χαρακτηριστικά του δεξιού.
    Ποια λοιπόν είναι τα χαρακτηριστικά του δημάρχου και γενικότερα του πολιτικού που παίρνει ένα κασόνι και στέκεται πάνω του για να είναι ψηλότερα από τους άλλους;
    Γενικότερα, ποιες είναι οι αγωνίες ενός πολιτικού είτε είναι υπουργός είτε είναι βουλευτής είτε είναι δήμαρχος, να λύσει προβλήματα του τόπου ή μήπως κάτι άλλο;

  4. Τάσος Αράπης said

    Χρόνια πολλά! Το »εγώβαθρα» τα σπάει!

  5. Costas X said

    Χρόνια πολλά και καλά, και πολύ χιούμορ !
    [video src="http://www.geocities.ws/pipetabor/temp/Happy.Birthday.mp4" /]

  6. μήτσκος said

    Χρόνια πολλά, να είσαι καλά Νικοκύρη. Το καλύτερο δώρο για φέτος θα ήταν βέβαια ένα πολυτελές πτυσσόμενο βαθρίδιο.

  7. Καλημέρα.
    Για το μέγαρο, αν θυμάμαι καλά από τα φοιτητικά μου στο μάθημα της πολεοδομίας μέγαρο ονομάζουν οι πολεοδόμοι αλλά και οι αρχαιολόγοι το μεγάλο κρίριο που βρίσκεται στο κέντρο μια πόλης και δίνει στοιχέια για το χαρακήρα της κοινωνίας αν το μάγαρο εί αι ένα ανάκτορο βασιλιά, ένας ναός, ένας χώρος εμπορίου κ.λπ. Δέν ξέρω πως έχει αντιδράσει σε υτή τη χρήση η ελληνική γλώσσα σύμφωνα με τον δόκτορα εκ Σρβόνης.

    Οι ατομικές εξέδρες επισήμων δεν σας θυμήσζουν τον τάκο στο στρατό που ανέβαινε ο διοικητής στην αναφορά;

    Είπαμε δεν χρειαζονται συλογικά όργανα και συνεναίσεις μια αρχή ο δήμαρχος για κυβερνησιμότητα.

  8. LandS said

    Βρήκα αυτό στο lifo https://www.lifo.gr/confessions/view/126979
    Φαντάζομαι της έμεινε από τότε που άκουγε τη μάνα της να παραπονιέται: Ακόμα και το πρωινό της Αλκήστιδος εγώ το ετοιμάζω.

    Ακριβώς η ίδια ταμπέλα με το stuff υπάρχει και σε φούρνο/ζαχαροπλαστείο σύνορα Μπραχαμιού με Καλαμάκι. Είναι αλυσίδα.

    Χρόνια πολλά μικρέ.

  9. Παναγιώτης Κ. said

    Νικοκύρη χρόνια σου πολλά, να χαίρεσαι την οικογένειά σου και εκείνους που αγαπάς.
    Επί τη ευκαιρία το εξής ερώτημα: Ανέκαθεν γιορτάζαμε τα γενέθλια στη χώρα μας ή μήπως πρόκειται για ξενικό έθιμο;
    Το ρωτάω διότι μεγάλωσα γιορτάζοντας μόνο την την ονομαστική μου εορτή. Καμία μνεία από τους γονείς και τους άλλους συγγενείς δεν γινόταν για την ημερομηνία γέννησης. Αυτή την χρησιμοποιούσαμε για να δείξουμε ότι ξέρουμε να κάνουμε…πράξεις στους συμμιγείς αριθμούς (αφαίρεση), κάθε φορά που θέλαμε να βρούμε την ακριβή ηλικία τη δική μας και των άλλων. 🙂

  10. Γιάννης Κουβάτσος said

    Χρόνια πολλά και δημιουργικά, Νικοκύρη.
    Στο θέμα των ρημάτων σε -βάλλω έχεις δίκιο: η πλειονότητα των λαθών οφείλεται στη λανθασμένη διατήρηση των δύο λάμδα. Το βλέπουμε συχνά και στη μεταφρασμένη λογοτεχνία.
    Αυτή η μόδα με τις μετονομασίες οδών, πλατειών κλπ. για λόγους πολιτικής ή άλλης σκοπιμότητας θα πρέπει να σταματήσει ή να γίνεται με εξαιρετική φειδώ. Τα ονόματα είναι μέρος της ιστορίας της πόλης, εκτός από ασφαλής τρόπος συνεννόησης. Δεκαετίες ολόκληρες υπήρχε η Αρτεμισίου στον Πειραιά, Παναγιώτη Βλαχάκου την έκαναν. Αρτεμισίου εξακολουθούν να τη λένε οι Πειραιώτες. Ο Ηλιόπουλος στην Αθήνα είχε τη φαεινή ιδέα να προτείνει τη μετονομασία της Γλάδστωνος σε Ζακ Κωστόπουλου. Ευτυχώς ο Μπακογιάννης δεν το δέχτηκε. Τώρα βάλανε στο μάτι το Ζάππειο. Αφού βλέπουν ότι αυτές οι άκυρες μετονομασίες δεν περνάνε στον λαό, γιατί επιμένουν; Τους αρκεί μια πινακίδα χωρίς αντίκρισμα στον τοίχο, που κανένας δεν της δίνει σημασία;

  11. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Και ανήμερα: Γερός μάχιμος χρούμενος αιωνόβιος Νικοκύρη ! 🙂

  12. Jimakos said

    Χρόνια πολλά στον Νικοκύρη του σπιτιού και με το επόμενο άρθρο για τον κοντό γαλάτη σύντομα!

  13. Alexis said

    Χρόνια πολλά και από εδώ!

    Μοναχοφάης ο δήμαρχος Παιανίας!
    Το βάθρο είναι αρκετά μεγάλο για να χωρέσει δύο άτομα, θα μπορούσε να βολέψει και τον καημένο τον Οικονόμου που ξεροσταλιάζει δίπλα.
    Τόσο αγώνα έχει κάνει ο άνθρωπος για να ‘ναι βουλευτής, έχει περάσει απ’ όλα σχεδόν τα κόμματα του ελληνικού Κοινοβουλίου, κάποιος επιτέλους θα έπρεπε να του το αναγνωρίσει!

  14. sarant said

    Καλημέρα, σας ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια και τις ευχές σας!

    9 Η αλήθεια είναι πως όταν ήμουν παιδί, οι μεγάλοι δεν γιόρταζαν τα γενέθλιά τους. Μόνο εμείς, τα παιδιά.

    Τώρα με το Φέισμπουκ, είναι αλλιώς.

  15. ΣΠ said

    Χρόνια πολλά, Νικοκύρη.

  16. Παναγιώτης Κ. said

    @10. Διότι Γιάννη, ο άλλος αμολάει την παρόλα του σύμφωνα με το συναίσθημά του ή για να κάνει εντύπωση.
    Οι εκπαιδευτικοί ξέρουμε πολύ καλά αυτή τη στάση όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε εκείνες τις μάνες που, ούτε λίγο ούτε πολύ, θέλουν να μας επιβάλουν την δική τους…παιδαγωγική τους άποψη για τη διδασκαλία.

  17. Costas X said

    Ο επιμένων ιντερνετ-νικά…

  18. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Χρόνια σου πολλά, Νίκο! Και να συνεχίζεις να κάνεις όλα αυτά που κάνεις, με την ίδια (και μεγαλύτερη ακόμη) όρεξη..

  19. Alexis said

    #9: Αστική συνήθεια είναι Παναγιώτη, ξενόφερτη βέβαια*, αλλά δεν μπορώ να πω πόσο παλιά.
    Εγώ που έχω μεγαλώσει σε πόλη τα γιόρταζα πάντα, η σύζυγος, που έχει μεγαλώσει σε χωριό, ποτέ. Και απ’ ότι μου έχει πει στα χωριά καλά-καλά δεν γιόρταζαν ούτε τις ονομαστικές εορτές των κοριτσιών. Οι γιορτές και τα τραπεζώματα ήταν κατά κανόνα για τα αρσενικά της οικογένειας.

    *Ως γνωστόν οι κουτόφραγκοι και τα αμερικανάκια δεν γιορτάζουν ονομαστικές εορτές παρά μόνο γενέθλια. 😊

  20. Γς said

    Εγώ δεν πάω Μέγαρο

  21. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Πρωί πρωί ο ΝουΔίτης βουλευτής Μαρκόπουλος είπε στο δημγράφο Τάκη στο Ρίαλ ράδιο, ως απάντηση για την κοινωνική ανεκτικότητα και δικαιώματα (πρόσφυγες/μετανάστες και καραμπίνες όπως και ομο κι εξουσία) ότι η Ν.Δ. ανέκαθεν ήταν κόμμα ανεκτικό.Μην ξεχνάμε ότι επί Καραμανλή έγινε η ενσωμάτωση της αριστεράς στην κοινοβουλευτική δημοκρατία, πράγμα που δεν ήταν καθόλου δεδομένο!
    Μάλιστα κύριε! Προσφυγομετανάστες αριστεροί μου. Σας ανέχονται οι νόμιμοι ιδιοκτήτες της χώρας. Ζείτε στο περιθώριο της ανεκτικότητας των περιούσιων των περιουσιών!
    Καλημέρα. Ολόφωτη και κατακάθαρη.

  22. Γς said

  23. B. said

    Πολύχρονος, Νικοκοίρη μας… Άλλα τόσα να φτάσεις και να τα περάσεις.

  24. Νέο Kid said

    Και η άχρηστη πληροφορία της ημέρας. Ο Αμπέρ είναι ανάμεσα στους 72 «εγγεγραμμένους» στον Πύργο του Άιφελ.Στην πλευρά του Τροκαντερό.
    Βρίσκεται ανάμεσα στον Λαβουαζιέ και σε κάποιον Σεβρέλ (που ανάθεμα κι αν τον ξέρει η μάνα του…)

  25. angelos said

    Χρονια πολλα και καλα, Νικοκυρη μας.
    Παντα με υγεια, να…μας γραφεις και να σε διαβαζουμε 🙂
    Αν και 60αρισες και μυαλο δεν εβαλες, αφου τολμας να διορθωνεις κοτζαμαν δοκτωρα της Σορβοννης.

  26. Νέο Kid said

    Τι έγινε ? Μπήκε στα -ήντα ο Νικοκύρης? Welcome to the club βρε! 🙂

  27. angelos said

    *δοκτορα, μωρε…

  28. π2 said

    Χρόνια πολλά, με υγεία κι ευτυχία Νίκο.

    Δύο τινά για το μπουρδολόγημα του δόκτορος από τη Σορβόννη:

    1. Όχι απλώς δεν ισχύει με τίποτε η ετυμολογία του δόκτορος, αλλά στην πραγματικότητα η λέξη μέγαρον, συνήθως στον πληθυντικό, χρησιμοποιείται και για το ακριβώς αντίθετο από τα πολυώροφα κτήρια που φαντάζεται: υπόγειους ή σε σπήλαια χώρους λατρείας χθόνιων λατρειών.

    2. Αυτά τα κεφαλαία που τσαμπουνάει κάθε τρεις και λίγο (Γλώσσα, Όρος, Χώρα, Παλάτια κλπ.) μ’ ενοχλούν σχεδόν εξίσου με το μπουρδολόγημα.

  29. Πάνος με πεζά said

    Χρόνια πολλά Νίκο,πάντα δημιουργικός και…μεζεκλής.

  30. Παναγιώτης Κ. said

    Η ανάρτηση του Σαββάτου είναι πολυσυλλεκτική οπότε επιτρέπονται διάφορα ερωτήματα ειδικά όταν είναι λεξιλογικά.
    Πριν κάμποσο καιρό η Μαρία είχε αναφερθεί στο «επρόκειτο» και, αν είχα καταλάβει καλά ή αν θυμάμαι καλά, είχε πει ότι ο παρατατικός αυτός έπρεπε να είναι προέκειτο. (Μαρία συγγνώμη αν σου φορτώνω πράγματα που δεν είχες γράψει. :))
    Επειδή λοιπόν εμείς εδώ λεξιλογούμε, οι καθ ύλην…αρμόδιοι ας μας διαφωτίσουν.
    Ας μπουν στον κόπο να μας κατατοπίσουν για τις ιδιορρυθμίες του κείμαι και των συνθέτων του.

    Άσχετο.
    (Σε νεανική παρέα).
    -Να σου κάνω μια ερώτηση;
    -Γιατί; Δεν έχεις google;
    🙂

  31. Triant said

    Χρόνια πολλά κι ευτυχισμένα και να σου περνάνε όλες οι εμπάσες Νίκο.

  32. Θρασύμαχος said

    «κι ας είναι η φετινή επέτειο στρογγυλή πολύ»: το τελικό σίγμα να το εκλάβουμε ως ακούσια και περιστασιακή ή εκούσια και οριστική απώλεια;;;

  33. Pedis said

    # 14 – 9 Η αλήθεια είναι πως όταν ήμουν παιδί, οι μεγάλοι δεν γιόρταζαν τα γενέθλιά τους.

    Μετά τα εικοσιπέντε, βαριά τριάντα η ημερομηνια πρέπει να ξεχνιέται. Αλλά αφού είσαι μάλλον μαζόχας …

    πολλές ευχές για συνεχή δημιουργικότητα και να σε χαίρονται οι δικοί σου άνθρωποι.

  34. voulagx said

    Χρονια Πολλα και Καλα, Νικοκυρη με ενα τρaγουδι…https://www.youtube.com/watch?v=fUK9dt3egEY&list=RDfUK9dt3egEY&index=1…που ισως να το ακουσες εψες. 🙂

  35. Παναγιώτης Κ. said

    Να και ένα μουσικό…μέγαρο.
    https://www.youtube.com/results?search_query=%CF%87%CF%84%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B5+%CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%B1%CF%81%CE%B1+%CE%BA%CE%B1%CE%B9+%CF%80%CE%BF%CE%BB%CF%85%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%B9%CE%B5%CF%83

  36. Γς said

    26:

    >Τι έγινε ? Μπήκε στα -ήντα ο Νικοκύρης? Welcome to the club βρε! 🙂

    Στα δεύτερα -ήντα. Κι όσο σκέφτομαι ότι τα επόμενα -ήντα είναι τα δικά μας.

    Αντε με το καλό να κοπιάσεις. Εγώ βέβαια ελπίζω να έχω περάσει στα -όντα.

    Θα έχω μιλήσει στα παιδιά να σε προσέχουν

  37. atheofobos said

    Δεν είναι τίποτα, θα το αντέξεις, οι περισσότεροι τα έχουμε περάσει αλώβητοι!

  38. Δεν είναι καλεσμένη η παραληρούσα, αλλά συνεργάτρια της εκπομπής, συμπαρουσιάστρια κάποιες μέρες της εβδομάδας, κι είναι η συγγραφέας Μάρα Μεϊμαρίδη.

    Μόνο το καλό το σταφ κρατάμε πίσω απ’ αυτήν την πόρτα…

  39. Costas X said

    Η «αντιινδοευρωπαίστρια» διδακτόρισσα της Ιατρικής Σχο­λής του Πανεπιστημίου Αθηνών(;) στο πρωινάδικο, έχει γράψει στον πίνακα «Σύλλογος Μεταφυσικής Σμυρνιωπούλα»(!) και το τηλέφωνο! 🙂

  40. Παναγιώτης Κ. said

    @26. Στα δεύτερα -ήντα για να είμαστε ακριβείς.
    Ακολουθούν τα…γ@μ@μ@ν@ τρίτα -ήντα (έτσι τα λένε οι φίλοι μου που περπατάνε στην όγδοη δεκαετία της ζωής τους).
    (Ναι όταν είσαι στα 60, 60+ τότε βαδίζεις στην έβδομη δεκαετία…)

  41. ΣΠ said

    38
    Έχει …πλούσιο βιογραφικό:
    http://biblionet.gr/author/42560/%CE%9C%CE%AC%CF%81%CE%B1_%CE%9C%CE%B5%CF%8A%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%B4%CE%B7

  42. ATM said

    Το στιγμιότυπο με τους υπότιτλους (μεζεδάκι # 2) είναι από την σειρά Vikings.

  43. Αγγελος said

    Όντως, τα γενέθλια, πριν αρχίζει να μας τα βγάζει βούκινο το Fb, τα γιορτάζαμε μόνο σε στενότατο οικογενειακό κύκλο if at all, διότι πάρα έξω… κανείς δεν τα ήξερε, ενώ η ονομαστική εορτή είναι δημόσιο δεδομένο 🙂
    Τώρα όμως που τα μάθαμε… χρόνια πολλά και καλά κι από ένα, Νίκο!

  44. Αγγελος said

    «από μένα», φυσικά!

  45. Αγγελος said

    Όχι «κάποιο» μέγα ετυμολογικό, παρά ΤΟ Μέγα Ετυμολογικόν, που το πουλούσε και ο Αδωνις — πηγή πολύ ενδιαφέρουσα για το τι πίστευαν οι Βυζαντινοί λόγιοι, αλλά σαφώς άσχετο με την επιστήμη της γλωσσολογίας, που ήθελε καμπόσους αιώνες ακόμα για να δει το φως…

  46. Aghapi D said

    Να ευχηθώ ξανά χρόνια καλά, πολλά και φωτεινά

  47. 43: Στα περισσότερα, αν όχι όλα τα ΜΚΔ, υπάρχει επιλογή να μην φαίνονται τα γενέθλια καθόλου -αλλά ποιος πάει στις ρυθμίσεις ιδιωτικότητας. Το πιο γελοίο είναι τα ευχαριστήρια «ευχαριστώ που με θυμήθηκες», «είμαι συγκινημένος από τις τόσες ευχές σας…», κλπ., κλπ. -λες και δεν σου πετάει στα μούτρα την ενημέρωση το μέσο.

    Κι η ΟΝΝΕΔ ΗΒ υπερθεματίζει με τα λάμδα και τα κοπανάει ακόμα χειρότερα. Την Κυριακή στις 12:00 και για 4 ώρες αντιπροσωπεία της συνέλλεξε…

    Κι ένας μετριόφρων, προπαντός, συνταξιούχος, με διαλεχτά εξώφυλλα… https://1.bp.blogspot.com/-lqMXcDBojO0/XbFuzyL7XYI/AAAAAAAALek/5LsXfUvcJIg056yPvH2QQvjWOr8oQcU5gCLcBGAsYHQ/s1600/VIVLIO.jpg

    Σε ποιες χώρες του κόσμου γίνονται μαθητικές παρελάσεις στρατιωτικού τύπου; – Jo Di

  48. szervas said

    Ναι, όντως οι περισσότεροι κλίνουν προς τα δύο «λ» στους τύπους των ρημάτων με δεύτερο συνθετικό το βάλλω. Αυτό συμβαίνει, επειδή τα ρήματα στην οριστική ενεστώτα έχουν δύο «λ», προβάλλω, αναβάλλω, συμβάλλω κτλ. Οπότε, σε κάθε περίπτωση αμφιβολίας, οι μαθητές επιστρέφουν στον αρχικό τύπο. Υπάρχουν, βέβαια, και μαθητές που δεν χρησιμοποιούν ποτέ το ένα «λ» στα συγκεκριμένα ρήματα.

  49. Spiridione said

    Πολύχρονος Νικοκύρη. Εξηντάρισες, δηλαδή πλησιάζεις στη σύνταξη, δηλαδή θα έχεις αποκλειστική απασχόληση το ιστολόγιο και θα μας γράφεις 2-3 άρθρα τη μέρα; 🙂

    47. Έβγαλα την ημ. γέννησης απ’ το φουμπού ακριβώς γιατί δεν άντεχα τα ευχαριστήρια μηνύματα μετά.

  50. Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: «Κρητικός Πόλεμος, 1645-1669: Άγνωστες πτυχές»
    http://www.vikelaia.gr/index.php/events/235-diethnes-epistimoniko-synedrio-me-thema-kritikos-polemos-1645-1669-agnostes-ptyxes

  51. ΣοφίαΟ said

    24: Toν Σεβρέλ δεν ξέρεις, τη δουλειά του όμως την ξέρεις, αν και νομίζω ότι πιο αξιοπερίεργο είναι ότι πέθανε 102, στα τέλη του 19ου αιώνα.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Michel_Eug%C3%A8ne_Chevreul

  52. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα και για τις ευχές σας!

    49 Διάφοροι φρεσκοσυνταξιούχοι που ξέρω λένε ότι έχουν πολύ λιγότερο ελεύθερο χρόνο τώρα

    38 Α, αυτή -κι έλεγα πως κάτι μου θύμιζε το όνομα.

  53. ΣοφίαΟ said

    Xρόνια Πολλά και δημιουργικά.
    Περί γενεθλίων: τα παιδιά κι οι νέοι γιόρταζαν γενέθλια όταν ήμουν μικρή, αλλά στις ονομαστικές γιορτές όλοι είχαν το σπιτι του ανοιχτό και πήγαινες χωρλις ειδοποίηση για λικέρ και γλυκό. Πεντέξι επισκέψεις σε μια μέρα. Εκτός αν στην τοπική εφημεδία εβαζαν ανακοίνων: Ο Ιατρός κος Ιωάννης Ταδόπουλος δεν θα δεχθεί για την ονομαστική του εορτή.
    O ετυμολόγος του αυτοκινήτου δεν έχει ακούσει το κάρο, ούτε καροτσέρηδες ξέρει (ή έστω καραγωγούς).
    Οσο για αυτόν και τα υπόλοιπα βλήματα σνα την κυρία στο βίδεο, πως γίνεται να είναι απόφοιτοι πανεπιστημίου (έστω και άσχετης σχολής) και να είναι τόσο ηλίθιοι; Και όχι, δεν ισχύει ότι φταίει που πάνε ολοι πανεπιστημιο, αν κρίνουμε από τις ηλικές τους, αυτοί ήταν της εποχής που πήγαινε ενας στους δέκα.

  54. 53 τέλος: Με το κατάλληλο κοινωνικό στάτους, ή άλλα -μη ακαδημαϊκά- προσόντα, υπάρχουν πανεπιστήμια και καθηγητές για όλους/ες.

  55. MoD said

    «Παρακαλούνται οι φίλοι εκπαιδευτικοί να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν την παρατήρησή μου.»
    Δεν έχω χρόνο για να δω τα σχόλια (αν απαντήθηκε ήδη δηλαδή), αλλά η προσωπική μου εντύπωση είναι ότι συνήθως προσθέτω «λ», δεν διαγράφω… Ίσως στα πιτσιρίκια να μην αρέσουν τα «πομπώδη» πράγματα…

  56. Ανδρέας Τ said

    Χρόνια Πολλά και πολυγραφότατος. Όσον αφορά το καινούργιο Αστερίξ, η ιστορία της Αδρεναλίνης που έγινε δρυίδισσα στη θέση του Πανοραμίξ είχε βγει ταινία(κινούμενα σχέδια) με φεμινιστικό περιεχόμενο πριν δύο τρία χρόνια. Θα ρωτήσω τα εγγόνια μου πότε είδαμε τη ταινία και θα σας πω.

  57. Theo said

    Καλημέρα και καλό μήνα 🙂

    Πολύχρονος και πολυγραφότατος, Νικοκύρη!

  58. MoD said

    Ωπ! και πολύχρονος βεβαίως, βεβαίως…

  59. Πέπε said

    Καλημέρα. Τις ευχές είχα βιαστεί να τις γράψω στο προηγούμενο.

    Σχετικά με το (Ολύμπιο) μέγαρο:

    Εγώ να δεχτώ καλοπροαίρετα όλη αυτή την ετυμολογία για τη λ. μέγαρο. Να δεχτώ και ότι η ελληνική γλώσσα είναι εννοιολογική. Να δεχτώ ό,τι θέλετε. Και πάλι δε με καλύπτει η επιχειρηματολογία:

    Τόση φασαρία περί τη λέξη «μέγαρο», για να μη μετονομαστεί το Ζάππειο Μέγαρο (έτσι το λένε και τώρα!!! Ζάππειο σκέτο λέμε προφορικά το πάρκο) σε Ολύμπιο Μέγαρο; Σαν το ανέκδοτο με τον Γιάννη Μαλάκα που έκανε εκουσία στο δικαστήριο για να αλλάξει το όνομά του σε Γιώργος Μαλάκας.

  60. raf said

    Χρόνια πολλά Νικοκύρη! Πλούσια η πιατέλα σήμερα!

  61. Alexis said

    συνέλαβαν δύο άτομα ηλικίας 19 και 19 ετών αντίστοιχα

    Είναι όπως λέμε: «Έχω ένα κακό κι ένα κακό νέο, από ποιο θες ν’ αρχίσω;» 🙂

  62. Καλημέρα και χρόνια πολλά
    Απορία: το «Ζάππειο», επίθετο δεν είναι; Τι προσδιορίζει; Δεν είναι Ζάππειο μέγαρο; (Παρεμπιπτόντως, και το Μέγαρο Μαξίμου, δεν είναι πολυώροφο, ή κάνω λάθος).

    (Πάντως βλέπω πως η Βικιπαίδεια συμφωνεί μαζί μου.

    Για την αδρεναλίνη: Μα παράγεται απ’ το αδρός αφού αυτός που την παίρνει (ή την έχει) κατευθείαν φαίνεται έντονα, αδρά. 🙂

    Για τα «βαθρίδια»: Αφού η παρέλαση γίνεται ενώπιον του Δημάρχου, του ΠτΔ, του υπουργού κλπ καλά κάνουν και φτιάχνουν ένα μικρό για ένα άτομο. Τι νόημα έχει να φτιάχνονται ολόκληρες εξέδρες που χωράνε πολλούς (και πλακώνονται ποιος θα έχει πρόσκληση για τους «επίσημους» που μπορεί να είναι και απόμαχοι κλπ). Ατομική εξέδρα, μόνο ο «ενώπιον» και τέλος.

    (Καλά, φεύγω, πάω να μαζέψω ήλιο).

  63. 26 Ποια -ήντα; Τώρα; Εδώ και δέκα χρόνια. Τώρα μόλις μπήκε στην τρίτη ηλικία (και μπορεί να γραφτεί στο ΚΑΠΗ της γειτονιάς του 🙂 ).

    (Φεύγω είπα αλλά δεν έφυγα. Άντε να πάμε παρακάτω).

  64. Γιάννης Ιατρού said

    Αυτό δεν είναι μεζεδάκι, ληγμένο γεύμα είναι…
    Τέλος, κ. Δήμαρχε, θα ήθελα να καταθέσω μία πρόταση για την ονοματοδοσία της πλατείας απέναντι από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό, σε πλατεία Κωνσταντίνου Κατσίφα… !!!

    Για το Μέγαρον:

    Πολίτης:
    ..Διότι αύτη παράγεται πιθανώς από τού μαγαρίζω, όπερ και μαγαρίζω ίσως ελέγετο, ως το μέγαρον ελέγετο και μάγαρον (Μένανδρ. παρά Φωτ. λ. Αιλ. Διονύσ. παρ’ Ευσταθ. σ. 1387. Meineke FCG. IV σ. 310, 465). Η λ. μεγαρίζω κείται παρά Κλήμ. Άλεξ. Προτρ. Β’. 17 σ. 14 Ρ. σημαίνει δε το κατασκευάζειν μέγαρα ή μάγαρα, ήτοι χάσματα, βόθρους, εις ους ενέβαλλον κατά την εορτήν των θεσμοφορίων αι γυναίκες ζωντανά χοιρίδια εις τιμήν του Ευβουλέως. <b:Τα χοιρίδια έμενον εις τους βόθρους εκείνους επί πολύ, μέχρις ότου εσήποντο (βλ. Σχολ. Λουκ. Έτ. Διαλ. Β’, 1 παρά Rohde έν Rhein. Mus. τ. 25 σ. 549), όθεν ουδόλως άπορον πώς μετέπεσεν ή λέξις μαγαρίζω εις την σημερινήν σημασίαν ..

    Τόμος Α, σελ. 204 και επειδή το «κόβε騻 στην αρχή του ο γούγλης εδώ η οθονιά

    Και ο Σταματάκος
    Και ο Frisk
    και ο Chantraine
    και ο Beekes

  65. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    >>ατομικές εξέδρες
    μονόβαθρο, εγώπατος 😦

  66. Νικοκύρη χρόνια πολλά, καλά και δημιουργικά!

  67. Χαρούλα said

    Πάντα γερός! Να αγαπάς και να σ´αγαπάνε!

  68. sarant said

    Ευχαριστω για τα νεότερα!

    64 Α μπράβο!

  69. Χαρούκα said

    Σε αντίθεση με τα «εγωβάθρα», στην Αλεξανδρούπολη ο νέος Δήμαρχος ζήτησε να μην υπάρξει εξέδρα. Φυσικά δεν εισακούστηκε. Φρόντισε όμως να διαμορφώςει χώρο για ΑΜΕΑ και εγκύους.
    https://www.evros-news.gr/2019/10/28/%CE%B1%CE%BB%CE%B5%CE%BE%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%BF%CF%8D%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B7-%CE%B7-%CE%B5%CE%BE%CE%AD%CE%B4%CF%81%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CE%AE%CE%BC%CF%89%CE%BD/

  70. Μαρία said

    «Το νομοσχέδιο που η ΝΔ έφερε, σύμφωνα και με την γνώμη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και των Γιατρών του Κόσμου, δημιουργεί ξεκάθαρα προσχώματα και κολλήματα στην απόδοση ασύλου … https://left.gr/news/n-santorinios-o-mitsotakis-prospathei-na-ikanopoiisei-tin-akrodexia-pteryga-tis-nd-vinteo

    Τα προσχώματα είναι του Σαντορινιού (τον άκουσα στο βίντεο), μηχανικός είναι. Τα κωλύματα δεν ξέρουμε αν θα τα έγραφε κολλήματα 🙂

  71. Spiridione said

    64. Γιάννη για το μαγαρίζω το είχαμε ξανασυζητήσει

  72. Spiridione said

    71.

    Η τάτσα στο ράσο τους (αναδημοσίευση)

  73. Μαρία said

    30
    Ε ναι. Και για την ακρίβεια προὔκειτο 🙂 με κράση.
    Κάτι προὐχώρει δεν τα θυμάσαι απ’ τα σχολικά αρχαία;

  74. Μυλοπέτρος said

    Βαθρίον μήπως;

  75. ΣΠ said

    64α
    Τι εννοούν «μέχρι στιγμής ο νέος Δήμαρχος κ. Ζέρβας δείχνει να κρατά αξιοπρεπή στάση και να βρίσκεται στον αντίποδα των πολιτικών Μπουτάρη»;

  76. Γιάννης Ιατρού said

    71: Ναι, σωστά λες Σπύρο. Με το άρθρο των α/φών Kahane.. Κάτι θυμόμουν αμυδρά αλλά δεν το έψαξα!
    ΥΓ: Ωραίο νήμα…

  77. Μαρία said

    75
    Δες την πηγή righter.gr και θα καταλάβεις. Του Δικτύου Ελλήνων … Συντηρητικών.https://www.youtube.com/watch?list=UUnMOxPHtaTYcMqeIkogWolw&time_continue=1&v=v0eeTk5XMr8 Λύνεται έτσι κι η χτεσινή απορία του Πέπε 🙂

  78. ΣΠ said

    56
    Αυτή είναι η ταινία;
    https://www.imdb.com/title/tt8001346/

  79. Νίκος Κ. said

    Να ευχηθώ κι εγώ χρόνια πολλά!

    Κάτι μου λέει πως ο συντάκτης που θεώρησε ότι η λέξη «αδρεναλίνη» είναι ελληνική τη συσχέτισε με το «άνδρας». Αν μάλιστα προσθέσουμε και την έκφραση-κλίσέ «ανεβάζει την αδρεναλίνη» (εννοείται … μόνο στους άνδρες» το γλυκό ήρθε κι έδεσε.

  80. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Γειά σας κι ἀπὸ μένα.

    Νικοκύρη, χρόνια πολλὰ μὲ ἄφθονη* ἐνέργεια, πηγαία* ἔμπνευση, ἀνεμπόδιστη* δημιουργία, ἐλπιδοφόρο* μέλλον, χωρὶς κινδύνους*.

    *γιὰ νὰ θυμηθοῦμε καὶ τὴ σημερινὴ γιορτή, ποὺ
    ἔχω λόγους νὰ τὴ θυμᾶμαι.

    Σαν σήμερα το 1959…

  81. Μαρία said

    Αλήθεια είναι.

  82. Νίκος Κ. said

    79 (συνέχεια): να προσθέσω ότι το Google βγάζει περίπου 3.000 αποτελέσματα για την «ανδρελαλίνη»

  83. Γιάννης Ιατρού said

    75: Μάλλον έχει να κάνει μ΄αυτό το προγενέστερο συμβάν: …Ο Γιάννης Κουριαννίδης ο οποίος ζήτησε την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας με την απόσυρση ή την διόρθωση τού περιεχομένου της αναθηματικής πλάκας που τοποθέτησε η Διοίκηση Μπουτάρη στον Λευκό Πύργο
    Δεξιότατο (επιεικώς) site είναι η «ΠΗΓΗ» που αναφέρει ο σύνδεσμος στο 64α, τι να περιμένεις…

  84. Γ-Κ said

    Τι πρόβλημα έχετε με τα χρρόνια σας, ωρέ;
    Εγώ γιορτάζω τα 29α γενέθλιά μου κάθε χρόνο. Τα έχω γιορτάσει ίσαμε 27 φορές.

  85. Γιάννης Ιατρού said

    80: Γειά σου ρε Μήτσο με τα ωραία σου τα λαογραφικά! 👍👍
    (και με ονομασία προέλευσης 😂)

  86. … με το ηλεκτρικο ρεύμα … μονάδα Amber δεν υπάρχει.

    Βέβαια, λέμε τώρα, amber είναι το ήλεκτρον (κεχριμπάρι), απαρχή του ρεύματος των e-όρων.

    Επ’ ευκαιρία, amber είναι και μια από τις κιτρινοκόκκινες αποχρώσεις στα φύλλα των δέντρων σε πολλά μέρη αυτήν την εποχή.

  87. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @82. Σωστά!

    Τί εἶναι αὐτὸ τὸ ἀδερφίστικο ἁδρεναλίνη*;

    Ἀκόμα πιό σωστqo, μάλιστα, εἶναι τὸ ἀντρεναλίνη*. Νὰ βγαίνει ὅλο τὸ ἀντριλίκι στὸ «ντρ». 🙂

    * Τὰ ἀδερφίστικα τὰ βάζουμε μὲ πλάγια καὶ τὰ ἀντρίκια μὲ μπόλντ. 🙂

  88. Γς said

    61:

    >Έχω ένα κακό κι ένα κακό νέο, από ποιο θες ν’ αρχίσω;

    Ωχ μωρε…

    -Έχω ένα κακό κι ένα καλό νέο. Το κακό είναι ότι έπιασα τις γυναίκες μας στο κρεββάτι.

    -Και το καλό;

    Τον κοιτάζει στα μάτια και …

    -Σ’ αγαπώ!

  89. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @87. Κάποιος !@#$%^&*δάκτυλος παρεισέφρησε καὶ τὸ «σωστό» τὸ ἔκανε «σωστqo». 🙂

  90. … Η Ζέτα Δούκα και η Μαρία Κορινθίου ανάμεσα στην πρωταγωνίστρια της παράστασης Κατερίνα Παπουτσάκη.
    … αλλά είναι πολύ δύσκολο οι δυο άλλες να βρεθούν «ανάμεσα»

    Μόνον αν τους βάλεις τα 2×2 πόδια σε ένα παπουτσάκη.

  91. Πολύχρονος και ευβλογημένος!

  92. Χρόνια σου πολλά με υγεία και κάθε χαρά για ‘σένα και μεζεδάκια χορταστικά για όλους εμάς.

  93. Γς said

    67:

    Ωχ μωρέ.

    Αντρεναλίνη. Καμία σχέση με την Βαζελίνη

    Ούτε ο Αντρέας

    https://caktos.blogspot.com/2013/02/blog-post_3872.html

    Αν σας πω ότι το χάρηκα κιόλας

    Ηταν ο αδελφός της Μαρίας

    https://caktos.blogspot.com/2014/04/blog-post_4.html

    Αυτός όμως ο Αντρέας;

    https://caktos.blogspot.com/2015/03/blog-post_25.html

  94. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα και για τις ευχές σας, με σκλαβώνετε!

    79-82-…

    Δεν το είχα σκεφτεί, αλλά δεν αποκλείεται να έχεις δίκιο!

  95. Telemahos said

    Ο κύριος καλογερόπουλος (μάλλον) γράφει επίσης για κλαρίνα!
    http://ipirosparadosi.gr/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=8&Itemid=12

    Εδώ ένα πιθανό βιογραφικό:
    ://www.iwn.gr/product.asp?catid=17484

  96. 51,

    Τι ειρωνεία!

    Λέει η Βίκη: … Michel Eugène Chevreul … still alive when Gustave Eiffel planted the French Tricolor on the top of the tower on 31 March 1889 … was the last living individual born before the French Revolution. …

    Ο Λαβουαζιέ είχε ήδη χάσει το κεφάλι του στην Γαλλική Επανάσταση (και δεν το βρήκε ποτέ).

  97. aerosol said

    Χρόνια πολλά, καλά και δημιουργικά, Νίκο μας!

    #81
    Δεν πιστεύω πως στα Hellenic Hoaxes δεν γνωρίζουν το Κουλούρι, Πιθανολογώ πως το σχετικό άρθρο όντως θα κυκλοφόρησε ευρύτερα, από το γνωστό είδος ανθρώπων που πιστεύει τέτοια πράγματα. Συνεπώς εμπίπτει απόλυτα στην κατηγορία φημών και εξαπατήσεων που το Hellenic Hoaxes διαψεύδει. Στην ουσία είναι αυτονόητο πως τα κείμενα από το Κουλούρι (το οποίο είναι ιστοσελίδα παραγωγής hoaxes) θα πρέπει να απασχολήσουν το HH, εάν και εφόσον καταφέρουν να ξεγελάσουν αρκετούς.

  98. Μαρία said

    97
    Κανείς δεν ισχυρίστηκε οτι δεν γνωρίζουν το Κουλούρι. Διακωμωδούμε το γεγονός οτι μπήκαν στον κόπο να ενημερώσουν διάφορους ανεγκέφαλους οτι το Κουλούρι είναι σατιρικό.

  99. spiral architect 🇰🇵 said

    Πολύχρονος Νοικοκύρη, με υγεία πάνω απ’ όλα.

  100. ΓιώργοςΜ said

    Χρόνια πολλά Νικοκύρη! Τώρα άνοιξα πισί και δεν έχω προλάβει να διαβάσω ακόμη ούτε άρθρο ούτε σχόλια, σπεύδω για τις ευχές.
    Τα στρογγυλά γενέθλια αργούν, καμμιά σαρανταριά χρόνια, τι βιάζεσαι να παραπονεθείς; Τα πρώτα στρογγυλά εννοώ.

  101. 82: 6 (ολογράφως, έξι) αποτελέσματα βγάζει. Πού βρέθηκαν τα 3.000;

  102. Γιάννης Κουβάτσος said

    Προφανώς τα Hellenic Hoaxes παραέχουν πάρει σοβαρά τον ρόλο τους, την έχουν δει Σταυροφόροι της Μυθοκτονίας.

  103. Ποντικαρέος said

    Χρόνια πολλά στον Νικοκύρη που μας φιλοξενεί (και μας ανέχεται).

    Στον Αντέννα νομίζουν ότι το σωστό είναι «Ανδρεναλίνη» (υπάρχει και στο κείμενο όχι μόνο στον τίτλο)
    https://www.antenna.gr/watch/1326776/andrenalini-i-proti-iroida-toy-asterix

  104. Νίκος Κ. said

    101: 2880 για την ακρίβεια:
    https://www.google.gr/search?sxsrf=ACYBGNS6S7ZmHqUxu5ICakPSFI6y1U-Ggg%3A1572712583805&source=hp&ei=h7C9XZqBLYPMwALQxoLwAw&q=%22%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%B5%CE%BD%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%BD%CE%B7%22&oq=%22%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%B5%CE%BD%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%BD%CE%B7%22&gs_l=psy-ab.3..0i19l10.3428.12767..12988…1.0..0.171.1713.5j10……0….1..gws-wiz…..10..35i362i39j35i39j0j0i10i19j0i203j0i10i203j0i10i30j0i5i10i30j0i13i30.DCILGIWOeZ8&ved=0ahUKEwja4Iz3-svlAhUDJlAKHVCjAD4Q4dUDCAY&uact=5

  105. jesus said

    ούτε τα watt έχουν σχέση με τον ηλεκτρισμό, βλ. πχ

    https://en.wikipedia.org/wiki/Watt

    το ότι μονάδα ισχύος χρησιμοποιείται για την μέτρηση ηλεκτρικής ισχύος δεν συνεπάγεται σχέση της μονάδας μέτρησης με το φαινόμενο.

  106. Παναγιώτης Κ. said

    @73. Ωραία!
    Και το «επρόκειτο» πως προέκυψε;
    Δηλαδή μπορούμε να πούμε…επρόκυψε; 🙂

  107. Μαρία said

    106
    Γιατί όχι; Μόνο ο Παπαδιαμάντης δικαιούται να γράφει επροχώρει και επροχώρουν;
    Ποιος έκανε την αρχή με το επρόκειτο και κατάφερε να το καθιερώσει δεν ξέρω.

  108. Κουτρούφι said

    Χρόνια Πολλά! Με υγεία και δημιουργικότητα.

  109. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεοτερα!

  110. Μαρία said

  111. mitsos said

    Καλησπέρα
    Νίκο να τα εκατοστήσεις
    Αργά, Δημιουργικά και Απολαυστικά .

    Εμείς ψύχραιμοι και χαλαροί με τα μεζεδάκια μας….Τι να την κάνουμε την Α(ν)δρεναλίνη*; Την αφήνουμε για τους ανδρείους και τους άνανδρους 🙂

    *Αδρεναλίνη : η ορμόνη της μάχης και της φυγής (fight-or-flight response).

  112. Μαρία said

    Είχαμε επίσης τη χαρά να βεβαιωθούμε και πάλι ότι Ελλην σημαίνει πατέντα – «το πολυμήχανον της φυλής», έτσι δεν λέμε; Ιδού λοιπόν ο δήμαρχος Παιανίας να καπαρώνει πασίχαρος την ευρεσιτεχνία της Ι.Χ. εξέδρας: Για να μην παρακολουθήσει την παρέλαση ευρισκόμενος στο ίδιο άδοξο ύψος με έναν βουλευτή εκ δεξιών (δεξιός είναι άλλωστε ο πατέρας του έθνους σε αυτή τη φάση του καριερισμού του, ύστερα από μια μακρά διαδρομή από κόμματος εις κόμμα) και με έναν βαθμοφόρο της αστυνομίας εξ ευωνύμων, έντυσε με γαλάζιο χαρτί ένα καφάσι (ή τσιμεντόλιθους, δεν είναι σαφές) κι ανέβασε πάνω του την εξοχότητά του, να ξεχωρίζει. Προσωπικώς υπερήφανος.
    https://www.kathimerini.gr/1049786/opinion/epikairothta/politikh/ypodekametra-or8othtas

  113. Περιονουσκιας said

    Δεν καταλαβαίνω γιατι οποίος λέει όλες αυτές τις βλακείες (περί Ινδοευρωπαϊκής, αμυλα, μέγαρα…) είναι τουλάχιστον ανόητος, ενώ οποίος δεν μπορεί να γράψει ή να πει σωστά απλα στοιχεία της ελληνικής (της Άλκηστις, ρήματα με το βάλλω, το άγω κτλ.) συγχωρείται διότι όλα αυτά δεν ταιριάζουν με το κλιτικο της νεοελληνικής. Δεν είναι όλα δείγμα αμορφωσιάς;

  114. nikiplos said

    Καλημέρα και χρόνια πολλά στον Νικοκύρη, πάντοτε πολυγραφότατος, δημιουργικός και ακάματος.

    112@ Οι κακές γλώσσες λένε για δυό καφάσια από το αρτοποιείο όπισθεν. Το εγωβάθρο στήθηκε βιαστικά ευθύς αμέσως μόλις ο Δημάρχων αντελήφθη πως βάσει πρωτοκόλλου θα φαινόταν «τάπερμαν» ανάμεσα στον Εθνοπατέρα και τον Αστυνομάρχη. Οι ίδιες κακές γλώσσες μιλούσαν και για μαναβόχαρτο, αλλά ιδίοις όμμασι ο εξάδελφος διεπίστωσε ότι επρόκειτο για τουλουπάνι… 🙂

  115. Αιμ said

    Αγαπητέ Νικοκύρη εύχομαι τουλάχιστον άλλα τόσα χρόνια και δημιουργικά !

    Εξέδρα ατομική, κατά το γιουβέτσι, προτείνω

  116. Γιάννης Ιατρού said

    107: για να μην πούμε για το μνημειώδες «προυχώρησεν η νύξ εις το Ρωμέικον» 🙂

  117. Κυκλοφόρησε μια ωραία φωτοσοπιά, σε μια φωτογραφία σαν αυτή, με τον Μπογδάνο με ξεχειλωμένα πόδια και σε βάθρο, μπας και φτάσει στο ίδιο ύψος ανάμεσα στους άλλους επισήμους της παρέλασης, αλλά δεν την βρίσκω τώρα.

  118. 104: Δικιά μου βλακεία, ναι, συγγνώμη.

  119. ΓιώργοςΜ said

    Για το θέμα των ευχών, που θίχτηκε γύρω από την 28η, ξέχασα να αναφέρω το ποντιακό «καλοχρονία σ'» που, όπως την ξέρω εγώ τουλάχιστον, είναι ευχή πασπαρτού. Υπέθετα πάντα πως η ευχή αφορά το χρόνο που αρχίζει από τη δεδομένη σημαδιακή μέρα (γιορτή, γενέθλια κλπ). Δεν ξέρω αν υποθέτω σωστά.

  120. nima7401 said

    Χρόνια πολλά Νικοκύρη, να είσαι πολύχρονος.

  121. loukretia50 said

    Εορταστικόν
    Χρόνια καλά, όπως εσύ εύχεσαι να χαρείς
    Υγεία, αγάπη, έμπνευση,
    (για σύνταξη είν’ νωρίς!)
    Κι αν τύχει κάποια εσπερίς και άγνωστοι περιχαρείς
    σ΄αποκαλέσουν φίλο,
    δέξου το και μην απορείς.
    Το καφενείο είν΄συντροφιά, διώχνει συχνά τη συννεφιά
    Το αναζητούν με ζήλο.
    Γνώση, ελπίδα, ζεστασιά, δίκαιη είναι μοιρασιά
    κι αν πέφτει και καμιά βρισιά (!)
    χαμόγελα εδώ θα βρεις γιατί με φίλους προχωρείς

    Αλλά ξεφεύγω απ΄το σκοπόν τον ευχετήριον
    Λοιπόν:
    Γλυκό κρασί νάναι οι χαρές κι απλόχερα να ραίνουν
    στιγμές οικογενειακές και συγκεντρώσεις φιλικές
    γερούς δεσμούς να υφαίνουν
    Και κάποιες μέρες σκοτεινές, σκιές να γίνουν μακρινές
    Τη μνήμη ας μη βαραίνουν

    Αρκετά με τα σοβαρά!
    Επιπροσθέτως εύχομαι να ανθίστασαι καθέτως
    στων γλωσσοπλάνων τις γητειές
    Να φανερώνεις τις ψευτιές σερβίροντας ανέτως
    έτοιμον έτυμον σωστόν και στης αράχνης τον ιστόν
    (γιατί ως γνωστόν ουδέν κρυπτόν-μέχρι να γίνει αντιληπτόν!)
    εις φάλαγγα κατ΄έτος

    Κόντρα στη δίνη των καιρών να παραμένεις βράχος
    δικαίωσιν ευελπιστών.
    Χαλκέντερος (παθών – μαθών! ), λαλίστατος και ευ ποιών
    Γλωσσοτρολλέρος ξιφουλκών – εκών λερναιομάχος
    αλήθειαν αποκαθιστών,
    σαράντα κύματα νικών – Γαλάτης μονομάχος
    όταν των τρολ η λεγεών στα μίντια δίνει το παρόν
    (στα ζόρικα μονάχος)
    ΛΟΥ
    …και εγκρατής στους πειρασμούς που επιφέρουν πάχος!

  122. Jane said

    Χρόνια πολλά με υγεία και με ωραία γραπτά σαν αυτά που απολαμβάνουμε ως τώρα, κύριε Σαραντάκο. 🙂

  123. Κιγκέρι said

    Χρόνια Πολλά και χαρούμενα!
    Ευχές για τον Νικοκύρη από τα κάλαντα της Θράκης:

    Όσα άστρα απ’ τουν ουρανό κι φύλλα απ’ τα δέντρα,
    τόσα καλά να δώσ’ Θϊός ιδώ που τραγουδούμι.
    Χέρ’ να μην τουν πουνάει,
    πουδάρ’ να μην τουν πουνάει,
    κεφάλ’ να μην τουν πουνάει,
    καρδιά τ’ να μην τουν πουνάει.
    Πέτε παλληκάρια μ’ Αμήν.

    Αμήν!

  124. ΣΠ said

    110
    Πρίγκιπας; Ποιας χώρας;

  125. Μαρία said

    Ένα μεγάλων διαστάσεων πορτρέτο του Στάλιν καθώς και έναν πίνακα με τον Λένιν, του σοβιετικού ζωγράφου Βολκόφ από το 1946, θα φιλοξενεί το αρχείο του ΚΚΕ.
    Τους δύο πίνακες προσέφερε στον γγ της ΚΕ του κόμματος ο.. καθηγητής του ΕΜΠ Γιάννης Μπάφας.
    Σύμφωνα με τον 902.gr, οι πίνακες προέρχονται από την ιδιωτική του συλλογή και αποκτήθηκαν στη ΛΔ της Γερμανίας κατά τη διάρκεια των σπουδών του εκεί. https://www.zoornalistas.com/2019/11/blog-post_19.html?spref=tw

    Ο δεύτερος πίνακας είναι πολύ γνωστός. Πρόκειται για τον Λένιν στο Σμόλνι του Ισαάκ Μπρόντσκι και βρίσκεται στη γκαλερί Τρετιακόφ.
    https://www.the-athenaeum.org/art/detail.php?ID=86733
    Βρήκα όμως οτι κάποιο αντίγραφο πουλήθηκε πρόσφατα. https://thebestantique.com/product/soviet-oil-canvas-painting-lenin-smolniy/

    Αλλά και το πορτρέτο του Στάλιν πολύ αμφιβάλλω οτι είναι του Αλεξάντερ Βολκόφ https://en.wikipedia.org/wiki/Alexander_Nikolaevich_Volkov

  126. Jane said

  127. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Πολύχρονος Νίκο με υγεία και ανοιχτό μυαλό.

    Αφιερωμένο και προσοχή στις μικρές. 🙂

  128. Μπούφος said

    Νικοκύρη Να εκατοστήσεις! Να ξεπεράσεις το Μητσοτάκη! 😉 Με υγεία χαρά αγάπες δυνατές από την οικογένεια και τους φίλους.

  129. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Ένα αστείο προφορικό μεζεδάκι
    Χθες βράδυ κατα τις 9.15 η δημοσιογράφος(δεν ξέρω τ΄όνομά της) στο Ρίαλ ράδιο αναφέρθηκε στις «σουφραζέτες» της Ν.Φιλαδέλφειας και άπλωσε μετά το μπλα μπλα περί του κακού τρόπου διδασκαλίας της ιστορίας κι έτσι , κατέληξε, τα παιδιά στην Ελλάδα όταν τελειώνουν το σχολείο μισούν την ιστορία τους σε αντίθεση με τα παιδιά άλλων χωρών που διδάσκονται με τέτοιο τρόπο ώστε θεωρούν πως είναι ο επιούσιος λαός.

  130. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    128 Να ξεράσεις το Μητσοτάκη, διάβασα! 🙂

  131. Περί εορτασμού των γενεθλίων:
    Δεν ξέρω αν είναι ξενόφερτη ή ντόπια συνήθεια. Ξέρω την προσωπική μου ιστορία:
    Μικρός όταν ήμουνα, δεν γιόρταζα γενέθλια. Μούλεγε η μάνα μου χρόνια πολλά και μέχρις εκεί. Τ’ αη Γιαννιού του Προδρόμου ήταν πολύ περισσότερες οι ευχές (για ιδιαίτερη γιορτή στο σπίτι ποτέ). Βέβαια, ήταν κι άλλοι αη Γιάννηδες (εξηντατόσες φορές το χρόνο είχα μετρήσει κάποτε στα θρησκευτικά βιβλία) αλλά σπάνια υπήρχαν ευχές τότε!
    Όταν έκοψα απ’ τα θρησκευτικά σκέφτηκα πως δεν είχε νόημα να γιορτάζω κάποια μέρα που έτυχε να γιορτάζει κάποιος άλλος ας ήταν κι άγιος (για να πω την αλήθεια ποτέ δεν το χώνεψα αυτό). Κι έτσι αποφάσισα να γιορτάζω στα γενέθλιά μου. Γιατί στο «γενέσιον του αγίου τάδε»; Θα γιορτάζω τ’ αγιού Γιαννιού του Μαλλιαρού. Έτσι έκανα λοιπόν.
    Η πρώτη μεγάλη γιορτή έγινε στο πρώτο έτος φοίτησης το 1977. Στην φοιτητική εστία Ιωαννίνων. Με κάμποσο κόσμο (καλεσμένους – ειδοποιημένους). Το 78 με το ζόρι εμφανίστηκαν 6 – 7 άτομα (κάποια και κατά τύχη). Αλλά το 79, το 80 (πολύ σπέσιαλ), το 81 και μάλλον το 82, φοιτητής με σπίτι δικό του μάζευα πάνω από 50 άτομα. Και αργότερα, όλα τα χρόνια, οι δικοί μου, οι φίλοι μου ξέραν την πετριά μου κι έτσι μου εύχονταν στα γενέθλια (τους εύχομαι κι εγώ κι ας τσατίζονται καμπόσοι γιατί τη μέρα αυτή τα βάφουν μαύρα γιατί μεγαλώνουν. Εγώ πάλι λέω πως όποιος δεν ζει το χρόνο του έχει δίκιο να στεναχωριέται. Άμα τον ζεις πρέπει να χαίρεσαι). Συνήθως, γίνεται και κάποιο τσιμπόσιο 🙂 Αλλά έλα που πολλοί εύχονταν και το Γενάρη. Ε, δεν θα χαλάσουμε τις καρδιές μας. Ένα ευχαριστώ θα το πω. Κι ένα μεζέ θα ετοιμάσω, για κάθε ενδεχόμενο. Κι επειδή συνήθως κανένας δεν εμφανίζεται, μου μένει για τις επόμενες μέρες!

    Α! Να προσθέσω και μια ιδιαίτερη περίπτωση: Μια θεία μου επιμένει να τα μπερδεύει. Εντάξει, δεν γιορτάζω το Γενάρη αλλά τον Νοέμβρη. Αλλά ποιος αγιοΓιάννης είναι τότε. Ο Χρυσόστομος. Κι έτσι με παίρνει τηλέφωνο να μου ευχηθεί κάθε χρόνο στις 13. Της κάνω τη διευκρίνιση, δείχνει να το καταλαβαίνει, αλλά τον επόμενο χρόνο μια απ’ τα ίδια!

    47 το να μην φαίνεται το πότε γεννήθηκα στο ΦΒ το θεωρώ πως κρύβω τα χρόνια μου για κάποιο λόγο. Απ’ την άλλη, ναι είναι λίγο χαζό άνθρωποι που λίγο σε ξέρουν να σου λένε χρόνια πολλά για τα γενέθλιά σου που δεν έχουν ιδέα πότε είναι αλλά τους το είπε το ΦΒ. Οπότε είπα να εκμεταλλευτώ την ιδέα σου: Απενεργοποίησα την εμφάνιση της ημερομηνίας. Θα την ενεργοποιήσω και πάλι τον άλλο μήνα:

  132. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    126

  133. William T. Riker said

    Χρόνια πολλά και καλά! Και δημιουργικά!

  134. Κουτρούφι said

    Υπάρχει κι άλλο προσώπατο που έχει γενέθλια σήμερα, όπως πληροφορούμαστε από έγκυρους ειδησεογραφικούς ιστότοπους. Ουάου! και ίου! μαζί ταυτόχρονα κι ανάμεσα μαζί.

  135. Μαρία said

  136. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    Από τις καλές πιατέλες η σημερινή – εορταστική γαρ… 🙂
    (Οι ευχές μου στον Νικοκύρη στο χθεσινό νήμα)

    – Θα τα έλεγα «ψωνόβαθρα» ή «εγωβαθράκια»
    – Για διάφορα φάρμακα, παραφάρμακα και λοιπά σκευάσματα σε –ίνη έχω βρει μερικά ωραία, αλλά δεν προλαβαίνω να τ’ ανεβάσω σήμερα. Με πρώτη ευκαιρία, αργότερα.

    45, Άγγελος
    Δεν νομίζω ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση ο «μέγας» δόκτωρ χρησιμοποίησε το Μέγα Ετυμολογικόν.

    Μια πιθανή πηγή του είναι το «Ετυμολογικό Λεξικό της Ελληνικής Γλώσσας» του Στ. Βασδέκη.
    (Ίσως το «αρούρη» να είναι δικό του…)

    53, ΣοφίαΟ
    Κατά Μπαμπινιώτη: κάρο, ελνστ. κάρρον < λατ. carrus. (Πιθανότατα το ξέρει, αλλά σκόπιμα το … κάνει γαργάρα).
    Είμαι, πάντως, περιέργος να δω τι διδακτορικό έχει εκπονήσει ο κύριος αυτός…

    132. Εμπνευσμένο!

  137. Γς said

    122:

    Καθοίκι, καθίκι ή και καθήκι: πώς είναι το σωστό;

    Συ ξέρεις

  138. spyridos said

    Χρόνια Πολλά Νικοκύρη.

    Ενα ευχαριστώ από καρδιάς για τα καθημερινά δώρα.

  139. 125,
    Ο Μπάφας μάς έκανε το μάθημα Αυτόματος Έλεγχος Διεργασιών (βασικό και επιλογής) στους Χημ. Μηχ. του ΕΜΠ, 80ζ.

  140. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    125 Μορφή ο Μπάφας, έκανε Αυτόματη Ρύθμιση Διεργασιών ή κάτι τέτοιο. Είχε φύγει για ΛΔΓ ίσως ανταρτόπουλο, δεν είχε τελειώσει γυμνάσιο αλλά έκανε διδακτορικό στη ΛΔΓ.

  141. Μαρία said

    139, 140
    Είχε κάτι μπεξιματάκια στην Κύπρο ως εκπρόσωπος γερμανικής εταιρίας αλλά τη γλίτωσε http://www.riknews.com.cy/index.php/news/kinonia/item/10311-sto-nosokomeio-odigithike-meta-ti-syllipsi-tou-o-bafas-gia-to-sapa

  142. Μαρία said

    136
    >Είμαι, πάντως, περιέργος να δω τι διδακτορικό έχει εκπονήσει ο κύριος αυτός…

    Απ’ τη ρουφιάνα κατά δήλωσή του. Ο τίτλος αγγλογαλλικός: Planning Familial et Developpement Socio – Economique. Διδακτορική Διατριβή, Παρίσι 1973. Ορισμένα στοιχεία αυτής της διατριβής χρησιμοποιήθηκαν ως πηγή από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (UNFPA), τον ΟΟΣΑ, καθώς και την WORLD BANK. http://www.iwn.gr/product.asp?catid=17484

    Δούλευε στον ΟΟΣΑ, δεν λέει ψέματα.
    Ηλικιακά πρέπει να είναι στην κατηγορία αρχηγού αγέλης λυκόπουλων 🙂

  143. Γς said

    140:

    >Μορφή ο Μπάφας, έκανε Αυτόματη Ρύθμιση Διεργασιών ή κάτι τέτοιο. Είχε φύγει για ΛΔΓ ίσως ανταρτόπουλο, δεν είχε τελειώσει γυμνάσιο αλλά έκανε
    διδακτορικό στη ΛΔΓ.

    Ανταρτόπουλο; Μάλλον Πελαργόπουλο

    Και τι γυμνάσιο να έχει τελειώσει ένα νήπιο 3 χρονών [ο 73 χρονος σήμερα Γιώργος Μπάφας ];

    Σύμφωνα με έκθεση του προέδρου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού προς τη Βαλκανική Επιτροπή που ερευνούσε τις συνοριακές τριβές της Ελλάδας με τους βόρειους γείτονές της, «…η εν ευρεία κλίμακι εκτέλεσις του αδικήματος της φυλοκτονίας ήρχισεν από των τελευταίων μηνών του 1947 και καθ΄ όλον το 1948 », αφορούσε δε « μικρούς Ελληνόπαιδας από ηλικίας 5 ετών και άνω ». Ο συνολικός αριθμός των παιδιών, σύμφωνα με στοιχεία της Ligue des Societes de la Croix Rouge, την 1η Δεκεμβρίου του 1948 ανήρχετο σε 24.696 και ήταν κατανεμημένος ως εξής: 2.000 σε στρατόπεδα της Αλβανίας, 2.650 στη Βουλγαρία, 3.000 στην Ουγγαρία, 3.801 στη Ρουμανία, 2.235 στην Τσεχοσλοβακία και 11.000 στη Γιουγκοσλαβία.

    «Τα παιδιά μας ζουν ευτυχισμένα στις Λαϊκές Δημοκρατίες» ήταν ο τίτλος τετρασέλιδης ανακοίνωσης του υπουργού Παιδείας της Κυβέρνησης του Βουνού, καθηγητή-ιατρού Πέτρου Κόκκαλη (ΑΠ 1/4/56/511/217), όπως παρουσιάζεται σε οικείο φάκελο του έτους 1949.

    https://www.tovima.gr/2009/10/25/world/ta-paidia-toy-emfylioy/

  144. Γιάννης Κουβάτσος said

    Αν σου ευχόταν χρόνια πολλά ο Σήφης, θα έπρεπε να αποχαιρετήσεις τους δικούς σου και να περιμένεις την Επίσκεψη τα ξημερώματα. Αυτά στη δεύτερη έφοδο στον ουρανό…Περασμένα αλλά όχι ξεχασμένα.

  145. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @144. 🙂 🙂 (Όταν κάνουν αυτοί έφοδο στον ουρανό, Γιάννη, η Γη κοκκινίζει..)

  146. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    Χρόνια πολλα!

  147. 136 Στα εγωβαθράκια απάνω καμαρώνουν οι βαθρακοί.

  148. sarant said

    147 Καλό!

  149. loukretia50 said

    Παράσταση
    «Η παράσταση δεν είναι φώτα, ούτε σκηνικό»
    Είναι το βάθρο μου, εσείς κι εγώ…

    Στα χνάρια ησσόνων
    φαιδρών ηγεμόνων
    υψώνει το βάθρο
    του υπερεγώ

    Ποθεί λυσσαλέα
    ν΄ανοίξει η αυλαία
    και μόνον εκείνον
    να δουν αρχηγό
    σε ρόλο σπουδαίο
    με ύφος μοιραίο
    που – δήθεν- αξίζει
    το θαυμασμό

    Γιατί έτσι νομίζει
    πως φήμη κερδίζει
    και θάχει από λάικ
    κατακλυσμό

    Μικρός φανφαρόνος
    απέμεινε μόνος
    σε βάθρο αστείο
    σαν παιδικό

    Ιδού, θεατή μου
    πιστέ θαυμαστή μου
    το στήσιμο είναι
    μοναδικό

    Δες με και κρίνε
    Στη φύση μου είναι
    Να παίζω ένα ρόλο
    Ηγεμονικό
    ΛΟΥ
    Μακρύ το καλάμι κι η πόζα χαράμι
    Το πλήθος δε βλέπει
    το σκηνικό.
    Μανία τον πιάνει – Τι άλλο να κάνει?
    Παρκάρει σε βάθρο
    μικροσκοπικό

  150. Ήμουν για δυο μέρες εκτός ίντερνετ και ο εκλεκτός φίλος του ιστολογίου με τον οποίο τα πίναμε μαζί αμέλησε να με ενημερώσει ώστε να πιούμε στα χρόνια πολλά 🙂

  151. Πέπε said

    Σε παρακαλώ, θαύμασέ με!

    είπε ο Ματαιόδοξος στον μικρό Πρίγκιπα.

  152. sarant said

    150 Θα του γίνουν οι δέουσες παρατηρήσεις 🙂

  153. Κιγκέρι said

    Κι έλεγα τι μου θυμίζουν αυτά τα μονόβαθρα..
    https://www.e-jumbo.gr/el/vrefika-eidi/peripoiisi-ygieini-morou/axesouar-baniou-vrefika/skalakia-baniou/skalopati-baniou-ble-30x18x13_303602

  154. loukretia50 said

    Δε χρειάζονται όλοι βάθρο, γιατί απλούστατα κάποιους
    δε μπορείς να τους αγνοήσεις!
    Νομίζω?

  155. aerosol said

    #98
    Μαρία, στο τουήτ που ανέβασες δεν βλέπω διακωμώδηση του φαινομένου να μην ξεχωρίζει ο κόσμος την σάτιρα του Κουλουριού. Βλέπω σαφή επίθεση κατά του Hellenic Hoaxes («κατάφερε να διαψεύδει», » αυτό λέει […] πολλά αρνητικά για το Hellenic Hoaxes»), λες και είναι αυτοί οι ανόητοι που δεν καταλαβαίνουν την σάτιρα.
    Γνωρίζοντας τις αντιδράσεις κατά του Hellenic Hoaxes -έχουν συζητηθεί κι εδώ- εγώ βρίσκω προβληματικό και φανατισμένο το εν λόγω τουήτ.

  156. Γιάννης Κουβάτσος said

    149: Εξαιρετικό, Λου. Περιγράφει τέλεια τον ναρκισσισμό αυτών των γραφικών τυπάκων. ☺

  157. loukretia50 said

    156. Ευχαριστώ!
    Θάλεγε κανείς ότι το ξέρω από πρώτο χέρι!

  158. Yiannis KYRiakides said

    «Να συμβάλλουμε» ή «να συμβάλουμε» του Κουλλη… Αυτα παθαινετε οταν προφερετε τα δυο συμφωνα ιδια με το ενα.
    -Το μόνο σιγουρο ειναι οτι ΔΕΝ θα καμει ποτέ αυτο το λαθος ενας Κυπριος, επειδη τα διπλά συμφωνα τα προφερει διπλά…!
    «Σημερα θα καταβαλω τη συνδρομη μου και απο τον αλλο μηνα να την καταβαλλω καθε τελος του μηνος»
    Και ο, σχεδον τελειος, κανονας (μου): καταβάλλω (πολλα λλ=πολλες φορες), καταβάλω (ενα λ=μια φορά) και τα ομοια υποβάλλω, προβάλλω κτλ.
    Ενας φιλολογος ας το πει καλυτερα

  159. Νίκο μάλλον αγνοείς πως αυτή η ομάδα είναι η περσινή Κ17 δλαδή είναι όλοι τους 17 ή 18 ετών. Η περσινή Κ19 το πήρε αήττητη και…διαλύθηκε σε δανεικούς. Η μεγάλη ομάδα πάντως και οι οπαδοί δείξαν αλαζονεία με αποτέλεσμα να προηγηθεί ο ΠΑΟ με γκολ- προσφορά του Κρέσπο στον Τζαχίντ.Να δούμε την συνέχεια με τον Βεϊρίνια αντί του Λημνιού !! (περίεργα πράματα)

  160. loukretia50 said

    158. Τήνελλα Καλλίνικε! – just in time!
    Θα αξιοποιήσω τον κανόνα πάραυτα, σίγουρα θα βοηθήσει κάποια γυμνασιόπαιδα που γνωρίζω και παιδεύονται !
    Πιστεύω πως είναι πολύ χρήσιμοι παρόμοιοι πρακτικοί κανόνες.

  161. ΚΩΣΤΑΣ said

    Την ταινία – ντοκιμαντέρ «Ορεινές Συμφωνίες» την είδε κανείς; προβάλλεται και με αγαθοεργό σκοπό, σπεύσατε… 😉

  162. 161 Είναι για τους λίγους και εκλεκτούς μαθαίνω 😉

  163. ΚΩΣΤΑΣ said

    162 Για τους άριστοι είναι, αλλά επιτρέπεται και για τους ημιμαθείς! 😉

  164. Μαρία said

    161
    Τώρα βλέπω οτι τις παίζει μόνο στη γειτονιά μου αλλά πολύ νωρίς για μένα.

  165. Μαρία said

    Είπε να διορθώσει ο Βαγγέλης και πρόσθεσε ένα τόνο … έγκλισης.

  166. Πέναλτυ στο 90+5 και επίθεση του ΑΛΗΤΗ Δώνη στον τέταρτο διαιτητή για να καταλάβει ο Κουβάτσος ποιοί είναι γάβροι. Δυο γκολ ο Βεϊρίνια, 2-2 λόγω Διούδη και δοκαριού. Ο ΠΑΟΚ ανέτοιμος πνευματικά για τέτοιο ματς για δεύτερη φορά μετά το ματς με τον Αρη, δεν έχει δέσει ακόμα με τους; παίκτες όπως ο Λουτσέσκου

  167. Pedis said

    έλα ρε …; Τι λε ρε παιδί μου!

  168. sarant said

    166 Μπράβο πάντως στον Παναθηναϊκό, παρόλο που χάνει από Λάρισες και ΟΦηδες.

  169. Χρόνια πολλά και καλά (και καθυστερημένα) Νικοκύρη,
    Να σαι πάντα γερός κ δημιουργικός.
    Πάλι μαζεμένα διάβασα τα ποστ…. 🙂

  170. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    #142, Μαρία (+Νικοκύρη)
    Διάβασα τον πρόλογο (;) του «πονήματος» του κ. Γρηγ. Καλογ. (στο οποίο παραπέμπει το λινκ), τόλμησα να αναγνώσω και 2-3 «Σελίδες από το βιβλίο» και έφριξα! Άθλια ελληνικά!
    Απ’όλα έχει: ασυνταξίες, λάθος χρήση-σημασία λέξεων, διτυπίες κ.ά. Πρόκειται, κτγμ, για έναν πλουσιότατο μπαξέ μεζεδακίων… 🙂
    Θράσος που το’χει να δίνει και μαθήματα ετυμολογίας ο κύριος αυτός!

    #149. Από τα καλύτερά σου, Λου!! (ενικός ιστολογίου…) 👌 ⭐

  171. Μαρία said

  172. ΚΩΣΤΑΣ said

    171 Τόσοι λίγοι πήγατε, ορέ; Αντροπή σας 😉

  173. sarant said

    172 Oι αλλοι έχουν διοριστεί ήδη

  174. Μαρία said

  175. Triant said

    173 🙂 🙂 🙂

  176. Μαρία said

    https://twitter.com/nikosalepis/status/1191705280096145408

  177. Μαρία said

  178. spiridione said

    Επιδότηση θερμάστρας 🙂 🙂 🙂

  179. Μαρία said

    https://twitter.com/JeronymoBoss/status/1191697688846372865

  180. Μαρία said

  181. physics made easy said

    Κι ένα μεζεδάκι από μένα, αφιερωμένο σ’ όλους αυτούς που κατηγορούν τον Τσίπρα ότι δεν μιλάει καλά Αγγλικά: Ο Αλβέρτος Αϊνστάιν εξηγεί σε κάκιστα αγγλικά την εξίσωση E=mc2

    https://twitter.com/ZonePhysics/status/1189600788823334913

  182. sarant said

    181 Να σας ζητήσω συγγνώμη που το ενδιαφέρον σχόλιό σας έμεινε, από δική μου αμέλεια, τέσσερις μέρες στην καραντινα!

  183. Μαρία said

    Οι εκφράσεις που καταγράφηκαν σε επιμόρφωση εκπαιδευτικών τις προηγούμενες μέρες είναι χαρακτηριστικές:
    «Οφείλουμε να αναπτύσσουμε και να ενισχύουμε τη χριστιανική θρησκευτική πίστη των μαθητών/τριών»
    «Σε περιπτώσεις αιτήματος απαλλαγής, αποτρέπουμε παιδιά και γονείς»
    «Ακόμα και μια άπιστη αριστερή καθηγήτρια πανεπιστημίου εξομολογήθηκε ότι έχει εμπειρία θαυμάτων του Χριστού»
    «Να είμαστε «μοντέρνοι-ες». Να τους βάζουμε να ακούνε έντεχνα θρησκευτικά τραγούδια όπως «και τι ζητάω, μια ευκαιρία στον παράδεισο να πάω»»
    https://tvxs.gr/news/ellada/gia-gelia-kai-gia-klamata-oi-odigies-pros-toys-kathigites-gia-mathima-ton-thriskeytikon

Σχολιάστε