Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μάσκα φοράμε;

Posted by sarant στο 3 Αυγούστου, 2020


Δεν είναι η πρώτη φορά που συζητάμε το θέμα. Το ιστολόγιο ήδη στην αρχή της πανδημίας αφιέρωσε ένα άρθρο στις μάσκες -οπότε όποιος θέλει να δει τα λιγοστά λεξιλογικά μπορεί να ανατρέξει σε αυτό, αν και δεν είναι πλήρες: βλέπω, ας πούμε, ότι λείπουν τα φρασεολογικά της λέξης, ας πούμε η έκφραση «έπεσαν οι μάσκες» που τη λέμε όταν κάποιος αποκαλύψει το πραγματικό του πρόσωπο, τις πραγματικές του επιδιώξεις.

Αλλά, παρόλο που εδώ συνήθως λεξιλογούμε, το σημερινό άρθρο δεν θα είναι γλωσσικό αλλά θα σχολιάσει την πανδημική επικαιρότητα και τις αντιδράσεις που εκφράζονται στην υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Η φωτογραφία που συνοδεύει το άρθρο, με μασκοφορούντες μπαρμπέρηδες να κουρεύουν πελάτες δεν είναι τωρινή, φαίνεται αυτό. Προέρχεται από μιαν άλλη πανδημία, της ισπανικής γρίπης. Στο Σαν Φρανσίσκο στα τέλη του 1918 έγινε υποχρεωτική η χρήση μάσκας για να αντιμετωπιστεί η πανδημία. Πράγματι, οι πολίτες ανταποκρίθηκαν σε εντυπωσιακό ποσοστό, η πανδημία συγκρατήθηκε και το διάταγμα για τη μάσκα ανακλήθηκε.

Στη συνέχεια τα κρούσματα ξαναπήραν την πάνω βόλτα, οπότε στα μέσα Ιανουαρίου του 1919 εκδόθηκε νέο διάταγμα που επέβαλλε τη μασκοφορία -όμως τώρα υπήρχαν πολύ περισσότερες αντιδράσεις και μάλιστα ιδρύθηκε και Ένωση κατά της Μάσκας (Anti-Mask League) με αποτέλεσμα το διάταγμα να ανακληθεί σχεδόν αμέσως -και να συνεχίσει η γρίππη να θερίζει.

Θα διαγνώσατε ίσως κάποιες ομοιότητες με τη σημερινή κατάσταση. Πράγματι, οι αντιδράσεις στη χρήση μάσκας, τόσο στη χώρα μας όσο και παγκόσμια, είναι πολύ περισσότερες τώρα παρά στην περίοδο της καραντίνας. Δεν είναι παράλογο, αφού στην καραντίνα όλοι υπολειτουργούσαμε ενώ τώρα βγαίνουμε έξω, δουλεύουμε, έχουμε δραστηριότητες -είναι και καλοκαίρι καυτό στα μέρη μας και η μάσκα ομολογουμένως είναι πολύ δυσάρεστη όταν τη φοράς αρκετή ώρα.

Ωστοσο, τόσο στη χώρα μας όσο και σε όλη την Ευρώπη τα κρούσματα ανεβαίνουν. Δεν ξέρω αν στοιχειοθετείται ή όχι ο όρος «δεύτερο κύμα» όμως χτες είχαμε 75 κρούσματα και προχτές 110, που είναι η τρίτη μεγαλύτερη ημερήσια καταγραφή (Οι δυο μεγαλύτερες είναι 156 στις 21/4, 129 στις 2/4). Επίσης, άρχισαν να αυξάνονται οι εισαγωγές σε ΜΕΘ (12 χτες, από 8 προχτές) καθώς και οι θάνατοι. Από 7 έως 17 Ιουλίου οι θάνατοι ήταν μηδέν. Από τότε έχουμε 15 θανάτους σε 16 ημέρες και φτάσαμε τους 208. Λίγα κρούσματα είναι «εισαγόμενα» όπως έχει καθιερωθεί να ονομάζονται και ενώ αρκετά από τα κρούσματα προέρχονται από εντοπισμένες εστίες (ο γάμος στη Θεσσαλονίκη, το εργοστάσιο στην Καβάλα, η εθνική πόλο) τα περισσότερα είναι σκόρπια, ορφανά.

Mια πρώτη συνέπεια της αύξησης είναι ότι η Κυπρος κατεταξε την Ελλαδα σε χωρα «Κατηγορίας Β», που σημαίνει οποιοι ταξιδεύουν απο Ελλαδα για Κυπρο, υποχρεούνται να έχουν κανει τεστ το οποιο να ειναι αρνητικο, το πολύ 72 ωρες πριν το ταξίδι.

Κι έτσι, από αύριο θεσπίζεται η υποχρέωση να φοράμε μάσκα σε πολλούς εσωτερικούς χώρους. Και μαζί με αυτό αρχίζουν οι ψεκασμένες δημοσιεύσεις, όπως αυτή εδώ. (Yπάρχουν κι άλλες, κάποιες χειρότερες. Το ότι αναρτώ το τουίτ της κ, Μακρή ας εκληφθεί και ως αυτοκριτική -βέβαια, από το 2015 έως σήμερα οι απόψεις της έχουν, ας πούμε, ανέβει καμιά δεκαριά πίστες).

Η κ. Μακρή θα φορέσει μάσκα μόνο αν ο υπουργός Υγείας υπογράψει βεβαίωση-δήλωση ότι αναλαμβάνει την πλήρη ιατρική και αστική ευθύνη για οποιαδήποτε βλάβη υγείας λόγω της μάσκας, ενώ άλλοι διακινούν ένα δήθεν νομικό κείμενο:

Όποιος δεχθεί πρόστιμο για μη χρήση μάσκας ,έχει δικαίωμα να ζητήσει τα στοιχεία του αστυνομικού που το βεβαίωσε,(ο αστυνομικός δεν μπορεί να αρνηθεί να δώσει τα στοιχεία του) με το έγγραφο του προστίμου και να πάει στο πλησιέστερο Α.Τ να υποβάλει καταγγελία βάση του άρθρου 5 του Συντάγματος το οποίο θα επικαλεστεί στην καταγγελία για ελευθερία ατομική και να αρνηθεί το πρόστιμο.(δεν πληρώνει τίποτα για την καταγγελια ο πολίτης)
Σε καμία περίπτωση δεν θα το πληρώσει έτσι.
Το σύνταγμα είναι υπεράνω των νομοθετικών πράξεων περί μάσκας
Μάθετε τα δικαιώματα σας παρακαλώ.


Στην αγνωσία σας ποντάρουν.
Για οποιαδήποτε τέτοιο πρόβλημα ενημερώστε με παρακαλώ.
Απο φίλη δικηγόρο που δεν θέλει να φανεί το όνομα της γιατί ήδη την τρέχουν… Θεωρώ πως ειναι χρήσιμο να ξέρουμε τα δικαιώματα μας.

Το παραθέτω παρόλο που έτσι του κάνω διαφήμιση (αν και έχω εμπιστοσύνη στους αναγνώστες του ιστολογίου) για να φανεί ο τρόπος σκέψης των, ας πούμε, αρνητών της μάσκας (ή μασκόφοβος -αλλάζει ένα μόνο γράμμα από τον μασκοφόρο).

(Όπως πολλά ψεκασμένα κείμενα, επικαλείται τη γνώση!).

Αλλού είδα αναλύσεις «επιστημονικού» χαρακτήρα, ότι η μάσκα προκαλεί δήθεν «υποξία» ή ίσως «υποξαιμία», τέλος πάντων χαμηλή οξυγόνωση του αίματος. Εδω είναι ένα παλιότερο δείγμα αυτής της κατηγορίας, φυσικά εντελώς αβάσιμο.

Κάποιοι καλοί άνθρωποι έφτιαξαν ένα αφισάκι στο οποίο ανασκευάζονται τα επιχειρήματα των μασκόφοβων -είναι μετάφραση από αντίστοιχο αγγλικό γιατρών του NHS. Το πήρα από τη φίλη Έλενα Μηλιώτη, που θέλω να την εξάρω διότι από την πρώτη στιγμή της πανδημίας κάνει φοβερή δουλειά ενημέρωσης του κοινού.

Υπάρχει ένα ωραίο σχηματάκι που δείχνει πως αν φοράνε μάσκα και οι δυο ο κίνδυνος μετάδοσης από σταγονίδια της ομιλίας πέφτει από 75% σε 5%, ενώ αν φοράει μόνο ο ένας από τους δύο η μείωση είναι πολύ μικρότερη. Όποιος το βρει, ας το βάλει στα σχόλια.

Όταν τη φοράμε, η μάσκα προστατεύει κυρίως τους άλλους από εμάς και δευτερευόντως εμάς από τους άλλους. Και φοβάμαι ότι εδώ ξεπροβάλλει το δύσμορφο κεφάλι της εγωιστικής μας φύσης: γιατί να ξεβολευτούμε για να προστατέψουμε τους άλλους; Οπότε, έχουμε έναν λόγο να γινόμαστε κακοί με τον κόσμο και να απαιτούμε τη χρήση μάσκας, αρκεί να γινόμαστε κακοί με ευγενικό τρόπο γιατί πιο πολλές μύγες μαζεύει κανείς με το μέλι.

Να πούμε επίσης ότι η μασκοφοβία δεν είναι ελληνική ιδιαιτερότητα, κάθε άλλο. Πολύ πιο έντονα εμφανίστηκε στην Αμερική του Τραμπ, ενώ θα διαβάσατε ότι προχτές έγινε στο Βερολίνο πορεία διαμαρτυρίας για τους περιορισμούς. Τους είπα «κοβηλίθιους» αποδίδοντας το αγγλικό covidiot.

Το να διαφωνεί κανείς με τους ψεκασμένους δεν σημαίνει ότι εγκρίνει τις ανακολουθίες των διεθνών και εθνικών αρχών ή ότι συμφωνεί με τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Ειδικά για το θέμα της μάσκας, μια όχι αβάσιμη αν και ελαφρώς άδικη κριτική είναι ότι «ο Τσιόδρας τον Απρίλιο έλεγε να μη φοράμε μάσκες». Η κριτική αυτή παραβλέπει ότι ζούμε σε πρωτόγνωρη κατάσταση και πηγαίνουμε ψαχουλευτά, βλέποντας και κάνοντας. Από την άλλη, φαίνεται ότι στην αρχή, όταν δεν υπήρχαν μάσκες για όλους και προείχε να εξασφαλιστεί ο εφοδιασμός των επαγγελματιών της υγείας, κάποιες δηλώσεις υπεύθυνων έγιναν με γνώμονα το να μην παρακινηθούν οι πολίτες να σπεύσουν να αγοράσουν μαζικά μάσκες. Και πάντως, δηλώσεις ότι «η μάσκα μπορεί να κάνει και κακό αν δεν χρησιμοποιηθεί σωστά», που ειπώθηκαν, δεν βοηθούν σήμερα.

Αλλά αυτό είναι ένα μάλλον δευτερεύον θέμα. Σήμερα μάσκες χρειάζονται και αφού θα γενικευτεί η χρήση τους πρέπει και το συνδικαλιστικό κίνημα να ζητήσει τη δωρεάν παροχή μασκών στους εργαζόμενους. (Η λύση της επαναχρησιμοποιήσιμης υφασμάτινης μάσκας δεν είναι πολύ καλή για κάποιον που εργάζεται διότι η υφασμάτινη μάσκα είναι ακατάλληλη για πολύωρη χρήση). Το εύπορο Λουξεμβουργο μοίρασε 50 μάσκες σε κάθε κάτοικο (και στους συνοριακούς εργαζόμενους, που αποτελούν μεγάλο ποσοστό του εργατικού δυναμικού του). Στην Ελλάδα θα μπορούσαν να δίνονται δωρεάν με κάποιο εισοδηματικό κριτήριο.

Οπότε, να φοράμε μάσκα. Ως πότε; Εδώ είναι ο κόμπος. Ο ιός δεν φαίνεται να έχει εποχιακότητα (ή εποχικότητα, κύριε Μπαμπινιώτη) ενώ το εμβόλιο δεν θα έρθει φέτος. Κι αν τώρα πολλές δραστηριότητες γίνονται σε εξωτερικούς χώρους, αναρωτιέμαι τι θα γίνει τον χειμώνα -πώς θα λειτουργήσουν εστιατόρια και ταβέρνες, θέατρα και κινηματογράφοι, αίθουσες συναυλιών και άλλων καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων; Και τι θα γίνει με όλον αυτόν τον κόσμο; Δεν έχω απάντηση.

Αλλά μάσκα να φοράμε. Κι ας είναι δυσάρεστο.

 

253 Σχόλια to “Μάσκα φοράμε;”

  1. Γς said

    Καλημέρα, καλή εβδομάδα

    >μασκοφορούντες μπαρμπέρηδες

    Μασκοφορούντες ή μη, πάντα φλύαροι

  2. dryhammer said

    0,1. (Φώτο) Με ή χωρίς μάσκα, το καπέλο, καπέλο! [Όχι δεν θα γράψω για καπελώματα]

  3. Γς said

    1:

    Κι ήταν κι ένας μπαρμπέρης που το έλεγε η καρδιά του
    (η τελευταία ιστορία):

    https://caktos.blogspot.com/2013/09/blog-post_11.html

  4. Γς said

    2:
    Ναι, έχεις δίκιο.
    Ντάξει.

  5. α. «πιο πολλές μύγες μαζεύει κανείς με το μέλι παρά με το ξύδι» το έλεγε η μητέρα μου.

    β. Η εκστρατεία για την μάσκα στην εποχή του κορονοϊού, τηρουμένων των αναλογιών, μοιάζει με την εκστρατεία για το προφυλακτικό, την εποχή του έιτζ.

  6. spyros chamenos said

    Μου φάνηκε αρκετά ενδιαφέρον, για αυτό το αναφέρω εδώ:
    Την Ελένη Μηλιώτη δεν την γνωρίζω, έχω δει σχόλια της στο φουμπού του Νικοκύρη. Κάποια μέρα, είδα όμως αναδημοσιευμένο ένα ποστ της σχετικό με την μάσκα σε ένα φίλο του φουμπού, παντελώς άσχετο με το συγκεκριμένο μπλογκ ή και την ενασχόληση με τη γλώσσα γενικότερα. Αυτό σημαίνει ότι κάτι μπορεί να γίνει τελικά αν κάποιος προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για καλό σκοπό.

  7. Δοκιμάζω αν υπάρχει επικοινωνία sarant / fb για την εικόνα με τα ποσοστά μη διάδοσης με τη μάσκα. Εδώ

  8. sarant said

    Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    6 Σωστή παρατήρηση

  9. Πάνος με πεζά said

    «Η μάσκα και το πρόσωπο», ένα ιταλικό θεατρικό, σε ραδιοφωνική μόνο, δυστυχώς, έκδοση.

  10. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Δε βρήκα αυτό της Ε.Μηλιώτη αλλά έπεσα πάνω στου Ερυθρού Σταυρού το βίντεο για το πώς φοράμε σωστά τη μάσκα. Στο 1΄:06΄΄ (κλασικό μεζεδάκι) πώς την αφαιρούμε: «πιάνουμε ταυτόχρονα τους δύο ελαστικούς βρόγχους…»

  11. Theban said

    Φαίνεται πως αντιγράφουμε αμερικάνικες συνομωσίες αβέρτα. Εκτός των άλλων, το κειμενάκι για τη νομική απάντηση στο πρόστιμο για τις μάσκες θυμίζει πολύ sovereign citizen.
    https://en.m.wikipedia.org/wiki/Sovereign_citizen_movement

  12. Εμένα στο 7 μου το ανοίγει. Αυτό είναι της Μηλιώτη;

  13. Παναγιώτης Κ. said

    Το βρίσκω ενδιαφέρον να εξετάσουμε τι είναι αυτό που κάνει κάποιον να ρέπει στη συνομωσιολογία. Οι συνομωσιολόγοι λειτουργούν αποπροσανατολιστικά ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος.
    Αυτό που μπορώ να πω για τον χ συνομωσιολόγο ότι πρόκειται για ανεύθυνο πρόσωπο καθώς επίσης ότι δεν έχει πάρει χαμπάρι για τις σταθερές και τις μεθόδους της επιστήμης, έστω και αν συμβαίνει να έχει ανώτερη εκπαίδευση.

    Νομίζω ότι το καίριο στοιχείο στην αντιμετώπιση του προβλήματος είναι το ιικό φορτίο.
    Δεν θα αποφύγουμε τον ιό. Σημασία έχει σε ποια ποσότητα. Και επειδή δεν ξέρουμε, γιαυτό και παίρνουμε τα μέτρα που μας υποδεικνύουν οι ειδικοί αφού δεν έχουμε καλύτερη επιλογή. Το καίριο στοιχείο είναι ο συγχρωτισμός μας με τους άλλους και μάλλον πρέπει να τον περιορίσουμε.

    Χθες έδειξα υπομονή και άκουσα ένα κατεβατό περί συνομωσίας που πατάει σε κάποια ομιλία του πρωθυπουργού της Γκάνα(ς).
    Είπα στον ανήσυχο συνομιλητή μου ότι είχαμε και εδώ μεγαλοαξιωματούχους που είπαν ένα σωρό τρελά πράγματα. (Ψεκασμοί, αποκαλύψεις άλλων πολιτικών συνομωσιών και πολλά άλλα τρελά και… παλαβά).

    Και κάτι εύθυμο:
    -Μας περιβάλλουν συνομώτες που απεργάζονται το κακό μας.
    -Πού είναι δεν τους βλέπω, δεν τους συνάντησα…
    -Είδες τι καλά που κρύβονται; 🙂

  14. Ανδρέας Τ said

    Καλημέρα καλή εβδομάδα και μπράβο για το άρθρο. Μάσκα λοιπόν κι ας ενοχλεί με τη ζέστη.

  15. Ατακάμα said

    Άποψη μου είναι ότι οι αρχές ζητάνε τη χρήση μάσκας για να θυμίζουν στον κόσμο ότι ο ιός είναι ακόμη εδώ και δεν πρέπει να χαλαρωνουμε.
    Έτσι και αλλιώς εγώ μπορώ να φοράω μάσκα όλη μέρα και το βράδυ να στριμωχτω με 364 ανθρώπους σπίτι μου. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει λοκνταουν μπορώ να το κάνω. Από τις μαζωξεις διαδίδεται κυρίως ο κορονοϊός και όχι από την ουρά στο σούπερ μάρκετ για το κρέας.
    Επίσης το πως χρησιμοποιούμε τη μάσκα είναι ίσως και το πιο σημαντικό και το χουν πει και οι ειδικοί. Αν την ακουμπαμε συνέχεια, τη βαζοβγαζουμε, δεν πλενουμε τα χέρια μας (όπως κάνουμε οι περισσότεροι) αχρηστευεται η αποτελεσματικοτητα της.
    Η μόνη ρεαλιστική λύση είναι η ενίσχυση των μεθ και η ενθαρρυνση της ατομικής ευθύνης. Από κει και πέρα πρέπει να συνεχίσουμε τη ζωή μας και δε γίνεται να μας πηγαίνει καροτσάκι ο κορονοϊός για χρόνια.
    Αν κάποια στιγμή προκύψει κάποιο σοβαροτερο πρόβλημα, πχ έλλειψη νερού, τι θα κάνουμε; θα κρυφτουμε σε σπηλιές;

  16. Παναγιώτης K. said

    Συνέχεια στο #13.
    Και σε κάθε περίπτωση έχουμε κατά νου το χθεσινό σχόλιο #166 του Aerosol.

  17. Γιάννης Κουβάτσος said

    Μάσκα φοράμε. Στη συλλογή μου έχω και μία του Παναθηναϊκού. Θα τη βάλω, όταν θα πάω για καφέ στο Πασαλιμάνι.
    Συνωμοσιολόγοι υπάρχουν, επειδή …γίνονται συνωμοσίες. Συνωμοσίες πραγματικές, όχι κατά φαντασίαν. Συνωμοσίες στον μικρόκοσμό μας, συνωμοσίες κυβερνήσεων, συνωμοσίες εταιρειών, συνωμοσίες παντός είδους. Ε, εκεί πατάει ο συνωμοσιολόγος και βλέπει παντού συνωμοσίες. Στο άλλο άκρο βρίσκεται ο οπαδός της τυχαιότητας και των συμπτώσεων. Κάπου ανάμεσα βρίσκονται οι υπόλοιποι, που τους πέφτει το επίπονο καθήκον της έρευνας κατά περίπτωση. Αλλά μόνον έτσι υπάρχει πρίπτωση να φτάσει κανείς στην αλήθεια.

  18. Voyageur autour de la chambre said

    Κάποτε με ένα φίλο χρησιμοποιούσαμε την έκφραση «ιδεολογικοποιούμε τη μαλακία μας» όταν διαπιστώναμε ότι οι φιλοσοφίες που αραδιάζαμε (ή που μας αράδιαζαν) ήταν προσπάθεια αιτολόγησης ήδη ειλημμένων στάσεων και συμπεριφορών, που απλώς μας βόλευαν.
    Νομίζω ότι παρόμοια είναι και η συνωμοσιολογία για την μάσκα. Μας ενοχλεί και δεν θέλουμε να τη φοράμε και ψάχνουμε εκ των υστέρων λόγους να δικαιολογήσουμε την άρνησή μας. Και βεβαίως όταν οι επιστήμονες σε καταπληκτική ομοφωνία συνιστούν τη χρήση της, οι δικαιολογίες θα είναι αντιεπιστημονικές και ψεκασμένες.

    Τα παραπάνω είναι σε μεγάλο βαθμό και αυτοκριτικά.

  19. sarant said

    15 Βέβαια, αυτός που θα μεταδώσει τον ιό στη μάζωξη μπορεί να τον έχει αρπάξει από το σουπερμάρκετ. Αλλά φυσικά η ζωή δεν μπορεί να σταματήσει.

  20. LandS said

    Μετά το πρώτο πεντάλεπτο-εφτάλεπτο τη μάσκα δεν καταλαβαίνω αν τη φοράω ή όχι. Όταν όμως δεν τη χρειάζομαι πια, αμέσως τη βγάζω με ανακούφιση.
    Κάνει όντως κακό η μάσκα, ιδίως στο αναπνευστικό. Δεν βλέπεις ότι μετά από τις βαριές εγχειρήσεις οι ασθενείς πάνε για τσιγάρο στο κυλικείο, ενώ οι χειρουργοί, οι αναοσθησιολόγοι και το υπόλοιπο προσωπικό του χειρουργείου μπαίνουν στην εντατική με μηχανική υποστήριξη;
    Φίλη στο fb έγραψε ότι επειδή έχει μικρό αναπνευστικό πρόβλημα, ο γιατρός της είπε να μη φοράει μάσκα. Τη ρώτησα μήπως την έβαλε να ξαναρχίσει το τσιγάρο και με μπλόκαρε.
    Ο Covid-19 είναι κορονοϊός λέμε και η δουλειά του είναι να σου κόβει την ανάσα.

  21. Εγώ θέλω να πω μόνο σαν μητέρα,οτι τα παιδιά δυσκολεύονται πολύ σε καταστάσεις καραντίνας … Το ότι θα ανοίξουν τα σχολεία και θα έχω σαν μητέρα την άρνηση του παιδιού μου να συμμορφωθεί με τους κανόνες και θα επικαλείται την κα Ραχηιλ Μακρή ως αυθεντία στο θέμα. Με ξεπερνάει..
    Δίαιρεε και βασίλευε ο λόγος ..

  22. BLOG_OTI_NANAI said

    Ένα απόσπασμα της προσέγγισης στη συνωμοσιολογία, βεβαίως από ένα (πολύ καλό και γεμάτο παραδείγματα και αναλύσεις) βιβλίο σχεδόν 700 σελίδων:

  23. atheofobos said

    Μέσα στο πλήθος των ανοησιών των πάσης φύσεως κοβηλίθιων που μας κατακλύζουν καθημερινά, άρθρο σαν το σημερινό αποτελούν όαση!

    Ευτυχώς που, έστω και αργά, αναγνωρίζεις το πόσο σοβαρά είναι ορισμένα πρόσωπα που κάποτε θεωρούσες απόκτημα για το κόμμα σου!

    Τέλος σε ένα άρθρο για την μάσκα δεν πρέπει νομίζω να λείπει το κλασσικό ομώνυμο περιοδικό που μας γαλούχησε στα νιάτα μας:

  24. sarant said

    20 🙂

    21 Το παιδί θα επικαλείται τη Ραχήλ; Πού το έμαθε; Από τα αλλα παιδιά;

    Πάντως αυτή την παράμετρο, της πειθαρχίας των παιδιών, δεν την έχουν αναφέρει πολλοί και είναι σημαντικό θέμα.

  25. BLOG_OTI_NANAI said

    22: Από το ίδιο βιβλίο, βλέπουμε ότι η δαιμονοποίηση των εμβολίων και του «ιατρικού λόμπι» δεν βασίζεται σε συγκεκριμένα γεγονότα αλλά είναι παγιωμένη αντίληψη που απλώς αναδύεται από το θυμικό σε κάθε «ταιριαστή περίπτωση». Άλλο πράγμα «βλέπω τώρα να στοιχειοθετείται μια προσπάθεια αισχροδέρδειας στο φάρμακο», και άλλο να αποτελεί η συνωμοσιολογία πάγια απάντηση σε κάθε φαινόμενο που το βαφτίζει αυθαλιρετα ο καθένας.
    Όπως έγραψε και ο σχολιαστής στο άλλο νήμα, καλό είναι να βλέπουμε ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται, και πόσο γελοία μας φαίνεται τώρα η συνωμοσία του έιτζ. Ή μήπως όχι;

  26. Avonidas said

    Καλημέρα.

    Μωρέ, εμείς φοράμε μάσκα, αλλά τι να το κάνεις που δεν φοράνε όλοι οι άλλοι :-/

    Μπαίνω στο τραμ, είναι φίσκα στους τουρίστες. Γερμανοί οι πιο πολλοί. Άλλος την φοράει υποσάγωνο, άλλος σκουλαρίκι, άλλος με τη μύτη έξω – όσοι φοράνε καν.

    Να χέσω και την οργανωτικότητα, να χέσω και την πειθαρχία τους μέσα 😦

  27. Γιάννης Κουβάτσος said

    Τα παιδιά του δημοτικού είναι πιο πειθαρχημένα από τους μεγάλους. Όταν καμιά φορά, μπαίνοντας από το διάλειμμα στην τάξη, ξέχναγα να τους ρίξω απολυμαντικό στα χέρια, μου το θύμιζαν αμέσως. Όταν βλέπετε παιδί να πουλάει εξυπνάδα, κάτι δεν πάει καλά στο σπίτι.

  28. nikiplos said

    27@ τόσο αληθινό…
    Οι περισσότεροι τις φορούν εξώμυτες. Η μαύρη υφασμάτινη υποσάγωνη, έχει κάνει τα κορίτσια που σερβίρουν σε καφετέρειες κοντσίτες.

    Φοράω όσο μπορώ και όπου μπορώ. Η χαρά του ξεδοντιάρη.

  29. Γιάννης Κουβάτσος said

    26: Σωστός. Αυτό που μου κάνει δυσάρεστη εντύπωση μ’ αυτή την πανδημία, είναι η επιπολαιότητα των λαών και των κυβερνήσεων των δυτικών χωρών. Ανοργανωσιά και αφασία βλέπω, μεγάλες συναθροίσεις, κοσμοπλημμύρα στα νυκτερινά μαγαζιά και στις παραλίες, μαζικοί πανηγυρισμοί στις κατακτήσεις τροπαίων. Δεν έχω ζήσει στο εξωτερικό, αλλά άλλη εντύπωση είχα γι’ αυτούς.

  30. nikiplos said

    Κυκλοφορεί και ο φόβος ότι η μάσκα θα κάνει τα αφτιά μας πεταχτά (αφεστώτα ώτα κύριε Μπαμπι). Στους περισσότερους που διαδίδουν τέτοιες ανοησίες δίκην αστεϊσμού, λέω πάντα, πως όλοι οι εργαζόμενοι στους κλάδους υγείας εδώ και χρόνια θα ήταν τουρλάφτηδες, ντάμπο τα ελαφαντάκια.

  31. Γιάννης Ιατρού said

    Καλημέρα,

    Δείτε κι αυτό στους ΝΥ times, για την λειτουργία της μάσκας και γενικότερα για την μετάδοση με νέφος σταγονιδίων κλπ..

    Ναι μεν ένα από τα πολλά που έχουν γραφτεί για το θέμα, αλλά πρόσφατο (9/7), σύντομο και γραμμένο κατανοητά και με συνδέσμους για περαιτέρω ψαχουλεματάκι😎, εδώ: https://tinyurl.com/y3uxa2v4

  32. Γιάννης Ιατρού said

    10: ΕΦΗ χωρίς να θεωρώ το θέμα γενικά πρόσφορο για πλάκες, αλλά να ομολογήσω πως βλέποντάς το θυμήθηκα το ανέκδορο με τον Μπόμπο, που ήθελε να πει την παλιοκουβέντα του και έψαχνε πρόφαση. Όταν λοιπόν συνοδευόμενος (π.χ. από την γιαγιά του) είδε ένα παιδάκι να φοράει γυαλιά, ρώτησε «…αν έχει αυτιά το παιδάκι…».

    Τα υπόλοιπα, αν δεν τα ξέρετε αργότερα 🙂 🙂

  33. dryhammer said

    18. Αυτό δυστυχώς (το «ιδεολογικοποιούμε τη μαλακία μας») είναι για κάποιους τρόπος ζωής. Το πιο ανώδυνο που μου συνέβη ήταν: Μαγείρευε κάποιος φίλος και του ‘πεσε παραπάνω το αλάτι. Στο πρώτο παράπονο πως το φαΐ είναι αλμυρό (όχι λύσσα να λέμε την αλήθεια), ξεκίνησε να βγάλει κοτζαμ δεκάρικο για την ανάγκη το καλοκαίρι για παραπάνω αλάτι λόγω εφίδρωσης. Φυσικά έφαγε κράξιμο και μετά έβγαλε και παγωτό να μας ξαρμυρίσει. Πόσο συχνά τον θυμάμαι κάθε μέρα… άνευ παγωτού.

  34. geobartz said

    Δεν θυμάμαι αν τόγραψα εδώ ή/και στο Φ/Β, αλλά θα το ξαναγράψω, κι ας «ξεαριστεριάζει» (κατά το ξεμπροστιάζει) κάποιους από τους θαμώνες αυτού του ιστολογίου: (1) Η υποχρεωτική μασκοφορία στα μέσα μαζικής μεταφοράς, όφειλε να συνοδεύεται με υποχρέωση των εργοδοτών για παραχώρηση 2 τουλάχιστον μασκών στους μετακινούμενους εργαζομένους (πέραν αυτών που θα τους παρέχει κατά τη διάρκεια του ωραρίου εργασίας). Οι λοιποί …χαϊνταμάκηδες (λάικ μι) που περιφέρονται με τα ΜΜΜ να φορούν δική τους μάσκα, και αν δεν το κάνουν να τους επιβάλλεται τσουχτερό πρόστιμο και (αν χρειαστεί) βίαιο κατέβασμα …στους πέντε δρόμους. (2) τσουχτερό πρόστιμο όταν δεν φορούν μάσκες οι εργαζόμενοι σε κλειστό χώρο, αλλά και σε θαμώνες κλειστών χώρων. Ελάχιστο ή και μηδενικό πρόστιμο σε «άμασκους» που εισέρχονται ευκαιριακά σε κλειστούς χώρους, για ψώνια κλπ, εφόσον τηρούν τους λοιπούς περιορισμούς εισόδου.

  35. Avonidas said

    #29. Δεν ξέρω αν είναι ανοργανωσιά ή καθαρός, άφατος σταρχιδισμός για τον πλησίον που κάνει τις μάσκες κυριολεκτικά να πέφτουν στη Δύση. Αυτό που ξέρω είναι ότι σπάνια μέχρι τώρα έχει εκφραστεί τόσο έντονα και τόσο πλατιά το αίτημα για ατομική «ελευθερία» με την πλέον Ραντιανή/Θατσερική διάσταση: δηλαδή ότι το μόνο που μετράει είναι η ευδοκίμηση της αφεντομουτσουνάρας μου, οι άλλοι βρίσκονται πάνω σ’ αυτόν τον πλανήτη στην καλύτερη περίπτωση για χάρη της προσωπικής μου ευχαρίστησης και ευημερίας, και πέραν αυτού μπορούνε να πάνε να κόψουν το λαιμό τους. Και – το μακράν χειρότερο απ’ όλα – ότι αυτό μπορεί να είναι ηθική επιταγή.

  36. ΓιώργοςΜ said

    26 Όταν ήμουν φοιτητής στη Σκωτία, μου έλεγαν οι διαφόρων εθνικοτήτων ξένοι, με αναφορά στην οδήγηση: «I like Greece, no rules!».
    Η πειθαρχία υπάρχει επειδή επιβάλλεται.
    Στο Μόναχο έμεινα δύο μέρες, και στο μετρό είδα δύο πρόστιμα για τζαμπατζήδες. Στους δρόμους, όλοι με το όριο, ίσως 5χλμ λιγότερα, ούτε ένα περισσότερο, επειδή έχουν την κλήση γκαραντί.
    Στο μετρό, οι όρθιοι σαρδέλες, αλλά ανά δύο καθίσματα το ένα κενό.

    Εγώ τη φοράω τη μάσκα. Αν μη τι άλλο, για αισθητικούς λόγους. Αν φτερνιστώ στο σουπερμάρκετ χωρίς μάσκα, θα χεστούν καμιά δεκαριά, τελείως ακαλαίσθητη η οσμή…

  37. Πάνος με πεζά said

    Εγώ είδα έναν με αυτή τη μάσκα, και μπερδεύτηκα, πήγα να ρίξω ψιλά όπως ότνα περνάμε από τα διόδια !

  38. leonicos said

    Και τι θα γίνει με όλον αυτόν τον κόσμο; Δεν έχω απάντηση.

    Μια ερωτηση

    Ζητάς απάντηση από τον κορονοϊό; Απ’ ό,τι άκουσα, έχει το τηλέφωνό του κλειστό.

    Οι οδηγίες δίνονται για να προστατευθουμε από ένα κίνδυνο που παραδόξως δνε τον προκάλεσαν οι πολιτικοί μας.

    Θα σου απαντήσω εγώ: Θα υποφέρουν όπως όλοι μας. Θα μαζευτούν όπως όλοι μας.

    Είμαι αναγκασμένς να πηγαίνω στο νοσοκομείο καθημερινά. Μη βλέπεις τι ανακοινωθηκε χτες. Περίμενε το αύριο. Σε δέκα μέρες τα ημερήσια κρούσματα θα ξεπεράσουν την εκατοντάδα. Στο μεταξύ, καφέ, παγωτά κοκ σερβίρονται με τη μάσκα στο κούτελο ή στο βυζί.

    Και αυτό θα το πληρώσουμε όλοι.

    Το να μη φοράς μάσκα είναι το ίδιο ηλίθιο με το να μπεις στο δάσος που πήρε φωτιά επειδή το σπίτι σου είναι εκεί και θέλεις απλώς να ξαπλώσεις. Η φωτιά σ’ εμποδίζει να μπεις, ενω ο κορονοιός όχι. Και οι ηλίθιοι, σαν τα μικρά παιδιά, απομακρύνονται μονο αν κάνει τζιζ.

    Σαράντα χρόναι φορούσαμε μάσκα οκτω ώρες την ημέρα. Στα 77 μας είμαστε όλοι καλά. Κι όσοι φύγανε, δεν έφυγαν από τη μάσκα.

    Άκοσαγνωστή μου νοσηλεύτρια να λέει για υποξια. Αλλά την ξέρω καλά. Ήταν ηλίθια και πριν τον κορονοϊό, και δεν βελτιώθηκε η κατάστασή της.

    Τα ποσοστά 5, 15, 25, 75 είναι εξίσου άνευ αντικειμένου. Ποιος έκανε πραγματική στατιστική να τα μετρήσει; Είναι αδύνατο α) δεν μπορείς να κάνει ςτέτοιο πείραμα ούτε με μελλοθανάτους β) δεν μπορείς να προσδιορίσεις την μεταδοτικότητα χωρις μάσκα δότι δεν μπορείς να προσδιορίσεις την ευαισθησία του υποκειμένου που δέχεται την πρόκληση, εν προκειμένω, τον ιό. γ) δεν μπορείς να προσδιορίσεις την μεταδοτικότητα μεμάσκα δότι δεν μπορείς να προσδιορίσεις τη συμπεριφορά του τυχόν ‘υπεύθυνου σταγονιδιου’ την κάε στιγμή που εκτινάσσεται δ) ακόμα και αν μπορούσες, θα έπρεπε να το κάνεις σε κάθε είδους μάσκα.

    Συνεπώς: 1) αποφεύγουμε τον συνωστισμο και τα περιττά σούρτα φέρτα 2) αποφεύγουμε επαφές με αντικείμενα ή άτομα, όταν δεν είναι απολύτως απαραίτητο 3) Αν έρθουμε σ’ επαφή αποφεύγουμε να φέρουμε το σημείο που μας άγγιξαν με ευαίσθητα σημεια εισαγωγής όπως είναι το στόμα, τα μάτια, η μυτη και το πιπί μας, αν προηγουμένως δεν το πλύνουμε σωστά (νερό σαπούν και όχι ηλίθια αντισηπτικά) 4) κρατάμε αποστάσεις 5) φοράμε μάσκα 6) δεν παίζουμε μ@@@@ με τη ζωή μας

  39. Pedis said

    Είχαμε τόσον καιρό τους καραγκιόζηδες να κυκλοφορούν παντού ξεμάσκωτοι, να αγκαλιάζονται και να φιλιούνται, τον άλλον τον τενεκέ τον πρώτoν και καλύτερο να πηγαινει ξεμάσκωτος στα σχολεία και να λέει στα παιδάκια «μπράβο φοράτε και μάσκες» και να δίνει το καλό παράδειγμα.

    Α το καλό παράδειγμα από την κρατικη τηλεόραση στα πλαίσια της εκπαιδευτικής τηλεόρασης:

    Εντωμεταξύ τι μαλακοκαφριλίκι δημοσίευσε ο Ντοκουμέντος με την Αχώνευτη σε «γελοιογραφία» σαδομαζοχίστριας!;

    Και υπάρχουν συριζαίοι, λέει, που το διασκεδάζουν και δεν έχουν πρόβλημα. Θα εχουν, όμως, αν τα ζώα απο κει μεριά τους πειράξουν την Εφη η οποία, στο μεταξύ, μας τα έχει ζαλίσει να κάνει αντιπολίτευση στον εαυτό της για τις κατακομμένες συντάξεις της νδ που τις κράτησε κομμένες και του λόγου της. Εκνευριστικότατη.

  40. Πάνος με πεζά said

    Ο ιός σας έφταιξε…Δεν κοιτάτε αυτά τα κωλοκινητά…
    https://www.newsit.gr/topikes-eidhseis/ekrypse-ston-prokto-tou-3-kinita-gia-na-ta-perasei-stis-fylakes-trikalon/3079138/

  41. Pedis said

    https://twitter.com/JeronymoBoss/status/1288383912553701376

  42. Avonidas said

    #38. Στο μεταξύ, καφέ, παγωτά κοκ σερβίρονται με τη μάσκα στο κούτελο ή στο βυζί.

    Έχεις δίκιο, Λεώνικε, αλλά από την άλλη σκέψου τον παραλογισμό της κατάστασης: είσαι στο εστιατόριο/στο μπαρ, θα φας και θα πιεις, επομένως θα τη βγάλεις τη μάσκα σου. Ε, το χεις χαλάσει το μέτρο αμέσως. Κι εσύ να μην κινδυνεύεις από τον σερβιτόρο, θα κινδυνέψει ο σερβιτόρος από σένα, εκτός κι αν ξαναβάζεις τη μάσκα όταν πλησιάζει (που κι αυτό είναι ρίσκο, και μάλιστα μεγαλύτερο, αν δεν την πιάσεις σωστά). Κι όλα αυτά στην απίθανη περίπτωση που κάθεσαι στο τραπέζι μόνος σου.

    Κι εγώ τους τελευταίους 2-3 μήνες, απ’ όταν χαλάρωσαν τα μέτρα, έχω βρεθεί κι έχω φάει με φίλους, έχω πάει σε καφέ κι εστιατόρια, έχω μπει στα ΜΜΜ, όπου νάναι θα ταξιδέψω στην Ελλάδα για διακοπές, θα δω την οικογένειά μου (με προσοχή). Λιγότερο απ’ ότι θα έκανα υπό ΚΣ, αλλά πάντως όχι τόσο λίγο που να νιώθω ασφαλής.

  43. Avonidas said

    #40. Αυτό είναι που λένε smart-ass 😆

  44. sarant said

    26 Στη Γερμανία είναι πιο πειθαρχικοί, μόλις περάσουν σύνορα ξεσαλώνουν

    31 Α μπράβο

    34 Το γράφει και το άρθρο

  45. sarant said

    40-43 🙂 🙂 🙂

  46. Γιάννης Κουβάτσος said

    Πάντως ο αγκώνας του Έλληνα είναι το πιο καλά προστατευμένο μέρος του σώματός του:ή μάσκα θα φοράει ή κράνος. ☺

  47. Γιάννης Ιατρού said

    42: Μια κάποια λύση είναι το self service αλλά μόνο σχετικά με το σερβίρισμα κλπ., να σκεφτούμε και τους εργαζόμενους στον κλάδο…
    Καλώς να έρθεις στα πάτρια και καλά να περάσεις👍

  48. Γιάννης Ιατρού said

    46: Έτσι! 🤗

  49. sarant said

    46 Α, θα το κλέψω αυτό!

  50. Λάζαρος Μ. said

    Δεν είναι να απορεί κανείς που τα περισσότερα κρούσματα σημειώθηκαν στις 21/4. Τέτοια αποφράδα μέρα…

  51. Pedis said

    Όσοι (Κέντρο-Βόρειο)Ευρωπαίοι είχαν σταθερή δουλειά και ήταν περηφανοι για το στάτους του μικροαστού (και τις ώρες που δεν ήταν υπό την επίδραση αλκοόλ ) ήσαν πειθαρχημένοι … τώρα, παλιααααά …

    Από μία άποψη χίλιες φορές καλύτεροι θα αποδειχθούν στη νεοφιλελέ αιωνιότητα οι ναπολετάνοι που έχουν το νόου χάου και την εμπειρια διαχείρισης (ευφημισμός) της μπουρδελοζωής.

  52. Χρίστος said

    Σε φαρμακειο στην Κεφαλονια . Κυρια παει να μπει χωρις μασκα .
    Ο φαρμακοποιος τη σταματα.
    Η κυρια:
    – Μα θελω να αγορασω μασκες.
    Ο φαρμακοποιος:
    – θα σας τις φερω εγω εξω.

  53. Pedis said

    π.χ.

    http://www.topontiki.gr/article/398871/agrios-kavgas-se-ptisi-pros-tin-impiza-mpoynies-kai-vrisies-me-epivates-poy

  54. nwjsj said

    «Ειδικά για το θέμα της μάσκας, μια όχι αβάσιμη αν και ελαφρώς άδικη κριτική είναι ότι «ο Τσιόδρας τον Απρίλιο έλεγε να μη φοράμε μάσκες». Η κριτική αυτή παραβλέπει ότι ζούμε σε πρωτόγνωρη κατάσταση και πηγαίνουμε ψαχουλευτά, βλέποντας και κάνοντας. Από την άλλη, φαίνεται ότι στην αρχή, όταν δεν υπήρχαν μάσκες για όλους και προείχε να εξασφαλιστεί ο εφοδιασμός των επαγγελματιών της υγείας, κάποιες δηλώσεις υπεύθυνων έγιναν με γνώμονα το να μην παρακινηθούν οι πολίτες να σπεύσουν να αγοράσουν μαζικά μάσκες. Και πάντως, δηλώσεις ότι «η μάσκα μπορεί να κάνει και κακό αν δεν χρησιμοποιηθεί σωστά», που ειπώθηκαν, δεν βοηθούν σήμερα.»

    Διαφωνώ! Καθόλου άδικη η κριτική στη στάση Τσιόδρα και λοιπών, οι οποίοι εν μέσω πανδημίας έβγαιναν από επίσημα βήματα και κατέχοντας θέσης ευθύνης για να πουν ότι δεν πρέπει να φοράει ο κόσμος μάσκες. Πιστεύω ότι η παρότρυνσή τους ήταν ανεύθυνη και επικίνδυνη, για να μην χρησιμοποιήσω πιο βαριές εκφράσεις… Είναι επιστήμονες γιατροί, οι περισσότεροι με εξειδίκευση στη λοιμωξιολογία μάλιστα, πώς είναι δυνατόν να πηγαίνουν ψαχουλευτά, βλέποντας και κάνοντας όταν βλέπουν μια επιδημία να εξαπλώνεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς; Αφού ήξεραν από τις πρώτες εβδομάδες της έξαρσης στην Κίνα ότι ο ιός μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων! Και το επιχείρημα ότι προέτρεπαν τους πολίτες να μην φοράνε μάσκα μέχρι να γίνει ο εφοδιασμός των επαγγελματιών υγείας, εμένα μου θυμίζει κοροϊδία ή μάλλον καλύτερα εκ προθέσεως εξαπάτηση, προκειμένου να μην παραδεχτούν ότι είχαν αποδυναμώσει το σύστημα υγείας λόγω των μνημονιακών περικοπών τους. Επίσης, τι εξωφρενικό να βγαίνει ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος και να ισχυρίζεται ότι η μάσκα είναι επικίνδυνη όταν δεν χρησιμοποιείται σωστά! Σοβαρά; Και εσείς τι κάνατε γι’ αυτό; Γιατί δεν φροντίσατε εξ αρχής να ενημερώσετε τους πολίτες για το πώς πρέπει να διαχειρίζονται τη μάσκα με ασφάλεια; Αυτή η περιβόητη καμπάνια, γιατί έγινε αφορμή να πετσωθούν διάφοροι Μένιοι και διάφορες Τατιάνες, αντί να επιτελέσει το κοινωνικό έργο που όφειλε; Για να μην θυμηθώ τώρα ότι αυτού του είδους η ενημέρωση πρέπει να παρέχεται δωρεάν από όλα τα μέσα!

    Όσο για τους μασκοκλάστες, τι να πεις; Αυτή η μαζικοποιημένη αντικοινωνική συμπεριφορά της δυτικής κουλτούρας μου προξενεί μεγάλη απελπισία ώρες ώρες. Και δεν είναι ότι εκδηλώνεται μόνο με την αμασκία, εδώ εμείς οι Αίλυνες είμαστε πρωταθλητές στην αντικοινωνική συμπεριφορά, Τι να πρωτοθυμηθείς; Τον τρόπο οδήγησης, τον τρόπο συμπεριφοράς μας στα ζώα και σε πάσης φύσεως αδύναμα πλάσματα; Σκέτη απογοήτευση είναι η ανθρώπινη φύση κάποιες στιγμές, δεν παλεύεται η κατάσταση.

  55. Ατακάμα said

    @19
    Σε χώρους όπως σούπερ μάρκετ, εμπορικά κλπ που και οι αποστάσεις μπορούν να κρατηθουν και σε γενικές γραμμές δεν υπάρχει πολύωρη επαφή όπως πχ στο κλειστό μπαράκι, χωρίς να είμαι ειδικός, αλλά μου φαίνεται έως απίθανο να «πιάσεις» κορονοϊό.
    Και όμως σε τέτοιους χώρους είναι που οι αρχές δίνουν τεράστια σημασία γιατί ακριβώς είναι οι μόνοι που λίγο πολύ μπορούν να ελεγθουν, για να γίνει και από μέρους τους η πολυποθητη αποποιηση ευθυνών.
    Ενήλικες είμαστε, σε δημοκρατικές κοινωνίες ζούμε άρα οφείλουμε να αναλαβουμε τις ευθύνες μας.
    Από κει και πέρα η τόση τρομολαγνία από πλευράς μιντια και αρχών μόνο κακό κάνει και στην οικονομία και στην ψυχολογία.
    Και όχι δεν πιστεύω ότι γίνεται επί τούτου, δεν υποστηρίζω συνωμοσίες. Πιστεύω ότι η τρομολαγνία είναι αποτέλεσμα της ευκολίας της ζωής στις τελευταίες δεκαετίες που μας έχει κάνει μυγιαγγιχτους.
    Αν έβλεπε ένας μικρασιατης πχ γεννημένος το 1900 πως αντιδρουμε για έναν ιό μάλλον θα πέθαινε από τα γέλια.

  56. sarant said

    54 Μασκοκλάστες ! 🙂

    55 Το είχε πιάσει η μαρμάγκα, συγγνώμη.

  57. nwjsj said

    @ 39 – Pedis: «Εντωμεταξύ τι μαλακοκαφριλίκι δημοσίευσε ο Ντοκουμέντος με την Αχώνευτη σε «γελοιογραφία» σαδομαζοχίστριας!;»

    Εκτός αυτού, είναι και τελείως κρετίνος, διότι της έδωσε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει το σεξισμό ως πάτημα για να μην απαντήσει στις βάσιμες κατηγορίες του δημοσιεύματος.

  58. ΓιώργοςΜ said

    55 Σε ένα σουπερμάρκετ με περιορισμό στον αριθμό εισερχομένων οι αποστάσεις *μπορούν να* είναι επαρκείς, όμως η δική μου εμπειρία λέει πως ο κάθε λοξός ή αφηρημένος θα κολλήσει επάνω σου, στην ουρά για τα τυριά, στην ουρά για το ταμείο, στις κυλιόμενες, ή χαζεύοντας το ίδιο ράφι.
    Επιπλέον, μπορεί ο χώρος να είναι πιο μεγάλος, αλλά σε ένα μπαράκι θα μπουν έστω 30 άτομα και θα κάτσουν 2 ώρες, άρα έστω καμιά εκατοστή άτομα σε μια βάρδια, ενώ σε ένα σουπερμάρκετ που χωράει 500 άτομα, ο κόσμος κάθεται μισή-μία ώρα, άρα σε μία μέρα (12ωρο) θα περάσουν ως και 6.000 άτομα.
    Στο μπαρ υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να κολλήσουν πολλοί ταυτόχρονα από έναν, στα σουπερμάρκετ μεγαλύτερη πιθανότητα να κολλήσουν λίγοι από πολλούς.

    (Πού είναι το επιτελείο να τρέξει κανένα σιμουλέισιο; 😛 Τα μοντεκάρλα σας επ’ ώμου, αρμ! Εδώ σας θέλω, όχι άσους σε τράπουλες…)

    Ο δε μικρασιάτης (ή ο οποιοσδήποτε) γεννηθείς το 1900, θα είχε τουλάχιστον 2-3 αδέρφια και ξαδέρφια που πέθαναν από αρρώστιες, και πιστεύω θα χρησιμοποιούσε κάθε μέσο. Ελλείψει μέσων, τα φυλαχτά και τα μαντζούνια χρησιμοποιούσαν το φαινόμενο πλασίμπο για να προσφέρουν έστω αγχολυτικές λύσεις (και χρησιμοποιούν, θυμόμαστε όλοι τα… διαβασμένα στυλό για τις πανελλήνιες).
    Αν υπήρχε και μια ακόμη πρόταση που να δίνει ελπίδα, νομίζω θα την ακολουθούσαν πρόθυμα, τουλάχιστον πιο πρόθυμα από εμάς τους λίγο έως πολύ κακομαθημένους, που ζοριζόμαστε να αφήσουμε τη βολή μας.

  59. Avonidas said

    #55. Αν έβλεπε ένας μικρασιατης πχ γεννημένος το 1900 πως αντιδρουμε για έναν ιό μάλλον θα πέθαινε από τα γέλια.

    Και μετά θα πέθαινε απ’ τον ιό. Ή από πνευμονία. Ή από συνάχι.

    Δεν πιστεύω και τόσο πολύ στη σοφία των προγόνων μας. Η αλήθεια είναι ότι είμαστε καλύτερα εξοπλισμένοι από σχεδόν κάθε άποψη.

  60. Pedis said

    # 54 – Εκείνη την περίοδο δεν υπήρχαν μάσκες στην αγορά, ο φιλολυμπιονίκης του χιτλερικού βερολίνου δεν είχε αποφασίσει να το γυρίσει στις μάσκες, οπότε τι να κάνει κι ο κάθε καυμένος τσιόδρας, υπάλληλος ήταν …

  61. Costas Papathanasiou said

    Και μετά φόβου (Θεού και όχι μόνον) που πάντα αρκεί για να φυλάει τα έρμα, μπορούμε να ψάλλουμε εις εαυτόν ανά πάσα επικίνδυνη έξοδό μας:
    «ΜαΣκαρία ἡ ὁδός, ἦ πορεύῃ σήμερον, ὅτι ἡτοιμάσθη σοὶ τόπος ἀναπαύσεως.»

  62. Ατακαμα said

    58 59
    Αυτό ακριβώς λέω. Η ανθρωπότης διαχρονικά έχει περάσει τρις χειρότερα. Ο κόσμος πέθαινε από ασθενειες που σήμερα δεν τις ξέρουμε καν. Χώρια βέβαια πόλεμοι, φυσικές καταστροφές, ληστές, δουλεμπορια κλπ.
    Το ότι σήμερα χορεύει όλον τον κόσμο ένας ιός, οποίος μέχρι και καμιά 40ρια χρόνια πριν θα ήταν 4ο 5ο θέμα στις εφημερίδες δείχνει ότι έχουμε περάσει σε άλλο επίπεδο καλοζωιας, κακά τα ψέματα.
    Δεν είναι κακό αυτό, ίσα ίσα, αλλά η όλη αντίδραση ανά τον κόσμο είναι υπερβολική και δημιουργεί εν τέλει πολύ περισσότερα προβλήματα από όσα ενδεχομένως να λύνει.
    Και να βγει το εμβόλιο δε θα λύσει το πρόβλημα 100%, αντε βία ένα 60 70% όπως συμβαίνει και με το εμβόλιο της γρίπης.
    Τι θα γίνει λοιπόν; θα χτυπάει ο κορονοϊός τον ζουρνα και μεις θα χορευουμε στον αιώνα τον απαντα;
    Μα τότε η παγκόσμια κοινότητα θα απωλεσει ο,τι επίτευγμα έχει πραγματοποιησει τα τελευταία χρόνια.
    Η εγχείρηση πέτυχε, ο ασθενής απέθανε.

  63. Γιάννης Ιατρού said

    Η μάσκες, αυτές της μιας χρήσης, βοηθούν μειώνοντας δραστικά την μόλυνση από αερολύματα κάθε μορφής. Δεν φιλτράρουν βέβαια τον ιό τον ίδιο, αυτό το κάνουν μόνο οι μάσκες Ν95/FFP2 και πάνω, οι οποίες και κοστίζουν περισσότερο και δυσκολότερα γίνονται ανεκτές πολλές ώρες και χρειάζεται και επιπλέον ουσιαστική προστασία των ματιών κλπ. για να επιτευχθεί ο στόχος.

    Από Τσιόρδα και άλλους, στην αρχή της επιδημίας, εδώ, δόθηκε βάρος αφενός στο φιλτράρισμα του ιού (καθΙαυτού, λιγότερο στην αποφυγή αερολύματος) και αφετέρου στην επικινδυνότητα του να πιάνουμε την (όποια) μάσκα από μπροστά ή να την φοράμε στραβά (πιγουνάτη, υποσαγώνια αλλά Κυριάκο κλπ.). Παράλληλα έγινε προσπάθεια να μην επαναπαύεται ο κόσμος στην χρήση της (οποιαδήποτε) μάσκας και να νομίσει πως έτσι «καθάρισε», χρειαζόταν να εμπεδωθούν/τονισθούν και οι άλλοι μηχανισμοί προστασίας (αποστάσεις, πλύσιμο χεριών, συμπεριφορές γενικά).

    Αυτά όλα προξένησαν δηλώσεις, που όπως μας λέει και η Nwjsj στο #54β δημιούργησαν την εντύπωση πως είπε «…ότι δεν πρέπει να φοράει ο κόσμος μάσκες…». Δεν νομίζω πως ειπώθηκε έτσι, αλλά όοοπως ειπώθηκε, προφανώς δημιουργούσε και παρόμοιες εντυπώσεις. Και αυτό είναι το σημείο κριτικής (από δικής μου πλευράς), πως (ίσως και για άλλους λόγους) αφέθηκε από κρατικούς παράγοντες/αρχές υγείας κλπ. να πλανάται η εσφαλμένη εντύπωση για κάποιο καιρό. Έπρεπε να βγούν πάραυτα και να το διευκρινήσουν.

  64. Γιάννης Ιατρού said

    «διευκρινίσουν» 🙂

  65. Jago said

    Μα στα σούπερ μάρκετ υπάρχει κι ένας άλλος σχετικά αφανής παράγοντας: το ψαχούλεμα των προϊόντων. Τι να το κάνω ένα πακέτο μακαρόνια αν το έχουν πιάσει πριν από μένα άλλοι δέκα – είκοσι; Μια φορά που είχα πάει σε ένα μίνι μάρκετ, διαπίστωσα αυτό το σπορ από μια τύπισσα που ήθελε να ελέγξει ΟΛΑ τα ράφια. Οπότε κάνω το κολπάκι να βήξω αρκετά δυνατά στην είσοδο και μπαίνω μέσα. Τότε η καλή κυριούλα λέει «θα περάσω ξανά αργότερα» και μην είδατε τον Παναή.

  66. mitsos said

    Καλημέρα
    Ναι πρέπει να φοράμε μάσκα σε όλους τους εσωτερικούς χώρους ή λαι σε ανοικτούς με μεγάλη συγκέντρωση ατόμων. Δεν έχουμε κάτι καλύτερο προς το παρόν.

    Νίκο το άρθρο σου είναι σχεδίν πλήρες και οι λεπτομέρειες ήδη σχολιάστηκαν. Οπότε ;

    Οπότε να προσθέσω μόνο την δική μου απάντηση σε αρνητές συστράτευσης ενάντια στον κορανοϊό: Μπορείς να πιστεύεις ότι θέλεις και να υπερασπίζεσαι το δίκιο της γνώμης σου. Αλλά επειδή πρόκειται για την προστασια της δικης μας υγείας και ο νόμος το προβλέπει , φορα την μάσκα σου και πες ότι θέλεις ενάντια στην πολιτική της μάσκας

    Και για όσους ζορίζονται με την μάσκα τονίζω πως να αφήσουν τα ζοριλίκια …και ο Ζορό μάσκα φόρούσε 🙂

  67. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    66 >> αρνητές συστράτευσης ενάντια στον κορανοϊό

    Κορανοϊός είναι αυτό?
    https://thepressproject.gr/oli-i-tourkiki-igesia-ta-echei-paixei/

  68. sarant said

    65 Tο ψαχούλεμα ισχύει σε όλα τα εμπορικά -και δεν αντιμετωπίζεται.

  69. ΣΠ said

    https://twitter.com/MicHighClub/status/1289814188907311106

  70. mitsos said

    67 Σωστός
    Άφού ακόμα μπερδεύω την κορώνα με το κοράνι. Καλά να πάθω…
    Για τιμωρία να με στείλετε πίσω στο δημοτικό

  71. Avonidas said

    @Ατακαμα

    Ο κόσμος πέθαινε από ασθενειες που σήμερα δεν τις ξέρουμε καν.

    Δεν τις ξερουμε επειδη εχουμε εμβολιαστεί μαζικά κι έχουμε αποκτήσει ανοσία. Αυτος είναι ο λογος που ενα σωρό βουρλα θεωρούν πως τα εμβόλια δεν κανουν δουλειά, ότι ακριβώς την κανουν εξαιρετικά καλά. Ο Μικρασιατης σου, παλι, θα επεφτε τεζα απο ενα σωρο ασθενειες αν δεν ειχε αποκτησει ανοσια με τον δύσκολο τροπο, περνώντας τες σε παιδικη ηλικια.

    Το ότι σήμερα χορεύει όλον τον κόσμο ένας ιός, οποίος μέχρι και καμιά 40ρια χρόνια πριν θα ήταν 4ο 5ο θέμα στις εφημερίδες δείχνει ότι έχουμε περάσει σε άλλο επίπεδο καλοζωιας, κακά τα ψέματα.

    Ένας ιός στον οποίο σχεδον κανείς μας δεν εχει ανοσία. Δεν ξερω πια τι πρέπει να γίνει για να μπει στο κεφαλι του κοσμου οτι αυτο αλλαζει τα πάντα. Δυστυχώς, νομιζουν κι ολοι οτι εγιναν λοιμωξιολογοι.

    Πράγματι, τα ψέματα ειναι κακά, και αρκετα ειναι κι επικίνδυνα.

  72. Υπάρχει και μάσκα με κινέζικο μετάξι… εδώ.

  73. Γιάννης Ιατρού said

    68: και σ΄αυτό το θέμα Νίκο είδα σε ΣΜ ήδη σύστημα που σου βγάζει μόνο ένα, αυτό που διαλέγεις, χωρίς να το ακουμπάς. Αλλά προφανώς είναι θέμα επενδύσεων (κυρίως όμως αξιοποίησης αποθηκευτικού χώρου, ραφιών) και handling (επιλογή ραφιού και διαστάσεων εμπορεύματος κλπ.), ξανα-γέμισμα fifo (ή και fino 😉) από την/τον υπάλληλο κλπ. Πάντως κάτι κάνουν, σίγουρα όχι γιατί μας αγαπούν και μας νοιάζονται…

  74. MoD said

    Η μάσκα στα σχολεία (θα) είναι μεγάλο πρόβλημα. Κοβηλήθιοι γονείς που θα δίνουν επιχειρήματα στα παιδιά τους (π.χ. Μακρή, Θαλασσινός κλπ.), (δυστυχώς) κονηλίθιοι καθηγητές (θέλω να πιστέυω λίγοι) που θα κάνουμε τη μακακία μας ιδεολογία, bullying εξυπνάκηδων, λάθος χρήση μάσκας από τα παιδιά (το Μάιο πάνω από 10 φορές είπα: αν είναι να τη φοράς έτσι βγάλ’ την) κλπ… Ο Θεός να μας φυλάει…

  75. Ατακάμα said

    @ Avonidas
    Η επιστήμη προχώρησε και φτιάχτηκαν εμβόλια και θεραπείες που θεριζαν τον κοσμάκη στο παρελθόν. Όπως λες και συ σήμερα δυστυχώς υπάρχουν βούρλα που δεν θέλουν να εμβολιαστούν.

    Αυτό που εξηγώ είναι ότι κάνουμε τόσο σημαντικό θέμα τον κορονοιο επειδή ακριβώς έχουμε αλλάξει σελίδα.

    Το 58 πχ και δέκα χρόνια αργότερα είχαμε πάλι ιό από την Κίνα και ούτε τότε ο κόσμος είχε ανοσια. Το θέμα ήταν τριτοτεταρτο στα μέσα της εποχής παρόλο που μόνο στις ΗΠΑ είχαμε 150000 νεκρούς (και πόσοι ακόμα δε θα καταγράφηκαν ποτέ βέβαια ελλείψει των μέσων που διαθέτουμε εμείς).

    Για να συνεχίσει όμως η επιστήμη να προχωρά και η οικονομία να αναπτύσσεται σήμερα θα πρέπει η διεθνής κοινότητα να μην υπεραντιδρά σε ζητήματα όπως του κορονοϊου.

    Δε γίνεται να τα χουμε όλα στη ζωή γιατί οι πόροι ως γνωστόν είναι περιορισμένοι. Είτε τους εξαντλουμε για τον κορονοιο και σταματάμε όλα τα άλλα. Είτε συνεχίζουμε τη ζωή μας.
    Είπαμε ζούμε σε δημοκρατικες κοινωνίες. Κανένας δεν μας εμποδίζει ατομικά να γίνουμε έως και κατακουζηνοί προκειμένου να μην κολλήσουμε κορονοϊό.

    Από κει και πέρα να εξολοθρευσουμε την παγκόσμια παραγωγή και οικονομία για να πούμε, «Α, τουλάχιστον δεν κολλησαμε κορονοϊό», σορρυ αλλά δεν ξέρω τι νόημα έχει.

  76. Pedis said

    # 63 – Όταν ο Τσιόδρας τραύλιζε «όχι στη μάσκα» … για επιστημονικούς λόγους σε άλλες Ευρωπαικές χώρες ηταν υποχρεωτική η χρήση τους σε μερικές περιπτώσεις ακόμη και σε ανοικτούς χωρους, στους δε κλειστούς παράλληλα ήταν υποχρεωτική η χρήση νάυλον γαντιών μιας χρησης που προσφερονταν δωρεάν στο κοινό.

    Όταν τραύλισε «ναι στη μάσκα » και τήρηση αποστασεων κυβέρνηση και συρφετός (πολιτικοί, διοίκηση, εκκλησία κλπ), με ελάχιστες εξαιρέσεις, έγραψαν κανονικά τις συστάσεις δίνοντας το καλό παράδειγμα για την εφαρμογή των μέτρων για τα οποία έπεφταν πρόστιμα στον άτυχο μαλάκα που τον πετύχαιναν στον έλεγχο και δεν είχε τρόπο και μέσον να το σβήσει ενώ άλλοι γκαντέμηδες έτρωγαν ξύλο στα παγκάκια στις πλατείες αν η εξωτερική εμφάνισή τους ή οι απαντήσεις τους δεν άρεσαν στα ματ.

    Για την περιβόητη ανοσία της αγέλης:

    https://www.scientificamerican.com/article/concerns-about-waning-covid-19-immunity-are-likely-overblown/

    Τι γίνεται με τους άλλους κορονοιούς όσον αφορά την ανοσία;

  77. Γιάννης Κουβάτσος said

    63, 64: Το να «διευκρινήσουν» σε χάλασε, συνονόματε, το «η μάσκες» μια χαρά, ε;☺ Άσε, εγώ με το σμαρτφόνι διαπράττω πολύ χειρότερα. Ευτυχώς που μας εξαιρεί από τα μεζεδάκια ο Νικοκύρης. ☺

  78. MoD said

    @74 «κοβηλίθιοι» (όχι κονηλίθιοι) και τη δεύτερη φορά…

  79. Γιάννης Κουβάτσος said

    Η μάσκα στα σχολεία θα είναι πρόβλημα για πρακτικούς λόγους. Εκτός από την ασφυκτική ενόχληση, θα έχουμε και δυσκολίες στη συνεννόηση. Πόσο ευκρινή θα είναι τα μουγκρητά πίσω από τη μάσκα;

  80. Γιάννης Ιατρού said

    77: χαχα, δίκιο έχεις, ό,τι βλέπει το μα΄τι….
    …η μάσκα… σκέφτηκα αρχικά, …η μάσκες.. έγινε όμως 🙂

    76: τι να γίνει ρε πέδη με τους άλλους; Είδες καμιά λύση με τον έρπη (π.χ. στα χείλια) ή τον HPV (πχ. κονδυλώματα… θα μας πει ο Γς 🙂 ). Ξαδέλφια του είναι (και ο HIV). Εμβόλιο γιοκ!

  81. Pedis said

    # 80 β – λες δηλαδή ο κανούριος κορονιός, ως προς την ανοσία, να εμπίπτει στην ίδια κατηγορία; και τότε γιατί μας τα έχουν ζαλίσει με την ανοησία του κοπαδιού;

  82. Γιάννης Ιατρού said

    71 (τέλος) ΑVO …Ένας ιός στον οποίο σχεδόν κανείς μας δεν έχει ανοσία
    κι ούτε είμαστε βέβαιοι πως θα αποκτήσουμε.
    Το ψάχνουμε… γιατί σε πολλές μελέτες -από διάφορες χώρες- βλέπουμε να αρρωσταίνουν ξανά, για 2η φορά, άνθρωποι που νόσησαν, νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομείο, ανάρρωσαν, πήραν εξιτήριο κι ήταν υγιείς με υποτιθέμενη ανοσία πλέον. Ίσως αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να αναπτύξουμε μόνιμη ανοσία στον covid.
    Μπορεί όμως να οφείλεται και σε άλλους παράγοντες (π.χ. πλημμελής/εσπευσμένη διαπίστωση πλήρους ίασης και μετέπειτα αναζωπύρωση ή/και ιδιαίτερα δύσκολη ανακάλυψη του ιού επειδή κρύβεται/καμουφλάρεται πολύ καλά κλπ. κλπ.).

  83. Γιάννης Ιατρού said

    81: ψαχνόμαστε είπα, βλ. και #82

  84. ΣΠ said

    Αυτός λέει ότι φοράει μάσκα.

  85. Γιάννης Ιατρού said

    82: (συνέχεια) και μην υποτιμάμε τις συνέπειες της μόλυνσης με covid, προφανώς υπάρχουν για μεγάλο χρονικό διάστημα επιπτώσεις στην υγεία. Και μετά την όποια ίαση/εξιτήριο (μότο: άντε, τουλάχιστον ζούμε…). Και σε νέους και σ΄αυτούς που είχαν ήπια συμπτώματα και σ΄αυτούς που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ κλπ.

    Από ό,τι έχω καταλάβει μέχρι στιγμής φαίνεται ότι ο covid-19 επηρεάζει π.χ. την πηκτικότητα του αίματος, (ένα παράδειγμα, υπάρχουν κι άλλα πολλά, κατεστραμμένα πνευμόνια, πειραγμένες καρδιές, νεφρά κλπ.), δημιουργώντας θρομβώσεις, ανάλογα με το που θα «κάτσει» ο θρόμβος έχουμε και τις ανάλογες εκδηλώσεις, π.χ. εγκεφαλικά που αφήνουν μόνιμες νευρολογικές ή ψυχιατρικές εκδηλώσεις, κινητικά προβλήματα, πτώση της νεφρικής λειτουργίας. Δεν πρόκειται δηλαδή για «απλή» γρίπη. Τα ξέρουμε όλα ακόμα; Όχι. Ακόμα μαζεύουν δεδομένα από τους ασθενείς που έχουν νοσήσει και δεν φαίνεται να ξεμπερδεύουμε άμεσα ή εύκολα. Δείτε κι εδώ το άρθρο «Here’s What Recovery From Covid-19 Looks Like for Many Survivors» της Pam Belluck στους NYT

  86. Γιάννης Ιατρού said

    84: Σταύρο, και δεν είναι ο μόνος ληστής που φορά τη μάσκα λάνθασμένα….

    Δείτε το κοριτσάκι, τα λέει πολύ ωραία 😍🤩🧡👍👍🤗

  87. BLOG_OTI_NANAI said

    75: Αν δούμε τα πανηγύρια, τα κλαμπ, τις παραλίες κ.λπ., δεν νομίζω ότι ο λαός παρααντιδράει, και μάλιστα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά παντού. Η Σουηδία δεν έκανε καν λοκνταουν. Ίσα-ίσα που τα συζητάμε αυτά ακριβώς επειδή βλέπουμε ότι πολλοί αδιαφορούν. Εκεί που υπάρχει πολύ ένταση είναι στα ΜΜΕ, τα οποία από την άλλη ξέρουμε ότι επενδύουν στην κινδυνολογία / καταστροφολογία για να τραβήξουν τηλεθεατές. Πιθανόν αυτό προκύπτει και από ένα ζήτημα κοινής λογικής, αφού υπάρχει αναντιστοιχία των περιγραφών με τα δεδομένα που βλέπουμε γύρω μας. Θα έλεγε κανείς ότι η περιγραφόμενη πανδημία θα έπρεπε να συνοδεύεται από έντονη κίνηση στα νοσοκομεία και από την αντίληψη του καθενός ότι στον περίγυρο του έχει αντιληφθεί κρούσματα. Αυτό σε εμάς δεν συνέβη, οπότε ο κόσμος εφησυχάζει. Το παράδοξο είναι που φαίνεται να εφησυχάζει ο κόσμος και σε χώρες με πολλά κρούσματα και θανάτους. Πιθανόν λόγω του φόβου της ανεργίας. Πάντως αν η αδιαφορία σημάνει εξάπλωση του ιού και εισαγωγή πολλών ατόμων στις λίγες ΜΕΘ με αποτέλεσμα την ασφυξία του συστήματος υγείας, τότε το να πεθαίνει κόσμος αβοήθητος στα σπίτια θα είναι μεγάλο χτύπημα. Θα βοηθούσε αν κάποιος έχει εικόνα της πραγματικής ζωής στις χώρες με τους περισσότερους θανάτους. Άγγιξαν οι θάνατοι αυτοί το συναίσθημα των ανθρώπων;

  88. Κιγκέρι said

    Κάθε φορά πάντως που διαβάζω γκρίνιες για τη χρήση της μάσκας και τις «δυσκολίες» που προκαλεί στους διάφορους μη μου άπτου, σκέφτομαι τους ανθρώπους με κώφωση που βασίζονται στη χειλεοανάγνωση για να επικοινωνήσουν και ντρέπομαι.

  89. Γιάννης Ιατρού said

    Η ΞEΦΤΙΛΑ: Η δικαιοσύνη μόλις παρέπεμψε την Τουλουπάκη για κακούργημα (ορθή η δίωξη…) ώστε να αντικατασταθεί και να βγούνε όλοι λάδι για τη Νοβαρτις και άλλα πολλά.
    Ο Άδωνις το είχε ανακοινώσει προ δύο ημερών πως ομόφωνα απορρίφτηκε η ένστασή της, ενώ δεν είχε συνεδριάσει ακόμα το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών …

  90. […] Δεν είναι η πρώτη φορά που συζητάμε το θέμα. Το ιστολόγιο ήδη στην αρχή της πανδημίας αφιέρωσε ένα άρθρο στις μάσκες -οπότε όποιος θέλει να δει τα λιγοστά λεξιλογικά μπορεί να ανατρέξει σε αυτό, αν και δεν είναι πλήρες: βλέπω, ας πούμε, ότι λείπουν τα φρασεολογικά της λέξης, ας πούμε η έκφραση “έπεσαν οι μάσκες”… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2020/08/03/masks-2/ […]

  91. dafle said

    11 – Theban συμφωνώ! Επίσης, από όταν κυριάρχησαν τα social media, χάθηκε η κοινή λογική.

    Δε θα μπορούσα να φανταστώ ποτέ κατά την ισπανική γρίπη τον κόσμο να υποστηρίζει μαζικά τέτοιες ανοησίες απέναντι στις συστάσεις των γιατρών, που απλά κάνουν τη δουλειά τους: προσπαθούν να σώσουν όσες περισσότερες ζωές μπορούν.

  92. sarant said

    73 Μπα; Δεν το έχω δει εδώ στην Εσπερία. Βάλε και όλα τα εμπορικά καταστήματα…

    77 Κατά σύμπτωση, προ ολίγου στη δουλειά είχαμε ένα θέμα με το «διευκρίνΗση».

  93. Γιάννης Ιατρού said

    92β Θά ΄χετε κανέναν αρχαίο ξεχασμένο σε κάποιο ντουλάπι εκεί 🙂 🙂

  94. Γιάννης Ιατρού said

    88: έχουν βγάλει μοντελάκια διάφανα στην περιοχή του στόματος, ακριβώς γι αυτούς τους ανθρώπους

  95. Χαρούλα said

    Καλησπέρα! Θα σας παρακαλούσα να μου πείτε που συχνάζετε όλοι εσείς οι συνσχολιαστές μου, που υποστηρίζετε την χρήση της μάσκας. Να έρθω να σας βρω, να νοιώσω οικεία!
    Για λόγους υγείας, ίσως και γιατί είμαιλιγουλάκι φοβιτσιάρα😊, φοράω πάντα σε κλειστό χώρο μάσκα. Ολοι όσοι μ´αγαπάνε, μου λένε πως πράττω σωστά, οι λίγο πιο απόμακροι, πως εντάξει…, καλά κάνω. Οι σκεπτόμενοι γνωστοί λένε πως φυσικά και πρέπει. Οι πολιτικοί και τα κανάλια, πως είναι βασικό για την πρόληψη! Εγώ όμως, γιατί όπου πάω (και δεν έχει πρόστιμο) είμαι μόνη μου;;;;; Πού είστε οι άλλοι υποστηρικτές της μασκοπροστασίας; Δεν βλέπω καλά; Μήπως την φοράω και στα μάτια;;;;!
    Για άλλη μια φορά βλέπω πως στην θεωρία είμαστε πολύ δυνατοί. Συγγνώμη αν ακούγομαι κακιά. Ας εξαιρέσει ο καθένας τον εαυτό του…. Ελληνική συνήθεια!

  96. Pedis said

    # 83 – Έτσι λές εσύ.

    Αντίθετα, εδώ και μήνες, τόσοι επιστήμονες και κυβερνήσεις κι απόκοντα ανίδεοι δημοσιογράφοι και πολλοί και διάφοροι ινφλουένσερς υποθέτουν ότι η ανοσία είναι εγγυημένη, μιλάνε για ανοσία της αγέλης, για υπερπολλαπλάσιους ασυμπτωματικους που ακόμη δεν έχουν διαπιστωθεί και με βάση πολλές φορές (υποθετικά και αλληλοσυγκρουόμενα) δεδομένα, διαφορετικά από αυτά που έχουν συλλεχθεί, μιλάνε, φλυαρούν, δημοσιεύουν, συμβουλεύουν, ο καθένας λέει το μακρύ και το κοντό του, προτείνουν και παίρνουν μέτρα, σύμφωνα με την ισχύ μιας βασικής υπόθεσης η οποία είναι ανυπόστατη και πολύ πιθανά πρόκειται για τρίχες κατσαρές.

  97. 26 Άβο είσαι Ελλάδα; ή βλέπεις του Γερμανούς στην Πολωνία; Πάντως, η οργανωτικότητα (αν υπάρχει) και η πειθαρχία τους υπάρχει μόνο όσο είναι εντός Γερμανίας. Μόλις φύγουν από κει, τα ξεχνάνε όλα κι ειδικά όταν βρεθούν σε μέρη που έχουν φήμη χαλαρού ελέγχου. Π.χ. μόλις βρεθούν Βαλκάνια φέρονται τελείως χύμα παραβιάζοντας τους κανόνες χωρίς πρόβλημα. Π.χ. ο Γιώργος (36) στο Μόναχο πέτυχε ελέγχους εισιτηρίων. Κατά πάσα πιθανότητα ήταν τέλος ή αρχή μήνα 🙂 Αλλά για τα όρια στους δρόμους τα σέβονται γιατί δεν τους αρέσει να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ πρόστιμο. Αλλά στο εξωτερικό θεωρούν πως δεν υπάρχουν έλεγχοι – πρόστιμα.

  98. Καλησπέρα (που την ξέχασα στο προηγούμενο)
    Κι ένα διαφορετικό:
    Στο χωριό αποφάσισα να κάνω κάποιες δουλειές στο σπίτι και πήγα σε μαγαζί για πλακάκια στη Μυτιλήνη. Το βρήκα κλειστό και στην πόρτα πινακίδα που έλεγε πως θα παραμείνει κλειστό «μέχρι πλήρους εξάλειψης του κορονοϊού»…

    Απ’ τις αρρώστιες τις ξεχασμένες που λέγαμε. Η φυματίωση. Που μέχρι πριν καμιά εξηνταριά – εβδομήντα χρόνια ήταν φόβος και τρόμος (και σαν έτσι αντιμετωπίστηκε όταν αρρωστήσαμε ομαδικά στο σχολείο το 66). Τα εμβόλια απ’ τη μια και η πενικιλίνη απ’ την άλλη την έχουν κάνει άφαντη απ’ τη χώρα μας. Σε μέρη όμως που δεν έχουν απ’ αυτά υπάρχει και την βλέπουμε να μας επισκέπτεται πότε πότε.

  99. @ 92 @77
    Το μαθαίναμε «διευκρίνηση».

  100. Triant said

    Άσχετο:
    Φιλική συμβουλή προς όποιον την χρειάζεται:
    Όταν προσπαθώ να θυμηθώ πως γράφεται η συνωμοσία και τα παράγωγα, θυμάμαι οτι γράφεται όπως ο ωμός.

  101. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα και ευχαριστώ τον φίλο από το ΦΒ που μου έστειλε τη φωτο που είχα κατά νου -ή κάποια παρόμοια:

  102. Pedis said

    Στο μεταξύ, έρχεται το φθινόπωρο και να δείτε πόσα νοσοκομεία της χώρας, ειδικά της επαρχίας, ΔΕΝ προβλέπεται να διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό για άμεση ανάλυση των τεστ τα οποία θα πρεπει να τα στέλνουν αλλού με κούριερ.

    Να μην μιλήσουμε για πρόσληψη προσωπικού στην πρωτοβάθμια και τη νοσοκομειακή περίθαλψη, οργάνωση κινητών μονάδων, κρεβάτια. ΜΕΘ κλπ.

  103. 102 Αυτό ακριβώς είναι το θέμα, ότι κάνεις λοκντάουν για να κερδίσεις χρόνο να στελεχώσεις τις δομές υγείας. Όχι για να ανοίξεις τα σύνορα και να μην ξέρεις πάλι από πού να τα μαζέψεις.

  104. dryhammer said

    Απ΄όσα θυμάμαι από το σχολείο, τότε, τα ουσιαστικά σε -isi, όταν προέρχονται από ρήμα σε -ίζω παίρνουν γιώτα (διευκρινίζω -διευκρίνιση) ενώ αυτά που προέρχονται από άλλα ρήματα παίρνουν ήτα (διηγούμαι – διήγηση, κατηχώ – κατήχηση κ.ο.κ.). Δεν ξέρω αν ισχύει ακόμα.

  105. dryhammer said

    104. και θυμήθηκα την κοίμΗση τη θύμΗση που έχουν ενεργητική σε -ίζω και βραχυκύκλωσα.

  106. Avonidas said

    #97. Άβο είσαι Ελλάδα;

    Όχι, ακόμα στην Κρακοβία είμαι, αλλά θα κατέβω την άλλη βδομάδα. Ελπίζω…

    Αν πάντως οι Γερμανοί φαντάζονται πως στην Πολωνία δεν έχει ελέγχους και πρόστιμα, γελιούνται· έχω φάει πρόστιμο πεζός :-/

    #75. Το 58 πχ και δέκα χρόνια αργότερα είχαμε πάλι ιό από την Κίνα και ούτε τότε ο κόσμος είχε ανοσια. Το θέμα ήταν τριτοτεταρτο στα μέσα της εποχής παρόλο που μόνο στις ΗΠΑ είχαμε 150000 νεκρούς (και πόσοι ακόμα δε θα καταγράφηκαν ποτέ βέβαια ελλείψει των μέσων που διαθέτουμε εμείς).

    Για να συνεχίσει όμως η επιστήμη να προχωρά και η οικονομία να αναπτύσσεται σήμερα θα πρέπει η διεθνής κοινότητα να μην υπεραντιδρά σε ζητήματα όπως του κορονοϊου.

    Ειλικρινά, δεν καταλαβαίνω το επιχείρημα: το ότι το ’58 αντιδρούσαν πιο ήπια στις επιδημίες σημαίνει ότι η δική μας αντίδραση είναι υπερβολική; Και γιατί να μην συμπεράνουμε ότι η δική μας αντίδραση είναι η πρέπουσα κι η δική τους ήταν πλημμελής; Πιο απλά, γιατί να μην συμπεράνουμε ότι το τι συνιστά λελογισμένη αντίδραση εξαρτάται από τον χρόνο, τις εποχές, τις γνώσεις και τα διαθέσιμα μέσα; Σήμερα διαθέτουμε πολύ περισσότερα μέσα και πολύ πληρέστερες γνώσεις, και αντίστοιχα περιμένουμε περισσότερα στην αντιμετώπιση μιας πανδημίας. Για παράδειγμα, το ’58 η τηλεργασία ήταν πρακτικά αδύνατη.

    Έπειτα, είναι η «εξολόθρευση» της παγκόσμιας οικονομίας. Μάλιστα. Όταν παίρνω τηλέφωνο το αφεντικό μου και του λέω ότι δεν θα μπορέσω να έρθω στη δουλειά σήμερα, γιατί έχω πυρετό/πονοκέφαλο/πονόκοιλο και πρέπει να δω γιατρό, το δέχεται. Καταλαβαίνει ότι οι νεκροί υπάλληλοι είναι λιγότερο παραγωγικοί από τους ζωντανούς (εντάξει, τον αδικώ· είναι από ανθρώπινο ενδιαφέρον που δρα κυρίως, κι όχι από υπολογισμό). Επίσης, εγώ, όπως κι οι περισσότεροι άλλοι εργαζόμενοι, βάζω κάποια χρήματα στην άκρη σε δημόσια ή/και ιδιωτική ασφάλιση, για το ενδεχόμενο μια μέρα να νοσήσω σοβαρά, ώστε να μπορώ να ανταπεξέλθω στα ιατρικά έξοδα και να αντισταθμίσω το κόστος της χαμένης εργασίας.

    Ε, τώρα διαπιστώνουμε ότι και τα κράτη θα πρέπει να έχουν προνοήσει για παρόμοιο ενδεχόμενο, να έχουν καλά οργανωμένα συστήματα υγείας, κονδύλια στην άκρη, πρωτόκολλα για έκτακτες υγειονομικές καταστάσεις, ενημέρωση των πολιτών. Κι ακόμα διαπιστώνουμε ότι δεν αρκεί τα μεμονωμένα κράτη να τα έχουν όλα αυτά, θα πρέπει να υπάρχει συντονισμός και σε παγκόσμιο επίπεδο, μεταξύ άλλων μέσω του Π.Ο.Υ. — που μια παγκόσμια Υπερδύναμη που την κουμαντάρει επί του παρόντος ένας πανύβλακας τον άφησε ξεκρέμαστο με το έτσι θέλω.

    Δηλαδή, κάποιοι ελάχιστοι τα διαπιστώνουν αυτά· οι υπόλοιποι προτιμούν να μιλούν για συνωμοσίες, τσιπάκια, κεραίες 5G, δυσβάστακτες μάσκες και της θειας τους το κοφίνι.

  107. Avonidas said

    Απλός κανόνας για να πορεύεστε στους λαβύρινθους των ΜΚΔ:

    Όταν ακούτε, ή διαβάζετε: «εγώ μπορεί να μην είμαι ειδικός, αλλά…», οτιδήποτε ακολουθεί το αλλά είναι απολύτως αγνοήσιμες παπαριές.

  108. Pedis said

    # 103 – Η βαριά βιομηχανία του τουρισμού (ποιος μ … το ειπε, δεν θυμάμαι) … άσε, χώρα ζήτουλας.

  109. Pedis said

    # 107 – Κι άλλος κανόνας: ειδικό που εμφανίζεται στα μμε συχνότερα από μια φορά το εξάμηνο (και πολύ λέω), ας πούμε, άστον-χέστον. Πόσο μάλλον αν πρόκειται για επιδημιολόγο, και δεν είσαι της κοινότητας να ξέρεις από μέσα περι τίνος πρόκειται …

  110. Γιάννης Ιατρού said

    106: ΑVO …το ότι το ’58 αντιδρούσαν πιο ήπια στις επιδημίες…

    για να ενισχύσω τον συλλογισμό:
    παλιά, είχαν και 5,6,7… παιδιά, κι αν έχαναν κάποιο από κάποια παιδική αρρώστια, ίωση, μόλυνση κλπ. σίγουρα πονούσαν σαν γονείς, αλλά τους φαινόταν να συμβαδίζει με την τότε κατάσταση. Σήμερα, και (πολύ) λιγότερα παιδιά έχει μια οικογένεια και δεν θεωρείται σύνηθες να πεθαίνει κάποιο παιδί από μιά ίωση, παιδική ασθένεια, μόλυνση κλπ.

  111. Καλησπέρα! Στα σχολεία τον Σεπτέμβρη όντως θα υπάρξει πρόβλημα. Θα έχουν τα παιδιά μαζί τη μάσκα τους, μία ή περισσότερες; θα την βγάζουν για να μιλήσουν, για να φάνε; και θα την ξαναβάζουν; και ποιο θα μπορείς να πρωτοελέγξεις; Και στο διάλειμμα; Χαμός … Άρχισα να χαίρομαι που βγαίνω στη σύνταξη και δεν θα είμαι εκεί να το παλεύω…

  112. Γιάννης Ιατρού said

    104: Ξεροσφύρη, νομίζω πως με η(τα) γράφεται αν θεωρήσεις πως προέρχεται από το ρήμα «διευκρινῶ» (στην αρχ. ελληνική, στην νέα ελληνική το ρήμα είναι το «διευκρινίζω»)

  113. Γιάννης Ιατρού said

    101: κυκλοφορούν πολλά παρόμοια γραφήματα, με διαφορετικά ποσοστά. Αυτό που έβαλες τα έχει ιδιαίτερα μειωμένα σε μερικές περιπτώσεις. Πάντως όλα δείχνουν την ίδια τάση ανάλογα με τη χρήση της μάσκας κλπ.

  114. sarant said

    113 Πράγματι

    102 Σχετικά με τα τεστ, άκουσα στο γαλλικό ραδιόφωνο ότι κάποιες χώρες (αλλά δεν είπε ποιες) τα κάνουν γκρουπαρισμένα, δηλ. το υλικό από 20 άτομα στον ίδιο δοκιμαστικό σωλήνα. Αν είναι αρνητικό, γλιτωσαν 19 τεστ

  115. Αγγελος said

    Την ασιατική γρίπη (του 1957-58) τη θυμάμαι, και δεν νομίζω πως δεν προξενούσε ανησυχία ούτε πως ήταν «τρίτο-τέταρτο θέμα» στην επικαιρότητα. Εφημερίδες δεν διάβαζα (ήμουν 5 ετών), αλλά θυμάμαι να μιλούν οι μεγάλοι γι΄αυτήν, και θυμάμαι επίσης τη μητέρα μου ν’ ακούει στο ραδιόφωνο ότι σημειώθηκαν κρούσματα στη Λαμία και να μουρμουρίζει «Λαμία – τέσσερις ώρες…» (τόσο έκανε τότε και το τρένο και το λεωφορείο, μέσω Κάζας, Θήβας, Λιβαδιάς και Μπράλου!) Αρκετά αργότερα έμαθα ότι απ’ αυτό πέθανε ο Καζαντζάκης, γέρος βέβαια αλλά ακμαίος.

  116. Θέμα κορονοϊμοσύνης

  117. ΓΤ said

    09.08.2020: τελευταίο φύλλο για το «Έθνος της Κυριακής»

  118. dryhammer said

    112. Τελικά θα πάω με το γκουβέρνο; [διορθώσεις του κορέκτορα] ή θα γράφω όπως νομίζω; [και δε γαμιέται η ορθο-γραφία -στην τελική γράφω καθιστός]

  119. ΓΤ said

    104, 105@

    Δεν πρέπει να βραχυκυκλώνεις. Το «κοιμΙζω» είναι ενεργητικό, «κοιμίζω το μωρό μου», οπότε σαφώς δεν μπορείς να παίξεις μπάλα με Ι αναφορικά με τον θάνατο της Τζίζους Μάμα, άλλος την κοίμισε, και αυτή εκοιμήθη. Δες, για παράδειγμα, το «φοβΗτσιάρης», φοβάται αυτός, δεν φοβΙζει κανέναν.

  120. Γιάννης Ιατρού said

    95: Χαρούλα, εδώ είμαστε αλλά πέφτουμε λίγο μακρυά για σένα… Αλλά όοοοποτε θελήσεις, θα σε καλοδεχτούμε!
    (π.χ. χθες που πήγα στο μνημόσυνου του αείμνηστου Αυγουστίνου, όλοι φορούσαν μάσκες, κι έξω από τον Ναό και κρατούσαν και τις αποστάσεις. Χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια, δηλ. ούτε επιδεικτικά, ούτε με συζητήσεις, αυτονόητα.
    (εκτός του Λάμπρου, που ήρθε κι έφυγε ξε-μάσκωτος 🤔, αλλά τον ξέρουμε, είναι απ΄αυτούς που δεν φορούν μάσκα, τό ‘χει δηλώσει κι εξηγήσει επισήμως έδω μέσα)

  121. Ότι πρέπει :

    https://scontent.fath3-4.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/88186013_10219612679340475_1872600196253220864_n.jpg?_nc_cat=107&_nc_sid=8024bb&_nc_ohc=B0Q2BOmIrd0AX9W_4ft&_nc_ht=scontent.fath3-4.fna&oh=8c8c8d220e900558d9bdf1e9cb54d8c0&oe=5F4E4204

  122. Χαρούλα said

    …. φαίνεται ο Έβρος είναι παράτολμος!
    πχ Λάμπρος!
    Τώρα εξηγούνται όλα! 🤪

    Να σαι καλά πατρίδα μου! Και συ Ιατρέ μου. Όλοι δηλαδής!

  123. ΓΤ said

    H μάσκα ευλαβικά, αλλά το σορτσάκι κάτω
    Η Σόνια Άματ, γνωστή ινφλουενσιόλα, στο Μετρό της Αθήνας
    https://athenstimeout.gr/sexy/%CE%B7-%CE%B9%CF%83%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%B4%CE%B1-sonia-amat-sanchez-%CE%BC%CE%B1%CF%82-%CE%B4%CE%B5%CE%AF%CF%87%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%B3%CE%BA%CE%B1%CE%BA/

    Πώς τα φέρνει η ζωή. Βαρύτατη μόλυνση, απώλεια πέους. Λίγα χρόνια μετά, με πέος στον… αριστερό βραχίονα. Βλέπουμε λοιπόν τι σημαίνει στη γλώσσα μας η έκφραση «με το … στο χέρι»
    https://nypost.com/2020/07/31/man-who-lost-penis-to-blood-infection-has-new-one-built-on-his-arm/

  124. Χαρούλα said

  125. Γιάννης Ιατρού said

    Καλά τώρα αν βάλω τίτλο
    «Πάντα θα βρεθεί ένας ….» (συμπληρώστε 🙂 🙂 , «έξυπνος», «γκόμενος», «μαλάκας», «άριστος»… ό,τι νομίζετε τέλος πάντων) θά ‘χω άδικο;

  126. Pedis said

    -> 102 – τι λέγαμε;

    Στη Θεσσαλονίκη, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού με δεκάδες επιβεβαιωμένα κρούσματα, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της περιοχής, το «Ιπποκράτειο», έχει μείνει χωρίς μοριακό αναλυτή.

    Το ΑΧΕΠΑ και το «Ιπποκράτειο» δεν διαθέτουν πνευμονολογικές κλινικές και σύντομα λόγω της μη ανανέωσης συμβάσεων του επικουρικού προσωπικού (διοικητικό προσωπικό, τραπεζοκόμοι) το Νοσοκομείο «Γεννηματάς» κινδυνεύει να μείνει με έναν τραυματιοφορέα σε κάθε εφημερία.

    Αυτή τη ζοφερή εικόνα της Δημόσιας Υγείας στη Θεσσαλονίκη την ώρα που το δεύτερο κύμα της πανδημίας Covid-19 βρίσκεται ante portas, περιγράφει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος:

    «Σε κατάσταση συναγερμού ήταν την Παρασκευή 31 Ιουλίου το «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης, το οποίο εφημέρευε λόγω κορονοϊού. Στο νοσοκομείο καταγράφηκε η χειρότερη ημέρα με περιστατικά κορονοϊού από κάθε άλλη φορά, περιλαμβανομένων και των ημερών κορύφωσης της πανδημίας. Πρόκειται για χτύπημα καμπάνας για την Πολιτική Προστασία σχετικά με τη χαλάρωση που υπάρχει».

    Ο κ. Γιαννάκος εξήγησε ότι την Παρασκευή «προσήλθαν στην εφημερία και εξετάστηκαν 100 ύποπτα κρούσματα. Τα μισά περίπου από τον γνωστό γάμο. Ευτυχώς τα περιστατικά δεν χρειάστηκαν νοσηλεία. Αναμένονται ακόμα τα αποτελέσματα από πολλούς συμμετέχοντες στον συγκεκριμένο γάμο.

    Προξενεί εντύπωση ότι πήραν μοριακό αναλυτή από το «Ιπποκράτειο» και τον πήγαν στο Νοσοκομείο της Ξάνθης και πανηγύριζαν.

    Το Νοσοκομείο της Ξάνθης έπρεπε να είχε από την αρχή μοριακό αναλυτή καινούργιο (αφού είχε τόσα κρούσματα) και όχι να μεταφέρουν το μηχάνημα του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης. Τώρα είναι αναγκασμένοι να στείλουν δείγματα στο ΑΧΕΠΑ και να βγαίνουν τα αποτελέσματα μία μέρα μετά…». Τα προβλήματα στον χώρο της Δημόσιας Υγείας στη Θεσσαλονίκη ειδικά τώρα με την πανδημία γίνονται ακόμη πιο έντονα λόγω της έλλειψης πνευμονολογικών κλινικών στο «Ιπποκράτειο» και το ΑΧΕΠΑ, θέμα που συζητήθηκε και στο Κοινοβούλιο ύστερα από ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

    https://www.efsyn.gr/ellada/ygeia/254534_oyte-moriakos-analytis-oyte-pneymonologikes-klinikes-oyte-prosopiko

  127. Pedis said

    # 126 – Οταν πέσουν και πλέον δεν θα πληρώνουν έχω περιέργεια να δω πόσοι θαβγουν να πουν ότι τελικά επρόκειτο για ομοίωμα Μωυσή από τενεκέ ξεγάνωτο.

  128. Γιάννης Ιατρού said

    κι εδώ, απ΄το Reuters, μην νομίσετε πως είναι φωτοσουπιά !

  129. ΣΠ said

    120
    Και το εγχειρίζω-εγχείρηση;

  130. Κουτρούφι said

    Στα μέσα της δεκαετίας του 80 επιβλήθηκε με νόμο η υποχρεωτική χρήση της ζώνης ασφαλείας από τον οδηγό και συνοδηγό ενός αυτοκινήτου. Έχω την αίσθηση ότι και τότε υπήρχαν μουρμούρες. Φίλος μου, που έπαιρνε γραμμή από τον Ελεύθερο Τύπο, μου αράδιαζε ένα σωρό επιχειρήματα εναντίον της υποχρεωτικής χρήσης της ζώνης. Δεν θυμάμαι, πάντως, να χρησιμοποιούσε μεταφυσικά επιχειρήματα και θεωρίες συνωμοσίας που χρησιμοποιούνται τώρα, στην περίπτωση της μάσκας.
    Παρόμοια, και οι μηχανόβιοι πάντα και δια πάντα θα δυσανασχετούν με τη χρήση του κράνους αλλά και πάλι δεν έχω ακούσει ότι «Εκείνοι θέλουν να μας ελέγξουν και για αυτό εμείς, λεβέντικα, αντιδρούμε».

  131. ΓΤ said

    130 http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CE%B5%CE%B3%CF%87%CE%B5%CE%B9%CF%81&dq=

  132. BLOG_OTI_NANAI said

    124: Τι σιχαμένοι άνθρωποι υπάρχουν την τρέλα μου μέσα; Ποιο σίχαμα της κοινωνίας δείχνει τον κ@λο του μέσα στον κόσμο;! Άι σιχτίρ με τον κάθε πυροβολημένο…

  133. Γιάννης Ιατρού said

    Παραιτήθηκε κι ο υφυπουργός ενέργειας, ο κος Γεράσιμος Θωμάς, κι έμεινε μόνος να μοιράζει τα δίφραγκα ο Χατζηδάκης…
    Εκεί που ήταν να κυκλοφορήσει αυτές τις μέρες εκείνον τον περιβόητο οδηγό του νέου εξοικονομώ (κάτι αστειότητες περί αναβάθμισης τριών κατηγοριών ενεργειακής απόδοσης και συστήματα συσσωρευτών ενέργειας κλπ.). Προφανώς όλα τα δίφραγκα θα τα δώσει ο Χατζηδάκης για την ηλεκτροκίνηση (λέγε με γερ. αυτοκινητοβιομηχανία…).

  134. Γιάννης Κουβάτσος said

    131: Τότε έλεγαν ότι η ζώνη και το κράτος έγιναν υποχρεωτικά, για να τα κονομήσουν οι εταιρείες. ☺

  135. BLOG_OTI_NANAI said

    133: Για να μην υπάξει κίνδυνος εκτοσθεματικού πρηξίματος, να προσθέσω, χωρίς καν να κρύβονται σε μια συγκέντρωση, όπως οι δύο γάλλοι στο πολυτεχνείο, ο γελοίος στο μακεδονικό ή τα γκέι πράιντ. Κάποια στιγμή αυτές οι γελοιότητες με τους «ινφλουένσερ» πρέπει να έχουν και συνέπειες.

  136. Γιάννης Ιατρού said

    132: Ηρέμησε, στις παραλίες βλέπεις πιό τολμηρά… Το λεωφορείο σε πείραξε; 🙂

  137. Γιάννης Κουβάτσος said

    136: Μπορεί να φανεί σεξιστικό έτσι όπως ορθοκαταντήσαμε, αλλά θα το πω: ε, δεν μπορούμε να συγκρίνουμε την κοπελιά με το αηδές θέαμα των άλλων δύο παραδειγμάτων! ☺

  138. Nestanaios said

    Tο λεξικό του μέλλοντος σε δέκα, είκοσι το πολύ τριάντα χρόνια από τώρα θα γράφει. «Μασκοφόρος. Ο φέρων μάσκα. Ευκολόπιστος, ανόητος, ηλίθιος, βλάκας.»

  139. Παναγιώτης Κ. said

    @13. Διορθώνω: ΣυνΩμοσία, συνΩμοσιολογία

  140. Ατακάμα said

    @ Avonidas

    Αν λες για μένα το ξεκαθάρισα από την πρώτη στιγμή ότι δεν υποστηρίζω τις συνωμοσίες. Ούτε καν αρνητικός στη μάσκα είμαι, ο ίδιος τη φοράω. Αυτό που λέω είναι ότι δε γίνεται να παραλύει το σύμπαν με τον κορονοϊό γιατί απλούστατα οι ζημίες θα είναι πολύ περισσότερες από τα όποια οφέλη. Κάτι που ήδη συμβαίνει.

    Όσο για τον ΠΟΥ, την ευθύνη την έχει εξ ολοκλήρου η Κίνα με τον ΠΟΥ. Όταν στη Γαλλία έχει διαπιστωθεί ότι υπήρχαν κρούσματα ήδη από το Νοέμβριο ίσως και νωρίτερα και η Κίνα άρχισε να μιλάει για τον ιο τέλη 19 αρχές 20 το πράγμα βρωμάει. Όταν ολοκληρός ΠΟΥ, του οποίου ο επικεφαλής είναι επιλογή της Κίνας και με μακρά συνεργασία με το Πεκίνο, κοιμόταν για πόσους μήνες (κουκουλώνοντας έτσι την Κίνα βέβαια) τι περιμένεις να κάνει ο Τραμπ;

    Και γω διαφωνώ με την επιλογή του να φύγει τελείως από τον ΠΟΥ, αν και κάτι διάβαζα πως μπορεί και να μη γίνει, γιατί πολύ απλά έτσι αφήνει τον οργανισμό εξ ολοκλήρου στα χέρια της Κίνας, τις διαθέσεις της οποίας ήδη τις έχουμε δει.

    Θα συμφωνήσω απόλυτα ότι τα κράτη καλό θα ήταν να είχαν προνοήσει αλλά είναι λίγο δύσκολο να πείσεις τις κυβερνήσεις να κόψουν από αλλού για να δώσουν σε λεφτά για κάτι που ίσως γίνει, δυστυχώς.

    Σε κάθε περίπτωση αν σήμερα ταλανιζόμαστε από τον κορονοϊό η ευθύνη είναι της Κίνας και του ΠΟΥ που τα μπαλώνανε μαζί για μήνες. Το χει πει και ο Μακρόν, και η Μέρκελ και η Αυστραλία και όλος ο κόσμος και όχι μόνο ο Τραμπ. Τώρα αν τα μίντια το αποσιωπούν είναι γιατί δε θέλουν να δικαιώσουν τον μουστάρδα, μέσα στον συντεταγμένο πόλεμο που του κάνουν ήδη από πριν εκλεγεί πόλεμος.

  141. Ατακάμα said

    πρόεδρος*

  142. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  143. Pedis said

  144. On Single Point Forecasts for Fat-Tailed Variables

    Click to access 2007.16096.pdf

  145. Pedis said

    Και για όσους διαμαρτύρονται θα τους κανονίσει η «ανεξάρτητη επιτροπή ειδικών» πισσαπουπουλίδη.

  146. Pedis said

    Ε, αφού κάνανε αγιασμό δεν κολλάει. Τάχουμε πει αυτά. Ήμαρτον.

  147. Γιάννης Ιατρού said

    141: Η ανακάλυψη ίχνους covid-19 σε (Γαλλία και) Ισπανία σε (κατεψυγμένα) λύματα του Μαρτίου του 2019 «SARS-CoV-2 detected in waste waters in Barcelona on March 12, 2019» (doi.org/10.1101/2020.06.13.20129627) έγινε όταν εξετάζοντας δείγματα στα λύματα της αποχέτευσης τον Απρίλιο/Μάρτιο του 2020, δηλαδή αρκετά μετά την εκδήλωση της πανδημίας, ανακάλυψαν πως αυτού του είδους η εξέταση τους δίνει ικανοποιητικά στοιχεία για την εξάπλωση του ιού και άρχισαν να εξετάζουν και κάποια παλιότερα δείγματα από τα λύματα.

    Επομένως δεν καταλαβαίνω πως ο ΠΟΥ «άργησε» να ειδοποιήσει στο τέλος του 2019, όταν δηλ. δεν είχαν γίνει καν αυτές οι εξετάσεις.

  148. Χαρούλα said

    Κουβάτσε η ομορφιά δεν έχει φύλο. Γιαυτό δεν σου καταλογίζει κανείς(νομίζω) σεξισμό). Σεξισμός είναι όταν θα σχολιάσω εγώ τον θεό που βουτάει στην πισίνα και θα με πουν …νηστικιά, στην καλύτερη!

    Τώρα μεταξύ μας(ΚΩΣΤΑ μην διαβάζεις εσύ) πόσοι πίστεψαν ότι στις «καθυστερήσεις» θα ετοιμαζόμασταν καλύτερα ΕΣΥακά!!!
    Πάνω που οι συνωμοσιολόγοι μας βοηθάνε να εκτιμήσουμε την εξυπναδα μας(τους ευχαριστώ πολύ γίαυτό😜!), μην τρέξουμε να την υποτιμήσουμε, στηρίζοντας τις ελπίδες της περίθαλψης των πολιτών σε Κικίλια, Κυριάκο και δεξιά!

    Κι έχει πανσέληνο απόψε… κι ειν´ωραία! Καληνύχτα!🌕

  149. Γιάννης Ιατρού said

  150. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    121 >>τον ξέρουμε, είναι απ΄αυτούς που δεν φορούν μάσκα, τό ‘χει δηλώσει κι εξηγήσει επισήμως έδω μέσα
    Επί του προκειμένου, την ερώτηση του νήματος «μάσκα φοράμε;» τη διαβάζουμε αλλιώς, όπως «μπρίκια κολλάμε;»

  151. Γιάννης Ιατρού said

    εμ είχες δουλειές για να μπορέσεις να αποκομίσεις ιδίαν αντίληψη 🙂

  152. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    104,105
    Ανθώ και ανθίζω:
    Η άνθιση των λουλουδιών αλλά η άνθηση των τεχνών.
    Συμπτωματικά, αυτή την πληροφορία την έμαθα σήμερα (εντούτοις αμφιβάλλω ότι είναι λάθος «ανθίζει ο πολιτισμός,οι τέχνες κλπ».)
    https://e-didaskalia.blogspot.com/2016/05/blog-post_204.html

  153. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    152 Αμάσκωτος αυτός μόνος ήτο;

  154. BLOG_OTI_NANAI said

    137: Οι αρχές αν κατεβάσεις το παντελόνι μπροστά σε άτομα στο δρόμο δεν θα δεχτούν ως δικαιολογία ότι «το μαγιό μοιάζει με σώβρακο». Και πολύ σωστά για να προφυλασσόμαστε και εμείς και τα παιδιά από τους ανώμαλους. Φαντάζεσαι πως όλοι οι παιδόφιλοι θα εύχονταν να είχαμε διαπαιδαγωγήσει τα παιδιά με αυτή την «αθώα» σύγκριση ότι αν δεις το το σώβρακο ενός αγνώστου είναι σαν να βλέπεις δίπλα σου οποιονδήποτε άγνωστο στη θάλασσα με μαγιό;

  155. Ατακάμα said

    Στη Γαλλία, την Ιταλία και στην Ευρώπη γενικότερα δε γνώριζαν τον ιό τον Νοέμβρη παρόλο που είχαν ξεκινήσει τα κρούσματα. Τα απεδιδαν σε αναπνευστικες λοιμωξεις κλπ. Αν ο ιός είχε ήδη φτάσει φθινόπωρο στην Ευρώπη, λέτε στην Κίνα από όπου ξεκίνησε να μην τον είχαν πάρει πρέφα οι αρχές; Δύο σενάρια παίζουν τότε είτε το ξέρανε και κάνανε το παν να το αποκρυψουν, και μέσω του ΠΟΥ όπου είχαν εγκαταστήσει τον δικό τους πρόεδρο, είτε είναι παντελώς άχρηστοι.

    Όπως και να χει αν έχουμε σήμερα κορονοϊό να μας κάνει τη ζωή μαύρη, υπεύθυνη είναι η Κίνα και ο ΠΟΥ.

  156. Ρενέ said

    Σημερινό, πολύ σχετικό και λίγο πιο αναλυτικό: https://www.nytimes.com/2020/08/03/us/mask-protests-1918.html?action=click&module=Top%20Stories&pgtype=Homepage

    Και μια εφεύρεση της εποχής εκείνης: https://i1.wp.com/media.boingboing.net/wp-content/uploads/2020/04/tumblr_62546c24eb34f90c1b632602707a25fb_38019d34_540.jpg

  157. 154, … 152 Αμάσκωτος αυτός μόνος ήτο; …

    Έκανε την μασκότ

  158. Γιάννης Ιατρού said

    Καλημέρα,

    154: ΕΦΗ, ναι, σολίστας που λέμε 🙂 Περίπτωση 2 του πίνακα στο #101
    158: χαχα, ρε Μιχάλη, διάνα ρε!

    156: Ατακάμα
    Σωστό είναι πως πριν τον Δεκ. του 2019 τον περνούσαν για γρίπη, αναπνευστικές λοιμώξεις κλπ. Αλλά ο Νοέμβρης (2019) που λέτε είναι ήδη ξεπερασμένος. Στο #148 είναι ο σύνδεσμος, μιλάμε για Μάρτιο του 2019 στη Βαρκελώνη!! Επομένως για τουλάχιστον 8-9 μήνες πιό πριν. Στην Κίνα δεν είχαν ακόμα κρούσματα (δηλ. δεν είχαν ανακοινώσει κάτι).

    Το από που ξεκίνησε και (αν κά-)ποιος φταίει, πιθανώς θα το μάθουμε αρκετά αργότερα. Προφανώς παίζονται και πολλά πολιτικο-οικονομικά παιχνίδια μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, για την επικράτηση στον Ειρηνικό / ΝΑ Ασία, ζωτικό χώρο και για τις δύο αυτές χώρες. Επομένως χρειάζεται κάποια επιφύλαξη ως προς τα συμπεράσματα, ειδικά όταν αυτά προέρχονται από τις ΗΠΑ του Τράμπα….

    157α: Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο των ΝΥΤ για την επιδημία γρίπης του 1918 στις ΗΠΑ. Και βεβαίως για το θέμα της μάσκας και γιά την συμπεριφορά/ανταπόκριση του κόσμου. Ταιριάζει ο τίτλος από το τραγούδι «λες και ήταν χθές» (1938) του Ν. Γούναρη 🙂

  159. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    158,159α
    και διαρκώς απορεί: τί μασκαριλίκια είναι αυτά! 🙂

  160. 110 «σίγουρα πονούσαν σαν γονείς» Η πολλή σιγουριά βλάπτει:
    https://gevseis.blogspot.com/2016/03/xrisantho.html
    Και για να μην ψάχνεις πολύ, παραθέτω ένα απόσπασμα:(έχει κι άλλο)

    Ένα απ’ τα παιδιά που πέθαναν μικρά ήταν κι η Πελαγία, «του Πιλαγ’δέλ'». Που απ’ τη στιγμή που γεννήθηκε φαινόταν πως είχε προβλήματα: ήταν μικροκαμωμένη κι ασθενικιά. Κι όταν την ταχτάριζε η μάνα της της τραγουδούσε: «ωχ του, ωχ του, του Πιλαγ’δέλ’, π’ θέλ’ μια σταλιά λακδέλ'». Δηλαδή πως είναι μικράκι που χρειάζεται μικρό λάκκο για να τη θάψουν!!! Και όντως, κάποια στιγμή το παιδάκι πέθανε. Γίνεται η κηδεία, επιστρέφουν στο σπίτι και κάθονται να φάνε. Και λέει ο άντρας της: «Άκ’σι να σι πω Χρυσανθώ. Μη συ ξανακούσου να λέγ’ς για κανέ μουρό πόσο λάκου θέλ'» (μετάφραση: «Άκου να σου πω Χρυσάνθη. Μη σε ξανακούσω να λες για κάνα παιδί πόσο λάκο χρειάζεται»). Γυρνάει η μανή μου αναξοκοκκινισμένη και του αντιγυρίζει: «Αμ γιακί Γιαννάτς; Ζήμιουσά συ; Μήδι σπίκια, μήδι πράματα, α, πάει τσ’ απού μένα ένας μπιλάς» κι έκανε τη χαρακτηριστική κίνηση που τινάζουμε το χέρι όταν απαλλασσόμαστε από κάτι (μετάφραση πάλι: Εμ γιατί Γιάννη; Σε ζήμιωσα; Ούτε σπίτια, ούτε πράγματα (αφού ήταν κόρη αν μεγάλωνε και παντρευόταν θα έπρεπε να της δώσουν για προίκα), έφυγε κι από μένα ένας μπελάς»)!!!

  161. 115 Από 6/7 είμαι στο νησί. 12 ώρες με το πλοίο μακριά. Ωραία.
    17/7 μαθαίνω για εμφάνιση πέριξ της Καλλονής. 1 ώρα και κάτι μακριά με τ’ αυτοκίνητο. Χμ. Ζορίζει το πράγμα (γιατί κυκλοφορούμε κιόλας).
    28/7 Πλωμάρι. 10 λεπτά με τ’ αυτοκίνητο. Ωχ αμάν. Σε ποιο μαγαζί δούλευε; Α! δεν πήγαινα εκεί. Μμμμ.
    3/8 Πλαγιά. Λιγότερο από 3 λεπτά με τα πόδια. Τώρα; Τι λέμε; Τι κάνουμε;
    Αναμένουμε.

  162. 141 Σ’ έχασα. «Όσο για τον ΠΟΥ, την ευθύνη την έχει εξ ολοκλήρου η Κίνα με τον ΠΟΥ. Όταν στη Γαλλία έχει διαπιστωθεί ότι υπήρχαν κρούσματα ήδη από το Νοέμβριο ίσως και νωρίτερα και η Κίνα άρχισε να μιλάει για τον ιο τέλη 19 αρχές 20 » Αν η Γαλλία είχε κρούσματα απ’ τον Νοέμβριο ίσως και νωρίτερα γιατί δεν ειδοποίησε; Να το ξέρει και η Κίνα να πάρει μέτρα πιο μπροστά απ’ τις αρχές του 20; Κι αν τα κρούσματα ήταν ήδη στη Γαλλία (και ίσως στην Κίνα;) γιατί την ευθύνη την έχει η Κίνα και μάλιστα εξολοκλήρου;

  163. dryhammer said

    163. Επειδή φταίνε οι Κινέζοι. Οι Γάλλοι θα φταίνε; [Μέχρι και για την απόπειρα κατά Χίου σχιστοειδείς τα όμματα την έκαναν] Come now you!

  164. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    164 Ωπα, τι έγινε? Έχουμε εισβολή μισητών κιτρινιάρηδων κουμουνιστών στη Χίο?

  165. Ατακάμα said

    Οι Γάλλοι όπως και οι Ιταλοί μη γνωρίζοντας τον κορονοιο απεδιδαν τα κρούσματα σε απλή γρίπη, λοιμωξεις κλπ μέχρι που η Κίνα ενημέρωσε τον κόσμο για τον ιό.
    Το θέμα είναι ότι όταν ο ιός είχε ήδη μεταδοθεί σε όλο τον κόσμο μήνες πριν ανακοινώσει η Κίνα την ύπαρξη του, είναι μάλλον απίθανο να μην τον πήραν είδηση στην Κίνα νωρίτερα.
    Για αυτό και όλοι οι ηγέτες κατηγορούν την Κίνα για την ολιγωρια της.

    https://www.google.com/amp/s/www.bbc.com/news/amp/world-europe-52319462

    https://www.google.com/amp/s/zeenews.india.com/world/covid-19-world-powers-seek-action-against-china-check-their-reactions-2292800.html/amp

    Και ιδού οι σχέσεις του προέδρου του ΠΟΥ με την Κίνα

    https://nationalinterest.org/blog/buzz/china-helped-put-man-charge-world-health-organization%E2%80%94-it-paying-136002

    Γιατί να είναι ταμπού να παραδεχτουμε αυτό που αναγνωρίζει όλος ο κόσμος; Από άλλο γαλαξία είναι οι Κινέζοι;

  166. Nestanaios said

    156.
    Εγώ νομίζω ότι υπεύθυνη είναι η κατσίκα που έτρεφε τον Δια και που ξεχνάω το όνομά της.

  167. Γιάννης Κουβάτσος said

    167: Η Αμάλθεια; Όχι, την είδα πρόσφατα, φορούσε μάσκα πάνω απ’ τη μύτη.

  168. ΓιώργοςΜ said

    Συγγνώμη ρε παιδιά, εγώ θυμάμαι σούπερ μέτρα στην Κίνα που σχεδόν τα λοιδορούσαμε εδώ (κι εγώ μέσα).
    Καταπώς φαίνεται, υπήρχαν κι εδώ νωρίτερα, αλλά οι Ευρωπαίοι κοιμόμασταν τον ύπνο του δικαίου.
    Τι έπρεπε να κάνουν οι Κινέζοι δηλαδή, να στείλουν τον Τζάκι Τσαν να εισβάλει στην καγκελαρία και να ξυπνήσει τη Μέρκελ (ή στα Ηλύσια Πεδία τον Μακρόν);

  169. Ατακάμα said

    @ ΓιώργοςΜ

    Μα δε μιλάμε για το τι έγινε αφού η Κίνα ανακοίνωσε τον κορονοϊό, αλλά για το ότι άργησε τόσο πολύ να τον ανακοινώσει. Με άλλα λόγια ότι τον ξέρανε από καιρό αλλά το είπανε μόλις τον Γενάρη προσπαθώντας μέχρι και τελευταία στιγμή να το κουκουλωσουν σε αγαστη συνεργασία με τον ΠΟΥ που «κοιμόταν» επίσης.

    Το τι μέτρα πήραν αφού το ανακοίνωσαν είναι άλλη κουβέντα. Το κακό ούτως ή άλλως είχε ήδη γίνει.

  170. sarant said

    162 Ωχ, σε πλησιάζει η κορόνα 🙂

  171. Νέο Kid said

    166. Εδώ υπάρχει κάποια λογική αναντιστοιχία. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ,όπως ακριβώς οι Γάλλοι και οι Ιταλοί ,έτσι και οι Κινέζοι μέχρι να βρεθεί επιστημονικά τί στο διάλο είναι αυτό που προκαλεί αυτές τις κάπως σοβαρές γρίπες και λοιμώξεις ,χρειάστηκαν κάποιο χρόνο….
    Το δε θέμα με τα βαρκελονέζικα ανεπεξέργαστα δείγματα λυμάτων όπου βρέθηκαν ίχνη RNA του ιού από το Μάρτη του 19 ήδη, παίρνει πολύ νερό και διερεύνηση. Χίλια δυο πράγματα μπορεί να έχουν συμβεί, ακόμα και τυχαία επιμόλυνση των δειγμάτων στο εργαστήριο!
    Προσωπικά, και ξέροντας ότι αυτό που θα πω δεν είναι παρά μια διαίσθηση και τίποτα άλλο, πιο πιθανό μού φαίνεται αυτό, παρά ο ιός να υπήρχε από τότε «ενεργός» (Για να είναι και traceable σε δείγμα από effluents…) στην Ισπανία ή να «πέτυχε» η δειγματοληψία τον κακό Κινέζο που ήρθε, αφόδευσε στην Ισπανία κι έφυγε, διασπείρωντας το θάνατο σχεδόν ένα χρόνο αργότερα!

  172. Ατακάμα said

    @ Nέο Kid.

    Αυτό με τα βαρκελονέζικα λύματα δεν το χα ακούσει. Για τη Γαλλία είχα ακούσει για αντίστοιχα δείγματα λυμάτων τον Νοέμβριο του 19, που δε φαίνεται παράλογο. Κρόυσματα κορονοιού είχαμε και στην Ελλάδα από το Δεκέμβριο, χαρακτηριστικά ξέρω άτομο που μετά από ταξίδι σε χιονοδρομικό κέντρο στην Ιταλία τον Δεκέμβρη, επέστρεψε Ελλάδα και είχε πυρετό και απώλεια όσφρησης. Οι γιατροί βέβαια μην ξέροντας τι είναι του λέγανε μάλλον είναι κάποια λοίμωξη του αναπνευστικού.

    Η κατηγορία προς την Κίνα είναι είναι ότι ξέρανε αλλά δε λέγανε μέχρι που απλά δε γινόταν αλλιώς.

  173. Νέο Kid said

    172. Παρντόν παραδρομή. Όχι σε δείγμα από effluents βέβαια, αλλά σε δείγμα «εισερχομένων».

  174. ΓιώργοςΜ said

    Επικαιρότητα:

    Παρντόν, αυτό ήθελα να πω….

  175. Triant said

    173: Τι έγινε με αυτόν; Κόλλησε κόσμο; Έχει πολύ ενδιαφέρον η περίπτωσή του αφού για να έχει πάει στην Ιταλία για σκι δεν τον κόβω και πολυ αντικοινωνικό (με τις πιθανότητες).

  176. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Ναι, έκτακτη ενημέρωση σήμερα από Χαρδαλιά και Τσιόδρα και σε λίγο ερχεται και ανασχηματισμός λέει (σούπερ μίνι μάλλον).

  177. nikiplos said

    173@ Μα και στην Κίνα δεν είχαν καταλάβει περί τινός πρόκειται μέχρι τον Δεκέμβρη του 19. Ο ιός δεν εμφανίστηκε αίφνης τον Νοέμβριο του 2019. Προφανώς υπάρχει εδώ και κάμποσα χρόνια. Και οι Κινέζοι δεν ξεκίνησαν να τρώνε παγκολίνο τον Νοέμβριο του 19. Τρώνε εδώ και κάμποσους αιώνες. Επομένως προφανώς ο ιός δεν ήταν δυνατός και με αμελητέο ιικό φορτίο, θα αποδειχθεί ότι ταξίδεψε διερευνητικά κάμποσα χρόνια πριν. Δείγματα rNA του ιού, δεν σημαίνουν ότι ήταν ο ίδιος ο ιός καθιατού με τον sars-cov-2, αλλά ένα στιγμιότυπό του. Εδώ ακόμη και σήμερα κάνουν λόγο για πιθανή ύπαρξη δύο ή και τριών τύπων του ιού, καθώς δεν μπορούν να εξηγήσουν το Italian paradigm.

    Αυτοί που κατηγορούν την Κίνα, θα πρέπει να εξηγήσουν, πως είναι δυνατόν η Κίνα σε δύο εβδομάδες να έχτισε ολόκληρη πόλη νοσοκομείων στην επικράτειά της, να φρόντισε να έχει μάσκες κλπ, ενώ οι Φρανσουάδες, οι Μπόζοι και οι Τραμπτούφοι έξυναν τα παπάρια τους και θα συνέχιζαν να τα ξύνουν αμέριμνοι, εάν δεν είχε υπάρξει η τραγωδία στην Ιταλία. Εικάζω ότι θα τα έξυναν με τσουγκράνα, αν ο ιός ήταν όπως ο παππούς του, ο SARS, δλδ χτυπούσε αλύπητα εκείνους που έχουν χαμηλό βιωτικό επίπεδο. Όμως ο Κορόνας, βαράει και τσι πλούσιους που ταξιδεύουν μπίζνες, βαράει τα ωραία τροφαντά γκομενάκια που εσκορτιάζουν τσι γερομπαμπαλήδες.

    Κλασσικό παράδειγμα: Η Αθηναία κόλλησε τον Διευθυντή της αλλά όχι τον σύζυγο. Ο Δντής της, κοτζάμ κυρ-Διευθυντής, γλύτωσε παρά τρίχα τη διασωλήνωση. Έτερος της παρέας, τίναξε τα πέταλα…

  178. Να μην αντιγράφω το κατεβατό, αλλά τα λέει όλα κι απλά. Βέβαια, αν κάποιος δεν θέλει ν’ ακούσει, δεν πρόκειται…

    171 Άσ’ τα….

  179. Γιάννης Ιατρού said

    Λιεβέντες

  180. Γιάννης Ιατρού said

    Ωχ πάτησα send κατά λάθος, πρόωρα και σε λάθος νήμα 🙂
    ΑΚΥΡΟ το 180 (λεβέντες είστε βέβαια 🙂 )

  181. Γιάννης Ιατρού said

    177: ΕΦΗ
    χαχα, αυτός αριστερά αναβαθμίστηκε στον μίνι-ανασχηματισμό 🙂 🙂

  182. Ατακάμα said

    @ Nikiplos
    Με τη διαφορά όμως ότι η Κίνα είναι χούντα και άρα δεν υπάρχει πολιτικό κόστος. Οι κινέζοι ελέγχονται πλήρως από την κυβέρνηση στο που πάνε και τι κάνουν είτε υπάρχει πανδημία είτε όχι. Μια ωραία πρωία μπορεί να έρθει ο στρατός να ξεριζώσει ένα ολόκληρο χωριό και να το στείλει 500 χλμ μακριά για να φτιαχτεί στο σημείο εκείνο φράγμα ή εργοστάσιο.

    Προφανώς οι φραντσέζοι και οι γερμαναράδες δεν μπορούν να παίξουν έτσι γιατί οι κυβερνήσεις λογοδοτούν στους πολίτες. Δεν είναι εύκολο να πεις στη Δύση κλειστα όλα και φυλακίσου σπίτι, ούτε υπάρχει ένας απόλυτος άρχων που παίρνει όλες τις αποφάσεις. Στις δημοκρατίες την ευθύνη την έχει ο πολίτης. Είναι ευθύνη του πολίτη να συμμορφωθεί με κανόνες που θέτει η κυβέρνηση και θα το κάνει κατά βάση στο βαθμό που αντιλαμβάνεται τη σημαντικότητά τους.

    Τώρα αν θέλει κάποιος μπορεί να προτείνει να γίνουμε Κίνα για να χτίζονται νοσοκομεία σε 2 εβδομάδες κάθε που μας βαράει κανένας κορονοϊός. Να δούμε ποιος θα συμφωνήσει. Εγώ πάντως όχι. Καλύτερα ελεύθερος στην τελική και κορονιασμένος παρά δούλος και ακορόνιαστος.

  183. Γιάννης Ιατρού said

    Με Τσιόδρα και Χαρδαλιά… …η σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό…
    Στην τελευταία καθημερινή ενημέρωση στις 26 Μαΐου, οι κ.Τσιόδρας και Χαρδαλιάς είχαν πει «άμα μας ξαναδείτε, να ανησυχήσετε».
    Καταλάβαμε.. 🙄😨😡

    Τις μαλακίες και την έπαρση του άριστου εμείς θα την πληρώσουμε (ποιός άλλος, ο ΠΘ και οι σφουγγοκωλάριοι πάνε διακοπές σε μέρη διαλεγμένα…). Που αντί να ενισχύσει το ΕΣΥ με επιπλέον μονάδες ΜΕΘ και προσωπικό, έκανε απολύσεις των συμβασιούχων που έληγε το συμβόλαιο, έβγαζε φωτό σε κάτι νοσοκομειακά κρεβάτια, σκέτα, που χάρισαν χορηγοί και τις πούλαγε για ΜΕΘ και σκόρπαγε τα λεφτά στους ημετέρους, ΜΜΑ για λιβάνισμα κι ελικίκου κι άλλα ευτράπελα. Και επειδή δεν ήταν ικανός να κάνει ένα σχέδιο/πρόγραμμα και να επιδοτήσει την εργασία, έκανε νόμους-σούργελα κι επιδότησε την ανεργία και κοίταξε να ξηλώσει κι ό,τι είχε μείνει στην εργατική νομοθεσία…
    Και στο τέλος, άνοιξε τις πόρτες «μπείτε σκύλοι αλέστε» στον τουρισμό, τάχα μου. Γιατί και λίγοι ξένοι ήλθαν που δεν σώζουν την κατάσταση κι οι ντόπιοι ούτε λεφτά έχουν για να πάνε διακοπές, ούτε εμπιστοσύνη πλέον πως δεν θα κολλήσουν από τουρίστες και γενικά, οπότε κι αυτοί προτιμούν να κάτσουν στ΄αυγά τους.

    Πλήρης αποτυχία της κυβέρνησης να διαχειριστεί και να εκμεταλλευτεί (για τους ερχόμενους μήνες) τα λίγα κρούσματα που είχαμε εδώ στην Ελλάδα την άνοιξη.

    ΟΥΣΤ!

  184. nikiplos said

    183@ Αγαπητέ Ατακάμα, σε αυτό συμφωνώ και επαυξάνω, ιδίως στην κατακλείδα, αλλά δεν είναι παρά ένα πολιτικό σχόλιο.

    Όμως δεν είναι αυτοσκοπός η πολιτική, αλλά πρέπει να υπηρετεί τις ανάγκες της κοινωνίας. Σε ένα κρουαζιερόπλοιο, οι ελεύθεροι πολίτες πρέπει να ακούμε τον καπετάνιο κι ο καπετάνιος να περιορίζεται στα εφ ω ετάχθη, δλδ να μην διακυβεύεται η ασφάλειά μας και φυσικά να φθάνουμε στον προορισμό μας. Πρέπει λοιπόν να καταστρατηγήσουμε την ελευθερία μας, και να φορέσουμε σωσίβιο, να μπούμε σε λέμβο και να κατέβουμε στην θάλασσα, προκειμένου να συμμετάσχουμε σε άσκηση, ώστε να σωθούμε όλοι ή οι περισσότεροι δυνατοί σε μια πραγματική κρίσιμη κατάσταση.

    Απαιτούνται λοιπόν δυό πράγματα:
    Το πρώτο είναι η ηθική. Πρέπει να σωθούμε οι περισσότεροι δυνατοί, ακόμη κι αν οι ελευθερίες μας περιοριστούν. Να φύγω από το ωραίο κρεβάτι μου, να ντυθώ μεσάνυχτα, να φορέσω στενό σωσίβιο και να μπω σε μια βάρκα να βρέχομαι από το κρύο νερό.
    Το δεύτερο είναι η διαδικασία. Πρέπει να σεβαστώ κανόνες, να τηρήσω τη διαδικασία και μαζί με τους άλλους να δράσουμε σαν ομάδα. Όχι να πάρω το τζιπ , να την κάνω κι ας κόψουν οι άλλοι το λαιμό τους, και τελικά να φρακάρω, γιατί δεν ξέρω το δρόμο και να κλείσω τελικά τη δίοδο και σε εμένα και σε άλλα 200 αυτοκίνητα όπως έγινε στο Μάτι.
    Αυτά δεν απαιτούν ούτε Κίνα, ούτε δικτατορία. Απαιτούν στοιχειώδη κοινωνική συμπεριφορά και στοιχειώδη κουλτούρα.

    Η Δύση καθόταν και χάζευε ως κάτι γραφικό, το ταχύ κτίσιμο του νοσοκομείου στην Γουχάν. Ακόμη κι όταν στην Ιταλία άρχισαν να μαζεύουν με το κουταλάκι τα πτώματα, υπήρχαν οι Ιταλοί λεβέντες που έκαναν τα κρυφά πάρτι, γιατί το να ικανοποιήσουν το γαμάω ΕΓΩ τους φαίνεται θα ήταν πάνω από την αξία της ζωής των γονιών τους.

    Να μιλήσω για το γόνο-γίδι που ήρθε μέσω Βουλγαρίας κι αντί να καραντινιαστεί, πήγε στο πάρτι στη Μύκονο? Ευτυχώς είναι διακεκριμένος πολίτης του Γιδιστάν, γιατί γνωρίζουμε οι περισσότεροι τι θα πάθαινε αυτός κι ο μπαμπάς του, αν το τολμούσε αυτό στη Γερμανία των Γερμαναράδων. Κοντολογίς δεν χρειάζεται να καταρρεύσει ο καπιταλισμός για να οργανώσουμε κάποια στοιχειώδη πράγματα.

    Και ναι, ο ιντιβιντιουαλισμός ή η κοινωνική ενσυναίσθηση, δεν είναι αποτέλεσμα, παιδείας (είναι κι αυτό), είναι κυρίως βιωματική εμπειρία, αποτέλεσμα, όταν είσαι πολίτης ενός οργανωμένου κράτους που ενδιαφέρεται για τις μειοψηφίες, ενδιαφέρεται για τα ΑΜΕΑ και αφήνει πεζοδρόμια, αφήνει πάρκα και πράσινο για να έχει λιγότερα κόστη σε πνευμονολογικές υποδομές κλπ.

    Αύριο, αν ο Έρντο, συνεχίσει να στέλνει σωρηδόν τους δούλους, ακόμη και μια αριστερόφρονη κυβέρνηση θα έπρεπε να στείλει στρατό στον Έβρο, ή να υποχρεωθεί να έχει κλειστές δομές των παράτυπων μεταναστών. Πολιτικά είναι άθλιο, αλλά μπορεί να απαιτηθεί από την κοινωνική ανάγκη επιβίωσης και διαβίωσης. Αυτά ας μην τα ξεχνάμε. Η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού και όχι θεολογική εμμονή σε κάποια (μανιοκαταθλιπτική συνήθως) ιδεολογία. Άλλωστε στη χώρα μας, από τα άκρα δεξιά μέχρι τα άκρα αριστερά περισσεύει ο βολονταρισμός.

  185. ΓιώργοςΜ said

    183 Συγγνώμη, αλλά κι εδώ έχουν βουλιάξει χωριά σε τεχνητές λίμνες, καραντίνα είχαμε επίσης που λίγο-πολύ εφαρμόστηκε εδώ, στη δε Ιταλία πολύ, όχι λίγο. Αν οι Κινέζοι ήταν πιο αποτελεσματικοί από εμάς στην αντιμετώπιση του ιού, μάλλον να μας προβληματίσει πρέπει για τις επιδόσεις των «δημοκρατιών» μας. Στην πιο «ελεύθερη» (=ασύδοτη) εκδοχή, οι ΗΠΑνοί έχουν 150.000 νεκρούς και έπεται συνέχεια.
    Την ευθύνη την έχει η κυβέρνηση, ο πολίτης καλείται να την επιλέξει κάθε μερικά χρόνια. Η νομοθετική και εκτελεστική εξουσία ορίζουν τα πράγματα που πρέπει να γίνουν, δεν ψηφίζουμε κάθε φορά που είναι να παρθεί μια απόφαση. Ειδικά δε όταν πρόκειται για επιβολή επιπλέον μέτρων λιτότητας, επιδεικνύεται περισσή αποφασιστικότητα. Όταν είναι να κάνει την καθιαυτού 🙂 δουλειά της, η εκάστοτε κυβέρνηση από αυτές που συζητάμε, αποδεικνύεται ελλιπής…

  186. Γιάννης Ιατρού said

    179: Σωστός ο φατσοβιβλιό-φιλος, απόδειξη πως υπάρχουν όντως ακόμα κάποιοι λογικοί κι αξιοπρόσεκτοι εκεί μέσα (έχουμε και τον Νίκο με τους ακολούθους του κλπ.).
    Το λέω, γιατί με τι μαλακίες που κάνει το φατσοβιβλίο τελευταία, πολύς κόσμος την κάνει απ΄εκεί με ελαφρά πηδηματάκια….

  187. Nestanaios said

    168.
    Εγώ σκέπτομαι την μάνα κατσίκα που την έλεγαν «αμάθεια».

  188. BLOG_OTI_NANAI said

    187: Έχουμε σκεφτεί πόσο ανησυχητικό είναι ότι, ενώ αρχικά είχαν θράσος μόνο οι αρχιψεκασμένοι, τώρα σιγά-σιγά και οι απλοί ψεκασμένοι που ζουν ανάμεσα μας έχουν αρχίσει να μην ντρέπονται για όσα λένε και γράφουν;

  189. Ατακάμα said

    @ Nikiplos

    Δε διαφωνώ σε τίποτα. Το μόνο που λέω είναι ότι αλλιώς θα επιβάλει την πολιτική της μια χούντα αλλιώς μια δημοκρατία. Πολύ καλά κάνανε και ζητήσανε οι κυβερνήσεις στη Δύση να μείνουμε σπίτι, όμως είναι λογικό να μην μπορεί να εφαρμοστεί στο 100% όπως στην Κίνα όπου τέτοιες αποφάσεις είναι αποφάσεις ρουτίνας και ο πολίτης είναι εκπαιδευμένος να άγεται και να φέρεται από την κυβέρνηση.

    Καλώς ή κακώς το τίμημα (ένα από τα πολλά) της ελευθερίας και της δημοκρατίας είναι ότι σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης πιθανώς θα υπάρξουν περισσότερες παραφωνίες από ό,τι σε ένα απολυταρχικό καθεστώς.

    Το ζήτημα παραμένει, αν θέλουμε να μετατραπούμε από πολίτες σε δούλους, να γυρίσουμε δηλαδή 200 χρόνια πίσω, για να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικότερα τέτοιου είδους εξαιρετικά φαινόμενα μπορούμε να το κάνουμε. Αξίζει;

    Η χούντα δεν είναι μόνο το νοσοκομείο που θα φτιάξει σε 2 εβδομάδες που θα κάνει τη Δύση να φάει τα λύσσακά της από τη ζήλεια. Χούντα είναι ότι σε ελέγχω και σε κατευθύνω από τη στιγμή που γεννιέσαι μέχρι που θα πεθάνεις γιατί εσύ αποτελείς απλά ένα εξάρτημα του κράτους. Αν δεν μου κάθεσαι καλά σαν εξάρτημα ετοιμάσου να περάσεις όμορφα, βλέπε πχ Θιβετιανούς και Ουιγούρους τι τραβάνε.

    Αν ο Ισπανός προτιμά λοιπόν να έχει νοσοκομείο σε 2 βδομάδες και καραντίνα 100% αλλά με τον καταλανό στη φυλακή και στο χώμα δεν έχει παρά να αναστήσει τον Φράνκο.

    Διαλιέχτε.

  190. Γιάννης Κουβάτσος said

    Η υποβάθμιση και η γκετοποίηση της περιοχής της Βικτώριας αλλά και των γύρω γειτονιών συνεχίζεται και από αυτήν την κυβέρνηση. Κατά τα άλλα Μεγάλος Περίπατος και γιατί άραγε δεν εκτιμούμε οι παιδιόθεν κάτοικοι του κέντρου τα έργα βιτρίνας του ρέκτη δημάρχου; Οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίαςτων κατοίκων χαρακτηρίζονται ρατσιστικές, επειδή παρεισφρέουν Μπογδάνοι και Κασιδιάρης, αλλά εγώ ξέρω να πω πως μόνο όποιος έχει το αγγούρι, μπορεί να συνειδητοποιήσει το μέγεθος του προβλήματος:
    https://www.efsyn.gr/ellada/dikaiomata/254654_stin-plateia-biktorias-egine-thrypsala-i-bitrina-mitaraki

  191. Γιάννης Ιατρού said

    189: το λές γενικά (θα συμφωνούσα, συμπληρώνοντας πως όσο δεν θίγει πρόσωπα απρεπώς, λόγω φύλου, χρώματος θρησκείας, καταγωγής κλπ. κλπ. ή όσο δεν παρανομεί, ο καθένας μπορεί να λέει την άποψή του και να κρίνεται βεβαίως, όταν αυτό το κάνει δημόσια) ή το λές γι αυτόν με την ανάρτηση; Αν ναι, σου φαίνεται ψεκασμένος; Εμένα πάλι όχι 🤔

  192. 145,
    Μπράβο! Είναι παρόμοια περίπτωση με τον 4ο άσσο που συζητιόταν τις προάλλες.

  193. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    148 >>Η ανακάλυψη ίχνους covid-19 σε (Γαλλία και) Ισπανία σε (κατεψυγμένα) λύματα του Μαρτίου του 2019 «SARS-CoV-2 detected in waste waters in Barcelona on March 12, 2019» (doi.org/10.1101/2020.06.13.20129627) έγινε όταν εξετάζοντας δείγματα στα λύματα της αποχέτευσης τον Απρίλιο/Μάρτιο του 2020, ….
    δηλαδή ο κυρ κορονοϊός ζει αρκετά στο νερό!

  194. Νέο Kid said

    ΕΦΗ, πρόσεξε ότι δε λέει αυτό απ το οποίο συμπεραίνεις ότι «ζει αρκετά στο νερό» .
    Αυτό που έγινε είναι το εξής: Τον Μάρτιο Απρίλιο του 20 άρχισαν να εξετάζουν δείγματα ανεπεξέργαστων (δηλαδή πριν γίνει το treatment σε εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού) λυμάτων για cov sars II . Η πανδημία ήταν ήδη σε φουλ εξέλιξη τότε. Κάποιος/οι προφανώς σκέφτηκε «δεν εξετάζουμε και παλιότερα (συντηρούνται κατεψυγμένα) δείγματα , να δούμε πόσο πίσω πάει η ιστορία, αν πάει ;»
    Αυτό έκαναν και δεν βρήκαν ίχνη νωρίτερα , παρά μόνον σε ένα δείγμα από το Μάρτιο του 19.
    Πρόσεξε επίσης ότι αυτά τα «ίχνη» που μιλάμε ,αφορούν στοιχεία από RNA ,δομικά στοιχεία και μόνο του DNA του κορονοϊού . Σε καμιά περίπτωση ολοκληρωμένο «κορωνοιο» που μπορεί να σε αρρωστήσει .
    Τα είπα κάπως απλοϊκά , αλλά κατανοητά .

  195. Pedis said

    ε ρε κάτι μασκαράδες καραγκιόζηδες

    http://www.avgi.gr/article/10842/11337626/to-senario-tou-brain-drain-pou-katelexe-sto-happy-end-tou-metakletou

    Στο μεταξύ με 120+ νέα κρούσματα βλέπω τον Μωυσή να τα ξανασκάει στα μμε για να λένε ότι βρισκόμαστε στη γη της επαγγελίας.

  196. sarant said

    195 Oπότε μπορεί το δείγμα του Μαρτίου 19 να είχε κάτι άλλο;

  197. Pedis said

    Οι μασκαράδες δεν φοράνε μάσκα, μικρέ.

  198. Γιάννης Ιατρού said

    195: 👍
    197: Τα «αποκόμματα» RNA που βρέθηκαν είναι σαν αυτά του ιού αυτού. Τώρα αν παρόμοια βρίσκονται και σε «συγγενείς του» δεν ξέρω. Αυτό δεν θα το σκέφτηκαν κι οι ίδιοι; Κι αν δεν ήταν αρκετά σίγουροι, θα έβγαζαν το πέϊπερ; (Τώρα βέβαια για τη δόξα πολλά γίνονται 🙂 ).
    Ρίξτε όσοι έχετε καιρό μιά ματιά στην μελέτη, εγώ δεν την έχω αυτή τη στιγμή πρόχειρη. Η μελέτη κατεβαίνει στο σύνδεσμο που έδωσα (doi.org/10.1101/2020.06.13.20129627 => download pdf, δεξιά στο μενού, είμαι εκτός υπογείου αυτή τη στιγμή..)

  199. Νέο Kid said

    193.Μιχαλη, Πού ακριβώς εντοπίζεις το «παρόμοια περίπτωση» ; Στην περίπτωση με τους 4 άσους έχουμε μια hypergeometric Distribution με σαφώς συγκεκριμένο και προσδιορίσιμο mean. Στην Παρέτο ή στη log-normal που εκφράζουν τα επιδημιολογικά μοντέλα που πραγματεύεται το άρθρο , όχι.

  200. Χαρούλα said

    #200 👁👁ααααααααα!
    Δηλαδή τώρα εσείς καταλαβαίνεστε;;;!!! 🧠
    Το καταλαβαίνουν κι άλλοι πολλοί;🥺
    Χρειάζομαι γιατρό👩🏻‍⚕️ ή δάσκαλο👨🏼‍🏫;

    Να είσαι καλά νιουκίντε! Γέλασα και το ευχαριστήθηκα! 😹
    Καλό απόγευμα σε όλους!🥰

  201. dryhammer said

    200, 201
    對我來說希臘

  202. ΣΠ said

    202
    滑稽

  203. Γιάννης Ιατρού said

    202, 203 什么希腊文? 中文

  204. sarant said

    202-3-4 Γράφετε κινέζικα ή έχω πρόβλημα στο μπράουζερ;

  205. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    121 – Κάποιος φίλος από εδώ μέσα, μου έστειλε ενα μεηλ και μου έκανε πλάκα για την μάσκα. Μπήκα να δώ τι ακριβώς εννοούσε κι είδα τον φίλο μου τον Ιατρού να λέει ανακρίβειες. Δεν ξέρω για ποιό λόγο το έκανε, προφανώς για αστείο, δεν με ενόχλησε, απλώς δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα γι΄αυτό αποφάσισα να απαντήσω.

    Γιάννη μου έχω πάντα μια μάσκα στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου που για κάποιο λόγο όταν ήρθα στην εκκλησία, ανακάλυψα πως δεν υπήρχε (μάλλον την είχε πάρει η Ελεωνόρα) και είχα δύο επιλογές, να κάτσω στην είσοδο της πλατειούλας και να σας χαιρετίσω από μακριά ή μια και ήταν όλοι έξω και κάποιοι δεν φόραγαν, να έρθω εκεί χωρίς μάσκα κι επέλεξα το δεύτερο.
    Δεν καταλαβαίνω γιατί λές πως ήμουν ο μόνος που δεν φόραγε αφού εκεί που ήταν τα παγκάκια που πήγαμε να κάτσουμε δεν φόραγε κανείς αλλά κι μερικοί ακόμη στο εκκλησίασμα.

    Επίσης αν θυμάσαι, όταν ήρθα μετά από λίγο την έβγαλες κι εσύ (την μάσκα!😂) και δεν την ξαναφόρεσες μέχρι να φύγουμε, σχεδόν μια ώρα δηλαδή κι οι περισσότεροι την είχαν στον λαιμό ή κάτω από την μύτη ενώ η Αναστασία την είχε σκουλαρίκι κι όταν μοίραζαν τα κόλυβα, δεν την φόραγε κανείς, ούτε από το άλλο μνημόσυνο. Κάποια στιγμή σκέφτηκα να τραβήξω βιντεάκι για το καρναβάλι που έβλεπα και τα δήθεν αυστηρά μέτρα για να αποδείξω το γελοίο του πράγματος, αλλά μετά είπα γιατί και για ποιόν, έτσι κι αλλιώς η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων δεν χρησιμοποιεί την λογική και την κριτική σκέψη όπως έκανες κι εσύ Γιάννη μου.

    Ήρθες στο μνημόσυνο ενώ ανήκεις στις ευπαθείς ομάδες λόγο σοβαρού υποκείμενου νοσήματος και λόγο ηλικίας και δεν τήρησες σε καμία περίπτωση τα μέτρα, ήρθες σε επαφή με διαφόρους ανθρώπους που ηλικιακά ήταν όλοι στο κόκκινο εκτός από μένα που ήμουν ο μόνος σίγουρος μια και λόγο της συμμετοχής μου στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που σου έχω πεί, κάθε 4 μήνες περνάω γενικές ιατρικές εξετάσεις (και για κορονοϊό) και εργομετρικές και οι τελευταίες (όπως και οι προηγούμενες) έδειξαν πως είμαι τζάμι, σταθερά 18χρονος.😂 Φυσικά, ο ανεύθυνος και επικίνδυνος είμαι εγώ κι όχι όλοι εσείς που δεν τηρούσατε τα μέτρα.😂

    «αλλά τον ξέρουμε, είναι απ΄αυτούς που δεν φορούν μάσκα, τό ‘χει δηλώσει κι εξηγήσει επισήμως έδω μέσα)»
    Κάτσε ρε φίλε, πότε ακριβώς το δήλωσα αυτό και μάλιστα το εξήγησα κι όλας; ως καθ΄ύλην αρμόδιος αρχειοφύλακας, οφείλεις να παρουσιάσεις τα αποδεικτικά στοιχεία, αλλιώς θα είσαι ενα πουλημένο μίσθαρνο της κυβέρνησης των αρίστων.😊
    Όσο κι αν ψάξεις Γιάννη μου δεν θα το βρείς γιατί δεν το έχω πεί ποτέ, τώρα για ποιό λόγο το έγραψες, ο Μανιτού κι η ψυχή σου.😊
    Είπα αρίστων και θυμήθηκα τον Αρίστο, ΓΑΒ ΓΑΒ ΓΑΒ, που είσαι ρε σκύλε;😂

    Αυτό που φώναζα ο μόνος εδώ μέσα, από τον Μάρτιο μέχρι τα μέσα Απριλίου που απηύδησα και τα παράτησα (και βρήκα την υγειά μου😊) είναι πως τα μέτρα της αποΦασιστικής «κυβέρνησης» ήταν ηλίθια και φασιστικά, κάτι που αποδείχθηκε πανηγυρικά, ειδικά με τα νέα «άριστα» μέτρα που παίρνει, αλλά το κάνατε γαργάρα όλοι όσοι μου σέρνατε τα σώψυχά σας😂 και πως είμαι υπέρ των σωστών και έγκαιρων μέτρων, ένα από αυτά, είναι και η μάσκα αλλά όχι αυτά τα καραγκιοζιλίκια που πουλάνε και φοράει ο κοσμάκης (κι εσύ) που αποδεδειγμένα προσφέρουν από ελάχιστη έως καθόλου προστασία.

    Φυσικά κανείς δεν έβλεπε τι έγραφα παρά μόνο ό,τι του έδειχνε η συναισθηματική του νοημοσύνη, τι ξυράφια του Όκαμ, τι βάζω την αποψάρα μου πάνω από τις ζωές των άλλων, τι ανεύθυνο, ανεγκέφαλο, συνωμοσιολόγο και ηλίθιο με λέγατε, ωραίες κουβέντες.😂
    Τελικά τίποτε δεν συνέβει απ΄όλα αυτά τα τρομερά που έλεγαν τα ΜΜΑ, χάρις στα έγκαιρα και αποφασιστικά μέτρα της κυβέρνησης που με 20 κρούσματα μας έκλεισε μέσα και τώρα με 120 αυξάνει την πληρότητα 85%στα πλοία, στο 86% θα τους πάρει την άδεια.😂
    Τέλος πάντων δεν θα βγάλουμε άκρη, είναι αδύνατον να συνεννοηθούμε σ΄αυτό το θέμα, ας μείνουμε πως απλά αυτά που είπες για μένα δεν ισχύουν.
    Θα τα πούμε από κοντά, εκεί θα τα πληρώσεις όλα κιερατά, και τα μεζεδάκια και τα τσίπουρα-ουζάκια.😂

    Φιλιά.

  206. Γιάννης Ιατρού said

    206: χαχα, ρε συυυυυ!!! Θα σου απαντήσω αργότερα γιατί είναι εκτός τώρα, αλλά να ξές, τα γυρνάς όπως σε βολεύει. Stay tuned 🙂

  207. Νέο Kid said

    Επαναλαμβάνω το σχόλιο 200. δεν ξέρω γιατί βλέπετε κινεζικά…
    Είναι οκ τώρα;

    193.Μιχαλη, Πού ακριβώς εντοπίζεις το «παρόμοια περίπτωση» ; Στην περίπτωση με τους 4 άσους έχουμε μια hypergeometric Distribution με σαφώς συγκεκριμένο και προσδιορίσιμο mean. Στην Παρέτο ή στη log-normal που εκφράζουν τα επιδημιολογικά μοντέλα που πραγματεύεται το άρθρο , όχι.

  208. Νέο Kid said

    Is comment 208. readable? In Greek? Let me know please!

  209. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    123 – «φαίνεται ο Έβρος είναι παράτολμος!
    πχ Λάμπρος!»
    Όχι Χαρούλα μου δεν είμαι παράτολμος, τολμηρός ναι παράτολμος όχι. Μου αρέσει πολύ ο κίνδυνος αλλά μόνο ο ελεγχόμενος κι όχι ο ηλίθιος. Έχω π.χ πηδήξει εκατοντάδες φορές από αεροπλάνο, αλλά πάντα φόραγα αλεξίπτωτο και είχα κι εφεδρικό😂 ομοίως, όταν καταδύομαι σε μεγάλα βάθη για μισή ή μία ώρα, πάντα έχω μπουκάλες οξυγόνου😂 (ειδικά μίγματα τώρα).
    Αντιθέτως, δεν έχω καπνίσει ποτέ μου, ούτε έχω πάρει άλλες ναρκωτικές ουσίες, ούτε πίνω αλκοόλ να γίνω ντίρλα και να πάρω το αυτοκίνητο μετά κι όποιον πάρει ο χάρος, ούτε οδηγώ χωρίς ζώνη ή χωρίς κράνος στην μηχανή.
    Έτσι και με τα μέτρα, όσα τα θεωρώ σωστά τα εφαρμόζω και η μάσκα είναι σωστό μέτρο, μόνο που φοράω την σωστή κι όχι αυτά τα ανέκδοτα και πάντα εκεί που πρέπει κι όχι όπου λένε οι βλαμμένοι αναρμόδιοι «αρμόδιοι.

    Καλό μήνα να έχεις, τα λέμε τον Σεπτέμβρη πάλι.

    Αυτό για σένα πατρίδα.

  210. 200,
    Η παρόμοια περίπτωση είναι στην κατανομή που είναι μονόπαντη, και η πιο πιθανή τιμή είναι στην άκρη, μακρυά και από την μέση και από την διάμεση, πολύ διαφορετικό πάτερν, δηλαδή, από τις σχετικά συμμετρικές κατανομές.

  211. 210, … τολμηρός ναι παράτολμος όχι. … Έχω π.χ πηδήξει εκατοντάδες φορές από αεροπλάνο, αλλά πάντα φόραγα αλεξίπτωτο και …, όταν καταδύομαι σε μεγάλα βάθη για μισή ή μία ώρα, πάντα έχω μπουκάλες οξυγόνου😂 …

    Παράτολομο θα ήταν να πηδήξεις από αεροπλάνο κρατώντας μπουκάλες οξυγόνου

  212. Γιάννης Ιατρού said

    209: Όλα εντάξει είναι Κίντο, πλάκα έκανε ο Ξεροσφύρης και παρασουρθήκαμε κι ο Νίκος έβαλε την σφραγίδα 🙂 🙂

  213. Χαρούλα said

    Όμορφη συνέχεια πατρίδα!
    Τα ίδια λέγαμε για τις μάσκες. Τις δηλώσεις και τις πράξεις! Απλά ήμουν λίγο πιο κακιά και ειρωνική!😈

    Ευχαριστώ για το κομμάτι! Και να θυμάσαι ότι δεν είναι υπάρχουν μόνο τα hotel hobbies. Μπορούν να είναι και hotel jobs! Και μάλιστα, κόντρα στους στίχους καθαρές!

    Happy hour
    Do you cry in happy hour?
    Do you hide in happy hour?

    The pilgrimage to happy hour

  214. ΣΠ said

  215. sarant said

    215 Πολύ γέλασα

  216. Spyros said

    Αγαπητέ κύριε Λάμπρο,
    εξαιρετικές μουσικές επιλογές!
    Ευχαριστούμε!
    Οι Marillion εξαιρετικοί! Μου θυμίζουν τους Genesis και τους Camel. Τους Pendragon δεν τους ήξερα…
    Σας συνιστώ επίσης τους Premiata Forneria Marconi.

    Καλή συνέχεια και καληνύχτα σε όλους…

  217. Γιάννης Ιατρού said

    206/207: Ρε Λάμπρο, στο 121 είπα πως ήρθες κι έφυγες ξεμάσκωτος.
    Όπως κι εσύ μας εξιστορείς, έτσι έγινε (άσχετα για ποιο λόγο, π.χ., δεν είχες την μάσκα στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου σου). Τι φωνάζεις λοιπόν; Εσύ ο ίδιος το επιβεβαιώνεις, μη ζητάς ρέστα ρε συ!

    Όσο για το αν φοράς μάσκα κλπ. θα ψάξω να το βρω, εκεί που στο βαρύ lockdown έγραφες πως εσύ έβγαινες για άσκηση κλπ. στο hawk city κι έφτανες μέχρι τη λεωφόρο κάτω ξεμάσκωτος βάσει δικής σου λογικής (λέμε τώρα 🙄😋) για την εφαρμογή ΜΑΠ, τρόπο χρήσης, περίσταση, μοντελάκι μάσκας κλπ. Τι μου λες λοιπόν πως τα βγάζω απ΄το μυαλό μου, ε;

    Για τον κόσμο που ήταν μαζεμένος στο μνημόσυνο δεν μπορείς να ξέρεις, αφού ήλθες όταν είχε γίνει ήδη και ο κόσμος ετοιμαζόταν ή ήδη έπαιρνε τα κόλλυβα να τα φάει κλπ. Με την μάσκα θα τα έτρωγε; Φωτό δεν έβγαλα, ό,τι πείς… 😎

    Τ’ άλλα όλα που λες για μένα, τι έκανα και αν είχα μάσκα κλπ. είναι άσχετα με το σχόλιό μου 121 και τα διαδίδεις στρεβλά γιατί ως γνωστόν δε με πας🤔😋. Πάντως και μάσκα και γάντια φόραγα κι απόμερα καθόμουν, κι αποστάσεις πάνω από 3 μέτρα απ΄ τους άλλους είχα (όχι από σένα βέβαια). Την μάσκα την έβγαλα για να φάω τα κόλλυβα και μετά έτσι κι έτσι φύγαμε…

    Άσχετα απ΄αυτά όλα και το τσίπουρο θα κεράσω μεθαύριο κι όλα χαλάλι σου 🤗😉, αφού ως γνωστόν αγαπιόμαστε σφόδρα 🤩😍 (έτσι, για να σκάσουν οι οχτροί μας…) – Καληνύχτα, θα σε δω στο πλοίο…

  218. loukretia50 said

    218, Σφήνα δια την τάξιν (του 1900… κάτι!)
    Ποιός φόραγε μάσκα όταν έβγαινε μόνος στο δάσος ή συνόδευε σκύλο?
    Υμείς? Δε νομίζω!

    ΥΓ Αγαπητέ, με τέτοιο κακόψυχο δάσκαλο πώς να μη σε κατατάξει το νεούδι στην κατηγορία
    Ι- 5 (Ιατρού – 5 generations!) !.
    Ας πρόσεχες!

  219. Γιάννης Ιατρού said

    219: Α γύρισες από τας εξοχάς; 🙂 🙂 🙂

  220. loukretia50 said

    220. όχι, κρυφοκοίτάξα!

  221. Γιάννης Ιατρού said

    221: ματάκι που λέμε
    Υποδοχή με βεγγαλικά βλέπω 🙂

  222. loukretia50 said

    222. Καλό είναι να θυμόμαστε ότι για κάποιους ο κορονιος είναι μόνο ένα από τα σοβαρά προβλήματά τους…

  223. Triant said

    Καλημέρα.

    173:Επιμένω. Τι έγινε με αυτόν; Δεν κόλλησε κανέναν;

  224. Γιάννης Ιατρού said

    Για να σας προλάβω, επειδή ξέρω πως θα το σχολιάσετε αυτό με τους ιερείς που σήμερα δεν φορούσαν μάσκα κατά την ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης… Αφού έχουν μεριμνήσει ρε σεις, τι νομίζετε, πως κοιμούνται; 😋😎

    ΚΥΑ (48967 ΦΕΚ B 3162 – πρόσφατα, ε … 👎⏩⏩⏩ 31.07.2020) για την εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους στο σύνολο της Επικράτειας, προς περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού COVID-19, εξαιρεί τους ιερείς κατά τη διάρκεια τέλεσης λειτουργίας και μυστηρίων.

    Αναλυτικά, η ΚΥΑ 48967 αναφέρει:
    ….
    Άρθρο 2

    Υποχρέωση χρήσης μάσκας σε χώρους θρησκευτικής λατρείας
    1.Στους χώρους θρησκευτικής λατρείας (κάθε είδους και κάθε νομικού,…..στο σύνολο της Επικράτειας, επιβάλλεται η υποχρέωση χρήσης μη ιατρικής μάσκας …. και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών όσο και κατά την προσέλευση προσώπων για ατομική ή κατ’ ιδίαν προσευχή.

    Από την υποχρέωση του προηγούμενου εδαφίου εξαιρούνται οι θρησκευτικοί λειτουργοί κατά την τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων, κηδειών (και σχετικών με αυτές θρησκευτικών λειτουργιών και λοιπών ιεροπραξιών και ταφικών εκδηλώσεων) και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, καθώς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό που συμμετέχει σε αυτές, όπως ιεροψάλτες.
    ……

    Άϊντε…😉🤔😡

    Και μην πιστεύετε τις φήμες, έχουν τρελαθεί πολλά «ειδησεογραφικά» να βγάζουν fake για να μαζέψουν κλικ… ΖΟΥGLA… γίναμε 🙂
    Αφού έχουμε και τον Μήτσο εκεί κοντά, είναι δυνατόν ποτέ να επιτρέψει τέτοια έκτροπα; 🙂 🙂 🙂

  225. Pedis said

    Εδώ ο παάπαρος δε ιερουργεί οπότε το συμπέρασμα είναι ότι το κάνει επίτηδες … από καπρίτσιο, μαγκιά, αμβρόσια ηλιθιότητα …

  226. Theo said

    @226:
    Ο επίσκοπος προΐσταται θρησκευτικής τελετής (φαίνεται από το ότι έχουν όλοι σταυρωμένα τα χέρια τους). Πρέπει να έχει τελειώσει η καθιαυτού τελετή, έχει βγάλει το ωμοφόριο και το έχει δώσει στον διάκο, μαζί με την πατερίτσα του .

  227. Pedis said

    # 227 – μωρέ μπράβο, όλη αυτή η ιστορια βγαλμένη από μια φωτογραφία;

  228. Pedis said

    Για να δούμε τo σενάριο που παίζει εδώ
    🤪

  229. Theo said

    @229:
    Από δυο φωτογραφίες (σχ. 225, 226).

  230. Νέο Kid said

    Κούραση… ανεργία…κούραση…

  231. Γιάννης Ιατρού said

    Πνευματική κυρίως.. 🙄

  232. Γιάννης Ιατρού said

    Δεν βλέπω την πρέπουσα ενημέρωση για τα τεκταινόμενα στον τομέα της Μάσκας…
    https://twitter.com/Mitsogrande/status/1291357726598193152?s=20

  233. 233 Κάνεις πλακίτσα αλλά έχετε λυσσάξει εσείς οι δεξιοί 😜
    https://tvxs.gr/news/ellada/eyrokatadiki-gia-ton-apokleismo-meson-apo-ti-lista-petsa-epeidi-askoyn-kritiki-stin-kybe

  234. Γιάννης Ιατρού said

    234: Προ 12ώρου, το πρωί, τα είπαμε εμείς οι δεξιοί 😳 αυτά, με το αυθεντικό κείμενο

  235. Pedis said

    Σε αναλογία πληθυσμού διπλάσια κρούσματα από την Ιταλία, τα μισά από την Ισπανία … (ποιος νοιάζεται για τη σύγκριση με τη Γαλλία, έτσι κι αλλιώς, παραδόξως, κανένας δεν ασχολήθηκε με τη Γαλλία ούτε και τότε που παρουσίαζε μεγαλύτερη θνητοτητα από την Ιταλία και είχε περίπου ένα στα δύο κρούσματα στο νοσοκομείο.)

    Θα τα σκάσει πάλι ο Μωυσής στα δικά του μμε κι όλα θα πάνε πάλι σμούδλυ, θα δείτε …

  236. Nestanaios said

    236.
    Αρχίζω να βλέπω εμφύλιο. Η μισή Ελλάδα δεν πιστεύει στον κορανιό και παραμένει χριστιανή.

  237. Pedis said

    (τεστ-αλερτ)

  238. Titika said

    Γιατι για να προστατεψουμε 1000 απο θανατο πρεπει να ταλεπορουντε οι 10 εκατομιρια; Οι δινατοι θα επυβιβιοσουν οι αρροστοι θα πεθενουν νοριτερα. Ετσι ειναι η ζοη.

  239. Γιάννης Ιατρού said

    239: Δεν μασάμε ρε!

  240. dryhammer said

    Κι άμα κάνεις και τόσο συχνά μπάνιο γίνεσαι ανοξείδωτος

  241. Γιάννης Ιατρού said

    241: 🙂 🙂 🙂

  242. Γιάννης Ιατρού said

    Δεν είναι φωτοσοπιά, ε!

  243. Χαρούλα said

    #239 Μπράβω Titika παισ´τα! Ν´αγειάσυ ω στώμας σου!

    #243 Ντοκτέρ μου, έλεος! Μην βλέπετε που εσείς Ιατρού όνομα και πράγμα, γνωρίζετε από μάσκες! Υπάρχουν και τα νέα μας παιδιά, που τα πληρώνουμε για να μάθουν! Αύριο, μεθαύριο, πρωθυπουργοί, θένε… να μην ξένε;;;;😹

  244. Γιάννης Ιατρού said

    244β: Έλα μ΄ντε 🙂 .
    Κάποια παιδιά απ΄αυτούς τους κύκλους αντέγραφαν κιόλας (‘ντάξει, απολύθηκαν οι κακεντρεχείς εκπαιδευτικοί που τα πιάσανε με σκονάκια…), σ΄άλλες περιπτώσεις εξαφανίζονταν τα απουσιολόγια (φήμες θένε να ‘χαν κάνει τόσες πολλές απουσίες που θα μένανε στην ίδια τάξη….) κλπ. κλπ. Αλλά αυτά όλα ήταν μέρος της πρακτικής εξάσκησης για μελλοντικές θέσεις ευθύνης (π.χ. στο μοίρασμα του δημοσίου χρήματος…). Για τη χρήση ΜΑΠ προφανώς δεν τους είχαν πει κάτι 👎 Τι να περιμένει κανείς;

  245. Γιάννης Ιατρού said

    245 (τέλος)… για να μην επεκταθώ περαιτέρω στο θέμα της μη χρήσης Μ(Α)Π, ενίοτε έχει κι ανεπιθύμητα αποτελέσματα αυτό και μετά τρέχεις και βγάζεις και κακό όνομα και (παραλίγο) χαλάς την δημόσια εικόνα σου (και πολλά λεφτά….)!

  246. Υποχρεωτική η μάσκα στους εξωτερικούς χώρους από Δευτέρα.
    Στο Παρίσι αυτά.
    https://www.news247.gr/kosmos/parisi-ypochreotiki-i-chrisi-maskas-se-exoterikoys-choroys.7693664.html

  247. https://www.news247.gr/koinonia/koronoios-ypochreotiki-i-maska-kai-stis-ekklisies.7693688.html

  248. Γιάννης Ιατρού said

    Η άλλη στο λεωφορείο χωρίς μ;aσκα με ρώτησε »Για νεκροταφείο καλά πάω;»…»Καλύτερα δεν γίνεται» της απάντησα… 😂😂

  249. sarant said

    247 Και στο Παρίσι και σε πολλές μεγάλες γαλλικές πόλεις και σε θέρετρα.

  250. Γιάννης Ιατρού said

    Οι προβλέψεις από το ΑΠΘ και στο παρελθόν κοντά είχαν πέσει… Τα είχε πει και προχθές η κα. Ματίνα, Παγώνη, πρόεδρος νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας-Πειραιά…

    Οπότε μαύρα τα μαντάτα …

  251. Γιάννης Ιατρού said

    Αυτό… ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ

  252. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

Σχολιάστε