Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μάσκες

Posted by sarant στο 20 Μαρτίου, 2020


Ένα από τα είδη που βρίσκονται σε έλλειψη στους καιρούς της πανδημίας, είναι και οι μάσκες -και όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά πανευρωπαϊκά.

Εξαντλήθηκαν το απολυμαντικό τζελ και οι μάσκες, πληροφορεί η επιγραφή.

Άκουγα σήμερα στο γαλλικό ραδιόφωνο επαγγελματίες της υγείας να παραπονιούνται ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα στον εφοδιασμό τους από το κράτος -και ότι χρειάζονται εκατομμύρια κομμάτια κάθε μέρα.

Σημειώνονται μάλιστα και κλοπές -χάθηκαν, ας πούμε, 12.500 μάσκες από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Μονπελιέ.

Για τον απλό πολίτη που δεν έχει συμπτώματα, η μάσκα δεν ειναι απαραίτητη. Τη χρειάζεται όμως ο επαγγελματίας της υγείας, που έρχεται σε επαφή με δεκάδες ασθενείς. Μάσκα επίσης πρέπει να φορούν και όσοι έχουν συμπτώματα γρίπης, εφόσον δεν τους έχει γίνει τεστ για τον ιό -και εννοείται ότι πρέπει επίσης να φορούν όσοι είναι θετικοί στον ιό για να μην κολλήσουν τους γύρω τους.

Και ενώ η Ευρώπη είχε αρκετες εβδομάδες περιθώριο όσο η πανδημία βρισκόταν ακόμα στο στάδιο της επιδημίας, κι ήταν περιορισμένη στην Άπω Ανατολή, δεν το αξιοποίησε για να καλύψει τα κενά της -ούτε έδειξε, η ΕΕ εννοώ, κάποια αλληλεγγύη προς τα κράτη μέλη που είχαν πληγεί περισσότερο, ούτε κάποια προσπάθεια για συντονισμό των προμηθειών· μόνο χτες, πολύ αργά πια, κάτι σχετικό ανακοίνωσε η Κομισιόν.

Είναι περίεργο αλλά τόσες εβδομάδες που βλέπουμε το κακό να έρχεται δεν έγινε κάτι που, τουλάχιστον από μια πρώτη ματιά, φαίνεται αρκετά απλό. Να βρεθούν εργοστάσια που παράγουν άλλα είδη πχ υφάσματα αλλά έχουν τα κατάλληλα μηχανήματα, και να μετατραπούν τα μηχανήματα ώστε να παράγουν μάσκες, τις απλές τουλάχιστον. Κάτι τέτοιο έκανε η Ταϊβάν, που, όπως διαβάζω σε ένα, ασφαλώς διαφημιστικό αλλά και πάλι χρήσιμο, άρθρο, από τις αρχές Φεβρουαρίου έθεσε σε λειτουργία 60 μηχανές που μπορούν να παράγουν 1 εκατ. μάσκες την ημέρα. Εκεί, όλοι φορούσαν υποχρεωτικά μασκα. Ίσως όμως η «ελεύθερη οικονομία» μας να μην είναι συμβατή με τέτοιες επεμβασεις.

Οι μάσκες που μας ενδιαφέρουν είναι δύο ειδών, οι χειρουργικές και οι FFP-2. Οι πρώτες είναι για τους ασθενείς, να μη μολύνουν τον περίγυρό τους. Οι δεύτερες για το προσωπικό υγείας, για να μη μολυνθεί αυτός που τις φορά.

Κι έτσι, τον τελευταίο καιρό όταν αναφερόμαστε σε μάσκες κάποια από αυτές τις δύο κατηγορίες εννοούμε, που έχουν φτάσει να πουλιούνται σε τιμές δυσθεώρητες. Μάλιστα, οι μάσκες της επιδημίας διαδέχτηκαν φέτος τις μάσκες τις αποκριάτικες, και σχεδόν τις εκτόπισαν, αφού οι καρναβαλικές εκδηλώσεις ματαιώθηκαν και αμέσως μετά μπήκαμε πλέον σε τροχιά πανδημίας.

Εμείς εδώ λεξιλογούμε, όμως. Η μάσκα λοιπόν είναι λέξη με προβληματική ετυμολογία. Στα ελληνικά, κατά το λεξικό Μπαμπινιώτη, είναι δάνειο από το παλαιό ιταλικό masca (στα σημερινα ιταλικά maschera). Θα μπορούσε όμως να το έχουμε δανειστεί και από το γαλλικό masque, αφού δεν είναι πολύ παλιό το δάνειο. Όλα αυτά ανάγονται σε υστερολατινικό masca με σημασίες αφενός «προσωπίδα» και αφετέρου «μάγισσα, δαίμονας», το οποίο προέρχεται από ένα προ-ρωμαϊκό *maska «μαύρος», μια και το φούμο στο πρόσωπο ήταν η πιο απλή και πιο αρχαία μορφή μεταμφίεσης.

Ωστόσο, υπάρχει και το τουρκικό maskara, που προέρχεται από το αραβικό maskharah που σημαίνει γελωτοποιός (και ανάγεται σε ρήμα sakhira «γελοιοποιούμαι»). Μάλιστα, στα ελληνικά έχουμε δύο σημασίες της λέξης «μασκαράς». Ο ένας μασκαράς είναι ο αποκριάτικος, που φοράει μάσκα, ενώ ο άλλος είναι αυτός που φέρεται κατά τρόπο ανεπίτρεπτα επιπόλαιο ή γελοίο, που κάνει μασκαραλίκια. Τόσο το λεξικό του Μπαμπινιώτη όσο και το ΛΚΝ θεωρουν ότι πρόκειται για διαφορετικές λέξεις, με διαφορετική ετυμολογία. Ο μεταμφιεσμένος μασκαράς ετυμολογείται από τη μάσκα και από το υστερολατινικό, ενώ αυτός που κάνει μασκαραλίκια (επίσης τουρκικό δάνειο) έχει τουρκοαραβική προέλευση.

Βέβαια, η διαφορά σημασίας από τον μεταμφιεσμένο στον γελωτοποιό είναι μικρή και εύκολα γεφυρώνεται, οπότε θα ήταν πιο απλό να δεχτούμε, όπως έχει προταθεί, ότι και η υστερολατινική λέξη masca έχει αραβική προέλευση.

Ωστόσο, κι αυτό ακαδημαϊκή σημασία έχει. Σκοπός δεν είναι να ετυμολογήσουμε τις μάσκες, αποκριάτικες ή άλλες, αυτό που θα είχε αξία θα ήταν να έχουμε κατασκευάσει και προμηθευτεί επαρκείς ποσότητες για τον κορονοϊό.

[Και, ναι: τούτο πρέπει να είναι το συντομότερο άρθρο εδώ και αρκετές εβδομάδες -είπαμε, περιορισμός δραστηριοτήτων!]

Advertisement

259 Σχόλια προς “Μάσκες”

 1. Πουλ-πουλ said

  Η μάσκαρα;

 2. Πληβείος said

  Καλημέρα.

  Εγώ έχω μία απορία που αφορά ένα ιατρικό ζήτημα, γιατί νομίζω πως προκαλείται σύγχυση από αυτά που ακούμε και διαβάζουμε. Να σημειώσω ότι το διάβασα και στο κείμενό σας.

  Μέχρι τώρα οι διάφοροι γιατροί μας λέγανε και μας λένε ότι οι υγιείς άνθρωποι δε χρειάζεται να φορούν μάσκες. Εδώ και μερικές μέρες όμως μας επισημαίνουν ότι τα σταγονίδια του ιού παραμένουν έως και 3 ώρες στον αέρα. Αν λοιπόν ένας υγιής  δε φοράει μάσκα και περάσει  από έναν χώρο όπου υπάρχουν στον αέρα τα σταγονίδια του ιού, δε θα κολλήσει;

 3. LandS said

  Να γιατί δεν μου αρέσει η Σακίρα. Είναι μασκαρού. 😁

 4. Νέο Kid said

 5. LandS said

  2
  Νομίζω ότι οι τρεις ώρες είναι στις επιφάνειες. Αλλά ούτως ή άλλως βήχουμε ή φταρνιζόμαστε στο μπράτσο μας (αν δεν είμαστε γρήγορα μαντήλια)

 6. Πληβείος said

  5.
  https://www.ethnos.gr/kosmos/94738_nea-apotharryntiki-meleti-o-koronoios-mporei-na-epibiosei-gia-ores-ston-aera

 7. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  1 Η μάσκαρα είναι ίδιας ετυμολογίας και έπρεπε να αναφερθεί -αλλά είπαμε, το σημερινό άρθρο είναι μίνι.

 8. Ανδρέας Τ said

  Καλημέρα και καλή δύναμη. Το παράδειγμα της Ταϊβάν αποδεικνύει ότι και με «φιλελεύθερη» οικονομία μπορούν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα. Λέγεται ότι η Κίνα απορρόφησε μάσκες από τα ευρωπαϊκά στοκ στην αρχή. Τώρα ακόμη παρ’ όλες τις προσπάθειες παράγει 120 εκ. μάσκες την ημέρα ενώ χρειάζεται μισό δις. Ελπίζω κάποτε να μάθουμε τι έγινε πραγματικά.

 9. μανιατολεσβιος said

  2, κανεις δεν ειπε οτι μενει στον αερα 3 ωρες, στα σταγονιδια ζει ο ιος , και για 2 ημερες αν ειναι οι συνθηκες πολυ ευνοικες γι αυτον, αλλα τα σταγονιδια δεν ειναι ελικοπτερα να πετανε στον αερα 3 ωρες. πεφτουν στο εδαφος σε δευερολεπτα

 10. atheofobos said


  Να μην ξεχάσουμε και το θρυλικό περιοδικό ΜΑΣΚΑ των νεανικών μας χρόνων.
  Σχετικά γράφω στο ποστ μου Η ΠΑΛΙΑ ΚΑΙ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ
  http://atheofobos2.blogspot.com/2015/03/blog-post_13.html

 11. Πληβείος said

  9.
  Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν επίσης νεφελοποιητή για να διασπείρουν τον ιό στον αέρα. Με αυτή την τεχνική, βρήκαν ότι ο ιός, υπό μορφή αεροζόλ — μορίων που μένουν στον αέρα — μπορούσε να εντοπιστεί για τρεις ώρες.

 12. leonicos said

  το φούμο στο πρόσωπο ήταν η πιο απλή και πιο αρχαία μορφή μεταμφίεσης.

  έτσι είχε μετμφιεστεί ο Ερωτόκριτος όταν εμφανίστηκε στη φυλακισμένη από τον πατέρα της Αρετούσα επειδή δεν δεχόταν να παντρευτεί αυτόν που ήθελε εκείνος επειδή έμενε πιστή στον Ερωτόκριτο. Της υποσχέθηκε να την ελευθερώει με τον όρο να την παντρευτεί, Εκείνη δεν τον γνώρισε και αρνήθηκε. Τότε εκείνος έβγαλε το φούμο και έγινε η αναγνώριση.

  Ένα ανάλογο επεισοδιο περιγράφεται στο country, John Rilley. Ο John εμφανίζεται μετα από πολλά χρονια στην αγαπημένητ του και της προτίνη γάμο, αλλά εκείνη αρνείται μένοντας πιστή στον John Rilley, οπότε εκείνος αποκαλύπεται κλπκλπ

  Το πρόβλημά μου είναι ότι το τραγούδι δεν λέει τίποτα για μεταμφίεση. Οότε δεν καταλαβαίνω, αν πέρασαν τόσα πολλά χρόνια, τζάμπα πίστη θα είχε το κοριτσάκι που θα είχε γίνει μουστόγρια

 13. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  » Ίσως όμως η «ελεύθερη οικονομία» μας να μην είναι συμβατή με τέτοιες επεμβασεις.»

  Και η Ταϊβάν, ελεύθερη οικονομία έχει όμως.

  Καλημέρα και μη τρελαίνεστε, αντισταθείτε με λογική και σύνεση στην ενορχηστρωμένη παράνοια.

 14. leonicos said

  2 Πληβείος

  Δεν ξέρω πού τους πέτυχες αυτούς τους γιατρούς. Το πιο πιθανό, τους ρωτησες πολύ πριν η κατάσταση φτάσει στο σημερινό επίπεδο

  Κι εγώ κορόιδευα όσους έβλεπα μεμάσκα ακόμα και στο νοσοκομείο. Τώρα, αν πάω, που δεν θα πάω εκτός κι αν με πάνε, θα φορέσω κι εγώ.

  Α, ίσως δεν με ξέρεις, είμαι γιατρός

 15. leonicos said

  13
  Και η Ταϊβάν, ελεύθερη οικονομία έχει όμως

  Γιατί η Κ΄να έχει κομμουνισμό; Ιδιότυπη δικτατορία έχει

 16. Παναγιώτης Κ. said

  » [Και, ναι: τούτο πρέπει να είναι το συντομότερο άρθρο εδώ και αρκετές εβδομάδες -είπαμε, περιορισμός δραστηριοτήτων!]»

  Είναι περιορισμός δραστηριοτήτων ή πρόκειται για σκαμπανεβάσματα στη διάθεσή μας;

  Πριν λίγο πρόσεξα μια φωτογραφία κορονοϊού.
  Έχετε παρατηρήσει ότι στο σχήμα μοιάζεις στις νάρκες θαλάσσης; Σαν και αυτές που βλέπουμε στις πολεμικές ταινίες.
  Εκείνες όμως έχουν λιγότερες απολήξεις στην επιφάνειά τους σε σύγκριση με τις απολήξεις στον covid-19.
  (σκέψεις…ελευθέρως…)

  ( Αίτημα βοηθείας: Πως μπορούμε να γράψουμε πλάγια ένα κείμενο στη WP; )

 17. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Καλημέρα κι ἀπὸ ᾿δῶ.

  Ὑπάρχει καὶ ἡ μάσκα τοῦ σκάφους.

  ἀπὸ νωρὶς δεξιὰ στὴ μάσκα τὴν πλωριὰ
  κοιμήθηκεν ὁ καρχαρίας ποὺ πιλοτάρει

 18. sarant said

  8 Προφανώς όμως έχει ισχυρό κρατικό τομέα.

 19. leonicos said

  9 Μανιατολεσβιος

  Αλλά μεταφέρονται με τον αέρα όταν φυσάει.

  Η αλήθεια ειναι ότι δεν έχω ακούσει ακόμα πόσο ζει ο ιος στον αέρα, ειδικά αν έχει και ήλιο

 20. Θρασύμαχος said

 21. leonicos said

  Αναρωτιέμαι τι απόγιναν οι ορμητικές και φανατικές μαοϊκές γκόμενες του 75-85.

  Ας περάσουν τώρα από την Κόσκο, να δουν εφαρμογή

 22. Μ’ αρέσει που γράφονται πολλά για μακροχρόνια μέτρα και δεν αναφέρεται καν το πλέον αναγκαίο : πλήρης και χρόνιος αποκλεισμός ολόκληρης της αφρικανικής ηπείρου-πλην ίσως μεσογειακών χωρών. Δεν βγαίνει βέβαια από τους στατιστικούς πίνακες που κυκλοφορούνε, βγαίνει όμως με σκέτη λογική ίδια μ’ αυτήν που αυτοί δεν έχουν σταματήσει τις πολυπληθείς συγκεντρώσεις : με δεδομένο πως το προσδόκιμο ζωής τους είναι μικρότερο των 60 ετών και με τον τεράστιο αριθμό των θυμάτων του έητζ, τι να τους πει ο κορωνοϊός και ποιά μέτρα να τηρήσει ο αφρικανός ;

  και όλα τ’ άλλα φήμες και ψευτιές , κι ανοησίες και στατιστικές, Τσεχοσλοβάκοι μου

 23. Πληβείος said

  14. Leonicos

  Εγώ δεν «πέτυχα» κανέναν γιατρό.

  Έθεσα ένα ζήτημα το οποίο παρουσιάζουν δημοσιογράφοι σε διάφορες ενημερωτικές εκπομπές ενώπιον γιατρών και οι τελευταίοι το αφήνουν ασχολίαστο. Η είδηση που κοινοποίησα αναπαράγεται από δεκάδες εφημερίδες και ειδησεογραφικούς ιστότοπους. Δεν κορόιδεψα επίσης κανέναν.

  Τέλος,επίτρεψέ μου, αλλά δεν κατάλαβα τι ακριβώς υποστηρίζεις για το συγκεκριμένο ζήτημα.

 24. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Υπάρχει και ένα τρίτο είδος μάσκας/μασκαρά/-δων. Αυτός που προσποιείται τον φίλο (ή σύμμαχο ή ανεκτικό ή συμπαραστάτη) και ορίζεται δια του αποκαλυπτικού «Έπεσαν οι μάσκες!»

 25. Georgios Bartzoudis said

  Μασκαρά! Γκραίκο μασκαρά! , τραγούδησε και ο Μηλιώκας (και δεν…ξαναβόσκησε άλλα «βοβάλια»)

 26. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!

  2 κλπ: Τα σταγονίδια στον αέρα μπορούν να μπουν από την αναπνοή ή από το δέρμα, τη βλενογόνο των ματιών κλπ.
  Αν κάποιος
  -δεν ξέρει να χρησιμοποιήσει τη μάσκα, δηλαδή δεν έχει εκπαιδευτεί γι’ αυτό,
  -δεν έχει κατάλληλη μάσκα (σαν τις αντιασφυξιογόνες, αυτές που φοράνε τα ΜΑΤ όταν ρίχνουν φλιτ), ή συνδυασμό μάσκας και γυαλιών ή προσωπίδας,
  -δεν αλλάζει τη μάσκα ταχτικά,
  -δε φοράει γάντια,
  τότε δεν προστατεύεται σημαντικά περισσότερο από μια μάσκα μόνο.

  Αν, δε, χρησιμοποιεί χειρουργική μάσκα, δεν προστατεύεται καθόλου.

  Σε άλλες εποχές, όταν οι μάσκες ήταν διαθέσιμες σε περίσεια, θα μπορούσε κανείς να αφήσει τη χρήση της σαν πλασίμπο. Είναι πιο χρονοβόρο και ψυχοφθόρο να πείσεις κάποιον πως αυτό που κάνει είναι άσκοπο, από το να πει «εντάξει, βάλε μια μάσκα, κάτι κάνει». Τώρα που υπάρχει έλλειψη, η μάσκα για ψυχολογική χρήση την στερεί πιθανότατα από κάποιον που τη χρειάζεται πραγματικά.

  Βλέπω στο δρόμο κόσμο
  -να φοράει τη μάσκα στο αυτοκίνητο, μόνος του ο καθένας
  -να φοράει τη μάσκα πηγαίνοντας βόλτα το σκύλο, χωρίς να υπάρχει ψυχή γύρω
  -να φοράει τη μάσκα στο σαγόνι
  -να φοράει την ίδια μάσκα για ώρες και να την πασπατεύει κάθε τρεις και λίγο
  κι όλα αυτά με χάρτινες μάσκες της πλάκας, σαν χειρουργικές.

  Λίγη λογική και υπευθυνότητα δε βλάφτει. Τέτοιες μάσκες έχει νόημα να τις φορέσουμε όταν επισκεπτόμαστε πχ τους παπούδες και τις γιαγιάδες, για να μειώσουμε την πιθανότητα να τους μολύνουμε, αν είμαστε φορείς και δεν το ξέρουμε (κι έτσι πρέπει να συμπεριφερόμαστε γενικώς), ή αν είμαστε άρρωστοι και έρχεται κάποιος να μας φέρει τα ψώνια. Τα υπόλοιπα είναι ξόρκια.

 27. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρες σε όλους !
  Επειδή λεξικολογούμε, να θυμίσω και τον θεατρικό όρο «ξεμασκάρω-ξεμασκάρομαι». Σημαίνει, την ώρα κάποιας συγκεκριμένης ατάκας, να έχω τέτοια θέση που μην κρύβομαι, ή να μην κρύβω κάποιον που την ακούει και αντιδρά. Ώστε ο θεατής να μη χάνει την οπτική που συνοδεύει το διάλογο.
  Υπάρχουν διάφορες τεχνικές, να γυρίσεις προς το κοινό, να κάνεις κάποια βήματα κλπ., ανάλογα πώς θα το δει και θα το σκηνοθετήσει κανείς.

 28. Πέπε said

  Καλημέρα.

  Αφού λεξιλογούμε, πρέπει να πω ότι βρήκα συναρπαστικό το ότι το υστερολατ. masca προέρχεται από ένα προ-ρωμαϊκό *maska «μαύρος», μια και το φούμο στο πρόσωπο ήταν η πιο απλή και πιο αρχαία μορφή μεταμφίεσης: το φούμο παραμένει και επί των ημερών μας καθιερωμένη μεταμφίεση σε πολλά παραδοσιακά ελληνικά καρναβάλια. Υπάρχουν για παράδειγμα καρναβάλια όπου οι μεν πρωταγωνιστές είναι τραγόμορφοι με κουδούνια, με φούμο στις μούρες αντί άλλης μάσκας (αλλού πάλι έχουν και μάσκα, αλλά δεν αναφέρομαι σ’ αυτούς), ο δε αμασκάρευτος επισκέπτης συνήθως θα δεχτεί έστω μια δαχτυλιά φούμο στη μούρη, έτσι για το καλό. Στην Κρήτη μέχρι και το όνομα για ολόκληρη την αποκριάτικη γιορτή είναι Μουζώματα (=μουντζουρώματα) σε κάποια χωριά.

  Από την άλλη, γιατί αυτή η ειδική σύνδεση της έννοιας «μαύρος» με το φούμο; Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να μαυρίσεις τη μούρη σου, ο κλασικός αρχαίος ήταν με την τρυγία. Βέβαια δεν έχω ακριβή εικόνα του πώς γίνεσαι με την τρυγία.

  Εξίσου ενδιαφέρουσα βρήκα και τη σύμπτωση των δύο μασκαράδων. Βέβαια ο μασκαράς ο δεύτερος, αυτός που φέρεται γελοία, όπως και η λάιτ βρισιά «μασκαρά», «παλιομασκαρά», βρίσκονται σε υποχώρηση και μάλλον μόνο από κάποια ηλικία και άνω λέγονται.

  Δεν κατάλαβα όμως τη συμβιβαστική ετυμολογική λύση: αν υπάρχει η προρρωμαϊκή λέξη *maska «μαύρος», τότε πώς το υστερολατινικό masca «μάσκα» έχει αραβική προέλευση;

  _______________________________

  Και αφού λεξιλογήσαμε, τώρα ας επικαιρολογήσουμε:

  Μια μάσκα, είτε για ασθενείς είτε για όσους δε θέλουν να ασθενήσουν, πόσο την κρατάμε;

 29. Πάνος με πεζά said

  Και φυσικά στην υπόλοιπη λεξικολογία, η μάσκα του αυτοκινήτου, η καλλυντικη μάσκα προσώπου, η έκφραση «μάσκα» γιατον εντελώς ανέκφραστο άνθρωπο, αλλά και η μάσκα εισαγωγής δεδομένων στους υπολογιστές

 30. Costas X said

  Καλημέρα.

  «Μουζέτο» η μάσκα, και «μάσκαρα» (θηλυκό,ανεξαρτήτως φύλου) ο μεταμφιεσμένος, στο Κερκυραϊκό ιδίωμα.

 31. ΓιώργοςΜ said

  Στις λεξιλογικές αναζητήσεις, να προσθέσω το μασκάρισμα για την απομόνωση περιοχής για βάψιμο, ή μέρους (ψηφιακής πλέον) εικόνας ώστε η επεξεργασία να μην επηρεάζει το υπόλοιπο, με ένα σωρό ευφυείς τρόπους ορισμού της περιμέτρου. Η χαρτοταινία του χρωματοπωλείου είναι masking tape στην επικυριαρχική.

 32. Πάνος με πεζά said

  Και ίσως η πιο διαδεδομένη μάσκα των τελευταίων ετών. Αλήθεια, ξέρουμε άραγε σε ποιον ανήκει η έμπνευση; Εγώ, να πω την αλήθεια, όταν την προωρείδα υπέθεσα ότι ο δημιουργός εμπνεύστηκε από την…τράπουλα !

 33. #32 Δεν είμαι σίγουρος τι ακριβώς ρωτάς αλλά η μάσκα παρουσιάζει τον Guy Fawkes -το μόνο άτομο που μπηκε στο κοινοβούλειο με αγνές προθέσεις όπως έλεγε μια αφίσα πολιτικού κόμματος τέλη 70 αρχές 80-. Πρόκειται για το γκανπάουντερ πλοτ, κοίταξέ το. Η μάσκα εμφανίστηκε όταν έγινε ταινία το V for Vedetta του Αλαν Μουρ όπου τη φορα ο πρωταγωνιστής. Λίγο μετά τη φορούσαν όσοι κάναν συγκεντρώσεις ως «ανώνυμους» και έδεσε η κομπόστα

 34. Costas X said

  32. Απεικονίζει τον Guy Fawkes. Διαδόθηκε με την ταινία «V for Vendetta».
  https://en.wikipedia.org/wiki/Guy_Fawkes

 35. Costas X said

  33. Άργησα !

 36. Avonidas said

  Καλημέρα.

  Σήμερα η google έχει βάλει doodle για τον Σέμελβάις και το πλύσιμο των χεριών:

  https://www.google.com/doodles/recognizing-ignaz-semmelweis-and-handwashing

 37. Πάνος με πεζά said

  @33 : Ευχαριστώ, δεν ήξερα την ιστορία.

 38. Avonidas said

  #29. αλλά και η μάσκα εισαγωγής δεδομένων στους υπολογιστές

  Ήθελα να το πω αυτό: η μάσκα, και το masking, είναι γενικότερη τεχνική που χρησιμοποιείται στην πληροφορική, στην επεξεργασία σήματος και στην κρυπτογραφία (εκεί καμιά φορά λέγεται γρίλλια, π.χ. γρίλλια ή πλέγμα Καρντάνο).

  Η τεχνική συνίσταται στο να επιθέτεις μια boolean (ναι/όχι) μήτρα πάνω σε μια δομή δεδομένων, έτσι ώστε να επιλέγονται κάποια δεδομένα/στοιχεία και να αγνοούνται κάποια άλλα.

 39. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Μὴν εἶσαι ψεύτρα δίγνωμη, μὴ μοῦ μιλᾶς μὲ μάσκα,
  γιατὶ κι ἐγὼ ἔχω καρδιά, τί κι ἂν φορῶ τραγιάσκα

 40. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ένα ποίημα ενός αγαπημένου μου ποιητή, του Κώστα Ουράνη…

  ΜΑΣΚΕΣ
  Για να ‘μαι ευχάριστος σε όλους,
  -κι ακόμα και στον εαυτό μου-
  έκρυψα πάντοτες με μάσκες
  που μου αρέσουνε το πρόσωπο μου
  κι άλλαξα τόσες στη ζωή μου,
  που τώρα πια να μη μπορώ
  τ’ αληθινό το πρόσωπο μου
  να πω ποιο είναι μήτ’ εγώ!
  Έτσι, ο θάνατος σα θα ‘ρθει,
  δε θα ‘ναι η στέρηση μεγάλη:
  θ’ αφήσω μιαν ανυπαρξία
  για να περάσω σε μιαν άλλη ….

 41. Pedis said

  Είναι περίεργο αλλά τόσες εβδομάδες που βλέπουμε το κακό να έρχεται δεν έγινε κάτι που, τουλάχιστον από μια πρώτη ματιά, φαίνεται αρκετά απλό. Να βρεθούν εργοστάσια που παράγουν άλλα είδη πχ υφάσματα αλλά έχουν τα κατάλληλα μηχανήματα, και να μετατραπούν τα μηχανήματα ώστε να παράγουν μάσκες, τις απλές τουλάχιστον.

  Έτσι, μπράβο!

  Για τόνισέ το και του λόγου σου που σ’ακούνε δωμέσα … ! 🙂

  Διότι, μετά από τριαντα χρόνια ΤΙΝΑ κάτι τέτοια ακούγονται σαν να προέρχονται από εξωγαλαξιακό πολιτισμό.

 42. Γιάννης Κουβάτσος said

  Οι «Μάσκες» του Γιάννη Βαρβέρη…

  ΜΑΣΚΕΣ
  Στον τελευταίο χορό μεταμφιεσμένων
  καθένας θα ντυθεί το τολμηρότερο.
  Εδώ τις έχω τις στολές
  αναποφάσιστες:
  Άγγλος αποικιοκράτης στην Ινδία
  συγκλητικός του Κόμμοδου με πλήρη γούστα
  λόρδος απρόσιτος σε ιπποδρομίες του Άσκοτ
  κρουπιέρης μεγιστάνων στο Λας Βέγκας
  ποιητής μιας ρίζας άδικης, ξεριζωμένης.
  Αν όμως οι άποικοι ξεσηκωθούν;
  Κι αν τα’ όργιο κλείσει μ’ εντολή σφαγής;
  Τι πλήξη ο διαρκής θρίαμβος των αλόγων μου!
  Πάντα θα παίζουνε και πάντα θα μοιράζω;
  Και πώς να μου ριζώσει η ρίζα για καλά,
  αν πρώτα δεν την κόψω από τη ρίζα;Α μπα. Μ’ ό,τι φοράω θα πάω.
  Κανείς δεν αναγνώρισε ποτέ
  έναν εκ γενετής συνταξιούχο.

 43. Γιάννης Κουβάτσος said

  Και ο «Τρελός» του Χαλίλ Γκιμπράν, σε μετάφραση του Σταύρου Μελισσηνού…

  Ο ΤΡΕΛΟΣ
  Με ρωτάς πώς γίνηκα τρελός.
  Να το πώς: Μιά μέρα, καιρό, καιρό πριν γεννηθούν πολλοί θεοί,
  ξύπνησα από βαθύ έναν ύπνο κι ανακάλυψα πως όλες μου οι μάσκες είχαν κλεφτεί –
  κι οι εφτά μάσκες που είχα φτιάξει και που είχα φθείρει μες σ’ εφτά ζωές
  – τότες έτρεξ’ αμασκοφόρετος μεσ’ από τους ανθρωπόβρυθους δρόμους κραυγάζοντας: «Κλέφτες, κλέφτες τρισκατάρατοι κλέφτες».
  Άντρες, γυναίκες, με περιγέλασαν και κάποιοι τρέξανε στα σπίτια τους, σκιαγμένοι από μένα.
  Κι όταν εφτασα στην αγορά, ένας νιός σκαρφαλωμένος σε μια στέγη φώναξε:
  «Είναι τρελός».
  Σήκωσα τα μάτια να τον αντικρίσω· ο ήλιος φίλησε το γυμνό μου πρόσωπο για πρώτη φορά.
  Για πρώτη φορά ο ήλιος φίλησε το γυμνό μου πρόσωπο
  κι η ψυχή μου φλογίστηκε από αγάπη για τον Ήλιο, και δεν ήθελα τις μάσκες μου πια τώρα.
  Και σάμπως μέσα σ’ έκσταση φώναξα: ..
  «Ευλογημένοι , ευλογημένοι, οι κλέφτες που ‘κλεψαv τις μάσκες μου».
  Έτσι γίνηκα τρελός.
  Καί βρήκα και τα δυό τους: λεφτεριά και σιγουριά, μέσα στην τρέλα μου’
  τη λεφτεριά της μοναξιάς, τη σιγουριά της ακαταληψίας,
  γιατί όποιοι μας καταλαβαίνουν σκλαβώνουν κάτι μέσα μας.
  Μα, ας μην είμαι και τόσο υπερφίαλος για τη σιγουριά μου.
  Ακόμα κι ένας κλέφτης, φυλακωμένος, είναι ασφαλισμένος από έναν άλλο κλέφτη.

 44. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>Μάσκες
  (χρηστικό)
  Προχθές το πρωί αγόρασε ο καλός μου(αφού πήρε τηλεφωνική σβάρνα όλα τα φαρμακεία της περιοχής) δυο μάσκες πάνινες λευκές προς 3.90 έκαστη . Του είπαν να πάει αμέσως γιατί μόλις τις παρέλαβαν μερικές αλλά τελειώνουν γρήγορα.
  Το έξω μέρος είναι με ελαστικό ύφασμα(σαν λεπτό «σφουγγαρέ» όπως αυτό που έχουν οι γύροι στα αθλητικά παπούτσια) και το μέσα που ακουμπά στο πρόσωπο είναι βαμβακερό(μακό) και γράφει στο καρτελάκι της: πλένεται στους 30 βαθμούς, 100% ελαστικό και 100% βαμβάκι κι έχει σηματάκι ότι σιδερώνεται. Ότι είναι πολλαπλών χρήσεων δια του σιδερώματος το είπε και η φαρμακοποιός.
  Μade in Greece γράφει επίσης. Είναι μέσα σε αεροστεγές νάιλον σακούλι η κάθε μία.
  Έχω αμφιβολία αν κάνει για δεύτερη χρήση. Πώς θα σιδερωθεί το πλαστικό μέρος που αναδιπλώνεται και είναι γαζωμένο πάνω στο βαμβακερό προς τα μέσα; Καθώς και τα λεπτούλια λαστιχάκια-αυτάκια της;

 45. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Έτσι, μπράβο!

  Για τόνισέ το και του λόγου σου που σ’ακούνε δωμέσα … ! 🙂

  Διότι, μετά από τριαντα χρόνια ΤΙΝΑ κάτι τέτοια ακούγονται σαν να προέρχονται από εξωγαλαξιακό πολιτισμό.»
  Ναι, βρε…Γιατί εδώ μέσα συχνάζουν κυρίως χαζές ξανθιές που μασάνε τσίχλα και ξςφυλλίζουν περιοδικά μόδας. Ανοίξτε μας τα μάτια, που κοιμόμαστε…

 46. dryhammer said

  39. >…τι κι αν φορώ τραγιάσκα

  που αντικαταστάθηκε αργότερα από το: https://www.slang.gr/lemma/5075-den-gameis-psila-kapela

 47. ΓιώργοςΜ said

  41 Να η απάντηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας

  Τώρα βέβαια θα μου πεις πως από ολόκληρο το δυτικό κόσμο, βρέθηκε μία εταιρεία μόνο, που με δική της πρωτοβουλία έφτιαξε καμμιά δεκαριά χιλιάδες (επαναχρησιμοποιούμενες, πλενόμενες μάλιστα) μάσκες. Ε, μην τα θέλουμε κι όλα δικά μας. Σε πεντεδεκαείκοσι πανδημίες, το σύστημα θα φτιάξει τα επαρκή αντανακλαστικά ώστε όλα να δουλεύουν ρολόι.
  Θα φτάσει δηλαδή μια εποχή που πολλές εταιρείες θα κάνουν το ίδιο; Μπα, φοβάμαι πως θα είναι η ίδια εταιρεία, μόνο που τότε 5-10 χιλιάδες μάσκες θα φτάνουν (μπρρρρ…)

 48. spyridos said

 49. ΣΠ said

  Καλημέρα.

 50. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

 51. Γιάννης Κουβάτσος said

  Σε συνθήκης κρίσης και «πολεμικής οικονομίας» τα περί ελεύθερης αγοράς και διακριτών ρόλων μεταξύ αυτής και του κράτους δεν ισχύουν. Έτσι το σκέφτηκαν στην Ταϊβάν. Στην Ελλάδα, όμως, ο πρωθυπουργός, σε ρόλο Τσόρτσιλ, εξαγγέλλει δέσμη μέτρων (βασιζόμενη στο πλεόνασμα των 37 δισ. του ολετήρα ΣΥΡΙΖΑ), για να στηρίξει τις επιχειρήσεις. Καλά κάνει, αλλά «ξέχασε» να συνδέσει αυτήν την ενίσχυση (την αντίθετη στους κανόνες της ελεύθερης οικονομίας, έτσι;) με την προστασία των εργαζομένων, απαγορεύοντας τις απολύσεις και τη μείωση των μισθών. Με ευχολόγια τύπου «Θέλουμε να σώσουμε θέσεις εργασίας και κάνω έκκληση στις επιχειρήσεις να μην προχωρήσουν σε απολύσεις», δεν είσαι ηγέτης, φοράς τη μάσκα ηγέτη.
  Δυστυχώς, όταν περάσει κι αυτό το κακό, ο κόσμος της εργασίας θα βρεθεί και πάλι πολλαπλώς ηττημένος.

 52. sarant said

  Ευχαριστω για τα νεότερα!

  27 Δεν το ήξερα το «ξεμασκάρω»

  28τέλος: Για τις μάσκες των γιατρών άκουσα ότι κρατάνε 4 ώρες

  41 Ε μα…

 53. kpitsonis said

  Prokofiev , Ρωμαίος και Ιουλιεττα , Μάσκες . https://youtu.be/sTzKxGeYywo

 54. μανιατολεσβιος said

  9. δηλαδη με τον αερα εξουδετερωνεται η βαρυτητα? για 3 ωρες?δηλαδη σταματα να πεφτει η βροχη, φυσαει ομας αερας και για 3 ωρες εχουμε σταγονιδια στον αερα? προσοχη δε μιλω για νερο σε αερια μορφη, υγρασια δηλαδη, μιλαμε για σταγονιδια που πετανε.
  οι μασκες προστατευουν απο τα σταγονιδια που εκτοξευονται εκεινη την ωρα με την ομιλια, το φτερνισμα η το βηχα. και βεβαια οι απλες χειρουργικες μασκες δεν προστατευουν γιατι «ποτιζουν» και βγαινει απο την αλλη το μολισμενο υγρο, και βεβαια δεν προστατευουν τα ματια. Κι εγω συναδελφος ειμαι Λεωνικε

 55. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  «Είναι περίεργο αλλά τόσες εβδομάδες που βλέπουμε το κακό να έρχεται δεν έγινε κάτι που, τουλάχιστον από μια πρώτη ματιά, φαίνεται αρκετά απλό. Να βρεθούν εργοστάσια που παράγουν άλλα είδη πχ υφάσματα αλλά έχουν τα κατάλληλα μηχανήματα, και να μετατραπούν τα μηχανήματα ώστε να παράγουν μάσκες, τις απλές τουλάχιστον.»

  Kαλώς ήρθες στο κλάμπ των συνωμοσιολόγων που δεν εννοούν να εννοήσουν…….! 🙂
  Τουλάχιστον δεν είμαι μόνος, βρήκα παρέα εδώ. 🙂

  Ένα άλλο περίεργο που μου έχει κάνει ΜΕΓΑΛΗ εντύπωση, είναι πως αφού υπάρχουν από καιρό τα δεδομένα της Κίνας, ΚΑΜΙΑ δυτική χώρα δεν πήρε ΑΜΕΣΩΣ τα απαραίτητα μέτρα αποτροπής, παρά άφησαν να εξελιχθεί η επιδημία στο απροχώρητο και γίνονται τώρα Κί (υ)νες. Μόνο σε μένα φαίνεται περίεργη αυτή η αδράνεια; είναι δυνατόν οι ελεύθερες δημοκρατικές χώρες της δύσης, να θέλουν το κακό των πολιτών τους; για ποιό λόγο;

  Ναι, Λάμπρο. Μόνο σ’ εσένα και κάμποσους άλλους συνωμοσιολογους, που δεν εννοούν να εννοήσουν οτι η κακία περιττεύει όταν η ανικανότητα επαρκεί ως εξήγηση.

 56. Καλημέρα,
  27 Και στη φωτογράφιση χρησιμοποιείται το «μασκάρισμα»: όταν κάποιος μπαίνει μπροστά σε άλλον, λέμε ότι τον μασκάρει. «μετακινήσου λίγο γιατί σε μασκάρει ο τάδε» (ή γιατί μασκάρεις τον τάδε, πιο σπάνια)

 57. ΓΤ said

  Μεγάλη κίνηση… ανθρωπιάς που δεν πρέπει να μας αφήνει ασυγκίνητους. «When I heard there were no masks and no toilet paper, I thought, ‘I can’t make toilet paper, but I can make masks.’» Τάδε έφη, ασφαλώς όχι η Έφη, αλλά η Τάλα Αλαμουντίν, αδερφή της Αμάλ, συζύγου Κλούνι. Βγαίνουν και σε λεοπάρ, στα 33 δολάρια η μία. Απολαύστε υπεύθυνα https://pagesix.com/2020/03/17/amal-clooneys-sister-tala-defends-33-masks-i-just-want-to-help/

 58. Pedis said

  # 45 – Συγκρατήσου μαυρομάλλη και σκουρόχρωμε γίγαντα του πνεύματος … 🙂

 59. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  21 – «Αναρωτιέμαι τι απόγιναν οι ορμητικές και φανατικές μαοϊκές γκόμενες του 75-85.»

  Ότι απόγιναν κι οι ΕΔΩ ΠΟΛΥΕΤΧΝΕΙΟ ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ και σχεδόν όλοι εκείνης της γενιάς, έμμισθοι θεματοφύλακες του ΕΟΚ ΚΑΙ ΝΑΤΟ ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ!!!
  Τα παιδιά βέβαια αυτής της γενιάς, είναι ακόμη πιο συμμορφωμένα προς τας υποδείξεις. 🙂

 60. Φάλτσος said

  14 «Δεν ξέρω πού τους πέτυχες αυτούς τους γιατρούς»

  Από την πιο έγκυρη πηγή για την Ελλάδα: (https://eody.gov.gr/erotiseis-kai-apantiseis-gia-to-neo-koronoio-covid-19/)

  «Η χρήση μάσκας εμποδίζει τη μετάδοση της νόσου από τους ασθενείς στους υγιείς. Συνεπώς η μάσκα χρησιμοποιείται μόνο για την προστασία των επαγγελματιών υγείας των ατόμων που φροντίζουν ασθενείς με λοίμωξη από νέο κορωνοϊό Covid-19 (πχ στο σπίτι, σε ιδρύματα χρονίως πασχόντων)
  και δε συστήνεται η χρήση της στον υγιή πληθυσμό.»

  Τον λόγο τον εξηγεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας : (https://www.who.int/news-room/q-a-detail/q-a-coronaviruses)

  Should I wear a mask to protect myself?
  Only wear a mask if you are ill with COVID-19 symptoms (especially coughing) or looking after someone who may have COVID-19. Disposable face mask can only be used once. If you are not ill or looking after someone who is ill then you are wasting a mask. There is a world-wide shortage of masks, so WHO urges people to use masks wisely.
  WHO advises rational use of medical masks to avoid unnecessary wastage of precious resources and mis-use of masks.

  Ωστόσο επειδή η «Ατομική Ευθύνη» είναι είδος σε ανεπάρκεια, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο, αυτά που περιγράφει ο Γιώργος στο 26 είναι πολύ συνηθισμένα. Με τον ίδιο τρόπο εξαφανίστηκαν τα ταμιφλού παλιότερα και τώρα τα πλακενίλ, καταδικασμένα να μείνουν σε ένα συρτάρι μέχρι τη λήξη τους ενώ κάποιοι ίσως να τα έχουν πραγματικά ανάγκη…

 61. Γιάννης Κουβάτσος said

  Η απάντηση ανάμεσα στο αν πίσω από ένα γεγονός κρύβεται συνωμοσία, βλακεία ή αβελτηρία, δεν είναι εύκολο να βρεθεί, ιδίως από όσους ζουν στην εποχή του γεγονότος. Για κάθε επιχείρημα υπάρχει πάντα ένα καλό αντεπιχείρημα. Είναι θέμα ιδεολογίας, τρόπου σκέψης, ψυχοσύνθεσης του καθενός προς τα πού θα κλίνει. Αν πρέπει να κλίνει κάπου, δηλαδή. Κατ’ εμέ, η σκεπτικιστική στάση είναι η ενδεδειγμένη .

 62. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  σιγά μην έχουμε έλλειψη από μάσκες…😂

  Κι ένα παλιότερο (το ‘χα κάνει στις 26 Φεβρουαρίου) αλλά ακόμα επίκαιρο άρθρο και μιά περίληψη για τις μάσκες, την χρήση και τα είδη που μας ενδιαφέρουν

  Οι τιμές έχουν πέσει πλέον (από Κίνα), γύρω στα 0,50€ οι «χειρουργικές»👋

  Μόνο κάτι δημόσιες υπηρεσίες (προ λίγων ημερών) προφανώς «μπουκώνουν ημετέρους» …
  Κι όχι μόνο στις μάσκες που έχω υπογραμμίσει… Μιλάμε για πάρτι που γίνονται, τρομάρα τους😡

 63. ΓΤ said

  Τώρα που γίνεται της… μάσκας θα πέσουν πολλές μάσκες.

 64. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Στην Κρήτη(ή πανελλαδικό;) πολύ κοινό: Εξεμασκαρώθηκε, τον εξεμασκάρωσε, αποκαλύφθηκε, τον αποκάλυψε (ξεμασκαρώνω και ξεμασκαρώνομαι)

  Βασικά τη μάσκα τη λέμε μασκάρα.

  Ταινίες
  Η νύχτα με τις μάσκες (Κάρπεντερ)
  Η μάσκα του Ζορρό

  Περιοδικό Η μάσκα

 65. Αιμ.Παν. said

  Για λόγους πληρότητας και χωρίς να είναι κάτι άγνωστο ή καινούργιο, ας αναφέρουμε και το προσωπείο, την κληρονομιά των ΑΗΠ…

  https://el.wiktionary.org/wiki/προσωπείο

  https://greek_greek.enacademic.com/144182/προσωπείο

  http://ancienttheater.culture.gr/el/parastaseis-arxaiotita/item/101-pws-itan-ta-proswpeia

 66. kpitsonis said

  Khachaturian , Βαλς από τη σουίτα Masquerade (Μασκαράτα). https://youtu.be/fPp3Qh-GRqs

 67. Pedis said

  # 60 – Από τις δύο διαβεβαιώσεις συνδυασμένες συνάγεται όχι ότι οι μάσκες είναι καταρχήν ανώφελες στον γενικό πληθυσμό, αλλά στην απλή καθημερινότητα για κίνηση σε εξωτερικούς χώρους ή σε κλειστούς για περιορισμένο χρονικό διάστημα δεν είναι απαραίτητες.

  Σωστά;

  Το άλλο δεδομένο είναι ότι μετά από μία χρήση πρέπει να πετιούνται.

 68. ΓΤ said

  «[…] Μπορούμε όλοι οι πιστοί να μετατρέψουμε τα σπίτια μας σε Εκκλησίες και να προσευχηθούμε. […] Κάνουμε κάθε σπίτι και μία μικρή εκκλησία. […] Σας μιλώ λοιπόν ως ο πνευματικός σας πατέρας […]» (Ο γνωστός Τζερόνιμο, που έλεγε άλλα στις 9 Μαρτίου)

 69. sarant said

  62 Πρέπει να το είχαμε και σε χτεσινό σχόλιο αυτό με τη σύμβαση ανάθεσης -και με το όνομα φανερό.

 70. Γς said

  16:

  >Πως μπορούμε να γράψουμε πλάγια ένα κείμενο

  Δες:

  Οδηγίες προς λικνιζομένους, μαυρισμένους, πλαγιασμένους και διαγραμμένους

  https://caktos.blogspot.com/2013/06/blog-post_9.html

 71. Jago said

 72. Pedis said

 73. Pedis said

  (Δεν είναι μυστικά και ψέμματα. Για όσους έχουν επικοινωνία με γιατρούς του ΕΣΥ αυτά είναι γνωστά εδώ και μέρες.

  Μένει τώρα να διαπιστώσουμε ότι εκτός από τις 50000 μάσκες που έδωσε ελεημοσύνη η Κίνα, θα πάρουμε βοήθεια κι από την υπερεξηντάχρονα εμπαργκοποιημένη Κούβα …

  από την ΕΕ, τίποτα ακόμη, ε; )

 74. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  62 τέλος

  Γάμησέ τα Γιάννη, οι τύποι πατεντάρανε μάσκα με ενσωματωμένη ταΐστρα…

 75. ΓΤ said

  Πέθανε ο Πάνος Χατζηκουτσέλης

 76. Jago said

 77. ΓιώργοςΜ said

  Δεν ειπώθηκε στα λεξιλογικά η χρήση της λέξης «προσωπείο τάδε» από την ιατρική, για να περιγράψει την έκφανση παθολογικών καταστάσεων στα χαρακτηριστικά του προσώπου. Δεν έχω πρόχειρο παράδειγμα στα Ελληνικά, ας πουν οι γιατροί. Θυμάμαι το poker face, το ανέκφραστο πρόσωπο (που έγινε και τραγούδι), που συνήθως συνοδεύει τη νόσο του Πάρκινσον, αλλά είναι και άλλα.

 78. Pedis said

  Να σημειωθεί ότι η φτωχή Κούβα στέλνει βοήθεια σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στην Λομβαρδία

  https://sarantakos.wordpress.com/2020/03/18/tele/#comment-639334

  Οι πλούσιες Γαλλία και Γερμανία αρνήθηκαν οποιαδήποτε βοήθεια σε ιατρικό εξοπλισμό προς την Ιταλία ήδη από τη δεύτερη εβδομάδα της κρίσης στην τελευταία.

  Η πλούσια Ιαπωνία είχε τους τουρίστες έγκλειστους να παιδεύονται άρρωστοι στο κρουαζιερόπλοιο. Η φτωχή Κούβα στην ανίστοιχηγ περίπτωση ανέλαβε την ευθύνη της αποβίβασης από το πλοίο, τη διαχείριση της νοσηλείας των ασθενών και την επιστροφή των υπολοιπων στις πατρίδες τους.

  Όλα γίνονται. Με θέληση, οργάνωση και διαφορετικό πνεύμα.

 79. ΓΤ said

  Καφέδες έχουμε, μάσκες όχι. Έρχεται πικρός καφές…

 80. ΓΤ said

  Βουλιάζουν τα διόδια Ελευσίνας από τις ουρές. Τη Δευτέρα μάς βλέπω με… αύρες https://www.iefimerida.gr/ellada/koronoios-aparadekto-athinaioi-eparhia-oyres-diodia

 81. Γς said

  Εγώ κι η μάσκα μου

 82. Γιάννης Ιατρού said

  74: Ναι, άστα το τι βγαίνει στη φόρα…

  Βγήκε μετά ο Βορίδης και είπε πως ήταν περίοδος που υπήρχε έλλειψη (13/3) και πως αυτές ήταν «τιμές δέσμευσης ποσού» και τελικά τα πήραν (πλήρωσαν) κάπου 30% φτηνότερα. Και να τον πιστέψουμε🙄, πάλι πολύ ακριβά αγόρασαν… και μάλιστα όχι από κατασκευαστή/αντιπρόσωπο, αλλά από συγκεκριμένο Φαρμακείο..🤔
  Μας ταΐζουν και σανό (νομίζουν), είτε με κάτι τέτοιες δικαιολογίες, είτε με κάτι προαναγγελίες (μεγάλα λόγια, που δεν βλέπω να υλοποιοούνται…), είτε σε κάποια συνέντευξη, είτε μέσω διαγγελμάτων…🤢 κλπ.

  Αν η αύξησή στις τιμές για μάσκες, τα αντισηπτικά κλπ. για το κράτος είναι είναι θέμα «αγορών», δηλ. προσφοράς-ζήτησης, τότε απολύτως δικαιολογημένα οι γιατροί κι οι νοσοκόμοι να ζητήσουν 10πλάσιο μισθό… Λέμε τώρα 🙂

 83. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  78 Τα φασιστοκαραγκιοζάκια του ίντερνετ που αναφέρονται στην ούτως πράττουσα Κούβα ως «σταλινικό απολίθωμα» δεν αντιλαμβάνονται πως στην πραγματικότητα με τα γραφόμενά τους στήνουν άγαλμα του Στάλιν. Ή έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη στην ανοησία αγέλης των αναγνωστών τους.

 84. dryhammer said

  Να σημειώσω πως παλιότερα μάσκες λέγανε τις μασέλες και μασκάκια τις όχι ολόκληρες (που δεν έπιαναν όλη την σιαγόνα) και σπάνια τις γέφυρες.

 85. 55 Λάμπρο: εκτός από το χρηματιστήριο, υπάρχει και ο καπιταλισμός 🙂

  76 Εξαιρετικό βιβλίο, κακή ταινία (απ’ ό,τι έχω διαβάσει, δεν την έχω πετύχει). Στην Αμερική λέει ο τίτλος δεν κρίθηκε καλός (από το περίφημο ζεύγος Κνοπφ, εκδότες του Χάμετ) και έγινε A coffin for Dimitrios.

 86. π2 said

  Οι ελλείψεις στις μάσκες στα νοσοκομεία είναι γενικευμένο φαινόμενο εδώ και μέρες.

  Στην τελευταία μου εκδρομή στον έξω κόσμο (σουπερμάρκετ, χτες) μου έκαναν εντύπωση δύο πράγματα που αφορούν τις μάσκες. Το πρώτο ήταν χωρίς προστασία (μάσκα ή, έστω, γάντια) έβλεπες κυρίως πολύ νεαρούς, ή πολύ ηλικιωμένους. Οι πρώτοι δικαιολογούνται ενδεχομένως επειδή ξέρουν ότι είναι πολύ μικρές οι πιθανότητες να νοσήσουν σοβαρά. Οι δεύτεροι; Yolo; Σημειωτέον ότι και οι περισσότεροι άνθρωποι που είδα στους δρόμους ήταν επίσης ηλικιωμένοι.

  Το δεύτερο ήταν κάτι κοπέλες που, προφανώς μπαφιασμένες από τον εγκλεισμό, είχαν εκλάβει την επίσκεψη στο σουπερμάρκετ ως έξοδο: ντύσιμο βραδινής εξόδου, βάψιμο, χτένισμα, με τη μάσκα να προσθέτει μια σουρεαλιστική πινελιά στο ανσάμπλ.

 87. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  82 Το γαζί είναι ψιλό…

  πριν
  https://www.imerodromos.gr/o-ypoyrgos-toy-episimoy-mayragoritismoy/

  μετά
  https://www.enikos.gr/economy/708918/proeidopoiisi-georgiadi-erchontai-prostima-gia-osous-echoun-aneva

 88. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  82 – «Μας ταΐζουν και σανό (νομίζουν),» Δε νομίζουν καθόλου, αιρετοί είναι, μόνο σανοφάγοι θα τους ψήφιζαν όλους αυτούς. 🙂

 89. ΓΤ said

  #86
  Να συμπληρώσω το εξής τραγικό:
  Χτες, στην Κυψέλη, στα ΑΒ Αγίου Μελετίου και Επτανήσου, στην ουρά, έξω στον δρόμο, δίχως να τηρείται καμία απόσταση ασφαλείας, νεαρά ανοίγει app καθρέφτη στο κινητό, και μακιγιάρεται κανονικά… Λεπτομέρεια σουρεάλ: η ουρά έφτανε μέχρι το γραφείο τελετών του Μωραγιάννη…

 90. 89 Γιατί να μη μακιγιαριστεί η κοπέλα;

  82 Δεν το έχω παρακολουθήσει, αλλά στο σύστημα που χρησιμοποιείται στο Δημόσιο είναι σύνηθες (και σωστά) να δεσμεύεται ποσό παραπάνω από το προβλεπόμενο, γιατί αν παρ’ ελπίδα το κόστος βγει έστω και ένα ευρώ παραπάνω πρέπει να ξαναγίνει όλη η διαδικασία απ’ την αρχή (Διαύγειες, ΚΗΜΔΥΣ και δεν συμμαζεύεται).

 91. spyridos said

  Μπετόβεν – Μεταθανάτια μάσκα-εκμαγείο.

  Αυτού του είδους μάσκες ήταν συνηθισμένες στη Ευρώπη

 92. Avonidas said

  55. Kαλώς ήρθες στο κλάμπ των συνωμοσιολόγων που δεν εννοούν να εννοήσουν…….! 
  Τουλάχιστον δεν είμαι μόνος, βρήκα παρέα εδώ.

  Εγώ πάντως εξακολουθώ να βρίσκω ότι δεν υπάρχει τίποτα το περίεργο στη συμπεριφορά των Δυτικών κρατών σ’ αυτή την ιστορία.

  Πώς αντιδρούμε ως άτομα σ’ αυτές τις περιστάσεις; Πιστεύουμε ότι το κακό είναι ακόμα μακριά, ότι δε θα μας φτάσει, ή ότι θα αργήσει να μας φτάσει, περιμένουμε να κάνουν κάτι οι άλλοι, πού να τρέχουμε τώρα και να ζημιωθούμε χωρίς λόγο, περνάμε γύρω-γύρω την καυτή πατάτα μέχρι την απολύτως τελευταία στιγμή.

  Γιατί θα πρεπε τα κράτη και οι ηγέτες να ενεργούν διαφορετικά από τους πολίτες τους; Επειδή είναι μακιαβελικές ιδιοφυίες; 😛 Δεν πείθομαι.

  (Για την ιστοριά με τις μάσκες, σημειώνω ότι εκεί στην Ανατολή έχουν χρόνια/αιώνες παράδοση στην υπευθυνότητα απέναντι στις κοινωνίες τους. Είναι διαποτισμένοι απ’ αυτή τη νοοτροπία. Ο γριπιασμένος θα φορέσει τη μάσκα για να βγει έξω, επειδή δεν σκοπεύει να φορτώσει τα μικρόβια στον διπλανό του· ο δυτικός θα βήχει σα γαϊδούρι, κι όποιος κολλήσει δε βαριέσαι, δικό του πρόβλημα)

 93. ΓΤ said

  #90α Συμπλήρωσα στην κατά Π2 «βραδινή έξοδο». Θα δούμε και άλλα πολλά… (Πάντως, το να μακιγιάρεσαι στην ουρά… Παρεκτός και κάνεις χιούμορ, ω Δύτα 🙂 )

 94. Γιάννης Ιατρού said

  87: Χτήνος,
  είναι πολύ θρασείς. Την ίδια σχεδόν ημερομηνία (μιά μέρα διαφορά) που ο «ένας» απλώς «δεσμεύει» ποσά, ο άλλος, ο Δήμος Νίκαιας, που όπως φαίνεται είναι πιό τίμιος, αγοράζει σε κανονικές τιμές…, 2,95€ την FFP2 αντί 15€ (δέσμευση), έστω 9€ (μετέπειτα δήλωση Βορίδη)

  88: Λάμπρο, όπως βλέπεις όχι όλους.
  Αρκετοί τους ψήφισαν (40% (έως 48% μαζί με ΚΙΝΑΛ) δεν τους ψήφισαν.
  Άλλοι πάλι απείχαν/έριξαν άκυρο συνειδητά 😉🙄😯 κλπ.
  Μην προκαλείς λοιπόν…

 95. Pedis said

 96. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Η μάσκα του κόκκινου θανάτου/Εντγκαρ Άλαν Πόε
  Η ιστορία εκτυλίσσεται στο καστροχτισμένο αβαείο του πρίγκιπα Πρόσπερο. Αυτός και χίλιοι ευγενείς ζουν απομονωμένοι μέσα στις πύλες του αβαείου προκειμένου να αποφύγουν ένα θανατηφόρο λοιμό που βασανίζει τον κόσμο.
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%97_%CE%9C%CE%AC%CF%83%CE%BA%CE%B1_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%9A%CF%8C%CE%BA%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CF%85_%CE%98%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%84%CE%BF%CF%85

 97. ΣΠ said

  Και, ναι: τούτο πρέπει να είναι το συντομότερο άρθρο εδώ και αρκετές εβδομάδες -είπαμε, περιορισμός δραστηριοτήτων!

  Μέχρι και οι τίτλοι έγιναν μονολεκτικοί. Τρίτος στην σειρά.

 98. Pedis said

  https://edition.cnn.com/videos/health/2020/03/17/clearwater-beach-spring-break-coronavirus-mxp-vpx.hln

 99. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  85 – Ποιός είπε το αντίθετο; απλώς στο χρηματιστήριο χωράνε ΟΛΟΙ, και οι καπιταλιστές, και οι σοσιαλιστές, και οι φασίστες και οι ναζιστές και οι κομμουνιστές (όπως και οι πάλαι ποτέ Σοβιετικοί 🙂 ) και οι ισλαμιστές και οι χριστιανοί, και οι βουδιστές, και οι ινδουιστές. κλπ, αλλά και οι άθεοι, είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ δημοκρατικός χώρος, δεν υπάρχουν ιδεολογικοί φραγμοί. 🙂
  Στο χρηματιστήριο, όλες οι θρησκευτικές και πολιτικές φαντασιακές ιδεολογίες, συνενώνονται για τον κοινό σκοπό τους που είναι ΕΝΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ. 🙂
  Aλίμονο σ΄αυτούς που ζούν με αυτές τις φαντασιώσεις. 🙂

  Για σένα. 🙂

 100. Γιάννης Ιατρού said

  Ειδατε η ΔΕΗ; .. 👍👍👋
  Να δώ τώρα τις ιδιωτικές, που αγοράζουν την ενέργεια κοψοχρονιάς (ελέω ΕΕ) και μας κάνουν τους φτηνούς, μετά…
  ΔΕΗ: Δωρεά 5 εκατ. ευρώ στο Εθνικό Σύστημα Υγείας

 101. Γιάννης Ιατρού said

  1,5 εκ. μάσκες κλπ. Γι αυτό ο υπουργός έλεγε χθές πως σύντομα θα έχουνε επάρκεια…

  Στο μεταξύ καταγγέλλουν πως στο Σωτηρία για τους γιατρούς/νοσηλευτές δεν υπάρχει ούτε μία FFP2 ή FFP3. Στο Σωτηρία που έχει επωμισθεί το μεγαλύτερο όγκο ασθενών

 102. Alexis said

  #92: Εγώ πάντως εξακολουθώ να βρίσκω ότι δεν υπάρχει τίποτα το περίεργο στη συμπεριφορά των Δυτικών κρατών σ’ αυτή την ιστορία.

  Εξαρτάται τι εννοείς «περίεργο». Ότι ολιγώρησαν εσκεμμένα κάνοντας δεύτερες ή τρίτες σκέψεις ούτε κι εγώ το πιστεύω.
  Το ότι όμως κάποια κράτη και κάποιες κυβερνήσεις φέρθηκαν με ασυγχώρητη ανευθυνότητα, ε αυτό είναι κάτι που νομίζω κι εσύ το βλέπεις…

 103. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  94 τέλος – Οι άλλοι ψήφισαν αυτούς που δεν υπέγραψαν και έσκισαν τα μνημόνια κι βάραγαν το νταούλι κι έκαναν τις αγορές να χορεύουν πεντοζάλι.
  Mάλλον εσύ προκαλείς. 🙂

 104. Avonidas said

  #102. Είπα τίποτα το περίεργο. Όχι τίποτα το αξιόμεμπτο.

 105. Γιάννης Ιατρού said

  103: Τον Σεπτ. του ’15, ναι, αυτούς, που όντως είχαν πάρει ψηλά τον αμανέ, τους επιβεβαίωσε όμως θριαμβευτικά, μετά τις όποιες αποφάσεις πήρανε, κι ας ήταν πολύ ανώμαλη η προσξείωση. Κι αυτοί βγάλανε, κατά το δυνατόν, την χώρα από την στενή επιτήρηση κλπ. Το ό,τι πρόσφατα έχασαν το ξέρουμε Λάμπρο. Όπως και το ότι οι συνειδητά απέχοντες/ακυρωτές κλπ. μια ζωή σχεδόν μόνοι τους θα μένουν, στον κόσμο τους. Αλλά χαλάλι, μερικοί είναι κατά βάθος καλά παιδιά…

 106. divolos said

  Μασκάρισμα στην φωτογραφία: Κατά την εκτύπωση φωτογραφιών σε σκοτεινό θάλαμο (ξέρω λίγο ξεπερασμένο), μασκάρισμα λέγονταν η επιλεκτική σκίαση περιοχών του χαρτιού ώστε να φωτιστούν λιγότερο (και συνεπώς να είναι πιό φωτεινές στην τελική φωτογραφία). Σήμερα μασκάρισμα κάνουν οι φωτογράφοι στον υπολογιστή (στο πρόγραμμα photoshop κυρίως), όπου και μπορούν να κάνουν απίστευτα περισσότερα πράγματα, π.χ. μπορούν να επιλέξουν περιοχές όπου να είναι πιο φωτεινές ή πιο σκοτεινές με μεγαλύτερη ή μικρότερη αντίθεση, θαμπάδα, χρώμα κι ένα σωρό άλλα, όρεξη να υπάρχει.

 107. … σε έλλειψη … οι μάσκες …

  Από μάσκες τίποτα

 108. Avonidas said

  Το ότι η άρχουσα τάξη (παλιομοδίτικος όρος για τις ηγεσίες των κρατών) ενεργεί με βάση το κοντόφθαλμο συμφέρον της, αδιαφορώντας για όλους τους άλλους – μερικές φορές ακόμα και για την υπόλοιπη άρχουσα τάξη – είναι κάτι που το αντιλαμβάνονται σχεδόν όλοι.

  Πολύ λίγοι όμως είναι πρόθυμοι να πιστέψουν ότι συχνά ενεργεί και ηλίθια, ακόμα κι αν το μοναδικό κριτήριο των ενεργειών είναι το άμεσο συμφέρον της.

  Χρόνια τώρα με προβληματίζει αυτό το ερώτημα: γιατί, ενώ ο κόσμος είναι τόσο πρόθυμος να υποθέσει κακία εκ μέρους των ισχυρών του κόσμου, είναι πολύ λιγότερο πρόθυμος να υποθέσει ανικανότητα; Ή έστω να αποδεχτεί ότι ενίοτε οι περιστάσεις ξεπερνούν την πληροφόρηση, τις ικανότητες ή τις δυνατότητές τους, βρε αδερφέ;

  Τείνω να πιστέψω ότι το κάνουν επειδή ακριβώς βλέπουν πως είναι άρχουσα τάξη, δηλαδή κατέχει την εξουσία· και υποθέτουν πως για να την διατηρούν θα είναι εξαιτίας της μεγάλης πανουργίας τους, κι όχι, πολύ απλά, επειδή κρατάνε όλα τα καλά χαρτιά στο παιχνίδι.

 109. nikiplos said

  Καλημέρα… εχθές έβαλα «μέσον» φίλο που εργάζεται σε εφοδιασμό μεγάλου Σ/Μ, να μου πει πότε θα έχουν αντισηπτικά και γάντια. Άργησα 5 min και αντισηπτικό δεν υπήρχε. Μου έφερε γάντια νιτριλίου, στο ταμείο όμως μας σταμάτησαν γιατί δεν είναι για πούλημα, ήταν για το προσωπικό (έτσι είπαν).
  Ας το πιστέψω ήθελα να πω ως άλλος Γιώργος Σίσκος, αλλά δεν ήθελα να κάψω και τον φίλο μου, που κάθιδρος ο Δντής έβριζε σκαιότατα εμπρός σε όλον τον κόσμο για το λάθος του… «Θα μας κάψεις ρε τσογλάνι!» ήταν το πιο ήπιο…

  Ο φίλος με σταμάτησε στο πάρκιν και μου ειπε να σταθώ σε μια οπτική γωνία. Άνοιξε την είσοδο της αποθήκης και μπήκε, την κράτησε όμως αρκετή ώρα ανοιχτή ώστε να δω επάρκεια και σε γάντια και σε αντισηπτικά… αυτά ιδίοις όμμασι…

  Το φωτιστικό μου ειπε δεν άντεξε ούτε 5 λεπτά… εξαφανιστηκε από μιλημένους πελάτες… κρίμα… Τα γράφω όλα τούτα από καραντίνα…

  60@ πραγματολογικά μιλώντας η οδηγία του ΕΟΔΥ είναι αυτοαναιρούμενη. Αφού δεν γίνονται τεστ να διακρίνουν τους υγιείς από τους κορονιασμένους, όλοι πρέπει να θεωρούμαστε κορονιασμένοι. Φορώντας μόνο οι έχοντες συμπτώματα, επί τοις ουσίας ακυρώνουμε το μέτρο…

  NeoKidιε, όλη την ημέρα εχθές διάβαζα την κόντρα των επιδημιολόγων (Ferguson) με τους στατιστικιστές (πχ Taleb). Μπαίνοντας σε λεπτομέρειες φοβάμαι πως οι δεύτεροι θα επαληθευτούν. Ίσως γι’ αυτό σταμάτησαν στην ΕΕ να μετράνε και πάνε έμμεσα σε λογική Bojo (herb immune), η οποια προειδοποιεί ο Taleb είναι μια μπούρδα και φαντασίωση, καθώς απαιτούνται πολλές προϋποθέσεις να ικανοποιείται, και για την ώρα, ούτε μία δεν έχει επαληθευτεί από τις μετρήσεις.

  Ζούμε ακριβώς την πραγμάτωση της γνωστής από τη θεωρία του Χάους φράσης: Μια πεταλούδα στο Πεκίνο, χτυπάει τα φτερά της και προκαλεί καταιγιδα στην Αργεντινή. Μόνο που η καταιγίδα είναι παγκόσμια γιατί οι processes δεν ειναι χαοτικές, αλλά multidimensional και (δυστυχώς) multiplicative ones…

 110. Γιάννης Κουβάτσος said

  Εκτός από τις συνωμοσίες υπάρχει και η τύφλωση. Ολόκληρο βιβλίο με παραδείγματα τύφλωσης έγραψε ο Μαρκ Φερό:
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.politeianet.gr/books/9786180308280-ferro-marc-metaichmio-tuflosi-267859&ved=2ahUKEwibqez6m6noAhWwsaQKHT9IBTEQFjAGegQIAxAB&usg=AOvVaw2Z9RxpoZ1guUXm7V3B5RNy&cshid=1584713051852

 111. nikiplos said

  Από τις συνομωσίες που κυκλοφορούν, η πιο λογική είναι αυτή με το 5g. Κι αυτό γιατί στήνεται από κινέζους τεχνικούς της Huawei. Αν η συσχέτιση υφίσταται, η πιο λογική εξήγηση είναι ότι οι τεχνικοί της Huawei, μετάδοσαν τον ιό, με άλλο κανάλι, από εκείνο των fashion designers.

 112. Ατακαμα said

  @ Pedis

  Το δικτατορικο καθεστώς της Κούβας καλό θα ήταν να εστιάζει στις ελλείψεις του δικού του συστήματος υγείας και στους εκατοντάδες κουβανους που πεθαίνουν από έλλειψη στοιχειωδων φαρμάκων και εμβολιων και όχι να κάνει κινήσεις εντυπωσιασμου εκμεταλλευομενο την αναμπουμπουλα.

 113. Avonidas said

  Το δικτατορικο καθεστώς της Κούβας καλό θα ήταν να εστιάζει στις ελλείψεις του δικού του συστήματος υγείας και στους εκατοντάδες κουβανους που πεθαίνουν από έλλειψη στοιχειωδων φαρμάκων και εμβολιων

  Ελλείψεις που τις εχει δημιουργήσει, ή έστω εντείνει, το εμπάργκο που εφαρμόζουν οι περήφανες δημοκρατίες της Δύσης.

 114. Pedis said

  # 112 – Ευχαριστώ θα τους το μεταβιβάσω, όπως επισης οτι θα τους στείλουμε *εκατοντάδες* μάσκες και γάντια (για περισσότερες δυσκολευόμεθα) που θα χρειαστούν τόσοι Κουβανοί όσοι λες ότι βρίσκονται σε ανάγκη. Να μείνουν ήσυχοι.

 115. 85, … A coffin for Dimitrios. …

  «A coughing for Dimitr-ios» για ταινία τρόμου.

  Επ’ ευκαιρία, δωράκι από την κόρη μου:

 116. Ατακάμα said

  @113

  Το εμπάργκο των ΗΠΑ είναι αποδεδειγμένα αντιπαραγωγικό και κάθε άλλο παρά έχει εξυπηρετήσει τους σκοπούς του και ένα από τα μεγαλύτερα φάουλ του Τραμπ, κατ΄εμέ είναι που δεν συνέχισε το άνοιγμα των σχέσεων ανάμεσα σε ΗΠΑ Κούβα. Όμως:

  1) Η Κούβα μια χαρά εξισορροπούσε το αμερικανικό εμπάργκο μέσα από δωρεάν ενέργεια, άμυνα και πώληση της ζάχαρης, και άλλων προϊόντων σε υπερπολλαπλάσια τιμή από την παγκόσμια, που εξασφάλιζε από την ΕΣΣΔ.

  2) Τα κομμουνιστικά καθεστώτα και εν γένει τα δικτατορικά καθεστώτα ουδέποτε μπόρεσαν να εξασφαλίσουν δημόσιες παροχές όπως η υγεία στο βαθμό που το έκαναν οι φιλελεύθερες χώρες (βλ. ιδίως Γαλλία, ΗΒ, Σκανδιναβικές χώρες κλπ)

  3) Καλό είναι ως Έλληνες που έχουμε υποστεί τα δεινά της δικτατορίας να μην γινόμαστε απολογητές άλλων δικτατοριών του κόσμου.

 117. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  105 Όπως τα λές είναι Γιάννη μου. 🙂

 118. Γιάννης Κουβάτσος said

  Η Κούβα έχει άθλιο πολιτικοκοινωνικό σύστημα, αφού ήταν και είναι δικτατορικό, αλλά έχει εξαιρετικό σύστημα υγείας, κάτι που παραδέχονται όσοι δεν τυφλώνονται από ιδεολογικές προκαταλήψεις και έχουν ασχοληθεί κάπως με το θέμα. Λίγοι υγιείς θα ήθελαν να ζουν μόνιμα στην Κούβα αλλά πολλοί άρρωστοι. Ιδίως οι φτωχοί.

 119. … από το παλαιό ιταλικό masca (στα σημερινα ιταλικά maschera) …

  Ήμουν έτοιμος να προσθέσω το μασκαρπόνε (τυρί, μισό του τιραμισού) για καλαμπούρι, αλλά βλέπω ότι είναι κι αυτό από την μάσκα!

  Mascarpa ή mascherpa στην Κορσικανική διάλεκτο, λέει.

 120. Σωτήρς said

  Στην Άμφισσα βγαίνει κάθε Αποκριά η σατυρική εφημερίδα «Μασκαράς» . Ψάχνοντας έπεσα σε σελίδα για τον τοπικό τύπο της Μυτιλήνης και είδα πως και εκεί είχε βγει σατυρική εφημερίδα «Μασκαράς». Το καλύτερο όμως είναι «Ο Βεελζεβούλ της Καλλονής» (1922). Αντιβενιζελική και φασιστική εφημερίδα δηλώνει αλλά Βεελζεβούλ; Επίσης βλέπω τον «Διάβολο της Μυτιλήνης» (1916), βενιζελική.

  55 και μετά: Δεν ξέρω για εσάς αλλά στις Βρυξέλλες έχουν εκκλησία για τον Άγιο Σένγκεν. Δεν παραδίδονται έτσι απλά τα ιερά και όσια της ΕΕ. Αν πιστεύεις στον άι Σένγκεν, δεν κορονιάζεις.

 121. Spiridione said

 122. Avonidas said

  Καλό είναι ως Έλληνες που έχουμε υποστεί τα δεινά της δικτατορίας να μην γινόμαστε απολογητές άλλων δικτατοριών του κόσμου.

  Δεν θα διαφωνήσω οτι το καθεστώς της Κούβας ειναι αυταρχικό, αλλά μετράει πολύ το πώς, και το γιατί, και το ποιες είναι οι εναλλακτικές.

  Το παράδειγμα της Χιλής του Αλιέντε μας δείχνει τι πρόκειται να συμβεί σε κάποιον που επιχειρεί να εφαρμοσει τον δημοκρατικό σοσιαλισμό απέναντι σε μια Υπερδύναμη αποφασισμένη να μην επιτρέψει κάτι τέτοιο. Και άρα θα μου επιτρέψετε να αμφιβάλλω οτι η εναλλακτική της κομμουνιστικής δικτατορίας στην Κούβα ειναι μια υγιώς λειτουργουσα αστική δημοκρατία.

 123. Ατακάμα said

  @118
  Κατά την επίσκεψή μου στην Κούβα διαπίστωσα παντελή έλλειψη φαρμάκων τόσο σε φαρμακεία όσο και σε σπίτια (μιλάμε για φάρμακα βασικά όπως πχ κατά της διάρροιας και οι μόνοι που είχαν ήταν όσοι είχαν πάρε δώσε με τουρίστες που έτυχε να τους αφήνουν τα δικά τους)

  Επίσης όπως έλεγε η ξεναγός, εντάξει μπορεί να μας λείπουν εμβόλια και άλλα βασικά στα νοσοκομεία αλλά είναι επειδή τα στέλνουμε σε φυλές στον Αμαζόνιο που τα χρειάζονται περισσότερο από μας….

  Η νοσηλεία του Κουβανού φτωχού θα είναι ίδια αν όχι και χειρότερη του φτωχού Έλληνα που θα νοσηλευτεί στο ΕΣΥ. Το πρόβλημα είναι ότι οι φτωχοί στην Κούβα είναι ουσιαστικά όσοι δεν συνδέονται στενά με την οικογένεια κάστρο, δλδ πάνω από το 90% του πληθυσμού.

  «Ναι αλλά οι φτωχοί στην Κούβα πάνε τζάμπα στα νοσοκομεία»
  «Ναι αλλά ο Παπαδόπουλος έφτιαξε δρόμους»
  «Ναι αλλά με τον Μουσολίνι τα τρένα φεύγανε στην ώρα του»

  Βρείτε τις διαφορές.

 124. Γιάννης Κουβάτσος said

  123: Για τα φαρμακεία έχεις δίκιο, υπάρχουν ελλείψεις, κάτι που παρατηρούν όλοι οι επισκέπτες.

 125. Θρασύμαχος said

  #96: https://www.poemuseum.org/the-masque-of-the-red-death

 126. aerosol said

  #11
  Με ενδιαφέρει, εφόσον αφορά το παρανόμι μου!
  Σε ιατρικό φόρουμ προ ημερών είδα πως ο ιός διασπείρεται στον αέρα μέσω σταγονιδίων (δηλαδή λίγα μέτρα, για σχετικά λίγη ώρα) και όχι μεσω αερολύματος (μεγάλη απόσταση, πολλή ώρα).
  Το αερόλυμα περιέχει πολλά στερεά, οπότε δεν πέφτει γρήγορα στο έδαφος και παρασύρεται από τον άνεμο. Δηλαδή ο ιός δεν θεωρείται airborne. Ως τώρα δεν είχα δει άλλο στοιχείο. Μήπως έχεις κάποιο λινκ;

 127. # 105

  Γιάννη’μ τα μπέρδεψες λιγουλάκι, οι απέχοντες δεν χωρίζονται σε συνειδητούς και μη, συνειδητό λευκό είναι αυτό που ρίχνει ο Λάμπρος και ασυνείδητο όσοι ρίχνουν λευκό χωρίς να ασπάζονται τα πιστεύω του!
  Ο μόνος τρόπος να χωρίσεις τους απέχοντες είναι το βουνό ή θάλασσα την μέρα των εκλογών, κστά το στήθος ή μπούτι στους κοτοπουλοφάγους και τους …γόβες (από τα αρχικά γ,ο,β, ) 🙂
  Η αποχή έχει ένα απλό σκεπτικό : χωρίς να επηρεάζει το αποτέλεσμα μειώνει τα (υποχρεωτικά) ρουσφέτια, μια που αυτά ανάγονται στο 18,21 % των ψήφων που λαμβάνει ο εκλεγόμενος, όσο μικρότερος ο αριθμός των ψήφων τόσα λιγότερα ρουσφέτια. Αν δεν με πιστεύεις ρώτα τον Αλέξη ή τηλεφώνα στον Κούλη να σου πουν τι τραβάνε.

  Ασε που με την αποχή έτσι κι ανεβάσεις τον τόνο πιάνεις ψάρια !!

 128. Capten Vilios said

  ΕΝΟΙΚΙΟ
  Είναι κάποιες στιγμές που δε σε χωράει ο τόπος
  Μάσκα φοράς, νοικιάζεις τον Άλλο σου εαυτό και μένεις.
  Κι όταν νομίζεις πως την άκρη βρήκες
  Νοικάρης πια, ξένη ζωή αρχίζεις
  ν’ αποδράσεις θέλεις πάλι.
  Είναι κι αυτή η αμηχανία
  που δεν ξέρει τι να κάνει .
  Ακουμπάει στα χέρια της, στα χέρια σου.
  Στον θεό σου.Στη μάσκα σου.
  Κι όσο την ψάχνεις
  με λαιμαργία η περιέργεια σε φιλάει στο στόμα
  απαιτώντας αργύρια.
  Πήγες γυρεύοντας βλέπεις
  Οι απόπειρες πληρώνονται
  Κι εσύ αφού δεν έχεις τι να δώσεις εξόν από τη μάσκα ,
  γιατί μαζί σου τίποτα δεν πήρες απ’ τον παλιό σου εαυτό
  ξαναγυρίζεις σε σένα

 129. […] Ένα από τα είδη που βρίσκονται σε έλλειψη στους καιρούς της πανδημίας, είναι και οι μάσκες -και όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά πανευρωπαϊκά. Άκουγα σήμερα στο γαλλικό ραδιόφωνο επαγγελματίες της υγείας να παραπονιούνται ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα στον εφοδιασμό τους από το κράτος -και ότι χρειάζονται εκατομμύρια κομμάτια κάθε μέρα. Σημειώνονται μάλιστα και κλοπές -χάθηκαν,… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2020/03/20/masks/ […]

 130. Γιάννης Ιατρού said

  69: Νίκο, σωστά,👍👋, τό ΄ψαξα, στο 134, της Εφης, χωρίς το δεύτερο (94) του Δήμου Νίκαιας κλπ.

 131. Pedis said

  https://elpais.com/sociedad/2020-03-20/las-uci-se-preparan-para-desbordarse-y-tener-que-dar-prioridad-a-unos-enfermos-sobre-otros.html

  Las unidades de cuidados intensivos (UCI) de los hospitales de zonas muy golpeadas por el coronavirus, como Madrid, se aproximan a su límite de capacidad mientras la curva de contagios sigue creciendo. Por eso los médicos intensivistas están preparándose para tomar decisiones difíciles ante la eventualidad de que no haya suficientes camas para atender a los enfermos críticos. Saben que van a tener que priorizar a unos enfermos sobre otros.

  Στην ευρύτερη περιοχή της Μαδρίτης το σύστημα υγείας φτάνει στο όριο κατάρρευσης.

  Η απόφαση σε ποιον παρέχεται εντατική θεραπεία και σε ποιον όχι, θα επαφίεται στις σχετικές πιθανότητες επιβίωσης των ασθενών εκτιμώμενες από τους γιατρούς.

  Τέρμα η διακοπή με τα θλιβερά νέα. Ας γυρίσουμε, πάλι, στα ενδιαφέροντα και διασκεδαστικά σχόλια για το σύστημα υγείας της Κούβας.

 132. Κιγκέρι said

  77: ΓιώργοΜ,

  Όσα μπορώ πρόχειρα να θυμηθώ:

  Αδενοειδές προσωπείο, στα παιδιά που πάσχουν από κρεατάκια

  Ιπποκράτειο προσωπείο, σε οξεία περιτονίτιδα (προθανάτιο στάδιο)

  Λεόντειο προσωπείο, στη λέπρα

  Προσωπείο τετάνου

 133. Παναγιώτης Κ. said

  @108 α.Γιατί παλιομοδίτικος ο όρος άρχουσα τάξη;
  Προσωπικώς, αυτόν χρησιμοποιώ αντί του όρου αστική τάξη ( η τάξη που κατέχει τα μέσα παραγωγής…που πια μέσα παραγωγής;) διότι έχουν εξουσία με αντίστοιχα οικονομικά οφέλη χωρίς να έχουν κάποια παραγωγής.
  Αν ρωτήσουμε έναν εργοστασιάρχη, βιοτέχνη κατά βάση, για να είμαστε ακριβείς, δεν νιώθει καθόλου μέλος άρχουσας τάξης. ΄Αλλους θεωρεί ως άρχουσα τάξη.π.χ τους πολιτικούς, τους δικαστές, τους πανεπιστημιακούς…
  Τελευταία όλο και πιο συχνά γίνεται λόγος περί οικονομικών ελίτ, πολιτικών ελίτ, γραφειοκρατικών ελίτ κ.λπ οι οποίες διαφεντεύουν τις τύχες των λαών.

  γ. Αυτό είναι ένα ενδιαφέρον ερώτημα. Καλό είναι να το επαναφέρεις στη συζήτηση.
  Θα βοηθήσω και εγώ, να μη ξεχαστεί. 🙂
  Προσωπικά κάποια δική μου απάντηση θα την αναζητήσω στο πεδίο της ψυχολογίας-ψυχανάλυσης αφού πρώτα δούμε το πραγματολογικό πεδίο του θέματος που μας απασχολεί.

  Νομίζω πάντως ότι για να δώσουμε κατά το δυνατόν αξιόπιστες απαντήσεις, πρέπει να απαλλαγούμε πρώτα ή έστω να τα θέσουμε υπό κρίση, διάφορα (περιοριστικά) πιστεύω.(Επιστημολογικά εμπόδια τα λέμε στην παιδαγωγική).

 134. Pedis said

  Να ένα ακόμη δείγμα της … οργάνωσης των κρατών και της ΕΕ στο σημερινό σταδιο του εγκληματικού μπουρδελο-καπιταλισμού της αρπαχτής:

  https://www.repubblica.it/cronaca/2020/03/20/news/caso_tamponi_brescia-251787370/?ref=RHPPTP-BH-I251766331-C12-P6-S2.4-T1

  Εταιρεία από την Μπρέσια της Ιταλίας που παράγει τεστ για Covid-19 έκλεισε παραγγελία από τις ΗΠΑ να στείλει μισό εκατομμύριο τεστ, χωρίς να ρωτήσει κανέναν, χωρίς να δώσει λογαριασμό σε κανέναν, χωρίς να μπορεί να την ελέγξει κανένας. Τα τεστ εντωμεταξύ στην Ιταλία δεν περισσεύουν.

 135. Κιγκέρι said

  91: Spyridos ,

  Τέτοιες νεκρικές μάσκες έχει στη συλλογή του το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο στην Παλιά Βουλή, αυτή του Κολοκοτρώνη μάλιστα εκτίθεται σε μία ειδική προθήκη με τα όπλα του. Τις άλλες δεν θυμάμαι να τις έχω δει στη μόνιμη έκθεση.

  https://www.lifo.gr/articles/archaeology_articles/231263/athanasies-nekrika-ekmageia-agoniston-toy-1821-sto-ethniko-istoriko-moyseio

 136. Pedis said

  -> 134 – εκπληκτική είδηση κι από την άλλη άποψη: οι ΗΠΑ παραγγέλνουν τεστ από μια εταιρεία της Μπρέσια είτε επειδη δεν παράγουν είτε επειδή τα βρίσκουν φτηνότερα και οι ενδιάμεσοι θα τα προωθήσουν στην εσωτερική αγορά στις γνωστές τιμές.

 137. Γιάννης Κουβάτσος said

  133: Άρχουσα τάξη και εξουσιαστικές ελίτ, σωστά. Αστική τάξη δεν υπήρξε ποτέ στην Ελλάδα, ούτως ή άλλως. Τους απογόνους των κοτζαμπάσηδων και των μαυραγοριτών δεν τους λες και κλασικούς εκπροσώπους του αστικού πολιτισμού και των αξιών του, όποια γνώμη κι αν έχει κανείς γι’ αυτόν.

 138. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Προσωπίδες
  Βάναμε τις παλιές προσωπίδες, και πάμε.
  τραγουδώντας στον χορό.
  Ένας πιερότος σου μιλεί. Γελάς.
  Γνέφεις κρυφά σε κάποιον αρλεκίνο.
  Σου ρίχνει ένα μάτσο μενεξέδες.
  Ωστόσο παίζουν πάντα τα βιολιά.
  Ένας ιππότης κάτι ψιθυρίζει.
  Καθώς περνάμε δίπλα στον μπουφέ,
  πέφτει μπροστά σου ένα λευκό ρόδο.
  Δε μάθαμε ποτέ ποιος το ‘χει ρίξει…
  Ωστόσο παίζουν πάντα τα βιολιά…
  Κάνει ζέστη… πετώ τη μάσκα.
  Συ, όμως, δεν τη βγάζεις – τη φορείς.
  Και τότε, ξαφνικά, χωρίς να θέλω
  – γεννιέται πάλι, μέσα μου μια σκέψη.
  Νομίζω τη φορούσες από πάντα –
  νομίζω δεν την έβγαλες ποτέ!
  Η μάσκα που μου κρύβει τη μορφή σου
  βρίσκεται πιο πολύ μες στην ψυχή σου…

  Ναπολέων Λαπαθιώτης
  Περιοδικό Μπουκέτο 16-5-1929

 139. Πάνος με πεζά said

  Κι ένα σπάνιο θεατρικό έργο, «Η μάσκα και το πρόσωπο»του Λουίτζι Κιαρέλλι. Για τον ελεύθερο χρόνο σας (αλλα μόνο ήχος).

 140. π2 said

  109: Για τα αντισηπτικά, έχω μια απορία: όσοι δεν συνεχίζουν να εργάζονται εκτός σπιτιού, τι στο καλό τα κάνουν; Για όσους είναι κλεισμένοι στο σπίτι, το σαπούνισμα είναι επαρκέστατο μέσο προστασίας. Άντε να χρειαστείς λίγο αντισηπτικό για τις λίγες εξόδους στο σουπερμάρκετ.

 141. Γιάννης Ιατρού said

  Μιάς και πιό πάνω αναφέρθηκε το προσωπείο, και μάλιστα μαζί με τους ΑΗΠ, εδώ ένα χαρακτηριστικό

 142. Γιάννης Ιατρού said

  140: Όντως, ίσως και για κάποια αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όταν είμαστε έξω, πορτοφόλια (;), κάρτες, κινητά, κλειδιά, κάποια μέρη αυτοκινήτου, τιμόνι, λεβιέ κλπ. Και βεβαίως όσο δεν έχουμε κρούσμα στο σπίτι…
  Και να σκεφτεί κανείς, πως παλιά είχαμε καμινέτα με οινόπνευμα για τον καφέ… (ακόμα τά ΄χουμε… 🙂 )

 143. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Αυτό είναι το σύστημα που ορισμένοι περιγράφουν ως έναν «VUCA κόσμο», ακρωνύμιο των λέξεων Volatile (ασταθής), Uncertain (αβέβαιος), Complex (περίπλοκος) και Ambiguous (ασαφής). Ενας κόσμος χωρίς σταθερές για την πλειονότητα των ανθρώπων, ρευστός, επικίνδυνος και ακατανόητος. Ενα μέρος όπου δυνητικά όλοι είναι εχθροί όλων και στο οποίο κυριαρχούν οι απρόσωποι θηρευτές: ανεργία, φτώχεια, πόλεμος, προσφυγιά, επιδημίες, κλιματική αλλαγή. Και απέναντί τους το θήραμα: ένας άνθρωπος μικρός, αδύναμος και κλεισμένος στο καβούκι του μεταφορικά και κυριολεκτικά.»
  https://www.efsyn.gr/stiles/ypografoyn/235997_aoratoi-ehthroi-kai-aneythynoi-polemarhoi

 144. Πέπε said

  @80:
  > > Βουλιάζουν τα διόδια Ελευσίνας από τις ουρές.

  Ανεξάρτητα από την ουσία της είδησης, έχω την απορία: Γιατί δουλεύουν ακόμη τα διόδια; Τα διόδια είναι ακριβώς σαν τις μεγάλες συγκεντρώσεις πληθυσμού, απλώς ετεροχρονισμένα:

  Είπαμε, το πρέπον είναι να κάτσουμε σπίτι μας, αλλά έστω και οι λίγοι που πρέπει να μετακινηθούν, αν ένας έχει κορονοϊό, τον μεταδίδει στο …γάντι του υπαλλήλου, κι από κει σ’ όλους τους επόμενους οδηγούς (καθώς και στους υπαλλήλους των επόμενων διοδίων, οπότε το τσιμπάνε κι όσοι κάνουν μέρος μόνο της διαδρομής)…

  Εκτός αν οι υπάλληλοι αλλάζουν γάντια για κάθε αυτοκίνητο, οπότε πάω πάσο. Το να μην έχουν καν γάντια δεν το φαντάζομαι δα.

 145. spyridos said

 146. Πάνος με πεζά said

  Θα έπρεπε τα διόδια να τα είχαν βάλει μόνο με ηλεκτρονικές πληρωμές, χωρίς παρεμβολή υπαλλήλου. Δηλ. e-pass ή «καλαθάκι». Aπορώ γιατί δεν το έκαναν, τουλάχιστον σε όσους σταθμούς έχουν καλαθάκια (δηλαδή σχεδόν όλους).

 147. Γιάννης Κουβάτσος said

  144: Εντάξει, κανένας πωλητής και ταμίας δεν αλλάζει γάντια μετά από κάθε συναλλαγή με πελάτη. Και καλά στα μαγαζιά με λίγη πελατεία. Αλλά το ίδιο συμβαίνει και στα σουπερμάρκετ, όπου στέκονται μεν οι πελάτες σε «ασφαλή» οριοθετημένη απόσταση μεταξύ τους, αλλά όλοι έρχονται σε επαφή με το κοινόχρηστο πλέον γάντι της ταμία.

 148. Gero said

  Η λέξη καραντίνα μήπως προέρχεται απο το ιταλικό quaranta? (40 -ημέρες-)?

 149. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα και να με συμπαθάτε για την πολύωρη απουσία. Είχα πάει για έναν περίπατο, που (ακόμα) επιτρέπεται.

  80 Διάβασα όμως ότι η μείωση ήταν μειωμένη απλώς λειτουργούν ελάχιστες λωρίδες.

  97 Ήταν επίτηδες μονολεκτικός αυτός Όμως αύριο θα σπάσει καθότι έχουμε μεζεδάκια -αν και…

  132 Βρετιμαθαίνει κανείς!

  134 Ελεύθερη αγορά!

 150. Να θυμίσω και δυο ακόμα μάσκες που δεν (νομίζω να) αναφέρθηκαν: τη μάσκα ομορφιάς (που κάνουν κυρίως οι κυρίες) αλλά και τη μάσκα της ηλεκτροκόλλησης (και οξυγονό- κλπ κολλήσεων).

 151. 106 Σωστά, είναι κι αυτό το μασκάρισμα

 152. nikiplos said

  143@ Στην ίδια εφημερίδα διάβασα το «Στους δρόμους του Μιλάνου ο Στρατός για τον έλεγχο των μέτρων». Και να επιτέλους μια γενική που δεν είναι «του Μιλάνο». Χρόνια είχα να την διαβάσω.

 153. Γιάννης Ιατρού said

  142: Επί τη ευκαιρία να σημειώσω, πως είναι λάθος να νομίζει κανείς πως τον συγκεκριμένο ιό μπορούμε να τον εξολοθρεύσουμε χρησιμοποιώντας καθαρό, δηλ. χωρίς πρόσμιξη νερού, οινόπνευμα. Δεν πετυχαίνει! Γιατί ο covir-19 είναι απ΄αυτούς που έχουν γύρω-γύρω από τον πυρήνα τους έχει έλυτρο, το οποίο για να διασπαστεί χρειάζεται νερό. Το καθαρό οινόπνευμα δεν περιέχει καθόλου νερό. Αντίθετα, η λοσιόν οινοπνεύματος (π.χ. 70% ή 90%) περιέχει νερό, οπότε και ενδεικνύεται για απολύμανση για τον covid-19

 154. π2 said

  Ή εκτοξεύθηκε η τιμή της μάσκας ή κάποιος πληκτρολόγησε λάθος ποσό:
  https://www.koutipandoras.gr/article/corriere-della-sera-o-erntogan-mplokarei-200000-maskes-poy-proorizontai-gia-italika?amp#click=https://t.co/spfzpJCCNC

 155. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  email απο συναδελφο μου συνωμοσιολογο.

  Χωρις να υιοθετω τις αποψεις, αν καποιος γνωριζει περισοτερα ας μας σχολιασει σχετικα…..

  «Αγαπημένοι φίλες/οι,
  έχοντας το χρόνο και την ανησυχία, σας μεταφέρω τη
  περίληψη των προσωπικών περιπλανήσεών μου στο διαδίκτυο σχετικά
  με το φλέγον θέμα των ημερών μας.

  ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ:
  -. Ιούλιος 2019
  Ο οργανισμός πρόληψης και ελέγχου ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ αποφασίζει την διακοπή λειτουργίας του εργαστηρίου βιολογικών όπλων στο Fort Detrick του Maryland.
  Αιτία: Τα προβλήματα που διαγνώσθηκαν στις νέες διαδικασίες σχετικά με την αποτοξίνωση των υδατικών λυμάτων.
  Πηγή:
  https://www.independent.co.uk/news/world/americas/virus-biological-us-army-weapons-fort-detrick-leak-ebola-anthrax-smallpox-ricin-a9042641.html
  -. Οκτώβριος 2019 (18.10.2019)
  Διεξάγεται στην Νέα Υόρκη η εκδήλωση 201 (Event 201).
  Είναι μία προσομοίωση παγκόσμιας πανδημίας που προκαλείται από ένα θανατηφόρο ιό. Η εκδήλωση αυτή χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα
  Bill & Melinda Gates, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ
  (WEF), τη CIA, το Bloomberg, το Ίδρυμα John Hopkins και τον ΟΗΕ
  Πηγή:
  # http://www.centerforhealthsecurity.org/event201/
  -. Οκτώβριος 2019 [18.10.2019, 27.10.2019]
  Ολυμπιάδα Ενόπλων Δυνάμεων στη Γουάν της Κίνας.
  Συμμετέχει αποστολή 300 ατόμων απο τις ΗΠΑ. Η επίδοση των αθλητών των ΗΠΑ είναι μέτρια. Εικάζεται ότι η αποστολή αυτή διέσπειρε τον
  κορωνοϊό.
  Πηγές:
  #https://www.businessinsider.com/chinese-official-says-us-army-maybe-brought-coronavirus-to-wuhan-2020-3?op=1
  #https://www.veteranstoday.com/2020/03/20/china-us-brought-covid19-to-china-during-army-games-hid-disease-in-us-as-influenza/
  -. Μάρτιος 2020 12.03.2020
  Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Zhao Lijian θέτει ερωτήματα πρός τον Διευθυντή του CDC των ΗΠΑ Robert R. Redfield μέσω twitter όταν ο τελευταίος επιβεβαίωσε ότι ορισμένες περιπτώσεις θανόντων απο κορωνοϊό στις ΗΠΑ είχαν διαγνωσθεί μεταθανάτια.
  Έγραψε μεταξύ άλλων: «Θα μπορούσε να είναι ο αμερικανικός στρατός που έφερε την επιδημία στη Γουάν».
  Πηγές:
  #https://twitter.com/zlj517/status/1238111898828066823
  # https://twitter.com/taro_taylor/status/1237985967195095041
  -. Μάρτιος 2020 20.03.2020
  Έκκληση 101 Ιρανών γιατρών στους αρχηγούς των γειτονικών κρατών
  στο Ιράν για κλείσιμο των βιολογικών εργαστηρίων των ΗΠΑ στο έδαφός τους.
  Πηγή:
  # https://sputniknews.com/middleeast/202003191078623300-iranian-doctors-urge-neighbours-to-liquidate-any-us-biological-labs-amid-coronavirus-fears/
  ΔΕΔΟΜΕΝΑ:
  1. Υπάρχουν εγκατεσπαρμένα σε 25 χώρες στην υδρόγειο βιολογικά εργαστήρια των ΗΠΑ που η λειτουργία τους διέπεται μέσω διμερών αμυντικών συμφωνιών.
  Οι εργαζόμενοι σε αυτά έχουν ιδιότητα διπλωμάτη.
  Πηγή:
  α. Χάρτης:
  # http://dilyana.bg/wp-content/uploads/2018/04/1.png
  β. Άρθρο:
  # http://dilyana.bg/the-pentagon-bio-weapons/
  2. Υπάρχει μέχρι στιγμής αμφιβολία για το άν ο κορωνοϊός προήλθε από
  φυσική μετάλλαξη ή από βιολογικό εργαστήριο.
  Πηγές:
  # https://www.nature.com/articles/s41591-020-0820-9?utm_source=twt_nnc&utm_medium=social&utm_campaign=naturenews&sf231596998=1
  # https://science.sciencemag.org/content/367/6477/492.full
  # https://www.sciencemag.org/news/2020/01/wuhan-seafood-market-may-not-be-source-novel-virus-spreading-globally
  #https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0166354220300528
  3. Η θνησιμότητα του ιού είναι πολύ μικρή σύμφωνα με τη μελέτη του
  κ. Ιωαννίδη:
  #https://www.statnews.com/2020/03/17/a-fiasco-in-the-making-as-the-coronavirus-pandemic-takes-hold-we-are-making-decisions-without-reliable-data/
  ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ:
  1. Όλη το σκηνικό μοιάζει με τον επικοινωνιακό χειρισμό των γεγονότων
  της 11.09.2001. Τότε δαιμονοποιήθηκαν οι «μουσουλμάνοι εξτρεμιστές»
  και τώρα δαιμονοποιείται ο «κινεζικός ιός» σύμφωνα με τις δηλώσεις του
  προέδρου των ΗΠΑ στο twitter.
  Άρθρο:
  #https://www.unz.com/kbarrett/9-11-truth-coronavirus-truth-zionist-hysteria-msm-lockdown-war-on-the-horizon/
  2. Είναι η πανδημία του κορωνοϊού μιά μορφή υβριδικού πολέμου ΗΠΑ–Κίνας;
  Άρθρο:
  # https://www.unz.com/pescobar/china-locked-in-hybrid-war-with-us/
  3. Είναι η πανδημία το προπέτασμα προπαγάνδας και χειραγώγησης;
  Άρθρο:
  #https://www.voltairenet.org/article209499.html
  ===

 156. Μαρία said

  62
  Γιατί, κακόψυχε, έσβησες το όνομα του Τράκη; 🙂

 157. Κιγκέρι said

  Το scribd προσφέρει απεριόριστη πρόσβαση σε όλους για 30 μέρες

  (Ελπίζω να τα πέτυχα τα μπλε-ακολούθησα τις οδηγίες του Γς στο 70)

 158. Γς said

  Ρε σεις, φοβερή η συζήτηση στον Σκάι τώρα με Ελληνα γιατρό στο νοσοκομείο του Μπέργκαμο Ιταλίας.

  Θα συζητηθεί.

  και το βίντεο που προηγήθηκε του Sky-News στο ίδιο νοσοκομείο

 159. ΣΠ said

  153
  Το οινόπνευμα που πωλείται για οικιακή χρήση περιέχει τουλάχιστον 6% νερό. Με απλή απόσταξη σε ατμοσφαιρική πίεση δεν μπορείς να πάρεις καθαρότητα μεγαλύτερη από 95,6% λόγω σχηματισμού αζεότροπου. Για αιθυλική αλκοόλη 100% (απόλυτη αλκοόλη) χρειάζονται επιπλέον ειδικές μέθοδοι.

 160. Γς said

  158

  Αποφασίζουμε ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει

 161. ΣΠ said

  149
  Πες τα κορονομεζεδάκια για να διατηρηθεί το σερί.

 162. ΚΩΣΤΑΣ said

  Συγκλονιστικός ο Έλληνας γιατρός στην Ιταλία. Εγκληματίες όσοι δεν υπακούν στα μέτρα, αυτό είναι το βασικό μας πρόβλημα.

 163. spyridos said

  Κάποιοι δεν φοράνε απλώς μάσκα αλλά έχουν δέσει και τα μάτια και βουλώσει και τα αυτιά.
  Η κάθε χώρα συγκρίνεται με τον γεωπολιτικό της περίγυρο.

  Η Κούβα εφάρμοσε ένα είδος σοσιαλιστικού μοντέλου.

  Οι γείτονές της υπό την άμεση ή έμμεση επήρεια των αμερικανών εφάρμοσαν ένα καπιταλιστικό μοντέλο.

  Λοιπόν ας συγκρίνουμε από τη μια την Κούβα (με 60 χρόνια εμπάργκο)
  και από την άλλη τις πολύ κοντινές της γεωπολιτικά, πολιτιστικά και σε μέγεθος
  Αϊτή , Δομινικανή Δημοκρατία και Πόρτο Ρίκο.
  Σε διάφορους τομείς , οικονομία, υγεία, παιδεία, πολιτισμό και δημοκρατία.
  Είμαι φυσικά εκτός θέματος όπως και όλοι αυτοί με τις ψευδοαναλύσεις παραπάνω.
  Ας μην το κουράζουμε λοιπόν κι ας δούμε τα θετικά της Κούβας και γιατί πέτυχε εκεί που απέτυχαν άλλοι.

  Βέβαια το Αμέρικα είναι καλύτερο, δεν έχει ελλείψεις και σου δίνει κάθε δικαίωμα να πεθάνεις στο πεζοδρόμιο.

 164. Γιάννης Κουβάτσος said

  Κομμουνιστική προπαγάνδα με αφορμή τον κορονοϊό. Έλεος, παιδιά, μας φτάνει η κλεισούρα μας!

 165. sarant said

  161 Τα μεγάλα πνεύματα….

  148 Ναι, είχαμε και άρθρο σχετικά.
  https://sarantakos.wordpress.com/2020/02/05/quarantine/

 166. Γιάννης Ιατρού said

  159: Σταύρο, περισσότερο από 90% δεν κάνει. H WHO συνιστά 80% ή 70%

 167. spyridos said

  Διάβασα 30+ σχόλια με αντικομουνιστική προπαγάνδα με αφορμή τομ κορονοιό.
  Οταν τόλμησα να μιλήσω λογικά και όμορφα πιστεύω για την παράλογη αντικομουνιστική ιστορία
  εμφανίστηκε η αστυνομία ιστολογίου να με επιπλήξει.

  Η σύγκριση ξανά με την περιφέρειά της.
  Αφού είναι πεντακάθαρο ότι σε υγεία, παιδεία , πολιτισμό, ασφάλεια , αθλητισμό κτλ
  καμία τους δεν μπορεί να ανταγωνιστεί, ούτε καν να πλησιάσει την Κούβα ας πάμε στο αμφισβητήσιμο.

  Δημοκρατία.
  Αιτή, Π.Π. Δ.Δ – Κούβα
  Ας αρχίσουν οι γνωρίζοντες.
  Να μάθουν κι οι Κουβανοί τι θα μπορούσαν να κερδίσουν αν έμεναν στον καπιταλισμό.

  Επομένως ας το αφήσουμε αυτό και να μην το κάνουμε καλύτερα.
  Να μην γράφουμε και κομουνιστική προπαγάνδα ρε παιδιά.

 168. nikiplos said

  Από την Κούβα δεν ξέρω, ούτε πήγα ποτέ. Μου αρέσει η μουσική τους. Βλέπω μόνο ότι μου δείχνουν. Ο εξάδελφός μου καπετάνιος που έχει πάει πλειστάκις, μου λέει πως εκεί αξίζεις μόνο αν είσαι ερωτεύσιμος/εκπορνεύσιμος (χινετέρος) στους χιλιάδες τουρίστες και πως εδώ και χρόνια η Κούβα έχει γίνει διάσημος προορισμός σεξοτουρισμού για τους ώριμους Ατλαντικούς (ένθεν κακείθεν).

  Έτσι κι αλλιώς στο παγκόσμιο χωριό όλοι έναν ρόλο έχουν. Οι Φιλιπινέζοι καμαριέρες, οι Κινέζοι φθηνοπαραγωγοί και φθηνέμποροι. Οι Ανατολικοευρωπαίοι, μαστρωποί κοκ. Το κακό αρχίζει και τελειώνει, όταν αυτά τα στερεότυπα καταρρίπτονται, από τη στιγμή που η κανονικότητα σπάει.

  Και αυτό πρέπει να δούμε. Πως ο κορονοϊός σπάει αμετάκλητα την παγκοσμιοποιημένη οικονομία όπως την ξέραμε. Ακόμη είμαστε στην αρχή φοβάμαι.

  Ο φίλος μου, με ενημέρωσε πως ήδη οι χοδρέμποροι άρχισαν να στοκάρουν και είδη διατροφής… Δεν ξέρω αν αληθεύει, αλλά προβλέπω ένα ιδιαίτερα θερμό καλοκαίρι…

 169. Pedis said

  Καλό είναι να εφαρμοσθεί η καραντίνα με αίσθημα ευθύνης από τα άτομα ξεχωριστά.

  Ακόμη καλύτερο θα ήταν αν η κυβέρνηση ήξερε τι να κάνει εδώ και ένα μήνα, με αντιφατικά μέτρα,

  αντί, επιπλέον, να χανει χρονο να πείσει τους τράγους με το λάου-λάου και με το σεις και με το σας,

  και να μην παίρνει τη στοιχειώδη απόφαση ακόμη και σήμερα να πει στους εφοπλιστές στοπ! Μην μεταφέρετε τους μαλάκες που πάνε να κολλήσουν τη γιαγιά και τον παππού στα νησιά που δεν υπάρχει ούτε ιατρείο …

  Αλλά, υπόψην, η συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων όταν ξεπεραστούν τα 2-3 χιλιάδες κρούσματα και θα καταρρεύσει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας θα είναι κρίμα στο λαιμο των κυβερνήσεων που το έχουν συνειδητά ξεπατώσει

  αλλά και όσων τις υπερψήφισαν τα τελευταία τριάντα χρόνια.

  Nα δούμε το ζήτημα της ατομικής ευθύνης ως προς το τελευταίο ή δεν συμφέρει!;

 170. … Ο ένας μασκαράς είναι ο αποκριάτικος, που φοράει μάσκα, ενώ ο άλλος είναι αυτός που φέρεται κατά τρόπο ανεπίτρεπτα επιπόλαιο ή γελοίο, που κάνει μασκαραλίκια….

  Και οι δύο
  μασκαραντίνα

 171. Γιάννης Κουβάτσος said

  Τα ‘χει γράψει, Νίκιπλε, κι ο Γκουτιέρεζ στα βιβλία του, αλλά τι ξέρει αυτός, ε; Είπαμε, η Κούβα έχει εξαιρετικό για τα κυβικά της σύστημα περίθαλψης, μηδένισε τον αναλφαβητισμό, ώστε να μπορούν οι Κουβανοί να διαβάζουν τα άπαντα του Φιντέλ, αλλά όχι και επίγειος παράδεισος και παράδειγμα προς μίμηση, έτσι; Οι βάρκες με τους φυγάδες προς Μαϊάμι πήγαιναν, όχι τ’ ανάποδα.

 172. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Tο εργοστάσιο της μάσκας, στη Μόρια

  https://www.ethnos.gr/ellada/95256_koronoios-ergostasio-tis-maskas-sti-moria-pics

 173. Γιάννης Ιατρού said

  156: Μαρία, δεν το είχα βρει (ακόμα😎) στη Διαύγεια, από άλλους το πήρα και έτσι ήμουν προσεκτικός…, γιατί κυκλοφορεί πολύ «πράμα» και θέλει εξακρίβωση πριν το βάλεις, πως είναι όντως δημόσια προσβάσιμο, αν περιέχονται ονόματα κλπ.

 174. spyridos said

  Νίκιπλε οι ναυτικοί έρχονται σε μεγαλύτερο ποσοστό σε επαφή με την πορνεία από ότι άλλά τμήματα του πληθυσμού.
  Η γενίκευση όμως ‘πως εκεί αξίζεις μόνο αν είσαι ερωτεύσιμος/εκπορνεύσιμος ‘ είναι αφοπλιστικά γελοία για σοβαρή συζήτηση.
  Μάλιστα αυτό να το πεις στους 60 γιατρούς που φτάνουν σήμερα στην Ιταλία.
  Επειδή έχω πάει στις 3 από τις 4 χώρες μπορώ να σου φέρω τρομερά παραδείγματα πορνείας σπό Δ.Δ και Αιτή.
  Η παιδική πορνεία μάλιστα στην Αιτή ακόμα και με μέλη της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ που που υποτίθεται
  ότι προστάτευε τους κατόικους από τις σφαγές της Αμερικανοκρατούμενης κυβέρνησης έφερε και χολέρα με χιλιάδες νεκρούς.
  Αλλη σύγκριση για την δημοκρατία στις 4 παραπάνω χώρες υπάρχει??????

 175. ΓιώργοςΜ said

  106, 151
  Άλλη φορά θα κάνω τα σχόλια (#26) σε ώρα υψηλής επισκεψιμότητας, να μη μου παίρνουν τις δάφνες 😂

  123 κλπ: Το σύστημα υγείας της Κούβας παράγει πολλούς και καλούς γιατρούς. Το γεγονός ότι δεν παρέχει αρκετά μέσα είναι μια αδυναμία, αλλά με το εμπάργκο σε ισχύ είναι σα να κόβει κανείς τα πόδια κάποιου και μετά να τον φωνάζει κούτσαβλο.
  Για το Ιράκ και τον Σαντάμ θα βρει κανείς λιγότερες συ

 176. ΓιώργοςΜ said

  175 συνέχεια
  … συμπάθειες, αλλά οι θάνατοι από ελλείψεις λόγω του εμπάργκο δε βαρύνουν μόνο ή κυρίως τη χώρα ή το σύστημα υγείας

 177. voulagx said

  Διδάσκοντες ΕΚΠΑ κατά Τσιόδρα: «Απαράδεκτες οι θέσεις του»

 178. nikiplos said

  174@ Αγαπητέ Σπυριδέ, εγώ δεν επέπληξα την Κούβα υπέρ των άλλων. Είπα πως αν κάτι αξίζει, χρηματιστηριακά παίρνει το πάνω χέρι. Πάντως το ίδιο ποσοστό πληθυσμού – εικάζω αλλά δεν γνωρίζω, θα ήθελε να φύγει από την Κόλαση που ζει και στις τέσσερις αυτές χώρες, ώστε να πάει στις ΗΠΑ, ή στην ΕΕ, όπου φωταυγάζει ο επίγειος παράδεισος σήμερα.

  Το ζήτημα δεν είναι η ψευδαίσθηση, δεν είναι τι προβάλουν τα μήδεια, είναι η στερεοτυπία που όλοι μας έχουμε αποδεχθεί. Επομένως το περί δημοκρατίας το έχω λύσει από νέος: κάλιο να ψηφίζω τους χειρότερους, παρά να με διοικούν οι άριστοι χωρίς να έχω δικαιωμα ψήφου – ξέρω κι αυτό φενάκη είναι όπως και η δικαιοσύνη, αλλά η φιλοσοφία μου βασίζεται στο γεγονός ότι είναι ουτοπία τόσο η αταξική κοινωνία, όσο και η ελεύθερη αμοχλευτη αγορά, οπότε στο μέσον κάπου πρέπει να κινούμαστε,

  ανάλογα με τις συνθήκες

  Είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένος που στην ΕΕ, σήμερα επιλέχθηκε η ανθρωπιστική – ας την πούμε – λύση, από αυτήν την εμμονική του Μπόζο (Bojo, aka Boris Johnson). Είμαι επίσης ευχαριστημένος που και η δική μας κυβέρνηση των δήθεν αμείλικτων νεοφιλελεύθερων υπάκουσε στα κελεύσματα της ΕΕ και έστω την τελευταία στιγμή απόδιωξε τις εμμονές, έστω και αδέξια, με κακό τρόπο.

  Ο Βολονταρισμός του Πολάκη, μου είναι το ίδιο επικινδυνος με τον καιροσκοπισμό του Λάδωνη και του Βρούτση… Ίδωμεν.

 179. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  178 τέλος !!
  Εξαιρετικός χειρουργός εντατικολόγος (με πολύ κουπί) είναι ο Πολάκης.

 180. Pedis said

  # 177 – Αχά!

  Να κάνουν τεστ, ναι, και πού να τα στείλουν για ανάλυση (από την επαρχία);

  Με ποιο μηχανισμό; Κούριερ!

  Και σε ποσες μέρες θα έχουν τα αποτελέσματα;

  Πόσα τεστ αντέχει να κάνει ημερησίως το δομημένο και ισχυρό συστημα Υγείας των κυβερνήσεωντης τρόικας;

  Και πότε θα κινητοποιηθεί, ποιος μηχανισμός; για να θέσει σε καραντίνα, και πού; τους θετικούς;

  Και ποιος θα τους πηγαίνει φαγητό; Φάρμακα;

  Ποιος θα τους κουράρει;

  Υπάρχουν ιατρικά συνεργεία γι αυτή τη δουλειά;

  Ε, λοιπόν, άστο να πάει στο διάολο-Τζόνσον…

 181. Μαρία said

  166
  Τι ρωτάει ο κόσμος, ρε συ! Αν το σουσαμόλαδο σκοτώνει τον ιό! Σουσάμι άνοιξε 🙂

  Le fait de mettre de l’huile de sésame empêche-t-il le nouveau coronavirus de pénétrer dans l’organisme ?

  Non. L’huile de sésame ne tue pas le nouveau coronavirus. Il existe des désinfectants chimiques qui peuvent tuer le 2019-nCoV sur les surfaces. Il s’agit notamment de désinfectants à base d’eau de Javel ou de chlore, de solvants, d’éthanol à 75%, d’acide peracétique et de chloroforme.
  Cependant, ils ont peu d’impact sinon aucun sur le virus si vous les mettez sur la peau ou sous votre nez. Il peut même être dangereux de se mettre ces produits chimiques sur la peau..
  https://www.who.int/fr/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public/myth-busters

 182. Μαρία said

  189
  Σύστημα παρατηρητών νοσηρότητας για τη γρίπη σ.4 https://eody.gov.gr/wp-content/uploads/2020/03/11.2020-FLU-WEEK.pdf
  https://eody.gov.gr/epidimiologika-statistika-dedomena/systima-paratiriton-nosirotitas-sentinel/diktyo-idioton-giatron-systimatos-sentinel/
  https://eody.gov.gr/wp-content/uploads/2019/01/etisia_ekthesi_gripis_2018_2019.pdf σ.15

  Οι Γάλλοι τώρα το χρησιμοποιούν και για τον κορονοϊό.

 183. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  173 Γιάννης Ι. Στη Διαύγεια /Δνση Προμηθειών κι άλλων υπουργείων σίγουρα θα έχουν αναρτήσει κι άλλες ανάλογες αποφάσεις.

  181 Μαρία. Ριγανόλαδο πόσιμο, ως ισχυρό αντισηπτικό (τώρα με τον κίνδυνο του κοροναϊού, υπονοούμενου), προσπάθησε να μου πλασάρει προχθές η παντοπώλισσα 🙂

 184. ατακάμα said

  Μπορούμε επίσης να συγκρίνουμε την Κούβα με την Κόστα Ρίκα.

  Και όχι, αν έφευγε το δικτατορικό καθεστώς στην Κούβα προφανώς και δε θα γινόταν ποτέ η χώρα Σουηδία και Νορβηγία. Υπάρχουν και εγγενείς καταστάσεις στις χώρες της Λατινικής Αμερικής που εμποδίζουν άλλωστε την πλήρη εμπέδωση της δημοκρατίας και του φιλελευθερισμού (βλ. και Ελλάδα πχ).

  Πάντως αν μπορέσουν επιτέλους οι Κουβανοί να βγουν έξω, να σπουδάσουν. να δουν κάτι διαφορετικό και να γίνει καμιά άμεση ξένη επένδυση στη χώρα σίγουρα μόνο για το καλό της Κούβας θα ταν, χωρίς να σημαίνει οτι θα έρθει βέβαια ο παράδεισος στη γη.

  Τώρα βέβαια αν θέλουμε να στηρίζουμε μια χούντα για είναι η δικιά μας χούντα αυτό είναι άλλο καπέλο. Αλλά μετά μην διαρρηγνύουμε τα ιμάτια μας για το πόσο δημοκράτες είμαστε και πόσο απεχθανόμαστε την επταετία και τον Μεταξά.

  Είπαμε «ναι αλλά ο Παπαδόπουλος έφερε τον ηλεκτρισμό και στο τελευταίο χωριό»

 185. Ηλίας Φωλιάς said

  Μου κάνει εντύπωση πώς θεωρούνται φυσιολογικές οι χρεώσεις 2,95 ευρώ η μία μάσκα με φίλτρο FFP2, όταν πριν από 30 ημέρες ο αδελφός μου σε ένα συνοικιακό χρωματοπωλείο τις έδινε 1 ευρώ!! όταν κάνεις μια τόσο μεγάλη παραγγελία εννοείται ότι πετυχαίνεις κάτι καλύτερο. Καλά για τους άλλους με τα 15 ή 9 ευρώ δεν υπάρχει συζήτηση. Αυτοί έχουν μεταπτυχιακό από την novartis και την siemens. Ξέρουν τη δουλειά…

 186. sarant said

  185 Μάλιστα!

  181 Πάλι καλά που τους προειδοποίησε να μην αλειφτούν με χλωρίνη

 187. spyridos said

  178

  με εντυπωσιάζει το γεγονός. Δεν αντίδρασες σε 30 ακραία σχόλια παραπάνω και αντέδρασες σε ένα μετριοπαθέστατο δικό μου.
  Δεν το καταλαβαίνω.
  Δεν είπα ότι η Κούβα ΄είναι ο επίγειος παράδεισος. Κάθε άλλο.
  Ουτε καταλαβαίνω την λύση σου, Να πάρουμε 50 εκ κόσμο από εκεί να τον τρέχουμε ΗΠΑ και ΕΕ?
  Πως θα λυθούν τα προβλήματα εκεί.
  Σίγουρα όχι στη ΜΕΣΗ γραμμή που προτείνεις.
  Παιδιά με πορτοκαλί μαλί από την αβιταμίνωση στην Αιτή και παιδιά χωρίς μακντόναλτς στην Κούβα.
  Ποιά είναι η μέση λύση?
  Άνθρωποι που πεθαίνουν από καρκίνο στο δρόμο ατην Αιτή και Κουβανοί που νοσηλεύονται σε φτωχικά νοσοκομεία.
  Ποιά είναι η μέση λύση?????
  Μη ελεύθερες εκλογές στην Κούβα, καθόλου εκλογές στην Αιτή για 50 χρόνια. Που είναι η μέση εδώ?
  Ο Κάστρο έστελνε μαζικά όσους ήθελαν στη Φλόριδα (και 5 εκ δεν πήγαν με βαρκάκια αλλά με πλοία της γραμμής)
  και ο παπαντοκ έσφαζε δεκάδες χιλιάδες, σκότωσε από πείνα 100ες χιλιάδες, εφάρμοσε ομαδικούς βιασμούς και γενοκτονίες.
  Η μέση λύση. Ποιά? Η Γουατεμάλα????
  Οχι η Κούβα δεν είναι η λύση αλλά ούτε και η μέση απόσταση είναι.

  178 , 179
  Κάκιστος ισαποστακισμός πάλι.
  Ο Πολάκης έχει χειρουργήσει δικό μου άνθρωπο μετά από σοβαρό τροχαίο και ήταν άψογος όπως πάντα.
  κια σαν υφυπουργός το προσπάθησε. Κάπνιζε βέβαια.
  Μπορείς να τον συγκρίνεις με αποβράσματα?
  Αστο καλύτερα μην το συζητήσουμε.

  172
  Μπράβο ΕΦΗ
  μια είδηση αισιόδοξη.
  Με τα λίγα μέσα που έχουν.
  Να μην μπορούμε να φτιάξουμε μια γραμμή παραγωγής. Με τόσα εργοστάσια , εργαστήρια , μηχανικούς τεχνικούς βιολόγους.
  Με τόσα διδακτορικά???

  181
  Ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται.
  Η πλάκα είναι ότι αυτό με το σουσαμόλαδο δεν υπάρχει στην αγγλόφωνη σελίδα και φαντάζομαι θα υπάρχει άλλη σύνταξη μύθων σε κάθε γλώσσα.

 188. spyridos said

  184

  Πραγματικά δεν ξέρεις για τι μιλάς. Κάθε Κουβανός μπορεί να πάει εξωτερικό αν το θελήσει απλώς δεν υπάρχει αρκετή δυτική μονέδα.
  Εχω πολλούς φίλους και γνωστούς από Κούβα.
  Επί δε΄κα χρόνια είχα δική μου επιχείρηση 50/50 με Κουβανό συνεταίρο εδώ στην Ουτρέχτη.
  Εβλεπα συχνότερα Κουβανούς από Ελληνες.

  Η Κούβα δεν ήταν ποτέ Κοστα Ρίκα μια κάκιστη Αιτή ήταν όταν έγινε η επανάσταση.
  Τα ποσοστά πορνείας έχουν παρουσιαστεί σε αμερικάνικες μελέτες.

  Η Κόστα Ρίκα είναι η Ελβετία της λατινικής αμερικής (που λέει ο λόγος) αφού την άφησαν οι αμερικάνοι να ξεφύγει έστω και λίγο.
  Και δεν το λες και καπιταλιστικό το σύστημά τους.

  Για τα υπόλοιπα ζήσε το μύθο σου στο στη ΕΕ-σοβιετία.
  Εχω ψηφίσει τρεις φορές σε δημοψήφισμα τα 10 τελευταία χρόνια και οι κυβερνήσεις εφάρμοσαν το ακριβώς αντίθετο από το αποτέλεσμα και τις τρεις φορές.

  Ας μιλήσουμε για μάσκες καλύτερα. Η αντικομουνιστική υστερία μια άλλη φορά.
  Ο Θεός μας φύλαξε και δεν γίναμε κομμουνιστές.

 189. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  173 Γιάννης Ι.
  Ενώ στη Διαύγεια του Υπ. Παιδείας κ Θρησκευμάτων/Πανμιο Δυτ.Αττικής τα γράφουν γενικώς…πανεπιστημιακά

  ΑΔΑ: Ψ79Ξ46Μ9ΞΗ-ΩΤΙ

  ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ∆ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
  ΓΕΝΙΚΗ ∆ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
  ∆ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ
  ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ∆ΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
  ΑΙΓΑΛΕΩ : 16/03/2020
  Αριθµός Πρωτοκόλλου : 145

  Αποφασίζουμε
  Την έγκριση πληρωµής ποσού ύψους ΕΙΚΟΣΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΧΙΛΙΑ∆ΕΣ ΟΚΤΑΚΟΣΙΑ ΕΥΡΩ 24800 Ευρώ σε βάρος των πιστώσεων
  του τακτικού προυπολογισµού του οικονοµικού έτους 2020 του Πανεπιστηµίου ∆υτικής Αττικής στον Κ.Α.Ε. : 189901 στον
  δικαιούχο : I.F.M.S. ΕΝΑΡΓΕΙΑ Ι.Κ.Ε. για :ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΑΠΟΛΥΜΑΝΤΙΚΩΝ ΥΓΡΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ
  ΣΥΜΒΑΣΗ 68/2020
  file:///C:/Users/User/Downloads/%CE%A879%CE%9E46%CE%9C9%CE%9E%CE%97-%CE%A9%CE%A4%CE%99.pdf

 190. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  168 τέλος – Νίκιπλε χαλάρωσε και μη σπέρνεις τον πανικό με αμφίβολες πληροφορίες. Αν θέλεις γάντια ή τρόφιμα, έλα στον Γέρακα που δεν έχουμε κανένα πρόβλημα τροφοδοσίας από την αρχή της κρίσης ή γράψε μου να σου τα στείλω.☺
  Μη τρελαίνεσαι φίλε μου, να δείς που μόλις ισορροπήσουν τα χρηματιστήρια θα μας αποχεραιτήσει κι ο ιός του Μπάτμαν.☺
  Αυτό που θα έπρεπε να σε ανησυχεί, είναι η μεγάλη ευκολία χειραγώγησης των μαζών σε όλα τα ανεπτυγμένα κράτη, καμία απολύτως αντίδραση από κανέναν κι από κανένα κόμμα, τέτοια πολιτική σύμπνοια ακόμη κι από εκ διαμέτρου αντίθετα κόμματα, δεν έχει ξανασυμβεί.😷
  Κι αυτό το ΚΚΕ ρε παιδί μου, έχει καταπιεί την γλώσσα του, ακόμη περιμένω να κάνει κάποια πρόταση, έστω να πάρει θέση για τον ιμπεριαλιστικό κορονοϊό. Αν δεν ξεκινήσει τώρα η επανάσταση που είναι ώριμες οι συνθήκες πότε θα ξεκινήσει του χρόνου; Αφού το 2021 είναι κλεισμένο από την Λασκαρίνα Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη.☺

  Χαλαρώστε και να χαμογελάτε, είναι μεταδοτικό και κάνει την εξουσία να ανησυχεί.😂

 191. Μαρία said

  189
  Δες το αντικείμενο της εταιρείας http://www.ifms-enargeia.gr/%CE%B7-%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%B5%CE%B9%CE%B1/%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B5%CE%B9%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF-%CF%84%CE%B7%CF%83-%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%B5%CE%B9%CE%B1%CF%83

 192. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  189 έχοντας υπόψη: (1,2,3…
  10.)
  Το τεκµηριωµένο αίτηµα για ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΑΠΟΛΥΜΑΝΤΙΚΩΝ ΥΓΡΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ 68/2020

 193. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  179 – Δε νομίζω να τον έχει κατηγορήσει κανείς για την ιατρική του ιδιότητα ΕΦΗ ΕΦΗ.

 194. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  193 Λάμπρο,
  όμως ως γιατρός και δη εντατικολόγος πρότεινε τον εαυτό του για εθελοντική συμμετοχή στη δύσκολη περίσταση.

 195. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  191. (τώρα είδα) ότι δεν περιγράφει αναλυτικά τα είδη λέω. Η «σύμβαση 68»-μη συνημμένη, δεν παρέχει διαύγεια στο κοινό 🙂

 196. Της Μηχανής Ραψίματα said

  Καλησπέρα καραντινιώτες και καραντινιώτισες, εδώ και μέρες ράβουμε εθελοντικά μάσκες για προσωπικό νοσοκομείων και ιατρικών κέντρων. Χρησιμοποιούμε βαμβακερά υφάσματα κι αφήνουμε ενδιάμεσα κενό για να μπορεί να πλένεται ακόμη και στους 90°C. Τους τις στέλνουμε κι εκείνοι αφού τις απολυμάνουν, απ΄ ότι μας είπαν μέσα τοποθετούν γάζα ή non woven ύφασμα (το χοντρό που μοιάζει με φίλτρο).

 197. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  194 – Βρε κοπελιά τι σχέση έχει αυτό με την βουλευτική του και την πρώην υπουργική του ιδιότητα, υπάρχουν καλοί άνθρωποι που έγιναν κακοί πολιτικοί και κακοί άνθρωποι που έγιναν καλοί πολιτικοί. Απ’ όσο ξέρω (γιατί δεν ασχολούμαι πολύ με τα πολιτικά δρώμενα) δεν έχει αμφισητήσει κανείς πως ο Πολάκης, είναι καλός γιατρός ενδεχομένως και καλός άνθρωπος. Όσοι τον κατηγορούν, για την πολιτική του ιδιότητα το κάνουν, αυτό κατάλαβα και για τον Nikiplos εκτός κι αν κατάλαβα λάθος, ας πεί κι ο ίδιος.

 198. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο Κομοτηνής ,στις 29.1.2020 προμηθεύτηκαν μάσκες PPT3 σε τιμή 0,630 ευρώ η μία +24% ΦΠΑ

  file:///C:/Users/User/Downloads/%CE%A9%CE%A8%CE%92%CE%A04690%CE%92%CE%91-%CE%923%CE%A5%20(2).pdf

 199. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  197 Ο Πολάκης ζήτησε να πάει ως γιατρός εθελοντής για την περίσταση
  https://www.iatropedia.gr/eidiseis/koronoios-sti-machi-kata-tou-iou-zita-na-mpei-ethelontika-o-pavlos-polakis/128651/

 200. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  196 Μπράβο σας!

 201. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  199 – Δεν συνεννοούμαστε κρί κρί μου, πάω για ύπνο, αύριο θα σηκωθώ νωρίς να πάω να τρέξω το πεντοχίλιαρό μου πρίν ο μαλακοπίτουρας απαγορέψει την κυκλοφορία και κατεβάσει τα τάνκς, αν κι εγώ ξέρω πώς να τα αντιμετωπίσω εύκολα.☺
  Καληνύχτα

 202. ΓΤ said

  #149α
  Νίκμαν, στα δελτία ειδήσεων έπαιξε η εξής πληροφορία: τα διόδια της Ελευσίνας παρουσίασαν μείωση σε φόρτο διέλευσης μόλις 1/3. Ταυτόχρονα, από τα Αθηνών-Λαμίας πέρασαν περίπου 14.000 οχήματα. Ο Χαρδαλιάς, στο πλαίσιο της καθημερινής ενημέρωσης, είπε ευθέως ότι (έχοντας το αρχείο όλων των πινακίδων από τα διερχόμενα οχήματα) το κράτος επιφυλάσσεται… Προοίμιο των… ελευθησομένων ημερών, η ενέργεια του Δήμου Κατερίνης: βγήκε με ειδικά μηχανήματα και ξήλωσε από παντού! τα παγκάκια. Ιχνηλατήθηκε η νοσήσασα νοσηλεύτρια στην Κάρπαθο, και είπαν ότι κόλλησε από κάτοικο Αθηνών. Βγήκε ζωντανά ο Δήμαρχος Σύμης: Εδώ και τρεις μέρες έχουν καταπλεύσει στη Σύμη περίπου 50 Άγγλοι, Γάλλοι, Γερμανοί και Κινέζοι οι οποίοι είναι ιδιοκτήτες ακινήτων, στο σπίτι τους πηγαίνουν οι άνθρωποι, δεν λέω, «για να γλιτώσουν από τον ιό, αλλά βάλτε μας από τώρα σε καραντίνα»…

  Στα τοπικά νέα: ψηλά, στην πλατεία της Κυψέλης, κοντά στα σχολεία, ώρα 23:00, γονείς έπαιζαν με τα παιδιά τους μπάλα, καμιά δεκαριά άτομα…
  Στην πλατεία Αγίου Γεωργίου, στου ναού τα σκαλιά και τα παγκάκια, όπου έχουμε απόψε πάνω από 60(!) άτομα, πέρασε η ομάδα ΔΙΑΣ: Ήταν ευγενικοί (ρε παιδιά, δεν πρέπει να ‘στε εδώ, ‘ντάξει, να πιούμε γρήγορα την μπίρα και φεύγουμε, όταν ξαναπεράσουμε να μη σας βρούμε), που όταν ξαναπεράσουν δεν θα βρούν αυτούς, αλλά άλλους, δηλαδή αυτούς… Δεν έχω την τύχη (ή την ατυχία) να είμαι γονιός, αλλά αναρωτιέμαι: έφηβοι, και λίγο μεγαλύτεροι, ασφυκτιούν στα γαμωντούβαρα, πλας τα μέτρα, περιορίζονται;
  (Γνωστότατη φακλάνα της Κυψέλης, με τρομακτική οικονομική δύναμη, και διασυνδέσεις παντού, μόλις σήμερα αποφάσισε να κλείσει το καφέ της. Στον «όρθιο» εξωτερικό χώρο καπνιστών είχε, μετά την απαγόρευση, βάλει χαζομάδερα σε στιλ μισοπαγκάκι, μη θέμε κι ερισείνωτο, το αλκοόλ πήγαινε αβέρτα πλαστικοποτηράτο, και χτες, είχε «πιάσει» πελάτες, πλην των γνωστών σκυλιών που τη στηρίζουν, και παπουδέμος που γύρναγαν από τη λαϊκή της οδού Τήνου). Το πρόβλημα είναι ότι ο ιός δεν θα επιλέξει μόνο καθοίκια.

  #168
  Εκλεκτέ Νίκιπλε (μη με ρωτήσεις περισσότερα 🙂 ), οι μεγάλοι μάστορες στη μαστροπία, που είναι τα πλέον δυσανίχνευτα κιοπέκια, είναι οι Ουζμπέκοι, αειπλόκαμοι…

  #174 Spyridos, μια εικόνα, αφού ζητήσω συγγνώμη, από τις ευγενικές κυρίες που μας διαβάζουν, για την ωμογλωσσία: το 1995 βρέθηκα στη Βομβάη, τυχαία, στο λιμάνι. Από τότε μια φράση στοιχειώνει τα αυτιά μου: «Έλα, μαλάκα, γκαμίσι εμένα», καθώς δωδεκάχρονα κοριτσάκια πλησίαζαν Έλληνες ναυτικούς κ.λπ., κ.λπ., οι οποίοι σαθρόψυχοι, αφού έκαναν τη δουλειά, γύριζαν μετά «από τα ξένα» στην οικογένεια φορτωμένοι δώρα…

 203. ΓιώργοςΜ said

  196 μόλις πριν, σκέφτηκα: Πόσο δύσκολο μπορεί να είναι να φτιάξει κανείς μια μάσκα πάνινη;
  Βρήκα πανεύκολα δεκάδες βιντεάκια, πχ https://m.youtube.com/watch?v=eLOh8AoXvcI , που δείχνουν τον τρόπο.
  Από τα φύκια που πουλάνε οι μαυραγορίτες για μεταξωτές κορδέλες, καλύτερες είναι. Πάντα, κυρίως για προστασία των άλλων.

  Βρήκα μάλιστα και μια μελέτη για την αποδοτικότητά τους:
  https://hackaday.com/2020/03/18/homemade-masks-in-a-time-of-shortage/

  Θα βάλω τη μάνα μου να ράψει καμμιά δεκαριά. Κυρίως για να της δώσω κάτι να κάνει, φοβάμαι πως η κλεισούρα θα της κάνει περισσότερο κακό από τον ιό, έτσι όπως πάμε.
  Όσες πιστές (ή πιστοί, αν και δε νομίζω πως θα είναι πολλοί), φτιάξτε για να τη σπάσετε στους απατεώνες σπετσερομπακάληδες*!

  *6.000.000 +1 😁

 204. Της Μηχανής Ραψίματα said

  203. ΓιώργοςΜ υπάρχουν αμέτρητα βίντεο για ραφή μάσκας, πάντως είναι πανεύκολες στη ραφή τους. Ακόμη κι ο άντρας μου κατάφερε να ράψει, χρησιμοποιούμε αυτό το πατρόν https://www.youtube.com/watch?v=S9RWII2-5_4&list=PL3IXh_FBcolsKT7KtfGEgatcT71aXhkr-&index=77&t=8s&fbclid=IwAR3EyorrEvyAnpINeeEwCW0d3dBhrGHJR23JfCYD00LuHZP1TYEw3-soIUE Κι αυτή που ανέβασες βλέπω ότι είναι επίσης πολύ καλή μιας και πιάνει πιο ψηλά στη μύτη και φτάνει να καλύπτει και μέχρι το πηγούνι!! Δυστυχώς αυτές οι πάνινες που πουλάν στο φαρμακείο ακόμη και προς 4,5 € είναι χάλια μαύρα!!

 205. Πέπε said

  @203:

  Πιο εύκολο μου φαίνεται να ράψω νυφικό.

  Χτες ή σήμερα ανέβασε κάποιος εδώ ένα πολύ πιο εύκολο, με χαρτί, νάιλον κλπ., αλλά είναι μόνο για όσους φορούν γυαλιά!

 206. Της Μηχανής Ραψίματα said

  205. Πεπε 😂😂😂 γελάω με το νυφικό!!! Σου ανεβάζω πατρόν, πανευκολούρα, που λεει κι ο γιος μου και δεν είναι μόνο για όσους φορούν γυαλιά. https://www.youtube.com/watch?v=09SymK56yAU

 207. Γς said

  158,160:

  Ο Έλληνας γιατρός της Ιταλίας στο βραδινό δελτίο ειδήσεων

 208. Γς said

  207:

  Δεν μπορώ να το βάλω το βίντεο απ την αρχή γμτ

 209. Γς said

  Δυνατός σεισμός 5,6 Ρίχτερ στην Πάργα – Έγινε αισθητός μέχρι την Πάτρα

  Σεισμός, Ιός κι Αγιο Πνεύμα

 210. aerosol said

  #155
  Το πρόβλημα με την συνομοσιωλογία βρίσκεται στο ότι μπορεί να φτιάξει κάποιο σενάριο με λίγα κομμάτια κάποιου παζλ. Με τα ίδια κομμάτια, ή κάποια άλλα, θα μπορούσε να φτιαχτεί άλλο σενάριο. Οπότε το όποιο συμπέρασμα αναγκαστικά βασίζεται στις προτιμήσεις του ερευνητή -και συχνά καθορίζεται από αυτές, ακόμα κι αν δεν το επιδιώκει ο ίδιος.
  Δεν θα διαβάσω κάθε λινκ αλλά στάθηκα στο εξής:
  «Υπάρχει μέχρι στιγμής αμφιβολία για το άν ο κορωνοϊός προήλθε από
  φυσική μετάλλαξη ή από βιολογικό εργαστήριο.
  Πηγές:…»
  Διάβασα τις πηγές και δεν είδα ΚΑΜΙΑ νύξη πως μπορεί ο ιός να προήλθε από βιολογικό εργαστήριο. Μπορεί να ταιριάζει η εικασία με το σενάριο που θέλει ο ερευνητής αλλά, σόρυ, λινκάρει άρθρα που δεν λένε αυτό που λέει ο ίδιος στην περιγραφή!

  Ακόμα:
  Η θνησιμότητα του ιού ακόμα ερευνάται και το άρθρο του Ιωαννίδη δεν είναι καθοριστικό. Κι αν είναι, δεν βλέπω να παίζει κανένα ρόλο στο σενάριο (ούτε καν στην εξέλιξη του ιού!), πέρα από το να ενισχύσει το κλίμα «σας λένε ψέματα». Πάντα χρήσιμο στο να ανεβάζει την πόρωση στη συνομωσιολογία αλλά χωρίς ουσία.

  Το ότι υπήρξαν Κινέζοι αξιωματούχοι που έριξαν το πρόβλημα στις ΗΠΑ έχει ενδιαφέρον. Αλλά δυστυχώς δεν αποτελεί στοιχείο καθώς (1) δεν έχουμε κανενα λόγο να τους πιστέψουμε και (2) όσο οι ΗΠΑ έχουν ακήρυχτο πόλεμο με την Κίνα άλλο τόσο και η Κίνα έχει ακήρυχτο πόλεμο με τις ΗΠΑ, οπότε θα πουν ό,τι μπορεί να βλάψει τον αντίπαλο (με την ίδια λογική).

  Το σκηνικό δεν μοιάζει με την ιστορία της τρομοκρατίας. Πέρα από κάτι καμμένους ακροδεξιούς, στη Δύση (και στις ΗΠΑ) δεν υπάρχει κάποιο γενικό κλίμα περί «κακών Κινέζων» που έφτιαξαν και έστειλαν ιό. Απολύτως καμία σύγκριση με την ατμόσφαιρα που προκάλεσαν τα τρομοκρατικά χτυπήματα από μουσουλμάνους.

  Με ανάλογα υλικά θα έφτιαχνα μια χαρά σενάριο πως η Κίνα δημιούργησε τον ιό για να χτυπήσει την Δύση και ειδικά τις ΗΠΑ, οι οποίες κινούνται ως τώρα με καθυστέρηση και πολύ αβέβαιη αποτελεσματικότητα απέναντι στον ιό. Βέβαια (αχ, η χαοτική ομορφιά της συνομωσιολογίας!) κάποιος θα μπορούσε να μου πει πως μια τυχόν αμερικάνικη πηγή του ιού δεν προέρχεται από τον Τραμπ αλλά από παρακράτος που θέλει να ανατρέψει το πολιτικό σκηνικό στις ΗΠΑ! Θα φτιάχναμε υπέροχες τανίες. Αλλά την αλήθεια μόνο από κωλοφαρδία θα την προσεγγίζαμε.

  Μου έχει μείνει παλιό κουσούρι να μην αποκλείω τίποτα. Όμως χρειάζονται πολλά περισσότερα από μια ενδιαφέρουσα ιδέα για να ρίξω ώρες διάβασμα ή σοβαρή συζήτηση.

 211. # 190

  Σούχει περάσει από το μυαλό ποτέ πως όταν τελειώσει ο πανικός από τον κορωνοϊό θα στρώσει και το χρηματιστήριο γιατί η διακύμανσή του στηρίζεται στην ψυχολογία του πλήθους ;

  Μπορεί να λέμε ανατέλλει ο ήλιος αλλά η γη είναι που γυρίζει κι όχι ο ήλιος που σκαρφαλώνει στον ουρανό

  Μπορεί να λέμε πέφτει ο κεραυνός αλλά η κατεύθυνση είναι από την γη στον ουρανό, άσε που άλλες φορές είναι από σύννεφο σε σύννεφο

  Στα μαθηματικά το λέμε μη μπερδεύεις τα δεδομένα με το συμπέρασμα : η πτώση του χρηματιστηρίου επηρεάζει ΜΟΝΟ το κομμάτι του πληθυσμού που ασχολείται με αυτό. Ο κορωνοϊός πανικοβάλλει ΟΛΟΥΣ άρα και το κομμάτι που ασχολείται με το χρηματιστήριο και προκαλεί την πτώση του. Και μια μεγάλη φυσική καταστροφή όπου έχουμε, κάνει τοπικά το χρηματιστήριο κάνει βουτιά

  Τόσο απλά … (αλλά αν τα έγραφαν τα βιβλία δεν θα υπήρχαν χιλιάδες βιβλία να «εξηγο’υν» της μάνας τους το γάλα, είδες ο καπιταλισμός ; )

  Μόνο ο ΠΑΟΚ ανεβαίνει σταθερά και διαχρονικά (χάρτινο ήταν το πρωτάθλημα πριν το πάρει, χάρτινο και το επόμενο μετά το πρωτάθλημα που πήρε, κανονικό θα είναι το επόμενο που θα πάρει !!! ) 🙂 🙂

 212. # 202

  Με την νέα χιλιετία, νυχτερινό Ταύρου αρχές σχολικής χρονιάς με πλησιάζει μια μαθήτρια εκ Σοβιετίας και μου ζητά να γραφτεί στα ενισχυτικά μαθήματα (μια ώρα πριν ή μετά το ωράριο). Εκανε μερικά και μετά εγκατέλειψε το σχολείο.
  Λεπτομέρειες :
  Εκείνη την εποχή πήγαινα για ιδιαίτερα στο Φάλληρο όπου δυο-τρεις φορές διασαυρώθηκα με την Σκλεναρίκοβα- απίστευτη εκ του φυσικού.
  Η εν λόγω μαθήτρια-γύρω στα 20- ήταν ό,τι κοντινότερο στην Σκλεναρίκοβα έχω δει, ντυνότανε πανάκριβα και την έφερνε και την έπαιρνε από το σχολείο μια Πόρσε
  Ηταν από το Ουζμπεκιστάν

  Και θυμήθηκα έναν φίλο μου δικηγόρο που οι βασικές ασχολίες του ήταν οι αποτροπές απελάσεων και οι χρήσεις ναρκωτικών που με φώναξε μια φορά να καθίσω μαζί του στην πλατεία Κυψέλης όπου βρισκότανε με δυο ωραιότατες νεαρές, ονομάζοντας με συνεργάτη του. Κατάλαβα πως κάτι με χρειαζότανε και κάθισα. Μίλαγε με την μία και η άλλη-μετά τις συστάσεις, σοβιετικές και οι δύο- με ρώτησε με τέλεια ελληνικά αν με ενδιαφέρει η γιαπωνέζικη λογοτεχνία …. Μετά από λίγο ο δικηγόρος έφυγε με την μία λέγοντας μου πως θα γυρίσει κι έμεινα με την γιαπωνέζικη λογοτεχνία. Η κοπελιά με ρώτησε δειλά-δειλά αν μπορούσε να πάει για τσιγάρα, ελεύθερα της είπα, ο αθώος, έφυγε αλλά δεν γύρισε, και ο φίλος μου μετά μου εξήγησε πως πήγε να πάρει την δόση της και δεν έπρεπε να την αφήσω να φύγει.
  Την κάθε μια από αυτές τις είχε πελάτισσες φασόν με 20 χιλιάρικα τον χρόνο, έπαιρναν 1000 την βραδιά και μπορούσαν άνετα να σταθούν και στα καλύτερα σαλόνια

 213. Γιάννης Ιατρού said

  209: (Σεισμός σε Πρέβεζα/Πάργα)
  Ρε συ Αλέξη, δεν μας είπες πως στο ποτάμι, στον Αχέροντα, εκεί δα, έχουν μπει οι μπουλντόζες του Χάρου και κάνουν διαπλάτυνση για να χωρέσει ο κόσμος… (εμ τι, νομίζατε πως θα πήγαιναν στο Ελληνικό, για την «επένδυση» του Μπουμπούκου;)

 214. π2 said

  155: Υπάρχουν τουλάχιστον δυο επιστημονικά άρθρα που αποδεικνύουν ότι ο κορονοϊός σαφέστατα δεν είναι προϊόν εργαστηρίου, γιατί το γονιδίωμά του (που το διέθεσαν αμέσως στην επιστημονική κοινότητα οι Κινέζοι) δεν έχει στοιχεία τεχνητής επέμβασης. Για την ακρίβεια, μπορούμε πλέον να κάνουμε υποθέσεις για τον μηχανισμό μετάλλαξης και μετάδοσης (π.χ. https://www.nature.com/articles/s41591-020-0820-9).

  Με ένα απλό γκουγκλάρισμα, ο συνωμωσιολόγος συνάδελφός σου θα μπορούσε να βρει πολλά στοιχεία για το ότι δεν ισχύουν τα «στοιχεία» του. Δεν είναι καιρός να διαδίδουμε συνωμοσιολογικά σενάρια.

 215. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Καλημέρα.

  @212.gpointofview said:

  » …ό,τι κοντινότερο στην Σκλεναρίκοβα έχω δει

  Γιῶργο, μοῦ θύμισες τὸ περιστατικὸ μὲ τὴν ἐπίθεση τοῦ Καρεμπὲ στὸν Ὀκά, σ᾿ ἕνα παιχνίδι ΠΑΟΚ-ΟΣΦΠ.

  Κάποιος εἶχε γράψει/πεῖ ὅτι τοῦ ἐπιτέθηκε ἐπειδὴ ὁ Ὀκὰς τὸν ἀποκάλεσε «σαβουρογάμη»! 🙂

 216. Μαρία said

  Ο υφαντουργός άκουσε το Νικοκύρη και τον Pedis και το γύρισε στις μάσκες.

 217. # 215

  Ναι, Δημήτρη (αλλά ήταν ΟΣΦΠ-ΠΑΟΚ στη Ριζούπολη, με γνωστό ρεσιτάλ διαιτησίας και μια μόνο μέρα στο Καρεμπέ αντί των 6 που έλεγε ο κανονισμός), το Καρεμπέ σαβουρογάμη το έχω χρησιμοποιήσει και σ’ ένα θεατρικό μου

  Πάντως δεν ξεχνιοωνται τέτοιες συναντήσεις, όπως δεν ξεχνιέται η εικόνα του ηνίοχου από όσους το έχουν δει στο μουσείο.

 218. sarant said

  196 Α μπράβο!

 219. Pedis said

  # 214 – Είναι ευφάνταστο σενάριο να είναι προιόν εργαστηρίου.

  Όμως, φοβάμαι οτι η επόμενη περίοδος θα χαρακτηριστεί από προχειροδουλειές.

  Πρόκειται για την περίοδο όπου ο καθένας θα πει το μακρύ και το κοντό του (δημοσιογραφοι, επιστήμονες και λογιώ μπάζα).

  Εδώ, βγαίνουν, όχι σπάνια, λάθος άρθρα (με λαδιές στις υποθέσεις, στις προσεγγίσειw και στην ανάλυση δεδομένων), πού, στη Φυσική!

  Στην ιατρική και στη βιολογία τι περιμενετε να συμβεί;!

  Θέλει χρόνο για να βγει η καλή η σούμα.

 220. Pedis said

  # 216 – Ε, μας διαβάζουν κλασικιστές σε όλον τον κόσμο! 🙂

 221. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  210, 214, 219 Ευχαριστω για τα σχολια σας

  https://webmail.tee.gr/webmail/src/image.php?mailbox=INBOX&passed_id=86831&startMessage=1&ent_id=2

 222. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  211 – Εσένα σου έχρει περάσει ποτέ από το μυαλό, να διαβάζεις αυτά που γράφω όπως τα γράφω κι όχι όπως θέλεις; γιατί ακριβώς το αντίθετο λέω. Ευτυχώς τα γραπτά μένουν. Μπορεί όμως να γίνει διάλογος έτσι; γι’ αυτό είπα τέλος.

  Όσο για την δικύμανση που στηρίζεται στην ψυχολογία του πλήθους, μη το πείς παραέξω και σ» ακούσουν οι αλγόριθμοι που δίνουν εντολές στα κομπιούτερ και μπλοκάρουν από τα γέλια και γίνει παγκόσμιο μπάχαλο στις χρηματαγορές.☺

  Γιώργο μου στο έχω πεί κι άλλη φορά, ΕΧΕΙΣ ΠΛΗΡΗ ΑΓΝΟΙΑ του αντικειμένου, αλλά έχεις το κουσούρι να έχεις άποψη για όλα και το χειρότερο, να νομίζεις πως έχεις και δίκιο, στην προκειμένη περίπτωση, ΝΟΜΙΖΕΙΣ.☺
  Μείνε σ’ αυτά που ξέρεις καλά, π.χ επιφανειακό ψάρεμα κι άσε τα χρηματιστήρια, όπως έχω Ωπεί και παλιά, εδώ και 12 χρόνια, έχει αλλάξει ριζικά το «τοπίο» το έγραψα και στο μακροσκελές σχόλιό μου (που απ’ ότι είδα διάβασες, αλλά κατάλαβες ότι ήθελες) το πλήθος δεν παίζει ΚΑΝΕΝΑ ρόλο πλέον γι’ αυτό και το άφησαν απ’ έξω.

  Δεν ξέρω τι λέτε στα μαθηματικά αλλά αυτά που λές είναι εκτός τόπου και χρόνου, το χρηματιστήριο γενικά, επηρεάζει και την παραμικρή λεπτομέρια της ζωής όσων συναλλάσονται με χρήματα άρα και την δική σου. Αυτή την πτώση θα την πληρώσουμε ΠΟΛΥ ΑΚΡΙΒΑ κι επειδή είναι πιο μεγάλη από το 2008, (που σου αποκεφάλισε την σύνταξη αλλά εσύ επιμένεις πως η πτώση επηρεάζει μόνο αυτούς που ασχολούνται) θα είναι ανάλογο και το «μήκος».☺
  Μόνο να με θυμηθείς, αυτή τη φορά, ο λαός θα δικαιολογήσει τα «δημοσιονομικά» μέτρα, θα θεωρηθούν φυσικό επακόλουθο από την φυσική κατάρρευση των μετοχών λόγο αυτού του αλήτη του κορονογιού.☺

  Ευτυχώς εγώ προνόησα και έχω κόρες.☺

  Όπως είχα πεί το 1999 σε κάτι φίλους που δεν πούλαγαν όσο κέρδιζαν τα κέρατά τους και μετά έκλαιγαν την μοίρα τους κι έβριζαν τον Σημίτη (που δεν είχαν ψηφίσει☺) κουράγιο ρε, ΘΑ ΓΥΡΙΣΕΙ Ο ΤΡΟΧΟΣ ΘΑ ΞΑΝΑΓΑΜΗΣΕΙ Ο ΠΛΟΥΣΙΟΣ. Μέσα σε 20 χρόνια επαληθεύθηκε δυό φορές η παροιμία μου.☺

  Καλημέρα

 223. Γιάννης Ιατρού said

  Όχι πως κατάλαβα κάτι (πως άλλωστε;), αλλά μ΄αρέσει ο τρόπος που σκέφτεσαι 🙂

  ΥΓ: ρε γμτ%^#%@ και δεν μπορούμε να βρεθούμε να πιούμε και κανένα τσιπουράκι να στανιάρουμε ρε Λάμπρο!

 224. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  223 – Και γιατί δεν μπορούμε; πάρε την Γιούλη κι ελάτε (γίνεται κι αντίστροφα αν θές☺) υγιέστατοι είμαστε όλοι, καλό καιρό έχει, το σπίτι άνετο είναι, ηλιόλουστη βεράντα έχουμε, τσίπουρο από τον φίλο μου τον Τσάφο έχω, τσιπουρομεζεδάκια υπάρχουν άφθονα (και καλαμαράκια και τσίρο και καπνιστό σκουμπρί) μουσική για όλα τα γούστα και φυσικά η καλή και χαρούμενη διάθεση που είναι και σήμα κατατεθέν της οικογένειας.☺

  Μη τρελαίνεστε και μη σας παίρνει από κάτω, ας αντισταθούμε με ψυχραιμία, λογική και σύνεση στην κατευθυνόμενη υπερτρομοκράτησή μας.
  Δεν υπάρχει κανένας λόγος να κάνουμε εκατομμυριούχο τον Αιμίλιο, ας παίξει τζόκερ.☺

 225. spyridos said

  214 & 219

  Οι προχειροδουλειές άρχισαν και το άρθρο αυτό του nature είναι από τις καλύτερες που έχω δει.
  Η κονομισιά ήταν σίγουρα καλή και το άρθρο μεταφράστηκε σε χρόνο ρεκόρ σε πολλές γλώσσες.
  Την προηγούμενη βδομάδα το διάβασα σε Ελληνικά και Ολλανδικά.

  Οταν παραλείπει τη σημαντικότερη επιστημιονική έρευνα που έχει γίνει στον τομέα κάτι δεν πάει καλά.

  15 επιστήμονες του Harvard και του Chapel Hill
  παρουσιάζουν πως ακριβώς πήραν έναν SHCO14 (κορονοιό) από νυχτερίδα
  και με συνθετικά μέσα στο εργαστήριο τον μετέτρεψαν σε έναν νέο ιό που μεταδίδεται σε άνθρωπο (in vivo και in vitro).

  Στο άρθρο του 214 ιδιώτες εργαζόμενοι σε εργαστήρια προσπαθήσουν να μας πείσουν ότι δεν είναι πιθανό να γίνει κάτι τέτοιο (έτσι λένε, δεν λένε ότι δεν γίνεται)
  ενώ πριν 5 χρόνια 15 επιστήμονες λένε (και παρουσιάζουν εργαστηριακά στοιχεία) ότι το έχουν ήδη πετύχει.

  Δεν είμαι υπέρμαχος οποιασδήποτε θεωρίας συνωμοσίας αλλά ο ζήλος αυτού του άρθρο να καταρρίψει χωρίς στοιχεία θεωρίες που κυκλοφορούν είναι εκ του πονηρού,
  Να πάνε λοιπόν στα εργαστήρια των δυό κορυφαίων πανεπιστημίων που δημοσίευσαν το άρθρο του 2015 και να προσπαθήσουν να αποδείξουν ότι λένε ψέμματα.

 226. spyridos said

  Εδώ ολόκληρο το άρθρο

  https://www.nature.com/articles/nm.3985#change-history

  Click to access nm.3985.pdf

 227. Γιάννης Ιατρού said

  224: ευχαριστούμε πολύ, αλλά το αν είσαι (ή είμαστε εμείς) σήμερα θύμα/φορέας/ντελιβεράς του ιού ή όχι, θα το ξέρεις σε 10-14 μέρες Λάμπρο. Οπότε.., άσε μπορεί και να την σκαπουλάρουμε αν είμαστε συντηρητικοί αυτήν την περίοδο.
  Εκείνη η ατάκα «εδώ μας έφτασαν οι κερατάδες…» ταιριάζει ταμάμ 🤔😉

 228. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  227 – Όπως νομίζεις Γιάννη δεν επιμένω.
  Δεν φταίνε οι κερατάδες αλλά εμείς που τους αφήσαμε να μας πείσουν πως είμαστε ανίκανοι να αποφασίζουμε για τον εαυτό μας και να εξουσιάζουν τις ζωές μας.

 229. 225, … Στο άρθρο του 214 ιδιώτες εργαζόμενοι σε εργαστήρια προσπαθήσουν να μας πείσουν ότι δεν είναι πιθανό να γίνει κάτι τέτοιο (έτσι λένε, δεν λένε ότι δεν γίνεται) ενώ πριν 5 χρόνια 15 επιστήμονες λένε (και παρουσιάζουν εργαστηριακά στοιχεία) ότι το έχουν ήδη πετύχει. …

  Χωρίς να είμαι ειδικός στην μοριακή βιολογία, αυτό που καταλαβαίνω πως υποστηρίζεται σε επιστημονικά άρθρα, όπως αυτό στο Λάνσετ (με πολλές αναφορές σε συγκεκριμένες δημοσιεύσεις για τεκμηρίωση) είναι πως αν ο ιός ήταν αποτέλεσμα κοπτορραπτικής DNA στο εργαστήριο, το τελικό αποτέλεσμα θα είχε αποτύπωμα που θα ήταν εύκολο να ανιχνευθεί. Αλλά τέτοιο αποτύπωμα δεν έχει βρεθεί.

  Είναι κάτι σαν τις Ιατρικές αναλύσεις του ιστολογίου, οι οποίες εντοπίζουν αποτύπωμα που αποκαλύπτει φωτοσοπικές αλλοιώσεις σε φωτογραφίες ύποπτες για κοπτορραπτική!

 230. Γιάννης Ιατρού said

  229: χαχα!

 231. Γς said

  224:΄

  Αγαπητέ, εν Βίλχελμ Ράιχ αδελφέ, Λάμπρο, σύνελθε!

 232. aerosol said

  #225 & 226
  Ζουμερή έρευνα. Η οποία, όμως, δείχνει μόνο πως είναι εφικτό να πειράξει κανείς σχετικούς ιούς -πράγμα το οποίο, αν βλέπω καλά, δεν αντικρούει το άρθρο του 214.
  Δηλαδή η μια μελέτη δεν έρχεται σε αντίθεση με την άλλη. Παράδειγμα: το Photoshop υπάρχει, αλλά αυτό δεν είναι απόδειξη πως μια φωτογραφία είναι «πειραγμένη».
  Στην έρευνα που βάζεις, χρησιμοποιούν και υπαρκτό ιό στον οποίο προσθέτουν κατασκευασμένο υλικό.
  Στο άρθρο του 214 λένε ακριβώς πως:
  «the genetic data irrefutably show that SARS-CoV-2 is not derived from any previously used virus backbone».
  Δηλαδή απουσιάζουν βασικές ενδείξεις πως είναι πειραγμένος από άνθρωπο ο ιός.

  Αυτό, αν είμαστε πολύ καχύποπτοι κι έχουμε δει και 2-3 ταινίες, μπορεί να μη μας πείθει τελείως. Αλλά όχι μόνο δεν είμαστε εξπέρ βιολόγοι για να κρίνουμε αλλά και αν ήμασταν μάλλον δεν θα μπορούσαμε να εκφέρουμε γνώμη εκτός αν οι ίδιοι μελετούσαμε ιούς -μιλάμε για ιδιαιτέρως εξειδικευμένα πράγματα. Το ότι η έρευνα του 214 προκύπτει από ιδιώτες, δεν λέει τίποτα: εφόσον δημοσιεύεται σε έγκυρο έντυπο κι εφόσον μπορεί να σχολιαστεί και να γίνει σκόνη (αν υστερεί) από άλλους ειδικούς, είναι εξίσου θεμιτή με αυτή που βάζεις.
  Έτσι κι αλλιώς, εγώ ο καχύποπτος μπορώ να πω ότι και τα καλύτερα πανεπιστήμια δεν είναι ανεπηρέαστα από έξωθεν πιέσεις.

  Συμπέρασμα:
  Μπορεί κανείς να διατηρεί τις υποψίες του αλλά σοβαρά στοιχεία δεν υπάρχουν (έστω: προς το παρόν), οπότε κάνει κακό αν τις διασπείρει ως προφανείς και πολύ πιθανές.

 233. spyridos said

  «Μπορεί κανείς να διατηρεί τις υποψίες του αλλά σοβαρά στοιχεία δεν υπάρχουν (έστω: προς το παρόν), οπότε κάνει κακό αν τις διασπείρει ως προφανείς και πολύ πιθανές.»

  Συμφωνώ σε αυτό
  ΑΛΛΑ
  και το αντίθετο να διασπείρει ότι ΔΕΝ είναι πιθανή ανθρώπινη επέμβαση είναι εξίσου ζημιογόνες εφόσον χρησιμοποιούνται πολιτικά από τον κάθε Τραμπαρίφα.

  ««the genetic data irrefutably show that SARS-CoV-2 is not derived from any previously used virus backbone».
  Δηλαδή απουσιάζουν βασικές ενδείξεις πως είναι πειραγμένος από άνθρωπο ο ιός.»

  Για διάβασε παρακάτω στο συμπέρασμά τους. Για μείνε λίγο στο impossible. Ας λένε μετά ότι θέλουν.
  Δηλαδή βρέξει δεν βρέξει δίκιο έχει ο μετεωρολόγος.
  Although the evidence shows that SARS-CoV-2 is not a purposefully manipulated virus, it is currently impossible to prove or disprove the other theories of its origin described here. However, since we observed all notable SARS-CoV-2 features, including the optimized RBD and polybasic cleavage site, in related coronaviruses in nature, we do not believe that any type of laboratory-based scenario is plausible.

  Επίσης η συγκεκριμένη ομάδα έχει κυκλοφορήσει ένα εκλαϊκευμένο άρθρο με μεταφράσεις σε πάμπολλες γλώσσες.
  Αυτό κυκλοφορεί στοχευμένα τοποθετημένοσ ατδιάφορα Λάιφο.
  Εκεί υποστηρίζουν ότι ΔΕΝ είναι δυνατόν να δημιουργηθεί τέτοιος ιός από άνθρωπο.
  Ενώ έχει ήδη αποδειχθεί ότι αυτό έχει ήδη γίνει.
  Το άρθρο έχει πολιτικά κίνητρα και πολιτικούς σκοπούς.

  Επίσης τα δύο άρθρα Γιαπωνέζων και Ταιβανών (είχαν μπει και στα λινκ προ ημερών)
  αμφισβητούν την μέχρι τώρα επικρατούσα θεωρία για τον χώρο και χρόνο γέννησης του ιού.

 234. nikiplos said

  193@, 179@ και αλλαχού…
  Ευχαριστώ τον Λάμπρο, που απλά ανέδειξε το προφανές.

  Άλλο η ιατρική ιδιότητα του Πολάκη, τον οποίο και σε αυτό εδώ το ιστολόγιο έχω επαινέσει, μαζί με άλλους, και άλλο η πολιτική του σταδιοδρομία ως βουλευτή και υπουργού.

  Την πρώτη δεν είμαι αρμόδιος να την κρίνω, και εξ όσων γνωρίζω είναι καλά τεκμηριωμένη, μαρτυρούμενη ως λαμπρή.

  Την δεύτερη όμως μπορώ να την κρίνω και σε αυτήν ακόμη απέδωσα στοιχείο βολονταρισμού και όχι σκανδάλων ή άλλων.

 235. Aghapi D said

  https://m.lifo.gr/articles/greece_articles/273586/otan-i-ellada-irthe-antimetopi-me-tin-ispaniki-gripi

  Αντιγράφω: Στη Σκύρο η νόσος χτυπά με σφοδρότητα. Σε συνδυασμό με την ελονοσία κάνει τα περισσότερα κρούσματα θανατηφόρα. Ο Κωνσταντίνος Φαλτάιτς καταγράφει τα γεγονότα εκείνα στη «Γρίπη στην Σκύρο», ένα σπάνιο για την Ελλάδα χρονικό της νόσου.

  Ανήμερα του Αγίου Δημητρίου ξεσπά η συμφορά. Από τους 3.200 κατοίκους του νησιού στα τέλη Οκτωβρίου οι 3.000 νοσούν. Οι άνθρωποι πεθαίνουν ξαφνικά εκεί που τρώνε, που κάθονται, που προσεύχονται. Μάνες, πατεράδες και γιαγιάδες κουβαλάνε τα φέρετρα των παιδιών, ενώ την άλλη μέρα πέφτουν άψυχοι και εκείνοι.

  Μέσα σε μερικές ημέρες το βασικό πρόβλημα είναι το κουβάλημα των νεκρών. Παιδιά μεταφέρονται μέσα σε σκάφες και κοφίνια, κόρες και παλικάρια πάνω σε σκάλες και πόρτες. Το νεκροταφείο γεμίζει, οι εκκλησίες το ίδιο. Δεν έχουν φάρμακα, δεν έχουν τρόφιμα.

  Σύντομα το θανατικό και ο φόβος οδηγούν στην τρέλα και την απελπισία. Ο Κωστής Σφυρίδης, μεγαλονοικοκύρης, γυρνά στους δρόμους με μια τσάντα γεμάτη χιλιάρικα παρακαλώντας για γιατρειά. Κανείς δεν απέμεινε στο σπίτι του και αυτός θα τους ακολουθούσε σύντομα. Ο μήνας που κράτησε η αρρώστια στο νησί κατάφερε και άλλαξε άρδην τις κοινωνικές ισορροπίες. Περιουσίες χάθηκαν, κληρονομιές κερδήθηκαν, σπίτια και ζωές αφανίστηκαν.

 236. # 222

  Εγραψα πως το χρηματιστήριο είναι ψυχολογία και στο άλλο ποστ » η πτώση του χρηματιστηρίου επηρεάζει ΜΟΝΟ το κομμάτι του πληθυσμού που ασχολείται με αυτό». Το επηρεάζει ψυχολογικά εξυπακούεται αλλά εσύ βρήκες πάτημα για να γράψεις «το χρηματιστήριο γενικά, επηρεάζει και την παραμικρή λεπτομέρια της ζωής όσων συναλλάσονται με χρήματα άρα και την δική σου.» Λοιπόν πολλοί μπορούν να σε διαβεβαιώσουν πως ανησυχούν για τον κορωνοϊό αλλά για την πτώση του χρηματιστηρίου καθόλου (βέβαια δεν ξέρουν όσα ΕΣΥ ξέρεις κ.λ.π. )

  Λάμπρο, είναι η τελευταία φορά που σου έκανα το χατήρι να απαντήσω γιατί όπως βλέπεις κανένας άλλος δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα αναρίθμητα επιχειρήματα σου του στυλ «εσύ δεν ξέρεις, εγώ ξέρω» ή τις δικαιολογίες πως όταν έλεγες προ δεκαετίας περίπου πως έρχεται ο ΓΠΠ εννούσες στα προσεχή 327 χρόνια άρα θααααα δικαιωθείς όπως και μια τσιγγάνα που είπε πως θα γίνει σε τρία τέρμινα…

  Για την πτώση σου έγραψα πως όταν φτάνουν να με πάρουν από την Αγγλία τηλέφωνο για να μπω κι όταν ο Λάτσης δίνει πληρωμένες συνντεύξεις και λέει φόρεξ, ένας απλός τρόπος να βγάζει λεφτά ο έλληνας πριν το καταλάβουνε οι τράπεζες είναι λογικό να σκεφτώ πως κάποιο μεγάλοι ψάχνονται να βγουν για να γράψουν κέρδη και θα την πληρώσει η μαρίδα, εσύ βρήκες για αιτία της πτώσης άλλα πράγματα, καθένας με το μυαλό του.

  Ετσι κι αλλιώς διάλογο δεν κάνεις, σε ενδιαφέρει αυτός που θα διαβάσει ΜΟΝΟ τα δικά σου σχόλια μήπως και τσιμπήσει να σε θεωρήσει εξπέρ γι αυτό όπου στριμώχνεσαι με λογική το γυρίζεις αλλού. Εγώ συζητώ, δεν κάνω τον γκουρού, δεν ψάχνω μαθητές κι επειδή δίδασκα κάποια χρόνια έχω μάθει να μην λέω στον άλλο «εγώ ξέρω, εσύ δεν ξέρεις» αλλά να του εξηγώ όσο πιο απλά μπορώ γιατί συζήτηση προϋποθέτει τις ίδιες (λίγες) γνώσεις, εσύ φαίνεται πως βρίσκεσαι σε κορυφαίο επίπεδο αφού ακόμα κι ο Γιάννης σου έγραψε :

  Όχι πως κατάλαβα κάτι (πως άλλωστε;), αλλά μ΄αρέσει ο τρόπος που σκέφτεσαι … και μια γελαστή φατσούλα

  κι από μένα μια γελαστή φατσούλα

 237. aerosol said

  #233
  ‘Οταν η επικρατούσα κατά πολύ άποψη είναι πως είναι αναληθοφανές και ελάχιστα πιθανό ο ιός να είναι ανθρώπινης προέλευσης, τότε αυτή είναι η άποψη που θεωρείται σωστή μέχρις αποδείξεως του ενάντιου. Δεν την «διασπείρεις» αυτή, μπορείς να την χρησιμοποιήσεις ως αληθή προς ενημέρωση του κόσμου.
  Σε ένα θέμα που μπορεί να σπείρει παγκόσμιο κοινωνικό πανικό και μίσος δεν μένεις στο σενάριο του (ας πούμε) 0,5%. Ναι, το λες απίθανο -αν και, ακριβολογώντας, δεν είναι αδύνατο.
  Το να κάνεις λάθος είναι ΠΟΛΥ λιγότερο επικίνδυνο από το να λες πως είναι κατασκευασμένος ο ιός έχοντας στα χέρια σου μόνο εικασίες.

 238. ΣΠ said

  237
  Έτσι. Άλλο «μπορεί να κατασκευαστεί εργαστηριακά» και άλλο «έχει κατασκευαστεί εργαστηριακά». Αν κάποιος υποστηρίζει το δεύτερο πρέπει να είναι σε θέση να το τεκμηριώσει και όχι να κάνει υποθέσεις.

 239. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 240. sarant said

  239 Χαρτοπετσετέ!

 241. Αιμ.Παν. said

  @232 «τα καλύτερα πανεπιστήμια δεν είναι ανεπηρέαστα από έξωθεν πιέσεις»

  Δεν χρειάζονται έξωθεν πιέσεις.

  Η έρευνα έχει τεράστια κόστη, τα πανεπιστήμια δεν μπορούν να την χρηματοδοτήσουν άρα οι όποιοι πιθανοί χρηματοδότες θα ρίξουν το χρήμα τους στην έρευνα που τους ενδια/συμφέρει.
  Αν π.χ. ομάδα ερευνητών θέλει να εργαστεί για να αποδείξει ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη δεν συμβαίνει δεν θα πάρει ούτε 1€.

  Σε πιο πραγματικά και πρακτικά πεδία : οι κυψέλες καυσίμου υπάρχουν από την αρχή των 70ζ αλλά μόλις πολύ πρόσφατα έχει αρχίσει να «ζωντανεύει» λίιιιγο η σχετική έρευνα.

  ΚΑΙ να μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν ερευνητικά κέντρα και εκτός της ακαδημαϊκής κοινότητας, εταιρειών, στρατών, κλπ.

 242. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  236 – Ναί Γιώργο, αν και δεν μου έκανες κανένα χατήρι γιατί όπως είχα πεί, δεν επιθυμούσα καμία απάντηση, άλλωστε εγώ από σεβασμό σου απάντησα όπως και τώρα για να μη πείς ότι σε γράφω, καλύτερα να μη ξανασχοληθείς μαζί μου σε σοβαρά θέματα, έτσι κι αλλιώς σου έδειξα (δεν υπάρχει περίπτωση να σου αποδείξω τίποτε) πως δεν βλέπεις αυτά που γράφω αλλά αυτά που θέλεις. Αν θέλεις μπορούμε να κάνουμε πλάκα για διάφορα άλλα,ή όχι, καμία παρεξήγηση από εμένα,
  Έχω καταλάβει από πολύ καιρό πως με χωρίζει χάος από τον τρόπο που σκέφτεται σχεδόν το σύνολο των σχολιαστών, (με τους ελάχιστους άλλους επικοινωνούμε μέσω mail 🙂 ) δεν λέω πως ο δικός μου τρόπος είναι σωστός και των περισσοτέρων εδώ λάθος, αλλά εντελώς διαφορετικός και ασύμβατος και γι΄αυτό δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα συνεννόησης, για παράδειγμα, το παρακάτω που θα αναγκαστώ να σου εξηγήσω το αυτονόητο για μένα.

  «Εγραψα πως το χρηματιστήριο είναι ψυχολογία και στο άλλο ποστ » η πτώση του χρηματιστηρίου επηρεάζει ΜΟΝΟ το κομμάτι του πληθυσμού που ασχολείται με αυτό». Το επηρεάζει ψυχολογικά εξυπακούεται αλλά εσύ βρήκες πάτημα για να γράψεις «το χρηματιστήριο γενικά, επηρεάζει και την παραμικρή λεπτομέρια της ζωής όσων συναλλάσονται με χρήματα άρα και την δική σου.» Λοιπόν πολλοί μπορούν να σε διαβεβαιώσουν πως ανησυχούν για τον κορωνοϊό αλλά για την πτώση του χρηματιστηρίου καθόλου (βέβαια δεν ξέρουν όσα ΕΣΥ ξέρεις κ.λ.π. ) »

  Δεν βρήκα κανένα πάτημα, δεν ψάχνω για πατήματα όταν συζητώ για να την βγώ στον συνομιλητή μου και να τον «νικήσω», είμαι κατά της αντιπαράθεσης γιατί δεν ωφελείται κανείς, ούτε ο «νικητής» ούτε ο «ηττημένος». Ναί το ξέρω πως πολλοί, οι περισσότεροι, θα μου πούν (το λένε άλλωστε όπως κι όλοι εδώ) πως δεν ανησυχούν καθόλου για την πτώση του χρηματιστηρίου αλλά για την επιδημία, εγώ όμως αυτό που σου είπα, είναι πως είτε ενδιαφέρονται είτε όχι, από την στιγμή που συναλλάσσονται με χρήματα, το χρηματιστήριο επηρεάζει και την παραμικρή λεπτομέρεια της ζωής τους, το ότι δεν το βλέπουν ή δεν το γνωρίζουν, δεν σημαίνει πως δεν συμβαίνει.
  Πολλές φορές αρκετοί μ΄έχετε κατηγορήσει πως όλα τα βλέπω χρηματιστήριο και ότι δεν είναι έτσι και έχω μείνει με την απορία, καλά πώς γίνεται να μη το βλέπετε; 🙂

  Όλων των ειδών τα τρόφιμα, τα καύσιμα, τα ορυκτά, τα ηλεκτρονικά, τα τηλέφωνα, τα μέσα μεταφοράς, οι συγκοινωνίες, τα ΜΜΑ, οι επικοινωνίες, οι εργασίες – δουλειές, το ηλεκτρικό, το νερό, οι ενέργειες, οι ΠΑΕ, (οι σοβαρές όχι τα καφενεία 🙂 ) o αθλητισμός, τα χρήματα, οι καταθέσεις κι οτιδήποτε υλικό και άυλο χρησιμοποιείται σ΄αυτόν τον οικονομικό κόσμο, επηρεάζεται άμεσα και καθημερινά από το χρηματιστήριο, ακόμη και οι ρύποι έχουν γίνει χρηματιστηριακό προϊόν με τζίρο εκατοντάδων δις που χρεώνεται στον λογαριασμό της ΔΕΗ, ακόμη και οι συντάξεις σας τζογάρονται στο χρηματιστήριο και μάλιστα τα συνταξιοδοτικά ταμεία, είναι από τα μεγαλύτερα «funds» εν αγνοία φυσικά των συνταξιούχων.
  Όπως (φαντάζομαι) βλέπεις, δεν τα βλέπω εγώ όλα χρηματιστήριο, ΕΙΝΑΙ, τώρα γιατί δεν το βλέπεις εσύ και οι πολλοί που λές, είναι μιά άλυτη απορία μου, αν και έχω μια αρκετά ικανοποιητική εξήγηση. 🙂

  «Για την πτώση σου έγραψα πως όταν φτάνουν να με πάρουν από την Αγγλία τηλέφωνο για να μπω κι όταν ο Λάτσης δίνει πληρωμένες συνντεύξεις και λέει φόρεξ, ένας απλός τρόπος να βγάζει λεφτά ο έλληνας πριν το καταλάβουνε οι τράπεζες είναι λογικό να σκεφτώ πως κάποιο μεγάλοι ψάχνονται να βγουν για να γράψουν κέρδη και θα την πληρώσει η μαρίδα, εσύ βρήκες για αιτία της πτώσης άλλα πράγματα, καθένας με το μυαλό του.»
  Γιώργο μου αυτό είναι fake news για αφελείς που δόξα νάχει ο γιαραμπής, έχουν φτουρίσει κι έχουν πληθύνει πολύ (νάναι καλά η υποχρεωτική εκπαίδευση 🙂 ). Σε άλλη βερσιόν την συνέντευξη την δίνει ο Βαρδινογιάννης και δεν θυμάσαι καλά, για τα κρυπτονομίσματα είναι κι όχι για FOREX.
  Τα πράγματα είναι απλά, Λάτσης και Βαρδινογιάννης δεν δίνουν πουθενά τέτοιου είδους συνεντεύξεις και μάλιστα πληρωμένη, αλλά και καμία άλλη, πιο εύκολα θα βρείς διαμάντι 500 καρατίων παρά την οποιαδήποτε δική τους συνέντευξη, οπότε, ΑΝΘΡΑΚΕΣ ο θησαυρός σου, και όχι, ΔΕΝ ΒΡΗΚΑ ΤΙΠΟΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΠΤΩΣΗΣ, μία βάσιμη ΥΠΟΨΙΑ έχω και παράθεσα τα επιχειρήματα που την στηρίζω και επιπλέον, έχω πεί πως θα περιμένω να επιβεβαιωθούν τα κριτήρια που έχω βάλει για να πειστώ, αλλά όπως κι άλλοι, εσύ βλέπεις αυτό που θέλεις, μετά μου λες πως δεν κάνω διάλογο, γίνεται διάλογος έτσι; Όπως σου είπα, είναι ο χαοτικά διαφορετικός τρόπος που σκεφτόμαστε που δημιουργεί αυτή την στρέβλωση γι΄αυτό καλύτερα να μην ανοίγουμε τέτοιου είδους διαλόγους, χωρίς παρεξήγηση, ας είναι αυτός ο τελευταίος. 🙂

  Ένα υπέροχο τραγούδι από μια ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ερμηνεύτρια, ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΣΕΝΑ!

 243. ΓΤ said

  Νομίζω, εκλεκτέ Λάμπρο, ότι η έκταση κάποιων απαντήσεων υπαγορεύει σφόδρα την τιτλοδότηση «Χρηματαράτα» 🙂

 244. mitsos said

  Καλησπέρα
  για τα διάφορα σενάρια συνωμοσίας
  Αν δεν αρκεί απλά η επίκλιση της αρχής που είναι γνωστή ως Ochkam’s razor για να αποκλειστούν σενάρια που απαιτούν χιλιάδες προκείμενες υποθέσεις …
  Ελπίζω πως κάποια φαιά κύτταρα θα αντιδράσουν με την παρακάτω σύντομη διδακτική πρόταση στο ylikonet του φίλου και συνάδελφου Γ.Φ .

  https://drive.google.com/file/d/1fSDmnzUF8bfn53XfaC0mKfw7jDWCi0wp/view

 245. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 246. Βρε συ Λάμπρο πάλι πάτημα βρήκες πως δεν ήταν φόρεξ αλλά κρυπτονόμισμα και όχι πυραμίδα στους αβοριγίνους γιατί ξυπνήσανε κι αυτοί… Τι να σου λέω, το ξέρεις πιο καλά και από μένα πως πλέον ΟΛΑ τα νομίσματα είναι αέρας άρα έχουν τους κανόνες του χρηματιστηρίου που ήταν και είναι αέρας και δεν έχουν καμιά επίδραση στην πραγματική οικονομία που με ενδιαφέρει. Αναλογίες είναι αν ξέρεις τον όρο…
  Δεν έχεις καταλάβει τόσο καιρό πως εγώ σου μιλάω για την φιλοσοφία, την μεθοδολογία που διέπει τις χρηματιστηριακές ( πλέον και νομισματικές) συναλλαγές κι εσύ μου μιλάς για τους τεχνικούς όρους.
  Δεν θα κάτσω να γράψω σεντόνια, επειδή ΖΩ την πραγματική ζωή μου, το σπίτι μου άξιζε κάποτε 80, μετά 200 και τώρα 50 χιλιάρικα ευρώ. Για μένα που το κατοικώ είναι το ίδιο σπίτι ανεξάρτητα από την αξία πώλησης και προτιμώ να ακούω όπερες παρά κάθε γκουρού της οικονομίας για το πόσα ευρώ είχε, έχει και θα έχει το δολλάριο. (μικρή εξαίρεση οι γκουρού από τον Γέρακα 🙂 🙂 )

  Αλλος μπορεί να με πει βλάκα που δεν το πούλησα 200 να το ξανααγοράσω με 50 και νάχω κι απόθεμα. Δεν λογαριάζει όμως πως θα ζούσα το διάστημα που δεν θα το είχα, όσοι νοικιάζουν σπίτι ξέρουν και τα πιθανά προβλήματα.

  Κι όσο για προβλέψεις… από τότε που γνωριστήκαμε σου έλεγα για Ντύλαν και ξίνιζες, πήρε Οσκαρ και Νόμπελ, σου έλεγα για ΠΑΟΚ, έλεγες δεν θα πάρει ποτέ πρωτάθλημα, μετά έπαψε να σ’ ενδιαφέρει το ποδόσφαιρο, πήγες όμως να πανηγυρίσεις την κλοπή ενός τίτλου από την ΑΕΚ (όχι, θα στη χάριζα …)

 247. ΓιώργοςΜ said

  >Σε πιο πραγματικά και πρακτικά πεδία : οι κυψέλες καυσίμου υπάρχουν από την αρχή των 70ζ αλλά μόλις πολύ πρόσφατα έχει αρχίσει να «ζωντανεύει» λίιιιγο η σχετική έρευνα.

  Οι πρώτες δημοσιεύσεις για τη μαγνητική τομογραφία δημοσιεύτηκαν μαζί σχεδόν με τα αντίστοιχα για την αξονική, αλλά οι εταιρείες άρχισαν να αναπτύσσουν και να πουλάνε μαγνητικούς τομογράφους καμμιά δεκαετία αργότερα. Υπέθετα πάντα πως αυτό έγινε επειδή περίμεναν να αποσβέσουν την έρευνα για τους αξονικούς, να μεγιστοποιήσουν την κονόμα τους, και κατόπιν να ψάξουν για το next big thing.
  Αν μεθαύριο ανακαλυφθεί πως το φάρμακο για τον ιό είναι ξερωγώ το ραπανάκι, κάποια εταιρεία θα βρεθεί να πατεντάρει τη δραστική ουσία, θα βγάλει ένα σκεύασμα που θα το πει ίσως Ραπανικίν, θα το πουλήσει χρυσό σαν καλός μαυραγορίτης, και θα βάλει δικηγόρους, παπαγαλάκια και τρολ να φάνε ζωντανό όποιον πει πως αντί για χάπι μπορεί κανείς να φάει 5 ραπανάκια τη μέρα.
  Αυτά για την υγεία ως προϊόν…
  Αλλά και κάθε προϊόν, εδώ που τα λέμε…

 248. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  243 – ☺☺☺

 249. Αιμ.Παν. said

  @247
  Ακριβώς…
  Αν ο καθένας από εμάς έγραφε για σχετικά παραδείγματα από το δικό του γνωστικό πεδίο θα συμπληρώναμε μια ωραία εικόνα της προώθησης ή μη όποιας χρήσιμες έρευνας σε όποιον τομέα της τεχνολογίας.

 250. Της Μηχανής Ραψίματα said

  239. ΕΦΗ-ΕΦΗ το τι έχω ακούσει απ΄τους καναπεδάτους στις ραπτοομάδες που είμαι μέλος να ΄ξερες! Όλη την ώρα, τι ράβετε;, μη ράβετε! αυτές που ράβετε δεν προστατεύουν απ΄τον ιό, οι υγειονομικοί έχουν μάσκες ειδικές κ.λ.π. κ.λ.π Και τους δείχνεις φωτό που σου έχουν στείλει από υγειονομικές δομές, που είναι ολόιδιες με αυτές που μας έδειξες και πάλι δεν το βουλώνουν. Δηλαδή αυτές που φτιάχνουμε εμείς οι εθελόντριες είναι τόσο κατώτερες απ΄αυτές;;; Δυο στρώματα βαμβακερού υφάσματος 100% με κενό μέσα να αλλάζεται με Non woven ύφασμα. Η οποία μάσκα μπαίνει κλίβανο κι αποστειρώνεται και επαναχρησιμοποιείται αλλάζοντας μόνο το φίλτρο, θέλουν να μας πουν πως είναι πιο ασφαλής απ΄την χαρτοπετσέτα;;;;;; Εδώ σε όλον τον κόσμο έχει επιστρατευτεί μέχρι κι ο στρατός να ράβει μάσκες!!! Έλεος κάπου, υποτίθεται προηγμένες χώρες., όχι τριτοκοσμικές, να μην έχουν ούτε μάσκα να βάλουν;;;;; https://vimeo.com/399571717

 251. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Η κριση αποτελει ευκαιρια.

  Εμπορικος αποκλεισμος-εφοπλιστες.
  Επισιτιστικη κριση (γερμανικη κατοχη-μαυραγοριτες, Αφρικη- κυβερνητικοι αξιωματουχοι)
  Μεταπολεμικα μαυρη αγορα και νοθεια πενικιλινης
  κ.ο.κ.

 252. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  ΥΓ Στο φιλμ O Tρίτος Άνθρωπος (1949) – του Κάρολ Ριντ, από το βιβλιο του Γκράχαμ Γκρην, ο Χάρι ήταν αρχηγός μιας σπείρας που έκλεβε πενικιλίνη από το στρατιωτικό νοσοκομείο για να τη νοθεύσει και να την πουλήσει στη
  μαύρη αγορά. Η νοθευμένη αυτή πενικιλίνη προκάλεσε το θάνατο πολλών παιδιών.

 253. ΓιώργοςΜ said

  250 Αυτό δε θυμάμαι αν το βρήκα μόνος μου ή από κάποιο λυνξ από δω, όμως αναφέρει μέσες άκρες πως μια βαμβακερή μάσκα, ακόμη και χωρίς φίλτρο nonwoven μπορεί να είναι συγκρίσιμα αποτελεσματική με μια χειρουργική Ν95.
  Υπόψη πως οι χειρουργικές φοριούνται κυρίως για να προστατεύσουν τους άλλους. Ακόμη κι ένα κομμάτι πανί είναι πιο αποτελεσματικό από τη χάρτινη της πλάκας, ακόμη κι ένα χαρτομάντιλο.
  Απλώς η πάνινη μάσκα δεν αφήνει τα ίδια περιθώρια αισχροκέρδειας.

 254. aerosol said

  Μια αποσαφήνιση:
  Οι χειρουργικές μάσκες είναι οι πιο απλές, αυτές που δεν κλείνουν γερά γύρω από το στόμα και τη μύτη. Στην περίπτωση του κορονοϊού φοριούνται για να προστατέψουν τους υγιείς από τους νοσούντες. Οι αυτοσχέδιες που έχω δει συγκρίνονται με αυτές.
  Οι Ν95 δεν είναι οι καλούμενες χειρουργικές (μάλιστα συχνά αναφέρονται ως respirators και όχι masks), κλείνουν καλά γύρω από στόμα και μύτη και μερικές έχουν και κάτι σαν φίλτρο μπροστά. Απ’ όσο έχω δει οι αυτοσχέδιες δεν συγκρίνονται με αυτές, αν και η γνωστή κινέζικη πατέντα που κυκλοφορεί στο youtube κάνει μια προσπάθεια να κάνει πιο περίκλειστες τις αναπνευστικές οδούς. Αυτές είναι αποτελεσματικές και για τους υγιείς -όμως είναι απαραίτητες στο νοσηλευτικό προσωπικό και τους γιατρούς, οπότε είναι πρόβλημα το ότι σπανίζουν.

 255. ΓιώργοςΜ said

  254 Δεν έδωσα το σωστό λινκ και τώρα δε μπορώ να το ξαναβρώ. Υπήρχε αναφορά σε Ν95 πλήρους εφαρμογής και χειρουργικές.
  Καλά έκανες και το ξαναείπες, αν δεν εξασφαλιστεί στεγανότητα γύρω γύρω δεν είναι απόλυτη η προσφερόμενη ασφάλεια για αυτόν που χρησιμοποιεί τη μάσκα.
  Αν σε μια (μικρή) ομάδα ατόμων θέλουμε να προστατέψουμε κάποιον, τότε μάσκα πρέπει να φοράνε οι άλλοι.

 256. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Οικονομικές προσφορές για μάσκες χειρουργείου (0,01260 ευρώ) προς υπηρεσίες προμηθειών νοσοκομείων, το Νοέμβριο του 2019 :
  https://www.vice.com/gr/article/m7qxxp/h-maska-gia-ton-koronoio-einai-to-prosopo-toy-mhna

 257. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Οι Γερμανοί έχασαν 6 εκατ. μάσκες κάπου στην Κένυα
  (Γι΄αυτό παρακράτησε τις δικές μας; 😦 )
  https://www.sportime.gr/diethni/koronoios-i-germani-echasan-6-ekat-maskes-kapou-stin-kenia/

 258. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Μάσκες με τη συνδρομή της νανοτεχνολογίας
  https://www.ethnos.gr/ygeia/96551_koronoios-heiroyrgos-sti-thessaloniki-shediase-maskes-nanotehnologias

 259. dryhammer said

  258. Πού είναι ο Σπυράδωνης να βγει να τις πουλήσει;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: