Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Τα πρώτα μεζεδάκια του 2021

Posted by sarant στο 3 Ιανουαρίου, 2021


…ή ίσως και της δεκαετίας, της τρίτης του αιώνα μας. Προτίμησα όμως, όπως και πέρυσι, να αποφύγω να πάρω θέση στο μέγα θέμα που (πέρυσι) είχε διχάσει το κοινό του ιστολογίου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης γενικότερα, αν δηλαδή μπήκαμε πέρυσι σε νέα δεκαετία ή αν αυτό έγινε προχτές. Σημειώνω βέβαια ότι τα μεζεδάκια μας είναι και ετεροχρονισμένα, αφού δημοσιεύονται εκτάκτως Κυριακή -που σημαίνει ότι το λογοτεχνικό μας ανάγνωσμα μετατίθεται για την επόμενη Κυριακή.

Βεβαια, στην πραγματικότητα τα μεζεδάκια του άρθρου δεν είναι όλα φετινά, ή μάλλον, για να το πω αλλιώς, τα περισσότερα είναι περσινά -λογικό, αφού η πρώτη μέρα του χρόνου ήταν μόλις προχτες. Και, για να πούμε και τη μαύρη αλήθεια, δεν έχουμε και πολλά μεζεδάκια στην πιατέλα, διότι εορταστικό το κλίμα και ο σεφ χαλάρωσε.

* Ξεκινάω με ένα περσινό και μάλιστα όχι επίκαιρο -θα μπορούσα να το βάλω και την προηγούμενη ή την επόμενη εβδομάδα.

H oθονιά είναι από την ιστοσελίδα μεταφορικής εταιρείας. Με ρωτάει φίλος πώς βλέπω το «Εισάγετε έως και 10 αριθμούς» (αποστολών υποθέτω ότι ακολουθεί).

Αν το θεωρήσουμε προστακτική, δεν καλοστέκει -θα ταίριαζε καλύτερα το «εισαγάγετε».

Μπορεί όμως να θεωρηθεί οριστική (δηλ. «εδώ εισάγετε…») οπότε στέκει μια χαρά.

Και, εν πάση περιπτώσει, ας φέρνουν τα δέματα στην ώρα τους κι ας φαλτσάρουν στα σύνθετα του «άγω».

* Πριν από μερικές μέρες είχαμε την ψηφοφορία για τη Λέξη της χρονιάς, αλλά το ιστολόγιο συνεχίζει να καταγράφει με ενδιαφέρον νέες λέξεις που εμφανίζονται.

Πρόσεξα λοιπόν, σε είδηση από τη Θεσσαλονίκη, ότι η αστυνομία «διέλυσε διαμπαλκονική συναυλία». Ο όρος χρησιμοποιείται όχι μόνο στον τίτλο αλλά και στο άρθρο, πχ.: Στη διαμπαλκονική συναυλία με άρπες, τρομπέτες, ντραμς και πιάνο, κατέφθασε πλήθος κόσμου που απολάμβανε τις μελωδίες από το πεζοδρόμιο, ενώ οι κάτοικοι της γειτονιάς βγήκαν στα μπαλκόνια προκειμένου να ακούσουν την πρωτότυπη μουσική παράσταση από τα μέλη της Πρωτοβουλίας της Γειτονιάς Αλεξάνδρου Σβώλου.

Αναρωτιέμαι αν ο όρος υπήρχε από την πρώτη καραντίνα, της άνοιξης, και δεν τον είχα προσέξει τότε. Πάντως μου αρέσει η λέξη, και θυμίζει και τη «διαβαλκανική» (συνεργασία ή οτιδήποτε άλλο).

Και όπως είπα σε φίλο που μου κοινοποίησε την είδηση, «ο αντιδιαμπαλκονισμός δεν θα περάσει».

* Κι ένα σύνθημα σε τοίχο εκκλησίας.

Όπως θα προσέξατε, απευθυνεται στους «Χριστανούς» και δηλώνει αντίθεση στο «εμόλιο».

Σκέφτηκα ότι δεν αποκλείεται να το έγραψε εκείνος ο φωστήρας, που είχε γράψει πρόπερσι το αθάνατο σύνθημα «Η Μακονία είναι ελληνική».

* Κι ένα που δεν το άκουσα με τ’ αυτιά μου, αλλά το μεταφέρει αξιόπιστος φιλος.

Στο δελτίο ειδήσεων του Αντένα την παραμονή της πρωτοχρονιάς, εκεί που έδειχναν ρεπορτάζ από την Ωκεανία και την Άπω Ανατολή, όπου ο χρόνος είχε ήδη αλλάξει (έχουν μια μανία αυτοί οι φιγουρατζήδες οι νεοζηλανδοί να κάνουν κάθε χρόνο πρώτοι πρωτοχρονιά…), ο Νικόλας Βαφειάδης είπε:

Ένας πύργος με βεγγαλικά (ή κάτι τέτοιο) «εξανδραπόδισε το 2020».

Προφανώς ήθελε να πει κάτι σαν «το εξαπέστειλε» ή «το έστειλε στον αγύριστο».

* Κι ένα εντυπωσιακό μαργαριτάρι από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το οποίο έχει εξελιχθεί τον τελευταίο καιρό σε μαργαριταρεώνα, όταν δεν χαλκεύει ειδήσεις.

Χτες το πρωί δημοσιεύτηκε στο Τουίτερ η εξής είδηση:

H Σουηδία αναλαμβάνει για το 2021, την Προεδρία του Οργανισμού για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη

Όχι πολύ επιμελημένη η διατύπωση του τίτλου, με ένα κόμμα ξεκρέμαστο και δυο άρθρα να λείπουν, αλλά το χοντρό μαργαριτάρι βρισκόταν στην εικόνα που συνόδευε την είδηση.

Όπως βλέπετε, πίσω από το ακρώνυμο και τα αστέρια υπάρχει ένας χάρτης. Αλλά τι χάρτης;

Το νησί δεξιά δεν είναι βέβαια η Σουηδία, είναι η Εύβοια! Και πράγματι, ο χάρτης είναι… της Στερεάς Ελλάδας.

Πώς έγινε η γκάφα;

Είναι απλό. Ο «δημοσιογράφος» που είχε αναλάβει να εικονογραφήσει την είδηση έψαξε στο γκουγκλ για «ΟΑΣΕ». Αλλά αυτοί οι κουτόφραγκοι μπορεί να τα πήραν όλα από εμάς, όχι όμως και το ακρώνυμο του ΟΑΣΕ, που επιμένουν να τον ονομάζουν OSCE.

Οπότε, ο φωστήρας που έκανε αναζήτηση στο Γκουγκλ για ΟΑΣΕ (πού να το ξέρει το OSCE) βρήκε τον ιστότοπο του ελληνικού ΟΑΣΕ, δηλαδη του Οργανισμού Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας!

Και πήρε την εικόνα με τα αστέρια, χωρίς να τον προβληματίσει ότι ένας ευρωπαϊκός οργανισμός έχει ακρώνυμο ελληνικό και χωρίς να αναγνωρίσει τη Στερεά Ελλάδα στον χάρτη!

Ύστερα απο αρκετές ώρες, το τουίτ αποσύρθηκε, ενώ στον ιστότοπο του ΑΠΕ η εικόνα που συνοδεύει το άρθρο έχει αλλάξει (έχω κρατήσει οθονιά της παλιότερης, πάντως).

* Κι ένα υποτιτλιστικό μαργαριταράκι, που το ψάρεψε ο Ν. Λίγγρης στη Λεξιλογία.

Όπως λέει, στην πολύ καλή σειρά «Το θύμα» (The victim) που παίχτηκε στην πλατφόρμα Ertflix, υπάρχει ένα σημείο που μπέρδεψε τον υποτιτλιστή αν και οι υπότιτλοι ήταν καλοί γενικώς. Και συνεχίζει:

Λέει κάπου στο 2ο επεισόδιο για μια οικογένεια που κατηγορείται άδικα και έχει γίνει στόχος επιθέσεων: «They’re being persecuted in their own home». Η απόδοση «Δικάζονται στο ίδιο τους το σπίτι» με έκανε να σκεφτώ μπέρδεμα με το «They’re being prosecuted».

(Bέβαια, δεν νομίζω ότι η απόδοση «δικάζονται» βγάζει νόημα…)

* Και ένα ακόμα από τα πάμπολλα μπαμπινιωτικά μιμίδια (δεν είναι Χ, είναι Ψ) που έχουν πλημμυρίσει τα σόσιαλ. Μου άρεσε, ομολογώ, και είναι και φιλολογικώς ορθό.

* Στον τοίχο του φίλου Εμμ. Μανωλά στο ΦΒ είδα κάτι που το βρήκα πρωτότυπο.

Αντιγράφω.

«Σήμερα η υφήλιος αποχαιρετά την χειρότερη χρονιά από καταβολής της», λέει ο εκφωνητής της ΕΡΤ1.

Είναι λίγο περίεργο, αλλά θυμάμαι

  • τότε που έσκασαν όλα τα ηφαίστεια και δεν μπορούσε να ανασάνει κανείς επί χιλιετίες, κυρίως επειδή δεν είχαν γεμίσει με οξυγόνο την ατμόσφαιρα τα διάτομα,
  •  τότε που βγήκαμε διστακτικά από τη θάλασσα και αναπτύξαμε τρόπο να ανασαίνουμε το τοξικό οξυγόνο με αλλαγές στα κύτταρά μας,
  • τότε που διαχωρίστηκε η Γκοντβάνα σε κομμάτια και αργότερα η Αφρική άρχισε να απομακρύνεται από την Νότια Αμερική, που δεν ήταν νότια λόγω αναστροφής των πόλων,
  • τότε που ο μετεωρίτης τσάκισε την χερσόνησο Γιουκατάν στο Μεξικό και οι πυρκαγιές στις στεριές κράτησαν μια δεκαετία φέρνοντας καταστροφή στα φυτά, στα φυτοφάγα ζώα, και στα σαρκοφάγα ζώα, ιδιαίτερα στα μεγάλου μεγέθους,
  • τότε που έγιναν επανειλημμένα ηλίθιοι πόλεμοι και
  • τότε που δεν μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε τις αρρώστιες που θέριζαν μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού.

Νομίζω ότι δεν ήταν η χειρότερη χρονιά από καταβολής του πλανήτη μας, αλλά ίσως ήταν η χειρότερη του αιώνα μας.

Ωραία τα γράφει ο φίλος μου, αν και εγώ δεν τα θυμάμαι τα πρώτα γεγονότα που αναφέρει -βέβαια είμαι και πεντέξι χρόνια νεότερος.

* Κι ένα μαργαριτάρι αρίστου, βουλευτή του κυβερνητικού κόμματος και δημοσιογράφου.

O Mακάριος Λαζαρίδης θέλει να βρει έναν μειωτικό χαρακτηρισμό για τον Ευάγγελο Αντώναρο και γράφει ότι «η ιστορία τον έχει καταγάγει ως τον χειρότερο κυβερνητικό εκπρόσωπο ever!».

Αλλά η ιστορία δεν μπορεί να καταγάγει τίποτα τον κ. Αντώναρο. Το σπάνιο ρήμα κατάγω χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά σε εκφράσεις του τύπου «κατήγαγε θρίαμβο», «κατήγαγε λαμπρή νίκη», άρα είναι εντελώς αταίριαστο εδώ.

Προφανώς ο βουλευτής Καβάλας ήθελε να γράψει «τον έχει κατατάξει» -αν και εγώ θα το απέφευγα κι αυτό και θα έβαζα «τον έχει αναγνωρίσει / ανακηρύξει / καταχωρ*σει ή κάτι τέτοιο.

Και κάτι ακόμα, παρεμπιπτόντως -προσέξτε πόσο βολικός είναι ο αγγλισμός ever, που λέει με μια λεξούλα και τέσσερα γραμματάκια όσα ο κ. Μπαμπινιώτης θα ήθελε τουλάχιστον τρεις λέξεις για να τα πει (όλων των εποχών, ας πούμε). Βέβαια, ακόμα μόνο στον προφορικό λόγο ή στον οιονεί προφορικό των σόσιαλ.

* Μια λέξη που ακούστηκε πολύ σε σχέση με τα εμβόλια (ποια εμβόλια, θα ρωτήσετε) είναι η «προτεραιοποίηση».

Διάβασα στο Φέισμπουκ την εξής γκρινιάρικη κριτική:

Επειδή μου έβγαλε το μάτι η αγραμματοσύνη, θα ήθελα να πω ότι λέξη «προτεραιοποίηση» που αναφέρει και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και διάφοροι άλλοι κατά καιρούς και το Πρώτο Θέμα, όπου διάβασα το άρθρο, δεν υπάρχει. Κάποιοι αγράμματοι κατασκεύασαν μία λέξη, η οποία δεν σημαίνει τίποτα, μεταφράζοντας σε κακά ελληνικά το αγγλικό prioritise, που σημαίνει «δίνω προτεραιότητα». Αυτή είναι η σωστή έκφραση που πρέπει να χρησιμοποιείται.

Αδιαφορώ για την επιστημοσύνη ανθρώπων που δεν μπορούν να εκφραστούν σωστά, σε στοιχειώδη ελληνικά.

Παρατηρώ ότι το «δίνω προτεραιότητα» είναι ρήμα, άρα δύσκολα θα αντικαταστήσει ένα ουσιαστικό. Μπορεί κανείς να ενοχλείται από τη λέξη «προτεραιοποίηση» -κι εγώ ιεράρχηση θα έλεγα.

Αλλά είναι λάθος να λέμε ότι μια λέξη που ακούγεται ευρέως «δεν υπάρχει», ιδίως όταν καταγράφεται και σε λεξικά (η προτεροτέτοια υπάρχει τουλάχιστον στο Χρηστικό Λεξικό) και βέβαια είναι κάκιστη στάση να χρεώνουμε αγραμματοσύνη σε όσους χρησιμοποιούν έναν νεολογισμό που ενοχλεί.

* Επί του πιεστηρίου, ένα πολυεδρικό μεταφραστικό μαργαριτάρι, σε ένα άρθρο που φαίνεται ενδιαφερον.

Η συντάκτρια του αγγλικού άρθρου είχε προτάξει ως μότο έναν στίχο από τον Μάκβεθ του Σέξπιρ: Art thou not, fatal vision, sensible To feeling as to sight?

H μεταφράστρια επιχείρησε να το μεταφράσει η ίδια… και το σκότωσε:

Δεν είσαι, θανατηφόρα όραση, λογική
Να νιώθεις ως θέαμα;

Δεν θα πει τίποτε αυτό, έτσι δεν είναι;

Δεν ξέρω πώς έχουν αποδώσει τον στίχο ο Ρώτας κι ο Μπελιές, τα βιβλία μου τα έχω μακριά. Αλλά αυτά τα λόγια τ’ απευθύνει ο Μάκβεθ σ’ ένα μαχαίρι που βλέπει μπροστά του, ενώ έχει ήδη σκοτώσει τον βασιλιά. Οπότε, λέει, περίπου:

Δεν είσαι, απαίσιο όραμα, εξίσου αισθητό με την αφή όσο εισαι με την όραση;

Το κρίσιμο σημείο για τη μεταφραστική πανωλεθρία είναι η παρανόηση της λέξης sensible, νομίζω.

* Κλείνοντας, μια σκέψη για το 2020 που αφήσαμε πίσω μας με αποτροπιασμό. Είμαστε βέβαιοι ότι το αφήσαμε πίσω μας;

Kαι στα ελληνικά, έχουμε 2020ένα, 2020δύο, 2020τρία…

Ωχ!

 

311 Σχόλια to “Τα πρώτα μεζεδάκια του 2021”

  1. LandS said

    Καλή Μέρα

    Α διαμπαλκΟνική λέει και γω διάβασα διαμπαλκΑνική.

  2. dryhammer said

    Καλημέρα!

    Χωρίς την Εύβοια, πολύ κόσμος (κι όχι μόνο εγώ) θα αναρωτιότανε ποιο μέρος δείχνει ο χάρτης. [κάτι σαν φάντασμα με μπουκέτο στο χέρι]

  3. Πλούσιο εδεσματολόγιο. Καλημέρες.

  4. ndmushroom said

    Δεν είσαι αισθητή, απαίσια οπτασία, και στην αφή καθώς είσαι στην όραση;

    (Ρώτας)

    Καλημέρα!

  5. rizes said

    ΣΑΡΑΒΑΛΑΚΙ ΜΟΥ
    https://vgiannelakis.wordpress.com/

  6. Ανεβάζω κι εγώ ένα μεζεδάκι από το δρόμο των ποιητών της Γλυφάδας, στη Οδό Γρ. Λαμπράκη που έστρωσαν με στίχους.

    Η περίφημη άνω τελεία που δεν είχε αποδοθεί στο γνωστό τραγούδι του Μίκη από το ποίημα του Σεφέρη.

  7. sarant said

    Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    4 Ναι μπράβο, οπτασία

    6 Όμως η σωστή ανάγνωση του στίχου προϋποθέτει να βάλεις και τον προηγούμενο στίχο, αλλιώς μένει ξεκρέμαστο το «πήραμε τη ζωή μας»

  8. leonicos said

    Ωραία τα γράφει ο φίλος μου, αν και εγώ δεν τα θυμάμαι τα πρώτα γεγονότα που αναφέρει -βέβαια είμαι και πεντέξι χρόνια νεότερος.

    Επομένως, εγώ οφείλω να τα θυμάμαι

    Δεν τα θυμάμαι. Θυμάμαι δημιουργία

  9. Παναγιώτης K. said

    Περί ΟΑΣΕ …
    Κάθε φορά που θα βλέπω τέτοια λάθη θα αναρωτιέμαι για το μορφωτικό επίπεδο των υπευθύνων, το εκπαιδευτικό μας σύστημα, τον τρόπο προσλήψεων και αξιολόγησης, τις διαδικασίες ελέγχου πριν δημοσιευτεί κάτι και πολλά άλλα…

  10. LandS said

    2020, 2020ένα, 2020δυο, 2020τρία…2020εννιά. Δέκα τα τεμάχια και όλα δύο χιλιάδες είκοσι. Αν θέλει το 2030 να πάρει τη χάρη πρέπει να πάρει το όνομα 2020δέκα.

  11. leonicos said

    Αδιαφορώ για την επιστημοσύνη ανθρώπων που δεν μπορούν να εκφραστούν σωστά, σε στοιχειώδη ελληνικά.

    Η κύρια θέση όσων στερούνται επιστημοσύνης. Και να προσέχουν τα ελληνικά τους, διότι ΓΛΩΣΣα είναι αυτή και ΚΑΝΕΙ λάθη.

  12. Θρασύμαχος said

    «με σχεδόν απόλυτη πλειοψηφία 288 βουλευτών»: https://www.iefimerida.gr/ellada/energopoiisi-platformas-gia-psifo-apodimon

  13. Πουλ-πουλ said

    Προσέξατε την απάντηση του Μπάμπι στους Θεοδωρόπουλο-Μπουκάλα; Η κατακλείδα: δεν κατόρθωσα να γίνω Παπαδιαμάντης, αλλά κατάφερα να γίνω Μπαμπινιώτης, κάτι μου θυμίζει, αλλά δεν ξέρω τι.

  14. dryhammer said

    6. …πήρα με τη ζωή μας…
    Εμ, αφού τη βάλαμε στον τορβά, ύστερα καταλάβαμε το λάθος και την αλλάξαμε σε συσκευασμένη…

  15. sarant said

    12 Δηλαδή οι 151 βουλευτές τι είναι;

  16. leonicos said

    προτεραιοποίηση, όντως δεν λέει αυτό που θα ήθελε να πει, παρά μόνο μέσω χρήσης. Και π΄λι φτωχό επιχείρημα για έναν νεολογισμο’

    Σημαίνει τοποθέτηση κατά προτεραιότητα, άρα προτεραιοθεση.

    Ωραία λέξη για τον στόχο αλλά δύσχρηστη για τη γλώσσα, και όχι καθαρή σημασιολογικά.

    Ιεράρχηση όμως σημαίνει κατι εντελώς διαφορετικό.

    Ιεράρχηση των προτεραιοτήτων μπορεί να το πει, αλλά η ιεράρχηση μόνο δεν αρκεί

  17. Καλημέρα

    το φαγοπότι των εορτών μετρίασε την όρεξη για μεζεδάκια αλλά τρώγοντας επανήλθε !

  18. Παναγιώτης Κ. said

    Βρήκα πάρα πολύ καλά τα πρώτα μεζεδάκια του 2020ένα! 🙂 😦

  19. # 13

    Ενας καθηγητής είχε πει κάποτε: ο Λαβουαζιέ, πέθανε, ο Μεντελέγιεφ πέθανε κι εγώ είμαι άρρωστος, δεν αισθάνομαι καλά…η Χημεία κινδυνεύει !

  20. 6 Μα καλώς υπάρχει εδώ η άνω τελεία. Βέβαια χωρίς τους προηγούμενους στίχους δεν βγαίνει νόημα.

  21. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

  22. 20 δεν είχα καταλάβει ότι δεν είχα κάνει ριφρές βέβαια…

  23. Ηλίας Φωλιάς said

    Νομίζω πως ο Λαζαρίδης μια χαρά θα μπορούσε να εκφράσει ότι ήθελε αν έλεγε: …ως τον χειρότερο κυβερνητικό εκπρόσωπο όλων. Δεν πιστεύω άλλωστε ότι έχει καμιά σοβαρή επιθυμία να εκφραστεί λακωνικά. Όλη μέρα αυτός (ή μήπως το επιτελείο του;) γράφει μειωτικά σχόλια για όποιον/όποια κρίνει την κυβέρνηση. Καλή χρονιά με υγεία σε όλους και περιμένω τα σχόλια του Γιάννη!!!

  24. ΣΠ said

    Καλημέρα.

    Αυτός που είπε «εξανδραπόδισε» μάλλον ήθελε να πει «ξεπροβόδισε».

  25. sarant said

    24 Nαι, πιο απλό αυτό.

  26. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

    Σκέφτομαι ότι το επίρρημα «πάντως» (ερμηνεύεται «σε κάθε περίπτωση») χρησιμοποιήθηκε αρχικά σαν το «ever», αλλά ίσως η χρήση το μετάλλαξε αρκετά.

    Διαβάζοντας την ανάρτηση του κ. Λαζαρίδη πάντως (νάτο!), το πρώτο που σκέφτηκα ήταν «κατατάξει». Γιατί πρέπει να το αποφύγουμε;

  27. sarant said

    26 Είπα ότι εγώ θα απέφευγα το «κατατάξει» διότι στο δικό μου το μυαλό κατατάσσεις κάποιον σε μια κατηγορία, δηλ. η ιστορία τον έχει κατατάξει στους αποτυχημένους ή στους επιτυχημένους.

  28. Αγγελος said

    Εκτός που χωρίς τους προηγούμενους στίχους δεν βγαίνει νόημα, το we changed it ως απόδοση του «κι αλλάξαμε ζωή» μου φαίνεται άκρως αντιποιητικό, δεν ξέρω γιατί. Αλλά κακά τα ψέματα, τέτοιοι στίχοι πολύ δύσκολα μεταφράζονται…

  29. Ηλίας Φωλιάς said

    Άρθρο του δασκάλου Χαραλαμπάκη για τις ευχές της πρωτοχρονιάς: https://www.hartismag.gr/hartis-25/klimakes/prwtoxroniatikes-eyxes

  30. sarant said

    29 Όλα τα άρθρα του Χ.Χ. στον Χάρτη αξίζουν

  31. LandS said

    Πού είναι το πρόβλημα με την προτεραιοποίηση; Στο ότι δεν υπήρχε προχτές στα Ελληνικά και φτιάχτηκε για να αποδοθεί η Αγγλική λέξη prioritization; Μα και αυτή προχτεσινή είναι. Δημιούργησε μάλιστα παρόμοια αναταραχή στις ΗΠΑ όταν πρωτακούστηκε.

    Sen. Pete Dominick (R-Colo.) claims that it took him and his staff almost six years (Dominick is up for election next year) just to learn «governmentalese.» He notes words such as «generalizationable» and «prioritize» and other words constructed with liberal use of hyphens: «quasi-pseudo-anti-regionalism» and «multi-duplex-co-establishment.» [Don MacLean, «Washington Watch» newspaper column, February, 1967]

    Και ενώ οι άλλοι σχηματισμοί των Αμερικάνικων «governmentalese» της δεκαετίας του 60 παραμένουν υλικό για παρλάτες (stand up comedy) το prioritize->prioritization δεν έχει πια επικριτές. Το 1989 το OED το σημείωνε ως A word that at present sits uneasily in the language. (προς το παρόν – Είναι να το ερωτεύεσαι αυτό το λεξικό).

    priority+ize=prioritize. prioritize+ation=prioritization στα Αγγλικά (μια χαρά)
    προτεραιότητα+ποιηση=προτεραιοποίηση στα Ελληνικά (πάλι μια χαρά)

    Η πράξη προτεραιότητα+ιζω για να φτιαχτεί ρήμα δεν ορίζεται και δεν με νοιάζει το γιατί.

  32. Π.Χ. said

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοινώνει αυστηροποίηση των μέτρων για μία εβδομάδα με κλείσιμο ακόμα και όσων είχαν ανοίξει και σταματημό του click away.
    Σας ξενίζει κι εσάς ο «σταματημός» στις δηλώσεις του εκπροσώπου του Μέρα25
    https://mera25.gr/m-kritharidis-me-palinodies-gia-akoma-mia-fora-kanei-podariko-i-kyvernisi-ti-nea-chronia-gia-tin-antimetopisi-tis-pandimias/

  33. Ξέρατε το παιχνίδι «κύβοι-ζάρια»;

  34. LandS said

    28
    Των Edmund Keeley και Phillip Sherrard από το Translatum

    With what spirit, what heart,
    what desire and passion
    we lived our life: a mistake!
    So we changed our life.

    Ούτε σε εμένα αρέσει. Μου φαίνεται πολύ λέξη-λέξη, ίσως λόγω του είδους της ιστοσελίδας.

  35. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

    27 Ναι σωστά το «κατατάξει» δεν κολλάει στη συγκεκριμένη φράση. Δεν τη διάβασα προσεχτικά πριν.

  36. LandS said

    34
    Πω πω, τι με έπιασε και σνόμπαρα το Translatum. Ο καθηγητής του Πρίνστον Έντμοντ Κίλι θεωρείται αυθεντία και έχει μεταφράσει Καβάφη, Σεφέρη, Ελύτη και Ρίτσο. Έχει πάρει ένα κάρο βραβεία, είναι ποιητής ο ίδιος…
    Δε δ΄γκωνα τη γλώσσα μου;

  37. Πουλ-πουλ said

    17.
    Και όμως έχει μια λεπτή ειρωνία, μάρκας Ροίδη, για την οποία δεν έχω άξιο τον Μπάμπι.

    Η κατακλείδα, που λέγαμε:
    «Τελικά, λυπάμαι –για να σταθώ ταπεινά απέναντι στο εταστικό αξιολογικό βλέμμα τού κ. Θεοδωρόπουλου και στον τίτλο του άρθρου του– που δεν μπόρεσα να γίνω Παπαδιαμάντης, το γλωσσικό είδωλό του· με πολλή και σκληρή δουλειά πολλών χρόνων κατάφερα να γίνω τουλάχιστον Μπαμπινιώτης. Ισως είναι κάτι κι αυτό.»
    Όλο το γράμμα εδώ:
    https://www.kathimerini.gr/opinion/readers/561213877/peri-epideixion-kai-glossikon-epideixeon/

  38. Πουλ-πουλ said

    Το 37 απάντηση στο 19.

  39. @ 20 Δύτης Των Νιπτήρων

    Καλώς εδώ αλλά, εννοώ, σαν μεζεδάκι, ότι ο Σεφέρης είχε επισημάνει ότι κακώς είχε παραλειφθεί στην απόδοση του ποιήματος. 🙂

  40. BLOG_OTI_NANAI said

    Μερικοί νόμισαν ότι είναι ανορθογραφία, αλλά αφορά μια παλιά κόντρα, μεταξύ Νορβηγών από το Όσλο που λεγόταν «Χριστιανία» ή σε συντομογραφία, «Χριστανία» και των κατοίκων της κοινότητας Εμολίου Λαρίσης. Σε μια ανταλλαγή μέσω Erasmus, οι «Χριστανοί» δεν είχαν περάσει καλά στο Εμόλιο και με μεγάλη χαρά επέστρεψαν στην πατρίδα τους, όπως φαίνεται από το τηλεγράφημα. Σε όσους Νορβηγούς αρνήθηκαν να επιστρέψουν, τους ζητήθηκε να το ξανασκεφτούν και να μετα-νοήσουν.

    Τα γράφουμε αυτά και παραθέτουμε τα σσχετικά τεκμήρια προς αποκατάσταση της παρεξηγήσεως:

  41. ΓΤ said

    @29, 30

    Αφρίζει ο Κοκκιναράς με κάτι τέτοια κείμενα, που διδάσκουν χωρίς να χρειάζεται να οχυρωθούν πίσω από γυαλιά. Γυμνώνεται η σοφία, και δεν έχει ανάγκη να πουδράρει καμία γραβάτα. Ο Γεώργιος ο Υψαύχην, των λημμάτων ανατόμος / κάθε λέξη, κι ένας τόμος, αφού καμάρωσε τον ανδριάντα του απέναντι στους Θεοδωρόπουλο και Μπουκάλα, με γλύπτη τον ίδιο ασφαλώς, θα ετοιμάσει ένα κείμενο όζουσας διδακτίλας, για να προσφέρει, με δείκτη αυστηρό βεβαίως βεβαίως, ένα «βου και α, βα», που έχει ψωνίσει από τα πανέρια της ομοτίμου καθηγεσίας…

  42. Γιάννης Κουβάτσος said

    «Απαίσιο όραμα, γιατί να μη νιώθει το χέρι όπως το μάτι;» Ερρίκος Μπελιές
    «Ω φάντασμα απαίσιον, δεν είσαι κ’ εις το χέρι καθώς ς’ τα μάτια αισθητόν;» Δημήτριος Βικέλας

  43. ΓΤ said

    37@

    βλ. #94@01.01.2021

  44. Georgios Bartzoudis said

    (α) «Σκέφτηκα ότι δεν αποκλείεται να το έγραψε εκείνος ο φωστήρας, που είχε γράψει πρόπερσι το αθάνατο σύνθημα «Η Μακονία είναι ελληνική»».
    # Νοικοκύρη, τί τα θέλεις, χρονιάρα μέρα και μου θυμίζεις την τσιπροπροδοσία των λιμνών και τελμάτων!

    (β) «ο φωστήρας [του ΑΠΕ] που έκανε αναζήτηση στο Γκουγκλ για ΟΑΣΕ (πού να το ξέρει το OSCE) βρήκε τον ιστότοπο του ελληνικού ΟΑΣΕ, δηλαδη του Οργανισμού Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας! Και πήρε την εικόνα με τα αστέρια, χωρίς να τον προβληματίσει ότι ένας ευρωπαϊκός οργανισμός έχει ακρώνυμο ελληνικό και χωρίς να αναγνωρίσει τη Στερεά Ελλάδα στον χάρτη»!
    # Στο Ελλαδιστάν, όλοι σχεδόν οι «νικητές εκλογών» εφαρμόζουν ένα «αξίωμα» όταν μοιράζουν αξιώματα της κρατικής μαμαλίγκας: «Δικός μας νάναι, κι ότι νάναι»!
    Θυμάμαι μια φορά που αναγκάστηκα να πάρω τηλέφωνο στο χαμουτζιστάν και να τους πω: Η μισή Ελλάδα είναι δικοί σας. Έναν παλαβό βρήκατε να τοποθετήσετε στην τάδε θέση;; Και πράγματι, όταν ήρθε ο διορισμός, ο «ευνοούμενος» είχε κλειστεί στο ψυχιατρείο!

  45. Χαρούλα said

    #33 αυτή η «τεχνική» ορολογία της αστυνομίκης/δικαστικής αναφοράς, έχει πολύ ενδιαφερόν. Ισως να μην χρησιμοποιείται πουθενά αλλού. πχ κολυμβητικές δεξαμενές, τέμνον-θλων όργανο.

    Καλημελρα!

  46. ndmushroom said

    2
    Όχι κύριε Ξεροσφύρη μου. Μόνο αν έχεις φάει τα χρόνια σου στις θάλασσες δυσκολεύεσαι να αναγνωρίσεις τη ΣΤΕΡΕΑ Ελλάδα! 🙂

    Βέβαια τώρα που την ξαναβλέπω, δεν θυμίζει τη Στερεά Ελλάδα που μαθαίναμε στο σχολείο, η οποία περιελάμβανε και Αττική και Αιτωλοακαρνανία. Αλήθεια, ξέρει κανένας να μας πει αν η γεωγραφική απεικόνιση της Στερεάς Ελλάδας στα σχολικά βιβλία αλλάζει κι αυτή ακολουθώντας τη διοικητική, με κάθε νέο Καλλικράτη, Καποδίστρια κλπ., ή αν, εκεί τουλάχιστον, η γεωγραφία δεν αφήνεται βορά στις μικροκομματικές σκοπιμότητες;

  47. ΓΤ said

    44@

    Τέτοια ώρα στη Νιγρίτα είναι ώρα φαγητού. Και, ως γνωστόν, «όταν τρώμε, δεν μιλάμε».

  48. sarant said

    36 Το πρόλαβες

    40 Το Εμόλιο Λάρισας πρέπει να είναι τυπογραφικό λάθος. Ομόλιο το βρίσκω
    https://buk.gr/el/poli-perioxi/omolio

    42 Α μπράβο.

  49. Γιάννης Κουβάτσος said

    Το ever προς το παρόν μόνο στον προφορικό λόγο, στο μέλλον και στον γραπτό; Δηλαδή θα επισημοποιήσουμε τη χρήση ξένων λέξεων χάριν συντομίας; Εκτός από τον φόβο της επανάληψης, διακατεχόμαστε και από τον φόβο της περίφρασης; Θα ξοδέψουμε περισσότερο σάλιο αν πούμε «όλων των εποχών»; Και οι ξένοι χρησιμοποιούν περίφραση για να αποδώσουν μια ελληνική λέξη που δεν υπάρχει στη γλώσσα τους π.χ. ο Κίλι και ο Σέραρντ το «ξέμπαρκοι» του Σεφέρη το μεταφράζουν «sailors out of work». Μας έχουν πνίξει οι αμετάφραστοι νεολογισμοί και οι αγγλικούρες των ΜΜΕ και των ΜΚΔ και οι αγγλισμοί, στο τέλος θα μιλάμε μια κρεολή γλώσσα «χάριν ευκολίας και συντομίας».

  50. 33, 45
    Στοίχημα πως οι σβερκωθέντες να παίζουν κύβους/ζάρια ήταν τπτ γεωργοί/αγρότες.

  51. Χαρούλα said

    #48 στο Ομόλιο μάλιστα βρίσκεται ο τάφος του Μαρίνου Αντύπα.

  52. BLOG_OTI_NANAI said

  53. Αράουτ said

    Θα το πούμε εξ αρχής… Μάς απεγοήτευσε και πάλι ο αγαπητός μας κ. Σαραντάκος: Στα σημερινά Πρωτοχρονιάτικα μεζεδάκια ασχολείται (παλιά μου τέχνη κόσκινο…) με τα γλωσσικά πταίσματα των παγκοσμίως αγνώστων φουκαράδων, και δεν βγάζει άχνα για τα γλωσσικά εγκλήματα και τις αγραμματοσύνες των φιλαράκων του. Σπεύδουμε να γίνουμε σαφέστεροι:

    1) Στο οπισθόφυλλο της «Αυγής» των Χριστουγέννων ο κορυφαίος σύμβουλος του Αλεξίου Τσίπρα, Θανάσης Καρτερός, αγνοεί (δύο φορές!) ότι η δοτική των τριτοκλίτων θέλει έψιλον ιώτα και ουχί ήτα

    Επειδής έχουμε υποδείξει (από τις 27 Δεκέμβρη ώρα 5.27 μ.μ.) την ανωτέρω πατεντάτη αγραμματοσύνη της «Αυγής», ΡΩΤΑΜΕ τον κ. Σαραντάκο: Γιατί, κύριε Νίκο, αποσιωπήσατε αυτό το κορυφαίο μεζεδάκι; Συμφωνείτε με την ορθογραφία του κ. Καρτερού, ή απλώς δεν θέλετε να στεναχωρέσετε τους φιλαράκους σας;

    2) Στην χριστουγεννιάτικη «Καθημερινή»</a, ο Μεσολογγίτης φιλαράκος του κυρίου Σαραντάκου, Παντελής Μπουκάλας, διέπραξε την αγραμματοσύνη της Χρονιάς, πληροφορώντας μας ότι οι νεκροί Έλληνες στρατιωτικοί (των φαντάρων συμπεριλαμβανομένων) από όλες τις αιτίες κατά τον Β΄Π.Π. ήσαντε 88.000 νοματαίοι (αντί του ορθού 35.100 που αναφέρει η αγγλική Wikipedia επικαλούμενη τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΣ)

    Υποδείξαμε στον κύριο Σαραντάκο το ανωτέρω ατόπημα Μεσολογγίτη φιλαράκου του από το απόγευμα της Πρωτοχρονιάς, αλλά… φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Η εξήγησις για το πώς ο σοφός (σ.σ.: κατά τους μπολσεβίκους συντρόφους του…) κ. Μπουκάλας διέπραξε μιά τέτοια μνημειώδη γκάφα είναι απλουστάτη: Αγνοώντας στοιχειώδη αγγλικά, συμβουλεύτηκε την εντελώς ανυπόληπτη ρωμέικη Βικιπαίδεια και ουχί την εγκυρότατη αγγλική Wikipedia!..

    ΥΓ: Η σημερινή μας παρέμβασις δεν είχε σκοπό να στεναχωρέσει τον πολύ αγαπητό μας κύριο Νίκο. Απλώς εφαρμόσαμε το αρχαιοπρεπές ρητό «Φίλος Σαραντάκος, φιλτάτη δ’ Αλήθεια». Η παρέμβασίς μας έγινε κυρίως για να σάς δώσουμε τα δύο αποψινά σίγουρα, ώστε να πάτε Ταμείο το βράδυ με ένα καλό χαρτζηλίκι:

    Α) Στις 5.15 μ.μ. ξεκινά στο Αλκαζάρ το επαρχιακό ντέρμπυ Λάρισα – ΠΑΟΚ και στις 7.30 μ.μ. στο Καραϊσκάκη το ντέρμπυ του ΠΟΚ, Ολυμπιακός – ΑΕΚ. Το Επιτελείο μας είναι σε θέση να γνωρίζει ότι ΔΕΝ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ. Παίξτε άφοβα το Χ2 το ντέρμπυ στο Φάληρο και 1Χ το μάτς στο Αλκαζάρ και θα μάς θυμηθείτε σε 9 ώρες από τώρα. Το stoiximan θα είναι ιδιαίτερα γενναιόδωρο μαζί σας

  54. BLOG_OTI_NANAI said

    48: Ναι, μάλλον, διότι βρήκα μία αναφορά μόνο. Στα αρχαιολογικά δελτία είναι δημοφιλές το «Ομόλιον». Άλλωστε και το «Χριστανία» ορθογραφικό είναι, αλλά η ιστορία βγήκε 🙂

  55. ΣΠ said

    46
    Ναι, η γεωγραφική Στερεά Ελλάδα δεν ταυτίζεται με την Διοικητική Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Η Αττική είναι χωριστή περιφέρεια και η Αιτωλοακαρνανία ανήκει στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ανήκουν και η Αχαΐα και Ηλεία και όχι στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

  56. ΣΠ said

    55
    Κι από την Βικιπαίδεια.
    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%B5%CF%81%CE%B9%CF%86%CE%AD%CF%81%CE%B5%CE%B9%CE%B5%CF%82_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1%CF%82

  57. # 46

    Νομίζω πως η Αττική μόνη της και η Αιτωλοακαρνανία με την Ηπειρο, σχηματίζουν άλλα αναπτυξιακά πακέττα, δεν έχουν αυστηρά γεωγραφικά κριτήρια ιυ ευρωπαίοι.

  58. sarant said

    55 Eίναι όπως η γεωγραφική Μακεδονία 🙂

  59. 59 το διόρθωσαν τώρα σε μπαλαρίνα

  60. π2 said

    59: Το διόρθωσαν αμέσως. Μπαλέτρια (τρισύλλαβο) δεν είναι ένα παιδικό παιχνίδι;

  61. Μάλιστα, τα μπαλέτρια. Δεν το κάτεα http://lexima.gr/lxm/read-1758.html

  62. Γιάννης Κουβάτσος said

    Όντως μεζεδάρα μαγείρεψε ο Καρτερός. Προφανώς θα συμβουλεύτηκε αυτό το λεξικό ☺:
    https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.leksiko-ellinikon.gr/index.php%3Finstance%3Dcategories%26id%3D44%26word_id%3D29072&ved=2ahUKEwiMpvfR0P_tAhWX7aQKHaNYAjE4ChAWMAd6BAgBEAE&usg=AOvVaw1ccRPPYMbjD9C5lioVCYrQ
    Δυστυχώς πολλοί δημοσιογράφοι είναι προχειρογράφοι. Μερογράφι μεροφάι.

  63. LandS said

    59
    Εμ, αφού όχι Βουλευτίνα αλλά Βουλεύτρια τότε όχι Μπαλαρίνα αλλά Μπαλέτρια.
    Το χορεύτρια το αφήνουμε ως έχει.

  64. sarant said

    59 Πάνω που μου το είχαν στείλει για τα μεζεδάκια της επόμενης εβδομάδας.

  65. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    – Ασύλληπτη η γκάφα του ΑΠΕ!
    Και αναρωτιέμαι για το πόσες τέτοιες μ@κα#ιες θα έχουν περάσει χωρίς να τις πάρει κάποιος χαμπάρι ή πόσες –κατά λάθος ή σκόπιμες– αλλοιώσεις ειδήσεων, στοιχείων κλπ θα έχουν ‘πασάρει’ αυτοί οι «άριστοι»…

    – Η ‘προτεραιοποίηση’ πάντως δεν φαίνεται να ‘ναι και πολύ καινούργια κατασκευή. Δια γκουγκλίσματος μάς προκύπτει μια πρώτη στη ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ του 1991 (εδώ) και μετά το 2004, 2007 κλπ.

    Προσωπικά, μια χαρά μού ακούγεται. Ίσως θα ήταν γλωσσολογικά σωστότερη η ‘προτεραιοτητοποίηση’, αλλά οι απλολογίες γι’ αυτό δεν υπάρχουν; 🙂

    41, ΓΤ
    !!!

  66. faltsos said

    Τελικά τι έγινε με τον Όμηρο;
    Ο Νικοκύρης προχθές μας έλεγε να μην ανησυχούμε:

    Το χθεσινό δελτίο των 9 της ΕΡΤ όμως επιμένει
    https://imgur.com/ZLLBGxL
    ή μετά το 36′
    https://www.ertflix.gr/ert1/eidiseis/02ian2021-21-00-deltio-eidiseon/

    Είναι δυνατόν το κρατικό κανάλι να μεταδίδει ψευδείς ειδήσεις (Φέικνιουζ στα ελληνικά); Αποκλείεται 🙂

  67. faltsos said

    67

  68. Pedis said

    «Υποχρέωση της Επιτροπής», διακήρυξε π.χ. η Γιάννα στον Αγιο Νικόλαο (8/7), «είναι να προβάλουμε την ιστορία μας, ό,τι ιερό έχει συμβεί αυτά τα 200 χρόνια, και να μιλήσουμε για τις αξίες που μας κληροδότησε αυτή η πορεία, ξεκινώντας από το 1821. Αυτές τις αξίες συναντάμε στη Σπιναλόγκα».

    Εξίσου ατυχής υπήρξε και η αντιφώνηση του δημάρχου: «Η περίοδος της πανδημίας που διανύουμε, του εγκλεισμού και της κοινωνικής αποστασιοποίησης, αποτελεί την πλέον κατάλληλη στιγμή για να αναδειχθεί η αξία της Σπιναλόγκας που είναι πιο επίκαιρη από ποτέ».

    https://www.efsyn.gr/themata/fantasma-tis-istorias/275324_eikosiena-me-ta-matia-toy-2021

  69. Pedis said

    Στις τηλεδιασκέψεις τους με τη Γιάννα, οι περισσότεροι πρέσβεις περιορίστηκαν στην απλή μνεία των πάλαι ποτέ φιλελληνικών κινημάτων των χωρών τους· μονάχα ο Ελβετός, ως εκπρόσωπος μιας χώρας που καταλαβαίνει από μπίζνες, αναφέρθηκε επίσης ρητά «στις ελβετικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, κάποιες από τις οποίες έχουν γίνει ήδη χορηγοί και υποστηρικτές του έργου της Επιτροπής» (10/12).

    Ιδιαίτερη προθυμία έδειξε αντίθετα ο πρέσβης της Νότιας Κορέας: αφού υπενθύμισε «τη συμμετοχή Ελλήνων στον Πόλεμο της Κορέας», «παρουσίασε ιδέες που θα μπορούσε να συμπεριλάβει η Επιτροπή “Ελλάδα 2021” στον δικό της σχεδιασμό» (5/11).

    https://www.efsyn.gr/themata/fantasma-tis-istorias/275324_eikosiena-me-ta-matia-toy-2021

  70. π2 said

    48 κ.ε. Το (αρχαίο) Ομόλιο θεωρείται τρόπον τινά η απώτατη πόλη της «Ελλάδας» στον Περίπλου του Ψευδο-Σκύλακα (μέσα 4ου αι. π.Χ.): Μετὰ δὲ Μολοττίαν Ἀμβρακία πόλις ἑλληνίς (…). Ἐντεῦθεν ἄρχεται ἡ Ἑλλὰς συνεχὴς εἶναι μέχρι Πηνειοῦ ποταμοῦ καὶ Ὁμολίου μαγνητικῆς πόλεως, ἥ ἐστι παρὰ τὸν ποταμόν.

  71. Pedis said

    Πλεϊμομπίλ καθολικός παπάς ;

  72. LandS said

    53, 63

    Εντάξει ρε παιδιά, κάτι που έμαθες κάπου μεταξύ 1962-1967 και δεν χρειάστηκε ποτέ να σου γίνει βίωμα, σου ξεφεύγει μισό αιώνα αργότερα.
    Τώρα γιατί να μη πεις «σε πλήρη σύγχυση» αποφεύγοντας τις Στυλιανοπουλικούρες;
    Και αυτό έχει να κάνει με το ότι έχει περάσει μισός αιώνας και γέρασες.

  73. Κιγκέρι said

    Το Ομόλιο είναι το Λασποχώρι που αναφέρεται στον Ζητιάνο του Καρκαβίτσα.

  74. BLOG_OTI_NANAI said

    67: Η είδηση υπάρχει παντού. Επίσης και το κίνημα είναι πραγματικό. Εκτός αν είναι και αυτό fake.

    Να φανταστεί κανείς ότι ο Μ. Βασίλειος πριν… 17 αιώνες, ήταν ενάντια στην λογοκρισία και υπέρ της κριτικής προσέγγισης γι’ αυτό έγραφε ότι από όσα «ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ» θα παίρνετε τα ωφέλιμα. Οι μάγκες σήμερα λένε, «δεν θα τα βλέπετε καν γιατί θα τα εξαφανίσουμε εμείς για εσάς από την εκπαίδευση».

  75. Γιάννης Κουβάτσος said

    73: Έλα τώρα!☺ Τότε να καταργηθεί η συλλογή μεζεδακίων του Σαββάτου, αν είναι να παρατίθενται βάσει (ή βάση😜) κομματικής προελεύσεως, κοινώς «Τα δικά σας είναι καρύδια και βροντούν, τα δικά μας σύκα και σιωπούν».

  76. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Κακός και κωλοπαιδαράς στους κινηματογραφικούς του ρόλους, αλλά ο Μούτσιος την έβαλε την ιστορική άνω τελεία. 🙂

  77. Εδώ που τα λέμε, τα μονογράμματα δεν μπορούν να θεωρηθούν μεζεδάκια. Εξαίρεση, οι ειδικές εξόφθαλμες περιπτώσοσυμπτώσεις…

  78. @ 77 Γιώργος Κατσέας

    Ενδιαφέρον. 🙂

  79. 69 Καλά τα λένε. Από τον Κωλέττη στον Κουλέτη η λέπρα σταθερή αξία.

  80. Μαρία said

    33
    Ξέρουμε το παιχνίδι κύβοι ή ζάρια, για όσους δεν κατάλαβαν, και όχι κύβοι-ζάρια 🙂
    Απόψι κύβους παίζει· έχει όρεξι να διασκεδάσει.

  81. Alexis said

    Η γκάφα με τον χάρτη της Στερεάς Ελλάδας πάντως είναι το μεζεδάκι της δεκαετίας.
    Πρέπει να είναι κάποιος πολύ «μπάζο» (διάβαζε πανίβλακας και εντελώς αγράμματος) για να διαπράξει τέτοιο ατόπημα!

  82. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    33 >>ζάρια κύβοι ,μπαρμπούτι
    Κουμάρι !

  83. Alexis said

    #72: Έχω πληροφορίες ότι το Πάσχα θα κυκλοφορήσει λαμπάδα Τσιόδρας!

  84. 72# Δεν είναι πλεϊμομπίλ, είναι παιγνιόσπαστον.

  85. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    >> προτεραιοποίηση
    Και προτεραιοποιώ
    https://www.lexilogia.gr/threads/prioritize-prioritization-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%B9%CF%8E-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%AF%CE%B7%CF%83%CE%B7.11214/

  86. Alexis said

    Δεν ξαναπαίζω κύβους πια
    ούτε ραμί και πάστρα…

  87. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    ‘Οποιος «χρωστάει της Μιχαλούς», ξέραμε είναι παλαβός αλλά πάει ν΄αλλάξει στο «χρωστάει παντού ακόμη και στη Μιχαλού» (κάπου το έχουμε ξανα συναντήσει -μήπως πάει να παγιωθεί η αλλαγή;)

  88. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Ο κουμαρτζής

  89. kpitsonis said

    Προτίμησα όμως, όπως και πέρυσι, να αποφύγω να πάρω θέση στο μέγα θέμα που (πέρυσι) είχε διχάσει το κοινό του ιστολογίου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης γενικότερα, αν δηλαδή μπήκαμε πέρυσι σε νέα δεκαετία ή αν αυτό έγινε προχτές.

    Δηλαδή κύριε Σαραντάκο, αν κάποιοι σαλεμένοι υποστήριζαν ότι 1+1=3, εσείς θα αποφεύγατε να πάρετε θέση;

  90. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Ξανά Ο κουμαρτζής
    Για να φανούν τα λόγια (με τις ελληνοαμερικάνικες λέξεις,κλόμπι τζόκαρης,θροάουτ) και η ωραία σύγχρονη εκτέλεση από το Δημ. Μυστακίδη.

    Κι όταν τα ζάρια καλέ τα κουνώ
    στα πεντοδάχτυλά μου,
    ντόρτια και ντούσες έρχονται τρομάρα μου
    και χάνω τα λεφτά μου.

  91. Jorge said

    τα ζάρια , κουμάρι, τα λεγανε στην κρήτη, Η ΜΠΈΛΛΟΥ τα ξερε σαν «κόκκαλα»

  92. BLOG_OTI_NANAI said

    «Μπαλέτρια» λέξη δεν βρήκα κάπου.

  93. Γιάννης Ιατρού said

    Αυτό αναφέρθηκε;
    Lockdown στο δήμο Ντουμπάι ανακοίνωσε η κυβέρνηση

  94. sarant said

    90 Δεν είναι τόσο απλό το θέμα, κάθε άλλο

    88 Στις νεότερες ιδίως γενιές η σημασία έχει αλλάξει

    85 🙂

    82 Της δεκαετίας; Καλομελέτα και θα δεις πολλές ακόμα μέσα στη χρονια.

  95. Πουλ-πουλ said

    43. ΓΤ
    Ευχαριστώ για την παραπομπή. Διαπίστωσα όμως ότι τα σχόλια της Πρωτοχρονιάς αναφέρονται κυρίως στο κατά πόσον το «βρίθω» την έχει μεταβατική ή αμετάβατη, πράγμα που -για να το πω ουδέτερα- δεν εμπίπτει στα ενδιαφέροντά μου. Αντίθετα, το ερώτημα ήταν, αν ήξερε κάποιος, από που ξεσήκωσε ο Μπάμπι τη διατύπωση της τελευταίας παραγράφου.

  96. Avonidas said

    #90. Το ζήτημα δεν είναι καθόλου τόσο ξεκάθαρο ώστε να μπορούν να χαρακτηριστούν σαλεμένοι όσοι έχουν αντίθετη άποψη.

  97. Κουμάρι είναι όλος ο τζόγος, όχι μόνο με ζάρια.

  98. LandS said

    Νομίζω ότι οι κληρονόμοι του Μποστ πρέπει να ζητήσουν δικαιώματα
    https://www.theguardian.com/commentisfree/picture/2021/jan/02/welcome-to-the-brexit-golden-age-cartoon
    Η ουρά του Λέοντα και η τρίαινα της Βρετανίας είναι τα πιο προφανή.

  99. Avonidas said

    #99. Δεν θέλω να σε στεναχωρήσω, αλλά η Britannia είναι κάτι αιώνες παλιότερη της Μαμάς Ελλάδας. Άσε, λοιπόν, μην πάμε για μαλλί και βγούμε κουρεμένοι.

  100. kpitsonis said

    95, 97 Επιμένω ότι είναι ηλίου φαεινότερο, αλλά το σταματάω εδώ.

  101. sarant said

    101 Aπό το γεγονός ότι συζητιέται τόσον καιρό προκύπτει ότι δεν είναι ηλίου φαεινότερο, αλλά τέλος πάντων

  102. Μαρία said

    98
    Ακριβώς. Οι 9 κουμαρτζήδες που πιάστηκαν τις προάλλες στη Ζάκυνθο έπαιζαν Θανάση.

  103. Μαρία said

  104. Avonidas said

    Λοιπόν, επειδή μου την έδωσε τώρα, θα το πιάσω το θέμα κι ας γίνουμε μαλλιά κουβάρια ξανά. Εκτός των άλλων, παρακολουθώ αυτό τον καιρό ένα τρομερά ενδιαφέρον μάθημα φιλοσοφίας για το ρόλο του χρόνου στην αρχαία Ελλάδα.

    Λοιπόν, οι ΑΗΠ, στο αποκορύφωμα του Χρυσού Αιώνα τους, δεν είχαν καν έναν απλό τρόπο να αναφερθούν σε μια χρονολογιά του παρελθόντος ως «το έτος τάδε». Η ιδέα ενός Έτους Μηδέν, ή Έτους Ένα, ή μιας οποιασδήποτε αρχής από την οποία να χρονολογούν τα γεγονότα απλά δεν ήταν εδραιωμένη στη σκέψη τους και στην αντίληψή τους – εκτός των άλλων διότι η αντίληψή τους ήταν πλησιέστερη στον κυκλικό παρά στον γραμμικό χρόνο.

    Ο Θουκυδίδης τραβάει των παθών του τον τάραχο για να προσδιορίσει στην Ιστορία του τη στιγμή έναρξης του Πελοποννησιακού Πολέμου. Αραδιάζει ορόσημα το ένα μετά το άλλο – τόσα χρόνια από παλιές μάχες και συνθήκες, ποιος ήταν άρχοντας και ποιά ήταν ιέρεια σ’ αυτή και σ’ εκείνη την πόλη, ποιά εποχή του χρόνου ήταν και ποιες αγροτικές εργασίες γίνονταν. Χρειάζεται μια ολόκληρη παράγραφο για να πει αυτό που εμείς θα εκφράζαμε με μια απλή ημερομηνία. Κι αν ακόμη είχε κατορθώσει να ορίσει ο ίδιος μια αρχή χρονολόγησης θα του ήταν άχρηστη, γιατί δεν υπήρχε σταθερό κι εδραιωμένο ημερολόγιο, με ορισμένη διάρκεια για τους μήνες και τα έτη, σε κοινή χρήση μεταξύ των πόλεων-κρατών, ή έστω και μέσα στην Αθήνα την ίδια.

    Ο μόνος φυσικός τρόπος που είχαν για να μετράνε το χρόνο ήταν σχετικός: τόσο χρόνια από το Μαραθώνα, ή τη χρονιά που ήταν άρχοντας ο Τάδε, και πάντα μετρώντας προς τα πίσω από το σήμερα. Με βάση αυτή τη φιλοσοφία χρονολόγησης, μια δεκαετία μπορεί να ξεκινάει οποτεδήποτε – από ένα οποιοδήποτε σημαντικό ορόσημο. Ακόμη πιο σημαντικό, το ενδιαφέρον μετατοπίζεται από την έναρξη στη λήξη των δεκαετιών, των αιώνων και των χιλιετιών, που βρίσκεται πάντοτε στο σήμερα. Δηλαδή, σήμερα συμπληρώνονται δέκα, εκατό, κλπ. χρόνια από το τάδε σημαίνον γεγονός. Κι αυτό είναι λογικό αν αναλογιστούμε ότι η σημασία των γεγονότων μπορεί να γίνει αντιληπτή μόνο αφότου έχουν παρέλθει. Αυτό νομίζω το νιώσαμε όλοι στο πετσί μας τη χρονιά που πέρασε.

    Μια επιπλέον απόδειξη για του λόγου το αληθές είναι ότι ακόμη κι αργότερα, στους ρωμαϊκούς και μεσαιωνικούς χρόνους, κανένα ημερολόγιο δεν ξεκίνησε να χρησιμοποιείται από τη στιγμή μηδέν του. Δεν εννοώ ότι ξεκινούσαν από το 1 αντί για το μηδέν· εννοώ ότι καθιέρωναν το ημερολόγιο 200, 300, 1000 χρόνια μετά την υποτιθέμενη αρχή του. Πώς αλλιώς να γίνει, άλλωστε; Είπαμε, το βάρος των γεγονότων δεν γίνεται αμέσως αντιληπτό. Τα ημερολόγια που καθιερώθηκαν αμέσως ή λίγο μετά την έναρξή τους, όπως το γαλλικό επαναστατικό ήμερολόγιο, πήγαν άπατα. Δε μπορούμε να νιώσουμε κανένα δέος γι’ αυτό που συνέβη 3 χρόνια πριν, όσο σημαντικό κι αν μας φαίνεται. Ενώ αυτό που συνέβη 3000 χρόνια πριν είναι μυστηριώδες κι υποβλητικό, ακόμη κι αν στην πραγματικότητα δεν ήταν τέτοιο.

    Αν λοιπόν, ακολουθώντας τα μοντέρνα ήθη μας, σημειώνουμε και γιορτάζουμε την αρχή των δεκαετιών και των αιώνων, αυτή η αρχή δεν είναι καθόλου ανάγκη να στηρίζεται στο 1, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν μετράμε χρόνια από κάποιο σημαίνον γεγονός του μακρινού παρελθόντος. Δεν υπάρχει καμιά τέτοια συνέχεια. Αυτή η αρχή μπορεί εξίσου νόμιμα να στηρίζεται στο 0, δηλαδή στην αριθμητική αξία της χρονολογίας στην οποία βρισκόμαστε, δηλαδή σ’ αυτό που είναι άμεσα αντιληπτό, αντί σ’ έναν υπολογισμό που (α) δεν είναι σωστός, ή έστω ο μόνος σωστός και (β) δεν σηματοδοτεί έτσι κι αλλιώς τίποτα το σπουδαίο, αφού μετράει χρόνια από ένα έτος που υπήρξε μόνο στα χαρτιά και ποτέ στην ιστορική πραγματικότητα.

  105. f kar said

    105 κανένα σημαίνον γεγονός; και το μ.Χ. τι είναι;

  106. ΣΠ said

    Εγώ σήμερα θα κάτσω στην εξέδρα.

  107. Γιάννης Ιατρού said

    Επιτέλους εξιχνιάστηκε η πρεμούρα… που είχαν μερικοί να εμβολιαστούν 🙂 🙂 🙂

  108. Avonidas said

    #106. Είναι γνωστό από αιώνες ότι αυτός ο υπολογισμός είναι λάθος.

  109. f kar said

    109 Ωχ, πώς δηλαδή; λινκ λινκ

  110. Avonidas said

    #110. https://en.wikipedia.org/wiki/Date_of_birth_of_Jesus

    The date of birth of Jesus is not stated in the gospels or in any historical reference, but most theologians assume a year of birth between 6 and 4 BC.[…]

  111. Περίληψη προηγουμένων: διπλοpeniές.

  112. f kar said

    111 Εντάξει μπορεί να είναι λάθος ο υπολογισμός αλλά δεν παραμένει η λογική του υπολογισμού της χρονολογίας με αφετηρία κάποιο γεγονός, είτε φανταστικό είτε πραγματικό αλλά λάθος υπολογισμένο;

  113. Πέπε said

    Η προτεραιοποίηση είναι λάθος σχηματισμός.

    Όπως και η προτεραιότητα, προϋποθέτουν ένα επίθετο προτεραίος. Και πράγματι υπήρχε ένα τέτοιο επίθετο κάποτε, αλλά προσωπικά το έχω συναντήσει μόνο στο θηλυκό με την πολύ συγκεκριμένη έννοια «η προηγούμενη ημέρα» (ουσιαστικοποιημένο δηλαδή), κι αυτό μόνο στην καθαρεύουσα ή ίσως και μόνο στ’ αρχαία, δεν είμαι σίγουρος.

    Επίθετο μ’ αυτή τη μορφή και με σημασία «αυτός που πρέπει να πάει πρώτος» δεν υπάρχει, ούτε σήμερα ούτε ποτέ στο παρελθόν. Όμως τα σύνθετα τύπου «ΧΧποιώ», «ΧΧποίηση» σημαίνουν «καθιστώ κάποιον ΧΧ» – «το να καθιστάς κάποιον ΧΧ». Στην περίπτωσή μας, «προτεραιοποίηση» = «το να καθιστάς κάποιον προτεραίο», όπερ άτοπον.

    Το ουσιαστικό που σημαίνει «παραχώρηση προτεραιότητας» νομίζω ότι στην πράξη είναι, πολύ απλά, «προτεραιότητα». Σ’ όποιον δεν αρέσει, υπάρχει κι η ωραιότατη περίφραση «παραχώρηση προτεραιότητας» που δε βλέπω γιατί είναι πιο αντιοικονομική από την ματζόβολη (;;) «προτεραιοποίηση» – χώρια που γενικότερα δε βλέπω γιατί θα πρέπει οι λέξεις να είναι μικρές ή λίγες, τόσο βιαστικοί είμαστε; πού θα πάμε, καραντίνα έχει!

  114. dryhammer said

    108. Έχει και οφέλη εξ επαγωγής [Λέει πως από τους 666 εμβολιασθέντες, οι 667 είδαν αύξηση]

  115. kpitsonis said

    105 . Είπα να το σταματήσω, αλλά δεν με αφήνετε. Τι σχέση έχουν οι ΑΗΠ και ο τρόπος που μετρούσαν το χρόνο ; Οι αρχαίοι μετρούσαν το χρόνο με βάση τις Ολυμπιάδες . Τι σχέση έχει αυτό με τη δική μας μέτρηση ; Όταν μετράμε κάτι αρχίζουμε από το 1. Σύμφωνοι; Όταν μετρήσουμε και το δέκατο από αυτά που μετράμε, έχουμε μία δεκάδα. Σύμφωνοι; Τη μέτρηση της επόμενης δεκάδας την αρχίζουμε από το αντίστοιχο 1, δηλαδή 11, 21, 31 κοκ . Συμφωνήσαμε , κάποιοι ειδικοί δηλαδή, να ξεκινήσουμε τη χρονολόγηση από κάποιο έτος που του έδωσαν τον αριθμό 1. Τώρα αν το έτος αυτό ήταν το έτος γέννησης του Ιησού ή 8 χρόνια πριν ή 8χρόνια μετά ποσώς μας ενδιαφέρει , ούτε μας ενδιαφέρει αν ο Θουκυδίδης έψαχνε τρόπους για προσδιορίσει πότε έγινε μια μάχη κτλ. Εμείς τηρούμε μια αρίθμηση που αρχίζει από τον αριθμό 1. Με τη συμπλήρωση, λοιπόν, του έτους 2000 τελειώνει ο 20ός αιώνας και από το πρώτο δευτερόλεπτο του 2001 αρχίζει ο 21ος αιώνας. Ως εκ τούτου την Πρωτοχρονιά του 2021 μπήκαμε στην τρίτη δεκαετία της τρίτης χιλιετίας ή του 21ου αιώνα , αν προτιμάτε. Πιο απλά δεν μπορώ να το πω .

  116. Νέο Kid said

    111. Δηλαδή κανονικά έχουμε 2014 ή έστω 2017 ;
    Και γιατί έχουμε @&@ημένο κορονοϊό τότε γαμώ το φελεκι μου ,και θα πάω σπίτι μου κάνοντας το γύρω της ευρασίας ;; Ε;; 🤪

  117. Avonidas said

    #113. Έχεις δίκιο. Θα πρέπει, λοιπόν, να υπολογίζουμε εσαεί τις δεκαετίες, τους αιώνες και τις χιλιετίες μετρώντας χρόνια από τη χρονιά που ΘΑ είχε γεννηθεί ο Χριστός αν δεν τα είχαν λογαριάσει λάθος πριν από 1500 χρόνια, βασισμένοι σε σκόρπιες φράσεις των Ευαγγελίων, και να προσέξουμε να μετράμε απ’ το ένα κι όχι από το μηδέν, για να είμαστε έτσι μόνο 3 με 5 χρόνια λάθος, κι όχι 4 ή 6.

    Δεν θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να λογαριάζουμε τις δεκαετίες με βάση τις συνήθειες που καθιερώθηκαν στη σύγχρονη εποχή, για να μη μας πούνε βλάχους κι αδιάβαστους. Εμείς, σταθερά, θα προσποιούμαστε ότι κάποιος ή κάποιοι γιόρταζαν μία-μία όλες τις δεκαετίες, τους αιώνες και τις χιλιετίες από την εποχή του Αυγούστου μέχρι και σήμερα, και θα ξεκινάμε πάντα από το 1, για να μη χαλάσουμε το σερί.

  118. Λεύκιππος said

    108 Είπα κι εγώ. Αλλά 3 ίντσες, είναι 10 πόντοι βρε αδερφέ

  119. f kar said

    118 Ωχ (πάλι), δεν είπα τίποτα τέτοιο. Πάντως ξεκαθάρισα (νομίζω) τη θέση σας επί του ζητήματος -που δεν γνώριζα καν την ύπαρξή του. Μην πτύετε, καλή χρονιά να έχουμε.

  120. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @108. Τέρμα. Δεν παίζεσαι! 🙂

  121. Avonidas said

    #117. Δηλαδή κανονικά έχουμε 2014 ή έστω 2017;

    2024 έως 2026, αλλά «κανονικά» έχουμε αυτό που γράφει η βασιλόπιτα. 🙂

    #116. Οι αρχαίοι μετρούσαν το χρόνο με βάση τις Ολυμπιάδες .

    Όχι νωρίτερα απ’ την ελληνιστική εποχή. Στην κλασική εποχή, όπως έγραψα, πολύ απλά δεν υπήρχε κανένα στάνταρ για να πει κανείς σε ποιο έτος βρισκόμαστε, ούτε καν σε ποιο μήνα, έξω απ’ την πόλη του. Αν ρωτούσες έναν περαστικό σε ποιο έτος βρισκόμαστε, και καταλάβαινε καν για τι πράγμα μιλάς, ή μόνη λογική απάντηση θα ήταν «στο τωρινό» (φυσικά, δεν θα καταλάβαινε για τι πράγμα μιλάς). Και το νόημα δεν ήταν οι ΑΗΠ, ήταν ακριβώς πόσο δραματικά αλλάζουν οι αντιλήψεις μας για το πώς μετράμε και οριοθετούμε τον χρόνο.

    Συμφωνήσαμε , κάποιοι ειδικοί δηλαδή, να ξεκινήσουμε τη χρονολόγηση από κάποιο έτος που του έδωσαν τον αριθμό 1.

    Όσο δεσμευόμαστε να μετράμε όπως οι ΑΗΠ στην κλασική Αθήνα, άλλο τόσο έχουμε και την υποχρέωση να ακολουθούμε το σύστημα που χρησιμοποιούσαν γύρω στο 500 μ.Χ., όταν πρωτοκαθιερώθηκε η χρονολόγηση μ.Χ. Η αρχή του 20ου αιώνα, στην πράξη, γιορτάστηκε το 1900 μ.Χ. Ομοίως οι δεκαετιές σημαδεύτηκαν με βάση τις στρογγυλές χρονιές, από πριν το 1900. Το να ξαναρχίσουμε, κόντρα σ’ όλο τον πλανήτη, τη μέτρηση από το 1, είναι οι πιο ανούσιες Θερμοπύλες που μπορεί να φυλάξει κανείς.

    Υπάρχει ένα και μοναδικό πλεονέκτημα στο να αρχίσουμε την 3η δεκαετία του 21ου αιώνα από το 2021, κι αυτό είναι ν’ αφήσουμε ακόμα πιο πίσω μας το 2020.

  122. ΣΠ said

    119
    3 ίντσες είναι 7,5 πόντοι.

  123. ΣΠ said

    Ζεσταίνεται το πράγμα. Πάω να φτιάξω ποπ-κορν,

  124. … διαμπαλκονική συναυλία …

    Μάς φέρνει πιο κοντά το
    μπαλ-κονέ

  125. Παναγιώτης Κ. said

    @105. Ευτυχώς σου την έδωσε 🙂 και έτσι προέκυψε ενδιαφέρον σχόλιο!

  126. … ο αγγλισμός ever, … θα ήθελε τουλάχιστον τρεις λέξεις …

    Ίσως «που υπήρξε» με δύο.

  127. sarant said

    127 Είναι τόσο σαφές;

    124 Και μ’ αρέσει που είπα να μην πάρω θέση 🙂

  128. William T. Riker said

    124 Αυτό σκεφτόμουν κι εγώ, αλλά μετά διαπίστωσα ότι η ομάδα μου έφαγε και τρίτο μπαλάκι εντός έδρας και μου ‘φυγε η όρεξη…

    Καλή χρονιά!

  129. Aghapi D said

    O διαχειριστής μας πριν από πολλά χρόνια ήθελε να προτεραιούμε τα θέματα τής πολυκατοικίας μας με λογική 🙂

  130. kpitsonis said

    122 . Αγαπητέ Avonidas ( δεν ξέρω αν στα ελληνικά το χρηστώνυμό σου γράφεται με ο ή με ω ), δεν μπορώ να παρακολουθήσω το τρόπο σκέψης σου . Καλή χρονιά να έχουμε !

  131. Αράουτ said

    «Κάποια ζώα δεν μάς πιστεύανε. Τώρα θα μάς πιστέψουν και τα ζώα»
    πρόεδρος ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Κανάλι 69, 1989)

    ΑΕΛ – ΠΑΟΚ 1-1 (τελικό προ ολίγων δευτερολέπτων) με γκόλ – ποίημα του νεαρού Πινακά στο 69΄ και μαϊμού πέναλτυ του ΠΑΟΚ στο 96′ !.. .

    Στείλαμε τον πρώτο κόσμο στο Ταμείο με την καθόλου ευκαταφρόνητη απόδοση 4.60 (βλέπε σχόλιο 53) Σε λιγάκι θα πάνε και οι επόμενοι που μάς άκουσαν, γιατί ο Θρύλος δεν κερδίζει με τίποτα την ΑΕΚ

  132. ΓΤ said

    Η αθλητική κίνηση μέχρι τώρα

    ΠΑΟ-Αστέρας Τρίπολης 0-0
    Παναιτωλικός-ΟΦΗ 2-1
    ΑΕΛ-ΠΑΟΚ 1-1
    ΠΑΣ-Απόλλων 1-3

    Ιωνικός-Άρης 68-64
    Μεσολόγγι-Πρόμηθεας 82-88
    Περιστέρι-ΠΑΟΚ 76-67

  133. Μαρία said

    108
    Για τους Μεξικάνους λένε κάτι και τα ονόματα των … ερευνητών. 🙂

  134. voulagx said

    #105 @Αβονιδας: Θα σου προτεινα να κανεις μια προσφυγη στον ΟΗΕ ζητωντας να προστεθει το ετος 0 στο ημερολογιο για ολους αυτους τους λογους που αναφερεις, ισως και να δικαιωθεις. Μεχρι τοτε ας εφαρμοζουμε το ισχυον ημερολογιο χωρις το ετος 0.

  135. ΓΤ said

    36
    421

  136. eran said

    «Αν το θεωρήσουμε προστακτική, δεν καλοστέκει -θα ταίριαζε καλύτερα το «εισαγάγετε».

    Μπορεί όμως να θεωρηθεί οριστική (δηλ. «εδώ εισάγετε…») οπότε στέκει μια χαρά »

    Να παρατηρήσω ότι στη γλώσσα των οδηγιών (π.χ. συνταγές) η «προστακτική» οριστική ενεστώτα (για να δημιουργηθεί η αίσθηση της διαχρονικότητας – όπως λένε οι γραμματικές) είναι συνηθέστερη της κανονικής συνοπτικής προστακτικής (βράζετε τα μακαρόνια, ρίχνετε τα αβγά), ακόμα και για ενέργειες που έχουν από τη φύση τους συνοπτικό χαρακτήρα (σπάτε τα αβγά).

  137. Λεύκιππος said

    123 Όταν αναφέρονται σ’ αυτά τα πράγματα πάντα βάζουν κάτι παραπάνω. 😂😂🤣

  138. Pedis said

    Πάει η θεία … τόχε που τόχε λίγο και κακής ποιότητας

  139. Avonidas said

    #135. Δεν χρειάζεται να κάνω καμία προσφυγή στον ΟΗΕ, το έτος μηδέν έχει προστεθεί προ πολλού στη θέση που ανήκει.

    Επιπλέον, είναι τουλάχιστον αστείο να θεωρούμαι εγώ ιδιόρρυθμος και ο τρελός του χωριού, όταν ο μέσος άνθρωπος έμαθε ότι «δεν υπάρχει» έτος 0 από το ίντερνετ γύρω στο 2000, με μοναδικό κίνητρο να πρήζει τα σκώτια των συνανθρώπων του, κι όταν όλος ο κόσμος αλλάζει χαρωπά δεκαετίες κι αιώνες με βάση τα ψηφία τους χρόνια τώρα.

    Προσπαθώ να καταλάβω τα ελατήρια όλης αυτής της πρεμούρας κι ειλικρινά αποτυγχάνω. Ποια ακριβώς είναι η ανησυχία, ότι θα «χαλάσουμε» το ημερολόγιο; Ότι θα πέσουμε έξω στους υπολογισμούς μας; Ότι είμαστε «πρόβατα»; Ποιος είναι ο λόγος που αντί να δεχτούμε αναδρομικά ένα έτος μηδέν – όπως άλλωστε δεχτήκαμε αναδρομικά ένα έτος 1, και δηλαδή σχεδόν καμιά 500ρια από δαύτα – πρέπει να κοπανιόμαστε στην αιωνιότητα μ’ ένα σύστημα που δεν μας είναι φυσικό, που κανείς δεν το εφαρμόζει, που το θυμούνται μόνο για να διορθώνουν τον περίγυρο οι Μπαμπινιώτες των ημερολογίων; Τεσπά, πείτε πως δεν είμαι προσεκτικός χρονολογητής.

    Μια απορία μόνο, εγώ που έχω γεννηθεί το 1980, σε ποια δεκαετία γεννήθηκα;

  140. Pedis said

    Μήπως να οργανωθούμε ρε παιδιά να λέμε τις παπαριές μας πιο οργανωμένα;

  141. Pedis said

    Α, βέβαια, ρίγη μεγαλείου για τον μεγάλον άνδρα.

    Τζίνιους … σαν τον βλάκα που τουιτάρει και τον πανίβλακα, το ρουφιανάκι, που αναμεταδίδει

  142. Corto said

    Χρόνια πολλά! Με υγεία πάνω από όλα!
    Προσέτι εύχομαι αγάπη, δημιουργικότητα και παρεΐστικο πνεύμα για όλην την ομήγυρη!

    Ενημερώνω ότι σήμερα είχαμε την τιμή να λάβουμε απάντηση από τον κ. Παναγιώτη Κουνάδη, για θέμα που μας απασχόλησε προσφάτως. Την απάντηση καταθέτω στο σχετικό άρθρο:

    Τρία βιβλία

  143. kpitsonis said

    140 . Στα σέβεντις .

  144. sarant said

    137 Εύστοχο αυτό με τις συνταγές μαγειρικής

  145. Πάντως, πλάκα πλάκα, οι δεκαετίες έχουν έντεκα χρόνια… 🙂

  146. Ακρ. said

    @ 90, 97
    O μέγαε Ρασούλης στην εξίσωση 1 + 1 = × δίνει πλαίσιο τιμών από 0 έως 3.
    Άρα καθόλου προφανής η απάντηση.

    Καλή χρονιά

  147. Pedis said

    λε μπορντέλ

    Δύο ακόμα μέλη της επιτροπής τόνισαν πως εξεπλάγησαν από τις ανακοινώσεις Πέτσα καθώς δεν είχε προηγηθεί κάποια σύσκεψη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο καθηγητής Αλκ. Βατόπουλος ενημέρωσε τον καθηγητή Σωτ. Τσιόδρα πως δεν πρόκειται να εμφανιστεί ξανά στα μέσα ενημέρωσης καθώς δεν μπορεί να υπερασπίσει τις αποφάσεις που λαμβάνονται χωρίς συνεδριάσεις ή ακόμα και σε αντίθεση με όσα εισηγούνται οι επιστήμονες.

    https://www.libre.gr/aifnidiasmos-se-kyvernisi-kai-epitro/

  148. Spiridione said

    https://mobile.twitter.com/mgrigorakis/status/1345711787811999749

  149. voulagx said

    #140 Αβονιδας: Αγγλικα δεν ξερω αλλα με μπερδευεις, λες οτι «το έτος μηδέν έχει προστεθεί προ πολλού στη θέση που ανήκει» και μετα ζητας να δεχτούμε αναδρομικά ένα έτος μηδέν.

  150. Avonidas said

    #144. Να ‘λεγες ότι γεννήθηκα στην 8η δεκαετία του 20ου αιώνα, θα ‘λεγα εντάξει, ο άνθρωπος θέλει να μιλάει κυριλέ και σαν λόρδος. Να ‘λεγες, πάλι, ότι γεννήθηκα στη δεκαετία του ’70: και πάλι σόλοικο, τι σόι δεκαετία του ’70 είναι αυτή χωρίς 70άρι στο έτος, αλλά έστω κι αυτό να το δεχτώ.

    Αλλά «στα σέβεντις», ωγαθέ; Δηλαδή πέδιλο με κάλτσα, φράκο με σώβρακα, αμάξι ποδοκίνητο σαν τον Φρεντ Φλιντστόουν; 😛

  151. Πάντως και η εικοσάβαθμη βαθμολογική κλίμακα έχει 21 βαθμούς. Περίεργο, ε;

  152. Αμ και πολλοί που διανύουν την έβδομη δεκαετία της ζωής τους και είναι ενεργοί εργαζόμενοι…

  153. f kar said

    Νομίζω συγχέουμε τις περιστάσεις. Άλλη γλώσσα μιλάμε στην καθημερινότητά μας και άλλη όταν θέλουμε να περιγράψουμε την πραγματικότητα με κάποιο βαθμό ακρίβειας. Περίπου όπως ένας μαέστρος στην πρόβα θα πει τα φλάουτι επειδή ταιριάζει στην περίσταση, αλλά στην καθομιλουμένη εσύ κι εγώ μιλάμε για φλάουτα. Το λοιπόν «μαθηματικώς» ορθά γεννήθηκες την τελευταία χρόνια της 8ης δεκαετίας του 20ού αιώνα, αλλά δεν επισύρει και ποινή αν στην καθημερινή κουβέντα πεις ότι γεννήθηκες στα 80s. Ή την αρχή τους.

  154. Avonidas said

    #150. Μα, είναι πάρα πολύ απλό. Ο Διεθνής Οργανισμός Τυποποίησης αποφάσισε ότι ένα διεθνές πρότυπο για τη σήμανση των χρονολογιών είναι λογικό να περιλαμβάνει ένα έτος μηδέν, κι έτσι το όρισε αναδρομικά, ως το έτος που προηγείται του έτους 1 μ.Χ. Αυτό το πρότυπο, βέβαια, δεν ακολουθείται στο κοινό Γρηγοριανό Ημερολόγιο, ούτε στις χρονολογίες που αναγράφονται στα ιστορικά βιβλία. Κι έτσι αν, π.χ., θέλεις να βρεις πότε είναι τα 2500 χρόνια από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας και ανατρέξεις σ’ ένα βιβλίο Ιστορίας ή στη Βικιπαίδεια, ή από μνήμης θυμάσαι ότι η Ναυμαχία της Σαλαμίνας έγινε το 480 π.Χ., θα προσθέσεις το 2500 στο -480 και θα βγάλεις 2020 μ.Χ. Και βέβαια θα ‘χεις κάνει λάθος. Αλλά το λάθος δε θα ‘ναι δικό σου φταίξιμο, και θα σου εξηγήσω το γιατί με μια παραβολή:

    Ας πούμε ότι είσαι μέσα σ’ ένα γεμάτο αεροπλάνο (η παραβολή μας διαδραματίζεται στην ευτυχισμένη εποχή προ κορονοϊού), στην τελευταία σειρά, που για λόγους απλότητας φέρει τον αριθμό «30», και θέλεις να υπολογίσεις πόσους επιβάτες έχει το αεροπλάνο. Σκέφτεσαι, λοιπόν, «6 καθίσματα ανά σειρά επί 30 σειρές μας κάνει 6×30 = 180 επιβάτες». Βεβαίως, κάνεις λάθος: το αεροπλάνο δεν έχει 180 επιβάτες, αλλά μόνο 174, κάτι που σου χτυπάνε με αυταρέσκεια οι καλύτερα πληροφορημένοι ξερόλες φίλοι σου. Το λάθος δεν εντοπίζεται στις πράξεις σου, που ήταν ολόσωστες· απλώς οι κατασκευαστές του αεροσκάφους δεν επιθυμούν να χάσουν οι αεροπορικές τους προληπτικούς πελάτες τους, κι έτσι δεν υπάρχει σειρά «13».

    Παρόμοια είναι κι η κατάσταση με το Γρηγοριανό Ημερολόγιο: δεν υπάρχει, στην κανονική σήμανση, έτος 0· αλλά αν θέλουμε να μετράμε και προς τα πίσω, θα έπρεπε να υπάρχει, κι έτσι κάποιοι που είναι η δουλειά τους να κάνουν αυτούς τους λογαριασμούς αποφάσισαν να διορθώσουν το λάθος και να το προσθέσουν για δική τους διευκόλυνση. Για μας αυτή η μινι μεταρρύθμιση δεν έχει και μεγάλη σημασία, γιατί πολύ σπάνια καθόμαστε να κάνουμε λογαριασμούς πόσα χρόνια, λεπτά ή δευτερόλεπτα έχουν περάσει από κάποιο γεγονός που συνέβη π.Χ. Θα μας βόλευε, ωστόσο, να την υιοθετήσουμε για να σιάξουμε τις δεκαετίες και τους αιώνες με την καθιερωμένη χρήση τους – αν δεν ήμασταν τόσο λαθοθήρες, βέβαια.

  155. Avonidas said

    #154. Μα, λέω ότι γεννήθηκα στα 80s και στη δεκαετία του ’80, και το ίδιο λέει κι όλος ο κόσμος. Κανείς που να ‘χω ακούσει να μιλάει στα σοβαρά, και να επιθυμεί να γίνει κατανοητός, δεν κάνει λόγο για 1η, 2η κλπ. δεκαετία του 20ου αιώνα.

    Αλλά είναι επίσης στην καθημερινή μας κουβέντα, κι όχι στη ραδιοχρονολόγηση του Στόουνχεντζ, που μας γανώνουν το κέρατο ότι και καλά μετράμε τα χρόνια κι αλλάζουμε τις δεκαετίες λάθος. :-/

  156. ΓΤ said

    155@

    Το ωραίο, δε, είναι να πιάσεις το προληπτικό χαϊβανοκέφαλο που κάθεται στη σειρά «14» και να του πεις στο αυτάκι: «Φαντάζομαι να αντιλαμβάνεστε ότι η σειρά 14 στην οποία κάθεστε ΔΕΝ ΠΑΥΕΙ να είναι η δέκατη τρίτη του αεροσκάφους». 😉

  157. kpitsonis said

    151 .Εκτός από την κοινή λογική βλέπω ότι σου λείπει και το χιούμορ , αγαπητέ μου !

  158. Avonidas said

    #157. Αν οι προλήψεις ακολουθούσαν τη λογική, δεν θα ήταν προλήψεις. Στο κάτω κάτω, τι μπορεί να συμβεί σ’ αυτόν που κάθεται στη 13η σειρά του αεροπλάνου, που δεν θα του συνέβαινε αν καθόταν στη 14η;

  159. BLOG_OTI_NANAI said

    Οι συμβάσεις είναι πλέον πολύ ισχυρές σε βαθμό ώστε μια συζήτηση που θέλει να τις ξαναμορφοποιήσει να καταντά χωρίς νόημα για την καθημερινότητα μας. Κανένα παιδί δεν κατανοείται ενός έτους μόλις γεννηθεί αλλά πρώτα ωρών, μετά ημερών και κατόπιν μηνών και σε καμία περίπτωση δεν έχει νόημα να λέγεται «δεκαετία του ’70» (1970-1979) και να περιέχει το 1980. Δεν νομίζω ότι μπορούμε να ξαναπειστούμε από συζητήσεις επάνω σε αυτά επειδή από το 1 π.Χ. πήγαμε στο 1 μ.Χ.

    Άλλωστε και την πρώτη δεκαετία μπορούμε να την αντιληφθούμε χωρίς καν να πούμε το νούμερο «μηδέν». Μπορούμε να πούμε ότι το πρώτο έτος της ολοκληρώνεται στο χρονικό διάστημα έως ότου να αρχίσει το έτος 1, άρα έως και το τέλος του έτους 9 είναι μία δεκαετία και από το έτος 10 αρχίζει η επόμενη. Δηλαδή αν γίνει μια λεκτική σύμβαση για την πρώτη δεκαετία θα χάσουμε τον ύπνο μας;

  160. f kar said

    Προφανώς, αλλά πρόκειται για σύμβαση που διευκολύνει την επικοινωνία. Δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα την πραγματικότητα (και δεν πειράζει κιόλας).

  161. # 132

    Αν νομίζεις πως θα σου στείλουν πίτσες όπως στον Λεβέντη, νηστικός θα μείνεις…

    τεράστια κέρδη θα πάρεις ποντάροντας 4 μονάδες και εισπράτοντας 4,6 δλδ απόδοση 0,15% κι αυτό επειδή με μια επίθεση η Λάρισα πέτυχε γκολ !

    Υ.Γ. Δεν δίνεις τα προγνωστικά σου με τον άλλο σου «εαυτό» μήπως και σπάσει η γκίνια σου, αξιολύπητε

  162. f kar said

    (στο 156 το προηγούμενο)

  163. faltsos said

    Σχετικά με τα ξαφνικά μέτρα.
    Μήπως εδώ βρίσκεται η εξήγηση;
    https://www.ethnos.gr/ellada/140093_koronoios-entopistikan-kroysmata-metallagmenoy-ioy-stin-ellada

    Σχετικά με το μέτρημα δεκαετιών, αιώνων, χιλιετιών.
    Όσο και να επιχειρηματολογείτε, το στρογγυλό νούμερο (2000, 2020) έχει άλλη χάρη. Σοβαρά πιστεύετε ότι ήταν δυνατόν να μην εορταστεί το 2000;
    Συνεχίστε να τσακώνεστε…

  164. f kar said

    160 ε ναι: άλλο η δεκαετία του 1970 κι άλλο η 8η δεκαετία του 20ου αιώνα.

    Πώς λέμε Ρωμιος, Γραικός, Έλλην;; :Ρ

  165. Εισιτήρια για τον Παράδεισο μοιράζει απόψε ο Παβαρότι στον χορό των μεταμφιεσμένων!

    https://metoperafree.brightcove-services.com/?videoId=6215496707001

  166. mitsos said

    Δεν λέω

    και ο τίτλος ακριβής
    και καλά τα μεζεδάκια αφού τελικά την τελευταία στιγμή προστέθηκαν αρκετά, που γέμισαν και νοστίμεψαν την πιατέλα

    Όμως Νικοκύρη

    Αλγεινή εντύπωση μου πρξενεί η εμφάνιση των σχολίων :
    Πρόσφτα σχόλια
    «xx xxx» στη Τα πρώτα μεζεδάκια του 20…«

    Του 20… !! Ας ελπίσουμε να μην έκανε επανεκίνηση το 20

  167. sarant said

    157-159 Συχνά κάθομαι στη 14η σειρά και μάλιστα τη διαλέγω. (Είναι από τις πρώτες που μπορείς να πάρεις χωρίς να πληρώσεις έξτρα).

  168. BLOG_OTI_NANAI said

    165: Έφαγες πολύ βασιλόπιττα και σε πείραξε; Γιατί εγώ δεν νομίζω να σε πείραξα.

    Επίσης, επειδή προφανώς εσύ και οι ιστορικές πηγές δεν έτυχε να γνωριστείτε ποτέ, δεν υπάρχει κανένα «ΛΕΜΕ Ρωμιος, Γραικός, Έλλην«.

    Το τριπλό όνομα το χρησιμοποίησαν οι ίδιοι οι ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΟΜΕΝΟΙ ως «Ρωμιοί» ή αλλιώς «Γραικοί» ή αλλιώς «Έλληνες» ή αλλιώς «απόγονοι Ελλήνων» ή αλλιώς «Γένος Ελλήνων», οι οποίοι έλεγαν τους εαυτούς τους ΚΑΙ Ρωμαίους ΚΑΙ Γραικούς ΚΑΙ Έλληνες ΚΑΙ απογόνους Ελλήνων ΚΑΙ παιδιά Ελλήνων ΚΑΙ Ελλήνων Γένος.

    Απλά λέω, άμα έχεις κάποια αντίρρηση να στο κάνω σαφές μέσω των πηγών…

    Πάντως, όσο συμμετέχω σε συζητήσεις, δεν θα αφήσω ασχολίαστο κανέναν που θα έχει σκοπό να εφεύρει από το κεφάλι του μια ανύπαρκτη «φυλή» εξωγήινων που λέγονταν απλώς… «ρωμιοί» και δεν σχετίζονταν με τον ελληνισμό. Διότι, δύο ΜΟΝΟ ονόματα «Ρωμ-» υπήρξαν στην ιστορία αυτή: αυτοί που σχετίστηκαν με την λατινικότητα και αυτοί που σχετίστηκαν με τον ελληνισμό.

    Άλλοι δεν υπάρχουν…

  169. f kar said

    Και Καλή Χρονιά να έχουμε! (τη βασιλόπιτα την έφτιαξε η γυναίκα μου οπότε ήταν καταπληκτική)

  170. BLOG_OTI_NANAI said

    170: Επίσης.

  171. Georgios Bartzoudis said

    47 ΓΤ said: «44@ … ως γνωστόν, «όταν τρώμε, δεν μιλάμε».
    # Οι …αμίλητοι δεν υπάρχουν πια. Τους πάτησε το τραίνο, που λεει και το τραγούδι. Αχ, παράδεισεέ μου κομμουνιστικέ, μου έλειψες!

  172. Πάνος με πεζά said

    Καλησπέρα σε όλους ! Ωραία τα πρώτα μεζεδάκια του 2021.

    Ελπίζω να μην έγιναν έκτροπα στη διάλυση της διαμπαλκονικής συναυλίας, άρα να μη χρειάστηκε και μεταφορά τυχόν τραυματιών στο Διαμπαλκανικό (σ.σ. Ιατρικό κέντρο).

    Τώρα, τον αγγλισμό «ever» στο θέμα του Αντώναρου, άραγε μόνο εγώ τον μεταφέρω μεταφρασμένο στα γραπτά, μάλιστα πετώντας το «ποτέ» και σε τυχαία θέση ενίοτε, σε τέτοιες φράσεις; «Ο χειρότερος ποτέ κυβερνητικός εκπρόσωπος» ή και «Ο χειρότερος κυβερνητικός εκπρόσωπος ποτέ » θα έγραφα, μια χαρά.

    Χαίρομαι που τα μηχανήματα του Μετρό δε δημιουργούν αμφιβολία, γιατί στην προστακτική αναγράφουν «Παρακαλώ, εισαγάγετε εισιτήριο» (και φυσικά, τί έκτρωμα μετά το «παρακαλώ» να ακολουθούσε κανένα «εισάξετε» !) Εισάξις και ξερός θα απαντούσε κανείς νοερά !

    Την αγγλική μετάφραση του Ertflix άραγε, γιατί δεν τη λέμε «Κατηγορούνται μέσα στο ίδιο τους το σπίτι»; Εντάξει, άλλο είναι το ρήμα κατηγορώ, αλλά Prosecutor δεν είναι και ο Δημόσιος Κατήγορος, κοινώς Εισαγγελέας;

  173. ΓΤ said

    στην υπόλοιπη αθλητική κίνηση

    ΟΣΦΠ-ΑΕΚ 3-0

    Λαύριο-ΠΑΟ 92-82

  174. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @137. Δεν έτυχε να συναντήσω σε Γραμματική τα περί «προστακτικής» οριστικής ενεστώτα και νομίζω πως η «κανονική συνοπτική προστακτική» ούτε δημιουργεί [έστω και λιγώτερο συνήθως] αίσθηση διαχρονικότητας, ούτε τύπος αυτής είναι το «βράζετε τα μακαρόνια». Οι προσταγές/οδηγίες των συνταγών μαγειρικής (πέρα από τον γαργαλιστικό τους χαρακτήρα) συχνά εκφράζονται με τον ατελή τους τύπο, παρά το ότι περιγράφουν ενέργεια τέλεια/συνοπτική.

  175. ΓΤ said

    175@

    Σκέψου δηλαδή τώρα τι σύνδεση παίζει μεταξύ ντεμέκ διαχρονικότητας και… Χρύσας Παραδείση. Βαράμε ενέσεις ‘κόμα δεν μπήκε η χρονιά…

  176. loukretia50 said

    Ορεξάτους σας βρίσκω! Κάνατε μια μικρή – όχι πλήρη, ευτυχώς! – ανασκόπηση των κυριοτέρων θεμάτων που πυροδοτούν δημιουργικές – και μη ! – κόντρες και αυτό είναι εγγύηση για μια ακόμη ζωηρή χρονιά!
    Να πορευόμαστε εν ειρήνη μέχρι να πούμε «φτου ξελευτερία! »
    ——————-

    Αυτό με το Μάκβεθ δεν ήταν μεζεδάκι αλλά ολόκληρο κοψίδι!

  177. ΓΤ said

    175@

    Καλά έχουμε την ηρεμία μας με τα μαρουλάκια. Δεν είναι ώρα να ψάχνουμε τη «γλωσσική αξία» του Σοσίρ πίσω από τον καταιγισμό υποκοριστικών της Βέφας.

  178. ΚΩΣΤΑΣ said

    Διάβασα τα μεζεδάκια, καλά! και τα σχόλια επί τροχάδην.

    Ολίγα τινά, εγώ τα εννοώ ως χιουμοριστικά, εσείς πάρτε τα όπως θέλετε.

    1. Περί Εμόλιο, Ομόλιον σήμερα αποκαλούμενον. Βρίσκεται στου Πηνειού τας εκβολάς και όταν έριχνε πολλάς βροχάς εδημιούργη και πολλάς λασπάς, ως εκ τούτου και Λασποχώρι.
    Κατά τον εμφύλιον έβριθε από κόβας και και φωλεάς με πλήθος κομμουνιστάς (μπαμπινιώτειος σύνταξη) 🤪
    Με την ίδρυση της ΑΕΛαράς, εδόξασεν τας Λαρισάς, με δύο μεγάλους παιχταράς, τους αδελφούς Γιώργος και Βασίλης Κυριακάς (Κυριάκος είναι το επώνυμα, έχουμε όμως και τη ρίμα) 🤣

    Δεν γνωρίζω αν το Κυριάκος προέρχεται από το παλαιότερο Κυριακός, με παρατονισμό, ο οποίος Κυριακός είναι ο γνωστός… με τον Μαρίνο Αντυπός.

  179. loukretia50 said

    Ωρέ dear ΚΩΣΤΑ, είπες να ολοκληρώσεις την καυτή θεματολογία?

  180. Μαρία said

    137, 175
    Στις συνταγές χρησιμοποιείται οριστική ενεστώτα όχι μόνο στο 2ο αλλά και στο 1ο πληθυντικό.

  181. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @178. Το βελτίωσες! Τα μαγειρικά μας ινδάλματα προδίδουν την ηλικία μας. Για να ξέρει κανείς την Χρύσα Παραδείση πρέπει να είναι γύρω στα 60, ενώ με Βέφα κερδίζεις ηλικιακή έκπτωση έως και 20 χρόνια! 🙂

  182. loukretia50 said

    Τη Χρύσα Παραδείση μου τη χάρισε φιλενάδα με πολλές ελπίδες και ευχές για βίον ανθόσπαρτον με παραδοσιακές συνταγές. Ατσαλάκωτη την κράτησα μετά το πρώτο «μαρινάρισμα» ή κάτι παρόμοιο!

  183. ΓΤ said

    182@

    Άλλαξε ο χρόνος, λέω πια 53. Αλλά ξέρω και τον Τσελεμεντέ. Τι σημαίνει αυτό; 🙂

  184. ΚΩΣΤΑΣ said

    180
    Τί εννοείτε αγαπητή μου κυρία Λου? 😉

    ………………………………………..

    179 συμπλήρωμα
    Το οποίον Ομόλιον βρίσκεται πλησίον στο πάλαι ποτέ Λυκοστόμιον, σημερινόν Στόμιον, θεσσαλιστί Τσάγεζι, όπου και η Κομνήνειος Μονή. Οι χαμουτζήδαι, μόλις διέλθετε την κοιλάδα των Τεμπών (από την παλιά εθνική οδό), στρίβετε δεξιά (προτιμάμε πάντα δεξιά στροφή) 🤣 κι εκεί κοντά, τσουπ αριστερά σας το Λασποχώρι κιι ευθεία το Τσάγεζι, με ρηχή θάλασσα! Σας κατατόπισα πλήρως

  185. Μαρία said

  186. Μαρία said

  187. Aghapi D said

    H wordpress με μισεί σήμερα

  188. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Στις συνταγές χρησιμοποιείται:
    Α)οριστική ενεστώτα (α’ πληθυντικός [καθαρίζομεν τις αγκινάρες- Τσελεμεντές], β’ πληθυντικός [παστρεύουν τα κυδώνια- Χαρίκλεια Καβάφη])
    Β)Προστακτική αορίστου/ συνοπτική (β’ ενικός [δέσε αλεύρι σίτινο-μοναστηριακή], β’ πληθυντικός [χτυπήστε το βούτυρο- Βέφα])
    Γ)Προστακτική ενεστώτα/ μη συνοπτική (β’ ενικός [ανακάτευε συνεχώς μέχρι να πήξει- Μπαρμπαρίγου!!], β’ πληθυντικός [ψήνετε στους 280 βαθμούς- Παραδείση])

  189. Αγγελος said

    (173 τέλος) Μα διότι το πρωτότυπο λέει persecute, που σημαίνει καταδιώκω, τυραννώ (με κακή έννοια πάντοτε: persecutions είναι π.χ. οι διωγμοί των Χριστιανών) και όχι prosecute, που θα πει ασκώ ποινική δίωξη.

  190. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    188 Για να δούμε μετά την έγκριση αυτού του σχολίου.

  191. Γιάννης Ιατρού said

    186: και πάλι καλά να λες, άντε να σκάλωνε το αναπηρικό σε καμιά στραβή τσιμεντόπλακα και να τους έπεφταν κάτω…
    Εντωμεταξύ έφτασε μαζί με κάτι Βρετανούς τουρίστες (τους έχουν σε καραντίνα στο ξενοδοχείο τους) και η μετάλλαξη εδώ,

    Αν συνεχιστούν με αυτό τον καταιγιστικό ρυθμό οι εμβολιασμοί, ο ιός θα έχει μεταλλαχτεί σε covid-35 plus dual prism lite 128GB, και εμείς ακόμα θα εμβολιάζουμε covid-19

    173: Πάνο γειά,
    γιατί, χάθηκε να αναγράφανε τα μηχανήματα στο Μετρό «βάλτε» (άντε τέλος πάντων «ζμπρώ[χ,ξ]τε»), να καταλαβάινει εύκολα ο κόσμος;

    177: Καλώς την (ο Θεός κι η ψυχή σου τι αριθμό βάζεις στο SMS 🙂 🙂 ),
    σωστά το παρατήρησες με την πλούσια θεματολογία🙄, πήγε να γίνει και κάτι το ενδιαφέρον στο 165/169, αλλά δυστυχώς σκάλωσε 😂🤩
    ΥΓ (183): Και την συνταγή για τα κεφτεδάκια από που την πήρες, ε; 🤦‍♀️

  192. Αιμ said

    Για τον εμφύλιο δεν θα πούμε κάτι ;

  193. Αγγελος said

    Στις συνταγές μαγειρικής, αυτό που θα μπορούσε να είναι β΄ πληθ. προστατκτικής ενεστώτα («βράζετε τα μακαρόνια» ή (153Γ) «ψήνετε στους 280 βαθμούς») είναι στην πραγματικότητα ενεστώτας οριστικής. Αυτό φαίνεται αν το πούμε στον ενικό, εξηγώντας π.χ. μια συνταγή προφορικά σε μία συγκεκριμένη μαγείρισσα· θα πούμε τότε «βράζεις τα μακαρόνια» ή «ψήνεις στους 280°» και όχι βέβαια «βράζε τα μακαρόνια» ή «ψήνε στους 280°»! Ο λόγος είναι, υποθέτω, πως εννοούμε «όποτε επιχειρείς να φτιάξεις παστίτσιο, βράζεις τα μακαρόνια / το ψήνεις στους 280°».
    Ταιριάζει βέβαια και η προστακτική αορίστου «βράσε τα μακαρόνια» ή «ψήσε το στους 280°», αλλά δεν συνηθίζεται, νομίζω, τόσο.
    Αντιθέτως, το «ανακάτευε συνεχώς μέχρι να πήξει» σηκώνει προστακτική ενεστώτα ακριβώς λόγω του «συνεχώς» — δεν το βάζεις απλώς να βράσει ή να ψηθεί, παρά το ανακατεύεις «συνεχώς» χωρίς να κάνεις τίποτε άλλο ώσπου να πήξει. Αλλιώς θα ήταν τελείως αταίριαστο.

  194. eran said

    175. Συγγνώμη, ανέφερα ότι η οριστική ενεστώτα αποδίδει διαχρονικότητα και όχι προφανώς η προστακτική αορίστου.
    181. Όντως, και μάλιστα πιο συνηθισμένη από ό,τι διαπίστωσα με μια σύντομη διαδικτυακή έρευνα. Θα έλεγα ότι το πρώτο πληθυντικό Ορ. Εν. μετριάζει ακόμα περισσότερο τον «προστακτικό» χαρακτήρα του β΄ πληθυντικού, μετατρέπει το ύφος σε απλώς προτρεπτικό. (Βράζετε τα φασολάκια = βράστε τα φ. – βράζουμε τα φασολάκια = ας βράσουμε τα φ).
    Ποιος ήταν εκείνος ο πολιτικός που μας κατακεραύνωνε ότι διδάσκουμε τα παιδιά γλώσσα με συνταγές μαγειρικής;

  195. Πέπε said

    @145

    Συγγνώμη αλλά καθόλου εύστοχο δεν ήταν αυτό με τις μαγειρικές (Εράν #137). Αναλυτικά:

    > > Να παρατηρήσω ότι στη γλώσσα των οδηγιών (π.χ. συνταγές) η «προστακτική» οριστική ενεστώτα…

    Ορθώς μεν ο Γ. Κατσ. δεν έχει ξανακούσει για προστακτική οριστική, αλλά αφού τίθεται σε εισαγωγικά προφανώς σημαίνει «οριστική με σημασία προστακτικής», όπως αν λέγαμε σε β’ ενικό «κόβεις τα κρεμμυδάκια» εννοώντας «κόψε τα κρεμμυδάκια». Μέχρι εδώ όλα καλά. (Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να θεωρήσουμε ότι η οριστική έχει αυτή τη σημασία, όπως έδειξε η Μαρία με το αντιπαράδειγμα του α’ πληθυντικού, αλλά ούτε και απαγορεύεται.)

    > > …(για να δημιουργηθεί η αίσθηση της διαχρονικότητας – όπως λένε οι γραμματικές) είναι συνηθέστερη της κανονικής συνοπτικής προστακτικής (βράζετε τα μακαρόνια, ρίχνετε τα αβγά)…

    Δεν είναι συνοπτική. Κι αυτό το διόρθωσε ο Γ. Κατσέας, αλλά ας δεχτούμε ότι ήταν παραδρομή. Εγώ κρατώ ότι ο Εράν γνωρίζει τους δύο τύπους προστακτικής, δένε και δέσε, έστω κι αν μπέρδεψε τις ονομασίες.

    > > …ακόμα και για ενέργειες που έχουν από τη φύση τους συνοπτικό χαρακτήρα (σπάτε τα αβγά).

    Εδώ είναι που τα χαλάμε χοντρά: αφού συμφωνήσαμε* ότι το «σπάτε τα αβγά» είναι οριστική, ποιες άλλες επιλογές χρόνου υπήρχαν; Δεν υπάρχει ξεχωριστός συνοπτικός χρόνος του παρόντος: συνοπτικά ή όχι, ενεστώτα βάζουμε. Σπάω τα αβγά = I break the eggs και I am breaking the eggs.

    _______________________________________
    * Το συμφωνήσαμε, δεν είναι γεγονός ανεξάρτητο από εκτιμήσεις και απόψεις. Αντικειμενικά ο τύπος «σπάτε» μπορεί εξίσου καλά να είναι οριστική (πληθυντικός του «σπας») όσο και προστακτική (πληθυντικός του «σπά(ζ)ε»).

  196. Γιάννης Ιατρού said

    Μιας και τό ΄φερε η κουβέντα, Οι Χαΐνηδες:

  197. sarant said

    Αντε, λεκανόστ που λέγαμε παλιά

  198. ΓΤ said

    Οι κυρίες Α και Β βγάζουν χρόνια τα μάτια τους από ζήλια στον χώρο της μαγειρικής. Αμφότερες έχουν βγάλει βιβλία με συνταγές στον ίδιο εκδότη.

    Είμαι λοιπόν σε εκείνο τον εκδότη, και έχω ραντεβού με μεταφραστή, διότι σε ογκώδες μυθιστόρημα έχει γίνει της πουτανάρας. Ακριβώς δίπλα μου, ανοιγμένο πάνω σε γραφείο, βρίσκεται το βιβλίο-δείγμα της Α, όπως έχει έρθει από το τυπογραφείο. Η Α έχει ειδοποιηθεί να περάσει να πάρει μια γεύση από το βιβλίο της. Όλως τυχαίως, μπαίνει στο γραφείο η Β, να ρωτήσει για την πορεία του δικού της βιβλίου. Το μάτι της πέφτει στο βιβλίο της Α, το οποίο ήταν ανοιγμένο σε μεγάλη φωτό όπου πρωταγωνιστούσε ένας λαχανοντολμάς. Μυρίζεται η Β ότι η Α «έχει προλάβει» να εκδοθεί, και λέει δυνατά: «Ρε παιδιά, τι είναι αυτό; Δεν είδε ο φωτογράφος ότι αυτή η σάλτσα είναι κομμένη, και το ‘βαλε στο βιβλίο;»
    Για λόγους τακτ, δεν εκδηλωθήκαμε…

  199. Καλησπέρα,
    Πιάσατε μαγειρική; παρών!

    194 Άγγελε, στους 280 (Κελσίου) δεν ψήνεται τίποτα!

    Εγώ στις συνταγές προτιμώ α’ ενικό. Περιγράφω τι κάνω. Βράζω, ψήνω, ανακατεύω, αν και, κάποιες φορές μπερδεύομαι.

    Με τη Μπαρμπαρίγου μπορώ να μαγειρέψω. Με τη Βέφα δεν τα κατάφερα. Ξεκίνησα με την Παραδείση αλλά τα βρήκα ζόρικα (κι ας ήξερα να μαρινάρω). Πήρα μια Σκούρα και ήρθα στα νερά μου.

  200. eran said

    196. Νομίζω ότι μπερδευτήκαμε χωρίς λόγο. Ο Νικοκύρης έκανε στο άρθρο την παρατήρηση ότι το «εισάγετε μπορεί να εκληφθεί ως οριστική, οπότε στέκει μια χαρά». Συμπληρώνω ότι στη γλώσσα των οδηγιών χρησιμοποιείται συχνά η οριστική ενεστώτα, στη θέση μιας αναμενόμενης προστακτικής αορίστου. Πιστεύω δηλαδή ότι το βράζετε τα μακαρόνια είναι οριστική έγκλιση (όπως και το σχόλιο 181) και όχι προστακτική, παρότι έχει προφανώς προστακτική σημασία, γι’ αυτό και το βάζω σε εισαγωγικά.
    Να σημειώσω επίσης ότι ο ρόλος των ρηματικών προσώπων και των εγκλίσεων μας απασχολεί πάρα πολύ στην καινούρια έκθεση της Γ΄ Λυκείου, ακόμα και στα μη λογοτεχνικά κείμενα.(Από το νέο Φ.Υ παρμένη η παρατήρηση για τη διαχρονικότητα [ εννοεί προφανώς επαναληπτικότητα] της οριστικής ενεστώτα στη συγκεκριμένη περίπτωση). Και δυστυχώς τα πράγματα είναι πολύ ρευστά και τα παιδιά δικαίως δυσκολεύονται, και εμείς μαζί.

  201. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Μιάς και ο Νικοκύρης επιτάσσει λεκανόστ, δεν μπορούμε παρά να υπακούσουμε (..αφού συμφωνήσουμε ότι την μαγειρική -ως τέχνη και ως αποτέλεσμα- είναι προτιμώτερο να την βάζεις αχνιστή στο πιάτο σου, παρά στα γλωσσοεπικοινωνιακά εργαστήρια του Κλαίρη.. 🙂 ). Καληνύχτα σας!

  202. Γιάννης Ιατρού said

    200: Γιάννη, εδώ υπάρχουν «κληρονομικώ δικαίω» και ο αυθεντικός Τσελεμεντές και η Παραδείση, με ιδιόχειρες σημειώσεις, άλλοτε διευκρινιστικές (π.χ. ποσότητες, χρόνοι), άλλοτε για παραλλαγές. Η Παραδείση μου αρέσει περισσότερο. Όταν ξαναβρεθούμε να το συζητήσουμε 🙂

  203. Γιάννης Ιατρού said

    202: Καληνύχτα Γιώργο

  204. eran said

    Συγγνώμη, 194 και όχι 181.

  205. Μαρία said

    201β
    Αγόρασε αυτό http://ins.web.auth.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=277:greek-semantics-aspects-of-epistemic-modality&catid=52&Itemid=127&lang=el

    203
    Εγώ που μαγειρεύω όπως η γιαγιά μου με το μάτι πειράζει; Ακρίβεια απαιτείται μόνο για τα γλυκά κι αυτουνών τις συνταγές τις έχω χειρόγραφες. Μου χαρίσανε μια Παραδείση αλλά ούτε που την άνοιξα.

  206. Dimitra said

    Ο Βαφειάδης εξανδραποδισε.
    Νομίζω ότι μπέρδεψε με το εξαποστειλε.
    Έχουν το εξ μπροστά ,το εξανδραποδισε δεν χρησιμοποιείται για να είναι εντελώς γνωστή η σημασία του.
    Από την άλλη το εξαποστειλε δεν φαίνεται και πολύ ..ευγενικό για να χρησιμοποιηθεί σε δελτίο.
    Όποτε έγινε το λάθος .
    Θα μου πεις και το λανθάνω αλλιώς ξεκίνησε και αλλιώς καταλήγει , βλέπω.
    Καλή χρόνια σε όλες και όλους.
    Τις λίγες γυναίκες ,με τις ξεχωριστές αναρτήσεις ,επίσης.

  207. loukretia50 said

    206, Μόνο το μαθητευόμενο πειράζει!

  208. Αιμ said

    194. Αγγελε, επί της ουσίας καίριος όπως πάντα αλλά στους 280 το παστίτσιο μάλλον αποτεφρώνεται 🙂

  209. avno13 said

    Η αρχή μιας δεκαετίας από πολλαπλάσιο του 10 νομίζω ξεκίνησε από οικονομολόγους, οι οποίοι όταν θελήσουν να επεκτείνουν την «μηχανιστκή» «επιστήμη» τους «πίσω» στον «χρόνο» κάποια στιγμή θα χρειαστούν ολόκληρο έτος 0 και μάλιστα μόνο στα «θετικά έτη». Αντιθέτως, το ημερολόγιο των αστρονόμων θεωρεί το 0 ως στιγμή (μηδενικής χρονικής διάρκειας) κάτι σαν γεωμετρικό σημείο. Από αυτή την άποψη οι οικονομολόγοι θεωρούν το έτος «0» ως έχον διάρκεια «12 μηνών» (Απορία: ο Φεβράρης του 0 πόσες μέρες είχε). Κατά μία έννοια οι οικονομολόγοι είναι «ατομιστές» (κατά Δημόκριτο) ή κβαντιστές (κβαντικοί;) σε σύγχρονη ορολογιά, ενώ οι αστρονόμοι ρέπουν προς το συνεχές (Αριστοτελικοί). Ένα ηθικο-πολιτικό πρόβλημα της οικονομικής προσέγγισης είνια τι γίνεται με τις π.Χ. δεκαετίες. Πιχί η πρώτη ειναι 1-10 πΧ (οπότε και 2021-2030 πΧ) ή 0-9 πΧ? Και στη δεύτερη περίπτωση μήπως χρειαζόμαστε και ένα ολόκληρο έτος 0 (0 πΧ διαφορετικό από το 0 μΧ) για τις πΧ ημερομηνίες ή θα χρησιμοποιήσουμε μόνο ένα έτος 0 το οποίο θα διπλομετράται όταν μιλάμε για τις δύο «πρώτες» δεκαετίες εκατέρωθεν της «Γέννησης».
    Ενδιαφέρουσες οι αναφορές για τις αντιλήψεις των ΑΗΠ περί χρόνου. Πού να ήξεραν και ότι είναι σχετικός με το πόσο γρήγορα κινείται κάποιος ή πόσο ισχυρό είναι το βαρυντικό πεδίο στο οποίο κάθεται, ή ακόμα ότι είναι η τεταρτη διάσταση κατά μία έννοια ισότιμη με τις τρεις του χώρου.

  210. avno13 said

    Περί αεροπορικών σειρών και πόσες είναι :https://simpleflying.com/aircraft-row-13/
    Δεν είναι μόνο η 13 αλλά και η 17 που μπορεί να λείπει. Στην άπω Ανατολή είναι η 4, γιατι ηχητικά το 4 και ο «θάνατος» είναι ίδια (shi).
    Μιά άλλη κατηγορία ανθρώπων που ξεκινάει να μετράει από το 0 είναι όσοι προγραμματιζουν σε C (οι της Fortran ξεκινάνε από το 1). Ίσως η. «ιδιοτροπία» της C οφείλεται στο ότι είναι πιο κοντά στην assembler, αλλά καλύτερα να με διορθώσει/ελεγξει κάποιος που τα ξέρει καλύτερα.

  211. # 200

    Γιάννη, υπάρχει ένα αλάνθαστο κριτήριο για το γούστο των συγγραφέων βιβλίων μαγειρικής : πας στα ψαρικά, στην λέξη τσιπούρα (αλανιάρα) και αν έχει το λήμμα περισσότερα από 4 γράμματα (την λέξη ψητή,δλδ.) πετάς το βιβλίο στο τζάκι, πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες.
    Μία από αυτές που ανέφερες γράφει για συνταγές που έχει μάθει από την πεθερά της που είχε μάθει μαγειρική στην επαγγελματική σχολή που είχε ιδρύσει η θειά μου και μου έκανε μπέιμπυ σίτιν τα καλοκαίρια όταν ήμουνα μικρός.
    Θεωρώ πως τα βιβλία μαγειρικής μόνο ιδέες για καινούργια πράματα μπορεί να σου δώσουν, όταν μαγειρεψεις αρκετές φορές ένα φαγητό βρίσκεις μόνος σου με αυξομειώσεις και προσθαφαιρέσεις την ισορροπία στα γούστα σου.

  212. Παναγιώτης Κ. said

    Στο σχολείο όλα ξεκινούσαν από το ερώτημα: Γιατί ενώ η χρονολογία είναι π.χ 1990 εμείς λέμε 20ος αιώνας;
    Η απάντηση δινόταν με βάση την ευθεία των πραγματικών αριθμών η οποία, ως γνωστόν, περιέχει το μηδέν.
    Από το 0 έως πριν το 100 (100-) είναι 1ος αιώνας (φυσιολογικό άρα αποδεκτό), από το 100 έως πριν το 200 (200-) 2ος αιώνας και επομένως από το 1900 έως πριν το 2000 (2000-) είναι ο 20ος αιώνας.
    Σε μαθηματική γλώσσα έχουμε τα διαστήματα: [0,100), [100,200), … ,[1900,2000), [2000,2100)
    Από τη μεριά των αρνητικών αριθμών εφαρμογή του ίδιου κανόνα.
    Αναφέραμε ότι το μηδέν δεν ήταν ανέκαθεν σε χρήση, όπως δεν ήταν οι δεκαδικοί αριθμοί καθώς και οι αρνητικοί .
    Και για να πειστεί ο μαθητής, χρησιμοποιούσαμε και λίγο…φιλοσοφία λέγοντας ότι όπως ο άνθρωπος αρχίζει να μετράει από το 1 και πρέπει να φτάσει στα 7 ή και παραπάνω για να κάνει χρήση του 0. Κάπως έτσι συνέβη και και με την εξέλιξη του πολιτισμού.
    Δεν ήταν η μοναδική παράλειψη των ανθρώπων της παλιάς εποχής. Παραλείψεις που οδηγούν σε αντιφάσεις. Υπάρχουν ένα σωρό παραδείγματα τα οποία φανερώνουν τις λανθασμένες αντιλήψεις που είχαν.
    Όχι πως δεν υπάρχουν και στην εποχή μας λανθασμένες αντιλήψεις. Μπορούμε να πάρουμε ως παράδειγμα τις διάφορες θρησκείες οποιουδήποτε τύπου…

  213. Παναγιώτης K. said

    Και κάτι επιπλέον και προς επίρρωση αυτών που είπε ο Avo.
    Ναι μπορούμε να διατυπώνουμε τις απόψεις μας αλλά δεν γίνεται να αγνοούμε τις συμβάσεις καθώς και αυτά που λέει η επιστήμη. Δεν είναι σωστό να εννοούμε κάθε φορά να ανακαλύψουμε …την Αμερική! Δηλαδή να αυτοσχεδιάζουμε Αγνοώντας την επιστήμη τότε θα πούμε ότι ο ήλιος βγαίνει στην ανατολή και κ ι ν ε ί τ α ι στη δύση,
    η γη είναι επίπεδη, τα βαρύτερα σώματα στο κενό και υπό την επίδραση της βαρύτητας κατά την πτώση τους κινούνται με μεγαλύτερη ταχύτητα από την ταχύτητα που έχουν τα πιο ελαφριά, ότι αν εμείς έχουμε το 39849 και βγει στην κλήρωση το 39848 τότε χάσαμε τον…πρώτο αριθμό του λαχείου για ένα νούμερο κ.ο.κ
    Να μη ξεχνάμε ότι οι άνθρωποι που γράφουν στα ΜΚΔ έχουν καθίσει τουλάχιστον 12 χρόνια στα θρανία…

  214. Alexis said

    Καλημέρα.
    Διάβασα προσεκτικά όλα τα σχόλια, συμπεριλαμβανομένων αυτών για το έτος 0.
    Κερδίζω τίποτα; 😎

  215. Alexis said

    #214: Παναγιώτη, αφού ο αριθμός του λαχείου δεν κληρώνεται ως ενιαίος αριθμός αλλά βγαίνουν τα ψηφία ένα-ένα, μήπως αυτός που έχει το 39849 δικαιούται να πει ότι έχασε τον πρώτο αριθμό για ένα νούμερο;

  216. Alexis said

    #140, τέλος: Μα κι εσύ το 1980 πήγες και γεννήθηκες βρε Αβονίδα;
    Επίτηδες το έκανες για να μας μπερδέψεις; 😆

    Δεκαετία του ’70 ή σέβεντις επί το ελληνικότερον 🙂 είναι τα έτη που αρχίζουν από 197- δηλαδή τα έτη από το 1970 έως και το 1979.

  217. Κιγκέρι said

    Τα έχω πρόσφατα από τα παιδιά μου:

    Από τη Γλώσσα της Δ´ Δημοτικού:

    >>…Οδηγίες μπορούμε να δώσουμε με:
    την προστακτική, π.χ. σταματάτε πάντα στο κόκκινο φανάρι
    την υποτακτική, π.χ. να σταματάτε πάντα στο κόκκινο φανάρι
    αλλά και με
    την οριστική, π.χ. σταματάμε πάντα στο κόκκινο φανάρι

    http://ebooks.edu.gr/ebooks/v/html/8547/2192/Glossa_D-Dimotikou_html-empl/indexf_00.html

    …και της Ε´ Δημοτικού

    >>…Όταν δίνουμε οδηγίες, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε α) οριστική ενεστώτα, σαν να περιγράφουμε σε κάποιον τι να κάνει, και τότε πολύ ευγενικά τού ζητάμε να το κάνει, και β) εξακολουθητική ή συνοπτική προστακτική ή εξακολουθητική ή συνοπτική ή συντελεσμένη υποτακτική, οπότε με άμεσο τρόπο τού λέμε τι να κάνει.

    http://ebooks.edu.gr/ebooks/v/html/8547/2001/Glossa_E-Dimotikou_html-empl/index1_02.html

  218. Παναγιώτης Κ. said

    @216.Στην κλήρωση τα δύο νούμερα είναι ασυσχέτιστα.
    Στη σκέψη μας αποκτούν σημασία αυτήν π.χ των διαδοχικών αριθμών. Εξ ου και σε άλλες περιπτώσεις όπως στο χρηματιστήριο, μιλούν για το «ψυχολογικό όριο π.χ των 2000 μονάδων» κ.λπ

    @ΣΠ.Τι έγινε; Πέτυχε το πείραμα; 🙂

  219. Πέπε said

    218:
    Σωστά αυτά. Αλλά το «σπάμε τα αβγά» μιας συνταγής μπορούμε να μην το πάρουμε καν σαν οδηγία (γιατί δηλαδή να τα σπάσουμε; άμα γουστάρουμε μόνο) αλλά σαν περιγραφή της διαδικασίας. Άλλωστε ακόμη και σε α’ ενικό το έχω ακούσει, που μάλιστα συνδυάζεται και με πάρα πολλά κτητικά «μου»: σπάω τα αυγά μου στο μπολάκι μου…

  220. Κιγκέρι said

    221: Πέπε,

    ώρες-ώρες δεν τις καταλαβαίνω τις αντιρρήσεις σου! Με τα τσόφλια θα τα φάμε;🙂

  221. dryhammer said

    206β,212. Συμφωνώ στα μαγειρικά. Ακόμα και οι τηλεσεφ (και όλοι οι μάγειρες επαγγελματίες που ξέρω) μαγειρεύουν με το μάτι ενώ φτιάχνουν γλυκά με κάποιο «μετράρι» (ζυγαριά, ποτήρι, φλιτζάνι, κουτάλι κλπ) για ακρίβεια. Άμα ήδη μαγειρεύεις, οι συνταγές είναι για να παίρνεις ιδέες κι ακόμα κι όταν δεις ή διαβάσεις μια συνταγή, από τα υλικά ήδη ξέρεις πάνω κάτω τι θα βγει.

    Η ζαχαροπλαστική έχει να κάνει πολύ με την υφή, υγρασία κλπ και γι αυτό είναι πιο «αυστηρή» τόσο στις αναλογίες όσο και στις τεχνικές.

    [Η δε μαγειρική με χύτρα είναι χύμα όλα και θα τα στρώσει η πίεση]

  222. Παναγιώτης K. said

    Παρεμπ. Κάπου πήρε το μάτι μια διατύπωση με το γλωσσικό «ή/και». Από τα συμφραζόμενα κατάλαβα ότι το χρησιμοποίησε για να φανερώσει ότι η διάζευξη που χρησιμοποίησε είναι «εγκλειστική» ενώ στην τρέχουσα το ή, για τον περισσότερο κόσμο , έχει «αποκλειστική» σημασία.
    Λέμε π.χ «θα έρθει ο Χρήστος ή ο Γιάννης» και οι περισσότεροι εννοούν ότι θα έρθει μόνο ο Χρήστος ή μόνο ο Γιάννης.
    Υπέπεσε στην αντίληψή σας αυτή η καινοτομία;

  223. nikiplos said

    Καλημέρα σας. Όπως και στην προηγούμενη σχοινοτενή συζήτηση είχα συμμετάσχει, παίρνοντας το μέρος εκείνων που εορτάζουν το 2000, το 2010 και πέρυσι το 2020, ξανά και εδώ λέω, πως εκείνοι που το κάνουν δεν έχουν στο μυαλό τους αρίθμηση κλπ. Εδώ συμφωνώ με τον Αβονίδα. Ποιός κάθεται να υπολογίσει τώρα και να μετρήσει έτη? Το ψηφίο βλέπει και αυτό αρκεί. Γεννήθηκα το 1969 και καίτοι αριθμητικά ανήκω στην ίδια δεκαετία με εκείνους που γεννήθηκαν το 1970, εκείνοι λένε 70ς κι εγώ λέω 60ς (τρομάρα μας).

    Όπως ακριβώς ο Κωτσόβολομπακαλοχασαπομαναβολαϊκατζής βάζει 5,99€ στην τιμή του κιλού και όχι 6€, γιατί ξέρει εκ πείρας, πως το 5,99€ χτυπάει στο μάτι ως φθηνότερο, αφού συναισθηματικά εκεί πηγαίνουμε στο πεντάρι, παρόλο που η διαφορά τους είναι μόλις 1 λεπτό.

    214@ Στην περίπτωση του παραδείγματος, σαφώς ο 39849 έχασε τα 5 μύρια€ ακριβώς όπως τα έχασε ο 79848 (1 μπαλάκι της κληρωτίδας μόνο), αλλά τουλάχιστον ο πρώτος θα πάρει τον … λήγοντα…. 🙂

  224. […] …ή ίσως και της δεκαετίας, της τρίτης του αιώνα μας. Προτίμησα όμως, όπως και πέρυσι, να αποφύγω να πάρω θέση στο μέγα θέμα που (πέρυσι) είχε διχάσει το κοινό του ιστολογίου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης γενικότερα, αν δηλαδή μπήκαμε πέρυσι σε νέα δεκαετία ή αν αυτό έγινε προχτές. Σημειώνω βέβαια ότι τα μεζεδάκια μας… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2021/01/03/meze-460/ […]

  225. voulagx said

    #213: «Η απάντηση δινόταν με βάση την ευθεία των πραγματικών αριθμών η οποία, ως γνωστόν, περιέχει το μηδέν.»
    Το οποιο μηδεν οριζεται ως ο πληθαριθμος του κενου συνολου, δηλαδη μηδεν=τιποτα.

  226. ΓΤ said

    223@

    Φαντάζεσαι την κενωνία να αρχίσει να παίζει μπάλα με την αποκλειστική διάζευξη; 🙂

  227. Costas Papathanasiou said

    ΠΕΡΙ ΔΕΚΑΕΤΙΩΝ
    Το να ξεκινάς να μετράς τις δεκαετίες από το 1 μ.Χ., σαφώς και δεν απαγορεύεται, γίνεται όμως ανακόλουθο ως προς τα εξής:
    -Σημείο αναφοράς ή εκκίνησης για τη μέτρηση χωρικών και χρονικών αποστάσεων είναι το 0 (μηδέν) και όχι το 1, και για το λόγο αυτό τα κοντέρ και τα χρονόμετρα μηδενίζονται όταν θέλουμε να κάνουμε νέα μέτρηση.
    -Κατά τη θρησκευτική παράδοση, το έτος Γέννησης του Χριστού ήταν το 1π.Χ, κατά το οποίο, για καθαρά λατρευτικούς λόγους, ορίστηκε ότι στις 25 Μαρτίου έγινε ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και μετά 9 μήνες, στις 25 Δεκεμβρίου, η ενανθρώπιση του Λόγου, η Θεία Γέννηση. Το Γενέσιον αυτό, έγινε συνεπώς και έτος αναφοράς, επέχον τη θέση του μηδενικού και θα έπρεπε να ονομάζεται έτος Σωτήριο ή απλώς έτος Χριστού, Χωρίς ΠΡΟ και ΜΕΤΑ, αφού -κατά τους νόμους των ανθρώπων- ουδείς γεννάται πρίν ή μετά τον τοκετό του.
    – Εάν θα συμφωνούσαμε να καταμετρούμε τις δεκαετίες από 1 έως 10 και όχι από 0(=Σωτήριο Έτος) έως 9, τότε θα έπρεπε να μπούμε και στη φασαρία να αλλάξουμε τη διαδοχή των δίσεκτων σε 1, 5, 9 κλπ και να εγκαταλέιψουμε τη διαδοχή 1 (προ) Χριστού, 4 μΧ, 8μΧ κλπ.
    (Κάτι σχετικό μπορεί να δει κανείς στα περί ISO 8601 και Proleptic Gregoriam Calendar, όπου προτείνεται ή διόρθωση των προ Χριστού ετών κατά το ένα -κακώς αφανισθεν- έτος, ήτοι : το 2 πΧ…10 π.Χ.,, να γίνουν 1πΧ …9 πΧ… κλπ ).
    Με λίγα λόγια, κατά την ισχύουσα σύμβαση, στις 25 Δεκ 2021 συμπληρώθηκαν 2021 χρόνια από ενανθρωπίσεως Χριστού και στις 24:00 της 31ης Δεκ 1999 (ή 00:00 1ης Ιαν 2000) συμπληρώθηκαν 2 χιλιετίες από ενάρξεως του έτους Γέννησης Χριστού (=1πΧ).
    Όλα αυτά βεβαίως, σε αστρονομικό επίπεδο, καταντούν αστείοι διαπληκτισμοί, εάν σκεφτούμε ότι θέτοντας ως Χρονική Απαρχή τη στιγμή του Big Bang, συζητάμε για ένα χαμένο έτος στα περίπου 13,8 δις. χρόνια.
    (Καλημέρα μας και Καλή μας Νέα Χρονιά, ξανά, όπως και να την λογαριάζει κανείς: γούστο του και καπέλο του στο κάτω-κάτω)

  228. sarant said

    223 Το «ή/και» είναι πολύ διαδεδομένο από το 1990 τουλάχιστον σε κείμενα της ΕΕ και σε ελληνικά ανάλογα κείμενα από το and/or.

  229. ΣΠ said

    219
    Ποιο πείραμα;

    Για το επίμαχο ζήτημα θα πω μόνο ένα πράγμα και δεν θα επανέλθω.
    Το 0 δεν μπορεί να είναι ένα ολόκληρο έτος, όπως δεν μπορεί να είναι μια ολόκληρη μέρα. Το 0 είναι μια χρονική στιγμή, συμβατικά η στιγμή της γέννησης του Χριστού ή έστω μια χρονική στιγμή ορισθείσα αυθαίρετα. Οι αριθμοί των ετών, όπως και των ημερών, είναι στην ουσία τακτικά αριθμητικά, Όταν λέμε το έτος 50 μ.Χ., εννοούμε το πεντηκοστό έτος από την στιγμή της γέννησης του Χριστού, όπως, όταν λέμε 5 Μαρτίου, εννοούμε την πέμπτη μέρα του Μαρτίου. Γι’ αυτό δεν νοείται έτος μηδέν. Τι θα πούμε; Το μηδενικοστό έτος; Και θα είναι πριν ή μετά την γέννηση του Χριστού ή μισό πριν και μισό μετά;

    Συμφωνώ πάντως ότι το θέμα είναι ασήμαντο και δεν πρόκειται να ξανασχοληθώ.

  230. Πέπε said

    @223, 229:

    Το «ή/και» δεν είναι σε καμία περίπτωση καινοφανές, αλλά η συνήθης του χρήση είναι:

    «ο Χρήστος ή/και ο Γιάννης» = «ή ο Χρήστος, ή ο Γιάννης, ή κι οι δυο τους», και όχι «ή ο Χρήστος ή ο Χρήστος μαζί με τον Γιάννη».

    Αυτό, όπως το καταλαβαίνω, αναλύτεαι ως εξής:

    Η μπάρα « / » λειτουργεί διαζευκτικά. «Ή/και» σημαίνει «ή ή, ή και». Διακρίνονται δύο περιπτώσεις: ή ο ένας από τους δύο, ή και οι δύο. Η πρώτη από αυτές περιλαμβάνει επίσης διάζευξη (το ίδιο το «ή»), και επομένως διακρίνεται σε δύο υποπεριπτώσεις: ή ο Χρήστος ή ο Γιάννης. Επομένως το σύνολο των τελικών υπο-/περιπτώσεων είναι 3: ή ο ένας, ή ο άλλος, ή κι οι δύο.

    Η χρήση της μάρας με την άλλη έννοια, ότι αυτό που βρίσκεται πριν την μπάρα μπορεί να συμπεριλαμβάνεται ή να μη συμπεριλαμβάνεται σε ό,τι την ακολουθεί (όπως ακριβώς το έκανα δυο γραμμές παραπάνω: «υπο-/περιπώσεις» = «περιπτώσεις και υποπεριπτώσεις»), είναι πιο πρόσφατη. Σύμφωνα μ’ αυτήν, «ή/και» σημαίνει «είτε ο ένας (μόνο, όχι ο άλλος) είτε κι οι δύο».

    Σ’ αυτή την πιο πρόσφατη χρήση έχει σημασία η σειρά των λέξεων ένθεν κακείθεν της μπάρας, ενώ στην παλιότερη δεν παίζει κανέναν ρόλο.

  231. Babis said

    «Αδιαφορώ για την επιστημοσύνη ανθρώπων που δεν μπορούν να εκφραστούν σωστά, σε στοιχειώδη ελληνικά.»

    Ενδιαφέρουσα άποψη.
    Δηλαδή ο Νεύτωνας, ο Παστέρ, ο Αινσταιν και δεκάδες άλλοι που δεν μπορούσαν να εκφραστούν καθόλου στα Ελληνικά, ήταν για τα μπάζα. Να που κάτι έμαθα και σήμερα.

  232. Babis said

    «Ύστερα απο αρκετές ώρες, το τουίτ αποσύρθηκε, ενώ στον ιστότοπο του ΑΠΕ η εικόνα που συνοδεύει το άρθρο έχει αλλάξει (έχω κρατήσει οθονιά της παλιότερης, πάντως).»

    Ευτυχώς για όσους το έχασαν υπάρχει sequel

    https://politic.gr/diethni/i-souidia-analamvanei-gia-to-2021-tin-proedria-tou-organismou-gia-asfaleia-kai-synergasia-stin-evropi/

  233. Avonidas said

    Ίσως η. «ιδιοτροπία» της C οφείλεται στο ότι είναι πιο κοντά στην assembler, αλλά καλύτερα να με διορθώσει/ελεγξει κάποιος που τα ξέρει καλύτερα.

    Η ιδιοτροπία της C οφείλεται στο ότι οι πίνακές της είναι δείκτες (pointers), δηλαδή αναφορά σε διευθύνσεις στη μνήμη. Ας πούμε ότι έχεις βάλει έναν πίνακα – μια λίστα αριθμών – σε διαδοχικές θέσεις στη μνήμη, κι ονομάζεις αυτό τον πίνακα «Α». Τότε, μπορείς να προσπελάσεις οποιοδήποτε στοιχείο του πίνακα δίνοντας A[i], όπου το i σου λέει πόσες θέσεις δεξιά από την αρχή του πίνακα βρίσκεται το στοιχείο σου. Προφανώς, το πρώτο στοιχείο βρίσκεται 0 θέσεις στα δεξιά, το δεύτερο 1 θέση δεξιά κλπ. Εσωτερικά, όλες οι αναφορές σε στοιχεία του πίνακα μετατρέπονται σε απλές προσθέσεις διευθύνσεων – βολικό και γρήγορο.

    Η FORTRAN (αρχικά) δεν χρησιμοποιούσε pointers, κι έτσι μπορείς να αριθμήσεις τα στοιχεία στους πίνακές της ξεκινώντας από το 0, το 1 ή οποιαδήποτε άλλη τιμή θέλεις, με το 1 να είναι το default.

  234. Θρασύμαχος said

    «πανδημίας επιτρέποντος» https://www.in.gr/2021/01/04/politics/anasximatismos-pos-ermineyontai-oi-allages-pou-eginan-stin-kyvernisi/

  235. Avonidas said

    #230. Το 0 δεν μπορεί να είναι ένα ολόκληρο έτος, όπως δεν μπορεί να είναι μια ολόκληρη μέρα. Το 0 είναι μια χρονική στιγμή

    Όχι (και λυπάμαι που ακόμα δεν γίνεται κατανοητό). Το 0 είναι και πραγματικός αριθμός και ακέραιος. Ως πραγματικός πράγματι αντιστοιχεί σε ένα σημείο, ή μια στιγμή, όπως και κάθε άλλος πραγματικός αριθμός. Ως ακέραιος μπορεί – και πρέπει – να χρησιμοποιηθεί σαν τακτικό αριθμητικό, αν θέλουμε να κάνουμε αριθμητική με θετικούς και πραγματικούς αριθμούς. Το απαιτούν οι κανόνες των μαθηματικών πράξεων.

    Αν θέλουμε να μετρήσουμε ΚΑΙ προς τα μπρος ΚΑΙ προς τα πίσω πρέπει να βάλουμε το μηδέν ανάμεσα στο «1» και στο «-1», αλλιώς οι προσθέσεις κι οι αφαιρέσεις μας θα είναι άλλα αντ’ άλλων. Ο λόγος που δεν το χρειαζόμαστε αυτό με τις μέρες και τους μήνες είναι ότι δεν μετράμε προς τα πίσω, αλλά ανακυκλώνουμε τις μέρες και τους μήνες, και ξαναγυρνάμε στην αρχή – η λεγόμενη modulo αριθμητική. Για παράδειγμα, στα ρολόγια μας εφαρμόζουμε modulo 12 αριθμητική , λέμε 1,2,…,12 και μετά πάλι 1 κλπ. Αν όλοι οι μήνες είχαν 30 μέρες, θα κάναμε το ίδιο και με τις μέρες του μήνα, από το 1 στο 30 και πάλι στο 1.

    Αν το καλοσκεφτείς, θα μπορούσαμε να κάνουμε το ίδιο και με τα χρόνια, όπως έκαναν οι Μάγιας, και να τα ομαδοποιούμε σε «εποχές» του κόσμου: ας πούμε, 1000 χρόνια σε μια εποχή, και μετά να ξαναγυρίζουμε στο έτος 1 της επόμενης εποχής, κ.ο.κ. Αλλά αν θέλουμε να κρατήσουμε λογαριασμό για παραπάνω από μία εποχή, αναγκαστικά οι ίδιες οι εποχές, ή κάποιο τέλος πάντων στάδιο, θα πρέπει να περιλάβει το μηδέν και τους αρνητικούς αριθμούς. (Εκτός κι αν πιστεύουμε στον κυκλικό χρόνο, όπως πίστευαν οι περισσότεροι αρχαίοι πολιτισμοί 🙂 )

  236. Πάνος με πεζά said

    @ 190 : Α, δεν είχα προσέξει την αγγλική λέξη λοιπόν.

    Όσο για τις συνταγές μαγειρικής, θα δείτε εδώ ένα παλιό επεισόδιο του Ηλία Μαμαλάκη στη Σύρο, όπου διαβάζει συνταγή από βιβλίο του 190υ αιώνα. Η γραφή είναι σε προστακτική Αορίστου, β’ ΕΝΙΚΟΥ μάλιστα : (13:48) «Βάλε», «Ρίψε» κλπ. ‘Εχει ενδιαφέρον ιδιαίτερο η διατύπωση.

  237. Μαρία said

  238. Μαρία said

  239. Μαρία said

    223
    Πώς φαίνεται οτι δεν διαβάζεις την ημερήσια έκθεση του ΕΟΔΥ 🙂
    Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
    https://eody.gov.gr/20210104_briefing_covid19/

  240. ΣΠ said

    236
    Εντάξει, γνωστά όλα αυτά. Αν εφαρμόζονταν θα έλυναν το πρόβλημα των αριθμητικών πράξεων με χρονολογίες π.Χ. και μ.Χ. (δηλαδή σιγά το πρόβλημα), αλλά δεν είναι μόνο τα χρόνια, είναι, ας πούμε, οι αιώνες. Πόσους αιώνες απέχει ο 7ος αιώνας π.Χ. από τον 15ο αιώνα μ.Χ.; Μήπως να προσθέσουμε και αιώνα 0, ή να προσθέσουμε μόνο αιώνα (και όχι έτος) 0 και να ανακυκλώνουμε τα έτη στους αιώνες, όπως κάνουμε με τις μέρες στους μήνες; Δεν είναι απλούστερο να τα αφήσουμε ως έχουν και απλώς να αφαιρούμε μία μονάδα στον υπολογισμό της χρονικής απόστασης μεταξύ π.Χ. και μ.Χ.;

    Το πότε θεωρούμε ότι μπαίνουμε σε μια νέα δεκαετία ή έναν νέο αιώνα το θεωρώ ασήμαντο θέμα. Απλώς, για λόγους ακριβολογίας, όταν λέω «3η δεκαετία του αιώνα», εννοώ τα έτη 2021-2030 και όταν λέω «δεκαετία του ’20» εννοώ τα έτη 2020-2029. Προσωπική επιλογή.

  241. sarant said

    233 Α μπράβο

    235 Μπαμπά του γλώσσα γιατί δεν μιλάει;

  242. Μαρία said

    Έδειρε τον πρύτανη https://www.tovima.gr/2008/11/25/archive/edeire-ton-prytani-kerdise-ton-ntinopoylo/
    Το «Τάμα του Έθνους» https://www.kathimerini.gr/society/896627/to-tama-toy-ethnoys-apo-ta-toyrkovoynia-sto-zappeio/

    Άξιος: ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΛΑΔΟΥ ΠΛΟΙΩΝ: ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ

  243. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Στέλιος Πέτσας
    Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών για θέματα Αυτοδιοίκησης
    Εν ενεργεία
    Ανέλαβε καθήκοντα
    5 Ιανουαρίου 2021
    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CF%82_%CE%A0%CE%AD%CF%84%CF%83%CE%B1%CF%82
    σσ Περίεργο βιογραφικό:
    «Αποφοίτησε από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Ακολούθως παρακολούθησε το πρόγραμμα Ευρωπαϊκών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών και έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο στο Δίκαιο Διεθνών Συναλλαγών του Παντείου Πανεπιστημίου.»

  244. Μαρία said

    244
    Λάθος θα είναι.

  245. Μαρία said

  246. Triant said

    Ίσως η. «ιδιοτροπία» της C οφείλεται στο ότι είναι πιο κοντά στην assembler,. Για την ακρίβεια θα μπορούσε κανείς να θεωρήσει την C ως έναν universal assembler. Άλλωστε όλες οι εντολές της C μπορούν να αντιστοιχηθούν σε μία εντολή των περισσότερων επεξεργαστών. (ο 68000 είχε περισσότερες και πολυπλοκότερες εντολές από την C από το ’79).

  247. Θρασύμαχος said

    Απολύτως κατανοητή αμηχανία: https://www.protagon.gr/apopseis/tsouroutika-pramata-mitsotakika-44342199515 «φιλοθέαμον κοινό» στον υπότιτλο, «φιλοθεάμον κοινό» μέσα στο κείμενο.

  248. Triant said

    247 Συνέχεια:
    Ritchie’s running joke was that C had «the power of assembly language and the convenience of … assembly language.»
    (Η C είναι δημιούργημα του Dennis Ritchie)

  249. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @Τα περισσότερα σύνθετα ενρινόληκτα τριτόκλιτα με κατάληξη -ων ανεβάζουν τον τόνο στο ουδέτερο (αλλά και στην κλητική αρσενικού και θηλυκού): ὁ, ἡ φιλοθεάμων/ τό φιλοθέαμον (κακόδαιμον, δεισίδαιμον, πολύπραγμον κλπ)

  250. Μαρία said

  251. sarant said

    248 To φιλοθέαμον λέγεται για οσους μένουν στη Φιλοθέη, είπαμε

    251 Τι είναι αυτό;

  252. Μαρία said

    252
    https://www.avgi.gr/koinonia/376055_i-poedin-kataggellei-periergo-entypo-synainesis-sto-nosokomeio-karditsas

  253. Γιάννης Ιατρού said

    251: Από πάνω λείπει μόνο κανένα «Ave Culius, morituri te salutant»

  254. Γιάννης Κουβάτσος said

    243:Ε,καλά, είναι γνωστό ότι στη Μάνη, στην Κρήτη και στις φυλακές ο τραμπούκος θεωρείται μάγκας και λεβέντης.

  255. dryhammer said

    255. Ε, ας τον βάλουν τότε μέσα, να αναγνωριστεί η αξία του… [Βαποριστί: μπαλαούρο. Αριστιστί – καριεριστί: (άατσα) φυλακόλο]

  256. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @252α. 🙂 Ωραίο! Και πιθανολογώ ότι έχει ετυμολογική σχέση με τα Πόκεμον!

  257. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @253. Ανεξαρτήτως συζητουμένου θέματος, ανεξαρτήτως του δικαίου ή αδίκου αυτού, όταν ακούω «ΠΟΕΔΗΝ/Γιαννάκος» (νοσηλευτής; οδηγός ασθενοφόρου; τραυματιοφορέας; κάτι τέτοιο- από ΠΑΣΚΕ) νιώθω την ανατριχίλα που ένιωθα κάποτε με τους Κολλάδες. Πιθανολογώ ότι εκτός από την θορυβωδέστατη συνεχή παρουσία του στα ΜΜΕ, έχει άποψη και για τον μηχανισμό δράσης των mRNA εμβολίων, αλλά απλώς συγκρατείται για την ώρα και δεν την κάνει σημαία συνδικαλιστικών αγώνων. Μία μικρή ιδέα περί αυτού

    https://www.efsyn.gr/ellada/ygeia/107731_syndikalistis-star-me-ypertrofiko-ego-sto-esy

    Πάντως το έγγραφο που δημοσιεύει η Αυγή, λέει πολλά.. Ο νοών νοείτω.

  258. Avonidas said

    #251. Τι είναι οι «θανατηρόρες» ενέργειες;

  259. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    :@258 (συνέχεια). ..και οι μόνες στιγμές που ένιωσα κάποια συμπάθεια για τον Πολάκη (επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ) ήταν όταν διάβαζα για τις (αήθεις, ως συνήθως) επιθέσεις που του έκανε αυτός ο Γιαννακός/ΠΟΕΔΗΝ. 🙂

  260. Μαρία said

    258
    Συμφωνώ κι απορώ πώς εκλέγεται πρόεδρος.
    Αλλά στο δημοσίευμα της Αυγής υπάρχουν επιφυλάξεις για το συντάκτη. Κάνε τη σύγκριση με in.gr
    https://www.in.gr/2021/01/05/greece/karditsa-entypo-synainesis-gia-ton-emvoliasmo-kai-mporei-na-einai-thanatiforos/
    και
    Καρδίτσα: Σάλος με έντυπο συναίνεσης εμβολιασμού – Ζήτησε παραιτήσεις ο Κικίλιας https://www.ethnos.gr/ygeia/140321_karditsa-salos-me-entypo-synainesis-emboliasmoy-zitise-paraitiseis-o-kikilias

  261. Γιάννης Ιατρού said

    238: το βίδεον με την φράση «…με τους Ρομά, ε, γύρω, εκεί γύρω, υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι ζουν..» (στο 00:31») που είπε η τότε (2014) κυβερνητική εκπρόσωπος στο «Κοινωνία ώρα MEGA» (συζήτηση για την μετεγκατάσταση του καταυλισμού των Ρομά στο Χαλάνδρι), έχει διασωθεί στο υπόγειο 😎

  262. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @261. Μήπως έτσι δεν γίνεται τις περισσότερες φορές στους περισσότερους συνδικαλιστικούς χώρους; Ποιούς ψηφίζουμε; Τους φρόνιμους, ηθικούς και καλλιεργημένους συναδέλφους ή τους σαματατζήδες καουμπόηδες που προκειμένου να φανούν και να πετύχουν κάτι, μπορούν να πηδήξουν και την μάνα τους;

    Για το έντυπο: Παρά το απρόσφορο της ενέργειας, παρά τα καραγκιοζιλίκια των παραιτήσεων και τις ΕΔΕ του υπουργού, το έντυπο το συνέταξε ΚΑΠΟΙΟΣ δασκαλεμένος ΠΟΥ ΞΕΡΕΙ και θέλει να προφυλάξει ΑΠΟΛΥΤΩΣ τον κώλο του! Ξέρει ότι ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΑΚΟΜΗ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ των εμβολίων (και σου λέει «μην τύχει και πέσει σε μένα η σπανιότατη -έως και θανατηφόρα- παρενέργεια και αναγκαστώ να πληρώνω εκατομμύρια») και επιπλέον ξέρει πώς να χώνει το αγγούρι του στον πισινό του άλλου. «Αν το κάνεις, αναλαμβάνεις εσύ την ευθύνη για κάθε στραβό που μπορεί να προκύψει. Αν σε τρομοκρατήσω αρκετά -ώστε να μην το κάνεις- να αναλάβεις εσύ κάθε πιθανή συνέπεια (νόσηση υγειονομικού, μετάδοση σε άλλους κλπ)»

  263. Μαρία said

    263β
    Ε ναι, μονά ζυγά δικά μας.
    Πάντως, ανυπόγραφο καθώς είναι, γίνεται εκ των πραγμάτων προβοκατόρικο.

  264. Γιάννης Ιατρού said

    Κάθεστε και χολοσκάτε για τις δηλώσεις και τις παρενέργειες, σιγά μην είναι επίκαιρα θέματα, εδώ καταδικιά τους εφημερίδα, η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, λέει πως Μετ’εμποδίων η επιχείρηση εμβολιασμού – Ελλείψεις σε σύριγγες, αναλώσιμα

  265. Γιάννης Ιατρού said

    265 (συνέχεια): Στους 5.000 εμβολιασμούς ξεμείνανε από σύριγγες. Μάλιστα. Αυτοί που θα ‘κάναν 2.000.000 τον μήνα. Για τους ίδιους λέμε. Και δεν χαίρομαι για τα χάλια τους! Φέρτε το να το πιούμε το ρημάδι να πάει στο διάολο!

  266. dryhammer said

    263β. Αυτό είναι το νόημα, να βγάλω το αγγούρι από τον κώλο μου και να το χώσω στου άλλου, μπολιαστεί δεν μπολιαστεί. [Αυτή η Π…να η ατομική ευθύνη] Το στρατό μου θύμισε.

  267. dryhammer said

    265-6. Σαν την ελληνική κόλαση ένα πράμα. Μια τελειώνει η πίσσα, μια χαλάνε τα μαστίγια…

  268. Γιάννης Ιατρού said

    268: Όαση έγραφε η ταμπέλλα. Το Κ(αππα) και το Λ(ου 🙂 ) είχαν εξαφανιστεί προ καιρού 🙂

  269. 267 Τι είναι η Π…να? Αν ήτανε Β…να θα το καταλάβαινα, γραία Βατάλαινα. Αλλά το Π τι είναι?

    Πάρε και την ευλογία μου νάχεις
    https://www.imerodromos.gr/omologia-ygeionomikoy-egklimatos-gia-logoys-pistis/

  270. Νέο Kid said

    263,267 . Καλά, σοβαρά απορείτε;;
    Για γιατρούς μιλάμε! Εδώ ένα δόντι πας να σου βγάλουν και σε βάζουν να υπογράψεις ότι άμα σε σκοτώσουν δεν έχουν ΚΑΜΙΑ ευθύνη! (Άσε τις επεμβάσεις , τους καθετηριασμούς κλπ)
    Περίμενατε κάτι καλύτερο δηλαδή;
    Γιατροί και τράπεζες! … οι ανευθυνουπεύθυνες ρουφήχτρες!…

  271. Pedis said

    Πώς τα φέρνει η πτάνα η ζωή … αν ο Μιχαλολιάκος δεν είχε δώσει τη θέση του στην αρχηγεία της ν. ΕΠΕΝ θα ήταν τώρα υπουργός εσωτερικών.

    Μετά την τελευταία γκέλα του Αδωνη που ναι μεν είχε σκοπό να γλείψει τους παπάδες και τα θρησκόληπτα γίδια που τους υποστηρίζουν αλλά τα έκανε πάλι μαντάρα, φημολογείται ότι ο Πθ σκέφτεται να ζητήσει την παραίτηση Άδωνη και την απομάκρυνση από τα καθήκοντά του

  272. Pedis said

    … ως υπουργού καθημερινών συνεντεύξεων.

  273. Μαρία said

    Το ξέπλυμα του Σαμαρά τελείωσε. Τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει απλώσει τον Μάκη Βορίδη να στεγνώσει. 🙂
    https://www.efsyn.gr/politiki/275564_laos-kai-kolonaki

  274. dryhammer said

    270. …παραμάνα με το π κεφαλαίο (καρφιτσώνει φυλαχτά, δηλώσεις πάσης φύσεως, κρατά το βρακί να μην πέσει – ένα σπουδαίο εργαλείο) [σαν την ατομική (μας) ευθύνη στα χέρια των άλλων που δεν φέρουν]

  275. 275 Ε πέστο ρε παιδί μου, νόμιζα πως έλεγες για τπτ πουτάνες και λέω πάει, χάλασε κι αυτός…

  276. dryhammer said

    276. Με ξέρεις για τέτοιον άθρωπο;

  277. 277 Όχι, γι αυτό απόρησα, τα ύσσσστερα του κόσμου😜

  278. Μαρία said

    Κάτι λοιμωξιολόγοι μας έλεγαν …
    https://twitter.com/JeronymoBoss/status/1346378281885577216

  279. Μαρία said

  280. 279, 280

    Τώρα συγνώμη ρε Μαρία να πούμε, αλλά τι ακριβώς κάνεις? Τσεκάρεις ποιός σχολιαστής θα κατεβάσει το πρώτο καντήλι της χρονιάς?

  281. Γιάννης Ιατρού said

    279: Επειδή προσπαθεί να τα γυρίσει ο ΑΓ, πως τάχα μου εννοούσε «…κάποιους πλανόδιους στα κανάλια» κι όχι έγκριτους επιστήμονες που τους συμβούλευαν:
    Δύο φορές, την ίδια μέρα, 05/01/2021, έκανε την δήλωση αυτή ο ΑΓ. Την πρώτη φορά είπε «..κάποιοι λοιμωξιολόγοι..» και την 2η φορά, στον RealFM, είπε επί λέξει: «…οι λοιμωξιολόγοι ΜΑΣ ΕΙΧΑΝ ΕΙΣΗΓΗΘΕΙ..». Οπότε δεν υπάρχει σωσμός!
    Έχω το ηχητικό, εδώ (στο 00:08):

  282. Γιάννης Ιατρού said

    280: Αυτός, ο «Ν. Ιωνίας, Ν. Φιλαδελφείας (Ποδονίφτη τη λέγαμε…), Ν. Χαλκηδόνος και Ηρακλείου», ξυστά πέρασε από εδώ 😉, ένας δρόμος μας χωρίζει😎 Πάω να πάρω τα πατροπαράδοτα για την ‘μέρα φάρμακα 😟, SMS No. 1

  283. Γιάννης Ιατρού said

    Συνέχεια S01Ε02 στο σίκουελ:
    Συνεχίζονται οι επισκέψεις στην γνωστή ταβέρνα στο Κερατσίνι,.. Σ΄ αυτό το επεισόδιο, μετά τον μπαμπά, επίσκεψη από την κόρη του ΠΘ που καθαρίζει πατάτες και βοηθά στην διανομή συσσιτίων

    Ρε σεις, το παιδί πρέπει να πάει σε καμιά μονάδα στο στρατό να μάθει ΠΩΣ καθαρίζουν πατάτες…
    Τις καθαρισμένες δεν τις αφήνουν στο τραπέζι να τις πάρει η κάμερα, στο κουβά με το νερό τις ρίχνουν γιατί αλλιώς θα μαυρίσουν τρομάρα τους!😎
    ΑΣΧΕΤΟΙ ρε πούστη μου και οι τύποι/σκηνοθέτες που αγκαζάρανε για τη διαφήμιση 😡👎

  284. sarant said

    284 Λες ο αδελφός της ο φαντάρος να ξέρει να καθαρίζει πατάτες; Αμφιβάλλω.

  285. Μαρία said

    285
    Χρειάζονται ειδικές γνώσεις, για να καθαρίσεις πατάτες; 🙂

  286. Γιάννης Ιατρού said

    286: Τουλάχιστον πτυχίο 🙂 🙂 🙂

  287. Μαρία said

  288. sarant said

    288 Και βέβαια με -ει

  289. Μαρία said

  290. Γιάννης Κουβάτσος said

    Τι ξεφτιλίκια είναι αυτά στο Τραμπιστάν, ρε παιδιά! Ευτυχώς που οι εισβολείς στο καπιτώλιο δεν είναι μαύροι, θα είχαμε εκατόμβες νεκρών από αστυνομικά πυρά. Όταν θέλουν, ξέρουν να κρατούν την ψυχραιμία τους οι cops. WASP lives matter.

  291. Μαρία said

  292. Μαρία said

  293. Μαρία said

    Μπους.
    This is how election results are disputed in a banana republic https://twitter.com/NBCNews/status/1346955034181951488

  294. Γιάννης Ιατρού said

    290 ff
    ΞΕΦΤΙΛΙΚΙΑ πρωτόγνωρα, όχι τόσο για την εισβολή και διακοπή της συνεδρίασης κλπ. και τα εμπρηστικά τουί του Τράμπα (μέχρι και το τουίτερ του περιόρισε τον λογαριασμό, του προέδρου των ΗΠΑ ρε σεις!) αλλά λόγω της στάσεις των οργάνων της «τάξης» (που λέει ο λόγος). Και δεν εννοώ επ΄ ουδενί πως έπρεπε να πέσουν κορμιά, δηλ. να ανοίξουν γενικά πύρ κλπ., αλλά όφειλαν να προστατεύσουν περισσότερο αποτελεσματικά το κτίριο-σύμβολο του έθνους τους. Περισσότερο σαν συνεργοί μου φάνηκαν, παρά σαν υπερασπιστές. Όπως γράφει κι ο συνονόματος στο 291…

  295. dryhammer said

    Την απορία δεν καταλαβαίνω… Τα όργανα έπραξαν το αναμενόμενο. Απανταχού της υφηλίου δεν βαράμε τους δικούς μας, παρά μόνο στην έσχατη ανάγκη.
    [Ό,τι σκατά και το φτυάρι αφού]

  296. ΣΠ said

    Μια γυναίκα πυροβολήθηκε.

  297. ΣΠ said

    297

  298. Μαρία said

  299. Νέο Kid said

    299. Απίστευτος ο τύπος! Και τι ευφράδεια, τι άρθρωση! Και λεξιλόγιο πέντε κλάσεις βαθύτερο και πλατύτερο απ αυτό του μέσου Αμερικάνου πολιτικού! Αν είμανε αμερικανός κι έβαζε για πρέζιντεντ …θα τον ψήφιζα με τα μπούνια!!

  300. Νέο Kid said

    Q sent me!
    https://www.shutterstock.com/image-photo/bucharest-romania-august-10-2020-woman-1793359249

  301. Το «Ρ» της Φωκίωνος Νέγρη said

    294: «Laura and I are watching the scenes of mayhem unfolding at the seat of our Nation’s government in disbelief and dismay … This is how election results are disputed in a banana republic – not our democratic republic

    Τι έγινε Τζορτζ, νοσταλγούμε DDR;
    Αφού republic υποτίθεται ότι σημαίνει δημοκρατία (που δεν σημαίνει όπως έχουμε ξαναπεί σε μια συζήτηση εδώ μέσα προ αμνημονεύτων χρόνων) γιατί ο G. Bush Jr. ένιωσε την ανάγκη να κοτσάρει και τον επιθετικό προσδιορισμό democratic δίπλα στη republic; Γιατί δεν έκανε λόγο για αστική δημοκρατία και ανασύρει ορολογίες από τον πάλαι ποτέ υπαρκτό για να εκφράσει τις ανησυχίες του;

  302. Μαρία said

  303. Νέο Kid said

    303. 🤪😃😃👍

  304. Μαρία said

  305. sarant said

    303 και πριν: Γελάω από χτες με μερικά τέτοια τουίτ

    302 Και εγώ την πρόσεξα αυτή τη διατύπωση

  306. Μαρία said

  307. voulagx said

    Το ότι οι αρχαίοι δεν θεωρούσαν το 0 ως αριθμό δεν σημαίνει ότι δεν γνώριζαν την έννοια του μηδενός.
    Ο Πτολεμαίος χρησιμοποιούσε ένα σύμβολο για το μηδέν (ένα μικρό κύκλο με επιγράμμιση), π.χ. σε πίνακα χορδών γωνιών μικροτέρων της μονάδος.
    Ο Διονύσιος ο Μικρός επίσης χρησιμοποιούσε ένα σύμβολο για το 0. Ο Βραχμαγκούπτα ήταν ο πρώτος που όρισε τους κανόνες των πράξεων με το 0, δεν το επινόησε αυτός το 0.
    Το ότι πλέον το 0 θεωρείται αριθμός δεν σημαίνει ότι αυτό εξισώθηκε με την μονάδα. Μηδέν ήταν και μηδέν παρέμεινε. Κάθε σημείο της ευθείας των πραγματικών αριθμών αντιστοιχεί σε έναν μοναδικό αριθμό ο οποίος εκφράζει την απόσταση του σημείου από το σημείο 0.

    Το σύστημα των πραγματικών αριθμών χρησιμοποιούμε και για την μέτρηση του χρόνου με το ισχύον ημερολόγιο. Υπ’ όψιν πως οι υποδιαιρέσεις και των αρνητικών ετών (ημέρες, μήνες) προσημαίνονται θετικά.

    Για να βρούμε την επέτειο των 2500 χρόνων της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας, η οποία έγινε στις
    22 Σεπτεμβρίου του έτους -480, εργαζόμαστε ως εξής:
    (-480+8Μ+22Η)+2500=2020+8Μ+22Η=22/9/2021, εντός του 2021.
    όπου Μ=μήνες και Η=ημέρες.

    Για να βρούμε τις ν-άδες που χωράνε σε έναν αριθμό τον διαιρούμε δια ν, π.χ.:
    1980/1=1980 μονάδες
    1980/10=198 δεκάδες
    1980/100=19 εκατοντάδες συν 80/100 της 20ής εκατοντάδος
    1980/0= μηδενάδες δεν υπάρχουν

    Ο αριθμός α με δείκτη 0 επί την μηδενική δύναμη του 10 είναι μονοψήφιος κι όχι μηδενοψήφιος.

    ΥΓ: Μπαγιάτικο το σχόλιό μου λόγω λοιμων, σεισμών, καταποντισμων και δεν θυμαμαι τι άλλο.

  308. sarant said

    Μια μέρα πριν κλείσει 4μηνο!

  309. voulagx said

    Μην ανησυχεις, τρώγεται σαν φρεσκο, ήταν στο ψυγείο το σκληρου. 🙂

  310. Νέο Kid said

Σχολιάστε