Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Σελφ τεστ

Posted by sarant στο 29 Μαρτίου, 2021


Σύντομο άρθρο θα έχουμε και σήμερα, αλλά τουλάχιστον δεν θα είναι αναδημοσίευση παλαιότερου.

Η λέξη των τελευταίων ημερών, που προβάλλεται πολύ στις κυβερνητικές ανακοινώσεις και στα δελτία ειδήσεων, είναι ασφαλώς το «σελφ τεστ». Βέβαια, όλοι σχεδόν τη λατινογράφουν, self test ή self-test αλλά για την ίδια λέξη πρόκειται -και θα της αφιερώσουμε το σημερινό αρθράκι.

Το ημερολόγιο παίζει περίεργα παιχνίδια. Πριν από ένα χρόνο και δυο μέρες, είχαμε λεξιλογήσει για τη λέξη «τεστ» – σήμερα θα πούμε για το σελφ τεστ.

Τα σελφ τεστ αποτελούν σημαντικό παράγοντα για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων. Κάθε πολίτης θα προμηθεύεται από τα φαρμακεία ενα δωρεάν σελφ τεστ την εβδομάδα. Απ’ ό,τι άκουσα το τεστ αυτό είναι απλούστερο στην εκτέλεσή του από τα ράπιντ ή τα μοριακα κι έτσι μπορεί ο καθένας να το κάνει μόνος του -δεν θα χρειαστεί να χώσει τη μπατονέτα στο λαρύγγι του, κάτι που εγώ τουλάχιστον δεν θα μπορούσα να το κάνω.

Οι πολίτες που θα βρεθούν θετικοι στο σελφ τεστ θα πρέπει να το δηλώσουν σε μια ειδική διαδικτυακή πλατφόρμα κι έτσι ο καθένας «στο πλαίσιο της ατομικής ευθύνης θα ελέγχει πιο υπεύθυνα τη συμπεριφορά του».

Το τεστ θα είναι υποχρεωτικό για ορισμένες κατηγορίες: Καταρχάς για μαθητές και για εκπαιδευτικούς. Επίσης για τους εργαζόμενους στους τομείς του τουρισμού, του λιανεμπορίου, της εστίασης, της ακτοπλοΐας – ναυτιλίας, της μεταποίησης, για τις μεγάλες επιχειρήσεις, και τα δικαστήρια.

Η ιδέα ασφαλώς είναι καλή -ίσως όμως δεν είναι αρκετή. Είναι πολύ χρήσιμο να ξέρει ο πολίτης αν είναι (ασυμπτωματικός) φορέας του ιού -αλλά το θέμα είναι να μην έχει αντικίνητρο για να το δηλώσει. Επειδή όμως το θέμα δεν το έχω παρακολουθήσει, εγώ δεν θ πω περισσότερα για την ουσία του θέματος -περιμένω πως θα το σχολιάσετε εσείς. Στη συνέχεια του άρθρου θα λεξιλογήσω.

Το δίλεκτο σελφ τεστ προφανώς είναι μεταφορά του αγγλικού self test. Η δεύτερη λέξη έχει περάσει και στην ελληνική γλώσσα -διότι βέβαια το τεστ είναι λέξη ελληνική. Από το περσινό μας άρθρο θα μεταφέρω μερικά πράγματα στο σημερινό:

Το τεστ στα ελληνικά είναι ασυμμόρφωτο δάνειο, από τα γαλλικά ή από τα αγγλικά. Πότε μπήκε στη γλώσσα μας; Δεν ξέρω, πάντως το βρίσκω στο λεξικό της Πρωίας, που κυκλοφόρησε περί το 1933, με την ερμηνεία «Είδος δοκιμασίας προς εξακρίβωσιν της πνευματικής ή σωματικής ικανότητος ατομου τινός». Και πράγματι, φαίνεται πιθανότερο να πέρασε η λέξη «τεστ» στην ελληνική γλώσσα από τα αγγλικά και από επιστημονική ορολογία (ψυχολογία, παιδαγωγικά). Μπορούμε να υποθέσουμε πως αυτό θα έγινε στη δεκαετία του 1920.

Η λέξη test ετυμολογείται από το παλαιό γαλλικό test που ήταν ένα δοχείο που είχαν οι αλχημιστές για να ελέγχουν την περιεκτικότητα των πολύτιμων μετάλλων, που προέρχεται από το λατινικό testum, που σημαίνει πήλινο αγγείο. Aπό εκεί, μεταφορικά, και πρώτα στα αγγλικά, η σημασία επεκτάθηκε στη δοκιμασία της καθαρότητας γενικώς -και το 1673 ψηφίστηκε ο Test Act, ο νόμος που απέκλειε από δημοσια αξιώματα τους καθολικούς.

Eνδιαφέρον έχει, αν και θα άξιζε να το πούμε σε άλλο άρθρο, ότι το γαλλικό tête (ιταλ. και ισπ. testa) που είναι η λέξη για το κεφάλι προέρχεται από την ίδια λατινική ρίζα, από το υστερολατινικό testa που σήμαινε πήλινο αγγείο  / κέλυφος και περί τον 10ο αιώνα πήρε τη σημασία του κρανίου και τελικά του κεφαλιού, εκτοπίζοντας τις λέξεις που προέρχονται από το κλασικό λατινικό caput.

Όσο για το τεστ, τις τελευταίες δεκαετίες προσέλαβε μια σειρά από σημασίες, από τις οποίες η συχνότερη σε χρήση ασφαλώς ήταν στο σχολείο, όπου το τεστ ήταν σύντομη εξέταση, συνήθως μικρότερης διάρκειας ή/και βαρύτητας από το διαγώνισμα. Και «τεστάκι» το λένε οι μαθητές. Εμφανίστηκαν επίσης και διάφοροι σύμπλοκοι όροι, που έχουν ελληνικό αντίστοιχο αλλά συνηθως τους χρησιμοποιούμε αμετάφραστους όπως τα κρας τεστ ή τα στρες τεστ.

Στην εποχή του κόβιντ, όμως, το διαγνωστικό τεστ ξεπέρασε σε συχνότητα χρήσης τόσο τα σχολικά όσο και τα άλλα τεστ.

Η αντωνυμία self, που χρησιμοποιείται στα αγγλικά ως πρώτο συνθετικό για τον σχηματισμό όρων που δηλώνουν αυτοπάθεια ή κάτι που γίνεται αυτόματα, είναι επίσης πασίγνωστη όχι μόνο επειδή τη γνωρίζουμε από τις γνώσεις αγγλικής που έχουμε αλλά επίσης επειδή βρίσκεται πίσω από έναν από τους διεθνείς όρους που έχουν γνωρίσει εκρηκτική διάδοση τα τελευταία δέκα περίπου χρόνια -εννοώ βέβαια τη selfie, που όλοι μας βγάζουμε με το κινητό μας.

Εγώ τη γράφω σέλφι (ή και σέλφη, όπως νομίζω πως είχε προτείνει ο Νίκος Λίγγρης, αφού το -η είναι η κατάληξη για τα θηλυκά ουσιαστικά) αλλά φυσικά οι περισσότεροι selfie τη γραφουν. Η σέλφη είναι κάμποσα χρόνια μαζί μας και έχει δώσει και σύνθετα όπως το σελφοκόνταρο. Δεν έχουν στεφθεί με επιτυχία οι προσπάθειες να βρεθεί αντίστοιχος ελληνικός όρος, αφού το «αυτοφωτογραφία» που προτάθηκε είναι ανοικονόμητο μακρινάρι -έχει περισσότερες συλλαβές από όσα γράμματα ο αντίστοιχος αγγλικός όρος.

Για να επιστρέψουμε στα σελφ τεστ (ή self test) και αυτά οι περισσότεροι τα γράφουν, όπως είπαμε, με το λατινικό αλφάβητο (παρόλο που κάποιοι από αυτούς γράφουν τη σκέτη λέξη «τεστ» με το ελληνικό) ενώ απ’ όσο είδα ο κ. Μπαμπινιώτης δεν έχει ακόμα προτείνει κάποιον τρισχιλιετή όρο, όπως έκανε με το λοκντάουν ή το… ντελίβερι.

Είδα κάπου τον όρο «αυτοδιαγνωστικό τεστ» αλλά, κατά τη γνώμη μου, αν θελουμε έναν όρο που να έχει πιθανότητες επικράτησης χρειαζόμαστε κάτι πιο σύντομο. Γιατί όχι «αυτοτέστ»; Νομίζω πως είναι η προφανής απόδοση -εξαλλου, όπως είπα, η λέξη «τεστ» ειναι πια ελληνική.

Μπορεί όμως να έχετε άλλες προτάσεις. Θα τις ακούσω στα σχόλιά σας.

 

 

279 Σχόλια to “Σελφ τεστ”

  1. βγάλτε μια κόλλα χαρτί

  2. Καλημέρες !

  3. Κουνελόγατος said

    Καλημέρα.
    Υπάρχουν ενστάσεις όπως τις ανέφερες, υπάρχουν κι ενστάσεις για την απόρριψη των αντικειμένων, όταν εννοείται υπάρχει κρούσμα.

  4. dryhammer said

    Καλημέρα!
    Άμα δηλαδή δεν κάνεις το τεστ, αλλά το πάρεις και το παρατήσεις στο ράφι δεν είναι self test ;

  5. ΚΑΒ said

    καλημέρα.

    1.Αφού είναι σέλφι, θα βάλουμε οι ίδιοι τις ερωτήσεις.

  6. dryhammer said

    4 …και βέβαια δεν είναι! Είναι shelf test

  7. Ποιος θυμάται τις φωτογραφίες shelfy;

  8. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Καλημέρα!

    7# Εννοείς τις φωτογραφίες του παππού και της γιαγιάς στο ράφι του σαλονιού?

  9. ΚΩΣΤΑΣ said

    Καλημέρα!
    Επανήλθαμε στην κανονικότητα. Κανονικό άρθρο σήμερα, Νικοκύρη. Χαιρόμαστε και ηρεμούμε έτσι κι εμείς, και ευχές για τάχιστη και πλήρη ανάρρωση. Τα υπόλοιπα αργότερα, όταν υπάρξει χρόνος.

  10. Έχασα την περσινή συζήτηση, αλλά την έψαξα τώρα, και βλέπω ότι δεν έχει αναφερθεί. Ο επίσημος, και δόκιμος τουλάχιστον μεταξύ των φιλολόγων, όρος για τα τεστ στο σχολείο, είναι δοκίμιο. Ακριβώς έτσι. Γράψαμε 2 δοκίμια σήμερα, στα Θρησκευτικά και τη Φυσική.

  11. @ 9 ΣτοΔγιαλοΧτηνος

    Καλό κι αυτό 🙂 . Αλλά υπάρχουν και άλλες.
    Selfωτογραφίζεις το ράφι ενός μεγάλου βιβλιοπωλείου όπου είδες πως υπάρχουν πέντε – δέκα βιβλία που σε ενδιαφέρουν ιδιαίτερα και η ειδική app σού τα ταυτοποιεί και τα καταλογογραφεί.

  12. LandS said

    @0 Είναι πολύ χρήσιμο να ξέρει ο πολίτης αν είναι (ασυμπτωματικός) φορέας του ιού

    Μα πριν λίγο άκουσα ότι έχει καλές πιθανότητες να σε βρει θετικό/αρνητικο αν έχεις συμπτώματα και είσαι θετικός/αρνητικός ενώ αν δεν έχεις συμπτώματα σε βρίσκει αρνητικό και ας έχεις προσβληθεί.

    Δηλαδή αν είσαι ασυμπτωματικός το αρνητικό δεν σου λέει τίποτα.

    Συνταγοπγραφήστε ρε τα μοριακά για να ξέρουμε με σιγουριά.

  13. Του τεστ, τα τέστια. Καένα πρόβλ’μα στα ΒΙ.

  14. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    11 Δλδ τι ακριβώς κάνει? Άμα τα φωτογραφίσεις (τίτλος, συγγραφέας) δεν μπορείς μετά να τα ψάξεις μόνος σου και να τα ταξινομήσεις όπως θες? Σχώρα μου την ασχετοσύνη περί τα κομπιουτερικά.

  15. dryhammer said

    Κατόπιν παρατηρήσεων αναφορικά με τα #4,6 της σήμερον καθώς και άλλα παρόμοια σε ανάλογες ώρες, όπου λανθασμένα διορθώνω τα λάθη που κάνω,
    από το βήμα του Σαραντακέικου,

    ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΩ ΤΗ ΝΟΘΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΑΦΕ!

    ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΡΑΤΟΣ!

  16. Γιάννης Κουβάτσος said

    Αυτοτέστ, καλό, έτσι θα το λέω. Να δούμε στην πράξη πώς θα εφαρμοστεί το μέτρο σ’ εμάς τους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές. Καταρχάς, θα το βρίσκεις εύκολα στα φαρμακεία ή θα πρέπει να ψάχνεις με τις ώρες, αφού πιθανότατα θα εξαντλείται γρήγορα; Ατομική ευθύνη και εδώ, έχουμε γίνει καλοί αγγλοσάξωνες προτεστάντες, χάρη στους κυβερνώντες μας. Αυτοί όμως γιατί παραμένουν βαλκάνιοι πολιτικάντηδες σε όλα τους;

  17. LandS said

    14
    Το κομπιούτερ κάνει ότι μπορεί να κάνει και ο άνθρωπος. Μόνο που το κάνει πολύ πιο γρήγορα.

  18. Georgios Bartzoudis said

    «Eνδιαφέρον έχει αν ….. το γαλλικό tête (ιταλ. και ισπ. testa) που είναι η λέξη για το κεφάλι».
    # Να είναι αυτή άραγε η προέλευση της Μακεδονικής λέξης «τέτα»=η θεία, και (κατ’ επέκταση) κάθε σεβάσμια ύπανδρος γυνή;;

  19. Μπονζούρ και οι σχετικές ευχές

    Στην προσπάθεια της προεσέγγισης των 7,321156 εκατομμυρίων λέξεων της ΜΟΝΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΣΗΜΕΙΟΛΟΓΙΚΗΣ γλώσσας απορρίπτω μετά βδελυγμίας το αυτοτέστ (το βαστάω όμως για αθροιστικούς λόγους) και προτείνω το τεσταυτό που ριμάρει εύκολα με το προπό και την κολυνό !

    Οσο για την ελληνικότητα της λέξεως τεστ, ουδεμία αμφιβολία αφήνει η μνημειώδης αναφορά πως πρόκειται για αρτικόλεκτο της φράσης Το Εξεταζόμενο Σχολικό Τριπάκι

  20. # 17

    Α, γιαυτό δεν το χωνεύουν οι γυναίκες !

  21. 17: Το αντίστροφο: Ό,τι κάνει ο υπολογιστής, μπορεί να το κάνει κι ο άνθρωπος, αλλά πολύ πιο αργά.

    Όμως, ακόμη δεν γνωρίζουμε πώς κάνει ο άνθρωπος όλα όσα κάνει, οπότε υπάρχουν ακόμη πράγματα που ο άνθρωπος μπορεί να κάνει κι ο υπολογιστής όχι.

  22. Μαρία said

    Για όσους δεν το διάβασαν, όταν το λίνκαρε ο Πιδύος.
    Considerations on the use of self-tests for COVID-19 in the EU/EEA https://www.ecdc.europa.eu/sites/default/files/documents/Considerations-for-the-use-of-self-tests-for-COVID-19-in-the-EU-EEA_0.pdf

  23. leonicos said

    «αυτοδιαγνωστικό τεστ» έναντι «αυτοτέστ»

    «αυτοτέστ» σημαίνει απλά «αυτοδιαγνωστικό τεστ» εφόσον από τη χρήση του εννοείται έτσι. σημαίνει «αυτο- αξιολόγηση» (πχ στα μαθηματικά) αν απο τη χρηση του σημαίνει αυτό. Έτσι κι αλλιώς πρόκειται για αυτο- έλεγχο. Το ακριβές περιεχόμενο του ελέγχου εξαρταται από τις περιστασεις

    Επομένως το »αυτοτεστ» είναι επαρκέστατο και το «αυτοδιαγνωστικό τεστ» άσκπος πλεονασμός

    δεν υπάρχει περιθώριο επιλογής

  24. ΓιώργοςΜ said

    Καλημέρα!
    Ακόμη να βάλετε μιμίδιο; «δεν είναι σελφ τεστ, είναι αυτοεξέταση;»

    14 Μπορείς να φωτογραφίσεις ή να σκανάρεις το isbn και να το βρεις χωρίς να δακτυλογραφείς.

  25. sarant said

    21 Σωστός

  26. Μαρία said

    18
    https://en.wiktionary.org/wiki/tetka

  27. leonicos said

    Η ‘διανομή από τα φαρμακεία’ μοιάζει ‘λογικη’ , αλλά σήμερα που στήνεσαι στην ουρά για να μπεις στο φαρμακείο, και α κάποιος ζητ΄σει να του το κάνουν, έστω με αμοιβή, θα κάνει τις ουρές ακόμα μεγαλύτερες.

    Θα καθυστερεί την παράδοση αναγκαίων φαρμάκων’ Επομένως δεν πρέπει να γίνεται στα φαρμακεία που αφημερεύουν

    Τρίτον: Οι γειτονιές έχουν γεμίσει φαρμακεία και υπάρχει μεγάλος αταγωνσμ’ος. Συνεπώς πολλοί φαρμκοποιοί θα αναγκαζονται για λόγους μαρκετινγ να κάνουν το τεστ αλλά να μην το πληρωνονται.

    Σε άλλες περιπτώσεις θα καλοβλέπουν αυτούς που θα τους ζητάνε νε τους το κάνουν, για να πληρωθούν, έναντι εκείνων που θα το κάνουν μόνοι τους.

    Το χειρότερο είναι ότι κανένας »αυτο’-θετικός’ δεν πρόκειται να το δηλώσει. Στην Ελλάδα ζούμε. Εκτός αν τον συμφέρει (ασθένεια, επίδομα κοκ)

    Ο εν δυνα\άμει θετικός, θα έχει έρθει σ’ επαφή ε πάρα πολλά άτομα, περιμενοντας, μπίνοντας και βγαίνοντας από τα φαρμακεία, εκτός των διαδρομών

    Κοντολογίς ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΠΟΛΥΔΑΠΑΝΟ ΦΙΑΣΚΟ ΑΠΌ ΤΟ ΟΠΟΊΟ ΚΆΠΟΙΟΙ ΘΑ ΤΣΕΠΏΣΟΥΝ ΕΚΑΤΟΜΜΎΡΙΑ

  28. Pedis said

    Σιδερένιος!

    Ό,τι κάνουν βρωμάει μίζα και ό,τι σκαρφίζονται έχει μοναδικό σκοπό το μοίρασμα δημόσιου χρήματος σε επιχειρηματίες του περιβάλλοντος τους.

    Να δούμε πότε θα τους πάρει ο διάολος.

  29. ΣΠ said

    18
    Καλά το είπες, μακεδονική είναι.
    https://translate.google.gr/?hl=en&sl=el&tl=mk&text=%CE%B8%CE%B5%CE%AF%CE%B1&op=translate

  30. Πάνος με πεζά said

    Kαλημέρα !

    Στη Λακωνία πάντως, μια θεια μου έλεγε «τέστα» το μεγάλο κουβά, που χωρούσε κάμποσα (κιλά) πορτοκάλια.

    Όσον αφορά το self-test (μια ζωή θα μείνω με την απορία αν παίρνουν παύλα ή όχι τέτοιοι σχηματισμοί), θα προτιμούσα να παραμείνει με την αγγλική γραφή και ορολογία, Άντε το πολύ να το πούμε στο μέλλον «ST» ή «CST», ή κάτι παρόμοιο, και να καταχωρηθεί έτσι διεθνώς, όπως πάμπολλοι όροι εξετάσεων της ιατρικής (π.χ. PSA) που συντομεύτηκαν έτσι, για να διευκολύνουν και το έργο των γιατρών. Ας μην είμαστε πλεονέκτες με την ελληνική γλώσσα άλλωστε, στο συγκεκριμένο τομέα…

  31. ΣΠ said

    Νικοκύρη, βλέπω με χαρά ότι επέστρεψες στο γράψιμο άρθρων και στον σχολιασμό, που σημαίνει ότι είσαι σαφώς καλύτερα. Σιδερένιος!

  32. @ 14 ΣτοΔγιαλοΧτηνος

    Μπορείς και μόνος με ψάξιμο ένα-ένα στο Google. Αλλά γιατί να μην τα έχεις έτοιμα πληκτρολογημένα και γρήγορα με την app; Και αν είναι ολόκληρη βιβλιοθήκη με 5-10 ράφια; 🙂

  33. eran said

    Καταλαβαίνουμε βέβαια ότι το θα είναι υποχρεωτικό το τεστ για τους μαθητές είναι κοτσάνα ολκής. Πώς μπορεί να ελεγχθεί;
    ΄- Έκανες, παιδί μου, τεστ. -Μάλιστα κύριε. – Μπράβο, πέρνα.»
    Ελπίζω βέβαια να μην έχουν στο μυαλό τους ότι θα το κάνουν οι εκπαιδευτικοί στο σχολείο.

  34. @ 17 LandS

    Σωστά.

  35. Κιγκέρι said

    >>>…δεν θα χρειαστεί να χώσει τη μπατονέτα στο λαρύγγι του, κάτι που εγώ τουλάχιστον δεν θα μπορούσα να το κάνω.

    Μια μικρή μικρούτσικη ανατομική διόρθωση, για χάρη της ακριβολογίας Νικοκύρη:

    Στο λαρύγγι του κανένας δεν μπορεί να χώσει κοτζάμ μπατονέτα, γιατί θα τον πιάσει βήχας τέτοιος, που θα βγάλει τα σκώτια του, όπως άλλωστε μας συμβαίνει όταν στραβοκαταπιούμε ένα απειροελάχιστο ψιχουλάκι ή μια σταγονίτσα σάλιο. Από το φαρύγγι προέρχεται το υλικό για τα τεστ κόβιντ.

    (Ομοίως, «Το βαθύ λαρύγγι» κανονικά θα έπρεπε να λέγεται «Το βαθύ φαρύγγι»🙃 )

  36. @ 24 ΓιώργοςΜ

    Σωστά. Στη Ζυρίχη μια μέρα που το έκανα αυτό ήρθε η υπάλληλος και χαμογελαστά μου υπέδειξε πως δεν το επιθυμούσαν… 🙂

  37. Triant said

    Καλημέρα, σιδερένιος.

    Ας μην είμαστε πλεονέκτες με την ελληνική γλώσσα
    Έλα ντε! Τόσα εκατομμύρια λέξεις έχουμε, να τους πάρουμε κι αυτή; Του φτωχού το αρνί;

  38. sarant said

    31 Με ρέγουλα ακόμα!

    35 Βρετιμαθαινεικανείς!

  39. Μαρία said

    Μόνο δυο self test κυκλοφορούν στην αγορά εκ των οποίων το ένα είναι γερμανικό δια χειρός της Siemens και το άλλο αμερικανικής εταιρείας. O πρόεδρος του Προμηθευτικού Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Αττικής, Ανδρέας Γαλανόπουλος, μίλησε για την ελλιπή αξιοπιστία των συγκεκριμένων τεστ και στη συνέχεια για την έλλειψη κυβερνητικής πολιτικής και το μπάχαλο που έχει γίνει με τα Φαρμακεία με τις προβληματικές του μέτρου self test να παραμένουν. https://thepressproject.gr/aroma-siemens-piso-apo-ta-self-test-tis-kyvernisis-gia-ta-farmakeia/

    Οι 30 μεσάζοντες όπως π.χ. Ο Ξενοφών Γερμανός.
    Ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση ενδιαφέροντος κατέθεσαν φακέλους οι κάτωθι 30 εταιρείες: Naturalis, Petroil, Μίγκος, Δίγκας, ENNOVATIVE, Bioplus, Dermis, ΦΑΓΚΡΟΝ, ΑΝΤΙΣΕΛ, Helix, Biospeedia, Ramma Dental, Medhealth, Hygiene ONE, GMK Medical, Ξενοφών Γερμανός, Swiss Med, Medella, Asklipios Medical Group, URF Pharmaceutical, BIOSNA, Roche, QEFII, Πήγασος, MEEPMENT, BIOPROM, MARVIFARM, Anats, MedTrust και Anachem. https://www.avgi.gr/koinonia/383080_oi-30-etaireies-poy-katethesan-prosfora

  40. Pedis said

    # 26 – Υπάρχει και tata στα ιταλικά (ονοματοποιητική, στα αρχ. ελλ. τατά, τέττα κλπ) για οποιαδήποτε γυναίκα. εκτός της μάνας, που φροντίζει το μωρό (τροφός, μεγαλύτερη αδερφή, θεία με την τσιγγάνικη έννοια … 😁)

  41. Alexis said

    Το πιο σημαντικό είναι αυτό που επισήμανε και ο Νικοκύρης στο άρθρο, δηλαδή ότι «το θέμα είναι να μην έχει αντικίνητρο (ο πολίτης) για να το δηλώσει»
    Γιατί αν η «επιβράβευση» για τη ειλικρίνειά μου είναι 14ημερη καραντίνα και πιθανά προβλήματα με τη δουλειά μου, τότε έχω ισχυρό κίνητρο να το «πνίξω».

    Όσον αφορά τα λεξιλογικά με εκνευρίζει που κάποιοι προσπαθούν να το πουν στον πληθυντικό «τα σελφ τέστς».
    Άρα βρίσκω πολύ βολική την πρόταση του Γιάννη (#13) και δεν ξέρω μήπως πρέπει να την υιοθετήσουμε: το τεστ-τα τέστια 🙂

  42. dryhammer said

    40. Κι αφού υπάρχει και στην Ινδία, βρέθηκε πως είναι γνήσια ΙΕ

    https://image.slidesharecdn.com/tata-130813081915-phpapp02/95/tata-group-of-companies-1-638.jpg?cb=1376382040

  43. Γιάννης Κουβάτσος said

    41: Τότε, Αλέξη, το τέστι-του τεστιού-τα τέστια-των τεστιών(ε).☺ Όπως το τέλι (από το τούρκικο tel).

  44. Pedis said

    # 22 – Διαφωτιστικό. Μπράβο Π2 (και Μαρία).

    Πλεονεκτήματα:
    ———————-

    • Reduced risk of transmission associated with travelling to see a healthcare worker (HCW) or attend a testing clinic.

    • Convenience of collecting the sample at any time, including before entering specific settings where transmission to others may occur.

    • Reduced burden on HCW/testing clinic staff to collect specimens and run analysis andreduced occupational exposures to HCWs.•Results available in less than an hour.•More timely self-isolation and a subsequent reduction in transmission.

    • Cheaper compared withlaboratory-based testing(when factoring in HCW and/laboratory staff time, laboratory consumables, etc.).

    • Reduction of equipment and person/machine time needed and reduced pressure on healthcare system.Disadvantages

    Μειονεκτήματα:
    ——————–

    • Might lead to sub-optimal sample quality, affecting reliability of results.

    • Management of the entire testing process left to the individual, including the interpretation of results.

    • Lack of immediate professional support/counselling followingtest result.

    • Requires self-reporting of results to HCW or public health authority, which has implications for surveillance and public health response.

    • May require confirmatory testing (if positive result), which may cause increased burden on healthcare systemand laboratories.

    • False positive results may lead to unnecessary self-isolation and increase the burden on PH authorities and laboratories.

    • False negative results might convey an inappropriate sense of safety and result in increased transmission (e.g. contacts of cases who stop self-isolating earlier than recommended based on a negative self-test result

  45. Pedis said

    The value of the RADTs used for self-testing depends on the test characteristics (sensitivity and specificity) in combination with the prevalence of the disease in the population tested.

    The specificity of currently available tests is very high, but when used in asymptomatic individuals in a low prevalence setting, the positive predictive value remains low.

    The performance of self-tests needs to be balanced against the potential benefits of self-testing.

    As self-tests tend to have a low PPV, if the self-test is positive, individuals with positive results should self-isolate, and arrange confirmatory testing using a laboratory-based test (i.e. RT-PCR),as there is a definite possibility that the result was false positive.

  46. Pedis said

    Στις μελέτες αναφέρεται ότι αυτά τα τεστ -κάντομονοσου έχουν σχετικά χαμηλή sensitivity και μόλις ικανοποιητική specificity.

    Θα στενοχωρηθεί πολύς κόσμος χωρίς λόγο και στην πορεία όσοι βγαίνουν θετικοί θα νομίζουν ότι το αποτέλεσμα είναι ψευδές και θα συνεχίζουν να κινούνται σαν να μην τρέχει τίποτα …

  47. Αγγελος said

    Δοκίμιο, Στάζυμπε (10); Μπα, πρώτη φορά τ’ ακούω! Είναι αυτό που στα χρόνια μας λέγαμε «πρόχειρο διαγώνισμα»; Όταν πήγε η κόρη μου Δημοτικό, η δασκάλα το έλεγε «κριτήριο», που κι αυτό πρώτη φορά το άκουγα 🙂
    Αλήθεια, λέγονται ακόμα «διαγωνισμοί» (αν γίνονται ακόμα) οι εξετάσεις εξαμήνου και έτους; Ηλίθια ονομασία, αφού σκοπός τους δεν είναι να αναδειχθούν οι καλύτεροι, παρά απλώς να ελεγχθεί αν ο μαθητής έμαθε λίγο-πολύ αυτά που θα έπρεπε… Αντιθέτως, οι εισαγωγικές εξετάσεις των ανώτατων σχολών ήταν όντως διαγωνισμοί, αλλά δεν λέγονταν έτσι!

  48. @ Alexis said

    >>Όσον αφορά τα λεξιλογικά με εκνευρίζει που κάποιοι προσπαθούν να το πουν στον πληθυντικό «τα σελφ τέστς». Άρα βρίσκω πολύ βολική την πρόταση…

    ================

    Που να γίνει κάτι τέτοιο… Θα μας έπνιγαν τα …«ταξιά», Αλέξη μου. (Δηλαδή τα ειρωνικά σχόλια για τους πληθυντικούς με ελληνική κλίση).

  49. @ 47 Αγγελος

    Σωστό πέρα για πέρα.

  50. Αχ, ναι! Πώς μπερδεύτηκα! Κριτήριο είχα στο μυαλό μου, δοκίμιο έγραφα (κι αναζητούσα στα ποστ). Μόνο εγώ θεωρώ χαζό το κριτήριο;

  51. Μαρία said

    47
    Κι εγώ το δοκίμιο για το τεστ τώρα το μαθαίνω. Το κριτήριο το έμαθα απο δασκάλες. Δεν είναι το πρόχειρο διαγώνισμα που διαρκεί ολόκληρη τη διδακτική ώρα. Η επίσημη ονομασία είναι ολιγόλεπτη γραπτή εξέταση ή δοκιμασία και στα χρόνια μου μόνο η αγγλικού μας μας έβαζε τεστ.
    Οι εξετάσεις λέγονται πια εξετάσεις.

  52. Αγγελος said

    Το «αυτοτέστ» (πώς λέμε «αυτογκόλ»;) μου φαίνεται εξαιρετικό ως λέξη.
    Πάντα μου έκανε εντύπωση ότι οι Γάλλοι, που κήδονται της γλώσσης των 🙂 ονομάζουν self-induction, ή και σκέτο self, την αυτεπαγωγή. Δύσκολο δηλαδή θα ήταν να το πουν auto-induction; Σκέτο auto βέβαια δεν γινόταν, αφού είναι καπαρωμένο για άλλη χρήση, αν και μάλλον νωρίτερα εμφανίστηκαν τα πηνία από τα αυτοκίνητα…

  53. @ 43 Γιάννης Κουβάτσος

    >>41: Τότε, Αλέξη, το τέστι-του τεστιού-τα τέστια-των τεστιών(ε).☺ Όπως το τέλι (από το τούρκικο tel).
    ============
    Συχνά όμως αυτά δεν κλίνονται με του/των παρά με εμπρόθετο από/με/σε. 🙂

  54. dryhammer said

    Δοκίμιο ήξερα να λένε το δείγμα από το μπετό που πήγαινε για έλεγχο.

  55. Μαρία said

    50
    Σε μπέρδεψε η δοκιμασία. Το κριτήριο πάντως των δασκάλων ήταν ορολογία του υπουργείου ή του Π.Ι.

  56. 55: Ε, μα ναι. Επίσημη ορολογία, από ΠΙ/Αρσένη και μετά.

  57. Nikos Binichakis said

    Καλημέρα. Κι’ εγω προτιμώ τη σέλφη.

  58. Ιάσονας said

    Μια και αναφέρθηκε το σελφοκόνταρο, μεταξύ σοβαρού και αστείου εγώ επιμένω να το λέω «ματαιοδόξυλο» 🙂

  59. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Γειά σας.

    Νικοκύρη, σιδερένιος.

    Στὸ προκείμενο τώρα.

    Ὅταν πᾶμε γιὰ ἐργαστηριακὲς ἐξετάσεις, λέμε ἐξετάσεις αἵματος, οὔρων κλπ. μὲ τὶς ἀντίστοιχες ἐξειδικεύσεις (αἰματολογικές, βιοχημικές, ὀρμονολογικὲς κλπ).

    Τὸ «αὐτοεξέταση κορωνοϊοῦ» μιὰ χαρὰ μοῦ ἀκούγεται γιὰ πιὸ ἐπίσημες χρήσεις.

    Στὴν πράξη πιστεύω πὼς θὰ γίνει ὅ,τι γίνεται μὲ τὰ ἄλλα ὁμοειδῆ. Ὁ κόσμος ζητάει ἀπὸ τὸ φαρμακεῖο τέστ κυήσεως. Κι αὐτὸ σὲλφ τέστ εἶναι.

    Ἔτσι πιστεύω πὼς θὰ ζητᾶμε τὲστ κορωνοϊοῦ ἀπὸ τὰ φαρμακεῖα.

  60. nikiplos said

    καλημέρα, το αυτοτεστ μου αρέσει, μπορούμε και εγωτέστ, αλλά παραπέμπει ίσως σε τεστ εγωισμού. αυτοδιάγνωση ως πιο επιστημονικό, αλλά πάει σε μακρυνάρι. Μπορούμε όμως και αυτοκορονοτέστ

    Συνήθως τόσο οι κυβερνώντες, όσο και οι αντιπολιτευτές (σπάνια αυτοί, αλλά όταν έρθουν στην κυβέρνηση ενίοτε), θεωρητικολογούν και νομοθετούν για μια ιδανική γενική περίπτωση, ιδανικού πολίτη, τον οποίο βέβαια θεωρούν απατεώνα και τον καλούν εκ των υστέρων να αποδείξει πως δεν είναι ψεύτης κλέφτης και απατεώνας. (ακόμα και αυτό το κάνουν χάλια αλλά ας το αφήσω προς ώρας)

    Ένας εργαζόμενος:
    -σε ΔΤ, θα πράξει τα δέοντα, αν μη τι άλλο ώστε στην χειρότερη περίπτωση να την αράξει 14 μέρες σπίτι του.
    -σε ΙΤ, θα το αποκρύψει, εάν είναι θετικός, θα φορέσει μάσκα και γάντια και θα το παίξει υποχόνδριος ώστε να μην χάσει τα μεροκάματα και το εργασιακό του στάτους
    – ΕΕ, θα προσπαθήσει να το αποκρύψει, ώστε να μην χάσει την πελατεία, την εργασία και την εργασιακή εικόνα ασφάλειας που παρέχει στους πελάτες του.

    Επομένως τα σελφοτέστια, είναι για τον πέοντα καβάλα ως μέτρο και προφανώς τα αντέγραψαν από άλλες χώρες με άλλο στάτους, με ολίγο Λουράντο, γιατί τον στενοχώρησαν μέρες που είναι.

    Το σωστό είναι είπαμε:
    -Τεστ, δημόσια δωρεάν ράπιντ παντού
    -Τεστ μοριακά με κόστος το πολύ 10-15€ και αν υπάρχει ράπιντ θετικό, τότε κι αυτά δωρεάν
    -Ιχνηλάτηση
    -Υποχρεωτικά τεστ / εβδομάδα για ΔΥ, Δημ.Λειτουργούς κλπ
    -Έξτρα άδεια αναρρωτική στον εργαζόμενο με σημείωση από το κράτος σε περίπτωση θετικού τεστ, (πληρωμένη από το ταμείο εννοείται) ώστε ο ιδιωτικός υπάλληλος να απαγορεύεται να απολυθεί την περίοδο της καραντίνας αλλά και της πανδημίας γενικότερα.
    -Προστασία των ελεύθερων επαγγελματιών με αποζημίωση για την περίοδο της αναρρωτικής άδειας, αναστολή πληρωμών, παροχή περιόδου χάρητος στις υποχρεώσεις του κλπ

    (Όλα τα παραπάνω για κάποιον ακραίο νεοφιλελεύθερο μπορεί να φαντάζουν ουτοπικά, αλλά η πανδημία με κρατική πολιτική και κρατικό παρεμβατισμό αντιμετωπίζεται δυστυχώς, γιατί ειδάλλως εκλείπει το υποκείμενο και το υπόθεμα της case study, να μην πω τίποτε βαρύτερο δλδ)

  61. sarant said

    50 Μίλα καλά, το κριτήριο το ξέρω κι εγώ!

    57-58 Με γεια το πρώτο σας σχόλιο!

  62. spiridione said

    Στην Αυστρία τα λένε Wohnzimmer-Tests. Τεστ καθιστικού τα έχουν μεταφράσει σε ελληνικά άρθρα.

  63. ΣΠ said

    Αυτοτέστ όπως αλκοτέστ. Άλλη παράγωγη ελληνική λέξη το «τεστάρω».

  64. Νικοκύρη, σιδερένιος!

    Αυτοτεστ μια χαρά εύκολο είναι, ως λέξη, ως διαδικασία θα φανεί. Στους εκπαιδευτικούς εν ενεργεία μαθαίνω ότι από το πρωί λαμβάνουν μέιλ με τις οδηγίες για τα αυτοτέστ και τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί. Θα δούμε…

    55, 56 και πριν
    στα δημοτικά η λέξη κριτήριο συνοδευόταν από τη λέξη αξιολόγησης. Έτσι πρωτοεμφανίστηκε στα βιβλία που άρχισαν να κυκλοφορούν το 1983 (Πασοκ, ωραία χρόνια…. αν βλέπετε την πολύ γουστόζικη τούρτα της μαμάς στην ΕΤ1). Από τότε αποκτήσαμε βιβλίο μαθητή (που ενσωμάτωνε και γραπτές ασκήσεις) βιβλίο δασκάλου με οδηγίες και στόχους προς επίτευξη και χωριστά φυλλάδια με κριτήρια αξιολόγησης που έμεναν στο σχολείο και μοιράζονταν τη μέρα που ολοκληρωνόταν μια ενότητα, όπως προβλεπόταν. Τα πρώτα χρόνια γινόταν χαμός από τις μαμάδες να βρουν αυτά τα κριτήρια αξιολόγησης και να τα έχουν σε φωτοτυπία. Οπότε γρήγορα αρχίσαμε να φτιάχνουμε δικά μας ακολουθώντας στην αρχή τη λογική του υπουργείου και του ΠΙ. Έμεινε ο όρος και αργότερα που άλλαξαν τα βιβλία.

    Καλημέρα, δεν είπα. Καλημέρα σας!

  65. ΣΠ said

    35

    https://lavitaebella.gr/ti-symvainei-otan-stravokatapinoume/

  66. kpitsonis said

    Και καλά , από το αυτοκίνητο μέχρι το αυτογκόλ και το αυτοτέστ καταλαβαίνουμε τη χρήση και την έννοια του αυτο . Εκείνο το παράξενο όνομα Αυτόλυκος ( υπάρχουν δύο μυθολογικά και δύο ιστορικά πρόσωπα με αυτό το όνομα καθώς και ένα πρόσωπο στο Χειμωνιάτικο Παραμύθι του Σαίξπηρ ) τι στην ευχή σημαίνει ;

  67. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    65# Δεν τα εποίησε και πολύ εν σοφία μου φαίνεται. Ψιλομάπα ο υδροπέπων.

  68. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    35# Άλλο το τερψιλαρύγγιον κι άλλο το στρεψιφαρύγγιον.

  69. Γιάννης Κουβάτσος said

    Κριτήριο το λέμε αυτό που γράφουν τα παιδιά στο τέλος κάθε ενότητας, στο δημοτικό πάντα. Εγώ, για πλάκα, το λέω τσεκ απ.☺

  70. Avonidas said

    Καλημέρα.

    Απ’ ό,τι άκουσα το τεστ αυτό είναι απλούστερο στην εκτέλεσή του από τα ράπιντ ή τα μοριακα κι έτσι μπορεί ο καθένας να το κάνει μόνος του -δεν θα χρειαστεί να χώσει τη μπατονέτα στο λαρύγγι του, κάτι που εγώ τουλάχιστον δεν θα μπορούσα να το κάνω.

    Κανένα πρόβλημα, υπάρχει κι η κινέζικη μέθοδος. Που είναι ο,τι πρέπει μ’ αυτή την κυβέρνηση, καθώς η απάντηση στο ερώτημα του πολίτη «και τι να το κάνω το σελφ-τεστ;» θα είναι η ίδια όπως και σε κάθε άλλο ερώτημα. 😏

  71. Pedis said

    https://www.efsyn.gr/ellada/ygeia/287460_epikindynoi-anapneystires-paramenoyn-se-leitoyrgia

    Γιατροί της Βόρειας Ελλάδας, οι οποίοι μετακινήθηκαν αυτές τις μέρες στην Αθήνα για να συνδράμουν το ΕΣΥ, είδαν τους αναπνευστήρες, που είχαν ζητήσει και πέτυχαν την απόσυρσή τους λόγω κακής λειτουργίας αλλά και επικινδυνότητας, να βρίσκονται σε χρήση και να καλούνται να τους επαναχρησιμοποιήσουν σε ασθενείς νοσοκομείου της Αθήνας!

  72. Pedis said

    # 67 – ένα από τα μπαγκ.

  73. Pedis said

  74. Πέπε said

    @66

    Αυτόφωτος ίσως;

    (Λυκαυγές, λυκόφως, αμφιλύκη, λευκός, lux)

  75. Μαρία said

    71
    Άκου το Β.Τσάπα απ’ το Παπαγεωργίου, μετά το 13 περίπου https://soundcloud.com/user-958813084

  76. sarant said

    70-72 🙂

    73 Η Ντόρα είναι νέα και δεν κρατιέται.

  77. Μαρία said

    74
    Με τις δικές του δυνάμεις ή απο μόνος του όπως κι ο Αυτομέδων, ο Αυτόνοος κλπ.

  78. Χαρούλα said

    Στο τέλος νομίζω θα το λέμε: τεστ στα ….γρήγορα! Δεν θα μας νοιάζει η κυριολεξία, αλλά να κάνουμε την δουλειά μας και μάλιστα τζάμπα!😊

    Έχω μια απορία. Πως διασφαλίζεται η ταυτότητα του ελεχθέντος; Γιατί αν δεν προβλέφθηκε, θα γίνεται ανταλλαγή αποτελεσμάτων, που να βολεύουν κατά περίπτωση(Nikiplos #60).

  79. Pedis said

    # 75 – Μάλιστα. Επιβεβαιώνει το δημοσίευμα της εφσυν -> 71.

    Είδες το 40; Δεν έχει πλάκα;

    Τατά ονομάζεται η τροφός και τατά αποκαλείται το θηλυκό βρέφος ή το νήπιο κοριτσάκι. Καλλιώρα όπως λέει «μάνα μου» η μάνα στο παιδί της κοκ.

  80. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Μια ψιλοσύνοψη σε αριθμούς.
    https://tvxs.gr/news/ellada/pandimia-i-eikoniki-pragmatikotita-toy-ellinikoy-success-story

  81. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    79 -> 40

    Τροφός, tata con le tette? 🙂

  82. dryhammer said

    66.
    …και το αυτόματο

  83. skol said

    Πρέπει να προσέχουμε όμως να μην το αγγλογράφουμε το αυτοτέστ γιατί το autotest έχει συνδεθεί με άλλα πράγματα, πχ με τον προγραμματισμό (αυτόματο τεστ) και με το αυτοκίνητο
    https://that.guru/blog/gnu-autotest/
    https://en.wikipedia.org/wiki/Autotesting
    Και μ’ αυτά θυμήθηκα το autophobia στον τίτλο ενος βιβλίου για την ιστορία του αυτοκινήτου το οποίο είχε μεταφραστεί «αυτο(κινητο)φοβία», για να φανεί, φαντάζομαι, ότι το «auto» στον αγγλικό τίτλο παραπέμπει και στο αυτοκίνητο.

  84. Pedis said

    # 81 – tette από το tetto (στέγη); κι όχι μπαλκόνια; 😃

  85. Μαρία said

    79
    Το είδα. Τέτοια άττα, πάππα, τέττα υπάρχουν και στον Όμηρο σαν προσφώνηση αντρών(μπαμπά, μπάρμπα). Μόνο που εγώ μια θεία μου την προσφωνούσα τάτα και τατούλα απ’ τα σλαβομακεδόνικα 🙂

  86. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    84# Ε όχι και στέγη, μην τα ευτελίζουμε, κοτζάμ αγία σκέπη 😁

    ____________________

    Τσάκω και μια Αφρόδω (όχι αυτή που νομίζεις) που ζητάει ξερονήσια από το ghoulι.

  87. nikiplos said

    65@ 67@ και @72, καθόλου bug δεν είναι. Για ξαπλώστε ανάσκελα έναν που να είναι τελείως ανήμπορος (η φυσική στάση η ύπτια) και προσπαθήστε να τον ταΐσετε. Επίσης ακόμη και σε πλήρη μυϊκή χαλάρωση η σταφυλή φράζει το στομάχι και τουλάχιστον αναπνέει. Μάλλον για έξυπνο πατς το κόβω 🙂

  88. Triant said

    86: Τέτοια θα λέμε κι εμείς όταν μεγαλώσουμε; 🙂

  89. kpitsonis said

    @74 Πολύ πιθανό, ευχαριστώ .

  90. π2 said

    80: Υπάρχουν δύο εικόνες αριθμών. Η μία είναι αυτή που λέει το άρθρο (λίγο παραπλανητικό ως προς το Bloomberg, που δεν εξετάζει μόνο την υγειονομική αλλά και την οικονομική κατάσταση). Στην εικόνα αυτή μπορούν να προστεθούν και άλλοι αριθμοί. Όπως ότι μόλις δέκα χώρες έχουν περισσότερους διασωληνωμένους από εμάς και οι δύο μόνο από αυτές έχουν μικρότερο πληθυσμό. Ή ότι είμαστε στην πρώτη δεκάδα των ημερήσιων θανάτων παρά το μικρό μας μέγεθος και θα συνεχίσουμε να κερδίζουμε θέσεις και εκεί.

    Η άλλη αριθμητική εικόνα είναι η κυβερνητική: συνολικά μιλώντας, παραμένουμε στον πάτο των κρουσμάτων αναλογικά με τον πληθυσμό (χωρίς να υστερούμε πολύ -πλέον- στα τεστ), σχετικά χαμηλά στους θανάτους αναλογικά με τον πληθυσμό, και πηγαίνουμε αξιοπρεπώς στον εμβολιασμό σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ.

    Καμιά από τις δυο εικόνες δεν είναι απολύτως ακριβής. Ακριβέστερη εικόνα δίνει η σύγκριση με τα υπόλοιπα Βαλκάνια. Όπως και οι γείτονές μας, είχαμε την τύχη να έχουμε χρονικό πλεονέκτημα στο πρώτο κύμα του 2020. Όπως και οι γείτονές μας, κάναμε σωστά τα εύκολα: τη λήψη έγκαιρων περιοριστικών μέτρων στο πρώτο κύμα. Κατά συνέπεια, όπως και οι γείτονές μας, τα πήγαμε περίφημα στο πρώτο κύμα από πλευράς αριθμών. Μετά αποτύχαμε στα δύσκολα: ιχνηλάτηση, τεστ (ιδίως την κρίσιμη περίοδο πριν από το δεύτερο κύμα), προετοιμασία των δομών υγείας, σαφήνεια, ευστοχία και ρεαλισμός των μέτρων. Όπως και οι γείτονές μας, κατά συνέπεια, είχαμε εξαιρετικά χειρότερους αριθμούς στα επόμενα κύματα.

  91. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    90# Τα της τελευταίας παραγράφου δεν αμφισβητούνται νομίζω. Μετά, όταν απαξιώνεις στην πράξη το ΕΣΥ, δεν επενδύεις σε μηχανισμούς ανάσχεσης (μια χαρά τα συνοψίζει ο πορδοσάλτε), γεννάς μπάτσους και πουλάς αποκλειστικά την πραμάτεια της ατομικής ευθύνης (όχι πως είναι ανύπαρκτη, μην παρεξηγηθώ), εκεί χάνεται η μπάλα.

    Εξαρτάται από τη στόχευση. Με τα σκόιλ, τα κανάλια, τα τσίλικα κερατάδικα, τις απευθείας αναθέσεις σε αμορτισεράδες αυτή έχει γίνει προ πολλού ολοφάνερη. Στα υπόλοιπα Βαλκάνια δεν ξέρω τι γίνεται επ’ αυτών των λεπτομερειών.

  92. 63. Υπάρχει (ή τουλάχιστον υπήρχε μέχρι πρό τινος και η έκφραση «Δηλαδή, με τεστάρεις, τώρα;» παναπεί «με δοκιμάζεις, με ελέγχεις για να δεις αν λέω αλήθεια ή αν γνωρίζω κάτι;»

  93. ΓιώργοςΜ said

    Στον πίνακα έχει πολλές χώρες με διαφορετικές προσεγγίσεις συστημάτων υγείας. Στην κορυφή η Ν Ζηλανδία με 0.3% εμβολιασμούς, στη δεύτερη θέση η Σιγκαπούρη με 9% εμβολιασμούς.
    Η μόνη χώρα με υψηλό ποσοστό εμβολιασμών στην πρώτη δεκάδα είναι το Ισραήλ-αν και δεν καταλαβαίνω πώς με 700 νεκρούς ανά εκατομμύριο έχει αυτή τη θέση, ίσως επειδή έχει καλό λόμπι 🙂 . Στις υπόλοιπες χώρες της πρώτης δεκάδας είχαμε αυστηρά, πολύ αυστηρά μέτρα με λίγα κρούσματα, συνεχή δωρεάν τεστ (στην Αυστραλία που έχω άμεση πληροφόρηση, όποιος θέλει, όποτε θέλει), ιχνηλάτηση, καθολικό έλεγχο στις εισόδους της χώρας με καραντίνα. Αποτέλεσμα, μηδενική σχεδόν επιβάρυνση του συστήματος υγείας, σε σύγκριση με τα καθ’ ημάς.

    Επισημαίνω την Ινδονησία, που την παρακολουθώ επειδή ακολούθησε διαφορετική προσέγγιση στον εμβολιασμό· εμβολιάζει τον ενεργό πληθυσμό (νομίζω 25-55) θεωρώντας πως το μειωμένο ιικό φορτίο λόγω των εμβολιασμών θα προστατέψει και τις ευπαθείς ομάδες. Φαίνεται να δουλεύει εκ πρώτης όψεως. Θα μπορούσε να δουλέψει και σε μας, καθώς έχουμε τελείως χάσει τη μπάλα (και το γήπεδο, και το άθλημα) και η πολιτική μας είναι ουσιαστικά να δείχνουμε πως κάνουμε κάτι, αλλά να περιμένουμε τη φύση να αναλάβει, κι όποιος ζήσει, έζησε…

  94. Μαρία said

    90, 91
    Απο τους βαλκάνιους η Σερβία τα πάει καλύτερα απο μας. Με τα χτεσινά δεδομένα είχε 596 νεκρούς ανα εκ. ενώ εμείς 759. Αγόρασε επίσης εμβόλια απ’ όλους μια και δεν έχει τις δεσμεύσεις της ΕΕ.
    https://www.worldometers.info/coronavirus/#countries

  95. Μαρία said

    93
    Το Ισραήλ έχει 673 νεκρούς ανα εκ. Σήμερα είχε 9 νεκρούς

  96. aerosol said

    Καλύτερα τα αυτοτέστ από το τίποτα. ‘Ετσι κι αλλιώς η Ελλάδα καμία σχέση δεν έχει με την ιδανική αντιμετώπιση της κόβιντ, εδώ και μισό χρόνο αναλωνόμαστε σε παράλογα μέτρα που απλά μας τσακίζουν ψυχολογικά και οικονομικά. Δεν είναι μόνο η ιχνηλάτηση (που αναφέρει ο Νίκιπλος στο #60) που εγκαταλείφθηκε παντελώς, σε μια άρρητη αποδοχή πλήρους ανικανότητας εκτέλεσής της. Ένα χρόνο παίζουμε με ελάχιστα ράπιντ τεστ αντί να ελεγχθεί όλος ο πληθυσμός της χώρας σε λίγες μέρες και να καραντινιαστούν μόνο οι ασθενείς. Αντιθέτως, μπήκε το 2021 και δεν ανακοινώνονται το πού θα γίνουν ράπιντ τεστ για να… μην μαζευτεί πολύς κόσμος! Όλα αυτά σε πλήρη αντίθεση με τις προτροπές του Παγκόσμιου ργανισμού Υγείας από το καλοκαίρι ακόμα.

    Ευτυχώς αγρυπνά το επιτελείο μου (τους έχω σε βάρδιες) και στέλνει και σήμερα επίσημο ιατρικό ανακοινωθέν για τον Νικοκύρη, που θα μας εκτοξεύσει στην Αλέξαινα:

    Ο Νικοκύρης, σιδηρούς, αφήνει το κρεβάτι
    πίσω στη μάχη ρίχνεται, ξεχνάει το ραχάτι,
    ξανά τις λέξεις μελετά, τους ορισμούς γυρεύει
    στη γλώσσα, την αγάπη του που τον γιατροπορεύει.

    Βουτά το πληκτρολόγιο, αρπάζει το ποντίκι
    τους πόνους θαρρετά ξεχνά, αφήνει το αραλίκι
    κι αναζητάει τις πηγές των πρόσφατων σελφ τεστ.
    Και όπως λεν στην ξενιτιά: he always does his best.

  97. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    94 -> 91
    Για τα Βαλκάνια εννοώ πως δεν ξέρω σχετικά με τη ρεμούλα, διαφθορά και ανικανότητα.

  98. Stalker said

    Σας καλησπερίζω με τη δική μου πρόταση.
    Τ Ε. Α(Τεστ Αυτοδιάγνωσης) ώστε και στην εθνική, έναντι του ιού ντε, άμυνα της χώρας να αναφερόμαστε, αλλά και θα τιμήσουμε τους προγόνους των δημιουργών της σημερινής μπατσοκρατίας.
    Όσο για την υποχρεωτικότητα στους μαθητές, αφού έχω έναν δεκαπεντάχρονο, θα του κάνω ένα ΤΕ.Α κάθε Δευτέρα, θα του το κρεμάω στο λαιμό και θα του το αντικαθιστώ με το ΤΕ.Α της επόμενης Δευτέρας.

  99. antonislaw said

    Καταρχάς περαστικά σας, σιδερένιος!
    Αυτοτέστ κορωνοϊού λοιπόν, εύστοχο και σαφές.

    Να καταθέσω κι εγώ μια λέξη για το τεστ, το «τεστήρι» (δεν θυμάμαι να το είχα ξαναναφέρει παλιότερα).
    Ο παππούς μου που ήταν ράφτης (1912-2010) στην Κρήτη -αλλά και στην Αθήνα τη δεκατία του 1930- μου είχε πει ότι για να πάρει την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος του ράφτη (φραγκοράφτη συγκεκριμένα, καθώς έραβε κυρίως ευρωπαϊκά αντρικά ρούχα), έπρεπε να δώσει και να περάσει με επιτυχία το «τεστήρι». Αν θυμάμαι καλά το έδιναν στο σωματείο των εμποροραπτών, όπου ήταν αρκετά δύσκολο καθώς έπρεπε να κόψει και να ράψει κουστούμι πλήρες. Αφότου πέρασε το τεστήρι μπορούσε να ανοίξει δικό του εμποροραφείο. Σημειωθήτω ότι ο παππούς μου δεν ήξερε γρι από ξένες γλώσσες, εκτός κάτι γερμανικούλια που αναγκαστικά έμαθε στην κατοχή.
    Έχει ενδιαφέρον πιστεύω η εξελληνισμένη κατάληξη -ήρι, κατά το ποτιστήρι, κραβρεχτήρι κλπ, καθώς νομίζω (;) ότι δεν υπάρχουν λέξεις με κατάληξη σε -στ στα ελληνικά. (Εξαιρεται ο Μποστ 😀 )

  100. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @35, 65. Τό σκιτσάκι ὑστερεῖ κάπως. Ἡ εἴσοδος τοῦ λάρυγγα θά ἔπρεπε νά σχεδιαστῆ λίγο πιό ἐπάνω, γιά να φαίνεται ὅτι ἐκεῖνο τό «τσουτσουνάκι» ἡ ἐπιγλωττίδα, τήν ἀποφράσσει κατά τήν κατάποση
    (Γνώμη μου είναι πώς «το βαθύ λαρύγγι» καλῶς ὀνομάστηκε ἔτσι ἀπό τούς ἐνδιαφερομένους. Καί ποιοί είμαστε ἐμεῖς πού θά ὁρίσουμε τά βυθομετρικά ὅρια τοῦ πάθους; 🙃 )
    ΥΓ. Μήν τόν τρομάζετε τόν Νικοκύρη! Στόν ρινοφάρυγγα -δηλαδή πολύ ψηλά- πάει ἡ μπατονέτα. Τα «βαθύ φαρύγγι» καί «βαθύ λαρύγγι» εἶναι φτηνή ἀντικομμουνιστική προπαγάνδα.. 🙂

  101. Μαρία said

    97
    Το κατάλαβα. Τη ρεμούλα τη θεωρώ δεδομένη. Είναι αδέλφια μας.

  102. Αργυρώ said

    Καθότι ο αγαπητός κ. Σαραντάκος οικουρεί κλινήρης και αδυνατεί να ψάξει, οι δε αναγνώσται του είναι πασίγνωστοι για τον ωχαδερφισμό και την τεμπελιά τους, τα λέω εν συντομία εγώ, μήπως και διασωθεί ολίγη από την φημολογούμενη εγκυρότητα του παρόντος Ιστολογίου:

    1) Η πρώτη καταγραφή της λέξεως «τέστ» σε ελληνικό λεξικό δεν έλαβε χώρα στην «Πρωΐα» όπως λανθασμένα νομίζει ο κύριος Νίκος («πάντως το βρίσκω στο λεξικό της Πρωίας, που κυκλοφόρησε περί το 1933»), αλλά στην «Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια του ΠΥΡΣΟΥ » το 1926

    2) Ο πρώτος που προσπάθησε να μεταφράσει στα ελληνικά την αγγλική λέξη «test» ήταν ο Κοραής το 1832 στον 4ο τόμο των «Ατάκτων» του, προκειμένου να περιγράψει την «Έγγραφον Ομολογίαν Πίστεως» του Βυζαντινού Αυτοκράτορα στον Ρωμηό Πατριάρχη:

    3) Απορώ που ο κύριος Νίκος δυσκολεύεται να βρεί την σωστή μετάφραση του «self-test». ΑΝ έκανε ένα κλίκ στο Google Translate θα έβλεπε πως η ελληνική λέξις «αυτοδοκιμή» μεταφράζεται «self-test» στην Γλώσσα του Σαίξπηρ. Οι πληροφορίες του Επιτελείου μου λένε πως ήδη ο έγκριτος Μπάμπι έχει καταλήξει στην λέξη «αυτοδοκιμή» ως μετάφραση του «self-test» και θα το προτείνει τις επόμενες ώρες από τον λογαριασμό του στο Facebook.

    4) Η πρώτη συγκροτημένη προσπάθεια να μεταφραστεί στα ελληνικά η αγγλική λέξις «Test» έγινε το σωτήριον έτος 1856 στο μνημειώδες «A Copious Phraseological English – Greek Lexicon» (London 1856). ΑΝΑΡΤΩ την σχετική φωτοτυπία γιατί πρόκειται για ιστορικό ντοκουμέντο

  103. Avonidas said

    #96. αντί να ελεγχθεί όλος ο πληθυσμός της χώρας σε λίγες μέρες και να καραντινιαστούν μόνο οι ασθενείς.

    Υπάρχει ένα πρόβλημα μ’ αυτή την τακτική, που σπάνια το έχουμε κατά νου. Ακόμα κι ένα μεγάλης ακρίβειας τεστ (95%, ακόμη και 99%) θα δώσει πολλά ψευδώς θετικά αποτελέσματα αν εφαρμοστεί μαζικά και αδιακρίτως σ’ έναν πληθυσμό όπου τα κρούσματα είναι σχετικά σπάνια (σχετικά σπάνια μπορεί να σημαίνει και 10%, ρεαλιστικό για τον κοβιντ). Υπ’ αυτές τις συνθήκες, δεν είναι ασυνήθιστο οι πραγματικά ασθενείς να μειοψηφούν στο σύνολο των θετικών τεστ! Και τα ράπιντ τεστ είναι σχετικά μικρής ακρίβειας.

    Όταν, αντίθετα, τεστάρεις μόνο όσους έχουν συμπτώματα, ή έχουν έρθει σε επαφή με φορείς/ασθενείς, το ποσοστό των ψευδώς θετικών τεστ πέφτει σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα.

    Φυσικά, με δεδομένη την τωρινή κατάσταση στη χώρα, το να βάλεις σε καραντίνα μόνο τα θετικά τεστ, γνήσια ή ψευδή, είναι καλύτερο από το να είμαστε όλοι σε καραντίνα. Αλλά για τους ψευδώς θετικούς, η ταλαιπωρία θα είναι αυξημένη κι οι περιορισμοί μεγαλύτεροι.

    Μια καλύτερη λύση είναι να κάνεις πρώτα μαζικά ένα ράπιντ τεστ, και μετά να επαναλάβεις μ’ ένα πιο αξιόπιστο τεστ μόνο μεταξύ των θετικών.

  104. Pedis said

    # 80 – Τα νουμεράκια (αν δεν είναι αλλοιωμένα) έχουν πολλές αναγνώσεις. Και χρειάζεται προσοχή στην κατασκευή των λόγων που είναι αξιόπιστοι και ξεψείρισμα.

    Σχετικά με το κόβιντ υπάρχει ένα κριτήριο για να καταλάβει κανείς αν μία χώρα πάει καλά ή άσχημα:

    Ο ασθενής με κορωνοϊό έχει (ή δεν έχει) τη δυνατότητα, όταν ακόμη βρίσκεται σε καραντίνα στο σπίτι του, να τον επισκέφτεται τακτικά για να τον εξετάσει ιατρικό κλιμάκιο, να του συνταγογραφηθεί φαρμακευτική αγωγή έγκαιρα, να τον στείλουν να κάνει εξετάσεις (λ.χ. ακτινογραφία και αίματος) ώστε να κριθεί αν χρειάζεται μετάβασή στο νοσοκομείο, πολύ πριν φτάσει στο αμήν;

  105. aerosol said

    #103
    Εννοείται πως τα ράπιντ δεν έχουν 100% ακρίβεια και πως κανείς δεν θα αναγκαζόταν σε απομόνωση αν δεν επιβεβαιωνόταν το πρώτο αποτέλεσμα με μοριακό τεστ (αλλά θα μπορούσε να κάτσει 2-3 μέρες σπίτι του, ας πούμε, μέχρι να βγει το μοριακό). Δεν έκατσα να περιγράψω με ακρίβεια όλον τον σχετικό μηχανισμό -που βασικά μάλλον απλός είναι. Το ζουμί είναι πως έχεις πολύ καλή εικόνα όλου του πληθυσμού, περιορίζεις σημαντικά τον ιό και δεν υποβάλλεις σε ηλίθια μέτρα ολόκληρες κοινωνίες επί μήνες.

  106. Μαρία said

    99
    Τεστήρι: στα ηπειρώτικα η εισφορά προκειμένου να γίνει κάποιος μέλος μιας συντεχνίας.
    https://books.google.gr/books?id=yzNCAAAAcAAJ&pg=PA260&dq=%CF%84%CE%B5%CF%83%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B9&hl=el&sa=X&ved=2ahUKEwivxe3Y0NXvAhVRKuwKHQFmCR8Q6AEwAHoECAAQAg#v=onepage&q=%CF%84%CE%B5%CF%83%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B9&f=false

  107. Avonidas said

    #104. Μα, τι ν’ αυτά που τσαμπουνάς εκεί χάμου, παιδί μου; Συνταγογράφηση, νοσηλεία, αγωγή, αυτά τα λένε οι κομμουνισταί! Ο πραγματικός σκοπός των τεστ δεν είναι να κάνουμε καλά τους αρρώστους, είναι να βγάλουμε τα κρούσματα της ημέρας, να τα ανακοινώσουμε, και μετά να συγκρίνουμε με των άλλων χωρών για να δούμε ποιος την έχει μεγαλύτερη (την κόβιντ).

    Απλά πράγματα!

  108. Pedis said

    Από το λινκ του 22 σχετικά με τα αυτοτέστ:

    ώστε να γίνει οπτικώς πιο κατανοητό αυτό που σημειώνει ο Αβό στο 103, και το έχουμε συζητήσει αρκετές φορές στο παρελθόν και με την ευκαιρία των μοριακών τεστ, το κοινώς αποκαλούμενο base rate fallacy.

  109. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Δοκίμια, στη γλώσσα του Υπ.Παιδείας, λέγονται τα γραπτά/το σώμα των γραπτών των υποψήφιων στις εξετάσεις.

    Άρθρο 23 Ν.3748/2009
    Γραπτά δοκίμια πανελληνίων εξετάσεων
    παρ.1α …Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων καθορίζεται ο τρόπος, ο χρόνος και ο τόπος υποβολής της αίτησης, τα αρμόδια ατομικά ή συλλογικά όργανα, η διαδικασία επίδειξης των γραπτών δοκιμίων, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

    «Παράβολα επίδειξης γραπτών δοκιμίων Πανελληνίων Εξετάσεων»
    Το παράβολο ορίζεται σε 50 ευρώ για την επίδειξη έως τριών (3) γραπτών δοκιμίων και σε 80 ευρώ για την επίδειξη περισσοτέρων των τριών (3) γραπτών δοκιμίων (αριθμ. Φ151/96481/Β6/7-8-2009 ΚΥΑ των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων). Οι υποψήφιοι λαμβάνουν γνώση των γραπτών τους δοκιμίων των μαθημάτων Γενικής Παιδείας και Κατεύθυνσης με επίδειξη σε φωτοτυπία.
    https://www.panellinies.net/%CF%80%CF%89%CF%82-%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%81%CF%8E-%CE%BD%CE%B1-%CE%B4%CF%89-%CF%84%CE%BF-%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%80%CF%84%CF%8C-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%B4%CE%B9/

  110. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    109 των γραπτών στις πανελλήνιες εξετάσεις

  111. Avonidas said

    #108. Δηλαδή, κάπου 2-3% είναι το κατώφλι της συχνότητας της νόσου στο γενικό πληθυσμό, όπου ένα θετικό τεστ δεν σου δίνει ουσιαστικά καμιά επιπλέον πληροφορία από το στρίψιμο ενός κέρματος.

    Κάτω απ’ αυτό το κατώφλι είναι προτιμότερο να το ρίξεις κορώνα-γράμματα. Ευτυχώς, έχουν μείνει ακόμα μερικά ψιλά από κείνα για τα κάλαντα 😆

  112. Μαρία said

    99
    Αντώνη, το τεστίρι του παππού σου σε κατάστιχο του συναφιού των αμπατζήδων της Φιλιππούπολης. στο τέλος της σ.45 κεξ. του πεντεφιού.

    Click to access arxeio_thrakikou_laografikou_glossikou_thisavrou_t07.pdf

  113. Καλησπέρα,
    Άντε. όλο και καλύτερα! Κι ακόμα πιο καλά.

    Ο Γκούγκλης το σελφ τεστ το μεταφράζει σε αυτοέλεγχο (κι έτσι το λένε τα διάφορα εγχειρίδια οδηγιών για το σελφ τεστ που γίνεται στην εκκίνηση διάφορων μηχανημάτων -πχ αυτοκινήτων ή υπολογιστών).

    1 Γιατί; θα μας τεστάρεις;

    27, 28 Απλά θα αμειφθούν οι άνθρωποι. Το κόπο τους. Και βγήκε ο σύριζας κι είπε πως όλα γίνονται για τη Μίζενς. Τι λέτε καλά. Η κυρία κυβερνητική εκπρόσωπος τον αποστόμωσε τάχιστα. Ούτε μια πρόταση δεν έκανε η καημένη. Αντίθετα. Βρέθηκαν 30 εταιρίες που ήταν έτοιμες κι έστειλαν τα χαρτιά τους. Απ’ αυτές επιλέχτηκαν οι 5 που ήταν πλήρεις (και που αν προσθέσεις τα νούμερα που μπορεί να δώσει η κάθε μια, βγαίνουν σχεδόν τα 10 κατομμύρια της προκήρυξης. Και δεν θέλω τίποτα καχύποπτες ερωτήσεις πως αφού αυτές είν’ ελληνικές εταιρίες από πού θα ψωνίσουν για να μας τα πουλήσουν.

    33 Γιατί όχι; Τις Δευτέρες θα πηγαίνουμε απ’ τις 7 το πρωί και θα ξεκινάμε. Πρώτα θα αυτοτεσταριζόμαστε εμείς. Ύστερα, όποιος πάει να μπει, θα τον τεστάρουμε κι αναλόγως θα τον περνάμε ή θα τον στέλνουμε σπίτι του. Κι όποιος δεν έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία μέχρι την ώρα που χτυπάει το κουδούνι θα μένει έξω με απουσία.
    Ωχ ξέχασα και το χρόνο που χρειάζεται μέχρι να βγει το αποτέλεσμα. Πάμε απ’ την αρχή…
    Αλήθεια, αφού θα υπάρχουν τόσα τεστ στα σχολεία και θα είμαστε σίγουρα καλά, θα φοράμε και μάσκες;
    Αλήθεια 2: Εκπαιδευτικοί και μαθητές είμαστε περίπου 1,5 εκατομμύριο. Άρα τα τεστ που θα αγοραστούνε, ίσα που θα φτάσουμε για μας για τις 6 – 7 βδομάδες μάθημα. Οι υπόλοιποι;

    47 Οι εξετάσεις στο τέλος τις χρονιάς λέγονται (προαγωγικές) εξετάσεις. Τα πρόχειρα διαγωνίσματα τα αλλάξαμε σε ωριαία διαγωνίσματα γιατί το πρόχειρο μπορούσε να παρερμηνευτεί. Τα τεστ είναι τα ολιγόλεπτα, μέχρι 10 λεπτά υποτίθεται. Τα κριτήρια υπάρχουν, αλλά είναι έτσι κι αλλιώς μέσα στο βιβλίο, έχουν την έννοια να δει ο δάσκαλος τι κατάλαβαν τα παιδιά (κανονικά και τ’ άλλα έτσι θάπρεπε νάναι, αλλά…)

  114. Avonidas said

    #111. Μπα, χαζομάρα είπα. Αν ανήκεις στο γενικό πληθυσμό και δεν έχεις κάνει τεστ, οι πιθανότητές σου να νοσείς είναι όσο η συχνότητα στο γενικό πληθυσμό, πες 2-3% για την περίπτωση που συζητάγαμε. Μετά από ένα θετικό τεστ είναι 50%, πολύ μεγαλύτερες.

    Ένα καταπληκτικό βίντεο (στα αγγλικά) που τα εξηγεί πολύ καλύτερα από οποιοδήποτε γράφημα, και μας μαθαίνει πώς να κάνουμε την εκτίμηση ακόμα και με το μυαλό μας:

  115. Triant said

    Το πρόβλημα δεν είναι τα ψευδώς θετικά όπου θα θελήσεις να το ξαναδείς πιό σοβαρά, Είναι τα ψευδώς αρνητικά που θα αρχίσει ο άλλος να φιλάει δώθε κείθε ιδίως αν έχει και εμβολιαστεί.

  116. Epaminondas Papayannis said

    Νομίζω ότι, τώρα πια, το τεστ και η εξέταση χρησιμοποιούνται ως συνώνυμα (και όχι το τεστ ως η μικρή/πρόχειρη/σύντομη εξέταση).

    Ερώτηση (και με τον φόβο να εγκληθώ ότι παρασύρομαι από τα ομόηχα):
    Μπορούμε να αποκλείσουμε το test να προέρχεται από την ινδοευρωπαϊκή ρίζα deik- από όπου και το παλαιοαγγλικό ρήμα taecam > teacher και το ελληνικό ρήμα δείκνυμι > δάσκαλος;

  117. 64 Οι εκπαιδευτικοί από το πρωί λαμβάνουμε μέιλ όχι για τον αυτοέλεγχο αλλά για προαιρετικό κατά προτεραιότητα εμβολιασμό εκ των αδιαθέτων.

    103 (και όχι μόνο) Πάντως δεν θυμάμαι σε ποια πόλη στην Κίνα, μεγέθους 10 εκατομμυρίων κατοίκων, όταν εντόπισαν ξαφνικά καμιά 10αριά κρούσματα κάναν τεστ σ’ όλους. Σε μια βδομάδα είχαν τελειώσει. Βρήκαν καμιά 10αριά ακόμα θετικούς, τους απομόνωσαν όλους και συνέχισαν να ζουν καλά κι εμείς χειρότερα.

  118. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    83 Να μην το λατινογράφουμε, έτσι κι αλλιώς! (Πράγματι στα αγγλ-γαλλ το auto- ως πρόθημα έχει και τη σημασία του σχετικού με το αυτοκίνητο. Στα ελληνικά όχι, νομίζω).

    88 Έλα ντε!

    96 Πολύ καλό, καμαρώνω!

    99-106-112 Αντώνη, αυτό το τεστίρι είναι κατά 99% τούρκικο και άσχετο με το test όπως δείχνουν και τα ευρήματα της Μαρίας.

  119. Avonidas said

    #115. Μόνον ανόητοι άνθρωποι (και γελοίες χώρες) θα θεωρούσαν ένα αρνητικό τεστ ως ελευθέρας για να κόψουν όλες τις προφυλάξεις. Μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί με μέτρο, για να επιτρέψει σε κάποιους ανθρώπους να κυκλοφορούν και να εργάζονται – και κυρίως για να προστατέψει αυτούς που ήδη εργάζονται σε δύσκολες συνθήκες.

  120. Παναγιώτης Κ. said

    #82 🙂 🙂

    #83.Έγινε ερώτηση σε κάποιες εξετάσεις στη Νομική Σχολή και κυκλοφορεί σαν ανέκδοτο: Ο άνθρωπος είναι αυτοκίνητο ή ετεροκίνητο;
    Αν θυμάμαι καλά, όποια απάντηση και να δοθεί, είναι λάθος διότι η διάκριση αναφέρεται σε άψυχα.

  121. @ 99 Antonislaw

    Καλή πρόταση για το «τεστήρι» (που είναι και λαϊκή παραγωγή).
    Βέβαια, αυτή η κατάληξη παραπέμπει σε συγκεκριμένο ουσιαστικό κατά το ποτιστήρι, κατραβρεχτήρι (που λέτε) και το εργαστήρι κ.λπ. Για όσους έχουμε ακούσματα από ΒΙ (βορεια ιδιώματα) υπάρχουν λέξεις με κατάληξη σε -στ στα ελληνικά .μ.α.ς.
    Μαζι με τον Μποστ 😀 σας/μας και:
    ζέστ, ρέστ, ανέστ, ασβέστ, Ουρέστ, Τιργέστ, πυρουσβέστ, Βουδαπέστ… 🙂

  122. Anonimos said

    Καλησπέρα!
    Οι αγγλικές λέξεις self selfie cell shell προέρχονται από την ελληνική λέξη κέλυφος . Το γράμμα κ αρχικά γραφόταν με το λατινικό c άρα προφερόταν και ως σ (σίγμα) αλλά και ως τσ λόγω τσιτακισμού δίνοντας και την λέξη τσόφλι .

  123. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    Περαστικά καλύτερα, Νικοκύρη!

    4. Τo λες και …rest-test 🙂
    Μια άλλη πρόταση θα ήταν: «ιο-τεστ» 🙂 (ειδικά για τους ιταλομαθείς! 😝)

    33, 113
    Μάλλον κάτι τέτοιο σκέφτονται-ετοιμάζουν για τα σχολεία, δηλ. τα αυτοτέστ (υιοθετώ τη λέξη…) να γίνονται με υπευθυνότητα του σχολείου και των εκπαιδευτικών.
    Αλλά επειδή τους ‘έχει φοβηθεί το μάτι μου’, δεν αποκλείεται να υιοθετήσουν ένα πιο ‘έξυπνο’ μέτρο: Να ζητούν από κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό, μία Υπεύθυνη Δήλωση ανά εβδομάδα ότι είναι αρνητικός στο σελφ τέστ. 🙂
    Σοβαρά όμως: Ξέρει κανείς τι γίνεται σε άλλες χώρες σχετικά με τους ελέγχους για κορονοϊό στις εκπαιδευτικές κοινότητες;

    99, 106, 118
    τεστί(ή)ρι, ντεστίρι: Από το ’’Λέξεις τουρκικής προέλευσης στο κρητικό ιδίωμα’’ του Β. Ορφανού, Εκδόσεων Βικελαίας Βιβλιοθήκης (2014), σ. 435: 1. η άδεια, 2. ‘η άδεια, το προφορικό «πτυχίο» με το οποίο ο μάστορας μιας οποιασδήποτε τέχνης εφοδίαζε έναν μαθητευόμενό του, όταν τον έκρινε ικανό να ασκήσει το επάγγελμα’ [Πιτ(υκάκης)] < destur [Παπ(αγρηγοράκης)]

  124. @ 99 Antonislaw

    Βέβαια έχουμε και αφηρημένα: ψηστήρι.

  125. rogerios said

    Η θεία, έ; Σλαβομακεδονικά, σερβικά, κροατικά, βοσνιακά = τέτκα/ σλοβενικά, σλοβακικά, τσεχικά = τέτα/ ρωσικά = τέτια/ πολωνικά, λευκορωσικά = τσότκα/ ουκρανικά = τίτκα.
    Παρ’ όλα αυτά, εγώ νομίζω πως πρέπει να έχει αρχαιοελληνικό ή λατινικό απώτερο έτυμο, έστω πελασγικό. 🙂 🙂 🙂 [τους Κάρες και τους Λέλεγες δεν επρόκαμα να τους ρωτήσω]

    Περαστικά και γρήγορα στον Νικοκύρη!

  126. Γιάννης Κουβάτσος said

    Αν έχουν κι αυτή την ιδέα οι ατομικοευθυνίτες, να κάνουν δηλαδή οι εκπαιδευτικοί τα αυτοτέστ στα παιδιά, τότε υποκλίνομαι στο μεγαλείο τους. Να γίνει και τυπικά πάρεργο η διδασκαλία και να αποκτήσουν άλλη μία ειδίκευση-ευθύνη οι εκπαιδευτικοί, με τον ίδιο μισθό πάντα.

  127. Μαρία said

    123
    Destur. Έτσι μάλιστα, το βρίσκω στο λεξικό. Και έψαχνα κάτι σε te… μάταια.
    Μερσί, Μικ.

  128. @ 125 Rogerios

    >>…πρέπει να έχει αρχαιοελληνικό ή λατινικό απώτερο έτυμο…
    ===================================================

    Γιατί να μη έχουν ινδοευρωπαϊκό απώτερο έτυμο και να είναι όλοι φχαριστημένοι;

  129. π2 said

    Παρασυρθήκαμε βιαστικά τελικά όσοι (κι εγώ μέσα) υποπτευθήκαμε Siemens πίσω από τη βιασύνη για τα τεστ. Οι προδιαγραφές του διαγωνισμού την αποκλείουν.

    https://www.documentonews.gr/article/%CE%BF-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B1-self-test-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B1-fake-news-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84/#.YGIUhUHIAt4.twitter

    Όσο κι αν ξέρουμε ότι δεν πρέπει να βιαζόμαστε με τις πληροφορίες των ΜΚΔ, δεν το τηρούμε πάντα.

  130. sarant said

    123 Α μπράβο

    129 Μα η Ζιμενς δεν υποβάλλει προσφορά στον διαγωνισμό. Προσφορά υποβάλλουν οι εταιρείες που εμπορεύονται τα τεστ -που μπορεί να τα έχουν αγοράσει από τη Ζίμενς.

  131. π2 said

    Νίκο αυτό το ξέραμε. Τώρα μάθαμε ότι τα τεστ της Siemens δεν πληρούν τις προδιαγραφές.

  132. Nestanaios said

    47. Αγγελος.
    Αυτή είπε «κριτήριο». Εσύ τι είπες; Τίποτα δεν είπες. Δεν είχες εναλλακτική πρόταση και ακόμα δεν έχεις.

    102. Αργυρω.
    Πολλές διαπιστώσεις αλλά καμμία πρόταση. Ο Μπαμπινιώτης έχει πει πολλά καλά αλλά η «αυτοδοκιμή» είναι σιδηρόδρομος. Η ελληνική συνθέτει, δεν παραθέτει.

  133. Georgios Bartzoudis said

    26 Μαρία said
    # τέτα είπαμε, όχι τέτκα.

    29 ΣΠ said: «Καλά το είπες, μακεδονική είναι».
    # Είπαμε Μακεδονικά και όχι ΒουλγαροΣκοπιανά ή άλλα …τέτοια (προφ. τέτχια)

    40 Pedis said: «Υπάρχει και tata στα ιταλικά (ονοματοποιητική, στα αρχ. ελλ. τατά, τέττα κλπ) για οποιαδήποτε γυναίκα. εκτός της μάνας, που φροντίζει το μωρό (τροφός, μεγαλύτερη αδερφή, θεία με την τσιγγάνικη έννοια … ).
    # Στα Μακεδονικά τάτας=ο πατέρας («Μάνα μ’ κι τάτα μ’ πάν’ στου γάμου», λεει ένα Μακεδονικό παραμύθι παρόμοιο με την Κοκκινοσκουφίτσα).

    85 Μαρία said: «Το είδα. Τέτοια άττα, πάππα, τέττα υπάρχουν και στον Όμηρο σαν προσφώνηση αντρών(μπαμπά, μπάρμπα). Μόνο που εγώ μια θεία μου την προσφωνούσα τάτα και τατούλα απ’ τα σλαβομακεδόνικα».
    # Μιλάνε ΒουλγαροΣκοπιανά στο Νταρνακιστάν;; Είχατε βέβαια δυο ΒουλγαροΣκοπιανές κατοχές (1916-18 και 1941-44), αλλά τέτοιο …σχολείο έβγαλαν όσοι «τυχεροί» της Νταρνακίας (και όχι μόνο) «φιλοξενήθηκαν» ως όμηροι στην ΒουλγαροΣκοπία το 1916-18. Αυτοί όμως μάλλον έχουν εκλείψει διά παντός. [Αναρωτιέμαι μήπως μπερδεύεις τους ομήρους με τον Όμηρο!!]

  134. voulagx said

    #125: Ρογήρε, στα Βλάχικα η θεία λέγεται τέτα, έτοιμο το λατινικό απώτερο έτυμο.

  135. Μαρία said

    131
    Παρακάτω γράφει αυτό: «Πρόκειται για την εταιρία BIOPROM, η οποία πουλά προϊόντα της Siemens, και συμμετέχει κανονικά στον διαγωνισμό. Φαίνεται τελικώς πως η προσφορά της δεν αξιολογήθηκε ως συμφέρουσα, εξ ου και ο αποκλεισμός της.»
    Άρα άλλος μεσάζοντας της Ζίμενς μπορεί να έδωσε καλύτερη προσφορά.

    Η δικιά μου πληροφόρηση ήταν απ’ το TPP.

  136. mitsos said

    https://tinyurl.com/46n2rbze

  137. rogerios said

    @134: Είδες, τελικά, φίλε Voulagx. Άδεια ρίχνουμε και πιάνουμε γεμάτα όλοι μας. 😉

  138. 125: Λέλο/лельо πάντως την ξέρω εγώ βουλγάρικα

  139. loukretia50 said

    Και στο Λίβανο η γιαγιά είναι τέτα.
    (στο γαλλόφωνο χριστιανικό τομέα τουλάχιστον).

  140. loukretia50 said

    96. Chapeau, Αεροφλίτατε, το σπορ καλά κατέχεις!
    Στο ψεκαστήρι αυτοτέστ για πες μας πώς θ’ αντέχεις?

  141. Μαρία said

    138
    леля απ’ το μεταφραστήρι

  142. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Δούλεψα γιὰ περισσότερα ἀπὸ τριάντα χρόνια στὸν χῶρο τῶν διαγνωστικῶν ἀντιδραστηρίων καὶ θὰ προσθέσω κάτι ἀπὸ τὴν ἐμπειρία μου.

    Στὴν συντριπτική τους πλειοψηφία τὰ προϊόντα αὐτὰ εἶναι εἰσαγόμενα καὶ προσφέρονται στοὺς διαγωνισμοὺς μέσῳ ἀντιπροσώπων, ἐπειδὴ οἱ ξένες ἑταιρεῖες δὲν θέλουν νὰ ἔχουν δοσοληψίες μὲ τὸ Ἑλληνικὸ Δημόσιο, ἰδιαίτερα μετὰ τὴν κρίση.

    Δὲν ξέρω ἂν στὸν συγκεκριμένο διαγωνισμὸ προσφέρθηκαν προϊόντα Ζίμενς ἀπὸ ἕναν ἢ περισσότερους προμηθευτὲς τοῦ Δημοσίου καὶ ἂν ἔχουν ἀνοιχτεῖ οἱ οἰκονομικὲς προσφορές.

    Σύμφωνα μὲ τὴν διαδικασία, πρῶτα γίνεται ἡ τεχνικὴ ἀξιολόγηση, ὅπου ἀποκλείονται οἱ προσφορές ποὺ δὲν πληροῦν τὶς προδιαγραφές.

    Οἱ ὑπόλοιπες βαθμολογοῦνται καὶ μετὰ ἀνοίγονται οἱ οἰκονομικὲς προσφορές. Ἐπιλέγεται ἡ προσφορὰ μὲ τὸν καλύτερο συντελεστὴ τιμῆς/βαθμολογίας.

    Μὲ βάση τὰ προηγηθέντα σχόλια συμπεραίνω ὅτι ἡ προσφορὰ μὲ προϊόντα Ζίμενς πιθανῶς ἀποκλείστηκε ἀπὸ τὴν τεχνικὴ ἀξιολόγηση.

    Κανονικὰ πρέπει νὰ ἔχουν ἀνοιχτεῖ οἱ οἰκονομικὲς προσφορὲς καὶ νὰ ξέρουν ποιὸς κερδίζει τὸν διαγωνισμό. Μπορεῖ νὰ ὑπάρχουν ἐνστάσεις καὶ γι᾿ αὐτὸ δὲν ἔχει ἀνακοινωθεῖ ἐπίσημα.

  143. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Αυτοβάσανος, αλλά δεν έχει προωθητικό χαραχτήρα! 🙂 .
    Αφού το είπανε οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών και οι γιατροί ότι το τεστ για ανίχνευση λοιμώδους νόσου, είναι ιατρική πράξη κι ως τέτοια πρέπει να γίνεται σε κατάλληλο περιβάλλον κι από κατάλληλο προσωπικό, γιατί να έχω άλλη άποψη;

  144. 141: Ναι, εγώ έβαλα την κλητική που χρησιμοποιούσα μικρός. Κατά κανόνα ζητούσα «лельо, допълнително»…

  145. antonislaw said

    112, 118, 123, 127 Καταρχάς Μαρία, με συγκίνησες πάρα πολύ, ξαναείδα το σινάφι του παππού μου με τους καλφάδες και τους ραφτάδες! Απίστευτο το Κατάστιχο του εσναφίου των αμπατζήδων (κατασκευαστές παλτών από αμπά: είδος τσόχας, λέει η Βίκι) με αρχικές καταχωρίσεις το 1811 της Φιλιππούπολης. Φοβερή και η λέξη «ραφτακατζήδες», και «τσηράκια» (sic) ήδη στο μακρινό 1817! Αντλώ εξαιρετικές πληροφορίες, «παίρνω και λαμβάνω τεστίρι». Πολύ εύστοχα εντόπισαν ο Νικοκύρης και ο Μι-κιος από το τούρκικο destur, σας είμαι ευγνώμων.

  146. sarant said

    Καλημέρα από εδώ!

    140 Αμπατζής κτλ είναι σχετικά κοινό επώνυμο.

  147. π2 said

    135: Η φράση κλειδί είναι προηγουμένως: «Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, οι εταιρίες αυτές δεν πωλούν το self τεστ της αμαρτωλής Siemens, το οποίο δεν φαίνεται ούτως ή άλλως να πληρούσε μια βασική προϋπόθεση για τη διανομή του τεστ της μέσω των φαρμακείων προς οικιακή χρήση.»

    Αυτό που εννοεί σκοπίμως πολύ διακριτικά ο Βαξεβάνης είναι ότι ο διαγωνισμός όριζε τα τεστ των εταιριών που θα μετέχουν να μη στηρίζονται σε διάλυμα που φτιάχνει ο χρήστης (ώστε να είναι πιο εύκολη η χρήση του) ενώ το τεστ της Siemens στηρίζεται σε τέτοιο διάλυμα.

    https://www.dailypost.gr/epikairotita/apokalupsh-giati-h-siemens-den-mporouse-eksarxhs-na-labei-meros-sto-diagwnismo-gia-ta-self-test/

    Mea culpa λοιπόν. Εύλογη culpa, δεδομένης της φοβερής βιασύνης με τα τεστ χωρίς καν να έχουν σκεφτεί εκ των προτέρων ποικίλες παραμέτρους και του τάιμινγκ της έγκρισης του τεστ της Siemens στη Γερμανία, αλλά culpa.

  148. Ακομη και στ’ Αγγλικά το self tedt μπορεί και να υπονοεί αυτο -τεστ, δηλ.μια διαγνωσυικη εξεταση που γινεται απο μόνη της. Νομίζω ότι ο όρος «αυτοδιαγνωστική εξέταση» (οχι «τεστ» σε ελληναγγλικά), όπως αναφέρεται στο άρθρο, ειναιο ακριβεστερος, αφου προσδιοριζει σε τί αφορα η αυτοπαθης ενεργεια (όχι μόνο στην εξέταση, αλλά και στη διάγνωση – το τελευταίο είναι και το κύριο μειονέκτημα της μεθοδου συτης!)

  149. sarant said

    147 Μαλιστα. Σωστά.

  150. Georgios Bartzoudis said

    138 Stazybο Hοrn said: «Λέλο/лельо πάντως την ξέρω εγώ βουλγάρικα»
    141 Μαρία said: «леля απ’ το μεταφραστήρι»
    144 Stazybο Hοrn said: «Ναι, εγώ έβαλα την κλητική που χρησιμοποιούσα μικρός. Κατά κανόνα ζητούσα «лельо, допълнително»…

    # Συνεχώς φάουλ κάνετε. Σας μπερδεύουν τα ΒουλγαροΣκοπιανά: Μακεδονιστί, λάλας=ο κηδεμών [«Όταν σκότουσαν Βουλγάροι τουν πατέρα μ’, μι πήραν στου σπίτι τ’ς τέτα μ’ Γιουργιά κι λάλα μ’ Βασίλ’ς». Τάδε έφη μια ντιπ-καθιαυτού Μακεδόνισα προ …πολλών ετών!]

  151. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ωστόσο, τόνισε πως τα self test δεν είναι η λύση, επειδή αυτό που χρειαζόμαστε είναι «ένα ισχυρό ΕΣΥ που δεν το φροντίσαμε. Το οποιοδήποτε τεστ είναι διάγνωση. Ποιος θα κάνει τη διαχείριση του κρούσματος;».
    https://www.efsyn.gr/ellada/ygeia/287651_covid-19-den-ehei-ekragei-akoma-ifaisteio-tis-athinas

  152. Γιάννης Κουβάτσος said

    «Η υπουργός Παιδείας θέλει τους μαθητές πίσω στα θρανία στις 5 Απριλίου, όμως, αντί να λάβει τα απαραίτητα ειδικά μέτρα προστασίας, κρύβεται πίσω από επικοινωνιακά πυροτεχνήματα όπως τα self tests και ο εμβολιασμός εκπαιδευτικών από τις αδιάθετες δόσεις.»
    https://www.efsyn.gr/ellada/ekpaideysi/287650_epimenoyn-sta-idia-lathi-me-ta-sholeia

  153. voulagx said

    Βλαχιστί: Λάλα Βασίλ’ι shι τέτα Γιουργία = ο θείος Βασίλης κι η θεία Γεωργία

  154. Πέπε said

    @150 και όλα τα άλλα στα οποία απαντά το 150:

    Στα κρητικά υπάρχει και «λαλά = γιαγιά». Και στα καρπάθικα ομοίως – εδώ λαλλά με δύο λάμδα. Τόσο σε κρητικό όσο και σε καρθπάθικο λεξικό βρίσκω ότι είναι από το τρκ lala (με σιρκονφλέξ στο δεύτερο α – μήπως σημαίνει ότι προφέρεται λαλιά;), που όμως σημαίνει οικοδιδάσκαλος.

    Παρατίθενται και παρόμοιες μορφές από διάφορα άλλα ιδιώματα.

    Κατά τη γνώμη μου τέτοιες λέξεις μπορεί μεν να προέρχονται στη μία γλώσσα από την άλλη, όχι όμως υποχρεωτικά. Η απλή και στοιχειώδης ιδέα ότι οι παιδικές προσφωνήσεις, όπως και άλλες παιδικές (νηπιακές) λέξεις, αποτελούνται από επανάληψη της ίδιας συλλαβής είναι μάλλον διαγλωσσική.

  155. nwjsj said

    Μιας που το αρθράκι αυτό είναι κορονοθεματικό, αφήνω εδώ προς μελέτη ένα άρθρο αποδόμησης του καθηγητή Ιωαννίδη. Είναι στα Αγγλικά και αρκετά μακροσκελές, αξίζει όμως να του δώσετε κάποιο χρόνο, διότι αποκαλύπτει με τι είδους λόμπυ διασυνδέεται ο εν λόγω, ο οποίος έχει γίνει ‘αιχμή του δόρατος’ για τους απανταχού ψεκασμένους. Συγχωρέστε με σε περίπτωση που το έχετε παραθέσει και σε κάποιο άλλο νήμα πρόσφατα.

    https://sciencebasedmedicine.org/what-the-heck-happened-to-john-ioannidis/

    Νομίζω ότι θα ήταν χρήσιμο να μεταφραζόταν αυτό το άρθρο στα Ελληνικά για να γίνει προσβάσιμο σε περισσότερους ανθρώπους. Βρισκόμαστε σε πολύ άσχημη φάση ως χώρα με την πανδημία, οι μεταλλάξεις θερίζουν, τα κρούσματα δεν πέφτουν με τίποτα, ο πληθυσμός είναι ανεμβολίαστος και η εμβολιοφοβία εξαπλώνεται ταχύτερα κι από τον ίδιο τον ιό, ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζεται ν’ ανοίξει σχολεία, μαγαζιά, τουρισμό με αμφίβολης αποτελεσματικότητας ελέγχους. Κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες μια φήμη ότι σκέφτονται ν’ ανοίξουν τα σχολεία με υπεύθυνη δήλωση γονέων ότι το αυτοτέστ του παιδιού έχει βγει αρνητικό… Έχετε γειά βρυσούλες, λόγγοι, βουνά, ραχούλες!

  156. sarant said

    155 Ευχαριστούμε!

  157. Nestanaios said

    Η τρομοκρατία καλά κρατεί.

  158. Να αφήκω εδώ και τον αγγλικό νεολογισμό vaxxie (vaccine selfie) για νάχετε να δείχνετε καμιά ρώγα μπας και προκόψετε.

  159. Μαρία said

    Essential to the vaxxie checklist are an off-the-shoulder shirt, Viking-level chest hair and a twinkle in the eye.
    ‘Kyriakos Mitsotakis showed us how to do it with the gritted determination of Kirk Douglas in Spartacus.’
    https://www.theguardian.com/commentisfree/2021/mar/12/male-politicians-vaccine-selfies-vaxxie

  160. Pedis said

    # 159 – Κοροϊδεύετε τα σίδερα, ρε!

    Sidereus Culius 🤣

    (το είδα σε τουί και νόμισα ότι ήταν τρολλιά ή φωτοσοπιά, μα, πλέον, έχει χαθεί το μέτρο στο γλείψιμο 🤮)

  161. 160 Κρίμα ο Πετρουλάκης όμως. Κατάντια. Ένας από τους κορυφαίους γελοιογράφους των 90ζ που τα έχωνε στο γέρο Μητσ, ξέπεσε σε γλείφτη του γιού του.

  162. Γιάννης Κουβάτσος said

    Όντως απίστευτη η κατάντια του Πετρουλάκη, απίστευτη…Απ’ την άλλη, όμως, είναι παρατηρημένο πως όταν οι Σαούλ μεταλλάσσονται σε Παύλους, χάνουν κάθε μέτρο και γίνονται πολύ φανατικότεροι από τους παλαιότερους οπαδούς της νέας τους πίστης.

  163. Προφανώς, αφού έχουν πράγματα να αποδείξουν στις καινούργιες τους παρέες.

  164. Χαρούλα said

    #160,161,162
    Αν δεν είμαι ανίκανη, αυτό το άρθρο, δεν το βρίσκω. Ούτε στην ημερομηνία, ούτε ως τίτλο, ούτε από Πετρουλάκη.

    Αυτό δεν αλλάζει βέβαια στην άποψη του καθενός για τον Πετρουλάκη. Ίσως μας κάνει προσεκτικότερους όμως με τον Χ τουϊτερά.

  165. Χαρούλα, εδώ: https://www.protagon.gr/apopseis/i-lampsi-tou-asterismou-mitsotaki-tyflwnei-44342026044

  166. Pedis said

    # 164

    https://www.protagon.gr/apopseis/i-lampsi-tou-asterismou-mitsotaki-tyflwnei-44342026044

    Δεν έχω καταλάβει τους λόγους για τους οποίους τόσοι αστυνομικοί φυλάνε αυτο το αρκίδι.

    Ούτε οι δικαστές Φαλκόνε και Μπορσελίνο στο Παλέρμο δεν είχαν τέτοια προστασία.

  167. Γιάννης Κουβάτσος said

    164: Προφανώς, Πετρουλάκης και Χαντζόπουλος έχουν πολύ απογοητευτική εξέλιξη (κατ’ άλλους είδαν το φως το αληθινό), αλλά είναι όντως θέμα, αν του φορτώνεται η συγγραφή αυτού του ανεκδιήγητου κειμένου, ενώ δεν το έχει γράψει. Για να δούμε…

  168. Γιάννης Κουβάτσος said

    Τελικά, όχι μόνο το έχει γράψει, αλλά είναι και πολύ χειρότερο απ’ ό,τι έδειχνε η εισαγωγή. Κρίμα, πολύ κρίμα…

  169. 166 Λέγονται διάφορα στο τουίτερ, πχ ότι πρέπει να κρατάει διάφορους ΝΔτες από συγκεκριμένο σημείο της ανατομίας τους, καθότι πρώην μάνατζερ της τσοντούς Τζούλιας. Λέγονται πράγματα για βιντεοσκοπημένα γαμήσια ευυπόληπτων χριστιανών στελεχών της ΝΔ με πουτάνες κλπ.

  170. Pedis said

    Δεν υπάρχει αμφιβολία οτι η κυβέρνηση έχει μέχρι στιγμής θετικό απολογισμό στην ελληνική αντιμετώπιση της παγκόσμιας τραγωδίας. Και δεν μπορεί παρά να πιστωθεί χωρίς μικροψυχίες στον Πρωθυπουργό ότι διέβλεψε πριν από τους περισσότερους ευρωπαίους ομολόγους του την επερχόμενη λαίλαπα και έδειξε αυτοπεποίθηση στη λήψη γενναίων μέτρων, που τότε δεν φαίνονταν τόσο αυτονόητα όσο τώρα.

    Ολοι οι ηγέτες ακούνε τους επιστήμονες αλλά τις πολιτικές αποφάσεις τις παίρνουν οι ίδιοι, και αν η χώρα παραμείνει σε χαμηλό, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη αριθμό θυμάτων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα καταγραφεί στην αδρή συλλογική συνείδηση ως το κρίσιμο πρόσωπο της συγκυρίας.

    Ηδη το γεγονός ότι επιστρέφουν με κάθε τρόπο συμπατριώτες μας που έψαχναν καλύτερη τύχη σε πιο ανεπτυγμένες χώρες αποδεικνύει ότι η χώρα μας τουλάχιστον είχε πιο ανεπτυγμένο κριτήριο σε αυτήν την ιστορική στιγμή, και αυτό δεν γίνεται να μην το πιστωθεί για το μέλλον. Και ασφαλώς και ο Πρωθυπουργός της στιγμής αυτής.

    Κι εμείς θα ευγνωμονούμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη αν η χώρα πληρώσει χαμηλό τίμημα στον οικουμενικό αυτό όλεθρο. Και εμείς θα αναγνωρίσουμε ότι πάνω στη μάχη οικοδόμησε στόφα ηγέτη.

    Ηδη του πιστώνουμε σωτήρια ευθυκρισία και αποφασιστικότητα. Στη Δημοκρατία όμως δεν υπάρχει η έννοια ολοκληρωτικός μητσοτακισμός, υπάρχει δημόσιος διάλογος και ερωτήματα που πρέπει να απαντώνται.

  171. Pedis said

    # 169 – Ο Λιγνάδης «προς στιγμήν» από πού τον/τους κρατούσε; Αυτό είναι ένα (και πικάντικο) ερώτημα.

  172. Χαρούλα said

    Καλά άλλο protagon έχω;;;;
    Μόνη, συνεχίζω να μην το βρίσκω!!!
    Πρέπει να πάω όμως για ύπνο. Αύριο οποσδήποτε πρέπει να λύσω το μυστήριο! Ευχαριστώ για το λινκ.

  173. Μαρία said

    169
    Τότε που ήταν παχουλός.

    Συνάντηση γιγάντων.
    https://twitter.com/JeronymoBoss/status/1270994062062084102

  174. 170# >> Ολοι οι ηγέτες ακούνε τους επιστήμονες αλλά τις πολιτικές αποφάσεις τις παίρνουν οι ίδιοι

    Με μια τοποθέτηση που, αν μη τι άλλο, γεννά σοβαρά πολιτικά – και όχι μόνον – ερωτήματα, ο Βασίλης Κοντοζαμάνης είπε στην Βουλή ότι η κυβέρνηση δεν δημοσιεύει τα πρακτικά και τις εισηγήσεις της επιτροπής επιδημιολόγων του υπουργείου Υγείας γιατί κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε «άδειασμα» των μελών της επιτροπής. «Θα αδειάζαμε τα μέλη της επιτροπής εάν το κάναμε αυτό…», είπε ο κ. Κοντοζαμάνης απαντώντας και απορρίπτοντας την πρόταση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Κουρουμπλή να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά από τις συνεδριάσεις της επιτροπής επιδημιολόγων με τις εισηγήσεις τους προς την κυβέρνηση.

    Ο αναπληρωτή υπουργός Υγείας υποστήριξε επίσης ότι μέλημα της κυβέρνησης είναι να μην γίνει γνωστό τι έχει προτείνει το κάθε μέλος της επιτροπής. «Δεν είναι σωστό να ταυτίσουμε πρόσωπα και απόψεις» είπε χαρακτηριστικά, και πρόσθεσε πως ούτε ανώνυμα θα είχε νόημα να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά.

    Το πρώτο ερώτημα είναι γιατί η δημοσιοποίηση των πρακτικών από τις συνεδριάσεις της επιτροπής θα οδηγούσε και σε «άδειασμα» των μελών της. «Δηλαδή τι συμβαίνει, άλλα εισηγούνται τα μέλη της επιτροπής και άλλα αποφασίζονται και ανακοινώνονται;» ήταν το εύλογο σχόλιο βουλευτών που παρακολούθησαν την τοποθέτηση Κοντοζαμάνη.

    https://tvxs.gr/news/ellada/giati-i-kybernisi-krybei-ta-praktika-tis-epitropis-tsiodra

  175. Pedis said

    Κάτσε, τώρα που πιάσαμε το γλείψιμο να βάλουμε κι αυτό που είναι φρέσκο

  176. Pedis said

    # 174 – Οι ειδικοί δεν έχουν δική τους γνώμη που να είναι θεμιτό και χρήσιμο να δημοσιεύεται επειδή, όπως φαίνεται, εχουν προσληφθεί ως courtier στην αυλή του ηγέτη.

  177. Μαρία said

    Γενάρης 2021

  178. Μαρία said

  179. 175 Σου έχω ξαναπεί να μη χακάρεις το πισί μου γαμώ το φελέκι μου μέσα για συσσχολιαστής 😂

  180. Pedis said

    # 179 – Χαχά. Από χτες έλεγα να το ποστάρω, αλλά περίμενα πρώτα να μου περασει η ναυτία.

    Εμένα, όμως, θα μου πείτε τι σόι εχθρούς έχει αυτό το παπάρι και το δημόσιο πληρώνει 14 πλήρεις μισθούς + κόστος λειτουργιας της υποδομής για να το φυλάει;

    Ποιος το έχει βάλει στο μάτι; Το συμβούλιο των ενωμένων οικογενειών του Παλέρμου; Και για ποιο λόγο; Τι φοβάται, αφού έχει τη στήριξη της μεγάλης οικογένειας των Χανίων.

  181. Γιάννης Ιατρού said

    Ενώ πάνω από ένα χρόνο είναι γνωστό από τις σχετικές έρευνες πως οι διαδηλώσεις δεν είναι σημαντικές εστίες διάδοσης της επιδημίας (εν αντιθέσει με τα ΜΜΜ, τους εργασιακούς χώρους και τις συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους), η κυβέρνηση προσπαθεί να τις χρησιμοποιήσει σαν πρόσχημα για να καλύψει την γύμνια της στην υποστήριξη του ΕΣΥ και της παλινωδίες της με τα αλλοπρόσαλλα μέτρα εγκλεισμού. Μετατοπίζει έτσι στους πολίτες τις δικές της ευθύνες για την συνεχώς -μετά από πολλούς μήνες εγκλεισμού και απαγορεύσεων- αυξανόμενη ένταση σε νέα κρούσματα, σε διασωληνωμένους και σε θανάτους ημερησίως,

    Νομίζει πως έτσι θα γλυτώσει από την αγανάκτηση του κόσμου και τις διαμαρτυρίες για την κατάσταση στην δημόσια υγεία, για την άμετρη κρατική βία, για τις «απευθείας αναθέσεις» και για την κατασπατάληση δημοσίου χρήματος σε πετσώματα εν μέσω παραπαίουσας οικονομίας κλπ.😡

    Forbes: Research Determines Protests Did Not Cause Spike In Coronavirus Cases

  182. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    180# Τελέρε μάστορα να ‘ουμ’. Από τον Ιούνιο του 1980 το έχω σταμπάρει το τουίτ και θέλω να το ανεβάσω αλλά δεν πρόκανα 😃

    Για τον παπάροβιτς, εφόσον προφανώς δεν τον απειλεί ούτε ο Σύριζα ούτε η 17Ν, θα είναι είτε υποκοσμιακό είτε ενδοπαραταξιακό. Αν δλδ υπάρχει κάτι και απλά δεν το παίζει ο τύπος για λόγους προβολής επειδή μπορεί.

  183. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    182 >> είτε υποκοσμιακό είτε ενδοπαραταξιακό

    Νταξ πλεονασμός αλλά καταλαβαινόμαστε νομίζω.

  184. Pedis said

    # 183 – Α γεια σου, τώρα, προσεγγίζεις το θέμα με οικονομία. 👌

  185. Γιάννης Ιατρού said

    Πάλι ξύλο θα πέσει… Γιατί όπως είπε η Πελώνη, …θα βοηθήσει στην εκτόνωση... Των καβαλάρηδων της ΔΙΑΣ κλπ. θα εννοούσε. Γιατί όπως συνέχισε … αν οι διαδημοτικές μετακινήσεις επιτραπούν… δε θα επιτραπούν φαινόμενα συγχρωτισμού όπως σε μικρές πλατείες

  186. # 181

    Πέστα (πληθυντικός της διάσημης σάλτσας) βρε Γιάννη, ας μας πουν πόσα κρούσματα είχαμε από την πολυπληθή επίσκεψη του Κούλη στην Ιθάκη και το τραπέζωμα στα ΜΠΑΛΚΟΝΙΑ.

    κι όπως έγραψα στο φουβου : Πότε επί τέλους θα επιτραπεί (στους κοινούς θνητούς, εννοείται, η Ντόρα δήλωσε πως θα πάει στην Κρήτη και κανείς δεν θα την εμποδίσει ) να πάμε στα εκτός νομού εξοχικά μας ;
    Μήπως δεν πληρώνουμε γι αυτά ΕΝΦΙΑ, ΔΕΗ, νερό κ.λ.π. ;
    Οσο για τον κόβιντ-19 θα μπορούσανε να βάλουνε σαν προϋπόθεση των μετακινουμένων το πρόσφατο αρνητικό τεστ -αν δεν υπερέβαινε αυτή η σκέψη το πνευματικό επίπεδο των αρμοδίων…

  187. Γιάννης Ιατρού said

    186: Όλα γίνονται Γιώργο, πρώτα πάς π.χ. Βερολίνο και μετά επιστρέφεις, όπως γίνεται και με τους τουρίστες….

  188. Μαρία said

    Μένιος Φουρθιώτης / Ένταλμα σύλληψης σε Πολάκη, Βαξεβάνη και αστυνομικούς που αποκάλυψαν ότι έχει φρουρά
    https://www.avgi.gr/koinonia/383300_entalma-syllipsis-se-polaki-baxebani-kai-astynomikoys-poy-apokalypsan-oti-ehei

  189. Γιάννης Κουβάτσος said

    188:Κατάντια…Να δούμε αν θα το σχολιάσουν οι Πετρουλάκηδες.

  190. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    189 Κάτσε, μην περιμένεις όρθιος.

  191. π2 said

    188: Κλεμμένο αλλά καλό και διαφωτιστικό: ατζέντης μοντέλων με ύποπτες δραστηριότητες, δημοσιογράφος σε περιθωριακά μέσα με «αποκαλύψεις», στενές επαφές με την πολιτική ζωή. Ποιος είναι (όχι ο προφανής);

  192. Μαρία said

    191
    Καρατζαφύρερ;

  193. π2 said

    192: Βεβαίως. https://www.protothema.gr/politics/article/426967/pos-eftasan-ston-karatzaferi-/

    Στη γειτονιά μου η σχολή.

  194. Γιάννης Κουβάτσος said

    190: Γιατί προτρέχεις; Μπορεί να γράψει για το πόσο λαμπερή προσωπικότητσ είναι ο Φουρθιώτης και για το πόσο αισχροί είναι οι αναρχοάπλυτοι που βάζουν στο στόχαστρο όλους τους αρίστους. Γιατί στον τομέα του ο Φουρθιώτης, ε, είναι άριστος. Άντε, και η Τζούλια βουλεύτρια επικρατείας, εύχομαι, και υπουργός Πολιτισμού.

  195. Κουνελόγατος said

    Στην ελληνική Βουλή της δεκαετίας του 50 και του 60, υπήρχαν εκλεγμένοι ακροδεξιοί βουλευτές, όχι μόνον από την ΕΡΕ. Μεταπολιτευτικά, το ίδιο έγινε στη ΝΔ και όχι μόνον.
    Αλλά τόσα ΛΟΥΜΠΕΝ στοιχεία, όσα έχει μαζέψει σήμερα η ΝΔ, δεν έχω ματαξαναδει. Νομίζω.

  196. Γιάννης Ιατρού said

    195: απ΄το κεφάλι βρομάει το ψάρι!

  197. Γιάννης Κουβάτσος said

    195: Παλαιότερα, έστω και για λόγους υποκριτικής ελληνοχριστιανικής ηθικής, τηρούσαν κάποια προσχήματα. Δεν υπήρχε περίπτωση να δεις μάνατζερ πορνοστάρ υποψήφιο βουλευτή και φυλασσόμενο ως κόρη οφθαλμού με έξοδα των φορολογουμένων.

  198. Pedis said

    # 192 – Άρθρο για την κλω-κλω και τη φρου-φρου.

  199. rogerios said

    @160 επ.: Να με συμπαθάτε, αλλά νομίζω ότι είστε άδικοι με τον Πετρουλάκη. Ο Π. μπορεί να έχει τις πολιτικές απόψεις του, οι οποίες προφανώς απέχουν πολύ από τις δικές μας, αλλά δεν είναι δυνατό να συγκρίνεται με υποδείγματα κακοψυχίας (όπως ο Χ.) ή διάφορους γενίτσαρους και καθεστωτικά όργανα. Το συγκεκριμένο άρθρο το είχαμε συζητήσει και πριν από ένα χρόνο, όταν δημοσιεύθηκε, εποχή που αν θυμάστε οι πάντες πλειοδοτούσαν σε ύμνους για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση. Εμένα μου φάνηκε κείμενο που δεν έχει σχέση με τον τίτλο, κείμενο που θέλει να πει άλλα πράγματα, αλλά είναι γραμμένο έτσι ώστε να περάσει την πιο σκληρή «σοβιετικού» τύπου λογοκρισία.

    [«… Είναι επόμενο λοιπόν να ζούμε τώρα στον αστερισμό Μητσοτάκη και η λάμψη του να δρα εκτυφλωτικά στις πτυχές της υπόλοιπης δημόσιας ζωής, και αυτό δεν είναι για καλό. Οι περισσότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τις φωνές της αντιπολίτευσης σαν αχρείαστη, παράταιρη κακοφωνία μέσα στη φιλομητσοτακικη ομοθυμία, λες και ξαφνικά μαζί με την κυκλοφορία σταμάτησε και η Δημοκρατία. Μάλιστα, κατά την αγαπημένη συνήθεια των περισσοτέρων να διαλέγουν τους βολικούς εχθρούς, στον αντίποδα του συλλογικού μητσοτακικού μαγνητισμού τοποθετούν κάτι συριζαίους πελταστές… και όχι κεντρικά πρόσωπα της αντιπολίτευσης που όμως λένε κάποια αξιοπρόσεκτα πράγματα. Προτιμά να απαντά λοιπόν εκτενώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στις υπερχειλίζουσες τεστοστερόνης και ανοησίας περιθωριακές φωνές της αντιπολίτευσης, χωρίς από την άλλη να νιώθει την ανάγκη να δίνει πειστικές απαντήσεις στο ψύχραιμο πρώην υπουργό Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και ορισμένους άλλους μετριοπαθείς της αντιπολίτευσης που καταγγέλλουν συγκεκριμένα πράγματα. Είπαμε, διαλέγουμε τους εχθρούς, και αυτό δεν αφορά μόνο τους υπουργούς της κυβέρνησης αλλά και το κοινό αίσθημα του διαδικτύου που θεωρεί την εποχή αυτή κάθε αντικυβερνητική φωνή ανίερη. Λάθος, είναι άλλο η συναίνεση στην αντιμετώπιση της κρίσης και άλλο η αφωνία. Δεν είναι δυνατόν ας πούμε ο κ. Πέτσας να μη θεωρεί επιβεβλημένο να δώσει πειστικές απαντήσεις γιατί διπλασιάστηκε το κλειστό νοσήλιο των ιδιωτικών ΜΕΘ, τη στιγμή που υποτίθεται ότι λόγω της πρωτοφανούς υγειονομικής και οικονομικής απειλής αυτές επιτάσσονται… Πώς βρίσκουν αντιδραστήρια οι ιδιώτες και δεν βρίσκουν τα δημόσια νοσοκομεία; Πώς γίνεται μετά τόσες εβδομάδες κρίσης η κυβέρνηση (αλλά και οι ιδιώτες) να μην έχουν μεριμνήσει για μαζική και επαρκή παραγωγή μασκών από βιοτεχνίες που αργούν; Πόσες ακριβώς προσλήψεις μόνιμου και προσωρινού χαρακτήρα υγειονομικού προσωπικού έχει πραγματοποιήσει το υπουργείο Υγείας πριν κάνει έκκληση για εθελοντές μεταξύ ακόμα και φοιτητών ιατρικής (δηλαδή χωρίς εμπειρία στην αυτοπροστασία) ή συνταξιούχων (δηλαδή κατηγορίας υψηλού κινδύνου); Τι ακριβώς εννοούν τούτη τη στιγμή όταν δίνουν στους γιατρούς επίδομα κατάρτισης; Δεν καταλαβαίνουν ότι οι γιατροί αυτοκαταρτίζονται στην πρώτη γραμμή; Κι εμείς θα ευγνωμονούμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη αν η χώρα πληρώσει χαμηλό τίμημα στον οικουμενικό αυτό όλεθρο. Και εμείς θα αναγνωρίσουμε ότι πάνω στη μάχη οικοδόμησε στόφα ηγέτη. Ηδη του πιστώνουμε σωτήρια ευθυκρισία και αποφασιστικότητα. Στη Δημοκρατία όμως δεν υπάρχει η έννοια ολοκληρωτικός μητσοτακισμός, υπάρχει δημόσιος διάλογος και ερωτήματα που πρέπει να απαντώνται».]

    Όπως βλέπετε, υπάρχει κι άλλη ανάγνωση του επίμαχου κειμένου, εάν κάνουμε πέρα τα στοιχεία προσωπολατρίας.
    Καλημέρα!

  200. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Ίσως και να πλατειάζω αλλά μετά 1) τα εύκολα (γιά τότε) δανεικά των 80ζ και 2) την κατάρρευση της ΕΣΣΔ που ξεσάλωσε η Δύση φυτρώσανε εδώ οι απενοχοποιητές τύπου Κωστόπουλου. Βάλε και την εκδικητική λύσσα για την περίοδο Σύριζα και την πάγια βεβαιότητα πως το καλολαδωμένο ακροδεξιό βαθύ παρα/Κράτος δουλεύει άψογα. Βάλε και τη χρυσή ευκαιρία του κόβιντ, ε, άνθρωποι είναι (?) κι αυτοί, δε θέλει και πολύ να ξεφύγουν οι καημένοι προς κάθε είδους αμαρτήματα. Αλλά θα πάνε μετά στον αρχίπαπα και θα τους δώκει άφεση.

  201. Χαρούλα said

    #199 Rogerios,
    Πρώτα- πρώτα ευχαριστώ που μου άνοιξες τα μάτια. Από χθες βράδυ, δεν μπορούσα να το βρω στο protagon στις 28/3/21. Και γράφεις σήμερα ότι είναι παλιό, και ξεστραβωθηκα να δώ στο 2020!!!

    Συμφωνώ με την οπτική σου. Θέλει όμως αρκετή ψυχραιμία και δουλειά με τον εαυτό μας, για να μην παρεμβαίνει το θυμικό. Εγώ τουλάχιστον την πρώτη ανάγνωση (δυστυχώς) την κάνω συνήθως με δεδομένη θέση και άποψη. Μετά ίσως κάνω πιο «δημοκρατικές» δεύτερες σκέψεις. Εύχομαι ψύχραιμη σκέψη σε όλους μας

  202. sarant said

    199 και πριν

    Δεν ειχα δει τη χτεσινοβραδυνή συζήτηση για το περσινό άρθρο του Πετρουλάκη αλλά πάντως γλειψιματικό δεν ειναι. Συμφωνώ περίπου με Ρογήρο.

  203. Pedis said

    Παρακολουθω τα σκίτσα του Π. στην «Κ» μην παραλείποντας και τ’ άλλα τού Μακρή και δεν έχει υπάρξει ούτε μία μέρα σχεδόν που να μου έχει δημιουργηθεί η υποψία ότι πρόκειται για κάτι άλλο από γλοιώδεις τύποι σε υπηρεσία (εθελοντικά ή για το μεροκάματο, το ίδιο κάνει) καθώς και κακοί και κρύοι γελοιογράφοι (υποκειμενικό αυτό το τελευταίο).

    Ο Χ. είναι περίπτωση κακεντρεχούς και άκρως κομπλεξικού, δήθεν φριλάνς και ανεξάρτητου, γενίτσαρου.

  204. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    199# Στη Δημοκρατία όμως δεν υπάρχει η έννοια ολοκληρωτικός μητσοτακισμός, υπάρχει δημόσιος διάλογος και ερωτήματα που πρέπει να απαντώνται

    Αγαπητέ Ρογήρε, πέρασε ένας χρόνος από το άρθρο του Π. Αν κρίνω από την άποψη που εξακολουθεί να καταθέτει από την Καθημερινή, στο διάστημα αυτό μάλλον του έχουν απαντηθεί τα ερωτήματα περί ολοκληρωτικού μητσοτακισμού και δημοσίου διαλόγου.
    Το ίδιο και σε μας.

  205. Αν θυμάμαι καλά, και ο όρος «Μωυσής» για τον Κούλη πάλι στον Πετρουλάκη ανήκει, και πάλι σε ίδιου ύφους άρθρο (τύπου «μπορεί να φαίνεται υπεράνθρωπος και Μωυσής που χωρίζει τη θάλασσα, αλλά μετά θα αρχίσουν τα δύκολα»).

  206. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    203, 204

    Να ρε σεις, εμένα λέτε χτήνος που είμαι ευγενής παιδί. Ο Πέδης που λέει τα ίδια πράματα βαρβαρικώς, στο απυρόβλητον 😜

  207. Γιάννης Κουβάτσος said

    Μα δεν νομίζω ότι κρίνουμε τον Πετρουλάκη μόνο από αυτό το άρθρο. Ούτε είναι κατακριτέος όποιος μεταβάλλει πολιτικές απόψεις ειλικρινά και όχι, βέβαια, από καιροσκοπισμό. Αλλά όπου κι αν μετατοπιστεί κανείς, θα πρέπει να τηρεί το μέτρο, την κριτική ματιά και, επιτέλους, να δείχνει κάποιον σεβασμό στον χώρο που εγκατέλειψε και πέρασε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του.

  208. Μαρία said

    205
    Μαυρίδης, Λίμπεραλ.

  209. Γιάννης Κουβάτσος said

    «οι πάντες πλειοδοτούσαν σε ύμνους για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση»
    Ε, όχι και οι πάντες…Δεν είναι οι πάντες τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ και οι «τυχαίοι» περαστικοί στα ρεπορτάζ των συγκυβερνώντων ΜΜΕ. ΤΟ 39,85% του 57,78% των ψηφοφόρων που έκαναν τον κόπο να προσέλθουν στις κάλπες, δεν είναι οι πάντες ούτε καν σαν σχήμα λόγου.

  210. 208 Α, ΟΚ. Είχε γράψει πάντως και ο Πετρ. κάτι σ’ αυτό το στιλ που έγραψα.
    Τα σκίτσα του στην Καθημερινή, πάντως, δεν τα λες ακριβώς (ή αμιγώς) φιλοκυβερνητικά αυτούς τους τελευταίους μήνες.

  211. Μαρία said

    201
    Φαίνεται η ημερομηνία στο 160, 28 Μαρτίου 2020.

  212. rogerios said

    @201: Χαρούλα, ευχαριστώ πολύ!
    @209: Φίλτατε, εσείς χρησιμοποιείτε μόνον την κυριολεξία στη ζωή και τον λόγο σας; Το γενικό κλίμα της περιόδου εκείνης στα ΜΜΕ ήθελα να περιγράψω κι όποιος διατείνεται ότι δεν ήταν αποθεωτικό για τον πθ νομίζω ότι αναφέρεται σε άλλη χώρα.

    Εν γένει, αν είναι να κρίνουμε τον Π. συναισθηματικά («μα αυτός ήταν σκιτσογράφος της Αυγής για 15 χρόνια και τώρα κατέληξε υπερασπιστής του φιλελευθεράτου») και να τον αντιμετωπίζουμε σαν να είναι, ξέρω γω, ο Ψαριανός, τότε δεν κινούμαστε σε ιδιαιτέρως εποικοδομητική κατεύθυνση.

    Ξαναλέω, ο Π. ήθελε να πει κάποια πράγματα που θεωρούσε σημαντικά (προφανώς λόγω επαγγελματικής ιδιότητας) και για να ξεπεράσει τον σκόπελο μιας σκληρής λογοκρισίας όφειλε να υμνήσει και τον «Ήλιο».

  213. Χαρούλα said

    Ναι Μαρία δίκιο έχεις. Εγώ παρασύρθηκα απο την τωρινή δημοσίευση και δεν το πρόσεξα. Και ψαχνόμουν γιατί δεν το βρίσκω, η χαζοβιόλα!😊

  214. Μαρία said

    Απ’ τα νέα φυντάνια της ΝΔ, γιατρός το επάγγελμα. Τι σημαίνει, ρε παιδιά, το «προς άκρην; καιρού» που επαναλαμβάνει περί το 0:45;
    Ο λόγος για τον Καταραχιά.

  215. sarant said

    214 Μήηηηπως εννοεί «άχρι καιρού»;

  216. π2 said

    Εμένα μου άρεσε το «να δείτε και τα βίντεα» στο 2:01. Ε, κάποια στιγμή θα άρχιζε και να κλίνεται το βίντεο.

  217. Μαρία said

    215
    Πάλι δεν βγάζει νόημα με παρελθοντικό χρόνο: άχρι καιρού δεν διενεργήθηκε…
    Το σωστό θα ήταν: Θα διενεργηθεί ΕΔΕ άχρι καιρού, δηλ. του αγίου… 🙂

  218. Pedis said

    # 206 – Μα τι Χτήνος είσαι! Κι ουτε που σέβεσαι τα 7 χιλ. λάικ των protagonίστας που εκφράστηκαν ανάμεσα από τις γραμμές τής αδυσώπητης κριτικής του Π. στον Κουλισμό. 🤭

    Ε, μα πιά τέτοια κακοπιστία …

    Αυτονόητη είναι ασφαλώς η υποχρέωσή μας να καταγγέλλουμε τις παραβατικές συμπεριφορές όπου τις διαπιστώνουμε και αυτό δεν ξέρω αν αφορά κυρίως συναδέλφους του τέως διευθυντή, αδιάφορο δεξιούς ή αριστερούς. Επίσης δεν είναι δουλειά μας ούτε να αθωώνουμε ούτε να καταδικάζουμε πολίτες, αυτό είναι δουλειά της Δικαιοσύνης και κανενός υπουργού. Αλλά πάει πολύ να υπάρχει τέτοια κακοπιστία και ασέβεια μεταξύ των πολιτικών ώστε να κατηγορείται ο Πρωθυπουργός και η υπουργός με όρους κουτσομπολιού ότι γνώριζε το ποιόν του ανθρώπου.

    https://www.protagon.gr/apopseis/to-ithiko-pleonektima-egine-ithikologiko-44342231763

  219. Μαρία said

    216
    Και σε μένα.
    Για την άκρη καιρού έχεις καμιά ιδέα;

  220. Χαρούλα said

    Αααα! Ειναι ωραίος αυτός!🤣😂🤣


    Και να καμαρώσω και για το δικό μας το παιδάκι που έκανα καλά την δουλειά του. https://www.e-evros.gr/gr/eidhseis/3/ale3androypoliths-o-fwtoreporter-toy-documento-poy-adeiase-ton-foyr8iwth-video/post43187

  221. Μαρία said

    220
    Αυτό τον προπηλακισμό εννοεί στις 11/12/2019;

  222. Χαρούλα said

    Λογικά ναι Μαρία. Εκτός αν τον έχουν …προπηλακίσει επανειλημμένα!😊

  223. 218
    Ε αφού δε γκζέρανε οι άθρωποι. Η έρευνα του 2012 διακόπηκε, προφανώς επειδή μάρτυρες και στοιχεια δεν υπήρξαν. Αδίκημα δεν στοιχειοθετήθηκε, δίωξη δεν ασκήθηκε. Ακόμα και τωρα, είδες να βγήκαν από την άμεση και έγκαιρη έρευνα τπτ στοιχεία από το κινητό ή το πισί του? Τίποτα.
    Ο ειρωνικός σου τόνος φανερώνει την κακοπιστία που δήθεν καταγγέλλεις. Σε μάθαμε πια, δεν μας ξεγελάς, χλωμό πρόσωπο με διχαλωτή γλώσσα.

  224. ΣΠ said

    Παραλογισμός: Ο Φουρθιώτης, η ΕΛΑΣ και η «ΕΟ 17 Νοέμβρη»
    https://astinomiko.gr/%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82-%ce%bf-%cf%86%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%b8%ce%b9%cf%8e%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b7-%ce%b5%ce%bb%ce%b1%cf%83-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b7/

  225. Μαρία said

    222
    Σίγουρα τελικά. Ο Σιώρας φαίνεται και στο βίντεο, είναι πίσω απ’ τον Μαρ. ο ηλικιωμένος με τη ντουντούκα. Πρέπει να τους απολύσουν όλους «εις άκρην καιρού».

    Ζάππειο: Χημικά σε διαμαρτυρία νοσοκομειακών γιατρών – «Τα νοσοκομεία πλήρωσε ο λαός, δεν τα παζαρεύουμε για χάρη κανενός»
    Επεισοδιακή ήταν η ημερίδα που διοργάνωσε σήμερα ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) για τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στην παροχή υπηρεσιών υγείας, στην Αίγλη Ζαππείου.
    Έξω από την αίθουσα όπου διεξαγόταν η ημερίδα είχαν συγκεντρωθεί γιατροί της ΟΕΝΓΕ, στο πλαίσιο στάσης εργασίας που πραγματοποιούν σήμερα από τις 9:00 έως τις 15:00 στα νοσοκομεία της Αττικής, αντιδρώντας μαζί με την ΠΟΕΔΗΝ στις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.
    Στην προσπάθεια των συγκεντρωμένων να εισέλθουν στην αίθουσα παρενέβησαν άνδρες των ΜΑΤ και με τη χρήση δακρυγόνων επιχείρησαν να τους εμποδίσουν. Προκλήθηκαν μικροεπεισόδια, κατά τη διάρκεια των οποίων τραυματίστηκε ελαφρά στα μάτια ο πρόεδρος των εργαζομένων στον νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», Ηλίας Σίωρας.
    Τελικά, οι συγκεντρωμένοι κατάφεραν να μπουν στην αίθουσα στην οποία είχε αρχίσει η ημερίδα του ΠΙΣ, δήλωσαν ότι ο χώρος τελεί υπό κατάληψη και αξίωσαν να σταματήσει η ημερίδα φωνάζοντας «τα νοσοκομεία πλήρωσε ο λαός, δεν τα παζαρεύουμε για χάρη κανενός».
    https://www.ieidiseis.gr/ellada/item/29903-zappeio-ximika-se-diamartyria-nosokomeiakon-giatron

  226. Χαρούλα said

    Μα και μεις λυσσαξαμε μετον Μένιο! Μα το παιδί κινδυνεύει! Το λέει κι ο δικηγόρος του…
    https://www.ethnos.gr/lifestyle/119506_menios-foyrthiotis-epithesi-me-empristikoys-mihanismoys-sto-spiti-toy
    https://www.ethnos.gr/ellada/92490_koygias-gia-foyrthioti-ton-apeilisan-me-opla-mesa-sto-stoyntio-i-alitheia-gia-tin

  227. Μαρία said

    223
    Νεοπουριτανός κι εσύ.

    226
    Χα, χα. Ο προαγωγός μοντέλων έχει δικηγόρο τον μοντελοπνίχτη.

  228. sarant said

    224 Εντελώς

  229. Τώρα λέει την αποσύρουνε τη φρουρά. Προφανώς δεν κινδυεύει πιά.
    https://astinomiko.gr/%ce%b1%cf%80%ce%bf%cf%83%cf%8d%cf%81%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%b9-%ce%b7-%cf%85%cf%80%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%b3%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%86%cf%81%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%ac-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%86%ce%bf/

    227 Μαρία με πληγώνεις. Εγώ είμαι παλαιάς κοπής πουριτανός.

  230. https://www.newsbreak.gr/media/187273/prosfora-efhmerida-fourthioti/

  231. Μαρία said

    230
    Απατεώνες.

  232. Μαρία said

    Έγραψε ο μοντελοπνίχτης συμμετεχόντου;

  233. Γιάννης Ιατρού said

    192, 194: Έχει μέσα απ΄όλα, υπόθεση «σπαγγέτι», τραβάς ένα και σου έρχεται όλο το πιάτο!
    Εδώ μια ιδιαίτερα μακροσκελής ανάρτηση με εξηγήσεις για τον Φουρθιώτη.

    Σημειωτέον πως σήμερα αποσύρθηκε με εντολή του Χρυσοχοΐδη η φρουρά που η ΕΛΑΣ διέψευδε τις προάλλες πως υπήρχε…
    Σούργελα!

  234. Μαρία said

    Σακοράφα έφαγε Κελεσίδου.https://twitter.com/EFSYNTAKTON/status/1377339094406078465 Ξέρει κανείς παρασκήνιο;
    Ισχύει αυτό; « Σε περίπτωση που εκλεγεί η Τασούλα Κελεσίδου στην προεδρία της ομοσπονδίας του ΣΕΓΑΣ, η θητεία της θα κρατήσει τρεις μήνες. Ο λόγος; Μα φυσικά ο Βασίλης Οικονόμου. Η Κελεσίδου θα κάνει… χώρο για να έρθει στην προεδρία ο Βασίλης Οικονόμου. Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας άλλωστε προαλείφονταν από την αρχή για τον συγκεκριμένο προεδρικό θώκο.»https://www.sportime.gr/spor/stivos/ekloges-segas-sto-parakaleto-i-anagennisi-stochos-i-tasoula-kelesidou-na-kani-choro-gia-ton-proedro-vasili-ikonomou/
    Στο ΣΕΓΑΣ εκλέγονται και μη αθλητές; Γιατί ο Οικονόμου δεν μου φαίνεται για αθλητικός τύπος.

  235. Μαρία said

    Τι θα πει τροζός; https://www.documentonews.gr/article/%ce%b7-%ce%bc%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%bd%ce%ac%ce%b4%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%80%ce%b1%cf%8d%ce%bb%ce%bf%cf%85-%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%ac%ce%ba%ce%b7-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%bc/

    ΤΖΑΜΠΑ ΟΙ ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΦΟΥΡΘΙΩΤΗΗΗΗΗ!!!

    Σφίξαν τα γάλατα για το Υπ ΠΡΟΠΟ, από τον εξευτελισμό!
    Περιμενω απαντήσεις για τα 240.000 που πήρε αέρα από το πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ του Υπ. Εργασιας!!!!

    ΥΓ.Παρε και μια μαντινάδα:
    «Ποιος είσαι εσυ που σκέφτηκες και ταβαλές μαζί μας
    είσαι τροζός ή προσπαθείς να δεις τη δυναμή μας;»

  236. Γιάννης Ιατρού said

    https://www.cretans.gr/kritiko-lexiko/trozos/
    τρελλός

  237. Μαρία said

    236
    Κουζουλός δηλαδή. Αν υπάρχει λεπτή διαφορά, να μας την πει η Εφη2 ή ο Μικ.

  238. ΣΠ said

    234τέλος
    Και ο απερχόμενος πρόεδρος Κώστας Παναγόπουλος δεν υπήρξε ποτέ αθλητής.

  239. Μαρία said

    238
    Ο δημοσκόπος! Επιλέγονται δηλαδή και διάφοροι παράγοντες που λέμε.

  240. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    237, Στην πραγματικότητα τοπική εκφορά. Εμείς πχ ανατολικά το λέμε λιγότερο συχνά, αλλά ναι, για κάτι παραπάνω από κουζουλός.
    Αντάρτης ,κλέφτης γ΄ή φονιάς
    τροζός γ΄ή διακονιάρης
    θα κατιντήσω κοπελιά
    ανέ με μπαντονιάρεις

  241. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    240
    Δι έρωτα σαλός ένα πράμα.

  242. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    235 κε
    Όπως λέει και η ΕΦΗ, ο τροζός συνηθίζεται κυρίως προς τα δυτικά, αλλά και εδώ προς τα κεντρικά ακούγεται. Ταυτίζεται με το τρελός, που έχει χάσει τα λογικά του, παράφρων.
    Ενώ, κουζουλός είναι χαρακτηρισμός για όποιον έχει πιο ελαφριά (ή και γλυκιά…) τρέλα, που κάνει ανόητες ή παράτολμες ενέργειες, έξω από τα συνηθισμένα ή αναμενόμενα, αλλά που, γενικά, το μυαλό του λειτουργεί ικανοποιητικά.
    Ας μην αναφερθώ στα παράγωγα γιατί θα πάει σε μάκρος…
    (Πάω στο σημερινό και στο χθεσινό-ίσως…)

    Καλημέρα και καλό μήνα!

  243. sarant said

    232 Ωπ!

  244. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Προς επίρρωσιν.

  245. Μαρία said

    235, 242
    Μερσί.

    244
    Γυμνασιακό χιούμορ.
    Απροπό. Το είχα βάλει παλιά στου Τιπούκειτου σε ποστ για τα γαλλικά δάνεια.
    Du Dieu Bacchus, quand accablé d’ivresse,
    Le vît mollit, et sur le con s’endort…
    Soixante-neuf ! Et son vît se redresse,
    Soixante-neuf ferait bander un mort !
    O Clitoris, ton parfum de fromage,
    Fait regimber nos engins glorieux ! (oui glorieux !)
    A ta vertu, nous rendons tous hommage,
    Gamahuchons, c’est le plaisir des Dieux.

    Le Parnasse satyrique, 1881

  246. Pedis said

    # 244 – Ε, αφού είναι κρύος, λέεεμε!

    Μα μπορεί να το κάνει επί τούτου ως αντίδραση αυτοχλευασμού προς τις υπηρεσίες που περιμένουν οι εργοδότες του από αυτόν.

    Ή για να αποδείξει το χάλι της αίσθησης του χιούμορ των Δεξιών της Κ.

    🙃🤓🤪

  247. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Αν και τα φράγκικά μου είναι du cul νταξ αυτό με την τυρίλα το κατάλαβα.

  248. Μαρία said

    247
    Θα περιμένουμε έμμετρη μετάφραση της Λου που το κατέχει καλά το γαλλικό.

  249. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Πώς θα το μεταφράσει δλδ, κλειτυρίδα?

  250. Γιάννης Κουβάτσος said

    244: Θυμίζει Αρκά των τελευταίων χρόνων. Πού ‘σαι νιότη…

  251. dryhammer said

    249.


    αίσκον και ντροπής

  252. loukretia50 said

    247 -248
    Μπα, σίγουρα δε χρειάζεται δική μου έμμετρη βερσιόν, το νόημα είναι ξεκάθαρο!
    (Θα μου πείτε αυτό ισχύει γενικά για τα πονήματά μου, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας!)
    Με τόσους ειδήμονες εδώ, που ειδικεύονται στα Ομηρικά έπη και τον Αρχίλοχο, δηλωνω αναρμόδια και αποσύρομαι διακριτικά!

    Μπορείτε να διαβάσετε όμως το φουλ έργο, Le Plaisir des Dieux, ακόμα και το γκουγκλομεταφραστήρι κατέχει πλήρως την ορολογία!

    http://www.chansons-paillardes.net/chansons_paillardes/Breviaire-paillardes/Les_Paroles/PlaisirDesDieux.html

  253. Μαρία said

    252
    Άψογο το μεταφραστήρι. Το στίχο π.χ.: «Το 69 θα έκανε κι ένα νεκρό να καβλώσει» τον μεταφράζει: Εξήντα εννέα θα επιδέσουν έναν νεκρό.

  254. loukretia50 said

    253. προφανώς… σεμνύνεται!

    Αλλά δεν έχει πιο πολλή πλάκα η δημιουργική μετάφραση?

  255. Με το bander έχουμε προϊστορία https://sarantakos.wordpress.com/2011/04/05/brassenskaroni/

  256. Γιάννης Κουβάτσος said

    https://www.tvopen.gr/watch/65636/radioarbylatospottoyc2abypoyrgeioyprostasiastoypolithmenioyc2bb

  257. sarant said

    244 Ψιλομαλακία.

  258. 257
    Είσαι επιεικής και χαμηλών τόνων άνθρωπος 🙂
    Εδώ γίνεται χαμός ολούθε, κι ο Π. κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση για να κωλακέψει το κυνό του πρώκταγκον και της καθηκιμερινής.

  259. Μαρία said

  260. Γιάννης Ιατρού said

    Χαχαχα, μέχρι εδώ ακούστηκε η φάπα… :τσάμικο και «τραπεζάκια έξω».

  261. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @260. Νά τόν ἀκοῦτε τόν Τσίπρα, Γιάννη! Καί νά ξαναβάλετε στό πικάπ σας και τούς ἄλλους σπουδαίους δίσκους του Σαββόπουλου- τούς πρίν καί τούς μετά τά «τραπεζάκια».. 🙂

  262. Μαρία said

  263. sarant said

    260 Xα!

  264. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @260. Ἄλα τις! Ἀνταγωνισμός σαββοπουλομάθειας, ὁ Τσίπρας μᾶς τόν συνιστᾶ καί ὁ Κυριάκος ἀπαντᾶ μέ στίχους (πού προφανῶς τούς ἔχωσαν στό χέρι του οἱ παρακαθήμενοι..) ἀπό τό Τσάμικο τοῦ Σαββόπουλου 🙂

  265. ΣΠ said

    264
    Ναι, παραδέχεται ότι του σφύριξαν τους στίχους:
    «Επειδή είχατε έναν διάλογο με την κυρία Μπακογιάννη που σας θύμισε τον δίσκο του Σαββόπουλου με το «τραπεζάκια έξω», μου θύμισε ένας καλός μου φίλος οτι έχει και ένα τραγούδι ακόμα «Το τσάμικο». Είναι το τελευταίο και περιλαμβάνει τον στοίχο «Η Ελλάδα που αντιστέκεται, η Ελλάδα που επιμένει. Και όποιος δεν καταλαβαίνει, δεν ξέρει που πατά και που πηγαίνει».
    https://www.gazzetta.gr/plus/politiki/article/1579981/tragoydi-toy-savvopoyloy-poy-afierose-o-mitsotakis-ston-tsipra-graftike-gia-esas-vid

  266. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @265. Ἐννοεῖται, βέβαια, πώς «ἡ Ἑλλάδα πού ἀντιστέκεται» δέν ἔχει ΚΑΜΙΑ σχέσι μέ τούς ἐν λόγῳ… 🙂

  267. Γιάννης Ιατρού said

    261 (260) Γιώργο όλους τους ακούμε!
    Αλλά δεν είναι κι άξιο θαυμασμού, ούτε χαρακτηριστικό ηγετών όταν φταίνε οι άλλοι για τις αποτυχημένες αποφάσεις τους.
    Δύο φορές άδειασαν υπουργοί και πρωθυπουργός την Επιτροπή των λοιμωξιολόγων, μέσα σε λίγα 24ωρα !

    Πρώτα της χρέωσε χθες ο Άδωνις την απόφαση να μην ανοίξουν τα κέντρα αισθητικής και σήμερα ο ΠΘ στη Βουλή την απαγόρευση των διαδημοτικών μετακινήσεων. Δειλία να επωμισθούν της ευθύνες των αποφάσεών τους.

    Έτσι όπως πάμε, τον Τσιόδρα θα τον ξαναδούμε την Μ. Παρασκευή να μας ψάλλει τη ζωή εν τάφω🙄😕

    Πάντως έπεσαν κι άλλες «φάπες», εκκωφαντικές 🙂

  268. Γιάννης Ιατρού said

    Σε «βαθύ κόκκινο» και οι Σέρρες, γνωστές για το πλήθος συριζαίων διαδηλωτών που τις κατοικούν… 🙂 🙂 🙂

  269. Spiridione said

  270. Γιάννης Ιατρού said

    269: Καλά, να δικαιολογήσω την λεκτική γκάφα, πως του έγραψε κάποιος υπάλληλός του το κείμενο που διάβασε, ε δεν ήλεγξε κι αυτός κλπ.
    ΑΛΛΑ να το περάσουν στην ΚΥΑ έτσι, ε αυτό δεν δικαιολογείται.

  271. Pedis said

    # 270 – Γιατί δεν δικαιολογείται;

  272. Μαρία said

    270
    Παρασύρθηκαν απ’ το δήμο Ρόδου. Η άλλη Χάλκη η λαρισινή είναι παντελώς άγνωστη.
    Γουγλίζοντάς τη έπεσα σε βίντεο για την αυτοκτονία του παπά τους πέρσι το Φεβρουάριο https://www.youtube.com/watch?v=YwHlp9e2ks8
    και διαπίστωσα οτι τον κήδεψαν κανονικά. Μεγάλη πρόοδος για την εκκλησία.

  273. Pedis said

    Όλα κανονικά είναι σε αυτή τη χώρα

    https://www.avgi.gr/koinonia/383503_asfalites-espasan-heri-mathiti-poy-itan-se-parko-sti-larisa

  274. Μαρία said

  275. Γιάννης Ιατρού said

    274: Δεν ξέρω ρε Μαρία, αν τοποθετήθηκε η Μάνδρου επί του θέματος (ή τέλος πάντων η Γκελεστάθη να πεί πάλι κάτι για τους οικογενειάρχες αστυνομικούς που έχουν και παιδιά!!)

    ΥΓ: Πάντως τα παιδιά, τέτοιες μέρες, πρέπει να είναι στους χαιρετισμούς, στην εκκλησία, όχι στα πάρκα!

    Ευτυχώς που τέτοια θέματα (για την Λάρισα) προβάλλονται αμέσως στα σοβαρά ειδησεογραφικά sites)

  276. π2 said

    273: Τουλάχιστον δεν έσπευσε να διαψεύσει η ΕΛ.ΑΣ όπως με τον Φουρθιώτη. Είναι κι αυτό μια πρόοδος.

  277. Γιάννης Ιατρού said

    276: Ναι, διέταξε ΕΔΕ… Σε κάποια τέρμινα θα ευοδωθεί κι αυτή.

    Αλλά τι να περιμένεις εκεί στη Λάρισα, όταν οι αστυνομικοί εκεί έχουν αυτόν εδώ τον καλό χριστιανό για αντιπρόεδρο…
    Σε προκλητικές δηλώσεις προέβη ο Α’ αντιπρόεδρος της ΠΟΑΣΥ και πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Λάρισας, Θανάσης Νταβούρας που είχε δηλώσει τις προάλλες πως …«οι συνάδελφοι την πάτησαν λόγω απειρίας» και πως «για δύο γκλοπιές απολογούμαστε σε όλο το απλυταριό»…..

    Να δω τι ανακοίνωση θα βγάλει τώρα.

    Δεν εκπλήσσομαι, όταν ο Υπουργός ΠροΠο όχι μόνο αφήνει να περνούν τέτοιες δηλώσεις, αλλά ενθαρρύνει κιόλας κάτι τέτοιους τύπους με την στάση του (κάπως συμβαδίζει με εκείνο το μνημειώδες «δεν έχω προλάβει να διαβάσω το μνημόνιο…»).

  278. π2 said

    Άντε πάλι τα ράμπιτ τεστ: https://twitter.com/Marka149133376/status/1379676085881823234?s=20

  279. […] Σύντομο άρθρο θα έχουμε και σήμερα, αλλά τουλάχιστον δεν θα είναι αναδημοσίευση παλαιότερου. Η λέξη των τελευταίων ημερών, που προβάλλεται πολύ στις κυβερνητικές ανακοινώσεις και στα δελτία ειδήσεων, είναι ασφαλώς το “σελφ τεστ”. Βέβαια, όλοι σχεδόν τη λατινογράφουν, self test ή self-test αλλά για την ίδια λέξη πρόκειται -και θα της αφιερώσουμε το σημερινό αρθράκι.… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2021/03/29/selftest/ […]

Σχολιάστε