Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Στη σωστή πλευρά της ιστορίας

Posted by sarant στο 3 Μαρτίου, 2022


Το κλισέ ακούγεται συνεχώς τις τελευταίες μέρες. Χτες, ας πούμε, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την εισήγησή του λέγοντας ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας», ενώ προχτές, μιλώντας στη Βουλή, στη συζήτηση για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, τόνισε ότι «ήμασταν πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας«.

Στον φιλοκυβερνητικό Τύπο βρίσκω δεκάδες άρθρα που επαναλαμβάνουν το κλισέ για τη «σωστή πλευρά» της ιστορίας.

Το κλισέ είναι όμως διεθνές. Πριν από 4 μέρες, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, στην ομιλία του στη Μπούντεσταγκ με την οποία εξάγγειλε το κολοσσιαίο εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας του, τόνισε ότι «στεκόμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας«. Aκριβέστερα, ο Γερμανός καγκελάριος είπε ότι «εμείς, ως δημοκράτισσες και δημοκράτες, ως Ευρωπαίες και Ευρωπαίοι, στεκόμαστε στο πλευρό τους [των Ουκρανών], στεκόμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας» (Als Demokratinnen und Demokraten, als Europäerinnen und Europäer stehen wir an ihrer Seite – auf der richtigen Seite der Geschichte).

Αν όμως η φράση για τη σωστή πλευρά της ιστορίας χρησιμοποιείται κατά κόρον στον σημερινό πόλεμο, αυτό δεν σημαίνει ότι ακούστηκε τώρα πρώτη φορά. Ο πρωθυπουργός, ειδικά, την έχει χρησιμοποιήσει κι άλλες φορές στο παρελθόν -για παράδειγμα, σε συνέντευξή του πριν από ένα χρόνο σε ξένο περιοδικό, τόνισε ότι «Η ιστορία της Ελλάδας ήταν πάντα ιστορία θριάμβων τους οποίους ακολούθησαν καταστροφές. Αλλά η διαδρομή ήταν πάντα η σωστή. Ήμασταν πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας όταν κληθήκαμε να κάνουμε μεγάλες επιλογές».

Δεν είναι όμως μονοπώλιο του σημερινού πρωθυπουργού η φράση. Ο προκάτοχός του, ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην 55η διάσκεψη για την ασφάλεια, στο Μόναχο το 2019, είπε, αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, ότι «Είμαι πολύ υπερήφανος και είμαι πεπεισμένος ότι εγώ και ο Ζόραν Ζάεφ βρισκόμαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας»

Από πότε εμφανίζεται η έκφραση; Για να είναι διεθνής, σημαίνει πως πρέπει να υπάρχει και στα αγγλικά. Και πράγματι ένα πολύ γνωστό πρόσφατο βιβλίο, του συντηρητικού Αμερικανού διανοούμενου Μπεν Σαπίρο έχει τίτλο The Right Side of History. Το βιβλίο του Σαπίρο, που είναι ύμνος προς τις «δυτικές αξίες» κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2019. Βέβαια, τη φράση δεν την επινόησε ο Σαπίρο, απλώς βοήθησε να γίνει περαιτέρω γνωστή. Όταν ο Τσίπρας χρησιμοποίησε τη φράση στο Μόναχο, το βιβλίο του Σαπίρο δεν είχε εκδοθεί, αλλά και μερικά χρόνια νωρίτερα είχε προηγηθεί άλλο βιβλίο, του Adrian Brooks, με τίτλο The Right Side of History: 100 Years of LGBTQ Activism. Έχω πάντως την εντύπωση ότι η σωστή πλευρά του κ. Μπρουκς δεν είναι ίδια με τη σωστή πλευρά του κ. Σαπίρο.

Συνεχιζοντας την έρευνα για τις απαρχές της φράσης, αν υπάρχει «σωστή» πλευρά θα υπάρχει και «λάθος» πλευρα. Και πράγματι, βρίσκω ότι το 2011 ο Μπάρακ Ομπάμα, σε συνάντηση με τον τότε πρόεδρο του Μεξικού, είχε επισημάνει ότι ο Καντάφι βρισκόταν «on the wrong side of history». Δεν αποκλείεται λοιπόν η «σωστή πλευρά της ιστορίας» να γεννήθηκε υποχωρητικά, από τη «λάθος πλευρά, αν βεβαια αυτή προϋπήρξε ως φράση.

Προσθήκη:  Όπως αναφέρει ο φίλος μας  ο Spiridione στο σχόλιο αρ. 4, η έκφραση on the right side of history ήταν αγαπημένη του Μπάρακ Ομπάμα αλλά και του Μπιλ Κλίντον πριν από αυτόν.

Αλλά έχει «πλευρές» η ιστορία; Θα μου πείτε, για να το λέει ο Μητσοτάκης και ο Ομπάμα (και ο Τσίπρας!) θα έχει. Αλλά και πάλι, εγω δεν το καταλαβαίνω. Δεν μπορώ να δω τις πλευρές της ιστορίας, ενώ βλέπω καλά τις πλευρές της μιας ή της άλλης αντιπαράθεσης.

Κατά την ταπεινή μου γνώμη, και πολύ θα χαρώ να με διορθώσετε, όποιος λέει «βρίσκομαι στη σωστή πλευρά της ιστορίας» εννοεί «βρίσκομαι στην πλευρά εκείνη [της αντιπαράθεσης] που έχει δικαιωθεί ή που πρόκειται να δικαιωθεί από την ιστορία». Η φράση έχει κάπως περισσότερο νόημα όταν, αυτός που το υποστηριζει αυτό, τάσσεται υπέρ μιας άποψης που δεν έχει γίνει ακόμα ομόθυμα αποδεκτή, που συναντά ενστάσεις και αντίθεση -όπως, ας πούμε, τη χρησιμοποίησε ο Τσίπρας το 2019 όταν υποστήριξε ότι βρίσκεται από την πλευρά που θα δικαιωνόταν από την ιστορία (και κατά τη γνώμη μου έχει ήδη δικαιωθεί).

Διότι βέβαια η ιστορία επιδέχεται ερμηνείες. Η «σωστή» πλευρά, αν θέλετε «η πλευρά που δικαιώθηκε από την ιστορία» δεν είναι πάντοτε εύκολο να προσδιοριστεί. Μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως ας πούμε στον Β’ παγκόσμιο πόλεμο, να συμφωνούμε σχεδόν όλοι ποια ήταν η σωστή πλευρά, αλλά τι θα λέγατε για τον Α’ Παγκόσμιο; Ποια ήταν τότε η σωστή πλευρά; Των νικητών; Των ηττημένων; Των ουδέτερων; Όσων αντιτάχθηκαν στον πόλεμο; Και ο Σαλβατόρ Αλιέντε με ποια πλευρά ήταν; Τη σωστή ή τη λαθεμένη;

Ή θα πούμε ότι η «σωστή πλευρά» είναι η πλευρά των νικητών; Αυτό θα ήταν χυδαία ερμηνεία, χώρια που θα σήμαινε οτι αν, ας πούμε, οι ρωσικές δυνάμεις έμπαιναν από την πρώτη μέρα στο Κίεβο θα έπρεπε να δεχτούμε ότι ο Πούτιν στεκόταν στη σωστή μεριά της ιστορίας.

Νομίζω λοιπόν ότι κάποιες φορές το κλισέ χαρίζει κύρος και «αντικειμενικότητα» σε μια άποψη που είναι υποκειμενική. Ταυτόχρονα, από τους δεξιούς διανοούμενους η φράση για τη σωστή πλευρά της ιστορίας χρησιμοποιείται για να αναχθούν οι δυτικές αξίες σε απόλυτες, που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση.

Παρόλο που, για πολλούς από αυτούς, η σωστή πλευρά της ιστορίας είναι, απλώς, αυτή που βρίσκεται πιο κοντά στην κουτάλα.

266 Σχόλια to “Στη σωστή πλευρά της ιστορίας”

  1. Κουνελόγατος said

    Καλημέρα.

  2. Κουνελόγατος said

    ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς…

    Αλίμονο, αν δεν το κάνουν οι Γερμανοί, ποιος θα το κάνει;

  3. π2 said

    To θέμα το έχει λύσει ο Άδωνις ανάγοντάς το στην αρχαιότητα. Δεξιός είναι ο επιδέξιος,ο καλότυχος, ο καλός,ο ικανός. Αριστερός είναι ο γρουσούζης, ο ανίκανος, ο ανεπρόκοπος. Το είπαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, case closed.

  4. Spiridione said

    Ήθελα να την σχολιάσω κι εγώ αυτή τη φράση
    Most recently, during his December 6 Oval Office address on terrorism, Obama said: “My fellow Americans, I am confident we will succeed in this mission because we are on the right side of history.” It’s a phrase Obama loves: He’s used it 15 times, in debates; at synagogues; in weekly radio addresses; at fundraisers. Obama is almost as fond of its converse, “the wrong side of history,” which he has used 13 times; staffers and press secretaries have invoked it a further 16. (These figures are all based on the archives of the American Presidency Project at the University of California Santa Barbara.)
    But the expressions are hardly original to Obama. Bill Clinton referred to “the right side of history” 21 times over his time in office, while his staffers added another 15. Clinton also mentioned the “wrong side of history” several times.
    https://www.theatlantic.com/politics/archive/2015/12/obama-right-side-of-history/420462/

  5. Κουνελόγατος said

    Ή θα πούμε ότι η «σωστή πλευρά» είναι η πλευρά των νικητών;

    Εννοείται πως αυτό θα πούμε. Για κορόιδα ψάχνεις; 🙂

  6. greggan193 said

    Reblogged στις THE BROOM.

  7. Κουνελόγατος said

    Εμείς είμαστε πάντα με τη σωστή πλευρά. Και στον Μεγάλο Πόλεμο (βασιλιάς Κωνσταντίνος και Βενιζέλος), και το 1919 που πολεμήσαμε τους άθεους Μπολσεβίκους, και ο φιλογερμανός Μεταξάς που τάχθηκε στο πλευρό των Άγγλων το 1940, και το 1941 και μετά, όταν οι άθεοι ήταν σύμμαχοι, και το 1948 όταν οι κόκκινοι ήταν το σιδηρούν παραπέτασμα, κλπκλπ.

  8. Κουνελόγατος said

    Το ζήτημα ωστόσο δεν είναι ποιος κερδίζει μια μάχη, αλλά ποιος κερδίζει στο τέλος.

  9. ΘΝΣ said

    Δηλαδη η Ιστορια εχει μονο δυο πλευρες?
    Αν ναι, σε ποσο καιρο απο καποια «ιστορια» αποφαινεται η κριτικη επιτροπη για τη σωστη απαντηση?
    Αραγε μπορει η ετυμηγορια να αλλαξει απο αλλη επιτροπη αργοτερα?

  10. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    4 Α μπράβο, πολύ διαφωτιστικό.

    9 Ελα ντε;

  11. atheofobos said

    Για να βρούμε σήμερα ποιοι είναι στην σωστή πλευρά της ιστορίας αρκεί να δούμε ποιοι είναι στην λάθος, δηλαδή μερικά καθεστώτα που κανένας μας, ακόμα και οι σύντροφοι του ΚΚΕ, δεν θα ήθελαν να ζήσουν εκεί.
    Λευκορωσία, Κίνα, Βόρεια Κορέα, Συρία, Νικαράγουα, Κούβα και Βενεζουέλα .

  12. Νέο Kid said

    Εγώ πάντως, αν είχα μια προσφορά εργασίας από Κούβα , πήγαινα με τα μπούνια! Κατέχουν κι από σκάκι! Πολιτισμός και ανθρωπιά!

  13. Κιγκέρι said

    Ξεκίνησα να ψάχνω χάρτες με τη Μεγάλη Βουλγαρία για δείξω τι νομίζω εγώ ότι σημαίνει λάθος πλευρά της ιστορίας, αλλά στο δρόμο βρήκα αυτό, που λέει ότι η σωστή πλευρά της ιστορίας είναι να μπορείς να διαβάζεις τις εξελίξεις, ώστε την κατάλληλη στιγμή να βρίσκεσαι με τους κατάλληλους συμμάχους:

    https://www.protagon.gr/apopseis/ti-simainei-na-eimaste-sti-swsti-plevra-tis-istorias-44342454841

  14. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Άλλοι λένε ότι η ιστορία είναι ποταμός και η «σωστή» πλευρά είναι αυτή που στέκεσαι για να δεις τα κουφάρια των εχθρών να περάσουν (και πάντα περνούν μαζί, ωιμέ, και φίλων! 😦 )

    Άλλοι πως είναι ζωντανό ον και η πλευρά η σημαντική είναι της καρδιάς, η αριστερή.

    Άλλοι ότι είναι φαράγγι:

    Η μια μεριά του φαραγγιού*
    δε σμίγει με την άλλη
    και περιμένει το σεισμό
    να ξανασμίξουν πάλι

    θρηνεί ο Ψαραντώνης

    *Το νέτι παγώνει
    τα γιουτούμπια δε σηκώνει

  15. Pedis said

    Καλη(τελος πάντων)μέρα.

    … οn the right side of the story

    —–

    Θανάσης Καμπαγιάννης: Υπνοβατώντας στον όλεθρο από τη “σωστή πλευρά της ιστορίας”

  16. «πάντα ιστορία θριάμβων τους οποίους ακολούθησαν καταστροφές»
    Το γνωστό αφήγημα του Καλύβα, μόνο που ένας πολιτικός ίσως θα έκανε καλύτερα να μιλάει για καταστροφές που τις ακολούθησαν θρίαμβοι 🙂

  17. Κιγκέρι said

    12: Δεν θα πήγαινες όμως με τις ίδιες συνθήκες που ισχύουν για τους Κουβανούς, άσε που, αν τελικά δεν σου άρεσε, θα μπορούσες και να φύγεις!

  18. Κουνελόγατος said

    Which side are you on boys? And girls and… Σπουδαίο τραγούδι.

  19. ΚΩΣΤΑΣ said

    «Η σωστή πλευρά της ιστορίας» είναι μεν μεταφορική έκφραση, αλλά ευκολονόητη.

    Για μένα σωστή πλευρά χαρακτηρίζω αυτή που έχει δύο χαρακτηριστικά. Να έχει κανείς την οξυδέρκεια να προβλέπει προς τα που θα πάνε τα πράγματα, αλλά και να είναι με κείνο μέρος, την συμμαχία, που υπόσχεται τον καλύτερο εφικτό κόσμο.

    Στην νεότερη ιστορία μας υπήρξαν τέτοια πρόσωπα.
    Ελευθέριος Βενιζέλος, με το κίνημα της Εθνικής Αμύνης, έβγαλε τη χώρα στο πλευρό της Αντάντ κατά τον Α’ ΠΠ.
    Ιωάννης Μεταξάς. Παρότι περίπου ομόφρων με τους Χίτλερ και Μουσολίνι, επέλεξε θέση ενάντια στο ναζοστοφασιστικό άξονα.
    Γεώργιος Παπανδρέου, το 1944, με τον νικητή Τσώρτσιλ… και όχι με τον νικητή Στάλιν.
    Κωνσταντίνος Καραμανλής (εθνάρχης 😉 ) «ανήκομεν στη δύση», ούτινος την πολιτική τηρούν όλα τα κυβερνητικά κόμματα από την μεταπολίτευση και δώθε.

    Νομίζω ότι και σήμερα, αυτή που επέλεξε η κυβέρνηση, είναι η σωστή πλευρά της ιστορίας.

  20. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    19 >>Νομίζω ότι και σήμερα, αυτή που επέλεξε η κυβέρνηση, είναι η σωστή πλευρά της ιστορίας.
    Nα στείλει όπλα πρώτη-πρώτη ;;
    Για να μην σκεφτώ παραπέρα, σε κόβω να έχεις κόρη-ες
    😦

  21. ΚΩΣΤΑΣ said

    20 Έχω γιο και κόρη.
    Θα απουσιάσω για λίγες ώρες, αργότερα ή το βράδυ επί των ενστάσεών σας για το σχόλιό μου. 🙂

  22. mouzes said

    Καλημέρα έχω μια απορία εκεί που λέτε ο Μητσοτάκης και ο Ομπάμα (και ο Τσίπρας!). Για ο Τσίπρας είναι μέσα σε παρένθεση και με θαυμαστικό?

  23. spyridos said

    Παράδειγμα
    Οι φουρνάρηδες, οι λαδέμπορες και οι γερμανοτσολιάδες της κατοχής (όχι οπωσδήποτε μόνο με τη μία ιδιότητα) βρισκόντουσαν στη σωστή μεριά της ιστορίας. Αυτή της γεμάτης κουτάλας.
    Σε λίγο θα εμφανιστεί το ακροδεξιό τρολ (με ή χωρίς το αβαταρ Νικοκύρη δίπλα από το όνομά του) να σας το εξηγήσει.

  24. spyridos said

    «δεξιούς διανοούμενους» —> Contradictio in terminis

  25. Νέο Kid said

    17. Μα για τις «συνθήκες» θα πήγαινα! Αν ήθελα στυγνό καπιταλισμό, τον έχω εύκολα.
    Όσο για το φευγιό , οποίος θέλει φεύγει! Γεμάτη είναι η Φλόριντα απέναντι.

  26. 19# Οι ταγματαλήτες και λοιποί δωσίλογοι που ήταν με την πλευρά των ηττημένων και βρέθηκαν να κάνουν έκτοτε κουμάντο αδιάκοπο στη χώρα ήταν στη σωστή ή στη λάθος πλευρά της Ιστορίας?

  27. spyridos said

    Τα 10 τελευταία χρόνια είναι περισσότεροι οι Κουβανοί που εγκαταστάθηκαν στη Κούβα προερχόμενοι από Φλόριδα παρά οι το αντίστροφο.
    Όποιος θέλει παίρνει το βαπόρι και πηγαίνει.
    Η σύγκριση πρέπει πάντα να γίνεται με κράτη που βρίσκονται στην ίδια περιοχή και παρόμοιο μέγεθος.
    Δείτε τα στοιχεία της CIA για αναλφαβητισμό, επίπεδο ζωής, παροχών, εξηλεκτρισμού κτλ κτλ για τρεις χώρες της περιοχής.
    Κούβα, Αϊτή, Δομινικανή Δημοκρατία.

  28. spyridos said

    26
    Σε φόρμα σε βλέπω. Τι λέει ο κορονοιός;

    ——-

    Καλημέρα σε όλους και Καλή Χρονιά.
    Πρώτη μέρα στα μελίσσια σήμερα.

    Η μελισσοκομική χρονιά ξεκινάει στην Ελλάδα περίπου την πρώτη μέρα του Μάρτη.
    Με πολλές διαφορές από βορά σε νότο.
    Στην Ολλανδία μας έλεγε ο καλός μου δάσκαλος μελισσοκομίας 1 του Απρίλη, «αλλά καμιά φορά η 1η του Απρίλη πέφτει το Μάρτη».

  29. Γιάννης Κουβάτσος said

    Αφού είμαστε ανέκαθεν στη «σωστή πλευρά» της ιστορίας, πώς γίνεται συγχρόνως να είμαστε παρίες στην Ευρώπη; Πώς γίνεται να πρωτεύουμε στους αρνητικούς δείκτες και να υστερούμε στους θετικούς; Στη σωστή πλευρά π.χ. και στους δύο παγκοσμίους πολέμους, παρά τω πλευρώ των νικητών. Και πώς το «εκμεταλλευθήκαμε» αυτό το πλεονέκτημα; Σωρεύοντας ερειπια με τη μικρασιατική καταστροφή και τον εμφύλιο σπαραγμό. Τι να σου κάνει κι η «σωστή πλευρά» από μόνη της;

  30. 28# Καλημέρα. Κοίτα, είμαι ειρηνικός τύπος αλλά άμα νιώθω να με τσιγκλάει κάτι, βγάζω κέρατα 🙂

    Το μόνο σύμπτωμα που έχω είναι ένα επίμονο σινάχι με μόνιμη αίσθηση καψίματος μέσα στα ρουθούνια και συνεχές φτάρνισμα. Λόγω αυτού κακοκοιμάμαι.
    Μόλις βγήκε θετικός και ο μικρός μου γιός. Νταξ, όλοι τριπλοί είμαστε, δεν υπάρχει φόβος.

  31. Νίκος said

    #23 Ο Νικοκύρης αντέγραψε ένα σχόλιό μου για λογαριασμό μου έπειτα από κάποιο σκάλωμα και το επιβεβαίωσε, γιατί ούτε η Μαρία πείστηκε από την υπόθεση που έκανα. Αυτά παθαίνει κανείς όταν είναι υστερικά φανατικός, φαντασιώνεται εχθρούς παντού. Η εχθρότητα στη διαφωνία δημιουργεί άρρωστη καχυποψία και καταλήγει αθεράπευτη υστερία, το ίδιο πράγμα παθαίνουν και οι ακροδεξιοί, χουνταίοι, φασίστες και ναζιστές.

  32. 28# Α καλά, τώρα είδα το #23 σου…Έτρεξα να σχολιάσω μόλις διάβασα το #19.

  33. Νέο Kid said

    27. Ας είμαστε όμως λίγο προσεχτικοί! Η Δομινικανή Δημοκρατία έχει Σαρβάιβορ! Αυτό το πλεονέκτημα καθιστά κάθε άλλη έλλειψη ασήμαντη.

  34. Pedis said

    Ο άλλος αφήνει μια κατοπενηνταριά λέξεις για να μας … αποκαλύψει οτι είναι [με τη σωστή μεριά της ΝΔ, για την ώρα] με τον Κούλη.

    # 20 – Τα αγόρια, εκτός από «τα δικά μας τα παιδιά», πληρεξούσιοι δολοφόνοι του κράτους και του θεού του, και κρέας για τα κανόνια, όπως έλεγαν παλιά οι λούσερς, όσοι δεν ήταν με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας.

    Τα κορίτσια, την τύχη του άμαχου πληθυσμού σε κατεστραμμένες πόλεις + βιασμοί (και εξώθηση από τις συνθήκες στην πορνεία).

  35. Reblogged στις anastasiakalantzi59.

  36. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    134β Ναι, αυτά/έτσι σκέφτομαι αλλά όταν με στραβώνει η συγκατάνευση σε τέτοιες αστοχίες (πολλοί δικοί του εξανέστησαν με την αποστολή-επιιστροφή των καλάσνικοφ από τον Ηγεμόνα-Π.Θ ) μόνο και μόνο στο όνομα της δεξιάς στοίχισης, το κάνω χειροπιαστό ως άμεση επιστράτευση – συστράτευση των αγοριών μας.
    Έχω ανιψιό με μωράκι μηνών, που είναι μηχανικός (από ΣΜΑ) στην Τανάγρα κι είναι σε συνεχείς επιφυλακές και παρατεταμένες βάρδιες (από κει φεύγουν τ΄αεροπλάνα…) κι έχει κηρυχθεί παράλληλη ενδοοικογενειακή επιστράτευση για τα έκτακτα μπέιμπι σίτιν να καλυφθεί και το ωράριο της γυναίκας του (να πω την πιο ειρηνική επίπτωση της ιστορίας) .

  37. antonislaw said

    Καλημέρα σας!Εφόσον η ιστορία είναι κάτι που αφορά το παρελθόν,έστω το πρόσφατο, δεν μπορείς να ισχυριστείς για κατι που συμβαίνει τώρα ότι βρισκεσαι στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Αλλά και επί της ουσίας δεν υφίσταται σωστή πλευρά ή λάθος της ιστορίας.Όπως δεν υπάρχει καλή ή κακή ιστορία.Επομενως πρόκειται για μια πολιτική φράση του συρμού, κατι σαν το «αφήγημα»,αντί να πει απλώς:νομίζω ότι κανω καλή πολιτική επιλογή η οποία ελπίζω να δικαιωθεί ιστορικά στο μελλον.

  38. Costas Papathanasiou said

    Καλημέρα: Άρθρο ψυχωφελές, παντός καιρού.
    Όντως και από στενή ετυμο-λογική σκοπιά (δηλαδή κάπως σαν απ’τη ρίζα του αληθούς κρυφοκοιτώντας), ως η «σωστή» πλευρά ιστορίας, ιδίως για τους λεγόμενους “ηγέτες”, γράφεται εκείνη που ορίζεται απ’το “δίκιο” του ισχυρότερου και εκφράζεται εντέλει ως (αισχρό) ένστικτο επιβίωσης των πάσης φύσεως εαυτούληδων, μέσω του κυνικού «ο σώζων εαυτόν σωθήτω», της αυταπάτης/φανατίλας ότι «η πίστις σέσωκέ σε» (ακόμη κι αν πεθαίνει δίπλα σου ένας ομοϊδεάτης), της αγαθής ή πονηρής ουδετερότητας του «σώου/ζώου και (δήθεν) αβλαβούς».
    Ενώ, ως σωστό ταμπούρι, θα έπρεπε να διαβάζεται αυτό του διασώστη κάθε ανθρώπινης ψυχής, με όποιο σωσίβιο για την ανθρωπιά απάντων, με τίμημα οιοδήποτε κι ας καταγγέλλουν οι ανέσωστοι. αχρείοι φαγάδες, εσένα για αλητάμπουρα ή χαζό ή αμετανόητο «άσωτο» (με όποια απ’ τις πολλές. της λέξης, σημασίες), αφού έτσι άθελά τους θα σε τιμούν αναγνωρίζοντας ότι ποτέ σου δεν θα σώσεις να γευθείς το αίμα του «σιτευτού τους μόσχου», ποτέ σου δεν θα ξεπουλήσεις το δώρο της ζωής που σου χαρίστηκε.

  39. miltos86 said

    Δεν έχω πρόβλημα με την έκφραση, είναι μια σαφής και κατανοητή απλοποίηση αυτού που ανέφερε ο Νοικοκύρης με την αντιπαράθεση.

    Αυτό που μάλλον μας ξενίζει πιο πολύ είναι το «σωστή», διότι ενίοτε εννοείται ως ηθική επιλογή στην αντιπαράθεση (έτσι το εννοούν μάλλον ο Μητσοτάκης ο Τσίπρας κι ο Μπρουκς) ενώ άλλες φορές ως η πλευρά των νικητών (Σαπίρο, Ομπάμα; )

    Η αναφορά στη λάθος πλευρά αντιθέτως περιγράφει σχεδόν πάντα την έλλειψη ηθικής και νομιμότητας. (Καντάφι, Πούτιν)

  40. Πέπε said

    37

    > Εφόσον η ιστορία είναι κάτι που αφορά το παρελθόν,έστω το πρόσφατο, δεν μπορείς να ισχυριστείς για κατι που συμβαίνει τώρα ότι βρισκεσαι στη σωστή πλευρά της ιστορίας.

    Εμ φυσικά! Αυτό που λέει ο Sarant, ότι το κλισέ περί σωστής πλευράς χαρίζει κύρος και «αντικειμενικότητα» σε όποιον το λέει, μπορεί να αναλυθεί και ως εξής:

    Κοίτα πόσο σοφός είμαι. Γνωρίζω το τέλος μιας ιστορίας από τη στιγμή που μόλις διανύουμε τα πρώτα της στάδια. Ε λοιπόν, ένας τέτοιος σοφός του δικού μου βεληνεκούς σε διαβεβαιώνει ότι η ιστορική επιλογή που κάναμε (=έκανα) θα δικαιωθεί.*

    Βέβαια διαφωνώ με τη διατύπωση ότι χαρίζει κύρος και «αντικειμενικότητα». Παπάρια κύρος, όσο για την «αντικειμενικότητα», ένα ζευγάρι εισαγωγικά δε με καλύπτουν. Μια επίφαση κύρους και αντικειμενικότητας χαρίζει. Αλλά τέλος πάντων το νόημα ισχύει.

    __________________
    Το τι σημαίνει «θα δικαιωθεί» και αν στέκει ολωσδιόλου μια τέτοια ιδέα είναι άλλο ζήτημα, και συζητήθηκε ήδη στα σχόλια, και θα ειπωθούν υποθέτω κι άλλα ακόμη. Αλλά και να δεχτούμε ακόμη ότι η φράση έχει νόημα και ισχύει και στη συγκεκριμένη περίπτωση, το να μιλάς για σωστή πλευρά της ιστορίας όσο είναι σε εξέλιξη παραμένει σοφιστεία.

  41. Το βιβλίο του Μπεν Σαπίρο κάνει και ένα λογοπαίγνιο που (αν δεν κάνω λάθος) μόνο στην Αγγλική γλώσσα μπορεί να γίνει, αφού right δεν σημαίνει μόνο σωστός, αλλά και δεξιός. Όποιος δει τι γράφει ο Σαπίρο στο Τουίτερ και τι λέει σε βιντεάκια τι λέει, μπορεί εύκολο να υποψιαστεί το περιεχόμενο του βιβλίου του, ότι δεν είναι ένας ύμνος στις «δυτικές» αξίες αλλά ένας ύμνος στην (ακρο)δεξιά.

  42. Στο 41 να διευκρινίσω ότι δεν έχω διαβάσει το εν λόγω βιβλίο, απλά βγάζω συμπέρασμα με βάση προηγούμενη γνώση για τον Σαπίρο. Μια διευκρίνιση που έπρεπε να είχα κάνει από την αρχή αλλά βιάστηκα να πατήσω «Δημοσίευση σχολίου»

  43. odinmac said

    Η «σωστή πλευρά» (πρέπει να) είναι πάντα η ηθική πλευρά που μαρτυρείται από την Ιστορία όταν ο Χρόνος, που κρατά την Αλήθεια, μας την αποκαλύπτει.

    rancisco Goya (1746–1828), Truth, Time and History (c 1812), oil on canvas, 294 x 244 cm, Nationalmuseum, Stockholm, Sweden. Wikimedia Commons.

  44. odinmac said

    43 Francisco Goya… κτλπ

  45. Νέο Kid said

    Παρεμπιπτόντως , ο Σαπίρο είναι και γνωστό «θρησκευτικό» τρολ/νούμερο. Ψάχνει να βρει «άθεους» ( κάποιοι απ αυτούς , τους αποκαλούμενους militant atheists, επίσης «νούμερα»! για να λέμε την αλήθεια!) για να κοντραριστεί με «επιχειρήματα» για μικρά παιδιά…
    Είναι αναμφισβήτητα καλός ρήτορας ( όταν απευθύνεται σε ευπροσήγορο ιντερνετικό κοινό. Ακατάλληλος για όσους έχουν νοημοσύνη > 110, λόγω πιθανών νευρολογικών επιπτώσεων …

  46. odinmac said

    43 ή, με πιο σαφήνεια: «… όταν ο Χρόνος μας αποκαλύπτει την Αλήθεια που κρατά»

  47. Georgios Bartzoudis said

    «μιλώντας στην 55η διάσκεψη για την ασφάλεια, στο Μόναχο το 2019, είπε, αναφερόμενος στην Συμφωνία… [της ντροπής], ότι «Είμαι πολύ υπερήφανος και είμαι πεπεισμένος ότι …[λαθρέμπορος και κλεπταποδόχος] βρισκόμαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας» …τη χρησιμοποίησε … το 2019 όταν υποστήριξε ότι βρίσκεται από την πλευρά που θα δικαιωνόταν από την ιστορία (και κατά τη γνώμη μου έχει ήδη δικαιωθεί). …η σωστή πλευρά της ιστορίας είναι, απλώς, αυτή που βρίσκεται πιο κοντά στην κουτάλα».

    # Συμφωνώ απολύτως με την τελευταία φράση!! Το λαθρεμπόριο παρέχει μια από τις πιο προσοδοφόρες ΚΟΥΤΑΛΕΣ!!!
    # Φυσικά, το λαθροξεπούλημα της Μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας στους ΒουλγαροΣκοπιανούς θα γραφεί στην Ιστορία. Δεν υπάρχει προδοσία που να μην έχει καταγραφεί στην Ιστορία. Οι Εφιάλτες και ο ΠηλιοΓούσηδες καλούν για συμπαράσταση!

  48. nikiplos said

    καλημέρα…

    Με έξυπνα και εύστοχα σκώμματα το σημερινό άρθρο. Με πιο επιτυχημένο θα έλεγα το Έχω πάντως την εντύπωση ότι η σωστή πλευρά του κ. Μπρουκς δεν είναι ίδια με τη σωστή πλευρά του κ. Σαπίρο. .
    Ωστόσο η «σωστή πλευρά» της ιστορίας εικάζω πως έχει νόημα όταν η δράση έχει περαιωθεί και πια απλά εξιστορείται ως τέτοια. Σε μια ιστορία αντιπαράθεσης λοιπόν, η σωστή πλευρά δεν μπορεί να είναι άλλη παρά αυτή του νικητή. Κι εδώ δεν θα έβαζα καθόλου τη λέξη βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα, γιατί μακροπρόθεσμα ποιος νοιάζεται. Τώρα που γυρίζει έχει σημασία.
    Το 1945 ας πούμε στη σωστή πλευρά της ιστορίας ήταν εκείνοι τους οποίους οι νικητές συμφώνησαν να επικροτήσουν. Το 1990, στη σωστή πλευρά της ιστορίας ήταν οι χώρες που στην αντιπαράθεση Δυτικό-Ανατολικό, βρέθηκαν στο Δυτικό μπλοκ. Τον 20ο αιώνα στη σωστή πλευρά της ιστορίας βρέθηκαν οι αντίπαλοι των Γερμανών, όχι όλοι βέβαια.

    Η ιστορία γράφεται από τους νικητές, ωστόσο διαισθητικά είναι σαφές πως δεν έχει σωστή και λάθος πλευρά. Έχει ματαιοδοξία, μεγαλοϊδεατισμό, φτώχεια και των γονέων, μίσος (τεχνηέντως καλλιεργημένο), συμφέροντα, βαρίδια, ή «απρόσκλητους συνδαιτυμόνες» που έλεγε κι ο Κων. Καραμανλής για τους Κυπρίους Αδελφούς, που ήγειραν θέματα ανεξαρτησίας, ενόσω εδώ ήμασταν απασχολημένοι με την ανασυγκρότηση της χώρας, με το κωδικό όνομα «Marshal».

  49. leonicos said

    Εγώ είμαι από τη σωστά πλευρά της Ιστορίας

    Φωτεινή

  50. leonicos said

    Ή θα πούμε ότι η «σωστή πλευρά» είναι η πλευρά των νικητών; Αυτό θα ήταν χυδαία ερμηνεία,

    Είναι η ερμηνεία που δίνουν αυτοί που χρησιμοποιούν την εκφραση. Αν μως το δούμε σε βάθος χιλιετίας, θα δούμε ότι όλοι όσοι ήσαν με τη σωστή πλευρά της ιστορίας, μια μέρα νανατράπικαν και βρέθηκαν στην λανθασμένη

    Κοντολιγίς: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΩΣΤΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗς ΙΣΤΟΡΙΑΣ

  51. π2 said

    Το ίδιο αμφίσημη με τη σωστή πλευρά της ιστορίας είναι οι περίφημες ατάκες για τη Δύση. Το του Καραμανλή του Παλαιού ανήκομεν εις την Δύσιν έγινε είμαστε η Δύση από τον Μητσοτάκη, για να δώσει έναν πιο υπαρξιακό τόνο.

    Αν αφήσουμε κατά μέρος τις ρητορικές χαριτωμενιές (στις οποίες απάντησε με εξίσου κενή νοήματος χαριτωμενιά ο Τσίπρας), τι σημαίνει ακριβώς ανήκουμε στη Δύση;

    1. Ανήκουμε στη Δύση γεωγραφικά. Δεν ισχύει.
    2. Ανήκουμε, ως κοιτίδα του δυτικού πολιτισμού μπλα μπλα, στη Δύση. Αυτό είναι ιδεολογική γαρνιτούρα, που δεν αγγίζει την ουσία.
    3. Ανήκουμε στη Δύση ιστορικά, η ελληνική ιστορία συμπλέκεται αναπόσπαστα με την ιστορία της Δύσης. Αυτό χωράει πολλή συζήτηση. Ακόμη και αν μιλάμε για το νεοελληνικό κράτος, συμπλέκεται ασφαλώς αλλά όχι με τη λογική της ένταξης αλλά με τη λογική του ανίσχυρου που κοιτάει προς τον ισχυρό. Αυτό σε πολιτικό επίπεδο. Σε οικονομικό, η δικτύωση του ελληνισμού ήταν πάντοτε ευρύτερη από ένα δίπολο Δύσης – Ανατολής.
    4. Ανήκουμε στη Δύση ως προς το επίπεδο ανάπτυξης. Δεν ισχύει. Όπως έδειξε περίτρανα η πανδημία, και όπως δείχνουν και οι οικονομικοί δείκτες (και, φοβάμαι, όλο και περισσότερο και η θεσμική μας ζωή), ανήκουμε στα Βαλκάνια και τη Mitteleuropa.
    5. Ανήκουμε στους βασικούς πολιτικούς και στρατιωτικούς οργανισμούς της Δύσης (ισχύει).
    6. Θα θέλαμε να ανήκουμε στη Δύση, το επιδιώκουμε και το ποθούμε. Η Δύση είναι η Ιθάκη μας.

    Αυτό το τελευταίο σχετίζεται άμεσα με τη σωστή πλευρά της ιστορίας. «Είμαστε με τη σωστή πλευρά της ιστορίας» επειδή επιδιώκουμε να τα πηγαίνουμε καλά με τη Δύση, να είμαστε τα καλά παιδιά της, ελπίζοντας το 5 και το 6 να μας πάει στο 4. Το αν μας βγήκε ή όχι (π.χ. στον 21ο αιώνα), το πώς και το γιατί, θα έπρεπε να είναι η ουσιαστική συζήτηση.

  52. Γιάννης Κουβάτσος said

    31:Αυτά τα ωραία και τα πολύ σωστά, φίλε Νίκο, πες τα και στα ΜΜΑ, που λογοκρίνουν ή αποκλείουν την αντίθετη άποψη, τη μη φιλοκυβερνητική δηλαδή. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι το κάνουν αυθόρμητα και με αποκλειστικά δική τους πρωτοβουλία. Πολύ κακό πράγμα να διαμαρτυρόμαστε μόνον όταν (νομίζουμε ότι) καταπνίγεται η δική μας φωνή, αλλά δεν εξεγειρόμαστε όταν φιμώνονται οι ετερόδοξοι.

  53. # 19

    Τα παίρνω στο κρανίο με την απλοϊκότητα σκέψης που επικρατεί,σαν να πανηγυρίζει κάποιος νίκη σε καραστημένο αγώνα …
    έχουμε και λέμε :

    ποιός Κούλης και ροζ γαϊδούρια «επέλεξε την σωστή πλευρά της ιστορίας» ; ενιαία γραμμή της Ε.Ε. ακολουθεί, αν μπορεί ας κάνει κι αλλιώς η Ε.Ε. , όχι μόνο ο αμελητέος Κούλης, Εδώ το πράγμα είναι απλούστατο, η ΕΕ είναι στο ΝΑΤΟ και μαγκιές δεν επιτρέπονται, λέει ο μπάρμπα-Σαμ να αγοράζετε από μένα αέριο υγροποιημένο, ακριβό από τις ΗΠΑ κι όχι από τον κακό Πούτιν (λεπτομέρεια : το ΝΑΤΟ έγινε για νας σώσει από τον κομμουνισμό και μας έσωσε, τώρα γιατί υπάρχει ; )

    Οσο για τον «εθνάρχη» ναι μεν μας έβαλε στην ΕΟΚ αλλά αυτό δεν ξεπλένει το στιγμιαίο με το οποίο επισημοποιήθηκε η παράδοση της χώρας (μετά την αποχώρηση του «εθνάρχη» ) στις οικογένειες-μαφίες όλων των κομματικών αποχρώσεων.

    Αυτός ο άγιος άνθρωπος ο Σόιμπλε, έχει πει την μεγαλύτερη αλήθεια όταν τον έβριζε όλος ο (κυρίαρχος με την ψήφο του) λαός τότε με τα ζόρια : «Εγώ τα λεφτά μου θέλω, δεν με νοιάζει αν η κυβέρνησή σας τα παίρνει από τον λαό ή από τους πλούσιους»

  54. Γιάννης Κουβάτσος said

    Λες και έδωσε κανείς στον Καραμανλή το δικαίωμα επιλογής για το «πού θα ανήκουμε». 😂 Δεν χρειάζεται να είναι κανείς βαθύς γνώστης της γεωπολιτικής και της ιστορίας, για να γνωρίζει ότι, συνήθως, οι «επιλογές» των μικρών και αδύναμων χωρών είναι μονόδρομος, αλλιώς γίνεται της Μήλου, της Χιλής και της Πράγας. Αλλά μας αρέσει να λατρεύουμε «εθνάρχες». Γούστα είναι αυτά.

  55. Τέλειο!

  56. Μου θυμίσατε και τους Μηλίους, και την πλευρά που τελικά επέλεξαν ως κατ’ εξοχήν ειρηνοποιοί.

  57. Jago said

    Η δική μου γρήγορη έρευνα με οδήγησε στα Google Docs όπου εντοπίζω την επίμαχη φράση. Από το πιο πρόσφατο προς τα πίσω.

    2011
    Getting History Rights
    https://books.google.gr/books?id=dM8DulVdCZoC&pg=PA190&lpg=PA190&dq=The+Right+Side+of+History+movie&source=bl&ots=WAL3Hnb00C&sig=ACfU3U1hSkdxD9mIM09ZQqyL2Pn6qHOw9A&hl=el&sa=X&ved=2ahUKEwjLltnQ4qn2AhXhS_EDHbV8CXMQ6AF6BAhWEAM#v=onepage&q=The%20Right%20Side%20of%20History%20movie&f=false

    2004
    On the Right Side of History: Lessons from Brown
    https://books.google.gr/books?id=RFsomgEACAAJ&dq=The+Right+Side+of+History&hl=el&sa=X&redir_esc=y

    1979
    Internal Revenue Acts of the United States, 1909-1950: Legislative Histories…, Τόμος 44
    https://books.google.gr/books?id=ldQmAQAAMAAJ&pg=PA822&dq=The+Right+Side+of+History&hl=el&sa=X&ved=2ahUKEwji1fCB6Kn2AhVnQ_EDHTtLD_M4FBDoAXoECA8QAg#v=onepage&q=The%20Right%20Side%20of%20History&f=false

    1946
    Amendments to Social Security Act: Hearings Before the Committee on Ways and …
    https://books.google.gr/books?id=yMg_AQAAMAAJ&pg=PA822&dq=The+Right+Side+of+History&hl=el&sa=X&ved=2ahUKEwji1fCB6Kn2AhVnQ_EDHTtLD_M4FBDoAXoECAoQAg#v=onepage&q=The%20Right%20Side%20of%20History&f=false

    Πρέπει να υπάρχουν κι άλλα και σε διαφορετικές γλώσσες.

  58. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Αλέξης Τσίπρας / «Είμαστε και Δύση και Ανατολή και Βορράς και Νότος»
    https://www.avgi.gr/politiki/409224_eimaste-kai-dysi-kai-anatoli-kai-borras-kai-notos

  59. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεοτερα σχόλια!

    22 Διότι συχνά βρίσκονται σε αντίθετες πλευρές

    26 Καλή ερώτηση

    40 Οκ, επίφαση, λούστρο

    41 Σωστή παρατήρηση, είχα κατά νου να το αναφέρω αυτό αλλά το λησμόνησα τελικά.

    57 Λόγω των πολλών λινκ, το σχόλιο μαρμαγκώθηκε, συγγνώμη.

  60. Από το πρωί γυροφέρνει στο μυαλό μου το τραγούδι του Σαββόπουλου «είδα την Άννα κάποτε» :
    Σβήνουν τα βήματα στη σκάλα
    κανείς θα πλανηθούμε μοναχοί
    θάλασσες πόλεις έρημοι σταθμοί.
    Αλλάζουν όλα εδώ κάτω με ορμή
    τι να καταλάβουμε οι φτωχοί.

    Κι ας καταλαβαίνουμε οι φτωχοί τα σχέδιά τους και τα αποτελέσματά τους στη ζωή μας πώς να αντέξεις όλα όσα αλλάζουν εδώ κάτω με ορμή;

  61. Πουλ-πουλ said

    Η «σωστή πλευρά της ιστορίας» δεν είναι κατ’ ανάγκην ολόφωτη, ανευρίσκονται και διάσπαρτες σκοτεινές κηλίδες. Και αντίστροφα, η «λάθος πλευρά» δεν είναι μόνο κατράμι, αναγνωρίζονται σποραδικά και φωτεινές πινελιές.

  62. ΓΤ said

    Εγώ νομίζω ότι είμαστε σε μεγάλο κίνδυνο διότι από τις 28.02.2022 ο ΟΠΑΠ έχει αφαιρέσει από το Κουπόνι όλους τους αγώνες των ρωσικών πρωταθλημάτων σε ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, πινγκ πονγκ, χάντμπολ, χόκεϊ επί πάγου και φούτσαλ. Και δεν ξέρω πώς θα αντιδράσει ο Καυλαντιμίρ απέναντι σε όλο αυτό, μην έχουμε κάνα βρυγμό λαβροφικών οδόντων, θερμοβαρικά στη Λεωφόρο Αθηνών (Μέγαρον ΟΠΑΠ). Σαν να μην έφτανε αυτό, από σήμερα αποσκορακίστηκαν από το Κουπόνι και όλα τα λευκορωσικά πρωταθλήματα, δεν είναι ώρα να μπλέκεις και με Παλουκασένκο, το μάτι του οποίου σε πάει καρφί στον Βλαντ Τσέπες, και φάμ’ ανασκολοπισμόν εμείς με τ’ς άδειες τσέπες.

    Και σε πολιτικό επίπεδο πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, διότι το γεγονός ότι στη Δύση έχουμε Μέγαρο Ηλυσίων δεν απαγορεύει ασφαλώς την ύπαρξη Μεγάρου Ηλιθίων ανατολικότερα του πρώτου. Και δεν μπορώ να καταλάβω σε ποια πλευρά της Ιστορίας βρίσκομαι, όχι επειδή ο Φραγκίσκος Φουκουγιάμας είχε γράψει για το τέλος της, αλλά, επειδή ο Χρόνος είναι ρευστό, ακόμη κι αν φτάσει να εξελιχθεί σε… πυροκλαστική ροή αν σκάσει η χύτρα του Κρεμλίνου, είναι τέτοια η «ιστορική» αμφιρρέπεια, που καταργεί την έννοια της πλευράς.

    Πάω να πιω.

  63. Y. G. said

    Καλησπερα!
    Νομιζω οτι τη φραση «στην δεξια/σωστη πλευρα της ιστοριας» αναφερει και ο Πουτιν στο δοκιμιο του «On the Historical Unity of Russians and Ukrainians» που εχει πια την δικη του σελιδα (https://en.wikipedia.org/wiki/On_the_Historical_Unity_of_Russians_and_Ukrainians). Αλλα δεν μπορω να ανοιξω την σελιδα http://en.kremlin.ru/events/president/news/66181 οπου πρωτοεμφανιστηκε τον Ιουλη 2021. Το εχει μηπως σωσει κανεις σας σε αλλο σαιτ? Ειναι 5000 λεξεις.

  64. Y. G. said

    63- Συγγνωμη… το βρηκα εδω https://en.wikisource.org/wiki/On_the_Historical_Unity_of_Russians_and_Ukrainians

  65. sarant said

    62 Ωραίος!

  66. Pedis said

    Πρόχειρη μετάφραση αποσπασμάτων από το βιβλίο του γιατρού και ιδρυτή της Emergency Gino Strada «Una persona alla volta», το οποίο εκδίδεται σήμερα (μετα θάνατον) στα Ιταλικά (εκδ. Feltrinelli).

    Από:
    https://www.ilfattoquotidiano.it/in-edicola/articoli/2022/03/03/la-guerra-giusta-non-ce-9-vittime-su-10-sono-civili/6513674/

    Ο πόλεμος είναι οι νεκροί, και ακόμη περισσότερο οι τραυματίες, τέσσερις τραυματίες για κάθε νεκρό, λένε οι στατιστικές.

    Οι τραυματίες είναι το «ατελές έργο» του πολέμου, αυτούς που έπληξε ο πόλεμος αλλά δεν κατάφερε να τους σκοτώσει: άνθρωποι που υποφέρουν και βγάζουν πόνο και απόγνωση.

    Τους έχω δει, τον έναν μετά τον άλλον, χιλιάδες, να παρελαύνουν από τα χειρουργεία. Κοιτάζοντας τα παραμορφωμένα πρόσωπα και τα κορμιά τους, βλέποντάς τους να πεθαίνουν, φροντίζοντας τον έναν τραυματία μετά τον άλλον, κατάλαβα ότι αυτοί είναι το μοναδικό περιεχόμενο του πολέμου, το ίδιο σε όλες τις συγκρούσεις. (…)

    «Αρέσει ο πόλεμος σε όποιον δεν τον γνωρίζει», έγραψε ο ουμανιστής και φιλόσοφος ‘Ερασμος του Ρόττερνταμ πριν από 500 χρόνια. Για περισσότερα από τριάντα χρόνια έχω διαβάσει και ακούσει ψέματα για τον πόλεμο. Ότι η αιτιολόγηση – ή πιο συχνά, η δικαιολογία – του πολέμου είναι να ηττηθεί η τρομοκρατία ή να ανατραπεί ένας δικτάτορας, ή να φέρει ελευθερία και δημοκρατία, μα πάντα συναντούσα μπροστά μου τη μοναδική του αλήθεια: τα θύματα. (…)

    Στον πιο βίαιο αιώνα της ανθρώπινης Ιστορίας υπήρξε μεταβολή στον πόλεμο και τις συνέπειές του. Οι κανονικοί πολίτες μετατράπηκαν σε θύματα του πολέμου – αυτό είναι το συγκεκριμένο αποτέλεσμά του – περισσότερο από τους μαχητές.

    Το μεγάλο σφαγείο του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου ήταν μια καταστροφή πολύ πιο εκτεταμένη από όσο κανείς μπορούσε να φανταστεί στην αρχή του. Μια βία πρωτοφανής.

    Εβδομήντα εκατομμύρια νέοι στάλθηκαν να σφαγιαστούν στο μέτωπο, από αυτούς περισσότερα από δέκα εκατομμύρια δεν γύρισαν στο σπίτι τους.

    Για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα, στην αρχή ενάντια στα αντίπαλα χαρακώματα, έπειτα στον πληθυσμό.

    Περίπου τρία εκατομμύρια άμαχοι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας πολεμικών ενεργειών, άλλοι τόσοι πέθαναν από την πείνα, την έλλειψη αγαθών και τις επιδημίες.

    […]

    Τα δεδομένα σχετικά με τους τραυματίες της Καμπούλ – άμαχοι, σε ποσοστό μεγαλύτερο του ενενήντα τοις εκατό – τα οποία είχα εξαγάγει από τα νοσοκομειακά αρχεία, δεν ήταν συνέπεια κάποιας ιδιαίτερης κατάστασης: αντιπροσωπεύανε τη σύγχρονη πραγματικότητα των πολέμων, όχι μόνον τη σύγκρουση στο Αφγανιστάν. (…)

    Κάθε μέρα, χιλιάδες άνθρωποι υποφέρουν από τις συνέπειες των πολέμων, τις αιτίες των οποίων αγνοούν.

    Αλλά, τότε ποιο είναι το νόημα του πολέμου, ενάντια σε ποιον γίνεται ο πόλεμος, αν κηρύσσεται ενάντια σε δικτάτορες και τρομοκράτες και το τελικό αποτέλεσμα, εννιά φορές στις δέκα, είναι ένας άμαχος να χάνει τη ζωη του;

    Ποιος γιατρός θα έδινε ένα φάρμακο το οποίο εννιά φορές στις δέκα σκοτώνει τον ασθενή; Στο νοσοκομείο, αυτό το φάρμακο θα ήταν απαγορευμένο, και θα δεχόταν καταγγελία όποιος θα επέμενε να το χορηγεί.

  67. GeoKar said

    Γιατί είναι χυδαία η ερμηνεία ότι «σωστή» είναι η πλευρά των νικητών, αφού αυτοί γράφουν την ιστορία κ θα ήταν μάλλον απίθανο να χαρακτηρίσουν «λάθος» τη στάση τους, ε?

  68. Λεύκιππος said

    Οι Έλληνες έχουν πατρίδα γιατί ήταν στην σωστή πλευρά της ιστορίας. Οι Κούρδοι (κάπου 15 εκατομμύρια) δεν έχουν γιατί ήταν στην λάθος πλευρά.

    Έτσι για να απαντήσουμε απλά, μένοντας στη γειτονιά μας και απέναντι στους ίδιους «παρόχους» πατρίδας,

  69. Σωστή πλευρά της Ιστορίας
    Λάθος πλευρά της Ιστορίας

    Με βάση τις μεταπολεμικές εξελίξεις όσον αφορά τα όπλα μαζικής καταστροφής τα παραπάνω είναι σωστά, κι όποιος διαφωνεί να πά να μάθει οριγκάμι να φκιάξει κάνα γερανό και να μας αφήσει στην ησυχία μας.

  70. Γιάννης Κουβάτσος said

    68: Τόσο εύκολο ήτανε; Και σπάμε το κεφάλι μσς με τα γεωπολιτικά, που είναι πιο μπερδεμένα και πολυσύνθετα και από τα οικονομικά…

  71. sarant said

    69 Στη σωστή πλευρά ζουν περισσότερο.

  72. @ 51 Π2

    Καλό.

  73. ΚΩΣΤΑΣ said

    #26
    Αγαπητό μου …Χτήνος, να σου ξαναευχηθώ περαστικά και άλλο κακό να μην σε βρει.

    Δεν νομίζω ότι είναι δική μου αρμοδιότητα να απαντήσω στα ερωτήματα που θέτεις. Δυστυχώς, οι ευκαιριακοί φιλοτομαριστές υπήρχαν και υπάρχουν, πάντα και παντού σε όλους τους χώρους και κατά κανόνα βγαίνουν κερδισμένοι. Αν, όμως, μιλάμε για εθνική συνείδηση, ο ελληνικός λαός, στην συντριπτική του πλειοψηφία, υπήρξε πάντα αντίθετος σε κάθε μορφή φασισμού, γνώμη μου.

    Επειδή, όμως, κάθε φορά σχεδόν που κάνω εδώ ένα σχόλιο, αχός βαρύς ακούεται, πολλά ντουφέκια πέφτουν, καθότι βρίσκομαι εκτός ιδεολογικού κλίματος του ιστολογίου κι επειδή και άλλα σχόλια που ακολούθησαν, άμεσα ή έμμεσα έχουν αναφορές στο #19 σχόλιό μου, μια γενική εξήγηση προς όλους.

    Και φυσικά είμαι εναντίον του πολέμου. Αυτή τη στιγμή όμως έχουμε ένα πραγματικό γεγονός, πόλεμος Ρωσίας εναντίον Ουκρανίας. Δεδομένη η λύπη μου η και στεναχώρια για όλα τα παιδιά του κόσμου, της Ουκρανίας πρωτίστως που μάχονται για την λευτεριά της πατρίδας τους και της Ρωσίας, που τα επιστράτευσε ο Πούτιν για να υλοποιήσει τα αυτοκρατορικά του σχέδια, όσο κι αν αναγνωρίζω ότι σε κάποια σημεία μπορεί να έχει κι αυτός τα δίκια του. Τα λύνεις όμως με πιο ειρηνικό τρόπο.

    Όσο για την σωστή πλευρά της ιστορίας που είπα για την ελληνική κυβέρνηση, έχω να προσθέσω μια επεξήγηση, το γιατί το είπα. Αν ο πουτινισμός γίνει πλέον διεθνής πρακτική, ας μην έχουμε καμιά αμφιβολία ότι το επόμενο θύμα θα είμαστε εμείς. Ό,τι έκανε ο τσάρος στην Ουκρανία, θα το κάνει και ο σουλτάνος στην Ελλάδα. Έχει χρέος λοιπόν η χώρα μας να κινηθεί με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο εναντίον τέτοιων συμπεριφορών και πρέπει να δώσει παράδειγμα αλληλεγγύης σε πληττόμενη χώρα, για να έχει και το δικαίωμα, σε περίπτωση που συμβεί, να απαιτεί και η ίδια παρόμοια συμπεριφορά από τους άλλους λαούς.

    Αυτά κι ελπίζω να μην χρειαστεί να επανέλθω. Είναι κόπος και χρόνος για μένα να απαντάω συνέχεια σε σχόλια.

  74. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    Πολύ καλά τα λένε Νικοκύρης και Καμπαγιάννης.
    Η ερώτηση δε του Χτήνους (#26), αλλά και τα σχόλια πολλών, δίνουν την απάντηση:
    Οι εκφράσεις οι σχετικές με τη «σωστή (ή τη λάθος) πλευρά της ιστορίας» είναι μια μεγαλοστομία κενή περιεχομένου.
    ===+===
    14.
    Να ικανοποιήσουμε και την επιθυμία της ΕΦΗς!

    73.
    Κώστα φίλτατε, δεν θα διαφωνούσα σε πολλά από τα γραφόμενά σου. Αλλά αφού ο Π.Θ. θέλει να λέει για ‘σωστή πλευρά’, τουλάχιστον ας πράττει (ή να μην πράττει… 😉 ) με σοβαρότητα: Χωρίς αποστολή όπλων και μάλιστα κατασχεμένων καλάσνικωφ! (Τίνος ‘άριστου’ ιδέα ήταν, άραγε;)

  75. Γιάννης Κουβάτσος said

    Όντως η «σωστή πλευρά της ιστορίας» είναι άλλη μια μεγαλόστομη πολιτικάντικη κενολογία. Το να είσαι πολιτικός είναι δύσκολο, το να είσαι πολιτικάντης είναι παιχνιδάκι, γι’ αυτό πλημμυρίσαμε από δαύτους.
    (Άλλο ένα ηλίθιο κλισεδάκι, δίπλα στη δημοκρατία που δεν έχει αδιέξοδα, στο ήθος και το ύφος και όλα αυτά τα βλακώδη που μάς ξεφουρνίζουν σε κάθε ευκαιρία. Ακόμα και το «καλημέρα» που λένε πομπώδες είναι.)

  76. Χαρούλα said

    Έχει πει κάποιος πως βρέθηκε στην λάθος πλευρά της ιστορίας; 😊 Παραδέχτηκε τις λάθος επιλογές του;🤔
    Θεωρώ πως η συγκεκριμμένη ατάκα ειναι το λούστρο/δικαιολογία, για αποφάσεις που χρειάζονται βοήθεια για να γίνουν αυτές αποδεκτές, από τους πολλούς. Ουσιαστικό νόημα δεν έχουν σήμερα. Το μέλλον θα δικαιώσει ή όχι τις επιλογές.

  77. sarant said

    75 Μπράβο, όταν φτιάξουμε το κλισεδολόγιο θα βάλουμε και τον πολιτικό πολιτισμό, και τη δημοκρατία που δεν έχει αδιέξοδα.

  78. Νίκος Κ. said

    Απαγόρευσαν στην ΕΕ τη μετάδοση του Russia Today και του Sputnik και έριξαν «μαύρο» στους αντίστοιχους ιστότοπους. Προφανώς επειδή δεν ήταν στη «σωστή πλευρά της ιστορίας».
    Όταν νοιώθει την ανάγκη η πρόεδρος της ΕΕ να προβεί σε πανευρωπαϊκή λογοκρισία, μάλλον είναι σε δύσκολη θέση.

    Καταδικάζουν οι δημοσιογραφικές ενώσεις:
    https://www.efsyn.gr/tehnes/media/334424_dimosiografikes-enoseis-katadikazoyn-ton-apokleismo-ton-diktyon-rt-kai-sputnik

  79. ΚΩΣΤΑΣ said

    74 τέλος

    ΜΙΚ_ΙΕ μου, λόγω της εκτίμησης και του σεβασμού που τρέφω στο πρόσωπό σου, θα σου απαντήσω ποιητικά.

    Από το ποίημα «Το Ελληνόπουλο» του Βίκτ. Ουγκώ, σε μετάφραση του Κωστή Παλαμά, σου παραθέτω το παρακάτω απόσπασμα:

    «Τι θέλεις άτυχο παιδί; Τι θέλεις να σου δώσω;
    Σαν τι μπορούσε τάχα να σου διώξει το μαράζι;
    Τι θες κι’ απ’ όλα τ’ αγαθά
    τούτα; Πες! Τ’ άνθος; Τον καρπό;»
    «Διαβάτη»,
    (μου κράζει το Ελληνόπουλο με το γαλάζιο μάτι),
    «Βόλια. Μπαρούτι θέλω. Να!!!»

    http://users.sch.gr/geioanni/sel-eortes=1/sel-eortes=1=ETHNIKES_EORTES/sel-eortes=25Martiou1/4.htm

  80. Μια και ο ΚΩΣΤΑΣ είναι κοντά, σε απόσταση ψιθύρου, μια ερώτηση.

    Η (κάθε) αντιπολεμική τοποθέτηση περιλαμβάνει και τους «εμφύλιους»(*) πολέμους, τύπου επανάστασης, όπως η Γαλλική Επανάσταση, η Ελληνική Επανάσταση και η Οκτωβριανή Επανάσταση;
    _________________

    (*) Κρίμα που δεν έχουμε καλύτερο όρο στην υπερτρισχιλιετή, οπότε αναγκάστηκα να χαρακτηρίσω και την ελληνική επανάσταση «εμφύλιο».

  81. aerosol said

    Αυτές οι εκφράσεις είναι μεταφυσικές γενικότητες που λατρεύουν να ανακαλύπτουν οι πολιτικοί, και που, ενίοτε, αγαπά να ακούει ο κόσμος, ακριβώς επειδή σημαίνουν ό,τι ο καθένας προβάλλει σ’ αυτές. Εν προκειμένω, εγώ καταλαβαίνω το νόημα ως ένα ασαφές μείγμα των (1) «έχουμε το δίκιο με το μέρος μας» άρα (2) «η Ιστορία θα μας δικαιώσει» αλλά και υπονοώντας πως (3) «εφόσον έχουμε δίκιο δεν μπορεί παρά να επικρατήσουμε». Πάντως προϋποθέτουν κάποια επιλογή πλευράς (την οποία και αιτιολογούν με την φράση αυτή) , δεν αναφέρονται σε τυφλή τύχη.

  82. BLOG_OTI_NANAI said

    Ένας πρώτος γνώμονας για «σωστές πλευρές της ιστορίας» είναι κάποια βαθιά ανθρώπινα ένστικτα από τα οποία απορρέουν ως αυτονόητες κάποιες αξίες και ρυθμίζουν ακόμα και πραγματικότητες όπως το «δίκαιο του ισχυρού».

    Εφόσον λοιπόν υπάρχει και είναι ζωτικής σημασίας το ένστικτο της αυτοσυντήρησης, αυτονόητα γεννά μια αξία που δικαιώνει την ύπαρξη και τη ζωή.
    Επιπλέον, δικαιώνει την άμυνα απέναντι σε μια απρόκλητη επίθεση. Μάλιστα, ο πόνος που προκαλεί η άμυνα είναι αυτονόητο βίωμα λόγω του φυσικού κανόνα δράσης-αντίδρασης όπου χτυπάς μεν μια πέτρα αλλά νιώθεις να σου επιστρέφει και η δύναμη της. Ταυτόχρονα, η ίδια η λειτουργία του ενστίκτου αυτοσυντήρησης διδάσκει ως «σωστή πλευρά της ιστορίας» το να μην προκαλείται το ένστικτο αυτό.

    Και η ίδια η ελευθερία εμπεριέχει την έννοια της δράσης-αντίδρασης όχι μόνο στον ψυχολογικό χώρο αλλά και στον γεωγραφικό. Αν καθόμαστε τρεις στη σειρά κοντά-κοντά, είναι κατ’ αρχήν ζήτημα ελευθερίας να απλώσω τα χέρια μου δεξιά και αριστερά, όμως αν το κάνω χωρίς να υπολογίσω τα όρια, θα χτυπήσω τα πρόσωπα των διπλανών μου και αυτό είναι μια μορφή επίθεσης. Αλλά εξίσου μορφή επίθεσης είναι να μου δέσουν προληπτικά τα χέρια για να μην τα απλώσω.

    Το πρόβλημα των συλλογικών δράσεων όπως π.χ. μια επανάσταση είναι πολύ πιο σύνθετο και ίσως είναι αδύνατο να αποφευχθεί εκεί η άνιση κατανομή του δικαίου. Δύο ομάδες αγωνίζονται, μία δέχθηκε μακροχρόνια επίθεση και τώρα αμύνεται/αντεπιτίθεται και τελικά κερδίζει, η άλλη ομάδα χάνει, και μέσα σε αυτές που χάνουν βρίσκεται και αυτός που δεν έφταιξε σε τίποτα αλλά έχασε επειδή έφταιξαν οι υπόλοιποι.

    Γενικά μπορούμε να κατανοήσουμε σωστές πλευρές της ιστορίας. Πιο δύσκολο είναι να παραδεχτούμε ότι βρισκόμαστε στη λάθος πλευρά, είδικά όταν μας συμφέρει. Για παράδειγμα, η χώρα μας συμφωνεί με το ΝΑΤΟ τώρα αλλά παρέμεινε στο ΝΑΤΟ και όταν αυτό επιλεκτικά διέλυε χώρες όπως κάνει τώρα ο Πούτιν με παρόμοιες δικαιολογίες.

  83. # 73

    Εξακολουθεις να μπερδεύεις την βούρτσα με την κτένα. Η Ελλάδα είναι γη της Ε.Ε, η Ου-κρανία, όχι. Για την υφαλοκρηπίδα είναι το ζουμί και κμιά βραχονησίδα για τους πατριδοκάπηλους Ανατολής και Δύσης (;).Δεν είναι πυρηνική φυσική, συμβατικές υποχρεώσεις για το ΝΑΤΟ είναι οι εξοπλισμοί και ευκαιρία για μίζες των πολιτικών που ΠΡΕΠΕΙ νσ μιλάνε για κίνδυνο εξ Ανατολών, αντε κάθε ένα μάτσο χρόνια ενα επεισόδιο αλλά Ιμια και ποτέ κανεις δεν διανοήθηκε γιατί όταν η Ελλάδα του Ιωαννίδη δεν είχε ούτε ντουφέκι-τα είχαν ξεπουλήσει στον εμφύλιο του Λιβάνου- η Τουρκία δεν έκανε ένα(ν) περίπατο στον Εβρο.
    Τυφλώνει η (οποιαδήποτε) πολιτική προσήλωση.

  84. # 62

    Εμφανή τα σημάδια της απογοήτευσης…

    Ξέρεις τι είναι να παλεύεις μια χρονιά για να πιάσεις την τέταρτη θέση και μόλις τα κατάφερες και πριν καν ξαναπαίξεις, να έρχεται το CAS και να σε ξαναστέλνει πέμπτο και 3 βαθιμούς (σικ) πίσω ;;; Δεν παλεύεται, εξ ου και ο οίστρος.

  85. Παναγιώτης Κ. said

    «Στη σωστή πλευρά της ιστορίας»
    Έκφραση προβληματική ως προς το νόημά της.
    Με πήγε όμως σε μια άλλη έκφραση που κυκλοφορεί εδώ και περίπου σαράντα χρόνια στο ΥΠΕΞ της Ελλάδας.
    Είναι το λεγόμενο «δόγμα Θεοδωρόπουλου».
    Ο Βύρων Θεοδωρόπουλος υπήρξε έμπειρος διπλωμάτης.
    Από το βιβλίο του » Οι Τούρκοι και Εμείς » προκύπτει το συμπέρασμα:
    Κάθε φορά που η Ελλάδα αντιμετώπισε την Τουρκία μόνη της (1897, 1922, 1974) έχασε. Κάθε φορά που την αντιμετώπισε σε συσχετισμό με άλλες δυνάμεις (πρώτος βαλκανικός, πρώτος παγκόσμιος και, εμμέσως, δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος) κέρδισε ή τουλάχιστον δεν έχασε.

    Μετά από αυτό το συμπέρασμα κάποιος θα μπορούσε να συμπληρώσει: Τότε η Ελλάδα βρέθηκε στη σωστή μεριά της ιστορίας…

  86. ΚΩΣΤΑΣ said

    83 Καλά, αφού είναι τόσο απλά τα πράγματα, ρε Τζη, πάω πάσο. Τι να κάνουμε, εμείς δεν έχουμε γεωστρατηγικές γνώσεις. Εγώ φοβάμαι και για τον μικροολιγάρχη, μην του πάρουν τα λεφτά και μείνουμε μπουκάλα… 😉

  87. Κιγκέρι said

    79: Ολόκληρο το ποίημα:

    Τούρκοι διαβήκαν. Χαλασμός, θάνατος πέρα ως πέρα.
    Η Χίο, τ’ όμορφο νησί, μαύρη απομένει ξέρα,
    με τα κρασιά, με τα δεντρά
    τ’ αρχοντονήσι, που βουνά και σπίτια και λαγκάδια
    και στο χορό τις λυγερές καμιά φορά τα βράδια
    καθρέφτιζε μεσ’ τα νερά.

    Ερμιά παντού. Μα κοίταξε κι απάνου εκεί στο βράχο,
    στου κάστρου τα χαλάσματα κάποιο παιδί μονάχο
    κάθεται, σκύβει θλιβερά
    το κεφαλάκι• στήριγμα και σκέπη του απομένει
    μόνο μιαν άσπρη αγράμπελη σαν κείνο ξεχασμένη
    μεσ’ την αφάνταστη φθορά.

    Φτωχό παιδί, που τριγυρνάς ξυπόλυτο στις ράχες,
    για να μην κλαις λυπητερά, τ’ ήθελες τάχα να ’χες;
    για να τα ιδώ τα θαλασσά
    ματάκια σου ν’ αστράψουνε, να ξαστερώσουν πάλι
    και να σηκώσεις χαρωπά σαν πρώτα το κεφάλι
    με τα μαλλάκια τα χρυσά;

    Τι θέλεις άτυχο παιδί, τι θέλεις να σου δώσω
    για να τα πλέξεις ξέγνοιαστα, για να τα καμαρώσω
    ριχτά στους ώμους σου πλατιά
    μαλλάκια που του ψαλιδιού δεν τάχει αγγίξει η κόψη
    και σκόρπια στη δροσάτη σου τριγύρω γέρνουν όψη
    και σαν την κλαίουσα την ιτιά;

    Σαν τι μπορούσε να σου διώξει τάχα το μαράζι;
    Μήπως το κρίνο απ` το Ιράν, που του ματιού σου μοιάζει;
    Μην ο καρπός απ’ το δεντρί
    που μεσ’ στη μουσουλμανική παράδεισο φυτρώνει,
    κ’ έν’ άλογο, χρόνια εκατό κι αν πιλαλάει, δεν σώνει
    μεσ’ απ’ τον ίσκιο του να βγει;

    Μην το πουλί που κελαηδάει στο δάσος νύκτα μέρα
    και με τη γλύκα του περνάει και ντέφι και φλογέρα;
    Τι θες απ’ όλα τούτα τα αγαθά; Πες.
    Τ` άνθος, τον καρπό; Θες το πουλί;
    -Διαβάτη,
    μου κράζει το Ελληνόπουλο με το γαλάζιο μάτι:
    Βόλια, μπαρούτι θέλω. Να!

  88. loukretia50 said

    79. ΚΩΣΤΑ,
    Δεν έχω την παραμικρή πρόθεση να αναμιχθώ στη συζήτηση, αλλά νοιώθω την ανάγκη να σου θυμίσω ότι η Sadako Sasaki από τη Χιροσίμα ( που ανέφερε το Χτήνος στο σχ.69), το παιδί που έγινε σύμβολο για όλα τα αθώα θύματα πολέμου, δε ζήτησε ποτέ όπλα. Ειρήνη ζητούσε μέχρι το θάνατό της – η υγεία της είχε καταστραφεί ανεπανόρθωτα.
    Κρίμα που τα 1000 οριγκάμι – που δεν πρόφτασε να κάνει δεν αρκούν για να πραγματοποιηθεί η ευχή.
    Εδώ https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQ_nrWfV26SM5nAfyamQFucEFK1ukFlYnH1t5U4aFDGj44eTowE1F-pcrSnGOsgt5m2IWw&usqp=CAU

    με τον αδελφό της Masahiro Sasaki

    Κι αυτό για σένα, https://youtu.be/9HEkdFzHLHs ένα βιντεάκι εμπνευσμένο απ΄την ιστορία της.

  89. Costas Papathanasiou said

    80: μήπως λοιπόν «αλληλοφαγικούς/ανθρωποβόρους», αντί για «εμφύλιους»;

  90. Μαρία said

    Άμα είσαι στη σωστή πλευρά, μπορεί και να τα κονομήσεις.
    https://twitter.com/nbozionelosgr/status/1499395211192979459

  91. atheofobos said

    Επειδή βλέπω ότι υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για το ποια είναι η σωστή πλευρά της ιστορίας ίσως την απάντηση να την έχει δώσει ήδη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ που ενέκρινε κατά την έκτακτη σύνοδό της ψήφισμα που καταδικάζει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ζητά την άμεση απόσυρση των δυνάμεών της από το έδαφος της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας.
    Το ψήφισμα εγκρίθηκε κατά συντριπτική πλειοψηφία με 141 χώρες να ψηφίζουν υπέρ, πέντε κατά και 35 να δηλώνουν αποχή.
    Συγκεκριμένα, καταψήφισαν Ρωσία, Λευκορωσία, Βόρεια Κορέα, Ερυθραία και Συρία. Της ψηφοφορίας απείχαν συνολικά 34 χώρες, περιλαμβανομένων Κίνας, Ιράκ, Ιράν, Ινδίας και Πακιστάν
    https://www.cnn.gr/kosmos/story/303537/polemos-oykrania-h-geniki-syneleysi-toy-ohe-katadikazei-ti-rosiki-eisvoli-kai-apaitei-aposyrsi

  92. @ 89 Costas Papathanasiou

    Ίσως «εξουσίας».
    🙂

  93. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Στην σωστή μεριά της ιστορίας, βρίσκονται πάντα αυτοί που την γράφουν, δηλαδή οι νικητές. Ποιοί είναι αυτοί όμως; Αυτοί που δημιουργούν, ελέγχουν και διακινούν το χρήμα και κατ΄ επέκτασιν ελέγχουν τον κόσμο, η οικονομική ελίτ κι ο υπόκοσμος – μαφία (που κανείς ποτέ δεν την βάζει στο όποιο παγκόσμιο «παιχνίδι» γιατί άραγε;) σκάρτα το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού, οι υπόλοιποι ζούν με τις προκατασκευασμένες ή μη φαντασιώσεις τους πως ανήκουν κάπου, πρακτικά, είναι οι αναλώσιμοι της ιστορίας.
    Υπάρχει και ένα απειροελάχιστο ποσοστό που ανήκει στον εαυτό του, αυτοί, είναι οι νικητές της ζωής κι έχουν γραμμένη στα …. την όποια ιστορία!

    73 – «Αυτή τη στιγμή όμως έχουμε ένα πραγματικό γεγονός, πόλεμος Ρωσίας εναντίον Ουκρανίας.»
    ΟΧΙ Κώστα, αυτό το «γεγονός», απέχει από την αλήθεια πιο πολύ κι από το ότι ο Τσίπρας κι ο Κουτσούμπας, είναι κομμουνιστές. Αυτό θέλουν τα ΜΜΑ της ελίτ να πιστέψουμε κι αυτό μας δείχνουν με κάθε προκατασκευασμένο και ελεγχόμενο τρόπο. Όπως σου είπα και σε προηγούμενο νήμα, σκέψου με την λογική νοημοσύνη κι όχι με την συναισθηματική και θα σου λυθούν σχεδόν όλες οι απορίες γι΄αυτό το «γεγονός» (και όχι μόνο).

    Επειδή εδώ δεν μπορεί να γίνει σοβαρή συζήτηση για τέτοια θέματα, αν θέλεις πάρε το μέηλ μου από τον Νικοκύρη να τα πούμε με την ησυχία μας, όπως γίνεται και με μερικούς άλλους φίλους εδώ.
    Μόνο αυτό θα σου πώ. Το ρούβλι έχει φτάσει στα 112 $, υπό άλλες συνθήκες η Ρωσία δεν θα είχε «ζωή» πάνω από μήνα, ΟΜΩΣ, από το 12 και μετά, μαζεύει χρυσό και διώχνει $ από το συναλλαγματικά της αποθέματα και τώρα σχεδόν τα έχει μηδενίσει. Το ίδιο μάζεμα χρυσού, έχει κάνει και η Κίνα, και οι δύο αμφισβητούν ανοιχτά το δολάριο που είναι πιο κάτω κι από χρησιμοποιημένο κωλόχαρτο, αλλά χάρη στην στρατιωτική δύναμη των ΗΠΑ, αντί να χάνει αξία όπως θα ήταν το λογικό μετά από τόσα πληθωριστικά τρις, κρατάει ή και αυξάνει την αξία του. Ο πληθωρισμός που βιώνουμε τώρα, (οι εκτός ευρώ και Ε.Ε, αντιμετωπίζουν τραγικές καταστάσεις) είναι αποτέλεσμα του ότι Ρώσοι Κινέζοι αλλά και Άραβες, αρνούνται να δίνουν προϊόντα με αντάλλαγμα χρησιμοποιημένα κωλόχαρτα – $.
    Μπορείς να φανταστείς τι θα γίνει αν ο Πούτιν συνδέσει το ρούβλι με τον χρυσό;
    ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΩΡΑ! Πόσο μάλλον αν το κάνει παράλληλα και η Κίνα, τότε θα δείς πώς επιβάλλεται η δημοκρατία σ΄αυτά τα στυγνά καθεστώτα από την χώρα της ελευθερίας!

    Όποιος θεωρεί τον Πούτιν, τρελό, παράφρονα με αυτοκρατορικές φαντασιώσεις τύπου Χίτλερ, ζεί στον κόσμο που του έφτιαξαν τα ΜΜΑ. Είναι ακριβώς, ό,τι είναι και οι απέναντι.

    Να θυμάσαι, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΛΟΙ Σ΄ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ, μόνο τραγικά θύματα πολέμου, παράπλευρες απώλειες στην δική τους «ανθρωπιστική» διάλεκτο!

  94. Παναγιώτης Κ. said

    @54. «αλλιώς γίνεται της Μήλου, της Χιλής και της Πράγας».
    Γιάννη, αυτό της Μήλου ξεχωρίζει!

  95. Αγγελος said

    Όταν έγραψε ο Ουγκό το Ελληνόπουλο, ήταν ακόμα νεότατος και φλογερός βασιλόφρων. Ωστόσο, στον πρόλογο της ποιητικής του συλλογής, έγραφε: «υπέρμαχος κάθε νομιμότητας, αρνούμαι να δεχτώ τη νομιμότητα της εξουσίας του σουλτάνου». Ήταν ένα πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση 🙂
    Πάντως γράψτε σωστά τους στίχους που ακρωτηρίασε η πηγή του Κώστα.
    «Τι θες απ´ όλα τ´αγαθά
    Τούτα; Πες, τ´ άνθος, τον καρπό; Θες το πουλί; — Διαβάτη,
    μου κράζει το Ελληνόπουλο με το γαλάζιο μάτι:
    Βόλια, μπαρούτι θέλω, να!»

  96. 93,
    Σχετικά με την τελευταία πρόταση και την σουρεαλιστική ειρωνεία του πολέμου, υπάρχει και το ειρηνιστικό ρητό
    War Does Not Determine Who Is Right — Only Who Is Left

  97. Αγγελος said

    Συγνώμη, βλακείες λέω. Η φράση αυτή (« Défenseur de toute légitimité, je nie et je combats celle du pouvoir ottoman ») είναι από πρόλογο ποιητικής συλλογής του Αλφρέδου de Vigny. Να μάθω να διασταυρώνονται τις θολές μου νεανικές αναμνήσεις προτού γράψω!

  98. …behind?

  99. ΚΩΣΤΑΣ said

    88
    Αγαπητή μου Λουκρητία, σε επίπεδο ενός ιδεατού κόσμου, συμφωνώ απόλυτα μαζί σου.

    Δυστυχώς, η Sadako Sasaki παρουσίασε τα προβλήματα υγείας αφού είχε ήδη λήξει ο πόλεμος. Και παρά την μέγιστη ευαισθητοποίηση που προκάλεσε στην παγκόσμια κοινότητα για ΕΙΡΗΝΗ, δυστυχώς οι πόλεμοι δεν σταμάτησαν ποτέ και χιλιάδες παραμένουν πάλι τα αθώα θύματα.

    Μακάρι, λοιπόν, παντού και πάντα ΕΙΡΗΝΗ. Όταν όμως αυτό δεν συμβαίνει στην καθημερινή σκληρή πραγματικότητα, τί κάνουμε. Όταν ο άγριος κατακτητής σε σκλαβώσει, τί κάνεις; Ο αγώνας για ελευθερία διαγράφεται από το νου και την καρδιά μας;

    Θα καταδικάσουμε λοιπόν τον Ουγκώ γι’ αυτό του το ποίημα;

    Όλα τα παραπάνω ερωτήματα είναι ρητορικά και δεν απευθύνονται προσωπικά σε σένα, ούτε περιμένω προσωπική απάντηση επ’ αυτών. Τίθενται προς όλους ως αφορμή για φιλοσοφική σκέψη. Χάριν της ΕΙΡΗΝΗΣ θυσιάζουμε τον αγώνα για την απόκτηση της ελευθερίας μας;

    Σε ευχαριστώ και για το βίντεο και την εξαιρετική δουλειά που παρουσιάζουν αυτή η ομάδα νέων παιδιών.

  100. aerosol said

    #11
    Έχω ξαναγράψει πως αν αναλυθούν οι «χουντο-ώρες» της Ιστορίας -συμπεριλαμβάνοντας και το τώρα- οι δεξιόστροφες είναι πολύ περισότερες από τις αριστερόστροφες. Αυτό δεν κάνει τη μια καταπίεση καλύτερη από την άλλη. Απλώς ιστορικά ο καπιταλισμός και διάφορες μορφές πολιτικού συντηρητισμού έχουν κυριαρχήσει πολύ περισσότερο χρόνο σε πολλά περισσότερα μέρη. Αλλά λίστες σαν αυτή που παραθέτεις φαίνονται μονόπλευρες.
    [Επιπλέον δεν ξέρω πώς η Μπααθική Συρία κρίνεται ως χώρα που ένας Κουκουές θα θεωρούσε σύμφωνη με την ιδεολογία του. Τελικά… πώς κόλλησε στη σημερινή κουβέντα το ΚΚΕ;!!!]

    Ιδού κάμποσες εκδοχές καταπίεσης χωρίς αριστερό πρόσημο:
    Θα ήθελες να ζεις σε Αίγυπτο, Αφγανιστάν, Αζερμπαϊτζάν, Αλγερία, Μπαχρέιν, Μπαγκλαντές, Μπρουνέι, Μπουρούντι, Καμερούν, Κονγκό, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Τζιμπουτί, Γουινέα Ισημερινού, Ιράκ, Λάος, Λιβύη, Γκαμπόν, Καζακστάν, Μυανμάρ, Σαουδική Αραβία, Κατάρ, Ρουάντα, Σουδάν, Νότιο Σουδάν, Τουρκία, Υεμένη, Ουγγαρία (είναι και στην ΕΕ τρομάρα μου!), Μαλαισία, Σιγκαπούρη;
    Η Βενεζουέλα είναι το μόνο κράτος στο χάος της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής που δεν θα ήθελες να ζεις; Διότι εγώ θα απόφευγα τις περισσότερες -κι ας μην έχουν ίχνος αριστεροσύνης. Όπως και το τουλάχιστον 30% της επικράτειας των ΗΠΑ.
    Σε πόσες σωστές ή λάθος πλευρές της Ιστορίας βρίσκονται όλοι αυτοί;

    #26
    Για μένα αυτό είναι βασικό κλειδί για την μεταπολεμική μας Ιστορία. Η μόνη χώρα που το έζησε στην Ευρώπη. Δεν έχω μελετήσει για το αν είναι η μόνη στον κόσμο.

  101. Costas Papathanasiou said

    92:Αποκαλυπτικότερη αυτή η επιλογή.
    Διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε επιπροσθέτως, την διά βίου μάθησή μας με “παιχνίδια” τύπου Σουρβάιβορ και Φάρμας που αποδεικνύουν πόσο σοφά εκπαιδεύεται η Ελλάς για να μη χάνει/χάνεται ποτέ, κοιμώμενη πάντα από το σωστό πλευρό του στόρυ των εξουσιαστών με στόρια σκιαχτικά μην και καεί απ’ τις υπεριώδεις. Το λες σαφώς και “υπνοπαιδεία οιδιπόδειων νικητών”.

  102. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    96 – Θα έλεγα πως ο πόλεμος καθορίζει το ποιός έχει την εξουσία να επιβάλει το νόμισμά του. Τα άλλα τα χαριτωμένα, είναι για τις αναλώσιμες παράπλευρες απώλειες.

  103. ΚΩΣΤΑΣ said

    93β
    Καλά, ρε Λάμπρο, τι θες να πεις, δεν υπάρχει πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας; Εντάξει μπορεί τα γεγονότα που διαδραματίζονται εκεί να είναι καλύτερα ή χειρότερα απ’ ότι μας τα παρουσιάζουν, αυτό είναι πολύ πιθανό. Αλλά ότι δεν υπάρχει σύγκρουση, νεκροί στρατιωτικοί και άμαχος πληθυσμός, να το αμφισβητήσουμε κι αυτό;

    *Φτάνουν όσα λέμε εδώ, και πολλά είναι, να κάνουμε και καμια άλλη δουλειά ή ευχάριστη απασχόληση… 😉

  104. BLOG_OTI_NANAI said

    Κάποιες αναφορές. Δεν το συναντά κανείς και τόσο συχνά στα έντυπα. Ίσως να συνηθίζεται περισσότερο σε πολιτικές ομιλίες:

  105. Γιάννης Κουβάτσος said

    Το να ξεχωρίζουμε την καταπίεση σε αριστερή και δεξιά, χριστιανική και ισλαμική ή όποιο άλλο δίπολο, με ξεπερνάει. Η καταπίεση είναι παντού και πάντα το ίδιο απεχθής, όποια και αν είναι η ιδεολογική σάλτσα που την επικαλύπτει.

  106. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    103 – «Καλά, ρε Λάμπρο, τι θες να πεις, δεν υπάρχει πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας;»
    Ότι δεν είναι μεταξύ τους, τι έχουν να χωρίσουν άλλωστε; μόνο συμφέρον έχουν από την ειρηνική συνύπαρξη και μάλιστα ΜΕΓΑΛΟ. Άμα βρείς ποιούς δεν συμφέρει αυτή η ειρηνική συνύπαρξη, θα βρείς και την αιτία του πολέμου μεταξύ τους, αλλά πρέπει να σκεφτείς με την λογική νοημοσύνη, αλλιώς……!

    Σεβαστή η απόφασή σου.

  107. # 86

    Κοίταξε Κώστα, ούτε εγώ έχω γεωστρατιωτικές γνώσεις απλά έτυχε να είμαι σε κάποιες θέσεις και να δω κάτι πράγματα στην θητεία μου. Η ΛΟΓΙΚΗ λοιπόν λέει πως αν πολεμήσεις με τυφεκιοφόρους και μερικά τανκς κάνεις ό,τι θέλεις και δεν ρωτάς κανένα, αν όμως μπλέξεις πυραύλους, αεροπλάνα, φρεγάτες,και άλλα σύγχρονα όλα αυτά έχουν συστήματα που τα έχεις αγοράσει από κάπου. Λοιπόν πολύ απλά, αυτός από τον οποίον τα έχεις αγοράσει μπορεί να τα αχρηστεύσει εντελώς με το πάτημα ενός κουμπιού και να μείνεις ξεβράκωτος αν κάνεις κάτι χωρίς να πάρεις την άδειά του. Αυτό εξηγεί γιατί το 74 πατήσανε την Κύπρο ενώ στον αφύλακτο Εβρο σφυρίζανε αδιάφορα. Ακόμα και στην Μικρά Ασία το ίδιο έγινε από τον Σερ Μπαζίλ που έδινε ΄λοπλα σε Ελληνες και Τούρκους, βέβαια τότε δεν υπήρχανε κουμπιά, υπήρχανε όμως ελαττωματικά όπλα και πυρομαχικά για τα κακά παιδιά που θελήσανε την Αγκυρα.
    Τώρα αν αυτό σου χαλάει την εικόνα που έχεις για τα πολιτικά κόμματα και την επιλογή σου (σεβαστή, έτσι κι αλλιώς σε τέτοιες περιπτώσεις δεν έχει σημασία ποιός κυβερνά) ξέχασέ όσα σου γράφω, καλά Κούλουμα και μην ανησυχείς για τον Ιβάν, νομίζω τούχουνε δώσει διαβατήριο, αλλά και χωρίς αυτόν πάλι ΠΑΟΚ θα είμαστε.

  108. Μαρία said

    51
    Ο προσανατολισμός έχει γίνει πιο περίπλοκος 🙂
    Είμαστε στο ανατολικό σύνορο – στην άκρη της ηπείρου μας και στην καρδιά της- ανατολικά της Ευρώπης αλλά και στην καρδιά της – ανατολικά της Ευρώπης αλλά στο κέντρο της Δύσης – είμαστε η Δύση.

  109. Τρακόσιοι του Λεωνίδα said

    Παρακαλώ μία απορία πάνω στο άρθρο σας: Ο Ζελένσκυ είπε σήμερα στη συνέντευξή του ότι οι Ουκρανοί δεν θέλουν να μείνουν στην Ιστορία όπως οι 300 Σπαρτιάτες των Θερμοπυλών. Αναρωτιέμαι: Οι 300 που έπεσαν στις Θερμοπύλες ήταν με την σωστή πλευρά της Ιστορίας, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη;

  110. […] Το κλισέ ακούγεται συνεχώς τις τελευταίες μέρες. Χτες, ας πούμε, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την εισήγησή του λέγοντας ότι “η Ελλάδα βρίσκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας”, ενώ προχτές, μιλώντας στη Βουλή, στη συζήτηση για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, τόνισε ότι “ήμασταν πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας”. Στον φιλοκυβερνητικό… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2022/03/03/historyrightside/ […]

  111. Χαρούλα said

    #109 Πάντα ωραίος, αλλά σήμερα είπες τα περισσότερα! Να είσαι καλά🥇

  112. Νέο Kid said

    Επειδή πήρε το μάτι μου κάποιο υποτιμητικό σχόλιο για το Σαρβάιβορ … απλώς να ενημερώσω ότι είναι πολύ εύκολο να μάθω ΠΟΎ μένει ο οποιοσδήποτε!

    (Παρακαλώ το παραπάνω να μην εκληφθεί ως έμμεση απειλή… αλλά ως άμεση και επικρεμάμενη!)

  113. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    78 Εμ….

    91 Άρα η σωστή πλευρά της ιστορίας, από το 1947 και μετά, είναι αυτή που προκύπτει από τα ψηφίσματα της ΓΣ του ΟΗΕ;

    104 Ωραία ευρήματα

    109 Ωραίος!

  114. 100 τέλος

    Ζολ, θα σου λύσω την απορία άμα λύσεις κι εσύ τη δικιά μου: Όλα τα όπλα που αγοράζουμε με το τσουβάλι εδώ και δεκαετίες, από ποια συγκεκριμένη χώρα υποτίθεται οτι μας προστατεύουν, και τι κοινό έχει αυτή η χώρα με τη δική μας? Και τι κοινό έχουν και οι δύο χώρες με αυτές που τους πουλάνε τα όπλα?
    Για να σε βοηθήσω, το κοινό χαρακτηριστικό όλων αυτών των χωρών είναι ένα και το αυτό 🙂

    Στρέφομαι προς τα σένα γιατί από την άλλη μεριά τζίφος. Όποιον οπαδό της μεγάλης φιλελεύθερης παράταξης κι αν ρώτησα δεν μου έδωσε κάποια ικανοποιητική απάντηση. Η τελευταία που μου δόθηκε στο συγκεκριμένο ερώτημα ήταν πως κάνω μαρξιστική ανάλυση, ενώ εγώ αυτόν τον αξούριστο αναρχοάπλυτο ούτε που τον ανέφερα στην κουβέντα.
    Μεταξύ μας, τώρα που δε μας βλέπει κανείς, και στο ερώτημα του #26 ανάλογες απαντήσεις παίρνω 😇

  115. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Στην εκπομπή του Χατζηνικολάου στον Αντέννα τώρα, σε λίγο, ο Τσίπρας.

  116. ΣΠ said

    Αν η απάντηση είναι «η σωστή πλευρά της ιστορίας», η ερώτηση πρέπει να είναι πολύ ηλίθια.

  117. atheofobos said

    100
    Οι χώρες που ανέφερα στο 11 ήταν αυτές που συμπαρατάχτηκαν αμέσως με την Ρωσία και είναι βασικά αριστερότροφες, όπως τις χαρακτηρίζεις, και γι΄αυτό προέκυψε και η αναφορά για το ΚΚΕ.
    Δεν χρειαζόταν δε να μου απαριθμήσεις και τις άλλες χώρες, δεξιόστροφες ή μη που δεν θα ήθελαν οι περισσότεροι από μας, να ζήσουν λόγω καταπιεστικών καθεστώτων.
    Δεν με νοιάζει αν μερικοί θα με θεωρήσουν σωβινιστή, αλλά έχοντας επισκεφτεί αρκετές χώρες στον κόσμο, θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που γεννήθηκα και ζω σε αυτή την χώρα, με όλα τα στραβά και ανάποδα που έχει.

  118. Το «Ρ» της Φωκίωνος Νέγρη said

    Η γενέτειρα της δημοκρατίας Αθήνα του 5ου αιώνα π.Χ. σε ποια πλευρά της ιστορίας ήταν;

  119. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ο Άρης πήρε πίσω τους 6 βαθμούς που του είχαν αφαιρεθεί. Άμα είσαι στη «σωστή πλευρά», μη φοβάσαι τίποτα.

  120. Έχει βάλει κανείς ngram (δεν δέχεται φράση με περισσότερες από 5 λέξεις…);
    https://books.google.com/ngrams/graph?content=the+right+side+of+history&year_start=1900&year_end=2019&corpus=26&smoothing=3

  121. Μαρία said

    Διάβαζα γι’ αυτόν τον Ουκρανό ολιγάρχη που μου ήταν άγνωστος. Τραπεζίτης, ιδιοκτήτης ποδοσφαιρικής ομάδας, χρηματοδότης μεταξύ άλλων και των νεοναζί του Αζόφ αλλά και της εβραϊκής κοινότητας της Ουκρανίας.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Ihor_Kolomoyskyi

  122. 121# Τρομακτικό.

  123. Pedis said

    Πέφτουν δειλά-δειλά, ας πούμε στα κουφά, «σε στυλ κάποιοι σκέφτονται …λένε …», κάτι περίεργες προτάσεις ότι αν σε περίπτωση συνεδρίων και σεμιναρίων (μέσω web, τώρα πια) υπάρχουν Ρώσοι ομιλητές με έδρα σε Ρωσικά Ακαδημαϊκά Ιδρύματα, να μη δημοσιεύεται το όνομα του Ιδρύματος και ο ομιλητής να κανει την ομιλία χωρίς να αναφερθεί σε αυτό … Δε μπάμε καθόλου καλά …

  124. Pedis said

    Ένας παππούς, παλιά καραβάνα σε διεθνείς διεπιστημονικές πρωτοβουλίες και φόρουμ για τον έλεγχο της ασφάλειας των στρατιωτικών πυρηνικών εγκαταστάσεων ήδη από τα έιτιζ, εξηγούσε σήμερα κάτι που στο τέλος μπορεί να ακουστεί ως τρίβιαλ αλλά, πάλι, έχει την αξία του επειδή πολλοί, ίσως, να μη το έχουμε συνειδητοποίησει, ότι δηλαδή αυτό με το αυξημένο επίπεδο συναγερμού που διέταξε ο Πούτιν σημαίνει σε πρακτικό επίπεδο ότι έχει αρθεί ένας συγκεκριμένος προκαταρκτικός αριθμός ελέγχων/σταδίων/διαδικασιών πριν την τελική πυροδότηση, με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί η πιθανότητα, σε περίπτωση ανθρώπινου σφάλματος ή τυχαίας προβληματικής απόκρισης των υπολογιστικών συστημάτων, να μπει σε κίνηση η διαδικασία εκτόξευσης και να είναι αρκετά συντομότερος σε σχέση με το νορμάλ, ο προβλεπόμενος χρόνος για ενδεχόμενη επαναξιολόγηση της κατάστασης. 😧

  125. aerosol said

    #115
    Εκεί που έσπαγα το κεφάλι μου να λύσω το κουίζ, «νάτο», σκέφτηκα, «είμαστε όλοι από την σωστή πλευρά της Ιστορίας!» Όπως ήμασταν και το 1974 εξάλλου.
    Αλλά κι εσύ ρωτάς κάτι πράγματα ρε παιδί μου…

    #118
    Στον ΟΗΕ ψήφισαν μόνο 4 υπέρ της Ρωσίας, όχι 11. Οι περισσότερες από τις δυσάρεστες χώρες που ανάφερα ψήφισαν κατά της Ρωσίας. Άρα (κατ’ αντιστοιχία της σκέψης σου) ή είναι «καλά» τα καθεστώτα τους και από την σωστή πλευρά της Ιστορίας, ή τα περισσότερα «κακά» καθεστώτα εναντιώνονται στον Πούτιν -οπότε αυτός είναι «καλός» και αντίπαλη πλευρά «κακιά».
    Δυο τινά μπορεί να ισχύουν:
    1. Είτε αυτά δεν είναι λογικά κριτήρια για να κρίνουμε τις καταστάσεις και αυτές οι λίστες είναι μόνο για να ξεδίνουμε.
    2. Είτε οι περισσότερες κουφάλες είναι αντιρωσικές άρα ο Πούτιν είναι… στην σωστή πλευρά της Ιστορίας.

  126. Φώτης said

    @ 29 – Γιάννης Κουβάτσος

    Προσωπικά έχω ενστασεις με το «παρίες» αλλά ας μη σταθούμε εκεί.
    ‘Εχουμε και λέμε:

    Α’ ΠΠ:
    – Καταχύρωση εδαφών κερδισμένων στους Βαλκανικούς πολέμους
    – Εξουσιοδότηση για απόβαση στη Σμύρνη και ευκαιρία για περαιτέρω εδαφικές προσαρτήσεις
    – Εξασφάλιση καλύτερων όρων συνθηκολόγησης μετά την Μικρασιατική Καταστροφή

    Β’ ΠΠ:
    – Προσάρτηση Δωδεκανήσων
    – Διατήρηση Μακεδονίας και Θράκης και αποφυγή προσάρτησης από Βούλγαρους

    Εμφύλιος Πόλεμος/Ψυχρός Πόλεμος:
    – Αποφυγή διαμελισμού της ελληνικής Μακεδονίας από το ΚΚΕ
    – ανασυγκρίτηση και ραγδαία βελτίωση του βιωτικού επιπέδου της δεκαετίες του 50 και 60.
    – Αποφυγή των δεινών που έζησαν οι υπόλοιπες Βαλκανικές χώρες του Ανατολικού Μπλοκ.

    Είσοδος στη Ευρωπαϊκή Ένωση
    – Γρήγορη σταθεροποίηση της δημοκρατίας στη χώρα μετά τη δικτατορία
    – Οικονομική ανάπτυξη και χρηματοδότηση στα μεγάλα έργα τις δεκαετίες 90-00

    (για την ΕΕ θα μπορούσα να πω και περισσότερα προφανώς που όμως δεν ανήκουν στην ιστορία αλλά στο παρόν που ζούμε σήμερα)

    Είναι αξιοσημείωτο ότι πολλές φορές οι «επιλογές» αυτές ηταν τυχάια γεγονότα και όχι προιόντα στρατηγικής επιλογής.
    Επίσης θεωρώ σημαντικό ότι πολλές φορές οι «επιλογές» αυτές έγιναν ενάντια στο ρεύμα της εποχής.
    Για παράδειγμα, όταν ο Κων/νος Καραμανλής μας πήρε από το χέρι και μας έβαλε στην ΕΟΚ, δύσκολα θα γινόταν αυτό δεκτό με δημοψήφισμα.

    Η καταστροφή της Σμύρνης δεν προέκυψε από τη συμμετοχή μας στον Α’ΠΠ αλλά από το γεγονός ότι ο ελληνικός λαός αποφάσισε να μην επανεκλέξει τον Βενιζέλο το 1920.

    Συμφωνώ μαζί σας. Η σωστή πλευρά από μόνη της δεν ειναι αρκετή. Χρειάζεται και η προσπάθεια όλων

  127. Φώτης said

    Κάτι που δεν αναφέρθηκε.

    Πιστέυω ότι η φράση «στη σωστή πλευρά της ιστορίας» ειπωμένη από Έλληνες παραπέμπει ίσως και λίγο στη στιγμή που η Ελλάδα ήταν σαφώς στη λάθος πλευρά της ιστορίας.
    Και εννοώ τον Γιουγκοσλαβικό Εμφύλιο.

    Η ελληνική εξωτερική πολιτική και χειρότερα ακόμα, η ελληνική κοινή γνώμη, τάχθηκε τότε ολοκληρωτικά υπέρ της σερβικής πλευράς στηρίζοντας έτσι τις εθνοκαθαρτικές πολιτικές του Μιλόσεβιτς.

  128. Γιάννης Κουβάτσος said

    127:Ευτυχώς που εξασφαλίστηκαν κάποια εδάφη, γιατί αλλιώς πού θα απάγκιαζε το ενάμισι εκατομμύριο πρόσφυγες;
    Αν δεν μας αρέσει το παρίας, τότε ας προκρίνουμε το ουραγός. Μια χώρα μονίμως στη «σωστή πλευρά της ιστορίας», με 190 χρόνια ανεξαρτησίας κι όμως ούτε ένα ίντερνετ της προκοπής δεν μπορεί να προσφέρει στους πολίτες της, πουλάει φύση και ιστορία στους τουρίστες για να επιβιώσει και την έχουν ξεπεράσει ακόμα και πρώην κομμουνιστικές χώρες, οι οποίες βρίσκονταν σε κάκιστη κατάσταση πριν από 30 χρόνια, αφού βρέθηκαν μεταπολεμικά στη «λάθος πλευρά της ιστορίας».

  129. Φώτης said

    @129 Ισοπεδωτικότατος

    Αφού κάναμε τις «σωστές επιλογες» και τα καταφέραμε τόσο «άσχημα», όπως λέτε, τότε μπορείτε να φτάσετε άνετα και στο συμπέρασμα ότι αν είχαμε κάνει τις «λάθος επιλογές» θα ήμασταν τώρα πολύ χειρότερα.

    – Ενάμισι εκατομμύριο πρόσφυγες χωρίς κανενα έδαφος, μετά την ολοκλήρωση της εθνοκάθαρσης από τους Νεότουρκους.
    – Τώρινή κατάσταση χειρότερα από τη χειρότερη πρώην κομμουνιστική χώρα (Μολδαβία? – Αλβανία?)

    Διαλέγετε και παίρνετε.

  130. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Όσο αναρωτιόμαστε για τις πλευρές της Ιστορίας, τα πλευρά της ανθρωπότητας πήραν φωτιά 😦

    La centrale nucléaire de Zaporijia a été attaquée dans la nuit de jeudi à vendredi par les forces russes qui ont provoqué un incendie finalement maîtrisé par les pompiers.
    https://www.lemonde.fr/international/live/2022/03/03/guerre-en-ukraine-l-armee-russe-maintient-la-pression-kiev-et-moscou-s-accordent-sur-des-couloirs-humanitaires_6115927_3210.html

    Καλημέρα ,δηλαδή, ο κακός μας ο καιρός και ο ανάποδος

  131. Παναγιώτης Κ. said

    Τα όπλα δεν αγοράζονται μόνο για τις αμυντικές ανάγκες της χώρας.
    Αυτό μπορεί να είναι το λιγότερο. Αγοράζοντας όπλα, αγοράζουμε εξωτερική πολιτική καθώς και διάφορες οικονομικοπολιτικές εξυπηρετήσεις.
    Δηλαδή λένε οι μικρές χώρες στις ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία κ.λπ χώρες: Θα πάρω από σένα όπλα, εσύ θα με υποστηρίξεις στο τάδε θέμα και επίσης θα με υποστηρίξεις για να πάρω δάνεια ώστε να μπορώ να πληρώσω τα όπλα που αγόρασα.
    Πως αλλιώς μπορούμε να εξηγήσουμε το αέναο παιχνίδι αύξησης του παγκόσμιου χρέους;
    https://www.economist.com/content/global_debt_clock
    Δείχνει τελικά η Δύση να μη νοιάζεται για αυτή την αέναη αύξηση. Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, το ζητούμενο για την ηγεσία (προσκηνιακή μα κυρίως παρασκηνιακή) είναι να κινείται η οικονομία που για αυτούς σημαίνει να κινούνται τα χρηματιστήρια…
    Ναι σε βάρος των λαών. Το βάρος όμως των λαών δεν είναι το ίδιο σήμερα με αυτό που ήταν πριν από πενήντα και πλέον χρόνια;
    Ρωτήστε με για να σας πω την εμπειρία μου από το υψόμετρο 930. Πριν πενήντα χρόνια το θερμόμετρο του σπιτιού έδειχνε στο καθιστικό 14 βαθμούς. Τώρα δείχνει σταθερά 22!
    Ή που ταξίδεψα χθες από το 930 στη βάση μου στην Θεσσαλονίκη και… καβαλίκεψα την Πίνδο με δρόμο εκχιονισμένο. Να μην απαριθμήσω και πολλές άλλες αλλαγές.
    Με αυτά δεν εννοώ ότι πρέπει να υποστείλουμε την σημαία της κριτικής. Το αντίθετο. Μόνο που πρέπει να την ανεμίσουμε στην σωστή πλευρά. Ποια είναι αυτή; Π.χ είναι η μεριά εκείνη όπου…άπειρος κόσμος αμείβεται χωρίς να προσφέρει ανάλογο έργο.
    Είναι η μεριά των golden boys στις υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα και για να επεκταθώ και στο εξωτερικό, να επαναλάβω το επιχείρημα-ερώτημα του Λάμπρου: Τι παράγει το Λουξεμβούργο και είναι από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου.
    Να προηγηθεί λοιπόν η σωστή κριτική για να ακολουθήσουν οι ποθητές αλλαγές. Να μη μηρυκάζουμε μια συνθηματολογία όμοια με αυτή του μεσοπολέμου.
    (Συγγνώμη για το σεντονάκι…)

  132. Νίκος said

    Διάλεξαν πλευρά… για να δουν κάποιοι τη Λίμνη των Κύκνων

    Η ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών της Ρωσίας είχε ήδη μπλοκάρει από την αρχή της εβδομάδας τη μετάδοση του «TV Rain», έτσι δημοσιογράφοι και τεχνικοί μετέδωσαν την τελευταία ζωντανή εκπομπή μέσω του YouTube. Στο τέλος συγκεντρώθηκαν όλοι στο κεντρικό στούντιο και φώναξαν «όχι στον πόλεμο». Στη συνέχεια μάλιστα έβαλαν να παίξει η «Λίμνη των Κύκνων», όπως έκαναν το 1991 οι σοβιετικοί τηλεοπτικοί σταθμοί αντί να δείχνουν τον πόλεμο.

  133. Γιάννης Κουβάτσος said

    130:Είπα σε κάποιο σχόλιο ότι δεν βρεθήκαμε στη «σωστή πλευρά της ιστορίας» ή ότι θα προτιμούσα να βρεθούμε στη «λάθος πλευρά»; Μη διαστρεβλώνουμε τα λεγόμενα του άλλου, για να τα κρίνουμε καταπώς μας βολεύει. Είπα απλώς ότι δεν αρκεί να βρίσκεσαι με το μέρος των νικητών, αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιείς σωστά τα όποια πλεονεκτήματα σου εξασφαλίζει αυτή η τοποθέτηση. Η Ελλάδα, λοιπόν, υστερεί κατά πολύ εν συγκρίσει με τις άλλες δυτικές ευρωπαϊκές χώρες (ανήκομεν εις την δύσιν, έτσι;) και αυτό το αποδεικνύουν όλοι οι σχετικοί δείκτες. Και υστερεί πλέον και εν συγκρίσει με κάποιες χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ. Δεν υπάρχει λόγος, λοιπόν, να καμαρώνουμε, αλλά μόνο για να προβληματιζόμαστε.

  134. Παναγιώτης K. said

    Επειδή εμείς εδώ λεξιλογούμε,
    «στη σωστή πλευρά της ιστορίας» είναι η μία φράση που ακούγεται αυτές τις μέρες . Η άλλη είναι, «επί του πεδίου».
    Στη διάρκεια του ταξιδιού μου χθες (#132), επί τρεισήμισι ώρες (τόσο διαρκεί) άκουγα ειδησεογραφικούς σταθμούς (…κουσούρι).
    Το «επί του πεδίου» έδινε και έπαιρνε…
    Για να είμαι ειλικρινής, ως πολιτικοστρατιωτικό όρο τον συνειδητοποίησα διαβάζοντας να τον χρησιμοποιεί ο Ερντογάν. Τον ξεστόμισε ως απειλή προς την Ελλάδα. Κάτι ανάλογο με τη φράση:
    Εμείς οι δυο θα λογαριαστούμε.

    Και κάτι ακόμη που θυμήθηκα.
    Να μην διανοηθείτε τον εαυτό σας χωρίς γυαλιά ηλίου σε χιονισμένο τοπίο και απαστράπτοντα ήλιο.

  135. sarant said

    Καλημέρα από εδώ!

    121 Εντυπωσιακό, μπράβο!

  136. nikiplos said

    Καλημέρα,

    Τα ισχυρά κράτη, όπως λέει κι ο φίλτατος Λάμπρος, εδώ και μια 10ετία είναι τελείως αναξιόχρεα. Επομένως πρέπει να σβηστούν χρέη. Από την εποχή των Φούγκερ και των Μεδίκων, ποτέ δεν έχουν σβηστεί κρατικά χρέη ή σαπάκια που φορτώθηκαν τα κράτη, χωρίς πόλεμο. Επομένως εδώ και 5-6 χρόνια ο πόλεμος φλερτάρει στο παγκόσμιο επιχειρείν, ως πολλά υποσχόμενος για μέρος των ισχυρών. Το γεγονός ότι τον κάνουν τώρα, και υπό αυτές τις συνθήκες, εμένα απλά μου δίνει μια ιδέα, πως μπορεί να τους βολεύει εργαλειακά να τελειώσουν μια και καλή και με τίποτες «ενοχλητικούς».
    Τα περί δημοκρατίας και άλλα ντέφια νταούλια τούμπανα που αντιλαλούν στο βάθος, καθώς τα πλήθη ουρλιάζουν στην κερκίδα, τα αφήνω στους scholars.

  137. 137 (χαιρετίζω την αναφορά στον Μπάλλο 🙂 )

  138. Pedis said

    Για να βρίσκεται ο καθένας στη σωστή πλευρά της ενημέρωσης

    Αντίμετρα της Ρωσίας με απαγόρευση του BBC και του Radio Liberty

    Ο εθνικός φορέας τηλεπικοινωνιών της Ρωσίας απαγόρευσε τη μετάδοση στη χώρα της εκπομπής της ρωσικής υπηρεσίας του BBC και του Radio Liberty καθώς και την πρόσβαση στο μέσο ενημέρωσης Meduza, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

  139. atheofobos said

    126
    Το σχόλιο σου έχει δύο παρανοήσεις.
    Το 11 είναι το πρώτο σχόλιο μου και όχι οι χώρες που ψήφισαν υπέρ της Ρωσίας και έχει γραφεί πριν γίνει η ψηφοφορία στον ΟΗΕ.
    Η δεύτερη παρανόηση που κάνεις είναι ότι από πουθενά στα γραφόμενα μου δεν προκύπτει η σοφιστεία που αναπτύσσεις πως όσες χώρες ψήφισαν κατά της Ρωσίας ανήκουν στην σωστή πλευρά της ιστορίας.
    Απλά σου επεσήμανα πως δεν χρειαζόταν να μου απαριθμήσεις και τις άλλες χώρες, δεξιόστροφες ή μη που δεν θα ήθελαν οι περισσότεροι από μας, να ζήσουν λόγω καταπιεστικών καθεστώτων.
    Δεν χρειάζεται δε και πολύ σκέψη ότι όταν κάποιος χαρακτηρίζει καθεστώτα καταπιεστικά δεν μπορεί ταυτόχρονα να τα θεωρεί πως είναι στην σωστή πλευρά της ιστορίας.
    Στοιχειώδες, αγαπητέ μου Γουάτσον!

  140. nikiplos said

    Με αφορμή το ποστ, ας βάλουμε κι ένα ιστορικό τραγούδι…

  141. nikiplos said

    Ύμνος των Αμερικανών Σοσιαλιστών βέβαια. Και βάζω κι αυτήν την παλιά εκτέλεση, όπου για τους ρέκτες της folk music η εισαγωγή με το μπάντζο, είναι παρόμοια (για να μην πω η ίδια) με αυτήν του τραγουδιού «τα ζηλιάρικά σου μάτια» του Μάρκου Βαμβακάρη. Για να μην παρεξηγηθώ, τα δύο τραγούδια δεν έχουν καμία σχέση, και βέβαια το θεωρώ εντελώς απίθανο, ο Μάρκος να άκουσε ποτέ του το αμερικανικό τραγούδι… Απλά ως σύμπτωση το βάζω.

  142. spyridos said

    140
    Κλασικός στρυγανιάρης. 2 στα 3 σχόλια περιέχουν πειράγματα για όποιον τυχόν δεν συμφωνεί πολιτικά μαζί του αλλά μην τολμήσει κάποιος να ανταποδώσει το πείραγμα. Γκρινιάζει σα μωρό παιδί.
    Καμιά παρανόηση. Να πάτε στη Γουατεμάλα που πήρε τον ακριβώς αντίθετο δρόμο από τη Κούβα να δείτε τη γλύκα.

  143. Ranele Ranele said

    Πρόσφατα σε μια ανάρτηση του φβ είδα ένα επιτυχημένο κατά τη γνώμη μου λογοπαίγνιο:
    Ψάχνω να βρω τη σωστή πλευρά της ιστορίας, αλλά συνεχώς προσκρουω σε πολύγωνα και πεντάγωνα.

  144. Γιάννης Κουβάτσος said

    Με ανοικτές αγκάλες δέχονται τους Ουκρανούς πρόσφυγες οι Πολωνοί και οι Ρουμάνοι και μπράβο τους. Έτσι είναι, όταν οι κατατρεγμένοι έχουν το σωστό χρώμα και πιστεύουν στον σωστό Θεό, είναι ευπρόσδεκτοι· αλλιώς, πέφτουν πάνω σε τείχος.

  145. nikiplos said

    145@ Δεν νομίζω πως φταίει το χρώμα του δέρματος, αλλά ο θρησκευτικός φανατισμός των περιοχών από όπου προέρχονται οι πρόσφυγες, και η διάθεσή τους να ακολουθήσουν στο μέλλον τα κελεύσματα των μουλάδων. Τα έχουμε δεί άλλωστε στην ΕΕ: Μπατακλάν, Σαρλί Εμπντό, Λογικρισία στα ΜΜΕ της Ευρώπης για οποιαδήποτε νύξη/σκώμμα κατά του Μωάμεθ κ.α.
    Ευχαριστούν δεν θα πάρουν και καλά θα κάνουν κατά τη γνώμη μου…

  146. Pedis said

    # 124 β +

    Experts say possible sanctions could include a ban on British academics collaborating with Russian scientists, the freezing of any joint funding, and the exclusion of Russian scientists from reading or publishing in international scientific journals.

    https://www.theguardian.com/education/2022/mar/04/uk-universities-impact-sanctions-russia-academmics-boycott

  147. Γιάννης Κουβάτσος said

    146: Τότε ο φόβος των εν λόγω ανατολικών είναι σαφώς μεγαλύτερος από των υπολοίπων Ευρωπαίων, που δέχονται πρόσφυγες και μετανάστες από τις χώρες του λεγόμενου τρίτου κόσμου.

  148. aerosol said

    #140
    Έχεις δίκιο για το 11, ανάφερες 7 χώρες. Ολίσθημα του υποσυνείδητου, μια που είχα στο νου το νούμερο του σχολίου σου. Λοιπόν, δεν ψήφισαν και οι 7 υπέρ της Ρωσίας, μόνο 4. Οι άλλες 3 δήλωσαν αποχή, αλλά αυτό έκαναν και άλλες 32 που δεν ανάφερες.
    Τα υπόλοιπα… σαφώς είναι σοφιστεία, Σέρλοκ. Νομίζω πως έκανα σαφές πως αυτή η «λογική» είναι παράλογη!
    Αλλά είναι σοφιστεία βασισμένη στην ψευδολογική του σχολίου 11: παράλογη όσο η λίστα σου, που δεν είναι ακριβής και, τελικά, δεν έχει νόημα εκτός από πυροτέχνημα. Αν όντως υποστηρίζεις το 11 τότε δεν μπορείς να απορρίψεις το δικό μου συμπέρασμα. Με τα ίδια υλικά φτιάχτηκαν.

  149. sarant said

    141-2 A μπράβο!

  150. Pedis said

    # 66 – Κάπως έτσι

  151. Pedis said

    Για πάλι

  152. Μαρία said

    Έγιναν απο κούπες.
    https://left.gr/news/spd-diagrafei-ton-gkerharnt-srenter-apo-ton-katalogo-me-toys-megaloys-sosialdimokrates
    Σύμφωνα με την ηγεσία του κόμματος, «το όνομα του Γκέρχαρντ Σρέντερ δεν ταιριάζει με την παρούσα συγκυρία» και για αυτό διεγράφη από τη λίστα με τους 34 μεγάλους σοσιαλδημοκράτες που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα του κόμματος. Τώρα πλέον, οι «μεγάλοι σοσιαλδημοκράτες» είναι 33. Το κόμμα απέσυρε ακόμη και τις κούπες με το όνομα και το πρόσωπο του πρώην καγκελάριου από το κατάστημα με τα αναμνηστικά αντικείμενα του SPD.

  153. atheofobos said

    143
    Μόλις το διάβασα είπα μέσα μου, για δες ο Spyridos σε χαρακτηρίζει στρυγανιάρη και δεν ξέρεις αν σε βρίζει ή σε επαινεί. Αλλά και το ψαχτήρι του γκούγκλη είναι το ίδιο αγράμματο με μένα και δεν ξέρει τι σημαίνει!
    Οπότε είπα με θαυμασμό ! (ελπίζω να μην θεωρηθεί γκρίνια μικρού παιδιού!)
    Βρίσκομαι μπροστά σε ένα νέο γλωσσοπλάστη Παλαμά!
    Όσο για την σύσταση να πάω στην Γουατεμάλα ήδη έχω πάει εκεί πριν 15 χρόνια!
    ΜΕΞΙΚΟ-ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ Ένα ταξίδι ζωής.
    http://atheofobos2.blogspot.com/2007/04/blog-post_25.html

    149
    Οι χώρες που γράφω στο 11 έχουν εκφραστεί υπέρ της Ρωσίας και δεν έχουν, επαναλαμβάνω ξανά, καμία σχέση με την ψηφοφορία στον ΟΗΕ γιατί το σχόλιο γράφτηκε πριν να γίνει αυτή η ψηφοφορία.
    Επαναλαμβάνω λοιπόν το : Στοιχειώδες, αγαπητέ μου Γουάτσον!

  154. Μαρία said

  155. spyridos said

    154
    Δεν είμαι γλωσσοπλάστης και όποια μνήμη των Ελληνικών έχω είναι παλιά.
    Ο στρυγανιάρης (ορθογραφία δική μου) ήταν στο λεξιλόγιο της γιαγιάς μου και όχι μόνο.
    Ο γκρινιάρης και ζαβολιάρης. Να υποθέσω Μανιάτικη; Ευτυχώς δεν τα ξέρει όλα για μας ο γκούγκλης.

    Δεν έχω καταφέρει να διαβάσω ποτέ τα ταξιδιωτικά σου γιατί είναι τουριστικά, επιφανειακά και τους λείπει απολύτως η ενσυναίσθηση.
    Πήγες στη Γουατεμάλα και δεν κατάφερες να διακρίνεις τον καθημερινό πόνο ακόμα και σήμερα των ανθρώπων που καταστράφηκαν από τα τάγματα θανάτου της πολιτισμένης δύσης αλά Αμερικάνα.
    Η κατάσταση είναι η τραγικότερη από όλες τις χώρες της Αμερικής. Ετσι κι αλλιώς στου κουφού την πόρτα.
    Είδα που κάνεις αναρτήσεις του Παπανίκου και άλλα περιττώματα δεξιά αριστερά πεταγμένα και μου ήρθε αναγούλα.

  156. Μαρία said

  157. Νίκος said

    Η Μολδαβία έχει Ναζί;

  158. rogerios said

    @122: Το 2019, λίγο μετά την εκλογή του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έγραφα τα εξής στη σελίδα μου σε κάποιο ΜΚΔ (δεν σας λέω πόσο έπεσα μέσα στις προβλέψεις, τον κουβά μπορείτε να τον δείτε και μόνοι σας 🙂 ).

    «Πόσο βιώσιμο θα ήταν το πείραμα ενός ακραιφνώς φιλορωσικού Μεξικού; Ενός φανατικά ρωσόφιλου Καναδά; Ευφάνταστη ουχρονία ή τραβηγμένο σενάριο επιστημονικής φαντασίας; Ας αναδιατυπώσουμε το ερώτημα: πόσο βιώσιμη μπορεί να είναι μια απολύτως φιλοαμερικανική Ουκρανία; Μια πρώτη απάντηση στο ερώτημα δίνει η, απροσδόκητη για πολλούς, θριαμβευτική επικράτηση του ηθοποιού Βολοντίμιρ Ολεκσάντροβιτς Ζελένσκι στις χθεσινές προεδρικές εκλογές. Η νίκη αυτή αποτελεί μια προσπάθεια εξεύρεσης ενός νέου, λογικότερου, σημείου ισορροπίας, μια προσπάθεια να δαμασθούν οι αντίρροπες δυνάμεις που επενεργούν στη μεγάλη αυτή χώρα της ανατολικής Ευρώπης.

    Για την Ουκρανία έχουμε μιλήσει πλειστάκις στο παρελθόν. Έχουμε επισημάνει πόσο σύνθετο και περίπλοκο θέμα αποτελεί. Ζητήματα όπως η ουκρανική εθνογένεση, η ουκρανική εθνική ταυτότητα και η γλώσσα στην Ουκρανία θα επρεπε να συνοδεύονται πάντα από προειδοποιητικούς τίτλους όπως «Εκατό αποχρώσεις του γκρίζου» ή κάτι ανάλογο τέλος πάντων.
    Η νίκη του συμπαθούς ηθοποιού (του οποίου η μόνη σχέση με την πολιτική ήταν ότι για τρία περίπου χρόνια υποδυόταν τον πρόεδρο της χώρας στην κωμική σειρά «Слуга народу», δηλαδή «Υπηρέτης του Λαού» ή «Υπηρέτης του Έθνους», λόγω της αμφισημίας της λέξης народ) δεν σημαίνει ότι η Ουκρανία απέκτησε αίφνης ρωσόφιλο πρόεδρο. Δεν ισχύει σε καμία περίπτωση κάτι τέτοιο. Ωστόσο, ο νέος πρόεδρος έχει υποσχεθεί μια πολιτική σχετικής συμφιλίωσης, δημιουργώντας ελπίδες ότι θα ανακοπεί η προσπάθεια καταναγκαστικού γλωσσικού και πολιτισμικού εξουκρανισμού (που βρίσκει αντίθετο μεγάλο μέρος των πολιτών της χώρας), ότι θα καταβληθούν προσπάθειες να εξευρεθεί λύση που θα τερματίζει τον εμφύλιο με τις εξεγερμένες περιοχές του Ντονμπάς και ότι θα υπάρξει σχετική ομολοποίηση των σχέσεων με την ισχυρή γείτονα.

    Ο μεγάλος ηττημένος των χθεσινών εκλογών, ο απερχόμενος πρόεδρος Πετρό Ποροσένκο, κατηγορούσε τον Ζελένσκι ως μαριονέττα του ολιγάρχη Ίχορ Βαλέριοβιτς Κολομόισκι. Δεν υπάρχουν αμφιβολίες για τις στενές σχέσεις μεταξύ των δύο ανδρών. Αμφότεροι κατάγονται από εβραϊκές οικογένειες της ίδιας περιοχής (ο Ζελένσκι από το Κρίβι Ριχ/ Κριβόι Ρογκ, ο Κολομόισκι από το Ντνιπροπετρόφσκ/ Ντνίπρο). Προφανώς και ο Κολομόισκι δεν είναι κάποιος άγιος. Κάτοχος της τρίτης μεγαλύτερης περιουσίας στη χώρα (μετά τους Ρινάτ Αχμέτοφ και Βίκτορ Πιντσούκ), κάτοχος τριπλής ιθαγένειας (ουκρανικής, ισραηλινής και κυπριακής – μια και όπως ο ίδιος λέει «ο ουκρανικός νόμος απαγορεύει τη διπλή ιθαγένεια, όχι και όμως και την τριπλή»!) κι ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας ΦΚ Ντνίπρο, φέρεται να έχει χρηματοδοτήσει ουκρανικά εθνικιστικά ένοπλα σώματα στον εμφύλιο της ανατολικής Ουκρανίας. Πόσο αναμάρτητος είναι, όμως, ο βασιλιάς της ουκρανικής σοκολατοβιομηχανίας Ποροσένκο για να κατηγορεί τον αντίπαλό του και τον αφανή προστάτη του;
    Σε εσωτερικό επίπεδο, άλλωστε, ο θρίαμβος του Ζελένσκι έχει κι ένα άλλο νόημα: αυτό της καταδίκης των ουκρανικών πολιτικών ελίτ, οι οποίες, είτε φιλορωσικές είτε φιλοαμερικανές (και, στα λόγια, τουλάχιστον, φιλοευρωπαϊκές), διακρίθηκαν για τις υψηλότατες επιδόσεις τους στο άθλημα της διαφθοράς.
    Μένει να διαπιστώσουμε αν οι προσδοκίες για μια νέα εξισορρόπηση θα εκπληρωθούν και σε ποιο βαθμό».

    Προσθέτω ότι ο Κολομόισκι ήταν και ιδιοκτήτης της ΑεροΣβίτ. Ίσως να θυμάστε ότι αεροσκάφος της εταιρίας αυτής το οποίο εκτελούσε την πτήση Οδησσός-Θεσσαλονίκη είχε συντριβεί ύστερα από δύο αποτυχημένες απόπειρες προσγείωσης στο αεροδρόμιο της συμπρωτεύουσας (Δεκέμβριος 1997).

  159. sarant said

    159 Ο Ζελένσκι λοιπόν δεν τήρησε τις υποσχέσεις που είχε δώσει προεκλογικά. Δεν τον άφησαν ή δεν είχε σκοπό να το κάνει άραγε;

  160. atheofobos said

    156
    Δυστυχώς ως επισκέπτης για 2-3 μέρες των τουριστικών αξιοθέατων της Γουατεμάλας και χωρίς να έχω την ενσυναίσθηση που προφανώς διακρίνει εσένα, δεν μπόρεσα να διακρίνω όσα εσύ αμέσως θα διέκρινες μέσα από το πούλμαν. Γι΄αυτό και το μόνο που έγραψα ήταν πως:
    Η εικόνα που βλέπει ο τουρίστας σε αυτήν είναι εντυπωσιακά καλύτερη από του Μεξικού αν και έχουν περάσει μόνο 11 χρόνια αφ΄ ότου έληξε ο 36ετης εμφύλιος πόλεμος.
    Είναι καθαρότερη ,χωρίς εμφανή ίχνη του εμφυλίου και από όπου περάσαμε δεν είδαμε τις παραγκουπόλεις που περιστοιχίζουν την Πόλη του Μεξικού.
    Βέβαια σε αυτές τις χώρες οι κοινωνικές ανισότητες είναι ιδιαίτερα έντονες και στην πρωτεύουσα της Γουατεμάλας ως τουριστικό αξιοθέατο σε πάνε σε ολόκληρη πολυτελή συνοικία με τα σπίτια των οικονομημένων στην οποία δεν επιτρέπεται η είσοδος στον κόσμο έχοντας φρουρά στην είσοδο και την έξοδο!

    Ευτυχώς δε που μόνο οι γελοιογραφίες του Παπανίκου σου προκάλεσαν αναγούλα και το ευαίσθητο στομάχι σου μπόρεσε να ανεχθεί όλες τις άλλες όλου του πολιτικού φάσματος από του Ριζοσπάστη μέχρι της Καθημερινής. Λυπάμαι πολύ γι΄ αυτό και την άλλη φορά θα φροντίσω να τις θέτω υπ΄όψη σου για να τις λογοκρίνεις δεόντως!

  161. Μαρία said

    Ένα Βλέμμα – Α Μέρος https://www.avgi.gr/sto-kokkino#archive
    Μετά το 38:45 μιλάει Έλληνας που είχε μπακάλικα στην Ουκρανία και γύρισε πρόσφατα, ενώ τα παιδιά του έμειναν εκεί.

  162. Μαρία said

    159
    Αυτό το σίριαλ πάντως έβγαλε μέχρι και τον αρχηγό της ουκρανικής ΚΥΠ, παιδικό φίλο του Ζελένσκι. https://en.wikipedia.org/wiki/Ivan_Bakanov
    Με αφορμή τη γλωσσική πολιτική διάβασα οτι ο Ζ. μετά την εκλογή του έκανε ιδιαίτερα μαθήματα, για να βελτιώσει ως ρωσόφωνος τα ουκρανικά του.

  163. atheofobos said

    161
    Εδώ μπορούν, όσοι θέλουν, να δουν τις 42 γελοιογραφίες από όλο το πολιτικό φάσμα των Ελλήνων σκιτσογράφων που δημοσίευσα, χωρίς να τις λογοκρίνω και χωρίς να φανταστώ πως 3 από αυτές θα προκαλούσαν αναγούλα στο ευαίσθητο στομάχι του Spyridos!
    ΠΩΣ ΕΙΔΑΝ ΟΙ ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΟΙ ΜΑΣ ΤΗΝ ΡΩΣΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ
    http://atheofobos2.blogspot.com/2022/03/blog-post.html

  164. Νίκος said

    04.12.2015
    Ξεκίνημα για την Hellas Net

    Διευθυντής του ενημερωτικού τομέα ανέλαβε ο Κώστας Βαξεβάνης, ενώ θέση σχολιαστή στα ειδησεογραφικά προγράμματα πήρε ο Σταύρος Λυγερός.

    Ο Κώστας Βαξεβάνης μίλησε για τα άλλα κανάλια της διαπλοκής, είναι το κακό στη δημοσιογραφία είπε, ζητώντας πίστωση χρόνου ώστε να διαπιστώσουμε πως το δίκτυο της Hellas Net θα είναι το καλό, αυτό που θα θέσει τη δημοσιογραφία στις σωστές της βάσεις πέρα από τα όποια συμφέροντα.
    https://www.efsyn.gr/tehnes/media/50572_xekinima-gia-tin-hellas-net

    Συνελήφθη ο βασικός μέτοχος της HellasNet
    02.10.2016
    …βασικός μέτοχος του τηλεοπτικού δικτύου HellasNet, Γιάννης Καραγιώργης, καθώς έπειτα από ενεργοποίηση διεθνούς εντάλματος σύλληψης για απάτη, πλαστογραφία και δόλια πτώχευση από τις ολλανδικές αρχές…

    Αξίζει να σημειώσουμε ότι το όνομα του εφοπλιστή έχει απασχολήσει αρνητικά την επικαιρότητα και άλλες φορές, ενώ αρκετοί οικονομικοί παράγοντες της ναυτιλίας θυμούνται ακόμη ότι στις αρχές της δεκαετίας του ’90 ο εν λόγω επιχειρηματίας είχε βρεθεί στα πρόθυρα της πτώχευσης, όταν πήρε φωτιά ένα από τα δεξαμενόπλοια που διέθετε με συνέπεια να καούν 20 ναυτικοί.

    Παρά τα όσα συνέβησαν, ο Γιάννης Καραγιώργης ξαναμπήκε στο παιχνίδι της ναυτιλίας, ενώ στις 2 Δεκεμβρίου του 2015 διοργάνωσε μια λαμπρή τελετή στο Μουσείο της Ακρόπολης για να παρουσιάσει το νέο του «απόκτημα», το τηλεοπτικό δίκτυο HellasNet.
    https://www.efsyn.gr/ellada/astynomiko/84495_synelifthi-o-basikos-metohos-tis-hellasnet

    March 3, 2022
    TV Producer For Russian Oligarch Charged With Violating Crimea-Related Sanctions
    Jack Hanick Worked for Konstantin Malofeyev in Violation of United States Sanctions and Made False Statements to FBI Agents to Conceal His Sanctions-Violating Conduct

    …..
    HANICK also worked for Malofeyev on a project to establish and run a Greek television network and on efforts to acquire a Bulgarian television network. At Malofeyev’s direction, Hanick traveled to Greece and to Bulgaria on multiple occasions in 2015 and 2016 to work on these initiatives, and reported directly back to Malofeyev on his work. For instance, in November 2015, HANICK wrote to Malofeyev that the Greek television network would be an “opportunity to detail Russia’s point of view on Greek TV.” In connection with Malofeyev’s efforts to acquire the Bulgarian television network, HANICK took steps to conceal Malofeyev’s role in the acquisition by arranging to travel to Bulgaria with another person identified by a Greek associate of Malofeyev, so that it would appear the buyer was a Greek national rather than Malofeyev.
    …..
    https://www.justice.gov/usao-sdny/pr/tv-producer-russian-oligarch-charged-violating-crimea-related-sanctions

    Ευτυχώς που υπάρχει αδέσμευτη κι ανεξάρτητη δημοσιογραφία στη σωστή πλευρά.

  165. ΣΠ said

    164
    Αθεόφοβε, εσύ συνέχισε την καλή δουλειά, Δεν είναι δυνατόν να τους έχεις όλους ευχαριστημένους.

  166. Pedis said

    Αν είναι από έλεος για τα τόσα αυτοαναφορικά λινκ να μπω καμιά φορά να δω τι παίζει… 🥱

  167. Γιάννης Κουβάτσος said

    164: Πολύ καλό το ιστολόγιό σου, Αθεόφοβε, και καταπληκτική η συλλογή των γελοιογραφιών. Όποιος θέλει «επανασταστικά» ιστολόγια-γροθιά στο κατεστημένο, ας κάτσει να τα φτιάξει, να μας ανοίξει κι εμάς τα μάτια.

  168. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @164. Τό ἱστολόγιό σου εἶναι ἐξαιρετικό. Συγχαρητήρια!

  169. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    162, Ναι, τον είχα ακούσει στον Ξυδάκη. Λέει κι ότι ο Ουκρανός πεθερός του έμεινε πίσω, στη Χερσώνα και κρατάει τα παράσημα του πατέρα του από τον Κόκκινο Στρατό κι αναρωτιέται για τί πολέμησε;
    Τώρα βλέπω μίλησε και στον Μπογιόπουλο.
    Συγκεκριμένα ο Κυριάκος Ντασιοβασίλης αναφέρθηκε:

    — Στο ωμό πραξικόπημα του 2014 που όπως είπε το οργάνωσε η Αμερικάνικη πρεσβεία σε συνεργασία με την Ουκρανική διασπορά του Καναδά και της Αμερικής οι οποίες το χρηματοδότησαν.

    — Στον πρώτο νόμο της πραξικοπιματικής κυβέρνησης που ήταν να βγάλει εκτός νόμου το Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας και επιτεθεί σε όλη την υπόλοιπη αντιπολίτευση.

    — Στα τραγικά γεγονότα της Οδησσού που οδήγησαν στον θάνατο 60 ανθρώπων στην πυρπόληση του Συνδικάτου.

    — Στη δράση των 5 νεοναζιστικών και φασιστικών ταγμάτων που δρουν στην Ουκρανία (Αζοφ, Δεξιός Τομέας, Ντανμπάρ, Δνίπερ, Αντρά) που σκότωναν, βίαζαν γυναίκες και κόρες των Ρωσόφωνων και έκλεβαν τα υπάρχοντα τους.

    — Στην καταπάτηση της συνθήκης του Μινσκ.

    — Στις κάλπικες υποσχέσεις του Ζελένσκι για «ειρηνική επίλυση» της κρίσης στο Ντονμπάς, οι οποίος γρήγορα τις αναίρεσε και προχώρησε σε ανοιχτή συνεργασία με τάγματα εφόδου.

    — Στην βίαιη επέμβαση της Ρωσίας που έχει προκαλέσει τεράστιο πόνο στον Ουκρανικό λαό και έχει βυθίσει τη χώρα στο χάος.
    https://www.imerodromos.gr/oykrania-martyria-o-p-proedros-toy-ellino-oykranikoy-syndesmoy-filias-mila-ston-n-mpogiopoylo/

  170. spyridos said

    164
    Οι «γελοιογραφίες» του Παπανίκου δεν είναι γ. και δεν εκπροσωπούν κάποιο πολιτικό φάσμα.
    Είναι κουράδες παχουλές και να τις χαίρεσαι. Είναι σαν να παρουσιάζεις συλλογή ποιημάτων και να ρίχνεις και μερικά του Μπογνάνου μέσα.
    Δεν είναι θέμα λογοκρισίας αλλά αισθητικής.
    Επίσης πριν πετάξεις τη μπάλα στην εξέδρα όπως συνήθως δεν μίλησε κανένας για το ιστολόγιό σου, ούτε για την ειρωνικότατη και προσβλητικότατη παρατήρησή σου για γλωσσοπλάστες και παλαμάδες.
    Ούτε αν είναι φυσικό φαινόμενο οι οικονομικές ανισότητες («Βέβαια σε αυτές τις χώρες οι κοινωνικές ανισότητες είναι ιδιαίτερα έντονες «), όπως πιστεύει κάθε χαζοχαρούμενος δεξιός.

    Απλώς σου είπα ότι είσαι ένα πεισματάρικο μικρό παιδί που δεν ανέχεται να του κάνουν τα ίδια πειράγματα που κάνει σε άλλους.
    Και μας έχει πρήξει το συκώτι με την Κούβα.
    Λοιπόν η Αϊτή και η Γουατεμάλα «διάλεξαν» το δρόμο τον αμερικάνικο αλλά δεν πρόκοψαν και χωρίς εμπάργκο 50 συνεχόμενα χρόνια. Μην διαβάσεις τα δικά μου αλλά μπες και σύγκρινε τα στοιχεία που δίνει η CIA στο factbook.
    Μπράβο σου και καλά έκανες και δε βγήκες από το λεωφορείο σου γιατί θα σε έγδερναν ζωντανό οι πεινασμένοι.

  171. atheofobos said

    166, 168. 169
    Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια.

  172. atheofobos said

    171
    Σχετικά με τις γελοιογραφίες του Παπανίκου, όπως και για όλες τις άλλες, ισχύει το De gustibus non est disputandum.
    Χρειάζεται βέβαια ευρύτητα πνεύματος και όχι ιδεολογικές καθηλώσεις να συνειδητοποιεί κανείς πως είναι γνήσια δημοκρατικό να δημοσιεύει κείμενα και γελοιογραφίες από όλο το πολιτικό φάσμα που αυτονόητα δεν μπορεί να συμφωνεί ο ίδιος με όλους.
    Προφανώς επίσης είναι σαφές ότι δεν έχουμε την ίδια αντίληψη περί αισθητικής μιας και θεωρείς προσβλητικότατο τον χαρακτηρισμό ως γλωσσοπλάστη Παλαμά!
    Οι ιδεολογικές σου παρωπίδες και ο θαυμασμός σου για τον δημοκρατικό παράδεισο της Κούβας σε οδηγούν στην ιδεοληψία να πιστεύεις πως στο μη δημοκρατικό καθεστώς της Γουατεμάλας που από το 1996 γίνονται κάθε 4 χρόνια εκλογές, μόλις βγαίναμε από το πούλμαν θα μας έγδερναν ζωντανούς οι πεινασμένοι!
    Βέβαια αν διάβαζες ότι έγραφα για την Γουατεμάλα θα διάβαζες:
    Και στις δύο χώρες (Μεταξά-Γουατεμάλα),παρά τις προειδοποιήσεις της συνοδού ,δεν αισθάνθηκε κανείς μας φόβο να κυκλοφορήσει στους δρόμους ούτε φόβο ότι θα τον κλέψουν όπως πχ έχω αισθανθεί στην Λίμα ,στο Ρίο αλλά και στην Ρώμη.
    Και βέβαια δεν μας έγδαραν ζωντανούς πεινασμένοι!

  173. spyridos said

    Η έρημος της Αριζόνα είναι σπαρμένη με πτώματα Γουατεμαλέζων. Αυτοί που πέταξε ο Μπάιντεν πίσω πριν 1 μήνα ήταν σε πλειοψηφία Γουατεμαλέζοι. Οι φτωχότεροι της Λατ. Αμερικής μαζί με τους Αιτιανούς. Για πες μου ποιές είναι οι ιδεολογικές μου καθηλώσεις κύριε ψυχογράφε;

    Γράφει για ιδεολογικές καθηλώσεις ο άνθρωπος που βγήκε και υπερασπιζόταν την δημοσκόπηση της ΑΛΚΟ το Σεπτέμβριο. Και έγραφε και περισπούδαστα επιχειρήματα. Εγώ πάντως έστειλα μέηλ στον κύριο Κώστα Παναγόπουλο διευθυντή της ΑΛΚΟ στις 20 Σεπτ 2021 εκ μέρους της ΕΣΟΜΑΡ και εκείνος δεν υπερασπίστηκε την έρευνα όπως εσύ. Οχι απλώς ιδεολογική αλλά πνευματική καθήλωση.

  174. spyridos said

    Η υπεράσπιση και η παρουσίαση του Παπανίκου λένε αρκετά για την πνευματική σου ένδεια.
    Η θα το σταματήσεις εδώ ή κάθε φορά που θα απευθύνεσαι σε μένα θα λαμβάνεις την πρέπουσα απάντηση.
    Και ΔΕΝ θα έχεις τον τελευταίο λόγο. Κακομαθημένε μπέμπη.

  175. ΓΤ said

    174@

    Επισημαίνω με πολλή αγάπη, επειδή σε εκτιμώ: Γουατεμαλτέκοι 🙂

  176. sarant said

    175 Μεγάλα παιδιά είστε, αλλά χαρακτηρισμοί δεν χρειάζονται.

  177. spyridos said

    Συγνώμη σε όλους από μέρους μου.
    Δεν συνεχίζω.

  178. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Η αβάσταχτη ελαφρότητα της επιλεκτικής αντιπολεμικής ευαισθησίας! ΚΡΙΜΑ!

    Κατά τ΄άλλα, η δύση συνεχίζει αναίσχυντα να χρηματοδοτεί την Ρωσία δια της πλαγίας οδού.
    Φαίνεται πως και η υποκρισία, είναι το ίδιο άπειρη με την βλακεία.

  179. sarant said

    178 Ευχαριστώ.

  180. atheofobos said

    177
    Δεν είχα τον σκοπό να ανταποδώσω τους χαρακτηρισμούς σε αυτό το επίπεδο, γιατί γνωρίζω πως τελικά αυτού του είδους οι διαπληκτισμοί καταλήγουν στον Νόμο του Γκόντγουιν.

  181. Γιάννης Κουβάτσος said

    Μόνο που ο νόμος του Γκόντγουιν θα πρέπει να εμπλουτιστεί και με την αναφορά στον Στάλιν και εν γένει τον σταλινισμό· στο ελληνικό διαδίκτυο, τουλάχιστον. 😊

  182. Πέπε said

    182
    Πραγματικά, σκεφτόμουν ακριβώς το ίδιο, και μήπως ο σταλινικός γκοντγουινισμός είναι ελληνική ιδιαιτερότητα…

  183. Pedis said

    Άλατις!

    Μία σπάνια στιγμή αυτοκριτικής … 😅 😂 🤣
    Συλλεκτικό σχόλιο. Μπουαχαχαχαχα!

  184. ΣΠ said

    182, 183
    Δεν είναι το ίδιο. Στο ελληνικό διαδίκτυο θα βρεις πολλούς υποστηρικτές του Στάλιν, αλλά όχι του Χίτλερ, τουλάχιστον όχι ανοικτά.

  185. Γιάννης Κουβάτσος said

    185:Ακριβώς. Αυτό ήθελα να προσθέσω, αλλά δεν ήθελα να ρίξω λάδι στη φωτιά. 😊 Έχουμε το μοναδικό σταλινικό κοινοβουλευτικό κόμμα στην Ευρώπη, οπότε η αναφορά είναι βάσιμη. Είναι άδικη όμως όταν εκτοξεύεται συλλήβδην εναντίον των αριστερών, εναντίον δηλαδή ανθρώπων που καταδικάζουν απολύτως τον σταλινικό ολοκληρωτισμό.

  186. Avonidas said

    Καλησπέρα.

    Το Συμβούλιο του CERN ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη συμμετοχή της Ρωσίας (με καθεστώς παρατηρητή) στις τάξεις του, και παύει κάθε νέα συνεργασία με ρωσικά Ινστιτούτα (τα τρέχοντα συνεργατικά εγχειρήματα συνεχίζονται «προς το παρόν»).

    Η οργανωτική επιτροπή του διεθνούς συνεδρίου Quark Matter 2022 που θα γίνει τον Απρίλιο εδώ στην Κρακοβία, στη διοργάνωση του οποίου συμμετέχει ενεργά και εξασφάλισε με πολύ κόπο (και γλείψιμο) ΚΑΙ το Ινστιτούτο μου, ανακοίνωσε ότι «σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία» ακυρώνει τις συμμετοχές όλων των εγγεγραμμένων συμμετεχόντων που είναι μέλη ρωσικών ινστιτούτων. Α, και «χαιρετίζει τις πρωτοβουλίες των Ρώσων συναδέλφων μας» που διαμαρτύρονται κατά του πολέμου.
    Τις χαιρετίζει – εκ του ασφαλούς – αλλά τους εκδικείται, και τους κάνει δώρο στον Πούτιν.

    Κανονικά θα ‘πρεπε να αποσύρω τη συμμετοχή μου, κι ας είναι αυτό το συνέδριο ό,τι κρισιμότερο στην καριέρα μου αυτή τη στιγμή.

    Κανονικά…

  187. sarant said

    187 Δύσκολα πράγματα. Να μην αποσύρεις όμως.

  188. Avonidas said

    #188. «Να μην αποσύρω»… Νικοκύρη, δεν έχω ψευδαισθήσεις. Στο παρόν κλίμα, αν αποσύρω με τις ανάλογες διευκρινίσεις (αλλιώς δεν έχει νόημα) θα με λιανίσουν επαγγελματικά (για αρχή). Αν το κάνω, ας περάσω και τη θηλιά στο λαιμό μόνος μου, να μη χάνω χρόνο.

    Όχι, για να πω ότι θα αποσύρω θα ‘πρεπε να ‘χω άλλο εντελώς εκτόπισμα 😐

  189. Μαρία said

    Λίνα Μενδώνη / Καταγγελία ότι παραποίησε επίσημο κείμενο της ΕΕ για να επιβάλει λογοκρισία https://www.avgi.gr/politiki/409671_kataggelia-oti-parapoiise-episimo-keimeno-tis-ee-gia-na-epibalei-logokrisia

    Η υπουργός Πολιτισμού για μία ακόμα φορά πρωταγωνιστεί σε ένα πρωτοφανές σκάνδαλο. Σε επίσημο δελτίο τύπου του υπουργείου (7.3.2022) παραποίησε την απόφαση των υπουργών Πολιτισμού, Οπτικοακουστικών και Ενημερωτικών Μέσων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ουκρανία. Η παραποίηση είχε έναν και μόνο στόχο: να εμφανίσει την άστοχη απόφασή της για απαγόρευση των ρωσικών πολιτιστικών οργανισμών ως κοινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
    Σε κανένα σημείο της απόφασης των υπουργών Πολιτισμού, Οπτικοακουστικών και Ενημερωτικών Μέσων δεν υπήρχε καμία τέτοια αναφορά. Η διακήρυξη των Ευρωπαίων υπουργών -απολύτως εύλογα- εκφράζει την αυτονόητη αλληλεγγύη στους Ουκρανούς δημιουργούς και καλλιτέχνες.
    Στη συνέχεια, όταν η λαθροχειρία της έγινε φανερή, η κ. Μενδώνη έσπευσε να κάνει αυτό που συνηθίζει: να φορτώσει αλλού την ευθύνη και πιο συγκεκριμένα στο γραφείο Τύπου του υπουργείου. https://www.avgi.gr/politiki/409694_me-tin-parapoiisi-exethese-ti-hora-i-eythyni-barainei-tin-mendoni-apokleistika

  190. Μαρία said

    187
    Είσαι ο μόνος που βρίσκεσαι σε δίλημμα; Δεν υπάρχουν άλλοι συνάδελφοί σου, για να κινηθείτε ομαδικά;

  191. (Το προηγούμενο είχε γίνει στη Γουχάν; Κακά προαισθήματα…!)

  192. Νέο Kid said

    Αβονίδα, άσε τις αποσύρσεις και τις μαλακίες! Το κορόιδο! Δεν γίνεται να κερδίσεις στον αγώνα εναντίων των ηλιθίων. Η βλακεία είναι ανίκητη! Τη δλείτσας και τη δλείτσατς… ( ούτε με «ομαδικότητες» που λέει η Μαρία να ασχοληθείς. Οι ηλίθιοι κατέχουν καλύτερα το «ομαδικό» και είναι αναρίθμητοι!)

  193. sarant said

    189 Ακριβώς έτσι που τα λες είναι.

  194. Γιάννης Κουβάτσος said

    «Τις χαιρετίζει – εκ του ασφαλούς – αλλά τους εκδικείται, και τους κάνει δώρο στον Πούτιν.»
    Τυφλά αντίποινα, η απόλυτη ηλιθιότητα… Τι να πεις…

  195. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    189 – To βέβαιο, είναι πως το χρήμα δεν φέρνει την ευτυχία, μπορεί όμως, πέρα από την όποια δύναμη, να σου δώσει την μεγαλύτερη δυνατή ανεξαρτησία σ΄αυτό το σύστημα που ζούμε (οι αληθινά ανεξάρτητοι, είναι αυτοί που δεν το χρησιμοποιούν καθόλου).
    Αυτό ήθελα να σου εξηγήσω τότε στο ταβερνάκι, και την όλη παράνοια γύρω από αυτό, όπως και την μεγάλη αντίφαση των πλούσιων «αγράμματων» (αλλά και κυριολεκτικά) και ιδιοφυών «μπατίρηδων», (επίσης και κυριολεκτικά) αλλά με τόσο καλό κόσμο γύρω μας,😍 ήταν δύσκολο, μια άλλη φορά.😊

    Φαντάζομαι πως με 10,000,000 θα τους έστελνες στο διάολο (μη σου πώ και με μισό😊) τώρα αναγκάζεσαι να τους ανεχτείς, όπως έχουμε κάνει μάλλον όλοι μας με άλλους σε άλλες καταστάσεις!
    Πραγματικά με θλίβει που μυαλά σαν κι εσένα δεν είναι απερίσπαστα στην έρευνά τους.

    Επιστήμονες εξαρτημένοι από μισθούς, δάσκαλοι κλπ, με μισθούς πείνας, γιατροί με φακελάκια και υποχείρια των φαρμακευτικών εταιρειών, πόσο πιο ηλίθια μπορεί να είναι η παγκόσμια κοινωνία;

    Δεν είναι ό,τι πιο παρανοϊκό το χρήμα;😜

    Ένα υπέροχο τραγούδι από ένα υπέροχο πολωνικό συγκρότημα, για έναν υπέροχο σχολιαστή.👍😊

  196. Avonidas said

    #192. Το προηγούμενο είχε γίνει στη Γουχάν; Κακά προαισθήματα…!

    Το συνέδριο; Αμέ… τέλη του 2019. Και είχα την «ατυχία» τότε να με κόψουν. 😐

    #191. Είσαι ο μόνος που βρίσκεσαι σε δίλημμα; Δεν υπάρχουν άλλοι συνάδελφοί σου, για να κινηθείτε ομαδικά;

    Ποιοί συνάδελφοί μου, οι Πολωνοί ή οι Ουκρανοί; Ωραίο ανέκδοτο 😦

    Οι Πολωνοί συνάδελφοί μου σκέφτονται αυτά που θέλει να σκέφτονται το ΝΑΤΟ και η κυβέρνησή τους. 10 χρόνια συνεργασίας (οι νεότεροι) με Ρώσους φυσικούς μπαίνουν στο ζύγι με τις παρλαπίπες του Μπάιντεν – ότι ο Πούτιν θέλει να ανασυστήσει την ΕΣΣΔ – και οι παρλαπίπες βγαίνουν μολύβι, κι η εμπειρία τους πίτουρο.

    Συζητούσα μ’ έναν συνάδελφο εδώ (παντρεμένος, οικογενειάρχης με δυο παιδιά, πράος άνθρωπος), και του έλεγα ότι είναι σκληρότητα, και μάλιστα μάταιη και άσκοπη, να τιμωρούμε και να κλείνουμε την πόρτα στους Ρώσους συναδέλφους για έναν πόλεμο που δεν ξεκίνησαν, που είναι ανίσχυροι να σταματήσουν, και εναντίον του οποίου διαμαρτύρονται από την πρώτη μέρα, βάζοντας το κεφάλι τους στον τορβά. Ναι, μου λέει, αλλά τι να κάνουμε, η Πολωνία διακόπτει τη συνεργασία με τα ρωσικά ινστιτούτα, και επομένως δεν γίνεται να τους φιλοξενούμε στο συνέδριο και να δίνουν ομιλίες, δεν μπορούμε να δώσουμε αυτή την εικόνα προς τα έξω. Κι ακόμα, μου λέει, όσο κι αν είναι λυπηρό και άδικο για τους συναδέλφους, δεν συγκρίνεται με το να βομβαρδίζεις παιδιά.

    Θα μπορούσα να του απαντήσω ότι εδώ και δεκαετίες οι αξιότιμοι φίλοι και «σύμμαχοί» μας βομβαρδίζουν καθημερινά παιδιά όλων των χρωμάτων της Benetton, για τα οποία δεν έχει σκοτιστεί, ή πιο ρεαλιστικά την ύπαρξη των οποίων αγνοεί παντελώς. Αλλά δεν είναι κάν αυτό το θέμα. Το ότι ο ρωσικός στρατός βομβαρδίζει παιδιά – αν τα βομβαρδίζει – και το ότι στραγγαλίζουμε επαγγελματικά και πολιτιστικά τους συναδέλφους μας που τυχαίνει να είναι Ρώσοι πολίτες είναι δύο τελείως ασύνδετα πράγματα, το απόλυτο non-sequitur. Το ένα δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να αποτρέψει, να εξηγήσει ή να δικαιολογήσει το άλλο.

    Δεν του είπα τίποτα. Τον ρώτησα απλώς τι φαντάζεται ότι θα συμβεί στους συναδέλφους μας της Ρωσίας, όταν η Δύση (ελλείψει καλύτερου όρου) κλείσει την πόρτα κι αποστρέψει το βλέμμα.

  197. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    «Το ότι ο ρωσικός στρατός βομβαρδίζει παιδιά – αν τα βομβαρδίζει».

    Αμφιβάλεις, λές να αυτοκτόνησαν όσα είναι νεκρά; Ας μη πηγαίνουμε στο άλλο άκρο, ο Πούτιν, είναι το ίδιο φασίστας με τον Μπάϊντεν κι όλα τα δυτικά καθίκια που κόπτονται τάχα μου για την δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

  198. Νέο Kid said

    Ρωσία vs Αγγλοσάξωνες …

    https://thefrontierpost.com/the-new-world-order/

  199. Avonidas said

    #199. Ειδοποία, ρε Καραμήτρο! Πού ξέρεις αν δεν πάσχω από καρδιά;! (εδώ δηλ. δεν το ξέρω εγώ ακόμα…)

    Τι διαβάζω βραδιάτικα, ρε πστμ…

    Θυμάμαι την τελευταία φορά που άλλαξε ο Μανωλιός, εννοώ ο κόσμος, με την 11η Σεπτεμβρίου. Δεν θα πάρω.

  200. Γιάννης Κουβάτσος said

    Αβονίδα, οι Πολωνοί έχουν τραβήξει πολλά από τους Ρώσους/Σοβιετικούς στην ιστορία τους. Μην περιμένεις ότι μπορείς με λογικά επιχειρήματα να πείσεις, όταν υπάρχουν πικρία, εχθρότητα και προκαταλήψεις αιώνων. Το έχω καταλάβει καλά αυτό, συζητώντας με Πολωνούς μετανάστες εδώ στη γειτονιά μου, που τη λένε και «μικρή Βαρσοβία».

  201. nikiplos said

    201@ Κι εγώ αυτό ακριβώς θα έλεγα. Οι ανατολικοί έχουν τα αντίθετα ακριβώς φρονήματα με τους Έλληνες, διότι ως λαοί τράβηξαν ζόρια και των παθών τους τον τάραχο, από αντίθετα πολιτικά στρατόπεδα. Γι’ αυτό άλλωστε και οι πολιτικοί πρόσφυγες από τις πρώην Ανατολικές Χώρες, που γύρισαν στην Ελλάδα, ένιωθαν τελείως αποσυνάγωγοι, ενόσω έπρεπε (υποχρεωτικά, οι άλλοι τους είχαν του κλώτσου και του μπάτσου) να συγχρωτιστούν με τους «ομολόγους» τους εδώ.

  202. Νίκος said

    #202 Είναι πολύ εύκολο να είσαι κομμουνιστής σε μια ελεύθερη χώρα, αλλά όχι ελεύθερος σε κομμουνιστική.

  203. nikiplos said

    175@ Ο Χρήστος Παπανίκος είναι μεγάλο ταλέντο, και γνήσιος καλλιτέχνης. Το αν διαφωνεί κανείς ιδεολογικά μαζί του, και δεν γελάει με την τέχνη του, είναι άλλου ιερέως. Προσπερνάει και πάει γι’ άλλα. Κι εδώ ας κάνω ένα σκώμμα: Δεν φαντάζομαι να υποννοείς πως κάποιος πρέπει να λογοκρίνει τον Παπανίκο και να μην τον αναφέρει κι αυτόν μαζί με άλλους. Μέρος του Χιούμορ είναι και ο αυτοσαρκασμός, μαζί με τον σαρκασμό. Αγέλαστοι ήταν συνήθως σε απολυταρχικά καθεστώτα.

    Είχα μια παρόμοια συζήτηση πριν 30 χρόνια περίπου, με ανθρώπους από τον εικαστικό χώρο που έβριζαν τον Αρκά εκείνης της εποχής 90ς, ως «αναρχοάπλυτο» και «μηδενιστή» περίπου. Πολύ θα ήθελα σήμερα να έβλεπα όλους αυτούς σήμερα, που μεγάλη μάζα από τον αριστερόφρονα χώρο, βρίζει νυχθημερόν τον Αρκά, σε αντίθεση με τότε που τον υπερασπιζόταν.

    Κι ας βάλω κι ένα παλιό ερώτημα που πηγάζει (εγώ το είχα δει τουλάχιστον) από τον Σοβιετικό Κινηματογράφο: Υπάρχει άραγε Τέχνη που δεν είναι στρατευμένη?

  204. nikiplos said

    203@ Δεν θα το έλεγα. Οι κομμουνιστές εδώ, τράβηξαν τα ίδια και χειρότερα με τους δυτικόφρονες στις πρώην Ανατολικές Χώρες, μαζί με κομμουνιστές βέβαια. Επομένως καλύτερα να πούμε πως είναι δύσκολο να είσαι ελεύθερα σκεπτόμενος σε φασιστικές χώρες. Για την ύπαρξη του νεοΦασισμού, υπάρχει μεγάλη βιβλιογραφία, δεν είμαι εγώ αρμόδιος.

  205. Alexis said

    Ο αντιαμερικανισμός με τον οποίο έχουν γαλουχηθεί γενιές Ελλήνων μεταπολεμικά (όχι αδικαιολόγητος), ειδικά όσοι δηλώνουν αριστεροί, κομμουνιστές, προοδευτικοί κλπ., έχει οδηγήσει σε απίστευτη στρέβλωση τον τρόπο σκέψης και πολιτικής ανάλυσης ανθρώπων, κατά τα άλλα λογικών και ισορροπημένων.
    Ο μεγάλος μπαμπούλας, ο μεγάλος κακός, το φόβητρο που είναι υπεύθυνο για όλα τα δεινά που συμβαίνουν στην ανθρωπότητα είναι οι Αμερικάνοι και κακοί «δυτικοί» σύμμαχοί τους.
    Είτε ο Πούτιν εισβάλλει στην Ουκρανία, είτε μία βόμβα προκαλεί μακελειό στην Καμπούλ, είτε ο κόσμος πεθαίνει κατά χιλιάδες από κόβιντ στην Ιταλία, από πίσω (πρέπει να) είναι οι Αμερικάνοι και η κακιά Δύση.
    Η Δύση φταίει λοιπόν για τα αίσχη που διέπραξαν οι Σέρβοι εθνικιστές στη Βοσνία (γιατί «διέλυσε τη Γιουγκοσλαβία») η Δύση φταίει για όσα κάνουν οι ταλιμπάν στο Αφγανιστάν (γιατί «εξέθρεψε τον φονταμενταλισμό») η Δύση φταίει για τον Καντάφι, για τον Σαντάμ και πάει λέγοντας…
    Όταν τους αντιτάσσεις ότι η Δύση, με όλα όσα έχει κάνει, με όλη την υποκρισία της, είναι η μόνη «περιοχή» στον πλανήτη όπου υπάρχει στοιχειώδης σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ατομικές ελευθερίες, ελευθερία έκφρασης κλπ., όταν τους λες ότι ο κόσμος θα ήταν μια ατελείωτη κόλαση αν υπήρχαν παντού Ερντογάνηδες και Πούτιν και Λουκασένκο, αρχίζουν τα «τσάμικα» και τα «καλαματιανά» (ποια δημοκρατία, το κεφάλαιο κυβερνάει, οι πολυεθνικές, τα ΜΜΑ, οι τράπεζες, μπλα… μπλα… μπλα…)
    Όλα αυτά βέβαια εκ του ασφαλούς, από την ασφάλεια του πληκτρολογίου τους που τους επιτρέπει να ξεδιπλώνουν φαρδιά-πλατιά την αποψάρα τους και να «καταγγέλλουν».

    Έτσι και τώρα με την Ουκρανία. Τους δείχνεις το φεγγάρι κι αυτοί κοιτάνε το δάχτυλο.
    -Ο Πούτιν εισβάλλει στην Ουκρανία
    -Ναι, αλλά οι Αμερικάνοι…
    -Βομβαρδίζονται πόλεις και σκοτώνονται άμαχοι.
    -Ναι, αλλά η Δύση…

    Με όλα τούτα δεν θέλω ούτε να δικαιολογήσω ούτε να ξεπλύνω τα εγκλήματα που έχουνε κάνει κατά καιρούς οι Αμερικάνοι και οι σύμμαχοί τους.
    Αλλά αυτό το παραμυθάκι του αιώνιου συμψηφισμού είναι στ’ αλήθεια πολύ κουραστικό, με γυρνάει πολλά χρόνια πίσω, στα φοιτητικά αμφιθέατρα των ’80ς…

  206. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    206# Επί του προκειμένου, θα εισέβαλε ο Πούτιν στην Ουκρανία αν οι ΗΠΑ δεν είχαν λυσσάξει να βάλουν πυραύλους κάτω από τη μύτη της Ρωσίας? Κι αν πήγαινε η Ρωσία να βάλει πυραύλους στη γειτονιά των Αμερικάνων όπως το ’62 ποιά νομίζεις πως θα ήταν η αντίδρασή τους?

  207. nikiplos said

    206@, τουλάχιστον στον δεξιόφρονα κόσμο, ο αντιαμερικανισμός εισήλθε το 1974, μετά την Τουρκική Εισβολή στην Κύπρο. Νωρίτερα ήταν βιτρίνα ο φιλοΑμερικανισμός.

  208. nikiplos said

    Ωστόσο πας στην καρδιά του προβλήματος. Η Δαιμονοποίηση των Ναζί για παράδειγμα, αθώωσε όλες τις πρακτικές τους, όλο το πολιτικό τους κεφάλαιο, που αξιοποιήθηκε εργαλειακά στον δυτικό κόσμο. Αυτό άλλωστε κράζει και η Αρέντ στα βιβλία της.

  209. # 207

    Μη θίγετε τα κακώς κείμενα !! 🙂 🙂

  210. # 209,210

    Π.χ. ο Σαββίδης γράφεται Ρώσος ολιγάρχης (με ελληνική υπηκοότητα) ενώ ο Μαρινάκης σαν έλληνας εφοπληστής, δαιμόνιος επιχειρηματίας, εμπνευσμένος συνθέτης αλλά ποτέ …ολιγάρης ούτε …πολυάρχης !!!!

  211. # 211

    όχι συνθέτης (ακόμα), μόνο στιχουργός (με έξαψη)

  212. nikiplos said

    212@ 🙂 Στιχουργός! Πανάθεμά μας…

  213. Νίκος said

    #205 Ο χαρακτηρισμός του τι είναι φασισμός χρησιμοποιείται πολλές φορές καταχρηστικά και στο τέλος χάνει το νόημά του. Συχνά χρησιμοποιείται από εκείνους που πληρούν τα χαρακτηριστικά του φασίστα. Αυτό έχει εξελιχθεί στον λεγόμενο νεοφασισμό προσπαθώντας να περιγράψει τον σύγχρονο αγώνα υπεράσπισης δικαιωμάτων, ελευθεριών και δημοκρατίας και κατά των διακρίσεων και λοιπών φασιστικών συμπεριφορών. Ο αγώνας αυτός όμως γίνεται σε κράτη που το επιτρέπουν ή που έχουν τη θεσμική και κοινωνική ανοχή που την επιτρέπει, σε αντίθεση με τα κράτη που δεν επιτρέπουν την εμφάνισή του.

    Το οξύμωρο είναι πως επειδή αυτή η προσπάθεια δημιουργεί ένταση, κλονίζει παγιωμένες αντιλήψεις, δημιουργώντας πολεμική δυναμική, κοινωνική και πολιτική πόλωση εργαλοποιείται από φασιστικά καθεστώτα με σκοπό να αποσταθεροποιήσει τα δημοκρατικά που θεωρεί εχθρικά – μη φιλικά, εκείνα δηλαδή με τα οποία έχει ανταγωνιστικά συμφέροντα.

  214. Γιάννης Κουβάτσος said

    206:Συμφωνώ απολύτως, Αλέξη. Όμως και οι δυτικοί δεν πείθουν, όταν καταδικάζουν τις εισβολές και τις επεμβάσεις «άλλων», ηχούν υποκριτικές οι αιτιάσεις τους και η επίκληση των αρχών του διεθνούς δικαίου, λόγω των δικών τους πολλών αμαρτιών σε αυτόν τον τομέα.

  215. Νίκος said

    #207 Η επέκταση του ΝΑΤΟ δεν συνεπάγεται απόλυτα της επέκτασης των πυραυλικών εγκαταστάσεων. ΑΝ ήθελε ο Πούτιν θα μπορούσε να αναζητήσει, να επιδιώξει και να επιβάλει μια λύση πάνω σε αυτή την ανησυχία. Μα δεν επιχειρηματολόγησε σε αυτό, παρά μόνο για ζωτικό χώρο, πλήρη αποστρατιωτικοποίηση, διόρθωση δήθεν ιστορικών αδικιών, φινλανδοποίηση με απειλή μάλιστα χρήσης πυρηνικών γιατί γνωρίζει ότι ο συμβατικός στρατός του είναι πολύ μικρότερης αξίας από τον προβαλλόμενο. Σε 10 ημέρες έχουν περισσότερες απώλειες από 10 χρόνια συγκρούσεων στο Αφγανιστάν κι έναντι ενός ουκρανικού στρατού που είναι τεχνολογικά 40 χρόνια πίσω.

    Το 1962 η ΕΣΣΔ έβαλε πυραύλους στη Κούβα με αντικειμενικό σκοπό να ακυρώσει την αντίστοιχη αμερικανική εγκατάσταση μυστικών πυραυλικών βάσεων στην Τουρκία κυρίως, αλλά και στην Ιταλία. Είναι λεπτομέρεια που έγινε ευρεία γνωστή μετά από δεκαετίες. Αυτό που θέλω να πω είναι πως όλοι εμείς ερμηνεύουν τις ενέργειες βάσει της άγνοιάς μας, όμως όλα έχουν έναν απώτερο στρατηγικό σκοπό. Στην προκειμένη ο Πούτιν προβάλει ναζί, βιολογικά και πυρηνικά όπλα κι άλλες υστερίες για υστερικούς αντιαμερικανούς και υστερικούς αντιδυτικούς που τις παπαγαλίζουν. Στην πραγματικότητα ο σκοπός του είναι η δημιουργία συνθηκών φινλανδοποίησης των πρώην μελών της ΕΣΣΔ και της δημιουργίας ζωτικού χώρου που θα επιτρέπει την επέκταση της επιρροής των συμφερόντων της Ρωσίας.

  216. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    216>> Η επέκταση του ΝΑΤΟ δεν συνεπάγεται απόλυτα της επέκτασης των πυραυλικών εγκαταστάσεων

    Να γελάσω εδώ? Ή παρακάτω που λες για υστερικούς αντιαμερικανούς, παραδεχόμενος ταυτόχρονα την επιθετική πυρηνική στρατηγική των ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες?

  217. Νίκος said

    #217 Γέλα όσο θες, η Ελλάδα όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες που είναι στο ΝΑΤΟ εδώ και δεκαετίες δεν έχουν πυραυλικές εγκαταστάσεις, αν κάνω λάθος διόρθωσέ με παρακαλώ.

  218. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας: Μια δεύτερη ματιά
    Ο Χένρι Κίσινγκερ, ένας εγκληματίας πολέμου ο οποίος όμως –σε αντίθεση με τον Μπάιντεν– έχει βαθιά γνώση των διεθνών πραγματικοτήτων, έγραφε: «Η δαιμονοποίηση του Πούτιν από τη Δύση δεν συνιστά πολιτική. Αντίθετα, είναι άλλοθι για να καλύψει την έλλειψη πολιτικής»
    https://edromos.gr/sygkroysi-rosias-oykranias-mia-deyteri-matia/?amp

  219. Νικός said

    #219 Κι αντιστρόφως, η δαιμονοποίηση των ΗΠΑ / ΝΑΤΟ / ΕΕ / Δύσης δεν συνιστά πολιτική, αλλά άλλοθι για να καλύψει την έλλειψη πολιτικής.

  220. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    218
    https://www.imerodromos.gr/anathermainetai-i-syzitisi-gia-pyrinika-stin-ellada/

  221. Νίκος said

    #221 Για πυραυλικές εγκαταστάσεις αναφέρομαι λόγω χρόνου αντίδρασης. Και το 1962 η Κρίση της Κούβας αφορούσε την πυραυλική απειλή όχι την απειλή από τις ατομικές βόμβες ελεύθερης πτώσης και των βλημάτων πυροβολικού με πυρηνική γόμωση που υπήρχαν παντού διάσπαρτα.

  222. Πέπε said

    218

    Νίκο, ένα παιδάκι βαράει σφαλιάρες σε όλα τα άλλα παιδάκια αλλά πρέπει να παραδεχτούμε ότι το ίδιο δεν τρώει καμία.

  223. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    222# Για να μην κοροϊδευόμαστε, οποιαδήποτε NATO territory μπορεί να φιλοξενήσει τα όποια όπλα, ανάλογα με τον κεντρικό σχεδιασμό κατά τη συγκυρία. Κι αν εγκαθιστούσαν πυραύλους στην Ουκρανία μετά από πέντε χρόνια, δεν θα ήταν αργά για τους Ρώσους? Αμφισβητείς τη σχετική διαχρονική επιθετικότητα της μόνης χώρας που έχει χρησιμοποιήσει πυρηνικά? Οι ίδιοι τους οι αξιωματούχοι λένε από παλιά για το άτοπο και επικίνδυνο της πολιτικής τους, εσύ τι ζόρι τραβάς να τους βγάλεις σώνει και ντε τα καλά παιδιά της υπόθεσης?
    Το στρίμωγμα της Ρωσίας στο χάρτη δεν το βλέπεις? Για μαλάκα τον έχεις τον άλλο, να βασιστεί στις διαβεβαιώσεις τους?
    Άσε, γιατί έχουμε και δουλειές.

  224. Γιάννης Κουβάτσος said

    223: Ένα αμερικανάκι, συγκεκριμένα. 😊 Πώς διάολο να πείσεις ότι αγωνίζεσαι για το διεθνές δίκαιο και την ειρήνη στον κόσμο, όταν τα τελευταία 70 χρόνια δεν κάνεις τίποτε άλλο από το να βομβαρδίζεις ξένες χώρες και να ανατρέπεις κυβερνήσεις που δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντά σου, βαζοντας στη θέση τους καθάρματα αλλά δικά σου καθάρματα, όπως έλεγε ο Θοδωρής ο Ρούσβελτ για τους Λατινοαμερικάνους δικτάτορες; Κι εγώ προτιμώ χωρίς δεύτερη σκέψη να ζω σε χώρα δυτικού τύπου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ξεχνάω πως είναι καπιταλιστικές χώρες, πράγμα που σημαίνει ότι τα κέρδη και τα συμφέροντα της ολιγαρχίας είναι πάνω και από ανθρώπινα δικαιώματα και από δημοκρατικές ελευθερίες και από διεθνή δίκαια.

  225. Γιάννης Κουβάτσος said

    224: Το στρίμωγμα της Ρωσίας στον χάρτη το βλέπουμε, αλλά δεν ξεχνάμε και πόσο γουστάρει ανέκαθεν το άπλωμα αυτή η χώρα, όποιο καθεστώς και αν έχει. Αυτό που ξέρω εγώ και το μόνο που με ενδιαφέρει είναι ότι πριν από έναν μήνα οι Ουκρανοί πολίτες ζούσαν ειρηνικά την εύκολη ή δύσκολη καθημερινότητά τους και τώρα τα πάντα έχουν διαλυθεί γι’ αυτούς και το μέλλον τους, για όσους επιβιώσουν, είναι ζοφερό, επειδή έτσι αποφάσισε ο…στριμωγμένος σταλινοτσαρίσκος.

  226. Νίκος said

    #224 Κι αν εγκαθιστούσαν πυραύλους στην Ουκρανία μετά από πέντε χρόνια, δεν θα ήταν αργά για τους Ρώσους?

    Έχει απαντηθεί ήδη στο 216: «ΑΝ ήθελε ο Πούτιν θα μπορούσε να αναζητήσει, να επιδιώξει και να επιβάλει μια λύση πάνω σε αυτή την ανησυχία.»

    Η αμοιβαία αποδεκτή κόκκινη γραμμή θα μπορούσε να είναι η εγγύς πυραυλική απειλή, το συντριπτικό πλεονέκτημα σχετικά με τον χρόνο αντίδρασης και όχι το δικαίωμα αμυντικής συνεργασίας. Με αφορμή αυτά που διάβαζα στο άρθρο του Ριζοσπάστη που έβαλες και σχετικά με τα πυρηνικά υποβρύχια, ο αρθρογράφος πως και δεν αναρωτιέται για την ευκολία εξαπόλυσης πυραύλων κοντά στις αμερικανικές ακτές; Αυτό μπορείς να το απαγορεύσει ή να το αποτρέψει κανείς;

    Όχι.

  227. Νίκος said

    #226 Το στρίμωγμα που αναφέρεσαι δεν είναι τίποτα άλλο από την πλήρωση του κενού που άφησε η αποτυχία του Συμφώνου της Βαρσοβίας και το σοβιετικό μοντέλο. Η σοβιετική κηδεμονία απέτυχε να συντηρήσει τα προτεκτοράτα της. Τώρα η ρωσική πολιτική προσπαθεί να τα επιβάλει ξανά με διάφορες προφάσεις και καταγγέλλει συνολικά τη Δύση ως φασιστική και ναζιστικοποιημένη που χρήζει εκδημοκρατισμού και αποναζιστικοποίησης.

    Η δαιμονοποίηση αυτή εκφράζει για άλλη μια φορά τη ρωσική πολιτική αποτυχία.

  228. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Παιδιά επειδή βαριέμαι κι έχω και δουλειά, τσεκάρετε τα βασικά, δλδ πόσους επιθετικούς πολέμους έχει κάνει και πόσες χούντες έχει στηρίξει η Αμερική, όχι μόνο στην πίσω αυλή της αλλά και παγκοσμίως για να ελέγξει το οτιδήποτε. Και μετά συγκρίνετε τα ευρήματα με τα πεπραγμένα οποιασδήποτε άλλης χώρας. Καταπώς τα λέει ο Πέπε στο 223.

  229. ΣΠ said

    Καταδικαστέες οι αμερικανικές επεμβάσεις και καταδικαστέα η ρωσική επέμβαση. Όποιος επικαλείται τις μεν για να δικαιολογήσει την δε κάνει απαράδεκτο συμψηφισμό. Κατανοητό το πρόβλημα της Ρωσίας αλλά λύση δεν είναι η εισβολή σε μιαν άλλη χώρα και ο βομβαρδισμός αμάχων.

  230. Χριστοδούκας said

    Ετεροχρονισμένο σχόλιο, σχετικά με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας πάντως, έχω την εντύπωση πως η φράση ή τουλάχιστον η λογική της προέρχεται από την Αριστερά. Ο Χέγκελ μιλούσε για τη διαλεκτική πορεία του Πνεύματος προς την ελευθερία, μια εξελικτική αντίληψη που μετουσιώθηκε στον ιστορικό υλισμό του Μαρξ ο οποίος αντιλαμβάνεται την Ιστορία σαν μια πορεία μέσω των αντιθέσεων προς ανώτερες μορφές κοινωνικής οργάνωσης. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, έχει νόημα να μιλάμε για στοιχεία που διατηρούνται και στοιχεία που απορρίπτονται, για σωστές πλευρές και λάθος πλευρές της Ιστορίας. Άλλωστε, έχω ακούσει πολλές φορές να μιλούν για τους ναζί που τους ξέβρασε η Ιστορία, όχι άδικα να προσθέσω. Από αυτή τη φιλοσοφία της ιστορίας ίσως γεννήθηκε η φράση για τη σωστή πλευρά της Ιστορίας, που με τη σειρά της έγινε ένα τσιτάτο το οποίο πλέον χρησιμοποιείται από τον καθένα.

    Τώρα το πόσο αυτό ισχύει είναι κάτι που χρειάζεται επιβεβαίωση.

  231. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    230# Σταύρο δεν κάνω συμψηφισμούς, δε γουστάρω ούτε τον Πούτιν ούτε την εισβολή. Αλλά δε θα κάτσω ν’ ακούω πόσο καλά παιδιά είναι οι ηπανοί και τι αθώες προθέσεις έχουν. Κομματάκι ακατάλληλοι για να πουλάνε δημοκρατία και ελευθερία, νεσπά? Το ίδιο και οι ευρωπαίοι που κωλογλειφόντουσαν με τον Γιάτσενιουκ. Αυτά, το βαρέθηκα το νήμα.

  232. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    204 – «Υπάρχει άραγε Τέχνη που δεν είναι στρατευμένη?»

    Υπάρχει, και μόνο αυτή, είναι τέχνη, η όποια στρατευμένη, είναι τεχνούργημα. Η τέχνη δεν μπαίνει σε καλούπια, είναι ελεύθερη ανθρώπινη έκφραση.

    211 – Υπονοείς κάτι για τον πρόεδρα; 😂

    218 – Κάνεις (ηθελημένα) λάθος, υπάρχουν εγκαταστάσεις στην Πολωνία και την Ρουμανία. Για αποτροπή πυραυλικής επίθεσης από το Ιράν λένε οι ΗΠΑ, και δεν έχουμε λόγο να μη το πιστέψουμε, μόνο ηλίθιοι σαν τον Πούτιν δεν θα το πίστευαν.

    https://www.alfavita.gr/kosmos/188200_i-egkatastasi-natoikis-antipyraylikis-aspidas-sti-roymania

    https://www.tovima.gr/2022/01/18/opinions/ti-odigise-stin-krisi-empistosynis-rosias-ipa/

    https://www.capital.gr/diethni/3615533/apantisi-rosias-se-ipa-xrisi-stratiotikon-texnikon-meson-an-den-laboume-egguiseis-asfaleias

    Υ.Γ – Θέλει η πουτάνα να κρυφτεί, κι η χαρά δεν την αφήνει.

  233. Avonidas said

    Μπέρτολτ Μπρεχτ, «Στους Γερμανούς στρατιώτες του Ανατολικού Μετώπου

    Αδέρφια μου, αν ήμουνα μαζί σας,
    στους χιονισμένους κάμπους της Ανατολής αν ήμουν ένας από σας,
    ένας απ’ τις χιλιάδες σας ανάμεσα στα σιδερένια τ’ άρματα,
    θα ‘λεγα, καθώς λέτε: Σίγουρα
    θα υπάρχει κάποιος δρόμος για το σπίτι μου.

    Όμως, αδέρφια μου, καλά μου αδέρφια,
    κάτω απ’ τ’ ατσάλινό μου κράνος, μέσα στο κρανίο μου,
    θα ‘ξερα αυτό που ξέρετε: Εδώ
    δεν υπάρχει κανένας δρόμος για το σπίτι πια.

    ………………………………………………………………………………………………………….

    Αδέρφια μου, αν ήμουνα μαζί σας,
    αν εσερνόμουνα με σας στην παγωμένη έρημο,
    θ’ αναρωτιόμουνα, καθώς αναρωτιέστε: Γιατί,
    γιατί ήρθα εδώ, απ’ όπου
    κανένας δρόμος δεν πάει για το σπίτι μου;

    Γιατί φόρεσα της λεηλασίας τη στολή;
    Γιατί φόρεσα το πουκάμισο του εμπρηστή;
    Όχι, δεν το ‘κανα από πείνα.
    Όχι, δεν το ‘κανα από μάνητα σφαγής.

    Μόνο και μόνο επειδή ‘μουν δούλος
    και με διατάξαν
    ξεκίνησα για να σκοτώσω και να κάψω.

    Και τώρα, πρέπει να με κυνηγήσουνε.
    Kαι τώρα, πρέπει να με σφάξουνε.

    ………………………………………………………………………………………………………….

    Και θα κείτουμαι κάτω απ’ τη γη
    που έχω ρημάξει
    χαλαστής που κανείς δεν πονά για το χαμό του.
    Στεναγμός ανακούφισης θ’ αναδεύει πάνω απ’ τον τάφο μου.

    (1942)

    Bertolt Brecht, Ποιήματα, μτφ. Μάριου Πλωρίτη

  234. Μαρία said

    230
    Whataboutism: από τη Marfin στην Ουκρανία https://www.efsyn.gr/themata/infowar/334526_whataboutism-apo-ti-marfin-stin-oykrania
    Σε κάθε περίπτωση το ερώτημα «what about» δεν τίθεται μόνο από τον κατηγορούμενο. Μπορεί να τίθεται από έναν ανεξάρτητο παρατηρητή, ο οποίος καταδικάζει και τις δυο πλευρές. Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Charlie Hebdo, όταν ο Νόαμ Τσόμσκι και άλλοι διανοούμενοι υποστήριξαν ότι η Δύση έχει δυο μέτρα και δυο σταθμά για την κατανόηση της τρομοκρατίας ή ότι η γαλλική εξωτερική πολιτική συνέβαλε στο φαινόμενο της ισλαμιστικής τρομοκρατίας κατηγορήθηκαν ως υποστηρικτές των δραστών. Στην πραγματικότητα απλώς παρουσίαζαν τη μεγαλύτερη εικόνα καταδικάζοντας όλες τις πλευρές.
    Αντίστοιχα, όταν κάποιος υποστηρίζει ότι ο Κένεντι έφτασε τον πλανήτη στα όρια του αφανισμού για να αποτρέψει την επέκταση της ρωσικής επιρροής δεν σημαίνει ότι στηρίζει ή εξωραΐζει την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία. Απλώς εξηγεί ότι η σημερινή απάντηση της Μόσχας είναι ταυτόχρονα απόλυτα καταδικαστέα αλλά και προβλέψιμη. Αν μάλιστα κατανοείς ότι ο Κένεντι στήριξε την εξουσία του στη μαφία (εκλογές 1960), εισέβαλε σε ξένες χώρες (εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων) και έδινε εντολή στις μυστικές υπηρεσίες να δηλητηριάζουν αντιπάλους του (Φιντέλ Κάστρο), έχεις έναν λόγο παραπάνω να συγκρίνεις τα εγκλήματά του με αυτά του αιμοσταγή Πούτιν.

  235. Νίκος said

    #218 Η αντιβαλλιστική ασπίδα έχει συγκεκριμένες δυνατότητες και ικανότητες κι αφορούν την κατάρριψη πυραύλων βαλλιστικής τροχιάς, με πιο απλή περιγραφή είναι σαν αντιαεροπορικό σύστημα που στοχεύει πυραύλους αντί αεροπλάνα. Δεν είναι σύστημα που περιλαμβάνει βαλλιστικούς πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές. Όπως θα δεις και στο παρακάτω βίντεο το σύστημα είναι ξεκάθαρα αμυντικού χαρακτήρα. Ο Πούτιν σαφώς δεν είναι ηλίθιος καθώς δεν ισχυρίστηκε ποτέ ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα και οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν βαλλιστικούς πυραύλους.

  236. Μαρία said

    Ανάπλαση Σκορπιού: Επιχορήγηση 4.3 εκατ. ευρώ στον Ριμπολόβλεφ για το 5άστερο ξενοδοχείο (Σεπτ. 2021)
    https://m.naftemporiki.gr/story/1774210/anaplasi-skorpiou-epixorigisi-43-ekat-euro-ston-rimpoloblef-gia-to-5astero-ksenodoxeio

    Σε νησί τέχνης μετατρέπεται ο Σκορπιός
    Ο Ριμπολόβλεφ επενδύει επιπλέον 235 εκατ. ευρώ και προσθέτει στην ανάπλαση γκαλερί και μουσειακούς χώρους (Ιαν. 2022)
    https://www.kathimerini.gr/economy/561671338/se-nisi-technis-metatrepetai-o-skorpios/

  237. spyridos said

    Η λογοκρισία των νεοκον επεκτείνεται πλέον και στις δυτικές εταιρίες παραγωγής.
    Κατεβάστε το. Πολύ καλό ντοκιμαντέρ που φωτίζει την ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ στην Ουκρανία και στα Ευρωπαϊκά δρώμενα.
    Ο πρωταγωνιστικός ρόλος του Πάιατ (πρώην πρέσβης στο Κιεβο, νυν πρέσβης ατην Αθήνα) και της Νούλαντ είναι χαρακτηριστικός.
    Τα παραμύθια της Ομάδας Ηλίθιας (παράρτημα των νεοκον στην Ελλάδα) είναι αστεία.

  238. ΣΠ said

    235
    Σε κάθε περίπτωση το ερώτημα «what about» δεν τίθεται μόνο από τον κατηγορούμενο. Μπορεί να τίθεται από έναν ανεξάρτητο παρατηρητή, ο οποίος καταδικάζει και τις δυο πλευρές. […] Αντίστοιχα, όταν κάποιος υποστηρίζει ότι ο Κένεντι έφτασε τον πλανήτη στα όρια του αφανισμού για να αποτρέψει την επέκταση της ρωσικής επιρροής δεν σημαίνει ότι στηρίζει ή εξωραΐζει την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία.

    Bullshit! Αυτό ακριβώς σημαίνει. Ο ανεξάρτητος παρατηρητής παίρνει θέση χωρίς «αλλά». Δεν είναι ισαποστάκιας.

  239. Μαρία said

    239
    Δεν είναι ισαποστάκιας, υποκριτής δεν είναι.
    Σταύρο, σου έχω αφήσει κάτι εδώ https://sarantakos.wordpress.com/2022/03/05/meze-522/#comment-799020 που νομίζω οτι θα σ’ αρέσει 🙂

  240. 234
    https://www.sarantakos.com/liter/aggoules/stigma.html

  241. spyridos said

    Δεν υπάρχουν ανεξάρτητοι παρατηρητές.
    Δυστυχώς η επέμβαση των Ρώσων στην Ουκρανία ήταν αναγκαία για να μην μας κάτσουν δίπλα από το κεφάλι μας.
    – Όπλα μαζικής καταστροφής
    – Πηγή πολέμων για το μέλλον
    – Για την αποτροπή της παραπέρα ανθρωπιστικής κρίσης. Η δολοφονίες αμάχων μετά το 2014 ήταν ακριβώς αυτό.

    Όπως ήταν αναγκαία η επέμβαση των Τούρκων στη Κύπρο.
    Οι μαζικοί τάφοι Τουρκοκυπρίων (1964-1974) το αποδεικνύουν.

  242. Θράκας said

    Μαρία #240 Γράφεις κάπου δημόσια?Επειδή μου αρέσει ο τρόπος σκέψης σου και οι πολύπλευρες γνώσεις σου,όπως φαίνεται εδώ στο ιστολόγιο.Θα ήθελα να διαβάσω κείμενά σου εάν υπάρχουν.

  243. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    236 – Ό,τι πείς κι όπως σε βολεύει, από τα 25μου, έχω πάψει να προσπαθώ να πείσω τον οποιονδήποτε για οτιδήποτε, απλά δείχνω κάτι ενδιαφέρον κατά την γνώμη μου, κι όποιος θέλει ας δεί, αλλά οι περισσότεροι όπως κι εσύ, ΔΕΝ!

    Είπες πως δεν υπάρχουν πυραυλικές εγκαταστάσεις στην Ε.Ε, σου δείχνω πως υπάρχουν αλλά εσύ κοιτάζεις το δάχτυλό μου και συνεχίζεις το παραμύθι που έχεις στο μυαλό σου.

    Οι Ρώσοι λένε (κι έχουν δίκιο) πως μπορούν να μετατραπούν σε επιθετικούς – Τόμαχοκ, https://www.naftemporiki.gr/story/1707640/nea-epoxi-gia-tous-puraulous-tomahawk-ton-ipa – αλλά εσύ επιμένεις πως οι Ηπανοί δεν θα το έκαναν ΠΟΤΕ αυτό, βασιζόμενος προφανώς στην έντιμη προϊστορία τους.

    Δεν έχει νόημα η όποια συζήτηση μαζί σου, ζήσε το όνειρό σου ή τον εφιάλτη σου, απλά σου λέω πως δεν υπάρχουν καλοί σ΄αυτοί την ιστορία, μόνο φτωχά θύματα (οι πλούσιοι όπως πάντα σε κάθε εμπόλεμη χώρα, την έχουν κάνει προ πολλού).

  244. 238# Το μπλοκάρισμα του ντοκυμαντέρ ενδεικτικό της ποιότητας και του είδους της δημοκρατίας που ευαγγελίζεται η Δύση. Δημοκρατία σκυλάκι του καναπέ.
    Αυτά για τους αφελείς και τους καλοπροαίρετους.

  245. ΣΠ said

    240
    Όχι, δεν είναι ισαποστάκιας ούτε ανεξάρτητος παρατηρητής.

    Το είχα δει αυτό που έβαλες. Το ξέρω αυτό το φαινόμενο. Σε αυτό οφείλεται το «τρέφω» με τ αλλά «θρέψω» με θ. Δεν κατάλαβα αυτό που λες για τους φυσικούς.

  246. Μαρία said

    246
    Τον Γκρόσμαν εννοούσα που ήταν και μαθηματικός και φυσικός.

  247. Νίκος said

    #244 Κάνεις λάθος και πάλι.

    Οι Τόμαχωκ είναι πύραυλοι πλεύσης που πετάνε σχετικά χαμηλά έως πολύ χαμηλά για πλήγματα ακριβείας πολύ μικρού σχετικά μεγέθους, πχ χονδρικά 5 μέτρα και εκρηκτική κεφαλή περιορισμένης ισχύς για καταστροφή κάποιου στρατηγικού στόχου σημειακά, ένα στρατηγείο, κάποια κτιριακή εγκατάσταση κλπ Τέτοιοι πύραυλοι εκτοξεύονται κυρίως από ειδικά πλοία, πχ καταδρομικά.

    Οι βαλλιστικοί πύραυλοι με πυρηνικές κεφαλές έχουν πολύ μεγαλύτερο μέγεθος της τάξης των 20 μέτρων και βάρους κάποιων τόνων σχεδιασμένοι να εκτελέσουν βαλλιστική τροχιά εκτός ατμόσφαιρας με σκοπό να απελευθερώσουν τις πυρηνικές κεφαλές στην περιοχή του στόχου που προφανώς δεν είναι σημειακός, πχ ένα κτίριο, αλλά μια πολύ ευρεία έκταση της τάξης μίας μεγαλούπολης.

    Βλέπω ότι και εσύ προσπαθείς να προβάλεις πάνω μου ιδεοληψία, ενώ εσύ μιλάς με ειρωνεία για Ηπανούς, για εντιμότητα, πίστη, εμπιστοσύνη κι άλλα χαριτωμένα που δεν έχουν καμία θέση στο διακρατικό ανταγωνισμό.

  248. Νίκος said

  249. spyridos said

  250. ΣΠ said

    Ο Ερντογάν προχωράει σε στρατιωτική εισβολή στην Ελλάδα επικαλούμενος:
    – κίνδυνο για την ασφάλεια της Τουρκίας λόγω εξοπλισμού των νησιών
    – καταπίεση της τουρκικής μειονότητας
    – άνοδο των ναζιστών.

    Το παραπάνω σενάριο είναι, βέβαια, φανταστικό. Μήπως όμως θυμίζει κάτι;

  251. Μαρία said

    https://www.avgi.gr/diethni/409778_oi-bisegkrant-thymithikan-xafnika-tin-oykrania
    Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Πράγας o λέκτορας Μάρτιν Ντλόουχι, δημοτικός σύμβουλος Πράγας με το συντηρητικό κόμμα ΤΟΡ 09, επικαλούμενους «λόγους συνείδησης και ηθικών αρχών» αρνείται να επιβλέψει στο εξής εργασίες Ρώσων φοιτητών ή να διδάξει Ρώσους.

    Η πρυτανεία του πανεπιστημίου της Οστράβα ανακοινώνει ότι παύει οποιαδήποτε συνεργασία με ρωσικά εκπαιδευτικά ιδρύματα.

    Στην Τσεχία την τελευταία εικοσαετία εργάζονται σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία πάνω 600.000 ξένοι εργάτες. Ένας στους τρεις είναι Ουκρανός. «Ουκάτσκα» (UK), όπως περιφρονητικά τους αποκαλούν πολλοί Τσέχοι. Κάνουν τις πιο δύσκολες, τις βρώμικες, τις πιο κακοπληρωμένες δουλειές. Εάν αύριο αποφασίσουν να φύγουν η οικονομία της χώρας θα καταρρεύσει.
    Μέχρι πρόσφατα μετρούσαν χιλιόμετρα οι ουρές έξω από την Αστυνομία αλλοδαπών. Αντιμέτωποι με μια απίστευτη γραφειοκρατία για την πολυπόθητη σφραγίδα παράτασης του δελτίου παραμονής. Θα αλλάξει τώρα τουλάχιστον κάτι για αυτούς;

  252. Μαρία said

    251
    Αν αληθεύουν οι ισχυρισμοί και το κάνει, αυτοί θα αποτελέσουν ερμηνεία όχι όμως και δικαιολογία της εισβολής.

  253. spyridos said

    η λογοκρισία μόλις ανέβηκε δυο σκάλες επάνω

  254. spyridos said

    251
    αυτά είναι αστεία.
    – αν έχει ρώσικα ή κινέζικα (βιολογικά, πυρηνικά κτλ) όπλα που στρέφονται εναντίον της Τουρκίας, ναι.
    – Αν έχει 14.000 νεκρούς η μειονότητα να μπει άμεσα. Όπως μπήκε στην Κύπρο πριν προλάβει ο Γρίβας παρέα με τον τράγο να τους σφάξει όλους.
    – αν οι ναζιστές φτιάξουν τάγματα πλήρως υπαγόμενα στον Ε.Σ. με μισθοδοσία από την Ελλ. κυβέρνηση, ναι.

  255. spyridos said

  256. Avonidas said

    #252. Η πρυτανεία του πανεπιστημίου της Οστράβα ανακοινώνει ότι παύει οποιαδήποτε συνεργασία με ρωσικά εκπαιδευτικά ιδρύματα.

    Η Πολωνία, επίσης, παύει τη συνεργασία με όλα τα ρωσικά ινστιτούτα και εκπαιδευτικά ιδρύματα.

    Σημαντική λεπτομέρεια: Οι πρυτάνεις των περισσότερων ρωσικών πανεπιστημίων ανακοίνωσαν επίσημα την υποστήριξή τους στον πόλεμο:

    On 4 March, the Russian Union of Rectors published a statement echoing lines taken by the Russian government on the war in Ukraine, pledging support for president Vladimir Putin and stating that Russian universities have a duty to instill patriotism in young people.

    Referring to “Russia’s decision to…achieve the demilitarisation and denazification of Ukraine”—justifications that European leaders have said have no basis in reality—the Russian rectors added: “It is very important these days to support our country, our army, which defends our security, to support our president who, perhaps, made the most difficult, hard-won but necessary decision in his life.”

    Είχαμε ένα θυελλώδες meeting του πειράματός μας τις προάλλες, όπου μεταξύ άλλων συζητήσαμε πού βρισκόμαστε σε σχέση με τη ρωσική συμμετοχή στο πείραμα. Λέω «συζητήσαμε», αλλά μάλλον θα ‘πρεπε να πω «μαλλιοκουβαριαστήκαμε». Ο Λ., καθηγητής στο Βρότσλαβ, καταφέρθηκε πλήρης οργής απέναντι σ’ αυτή την «κατάπτυστη» δήλωση των Ρώσων πρυτάνεων, που τη συνέκρινε με τις ανάλογες στη χιτλερική Γερμανία (η στάση Γερμανών επιστημόνων όπως ο Πλανκ στις παραμονές του Α’ ΠΠ θα ήταν μια πιο ταιριαστή αναλογία, αλλά φαίνεται πως μόνο με τον Χίτλερ είναι αποδεκτές οι συγκρίσεις σήμερα). Ο Α.*, Ρώσος συνάδελφος και σάκος του μποξ σε όλα τα meeting μας από την πρώτη μέρα της εισβολής, είπε το προφανές, ότι οι ηγεσίες των πανεπιστημίων είναι αχυράνθρωποι του Πούτιν, κι ότι δεν αντιπροσωπεύουν το προσωπικό και τους φοιτητές, που δεν έχουν κανέναν λόγο στις αποφάσεις τους. Να θυμόμαστε, λέει, ότι «δεν ζουν σε μια δημοκρατία» (δίκιο έχει μεν, αλλά αν μέχρι χτες κάποιος από μας ερχόταν και του έλεγε το ίδιο για τη Ρωσία, μάλλον θα τον είχε βουτήξει απ’ το λαιμό).

    * χρησιμοποιώ τα αρχικά τους για λόγους απορρήτου, και για να καλλιεργήσω ένα καφκικό λογοτεχνικό στυλ στις ανταποκρίσεις μου 😉

  257. Alexis said

    #255, 256: Δεν κουράστηκες να κάνεις τον παπαγάλο του Πούτιν;

    #242: Δυστυχώς η επέμβαση των Ρώσων στην Ουκρανία ήταν αναγκαία για να μην μας κάτσουν δίπλα από το κεφάλι μας.
    – Όπλα μαζικής καταστροφής
    – Πηγή πολέμων για το μέλλον
    – Για την αποτροπή της παραπέρα ανθρωπιστικής κρίσης. Η δολοφονίες αμάχων μετά το 2014 ήταν ακριβώς αυτό.

    Καταλαβαίνεις τι γράφεις; Ποιος θα τα κάνει όλα αυτά τα ωραία; Ποιος θα καθαρίσει για πάρτη μας για να κοιμόμαστε ήσυχοι; Ο μέγας δημοκράτης και ειρηνοποιός Βλαδίμηρος; Βομβαρδίζοντας αμάχους και ισοπεδώνοντας πόλεις; Με εκατόμβες νεκρών εκατέρωθεν;

    Όπως ήταν αναγκαία η επέμβαση των Τούρκων στη Κύπρο.
    Οι μαζικοί τάφοι Τουρκοκυπρίων (1964-1974) το αποδεικνύουν.

    Ειρηνευτική επιχείρηση και ο «Αττίλας», ε;

    ΔΕΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΩ ΑΛΛΟ…
    Έχουμε και δουλειές, όπως λέει και ο Χτήνος παραπάνω…

  258. Alexis said

    Ας πω και τούτο και δεν ξαναμπαίνω γιατί το νήμα έχει παραγίνει τοξικό.
    Το γεγονός ότι κάθε φορά καταφέρνουμε να πλακωνόμαστε και να παθιαζόμαστε για λογαριασμό κάποιων καθαρμάτων, κάποιων αδίστακτων εγκληματιών, χωρίς να έχουμε να κερδίσουμε τίποτα απολύτως από αυτό, είναι ένα γεγονός αξιοσημείωτο.
    Ίσως χρήζει ειδικής μελέτης.
    Δεν ξέρω αν «αυτά συμβαίνουν μόνο στην Ελλάδα»
    Ας πουν και οι ξενιτεμένοι, Κιντ, Αβονίδας και λοιποί…

  259. spyridos said

    Καταλαβαίνω ότι ο αντίλογος πέφτει βαρύς και η αλήθεια είναι συχνά δυσκολοχώνευτη.
    Η αυτολογοκρισία είναι επικινδυνότερη της λογοκρισίας που συνεχώς αυξάνεται.

    Τόσα χρόνια μετά την εισβολή έλπιζα ότι οι Κύπριοι θα έβαζαν μυαλό και θα έκαναν κάποιες ενέργειες για την τιμωρία των δραστών.
    Για να δείξουν ότι αυτού τουλάχιστον είναι μια ευνομούμενη πολιτεία. Οτι η κυπριακή δημοκρατία είναι κράτος δικαίου πλέον, που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα.
    Τίποτα. Ούτε μια μικρή κίνηση.

    «Ποιος θα τα κάνει όλα αυτά τα ωραία;»
    Τι να κάνουμε είμαι οπορτουνιστής. Η ανάγκη με έκανε.

  260. Μαρία said

  261. ΣΠ said

    https://twitter.com/expatua/status/1503477321642217483

  262. Μαρία said

  263. ΚΑΒ said

    Ελεύθερη

    https://www.kathimerini.gr/world/561763576/rosia-eleytheri-i-marina-ovsianikova-dikastirio-tis-epevale-prostimo-255-eyro/

  264. sarant said

    262-263-264 Στο Τουίτερ, πάντως, πολλοί Ουκρανοί θεωρούν ότι κόλπο ήτανε στημένο για ξέπλυμα των Ρώσων. (Δεν συμφωνώ, απλώς μεταδίδω)

  265. Μαρία said

Σχολιάστε