Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Το αίμα το αδικαίωτο ποτέ δεν ησυχάζει

Posted by sarant στο 17 Νοεμβρίου, 2023


Συμπληρώνονται σήμερα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Η ξεχωριστή αυτή επέτειος τιμήθηκε με διάφορους τρόπους και με αξιόλογες πρωτοβουλίες, ενώ κυκλοφόρησαν και κάποια αξιοπρόσεκτα βιβλία -σε ένα από αυτά θα αφιερώσω  το επετειακό μας άρθρο.  

Πρόκειται για το βιβλίο του Ιερώνυμου Λύκαρη  Πολυτεχνείο 1973 – Το αίμα το αδικαίωτο ποτέ δεν ησυχάζει, που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καστανιώτη, με επίμετρο της παλιάς φίλης Μαριάννας Τζιαντζή. Πρόκειται για έναν επιβλητικό τόμο 750 σελίδων, καρπό πολύχρονης ερευνητικής εργασίας από έναν συγγραφέα που έχει επίσης  αξιόλογο λογοτεχνικό έργο, κυρίως με νουάρ μυθιστορήματα.

Διάλεξα να παρουσιάσω κάποια αποσπάσματα από το βιβλίο αυτό, αφού άκουσα τον φίλο Στέλιο Ελληνιάδη να τα διαβάζει από την εκπομπή του στο Κόκκινο 105.5. Μου έκανε εντύπωση, επειδή δεν τη θυμόμουν, η ιστορία του Αγαμέμνονα Καραγιώργη,  που ο γιος του Στέλιος, 19 χρονών μόλις, τραυματίστηκε βαριά το πρωί της 17ης Νοεμβρίου και, αφού πάλεψε με τον Χάρο μερικές μέρες, πέθανε τελικά στις 30 Νοεμβρίου.  

Αποφάσισα λοιπόν να εστιάσω στον φόνο του Στέλιου Καραγιώργη και στον αγώνα του πατέρα του να μάθειο ποιος σκότωσε τον  γιο του,  όπως τα εκθέτει ο Λύκαρης.

Στο βιβλίο του Λύκαρη υπάρχει λεπτομερής αναφορά για τις συνθήκες τραυματισμού ή θανάτου των θυμάτων της εξέγερσης, με  κατάταξη  χρονολογική και γεωγραφική. Διαβάζουμε λοιπόν τα εξής:

Ώρα 10.15 (της 17.11.1973)

Πατησίων, μεταξύ των κινηματογράφων Αελλώ & Ελληνίς

«Στυλιανός Καραγεώργης του Αγαμέμνονος, 19 ετών, οικοδόμος, κάτοικος Μιαούλη 38, Νέο Ηράκλειο Αττικής. Στις 10.15 το πρωί της 17.11.1973, ενώ βρισκόταν μαζί με άλλους διαδηλωτές στην οδό Πατησίων, μεταξύ των κινηματογράφων “ΑΕΛΛΩ” και “ΕΛΛΗΝΙΣ”, τραυματίστηκε από ριπή πολυβόλου που έριξε εναντίον τους περίπολος πεζοναυτών που επέβαινε ενός τεθωρακισμένου οχήματος. Μεταφέρθηκε στο Κ.Α.Τ., όπου πέθανε μετά από 12 μέρες, στις 30.11.1973».

Ο πατέρας του Αγαμέμνων Καραγεώργης, εργολάβος οικοδομών, αποφάσισε εκείνο το πρωί λόγω των γεγονότων να μηνεργαστούν οι εργάτες του σε μια πολυκατοικία που έκτιζε στην πλατεία Αμερικής, αλλά να συνεχίσουν σε ένα άλλο έργο που είχε αναλάβει στο νοσοκομείο ΚΑΤ της Κηφισιάς. Για να ειδοποιήσει τους εργάτες, έστειλε τον γιο του ο οποίος έφυγε από το σπίτι με το μηχανάκι για να πάει προς τα εκεί με τους φίλους του Χρήστο Αναστασόπουλο και Χρήστο Ταμπακόπουλο.

Όταν έφτασαν σε μια νησίδα της οδού Πατησίων, μεταξύ των κινηματογράφων Αελλώ και Ελληνίς, άφησαν τα μηχανάκια στη νησίδα και, λίγα λεπτά αργότερα, είδαν έναν συρφετό αστυνομικών με ρόπαλα, που κυνηγούσαν πολλούς νέους και πυροβολούσαν στο ψαχνό. Τη στιγμή εκείνη έρχονταν από την οδό Πατησίων με κατεύθυνση προς Ομόνοια πέντε άρματα. Τρία μεταφοράς προσωπικού με πεζοναύτες και δύο τανκς με πυροβόλα τα οποία άρχισαν να πυροβολούν από την πλατεία Κολιάτσου.

Ο γιος του και οι φίλοι του νόμιζαν, και σ’ αυτό πλανήθηκαν οικτρά, ότι έρχονταν για να φέρουν την τάξη και τα χειροκρότησαν. Τότε «οι κύριοι αυτοί από τα άρματα» έστρεψαν το πενηντάρι πολυβόλο και έβαλαν εναντίον του γιου του, των δύο φίλων του και, προφανώς, των άλλων διαδηλωτών και μη που βρίσκονταν στο σημείο.

Τον γιο του τον θέρισαν κυριολεκτικά. Επτά σφαίρες «έφαγε» στο στήθος, εκ των οποίων η μία σφηνώθηκε στον τράχηλό του, και έπεσε αμέσως κάτω. Ενώ ο κόσμος διαλυόταν, ο Ταμπακόπουλος, ο μόνος που δεν χτυπήθηκε, έτρεξε να τον βοηθήσει. Αιμόφυρτο, κατάφερε να τον βάλει σε ένα αυτοκίνητο και να τον μεταφέρει στο ΚΑΤ. Παραδόξως, ο Ταμπακόπουλος δεν κλήθηκε να καταθέσει στον ανακριτή.

Οι γιατροί στο ΚΑΤ κατόρθωσαν να τον κρατήσουν στη ζωή 12 μέρες. Ο ιατροδικαστής Καψάσκης έγραψε ψέματα στην ιατροδικαστική έκθεση ότι ο γιος του τραυματίστηκε από «βλήμα σαφώς αποστρακισθέν». Το βλήμα που είχε σφηνωθεί στον αυχένα του [Στέλιου] το έπιανε [ο πατέρας του], όταν σκυμμένος πλάι στο προσκέφαλό του ήθελε να τον χαϊδέψει στον λαιμό. Όταν αργότερα το ζήτησε από τον ιατροδικαστή, εκείνος δεν του το έδωσε.

Ο γιος του πυροβολήθηκε με βαρύ πυροβόλο όπλο, κατόπιν σκοπεύσεως, από απόσταση έξι-επτά μέτρων. Η δε ριπή πρέπει να έσκασε πίσω, σε μια κολόνα με μάρμαρο. Γι’ αυτό και για τη σφαίρα που αποστρακίστηκε και βρέθηκε στον τράχηλό του δίνει την εξής εξήγηση: με τις πρώτες σφαίρες ο Στυλιανός έπεσε κάτω και, όπως ο τράχηλος θα ήταν πλησίον του μαρμάρου, η σφαίρα αυτή βρήκε αντίσταση και σφηνώθηκε στον τράχηλο.

Υπάρχει επίσης και η εξήγηση να μην ήταν καλό αυτό το βλήμα, όπως και πολλές άλλες εκδοχές.

Από την ημέρα του θανάτου του γιου του, άρχισε να αγωνίζεται για να μάθει ποιοι ήταν εκείνοι που σκότωσαν το παιδί του. Καταρχάς ζήτησε βεβαίωση από την υπηρεσία του ΚΑΤ περί του θανάτου του γιου του την οποία και του έδωσαν. Στη συνέχεια ζήτησε από την ιατροδικαστική υπηρεσία Αθηνών έκθεση νεκροτομής αλλά δεν του την έδωσαν. Όταν μετά το πραξικόπημα Ιωαννίδη ανέλαβε πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Γκιζίκης, του έστειλε μια επιστολή με την οποία του ζητούσε να μάθει ποια ήταν εκείνα τα άρματα και ποιοι ήταν πάνω σε αυτά εκείνη την μέρα, αλλά απάντηση δεν έλαβε. Ζητούσε επίσης να μάθει ποιοι διεξήγαν τις ανακρίσεις και τι αντίσταση είχε προβάλει ο γιος του «εναντίον του καθεστώτος». Δεν υπήρξε «αισχρότερη απάντηση» από αυτήν που του δόθηκε. Τρεις μέρες μετά, τον ειδοποίησαν να πάει στην αστυνομία, όπου του είπαν ότι δήθεν η αναφορά του «διαβιβάστηκε στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως» και ότι από εκεί θα έπαιρνε απάντηση. Αλλά βέβαια, απάντηση δεν πήρε ποτέ.

Όταν πληροφορήθηκε ότι ήταν πεζοναύτες εκείνη την ημέρα στην Αθήνα, άρχισε να πηγαίνει στον Διόνυσο και να πιάνει κουβέντα με τους στρατιώτες προσπαθώντας να μάθει κάτι. Τελικά, κατάφερε να μάθει ότι διοικητής της ίλης αρμάτων ήταν ο αντισυνταγματάρχης πεζοναυτών Λούκοτος. Έμαθε και τα ονόματα δύο στρατιωτών που ήταν στα άρματα εκείνα, του Νικόλαου Δίληπα και του Χρήστου Καμπούρη. Τα ονόματα αυτά τα είπε και στην κατάθεσή του στον εισαγγελέα Τσεβά και στις καταθέσεις του ενώπιον του ανακριτή, αλλά μέχρι την ημέρα που κατέθεσε εκείνοι δεν είχαν κληθεί για να καταθέσουν στο δικαστήριο.

Συνεχίζοντας την έρευνά του μετά την πτώση της χούντας, συναντήθηκε με τον Βασίλειο Καμπούρη, πατέρα του στρατιώτη Χρήστου Καμπούρη, ιδιοκτήτη καταστήματος βουλκανιζατέρ στην Αχαρνών, και αυτός του είπε ότι πράγματι ο γιος του ήταν χειριστής άρματος στα γεγονότα του Πολυτεχνείου. Όταν το πρωί του Σαββάτου βλήθηκε από το άρμα του ένας πολίτης, ο οποίος κόπηκε κυριολεκτικά στα δύο, το παιδί αυτό υπέστη παράκρουση και νοσηλεύτηκε για 15 μέρες στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, χωρίς να έχει συνέλθει εντελώς. Όταν βγήκε δε από το νοσοκομείο, είπε στον πατέρα του ότι στο 401 έκαψαν έναν άγνωστο. Μετά, όπως και όλοι όσοι υπηρετούσαν στα άρματα πεζοναυτών, και είχαν πάρει μέρος στο αιματοκύλισμα και ακό μα υπηρετούσαν τη θητεία τους, αμέσως μετά την ελληνοτουρκική ένταση, με την επιστράτευση, στάλθηκαν στη Λήμνο.

Ξόρκισε τον Βασίλειο Καμπούρη να πείσει τον γιο του να καταθέσει τα όσα γνώριζε για το ποιοι ήταν στο άρμα που δολοφόνησαν τον γιο του. Εκείνος αρνήθηκε γιατί φοβήθηκε ότι το παιδί του θα κινδύνευε να πάθει ατύχημα. Όταν απόρησε για τον φόβο του, του εξήγησε ότι στη Λήμνο διοικούσαν οι ίδιοι άνθρωποι που δρούσαν και επί δικτατορίας, και ότι διοικητής του γιου του ήταν κάποιος αξιωματικός ονόματι Ξηρός, που τους έχει κάνει πλύση εγκεφάλου και οι στρατιώτες φοβούνταν να καταθέσουν.

Όταν τα άκουσε αυτά, πήγε στον ανακριτή κ. Παπαδάκη και του είπε ότι οι άνθρωποι φοβούνται να καταθέσουν. Πολύ αργότερα ήρθε ο στρατιώτης με συνοδεία αλλά δεν μπόρεσε να καταθέσει γιατί, όπως του εξήγησε ο ανακριτής, είχε στείλει τη δικογραφία στη Λήμνο, επειδή, λόγω της μεγάλης απόστασης, δεν ήταν εύκολο να πάρει διαφορετικά τις καταθέσεις. Και τότε ήταν που κατάλαβε ότι δεν γινόταν τίποτα, αφού ήξερε τι είδους κατάσταση επικρατούσε στη Λήμνο.

(….)

Ο Αγαμέμνων Καραγιώργης κατέθεσε στον εισαγγελέα Τσεβά στις 10.9.1974. Μιλώντας με τους δημοσιογράφους, τους είπε: «Έγινε το Σάββατο, 17 Νοεμβρίου, την επομένη της σφαγής. Το παιδί μου, ο Στέλιος, βρισκόταν με ένα φίλο του και αρκετά άλλα άτομα, καμιά εικοσαριά στην Πατησίων, έξω από τον κινηματογράφο “Αελλώ”. Ήταν περίπου 9 το πρωί. Έξι τανκς κατέβαιναν στην Ομόνοια από τα Πατήσια. Κι άρχισαν, χωρίς να έχει προηγηθεί τίποτα, απρόκλητα, να θερίζουν τον κόσμο με το αντιαεροπορικό πυροβόλο. Τα παιδιά άρχισαν να πέφτουν σαν στάχια. Έπεσε και το δικό μου. Ο φίλος του Χρήστος Ταμπακόπουλος, που δεν είχε τραυματιστεί, τον πήρε και με ένα ταξί τον πήγε στο ΚΑΤ.

»[…] Έκανα έρευνα. Δεν έπαψα από τη στιγμή που πέθανε το παιδί μου να ψάχνω τους ενόχους. Έγινα “αστυνομικός” [και ανακάλυψα ακόμη και τον αρχηγό των αρμάτων]. Ήταν ο αντισυνταγματάρχης και τότε διοικητής Πεζοναυτών στον Διόνυσο, Δημήτριος Λουκουτός. Φίλοι και συνάδελφοι του παιδιού μου, που υπηρετούσαν την εποχή εκείνη στον Διόνυσο, με βοήθησαν. Αυτός ο αντισυνταγματάρχης ήταν από τα πρωτοπαλίκαρα του Παπαδόπουλου και του Ιωαννίδη.

»Έγραψα γράμμα στον Γκιζίκη. Ζητούσα να μάθω ποιος ήταν ο δολοφόνος του παιδιού μου. Ποιος σκόρπισε αυτό το θανατικό στην Αθήνα. Τον ρωτούσα τιείδους κίνδυνος ήταν τα άοπλα παιδιά και τα θέρισαν; […] Ύστερα από δυο μήνες μού έστειλε το γραφείο του μια απάντηση ότι η αναφορά μου διαβιβάσθηκε αρμο δίως και συγκεκριμένα στο υπουργείο Δημοσίας Τάξεως. Εγώ ρωτούσα για αυτόν που ήταν επικεφαλής των αρμάτων και εκείνοι μου απάντησαν ότι αρμόδιο είναι το υπουργείο Δημοσίας Τάξεως».

Όταν ο δημοσιογράφος τον ρώτησε «Είσθε βέβαιος ότι σκοτώθηκε από πυροβόλο του τανκ;», απάντησε:

«Η ιατροδικαστική έκθεση το παραδέχεται. Λέει ότι το παιδί μου είχε επτά τραύματα σφαιρών βαρέος πυροβόλου. Οι σφαίρες είχαν ανοίξει στη σάρκα του τρύπες μεγέθους διδράχμου. Ένας φίλος του, ο Χρήστος Αναστασόπουλος, είχε λίγο πριντραυματισθεί στην πλάτη από σφαίρα περιστρόφου. Τον είχε πυροβολήσει αστυνομικός. Αυτόν τον μετέφεραν στο Ρυθμιστικό Κέντρο. Το παιδί μου είχε μια σφαίρα στο θυροειδή, μια άλλη στον τράχηλο, μια άλλη του έκοψε την τραχεία, ενώ άλλες του είχαν καταστρέψει τον πνεύμονα. Παρέμεινε στη ζωή 12 μέρες, αλλά σε αφασία. Δεν μίλησε. Ήταν χωρίς αισθήσεις. Οι φίλοι του παιδιού μου θα ’ρθουν να καταθέσουν.

»Ζητώ την τιμωρία αυτών που προκάλεσαν την συμφορά. Σαν ηθικούς αυτουργούς θεωρώ τους Παπαδόπουλο, Ιωαννίδη, Πηλιχό και Ρουφογάλη. Είναι απαίτηση όλων των παθόντων να συλληφθούν και να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι σφαγείς. Αν δεν το κάνει η πολιτεία, θα το κάνουμε εμείς. Είμαι υπερήφανος για το παιδί μου. Το παιδί μου κι αυτοί που πέθαναν έπεσαν για να ζήσουμε ελεύθεροι από τους τυράννους της χούντας. Εμείς θα τους ξεχάσουμε; Ποτέ». (Τα Νέα και Το Βήμα, 11.9.1974.)

Σε άλλο σημείο του βιβλίου, ο Λύκαρης παραθέτει φωτογραφία της αίτησης που έστειλε ο Αγαμ.Καραγιώργης στον «Πρόεδρο» Φ.  Γκιζίκη, τον  Δεκέμβριο του 1973. 

Κλείνω παραθέτοντας  αυτό το κείμενο:

ΑΙΤΗΣΙΣ
Αγαμέμνονος Ιωάν. Καραγιώργη
κατοίκου Αθηνών
οδός Μιαούλη αριθ. 33

Νέον  Ηράκλειον Αττικής

Εν Αθήναις τη 10 Δεκεμβρίου 1973

Με τον ακράτητον πόνον του πατρός που έχασε τό παιδί του ηλικίας 19 ετών, απευθύνω την παρούσαν μου προς Υμάς, διότι πιστεύω ότι εν τώ προσώπω Σας,θα ανεύρω την Αλήθειαν με αποτέλεσμα να θεραπευθεί οιονεί ο μεγάλος μου πόνος και η θλίψις που τρώγουν τα σωθικά μου και κατασπαράζουν τα σπλάγχνα μου. Την 17 Νοεμβρίου 1973 ημέραν Σάββατον και ώραν 10,15 το πρωί, εις την πλατείαν Αμερικής, ευρίσκετο ο μακαρίτης υιός μου Στυλιανός Αγαμ. Καραγιώργης, μεταβαίνων εις την εργασίαν του. Όπως με επληροφόρησαν, την στιγμήν ε­κείνην εκινούντο εις την περιφέρειαν εκείνην τεσσαρα 4 άρματα μεταφοράς προσωπικού καί δύο 2 αρματα φέροντα πυροβόλα (Τανκς), ο δε  υιός μου εδέχθη ριπήν πυροβόλου, με αποτέλε­σμα να μεταφερθεί εις ΚΑΤ ένθα, παρά τας ιδανικάς προσπαθείας και τας υπερανθρώπους του επιστημονικού και υπαλληλικού Προσωπικού όμως δεν διέφυγεν τον θάνατον, αποβιώσας συ­νεπεία της ριπής πολυβόλου, την 30 Νοεμβρίου 1973 ημέραν Παρασκευήν και ώραν 17.30 μ.μ.

Καταφεύγω εις Υμάς, ως Ανώτατος Άρχων, και παρακαλώ, ως πατήρ του θανόντος παλικαριού μου και του μοναδικού λεβέντη μου ηλι­κίας 19 ετών, να πληροφορηθώ, δικαιούμενος προς τούτο λόγω του αγωνιστικού παρελθόντος μου, διά τινα  αιτίαν εφονεύθη ο υιός μου Στυλιανός Αγαμ. Καραγιώργης,παρά τίνος εφονεύθη, ποίος συνελήφθη διά τον άδικον φόνον του παιδιού μου, ποιος και πού διεξάγει τας ανακρίσεις, τίνα συνέλαβον ως υπεύθυνον, τις ο ανακριτής διά να παραστώ και εις τίνα χρόνον -πότε και εις τι Δικαστήριον και κατά τίνος υπευθύνου και υπαιτίου θα διεξαχθεί η Δίκη διά να παραστώ και εγώ ως πολιτικός ενάγων και να πληροφορηθώ κάθε λεπτομέρειαν του θανάτου του υιού μου.

Θέτω υπό την κρίσιν σας, ότι υπήρξα και ήμην μαχητής εν Αλβανία, εις την Κατοχήν, εις το Κίνημα (τα Δεκεμβριανά) και εις τον Ανταρτοπόλεμον, πολεμών λυσσωδώς τους κομμουνιοτάς. Κατά την 21 Απριλίου 1967 ομού με την Χωρ/κήν και εν συνεργασία μετ’ αυτής συνέλαβον αρκετούς επικινδύνους κομμουνιστάς, ενώ εις την Στρατιωτικήν Σχολήν των Ευελπίδων, υπήρξα εκπαιδευτής των οπλομηχανημάτων κατά τα έτη 1945 έως του 1948. Προσέτι έχω δύο (2) αδελφούς μου σφαγιασθέντας εις την Χωρ/κήν τον Δεκέμβριον 1944 υπό των Κομμουνιστών, πάντοτε δε η όλη μου στάσις ήτο και είναι Εθνικιστική ως εχόμενος πιστώς των ελληνοχριστιανικών παραδόσεων, αγωνιζόμενος υπέρ των ιδανικών της Πατρίδος μας και της Οικογενείας και της Θρησκεΐας. Δεν συγκρατούμαι από τον  πόνον, διότι δεν δύναμαι να ανεύρω, ποιος κίνδυνος υπήρχεν εις την πλατείαν Αμερικής και ποιος αρμόδιος διεπίστωσεν τούτο, ίνα επέλθει δι’ εμέ και την οικογένειάν μου το ΜΟΙΡΑΙΟΝ, διά του θανάτου του παιδιού μου Στυλιανού 19 ετών.

Εν πεποιθήσει τελών, ότι Υμείς θελήσετε να δώσητε απάντησιν εις τα ως άνω δεδικαιολογημένα ερωτήματα ενός πονεμενου Πατρός και Έλληνος Πολίτου, διατελώ

μετά βαθυτάτου σεβασμού

(Υπογραφή)

127 Σχόλια to “Το αίμα το αδικαίωτο ποτέ δεν ησυχάζει”

  1. Νέο Kid said

    Τιμή και Δόξα στο Πολυτεχνείο!
    ΖΕΙ!
    (Πρόλαβα; Μ αρέσει να κάνω το 1-0 αυτή τη μέρα. Είναι μια μικρή παράδοση που έχω δημιουργήσει…)

  2. Alexis said

    Συγκλονιστική ιστορία!
    Και η επιστολή του πατέρα είναι μια μικρή ανατροπή σε πολλά από τα στερεότυπα για το Πολυτεχνείο.

  3. Παναγιώτης Κ. said

    Πενήντα χρόνια μετά, το αφήγημα συγκλονίζει!

  4. stodgialohtinos said

    Ανταρτοπόλεμος στην πατρική επιστολή. Όχι Συμμοριτοπόλεμος. Εντυπωσιακό.
    Πάντως να, αυτά είναι. Να πολεμάς μια ζωή λυσσωδώς τους κομμουνιστάς και να σου τρώνε το παιδί οι εθνικόφρονες. Έτσι όπως κοιτάς μια ζωή προς βορράν για οχτρούς και μένει στο νότο η Κύπρος προς βοράν των συμμάχων.

  5. LandS said

    Ο Χρόνος

  6. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    4 Το «ανταρτοπόλεμος» το έλεγαν και εθνικόφρονες. Αλλά βέβαια το «συμμοριτο-» ήταν το «ορθό»

  7. LandS said

    Ο Χρόνος λένε γιατρεύει τα πάντα. Σε κάνει να ξεχνάς.
    50 χρόνια φαίνονται πολύ μικρό διάστημα για κάτι τέτοιο.

    Στις πολλές εκδόσεις που κάθε χρόνο κυκλοφορούν τέτοια εποχή, φέτος ξεχώρισα το βιβλιαράκι (113σελ) του Παπαχρήστου, Δεν αδειάζουμε να πεθάνουμε. Εκδόσεις Τόπος.

  8. geobartz said

    Είναι προσβολή για την ηρωϊκή εξέγερση του πολυτεχνείου η κατασκευή θυμάτων. (παλιά μου τέχνη …κόσκινο).

  9. sarant said

    7 Κι αυτό πρέπει να είναι αξιόλογο

  10. Καλημέρα

    Ανήμερα του απριλιανού πραξικοπήματος το απόγευμα κατέβηκε από την Βελβενδούς στην πλατεία Κυψέλης ένα στρατιωτικό όχημα έστησε ένα πολυβόλο κι άρχισε να ρίχνει στον αέρα ή άσφαιρα για να διαφύγουν όσοι ήταν συγκεντρωμένο σε πηγαδάκια στην πλατεία.
    Λίγες μέρες μετά, ένα απόγευμα ήμουνα με φίλους στο μπαλκόνι μιας πολυκατοικίας στην Γ’ Σεπτεμβρίου και μια περίπολος από κάτω μας έριξε εκφοβιστικά δυο-τρία μέτρα στο πλάι μας ανοίγοντας τρύπες στην πρόσοψη.
    Τα αναφέρω αυτά γιατί επί χούντας ΄ήταν πολύ εύκολο να ρίξουνε σε μέρες αναταραχής ακόμα και χωρίς λόγο…κι όταν δίνεις όπλο στον πρώτο τυχόντα στρατεύσιμο, θα βρεθεί και κάποιος να ρίξει στο ψαχνό άνευ λόγου.

    Καλό θα ήτανε να μην ξανάχουμε χούντα, πάντως το στιγμιαίο του «εθνάρχη» θα μπορούσε να λειτουργήσει και σαν δεδικασμένο για τους προσεχώς επίορκους, πέρα από το θάψιμο της πραγματικής δημοκρατίας από την μεταπολίτευση που επέφερε. Το τίμημα της ¨ομαλής μετάβασης» παραήτανε χοντρό και έγινε με παράλληλη μετατόπιση εξουσιών από την (κάθε) εκλεγμένη κυβέρνηση σε ισχυρές (όσο και…άγιες) οικογένειες… όπως είπε και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής -που μόνο η Ελένη Βλάχου τον έλεγε Κώστα- «με φωνάξατε και ήρθα» μόνο που δεν μας είπε ΠΟΙΟΙ τον φώναξαν και τον Αβέρωφ δεν τον ρώτησε κανείς …

  11. Pedis said

    Ε, βέβαια, τα αναμενόμενα σήμερα από Σαραντάκος & κομπανία μπέλλα: 17 Νοεμβρίου – Επετειακή παραχάραξις της ιστορικής αληθείας! 😇

    Απ’ όταν ο στενός συνεργάτης του… εθνάρχη, ο και Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ.Τσάτσος έγραφε: «Η στάση μου κατά τη διάρκεια της δικτατορίας ήταν απλώς αξιοπρεπής. Ούτε βόμβες έφτιαχνα, ούτε βγήκα στο πεζοδρόμιο (…) Οταν έγινε το Πολυτεχνείο, ούτε πήγα επί τόπου, ούτε συγκινήθηκα. Από την πρώτη στιγμή κατάλαβα ότι αυτά τα πεζοδρομιακά ξεσπάσματα δεν κλόνιζαν τη δικτατορία και ότι, όπως στα χρόνια της Κατοχής, υποκρύπτανε κομμουνιστικές επιδιώξεις επικίνδυνες για το μέλλον. Εχω τη συνείδησή μου ήσυχη ότι δεν συνήργησα στην κατασκευή του μύθου του Πολυτεχνείου. Λυπάμαι τα 5-6 παιδιά που σκοτώθηκαν έξω και μακρυά από το Πολυτεχνείο, διότι μέσα στο Πολυτεχνείο δεν σκοτώθηκε κανείς» (Κωνσταντίνος Τσάτσος, «Λογοδοσία μιας ζωής», τ. Β΄, Εκδόσεις των Φίλων, Αθήνα 2000, σ. 393).

    Απ’ όταν, ανήμερα της πορείας του Πολυτεχνείου (1980) δολοφονούνταν ο Κουμής και η Κανελλοπούλου. Και από τη θέση που κάθεται σήμερα ο Μητσοτάκης, ο τότε πρωθυπουργός Ράλλης αθώωνε την Αστυνομία, λέγοντας για τους φόνους: «Και ο Αρχάγγελος Μιχαήλ σπάθην κρατεί στα χέρια του για να αμυνθεί εναντίον των δαιμόνων. Δεν κρατεί άνθη»….

    Απ’ όταν ο άλλος αρχηγός της παράταξης του Μητσοτάκη, ο Αβέρωφ, δήλωνε (Επίκαιρα, 10/5/1979) για το Πολυτεχνείο: “…Δεν είμαι διατεθειμένος λόγω επιμόνου συνθηματολογίας, λόγω ανύπαρκτων «πολυαρίθμων νεκρών», να βοηθήσω και εγώ στην θεσμοποίηση μια ψεύτικης ιστορίας…”.

    Απ’ όταν ο σημερινός αντιπρόεδρος του Μητσοτάκη, ο Γεωργιάδης, επαναλάμβανε – με πάθος – τα του Αβέρωφ μόλις προ διετίας, ενώ ήδη από την εποχή του ΛΑΟΣ διατράνωνε: “Δεν αντέχω τα παραμύθια. Δεν υπήρξε ούτε ένας νεκρός στο Πολυτεχνείο. Ούτε ένας”…

    https://www.imerodromos.gr/h-nd-oi-omades-vromias-ths-kai-to-polutechneio/

  12. Χαρούλα said

    Για την ηρωικότερη στιγμή του λαού μας, στην μεταπολίτευση. Με σεβασμό…

    …βλέπουμε μία από τις διαταγές του αρχηγείου των Ενόπλων Δυνάμεων σχετικά με τη «διαφώτιση» της κοινής γνώμης για τα γεγονότα στο Πολυτεχνείο. Η διαταγή έχει ημερομηνία 19 Νοεμβρίου 1973 και περιέχει όλη τη ρητορική που υιοθέτησαν οι χουντικοί τις επόμενες ημέρες.


    …εγγραφή στο Βιβλίο Προσερχομένων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στις 16 Νοεμβρίου 1973. Αφορά τη διακομιδή του νεκρού Διομήδη Κομνηνού και αναφέρει ξεκάθαρα ως αιτία θανάτου το χτύπημα από πυροβόλο όπλο.
    https://i.postimg.cc/KjPz85Ys/IMG-4535.webp

    https://www.lifo.gr/culture/arxaiologia/10-ntokoymenta-gia-ta-50-hronia-toy-polytehneioy

  13. michaeltz said

    «Η ζωή μου γεμάτη από θριάμβους και ήττες …
    Οι θρίαμβοι με πόνεσαν πιο πολύ.»

    Καλημέρα σε όλους

  14. sarant said

    12 Α μπράβο

  15. xar said

    Στην επιστολή, μου έκανε εντύπωση η φράση «η όλη μου στάσις ήτο και είναι Εθνικιστική», που δείχνει ότι η λέξη εθνικισμός μάλλον δεν είχε τότε το αρνητικό φορτίο που απέκτησε αργότερα.

    Νομίζω ότι αυτή η τραγική ιστορία δείχνει τον πανικό των διοικούντων απέναντι στις διαμαρτυρίες και τον φόβο τους μήπως ξεφύγει τελείως ο έλεγχος. Όταν διατηρείς την ψυχραιμία σου, δεν διατάζεις / επιτρέπεις χρήση όπλων αδιακρίτως σε οποιοδήποτε σημείο έχει συγκεντρωμένο κόσμο.

  16. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Αυτή η ιστορία ( με στοιχεία αρχαίας τραγωδίας) είναι κάπως παράλληλη με αυτό που αφηγήθηκε η Εύη Τζανεττή στο ντοκιμαντέρ για το Πολυτεχνείο του Σταύρου Στάγκου «Εμείς, όχι εγώ», παραγωγής του Δήμου Χαλανδρίου, 2023.
    Μέσα στο χαμό μετά την εισβολή του τανκ με τα όρνια να τους παίρνουν φαλάγγι, εντός εκτός πια, σε μια πολυκατοικία απέναντι,σε αντίθεση με τις πολλές που δεν άνοιγαν στους κυνηγημένους, ένας πελιδνός κι αμίλητος ανθρωπάκος είχε κολλημένο το δάχτυλο στο κουμπί να κρατά ανοιχτή την πόρτα της εισόδου!
    Ήταν ένας φιλικά διακείμενος προς τους χουνταίους, που από τον 5ο όροφό του είδε την αγριότητα κι έπαθε «ολική επαναφορά», μεταστροφή, «μέσα σε λίγην ώρα».
    (Η πληροφορία από την ίδια του την κόρη στην έκπληκτη ικέτιδα).

  17. Σωτήρς said

    Καλημέρα.

    Με τον ίδιο τρόπο σκοτώθηκε πιο κάτω στη Γλάδστωνος ο Κυριάκος Παντελεάκης από τη Σπάρτη την επόμενη ημέρα (Κυριακή 18 Νοεμβρίου). Έτυχε να είναι σε ένα καφενείο εκεί, βγήκαν να δουν τι γίνεται στην Πατησίων και τον θέρισε ένα πολυβόλο από ένα τανκ.

  18. ΓΤ said

    ΖΕΙ!

  19. Η χούντα είχε παρακλάδια τότε, η κατάληψη και τα επεισόδια ευνοούσαν την ομάδα Ιωαννίδη να δημιουργήσει κλίμα για την δική της επικράτηση όπως κι έγινε.
    Οπως και στο Πολυτεχνείο οι φοιτητές καταληψίες συνεδιάζανε μέσα αλλά δεν θα μπορούσαν να μαζέψουν τόσο κόσμο μόνο με το ραδιόφωνο αν δεν υπήρχαν χαφιέδες, μαυραγορίτες κ.λ.π που έξω από το Πολυτεχνείο, Τρίτη και Τετάρτη, σταματάγανε τα τρόλλεϋ και γράφανε συνθήματα, φιάχνανε πρόχειρα οδοφράγματα και δείχνανε στον κόσμο πως δεν φοβότουσαν κανένα ώστε να «ξυπνήσει». Ηδη την Πέμπτη υπήρχε μαζικότητα και αυτοί εξαφανίσθηκαν στα σφαιριστήρια της Κάνιγγος και της Ομόνοιας που ήταν τα στέκια τους, από κάποιους ήτανε βαλτοί

    # 15

    Χωρίς πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων τότε δύσκολα έκανες ή έβρισκες δουλειά.

  20. Alexis said

    #19: Περίεργη και πολύ ενδιαφέρουσα αυτή η εκδοχή, ομολογώ ότι δεν την έχω ξανακούσει.
    Ότι δηλαδή τις πρώτες μέρες την εξέγερση υποκίνησαν και «βοήθησαν» χαφιέδες της ομάδας Ιωαννίδη για δικούς τους λόγους.
    Δεν με πείθει αν δεν δω συγκεκριμένα στοιχεία και μαρτυρίες.

    #11: Καλά κάνεις και τα βάζεις αυτά, για να ξέρουμε τι μας γίνεται.
    Και για να μην έχουν κάποιοι ψευδαισθήσεις για το ποιοι μας κυβερνάνε.

  21. Γιάννης Κουβάτσος said

    Πολύ διαφωτιστικό είναι και το βιβλίο του Λεωνίδα Καλλιβρετάκη «Το Πολυτεχνείο έξω από το Πολυτεχνείο», στο οποίο ο συγγραφέας και αγωνιστής εκείνης της εποχής εστιάζει κυρίως στις διαδηλώσεις και τις συγκρούσεις που έγιναν στην ευρύτερη περιοχή γύρω από το Πολυτεχνείο. Όπως λέει :
    «Αυτό που έκανε το Πολυτεχνείο να γίνει το «Πολυτεχνείο», δεν είναι εκείνα που συνέβησαν μέσα στο υπό κατάληψη ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα, αλλά όσα διαδραματίστηκαν έξω από αυτό. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν αρχικά γύρω από το Πολυτεχνείο και στη συνέχεια ξεχύθηκαν στους δρόμους της Αθήνας, συγκρότησαν διαδηλώσεις απ’ άκρου σ’ άκρο της πόλης, πανικόβαλαν τη φρουρά του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως, έστησαν οδοφράγματα για να εμποδίσουν τη διέλευση των τεθωρακισμένων, πνίγηκαν στα δακρυγόνα και ξυλοφορτώθηκαν αγρίως από την Αστυνομία, στάθηκαν -κυριολεκτικά- μπροστά στις κάνες και δεν έκαναν πίσω παρά μόνο όταν πλέον μετρούσαν στις τάξεις τους εκατοντάδες τραυματίες και τους πρώτους νεκρούς.»
    Είμαι, δε, σίγουρος ότι πωλείται και σε βιβλιοπωλεία των Σερρών, οπότε μπορούν να το διαβάσουν και όσοι θεωρούν ιστορική αλήθεια μόνον ό,τι αποδέχεται ο φανατισμένος και ιδεοληπτικός εγκέφαλός τους.

  22. Alexis said

    #15 και 19 τέλος: Ναι, αλλά εδώ ο άνθρωπος δεν λέει απλά «δικός σας είμαι κι εγώ», αναφέρει συγκεκριμένη «εθνικόφρονα» δράση κατά τον εμφύλιο και μετέπειτα.
    Κατά την 21 Απριλίου 1967 ομού με την Χωρ/κήν και εν συνεργασία μετ’ αυτής συνέλαβον αρκετούς επικινδύνους κομμουνιστάς,…
    Άραγε με ποια ιδιότητα;

  23. spyridos said

    Ο γιος του γείτονά σου (2Χ)

  24. Λάμπας said

    ΖΕΙ!

  25. Πάνος με πεζά said

    Καλημέρα ! Μια χρόνια απορία προς τη συλλογική σοφία του ιστολογίου. Ο στίχος «Αυτοί που μας προδώσανε, ανέραστοι να μείνουν», από το γνωστό τραγούδι του Τσακνή, είναι πρωτότυπος δικός του, ή κάποιο άλλο απόφθεγμα, όπως για κάποιο λόγο υποθέτω;

  26. ΓΤ said

    @21 Δάσκαλος Θ13

    Ώστε οι Σέρρες έχουν βιβλιοπωλεία. Κοίτα να δεις…

  27. Faltsos said

    #19 καλό είναι να μην αναπαράγονται ατεκμηρίωτες υποθέσεις και θεωρίες. Η θεωρία ότι το Πολυτεχνείο ήταν δημιούργημα των πρακτόρων του Ιωαννίδη για να ρίξει τον Παπαδόπουλο, είναι χειρότερη από αυτήν των θαυμαστών της δικτατορίας για «μύθο του Πολυτεχνείου»

  28. sarant said

    21 Καινούργιο δεν είναι κι αυτό το βιβλίο;

    25 Για πρωτότυπο μου φαίνεται

  29. Γιάννης Κουβάτσος said

    28: Ναι, καινούργιο. Εξαιρετικό.

  30. # 20

    Αλέξη τα χρόνια εκείνα τα μη διεθνή ματς δεν τα έδειχνε η τηλεόραση κι ένα εισιτήριο ντέρμπυ των 30 έφτανε άνετα τις 200 και 300. Ειδικά στον ΠΑΟ και με τον Πιερικό να έπαιζε αγόραζες στην Ομόνοια με50 αντί να ξεροσταλιάζεις ώρες στην ουρά για ένα εικοσάρι διαφορά -αν έβρισκες- γιατί τα περισσότερα εισιτήρια δινότουσαν με καπέλλο στους ποδοσφαιριστές που τα προωθούσαν σε ακριβότερη τιμή στους μαυραγορίτες, Η κυριότερη πιάτσα ήταν στην Ομόνοια και την Κάνιγγος,έξω από το γήπεδο την ώρα του αγώνα και οι μαυραγορίτες ήταν «γνωστοί’ των αρχών, δεν κρυβότουσαν.
    Εγώ πήγαινα κάθε μέρα όπως έχω ξαναγράψει σ’ένα ρετιρέ της Στουρνάρη και έχω δει τους μαυραγορίτες να κουβαλάνε θρανία και να γράφουν σε τρόλλεϋ, ΄τις φάτσεςτους τις ήξερα καλά γιατί αγόραζα από αυτούς όταν δεν έβρισκα από τον θειό μου.
    Το πως κάνανε διατεταγμένη υπηρεσία είναι αναμφισβήτητο, όσο για την ομάδα Ιωαννίδη, αυτή επωφελήθηκε. Ούτε τότε τυχαία δεν ενοχλήθηκαν οι οικοδόμοι στην πορεία τους, ώστε να ξεθαρρέψει ο κόσμος

    Ακόμη δεν έμειναν τυχαία ανενόχλητοι οι χούλιγκαν της Κροατίας, το γιατί φάνηκε δειλά τώρα που οι αστυνομικοί ζητάνε επίδομα χουλιγκάνων για να τους προσέχουν …

  31. leonicos said

    Faltsos
    Συμφωνω

    Κατά τα άλλα…. ό,τι νιώθετε κι εσείς

  32. # 27

    είναι πάρα πολλά αυτά τα οποία δεν μπορούν να τεκμηριωθούν- λες να υπήρχε έγγραφη διαταγή γι αυτά ;- και φυσικά όταν δεν ταιριάζει με την άποψή μας ζητάμε τεκμηρίωση-το ίδιο κάνουνε κι οι χουντικοί με τον αριθμό των νεκρών και άλλα, μην το ξεχνάς.
    Η λογική λέει πως η κατάληψη του Πολυτεχνείου ήταν διαφορετική από την κατάληψη της Νομικής όπου δεν υπήρχε δράση έξω από την σχολή και δεν γιγαντώθηκε, ενω το ραδιόφωνο στο Πολυτεχνείο ακούστηκε όταν είχε μπει το νερό στο αυλάκι, πρώτα κατέβηκε κόσμος στον χώρο και μετά ξεκίνησε το ραδιόφωνο ώστε να τους κατευθύνει

  33. Γιάννης Κουβάτσος said

    Καθόλου αθώες δεν είναι οι θεωρίες συνωμοσίας περί το Πολυτεχνείο, ακόμα κι όταν η υιοθέτησή τους και η διακίνησή τους γίνονται μόνο και μόνο για να το παίξει ψαγμένος και ανοιχτομάτης και γατόνι ο διασπείρων τέτοιες ατεκμηρίωτες μπαρούφες.

  34. Λάμπας said

    Ο Καλλιβρετάκης, πάντως, δεν υιοθετεί την εκδοχή του πατέρα Καραγιώργη, παραθέτει δε και τη μαρτυρία του Αναστασόπουλου. Αντιγράφω:

    «Την ίδια περίπου ώρα και λίγες δεκάδες μέτρα πιο πέρα, μερικοί νέοι εργάτες μεταξύ των οποίων ο 19χρονος οικοδόμος Στέλιος Καραγιώργης και ο 19χρονος σιδεράς Χρήστος Αναστασόπουλος, συμμετείχαν σε μια διαδήλωση: «Είμαστε μερικοί διαδηλωτές», αναφέρει ο Αναστασόπουλος, και «φωνάζαμε «Κάτω η Χούντα», «Κάτω ο Παπαδόπουλος» και διάφορα άλλα συνθήματα.»

    Απολύτως κατανοητή σε ανθρώπινο επίπεδο η προσπάθεια του «εθνικιστή» πατέρα να παρουσιάσει στους ομοϊδεάτες του χουνταίους το γιο του ως αθώο -στη δική του αντίληψη και, ίσως, σε αντιδιαστολή προς τους άλλους νεκρούς- θύμα. Τραγική μορφή και ο ίδιος…

  35. # 20, 31

    Εχει κανείς τεκμήρια για τον βουλευτή υπολοίπου Ατικής της τότε Διάνα του Στεφανόπουλου (Κιτσίκη, Κατσίκη, κάπως έτσι) που έγινε ο 151ος βουλευτήςτης Ν.Δ. χρίζοντας τον Μητσοτάκη πρωθυπουργό, πως δεν έδρασε ανιδιοτελώς από πατριωτικό καθήκον και λοιπές μπούρδες; ΟΧΙ
    Οποιος όμως έζησε τα γεγονότα ΘΥΜΑΤΑΙ πως η έδρα της Διάνα «έπαιζε» μεταξύ υπολοίπου Αττικής και Β’Αθηνών όπου την διεκδικούσε ο Π. Καμμένος. Το γεγονός πως και ο Καμμένος προσχώρησε στην Ν.Δ. ΠΡΙΝ αποφανθεί το εκλογοδικείο, λύνει κάθε απορία σε κάθε σκεπτόμενο λογικά άνθρωπο, χωρίς τεκμηριώσεις.
    Μέχρι τότε ην μοναδική έδρα ενός κόμματος την έπαιρνε ο αρχηγός του, όπως είχε γίνει στις προηγο’υμενες εκλογές που δεν βγίνανε τα κουκιά, αλλά σ’ αυτές το αλλάξανε προληπτικά

  36. Μιχάλης Ρουμελιώτης said

    Καλημέρα Νίκο. Υπάρχει πρόβλημα με τά υποκείμενα τών ρημάτων στήν παράγραφο «Οι γιατροί στο ΚΑΤ κατόρθωσαν… εκείνος δεν του το έδωσε». Ιδίως στό «όταν σκυμμένος… ήθελε να τον χαϊδέψει στο λαιμό»· ποιος ήθελε να τόν χαϊδέψει; ο ιατροδικαστής Καψάσκης;

    Η παράγραφος θα ήταν σαφής (μα και γλαφυρότερη) ως εξής: «Οι γιατροί στο ΚΑΤ κατόρθωσαν να κρατήσουν τον Στέλιο στη ζωή 12 μέρες. Ο ιατροδικαστής Καψάσκης έγραψε ψέματα στην ιατροδικαστική έκθεση, ότι ο τραυματισμός προήλθε από «βλήμα σαφώς αποστρακισθέν». Το βλήμα που είχε σφηνωθεί στον αυχένα τού Στέλιου το έπιανε ο πατέρας του, όταν σκυμμένος πλάι στο προσκέφαλο του γιου του ήθελε να τον χαϊδέψει στον λαιμό. Όταν αργότερα το ζήτησε από τον ιατροδικαστή, εκείνος δεν του το έδωσε.»

    Ίσως να θέλεις να τήν διορθώσεις, βάζοντάς την σε αγκύλες αν είναι να φαίνεται ότι παρενέβης σε ξένο κείμενο.

    (Και σε προηγούμενα σημεία υπάρχουν απροσεξίες με τό εννοούμενο υποκείμενο, αλλά λιγότερο προβληματικές).

  37. sarant said

    35 Nαι Μιχάλη, υπάρχει πρόβλημα στο σημείο εκείνο. Ο πατέρας προφανώς ήθελε. Θα το δω.

  38. ΣΠ said

  39. Λάμπας said

    27. Στη διασπορά αυτής της εντελώς ατεκμηρίωτης αθλιότητας, συνέβαλε, δυστυχώς, και η Πανσπουδαστική Νο8.

  40. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Γειά σας.

    Δὲν ἔχω κάτι καινούργιο νὰ προσθέσω.
    Ὅ,τι εἶχα νὰ πῶ τὸ ἔγραψα πρὶν ἀπὸ ἕξι χρόνια.

    Θὰ ἐπαναλάβω αὐτὰ ποὺ ἔγραψα στὸ σχόλιο 75 ἐκείνου τοῦ ἄρθρου.

    Λειψή Μεγαλοβδομάδα (μαρτυρία του Δημήτρη Μαρτίνου)



    Τώρα ὅσον ἀφορᾶ στὶς θεωρίες συνωμοσίας, δὲν τὶς ἐπικροτῶ. Ἂν ἤθελε ὁ Ἰωαννίδης (μὲ τὴν καθοδήγηση-ὑποστήριξη τῆς CIA) ν᾿ ἀνατρέψει τὸν Παπαδόπουλο, δὲν χρειαζόταν νὰ ρισκάρει μὲ μιὰ λαϊκὴ ἐξέγερση ποὺ μποροῦσε νὰ πάρει ἀνεξέλεγκτες διαστάσεις. Ὅπως ἀποκάλυψε ὁ Παττακὸς, ἔκαναν τὸ πραξικόπημα τῆς 21ης Ἀπριλίου πρίν ἀπὸ τὶς ἐκλογές τοῦ Μάη τοῦ ᾿67 κι ὄχι μετὰ τὶς ἐκλογὲς ποὺ θὰ ἦταν ὁ λαὸς στοὺς δρόμους. Ὅπως τότε οἱ κατώτεροι (συνταγματάρχες) ἔπιασαν στὸν ὕπνο τοὺς στρατηγοὺς, μποροῦσαν ν᾿ ἀνατρέψουν τὸνΠαπαδόπουλο χωρὶς ν᾿ ἀνοίξει μύτη, οὔτε νὰ τηρήσουν κάποιο πρόσχημα. Δικτάτορας ἀνατρέπει δικτάτορα, φυσιολογικὰ πράγματα. Ὅταν μπαίνει στὴ μέση ὁ λαὸς, μπλέκει ἡ κατάσταση.

  41. Alexis said

    #34: Μου φαίνεται κι εμένα περίεργο να χειροκρότησαν τα τανκς (γιατί άραγε;) και αυτά να «απάντησαν» με πυροβολισμούς.
    Μάλλον αυτή η εκδοχή έχει αναπαραχθεί από τον πατέρα, που προσπαθούσε να παρουσιάσει τον γιο του ως «υπερεθνικόφρονα» που δολοφονήθηκε απρόκλητα και κατά λάθος.

  42. Alexis said

    #40: Και βλέπω ότι είχε ξαναγίνει κουβέντα σ’ εκείνο το άρθρο για τους μαυραγορίτες…

  43. Γιάννης Κουβάτσος said

    Αλήθεια, υπαρχή ιατροδικαστική γνωμάτευση του Καψάσκη που να μην είναι ψευδής; Πού να μην είναι «πλυντήριο» των υπηρεσιών ασφαλείας;

  44. Παναγιώτης Κ. said

    6. (Από αφήγηση προσώπου που έκανε τότε την θητεία του στον ΕΣ).
    «… εμείς στον στρατό τους αντιπάλους τους λέγαμε αντάρτες και εκείνο τον πόλεμο τον λέγαμε ανταρτοπόλεμο.
    Μετά από κάμποσο καιρό οι αξιωματικοί μας είπαν να μη τους λέμε αντάρτες αλλά συμμορίτες και τον ανταρτοπόλεμο να τον λέμε συμμοριτοπόλεμο».

    Το λεξιλόγιο του Εμφυλίου κτγμ παρουσιάζει γλωσσικό ενδιαφέρον.

    Το κλασικό για τον Εμφύλιο βιβλίο του υποστράτηγου Δ.Ζαφειρόπουλου φέρει τον τίτλο «Αντισυμμοριακός αγών». Ο χαρακτηρισμός (το βιβλίο εκδόθηκε το 1953) ήταν απόρροια αντίστοιχου νόμου που ονόμαζε τον Εμφύλιο, Συμμοριτοπόλεμο.

    Τον Μάρτη του ΄77 κατατάχθηκα στο Κέντρο στην Κόρινθο. (6ο Σύνταγμα Πεζικού). Θυμάμαι λοιπόν κάποια συνθήματα στους τοίχους και το συγκ(εκ)ομμένο Κ/Σ που σημαίνει ΚομμουνιστοΣυμμορίτες.

  45. Γιάννης Κουβάτσος said

    43: υπάρχει, διορθώνω.

  46. Καλημέρα
    Κι άλλος ένας νεκρός που δεν μετράει (δεν τόξερα κι ας είν’ και χωριανός μου)
    https://www.lifo.gr/blogs/almanac/oi-afaneis-iroes-tis-exegersis-toy-polytehneioy

    Κι ένα τραγούδι να χαίρεται κι ο Τζης που τον αμφισβητούτε (περί στιγμιαίου εδώ)
    Γιώργος Μαρίνος – Μαθήματα δικτατορίας άνευ διδασκάλου (Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών)

    38 Τώρα που θα επιστρέψει ο Σωτήρας (ως κομματικός Καραμανλής) θα τη βγάλει μια χαρά 🙂

  47. 42 Κάποια σχόλια επαναλαμβάνονται αυτούσια σχεδόν σε κάθε ευκαιρία

  48. π2 said

    28: Ναι, φρέσκο. Εκτός από την έμφαση στο τι γίνεται έξω από το Πολυτεχνείο, κλείνει και μια, ας πούμε, ιστορική τρύπα, τονίζοντας τη σημασία των δύο ημερών άγριας καταστολής μετά την εισβολή του τανκ. Έχει επίσης λεπτομερείς στατιστικές για τους τραυματίες.

  49. sarant said

    48 Μάλιστα, στα υπόψη

    42 Γεια σου Δημήτρη!

  50. Τέλος πάντων ούτε 50 χρόνια μετά το (παραλείπεται μια λέξη) υπόβαθρο πολλών μπορεί να ανεχθεί- χωρίς τεκμηρίωση αφού δεν έγινε τελετή παράδοσης-παραλαβής στα υπουργεία-πως μετά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου κυβέρνησε η χούντα του Ιωαννίδη, η οποία έπεσε μόνη της -χωρίς Πολυτεχνείο- με την μαζική επιστράτευση όταν διαπιστώθηκε πως τα όπλα είχανε πουληθεί από «τίμια, καθαρά χέρια»

    Είναι πολιτικά πιο ορθόν να πιστεύουμε πως η χούντα ήτανε μία και το Πολυτεχνείο την έρριξε με μερικούς μήνες καθυστέρηση, πως φωνάξαΜΕ τον Καραμανλή- τεκμηριωμένο το είπε κι αυτός «με φωνάξατε και ήρθα»- και άλλα φαιδρά και πως αυτά δεν τα έζησα αλλά αναπαράγω και διακινώ συνωμοτικές θεωρίες ‘αλλων (τεκμηρίωση αμερόληπτου Κουβάτσου κ.λ.π. )

    # 40
    Δημήτρη μου αυτοαναιρείσαι όταν λες πως ο Ιωαννίδης δεν μπορούσε να κινηθεί από μόνος του με πρόσχημα το Πολυτενείο και τον «πολιτικό» Μαρκεζίνη, όταν αναφέρεις πως οι συνταγματάρχες πρόλαβαν την χούντα των στρατηγών. Απλά η βούληση των Αμερικανών ήταν η εξουσία στον στρατό, το ποιός τους ήταν αδιάφορο, δεν ανακατεύονται στα εσωτερικά της χώρας , χαχαχαχ (όπως τώρα αδιαφορούν για το ποιός πρωθυπουργεύει γιατί η πραγματική εξουσία έχει ξεφύγει από τα πρωθυπουργικά καθήκοντα και τις εκλογές, δεν έγιναν για πλάκα η χούντα και η «μεταπολίτευση» με το στιγμιαίο ). Βέβαια όταν ήρθε ο Καραμανλής για την αλλαγή ο λαός ήταν στους δρόμους, δεν ήρθε μετά
    ΄Οπως λέει κι ο Μπέος » ευχαριστώ τον Βαρδινογιάννη, τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Μελισσανίδη και τον Μυτιληναίο» , με τον Μητσοτάκη βγάζει μόνο μαζί καμιά φωτογραφία για τους ψηφοφόρους του για να βγαίνει δήμαρχος μέχρι να πεθάνει.

    Εύχομαι όταν γιορτάσετε τα 100 χρόνια του Πολυτεχνείου …

  51. nikiplos said

    Ωραίο άρθρο και ωραία η αφήγηση του ιστορικού από τον συγγραφέα. Άλλο ένα ωραίο βιβλίο βλέπω να προστίθεται στο Σαραντάκειο ράφι που τείνει να γίνει βιβλιοθήκη πλέον, προϊόντος του χρόνου.

    Ως προς αυτά που ειπώθηκαν και που γράφει κι ο Α.Κ. αυτό που πρέπει να τονιστεί δεν είναι το γιατί έριξαν τα τανκς με τα βαριά πυροβόλα. Ακόμη και με τις τότε οδηγίες και όσα υιοθετήθηκαν στις δίκες των χουντικών, δεν έπρεπε να ρίξουν σε άοπλο πλήθος. Εδώ λοιπόν ο ΑΚ υιοθετεί την άποψη πως το συγκεντρωμένο πλήθος, λογικά, θα ήταν ετερόκλητο και ίσως να είχε ενωθεί τρόπον τινά με κάποιο συντεταγμένο μπλοκ. Ωστόσο από το τανξ έριξαν απρόκλητα σε άοπλο πλήθος και μάλιστα στο ψαχνό.

    Οι παπαριές του Καψάσκη περί εξοστρακισμού (η ιστορία επαναλήφθηκε με το «όχι διανομέας») εκτός από αντιεπιστημονικές, ενδεχομένως υπηρετούσαν ένα αφήγημα που λογικά θα στήθηκε από τους χουνταίους όταν κατάλαβαν ότι ο Καραμανλής θα τους δικάσει.
    «εξοστρακισμοί ήταν βρε παιδιά! Δεν έριξαν τα φαντάρια μας, οι κολώνες του Ελληνικού Στρατού του φρουρού της πατρίδος ενάντια σε Έλληνες»
    Το ξαναακούσαμε με τον Σαμπάνη, το προχθεσινό παιδί που τα βοθροκάναλα βάφτισαν ρομά, το ξαναακούσαμε με τον Γρηγορόπουλο το 2008 κ.ο.κ.

  52. nikiplos said

    40@ τέλος. Αυτό είναι ακριβώς το λογικό επιχείρημα για όποιον πράγματι λογίζει κάτι τέτοιο ως πιθανό, ότι δλδ οι χουνταίοι του Ιωαννίδη κρυφά από τη μύτη του Παπαδόπουλου ενορχήστρωσαν κάτι τόσο θεαματικό εναντίον του. Θεαματικό τόσο ως προς τον κίνδυνο (απρόβλεπτο κλπ) όσο και το ότι περιλαμβάνει πολλούς εμπλεκόμενους, κάτι που συνήθως προδίδεται.

    Αρκετοί στρατιωτικοί όπως ο Αλευρομάγειρος ισχυρίζονται πως ο Παπαδόπουλος (που είχε πάρει παράταση λόγω του 68) όταν κατάλαβε τι του ετοιμάζουν την έκανε αλά γαλλικά.

    Ο Δημ. Ιωαννίδης ήτο συμμαθητής του θείου μου στην Ευελπίδων. Ο Θείος μου, ήτο θιασώτης του καθεστώτος, θα έλεγα και στέλεχος. Για τον Ιωαννίδη η άποψή του ήταν πάντα σταθερή: Πανύβλαξ, δειλός που σήκωνε το χέρι του μόνο για να πάει στην τουαλέτα στη σχολή…

  53. nikiplos said

    30@ Αρκετοί, ίσως οι περισσότεροι εκείνων που μαζεύτηκαν τότε γύρω και μέσα στο Πολυτεχνείο, ήταν διάφοροι και λογής λογής μεζέδες (που λέει και ο Παπαγιαννόπουλος ως Χωροφύλακας στην ταινία με το καρνέ).
    Εδώ ένας άνθρωπος με τον οποίο δεν συμφωνώ βέβαια, όσα όμως διηγείται για τις ημέρες εκείνες, μου φαίνονται λογικότατα.

    Βάσει αυτών, προφανώς θα ήταν και οι λούμπεν που πουλούσαν τα λαθραία σε εκείνο το πλήθος. Κατά τον Ουγκώ, είχαν πρωταρχικό λόγο, όπως διηγείται αυτός στους αθλίους στα οδοφράγματα…

  54. Αγάπη said

    Από την παρουσίαση τού σημερινού στον τοίχο μου:

    Το σημερινό θέμα στο ιστολόγιο τού Σαραντάκου:
    Πρόκειται για το βιβλίο του Ιερώνυμου Λύκαρη Πολυτεχνείο 1973 – Το αίμα το αδικαίωτο ποτέ δεν ησυχάζει, που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καστανιώτη, με επίμετρο της παλιάς φίλης Μαριάννας Τζιαντζή. Πρόκειται για έναν επιβλητικό τόμο 750 σελίδων, καρπό πολύχρονης ερευνητικής εργασίας από έναν συγγραφέα που έχει επίσης αξιόλογο λογοτεχνικό έργο, κυρίως με νουάρ μυθιστορήματα.

    Διάλεξα να παρουσιάσω κάποια αποσπάσματα από το βιβλίο αυτό, αφού άκουσα τον φίλο Στέλιο Ελληνιάδη να τα διαβάζει από την εκπομπή του στο Κόκκινο 105.5. Μου έκανε εντύπωση, επειδή δεν τη θυμόμουν, η ιστορία του Αγαμέμνονα Καραγιώργη, που ο γιος του Στέλιος, 19 χρονών μόλις, τραυματίστηκε βαριά το πρωί της 17ης Νοεμβρίου και, αφού πάλεψε με τον Χάρο μερικές μέρες, πέθανε τελικά στις 30 Νοεμβρίου.

    Στο βιβλίο του Λύκαρη υπάρχει λεπτομερής αναφορά για τις συνθήκες τραυματισμού ή θανάτου των θυμάτων της εξέγερσης, με κατάταξη χρονολογική και γεωγραφική.
    και η συνέχεια εδώ https://sarantakos.wordpress.com/

  55. Αγάπη said

    Μια απροσδόκητη εκτέλεση με άρωμα αθωότητας

  56. Το «Ρ» της Φωκίωνος Νέγρη said

    @53
    Την επόμενη φορά να φέρεις το εξώφυλλο του στόχου με την πληροφορία του ενός εκατομμυρίου ότι η 17η Νοέμβρη του 1973 ήταν Σάββατο!

  57. nikiplos said

    @56 Εξήγησα ότι δεν συμφωνώ. Ως είδος τον παράθεσα.
    Από εκεί και πέρα, αρκετοί τέτοιοι ήταν εντός των τειχών τότε. Είτε το δέχεσαι και το ερμηνεύεις πραγματολογικά, είτε βάζεις στην θέση του έναν (βολικό) μύθο.

  58. sarant said

    53 Δεν θυμάμαι να τον έχω ξαναδεί/ξανακούσει… Να δω αν θα βρω καιρό να το ακούσω.

  59. nikiplos said

    58@ Ένας που εμφανίζεται ολίγον Σώρρας έως ΧΑ σήμερα, αλλά διατηρεί αλώβητο κατά τα λεγόμενά του το αναρχοαριστερό παρελθόν του, ώς πεπλανημένος. Κάπως έτσι θα μπορούσα να συνοψίσω τα λεγόμενά του… Ωστόσο έχουν ενδιαφέρον κάποια από αυτά που λέει όπως πχ για το ετερόκλητο του πλήθους, ή για το ότι την τελευταία ημέρα υπήρχε σύγχυση για τις επιτροπές και ποιοι θα ήταν εκείνοι που θα ορίζονταν ως συζητητές με τον στρατό έξωθεν…

  60. nikiplos said

    Και πάλι τα @59 με επιφύλαξη…

  61. BLOG_OTI_NANAI said

    Εκτός από τους 24 νεκρούς που αναφέρει η Βικιπαίδεια, έχει υπάρξει άλλη έρευνα για το πόσοι και ποιοι ήταν ακριβώς οι νεκροί, έναν αριθμό που να είναι γενικά αποδεκτός;
    Εδώ η κυρία λέει για 48 φοιτητές νεκρούς: https://www.ieidiseis.gr/ellada/223342/i-ypeythyni-tou-farmakeiou-tou-polytexneiou-synantise-meta-apo-xronia-tous-vasanistes-tis-pos-antedrase

    Τις προάλλες άκουσα μια μαρτυρία για κοπέλα που πατήθηκε από το άρμα. Αλλού είδα ότι πατήθηκε στα πόδια. Αλλού είδα ότι χτυπήθηκαν τα πόδια της από σίδερα της πόρτας που πετάχτηκαν ή κάτι τέτοιο.

    Το μεγαλύτερο έγκλημα είναι η άγνοια και η ασάφεια, διότι εκεί βασίζονται οι ακροδεξιοί και μπορεί κανείς να δει πλήθος βίντεο στο διαδίκτυο από «νέους εθνικιστές» που απαξιώνουν και καθυβρίζουν τον συμβολισμό του Πολυτεχνείου.
    Τώρα μέρα που είναι να μην αναφερθώ και στους ακροαριστερούς, καθώς σε κανέναν ακραίο δεν απευθύνεται το μήνυμα του Πολυτεχνείου. Το σύμβολο αυτό αφορά τη Δημοκρατία και τους δημοκράτες και ποτέ κανέναν φασίστα. Το να προσθέσω την εντύπωση που μου δημιουργούν κάτι μαλάκες που πετάνε καφέδες και μπουκάλια σε όποιον θέλει να αφήσει στεφάνια, θα χαλάσω τη μέρα μου, λες και τους ανήκει το Πολυτεχνείο.

    Είχα κάποτε κρατήσει αυτό:

  62. BLOG_OTI_NANAI said

    Και αυτό:

    Click to access LK_2004_02_TEXT.pdf

    Πηγή
    Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου

  63. Γιάννης Κουβάτσος said

    61: Τις προάλλες; Πώς κι έτσι; Ο τραυματισμός της Πέπης Ρηγοπούλου είναι από τα πιο γνωστά γεγονότα του Πολυτεχνείου.
    https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://www.politeianet.gr/books/9789605790233-rigopoulou-pepi-taxideutis-thalamos-ananipseos-240465&ved=2ahUKEwjw553NtsuCAxUih_0HHRgsC9QQFnoECBQQAQ&usg=AOvVaw3oo9kzjxvtD-u4Tr6o49oP

  64. atheofobos said

    55
    Το τραγουδάκι με την παιδική χορωδία γράφει ότι ονομάζεται Η πρώτη νεκρή!

  65. atheofobos said

    61
    Από το 2008 που δημοσίευσα το ποστ μου ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΟΙ ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ https://atheofobos2.blogspot.com/2008/11/blog-post_20.html
    δεν έχω δει να έχει αλλάξει ο αριθμός των 24 νεκρών.
    Επίσης σε αυτό γράφω ότι:
    Η έρευνα του κ. Καλλιβρετάκη απαντά και σε ένα ακόμα ερώτημα. Αν υπήρχαν νεκροί μέσα ή έξω από το ΕΜΠ. Όπως προκύπτει, νεκροί υπήρχαν, αλλά είχαν χτυπηθεί στους γύρω δρόμους και μεταφέρονταν στο πρόχειρο ιατρείο που είχε στηθεί από τους φοιτητές.

  66. 10 λεπτα στην εθνική ο Ντέλιας ατομική νέργεια και γκολ …

  67. Αγάπη said

    55 γελοίος ο εντελώς ανορθόγραφος τίτλος αλλά η εκτέλεση έχει ενδιαφέρον

  68. Αγάπη said

    55 γελοίος ο εντελώς ανορθόγραφος τίτλος αλλά η εκτέλεση έχει ενδιαφέρον

  69. Αγάπη said

    Παρακαλώ να σβήσει κάποιος τις διπλές από λάθος αναρτήσεις μου

  70. Mitsi Vrasi said

    32 για τη Νομική
    Υπήρχε και στη Νομική δράση απ’ έξω, πολύ λιγότερη. Η δε τακτική των χουνταίων ίδια ήταν. Οι απ’ έξω τις τρώγαμε και διαλυθήκαμε.
    Είχα μακριά μαλλιά, τα είχα πιάσει χαμηλά σε ουρά, και τα είχα χώσει στο αμπέχωνο. Δεν τη γλίτωσα. Με βούτηξε μπάτσος και σχεδόν μου τα ξερίζωσε.

  71. Costas Papathanasiou said

    Καλησπέρα. Το πολυτεχνείο ζεί.
    “Προσέτι έχω δύο (2) αδελφούς μου σφαγιασθέντας εις την Χωρ/κήν τον Δεκέμβριον 1944 υπό των Κομμουνιστών”
    (=“Έθνος ανάδελφων”
    Τα πυρά τα φίλια/ ή Άλλων, ίδια εμφύλια
    μαύρης τρύπας κάννη :
    Σε υφηλίου ανθύλλια/ -σκιερά ή ανθήλια-
    ίδιον θέρο κάνει )
    Σχετικά άσματα:
    “…Η επανάσταση κι αγάπη παν’ μαζί/ Μες στους δρόμους ματωμένες προκηρύξεις…”
    https://www.youtube.com/watch?v=cki9RAykh1Q Η Επέτειος-Μουσική/στίχοι/φωνή: Φοίβος Δεληβοριάς
    “…Ξυπνήσαν πάλι κι οι ναζί – νεοναζί /να ζει κανείς ή να μη ζει
    Και δεν μας φτάνανε όλα αυτά – δε φτάνανε/ τον φόβο μες τα σπίτια μας – τον βάλανε
    Βάλε να πιούμε /Να ξεχαστούμε /Να αγκαλιαστούμε /Κι όσο αντέξουμε…”
    https://www.youtube.com/watch?v=wQWFZGglgjA Τεριρέμ-Μουσική/στίχοι/φωνή: Πέτρος Δουρδουμπάκης

  72. Πέπε said

    68
    Ποιο είναι το ενδιαφέρον; Η χορωδία Σπ. Λάμπρου είναι για ν’ ακούει κανείς με συγκατάβαση: Ε, μωρέ, παιδιά είναι, τι περιμένεις; Ή για όσους αναζητούν κάτι καλύτερο από τα Ζουζούνια.

    Λες και δεν υπάρχουν παιδιά που, με καλό μαέστρο, να μπορούν να κάνουν αληθινή μουσική.

  73. sarant said

    63 Ε ναι

    69 Δεν χάλασε κι ο κόσμος

    70 Καλώς την

  74. ΣΠ said

  75. BLOG_OTI_NANAI said

    63: Δεν ξέρω, δεν το θυμόμουν καθόλου.

  76. Νίκος Μαστρακούλης said

    Νοικοκύρη, στις ετικέτες της ανάρτησης συγκαταλέγεται η «εκδόσεις Καραγιώργη». Μήπως εννοεί «εκδόσεις Καστανιώτη»;

  77. Νίκος Κ. said

    30: Το ότι κάποιοι παρακείμενοι λουμπενοειδείς μπορεί να προσπάθησαν να υπάρξουν -ιδιαίτερα στον (μη ελέγξιμο) έξω του Πολυτεχνείου χώρο- μπορεί να έχει πολλές εξηγήσεις και δεν αποδεικνύει ότι ο Ιωαννίδης (ή όποιος άλλος) κατάφερε να αντιδράσει ακαριαία με «επιτελικό» σχέδιο. Άλλωστε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά γνωρίσματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ήταν ότι κανείς δεν την είχε προχεδιάσει και κανείς δεν μπόρεσε να την προβλέψει. Είναι κάτι που έχει συμβεί αρκετές φορές (π.χ. Μάης 1968).

  78. Πολυτεχνείο

    Εν έτει 2000
    Όταν μεγάλωσε, έμαθε πως ο πατέρας του
    ήταν κι αυτός, «τη νύχτα εκείνη»,
    στο Πολυτεχνείο.

    Η θεία του η Λιλή, ο θείος του ο Μιχάλης,
    ήταν κι αυτοί, «τη νύχτα εκείνη»,
    στο Πολυτεχνείο.

    Όλοι οι γνωστοί του μπαμπά,
    όλες οι γνωστές της μαμάς,
    ήταν κι αυτοί, «τη νύχτα εκείνη»,
    στο Πολυτεχνείο…

    Τώρα, κάθε πρωί, καθώς κατηφορίζει την οδό Πατησίων
    κι αντικρύζει την καγκελλόπορτα την κλεισμένη «εις μνήμην»,
    στριφογυρίζει στο νου του η ίδια απορία:

    «Πώς διάβολο χώρεσαν / όλοι αυτοί εδώ μέσα;…»

    Φαίδρος Μπαρλάς

    Μικρό βιογραφικό από το ΕΚΕΒΙ:
    Ο Φαίδρος Μπαρλάς (1925-1975) γεννήθηκε στην Αθήνα. Ασχολήθηκε επαγγελματικά με τη δημοσιογραφία. Στο χώρο της λογοτεχνίας ασχολήθηκε με την ποίηση, την πεζογραφία, το δοκίμιο, την κριτική και το χρονογράφημα. Πέθανε στην Αθήνα.

    Εργογραφία

    • Δώδεκα τραγούδια του Φαίδρου Μπαρλά. Αθήνα, Αετός, 1943.
    • Πολύεδρον· Ποιήματα – Μελέτες – Πεζογραφήματα. Αθήνα, 1956.
    • Ανθολογία συγχρόνου ελληνικής ποιήσεως 1930-1960. Αθήνα, Φέξης, 1961 (σε συνεργασία με τον Άρη Δικταίο).
    • Άπαντα· Εκδιδόμενα από τη Ρόζα Μπαρλά με γενική επιμέλεια και εισαγωγή από τον Ρένο Αποστολίδη. Τα Νέα Ελληνικά, 1980.

  79. Νέο Kid said

    Νικοκύρη, δεν θέλω να σου κάνω (ούτε σε κανέναν άλλον) τον «ξύπνιο» , αλλά προτείνω απ του χρόνου τέτοια μέρα να ανεβάζεις το επετειακό σου και να μπλοκάρεις τα σχόλια! Ή ,αν το επιτρέπει η Πόρσε, να επιτρέπονται σχόλια μέχρι τρία (3) γράμματα. Όποιος θέλει να πει το ΖΕΙ του να το λέει , οι υπόλοιποι να σιωπούν.
    Σήμερα είναι μέρα μνήμης και τιμής στη νεολαία που είναι η μόνη που μπορεί να αλλάζει τον κόσμο ,και μέρα βουβού πόνου.
    Ας βρίσκουν μια άλλη μέρα για να εκφράζονται οι βαθυστόχαστες αναλύσεις και η … «υψηλή αριθμητική» περί απωλειών.
    Με σεβασμό και αγάπη για όλους .

  80. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

    Αφού υπήρχαν άνθρωποι του καθεστώτος έξω από το Πολυτεχνείο γιατί οι σκοπευτές χτυπάγανε εκεί. Μέσα δεν χτυπάγανε γιατί μάλλον εκεί υπήρχαν άνθρωποι του καθεστώτος.

  81. sarant said

    76 Ωχ, να διορθώσω

    78 Γιος του Τάκη Μπαρλά.

  82. Νίκος Μαστρακούλης said

    Για να μην το ξεχνάμε: σήμερα (και χοντρικά τέτοια ώρα) κλείνουν 38 χρόνια από τον φόνο του Μιχάλη Καλτεζά. Αν δεν είχε ευστοχήσει η δήθεν εκφοβιστική βολή («καθ’ υπέρβαση των ορίων της άμυνας»), τώρα θα ήταν 53 ετών.

  83. ΓΤ said

    Δεν υπάρχει μέρα που να μη σωστεύει ο Kid.
    Αγαπώ τέρμα

  84. ΓΤ said

    Η αυθορμησία και το κοντραστήθι της κατάφλογης νιότης δεν μπαίνει σε ζύγι. Οι αποστέριορες ερμηνείες μιας θυσίας μοιάζουν γελοίες, καθώς αρθρώνονται από σκοπιά ζήσης που οφείλεται στους συγκεκριμένους θανάτους ανάσπιδων νεοσσών.
    «Έβλεπα».
    «Γαμούσα στο δώμα και άκουσα τη σφαίρα».
    «Μου είπαν ότι…»
    Δεν μπορεί τίποτε να μπει σε τρυβλίο. Εάν είσαι «εκεί», κοντραφλερτάρεις με τον Χάρο. Διαφορετικά, τι να λέμε… Σκας καβουκιασβίλης μιας κωλοαστής οικογένειας που δήθεν συγκλονίστηκε.
    Σου ‘φυγε η όζα, και ζητάς σύνταξη ήρωα.
    Ζήτω ο Kid.
    ΖΕΙ!

  85. sarant said

    82 Καλά λες.

  86. geobartz said

    21, ιστορική αλήθεια μόνον ό,τι αποδέχεται ο φανατισμένος και ιδεοληπτικός εγκέφαλός τους.
    26, ΓΤ said «@21 Δάσκαλος Θ13 Ώστε οι Σέρρες έχουν βιβλιοπωλεία. Κοίτα να δεις…

    # Επικίνδυνα τα πράγματα. Εφορμούν τα αιμιδιψή βαμπίρ!

  87. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    12 – «Για την ηρωικότερη στιγμή του λαού μας, στην μεταπολίτευση. Με σεβασμό…»

    ΟΧΙ Χαρούλα, δεν ήταν η ηρωικότερη στιγμή του λαού μας στην μεταπολίτευση. Ο ηρωισμός η δόξα και ο σεβασμός, ανήκουν ΜΟΝΟ στα λίγα (αναλογικά) παιδιά, που κι από αυτά, λίγα είχαν συνείδηση της πραγματικότητας και του κινδύνου, όπως και νάχει όμως, ήταν εκεί μέσα κι απέναντι στο τάνξ. Ο λαός ήταν λουφαγμένος, ακόμη κι οι γονείς των περισσοτέρων παιδιών δεν ήταν κάτω.
    Ήμουν μικρό παιδάκι τότε 12+1,5 μηνών και φυσικά δεν είχα ιδέα τι γινόταν, κι ο κόσμος μου φαινόταν πολύς στην Πατησίων που βάζαμε χαρτιά στα αυτοκίνητα και στα τρόλεϋ.
    Μετά το 78 που σταμάτησα να πηγαίνω στην εμποροπανήγυρη (και καλά πορεία, μνήμης, διαμαρτυρίας και λαϊκής αντίστασης) άρχισα να τα μετράω διαφορετικά τα πράγματα. Τότε είδα πως ο «ηρωικός» λαός, ήταν απόντας, σκάρτα 3,4 χιλιάδες μαζεύονταν τα βράδια, κυρίως οικοδόμοι που ήταν οργανωμένοι στο ΚΚΕ που, ως συνήθως, είδε φώς και μπήκε.

    Πού ήταν όλοι αυτοί που πήγαν στις επόμενες πορείες; Μιλούμε για πλήθος που η αρχή του είχε φτάσει στο Σύνταγμα (τουλάχιστον) και το τέλος του δεν είχε ξεκινήσει ακόμη από το Πολυτεχνείο.
    Εκ του ασφαλούς, όλοι μετά ήθελαν να διεκδικήσουν μερίδιο ηρωισμού και επαναστατικότητας αλλά, ήταν, είναι και θα είναι συντηρητικοί οσφυοκάμπτες του κερατά, που θα λουφάζουν πάντα στα δύσκολα.
    Πάντα μιά χούφτα θα πληρώνουν με το αίμα τους, ακόμη και με την ζωή τους, διεκδικώντας τις όποιες ανθρώπινες αξίες, οι πολλοί θα λουφάζουν, και θα τρέχουν μετά στις γιορτές και στις πορείες (όταν θα το επιτρέπουν οι συνθήκες φυσικά) για να πάρουν κι αυτοί λίγη δόξα και να λένε στα ανύποπτα παιδιά τους, ΕΓΩ ΣΤΑ ΝΙΑΤΑ ΜΟΥ ΚΑΤΕΒΑΙΝΑ ΣΕ ΠΟΡΕΙΕΣ!
    Μετά βέβαια, έγιναν συντηρητικοί μαλάκες αλλά, αυτό δεν το λένε στα παιδιά τους που, συνήθως, το αντιλαμβάνονται μόνα τους.

    Τιμή και δόξα στα παιδιά του Πολυτεχνείου.

  88. Χαρούλα said

    ΛΑΜΠΡΟ ίσως δεν ήμουν σαφής. Δεν εννοώ όλος ο λαός. Αυτός που στην πλειονότητα του ζούσε λουφαγμένος.
    Ήθελα να πω πως στη σύγχρονη ιστορία του ελληνικού λαού, ήταν η ηρωικότερη στιγμή. Ακόμη κι αν έγινε από λίγους, που άλλοι συνειδητά, άλλοι από περιέργεια, άλλοι για εκμετάλευση, βρέθηκαν εκει. Για μένα δεν χάνει την αξία του.
    Νομίζω τα ίδια πιστεύουμε.
    Όσο για το μετά….
    Συνήθως στην ζωή όποιος αγωνίζεται, όποιος αξίζει, δεν κάνει σαματά. Δεν τον χρειάζεται.
    Οι δειλοί και τεμπέληδες γραπώνουν ευκαιρίες. Γιατί δεν μπορούν να τις δημιουργήσουν.

  89. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    58 Ξεπλυματίας.
    Αναρωτήθηκα κι εγώ τί σόι κι είδα σε άλλο βίντεο να λέει για την οικονομία της Χούντας που η Ελλάδα ήταν στις πρώτες θέσεις ανάπτυξης κλπ
    Όχι, δεν χρειάζονται αυτά (και να δίνουμε κλικ στο είδος).

  90. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    Μισός αιώνας με πολύ ‘αδικαίωτο αίμα’ και ΖΕΙ!

    Να θυμηθούμε ότι η πρώτη επέτειος του Πολυτεχνείου γιορτάστηκε μία εβδομάδα μετά, αφού στις 17 Νοεμβρίου 1974 έγιναν οι πρώτες εκλογές της μεταπολίτευσης. Με θρίαμβο της ΝΔ του Κ. Καραμανλή, που ευνοήθηκε από τα γεγονότα και υποστηρίχτηκε από τον σχεδόν ανέπαφο κρατικό/χουντικό μηχανισμό…
    ==+==
    ‘Πράκτορες του Ιωαννίδη’ vs ‘Χαφιέδες του Παπαδόπουλου’. Λίγο δύσκολο – στη συγκεκριμένη συγκυρία, Τζη.

  91. # 90, τέλος

    «‘Πράκτορες του Ιωαννίδη’ vs ‘Χαφιέδες του Παπαδόπουλου’. Λίγο δύσκολο – στη συγκεκριμένη συγκυρία, Τζη.»
    Θεωρώ λάθος το σκεπικό σου δεν υπήρχαν πράκτορες εναντίον χαφιέδων- μιλάμε για Τρίτη και Τετάρτη- κάποιοι δρούσαν ξεσηκώνοντας τον κόσμο, ανενόχλητοι έξω από το πολυτεχνείο και σαφώς δεν ήταν φοιτητές, ούτε εργάτες, ούτε αγρότες. Από την Πέμπτη δεν χρειαζότανε πια υπήρχε μέγα πλήθος και εξαφανίσθηκαν.

    Αγαπητέ, τέτοιου είδους στοιχεία δεν ανήκουν πουθενά, όποιος τους δίνει δουλειά είναι ο εργοδότης τους και συγχρόνως ο προστάτης τους, από νόμους κ.λ.π. Αν νομίζεις πως ο Ιωαννίδης πρόλαβε μέσα σε μια βδομάδα (25 Νοεμβρίου) να προετοιμάσει το πραξικόπημά του, να βρει τον Γκιζίκη για πρόεδρο και τον Αδαμάντιο για πρωθυπουργό, χωρίς προηγούμενη διεργασία, έχω την αίσθηση πως τον υπερεκτιμάς.
    Αν όμως υπήρχε προγενέστερη προεργασία είναι πολύ πιθανό -χωρίς βέβαια να τεκμηριώνεται- να έβαλε το χεράκι του ώστε να δημιουργηθεί η αφορμή για την επέμβασή του, η αιτία ήταν λογικά η κυβέρνηση Μαρκεζίνη που όσο να είναι, κάποια συμφέροντα κάποιων στρατιωτικών ενοχλούσε.

  92. Μαρία said

  93. Νίκος Κ. said

    88: Το Πολυτεχνείο ήταν η κορυφαία αντιδικτατορική πράξη, όμως η ηρωικότερη αντιστασιακή κινητοποίηση στη σύγχρονη ιστορία του ελληνικού λαού θεωρώ πως ήταν η κατάληψη της Νομικής. Ήταν η πρώτη φορά που δημόσια ακούστηκαν συνθήματα ενάντια στην δικτατορία (όταν φοβόσουν να ακούσεις ακόμη και μόνος σου τραγούδια του Θεοδωράκη) και αυτοί που συμμετείχαν (στην κατάληψη της Νομικής) καταλάβαιναν από την πρώτη στιγμή ότι η μόνη «έξοδος» που υπήρχε πέρναγε μέσα από τα κρατητήρια της Μπουμπουλίνας.

  94. # 93

    Συμφωνώ

  95. Χαρούλα said

    #93 Νίκο Κ. Ίσως/μάλλον, έχεις δίκιο.
    Απλά στο δικό μου μυαλό έχουν ταυτιστεί. Σε ένα εντεκάχρονο επαρχιωτόπουλο τότε, το Πολυτεχνείο καταγράφηκε εντονότερα. Τανκς, ραδιόφωνο, νεκροί….

  96. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    88 – Ναι Χαρούλα, τα ίδια πιστεύουμε.👍
    Καλημέρα.😊

  97. Γιάννης Κουβάτσος said

    93: Έτσι είναι. Και πολύ θα ήθελα να δω πόσοι από αυτούς που χλευάζουν και ψειρίζουν τη μαϊμού θα πλησίαζαν σε απόσταση έστω και δέκα χιλιομέτρων, αν ζούσαν τότε και είχαν κατάλληλη ηλικία. Όταν οι μπάτσοι θέριζαν από τα κτίρια της Γενικής Ασφαλείας, από το Ακροπόλ, από τον ΟΤΕ, όποιους δοκίμαζαν να προσεγγίσουν το Πολυτεχνείο, όταν σακάτευαν με σιδερένια λοστάρια όποιους έπεφταν στα χέρια τους, όταν ορμούσαν σαν θηρία σε κλινικές και νοσοκομεία ψάχνοντας για τα τσακισμένα θηράματά τους… Κι όμως χιλιάδες ήταν αυτοί που ρίσκαραν και οι περισσότεροι στη μεταπολίτευση αποσύρθηκαν σεμνά στην καθημερινότητά τους. Η γενιά του Πολυτεχνείου… Της χρωστάμε πολλά γιατί μας πρόσφερε ένα σύμβολο αντίστασης, ανάτασης, παλικαριάς και σεμνότητας. Ζει, λοιπόν, πάντα θα ζει.

  98. Γιάννης Κουβάτσος said

    97: Από το κτίριο του υπουργείου Δημοσίας Τάξεως, όχι Γενικής Ασφαλείας, για να είμαστε ιστορικά ακριβείς.

  99. Παναγιώτης Κ. said

    93. Συμφωνώ!

  100. sarant said

    93 Καλημέρα Νίκο Κ. Δεν έχεις άδικο. Ο καταλύτης για το Πολυτεχνείο, άλλωστε.

  101. BLOG_OTI_NANAI said

    Η γενναιότητα των παιδιών και νεαρών αυτών που οφείλει να αναγνωριστεί, διότι εξέγερση τότε σήμαινε από τρομακτικό ξύλο, μέχρι βασανιστήρια, μέχρι και θάνατο στα αζήτητα αν κάπου ξέφευγε το πράγμα ή αν έπεφτες στα χέρια φανατικού. Αυτός είναι ηρωισμός. Γι’ αυτό πρέπει να τιμάται η επέτειος και να γιορτάζεται στα σχολεία.

    Αλλά, αυτοί που πρέπει να γιορτάζουν ΜΟΝΟ και κανείς άλλος, είναι αυτοί που ασπάζονται το γεγονός σε όλες του τις διαστάσεις. Κανείς ακροαριστερός ή ακροδεξιός φασίστας δεν επιτρέπεται να λερώνει το Πολυτεχνείο, το οποίο έγινε κάτω από την ελληνική σημαία και την προστασία της εθνικής κυριαρχίας, όπως ακριβώς ορίζεται και στο σημερινό, δημοκρατικό μας σύνταγμα.
    Η Πατρίδα και η προστασία της (άρθρο 4) όπως και το Έθνος και η υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων (άρθρα 1 και 4) αποτελούν συνταγματικά κατοχυρωμένες αξίες που δυστυχώς οι φασίστες είτε διεθνιστές είτε πατριδοκάπηλοι εννοούν σε κάθε επέτειο να μολύνουν. Ενώ όχι μόνο πρόκειται για δημοκρατικές αξίες, αλλά είναι και ρητή υποχρέωση κάθε πολίτη η υπεράσπιση του Συντάγματος (άρθρο 120) που κατοχυρώνει όλες τις παραπάνω αξίες.

    Η κίνηση των φοιτητών ήταν δημοκρατική και πατριωτική. Αντιθέτω κάθε δεξιός και αριστερός φασισμός που αφοδεύουν επάνω στη μνήμη του Πολυτεχνείου αποτελούν επιστροφή στη ζούγκλα της ανθρωπότητας.

    ΥΓ
    Όταν σκοτώθηκε ή δολοφονήθηκε ο Καλτεζάς είχαμε Δημοκρατία. Δεν είχαμε χούντα. Οπότε αυτή η σύγχυση των εποχών ελπίζω να αποτελεί απλά μια αφελή προσέγγιση, αλλιώς μιλάμε για φασιστικό λαϊκισμό. Αλίμονο μας αν ο καθένας βαφτίζει τους Δημοκρατικούς θεσμούς όπως γουστάρει με ό,τι άλλοθι γουστάρει. Πόσο μάλλον αν διαπιστώσουμε ότι έχει κάτι να πει μόνο όταν βλέπει φασίστες ακροδεξιούς στην αστυνομία, αλλά δεν βλέπει φασίστες ακροαριστερούς να κάνουν παρέλαση ένοπλοι στα Εξάρχεια ή να κάνουν αγκαλίτσες με τον κατά συρρο΄’η δολοφόνο της 17Ν.

    Τέτοια είναι τα παρατράγουδα που όλοι οι εκπαιδευτικοί πρέπει να αποφύγουν, καθώς οι μαθητές οφείλουν να γνωρίζουν ότι ο στρατός και η αστυνομία αποτελούν συνταγματικούς θεσμούς (άρθρα 4, 11 και 96) με σαφώς καθορισμένους ρόλους και έλεγχο. Η παράβαση του νόμου από στελέχη των θεσμών οφείλει να τιμωρείται, η οργάνωση και η υπακοή των θεσμών στο νόμο οφείλει να είναι ξεκάθαρη, η διαβούλευση για την αποφυγή υπερβάσεων πρέπει να είναι συνεχής. Αλλά κανείς δημοκράτης ποτέ δεν μπορεί να συσχετίζει τον βόθρο της χούντας με τους συνταγματικούς θεσμούς που κάθε δημοκράτης οφείλει να σέβεται.
    Αυτή είναι η απόσταση που χωρίζει κάθε δημοκράτη από τους φασίστες.

  102. Γιάννης Κουβάτσος said

    Και κάτι ωραίο που διάβασα και χαρακτηρίζει τα παιδιά του Πολυτεχνείου και όσους τους συμπαραστάθηκαν εμπράκτως ρισκάροντας πολλά :
    «Άλλοι κοιτάνε τον γκρεμό και τους επιάνει ζάλη
    κι άλλοι στην άκρη του γκρεμού χορεύουν πεντοζάλη».

  103. Νίκος Μαστρακούλης said

    101: Η σύγχυση των εποχών εισήχθη από εσάς. Εγώ θύμισα την επέτειο του φόνου.

    Επίσης, αν πρέπει «να γιορτάζουν ΜΟΝΟ αυτοί που ασπάζονται το γεγονός σε όλες του τις διαστάσεις» (και κατ’ αρχήν δεν διαφωνώ), μάλλον δεν θα γιορτάζει σχεδόν κανείς, και σίγουρα όχι εσείς, καθώς οι διαστάσεις αυτές περιλαμβάνουν, τι να κάνουμε, την αριστερή, την αναρχική και τη λούμπεν διάσταση. Σύμφωνοι, να καταγγέλλουμε όσους κόβουν και ράβουν διαστάσεις όπως τους βολεύει, όμως δεν μπορούμε να το κάνουμε κόβοντας και ράβοντας διαστάσεις όπως μας βολεύει.

  104. Pedis said

    Η εξέγερση του Πολυτεχνείου στις ταινίες μυθοπλασίας ως το 1989
    https://www.tovima.gr/print/opinions/i-eksegersi-stis-tainies-mythoplasias-os-to-1989/

  105. Γιάννης Κουβάτσος said

    Όποιος δοκιμάζει να βάλει στα καλούπια του το Πολυτεχνείο, όσο ευρύχωρα κι αν είναι αυτά τα καλούπια, κινδυνεύει μεγάλως να εκτεθεί.

  106. Γιάννης Κουβάτσος said

    Πάντως, τώρα που το διαβάζω το βιβλίο και είμαι στην αρχή, μπόλικα λάθη, βρε παιδί μου… Κάτι ευάριθμοι που μάλλον είναι πολυάριθμοι, η ταράτσα του Ακροπόλ έγινε ταράτσα του υπουργείου, τα ΤΟΜΠ έγιναν άρματα, το Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαιοελληνικό Μουσείο, οι καταδρομείς έγιναν αλεξιπτωτιστές… Και είναι τόσο εύκολο να αποφευχθούν τέτοιες αβλεψίες… Άντε να δούμε και παρακάτω.

  107. Λάμπας said

    104. Εξαιρετικό ντοκιμαντέρ (και θαυμάσια η μουσική του Γ. Χριστιανάκη).

  108. BLOG_OTI_NANAI said

    103: Καταρχάς, πριν την απάντηση, πρέπει να προηγείται ανάγνωση…
    Κοινός παρονομαστής του εορτασμού, είπα ότι είναι η Δημοκρατία και ο Πατριωτισμός και όλη η εξέγερση βρισκόταν κάτω από την ελληνική σημαία. Τι είδους εξωγήινη άποψη είναι ότι εγώ δεν θα μπορούσα να… γιορτάζω(!) αλλά και με βάση όσα είπα, εσείς λέτε τελικά ότι η αριστερά δεν είναι ούτε δημοκρατική, ούτε πατριωτική, αλλά προφανώς κατά την άποψη σας ούτε και δημοκρατική;! Η ακροδεξιά και η ακροαριστερά, που θα έλεγα σαφώς ότι είναι τα κατεξοχήν λούμπεν και φασιστικά στοιχεία ασφαλώς και δεν έχουν σχέση με τη γιορτή αυτή (κανέναν «αντίφα» ή χρυσαυγίτη με κουκούλες, μολότοφ ή καδρόνια δεν μπορώ να θεωρήσω ιδεολογικό μέτοχο του συμβολισμού του Πολυτεχνείου).

    Για τον αναρχικό καμία αντίρρηση, διότι υπάρχει η ελληνική σημαία. Δεν θα μπω σε σχόλια του να υιοθετεί κάποιος το ουτοπικό έως αφύσικο όνομα «Αναρχικός» που αγγίζει τα όρια της γελοιότητας διότι δεν μπορούσε, δεν μπορεί και δεν θα μπορέσει ποτέ καμία ομάδα ανθρώπων να υπάρξει ως αναρχική. Στο Πολυτεχνείο έδρασε μια πολύ μικρή ομάδα αναρχικών, αλλά αυτοί εκπροσωπούσαν μόνο τον εαυτό τους. Μάλιστα, η κλασική ειρωνική επωδός των δημοκρατικών δυνάμεων, ήταν ότι η χούντα βάφτιζε όλη την λαϊκή αντίδραση ως «έργον αναρχικών»!

    Από εκεί και πέρα, όσα γράφετε είναι ακατανόητα.
    Σε περίπτωση που μπερδευτήκατε, να πω ότι το ζήτημα δεν αφορά ΣΗΜΕΡΑ ποιος πάει και σπάει «στο όνομα» του Πολυτεχνείου. Αυτή δεν είναι «διάσταση» του Πολυτεχνείου του 1973. Αυτή είναι σημερινή καπήλευση του. Εκτός αν έγινε το Πολυτεχνείο από λούμπεν στοιχεία, διότι τα πράγματα δείχνουν ότι οι περισσότεροι των φοιτητών ήταν πολιτικοποιημένοι.

    Εγώ λέω τι δήλωσε μια εξέγερση το 1973 κάτω από την ελληνική σημαία και με πατριωτικά συνθήματα. Στο «ΑΝΤΙ» του 1974, οι δικτάτορες χαρακτηρίζονται «εθνοπροδότες» και οι διεκδικήσεις αφορούσαν τη Δημοκρατία, τη Λαϊκή Κυριαρχία, την Εθνική Ανεξαρτησία, την Κοινωνική Απελευθέρωση.

    Οπότε, που κολλάνε όλα αυτά που γράφετε, δεν νομίζω ότι γίνεται κατανοητό.

  109. Μαρία said

    Στο χτεσινό αφιέρωμα της Αυγής για τα 50 χρόνια υπάρχει μια σελίδα Εις μνήμην, Δεν είναι πια μαζί μας …
    Πρώτη σε θανάτους η Ιατρική Αθήνας με 38 νεκρούς.

  110. Μαρία said

    Πρώην δήμαρχος Ν. Ηρακλείου, χειρούργος πρωκτολόγος. https://drgrigoriadis.gr/

    Λίγο μετά το Πολυτεχνείο μού τηλεφώνησε ο ιατροδικαστής Καψάσκης. Ζητούσε πληροφορίες για τον νεκρό που είχαν μεταφέρει στην Παντάνασσα, τον Καραμάνη.

    «Αιτία θανάτου τι θα λέγατε;»

    «Πλατυποδία και φαλάκρα», του απάντησα.

    «Με κοροϊδεύετε, κύριε συνάδελφε;»

    «Η πλατυποδία τον εμπόδιζε να τρέξει. Κι επιπλέον, δεν είχε μαλλιά που να εμποδίσουν τη σφαίρα να τον βρει στο κεφάλι». Σοβαρεύτηκα. «Τι με ρωτάτε; Δεν βλέπετε τις σφαίρες;»

    Ο Καψάσκης είχε κάνει νεκροψία-νεκροτομή γι’ αρκετούς νεκρούς και παρέδωσε ελλιπέστατες εκθέσεις. Απέκρυψε πολλά, ο άνθρωπος υπάκουε στα κελεύσματα της χούντας.

    Το 1975, ο αντεισαγγελέας Δημήτρης Τσεβάς με βρήκε και μου ζήτησε να καταθέσω για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου.

    «Δεν ξέρω τίποτα», του είπα, «εγώ σφαίρες έβγαζα».

    «Εγώ εδώ έχω ένα σωρό ανθρώπους που μου είπαν για σένα», μου απάντησε. Κατέθεσα στον Τσεβά, αλλά δεν κλήθηκα να καταθέσω ως μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη για το Πολυτεχνείο που έγινε το φθινόπωρο του 1975.
    https://50xroniapolytexneio.gr/giorgos-grigoriadis/

  111. Νίκος Μαστρακούλης said

    108: Μια χαρά σας ανέγνωσα. Εγώ θύμισα την επέτειο του φόνου, σκέτη, κι εσείς βρήκατε ευκαιρία να το εμφανίσετε ως σύγχυση των εποχών και αφελή προσέγγιση, αχυρανθωπώντας ανερυθρίαστα. Χαίρομαι που όσα γράφω σας είναι ακατανόητα, γιατί αν σας ήταν κατανοητά θα σας ήταν ακόμη πιο εύκολο να τα διαστρεβλώσετε για να πείτε τα δικά σας. Καλώς να τα πείτε, αλλά δεν είναι ανάγκη να εντάσσετε τα λεγόμενα των άλλων με το ζόρι στο δικό σας αφήγημα.

  112. 110 Ο πατέρας του Κλέωνα Γρηγοριάδη.

  113. Pedis said

    … γιατί δεν έγραψαν μαρτυρίες για την εξέγερση του 1973 όσοι/ες συμμετείχαν;

    Για να απαντήσουμε θα ήταν σκόπιμη μια σύγκριση με τη δεκαετία του 1940, για την οποία εκατοντάδες αγωνιστές έχουν εκδώσει τις προσωπικές μαρτυρίες τους. Οι αντιστασιακοί της Κατοχής και οι μαχητές του ΔΣΕ στον Εμφύλιο ήταν πολιτικά περιθωριοποιημένοι στη δημόσια σφαίρα μεταπολεμικά και είχαν στερηθεί τον λόγο για δεκαετίες, η δράση και η ζωή τους ήταν άγνωστες στην ευρύτερη κοινωνία, τουλάχιστον μέχρι τη δεκαετία του 1970 …
    https://www.efsyn.gr/themata/kryfa-hartia/412068_polytehneio-se-proto-prosopo

  114. Theo said

    @113:
    Οι αντιστασιακοί της Κατοχής και οι μαχητές του ΔΣΕ στον Εμφύλιο ήταν πολύ περισσότεροι από όσους συμμετείχαν στην εξέγερση του Πολυτεχνείου και της Νομικής στην Αθήνα το 1973 (και την αντίστοιχη στη Θεσσαλονίκη), ο χρόνος που εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα τη Αντίστασης και του Εμφύλιου πολύ μεγαλύτερος, ο χώρος πολύ επίσης μεγαλύτερος (σχεδόν όλη η χώρα) κι οι νεκροί χιλιοπλάσιοι και βάλε. Κι όσο να ήταν σημαντικό το Πολυτεχνείο, δεν μπορεί να συγκριθεί με την Αντίσταση και τον Εμφύλιο που χάραξαν πολύ βαθιά την ελληνική κοινωνία κι άφησαν πολλές πληγές στον λαό μας. Ας μη συγκρίνει κουκιά με ντομάτες ο Βόγλης.

  115. Theo said

    Από τη μαρτυρία του Μιχάλη Γουνελά, του υπίλαρχου επικεφαλής των τανκς που πολιόρκησαν το Πολυτεχνείο:

    «Γίνονταν φασαρίες στου Ζωγράφου, από ‘δω κι από ‘κει,..[Από τα τεθωρακισμένα] φύγανε κάποιοι την άλλη μ;eρα, δεν πήγαν στο Πολυτεχνείο, πήγαν στην Αθήνα μέσα. Και εκεί άρχισαν και βάραγαν από ‘δω, βάραγαν από ‘κει, βάραγαν στα τζάμια, οι γνωστές μ@λ@κι@ς που γίνονται, παιδιά.

    Αρχίζει η ψυχολογία του όχλου και του «χαβαλέ». Ο στρατιώτης έχει ένα όπλο και νομίζει ότι είναι παντοδύναμος. Και αυτά που ‘γίναν μετά, από τέτοιες μ@λ@κι@ς έγιναν.

    Ήταν πολλοί νεκροί από αδέσποτες, πάρα πολλοί. Θυμάμαι, στη δίκη, μια ηλικιωμένη γυναίκα στα Λιόσια σκοτώθηκε την ώρα που έπλενε στη σκάφη, της καρφώθηκε [θραύσμα] από ένα βλήμα πενήντα χιλιοστών που ήρθε από την Ομόνοια, ενδεχομένως. Και δεν μπορούσες να τους ελέγξεις κιόλας. Φαντάσου τώρα ανεπτυγμένος να είσαι στο πρώτο άρμα και οι άλλοι από πίσω.
    […]
    «Αλλά δε νομίζω ότι [οι στρατιώτες] τους έβλεπαν σαν εχθρούς, δεν το νομίζω […]. Εμείς εκείνη την εποχή σίγουρα δεν ήμασταν τόσο «προοδευτικοί» όσο είναι οι σημερινοί αξιωματικοί (ο Εμφύλιος ήταν κοντά), πλην όμως ξέραμε κι εμείς ότι κάτι δεν πάει καλά, και το βλέπαμε, και είχαν γίνει αρκετές κινήσεις μέσα στο στρατό, ασχέτως αν έχουν γίνει γνωστές προς τα έξω. Όλοι ξέραμε ότι κάτι είχε στραβώσει!

    Ενώ στην αρχή τα πράγματα ήταν διαφορετικά, όλοι θέλαμε κάποια στιγμή να απεμπλακούμε και να αλλάξει η κατάσταση, κάπως πιο ομαλά. Βλέπαμε ότι δεν οδηγεί πουθενά.

    Δεν ήμαστε τόσο μ@λ@κ@ς για να μην ξέρουμε ότι αυτά τα πραξικοπήματα κουβαλάνε το σπέρμα της αυτοκαταστροφής, δε χρειάζεται να είσαι πολιτικός επιστήμονας για να το καταλάβεις. Με άλλα λόγια, δεν πήγαμε για να ρουφήξουμε αίμα, αν νομίζει κανείς ότι πήγαμε να κάνουμε τέτοιο πράγμα.

  116. Γιάννης Κουβάτσος said

    115: Καριερίστες και αρριβίστες ήταν οι Γουνελάδες, παιδιά από δεξιές οικογένειες, που στα 18 τους χρόνια υπέστησαν την πλύση εγκεφάλου της σχολής ευελπίδων και βγήκαν από κει μέσα πραιτωριανοί που ονειρευόντουσαν και φιλοδοξούσαν να γίνουν κάποτε αρχηγοί ενόπλων δυνάμεων. Και κάποιοι από αυτούς, όταν τους δόθηκε η ευκαιρία, πάτησαν κυριολεκτικά επί πτωμάτων. Όσα είπαν εκ των υστέρων είναι προφάσεις εν αμαρτίαις. Λίγοι οι Μουστακλήδες, πολλοί οι Γουνελάδες στο στράτευμα.

  117. spyridos said

    «Δεν μπορούσαμε ούτε να τον κλάψουμε»

    Στις 22 Φεβρουαρίου 1974, τρεις μήνες μετά την εισβολή του τανκ στο Πολυτεχνείο, σε ένα οικόπεδο της οδού Βαλτετσίου, δίπλα σε μια νεοανεγειρόμενη οικοδομή της Αθήνας, περαστικοί ανακάλυπταν το πτώμα ενός 24χρονου άνδρα. Χτυπημένος μέχρι θανάτου, με σπασμένα τα δάχτυλα και κατακρεουργημένο το κεφάλι, ο νεκρός παρουσίαζε μια εικόνα που δεν δικαιολογούσε την επίσημη αιτία θανάτου.

    https://www.e-prologos.gr/%CE%B3%CE%B9%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%90%CE%BB%CE%B7%CF%82-%CE%BF-%CF%86%CE%BF%CE%B9%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%AE%CF%82-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CE%AF%CF%87%CE%B5-%CE%B3%CF%81%CE%AC/

  118. Theo said

    @116:
    ‘Ασχετα με το τι ήταν ο Γουνελάς, οι τρεις πρώτες παράγραφοι της μαρτυρίας του μας δίνουν υπομνηματίζουν τον φόνο του Καραγιώργη.

  119. Theo said

    Διόρθωση:
    οι τρεις πρώτες παράγραφοι της μαρτυρίας του υπομνηματίζουν τον φόνο του Καραγιώργη.

  120. Λάμπας said

    117. Υπάρχει και ο Λάμπρος Τζιάννος, ο φοιτητής που, κατά το Δ. Μαυρογένη, μετέφερε στη συγκέντρωση της Νομικής την ανακριβή-όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων- πληροφορία για επεισόδια στο Πολυτεχνείο. Βρέθηκε ένα μήνα αργότερα νεκρός στο σπίτι του, στραγγαλισμένος, αν θυμάμαι καλά.

  121. Pedis said

    # 114 – Όμως ήταν διανοούμενοι, «Αθηναίοι» , νέοι κι αισιόδοξοι, και θα είχαν όλους τους τρόπους να γράψουν και να το διαδόσουν.

  122. Μαρία said

    114
    Τεό, διάβασες σίγουρα το άρθρο του Βόγλη. Δεν είναι ποσοτικό το ζήτημα.

    Να σημειώσω οτι στις αφηγήσεις έχουν ενδιαφέρον κι οι αποσιωπήσεις, πράγμα που διαπίστωσα κι όταν είχα δεί το ντοκιμαντέρ της Τζελέπη και του Κερσανίδη (βλ. 104).

  123. Theo said

    @122:

    Ναι, το διάβασα. Κατά τ’ άλλα είναι ενδιαφέρον.

    Συμφωνώ ότι δεν είναι ποσοτικό το ζήτημα. Αλλά άλλο impact είχαν η Κατοχή κι ο Εμφύλιος στην ελληνική κοινωνία κι άλλο η χούντα. Πώς να το κάνουμε;

  124. Nestanaiοs said

    101.
    Οι δημοκρατικές αξίες πρέπει να επανεξεταστούν. Τα άρθρα του Συντάγματος πρέπει να συντάσσονται με την βούληση του λαού μέσα από τοπικούς μορφωμένους και ικανούς και γνωστούς και πολλούς εκλεγμένους τοπικούς αντιπροσώπους. Γνωστούς όχι από ΜΜΕ αλλά συντοπίτες. Την δημόσια νομή δεν μπορούν να την ασκούν 151 στα 10 εκατομμύρια. Αυτό λέγεται ολιγαρχία. Καλό είναι να αφήσουμε στην άκρη τα «Δεξιά» και τα «Αριστερά» θέματα και να ασχοληθούμε με το πολιτειακό.

  125. Μαρία said

    Παυλάκης
    «Είμαι συγκινημένος», μας είπε, «γιατί μετά από 50 χρόνια θα ανταμώσω για πρώτη φορά με την Πέπυ Ρηγοπούλου, που την έφεραν τότε στο ιατρείο, με το σκούρο καλσόν της να είναι ανακατεμένο με την πολτοποιημένη σάρκα των ποδιών της. Πεθαίνει, σκέφτηκα, και η αφή της έμεινε πάνω μου για καιρό. Όσο κρυβόμουνα, την περίοδο της Χούντας, πίστευα πως είναι νεκρή». Βαθύ το τραύμα που βίωσαν οι πρωταγωνιστές της εξέγερσης και πολλές φορές μη διαχειρίσιμο. Όμως ο Γ. Παυλάκης θεωρεί ότι το σημαντικότερο γεγονός στη ζωή του ήταν η συμμετοχή του στην εξέγερση. «Προχθές σε εκδήλωση στο Πολυτεχνείο αντάμωσα με τραυματία που φρόντισα εκείνες τις ημέρες, ο οποίος όμως για 50 χρόνια δεν πάτησε το πόδι του στο προαύλιο του ΕΜΠ. Ο εφιάλτης είναι εδώ». https://www.avgi.gr/koinonia/467829_pos-stithike-kai-pos-leitoyrgise-iatreio-toy-polytehneioy-73

  126. Nestanaiοs said

    105. Μην είσαι και τόσο σίγουρος.

  127. ΣΠ said

    https://www.in.gr/2021/11/17/greece/poios-itan-o-odigos-tou-tank-pou-mpike-sto-polytexneio-emena-pou-mou-emathan-na-miso-tous-kommounistes-psifisa-dyo-fores-kke/

Σχολιάστε