Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Τα παιδιά της καμάρας

Posted by sarant στο 31 Ιανουαρίου, 2024


Αν το κάπα ήταν κεφαλαίο, το άρθρο θα μπορούσε να μιλάει για μια παρέα νέων  που συνήθιζαν να συναντιούνται στην Καμάρα, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ίσως ήταν ντόπιοι, ίσως φοιτητές από άλλες  πόλεις, πάντως θα είχαν ωραίες περιπέτειες και θα περνούσαν μια χαρά.

Αλλά το κάπα δεν  είναι κεφαλαίο, το άρθρο δεν μιλάει  για την Καμάρα, πιο επίσημα την Αψίδα του Γαλέριου, που είναι ένα από τα κεντρικά μνημεία και τοπόσημα της Θεσσαλονίκης. Μιλάει για την καμάρα με μικρό κ, και τα παιδιά της δεν είναι νεαροί που συχνάζουν γύρω της αλλά λέξεις που κατάγονται από αυτήν, όχι πια νεαρές οι περισσότερες.

Πριν από καμιά βδομάδα, η φίλη μας  η Αγάπη Νταϊφά μου κοινοποίησε στη σελίδα μου στο Φέισμπουκ ένα άρθρο με τίτλο:

Από την αρχαία ελληνική λέξη καμάρα, για την σκεπαστή άμαξα, έως την καμαριέρα, το καμαρίνι, τον καμαρότο, την camera > chamber, chambre (ρομπ ντε σαμπρ) και τους συντρόφους camarades

Και μου ζήτησε  τη  γνώμη  μου. Της είπα ότι η  ετυμολογία ισχύει και, για να ολοκληρώσω την απάντηση, γράφω το σημερινό άρθρο. Βέβαια, επειδή τα δάνεια και τα αντιδάνεια είναι θέμα που μας  αρέσει  εδώ στο ιστολόγιο, έχουμε ξαναμιλήσει για τις ετυμολογίες αυτές παλιότερα, σε ένα άρθρο του 2011, που είχε όμως ως άξονα, για ευνόητους λόγους επικαιρότητας, τη λέξη «καμαριέρα» και που είχε αντλήσει στοιχεία από ένα πολύ ωραίο άρθρο του Νίκου Λίγγρη στη Λεξιλογία.

Λοιπόν, η λέξη «καμάρα» πράγματι βρίσκεται στην  αρχή λέξεων  όπως το καμαρίνι ή ο καμαρότος, που είναι αντιδάνεια στην ελληνική γλώσσα. Τα παιδιά της καμάρας είναι  πολλά και ποικίλα, αλλά ας δούμε πρώτα τη μητέρα τους.

Η αρχαία καμάρα ήταν αρχικά η θολωτή στέγη, αλλά και οτιδήποτε έχει θολωτή στέγη ή κάλυμμα, δηλαδή ο θολωτός θάλαμος, η σκεπαστή άμαξα, η σκεπαστή βάρκα, ακόμα και ο θόλος του ουρανού. Η πρώτη χρονολογικά εμφάνιση της λέξης, στον Ηρόδοτο, αφορά σκεπαστή άμαξα, και έχει θέμα σκαμπρόζικο. Λέει ο Ηρόδοτος (παραθέτω σε μετάφραση γιατί ήταν… φοινικιστής και δεν τον καταλαβαίνουμε, σε αντίθεση με όλους τους άλλους αρχαίους που τους παίζουμε στα δάχτυλα):

Το αισχρότερο έθιμο των Βαβυλωνίων είναι αυτό εδώ: Κάθε γυναίκα ντόπια πρέπει μια φορά στη ζωή της να πάει να καθίσει σ’ ένα ιερό της Αφροδίτης και να συνευρεθεί με έναν ξένο. Είναι πολλές που, επειδή δεν καταδέχονται να ανακατώνονται με άλλες, γιατί από τα πλούτη είναι ψηλομύτες, πηγαίνουν στο ιερό πάνω σε κλειστά αμάξια και πίσω τους ακολουθεί μεγάλη συνοδεία υπηρέτες.

Αυτό με τα κλειστά αμάξια, ο Ηρόδοτος το λέει: ἐπὶ ζευγέων ἐν καμάρῃσι ἐλάσασαι πρὸς τὸ ἱρὸν ἑστᾶσι. Όπως λέει και το ετυμολογικό του Μπαμπινιώτη, από τον 1ο αιώνα π.Χ. η λέξη καμάρα εμφανίζεται στη σημασία «θολωτό δωμάτιο», με την οποία περνάει στα λατινικά, ως camara/camera. Και ενώ στα ελληνικά η καμάρα συνεχίζει με σημασίες όπως αψίδα, θόλος, θολωτή κατασκευή με ημικυκλικό σχήμα, στα λατινικά της ύστερης αρχαιότητας παίρνει τη σημασία «δωμάτιο, θάλαμος» και μ’ αυτήν κάνει τη σταδιοδρομία της στις δυτικές γλώσσες (γαλλ. chambre, αγγλ. chamber) ενώ νωρίς, από τα μεσαιωνικά χρόνια, επιστρέφει ως αντιδάνειο στα ελληνικά, ως κάμαρα και κάμαρη.

Έτσι, πλάι στην καμάρα (είπαμε, αψίδα, σαν του Γαλέριου στη Θεσσαλονίκη) εμφανίστηκε η κάμαρα, και κάμερα, και κάμαρη, καμαράκι και καμαρούλα μια σταλιά δύο επί τρία, η κάμαρα που ήταν μέχρι τον πόλεμο λέξη συχνότερη από το δωμάτιο, τουλάχιστον στον λαϊκό κόσμο. Σήμερα, βέβαια, όλοι έχουμε δωμάτια· η κάμαρη ήταν για τους παππούδες μας. Στην Κύπρο, που τελευταία άρχισε να υιοθετεί τα καλαμαρίστικα, ένας πενηνταξηντάρης θα πει στο παιδί του να συγυρίσει «την κάμαρή του» και το παιδί θα του απαντήσει «το δωμάτιό μου λάμπει, μπαμπά». Το παράδειγμα το πήρα από ένα πολύ συγκινητικό και πολύ ενδιαφέρον άρθρο κυπριακού ιστολογίου, που ισχυρίζεται, ίσως όχι αβάσιμα, ότι η χρήση της λέξης δωμάτιο προαναγγέλλει τον θάνατο της κυπριακής λαλιάς του 1960-70.

Αν διαβάσετε το κυπριακό άρθρο, θα δείτε ότι γίνεται λόγος και για μια παλιότερη κυπριακή λέξη για το δωμάτιο, την τσιάπρα, που είναι αντιδάνειο μέσω του γαλλικού chambre, από την εποχή της φραγκοκρατίας.

Δεν είναι το μόνο αντιδάνειο της οικογένειας. Αντιγράφω από τον Λίγγρη: Η λατινική φράση in camera περιγράφει υποθέσεις που δικάζονταν όχι ενώπιον ακροατηρίου αλλά, παλιά, στο γραφείο του δικαστή (στα αγγλικά: in chambers), σήμερα «κεκλεισμένων των θυρών». Αργότερα, από τον σκοτεινό θάλαμο (camera obscura) φτάσαμε στη φωτογραφική μηχανή camera, που γύρισε στα ελληνικά σαν τηλεοπτική κάμερα.

Η ισπανική camarilla, που σημαίνει «καμαράκι, αντικάμαρα, αντιθάλαμος», μας έδωσε την καμαρίλα για τα άτομα που περιβάλλουν κάποιον ισχυρό, έναν ηγεμόνα, και τον επηρεάζουν παρασκηνιακά — μια πολύ ταιριαστή λέξη, αφού ριμάρει με διάφορες κακόσημες σε –ίλα, π.χ. σαπίλα, ξεφτίλα. Στα χρόνια του βασιλιά της Ισπανίας Φερδινάνδου Ζ΄ η καμαρίλα περιέγραφε τους μυστικοσύμβουλους του βασιλιά που συσκέπτονταν και συνωμοτούσαν στον αντιθάλαμο (μέχρι που έκαναν… αντικάμαρα και τον ανέτρεψαν).

Το καμαρίνι των ηθοποιών είναι από βενετσιάνικο υποκοριστικό camarin, όπως και ο καμαρότος από βενετσιάνικο camaroto για τον θαλαμηπόλο.

Προσθέτω ότι λίγο πιο μακρινό, από τον πικαρδικό τύπο camberete «δωματιάκι», που πέρασε στα ολλανδικά (cambret, cabret) και από εκεί επέστρεψε στα γαλλικά ως cabaret, έχουμετο καμπαρέ.

Το γαλλικό chambre, που όπως είδαμε παραπάνω έδωσε το παλαιό κυπριακό αντιδάνειο τσιάπρα, έχει επίσης δώσει το «ημιαντιδάνειο» ρομπ ντε σαμπρ (το λέω έτσι επειδή μόνο το δεύτερο σκέλος του είναι αντιδάνειο) αλλά και τη  σαμπρέλα, που είναι συναρπαγή του γαλλ. chambre à air, αεροθάλαμος είναι  άλλωστε η λόγια ονομασία της.

Τέλος, από το βενετικό camarier, μας ήρθε ο καμαριέρης (θαλαμηπόλος) και η καμαριέρα, που τις βρίσκουμε στο μεσαιωνικό λεξικό του Κριαρά (σε έργα που δεν έχει αποδελτιώσει το TLG). Στο λεξικό του Σομαβέρα βρίσκω τους τύπους «καμεριέρα» και «καμεριέρης» (που αντιστοιχούν στους ιταλικούς τύπους, cameriere, cameriera).

Βέβαια,  γκουγκλίζοντας βρήκα στον πέμπτο τόμο της Λαογραφίας ένα δημοτικό τραγούδι, όπου υπάρχει η καμαριέρα αλλά όχι αυτή που σκεφτήκατε:

Περπάτα, κόρη μ’ γλήγορα, περπάτα καμαριέρα,
μη σου βαραίνουν τα φλουριά, μη σου βαραίνουν τ’ άσπρα;
—Δε μου βαραίνουν τα φλουριά, δε μου βαραίνουν τ’ άσπρα,
μόν’ μου βαραίνει η σκλαβιά, το πούειμαι σκλαβωμένη

Εδώ, ασφαλώς, «καμαριέρα» σημαίνει «καμαρωτή» και αυτό μας φέρνει σε άλλα παιδιά της καμάρας, που δεν ξενιτεύτηκαν αλλά έχουν ενδιαφέρουσα ετυμολογία.

Διότι, εκτός από την καμάρα δηλαδή την αψίδα, έχουμε και το καμάρι, την περηφάνια δηλαδή, και αν το καμαρώ στα ελληνιστικά χρόνια σήμαινε «κατασκευάζω θολωτή αψίδα», το καμαρώνω, βέβαια, σημαίνει «αισθάνομαι περήφανος». Πώς έγινε αυτή η όχι ασήμαντη σημασιολογική μεταβολή, από το θολωτό σχήμα στην περηφάνια; Στο ετυμολογικό του Μπαμπινιώτη έχει ένα εκτενέστατο σημείωμα, με πολλά «ίσως», που ένα μεγάλο του απόσπασμα μεταφέρω εδώ:

Φαίνεται ότι ήδη κατά την ελληνιστική εποχή η λ. καμάρα πρέπει να είχε αρχίσει να συνδέεται με τη σημασία «κάτι το ξεχωριστό, που δηλώνει διάκριση». Υποκοριστικό τής λ. καμάρα είναι το ελληνιστικό καμάριον «μικρό δωμάτιο με καμάρες», ενώ το επίθ. καμαρωτός σήμαινε «αυτός που έχει καμάρες, αψιδωτός». Είναι γνωστό ότι οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες έχτιζαν αψίδες για να απαθανατίσουν τους στρατιωτικούς θριάμβους τους, αλλά και για αρχιτεκτονικό διάκοσμο, ως κάτι εντυπωσιακό και ωραίο. Στοιχείο εντυπωσιακό, επίσης, ήταν οι αψιδωτές στοές, οι καμάρες στη ναοδομία στο Βυζάντιο κ.λπ., καθώς και η κατασκευή θολωτών στεγών σε ναούς και κτήρια. Από εκεί ίσως το επίθ.καμαρωτός να πέρασε βαθμηδόν στη σημασία «υπερήφανος», αφού καμαρωτά, δηλ. με καμάρες, ήταν τα σπουδαία κτήρια, δημόσια και ιδιωτικά, όχι τα χαμηλά φτωχόσπιτα (πβ. χαμόσπιτα). Συνεπώς, το μεσαιωνικό ρήμα καμαρώνω, εξέλιξη τού ελληνιστικού καμαρόω «διακοσμώ με καμάρες», μπορεί να απέκτησε ομοίως τη σημασία «υπερηφανεύομαι, καυχιέμαι για κάτι». Η λ. καμάρι, που μορφολογικά μπορεί να προέρχεται από το ελληνιστικό καμάριον «θολωτό δωμάτιο», δεν αποκλείεται να προέκυψε υποχωρητικά από το ρήμα καμαρώνω, όταν αυτό είχε ήδη αποκτήσει τη σημασία της καύχησης, οπότε να πρόκειται για μεσαιωνικό τύπο που είχε εξ αρχής αυτή τη σημασία. Στήριξη στην υπόθεση τής σημασιολογικής εξέλιξης από τη σημασία «καμάρα, αψίδα» στη σημασία «καύχηση, υπερηφάνεια για κάτι» παρέχει ίσως και το γεγονός ότι στη λαϊκή γλώσσα αφ’ ενός η λ. καμάρα χρησιμοποιείται σε σύνθετα όπως καμαροφρύδα, για να δηλώσει την ωραιότητα που προσδίδει σε κάτι η τοξωτή γραμμή τής καμάρας, αφ’ ετέρου το μεσαιωνικό καμαρώνω απαντά και με τις σημασίες «χαίρομαι, έχω εορταστική όψη», «θαυμάζω κάποιον για κάτι» και, προκειμένου για άλογα, «κυρτώνω τον τράχηλο (σχηματίζοντας καμάρα)», το δε καμαρωτός σήμαινε επίσης «αξιοζήλευτος, αξιοθαύμαστος». Οπότε από το «προκαλώ τον θαυμασμό» πέρασε στο «καυχιέμαι επειδή με θαυμάζουν» και απλώς «καυχιέμαι για κάτι». […]

Προσωπικά, δεν πείθομαι. Πολύ πιθανότερο θεωρώ η σημασία της περήφανης στάσης να αναπτύχθηκε π.χ. από το «καμαρωτός». Όποιος περπατάει καμαρωτός, κυρτώνει το σώμα του, φέρνοντας το στήθος ή την κοιλιά προς τα μπρος, κι έτσι καμαρώνει.

Βλέπω ότι σε νεότερη έκδοσή του το λεξικό Μπαμπινιώτη  λαμβάνει υπόψη και αυτή την κατεύθυνση, αφού γράφει ότι «Κατ’ άλλη εκδοχή, ισχυρή  επίσης, η σημασία «θαυμάζω-υπερηφανεύομαι» πιθ. έχει την  αφετηρία της στη  σημασία «κυρτώνω»….»

Είτε έτσι, είτε  αλλιώς, παιδιά της καμάρας είναι κι αυτά που αναφέραμε, που δεν ξενιτεύτηκαν όπως είπα, ενώ παιδιά της  είναι και μερικά που ξενιτεύτηκαν αλλά δεν ξαναγύρισαν, όπως ας πούμε το γαλλ. camarade, που είναι ο σύντροφος, με την  παλιά, την κομμουνιστική σημασία, ή το αγγλικό comrade (και αντίστοιχα σε άλλες γλώσσες),  Είναι δηλαδή οι camarades αυτοί που μοιράζονται το ίδιο δωμάτιο, ιδίως τον ίδιο θάλαμο στο στρατό («καμαράντ» αλληλοαποκαλούνταν και οι κρατούμενοι στα ναζιστικά στρατόπεδα, θα το θυμάστε ίσως από τους στίχους του Καμπανέλλη στο Μαουτχάουζεν του Μίκη -εδώ το τραγούδι «Ο Αντώνης» και εδώ η ιστορία για τη γέννησή του).

Αυτά τα παιδιά της καμάρας είναι επίσης πολλά, αλλά αφού αφορούν άλλες γλώσσες δεν θα τα αναφέρω, κάνοντας μιαν εξαίρεση για τον chamberlain, που έχει την  αρχή  στο αγγλ. chamber (άρα, τελικά, στην καμάρα) και ήταν τίτλος διάφορων αυλικών αξιωματούχων -ο αυλάρχης, ας πούμε. Από το ιταλικό αντίστοιχο, το camerlingo, έχουμε και ένα  «καμερλέγκος» σε  νοταριακό έγγραφο του 1570 από την  Κεφαλονιά.

Δάνεια και αντιδάνεια, πολλά τα παιδιά της  καμάρας -με το δίκιο της θα τα καμαρώνει!

168 Σχόλια to “Τα παιδιά της καμάρας”

  1. Καλημέρα

    θυμίζοντας ελαφρώς Γς, ενώ περίμενα εναγωνίως την απάντηση 1 ή 2 μου προέκυψε … Χ !!

    Η (χρόνια) απορία μου ήταν αν το καμαρωτο που προκαλεί το ψηλό-λιγνό (που σέρνει καράβι, για όποιον δεν κατάλαβε την ρήση) προέρχεται από καμάρι ή την απαραίτητη καμάρα λόγω ύψους …

    Τώρα βλέπω πως στέκουν και τα δύο !!

    ( πάντως όποιος περπατά καμαρωτός μάλλον προς τα πίσω γέρνει το σώμα, προς τα μπροστά το γέρνει όταν βιάζεται )

  2. ΚΑΒ said

    Εξαιρετική η ανάλυση.

    Κατ’ άλλη εκδοχή, ισχυρή  επίσης, η σημασία «θαυμάζω-υπερηφανεύομαι» πιθ. έχει την  αφετηρία της στη  σημασία «κυρτώνω»….» και συνεχίζει το λεξικό του Μπαμπινιώτη: και αναφερόταν στον χαιρετισμό με υπόκλιση που συνήθιζαν οι ευγενείς καθώς και όσοι προσπαθούσαν να τους μοιάσουν και συνδέεται ως κίνηση και με το κύρτωμα του τραχήλου του αλόγου (π.χ. τον τράχηλον εκαμάρωσεν, ετίναξεν την χήτην), το οποίο αναφέρθηκε στην προηγούμενη εκδοχή.

    Καλημέρα.

  3. Αλφα_Χι said

    Καλημέρα,

    Πολύ ενδιαφέρον. Εξακολουθούμε να λέμε κρεβατοκάμαρα.

  4. ΚΑΒ said

     Λεξικό Τριανταφυλλίδη

    καμαρωτός 1 -ή -ό [kamarotós] Ε1: για κπ. που την αυτοπεποίθηση και την περηφάνια του τη δείχνει με το στητό του παράστημα και με την έκφραση του προσώπου του: Περπατάει ~ με τη στολή και με τα παράσημά του. Πήγαινε ~ με την καινούρια σάκα του στο σχολείο. Λεβεντιά καμαρωτή, επιτατικά για κπ. που τον θεωρούμε λεβέντη, τόσο για την εμφάνισή του όσο και για το χαρακτήρα του. || Kαμαρωτό περπάτημα. καμαρωτά ΕΠIΡΡ: Οι στρατιώτες στην παρέλαση περπατούσαν

  5. faltsos said

    «Όποιος περπατάει καμαρωτός, κυρτώνει το σώμα του, φέρνοντας το στήθος ή την κοιλιά προς τα μπρος, κι έτσι καμαρώνει

    Θα μου επιτρέψεις Νικοκύρη, να μη συμφωνήσω. Βλέπω εδώ κάποιον που κυρτώνει το σώμα του σχηματίζοντας καμάρα, αλλά δεν θα έλεγα ότι με αυτή την στάση καμαρώνει.

  6. Λεύκιππος said

     …….αφού ριμάρει με διάφορες κακόσημες σε –ίλα, π.χ. σαπίλα, ξεφτίλα.

    Προσπάθησα αλλά μόνο η ξυνίλα και η ανατριχίλα μούρχονται στο μυαλό. Θα υπάρχουν κι άλλες. Καλημέρα.

  7. ΚΑΒ said

    περπατά καμαρωτός καμαρωτός ο κυρ Σταύρος, ο κότσυφας, του Σαββόπουλου.

  8. sarant said

    Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    5 Καμαρώνει όμως όποιος φέρνει το στήθος ή την κοιλιά προς τα μπρος και το κεφάλι προς τα πισω.

  9. dryhammer said

    6. > Θα υπάρχουν κι άλλες.
    Σε -ίλα και όλα τα δυσοσμίας σημαντικά

  10. Λεύκιππος said

    9 Μπράβο. Η ποδαρίλα πχ.  😘😘😘

  11. Καλημέρα,
    Τραγουδάκι; (έστω και με λινκ, δεν το καταδέχεται η πόρσε να παρουσιάζει καμαρούλες και δη μια σταλιά 🙂 )

    https://www.youtube.com/watch?v=L_lucUxRDnA

  12. ΚΑΒ said

    https://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/reverse/search.html?page=10&lq=%CE%AF%CE%BB%CE%B1

    όλα τα -ίλα

  13. Spiridione said

    Καμαρωτός κάπως έτσι;

  14. atheofobos said

    1

    Για όσους δεν κατάλαβαν σε τι αναφέρεσαι, μπορούν να το καταλάβουν αν βάλουν στο slang.gr την λέξη καμαρωτό!

  15. ΓιώργοςΜ said

    Καλημέρα.

    5,8: Καμαρωτός σημαίνει ευθυτενής, αυτό καταλαβαίνω εγώ. Αν κάποιος χρειάζεται να διορθώσει τη στάση του για να το πετύχει επειδή για μια σειρά από πιθανούς λόγους (συνηθέστερη η έλλειψη άσκησης) καμπουριάζει είναι άλλη υπόθεση, όμως καμαρωτός δεν είναι αυτός που έχει λόρδωση, αλλά αυτός που στέκει ωραία, όπως πχ η τιμητική φρουρά.

  16. # 8β

    στο κείμενο όμω δεν αναγέρεις «και το κεφάλι πίσω» γιτί μ’ αυτή τη στάση και το κεφάλι μπτοστά μάλλον σε παρακαλευτό παραπέμπει κι όχι σε καμαρωτό !

  17. ΣΠ said

  18. καλαμπόρτζης said

    Το αισχρότερο έθιμο των Βαβυλωνίων είναι αυτό εδώ: Κάθε γυναίκα ντόπια πρέπει μια φορά στη ζωή της να πάει να καθίσει σ’ ένα ιερό της Αφροδίτης και να συνευρεθεί με έναν ξένο.

    Να συμπληρώσω ότι αυτό συνέβαινε διότι, σύμφωνα με τον Κώδικα τού Χαμουραμπί, κάθε κοπέλλα υποχρεούτο να πρωτοκάνει έρωτα με κάποιον άγνωστο ταξιδιώτη. Ο Lionel Casson, στο βιβλίο του «Το ταξίδι στον αρχαίο κόσμο» (σάς συνιστώ να το διαβάσετε), γράφει και ότι οι όμορφες επέστρεφαν σπίτια τους σχεδόν αμέσως, ενώ οι άσχημες μπορεί να παρέμεναν εκεί και πάνω από μια διετία (αναμένοντας ποιος θα «καταδέχετο» να πάει μαζί τους)!

  19. Ωραίο και πλούσιο.

    Είχα ακούσει από τον φιλόλογό μου, στο σχολείο, την εκδοχή καμάρα (του κορμιού) > καμάρι.

  20. sarant said

    13 Ε, ναι

    12 Α μπράβο. Ο Τζήμερος συνηθίζει και την «αριστερίλα»

  21. xar said

    @6, 9

    https://el.wiktionary.org/wiki/%CE%9A%CE%B1%CF%84%CE%B7%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1:%CE%9B%CE%AD%CE%BE%CE%B5%CE%B9%CF%82_%CE%BC%CE%B5_%CE%B5%CF%80%CE%AF%CE%B8%CE%B7%CE%BC%CE%B1_-%CE%AF%CE%BB%CE%B1_(%CE%BD%CE%AD%CE%B1_%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AC)

    Ενδεικτικά: τραγίλα, βαρβατίλα, αυγουλίλα, αλλά και τσαντίλα, καφρίλα

  22. Pedis said

    Άσχετο.

    Οι γυναίκες πληρώνουν διπλά

    Στο βάθος της πολεμικής σκηνής, εικόνες φυγάδων διαφορετικών γενεών συνεχίζουν να εμφανίζονται σε δρόμους γεμάτους κινδύνους, στα καταφύγια, τυλιγμένοι σιωπηλά μ’ ένα ελαφρύ κάλυμμα, αν υπάρχει, και το σοκ εμφανές στα χαρακτηριστικά τους σαν ένα αιώνιο χαστούκι που κυματίζει την ψυχή τους.

    Κρύβουν τα δάκρυα στα μάτια τους προσπαθώντας να αναβάλουν σκληρές απαντήσεις σε δύσκολες ερωτήσεις, όπως: Πώς μας συνέβη αυτό; Και γιατί; Την εικόνα συμπληρώνει η εμφάνιση των γυναικών.

    Η ταλαιπωρία τους συσσωρεύεται καθώς προσπαθούν να δείξουν θάρρος και ψυχραιμία αλλά συνειδητοποιούν το βαρύ τίμημα που πληρώνουν και θα πληρώνουν με τον καιρό… όχι μόνο τον φόβο ότι θα χάσουν την πατρίδα και τα αγαπημένα τους πρόσωπα αλλά ακόμα και την ψυχολογική τους σταθερότητα μπροστά στην αναμενόμενη δυστυχία. Οι γυναίκες πληρώνουν διπλά το επώδυνο τίμημα.

    Το βάθος των δυσκολιών τους το καταλαβαίνουν μόνο όσοι έχουν ζήσει εμπειρίες πολέμου και εκτοπισμού. Οι Παλαιστίνιες γιαγιάδες έχουν γευτεί την πίκρα του.

    Εκατομμύρια Ιρακινές, Σύριες, Κούρδισσες, Λιβανέζες έχουν βιώσει και εξακολουθούν να βιώνουν αυτόν τον κατακερματισμό.

    Όπως και οι γυναίκες από το Αφγανιστάν, το Κουβέιτ, τη Λιβύη και απ’ όλο τον κόσμο που πληγώθηκαν στους πολέμους περασμένων δεκαετιών.

    Πώς θα μπορέσει μια μητέρα να πείσει το παιδί της ότι ένα κομμάτι ξερό ψωμί, αν υπάρχει, είναι μπισκότο και ότι ο πατέρας του θα επιστρέψει σύντομα, και το ίδιο θα επιστρέψει στο σχολείο και στους φίλους και στα παιχνίδια του.

    Πώς θα καταφέρουν οι γυναίκες να διευκολύνουν τις συνθήκες υγιεινής κατά την έμμηνο ρύση τους; Με τι εναλλακτικές λύσεις;

    Πώς μια γυναίκα θα γεννήσει το μωρό της μέσα στη φρίκη του πολέμου; Πώς θα διαχειριστούν τις δυσκολίες των ηλικιωμένων, θα τους ταΐσουν και θα απαλύνουν τον πόνο τους μέσα στην πολιορκία και με την παντελή έλλειψη φαρμάκων, νερού, ηλεκτρισμού και θέρμανσης;

    Οι πόλεμοι συντρίβουν ό,τι στέκεται μπροστά τους. Συντρίβουν τις ζωές όλων αλλά ιδιαιτέρως τις ζωές των γυναικών.

    Τι μπορεί να ειπωθεί για μια γυναίκα που καθώς έτρεχε ανάμεσα στις εκρήξεις κουβαλούσε ένα τριαντάφυλλο που βρήκε ανάμεσα στα ερείπια για να το βάλει στον τάφο του γιου της;

    Είναι μια σκηνή από το μεγαλείο των γυναικών που η ανθρώπινη μνήμη δεν μπορεί να σβήσει. Οι γυναίκες όλης της γης διατηρούν πάντα ένα μαγικό περιθώριο για να παραμείνουν δημιουργικές και να κρατούν την ισορροπία για την οικοδόμηση της Ειρήνης όποτε βρίσκουν ευκαιρία.

    Η Γυναίκα είναι η δημιουργός της ζωής ενώ ο άντρας είναι μια στιγμή ηδονής. Η γυναίκα κουβαλά το έμβρυο στη μήτρα της εννέα μήνες, είναι αυτή που το τρέφει με το αίμα της, αντέχει όλα τα βάσανα της εγκυμοσύνης και είναι αυτή που υποφέρει τις ωδίνες του τοκετού.

    Είναι η πρώτη ζεστή αγκαλιά του νεογέννητου, αυτή που το τρέφει από το στήθος της. Οι γυναίκες στην ουσία είναι το μυστικό της ζωής Μην τις σκοτώνετε με τους πολέμους σας..

    Σαλάχ Αλ-Μούσα

    https://www.katiousa.gr/koinonia/salach-al-mousa-oi-gynaikes-plironoun-dipla-vinteo/

  23. faltsos said

    13, 20 Πφς. Πού την είδατε την καμάρα; Ενώ ο δικός μου (5) !!! 🙂

  24. xar said

    Για την προέλευση του καμαρωτός: Δεν θα μπορούσε να προέρχεται από την υπερήφανη στάση του σώματος στους θριάμβους των Ρωμαίων κάτω από τις αψίδες/καμάρες; (Πρέπει βέβαια να ταιριάζει χρονολογικά η εξέλιξη της έννοιας, που δεν το έχω ελέγξει.)

    Καταπληκτικοί οι στίχοι του Νικοκύρη που παραθέτει ο Λίγγρας στο λίκνο. Πολύ εμπνευσμένο το ριμάρισμα του χαζή με τον Σαρκοζί στο τέλος. 🙂

  25. ΚΑΒ said

    18. Ο Ηρόδοτος τα γράφει: Α΄ 199

    Όσες λοιπόν συμβαίνει να είναι προικισμένες με ομορφιά και παράστημα, γλιτώνουν γρήγορα· όσες όμως ανάμεσά τους είναι άσχημες περιμένουν εκεί πολύν καιρό, έτσι που δεν μπορούν να ξεπληρώσουν το έθιμο. Γι᾽ αυτό συμβαίνει μερικές να κάθονται και τρία και τέσσερα χρόνια. Παρόμοιο έθιμο υπάρχει και σε μερικά μέρη της Κύπρου.

    Στις αποικίες των Φοινίκων, στην Πάφο και στην Αμανθούντα

  26. Jago said

    Πριν χρόνια είχα φτιάξει αυτή την αντιπαραβολή του χτες με το σήμερα στην αψίδα του Γαλέριου.

    https://i.postimg.cc/JhxqGzdM/176741-10151110286816818-468915381-o.jpg

  27. Πάνος με πεζά said

    Καλημέρα !

    Στο τραγούδι του Γκάτσου «Μικρή Ζακυνθινιά» (μουσική Κηλαηδόνη), υπάρχει η λέξη «καμαροφρύδα», σπάνια και προφανώς ποιητική… Δεν ξέρω γιατί, τα περισσότερα sites στίχων γράφουν τη λέξη, ανεξήγητα, με ωμέγα…

  28. ΓιώργοςΜ said

    11 έχω μια ιδέα, για να δω. Θα το βάλω ως λίκνο:

    https://youtu.be/L_lucUxRDnA

  29. Πάνος με πεζά said

    (ναι, οκ, το έγραφε)

    Το «καμάρι μου» σκέτο, όπως και το «λεβεντιά μου καμαρωτή», υπήρξαν φυσικά και αυτοτελείς προσφωνήσεις σε ανθρώπους που δεν ξέραμε (ή δε θέλαμε να αναφέρουμε εκείνη τη στιγμή) το μικρό τους όνομα. Ειδικά στην πατρίδα Σπάρτη, το «καμάρι μου» ήταν σε πρώτη ζήτηση.

  30. ΓιώργοςΜ said

    τζίφος. Άλλη μία, μπας και…

  31. ΓιώργοςΜ said

    11, 30 Τελικά δεν το θέλει σαν λικνο, κατευθείαν στην παράγραφο το έβαλα το https://www.youtube.com/watch?v=L_lucUxRDnA και δούλεψε.

  32. Alexis said

    Όταν ο γιος μου είχε πρωτοπάει στη Θεσσαλονίκη για σπουδές είχε δεχτεί αίτημα φιλίας στο FB από αυτό το προφίλ:

    https://www.facebook.com/pages/Mikel-Kamaras/165499586973273

    -Ποιός είναι αυτός ο Μικέλ Καμαράς που μου κάνει αίτημα φιλίας; αναφώνησε έξαφνα.

    Η κόρη μου, παλιότερη στην πόλη, που έπιασε αμέσως περί τίνος πρόκειται, του απάντησε:

    -Κανένας Ισπανός φοιτητής από Erasmus θα είναι! 😅

  33. Alexis said

    #29: Το «καμάρι μου» είναι στάνταρ προσφώνηση στο Ξηρόμερο, ολίγον ειρωνική.

    Και το υποκοριστικό «καμαράκι μου» που επιτείνει την ειρωνεία.

  34. sarant said

    24 Nάσαι καλά

    29 Και στην Αιτωλοακαρνανία, λένε, υπάρχει η προσφώνηση »καμάρι μου», «καμαράκι μου»

    Παρόλο που «καμαράκι» σε μένα παραπέμπει σε μικρό δωμάτιο (όπως στο τραγούδι του Μίκη)

  35. sarant said

    Και κανείς δεν θυμήθηκε τον Αριστείδη Καμάρα.

  36. Alexis said

    #35: Ε, όχι, τον έβαλε ο ΣΠ στο #17

  37. Κιγκέρι said

    Καμάρα είναι και τελετουργικός χορός του Πάσχα στη Σκιάθο – χορεύεται στους στίχους του Γεφυριού της Άρτας:

    45 μάστοροι και 60 μαθητάδες
    καμάρα χτίζουν στο γιαλό καμάρα δεν στεριώνει…

    https://m.youtube.com/watch?v=04GQDiKjjAM

    http://dance-pandect.gr/pds_cosmos/pop/pop_lhmma_gr.php?oid=E-3938E&ActionP=Play&mode=Med&Obj=T&eid=E-3938E&aa=1

  38. Πουλ-πουλ said

    Η καμάρα στο πέλμα είναι απαραίτητη για να περπατάς καμαρωτός.

  39. ndmushroom said

    (κατά σύμπτωση το έβλεπα χτες, άρα δεν κρατήθηκα να μην το βάλω. Προφανώς το αγγλικό λέει «in camera» και αναφέρεται στην προστασία ενός ανήλικου μάρτυρα)

  40. Πάνος με πεζά said

    Και η Καμάριζα του Λαυρίου (άγνωστο αν είναι από την ίδια ρίζα), η κατά πολλούς αρχαία Μαρώνεια, με τα μεταλλεία. Φαίνεται το έχει η λέξη, με τη βαριά βιομηχανία, αφού και το εργοστάσιο του Τιτάνα είναι στο Καμάρι Βοιωτίας

  41. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    Ωραιότατοι σήμερα και ο Νικοκύρης και ο Λίγγρης!

    • Την καμάρα του ποδιού την αναφέραμε; (Ναι, με πρόλαβε ο Πουλ-Πουλ  🙂)
    • ‘Καμάρι’ είναι η ονομασία πολλών χωριών ανά την Ελλάδα, πιθανότατα από κάποια κοντινή γέφυρα, καμάρα -> καμάρι.

    Μερικά κρητικά σύνθετα: (Από τον Αντ. Ξανθινάκη κ.ά.)

    • καμαρομάτης
    • καμαρόβουλα, η : το σημάδι (σαμέ) που γίνεται με μηνοειδές πυρωμένο σίδερο ανάμεσα στο κούτελο και τη μύτη του ζώου.
    • καμαροκερούλα, η : αίγα ή προβατίνα τα κέρατα της οποίας σχηματίζουν καμάρα.
    • καμαρορέγομαι = καμαρώνω και ποθώ κάποιον για τα προσόντα που διαθέτει.
    • καμαροχαίρομαι = καμαρώνω, περηφανεύομαι για κάτι (ακούγεται και σήμερα).
    • καμαρόσπιτο, το = παραδοσιακό αγροτικό μονόχωρο οίκημα, που διαχωρίζονταν με μια μεγάλη πέτρινη καμάρα στη μέση (για λόγους στατικούς, αλλά και λειτουργικούς).

    Και βέβαια τις «Τρεις Καμάρες» στο Ηράκλειο (Πλατεία Ελευθερίας). Που δεν τις … βλέπουμε πουθενά, αφού αποτελούσαν κατασκευή στήριξης του αγωγού ύδρευσης των Βενετών (αρχές 17ου αι.) και γκρεμίστηκαν από τους Τούρκους (κατ’ άλλους η κατεδάφισή τους ολοκληρώθηκε αρχές 20ου αι.). Είναι εντυπωσιακό ότι η ονομασία παραμένει μέχρι και σήμερα!

  42. sarant said

    36 Στραβομάρα μου

    39 Χαχαχα

    40 Το αρβανίτικο -ζα είναι υποκοριστικό, Καμάριζα = Καμαράκι

  43. Από τη μητέρα μου (Αγιώτισσα) και τους συγγενείς μας άκουγα για τις Καμάρες και τους άλλους κοντινους οικισμούς (Σελιανίτικα, Τέμενη, Διακοφτό). Διαβάζω τα εξής: «Οι Καμάρες πήραν το όνομα τους από τα λείψανα ενός μεγαλοπρεπούς λουτρού με ψηφιδωτό και ογκώδη θολωτά κτήρια που έφεραν στο φως οι ανασκαφές καθώς επίσης θεμέλια πολλών οικημάτων, κοσμήματα, τάφοι.»

  44. Jago said

    39. Μέγα βραβείο μετάφρασης, χειρότερη και από το toast. Ακόμα και το google translate που τσέκαρα τώρα μου το βγάζει «κεκλεισμένων των θυρών». Ίου.

  45. ΓιώργοςΜ said

    39 Θα μπορούσε να είναι on camera, όχι in chambers-κάποιος που είναι κατάκοιτος πχ, ή αγοραφοβικός.

  46. leonicos said

    Κάθε γυναίκα ντόπια πρέπει μια φορά στη ζωή της να πάει να καθίσει σ’ ένα ιερό της Αφροδίτης και να συνευρεθεί με έναν ξένο

    Εξ ου ‘αξιοσέβαστοι ευσεβείς ιερόδουλοι’ και μιλάνει για γυναίκες

  47. Πάνος με πεζά said

    Κι εδώ οι διάφοροι τύποι αψίδων σε μια συνολική απεικόνιση.

  48. Χαρούλα said

    https://youtu.be/lYvib7tDNGU?si=lIiOpFMiAso-5yGo

    #41 ΜΙΚ_ΙΟΣ  ναι, κοινό το όνομα χωριών.

    Θήρα, Νάξος, Κως, Καλυμνος, Κόρινθος, Αρκαδία, Μαγνησίακαι η Καμαριώτισσα Σαμοθράκης. Οφείλει την ονομασία της στην εικόνα της Παναγίας από τις Καμάρες.

    https://youtu.be/lYvib7tDNGU?si=lIiOpFMiAso-5yGo

  49. leonicos said

    Είναι εντυπωσιακό ότι η ονομασία παραμένει μέχρι και σήμερα!

    Υπάρχει στάση Γεφυράκι. Τοο ρέμα με το γεφυράκι εξαφανίστηκαν περί το 1930

  50. Χαρούλα said

    …αντι για αυτό έβαλα το ίδιο τραγούδι εις διπλούν.

    Επανέρχομαι,μην χάσετε όμως το αριστούργημα!

    https://youtu.be/ONv70XRbr1Q?si=Gy25AAogEThA_BUD

  51. leonicos said

    τον 49 για το 41

  52. sarant said

    49 Πού υπάρχει στάση Γεφυράκι;

  53. leonicos said

    1 Gpointofview

    Καταραμένε Τζι.

    Είχα σκοπό να γράψω ‘καμαρώνω ότι δεν έχω τίποτα να προσθέσω’.

    Αλλά δεν με αφήνεις ν’ αγιάσω!

    Αν έχεις δει την καθηγήτριά σου, μελαχροινη και όμορφη γύρω στα σαράντα, με στενό γαλάζιο ταγιέρ, να στέκεται όρθια ακουμπώντας τον πισινο της στην έδρα, θα είχε καταλάβει τι είναι το καμαρωτό.

    Αλλά δεν είσαι προσεκτικός. Τί σου φταίω εγώ;

  54. leonicos said

    Στη Νίκαια. Και πολλές άλλες στάσεις, όπως Τράπεζα, που εχει φύγει το υποκατάστημα από χρόνια, περίπτερο, που δεν υπάρχει κοκ

  55. 28 – 30 – 31 Το δοκίμασα έτσι, το δοκίμασα αλλιώς μούλεγε πως αυτό το λίνκι δεν μπορεί να μπει μέσα (embeded) γιατί κάποιο πρωτόκολλο το έχει σε μαύρη λίστα (όχι το συγκεκριμένο, μάλλον το γιουτιουμπ) κι αν θέλω να ζητήσω να την ασπρίσουν κλπ. Είδα κι απόειδα, τόβαλα λίνκι και τέλειωσα. Αμάν πια.

  56. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    49,

    Λεώνικε, το εντυπωσιακό είναι ότι έτσι την ονόμαζαν και οι Ενετοί (Piazza dei Tre Volti) και ότι διατηρήθηκε και επί τουρκοκρατίας το ίδιο όνομα.

    ===+===

    Απ’ όλα τα –πολλά- σχετικά τραγούδια, προτιμώ αυτό το καμάρι…

  57. Χαρούλα said

    https://i.postimg.cc/Gmw72KxY/IMG-5994.jpghttps://i.postimg.cc/ydm9LhZq/IMG-5995.jpg

  58. Χαρούλα said

    https://camari.gr/

    https://i.postimg.cc/gkKv3P9Y/IMG-5998.jpg

  59. 54 (52) Υπάρχουν κάποια ονόματα στάσεων στα λεωφορεία που επαναλαμβάνονται. Γέφυρα ή Γεφυράκι, Σχολεία (ή πιο σπάνια Σχολείο), Άγιος Νικόλαος (ή όποιο άλλο όνομα κοντινής εκκλησίας), Περίπτερο, Τράπεζα, Παλαιό τέρμα. Καμιά πρωτοτυπία. Κι αν π.χ. η τράπεζα (που τότε που ονομάστηκε μάλλον ήταν η μοναδική στην περιοχή) έφυγε, το όνομα παραμένει. Γενικά είναι δύσκολο να προσδιορίσεις το πού θα πας με βάση το όνομα στάσης αλλά άντε να βγάλεις άκρη όταν μια γραμμή περνάει από στάση με το ίδιο όνομα περισσότερες από μια φορές (πρόχειρα μούρχεται η 140).

  60. Jago said

    Στο 52 θα sου βάλω απουσία που έλειπες στο μάθημα. Το περίφημο Γεφυράκι στη Νίκαια στη φωτό. 49 Λεώνικε, άλλο ξύλο που θα το φας, το Γεφυράκι κατεδαφίστηκε επί Γεωργίου Παπανδρέου στα 60ς όταν ήταν πλέον ανάγκη να μπαζωθεί το ρέμα της σούδας, σήμερα συμβολή της Τζαβέλα με την Μπελογιάννη.

    https://postimg.cc/ykr6yh2X

  61. # 17

    Υπάρχει όμως και το γκολ του Καμαρά σε βάρος του ΠΑΟ !!!!

  62. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Το είπε «Η αυλή» και ο Ελευθερίου και ο Μίκης, αλλά θα μπορούσε/ήταν Το καμαράκι (στη Μπουμπουλίνας)

    Σφυρίζει στην ταράτσα η ζωστήρα

    σε παίρνουν και σε πάνε στην αυλή

    ξωκλήσια και νησιά χωρίς αρμύρα

    δε θα θυμάσαι πια μεσ’ τη ζωή

    Κλειστό και χαμηλό το καμαράκι

    πριν από χρόνια θα `ταν πλυσταριό,

    μα συ μικρό παιδί, παλικαράκι,

    φαρμάκωσες ετούτο τον καιρό

    μ’ ένα καρφί και μ’ ένα καθρεφτάκι

    τις φλέβες όταν έκοψες θαρρώ .

  63. Jago said

    Και Γερβασίου Γρεβενών με την 7η Μάρτη 1944 (πρώην Κονδύλη) τέσσερις δρόμοι επιχωριάζουν στο φάντασμα της γέφυρας και της σούδας.

    https://www.google.com/maps/@37.963657,23.6491771,3a,75y,342.93h,81.14t/data=!3m6!1e1!3m4!1sKUGZKrJmlZLhhehJFLJkHg!2e0!7i16384!8i8192?entry=ttu

  64. Spiridione said

    Επειδή πολλοί και σπουδαίοι λόγιοι, όπως λέει ο Νικοκύρης στο παλιό άρθρο, έχουν γράψει για το ‘καμαρώνω’, ας βάλουμε ενδεικτικά ένα άρθρο του Κουκουλέ

    https://ir.lib.uth.gr/xmlui/bitstream/handle/11615/19052/article.pdf?sequence=1&isAllowed=y

    ο οποίος απαντά σε ένα άρθρο του Στ. Κυριακίδη (που απαντά σε ένα προηγούμενο άρθρο του Κουκουλέ)

    https://www.google.com/search?q=%22%E1%BD%81+%CE%BA%CE%B1%CE%BC%CE%B1%CF%81%CF%8E%CE%BD%CF%89+%CE%B5%E1%BC%B6%CE%BD%CE%B1%CE%B9+%CE%BC%CE%B9%E1%BD%B0+%CE%BB%CE%AD%CE%BE%CE%B7+%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%8C%CF%84%CE%B1%CF%84%CE%B7+%CE%BA%CE%B1%E1%BD%B6+%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B7%CE%B8%CE%B9%22&sca_esv=69a528ce899389b7&rlz=1C1GCEA_enGR984GR984&sxsrf=ACQVn0_iuKnMB5V4TvYcd66kyI2u228gHw%3A1706698000949&ei=ECW6Zey6ObiD9u8Pm-6IkAc&udm=&ved=0ahUKEwjsgtfAuYeEAxW4gf0HHRs3AnIQ4dUDCBA&uact=5&oq=%22%E1%BD%81+%CE%BA%CE%B1%CE%BC%CE%B1%CF%81%CF%8E%CE%BD%CF%89+%CE%B5%E1%BC%B6%CE%BD%CE%B1%CE%B9+%CE%BC%CE%B9%E1%BD%B0+%CE%BB%CE%AD%CE%BE%CE%B7+%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%8C%CF%84%CE%B1%CF%84%CE%B7+%CE%BA%CE%B1%E1%BD%B6+%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B7%CE%B8%CE%B9%22&gs_lp=Egxnd3Mtd2l6LXNlcnAiWyLhvYEgzrrOsc68zrHPgc-Ozr3PiSDOteG8ts69zrHOuSDOvM654b2wIM67zq3Ovs63IM66zr_Ouc69z4zPhM6xz4TOtyDOus6x4b22IM-Dz4XOvc63zrjOuSIyCBAAGIAEGKIEMggQABiABBiiBEi9HFCLB1iZG3ABeAGQAQCYAegBoAHzAqoBBTAuMS4xuAEDyAEA-AEBwgIKEAAYRxjWBBiwA-IDBBgAIEGIBgGQBgg&sclient=gws-wiz-serp

    Ο Κουκουλές προκρίνει την προέλευση από την προσκύνηση της νύφης στους γάμους, ο Κυριακίδης την προέλευση από το κύρτωμα του αλόγου.

    Ο Ν. Πολίτης στα Λαογραφικά σύμμεικτα, τόμος Γ’ (1931, σελ. 271, Ο Γάμος παρά τοις νεωτέροις Έλλησιν), έχει το εξής γαμήλιο τραγούδι:
    Τρέχουν τα νερά, τρέχουν οι βρύσες,
    τρέχουν άρχοντες να ιδούν τη νύφη,
    τ’ αρχοντόπουλα και την ξιτάζουν∙
    αχ, νυφούλα μου καμαρωμένη,
    ποιος σε μάθαινε και καμαρώνεις;
    Νηύρα πεθερό καμαρωμένο
    κι έμαθα κι εγώ να καμαρώνω
    (Χασιώτης σε. 45 αρ. 23 [παρόμοιον άσμα Βελβεντού, βλ. εν Αρχ. νεωτ. Ελλ. Γλ. Α’, β’, 114 αρ. 4]).
    Και από κάτω έχει το εξής σχόλιο:
    Η νύμφη καμαρώνει, ήτοι μένει πάντοτε τους οφθαλμούς χαμαί νεύουσα, και κατά την οδόν και κατά την εκκλησίαν και εις την οικίαν [(Πρβλ. και Γ.Δ. Κριεζή Ιστ. Ύδρας σελ. 202. Λαμπρίδου Ηπειρ. Μελετ. Ζ’ 23. Σακελλαρίου Κυπρ. Α’ 728.). Βραδέως και σεμνοπρεπώς, έχουσα ημικλείστους τους οφθαλμούς πορεύεται η νύμφη εις την εκκλησίαν εν Λακκοβικίοις Μακεδονίας, το προσποιητόν δε τούτον βάδισμα καλείται καμάρωμα (Γουσίου Πάγγαιον σ. 60). Εν Κατιρλί Βιθυνίας κατά το καμάρι, το οποίον εγίνετο μετά το άλλασμα, η νύμφη εκάθητο με κλειστούς τους οφθαλμούς, εσταυρωμένας τας χείρας επί του στήθους, μη τολμώσα να κινηθή, μηδέ να βήξη∙ εάν εδείκνυε σημείον τι ζωής, σφοδρώς κατεκρίνετο και εδυσφημείτο (ΙΙ Γ. Μακρή Κατιρλί σ. 95-6)]. Εν Φέρραις μάλιστα, όπου το καμάρωμα ή εντελές, κολλώσι τους οφθαλμούς αυτής διά κόλλας, ούτω δε κρατεί αυτούς πάντοτε κλειστούς (ΚΠ. Συλλ. Η’ 548). Το καλώς καμαρώνειν θεωρείται προτέρημα της νύμφης∙ εν Μάνη λέγεται και το εξής άσμα:
    Νύφη μου τριά καμάρωσω, τριά κάστρα σου χαρίζω,
    την Πόλη και τη Βενετιά, τη Χιο με τα καράβια
    και την Κωνσταντινούπολη με τα μαργαριτάρια
    (ΚΠ Συλλ. Η’ 504-5 αρ. 27). [Την ημέραν καθ’ ήν πρόκειται να πάρωσι την νύμφην εν μέσα Μάνη, αύτη εγείρεται την νύκτα εν τω πατρικώ οίκω και προγευματίζει, επειδή καμαρώνουσα δεν δύναται να φάγη την επίλοιπον ημέραν. Εν Σιάννα Ρόδου αι νεάνιδες αι λούζουσαι και κτενίζουσαι την νύμφην λέγονται καμαρώτραις (βλ. ανωτέρω σ. 260, 3). Ένδειξιν καμαρώματος παρ’ αρχαίοις βλ. εν Λουκιαν. Ηροδοτ. 5 σ. 83].

  65. IWN said

    Νομίζω ότι οι έννοιες του υψηλού και ευθυτενούς, της καύχησης και περηφάνιας στη λέξη καμαρωτός εμπεριέχονται ήδη στη ‘μητρική’ έννοια της αψίδας (καμάρα), που κορυφώνει μια κατασκευή.

  66. Πάνος με πεζά said

    Kάτι για παροπλισμένες ονομασίες στάσεων, διαβάζω. Πάμπολλες, π.χ. «Κυανούς Σταυρός» στη Λεωφόρο Συγγρού (ύψος Νέας Σμύρνης, μεταξύ Εφέσου και Στροφής), ένα νοσοκομείο που γκρεμίστηκε και στη θέση του έχτισε ένα μεγάλο κτίριο η πάλαι ποτέ Αγροτική Τράπεζα (που κι από κει, άλλαξε όνομα).

    Το πιο ευφάνταστο όνομα στάσης πάντως στην Αθήνα -και σίγουρα όχι απολίθωμα από το παρελθόν-, θα έλεγα ότι αδιαφιλονίκητα είναι στη Γαλατσίου η στάση ονόματι Βόρειος Πόλος

    https://lh3.googleusercontent.com/p/AF1QipOYzvTGOa8pSEpPQ6uY9q2zqrfDio0fKeRoNqPA=s680-w680-h510

  67. Πάνος με πεζά said

    Κι εδώ το περίφημο γκολ του Καμάρα με τη συγκλονιστική περιγραφή Διακογιάννη, κι ένας μικρός μύθος που συνόδεψε το επώνυμο του ποδοσφαιριστή.

  68. geobartz said

    # Στα Μακεδονικά λέμε «κάμαρα» ή «οντάς. Τα υποκοριστικά «καμαρούδα» και «ουντούδ(ι)»

    # Μια έκφραση που στα Συζανελέητα διατυπώθηκε «στα τέσσερα», στα νεομακεδονικά λέγεται «κάνει καμάρα».

  69. Πάνος με πεζά said

    (είναι το ίδιο βίντεο με το @17, εμπλουτισμένο, που λέμε)

  70. Αλφα_Χι said

    Επίσης, χωριό Καμαρίνα (Πρέβεζα)

  71. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Κάμερα και μέσα κάμερα, ήταν στις μέρες μου το πιο βαθύ/σκοτεινό δωμάτιο, η αποθήκη, αλλά αυτή με τα εκλεκτά τρόφιμα , το λάδι, το μέλι , τα καρύδια, τα λουκάνικα, το τυρί (όχι δηλαδή άχυρα, ζωοτροφές τέτοια).

    Στο Ερωτόκριτο (αναφέρεται πολλές πολλές φορές), είναι το δωμάτιο.

    Ερωτόκριτος       385Γ                      Στην κάμεράν τση, οπού’τονε ένα ψηλόν ανώγι,
    είχε άλλην κάμερα όμορφη εις εκεινής κατώγι.

    1404 Α΄                     Tούτη ήτο του Pωτόκριτου η ακριβοκάμερά του,
    που’μπαινε μόνιος, μοναχός, κ’ ήγραφε τα κουρφά του.

    Κάμαρη, (και) το δωμάτιο, λεγόταν στα πιο δυτικά.

    Καμαροτράχηλη και καμαροφρύδα ήταν παινέματα για την κυρά του σπιτιού, στα κάλαντα

    https://www.elniplex.com/%CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%AC%CE%BB%CE%B7-%CF%83%CF%85%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AE-%CE%BC%CE%B5-%CF%87%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CE%BD%CE%B9%CE%AC%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B1/

    Ο πατέρας μου έλεγε                Κερά μαρμαροτράχηλη και φεγγαρομαγούλα και κρουσταλλίδα του γιαλού και πάχνη απού τα χιόνια

    που πήρες καμαρόφρυδα από τα χελιδόνια …

  72. Ωραία, η κάμαρα του Ηρόδοτου τι ετυμολογία έχει άραγε;

  73. sarant said

    67 Ωστε Κατροδαύλης;!

    64 Πολύ ωραίες προσθήκες, μπράβο.

  74. sarant said

    72 Τεχνικός όρος που συνδέεται με αβεστ. kamara = ζώνη, λατ. camurus = κυρτός, καμπύλος

  75. ΓΤ said

    Η Καμαρίτσα στην Εύβοια, με ερείπια μεσαιωνικού πύργου

  76. Πάνος με πεζά said

    Κι αυτός που διόρθωνε τις καμάρες, και μάλλον αρκετοί φορέσαμε τα παπούτσια του…

  77. xar said

    @67

    Αρχικά, όταν είπε «πώς θα σας ακουγόταν…» νόμιζα ότι συνέκρινε την παθιασμένη περιγραφή του Διακογιάννη με την ξενέρωτη του ντουμπλαρίσματος (μετά κατάλαβα ότι είχε να κάνει με το όνομα).

  78. # 66

    Σχετικά θυμόμουνα μια στάση Τσιρίκου άρχές δεκαετίας του 50 όπου επί της Κηφισίας ήταν το σπίτι των αδερφών του παπού μου. Πηγαίνοντας για ακτινοθεραπείεςμε τρόλλευ 10 ΄18 επί της Κηφισίας προσπαθούσα να την εντοπίσω αλλά βέβαια με τις υπογριοποιήσεις πολλά έχουν αλλάξει από τότε μέχρι που δυο-τρία στενά πριν τον Φάρο σ΄’λε’eνα κάθετο δρόμο (Περικλέους) διάβασα μια επιγραφή tsirikosbikes και μου λύθηκε κάθε απορία !!

  79. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Μα γιατί κάνει τέτοια καψόνια η κερα πόρσε, ούτε κουβαδάκι να ΄τανε. Εξαρθρώνει τους στίχους, άσε τα κόλπα που κάνει ίσαμε να γραφτούν, ειδικά να αντιγραφούν.

    Συμπτωματικά το πρωί πριν μπει το άρθρο, άκουσα/ «πρόσεξα», μια διαφήμιση στο ράδιο για κάποιο τηλέφωνο ή τηλεφωνία (;) όπου από μεγάφωνα αεροδρομίου φωνάζουν Κύριε Καμαρόπουλε, περάστε το αεροπλάνο φεύγει-κάτι τέτοιο (αυτός υποτίθεται αποξεχάστηκε να χαζεύει το καινούργιο του κινητό ή τις ευκολίες της τηλεφωνίας του (;) κι αναρωτήθηκα (αυτή ήταν η σύμπτωση) μωρέ πώς τους ήρθε να πουν τον τύπο «Καμαρόπουλο», μάλλον θέλουν να υπονοηθεί ότι περπάταγε καμαρώνοντας / καμαρωτός(;) από το απόκτημά του.

  80. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Γειά σας.

    …Γκομενίτσες κουλτουριάρες, ὅλο καμπύλες καὶ καμάρες…

    Ἀπὸ τὶς Κουβεντοῦλες μὲ τὸν Φρόιντ τοῦ Δήμου Μούτση σὲ στίχους Κώστα Τριπολίτη. Τραγουδοῦν Λουκιανὸς, Ἄλκηστη καὶ ὁ συνθέτης.

    Στὰ τοπωνύμια ξεχάσαμε τὶς Καμάρες τῆς Σίφνου.

  81. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @ 66. Πάνος με πεζά said:

    Το πιο ευφάνταστο όνομα στάσης πάντως στην Αθήνα -και σίγουρα όχι απολίθωμα από το παρελθόν-, θα έλεγα ότι αδιαφιλονίκητα είναι στη Γαλατσίου η στάση ονόματι Βόρειος Πόλος

    Θυμᾶμαι τὴν ὀνομασία ἀπὸ τὸ 1961, ὅταν ἐγκατασταθήκαμε οἰκογενειακῶς στὸ Γαλάτσι. Τότε ὑπῆρχε ἐκεῖ ἠλεκτρολογεῖο μὲ αὐτὴ τὴν ὀνομασία.

    Δυὸ στάσεις μετὰ εἶναι ἡ στάση Γεφυράκι, καὶ μετὰ ἡ στάση Συκιά, ἀπὸ τὴν ὁμώνυμη ταβέρνα ποὺ δὲν ὑπάρχει πιά.

    Αὐτὰ γιὰ νὰ μαθαίνουν οἱ νεώτερες γενιές.  🙂

  82. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Καμάρια λένε οἱ καραβομαραγκοὶ τὰ κυρτὰ δοκάρια πάνω στὰ ὁποῖα καρφώνεται τὸ κατάστρωμα τοῦ σκάφους.

  83. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Η δική μου Καμάρα. Έχω ελαιοπερίβολο μετά φαιδρού πορτοκαλεώνα εκεί, στην όχθη ακριβώς. Το νους σας 🙂 .

  84. Πάνος με πεζά said

    @78 : Eίναι και μια στάση «Ξυπόλητου», στης αρχές Μεσογείων, περίπου απέναντι από το Ντινάν, ποιος ξέρει για ποιο λόγο… Θέλει το θέμα ένα αρθράκι, ίσως !

  85. Πάνος με πεζά said

    @ 81 : Α, τί ωραίο λογοπαίγνιο οι ηλεκτρολόγοι του τότε ! Εγώ ρώτησα στο παρακείμενο μπουγατσατζήδικο Κόνιτσα, και μου είπε η κοπέλα -πού να ξέρει κι αυτή, βεβαίως- ότι μάλλον θα την πιάνει το κρύο αυτήτη στάση !

  86. Πάνος με πεζά said

    @ 81 : Και νομίζω, δεν υπάρχουν πια και οι «Λεύκες», παραπάνω;

  87. Ιππόδρομος τέλος !!

    https://ganian.eu/o-opap-anakoinose-tin-diakopi-ton-ellinikon-ippodromion/

    τώρα θ φανεί αυτό που έλεγα από καιρό δλδ πως ο ΟΠΑΠ ήταν το «σκαλοπατάκι» για να καταλήξει τελικά σττην αγία οικογένεια στο 1/12 της αξάς της (οΟΠΑΠ τον αγόρασε στο 1/2 της αξίας του

  88. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Αη Βασίλης έρχεται πίσω από το Καμάρι

    βαστά μυζήθρες και τυριά βαστά κι ένα γκινάρι.

    Κάλαντα Ικαρίας

  89. «Καμαρώνει σαν ρομαϊκό σκεπάρνι»

  90. … Στην Κύπρο, … καλαμαρίστικα,
    ένας πενηνταξηντάρης θα πει στο παιδί του …
    «την κάμαρή του»
    και το παιδί θα του απαντήσει
    «το δωμάτιό μου …». …

    Θα τού απαντήσει καλαμαρίστικα
    ερωτηθέν στα καμαρίστικα

  91. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    89, ρομαϊκό; άμα πάει έτσι, κρητικό – που ΄ναι διπλό 🙂

    Σαν τί τραγούδι να σου πω

    τί γράμμα να σου στείλω

    που καμαρώνει η σκέψη μου

    μόνο που σ΄έχω φίλο

    Εγενίκανε τα μαρούλια* ωραία, θρεμμένα-θρεμμένα, ένα καμάρι!

    *ό,τι λαχανικό, φρούτο, κηπικό …

  92. Για συμπλήρωμα,
    Καμερούν και καμαρόν (γαρίδα Ιβηρικά) απ’ αλλού

  93. 91α,

    Και διπλά καμαρωτό, υποθέτω! 🙂

  94. «Έχει και επιστήμονες αυτή η ομαδάρα
    όλοι τον ξέρουνε, παιδιά, τον Άρη τον Καμάρα,
    Ρούλαλα-ρούλαλα»

  95. Faltsos said

    Αν στην Θεσσαλονίκη έχουν την Καμάρα, στην Καβάλα έχουν τις Καμάρες, το μεσαιωνικό, τοξοτό υδραγωγείο:

  96. 91 τέλος,

    Με τον πάγο γλυκαίνουν και οι μάπες

  97. Faltsos said

    Κι αυτό το Καμάρι το ξεχάσαμε;

  98. 35,

    Τώρα το είδα (για το σχ. 94)

  99. sarant said

    81 Γεια σου Μήτσο παλιέ!

    83 Εχετε τέτοιο ποτάμι στην Κρήτη;

    84 Παλιές στάσεις, χμμμ….

    92 Α μπράβο

    95 Μπράβο, επίσης

    Γιάννη Μαλλιαρέ, εκείνο το υδραγωγείο στη Μόρια πώς το λένε; 

  100. Χαρούλα said

    Καβάλα Καμάρες(Υδραγωγείο)

    http://url=https://postimg.cc/SYpQSc2X%5D%5Bimg%5Dhttps://i.postimg.cc/SYpQSc2X/IMG-5999.jpg%5B/img%5D%5B/url%5D [url=https://postimg.cc/GBVhfWbx][img]https://i.postimg.cc/GBVhfWbx/IMG-6001.jpg[/img][/url]

  101. Χαρούλα said

    Άλλη μια προσπάθεια…

    (θα μας ρίξει στα ηρεμιστικά η πόρσε!😤)

    https://i.postimg.cc/2y11xwCx/IMG-5999.jpg

  102. Και μια παρισινή οδός (Λεωφόρος) με ρήμα, από τίτλο ταινίας. «Ξημερώνει».

  103. Χαρούλα said

    #95 Faltsos μπράβο! Και ταχύτερος και καλύτερος μου.

  104. sarant said

    102 Μπα;!

  105. spyridos said

    99 τέλος

    Καμάρες το λένε κι ας μη με λένε Γιάννη. Κακοσκαναρισμένη φωτογραφία. Άνοιξη του 199Χ.

    Πίσω το χωριό, στα αριστερά της φωτογραφίας κρυμμένο πίσω από το λόφο, δεν φαίνεται το τότε στρατόπεδο, μετέπειτα καταυλισμός.

  106. Costas Papathanasiou said

    αμαρίνι(σε άσματα) :
    —Πας μες στο καμαρίνι σου και τα τριμμένα ρούχα, / ντύνεσαι πάλι απ’ την αρχή για τον γνωστό τον ρόλο
    https://www.youtube.com/watch?v=-ohgIl6E880 Ο ΗΘΟΠΟΙΟΣ Δημήτρης Αλεξανδράκης (Στίχοι Πάνος Νάκος Μουσική Δημήτρης Αλεξανδράκης )
    —άιντε μες στο καμαρίνι/ άιντε δες τι μου ‘χει μείνει- λίγα τετραγωνικά/ μα κι αυτά είναι δανεικά
    https://www.youtube.com/watch?v=9nnJ_z5bGaI Πάνος Βλάχος – Καμαρίνι
    — …Στο πανδοχείο το καραβάνι/ και το καράβι στο λιμάνι.
    το ξέρουνε οι καπετάνοι/ κάτι τα πιάνει, κάτι τα πιάνει.
    στο καμαρίνι οι θεατρίνοι/ κι ο πειρατής που μπεκροπίνει
    ξέρεις το ξέρουνε κι εκείνοι,/ κάτι θα γίνει, κάτι θα γίνει..
    https://www.youtube.com/watch?v=B1XfC8D2QII Περιπατητές του κόσμου Λάργκο-Social Waste/ Στίχοι:   Social Waste Μουσική: Κωνσταντής Παπακωνσταντίνου
    —Η λέξη “καμάρα” απαντάται λοιπόν (όπως ειπώθηκε) και με τις σημασίες γέφυρα, κούρμπαπατούσας/καμάρα ποδιού, σπηλιά(αψιδωτή είσοδος), ουράνιο τόξο (:και υποκορ. “(κα)μαρούλι”).
    Αλλά εξ αυτής και αυτοκίνητο πολύχρωμο ( https://en.wikipedia.org/wiki/Chevrolet_Camaro , https://en.wiktionary.org/wiki/c%C3%A1mara#Spanish ) <camarade< κάμαρη < Πρωτο-ινδο-ιρανικό *kmárati <ΠΙΕ *kh₂em- (“κάμπτω, καμπυλώνω”, https://en.wiktionary.org/wiki/%CE%BA%CE%B1%CE%BC%CE%AC%CF%81%CE%B1#Ancient_Greek ).
    Οπότε και το “καμαρώνω”, πιθανότατα, από την (αγέρωχη) κάμψη προς τα πίσω του λαιμού (άρα, μαζί, και έπαρση ρινός), σαν ένα κοίταγμα αφ’ υψηλού, (αν και το κατά πόσο είναι καμαρωτοί οι καμαρότοι δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί), πρβλ. αρχ.ελλ. “κλασαυχενίζομαι”.

  107. Αλφα_Χι said

    Κι άλλες καμάρες: Ρωμαϊκό υδραγωγείο στον Αγ. Γεώργιο Φιλιππιάδας

  108. Αλογα κι άλογα… https://www.newmoney.gr/lemon-social-eye/ellinida-disekatommiriouchos-poula-chrisafi-ti-farma-tis-sti-gallia-ke-stamata-tis-business-me-ta-aloga-pics-vid/

  109. Μαγδαληνή said

    Και στη Χαλκίδα υπάρχουν Καμάρες, τμήμα του ρωμαϊκού υδραγωγείου της πόλης. (Δοκιμάζω τις αλλαγές της wordpress, για να δούμε θα βάλει την εικόνα…)

    https://www.medievalroutes.gr/imagegen.ashx?image=/uploads/mediaem/MuseumPlus/KAMARES_001.jpg&width=800&height=500&constrain=true&pad=true&bgcolor=ffffff&altimage=/uploads/mediaem/noimage.jpg

  110. Χαρούλα said

    Ο κόσμος το ‘χει τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι.

    Να ‘χα του γαμπρού τη χάρη και της νύφης το καμάρι.

    Ο καλός ο πεθερός, γάιδαρος καμαρωτός και η κακιά η πεθερά, κολοβή οχιά.

    Αν με αγαπάει ο άνδρας μου, στην τύχη το ‘χω χάρη, αν με αγαπάει κι άλλος κανείς, το ‘χω κρυφό καμάρι.

    Καμαρώνει σαν γυφτικό σκεπάρνι/ζουρνάς

  111. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @108. Διάβασα τὸ σχετικὸ ἄρθρο καὶ πέτυχα μεζεδάκι στὴν πρώτη παράγραφο.

    Η κόρη του μεγιστάνα Σταύρου Νιάρχου, Μαρία, πουλά τη μυθική της φάρμα στη Νορμανδία και βάζει φρένο στις business με τα άλογα και τον ιππόδρομο που της επέφεραν εκατομμύρια.

    Τῆς πέσανε βαριά, καταπὼς φαίνεται, τὰ ἑκατομμύρια καὶ τῆς φέρανε πλακώματα. 🙂

  112. ΓΤ said

    @78 Gpoint
    Στάση Τσιρίκου

    Τα TsirikosBikes ανήκαν, παλιά, σε αδερφό του Ιωάννη Τσιρίκου, πατέρα του Θάνου Τσιρίκου, παιδικού μου φίλου, γείτονα και συμμαθητή.

    Με τον Θάνο ήμαστε πάντα στο ίδιο θρανίο, από την Α’ Γυμνασίου του 1ου Γυμνασίου Αμαρουσίου (1980-1981) μέχρι που, λόγω διαφορετικής Δέσμης, χωρίσαμε.

    Ο Θάνος Τσιρίκος θεωρείται παγκόσμια μορφή στην παιδοχειρουργική, στο κομμάτι της σπονδυλικής στήλης. Χειρουργεί Έλληνες δίχως αμοιβή, και ταξιδεύει συχνά εκτός Εδιμβούργου, όπου ζει και δρα, κυρίως στην Ασία, όπου επίσης ποτέ δεν αμείβεται.

    Το 1983 οι πατεράδες μας μας είχαν εξασφαλίσει εισιτήρια για τον Τελικό του Πρωταθλητριών στο ΟΑΚΑ, σε θέσεις με το «μυθικό» ποσό των 500 δρχ., όπου ο κοντούλης χοντρούλης Μάγκατ, το δέμας άλα κοκκινομάγουλος Σάμι Λι, καθαρίζει 1-0 τη Γιούβε για λογαριασμό του Αμβούργου.

    Θέλαμε με τον Θάνο να είμαστε από νωρίς μέσα, είχαμε απόγευμα σχολείο, και κάναμε κοπάνα από την τρίτη ώρα.

    Αυτή ήταν η πρώτη, και μοναδική, κοπάνα που είχαν κάνει ποτέ τα φιλαράκια ΘΤ και ΓΤ.

  113. ΓΤ said

    @112

    που είχαν κάνει ποτέ —> που έκαναν ποτέ

  114. Οι πολυάριθμες καμάρες της Νικόπολης (του Οκταβιανού), στην Πρέβεζα, εμπνέουν τους καλλιτέχνες. Ο πίνακας είναι της Μαρίας Ζιάκα.

    http://i.imgur.com/IJWz2FC.jpeg

  115. 99 – 105 Καθυστέρησα καθότι ήμουν ευρισκόμενος εις τα αγκάλας τους Μορφέως 🙂
    Κι εγώ όταν είδα την Καβάλα σκέφτηκα το «Ρωμαϊκό υδραγωγείο» προσπάθησα να θυμηθώ αν το έχω ακούσει Καμάρες, αλλά δεν μούρθε. Πάντα έτσι το θυμάμαι, αλλά τελικά υπάρχει μαρτυρία πως ναι! (Απ’ τη Λεμονού την τράβηξες Σπύρε;) Είπα να ζητήσω τη βοήθεια της Βικιπαίδειας και διαβάζω πως «Κατά μήκος της διαδρομής του, δεχόταν νερό προερχόμενο και από άλλες πηγές. Το υδραγωγείο ακολουθούσε τη διαδρομή μεταξύ Ανεραΐδα – Πασπαλά – Λάμπου Μύλοι – Λάρσος – Καμαρούδια – Μόρια – Κιουτζούκ – Λουτζά«

  116. Και για να μη μείνω πίσω, να βάλω κι εγώ μια φωτογραφία απ’ τη δεκαετία του 80 (συγκεκριμένα, τελευταίες μέρες του 84).

  117. David Morse said

    Υπάρχει και η στάση «Αλυσίδα» κοντά στο σταθμό του ηλεκτρικού στα Άνω Πατήσια που πήρε το όνομα της απο την αλυσίδα της παλιάς ισόπεδης διάβασης του σιδηροδρόμου.

    Άλλες στάσεις έχουν πάρει το όνομα τους απο κινηματογράφους που δεν υπάρχουν πια όπως Γαρδένια στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης, Αρμονία στη Λένορμαν.

  118. Δημήτρης Καραγιώργης said

    Καλησπέρα

    Υπάρχει, μάλλον υπήρχε, και έργο του Ήρωνα του Αλεξανδρινού με τον τίτλο «Καμαρικά». 

    https://users.auth.gr/rossi/PDF%20Files/Erg_57.pdf

    Δεν ξέρουμε πότε χάθηκε, πάντως υπάρχει η πληροφορία (το διάβασα σε παλιό τεύχος τού Ευκλείδη της ΕΜΕ) πως το σχολίασε ο Ισίδωρος που με τον Ανθέμιο έχτιζαν την Αγία Σοφία.

    https://grmath.blogspot.com/2014/05/blog-post_6.html

  119. Αγγελος said

    Καμαρωτά περνούν τα φανταράκια μας,
    γεμάτο λεβεντιά το Ιππικό…

    (Το έβαλα κυρίως για να δω τι συμβαίνει με τους στίχους, όπως λέει η Έφη²)

  120. Αγάπη said

    Ευχαριστώ

  121. Pedis said

    Αφού έδειρε δύο ναζί, καλά της κάνουν.

    https://www.efsyn.gr/kosmos/eyropi/420678_ein-enas-anthropos-poy-ton-mpodizoyn-na-badizei-ein-enas-anthropos-poy-ton

  122. Πέπε said

    Καλησπέρα.

    Μετά από μια διαγώνια βιαστική ματιά, μόλις τέτοια ώρα κατάφερα να διαβάσω τη συναρπαστική αυτή ανάρτηση. Τα σχόλιά της οχι ακόμη.

    Τα δικά μου είναι:

    καμαρίλα […] τα άτομα που περιβάλλουν κάποιον ισχυρό, έναν ηγεμόνα, και τον επηρεάζουν παρασκηνιακά

    Τη λέξη αυτή την έμαθα από ένα παιχνίδι συναναστροφών. Παίρνουμε όποιο λεξικό διαθέτουμε πρόχειρο. Ένας ανοίγει μια σελίδα στην τύχη, διαλέγει όποιο λήμμα τού φανεί δύσκολο, και ζητάει από τους άλλους να γράψουν τι [νομίζουν ότι] σημαίνει. Οπότε, θυμάμαι ολοζώντανα την παίχτρια που έψαχνε στη σελίδα της, έπεσε το μάτι της σε κάτι καλό, πήρε έναν σατανικό μορφασμό «τώρα θα σας σκίσω», και ανακοίνωσε σαρδόνια: «καμαρίλα».

    Το γαλλικό chambre […] έχει επίσης δώσει […] και τη  σαμπρέλα, που είναι συναρπαγή του γαλλ. chambre à air

    Η σαμπρέλα είναι ό,τι κορυφαιότερο διαθέτουμε από εξελληνισμένα γαλλικά δάνεια, είτε καθαρά, είτε αντί, είτε ημιαντί. Απλά υπέροχο.

    ______________________________________________________________________

    Σχετικά με το καμάρι, διατί άραγε ο ρέκτης κ. Σαραντάκος αποκρύπτει μετά μανίας ότι, καθώς γνωρίζει και ο τελευταίος απόφοιτος παλαιού σχολαρχείου, η λέξη σημαίνει επίσης τα ξυλάκια που κολλιούνται εσωτερικά του καπακιού των έγχορδων οργάνων; Αναρωτιέμαι αν σύμπασα η μεταλληνική κλιξ και εν γένει όλοι οι συνταξιούχοι μπολσεβίκοι σχολιασταί τηρούν σιγήν παλαιάς Αρσακειάδος επί του θέματος (αν προκληθώ, θα κάτσω να διαβάσω τα σχόλια να δω).

    Εδώ βλέπουμε το εσωτερικό του καπακιού ενός μπουζουκιού (του Ν. Φρονιμόπουλου) με τέσσερα καμάρια: δύο οριζόντια, ένα λοξό κι ένα κάθετο. Το ακριβές σχήμα, υλικό (είδος ξύλου) και κυρίως η θέση των καμαριών επηρεάζουν καταλυτικά την ποιότητα του ήχου, καθώς αποδυναμώνουν ορισμένες συχνότητες ταλάντωσης του καπακιού και ενισχύουν άλλες. Τα καμάρια επιτελούν επίσης και στατική λειτουργία.

  123. Πέπε said

    122

    Βασικά εννοώ: μετά από μία διαγώνια βιαστική ματιά νωρίτερα, μόλις τώρα κατάφερα να διαβάσω κανονικά…

  124. Πέπε said

    …να διαβάσω κανονικά

  125. Πισμάνης said

    Θαρρώ πως καί τό τουρκικό κεμέρ, εκτός από ζώνη, είναι καί καμάρα. Εδώ σέ παλιό χάρτη τών Φιλίππων. Τό Ίδρυμα Τουρκικής Γλώσσας τό αποδίδει περιέργως σέ φαρσί.

  126. michaeltz said

    Καλησπέρα σε όλους

    Για τον καμπύλο (καμαρωτό) λαιμό του αλόγου: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι ένδειξη υγείας και νεανικού σφρίγους. Αυτό όταν η καμπυλότητα είναι φυσική, χωρίς ειδικά πρόσθετα στην ιπποσκευή.

    Πριν 65 τόσα χρόνια εκδόθηκε στα Ελληνικά το έργο της Άννας Σιούελ, «Η Μαύρη Καλλονή», η προσωπική εξιστόρηση της ζωής ενός αλόγου, που είχε εκδοθεί αρχικά το 1877, στην Αγγλία. Το βιβλίο ήταν μια καταγγελία του τρόπου που ο άνθρωπος μεταχειριζόταν τα άλογα.

    Όταν πρωτοδιάβασα το βιβλίο εντυπωσιάστηκα για το κόλπο που έκαναν οι αμαξάδες για να κάνουν τα άλογά τους να φαίνονται πιο όμορφα και πιο νέα. Έδεναν ένα σχοινάκι στο στόμα του αλόγου και τραβούσαν προς τα πίσω το κεφάλι δένοντας την άλλη άκρη στη σέλα. Όσο πιο πολύ το τραβούσαν, τόσο καμπύλωνε ο λαιμός του αλόγου.

    Η Μαύρη Καλλονή παραπονιόταν ότι αυτή η τεχνική ήταν εγκληματική για την υγεία του ίππου. Βασικά γιατί μετέφερε το βάρος του συρόμενου φορτίου στα πίσω πόδια, μην επιτρέποντας στο ζώο να ρίξει το βάρος του ελκόμενου φορτίου στη λαιμαριά του, αλλά για να γίνει αυτό έπρεπε να μπορεί να σκύψει το κεφάλι του.

    Αυτό το πρόσθετο κομμάτι της ιπποσκευής ο μεταφραστής του έργου το είχε ονομάσει «στίγκα». Αυτήν τη λέξη δεν την είχα ξανακούσει, και ούτε την ματάειδα από τότε.

    Δεν ξέρω πως μεταφράστηκε ο όρος στις νεότερες εκδόσεις.

    Βέβαια, είναι γεγονός ότι κάποιες λέξεις, κάποιες ομάδες λέξεων τείνουν να χαθούν, αν δεν έχουν ήδη χαθεί. Τα εξαρτήματα του άροτρου, του μηχανισμού της περιστροφής του ανεμόμυλου, της εξάρτυσης των ιστιοφόρων πάνε για εξαφάνιση. Το ίδιο και το σύνολο των λέξεων για την εξάρτυση των ζώων. Η στίγκα, αν κάποτε υπήρξε, σήμερα είναι βέβαιο ότι είναι πια ανύπαρκτη.

  127. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    99 >>Εχετε τέτοιο ποτάμι στην Κρήτη;

    Όμορφος ποταμός πλατύς μα τα πολλά νερά είναι λίγο καιρό. Η φωτό είναι από μια πρόσφατη κατεβασιά γερή, παραλίγο πλημμύρα. Φέρνει, μέσω των Λασιθιώτικων βουνών, τα βρόχινα νερά και τα χιόνια του Οροπεδίου (νότια πλευρά) στο Λιβυκό.

    «Στην Καμάρα» και «στη Γέφυρα» λέγεται φυσικά η τοποθεσία. Παλιότερα είχε εκεί χάνι, απο κεί περνούσε ο νότιος άξονας (ο θντκ άξονα) της Κρήτης. Ηράκλειο – Ιεράπετρα από την ενδοχώρα. Τώρα ο δρόμος περνάει χαμηλότερα (2χλμ περίπου), από σύγχρονη τσιμεντογέφυρα πάνω στις εκβολές, στο έμπα του χωριού Μύρτος.

    Εδώ για την ιστορία της γέφυρας.

    https://radiolasithi.gr/i-mnimeiaki-gefyra-toy-potamoy-myrtoy-i-kryopotamoy/

    Την ευχή προς γονιούς για τα παιδιά τους (νεογέννητα, νεοβάφτιστα, εορτάζοντα κλπ)

    «όπως ποθείτε να το καμαρώσετε» τη λέτε κι εσείς;

  128. michaeltz said

    122. Πέπε

    Αν θεωρείς την ανάρτηση συναρπαστική πάτα και κανένα «μου αρέσει», για να γίνουμε περισσότεροι! Βοηθά στην ταξινόμηση του ιστότοπου λίγο ψηλότερα. Κάποτε μετρούσαμε την Alexa κάθε μέρα!

  129. Costas Papathanasiou said

    122: Μουσική συντροφιά (καμεράτα) αυστραλέζικη, μετά λαγούτου (dranyen https://en.wikipedia.org/wiki/Dramyin ) και φωνής απ’ το Θιβέτ:
    https://www.youtube.com/watch?v=EB7IjDPFsFc Snow Lion – Tenzin Choegyal with Camerata – Queensland’s Chamber Orchestra

  130. leonicos said

    118 Δημήτρης Καραγιώργης 

    Εξαιρετικες προσθήκες στις γνώσεις μας

  131. leonicos said

    122 Πέπε

    Το καμάρι που αναφέρεις προφανώς νοείται ως αψιδωτό, και βασικά σημαίνει στήριγμα. Δεν το λέω για σένα βέβαια.

  132. # 126

    Κάτι που πολλοί δεν έχουν παρατηρήσει είναι πως το άλογο πστά στην κυριολεξία στα ακροδάκτυλα -σαν τις μπαλαρίνες- και η άρθρωση του γόνατου είναι μέσα στον μηρό! Επίσης έχει τεράστια πλεμόνια και φυσικά είναι μακράν το πιο έξυπνο ζώο.

  133. leonicos said

    112 ΓΤ

    Τσιρίκος είχε το μοναδικο φαρμακείο στις Κουκουβαουνες του 50

  134. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    https://www.vamosvillage.gr/el/vamos-village-el/location-history-el

    Περίφημα τα καμαρόσπιτα της Κρήτης. Η εικόνα από μοναστήρι στο Βάμο.

    Ο πατέρας μου συχνά αναπολούσε πόσα καμαρόσπιτα είχανε στο χωριό που τα μπουρλοτιάσανε οι Γερμανοί το Σεπτέμβρη του ΄43 στη μεγάλη σφαγή / ολοκαύτωμα 500 άνθρώπων, Βιάννου-Δυτικής Ιεράπετρας. Του προπάππου μου το σπίτι ήταν μισή καμάρα. Εκείνον τον σκοτώσανε και το σπίτι το κάψανε κι έμεινε έτσι, ξέσκεπο να χάσκει από παντού και το πρόλαβα, να στέκουν οι τοίχοι, η μισή καμάρα και οι καμαρωτές επίσης εξώθυρες με πελεκητά πορτομάγουλα και υπέρθυρα.

  135. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    128, -Και δίχως να ΄χει ιστολόγιο μπορείς να ψηφίσεις;

    -Ναι, και δίχως να έχεις ιστολόγιο μπορείς να ψηφίσεις!

    Πού έχει χεράκι με μούντζα; 😦 🙂

  136. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    135 Αυτομούτζα, εννοώ, μην παρεξηγηθώ.

  137. spyridos said

    115

    «Απ’ τη Λεμονού την τράβηξες…;» Όχι ένα βουναλάκι βορειότερα, πιο κοντά στη Μόρια. Είχαμε οχυρές αμυντικές θέσεις εκεί και πήγαμε για ανοιξιάτικο καθάρισμα. Εκείνη τη μέρα ανακάλυψα ότι κάτι δίμετροι καθιαυτού Μακεδόνες (η διμοιρία μου) που πιάνουν την πέτρα και τη στύβουν, μόλις δουν νυχτερίδα χέζονται απάνω τους.

  138. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @122. Ἂν ὁ κύριος Πέπες ἀξιωθεῖ νὰ διαβάσει τὰ σχόλια, θὰ διαπιστώσει ὅτι εἷς ἐκ τῶν συνταξιούχων χριστιανομπολσεβίκων σχολιαστῶν ἠσχολήθη μὲ τὰ καμάρια παραδοσιακῶν ξυλοκατασκευῶν, πλὴν εἰς τὸν τομέα τῆς ἁρμοδιότητός του· αὐτὸν τῆς παραδοσιακῆς ναυπηγικῆς.

    Τὸ ὑπ᾿ ἀριθμ. 82 μνημειῶδες σχόλιον περιλαμβάνει σχετικὴν περιγραφὴν μετὰ πλουσίας εἰκονογραφήσεως. 🙂

  139. sarant said

    105 A μπράβο, κι ας μη σε λένε Γιάννη

    107 Ωραίο, δεν το ήξερα

    112 Ωραία ανάμνηση

    122 Αυτό το καμάρι δεν το ήξερα!

    134 !

    138 🙂

  140. sarant said

    Mια και βάζετε περίφημες καμάρες, να θυμίσω τη γέφυρα-υδραγωγείο στον ποταμό Gard, που έχει εμπνεύσει την απεικόνιση στα χαρτονομίσματα του πεντάευρου

    https://pontdugard.fr/fr

  141. Costas Papathanasiou said

    Καμάρες και θρύλοι:
    «Στο Καμπί ( τοποθεσία δυτ. των Βρακάδων) είναι μια καμάρα (= σπηλιά) που έλεγαν οι παλιοί πως έβαναν ζώον για μάντρισμα κ’ εχανόντανε. Λένε πως η καμάρα αυτή κάτι έχει μέσα, πως να ‘χει χρυσό μέσα στοιχειωμένο. Οι παλιοί το χρυσό το ‘χώνανε και το στοιχειώνανε. Ένας έβανε ένα λουρί δέρμα και το λουρί εγίνετο φίδι. Στην καμάρα αυτή επλάγιασα μια βραδιά και το πρωί είχε γίνει το πρόσωπο μου αλλοιώτικο. Είχε μπαλώματα στο δέρμα.»[Γεωργίου Κ. Σπυριδάκη, Ικαρία, (Βρακάδες), 1962 ]
    “Η Γελλιδοκαμάρα * τ’ς Καψιάνης” ( *Γελλιδες, Γελούδες, Γιαλούδες, Αγγελούδες/ Αγγελούσες=νεράιδες, πρβλ. αρχ.ελλ. Γελλώ)
    «Στ’ Γκαψιάνη είναι κάτι βράχ’ και κάνουν καμάρα κι αποκάτω περνά ο δρόμος. Είναι η Γελλιδοκαμάρα που βγαίνουν οι αγελλούδες. Κάποτε μια γριά πήγε στ’ Μαΐντα να μαζέψ’ φασόλια. Όταν τέλειωσε κ’ ήκανε να φύγ’, ακούει τραγούδια και βιολιά. Γυρίζ’ να δει και βλέπ’ μπροστά τ’ς τ’ Γελλιδοκαμάρα τ’ς Καψιανής. Ενώ ήτανε μακριά τ’ν ήβλεπε μπροστά τ’ς. Δίπλα ήταν ένας βράχος πλατύς και πάνω χορεύαν έξι κοπέλες. Λέει, «Ά, μεσημεριάτ’κα ηύρατε για χορό» και φεύγ’. Προχωρούσε, προχωρούσε κι όλο στο ίδιο μέρος ήταν. Ούτε βήμα δεν είχε πάει. Γυρίζ’, οι κοπέλες ήταν ακόμα κει και χορεύαν. Τ’ς λέει: «Ά μωρή, αυτού να το βαστάξ’τε και καλό καιρό σας κάν’». Και τ’ς ήρθε τότ’ ένα μπάτσο και πήγε η κεφαλή τ΄ς στο πλάι. Τνε ψάχναν μετά και τ’ν ηύραν στο δρόμο καταγής. Κι όταν μετά ‘πό χρόνια πέθανε, ακόμα και μες στο φέρετρο ήταν στο πλάι η κεφαλή τ’ς κ’ είχε ένα σ’μάδ’ σα να ‘ταν σιδερωμένο το μάγουλο.» [ (γ)Καψιανή= περιοχή κοντά στον Φαλατάδο ] (Αλέκου Ε. Φλωράκη, Τήνος, Αθήνα, 1971)

  142. freierdenker said

    Ο Φερδινάρδος Ζ’ είχε ταραχώδη ιστορία. Ανατράπηκε και φυλακίστηκε δυο φορές. Το 1808 ανατράπηκε από τον Ναπολέοντα. Μετά την παλινόρθωση του 1814 ήταν που κυβέρνησε με έναν μικρό κύκλο έμπιστων, την καμαρίλα. Ή μήπως καμαρίγια στα Ισπανικά;

    Η δεύτερη ανατροπή του έγινε το 1820 από τους φιλελεύθερους που επανέφεραν το Σύνταγμα του 1812 (είχε ψηφιστεί από την προσωρινή κυβέρνηση των Ισπανών που πολεμούσαν ενάντια στους Γάλλους). Η δεύτερη παλινόρθωση έγινε το 1823 με στρατιωτική επέμβαση της Γαλλίας όπου είχαν επιστρέψει οι Βουρβόνοι.

    Το πως κάποιοι πολιτικοί όροι μεταφέρονται από χώρα σε χώρα είναι ένα πολύ λεπτό θέμα. Βέβαια πλέον ο όρος καμαρίλα δεν είναι πολιτικά φορτισμένος, αλλά ίσως τότε να ήταν. Όπως π.χ. πριν κάποια χρόνια, αν χρησιμοποιούσες τις Ρωσικής προέλευσης λέξεις νομε(ν)κλατούρα, ή απαρατσ(ν)ίκ, ο άλλος σε έκοβε για αντικομμουνιστή.

  143. ΣΠ said

    126
    Η Μαύρη Καλλονή έχει γίνει ταινία κάμποσες φορές: https://www.imdb.com/name/nm0786564/

  144. Πέπε said

    131 (Λεώ), 138 (Δημήτρης Μ.)

    Πράγματι, τώρα που είδα το σχόλιο και τη φωτογραφία για τα καμάρια του σκάφους, η μετάβαση μου φαίνεται διαυγής: στο όργανο τα λένε καμάρια επειδή μοιάζουν με του σκάφους, στο σκάφος τα λένε καμάρια γιατί έχουν σχήμα καμάρας.

    88

    Αη Βασίλης έρχεται πίσω από το Καμάρι

    βαστά μυζήθρες και τυριά βαστά κι ένα γκινάρι.

    Κάλαντα Ικαρίας

    Φούρνων και όχι Ικαρίας. Ας το γράψω κι εδώ, μπας και καταφέρουμε ποτέ να μυθοκτονήσουμε λιγάκι:

    Αυτό το τραγούδι πρωτοέγινε γνωστό πέρα από τον τόπο του από τον δίσκο με κάλαντα της Σαμίου, λέιτ ’70ζ νομίζω. Στο οπισθόφυλο γράφει ξεκάθαρα «Φούρνων Ικαρίας». Ερμηνεύει το διαπρεπέστερο ζεύγος μουσικών που έβγαλαν ποτέ οι Φούρνοι, η Θάλεια Σπανού τραγούδι (μαζί με τη Δόμνα) και ο άντρας της Αντώνης, τσαμπούνα. Ο Αντώνης Σπανός υπήρξε ο πρώτος τσαμπουνιέρης υπερτοπικής προβολής έβερ.

    Μόλις άρχισε να κινείται το ενδιαφέρον για τέτοιου είδους ρεπερτόριο, αυτό το τραγούδι ήταν από τα πρώτα που «ανακαλύφθηκαν», λίγο χάρη στους γλεντζέ και τελείως αντισυμβατικούς στίχους του και λίγο χάρη στην μπριόζα εκτέλεση με την τσαμπούνα. Οπότε το επανεκτέλεσαν οι πάντες, και το «Φούρνων Ικαρίας» σε κάποια από τις αντιγραφές περίορίστηκε σε σκέτο «Ικαρίας». Μπορεί από απλή απροσεξία, μπορεί επειδή κάποιος νόμισε ότι οι Φούρνοι είναι χωριό στην Ικαρία.

    Ο ανυποψίαστος καταναλωτής βλέπει «Ικαρίας», ακούει κάλαντο που αντί για ευχές και προσευχές λέει να πιούμε και να φάμε, και φυσικά τού ταιράζει απόλυτα με το όλο στερεότυπο περί Ικαρίας και Ικαριωτών που είναι «τόσο ιδιαίτεροι».

    Αυτά τα στερεότυπα τα έχουν προ πολλού πιστέψει κι οι ίδιοι οι Ικαριώτες. Στον Εύδηλο ο καφές κάνει μισή ώρα να έρθει και στον Χριστό Ραχών μία, όχι για οποιονδήποτε άλλο λόγο παρά επειδή ο καφετζής ξέρει ότι γι’ αυτό ήρθες, για να δεις καθυστέρηση. Δεν του είναι εύκολο να κάθεται επί μισή ή μία ώρα χωρίς να κάνει απολύτως τίποτε, μόνο και μόνο για να σου προσφέρει τη χαρά αυτής της δικαίωσης, αλλά θα πιεστεί και θα το καταφέρει.

    Στα μη τουριστικά χωριά έρχεται στην ώρα του.

    Οπότε, πίστεψαν και ότι αυτό είναι το πατροπαράδοτο ντόπιο κάλαντό τους, και άρχισαν να το λένε κι οι ίδιοι. Εντελώς άγνωστο στους παππούδες, σύμφωνα με επιτόπια έρευνα στην οποία συμμετείχα: εκείνοι ήξεραν μόνο το πανελλήνιο Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά, ελαφρότατα παραλλαγμένο. (Άλλωστε η Ικαρία δε διαθέτει παραδοσιακή μουσική, πέρα από τον Ικαριώτικο και 2-3 σκοπούς, με το ζόρι 5. Πριν εκατό χρόνια μπορεί να είχε πλήρες ρεπερτόριο, αλλά σήμερα δε σώζεται τίποτε. Ο βαθμός συλλογικής λήθης σ’ αυτό τον τομέα είναι από τους υψηλότερους στην Ελλάδα.)

    Το Καμάρι είναι στους Φούρνους. Αν γκουγκλάρετε Καμάρι Ικαρία, πάλι στους Φούρνους θα σας βγάλει.

  145. Πέπε said

    πάλι στους Φούρνους θα σας βγάλει

    Αυτό πρέπει να περαστεί και στη δίπλα ανάρτηση 🙂

  146. ΓΤ said

    Κυκλοφορεί:
    Από το «Ψωμί, ελιά και Κώτσο βασιλιά» φτάσαμε στο «Γκούντα, τοστάκι, Κυριάκο Μητσοτάκη» 😜

  147. Για όσους αγαπάνε το ποδλοσφαιρο κι όχι την μπάλα…

    Ο Κωνταμτέλιας θα μας κάνςι να ξεχάσοουμε τον Κούδα !!!

    https://www.novasports.gr/web-tv/sport/podosfairo/event/greece-kipello-elladas/live-goals/video/13266823/paok-panserraikos-5-0-fantastiko-kontrol-tou-konstantelia-kai-parti-stin-toumpa-video/

  148. 111,

    Τα άλογα ιππέφεραν, πάντως

  149. «Πάρε και τον αυγερινό
    δικό σου καμαρότο«

  150. Πέπε said

    148

    🙂 🙂

    μποστικότατον!

  151. Κουτρούφι said

    Πρωινές αθυροστομίες

    Το μουνί το χτυπητό

    έχει κάμαρες οχτώ

    Και στη μέση στην καμάρα

    μπαινοβγαίνει μια ψωλάρα

    (το έλεγε ο μακαρίτης ο Κουτσουνάς, παλιός βιολιτζής, στα σιφνέικα γλέντια ανεξαρτήτως εποχής)

    Καλή σας ημέρα.

  152. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    148 🙂

    Και αλογοφέρνανε

    149, απο χθες, κατα φασεις σκεφτομουν, διχως να το ψαξω, οτι ειναι στίχος όμορφος με καμαροτο και ιδού, πρωινό/αυγινό/αυγερινό κέρασμα!

    καλημέερα!

  153. Costas Papathanasiou said

    “Συντροφικό-καμάρι” αυτοκίνητο, βγαλμένο σε τραγούδια ποικίλα, με χρώματα πολλά (το λες και… κΑμέρικαν ντριμ) :
    —Sixteen, blue Camaro/ My dreams on the stereo
    And friends, I made them/ Mistakes, I made them too
    https://www.youtube.com/watch?v=nPU34mey-d4 Blue Camaro -Josh Bennett
    https://www.youtube.com/watch?v=dfk3_i1fwfk Black Door Blue Camaro- John Ford
    — Lately she′s been coming to me In my dreams/ Black lips Red bolero/ White lies in my Blue Camaro@29αυριο
    https://www.youtube.com/watch?v=hyLs4CMwOko Blue Camaro -Eric Michael Jones
    https://www.youtube.com/watch?v=Yncj3qL6g00 Joe Downing – «Blue Camaro»
    —Pictures don’t lie/ you were easy on the eyes/ easy on the eyes / in your green camaro
    your arms were crossed/ and you looked lost/ you look lost, a golden arrow
    https://www.youtube.com/watch?v=13CJEQf81Kw Green Camaro – Christopher Dallman
    — I know some, nigga less fortunate was fucking with they enemies bitch
    She had a fat ass and a brown Camaro but it wasn’t that fast it was like a V6
    https://www.youtube.com/watch?v=DlKHvIXm7c8 – Kendrick Lamar( K.Dot,Kung-Fu Kenny )-G Code
    —She looks so cool in her new Camaro/ It’s black as coal and it goes boy, go go go
    I brought my fight next to her Camaro/ And when I fire on a smile then she blows, she blows
    https://www.youtube.com/watch?v=dKqrXnc-5FI Kings of Leon – Camaro
    https://www.youtube.com/watch?v=NJuT9qHtUNo Eternal Camaro
    https://www.youtube.com/watch?v=ZeY2nut3Gj8 Bitchin’ Camaro -The Dead Milkmen
    —To tirando onda de Camaro amarelo/ E agora você diz: vem cá que eu te quero/Quando eu passo no Camaro amarelo
    https://www.youtube.com/watch?v=M79e5ji-53w Munhoz e Mariano- Camaro amarelo
    —Though you do look so badass in his car/ He’s got the yellow Camaro /
    From nineteen-eighty something/ It’s got new paint and wood grain/
    Sound system always bumpin’ / But the bass is all distorted /
    ‘Cause he messed up when he installed it /It sounds way better in my Nissan
    https://www.youtube.com/watch?v=VNlUm_8yrao Ant Saunders – Camaro
    https://www.youtube.com/watch?v=19QIMF4aqfA Red Camaro – Keith Urban
    https://www.youtube.com/watch?v=fXKa8WiaLdY Rascal Flatts: «Red Camaro»
    https://www.youtube.com/watch?v=1wr7ZYOLWWQ Kyle Dion – 69 Camaro
    — I wanna make that Camaro mine/ My Camaro, ooh, ooh, no/ My Camaro, so slow
    https://www.youtube.com/watch?v=FHOlbqSkHR4 Camaro -Triggerfinger
    —“…Ρίχνω γάμα στον Canavaro/ Στα 30 θέλω ένα Camaro…”
    https://music.apple.com/gr/song/nikey/1595900327 “Nikey”(preview)- Strat, BeTaf Beats and Gotti 104

  154. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    κι ο μήνας έχει εικοσιεννιά!

    Καλό μήνα!

  155. sarant said

    Καλημέρα!

    144 Ωραίο σχόλιο!

    146 Ή: Μεγάλε Μητσοτάκη (κάποιοι βάζουν άλλα τρισύλλαβα)

    153 Είχε κρατηθεί, λόγω πληθώρας λίκνων

  156. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Πού είναι τα καμάρια σου ο Γιώργος κι η Μαρία

    ο γιος σου πήγε Καναδά κι η κόρη Αυστραλία

    (Κυρά Κατίνα σπλαχνική που βρίζεις κάθε ξένο…)

  157. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    144, 145

    Να γράψω εκατό φορές, «το Καμάρι είναι στους Φούρνους και οι Φούρνοι δεν είναι χωριό της Ικαρίας, είναι άλλο νησί.»

    «το Καμάρι είναι στους Φούρνους και οι Φούρνοι ΔΕΝ είναι χωριό της Ικαρίας, είναι ΑΛΛΟ νησί απ΄όπου τα γνωστά κάλαντα με τη μυζήθρα, το ΄γκινάρι και το ζεμπίλι.»

    Καμαρόβεργα τί είναι; Κάπου εμφανίζεται σαν παραδοσιακό τραγούδι

  158. Πέπε said

    157

    Έφη, αν έχεις την υπομονή να το γράψεις σε εκατό διαφορετικές μεριές, ώστε να πιάσει τόπο, θα επιτελέσεις θεάρεστο έργο.

    Ειδάλλως, κανείς δε φαντάστηκε ότι δεν ξέρεις τους Φούρνους!

    Καμαρόβεργα:

    Αν είναι κυριολεξία, κάποιο είδος βέργας, τότε δεν μπορώ να φανταστώ τι ακριβώς. Μπορεί όμως να είναι έπαινος προς ωραία γυναίκα. Κάπου (πού;) έχω ακούσει κι εγώ το «καμαροβεργολυγερή», που είναι βέβαια εύγλωττο.

    Στους επαίνους ωραίων γυναικών, η δημοτική ποιητική γλώσσα, εκτός από σύνθετα της βέργας όπως «βεργολυγερή» χρησιμοποιεί και την ίδια τη βέργα: Τώρα που στήσαν τον χορό / πολλές βεργούλες είν’ εδώ, / δικιά μ’ βεργούλα δεν είν’ δω… Άρα, πιθανώς, είτε «όμορφη κοπέλα (βέργα) που επιπλέον είναι καμαρωτή», είτε «κοπέλα καμαρωτή σαν τη βέργα που λυγίζει σχηματίζοντας καμάρα».

    Αναφέρθηκε μεν ήδη ότι όταν λέμε κύρτωση του σώματος που να δείχνει περηφάνια δεν εννοούμε να σκύβεις, αλλά το αντίθετο, το προς τα πίσω. Επίσης αναφέρθηκε κι ο αντίλογος σ’ αυτό, ότι η λόρδωση δε δείχνει καμάρι, το καμάρι το δείχνει η ευθυτενής στάση, όξω στήθος μέσα σαγόνι. Αλλά εξακολουθώ να πιστεύω ότι και αυτό που μοιάζει σαν λόρδωση μπορεί να είναι είτε στάση κάποιου που το παρακάνει με την ευθυτενή στάση υπερηφάνιας (από αδεξιότητα ή υπερβολή), είτε κωμική παρώδηση της περήφανης ευθυτενούς στάσης, είτε ακόμη και η εντύπωση που μένει από τη σωστή καμαρωτή στάση. Ότι δηλαδή το καμάρι μπορεί κάλλισυα να προέρχεται από το σχήμα της καμάρας όπως το είπε τη 2η φορά ο Μπαμπινιώτης και όπως υποστηρίζει ο Νίκος.

  159. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Δεν έχει ρίμα μα έχει κρίμα

  160. Πέπε said

    Να, σ’ αυτή την επανέκδοση φαίνεται:

    Την εικόνα του αυθεντικού εξωφύλλου του LP δεν τη βρίσκω σε αναγνώσιμη ανάλυση. Πάντως κι εδώ ακολουθείται πιστά το πρωτότυπο, π.χ. το χαρακτηριστικό «έρκεται» όπως ήταν στον δίσκο.

    Αν η Σαμίου είχε γράψει σκέτο Φούρνων, ο κόσμος θα ήταν πολύ διαφορετικός…

  161. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    158  >>«καμαροβεργολυγερή»

    κάτι τέτοιο σκέφτηκα κι εγώ για την καμαρόβεργα επειδή τραγουδιέται λέει (δεν μπορώ να βρω το άσμα, μόνο την αναφορά του) αλλιώς μπορεί να ήταν, κυριολεκτικά, τίποτα ελάσματα των μαστόρων για τις θολωτές/καμαρωτές κατασκευές (πώς λέμε βέργες της ταράτσας πχ, τα γνωστά σίδερα).

    -Αρισμαροβιτσόβεργα (και διαμαντένια πέτρα), παινάδια σε μαντινάδα (παλιά αλλά τη λένε πχ. ο Σκουλάς κ.α)

  162. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    Καλημέρα! ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!

    157, 158, 161

    Καμαροβέργω-(μ’)λυγερή…

  163. Πάνος με πεζά said

    Στην πλατεία τσι Καμάρες, φέρνουν βόλτα κοπελάρες… (tip: για να σας «κολλήσει» το youtube, πατάτε enter στο τέλος της γραμμής, εδώ δηλαδή, και paste το link από κάτω, σε νέα γραμμή).

  164. Costas Papathanasiou said

    …Μετά από γρήγορη διαδικτυακή έρευνα, διαπιστώθηκε η παραγωγή και κυκλοφορία πληθώρας τραγουδιών για τα “συντροφοκαμάρια” αυτοκίνητα Camaro (καμαροκίνητα; ) βγαλμένων μάλιστα σε χρώματα πολλά ( άσπρο, μαύρο, κίτρινο, πορτοκαλί, καφέ κόκκινο, μπλε, πράσινο, μωβ ), όθεν μπορεί να συναχθεί -αναμφιβόλως- σα συμπέρασμα, το ψευδοπαροιμιώδες δίστιχο: “ Camarόνω, μιας Καμάρο/ τις καμάρες σαν μοστράρω”, το οποίο θα μπορούσε ως εκ τούτου να οριστεί και ως “κΑμέρικαν ντριμ”.
    [ Εκτενής (χάριν τεκμηρίωσης) λίστα , σχετικών τραγουδιών -αχρείαστη να ΄ναι- στέλνεται χωριστά, καθότι, καίτοι αφορά κούρσες σουπερταχείες, αναμένεται, λόγω των πολλαπλών παραπομπών, να (ξανα)συλληφθεί εν ριπή οφθαλμού (για υπέρβαση ορίου ταχύτητας) από την τερμαγκάζω, γοργοδάγκα μαρμάγκα “Ωκυπέτη” ]

  165. Costas Papathanasiou said

    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΛΙΣΤΑ ΚΑΜΑΡΟΤΡΑΓΟΥΔΩΝ:
    —Sixteen, blue Camaro/ My dreams on the stereo
    And friends, I made them/ Mistakes, I made them too
    https://www.youtube.com/watch?v=nPU34mey-d4 Blue Camaro -Josh Bennett
    https://www.youtube.com/watch?v=dfk3_i1fwfk Black Door Blue Camaro- John Ford
    — Lately she′s been coming to me In my dreams/ Black lips Red bolero/ White lies in my Blue Camaro
    https://www.youtube.com/watch?v=hyLs4CMwOko Blue Camaro -Eric Michael Jones
    https://www.youtube.com/watch?v=Yncj3qL6g00 Joe Downing – «Blue Camaro»
    —Pictures don’t lie/ you were easy on the eyes/ easy on the eyes / in your green camaro
    your arms were crossed/ and you looked lost/ you look lost, a golden arrow
    https://www.youtube.com/watch?v=13CJEQf81Kw Green Camaro – Christopher Dallman
    — I know some, nigga less fortunate was fucking with they enemies bitch
    She had a fat ass and a brown Camaro but it wasn’t that fast it was like a V6
    https://www.youtube.com/watch?v=DlKHvIXm7c8 – Kendrick Lamar( K.Dot,Kung-Fu Kenny )-G Code
    —She looks so cool in her new Camaro/ It’s black as coal and it goes boy, go go go
    I brought my fight next to her Camaro/ And when I fire on a smile then she blows, she blows
    https://www.youtube.com/watch?v=dKqrXnc-5FI Kings of Leon – Camaro
    https://www.youtube.com/watch?v=NJuT9qHtUNo Eternal Camaro
    — I got a white camaro/you got a white sobrero
    https://www.youtube.com/watch?v=lxB9tQ-oSg4 BOB SCHNEIDER — «WHITE CAMARO»
    https://www.youtube.com/watch?v=XyCOJa5dcBE Kaali (Black) Camaro – Amrit Maan Feat Deep jandu
    — Pull up with that stupid beat/ Orange camaro trick or treat
    https://www.youtube.com/watch?v=V36i_FdNtaE Trick or Treat-Gucci Mane
    — Wait not in here, we outta here, jump in my vehicle
    Camaro, long stick, she just tryin to fuck comfortably
    She like my orange Camaro, she said let’s ride up and trick or treat
    https://www.youtube.com/watch?v=herLMUn2-U0 “Backseat”- New Boyzft. The Cataracs & Dev
    https://www.youtube.com/watch?v=xsGUDPTDpRI Weird Signals -«Purple Camaro»
    https://www.youtube.com/watch?v=ZeY2nut3Gj8 Bitchin’ Camaro -The Dead Milkmen
    —To tirando onda de Camaro amarelo/ E agora você diz: vem cá que eu te quero/Quando eu passo no Camaro amarelo
    https://www.youtube.com/watch?v=M79e5ji-53w Munhoz e Mariano- Camaro amarelo
    —Though you do look so badass in his car/ He’s got the yellow Camaro /
    From nineteen-eighty something/ It’s got new paint and wood grain/
    Sound system always bumpin’ / But the bass is all distorted /
    ‘Cause he messed up when he installed it /It sounds way better in my Nissan
    https://www.youtube.com/watch?v=VNlUm_8yrao Ant Saunders – Camaro
    https://www.youtube.com/watch?v=19QIMF4aqfA Red Camaro – Keith Urban
    https://www.youtube.com/watch?v=fXKa8WiaLdY Rascal Flatts: «Red Camaro»
    https://www.youtube.com/watch?v=1wr7ZYOLWWQ Kyle Dion – 69 Camaro
    — I wanna make that Camaro mine/ My Camaro, ooh, ooh, no/ My Camaro, so slow
    https://www.youtube.com/watch?v=FHOlbqSkHR4 Camaro -Triggerfinger
    —“…Ρίχνω γάμα στον Canavaro/ Στα 30 θέλω ένα Camaro…”
    https://music.apple.com/gr/song/nikey/1595900327 “Nikey”(preview)- Strat, BeTaf Beats and Gotti 104

  166. sarant said

    164 –> 165 Eίπαμε, πληθώρα λίκνων

  167. 150,

    Thank you! 🙂

  168. […] Ταιριάζει και με το άρθρο που είχαμε  βάλει τις προάλλες, αφού και οι δυο κάμερες, η λατινική (in camera) και η αγγλική είναι παιδιά της καμάρας. […]

Σχολιάστε