Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ιππόδρομος, ιστορία και καλλιτέχνες στις καλές εποχές (μια συνεργασία του Gpointofview)

Posted by sarant στο 13 Μαρτίου, 2024


Kατά καιρούς έχουμε δημοσιεύσει διηγήματα του φίλου μας του Τζι, αλλά η σημερινή συνεργασία δεν είναι λογοτεχνική -άλλωστε, δεν  είναι Κυριακή σήμερα. Επίσης, δεν την  πρότεινε ο ίδιος, εγώ την εκμαίευσα. Συζητούσαμε τις προάλλες για το κλείσιμο του Ιπποδρόμου και ζήτησα από τον Τζι, που είναι γνωστό ότι ήταν  φίλιππος, για να το πω έτσι, να γράψει μερικά πράγματα για την  παλιά εποχή  του Ιπποδρόμου, τότε που βρισκόταν στις Τζιτζιφιές, εκεί που βρίσκεται σήμερα το ΚΠΙΣΝ. Πέρα από την αναδρομή, όμως, ο Τζι εξηγεί επίσης πώς έφτασε ο Ιππόδρομος σε παρακμή και αναφέρει τι πρέπει κατά τη γνώμη του να γίνει τώρα. 

Να πω ότι εγώ,  παρόλο που το σπίτι μου βρίσκεται πολύ κοντά,  δεν είχα πάει ποτέ στον Ιππόδρομο -έβλεπα όμως, όταν έκανα βόλτες στη γειτονιά, τους σεΐζηδες να βγάζουν βόλτα τα άλογα. Αυτή ήταν η μόνη μου επαφή, καθώς και κάποιους παίχτες που έβλεπα να μπαίνουν στο λεωφορείο, συνήθως κακόκεφοι και βλαστημώντας.

Οπότε, ο λόγος στον Τζι, που πρόσφερε και τις εικόνες. 

Ιππόδρομος,  ιστορία και καλλιτέχνες στις καλές εποχές

Ιππικοί αγώνες γίνονταν και τον 19ο  αιώνα, με κτιριακές εγκαταστάσεις όμως με εταιρεία που οργάνωνε στοίχημα και έπαθλα μόνο από τον 20ο  αιώνα.

Οι πρώτοι αγώνες στο Φάληρο, έγιναν το 1925 με όλη την κοσμικότητα της τότε Αθήνας, λέγεται μάλιστα, ότι παρόντες ήταν περί τους 20.000 θεατές. Όλα βαίνουν καλώς ώσπου να έρθει ο πόλεμος. Στην περίοδο της Κατοχής αγώνες δεν γίνονταν φυσικά, επιπλέον οι εγκαταστάσεις που είχαν επιταχθεί από τους Γερμανούς υπέστησαν μεγάλες καταστροφές. Αποχωρώντας μάλιστα από την Ελλάδα πήραν μαζί τους και όσα άλογα είχαν διασωθεί.

Ο Ιππόδρομος θα επαναλειτουργήσει το 1951 με νέα δυναμική, αντίστοιχη της επιθυμίας των Αθηναίων να αφήσουν πίσω τους τον πόλεμο και να κερδίσουν το χαμένο χρόνο. Εξάλλου δεν φιλοξενεί μόνον αγώνες, καθώς κάποια από τα κτίριά του χρησιμοποιούνται και για κοσμικές ή καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Τον Ιούλιο του 1961 το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας διοργανώνει στον Ιππόδρομο, όπου έχει μετακομίσει -όπως κάθε καλοκαίρι η «Αθηναία» – το Γ΄ Φεστιβάλ Ελαφρού Τραγουδιού. Στο Αρχείο της ΕΡΤ βλέπουμε τον Μάνο Χατζιδάκι με την μούσα του Νάνα Μούσχουρη, που δεν είχε γίνει ακόμη η κομψή κυρία που όλοι ξέρουμε, να συναγωνίζεται τον Μίκη Θεοδωράκη με την Μαίρη Λίντα και τον Μανώλη Χιώτη. Το πρώτο βραβείο πηγαίνει στο Μίκη εν μέσω ενθουσιωδών χειροκροτημάτων του κοινού ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο Λάμπρος Κωνσταντάρας με την Αλίκη Βουγιουκλάκη. Γνωστοί ηθοποιοί και τραγουδιστές δίνουν το «παρών» σταθερά άλλωστε σε δεξιώσεις και πάρτι στον Ιππόδρομο ενώ την ημέρα κάποιοι άλλοι ποντάριζαν στα άλογα στις κούρσες. Ο αγαπημένος ηθοποιός της κωμωδίας Βασίλης Αυλωνίτης είναι ο πρώτος που αναφέρεται πάντα για το πάθος που είχε για τον ιππόδρομο, το ίδιο ο Νίκος Βασταρδής και ο Μάνος Κατράκης  που πέθανε την ημέρα που κέρδισε το άλογό του, έτρεχε στο όνομα της συζύγου του Λίντας Αλμα.

Κρυφά στα φτηνά της τρίτης θέσης ερχότανε σπάνια ο Στέλιος Καζαντζίδης, ενώ δεν ήταν δυνατόν να κρυφτούν λόγω ύψους οι μπασκετμπολίστες Κολοκυθάς του ΠΑΟ και Τρόντζος της ΑΕΚ

Αντιγράφω από το μπλογγ μου:

 

Pelouse, Pesage

Στο Φάληρο μια μέρα, περιπατούσα
κι’ απάντησα μια νέα, ξανθό-μαλλούσα
παρά-παμ-παμ, παράπα-πάπα-παμ

Λέξεις της γαλλικής, μάλλον άγνωστες σήμερα, κοινότατες στους κοσμικούς και τους φιλίππους της δεκαετίας του 50 αφού έτσι είχαν ονομάσει τις κερκίδες του Φαληρικού Δέλτα πριν επικρατήσουν τα … αγγλικά !

Η πρώτη λέξη ( πελούζ ) αναφέρεται σε πρασιά και η δεύτερη ( πεζάζ ) στον χώρο της ζύγισης των αναβατών. Υπ’ όψιν ότι στον χώρο του Φαληρικού Δέλτα λειτουργούσε η «Αθηναία» το «ιν» όπως θα λέγαμε σήμερα στέκι των Αθηναίων κοσμικών.

Η «Αθηναία» έπεσε θύμα του Ζισκάρ Ντ’ Εσταίν !!! Η άφιξη του φίλου του «εθνάρχη» επιτάχυνε την δημιουργία μιας ταχείας – για λόγους ασφαλείας – εισόδου προς το κέντρο των Αθηνών. Η κατασκευή έγινε στα πρότυπα όλων των καταστροφικών παρεμβάσεων του στην Αθήνα, ξήλωμα των γραμμών του τραμ, νόμος περί αντιπαροχής, κ.λ.π. Ο απαραίτητος χώρος για τις ανισόπεδες συνδέσεις της Συγγρού με την παραλιακή επέφερε το γκρέμισμα της «Αθηναίας».

Παράπλευρο θύμα υπήρξε και η φημισμένη ψαροταβέρνα «τα 7 καραβάκια»,  λίγο πιο κάτω από το Ευγενίδειο που βρέθηκε ξαφνικά κάτω από τον υπερυψωμένο παράδρομο της Συγγρού και έχασε την γειτνίασή της με τον κόσμο της «Αθηναίας».

Οργανωτικά και άνθρωποι του χρήματος και του ποδοσφαίρου

Τις ιπποδρομίες οργάνωνε η Προνομιούχος Εταιρεία Ιπποδρομιών σε συνεργασία με την Φίλιππο Ενωση της Ελλάδας (ΦΕΕ,  το ελληνικό Τζόκεϋ Κλαμπ) μέχρι το 1968 που έληξε η σύμβασή της  και ιδρύθηκε ο Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδας (ΟΔΙΕ) και παρουσίαζε επί σειρά ετών μεγάλα κέρδη, είχε μεγαλύτερο τζίρο από το τότε Προ-Πο, ισοδύναμο με μεγάλα ιπποδρόμια της Αμερικής. Οι ιπποδρομίες ευημερούσαν και όταν το 2000 ανέλαβε πρόεδρος της ΦΕΕ ο Γιώργος Βαρδινογιάννης είχε ένα αποθεματικό 300 000 ευρώ στον λογαριασμό από όπου πληρώνονταν τα έπαθλα των νικητών. Το 2003 ο ιππόδρομος μεταφέρθηκε στο Μαρκόπουλο και στον χώρο του έγινε το ίδρυμα Νιάρχου.

Σ’ αυτήν την περίοδο είχαν άμεση σχέση με τον ιππόδρομο και άλογα -ακόμα και ιπποφορβεία- εφοπλιστές και επιχειρηματίες όπως της οικογένειας Γουλανδρή, ο Μαυρολέων, ο Καμπάνης, ο Καρπίδας και αρκετοί από αυτούς διετέλεσαν και πρόεδροι ή μέλη της ΦΕΕ

Ο Νίκος Γουλανδρής είχε διατελέσει και πρόεδρος του ΟΣΦΠ, τα άλογα του ιπποφορβείου του κέρδισαν και ντέρμπυ, όπως και ο Ολυμπιακός Γουίννερ, ιδιοκτησίας Μαρινάκη, πατέρα του σημερινού προέδρου του ΟΣΦΠ.

Από την ΑΕΚ άλογα είχε ο Λουκάς Μπάρλος, το σπίτι του το έχασε από την ΑΕΚ, όχι από τα άλογα. Επί  Βαρδινογιάννη εμφανίσθηκε στον Ιππόδρομο ο Μελισσανίδης, περισσότερα προσεχώς.

Από τον ΠΑΟ παλιά είχε άλογα ο Ντελεάνο και ο Αντωνάκος, λεσχιάρχης και μέλος του ΠΑΟ

Από τον ΠΑΟΚ ιδιοκτήτης και ιπποπαραγωγός ήταν ο Σταύρος Σαράφης

Τραγουδιστές και ιππόδρομος

Κάποια εποχή έγινε μόδα οι τραγουδιστές των νυχτερινών κέντρων να έχουν άλογα στον ιππόδρομο , ήταν ένας τρόπος διαφήμισης, οι ιδιοκτήτες αλόγων ήταν και θαμώνες των κέντρων αυτών.

Την εντυπωσιακή αρχή έκανε ο συμπαθέστατος Κόκοτας με τις φαβορίτες του. Όταν άφησε τα ράλλυ που έτρεχε για τα άλογα. Απλός με τους φιλίππους, ήταν πολύ συμπαθής. Αλλοι που ακολούθησαν ήταν ο Καραμπεσίνης και ο Κωστής Χρήστου που και οι δυο κέρδισαν ντέρμπυ με φοράδα  (Μαριλού και Κλάρα, αντίστοιχα) !

Αυτός όμως που πραγματικά λάτρευε τα άλογα ήταν ο Στράτος Διονυσίου που η φανέλα του ήταν άσπρη με μαύρο δικέφαλο αετό στην πλάτη. Αυθεντικός μάγκας, έδειρε κάποιο νεαρό που έστησε μια κούρσα με το άλογο του Στράτου και τιμωρήθηκε με αποκλεισμό. Πήρε τότε μια σουίτα στα ψηλά  του ξενοδοχείου Χανδρή στην Συγγρού κι έβλεπε από κει τις κούρσες με τα κιάλια και τα άλογα του με πορτοκαλί φανέλα να τρέχουν με άλλου (φίλου του) όνομα.

 Ιπποπαραγωγή

Η Εταιρεία Ιπποδρομιών είχε ιδρύσει στην Λαζαρίνα ιπποφορβείο με παραγωγή περίπου 70 αλόγων ετησίως, το οποίο με την λήξη της σύμβασης περιήλθε στην Ιπποτούρ, εταιρεία συμφερόντων της οικογένειας Χανδρή μέχρι το 2015 όταν σταμάτησε η ασύμφορη οικονομικά παραγωγή αλόγων και έκλεισε. Στον ιδιωτικό τομέα υπήρχαν τα ιπποφορβεία Καμπάνη-Γουλανδρή που έβγαλαν πολλούς νικητές ντέρμπυ και του επιχειρηματία Τούζιου στην Ανδραβίδα με περίπου 30 ίππους παραγωγή. Επί ΠαΣοΚ μοιράστηκαν πεντακοσάρες εκατομμυρίων σε «ημέτερους» για την κατασκευή μικρών ιπποφορβείων. θνησιγενών εκ κατασκευής, ευκαιρίες αρπαχτής, σχεδόν όλα έκλεισαν σύντομα.

Εδώ πρέπει να εξηγήσω την αλληλουχία κάποιων πραγμάτων : η παραγωγή ενός αλόγου έχει κάποιο κόστος. Ο (σοβαρός) αγοραστής του ίππου προσβλέπει σε κάποια χρήματα από έπαθλα, αν το άλογό του κερδίσει κάποια έπαθλα για να μειώσει την χασούρα του, ελάχιστα θα βγάλουν τα λεφτά τους-το σύνολο των επάθλων είναι πολύ μικρότερο από το συνολικό κόστος αγοράς και συντήρησης των αλόγων. Στατιστικά, περίπου ένα στα δυο άλογα που αγοράζονται καταφέρνει να κερδίσει μια τουλάχιστον κούρσα. Φυσικά αυτό δεν καλύπτει τα έξοδά του. Το ύψος των επάθλων το καθορίζει η ΦΕΕ από τα ποσοστά του ιπποδρομιακού τζίρου που παίρνει. Ο τζίρος εξαρτάται από το ενδιαφέρον για το ιπποδρομιακό στοίχημα- πολλά άλογα, πολλοί ιδιοκτήτες, καλές κούρσες- που φυσικά εξαρτώνται από την πολιτική της ΦΕΕ.

Ο ιππόδρομος στο Μαρκόπουλο, η πτώση και το τέλος

Η αναμενόμενη μετεγκατάσταση λογικά είχε φέρει μια νευρικότητα στον ιππόδρομο, ήταν βέβαια η ανάγκη επιτακτική, κυρίως για τα άλογα που ήταν σταβλισμένα στις γύρω γειτονιές, αλλά έγινε τελικά με άγαρμπο τρόπο. Στις πρώτες μέρες δεν υπήρχε καν μια πινακίδα για να τον βρεις μέσα στο χάος  των χωραφιών. Τα πούλμαν δεν εξυπηρετούσαν γιατί βιάζονταν να φύγουν και δεν περίμεναν όσους φίλιππους θέλανε να εξαργυρώσουν τα δελτία τους στην τελευταία κούρσα. Ταξί φυσικά δεν υπήρχαν και το μετρό στο αεροδρόμιο απαιτούσε περπάτημα νυχτιάτικα μέσα σε αμπελώνες.

Κάποιες λεπτομέρειες που λείπανε στα εγκαίνια, αντί να καλυφθούν, έγιναν κι άλλες, το πλιάτσικο είχε αρχίσει. Στα πλαίσια του ρουσφετολογικού συνδικαλισμού οι μη μόνιμοι ταμίες που εργάζονταν στο Φάληρο και τώρα περισσεύανε, κάνανε αργομισθίες από τον κορβανά του ιπποδρόμου. Η φαεινή ιδέα να νοικιάζει ο ΟΔΙΕ τους στάβλους του ιπποδρόμου  σε τιμές υπερδιπλάσιες από αυτές των ιδιωτών στο Φάληρο, κάτι περίεργες διαδρομές και εκκινήσεις ώστε να ευνοούνται άλογα ιδιοκτητών κοντινών στους ισχυρούς του ΟΔΙΕ και ΦΕΕ, έδιωξε αρκετούς ιδιοκτήτες αλόγων από τον χώρο και υποβάθμισε το άθλημα. Χωρίς τους ιδιοκτήτες-αιμοδότες για το γούστο τους, δεν υπάρχουν άλογα, δεν υπάρχουν κούρσες και έσοδα. Για όσους δεν γνωρίζουν ο ΟΔΙΕ είναι ΔΕΚΟ και τα διοικητικά στελέχη του κυβερνητικές προτιμήσεις.

Τα μέλη της ΦΕΕ είναι …αθάνατα σαν τα μέλη της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων. Η ΦΕΕ είναι κακέκτυπο των αριστοκρατικών Jockey Club των προηγμένων ιπποδρομιακά χωρών.  Ο ΟΔΙΕ σύντομα χρεωκόπησε κι ο ιππόδρομος πέρασε στα χέρια του ΟΠΑΠ αντί 35 εκατομμυρίων ευρώ. Ιδρύθηκε η θυγατρική του, Ιπποδρομίες Α.Ε. για να διοργανώνει τις κούρσες με ζημιά-αφού δεν υπήρχαν κίνητρα για τους ιδιοκτήτες και τους παίκτες- με το σκεπτικό πως η ζημιά θα ήταν επωφελής, γιατί θα μείωνε τους φόρους από τα υπερκέρδη του ΟΠΑΠ. Ο μεγαλοϊδιοκτήτης -εταιρεία συμφερόντων Μελισσανίδη, μάνατζερ του ΟΠΑΠ- πήρε κάποια ντέρμπυ και ήταν ο πρώτος ιδιοκτήτης που η προπονήτρια των αλόγων του, η Αννα Κεράτσα-από ιπποδρομιακή οικογένεια- δεν τα ήθελε στον στάβλο της, τα έδιωξε !!! Πριν λίγα χρόνια αποφασίστηκε μείωση των χρηματικών επάθλων κατά 60%  καθιστώντας την ιδιοκτησία αλόγων ασύμφορη. Εμειναν λίγοι ρομαντικοί ιδιοκτήτες να κάνουν κούρσες μια φορά την βδομάδα ή το δεκαπενθήμερο με λίγα άλογα και ηρωικοί φίλιπποι που συντηρούσαν το στοίχημα. Κάποιους μήνες πριν το κλείσιμο του ιπποδρόμου τα άλογα συμφερόντων Μελισσανίδη έφυγαν από την ιδιοκτησία του, το λες και εσωτερική πληροφόρηση αυτό. Τελικά ενώ είχε εκδοθεί πρόγραμμα ιπποδρομιών για το πρώτο τρίμηνο του 24, έκλεισε με μια λιτή ανακοίνωση στα τέλη του Γενάρη και ο ιππόδρομος επανήλθε τυπικά, καταχρεωμένος, στον δημόσιο ΟΔΙΕ.

Οικονομικά και άλλα στοιχεία

Είναι ηλίου φαεινότερον πως ο χώρος του ιπποδρόμου στο Μαρκόπουλο είναι φιλέτο, είτε λειτουργήσει σαν ιππόδρομος, είτε σαν κάτι άλλο, αλλά επίσης μου μοιάζει πολύ πιθανόν πως μετά την τόση απαξίωση θα πουληθεί σαν χρεοκοπημένη επιχείρηση – με ποσόν κάτω των 6 εκατομμυρίων είναι η εκτίμησή μου-δεν θα κάνει μόνο ο Λάμπρος εκτιμήσεις οικονομικές !

Στους κοινούς ανθρώπους ο χρόνος είναι χρήμα, στους επιχειρηματίες χρήμα είναι η υπομονή ώσπου να ωριμάσουν οι συνθήκες, παράδειγμα ο Βοτανικός. Δεν άκουσα ποτέ από τους υποστηρικτές του Βοτανικού την απορία πως ο ΠΑΟ του τότε Βαρδινογιάννη δεν πίεσε ποτέ την κυβέρνηση να γίνει μεγαλύτερος ο σταθμός του μετρό δίπλα στο γήπεδο ώστε να μπορεί να εξυπηρετήσει αργότερα μια επέκταση του γηπέδου !   ( όπως π.χ. οι σταθμοί στο Φάληρο και στο ΟΑΚΑ). Σχέδια με εφικτές προτάσεις υπήρχαν, αλλά έπρεπε να γίνει «διπλή ανάπλαση» και να περάσει το φιλέτο της Αλεξάνδρας από τον ερασιτέχνη ΠΑΟ (διοίκηση με εκλογές μελών ) στην ελεγχόμενη ΠΑΕ (με μετοχές), οι λόγοι ευνόητοι, η εκμετάλλευση του οικοπέδου όταν γκρεμισθεί το γήπεδο. Κανονικά το γήπεδο της Λεωφ. Αλέξάνδρας έπρεπε να κηρυχθεί διατηρητέο, είναι κομμάτι της ιστορίας της Αθήνας και εύκολα μετατρέπεται σε συναυλιακό χώρο, γήπεδο τένις και άλλα.

Η ίδια απορία υπάρχει γιατί το μετρό σταμάτησε στο αεροδρόμιο, καμιά 700 μέτρα -ίσωμα με αμπέλια- από τον ιππόδρομο και περιμένει πότε θα αλλάξει χέρια για να συνδεθεί με το μετρό σε χρόνο ντε τε με μεγιστοποίηση αξιών όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου.

Στην τριτοκοσμική πλέον Ελλάδα, όσο υπήρχε λίγο ακόμα λούστρο ο ιππόδρομος δεν αντιμετώπιζε προβλήματα επιβίωσης. Ελληνες του εξωτερικού συντηρούν πανάκριβους στάβλους και γενικά το άθλημα είναι ανεπτυγμένο ακόμα και σε χώρες που απαγορεύεται ο στοιχηματισμός, λειτουργεί ο ιππόδρομος με έσοδα από την διαμονή και προσαρμογή του αλόγου, και του πολυπληθούς επιτελείου που το συνοδεύει -το άλογο είναι αθλητής- και μάλιστα εκεί (Ντουμπάι) διεξάγονται και οι ιπποδρομίες με το μεγαλύτερο χρηματικό έπαθλο 12 000 000 $

https://www.youtube.com/watch?v=fwz1_eaglm8&ab_channel=RacingTV

Είναι γνωστά πράγματα οι κούρσες του Ασκοτ στην Αγγλία, η κούρσα της Αψίδας του Θριάμβου στην Γαλλία, το Τριπλ Κράουν στις  ΗΠΑ, τα ιπποδρόμια του Χονγκ Κονγκ και του Τόκιο με εξαψήφιους θεατές.

Και στην Ελλάδα κάποτε είχαμε φιέστες τις ημέρες με τις μεγάλες κούρσες και το Σουήπστέικ, λαχείο όπου οι κληρωθέντες αριθμοί αντιστοιχούσαν σε άλογα τα οποία έτρεχαν σε μια ιπποδρομία και η κατάταξή τους έδινε τα ανάλογα κέρδη στους λαχνούς.

Η συνειδητή επιλογή του ΟΠΑΠ ήταν να διώξει τους φιλίππους από τον Ιππόδρομο ή το σπίτι τους και να τους μαζέψει στο πρακτορείο και τελικά να τους παρασύρει στο στοίχημα και στα φρουτάκια. Ετσι ενώ κάποτε τις ιπποδρομίες μετέδιδαν ελεύθερα κανάλια και ενημερωνόταν ο κόσμος, αυτό σταμάτησε και με το απρόσιτο Μαρκόπουλο έμειναν μόνο οι πολύ φανατικοί του αθλήματος που έπρεπε να ξοδεύουν χρόνο και χρήμα για να τις παρακολουθούν.

Και γράφω άθλημα γιατί ο ιππόδρομος είναι θέαμα για τους μη τυφλωμένους τζογαδόρους, μόνο ένας βλάκας παίζει για να βγάλει τα προς το ζην στις κούρσες και όχι σαν διασκέδαση. Η λογική του είναι κοντά στην λογική κάποιου που έπαιζε Προ Πο, μια φορά την βδομάδα σαν λαχείο, γιατί του άρεσε το ποδόσφαιρο, και παρακολουθούσε την εξέλιξη των παιχνιδιών την Κυριακή με αυξημένο ενδιαφέρον. Το στοίχημα που το διαδέχθηκε είναι σκέτος τζόγος.

Αλογα που άφησαν εποχή στο Δέλτα

Στα 50+ χρόνια που παρακολουθώ τα άλογα, δυο είναι αξιομνημόνευτα και έχουν κάποια σχέση με μένα. Κάποτε πήγα κάποιους φίλους πρώτη φορά στον Ιππόδρομο κι ένας απ’ αυτούς δεν ξανάρθε μεν αλλά αγόρασε κάποια άλογα χωρίς ποτέ να παίξει ούτε δραχμή. Του βγήκαν καλά και του απέφεραν και κάποιο κέρδος. Ένα από αυτά κέρδισε το Ντέρμπυ αλλά ο φίλος μου δεν ήταν στον ιππόδρομο να το καμαρώσει αλλά με το σκάφος του στα νερά μου. Το άλογο του άφησε εποχή όταν σε μια άλλη κούρσα έσπασε το δέσιμο της σέλλας και ο αναβάτης ίππευε πλέον όπως ο Κολοκοτρώνης στο άγαλμα … κι όμως νίκησε !!

Το άλλο άλογο, το καλύτερο που πέρασε ποτέ από τον ιππόδρομο, ήταν το άλογο που ανάγκασε τον ιππόδρομο να αλλάξει τους όρους στοιχηματισμού με ελάχιστο εγγυημένο κέρδος γιατί έφτασε να «παίρνει» πάνω από ένα δισεκατομμύριο δραχμές τζίρο, τόση εμπιστοσύνη του είχαν οι φίλιπποι. Εχασε  κάποιες φορές, μία όταν έτρεξε σε λίγα μέρα και δεν πρόλαβε,  όταν έτρεχε με 15 κιλά περισσότερα από τον αντίπαλο του και δεν πολυπιέστηκε μήπως πάθει ζημιά και την τελευταία φορά που έτρεξε , από τον ίδιο αντίπαλο όταν λίγο πριν το τέρμα και την στιγμή που προσπερνούσε, έσπασε το πόδι του.

Το έλεγαν (φυσικά) ΠΑΟΚ !!

https://www.youtube.com/watch?v=1ZEP5_oKhnQ&ab_channel=%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82%CE%99%CF%80%CF%80%CE%BF%CE%B4%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%AF%CE%B5%CF%82-GreekHorseRacing

 

Τι πρέπει να γίνει ;

Ο ιππόδρομος δεν είναι μόνο τα άλογα, οι δεκάδες προπονητές και αναβάτες και οι εκατοντάδες σταβλίτες, εργάτες, τεχνικοί που εργάζονται εκεί. Είναι ακόμα οι κτηνίατροι, οι έχοντες αναλάβει τις μεταφορές και την τροφοδοσία των αλόγων, οι προμηθευτές στολών και ειδών ιππασίας, μέχρι τους αγρότες που καλλιεργούν τριφύλλι για τροφή. Δεν είναι ηθικό να τους διαγράφει κάποιος σιωπηλά για το συμφέρον κάποιων και η κυβέρνηση να σφυρίζει αδιάφορα.

Ο ιππόδρομος πρέπει να ξαναλειτουργήσει, είτε με το δημόσιο, είτε με ρητή υποχρέωση του  αγοραστή που τυχόν θα προκύψει. Με σωστή πολιτική, μπορεί γρήγορα να επανέλθει σε βιώσιμα επίπεδα.

Το κράτος δεν είναι τσιφλίκι της κάθε κυβέρνησης, (υποτίθεται πως) έχει μια συνέχεια και έχει αποκομίσει μεγάλα κέρδη από την λειτουργία του ιπποδρόμου, έχει ηθική υποχρέωση να τον βοηθήσει τώρα να ανακάμψει.

147 Σχόλια to “Ιππόδρομος, ιστορία και καλλιτέχνες στις καλές εποχές (μια συνεργασία του Gpointofview)”

  1. Stavroula said

    Καλημέρα, ευχαριστούμε για το άρθρο.

    Η Εταιρεία Ιπποδρομιών είχε ιδρύσει στην Λαζαρίνα ιπποφορβείο 
    Λαζαρίνα Καρδίτσας – Βικιπαίδεια (wikipedia.org)

  2. Καλημέρα και ευχαριστώ τον Νικοκύρη για την δημοσίευση

    Μια παράλειψη : Με πλάγια γράμματα είναι ένα απόσπασμα από το mononews.gr καθώς και η φωτογραφία του λαχείου. Τα προπολεμικά…δεν τα έζησα , για τα άλλα έχω την άποψή μου.

  3. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Καλημέρα. Άκη Πάνου ας βάλει κάνας άλλος.

  4. Πολύ ωραίο αθηναιογράφημα πλας (+) του φίλου Τζι+. 🙂

  5. theopeppas said

    Καλημέρα και θαυμάσιο το άρθρο του Τζι.

    Παλαιόθεν ενέπνεε ο ιπποδρομος το ποδόσφαιρο και αντίστροφα. Ο Βασίλης Ανδριανόπουλος -μέλος της θρυλικης πεντάδας- είχε φοβερό διασκελισμό και ο τρόπος που έτρεχε θύμιζε… άλογο. Κάπως έτσι πήρε το παρατσούκλι του, «Κελεμές» από ένα τρομερά γρήγορο και διάσημο τότε  άλογο στον ιππόδρομο του Φαλήρου! Την εποχή Γουλανδρή υπηρχε άλογο που ονομαζόταν (αναπόφευκτα!) Υβ ενω το 1983 θυμάμαι κάποιον ιδιοκτητη-προφανως οπαδο της Τοττεναμ-που είχε άλογα με ονόματα Τζιμμυ Γκρηβς, Πατ Τζεννινγκς, Συριλ Νόουλς και Αλαν Γκιλζήν

    Κινηματογραφικά ιππόδρομο έχει σκηνη στο Τριτη και 13 με Σταυριδη-Λάζου και uncredited Guest star τον Αυλωνιτη (λογικό, συχνότερα ηταν εκει παρά στο σπίτι του) αλλά, μακράν την πλέον διάσημη σκηνή-και ατάκα-με τον …Αστραχάν να κολλάει και τον Βεγγο να θρηνεί τα γραμματια που του ειχε ακουμπήσει…https://www.youtube.com/watch?v=D0Hx7nq2qsY

  6. sarant said

    Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια! Ευχαριστώ όμως και τον Τζι για την ωραία συνεργασία.

    2 Συγγνώμη για τα πλάγια, κάπου χάθηκαν

    5 Το «μουλάρι ο Αστραχάν» έχει γίνει παροιμιώδες και εκτός ιπποδρομιών

  7. sarant said

    Κι ένα τραγούδι με αντιστασιακό υπαινιγμό, που θυμίζει και τον στίχο «από τον Ιππόδρομο γύρισα ποδαρόδρομο»

    https://www.youtube.com/watch?v=axWcDO9qjdQ

  8. Ευχαριστώ για τα σχόλια

    # 5

    Ηταν άλογα των Σταύλων Τοτναμ, ιδιοκτησίας Τομάζου αν θυμάμαι καλά, επίσης υπήρχε και Οσι Αρντίλες- πάλι με κάποια επιφύλαξη

    # 7

    Εχω γυρίσει στην Κυψέλη με τα πόδια, όχι λόγω απενταρίας, αλλά από αγάπη (τότε) στο περπάτημα. Εκτός αυτού σχεδόν πάντοτε η κάθοδος στον Ιππόδρομο είχε επακόλουθο τις ταβέρνες στις Τζιτζιφιές. Εκείνο το Καστελλόριζο, στην Θησέως, το είχαμε …αγοράσει. Εκεί και το αμίμητο του τότε κολητού μου, αφού είχαμε φάει τα πάντα που παρήγγειλε μια λαδολέμονο να βουάει το ψωμί του !
    Το πιο μακρινό ποδοπισωγύρισμα που είχα κάνει , ήταν από το Καραϊσκάκης.

  9. Πάνος με πεζά said

    Μια συμμαθήτριά μου δούλεψε ταμίας στα φοιτητικά μας χρόνια (τέλη 80-αρχές 90). Μου είχε πει «Αν έρθεις πρώτη φορά άσχετος, δεν κερδίζεις ούτε μία στο εκατομμύριο». Δεν το έκανα γιατί δε με τράβηξε ποτέ κιόλας, δεν ξέρω αν ισχύει, πάντως σίγουρα «η τύχη του πρωτάρη» υπάρχει σε αρκετά από τα άλλα τυχερά παιχνίδια.

    Από τους μεγαλύτερους ιπποδρομιάκηδες (μεταξύ άλλων) ήταν ο Βασίλης Αυλωνίτης, μάλιστα υπάρχει πλάνο του μέσα σε ελληνική ταινία, με σκηνή ιππόδρομου, στο οποίο φαίνεται ως κομπάρσος, χωρίς να είναι στο καστ. Ο σχωρεμένος, τα είχε για πέταμα τα υλικά, σύμφωνα και με όσα «έγραψε» στον τάφο του…

  10. Πάνος με πεζά said

    (βλέπω ότι αναφέρθηκε ήδη, όπως και η ταινία)

    Τα πρόσφατα χρόνια υπήρχε μια εκπομπή για τον ιππόδρομο, σε κάποιο απ΄ τα μικρά κανάλια της Αθήνας (High TV νομίζω), που παρουσίαζε κάποιος κύριος Θάνάσης Μουραφέτης. περίεργος τύπος, και με καταδίκες απ’ όσο διαβάζω. Πραγματικά μιλούσε με τόση απογοήτευση και θυμό για την κατρακύλα που είχε αρχίσει να παίρνει η υπόθεση Ιππόδρομος, που σε απέτρεπε, ακόμα και να ήθελες να πας να παίξεις !…

  11. theopeppas said

    # 8 Ναι, σωστα Ειχε και Οσι Αρντίλες.

  12. # 9

    Αχ ρε Πάνο …Εχεις ακούσει την φράση » ουδείς αχαριστότερος του ευργετηθέντος «;       ακούγεται ωραία αλλά μπορεις να μου εξηγήσεις αν είναι δυνατόν να είναι κάποιος αχάριστος αν δεν έχει ευεργετηθεί ;

    Πες στην κοπελιά πως αν σε μια κούρσα κερδισε το 4 ποιός απαγορεύει στον πρωτάρη να το παίξει και να κερδίσει ;

  13. sarant said

    9 Ωραίος ο Αυλωνίτης.

  14. Χαρούλα said

    Μπράβο Τζι. Πλήρης ενημέρωση. Πολύπλευρη. Ευχαριστούμε.

    Το Σουηπστέηκ το θυμάμαι,ως ένα ακόμη λαχείο. Τίποτα περισσότερο.
    Πριν το 80, υπήρχε και ραδιοφωνική ενημέρωση. Μετά τις ειδήσεις και το Χρηματιστήριο, μεσημέρι. Τα άκουγε ο πατέρας μου καθώς τρώγαμε. Και μεις τον πειράζαμε που ούτε μετοχές, ούτε άλογα είχε. Και πάντα έλεγε, πως αυτά δείχνουν την σιωπηρή οικονομία.

  15. Πάνος με πεζά said

    @ 12 : E, προφανώς γιατί τρέχοντας 8 (???) άλογα σε μια κούρσα, με πλήρη ασχετοσύνη ξεκινούσες από 12.5% πιθανότητες, κι όχι από 33%+ όπως το ΠΡΟΠΟ ξερωγω.

  16. Χαρούλα said

  17. Πάνος με πεζά said

    Υπήρξε ένα πεγάλο «πακέτο» ονομάτων αλόγων, που ήταν παρμένα από προτροπές των θεατών. «Έλα αγόρι μου», «Έλα Κατερίνα μου» κλπ. Κάπου τα είχα βρει μαζεμένα όλα αυτά με το «Έλα…» αλλά τώρα πρόχειρα δεν το ξαναβρίσκω.

  18. Πάνος με πεζά said

    Να που κάτι βρήκα όμως…

    https://www.youtube.com/playlist?list=PLLbyr0RZ4bW73mBa7WEji6tBdIdyDfh0u

  19. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Τζη, μπράβο! Συγκέντρωσες και κέρασες ένα ενδιαφέρον και θελκτικό άρθρο και σ΄εμένα την άσχετη. Μερσί!
    Ιππόδρομο δεν πήγα ποτέ, μόνο από ταινίες και την τηλεόραση έχω φευγαλέες εικόνες. Τη φράση όμως «σαν άλογα σε κούρσα» την έχω χιλιοπεί, κυρίως στο πλαίσιο της αγωνιώδους κι εξουθενωτικής προσπάθειας των παιδιών να περάσουν σε μια παν/κή σχολή.

  20. Χαρούλα said

    ….και για την άλλη πλευρά του ιπποδρόμου, που αναφέρεται:
    25 Απριλίου του 1967 δολοφονείται στον Ιππόδρομο του Φαλήρου από τον ανθυπίλαρχο Κ. Κώτσαρη οκρατούμενος Παναγιώτης Ελής. Ήταν από τα πρώτα θύματα της Χούντας.

    Η ιστορία του: http://www.kolivas.de/archives/411869

  21. Καλημέρα,

    Και στην ταινία «πίσω μου σ’ έχω σατανά» ο Κωσταντάρας συναντάει την Κοντού στον ιππόδρομο

  22. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    η Ελληνική Εταιρεία Ιπποδρομιών αναθέτει το 1924 στην «Γενική Εταιρεία Μπετόν Αρμέ» Μόσχος Α. Διαμαντόπουλος (μετέπειτα Εργοληπτική ΑΕ) την αποξήρανση του έλους και εν συνεχεία την κατασκευή των κτιρίων. Την έκταση των 260 στρεμμάτων παραχωρεί το δημόσιο και οι κατασκευαστές διαμορφώνουν έναν ελλειψοειδή στίβο, μήκους 1.700 μέτρων, όπως επίσης εγκαταστάσεις για τα άλογα. Οι αρχιτέκτονες Σωτήριος Μαγιάσης και Αλέξανδρος Νικολούδης αναλαμβάνουν τον σχεδιασμό των κτιρίων και τις εξέδρες για τους θεατές. Η στεγασμένη εξέδρα των επισήμων με ειδικά διαμορφωμένα θεωρεία ονομαζόταν Περίπτερο ενώ υπήρχαν επίσης άλλοι δύο χώροι θέασης, η Α΄ και Β΄ θέση.

    Η εξέδρα των επισήμων στον Ιππόδρομο στο έτος κατασκευής της, το 1925

    Γνωστοί ηθοποιοί και τραγουδιστές δίνουν το «παρών» σταθερά άλλωστε σε δεξιώσεις και πάρτι στον Ιππόδρομο ενώ την ημέρα κάποιοι άλλοι ποντάριζαν στα άλογα στις κούρσες. Ο αγαπημένος ηθοποιός της κωμωδίας Βασίλης Αυλωνίτης είναι ο πρώτος που αναφέρεται πάντα για το πάθος που είχε για τον ιππόδρομο, το ίδιο και ο Μάνος Κατράκης.

    Ιπποδρομία. Από τη συλλογή Γιάννη Λάμπρου*

    σσ *ήθελα να αναφερθώ στον Γιάννη Λάμπρου, πιστεύω ότι πρόκειται για τον καλό και πρόωρα χαμένο, ντοκιμαντερίστα , με ειδικό ενδιαφέρον για τις ιπποδρομίες. Έχει κάνει ντοκ. κ για επαρχιακές ιπποδρομίες (θα το αναζητήσω και αναλόγως, θα επανέλθω)
    https://www.mononews.gr/politismos/ippodromos-falirou-apo-tis-kourses-alogon-sto-kentro-politismou-idrima-stavros-niarchos

  23. ofakiris said

    Καλημέρα!

    Ευχαριστούμε Τζή!

    Άντε άς το βάλω εγώ Χτήνε.

  24. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Θεόφιλος, Ο Ιππόδρομος Φαλήρου

  25. Πάνος με πεζά said

    Νομίζω (ο πληρέστατος Τζι θα το επιβεβαιώσει) ότι από τον Ιπόδρομο μάθαμε στην Ελλάδα το φώτο-φίνις, πολύ πριν να καθιερωθεί στον τερματισμό του στίβου. Όχι;

  26. # 10

    Αγνοώ τον τύπο και το κανάλι, ξέρω πως κυκλοφορούν διάφορα ανυπόστατα που επηρεάζουν τον κόσμο κι όπως έγραψα σπρώχνουν τον κόσμο στον στοιχηματισμό στα πρακτορεία του μονοπωλιακού -στην ουσία- ΟΠΑΠ, αφού οι άλλες εταιρίες δεν έχουν πρακτορεία !

    Επισήμως υπάρχουν φάκελοι για πάνω από100 στημένους ποδοσφαιρικούς αγώνες, αλλά κανενός τοαφτί δεν ιδρώνει ούτε το γεγονός πως οι ξένες εταιρίες ΔΕΝ βάζουν στα παιχνίδια τους τα ελληνικά γιατί τα θεωρούν βρώμικα, κατά τα άλλα…ο ιππόδρομος φταίει που αν στήσουν 10 κούρσες είναι θέμα αν θα πετύχει το στήσιμο στις τρεις ! Το γιατί είναι απλό ! Σ’ ένα ματς παίζουν δυο κι εύκολα συνενοούνται κι ο στοιχηματισμός γίνεται με σταθερή απόδοση στον φορέα του στοιχήματος.

    Σε μια κούρσα συμμετέχουν ας πούμε επτά άλογα και για είναι σίγουρο το αποτέλεσμα πρέπει να συνενοηθούν και οι επτά -πράγμα δύσκολο- αλλά ακόμα και τότε επειδή ο στοιχηματισμός είναι αμοιβαίος και χωρίς σταθερή τιμή όπως οι μπουκ αλλά ανάλογα με το τι θα στοιχηματίσουνε, ποιανού τα λεφτά θα πάρουνε ; στην ουσία σε μια κούρσα ο ένας προσπαθεί να κερδίσει τα λεφτά των άλλων, τα λεφτά των φιλίππων είναι μικρό μέρος του τζόγου !

    Απλά η μελέτη των ιπποδρομιών είναι δύσκολη- ούτε και οι προπονητές δεν τα πολυκαταφέρνουν- και αυτό δημιουργεί αποτυχίες οπότε η εύκολη λύση είναι να κατηγορείς για στημένα

  27. ofakiris said

    Ή καλύτερα εδώ

  28. Alexis said

    Έχω πάει 3-4 φορές όλες κι όλες, στα φοιτητικά μου χρόνια (δεκαετία 80), παρέα με κάποιον συμφοιτητή που ήταν πιο «μπασμένος»
    Γενικά, νομίζω πως η γοητεία της όλης φάσης έγκειται στο γεγονός ότι είναι ένα «χάπενινγκ» που περιλαμβάνει συγχρωτισμό με κόσμο και «ζωντανό τζόγο» δηλαδή τζόγο που το αντικείμενο του στοιχηματισμού εκτυλίσσεται ζωντανά μπροστά στα μάτια σου.

  29. ofakiris said

    Όταν τα τρακτέρ μπήκαν στη ζωή των αγροτών, όσοι δε μπορούσαν να φροντίζουν τα «άχρηστα» πια άλογά τους είχαν να διαλέξουν ανάμεσα στο να τα πουλήσουν στους Ιταλούς για σφαγή ή να τα αφήσουν ελεύθερα. Και σχεδόν όλοι, στα χωριά της Δράμας, διάλεξαν το δεύτερο.

    Και παρά τις απαγωγές πουλαριών από νεόπλουτους αγρότες, την έχθρα των κτηνοτρόφων και τις επιθέσεις των λύκων επιβιώνουν ακόμη.

  30. Alexis said

    Τα μόνα πράγματα που έχω συγκρατήσει είναι το «φορκάστ», όπου πρέπει να πιάσεις τα δύο πρώτα άλογα με τη σειρά τερματισμού (1-2), και το «δίδυμο» όπου κερδίζεις αν βρεις τα δύο πρώτα άλογα ανεξαρτήτως σειράς.
    Αυτά τότε… Κατά τα λοιπά δηλώνω κουμπούρας στο αντικείμενο… 😊

  31. sarant said

    24 Δεν ήξερα ότι ο Θεόφιλος είχε ζωγραφίσει τον Ιππόδρομο!

    29 Σοβαρά; Φοβερή ιστορία. Και στη Μυτιλήνη (το νησί) είχε κάτι (ημι)άγρια γαϊδούρια.

  32. # 30

    Αγαπητέ, ο ιπποδρομιάκιας περισσότερο ικανοποιείται από την επιτυχία της πρόβλεψης του, παρά από το κέρδος. Ο τζογαδόρος όμως έλκεται γιατί είναι (ήταν) ο μόνος (προ ελεύσεως «πάμε στοίχημα») που εισέπρατε αμέσως κέρδος και σε μετρητά !

    Θα συνιστούσα σε όλους να παρακολουθήσουν στο βίδδεο από το Ντουμπάι την κούρσα για να πεισθούν πως είναι άθλημα και για τις δυσκολίες πρόβλεψης. Μάλιστα στο αμέσως επόμενο βίδδεο ο ητημένος φέτος Ushba Tesoro, είναι ο νικητής της προηγούμενης χρονιάς

    Οι ειδικοί στα ψαχτήρια θα μπορέσουν να βρούνε τις ιππικές εγκαταστάσεις της κόρης του Νιάρχου στην Γαλλία (νομίζω πως τις πούλησε τελευταία)

    Ο μόνος πολιτικός που είχε μη αρνητική άποψη για τον ιππόδρομο ήταν ο Γ. Ράλλης και δυστυχώς ο μόνος ΓΓΑθλητισμού που φρόντισε ποικιλοτρόπως τις ιπποδρομίες ήταν ο Ασλανίδης !

    Ολοι οι άλλοι κάποιον μπαμπούλα έβλεπαν στο βάθος από αυτοί την θέση και κάνανε πίσω, ο Ιωαννίδης μάλιστα είχε απαγορεύσει στους συνεργάτες του να του μιλάνε για ιππόδρομο, ήταν μακροχρόνιος στόχος μέχρι να φτάσουνε στην σημερινή κυβερνητική αναλγησία

  33. Απροσδόκητα ενδιαφέρον, ευχαριστούμε! Ωραία θα ήταν και μια μελέτη για τα ονόματα των αλόγων…

    Και μια ερώτηση: όταν ήμουν μικρός, ας πούμε γύρω στο ’75-’77 (;), με πήγαινε βόλτα η γιαγιά μου σε κάτι στάβλους με άλογα. Περιοχή Μαρουσιού-Πεύκης-Λυκόβρυσης (πηγαίναμε με τα πόδια). Τι θα μπορούσε να ήταν αυτό το μέρος;

  34. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    22τέλος
    Το ντοκιμαντέρ του Γιάννη Λάμπρου για τα άλογα. Πού είναι τώρα ο καλός μας ΣΠ, να το βρει στο λεφτό! 😦
    «Οπλές» , 1993
    Ενα οδοιπορικό που ξεκινάει από το νότο για να διατρέξει τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Το ιπποδρόμιο της αρχαίας Ανδανίας στο νότο είναι η αρχή και οι αρχαίοι Φίλιπποι στο Βορά το τέλος ενός ταξιδιού που περνά ενδιάμεσα από το Μεσολόγγι, τη Μυτιλήνη και τη Σκιάθο. Οι λαϊκές ιπποδρομίες σε όλη την Ελλάδα προβάλουν την αρχέγονη σχέση του ανθρώπου με το άλογο. Ο ήχος των οπλών συναντά τους λαϊκούς μύθους και τη μουσική της υπαίθρου δίνοντας στους ανθρώπους τη χαρά του πανηγυριού.
    https://www.retrodb.gr/wiki/index.php/%CE%9F%CF%80%CE%BB%CE%AD%CF%82

    31α, Ναι, και μια που λέμε για άλογα, ας βάλουμε του Θεόφιλου επίσης, κάπως σχετικό, το Εν Σμύρνη Τουρκικόν πεταλοποιείον

  35. sarant said

    34 Χτες, για κάτι άλλο που σκεφτόμουν να γράψω, σκέφτηκα «πού είναι ο ΣΠ»

  36. Στη Μυτιλήνη (το νησί που λέει κι ο Νικοκύρης) διοργανώνονται ιπποδρομίες το καλοκαίρι σε διάφορα χωριά. Ή μάλλον διοργανώνονταν γιατί τελευταία έχουν ξεσηκωθεί οι φιλόζωοι γιατί ταλαιπωρούνται τ’ άλογα 🙂

  37. Αλφα_Χι said

    https://imgur.com/EwBKInO

    https://imgur.com/GI10hk9

    Άγρια άλογα στο Σούλι (Βρυτζάχα)

  38. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    33, Δύτη, μηπως ηταν κάποιος ιππικός όμιλος;

    https://www.eio.org.gr/index.php/el/news/item/714-2024-dressage-comp3

  39. 38 Αυτό βλέπω είναι και ήταν στον Παράδεισο Αμαρουσίου. Λίγο μακριά για να πηγαίναμε με τα πόδια.

  40. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Στον Παραδεισο, σύνορα Χαλανδριου-Αμαρουσίου, ειναι ο παλιοτερος λέει ιππικος ομιλος (τωρα έχει και συμπαθητικο χωρο εστιασης, μ ειπαν τα παιδια που πηγαν)

    ttps://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://www.eio.org.gr/index.php/el/contact&ved=2ahUKEwjB-dmFmvGEAxVkYPEDHfURC_sQFnoECCgQAQ&usg=AOvVaw1KqPdeiZ6lsu_-ufxg24PG

  41. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    39, νομιζα οτι ποσταρισα λαθος, κ το επανελαβα, εχω μια δυσκολία με το ταμπλετ. Μήπως ειχε κατι αναλογο πιο κοντα σας; πού ναι ο Ιατρού να μας πει; Αχ και πάλι αχ…

  42. Μάλιστα, βρήκα αυτό:

    <a href=»https://www.eio.org.gr/archive/news2008mar.htm«>Στις 22 Μαρτίου 2008 έφυγε από τη ζωή ο αγαπητός μας δάσκαλος ιππασίας Δημήτρης Φιλιππίδης.

    Ο Δημήτρης Φιλιππίδης ήταν απόφοιτος της Σχολής Εφέδρων Αξιωματικών Ιππικού και αποστρατεύτηκε με το βαθμό του ανθυπίλαρχου. Τη δεκαετία του ’60 εργάστηκε ως εκπαιδευτής ιππασίας στον Ελληνικό Ιππικό Όμιλο και σύντομα έγινε πρώτος προπονητής. Κατόπιν απέκτησε δική του σχολή ιππασίας, αρχικά στην Πολιτεία, κατόπιν στην Πεύκη, όπου βρήκαν καταφύγιο πολλά άλογα ιπποδρομιών.  Αργότερα οργάνωσε ιππικό όμιλο στο Κορωπί που διατηρούσε μέχρι το τέλος της ζωής του.</a>

  43. sarant said

    43 Eίδες; Όλα απαντιούνται 🙂

  44. Αντώνης said

    Είχα έναν μπάρμπα φανατικό τζογαδόρο στον ιππόδρομο – εννοώ του Φαλήρου – στη δεκαετία του ’60. Αγόραζε τακτικά δύο περιοδικάκια, το ένα λεγόταν «Το γκανιάν», με το πρόγραμμα των ιπποδρομιών και τα σχετικά στατιστικά στοιχεία, υποτίθεται για να βοηθήσουν τις προβλέψεις. Εκεί είχα δει και την μυστηριώδη έκφραση «Οι ίπποι Χ και Υ είναι ομόσταυλοι».

    Για τον Κατράκη είχε λεχθεί ότι μοίραζε τη ζωή του ανάμεσα στο δέλτα της δημοκρατίας και το δέλτα του Φαλήρου.

  45. Αγγελος said

    Δύτη (33), δεν ξέρω τι ήταν αυτό, αλλά το 1980-81 πήγαινα συχνά περίπατο κατά κει (στην άκρη του δάσους, εκεί όπου χτίστηκε μετά το ηλιακό χωριό), και θυμάμαι μια ταμπέλα «Το ιπποστάσιον μετεφέρθη εις Κορωπί», που μάλλον πρέπει να αναφέρεται σ’αυτό που λες. Υπήρχαν επίσης ταμπέλες «Κατασκηνώσεις Αρμενοπαίδων», με κάτι υπολείμματα συρματοπλεγμάτων. Ποτέ δεν έμαθα περισσότερα, και σήμερα βέβαια θα είναι εντελώς αγνώριστο το μέρος…

  46. Άγγελε, θα ήταν λοιπόν σχεδόν σίγουρα αυτό που βρήκα στο #43.

  47. Αγγελος said

    Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο του G.
    Με τον Ιππόδρομο δεν είχα ποτέ καμία σχέση, διάβαζα όμως πολύ μικρός — γύρω στα 1961 — τη σχετική σελίδα στην «Εκλογή», για όσους θυμούνται αυτό το εξαιρετικό αλλά βραχύβιο περιοδικό (δεν εννοώ τη λίγο παλιότερη ελληνική εκδοχή του Reader’s Digest), που εκ των υστέρων ανακάλυψα ότι μιμούνταν το New Yorker (και πολύ καλά έκανε). Εκεί έμαθα περίεργες και εξωτικές λέξεις όπως γκανιάν, ομόσταυλοι, φαβορί, αουτσάιντερ…
    Η «Εκλογή» είχε και σκακιστική σελίδα, από όπου έμαθα το «σαχ» και το «τσούγκτσβαγκ» (τι απίστευτα βαρβαρόηχο ακούγεται, ιδίως μεταγραμμένο στα ελληνικά!)

  48. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

    Αν και εντελώς άσχετος με το αντικείμενο, διάβασα το άρθρο με ευχαρίστηση.

    Θυμάμαι πολύ θολά στην «Ακρόπολις»(εφημερίδα) να γράφει για τον ιππόδρομο, τέλη 70′ αρχές 80′.

  49. # 43

    όπως λέει οι λέξη, μοιράζονται τον ίδιο στάβλο δλδ είναι της ίδιας ιδιοκτησίας, Ανάλογα το είδος του στοιχήματος μπορούσε κάποις να στοιχημαίσει σε συγκεκριμένο άλογο ή στον στάβλο δηλαδή σε όποιο από τα δυο (ή και περισσότερα) άλογα του στάβλου έρθει σε καλύτερη θέση.

    Παρατημένα άλογα του ιπποδρόμου υπάρχουν και στον Υμηττό.

  50. GeoKar said

    μπράβο Τζι, να είσαι καλά! Μνήμες θολές από τα τέλη δεκαετίας του ‘60-αρχές ‘70ς όταν, πιτσιρικά, με έπαιρνε μαζί Τετάρτες ή/και Σάββατο θείος φανατικός του ιπποδρόμου, καθώς και από τις μεταδόσεις ιπποδρομιών στη σαββατιάτικη τηλεοπτική εκπομπή του Σισμάνη (?). Εκτός από τον θρυλικό Κεράτσα, θυμάμαι κι έναν άλλον τρομερό τζόκευ της εποχής, τον Μαρίνο(?). Δυστυχώς στο Μαρκόπουλο δεν πήγα ποτέ , άλλωστε είχε πεθάνει προ πολλού κι ο θείος…

  51. Λάμπας said

    Τα άγρια άλογα του Αίνου, στην Κεφαλονιά, αναφέρθηκαν; Οι ντόπιοι έλεγαν ότι προέρχονταν από τα άλογα των ανταρτών που είχαν μείνει στο βουνό. Δεν ξέρω αν υπάρχουν ακόμα.

    Για το πάθος του Κατράκη με τον ιππόδρομο, θυμάμαι μια ιστορία που άκουσα στην τηλεόραση (δε θυμάμαι από ποιον). Ο θίασος περιμένει με τις ώρες το θιασάρχη Κατράκη, για να πληρωθεί. Αυτός εμφανίζεται κάποια στιγμή εξουθενωμένος και λέει με τη χαρακτηριστική, βαθιά, επιβλητική φωνή του: «Χάσαμε!».

  52. sarant said

    45-49 Και άλλες εφημερίδες είχαν στήλη για τον ιππόδρομο. Έτσι θυμάμαι και το «ομόσταυλοι» και τον Κεράτσα.

  53. atheofobos said

    Η ίδια απορία υπάρχει γιατί το μετρό σταμάτησε στο αεροδρόμιο, καμιά 700 μέτρα -ίσωμα με αμπέλια- από τον ιππόδρομο και περιμένει πότε θα αλλάξει χέρια για να συνδεθεί με το μετρό σε χρόνο ντε τε με μεγιστοποίηση αξιών όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου.

    Δηλαδή θα έπρεπε να φτιαχτεί ένας σταθμός μετρό στο πουθενά, για να πηγαίνουν και να φεύγουν  1 ή  2 φορές  την εβδομάδα και για μερικές μόνο ώρες  οι φίλαθλοι του ιπποδρόμου;

    Με 2 πούλμαν θα μπορούσε ο ιππόδρομος να τους εξυπηρετήσει πηγαινοφέρνοντας τους από το μετρό.  

  54. spyridos said

    52
    Υπήρχαν σίγουρα πολλά ως το 2000 περίπου.
    Τα είχα δει σε μια ανάβαση – περιήγηση Σεπτέμβρη μήνα.
    Κανονική άγρια αγέλη.
    Μετά τις πυρκαγιές έμειναν πολύ λιγότερα, ημιάγρια, δηλαδή υπάρχει και φροντίδα από οργανώσεις και ιδιώτες.

  55. Χαρούλα said

    Κάπου στην περιοχή που λέει ο Δύτης και ο Άγγελος, τέλος δεκαετίας 80-αρχές 90, υπήρχε ένα bar. Το “Mustang”. Αυτοί που με πήγαν, είχαν πεί πως το όνομα και το στυλ(πέτρα+ξύλο), είχε σχέση με εκτροφείο που ήταν πριν εκεί. Το θυμάται κάποιος άλλος ή τα μπέρδεψα η επαρχιώτισσα;

  56. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

    Και στην περιοχή μας υπάρχουν άγρια (ή ημιάγρια) άλογα.

    Τα άγρια άλογα του Πεταλά (video) – Karvasaras – Ειδήσεις από την Δυτική Ελλάδα και όλο τον κόσμο

  57. Χαρούλα said

    25/11/21 ´Aλογα τα ξημερώματα στo Σύνταγμα -Διαμαρτυρία εργαζομένων για να μην κλείσει ο Ιππόδρομος-iefimerida.gr

  58. sarant said

    58 A μπράβο

  59. # 54

    Πολλή φτωχή σκέψη ! Στο ΟΑΚΑ γιατί φιάξανε σταθμό ; Εξυπηρετούσε κανένα άλλο εκτός από τους απασχολούμενους στο στάδιο όταν έγινε ;
    Τότε ο ιππόδρομος είχε κάποιες εκατοντάδες εργαζομένων ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ, τα άλογα δεν έχουν πενθήμερα και εξαήμερα εργασίας, δεν είναι μόνο οι ιπποδρομιακές συγκεντρώσεις και στο ίδιο μέρος υπήρχε και το κέντρον ιππασίας. Ολόκληρη Αμερική επεκτάθηκε με τις σιδηροδρομικές γραμμέςκαι δημιουργήθηκαν πόλεις κονά στις γραμμές δεν πήγαιναν οι γραμμές σε πόλεις !! Είναι η ίδια λογική που γράφω πως δεν έγινε μεγάλος σταθμός στο γήπεδο του ΠΑΟ για να γκρεμισθεί κάποτε και την ίδια εποχή ο πρόεδρος του ΠΑΟ παραιτείται, γίνεται πρόεδρος της ΦΕΕ και διαλύεται ο ιππόδρομος από έλλειψη υποδομών- τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια.

    Μιλάς για δυο πούλμαν, πούλμαν έβαζε ο ΟΔΙΕ και από την Αθήνα, όποτε υπήρχε καθυστέρηση στις κούρσες τα πούλμαν έφευγαν γιατί είχαν αλλού δουλειές και δυο πούλμαν παίρνουν 100 άτομα ενώ υπήρχαν χιλιάδες φίλιπποι, τέλος πάντων , αμα δεν ξέρεις τι γινότανε , άστο καλύτερα

  60. aerosol said

    Ενδιαφέρον το σημερινό, ευχαριστούμε Τζη!

  61. Χαρούλα said

    Movies about horse racing  110!  από το 1913!

    https://www.imdb.com/list/ls041072062

  62. spyridos said

  63. spyridos said

  64. # 62

    Εγώ που δεν είμαι σινεφίλ έχω κόλημα με κάποιες ταινίες που τις βλέπω πολλές φορές απολαμβάνοντ’άς τις όπως τα αστερίξ και λούκυλουκ, έμαθα τώρα από τον κατάλογο σου πως η περιβόητη ταινία SeaBiscuit έχει προβληθεί στην λλάδα με τίτλο «το μεγάλο φαβορι» !! Εννοείται πως δεν έχει απολύτως καμιά σχέση με στοιχηματισμό, θα μπορούσαν να βάλουν για τίτλο το πιο αγαπημένο αλογο αλλά θα αδικύσαν τον τζόκεϋ !
    Την προτείνω ανεπιφύλακτα σε όποιον δεν την έχει δει(και λόγω Τζεφ Μπριτζ), δεν έχει σχέση με τον Χιντάλγκο ή τον γητευτή των αλόγων που επίσης έχω δει (και ξεχάσει)

  65. GeoKar said

    #56: Χαρούλα μου, έπεσες κοντά αλλά όχι ακριβώς 🙂

    Το μπαρ-κλαμπ Μάστανγκ ήταν από ακόμη παλαιότερα (πιθανόν κ μία δεκαετία νωρίτερα απ’ό,τι λες) ψηλά, πολύ ψηλά στο Κεφαλάρι όπου και ο Ιππικός Όμιλος Κεφαλαρίου (όχι εκτροφείο) – βλ. https://www.stigmap.gr/view26142-nightlife-kefalari-disco-mustang.html. Δεν ξέρω αν λειτουργεί/ούν ακόμη, είχε ακουστεί πως υπήρχαν κάποια θέματα…

    Πάντως, είναι αξιοσημείωτο που το θυμάσαι, ιδίως ως επαρχιώτισσα

    Emoji

    καλά-καλά δεν το ήξεραν/ξέρουν πολλοί κάτοικοι της -ευρύτερης- περιοχής!

  66. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  67. Νέο Kid said

    Βλέπω ότι υπάρχουν αρκετοί αλογομούρηδες δαμαί!…

  68. Αλφα_Χι said

    Τα άλογα του Αίνου: https://aenosnationalpark.gr/fysiko-perivallon/ta-aloga-tou-ainou/

  69. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Μπράβο Gee, πολύ ωραίο και κατατοπιστικό για τους αδαείς σαν κι εμένα.😊

  70. Χαρούλα said

    #66 GeoKar, ευχαριστώ.
    Κεφαλάρι λοιπόν! Ιππικός Όμιλος! Μααάστα! Μαααάστα!

    Εκείνα τα χρόνια κατέβαινε το «βλαχάκι» στην Αθήνα και το τριγυρνούσαν σ´όλα τα «καλά»! Τώρα πια, για κανά τσιμπούσι με συνομηλίκους κατεβαίνω μόνον😉

  71. atheofobos said

    60

    Στο ΟΑΚΑ έγινε σταθμός σε ήδη υπάρχουσα γραμμή και όχι επέκταση γραμμής, που στοιχίζει η κατασκευή της μαζί με τις  αναγκαίες απαλλοτριώσεις από εκεί που θα περάσει, γιατί βέβαια δεν θα γινόταν εκεί με μετροπόντικα!

  72. ΚΑΒ said

    53. Το ομόσταυλοι μου θύμισε τους κοντόσταβλους του Βυζαντίου που μάλλον δεν είχαν καμιά σχέση με άλογα.

    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%BF%CE%BD%CF%84%CF%8C%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%82

  73. sarant said

    73 Εχουμε άρθρο για τους κοντόσταβλους

    https://sarantakos.wordpress.com/2014/12/05/constable/

  74. # 72

    Εύχομαι να ζήσουμε μέχρι «το πλήρωμα του χρόνου» οπότε είτε με ΣΟΒΑΡΟ ιππόδρομο-κράχτη (γι αυτό είναι οι προδιαγραφές του) είτε με χάππυλαντ, καζίνα και τα σέα, αξιοποιηθεί ο χώρος για να δεις για πότε τα παιδικά σου επιχειρήματα (απαλλοτρίωση αμπελιών και δαπάνες κατασκευής επίγειας γραμμής και σταθμού) θα ξεπεραστούν αυθωρεί και…πολύ χρήμα !!

    Δεν είναι βλάκες οι Αραβες που επένδυσαν στο Μεϊντάν(ξεφεύγοντας από τις εσωτερικές με αραβικά άλογα παραδοσιακές ιπποδρομίες0 ούτε οι κίτρινοι που δεν είχαν σχέση κι έχουνε κάνει από τα καλύτερα ιπποδρόμια του κόσμου. Αλλά εκεί υπάρχει κράτος και εδώ μια χούφτα οικογένειες που απομυζούν τα πάντα.

    Μου θυμίζεις κάποιον βλάκα «ειδήμονα» στα οικονομικά που έγραφε σοβαρά-σοβαρά πως οι έλληνες πλούτισαν, έχουν όλοι πόρσε, επειδή από το σπίτι του στο Κολωνάκι έβλεπε δύο (αριθμητικώς 2) παρκαρισμένες !!

  75. Costas Papathanasiou said

    Καλησπέρα!
    T’ άλογο, τ’ άλογο του Τζι σαρώνει,/ ο ΠΑΟΚ, με τζόκει… Κολοκοτρώνη
    (Μα, όσους αντίπαλους κι αν κάνει ζάφτι/ θ’ ακούει “-Τύφλα!” όταν σκοντάφτει.)
    Συναφή άσματα:
    Το άλογο”// Στην Αθήνα Μάη μήνα τα κεράσια είκοσι δραχμές.//  Κυριακή πρωί περιστέρια ανάμεσα στις γκρίζες πολυκατοικίες/ και στον μαύρο αχό από την αρωματισμένη φωνή του ανθοπώλη,/ Θλιβερά βοσκοτόπια τεχνητών γονιμοποιήσεων, ζώα πίσω από/ το μαστίγιο στα δυο σούζα και η ματιά τρία μέτρα όσο το/ κόκκινο κύμα στο απέναντι ερείπιο. Εσύ πού πας;/ Τα παιδιά βγαίνουν περίπατο στο πάρκο φτερά δεν πουλάνε/ στεφάνια πλαστικά της Πρωτομαγιάς και των μνημάτων ναι.//  (Μητριά πατρίδα πατρίδα μητριά σάπια τα χρήματα στα χέρια μου/ τα γρόσια σου δεν λάμπουν). Θα περάσουμε κι εμείς τη νιότη—/ βαθιά στο τέλος του καλοκαιριού θα χαθούμε… Αχ! Πόλη/ που με γέννησες δεν μ’ ακούς, κάθε νύχτα χτυπώ τα τείχη σου/ μα οι φύλακες δεν μου ανοίγουν. Γυρίζω πίσω κόβω κλαρί/ πιάνω τραγούδι να σκεπαστούν τα δάκρυα —τυφλό άλογο περπατώ/ και κλαίω μέτωπο στο μέτωπό του.[ Μάρκος Μέσκος, συλλογή: “Άλογα στον Ιππόδρομο”, 1973.]
    Δυο φίλοι μ’ ανταμώσανε και μου `παν ένα βράδυ,/ πως έχει κοριτσόπουλα, στο Φάληρο, κοπάδι
    Την Κυριακή ξεκίνησα κι άφησα την Αθήνα/ και στο παλιό κατέβηκα, για να περάσω φίνα
    Αλλά το ιπποδρόμιο, με τράβηξε και πάλι,/ να `σασταν δίπλα, βρε παιδιά, να βλέπατε τι χάλι.
    Όλα ποντάρω τα ψιλά, ό,τι είχα και δεν είχα/ κι εκεί που πήγα για μαλλί, γύρισα δίχως τρίχα.
    https://www.youtube.com/watch?v=m2dpiCIJZe8 Ποντάρω όλα τα ψιλά ( Ιπποδρόμιο ) – 1940 / Στράτος Παγιουμτζής-Στέλιος Κερομύτης (στίχοι: Στράτος Παγιουμτζής / μουσική: Κοσμάς Κοσμαδόπουλος )
    Την Κυριακή για τον ιππόδρομο τραβάω/ κι εκεί στο Δέλτα του Φαλήρου τ’ ακουμπάω
    παίζω την τύχη μου στα άλογα για σένα/ γιατί το ντέρτι είσαι εσύ τώρα για μένα.
    Έρως κι ιππόδρομος σκοτίζουν το μυαλό μου/ και έχω γίνει θύμα πια του ιπποδρόμου
    κι εκεί γκανιάν που πάω να ‘ρθω στην καρδιά σου/ με φέρνει πάντοτε πλασέ η απονιά σου.
    Άτυχος είμαι μα μπορεί και να κερδίσω/ κι απ’ τον ιππόδρομο με κούρσα να γυρίσω
    κι όταν θα έρθω παρολί στον έρωτα σου/ θα γίνω τζόκεϊ για πάντα της καρδιάς σου
    https://www.youtube.com/watch?v=HksWkfjAmCc ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ – Ο ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΣ (Στίχοι: Οδυσσέας Μοσχονάς/ Μουσική: Νίκος Μοσχονάς και Παραλλαγή Αμερικής : https://www.youtube.com/watch?v=gk4Cr9mB0S8 Ο Ιππόδρομος Μαρία Φλώρη – Σωτήρης Καλυμνάκης )

  76. Πέπε said

    Αυτό όμως γιατί το αποκρύπτετε μετά μανίας; Από τα ωραιότερα κανταδοπρεπή ρεμπέτικα.

  77. Πέπε said

    …όπου ακούμε και το σπάνιο τοπωνύμιο «Παλιό» (=Παλιό Φάληρο).

  78. ΚΑΒ said

    74. Δεν το θυμόμουνα. Αρχικά λοιπόν το αξίωμα του Κ. είχε σχέση με άλογα, αλλά γρήγορα απομακρύνθηκε απ’ αυτά.

  79. sarant said

    77 Λοιπόν, δεν το ήξερα. Τι διαμαντάκι είν’ αυτό;!

  80. Ευχαριστώ για τα σχόλια, τα ωραία τραγούδια (είδες Κώστα, με τον Πέπε πέσατε φωτοφίνις ! ) και τα βίδδεα ! Συγχωρέστε με αν είμαι λίγο απότομος με τον Αθεόφοβο,, το θέμα με πονάει, πήγαιναν οι γονείς μου στον ιππόδρομο και με έπαιρναν από νήπιο μαζί τους. Ηταν άλλες εποχές-ειδικά μέχρι το 81- υπήρχε σεβασμός και οπωσδήποτε καλύτερη ατμόσφαιρα από το γήπεδο και ασυζητητί καλύτερο θέαμα για τους μη τυφλωμένους από τον τζόγο. Και φυσικά τεράστιο σχολείο γιατί στον τζόγο φαίνεται ο πραγματικός χαρακτήρας πολλών «αξιαγάπητων» προσώπων. Θα σας πω ένα περιστατικό μεταξύ κολητών νεαρών : κάποτε δυο κέρδισαν συνεταιρικά ένα ποσόν που δεν μπορούσε να το εξοφλήσει ο πράκτορας κι έπρεπε κάποιος να πάει στα κεντρικά. Προθυμοποίηθηκε ο ένας αλλά ο άλλος που δεν μπορούσε να πάει αντέδρασε ζητώντας να του αφήσει όσα λεφτά είχε μέχρι να γυρίσει.
    -Καλά, δεν με εμπιστεύεσαι ;
    -Σε εμπιστεύομαι αλλά αν πεθάνεις… από ποιόν θα πάρω τα λεφτά μου ;

  81. Πέέέπε(77) Μα ήδη έχει αναφερθεί 20 λεπτά πριν (κι ακριβώς ένα σχόλιο πιο πάνω). Πώς αποκεκρύβεται; 🙂

    72 Ακριβώς άλλο να γίνει σταθμός σε υπάρχουσα γραμμή (και στην γραμμή 1 του μετρό έγιναν στα χρόνια μου καμιά δεκαριά καινούριοι σταθμοί – Ταύρος, ΚΑΤ κά).

    75 Η σωστή δουλειά θάταν να φτιαχτεί το τρένο (προαστιακός; μετρό; αδιάφορο) μέχρι το Λαύριο με σταθμούς στα ενδιάμεσα, όπου υπάρχει ανάγκη. Μαρκόπουλο, Ιππόδρομο και δεν ξέρω που αλλού παρακάτω. Οι σταθμοί δεν γίνονται για συγκεκριμένες χρήσεις και μόνο.

  82. Πέπε said

    82

    Και δεν είναι μανιώδης απόκρυψη να το βάζεις μόνο με λινκ, σ’ ένα κείμενο χωρίς παραγράφους, και με τους στίχους γραμμένους μεν όλους αλλά ενωμένους ανά δύο, συνεχόμενα με άλλους στίχους άλλου τραγουδιού;

  83. # 82

    οι υπέργειες κατασκευές, σταθμοί και γραμμές είναι πανεύκολη υπόθεση.Η γραμμή 4 που έχει ξεκινήσει εδώ κι ένα χρόνο και θα είναι υπόγεια υπολογίζεται να είναι έτοιμη μετά από άλλα πέντέμισυ χρόνια και προφανώς άλλα κόστη.

    Ευχαριστώ και πάλι τον Νικοκύρη για την δημοσίευση και όσους σχολίασαν

    Καληνύχτα σας

  84. atheofobos said

    75

     Αλλά εκεί υπάρχει κράτος και εδώ μια χούφτα οικογένειες που απομυζούν τα πάντα.

    Μπορώ να καταλάβω ότι η εμμονή σου με τον ιππόδρομο, σε οδηγεί να μην κάνεις την απλή σκέψη ότι αν αποφασιζόταν η επέκταση μιας γραμμής για να εξυπηρετήσει ένα άθλημα που βασικά έχουν υποστηρίξει στο παρελθόν οι «οικογένειες που απομυζούν τα πάντα»,  θα ήταν απερίγραπτο το τι θα γραφόταν για το που επενδύονται τα χρήματα του λαού από τους υπηρέτες της πλουτοκρατίας προς τα αφεντικά τους που  είναι και οι ιδιοκτήτες των ακριβών αλόγων !

  85. 83 Τόσο μεγάλη η πηγή και τόσο πολλοί οι στίχοι που αν δεν ακολουθούσε αυτή την τακτική, θα σκρολάραμε συνέχεια. Βέβαια, κι εγώ θα προτιμούσα καμιά αλλαγή παραγράφου (κενό) όταν αλλάζει το κομμάτι (π.χ. το 76 να είναι σε 4 παραγράφους) κάπως έτσι (τουλάχιστον).

    Καλησπέρα!
    T’ άλογο, τ’ άλογο του Τζι σαρώνει,/ ο ΠΑΟΚ, με τζόκει… Κολοκοτρώνη
    (Μα, όσους αντίπαλους κι αν κάνει ζάφτι/ θ’ ακούει “-Τύφλα!” όταν σκοντάφτει.)

    Συναφή άσματα:
    Το άλογο”// Στην Αθήνα Μάη μήνα τα κεράσια είκοσι δραχμές.//  Κυριακή πρωί περιστέρια ανάμεσα στις γκρίζες πολυκατοικίες/ και στον μαύρο αχό από την αρωματισμένη φωνή του ανθοπώλη,/ Θλιβερά βοσκοτόπια τεχνητών γονιμοποιήσεων, ζώα πίσω από/ το μαστίγιο στα δυο σούζα και η ματιά τρία μέτρα όσο το/ κόκκινο κύμα στο απέναντι ερείπιο. Εσύ πού πας;/ Τα παιδιά βγαίνουν περίπατο στο πάρκο φτερά δεν πουλάνε/ στεφάνια πλαστικά της Πρωτομαγιάς και των μνημάτων ναι.//  (Μητριά πατρίδα πατρίδα μητριά σάπια τα χρήματα στα χέρια μου/ τα γρόσια σου δεν λάμπουν). Θα περάσουμε κι εμείς τη νιότη—/ βαθιά στο τέλος του καλοκαιριού θα χαθούμε… Αχ! Πόλη/ που με γέννησες δεν μ’ ακούς, κάθε νύχτα χτυπώ τα τείχη σου/ μα οι φύλακες δεν μου ανοίγουν. Γυρίζω πίσω κόβω κλαρί/ πιάνω τραγούδι να σκεπαστούν τα δάκρυα —τυφλό άλογο περπατώ/ και κλαίω μέτωπο στο μέτωπό του.
    [ Μάρκος Μέσκος, συλλογή: “Άλογα στον Ιππόδρομο”, 1973.]

    Δυο φίλοι μ’ ανταμώσανε και μου `παν ένα βράδυ,/ πως έχει κοριτσόπουλα, στο Φάληρο, κοπάδι
    Την Κυριακή ξεκίνησα κι άφησα την Αθήνα/ και στο παλιό κατέβηκα, για να περάσω φίνα
    Αλλά το ιπποδρόμιο, με τράβηξε και πάλι,/ να `σασταν δίπλα, βρε παιδιά, να βλέπατε τι χάλι.
    Όλα ποντάρω τα ψιλά, ό,τι είχα και δεν είχα/ κι εκεί που πήγα για μαλλί, γύρισα δίχως τρίχα.
    https://www.youtube.com/watch?v=m2dpiCIJZe8 Ποντάρω όλα τα ψιλά ( Ιπποδρόμιο ) – 1940 / Στράτος Παγιουμτζής-Στέλιος Κερομύτης (στίχοι: Στράτος Παγιουμτζής / μουσική: Κοσμάς Κοσμαδόπουλος )

    Την Κυριακή για τον ιππόδρομο τραβάω/ κι εκεί στο Δέλτα του Φαλήρου τ’ ακουμπάω
    παίζω την τύχη μου στα άλογα για σένα/ γιατί το ντέρτι είσαι εσύ τώρα για μένα.
    Έρως κι ιππόδρομος σκοτίζουν το μυαλό μου/ και έχω γίνει θύμα πια του ιπποδρόμου
    κι εκεί γκανιάν που πάω να ‘ρθω στην καρδιά σου/ με φέρνει πάντοτε πλασέ η απονιά σου.
    Άτυχος είμαι μα μπορεί και να κερδίσω/ κι απ’ τον ιππόδρομο με κούρσα να γυρίσω
    κι όταν θα έρθω παρολί στον έρωτα σου/ θα γίνω τζόκεϊ για πάντα της καρδιάς σου
    https://www.youtube.com/watch?v=HksWkfjAmCc ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ – Ο ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΣ (Στίχοι: Οδυσσέας Μοσχονάς/ Μουσική: Νίκος Μοσχονάς
    και Παραλλαγή Αμερικής : https://www.youtube.com/watch?v=gk4Cr9mB0S8 Ο Ιππόδρομος Μαρία Φλώρη – Σωτήρης Καλυμνάκης )

    Θα μπορούσε βέβαια και παραπάνω.

  86. Costas Papathanasiou said

    Μανιώδεις αποκρύψεις και αυτά :
    Μη μου λες για τη Δευτέρα,/ πες μου για μιαν άλλη μέρα,- Τετάρτη, Πέμπτη, Σάββατο,/ τράβα το γκέμι, τράβα το.
    Μη μου λες παραμυθάκια/ πως με φάγαν τ’ αλογάκια,- απ’ της δουλειάς την κούραση/πηγαίνω για ξεκούραση.
    Και δεν μπορώ παράλογα/ και παρατραβηγμένα- πως αγαπάω τ’ άλογα/ πιο πολύ από σένα.
    https://www.youtube.com/watch?v=kFHHAknW7kI “Ιππόδρομος” – 1985 Αγγελος Διονυσίου (στίχοι/μουσική:Τάκης Μουσαφίρης)
    …Πώς ν’ αντέξω, πώς ν’ αντέξω/ να `χω πλάι μου μπεκρή- στον ιππόδρομο να παίζει/ αχ, και στο άσωτο χαρτί.
    https://www.youtube.com/watch?v=8OA7YnJsoC4 “Πάλι μεθυσμένος ήρθες” Ελένη Παπαδάκη (στίχοι : Μιχάλης Αλεξάκης)
    Τώρα γυμναστής σ’ ένα απογευματινό γυμνάσιο/ γυρίζει τα καφενεία,/ τα κέντρα της Λευκωσίας,/ τις χαρτοπαιχτικές λέσχες, τον ιππόδρομο,/ προσπαθώντας μάταια να σκοτώσει/ τ’ ατέλειωτα μεσημέρια/ τ’ ατέλειωτα πρωινά/ «τουλάχιστον να `ταν η θάλασσα κοντά»
    https://www.youtube.com/watch?v=wFg18K5iBYw “Πρόσφυγας από την Καρπασία” – 2014 Αντώνης Ρέμος (στίχοi: Νίκη Μαραγκού/ μουσική: Γιώργος Θεοφάνους)
    Τα παίζω στον ιππόδρομο,/ τα ρίχνω και στα ζάρια- χτυπάω μαύρο κόκκινο/ στην Πάρνηθα τα βράδια.
    https://www.youtube.com/watch?v=hh7Io0ztX0A “Την πλάκα μου κάνω”-Γιώργος Μαργαρίτης (στίχοι: Σία Ροζάκη/ μουσική:Αντώνης Κατινάρης )
    Ποντάρισε σε φαβορί/ σίγουρα να τα πάρει- και άλλος με άλογο κουτσό/ τα μάνεϊ έχει πάρει
    σου πήρανε τα μάνεϊ/ και πάνε για κριθάρι
    https://www.youtube.com/watch?v=VKkllbEtoH4 “Ποντάρισε σε φαβορί” Τάσος Μπουγάς

  87. Costas X said

    Πολύ ωραίο, εμπεριστατωμένο και ενδιαφέρον το άρθρο του Gpointofview για τον ιππόδρομο, ειδικά για τους άσχετους σαν εμένα!
    Οι μόνες σχέσεις που έχω εγώ με τους ιπποδρόμους, είναι ίσως ο Longchamp και ο Long Shot, και εξηγούμαι :

    1) Οι Longchamp είναι κάποιες στιλάτες γαλλικές δερματόδετες πίπες που έχω στη συλλογή μου. Πήραν το όνομά τους από τον ιππόδρομο Longchamp του Παρισιού. https://en.wikipedia.org/wiki/Longchamp_(company)

    2) Ο Long Shot ήταν ένα καημένο άλογο που τίναξε τα πέταλα, ή «κλώτσησε τον κουβά» όπως λέει το αγαπημένο σκα τραγουδάκι, στον ιππόδρομο Caymanas Park στην Τζαμάικα :

  88. sarant said

    Τώρα που το σκέφτομαι, θα μπορούσαμε να γράψουμε κι άλλο ένα αρθράκι για τις λέξεις του ιπποδρόμου, που πολλές έχουν πάρει και μεταφορικές ή ευρύτερες σημασίες, π.χ. φαβορί, γκανιάν κτλ.

  89. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Τα άλογα του ιπποδρόμου τρέφονται με σπασμένο κριθάρι, βρώμη και χόρτο -5 έως 6 οκάδες την ημέρα- και ποτίζονται τρείς φορές ημερησίως το θέρος και δύο τον χειμώνα.(…) κάθε δύο άλογα απασχολούν δια την περιποίησίν των ένα ιπποκόμον.

    Από ρεπορτάζ του 1933 της εφημερίδας «Θάρρος» για τις ημέρες δόξας του ιππόδρομου Φαλήρου
    https://www.news247.gr/history/mixani-tou-xronou-otan-irthe-o-ippodromos-stin-ellada/

  90. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Το ιπποδρόμιο
    Γιώργος Μητσάκης/Γιάννης Τατασόπουλος/ Ρένα Στάμου 1951

    Δεν ξαναπαίζω πια χαρτιά, δεν ξαναπαίζω ζάρια
    δεν θέλω πια να ξαναδώ, να ξαναδώ, βαλέδες και δεκάρια
    Τώρα στο ιπποδρόμιο θα παίζω τα λεφτά μου
    κι εσύ που είσαι το γούρι μου, θα κάθεσαι κοντά μου
    στον ιππόδρομο

  91. Πέπε said

    86, 87

    Καλά λοιπόν, ας μιλήσουμε με εντελώς στεγνή και στενή κυριολεξία:

    Δε διάβασα το σχόλιο του Κώστα. Όποτε έχω καταφέρει να διαβάσω σχόλιό του, πάντοτε μου άρεσε. Δυνητικά είναι από τους αγαπημένους μου σχολιαστές. Αλλά με δυσκολεύει πολύ, οπτικά μιλώντας, ο τρόπος που τα απλώνει πάνω στο e-χαρτί. Οπότε συνήθως ρίχνω απλώς μια ματιά, να δω εν είναι κάτι τόσο συναρπαστικό ώστε να κάνει το μάτι μου να υπερβεί αυτές τις δυσκολίες, αυτή τη φορά όμως έτυχε να μη ρίξω ματιά.

    (Πάντως, βρε Γιάννη, δεν είναι και κανένα τρομερό σκρολάρισμα να διαβάσεις:

    Δυο φίλοι μ’ ανταμώσανε και μου ‘παν ένα βράδυ
    πως έχει κοριτσόπουλα στο Φάληρο κοπάδι.

    Την Κυριακή ξεκίνησα κι άφησα την Αθήνα
    και στο Παλιό κατέβηκα να την περάσω φίνα.

    κλπ.)

  92. Νέο Kid said

    89. Η αλογομούρικη λέξη που όλοι έχουν ακούσει , αλλά κανείς δεν ξέρει τι σημαίνει είναι το φόρκαστ! 😊

  93. Costas Papathanasiou said

    Πονταρίσματα στο Ιπποδρομιακό στοίχημα
    Γκανιάν: Αφορά ποιο άλογο θα κερδίσει την κούρσα.
    Πλασέ: Το άλογο που επιλέγετε πρέπει να τερματίσει πρώτο ή δεύτερο.
    Δίδυμο: Επιλέγετε δύο άλογα και πρέπει να καταλάβουν τις πρώτες δύο θέσεις ανεξαρτήτως σειράς μεταξύ τους.
    Φορκάστ: Επιλέγετε ξανά δύο άλογα. Αυτή τη φορά όμως πρέπει να βρείτε και την ακριβή τους θέση στο 1-2.
    Συνδυαστικό Φορκάστ: Εδώ παίζετε δύο φορκάστ. Επιλέγετε δηλαδή τέσσερα άλογα και περιμένετε τα δύο από αυτά να τελειώσουν στην πρώτη δυάδα.
    Τρικάστ: Επιλέγετε τα τρία άλογα που πιστεύετε θα τερματίσουν στην πρώτη τριάδα, αλλά και με την ακριβή σειρά.
    Τρίο: Ξανά επιλογή τριών αλόγων, δίχως όμως να σας ενδιαφέρει η σειρά.
    Τετραπλό: Εδώ τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα. Επιλέγετε τέσσερα άλογα και πρέπει να τερματίσουν στην πρώτη τετράδα, αλλά να βρείτε και την ακριβή σειρά κατάταξης.
    Πιο εξειδικευμένα πονταρίσματα
    Quinte: Ο δείκτης δυσκολίας ανεβαίνει, αφού πρέπει να βρείτε την πρώτη πεντάδα και με συγκεκριμένη σειρά.
    Σύνθετο: Πρέπει να βρείτε δύο νικητές, από δύο σερί κούρσες.
    Σύνθετο δίδυμο: Πρέπει να βρείτε δύο δίδυμα σε δύο συνεχόμενες ιπποδρομίες.
    Σύνθετο φορκάστ: Πρέπει να βρείτε δύο σερί φορκάστ σε σερί κούρσες.
    Σκορ-4: Πρέπει να ποντάρετε σωστά σε τέσσερις νικητές από τέσσερις συγκεκριμένες κούρσες.
    Σκορ-6: Ο βαθμός δυσκολίας είναι μεγαλύτερος σε σχέση με το -4. Πρέπει να βρείτε νικητές σε έξι κούρσες.
    Σκορ-9: Ακόμη πιο δύσκολα. Ψάχνετε για νικητές σε εννέα ιπποδρομίες.
    Παρολί: Ποντάρισμα που πολλαπλασιάζεται από τη μία κούρσα στην άλλη.
    https://www.kingbet.net/theoria-stoiximatos/stoixima-ippodromos-kanones-orologi/

  94. Costas Papathanasiou said

    Ιπποδρομιακή τραγουδιστική συνέχεια:
    …Μόλις και πρόλαβες να δεις/ Στη βιαστική στροφή/ Το πλίθινο υπόλειμμα/ Απ’ τη σφενδόνη του ιπποδρόμου/ Αγιάτρευτες λαβωματιές τα τείχη/ Και γυμνοπόδαρα παιδάκια παίζοντας/ με ξεφωνητά έξω από παραπήγματα
    https://www.youtube.com/watch?v=3BisIIe0eXk Κηλιδογραφία – Χρήστος Καρακώστας (στίχοι: Πέτρος Χρονάς/μουσική: Σταμάτης Κραουνάκης, “Το σπίτι του Αγαμέμνονα”,1978)
    Αν δε βγείτε πρώτο κόμμα/ το ίδιο βράδυ Κυριακής- θα καείτε ζωντανοί/ σαν λαμπάδες στις κολώνες της ΔΕΗ
    κι αν δε βγούμε πρώτοι εμείς/ το ίδιο βράδυ Κυριακής- να μας τρώνε τα λιοντάρια/ στον ιππόδρομο με βάρδια
    https://www.youtube.com/watch?v=KaRfokZBvCQ “Εκλογές” – 1993  Ορφέας Περίδης
    Όσο θυμάμαι, αυτή η χώρα καταρρέει/ και συντηρείται απ’ το περίσσευμα της σάρκας μου,
    νόμοι, χαφιέδες, λουφαδόροι, φαρισαίοι,/ οι τρακαδόροι της πολύτιμης ανάσας μου.
    Να με ταΐζουνε με γήπεδο και τσόντα,/ με κρατικά λαχεία, λόττο και ιππόδρομο,
    μια επιμόρφωση με μάρκα δακρυγόνα/ και αναδόμηση σε εθνικό μονόδρομο.
    https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=uJLXMmDToT4 “Ως γνήσιος Έλλην” – 1991 Στέφανος Κορκολής (στίχοι : Ιφιγένεια Γιαννοπούλου) 
    Χαμένοι μες τα γήπεδα, χαμένοι στη δουλειά,/ χαμένοι στον ιππόδρομο και στα προγνωστικά
    https://www.youtube.com/watch?v=GsPKuewyk2U “Χαμένοι” – 1989 Μιχάλης Ρακιντζής
    Η Τζένη είναι κυρία στην πάνω τη μεριά/ των γέρων τα καμώματα τα βλέπει και γελάει
    ακόμα χάι προσποιητά δε δέχεται φιλιά/ και κάτω απ’ τις ζαρτιέρες της κομπόδεμα φυλάει
    από τις πρώτες πέρασε στο πανεπιστήμιο/ να πάρει και το δίπλωμα της φιλοσοφικής
    και κάπως έτσι γνώρισε στο διπλανό θρανίο/ το Τάκη τον προοδευτικό και αιώνιο φοιτητή[…]
    σε λίγο ο Τάκης έφαγε όλη την περιουσία/ Τετάρτες στον ιππόδρομο τα Σάββατα στα ζάρια
    στο Κολωνάκι γνώρισε την Αλγκα απ’ την Περσία/ που `χε δική της τράπεζα για τα μεγάλα ψάρια
    Κι αν δε θες, κι αν δε θες, να πέσεις μες στο λάκκο,/ αυτή η ζωή σε μια στιγμή τα φέρνει άνω-κάτω.
    https://www.youtube.com/watch?v=nMeiuUYEhEc “Ιφιγένεια εν Ταύρω” – 2002 Βασίλης Παπακωνσταντίνου(στίχοι Μάνος Ξυδούς/ Μουσική: Μάνος Ξυδούς, Δημήτρης Κανελλόπουλος )
    …Εγώ δεν παίζω ούτε προ πο ούτε ιππόδρομο/ μα στης αγάπης τρέχω το μονόδρομο
    https://www.youtube.com/watch?v=YHv5pP1BlQQ “Τυχερά παιχνίδια” Άγγελος Παπαδημητρίου (στίχοι :Τάσος Ποταμιάνος )
    Δεν ξαναπαίζω πια χαρτιά/ ο κόσμος να χαλάσει- θα παίζω στον ιππόδρομο/ το γούρι μου ν’ αλλάξει.
    Και όταν θα τα χάνουμε/ στις κούρσες στον ιππόδρομο,- θα φεύγουμε μπατίρηδες/ οι δυο μας ποδαρόδρομο.
    https://www.youtube.com/watch?v=j8xGWeLJpOg “Το ιπποδρόμιο” Γιώργος Μητσάκης, Ρένα Στάμου, Γιάννης Τατασόπουλος (1951

  95. sarant said

    95 Eίχε κρατηθεί, και κρίμα

  96. Costas Papathanasiou said

    Ποιητικό αίνιγμα με μαύρο σκύλο, ιπποδρομικό:
    “Ο γρίφος”(1938)Γιώργος Κοτζιούλας
    Στίχο με στίχο, λέξη με λέξη, κόμμα με κόμμα,/ το κεντρομέτρι το πατρικό μου στα χέρια ως να `χα,/
    γύρευα, διάλεα, κι αγωνιζόμουν, ξανά κι ακόμα,/ να γίνει κάτι για ν’ ανασάνω –τότε μονάχα.//
    Καθώς η σκύλα που της αρπάξαν τα νέα κουτάβια,/ παρόμοια σκούζω κι εγώ στης νύχτας το έναστρο πλάτος•/
    ω, εσείς που πάτε στης γης την άκρη γοργά καράβια,/στείλτε σινιάλο κι όλα τ’ αφήνω να ρθώ τρεχάτος.//
    Ζητιάνος είμαι κι είχα ό,τι θέλει η ψυχή του ανθρώπου•/ αέρας ήταν ο θησαυρός μου, μα ποιος τα ξέρει! /
    Μέρα και νύχτα, ξάπλα ή ολόρθος, στην πόλη κι όπου/ μ’ έφερνε η τύχη, τα συλλογιόμουν όπως οι γέροι.//
    παλιές μονέδες που κομποδιάζουν μες στη σακκούλα/ κι όλο φυλάνε μην τους προφτάσει γλήγορο μάτι.
    Κι αν με ρωτούσαν: Ποιο είναι το βιο σου, Γιώργο Κοτζιούλα;/ θ’ αποκρινόμουν: — Οι κόποι μου είναι στίχοι μονάτοι.//
    Χώμα ήταν χάμου, βροχή αποπάνου, γύρω υγρασία/ κι ο σύντροφός μου κουκουλωμένος όλο εβλαστήμα./
    Σε μένα (ω θάμα!) χαμογελούσε η Αθανασία/ κι άσε τους άλλους να προσκυνάνε, μού’λεε, το χρήμα.//
    Κάποτ’ ερχόταν ο ήλιος πλάι μου στο παραθύρι/ κι από την όψη μου έφευγε αμέσως όλη η χλoμάδα,/
    η άφωνη πίκρα πόχει το μούτρο του κακομοίρη•/ δεν είχα τότε νου να κοιτάξω πώς παν τα γράδα.//
    Ο Αράπης ήταν κουλουριασμένος εκεί πιο πέρα/ και μ’ ένα νόημα του αφεντικού του πετιόταν ίσια./
    Στο δάσος πρέπει να τριγυρίζεις τέτοιαν ημέρα,/ να κόβεις ρείκια και να μυρίζεις κρίνα βουνίσια.//
    Χίλια παιγνίδια μού έκαν’ ο σκύλος δίπλα στο ρέμα/ (παράσταιν’ ο άθλιος του ιπποδρομίου τ’ ακράτητα άτια),/
    για να μου δώσει να καταλάβω πως ήταν ψέμα/ τα όσα μου λέγαν οι εχτροί του τάχα για τα κομμάτια.//
    Καθώς επάαινα κάτου απ’ τα δέντρα με βήμα πλάνο/ συχνά γυρνούσε μες στο μυαλό μου μια τέτοια ιδέα:/
    Δε φέρν’ ο διάολος εδώ κανέναν Αμερικάνο,/ μην του γλιστρήσει το πορτοφόλι –θα’ ταν ωραία! //
    Όσο να τα ‘βρω, κουτσοπερνούσα, μ’ ελιά και σκόρδο/ (καλύτερα έτσι παρά να τρέχω σε πόρτα ξένη)./
    Μα δεν πειράζει, θα συγκινήσω κανένα λόρδο,/ μόλις θα μάθουν τι έχω γραμμένα στην οικουμένη.
    ( https://www.poiein.gr/2008/12/28/aethnaio-eioaeeiyeao-yiao-aiuoouo-uaiuooio-ooaanaoyao-eae-dhiecotho-dhanioossaoc-adhu-oii-issei-oanaiouei-adhssiaoni-oiossa-eieioiynio/ )

  97. sarant said

    97 Γυρίσαμε πολύ πίσω, στο 2008!

  98. Corto said

    Έστω και καθυστερημένα, μπράβο Τζι! Πολύ ενδιαφέρον άρθρο! Ευχαριστούμε και τον Νίκο για την δημοσίευση!

    Μιας και έγινε λόγος για την ομοιοκαταληξία «ιππόδρομος – ποδαρόδρομος», ένα μεταμεσονύκτιο κουίζ: Ποιος σπουδαίος Έλληνας κωμικός της Επιθεώρησης ήταν διάσημος για την λατρεία του στον ιππόδρομο, ώστε το όνομά του να αναφέρεται σε επιθεωρησιακό τραγούδι με στίχους που έχουν αυτήν την ομοιοκαταληξία;

  99. Costas Papathanasiou said

    Aς προσθέσουμε κι αυτά τα εποχικά :
    Άλλος το χρήμα κυνηγά/ άλλος ιππόδρομο, χαρτί,- όμως για σένα όλα αυτά/ ούτε σου καίγεται χαρτί.
    https://www.youtube.com/watch?v=IOX8Nl_lvKo “Πολιτική και αθλητισμός” Κατερίνα Αντωνίου & Γιώργος Τζωρτζής  (μουσική/στίχοι : Βαγγέλης Σίμος & Γιώργος Τζώρτζης)
    Πριν την τρίτη ιπποδρομία αν χτυπήσεις φαβορί/ άκου ετούτη τη σοφία παρά χρήμα κι αυθωρεί.
    Πέτα όξω το ντολμά, φρόντισε να είναι ντούρος/ για να είσαι πιάνο master όπως χρόνια είναι ο Σγούρος.
    https://www.youtube.com/watch?v=_QY71289fYI “Προφυλακτικών εγκώμιο” – 1997/ Ημισκούμπρια
    Ηλίθια πόλη ασφαλτωμένο ιπποδρόμιο/ ακροβατεί ο φτωχός απάνω στο σχοινί
    η άπληστη κατέβηκε στο πεζοδρόμιο/ κι ο αναβάτης το γλεντάει επί πληρωμή
    https://www.youtube.com/watch?v=8V2YBVbiIa0 Ηλίθια πόλη – 1982 Σπυριδούλα
    Ρωτάς τι κάνει τον ταχυδαχτυλουργό/ Να αποφεύγει μια αθώα παιδική ματιά
    Το γέρο αναβάτη σε στοίχημα ιπποδρομιακό/ Να αποφεύγει πτώση στης ζωής το μακελειό
    Ρωτάς τι κάνει έναν πρωτοπυγμάχο/ Να αποφεύγει μια αστραπιαία γροθιά
    Τον στυλοβάτη βιοπαλαιστή μισθωτό/ Να αποφεύγει στον καιάδα τη μεγάλη βουτιά.
    “Ρωτάς” – 2008 / Γιώργος Τσίγκος & Μαύροι Λύκοι (Β.Ο.Μ.Β.Α.- 2008) στο 6:15 του https://www.youtube.com/watch?v=_4gXV5yFSBU
    …’Ολα περιμένουν εσένα/ όλοι πίστευαν πως θα είσαι μέσα στο δέμα/ κι όταν το άνοιξαν δεν είχε τίποτα. Τώρα όλοι σε περιμένουν/ ακόμη κι εγώ/ που είδα την πόρτα αυτή ανοιχτή/ προσπαθώ να πείσω τον εαυτό μου/ πως ήρθες/ μα ζω χωρίς να σε βλέπω/ πριν όλα τα άλογα του ιπποδρόμου/ διασχίσουν τον επόμενο νεωτερισμό/ πριν αναδειχθεί Μις Υφήλιος/ ένας έρημος κάκτος./’Ολοι περιμέναμε στην τηλεόραση/ την αναγγελία του νέου χρόνου/ ενώ εσύ περπατούσες γαλήνιος/ πάνω στη θάλασσα
    https://www.youtube.com/watch?v=IS3j4Hwl6-s “Όλες αυτές τις νύχτες” – 2012  Κωνσταντίνος Βήτα
    Τέλος εποχής”- Γιάννης Τσίγκρας
    Κι ο Τσιγκιτσάγκας, με το καβούρι να’χει κάνει/ ιππόδρομο το στομάχι του, τράβηξε την πόρτα/ μιας εποχής, δοκίμασε το πόμολο, να δει αν έκλεισε καλά,/ κι απομακρύνθηκε-ήγουν την έκανε, με μεγάλα βήματα/ υπήρξεν ο τελευταίος μαχαλόμαγκας, όταν εμείς οι φλώροι,/ σιχτιρισμένη γενιά των σίξτις, προσφέραμε στις επισκέψεις,/ ένα βερμούτ που’κανε το γύρο της πόλης,/ εκείνοι σου έστριβαν/ τσιγαριλίκι, μπροστά σου, το δώρο δε δωρίζεται, έπρεπε ή να το/ αρνηθείς ευγενικά, “ευχαριστώ, ρε μαλάκα, δεν πίνω μαύρη” ή/ να το καπνίσεις-όχι να το δωρίσεις για να καταλήξει στον/ που στο πρόσφερε-υπάρχουν, βέβαια, στις παρυφές,/ όξω απ’την εποχή/ υπάρχουν(σας μίλησα γενικά, άλλοτε)κάτι παλιοί καντάρηδες/ της λαχαναγοράς, καροτσέρηδες, λοτατζήδες, κάποιοι που/ περπατούν και κοιτούν τα μπράτσα τους, απόμαχοι/ φορτοεκφορτωτές, αλλά η εποχή έκλεισε με τον Τσιγκιτσάγκα

  100. 32, … ο Ιωαννίδης μάλιστα είχε απαγορεύσει στους συνεργάτες του να του μιλάνε για ιππόδρομο …

    Το λες και
    αλογοκρισία

  101. … έγινε μόδα οι τραγουδιστές των νυχτερινών κέντρων να έχουν άλογα στον ιππόδρομο,…
    …Την εντυπωσιακή αρχή έκανε ο συμπαθέστατος Κόκοτας
    με τις φαβορίτες του. …

    Με προτίμηση στα φαβορί

  102. Την φράση «τον παίζει στάβλο» την είχαμε πει παλιά

    Τα καρπούζια του χωροφύλαξ

  103. # 85

    έστειλα μια εκτενή απάντηση, δεν την βλέπω αναρτημένη, πάρε μια περίληψη:

    Οι δικές σου κομματικές παρωπίδες δεν σε αφήνουν να δείς πως το 2003 που εγκαινιάσθηκε ο ιππόδρομος και πριν, ήταν προολυμπιακές χρονιές . χωρίς κρίση, με κάργα χρηματοδότηση σε άχρηστα-αποδεδειγμένα- έργα και ακόμα ο ιππόδρομος (και ο ΟΠΑΠ) ήταν κρατικός και αφού λοιπόν επένδυσε στις εγκαταστάσεις στο Μαρκόπουλο, η επέκταση του μετρό θα ήταν υποστηρικτική ως προς την λειτουργία του (εδώ βέβαια ούτε δρόμους δεν φιάξανε, ήταν κάζο πενσάτο)
    Να σου θυμίσω πως όταν φιάξανε το καζίνο στην Πάρνηθα φιάξανε και το τελεφερίκ για να πηγαίνει ο κόσμος ; Δεν περίμενα τόσο ρηχές σκέψεις από σένα !

    Οσο για τα τζάκια πολλά είχαν αλλάξει παράδειγμα , άλλος Μαρινάκης είχε το άλογο Ολυμπιακός Γουίνερμ κι άλλος Μαρινάκης έχει τον ΟΣΦΠ (και τον δήμο Πειραιά) και δεν ξέρει που είναι ο ιππόδρομος. Από τότε που γκρεμίστηκε η Αθηναία το υποβαθμισμένο Φάλληρο δεν μπορούσε να κρατήσει τα τζάκια, φεύγανε σιγά-σιγά έξω. Το Μαρκόπουλο θα μπορούσε να τους ξαναψέρει αν δεν υπήρχε ο «καπετάνιος» στην ΦΕΕ

  104. # 101, 102

    Γειά σου Μη χάλι !

  105. GeoKar said

    #71: Αμήν & πότε! Καλημέρες 🙂

  106. Καλημέρα
    92 «Όποτε έχω καταφέρει να διαβάσω σχόλιό του, πάντοτε μου άρεσε. Δυνητικά είναι από τους αγαπημένους μου σχολιαστές. Αλλά με δυσκολεύει πολύ, οπτικά μιλώντας, ο τρόπος που τα απλώνει πάνω στο e-χαρτί.» Εγκρίνω και προσαυξάνω. Απλά εγώ ξεχωρίζω και διαβάζω τα μπλε γράμματα 🙂

    Τώρα για το άλλο (δεν είναι και κανένα τρομερό σκρολάρισμα να διαβάσεις:) Όλα σχετικά. Με τέτοιον πλούτο που έχει και τόσα πολλά που βάζει…

  107. # 94

    Κώστα, από αυτά άλλα λείπουν κι άλλα περισσεύουν, είναι για τις ιπποδρομίες εξωτερικού και υπάρχουν μεγάλες διαφορές από χώρα σε χώρα (Αγγλία,Γαλλία, Νότιος Αφρική, Ιρλανδία και Κύπρος)

  108. sarant said

    Kαλημέρα από εδώ!

    99 Γεια σου Κόρτο. Ο Πέτρος Κυριακός;

  109. atheofobos said

    104

    Ευχαριστώ πολύ που με τις βαθυστόχαστες σκέψεις σου, επιβεβαιώνεις γράφοντας:

    … χωρίς κρίση, με κάργα χρηματοδότηση σε άχρηστα-αποδεδειγμένα- έργα …

    … όταν φιάξανε το καζίνο στην Πάρνηθα φιάξανε και το τελεφερίκ για να πηγαίνει ο κόσμος …

    αυτό που έγραφα  με τις ρηχές δικές μου : «για το τι θα γραφόταν για το που επενδύονται τα χρήματα του λαού από τους υπηρέτες της πλουτοκρατίας προς τα αφεντικά τους»!

  110. spyridos said

    Καλημέρα

  111. Corto said

    Καλημέρα σας!

    109 (Sarant):

    Ακριβώς Νίκο! Ο Πέτρος Κυριακός, στο επιθεωρησιακό σκετς «συν πλην» (1933) με τον Γιώργο Καμβύση:

    «Φάληρο, κούρσες, ματσαράγκες ιππόδρομο/ νέον σύνθετον, γκανιάν, Κυριακός ποδαρόδρομο»

    (Νωρίτερα ο Κυριακός είχε ερμηνεύσει το 1930 και ένα άλλο επιθεωρησιακό τραγούδι με αυτήν την ομοιοκαταληξία: είναι το «Βαγγελάκι», με μουσική του Δημήτρη Κάσσιου και λόγια του Δημήτρη Γιαννουκάκη και σε πρώτη ηχογράφηση με το Γιώργο Νοδέο το 1929)

  112. sarant said

    112 Κάτι θυμόμουν πολύ αμυδρά.

  113. @72, 74 Κ.λπ. Αν προσέξετε στην έξοδο της Αττικής οδού προς Κορωπί και αεροφδρόμιο υπάρχει ανάμεσα στα σδύο ρεύματα και μια ημιτελής σιδηροδρομική γέφυρα για την σχεδιασμένη επέκταση του προαστιακού προς Λαύριο η χάραξ του παλίου τρένου για Λάυτριο είναι παράλληλα με τη Λαυρίου οπότε υπήρχε πρόβλεψηξα αλλά δεν έγινε ποτέ, οπως και τόσα σιδηροδρομικά έργα.

    https://www.google.com/maps/@37.9059711,23.9028762,661m/data=!3m1!1e3?entry=ttu

  114. # 110

    Ρε φίλε έλεος, δεν είμαστε μωρά παιδιά ! εδώ εγώ μιλάω για ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ παραδείγματα(τόσα ολυμπιακά κτίσματα) και συ κρίνοντας άχρηστο ένα έργο ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ για να κριθεί !!! Κατέβα από τον θρόνο σου, μέγιστε κριτή, να ανέβη ο Μπουμπούκος, μόνον αυτός θεωρεί σωστά όσα του ξεφεύγουν χωρίς κρίση !!

    Σκέψου πριν γράψεις …

  115. atheofobos said

    115

    Λοιπόν, μόλις κατέβηκα από τον θρόνο μου βρήκα τον  Μπουμπούκο και μου είπε ότι δεν σκοπεύουν να κάνουν  έργα που ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ είναι προφανές ότι είναι άχρηστα!

  116. antonislaw said

    Καλημέρα σας!

    Τζη εξαιρετικό το κείμενο, πολύ ενδιαφέρον ακόμα και για έναν άνθρωπο σαν κι εμένα που δεν έχω πάει ποτέ σε ιππόδρομο ούτε έχω παρακολουθήσει ιπποδρομίες.

    Επί της διαδικασίας: Και εμένα με ζορίζει πολύ να διαβάσω τα ποσταρίσματα του Kώστα και στενοχωριέμαι γιατί είναι σκέτος θησαυρός. Αν και πιστεύω στο προσωπικό ύφος -και ηλεκτρονικής-γραφής- θα τον παρακαλούσα κι εγώ να βάζει μερικά έντερ παραπάνω ή θα πρέπει να αντιγράφω τα κείμενά του σε ένα word και να ξεντώνω εκεί 🙂

    Μια ερώτηση λεξιλογική: το ντέρμπυ έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία στον ιππόδρομο ή είναι όπως στο ποδόσφαιρο ο αγώνας μεταξύ κορυφαίων αντιπάλων; Ντέρμπυ λένε και κάποια άλογα ή λάθος κατάλαβα; Πάντως αν και η ίδια η ιπποδρομία δεν με θέλγει όλα τα γύρω γύρω και η φιλολογία και η παραφιλογία των ιπποδρομίων με τη λαογραφία της είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Μακάρι Τζη να το επεκτείνεις και σε βιβλίο.

  117. Theo said

    @117β:
    Κι εγώ δυσκολεύομαι με τα ποσταρίσματα του Κώστα και συνήθως τα προσπερνώ γιατί βιάζομαι λίγο. Πρέπει να είμαι πολύ χαλαρός για να τα διαβάσω. Κρίμα, γιατί συνήθως έχουν πολύ ζουμί 😦

  118. odinmac said

    Το Derby Stakes είναι ένας αγώνας δρόμου που διεξάγεται στο Epsom Downs, νότια του Λονδίνου, από το 1780. Εκείνη την εποχή διεξαγόταν μια Πέμπτη στα τέλη Μαΐου ή στις αρχές Ιουνίου


    Théodore Géricault (1791–1824), The Epsom Derby (1821), oil on canvas, 91 × 122 cm, Musée du Louvre, Paris.

    Συνοδευόταν από ένα μεγάλο πανηγύρι


    William Powell Frith (1819–1909), The Derby Day (1856-58), oil on canvas, 140.5 x 264 cm, The Tate Gallery, London.

  119. Έγραψα και εγώ για τα ντέρμπι αλλά με έπιασε η σπαμοπαγίδα γιατί με το κόπι-πέιστ από τη βίκι ήταν γεμάτο λινκ.

    Φαίνεται ότι αρχικά ντέρμπι είναι ένα συγκεκριμένο είδος ιππικού αγώνα (με τρίχρονα άλογα), από το όνομα του κόμη που τον ξεκίνησε το 1780. Για το ποδόσφαιρο, είναι το… ντέρμπι μεταξύ γειτονικών ομάδων γιατί κάτι τέτοιο γινόταν στον ορίτζιναλ ιππικό αγώνα.

  120. 117 Δες:

    Games between two rivals that are based in areas of close geographical proximity are often known as a local derby, or simply just a derby (UK: /ˈdɑːrbi/ DAR-bee, US: /ˈdɜːrbi/ DUR-bee); a sporting event between two teams from the same town, city or region. The term is usually connected with association football[6] and the media and supporters will often refer to this fixture as «Derby Day».[7]

    The term «derby» possibly originated from the Derby, a horse race in England, founded by the 12th Earl of Derby in 1780. The 19th Earl has since claimed the Derby name was originally only given to one other sporting event: fixtures between St Helens at one end of the family’s Knowsley estate and Wigan at the other.[8]

    The other theory as to the name’s origin involves Shrovetide football, an early, unofficiated version of both association and rugby football. It was first played in the town of Derby prior to Medieval times. From as early as the 12th century it was known to have been played in Ashbourne. It was a chaotic and exuberant affair that involved the whole town, often resulting in fatalities. The goals were at Nuns Mill in the north and the Gallows Balk in the south of the town, and much of the action took place in the River Derwent or the Markeaton Brook. Nominally the players came from All Saints’ and St Peter’s parishes, but in practice the game was a free-for-all with as many as 1,000 players. A Frenchman who observed a match in 1829 wrote in horror, «if Englishmen call this play, it would be impossible to say what they call fighting». Shrovetide football is still an annual event in the town of Ashbourne.[9]

    Since at least as early as 1840 ‘derby’ has been used as a noun in English to denote any kind of sporting contest.[10]

    https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_sports_rivalries

    Πιο ιπποδρομικά:

    A derby (UK: /ˈdɑːrbi/ DAR-bee, US: /ˈdɜːrbi/ DUR-bee) is a type of horse race named after the Derby Stakes run at Epsom Downs Racecourse in England.[1] That was in turn named after Edward Smith-Stanley, 12th Earl of Derby, who inaugurated the race in 1780.[2] Perhaps the best-known example after the original is the Kentucky Derby in the United States.[3][4]

    Traditionally, the term «derby» is used strictly to refer to races restricted to three-year-olds,[citation needed] as the English and U.S. Triple Crown races all are. The most notable exceptions to this rule are the Hong Kong Derby and Singapore Derby, restricted to four-year-old Thoroughbreds, and the Canadian Pacing Derby, an annual harness race for «aged pacers» (Standardbreds) four years old and up.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Derby_(horse_race)

    Υπάρχει βέβαια και το χρυσό ντέρμπι της ΊΟΝ.

  121. antonislaw said

    119-120 Ευχαριστώ πολύ για την ενημέρωση. Στη σημερινή ιπποδρομία λέγοντας ντέρμπι εννοούμε κάτι άλλο από μια κούρσα με τα φαβορί άλογα;

    Και μια ερώτηση πραγματολογική: βλέπω στις παραπάνω ελαιογραφίες τα jockey cap, και λέει και το λεξικό ότι το τζόκεϊ από εκεί έχει πάρει το όνομά του. Απλά στις ελαιογραφίες δεν φαίνεται να έχουν κάποια κορδέλα, κάποιο στήριγμα, και όποιος έχει οδηγήσει μηχανάκι με τζόκεϊ θα θυμάται ότι το παίρνει ο αέρας εύκολα.

    Στο δημοτικό θυμάμαι πρώτη φορά που μας έδειξαν φωτογραφία το άγαλμα του μικρού τζόκεϋ όπως μας είχαν πει του αθήνησι αρχαιολογικού μουσείου. Βλέπω ότι λέγεται και τζόκεϋ του Αρτεμισίου και επίσημα αναβάτης του Αρτεμισίου. Αλήθεια το άλογο πώς να ήταν στηριγμένο γιατί η καλαισθησία των αηπ δεν νομίζω να δεχόταν να στηρίζεται σε ένα σωλήνα σαν»σκουπόξυλο» κάτω από την κοιλιά του αλόγου

    https://www.greek-language.gr/digitalResources/cache/image//files/navigator/art/ancient_art/Hellen.D1.3a_Anavates_1.1280.jpg

  122. odinmac said

    @117, 120

    “The name «Derby» (deriving from the sponsorship of the Earl of Derby)…”
    https://en.wikipedia.org/wiki/Epsom_Derby

  123. sarant said

    120 -> 121 Απελευθερώθηκε.

    Κάποτε θα βάλουμε και άρθρο για τη λέξη ΄ντέρμπι’

  124. odinmac said

    Να πούμε βέβαια ότι ο 1ος πίνακας τού @119 έχει ένα “πολύ σοβαρό” λάθος, για το οποίο βέβαια δεν φταίει ο ζωγράφος. Εκείνη την εποχή δεν το γνωρίζανε αφού… τα φαινόμενα απατούν.
    Πρέπει να φύγω τώρα, όποιος θέλει ας προβληματιστεί, θα μπω το βράδυ αν μπορέσω.

  125. Νέο Kid said

    125. Ο καλπασμός είναι λάθος. Αυτή η διάταξη των ποδιών (μπρος πίσω τεντωμένα και στον αέρα) δεν συμβαίνει ποτέ παρά τοις ίπποις…

  126. antonislaw said

    125, 126

    Θα συμφωνήσω με τον Κιντ, η στιγμή που το άλογο βρίσκεται στον αέρα έχει τα πόδια λυγισμένα

    φωτογράφος Eadweard Muybridge ,1872

    https://www.horseandhound.co.uk/features/eadweard-muybridge-horse-photographs-627070

  127. 51, … τρομερό τζόκευ της εποχής, τον Μαρίνο

    Μαρίνος Σαντοριναίος. Μού έλεγαν φίλοι φίλιπποι ότι στο Γκανιάν, όταν έγραφαν αναβάτες, πού και πού τον έγραφαν με το επώνυμο, που δεν το ήξεραν όλοι, αντί με το μικρό του, που ήταν πασίγνωστο, για να επηρεάζουν, υποτίθεται, τα στοιχήματα.
    Εν τω μεταξύ, διαβάζω πως κι αυτός μόλις μάς άφησε χρόνους…

  128. Να μην παραλείψουμε και το κλασικό

    Μολόγα τα, μολόγα τα,
    χορτάρι για τ’ αλόγατα

  129. sarant said

    128 Κοίτα να δεις σύμπτωση, κρίμα

  130. #116

    Και σαν τον Μπουμπούκο λες κάτι χωρίς επιχειρήματα και χωρίς γνώση των συνθηκών, αλλά ο Μπουμπούκος κάνει μονόλογο στην τιβί |κι «έχει πάντα δίκιο» για τους αφελείς που τον ψηφίζουνε ελλείψει αντιλόγου, αλλά εσ’υ έχεις μπλέξει σε διάλογο-ας πρόσεχες!

    Μάθε λοιπόν πως ΤΟΤΕ καθημερινά πηγαίνανε για δουλειές και παρακολούθηση προπονήσεων περισσότερα από 1000 άτομα και κοντά στον ιππόδρομο είχε ανοίξει ξενοδοχείο και κάποια σπίτια για ενοικίαση από όσους δεν άντεχαν την καθημερινή ταλαιπωρία αφού και με ΙΧ ήθελες τζι-πι-ες για να βρεις τον δρόμο χωρίς ταμπέλες. Οπως σου ξανάγραψα τα κομματόσκυλα την δεύτερη μέρα της λειτουργίας του είχαν ήδη πάρει τηλεοράσεις και τραπεζομάντηλα-πλιάτσικο κανονικό- γιατί καταλάβαιναν πως δεν μπορεί να πηγαίνει απλός κοσμάκης χωρίς συγκοινωνίες και οι ιδιοκτήτες,προπονητές κ.λ.π. είχαν άλλο όροφο, να βρίσκονται μακριά από την πλέμπα.

    Τον κόσμο ο ΟΠΑΠ τον ήθελε να παίζει στοίχημα στα πρακτορεία και κάποιες οικογένειες θέλανε τον ιππόδρομο χρεωκοπημένο να τον πάρουν με ξεφτιλιστική τιμή και συνεργάστηκαν. Το ποιόί υπουργοί εξυπηρετούν τα συμφέροντα αυτά και είναι αναντικατάστατοι στους κυβερνητικούς μετασχηματισμούς, προφανώς δεν μπορεις να τους αναγνωρίσεις…

    Αυτές οι οικογένειες οπως φάγανε όλες σχεδόν τις ΔΕΚΟ έτσι ήδη τρώνε την Λεωφόρο Αλεξάνδρας κι έτσι θα φάνε και τον Ιππόδρομο, να ζήσεις να τα δείς, εσύ εξ άλλου όπως και τόσο άλλοι έχεις την ψήφο σου-κατόπιν σκέψεως, βεβαίως- για όπλο, δικαιώθηκε ΠΡΟΦΑΝΩΣ και ο Καραμανλής για τα τρένα

  131. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    129# Ιπποθέτω βάσιμα πως δεν είδες τα σχόλια #23 και #27.

    125-6-7# Ναι, ο Κιντ πρέπει νάχει δίκιο. Όπως είναι στο #119 μόνο να πηδάει κάποιο χαντάκι θα μπορούσε. Η άχρηστη πληροφορία της ημέρας είναι πως οι ασιάτες έφιπποι τοξότες εκπαιδεύονταν εντατικά στο να αφήνουν το βέλος τη στιγμή που το ζωντανό είχε και τα 4 πόδια στον αέρα, ώστε να εκμηδενίζονται οι κραδασμοί που θα επηρέαζαν τη σκόπευση.

  132. # 128, 130

    Τον ιππόδρομο τρφοδοτούσαν με αναβάτες οικογένειες με μικρόσωμα παιδιά που γινότουσσν αναβάτες. Ετσι ο «στρατηγος» Βαγγέλης Κεράτσας καθιερήθηκε σαν Κεράτσας ενώ τα αδέλφια του, ξαδέλφια του κ.λ.π με τα μικρά ονόματά τους Βασίλης, Κώστας, Παύλος, Ακης κ.λ.π Ο Μαρίνος Σαντοριναίος ήΤαν ο Μαρίνος ενω ο αδελφός του ήταν ο (Γιώργος) Σαντοριναίος. Υπήρχε ο Δημητρόπουλος και τα αδέρφια του Δημήτρης, Ντίνος, Αλέξανδρος, με κάποια επιφύλαξη, που να τα θυμάναι όλα

    Κορυφαίοι τζόκε¨από το 60+ υπήρξαν ο Βαγέλης, ο Μαρίνος, ο Σωτηρόπουλος και ο (ακόμα ιππεύει) Δημητσάνης, καθένας στο στιλ του,ο Κεράτσας «σήκωνε» το άλογο.ο Μαρίνος οπιο γυμνασμένος, ο Σωτηρό τεράστιο έμφυτο αλέντο, μίλαγε στο άλογο και οδημητσάνης ο ανβάτης με τα λιγότερα λάθη και τις πιο έξυπνες διαδρομές

  133. GeoKar said

    #99, 109, 112: είστε απίστευτοι!

    #128: α, ευχαριστώ για την ενημέρωση / επιβεβαίωση.

    Κρίμα, πάντως, τον άνθρωπο…

  134. GeoKar said

    #131 κ.ά.: σε αυτό αναφέρεστε?

    https://www.irafina.gr/markopoulo-emploki-stin-aksiopoiisi-tou-ippikou-kentrou-apo-ton-d-melissanidi/

  135. # 133

    και ολοκληρώνοντας την κριτική μου στους αναβάτες αν μου λέγανε να διαλέξω, σίγουρα Δημητσάνη για κούρσες μέχρι 1200 μέτρα και νηφάλιο (γιατί είχε κακές συνήθειες που τον φάγανε) Σωτηρόπουλο στις μεγαλύτερες.

  136. Πάνος με πεζά said

    Θέλω από προχτές να γράψω κι όλο το ξεχνάω, ότι για μένα ο Ιππόδρομος ουδέποτε είχε την έννοια του αθλητισμού μέσα του, ούτε κατά διάνοια. Και θα ήθελα ειλικρινά την άποψη του Τζι.

    Όχι, δεν είναι αθλητής το άλογο, που μαστιγώνει αλύπητα ένας αναβάτης, που το μαστουριάζουν μέχρι θανάτου, και που μέχρι τσιπάκια στο αυτί του έβαζαν κάποτε, αν τα θυμάμαι σωστά. Λέγανε και στις γυναίκες, να μην πηγαίνουν να κάθονται κοντά στην εξωτερική, για να μην τις πιάσει η ψυχή τους από τις μαστιγιές… Όλο το concept ήταν μια ακραία μορφή τζόγου, κι από τις πιο βάναυσες μάλιστα, αφού εμπλέκεται και η εκμετάλλευση των ζώων – μην το πάρεις προσωπικά γα τον Ιππόδρομο · υπάρχει ακόμα τζόγος σε σκυλοδρομίες, κοκορομαχίες, κι εγώ δεν ξέρω τί ακόμα. Όμως πιστεύω ότι με τη σημερινή ευαισθητοποίηση απέναντι στα ζώα, που ούτε κατά διάνοια φυσικά υπήρχε μια φορά κι έναν καιρό, είναι θέμα χρόνου να σταματήσουν, τουλάχιστον σε «φυσική» μορφή, τέτοια «αθλήματα», το ίδιο εύκολα που έφυγαν τα λιοντάρια από το τσίρκο…

  137. Πολύ ωραία ολο το άρθρο.

  138. #17 https://www.youtube.com/watch?v=FY8AVJBZ_s0

  139. Markos Kazakos said

    Παρακαλώ αυτό που αναγράφετε παρακάτω δεν ανταποκρίνεται σε πραγματικό γεγονός και αν σαν είναι εύκολο διορθώστε το « Αυτός όμως που πραγματικά λάτρευε τα άλογα ήταν ο Στράτος Διονυσίου που η φανέλα του ήταν άσπρη με μαύρο δικέφαλο αετό στην πλάτη. Αυθεντικός μάγκας, έδειρε κάποιο νεαρό που έστησε μια κούρσα με το άλογο του Στράτου και τιμωρήθηκε με αποκλεισμό. Πήρε τότε μια σουίτα στα ψηλά του ξενοδοχείου Χανδρή στην Συγγρού κι έβλεπε από κει τις κούρσες με τα κιάλια και τα άλογα του με πορτοκαλί φανέλα να τρέχουν με άλλου (φίλου του) όνομα.»

    Ουδέποτε υπήρξε ξυλοδαρμός νεαρού αναβάτη ΑΠΛΆ οι Ελλανοδίκες λόγω παρενοχλήσεως αλόγου του σε άλλο άλογο του με ένσταση αφαίρεσαν την νίκη και το έβαλαν δεύτερο .

    Η ΑΛΉΘΕΙΑ ΒΡΙΣΚΕΤΕ ΕΔΩ ΑΠΟ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ και μάλιστα διά στόματος ιπποδρομιακού δημοσιογράφου Νίκου Τσαούση https://www.youtube.com/watch?v=oKTLJ-YFN_c

  140. Stavroula said

    Από καιρό ήθελα να το βάλω. Πώς να λείπουν τα 18 άλογα που μοιάζουν να καλπάζουν;
    (Από την ανασκαφή στο Δέλτα Φαλήρου, στον παλιό Ιππόδρομο και νυν ΚΠΙΣΝ)

    https://www.monopoli.gr/2022/01/22/istories/art-culture-sub/552133/to-alogo-stin-arxaia-athina-kalpaze-akoma-kai-ston-tafo/

    https://www.sia.gr/el/articles.php?tid=521

  141. # 140

    Κύριε Καζάκο

    Εγραψα νεαρό και όχι νεαρό αναβάτη, ήταν ο ιδιοκτήτης Ροσσώνης και το στήσιμο ήταν που ενώ ο εν λόγω διέθετε το ταχύτερο άλογο της κούρσας, δεν πήγε στο κεφάλι αυτό αλλά η φοράδα του Διονυσίου που κέρδισε ενω χωρίς το κεφάλι δεν είχε τύχη. Και μετά την κούρσα ακούστηκε πως του έδειχνε τα χαρτάκια και τον ρώταγε (τον Διονυσίου) κοροϊδευτηκά αν έπαιξε το άλογο του. Αυτό το γεγονός το γνώριζαν όλοι οι φίλιπποι, έγινε στον χώρο του περιπέρου, τώρα αν αυτό ήταν η αιτία του αποκλεισμού του ή η διένεξη με τους ελλανοδίκες δεν το γνωρίζω, δεν ήμουνα μέσα στο γραφείο των ελλανοδικών.

  142. # 137

    Για τσιπάκι δεν ξέρω, με μπαμπάκι βούλωναν τα αφτιά κάποιων αλόγων στο Δέλτα γιατί ήταν κοντά στον στίβο η κερκίδα και τρόμαζαν κάποια άλογα από τις φωνές των φιλίππων.

    Το αν είναι αθλητής ή όχι ένα άλογο είναι θέμα γνώσεων, ακριβώς ό,τι γίνεται με τους αθλητές, γίνεται και με τα άλογα. Ο τζόγος αφορά αυτούς που παίζουνε, έτσι κι αλλιώς και χωρίς άλογα κάπου αλλού θα τζογάρουν. Οι ιπποδρομίες σαφώς είναι άθλημα με σούπερ θέαμα την συνεργασία ανθρώπου ζώου και το μαστίγιο είναι εργαλείο βοηθητικό, δεν πονάει το άλογο με σωστή χρήση, ανάλογα το άλογο είναι σήμα για να τρέξει πιο γρήγορα, να αλλάξει καλπασμό κ.λ.π. Το ότι υπάρχουν και εκνευρισμένοι αναβάτες που κτυπούν το άλογο στο κεφάλι, συμβαίνει σπάνια, δεν είναι κανόνας, και ποδοσφαιριστές ή άλλους αθλητές έχουν κτυπήσει, όταν δεν έπαιξαν καλά.

    Ο τζογαδόρος είναι άρρωστο άτομο, κάποιοι τζογαδόροι παίζουνε και ιππόδρομο. Ο ιπποδρομιάκιας παίζει κάποιο μικροποσό απλά για να επιβεβαιώσει την πρόβλεψή του ( τόβλεπες; τόπαιξες; ) Επειδή η ιπποδρομιακή πρόβλεψη είναι δύσκολο και αβέβαιο πράγμα, η εύκολη λύση είναι να κατηγορείς χωρίς στοιχεία. Ετσι στην Ελλάδα υπάρχει ο «αλογομούρης» και στον υπόλοιπο πολιτισμένο κόσμο ο φίλιππος.

    Ούτε η όπερα είναι δημοφιλής στην Ελλάδα, όπως γράφηκε εδώ «βλέπουμε τα λαρύγγια όσων τραγουδάνε», ο τρόπος που αντιμετωπίζονται είναι θέμα μορφωτικού επιπέδου του λαού (ειδικά τώρα που δεν έχουμε πια την Κάλας, να υπερηφανευόμαστε για την φυλή)

  143. sarant said

    143 Σωστό αυτό στο τέλος

  144. Πέρασε από μπροστά μου ένα απόσπασμα από τον Εωσφόρο του Κοτζιά στο βιβλίο της Λογοτεχνίας της Γ΄ Λυκείου. Κι έχει και γραπτή εργασία: Οι ιπποδρομίες είναι άθλημα. Συχνά όμως γίνονται μέσον κερδοσκοπίας. Μπορούμε να υποστηρίξουμε το ίδιο και για το ποδόσφαιρο; Να αναπτύξετε τις απόψεις σας.

    http://ebooks.edu.gr/ebooks/v/html/8547/2710/Keimena-Neoellinikis-Logotechnias_G-Lykeiou_html-empl/index_b_12_02.html

    Τι να λέει άραγε το κείμενο στους σημερινούς 17-18άρηδες;

  145. sarant said

    Καλή ερώτηση.

  146. Εγώ, πάντως, μόνο μέσες-άκρες το κατάλαβα. Τι εξυπηρετεί δε στο μάθημα της Λογοτεχνίας, καθόλου…

Σχολιάστε