Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Η βρύση της σπηλιάς (χρονογράφημα του Βριάρεω)

Posted by sarant στο 28 Μαΐου, 2024


Εδώ και περίπου έναν χρόνο, από τον Φεβρουάριο του 2023, έχω αρχίσει να δημοσιεύω χρονογραφήματα του παππού μου, που δημοσιεύτηκαν το 1928-29 στην εφημερίδα Δημοκράτης της Μυτιλήνης, με το ψευδώνυμο Βριάρεως. Το προηγούμενο άρθρο της σειράς αυτής είναι εδώ.

Ο Βριάρεως ήταν ένας από τους τρεις Εκατόγχειρες της Τιτανομαχίας. Το όνομα του Βριάρεω συνδέεται με το επίθ. βριαρός = ισχυρός, ενώ στην Ιλιάδα μαθαίνουμε οτι οι θεοί τον έλεγαν έτσι αλλά στους ανθρώπους ήταν γνωστός ως Αιγαίων. Στην αγγλική Βικιπαίδεια βρίσκω μια γελοιογραφία που παρουσιάζει το εργατικό κίνημα ως Εκατόγχειρα Βριάρεω, οπότε ίσως δεν είναι τυχαία η επιλογή του ψευδωνύμου από τον παππού μου. 

Τα περισσότερα από τα χρονογραφήματα αυτά τα εντόπισε και τα κατέγραψε ο φίλος ερευνητής Αριστείδης Καλάργαλης στο αρχείο του Δημοκράτη -συνολικά κατέγραψε, με επιτόπια αποδελτίωση στα γραφεία της εφημερίδας, περίπου 40 χρονογραφήματα για την περίοδο από Αύγουστο 1928 έως Οκτώβριο 1929 και μου έστειλε τις φωτογραφίες, ενώ κάποια άλλα περιέχονται σε ένα τετράδιο που είχε ο παππούς μου, με κολλημένα αποκόμματα, που το είχε τιτλοφορήσει «Περισωθέντα νεανικά αμαρτήματα». 

Το σημερινό κείμενο διαφέρει από τα περισσότερα της σειράς. Καταρχάς, δεν το είχε καταγράψει ο Καλάργαλης, αλλά βρήκα το απόκομμα στο τετράδιο του παππού μου. Έπειτα, είναι εκτενέστερο από τα συνήθη χρονογραφήματα του Βριάρεω -και, κυρίως, δεν έχει θέμα τη Μυτιλήνη, αλλά αναμνήσεις από τη Μάνη, τη γενέτειρα του παππού μου, όπως και το  προηγούμενο χρονογράφημα που δημοσίευσα για την Άστιφο. Το έχει, και αυτό, συμπεριλάβει και ο πατέρας μου στο βιβλίο του «Ο άγνωστος ποιητής Άχθος Αρούρης». 

Ο Βριάρεως περιγράφει ένα επεισόδιο από το Εικοσιένα, που αρχικά ήταν γνωστό ως θρύλος αλλά μετά επιβεβαιώθηκε. Γίνεται λόγος για το χωριό Κάλλιαζη, το οποίο είναι κοντά στην πατρογονική μας Γέρμα και ήταν  ερειπωμένο ήδη όταν έγραφε ο Βριάρεως -βρίσκω κάποιες αναφορές σε μια μανιάτικη ιστοσελίδα, αλλά την ετυμολογία από το «κάλλιον ζην» μην την πιστέψετε. Από εκεί πήρα και μια φωτογραφία μανιάτικου τοπίου. 

Το σημερινό χρονογράφημα δημοσιεύτηκε πριν από το άλλο για την Άστιφο, και μάλιστα σε κάποιο σημείο ο παππούς μου υπόσχεται ότι κάποτε θα αφηγηθεί και τα σχετικά με τη σπηλιά Άστιφο -οπότε κανονικά έπρεπε να προηγηθεί η δημοσίευσή του. Δεν έχει σημειώσει ημερομηνία δημοσίευσης ο παππούς μου. Πάντως, ο επίτιτλος είναι «Ιστορικά σημειώματα». 

Η βρύση της σπηλιάς

Η Μυτιλήνη έχει βέβαια καλό και κυρίως μπόλικο λάδι μα όχι έξοχο. Το μονοπώλιο του έξοχου τόχει η Μάνη. Εκεί η οξύτης και τα παρόμοια «κουμπιά της Αλέξαινας» είναι άγνωστα. Το λάδι βγαίνει από άγουρες ελιές σε χειροκίνητα πρωτόγονα ελαιοτριβεία και η πυρήνα που εκεί λέγεται «τα χόγκια» έχει τόσο πολύ λάδι ακόμα, που χρησιμοποιεί­ται ως τροφή των γουρουνιών.

Σε κάθε σπίτι βρίσκεται απαραίτητα ένα εικόνισμα κι ένα τουφέκι κρεμασμένα πολλές φορές αδελφικά στην ίδια πρόκα. Στα εύπορα όμως σπίτια τα εικονίσματα είναι τόσο πολλά και ποικίλα που νομίζεις πως βρίσκεσαι μπρος σε συλλαλητήριο αγίων. Φυσικά ανάλογο πλήθος και ανάλογη ποικιλία έχουν τότε και τα ντουφέκια. Βλέπεις δίκαννα, γκράδες, καρυοφύλλια, σισανέδες, τρομπόνια και σασεπό, μέσα σε μία πλού­σια σάλτσα μπιστόλες δίκαννες, μαυροβουνιώτικες κουμπούρες παλαϊκές με τσακμακόπετρα και κάμποσες μαχαίρες του είδους της «ισόβιας» με διάφορα ρητά και «αχ! βαχ!» χαραγμένα στη δίκοπη λάμα.

Αυτά τα όπλα που σήμερα τ’ αγοράζουν πολλοί για φιγούρα του σα­λονιού τους, είναι κληρονομιά ιερή εκεί που τους την άφησαν οι τουρ­κοφάγοι παππούδες τους μαζί με την κληρονομική φτώχεια και την προληπτικήν και δεισιδαιμονικήν θρησκοληψία.

Αλλά εκτός από το λάδι έχει κι άλλο ένα έξοχο προϊόν η Μάνη: Τα περιλάλητα μανιάτικα μοιρολόγια που μόνο στην Κορσική βρίσκεις εφάμιλλα. Δεν αναφέρω ως προϊόν και τα «ξακουστά παλικάρια» για­τί με την πρόοδο του πολιτισμού ψεύτισαν τόσο πολύ που δεν είναι πια τιμή για τη δοξασμένη μάνα τους.

Και εγώ με την άδειά σας θα πεταχτώ ως στον καιρό της αληθινής παλικαριάς για να σας φέρω μιαν αληθινήν ιστοριούλα, που φερόταν ως θρύλος μέχρι του 1910 οπόταν επαληθεύτηκε με πολύ περίεργον τρόπο.

Κοντά στο χωριό Γέρμα του δήμου Οιτύλου είναι μια έκταση γεμάτη χαλάσματα που λέγεται Κάλλιαζη. Από το πλήθος των γκρεμισμένων σπιτιών φαίνεται πως αυτή θα ήταν στον παλιό καιρό μια καλούτσικη πολίχνη. Στη μέση της υψώνεται η Εκκλησία του «Σωτήρα» (προφανώς ξαναχτισμένη) και γύρω της είναι διάφορα παλιά μνήματα χτιστά, που τα λένε κιβούρια.

Κανένας γέρος δεν την θυμάται αυτήν τη νεκρόπολη στη ζωή και κανένας απόγονος εκ των κατοίκων της δε σώζεται. Η ιστορία της, που καθώς είπα παραπάνω επαληθεύτηκε τώρα τελευταία, λέγεται από παππού σε εγγόνι σαν παραμύθι έτσι:

Στην πρώτη (από τ’ ανατολικά μέρη) εισβολή του Ιμπραήμ στη Μάνη τα γυναικόπαιδα κρύφτηκαν όπως συνήθως στις σπηλιές κι οι άντρες πήραν τα βουνά, γιατί ο μικρός τους αριθμός δεν τους επέτρεπε μάχη, παρά με «χωσίες» ήτοι ενέδρες και με νυκτερινές φονικότατες επιθέ­σεις.

Τα γυναικόπαιδα της Κάλλιαζης με τους πολύ γέρους κρύφτηκαν σε μια πολύ μεγάλη σπηλιά που η κρυμμένη σε σκοίνους είσοδό της τούς εξασφάλιζε καλά από τα μάτι του Τούρκου. Αυτή η σπηλιά είχε και το ξεχωριστό πλεονέκτημα να ’χει μέσα βρύση και ευρύχωρα διαμερίσμα­τα για τα ζώα. (Τέτοιες σπηλιές αφθονούν στον Ταΰγετο. Ελπίζω να μου δοθεί η ευκαιρία να σας περιγράψω αργότερα μια πολύ περίεργη που την επισκέφτηκα σ ίδιος, έναν αληθινό λαβύρινθο με αμέτρητους διαδρό­μους και διαμερίσματα).

Με τις τροφές που είχαν μαζί τους οι Καλλιαζιώτες θα ζούσαν όσο θέλανε μες τη σπηλιά μέχρι που να ’φευγε ο Ιμπραήμ. Κι αληθινά είχε αρχίσει το πισωγύρισμα. Δεκατισμένος και νηστικός έφυγε σαν το Ναπολέοντα από τη Μόσχα. Μα η κατάρα το ’φερε να περάσει έξω από τη σπηλιά που λέμε. Εκεί, ξέχασα να σας πω, στη ρίζα ενός γρανιτένιου γκρεμού ύψους 15 μέτρων περίπου που αποτελούσε τον εξωτερικό να πούμε, τοίχο της σπηλιάς, βρισκόταν μια τρύπα που μέσα της βγαίνει το νερό της βρύσης. Εκεί κάθισαν κάμποσοι Τούρκοι, που ζητήσανε και βρήκαν την είσοδό της.

Μερικές τουφεκιές από μέσα τούς έπεισαν να μη δοκιμάσουν να μπουν, μα κείνοι σκέφτηκαν κάτι χειρότερο. Καλέσαν το στρατό και κύλησαν στην είσοδο και στην τρύπα του νερού τεράστια κοτρόνα που τη χτίσαν καλά με μπόλικη λάσπη.

 

·······················································

 

Το 1910 ένας χωριάτης έβαζε φουρνέλα για να ξανανοίξει τρύπα στο λιγοστό νερό που έβγαινε από έναν γκρεμό. Σ’ ένα από αυτά ξεκόλλη­σε ένας τεράστιος βράχος, μεγάλος σα μια κανονική κάμαρα και σιγοκυλώντας πήρε τον κατήφορο.

Απ’ το μέρος που βγήκε αυτός ο βράχος, από τη ρίζα του γκρεμού, πετάχτηκε με τρομερήν ορμή ένας κρουνός νερού που παράσερνε κόκαλα, κεφάλια, σκουπίδια, πιατικά και σκουριασμένους ντενεκέδες.

Κι έτσι επαληθεύτηκε ο θρύλος.

Την είσοδο της σπηλιάς δεν τήνε βρήκαν. Ποιος κάθεται να γυρεύει ψύλλους στ’ άχυρα;

Τώρα το νερό είναι καθαρό και το πίνουν.

Κι εγώ ήπια.

 

130 Σχόλια to “Η βρύση της σπηλιάς (χρονογράφημα του Βριάρεω)”

  1. leonicos said

    Θέ μου φύλαγε

  2. Πέπε said

    Η Μυτιλήνη έχει βέβαια καλό και κυρίως μπόλικο λάδι μα όχι έξοχο. Το μονοπώλιο του έξοχου τόχει η Μάνη. 

    Α καλά, θα χυθεί αίμα τώρα. Όπως τότε που ήρθε μια Καλαματιανή νονά να βαφτίσει εδώ στην Κρήτη και τόλμησε να φέρει το δικό της λάδι για τη βάφτιση.

  3. Πέπε said

    «Συλλαλητήριο αγίων»: Έξοχο!

    (Υποθέτω ότι συλλαλητήριο σήμαινε πάντα και μόνο αυτό που ξέρουμε σήμερα: διαδήλωση. Άγιοι εναντίον ΜΑΤ. Ή μπας και από το συν+λαλώ υπήρχε και καμία λέξη σχετική με ψαλτάδες και λειτουργίες, όπως καληώρα το συλλείτουργο, και η έννοια της διαδήλωσης προέκυψε αργότερα;)

  4. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    2 Θυμάμαι τον παππού να το λέει, ότι στη Μυτιλήνη δεν προσέχουν τις οξύτητες στο λάδι, και το επεξηγούσε μάλιστα για ποιον λόγο. Περισσότερα δεν γράφω διότι το βράδυ θα πάω σε μια παρουσίαση ενός βιβλίου για τη Μυτιλήνη.

  5. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    >>τα εικονίσματα είναι τόσο πολλά και ποικίλα που νομίζεις πως βρίσκεσαι μπρος σε συλλαλητήριο αγίων

    Ω μάνα μου, διακόπτω την ανάγνωση να το σχολιάσω.
    Αυτό! Όταν το δω σε σπίτια και ιατρεία, κουμπώνομαι κάτι βαθιά μέσα μου εναντιώνεται. Ήταν και της μόδας, μπορεί κι ακόμη να πηγαίνουν δώρα (σε γάμους ή σε εγκαίνια, εικόνες πεποικιλμένες, πεπαλαιωμένες κλπ κλπ.
    Θα το λέω στο εξής να ξεθυμαίνω «συλλαλητήριο αγίων και Παναγίων»

  6. Παναγιώτης Κ. said

    «ένα εικόνισμα κι ένα τουφέκι κρεμασμένα πολλές φορές αδελφικά στην ίδια πρόκα».
    Και αυτό το βρήκα έξοχο!

  7. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    3, 🙂 με αδιάβαστα όλα, σχολίασα με ορμή και συμπέσαμε 🙂 ε μα!

    Το ορεινό λάδι, το ξέρουμε πια, είναι το καλύτερο, κι άμα το μυραίνει κι από τα κάτω το ιώδιο της θάλασσας, καλυτερότερο! Οι δικοί μου διαλέγανε πάντοτε τέτοιο, από της μάνας μου τα βορεινά χτήματα, για το σπίτι.

  8. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    «Σε κάθε σπίτι βρίσκεται απαραίτητα ένα εικόνισμα κι ένα τουφέκι κρεμασμένα πολλές φορές αδελφικά στην ίδια πρόκα».

    Δέν χρειάζονται ἄλλες κουβέντες

    Καλημέρα σας!

  9. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @6. Παναγιώτη, τώρα σέ εἶδα! 🙂

  10. Theo said

    Χριστός ανέστη!

    Κάποιοι έρχονται σε επαφή με τους αγίους μέσω των εικόνων τους κι η παρουσία τους αγιάζει τον χώρο.

    Κάποιοι άλλοι αντιδρούν σ’ αυτό. Τι κακό τους κάνουν;

  11. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    6, ναι, αλλά παρακάτω
    «…μαζί με την κληρονομική φτώχεια και την προληπτικήν και δεισιδαιμονικήν θρησκοληψία. » 😦 . Τα πρόλαβα αυτά λιγάκι και στη Λεβεντογέννα. Ιστορίες με παλιά και νεότερα ντουφέκια ( ε και πιστόλια στέργανε)-ως τις μέρες μου και μαζί θρύλοι για Παναγίες πετάμενες και εικονίσματα θαματουργά. Καλό κάνει η πίστη, ακόμη και η εικονοπίστη κατά περίπτωση, αντρειεύει και χρειαζότανε σε καιρούς πολεμικούς ιδίως. Το εκάτεχε καλά αυτό και ο Γέρος του Μοριά, κι άλλοι…

  12. Καλημέρα

    Απίστευτη ιστορία !! (και πάντοτε καλογραμμένη)

    # 2

    Πέπε, δυο γάιδαροι μαλλώνανε σε ξένο αχυρώνα. Καλά ΕΜΠΟΡΙΚΑ λάδια και οι δυο περιοχές. Λα κρεμ ντε λα κρεμ είναι σε μικρές καλλιέργειες σε περιοχές όπως περιγράφει η Εφη-εφη που μόνο με μέσον προμηθεύεσαι και που η τιμή δεν έπεσε ούτε όταν η χρονιά ήταν υπερπαραγωγική

  13. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Αποδιάβασα το άρθρο και σηκώθηκε η πέτσα μου. Μάλλον φρικτότερο, ο θάνατος από δίψα, από τον καπνό και τη φωτιά όπως στο Γεροντοσπήλιο στο Μελιδόνι μας, το 1823.

    Νικοκύρη, με τούτο και με τ΄άλλο, τα … σπηλαιώδη άρθρα, «φτιάχνομαι» για σπηλαιοεξόρμηση στα μέρη, με πρώτη ευκαιρία. 🙂

  14. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    2 >>τότε που ήρθε μια Καλαματιανή νονά να βαφτίσει εδώ στην Κρήτη και τόλμησε να φέρει το δικό της λάδι για τη βάφτιση.

    Χαχα! Θυμάσαι τη (διπλή) διαφήμιση που τη μια σαιζόν έλεγε «Είμαι από την Καλαμάτα και ξέρω από καλό λάδι…» και την άλλη, «Είμαι από την Κρήτη και ξέρω από καλό λάδι…» 🙂

    Τοπικά έχουμε θέματα για το Στειακό (της Σητείας) και το Γεραπετρίτικο (της Ιεράπετρας) λάδι. Οι Στειακοί επροκάμανε κάτι, και κάπως κατοχύρωσαν το λάδι τους, ενώ εμείς ολιγωρήσαμε, δε θυμάμαι, προς στιγμήν, τί επικύρωση ποιότητας ήταν αυτή.

  15. spyridos said

    Σπηλαιολόγοι θα γίνουμε.

    @2
    Αν έχεις μάθει το καλό λάδι από νότια Πελοπόννησο σου κακοπάει το μυτιληνιό.
    Υπάρχει βέβαια και το κερκυραίικο το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για λαδόξιδο.
    Και η ορεινή Κρήτη δεν είχε καλό λάδι. Το είπα μια φορά στον παππού και ήθελε να με αποκληρώσει. Να μην έχω να ξυδιασμένο λάδι.

  16. ΓιώργοςΜ said

    Καλημέρα!

    Προώθησα το λίκνο του άρθρου σε σπηλαιολόγο που μου διηγήθηκε παρόμοια ιστορία, μήπως είναι η ίδια σπηλιά. Αν ενδιαφέρεστε για σπηλαιοεξόρμηση, μπορώ να κανονίσω κάτι ή να συλλέξω πληροφορίες για επισκέψιμα σπήλαια. Ξέρω πως αυτό της Παιανίας έχει πρόσφατα αναβαθμιστεί-συντηρηθεί, αλλά υπάρχουν και μη τουριστικά εκμεταλλεύσιμα που ίσως έχουν ενδιαφέρον.

    Για την ποιότητα των λαδιών, να θυμίσω πως το άρθρο γράφτηκε (ή αφορά την εποχή) πριν από κανέναν αιώνα πάνω-κάτω. Και οι τεχνικές συνθήκες αλλά και οι περιρρέουσες οικονομοκοινωνικές έχουν αλλάξει, ενδεχομένως ακόμη και το κλίμα, οπότε ας μην παίρνουμε τοις μετρητοίς τις λεπτομέρειες.
    Γενικά διατηρείται μια παράδοση, που περιλαμβάνει το εφικτό και το αποδεκτό. Στα Ιόνια πχ, έμαθα πως την καλλιέργεια του ελαιόλαδου την προώθησαν οι Άγγλοι για λαδολύχναρα στα καράβια τους, γι’ αυτό και οι ελιές μαζεύονται εκεί με δίχτυα και το λάδι έχει οξύτητα στο κόκκινο. Οι Άγγλοι έφυγαν, η συνήθεια έμεινε.
    Όσοι όμως καλλιεργούν ελιές συστηματικά, είτε για βρώσιμες είτε για λάδι, αλλάζουν τις πρακτικές τους με το χρόνο.

    10 Όπως και το ντύσιμο ή του κούρεμα, έτσι κι η διακόσμηση του χώρου προδιαθέτει όποιον τη βλέπει ανάλογα με τις συνδηλώσεις ή τις προκαταλήψεις. Εγώ πάντως σε γιατρό με ένα σκασμό εικονίσματα φοβάμαι να πάω, αν είναι να περιμένει από τους αγίους να κάνουνε το θαύμα τους και να τη γλιτώσω, θα ψάξω κάποιον με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Ή θα πάω κατευθείαν σε κανένα μοναστήρι, να αναζητήσω το θαύμα χωρίς τόσους μεσάζοντες, ή ενπασηπεριπτώσει με μεσάζοντες που έχουν στενή επαγγελματική σχέση με τον προμηθευτή 😛

  17. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    16. Για επισκέψιμα αλλά μη οργανωμένα επισκέψιμα, ψήνομαι πιο πολύ, αλλιώς πάει κανείς και στον τουριστικότατο Διρό και στο «σπήλαιο των λιμνών» (Καστριά Καλαβρύτων), που είναι παρακεί από το πεστροτροφείο του Πλανητέρου για φίνα ψαροφαγία μετά, μες τα πλατάνια και είναι ωραία γενικά ως εκδρομή.
    Κάτι πιο πριμιτίβ σκεφτόμουν/ονειρευόμουν (λμτ) 🙂 . Για το σπήλαιο της Παιανίας έχω μαι μακρινή ανάμνηση μια Πρωτομαγιά, ή Καθαροδευτέρα, που πικνικάραμε στα κοντινά δέντρα-δεν ήταν προσβάσιμο για κάποιο λόγο. Μωρέ ούτε στου Νταβέλη δεν έχω αξιωθεί ακόμη, πεζή, που είναι στο (ανηφορικό) επέκεινα της Ρεματιάς .

  18. ΓιώργοςΜ said

    17 Στου Νταβέλη πήγα (με πήγαν) οι εν λόγω σπηλαιολόγοι που έκαναν το κοπή τη πίτα τους πριν από μερικά χρόνια. Για ποδαράτο θέλει και γερά πόδια και γερά πλεμόνια, εγώ δεν (ίσως η σαρξ να αντέχει, αλλά το πνεύμα ομοιάζει οκνηροκύωνος, κοινώς τεμπελόσκυλου 😛 ). Υπάρχει πρόσβαση με αυτοκίνητο, αν δεν ενοχλεί λίγος χωματόδρομος ή λίγη (σχεδόν επίπεδη) πεζοπορία.

  19. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    18. Ε με τ΄αμάξι, έχουμε πάει 🙂 . Με όλα τα χρόνια, τα κιλά και τα άλλα διάφορά μου, θα το κατάφερνα λέω, γω, αλλά δεν πρόκυψε η ώρα/η εποχή-που είναι τώρα η καλύτερη, και η παρέα (ο καλός μου, με πεζοπορίες τώρα δεν το πολυέχει, κι όταν περπατάει τρέχει κι εγώ έτσι δεν αντέχει 🙂 ) .
    Λέω σε μερικούς μήνες να σταματήσω να δουλεύω κι αν δεν συμβεί απρόοπτο, θα κάνω εντατικότερα αυτά που αγαπώ. Οι πρωινες πεζοπορίες λέω θα ΄ναι από τα πρώτα

  20. Theo said

    @17, τέλις:

    Μα, δεν βάζουν τις εικόνες για να θαυματουργήσουν, αλλά για να τους εμπνέουν και γλυκαίνουν με την παρουσία τους οι εικονιζόμενοι Άγιοι. Η τιμή της εικόνος επί το πρωτότυπον διαβαίνει, και τους Αγίους τους αγαπάμε και μας αγαπούν. Δεν το βλέπουμε ωφελιμιστικά.

  21. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    15 >>Και η ορεινή Κρήτη δεν είχε καλό λάδι
    Ναι! στη δυτική Κρήτη που, παλιότερα, τις μάζευαν, αφού έπεφταν (μεγάλα, ψηλά δέντρα, κάπως σαν την Κέρκυρα) σε δίχτυα ή και χάμαι ολότελα, ήταν κάργα στην οξύτητα. Τώρα βελτίωσαν και τις ποικιλίες και βέβαια τον τρόπο συλλογής (ραβδίζονται, μαζεύονται και αλέθονται άμεσα).
    Το ζητούμενο είναι το ξερικό λεγόμενο λάδι. Σ΄εμάς ανατολικά, αλλά και κεντρικά, μετά και τις επιδοτήσεις κλπ, ποτίζονται πια σχεδόν όλα και μαζί με τις καιρικές αντιξοότητες (πρωιμοι καύσωνες, αφρικανόσκονη κλπ) το λάδι βγαίνει με οξέα (4,5 ακούς), από γονικά που παλιά ποτέ δεν περνούσε τις 3-4 γραμμές!

  22. sarant said

    Ψήνομαι κι εγώ για σπηλιές, επισκέψιμες και μη αξιοποιημένες. Στου Νταβέλη έχω ανέβει από το τέρμα των λεωφορείων και κατέβηκα ως τη ρεματιά, πριν από 7 χρόνια

  23. ΓιώργοςΜ said

    20 (εννοείς το 16 υποθέτω): Αστειεύομαι ως επί το πλείστον.
    Επί το μη πλείστον: Το γιατί βάζει τις εικόνες, το ξέρει μόνο ο εκάστοτε που τις βάζει. Θα μπορούσε πχ να είναι ένας κυνικός που έχει ιατρείο κοντά σε μοναστήρι και να κάνει έτσι άγρα πελατών, να είναι ευσεβής και με το σκεπτικό που αναφέρεις, ή απλώς κουτοπόνηρος προληπτικός, τίποτε δεν αποκλείεται. Από την άλλη μεριά, ο καθένας που ερμηνεύει αυτή την επιλογή, ερμηνεύει με βάση τις δικές του προσλαμβάνουσες ή τα λογικά συμπεράσματα που βγάζει.
    Σε κάθε περίπτωση, η ερμηνεία αφορά τον άνθρωπο περισσότερο και τον επαγγελματία λιγότερο, γι’ αυτό δεν είναι βασικό κριτήριο επιλογής, αλλά όπως επηρεαζόμαστε από οποιοδήποτε στοιχείο του χαρακτήρα, μας επηρεάζει και αυτό. Λάθος μεν, αναμενόμενο λάθος δε. Όπως το γνωστό ανέκδοτο με την κατακλείδα «μα αυτός είναι κομμουνιστής!»

  24. Alexis said

    #21: Οξύτητες τόσο ψηλές (4-5) δεν οφείλονται ούτε σε καύσωνες ούτε σε σκόνη. Ούτε το πότισμα ανεβάζει την οξύτητα.
    Άλλες είναι οι αιτίες…

  25. Alexis said

    Φρικτή ιστορία…

    Και οι άντρες της Κάλλιαζης, όσοι τέλος πάντων δεν είχαν κλειστεί στη σπηλιά, τι απέγιναν άραγε;

  26. Pedis said

    Και εικονίσματα και άρματα και τάλλομαγουλο, και καταδικαζωτηβιαποπουκιανπροεέρχεται, για έναν λειτουργικό ορισμό του κυρ-παντελή παπατζή.

    https://www.efsyn.gr/kosmos/eyropi/434397_ypotimitiko-sholio-toy-papa-gia-toys-omofylofiloys

    Δύο σχόλια: (α) αυτά παθαίνει όποιος έρχεται σε καθημερινή επαφή με τη ρωμαϊκή διάλεκτο: χάνει την αίσθηση της σοβαρότητας των εκφράσεων (β) τον έδωσαν κανονικά οι δικοί του -> επαγγελματίες χριστιανοί = άσσοι στη ρουφιανιά.

  27. Theo said

    @23:

    Ναι, το 16 εννοούσα.

  28. ΓΤ said

    «Θα γίνω πρωθυπουργός και με αυτοδυναμία όταν προκηρυχθούν εθνικές εκλογές». (Ο Κασσελάκης στον Λιάγκα)

  29. Fremder said

    Οι χαμηλές οξύτητες λαδιού επιτυγχάνονται, νομίζω, με την πρακτική να ελαιοποιούνται μόνο φρέσκες ελιές και μόνο την ίδια μέρα με την συγκομιδή. Αν οι ελιές έχουν παραμείνει για μέρες, είτε στα ελαιόπανα είτε στα σακιά, η οξύτητα αυξάνεται. Από προσωπική παρατήρηση, ακόμη και ελιές με δάκο δίνουν χαμηλή οξύτητα αν ελαιοποιηθούν φρέσκες. Το πότισμα απλώς επιρεάζει δυσμενώς την αναλογία κατά βάρος ανάμεσα στις ελιές και το λάδι. Καλύτερο λάδι δίνει η ελαιοποίηση σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, όμως η αναλογία είναι ακόμη δυσμενέστερη.

    Χαμηλή οξύτητα εννούμε πολύ κάτω από το όριο 1%

  30. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    10, Όπως το πάρει κανείς είναι.
    Άλλο το παλιό ταπεινό εικονοστάσι, κι άλλο ένας τοίχος με εικονοσύναξη-ντεκόρ.

  31. spyridos said

    28
    Κσέρι αφτός.

  32. Alexis said

    #29:
    Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο: 0-0,8%
    Παρθένο ελαιόλαδο: 0,8-2,0%
    Ελαιόλαδο: >2.0%

  33. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    29, Σωστά. Για τις ποτιστικές, πέρα από την χαμηλότερη αναλογία του λαδιού- υγρών, λένε ότι είναι λίγο λιγότερο νόστιμο το λάδι τους, μπορεί κι απ΄το ότι τα ποτιστικά συνοδεύονται συνήθως κι από λίπανση και βέβαια η γεύση και το άρωμα σχετίζεται πάντα και με τη σύσταση του εδάφους.
    >>Καλύτερο λάδι δίνει η ελαιοποίηση σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες,
    Ψυχρής έκθλιψης, μ΄αρέσει αυτός ο όρος! 🙂

  34. ΓΤ said

    @32 Αλέξης

    Άμα τη πραγματώσει του #28, ο Πολάκης θα μιλήσει στον σύζυγο του Πρωθυπουργού για την παρθενία του ελαιολάδου.

  35. sarant said

    25 Kαλή ερώτηση

    28 Όταν προκηρυχτούν οι εκλογές δεν μπορεί να γίνει κάποιος πρωθυπουργός. Πρέπει να γίνουν οι εκλογές.

  36. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    >> «Η βρύση της σπηλιάς»
    (θα μπορούσε και Η σπηλιά της βρύσης), άκρως ποιητικό!
    Ένα χαϊκού του μεσημεριού:

    Ξεδιψάς το φόβο τους
    βρύση της σπηλιάς
    των ανταρτών λημέρι

    28 καλά, στο γΛιάγκα θα το έλεγα κι εγώ ! 🙂

    34, του χανιώτικου ελαιολάδου 🙂

  37. Stavroula said

    Ανατριχιαστική ιστορία… Συγκίνηση και δέος..
    «Απ’ τα κόκκαλα βγαλμένη Των Ελλήνων τα ιερά«

    …τα «ξακουστά παλικάρια» με την πρόοδο του πολιτισμού ψεύτισαν τόσο πολύ…

    Επειδή ήταν φιλοβασιλικοί προφανώς ή κάτι άλλο;

  38. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    «Kaliazi» Βιολογικό extra παρθένο ελαιόλαδο απ’ την Ανατολική Μάνη.

  39. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Κάλιαζη

    Ερημωμένος οικισμός 2χλμ. νότια της Γέρμας. Αναφέρεται από την Μεσαιωνική εποχή. Μόνο ο ναός της Μεταμορφώσεως (παλαιό χριστιανικό κτίσμα) στέκει όρθιος, περικυκλωμένος από αγριόχορτα που κάνουν την πρόσβαση σε αυτόν μία μικρή περιπέτεια.
    0https://www.exploring-greece.gr/el/show/39332/:ttd/KALIASI

  40. atheofobos said

    Έχοντας δεχτεί πεσκέσια με λάδι από διάφορες περιοχές της Ελλάδας συμφωνώ απόλυτα με τον παππού ότι το λάδι από την ορεινή Μάνη είναι ασύγκριτα το καλύτερο απ΄όλα τα μέρη.

    Όπως γράφω στο ΜΕΡΙΚΑ ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ ΙΑΤΡΙΚΑ ΠΕΣΚΕΣΙΑ https://atheofobos2.blogspot.com/2016/12/blog-post_7.html

    Δεν υπάρχει περίπτωση να μην δεχτείς το πεσκέσι που είναι δώρο καρδιάς, γιατί αυτός που σου το φέρνει προσβάλλεται αν δεν το πάρεις, θεωρώντας ότι δεν  καταδέχεσαι το ταπεινό του δώρο.

    Ακόμη θυμάμαι την Μανιάτισσα γιαγιά που μου το έφερε και η οποία έχοντας επιζήσει και θεραπευτεί μετά από ένα βαρύ χειρουργείο, με παρακάλεσε όταν ήταν πλέον μετά από καμιά 15 μέρες έτοιμη να φύγει, να την κρατήσω ακόμα μια μέρα μέχρι να έρθει ο άνδρας της από το χωριό. Τον είχε στείλει την προηγουμένη να φέρει το λάδι από εκεί!

  41. ΓΤ said

    Ένα είναι το λάδι, το λ. Ο Γιώργος Κολιόπουλος ξέρει να γλεντάει τους μπαζόπλουτους με 150€ το μπουκάλι. Αν θες και αριθμημένο μπουκάλι με την υπογραφή σου παίζει πολύ κομψή συσκευασία, στα 11.000€…

  42. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    >>κουμπούρες παλαϊκές με τσακμακόπετρα
    Το θρυλικό και ηρωικό καριοφίλι ήταν το πιο διαδεδομένο όπλο των αγωνιστών του 1821. Στην πραγματικότητα πρόκειται για το ευρωπαϊκό «αρκεβούζιο» (αγγλ. arquebus) (γαλλ. arquebuse).

  43. michaeltz said

    Ο λόγος για το λάδι… (μια και το θέμα της διήγησης καθεαυτό είναι απίστευτα αποκρουστικό, ακόμα και για μας που τα μαθητικά μας χρόνια ήταν γεμάτα σφαγές και εξανδραποδισμούς- αργότερα μάθαμε πως ήταν απλοί …συνωστισμοί και διαγκωνισμοί!)

    Λοιπόν, ιδανικά πρέπει: (Οι 15 σημαντικότερες εντολές-υπάρχουν κι άλλες)

    1. Να είναι οι ελιές σε ξερότοπο. Υπάρχουν όμως λάδια και από άλλες περιοχές, πιο υγρές, που είναι σαν βούτυρο, περισσότερο παχύρευστα από το μανιάτικο, και πολύ πιο πλούσια σε γεύση. Τέτοιο είναι το λάδι από το χωριό μου, Άκρες ή Λιθοβούνι Μακρυνείας (Αιτωλία)

    2. Πρέπει να αγαπάμε και να σεβόμαστε τα δένδρα και να τρυγάμε τον καρπό χτενίζοντάς τα και όχι ραβδίζοντάς τα με λούρο, οι μικροπληγές αυξάνουν την οξύτητα ακόμα και σε λίγες ώρες.

    3. Να μην χρησιμοποιούμε συνθετικά στρώματα (αυτά που στρώνουμε στο έδαφος για να πέσουν μέσα οι ελιές που χτενίζουμε) και τσουβάλια. Ιδανικά πρέπει να είναι από φυσική ίνα, βαμβάκι ή λινάρι. η επαφή με συνθετικά υποβαθμίζει την ποιότητα του λαδιού.

    4. Να μη χρησιμοποιούμε τσουβάλια, και μάλιστα σε σωρούς πολλών τσουβαλιών, σε αναμονή για την έκθλιψη, γιατί ο ελαιόκαρπος συμπιέζεται και γίνεται μερική έκθλιψη του λαδιού, με αύξηση των οξέων.

    5. Η σώρευση πολλών σακιών για έστω λίγες μέρες κάνει τον καρπό να αυξάνει τη θερμοκρασία του, «να ανάβει», με άσχημα αποτελέσματα στην ποιότητα του λαδιού.

    6. Να μην τσαλαπατάμε τις ήδη τρυγημένες ελιές στη διαδικασία συλλογής γιατί έρχεται το εσωτερικό του καρπού σε επαφή με τον αέρα και οξειδώνεται, Δύσκολα αποφεύγεται αυτό, οπότε τα λιοστάσια σε ελαφρά κατηφορικό έδαφος υπερέχουν, οι ελιές κυλούν και συγκεντρώνονται στην άκρη των στρωμάτων.

    7. Η δακοκτονία, (αν στον ελαιώνα βρέξει τον Ιούνιο είναι αναπόφευκτη) να γίνεται με βιολογικά παρασκευάσματα ή μεθόδους καταπολέμησης με έντομα δακοβόρα.

    8. Η συγκέντρωση του καρπού στα λιοτρίβια να μην χρονίζει, και να είναι οπωσδήποτε σε ανοιχτά πλεκτά δοχεία με διάτρητες πλευρές, ώστε να αερίζεται ο καρπός. Σε πολύ απαιτητικές καλλιέργειες ο αναμονή του καρπού για εκθλιψη του λαδιού γίνεται σε αυτοκίνητα-ψυγεία.

    9. Η αποφύλλωση του ελαιοκάρπου να είναι εξαντλητική, φύλλα και κλαδάκια που παραμένουν και συνοδεύουν τις ελιές στη διαδικασία έκθλιψης του ελαιολάδου αυξάνουν τα οξέα

    10. Ο καρπός να μην πηγαίνει για έκθλιψη στο φυγοκεντριστήρα παρά να τοποθετείται σε ειδικά κυκλικά στηρίγματα, (μουτάφια) που, το ένα επάνω στο άλλο, να πηγαίνουν για μηχανική συμπίεση ψυχρή και όχι με βάπτιση σε ή ανάμιξη με θερμό νερό. (πώς διακρίνουμε τα λιοτρίβια που κάνουν οικολογική έκθλιψη; Περνάμε απέξω και μυρίζουμε, αν βρομάνε παίρνουμε δρόμο, πρέπει να μοσκοβολάνε, όλη η περιοχή μυρίζει ανάλογα με την ποιότητα των εκθλιπτικών μεθόδων)

    11. Η μάλαξη του ελαιοπολτού να μην γίνεται με ζεστό νερό θερμοκρασίας μεγαλύτερης από 28-30 βαθμούς. Αν κάνεις έτσι ψυχρή μάλαξη παίρνεις λιγότερο λάδι και αυτό δεν συμφέρει τον επιχειρηματία του ελαιοτριβείου, γι΄ αυτό τότε πληρώνεται με το βάρος του καρπού που επεξεργάζεται. Αλλιώς αμείβεται με ποσοστά επί του βάρους του λαδιού!

    12. Το λάδι ΔΕΝ πρέπει να παραμένει σε τενεκέδες, η ποιότητά του πέφτει πολύ, πρέπει να αποθηκεύεται σε ανοξείδωτα δοχεία (inox). Το καπάκι των όποιων δοχείων, ακόμα και των ακατάλληλων, όπως ο τενεκές, πρέπει, για μερικές ημέρες, να παραμένει μισάνοικτο, ώστε το νέο λάδι να «ανασάνει».

    13. Η όποιες μεταγγίσεις του ελαιολάδου (όπως, άλλωστε, και του κρασιού) απαγορεύεται να προκαλούν ανάδευσή του, όσο περισσότερη ανάδευση τόσο μεγαλύτερη η οξείδωσή του. Για τον ίδιο σοβαρότατο λόγο, το λάδι μέσα στις λαδούσες (τα inox δοχεία που λέγαμε), δεν επιτρέπεται να είναι σε επαφή με τον αέρα μέσα στην λαδούσα, πρέπει να σκεπάζεται με inox καπάκι σε σχεδόν όλη την επιφάνειά του, που επιπλέει στο ελαιόλαδο σε επαφή με την επιφάνειά του. Αδειάζοντας βαθμιαία η λαδούσα, η επιφάνεια του λαδιού είναι συνεχώς σε επαφή με το καπάκι που επιπλέει σε αυτήν.

    14. Η λαδούσα που περιέχει το λάδι πρέπει, όπως και το κρασί, να βρίσκεται σε χώρο που διατηρεί χαμηλή θερμοκρασία, χειμώνα-καλοκαίρι

    15. Το ελαιόλαδο, ακόμα και αυτό σε μπουκάλι στον πάγκο της κουζίνας μας, δεν πρέπει να το βλέπει το φως, Αν δεν είναι σε αδιαφανές δοχείο ας είναι σε μπουκάλι από πολύ σκούρο γυαλί.

    Αν όλα αυτά γίνουν σεβαστά από τον καλλιεργητή η ποιότητα και η τιμή του ελαιολάδου εξακοντίζονται στα ύψη. Για παράδειγμα, τότε που το ελαιόλαδο είχε 4-5 ευρώ το λίτρο υπήρχαν καλλιεργητές που το πωλούσαν στο εξωτερικό για 150 και περισσότερα ευρώ ανά λίτρο, δλδ 30 φορές περισσότερο. Αλλά, εδώ δεν χωράνε μαγκιές και πονηριές, τα εργαστήρια ποιοτικού ελέγχου είναι πολύ προηγμένης τεχνολογίας, όποιοι έκαναν την παραμικρή παρασπονδία τούς επιστρεφόταν το προϊόν ως ακατάλληλο, με τα έξοδα μεταφοράς δικά τους!

  44. 17,

    Αν βρεθείτε από κει, σάς περιμένω στην παραλία!

  45. sarant said

    38 Μπα;

    39 Α μπράβο!

    43 Ωραίος δεκαπεντάλογος!

  46. Alexis said

    #43: κ. Τζιώτη μας παίρνετε τη δουλειά! 😅

  47. Αντώνης said

    Συγγνώμη που είμαι ψείρας αλλά η βρύση είναι βιομηχανικό κατασκεύασμα με στρόφιγγα. Μήπως θέλει να πει «πηγή»;

  48. ΓΤ said

    @47 Αντώνης

    «Πάω στη βρύση» έχω ακούσει στα χωριά γιαγιάδες αναφερόμενες σε πετρόκρηνη.

  49. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    43, Mic, αν τους κάνουμε τόσα κοτέντα (τα αξίζουν όλα οι ελίτσες, αλλά πού…), βάλε κι ένα 17o να τους λέμε και κανένα τραγουδάκι 🙂 .
    Κάτω, παραπρόπερσι δεν βρίσκαμε άθρωπο να μαζέψει τις ελιές και πέρισυ δεν βρίσκαμε ελιές να μαζέψει. 😦

    Στην Αρκαδία το λάδι έχει «πλούσια γεύση» και παχιά θωριά αλλά, όπως είχε διαπιστώσει η πεθερά μου, το καντήλι δεν το καίει -εξ ου και εξυμνούσε το κρητικό 🙂

    44, Α! Ωραία! Θα πάμε για θαλασσοσπηλιές εκεί – μην ξεφύγουμε από το θέμα 🙂

    45 Και ΤΚ έχει η Καλιάζη!
    ΚΑΛΙΑΖΗ ΛΑΚΩΝΙΑΣ 23062
    https://www.bizcourier.eu/images/dp.pdf

  50. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    47, Το σκέφτηκα κι εγώ 🙂 ! Αλλά μετά θυμήθηκα πως η Περδικόβρυσή μας, ήταν πηγή στην πραγματικότητα, με φυσικό και λίγο αυτοσχέδιο μουσλούκι (κουτσουνάρι το λέμε κάτω). Η δε Βρύση της Παναγίας ήταν μια πελεκητή κατασκευή -σαν δωματιάκι με πλατύ χαμηλό παράθυρο που έσκυβες μέσα για να πάρεις το νερό της.

    Βρύση, (απλά, δίχως λεξικό) εκτός από το εργαλείο, «κανονικά» και κυρίως είναι εκεί που «τζουρναρίζει», τρέχει/πέφτει το νερό από πολύ μικρό έστω ύψος, πηγή είναι το μέρος που αναβλύζει από τη γη. Λογικά μες τη σπηλιά όλα μπορεί να συνέβαιναν, να τρέχει από τον βράχο, να γουρνώνει, ή να κυλάει σε αυλάκι.

  51. Μόλις τελείωσε ο τελευταίος τελικός στο ελληνικό ποδόσφαιρο στην Κ17 με το ΟΣΦΠ-ΠΑΟΚ 0-1 με γκολ υου Μύθου !

    ΕΤΣΙ ¨ΕΧΟΥΜΕ : ΠΑΟΚ πρωταθλητής στους άντρες, στις γυναίκες στην Κ15 και στην Κ17. Ο ΟΣΦΠ πρωταθλητής στην Κ19

    Κύπελλο ανδρών ο ΠΑΟ, γυναικών ο ΠΑΟΚ

    Αυτά

  52. Εγώ πάντως’οταν λέω λάδι, εννοώ αγουρέλαιο. Το κίτρινο είναι για τα εστιατόρια

  53. ΚΑΒ said

    32 Να συμπληρώσω:

    Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο: 0-0,8%
    Παρθένο ελαιόλαδο: 0,8-2,0%
    Ελαιόλαδο (κλασικό): 2%-3,3%
    βιομηχανικό: >3,3%

    τιμές στο σούπερ της γειτονιάς προηγούμενης βδομάδας για εξαιρετικό 4 λίτρων κορωναίικο

    Χωριό 58,5
    Λατζιμάς 54,5
    Καλαμάτα 46,5

  54. spyridos said

    47

    Σε όλο τον Ταύγετο, από τα νοτιότερα χωριά όπως η Γέρμα, ως τα μεγάλα στη νοτιοανατολική και ανατολική μεριά του, υπάρχουν βρύσες. Μέσα στο χωριό, όπου λέγεται «Η βρύση» ή/και παραέξω και λέγεται «έξω/πέρα βρύση».
    Έτσι ακριβώς. Ακριβά λογώντας δηλαδή.

    Λίγα χιλιόμετρα βορειότερα στο χωριό της γιαγιάς μου. Η Πέρα βρύση.
    Φωτογραφίες πέρυσι την πρωτομαγιά μετά από πεζοπορία στη βροχή.
    Όταν ήμουν μικρός λειτουργούσε τα καλοκαίρια και η τρίτη κρήνη με τη γούρνα που φαίνεται στα δεξιά.
    Θα λειτουργεί και τώρα φαντάζομαι
    Από το ίδιο νερό. Εκεί βάζαμε τα γαϊδουράκια και τα μουλάρια να πιούν.
    Το νερό όπως φεύγει στα αριστερά περνάει και ποτίζει τα περιβολάκια του χωριού. Χωρισμένα, κάθε οικογένεια και ένα, για φρέσκα ζαρζαβατικά και σταφύλια.
    Η ίδια δομή με τα οικογενειακά περιβολάκια υπάρχει και σε άλλα χωριά της περιοχής.

  55. michaeltz said

    51.
    Και εδώ σε καλύπτω! Εξαρτάται από το γεωγραφικό πλάτος και το υψόμετρο. Στο δικό μας γ. πλάτος (λίγο έξω απ’ το Αγρίνιο) και υψόμετρο (300-340 μέτρα) η συγκομιδή πρέπει να έχει τελειώσει τέλος Νοέμβρη ώστε ο καρπός να είναι 30-40% πράσινες ελιές, 30-40% μαυροπράσινες και 20-25% μαύρες. Πρέπει να έχει λίγες μαύρες για να υπάρχει ένας αποδεκτός από άποψη απόδοσης βαθμός ωρίμανσης του ελαιοκάρπου. Το λάδι είναι αγουρόλαδο και μένει έτσι για περισσότερο από ένα χρόνο. Μόνο που πρέπει να αποδεχτείς μια επίγευση πικρίλας, όχι ενοχλητική, που προσδίδει η χλωροφύλλη στο τελικό προϊόν!

  56. michaeltz said

    55. Λάθος, όχι 51, 52

  57. michaeltz said

    46.

    🙂 🙂 🙂

  58. evamaten said

    «Τα περιλάλητα μανιάτικα μοιρολόγια που μόνο στην Κορσική βρίσκεις εφάμιλλα.» 

    Μοιρολόι της Κορσικής: Vocero ή voceru

    Alzati O Carlu Dumé/Ch’un né piu tempu di dorme/ Per avé tumbat’a té/Un s’hannu cacciatu corne/ Chi le truvaranu sempre/Preste fate ? di é so donne//

    L’altru sera la to zia/t’imbitava a li migliacci/ E tu caru di mama/fusti prontu per falaci/ ghjuntu in fondu di lu chiassu/t’abbianu tesu le laci//

    A quale l’aia lascia/la vigna di le mezzane/ a casa di li Perelli/tutt’ avvinta di persiane/ O Carlu Dumé di mama/chi li chiodenu stamane//

    Alzati O Carlu Dumé/ch’ai a fala in Cervioni/ ti comprerai un fucile/in butega dei Mannoni/ a mé mi ghjunghjerai/un vistitu senza fiori (bis)//

    Voceru — Wikipédia https://fr.wikipedia.org/wiki/Voceru

  59. evamaten said

    «Σωτήρας» και το πλοίο που μετέφερε τους Μανιάτες από το Οίτυλο στην Κορσική το 1675

    Καργκέζε, το χωριό της Κορσικής που δημιούργησαν Μανιάτες https://www.mixanitouxronou.gr/kargkeze-to-chorio-tis-korsikis-poy-dimioyrgisan-maniates-poy-ithelan-na-xefygoyn-apo-ton-toyrkiko-zygo-kai-mia-venteta/

  60. # 55

    Γενικά προτιμώ τα πικρά από τα γλυκά λόγω επίγευσης. Από τα 20φεύγα μου

  61. evamaten said

    58 (κι αυτό)

  62. xar said

    @16 «Στα Ιόνια πχ, έμαθα πως την καλλιέργεια του ελαιόλαδου την προώθησαν οι Άγγλοι για λαδολύχναρα στα καράβια τους, γι’ αυτό και οι ελιές μαζεύονται εκεί με δίχτυα»

    Στην Κεφαλονιά πάντως ο παππούς μου μέχρι τα 80+ σκαρφάλωνε στα δέντρα και μάζευε τις ελιές με το χτένι. Και μιλάμε για κάτι αιωνόβιες ελιές πολύ συχνά, ψηλές και με τον καρπό αραιά-αραιά. Σε παλιότερες εποχές, έβαζαν τα παιδιά να μαζεύουν και τις πεσμένες ελιές μία-μία, να μην πάνε χαμένες – φτώχεια γαρ. Μάζεμα με λιόπανα πρωτοείδαμε στην Κέρκυρα και μας έκανε εντύπωση.

  63. evamaten said

    58 Κι άλλο ένα

    Stammatina, e mió surelle,
    Site qui tutte invitate:
    S’ha da fa la Cantamessa
    Di Ghiuvann’ Audria l’ Abbate;
    Or purtate Ie salviette:
    E Ii piatti e Ie pusate.
    La Parrocchia dill’ Acquale
    Resteri’! tutta invitata.
    Ha da fa la Cantamessa
    Ghiuvann’ Audria aspettata:
    C’ e Ii preti, e la madrina;
    Ci sera messa parata.
    Ma vo’avete chiusa a bocca;
    A nissuno date udienza …

    Ava si po’ chi ci vecu
    Chi di voi ne simmu senza.
    Or punimmu a mente a segnu
    E parlemmu in pusitura;
    Chi stamane Jann’Andria
    Ha da scende in sepultura …
    (Viale [1855] 1984:40-41)
    https://academiccommons.columbia.edu/doi/10.7916/D8BP0DFT/download

  64. ΓΤ said

    Πέθανε ο Γιώργος Προβόπουλος.

  65. michaeltz said

    Μια και στο σημερινό νήμα πιάσαμε το λάδι και τις συσκευασίες του, ας αναφέρουμε και για την ακαταλληλότητα των πλαστικών συσκευασιών. Λέγεται γενικά ότι αυτές είναι ακατάλληλες για υγρά, αλλά δεν λέγεται το γιατί.

    Είναι γνωστό από παλιά. Πειράματα έγιναν στο Πολυτεχνείο της Αθήνας, που τα συμπεράσματά τους δεν έγιναν γνωστά. Ένας από τους φοιτητές που είχε συμμετοχή στο πείραμα ήταν χημικός-μηχανικός, κληρούχας, ΣΕΟ Απρίλη 1972.

    Κατά το πείραμα τάισαν επί πολλές εβδομάδες ποντίκια με λάδι από πλαστικά δοχεία, παράλληλα με άλλα που τους έδιναν λάδι από συσκευασία inox. Οι φοιτητές που συμμετείχαν ήθελαν να βρουν πού πάει ο πλαστικοποιητής που μεταναστεύει από το δοχείο στο λάδι. Μετά από μια περίοδο τέτοιας διατροφής κατέψυξαν τα ποντίκια με εμβαπτισμό σε υγρό άζωτο. Τα κατεψυγμένα ποντίκια με ειδικό μηχάνημα τα έκαναν φέτες με τη μέθοδο των λεπτών τομών, τις οποίες ανέλυσαν χημικά και σχημάτισαν χάρτες με την κατανομή του πλαστικοποιητή στο σώμα των ποντικιών. Λοιπόν, ο πλαστικοποιητής βρέθηκε συγκεντρωμενος στον εγκέφαλο των πειραματοζώων. Βέβαια δεν είχε γίνει ο εγκέφαλός τους …πλαστικότερος. Η γενική πεποίθηση ήταν ότι συμμετέχουν στην αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου, αλλά δεν γνωρίζω αν επιβεβαιώθηκε. Γιατί;

    Μόλις αυτό έγινε γνωστό υπήρξε τεράστια πίεση από γνωστούς και άγνωστους για να θαφτεί η έρευνα. Και να μην επεκταθεί σε θέματα δημόσιας υγείας. Δεν ήταν μόνο παράγοντες της εμπορίας λαδιού, κυρίως ήταν οι διακινητές νερού που πρωτοστάτησαν στην προσπάθεια.

    Αυτά πριν 52 χρόνια.

    Αν το κατάφεραν θα το καταλάβετε από το πόσοι από τους συνσχολιαστές γνωρίζετε αυτήν τη «λεπτομέρεια»!

  66. Costas Papathanasiou said

    Καλησπέρα.
    Ωραίες λαογραφικές πινελιές και σ’ αυτό το γραφτό του Βριάρεω, που συνιστά σαφώς εισαγωγή στην Άστιφο: “(Τέτοιες σπηλιές αφθονούν στον Ταΰγετο. Ελπίζω να μου δοθεί η ευκαιρία να σας περιγράψω αργότερα μια πολύ περίεργη που την επισκέφτηκα σ ίδιος, έναν αληθινό λαβύρινθο με αμέτρητους διαδρόμους και διαμερίσματα)”.
    Του οποίου μία μυθοπλαστική συνέχεια θα μπορούσε να είναι εν περιλήψει η εξής:
    Χάρη στη δύναμη της Πίστης της Ελληνικής Ψυχής τους και με τη βοήθεια Πασών και Πάντων των Αγίων, οι εγκλωβισμένοι από τον Ιμπραήμ Καλλιεζίτες ανακαλύπτουν μία μυστική πύλη (όταν μία αδιόρατη πνοή αέρα πίσω από έναν σταλαγμίτη κινεί τη φλόγα ενός κεριού), περνούν στην Κοίλη Γη (όπου φυσικά και πολλές ανεμώνες, κοράλλια και άλλα κοιλεντερωτά), διαπιστώνουν -με έκπληξη- ότι οι κάτοικοί της δεν είναι κουφιοκέφαλοι, κοιλαράδες ή εσωστρεφείς, αλλά, τουναντίον, είναι μέσα στα πράγματα διότι έχουν σφαιρική και βαθύτατη γνώση αυτών (εκ των έσω) αλλά και πολλά παρατηρητήρια στην επιφάνεια της Γης (π.χ. στα Κοίλα Κοζάνης ή Έβρου).
    Μετά από πολλές περιπέτειες φτάνουνε -υπογείως- στην Αμερική και ιδρύουν εκεί την πόλη Cave Spring ( https://en.wikipedia.org/wiki/Cave_Spring,_Georgia , https://cavespringmarket.com/ ) στην οποία και η ομώνυμη Βρυσοσπηλιά, όπου σπουδαίο αξιοθέατο και ένας σταλαγμίτης ονόματι “Σκαμνί του Διαόλου” (στο οποίο προφανώς όποιος κακός κάτσει, πάει μεμιάς στη Κόλαση, δηλ. για Οξαποδώ), το οποίο συνωνυμεί (και ας μην τρώγεται) και με ωραία μανιτάρια- “διαολοσκαμνάκια” ( Hygrocybe phaeococcinea , https://fundis.org/resources/blog/111-is-it-a-new-species-or-variety ).
    Σε τελική ανάλυση αποδεικνύεται ότι ως Έλληνες “Έξω πάμε καλά”, ίνα πληρωθεί και το ρηθέν διά των ποιητών :
    Παιχνίδια τα νερά/ Στα σκιερά περάσματα/Λένε με τα φιλιά τους την αυγή/ Που αρχίζει/ Ορίζοντας —//
    Και τ’ αγριοπερίστερα ήχο/ Δονούνε στη σπηλιά τους/ Ξύπνημα γαλανό μες στην πηγή/ Της μέρας/ Ήλιος —[…]
    (Οδυσσέας Ελύτης, «Του Αιγαίου. ΙΙ», Προσανατολισμοί )
    Κι ως περιστέρα, από γκρεμό, που βλέπει γυρισμένη/ προς το κατώφλι της σπηλιάς που ρένε οι σταλαγμοί,/
    το πέταμά της τ’ ορθινό, ζυγιάζοντας, να πάρει/ κι απ’ τις φτερούγες το νερό τινάζει σιωπηλή,/[…]/
    σκώνει από χάμω το μακρύ που κράταγε κοντάρι/[…]/Κι ωσά λαμπρό, αργοπάτητο, θρέμμα βουνού, λιοντάρι,/
    από τα γκρέμνα που άχνιζαν, στα πλάγια ροβολεί…
    (Άγγελος Σικελιανός, «Η φυγή», V, Πάσχα των Ελλήνων, στ. 243-252)
    Ρέει, τραγούδι η βρύση, / κλαίει σαν προσευχή· /γύρω της η φύση/ γίνεται ψυχή.//
    Όπου προς το βράδυ/ πρόβαλες, Αυγή, / φούντωσε λιβάδι μια πηγή τη γη.

    (ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ /ΔΕΙΛΟΙ ΚΑΙ ΣΚΛΗΡΟΙ ΣΤΙΧΟΙ / ΠΑΛΜΟΙ ΚΑΙ ΡΥΘΜΟΙ / Μετρικά γυμνάσματα 1).

  67. Πέπε said

    47

    Η βρύσις είναι από κει που (ανα)βρύζει το νερό. Η λέξη, ακόμη και ως νεοελληνική, είναι πολύ παλιότερη από τη βιομηχανική κατασκευή με τους ρουμπινέδες, όπως άλλωστε προκύπτει κι από ένα σωρό τοπωνύμια όπως Κεφαλόβρυσο, Κρύα βρύση (δεν είναι αυτή με την μπλε βούλα) κλπ.

  68. Πισμάνης said

    Τήν καλησπέρα μου στήν παρέα.

    ΕΔΩ βρίσκεται τό ερειπωμένο χωριό Κάλιαζη. Έντονα εμφανή τά κουφάρια τών σπιτιών.

    Η εκκλησία τού Σωτείρα αναφέρεται σέ ΧΑΡΤΗ τού 1829 τής γαλλικής επιστημονικής αποστολής ως μοναστήρι Mon. Kaliazi. (Vitylo → Kelepha → Yerma ↓ Mon. Kaliazi)

  69. sarant said

    58-64 Α μπράβο

    68 Μπράβο. Το σχόλιο είχε κρατηθεί, ίσως λόγω λίκνων

  70. evamaten said

    58 Θυμήθηκα και τη Γιαννάτου και το κύμα – μοιρολόι

    O onda quand’è tù canti tù
    Hè un voceru chì sbuccia
    Cum’è schjatta a fucilata.

  71. geobartz said

    (α) «κρεμασμένα πολλές φορές αδελφικά στην ίδια πρόκα».

    # Ήτις πρόκα, σιάϊκα (σιάϊ-κα) καλείται Μακεδονιστί.

    (β) «με ‘χωσίες’ ήτοι ενέδρες και με νυκτερινές φονικότατες επιθέ­σεις».

    # Μήπως είναι «χωσιές»??

    (γ) Περί οξύτητας ελαιολάδου: Αρκετοί σχολιαστές είπαν πολλά και χρήσιμα. Το κύριο νομίζω ότι είναι ο δάκος. Όχι αυτό καθαυτό το σκουληκάκι, όσο η επιμόλυνση που προκαλείται στις στοές που ανοίγει στον ελαιόκαρπο. Το «μυστικό» της αντιμετώπισης είναι γνωστό αντάν-μπαμπαντάν. Αγουρέλαιο Μυτιλήνης ανέγραφε πριν 70+ χρόνια μια φίρμα στα 16/κιλα δοχεία της. Και πρόσφατα διάβασα ότι ένας πανέξυπνος Καλαματιανός πουλά στους Εμίρηδες λάδι σε μπουκαλάκια λίγων κ.ε, για …υγρο χρυσάφι. Έχει δικό του ελαιοτριβείο, οπότε οι άγουρες ελιές επεξεργάζονται τάχιστα αποδίδοντας μόνο τα ωφέλιμα συστατικά. Μεταξύ αυτών και τα «πολύτιμα» οργανικά συστατικά του νεαρού δακοσκώληκος που δεν πρόλαβε να ανοίξει στοές και να μουρνταρέψει τον καρπό. Όλες οι άλλες συμβουλές για καλό λάδι είναι σωστές, πλην όμως θυμίζουν τον ανθυπολοχαγό που κλήθηκε να απολογηθεί γιατί δεν βρόντηξαν τα κανόνια προς τιμήν του αφιχθέντος βασιλέως:

    – Γιατί ανθ/γέ δεν βρόντηξαν τα κανόνια?

    – Για τους εξής 10 λόγους Στρατηγέ μου: 1) Δεν είχα μπαρούτι, 2)…..

    – Εντάξει, εντάξει. Τους άλλους 9 λόγους τί τους θέλεις?

    (δ) Περί τιμής ελαιολάδου: Η πρώτη όρεξη για εκτίναξη της τιμής του λαδιού ανεφάνη το περασμένο καλοκαίρι. Επρόκειτο για παλιό λάδι που είχε αγοραστεί με 2,5-5 ευρώ/κιλό. Αρχομένης της αισχροκέρδειας, ο ….υπερκείμενος των αρμοδίων δήλωσε («αναρμοδίως») ότι θα ωφεληθούν οι παραγωγοί. Και οι διάφοροι μπαγαπόντες πολλαπλασίασαν την τιμή υπέρ της τσέπης τους, αφήνοντας ψίχουλα ή και τίποτα στους παραγωγούς!

  72. evamaten said

    58 Ας (προσπαθήσω να) βάλω και φωτο

    «U Voceru di u banditu Caninu» un viaghju direttu, duru è ghjacciante ind’u seculu XVIII in Corsica !

    https://imgur.com/a/5L3uzPo

    https://www.francebleu.fr/emissions/un-ghjornu-una-canzona/rcfm/un-ghjornu-una-canzona-dopu-cena-u-voceru-di-caninu

  73. evamaten said

    72 Καλά, δεν πειράζει, ας λείπει – σας έκανα την καρδιά περιβόλι🙂

  74. Theo said

    @30:

    Αυτή η μανία να μην επιτρέπουμε στους άλλους να χαίρονται με αυτά που εμείς δεν τα καταλαβαίνουμε ή που δεν ανήκουν στη «δική μας» κοσμοθεωρία μυρίζει μονολιθικότητα και δεν είναι και τόσο δημοκρατική.

    Ζήσε και άφησε και τους άλλους να ζήσουν και να χαίρονται με όσα τους δίνουν χαρά.

    Άφησε όλα τα λουλούδια ν’ ανθίσουν, που ‘λεγε μια ψυχή (και μετά από λίγο τα γύρισε).

    Ε, μα!!

  75. ΓΤ said

    @74 Τεούμπα

    Πολυφίλητε Τεό,

    γνωρίζεις ότι υπάρχουν μάτια που βλέπουν βαθύτερα, ματιά και χάραξη άροσης λέω. Στατιστικά, το ξέρεις κι εσύ βαθιά ότι όταν οι τοιχόπροκες φιλοξενούν ντεφιλέ εικόνων, παρέλαση καντηλιών κι έτσι η φάση, τότε με υψηλή πιθανότητα έχουμε μεγάλη απόκλιση από την σώψυχη προσευχή και την ταπεινότητα, άλλο το ξινούτσικο ρεβιθάκι με κράτημα κι άλλο ο μπλε αστακός.

    1990, Θεσσαλονίκη, πολλές εικόνες σε τοίχο αφιέρωμα οσιότητος. Σου μιλάω για αξέχαστη παρτούζα στο σαλόνι 😜

  76. ΓΤ said

    @74 Τεούμπα

    Πολυφίλητε Τεό,

    γνωρίζεις ότι υπάρχουν μάτια που βλέπουν βαθύτερα, ματιά και χάραξη άροσης λέω. Στατιστικά, το ξέρεις κι εσύ βαθιά ότι όταν οι τοιχόπροκες φιλοξενούν ντεφιλέ εικόνων, παρέλαση καντηλιών κι έτσι η φάση, τότε με υψηλή πιθανότητα έχουμε μεγάλη απόκλιση από την σώψυχη προσευχή και την ταπεινότητα, άλλο το ξινούτσικο ρεβιθάκι με κράτημα κι άλλο ο μπλε αστακός.

    1990, Θεσσαλονίκη, πολλές εικόνες σε τοίχο αφιέρωμα οσιότητος. Σου μιλάω για αξέχαστη παρτούζα στο σαλόνι 😜

  77. ΓΤ said

    Ορίστε, ντούμπλαρε το γαμίδι.

    Ντάκμαν, σβου πλιζ.

  78. Theo said

    @75:

    Συμφωνώ, αλλ’ αυτή η πρεμούρα ν’ απαξιώνουμε συλλήβδην όσα δεν συμφωνούν με τις ιδεοληψίες μας, να τους τσουβαλιάζουμε όλους αδιάκριτα, οι τάχαμου ευαίσθητοι και προοδευτικοί, κάποιον πατερούλη μου θυμίζει.

  79. Theo said

    Και για να πω τον πόνο μου:

    Χειρουργήθηκα σήμερα στο ισχίο σε απογευματινό χειρουργείο σε ημιδημόσιο νοσοκομείο, άψογα οργανωμένο κατά τ’ άλλα, μένω σε μονόκλινο, δεν επιτρέπουν σε συνοδό να μείνει μαζί μου, πέρα από το δίωρο του επισκέπτηρίου, κι η παρηγοριά μου είναι μια εικόνα της Παναγίας απέναντί μου. Γι’ αυτό και αντιδρώ έτσι σε όσους κάνουν μπούλινγκ σ’ αυτούς που τους αρέσουν οι εικόνες στους τοίχους. Και να με συγχωρείτε.

  80. Σιδερένιος!

  81. Alexis said

    #79: Περαστικά και γρήγορα Theo!

  82. Prince said

    79. Περαστικά και πανίσχιρος!

  83. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @79. Theo, σοῦ εὔχομαι καλὴν ἀνάρρωση καὶ γρήγορη ἀποκατάσταση.

    @80. Ἡ πιὸ ταιριαστὴ εὐχὴ εἶναι Τιτάνειος Ταντάλειος, ἀνάλογα μὲ τὰ ὑλικὰ ποὺ χρησιμοποιήθηκαν. 😀

  84. sarant said

    79 Theo, σιδερένιος ρε συ, να παίζεις ποδόσφαιρο μετά!

    77 Εντάξει, δεν χάθηκε κι ο κόσμος

    71 Το ανέκδοτο αυτό το έλεγε κι ο παππούς μου, αλλά έβαζε τελευταίο το μπαρούτι

  85. Πέπε said

    79

    Σιδερένιος Τεό. Εύχομαι γρήγορα σπίτι σου γερός, και μέχρι τότε καλή υπομονή.

    Αλλά το να έχεις υπ’ αυτές τις συνθήκες παρηγοριά μια εικόνα της Παναγίας δε σε βάζει αυτόχρημα στην ίδια σειρά με οποιονδήποτε έχει στον τοίχο οσεσδήποτε εικόνες για οποιονδήποτε λόγο! Ούτε η έκφραση κάποιας επιφυλακτικότητας προς την υπερβολή είναι μπούλινγκ, και μάλιστα μπούλινγκ προς τον καθένα που απλά «του αρέσουν οι εικόνες».

    Εντωμεταξύ, δεν είναι μόνο η υπερβολή στο πλήθος. Εμένα μου τη δίνουν και οι ψεύτικες, φτηνιάρικες εικόνες, αυτές που δεν υπάρχουν παρά μόνο για να τις πουλάει κάποιος κερδοσκόπος πολύ πιο ακριβά απ’ όσο κοστίζει ένα κομμάτι τυπωμένο και πλαστικοποιημένο χαρτί, χωρίς να έχουν αξία αντίστοιχα μεγαλύτερη. Αυτές που βασικά δεν είναι εικόνες αλλά απομιμήσεις εικόνων. Δικαιώμα του καθενός να τις κρεμάει στο σπίτι του, στο ιατρείο του, στο ταξί του, στο φοροτεχνικό του γραφείο, στο διαστημόπλοιό του, αλλά δεν μπορεί να απαιτήσει να μη μου τη δίνουν (αν και θα απαιτήσει δικαίως να μην του το πω στα μούτρα αν δε με ρωτήσει μόνος του).

    Κυκλοφορούν και τύποι με Ιησούδες τατουάζ. Εκτιμώ αφάνταστα ότι δεν έχω δει εικόνες και σε μπλουζάκια (αλλά μπορεί και να μην έτυχε να τις δω).

  86. Theo said

    @80, 81, 82, 83:

    Ευχαριστώ.

    83β:

    Υλικά χρησιμοποιήθηκαν στην προ ετών επέμβαση. Χθες, Τρίτη, έγινε καθαρισμός συμφύσεων.

  87. Theo said

    @85:

    Συμφωνώ εν μέρει, κι εγώ δυσκολεύομαι να χωνέψω κάποιες φτηνιάρικες εικόνες, αλλά νιώθω πως κάποιους εδώ δεν ενοχλούν μόνο οι πολλές ή/και ακαλαίσθητες εικόνες αλλά ΟΙ εικόνες.

  88. Theo said

    Ευχαριστώ, Νικοκύρη και Πέπε.

  89. Pedis said

  90. Πέπε said

    71, 84

    Κι εμένα μου είναι γνωστό και το αναφέρω καμιά φορά. Δε θυμάμαι την πηγή αλλά πρέπει να είναι ανάλογης παλαιότητας με τον παππού σου, Νίκο.

    Συμφέρει καλύτερα στην αφήγηση η εκδοχή με πρώτο το μπαρούτι. 🙂 Αλλά και το νόημα είναι πιο άμεσο:
    -Πρώτον, δεν είχαμε μπαρούτι. Δεύτερον, …
    -Καλώς, αρκεί!

  91. ΓΤ said

    @79 Τεούμπα

    Η επόμενη ποτούμπα στην υγειά σου. Για να καταλάβεις τέρμα πάτο, το μαγαζί χώνει σε καμένα ηχεία Σκύλος 90 FM. 😜

    Τεό πολλή πάουερ!

  92. spyridos said

    Περαστικά Τέο.

  93. Theo said

    Ευχαριστώ, ΓΤ και Σπυρίδο.

  94. ΓΤ said

    Τεούμπα,

    αν χρειαστείς οτιδήποτε, είμαι εδώ. Ο Ντάκμαν έχει το ελεύθερο να σου γνωστοποιήσει τα στοιχεία μου.

    Αυτό επειδή αράδες σου με έχουν σμιλέψει, πασχίζοντας αφού κομμάτι ν’ ανθρωπέψω, λύκος ξυπνώ, λύγκας κοιμάμαι, με οργιές της οργής μου απροσμέτρητες.

    Έρχεται Τεό και με πραΰνει, πέφτω μωρό προδέρμ. Άλλωστε, θα μιλήσουμε για μωρά Ορθοδοξίας: τον Γιώργο Π. και τον Εμμανουέλο 😜

  95. Τheo.τις ευχές μουγια ό,τι καλύτερο δυνατόν

  96. ΓιώργοςΜ said

    Περαστικά Τέο, μακάρι η επόμενη επίσκεψη στο γιατρό να είναι στην προετοιμασία για τον Μαραθώνιο!

  97. sarant said

    Καλημέρα από εδώ!

    94 Οκ

  98. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Κι από μένα περαστικά και γρήγορα Τεό, οσονούπω σιδηρούς.

  99. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @79. Σιδερένιος ἀπό ἐδῶ καί πέρα, Τheo, καί κάνεις πολύ καλά πού ἀκουμπᾶς τήν ψυχή σου στήν Παναγία..

    Καλημέρα σας!

  100. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Περαστικά σου Theo, μακάρι να πάνε όλα καλά.

    87 – Ναι έτσι είναι αλλά, αυτή δεν είναι η αντίδραση των δογματικών πάσης φύσεως, να βλέπουν όλα τα στραβά στην πίστη των άλλων;

    Καλημέρα από το καράβι για Τήνο.💥

  101. ΓιώργοςΜ said

    100 όλο για δογματισμούς λες, αλλά κάθε βδομάδα στην Τήνο είσαι, θα ξεπούλησαν οι κηροπλάστες με τις λαμπαδηδρομίες σου… 😛

  102. xar said

    Σιδερένιος Τεό και να περπατάς όσο μπορείς.

  103. xar said

    @101
    Να δεις που η επόμενη δουλειά θα είναι στην Πάτμο. 😛

  104. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    101 – Αν περίμεναν να ζήσουν από μένα, θα είχαν λιμοκτονήσει.😊

    Υπάρχουν χιλιάδες πιστοί που συντηρούν αυτό το τρομακτικό εμπόριο ελπίδας και ματαιοδοξίας, κι έτσι βγάζουν το παντεσπάνι τους όλοι, ιερείς, κηροπλάστες κλπ ευσεβείς.

  105. ΛΆΜΠΡΟΣ said

    103 – 👍😂

  106. michaeltz said

    Σχόλιο για τις εικόνες:

    Κάθε παραμυθία (και παρηγορία) απόλυτα σεβαστή! Απαραίτητη για τη σωτηρία και το ευ ζην της ψυχής. Και τα δύο, γιατί εύκολα κάνουμε το λάθος να αναφερόμαστε μόνο στη σωτηρία! Δεν θα ξαναγυρίσουμε τώρα στην εποχή της Εικονομαχίας. Ας αφήσουμε ήσυχους και κάποιους που, ακόμα, έχουν ψυχή να σώσουν!

    Επιπλέον, κάτι ξεχασμένο: η παραμυθία του ανθρώπου και η παρηγορία του) είναι δηλωτικές και του πολιτισμικού επιπέδου του κάθε τόπου και εποχής. Οι Νεατερντάλιοι κάλυπταν τα σώματα των νεκρών με μολοχάνθη, ηρεμιστικά για τον βήχα και για τις ψυχές! Για τη σωτηρία της ψυχής στην πολύ αρχαία Αθήνα θυσιάστηκαν οι Λοκρίδες στην Αθηνά του Ιλίου! Στην εποχή του Ευριπίδη γράφτηκε πως στις Αραφηνίδες Αλές, δηλαδή στη σημερινή Βραυρώνα, είχε επιζήσει ένα παλιό έθιμο, μια πολύ παλιά λατρευτική συνήθεια. Κατά την διάρκεια των τελετών προς τιμήν της Αρτέμιδας χαραζόταν ο λαιμός ενός ανθρώπου ώστε να βραχεί με ανθρώπινο αίμα ο βωμός της θεάς.
    Μπορούμε να είμαστε βέβαιοι πως η συμβολική αυτή τελετή ήταν αναμνηστική πραγματικών ανθρωποθυσιών σε παλαιότερες εποχές, που αργότερα, με την εξέλιξη του πολιτισμού, θεωρήθηκαν πολύ βάρβαρες και υποκαταστάθηκαν από πράξεις συμβολικές! Αυτό τον 5ο π.Χ. αιώνα! Χίλια χοντρικά χρόνια μετά ήρθε η περίοδος της Εικονομαχίας. Δυο χιλιάδες χρόνια μετά, οι ΄Ινκας το πετύχαιναν με σπαρταριστές καρδιές βγαλμένες από τα στήθη αιχμαλώτων, άλλα tempora, άλλα mores. Πίσω στην αρχαία Αθήνα, το 2ο μισό του 6ου π.Χ. αιώνα, οι Κόρες της Ακρόπολης δεν ήταν παρά υποκατάστατα για την αιματηρή θυσία νεαρών παρθένων στην λατρεία της Αθηνάς! Πράγμα που φαίνεται ότι έγινε και το 221 π.Χ. στο Σιάν της Κίνας, στον ενταφιασμό του πρώτου αυτοκράτορα των Τσι, του Τσιν Σι Χουάνγκ Τι, όπου ενταφίασαν μαζί του και οχτώ χιλιάδες πήλινους στρατιώτες, καθένας διαφορετικός από όλους τους άλλους στο ντύσιμο, στο κούρεμα, τη γενειάδα, το ύψος, το πάχος! Τα 8.000 πήλινα ομοιώματα φαίνεται πως έσωσαν τη ζωή ισάριθμων στρατιωτών που θα ακολουθούσαν τον νεκρό αυτοκράτορα στον τάφο για τους μεταθανάτιους πολέμους του. Φανταζόμαστε πως τα πήλινα αγάλματα ήταν ακριβή αντίγραφα πραγματικών ανθρώπων που θα ενταφιάζονταν ζωντανοί. Πάλι για την παραμυθία και την σωτηρία της ψυχής. Φαίνεται πως ο επόμενος αυτοκράτορας τόλμησε να μην ακολουθήσει την παράδοση γιατί χρειαζόταν αυτός τους στρατιώτες περισσότερο από τον νεκρό προκατοχό του. Απόφαση σωτηρίας των ζωντανών στρατιωτών, που δεν έσωσε, όμως, τους υπηρέτες, τις υπηρέτριες, (σκόπιμα αναφέρω το φύλο, γιατί οι υπηρεσίες θα ήταν, προφανώς, διαφορετικές, που είχαν μικρή σχέση με τη σωτηρία της ψυχής), όπως και τους αρχιτέκτονες, τεχνικούς και χιλιάδες εργάτες που συνόδεψαν τον νεκρό στον τάφο, για να μην αποκαλυφθεί η τοποθεσία που χτίστηκε το ταφικό σύμπλεγμα! Έτσι έμεινε μυστικό το νεκροταφείο για περισσότερα από 2200 χρόνια!

    Το λέει και το τραγούδι του Χατζηδάκι, άλλωστε: «Η σωτηρία της ψυχής είναι πολύ σπουδαίο πράγμα…»

  107. michaeltz said

    106

    Συγγνώμη, σας έπρηξα με τους πλαστικοποιητές, τη σωτηρία της σοδειάς των ελαιοδένδρων και τη σωτηρία της ψυχής. Πήρα τα αποτελέσματα της πρόσφατης βιοψίας, όλα καλά, χωρίς κακοήθεια, και είμαι ανεβασμένος. Ελπίζω να μην κατηγορηθώ για κάποια άλλη κακοήθεια! Απλά, μου την έχει δοσμένη η υποκρισία και ασυδοσία του απανταχού της γης και των αιώνων παπαδαριού, που σε τίποτα δεν διαφέρουν από την των βασιλιάδων κι αυτοκρατόρων, αφού απότοκες των ίδιων μηχανισμών εξουσίας για απομύζηση του πλούτου της Γης και οποιουδήποτε, ζώου και φυτού πατάει, πετάει, ή κολυμπάει σε αυτήν, των ανθρώπων (κυρίως αυτών!) συμπεριλαμβανομένων.

    Δεν πειράζει, ακούω κάποια φωνή (του Νικοκύρη;), κάνει καλό στις επιλογές του google και της Αλέξαινας. 🙂

  108. 106τέλος: του Κραουνάκη!

  109. Alexis said

    #106: Δυστυχώς η ιστορία της ανθρωπότητας, από τα προϊστορικά χρόνια έως και τις μέρες μας, είναι γεμάτη από πράξεις απίστευτης κτηνωδίας και βαρβαρότητας.
    Ο άνθρωπος όπου και όποτε μπορεί, και υπό τις κατάλληλες συνθήκες, φέρεται σαν το χειρότερο και πιο λυσσασμένο ζώο.

  110. michaeltz said

    108.
    Καλημέρα!
    Ευχαριστώ, το είχα ξεχάσει.

  111. Καλημέρα,
    Τεο όλα να πάνε όπως πρέπει και σύντομα να είναι ξεχασμένες οι ενοχλήσεις(!) που σε οδήγησαν ξανά στο χειρουργείο.

    106 Κάθε παραμυθία (και παρηγορία) απόλυτα σεβαστή! Απαραίτητη για το ευ ζην της ψυχής. (το περιόρισα, αλλά αυτό το κομμάτι μ’ ενδιαφέρει -αν το ευ ζην ο άλλος θεωρεί πως γίνεται μέσω της σωτηρίας, με γεια του με χαρά του).
    Τώρα, αν υπάρχουν εικονομάχοι γενικά αλλά και εδώ μέσα ας το αφήσουμε σαν θέμα γιατί θα βάλουν τον ορθολογισμό μπροστά κι άντε να ζητάς να μπει και κομμάτι ενσυναίσθηση. 🙂

  112. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Τheo, αγάντα, περαστικά σου κι αν ένιωσες μπούλινγκ από δική μου γραφή, ίντα να σου πω κι ίντα να σου ΄στορήσω. Είμαι ΄γω μια…! Σκέτη Μπόνυ- γεροντοφρικιό 🙂 Εικονοκλάστρα, ασεβής
    ψυχοκαταπιέστρα
    υβριστική και απεχθής
    και ύπουλη και ψεύτρα
    Προσβλητική και προπετής
    κακό σπειρί, ρεμάλι
    τέτοια μουχρίτσα δε θα δεις
    στο ιστολόγιο άλλη 🙂

    και πάλι περαστικά σου ,
    Ο πονών δεδικαίωται 😉

  113. rogerios said

    @106: Οι ανθρωποθυσίες με καρδιεκτομή αποτελούν χαρακτηριστικό των μεσοαμερικανικών πολιτισμών, από τους Μάγια ως τους Αζτέκους (τους οποίους οι ειδικοί συνιστούν εσχάτως να αποκαλούμε Μέχικα, μια και το Αζτέκος είναι εκ των υστέρων κατασκευασμένο εξωνύμιο). Οι Ίνκα θυσίαζαν παιδιά κι εφήβους αριστοκρατικών οικογενειών με διαφορετικό τρόπο. Οδηγούσαν τα θύματα σε ιερούς τόπους που βρίσκονταν κοντά σε κορυφές των Άνδεων κι αφού τα νάρκωναν με αλκοόλ και κόκα τα άφηναν να πεθάνουν από υποθερμία. Μόνον όταν δεν δούλευε η προβλεπόμενη διαδικασία χρησιμοποιούσαν βιαιότερες μεθόδους (στραγγαλισμό ή μια γερή ροπαλιά στον αυχένα).

    Κατά τα λοιπά, ευχαριστώ κι εγώ για τις αναλυτικότατες πληροφορίες (σωστή διατριβή) σχετικά με την ποιότητα του λαδιού.

    Τεό, περαστικά και γρήγορα! Σιδερένιος!

  114. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    106, 113 >>ανθρωποθυσίες με καρδιεκτομή

    οι πληροφορίες αυτές πάνε και στο απο κεί νήμα, το σημερινό με τον θρήνο για την Άλωση
    «να σκίσουν την καρδία μου, να φαν τα σωτικά μου,
    να πιούν από το αίμα μου, να βάψουν τα σπατιά τους «

    Θυμήθηκα μαζί και το «Καύκος και Μέδουσα» :
    Ν’ ανοίξω το στηθούρι ντου
    να βγάλω την καρδιά ντου
    και με το αίμα τση καρδιάς
    να βάψω τα μαλλιά μου

  115. michaeltz said

    111, 113

    Γιάννης Μαλλιαρός, Rogerios

    Σας ευχαριστώ! Όταν με πιάνει, με πιάνει, εκείνο που με σώνει είναι πως το αναγνωρίζω όταν φαλτσάρω! Άλλωστε, το να δίνεις και να παίρνεις είναι ό,τι καλύτερο για τις ομαδικές προσπάθειες, όπως αυτό το ευλογημένο ιστολόγιο!

    Γι’ αυτό παραμένω ένθερμος φίλος.

  116. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    106, Μic, ευτυχώς, δόξασοι, που όλα πήγαν καλά στις εξετάσεις σου!
    Μια χαρά εντός θέματος είσαι/ήσουν. Και βέβαια το πλαστικό αφήνει, έστω απειροελάχιστα, υπολείμματα στα συσκευασμένα σ΄αυτό τρόφιμα, λάδια ή νερά κλπ αλλά είτε δεν έχει αποδειχτεί, είτε δεν αποκαλύπτουν (όπως λένε κάποιοι), ως καρκινογόνα τη συνέπεια αυτή. Από χρόνια είχα διαβάσει σχετικά (πάντα για επώνυμα ιατρικά άρθρα λέμε) ότι μια ερευνήτρια μελέτησε τη σχέση, ειδικά, του καρκίνου του μαστού, με τα εμφιαλωμένα νερά και ανέλυε (στο περίπου τώρα) ότι, ενδεχομένως, κάποια διαφανή σωματίδια (χημικό όρο έγραφε) «ξεγελούν» τα κύτταρα του μαστού, λόγω μεγάλης ομοιότητας (κάπως έτσι χοντρικά, όπως το θυμάμαι-είναι πολλά χρόνια) και τα εκτρέπουν σε νεοπλασματική διαδικασία.
    Πέραν τούτου ουδέν γνωρίζω κι ο θεός βοηθός, ζούμε και σήμερα 🙂

  117. sarant said

    107 Μπράβο Μιχάλη, όλα καλά!

  118. Χαρούλα said

    Ωραίο νέοTheo! Γρήγορα να έχουμε αντίστοιχα κι από άλλους. Ο Michaeltz άνοιξε το κουτί με τα ευχάριστα νέα. Μακάρι μόνο τέτοια να έχουμε πια, όλοι μας.

    Νομίζω πως δεν το είδα. Αν με πρόλαβε άλλος, ας με συγχωρέσει(ετε) για την επανάληψη.

    Σπήλαιο Βρύσης στα Κεραμωτά 
    Από το βάθος του σπηλαίου πηγάζει αρκετό νερό που έχει αρκετή ροή όλο το χρόνο και αυτή η πηγή είναι που για πολλά χρόνια έπαιρνε νερό το χωριό και για αυτό το λόγο ονομάστηκε Βρύση. Πριν αρκετά χρόνια το σπήλαιο της Βρύσης είχε πολύ μικρή έξοδο από όπου και έβγαινε το νερό. Από την μικρή του όμως τρύπα φαινότανε το μεγαλύτερο πλάτος της εσωτερικής του αίθουσας από όπου πήγαζε το νερό. Έτσι οι κάτοικοι των Κεραμωτών αποφάσισαν να σπάσουν το βράχο και να φτάσουν βαθειά μέσα στο σπήλαιο στην αρχική πηγή του νερού όπως και έγινε.

    Τα Κεραμωτά είναι οικισμός της Κοινότητας Χουμερίουτου Δήμου Μυλοποτάμου στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης της Κρήτης.σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχουν 120 κατοίκους. Βρίσκονται 32 χλμ. ανατολικά από το Ρέθυμνο, σε υψόμετρο 370 μ.

  119. evamaten said

    Περαστικά να είναι, Τεό! Σιδερένιος!
    (Το ξέρεις ότι μου αρέσουν τα… εικονοκλαστικά σχόλια, γενικά το λέω. Κι αυτό το «συλλαλητήριο αγίων» μού άρεσε πολύ. Αλλά βλέπω με σεβασμό και τρυφερότητα τις απαντήσεις που δίνει κάθε άνθρωπος στις υπαρξιακές του αγωνίες. Όταν πηγάζει το καλό (εδώ, η δύναμη), τί έχω εγώ να κρίνω;) Να είσαι καλά!

  120. dryhammer said

    Τεο: Περαστικά! Γερός και Γιαπωνέζικος!

  121. Stavroula said

    Kαλημέρα
    Τεό, περαστικά να είναι, γρήγορα κι ανώδυνα!

  122. Theo said

    Με καθυστέρηση δεκαημέρου, να σας ευχαριστήσω όλες και όλους που μου ευχηθήκατε.

    Τους Αγίους τους νιώθω φίλους, νομίζω πως και όσοι γεμίζουν έναν τοίχο με εικόνες τους νιώθουν το ίδιο και πως θέλουν να αισθάνονται την παρουσία όλων των Αγίων που αγαπούν και με ξενίζει που κάποιοι το βλέπουν αλλιώς και υποθέτουν άλλα κίνητρα (μόδα, ματαιοδοξία, κλπ.) πίσω απ’ αυτό.

    Όσα έγραψα εδώ τα έγραψα μετά την ανάνηψη από ολική νάρκωση. Στη συνέχεια με αντιμετώπισαν με αγένεια και προχειρότητα/βιασύνη κάποιοι νοσηλευτές και βοηθοί (αντίθετα με τους γιατρούς που ήταν εξαιρετικοί) κι είχα κάποιες προστριβές μαζί τους, μη έχοντας κοιμηθεί πάνω από εικοσιτετράωρο κι έτσι αποσυντονίσθηκα κομμάτι. (Μου είπαν μετά πως η ολική νάρκωση σε ηλικιωμένους αλλάζει τον ψυχισμό τους. Γι’ αυτό ζητώ την κατανόησή σας για τις υπερβολές που έγραψα.)

    Ακόμα περνώ δύσκολα τη μετεγχειρητική περίοδο, με παρακεταμόλη στα όρια, κι ελπίζω ο πόνος να υποχωρήσει σε λίγες μέρες.

  123. ΓΤ said

    @22 Τεό

    Τεούμπα επιστρόφα, αγάπη μόνο. Καμία υπερβόλα. Η μόνη αυτή των ιατρών, που σε είπαν «ηλικιωμένο».

  124. Theo said

    @123:

    Περιφραστικά μου του είπαν φίλοι για αποδημήσαντες γονείς τους. Μια κι έχω περάσει τα 67, θεωρώ εμαυτόν ηλικιωμένο, όσο κι αν αισθάνομαι νέος 🙂

  125. Theo said

    @124, διόρθωση:

    μου το είπαν.

  126. ΓΤ said

    @123 Τεό

    Άσε, ρε θείο. Τα γαμημένα 2/3 είναι συνδεδεμένα με ποσοστό αναπηρίας. Μία φορά εγγράμματος, πάντα νέος 😜

  127. sarant said

    122 Kαλώς τον!

  128. […] Εδώ και περίπου έναν χρόνο, από τον Φεβρουάριο του 2023, έχω αρχίσει να δημοσιεύω χρονογραφήματα του παππού μου, που δημοσιεύτηκαν το 1928-29 στην εφημερίδα Δημοκράτης της Μυτιλήνης, με το ψευδώνυμο Βριάρεως. Το προηγούμενο άρθρο της σειράς αυτής είναι εδώ. […]

  129. lafiatis said

    Κατα την διάρκεια της σφαγής της Χίου αναφέρονται (*) σφαγίσματα σπηλαίων μετά από άρνηση των διαφυγόντων να εξέλθουν δια τα περαιτέρω.

    *Σ. Γ. Βίου «Η σφαγή της Χίου εις το στόμα του χιακού λαού»

  130. sarant said

    129 Το ψάχνω αυτό το βιβλίο

Σχολιάστε