Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ο Μ. Καραγάτσης τοτέμ;

Posted by sarant στο 24 Ιουνίου, 2024


Χτες, εφτά στις δέκα αναρτήσεις φίλων μου στο Φέισμπουκ αφορούσαν την Καραγατσιάδα που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες 2-3 μέρες στα ελληνικά σόσιαλ μίντια. Δέχομαι ότι οι φίλοι μου δεν είναι δείγμα αντιπροσωπευτικό, αλλά και πάλι, αν στο Υπερπέραν έχει καλό σήμα, ο Μ. Καραγάτσης μάλλον θα καμαρώνει που, 64 χρόνια μετά τον θάνατό του, το έργο του ή το πρόσωπό του μπορεί να προκαλεί τόσο έντονες συζητήσεις.

H αρχή  έγινε με το άρθρο της συγγραφέας (σικ, ρε) Ρένας Λούνα (το επώνυμο είναι ψευδώνυμο)  με τίτλο Η πατριαρχία δεν φύτρωσε μόνη της: Η «Μεγάλη Χίμαιρα» και οι έμφυλες ταυτότητες, που δημοσιεύτηκε στη Lifo στις 20 του μήνα.

Αμέσως άρχισε στα σόσιαλ ένα κύμα επιθέσεων κατά του άρθρου. Το κατηγόρησαν για γουοκίλα, για λογοκριτική διάθεση και για τα εφτά θανάσιμα αμαρτήματα -ανάμεσά τους και συγγραφείς, όπως ο Χ.  Χωμενίδης. Εύλογα υπήρξε απάντηση από  άλλους, κι έτσι,  εδώ και 3-4 μέρες ο κ. Δημήτρης Ροδόπουλος, αυτό ήταν το πραγματικό  όνομά του, μονοπωλεί τη φιλολογική συζήτηση. Κατά σύμπτωση, λίγες μέρες νωρίτερα είχε φύγει από τη ζωή η μοναχοκόρη του συγγραφέα, η Μαρίνα  Καραγάτση.

Είπα πιο πάνω για τα 64 χρόνια από τον θάνατό του,  όμως κάποιοι συγγραφείς έχουν μια δεύτερη ζωή, που τους την  εξασφαλίζει η μεταφορά έργων τους στη μικρή ή στη μεγάλη οθόνη  ή στο σανίδι του θεάτρου. Ο Καραγάτσης λοιπόν  βρισκόταν  τα  προηγούμενα χρόνια στην επικαιρότητα,  όπως και τα έργα του, κάποια από τα οποία έγιναν σειρές στην  τηλεόραση ενώ άλλα τα διασκεύασε για το θέατρο και τα ανέβασε ο εγγονός του, ο πολύ καλός σκηνοθέτης Δημήτρης Τάρλοου, γιος της Μαρίνας.

Στην Καραγατσιάδα αυτή απέφυγα ως τώρα  να πάρω θέση,  επειδή ήμουν αντίθετος και με τους μεν και με πολλούς δε,  και όποιος εκφράζει τέτοια θέση δέχεται πυρά εκατέρωθεν. Eπειδή όμως πληροφορήθηκα πως αν κάποιος δεν τοποθετηθεί μέχρι τη Δευτέρα το μεσημέρι θα θεωρηθεί άτιμος, γράφω το σημερινό  άρθρο.

Όχι, δεν συμφωνώ με το άρθρο της Ρένας Λούνα, που άλλωστε είναι ένα κείμενο μόλις 12 παραγράφων, από τις οποίες οι 7 είναι αποσπάσματα από τη  «Μεγάλη χίμαιρα» του Καραγάτση. Ενώ κάνει ορισμένες εύστοχες επισημάνσεις, κρίνει τον συγγραφέα με τα σημερινά μέτρα.

Όχι, δεν συμφωνώ με όσους έσυραν τα εξ αμάξης στη Ρένα Λούνα. Δεν είναι τοτέμ ο Καραγάτσης, κριτική θα δεχτεί,  είτε παλιομοδίτικη είτε μοντέρνα.

Όχι, δεν συμφωνώ με όσους επικριτές του  Καραγάτση λένε ότι δεν υπάρχει λόγος να τον διαβάζουμε σήμερα -συνέβαλε ο Καραγάτσης, ως άνθρωπος και ως συγγραφέας, μαζί με πολλούς άλλους βέβαια, στη σημερινή νεοελληνική λογοτεχνία. Οπότε, τουλάχιστον όσοι ασχολούμαστε με την ελληνική λογοτεχνία,  πρέπει να είμαστε ενήμεροι για το έργο του.

Όχι,  δεν θεωρώ μεγάλο συγγραφέα τον Καραγάτση -ποτέ δεν θα τον σκεφτόμουν, ας πούμε, ως υποψήφιο για το Νόμπελ, με το οποίο θα μπορούσε θαυμάσια να έχει βραβευτεί ο Καζαντζάκης, για να μεινουμε στους πεζογράφους. Ούτε κι ο ίδιος δεν θα το σκεφτόταν.

Όχι, δεν θεωρώ κακό συγγραφέα τον Καραγάτση, ούτε αδιάφορο. Γράφει τερπνά, διαβάζεται ευχάριστα. Γι’ αυτό και με είχε γοητέψει όταν τον διάβασα στην εφηβεία. Όταν βρέθηκα σε ώριμη πια ηλικία να ξαναδιαβάζω τη  Μεγάλη Χίμαιρα και την τριλογία του Καστρόπυργου, σε πολλά σημεία αισθανόμουν αυτό που τα παιδιά μου λένε «κριντζάρισμα». Σε  άλλα σημεία έβλεπα ότι γράφει, όπως πολύ νωρίτερα είχε πει ο Λαπαθιώτης, pour épater les bourgeois, για να θαμπώσει τους αστούς -αυτό που λένε άλλοι επικριτές του  «σοβαρό Άρλεκιν». Κάποια έργα του, όπως η  Μεγάλη Χίμαιρα ή ο Σέργιος και Βάκχος, μου φαίνονται σχεδόν παρωδίες. Έχω δεκαετίες να διαβάσω το Χαμένο νησί, που με είχε μαγέψει όταν ήμουν ανήλικος, αλλά έχω την αίσθηση πως ούτε και σήμερα θα με απογοητεύσει. Επίσης, όσοι μελετάμε τη λογοτεχνική δημοτική, δεν μπορούμε να μη σταθούμε στα πεζά του

Πριν από έναν περίπου χρόνο είχαμε δημοσιεύσει στο ιστολόγιο ένα επικριτικό για τον Καραγάτση άρθρο του φίλου Κώστα Σπαθαράκη, πολύ εκτενέστερο και κατά τη γνώμη μου πολύ αρτιότερο από της κ. Λούνα, που με έβρισκε σύμφωνο στα περισσότερα σημεία. Αν θυμάμαι καλά, βέβαια, οι περισσότεροι που σχολιάσατε δεν είχατε την  ίδια γνώμη. Κακώς ίσως,  θεωρήσατε ότι η κριτική ταυτίζεται με το κίνημα ακύρωσης.

Αλλά η αριστερή λογοτεχνική κριτική ποτέ δεν θαύμασε ανεπιφύλακτα τον Καραγάτση. Ξεσηκώνω από ένα άρθρο του Μανόλη Αναγνωστάκη, γραμμένο το 1960, ένα απόσπασμα που επίσης με βρίσκει σύμφωνο -αναφέρεται στο βιβλίο «Σέργιος και Βάκχος», αλλά όχι μόνο σε αυτό:

Οι περισσότεροι ήρωες του Μ. Καραγάτση συμπεριφέρονται και σ’ αυτό το βιβλίο σαν παιδιά της πιάτσας, ατσίδες της λαχαναγοράς, μα βασιλιάδες είναι, μα ευνούχοι, μα καλόγεροι, χρησιμοποιούν την ίδια αργκό, βρίζουν παν ιερόν και όσιον και, φυσικά, ταυτοχρόνως φιλοσοφούν περί πάντων και διά τα πάντα με  εμβρίθεια και με τη σχετική φιλοσοφικοχαμαλική ορολογία. Πάντα η  αργκό και το σερετλίκι αποτελούσαν τις αμετακίνητες συμπάθειες του Μ. Καραγάτση. Όπως άλλοι συνάδελφοί του φιλολογούν πάνω στους «καλούς ανθρώπους», στα γάργαρα νερά και στις κρύες βρυσούλες, έτσι και ο Μ. Καραγάτσης φιλολογεί χρόνια τώρα πάνω στη  μαγκιά, στο ζοριλίκι και στο φραστικό κουτσαβακισμό.

Όπως είπα, όταν ξαναδιάβασα τον Σέργιο και Βάκχο, για τους σκοπούς μιας αποδελτίωσης, μου φάνηκε παρωδία. Όσο για τη Μεγάλη Χιμαιρα, αποσπάσματα σαν κι αυτά που σταχυολόγησε η Ρένα Λούνα, με κριντζάρουν αφόρητα. Τι άλλο δηλαδή μπορεί να αισθανθεί κάποιος που, σήμερα, διαβάζει:

Έχει εντελώς αποκτηνωθεί. Δεν είναι πια παρά μια μήτρα διψασμένη για συνουσία, με πέη υποταγμένα στην ηδονική της έκρηξη. Δεν είναι παρά ένα κτήνος πορνικό. Έγινε πια πόρνη. Προκαλεί πια τους πάντες χωρίς να το θέλει, χωρίς να καταλαβαίνει πως το θέλει. Την κυβερνάει η υπερέκκριση των ωοθηκών της. Ένα σφουγγάρι ποτισμένο στην πιο χυδαία εστραδιόλη, κυνικά προκλητικό, πρόθυμο να σμιχτεί με την κάθε τεστοστερόνη που θα συναπαντήσει μπροστά του

(Σημειώνω ότι σε κάποια αποσπάσματα που σταχυολογεί η Ρ. Λούνα, μιλάνε ήρωες του Καραγάτση, εξού και η κριτική που δέχτηκε πως μπερδεύει τον  συγγραφέα με τους ήρωές του, όμως εδώ μιλάει ο αφηγητής).

Οπότε, παρόλο που δεν συμφωνώ μαζί τους, καταλαβαίνω τη νεότερη  γενιά και ιδίως τη νεότερη γυναικεία γενιά, όπως  τη συγγραφέα Βίβιαν Στεργίου, που κλείνει την  αντιπαράθεσή της  με τον Χ. Χωμενίδη ως εξής:

Να ξεμπερδεύουμε, λοιπόν, και με τους Καραγάτσηδες και μ’ όλη τη μίζερη ελληνόφωνη παλιατζούρα και με τον Ελληνα-άνδρα-συγγραφέα-εικόνισμα που αν δεν το φιλήσεις καλείσαι να απολογηθείς, αν έτσι νιώθουμε. Αλλά να δούμε τους λόγους. Το να μας φαίνονται σεξιστικές αηδίες κάποιες φράσεις είναι θεμιτός λόγος να αφήσουμε ένα βιβλίο στο πλάι.

Γενικά όμως, και όχι μόνο για τον Καραγάτση, είμαι αντίθετος στις κινήσεις «ακύρωσης», στο κάνσελ που λένε. Διαφωνώ επίσης κατηγορηματικά με κάθε πρόταση να διορθωθούν τα σεξιστικά ή ρατσιστικά ή αντισημιτικά ή ό,τι άλλο αποσπάσματα στον Βάρναλη, στον  Παπαδιαμάντη, στον Αριστοφάνη, στον  Ζολά ή στον Σέξπιρ.

Αυτά θα τα διορθώσει ο χρόνος, είτε αγνοώντας το επίμαχο περιεχόμενο είτε περιθωριοποιώντας τον συγγραφέα -ή τη συγγραφέα.  Την εποχή που έγραφε ο Καραγάτσης τη Μεγάλη Χίμαιρα, το 90% των  πεζογράφων ήταν  άντρες. Σήμερα, στον αγγλοσαξονικό τουλάχιστον κόσμο, οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 60% και σε αριθμό τίτλων και σε πωλήσεις. Αυτό οφείλεται στο ότι οι γυναίκες αγοράζουν το 80% των λογοτεχνικών βιβλίων και ότι τώρα τελευταία οι γυναίκες διαβάζουν πλέον όλο και περισσότερο γυναίκες. Οπότε, αν θα ατονήσει το ενδιαφέρον  για τον  Καραγάτση, θα ατονήσει όχι επειδή το ζητάνε δέκα κανσελάκηδες  αλλά για δημογραφικούς, ας πούμε, λόγους.

Κλείνω με κάτι καραγατσικό αλλά όχι σχετικό με το θέμα μας, μια προσωπική μικροπεριπέτεια. Μια-δυο μέρες πριν ξεσπάσει η γενική Καραγατσιάδα, είχα στο Φέισμπουκ μια δική μου, σε στενό κύκλο. Την περασμένη Κυριακή, συγκεκριμένα, είδα στον τοίχο φίλης μιαν ανάρτηση για τον Λαπαθιώτη και τον Καραγάτση, που ήταν αυτολεξεί  παρμένη από παλιότερο άρθρο του ιστολογίου μας. Όπως είδα, η φίλη έλεγε ότι την είχε πάρει  από  τον  «φίλο Πάνο Ο.» [παραλείπω το επώνυμο]. Ο μπαγάσας, που είναι και αριστερός,  είχε πάρει το παλιό μου άρθρο, είχε σβήσει τις δυο πρώτες παραγράφους,  που είχαν προσωπικές αναφορές, είχε επίσης σβήσει,  στη φράση «Νομίζω ότι η λέξη που ταιριάζει καλύτερα….» το «Νομίζω ότι», είχε βάλει έναν  δικό του τίτλο, και άρχισε άκοπα να  δρέπει τα λάικ και τις κοινοποιήσεις, χωρίς καμιά αναγνώριση  της πηγής. Ίσως να  πιστεύει πως κάτι που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο είναι αγνώστου πατρός και μητρός, ελεύθερο από δικαιώματα, έρμαιο -ένα άρθρο που θέλει ώρες για να γραφτεί, αλλά 5 μόνο λεπτά για να κλαπεί.

Με εξέπληξε ευχάριστα όμως ότι μέσα σε λίγα λεπτά, από τότε που κατάγγειλα την κλοπή (κλοπή είναι!) στον  τοίχο μου στο Φέισμπουκ, πολλοί κοινοί φίλοι με σχόλιά τους επέκριναν τον λεγάμενο, ανάμεσά τους και μερικοί που είχαν κοινοποιήσει το κλεμμένο κείμενο. Έτσι, ο λογοκλόπος δυο ώρες αργότερα κατέβασε την  ανάρτηση, αν  και θα βρείτε ακόμα ίχνη της στο Φέισμπουκ από τις αναδημοσιεύσεις.

Προς στιγμήν σκέφτηκα να  ανεβάσω ξανά, την περασμένη Δευτέρα, το άρθρο περί Λαπαθιώτη και Καραγάτση, αυτό που είχε «δανειστεί» ο λογοκλόπος, και ν΄ αφηγηθώ ταυτόχρονα την ιστορία, αλλά είχα ήδη γράψει το δευτεριάτικο άρθρο και λυπήθηκα να αλλάξω τον προγραμματισμό. Και αφού στο μεταξύ ξέσπασε η Καραγατσιάδα, μ’ ένα  σμπάρο δυο τρυγόνια, διηγήθηκα και την ιστορία της λογοκλοπής.

Ωστόσο,  το παλιό εκείνο άρθρο του ιστολογίου, παραπέμπει στην αρχή του σε ένα παλιότερο άρθρο της Άντειας Φραντζή για μια προγενέστερη «συνάντηση» Λαπαθιώτη και Καραγάτση. Εκείνο το άρθρο,  δημοσιευμένο στο τελευταίο (κυριολεκτικά) τεύχος του Αντί, το είχα  ανεβάσει στον  παλιό μου  ιστότοπο με δικόν μου σχολιασμό. Μια και ο παλιός μου ιστότοπος δεν λειτουργεί πια και δεν ξέρω προς το παρόν αν και πότε θα ξαναλειτουργήσει, ίσως μια από τις επόμενες Κυριακές να ανεβάσω εδώ και εκείνο το άρθρο.

155 Σχόλια to “Ο Μ. Καραγάτσης τοτέμ;”

  1. Παναγιώτης Κ. said

    Κάτι ξέρω για την τεστοστερόνη και τα οιστρογόνα.
    Την εστραδιόλη, πρώτη φορά τη συνάντησα σήμερα. Εσείς την ξέρετε;

  2. π2 said

    Δεν νομίζω ότι έχω διαβάσει καν Καραγάτση, σε μετεφηβική ηλικία τουλάχιστον.

    Να σημειώσω πάντως ότι η ανάρτηση κινδυνεύει να γίνει ανεπίκαιρη άμα τη δημοσιεύσει, αφού η Καραγατσιάδα προβλέπεται να δώσει τη θέση της στη Χατζιδακιάδα.

  3. Πουλ-πουλ said

    «όχι επειδή το ζητάνε δέκα κανσελάκηδες»
    Νικοκύρη μαύρισα το «ν», γιατί προς στιγμήν μου είχε διαφύγει, και ζαλίστηκα.

  4. ΓιώργοςΜ said

    Καλημέρα!

    1 Οιστραδιόλη σήμερα, ορμόνη κι αυτή

  5. Αντώνης said

    Καλημέρα.

    Μια ενδιαφέρουσα ανάρτηση είχε χθες για το ίδιο θέμα ο Άκης Γαβριηλίδης: https://nomadicuniversality.com/2024/06/23/%cf%84%ce%bf-%cf%80%ce%bb%ce%b1%ce%af%cf%83%ce%b9%ce%bf-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b5%cf%80%ce%bf%cf%87%ce%ae%cf%82-%cf%89%cf%82-%ce%ac%cf%83%cf%85%ce%bb%ce%bf-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%ac%ce%b3/#more-10253

  6. Β. said

    1: οιστραδιόλη. Οιστρογόνο.

  7. Μιχάλης Ρουμελιώτης said

    Καλημέρα. Αν είναι για ν’ αποφύγω τήν ατίμωση υπό τής εκκλησίας τού δήμου, να προλάβω να πω κι εγώ ότι συμφωνώ με τόν Νίκο, που διαφωνεί με τούς πάντες. Να μη μείνει και μόνος του.

  8. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Τό σημερινό σου, Νικοκύρη, εἶναι πολύ καλό καί (..ἴσως ἄν δέν ἦταν καλοκαίρι τοῦ φευγιοῦ..) προσφέρεται γιά μακρές συζητήσεις. Καλημέρα σας!

  9. ΓιώργοςΜ said

    Για την ταμπακιέρα, όντως δεν διεκδικεί δάφνες αιώνιας δόξας, διαβάζεται ίσως ακόμα. Θα έλεγα ξεπερασμένο και κριντζ, αλλά πολλές από τις (συχνά γυναίκες) συγγραφείς, σύγχρονες μεν, του σουπερμάρκετ δε, δεν διεκδικούν υψηλότερες δάφνες, ανεξαρτήτως πολιτικής ορθότητας. Για δε τα κανσελικά, σαφώς και με βρίσκουν αντίθετο. Όπως για κάθε αρρώστια έχει μεγαλύτερη αξία να έχουμε αντισώματα από το να μην εκτεθούμε ποτέ στο παθογόνο, έτσι και με τα ρεύματα και τις παλιές αξίες, πρέπει να τις έχουμε μπροστά και να (είμαστε σε θέση να) τις κρίνουμε. Ο χρόνος θα δείξει, όπως πάντα.

  10. sarant said

    Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    1 κε Φυσικά σήμερα λέμε οιστραδιόλη. Ο Καραγάτσης μεταφέρει τον γαλλικό όρο.

    2 Το είδα, αλλά πόσα να προλάβει κανείς; Αλλά δεν προβλέπω ίδια ένταση και έκταση διότι ο Κωστόπουλος δεν είναι γουόκ ούτε γυναίκα.

  11. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @1. …estradiol, also spelled oestradiol..

  12. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Κριντζάρω, ΟΧΙ! Ἄς εἶναι καί κόρες σου! 🙂

  13. Πουλ-πουλ said

    Ας κάνουμε ένα παιχνιδάκι:

    «Έχει εντελώς αποκτηνωθεί. Δεν είναι πια παρά ένα πέος διψασμένο για συνουσία, με αιδοία υποταγμένα στην ηδονική του έκρηξη. Δεν είναι παρά ένα κτήνος πορνικό. Έγινε ένας πόρνοςΤον κυβερνάει η υπερέκκριση των όρχεων του. Ένα σφουγγάρι ποτισμένο στην πιο χυδαία τεστοστερόνη, κυνικά προκλητικό, πρόθυμο να σμιχτεί με το κάθε οιστρογόνο που θα συναπαντήσει μπροστά του.»

    Πώς σας φαίνεται;

  14. sarant said

    13 Δεν είναι πειστικό, δεν λέγεται πόρνος όποιος πηδάει πολλές.

  15. Καλημέρα

    Εχοντας διαβάσει κάποια του Καραγάτση (10, Λιάπκιν κλπ) τον είχα κατατάξει στους 14 καλύτερους έλληνες συγγραφείς μέχρι που έπεσε στα χέρια μου η μεγάλη Χίμαιρα και απόρησα πως είναι δυνατόν ο ίδιος συγγραφέας να έχει γράψει τέτοιο πράμα…

    Αντίθετα με τονΚαζατζάκη που ουδέποτε διανοήθηκα να τον συμπεριλάβω στους 76 καλύτερους έλληνες συγγραφείς ο άνθρωπος είναι ο Φασούλας των συγγραφέων !! (για όσους αγνοούν ο Φασούλας πήρε όλα τα μετάλλιά του μη αγωνιζόμενος, έχοντας αποβληθεί με φάουλ πριν την λήξη του αγώνα και έγινε και δήμαρχος Πειραιά στην Ελλάδα του ΠαΣοΚ) Ο Καζαντζάκης έγραψε τον Καπετάν Μιχάλη παραποιώντας τον Χρήστο Μηλιώνη του Παπαδιαμάντη και πήρε την δόξα του Ζορμπά από την θεϊκή ερμηνεία του Αντονυ Κουήν (βάλε και λίγο Πεοδωράκη). Θεώρησα αρκετό το δείγμα για να μν ασχοληθώ με το υπόλοιπο έργο του αναζητώντας ποιότητα και όχι (αξιοσημείωτη) ποσότητα. Πιθανόν να έγραφε καλά στα γαλλικά ή τα αγγλικά και μετά η ξενομανία κ.λ.π. Στα ελληνικά δεν τόχει, κατ’α το γούστο μου.

  16. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    14# Σωστά. Τατσόπουλος λέγεται.

  17. Λάμπας said

    Για τον Καραγάτση ίσως γράψω κάτι μετά, αλλά κυριολεκτικά ανατρίχιασα διαβάζοντας πως υπάρχει «… πρόταση να διορθωθούν τα σεξιστικά ή ρατσιστικά ή αντισημιτικά ή ό,τι άλλο αποσπάσματα στον Βάρναλη, στον Παπαδιαμάντη, στον Αριστοφάνη, στον Ζολά ή στον Σέξπιρ.» Είναι δυνατόν; Τι ζούμε;

  18. Θανάσης Καραμήτρος said

    Πρωτοδιάβασα τον Γιούγκερμαν στα 13 και καταγοητεύτηκα. Βέβαια, στα 13 ελάχιστα μπορούσα να κατανοήσω σε βάθος. Έκτοτε, τον διαβάζω μια φορά, τουλάχιστον, κάθε 2 χρόνια. Και εξακολουθώ να τον απολαμβάνω. Ήμουν τυχερός γιατί είχα την έκδοση από τον παππού, του 1939, χωρίς τα Στερνά. Κι όταν αγόρασα τη δίτομη, για νσ προφυλάξω το κειμήλιο, τα Στερνά τα θεώρησα ξένο σώμα. Λες και τρόλαρε, πριν ανακαλυφθεί ο όρος.

    Τα άλλα πολυδιαβασμένα, με την ίδια ένταση, έργα είνσι οι Ακυβέρνητες Πολιτείες και η Χαμένη Άνοιξη του Τσίρκα. Μάλιστα, στις Α.Κ εμβάθυνα και χάρη σε πανεπιστημιακή εργασία, όπου χρησιμοποίησα το έργο της Προκοπάκη για την κριτική που ασκήθηκε, θετική και αρνητική, στο έργο. Κάποιοι τον κατακεραυνωσαν, αν και αριστερό, για την απαξίωση του Κόμματος, αλλά και τις τολμηρές αναφορές του σε ερωτικά ζητήματα. Μάλιστα, ο Αυγέρης ήταν λάβρος εναντίον των αναφορών σε θέματα ομοφιλοφιλίας. Τα ίδια και χειρότερα, αργότερα, για τη Χαμένη Άνοιξη.

    Αναρωτιέμαι τι κριτική θα του ασκούσαν σήμερα… Πολιτική και ηθική!

  19. miltos86 said

    @0 «Διαφωνώ επίσης κατηγορηματικά με κάθε πρόταση να διορθωθούν τα σεξιστικά ή ρατσιστικά ή αντισημιτικά ή ό,τι άλλο αποσπάσματα στον Βάρναλη, στον  Παπαδιαμάντη, στον Αριστοφάνη, στον  Ζολά ή στον Σέξπιρ.

    Αυτά θα τα διορθώσει ο χρόνος, είτε αγνοώντας το επίμαχο περιεχόμενο είτε περιθωριοποιώντας τον συγγραφέα -ή τη συγγραφέα. «

    Ε μα ακριβώς έτσι! Πες τα Νικοκύρη! Αν είναι έτσι να κανσελάρουμε και τους αρχαίους κλασικούς επειδή προάγουν τη δουλεία. Αλλά επειδή η επιστροφή στη δουλεία μας φαίνεται πια εντελώς απίθανη, δε μας ενοχλεί.

    Ομοίως θα γίνει ενδεχομένως και με άλλα κοινωνικά ζητήματα, θα πάρει καιρό όμως. Ως τότε αν κάποιος θίγεται ας μην διαβάζει ό,τι τον ενοχλεί, δεν είναι όλα για όλους

  20. Pedis said

    Ο Μ. Καραγάτσης τοτέμ;

    Ποτέμ?!

  21. atheofobos said

    1

    Η οιστραδιόλη (estradiol) είναι το πιο σημαντικό οιστρογόνο με τη μεγαλύτερη δραστικότητα, σε σχέση με τις άλλες ορμόνες των ωοθηκών.

    Η πρόσφατη αναζωπύρωση για το έργο του Καραγάτση ξεκίνησε από την αναφορά για την Μεγάλη Χίμαιρα, που έγινε στην τηλεοπτική σειρά του Παπακαλιάτη Μαέστρο.

    Συμφωνώ απόλυτα με τον Χωμενίδη που γράφει: Η ψυχή του Μ. Καραγάτση, εάν κάπου υπάρχει, θα σκιρτάει από τη χαρά της. Ξέρετε πολλούς συγγραφείς που 64 χρόνια μετά τον θάνατό τους προξενούν ακόμα έριδες; Των περισσότερων λογοτεχνών μας του 20ού αιώνα, το έργο έχει παραδοθεί μετ’ επαίνων στη λήθη. 

    Πριν 16 χρόνια είχα γράψει στο

    ΣΕΡΓΙΟΣ ΚΑΙ ΒΑΚΧΟΣ –ΜΙΑ ΚΑΥΣΤΙΚΗ ΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ!

    https://atheofobos2.blogspot.com/2008/07/blog-post_15.html

    Ελάχιστοι συγγραφείς στην Ελλάδα έγραψαν ιστορία με τρόπο που να ξεφεύγει από τον διδακτισμό των σχολικών βιβλίων διανθίζοντας την με χιούμορ ή καυστική σάτιρα. Μετά την Πάπισσα Ιωάννα του Ροΐδη μόνο ο Καραγάτσης ,ο Τσιφόρος και ο Ραφαηλίδης είναι αυτοί που κατάφεραν να κάνουν την ιστορία γλαφυρό και ευχάριστο ανάγνωσμα.

    Στο ποστ αυτό υπήρξε μετά μερικούς μήνες μια απάντηση που δημοσίευσα στο

    ΕΝΑΣ ΕΠΙΛΟΓΟΣ ΣΤΟΝ ΣΕΡΓΙΟ ΚΑΙ ΒΑΚΧΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΡΑΨΕ Ο ΚΑΡΑΓΑΤΣΗΣ.

    https://atheofobos2.blogspot.com/2009/04/blog-post_04.html

    Για να γίνει δε κατανοητό ότι οι βιαιότητες στις περιγραφές των βιβλίων του Καραγάτση ήταν σε ένα βαθμό αντανάκλαση του χαρακτήρα του, καθώς δεν είχε κανένα πρόβλημα να ξυλοκοπήσει δημοσίως τον Σπύρο Μελά, όπως γράφω σχετικά στο

    ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΚΑΚΙΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΔΑΚΗ ΣΤΙΣ ΣΦΑΛΙΑΡΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΓΡΟΘΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΡΑΓΑΤΣΗ

    https://atheofobos2.blogspot.com/2019/12/blog-post.html

  22. Λάμπας said

    18. Νομίζω ότι ο Αυγέρης αργότερα ανακάλεσε την κριτική του.

  23. sarant said

    17 Δεν υπαρχει πρόταση για όλους αυτούς, υπάρχει κυρίως για Σέξπιρ, αλλά ενεργώ προορατικά

    21β Ήθελα κι εγώ να γράψω για τα επεισόδια του Καραγάτση -κάτι έχω γράψει δηλαδή

    https://sarantakos.wordpress.com/2013/07/28/filokavga/

  24. miltos86 said

    Να πω βέβαια ότι πριν μήνες είδα στην Ελλάδα την κατά τα άλλα πολύ καλή θεατρική απόδοση (Ασλάνογλου, Ψαρράς επί σκηνής) του «Σκηνές από ένα γάμο» του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν.

    Στην προτελευταία σκηνή, ο πρωταγωνιστής μεθυσμένος αρπάζει την πρώην σύζυγο από τα μαλλιά και της σπάζει τη μύτη χτυπώντας την στον πάγκο της κουζίνας. Πλάτη στο κοινό φυσικά αλλά πολύ ρεαλιστική βία, με την πρωταγωνίστρια να σηκώνεται γεμάτη αίματα στο πρόσωπο. Στην επόμενη σκηνή έχουμε μεταφερθεί χρόνια μπροστά, οι πρώην σύζυγοι τα έχουν βρει και ζουν μια ελεύθερη σχέση σαν να μη συνέβη τίποτα.

    Εκεί εκνευρίστηκα διότι σε μια Ελλάδα με τόσες γυναικοκτονίες τελευταία είναι έγκλημα να περνάς έστω και παράπλευρα το μήνυμα ότι η ενδοοικογενειακή βία μένει ατιμώρητη, κι ότι η γυναίκα συγχωρεί σαν να μην έγινε τίποτα. Επιλέγεις άλλωστε τί θέλεις να ανεβάσεις στο θέατρο, οπότε το βρίσκω διαφορετικό από τη λογοτεχνία. Κι έχεις και πάντα περιθώρια να επέμβεις και ως ένα βαθμό και στο κείμενο και στο πώς θα το αποδώσεις.

  25. Θανάσης Καραμήτρος said

    22. Την ανακάλεσε και τη χρέωσε, εν μέρει, στις παραξενιές της ηλικίας του…

  26. DaPonte said

    Καλημέρα!

    Κε Σαραντάκο συμφωνώ με την τοποθέτησή σας. Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο να κρίνουμε ό,τιδήποτε έχει γραφτεί με τα σημερινά δεδομένα μη λαμβάνοντας υπόψη την εποχή στην οποία γράφτηκε.

    Ένα δικό μου γενικότερο σχόλιο/άποψη είναι ότι η λογοτεχνία (και όλες οι Τέχνες) πρωτίστως επιδιώκει να τέρψει και έπεται η λειτουργία της στο να παραδειγματίσει, να διδάξει, να αντιπαρατεθεί ή ό,τι άλλο.

    Όπως αποφαίνεστε κι εσείς, ο τελικός κριτής για την «αντοχή» ενός πνευματικού έργου ή ενός δημιουργού θα είναι ο Χρόνος.

    Υγ. Ενώ βρίσκω ενδιαφέρουσες τις αντιπαραθέσεις, ιδεολογικές, αισθητικές και άλλες, δεν παύω να χαμογελάω με τα απολυτότητες και τα τσιτάτα τύπου » Να ξεμπερδεύουμε με τον τάδε ή τον δείνα». Κάποτε ο γνωστός ποινικολόγος κος Δημητρακόπουλος είχε πει στην τελική του αγόρευση ως κατήγορος εναντίον του γνωστού (μακαρίτη πλέον)μουσικοσυνθέτη Άκη Πάνου, που δικαζόταν για φόνο : «Απαλλάξτε την κοινωνία από τον κύριο και τα παρωχημένα τραγούδια του…»

  27. Πουλ-πουλ said

    14.

    Μα και το «πόρνη» μεταφορικά χρησιμοποιείται, δεν πρόκειται για «επί χρήμασιν» εκδιδόμενη.

  28. sarant said

    24 «βέβαια…», έτσι.

    26 Δεν το ήξερα αυτό για τα παρωχημένα τραγούδια

    27 Ασφαλώς, αλλά πόρνος το λέει μόνο η εκκλησία για όποιον έχει σχέσεις εκτός γάμου.

  29. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @26, 28. Ὁ «γνωστός ποινικολόγος (!!!!)» εἶναι ὁ «Κορωπί»;;

    Καί περίμενε κανείς ἀπό αὐτόν κάτι πιό σοβαρό;

  30. greggan193 said

    Μάλλον σε ξένο αχυρώνα μαλώνουν όλοι… για χάρη του μαλώματος.

  31. Πουλ-πουλ said

    28γ.
    ΟΚ, δεν θα τα χαλάσουμε στην ορολογία, υπάρχει και αυτό:
    https://www.politeianet.gr/books/9789603448624-mourselas-kostas-ellinika-grammata-arseniki-porni-175738

  32. Αγάπη said

    Γίνανε όλοι οι αναλυτές και οι κριτικοι Πάπες και διεκδικούν το αλάθητο;

  33. Καμία συμπάθεια για τον Καραγάτση, πιθανότατα τον πιο υπερτιμημένο Έλληνα λογοτέχνη, ίσως δε και τον αντιπαθέστερο στην πραγματική ζωή κι ας μην έχει αυτό σημασία.

  34. DaPonte said

    Διορθώνω το λάθος μου στο 26: Δεν ήταν ο Δημητρακόπουλος αλλά ο Βασίλης Καπερνάρος που ως συνήγορος πολιτικής αγωγής είπε αυτή τη φράση.

  35. DaPonte said

    26, 28, 29

    Διορθώνω το λάθος μου : Δεν ήταν ο Δημητρακόπουλος αλλά ο Βασίλης Καπερνάρος που ως συνήγορος πολιτικής αγωγής είπε αυτή τη φράση.

  36. atheofobos said

    23

    Πολύ ενδιαφέρουσα αυτή η διαμάχη μεταξύ Καραγάτση και Ψαθά και  αν  την είχα διαβάσει θα την είχα περιλάβει στο σχετικό ποστ μου.

    Άραγε ο χαρακτηρισμός του Ψαθά για τον Καραγάτση ως «πρωτοπαλαιστής»  βασίζεται σε κάποια προηγούμενη ιστορία με καυγά του με κάποιο άλλο;

  37. Konstantinos said

    Τοσα σχόλια και δεν αναφέρθηκε ακόμα ο Εμπειρίκος και ο Μέγας Ανατολικός?

    Ολα αυτά είναι συνέπειες του ολοκληρωτισμού που έρχεται ντυμένος με τα ρούχα της γαμημενης πολιτικής ορθότητας.

  38. Costas Papathanasiou said

    Καλημέρα! Σωστό το άρθρο.
    Αμφισβητήσιμη όμως (ως εξ ορισμού υποκειμενική και/ ή… μεροληπτική) η τοποθέτηση “ Όχι, δεν θεωρώ μεγάλο συγγραφέα τον Καραγάτση”, δεδομένου ότι είναι πλέον τοις πάσι γνωστότατον πως το αρκτικόγραμμα Μ. από το οποίο ενεπνεύσθη και ο λογοκλόπος Ίαν Φλέμιγκ (φανατικός αναγνώστης του Μ.Κ.) τον διευθυντικό χαρακτήρα Μ ( https://en.wikipedia.org/wiki/M_(James_Bond) ) , μπορεί να σημαίνει -αντικειμενικά- και Μέγας (όπως Ναπολέων). πιθανότης ενισχυόμενη διά της αντιδιαστολής και οιουδήποτε Μ(acho) Καραγατσίου προς όποιον ελάσσονα μ(ικρότατο) Ναπολέοντα (και δη Λαπά-θιώτη).
    Και εν κατακλείδι (αυτό στα σοβαρά χωρίς αστεία,) αξιομνημόνευτη ως καλή βάση θεώρησης και η κατακλείδα “Κάθε έργο γεννιέται εν πλαισίω και δεν μπορεί να κρίνεται εν κενώ.” ( Γιώργος Ν. Περαντωνάκης- «Κουλτούρα της ακύρωσης» και πατριαρχία στη λογοτεχνία – σκέψεις με αφορμή τη Μεγάλη Χίμαιρα του Μ. Καραγάτση 23 Ιουνίου 2024 https://bookpress.gr/stiles/eponimos/20573-cancel-culture-kai-patriarxia-sti-logotexnia )

  39. sarant said

    36 Καλή ερώτηση, δεν έχω όμως κάτι υπόψη μου

    38 Μερσί για το λινκ

  40. xar said

    Ο τρόπος που διατυπώνει τις θέσεις της η Β.Στ. με βρίσκει σύμφωνο ή μάλλον δεν βρίσκω κάτι μεμπτό. Είχα εντοπίσει στο κείμενό της διάφορα σημεία για να εξηγήσω γιατί, αλλά νομίζω ότι το απόσπασμα που παραθέτει ο Νικοκύρης αρκεί:

    «Να ξεμπερδεύουμε, λοιπόν, και με τους Καραγάτσηδες και μ’ όλη τη μίζερη ελληνόφωνη παλιατζούρα και με τον Ελληνα-άνδρα-συγγραφέα-εικόνισμα που αν δεν το φιλήσεις καλείσαι να απολογηθείς, αν έτσι νιώθουμε. Αλλά να δούμε τους λόγους. Το να μας φαίνονται σεξιστικές αηδίες κάποιες φράσεις είναι θεμιτός λόγος να αφήσουμε ένα βιβλίο στο πλάι

    Με την τελευταία φράση συμφωνώ 100% και επαυξάνω: οποιοσδήποτε προσωπικός λόγος είναι θεμιτός λόγος να αφήσουμε οποιοδήποτε λογοτεχνικό έργο στο πλάι. Μπορεί να μη μας αρέσουν οι ιδέες που (αντιλαμβανόμαστε ότι) πρεσβεύει ή να μη μας φαίνεται ενδιαφέρουσα η θεματολογία, μπορεί να μη μας αρέσει το ύφος, η μετάφραση, ο ρυθμός της αφήγησης, το μέγεθος της γραμματοσειράς, μπορεί ακόμα και να μην έχουμε τη διάθεση να διαβάσουμε το συγκεκριμένο βιβλίο τη δεδομένη στιγμή. Με λίγα λόγια, περί ορέξεως, κολοκυθόπιτα.

    Με την πρώτη φράση επίσης συμφωνώ (θα προτιμούσα να μην είναι γραμμένη σε 1ο πληθυντικό) καθώς την αντιλαμβάνομαι ως προσωπική επιλογή, αφού έχει στο τέλος την προϋπόθεση: «αν έτσι νιώθουμε». Το πώς νιώθουμε είναι ο βασικότερος και απολύτως επαρκής λόγος για τις προσωπικές μας επιλογές.

    Επίσης μπορούμε να δηλώνουμε τις προτιμήσεις μας και την κριτική μας δημόσια. Αλλά να μην ξεχνάμε ότι οι προτιμήσεις μας είναι προσωπικές και παραμένουν προσωπικές ακόμα και αν τις συμμερίζεται η πλειονότητα ή τις υπαγορεύουν τα ήθη και οι αξίες των καιρών μας.

    Αυτό που με ενοχλεί σε πολλές κριτικές, όχι της Β.Στ., αλλά του Κ.Σπ. και σε μικρότερο βαθμό και η υπεράσιση του Χ.Χ., είναι ο διαφαινόμενος υπερελιτισμός, η σχεδόν ιησουίτικη υπεροψία. Είναι εντελώς διαφορετικό να λες «εγώ έτσι βλέπω τα πράγματα (για τους Χ, Ψ λόγους)» και «έτσι είναι τα πράγματα (για τους Χ, Ψ λόγους)», όταν μάλιστα αυτοί οι Χ, Ψ λόγοι λένε περισσότερα για εσένα και την εποχή σου παρά για τον συγγραφέα και την εποχή του. Και βρίσκω εντελώς απαράδεκτη την περιφρόνηση των άλλων που δεν βλέπουν τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο, την υποτίμηση των διανοητικών τους ικανοτήτων και το πατρονάρισμα. Συγκεκριμένα στο άρθρο για το Β.Στ. είχα σχολιάσει:

    • Και καταλήγει να γίνεται πατροναριστικός, με φράσεις όπως:
      «είναι εχθρική απέναντι στις τεχνικές και πνευματικές κατακτήσεις της μοντέρνας πεζογραφίας κλείνει κάθε αναγνωστικό δρόμο όχι μόνο προς τα μεγάλα έργα του μοντερνισμού αλλά και προς τα σύγχρονα λιγότερο ή περισσότερο φιλόδοξα μυθιστορήματα που ενσωματώνουν και αξιοποιούν τις κατακτήσεις αυτές.»
      «Κλείνει τον δρόμο»; Λες και οι αναγνώστες είναι πρόβατα και έρμαια που αν διαβάσουν τον τζιζ-κακό Καραγάτση θα πάθουν μεγάλη νίλα και θα καταλήξουν με καμμένο εγκέφαλο (χωρίς τη σωστή καθοδήγηση;). Τι πρέπει να γίνει άραγε; Να απαγορευτεί ο Καραγάτσης;

    Κοντολογίς (TLDR), δεν έχω πρόβλημα με την κριτική ή την αμβισβήτηση της αυθεντίας. Με την καθοδήγηση και την αυθεντία που αυτή προϋποθέτει, έχω.

  41. evamaten said

    Σωστή τοποθέτηση, ισορροπημένη. Μόνο μια παρατήρηση :

    «Αυτά θα τα διορθώσει ο χρόνος, είτε αγνοώντας το επίμαχο περιεχόμενο είτε περιθωριοποιώντας τον συγγραφέα -ή τη συγγραφέα»

    Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να γίνει τίποτε από τα δύο. Δεν πρέπει να περιθωριοποιηθεί κανένας εξαιρετικός δημιουργός που – μαζί με τόσα άλλα πραγματα-εκφράζει στο έργο του και τις πατριαρχικές αντιλήψεις της εποχής του. Αλλά ούτε και να αγνοηθούν τα επίμαχα σημεία, που ανήκουν πια στην ιστορία του (του έργου του, την ατομική και τη συλλογική). Δεν διορθώνεται το παρελθόν, ας πούμε, καίγοντας φακέλους ή μνημεία του φασισμού (παρά την πρόσκαιρη ικανοποίηση). Είναι ανάγκη να το διαβάζουμε το παρελθόν και να βγάζουμε συμπεράσματα – έτσι δεν διαμορφώνουμε τη σημερινή συνείδησή μας;

  42. geobartz said

    Μια και έγινε λόγος, να πω ότι ο πεαπισμός (=ακατάπαυστη στύση) και η μητρομανία (ακατάπαυστη ζήτηση πέους) είναι βιολογικες εκτροπές, όπως και η ομοφυλοφιλία. Ψιθυριζόταν κάποτε ότι από πεαπισμό (δεν ξερω αν το γραφω σωστα) έπασχε ο Σοφοκλης Βενιζελος. Από …την άλλη όχθη, «περιώνυμη» μητρομανής φέρεται η ιστορική Μεσαλίνα. Κυκλοφορούσε σαν ανέκδοτο για κάποια που έλεγε: «Μι τουν έναν χατίρ(ι), μι τουν άλλου χατίρ(ι), μι τουν άντρα ‘μ πιδιά δεν πρόλαβα να κάνου»!

  43. Theo said

    Καλημέρα και καλή εβδομάδα,

    Συμφωνώ με τη Ρένα Λούνα και τον Δύτη και τα βάζω με τον εαυτό μου που σπατάλησε τόσες ώρες διαβάζοντας κάποια από τα βιβλία του Καραγάτση. Λογοτεχνικό επίπεδο Άρλεκιν, ψευτοβαρυμαγκιές, βαρβαρότητα και σεξισμός που δεν πάει άλλο 😦

  44. DaPonte said

    Προς 42: Ο ορθός όρος είναι «πριαπισμός» (από τον θεό της γονιμότητας Πρίαπο) και δεν αφορά επιθυμία αλλά μια παθολογική κατάσταση επώδυνης στύσης (πολύ ενοχλητικής για τον πάσχοντα). Σχετικός με υπέρμετρη σεξουαλική επιθυμια στους άντρες είναι ο όρος «σατυρίαση». Δόκιμος , για τις γυναίκες, είναι και ο όρος «νυμφομανία» ως αντιδάνειο από τα γαλλικά.

  45. Λάμπας said

    Για τον Καραγάτση: αναμφισβήτητα ταλαντούχος, αλλά τις ιστορίες του -νομίζω πως το έχω ξαναγράψει- τις βρίσκω ελάχιστα καλύτερες από αυτές του Φώσκολου. Κατά τα άλλα, εκφράζει τις πιο χυδαίες και αντιδραστικές φυλετιστικές/(ψευδο)δαρβινικές/ νατουραλιστικές ιδέες της εποχής του – κάποια εποχή παράσταινε και τον ιστορικό. Και δεν αποτελεί δικαιολογία το ότι οι συγκεκριμένες ιδέες ήταν τότε κυρίαρχες. Δεν ήταν απόλυτα κυρίαρχες: εκατοντάδες άλλοι – και πολλοί προερχόμενοι από το ίδιο με τον Κ. κοινωνικό και ιδεολογικό περιβάλλον- επέλεξαν να ενταχθούν σε άλλα στρατόπεδα.

  46. 45 Ακριβώς αυτό: δεν λέει αυτά που στην εποχή του ήταν αυτονόητα, όπως πχ ο Σέξπιρ.

    Το κυριότερο όμως, δεν έχει ταλέντο. Ο Καζαντζάκης είναι εξίσου αχώνευτος αλλά ταλέντο, όπως και να το κάνουμε, είχε.

  47. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Μοῦ ἦρθε σήμερα στό Φ/Β. Τί πάθανε μέ τόν Καραγάτση; 🙂

    https://www.facebook.com/photo?fbid=873332704623650&set=gm.1511751309717067&idorvanity=474236870135188

  48. evamaten said

    41

    Διορθώνω τον εαυτό μου*

    Ο χρόνος μπορεί όντως να τα αγνοήσει (όχι εμείς, όπως σκεφτόμουν όταν έγραφα το σχόλιο). Όμως ούτε ο χρόνος θα βάλει (ούτε εμείς, φυσικά) στο περιθώριο κάτι που όντως αξίζει.

    (*Δεν καταφέρνω να συμφωνώ πάντα με τον εαυτό μου – που έλεγε κι ο Δρυχαμμέρος 🙂)

  49. spyridos said

    «που αν δεν το φιλήσεις καλείσαι να απολογηθείς«

    Στο ιστολόγιο είναι δημοκρατικότερα τα πράγματα.
    Αν δεν σπεύσεις άμεσα να θαυμάσεις το διήγημα και την μοναδική τέχνη του Παπαδιαμάντη σου στέλνει ο Νικοκύρης (ή ο Δημήτρης Μαρτῖνος) το φάντασμα του Βάρναλη στον ύπνο σου.

  50. aerosol said

    Μικρός διάβασα Καραγάτση. Γιούγκερμαν, Κίτρινο Φάκελλο, 10, Σέργιο και Βάκχο. Μου άρεσε πολύ τότε, γιατί δεν έβγαζε την συγκεκριμένη μιζέρια κάποιων συγκαιρινών του -ίσως ακριβώς pour épater les bourgeois, δεν το είχα σκεφτεί έτσι. Αλλά μου ήταν σαφές από τότε πως ο Καραγάτσης γούσταρε σεξ και βίτσιο. Τότε το έβρισκα ευχάριστα τολμηρό στοιχείο, τώρα το βρίσκω ενίοτε λιγούρικο. Όχι σύμφωνα με την εποχή του: η τάση ήταν δική του και πασιφανής. Στα όρια που του επέτρεπε η εποχή του είχε καθαρά σαδομαζό αίσθηση για τις ηρωίδες του, δικαιολογήμένη με ψευτοβιολογικές θεωρίες. και όχι με την τόλμη σαφώς αιρετικών συγγραφέων. Μ’ αρέσει ακόμα ο Καραγάτσης; Σε κάποια ναι, αλλά πολύ λιγότερο από παλιά.
    Τη Μεγάλη Χίμαιρα δεν την είχα διαβάσει, την είδα σε θεατρικό ανεβασμένη από τον Τάρλου. Παρά τους πολύ καλούς ηθοποιούς, τη βρήκα απογοητευτική. Χαίρομαι που δεν τη διάβασα.

    Η κριτική του άρθρου της Λούνα, που τώρα έπεσε στην αντίληψή μου, δεν είναι… κάνσελ (σιγά που θα βγάλουμε κάνσελ κάθε κριτική!). Έχει δίκιο. Δεν είναι ακραία η οπτική της, ακραία ήταν (και για τότε) του Καραγάτση. Στην απάντησή του ο Χωμενίδης κάνει πως δεν καταλαβαίνει, και πως τάχα ενοχλεί η πορνογραφική διάθεση ή κάποιες λεξούλες. Συγκρίνει Καραγάτση με Φίλιπ Ροθ ή με τον Μαρκ Τουέην που έγραφε nigger. Καλά κρασιά! Σωστότατη η Βίβιαν Στεργίου.

    Γενικότερα, δε με εκπλήσει αν κάποιοι έλληνες συγγραφείς τσαντίστηκαν. Κάμποσοι άντρες έλληνες συγγραφείς που αντρώθηκαν στα ’80ς αγωνίζονται επί δεκαετίες να περάσουν το στυλ «είμαι του λιμανιού και του σαλονιού», μάγκες και της πιάτσας αλλά κατά βάθος ψαγμένοι, γαμίκοι και διανοούμενοι. Έτσι κι αλλιώς έγιναν γνωστοί απ’ τη γενιά που μεγάλωσε με Κωστόπουλο, τι να κάνουμε. Ήταν κι αυτοί μια αιτία που σχεδόν εγκατάλειψα την ελληνική λογοτεχνία -και οι περισσότερες εξαιρέσεις ήταν γυναικείες πένες, που δεν αγωνίζονταν να με πείσουν πόσο άντρακλες είναι.

  51. spyridos said

    Όπως έγραψε κι ο Δύτης, τώρα Χατζιδάκις και να δεις ότι κάποτε είχα όλα τα τεύχη του Τέταρτου.

    Ο Χωμεσιανίδης για μένα έχει τον ίδιο ρόλο με τον Μπαμπουινιώτη.
    ΟΠΟΙΑ κι αν είναι η άποψή του υποστηρίζω την ακριβώς αντίθετη.
    Χωρίς καν να γνωρίζω περί τίνος πρόκειται.

  52. sarant said

    45-6 Σωστά!

    46 Είχε όμως ταλέντο ο Καζαντζάκης; Ο Βάρναλης έλεγε κάπου για μηδέν ταλέντο αλλά απίστευτη εργατικότητα.

    50 Για κάποιο λόγο, είχε κρατηθεί.

  53. leonicos said

    1-4 επίδειξη γνώσεων oestra… εξ ου το ε-

  54. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Ἐκτός ἀπό τήν ρηχότατη καί ἐμφανῶς ἀκατάρτιστη Λούνα (Lifo, Λούνα- δέν πᾶμε καλά..) ἔχουμε καί τήν πιό ὁρμητική Βίβιαν Στεργίου (!!!), που -σάν ἐλλόγιμος ὁδοστρωτῆρας- βιάζεται καί θέλει νά ξεμπερδεύει μέ τούς Καραγάτσηδες (!!!!) καί «μ»ὅλη τήν μίζερη ἑλληνόφωνη παλιατζούρα» [προφανῶς στό ἀντίθετο, φωτεινό, ροδόχρουν καί ἐλπιδοφόρο στρατόπεδο βρίσκεται ἡ Στεργίου καί τό ταλέντο της] καί -προφανῶς- νά πέσουμε μέ τά μοῦτρα στούς συγγραφεῖς τῆς δικῆς της κοπῆς (!!) (Βίβιαν Στεργίου, παρακαλῶ!)

    Νικοκύρη, ξαναδιάβασα προσεκτικά τίς περί τοῦ ζητήματος θέσεις σου. Τίς καταχάρηκα! Ἐξαιρετικός!

  55. leonicos said

    14 Είναι υπεκφυγή Νικόλαε! Ωραία, βάλε όποια λέξη θέλεις και απάντα.

    Δεν ε΄ναι όλος ο Καραγάτσης αυτό, αλλά το συγκεεκριμένο απόσπασμα παραμένει κατά τη γνώμη μου αηδιαστικό από τη μια αλλά και αναγκαίο από την άλλη. Προφανώς πρόκειται για ενα πείραμα ή επίδειξη ακραίας γραφής χωρίς να είναι ευφυές.

    Θέλεις ένα άλλο πειραμα;

    Έχει εντελώς αποκτηνωθεί. Δεν είναι πια παρά ένα μουνί διψασμένο για συνουσία, μια μήτρα έτοιμη να καβαλήσει ό,τι στέκει όρθιο, που λυσσομανάει για πέη που ανταποκρίνονται έξαλλα στην ηδονική της αδηφαγία, ένας έκρηκτικός μηχανισμος ερωτικής πυρκαγιάς. Δεν είναι παρά ένα κτήνος πορνικό. Έγινε πια εξώλης και προώλης. Προκαλεί πια τους πάντες χωρίς να το θέλει, χωρίς να καταλαβαίνει πως το θέλει. Την κυβερνάει η υπερέκκριση των ωοθηκών της. Ένα σφουγγάρι ποτισμένο στην πιο χυδαία εστραδιόλη, κυνικά προκλητικό, πρόθυμο να σμιχτεί με την κάθε τεστοστερόνη, διάβαζε π…. που θα συναπαντήσει μπροστά του

    Έγινε χειρότερο; Χρειάστηκε ευφυία για να γραφτεί; Μια μπούρδα είναι κια με μπούρδα ασχολιόμαστε.

    Καλύτερα απάντησε μου στο εξης: Γιατί το κείμενό σου ήθελε ένα λεπτό να κλαπεί, ενώ η γυναίκα απέναντι χρει΄στηκε ένα λεπτό να κλεφτεί;

    Δεν το λέω επικριτικά. Κι εγώ έτσι θα το έγραφα. Για να βλέπουμε με τι ευστοχο τρόπο χρησιμοποιούε τη γλώσσα

    Νομιζω οτι ένα τέτοιο άρθρο θα ήταν ουσιωδέστερο

  56. Χαρούλα said

    Ας αρχίσω με τα του Ν-οίκου μας. Γιατί να προφυλάξουμε τον κλέφτη; Εντάξει με την πρωτη δεν θα τον έτρεχα στα δικαστήρια, αλλά γιατί να μην προφυλάξεις για το αυριο, αναγνώστες και γραφιάδες;

    Για τον Καραγάτση τώρα. Ανήκει στην μεγάλη ομάδα των συγγραφέων που ούτε απορρίπτω, ούτω λατρεύω. Κάποια αποσπάσματα του μ’αρέσουν, άλλα πάλι με ενοχλούν. Αν και τον διάβαζα στην εφηβεία, δεν νομίζω πως μ’έβλαψε. Ισως και να μπήκα και σε σκέψεις. Αυτό που μού άρεσε ήταν το ταξίδι σε χρόνια και τόπους άγνωστους. Ποιό ήρθαν σαν τον Λιάπκιν; Πως ήταν τα λαμόγια τότε; Εικόνες Πειραιά, ορυγμάτων Α’Π.Π. κλπ. Κάτι σαν ντοκυμαντέρ☺️.

  57. leonicos said

    52 Είχε όμως ταλέντο ο Καζαντζάκης; Ο Βάρναλης έλεγε κάπου για μηδέν ταλέντο αλλά απίστευτη εργατικότητα.

    Ταλέντο είχε. Πληθωρικός; ήταν. Οιηματίας χωρίς ταίρι. Νεκρός δεν φοβάται ούτε ελπίζει, και έχει θαυμαστεί γι’ αυτή τη μαλ@@@@΄ιιιιια

  58. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @52β. Τό ἔλεγε αὐτό ὁ Βάρναλης γιά «μηδέν ταλέντο» τοῦ Καζαντζάκη; Τί φαρμακερά βέλη ἀλληλοεκτόξευαν ἐκεῖνοι οἱ ὑπέροχοι Τιτᾶνες! 🙂

  59. Theo said

    @27:

    Προσυπογράφω το σχόλιό σου, Λεώνικε!

  60. Theo said

    Το #59 στο #57.

  61. Χαρούλα said

    Λέω να ντύσω κάτι αγάλματα, να κρύψω τον πινακα της Καταστροφης της Χιου, φυσικά το τραγούδι για τον Κοεμτζή στην πυρά. Δεν θα πω τίποτα για τους φονιάδες στο Αρχαίο Δράμα. Σκίζω την φωτό των προγόνων μου, οπού στέκεται η γιαγιά πίσω απ´τον «αφέντη»!

    (Δεν θα αρέσει). Οι κάτω των 30 νέοι μας μεγάλωσαν χωρίς κριτικοί σκέψη(οι περισσότεροι, μην βαράτε). Οδηγίες να γράψουν Εκθέση, για να περάσουν στα Πανεπιστήμια. Δεν είχαμε τον χρόνο να σχολιάσουμε αυτό που διάβασαν, είδαν άκουσαν. Να τους δείξουμε τον δρόμο της κριτικής, του προβληματισμού, της σύγκρισης. Του έχω δική μου άποψη.

    Σήμερα λοιπόν πατώντας πάνω στο πολίτικαλ κορέκτ, σαν να θέλουμε να τους προφυλάξουμε. Μη,μη,μη. Όπως μη φας αυτό, μην πας εκεί. Για μένα δεν είναι αυτή η λύση. Τα παιδιά μας είναι εξυπνότατα. Άριστοι επιστήμονες, σπουδαγμένα πολλαπλά. Μήπως ήρθε η ώρα της εκπαίδευσης στην ζωή, της γενικότερης μόρφωσης;

    Τα είπα, και τώρα πάλι σιωπηλή στην σπηλιά μου🫣☺️

  62. ΓΤ said

    Έσκασε δεξιίλα μπόγια θηλυκών

    σε ουλές ψυχής προϊόντα αλυκών

  63. sarant said

    55 To «κλέβομαι» είναι αλληλοπαθές (αν το λέω σωστά)

    58 Δεν είναι ατάκα, είναι κριτική δημόσια γραμμένη. Αφού προηγουμένως έχει εκφράσει θαυμασμό για την ποίηση του Σικελιανού, γράφει, το 1942:

    Συνύπατος του σκοταδιού (ομιλώ πάντα για το σκοτάδι της ουσίας κι όχι του ύφους), αλληλέγγυος και συνυπεύθυνος με τον κ. Σικελιανό στη δημιουργία του πνευματικού χάους, είναι ο κ. Καζαντζάκης. Δυαρχία ανισοβαρής: μεγάλο ποιητικό ταλέντ’ ο πρώτος, μέτριο ο δεύτερος· πηγαίος ο πρώτος, φκιαχτός ο δεύτερος· ενστιγματικός [σήμερα θα λέγαμε ‘ενστικτώδης’] ο πρώτος, εγκεφαλικός ο δεύτερος. Η περίπτωσή τους αποτελεί κλασικό παράδειγμα της αντίθεσης που υπάρχει ανάμεσα στην «εμπνευσμένη» και στην «ηθελημένη» ποίηση (poésie venue και poésie voulue, είναι οι όροι του Σαιντ-Μπεβ). Ο Γκαίτε στις συνομιλίες του με τον Έκκερμαν ομολογεί, πώς, όσα κομμάτια του «Φάουστ» τα ‘γραψ’ εμπνευσμένος και μονορούφι, είναι πολύ ωραιότερα απ’ όσα τα σκέφτηκε πολύ και δυσκολεύτηκε να τα γράψει.

    Ο Καζαντζάκης γράφει με αφόρητη δυσκολία κι ύστερ’ από πολλή σκέψη. Δεν έχει ποιητική φλέβα μήτε κι αίσθηση του ρυθμού και της γλώσσας. Μήτε καν απλό γούστο. Οι στίχοι του είναι φριχτά άμουσοι. Ο δεκαφτασύλλαβος της «Οδύσσειάς» του είναι μετρημένος με τα δάχτυλα κι όχι με τ’ αφτί και με το χτύπο της καρδιάς. Κι όμως έγραψε’ επίμονα κι επί πολλά χρόνια 33.333 τέτοιους στίχους, χωρίς ούτε μια στιγμή να σαλέψει μέσα του κείνος ο «ευπαθής ζυγός», που δείχνει και τα εκατοστά του γραμμαρίου κάθε αποτυχημένου αποτελέσματος. Ιερός βέβαια ο αριθμός 3, ιερότερος ο έντεκα χιλιάδες εκατόν έντεκα φορές 3, αλλ’ ανίερος ο όγκος.

    Ό,τι του λείπει προσπαθεί να το αντικαταστήσει με εξωτερικά μέσα, που χειροτερεύουνε το αποτέλεσμα. Χρησιμοποιεί συστηματικά την υπερβολή –κι όπου υπερβολή εκεί ανειλικρίνεια- και τα πολλά στολίδια κατά τρόπο φορτικό και συχνά κακόζηλο (ο ήλιος π.χ. γίνεται «χρυσό σκουφί του νου του» και το μυαλό του Οδυσσέα «γεμάτο σπέρμα»). Και γεμίζει το λόγο του με λέξεις άγνωστες και διαλεχτικές, που θολώνουνε τα νερά και παραλύουνε κάθε δυνατότητα της άμεσης υποβολής. Ο Καζαντζάκης έχει το πλουσιότερο λεξιλόγιο απ’ όλους τους νεοέλληνες συγγραφείς. Κι οι περισσότερες από τις λέξεις του δεν είναι στη θέση τους. Μην έχοντας άμεσες εντυπώσεις δικές του από τη ζωή και τη φύση (τις εντυπώσεις του τις παίρνει από διαβάσματα) δεν έχει άμεση και την έκφραση. Έχει αποθησαυρίσει τις πιο σπάνιες λέξεις της νεοελληνικής και της βυζαντινής φιλολογίας από τα πιο απίθανα κείμενα. Και μοιάζει να τις παίρνει από το τετράδιο με την τσιμπίδα και να τις τοποθετεί αφύσικα στο λόγο του, για να ξαφνιάσει, όπως ο τυπογράφος παίρνει τα στοιχεία από την κάσα και τ’ αραδιάζει χωρίς να παρακολουθεί το νόημα των φράσεων. Αλλά και για τη γλώσσα ισχύει ό,τι είπε ο Σολωμός για την αρμονία του στίχου: «Διδάσκαλε, η αρμονία του στίχου δεν είναι πράγμα όλο μηχανικό, αλλά ξεχείλισμα της ψυχής». Δυστυχώς πουθενά η ψυχή του Καζαντζάκη δεν ξεχειλίζει φυσικά και αυθόρμητα.

    Περισσότερα, εδώ:

  64. atheofobos said

    63

    Πολλά από όσα γράφει ο Βάρναλης για τον Καζαντζάκη και τον Σικελιανό ισχύουν ενώ άλλα όχι.

    Ο χρόνος όμως θέτει ένα αμείλικτο ερώτημα προς όλους.

    Ξέρετε κανένα σήμερα που να διαβάζει Σικελιανό;

  65. Για αυτούς που ανυπομονούν

    https://web.archive.org/web/20210619223331/http://www.sarantakos.com/liter/lapathiotis/lapa-karagats.html

  66. ΓΤ said

    θλιβεραρίες της απαγγελίας στην Τραβηχτοφόν

  67. Theo said

    @65:

    Ευχαριστώ, Στάζιμπε 🙂

  68. ΓΤ said

    @67 Τεό

    Ευχαριστώ, Στάζιμπε —> Σταζίμπα 😜

  69. BLOG_OTI_NANAI said

    «κινήσεις «ακύρωσης», στο κάνσελ που λένε«

    Προσωπικά, ότι ήταν να σκεφτώ, το σκέφτηκα. Αυτοί είναι φασίστες και εγώ αιώνιος αντίπαλος τους όπως σε κάθε φασίστα. Ο Καραγάτσης να μείνει εκεί που είναι, και όχι μόνο αυτός. Μαζί και ο Μέγας Ανατολικός, που είναι από τα πιο εμετικά έργα που έχουν γραφτεί στην λογοτεχνία. Και φυσικά μόνο αν είσαι ηλίθιος φασίστας, σαν τους ούγκανους της Χρυσής Αυγής θα μπορούσες να υποθέσεις ότι ο Καραγάτσης ευθύνεται για την Πατριαρχία ή ότι ο Εμπειρίκος ευθύνεται για την παιδοφιλία…

    Για παράδειγμα, η ΛΟΑΤΚΙ υποστήριξη στις μισογυνικές και σεξιστικές θεωρίες των τρανς, είναι κομμάτι της πατριαρχίας. Πιο σεξιστικό και μισογυνικό σύνθημα από το «οι άντρες έχουν περίοδο», «οι άντρες γεννάνε» και πιο σεξιστική και μισογυνική πρακτική από το ότι οι τρανς άντρες θα εισβάλουν και θα λεηλατήσουν από τον αθλητισμό μέχρι τα αποδυτήρια και τις τουαλέτες των γυναικών, δεν υπάρχει.

    Διότι η Πατριαρχία ως σύστημα σεξισμού, έμφυλου ρατσιμού, καταπίεσης και ανισότητας, ξεκινά από την υποταγή της γυναίκας στην φυσική δύναμη του αρσενικού. Οπότε, αν ψάχνουν για μισογυνικό εμετό και Πατριαρχία, ας ψάξουν πρώτα στο ΛΟΑΤΚΙ κίνημα και ειδικά στην στήριξη των τρανς γυναικών που φέρνουν όλη τη βία της φυσικής ισχύος του αρσενικού μέσα στον χώρο της γυναίκας.

    Σπάνια θα συναντήσει κανείς πιο εμετικά ωμή επιβολή της Πατριαρχίας από το ΛΟΑΤΚΙ κίνημα που τόλμησε σε ένα αποκορύφωμα χυδαιότητας να αναρωτηθεί:

    Τι είναι μια γυναίκα;! Τι έχει να πει η Ρένα Λούνα για αυτή την επίδειξη τρανς πατριαρχίας και σεξισμού:

    Και φυσικά, Γουόκ φασίστες = Ταλιμπάν: Ό,τι δεν συνάδει με την σημερινή αισθητική μας πρέπει να καταστραφεί.

  70. BLOG_OTI_NANAI said

    69: «οι τρανς άντρες θα εισβάλουν» = οι τρανς γυναίκες

  71. BLOG_OTI_NANAI said

    5: Απορώ πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν ακόμα αναγνώστες του ακροαριστερού φασίστα Άκη Γαβριηλίδη που βρίζει ως οπαδό της ιδεολογίας του Μεταξά τον Ελύτη, που βαφτίζει ρατσιστή τον Ξυλούρη, και μιλάει για την «αντίσταση των Ρωμιών» στον… εξελληνισμό τους! Είναι ένας αμετανόητος ψεύτης και παραχαράκτης.

    Θεωρώ ότι ανάλογα συμβάντα, εμπίπτουν ακριβώς στην ελληνική παθογένεια, να μπορούμε να παίρνουμε στα σοβαρά και να ακούμε κάθε είδους ηλιθιότητες από περσόνες όπως ο Αρτέμης Σώρρας ή ο Άκης Γαβριηλίδης…

    Οι παρόιντες εξαιρούνται σε κάθε περίπτωση, στόχος μου είναι μόνο οι φασίστες και οι παραχαράκτες.

  72. BLOG_OTI_NANAI said

    Πραγματικά, δεν υπάρχει κάτι πιο ντροπιαστικό από το να μην έχεις κάτι ουσιαστικό να πεις και το έσχατο καταφύγιο σου είναι να πιστεύεις ότι θα σε θεωρήσουν τόσο υπεράνω που θα εκλάβουν την κουταμάρα σου ως τοποθέτηση… Τι να πει κανείς; Μισό λεπτό να διαβάσω κάτι σχετικό για να απαντήσω:

  73. ΓιώργοςΜ said

    71 😛 😛 😛 😛

    Έρχεται κι ο Μάο μετά τον Εμπειρίκο, περίμενε…

  74. BLOG_OTI_NANAI said

    33, 46: «Καμία συμπάθεια για τον Καραγάτση, πιθανότατα τον πιο υπερτιμημένο Έλληνα λογοτέχνη […] Το κυριότερο όμως, δεν έχει ταλέντο. Ο Καζαντζάκης είναι εξίσου αχώνευτος αλλά ταλέντο, όπως και να το κάνουμε, είχε.«

    Θα μπορούσα να βάλω 500 αποσπάσματα, αλλά έχει γούστο μια παλιά διαφήμιση μπας και πάρεις χαμπάρι την έπαρση με την οποία γράφεις:

  75. Χαρούλα said

    Μάλλον έπιασα εγώ την σπηλιά και δεν έχουν που να κρυφτούν άλλοι ανοιχτόμυαλοι.😊🤯 Έλα, καλά, δεν την μπλοκάρω άλλο. Ελεύθερη για κρύψιμο…

    #61 Χαρούλα: όπου, κριτική, μπόλικους ´´´´, κάποια ,,,,.
    Φοβερό σχόλιο! Λίγο η ζέστη, η ώρα, το ουζάκι, αυτά μπορεί να πάθει κάποιος!(ΓΤ δεν με προσέχεις, να διορθώσεις, και ανησυχώ…)

  76. …  Κατά σύμπτωση, λίγες μέρες νωρίτερα είχε φύγει από τη ζωή η μοναχοκόρη του συγγραφέα,
    η Μαρίνα  Καραγάτση. …

    Κόρη ζωγράφου και πεζογράφου, αναφέρθηκε

  77. BLOG_OTI_NANAI said

    Να τι γράφει και κάποιος «άσχετος» για το συγκεκριμένο έργο του Καραγάτση. Βεβαίως, τα γράφει αυτά γιατί δεν είχε ρωτήσει τον Δύτη προηγουμένως να μάθει τι εστί Καραγάτσης…

  78. geobartz said

    44, DaPonte….

    # Ευχαριστώ. Καλά μου φαίνονταν ότι κάπου έχω λάθος

    62 ΓΤ….

    # Τα καϊμένα τα στρουθοκαμηλοειδή, τα χτύπησε η ζέστη στα μινίγγια!

  79. Γούστα (είπε ο πίθηκος κι έφαγε το σαπούνι).

  80. BLOG_OTI_NANAI said

    Κι άλλος άσχετος… Θράσος που το έχουν.

  81. Κάθε βιβλίο έχει κάποιον λόγο που γράφεται και ένα κοινό που απευθύνεται-άσχετο αν αυτά δεν διευκρινίζονται από τον δημιουργό ή τον εκδότη και καταλήγει σε χέρια που δεν θάπρεπε. Αντιγράφω από οπισθόφυλλο, διάλογο συγγραφέα με διακεκριμμένο νομικό : -Εγραψα ένα βιβλίο ! -Τι βιβλίο είναι αυτό, παιδί μου ; -Ενα βιβλίο για σκεπτόμενους ανθρώπους ! -Και που θα τους βρεις βρε αιθεροβάμονα ;

  82. ΓΤ said

    @76 Χαρούλα

    Δεν θα διόρθωνα τη Φαρούλα.

  83. ΓΤ said

    Υποδεχθείτε το νέο σχολείο…

    https://www.frontpages.gr/d/20240623/26/%CE%95%CF%83%CF%84%CE%AF%CE%B1

  84. spyridos said

    Νομίζαμε ότι ο Ταλιμπάν ήθελε μόνο να μας επιβάλει τι πρέπει να πιστεύουμε.
    Τώρα θα μας επιβάλει και τι πρέπει να μας αρέσει.
    Και συνεχίζει ακάθεκτος ουρλιάζοντας.

    Αλλά όλοι οι άλλοι είναι φασίστες.

  85. spyridos said

    Τώρα θα εμφανιστεί κι ο άλλος ο Κομάντος.

    Ανέχεται μόνο τον λόγο των φασιστών που θέλουν να ανοίξουν ξανά τη Μακρόνησο.
    Αφού τους ξέρουμε είναι καλά παιδιά.
    Όλοι οι άλλοι λένε ψέματα ή δεν ξέρουν τι τους γίνεται.
    Η χαρά του τραλαλά.

  86. 84: Υποδεχόμαστε τη Μαρία Δεναξά.

  87. π2 said

    80: Τι θα πει γούστα κύριε; Εδώ υπάρχουν πηγές, τεκμήρια τρανταχτά και αναντίρρητα, απεδείχθησαν όλα, QED.

  88. BLOG_OTI_NANAI said

    85: Όταν δεν έχεις ελπίδα ανάνηψης και δεν γνωρίζεις τι σημαίνει ντροπή:

    Ο εγκέφαλος του φανατικού λόγω ιδεοληψίας περνάει στο ντούκου την υποκειμενική απόρριψη που του «επιβάλει και τι πρέπει να του αρέσει»: Καμία συμπάθεια για τον Καραγάτση, πιθανότατα τον πιο υπερτιμημένο Έλληνα λογοτέχνη […] Το κυριότερο όμως, δεν έχει ταλέντο.«

    Και αντιθέτως, βαφτίζει ως… «ουρλιαχτά» την παράθεση τεκμηριωμένης λογοτεχνικής κριτικής…

    Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόλαυση από το να γελοιοποιείς τους φανατικούς με τα ίδια τους τα λόγια…

  89. BLOG_OTI_NANAI said

    88: Νομίζεις θα σε αφήσω; Τα τερτίπια με τις μαζικές επιθέσεις των φανατικών τα έχω φυλαγμένα. Χρόνια το ίδιο στιλ. Μούγκα και ατάκες εξυπναδίστικες.

    Γούστο, είναι η προσωπική προτίμηση. Η καθέδρα, δεν είναι «γούστο», είναι παράσταση αυτοανακυρησσόμενης αυθεντίας: «υπερτιμημένο Έλληνα λογοτέχνη […] δεν έχει ταλέντο«

    Τους αποδεικνύεις ότι μια προσωπική άποψη, για λογοτεχνικά μεγέθη, δεν μπορεί να εκφέρεται σαν να αποτελεί καθέδρα. Και τα ιδεολογικά τους κολλητιλίκια τους οδηγούν αντί να απαξιώνουν την αυθαίρετη καθέδρα, να χλευάζουν την τεκμηρίωση…

  90. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    64 Εγώ ξέρω, έχω μια φίλη καθηγήτρια στη Φιλολογία, ειδική στον Σικελιανό. Οι φοιτητές της διαβάζουν Σικελιανό γιατί τους βάζει εργασίες.

    69 Ο Μέγας Ανατολικός είναι από τα πιο βαρετά έργα που έχουν γραφτεί

    75 Μόλις είχε βγάλει τον Λιάπκιν, στην πρώτη έκδοση, την «φιλοκομμουνιστική»,που μετά την άλλαξε.

    84 Εντωμεταξύ ο Μακρόν πριν από μερικές μέρες είπε ότι είναι εξωφρενικό (ubuesque είπε) να αλλάζεις φύλο με απλή δήλωση στο δημαρχείο

  91. Costas Papathanasiou said

    “[…]Το τέλος του
    Ο Καραγάτσης πέθανε μετά από κρίση ταχυκαρδίας. Η τελευταία φράση του ήταν «Ας γελάσω», όπως έλεγε και ο ήρωας του ο Μίχαλος Ρούσης «Ας γελάσω για όλα αυτά τα χάλια γιατί δε θέλω να κλάψω». Στον τάφο του είναι χαραγμένη μια φράση του ήρωά του Κωστή Ρούση, {«Από το ημερολόγιο του Κωστή Ρούση»}, «Οι μοναδικές ομορφιές είναι προνόμιο του θανάτου».
    Νεκρολογίες
    Η κόρη του Μαρίνα χαρακτήρισε τον Καραγάτση: «Ντόμπρο, ανεξάρτητο, ζωντανό, γενναιόδωρο, ανιδιοτελή, απονήρευτο, δίκαιο, αλλά και εκρηκτικό, εγωιστή, ισχυρογνώμονα και φοβερά οξύθυμο»[…]”
    ( https://el.metapedia.org/wiki/%CE%94%CE%B7%CE%BC%CE%AE%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%82_(%CE%9C%CE%AF%CF%84%CE%B9%CE%B1)_%CE%9A%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%AC%CF%84%CF%83%CE%B7%CF%82 , https://www.ogdoo.gr/prosopa/afieromata/o-kakos-logotexnis-m-karagatsis )
    Έρως ‘στοχαστικός’, νεανικός, του Καραγάτση, (άκυρος -ίσως-προσεχώς) είναι κι αυτός :
    Για στοχάσου τον τόνο, το πικρό σου το αίμα / πώς κυλάει μες στις φλέβες, το σούρουπο σβήνει,
    απ’ τη σάρκα σου φεύγει και ξαπλώνει ως το γέρμα / πορφυρή σου η γαλήνη.

    Για στοχάσου κι εσένα, ποιος Θεός σ’ έχει πλάσει, / συντυχιά ποιών ανέμων να σ’ έχει γεννήσει,
    το φεγγάρι πριν γείρει για να σβήσει στη χάση, / θα σε γλυκοφιλήσει.
    Την ψυχή για στοχάσου: Στον μυχό της παλάμης / φλογισμένη έχω αφήσει των χειλιών μου σφραγίδα,
    πριν να φύγεις για πέρα να βιαστείς να προκάμεις/ να σκοτώσεις ελπίδα.
    Για στοχάσου τη θλίψη, τάχα ποιος να `χει κλάψει,/ ποιος σε βάφτισε ατόφια στην αρμύρα το δάκρυ,
    τον νεκρό της καρδιάς του τάχα ποιος να `χει κάψει,/ στης καρδιάς σου μιαν άκρη.
    Για στοχάσου τα μάτια πώς κοιτάν μες στο σκότος/ στους ορίζοντες όταν την χλαμύδα του σέρνει,
    μες στα μαύρα τα νέφη που τα κύλησε ο νότος / το κορμί σου πώς γέρνει.
    Για στοχάσου πώς ζούμε:
    Nά! Σιμώνει το σκότος,/ σαν λεπίδι από φλόγα με τρυπάει το κορμί σου,
    μες στο στέρνο μου, κύμα που το ανάγειρ’ ο νότος ,/με γαλήνη κοιμήσου
    .
    https://www.youtube.com/watch?v=1e5ga6p_kIEΣτοχασμός”- Τραγούδι: Φωτεινή Δάρρα/ Ποίηση: Μ. Καραγάτσης / Μουσική: Δημήτρης Παπαδημητρίου/ Άλμπουμ: Monitor, 2008
    ―Με το οποίο πάει και τούτο:
    Τα είδη προικός, τα επιπλάδικα/ θα διαφημίζονται άδικα,
    τα
    φωτο-άλμπουμς θα μένουν λευκά,/ ρύζι θα τρώμε μόνο λαπά.
    Εμείς δεν ζούμε σ’ άλλη εποχή,/ η μοίρα μ
    άς έταξε σ’ αυτή,
    που ο ουρανός δεν κρύβει από πάνω Θεό/ κι εσύ είσαι εσύ κι εγώ είμαι εγώ
    https://www.youtube.com/watch?v=fKWC4Tn4KXg Φοίβος Δεληβοριάς – “Η Μπόσα Νόβα Του Ησαΐα

  92. ΓΤ said

    Πέθανε ο Αλέξανδρος Τομπάζης.

  93. dryhammer said

    48(τέλος) Ενίοτε έχουν δίκιο αυτοί, σπανίοτε ταυτόχρονα.

  94. BLOG_OTI_NANAI said

    91β: Σε κάθε περίπτωση, αν καταφέρει κάποιος -ειδικά αν είναι πατέρας- να διαχωρίσει τους συνειρμούς που δημιουργούν οι αφηγήσεις με τα μικρά κοριτσάκια, εντούτοις θα καταλήξει αμείλικτα στο ίδιο ερώτημα, τι χρειάζονται όλες αυτές οι σχεδόν πανομοιότυπες επαναλήψεις. Έχω διαβάσει δεκάδες κριτικές για τον Μεγάλο Ανατολικό και ό,τι λέξεις και αν χρησιμοποιήσει κάποιος για να αμβλύνει την εντύπωση της επανάληψης, τελικά είναι αδύνατον να αντιληφθείς τη χρησιμότητα τους.

    Το μόνο που διάβασα και βρήκα λογικό, ήταν μια κριτική που συνέδεε ψυχαναλυτικά την παιδοφιλία με το συγκεκριμένο έργο, και έλεγε ότι η διαρκής αυτή επανάληψη του απαγορευμένου μοτίβου συνεύρεσης, λειτουργεί σαν «κατήχηση» και το μεγάλο πλήθος των παρόμοιων σκηνών οδηγεί στην εδραίωση και νομιμοποίηση της πράξης αυτής σκέψη του αναγνώστη, σαν κάτι φυσικό που θα μπορούσε να συμβεί.

    Αλλά ποιος ήταν ο σκοπός του Εμπειρίκου, άγνωστο.

    Στην παρακάτω κριτική, που αναγνωρίζει το χαρακτήρα της «ερωτικής μαθητείας» του έργου, παρά το γεγονός ότι συνολικά το βλέπει με θετικό τρόπο, αναγνωρίζει την εξαντλητική επανάληψη.

    Καραγάτσης και άλλος τυχάρπαστος:

  95. sxoliastis2020 said

    […] Σε αντίθεση με την πολυπρόσωπη Αργώ του Θεοτοκά, το καθένα από τα τρία [πρώτα] μυθιστορήματα [του Καραγάτση] παρακολουθεί τις περιπέτειες της ζωής ενός μόνο ήρωα. Ο πρωταγωνιστής σε κάθε περίπτωση είναι αλλοδαπός. Οι επώνυμοι ήρωες των μυθιστορημάτων Ο συνταγματάρχης Λιάπκιν (1933) και Γιούγκερμαν (1936) είναι αντίστοιχα ένας Λευκορώσος και ένας Γερμανοφινλανδός, ενώ η ηρωίδα της νουβέλας Χίμαιρα (1936) κατάγεται από τη Ρουέν της Γαλλίας. Η εσωτερική ζωή αυτών των ηρώων είναι επίσης συναρπαστική, καθώς μάταια αντιπαλεύουν τις ακαταμάχητες βιολογικές ορμές, που, κατά τον Καραγάτση, καθορίζουν τελεσίδικα την ανθρώπινη δράση και το χαρακτήρα…

    […] Αργότερα, ο Καραγάτσης παρουσίασε αυτά τα τρία μυθιστορήματα ως τριλογία, με τον κοινό τίτλο Εγκλιματισμός κάτω από τον Φοίβο. […] …Ο μοναδικός και κοινός, εντέλει, πυρήνας όλων των μυθιστορημάτων που έγραψε ο Καραγάτσης στη δεκαετία του ’30 είναι η εκρηκτική αλληλεπίδραση της παραδοσιακής ελληνικής νοοτροπίας με τις καινούριες αντιλήψεις που ήρθαν από το εξωτερικό.

    Roderick Beaton, Εισαγωγή στη νεότερη ελληνική λογοτεχνία. Ποίηση και Πεζογραφία, 1821-1992, μτφ. Ευαγγελία Ζουργού-Μαριάννα Σπανάκη, Εκδόσεις Νεφέλη, Αθήνα 1996, 193-194.

  96. aerosol said

    Διαβάζοντας σήμερα τα σχόλια μου ήρθε η ιδέα πως αυτό το «οι άνδρες έχουν περίοδο» πιθανόν να ισχύει.

  97. sarant said

    96 Πάντως ο Λιάπκιν δεν ήταν Λευκορώσος αλλά Λευκός Ρώσος, δηλ με τον στρατό των Λευκών.

  98. evamaten said

    94 🙂(καταλαβαίνεις τί γέλιο έκανα τότε με το σχόλιό σου ε;)

  99. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @63, 2. Παρ’ὅλο πού τόν ἔχω ψηλά (πολύ ψηλά) τόν Βάρναλη, Νικοκύρη, προτιμῶ (ἀπό τό δικό σου παλιό ἄρθρο) νά κρατήσω τήν νεώτερη γνώμη του γιά τόν Καζαντζάκη:

    «Το έργο του είναι καταπληκτικό σε ποσότητα και σε ποιότητα. Σ’ όλα τα είδη του έντεχνου Λόγου στάθηκε θαυμαστός, αλλά πάντοτες έντεχνος. Έγραψε δεκάδες χιλιάδες στίχους και πεζά. Κι όλα με την αγωνία της «έκφρασης μη περαιτέρω». (Έτσι ορίζει το λογοτεχνικόν ωραίο ο Μπενεντέτο Κρότσε…) Οι νέοι (κι οι γέροι) έχουνε να πάρουνε πολλά διδάγματα απ’ τον Καζαντζάκη…Γιατί κι αν είναι το έργο του μάλλον αρνητικό, έχει δυο μεγάλα προτερήματα, που το σώζουν από κάθε χαλασμό: την ελευθερία της συνείδησης και την περηφάνεια της ελευθερίας» (Τώρα μπαρμπα Κώστα, μᾶς τά λές καλύτερα 🙂 )

  100. ΓιώργοςΜ said

    97 Η περίοδος κρατάει λίγο, μάλλον εμμηνόπαυση εννοείς 😛

  101. sarant said

    100 Καμιά αντίρρηση

  102. evamaten said

    Στο σημερινό άρθρο αναφέρθηκε η περσινή ανάρτηση με το άρθρο του Σπαθαράκη. Μου άρεσαν τοτε πολύ τα σχόλια του Αβονίδα. Που είναι άραγε αυτος; Μου έλειψε…

  103. Theo said

    έχει δυο μεγάλα προτερήματα, που το σώζουν από κάθε χαλασμό: την ελευθερία της συνείδησης και την περηφάνεια της ελευθερίας»

    Πομφόλυγες, λόγια του αέρα, με το συμπάθιο, σαν αυτά που έβαλε να γράψουν στον τάφο του ο Καζαντζάκης 😦

  104. BLOG_OTI_NANAI said

    97: Σίγουρα εκείνο το παραλήρημα με την είσοδο του Μεγάλου Ανατολικού σε σχολικές βιβλιοθήκες συνάδει με τα στερεότυπα περί περιόδου και υστερίας.

  105. dryhammer said

    99. Προ 4-5 ετών σε κουβέντα [σε ουδέτερο γήπεδο] με ένα (καλό) ψυχίατρο της Χίου, του έλεγα πως:
    – Να μιλάει κανείς με τον εαυτό του είναι φυσικό
    – Κι εγώ το κάνω…
    – Να μιλάει κάποιος με τον εαυτό του και να του απαντάει, έ, είναι ας πούμε ανεκτό. Αλλά να μιλάει με τον εαυτό του, να διαφωνεί, και να μπαίνει στη μέση να τους χωρίσει, εκεί πιά…
    – Εκεί με παίρνεις τηλέφωνο!

  106. xar said

    @106
    Me, myself and I από τους De La Soul, αφιερωμένο 🙂
    (Έχει και άλλο ομώνυμο, αλλά δεν μου λέει και πολλά)

  107. Costas X said

    Καλησπέρα, παρότι σήμερα αργώ ως άνθρωπος του πνεύματος (!), τώρα κατάφερα να διαβάσω το σημερινό.
    Όχι, δεν μπορούμε να ακυρώσουμε τον Καραγάτση, ή τον Παπαδιαμάντη, ή τον Θεοτόκη, επειδή καταγράφουν αντιλήψεις και στερεότυπα άλλων εποχών. Εξάλλου ξέρουμε ότι πολλές φορές στη λογοτεχνία, ο αφηγητής δεν συμπίπτει υποχρεωτικά με τον συγγραφέα. Επειδή κάποιος έγραψε μια ιστορία με φαντάσματα, δεν σημαίνει οπωσδήποτε ότι πιστεύει στην ύπαρξή τους.

  108. dryhammer said

    Δεν άργησα σήμερα σε μια άδεια πόλη. Τουναντίον, το μόνο πνεύμα που δύναται να με φωτίσει, δεν πίνεται…

  109. Καλησπέρα!

    Σκέφτομαι πως διαβάσαμε στην εφηβεία μας, άντε και λίγο μετά τον Καραγάτση με μικρή κριτική ικανότητα. Μας άρεσε τότε, σε μένα δεν άρεσε μετά. Σήμερα ελάχιστοι έφηβοι διαβάζουν και ακόμα λιγότεροι κείμενα παλιότερης λογοτεχνικής παραγωγής.

    Και εκεί που πάω να πω πως και δίκιο να έχει η Ρένα Λούνα, πού να το βρει και τι θέλει και εκθέτει τις σκέψεις της σε ένα διαδικτυακό τερέν, όπου ο χλευασμός καλά κρατεί, εκεί λοιπόν διαβάζω τον Νικοκύρη και μερικά όμορφα σχόλια και από εκεί μια παραπομπή και με την ευκαιρία δύο πολύ ωραία (κατά τη γνώμη μου) σχετικά άρθρα στον Αναγνώστη και τελικά καλά έκανε η όποια Ρένα αφού ήταν η αφορμή για μια ενδιαφέρουσα περιδιάβαση.

    Τα άρθρα του Αναγνώστη : της Ελισάβετ Κοτζιά και του Νίκου Α. Μάντη

  110. Καλησπέρα!

    Σκέφτομαι πως διαβάσαμε στην εφηβεία μας, άντε και λίγο μετά τον Καραγάτση με μικρή κριτική ικανότητα. Μας άρεσε τότε, σε μένα δεν άρεσε μετά. Σήμερα ελάχιστοι έφηβοι διαβάζουν και ακόμα λιγότεροι κείμενα παλιότερης λογοτεχνικής παραγωγής.

    Και εκεί που πάω να πω πως και δίκιο να έχει η Ρένα Λούνα, πού να το βρει και τι θέλει και εκθέτει τις σκέψεις της σε ένα διαδικτυακό τερέν, όπου ο χλευασμός καλά κρατεί, εκεί λοιπόν διαβάζω τον Νικοκύρη και μερικά όμορφα σχόλια και από εκεί μια παραπομπή και με την ευκαιρία δύο πολύ ωραία (κατά τη γνώμη μου) σχετικά άρθρα στον Αναγνώστη και τελικά καλά έκανε η όποια Ρένα αφού ήταν η αφορμή για μια ενδιαφέρουσα περιδιάβαση.

    Τα άρθρα του Αναγνώστη : της Ελισάβετ Κοτζιά και του Νίκου Α. Μάντη

  111. ΚΑΒ said

    Σας εύχομαι καλό καλοκαίρι. Καλή αντάμωση μετά από 5 μήνες.

  112. spyridos said

    107

    The ‘I’ and the ‘ME’ έλεγε ο Τζορτζ Χέρμπερτ Μιντ.
    Στα Ελληνικά, μου φαίνεται, διυποκειμενικότητα.

  113. aerosol said

    #108
    Ε, εντάξει, ο αφηγητής του Καραγάτση είναι πάντα ο Καραγάτσης: αναγνωρίσιμος, κυρίαρχος και πανεπόπτης. Δεν είναι θέμα άλλων εποχών, είναι της γραφής του ίδιου. Δεν τον ισοπεδώνω, του αναγνωρίζω και αρετές, αλλά μπορεί κανείς να θάψει (και το γραπτό του Καραγάτση δίνει πατήματα) χωρίς να πετάγονται όλοι σοκαρισμένοι. Βασικά, όλα είναι εμφανή στα κείμενά του, και όσοι σοκάρονται μάλλον έχουν να διαβάσουν Καραγάτση 40-50 χρόνια.

    #111
    Καλά δοκίμια! Κι όμως… ας του παραδεχτούμε κι ένα μηδενιστικό πάθος του Καραγάτση, που στα πιο καλά του κάπου σε παρασέρνει.

  114. sarant said

    110-111 Ναι, καλά δοκίμια, οπότε συγχωρείται που το σχόλιο μπήκε δυο φορες 🙂

  115. Λάμπας said

    Δραματικό φινάλε στους δύο πρώτους ομίλους του Euro: γκολ η Ιταλία στο 96′, πιθανότατα έξω η Κροατία, πανηγυρίζει η Ουγγαρία, που κέρδισε χτες στο 100′!

  116. DaPonte said

    Πάντα έτσι κάνει η Squadra Azzura: προκρίνεται απ’ τους ομίλους με την ψυχή στο στόμα. Έτσι έκανε και τώρα ανήμερα της επετείου της μάχης του Σολφερίνο με Ιταλούς και Γάλλους εναντίον Αυστριακών (όπου έπεσαν τόσα κορμιά εκατέρωθεν που συγκλόνισαν τον Ελβετό Ερρίκο Ντυνάν και τον ώθησαν να ιδρύσει τον Ερυθρό Σταυρό).

  117. 109, … το μόνο πνεύμα που δύναται να με φωτίσει, δεν πίνεται… …

    Θα ήταν
    πινόπνευμα

  118. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Βρέ προβλήματα που έχει ο κόσμος, και τσακώνεται για τον Καραγάτση! Τελικά το πρόβλημα της Α, είναι πολύ μεγαλύτερο απ’ότι φαίνεται.

    Στην εφηβεία μου είχα διαβάσει τον Γιούγκερμαν το 10 και τον Συνταγματάρχη Λιαπκιν, μια και τα είχα δωρεάν αφού τα βιβλιοδετούσαμε. Η αλήθεια είναι πως μου άρεσαν πολύ, αλλά μετά από δύο χρόνια που διάβασα την Μεγάλη Χίμαιρα, ξενέρωσα,. Ίσως να έπαιξε ρόλο η επιρροή του Βίλχελμ Ράιχ που άλλαξε (για πάντα τελικά) τις αντιλήψεις μου για την σεξουαλικότητα, το σεξ και τις σχέσεις γενικότερα, μπορεί κι η αναγνωστική ωριμότητα μια κι εκείνη την εποχή διάβαζα πάνω από 50 βιβλία τον χρόνο (τώρα σκάρτα 10 και κατόπιν αυστηρής επιλογής) σχεδόν όλα δωρεάν. Το σίγουρο είναι πως από τότε δεν τον ξανάπιασα στα χέρια μου αν κι έχω 3,4 βιβλία του αδιαβαστα. Κατά τ’άλλα συμφωνώ μαζί σου Νικοκυρη.

    15 – Χα, συμπίπτουν οι απόψεις μας Gee of για τον Καραγάτση.😊

    24 – «Εκεί εκνευρίστηκα διότι σε μια Ελλάδα με τόσες γυναικοκτονίες τελευταία είναι έγκλημα να περνάς έστω και παράπλευρα το μήνυμα ότι η ενδοοικογενειακή βία μένει ατιμώρητη, κι ότι η γυναίκα συγχωρεί σαν να μην έγινε τίποτα.»

    Κι όμως, αυτός είναι ο κανόνας!

    40 – «Με την τελευταία φράση συμφωνώ 100% και επαυξάνω: οποιοσδήποτε προσωπικός λόγος είναι θεμιτός λόγος να αφήσουμε οποιοδήποτε λογοτεχνικό έργο στο πλάι.»

    Ναί αλλά όλα τα προηγούμενα, είναι εντελώς ηλίθια, για να μη πω τίποτε άλλο!

  119. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    109,>>… το μόνο πνεύμα που δύναται να με φωτίσει, δεν πίνεται… …
    Το μονο πνεύμα που δύναται να σε φωτίσει
    δεν δύναται να σε ποτίσει 🙂

  120. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    112 – Να περάσεις καλά, και με το καλό να ξανανταμώσουμε στο Σαραντακοχωριό.👍😊

  121. Πέπε said

    Δεν είχα αντιληφθεί ότι έχει ξεσπάσει καραγατσικός πόλεμος. Έλειπα και τριήμερο. Οφείλω όμως να καταθέσω ότι την Παρασκευή είχαμε επαναληπτικές εξετάσεις στο σχολείο για όσους μαθητές είχαν χάσει της κανονικές λόγω ασθένειας, και στη Γλώσσα-Λογοτεχνία Β Λυκείου έπεσε Καραγάτσης, απόσπασμα από το «10». Λέω έπεσε γιατί στο Λύκειο τα κείμενα των θεμάτων, και μέρος των ερωτήσεων, τα «διαλέγει» η Τράπεζα Θεμάτων. Σχολίασα λοιπόν στη μοναδική εξεταζόμενη ότι αυτή τη φορά μπήκε πραγματικό λογοτεχνικό κείμενο. Με την Τράπεζα κάτι τέτοιο -ότι το κείμενο της Λογοτεχνίας θα είναι λογοτεχνικό- δεν είναι γενικά εξασφαλισμένο.

  122. BLOG_OTI_NANAI said

    110: Εμένα μου κάνει εντύπωση η τοποθέτηση της Ελισάβετ Κοτζιά αλλά και του Νίκου Μάντη.

    Εμένα η θέση μου είναι ξεκάθαρη, τέτοιες ενέργειες χειροκροτήματος ενός νέου συστήματος «τάξεως και ηθικής» που πρεσβεύει το κίνημα γουόκ, φλερτάρουν με τον ολοκληρωτισμό. Πάντα, ο ολοκληρωτισμός είχε ή έπρεπε να βρει έναν ασθενή, να τον βάλει στον γύψο για να τον διορθώσει.

    Εάν γράφονται τέτοιες ακρότητες για τον Καραγάτση, τότε ο Εμπειρίκος θα έπρεπε ήδη να καίγεται στην πυρά.

    Από εκεί και πέρα. Η Ελισάβετ Κοτζιά έχει μια αξιόλογη παρουσία στην αρθρογραφία, αλλά οπωσδήποτε δεν συγκρίνεται με αυτή του Γιάννη Χατζίνη. Θεωρώ αδιανόητο, να βλέπουμε τον Καραγάτση της Ελισάβετ Κοτζιά να είναι κάτι σαν βοσκός, που εκεί που έβοσκε τα πρόβατα είπε, «ρε, δεν πάω να γράψω ένα βιβλίο»; Με λίγα λόγια, θεωρεί τραγικό έως γελοίο το γράψιμο του Καραγάτση, την ίδια στιγμή που ο Χατζίνης, για τον ίδιο ακριβώς χαρακτήρα, γράφει το εντελώς αντίθετο.

    Εδώ κάτι δεν πάει καλά:

    Και να προσθέσω ότι η Ελισάβετ Κοτζιά δέχτηκε μια κριτική για το βιβλίο της «Ιδέες και αισθητική. Μεσοπολεμικοί και μεταπολεμικοί πεζογράφοι 1930-1976» από τον Κριαρά – με πάρα πολύ ευγένεια- ο οποίος επισημαίνει αρκετές ελλείψεις:

    Από την άλλη και ο Νίκος Μάντης καταφεύγει σε μια απαξιωτική κριτική, για να υποστηρίξει το «τάξις και ηθική» του γουόκ κινήματος. Αυτό και μόνο δημιουργεί επιφυλάξεις καθώς από ιεροεξεταστικούς, σοβιετικούς ή χουντικούς γύψους η ανθρωπότητα έχει χορτάσει, δεν έχει ανάγκη άλλους. Από εκεί και πέρα, όταν σπουδαία ονόματα της κριτικής ή της λογοτεχνίας αναγνωρίζουν ποιότητα στον Καραγάτση, ο Νίκος Μάντης αναπόφευκτα φαίνεται πολύ λίγος.

    Μάλιστα, πρόσφατα κατάλαβα ότι ο Αναγνωστάκης έγινε το άλλοθι των οπαδών του γύψου. Αλλά ο Αναγνωστάκης γράφει το 1960. Τον ενοχλεί η εμπορικότητα του Καραγάτση, η ιδεολογική ασυνέπεια -με όλους από λίγο- και τον ενοχλεί η αθυροστομία του.

    Αλλά εδώ βλέπω να έχουν πάρει μια φράση του Αναγνωστάκη και την έβαλαν σε άλλα συμφραζόμενα. Αν πρόκειται για όσα έγραψε στο περιοδικό κριτική το 1960, αυτό είναι απάτη! Δεν μπορείς να πάρεις τη φράση του Αναγνωστάκη «έχει δικαίωμα να γράφει τέτοιες φράσεις» όπου ειρωνεύεται τις επιγραμματικές «αμπελοφιλοσοφίες» (κατά τη γνώμη του Αναγνωστάκη) και να την κολλήσεις όπου γουστάρεις εσύ!

  123. Στέλιος said

    63 Ο Σεφέρης που δεν ήταν ιδιαίτερα αριστερός, ενοχλήθηκε από ένα άρθρο του Καζαντζάκη για την νέα τάξη πραγμάτων του1940 (πριν την είσοδο της Ελλάδας στον πόλεμο). Στις Μερες Γ υπάρχει η απαντητική του επιστολή. Ο Αιμίλιος Χουρμούζιος λέει πως οι αριστεροί αντιπαθούσαν τον Καζαντζάκη γιατί πήρε συνέντευξη από τον Μουσολίνι. Κατά τον Χουρμούζιο, άλλαξαν γνώμη όταν ο Καζαντζάκης δεχόταν τη «δημαγωγική επίθεση της υπερδεξιάς» και ο ραδιοσταθμός της Μόσχας τον υποστήριξε. Πέρα από τις πολιτικές θέσεις του Καζαντζάκη, η Οδύσσεια του μάλλον ήταν δυσκολοχώνευτη για τους κριτικούς, και για ποιητές όπως το Σεφέρη και το Βάρναλη.

  124. DaPonte said

    Είναι πολύ αργά και η μνήμη μου χωλαίνει κάπως, θα παραθέσω όμως ένα απόφθεγμα του Καραγάτση όπως το θυμάμαι:

    » Ο άνθρωπος δεν είναι ακόμα απόλυτα πολιτισμένο ον εφόσον τρώει, αφοδεύει και αγαπάει. Όταν πάψει να τρώει, να αφοδεύει και να αγαπάει θα είναι πια απόλυτα πολιτισμένο ον. Τίποτα όμως δε θα δύναται να κρύψει την απόλυτη ασχήμια του.»

    Τα ταξιδιωτικά του κείμενα, όπου μεταφέρει στο χαρτί προσωπικές εμπειρίες, διαβάζονται ευχάριστα, έχουν χιούμορ και λεπτή ειρωνεία.

  125. Αντώνης said

    #106

    “I started talking to myself; then I started arguing with myself; then I started losing the arguments.” (Woody Allen)

  126. Καλημέρα!
    Ούτε κατάλαβα πως διπλασιάστηκε το 110 κι έγινε και 111…
    Να και μια συνέντευξη της Ρένας Λούνα στο περιοδικό Κ της κυριακάτικης Καθημερινής, όπου μαθαίνουμε το βιβλίο της «Οι αλεπούδες του Περ-Λασαίζ» εκδόσεις Μωβ Σκίουρος.
    https://www.kathimerini.gr/opinion/interviews/563053726/rena-loyna-giati-kaneis-toso-endelechi-ereyna-gia-na-grapseis-ena-vivlio/

  127. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Ελεύθερος ο Ασάνζ.

  128. Alexis said

    #0: Γενικά όμως, και όχι μόνο για τον Καραγάτση, είμαι αντίθετος στις κινήσεις «ακύρωσης», στο κάνσελ που λένε. Διαφωνώ επίσης κατηγορηματικά με κάθε πρόταση να διορθωθούν τα σεξιστικά ή ρατσιστικά ή αντισημιτικά ή ό,τι άλλο αποσπάσματα στον Βάρναλη, στον  Παπαδιαμάντη, στον Αριστοφάνη, στον  Ζολά ή στον Σέξπιρ.

    Θα συμφωνήσω.
    Εάν η αποτίμηση της λογοτεχνίας γίνεται με κριτήρια (σημερινής) πολιτικής ορθότητας, φοβάμαι ότι θα πρέπει να πετάξουμε το 90% της παγκόσμιας λογοτεχνικής παραγωγής.
    Από την άλλη, θεωρώ θεμιτό να επισημαίνονται τα όποια «σεξιστικά, ρατσιστικά, αντισημιτικά ή ό,τι άλλο» αποσπάσματα, και να γίνονται αντικείμενο δημόσιας συζήτησης.
    Με νηφαλιότητα πάντα και όχι με κραυγές του τύπου «ας τελειώνουμε πια με τον Χ…»

  129. Theo said

    @128:

    Κι ένα καλό νέο επιτέλους!

    Χρειάστηκε όμως να δηλώσει ένοχος σε αμερικάνικο δικαστήριο.

  130. Nestanaiοs said

    Πανεπιστημιακοί ανά τον κόσμο, από όλους τους Έλληνες, γνωρίζουν μόνο τον Καζαντζάκη και έχουν διαβάσει όλα του τα βιβλία.

  131. sarant said

    Καλημέρα από εδώ!

    117 Έπος!

    122 Δηλαδή, γίνεται κλήρωση; Ενώπιον ποιων;

    124 Είχε υμνήσει και τον Φράνκο ο Καζαντζάκης, είχε πάρει σαφή θέση στον ισπανικό εμφύλιο

    128 Ναι μπράβο

    130 Υποθέτω για τα προσχήματα.

  132. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Ρένα Λούνα, Βίβιαν Στεργίου κλπ- μετά συγχωρήσεως.. 🙂

    https://www.iefimerida.gr/ellada/o-m-karagatsis-dihazei-itan-sexistiki-i-megali-himaira-yper-kai-kata

  133. Παναγιώτης Κ. said

    128. Η καλή είδηση της ημέρας.

    129.Έτσι!

    Για να…συνωμοσιολογήσω, όλο αυτός ο ορυμαγδός περί πολιτικής ορθότητας, woke κουλτούρας και…κάνσελ (μα πόσους καινούργιους όρους να αφομοιώσουμε και μείς οι…δυστυχείς) είναι εξυπηρετικός για το κατεστημένο. Και όπως έλεγε και η Αλέκα, κάποια πράγματα λειτουργούν αντικειμενικά…
    Με ΗΠΑνή προέλευση εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο. Και η Α. μια χαρά βολεύτηκε. Υιοθέτησε όλο αυτό το συνονθύλευμα που τάχα έχει προοδευτική χροιά και έτσι δεν χρειάζεται να λερώσει τα σκαρπίνια της ασχολούμενη με τα μεγάλα προβλήματα της πλειοψηφίας.

  134. 14 Sarant

    «Δεν είναι πειστικό, δεν λέγεται πόρνος όποιος πηδάει πολλές.»

    το Λκν καταγράφει τη λέξη με έννοια κάπως διαφορετική από την πόρνη αλλά πολύ πιο χυδαία

    πόρνος ο [pórnos] Ο18: χαρακτηρισμός ιδιαιτέρως ασελγούς και ακόλαστου ανθρώπου. [λόγ. < αρχ. πόρνος `παθητικός ομοφυλόφιλος΄]

  135. spyridos said

    124

    Ο μπάρμπα Νίκος καύλωνε πολύ με τους πατερούληδες και μισούσε τις ανεξάρτητες γυναίκες.

  136. Πουλ-πουλ said

    Καλά κάνουν τα κορίτσια (Β.Σ.&Ρ.Λ.) και σκοτώνουν τους παππούδες τους, c’ est normal. Αλλά αφού ξεμπέρδέψαν με τη Μαρίνα, το τοτέμ του Καραγάτση, μήπως να ασχοληθούν και με τη Ναστάζια Φιλίποβνα, το τοτέμ του Ηλίθιου;

  137. Alexis said

    #112: Να περνάς καλά…

  138. spyridos said

    137

    Ποίος ασχολήθηκε με τη Μαρίνα; Τι έχασα;

    ‘H είναι μια προσπάθεια να εξισώσουμε το μυρμήγκι με τον ελέφαντα;

  139. 139 Για τη Μαρίνα της Μεγάλης Χίμαιρας λέει, όχι τη Μαρίνα Καραγάτση.

  140. Πέπε said

    132 (122)

    Ενώπιον κανενός. Η Τράπεζα διαθέτει ένα απόθεμα από «κριτήρια», δηλαδή διαγωνίσματα εξετάσεων, τα οποία αναρτώνται δημόσια και μπορείς να τα δεις, να τα χρησιμοποιήσεις στο μάθημα κλπ., και όταν έρθει η ώρα των εξετάσεων γίνεται μια e-διαδικασία και σου βγάζει ένα στην τύχη. Μάλιστα υποτίθεται ότι αν για χ-ψ λόγους δε σου αρέσει, έχεις άλλες δύο προσπάθειες, οπότε έχει επικρατήσει να βγάζουμε ούτως ή άλλως τρία και μετά να διαλέγουμε. (Τα διαλέγουμε όμως ολόκληρα, όχι συνδυαστικά.)

    Τα θέματα δεν είναι πλήρη: καλύπτουν ένα μέρος των μονάδων, και για να βγουν και οι υπόλοιπες ο καθηγητής ή οι καθηγητές (όταν είναι διαφορετικοί στα τμήματα της ίδιας τάξης) συμπληρώνουν με δικά τους.

    Η ιδιαιτερότητα στο μάθημα Γλώσσας-Λογοτεχνίας (που είναι ενιαίο, όχι δύο μαθήματα) είναι ότι η Τράπεζα βγάζει και τα δύο κείμενα στα οποία στηρίζονται τα θέματα, επομένως τα συμπληρωματικά θέματα πρέπει να τα βγάλουμε εκείνη την ώρα. Ενώ ένας μαθηματικός π.χ. ετοιμάζει από πριν τα δικά του.

    Όλα αυτά στο Λύκειο. Στο Γυμνάσιο όπως τα ξέρατε.

  141. sarant said

    141 Μάλιστα. Εχει ελεγχθεί η ποιότητα (και η ορθότητα) των τραπεζικών θεμάτων; Γιατί έχω δει δημοσιεύσεις για λάθη και ασάφειες.

  142. Αλφα_Χι said

    141. 142.

    Η Τράπεζα θεμάτων εξυπηρετεί ένα μόνο στόχο : Τη δημιουργία ενός ασφυκτικού πλαισίου για τον έλεγχο της διδασκαλίας και τη μετατροπή του σχολείου σε εξεταστικό κέντρο. Δηλ. ο καθηγητής θα προσελκύει την προσοχή των μαθητών λέγοντας συνεχώς «αυτό είναι σημαντικό γιατί μπαίνει στις εξετάσεις» και όχι «γιατί πρόκειται για ένα σημαντικό γεγονός ή για ένα αξιόλογο λογοτεχνικό έργο» κ.ο.κ. Κι αν κάποιος καθηγητής «ξεστρατίζει» από το πλαίσιο και λέει κάτι παραπάνω θα αντιδρούν τα παιδιά λέγοντας, «αυτό γιατί μας το λέτε, μπαίνει στις εξετάσεις;».

    Παράδειγμα της αξιοπιστίας ή μη των επιτροπών που επιλέγουν τα θέματα το παρακάτω. (Το ερώτημα περιλαμβανόταν στο βιβλίο της Ιστορίας Προσανατολισμού Γ΄ Λυκείου και μπήκε στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις):

    Η λέξη στο βιβλίο: https://imgur.com/a/La1EmST

    Η απάντηση που έπρεπε να δοθεί ήταν η παράγραφος που περιλάμβανε τη λέξη:

    Ερώτημα: Αποτελεί μια μεμονωμένη λέξη (γραμμένη και με μικρό στην αρχή της πρότασης) ιστορικό όρο, χωρίς κάποιον προσδιορισμό (π.χ. εκμετάλλευση των σκωριών);

    Τέλος: Ερώτημα που περιλάμβανε πριν χρόνια τράπεζα θεμάτων για εξετάσεις πιστοποίησης των ΙΕΚ στην ειδικότητα κομμωτριών-αισθητικής ήταν: Πότε ξύρισαν για πρώτη φορά τα γένια τους οι άντρες. Και η απάντηση ήταν ότι αυτό το επέβαλε ο Μέγας Αλέξανδρος πριν από τη μάχη της Ισσού για να μην τους πιάνουν από τα γένια οι εχθροί και τους γκρεμίζουν από τ’ άλογα. (Οπότε τέλειο το κούρεμα οι κομμώτριες).

  143. Πέπε said

    142

    Μερικά είναι ό,τι να ‘ναι. Πολλά δε είναι γενικώς μεν αξιοπρεπή, αλλά με μικρολαθάκια (τυπογραφικά κλπ.).

    Νομίζω ότι τα υποβάλλει όποιος συνάδελφος έχει όρεξη. Δεν ξέρω αν ανεβαίνουν αυτόματα στην τράπεζα ή γίνεται κάποια επιλογή.

  144. sarant said

    143 Κεφαλαίο Σ οπωσδήποτε

  145. gazakas said

    Έχει εντελώς αποκτηνωθεί. Δεν είναι πια παρά μια μήτρα διψασμένη για συνουσία, με πέη υποταγμένα στην ηδονική της έκρηξη. Δεν είναι παρά ένα κτήνος πορνικό. Έγινε πια πόρνη. Προκαλεί πια τους πάντες χωρίς να το θέλει, χωρίς να καταλαβαίνει πως το θέλει. Την κυβερνάει η υπερέκκριση των ωοθηκών της. Ένα σφουγγάρι ποτισμένο στην πιο χυδαία εστραδιόλη, κυνικά προκλητικό, πρόθυμο να σμιχτεί με την κάθε τεστοστερόνη που θα συναπαντήσει μπροστά του.

    (Σημειώνω ότι σε κάποια αποσπάσματα που σταχυολογεί η Ρ. Λούνα, μιλάνε ήρωες του Καραγάτση, εξού και η κριτική που δέχτηκε πως μπερδεύει τον  συγγραφέα με τους ήρωές του, όμως εδώ μιλάει ο αφηγητής).

    Νίκο, δεν ισχύει, και στο σημείο αυτό πρόκειται ρητά για τις σκέψεις του Μηνά, οι οποίες μάλιστα είναι μέσα σε εισαγωγικά στο πρωτότυπο (θα ανέβαζα και την εικονα, αλλά δεν ξέρω πώς).

    Εδώ είναι και η δική μου συμβολή στη συζήτηση πάντως: https://marginalia.gr/arthro/i-megali-ximaira-i-kritiki-tis-kai-mia-kritiki-tis-kritikis-tis/

  146. Μαρία said

    143 Οτιδήποτε εκτός σχολικού εγχειριδίου δεν εξετάζεται. Αυτό αποστηθίζουν ή και παπαγαλίζουν. Γι’ αυτό και η αδιαφορία των περισσότερων για το κάτι παραπάνω. Δεν φταίει γι’ αυτό η τράπεζα θεμάτων.

    Για τις σκωρίες σε εισαγωγικά με μικρό ή κεφαλαίο για τους μαθητές το ιστορικό πλαίσιο είναι δεδομένο.

  147. sarant said

    146 Στέκομαι διορθωμένος τότε.

  148. freierdenker said

    146, πολύ καλογραμμένο άρθρο.

    Δεν έχω διαβάσει το βιβλίο, ή το διάβασα και το έχω ξεχάσει, αλλά αναρωτιέμαι σε τι είδους αναγνωστικό κοινό μπορεί να άρεσε το απόσπασμα, έστω και αν δεχτούμε ότι δεν είναι αντιπροσωπευτικό του βιβλίου. Το συνδυάζω και με το σχόλιο του άρθρου για το μεταβαλλόμενο δημογραφικό προφίλ του αναγνωστικού κοινού, όπως και με τον χαρακτηρισμό σοβαρό Άρλεκιν που χρησιμοποιούν κάποιοι. Άρλεκιν διαβάζουν οι λαϊκές γυναίκες.

    Αν μου επιτραπεί ένα κάπως αυθαίρετο σχόλιο, στο μυαλό μου, οι άνδρες αναγνώστες ερωτικής λογοτεχνίας είναι κάπως κουλτουριάρηδες. Ένας δηλαδή εύκολα αναγνωρίσιμος για εμάς ανθρωπολογικός τύπος. Στρογγυλό πρόσωπο, μούσι, φαλακρίτσα. Αναρωτιέμαι όμως αν η γυναίκα αναγνώστρια ερωτικής λογοτεχνίας είναι κάπως πιο λαϊκή, και κατά συνέπεια πιο terra incognita για τους επαΐοντες. Αυτός δηλαδή ο άγνωστος που άθελα τους πατρονάρουν, δεν είναι ο απλός άνθρωπος γενικά, αλλά η απλή γυναίκα ειδικότερα.

  149. Πέπε said

    147

    Για τις σκωρίες σε εισαγωγικά με μικρό ή κεφαλαίο για τους μαθητές το ιστορικό πλαίσιο είναι δεδομένο.

    Σύμφωνοι, αλλά και πάλι η ερώτηση δεν οφείλει να διατυπώνεται κατά τρόπο αντικειμενικά σαφή; Όταν λέμε «δώστε τον ορισμό του κύκλου», ένας είναι ο ορισμός, ακόμη και γι’ αυτούς που δεν τον ξέρουν. Στις σκωρίες είναι σαν να τους κλείνει το μάτι συνθηματικά: «για μας εδώ στην παρέα που ξέρουμε από Λαύριο, τι είναι οι σκωρίες;»

  150. Παναγιώτης Κ. said

    Τράπεζα θεμάτων και Μαθηματικά.
    Αν δεν κάνω λάθος, η πρώτη χρονιά που τέθηκε σε λειτουργία η Τράπεζα θεμάτων ήταν το 2014. (Χρονιά που αφυπηρέτησα). Η εντύπωσή μου τότε ήταν θετική. Η σχετική συνθετότητα των θεμάτων, εκ των πραγμάτων έθετε ψηλότερα τον μαθησιακό πήχη.
    Έκτοτε, δεν ασχολήθηκα. Με συναδέλφους με τους οποίους συζητώ δεν εκφράστηκαν αρνητικά για τον συγκεκριμένο θεσμό. Θα ξαναθέσω το θέμα στους συναδέλφους για να δω αν κάτι άλλαξε.

  151. Πέπε said

    151

    Μαθηματικός, που να ξέρει την ύλη του, έχει μεγάλο περιθώριο να βγάλει κακά θέματα; Γιατί ο φιλόλογος έχει άπειρο.

  152. Παναγιώτης Κ. said

    152. Νομίζω όχι.
    Εξ άλλου, σε ποσοστό 75% η θεματολογία είναι ίδια και σχετική διαφοροποίηση υπάρχει στο λεγόμενο Δ θέμα.

  153. Χρηστάρας said

    Κατά τη γνώμη μου ο Μ. Καραγάτσης ήταν ένας συγγραφέας ικανός για καλλιτεχνική γραφή, όπως δείχνουν τουλάχιστον τα μυθιστορήματά του «Κίτρινος φάκελος» και «10», μα συγχρόνως ικανός για κείμενα που απορεί κανείς πώς τα ανέχονταν οι επιμελητές και οι αναγνώστες του. Για παράδειγμα, στη «Μεγάλη Χίμαιρα» υπάρχουν σκηνές που εμπλέκονται διάφορα μυθολογικά όντα, ακόμα και ο θεός Δίας. Αν ο συγγραφέας τα πρόσθεσε για να κόβουν βόλτες στο Αιγαίο ή να κάνουν παρέα στη Χίμαιρα, μάλλον υποβάθμισε το κλίμα και το δράμα του εγχειρήματος.

    Από την άλλη μεριά, στο ίδιο μυθιστόρημα, ο χαρακτήρας της Μαρίνας -όπως τον αποδίδει ο Μ. Καραγάτσης- μπορεί να ερμηνευθεί υπαρξιακά. Μια έξυπνη, ευαίσθητη γυναίκα που δεν πήρε σωστή αγωγή από τη μητέρα της, είχε επώδυνες σεξουαλικές εμπειρίες, μα διψούσε για πραγματική αγάπη και ερωτική απόλαυση.

  154. michaeltz said

    Σκίζουμε!

    Αποκαθηλώσαμε τον Καζαντζάκη, με τη βοήθεια του Πεοδωράκη :-), μέχρι και τον Φασούλα θάψαμε, μόνο που κοστίζει πολύ το φέρετρο, πάνω από δυο μέτρα μήκος! Παραλίγο να κανσελάρουμε και τον Νικοκύρη για ένα σπουδαίο άρθρο. Μόνη μου διαφωνία σε αυτό είναι ότι συμπεριλαμβάνει στο κόρπους των λογοτεχνημάτων τις βλακείες που διαβάζονται από τις γυναίκες επιβάτισσες των μετρό και των τρένων με τη μορφή καθωσπρέπει κειμένων - προϊόντων εργαστηρίων δημιουργικής (!;) γραφής· γραμμένων κι αυτών από γυναίκες!

    Και μας έπιασε και σεμνοτυφία! Για αποσπάσματα του Καραγάτση που τη μαμά του Νικοκύρη θα την ενοχλούσαν πολύ λιγότερο από δικά μας κείμενα! Αν είναι να παρεμβαίνουμε στα λογοτεχνικά κείμενα θα σταματήσουμε να γράφουμε, αφού είναι βέβαιο ότι τα ήθη αλλάζουν συνεχώς. Ποιος έγραψε κάτι προσβλέποντας να διαβάζεται σε χίλια χρόνια; Σχολιάσαμε ποτέ την ατμόσφαιρα στα παλάτια του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης σε Δύση και Ανατολή; Τις γυναίκες του Ερρίκου του Η'; Θυμάμαι τις κατηγόριες ενάντια σε κείμενα του Σεφέρη, του Ελύτη, άλλων συγγραφέων από τον καθηγητή μου των Θρησκευτικών και με πιάνει κλαυσίγελως! Και τους αριστερούς συγγραφείς που λείπανε από τα βιβλία των Νέων Ελληνικών σαν να μην υπήρξαν ποτέ! Βρε Μίλτο86, η δουλεία δεν υπάρχει; Δε σου λέω για τα παιδάκια που πουλάνε οι Ινδοί στις πολυεθνικές, σου λέω τι συμβαίνει στα πορνοστέκια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης! Δε θυμάσαι την ανακοίνωση κάποιας ΜΗΚΥΟ να προσέχουμε περνώντας μπροστά από τα τζαμιλίκια στην πόρτα μερικών Σπιτιών μην και δούμε κάποιο κλαμμένο γυναικείο πρόσωπο και να το αναφέρουμε έστω και τηλεφωνικά; Τόσο καλά δικτυώθηκαν οι σωματέμποροι με αστυνομίες και ΜΜΕ που κατάφεραν να τους ξεχάσουμε; Ευτυχώς και έγραψε κι ο Αθεόφοβος!

    Περισσότερο απ' όλα με αφήνει μ' ανοιχτό το στόμα η βεβαιότητά σας πως υπάρχει κάποιος τρόπος να ακούει στον τάφο του ο Καραγάτσης, ο όποιος Καρά ή Λευκο-γάτσης, και να τρίζουν τα κόκκαλά του, ή να μετανοιώνει για τα γραφτά του! Το έργο τους κρίνουμε, όχι τον συγγραφέα! Έτσι κι αλλιώς, κάθε έργο που αξίζει τον κόπο να διαβαστεί είναι αποτέλεσμα υπέρβασης των συγγραφέων, διαβάζεις τα γραφτά αλλά ξέρεις ότι ο ίδιος ο συγγραφέας δεν θα μπορούσε να τα ξαναγράψει, παρά μόνο αν μπορούσε να ξαναπετύχει την κατάσταση (περίπου τρανς) στην οποία είχε βρεθεί όταν τό 'γραφε. Άπαξ και πεθάνει, τέρμα! Περνάει στην ανυπαρξία, την όποια ψυχή του την έχει βάλει στο έργο του, και τέρμα. Χους ην και εις χουν απέλευσε! Τα βουνά λιώνουν, εμείς, το θαύμα εμείς, με κάποια μορφή αυτοπαρηγορίας, όχι.

Σχολιάστε