Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

  • Κλικάρετε εδώ για να γραφτείτε συνδρομητές και να έχετε ενημέρωση για νέα άρθρα με ηλεμηνύματα (ελληνιστί ημέιλ)

    Προστεθείτε στους 8.778 εγγεγραμμένους.
  • ΟΠΕΚΕΠΕ, η λέξη του 2025!

    Η λέξη της χρονιάς (2025)
  • ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΜΟΥ ΒΙΒΛΙΟ (2021)

  • ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ (2018)

  • ΤΟ ΠΡΟΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ

  • ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΒΙΒΛΙΟ

  • ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟ

  • ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Είμαι ειδικός στη γενοκτονία, την αναγνωρίζω όταν τη βλέπω (άρθρο του Όμερ Μπάρτοβ)

Posted by sarant στο 17 Ιουλίου, 2025


Ο Όμερ Μπάρτοβ, γεννημένος το 1954 στο Ισραήλ, βετεράνος του πολέμου του Γιομ Κιπούρ, είναι ισραηλινός καθηγητής σπουδών γενοκτονίας και ολοκαυτώματος στο πανεπιστήμιο Μπράουν και  θεωρείται διεθνώς αυθεντία σε θέματα γενοκτονίας. Τον είχε αναφέρει πριν  από λίγο καιρό η φίλη μας η Μαρία, δίνοντας λινκ για μια ομιλία του (στα αγγλικά είναι).

Προχτές δημοσίευσε στη Νιου Γιορκ Τάιμς  το άρθρο που θα παρουσιάσω σήμερα. Το πρωτότυπο άρθρο είναι εδώ, αλλά δεν είναι άμεσα προσβάσιμο σε  μη  συνδρομητές.  Βέβαια, το καλό το παλικάρι ξέρει κι άλλο μονοπάτι.

Εκανα ένα πείραμα, έδωσα το κείμενο να το μεταφράσει το ChatGPT και σας το παρουσιάζω εδώ. Είχα σκοπό να μην το επιμεληθώ σχεδόν καθόλου, αλλά τελικά είδα ότι χρειαζόταν η επιμέλεια καθώς το μηχανάκι, ενώ έδινε γενικά ικανοποιητικό  κείμενο, έκανε σποραδικά αδικαιολόγητα λάθη. Έτσι, χτένισα κάμποσο τη μετάφραση, αλλά όχι ριζικά.

Τέλος πάντων, το βλέπετε κι εσείς. Να πω επίσης ότι κάμποσο χρόνο κατανάλωσα στο να αναπαράξω τους πολλούς συνδέσμους του άρθρου -προειδοποιώ δε ότι υπάρχουν  μερικοί σε εβραϊκά άρθρα και ένας στα ολλανδικά.

(Επίσης, για κάποιο περίεργο λόγο το ChatGPT στην αρχή μου έδωσε μετάφραση άλλου άρθρου και ύστερα το μετέφρασε κατά το ήμισυ και το άλλο μισό ήταν άσχετο. Μόνο όταν  έκοψα το πρωτότυπο σε πέντε-έξι ενότητες πήρα πλήρη και πιστή μετάφραση).

Ως προς τον τίτλο, το ChatGPT πρότεινε τρεις λύσεις:

«Είμαι ειδικός στη γενοκτονία. Τη γνωρίζω όταν τη βλέπω.»

ή πιο λογοτεχνικά και φυσικά:

«Ειδικός στη γενοκτονία είμαι. Την αναγνωρίζω όταν τη βλέπω.»

Αν θες πιο σύντομο και αιχμηρό:

«Είμαι μελετητής της γενοκτονίας. Τη διακρίνω αμέσως.»

Μου αρέσει και η τρίτη λύση, αλλά διάλεξα ένα πάντρεμα από τις δύο πρώτες.

Όπως θα δείτε αν διαβάσετε το άρθρο, ο Μπάρτοβ στην  αρχή δεν χαρακτήριζε «γενοκτονία» αυτό που συμβαίνει στη Γάζα. Στην πορεία, άλλαξε  γνώμη. Κι εγώ την ίδια άποψη  είχα με τον Μπάρτοβ, μάλλον πρέπει κι εγώ να αλλάξω γνώμη.

Η εικόνα  είναι από το άρθρο

Είμαι ειδικός στη γενοκτονία, την αναγνωρίζω όταν τη βλέπω – Omer  Bartov, 15 Ιουλίου 2025

Ένα μήνα μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, πίστευα πως υπήρχαν αποδείξεις ότι ο ισραηλινός στρατός είχε διαπράξει εγκλήματα πολέμου και πιθανώς εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην αντεπίθεσή του στη Γάζα. Όμως, αντίθετα με τις κραυγές των σφοδρότερων επικριτών του Ισραήλ, οι αποδείξεις δεν μου φαίνονταν ότι έφταναν στο έγκλημα της γενοκτονίας.

Μέχρι τον Μάιο του 2024, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (I.D.F.) είχαν διατάξει περίπου ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιους που είχαν καταφύγει στη Ράφα — την πιο νότια και τελευταία σχετικά ανεπηρέαστη πόλη της Λωρίδας της Γάζας — να μετακινηθούν στην παραθαλάσσια περιοχή του Μαουάσι, όπου δεν υπήρχαν σχεδόν καθόλου καταφύγια. Έπειτα, ο στρατός κατέστρεψε μεγάλο μέρος της Ράφα, ένα έργο που ολοκληρώθηκε κυρίως έως τον Αύγουστο.

Στο σημείο εκείνο δεν ήταν πλέον δυνατό να αρνείται κανείς ότι η πορεία των επιχειρήσεων των I.D.F. συμφωνούσε με τις δηλώσεις που έδειχναν πρόθεση γενοκτονίας, που είχαν γίνει από ηγέτες του Ισραήλ τις πρώτες μέρες μετά την επίθεση της Χαμάς. Ο πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu είχε υποσχεθεί ότι ο εχθρός θα πλήρωνε «τεράστιο τίμημα» για την επίθεση και πως οι I.D.F. θα μετατρέψουν μέρη της Γάζας σε «χαλάσματα», ενώ καλούσε «τους κατοίκους της Γάζας» να «φύγουν τώρα καθώς θα δράσουμε με σφοδρότητα παντού».

Ο Netanyahu κάλεσε τους πολίτες να θυμηθούν «τι έκανε ο Αμαλήκ σε σας», αναφορά που πολλοί θεώρησαν ως υπαινιγμό προς την απαίτηση του χωρίου της Βίβλου που καλούσε τους Ισραηλίτες να εξοντώσουν «και άνδρα και γυναίκα και παιδίον και θηλάζον» των παλαιών  εχθρών τους. Κυβερνητικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι χαρακτήρισαν τους Παλαιστινίους «ανθρώπινα ζώα» και, αργότερα, προχώρησαν σε εκκλήσεις για «ολοκληρωτική εξόντωση». Ο Nissim Vaturi, αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου, ανέφερε στο X ότι το έργο του Ισραήλ πρέπει να είναι «η εξαφάνιση της Λωρίδας της Γάζας από τον χάρτη». Οι ενέργειες του Ισραήλ μπορούν να εξηγηθούν μόνο ως υλοποίηση της διακηρυγμένης πρόθεσής του: να καταστήσει τη Ράφα μη κατοικήσιμη για τον παλαιστινιακό πληθυσμό. Πιστεύω ότι στόχος ήταν — και παραμένει — να εξαναγκαστεί ο πληθυσμός είτε να εγκαταλείψει ολοκληρωτικά τη Λωρίδα είτε, αφού δεν έχει πού να πάει, να εξουθενωθεί με βομβαρδισμούς και σοβαρή έλλειψη τροφής, καθαρού νερού, αποχέτευσης και ιατρικής βοήθειας, έτσι ώστε να καταστεί αδύνατη η ύπαρξη των Παλαιστινίων στη Γάζα ως ομάδας.

Το αναπόφευκτο συμπέρασμά μου: το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία εναντίον του παλαιστινιακού λαού. Μεγαλωμένος σε σιωνιστική οικογένεια, έχοντας ζήσει το πρώτο μισό της ζωής μου στο Ισραήλ, έχοντας υπηρετήσει στον στρατό ως στρατιώτης και αξιωματικός και έχοντας αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος της σταδιοδρομίας μου στην  έρευνα και τη συγγραφή για εγκλήματα πολέμου και το Ολοκαύτωμα, αυτό το συμπέρασμα ήταν  οδυνηρό για μένα και του αντιστάθηκα όσο μπορούσα. Αλλά διδάσκω σπουδές γενοκτονίας επί ένα τέταρτο του αιώνα. Τη διακρίνω όταν τη βλέπω.

Δεν είναι μόνο δική μου άποψη. Ολοένα περισσότεροι ειδικοί σε σπουδές γενοκτονίας και διεθνούς δικαίου καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα. Το ίδιο έχει πει η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, η Francesca Albanese, καθώς και η Διεθνής Αμνηστεία. Η Νότια Αφρική έχει ασκήσει προσφυγή γενοκτονία εναντίον του Ισραήλ για γενοκτονία στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Η συνεχιζόμενη άρνηση προσδιορισμού του Ισραήλ ως γενοκτονικού, από κράτη,  διεθνείς οργανισμούς και ειδικούς, όχι μόνο θα βλάψει απροσμέτρητα τους λαούς της Γάζας και του Ισραήλ, αλλά και το σύστημα του διεθνούς δικαίου, θεμέλιο χτισμένο ύστερα από το Ολοκαύτωμα για να αποτρέψει τέτοια εγκλήματα. Απειλεί τις βάσεις της ηθικής τάξης στην οποία όλοι βασιζόμαστε.

* * *

Το έγκλημα της γενοκτονίας ορίστηκε το 1948 από τα Ηνωμένα Έθνη ως η «πρόθεση καταστροφής, εξ ολοκλήρου ή εν μέρει, μιας εθνικής, εθνοτικής, φυλετικής ή θρησκευτικής ομάδας, ως τέτοιας». Για να οριστεί κάτι ως γενοκτονία, συνεπώς, πρέπει να τεκμηριωθεί τόσο η πρόθεση όσο και η υλοποίησή της. Στην περίπτωση του Ισραήλ, αυτή η πρόθεση έχει διατυπωθεί δημόσια από πολλούς αξιωματούχους και ηγέτες. Όμως η πρόθεση μπορεί επίσης να συναχθεί από ένα συγκεκριμένο πρότυπο επιχειρήσεων στο πεδίο, και αυτό το πρότυπο είχε καταστεί σαφές ήδη από τον Μάιο του 2024 — και έκτοτε γίνεται ακόμη πιο ξεκάθαρο — καθώς οι IDF κατέστρεφαν συστηματικά τη Λωρίδα της Γάζας.

Οι περισσότεροι μελετητές της γενοκτονίας είναι επιφυλακτικοί ως προς την εφαρμογή του όρου σε σύγχρονα γεγονότα, ακριβώς λόγω της τάσης — από τότε που ο όρος επινοήθηκε το 1944 από τον Πολωνοεβραίο νομικό Ραφαήλ Λέμκιν — να αποδίδεται σε οποιαδήποτε περίπτωση σφαγής ή απάνθρωπης βίας. Πράγματι, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η κατηγορία της γενοκτονίας θα έπρεπε να εγκαταλειφθεί πλήρως, καθώς συχνά χρησιμεύει περισσότερο για να εκφράσει αγανάκτηση παρά για να προσδιορίσει ένα συγκεκριμένο έγκλημα.

Ωστόσο, όπως αναγνώρισε ο ίδιος ο Λέμκιν, και όπως αποδέχτηκαν αργότερα τα Ηνωμένα Έθνη, είναι ζωτικής σημασίας να μπορούμε να διακρίνουμε την προσπάθεια εξόντωσης μιας συγκεκριμένης ομάδας ανθρώπων από άλλα εγκλήματα που εμπίπτουν στο διεθνές δίκαιο, όπως τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Αυτό διότι, ενώ τα άλλα εγκλήματα περιλαμβάνουν αδιάκριτη ή εσκεμμένη θανάτωση αμάχων ως μεμονωμένων ατόμων, η γενοκτονία συνίσταται στη θανάτωση ανθρώπων ως μελών μιας ομάδας, με σκοπό την ανεπανόρθωτη καταστροφή της ομάδας αυτής, ώστε να μην μπορέσει ποτέ να ανασυσταθεί ως πολιτική, κοινωνική ή πολιτιστική οντότητα. Και, όπως έδειξε η διεθνής κοινότητα με την υιοθέτηση της σχετικής σύμβασης, είναι υποχρέωση όλων των κρατών που την έχουν υπογράψει να αποτρέψουν μια τέτοια απόπειρα, να κάνουν ό,τι μπορούν για να τη σταματήσουν ενώ συμβαίνει και να τιμωρήσουν στη συνέχεια όσους συμμετείχαν στο «έγκλημα των εγκλημάτων» — ακόμη κι αν αυτό διαπράχθηκε εντός των συνόρων ενός κυρίαρχου κράτους.

Ο χαρακτηρισμός της γενοκτονίας φέρει σοβαρές πολιτικές, νομικές και ηθικές συνέπειες. Χώρες, πολιτικοί και στρατιωτικοί που θεωρούνται ύποπτοι, κατηγορούνται ή κρίνονται ένοχοι για γενοκτονία θεωρούνται εκτός των ορίων της ανθρώπινης κοινότητας και μπορεί να διακινδυνεύσουν ή να χάσουν το δικαίωμα να παραμείνουν μέλη της διεθνούς κοινότητας. Μια απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ICJ) ότι ένα συγκεκριμένο κράτος διαπράττει γενοκτονία — ειδικά αν συνοδευτεί από απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ — μπορεί να οδηγήσει σε αυστηρές κυρώσεις.

Πολιτικοί ή στρατηγοί που κατηγορούνται ή καταδικάζονται για γενοκτονία ή άλλες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) μπορούν να συλληφθούν εκτός της χώρας τους. Και μια κοινωνία που ανέχεται ή συγκαλύπτει τη γενοκτονία — ανεξαρτήτως των απόψεων των μεμονωμένων πολιτών της — θα φέρει αυτό το «σημάδι του Κάιν» για πολύ καιρό μετά την κατάσβεση των πυρκαγιών του μίσους και της βίας.

* * *

Το Ισραήλ αρνείται όλες τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία. Οι I.D.F. δηλώνουν ότι διερευνούν αναφορές για εγκλήματα, αν και σπάνια δημοσιοποιούν τα ευρήματά τους, και όταν αναγνωρίζονται παραβιάσεις πειθαρχίας ή πρωτοκόλλου συνήθως επιβάλλουν ήπιες ποινές στο προσωπικό τους. Οι στρατιωτικοί και πολιτικοί ηγέτες του Ισραήλ περιγράφουν επανειλημμένα τις I.D.F. ως φορείς νόμιμων ενεργειών, ισχυρίζονται ότι προειδοποιούν τον άμαχο πληθυσμό να εκκενώσει περιοχές που πρόκειται να βομβαρδιστούν και κατηγορούν τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες.

Στην πραγματικότητα, η συστηματική καταστροφή στη Γάζα, όχι μόνο κατοικιών αλλά και άλλων υποδομών — κυβερνητικά κτίρια, νοσοκομεία, πανεπιστήμια, σχολεία, τζαμιά, μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, μονάδες επεξεργασίας νερού, γεωργικές εκτάσεις και πάρκα — αντανακλά μια πολιτική που αποσκοπεί στο να καταστήσει εξαιρετικά απίθανη την αναβίωση της παλαιστινιακής ζωής στην περιοχή.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Haaretz, περίπου 174.000 κτίρια έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές, κάτι που αντιστοιχεί  έως και στο 70% όλων των κατασκευών στη Λωρίδα της Γάζας. Μέχρι στιγμής, περισσότεροι από 58.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Γάζας, μεταξύ αυτών περισσότερα από 17.000 παιδιά, που αποτελούν σχεδόν το ένα τρίτο του συνολικού αριθμού θυμάτων. Πάνω από 870 από αυτά τα παιδιά ήταν κάτω του ενός έτους.

Περισσότερες από 2.000 οικογένειες έχουν εξολοθρευτεί, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές. Επιπλέον, 5.600 οικογένειες έχουν τώρα μόνο έναν επιζώντα. Πιστεύεται ότι τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι εξακολουθούν να είναι θαμμένοι κάτω από τα συντρίμμια των σπιτιών τους. Πάνω από 138.000 έχουν τραυματιστεί ή ακρωτηριαστεί.

Η Γάζα φέρει πλέον το μακάβριο προνόμιο να έχει τον υψηλότερο αριθμό παιδιών με ακρωτηριασμούς ανά κάτοικο στον κόσμο. Μια ολόκληρη γενιά παιδιών που υφίστανται συνεχή στρατιωτική επίθεση, απώλεια γονέων και μακροχρόνιο υποσιτισμό θα υποφέρουν από σοβαρές σωματικές και ψυχικές συνέπειες για το υπόλοιπο της ζωής τους. Αμέτρητοι επιπλέον χρόνια ασθενείς έχουν ελάχιστη πρόσβαση σε νοσοκομειακή φροντίδα.

Η φρίκη των όσων συμβαίνουν στη Γάζα εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από τους περισσότερους παρατηρητές «πόλεμος». Όμως αυτό είναι λανθασμένος όρος. Τον τελευταίο χρόνο, οι I.D.F. δεν αντιμετωπίζουν έναν οργανωμένο στρατιωτικό σχηματισμό. Η εκδοχή της Χαμάς που σχεδίασε και εκτέλεσε τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου έχει καταστραφεί, αν και η εξασθενημένη οργάνωση συνεχίζει να μάχεται τις ισραηλινές δυνάμεις και διατηρεί τον έλεγχο του πληθυσμού σε περιοχές που δεν κατέχει ο ισραηλινός στρατός.

Σήμερα οι I.D.F. συμμετέχουν κυρίως σε μια επιχείρηση κατεδάφισης και εθνοκάθαρσης. Έτσι χαρακτήρισε την προσπάθεια εκκαθάρισης του βόρειου τμήματος της Γάζας από τον πληθυσμό ο πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου και υπουργός Άμυνας, ο σκληροπυρηνικός Μοσέ Γιααλόν, τον Νοέμβριο στον ισραηλινό σταθμό Democrat TV, και σε επόμενα άρθρα και συνεντεύξεις.

Στις 19 Ιανουαρίου, υπό την πίεση του Ντόναλντ Τραμπ, μια μέρα πριν από την ανάληψη εκ νέου της προεδρίας, τέθηκε σε ισχύ εκεχειρία, διευκολύνοντας την ανταλλαγή ομήρων στη Γάζα με παλαιστίνιους κρατούμενους στο Ισραήλ. Όμως μετά τη παραβίαση της εκεχειρίας από το Ισραήλ στις 18 Μαρτίου, οι I.D.F. εκτελούν ένα ευρέως δημοσιοποιημένο σχέδιο συγκέντρωσης ολόκληρου του πληθυσμού της Γάζας στο ένα τέταρτο της περιοχής σε τρεις ζώνες: την Πόλη της Γάζας, τα κεντρικά προσφυγικά στρατόπεδα και την παράκτια ζώνη Μαουάσι στη νοτιοδυτική άκρη της Λωρίδας.

Με τη χρήση μεγάλου αριθμού από μπουλντόζες και τεράστιων αεροπορικών βομβών που προμηθεύονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο στρατός φαίνεται να προσπαθεί να γκρεμίσει κάθε εναπομείνασα κατασκευή και να εδραιώσει τον έλεγχο στα υπόλοιπα τρία τέταρτα της περιοχής.

Αυτό διευκολύνεται επίσης από ένα σχέδιο που παρέχει — κατά διαστήματα — περιορισμένες προμήθειες βοήθειας σε λίγα σημεία διανομής που φυλάσσονται από τον ισραηλινό στρατό, τραβώντας τους ανθρώπους προς το νότο. Πολλοί κάτοικοι της Γάζας σκοτώνονται στην απελπισμένη προσπάθεια να βρουν τροφή, και η κρίση λιμού βαθαίνει. Στις 7 Ιουλίου, ο υπουργός Άμυνας Ισραήλ Κατζ δήλωσε ότι οι I.D.F. θα κατασκευάσουν μια «ανθρωπιστική πόλη» πάνω στα ερείπια του Ράφα για να φιλοξενήσουν αρχικά 600.000 Παλαιστίνιους από την περιοχή Μαουάσι, οι οποίοι θα προμηθεύονται εφόδια από διεθνείς οργανισμούς και δεν θα τους επιτρέπεται να φύγουν.

* * *

Κάποιοι θα μπορούσαν να χαρακτηρίσουν την εκστρατεία αυτή ως εθνοκάθαρση, όχι γενοκτονία. Όμως υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στα δύο εγκλήματα. Όταν μια εθνοτική ομάδα δεν έχει πού να πάει και μετακινείται συνεχώς από τη μία λεγόμενη «ασφαλή ζώνη» στην άλλη, ενώ βομβαρδίζεται και λιμοκτονεί αδιάκοπα, η εθνοκάθαρση μπορεί να μετατραπεί σε γενοκτονία.

Αυτό συνέβη σε αρκετές γνωστές γενοκτονίες του 20ού αιώνα, όπως εκείνη των Χερέρο και Νάμα στη Γερμανική Νοτιοδυτική Αφρική, σημερινή Ναμίμπια, που ξεκίνησε το 1904· των Αρμενίων στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο· και βεβαίως ακόμα και στο Ολοκαύτωμα, που ξεκίνησε με την προσπάθεια των Ναζί να εκδιώξουν τους Εβραίους και κατέληξε στην εξόντωσή τους.

Μέχρι σήμερα, μόνο λίγοι μελετητές του Ολοκαυτώματος –και κανένας θεσμός αφιερωμένος στη μελέτη και τη μνήμη του– δεν έχουν εκδώσει προειδοποίηση ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, εθνοκάθαρση ή γενοκτονία. Αυτή η σιωπή έχει γελοιοποιήσει το σύνθημα «Ποτέ ξανά», μετατρέποντας το νόημά του από δήλωση αντίστασης απέναντι στην απανθρωπιά όπου κι αν εκδηλώνεται, σε δικαιολογία, απολογία, ακόμη και σε λευκή επιταγή για την καταστροφή άλλων, στο όνομα του ότι εσύ υπήρξες θύμα στο παρελθόν.

Αυτό είναι ένα ακόμη στοιχείο από το ανυπολόγιστο κόστος της τρέχουσας καταστροφής. Καθώς το Ισραήλ προσπαθεί κυριολεκτικά να εξαλείψει την παλαιστινιακή παρουσία στη Γάζα και ασκεί ολοένα αυξανόμενη βία στη Δυτική Όχθη, το ηθικό και ιστορικό κεφάλαιο στο οποίο στηριζόταν μέχρι σήμερα το εβραϊκό κράτος εξαντλείται.

Το Ισραήλ, που δημιουργήθηκε μετά το Ολοκαύτωμα ως απάντηση στη ναζιστική γενοκτονία των Εβραίων, επέμενε πάντα ότι οποιαδήποτε απειλή στην ασφάλειά του πρέπει να εκλαμβάνεται ως πιθανός προάγγελος ενός νέου Άουσβιτς. Αυτό του προσέφερε τη δυνατότητα να παρουσιάζει όσους θεωρεί εχθρούς του ως Ναζί — ένας όρος που χρησιμοποιείται επανειλημμένα από ισραηλινούς δημοσιογράφους και αξιωματούχους για να περιγράψουν τη Χαμάς και, κατ’ επέκταση, όλους τους Γαζαίους, στη βάση της ευρέως διαδεδομένης άποψης ότι κανείς τους δεν είναι «ουδέτερος», ούτε καν τα βρέφη, τα οποία θα μεγάλωναν για να γίνουν μαχητές.

Δεν πρόκειται για νέο φαινόμενο. Ήδη από την εισβολή του Ισραήλ στον Λίβανο το 1982, ο τότε πρωθυπουργός Μεναχέμ Μπέγκιν παρομοίασε τον Γιασέρ Αραφάτ —που τότε είχε οχυρωθεί στη Βηρυτό— με τον Αδόλφο Χίτλερ στο καταφύγιό του στο Βερολίνο. Αυτή τη φορά, η αναλογία χρησιμοποιείται για να δικαιολογήσει μια πολιτική ξεριζώματος και εκδίωξης ολόκληρου του πληθυσμού της Γάζας.

Οι καθημερινές σκηνές φρίκης στη Γάζα —από τις οποίες το ισραηλινό κοινό προστατεύεται μέσω της αυτολογοκρισίας των δικών του ΜΜΕ— εκθέτουν το ψεύδος της ισραηλινής προπαγάνδας πως πρόκειται για έναν αμυντικό πόλεμο ενάντια σε έναν «ναζιστικό» εχθρό. Κανείς δεν μπορεί παρά να ανατριχιάζει όταν Ισραηλινοί εκπρόσωποι δηλώνουν αναίσχυντα το κενό πλέον σύνθημα ότι ο Ισραηλινός Στρατός είναι «ο πιο ηθικός στρατός στον κόσμο».

Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία, όπως και ο Καναδάς, έχουν εκφράσει κάποιες χλιαρές διαμαρτυρίες για τις ισραηλινές ενέργειες — ιδιαίτερα από τότε που το Ισραήλ παραβίασε την εκεχειρία τον Μάρτιο. Αλλά καμία δεν έχει διακόψει τις αποστολές όπλων ούτε έχει λάβει ουσιαστικά οικονομικά ή πολιτικά μέτρα που θα μπορούσαν να αποτρέψουν την κυβέρνηση του κ. Νετανιάχου.

Για ένα διάστημα, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών έμοιαζε να έχει χάσει το ενδιαφέρον της για τη Γάζα. Ο Πρόεδρος Τραμπ είχε αρχικά ανακοινώσει τον Φεβρουάριο ότι οι ΗΠΑ θα αναλάμβαναν τη διαχείριση της Γάζας, υποσχόμενος να την μετατρέψει σε «Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής», και έπειτα άφησε το Ισραήλ να προχωρήσει στην καταστροφή της Λωρίδας, στρέφοντας την προσοχή του στο Ιράν. Αυτή τη στιγμή, το μόνο που μπορεί κανείς να ελπίζει είναι πως ο κ. Τραμπ θα πιέσει ξανά έναν απρόθυμο κ. Νετανιάχου ώστε τουλάχιστον να επιτευχθεί νέα εκεχειρία και να σταματήσει η αδιάκοπη σφαγή.

* * *

Πώς θα επηρεαστεί το μέλλον του Ισραήλ από την αναπόφευκτη κατάρρευση της αδιαμφισβήτητης ηθικής του, η οποία αντλείται από τη γέννησή του μέσα από τις στάχτες του Ολοκαυτώματος;

Η πολιτική ηγεσία του Ισραήλ, όπως και οι πολίτες του, θα πρέπει να αποφασίσουν. Φαίνεται να υπάρχει ελάχιστη εσωτερική πίεση για την αλλαγή παραδείγματος που απαιτείται επειγόντως: την αναγνώριση ότι δεν υπάρχει λύση για αυτή τη σύγκρουση πέρα από μια ισραηλινο-παλαιστινιακή συμφωνία για να μοιραστούν τη γη, με όποιες παραμέτρους συμφωνηθούν ανάμεσα στις δύο πλευρές — είτε πρόκειται για δύο κράτη, ένα κράτος ή μια συνομοσπονδία. Ισχυρή εξωτερική πίεση από τους συμμάχους της χώρας μοιάζει επίσης απίθανη. Ανησυχώ βαθιά ότι το Ισραήλ θα επιμείνει σε αυτή την καταστροφική πορεία, ανασχηματίζοντας τον εαυτό του, ίσως και αμετάκλητα, σε ένα ολοκληρωτικά αυταρχικό κράτος απαρτχάιντ. Κράτη τέτοιου τύπου, όπως μας έχει διδάξει η ιστορία, δεν διαρκούν.

Προκύπτει επίσης ένα άλλο ερώτημα: Ποιες συνέπειες θα έχει αυτή η ηθική αναστροφή του Ισραήλ για την κουλτούρα της μνήμης του Ολοκαυτώματος, και για την πολιτική της μνήμης, της εκπαίδευσης και της μελέτης, όταν τόσο πολλοί από τους διανοούμενους και τους διοικητικούς ηγέτες του έχουν μέχρι σήμερα αρνηθεί να αντιμετωπίσουν την ευθύνη τους να καταγγείλουν την απανθρωπιά και τη γενοκτονία, όπου κι αν συμβαίνουν;

Όσοι συμμετέχουν στην παγκόσμια κουλτούρα μνήμης και αναστοχασμού που έχει διαμορφωθεί γύρω από το Ολοκαύτωμα θα πρέπει να αντιμετωπίσουν έναν ηθικό απολογισμό. Η ευρύτερη κοινότητα των μελετητών της γενοκτονίας — όσοι ασχολούνται με τη συγκριτική μελέτη της γενοκτονίας ή με κάποια από τις πολλές άλλες γενοκτονίες που έχουν σημαδέψει την ανθρώπινη ιστορία — πλησιάζει όλο και περισσότερο σε μια συναίνεση για το ότι τα γεγονότα στη Γάζα συνιστούν γενοκτονία.

Τον Νοέμβριο, λίγο περισσότερο από έναν χρόνο μετά την έναρξη του πολέμου, ο Ισραηλινός μελετητής της γενοκτονίας Shmuel Lederman προστέθηκε στην αυξανόμενη ομάδα όσων πιστεύουν ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονικές πράξεις. Ο Καναδός διεθνολόγος William Schabas έφτασε στο ίδιο συμπέρασμα πέρυσι και πρόσφατα χαρακτήρισε την ισραηλινή στρατιωτική εκστρατεία στη Γάζα ως «απολύτως» γενοκτονία.

Άλλοι ειδικοί στη γενοκτονία, όπως η Melanie O’Brien, πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Μελετητών της Γενοκτονίας, και ο Βρετανός ειδικός Martin Shaw (ο οποίος έχει επίσης δηλώσει ότι και η επίθεση της Χαμάς ήταν γενοκτονική), έχουν καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα. Ο Αυστραλός ερευνητής A. Dirk Moses από το City University της Νέας Υόρκης περιέγραψε τα γεγονότα αυτά, σε άρθρο στην ολλανδική εφημερίδα NRC, ως ένα «μείγμα γενοκτονικής και στρατιωτικής λογικής». Στο ίδιο άρθρο, ο Uğur Ümit Üngör, καθηγητής στο ολλανδικό Ινστιτούτο Σπουδών Πολέμου, Ολοκαυτώματος και Γενοκτονίας (NIOD), δήλωσε πως πιθανόν υπάρχουν ακόμη μελετητές που δεν πιστεύουν ότι πρόκειται για γενοκτονία, αλλά «εγώ προσωπικά δεν τους ξέρω».

Οι περισσότεροι μελετητές του Ολοκαυτώματος που γνωρίζω δεν συμμερίζονται, ή τουλάχιστον δεν εκφράζουν δημόσια, αυτή τη θέση. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως ο Ισραηλινός Raz Segal, διευθυντής του προγράμματος σπουδών για το Ολοκαύτωμα και τη γενοκτονία στο Πανεπιστήμιο Stockton του Νιου Τζέρσεϊ, και οι ιστορικοί Amos Goldberg και Daniel Blatman του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, η πλειονότητα των ακαδημαϊκών που ασχολούνται με την ιστορία της ναζιστικής γενοκτονίας των Εβραίων έχει παραμείνει αξιοσημείωτα σιωπηλή, ενώ κάποιοι έχουν ανοιχτά αρνηθεί τα εγκλήματα του Ισραήλ στη Γάζα ή έχουν κατηγορήσει τους πιο επικριτικούς συναδέλφους τους για εμπρηστικό λόγο, υπερβολές, τοξικότητα και αντισημιτισμό.

Τον Δεκέμβριο, ο μελετητής του Ολοκαυτώματος Norman J.W. Goda υποστήριξε ότι «κατηγορίες για γενοκτονία όπως αυτές χρησιμοποιούνται εδώ και καιρό ως φύλλο συκής για ευρύτερη αμφισβήτηση της νομιμότητας του Ισραήλ», εκφράζοντας την ανησυχία του ότι «έχουν υποβαθμίσει τη σοβαρότητα της λέξης ‘γενοκτονία’». Αυτό το «συκοφαντικό αφήγημα περί γενοκτονίας», όπως το χαρακτήρισε σε δοκίμιό του, «επιστρατεύει μια σειρά από αντισημιτικά στερεότυπα», μεταξύ των οποίων «η σύνδεση της κατηγορίας για γενοκτονία με τη σκόπιμη δολοφονία παιδιών, των οποίων οι εικόνες είναι πανταχού παρούσες σε ΜΚΟ, μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλες πλατφόρμες που κατηγορούν το Ισραήλ για γενοκτονία».

Με άλλα λόγια, το να προβάλλει κάποιος εικόνες με Παλαιστίνια παιδιά διαμελισμένα από αμερικανικής κατασκευής βόμβες που ρίχνονται από Ισραηλινούς πιλότους θεωρείται, σύμφωνα με αυτή τη λογική, αντισημιτική πράξη.

Πιο πρόσφατα, ο Dr. Goda και ένας διακεκριμένος ιστορικός της Ευρώπης, ο Jeffrey Herf, έγραψαν στην Washington Post ότι «η κατηγορία περί γενοκτονίας που εκτοξεύεται κατά του Ισραήλ αντλεί από βαθιά πηγάδια φόβου και μίσους», τα οποία εντοπίζονται σε «ριζοσπαστικές ερμηνείες τόσο του Χριστιανισμού όσο και του Ισλάμ». Αυτή η κατηγορία «έχει μεταφέρει την εχθρότητα από τους Εβραίους ως θρησκευτική/εθνοτική ομάδα στο κράτος του Ισραήλ, το οποίο παρουσιάζεται ως εγγενώς κακό».

* * *

Ποιες είναι οι συνέπειες αυτής της ρήξης μεταξύ των μελετητών της γενοκτονίας και των ιστορικών του Ολοκαυτώματος; Δεν πρόκειται απλώς για μια διαμάχη εντός της ακαδημαϊκής κοινότητας. Ο πολιτισμός μνήμης που δημιουργήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες γύρω από το Ολοκαύτωμα περιλαμβάνει πολύ περισσότερα από τη γενοκτονία των Εβραίων. Έχει καταλάβει έναν κρίσιμο ρόλο στην πολιτική, την εκπαίδευση και την ταυτότητα.

Μουσεία αφιερωμένα στο Ολοκαύτωμα έχουν αποτελέσει πρότυπα για την αναπαράσταση και άλλων γενοκτονιών σε όλο τον κόσμο. Η επιμονή ότι τα διδάγματα του Ολοκαυτώματος απαιτούν την προώθηση της ανεκτικότητας, της πολυμορφίας, του αντιρατσισμού και της στήριξης προς μετανάστες και πρόσφυγες — για να μην αναφέρουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο — βασίζεται στην κατανόηση των καθολικών συνεπειών αυτού του εγκλήματος, στην καρδιά του δυτικού πολιτισμού, στο απόγειο της νεωτερικότητας.

Το να απαξιώνονται ως «αντισημίτες» οι μελετητές της γενοκτονίας που καταγγέλλουν τη γενοκτονία του Ισραήλ στη Γάζα  απειλεί να διαβρώσει τα ίδια τα θεμέλια των σπουδών γενοκτονίας: την συνεχιζόμενη ανάγκη να ορίζουμε, να προλαμβάνουμε, να τιμωρούμε και να ανασυνθέτουμε την ιστορία της γενοκτονίας. Η υπόνοια ότι αυτή η επιστημονική προσπάθεια καθοδηγείται από κακόβουλα κίνητρα ή αισθήματα — από το ίδιο το μίσος και τις προκαταλήψεις που αποτέλεσαν τη ρίζα του Ολοκαυτώματος — δεν είναι μόνο ηθικά σκανδαλώδης· προσφέρει επίσης έδαφος για μια πολιτική άρνησης και ατιμωρησίας.

Με τον ίδιο τρόπο, όταν εκείνοι που έχουν αφιερώσει τη σταδιοδρομία τους στη διδασκαλία και την ανάμνηση του Ολοκαυτώματος επιμένουν να αγνοούν ή να αρνούνται τις γενοκτονικές πράξεις του Ισραήλ στη Γάζα, απειλούν να υπονομεύσουν όλα όσα αντιπροσώπευε η μελέτη και η μνήμη του Ολοκαυτώματος τις τελευταίες δεκαετίες. Δηλαδή: την αξιοπρέπεια κάθε ανθρώπινου όντος, τον σεβασμό στο κράτος δικαίου και την επείγουσα ανάγκη να μην επιτραπεί ποτέ η απανθρωπιά να κατακλύσει τις καρδιές των ανθρώπων και να κατευθύνει τις πράξεις των εθνών στο όνομα της ασφάλειας, του εθνικού συμφέροντος και της καθαρής εκδίκησης.

Αυτό που φοβάμαι είναι ότι, μετά τη γενοκτονία στη Γάζα, δεν θα είναι πλέον δυνατό να συνεχίσουμε να διδάσκουμε και να ερευνούμε το Ολοκαύτωμα με τον ίδιο τρόπο όπως πριν. Διότι το Ολοκαύτωμα έχει επιστρατευθεί τόσο αδιάκοπα από το Κράτος του Ισραήλ και τους υπερασπιστές του ως προκάλυμμα για τα εγκλήματα των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (I.D.F.), ώστε η μελέτη και η μνήμη του Ολοκαυτώματος κινδυνεύουν να χάσουν τον καθολικό τους χαρακτήρα — να πάψουν να είναι μια υπόθεση της δικαιοσύνης για όλους και να επιστρέψουν στο εθνοτικό γκέτο απ’ όπου ξεκίνησαν στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου: ως μια περιθωριακή ενασχόληση των υπολειμμάτων ενός περιθωριοποιημένου λαού, ένα εθνοτικά περιορισμένο γεγονός, προτού κατακτήσει, δεκαετίες αργότερα, δικαιωματικά τη θέση του ως δίδαγμα και προειδοποίηση για όλη την ανθρωπότητα.

Εξίσου ανησυχητικό είναι το ενδεχόμενο να μην επιβιώσει ούτε η μελέτη της γενοκτονίας συνολικά από τις κατηγορίες περί αντισημιτισμού — και να μείνουμε χωρίς εκείνη την κρίσιμη κοινότητα ερευνητών και διεθνών νομικών που στέκονταν στο κενό σε καιρούς όπου η άνοδος της μισαλλοδοξίας, του φυλετικού μίσους, του λαϊκισμού και του αυταρχισμού απειλεί τις αξίες που βρέθηκαν στον πυρήνα αυτών των επιστημονικών, πολιτισμικών και πολιτικών προσπαθειών του 20ού αιώνα.

Ίσως το μόνο φως στο τέλος αυτού του πολύ σκοτεινού τούνελ να είναι η πιθανότητα ότι μια νέα γενιά Ισραηλινών θα αντιμετωπίσει το μέλλον της χωρίς να κρύβεται πίσω από τη σκιά του Ολοκαυτώματος — ακόμα κι αν θα χρειαστεί να φέρει το στίγμα της γενοκτονίας στη Γάζα που διαπράχθηκε στο όνομά της. Το Ισραήλ θα πρέπει να μάθει να ζει χωρίς να καταφεύγει στο Ολοκαύτωμα ως δικαιολογία για την απανθρωπιά. Αυτό, παρά τον φρικτό πόνο που παρακολουθούμε τώρα, είναι κάτι πολύτιμο — και ίσως, μακροπρόθεσμα, βοηθήσει το Ισραήλ να αντιμετωπίσει το μέλλον με έναν πιο υγιή, πιο λογικό και λιγότερο φοβισμένο και βίαιο τρόπο.

Αυτό, βέβαια, δεν θα μπορέσει να αντισταθμίσει τον συγκλονιστικό όγκο θανάτου και οδύνης των Παλαιστινίων. Αλλά ένα Ισραήλ απελευθερωμένο από το συντριπτικό βάρος του Ολοκαυτώματος ίσως μπορέσει επιτέλους να αποδεχθεί την αδήριτη ανάγκη οι επτά εκατομμύρια Εβραίοι πολίτες του να μοιραστούν τη γη με τα επτά εκατομμύρια Παλαιστίνιους που ζουν στο Ισραήλ, τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη — με ειρήνη, ισότητα και αξιοπρέπεια. Αυτός θα είναι ο μόνος δίκαιος απολογισμός.

 

172 Σχόλια to “Είμαι ειδικός στη γενοκτονία, την αναγνωρίζω όταν τη βλέπω (άρθρο του Όμερ Μπάρτοβ)”

  1. atheofobos's avatar

    atheofobos said

    Αλλά ένα Ισραήλ απελευθερωμένο από το συντριπτικό βάρος του Ολοκαυτώματος ίσως μπορέσει επιτέλους να αποδεχθεί την αδήριτη ανάγκη οι επτά εκατομμύρια Εβραίοι πολίτες του να μοιραστούν τη γη με τα επτά εκατομμύρια Παλαιστίνιους που ζουν στο Ισραήλ, τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη — με ειρήνη, ισότητα και αξιοπρέπεια. Αυτός θα είναι ο μόνος δίκαιος απολογισμός.

    Η κατάληξη του άρθρου αποτελεί πιστεύω και την ευχή όλων μας!

  2. ndmushroom's avatar

    ndmushroom said

    Καλημέρα.

    Όπως έχει επισημανθεί πολλάκις σε άλλες πλατφόρμες (δεν ξέρω αν επισημάνθηκε και εδώ) η τάση των δυτικών (ΜΜΕ και όχι μόνο) να αγνοούν επί μέρες, μήνες, χρόνια ένα γεγονός όταν καταγγέλλεται, βιντεοσκοπείται ή τεκμηριώνεται από Παλαιστίνιους και να το «ανακαλύπτουν» σοκαρισμένοι όταν καταγγέλλεται, βιντεοσκοπείται ή τεκμηριώνεται από Ισραηλινούς (εν προκειμένω σε φιλοϊσραηλινό ΜΜΕ, καθώς ο Bartov δεν είναι ούτε ο πρώτος μελετητής της γενοκτονίας -not even close, που λένε και οι αγγλόφωνοι-, ούτε ο πρώτος Ισραηλινός, ούτε καν ο πρώτος Ισραηλινός μελετητής της γενοκτονίας που χαρακτηρίζει «γενοκτονία» τη γενοκτονία στη Γάζα) είναι λίγο προβληματική (και εξαιρετικά προσβλητική για τους Παλαιστίνιους, που θεωρούν -όχι άδικα- ότι βάζει κι αυτή το λιθαράκι της στην αντιμετώπισή τους ως «κάτι λιγότερο από ανθρώπων»).

    Τούτου λεχθέντος, κάλλιο αργά παρά ποτέ.

  3. Pedis's avatar

    Pedis said

    # 2 – Συμφωνώ!

    Για το πείραμα θα αρκούσαν μια-δυο παράγραφοι. Στην ουσία, τώρα, θα πρεπε να μεταφραστεί κανονικά κι όχι για πλάκα.

    # 0 – «Κι εγώ την ίδια άποψη είχα με τον Μπάρτοβ, μάλλον πρέπει κι εγώ να αλλάξω γνώμη.»

    Ο Μπάρτοβ έχει ένα χρόνο που έχει αλλάξει γνώμη, Νικοκύρη. Κάντο πριν σε προλάβει ακόμη και κάνας λικούντης σαν τον Ολμέρτ, πουχού.😎

  4. sarant's avatar

    sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια! Ταξιδεύω, τα λέμε αργότερα!

  5. Κουνελόγατος's avatar

    Κουνελόγατος said

    Κατηγορείς το κράτος του Ισραήλ και τον Νετανιάχου; Είσαι αντισημίτης και αρνητής κλπ.

    Κατηγορείς το ελληνικό κράτος και τον Μητσοτάκη; Είσαι ανθέλληνας και σκουπίδι.

    Γιατί αυτός είναι ο σκοπός, ταμπέλα για να μη γίνει συζήτηση ουσίας.

  6. Spyr's avatar

    Spyr said

    Καλημέρα,
    Για την νομική κατοχύρωση του εγκλήματος της γενοκτονίας βλέπε και το εξαιρετικό βιβλίο του Φίλιπ Σαντς East West Street: On the Origins of Genocide and Crimes Against Humanity που μπλέκει την μικροϊστορία της οικογένειας του στην πόλη Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας κατα τη διάρκεια του Β’ΠΠ με τις ιστορίες δύο νομικών, του Χερς Λάουτερπαχτ και του Ραφαέλ Λέμκιν των οποίων οι προσπάθειες οδήγησαν στη συμπερίληψη των όρων «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» και «γενοκτονία» στην απόφαση της δίκης Νυρεμβέργης.

  7. Μαρία's avatar

    Μαρία said

    3 Και παίζει στο μπλόγκ απο τις 4/10/25 https://sarantakos.wordpress.com/2024/10/03/lebanon/#comment-957699

  8. ΣτοΔγιαλοΧτηνος's avatar

    ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    0# Πώς θα επηρεαστεί το μέλλον του Ισραήλ από την αναπόφευκτη κατάρρευση της αδιαμφισβήτητης ηθικής του, η οποία αντλείται από τη γέννησή του μέσα από τις στάχτες του Ολοκαυτώματος;

    Αδιαμφισβήτητης από πού κι ως πού, για ένα κράτος που ιδρύθηκε πάνω σε ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας? Από την άλλη, αυτή είναι η τρέχουσα ηθική, οπότε πάσο.

    _____________

    https://www.aljazeera.com/features/2017/9/21/how-israel-is-disabling-palestinian-teenagers

  9. leonicos's avatar

    leonicos said

    Το σημερινό Ισραήλ δεν είναι το κράτος του 1948. Κάτω από τη συνεχή πίεση των αραβων έχουν επικρατήσει οι εγγενώς φασίστες που υπάρχουν παντού, οπως ο Νετανιάχου. Αυτοί στηρίζονται όχι σε φασίστες αλλά σε ηλίθιους υπερορθόδοξους, που εχουν γίνει πια πλειοψηφια στο Ισραήλ. Κάποια στιγμη η κατάσταση θ’ ανατραπεί και το Ισραήλ θα ξερριζωθεί από κει που είναι. Κα θα μιλάμε πάντα για εθνοκάθαρση.

    Δυστυχώς έχουμε εθνοκάθαρση της εθνοκάθαρσης που θα ακολοθηθεί από εθνοκάθαρση υπό του σήμερα εθνοκαθαιρόμενου. Θα γυρίσει το παιχνίδι, και οι σχολιαστές θα λένε τα ίδια, αλλάζοντας τα ονόματα

  10. Costas Papathanasiou's avatar

    Costas Papathanasiou said

    Καλημέρα!
    Και λίγα ανόητα τραγούδια, που αμφισβητούν το εκπολιτιστικό έργο της Δύσης και το παρουσιάζουν (αν είναι δυνατόν!) ως ‘γενοκτονία’ :
    Ήρθαν στην γη μας με άγριες διαθέσεις/ Ο χρόνος έδειξε αυτές τις προθέσεις
    Θέλουν  να στειρώσουν τις γυναίκες μας/ Θέλουν να εξαφανίσουν τις κουλτούρες μας
    500 χρόνια γενοκτονίας/ 500 χρόνια αποικιοκρατίας
    Εμείς αγαπούσαμε τη φύση και τα ζώα/ Και είδη παιδικά κι αυτά όλα.
    Το μόνο που σκεφτόντουσαν ήταν η εκμετάλλευση/ Και μας ανάγκασαν να έρθουμε σε σύγκρουση
    500 χρόνια γενοκτονίας/ 500 χρόνια αποικιοκρατίας
    Οι πολιτισμένοι μας έλεγαν άγριους/ Επειδή δεν είχαμε νόμους πιεστικούς
    Μας κατέστρεψαν την όμορφή μας γη/ Και τώρα αγωνιζόμαστε για μια αξιοπρεπή ζωή
    https://www.youtube.com/watch?v=MnA4BqI0RVc “Γενοκτονία” Απολίτιστοι
    […]Μέσα στα κύματα παιδιά/ και στο λαιμό σου μια θηλιά από χρέη
    μα μη μιλάς είσαι καλά/ είναι καλύτερα εδώ να είμαστε Ευρωπαίοι.
    Κι εδώ τα ίδια, παντού σκουπίδια/ τριγύρω μας απλώνεται σκοτάδι
    μες στο κοπάδι δε δίνεις μία/ αν σε φυλάει λύκος ή βοσκός.
    Μη σας προσβάλω, δε θέλω άλλο/ ανάπτυξη θα πει γενοκτονία
    δεν είναι Ευρώπη, δεν είναι Ασία/ στη βάρκα είναι ο δικός σου γιος.
    https://www.youtube.com/watch?v=4nHOqpdYT0I  “Η θηλιά” Δημήτρης Μητσοτάκης 2017
    Είμαστε τα παιδιά της Χιροσίμα/ Είμαστε τα παιδιά του Ναγκασάκι
    Είμαστε τα παιδιά του Βιετνάμ/ Είμαστε τα παιδιά του Αφγανιστάν
    Ήρωες θεώρησαν χιλιάδες δολοφόνους/ Παράσημα μετάλλια για αυτούς τους γενοκτόνους
    Δε θα μας γιατρέψει ο καιρός/ Τους σκοτωμένους τους ξεχάσαν εντελώς
    Γενοκτονία υπαίτιοι είναι αυτοί/ Γενοκτονία οι ήρωες και οι στρατοί
    https://www.youtube.com/watch?v=AcafS5hD-qk “Γενοκτονία” – Stress 1985
    Μα να που αργεί και θα τον πάρει κι η ώρα,/ άλλο πράγμα είναι ο χρόνος κι άλλο βλέπεις ο καιρός
    είναι απότομη της νέας εποχής η κατηφόρα/ όποιος μεγάλωσε στο ψέμα είναι στ’ αλήθεια μικρός.[…]
    Περίφημο σκαρίφημα, παράδοση και άλωση, / σταυρός και δωδεκάθεο για ειδωλολάτρη κι άθεο.
    Για αλλόθρησκο και βάρβαρο η γενοκτονία είναι διάσωση./ Ακμαίος ο μεσαίωνας, άγιος σκοπός το μάταιο.
    https://www.youtube.com/watch?v=WkkUgZbrKh8&list=RDWkkUgZbrKh8&start_radio=1 «Εδώ γύρω λοιπόν»- (Kramahoperrata 2) B.D. Foxmoor & Νικήτας Κλιντ & Stab (στίχοι/μουσική: Νικήτας Κλιντ)
    Οι βόμβες κατευθύνονται/ σε μια λωρίδα μπάζα, / ποιοι άραγε να ευθύνονται/ για τις σφαγές στη Γάζα.
    Για ποιο δόγμα και πρόσχημα/ και για ποια κοινωνία/ κατέληξαν σ΄εγκλήματα/ και σε γενοκτονία.[…]
    https://www.youtube.com/watch?v=RoeSdgLD1is&list=RDRoeSdgLD1is&start_radio=1  “ Για ποιας φυλής ξεριζωμό”,2014- Χρήστος Γιαννόπουλος, Μαρία Κανελλοπούλου, Κώστας Ιερομνήμων (Στίχοι/Μουσική: Κώστας Ιερομνήμων/ Χρήστος Γιαννόπουλος )

  11. nikiplos's avatar

    nikiplos said

    ‘Οπως προείπα, αθώες ευχές ταπεινών ανθρώπων…

    Αρκετοί θυμούνται στα μπλογκς, και ίσως και εδώ, την άλλοτε φιλοΙσραηλινή μου στάση, μέχρι τους βομβαρδισμούς της Τζενίν το 2009. Έκτοτε τηρούσα μια ουδέτερη στάση με ευχή να επικρατήσει η Ειρήνη, η συμπερίληψη, η αλληλοαποδοχή και να φύγει ο εθνικισμός και η θρησκευτική μισαλλοδοξία. Πλέον, μετά τη γενοκτονία της Γάζας, η άποψή μου (ποιός την λαμβάνει άλλωστε υπόψη, μειράκια, ανδράποδα είμεθα) είναι πως Δίκαιος Απολογισμός είναι η εξαφάνιση του Ισραήλ και η παραδειγματική τιμωρία των στρατιωτών, που διέπραξαν την ναζιστική γενοκτονία εις βάρος των Παλαιστινίων και του αραβικού λαού σε εκείνα τα ματωμένα ιστορικά εδάφη… Και ο παγκόσμιος αφανισμός των σιωνιστών / ναζιστών…

  12. nikiplos's avatar

    nikiplos said

    9@ πολύ σωστό, δυστυχώς… Άλλωστε οι νικητές γράφουν την ιστορία…

  13. ofakiris's avatar

    ofakiris said

    Καλημέρα και από εδώ!
    Σημαντικό το άρθρο του κ. Μπάρτοβ και ακόμα πιο σημαντικό το μέσο δημοσίευσής του.
    Κάλιο αργά παρά ποτέ.
    Δεν ξέρω όμως γιατί τελειώνοντας την ανάγνωση έμεινα με την αίσθηση ότι εκείνο που τον καίει είναι η επιβίωση του κράτους του Ισραήλ και όχι τα ανθρώπινα δικαιώματα και η γενοκτονία των Παλαιστινίων. Αυτό που συμβαίνει τόσα χρόνια στην Παλαιστίνη, όπως και να το ονομάσει κανείς, είναι ένα αποικιακό ρατσιστικό πρότζεκτ που έχει φτάσει στα όριά του, το απαρτχάιντ. (Κράτος των Εβραίων το θρήσκευμα). Όταν γράφεις λοιπόν “…οι επτά εκατομμύρια Εβραίοι πολίτες του να μοιραστούν τη γη με τα επτά εκατομμύρια Παλαιστίνιους που ζουν στο Ισραήλ, τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη — με ειρήνη, ισότητα και αξιοπρέπεια…” πως το καταλαβαίνεις;
    Να ζήσουν ειρηνικά τα θύματα με τους κτηνώδεις θύτες πάνω στην κλεμμένη γή των θυμάτων; Να συγκατοικίσουν με ίσους όρους οι δολοφόνοι και βιαστές με τους βιασμένους και δολοφονημένους σε ένα τόσο περιορισμένο χώρο; Και με τους Εβραίους εγκληματίες πολέμου, που είναι εκατοντάδες χιλιάδες, τι θα γίνει; Ποιες αποζημιώσεις θα πληρώσει το Ισραήλ για τις καταστροφές περιουσιών και τις δολοφονίες; Καλά θα ήταν να αφιέρωναν οι επιστήμονες, που βλέπουν τα αδιέξοδα, λίγη προσπάθεια στο να βρουν βιώσιμες λύσεις. Όση ώρα φιλοσοφούν χιλιάδες πεθαίνουν.
    Μια πρόταση είναι η επιστροφή στα σύνορα του 1948 (ΟΗΕ) με κάποιες ανταλλαγές γης για να είναι τα κράτη βιώσιμα: Ο μόνος τρόπος να το δεχθούν οι Παλαιστίνιοι είναι να τους δοθούν στο μέλλον πολλά δισεκατομμύρια αποζημιώσεις, από τους ενόχους και συνενόχους, Ισραήλ, Ευρωπαίους, ΗΠΑ κλπ για να ανοικοδομήσουν τη χώρα και την οικονομία τους. Και κυρίως πυρηνικός αφοπλισμός του Ισραήλ. Τα σύνορα του 1967 δεν συζητιούνται. Αλλιώς θα δικαιωθεί ο κ. Λεόνικος και μη χειρότερα.
    Όσο για τα “…επτά εκατομμύρια Εβραίοι πολίτες του…” κανείς δεν ξέρει.
    Ο σουηδός δημοσιογράφος και συγγραφέας Γιόχαν Ρούσενμπεργκ περιγράφει την εμπειρία του όταν επιστρέφοντας από την κηδεία μιας θείας του, έδειξε το σουηδικό του διαβατήριο στον έλεγχο του αεροδρομίου στο Τελ Αβίβ. Η υπάλληλος του το πέταξε πίσω και του ζήτησε να δείξει την Ισραηλινή του ταυτότητα. Όταν αυτός αντέδρασε λέγοντας ότι είναι σουηδός και ισραηλινός υπήκοος, η αστυνομικός του είπε “εδώ είσαι πάνω απ΄όλα Εβραίος πολίτης και αυτό μην το ξεχνάς”.

  14. Nestanaios's avatar

    Nestanaios said

    9. Εδώ στην  Ελλάδα έχουμε μια από τα ίδια.

    12. «πολύ σωστό, δυστυχώς… Άλλωστε οι νικητές γράφουν την ιστορία…»

    Και οι βλάκες διαβάζουν και πιστεύουν αβασάνιστα αυτά που έχουν γράψει οι «νικητές» .

  15. Pedis's avatar

    Pedis said

    Αν δεν είναι οι υπερορθόξοι θα είναι ο διεφθαρμένος Νετανιάχου, αν δεν είναι αυτό θα είναι το άλλο, αν δεν είναι το άλλο, θα είναι το παράλλο… (-> #9)

    Δεν μου λες, λ.χ. ο Μπέγκιν (1967-70 υπουργός, 1977-1983 πρωθυπουργός) ήταν υπερορθόδοξος?

    Among the most disturbing political phenomena of our times is the emergence in the newly created state of Israel of the «Freedom Party» (Tnuat Haherut), a political party closely akin in its organization, methods, political philosophy and social appeal to the Nazi and Fascist parties. It was formed out of the membership and following of the former Irgun Zvai Leumi, a terrorist, right-wing, chauvinist organization in Palestine. […]

    The undersigned therefore take this means of publicly presenting a few salient facts concerning Begin and his party; and of urging all concerned not to support this latest manifestation of fascism.

    The undersigned therefore take this means of publicly presenting a few salient facts concerning Begin and his party; and of urging all concerned not to support this latest manifestation of fascism.

    ISIDORE ABRAMOWITZ, HANNAH ARENDT, ABRAHAM BRICK, RABBI JESSURUN CARDOZO, ALBERT EINSTEIN, HERMAN EISEN, […]

    Letter to the New York Times, 1948

    # 7 – Τα παράπονά σου στον Νικοκύρη που δεν σου έδωσε τη full citation…😛

  16. BLOG_OTI_NANAI's avatar

    BLOG_OTI_NANAI said

    Συμφωνώ με το άρθρο, φυσικά θεωρώ ότι αρχική πρόθεση ήταν η εθνοκάθαρση, αλλά τα στοιχεία γενοκτονικών πρακτικών μετατρέπουν το έγκλημα σε γενοκτονία.

    Όμως, η καταδίκη αυτή δεν είναι όμοια με των ακροαριστερών ούγκανων. Άλλο ο Δημοκράτης άλλο το ούγκανο.

    Ο Δημοκράτης φώναζε εξαρχής ότι η 7η ΟΚΤ ήταν έγκλημα ενώ τα ούγκανα τηρούσαν εργαλειακή σιωπή, γνωρίζοντας ότι το Ισραήλ θα απαντήσει, ώστε να αρχίσουν να μιλάνε μόνο όταν χτυπήσει το ισραήλ, μιλώντας για «γενοκτονία» από την πρώτη εβδομάδα… Υπήρχαν βεβαίως και τα ούγκανα που πανηγύριζαν όταν έγινε η 7η ΟΚΤ. Επίσης υπήρχαν και τα ούγκανα που τηρούν πιστά τις αρχές που αναφέρει το άρθρο, δίνουν δηλ. «λευκή επιταγή για την καταστροφή άλλων, στο όνομα του ότι εσύ υπήρξες θύμα στο παρελθόν», λέγοντας ότι επειδή το Ισραήλ κάνει εγκλήματα, άρα «Παλαιστίνη από το ποτάμι ως τη θάλασσα»…

    Οι παραπάνω διαφορές προσδιορίζουν τα ακροαριστερά δίποδα που πουλάνε αγαπολογία στο διαδίκτυο, από τους κανονικούς ανθρώπους. Επίσης ως δίποδο σε προσδιορίζει το γεγονός ότι ο εθνικισμός, η εισβολή, η γενοκτονία, η αλλοίωση πληθυσμού, η θρησκεία, ο σεξισμός, η έμφυλη βία κ.λπ., δεν είναι πάντα και παντού παθογένειες, αλλά μόνο όταν διαπιστώνεις ότι ο ιδεολογικός σου εχθρός τα χαρακτηρίζει ως πρόβλημα. Διαφορετικά τα ανέχεσαι, τα δέχεσαι, τα ξεπλένεις, όπως ακριβώς οι ακροδεξιοί αυτά που θεωρούν «δικά τους».

    Έτσι, το δίποδο μπορεί να είναι με τον τουρκικό ή τον ιρανικό εθνικισμό, να αποσιωπά τις σφαγές του Χομεϊνί χαρακτηρίζοντας το Ιράν «Δημοκρατία», τάσσεται με την παλαιστινιακή και την ισλαμική τρομοκρατία, ξεπλένει την τουρκική δικτατορία, τις δικτατορίες του ισλάμ, την έμφυλη ισλαμική βία, τις κομμουνιστικές δικτατορίες (Κίνα, Βόρεια Κορέα αλλά και τις παλιές), ξεπλένει τον τουρκικό φασισμό, ιμπεριαλισμό, τα εγκλήματα πολέμου και τις γενοκτονίες των Τούρκων, τα εγκλήματα των Κροατών ναζί και των βόσνιων μουσουλμάνων SS που συνεργάστηκαν στην γενοκτονία εκατοντάδων χιλιάδων Σέρβων το 1941.

    Το ίδιο το ούγκανο επίσης, αν οι 1.000 μαχητές του Αζόφ είναι ναζί, είναι πρόθυμο να χαρακτηρίσει όλα τα εκατομμύρια των Ουκρανών ναζί, δικαιολογώντας τον Ρώσο δικτάτορα και τα εγκλήματα του. Όπως κάνουν με την Κίνα διότι ως απολιθώματα αυτά τα ούγκανα έχουν μόνο παρελθόν, κανένα μέλλον, και ως αποκούμπια της άρρωστης νοοτροπίας τους έχουν μια ιδέα περί ψυχρού πολέμου που τους κάνει να γλύφουν ακόμα και σήμερα την δικτατορική Ρωσία και την καπιταλιστική Κίνα…

  17. BLOG_OTI_NANAI's avatar

    BLOG_OTI_NANAI said

    Να προσθέσω πως, ακόμα και αν οι Παλαιστίνιοι εκδιωχθούν όλοι από εκεί, όσο κρατάει η συμμαχία του Ισραήλ με τις πανίσχυρες στρατιωτικά και οικονομικά ΗΠΑ δεν πρόκειται να έχουν την παραμικρή επίπτωση, θεωρώ μάλιστα πιθανό οι όποιες μεμονωμένες φωνές όσο ισχυρές κι αν είναι, είτε να αντικατασταθούν, είτε να καταδικαστούν για ρατσισμό-αντισημιτισμό και αν οι ΗΠΑ ασκήσουν με όλη τους την ισχύ την επιρροή τους με δασμούς και χρηματοδότηση οργανισμών, θα το καταπιούν οι πάντες.

    Τα κράτη δεν έχουν ανθρώπινες φωνές. Φωνές ανθρώπινες με συναισθήματα έχουν μόνο οι μεμονωμένοι άνθρωποι. Οι φωνές των κρατών, δηλ. οι αποφάσεις τους, παρά το γεγονός ότι διατυπώνονται από ανθρώπους, έχουν την ιδιότητα τελικά να εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο συμφέροντα, ποτέ συναισθήματα. Αν νομίζει κάποιος ότι τα συμφέροντα οποιουδήποτε κράτους θα τα υπηρετήσει ο Παλαιστίνιος και όχι οι ΗΠΑ, προφανώς είναι αφελής.

    Πρέπει να υπάρξει πολύ μεγάλη ανατροπή για να διαλέξει κάποιος τα συμφέροντα των παλαιστινίων από το να τα έχει καλά με τις ΗΠΑ.

  18. phrasaortes's avatar

    phrasaortes said

  19. Λίνος's avatar

    bluemusic93eafc702a said

    Δυστυχώς ο Omer  Bartov ξεχνά? τη γενοκτονία των Ποντίων. Μήπως με διεθνείς όρους δεν ήταν οι σφαγές γενοκτονία?

  20. Costas Papathanasiou's avatar

    Costas Papathanasiou said

    Γενοκτονία με εθνικό χρώμα:
    Τόσες χαμένες ψυχές… Η λαχτάρα για τις χαμένες πατρίδες, η νοσταλγία… Ένας ασίγαστος πόθος που ο χρόνος δεν καταφέρνει να σβήσει, ούτε να ξεθωριάσει… Δεν μπορεί να σβήσει το γαλάζιο ουρανοθάλασσο απ’ τη μνήμη. Αυτό που μένει σ’ εμάς είναι η νοσταλγία για ό,τι ζήσαν ανάμνηση και μια συγκίνηση για ό,τι δεν υπάρχει πια…
    Εκάγαν κι ερημώθαν/ τα πατρογονικά μ’
    Εσπάγαν κι εσκοτώθαν/ ας σον Τοπάλ-Οσμάν
    Τ’ ορμάνια0 κι ακροστράτας ‘’γομώθαν αποθαμέντς  
    Αΐκον1 κακόν πώς είδαν/ ο Θεόν κι ο αητέντς;
    Μη λες «έν’ εθνοκάθαρσιν»,/ τρανόν έν’ αμαρτίαν
    Ο Πόντον έντον2 κόλαση/ ας σην γενοκτονίαν
    «Πόντος» αδά τ’ Ελλάδας ι-μ’/ έν’ η Μακεδονία

    Τρακόσια πενήντα χιλιάδες/ αγγέλ’ σον ουρανόν
    Σ’ εγκάλ’ τη Παναΐας/ και ση Θεού τον Γιον
    Κι ατείν’ π’ εσώθαν ’δέβανε πλάν/ σιρίν3 σα παρχανάδας4
    Αχπαραμέν’ 5 και περισάν’ 6/ έρθαν σ’ εγκάλ’ τ’ Ελλάδας
    Μη λες έν’ «εθνοκάθαρσην», τρανόν έν’ αμαρτίαν/ Ο Πόντον έντον κόλαση ας σην γενοκτονίαν/ «Πόντος» αδά τ’ Ελλάδας ι-μ’,  έν’ η Μακεδονία (Μη λες είν’ εθνοκάθαρση, μεγάλη είν’ αμαρτία/ Κόλαση ο Πόντος έγινε απ’ τη γενοκτονία/ «Πόντος» είν’ στην Ελλάδα μας, εδώ  η Μακεδονία )
    https://www.youtube.com/watch?v=FWaZWnRaSz0 «Γενοκτονίαν» ( Στίχοι/Μουσική: Γιώργος Θεοδωρίδης)-Απαγγελία/Αφήγηση: Γιώργος Συμεωνίδης, Ψαλμός : Γιώτης Γαβριηλίδης, Λύρα: Πάνος Ηλιάδης

  21. Εγώ, πάντως, το ακρωνύμιο IDF θα το μετέφραζα παντού ως ισραηλινό στρατό.

  22. Costas Papathanasiou's avatar

    Costas Papathanasiou said

    20: (0: δάση <τουρκ. Orman , 1: τέτοιο, 2: έγινε, 3:κοπάδι, 4:καραβάνια, χάνια καραβανιών, μτφ ‘παρέες <barhana/bār + hāne, 5: τρομαγμένοι, αλαφιασμένοι, 6: εξαθλιωμένoι, ταλαίπωροι < τουρκ. perişan/perīşān.)

  23. Jorge's avatar

    Jorge said

    Κατ’ ουσίαν, σώμα παρασιτοκτονίας είναι ο I.D.F.

  24. ΣτοΔγιαλοΧτηνος's avatar

    ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    23# Παρντόν????!!!

  25. Jorge's avatar

    Jorge said

    24.
    Αυτό που κάνουν είναι πέρα από τα όρια γενοκτονίας.
    Χολντ γιορ χόρσες.

  26. Μαρία's avatar

    Μαρία said

    21 Αυτό το κολπάκι με τα αρκτικόλεξα το είχε επισημάνει κι ο Μαρκούζε στο Μονοδιάστατο άνθρωπο αναφέροντας μεταξύ άλλων παραδειγμάτων το ΝΑΤΟ. Βορειοατλαντική συμμαχία με μέλη Ελλάδα και Τουρκία.

  27. ΣτοΔγιαλοΧτηνος's avatar

    ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    25# Ατυχής διατύπωση το #23, δεδομένης της ισρ άποψης ότι αντιμετωπίζουν ανθρώπινα ζώα.

  28. Jorge's avatar

    Jorge said

    27. Τυχερή, δεν θα μπορούσε να ήταν.

    Θυμάμαι ένα πατέρα να ανακράζει :
    Γιατί μας ταΐζουν, αν είναι να μας σκοτώσουν;

  29. Μαρία's avatar

    Μαρία said

    Επιτέλους. Θα μπορούσε να αποφυλακιστεί απο το 1999.

    https://www.middleeasteye.net/news/lebanese-pro-palestinian-activist-be-freed-after-40-years-french-jail?utm_source=twitter&utm_medium=social&utm_campaign=Social_Traffic&utm_content=ap_l2cmktkxvr

  30. Μαρία's avatar

    Μαρία said

    28 Θές να πείς οτι ο πατέρας υπονοούσε οτι είναι παράσιτο;

  31. Jorge's avatar

    Jorge said

    30.

    Θέλω να πω, πως τότε κατάλαβα την αντιμετώπισή τους.

    Τέτοια σχέδια δεν θέλουν μήνες να προετοιμαστούν.
    Χρόνια θέλουν.

  32. sarant's avatar

    sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα! Για κάποιο περίεργο λόγο, από το λαπτοπ δυσκολεύομαι πολύ να ανοίξω το μπλογκ, αλλά και το μπλογκ του Δύτη, που είναι επίσης WordPress

  33. sarant's avatar

    sarant said

    32 Ή ίσως δυσκολευόμουν 🙂

  34. 32 Χαίρομαι που δοκίμασες το μπλογκ του Δύτη!

  35. sarant's avatar

    sarant said

    Αλλά ακόμα δυσκολεύομαι…

  36. Πουλ-πουλ's avatar

    Πουλ-πουλ said

    32.
    Αυτά τα κόλπα της WordPress είναι πρόβα μπλογκοκάθαρσης ή μπλογκοκτονίας;

  37. Jorge's avatar

    Jorge said

    Το παρόν είναι προοίμιο.

  38. Πουλ-πουλ's avatar

    Πουλ-πουλ said

    37.
    Jorge πώς το κάνεις αυτό το κόλπο και μου στέλνεις mail για την απάντησή σου;

  39. Jorge's avatar

    Jorge said

    38!
    Μου έρχεται ένα μέλι, που κάτω αριστερά έχει ένα νταμάκι που λέει «απάντηση».

    Έχω τη βάσιμη υποψία (άνω τελεία), πως ανάλογα με το λειτουργικό βλέπουμε διαφορετικά g.u.i.

  40. ΓΤ's avatar

    ΓΤ said

    Μονεμβασιά: Μενδώνη ετοιμάζει τελεφερίκ στην Καστροπολιτεία

  41. Πέπε's avatar

    Πέπε said

    27, 30

    Πιστεύω ότι η διατύπωση του Χόρχε προέρχεται από ισραηλινά χείλη, και μας μεταφέρει τη δική τους (κάποιων) οπτική. Όχι βέβαια του ίδιου του Χόρχε!

    Για την ακρίβεια, αυτό που έχω διαβάσει εγώ, πιθανότατα μάλιστα εδώ, είναι η έκφραση «εντομοκτονία» (incecticide). Δε θυμάμαι αν ήταν πολίτες, στρατιώτες ή αξιωματούχοι που το είπαν. Πάντως ήταν σικ καρασίκ. Εντομοκτονία, παρασιτοκτονία, δεν απέχει και πολύ.

  42. Jorge's avatar

    Jorge said

    41. Πέπε.

    Από τα δικά μου δάκτυλα προέρχεται!
    Περιγράφει με ακρίβεια αυτό που κάνουν.

    Δεν αρκεί να εξαφανιστούν από προσώπου γης, μα πρέπει να εξαφανιστούν από την ιστορία, σαν να μην υπήρχαν ποτέ.

    Οι Αρμένιοι είναι παράδειγμα προς αποφυγή.

    Δεν εφαρμόζουν καν αρχές τρωκτικοκτονίας.

  43. LandS's avatar

    LandS said

    19. Ίσως και σεις ξεχνάτε την Γενοκτονία των Αρμενίων;

    Ο Μπάρτοβ δεν έγραψε το άρθρο για τις γενοκτονίες γενικώς. Το έγραψε για την συγκεκριμένη στη Γάζα, η οποία συμβαίνει τώρα που μιλάμε και μας απασχολεί καθημερινά.

  44. sarant's avatar

    sarant said

    36 Πάντως αργεί τρομερά. Μόνο σε μένα;

  45. Nestanaiοs's avatar

    Nestanaiοs said

    16.

    « αν οι 1.000 μαχητές του Αζόφ είναι ναζί»

    ΜΑΖΙ ΜΕ ΣΕΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ 1001.

    Όλους τους κατηγορείς αλλά για τους ραγιάδες δεν έχεις  πει τίποτα.

    Πες κάτι γιατί δε θα σε συγχωρέσει ο θεός.

    Έναν θεοσεβούμενο άνθρωπο τον ανεβάζεις δικτάτορα και τον κατεβάζεις δικτάτορα.  Ας είχαμε και εμείς έναν τέτοιο δικτάτορα.

    17. Εδώ δεν πρέπει να μιλάμε για συμφέροντα αλλά για ανθρωπιά. Πρώτα βλέπουμε τον άνθρωπο και μετά τα συμφέροντά του.

  46. Jorge's avatar

    Jorge said

    44. Έχετε αντιδιαφημιστικό ;
    🙂
    Τότε είναι σφαγιαζόμενες διαφημίσεις.

  47. emfril's avatar

    emfril said

    #0: Το πρωτότυπο άρθρο είναι εδώ, αλλά δεν είναι άμεσα προσβάσιμο σε  μη  συνδρομητές. 

    Είναι προσβάσιμο και στους NYT, αν απενεργοποιήσεις την JavaScript.

  48. #40 ΓΤ Ααα! Έκλεψε την ιδέα από την δική μας διάνοια!!!

    Να δούμε λιγάκι ποιός έχει εταιρεία εισαγωγής/πώλησης/εγκατάστασης; Μού ήρθε μια μυρωδιά.

  49. #40 ΓΤ Ααα! Έκλεψε την ιδέα από την δική μας διάνοια!!!

    Να δούμε λιγάκι ποιός έχει εταιρεία εισαγωγής/πώλησης/εγκατάστασης; Μού ήρθε μια μυρωδιά.

  50. #36 Πουλ-Πουλ 👍🏻😂

    Δεν αντέχω να σχολιάσω την ουσία. Με πονάει το ίδιο, όπως κι αν λέγεται. Θα με νοιάξει ο όρος, μόνον αν πρόκειται να επιφέρει την αρμόζουσα τιμωρία των δολοφόνων.

  51. sarant's avatar

    sarant said

    46 Δεν έχω, και το πιο περίεργο είναι ότι αργεί πολύ όταν μπαίνω από το WiFi (ενώ τα άλλα σάιτ πάνε σφαίρα) αλλά δεν αργεί όταν μπαίνω από το Mobile Hotspot του κινητού. Για να γράψω το αυριανό άρθρο, αυτό έκανα.

  52. ΕΦΗ - ΕΦΗ's avatar

    ΕΦΗ - ΕΦΗ said

     7 >> παίζει στο μπλόγκ απο τις 4/10/25
    (συνέντευξη τον Αύγουστο 2024)

    Με στοίχειωσε εκείνη η ανάρτηση, δεν ήθελα να φανταστώ όμως, ότι πράγματι θα πήγαινε ακόμη χειρότερα, ακόμη σκληρότερα, σαν -Θεέ μου! , προς τελική λύση.
    Λυγμ, λυγμ.

    40 ΓΤ
    Η Μενδώνη, θέλει ντοντόνι . –

  53. 52 Τελευταία φορά που μου συνέβη κάτι τέτοιο, το πρόβλημα ήταν στο δίκτυό μου.

  54. Μαρία's avatar

    Μαρία said

    Κατα … λάθος https://www.ansa.it/sito/notizie/mondo/mediooriente/2025/07/17/gaza-due-morti-nel-raid-sulla-chiesa-11-feriti-anche-padre_8d5c5881-1f6b-48ab-ac9d-b699b9e73d67.html

  55. Μαρία's avatar

    Μαρία said

  56. ΓΤ's avatar

    ΓΤ said

    τερματισμένη ανοργασμική μπαρετοκέφαλη αλουστόθειτσα

  57. ΜΙΚ_ΙΟΣ's avatar

    ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    >>Το αναπόφευκτο συμπέρασμά μου: το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία εναντίον του παλαιστινιακού λαού.
    Στο χωριό μου λένε: ‘Τον όφι θωρείς και το σερμό ντου γυρεύγεις;!’

    Πάλι καλά, πάντως, που υπάρχουν αυτές οι φωνές. Αν και μάλλον «βοούν εν τη ερήμω», αφού οι αυθαιρεσίες των ισχυρών – της Ανατολή και της Δύσης ιδιαίτερα – είναι ασταμάτητες και χωρίς τιμωρία και ο φασισμός εξαπλώνεται παγκόσμια. Αναρωτιέμαι πώς μπορεί να σταματήσει όλο αυτό…
    ==++==
    Επιτεύγματα των Ισραηλινών (αλλά και του Δυτικού «πολιτισμένου» κόσμου), τον 21ο αιώνα…https://tvxs.gr/news/kosmos/gaza-nekroi-palaistinioi-poy-podopatithikan-perimenontas-gia-voitheia/

  58. Nestanaios's avatar

    Nestanaios said

    Μακάρι να είχαν αντισταθεί στον Χίτλερ οι Γερμανοί στον βαθμό που αντιστέκονται οι Ισραηλίτες.  Μακάρι να τον είχαν σκοτώσει λίγους μήνες πριν το τέλος του πολέμου. Δεν θα έχαναν την Γερμάνια αλλά σιγουρά τον προστάτευαν οι δυνάμεις που τον ανέδειξαν, Άγγλοι, Αμερικανοί και άλλοι.  Λένε ότι αυτοκτόνησε αλλά το πτώμα δεν βρέθηκε ποτέ.  Σιγουρά τον έχουν φυγαδέψει και ποιος ξέρει τι ακολούθησε.  Βρίσκουν έναν ψυχοπαθή και τον προωθούν για αρχηγό της χωράς που θέλουν να επιβληθούν.

  59. ΓΤ's avatar

    ΓΤ said

    Είμαι καλά. Δεν θα ήμουν σε σχέση εάν δεν ήμουν καλά, εάν δεν υπήρχε αυτή η φωτιά. Είμαι καλά και μόνη μου, αλλά μια άλλη πύρινη μπάλα είναι φωτιά.

    Μαρία Κιουρί Κορινθίου

  60. xar's avatar

    xar said

    @21
    Κι εμένα μου χτυπούσε άσχημα κάθε φορά που διάβαζα «οι IDF» και «τις IDF».

  61. ΓΤ's avatar

    ΓΤ said

    Ένα από τα καψόνια του καύσωνα είναι η συζήτηση στο «Ιδεόνιο» με θέμα «Είμαι ειδικός στη γενοκτονία»

  62. ΓΤ's avatar

    ΓΤ said

    Λοκρίδα: Δημοτικός Σύμβουλος φυτειάρχης χασισοχώραφων. Για να δέσει το γλυκό, περιμένω να έχει φραγκαδιαστεί από ΟΠΕΚΕΠΕ.

  63. sarant's avatar

    sarant said

    58 Και το σχετικό άρθρο του ιστολογίου

    https://sarantakos.wordpress.com/2023/01/04/ntoros/

  64. xar's avatar

    xar said

    Είναι ιδιαίτερα αποκαρδιωτικός ο εξευτελισμός κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου. Θα πουν βέβαια κάποιοι (όχι μόνο ο Λάμpρος 🙂 ) «αυτά πάντα γίνονταν, πάντα ο ισχυρός κάνει ό,τι θέλει και, αν δεν τον βολεύει ο νόμος, τον αλλάζει ή απλά τον κάνει στην άκρη». Και θα έχουν δίκιο σε μεγάλο βαθμό.

    Ενώ όμως μέχρι πριν κάποιες δεκαετίες οι πάντες σχίζονταν για να πείσουν ότι έχουν το δίκιο και το Δίκαιο με το μέρος τους, τα τελευταία χρόνια (από την εποχή του Μπους) το φύλλο συκής γίνεται όλο και πιο διάφανο. Π.χ. στη Γιουγκοσλαβία και στον 1ο πόλεμο του Ιράκ υπήρχε η επίφαση των αποφάσεων του ΟΗΕ, στον δεύτερο πόλεμο του Ιράκ όχι. Για να μπουκάρουν σε άλλη χώρα κάποτε προσπαθούσαν να βρουν κάποιο νομικό πάτημα (π.χ. πρόσκληση από μαριονέτα που αναγνωρίζουμε ως νόμιμη κυβέρνηση), πλέον οι ΗΠΑ και το Ισραήλ βομβαρδίζουν όποιον τους καπνίσει, χωρίς πολλά πολλά και δικαιολογίες. Αυτό μάλιστα δεν ξεκίνησε με τον «τρελό» Τραμπ, Μπους και Ομπάμα τα ίδια κάνανε στο πλαίσιο του «πολέμου» κατά της τρομοκρατίας. Και ένιωθαν αρκετά ισχυροί (ή το διεθνές δίκαιο αρκετά κουρελοχαρτοποιημένο) ώστε να τα κάνουν οι ίδιοι απευθείας, να σκοτώνουν, να φυλακίζουν και να βασανίζουν πολίτες άλλων χωρών, χωρίς τη μεσολάβηση κάποιας τοπικής μαριονέτας, όπως άλλοτε.

    Έχουμε επιπλέον μια νέα μορφή του πολέμου, με τους δρόνους. Λένε ότι είναι αδύνατο να διατάξεις ένα στρατιώτη να σφάζει ή να πυροβολεί ολημερίς για να κάνεις τη γενοκτονία σου. Γι’ αυτό και οι γενοκτονίες γίνονταν με άλλους τρόπους (π.χ. με λιμό, ζικλόν ή τάγματα θανάτου). Όμως αυτός ο στρατιώτης, που ενδεχομένως θα δίσταζε να μπουκάρει σε ένα γάμο και να καθαρίσει όλους τους καλεσμένους, πλέον μπορεί απλά πατάει ένα κουμπί και να κάνει τη δουλειά το ηλεκτρονικό παιχνίδι του, όπως γινόταν ήδη επί Ομπάμα. Είναι πολύ πιο εύκολο να σκοτώνεις όταν προσθέτεις επίπεδα διαμεσολάβησης και αποστασιοποίησης. Και φοβάμαι ότι τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα όταν αρχίσουν να μπαίνουν στο παιχνίδι πολεμικά ρομπότ.

    Το εντελώς αποκαρδιωτικό που είπα στην αρχή δεν είναι ότι γίνονται σκοτωμοί, είναι η απάθεια ή/και η αποδοχή τους από λαούς και κυβερνήσεις. Π.χ. η αντίδραση πολλών δυτικών, αν όχι των περισσότερων, είναι αυτή του Μερτς: «ευτυχώς που κάνουν τη βρώμικη δουλειά για εμάς» (μάλιστα από μια χώρα που υποτίθεται ότι δυσανασχετούσε για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία με το Ιράν)! Ούτε καν τα προσχήματα πλέον.

  65. Xar's avatar

    Xar said

    Μου βγήκε μάλλον λίγο ασυνάρτητο το προηγούμενο, συγγνώμη. Θέλω να πω ότι αυτό είναι, όπως το αντιλαμβάνομαι, το πλαίσιο μέσα στο οποίο ο Νετανιάχου, ή κάθε άλλος αντίστοιχος, διαπιστώνει ότι μπορεί να κλιμακώσει ατιμώρητα από γκαζονοκούρεμα σε γενοκτονία.

  66. evamaten's avatar

    evamaten said

    7
    Ναι και μπράβο σου, Μαρία. Είχες λινκαρει και ένα άλλο εξαιρετικό άρθρο (που το είχαμε σχολιάσει με ενθουσιασμό). Πολύ πιο αναλυτικό και βιωματικό εκείνο. Η διαφορά με το σημερινό είναι ότι αυτό έχει μια πυκνότητα και μια αποστασιοποιηση στο ύφος – ένα αίσθημα, οχι πια κατεπείγοντος και αγωνίας (όπως το προηγούμενο), αλλά πικρής διαπίστωσης και ανυπομονησίας. (Ακόμα κι ο τίτλος: σαν να λέει, τελειώνετε με τα βρώμικα ad hominem- ξέρω τι λέω!)
    Όμως, αν γίνεται, μπορείς να μας θυμίσεις κι ένα βιβλίο εξαιρετικό του ίδιου, το οποίο μας πρότεινες παλιότερα και, δεν ξέρω πώς, είχα διαβάσει κάποια αποσπάσματα και τα περιεχόμενα (πολύ κατατοπιστικά, ωστόσο, για το θέμα του σημερινού άρθρου (πληρέστατη επιχειρηματολογία)

  67. evamaten's avatar

    evamaten said

    8

    Μα, αδιαμφισβήτητης ακριβώς γιατί ήταν το θύμα αυτού του εγκλήματος, ηθικό πλεονέκτημα που έχει χαθεί ανεπιστρεπτί (εκτός κι αν δεν κατάλαβα το σχόλιό σου, Χτήνε μου)

  68. evamaten's avatar

    evamaten said

    68 συμπλ.
    («Η δεσπόζουσα σημασία της ηθικής διάστασης σε σχέση με την ιστορική», όπως λέει ο Κόκκινος στο εξαιρετικό βιβλίο του Το Ολοκαύτωμα, όπου εξηγεί πολύ ωραία τη διαχείριση της τραυματικής μνήμης, αλλά και την εργαλειοποίησή της)

  69. Μαρία's avatar

    Μαρία said

    Με αφορμή το άρθρο.

    67 Εύα, στο βιωματικό παραπέμπω στο 7. Λές την εμπλουτισμένη επανέκδοση του βιβλίου του Σιπέλ, Το κράτος του Ισραήλ εναντίον των Εβραίων.

  70. evamaten's avatar

    evamaten said

    13
    >>Δεν ξέρω όμως γιατί τελειώνοντας την ανάγνωση έμεινα με την αίσθηση ότι εκείνο που τον καίει είναι η επιβίωση του κράτους του Ισραήλ και όχι τα ανθρώπινα δικαιώματα και η γενοκτονία των Παλαιστινίων.
    Νομίζω ότι κάθε άλλο παρά υποτίμησε τη γενοκτονία και τα δικαιώματα. Τα έγραψε όλα πιο πάνω. Απλώς, ιεραρχεί τα επιχειρήματά του από τα πιο σημαντικά στα λιγότερο σημαντικά (αλλά πολύ σημαντικά μόνο για τους Ισραηλινούς, τα τελευταία – οπότε, σου λέει, τί διάολο, δεν σας νοιάζει για τους άλλους δεν σας νοιάζει ούτε για εσάς τους ίδιους;)
    Ως προς τα υπόλοιπα, πράγματι έτσι είναι – αλλά κάθε μέρα γίνεται χειρότερα, γι αυτό μοιάζει με ύστατη κραυγή το κείμενο (και χωρίς πολλές ελπίδες)

  71. evamaten's avatar

    evamaten said

    70
    Α, ως προς το βιβλίο μπερδευτηκα, λοιπόν. Ευχαριστώ, Μαρία μου, θα το ξαναψάξω

  72. ΓΤ's avatar

    ΓΤ said

    Χίος: Τελικά Πανελληνίου Πρωταθλήματος Μίνι Παίδων Πόλο: Χίος, ΠΑΟ, ΝΟ Χανίων

    Μαστιχιώτες γονείς καθυβρίζουν τα παιδάκια των άλλων ομάδων

    ΓΓ Δήμου Χίου: Θανάσης Ρεστέμης: κάνει ανάρτες ευχόμενος να πνιγούν τα παιδάκια του ΠΑΟ

  73. ΓΤ's avatar

    ΓΤ said

    73

    Θανάσης Ρεστέμης —> Στάθης Ρεστέμης, γεννηθείς 21η Απριλίου

  74. Jorge's avatar

    Jorge said

    73. Γ.Τ.
    ΓΓ Δήμου Σπάρτης δεν ήταν αυτό;

  75. evamaten's avatar

    evamaten said

    70, 72
    Μπα, ,δεν το βρίσκω. Το λινκ που είχες δώσει τότε άνοιγε τα περιεχόμενα και κάποια κεφάλαια, νομίζω (αλλά μπορεί και να λαθεύω, πέρασε καιρός. Μπορεί να το είχα ψάξει εγώ περισσότερο). Πάντως, άξιζε!

  76. ΓΤ's avatar

    ΓΤ said

    75 Χόρχε

    Ναι, Γιώργο, αφού ήταν κάποτε επίσης ΓΓ Ασπροπύργου…

  77. Μαρία's avatar

    Μαρία said

    76 Ο πίνακας περιεχομένων στο τέλος της σελίδας https://www.editionsladecouverte.fr/l_etat_d_israel_contre_les_juifs-9782348043444 της 1ης έκδοσης του 2020.

  78. ΕΦΗ - ΕΦΗ's avatar

    ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Γκοντάρ ταινία Νotre musique 2004 ,

    Η φλέγουσα εμμονή του Godard για τη συνείδηση που διατρέχει πυρετωδώς όλο το έργο του, ειδικά στο φιλμ «Notre musique», γίνεται ιστορική συνείδηση. Εγείρει το στοχασμό πάνω στο παλαιστινιακό ζήτημα, ακόμη άλυτο και αυτοπυρπολούμενο από το δεύτερο μεγάλο πόλεμο μέχρι τώρα -κι ετούτη τη στιγμή φρικαλέα, σπαρακτικά επίκαιρο, ανατριχιαστικά απάνθρωπο και ιστορικά ανεπίτρεπτο- επισημαίνοντας τις σοβαρότατες ευθύνες της διεθνούς κοινότητας, που συνηθίζει να διαχειρίζεται κρίσεις, να παρεμβαίνει διπλωματικά, να επεμβαίνει πολιτικά, να εισβάλλει στρατιωτικά μόνο στις περιπτώσεις που έχει ίδιον πρωταρχικό συμφέρον, ειδάλλως σιωπά εκκωφαντικά.

    Με την ταινία «Notre musique» ο Godard διευρύνει τον προβληματισμό πάνω στην ταυτότητα και την ετερότητα σε όλα τα επίπεδα και καταδεικνύει πως το «να είσαι εσύ» μπορεί ανά πάσα στιγμή να μετατραπεί στο «να γίνεις εσύ ο Αλλος», αρκεί να μετατοπιστούν λίγο οι ιστορικές συνθήκες ή μια ζώσα συνειδησιακή ταυτότητα να μην σου επιτρέπει να είσαι εσύ χωρίς ταυτόχρονα να ενστερνίζεσαι με κάποιον τρόπο το είναι του Αλλου

    Θρήνος για την Παλαιστίνη / Ποιήματα-κραυγές για τη Λωρίδα της Γάζας / Ισραήλ-Παλαιστίνη: αλήθεια και συμφιλίωση

  79. ΕΦΗ - ΕΦΗ's avatar

    ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    77 και υπάλληλος Δημου Ν Ψυχικου προ συνενωσης, συμμαθητης του Τομπούλογλου του λαμογιού, μετα νυμφευτη κ πηγε στη Δράμα σε ψυχιατρκή δομή, χωρισε τη δραμινιά, επεστρεψε στον ενιαίο δήμο Ψυχικού(οπου πλακωθηκανε, ακομη εκκρεμούν δικαστήρια) .Απ τη Σπαρτη εφυγε κακην κακώς

  80. evamaten's avatar

    evamaten said

    78
    Ναι, σωστά, από εδώ ξεκίνησα λοιπόν, αλλά μετά ψάχνοντας βρέθηκα σε κάποια κεφάλαια – ας πούμε, για την περιγραφή του εχθρού που πρέπει να εξοντωθεί γιατί αυτό κι εκείνο (με ανατριχιαστικες αναλογίες με τη ναζιστική ιδεολογία). Εκτός κι αν, ψάξε και ψάξε, βρέθηκα σε άλλο βιβλίο, τι να πω. Ευχαριστώ, Μαρία μου!

  81. Jorge's avatar

    Jorge said

    80.
    Τομπούλογλου, θα στοιχημάτιζα πως είναι καλαμπούρι.

  82. ΓΤ's avatar

    ΓΤ said

    80 Φου

    Μιλάμε, δικιά μου, ότι δηλαδή γίνεται της τριδιαπλόκας των εμφυτεύσεων στην Ουτοπική Απαυτοδιοίκηση…

  83. ΕΦΗ - ΕΦΗ's avatar

    ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    83 ΓΤ Του Με’ι’μαράκη υποστηρικτής, του Ραφηνατου κατ’ επεκταση

  84. ΣτοΔγιαλοΧτηνος's avatar

    ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    68# Γειά σου Εύα 🙂 Κατ’ αρχήν δεν μιλάω με ανθρώπους που θέλουν να με μαγειρέψουν 😜 Κατά τα λοιπά, δεν μπορώ να τα πω απλούστερα: η ίδρυση του Ισραήλ έγινε πάνω στη Νάκμπα. Οποιοδήποτε ηθικό πλεονέκτημα των εβραίων που έγιναν ισραηλινοί χάθηκε το 1948, με την πρώτη απόβαση, με την πρώτη σφαγή/εκδίωξη παλαιστινίων. Από τότε μετράει το ρολόι, όχι απ’ τις 7 Οκτ. Το πρώην θύμα που, ως θύτης πλέον, ψάχνει θύματα, δεν έχει το παραμικρό ηθικό ανάστημα. Ανάστημα που είχαν ο Αϊνστάιν και άλλοι όταν κατήγγειλαν την υπ’ αυτούς τους όρους και με εκείνο το προσωπικό ίδρυση του Ισραήλ. Ανάστημα που έχουν οι ισραηλινοί λεβέντες που φυλακίζονται επειδή δεν πάνε να υπηρετήσουν.

    Γι αυτό λέω πως δεν είναι αδιαμφισβήτητη η ηθική του πράγματος, από το ’48 ήδη.

  85. Αλφα_Χι's avatar

    Αλφα_Χι said

    «Τα προσωπικά δεδομένα πάνω από 100 εν ενεργεία και πρώην αξιωματούχων και κατασκόπων της Μεγάλης Βρετανίας βρίσκονται μεταξύ των χιλιάδων που διέρρευσαν στο Αφγανιστάν».

    «Η διαρροή φέρεται να συνέβη κατά λάθος από κάποιον στα κεντρικά γραφεία των Ειδικών Δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου, και είχε συσταθεί ένα μυστικό σχέδιο για να τους μεταφέρουν στο Ηνωμένο Βασίλειο».

    «Η διαρροή έγινε τον Φεβρουάριο του 2022″

  86. Μαρία's avatar

    Μαρία said

    79 Μια συγκλονιστική συνέντευξη του Νταρουΐς του 1996 στην οποία είχα παραπομπή σ’ ένα άρθρο και τη βρήκα ολόκληρη. Διάβασέ την, αν έχεις χρόνο https://shs.cairn.info/revue-d-etudes-palestiniennes-1996-4-page-53?lang=fr

  87. evamaten's avatar

    evamaten said

    85
    Α, εγώ εννοούσα ως έγκλημα το Ολοκαύτωμα, που ήταν προγενέστερο. Ίσως σε αυτό εστιάζει κι ο Μπ. Αλλά φυσικά έχεις δίκιο, αλλάζοντας ιστορικό σημείο παρατήρησης.
    (τη γλίτωσες και σήμερα 😉)

  88. Georgios Bartzoudis's avatar

    Georgios Bartzoudis said

    Μερικές σκέψεις, διαβάζοντας τη σημερινή ανάρτηση:

    Είναι χρήσιμος ο χαρακτηρισμός του όρου «γενοκτονία» από τον ΟΗΕ, δεν ξέρω όμως πόση πρακτική σημασία έχει και κατά πόσον μπορεί να «αξιοποιηθεί» κατά το δοκούν από τους εκάστοτε ισχυρούς. Ακόμα και σε κράτη «ανίσχυρα», όπως η Ψωροκώσταινα οδηγήθηκαν μερικοί να διατυπώνουν απόψεις για λήψη ποινικών μέτρων εναντίον ατόμων που αρνούνται την γενοκτονία (των Εβραίων κλπ). Περισσότερα σε μια παλαιότερη  ανάρτηση του Νοικοκύρη, με τον τίτλο «Γενοκτονίες και Ποινικοποίηση».

    Δεν χρειάστηκε να γίνει επίκληση στον όρο γενοκτονία, ώστε το ΝΑΤΟ να βομβαρδίσει τη Σερβία. Είχα ακούσει τον Κλίντον να μιλά για ethnic-cleansing (εθνοκάθαρση). Σε κάθε περίπτωση, δεν νομίζω ότι ο λαός της Σερβίας που υπέστη τις «σοβαρές κυρώσεις», θα συγχωρήσει ποτέ τους Κλίντον και Σια.

    Δεν ξέρω αν «κοινωνία» (δηλαδή ο λαός) της χώρας που υποτίθεται ότι «ανέχεται ή συγκαλύπτει τη γενοκτονία», κατά την κρίση κάποιων ισχυρών ή κάποιων… χαρτογιακάδων, θα δέχεται ότι φέρει «το σημάδι του Κάιν», σίγουρα όμως θα αισθάνεται ως Άβελ (όπως ο λαός της Σερβίας).   

    Νομίζω ότι δεν υπάρχει κανένα κράτος που να αποδέχεται «τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία». Ίσως να εξαναγκάστηκε να το κάνει η ηττημένη του Β’ Π. Πολέμου Γερμανία. Στην πράξη όμως, περιέσωσε πλείστους όσους Γερμανούς «εγκληματίες πολέμου». Και μην περιμένουμε να αναγνωρίσει η Τουρκία την «γενοκτονία» των Αρμενίων ή των Ποντίων κλπ. Απλώς, οποιαδήποτε συζήτηση περί αυτών θα οξύνει τις σχέσεις της με άλλα κράτη, αλλά και θα ρίχνει νερό στο μύλο των εκατέρωθεν φανατικών.

  89. Μαρία's avatar

    Μαρία said

    87 Στα αγγλικά https://www.palestine-studies.org/sites/default/files/attachments/jps-articles/jps_2012_xlii_1_46.pdf

  90. ΓΤ's avatar

    ΓΤ said

    89 Χουντάφλας Ακανές

    1. Δες πόσοι Σέρβοι παίζουν στο ΝΒΑ.
    2. Ξύσε τη χοιρόλασπη απ’ τη φτέρνα.
    3. Ρούφα τη σουπίτσα σου.
    4. Νάνι στα άχυρα
  91. Costas Papathanasiou's avatar

    Costas Papathanasiou said

    –Γενοκτονίας αποχρώσεις και στάδια :
    Βρετανός αξιωματικός – σύνδεσμος στην περιοχή της Πάτρας, αναφέρει ότι το όργιο της αλληλοσφαγής μεταξύ Ε.Α.Μ. και Ταγμάτων Ασφαλείας, έχει πάρει διαστάσεις γενοκτονίας.
    Έτος γεγονότος: 1944-05-06/ Αποστολέας: Periodical Intelligence Summary αριθ. 21
    Αναγνωριστικό γεγονότος: Άκρως απόρρ., 6 Μαΐου 1944 / Βιβλιογραφική παραπομπή: F.O.371/43687/R7867
    ( https://repo-new.academyofathens.gr/archive/item/162048 )
    https://www.youtube.com/watch?v=pAsRu1ghd2A The 10 Stages of Genocide
    […] Σκοτώνω λέξεις/ σε διαλέξεις άχρηστες και παραινέσεις
    και κάθε φόνος/ σε ρελαντί στο βίντεο μεγαλοφώνως. […]
    Τώρα μιλώ για προγραφές/ και για γενοκτονία
    οι καταστατικές σου αρχές/ για τα γηροκομεία.
    https://www.youtube.com/watch?v=jGmSOxf0nFk “Συντομογραφίες”,2011- Μανώλης Μητσιάς (Στίχοι/Μουσική: Γιάννης Κακουλίδης/ Βασίλης Δημητρίου )
    https://www.youtube.com/watch?v=EJbqAi7eRek “Genocide” – Judas Priest
    Κρεματόρια, απάνθρωπες σφαγές, / αφανισμοί λαών, βιασμοί δικαιωμάτων,
    Γενοκτονία αμάχων, σημαίες καρφωμένες/ στα κορμιά αθώων, τάφοι ομαδικοί
    έτοιμοι να υποδεχτούν διαμελισμένα πτώματα, / στο όνομα του πόλεμου.
    https://www.youtube.com/watch?v=K5gC8cWamfI «Εφιάλτης»,1991-Αντίδραση
    https://www.youtube.com/watch?v=2Cm_hacSiGs Stella Standingbear – “Genocide”
    https://www.youtube.com/watch?v=wQkoZLCR1uY “Γενοκτονία των Ποντίων”- ΤΡΑΓΟΥΔΙ:Κ.ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ – Λ.ΚΟΛΛΙΑ ( Μουσική / στίχοι : K. Tριανταφυλλίδης)
    https://www.youtube.com/watch?v=pqqfDRnlQwA Η Γενοκτονία των Ποντίων – Τραγούδι για τους αντάρτες μαχητές του Πόντου
    https://www.youtube.com/watch?v=NW1hMv3M76Q Skooly – “Genocide” [Acoustic] (feat. Harp Szn)
    Οθόνη στο σαλόνι οθόνη στο μπαλκόνι οθόνη στο τηλέφωνο οθόνη στο τιμόνι
    Οθόνη στην ψυχή στην καρδιά και στο μυαλό μας κι η φαντασία πέταξε απ τον εγκέφαλο μας
    Γεννημένος ζωντανός νεκρός σε αυτή την κοινωνία με άγχος στρες και αγωνία καταναλωτική μανία
    Ανεργία τρομοκρατία οι δρόμοι είναι νεκροταφεία πνιγμένοι στην αμφιβολία την λύση ψάχνουμε στην βία
    Η βία φέρνει φασισμό ο φασισμός ξενοφοβία η ξενοφοβία κορεσμό ο κορεσμός γενοκτονία
    https://www.youtube.com/watch?v=KWX72gCdSsg “Φαντασία” ,2017- Κοινοί Θνητοί (Στίχοι/Μουσική: Βασίλης Φωτιάς & Μητσοφού/ Αντώνης Μεϊμάρης)
    https://www.youtube.com/watch?v=8O9HntOhZnM GENOCIDE- The Offspring
    –Σε χείλη ανόητα βεβαίως, η κάθε λέξη (και ας είναι απείρως σοβαρή ή τραγική) μπορεί να σκοτωθεί και να γελοιοποιηθεί :
    https://www.youtube.com/watch?v=uAgZJsJNHao Trump Blasts South Africa for “White Genocide” & Trump Merch Needs a Spell Check | The Daily Show

  92. mitsos's avatar

    mitsos said

    Οι οπάδοί της «Τελικής λύσης» του Μεσανατολικού ακόμη είναι στην αναζήτηση των μεθόδων μετεγκατάστασης. Είμαστε δηλαδή ακόμα στην αρχή. Και οι Χιτλερικοί είχαν σχέδια μεταγκατάστασης των Εβραίων αρχικά στην Μαδαγασκάρη αργότερα σε περιοχές πέραν των Ουραλίων ( που ακόμη δεν είχαν προσεγγίσει ). Τελικά ;
    Τελικά οι αιχμάλωτοι των ίδιων των πεποιθήσεών τους για την τελική λύση οδηγούνται και πάλι στην συστηματική εθνοκάθαρση και άρα γενοκτονία. Εκεί δεν έχουμε ακριβώς πόλεμο ( δηλαδή Business as Usual ) … Μάλλον το Ισραήλ έχει περάσει το σημείο καμπής , το κρίσημο σημείο, και οι συνήθεις μπίζνες πολύ σύντομα θα απαιτήσουν τo σταματήσουν (ίσως βίαια). Ίσως να απαιτηθεί και μια καταστροφή της μηχανής IDF … Άλλωστε η ανοικοδόμηση της ευρύτερης περιοχής είναι πιο επικερδής από μια περιορισμένη ανοικοδόμηση στην Λωρίδα … Το ξέρουν και οι πιο φανατικοί Ισραηλινοί αλλά είναι πια αργά για μια αλλαγή πορείας.

    Όσο για την γενοκτονία των … Ανθρώπων, να δεις πώς το έλεγε ο Ιωσήφ ; «Ο θάνατος ενός ανθρώπου είναι τραγωδία. Ο θάνατος εκατοντάδων χιλιάδων είναι απλά στατιστική.»
    Ήξερε ο Ιωσήφ πως θα διαβαστεί αυτό από αποξενωμένους και αλλοτριωμένους πλέον ανθρώπους. Αποξενωμένους και Αλλοτριωμένους όπως οι σημερινοί που «μένουν Ευρώπη» ( ή USA ή και …)

    Διότι τελικά η συντρηπτική πλειοψηφία στην καθημερινότητά μας είμαστε στην γραμμή των B.a.U. Απλά κάποιοι αισθάνονται κάποιες στιγμές ενοχές ή τύψεις . Οι περισσότεροι τις αντιμετωπίζουμε όπως τις ιώσεις μας.

  93. ΣτοΔγιαλοΧτηνος's avatar

    ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    88# Δηλαδή, λέω κοινοτοπίες: ο Κροκ Κλαδάς, ο Σκυλόσοφος, ο Καραϊσκ ήτανε τρομοκράτες.

  94. sarant's avatar

    sarant said

    92 Eίχε κρατηθεί και συγγνώμη

    82 Ο νεοδημοκράτης Τομπούλογλου, με το τόσο πρόσφορο σε καλαμπούρια όνομα, έχει μπλέξει και σε σκάνδαλο οικονομικό, όπου κατηγορήθηκε ότι έφαγε λεφτά, και σε σεξουαλικό, όπου φάνηκε ότι είναι γκέι (περισσότερα δεν θυμάμαι).

  95. ΓΤ's avatar

    ΓΤ said

    Σκάει ο CEO της Astronomer, Andy Byron, στη Βοστόνη να δει ColdPlay. Ξηγιέται περισκόπα η kisscam, και τον πιάνει χουφταγκάλα με την K. Cabot, που είναι HR Chief Officer στην ίδια εταιρεία. Αμφότεροι παντρεμένοι με άλλα άτομα. Γλεντιούνται οι λεφταδόβλακες!

  96. ΕΦΗ - ΕΦΗ's avatar

    ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    82, 95α
    Καταδικάστηκε τελεσίδικα ο επι χρόνια πολιτευτής της ΝΔ, Χάρης Τομπούλογλου, σχετικά με την υπόθεση απόπειρα εκβίασης και παθητικής δωροδοκίας, για το περίφημο “φακελάκι”,* την περίοδο που είχε διοριστεί από την κυβέρνηση της ΝΔ (2013) ως πρόεδρος του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού».

    *Φακελάκι 25.000
    Να σημειωθεί ότι λίγο μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου με το «φακελάκι» των 25.000 ευρώ, η ΝΔ τον διέγραψε, όμως, το 2019 κατέβηκε υποψήφιος για το Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας και στην εκδήλωση παρουσίασης του συνδυασμού του παρευρέθηκαν μία σειρά από «γαλάζια» στελέχη όπως η ευρωβουλευτής Ελίζα Βόζεμπεργκ και ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης
    https://www.avgi.gr/politiki/405614_galazio-stelehos-katadikastike-oristika-gia-fakelaki-ton-25000-eyro

  97. ΕΦΗ - ΕΦΗ's avatar

    ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    και
    «σκάνδαλο» Τομπούλογλου το 2000. Ήταν ένας τυχαίος υποψήφιος της ΝΔ και μόλις μαθεύτηκε ότι είναι γκέι («ροζ σκάνδαλο») τον πέταξαν έξω. (Χρόνια μετά τον ξαναέβαλαν κι έκανε πραγματικό σκάνδαλο!)

  98. ΓΤ's avatar

    ΓΤ said

    Διώχνω γκέι, κρατώ παιδέρες

    γαλαζοτόμαρα, χολέρες

  99. Αλφα_Χι's avatar

    Αλφα_Χι said

  100. Jorge's avatar

    Jorge said

    93.
    Φοβάμαι πως δεν επιδιώκουν μετεγκατάσταση.

  101. ΣτοΔγιαλοΧτηνος's avatar

    ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    95β# Ο Τομπ ήταν η περίπτωση που λένε οι γάλλοι αβέκ λα γιδ συρ λα πλατ.

  102. Jorge's avatar

    Jorge said

    Σερσέ λε τομπό

  103. freierdenker's avatar

    freierdenker said

    Η λέξη γενοκτονία έχει επαναληφθεί τόσες φορές από αριστερά μέσα που πλέον έχει την θέση δόγματος του αριστερού χώρου. Δεν μπορώ να δω πως κάποιος μπορεί να παραμείνει αρνητής της γενοκτονίας και να μην θεωρηθεί εξωμότης. Να πας απλώς από το εθνοκάθαρση στο «σφαγή και εθνοκάθαρση» δεν αρκεί πλέον.

    Μια γραμματική παρατήρηση. Δεν άκουσα κανέναν να πει ότι στην Γάζα έγινε γενοκτονία, για όλους η γενοκτονία δεν έγινε αλλά γίνεται. Αυτό για μένα δείχνει πολιτική αντί για ιστορική προσέγγιση. Αυτό βέβαια δεν κακό στο βαθμό που το αντιλαμβανόμαστε.

    Στα πολιτικά λοιπόν, μπορώ να καταλάβω έναν αριστερό να λέει ότι πρέπει να κάνουμε κάτι πριν γίνει, ή τουλάχιστον πριν ολοκληρωθεί, η γενοκτονία. Ειδικά για όσους πιστεύουν ότι η αριστερά, η πρόοδος, οι ειδικοί και η διανόηση της Δύσης, έχουν κάποιον σημαντικό ρόλο να παίξουν.

    Αλλά καλό είναι να καταλάβουμε και πως τα βλέπουν τα πράγματα οι περισσότεροι. Οι περισσότεροι βλέπουν νομίζω έναν πόλεμο, μια σύγκρουση, ή καλύτερα ένα ακόμα επεισόδιο μιας μακροχρόνιας σύγκρουσης, και αυτό που θέλουν είναι να τελειώσει, να επέλθει έστω και προσωρινά μια ομαλότητα, θέλουν ειρήνη. Η αριστερά αντίθετα είναι υπέρ των Παλαιστινίων και θέλει να νικήσουν, λέει ότι δεν υπάρχει Ειρήνη χωρίς Δικαιοσύνη.

  104. ΣτοΔγιαλοΧτηνος's avatar

    ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Πουρ βουάρ λε τομπουλογλού ντ’ οζουρντουί ιλ φο αβουάρ ντυ ντεφτέρ ντε μουτσούν.

  105. Jorge's avatar

    Jorge said

    φατάλ φατάχ.

  106. Μαρία's avatar

    Μαρία said

    81 https://www.babelio.com/livres/Cypel-Ltat-dIsral-contre-les-Juifs/1205584/extraits με αποσπάσματα

  107. DaPonte's avatar

    DaPonte said

    85 Σωστά τα γράφεις για τους σημερινούς καιρούς.

    Εγώ θα έλεγα ότι χιλιάδες χρόνια πριν (και τα γεγονότα αυτά είναι αποτυπωμένα στο συλλογικό ασυνείδητο Παλαιστινίων και Ισραηλινών) οι Εβραίοι «Εξοδούχοι» από την Αίγυπτο, καθοδηγούμενοι από έναν Ιησού (του Ναυή) , στο όνομα της ανακατάληψης της «Γης της Επαγγελίας» Χαναάν, στο όνομα του αποκλειστικού τους θεού Γιαχβέ, κατέστρεψαν χαναανιτικές πόλεις (περιοχή σημερινής Παλαιστίνης) όπως πχ την Ιεριχώ που την κατέκαψαν.

    Κρατάει χιλιετηρίδες αυτή η έχθρα, και είναι, θεωρώ, και πέρα και πάνω από θρησκευτικές αντιθέσεις.

  108. ΓΤ's avatar

    ΓΤ said

    108 ΔαΠόντε

    Ακριβώς επειδή η χιλιετηρίς είναι επέτειος, σαφώς αναφέρεσαι σε χιλιετίες.

  109. ΕΦΗ - ΕΦΗ's avatar

    ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    73 ΓΤ ,
    ο τύπος που ήθελε τα παιδιά στον πάτο:

       Μέλος της  Επιτροπής  Προσφυγικού – Μεταναστευτικού και Κρίσεων ως  εμπειρογνώμονας της  Κεντρικής Ενωσης  Δήμων  Ελλάδος  2019 εως και σήμερα

    Το αναμεσός Σπάρτης – Χίου, διανύθηκε με αναρρωτική . Τι επιτελικόν κράτος.

  110. freierdenker's avatar

    freierdenker said

    Ας μου επιτραπεί και ένα ακόμα σχόλιο. Δεν ξέρω αν αυτό την κάνει αντισημίτρια, αλλά η Francesca Albanese έχει πει πράγματα που μόνο αντισημιτικά μπορούν να χαρακτηριστούν. Το πιο γνωστό ίσως είναι το:

    America and Europe, one of them subjugated by the Jewish Lobby, and the other by the sense of guilt about the Holocaust remain on the sidelines

    Το πρώτο, η Αμερική είναι υποταγμένη στο Εβραϊκό λόμπι, είναι αντισημιτισμός. Το δεύτερο, κριτική στην Ευρώπη για αδράνεια επειδή αισθάνεται ενοχικά απέναντι στο Ολοκαύτωμα, είναι τουλάχιστον χοντράδα.

    Μπορεί κανείς να βρει και πολλά άλλα διαμάντια της Albanese, αλλά θέλει πολύ ψάξιμο για το πως ειπώθηκαν και σε ποιο πλαίσιο, γιατί έχει πολλούς εχθρούς. Για το συγκεκριμένο πάντως, η Albanese είπε ότι αυτοί που την κατηγορούν το αναφέρουν εκτός πλαισίου, και ότι το είπε το 2014 όταν το Ισραήλ εισέβαλε στην Γάζα με πάνω από 2000 νεκρούς Παλαιστίνιους, οι περισσότεροι άμαχοι.

    Όπως το κρίνει ο καθένας, αλλά δεν νομίζω τα γεγονότα του 2014 στην Γάζα δικαιολογούν τα λόγια της Albanese για το Εβραϊκό λόμπι στις ΗΠΑ και για τις ενοχές της Ευρώπης.

  111. mitsos's avatar

    mitsos said

    @101 Jorge

    Νομίζω πως μάλλον καμώνονται πως προσπαθούν την μετεγκατάσταση αλλά ήδη έχουν καταλάβει ότι είναι αδύνατον … Πολιτικοί και στρατιωτικοί του Ισραήλ δεν καθοδηγούν πια τις εξελίξεις. Καθοδηγούνται από αυτές. Έχουν αρχίσει ήδη οι εκδηλώσεις ανησυχίας και έκφρασης απόστασης από μεγάλες επιχειρήσεις ισραηλινών συμφερόντων και το μέλλον εστί άδηλον. Οι αγορές βιάζονται για ένα (όποιο , αδιάφορο τι ) τέλος αλλά ο Τράμπ ασχολείται με την κόκα κόλα και το ζαχαροκάλαμο.

  112. DaPonte's avatar

    DaPonte said

    109, ΓΤ σωστά!

    Μια περικοπή από τη Βίβλο, από τον Σοφονία (ελάσσων προφήτης της ΠΔ):

    «4Θα μείνει ακατοίκητη η Γάζα κι έρημη η Ασκάλωνα. Ξαφνικά θα κατακτηθεί η Ασδώδ, και μέρα μεσημέρι οι κάτοικοί της θα εξοριστούν. Και της Εκρών οι κάτοικοι από την πόλη τους θα διωχτούνε. 5Αλίμονό σας, Φιλισταίοι, εσείς που προέρχεστε από την Κρήτη και κατοικείτε κάτω στα παράλια! Ο Κύριος λέει εναντίον σας: «Θα σ’ ερημώσω, Χαναάν, χώρα των Φιλισταίων! Δε θα σου μείνει ούτ’ ένας κάτοικος. 6Θα γίνουν τα παράλια λιβάδια με πηγάδια για τους βοσκούς, και μαντριά για τα κοπάδια. 7Θ’ ανήκουν σ’ αυτούς που θα επιζήσουν απ’ το λαό του Ιούδα. Εκεί θα βόσκουν τα κοπάδια τους· το βράδυ θα κοιμούνται στα σπίτια της Ασκάλωνας». Γιατί ο Κύριος, ο Θεός τους θα ενδιαφερθεί γι’ αυτούς και θ’ αλλάξει την κατάστασή τους.«

    (Γάζα, Ασκάλωνα, Ασδώδ (σημερινή ισραηλινή Ashdod) , Εκρών (Accaron); πόλεις της Πεντάπολης των Φιλισταίων (αρχαία ονομασία των σημερινών Παλαιστινίων).

  113. evamaten's avatar

    evamaten said

    94

    Ποιος το λέει; Μήπως εννοείς ότι σχετικοποιώ τα πράγματα; Νόμιζα ότι λέγαμε για τη γενοκτονία και το Ολοκαύτωμα – που είναι το πρώτο (και εμβληματικό) πεδίο θυματοποίησης. Δεν το αξιολογώ ως λιγότερο ή περισσότερο σημαντικό (ιστορικά «μοναδικό» είναι)- απλώς νομίζω ότι γύρω από αυτή την ταυτότητα του θύματος (και το αντίστοιχο «καθήκον μνήμης») δομείται η «ηθική» για την οποία μιλά ο Μπ.

  114. spyridos's avatar

    spyridos said

    0 + 111

    «Ο Αυστραλός ερευνητής A. Dirk Moses από το City University της Νέας Υόρκης περιέγραψε τα γεγονότα αυτά, σε άρθρο στην ολλανδική εφημερίδα NRC, ως ένα «μείγμα γενοκτονικής και στρατιωτικής λογικής». Στο ίδιο άρθρο, ο Uğur Ümit Üngör, καθηγητής στο ολλανδικό Ινστιτούτο Σπουδών Πολέμου, Ολοκαυτώματος και Γενοκτονίας (NIOD), δήλωσε πως πιθανόν υπάρχουν ακόμη μελετητές που δεν πιστεύουν ότι πρόκειται για γενοκτονία, αλλά «εγώ προσωπικά δεν τους ξέρω».»

    Η NRC είναι δεξιά (σοβαρή), συντηρητική και σιωνιστική εφημερίδα.
    Ο τίτλος του άρθρου που αναφέρεται είανι «Zeven gerenommeerde wetenschappers vrijwel eensgezind: Israël pleegt in Gaza genocide»
    «Eπτά διακεκριμένοι επιστήμονες σχεδόν ομόφωνα: Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα»

    Όταν η NRC βγάζει αυτό το άρθρο πιστεύω ότι είναι πλέον κοινά αποδεκτός όρος σε όλο το πολιτικό φάσμα, και είναι αστεία γραφικά του στυλ «θέση δόγματος του αριστερού χώρου.»

    Οι επτά της NRC

    Shmuel Lederman: Israëlische onderzoeker aan de Open Universiteit van Israël

    Dirk Moses: Australische hoogleraar aan de City University of New York en hoofdredacteur van de Journal of Genocide Research

    Melanie O’Brien: Australische jurist, onderzoeker aan de University of Western Australia en voorzitter van de International Association of Genocide Scholars

    Raz Segal: Israëlische genocide-onderzoeker aan de Stockton University in New Jersey, VS

    Martin Shaw: Britse hoogleraar aan het Institut Barcelona d’Estudis Internacionals, emeritus hoogleraar aan de University of Sussex en auteur van onder meer het boek What Is Genocide?

    Ugur Ümit Üngör: Nederlandse hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam en het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies

    Iva Vukusic: Kroatische genocide-onderzoeker aan de Universiteit Utrecht

    O Ugur Ümit Üngör είναι Ολλανδός τουρκικής καταγωγής, καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ και στο ινστιτούτο μελέτης του Ολοκαυτώματος NIOD. Η τελευταία θέση δεν έχει δοθεί ποτέ χωρίς την έγκριση του CIDI (Centrum Informatie Documentatie Israel), του μεγαλύτερου σιωνιστικού παράγοντα στην Ολλανδία.

  115. spyridos's avatar

    spyridos said

    114

    Αχ αυτή η κότα και το αυγό.
    Το σιωνιστικό πρότζεκτ είχε δρομολογηθεί το 1930 πριν το Ολοκαύτωμα.
    Οι οργανωτές του δεν υπόφεραν από αυτό αντίθετα είχαν κέρδη.
    Τη δεκαετία του 30 μέρος των χρημάτων από κρατικοποιήσεις Εβραϊκών περιουσιών στη Γερμανία πήγαινε στις σιωνιστικές οργανώσεις της Παλαιστίνης.
    Ο Άιχμαν έκανε και ταξίδια το 1937 για να δει αν η δουλειά προχωρούσε καλά.
    Κάτι σαν τρόικα.

  116. Pedis's avatar

    Pedis said

    Σημερινό

    OMER BARTOV: Look, I mean, this is beside the horrific killing of human beings in Gaza. And I should just say, because you mentioned the distribution points of food, that between late May, when this so-called humanitarian group started distributing food, and today, more Palestinian civilians have been killed at these distribution groups than Israeli civilians were killed in the Hamas attack.

    Now, what is the — what does all this mean for Israel? As I suggested in the piece, first of all, I think Israel will no longer be able to draw on the credit, if you like, of having been the state that was created after the Holocaust as an answer to the Holocaust. It will no longer be able to say, “We can do whatever we like, because we were a nation subjected to genocide.” You cannot continue to use this argument following the mass killing of another group.

    I hope — and I write that, too — I hope that future generations of Israelis, who will not be clean of that stain — that stain will remain — but will at least be liberated from this shadow of the Holocaust and will start to look at reality as it is, and start to think of how can they reconstitute their own nation, not as a response to the genocide against the Jews, as a response to the Holocaust, but rather as a nation that knows how to share this land, where 7 million Jews and 7 million Palestinians live side by side between the Jordan and the sea, to share it with them with equality and dignity, and not with the use of bombs and violence.[…]

    Well, so, as I said before, I think there is a growing consensus among genocide scholars and legal experts. William Schabas is a very good example, because he’s a highly respected expert. He’s very conservative. He took a long time to reach that conclusion. And he has. I just spoke with him recently in Europe, and he very strongly believes that what Israel is doing now is genocide.

    But the other side of it, as you indicate, is the tragedy that most Holocaust scholars and all of the institutions that I know that are dedicated to commemorating and researching the Holocaust have refused to say anything.

    And some, again, a minority of Holocaust scholars, have come out and claimed that genocide scholars speaking about genocide in Gaza are antisemitic, that this is an antisemitic argument. And that use of the term “antisemitism,” which, as you know, of course, and we spoke about, was also a tool to silence any protest last spring on American campuses, this abuse of the term is now creating a rift between Holocaust scholars and genocide scholars.

    And what I fear — and that’s what I write at the end of this piece — what I fear is that this will mean that the Holocaust, which had come, over decades, to be recognized as an event of universal importance, as an event that we have to learn from, because of the silence, because of the betrayal of the notion of “never again” by these institutions and these scholars, will go back to become a sort of ethnic enclave, only something that the Jews talk about among themselves.

    https://www.democracynow.org/2025/7/17/omer_bartov

  117. ΣτοΔγιαλοΧτηνος's avatar

    ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    114# Εγώ το λέω, σαρκαστικά. Τα του #85 είναι χιλιοειπωμένες κοινοτοπίες με μικρό ακροατήριο.

  118. spyridos's avatar

    spyridos said

    Not only did Eichmann not meet any Palestinian (inclusive of Zionists’ patsy Mufti, who was chased out of the Middle East in late 1941 by the Haganah & England), but actually, he was on a tour with his assistant checking on their investments, and of course to coordinate with Ben-Gurion’s Haganah about their common causes (i.e. intelligence sharing)! While the Nazis were in Haifa, they visited a Kibbutz with their Hanganah handler (Feivel Polkes); however, Eichmann made the mistake of contacting a German agent in the city who was being monitored, and that triggered alarms with the British, who ended up deporting the Nazis to Egypt. Anyhow, later Feivel Polkes met them in Cairo to catch up and thanked him for the arms shipment Nazis sent between 1933-35 (Francis Nicosia, p. 62 – 64); it is all good guys; please don’t make a big deal out of these encounters. They were done in «good faith» to «save» Jews, which all started before WWII (tongue in cheek). Suppose you are interested in the boring details, we suggest reading Eichmann’s detailed report translated from the German language (located at Gestapo’s HQ in Berlin) and now hosted by the Wiener Holocaust Library’s website.

  119. spyridos's avatar

    spyridos said

    The Haavara (Transfer) Agreement was a wealth transfer financial instrument that was negotiated between David Ben-Gurion and Adolf Hitler a few months after the Nazis rose to power in early 1933, and it continued non-stop (even after Nuremberg Laws & Kristallnacht pogrom) until December 1941 and was designed to:

    • Relieve Nazi Germany from the crippling spontaneous worldwide boycott & rise in unemployment that hit Germany soon after Hitler became chancellor in early 1933.
    • Stimulate the German economy and decrease unemployment by selling German goods in the Middle East and North Africa.
    • Help Nazis implement their racist policies aimed at «cleansing» Germany of its Jewish citizens and to dispossess them from their wealth (valued at 10-12 billion Reichsmarks which was more than Mefo bills’ total size as of mid-1938) as much as possible.
    • In return, Zionists channeled a fraction of the liquidated German Jewish wealth to build the foundation of their «Jewish state» 15 years ahead of its time.
  120. spyridos's avatar

    spyridos said

    Το 1929 είχε ήδη σχεδιαστεί η κατάληψη της Γιάφα μέσω της γερμανικής Palästina Treuhandstelle.

    Hanotea (הַנּוֹטֵעַ ‘the Planter’) was a citrus planting company based in Netanya and established in 1929 by long-established Jewish settlers in Palestine involved in the Benei Binyamin movement.[14] In an arrangement with the Reich Economics Ministry, the blocked German bank accounts of prospective immigrants would be unblocked and funds from them used by Hanotea to buy agricultural German goods; these goods, along with the immigrants, would then go to Palestine, and the immigrants would be granted a house or citrus plantation by the company of the same value.[15] Hanotea’s director, Sam Cohen, represented the company in direct negotiation with the Reich Economics Ministry beginning in March 1933.[16] In May 1933 Hanotea applied for permission to transfer capital from Germany to Palestine.[16] This pilot arrangement appeared to be operating successfully,[citation needed] and so paved the way for the later Haavara Agreement.

    Το Ολοκαύτωμα ήταν ευλογιά για τους Σιωνιστές.

  121. evamaten's avatar

    evamaten said

    116

    Έτσι όπως τα γράφεις είναι σαν να εντάσσεται το Ολοκαύτωμα στο σιωνιστικό πρότζεκτ!

    114

    Κατάλαβα τον σαρκασμό, αλλά δεν ήξερα σε ποιον απευθύνεται 🙂

  122. Μαρία's avatar

    Μαρία said

    117 Σαν αργόσχολη σε πρόλαβα στο 70.

  123. spyridos's avatar

    spyridos said

    122 α

    Ο διωγμός των Εβραίων από την Ευρώπη εντασσόταν στο σιωνιστικό πρότζεκτ.
    Δεν μπορώ να φανταστώ ότι είχαν προβλέψει το Ολοκαύτωμα.
    Ως το τέλος του 1941 μάλιστα συνέχισαν να υποστηρίζουν την έξοδο από την Ευρώπη και οι Ναζί.
    Οι Ναζίδες απογοητεύτηκαν κάπου εκεί γιατί δεν έτρεχε με τους ρυθμούς που ήθελαν.
    Κυρίως γιατί οι χώρες γύρω από τη Γερμανία δεν άφηναν τους Εβραίους να φύγουν.
    Τότε πέρασαν στο σχέδιο Τσίκλον Μπε. Το σχέδιο δεν ήταν γραμμένο στην πέτρα αλλά έπαιζε και λίγο το βλέποντας και κάνοντας.
    Όπως και τώρα οι Σιωνιστές, διαπίστωσαν ότι 80 χρόνια ξεριζωμοί και σφαγές δεν δούλεψαν.
    Μετά προσπάθησαν τρομοκρατία («πόλεμος» με τη Χαμάς) και ξεριζωμό.
    Δεν δούλεψε κυρίως γιατί οι Αιγύπτιοι και οι Ιορδανοί ήταν ξεκάθαροι. Τέρμα η υποδοχή προσφύγων.
    Τώρα πέρασαν κι αυτοί στην επόμενη φάση.

  124. evamaten's avatar

    evamaten said

    114 συμπλ. (για τη δική μου ερμηνεία στη φράση του Μπ.)

    Και μάλιστα μια ταυτότητα που συγκροτείται από τους επιγενόμενους με βάση όχι την άμεση μνήμη, αλλά τη μεταμνήμη, όπως λέει ο Κόκκινος στο «Ολοκαύτωμα». Κι ο Ζουμπουλάκης στο βιβλίο του «Η συγχώρηση» γράφει: Οι απόγονοι μπορούν να αισθάνονται θύματα, γιατί η θέση του θύματος είναι ηθικά πλεονεκτική, όμως δεν έχουν πάνω στο σώμα τους την εμπειρία του θύματος. (από υποσημείωση του παραπάνω βιβλίου του Κ., τα πλάγια δικά μου)

  125. ΛΑΜΠΡΟΣ's avatar

    ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Ζούμε στην εποχή των ειδικών, ακόμη και για τα αυτονόητα. Εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, εθνοκάθαρση, γενοκτονία, κι άλλες ευφάνταστες μαλακίες χωρίς κανένα αντίκρισμα, όπως, δικαιοσύνη, διεθνές δίκαιο κλπ. Ποια η διαφορά για τα θύματα; Προφανώς κάποιο ανυπολόγιστο κέρδος που δεν μπορούν να κατανοήσουν, ειδικά οι νεκροί.

    65 τέλος – Μη τρέφεις αυταπάτες, και η αντίδραση των αραβικών χωρών ίδια είναι. Οι Παλαιστίνιοι είναι έθνος ανάδελφο, κανείς δεν τους θέλει και κανείς δεν τους υποστηρίζει αληθινά, μόνο στο πλαίσιο της εκμετάλλευσής τους για δικά τους συμφέροντα, κάτι ανάλογο με τους Κούρδους που, αν και πολλαπλάσιοι, κανείς δεν ασχολείται αληθινά μαζί τους.

    Πάντως, αν θέλεις να δεις μια διαφορετική πραγματικότητα από αυτή των ΜΜΑ, κοίταξε τα γεγονότα στον κόσμο αποστασιοποιημένα από οποιονδήποτε δογματισμό, και μέσα από το χρηματιστήριο. Τότε θα δείς πως όλα αποκτούν μια συνοχή, ένα σχέδιο, εξυπηρετούν μια ανάγκη, τίποτε δεν είναι ξεκάρφωτο και απρόβλεπτο, και όλα τα παράλογα και παρανοϊκά, αποκτούν λογική και νόημα, αυτό του κέρδους και του χρήματος που είναι εξ ορισμού παράλογο.

    Αυτοί που το χρησιμοποιούν, πόσο λογικοί είναι; Η απάντηση στο ερώτημα, δίνει και τις απαντήσεις σε ό,τι συμβαίνει.

    https://www.dealnews.gr/agores/1144449/anodos-sto-chrimatistirio-tou-israil-meta-tin-epithesi-ton-ipa-sto-iran/

    https://www.naftemporiki.gr/finance/markets/1971525/to-paradoxo-ton-agoron-anodos-se-oli-ti-mesi-anatoli-apo-to-rekor-toy-tel-aviv-eos-ta-kerdi-gia-to-kairo/

  126. evamaten's avatar

    evamaten said

    124

    Ναι, αλλά εδώ δεν μιλάμε για οποιοδήποτε διωγμό, Σπύρο. Έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που το κάνουν «μοναδικό», γι αυτό λέω ότι αποτελεί εμβληματική, παραδειγματική περίπτωση θυματοποίησης

  127. spyridos's avatar

    spyridos said

    127

    1. Συμφωνώ
    2. Ζω πάνω από τη μισή ζωή μου στην Ολλανδία και αυτό που λες το ακούω ή το διαβάζω τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα.

  128. Μαρία's avatar

    Μαρία said

    120 Η συμφωνία είχε σχέση μ’ αυτόν https://en.wikipedia.org/wiki/Haim_Arlosoroff

  129. emfril's avatar

    emfril said

    Αν θέλετε να δείτε συνέντευξη του Μπάροβ στο πρόγραμμα Democracy Now:

    https://www.democracynow.org/2025/7/17/omer_bartov

  130. Pedis's avatar

    Pedis said

    # 123 – Ω, σ’ ε βρέ. Εξκιουζέ-μουά, μαντάμ. (Αλλά έβαλα και γραπτά αποσπάσματα.😁)

    Μετά το σημερινό ισραηλινό χτύπημα στην καθολική εκκλησία της Γάζας, η ιταλική κυβέρνηση είπε «Τι έγινε, λέει; Άντε, γιατί ε;! Μην επαναληφθεί.» Και αποφάσισε ότι θα ήταν δυσανάλογο μέτρο να σταματήσει τις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ.

  131. Μαρία's avatar

    Μαρία said

    124 Δεν μπορείς να φανταστείς αλλά τους ενοχοποιείς. Τέτοια έλεγε κι ο Άιχμαν στη δίκη του κι είχε κι έναν Μαγιάρο μάρτυρα υπεράσπισης.

  132. Μαρία's avatar

    Μαρία said

    131 Πα ντε κουά, μεσιέ.

    Πουλάν κι οι Ιταλοί όπλα στο Ισραήλ;

  133. spyridos's avatar

    spyridos said

    132
    Δεν νομίζω να έλεγε ότι 25 χρόνια νωρίτερα έπινε ουζάκια στη Χάιφα με το μισό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ τη στιγμή της δίκης;
    Και τα χαλασμένα ρολόγια δείχνουν δυο φορές τη μέρα σωστά την ώρα.
    Δεν είναι μόνο το Ελαδιστάν που διάλεξε τους συνεργάτες των Γερμανών να το κυβερνήσουν μετά τον πόλεμο.
    Το Ισραήλ μάλιστα προτίμησε το ορίτζιναλ προϊόν. Τα αποτελέσματα των επιλογών τους τα ζούμε σήμερα.

    Τη δεκαετία του 30 οι Σιωνιστές του Ισραήλ πήραν συνολικά πάνω από 2 δις σε τιμές σημερινών ευρώ από τη ναζιστική Γερμανία .
    Αυτή ήταν και η μεγαλύτερη χρηματοδότηση του σιωνιστικού κινήματος πριν τη δημιουργία του σιωνιστικού κράτους.

  134. sarant's avatar

    sarant said

    Καλημερα από εδώ.

    120 Θεωρείται αντισημιτισμός να αναφέρεις τη συμφωνία Haavara

  135. Alexis's avatar

    Alexis said

    Να επισημάνουμε και την εντελώς αμερικανόδουλη (μέχρι αηδίας) στάση της ελληνικής κυβέρνησης, και των παπαγάλων που την στηρίζουν, στο θέμα.
    Που ξεκίνησε με διακηρύξεις βασιλικότερες του βασιλέως για το «δικαίωμα στην αυτοάμυνα» και τελευταία γίνεται μια προσπάθεια να μαζευτεί λίγο υπό το βάρος των γεγονότων και της παγκόσμιας κατακραυγής.
    Όμως, θέλει η πουτάνα να κρυφτεί και η χαρά δεν την αφήνει. «Εμείς είμαστε με το Ισραήλ και άμα τους αρέσει!» δήλωσε μεταξύ άλλων κορυφαίος υπουργός μόλις πριν από 5 μέρες.

  136. spyridos's avatar

    spyridos said

    Καλημέρα

    Ναι ξέρω. Και να φοράς μπλουζάκι με τη σημαία της Παλαιστίνης θεωρείται αντισημιτισμός που τιμωρείται με άμεσο ξυλοδαρμό από την Γκεστάπο του Βερολίνου.
    Ακόμα κι αν έχεις τατουάζ του Άουσβιτς στο χέρι σου.

    Haavara Haavara Haavara

    Αν το βάλω με τελείες γκουγκλίζεται ευκολότερα;

    Haavara. Haavara. Haavara.

  137. Jorge's avatar

    Jorge said

    137.
    «Μέρος του ρευστοποιημένου εβραϊκού πλούτου».

    Η κυριολεξία, φορές-φορές, έχει αρρωστημένο χιούμορ.

  138. ofakiris's avatar

    ofakiris said

    «Το Ισραήλ λυπάται βαθύτατα που μια άστοχη βολή χτύπησε την εκκλησία της Αγίας Οικογένειας στη Γάζα. Κάθε αθώα ζωή που χάνεται είναι μια τραγωδία. Συμμεριζόμαστε τον πόνο των οικογενειών και των πιστών», ανέφερε η ανακοίνωση του γραφείου του Νετανιάχου.
    Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός (IDF) δήλωσε ότι είναι ενήμερος για το περιστατικό και ερευνά τις συνθήκες υπό τις οποίες επήλθε η ζημιά. Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι το Ισραήλ καταβάλλει «κάθε δυνατή προσπάθεια να περιορίσει τις απώλειες μεταξύ αμάχων και ζημιές σε πολιτικές ή θρησκευτικές υποδομές», εκφράζοντας λύπη για οποιαδήποτε βλάβη έχει προκληθεί.
    Το δούλεμα των σιωναζί πάει σύννεφο.
    Για τα φασιστόμουτρα Μερτζ, Μακρόν, Στάρμερ, Κάλας, Μελόνι κλπ όλα καλά. Όπως και για τα δικά μας Νεοδημοκρατικά και θρησκευτικά καθίκια.

  139. Pedis's avatar

    Pedis said

    # 133 – Φτωχοσυγγενικά…αν και σε καλή σειρά στην κατάταξη. Εδώ πουλάνε στο Ισραήλ μέχρι και οι «αδερφοί Σέρβοι», για κάτι δεκάδες εκατομμύρια $ αλλά αυξημένα κατά 10+ φορές από τον Οκτώβρη του 2023 μέχρι και στις αρχές Ιουνίου που λήφθηκε απόφαση περί (προσωρινής) διακοπής. Όλοι βγάζουν από τους Παλαιστίνιους.

  140. Αν το βάλω με τελείες γκουγκλίζεται ευκολότερα;

    Όχι. Διακριτικά (τόνοι, κλπ.) και σημεία στίξης δεν λαμβάνονται υπόψη.

  141. Pedis's avatar

    Pedis said

    #140 -> στις -> τις αρχές

  142. spyridos's avatar

    spyridos said

    129

    Εξήγησέ μου Μαρία.
    Αυτός ο τύπος πήγε κι έκανε Χαβάρα με τους ναζίδες.
    Να παίρνει λεφτά δηλαδή για την κακοποίηση των Εβραίων.
    Το Ισραήλ είναι γεμάτο με δρόμους μνημεία κτλ με το όνομά αυτού του υπανθρώπου.
    Αλλά αν εγώ πω Χαβάρα είμαι αντισημίτης.
    Το κατάλαβα καλά;

  143. Pedis's avatar

    Pedis said

    (Φλασά!) Έλα, ένα εύκολο κουϊζάκι: απόσπασμα από το σκεπτικό για το δικαίωμα των Παλαιστινίων να ζήσουν στη γη τους.

    «Δεν συμφωνώ ότι ο σκύλος στο παχνί έχει το τελικό δικαίωμα στο παχνί, παρόλο που μπορεί να έχει ξαπλώσει εκεί για πολύ καιρό. Δεν αναγνωρίζω αυτό το δικαίωμα. Δεν αναγνωρίζω, για παράδειγμα, ότι έχει γίνει μεγάλη αδικία στους Ινδιάνους της Αμερικής ή στους μαύρους της Αυστραλίας. Δεν αναγνωρίζω ότι έχει γίνει αδικία σε αυτούς τους ανθρώπους εξαιτίας του γεγονότος ότι μια ισχυρότερη φυλή, μια ανώτερης κλάσης φυλή, μια παγκοσμίως σοφότερη φυλή, για να το θέσω έτσι, έχει έρθει κι έχει πάρει τη θέση τους.»

    Ποιο νόμπελ-πράιζ πέταξε το άνωθεν ρατσι-αποικιοκρατικόν; (Πανεύκολο, λέμε).

  144. Georgios Bartzoudis's avatar

    Georgios Bartzoudis said

    91, ΓΤ….

    # Γρουνίσια μούτσκα ΣταλινοΦασιστικώς γριλλίζουσα

  145. Δεν καταλαβαίνω γιατί σας σκανδαλίζει η Χααβαρά.

    Ως τον Α΄ Π.Π. οι μεταφορές χρημάτων από χώρα σε χώρα ήταν σχεδόν τελείως ελεύθερες. Και τα ταξίδια ήταν σχεδόν τελείως ελεύθερα· τα τελωνεία και οι υγειονομικοί έλεγχοι δυσκόλευαν τους ταξιδιώτες, ιδίως τους μετκινούμενους διά θαλάσσης, αλλά διαβατήριο οι περισσότερες χώρες δεν ζητούσαν καν. (Η Ρωσία ήταν εξαίρεση.)

    Με τον Πόλεμο, επιβλήθηκαν αυστηροί περιορισμοί και στις κινήσεις προσώπων και στις κινήσεις κεφαλαίων, καθώς οι περισσότερες χῶρες πάσχιζαν να σταθεροποιήσουν το νόμισμά τους, ει δυνατόν στην προπολεμική του ισοτιμία με τον χρυσό — όνειρο άπιαστο βέβαια, λόγω του πληθωρισμού που είχε απαιτήσει η χρηματοδότηαη του πολέμου. (Το αποπειράθηκε η Αγγλία το 1925, αλλά γρήγορα (το 1931) το μετάνιωσε, και από τότε η λίρα στερλίνα έπαψε να είναι χρυσή. Το γαλλικό φράγκο σταθεροποιήθηκε στο 1/5 της προπολεμικής του αξίας το βελγικό στο 1/7 και η δραχμή στο 1/15.) Και επιβλήθηκαν και βαριοί δασμοί, που δυσχέραιναν ακόμα περισσότερο το διεθνές εμπόριο και επέτειναν την κρίση.

    Η ναζιστική Γερμανία επέβαλε και αυτή αυστηρούς περιορισμούς στις εξαγωγές κεφαλαίων· όποιος (όχι μόνον Εβραίος) ήθελε να φύγει, αναγκαζόταν ουσιαστικά ν’αφήσει πίσω την περιουσία του. (Όσοι έχουν κάποια ηλικία, θα θυμούνται και στην Ελλάδα τους «δεσμευμένους λογαριασμούς» των κατοίκων εξωτερικού…) Ε, η λεγόμενη Χααβαρά (η λέξη σημαίνει απλώς «μεταφορά, μεταβίβαση», και είναι ομόρριζη με τη λέξη «Εβραίος»=«περάτης», προσωνυμία που δόθηκε κατά τη Βίβλο στον Αβραάμ επειδή ήρθε από την άλλη μεριά του Ιορδάνη) ήταν win-win, που λένε σήμερα· επέτρεπε στην εβραΐκή κοινότητα του Ισραήλ να αξιοποιήσει ένα μέρος των δεσμευμένων χρημάτων των Εβραίων που μετανάστευαν από τη Γερμανία και ταυτόχρονα τόνωνε τις γερμανικές εξαγωγές αγαθών. Πού το κακό; Φυσικά, είναι αποκρουστικό να συναλλάσσεσαι με τον Διάβολο, αλλά μερικές φορές η κατάσταση το επιβάλλει…

  146. spyridos's avatar

    spyridos said

    144
    Έχει πάρει Νόμπελ ο Τσόρτσιλ; Γαμώ την τρέλα μου.

    146
    Μην κουράζεσαι Άγγελε, μιας και τελείωσε αυτό εδώ.
    Να ζητήσουμε από το Νικοκύρη να γράψει ένα άρθρο για τους ταγματαλήτες και τα γράφεις εκεί.

  147. leonicos's avatar

    leonicos said

    Δε με αφήνει να μπω στοσημερινό ένας εκπαιδευτής σκύλων

  148. sarant's avatar

    sarant said

    148 Διαφήμιση ε;

  149. Pedis's avatar

    Pedis said

    # 147α – Και να μην έχεις ιδέα, για δηλώσεις αυτού του στυλ ποντάρεις Τσώρτσιλ κι έχεις πολύ καλές πιθανότητες. Σίγουρα περισσότερες από τον κολοβομούστακο, μα ίσως λιγότερες από τον Τέντυ Ρούζβελτ.

  150. Μαρία's avatar

    Μαρία said

    143 Στο 124 και 134 μοιάζει να υποστηρίζεις οτι, αν όλοι οι Εβραίοι της Ευρώπης ήταν σιωνιστές ή, ακόμα καλύτερα, αν είχαν περιουσία να εκποιήσουν, θα είχαν γλιτώσει. Η ειρωνεία είναι οτι αυτός ο κύριος που τον έκαναν δρόμους ήταν στην αριστερά, ενώ ο ακροδεξιός φιλομουσολινικός Ζαμποτίνσκι ήταν αντίθετος.

    Η άλλη ειρωνεία είναι οτι ο πρόεδρος του δικαστηρίου που δίκασε τον Άιχμαν, ο Μοσέ Λάνταου, ήταν ο ίδιος στον οποίο αναφέρεται ο Λάιμποβιτς στο ντοκιμαντέρ https://www.eyalsivan.info/index.php?p=fichefilm&id=23#&panel1-12 εδώ στο 2:24.

  151. ΣτοΔγιαλοΧτηνος's avatar

    ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    150# Σαϊκοφαντίες. Ο Τέντυ-μπόης ουδεπώποτε είπε τέτχοια πράματα. Ιδού, ο άνθρωψ ήτο σαφής:

    “I don’t go so far as to think that the only good Indians are the dead Indians, but I believe nine out of every 10 are,” Roosevelt said during a January 1886 speech in New York. “And I shouldn’t like to inquire too closely into the case of the tenth.”

    https://ictnews.org/archive/theodore-roosevelt-the-only-good-indians-are-the-dead-indians/

  152. Costas Papathanasiou's avatar

    Costas Papathanasiou said

    Καλημέρα!
     Σύμφωνα με πρόσφατες βιοχημικές αναλύσεις αντιπροσωπευτικών δειγμάτων βουλευτικής ασυλίας, προκύπτει ότι αυτή υπάγεται στις οργανοπυριτικές ενώσεις  δηλαδή σε:  
     «Οργανισμών Συλ Άνοια (SivH2v+2
    Πάντα, Κοινών
    τη σύληση,
    φέρει  κυνών
    η σύλλυση
    Και, όπως σκῦλα
    παίρνει η Σκύλλα,
    θέλουν σῦλα0
    σαν του Σύλλα1
    και άπαντες, της σύλης όντες,
    ύλης σκύλοι συλλυσσώντες
    που αλυχτάνε, ως άσοι λείας,
    για ίδϊα βάπτιση ασυλίας
    ( ἤ διά- Δίκης σίλλῳ2, ἅμ’
    ἔπος- πλύσεως Σιλωάμ).
    0: [ΕΤΥΜΟΛ. Αβέβαιης ετυμολ. Το ρ. συλῶ και κυρίως οι συγγενείς ονοματικοί τ. σῦλον / σύλη εμφανίζουν μορφολογική και σημασιολογική ομοιότητα με τον τ. σκῦλον (για τη σχέση τών τ. αυτών βλ. λ. σκύλο), ενώ έχει διατυπωθεί και η υπόθεση ότι πρόκειται για λ. λυδικής προέλευσης. Προβλήματα γεννά, εξάλλου, και η σχέση ανάμεσα στο ρ. συλῶ και τα ουσ. σῦλον / σύλη. Κατά μία άποψη, το ρ. συλώ αποτελεί παρ. τών τ. σῦλον / σύλη, οι οποίοι, όμως, είναι μτγν. του ρήματος, ενώ, κατ’ άλλη άποψη, τα ουσ. σῦλον/σύλη, κυρίως με τη σημ. «δικαίωμα κατάσχεσης», προήλθαν από το επίθ. ἄ-συλος «αυτός που δεν επιτρέπεται να παραβιαστεί», το οποίο έχει σχηματιστεί πιθ. από το ρ. συλῶ κατά το σχήμα ἄτιμος: τιμῶ (βλ. λ. άσυλος). Η οικογένεια του ρ. συλῶ απαντά στον Όμηρο με τη σημ. «αφαιρώ τα όπλα σκοτωμένου εχθρού», αλλά χρησιμοποιήθηκε αργότερα με τη σημ. «αφαιρώ, αρπάζω», η οποία μπορεί να έχει και μια ειδικότερη θρησκευτική (πρβλ. τη σημ. «λαφυραγωγώ, διαρπάζω ιερούς χώρους») ή νομική χροιά (πρβλ. τη σημ. «ασκώ το δικαίωμα της κατάσχεσης»). Παραμένει, ωστόσο, ανεξακρίβωτο αν πρόκειται για μια περαιτέρω σημασιολογική εξέλιξη της ομηρικής σημ. «παίρνω τα όπλα του εχθρού» ή αν αφετηρία του ρήματος ήταν μια αρχική γενική σημ. «αφαιρώ», που έλαβε στη συνέχεια ειδικότερες σημασιολογικές αποχρώσεις]. https://lsj.gr/wiki/%CF%83%CF%85%CE%BB%CF%8E
    1: “Μια γενική άποψη είναι ότι ο Σύλλας έθεσε το παράδειγμα που ακολούθησε ο Ιούλιος Καίσαρας τόσο για να περάσει τον Ρουβίκωνα ποταμό, όσο και για να γίνει δικτάτορας. Ο Κικέρων αναφέρει πως ο ίδιος ο Πομπήιος είπε κάποτε: «Αφού το έκανε ο Σύλλας, γιατί όχι κι εγώ;» Ο Σύλλας απέδειξε μέχρι πού μπορούσε κάποιος να τραβήξει τα όρια, ωθώντας κι άλλους να το προσπαθήσουν. Γι’ αυτό τον λόγο θεωρείται ο πρώτος που υπονόμευσε τη Δημοκρατία οδηγώντας στην κατάλυσή της στο τέλος του αιώνα”. ( https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9B%CE%B5%CF%8D%CE%BA%CE%B9%CE%BF%CF%82_%CE%9A%CE%BF%CF%81%CE%BD%CE%AE%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CF%82_%CE%A3%CF%8D%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CF%82 ).
    2: σίλλος = παραβλώψ, αλλήθωρος (https://lsj.gr/index.php?title=%CF%83%CE%AF%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CF%82&mobileaction=toggle_view_desktop )

  153. sarant's avatar

    sarant said

    153 Χαχαχα!

  154. Μαρία's avatar

    Μαρία said

  155. Pedis's avatar

    Pedis said

    # 152 – Ναι, αλλά να αναγνωρίσεις ότι τότε ήταν αγνοί και στρέιτ, δεν είχαν ναζιστικά πουστριλίκια του τύπου «τόποι μετεγκατάστησης», «έξοδος από την καμινάδα», «αραίωση», «ανθρωπιστικός βομβαρδισμός», «safe zone», «ισραηλινές δυνάμεις άμυνας» κοκ.

  156. Pedis's avatar

    Pedis said

    τόποι μετεγκατάστησης -> τόποι μετεγκατάστασης, ξέχασα: «βοηθητικός εξοπλισμός», «αποδυτήρια», «ανθρωπιστική πόλη»…

  157. DaPonte's avatar

    DaPonte said

    153 σημ.1 : Ο Σύλλας ήταν ο πρώτος που έκανε κατάχρηση ενός συνταγματικού αξιώματος, αυτού του Δικτάτορα, το οποίο πραξικοπηματικά διατήρησε πολύ περισσότερο από το προβλεπόμενο εξάμηνο, το κατέστησε μέσω νομοθετήματος ακαταδίωκτο ως προς τα μέτρα που έλαβε (με δικαίωμα ζωής και θανάτου πάνω στους Ρωμαίους πολίτες και τις περιουσίες τους).

    Ο επόμενος ήταν ο Ιούλιος Καίσαρας που αναγορεύτηκε ισόβιος Δικτάτορας λίγο πριν δολοφονηθεί και το τελειωτικό χτύπημα στη Ρωμαϊκή Δημοκρατία έδωσε ο θετός γιος του Οκταβιανός , μετέπειτα Αύγουστος, που αναγορεύτηκε επί της ουσίας ως μονάρχης (επισήμως Πρώτος Πολίτης).

  158. ΣτοΔγιαλοΧτηνος's avatar

    ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Ε ναι, δεν είχανε ωραία τοπία με καμινάδες για να απολαμβάνουν οι ινδιάνοι τις μεταφυσικές τους εμπειρίες. Άμα δεν έχεις να πλερώκεις κάνα γραμματικό να σου φκιάξει νιουσπίκ, με κάτι ψωροκουβέρτες με ευλογιά, κάτι καταστροφές καλλιεργειών, κάτι μαζικές σφαγές βισόνων, κάτι ψιλοεπιθέσεις σε καταυλισμούς με γυναικόπαιδα, κάνα βαρέλι με νερό της φωτιάς κ τέτοιες μαλακίες δε γίνεται προκοπή. Γι αυτό αργήσανε χαρακτηριστικά να διευθετήσουν το ζήτημα. Και σιγά τη διευθέτηση δλδ, ακόμα υπάρχουν ινδιάνοι.

  159. Αλφα_Χι's avatar

    Αλφα_Χι said

    https://www.news247.gr/kosmos/to-israil-katedafizei-oloklires-poleis-sti-gaza-akomi-kai-athikta-ktiria/

    Συστηματικές κατεδαφίσεις στη Γάζα

  160. Jorge's avatar

    Jorge said

    159.
    Οι ιθαγενείς από καθαρή τύχη επέζησαν.
    Εξαιτίας αυτού έχουν ειδική μεταχείριση.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Indian_Gaming_Regulatory_Act

  161. ΣτοΔγιαλοΧτηνος's avatar

    ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    161# Αν είναι όπως τα λέει το άρθρο, αύξηση φτώχειας και ανεργίας των ινδ μετά την ψήφιση του IGRA, επιτέλους οι γιάνξ βάλανε μυαλό και κάνουν πράματα στη σωστή κατεύθυνση.

  162. Μαρία's avatar

    Μαρία said

    Διαμαρτύρεται ο πρέσβης του Ισραήλ στη Γερμανία, επειδή η ανταποκρίτρια της δημόσιας γερμανικής τηλεόρασης στο Ισραήλ, απ΄την οποία οι θεατές περιμένουν αντικειμενικότητα και αμεροληψία, ανέβασε στο ίνστα το άρθρο του αμφιλεγόμενου Μπάρτοφ και μάλιστα με την επιγραφή «ποτέ ξανά» που σχετικοποιεί τη Σοά. Του τα ψάλλουν στα σχόλια.

  163. spyridos's avatar

    spyridos said

    151

    «μοιάζει να υποστηρίζεις οτι, αν όλοι οι Εβραίοι της Ευρώπης ήταν σιωνιστές ή, ακόμα καλύτερα, αν είχαν περιουσία να εκποιήσουν, θα είχαν γλιτώσει. Η ειρωνεία είναι οτι αυτός ο κύριος που τον έκαναν δρόμους ήταν στην αριστερά, ενώ ο ακροδεξιός φιλομουσολινικός Ζαμποτίνσκι ήταν αντίθετος.»

    Για το πρώτο σκέλος δεν λέω αυτό.
    Λέω ότι οι ηγέτες του Σιωνιστικού κινήματος είχαν ταπεινά κίνητρα. Μάλλον κίνητρο. Το κέρδος.
    Το αήθες κέρδος.

    Ο κύριος που τον έκαναν δρόμους, όπως και τόσοι άλλοι που έλεγαν ότι δουλεύουν για τον σοσιαλισμό κορόιδεψε τους συντρόφους του στις Παλαιστινιακές οργανώσεις. Δούλεψε για έναν σοσιαλισμό που έκανε διακρίσεις με βάση την εθνική καταγωγή ή τη θρησκεία. Ήταν εθνικοσοσιαλιστής δηλαδή.

    163

    Χυδαίος και ρυπαρός. Άλλος ένας που αναβιώνει την εθνικοσοσιαλιστική γλώσσα.

  164. ΓΤ's avatar

    ΓΤ said

    164 Σπύρι

    π. Φιλόθεος Φάρος, Ήθος άηθες, Αθήνα, «Αρμός», 2014.

  165. spyridos's avatar

    spyridos said

    165

    Άηθες πολυχρονεμένε μου. Έχετε δίκιο.
    Όσο για τον πατέρα Φιλόθεο Φάρο, με τέτοιο όνομα η επαγγελματική επιλογή ήταν μονόδρομος.

    Θυμήθηκα τον παπά Βαγγέλη Καρακάση, κορυφαίο μελισσοκόμο, στη Μεθώνη Πιερίας.
    Έδωσε στα παιδιά του τέτοια ονόματα που γίναν όλα ιερομόναχοι.
    Ευτυχώς ξέφυγε ένας, ο Αμφιλόχιος, που συνεχίζει την παράδοση με την Μελισσοκομία Μεθώνης.
    Όσοι είστε κοντά του (ή στη Θεσσαλονίκη) πάρτε να δοκιμάσετε πραγματικό μέλι.
    Στο σημερινό του στο ίνσταγκραμ τρυγούσε φλαμούρι.
    Ταυτόχρονα με μένα. Φάτε μάτια ψάρια.

  166. ΕΦΗ - ΕΦΗ's avatar

    ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    87 >> Μια συγκλονιστική συνέντευξη του Νταρουΐς του 1996.

    Ευχαριστώ Μαρία!

    Πίστευε στη δύναμη της ποίησης ότι μπορεί να αλλάξει τον κόσμο και στην ειρηνική συνύπαρξη Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Να ίσχυε τουλάχιστον το ένα… Από κάτι χαραμάδες των καιρών κάποιες φορές, νοτίζεται η ελπίδα και καταρδεύονται οι ιδεολόγοι.

    Επειδή οι πονηροί και οι σκοταδιστές στέκονται μόνο στη φονική, ναι, αποφράδα, ναι, μέρα του Νοέμβρη του ’24, σαν δίχως προηγούμενα:

    Από το ποίημα του Νταρουΐς (πέθανε 67 ετών, το 2008)
    «Κατάσταση Πολιορκίας»* (Halat Hissar)
    μετάφραση Γιώργος Μπλάνας

    (…)Αύριο θ’ αγαπήσουμε τη ζωή.
    Όταν έρθει το αύριο, η ζωή θα είναι κάτι
    Που μπορεί να το λατρέψουμε
    Όπως ακριβώς είναι
    Απλή ή περίπλοκη
    μουντή ή πολύχρωμη…
    χωρίς θείες κρίσεις και κριτήρια…
    Κι αν η χαρά είναι απολύτως αναγκαία,
    ας φωτίσει την καρδιά και τα λαγόνια.
    Όποιος καεί με τη χαρά φυσάει και το γιαούρτι.

    Μου είπε ένας σατυρικός συγγραφέας:
    Αν γνωρίζω το τέλος απ’ την πρώτη αρχή,
    Τότε τι δουλειά μένει να κάνω στη γλώσσα;

    [Σ’ έναν φονιά]:
    Αν καθρεφτιζόσουν
    Στο πρόσωπο του θύματος που λιάνισες,
    ίσως έφερνες στο νου σου τη μητέρα σου
    σ’ έναν θάλαμο αερίων. Και τότε ίσως
    λυτρωνόσουν απ’ τη σοφία της σφαίρας,
    ίσως άλλαζες απόψεις: «Δεν είναι τρόπος αυτός
    για να βρω την ταυτότητά μου».

    [Σε άλλον φονιά]:
    Αν αφήσεις
    Το έμβρυο τριάντα μέρες στης μάνας του τη μήτρα,
    μπορεί τα πράγματα να έρθουν διαφορετικά.
    Μπορεί να λήξει η κατοχή κι αυτό το βυζανιάρικο
    να μην ξέρει τίποτα γι’ αυτή την πολιορκία
    και να γίνει ένα γερό παιδί,
    να πηγαίνει στο σχολείο με την κόρη σου
    και να μαθαίνει την αρχαία ιστορία της Ασίας.
    Μπορεί να ερωτευτούν
    και να κάνουν μια κόρη
    [Εβραία από τη μάνα].
    Τι έκανες, λοιπόν;
    Άφησες χήρα την κόρη σου
    κι ορφανή την εγγονή σου.
    Τι έκανες; Ξεκλήρισες την οικογένειά σου.
    Τι έκανες; Έσφαξες τρία περιστέρια μονομιάς.

    και στην έκδοση του 2009 από τη Νήσο
    «…να σκέφτεσαι τους άλλους…»
    12 ποιήματα του παλαιστίνιου ποιητή

  167. Μαρία και ΕΦΗ(ΕΦΗ και Μαρία) εύχομαι η κάποια λύση εκεί, να είναι τόσο καλή και πολυεπίπεδη, όσο η πληροφόρηση από τα σχόλια σας. 👍🏻👏🏻🥰

  168. ΖΗΣΗΣ ΚΛΑΠΑΝΑΡΗΣ's avatar

    ΖΗΣΗΣ ΚΛΑΠΑΝΑΡΗΣ said

    Πολύ μεστό, σοβαρό και αντικειμενικά διατυπωμένο άρθρο. Μια από τις λίγες φωνές λογικής «εκ των έσω».

    Όσο για την εισαγωγή τού Νίκου Σαραντάκου, επικροτώ – μεταξύ άλλων – την ορθή χρήση τού άρθρου στη φράση «στη Νιου Γιορκ Τάιμς»!

    Ναι! Οι εφημερίδες θέλουν θηλυκό άρθρο, τα περιοδικά ουδέτερο.

    Έχω βαρεθεί να ακούω και να διαβάζω «στους Νιου Γιορκ Τάιμς» (πόσοι είναι, επιτέλους αυτοί;), «στον Εκόνομιστ» (ποιος είναι ο κύριος αυτός;).

  169. sarant's avatar

    sarant said

    169 Γεια σου Ζήση!

  170. Ζήσης Κλαπανάρης's avatar

    Ζήσης Κλαπανάρης said

    Γεια σου, Νίκο με το έξοχο blogspot σου!
    Όαση μέσα στην έρημο των social media!

  171. […] Πηγή: https://sarantakos.wordpress.com/2025/07/17/bartov/ […]

Σχολιάστε

 
Σχεδίασε έναν Ιστότοπο όπως αυτός με το WordPress.com
Ξεκινήστε