Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

2000 χρόνια παρακμή – το άρθρο του Focus μεταφρασμένο

Posted by sarant στο 28 Φεβρουαρίου, 2010


Μια και το άρθρο του περιοδικού Focus «2000 χρόνια παρακμή» βρέθηκε και επειδή δεν το έχει μεταφράσει κανείς άλλος (απ’ όσο ξέρω) στη μπλογκόσφαιρα, το παρουσιάζω εδώ χάρη στον κόπο του φίλου Νότη Τουφεξή που έκανε τη μετάφραση (έβαλα κι εγώ λίγο το χεράκι μου).

Πριν παρουσιάσω το άρθρο, να πω επιγραμματικά τη δική μου άποψη.

α) Σαφώς το άρθρο είναι πολύ ενοχλητικό, όσο κι αν τα περισσότερα από αυτά τα πράγματα τα λέμε κι εμείς, μερικά μάλιστα χειρότερα. Έχει μερικά χοντρά λάθη, όπως αυτό με τον αντισεισμικό κανονισμό, και κάμποσες υπερβολές.

β) Σε πολλά σημεία η αντιδιαστολή του αρχαίου μεγαλείου με τη σύγχρονη παρακμή φέρνει στο νου τις ανάλογες ιερεμιάδες εθνικοφρόνων λογίων, όπως του Γιανναρά ή του Δ. Λάμπρου (του εκδότη του Δαυλού) που έλεγε για το παρακμιακό ρωμέικο κρατίδιο.

γ) Στην εξιστόρηση είναι σαφώς φιλικό -για παράδειγμα, δεν αναφέρει την Τριπολιτσά, μόνο τη Χίο. Πιο πολύ πλησιάζει σε άρθρο οικτρά απογοητευμένου φιλέλληνα παρά ορκισμένου ανθέλληνα. Ή τουλάχιστον έτσι το βλέπω εγώ.

Αλλά πολλά είπα, ιδού το άρθρο (το οποίο μεταφράστηκε βιαστικά και δεν έχει περάσει από εξονυχιστικό έλεγχο, οπότε να μας συμπαθάτε για τα λάθη ή τις απλουστεύσεις -αν βρείτε σοβαρό λάθος, πείτε το):

2000 χρόνια παρακμής

Από κοιτίδα της Ευρώπης στην πίσω αυλή της Ευρώπης:

Η πτώση της Ελλάδας είναι άνευ προηγουμένου. Πώς συνέβη κάτι τέτοιο;

Ακόμα και οι μεγάλοι φιλόσοφοι είναι δυνατό να κάνουν λάθος – ορισμένοι χωρίς αμφιβολία σχετικά γρήγορα, για άλλους περνούν αρκετοί αιώνες μέχρι να φανερωθεί το λάθος. Στους τελευταίους ανήκει ο Αριστοτέλης με την διαπίστωσή του πως οι κάτοικοι των κρύων περιοχών της Ευρώπης είναι φτωχοί στο πνεύμα σε σύγκριση με τους λαούς του νότου και ανίκανοι να δημιουργήσουν πραγματικές πολιτείες.

Σήμερα ισχύει μάλλον το αντίθετο
. Αλλά ίσως τελικά οι λαοί του Βορρά που στο μεταξύ έχουν δημιουργήσει σταθερά πολιτεύματα να είναι φτωχοί στο πνεύμα· θα είχαν διαφορετικά δεχτεί να γίνει, με δικά τους έξοδα, ανταλλαγή της χωρίς αξία δραχμής με το ευρώ; Από την άλλη μεριά, πρόκειται για μια πράξη που βασίζεται σε κίνητρα που σχετίζονται με υψηλό πνεύμα. Η δραχμή ήταν το παλαιότερο νόμισμα της ηπείρου, με αυτή είχαν πληρώσει ήδη ο Λεωνίδας, ο Περικλής ή ο Ευριπίδης. Άνθρωποι, στο πουγκί των οποίων η δραχμή ηχούσε, έδωσαν στη Γη το όνομά της και δημιούργησαν τα πολιτισμικά της θεμέλια.

Όποιος θέλει να βεβαιωθεί για το πόσο μοναδική είναι η ακτινοβολία της αρχαίας Ελλάδας αρκεί να κάνει μια βόλτα σε ευρωπαϊκές συλλογές γλυπτών, να δει τα κλασικίζοντα κτίρια στις μεγαλουπόλεις της Δύσης ή να ρίξει μια ματιά στον ουρανό. Αν εξαιρέσουμε τη Γη (Erde), όλοι οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος έχουν ονόματα αρχαίων ελληνικών θεοτήτων (έξι σε λατινική μορφή). Ακόμα και ο τελευταίος δορυφόρος του πλανήτη Δία φέρει ένα όνομα από την αρχαία ελληνική μυθολογία.

Ακόμα και ο ορίζοντας των αστεριών έχει κατακτηθεί από μυθολογικό προσωπικό της Ελλάδος [Hellas], από τον Ωρίωνα, τον Ηρακλή, την Κασσιόπη μέχρι τους Διόσκουρους και τις Πλειάδες και ως τον Περσέα και την Ανδρομέδα. Οι πύραυλοι με τους οποίους οι αμερικανοί αστροναύτες προσγειώθηκαν στην Σελήνη είχαν το όνομα του Απόλλωνα, κάτι που ως ένα βαθμό ήταν μια συνεπής επιλογή.

Οι Έλληνες (Griechen) ανακάλυψαν τη δημοκρατία, την τραγωδία, την φιλοσοφία, τους ολυμπιακούς αγώνες, το συμπόσιο και τα γραπτά φωνήεντα – ένας λόγος παραπάνω για να έχουν οι απόγονοί τους πλέον το δικαίωμα να πληρώνουν τα χρέη τους σε Ευρώ;

Αλλά ποιοί είναι τέλος πάντων οι απόγονοί τους; «Ούτε μια σταγόνα από το αίμα των παλιών ηρώων δεν ρέει χωρίς ανάμειξη στις φλέβες των σημερινών Νεοελλήνων», συμπέρανε το 1830 ο ασιανολόγος Jakob Philipp Falmerayer και κατέκρινε τους σύγχρονούς του φιλέλληνες: «Η επαινετική συμπόνοια σας πάει χαμένη σε ένα εκφυλισμένο γένος, στους απόγονους εκείνων των σλάβων βαρβάρων / παλιανθρώπων (Unhold), που κατέπεσαν τον 5ο και 6ο αιώνα στην βυζαντινή αυτοκρατορία και ξερίζωσαν την ελληνική εθνότητα (Hellenische Nationalität) από τον κορμό ως τη ρίζα». Επίσης, στην εποχή του Fallmerayer δεν είχαν ακόμη ξεκινήσει οι μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών από τους Τούρκους.

Πράγματι οι σημερινοί Έλληνες δεν πρέπει να έχουν καμιά πλέον συγγένεια με εκείνους που κατοικούσαν στην χώρα στην αρχαιότητα και δημιούργησαν αυτόν τον καταπληκτικό πολιτισμό. Σε ένα νότιο άκρο της Πελοποννήσου, στη χερσόνησο της Μάνης μπορεί να ζουν οι τελευταίοι «πραγματικοί» Έλληνες, έτσι όπως οι τελευταίοι «πραγματικοί» Κέλτες έχουν εγκατασταθεί στην Ιρλανδία και οι τελευταίοι «πραγματικοί» Αιγύπτιοι είναι οι Κόπτες. Και τι γίνεται με τους τελευταίους «πραγματικούς» πρόγονους των Γερμανών [Germanen]? Αχ, ας το αφήσουμε το θέμα καλύτερα.

Οι σύγχρονοι Έλληνες αποδεικνύουν οπωσδήποτε την ανομοιότητά τους με τους προγόνους τους σε σχεδόν καθημερινή βάση. Η χώρα [Land] που γέννησε τον Σωκράτη και τον Πλάτωνα, τον Μύρωνα και τον Φειδία, τον Πίνδαρο και τον Σοφοκλή, τον Πυθαγόρα και τον Θουκυδίδη δεν διαθέτει σήμερα κανένα σημαντικό ποιητή, συνθέτη, καλλιτέχνη των εικαστικών τεχνών ή φιλόσοφο. Επίσης κανένα διεθνή σταρ σε οποιαδήποτε άλλο είδος (η Κάλας ήταν η τελευταία και η μοναδική). Από την εποχή του El Greco η Ελλάς [Hellas] δεν έχει παρουσιάσει κανένα διεθνούς φήμης ζωγράφο. Σχεδόν ποτέ δεν συζητιέται στην Ευρώπη κάποιο φιλμ από την Ελλάδα. Οι σημαντικότεροι ποιητές της σύγχρονης εποχής είναι εκείνοι οι στατιστικολόγοι που κατάφεραν να παραπλανήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι ο κρατικός προϋπολογισμός είναι υγιής και πως η διαθέσιμη αγροτική επιφάνεια της χώρας υπερβαίνει την συνολική της γεωγραφική επιφάνεια.

Όποιος θέλει να γίνει κάποιος, πηγαίνει στο εξωτερικό
. Κάμποσοι διεθνούς φήμης Ἐλληνες φυσικοί και κοσμολόγοι εργάζονται στις ΗΠΑ. Ο πιο γνωστός Έλληνας των ημερών μας λέγεται Otto Rehhagel, ο τρόπος παιχνιδιού της ομάδας του είναι περίπου τόσο ελκυστικός όσο ένα προάστιο της Αθήνας. Τέσσερα από τα επτά αρχαία θαύματα του κόσμου βρίσκονταν στην Ελλάδα: σήμερα οι Έλληνες κατασκευαστές έργων καταφέρνουν κατορθώματα της αξίας εκείνων των κατασκευαστικών ομάδων που ξεκίνησαν να σκάβουν ένα τούνελ από τις δυο άκρες ενός βουνού κοντά στην Κοζάνη και κατέληξαν να κάνουν λάθος στη μέση γύρω στα 35 μέτρα. Μετά από κάθε σεισμό γίνονται συζητήσεις στην κοινή γνώμη μήπως θα έπρεπε τελικά να χτίζονται αντισεισμικές κατασκευές. Εδώ και 2000 χρόνια η χωροταξία / πολεοδομία [Stadtplanung] δεν αποτελεί θέμα συζήτησης. Η μισή Αττική είναι στο μεταξύ γεμάτη με οικισμούς από μπετόν απίστευτης ασχήμιας. Σωροί από σκουπίδια, διαβρωμένα εδάφη και περιβόητες δασικές πυρκαγιές είναι σήμερα το χαρακτηριστικό της Ελλάδας όπως κάποτε ήταν ναοί, τρίποδες και αφιερωματικές αναθυμιάσεις από τους βωμούς.

Η Αθήνα το 1800 ήταν ένας λεκές στον χάρτη με 5000 κατοίκους που βοσκούσαν τα ζώα τους δίπλα στα αρχαία μνημεία, το 1900 κατοικούσαν εκεί 130000 άνθρωποι, σήμερα είναι πάνω από τρία εκατομμύρια. Η εκρηκτική ανάπτυξη, μια συνέπεια συλλογικής απόδρασης από την επαρχία, πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα όπως και αλλού χωρίς στόχο και σχέδιο και μετέτρεψε την Αθήνα σε ένα βρωμερό Μολώχ, για τον οποίο φημίζεται σήμερα η «κοιτίδα της Δημοκρατίας». Ως λογική συνέπεια ξεκίνησε από τη δεκαετία του ᾽80 μια παροδική φυγή από τις πόλεις. Πολυάριθμοι ξέφρενοι οικισμοί ξεπήδησαν κατά μήκος της ακτής, περίπου ένα εκατομύριο παράνομα [Schwarze] κτίρια για την δροσεράδα του καλοκαιριού, των οποίων η κολοσσιαία κακογουστιά αποδεικνύει πως η γνώση για τις αναλογίες που κάποτε επικρατούσε σε αυτό το κομμάτι της γης έχει πλέον χαθεί εντελώς. «Η πόλη που έχει πολλούς κατοίκους μπορεί μόνο με μεγάλη δυσκολία να τακτοποιηθεί, ίσως και καθόλου», έγραψε ο Αριστοτέλης. Οι σημερινοί Έλληνες αποδεικνύουν πως μπορούν να μετατρέψουν ακόμα και μικρά μέρη χωρίς καθόλου κόπο σε κατάσταση απόλυτης παραμέλησης.

Στην αρχαιότητα η Ελλάδα [Griechenland] ήταν μια από τις σημαντικότερες ναυτικές δυνάμεις. Η χώρα διαθέτει μέχρι σήμερα με 14000 χιλιόμετρα ακτογραμμή έναν από τους μεγαλύτερους στόλους στον κόσμο. Και όμως, όποιος επιβιβάζεται σε ελληνικό πλοίο της γραμμής, ξέρει τι τον περιμένει: η συνέχεια της Οδύσσειας με τουριστικά μέσα.

Η Ελλάς [Hellas] διαθέτει μια μόνο λυρική σκηνή και μια μόνο σοβαρή αίθουσα συναυλιών. Στη χώρα του Ορφέα και του εκτελεστή της λύρας Απόλλωνα η τέχνη της μουσικής δεν πέρασε στην πραγματικότητα ποτέ πέρα από το στάδιο της λαϊκής μουσικής [Volksmusik]. Οι έρευνες Pisa, στις οποίες η Ελλάδα καταλαμβάνει τις τελευταίες θέσεις, δεν λαμβάνονται καθόλου υπόψη ούτε από τους πολιτικούς ούτε από τα μέσα ενημέρωσης.

Η Ελλάδα φαίνεται πως είναι το ιδανικό παράδειγμα για τη θεωρία του ιστορικού των ιδεών Oswald Spengler ότι οι πολιτισμοί είναι οργανισμοί, οι οποίοι ακολουθούν απαραίτητα έναν κύκλο ζωής από την παιδική ηλικία προς την άνθηση και την ωριμότητα και μέχρι την παρακμή. Οπωσδήποτε η πτώση από ένα ύψος που παρόμοιό του δεν υπάρχει διαρκεί στο μεταξύ σχεδόν 2000 χρόνια.

Αυτό που διαχώριζε την αρχαία Ελλάδα από τους υπόλοιπους πολιτισμούς της αρχαιότητας (με την εξαίρεση της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας) ήταν η έλλειψη μιας κεντρικής εξουσίας, ενός απόλυτου μονάρχη – οπωσδήποτε ένα αποτέλεσμα των γεωγραφικών συνθηκών, αλλ᾽ όμως συνδεδεμένο με κάποιο μυστήριο τρόπο με την εξουσία της ιδέας της άμιλλας. Η Έρις, η θεά της διχόνοιας, υπάρχει κατά τον Ησίοδο με διπλή μορφή: Η μία «προωθεί τον άσχημο πόλεμο και την διαφωνία», η άλλη «υποχρεώνει ακόμη και τον ακαμάτη άνθρωπο στην εργασία. Όσο κοιτάει ο ένας, που του λείπουν τα αγαθά, προς τον άλλο που είναι πλούσιος, τόσο βιάζεται να σπείρει και να φυτεύσει και να βελτιώσει τον οίκο του […] Καλή είναι αυτή η Έριδα για τον άνθρωπο». Την ύπαρξη του φθόνου στον κόσμο οι Έλληνες την ανήγαγαν σε μια συμπονετική θεότητα. «Τον φθόνο τον αποφεύγει μόνο εκείνος που δεν είναι άξιος του δικού του φθόνου» λέει η βασίλισσα των Μυκηνών Κλυταιμνήστρα στην τραγωδία Αγαμέμνων του Αισχύλου.

Η έννοια αυτή διαπερνούσε όλη την καθημερινότητα, οι Έλληνες [Hellenen] δεν μπορούσαν να εννοήσουν με άλλο τρόπο τις ενέργειές τους παρά μόνο σε καθεστώς άμιλλας. «Όπου και αν κοιτάξουμε, συναντούμε στους Έλληνες μια στάθμιση του ίδιου τους του εαυτού», γράφει ο ιστορικός Christian Meier. «Η στάθμιση αυτή πραγματοποιούνταν σε καθημερινή βάση στην αγορά που ήταν ο χώρος συνάντησης».

Όχι μόνο οι αθλητές και οι πολεμιστές βρίσκονταν σε καθεστώς συνεχούς άμιλλας – βέβαια οι τελευταίοι στον Όμηρο και τον Ηρόδοτο δεν «κατατάσσονται» μόνο με βάση τα κατορθώματά τους αλλά επιπλέον και με βάση την ομορφιά τους· η φιλοδοξία να είναι κανείς ο πρώτος κέντριζε και τους τραγουδιστές και τραγωδούς, τους ρήτορες και τους ζωγράφους. «Εμπρός, εσείς που είστε οι καλύτεροι χορευτές ανάμεσα στους Φαίακες», αναφωνεί ο βασιλιάς Αλκίνοος που φιλοξενεί τον Οδυσσέα, «χορέψτε μας κάτι ώστε ο ξένος να αναφέρει τότε στο σπίτι του πόσο μπροστά από τους άλλους είμαστε στον χορό και το τραγούδι, στα αγωνίσματα και στη ναυτική τέχνη». Το περίφημο Συμπόσιο του Πλάτωνα είναι ένα συμπόσιο μόνο σε ό,τι αφορά την εξωτερική μορφή, στην πραγματικότητα λαμβάνει χώρα ένας ανταγωνισμός ως προς το ποιος από τους συμμετέχοντες θα εκφωνήσει τον καλύτερο λόγο σχετικά με τον έρωτα. Ακόμα και οι θρησκευτικές τελετές περιελάμβαναν και αγώνες, δεν τραγουδούσαν ομαδικά ως χορωδία όλοι μαζί αλλά περισσότεροι τραγουδιστές διαγωνίζονταν αναμεταξύ τους.

Ολόκληρες πόλεις συναγωνίζονταν για το ποια έχει τους σημαντικότερους αθλητές και καλλιτέχνες ή τους ομορφότερους ναούς. Η ελληνική δημοκρατία αποτελεί στην ουσία την προσπάθεια να δημιουργηθούν άριστες συνθήκες ανταγωνισμού και να αποφευχθεί η απόλυτη επικράτηση του ενός. Ακόμα και ο εξοστρακισμός είχε ως σκοπό του τον αγώνα. «Αυτός είναι ο πυρήνας της ελληνικής [hellenisch] αντίληψης περί άμιλλας: απεχθάνεται την επικράτηση του ενός και φοβάται τους κινδύνους που αυτή φέρνει, επιθυμεί, ως αντίδοτο απέναντι στην διάνοια – μια δεύτερη διάνοια», πίστευε ο Friedrich Nietzsche. Τίποτε δεν έχει απομείνει από το πνεύμα αυτό στο σημερινό κράτος της διαφθοράς που φθάνει μέχρι το επίπεδο της κυβέρνησης.

Η σκοτεινή πλευρά της συνεχούς άμιλλας ήταν η αγριότητα με την οποία αυτός ο «άσωτος λαουτζίκος καλλιτεχνών» (liederliches Artistenvölkchen] (Thomas Mann) προχωρούσε σε εμφύλιους πολέμους. Με τον Πελοποννησιακό πόλεμο (431-404 π.Χ.) η χώρα διέγραψε στην ουσία μόνη της τον εαυτό της από τους πρωταγωνιστές της ιστορίας. Στο τέλος του δυο από τις πόλεις που είχαν συνασπιστεί με την Σπάρτη απαίτησαν να μετατρέψουν την ηττημένη Αθήνα σε «βοσκοτόπι για πρόβατα» – οι Σπαρτιάτες φυσικά αρνήθηκαν και απλώς έριξαν τα τείχη της πόλης.

Αν συνδέσει κανείς την παρακμή του ελληνικού [griechisch] πολιτισμού με την κατάπτωση της ιδέας της άμιλλας, τότε αυτή ξεκινά ήδη με την εξουσία των Μακεδόνων βασιλέων Φιλίππου του 2ου και Μεγάλου Αλεξάνδρου. Μετά την κατάληψη της Ελλάδας από τους Ρωμαίους το 146, οι Έλληνες παρέλαβαν την ιδέα πως από εδώ και πέρα είναι «Ρωμαίοι» [Römer] – μέχρι σήμερα χαρακτηρίζουν τους εαυτούς τους και τον Ελληνισμό [Griechentum] ως «Ρωμιοσύνη». Η Ρώμη, σε αντιδιαστολή, «έκανε δικές της τις ελληνικές επιστήμες και ολόκληρο τον ελληνικό πολιτισμό» όπως έγραψε ο ιστορικός Πλούταρχος.

Το 326 μ.Χ. ο ρωμαίος αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ο 1ος ανακηρύσσει το Βυζάντιο, εξαιτίας της ιδανικής γεωγραφικής του θέσης, ως νέα πρωτεύουσα Κωνσταντινούπολη· μετά από τέσσερα χρόνια η πόλη εγκαινιάζεται. Με στόχο τον καλλωπισμό της ο αυτοκράτορας διατάσσει μια από τις βαρβαρότερες κλοπές έργων τέχνης όλων των εποχών. Πολυάριθμες ελληνικές πόλεις λεηλατούνται, τα γλυπτά των σημαντικότερων γλυπτών της Αττικής απάγονται. Ακόμα και το τεράστιο ολόσωμο άγαλμα του Απόλλωνα στους Δελφούς φτάνει έτσι στην Κωνσταντινούπολη και αποκτά ένα νέο κεφάλι: του Κωνσταντίνου.

Έλληνες αρχιτέκτονες ολοκλήρωσαν στην Κωνσταντινούπολη το τελευταίο αρχιτεκτονικό τους αριστούργημα: ο Ανθέμιος από τις Τράλλεις και ο Ισίδωρος από τη Μίλητο δημιούργησαν την Αγία Σοφία που εγκαινιάστηκε το 537. Την ώρα που άνθιζε η Κωνσταντινούπολη, ερήμωναν οι πάλαι ποτέ τόσο σημαντικές πόλεις της Ελλάδας. Τα (αρχαία) ελληνικά [Griechisch] ήταν βέβαια την εποχή αυτή η επίσημη γλώσσα της βυζαντινής αυτοκρατορίας, όμως η κεντρική εξουσία, η λατρεία του αυτοκράτορα και ο εκχριστιανισμός κατέστρεψαν την αρχική καλλιτεχνική νοοτροπία. Το πόσο άλλαξαν συνολικά οι συνθήκες καταδεικνύει το γεγονός ότι τον όγδοο αιώνα ξέσπασε, στην χώρα [Land] όπου κάποτε όλοι οι δημόσιοι χώροι ήταν γεμάτοι με γλυπτά θεών,  μια φιλονικία για το αν επιτρέπεται ή όχι η δημιουργία ιερών εικόνων. Φυσικά πρόκειται εδώ και πολύ καιρό αποκλειστικά και μόνο για την απεικόνιση χριστιανικών μορφών.

«Για κάθε λαό έχει οριστεί μια προθεσμία», παρατήρησε ο προφήτης Μωάμεθ, εντελώς ανάλογα με τον ιστορικό φιλόσοφο Σπένγκλερ, αλλά 1.000 χρόνια νωρίτερα. Η οριστική παρακμή της Ελλάδας σφραγίστηκε ακριβώς από τους Οθωμανούς. Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453 η Ελλάδα περιέπεσε σχεδόν για τέσσερις αιώνες σε οθωμανική κυριαρχία. Γκρεμίστηκαν οι σταυροί από την Αγία Σοφία. Η τουρκοκρατία ήταν για τους περισσότερους Έλληνες συμφορά. Στο εξής ήταν άνθρωποι δεύτερης κατηγορίας, υφίσταντο τα παιδέματα της ξένης κυριαρχίας και τη διείσδυση ξένων στη χώρα τους, ιδίως Αλβανών. Το 1822 τουρκικά στρατεύματα κατέσφαξαν πάνω από 20.000 Έλληνες στο νησί Χίο, ενώ άλλοι 45.000 πουλήθηκαν σκλάβοι.

Μετά την ανεξαρτησία  η ελληνοτουρκική σύγκρουση εξακολούθησε να φουσκώνει. Το φρικτό αποκορύφωμα ήταν η λεγόμενη μικρασιατική καταστροφή του 1923: Ενάμισι εκατομμύριο ελληνικής καταγωγής κάτοικοι της Μικράς Ασίας, που ζούσαν εκεί αιώνες, εκδιώχθηκαν από τους Τούρκους, ενώ στη δεκαετία του 1950 προστέθηκαν ακόμα μερικές εκατοντάδες χιλιάδες από την Ιστανμπούλ/Κωνσταντινούπολη και την Αίγυπτο.

Στο πεπρωμένο  των Αθηναίων η Ακρόπολη αντικατοπτρίζει  την ιστορία παρακμής της χώρας. Τον έκτο αιώνα ο Παρθενώνας μετατράπηκε  σε χριστιανική εκκλησία. Τον καιρό  του Βυζαντίου, κατοικούσε στην Ακρόπολη ο επαρχιακός διοικητής, ενώ μετά την άλωση από τους Οθωμανούς ο διοικητής της πόλης. Οι Τούρκοι μετέτρεψαν τον Παρθενώνα σε τζαμί (με πρόσθετο μιναρέ), ενώ το Ερέχθειο για σύντομο διάστημα είχε γίνει χαρέμι. Κατά την πολιορκία της Αθήνας από τους βενετούς το 1687 μια βολή κανονιού πέτυχε το ναό τον οποίο οι Τούρκοι χρησιμοποιούσαν για πυριτιδαποθήκη. Το υπέροχο κτίσμα έπαθε ανεπανόρθωτες ζημιές.

Ιδίως για τους φιλέλληνες Γερμανούς κλασικούς, μεγάλο θέμα δεν ήταν μόνο οι ίδιοι οι αρχαίοι αλλά και η λύπη για την απώλεια εκείνου του κόσμου. «Η Αττική, η ηρωίδα έπεσε / στα ερείπια των όμορφων αιθουσών από μάρμαρο / στέκεται μοναχός του λυπημένος πια ο γερανός», παραπονιόταν ο Hölderlin. «Αυτό που είναι απαραίτητο να ζήσει αθάνατο στο τραγούδι», παρηγοριόταν ο Schiler, «πρέπει να χαθεί στη ζωή».

Πιο πεζά, αλλά όχι λιγότερο λυπητερά, εκφράστηκε ο Γάλλος συγγραφέας και διπλωμάτης François-René de Chateaubriand μετά από μια επίσκεψη του ναού του Ποσειδώνα στο ακρωτήριο Σούνιο το 1806: «Γύρω μου υπάρχαν τάφοι, σιωπή, καταστροφή, θάνατος και μερικοί Έλληνες ναύτες που κοιμόντουσαν χωρίς έννοιες και σκέψεις πάνω στα ερείπια της Ελλάδας [Griechenland]. Εγκατέλειψα αυτό το θεϊκό μέρος για πάντα, το κεφάλι μου γεμάτο με την μεγαλοσύνη του στο παρελθόν και την σημερινή του κατάπτωση».

Η κατάπτωση έχει τελειώσει σήμερα, η παρακμή είναι αντιθέτως πανταχού παρούσα. Δεν βρίσκεται όμως ολόκληρη η περιοχή της Μεσογείου, η Ιταλία παραδείγματος χάρη, σε μια αντίστοιχη κατάσταση; Κατά ένα μέρος μόνο. Οι Ιταλοί είναι τουλάχιστον ακόμα στην κορυφή της υφηλίου σε θέματα μόδας και πάνω από όλα στην κουζίνα. Ελληνική μόδα; Ελληνικό ντιζάιν; Δεν έχω ακούσει ποτέ τίποτε. Και όσοι έχουν υψηλές γαστριμαργικές απαιτήσεις αποφεύγουν για τα καλά την ελληνική κουζίνα.

Ο μάγειρας Μίθαικος ο Σικελός, που τουλάχιστον αναφέρεται από τον Πλάτωνα, εθεωρείτο ανάμεσα στους σύγχρονούς του ως ο «Φειδίας της κουζίνας» – σήμερα δεν υπάρχει κανένας γνωστός καλλιτέχνης της κουζίνας και σε όλη τη χώρα μόνο τρία εστιατόρια με αστέρια Michelin (στα δύο από αυτά με γαλλική μαγειρική).

Ο Αρχέστρατος από την Γέλα, ένας ταξιδιώτης γκουρμέ τύπος από τον 4ο αιώνα π.Χ., περηφανεύεται στην Ηδυπάθειά του για ένα ψάρι από την Ρόδο: «Αν δεν θέλουν να σου το πουλήσουν, τότε πάρ᾽ το με τη βία. Ύστερα θα μπορείς να αφεθείς με ησυχία στην τύχη σου.» Σήμερα η τύχη αυτή ονομάζεται μερικές φορές ξινίλα.

Για κάθε είδους ξινίλα είναι επίσης κατάλληλο, με ελάχιστες εξαιρέσεις, το κρασί από την Ελλάδα. Το κρασί από την Αττική διέθετε στην αρχαιότητα μια εξαιρετική φήμη και ήταν αντικείμενο επαίνων μέχρι υπερβολής. Μια βασική διαφορά μεταξύ πολιτισμού και βαρβαρότητας για τους αρχαίους Έλληνες ήταν ότι οι βάρβαροι πίναν μπύρα. Σήμερα είναι μάλλον οι βάρβαροι αυτοί που πίνουν ελληνικό κρασί.

Το να γεννηθεί κανείς Έλληνας είναι «ευγενής κατάρα» έγραψε η ηθοποιός και για πολλά χρόνια υπουργός πολιτισμού της Ελλάδας Μελίνα Μερκούρη στην αυτοβιογραφία της. «Για καταπληκτικά πολλούς ανθρώπους αυτό σημαίνει προφανώς, ότι προσωπικά ο ίδιος έκτισε την Ακρόπολη, ίδρυσε τους Δελφούς, ανακάλυψε το θέατρο και εφεύρε την έννοια της δημοκρατίας».

Όχι, κανείς άνθρωπος δεν το πιστεύει πια αυτό.

331 Σχόλια to “2000 χρόνια παρακμή – το άρθρο του Focus μεταφρασμένο”

  1. Ακριβώς Νίκο, δεν θα μου έκανε εντύπωση αν ο συγγραφέας είναι μάλιστα φανατικός επισκέπτης της Ελλάδας τα καλοκαίρια. Έχει τον τόνο κάποιου που επιτέλους βρήκε την ευκαιρία να ξεσπαθώσει κατά των ενοχλητικών αυτών Ελλήνων που νομίζουν πως είναι κάποιοι λόγω της αρχαίας Ελλάδας.

  2. surfmadpig said

    ιιιχ… κύριε Σαραντάκο… «πηρύνας «;;;
    στο δικό σας ιστολόγιο;

  3. @surfmadpig
    Α όλα κι όλα, μην βαράτε τον Νικο-κύρη για τα ορθογραφικά λάθη, κοπυπάστωσε το δικό μου κείμενο.

  4. sarant said

    Διορθώθηκε το λάθος -κοπυπάστωσα αλλά έκανα και κάποιες διορθώσεις. Όμως πολύ βιαστικές.

  5. SophiaΟικ said

    Εγώ θα έλεγα ότι ο συγγραφέας είναι κάποιος που στο σχολείο έφαγε με το κουταλάκι την ιστορία κάποιας ιδανικής Αθήνας του 5ου αιώνα, την οποία του παρουσίασαν ως ιστορία όλης της Ελλάδας και με την εξιδανικευμενη και ημιμαθή εικόνα στο μυαλό του επισκέπτεται καθε καλοκαίρι την Ελλάδα και φρίττει.
    Το κείμενο είναι γεματο τέτοιες παρεξηγήμένες γνώσεις, όπως π.χ το οτι όλοι οι ΑΗΠ ήταν θαλασσοπόροι. Ακόμα κι οι Αρκάδες, άραγε;
    Επίσης, όπως όλοι, εχει μείνει στην εποχή του Φαλμεράιερ και του Γίββωνα, αφου θεωρεί το Βυζάντιο παρακμή.

    Όσο για τον αρχαίο οίνο, που ξερουμε αν δεν ήταν χάλια με τα σημερινα δεδομενα; Ή αν η κουζινα των ΑΗΠ δεν ήταν μια αηδία και μισή; Κι η σημερινή είναι πολύ καλύτερη;
    Όσο για τις συγκρίσεις με την Ιταλία, είναι θεμα του τι φήμη έχεις. Έχω μια φίλη Ελληνίδα μεγαλωμενη στην Ιταλία. Αν θελει μπορεί να περάσε για ιταλίδα. Μου λέει ότι όταν τη ρωτάνε, αν πει ότι έιναι Ιταλίδα η συμπεριφορά των άλλων αλλάζει. Αν πει ότι έιναι Ελληνίδα αλλάζει επίσης, προς το χειρότερο. Το κωμικό ήταν που καποτε μας είχε σερβίρει σπιτικά σπανακοπιτάκια και της ειπε ένας Αμερικανός «αχ, πως φάινεται ότι έχεις ιταλικές ρίζες, η μαγειρική σου σκίζει».
    Γενικότητες τελείως υποκειμενικές, όπως π.χ το για να μην εχει συμφωνική ορχήστρα κάθε χωριό οι έλληνες θα είναι άμουσοι. Και γιατί να μην είναι άμουσοι οι Γερμανοί, που πήραν τη λαϊκή μουσική και έφτιαξαν την αποστέιρωση της συμφωνικής ορχήστρας;
    Τέτοια αποφθε΄γματα μπορέι εσείς να τα θεωρείτε καλοπροάιρετη κριτική των πραγματικά κακών της χώρας, αλλα μη μου πείτε ότι δεν υπαρχει και υπεροψία και βεβαιότητα για το τι είναι σωστό και τι όχι. Κλασσικά ποβλήματα ανθρώπων που δεν εχουν καμία εμπειρία από τη ζωή σε άλλη χώρα έξω από τη δική τους. Κι όχι, οι διακοπές σε ξενες χώρες δε μετράνε!

  6. Voulagx said

    Σαραντ, ο αστερισμος ονομαζεται Κασσιοπη κι οχι Κασσιοπεια, αν δεν κανω λαθος.

  7. Μαρία said

    Αφού μπορεί και συγκρίνει μέχρι και τα κρασιά, μήπως είναι μετενσάρκωση του Μίθαικου;

  8. Με το ελληνικό κρασί παίζει και ένα λογοπαίγνιο με το δημοφιλέστατο στη δεκαετία του ᾽70 τραγούδι Griechischer Wein του Udo Jürgens. Απολαύστε:

  9. sarant said

    Διορθώθηκε, Βουλάγξ, ευχαριστούμε!

  10. SophiaΟικ said

    Άμα χρειάζεται να έχεις εντριφήσει στη γερμανική ποπ κουλτούρα για να καταλάβεις ένα δημοσιογραφικό άρθρο, κλάφτα δημοσιογράφε!
    Αυτό του (8) είναι το τρίτο ή τέταρτο τέτοιο δειγμα σε αυτή τη σειρά άρθρων.

  11. […] στο ιστολόγιο του Νίκου. Το κείμενο βρίσκεται και στο ιστολόγιο του […]

  12. SophiaΟικ said

    Θυμόμουνα ότι (προ)περσι το Δεκέμβριο, με αφορμή τις διαδηλώσεις και τα επεισόδια, είχα διαβασει άρθρο μιας αμερικανίδας που ζουσε στην Αθήνα με παρόμοιο περιεχόμενο, το οποίο ήταν γεματο παρεξηγήσεις και χωριατιά. Τα πο πολλά από αυτα που κατηγορούσε είχαν σχέση με κανόνες και νόμους και συνέβαιναν και στην πατριδα της ακριβώς ίδια. Διαβάζοντας τα παράπονα έβλεπες απλα ότι ήρθε το αγνό χωριατόπουλο απο το βουνό στην πόλη και νομίζει ότι φταίει που η πόλη είναι σε ξενη χώρα.

  13. Voulagx said

    Σαραντ, στη φραση «ίσχυε ανάμεσα στους σύγχρονούς του ως ο…», το «ισχυε» μου χτυπαει καπως ασχημα, μηπως «υπερισχυε» ή «ηταν διασημος» θα ηταν καλυτερο;

  14. gerasimos said

    Έχει και την πλάκα του το πράγμα: οι ιστορικά νόμιμοι κληρονόμοι του αρχαιοελληνικού πολιτισμού (κακλαμάνηδες, πετσάλνικοι κ.α.) τον ‘υπερασπίζονται’ απέναντι σε κάποιον (τον συντάκτη του άρθρου) που φαίνεται να τον γνωρίζει καλύτερα απ’ αυτούς (όπως και πολλοί Ευρωπαίοι άλλωστε)…

  15. Το κείμενο είναι μια πολεμική· νομίζω ότι σκόπιμα ο συγγραφέας αφήνει όλες αυτές τις παρεξηγήσεις και όλα αυτά τα κενά. Ο στόχος του είναι να τονίσει, και μέσω της υπερβολής, την παρεξήγηση της χιλιετούς παράδοσης που εδώ μέσα έχει γίνει θέμα πολλές φορές. Ως γνήσιος ανθέλλην που είμαι θα ρωτήσω: σε τι έχει άδικο;

  16. Πρόκειται όντως για ένα ιδιαίτερα επικριτικό κείμενο που είναι γεμάτο στερεότυπα.
    Πάντως για να κάνουμε και λίγη εθνική ψυχανάλυση, δεν είναι λίγοι από μας που τρελαίνονται όταν κάποιος ξένος επικρίνει τη χώρα μας, ακόμη κι όταν τις ίδιες διαπιστώσεις τις έχουμε κάνει μόνοι μας.
    Θέλω να πω ότι εάν αυτό το κείμενο βρισκόταν στο «Έψιλον» της Ελευθεροτυπίας, δεν θα είχε γίνει ούτε ο μισός ντόρος σε σχέση με τώρα.

    Όσο για τον Φαλμεράιερ, που συνεχίζει να είναι ιδιαίτερα δημοφιλής εντός και εκτός συνόρων, νομίζω ότι η ανάλυσή του δεν έχει πλέον βάση αφού γίνεται στα πλαίσια του «αίματος» και όχι της πολιτισμικής συνέχειας.
    Τι σημασία μπορεί να έχει σήμερα μετά από τόσους αιώνες και τι επιστημονικό βάρος η αντίληψη ότι το ελληνικό αίμα «μολύνθηκε» από σλαβικούς πληθυσμούς; Ήμαρτον…

  17. Ερτ said

    Νομίζω πως υπάρχει διαφορά μεταξύ αρχαιολάτρη και φιλέλληνα…

  18. Immortalité said

    Δηλαδή για να καταλάβω, οι «εξαπατημένοι» γερμανοί δέχτηκαν να αλλάξουν τις χωρίς αξία δραχμές μας με το ευρώ επειδή η δραχμή ήταν το πιο παλιό νόμισμα στην Ευρώπη. Μα για πόσο Ελληνες μας περνάνε πια;
    Ακόμα δεν έχω καταλάβει γιατί ασχολούμαστε με το άρθρο. Ασχολείτε κανείς στη γερμανία με το τί γραφει η εσπρέσσο;

  19. Ντέλτσεφ said

    στην εποχή του διαδικτύου οι απόψεις των εταίρων και των συμμάχων μας για όλες τις πτυχές της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας είναι αναγκαίες όσο τίποτε άλλο …
    αρκεί να θέλουμε να τις προβάλλουμε κάνοντας πιστή αντιγραφή και όχι λογοκριτική διασκευή όπως συμβαίνει σε όλα τα ΜΜΕ…
    είναι ο μοναδικός τρόπος να απομυθοποιηθεί η σκέψη και επακόλουθα η καθημερινότητα του σημερινού κατοίκου της ελλάδος από την υπερανορθολογική/ανατολίτικη εθνικιστική προσέγγιση του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος…

  20. Immortalité said

    @ 15 Αν πιστεύετε ότι το κείμενο γράφτηκε από κάποιον που γνωρίζει την ελληνική πραγματικότητα σε όλα τα επίπεδα, οικονομική, καλλιτεχνική, πολιτισμική και νομίζετε ότι «σκόπιμα αφήνει όλα αυτά τα κενά», αν τελικά θεωρείτε ότι το κείμενο σας χαρακτηρίζει και σας αντικατοπτρίζει σαν νεοέλληνα, τότε μη ρωτάτε σε τι έχει άδικο. Αν έχει σε κάτι το γνωρίζετε εσείς καλύτερα.

    Ας αναρρωτηθούμε για ένα λεπτουδάκι γιατί κανένα περιοδικό σε καμία χώρα δεν έχει κράξει τους Ιταλούς με την πιο άθλια κυβέρνηση οι οποίοι έχουν κάνει πολύ μεγαλύτερες παραποιήσεις στα στοιχεία τους και χρωστάνε πολύ περισσότερα από μας. Μήπως γιατί είναι στους G8, μεταξύ άλλων λέμε τώρα.

  21. @ Ντέλτσεφ
    Το Focus δεν είναι ακριβώς Espresso και εκεί ακριβώς βρίσκεται το πρόβλημα. Είναι ένα πολύ mainstream περιοδικό που δεν έχει την εγκυρότητα του Spiegel ή την φρεσκάδα του Stern (τα άλλα δυο μεγάλα ενημερωτικά περιοδικά της Γερμανίας). Το καλοκαίρι του 2008 το Spiegel πουλούσε κατά μέσο όρο 1,027 εκατομμύρια αντίτυπα σε κάθε του έκδοση, το Stern 987 000 και το Focus 752000 (οι αριθμοί από εδώ).

  22. Mailex said

    Οπωτε βλέπω κάποιον να παρουσιάζειτη Αρχαία Ελλαδα σαν Ουτοπία, δεν ξέρω καν απο που ν’ αρχίσω…

  23. @ Immortalité #20
    Όχι, εμένα δεν με χαρακτηρίζει το κείμενο αλλά εγώ δεν πιστεύω στο παραμύθι της χιλιετούς. Δεν θίγομαι προσωπικά με τα όσα γράφει το Focus. Το που έχει άδικο αναφέρεται στην ιδεολογία της χιλιετούς, σε κάτι τύπους όπως ο Άδωνης ο ορυόμενος που πουλάει τα βιβλία μεταξύ των οποίων και μερικά τα οποία ο συγγραφέας του Focus έχει χρησιμοποιήσει για να γράψει το άρθρο του.

  24. Immortalité said

    @ 21 Το σχόλιο για την εσπρεσσο στο έκανα εγώ όχι ο Ντέλτσεφ και δεν το έκανα με βάση την κυκλοφορία αλλά με βάση το επίπεδο του άρθρου. Ενα άρθρο αντίστοιχης πολεμικής, ανακρίβειας και εμπάθειας που θα περιμέναμε να το δούμε δημοσιευμένο στην ελλάδα; Στην καθημερινή ή στην εσπρέσσο;

  25. Mailex said

    @Immortalité
    H Iρλανδία είναι σε ακόμα χειρότερη κατάσταση, και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν πάει πίσω.

    Aπο ένα πολύ ενδιαφέρον πρόσφατο Γερμανικό άρθρο: http://www.jungewelt.de/2010/02-24/021.php

  26. Συγγνώμη για το μπέρδεμα, μάλλον είναι αργά. Τι να σου πω, στην Ελευθεροτυπία πάντως έχω διαβάσει αντίστοιχα άρθρα (με άλλη θεματική). Παρά είναι διαβασμένος ο συγγραφέας για την Espresso. Α και στην Καθημερινή γράφει ο Γιανναράς ε, να μην το ξεχνάμε.

  27. Mailex said

    @Νότης Τουφεξής
    Μου φαίνεται οτι μαζί με το νερό, πέταξε και το μωρό. Δεν επιτήθεται στους Αδώνιδες μόνο, οι οποίοι δεν είναι δα και πληοψηφία, αλλά σε όλους τους σύγχρονους Έλληνες, τσουβαλίζοντας τους πάντες. Γνώμη μου.

  28. Immortalité said

    @ 23 Μα ποιος το πιστεύει; Και μόνο ότι ο υποτιθέμενος δημοσιογράφος χρησιμοποίησε τα βιβλία του Αδωνη είναι αρκετό για να κρίνουμε το επίπεδο του άρθρου. Στο κάτω κάτω της γραφής έτυχε και γεννηθήκαμε εδώ και αυτοί εκεί. Θα μας το χτυπάνε στον αιώνα τον άπαντα; Δηλαδή σε τί διαφέρει ο Αδωνης που ευαγγελίζεται το παραμύθι της χιλιετούς ή τρισχιλιετούς όπως θες πάρτο, με τον και καλά δημοσιογράφο που μας συγκρίνει με αυτό το παρελθόν, αγνοώντας ή αποσιωπόντας όλα όσα έγιναν από τότε μέχρι σήμερα. Γιατί αν δεν διαφέρει κακώς καθόμαστε και ξενυχτάμε. Με μία επισήμανση. Ακόμα και στην Ελλάδα που τόσο «εμπεριστατωμένα» παρουσιάζει ο ικανός και αμερόληπτος, ο έχω πρόσβαση στις και γ@μ τις πηγές, δημοσιογράφος, κανένα σοβαρό έντυπο δεν θα έδινε βήμα στον Άδωνη. Ενώ στη γερμανία…

  29. Xenos said

    Δεν ξέρω αν θα του επιτρεπόταν να μιλήσει με τον ίδιο τόνο για το Ισραήλ και τον Εβραικό λαό. Εμείς είμαστε fair game.

  30. Immortalité said

    @ 26 Θα τρελλαθούμε νυχτιάτικα μου φαίνεται. Σε τι ακριβώς είναι διαβασμένος ο δημοσιογράφος; Στο ότι τα κρασιά είναι ξινά και ότι πίνουμε μπύρα; για να μην πιάσω τα υπόλοιπα γιατί βαριέμαι. Α! και για να μην μπερδεύομαστε, ο Γιανναράς μιλάει για το σπίτι του. Αν πάλι δεν βλέπεις τη διαφορά, είναι φαίνεται θέμα οπτικής γωνίας.

  31. Eρτ said

    Είπε για τα χάλια της χώρας στην σύχρονη ιστορία της, μέχρι και του Τούρκους χρησιμοποίησε για απόδειξη, αλλά για την Κατοχή ούτε λέξη?

  32. στερεότυπος παραδοσιακὸς δυτικὸς ἀντιβυζαντινισμός. ἀκόμη στὸν Γίββωνα ἔχουν μείνει.

  33. SophiaΟικ said

    Ο αρθρογράφος ΔΕΝ είναι διαβασμένος. Τα ίδια που λέει αυτός μπορεί να σου τα πει και κάποιος που δεν εχει διαβασει ένα βιβλιό για την Ελλάδα, ούτε την εχει επισκεφτεί ποτέ. Ο διαβασμενος δεν πεφτει στην παγίδα των στερεότυπων, και ακόαμ πιο σημαντικό, ο προσεκτικός αρθρογράφος ελεγχει τα στοιχεία του πριν γράψει ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει αντισεισμικός κανονισμός. Από αυτή την εμφανή έλλειψη έρευνας για το άρθρο, νομίζω ότι μπορούν να βγουν συμπεράσματα για το επίπεδο του.

    Παρεμπιπτόντως, στο 21 έχεις ενα αριθμητικό λαθος, το Σπήγκελ δεν πουλάει 1000 εκατομμύρια, δηλαδη ένα τρις, αντίτυπα, ούτε τα άλλα 900.000 εκατομμύρια.

  34. M said

    Οσο πιό πολύ εξαιδανικεύουν την Αρχαία Ελλάδα, τόσο πιο πολύ συμπαθώ την ταπεινή ιστορία της Νεότερης Ελλάδας και την συνεχόμενη μάχη του κοσμάκη της (που με το ζόρι έφτανε το 1 εκ το 1828 και τα 7 εκ το 1939) για επιβίωση.
    Με τα Πέτρινα Χρόνια (1941-1974) όχι και τόσο μακρινό παρελθόν.

    Ο αρθογράφος μου θυμίζει μερικούς φιλέλληνες του 1800, που είχαν στον νού τους μια γκλαμουράτη και ιδανική χώρα, και απογοητεύτηκαν ή και θύμωσαν όταν είδαν τον φτωχό, βρώμικο και αμόρφωτο τσολιά της Τουρκοκρατίας.

  35. Ὅταν δὲν ἐκτελοῦμε τὸν ἐκπολιτιστικὸν προορισμόν μας, μᾶς βρίζουν οἱ Φράγκοι. Ὅταν τὸν ἐκτελοῦμε πάλι μᾶς βρίζουν. Διότι τί σκούζουν οἱ Φράγκοι, τί θέλουν καὶ τί ζητοῦν νὰ ἐκάμνομεν περισσότερον τότε; Μήπως νὰ ἐκοκκαλώναμεν ἐκεῖ καὶ νὰ διετηρούσαμεν τὴν ὡραίαν σκηνοθεσίαν ἀνέπαφον καὶ νὰ ἐπεριμέναμεν ἕως ὅτου γεννηθοῦν οἱ τωρινοὶ Δάσκαλοι τῶν δύο ἡμισφαιρίων διὰ νὰ ἔλθουν νὰ διασκεδάσουν καὶ μᾶς σχολιάσουν;

    {….}

    Ἑλληνικὴ Φυλή, τί φωνάζεις; Μπῆκαν κλέφτες στὸ μαντρί; Ἐὰν σοῦ βαστᾷ ἔμπα διώχτους.

    {….}

    Ἑλληνικὴ Φυλὴ εἶσαι ΑΝΗΘΙΚΟΣ: διότι θέλεις οἱ Φραγκικοὶ Στρατοὶ καὶ Στόλοι νὰ Σοῦ φυλᾶν τ’ ἀμπέλια ΣΟΥ.
    […}

    Ἑλληνικὴ Φυλή, δὲ μᾶς λές; ΚΟΚΟΤΑ κατήντησες καὶ δὲ σὲ μέλλει καὶ δὲ μιλᾷς γιὰ τίποτε ἄλλο παρὰ ποιός Φράγκος σὲ χάιδεψε καὶ ποιός σὲ φίλησε καὶ τίνος ἀρέσεις;

    Συγγνώμη ποὺ παραθέτω καὶ πάλι Περικλῆ Γιαννόπουλο ἀλλὰ νομίζω ἁπλῶς πὼς οἱ αἰῶνες ἀντιγράφουν ἀλλήλους.

  36. M said

    http://www.thelocal.de/politics/20100224-25487.html

    Διαβάστε τα σχόλια, να δείτε οτι οι δικοί μας γερμανόφοβοι και οι δικοί τους μισέλληνες δεν διαφερουν και πολύ.

  37. Rogerios said

    Με όλο το θάρρος, πιστεύω ότι θα ήταν καλύτερο το «κλασικίζοντα» ή «νεοκλασικά» αντί για «κλασικιστικά» κτίρια.

    Το περιεχόμενο του άρθρου μου φαίνεται γεμάτο από στερεότυπα. Αντίστοιχα άρθρα έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς και στον ελληνικό τύπο για άλλους λαούς. Το «ιστορικό του μέρος» δεν έχει κάποια φριχτή πατάτα, αλλά είναι κι αυτό μέσα σε κλισέ τα οποία δεν νομίζω ότι θα ικανοποιούσαν τον μέσο Γερμανό ιστορικό του περασμένου αιώνα (για να μην πω και του προπερασμένου).

    Τώρα πως αυτά τα άρθρα είναι ικανά να προκαλέσουν κλίμα «Γοργοπόταμου» και «πανεθνικής αντίστασης στον εισβολέα» (όλα αυτά βέβαια στα λόγια και στη θεωρία), αυτό είναι κάτι που με εντυπωσιάζει (και με κάνει απαισιόδοξο).

  38. Μπουκανιέρος said

    Βαρέθηκα να το διαβάσω ολόκληρο. Αλλά και τα σχόλια, κατά ένα μεγάλο μέρος, γίνονται όλο και πιο κουραστικά.
    Δεν το κόβουμε, λέω εγώ; Τέσσερις-πέντε-έξι, πόσες πια αναρτήσεις για μια τρικυμία μέσα σ’ ένα ποτήρι ξινισμένη μπύρα;

    Με αφορμή το Γίββωνα, πάντως, είχα σκεφτεί ότι όποιος μιλάει για παρακμή που κρατάει χίλια χρόνια ή χρησιμοποιεί λάθος όρους ή έχει κάνει λάθος στο μέτρημα.

  39. SophiaΟικ said

    Μπουκάν, τα σχόλια θα σταματησουν όταν ο 40ακος θα ποστάρει το επόμενο αρθρο του και θα αρχίζουμε να σχολιάζουμε εκείνο.

  40. Μπουκανιέρος said

    #38
    Έχεις τη μύγα και μυγιάζεσαι.

  41. Ο Αιρετικός said

    Τόση εξιδανίκευση της αρχαίας Ελλάδας βρε παιδιά… Ούτε η ΕΛ-ληνική Αγωγή, ο Δαυλός, ο ΙΧΩΡ και τα υπόλοιπα έντυπα του συγκεκριμένου χώρου μαζί!

    Σε ό,τι αφορά τους συνθέτες, μπορώ άνετα να σκεφτώ αμέσως:

    1. Βαγγέλης Παπαθανασίου
    2. Ιάννης Ξενάκης
    3. Λένα Πλάτωνος
    4. Μάνος Χατζιδάκις
    5. Μίκης Θεοδωράκης
    6. Νίκος Σκαλκώτας (του οποίου τις συνθέσεις τις βλέπουμε στη δισκογραφία σε ΞΕΝΕΣ κι όχι ελληνικές ερμηνείες)

  42. SophiaΟικ said

    39: Θα έλεγα ότι εσυ μάλλον έχεις μύγα, γιατί εγώ έκανα μια πολύ απλή διαπίστωση, ότι ένα θεμα πεθαίνει όταν εμφανίζεται το επόμενο. Και φυσικά όλοι έχουμε την επιλογή να σταματήσουμε να διαβάζουμε τα σχόλια σε κάποιο θέμα που δε μας ενδιαφέρει.

  43. Nievskii said

    Ειδικά η αναφορά στο αίμα των Ελλήνων με συγκίνησε. Όταν το λέει η Χρυσή Αυγή και ο Σαμαράς ότι Έλληνας γεννιέσαι, δεν γίνεσαι, τους κράζουμε. Όταν το λένε οι Γερμανοί, θα βγει το ιστολόγιο να τους πει και…φιλέλληνες. Εν έτει 2010 βλέπουμε βλακώδη άρθρα για το αίμα. Και αναφορές στην μαϊμουδοντετερμινιστικές θεωρίες του Σπένγκλερ. Ευχαριστώ δεν θα πάρω.

  44. Pingusatanis Carnifex said

    Βέβαια, αγαπητέ μου Αιρετικέ:
    Ο 1 και ο 2 διώχτηκαν κλωτσηδόν από τη χώρα (όπως και ο μέγας μαέστρος Δημήτρης Μητρόπουλος) και έκαναν καριέρα στο εξωτερικό.
    Ο 6 έμεινε στο περιθώριο επειδή δεν έκανε ελληνοπρεπή βυζαντινίζουσα μουσική και πέθανε στην ψάθα.
    Η 3 είναι -αδίκως μάλλον- τοπική δόξα και παραγνωρισμένη σε σύγκριση με τον άλλο κωλοσσό της μουσικής Σπανουδάκη που εξάγεται, εν είδει σίκ υπνωτικού, στην Κίνα.
    Οι 4 και 5 είναι λίγο πιο αναβαθμισμένες τοπικές δόξες, με τον 4 ο οποίος έχει μεγαλύτερη καλλιτεχνική αξία (κατά την ταπεινή μου γνώμη) αλλά θάφτηκε γιατί δεν ήταν ούτε αρκετά αριστερούλης ούτε αρκετά εθνικόφρων και είχε και το κουσούρι (αν είχε μεγαλύτερη καλλιτεχνική αξία, θα διωχνόταν κι αυτός κλωτσηδόν από τη χώρα όπως ο Δημήτρης Μητρόπουλος)

  45. Pingusatanis Carnifex said

    ^αλλά θάφτηκε^να θάβεται (παρόραμα)

  46. Εγώ το μόνο που ανέγνωσα και μετά διέγνωσα στο κείμενο, είναι μια αγάπη για την Ελλάδα που φέρνει στο νου τους Φιλέλληνες του 19ου αιώνα. Θαρρώ πως το άρθρο είναι φίλα διακείμενο-για να το πω έτσι- αλλά με έναν τρόπο που δεν «βολεύει».

    Στο άρθρο μου τελείωνα με τη φράση: Το δάκτυλο της Αφροδίτης έχει μπει στον δικό μας κώλο και η μόνη ελπίδα είναι να φτάσει μέχρι και τον εγκέφαλο μπας και τον ξυπνήσει.

    Που με άλλα λόγια ή μάλλον με μια λέξη σημαίνει: Παιδεία.

    Καλημέρα.

  47. sarant said

    Ρογήρε, διορθώθηκε, ευχαριστώ.

    Στο λινκ του 36 δεν είναι μόνο Γερμανοί που συμμετέχουν, έτσι δεν είναι;

    Pingus, στο 44 εννοούσες «1 και 2», φαντάζομαι, το διόρθωσα.

  48. Sky said

    Είμαι σίγουρος πως υπάρχει και κομμάτι του κειμένου το οποίο λείπει γιατί δεν το μεταφράσατε. Είστε συνωμότες και τσιράκια της Νέας Τάξης (από τη Νέα Ελβετία).

    Που είναι το κομμάτι που λείπει; Ξέρετε, εκείνο το ανθελληνικό, εκείνο που μας βρίζει ως έθνος ως Έλληνες. Άλλο κείμενο δημοσιεύσατε, προφανώς Έλληνα δημοσιογράφου.

    Φέρτε μας το ανθελληνικό τώρα, αλλιώς θα πρόκειται για ψέμματα.

  49. alexius said

    Ευχαριστώ για την μετάφραση.

    Το κείμενο είναι ολόσωστο…δυστυχώς.

  50. Λευτέρης said

    #33
    Στο άρθρο δεν μιλάει για τον κανονισμό αλλά για τις κατασκευές. Προσοχή, άλλο πράμα τα χαρτιά
    και οι μελέτες και άλλο τι γίνεται στην πράξη ιδίως όταν δεν υπάρχει έλεγχος. Οι καταστροφές
    κι οι θάνατοι στον τελευταίο σεισμό οφείλονταν στο γεγονός πως οι κατασκευές, ΝΑΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝ
    ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΕΣ, και πράγματι μετά από κάθε σεισμό τρωγόμαστε αν στις ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ κατασκευές
    θα πρέπει να είναι υποχρεωτικός ο έλεγχος εφαρμογής της μελέτης κι κατ΄ ακολουθία και του
    κανονισμού. Δυστυχώς όμως ακόμη και σ΄ αυτό εδώ το ιστολόγιο προτιμούμε να κυνηγούμε ανεμόμυλους ενώ τα προβλήματα που ζητούν λύση βρίσκονται μπροστά στα μάτια μας.

  51. Γιάννης Ιωαννίδης said

    Απορώ πού είδατε «απογοητευμένο φιλέλληνα» πίσω από αυτό το άρθρο!

    Δεν έχει κανένα φιλελληνικό στοιχείο, ούτε στην πρακτική ούτε στη θεωρητική ματιά του. Ευθύς εξαρχής, άλλωστε, συντάσσεται με τη φυλετιστική θεωρία, με την οποία ο Fallmerayer κατακεραύνωνε τους φιλέλληνες της εποχής του – επαυξάνοντάς την μάλιστα, το άρθρο, με τη συμπλήρωση ότι «στην εποχή του Fallmerayer δεν είχαν ακόμη ξεκινήσει οι μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών από τους Τούρκους».

    Ο «απογοητευμένος φιλλεληνισμός» του αρθρογράφου είναι ακριβώς ίδιος με του ναζιστή Χάιντεγγερ, όπως τον αποτύπωσε στο ημερολόγιο του ταξιδιού του στη Ελλάδα το 1962. Αξίζει να το διαβάσει κανείς, για να καταλάβει μια ορισμένη ματιά πάνω στη σύγχρονη Ελλάδα και τις ιδεολογικές πηγές της.

  52. Εις το πυρ το εξώτερον και ο Χάιντεγκερ, εντάξει. Πετάμε τις ταμπέλες και βολεύουμε την ανοησία μας κατά τη γνώμη μου. Γιατί είναι εξαιρετικά βολικό και εύκολο να κολλάς μία ετικέτα «ναζιστής» σε ένα αρκετά περίπλοκο μυαλό όπως αυτό του Χάιντεγκερ, που πέρα από τις αμφιλεγόμενες επί μέρους θέσεις του έχει μία εμφανέστατη θέση στο Ευρωπαϊκό στοχαστικό στερέωμα!

  53. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    Ξέρω ότι είναι άσχετο με το θέμα και μην ανησυχήσετε, δεν τα έχω χάσει (ακόμα) τελείως, όμως στις χθεσινές ειδήσεις της ΕΡΤ άκουσα μια υπέροχη φράση, κι επιθυμώ να τη μεταφέρω εδώ για να σωθεί -εάν σωθεί- και κάπου αλλού, παρά το εφήμερο της προκλήσεώς της. Είπε, λοιπόν, η καλή παρουσιάστρια:
    «Σε πορτοκαλί συναγερμό βρέθηκε η Πορτογαλία.»

    (Ποιός είπε ότι δεν υπάρχει ποίηση στις ειδήσεις;)
    Άντε, και Καλό Μήνα!

  54. Akyla said

    Ο ιστορικός των ιδεών που αναφέρεται στο άρθρο είναι ο Oswald Spengler (και όχι Sprenger), συγγραφέας του περίφημου: Der Untergang des Abendlandes (Η παρακμή της Δύσης).

  55. Αnna Μezcla said

    Θα ήθελα μόνο να σημειώσω ότι το άρθρο που πολύ σωστά μεταφράστηκε αποτελεί το ένα(και τελευταίο στη σειρά) από τα τρία συνολικά άρθρα που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό με τον γενικό τίτλο «Η πτώχευση της Ελλαδας» (Die Griechenland-
    Pleite). Το πρώτο (κατά σειρά στοιχειοθέτησης) έχει τον τίτλο «Εδω και χρόνια οι Έλληνες χρεώνονται χωρίς έλεχγο. Η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ιταλία και η Ισπανία δείχνουν επίσης μη σταθερότητα/ και θα μπορούσαν να μας κοστίσουν τα ίδια μας τα χρήματα.» και το δεύτερο «Κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία» το οποίο και υπογράφει ο Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας Prof.-Hans-Werne Sinn.

  56. Αnna Μezcla said

    Εδώ είναι η άρχη του πρώτου άρθρου μεταφρασμένη για να υπάρχει μια αίσθηση του περιεχομένου σε γενικές γραμμές . Ας το περιλάβουν οι ικανότεροι και γρηγορότεροι μεταφραστές (εφόσον υπάρχει ενδιαφέρον) γιατί εγώ δεν προλαβαίνω.

    —————————————————-
    Η πτώχευση της Ελλάδας

    Εδω και χρόνια οι Έλληνες χρεώνονται χωρίς έλεχγο. Η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ιταλία και η Ισπανία δείχνουν επίσης μη σταθερότητα/ και θα μπορούσαν να μας κοστίσουν τα ίδια μας τα χρήματα.

    Στις Βρυξέλες ας πάει να πνιγέι ο Γιαννης Γρίβας, 52 ετών. Ανάμεσα σε εκρυθμους διαδηλωτές στην Αθήνα δηλώνει ο Γενικός Γραμματές της ΓΣΕΕ “Πόσο ακόμα αίμα θέλουν επιτέλους τα αφεντικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δουν να χύνεται?”

    Στο κέντρο της Αθήνας έχουν συγκεντρωθέι χιλιάδες διαδηλωτές και φωνάζουν συνθήματα κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ιδιας της Κυβέρνησης τους. “Πετάμε την Πολιτική Εξοικονόμησης σας (Sparpolitik) στα σκουπιδια” φαίνεται να αναγράφεται στο πανό. Η Κυβερνηση σκοπεύει να αφαιρέσει το ένα τέταρτο του μισθού των Δημοσίων Υπαλλήλων. “Το μέγιστο επιτρεπτό ειναι 8 τοις εκατό” προειδοποιεί ο Γρίβας.

    Το κράτος έχει, κατά τη γνώμη πολλών Ελλήνων, πάνω από όλα το εξής καθήκον : Πρέπει να εξασφαλίζει σίγουρες θέσεις εργασίας και καλούς μισθούς. Η σκέψη να καταβάλουν συστηματικά φορολογικές εισφορές είναι στον λαό ξένη.
    Οι πελάτες, που απαιτούν απόδειξη παροχής υπηρεσιών το αναγραφόμενο ΦΠΑ σπανίζουν. Ο Έλληνας κηπουρός Χρήστος, 58 ετών, δηλώνει ανοιχτά τα ακόλουθα : “Εργάζομαι κατά κύριο λόγο στα προάστεια, εγκαθιστώ συστήματα αυτόματου ποτισμού, κλαδεύω δένδρα. Για αυτές τις υπηρεσίες δεν κόβω ποτέ απόδειξη.” Ένας γιατρός από την πολυτελή περιοχή του Κολωνακίου δηλώνει για το φορολογικό έτος 2008 μηνιαίο εισόδημα 300 ευρώ. Δεκάδες συνάδελφοι του φαίνεται να έχουν εισόδημα 1000 ευρώ.

    —————————————————-

  57. sarant said

    Ακύλα, διορθώθηκε, ευχαριστώ.

    Γιώργο Λ., ποιητικός ο πορτοκαλής συναγερμός!

    Άννα, ευχαριστούμε -διαλέξαμε το τελευταίο επειδή είναι το πιο σκληρό. Λέτε να θεωρηθεί συκοφαντικό ότι κάποιοι γιατροί δηλώνουν 1000 ευρώ εισόδημα; Τα έχουν γράψει τόσες φορές οι εφημερίδες.

  58. xBerliner said

    Όπως έχω ξαναγράψει σε σχόλιό μου εδώ, το άρθρο είναι εμπαθές. Δεν ξέρω αν είναι ενός απογοητευμένου φιλέλληνα. Είναι όμως μονόπλευρο:
    Αγοράζεις το focus και βλέπεις στο πρωτοσέλιδο χτυπημένο το «απατεώνες μέσα στην οικογένεια του ευρώ» όπους σαφέστατα ως απατεώνας εννοείται ο έλληνας.
    Διαβάζεις μετά ένα άρθρο για τα οικονομιά της χώρας (προηγείται του συγκεκριμένου άρθρου).
    Μετά σου έρχεται καπάκι το άρθρο το λεγάμενου, όπου ούτε λίγο ούτε πολύ σου λέει:
    Οικονομικά τα πάτε χάλια.
    Σας δεχτήκαμε στο ευρώ γιατί μας πουλήσατε αρχαίο πολιτισμό («ένας λόγος παραπάνω για να έχουν οι απόγονοί τους πλέον το δικαίωμα να πληρώνουν τα χρέη τους σε Ευρώ;»).
    Πολιτισμικά είστε κάτι σαν βάρβαροι («δεν διαθέτει σήμερα κανένα σημαντικό ποιητή, συνθέτη, καλλιτέχνη των εικαστικών τεχνών ή φιλόσοφο.», «Σήμερα είναι μάλλον οι βάρβαροι αυτοί που πίνουν ελληνικό κρασί.»).
    Τα συμπεράσματα νομίζω είναι προφανή.

    Φυσικά και είχε κάθε δικαίωμα να γράψει ότι γούσταρε. Ελευθερία της έκφρασης έχουμε. Αλλά ελευθερία της έκφρασης δεν έχουν μόνον οι κρίνοντες. Και οι κρίνοντες κρίνονται.
    Αν για παράδειγμα ένα παρόμοια εμπαθές κείμενο γραφόταν για το Ισραήλ και του εβραίους (κείμενα βασισμένα σε στερεότυπα μπορούν να γραφούν για κάθε χώρα και κάθε λαό), αν και πολύ αμφιβάλλω ότι θα δημοσιευόταν ποτέ (η ελευθερία της έκφρασης θα μετατρεπόταν σε αυτολογοκρισία), θα ξεσήκωνε αντιδράσεις μεγάλες και άμμεσες από το σύνολο της γερμανικής κοινωνίας (εφημερίδες, περιοδικά, κόμματα, αντιρατσιστικές οργανώσεις κτλ.). Φυσικά και όποιος καεί στο χυλό φυσάει και το γιαούρτι. Αλλά φαίνεται ότι γερμανοί προσέχουν μόνο το χυλό και αδιαφορούν αν καούν από ή κάψουν την ψαρόσουπα.

  59. Γιάννης Ιωαννίδης said

    #52 Politispittas, ότι ο Χάιντεγγερ «έχει μία εμφανέστατη θέση στο Ευρωπαϊκό στοχαστικό στερέωμα», δεν αναιρεί καθόλου τ’ ότι ήταν ναζιστής! Ο Κορνήλιος Καστοριάδης π.χ. έχει εκθέσει με ποιόν τρόπο οι προσεγγίσεις του Χ. στην αρχαία Ελλάδα εμπνέονται από τη ναζιστική αντίληψη.

    Άλλωστε, ότι ο Χ. ήταν ναζιστής, ήταν γνωστό πριν από τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο (δεν του «φορτώθηκε» δηλαδή μετά και υπό το βάρος των ναζιστικών θηριωδιών), όπως μαρτυράει π.χ. τόσο ο γάλλος στοχαστής Ζακ Ελλύλ όσο κι ένα άρθρο στο γαλλικό περιοδικό ESPRIT, τον Απρίλιο του 1937, όπου ο άρθρογράφος José Bergamin λέει μεταξύ άλλων: «»Pourquoi l’être plutôt que le néant?», demande le métaphysicien du fascisme angoissé et angoissant, du national-socialisme allemand, le philosophe du néant, Heidegger» (σ. 107) – πρόχειρη μετάφραση: «‘Γιατί το Είναι παρά το Μηδέν;’, ρωτάει ο μεταφυσικός του αγχωμένου και αγχωτικού φασισμού, του γερμανικού εθνικοσοσιαλισμού, ο φιλόσοφος του Μηδενός, Χάιντεγγερ».

  60. @xBerliner άσε καλύτερα τη σύγκριση με το Ισραήλ ειδικά στη Γερμανία γιατί το θέμα είναι σύνθετο και δε λύνεται εύκολα.

    Όλο το αφιέρωμα του Focus στην Ελλάδα έχει ένα ίσως κεντρικό άξονα: «έλλειψη αξιοπιστίας». Ξεκινά με την οικονομία στο πρώτο άρθρο και (κατά τη γνώμη του συντάκτη) ρίχνει στο τέλος μια βόμβα τριων πόντων στο θέμα του πολιτισμού, τον κρυφό άσσο της Ελλάδας.

  61. Ο Αιρετικός said

    @44: Για τον Παπαθανασίου θα διαφωνήσω. Καθόλου δεν διώχτηκε από τη χώρα. Έφυγε το 1968 μαζί με τους Aphrodite’s Child, τους οποίους συνίδρυσε με τον Ντέμη Ρούσσο, για λόγους καθαρά επαγγελματικούς (στην τεχνολογικά οπισθοδρομική Ελλάδα απλώς δεν υπήρχε το παραμικρό ΙΧΝΟΣ της τεχνογνωσίας που χρειαζόταν εκείνος για τις συνθετικές του επιδιώξεις) κι αργότερα παρέμεινε στο εξωτερικό γιατί εκεί μπορούσε να βρει και το προσωπικό και τα μηχανήματα που χρειαζόταν, αλλά και τα δίκτυα διανομής για το έργο του. Άμα περίμενε να βγάλει άκρη με τις δικές μας δισκογραφικές…

    Ο Ξενάκης ναι, διώχτηκε από την ιστορικά ηλίθια και δωσίλογη δεξιά.

    3. Η Πλάτωνος μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα γνωστή στο εξωτερικό, αλλά αυτό δε μειώνει καθόλου την αξία της. Η γυναίκα είναι 30-40 χρόνια μπροστά.

    4. Ο Χατζιδάκις πάντως χαίρει διεθνούς αναγνώρισης. Εδώ πάντως τον κατασυκοφάντησε η «Αυριανή»…

    5. Ο Θεοδωράκης κι αυτός έτυχε κάποιας διεθνούς αναγνώρισης – κρίμα που πήγε με τους στρασσερίζοντες της «πατριωτικής αριστεράς» τώρα στα γεράματα…

    6. Τον Σκαλκώτα ξέρω ότι δεν τον ήθελαν οι εδώ βυζαντινοτέτοιοι. Όμως έχω δει ηχογραφήσεις του έργου του από ΞΕΝΕΣ δισκογραφικές εταιρείες και ορχήστρες… Αυτό λέει κάτι.

    Να χαρείς μόνο, μη βάζεις στην κουβέντα το Σπανουδάκη, ΕΛΕΟΣ. Ο άνθρωπος ξεκίνησε ως απόπειρα δημιουργίας ενός Έλληνα Mike Oldfield (η συνεργασία του με την Ελευθερία Αρβανιτάκη φέρνει ΠΟΛΥ στη συνεργασία του Oldfield με τη Maggie Reilly, ενώ οι επιρροές του Oldfield στο πρώιμο έργο του Σπανουδάκη είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς σε ΟΛΟΥΣ τους τομείς, μέχρι και στη δομή των συνθέσεων), βγάζοντας κάποιες αξιοπρεπείς δουλειές και μετά το γύρισε στον ΕΛ-ληνορθόδοξο αρχαιοβυζαντινοσαχλαμαρίζοντα εθνικισμό και στις φανφάρες περί Μεγαλέκου, για να γουστάρει η δεξιά του Κυρίου και να νιώθουν εθνική ανάταση οι ψΟφοφόροι του Λά.Ο.Σ… Και καλύτερα να μη μιλήσουμε για την Ευγενία Μανωλίδου, κάθε αναφορά στο όνομα της οποίας προκαλεί ασυγκράτητα γέλια σε κάθε μουσικόφιλο, είτε είναι φίλος της κλασικής είτε της progressive rock είτε της avantgarde είτε της jazz…

  62. sarant said

    Ε, να βάλουμε τη συνθέτρια Μανωλίδου πλάι στους άλλους που αναφέρεις θα προκαλέσει πράγματι ομηρικά γέλια!

  63. Αnna Μezcla said

    Σαφώς και το τελευταίο άρθρο είναι το πιο «σκληρό» καθώς και γεμάτο αυθαίρετες συνόψεις και συμπεράσματα, που βασίζονται στην παρεξηγημένη οπτική που εχει ο συγκεκριμένος συντάκτης για την αρχαία και σύγχρονη ελληνική ιστορία.
    Η προσθήκα μου στο ποστ σκόπευε μόνο στην «ακριβολογία» ως προς τον τίτλο «2000 χρόνια παρακμή – το άρθρο του Focus μεταφρασμένο», διότι η «ακριβολογία» στην ενημέρωση «είναι μισή αρχοντιά» – όπως θα έλεγε και μια γιαγιά μου.
    😉

  64. sarant said

    «Σε κάθε παραμικρή πτυχή του το σημερινό ελληνώνυμο κρατίδιο είναι μια ύβρις της ελληνικότητας»

    Ποιος το έγραψε:

    α. Το περιοδικό Φόκους
    β. Ο Χρ. Γιανναράς

    Φυσικά το β.

  65. Rodia said

    #41
    Βαλε και το Βασιλη Πολυδουρη (μουσικη ταινιας «Κοναν ο Βαρβαρος») πληζζζ 😉

  66. Rodia said

    Α! και η Ελενη Καραΐνδρου, βεβαιως…

  67. Γιάννης Ιωαννίδης said

    #64, και τι σημαίνει αυτό αγαπητέ Νίκο; Ότι

    α. Ο Χ. Γιανναράς γράφει το περιοδικό Φόκους
    β. Και οι δυο λένε μπούρδες;

    Φυσικά το β.

    :-))

  68. apostolosathinaios said

    Πράγματι, είναι του Γιανναρά. Και τι μ’αυτό όμως;

  69. apostolosathinaios said

    «Στην εξιστόρηση είναι σαφώς φιλικό -για παράδειγμα, δεν αναφέρει την Τριπολιτσά, μόνο τη Χίο.»
    Ω μον ντιε! Πώς τους ξέφυγε; Γρήγορα κύριε Σαραντάκο, να τους στείλετε μια επιστολή να το διορθώσουν. Δεν θέλουμε άρθρα που παραείναι φιλικά, ε;

  70. sarant said

    Αγαπητέ, το ερώτημα είναι αν το άρθρο είναι «ανθελληνικό» κι αν δικαιολογεί τέτοια κατακραυγή. Φαντάζομαι ότι ένα «ανθελληνικό» άρθρο δεν θα παρέλειπε να αναφέρει και πέντε σκοτεινές σελίδες της ιστορίας. Όσο για το άλλο, ο Γιανναράς έχει γράψει πολύ χειρότερα για το ελληνώνυμο κρατίδιο, χωρίς να ξεσηκωθεί κανείς -ίσως βέβαια επειδή θεωρούν πως έχει το ακαταλόγιστο.

  71. apostolosathinaios said

    Ο Γιανναράς γράφει για το σπίτι του κε Σαραντάκο, και είναι δικαίωμα του σπιτιού ν΄αποφασίσει αν θα πέσει να τον πλακώσει.

  72. Rodia said

    Εμενα μου αρεσε η εντυπωσιακη αρχη του αρθρου:

    //Ακόμα και οι μεγάλοι φιλόσοφοι είναι δυνατό να κάνουν λάθος – ορισμένοι χωρίς αμφιβολία σχετικά γρήγορα, για άλλους περνούν αρκετοί αιώνες μέχρι να φανερωθεί το λάθος. Στους τελευταίους ανήκει ο Αριστοτέλης με την διαπίστωσή του πως οι κάτοικοι των κρύων περιοχών της Ευρώπης είναι φτωχοί στο πνεύμα σε σύγκριση με τους λαούς του νότου και ανίκανοι να δημιουργήσουν πραγματικές πολιτείες.//

    Επειδη… βγαζει τον Αριστοτελη οφ-σάιντ, με διπλο τάκλιν μαλιστα:
    1. απαξιωνει συνολικα το εργο του σοφου, τοποθετωντας τον στο σωρο εκεινων που «κανουν λαθος»
    2. αποκαλυπτει το… λαθος(!) που ειναι η… απολυτη εξυπναδα του συντακτη(!) ως «βορειου πνευματικου ανθρωπου».. Μωρ’τι μας λες;!

    Μαλλον ψιλοβαρεμενος ειναι ο ανθρωπος ή μηπως προκειται για μια απλη διαπιστωση της σημερινης καταστασης; Ο,τι δλδ, εκει στα βορεια, το χρημα εχει αντι(υπο)καταστησει το πνευμα…

  73. Ο Αιρετικός said

    #70: Κύριε Σαραντάκο, τελικά το άρθρο μου φαίνεται περισσότερο άρτσι βούρτσι και λουλάς ή τρεις λαλούν και δυο χορεύουν παρά ανθελληνικό, αν και έχει κάποια υποβόσκουσα τάση του συγγραφέως (πιθανώς λόγω της «άριας» καταγωγής του, δεν ξέρω) να αντιμετωπίζει γενικώς τους Νοτιοευρωπαίους περίπου ως αγράμματους, απολίτιστους, κουτοπόνηρους τριτοκοσμικούς. Φαίνεται ότι του χαλάμε τη σούπα του αρχαιοΕΛ-ληνικού ονείρου που είχε στο μυαλό του.

    Ελπίζω αυτή η ανερματιστη εξιδανίκευση της αρχαιότητας να του περάσει (όπως μου πέρασε κι εμένα).

  74. trout said

    Χμ, στο άρθρο δε βρήκα το απόσπασμα για τα ντολμαδάκια και τη ρετσίνα όπως και εκείνο για τους Έλληνες που αισθάνονται το ίδιο άνετα στα αλόνια και τα σαλόνια που αναφέρεται στο άρθρο «Το μεσαίο δάχτυλο της Αφροδίτης» . Παράπεσε κάπου; Τυφλώθηκα;

    Ευχαριστώ πολύ για τη μετάφραση όσο πρόχειρη μπορεί να είναι.

  75. Rodia said

    #74, Τrout
    εκείνο ηταν αλλο αρθρο, ενα σατιρικο και σχετικα ανωδυνο.. Αυτο εδω ειναι ΤΟ επιμαχο αρθρο.
    ..δεν μας παρακολουθειτε.. 😉 χαχα

  76. exogiinos said

    75.Rodia ο Αριστοτέλλης υποστήριζε ακόμα πως το κέντρο του σύμπαντος είναι η Γη, ένα πολύ σοβαρότερο λάθος από το παραπάνω, αυτό όμως δεν μειώνει καθόλου την προσωπικότητα αυτού του τεραστιου φιλοσόφου. ‘Ενα ακόμα παράδειγμα είναι το λάθος του Νεύτωνα σε σχέση με την βαρύτητα και την ταχύτητα του φωτός ως που ήρθε η θεωρία της σχετηκότητας από τον Αιν Στάιν. Αλλά καλύτερα να μην μπούμε σε αυτή την διαδικασία να αναφέρουμε λάθοι μεγάλων ανθρώπων του παρελθόντος. Τα μεγάλα λάθοι για μένα σήμερα γίνονται, τουλάχιστον στη χώρα μου (και σε σχέση με το παραπάνω άρθρο)από τα ΜΜΕ. Αυτοί οι ΑΘΛΙΟΙ (όχι όλοι φυσικά), οι και καλά δημοσιογράφοι, κυρίως των καναλιών της τηλεόρασης αλλά και των εφημερίδων και του ραδιοφώνου. Δεν τους ενδιαφέρει τίποτα παρά μόνο τα νούμερα τηλεθέασης. Προβάλουν κάθε θέμα και όποιο θέμα θέλουν όπως αυτοί πραγματικά το θέλουν. Και να μην μιλήσουμε και για τη σχέση τους με κυβερνητικούς αντιπροσώπους γιατί θα πρέπει να ανοίξουμε νέο και μεγάλο θέμα.
    Έτσι έγινε και με το άρθρο του φόκους. τι σου φταίει και ο καημένος ο τηλεθεατής που προσπαθεί να ενημερωθεί από αυτά τα άθλια κανάλια όταν του δείχνουν την Αφροδήτη της Μήλου να παρατάσει το μεσαίο δάχτυλο του χεριού της. Ήμαρτον…

  77. Μ said

    Αναρωτιέμαι αν θα του επιτρεπόταν να μιλήσει στον ακριβώς ίδιο τόνο για την Πολωνία, να μιλήσει για ‘κατώτερους’ Πολωνούς -όπως ουσιαστικά λέει τους σύγχρονους Έλληνες στο άρθρο- ή για το Ισραήλ και τουε Εβραίους.

    Εμείς είμαστε fair game.

    To μόνο που μου την δίνει είναι που βάζει στο ίδιο τσουβάλι τους λίγους Ελληναράδες/Αδώνιδες με τον κοινό πολίτη. Και βάζει την Τουρκοκρατιμένη Ελλάδα του 1800 σαν απόδειξη της κατωτερότητας μας.

    Επιπλέον, αν το ίδιο ακριβώς άρθρο ήταν προς οποιονδήποτε άλλον λαό, το ίδιο θα με πείραζε. (Ναι έχω δεί και ορισμένα δικά μας κατά άλλων λαών, αλλά με τέτοια επίθεση μόνο απο φυλλάδες τύπου Στόχου). Σαν να αποκαλείς όλους τους Αμερικανούς ως ημίτρελους ομοφοβικούς ρατσιστές χρισημοποιόντας ως ‘απόδειξη’ τους teabaggers ή την Palin, Glenn Beck, Pat Robertson και την Αnn Coulter.

  78. Πάληουρας said

    Νομίζω πως χρειάζεται μια μικρή διόρθωση το «Ερέχθειο» (και σβήστε το σχόλιο αυτό μετά, αν θέλετε)

  79. Rodia said

    #76, exogiinos
    Νομιζω οτι το αρθρο εχει ενα και μοναδικο στοχο: την αντιδιαστολη πνευματος και χρηματος. Δεν μπαινει ενα τοσο προκλητικο αρθρο προχειρα (με το «καλημερα», που λενε) σε ενα εντυπο μεγαλης κυκλοφοριας -και δεν μιλαμε για αναξιοπιστο γερμανικο εντυπο.

    Νικο και υπολοιπα παιδια, παρακαλώ ριξτε μια ματια.. κατι εγραψα εδω: http://rodiat7.blogspot.com/2010/03/blog-post.html

  80. Qq said

    Δυστυχώς, το άρθρο μόνο αλήθειες λέει, και λίγα λέει. Αυτό που με κατατρομάζει εμένα είναι, ότι αντί να εστιαζόμαστε σε αυτές τις αλήθειες, επιδοθήκατε σε ένα βερμπαλιστικό μένος αντιγερμανικής εμπάθειας και συναγωνισμό στερεότυπων. Δεν φταίει η Γερμανία που η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν κυβέρνηση απατεώνων και πλιάτσικων. Τώρα φτύνουμε τους γερμαναράδες, σε λίγο θα τους παρακαλάμε να μας δώσει η Γερμανία ένα δάνειο, ή να πει το καλό λόγο της στην ΕΕ.

  81. ange-ta said

    Το Άρθρο είναι για τα μπάζα.

    Και δεν νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να του κάνουμε ανάλυση. Μια φτηνιάρικη κλαψιάρικη φάτσα πάνω σ ενα κακεντρεχές, κίτρινο υπόβαθρο. Οι λαοί αλλάζουν, το ίδιο και οι Γερμανοί (αν και μου φαίνεται πως όχι)
    Αν ο συγγραφέας ήταν άλλης εθνικότητας , θα έλεγα – με μεγαλύτερη άνεση – ότι είναι η αναβίωση των ναζιστικών (ναζι =εθνικισμός με την φυλετική έννοια) διακρίσεων.

    Έχουμε τα χάλια μας, σ αυτό δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία. Αλλά μήπως δεν έβαλαν το χεράκι τους οι Γερμανοί του χτές και του σήμερα; Μήπως οι ίδιοι δεν έχουν εξωτερικό χρέος μεγαλύτερο της Ελλάδας. Μήπως οι κανόνες εμπορίου, όπως εχουν επιβληθεί απο την Ε.Ε. καθ υπαγόρευση των υπερατλαντικών μας φίλων και εταίρων δεν έσπρωξαν την χώρα μας σε δανεισμό; Μήπως οι τράπεζες, που σήμερα διψάνε για αίμα (7% επιτόκια δανεισμού) δεν μας δάνειζαν για ν αγοράζουμε τα γερμανικά αυτοκίνητα; Μήπως δεν μας κατασκεύασαν αυτοί οι τέλειοι κατασκευαστές πλυντηρίων και μιζών υποβρύχια που γέρνουν;

    Μήπως …………..

    Ολα καλά και άγια, αλλά να μας βρίζουν χυδαία και το απολαμβάνουμε????!!!!

    Ελεος πια!

    Ασε αυτά τα «δεν έχουμε ποιητές, ζωγράφους, μουσικούς, συγγραφείς»
    Ο καθένας να πρόσθετε και έναν θα βγαίναμε μπόλικοι!
    Να μαρτυρίσω μερικούς;
    Εμείς όντως δεν έχουμε κλασική μουσική παιδεία, αλλα έχουμε την φωνή του αιώνα!
    Δεν έχουμε βιομηχανία και ούτε σοβαρή πολυτεχνική σχολή, αλλά έχουμε έναν Καραθεοδωρή.
    Δεν έχουμε τεράστια παιδεία στην μανιρίστικη ζωγραφική, αλλά στην λαϊκή, ωστόσο έχουμε ένα Θεοτοκόπουλο.
    Δεν είχαμε ούτε έχουμε κονδύλια για την υγεία, αλλα έχουμε έναν Παπανικολάου.
    Δεν έχουμε μεγάλους ποιητές ή συγγραφείς, αλλά έχουμε έναν Σεφέρη, έναν Κάλβο, έναν Παλαμά, έναν Ελύτη, έναν Σολωμό, εναν Καζαντζάκη, έναν Παπαδιαμάντη.
    (Τώρα, κάποιος θα μου πεί και με το δίκιο του, και που τους έχουμε τους διαβάζουμε; ή τους είχαμε αποδεχτεί: ΕΔΩ ΘΑ ΠΩ ΟΤΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΝΟΗΣΗ ΗΤΑΝ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΓΙΓΝΕΣΘΑΙ.)

    Αυτοί, χώρα με 10-πλάσιο (;) πληθυσμό απο μας, τι έχουν μετά τον Καρλ Μαρξ και τον Καρλ Μάϊ;
    Οσο για την PISA, εδώ καγχάζουμε!!!! Οταν πρωτοεκδόθηκαν οι μελέτες οι Γερμανοί ήταν πολύ κοντά μας. Τωρα συμμορφώθηκαν γιατι θίχτηκε το γόητρό τους. Καλά έκαναν!! Εμείς, γιατι να το κάνουμε; Μήπως έχουμε τη μεγάλη Βιομηχανία για να υποστηρίξουμε;;;;;

    Να ναι καλά οι άνθρωποι να κάνουν καλά λουκάνικα, αυτοκίνητα, και μηχανήματα. Εμείς ας κάνουμε μια καλή ουμανιστική παιδεία, μπορεί αυτη να μας σώσει!!!

    Τέλος, και όχι τελευταία:

    Εύχομαι αυτός ο εξεφτελισμός που γίνεται με στόχο τα υψηλότερα επιτόκια και γιατι όχι ΚΑΙ την στροφή της κοινής γνώμης ενάντιον μας σε κανέναν επικείμενο πόλεμο που θα μας μπουμπουνίσουν οι γείτονες, να μας αφιπνίσει σαν λαό.

  82. Ντέλτσεφ said

    κανείς έντιμος έλληνας δεν προσεβλήθη από το προαναφερθέν άρθρο…
    η αναφορά στο γενικευμένο χαρακτήρα της απατεωνιάς και της ατιμωρησίας της στην ελλάδα είναι μία πραγματικότητα η οποία αποτυπώνεται σε όλο το καθημερινό εγχώριο δημόσιο πολιτικό λόγο και τα ΜΜΕ, στις εκθέσεις των ανεξάρτητων οργανισμών όπως της διεθνούς διαφάνειας …
    η παρακμή της γεωγραφικής περιοχής όπου αναπτύχθηκε ένας υψηλός πολιτισμός δεν έχει σχέση ούτε με την έθνικιστική συνέχεια, ούτε με τις ιστορικές επιδράσεις του τόπου, ούτε με ανώτερα και κατώτερα έθνη…
    έχει σχέση με την παντελή απουσία των σημερινών κατοίκων του ελληνικού κράτους από το παγκόσμιο γίγνεσθαι, με τη παντελή έλλειψη παγκόσμιας εμβέλειας ποιητών, μουσικών, σκηνοθετών, ηθοποιών, γλυπτών, επιστημόνων..
    με την ανύπαρκτη ελληνική κουζίνα, την ανυπαρξία προϊόντων αισθητικής – μόδα, ντιζάϊν …
    η δε κατάσταση του κινηματογράφου , της τηλεόρασης με τα πρωτόγονα σενάρια ξεπερνά ακόμα τις ποιό υποανάπτυκτες χώρες του πλανήτη…
    η αναφορά σε πλειάδα εγχώριων προβεβλημένων συμπολιτών μας , γνωστών σε μικρό κύκλο παγκοσμίως αλλά δίχως την σχετική αναγνώριση και το επίπεδο παγκόσμιας εμβέλειας μόνο αποδεικτικά του ελληνικού επαρχιωτισμού είναι..
    φυσικά για προϊόντα γνώσης και καινοτομίας, βιονανοτεχνολογίας, πληροφορικής ούτε σαν όνειρο θα μπορούσε να γίνει αναφορά…
    για την οποία σημερινή κατάσταση όλοι οι αλλοδαποί φιλέλληνες θλίβονται…
    και οφείλουν να βοηθήσουν με μέτρα υποστήριξης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης στο πεδίο της ανθρώπινης ελευθερίας εγκατάστασης…
    μόνο όταν υπεύθυνους τομείς της ελληνικής κοινωνίας αναλάβουν βορειοευρωπαίοι εταίροι μας υπάρχει πιθανότητα αλλαγής της ανατολίτικης και εθνικιστικής/αντιευρωπαϊκής νοοτροπίας του σύγχρονου έλληνα…
    με παράλληλη ταχεία εισαγωγή ευρωπαϊκών κανόνων σε βασικές πτυχές της καθημερινότητάς μας-οικονομικών,κοινωνικών,τεχνικών ,πολιτικών..

  83. π2 said

    Έτσι, έτσι. Δεν μας έφταναν οι «αλλοδαποί φιλέλληνες», τώρα έχουμε και τους ημεδαπούς φιλέλληνες.

  84. Rodia said

    #82
    Δες πρωτα λιγη γερμανικη τιβι (αν και οσο αντεξεις) !! μη πω και περι κουζινας, κλπ κλπ.. 🙂
    Εχει καποιο νοημα η αντιπαραθεση;…

  85. Ντέλτσεφ said

    εκτός από ημεδαπούς φιλέλληνες που σέβονται τους εγχώριους πολιτισμούς του τόπου , ιδιαίτερο της κλασσικής περιόδου έχουμε και τους ημεδαπούς ανθέλληνες οι οποίοι καθημερινά προσβάλουν τον αρχαίο πολιτισμό μας και είναι οι κύριοι υπεύθυνοι που η πατρίδα μας το μόνο προϊόν που παράγει σήμερα είναι ο παγκοσμίως αζήτητος εθνικισμός..
    εξού και η γενικευμένη βαριά χρεωκοπία μας…

  86. Μ said

    #81
    Πού είδες τον αντιγερμανισμό εδώ στα σχόλια? Και αν υπήρχαν, γιατί σε πηράζουν περισσότερο απο τα καθαρά αντιελληνικά σημεία του άρθρου τα οποί όπως είπες δεν είναι οσα πολλά όσα θα έπρεπέ?

    #85
    …?

  87. Τώρα να πω ότι μου φαίνεται τρομερά βαρετή αυτή η αντιπαράθεση; χωρίς κανένα νόημα; Ε, ας το πω.

  88. Anon said

    Rodia, ετοιμάσου να σε πουν… εθνικίστρια.

  89. mourlokomeio said

    Εγώ λέω να τους στείλουμε και λουλούδια!

  90. Rodia said

    #88, Anon
    Γιατι, παιδι μου;.. 😀

  91. #82 δηλαδὴ ἐσὺ μιλᾷς ἐξ ὀνόματος τῶν ἐντίμων Ἑλλήνων; Φαντάζομαι βέβαια ὅτι ὅταν γράφῃς » πατρίδα μας το μόνο προϊόν που παράγει σήμερα είναι ο παγκοσμίως αζήτητος εθνικισμός..» ἀναφέρεσαι στὰ Σκόπια.

  92. Anon said

    Rodia, επειδή δεν λές «το άρθρο έχει απόλυτο δίκιο, χαχα, εμείς οι νότιοι είμαστε κατώτερα όντα» ή κάτι παρόμοιο.

  93. Immortalité said

    @ 91 Κορνήλιε (και όχι μόνο): ΜΑ ΓΙΑΤΙ ΑΠΑΝΤΑΤΕ ΣΤΟΝ ΝΤΕΛΤΣΕΦ; Υπάρχει ελπίδα να συννενοηθείτε;

  94. Alfred E. Newman said

    Άσχετη έκρηξη παλαιού φίλου:

    Εγώ σου απάντησα και εσύ δεν με ρώτησες.

  95. Ντέλτσεφ said

    ας σκεφθούμε τι επιπτώσεις θα έχει στον φετινό ελληνικό τουρισμό ο εθνικιστικός αντιγερμανικός παροξυσμός( άσχετα του πρωτογονισμού κα της γραφικότητάς του ), όταν τον κορμό του αποτελεί ο γερμανός τουρίστας….
    για να μην αναφέρουμε τις καθημερινές προσβολές που υφίστανται στο διαδίκτυο και στον έντυπο τύπο δεκάδες έθνη,από τους συγγενείς τούρκους μουσουλμάνους έως τους «φονιάδες» των λαών αμερικανούς , τους άγγλους γκέυ και τους αιμοσταγείς αλβανούς…
    δεν αξίζει η ευρωπαϊκή ελλάδα μας τέτοιο μέλλον εξαιτίας των ασιατικής συμπεριφοράς έστω και μεγάλης μερίδας συμπολιτών μας…

  96. dirty peasant said

    Το κειμενάκι αυτό θα μπορούσε ανετα να είχε γραφτεί απο αρχαιολάγνο Χρυσαυγίτη, νοσταλγό «περασμένων μεγαλείων».

    Βασικά, νομίζω πως πρέπει να έχω διαβάσει τα ίδια πάνω-κάτω απο μέλη του ΝΕΟΣ φόρουμ.

  97. Ενη Καπαζογλου said

    Ο συντακτης του κειμενου ειναι παντελως ασχετος. Διαβασε κατι λιγα περι αρχαιου ελληνικου πολιτισμου, ισως και στην βικιπαιδεια και εστιαζει την αντιπαραβολη του με τη σημερινη εικονα της Ελλαδας στον τομεα της τεχνης και του πολιτισμου.
    Και μονο τα σχετικα ενθετα του εντυπου τυπου αν διαβαζε θα ηξερε περισσοτερα για την Ελλαδα στους τομεις αυτους.
    Δειχνει να εχει την εμπειρια του Γερμανου τουριστα που θελει να τρωει γκουρμε και να πινει εκλεκτο ελληνικο κρασι, πληρωνοντας προφανως οσο το δυνατον ολιγοτερα ευρω.
    Θα μπορουσε βεβαια να εστιασει στην «ελληνικη μαγκια» που διακρινει ενα μερος της ελληνικης κοινωνιας (ειτε μας αρεσει ειτε οχι), οχι ομως εκει που προσπαθησε να δωσει το μεγαλυτερο βαρος του «πονηματος» του που ετσι κι αλλιως ειναι ενα βαρετο κειμενο και χωρις κανενα ιδιαιτερο ενδιαφερον.
    Υ.Γ. Να ευχαριστησουμε ομως το μπλογκ για τη μεταφραση.

  98. xBerliner said

    @ 95
    «ας σκεφθούμε τι επιπτώσεις θα έχει στον φετινό ελληνικό τουρισμό ο εθνικιστικός αντιγερμανικός παροξυσμός, όταν τον κορμό του αποτελεί ο γερμανός τουρίστας»
    Καταρχήν τον κορμό του αποτελεί ο άγγλος τουρίστας και όχι ο γερμανός. Ο γερμανός συνήθως πηγαίνει στο νησί του (Μαγιόρκα) όπου περιτρυγιρίζεται από άλλους γερμανούς και όλοι μαζί πίνουν μπύρες και ξερνάνε στα πεζοδρόμια.
    Πάντως μια μικρή μείωση θα μπορούσε να παρατηρηθεί εξαιτείας της τρέχουσας πολεμικής και από τις 2 πλευρές. Αλλά πίστεψέ με οι γερμανοί τουρίστες που είναι το target group του τουρισμού μας δεν καταλαβαίνουν από τέτοια. Φθηνά εισιτήρια, φθηνό φαϊ, φθηνό ξενοδοχείο, φθηνή μπύρα και ήλιος. Αυτά θέλουν. Εδώ πριν από κάνα χρόνο είχε γίνει τεράστιος ντόρος για ένα 15χρονο ή 16χρονο που συλλάβανε οι τουρκικές αρχές γιατί υποτίθεται ότι βίασε μια άλλη αγγλίδα τουρίστρια (δηλαδή αυτή αυτό κατήγγειλε), τον χώσανε για πολλούς μήνες στις τούρκικες φυλακές μέχρι να γίνει η δίκη, όλοι ξεσηκώθηκαν (συμπεριλαμβανομένης και της κυβέρνησης) αλλά οι γερμανοί στα τέτοια τους: Φθηνές διακοπές και άγιος ο Θεός. Ούτε πριν από λίγα χρόνια όταν ισλαμιστής σκότωσε μεταξύ άλλων μερικούς γερμανούς σε κατάστημα στην Κων/πουλη χαμπαριάσαν τίποτε.

    @ 84
    Ροδιά θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου για τη γερμανική τηλεόραση και τη γερμανική κουζίνα (την ποια;;;). Οι άνθρωποι ακόμα παίζουν big brother. Όσο για τη γερμανική κουζίνα (αυτή δηλαδή που τρως σε εστιατόριο που δεν μπορείς να χαρακτηρήσεις ελληνικό, ιταλικό, γαλλικό, τουρκικό, ασιατικό ή άλλο), μέσα στην υγεία είναι. Και τα πιάτα τους άδεια τα φέρνει ο σερβιτόρος. Ούτε ίχνος λίπους βέβαια. Όποιος έχει δει κότσι από κοντά καταλαβαίνει τί εννοώ. Περιττό να πω ότι η γεύση δεν προέρχεται ποτέ από το φαγητό (π.χ. από το κρέας ή τα λαχανικά), αλλά από τη σως που 99 στις 100 φορές είναι ετοιματζίδικη τίγκα στο συντηριτικό και το χημικό γευστικό.

    Είδατε τί ωραία μπορώ και εγώ να γράψω ένα αντίστοιχο άρθρο για τους γερμανούς 🙂

  99. Immortalité said

    @94 Αλφρεντ για μενα το είπες αυτό;

  100. #44 συνεχίζεται δηλαδὴ ἡ ἀρχαία παράδοσις (Σωκράτης, Αναξαγόρας, κλπ)

  101. Alfred E. Newman said

    @99 Immortalité

    Και ναι και όχι.
    Το δικό σου λειτούργησε σαν koan για τον τρόπο που λειτουργούμε όλοι μας όταν αντιμετωπίζουμε τον παραλογισμό και την εμμονή.

  102. Immortalité said

    @ 101 Alfred, θα κάνω ότι κατάλαβα όλα όσα είπες…

  103. Alfred E. Newman said

    @102 Immortalité

    Δηλαδή δεν είχες ποτέ σου satori;

  104. Immortalité said

    @ 103, Οχι απ’ όσο θυμάμαι και δεν ξέρω και που με κατατάσσει αυτή η έλλειψη…

  105. dirty peasant said

    Εντάξει βρε γερμανέ αρθογράφε, δεν είμαστε σούπερ ουάου όπως οι Αρχαιοι, αυτό το ξέρουμε. Πες, ρε γίγαντα, πως δεν είμαστε πυρηνικοί επιστήμονες όπως εσύ και είμαστε πτωχί τω πνεύματι σε σύγκρηση με σας τα σαίνια.

    Αλλά αυτός δεν είναι λόγος ρε αδερφέ να παρουσιάζεις έναν ολόκληρο λαό ως untermensch…εεε, επικύνδινους για την Ευρώπη νότιους θέλω να πώ. Δε λέω χώστα μας, το κάνουμε κι εμείς οι ίδιοι, αλλά κρίνε πάνω στο θέμα.

    Και λές που λές για τους Τούρκους, για την ρημάδα την κατοχή που είναι και πιό πρόσφατη απο το 1821 και 1922, ούτε λέξη; Δεν περάσαμε και τόσο όμορφα, ξέρεις.

  106. Alfred E. Newman said

    @104 Immortalité

    Στους τυχερούς!

    Στη φιλοσοφία του zen τα koan είναι «εργαλεία» για την επίτευξη του satori δηλαδή του φωτισμού, της αποκάλυψης.
    Π.χ. Γνωρίζεις το ήχο δύο χεριών όταν χτυπάνε παλαμάκια.
    Ποιος είναι ο ήχος ενός χεριού που χτυπάει παλαμάκια;
    Κατάλαβες γιατί σε τοποθετώ στους τυχερούς;

    Τώρα που συνδέονται όλα αυτά με τις γερμανοσυζητήσεις; Γιατί και αυτές κατά τη γνώμη μου λειτουργούν σαν koan στην καατανόηση του αμφίπλευρου αλλά και του εσωτερικού μας παραλογισμού. Ουφ.

  107. Immortalité said

    @ 106 Κατάλαβα ότι από το φωτισμό πολύ απέχω…

  108. Alfred E. Newman said

    @107
    Τουναντίον. Αυτό είναι το «καλό» του zen. Ο φωτισμός έρχεται αστραπιαία εκεί που δεν το περιμένεις.

  109. Πάληουρας said

    Ανάλογο με το παράδειγμα του ενός χεριού που χτυπάει παλαμάκια, μάλλον είναι και το ερώτημα «πώς ακούγεται ένα ξερό δέντρο που πέφτει στην ερημιά» (διατυπώθηκε από την Λίζα Σίμπσον, όταν εξεδήλωνε κάποιες φιλοσοφικές της ανησυχίες υπαρξιακού χαρακτήρα. Βέβαια, ο Μπάρτ, χοντρόπετσος και κάγκουρας όπως πάντα, απάντησε μονομιάς «γκιιιιιααααανγκρ – έτσι κάνει»! Η αντιπαράθεση, εν συνεχεία («μα, αν δεν υπάρχει κάποιος να ακούσει, πώς μπορεί κάτι να ακούγεται«;) απεδείχθη, ευλόγως, άκαρπη.

  110. Immortalité said

    @ 108 Εγώ Αλφρεντ φοβάμαι ότι ο φωτισμός δεν θα ρθει, θα με προσπεράσει αστραπιαία…

  111. SophiaΟικ said

    Εγώ από την άλη κατάλαβα ότι χωριζόμαστε στους Έλληνες που ενοχλούνται με τέτοια άρθρα, και στους Έλληνες που υπερθεματιζουν με τη δικαιολογία ότι «μήπως λεέι ψέμματα;».
    Να θυμήσω ότι σε κάθε κλάδο για να γίνεις γνωστός πρέπει να πας εκει που ειδικεύονται σε αυτόν τον κλάδο. Και οι ΗΠΑ κερδίζουν τη μερίδα του λέοντος. Και εις βάρος των Γερμανών, των Γάλλων και των άλλων Ευρωπαιων.
    Ξέρει κανένανς τον πιο επιτυχημενο τραγουδιστη της Ιαπωνίας; Μάλλον όχι, αλλα αυτό δε σημαινειότι δεν είναι ταλαντουχος ή επιτυχημένος.
    Τέλος παντων, νομίζω απλα συμφωνουμε ότι διαφωνουμε όλοι.

  112. Alfred E. Newman said

    @110
    Η δήλωσή σου στα αγγλικά ταξινομείται ως: fishing for compliments.

  113. ange-ta said

    @ 86 M

    Μάλλον δεν αναφερεσαι σε μένα (81)

  114. Immortalité said

    @ 112, ακόμα και αν είχες δίκιο, με το 112 σχόλιό σου θαρρώ πως πέτυχα το σκοπό μου…

  115. Alfred E. Newman said

    @114 (Πω πω τι κουβαλάει αυτός ο αριθμός!)

    Εξιλεώθηκα λιγουλάκι;

  116. Immortalité said

    @ 115 (Ολες τις προ και μετα πολιτευτικές μας αμαρτίες…)

    Μα δεν τέθηκε τέτοιο θέμα Αλφρεντ. Ολοι κάνουμε λάθη, αλίμονο αν οι αλλοι μας κράταγαν κακίες…

    Ωστε για να εξιλεωθείς το έκανες το κοπλιμαν; Good to know 🙂

  117. trout said

    @ 75 Rodia: «Πολύ καλό παιδί, ήσυχος, αλλά αιωνίως αφηρημένος» έλεγαν οι δάσκαλοι στη μάνα μου, είχε απελπιστεί η κακομοίρα. 🙂

  118. Alfred E. Newman said

    @116
    «Ωστε για να εξιλεωθείς το έκανες το κοπλιμαν;»
    Φυσικά και όχι. Η εξιλέωση (αν επιτευχθεί) θα είναι κάτι σαν παράπλευρο όφελος (το αντίθετο του collateral damage).

  119. Immortalité said

    @ 118 Το ήξερα Αλφρεντ, je te taquine 🙂

  120. Alfred E. Newman said

    @119

    On ce lance des petites pointes très légères pour s’émoustiller, pour se taquiner un peu.

    (Nathalie Sarraute Η οποία ήταν Καρκίνος σαν κι εμένα και δικηγόρος)

  121. Α έχετε ξεφύγει εντελώς. Vous êtes bien partis, vous deux. Μ’ αρέσει.

  122. Immortalité said

    @ 120 Ολο με ξαφνιάζεις…

    (και με την οποία το επάγγελμα δεν είναι το μόνο κοινό μας στοιχείο. 🙂 )

    «οποία ήταν Καρκίνος σαν κι εμένα» Ωστε έτσι εξηγούνται όλα 🙂

  123. Immortalité said

    @ 121 🙂

  124. Alfred E. Newman said

    «και με την οποία το επάγγελμα δεν είναι το μόνο κοινό μας στοιχείο.»

    ΕΧΕΙΣ ΤΡΕΙΣ ΚΟΡΕΣ;;;;

  125. Ἄστραψε φῶς καὶ ἔνιωσεν ὁ Ἀλφρέδος τὸν ἑαυτό του.

  126. Immortalité said

    @ 124 Ελα Αλφρεντ! ψάξε λίγο καλύτερα! 🙂

    (δεν ήξερα ότι είχε τρεις κόρες)

  127. Immortalité said

    @ 125 Καλώς τον Κορνήλιο! Πιάσαμε τα χορικά ξημερώματα; 🙂

  128. Alfred E. Newman said

    Η Σορβόνη δεν νομίζω ότι μετράει.

  129. Immortalité said

    @ 128 Και γιατί παρακαλώ δε μετράει;

  130. Alfred E. Newman said

    Γιατί τότε θα δικαιολογούσε τη στιχομυθία του Κοναν Ντoίλ:
    Excellent I cried. Elementary said he.*

    *Έτσι εμφανίζεται στο κείμενο και όχι όπως συνήθως την αναφέρουν «Elementary my dear Watson¨.

  131. Immortalité said

    @130 Μα Αλφρεντ, ή μήπως να σε λέω Σέρλοκ, τα élémentaire είναι αυτό ακριβώς που δηλώνουν. Στοιχειώδη. Και γι αυτό ουσιαστικά.

    Σε κάθε περίπτωση, δεν έχω τρεις κόρες. Αλλά θα μπορούσα να είμαι παντρεμένη με δικηγόρο, να έχω γράψει βιβλίο, να έχω σπουδάδει κοινωνιολογία…

    Ειρήσθω εν παρόδω, τόσα που φαίνεται ότι ξέρεις, μήπως θα πρέπει να ανησυχώ;

  132. 131: Θὰ μὲ συμπεριλάβῃς στὴν Βίβλο τῆς Ἀθανασίας;

  133. Alfred E. Newman said

    Να που εδώ συμφωνεί μαζί σου ο Κόναν Ντόιλ: It has long been an axiom of mine that the little things are infinitely the most important.

    «μήπως θα πρέπει να ανησυχώ» Pas du tout, mais ça depend.

    Για πληρέστερη απάντηση ζητα αργότερα σήμερα τη βοήθεια του νικοδεσπότη.

  134. Immortalité said

    @ 132 Εννοείται Κορνήλιε, γιατί αμφιβάλλεις;

  135. Immortalité said

    @133 Αλφρεντ, ανησυχώ ήδη…

  136. Alfred E. Newman said

    Ως τώρα νόμιζα ότι για το μόνο πράγμα που μπορεί να ανησυχούσε μια αθανασία θα ήταν μήπως πεθάνουν όλοι και παραμείνει μόνη της.

  137. Immortalité said

    @ 136. Αλφρεντ μην ταράζεις τους πιο μύχιους φόβους μου. Τώρα ανησυχεί η θνητή πλευρά μου. Είναι πιο ουσιαστικές αυτές οι ανησυχίες…

  138. Alfred E. Newman said

    @137

    Εκτός από το να σε παραπεμψω στο Γκάτσο, απλώς δηλώνω ουδείς φόβος.

  139. Immortalité said

    @ 138 Μακάρι αυτο το χαζο χαμογελάκι να ήταν λίγο πιο αληθινό… 🙂

    Μόνοι μας μείναμε και αυριο θα μας διαβάζουν όλοι. Και θα αναρωτιούνται τί γυρεύει αυτή η κουβέντα στο νήμα για τα 2000 χρόνια παρακμής…

  140. Alfred E. Newman said

    α. Θυμίζω ότι κινούμεθα σε δύο νήματα ταυτόχρονα.

    β. Ότι και να γράψω φοβούμαι ότι δεν φτάνει για να εμπεδωθεί το χαμόγελο.

    γ. «αυριο θα μας διαβάζουν όλοι.» Ίσως ναι ίσως και όι. Θα φανεί…

    δ. Μπορούμε να κλειδώσουμε το μαγαζί και να βάλουμε το κλειδί κάτω από το χαλάκι.

  141. Πάπιας said

    Το κοπιπάσταρα στο προσωποβιβλίο, με λινκ για εδώ ~ γενικά πάντως συμφωνώ με τα πρώτα σχόλια (για λατρεία μια εξιδανικευμένης αρχαίας Ελλάδας)

    Φχαριστώ πάντως για την ευκαιρία να δω με τα ματάκια μου για τι στο διάολο έγινε τέτοιο νταβαντούρι.

  142. Immortalité said

    @ 140

    α) γιατί το θυμίζεις; μαζί πηγαινοερχόμαστε.
    β)…
    γ) με το πρώτο φως της αυγής, θα φανεί πόσοι θα ανέξουν 142 σχόλια
    δ) Νόμιζα ότι το κλειδί το κρατάει ο οικοδεσπότης ο οποίος πήγε για ύπνο και μας εμπιστεύτηκε την τάξη του οίκου του..

  143. Alfred E. Newman said

    @142

    Αχ αυτά τα αποσιωπητικά στο β
    Και από εδώ καλημέρα.

  144. Kanali said

    Κύριε Σαραντάκο
    αυτός ο άνθρωπος έχει γράψει ένα κείμενο που κάνει πολεμική και το κάνει συνειδητά. Όλο το κείμενο του είναι γεμάτο στερεότυπα που περιέχουν μίσος ρατσισμό και σε πολλά σημεία λένε ψέματα.

    Εγώ αυτόν τον τύπο δεν θα τον έβαζα στο σπίτι μου.

  145. kanali said

    και αυτό το μουσικό διάλειμμα, χρήσιμο είναι

  146. Σοφία @10 (πολύ καθυστερημένα, γιατί δεν με αγγίζει ιδιαίτερα το θέμα…)

    > Άμα χρειάζεται να έχεις εντριφήσει στη γερμανική ποπ κουλτούρα για να καταλάβεις ένα δημοσιογραφικό άρθρο

    … τότε ο δημοσιογράφος απευθύνεται στο αναγνωστικό του κοινό, και εμπλουτίζει το κείμενό του με γνώριμες πολιτιστικές αναφορές. Δε γίνεται να μεμφθούμε γερμανό που αναφέρεται σε γερμανικά γίγνεσθαι· ή μήπως τόσο το παγκοσμικοποιήσατε το κατάστημα, που δεν μπορεί αντίστοιχο ελληνόγλωσσο αρθρίδιο να κάνει μνεία ξέρω γω Καζαντζίδη; Όσα θέλετε καταλογίστε του, αλλά το άρθρο δεν γράφτηκε για το ελληνικό κοινό. (Προφανώς…)

  147. SophiaΟικ said

    146: Στο σχόλιό μου περισσότερο ήθελα αν δειξω ότι το υπεραναλύαμε στο 8, όπως κάνουν οι μαθητές που αναλύουν ποίηση και προσπαθούν να βγάλουν κι απ’ τη μύγα ξύγκι. Το άρθρο είναι κατανοητο και χωρίς τις υπερβολικές επεξηγήσεις.

    Όσο για τις αναφορές… Εξαρτάται απο το πόσο είναι διαδεδομενη η αναφορά. Στο άλλο άρθρο που μας ειπε κάποιος ότι αναφέρονται σε ταινία περσινή και είναι λίγο ατόπημα να κάνει αναφορές ενας δημοσιογραφος σε κατι τόσο πρόσφατο που δεν είναι και σίγουρο ότι θα το ξερει το κοινό του, ακόμα κι αν είναι στην ίδια χώρα.

  148. […] Εδώ βρέθηκε μεταφρασμένο το περιβόητο άρθρο με τίτλο “2000 χρόνια παρακμή”. Αν και υπερβολικό, που λέει ψέματα; […]

  149. Dirty Peasant said

    Τι μου θυμίζει αυτό το άρθρο, το μου θυμίζει…

    «Anti-Polish rhetoric combined with the condemnation of Polish culture was most prominent in the 18th century Prussia during the partitions of Poland. For instance Johann Georg Forster in his letters dismissed the idea that the Poles were a part of European culture, comparing them to primitive tribes and portraying Poland as an underdeveloped, uncivilized land awaiting the importation of Kultur from «truly civilized countries». Such views were later repeated in the German ideas of Lebensraum and exploited by the Nazis.[1] German academics in the 18th – 20th century attempted to project, in the difference between Germany and Poland, a boundary between civilization and barbarism; high German Kultur, and «primitive Slavdom». Prussian officials encouraged the view that the Poles were culturally inferior and in need of Prussian tutelage.[2]»

    1.http://www.h-net.org/reviews/showrev.php?id=447
    2.http://www.oslo2000.uio.no/program/papers/s18/s18-blackbourn.pdf

  150. Rodia said

    #149, Dirty Peasant,
    να εισαι καλα.. Ευχαριστω 🙂

  151. Qq said

    Σας είπε ότι δεν είσαστε απόγονοι των αρχαίων, και βάλατε τα κλάματα. Γιατί δεν κάνετε μια βόλτα κατά Σκαραμαγκά να δείτε τι βρωμιά κυριαρχεί, ή κατά λούτσα να δείτε επίσης το νεοελληνικό χάλι της οικιστικής πολεοδομίας. Σίγουρα δεν φταίτε εσείς αλλά ο δήμαρχος που σας κάνει το χατίρι και βρωμίσατε το τόπο.

  152. Immortalité said

    Καλά νταμπλ κιού εσύ από όλο το άρθρο αυτό κατάλαβες ότι καταλάβαμε;

  153. Επειδή πολλαχού γίνεται λόγος για την κατοχή και άλλα φαιδρά περί «χρεωστουμένων», θα ήΘελα να βάλω στο τραπέζι δύο στοιχεία:

    1) Η Γερμανία διπλοκαταστράφηκε με τους δυο ΠΠ. Το 1945 την βρήκε κυριολεκτικά ισοπεδωμένη, εθνικά ταπεινωμένη και στην αρχή μιας διπλής κατοχής. Υπέστη και το οικονομικοκοινωνικό σοκ της επανένωσης το ’90. Παρ’ όλ’ αυτά, στάθηκε στα πόδια της, έβαλε μπρος τις μηχανές της και σήμερα είναι η «μάνα» στο ευρωπαϊκό παιχνίδι.

    2) Η Ελλάδα, μετά τον εμφύλιο, απορρόφησε ποτάμια αμερικανικών ενισχύσεων, όπως και η Δ. Γερμανία και η Γαλλία. Μπήκε στην ΕΕ, συνέχισε να ρουφάει σαν σφουγγάρι τα κονδύλια. Κοιτάχτε πού είναι σήμερα η Γερμανία και η Γαλλία, κοιτάχτε πού είναι και η Ελλάδα.

    Έχουν κάθε δίκιο να μιλάνε. Από κάποιο σημείο και ύστερα, τα δικά τους λεφτά τρώνε οι ελληνικές κυβερνήσεις και οι συν αυτοίς. Και παριστάνουν τους εθνικά θιγόμενους. Είναι σουρρεαλιστικό.

    Από την άλλη, εμείς, αντί να γαμοστ****ζουμε την κλίκα που ευθύνεται για την διακυβέρνηση της χώρας, βγάζουμε πρόσωπο δήθεν εθνικής ενότητας προς τα όξω. Αξιοθρήνητοι. Γι’ αυτό μας λέει – ουσιαστικά – τουρκοσλαβόσπορους. Περισσότερο, μου φαίνεται, το κάνει για να αναφερθεί στην κουλτούρα και την αντίληψη, παρά στην εθνοτική καταγωγή (που είναι αδιαμφησβήτητα τέτοια).

  154. corr. «αδιαμφισβήτητα», φυσικά, αντί «αδιαμφησβήτητα»

  155. […] Μαρτίου 2, 2010 από διαχειριστής από το sarantakos.wordpress.com […]

  156. Θραξ Βλαξ said

    ΒΡΗΚΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ (ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟΥ ΑΡΘΡΟΥ; ΛΕΕΙ ΠΑΝΤΩΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΟΛΥΣΗΖΗΤΗΜΕΝΟ ΤΟΥ ΦΟΚΟΥΣ). ΕΔΩ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΡΙΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΠΑΤΡΙΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ:

    «Πολιτισμικό σοκ της Ελλάδας»
    Αρθρογράφος: Κ. Boetig από το Focus on line.
    Η Ε.Ε. ζητάει από την Ελλάδα όχι μόνο μια σκληρή οικονομική πολιτική αλλά απαιτεί και αλλαγή της νοοτροπίας. Οι ρίζες όμως της διαφορετικότητας είναι βαθιές και δεν θα αλλάξει τίποτα πέραν μιας αισθητικής εξωτερικής επέμβασης.

    Μπορούμε να καταλάβουμε τους Έλληνες;
    Οι Έλληνες δεν γνωρίζουν προβλήματα προσαρμoγής. Έχουν κατακλύσει τον κόσμο ψήνοντας και τηγανίζοντας γύρω τους, και παίζοντας σε ρόλο κομπάρσου σε κάποια μικρά εργάκια. Σε αυτόν τον συμπαθητικό μικρό λαό που φαίνεται να χορεύει συνεχώς τον Ζορμπά και να γλεντάει, δεν εκπλήσσεται ο γνωστής των πραγμάτων καθόλου με όσα γίνονται. Πώς και να εκπλήσσεται εξάλλου με έναν λαό που ανακατεύει ρετσίνι με κρασί, τυλίγει ρύζι με χορταρικά σε αμπελόφυλλα, παίρνει το ευρωπαϊκό κύπελλο σχεδόν χωρίς κανένα γκολ, αλλά γνώριζε πριν 2.500 χρόνια ότι η ύλη αποτελείται από άτομα και η γη περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο;

    Οι Έλληνες ένιωθαν πάντα σαν τους γονείς του πολιτισμού και δεν δίσταζαν όμως να περνούν με τα λεφτά των παιδιών τους. Σήμερα αυτό το κράτος μπαίνει στο γηροκομείο και δέχεται κηδεμόνα να το επιβλέπει. Αλλά φυσικά αυτό δεν απασχολεί καθόλου τον Έλληνα πολίτη. Αυτός πότε δεν περίμενε κάτι από τον υπουργό του, πέρα από την ανταλλαγή της ψήφου του με την άδεια να κτίσει το αυθαίρετο του. Δεν βαριέσαι σου λέει το ελληνικό κράτος θα επιβιώσει και χωρίς δική του κυβέρνηση. Εξάλλου γιατί να αλλάξει κάποιος όταν είναι τόσο τέλειος όσο ο Έλληνας;

    Γλώσσα και γραφή
    Οι Έλληνες είναι μοναδικοί! Μόνο αυτοί γράφουν ελληνικά. Το να ξεφορτωθούν επιτέλους την 2500 χρονών παλαιά γραφή ούτε που το σκέφτηκαν πότε. Εξάλλου το ελληνικό αλφάβητο ήταν υπεύθυνο για τη δημιουργία της λατινικής και κυριλλικής γραφής. Στο πέρασμα των χρόνων δεν άλλαξε ιδιαίτερα πάρα μόνο στην έννοια των λέξεων. Φυσικά στα σχολεία είναι κύριο μάθημα και διδάσκεται από την πρώτη Γυμνασίου. Είναι σαν να μαθαίναμε εμείς τα αρχαία γερμανικά ή τα γοτθικά. Έχουν φροντίσει όμως να διευκολύνουν τους ξένους τουρίστες τους με πινακίδες που αναγράφουν τις τοποθεσίες με λατινικά γράμματα, αν και σε μια απόσταση μερικών μέτρων θα δεις την ίδια ονομασία με τρεις διαφορετικούς τρόπους γραμμένη: Agia, Aghia, Αyia.

    Οι κανόνες υπάρχουν για να τους παραβιάζουν. Στα μικρά όσο και στα μεγάλα.
    Εγωισμός και αίσθηση του «εμείς». Ο ένας εναντίον του αλλού, αλλά όλοι μαζί εναντίον του εχθρού. Ο καθένας προσπαθεί στους δρόμους είτε με αυτοκίνητο είναι είτε με μηχανάκι, να κόψει την προτεραιότητα του αλλού. «Ο ένας εναντίον του άλλου και όλοι μαζί ενάντια στον πεζό φυσικά», είναι ο σκοπός. Για να δοθεί μια λύση μπαίνει στη μέση ο τροχονόμος να ρυθμίσει την κίνηση. Και ξάφνου όλοι οι οδηγοί μαζί συμφωνούν και συνεργάζονται σε έναν εκκωφαντικό θόρυβο κορναρίσματος που τελικά οδηγεί τον τροχονόμο στη φυγή. Με ελεύθερο το πεδίο λοιπόν πάλι οι οδηγοί επιδίδονται στο εγωιστικό τους έργο.

    Μεταξύ τους βασικά οι Έλληνες μισούνται. Δεν είναι τυχαίο που στον ελληνικό εμφύλιο του 1944-1949 σκοτώθηκαν περισσότεροι Έλληνες απ’ ότι στον δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο. Τον εισβολέα όμως τον αντιμετωπίζουν όλοι μαζί. Είτε Αριστεροί είναι είτε Δεξιοί. Η μεγαλύτερη φιλοφρόνηση που μπορείς να αποσπάσεις από Έλληνα είναι το «είσαι δικός μας».

    Με την πλάτη γυρισμένη.
    Υπάρχουν άνθρωποι και Έλληνες. Μέχρι και πριν 30 χρόνια οι Έλληνες μετρούσαν έξι ηπείρους. Τις γνωστές πέντε που ξέρουμε όλοι και την …Ελλάδα. Για μερικούς μάλιστα υπήρχαν και τεσσάρων ειδών ζωντανά πλάσματα. Τα φυτά, τα ζώα, οι άνθρωποι και οι Έλληνες. Την ΕΟΚ την περνούσαν κάποιοι για συνεργασία του διαόλου με τον Πάπα που σκοπό είχαν να καταδυναστεύσουν και να μυήσουν τους χριστιανούς ορθόδοξους σε ρωμαϊκές αιρέσεις. Έτσι μάλιστα δεν υποδουλώθηκαν ούτε στους Τούρκους. Η Ισταμπουλ ονομάζεται ακόμη επισήμως Κωνσταντινούπολη και η κιτρινόμαυρη σημαία της βυζαντινής αυτοκρατορίας κυματίζει ακόμη σε εκκλησίες και μοναστήρια. Ακριβώς και πάντα δίπλα της έχει τη γαλανόλευκη ελληνική, του μόλις κατά το 1829 απελευθερωμένου ελληνικού κράτους. Ωστόσο οι Έλληνες ως χριστιανοί δίνουν ονόματα αρχαιοελληνικά στα παιδιά τους χωρίς ενδοιασμούς. Έτσι έρχεται σε αντίθεση η μεγαλοπρέπεια της ελληνικής αρχαιότητας με τη σημερινή τους εικόνα.

    Η παρέα μετράει. Όμως είναι παρέα της μιας στιγμής
    Οι περισσότεροι Έλληνες είναι πολύ της παρέας. Δεν τους αρέσει να τρώνε μόνοι τους ή δυο -δυο. Θέλουν μεγάλες παρέες και ο ένας φέρνει και τον άλλο μαζί του. Οπότε βλέπεις συχνά μεγάλες παρέες στα τραπέζια τους. Η πίστα στο χορό μονοπωλείται και θεωρούν αγένεια να μπεις μαζί τους στο συρτάκι ή στο χασάπικο. Και το πουρμπουάρ στην ορχήστρα πάει για την ατομική του ευχαρίστηση σε δική του παραγγελία. Τρώνε διαφορετικά, και τσακώνονται ψεύτικα για το λογαριασμό. Οι Έλληνες παραγγέλνουν όλοι μαζί στο τραπέζι και όχι ο καθένας το πιάτο του. Το κρασί ρέει άφθονο στα ποτήρια και πάντα πρέπει να φροντίζουν να υπάρχει ανεφοδιασμός. Δεν αδειάζει κάνεις το πιάτο του, γιατί αυτό θα σήμαινε πως το φαγητό έπεσε λίγο και ίσως δεν θα χόρτασαν όλοι. Όταν έρχεται ο λογαριασμός όλοι προθυμοποιούνται δήθεν να πληρώσουν ενώ ξέρουν πολύ καλά ποιανού η σειρά είναι. Όσο για το πουρμπουάρ, τους είναι πιο βολικό να αφήνουν τα ψιλά στο τραπέζι, αντί να στρογγυλοποιήσουν το ποσό λεκτικά στο σερβιτόρο.

    Ο Θεός βοηθός: Καινούργιοι άγιοι για καινούρια προβλήματα
    Το 97% των Ελλήνων είναι χριστιανοί ορθόδοξοι. Οι εικόνες των αγίων τους κρέμονται όπου μπορεί κανείς να φανταστεί. Έχουν ρόλο υπουργού και γενικού γραμματέα του Θεού και κρέμονται εκτός από τις εκκλησίες και στις ταβέρνες στα σπίτια, στα σούπερ μάρκετ δίπλα στο ταμείο. Όποιος έχει προβλήματα απευθύνεται σε αυτούς και μάλιστα κατευθείαν στους ειδικούς. Στον Άγιο Νικόλαο (οι ναυτικοί) ή στην Άγια Παρασκευή (όσοι έχουν προβλήματα οράσεως). Όταν βέβαια εμφανιστεί καμιά καινούρια ασθένεια, τότε βαφτίζουμε κάποιον καινούριο Άγιο όπως το 1959 τον Άγιο Ραφαήλ για τους καρκινοπαθείς. Μόνο που για τους πολιτικούς τους δεν βρέθηκε ακόμη κανένας.

    Χωρίς χρόνο και χώρο
    Οι Έλληνες ζουν μέσα σε ανοιχτό όριο του αιωνίου χρόνου. Ο χρόνος δεν έχει αρχή και δεν έχει τέλος… Το «τώρα» σπάνια το συναντάς και η λέξη «αύριο» είναι πολύ συχνή. Όμως τα λεωφορεία και τα τρένα πρέπει να κρατήσουν ένα ωράριο και αυτό δεν είναι πάντα εύκολο. Όσο για τους δρόμους που έχουν ονομασίες, αυτές τις γνωρίζει μόνο ο ταχυδρόμος γιατί σχεδόν πότε δεν βλέπεις τις πινακίδες στη θέση τους.

    Μια προφορική κοινωνία
    Ο Έλληνας πολύ εύκολα θα ρωτήσει να μάθει το δρόμο παρά θα χρησιμοποιήσει το χάρτη. Δεν ξέρει ούτε να τον διαβάζει και έτσι γέλασε πολύς κόσμος όταν ένας νταλικέρης ερχόμενος από τη Βενετία έκανε τον κύκλο της Ελβετίας για να φτάσει στη Νυρεμβέργη. Είχε σημειώσει στο χάρτη που αγόρασε για πρώτη φορά στη ζωή του τη διαδρομή που του φάνταζε πιο ωραία. Συνάδελφοι του εξήγησαν ότι θα ερχόταν πολύ πιο σύντομα μέσα από τη σήραγγα του Brenner. Πέταξε το χάρτη του και από δω και στο εξής λέει θα ρωτάει. Με τα τυπωμένα γράμματα φαίνεται δεν τα πηγαίνουν γενικώς καλά οι Έλληνες. Έτσι και τα ωράρια των μουσείων στις ηλεκτρονικές σελίδες του υπουργείου Πολιτισμού ποτέ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

    Πνεύμα δημιουργικό: I have inspiration
    Πολλοί Έλληνες είναι πνεύματα δημιουργικά και αυτό όχι μόνο στο να παραποιούν στατιστικά στοιχεία. Έτσι και ο Κρητικός Γιώργος Πετράκης που έχει το δικό του μουσείο που μας ξεναγεί από την εποχή των πρώτων ανθρώπων έως την εφεύρεση του τροχού έως και την προσγείωση στη σελήνη. Το ίδιο και ο Κώστας Κοτσανάς από το Κατάκολο που λειτουργεί έκθεση με τίτλο την τεχνολογία από το πρώτο ρομπότ έως και το ξυπνητήρι. Όσο για τη ζωγράφο στα νότια της Κρήτης, που διατηρεί και πλυντήριο ρούχων, αυτή έχει την έκθεσή της ανάμεσα στα πλυντήρια και συχνά μια ταμπελίτσα στην πόρτα που γράφει: «I have inspiration. Come back tomorrow».

    Οι Έλληνες στις διακοπές τους
    Οι Έλληνες προτιμούν να κάνουν διακοπές με παρέες και στην πατρίδα τους. Το καλοκαίρι στη θάλασσα και το χειμώνα στα βουνά. Όπως επίσης και στα αρκετά χιονοδρομικά κέντρα που υπάρχουν. Τα καταλύματα τους κάθε άλλο πάρα ταπεινά χαρακτηρίζονται και έχουν συνήθως το τζάκι τους και το τζακούζι τους. Οι παραγγελίες στο φαγητό γίνονται προφορικά και τα γκαρσόνια γνωρίζουν πολύ καλά πως εδώ έχουν να κάνουν με ντόπιους και όχι με τουρίστες. Βλέπετε οι Ελληνίδες μαμάδες μπορούν να κρίνουν το καλό φαγητό. Πολλά από αυτά τα καταλύματα φτιάχτηκαν με χορηγήσεις της Ε.Ε. και έχουν πάρει τέτοια μορφή ώστε αργότερα να μπορούν να τροποποιηθούν σε κατοικίες για τα παιδιά τους.

  157. Τουρκόγυφτος said

    «Γι’ αυτό μας λέει – ουσιαστικά – τουρκοσλαβόσπορους. Περισσότερο, μου φαίνεται, το κάνει για να αναφερθεί στην κουλτούρα και την αντίληψη, παρά στην εθνοτική καταγωγή (που είναι αδιαμφησβήτητα τέτοια).»

    Έχεις δίκιο, αυτό δεν είναι ρατσιστικό, γνωστές μπασκλασαρίες οι «τουρκοσλάβοι».

    Τέλος πάντων, κι εγώ την ίδια άποψη έχω αφότου γνώρισα το σόι σου.

  158. sarant said

    156: Το άρθρο που βρήκες είναι αυτό που είχε αρχικά κυκλοφορήσει σε αποσπάσματα και που μας απασχόλησε σε προηγούμενο σημείωμα, εδώ:

    Το μεσαίο δάχτυλο της Αφροδίτης

    157: Ακόμα δεν ήρθες κι άρχισες να βρίζεις; Πιπέρι στο στόμα.

  159. Θραξ Βλαξ said

    158: Δηλαδή, αν κατάλαβα καλά, τα επίμαχα άρθρα είναι ΔΥΟ!

    Το online «Πολιτισμικό σοκ της Ελλάδας» του K. Boetig, που μετάφρασε η δημοσιογράφος Π. Γιαννοπούλου, και το έντυπο «2000 χρόνια παρακμής», που μετάφρασε ο Ν. Τουφεξής και παρουσίασες εδώ. Σωστά;

    Απ’ ό,τι βλέπω μάλιστα το on line είναι πολύ προσβλητικότερο του ενοχλητικού έντυπου άρθρου.

    Ξέρουμε πάντως τον αρθρογράφο του on line. Του έντυπου άρθρου τον ξέρουμε; Δεν τον έχεις αναφέρει.

  160. sarant said

    Υπάρχουν κι άλλα έντυπα άρθρα, οικονομικού χαρακτήρα, που δεν έχουν μεταφραστεί. Αν διαβάσεις προσεκτικά το προηγούμενο ποστ που σε παρέπεμψα θα βρεις λινκ προς το πρωτότυπο γερμανικό αφιέρωμα.

    Το ονλάιν άρθρο κατά την προσωπική μου άποψη δεν είναι καθόλου προσβλητικό, είναι γραμμένο με χιούμορ και αγάπη. Άλλοι βέβαια διαφωνούν. Δεν έχω προσέξει τη μετάφραση της δημοσιογράφου που λες, στο άρθρο που σε παρέπεμψα έχει κάποια μεταφρασμένα αποσπάσματα από εμένα.

    Και ο αρθρογράφος του έντυπου άρθρου αναφέρεται, αν διαβάσεις προσεχτικά το ποστ που σου είπα, συν όλα τα σχόλια. Κάτι σαν Klonovsky.

  161. Θραξ Βλαξ said

    160. Ως «επίμαχα» ονομάσαμε τα άρθρα εκείνα, για τα οποία ξεσηκώθηκαν οι όποιες αντιδράσεις επειδή θεωρήθηκε ότι προσβάλλουν τους Έλληνες ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ – όχι δηλαδή τα άρθρα οικονομικού χαρακτήρα.

    «Επίμαχα» λοιπόν είναι ΔΥΟ άρθρα, αυτά που προανάφερα: το on line Boeting και το έντυπο του Klonovski (το εντόπισα το όνομα στο pdf).

    Βέβαια, «προσβλητικό» είναι ένας υποκειμενικός όρος. Εξαρτάται από το πώς αισθάνεται κανείς. Μπορεί λ.χ. κάποιος να μην προσβάλλεται όταν ο άλλος τον έχει πιάσει και τον δουλεύει ψιλό γαζί. Όπου «ψιλό γαζί» εννοώ τη ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΕΙΡΩΝΕΙΑ, που ως γνωστόν δεν πέφτει στο χαμηλό επίπεδο της χυδαίας βρισιάς αλλά χρησιμοποιεί λεπτότερες μεθόδους προσβολής – όπως π.χ.:

    «Οι Γερμανοί είναι ένας μεγάλος λαός, που αγαπάει την τάξη και το αποδεικνύει σε κάθε ευκαιρία. Παροιμοιώδεις έχουν μείνει άλλωστε οι απολύτως εύτακτες παρελάσεις τους σε γιγαντιαία ορθογωνισμένα στάδια κατά τις παραμονές του 2ου παγκόσμιου πόλεμου. Στα βαθύτερα ψυχικά στρώματά τους εύκολα ανακαλύπτει κανείς ένα λαό αθεράπευτα ρομαντικό, έτοιμο να δοθεί με αυταπάρνηση στις υψηλότερες εθνικές ιδέες, αρκεί βεβαίως να του προσφερθούν από έγκυρα ηγετικά χείλη. Είναι μάλιστα ένας λαός άκρως επινοητικός και με υψηλή αίσθηση οικονομίας. Η εφεύρεση του ειδικού φούρνου παραγωγής σαπουνιού υψηλής ποιότητας στις σκληρές συνθήκες ενός πολέμου το αποδεικνύει περίτρανα. κ.λπ.,κ.λπ.»

    Υποθέτω ότι, διαβάζοντας το παραπάνω, κάποιοι Γερμανοί θα αισθανθούν, υποκειμενικά, προσβεβλημένοι, ενώ άλλοι, πιθανώς οι πιο ανοιχτόμυαλοι, θα παραδεχτούν ότι αναφέρεται σε πραγματικές όψεις τους και δεν θα νιώσουν καμιά προσβολή – ίσως μόνο μια μικρή ενόχληση…

    Σωστά;

  162. sarant said

    Κοιτάξτε, πώς θα αισθάνονταν οι Γερμανοί για θέματα που αναφέρονται στη ναζιστική περίοδο δεν το ξέρω, δεν είμαι Γερμανός. Αν όμως πιστεύετε ότι το κείμενο που γράψατε παραπάνω (για τους Γερμανούς) χαρακτηρίζεται από λεπτή ειρωνεία, δεν θα συμφωνήσουμε.

  163. Θραξ Βλαξ said

    162. Δεν είπα «λεπτή ειρωνεία», είπα «συστηματική ειρωνεία».

    Δηλαδή παίρνεις και γράφεις ένα κατεβατό, στο οποίο αναδεικνύεις ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ τα θεωρούμενα «κουσούρια» του άλλου, χωρίς καμιά θετική αναφορά στα όποια δυνατά σημεία του και, επιπλέον, εξευτελίζοντας τις όποιες αρετές του παρουσιάζοντάς τις περίπου σαν κουσούρια.

    Ε, αυτό έκανα στο παραπάνω μικρό κατεβατό μου για τους Γερμανούς.

    Πώς να το κάνουμε δηλαδή; Τα θεωρούμενα κουσούρια των Ελλήνων είναι της τάξης που αναφέρει το άρθρο «Πολιτισμικό σοκ» – μεταξύ των οποίων και το … λεπτότατο ότι «οι Έλληνες βασικά μισούνται μεταξύ τους», επειδή μετά την απελευθέρωση είχαμε έναν Εμφύλιο!!! -, και τα θεωρούμενα κουσούρια των Γερμανών είναι, ανάλογα, ο ναζισμός.

    Φυσικά, ούτε εγώ είμαι Γερμανός για να γνωρίζω αν ένας Γερμανός θα προσβαλλόταν από αυτή την ειρωνεία. Άλλωστε το είπαμε: το αν θα προσβληθεί κανείς, ή αν θα ενοχληθεί απλώς, ή και καθόλου, είναι καθαρά υποκειμενικό. Γι’ αυτό και υπέθεσα ότι, διαβάζοντας το παραπάνω, κάποιοι Γερμανοί θα αισθανθούν, υποκειμενικά, προσβεβλημένοι, ενώ άλλοι, πιθανώς οι πιο ανοιχτόμυαλοι, θα παραδεχτούν ότι αναφέρεται σε πραγματικές όψεις τους και δεν θα νιώσουν καμιά προσβολή – ίσως μόνο μια μικρή ενόχληση…

    Δεν αποκλείω βέβαια ότι κάποιοι Γερμανοί δεν θα νιώσουν ούτε προσβολή, ούτε κι ενόχληση και πιθανότατα θα χαμογελάσουν αυτοκριτικά.

    Παρακαλώ πάντως, μην σου διαφεύγει το «θεωρούμενα κουσούρια».

  164. Θραξ Βλαξ said

    … και κάτι ακόμα: υποθέτω ότι ένας αριστερός Έλληνας θα ένιωθε προσβεβλημένος – και όχι απλά ενοχλημένος -, αν ερχόταν κάποιος και του έλεγε ότι ο εμφύλιος πόλεμος οφειλόταν στο ότι εμείς οι Έλληνες «βασικά μισούμε ο ένας τον άλλον».

    Τουλάχιστον θα ένιωθε ότι του προσβάλλουν τη νοημοσύνη του, αν όχι την ιστορική ταυτότητα και κληρονομιά του…

    Έτσι δεν είναι;

  165. sarant said

    Θράκα, εάν δεν βλέπεις καμιά θετική αναφορά, τότε ίσως βλέπεις άλλο κείμενο. (Η μετάφραση που έδωσες, απ’ όσο είδα δεν είναι πλήρης, αλλά και πάλι έχει θετικά). Αν πας στο νήμα που είναι αφιερωμένο στο άρθρο αυτό

    Το μεσαίο δάχτυλο της Αφροδίτης


    και διαβάσεις τα σχόλια θα δεις ότι κάποιοι συμφωνούν μαζί σου ενώ άλλοι δεν το θεωρούν προσβλητικό ή ανθελληνικό. Δεν είναι ανάγκη να συμφωνήσουμε.

  166. Ψες συνδέσαμε και γραπτά με φυσιογνωμίες (όλοι -όφσκι είναι εκεί στη Γερμανία;):

  167. Θραξ Βλαξ said

    165. Μα φυσικά αγαπητέ, δεν είναι ανάγκη να συμφωνήσουμε. Είπαμε άλλωστε, το αν θα αισθανθεί κανείς προσβολή από το άρθρο, είναι καθαρά υποκειμενικό κι εξαρτάται από το πώς αισθάνεται.

    Αν πχ αισθάνεται αριστερός, θα προσβληθεί από την άποψη του αρθρογράφου ότι ο Εμφύλιος οφειλόταν στο ότι «βασικά οι Έλληνες μισούν ο ένας τον άλλον».

    Αν πάλι αισθάνεται, ας πούμε, χριστιανός ορθόδοξος, θα προσβληθεί από την άποψη ότι «για κάθε καινούργιο πρόβλημα ή αρρώστεια σκαρώνουμε κι ένα καινούργιο άγιο».

    Εξαρτάται, είπαμε, πώς θα το πάρει κανείς. Ίσως και σε τι ώρα θα τον πετύχει.

    Μπορεί ακόμα-ακόμα να δει κανείς και θετικές αναφορές στο άρθρο. Φυσικά. Δίκιο έχεις. Και πάλι αυτό είναι υποκειμενικό, εννοείται.

    Στα δυο παραπάνω παραδείγματα λ.χ., αν κάποιος αισθάνεται χριστιανός ορθόδοξος θα δει σαν θετική αναφορά και θα συγκατανεύσει στην άποψη ότι ο Εμφύλιος οφειλόταν στο αναμεταξύ μας μίσος. Αν πάλι αισθάνεται αριστερός, θα δει σαν θετική αναφορά και θα συγκατανεύσει στην άποψη του αρθρογράφου για τις αγιοποιήσεις με βάση κάθε καινούργιο πρόβλημα.

    Es muss sein!

  168. sarant said

    Πάντως, Θράκα, το άρθρο δεν έγραφε πως ο Εμφύλιος οφειλόταν στο ότι “βασικά οι Έλληνες μισούν ο ένας τον άλλον.

    Έγραφε: Δεν είναι τυχαίο που στον ελληνικό εμφύλιο του 1944-1949 σκοτώθηκαν περισσότεροι Έλληνες απ’ ότι στον δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο.

    (Το οποίο είναι σωστό μόνο αν μετράει μόνο τους μάχιμους).

    Δεν αποδίδει τον εμφύλιο στο μίσος, αλλά τις πολλές απώλειες στο μίσος. Σε παρακαλώ τόση ώρα να ξαναδιαβάσεις το άρθρο (στην καλή μετάφραση, ει δυνατόν) και τα σχόλια και να μεταφέρεις τις ενστάσεις σου εκεί όπου συζητήθηκε, όχι εδώ, αλλά εσύ επιμένεις.

  169. o κιμπι βάζει κάποια πράγματα στη θέση τους για την κόντρα Ελλάδας – Γερμανίας: http://kibi-blog.blogspot.com/2010/02/liebe-deutschen2722010.html

  170. ενα εντελώς βαρετό και εξυπνκιστικο κειμενο….Κακώς ασχοληθηκαμε /….
    Τελικά μηπως ολα αυτά ηταν προπετασμα καπνου για να περασουν τα πιο τρελά μέτρα απο την εποχή της Βαυαροκρατίας; .

  171. Rodia said

    #169, Νοτη,
    και μενα μου αρεσε ο ΚΙΜΠΙ, αλλα τον εβγαλαν αχρηστο (στα οικονομικα) στο buzz 😦 –>> http://buzz.reality-tape.com/story.php?title=Liebe-Deutschen—%2827%2F2%2F2010%29–%CE%9A%CE%99%CE%9C%CE%A0%CE%99

  172. gbaloglou said

    #2:

    Σαν έξαφνα, ώρα μεσάνυχτ’, ακουσθεί
    αόρατος θίασος να περνά
    με μουσικές εξαίσιες, με φωνές –
    την τύχη σου που ενδίδει πια, τα έργα σου
    που απέτυχαν, τα σχέδια της ζωής σου
    που βγήκαν όλα πλάνες, μη ανοφέλετα θρηνήσεις.
    Σαν έτοιμος από καιρό, σα θαρραλέος,
    αποχαιρέτα την, την Αλεξάνδρεια που φεύγει.
    Προ πάντων να μη γελασθείς, μην πείς πως ήταν
    ένα όνειρο, πως απατήθηκεν η ακοή σου•
    μάταιες ελπίδες τέτοιες μην καταδεχθείς.
    Σαν έτοιμος από καιρό, σα θαρραλέος,
    σαν που ταιριάζει σε που αξιώθηκες μια τέτοια πόλι,
    πλησίασε σταθερά προς το παράθυρο,
    κι άκουσε με συγκίνησιν, αλλ’ όχι
    με των δειλών τα παρακάλια και παράπονα,
    ως τελευταία απόλαυσι τους ήχους,
    τα εξαίσια όργανα του μυστικού θιάσου,
    κι αποχαιρέτα την, την Αλεξάνδρεια που χάνεις.

    Κ. Καβάφη – Απολείπειν ο θεός Αντώνιον (1911)

  173. greekadman said

    Μπράβο σας, για το γεγονός ότι μεταφράσατε κάτι για το οποίο η μισή +… Ελλάδα φρόντισε να αποκτήσει «άποψη» χωρίς να γνωρίζει τα γεγονότα (facts) ως δυστυχώς είθισται σε αυτή τη χώρα, όπου έχουμε μάθει πρώτα να «αντιδρούμε» και μετά να μαθαίνουμε τα περί αυτού για το οποίο «αντιδρούμε»…
    Το βαθύτερο πρόβλημά μας κατα τη γνώμη μου δεν είναι τόσο η άποψη που εκφέρουμε, ούτε ο τόνος στον οποίο την μεταδίδουμε, αλλά ακριβώς το ότι διαμορφώνουμε πεποιθήσεις χωρίς να ξέρουμε σε βάθος τα όποια στοιχεία είναι απαραίτητα προκειμένου να τις διαμορφώσουμε… Κατά συνέπεια δεν είναι δυνατόν ποτέ να έχουμε τα σωστά, ορθολογικά επιχειρήματα για να υπερασπιστούμε την όποια άποψη εκφέρουμε. Κι’ αυτό αποτελεί την απόλυτη προδοσία στην επιστημονική σκέψη που γέννησε αυτός ο τόπος, όπου το συμπέρασμα είναι πάντα αποτέλεσμα ανάλυσης δεδομένων και όχι το αντίστροφο. Σήμερα, δυστυχώς με περισσή επιπολαιότητα και ημιμάθεια, αποφασίζουμε «το συμπέρασμα» και μετά ανατρέχουμε να κάνουμε μια ψυχικά φορτισμένη ανάλυση που μας βολεύει, προκειμένου να το στηρίξουμε… ‘Οταν ίσως καταφέρουμε να το ξεπεράσουμε αυτό, μπορεί να αρχίσουμε να πλησιάζουμε την κληρονομιά σκέψης της οποίας επικαλούμαστε ότι είμαστε απόγονοι!
    Καλό κουράγιο… δυστυχώς δεν έχω άλλο χρόνο να εκθέσω τις απόψεις μου… Έχω υποχρεώσεις… Μεταξύ μας, πρέπει να πάω να εξυπηρετήσω το δημόσιο χρέος μιας και είμαι απ’ αυτά τα λίγα «κορόϊδα» που χρηματοδοτούν όσους διαμαρτύρονται (χωρίς να πληρώνουν), δηλώνοντας το πραγματικό εισόδημά τους και τιμωρούμενος καθημερινά γι’ αυτό! Αλλά πάντα κάποιοι πρέπει να κάνουν τη δουλειά προκειμένου να έχουν οι υπόλοιποι τη πολυτέλεια να διαμαρτύρονται!

  174. kanali said

    #170 @Νοσφεράτος
    Πολύ οικολόγος έχεις γίνε βρε Νόσφυ και ανέχεσαι πράγματα που παλαιότερα δεν….
    Δεν είναι μόνο ένα κείμενο. Είναι πολλά. Είναι και εκπομπές στην τηλεόραση. Είναι και επίσημες δηλώσεις.
    Δεν είναι ξεκομένο από τα μέτρα. Είναι πακέτο με τα μέτρα.

    Διάβασε το σχόλιο #149 του Dirty Peasant, εδώ λίγο πριν.

  175. sarant said

    Greekadman, ευχαριστώ για τα καλά λόγια και καλώς ήρθατε!

    Kanali, άμα φταίνε οι Γερμανοί γενικώς, τότε βγαίνουν αθώοι οι άλλοι, όχι;

  176. kanali said

    #157 Δεν είναι αθώοι οι άλλοι. Το λέμε τόσα χρόνια συνέχεια. Τώρα όμως προέκυψαν οι Γερμανοί. Η άποψή μου και για τα δύο, εδώ :

    Η Ελλάδα υφίσταται BULLYING

  177. Η έτσι said

    Ο πλέον αγαπημένος μου/μας Γερμανός, ο Μπρεχτ, είχε γράψει «όπου πέφτουν καρχαρίες/βγαίνει αίμα στον αφρό». Όπου καρχαρίες βάλλε τους τραπεζίτες και αφρός τα αφροψαράκια ένθεν και ένθεν, τους λαούς. Ελπίζω πως ο γερμανικός λαός δεν χάφτει το μίσος… όχι πλέον.

  178. Μισιρλού... said

    Προτιμώ ν’ ακούω για τη διαδρομή τούτης της πατρίδας, τα λόγια τού ποιητή…
    Η χοντρομπαλού (Νίκος Γκάτσος σε μουσική Σταύρου Ξαρχάκου, με την Δέσπω Διαμαντίδου)
    …Μα σαν προχώρησε ο καιρός
    έγινε ο κόσμος μοχθηρός
    και με βατέψανε, που λες,
    αράδα βάρβαρες φυλές.
    Σελτζούκοι, Σλάβοι, Ενετοί
    λες κι ήταν όλοι τους βαλτοί.
    Τότε κατάλαβα γιατί
    καμμένο ήμουνα χαρτί
    δίχως χαρά δίχως γιορτή.

    Σιγά σιγά και ταπεινά
    μ’ αγώνες και με βάσανα
    καινούργια έβγαλα φτερά
    μα ήρθαν τα χειρότερα…

  179. kanali said

    κύριε Σαραντάκο
    εξακολουθείτε να πιστεύετε τα ίδια για το ύφος των Γερμανικών εντύπων και μετά την σημερινή ημέρα;

  180. sarant said

    Βόηθησέ με, υπήρξαν δημοσιεύματα και σήμερα;

    Δεν έχουν ενιαίο μέτωπο τα γερμανικά δημοσιεύματα, πάντως. Άλλο το «2000 χρόνια παρακμή», άλλο το ονλάιν του Φόκους, άλλο το ύφος στα αριστερά έντυπα.

  181. Θραξ Βλαξ said

    180. «Δεν έχουν ενιαίο μέτωπο τα γερμανικά δημοσιεύματα, πάντως. Άλλο το “2000 χρόνια παρακμή”, άλλο το ονλάιν του Φόκους, άλλο το ύφος στα αριστερά έντυπα»

    Λάθος αγαπητέ! Το μέτωπο της συστηματικής υποτίμησης των νεοελλήνων στα μάτια της γερμανικής κοινής γνώμης είναι ενιαίο. Απλώς άλλα άρθρα το προσεγγίζουν με τη χρήση της ειρωνείας, άλλα με πιο κουλτουριάρικο στιλ.

    Δεν μιλάμε για τα αριστερά έντυπα. Η Die Linke, ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΔΥΣΤΥΧΩΣ, εναντιώθηκε στα άρθρα του Φόκους θεωρώντας τα άκρως προσβλητικά για τους Έλληνες.

  182. sarant said

    Τα αριστερά έντυπα δεν είναι γερμανικά;

  183. Θραξ Βλαξ said

    182. «Τα αριστερά έντυπα δεν είναι γερμανικά;»

    !!! Φυσικά αλλά δεν είναι αυτά που διαμορφώνουν, αποτυπώνουν και προωθούν την κυρίαρχη ιδεολογία και την κυρίαρχη προπαγάνδα (εκτός κι αν η Γερμανία πέρασε στο σοσιαλισμό και δεν το καταλάβαμε…)!!!

    Μα καλά, τη διάκριση μεταξύ κυρίαρχης και κυριαρχούμενης ιδεολογίας τη γνωρίζουν οι πρωτοετείς της Αριστεράς. Πώς σου διέφυγε;

  184. sarant said

    Δεν ξέρω, εγώ είδα τη δεύτερη παράγραφό σου, που γράφει ότι το μέτωπο είναι ενιαίο, και στην τρίτη γράφεις ότι δεν μιλάς για τα αριστερά κόμματα. Να είχε 0,3% η αριστερά, να έλεγα πάει στο διάολο. Αλλά με 12% δεν ξέρω αν είναι αμελητέα ποσότητα.

    Αλλά επί της ουσίας, αν έχεις λινκ προς κείμενο του Αριστερού κόμματος που επικρίνει το άρθρο του Boetig (διότι σε αυτό δεν εναντιώθηκα εγώ), θα μ’ ενδιέφερε να το δω.

  185. Θραξ Βλαξ said

    184. Άμα είναι κανείς ισχυρογνώμων…

    Μάθημα πρώτον λοιπόν: άλλο το 12% εκλογικά και άλλο το ποιος διαμορφώνει την κυρίαρχη ιδεολογία και προπαγάνδα σε μια χώρα. Παράδειγμα: στην Ελλάδα η αριστερά προσεγγίζει το 12% αλλά θα πέσει ο ουρανός και θα μας κάψει αν ισχυριστούμε ότι διαμορφώνει την κυρίαρχη ιδεολογία και προπαγάνδα. Το καταλάβαμε ή πρέπει να πέσει ο ουρανός να μας κάψει για να παραδεχτούμε ότι λέμε και καμιά κοτσάνα που και που;

    Μάθημα δεύτερον: Όταν μιλάμε για ενιαίο μέτωπο από το οποίο εξαιρούμε την αριστερά, προφανώς εννοούμε το μέτωπο της κυρίαρχης προπαγάνδας και ιδεολογίας – και επίσης προφανώς θεωρούμε ότι απευθυνόμαστε σε έναν αριστερό, που γνωρίζει τη διάκριση (άλλο αν του διέφυγε και δεν θέλει να το παραδεχτεί).

    Επί της ουσίας εφαρμογή μαθήματος 1 και 2. Κλικ εδώ:
    http://tvxs.gr/news/%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1/%CE%BC%CE%AE%CE%BD%CF%85%CE%BC%CE%B1-%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BB%CE%B5%CE%B3%CE%B3%CF%8D%CE%B7%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%AD%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CE%B3%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%8D%CF%82-%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%AD%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-die-linke

    Είναι το μήνυμα αλληλεγγύης των ευρωβουλευτών και βουλευτών της Die Linke, που σαν αριστεροί γνωρίζουν πολύ καλά την έννοια του κυρίαρχου ενιαίου μετώπου προπαγάνδας και πώς αυτό δούλεψε τούτο τον καιρό στη χώρα τους, οπότε μεταξύ άλλων γράφουν:

    «Εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας για την άνευ προηγουμένου εκστρατεία που έχει ενορχηστρωθεί με στόχο την Ελλάδα. Η δύσκολη θέση της χώρας γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης για την ενεργοποίηση προκαταλήψεων. Οι πολίτες της Ελλάδας, γυναίκες και άνδρες, κατασυκοφαντούνται, κατηγορούνται ότι είναι “κατά συρροή ψεύτες και ότι συστηματικά παραποιούν τα στατιστικά στοιχειά”, ότι συνεχώς κατεργάζονται “ύπουλες πολίτικες “. Οι Έλληνες δήθεν ζουν σ’ έναν “παράδεισο” απ τον οποίο “επειγόντως πρέπει να απαλλαγούμε”.

    Το καταλάβαμε επιτέλους τώρα;

  186. (παρένθεση: μ’άρεσαν αυτά τα «στατιστικά στοιχειά», θα το υιοθετήσω το λάπσους)

  187. sarant said

    Τη δήλωση των βουλευτών του Αριστερού Κόμματος, αγαπητέ δεν περιμενα το tvxs να το διαβάσω, το είχε η Αυγή τις προάλλες -πιθανώς την Κυριακή. Το ότι αποδοκίμασαν το άρθρο του Boetig δεν το βλέπω πουθενά, είναι δική σου ερμηνεία, οπότε μου λες ένα σωρό χαζομάρες βραδιάτικα. Αλλά δεν φταις εσύ, εγώ φταίω που συζητάω μαζί σου. Δεν θα επαναληφθεί.

    (Γεμίσαμε τώρα ψώνια που το έχουν δει καθηγητές και κάνουν μάθημα 1ο και 2ο…)

  188. Θραξ Βλαξ said

    186. Είναι σαν τις «ύπουλες πολίτικες» (στο ίδιο). Πολίτικες κουζίνες ίσως;

    🙂

  189. Θραξ Βλαξ said

    187. Όταν είναι κανείς ισχυρογνώμων…

    Καλό βράδυ πάντως.

  190. Tωρα ειδα το του Φιλου μου του Καναλιωτη
    174.kanali είπε
    4 Μαρτίου, 2010 στο 02:56
    #170 @Νοσφεράτος
    Πολύ οικολόγος έχεις γίνε βρε Νόσφυ και ανέχεσαι πράγματα που παλαιότερα δεν….
    Δεν είναι μόνο ένα κείμενο. Είναι πολλά. Είναι και εκπομπές στην τηλεόραση. Είναι και επίσημες δηλώσεις.
    Δεν είναι ξεκομένο από τα μέτρα. Είναι πακέτο με τα μέτρα.
    …………………………..

    Κοιτα Καναλιωτη 1) δεν εγινα τελευταια Οικολογος -ημουν εδω και πολύ καιρό ..Μη κοιτάς που δεν ταιριαζω με το στετρεοτυπο που εχουν κατασκευασει καποιοι για τους Οικολογους (εςιτε καποιοι που θελουν να τους φερουν στα μετρα τους ειτε αλλοι που θελουν να τους εμφανιζουν ως μη αριστερους για να εμφανιζονται αυτοι ως μονοι αριστεροι )
    2) Οταν λεω κακώς ασχοληθηκαμε εννοώ οτι πεφτουμε σε ενα επιπεδο αντιπαραθεσης εντελώς χαζό που εν τελει ευνοει τον εθνολαικιστικο λόγο
    3)Αυτό δεν σημαινει οτι δεν αντιλαμβανομαι πως οι Γερμανοι Καραδεξιαρες νεοφιλελευθεροι αλλά και απογονοι των Ναζί δεν λένε Βρωμιες και αηδιες και κουραφέξαλα ( αλήθεια τωρα θυμηθηκα τη λεξη ..Απο που να βγαινει ..)

    4) Καλό βραδυ Καναλιωτη ..Καλό ΔΡΟΜΟ ναχουμε .. Κι εκει μαζί και χωριστα .. Ετσι ειν η ζωή .

  191. κυριε Θραξ Βλαξ

    εγω σας πιστευω στο οτι καποια εντυπα και τηλεοπτικά καναλια διαμορφωνουν την Κυριαρχη εθνολαικιστικη ιδεολογια στην Γερμανια οπως εξαλλου την διαμορφωσαν και συνεχιζουν να την διαμορφωνουν και στην Ελλδα κατασυστημα εδώ και τουλαχιστον 20 χρονια ..
    Το ζητημα κατα τη γνωμη ειναι οτι αν πεσεις στην παγιδα της γενικευμένης αντιπαραθεσης του τυπου »Εμεις οι Ελληνες οι καλοι εσεις οι Γερμανοι οι κακοι » και τουμπαλιν γλιστραςολοτελα στην κινουμενη αμμο του εθνολαικισμου ..
    που τα ουσισωδη χαρακτηριστικά του εχουν να κανουν ακριβώς με την γενικευση , την υπεραπλουστευση και την αχρονικοτητα ..
    Για αυτο δεν αρκει να λέμε : »Οι Γερμανοι » Πρεπει να λέμε »Ποιοι Γερμανοι; »
    οπως και Ποιοι ελληνες ..

  192. Θραξ Βλαξ said

    190. «Οταν λεω κακώς ασχοληθηκαμε εννοώ οτι πεφτουμε σε ενα επιπεδο αντιπαραθεσης εντελώς χαζό που εν τελει ευνοει τον εθνολαικιστικο λόγο»

    Πράγματι ένας ορισμένος τρόπος αντιπαράθεσης ευνοεί τον εθνολαϊκίστικο λόγο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε το θέμα γαργάρα, ή να καμωνόμαστε στρουθοκαμηλικά πως τα κείμενα δεν ήταν προσβλητικά ούτε κι εντάσσονταν σε ένα ενιαίο μέτωπο προπαγάνδας.

    Αντιπαράθεση πρέπει να γίνει. Και υπάρχουν τρόποι αντιπαράθεσης, ου δεν ευνοούν τον εθνολαϊκίστικο λόγο. Ο αριστερός λόγος που διατύπωσαν οι βουλευτές της Die Linke π.χ.

  193. Rodia said

    εχω 16 χρονακια στο διαδικτυο και πρωτη φορα συναντω τοσο ταιριαστο νικνεημ: ονομα και πραγμα που λενε! :)))

  194. sarant said

    Δεκάξι; Τόσα πολλά; Με περνάς δύο!

  195. Rodia said

    Ε, ειμαι και μεγαλυτερη! Ωραιες εποχες.. κατεβαζαμε βιβλια με τη σεσουλα.. 😀

  196. Ηλεφούφουτος said

    Άργησα να διαβάσω αυτό το άρθρο και δεν προλαβαίνω αυτή τη στιγμή να δω όλα τα σχόλια.
    Πρόχειρα θέλω να πω μόνο το εξής:

    Οι περισσότερες απ τις δημόσιες αντιδράσεις στην Ελλάδα ήσαν βλακώδεις αλλά το ένστικτο νομίζω ότι ήταν σωστό.
    Υπάρχει ένα ζήτημα το οποίο δεν πρέπει να παίρνουμε αψήφιστα. Με αφορμή το κανόνι που βάρεσε η ελληνική οικονομία (πώς και με ποιες προθέσεις είναι άλλου παπά ευαγγέλιο) αναζωπυρώνονται στη Δυτική Ευρώπη βαθιά ριζωμένα σταυροφορικά στερεότυπα, σαν κι αυτά που αξιοποιήθηκαν συστηματικά και ενορχηστρωμένα από το ’90 και μετά για την ανάπτυξη αντισερβικής υστερίας και την προετοιμασία της δυτικής κοινής γνώμης για το βομβαρδισμό της Σερβίας, που τελικά ήρθε το ’99.

    Δεν λέω ότι υπάρχει σήμερα κρυφή πρόθεση βομβαρδισμού και της Ελλάδας αλλά το ζήτημα είναι σοβαρό, πολύ σοβαρότερο κατ’ εμέ από εγχώρια φαινόμενα τύπου Άδωνη, γι’ αυτό εξίσου σοβαρή πρέπει να είναι και η αντιμετώπισή του. Άφρονες και υστερικές αντιδράσεις απλώς δικαιώνουν όσους ποντάρουν στα στερεότυπα αυτά.

  197. Voulagx said

    Πότε θραξ και πότε βλαξ
    λέμε όχι στα θινκ τανξ
    κογξ ομοίως πανξ
    τάδε έφη ο βουλάγξ!!

    #186: Δυτη, νέους, δεν το γλυτωνεις το γερμανικο, μαζι με τα στοιχεια και το ουΐσκυ παρα ποδας!!!

  198. Βουλάγξ, τι μανία κι αυτή να με βάλεις γερμανικό. Σημειωτέον ότι σήμερα ξανάπια ουΐσκυ μετά από δέκα μέρες.

  199. Ξέχασα να πω, ωστόσο, ότι μου τέλειωσαν τα παγάκια, οπότε το γύρισα στο κρασί.

  200. Rodia said

    Α! 200!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    199.
    ωστε.. δύτης των.. ποτήρων!!! :))

  201. litsa said

    Διαβαζοντας τη μεταφραση του αρθρου δε βρηκα και κατι που να με βρισκει αντιθετη ρε παιδια! Μηπως ειμαι κι εγω μια κακια Ελληνιδα? Προσωπικα θεωρω πως μια χαρα τους βολεψε ολους το κραξιμο των ξενων…Για να ‘χουμε καπου να ριξουμε το φταιξιμο.. Οταν επιτρεπουμε εμεις τον ξεπεσμο μας ως εθνος, γιατι μας πειραζει να μας το λενε? Μηπως γιατι διαφορετικα θα πρεπε κατι να κανουμε??????

  202. Ροδιά εδώ μ’έχουν πάρει χαμπάρι προ πολλού. Αν και λίγο άδικα, όσο νάναι, αλλά μου έχει βγει το όνομα. Καλύτερα βέβαια αυτό, παρά το μάτι.

  203. Μισιρλού... said

    @199
    Καλά, βρε Δύτη μου, χάθηκαν τα τσίπουρα (χωρίς παγάκια έστω…)
    (άκου κρασί, και μάλιστα κανa ξιδόκρασο…)

    2000 χρόνια παρακμή !!!
    Eς αεί…

    ΥΓ:
    Όλα καλά με τη γερμανική νουθεσία, αλλά αυτό με το κρασί δεν το καταπίνω ! Δεν πάει κάτω ωρέ!!!
    Μα ξέρετε πόσα τάνκερ κρασί θα’χω πιει και δεν έπεσα γμτ%^$%&^ μου ποτέ σε ξίδι….

  204. Μισιρλού... said

    Ξανα ΥΓ:

    Χικ…χικ…

  205. Θραξ Βλαξ said

    196. Ακριβώς Ηλεφούφουτε!

    193. Το Ροδιά από το δέντρο ή σε πάτησε ρόδα;

    201. Ως έθνος;

  206. Μισιρλού, δεν είναι ξύδι. Μετσοβίτικο Κατώγι Αβέρωφ. Στο κρασί είμαι δεξιός. Στα υπόλοιπα όχι, είμαι επίσης αριστερόχειρας.

  207. Voulagx said

    #198 Δυτη, ωστε κι εσυ στην απομονωση; Κι εγω το ιδιο για 15 μερες, οποτε αποψε του’δωσα και καταλαβε σε κουτουκι με κοψιδια και κρασακι!(και του δινω ακομα,εχω διπλα μου ενα ποτηρι κρασι και – μεταξυ μας αυτο- παραδιπλα μια νταμιτζανα).θα σου κανω παρε στο γερμανικο!!

  208. Εσύ όμως γιατί; Εγώ ήμουν μια βδομάδα Αθήνα και μετά δεν έβρισκα την (κοινή) μάρκα μου στο σουπερμάρκετ. Δεν απάντησες όμως, γιατί ντε και καλά να με βάλεις γερμανικό.

  209. Voulagx said

    #206: Δυτη, εγκρινω, κρασι ΑΑΑ, κανεις καλο κεφαλι!!

  210. Voulagx said

    #208: Ε, σαν νεους που εισι! γερμανικο νουμερο δεν ηταν η σκοπια 2-4 το πρωΐ; Οσο για μενα,ημουν σε «απομονωση» εξ αιτιας ενος κρυολογηματος, οποτε καταλαβαινεις…ουτε σταγονα!!

  211. Μπουκανιέρος said

    Δύτη άστα, νέος διοικητής και στρίμωξαν τα πράματα! Ευτυχώς που είμαι παλιός.
    Τα ξύδια όμως, βλέπω, δε μας λείπουν ποτέ (αμ ξέρουνε αυτοί πού φορολογάνε!).

    ΥΓ. Η αυτογνωσία, πάντως, είναι μεγάλο πράγμα.

  212. Μωρέ το ξέρω το γερμανικό, αλίμονο. Γιατί πρέπει να το κάνω εγώ δεν κατάλαβα (και κάτι μου θυμίζει αυτό, τώρα). 🙂

  213. Μπουκάν, μην ξύνεις πληγές. Γιορτάζω τη συλλογή αποδείξεων αξίας 1000 ευρώ.

  214. Μπουκανιέρος said

    Δύτη, χίλια ευρώ έχεις δώσει μόνο για ουίσκια ή υπολογίζεις και τη δαπάνη για υπόλοιπα ποτά;

  215. Άμα λέω μούχει βγει τ’όνομα…

  216. Θραξ Βλαξ said

    Αυτά λέτε και μας δουλεύουνε οι Φόκους ότι μόνο να γλεντοκοπάμε ξέρουμε!

    🙂

  217. Voulagx said

    #212 Αστο καλυτερα, πηγα να το παιξω παλιος αλλα δε μου βγαινει, παρα λιγο να παιξω ξυλο γι’ αυτο- καποτε!! :mrgreen:

  218. Μαρία said

    Μα τι σου λεν, βρε Δύτη! Μέχρι κι εγώ το ξέρω το γερμανικό.
    Βουλάγξ είμαστε περίπου ομοιοπαθείς, άρπαξα μια γαστρεντερίτιδα μετά απο ουίσκι που έπινα ακούγοντας βλάχικα απο χαρτοπαίχτες. Όταν κάποιες ώρες μετά άρχισαν τα όργανα, σκέφτηκα οτι με πότισαν μπόμπα, αλλά το πράμα παρατράβηξε κι έτσι οι Βλάχοι δεν αποδείχτηκαν πονηροί.

  219. Χμ. Σύγκρουση συνείδησης. Πολύ προσπάθησα ως κελευστής να σπάσω το σύστημα παλιός-νέος, κατέληξα να κάνω εγώ όλες τις αγγαρείες στο φυλάκιο…

  220. Ηλεφούφουτος said

    Άσε που το Ναυτικό δεν έχει γερμανικό και οι σκοπιές είναι τετράωρες (λέμε τώρα).
    Α και Βουλάγξ να ξέρεις ότι όποιος κολλάει στον κοντοκληρούχα μου κολλάει και σε μένα.

  221. Ηλεφούφουτος said

    σχ. 219, όπα, κάτσε, δεν μου ‘χες πει ότι φορούσες πιλαφίστικα!

  222. Μαρία said

    Δύτη, για να πιάσεις αυτό το ποσό πρέπει να καταναλώνεις τουλάχιστον μια φυάλη Λαγκαβούλιν σε 5 μερες.

  223. Μπουκανιέρος said

    Μαρία, μήπως τελικά σε πείραξαν τα βλάχικα; Αλλά μάλλον φταίει ο συνδυασμός, άκου ουίσκι με βλάχικα!

  224. Μ’αρέσει η αλληλεγγύη της κληρουχίας! Ε, πρώτον όμως, οι δικές μου βάρδιες ήταν εξάωρες, 8-2 ή 2-8 (π.μ. ή μ.μ.) στο ραντάρ. Δεύτερον, τα πιλαφίστικα τα φόρεσα μόνο καταχρηστικά. Πήγα μέχρι τη Σαλαμίνα, μπήκα σε ένα φωτογραφείο, μου φόρεσε το πάνω μέρος της στολής για τη φωτογραφία… τελικά αποδείχτηκε άχρηστο, γιατί τη μέρα που θα απολυόμουν αποκαλύφθηκε ότι ως προστάτης (πατήρ) και άρα μειωμένης θητείας (η κόρη μου είχε γεννηθεί δεκαπέντε μέρες πριν) δεν μπορούσα να γίνω κελευστής. Έτσι απολύθηκα ναύτης.

  225. Και, ώφου, δηλώνω υπεύθυνα ότι τα 1000 ευρώ τα έφαγα σε σούπερ μάρκετ συν μια ηλεκτρική σκούπα. Θα με βγάλετε αλκοολικό όταν ούτε εγώ δεν το πιστεύω, ουφ πια. 🙂

  226. kanali said

    @180
    Η κυρίαρχη ιδεολογία είναι αυτή που περιφέρεται στο press room και στην κοινή συνέντευξη των δύο αρχηγών κρατών, χθες πλέον. Εκεί ακούστηκαν (είχαν ήδη γραφτεί στον τύπο ανάμεσα σε πολλά άλλα) για πώληση του Παρθενώνα, νησιών, ακούστηκε και η Κέρκυρα…

    @190 Φίλε Νόσφυ, αυτή την διευκρίνιση ήθελα. Πέρα από αυτά ξέρεις οτι μου αρέσει να σε πειράζω για το μικρό σου ελάττωμα 🙂

  227. sarant said

    Χίλια ευρώ σε σουπερμάρκετ; Μανιακό με τα ψώνια θα σε βγάλουν.
    (Α, δεν ήταν σε μία επίσκεψη).

  228. Καλά, γελάτε εσείς όλοι. Εγώ όμως τα περνάω στο excel σιγά σιγά. Του χρόνου τέτοια εποχή που θα τρέχετε με τα κομπιουτεράκια, να δούμε. 🙂

  229. Voulagx said

    #216: Φιλτατε Θραξ Βλαξ, τωρα με χτυπησες στο ευαισθητο σημειο μου! Θα σου αποκαλυψω λοιπον πως αποκρυπτογραφησα ΕΓΩ το εξωφυλλο του Focus.Ηθελε να πει το εξης: «Ρε τους απατεωνες τους Ελληνες, δεν φτανει που μας τα παιρνουνε μας τον χωνουνε κιολας;»
    Προς επιρρωσιν των ανωτερω, οριστε ενα τργουδι του Focus: http://www.youtube.com/watch?v=NGaVUApDVuY

  230. sarant said

    Κανάλι, για το πρώτο δημοσίευμα (του Boetig) πιστεύω ότι δεν ήταν ανθελληνικό. Αυτά για τα νησιά που πρέπει να πουλήσουμε, πάλι δεν είναι ανθελληνικά, είναι όμως απεχθέστατα, είναι η περιφρόνηση του δυνατού για τον αδύνατο, ιδίως όταν ο ίδιος έχει βοηθήσει για να βρεθεί σ’ αυτή τη θέση.

    (Βέβαια, τέτοια γράφαν και μερικοί δικοί μας για τις γειτονικές βαλκανικές χώρες -θυμάσαι π.χ. τη συνταγή για αλβανική ομελέτα: κλέβουμε δυο αυγά… Τελικά, όλα πληρώνονται).

  231. Μπουκανιέρος said

    Ωχ, Νίκο, ακόμα ξύπνιος;; (και βάζεις και ποστ) Πάνω που σκέφτηκα να σε προτείνω σα θέμα για θάψιμο (για όσους έχουν απόψε γερμανικό).

  232. sarant said

    Και ποστ έβαλα, κι ένα κονιάκ έβαλα γιατί εδώ κάνει κρύο ακόμα 🙂

    Οπότε, να ξέρεις ότι έστι νικοκύρη οφθαλμός.

  233. Λοιπόν (εμένα που με καταδίκασε σε γερμανικό ο Βουλάγξ) αυτό το σχόλιο 230, Νίκο, νομίζω πια τα λέει όλα. Ας με πουν οπαδιστή ή δεν-θυμάμαι-τι-διάβασα-στην-αρχή-του-νήματος. Αυτή η γλώσσα πια κόκκαλα τσακίζει, λέμε.

  234. Μπουκανιέρος said

    Το εννοεί ο άλλος όταν λέει ότι θέλετε να μας πουλήσετε;; Να το ξέρω, δηλαδή…

  235. Voulagx said

    #218 Μαρια, ποτε ουΐσκυ σε μαγαζια (εκτος κι να ειναι φιλος ο μαγαζατορας),στα μπαρακια- βασικη αρχη- μονο κρασι και ελλειψει αυτου μπυρα ( ε, αν βγαλουν και μπυρα-μπομπα δε μας σωζει τιποτα). Την εχω πατησει αγρια απο ουΐσκυ πριν απο χρονια (πρωτη και τελευταια φορα) και δεν την ξαναπαταω.Α, ναι, και τσιπουρο πρεπει να ξερεις που πινεις, αλλιως κλαφτα χαραλαμπε – εχω πικραν πειραν!! :P)

  236. Μαρία said

    226 είχαν γραφτεί στον τύπο… Στον γερμανικό; Γιατί εγώ είδα ένα χαζορεπορτάζ στο μέγκα που ρωτούσαν στο δρόμο Γερμανούς οι οποίοι ήταν φανερό οτι έκαναν την πλάκα τους.

  237. Μπουκανιέρος said

    Δύτη (224):
    Και νέος, και πιλάφης, και προστάτης (και μάλιστα με αμφισβητούμενο τρόπο και επί του νήματος)!
    Θα ήταν δύσκολο να βρεις συμπάθειες – ευτυχώς όμως τους μπεκρήδες όλοι τους συμπαθούνε!

  238. Μαρία said

    Βουλάγξ, είπα οτι δεν έφταιγε το ποτό. Είναι ίωση κι απο χτες αρρώστησε και μια φίλη που μάλλον την κόλλησα.
    Αλλά ρε συ, στη Νέβεσκα, όλο βλάχικες ονομασίες στους ξενώνες. Αν μπορούν, ας το κάνουν και παραπέρα στα μακεδόνικα.

    Μπουκάν, μην ανησυχείς.

  239. Voulagx said

    Ωραιο το γερμανικο, πολυ μ’ αρεσει! Αλλα ΠΡΟΣΟΧΗ κυκλοφορει ο Αξ. Ασφ. ολοι στις θεσεις σας!!
    Ηλεφου, μη τσιμπας,πηγα να το «παιξω» αλλα δε… Ναζντραβε!! 😛
    Μαρια, στη Νεβεσκα την πατησες; Ωραιο χωριο, που δεν ηξερα οτι ηταν βλαχικο, το νομιζα μακεδονικο(παρολο που ο παππους μου πηγαινε εκει μεχρι το ’40 και μου μιλουσε γι’ αυτο),πηγα 1η φορα το ’94 ακουσα βλαχικα και ξαφνιαστηκα (μου θυμιζεις μια κουβεντα μ’ εναν παππου βλαχο νεβεσκιωτη, που με συγκινησε)ομορφο χωριο- ας οψεται… ο Μπουταρης!- αλλα προπερσι το καλοκαιρι που ξαναπερασα, αστα να πανε…,εκσυγχρονιστηκε κι αυτο, ολο καφετεριες και καφε μπαρ, εψαξα να βρω το καφενειο του παππου, αλλα ειχε γινει καφε-μπαρ, τεσπα!
    Νεβεσκα=Μβιαστα=Νυφη)

  240. Μπουκανιέρος said

    Το παρακμιάσαμε τελείως το νήμα περί παρακμής, πολύ γουστάρω.
    Αλλά (ξαφνικά σοβάρεψα, μου συμβαίνει συχνά μετά το δέκατο ποτήρι) μου αρέσει ο τρόπος που χειρίζεται το θέμα της παρακμής ο μακαρίτης ο Santo Mazzarino στο La fine del mondo antico.

    (Για τον ΑξΑσφ το λέω, μην ψαρώνετε οι υπόλοιποι, να νομίσει ότι κάνουμε υψηλή διανοουμενίστικη δουλειά…)

  241. Μαρία said

    1η φορά κι εγώ το 94. Τώρα 2η. Επειδή ήξερα τη νέβεσκα/νύφη στα μακεδόνικα κι εγώ είχα την ίδια εντύπωση παλιά.Τότε υπήρχε μόνο το καφενείο η Νέβεσκα. Στη θέση του υπάρχει ομώνυμη ταβέρνα και απο πάνω ξενώνας.

  242. Μπουκανιέρος said

    Ω… τρεις η ώρα, τέλειωσε η βάρδια μου!

  243. Μαρία said

    Μπουκάν, κάνεις καταθλιπτικό μεθύσι; Να το προσέξεις 🙂

  244. Voulagx said

    #233: «εμένα που με καταδίκασε σε γερμανικό ο Βουλάγξ». Δυτη, γιατι νομιζω οτι εισαι της σχολης «τραβα με κι ας κλαιω»;
    #240: Μπουκαν, κι εμενα μου συμβαινει (μετα την πρωτη νταμιτζανα!). Αυτο το » το τελος του αρχαιου κοσμου» κυκλοφορει στα ελληνικα;
    Μαρια, α προπο, σημερα πηρα το βιβλιο του Φλαΐσερ, τον ειχα δει σε μια συνεντευξη του στην τηλεοραση πριν απο καιρο, ωραιος ο τυπος, απο αυριο η μελετη.

  245. kanali said

    @230 γράφτηκε εδώ σε σχόλιο, νομίζω οτι έτσι είναι η πολιτική μας θέση αυτή την στιγμή και αν έχω δίκιο είναι πολύ άσχημα τα πράγματα.
    Μακάρι να έχεις εσύ δίκιο αλλά το βλέμμα της Μέρκελ άλλα έλεγε.

    #149 Dirty Peasant είπε
    “Anti-Polish rhetoric combined with the condemnation of Polish culture was most prominent in the 18th century Prussia during the partitions of Poland. For instance Johann Georg Forster in his letters dismissed the idea that the Poles were a part of European culture, comparing them to primitive tribes and portraying Poland as an underdeveloped, uncivilized land awaiting the importation of Kultur from “truly civilized countries”. Such views were later repeated in the German ideas of Lebensraum and exploited by the Nazis.[1] German academics in the 18th – 20th century attempted to project, in the difference between Germany and Poland, a boundary between civilization and barbarism; high German Kultur, and “primitive Slavdom”. Prussian officials encouraged the view that the Poles were culturally inferior and in need of Prussian tutelage.[2]”

    1. http://www.h-net.org/reviews/showrev.php?id=447
    2. http://www.oslo2000.uio.no/program/papers/s18/s18-blackbourn.pdf

  246. SophiaΟικ said

    Εσεις λετε ότι ξενυχτατε, εγω ακούω ταπουλάκαι να κελαηδούνε στον κήπο (έχουμε μερικα΄ενχλητικά που ξεκινάνε από τις τρεις το πρωί)…

  247. Τώρα βλέπω ότι μόλις λούφαρα εγώ, πιάσατε βάρδια οι υπόλοιποι ξενύχτηδες.

  248. Θραξ Βλαξ said

    229 Voulagx όπως είπε κι ο Ηλεφού (196) το ένστικτό σου ήταν σωστό.

    🙂

  249. Εύστοχος όπως συνήθως ο Νικόλας Σεβαστάκης σήμερα.

  250. Μπουκανιέρος said

    Δύτη, για συνήθως δεν ξέρω, σήμερα πάντως καλός είναι.

    Βούλαγξ 244: Όχι, δεν υπάρχει. Το είχα προτείνει κάπου κάποτε αλλά δεν πέρασε.

  251. Ηλεφούφουτος said

    sx. 249, όντως πολύ καλό το άρθρο, αν και έχω μία επιφύλαξη στο θέμα του «πολέμου των πολιτισμών», γιατί δεν πιστεύω ότι ήταν η ελληνική μεσαία τάξη αυτή που πρώτη τον κήρυξε.

    Βουλαγξ «Νεβεσκα=Νυφη» καλέ αυτό είναι καρασλάβικο!
    Όντως ωραίος τύπος ο Φλάισερ!

    Σοφία, 246, κανένα αεροβόλο δε σου βρίσκεται;
    Σοβαρά τώρα, λίγα πράγματα με φέρνουν σε διάσταση με ποιητικούς κοινούς τόπους όσο η αγαλλίαση που υποτίθεται ότι φέρνουν τα πουλάκια την αυγή, για να μου πούνε «άντε, ξημέρωσε!» . Πολύ άγχος μιλάμε!

  252. Εγώ τ’ ακούω τώρα μεσημεριάτικα τα πουλάκια, οπότε μ’ αρέσουν.
    Για να συνδεθούμε με το άλλο νήμα, του Σεβαστάκη, Μπουκάν, ήταν το πρώτο βιβλίο (ψέματα, ένα από το πακέτο) που είχα πάρει φεύγοντας για τη Λήμνο. Πολύ σπάνια με απογοητεύει.

  253. sarant said

    Ο Μέρτζος πάντως στο βιβλίο του (το τουριστικό για το Νυμφαίο) έχει μια παρετυμολογία για το Νεβέσκα (όχι εμείς, χωρίς εμάς, κάτι τέτοιο -φυσικά υπάρχει από πίσω ηρωική ιστορία). Δυστυχώς δεν έχω το βιβλίο πρόχειρο.

  254. Ηλεφούφουτος said

    Δύτη, είχες δεν είχες, μέσα σε ένα διήμερο πάλι στη θητεία μου με πήγες, μέσω Σεβαστάκη, αυτή τη φορά.
    Το πώς ακριβώς θα στο εξηγήσω κατ’ ιδίαν!

  255. Ηλεφούφουτος said

    Κι το απαραίτητο μουσικό ιντερμέδιο!
    Από την όπερα του Σμέτανα Ρrodaná Νevěsta (Η πουλημένη μνηστή)

  256. Voulagx said

    #253: Ναι, ξερω μια παρετυμολογια για το Νιβιάστα(=νυμφη, στα βλαχικα),δηλ. Νι+βιαστα, νι=μη ή το στερητικο μοριο α-
    και βιάστα = ορατό, άρα: νιβιαστα=αόρατο.Επειδη το χωριο ειναι κτισμενο σε πλατωμα και δεν ειναι ορατο απο τον καμπο,δηλ. αόρατο, γι’ αυτο ονομαστηκε ετσι.Μαλλον αυτο θα εννοεις,ετσι δεν ειναι; Φυσικα καμμια σχεση, το παλιο ονομα ηταν Νέβεσκα,καρασλαβικο που λέει κιο Ηλεφου, παρολο που ηταν βλαχοχωρι.

  257. SophiaΟικ said

    Ηλεφ, το αεροβόλο θα βόλευε, αν ήξερα που στο καλό κρυβονται τα πουλάκια. Την ημέρα δεν κελαιδάνε. Είναι κοτσιφια, που σημάινει ότι μιμούνται τις φωνες άλλων πτηνών. Δηλαδη κάθε βραδυ εχουμε διαφορετικό ρεπερτόριο. Αλλά παντα ξεκιναέι η συναυλία την ίδια ώρα. Και καλα, το καλοκαίρι ξημερώνει από τις τέσσερεις εδώ στα βόρεια. Το χειμώνα γιατί ξεκινάνε πεντε ώρες πριν την ανατολή; Αφου υποτίθεται ότι τα πουλιά κελαηδούν το ξημέρωμα. Και όχι, δν ένοχλούν μόνο εμένα, κι άλλοι γίετονες το έχουεμ πει, να είσαι ξάπλα και να μην μπορείς να κλείσεις ματι και με το που αρχίζεισ να γλαρώνεις να ξεκινάει το άσμα.

  258. Αγγελος said

    Η συχνά αναφερόμενη βλάχικη ετυμολογία του ονόματος Νέβεστα/Νέβεσκα είναι ότι σημαίνει «αθέατη». Οι εδώ βλαχόφωνοι ας πουνε τη γνώμη τους.
    Η ονομασία «Νυμφαίο» είναι καταφανώς εξελληνισμός της σλαβικής ερμηνείας του ονόματος, που εκτός από τους σλαβομαθείς την ξέρουν και οι φιλόμουσοι 🙂
    Φυσικά, τίποτε δεν αποκλείει το όνομα να ήταν αρχικά βλάχικο και να το παρετυμολόγησαν οι σλαβόφωνοι περίοικοι, όπως τίποτε δεν αποκλείει και το αντίστροφο.

  259. sarant said

    Βουλάγξ, όχι, τώρα θυμήθηκα -το βρήκα και σε ένα σάιτ. Η παρετυμολογία είναι ότι τάχα Νεβέσκα σημαίνει στα αρβανίτικα «Σαν κι εμάς δεν υπάρχουν άλλοι».

    http://www.neo.gr/modules.php?name=News&file=print&sid=4603

  260. Ηλεφούφουτος said

    σχ. 257 «Είναι κοτσιφια … με το που αρχίζεισ να γλαρώνεις να ξεκινάει το άσμα.»
    Γι αυτό οι Άγγλοι κάνουν πίτες μ’ αυτά; (φατσούλα με μορφασμό αηδίας!)
    Δεν ξέρω αν είναι αλήθεια. Σε μια Αγκάθα Κρίστι το διάβασα.

  261. SophiaΟικ said

    Το sing a song of sixpence (που έιναι και ο τίτλος του μυθιστορήματος της Κρίστι) λέει μεν:
    Four and twenty blackbirds, Baked in a pie
    αλλά τουλάχιστον στη σύγχρονη εποχή δεν τα τρώνε. Άλλωστε κα στο τραγουδι, δεν έιναι μαγειρεμενα, ζωντανά είναι μεσα στην πίτα, την ανοίγεις και φέυγουν. Όμως, υπάρχει ενα εργαλείο της κουζίνας, σε σχήμα κοτσιφιού με ανοιχτό στόμα. Το βάζεις στη μεση της πίτας και δρα σαν καμινάδα, βγαίνει ο ατμός από το στομιό του, κι έτσι ψήνεται το περιεχόμενο χωρις να βγαίνει η κρούστα νωπή. Ιδού:
    http://www.johnlewis.com/230485715/Product.aspx?source=54527
    Ως γνωστόν, η παραδοσιακή μαγειρική της Αγγλίας εχει πολλές πίτες με ζύμη χοντρη.

  262. Μαρία said

    ακαδημία βαλκανικών αυστραλίας

  263. Μπουκανιέρος said

    Αφήστε κάτω τα ντουφέκια και τ’ αεροβόλα.
    Τα πουλάκια είναι χαλαρωτικά.

  264. Ηλεφούφουτος said

    Αμάν βρε Μπουκάν, πώς τσιμπάς έτσι!

  265. Θραξ Βλαξ said

    Οφειλόμενη απάντηση (με την επιτρεπόμενη, ελπίζω, σε Θράκα Βλάκα χρονοκαθυστέρηση)

    191. Νοσφεράτου: «Το ζητημα κατα τη γνωμη ειναι οτι αν πεσεις στην παγιδα της γενικευμένης αντιπαραθεσης του τυπου ”Εμεις οι Ελληνες οι καλοι εσεις οι Γερμανοι οι κακοι ” και τουμπαλιν γλιστρας ολοτελα στην κινουμενη αμμο του εθνολαικισμου ..»

    Πολύ σωστά! Δυο ερωτήσεις.

    1. Αν κάποιος δεν απαντήσει «εμείς οι καλοί έλληνες, εσείς οι κακοί γερμανοί», αλλά πει «Τι χοντράδες τσαμπουνάτε, τσουβαλιάζετε αυθαίρετα όλους τους έλληνες!», γλιστράει στην κινούμενη άμμο του εθνολαϊκισμού;

    2. Αν επίσης προσθέσει ότι το τσουβάλιασμα αυτό ήταν, εκτός από αυθαίρετο, ΚΑΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΟ, διότι αποδίδει ένα σύνολο αρνητικών χαρακτηριστικών (π.χ. «μεταξύ τους βασικά οι Έλληνες μισούνται») σε όλους τους έλληνες, γλιστράει στην κινούμενη κ.λπ.;

  266. Μαρία said

    Ηλεφού, μπορείς να πεις τι κάνουν οι δυο νύφες στο βιντεάκι που ανέβασα ή πρέπει να φωνάξουμε τον Ντέλτσεφ;

  267. Ηλεφούφουτος said

    Έτσι όπως το θέτεις, άντε να βρω κάτι να σου πω:

    Λοιπόν, σε ελεύθερη μετάφραση:

    Σα θέλησε ο Κωσταντής το γάμο τ’ για να κάμει
    έταξε γάμο τσ’ Αρετής, γάμο και της Γιορντάνκας.

    Τα σκάτωσε όμως με τις ημερομηνίες κι ήρθασι οι δυο γάμοι και συμπέσανι.

    Κι ήρθε το ξίκι τσ’ Αρετής από δεξά, απ’ τ’ αμπέλια,
    Κι από ζερβά ερχόντανε, απ’ του βουνού τη ρίζα,
    Το ξίκι τσ’ άλλης, κι έπαιζαν ζουρνάδες και ζουρνίγιες
    Το βλέπ’ η Αρετή, μεμιάς λιγώθηκε η ψυχή της
    Και τσι Γιορντάνκας το μαλλί κάνει να ξεριζώσει
    Μα ένα κλωνάρι κερασιάς της έμεινε στο χέρι.
    Και η Γιορντάνκα τσ’ Αρετής τα μπα, τα ξα ξαμώνει,
    Μα η γι Αρετή το φταίξιμο του Κωσταντή το ρίχνει.

    «Κατέβα κάτω, άπιστε», φωνάζει η Γιορντάνκα.
    «Κατέβα κάτω, δίγνωμε», κράζει κι η Αρετούσα,
    «που από ψηλά να γκρεμιστείς και χαμηλά να πέσεις!»

    Τά ‘δε αυτά ο Κωσταντής ψηλά απ’ το παρεθύρι,
    δίνει βιτσιά στο τρόλι του και από ‘δω παν κι άλλοι.

    «Και τώρα τι θα γένουμε;», λέει η μια στην άλλη
    «εκάλιασα, απακάλιασα, εννιά χιλιάδες κόσμο»
    «κι εγώ άλλους τόσοι, κι έβαλα για σύντεκνο τον Κούδα»

    Καθίσαν, τα λογιάσανε, παρθήκανε οι δυο τους
    Κι έσκασ’ ου Άδουνης σκασμό, ίσκασεν και ου Σόρους.

    Για περισσότερα, περίμενε να κάνω ένα ταχύρρυθμο λύσσενινγκ κομπρεχένσιον με τέρμα τα μπάσα.

  268. sarant said

    Ηλεφού, πολύς οίστρος υπάρχει σήμερα, σε καλό να μας βγει.

    Αναρωτιέμαι πόσοι ξέρουν σήμερα το ξίκι (δεν είναι αυτό που δεν βγαίνει από τη μύγα)

  269. Μαρία said

    Λέλε, Ηλεφού, μας δλιβς αλλά έχω κατουρηθεί απ’ τα γέλια. Υποδειγματική μετάφραση, είσαι πολύ μεγάλος.

    Πάντους ι τραγουδιστής είνι Έλλνας σαν του Νικ Νικ κι κουπέλα Μακιδόνσα.

    Θα σου παίξω όμως αργότερα ένα βουλγάρικο αριστούργημα για να σε ανταμείψω για την προσπάθειά σου να αποδείξεις οτι τα μακεδόνικα είναι βουλγάρικα 🙂

  270. Μαρία said

    Καλού κακού επειδή πριν μου έφαγε τα γράμματα. Το τραγούδι λέγεται bezrodna nevesta. Το συγκρότημα Le mystere des voix bulgares.

  271. απαντηση στον Θραξ

    η απαντηση ειναι
    ΟΧΙ

    (και παρακαλώ να με λέτε ΝοσφερατΕ και ουχί ΝοσφερατΟΥ .. Δεν ειμαι Ρουμανιος .Ειμαι Ελλην . (το καυχωμαι ξευρω την καταγωγή μου)

  272. Εκεινο που ηθελα να πώ κυριε Θρακα ειναι να μη τσιμπαμε τοσο ευκολα ..Δηλαδή , το ξερουν και τα παιδακια ακομα πως αν αντιδρας Υπερβολικά στα πειραγματα και στη καζουρα και αρχιζεις να βριζεις και να σε πιανει υστερία τελικα γινεσαι Νουμερο και στόχος και παιζεις και το παιχνιδι αυτών που θέλουν να τσιμπησεις ..Αυτο και μόνο ηθελα να πώ ,με το συμπαθειο βεβαια …

  273. Θραξ Βλαξ said

    271. Ευχαριστώ ΝοσφεράτΕ.

    272. «Να μην τσιμπάΜΕ»; Ποιούς εννοείς; Δεν φαντάζομαι αυτό το πρώτο πληθυντικό να εννοεί κανένα … γενικευμένο και υπεραπλουστευμένο συλλογικό υποκείμενο;

    🙂

  274. “Να μην τσιμπάΜΕ”; Ποιούς εννοείς; Δεν φαντάζομαι αυτό το πρώτο πληθυντικό να εννοεί κανένα … γενικευμένο και υπεραπλουστευμένο συλλογικό υποκείμενο»

    k. θρακα νομισα προς στιγμήν οτι μποροσαμε να συννενοηθουμε ..Αλλάκαταλαβα αν και αργά οτι κανετε πλάκα ..ε κακώς τσιμπησα ..επρεπε να το ειχα καταλάβει .. Καληνυχτα σας

  275. Μπουκανιέρος said

    Αν είναι να στεφανώσουμε κάποιον ποιητή, ψηφίζω Ηλεφού 267.

  276. Μαρία said

    Μπουκάν, δώσαμε ρέστα. Και καλά για την Αρετή, το όνομα και της γιαγιάς μου, είναι φανερή η πηγή του, αλλά αν η Γιορντάνκα είναι δικιά του επινόηση, υπάρχει φοβερή σύμπτωση: όταν περνούσα μικρή κάποια καλοκαίρια στην Έδεσσα, έπαιζα μ’ ένα κοριτσάκι με το ίδιο όνομα, εξελληνισμένο σε Ιορδάνα, που τη φωνάζαμε Ντάνκα.

    Ερώτηση προς Κορφιάτη. Τα βαλκανικά ακούσματα όπως το παραπάνω π.χ. βουλγάρικο σου είναι οικεία, εξωτικά, αδιάφορα, πώς;

  277. Μπουκανιέρος said

    Εξωτικά οπωσδήποτε. Δηλ. ενδιαφέροντα, αλλά μέσα στο ενδιαφέρον μου για το έθνικ – θα μπορούσαν να είναι κι από άλλη ήπειρο.
    [σημ: για τεχνικούς λόγους, δεν μπορώ να ακούσω τα συγκεκριμένα. Απαντάω λοιπόν σε σχέση με γενικότερα ακούσματα]

    Κι ένα ΥΓ. Για τα ηπειρώτικα, ειδικά, χρειάστηκε να καταβάλλω μεγάλη προσπάθεια για να ξεπεράσω την «έμφυτη» απώθηση. Μπορεί και να μη την ξεπέρασα εντελώς. Έχω μεγαλώσει βουτηγμένος μέσα στην πεποίθηση ότι ήταν ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί στο χώρο της μουσικής (το «μουσικής» αμφισβητούνταν).
    Φταίει και ο «Ραδιοφωνικός Σταθμός Βορειοδυτικής Ελλάδος» που, όποτε δεν είχε πραξικόπημα κλπ. για να μας πρήζει στα εμβατήρια, του έδινε και καταλάβαινε. Εκείνο τον καιρό, οι άνθρωποι ακούγανε ακόμα ραδιόφωνο σε συνθήκες καφενείου (όχι απαραίτητα σε καφενείο, εννοώ, αλλά πολλοί μαζί). Μόλις λοιπόν άρχιζε το τιρουρί-τιρουρί, ξεκινούσαν όλοι μαζί τις μούντζες, τις βλαστήμιες και τα σχετικά μουσικοκριτικά σχόλια.

  278. Μαρία said

    Τα ηπειρώτικα πολυφωνικά και τα μοιρολόγια μόνο με κλαρίνο είναι απ’ τα αγαπημένα μου. Βρέθηκα πριν απο χρόνια σε μια πολιτική κηδεία και είχα την εντύπωση οτι βρισκόμουν σε εκδήλωση για το μακαρίτη χρόνια μετά, παρόλο που υπήρχε πιάνο και ακούστηκε κι ένα σπιρίτσουαλ.Ώσπου στο νεκροταφείο, την ώρα που κατέβαζαν το νεκρό στο μνήμα, ακούστηκε στο βάθος ένα κλαρίνο που έπαιζε ένα μοιρολόι.

    Παρόμοια απαίχθεια αισθάνομαι για κάτι ιτιές και διάφορα μωραΐτικα τσάμικα. Τη δικιά σας δε πέρδικα τη βρίσκω χαζοχαρούμενη.
    Το ράδιο όμως τη δεκαετία του 50 είχε νησιώτικα με ερμηνείες ανεπανάληπτες.

  279. Μπουκανιέρος said

    …Το ΒΔ ράδιο όμως ήταν γιαννιωτοκρατούμενο.
    Να προσθέσω όμως ότι, από τη δική μου οπτική γωνία, χρειάστηκε επίσης αρκετή προσπάθεια (με συζητήσιμα αποτελέσματα) για να ξεχωρίσω τα ηπειρώτικα από τα μωραΐτικα.
    Τέλος πάντων, αποδεικνύεται ότι τα μουσικά γούστα είναι, σε μεγάλο βαθμό, πολιτισμικά καθορισμένα.

  280. Μαρία said

    Προφανώς. Αλλά βοηθάει κι η έκθεση σε ποικίλα ακούσματα όταν κανείς είναι μικρός. Όπως και με τις γλώσσες.
    Τώρα θυμήθηκα ένα απ’ τα καλύτερα βαλκανικά γλέντια όπου παραβρέθηκα στην Έδεσσα. Πάσχα 85 ή 86, πάντως τα πρώτα χρόνια της προεδρίας Σαρτζ. Στους σλαβομακεδόνες πολιτικούς πρόσφυγες, που εξαιρέθηκαν απ’ το νόμο του επαναπατρισμού, δόθηκε ειδική ολιγοήμερη άδεια να επισκεφτούν τα μέρη τους και οι Εδεσσαίοι φίλοι τους τους οργάνωσαν τη γιορτή κι έγινε γλέντι τρικούβερτο με πολύ καλούς οργανοπαίχτες. Εννοείται οτι έπεσε σύρμα απο φίλους, καθότι όπως λέμε όπου μπουμ κι εγώ ντουμ.

  281. Μπουκανιέρος said

    Το βγάλαμε κι απόψε το γερμανικό.
    Έχει κι αύριο εγερτήριο – όχι τόσο νωρίς όσο συνήθως, πάντως 8.30.
    Καλά νάμαστε και ναντέχουμε!

  282. Μαρία said

    νυχτέρι ή βεγγέρα για σας τους δυτικόφρονες
    Ύπνο γρήγορα

  283. sarant said

    Ωραία σχόλια όμως για τις μουζικές -καλημέρα!

  284. Ηλεφούφουτος said

    Μαρία 276 τίποτα σ αυτό τον κόσμο δεν είναι τυχαίο!
    Τον Μπουκάν λες δυτικόφρονα αλλά στο εξαίσιο βουλγάρικο άσμα μού κοτσάρισες κάτι φράγκικα να! Βέβαια τα Γαλλικά σε βαλκανικό πλαίσιο έχουν κάτι από την αίγλη των παλιών καρτ-ποστάλ από Μακεδονία προ διχοτομήσεων, τύπου «une rue de Salonique».

    Μερσί για τα κεράσματα και τα στεφανώματα. Καμία ανταγωνιστική διάθεση δεν είχα, το ξεκαθαρίζω.

    Η σχέση του Μπουκάν με κάποιες μουσικές μού θύμισε… εε ναι, ολόκληρη λίστα μπορώ να κάνω με όλα αυτά που μου προκαλούσαν ενστικτώδη απέχθεια και σιγά σιγά συμφιλιώθηκα μαζί τους.
    Θα περιελάμβανε κάθε είδους ελληνικά δημοτικά, τον τραχανά, τα χωριάτικα ιδιώματα και προφορές, τον Ξυλούρη, που συζητούσαμε τις προάλλες, τα βυζαντινά, το Θεοδωράκη, τα ρεμπέτικα (λαϊκά και αρχοντορεμπέτικα πάλι μάλλον όχι, δεν συμφιλιώθηκα), τις μαζικές εκδηλώσεις κλπ κλπ. Γενικά θα έλεγα οτιδήποτε δεν ήταν αστικό, ελαφρύ, παρδαλό και φευγαλέο. Πολλοί συνομίληκοί μου δεν μπήκαν σ αυτή τη διαδικασία καθόλου και ώρες ώρες τούς ζηλεύω γι αυτό.
    Πάντως την απέχθεια για τα ηπειρώτικα και κάποια άλλα δημοτικά την είχε κι ο πατέρας μου, και δεν πιστεύω ότι οφειλόταν στα πολιτικά ή στην καταγωγή του. Μάλλον ήθελε να ξεφύγει από ό,τι του θύμιζε τα θανατερά της δεκαετίας του ’40 και ήθελε να πίάσει κι αυτός το αμερικανικό όνειρο, που έβλεπε νέος στους σινεμάδες.

  285. Σημερινή Ελευθεροτυπία: Δυο έλληνες ιστολόγοι, ο Νίκος Σαραντάκος και ο Νότης Τουφεξής, επιχείρησαν να μεταθέσουν τη συζήτηση για το περιοδικό «Focus», από το επίμαχο εξώφυλλο στο περιεχόμενο του σχετικού κειμένου. Στο http://www.toufexis.gr υπάρχει μεταφρασμένο το άρθρο και στο sarantakos.wordpress.com καταιγισμός σχολίων. Χρήσιμο, ειδικά για όσους ξεσπάθωσαν πατριωτικά αρκούμενοι σε ένα φωτομοντάζ. (στο τέλος της σελίδας)

  286. sarant said

    Σ’ ευχαριστώ, δεν το είχα δει!

  287. Μαρία said

    Ηλεφού, άσε τα σάπια για τα φράγκικα και κάνε καμιά εμνευσμένη μετάφραση. κανονική ε;

    Μπορεί να πολέμησες τη «χωριατίλα» αλλά σου βγήκε απ’ αλλού 🙂 ως λαϊκισμός.

  288. SophiaΟικ said

    Εμεις οι νότιοι, δόξα τω θεώ δεν είχαμε βαλκανικά πάρε δώσε, ούτε αμφιλεγόμενα γλέντια και άσματα.
    Μεχρι τη δεκαετία του ’80 (στο τέλος της) κανένας δεν άκουγε ελληνικά, όχι μόνο δημοτικά, αλλα γενικώς, ο σωστός νέος άκουγε μπουζόυκι κι έβγαζε σπυράκια.
    Οι παπούδες π.χ. το ρεμπέτικο δεν το εχουν καθόλου σε εκτίμηση, προτιμούν Άστα τα μαλλάκια σου. Η Παπαρούνα δίπλα δίπλα στην Ιτιά τη λουλουδιασμενη, φυσικά. Γιατί δε γίνεται γλέντι χωρίς ένα τσάμικο.
    Οτιδήποτε μοιρολογίζει απορριπτεται. Θυμάμαι καποτε στην Ισπανία πήγαμε να ακούσουμε φλαμένκο και το συνόψησε πολύ καλά ενας: σα να κλαίει ο διάολος τον πατέρα του. Φράση την οποία είχα ακούσει κυρίως για την Ηπειρώτικη μουσική και γενικώς για τη βορειοελλαδίτικη. Δεν προσπαθώ πλεον.
    Οι νεότεροι που μεγάλωσαν την περιοδο της απογειωσης του γαβ-γαβ ίσως διαφέρουν.

  289. Ηλεφούφουτος said

    287.Μαρία είπε
    «Μπορεί να πολέμησες τη «χωριατίλα» αλλά σου βγήκε απ’ αλλού ως λαϊκισμός.»

    Ναι, σαν παιδί κι εγώ θέλω να ξεσκάω πού και πού!!

    Καλά, τώρα σοβαρά θέλεις να σου κάνω μετάφραση με βάση ό,τι ακούγεται στο βίντεο; Μόνο τα φωνήεντα πιάνω!!! Ό,τι γλώσσα και να ‘τανε. Εδώ ελληνικά δημοτικά, κι όλο ραμόνια ακούω.
    Αν βρω το κέιμενο, εντάξει. Μη μου απαιτείς όμως και έμπνευση! Δεν την έχω στο τσεπάκι.

  290. Μαρία said

    Κι εγώ εκτός απο καναδυό μάικο λέξη δε ξεχωρίζω αλλά είπα οτι εσύ κάτι θα ‘πιανες.

    Και για να έχουμε καλό ρώτημα, πώς και το θεωρείς εξαίσιο και σου μυρίζει βλαχιά;

  291. Τσέκαρα το σιντί τώρα. Όπως θυμόμουν, δεν έχει στίχους. Απλώς το τραγούδι το αναφέρει με προέλευση Shopsko, ενώ τα άλλα είναι Thrace, Rhodopes, Pirine, Dobroudja. Σολίστ η Radka Aleksova και ως μετάφραση του τίτλου δίνεται Young Childless Wife.

  292. Μαρία said

    Αυτά τα είχα δει κι εγώ όταν το κότσαρα. Στάζυ, οι παϊντούσκες σου αρέσουν;

  293. τρελαίνομαι

  294. Μπουκανιέρος said

    #285
    Α, social media είμαστε; Αναβάθμιση θα είναι… Έτσι εξηγείται η κατάσταση εδώ πέρα, τελευταία.
    (είδα που αραίωσαν οι μυστήριοι κι είπα να βγάλω το κεφάλι απ’ το καβούκι)

    Τ’ είναι οι παϊντούσκες;

  295. Άργησες όμως, κι εγώ θα σας καληνυχτίσω.
    Παϊντούσκες είναι θρακομακεδονίτικος χορός, νομίζω.
    Άντε, καλό ξημέρωμα!

  296. Μαρία:

    Безродна невеста (Шопско)

    Е, закукала жално кукавица, закукала, море, насред село,
    то не било жална кукавица.
    Е, най ми било безродна невеста

    Море закукала кукавица, Йове ле Йо, кукавица,
    пиле ле, Йове (Йове ле).
    Море над селото и у дървето, Йове ле Йо, и у дървето,
    пиле ле, Йове (Йове мори).
    Море кука, кука дори дума, Йове ле Йо,
    дори дума, пиле, Йове.

    Море Колю има девет снаи, а десета Радолинка (Йове ле).
    Море сека има по детенце, Йове ле Йо, сека има по детенце.
    Море Радолинка ни еднонко (сека има по детенце).

    Море па е дошло ден Великден, Йове ле Йо, ден Великден,
    пиле ле, Йове (Йове ле).
    Море зла свекърва продумала, Йове ле Йо, продумала,
    пиле ле, Йове (Йове мори).
    Леле, снаи, снаи, мил’ ми снаи, Йове ле Йо, леле снаи, мил’ ми снаи.

    Море омийте се, оплетете, па идете на ‘орото, Йове ле.
    Море най-малата Радолинка, Йове ле Йо, тя че чува мажки деца.
    Море най-малата Радолинка, тя че чува мажки деца,
    оти си е бездетиня.

    http://mebbeth.blogspot.com/2008/07/blog-post_08.html

  297. Μαρία said

    Μπράβο, ρε Στάζυ 293, να έχω κι εγώ ένα δικό μου, κι ευχαριστώ για τα λόγια, δε ξέρω βέβαια αν θα χαρεί κι ο Ηλεφού.

  298. Voulagx said

    Η παϊντούσκα ή μπαϊντούσκα νομιζω είναι θρακιώτικο, δηλ. της ανατ. ρωμυλίας, κανω λαθος;

  299. Μαρία said

    Και στο γλέντι που ανέφερα παραπάνω τη χόρευαν. Κι οι Μοναστηριώτες. Ψάξε κι άλλα βιντεάκια

  300. Ηλεφούφουτος said

    Ωχ μας πιάσανε!
    σχ. 290 Μαρία, μου μυρίζει βλαχιά; Πότε είπα τέτοιο πράμα; Μήπως παρεξήγησες κάτι; Για τα ξένα δημοτικά πάντα τρελαινόμουνα. Ακόμα και τότε που δεν χώνευα τα εδώδιμα.

    Κι εγώ παρεξήγησα κάτι, νόμιζα ότι στο 287 ζητούσες κανονική μετάφραση για τις δυο νύφες, γι αυτό λέλεγα για τον ήχο ότι δεν είναι καθαρός. Για την καψερή τη Ραντόλινκα τη στέρφα, τα πράγματα είναι πιο εύκολα, τώρα που ‘χουμε και κέιμενο κάτιτις θα βγει.

  301. @269 Μαρία, μιας και με μνημόνευσες: το τραγούδι με τις νύφες το ‘χω ξανακούσει εγχώρια, από άλλους βαλκανολόγο συγκρότημα, τους Xenos. Που παίζουν και ελληνικό ρεπερτόριο, αλλά αν θυμάμαι καλά μόνο θρακιώτικο. Αλλά τα περισσότερα τραγούδια τους είναι στα ρομανί και στα σλαβομακεδόνικα.

    Πήγα να τους ακούσω δυο τρεις φορές δεκαετία του 90, μεσουρανούντος του «Μακεδονικού» (που εδώ έφτασε μέχρι και στις βομβιστικές αλληλοεπιθέσεις· έτσι χάσαμε και το κτίριο της Κρητικής Αδελφότητας). Η μια φορά έτυχε να είναι στο σύλλογο Φλωρινιωτών. Στο σύλλογο, να τονίσω, των *ελληνοφρόνων* Φλωρινιωτών. Και έτσι, οι κανονικά λαλίστατοι τραγουδιστές έπαιζαν μόνο τα όργανα, δεν άρθρωσαν κιχ στην ακατανόμαστη γλώσσα…

    Πάντως προσπάθησα να χορέψω κι εγώ με τα 11/8 και 13/8 και 17/8 και ό,τι διάολο σκαρφιζόντουσαν, και μου ‘ταν αδύνατον. Μέχρι καρσιλαμά σηκώνει ο νότιος, από κει και πέρα σηκώνει τα χέρια…

  302. Ηλεφούφουτος said

    Nick Nicholas είπε
    » το τραγούδι με τις νύφες το ‘χω ξανακούσει εγχώρια»

    Μήπως έχεις και το κείμενο, να μην το ρίχνουμε στο SciFi;

  303. Το βίντεο εξ Αυστραλίας της Μαρίας #262 Ντβε Νεβέστι Τίκβε Μπράλε το γκούκλισα, και μου βγήκαν τρεις νύφες κι όχι δυό:

    http://pesna.blogspot.com/2006/07/blog-post_115421860237595951.html

    Ο Θεός να με σχωρέσει, αλλά το πέρασα από google translate, Akatanomastian -> Greek. Δε στέφηκε με αναμφίλογη επιτυχία:

    Τρεις κολοκύθα νύφη brale bre [x2]
    Τρεις brale κολοκύθα νύφη, BRE, BRE, BRE
    brale κολοκύθα bre.

    Kude brale Ελάτε κοιμηθείτε κάπου »[x2]
    kude brale bre ύπνου κάπου », BRE, BRE
    Ελάτε ύπνο ΤΑΜ ».

    Ελάτε με τη μητέρα του νόμου ξύπνησε [x2]
    oh νύφη mrzelivke BRE, BRE, BRE
    Re stanujte bre.

    Νύφη είναι εξοργισμένο bre [x2]
    συνέχεια άρχισε να BRE καράτι, BRE, BRE
    Πρόσθετες zborile bre.

    Μία μητέρα του νόμου που ονομάζεται bre oh [x2]
    κάλεσε μια μητέρα στο νόμο oh BRE, BRE, BRE
    kotrljavo bre.

    Άλλο κάλεσε τη μητέρα σου στο δίκαιο Ελάτε oh [x2]
    oh μητέρα σου στο δίκαιο αγριογούρουνα το χρόνο, BRE, BRE
    Ελα αγριογούρουνα.

    «μητέρα του νόμου» και «μητέρα στο δίκαιο» είναι βέβαια η mother in law, η πεθερά. Αχ ρε Γκούγκλη έμμεσε. Φυσικά δημοτικό είναι, θα ‘χει και διάλεκτο, αδικία να φορτωθώ το γκούκλη· αλλά τουλάχιστον κάτι για νύφες και πεθερές και κολοκύθες έπιασα…

  304. Ελα αγριογούρουνα, κολοκύθα μητέρα του νόμου χαμένη στη μετάφραση.

  305. Ηλεφούφουτος said

    Αα, αυτό είναι πιο σουρεαλιστικό απ το δικό μου!

  306. Τώρα που ξανακούω το #262, λάθος: το δεύτερο τραγούδι, το Tseniv Se U Popa (από 0:17 και δώθε) έχω ξανακούσει. Οι δυο/τρεις νύφες κι οι κολοκύθες είναι άλλα άσμα, αλλά κόπηκε το #262 και δεν το παίρνεις χαμπάρι· ορίστε έτερο βίντεο:

    Το άσμα προκύπτει και στη Βικιπαίδεια ως δείγμα της διαλέκτου του Κουμάνοβο, περι ής φασιν Пол’ко ќе научиш енглески да пишуеш и читаш, него ли кумановски : «Πιο εύκολα μαθαίνεις να γράφεις και να διαβάζεις εγκλέζικα, παρά κουβανοβίτικα».

  307. Επιτέλους βρήκα μετάφραση: http://www.forum.taratur.com/showpost.php?s=ac64d112334aa6b14b62bfa7f770598f&p=338310&postcount=3

    Τρεις νύφες μάζευαν κολοκύθια, εχ

    Εκεί που μάζευαν αοκοιμήθηκαν.

    Η πεθερά τις ξύπνησε:
    ρε νύφες τεμπέλες ξυπνήστε.

    Οι νύφες νευρίασαν
    και αρχίζουν να μαλώνουν και να μιλάνε.

    Η μια φωνάζει (;) μωρή πεθερά τροχαλία (;!)
    Η άλλη φωνάζει μωρέ πεθερέ αγριογούρουνο.

    Μπάζει στο τέλος η μετάφραση της Λιλίθ, αλλά κάτι τώρα γίνεται…

  308. Καλή κι η πεθερά τροχαλία.

  309. Immortalité said

    @ 304 Δύτη φαντάσου να μην είχες τα νεύρα σου 🙂

  310. Μαρία said

    Γεια σου Νικ με τα ωραία σου. Κάτι ήξερα που σε μνημόνευσα.

  311. sarant said

    Πρέπει όμως να έρθει κανείς βουλγαρομαθής (λέγε με Ηλεφού) να μας εξηγήσει την πεθερά τροχαλία.

  312. kimon katenidis said

    auto pou de kserei o filos dimosiografos einai oti mallon ki o idios einai ellinas giati sigoura i mama tou tha exei episkefthei kapoio elliniko nisi opou sigoura tha dokimase elliniki »salata».

  313. sarant said

    Μπρρρ… Κύριε Κατενίδη μας, τα κάνατε σαλάτα!

  314. SophiaΟικ said

    Μήπως η πεθερά τροχαλία είναι η πεθερά που μιλάει κι ακούγεται σα ροκάνα;

  315. Η επίμαχη λέξη είναι котрљавo, κλητική του котрљава. Από τα γουγλίσματα, βρήκα ορισμό σε λεξικό «αυτή που στέκεται…» και το ‘φαγε το υπόλοιπο το σνίπετ· και ως επίθετο προσδιορίζει στα σερβικά λόφους, και στα κροατικά κραυγές και μπάλες.Το «κυλιόμενος» από κάποιο σερβογερμανικό, και το котрља ο γούγλης ως roll.

    Το «κυλιόμενος» κολλάει στις μπάλες και στους λόφους (rolling hills). Και της Σοφίας μπορεί να ευσταθεί τελικά· εγώ σκεφτόμουν αναφορά σε πάχος σε σημείο να τσουλάει, αλλά αυτό αμερικανίζει. Ίσως αυτή που κυλιέται στις λάσπες, όπως και ο πεθερός που βγαίνει αγριογούρουνο; Αλλά για να το ‘πε η Λιλίθ «τροχαλία», κάτι θα ‘ξερε…

  316. Νομίζω οτι οι τρεις νύφες μάλλον έπαιζαν την κολοκυθιά.

  317. Ηλεφούφουτος said

    ΝικΝικ, ναι αυτό είναι το νόημα. Για την τροχαλία δυστυχώς δεν μπορώ να πω τίποτε. Έψαξα την επίμαχη λέξη αλλά ούτε βρήκα ούτε μπορώ να σκεφτώ κάτι, έστω κατά προσέγγιση. *
    Μόνο ότι η κατάληξη (-ляв βουλγάρικα) είναι παραγωγικό τέρμα επιθέτου και αντιστοιχεί στο δικό μας -ιάρης, δηλαδή αν ευσταθεί η τροχαλία, θα σημαίνει «τραβολογιάρα».
    Η πεθερά свекрвa είναι ομόρριζη με την ελλην. hεκυρά (απ τα Ελληνικά ήρθαν όλα, ρεεεεε!)

    * στα Σέρβικα όμως υπάρχει ομόρριζο, προφανώς, ρήμα που σημαίνει τσουλάω ή περιστρέφω (από δω η τροχαλία;), μηπώς λοιπόν σημαίνει «που μπορεί να σε τσουλήσει κανείς χοντρή όπως είσαι (ή απλά «τσούλα» 🙂 )

    επομένως με βάση το κείμενο

    Τρεις νύφες κολοκύθια μάζευαν , μπρε
    Τρεις νύφες κολοκύθια μάζευαν, μπρε μπρε μπρε
    Κολοκύθια μάζευαν, μπρε

    Εκεί που μάζευαν, τους πήρε ο ύπνος, μπρε.
    Εκεί που μάζευαν, τους πήρε ο ύπνος, μπρε, μπρε, μπρε
    Εκεί τους πήρε ο ύπνος, μπρε!

    Η πεθερά τις ξύπνησε, μπρε
    εε, νύφες ακαμάτρες, μπρε μπρε μπρε
    άι ξυπνήστε μπρε.

    Οι νύφες θυμώσανε, μπρε
    κι αρχίσαν να μαλώνουν, μπρε μπρε μπρε
    και λαλούσαν μπρε.

    Η μια φωνάζει, μώρη πεθερά, μπρε
    Η μια φωνάζει, μώρη πεθερά, μπρε μπρε μπρε
    σπαστικιά/ χοντρομπαλού, μπρε

    Η άλλη φωνάζει, μαρή συ, πεθερά μπρε
    μαρή συ αγριογούρουνο, μπρε μπρε μπρε
    αγριογούρουνο μπρε.

  318. Ηλεφούφουτος said

    Κι αν αυτό δεν είναι δυτική βουλγάρικη καραβουλγάρικη διάλεκτος, εμένα να με €!%$&%@&τε!

  319. Ηλεφούφουτος said

    Συνέπεσα με τα νέα στοιχεία του ΝικΝικ. Σίγουρο είναι ότι είναι επίθετο σε κλητική, το οποίο αποδίδει την ιδιότητα που δηλώνεται στη ρίζα του.
    «τσουλιάρα» ; «χοντρή» ; ή μήπως «που δεν στέκεσαι λεπτό/ όλο τρώγεσαι;»

  320. @318 Ηλέφ: Πάντως το Κουμάνοβο στα Σερβικά σύνορα είναι 🙂 . Ναι, και γω πρόσεξα την ἑκυρά. Το свекре δλδ δεν είναι πεθερός;

    Από το σνίπετ του λεξικού της σερβοκροατικής του 1959, http://books.google.com.au/books?id=c3nlAAAAMAAJ&q=котрлава&dq=котрлава&ei=Pl2VS-HxCKqIlQSOqN3WAg&client=safari&cd=1 , διακρίνεις κάτι; Αν και νομίζω πως επίρρημα βρήκα, κι το προηγούμενο επίθετο φαγώθηκε παντελώς…

  321. Ηλεφούφουτος said

    Βλέπω το πρόβλημα ΝικΝικ. Δυστυχώς δεν βγάζω κάτι παραπάνω από αυτά που έβγαλες κι εσύ.

    Οοπ έχεις δίκιο, παρασύρθηκα, δεν το πρόσεξα ότι στην τελευταία στροφή λέει свекре και όχι свекрвο. Είναι κλητική και σημαίνει πεθερέ. Επομένως η τελευταία στροφή πρέπει να είναι πεθερέ-αγριογούρουνο.

  322. katia said

    ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ….. ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ…. ΑΥΤΟ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΜΟΥ ΚΑΝΕΙ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΜΕ ΤΟΣΗ ΕΥΚΟΛΙΑ ΕΝΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΚΑΝΕΙ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΠΙΑΣΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΠΕΤΑΓΩΝΤΑΣ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣ ΚΑΙ ΚΑΚΕΣ ΣΠΟΝΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΤΩΝ ΠΑΛΙΟΤΕΡΩΝ ΕΠΟΧΩΝ! ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΕΛΛΗΝΑ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΙΑ ΕΞΙΣΟΥ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΕΕ ΟΠΩΣ ΑΥΤΟΣ Ο ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ ΕΚΑΝΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ?ΕΙΝΑΙ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΗΚΟ ΤΟ ΠΟΣΟ ΠΟΛΥ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΠΟΛΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΕΝΟΧΛΟΥΝ ΤΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ.ΠΙΣΤΕΥΩ ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΘΟΤΑΝ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΤΟΣΟ ΕΞΟΝΥΧΙΣΤΗΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΙΑΣ ΧΩΡΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΗΞΕΙ ΑΠΛΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ Η ΟΠΟΙΑ ΜΑΣΤΙΖΕΙ ΟΠΩΣ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΕΜΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΕΕ.ΝΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΑ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟΥ ΕΚΑΝΕ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΠΩΣ Η ΑΜΕΡΙΚΗ ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ???ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΤΑΝ ΑΝΟΥΣΙΟ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΘΟΥΜΕ ΤΩΡΑ????ΟΣΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΟΠΩΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΧΟΥΝ-ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ.ΑΡΑ ΕΚΕΙ ΠΟΥ Ο ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΕΣΤΙΑΣΕΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΗΤΑΝ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΑΣ ΟΠΩΣ ΑΥΤΟΣ ΕΧΕΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΘΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ.ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΑΖΙ ΤΟΥ.ΤΥΧΑΙΝΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΓΝΩΣΤΗΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΘΑΥΜΑΖΩ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ.ΕΙΧΑΝ ΑΞΙΕΣ ΕΙΧΑΝ ΙΔΑΝΙΚΑ,ΦΙΛΟΣΟΦΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣΑΝ ΤΕΧΝΗ.ΣΗΜΕΡΑ ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΡΕΥΣΕΙ….. ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΔΕΝ ΕΞΕΛΙΣΣΟΝΤΑΝ ΠΑΡΑ ΜΕΝΑΝ ΣΤΑΣΙΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΔΟ ΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΚΑΙ ΟΔΕΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΑΠΟ ΜΙΑ ΣΤΑΣΙΜΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ!!!!!ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΜΗ »ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ» ΕΝΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ!!!!!
    ΓΙΑΤΙ ΟΜΟΩΣ ΑΥΤΟ???? ΚΑΤΑΝΟΩ ΤΗΝ »ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ» ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΓΙΑ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΛΕΟΝ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ…ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ,ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕ ΕΝΔΙΕΦΕΡΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΩ ΣΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΞΙΣΟΥ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΣΤΑΤΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΜΕΧΡΙ ΕΔΩ!ΤΑ ΑΙΤΑ! ΤΟ ΝΑ ΜΑΣ ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΑΠΟ ΠΟΥ »ΠΡΟΗΛΘΑΜΕ» ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΣΕ ΜΑΣ!!! ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΕΠΙΣΗΣ!!!! ΤΟΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙ ΟΜΩΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΕΜΕΝΑ ΘΑ ΕΙΧΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ….
    Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΛΟΙΠΟΝ….
    Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΡΩΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ! ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΔΟΜΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΞΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΑΣ ΤΟ ΤΑΛΕΝΤΟ ΤΟΥ….ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ, ΤΗΝ ΣΤΙΧΟΥΡΓΙΚΗ ΤΟΥ, ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΟΥ,ΤΑ ΠΑΝΤΑ! ΓΙΑΤΙ???? ΛΑΘΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΣΕ ΛΑΘΟΣ ΘΕΣΕΙΣ!!!!! ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΣΚΟΠΟ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ,ΜΕ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΣΚΟΠΟ ΤΟ ΦΟΥΣΚΩΜΑ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΤΟΥΣ ΤΣΕΠΗΣ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ! ΤΡΙΚΟΥΠΗΣ….ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ…ΠΕΡΙΚΛΗΣ….ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ…ΓΙΑΤΙ???? ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕΓΑΛΩΣΑΝ ΚΑΙ ΕΓΙΝΑΝ 50 ΚΑΙ 60 ΧΡΟΝΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΕΔΡΑΝΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΜΑΣ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΠΡΟΗΛΘΑΝ ΑΠΟ ΦΤΩΧΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ.ΔΙΑΒΑΣΑΝ ΣΠΟΥΔΑΣΑΝ »ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ» ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ,ΘΕΛΑΝ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΡΟΥΦΑΝΕ ΜΕ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΚΟΛΙΑ ΣΑΝ ΝΑ ΤΟ ΕΙΧΑΝ ΣΠΟΥΔΑΣΕΙ (!)ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ! ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟ????? ΠΡΩΤΟΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΣ ΛΟΓΟΣ…Η ΑΝΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ….ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΣΠΟΥΔΑΣΕ ΒΓΑΛΕ ΛΕΦΤΑ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ….ΚΑΙ ΜΟΛΙΣ ΦΤΑΣΕΙΣ ΕΚΕΙ??? ΤΙ????? ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΙΔΑΝΙΚΑ ΣΟΥ?????ΠΩΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΑ???? ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ!!!!
    ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ….ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ ΠΙΑ? Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΠΛΕΟΝ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ »ΚΑΤΗΓΟΡΩ». ΚΑΤΗΓΟΡΩ ΤΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΟΤΑΝ ΗΤΑΝ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΦΑΓΑΝ (ΚΑΙ ΜΑΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΔΩΣΑΝ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΑ ΤΩΡΑ ΘΑ ΔΟΥΝ ΜΟΛΙΣ ΑΝΕΒΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ) ΚΑΤΗΓΟΡΩ ΤΟΥΣ ΜΠΛΕ ΓΙΑΤΙ ΗΤΑΝ ΕΤΣΙ ΚΑΤΗΓΟΡΩ ΤΟΥΣ ΚΟΚΚΙΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΗΤΑΝ ΑΛΛΙΩΣ ΚΑΙ ΟΥ ΤΟ ΚΑΘΕΞΗΣ.
    ΚΑΙ??????
    ΕΣΥ ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ??? Ο ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ????ΑΠΛΑ ΚΑΤΗΓΟΡΩΕΙΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥΣ???? ΑΥΤΑ ΣΕ ΣΠΟΥΔΑΣΑΝ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΣΟΥ???? ΑΥΤΑ ΣΟΥ ΕΜΑΘΕ Η ΜΑΝΑ ΣΟΥ ΑΠΟ ΕΚΕΙΝΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ???? ΝΤΡΟΠΙΑΖΕΤΕ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ…ΑΛΛΑ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΑΣ ΧΩΡΙΣΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΘΕΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ »ΕΞΟΥΣΙΑΣ» ΝΤΡΟΠΙΑΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΕΙΣ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ!!!!!ΕΧΟΥΜΕ ΦΤΑΣΕΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΣΤΕ ΣΥΝΕΧΩΣ ΜΕ ΤΟ ΤΙ ΚΑΝΕΙ Ο ΔΙΠΛΑΝΟΣ ΜΑΣ!!!!ΤΟ ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΑΣ ΣΠΟΡ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΕΦΟΔΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΕΞΕΛΙΞΟΥΜΕ!!!!!!….ΞΕΧΝΑΜΕ ΑΠΟ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΑΜΕ ΚΑΙ ΜΟΛΙΣ ΓΙΝΟΥΜΕ »ΚΑΤΙ» ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΚΑΠΟΤΕ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ….
    ΕΛΕΓΧΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ!!!!!
    Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ!!! ΕΦΑΡΜΟΣΤΗΚΕ ΠΑΝΤΟΥ ΑΛΛΑ ΣΕ ΕΜΑΣ ΠΟΤΕ!!!! ΓΙΑΤΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΑ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΠΝΙΖΕΙ!!!!! ΘΑ ΤΟΥ ΠΕΣΕΙ Ο Κ….ΑΛΛΑ ΕΜΕΝΑ ΠΟΥ ΕΧΩ ΦΥΣΙΜΑ ΔΕΝ ΜΕ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΑΝΕΧΟΜΑΙ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΤΑΕΙ ΤΟΝ ΚΑΠΝΟ ΣΤΗΝ ΜΟΥΡΗ!!!! ΑΙΣΧΟΣ!!!!!
    Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΦΑΜΕ ΟΤΙ ΠΙΟΥΜΕ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΡΠΑΞΕΙ Ο Κ…ΜΑΣ!!!!ΞΕΧΑΣΕ ΝΑ ΤΟ ΓΡΑΨΕΙ ΑΥΤΟ Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΜΑΣ ΦΙΛΟΣ!!!!
    ΜΕΧΡΙ ΤΑ 17 ΕΙΜΑΣΤΕ ΨΕΥΤΟΙΔΑΝΙΣΤΕΣ ΚΑΤΕΒΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΠΛΑΚΩΝΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΓΙΝΟΜΑΣΤΕ ΟΠΩΣ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΜΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΒΟΛΕΥΤΟΥΜΕ Η ΝΑ ΜΑΣ ΒΟΛΕΨΟΥΝΕ, ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΣΟΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΜΗΔΕΝ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ.ΚΑΠΟΤΕ ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΚΑΤΑΛΗΞΑΜΕ ΝΑ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΚΑΝΑΛΙΑ!!!!!
    ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΣΕ ΜΑΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ????ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ????
    ΝΑ Η ΕΞΗΓΗΣΗ…
    Ο »ΝΟΜΟΣ» ΟΠΩΣ ΛΕΓΑΝΕ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΜΑΣ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΤΗΝ »ΤΑΞΗ» !!!!! ΟΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΟΜΟΣ ΟΜΩΣ (ΔΛΔ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ) ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΑΞΗ!!!! (ΓΙΑΤΙ ΝΟΜΟΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΛΑ ΕΜΕΙΣ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΜΕ)
    ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΒΓΑΙΝΕΙΣ ΕΞΩ ΜΕ ΤΟ ΑΜΑΞΙ ΣΟΥ ΚΑΙ ΚΟΝΤΕΥΕΙΣ ΝΑ ΤΡΑΚΑΡΕΙΣ ΜΕ ΔΕΚΑ.ΒΓΑΙΝΕΙΣ ΝΑ ΠΕΡΠΑΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΟΝΤΕΥΟΥΝ ΝΑ ΣΕ ΠΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΜΙΣΟΙ,ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΤΡΟΧΑΙΑ ΓΙΑΤΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΜΕΘΥΣΜΕΝΟΙ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΣΟΥΛΑΤΣΑΡΟΥΝ ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ, ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΖΩΕΣ, ΟΙ ΑΝΑΠΗΡΟΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΘΕΣΗ ΠΟΥΘΕΝΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΩΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΝΟΜΟΙ!!!!!!!!!!Η ΠΛΗΡΗΣ ΑΝΑΡΧΙΑ!!!!!!ΣΕ ΟΛΑ!!!! ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΑΣ ΠΑΝΤΟΥ!!! ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΤΙΠΟΤΑ!!!! Ο ΚΟΣΜΟΣ ΓΕΜΙΣΕ ΣΚΑΤΑ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΜΕ ΑΝΑΜΕΣΑ ΤΟΥΣ!!! ΑΝΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΑΥΤΑ!!!!
    ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΑΝΕΦΑΡΜΟΣΤΟΙ!!!!! ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΕΣ!!!!! ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΦΑΝΕ ΟΙ ΙΔΙΟΙ!!!! ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΟΠΟΙΕΣ ΚΑΙ ΟΠΟΙΕΣ!!! ΜΟΝΟ ΤΗΣ ΜΕΣΑΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΤΙΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΕΣ!!! ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΤΟΥΣ »ΜΕΓΑΛΟΥΣ» (ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ,ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ,ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ,ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΥΣ ΚΤΛ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΟΙ!!!!!) ΒΓΑΙΝΟΥΝΕ ΕΞΩ ΚΑΙ ΤΡΩΝΕ!!!!! ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΕΝΑΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΤΡΩΕΙ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΑΠΟ ΞΕΝΕΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΦΤΙΑΧΝΕΙ ΕΝΑ ΠΛΑΤΕΙΑΚΙ ΠΟΥ ΑΞΙΞΕΙ 5000 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΕΙ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΔΗΛΩΣΕΙ ΨΕΥΤΙΚΑ ΟΤΙ ΑΞΙΖΕΙ ΓΙΑ 500000 ΕΥΡΩ Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΥΤΗ ΕΥΛΟΓΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥ! ΟΜΩΣ Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΑΦΗΝΕΙ ΠΑΡΑΘΥΡΑΚΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΦΥΓΕΙ ΚΑΘΩΣ ΟΙ »ΑΙΡΕΤΟΙ» ΣΠΑΝΙΩΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΚΛΕΨΙΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΑΡΑΝΟΜΙΕΣ….
    ΑΦΟΥ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΑΣ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ. ΑΣ ΣΕΒΑΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΙΠΛΑΝΟ ΜΑΣ Η ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΛΙΓΟ ΝΑ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΥΜΕ.ΑΣ ΞΕΦΥΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΥΠΑΚΙ ΝΑ ΕΧΩ ΛΕΦΤΑΑΑΑΑΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΕ ΝΟΙΑΖΕΙ ΓΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΚΑΙ ΑΣ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΛΙΓΟ ΠΟΙΟΥΣ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΠΡΟΘΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ…ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΧΘΕΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΝΑΙ Ο ΧΑΖΟΣ ΠΟΥ ΠΕΦΤΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΔΗΛΑΤΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΞΥΠΝΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ!!! ΚΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΚΑΛΑ…ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΣ ΣΠΑΣΕΙ ΠΛΕΟΝ!!!!!ΔΩΣΤΕ ΤΟΠΟ ΣΤΑ ΝΙΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΝ ΕΚΕΙ ΓΑΛΟΥΧΙΣΤΕ ΤΑ ΣΑΝ ΓΟΝΕΙΣ ΜΕ ΑΞΙΕΣ ΚΑΙ ΙΔΑΝΙΚΑ…
    ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΘΕΟΥ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΑΤΕ….

  323. katia said

    ΚΑΙ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΠΟΥ Ο ΦΙΛΟΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΕΞΕΤΑΖΕΙ, ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΘΕΛΩ ΜΟΝΟ ΝΑ ΚΑΝΩ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ: ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΩ ΦΟΡΟΥΣ ΣΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΥΡΩ ΜΟΥ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΠΟΥ ΑΝΑΠΝΕΩ ΚΑΙ ΝΑ ΜΟΥ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ?????????? ΠΩΣ???????? ΑΦΟΥ ΕΓΩ ΤΟΥΣ ΤΑ ΔΙΝΩ ΣΥΝΕΧΕΙΑ!!!!!! ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ???????? ΑΣ ΜΟΥ ΕΞΗΓΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΤΡΕΛΑΘΩ!!!!!!
    ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΙΣΘΟ ΜΟΥ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΙΚΑ, Η ΚΑΘΕ 3 ΜΗΝΕΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΩ ΤΟ ΤΕΒΕ ΚΑΙ ΝΑ ΜΟΥ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΑΔΕΙΑΣΑΝ??????????? ΠΩΣ????????? ΑΦΟΥ ΕΓΩ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΤΑ ΓΕΜΙΖΩ ΠΟΙΟΣ ΤΑ ΑΔΕΙΑΖΕΙ???????????????? ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΤΡΕΛΑΘΩ!!!!!!!! ΚΟΒΟΥΝ ΤΟΝ 14ο ΜΙΣΘΟ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΘΡΑΣΣΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΦΥΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ??????? ΑΚΟΥ ΘΡΑΣΣΟΣ ΟΙ ΛΑΟΠΛΑΝΟΙ!!!!! ΟΧΙ ΡΕ ΦΙΛΕ ΚΑΤΣΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΤΑ ΛΕΣ ΚΑΛΑ!!!!!! ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΠΛΗΡΩΝΩ ΚΑΙ ΜΟΥ ΤΑ ΤΡΩΣ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΕΣΑΙ?????!!!! ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΣΟΥ ΔΙΝΩ ΕΙΝΑΙ ΔΑΝΙΚΑ!!!! ΔΑΝΙΚΑ!!!!!! ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ????? ΚΑΙ ΜΟΥ ΛΕΣ ΟΤΙ ΤΑ ΕΦΑΓΑΝ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΙ,ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΑΝΗΚΑΝ ΟΜΩΣ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ???? ΚΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΜΟΥ???? ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΛΕΦΤΑ???? ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΑ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΥΩ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΒΓΑΛΩ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΑ ΔΩΣΩ???? ΤΟΣΟ ΘΡΑΣΣΟΣ??????? ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΟΝΤΑΙ ΟΤΙ ΜΑΣ ΕΚΛΕΒΑΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΥΟ ΚΟΜΑΤΑ???? ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΚΟΥΜΕ ΑΠΑΘΕΣΤΑΤΟΙ ΣΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΚΑΙ ΚΑΘΕ 4 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥΣ ΞΑΝΑΒΑΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΚΛΕΨΟΥΝ ΠΑΛΙ ΞΑΝΑ ΚΑΙ ΞΑΝΑ ΤΟΣΟ ΕΘΙΣΜΕΝΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΙΣ ΦΑΤΣΕΣ ΤΟΥΣ??????? ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥΘΕΝΑ???? ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!!!! ΔΛΔ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΟ ΠΛΕΟΝ!!!!!!ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΜΑΙ 22 ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΝ ΣΑΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΕΡΙΕΡΓΟ!!! ΚΑΙ ΤΡΕΜΩ ΟΤΙ ΣΤΑ 60 ΜΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΩ ΣΥΝΤΑΞΗ!!! ΘΑ ΜΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΟΤΙ ΔΙΝΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΦΑΝΤΑΡΟΥΣ(8 ΕΥΡΩ ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΩΝ ΟΠΛΩΝ ΓΙΑ ΟΣΑ ΤΟΥΣ ΕΧΩ ΔΩΣΕΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ)ΚΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΠΕΘΑΝΩ ΤΗΣ ΠΕΙΝΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΨΑΣ Η ΘΑ ΑΡΡΩΣΤΗΣΩ ΣΤΗ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ!!!!! ΠΟΙΟΣ ΜΕ ΠΤΩΧΕΥΣΕ?????????????? ΑΦΟΥ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΕΓΩ ΔΙΝΩ ΚΑΙ ΔΙΝΩ ΣΥΝΕΧΕΙΑ!!!!!!!! ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ 800 ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΝ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΝΑ ΜΟΥ ΔΙΝΕΙ ΜΕ ΠΤΥΧΙΟ,ΝΑ ΜΟΥ ΚΟΨΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΑ????? ΤΟΝ 14ο???? ΑΛΛΑ ΕΓΩ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΩ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΙΝΩ ΛΕΦΤΑ ΟΜΩΣ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ, ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ, ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΟΙ ΝΑ ΤΑ ΤΡΩΝΕ ΣΤΟ ΜΠΑΛΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ???? ΚΑΙ ΓΩ ΝΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΑΩ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΩ,ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΧΡΗΜΑΤΑ????? ΣΥΝΕΛΘΕΤΕ ΟΛΟΙ!!!!!!!!!!!!!!!! ΒΑΛΤΕ ΜΥΑΛΟ ΓΙΑΤΙ ΧΑΝΟΜΑΣΤΕ!!!!!!! ΧΑΘΗΚΑΜΕ!!!!!! ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΓΕΝΙΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΧΟΥΝ ΟΥΤΕ ΜΙΣΘΟ ΟΥΤΕ ΣΥΝΤΑΞΗ ΟΥΤΕ ΤΙΠΟΤΑ!!!!!!!! ΚΑΘΑΙΡΕΣΤΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΑΛΙΟΥΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΦΑΓΑΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΚΑΙ ΜΑΣ ΠΤΩΧΕΥΣΑΝ ΣΑΝ ΚΡΑΤΟΣ ΖΩΝΤΑΣ ΟΜΩΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΠΛΟΥΣΙΟΠΑΡΟΧΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΧΛΙΔΗ ΤΟΥΣ,ΕΝΩ ΕΜΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΠΟΝΟ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΜΑΣ….ΜΑΥΡΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΤΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟΜΑΤΙΣΜΟ!!!!!! ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΤΟ!!!!!!! ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ!!!!!!!!!ΜΟΝΟ ΕΜΕΙΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΙΩΞΟΥΜΕ ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΕ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΠΟΤΕ ΑΝ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ!!!!!!ΑΣ ΓΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΜΙΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ!!!!! ΚΑΤΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!!!!!!! ΚΑΙ ΑΣ ΜΠΟΥΝ ΝΕΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΕ ΑΛΛΑ ΜΥΑΛΑ…ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ!!! ΣΕ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΦΑΜΕ!!!!!!! ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΣΤΟ 2010!!!!!!!!!! ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΜΑΣ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ !!!!!! ΑΝΗΚΩ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΝΑ ΦΑΕΙ!!!! ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΝΑ ΖΗΣΕΙ!!!! ΚΑΙ ΟΤΙ ΒΓΑΖΕΙ ΘΑ ΤΗΣ ΤΟ ΠΕΡΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΦΟΡΩΝ!!!!!!!! ΣΩΣΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ !!!!!!!!! ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΓΕΝΙΕΣ!!!!!!!!! ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΟΛΩΝ ΜΑΣ!!!!!!! ΑΣ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΟΥΜΕ ΟΛΟ ΑΥΤΟ SOS ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΜΕ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΟΡΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΚΑΙ LIFESTYLE ΕΚΠΟΜΠΩΝ….. ΗΜΑΡΤΟΝ ΘΕΕ ΜΟΥ….. ΔΩΣΕ ΜΟΥ ΚΟΥΡΑΓΙΟ…. ΟΣΟ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΣΤΕ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΘΛΙΟΥΣ ΤΗΣ TV ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΒΟΗΘΑΜΕ ΝΑ ΘΥΣΑΥΡΙΣΟΥΝ ΜΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΘΕΑΜΑΤΙΚΟΤΗΤΕΣ,ΕΜΕΙΣ ΠΤΩΧΕΥΟΥΜΕ ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ….ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ Η ΓΙΑΤΙ ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΔΕΧΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΔΡΑΣΟΥΜΕ….
    ΦΙΛΕ ΓΕΡΜΑΝΕ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ.
    ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΞΙΟΙ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΑΣ

  324. Ιωάννης said

    Νέος γύρος συζήτησης για το θέμα αρχίζει. Προτείνω η έγκυρη μετάφραση να σταλεί τόσο στο troktiko όσο και στην εφημερίδα Πατρίς
    http://troktiko.blogspot.com/2010/03/focus_11.html

  325. Αντρέας said

    Ο άνθρωπος που έγραψε το άρθρο αν και σε πολλά σημεία δεν έχει άδικο, τελικά μου αφήνει μια ξινή γεύση.
    Πρώτον γιατί βρίσκω ότι σε κάποια θέματα δεν είναι όσο ενημερωμένος θα έπρεπε και δεύτερον γιατί έχει διαστρεβλωμένη και μεροληπτική αντίληψη της πραγματικότητας.
    Το λέω αυτό γιατί αν θεωρήσουμε τα σχόλια του για τις τέχνες οριακά αποδεκτά, σίγουρα είναι απαράδεκτα τα σχόλιά του για το φαγητό. Ε, όχι να μας πουν και οι κρυόκωλοι για τη μάσα!!
    Ο άνθρωπος θεωρεί ώραιο φαγητό όποιο έχει αστέρι michelin. Έλεος. Το ίδιο κάνει και με τη μουσική θεωρώντας σημαντικούς μόνο τους κλασσικούς προφανώς και υποβαθμίζοντας τελείως τη λαική μουσική.
    Μόνο και μόνο από αυτά, βρίσκω το άρθρο μέτριο εως κακό και τον συγγραφέα του αδαή και ελιτιστή.
    Και για να τελειώνουμε αυτό το παραμύθι, ναι ρε τα ξίνουμε εδω κάτω. Γιατί μπορούμε! Αν ζούσαμε και εμείς στις μίζερες κωλοχώρες σας μπορεί να δουλεύαμε απο το πρωί ως το βράδυ, να ακούγαμε κοντσέρτα και να βρίσκαμε την πάπια με πορτοκάλι το απόλυτο έδεσμα…

  326. Rodia said

    Συγγνωμη που επανερχομαι, αλλα δεν θυμαμαι να αναφερθηκε καπου ποιος το εγραψε αυτο το αρθρο…
    Μηπως ο Walter Wüllenweber, που εγραψε την επανορθωτικη επιστολη; –>> http://berlin-athen.de/index.php?id=205&tx_ttnews%5Btt_news%5D=1473&tx_ttnews%5BbackPid%5D=78&swb=7a1da&cHash=36c87410d72025ef195c65b3bd33bf65

    Αν μπορεις, Νικο, γραψε και το ονομα του συγγραφεα του άλλου, του χιουμοριστικου κειμενου, μη μπερδευόμαστε. Ευχαριστω :)))

  327. sarant said

    Ροδιά, το λινκ δεν βγάζει σε επιστολή.

    Ο χιουμοριστικός είναι ο Klaus Bötig.
    Ο παρακμιακός είναι ο Micjael Klonovsky.

  328. […] ότι αν θιγόμαστε από ένα δημοσίευμα (που στην τελική φαίνεται ότι δεν ήταν και όσο υβριστικό νομίσαμε) και μηνύουμε το περιοδικό, τότε γιατί να μην […]

  329. Καλαχώρας Λεώνικος said

    Έρχομαι αργά να σχολιάσω. Προφανώς το άρθρο ξεχάστηκε. Εντούτοις το βρίσκω αρκετά αντικειμενικό ως προς ορισμένα κακώς κείμενα, καθόλου ενοχλητικό αλλά λίγο ενημερωμένο. Εάν ο συντάκτης του είχε διαβάσει το Αθηναίων Πολιτεία του Αριστοτέλους, θα έβρισκε ότι οι έλληνες δεν άλλαξαν καθόλου. Ήσαν εξίσου εμετικοί και τότε και τώρα. Το ίδιο όμως συμβαίνει και στους λαούς της Ευρώπης. Ὀταν ο Αριστοτέλης μιλούσε για την χαμηλότερη πνευματικότητα των βορείων συνέκρινε στίφη που μετακινούνταν και πλιατσικολογούσαν με εδραίους πληθυσμούς που αναγκάστηκαν να καλλιεργήσουν τη γη γιατί δεν είχαν να πάνε πιο πέρα, είχαν μπροστάτους θάλασσα. Δηλαδή συνέκρινε ανόμοια πράγματα. Εκ παραλλήλου αγνοούσε ότι οι ίδιοι που διέλυσαν την Ελλαδική 1 κι έφεραν το σκοτάδι της Ελλαδικής 2, δημιούργησαν την κλασική Ελλάδα λίγο αργότερα. Οι ευρωπαίοι για να περάσουν από το στίφος στο κλασικό ύφος χρειάστηκαν πολύ περισσότερους αιώνες. Άλλο μεγάλο λάθος είναι τα της έκβασης του Πελοποννησιακού πολέμου. Όντως η μεγαλοψυχία των σπαρτιατών εξέπληξε τους αθηναίους οι οποίοι λοταν έφτασε η Πάραλος με το θλιβερό άγγελμα ξεχύθηκαν στους δρόμους θρηνώντας για την επικείμενη σφαγή, που ποτέ δε συνέβη. Οι σπαρτιάτες είχαν ξεχάσει για ποιο λόγο πολεμούσαν και πιθανώς μέσα σ’ αυτά τα εικοσιοκτώ χρόνια είχαν γίνει τόσες αλλαγές που δεν είχε νόημα να εξαλείψουν την Αθήνα. Γκρέμισαν (τρόπος του λέγειν) τα τείχη κι εγκατέστησαν ένα καθεστώς το οποίο έφερε τόσα δεινά στη χώρα που όταν κατελήθη στο μισό χρόνο από τη χούντα του Παπαδόπουλου, ούτε οι ίδιοι που το εγκατέστησαν δε φρόντισαν να το υπερασπιστούν. Κι ευτυχώς που δε νόκησαν οι αθηναίοι. Αν είχαν νικήσει οι Αθηναίοι πιθανότατα θα είχαν εξαλείψει τη Σπάρτη (πρόγευση το ηβηδόν της Μήλου) και, ακόμα χειρότερο, θα είχαν πνίξει τη Μακεδονία και οι πέρσες θα ήσαν μέχρι σήμερα στη Μ. Ασία και δε θα είχε υπάρξει ελληνιστική εποχή, αλεξανδρινός ελληνισμός, ελληνόφωνος Χριστιανισμός, Νεοπλατωνισμός και όλα όσα συνιστούν την υλική βάση του λεγόμενου Ελληνο-ρωμαϊκού και ευρωπαϊκού πολιτισμού. Άλλο λάθος είναι ότι η οθωμανική κατάκτηση κατέστρεψε το ελληνικό πνεύμα. Οι σελτζούκοι αυτοαποκαλούνταν Ρουμί, και αν δεν ήταν το Ισλάμ στη μέση, η διαδοχή των αυτοκρατόρων δε θα επηρέαζε την Αυτροκρατορία όπως δεν την επηρέασαν τόσοι αρμένιοι, ίσαυροι και άλλοι. Οι Λασκαρήδες με τη βοήθεια οθωμανών ατάκτων ανακατάλαβαν την Κωνσταντινούπολη και έφεραν σε τέλος την Λατινοκρατία.
    Κοντολογίς, το άρθρο δεν είναι ούτε καλό ούτε κακό. Είναι ένα μέτριο αρθράκι και πολύ ασχοληθήκαμε μαζί του. Γράφει και το Nitro τέτοια (ή θα μπορούσε)

  330. Καλαχώρας Λεώνικος said

    Είδα κάτι από τον @Αντρέα κι επανέρχομαι επειδή ξεχασα πριν.
    Όσο για τα όσα λέει για την Τέχνη και τη Μουσική.
    Ο συντάκτης του άρθρου προφανώς δεν ξέρει τη διαφορά μεταξύ (κατασκευασμένης) φήμης και δημιουργίας ή τη διαφορά μεταξύ εμπορευματοποίησης και έμπνευσης. Αν δεν είχαν υπάρξει η Γαλλία και η Ισπανία με τις επαναστάσεις και αντεπαναστάσεις τους και με την εισροή ξένων και η Ρωσία με τις κραυγαλαίες αντιθέσεις της προ κι επί Σοβιέτ, θα ζούσαμε ακόμα κατω από τον ακαδημισμό του Μονάχου στα εικαστικά. Ο Βαν Γκοχ, η απόλυτη μοναδικότητα στη ζωγραφική, δεν ήταν γερμανός, αυτό βεβαίως δε σημαίνει τίποτα, είναι κατά τύχη. Ο Ντελβώ ήταν γάλλος. Δυστυχώς ή ευτυχώς η τέχνη έχει κάτι κοινό με τους βάλτους. όπου έχει πολλή ζωή, μυρίζει έντονα. Επιπλέον ο άνθρωπος δεν ξέρει τους ελληνες ζωγράφους. Δε θέλω ν’ αναφέρω ονόματα, γιατί θα πω δέκα και θα αδικήσω διακόσιους, αλλά ενδεικτικά: Ποιον Μόραλη ή Στέρη έβγαλε η Γερμανία;
    Και μόλις και μετά βίας συγκρατούμαι να μην αραδιάσω σαράντα ονόματα που λείπουν από τη Γερμανία. Η Πολωνία και η Τσεχία έχουν πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον, και δεν τους ξέρει κανείς, όπως αγνοούμε του ρουμάνους και τους βουλγάρους. Διαθέτω μεγάλες σειρές από βιβλία αφιερωμένα σ’ αυτούς και το έργο τους. Ποιος ξέρει τον Γκουτζιασβίλι και τον Πιροσμάνι; Αμ… είναι γεωργιανοί.

    Για τη μουσική: Τι νομίζετε, πραγματικά, ότι είναι η κλασική μουσική συγκρινόμενη με την βυζαντινή κι εν συνεχεία με την απίσυ=τευτη σε ποικιλία, πλούτο και μέγεθος παραγωγή ελλήνων, τούρκων, αρμενίων, αζέρων, αλανών, κούδρων, καρβέλων συνθετών εκκλησιαστικής, σουφικής και κοσμικής μουσικής των αιώνων 15-18; Ἐνα αναμάσημα της δικής τους λαϊκής μουσικής, με ευφυά arrangements μεθοδολογία, πανάκριβα όργανα και περίλαμπρες αίθουσες συναυλιών; Την καλή μουσική δεν την κάνει το Stradivarius και το Amati. Την κάνει και ο κεμεντζές, αρκεί να υπάρχει έμπνευση, συμμετοχή, ταλέντι και παράδοση. Ο συντάκτης του άρθρου μπερδεύει αφελώς την Πόζα με την Ουσία και το αντίτιμο του εισιτηρίου με το άκουσμα. Κι άλλη μια ερώτηση: Πώς ξέρει πώς ακούνε αυτοί που συνωστίζονται στη Scala ή στη Βιέννη; Ασφαλώς οι αίθουσες αυτές συντηρούνται από πωλήσεις πολύ περισσοτέρων εισιτηρίων προς ‘παρόντες’ από ό,τι προς ‘ακούοντες’. Στη Ελλάδα δεν είχαμε όντως βασιλίσκους, κάτι αντίστοιχο ε τους φυλάρχους της Αφρικής, σε κάθε χωριό να χτίσουν και μια αίθουσα, γιατί δεν είχαμε δουλοκτησία φεουδαρχικού ή ρωσικού τύπου. Η οθωμανική κυριαρχία, στην αρχή τουλάχιστο, διότι η έκπτωση της αυτοκρατορίας ήρθε κάποτε, ήταν πεφωτισμένη δεσποτεία, πολύ προοδευτικότερο πολίτευμα από το σύγχρονό του ευρωπαϊκό.
    Ο Όμηρος ποτέ δεν εκτελέστηκε σε αίθουσες αλλά σε πανηγύρια, με κοινό που καθόταν στο γρασίδι, αλλά ταυτιζόταν με τον ποιητή. Και μουσική είναι μία, η δημώδης, η πηγαία, όπως ο έρωτας. Τα υπόλοιπα είναι επεξεργασία. Τα μήλα που τ’ αγοράζουμε συσκευασμένα σε πλαστικές υποδοχές δεν έπαψαν να σαπίζουν. Η ποιότητα των πραγμάτων κρίνεται από τα υλικά, δηλαδή από την αντοχή τους, σαν τα διαμάντια, και ὀχι από το περιτύλιγμα.
    Θα ήθελα να ρωτήσω τον συντάκτη αυτού του άρθρου να μου αναφέρει πέντε γεωργιανούς και πέντε πέρσες ποιητές, ή δέκα άραβες, απλά για να τον πείσω ότι δεν έχει ακόμα γνωρίσει τον κόσμο.

    Πρέπει κάποιος να με σταματήσει νομίζω. Α! Η γυναίκα μου!

  331. Βάγια said

    Εντάξει, δεν έχω διαβάσει πιο σουσουδίστικο κείμενο! Είναι τόσο ψηλομύτικο που νομίζεις ότι θα αναφωνήσει ο γράφων «πτωχοί άνθρωποι!», όπως έλεγε η μαντάμ Σουσού τους κατοίκους του Βούθουλα!
    Έχει και κάποια σωστά στοιχεία, όπως το πανταχού παρόν πρόβλημα της άναρχης δόμησης, τις πυρκαγιές και το πρόβλημα με τους σεισμούς, όπου, ενώ υπάρχει νομοθεσία, αυτή συχνά δεν εφαρμόζεται.
    Κατά τα άλλα όμως, προσπαθεί να μας πείσει ότι η ιστορία της Ελλάδας σταμάτησε στον Πελλοπονησιακό Πόλεμο κι από εκεί και μετά όλα πήγαιναν απ’ το κακό στο χειρότερο. Εννοείται ότι σήμερα υπάρχουν πολλά προβλήματα στην Ελλάδα (πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά), αλλά αυτή η υπεράνω σύγκριση δεν λέει τίποτε! Και για τα ευρωπαϊκά έθνη, αν συγκριθούν με την αναγέννηση ή έστω με την Ρωμαική εποχή, θα βρεθούν υποθέτω, σε μειονεκτική θέση κι αυτά. Περιόδους ακμής και παρακμής συνάντησαν όλοι οι λαοί και τα κράτη.
    Παρατραβηγμένα είναι αυτά που λέει για τη λογοτεχνία, τη ζωγραφική και … τη μαγειρική. Αν η σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία δεν υπάρχει, τότε γιατί δώσανε Νόμπελ στο Σεφέρη και τον Ελύτη; Επίσης, έχουν γίνει μεταφράσεις λογοτεχνικών βιβλίων της Άλκης Ζέη σε ένα σωρό ευρωπαϊκές γλώσσες.
    Από ζωγράφους, να αναφέρω π.χ τον Τσαρούχη, αλλά και τόσους άλλους.
    Για το σινεμά, να θυμίσω ότι η ταινία Κυνόδοντας του Λάνθιμου ήταν υποψήφια για Όσκαρ.
    Για τη μαγειρική που λέει πρέπει να πω ότι σίγουρα δεν έχουμε «υψηλή κουζίνα», αλλά α. μέσα σε τόσο πολυτάραχη ιστορία που να βρεθούν τα μέσα για ανάπτυξη υψηλής κουζίνας β. το καλοκαίρι μια χαρά την τρώνε γ. έχουμε τον Παρλιάρο που είναι υψηλή ζαχαροπλαστική!(χαμογελάκι)

Σχολιάστε