Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Η αντιισλαμική συκοφαντία για το αγοράκι που τάχα του έκοψαν το χέρι

Posted by sarant στο 21 Μαρτίου, 2011


Το ηλεμήνυμα που πήρα έδειχνε μια σειρά από πεντέξι φωτογραφίες, με πρώτη αυτήν που βλέπετε αριστερά, και με μεγάλα γράμματα έλεγε:

Ένα 8χρονο παιδί πιάστηκε σε μία αγορά στο Ιράν να κλέβει ψωμί.
– Στο όνομα του Ισλάμ το παιδί πρέπει να τιμωρηθεί, ένα αυτοκίνητο θα πατήσει το χέρι του.
Θα χάσει για πάντα τη δυνατότητα να ξαναχρησιμοποιήσει το χέρι του.
– Είναι αυτή θρησκεία ειρήνης και αγάπης;

Στις επόμενες φωτογραφίες, που είναι παρμένες από πιο κοντά, βλέπουμε τη ρόδα του αυτοκινήτου να πλησιάζει το χέρι του παιδιού, που ακουμπάει πάνω σ’ ένα κιλίμι, το παιδί να σφίγγει τα δόντια, και ύστερα τη ρόδα να περνάει πάνω από το χέρι (και να κρύβει το πρόσωπο του παιδιού). Συνολικά το ηλεμήνυμα έχει πέντε φωτογραφίες, και ακολουθεί η εξής έκκληση:

Προωθήστε το σε όλους, για ενημέρωση.
Πρέπει να σταλεί παγκοσμίως!
Ακόμα και αν αυτό το μήνυμα έχει σταλεί σε σας πάνω από μία φορά, απλά συνεχίστε να το προωθείτε!

Κι εσείς, επειδή κάπου έχει πάρει το αυτί σας ότι ο ισλαμικός νόμος προβλέπει την ποινή του ακρωτηριασμού για τους κλέφτες, το πιστεύετε, προωθείτε το μήνυμα σε όλους τους γνωστούς σας, κι αρχίζετε να βλέπετε με πιο καλό μάτι τις υστερικές στριγγλιές του Άδωνη και τα κηρύγματα μίσους του Σεραφείμ, αφού αυτοί οι βάρβαροι κόβουν τα χέρια των μικρών παιδιών.

Αν έτσι κάνατε, μόλις πέσατε θύμα μιας αισχρής (και χοντροκομμένης) συκοφαντίας.

Οι φωτογραφίες είναι εντελώς αληθινές, έχουν πράγματι παρθεί στο Ιράν, δεν τους έχει γίνει κανένα μοντάζ. Η λαθροχειρία βρίσκεται στην περιγραφή.

Αυτό που βλέπετε, δεν είναι η δημόσια εκτέλεση του ακρωτηριασμού, είναι απλούστατα μια σκηνή από υπαίθρια παράσταση. Ο άντρας με το μικρόφωνο, στην πρώτη φωτογραφία (ίσως είναι ο πατέρας του αγοριού) μαζεύει πελάτες, ενώ στη συνέχεια το παιδί κάνει το νούμερό του -δεν ξέρω πώς το κάνει, πάντως το βέβαιο είναι ότι δεν παθαίνει τίποτε, δεν ακρωτηριάζεται, την επόμενη μέρα θα είναι πάλι εκεί ή σε μιαν άλλη πλατεία να δώσει παράσταση για να βγάλει το ψωμί του.

Πώς καταλαβαίνουμε ότι δεν πρόκειται για ακρωτηριασμό; Καταρχάς, αν θέλεις να κόψεις χέρι, δεν θα χρησιμοποιήσεις… αυτοκίνητο! Υπάρχουν σπαθιά, τσεκούρια, μπαλτάδες γι’ αυτή τη δουλειά, το χέρι το βάζεις ν’ ακουμπάει σε πάγκο, έτσι γίνονται αυτές οι δουλειές. Δεύτερον, έστω ότι αποφάσισες να χρησιμοποιήσεις αυτή την ανορθόδοξη μέθοδο: το κιλίμι τι το θες; Φοβάσαι μην γρατζουνιστεί το χέρι του παιδιού από τα χαλίκια; Τρίτον, δεν είναι περίεργο που δεν υπάρχει κανείς ιμάμης, δικαστής, με επίσημη στολή, να παρακολουθεί την εκτέλεση της ποινής, παρά μόνο κάτι τυχαίοι;

Τελευταίο και σπουδαιότερο: όπως ξέρουμε, τους κλέφτες τούς κόβουν το δεξί χέρι -όμως στη φωτογραφία η ρόδα πατάει το αριστερό χέρι του παιδιού!

Αφού λοιπόν μας μπουν ψύλλοι στ’ αυτιά, πηγαίνουμε σε έναν από τους έγκυρους ιστότοπους που ειδικεύονται στην καταχώρηση ιντερνετικών μύθων, και πράγματι επιβεβαιώνουμε αυτό που είχαμε υποψιαστεί. Πρόκειται για μύθο, που μάλιστα κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο από το 2004, όπως διαβάζουμε στο snopes.com, όπου μπορείτε να δείτε και όλη τη σεκάνς των φωτογραφιών, μαζί και μια τελευταία φωτογραφία μετά το κόλπο, που παρουσιάζει το αγόρι αρτιμελές! Σε έναν άλλο αντιμυθικό ιστότοπο, διαβάζουμε (εδώ η τρίτη σελίδα του άρθρου) ότι τις φωτογραφίες τις παρουσίασε αρχικά το ιρανικό πρακτορείο τύπου Peykeiran και τις έβγαλε ο φωτογράφος Siamak Yari. Μάλιστα, κάποιος έστειλε ηλεμήνυμα στο ιρανικό πρακτορείο, που τους απάντησε «μα, δεν διαβάσατε το συνοδευτικό κείμενο που εξηγούσε ότι πρόκειται για παράσταση δρόμου;» -το συνοδευτικό κείμενο, βέβαια, ήταν στα Φαρσί. Maareke giry λέγονται πάντως τα μαγικά του δρόμου.

Ο κόκκος αλήθειας που υπάρχει στο συγκεκριμένο ψέμα είναι ότι, πράγματι, ο ισλαμικός νόμος προβλέπει ακρωτηριασμό, κοινώς κόψιμο του χεριού, για κλοπές. Όπως όμως διαβάζουμε σε έναν σουνιτικό ιστότοπο, για να επιβληθεί η ποινή πρέπει ο δράστης να έχει φτάσει στην εφηβεία και να έχει κλέψει κάτι που να αξίζει πάνω από ένα δηνάριο (ή δέκα ντιχράμ ή 4,374 γραμμάρια χρυσό). Βάρβαρος νόμος ίσως, αλλά ολοφάνερα κανένα οχτάχρονο αγοράκι δεν θα μπορούσε βάσει του ισλαμικού νόμου να καταδικαστεί σε ακρωτηριασμό -πολύ περισσότερο αν έκλεψε κάτι τόσο φτηνό όσο μια φρατζόλα.

Λοιπόν, λαθροχειρία -και αναρωτιέμαι πόσο διεστραμμένο μυαλό πρέπει να είναι αυτός που βλέπει τις φωτογραφίες από την παράσταση δρόμου και χαλκεύει τη συκοφαντία με το παιδί που του κόψαν το χέρι. Το ίδιο διεστραμμένος με εκείνον που έβγαλε τη συκοφαντία για τις ανήλικες νύφες της Χαμάς, θα μου πείτε. Προσωπικά, από όλες τις μονοθεϊστικές θρησκείες περισσότερο αντιπαθώ τον ισλαμισμό, αλλά σκέφτομαι ότι για να γίνεται στόχος τόσο ταπεινών επιθέσεων, δεν μπορεί, κάτι καλό θα έχει.

Το ενδιαφέρον είναι ότι στο ίδιο μαζικό συκοφαντικό ηλεμήνυμα αναφέρθηκε χτες, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Δρόμος της Αριστεράς», ο Αλέκος Αλαβάνος. Πήρε, λέει, το ίδιο ηλεμήνυμα, που του το προώθησε ένας παλιός (και νυν) σύντροφός του, με την ατάκα «Να τον χαίρεστε τον πολυπολιτισμό που θέλετε να φέρετε στην Ελλάδα». Ο Α. Αλαβάνος, επειδή δεν είναι δουλειά του και επειδή ίσως δεν έχει αναπτύξει την υγιή δυσπιστία που κάθε περπατημένος στο Διαδίκτυο έχει, αποφεύγει να πάρει θέση ως προς τις φωτογραφίες, ίσως είναι αληθινές, ίσως φτιαχτές, λέει. Ίσως τον αδικώ, το άρθρο του έχει μεγάλο ενδιαφέρον και μπορείτε να το διαβάσετε εδώ, όχι από το σάιτ του Δρόμου (δεν κατάφερα να βρω πώς μεγαλώνουν οι σελίδες!) αλλά από το Πολιτικό Καφενείο (προηγούνται βιντεάκια από ομιλία του Α.Αλ. σε εκδήλωση).

Ο Ουμπέρτο Έκο έχει γράψει παλιότερα για μια εκπομπή που κατασκεύασε πειραματικά ένα ντοκιμαντέρ που έδειχνε τη δήθεν «σοβιετική επανάσταση στο Λουξεμβούργο», συρράπτοντας αποσπάσματα από διάφορα άσχετα δελτία ειδήσεων: για παράδειγμα, ο επικεφαλής των υποτιθέμενων σοβιέτ του Λουξεμβούργου ήταν ένας Άγγλος συνδικαλιστής ανθρακωρύχος! Μόνο που εκείνο ήταν πείραμα για τις δυνατότητες χειραγώγησης που δίνει η εικόνα, εδώ έχουμε την πρακτική εφαρμογή.

Πολλά είπα και πρέπει να κλείνω. Έστω ότι το παιδί ήταν όχι 8χρονο αλλά 17χρονο, έστω ότι δεν είχε κλέψει μια φρατζόλα ψωμί αλλά, ας πούμε, ένα γεμάτο πορτοφόλι. Και πάλι δεν είναι σίγουρο ότι θα του έκοβαν το χέρι, δεν εφαρμόζεται πάντοτε η σαρία. Όμως, δεν παύει να είναι βάρβαρη τιμωρία. Αλλά υπάρχουν διάφορα είδη βαρβαρότητας. Για παράδειγμα, ο Νίκος Τσουβαλάκης, άνεργος, άπορος, απείθαρχος, μεσήλικας, έκλεψε δυο λάπτοπ από ένα πολυκατάστημα κι έφαγε εφτά χρόνια φυλακή. Δεν είναι κι αυτό βαρβαρότητα;

Έχει και χειρότερα. Ο αδελφός του ο Θόδωρος, που ήταν συνεργός του στην ίδια υπόθεση, έφαγε τέσσερα χρόνια. Όταν θέλησε να εξαγοράσει το υπόλοιπο της ποινής του, το δικαστήριο όρισε να εξαγοράσει την ποινή προς 10 ευρώ την ημέρα, σύνολο 5.800 ευρώ, ενώ ο νόμος δίνει δυνατότητα για λιγότερο. Και πράγματι, ο γνωστός τραγουδιστής Τόλης Βοσκόπουλος, εξαγόρασε την ποινή των τριών ετών που του είχε επιβληθεί για τη γνωστή υπόθεση φοροδιαφυγής, προς πέντε ευρώ την ημέρα! Αυτό, τάχα, δεν είναι βαρβαρότητα;

Μόνο που είναι βαρβαρότητα που δεν μας ενοχλεί, ίσως επειδή λογαριάζουμε μέσα μας, οι περσότεροι, πως αν γίνει καμιά στραβή, θα έχουμε την τύχη του Βοσκόπουλου και όχι του Τσουβαλάκη. Και κατά τα άλλα κουνάμε το κεφάλι για τη βαρβαρότητα των μωαμεθανών που κόβουν χέρια από οχτάχρονα αγόρια και παντρεύουν εννιάχρονα κορίτσια.

Υστερόγραφο: Στο γράψιμο του άρθρου με βοήθησε ανάρτηση της φίλης Βασιλικής Μετατρούλου στο Facebook.

133 Σχόλια to “Η αντιισλαμική συκοφαντία για το αγοράκι που τάχα του έκοψαν το χέρι”

  1. Mindkaiser said

    Συγχαρητήρια για τη σημερινή ανάρτηση.

  2. Χρηστος Κ. said

    Μου θυμισε τον μαζικο γαμο ανηλικων κοριτσιων. Δεν εχουν τελειωμο τα λερναια.

  3. Πας μη έλλην ( Χ.Ο. ) βάρβαρος !!

  4. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    Μπράβο.
    Καλύτερα όχι μωαμεθανοί (οι ίδιοι το θεωρούν προσβλητικό, απ’ όσο γνωρίζω εκ πείρας), παρά μουσουλμάνοι.

  5. gazakas said

    Χωρίς να έχω μπροστά μου τη «Σημειολογία στην καθημερινή ζωή» του Έκο, όπου αναφέρεται και το περιστατικό, και με την πιθανότητα να υπάρχουν δύο παρόμοιες εκπομπές, είμαι σίγουρος ότι θυμάμαι το σχετικό πείραμα, μόνο που ήταν για το Λιχτενστάιν και όχι για το Λουξεμβούργο.

    Κατά τ’ άλλα, εμένα πιο μεγάλη εντύπωση από αυτούς που εφευρίσκουν τέτοιες αηδίες μου κάνουν όσοι τις διακινούν ανενδοίαστα…

  6. Το τι αηδίες κυκλοφορούν ως chainletters δεν περιγράφεται. Αλλά όπως λέει ο φίλος από πάνω το πρόβλημα είναι στους κρίκους της αλυσσίδας που τα αναπαράγουν, όχι στους εμπνευστές. Γιατί είναι έτοιμοι να πιστέψουν οτιδήποτε ακουμπά σε ντεμέκ ανθρωπισμούς αισθητικής τηλεδράματος.

  7. sarant said

    Ευχαριστώ για τα πρώτα σχόλια!

    Ίσως κρίνουμε αυστηρά όσους (όχι κακοπροαίρετα) αναμεταδίδουν τα αλυσιδωτά ηλεμηνύματα -δεν έχουν όλοι αναπτύξει τα ίδια αντισώματα στο «δήθεν κύρος» των ειδήσεων αυτών.

  8. rogerios said

    Οικοδεσπότη, ξανά εύγε! Δεν υπάρχει τίποτε ωραιότερο από το να καταρρίπτονται μύθοι, ψεύτικες ιστορίες κι άλλα ωραία που μας σερβίρονται σε μεγάλες δόσεις.

    Πάντως, ανέκαθεν μου έκανε εντύπωση το πόσο εύκολα πιστεύουν όλα αυτά τα παραμύθια άνθρωποι κατά τα λοιπά σοβαροί και – σ΄ άλλες περιπτώσεις – αρκούντως δύσπιστοι. Κι όχι μόνο το πιστεύουν, αλλά τα προωθούν και σε κάθε φίλο και γνωστό…

  9. ο Μήτσος said

    Νίκο, πολύ καλό επίκαιρο και ψύχραιμο το blog σου πάντα! Σε βρήκα ψάχνοντας το Internet για λερναία. Χαίρομαι που διατηρείς τον αντιλερναϊσμό σου.

  10. Rooster said

    Εγώ πάντως θα την πω την αμαρτία μου. Δεν καταλαβαίνω την λογική της ανάρτησης. Συμφωνώ οτι υπάρχει αντι-ισλαμική προπαγάνδα αλλά αυτό τι ακριβώς σημαίνει; Μήπως έχει πάει κανείς απο τους διθυραμβολόγους του άρθρου στο Ιράν ή στην Τουρκία να δει τι γίνεται από ηλιθίου επιπέδου αντι-δυτική προπαγάνδα? αμφιβάλλω σφόδρα! Ηλίθια προπαγάνδα θα υπάρχει παντού και πάντα. Δεν είδα όμως την ίδια σπουδή κατακεραύνωσες στο γνωστό email της χρεωκοπίας, σε άλλα ιστολόγια μάλιστα διέκρινα και ειρωνεία του ίδιου τύπου με αυτή στον τέλος του email για τον βοσκόπουλο και τον Τσουβαλάκη. Το πρόβλημα όμως είναι δομικό, στο Ισλαμ ο νόμος αυτός υπάρχει, και όταν δεν εφαρμόζεται είναι η εξαίρεση ενώ εδώ η βαρβαρότητα δεν είναι νόμος όσο και αν κάποιος θέλει να το πιστεύει. Έχω αγαπητέ Νίκο διακρίνει έντονη πολιτικολογία και στα δύο (γλωσσικού περιεχομένου) βιβλία σας που έχω διαβάσει αλλά δεν έδινα τόση σημασία λόγω του χιούμορ και της αξιοσύνης σας στην γλώσσα. Αν θέλετε όμως να κάνετε πλέον πολιτική παρέμβαση, πρώτον καλό θα ήταν να ενημερώσετε τους αναγνώστες και δεύτερον να ασχοληθείτε με τους λόγους για τους οποίους έχουμε τραγική δικαιοσύνη στην Ελλάδα. Η πλειονότητα των ανθρώπων που απαρτίζουν το δικαστικό σώμα (και κυρίως τους φοιτητές της σχολής δικαστών) στην Ελλάδα, είναι αμόρφωτοι, απαίδευτοι, βολεμένοι και με ιδιαίτερα χαμηλό IQ. Θα μπορούσατε λοιπόν να μας πείτε γιατί συμβαίνει αυτό και γιατί βγάζουν τον χειρότερο τους εαυτό σε κάθε Τσουβαλάκη και τον καλύτερο σε κάθε Βοσκόπουλο. Η (σωστή) πολιτική ανάλυση ξέρετε είναι μεταξωτό βρακί.

  11. bernardina said

    «Η πλειονότητα των ανθρώπων που απαρτίζουν το δικαστικό σώμα (και κυρίως τους φοιτητές της σχολής δικαστών) στην Ελλάδα, είναι αμόρφωτοι, απαίδευτοι, βολεμένοι και με ιδιαίτερα χαμηλό IQ»

    Δυστυχώς δεν είναι μόνο αυτό. Είναι και αυτό (εξ οικείων τα βέλη, που λένε…):

    http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_20/03/2011_436395

  12. nllvd said

    Δεν έχω τίποτα με του ισλαμιστές (ή τους μετανάστες γιατί όλη η φασαρία για αυτό γίνεται στην πράξη) αλλά σιγά μην πάρω και στα σοβαρά ένα κράτος (Ιράν) που τριγυρνάνε με τις μαντήλες.

    Είναι ηλίθιο το πως αυτοί οι δεξιοί προσπάθησαν να κάνουν επίκληση στο μητρικό φίλτρο ένα πράγμα, με το να μιλάνε για 8 χρονα, λες και το να πετροβολιούνται και το να έχουν γενικά θανατικές ποινές εκεί πέρα δεν είναι ήδη παραλογισμός από μόνο του.

    ps. Δεν ξέρω γιατί έχετε κολήσει τόσο με τους γάμους τις Χαμάς. Υπάρχουν τόσα άλλα ωραία και πετυχημένα scams τελευταία, πχ το email των υπαλλήλων του Βγενόπουλου ή η 100% ομοιογένεια του ελληνικού DNA και το πανεπιστήμιο του Stanford.

  13. όχι από το σάιτ του Δρόμου (δεν κατάφερα να βρω πώς μεγαλώνουν οι σελίδες!)

    Αν δεν κάνω λάθος ο Δρόμος ανεβάζει όλα τα κείμενα κάθε Τρίτη, και μέχρι την Τρίτη δεν μεγαλώνουν οι σελίδες. Να το ξαναδεις αύριο!

    Κατά τ’ άλλα κι εγώ το είχα πάρει αυτό το μήνυμα και σκεφτόμουν πως είναι δυνατόν να χρησιμοποιούν αυτοκίνητο γι αυτή τη δουλειά και όχι μαχαίρι, κι επίσης το ίδιο για το κιλίμι.

    Τώρα που ξαναβλέπω τις φωτό το κόλπο πρέπει να παίζει στο κιλίμι και τον τρόπο που διπλώνεται. Ισως η ρόδα δεν περνάει από το χέρι, αλλά το χέρι κρύβεται μέσα στο διπλωμένο κιλίμι, ενώ από την άκρη του κιλιμιού προβάλλει μια ψεύτικη παλάμη. Κάτι τέτοιο τέλος πάντων.

  14. Εγώ ερμηνεύω το κιλίμι ως εξής: δύο γερά αντικείμενα (πέτρες, ή έστω ξύλινοι τάκοι) κρυμμένα στο κιλίμι στις δύο άκρες. Η ρόδα περνάει από πάνω και το χέρι απλά βουλιάζει ανάμεσα. Δεν έχω όμως ταχυδακτυλουργικές γνώσεις και δεν προτίθεμαι να δοκιμάσω ο ίδιος τη θεωρία μου. 🙂

  15. ΣοφίαΟικ said

    Εγώ 40άκο θα πω ότι δεν βλεπω το νόημα της σημερινής σου ανάρτησης. έχεις αποφασίσει να αναλαβεις εκστρατέια για το διαφωτισμό όσως χαφτουν χωρίς δέυτερη κουβέντα όλες τις ανοησίες που παίρνουν με ημέιλ; Καλή τύχη, αλλά υπαρχουν ήδη ιστότοποι όπως το snopes, urban legends κλπ. ένα-δυο ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως το λερναίο το καταλαβαίνω να μας απασχολεί γιατί δεν θα απασχολήσει το snopes αλλά τα ήδη απομυθοποιημενα και καταγραμμένα δεν έχουν νόημα.
    Φιλική συμβουλή: έχουμε πράγματα να διαβάζουμε και να συζητάμε εδώ μέσα ακόμα κι αν δεν ποστάρεις κάτι καινούργιο καθημερινά.

  16. Immortalité said

    αλλά σκέφτομαι ότι για να γίνεται στόχος τόσο ταπεινών επιθέσεων, δεν μπορεί, κάτι καλό θα έχει. Δεν μπορεί, πλάκα κάνεις 🙂

    Μου ήρθε και εμένα αυτό το μαιλ και μου πήρε λιγότερο από δύο λεπτά να βρω την διάψευσή του. Συμφωνώ με την αποδόμησή του, αλλά οι συγκρίσεις της σαρίας με την ελληνική δικαιοσύνη είναι άδικες και δεν βλέπω και σε τι εξυπηρετούν. Δηλαδή είναι αυτοί κακοί αλλά εμείς είμαστε χειρότεροι; Και αν θεωρήσουμε ότι το να φας εφτά χρόνια φυλακή για δύο λάπτοπ είναι βαρβαρότητα (και δεν αρχίζω το «δεν σχολιάζουμε δικαστικές αποφάσεις αμα δεν τις έχουμε διαβάσει και κυρίως ΠΟΤΕ από δημοσιεύματα εφημερίδων»), είναι μια βαρβαρότητα που σηκώνει έφεση και μετά αναίρεση και κάποια στιγμή θα βγεις αρτιμελής. Επιτέλους, αν δεν μας αρέσει το δικαστικό σύστημα, ας κάνουμε κάτι να το αλλάξουμε. Όλοι αυτοί που το απαρτίζουν δεν είναι άλιεν, είναι συγγενείς μας, αδέρφια μας, φίλοι μας, παιδιά μας, σύντροφοί μας. Ν’ ασχοληθούμε με το πρόβλημα αλλά όχι σε σύγκριση με τη σαρία. Δηλαδή η υπόθεση του Τσουβαλάκη είναι βαρβαρότητα και για τη σαρία αναρωτιόμαστε «βάρβαρος νόμος ίσως«; Τέλος πάντων, ας ρωτήσω αυτό που μου κίνησε την περιέργεια: «το συνοδευτικό κείμενο, βέβαια, ήταν στα Φαρσί» έχει σχέση καμία με τη φράση: τα (αγγλικά πχ) μιλάει φαρσί;

    @10 Αγαπητέ Ρούστερ, σχετικά με τους δικαστές, είναι και έτσι. Όχι όμως μόνο έτσι. Ας μην γενικεύουμε.

  17. Qq said

    Τόσα λόγια πάνε τζάμπα για κάτι πασιφανές. Ρόδες αυτοκινήτων δεν κόβουν χέρια. Εξάλλου, υπάρχουν τόσα και τόσα στον ισλαμικό χώρο προς τέρψιν των ηδονοβλεψιών, μία παράσταση δρόμου ρίχνει μόνο το επίπεδο τους. Εγώ πάντως βρήκα τρόπο να γλιτώνω από τέτοια ρεζιλίκια. Το ημειλ μου είναι εφτασφράγιστο μυστικό. Και αν κάποιος τολμήσει και μου στείλει κατά λάθος καμιά αρλούμπα, μπανάρετε δια παντός. Θεωρώ, ο ίδιος πρέπει πρώτα από όλα να ελέγξει την εγκυρότητα των πληροφοριών.

  18. argosholos said

    Μια γκουγκλιά να κάνεις για τέτοιου είδους θέματα, ανακαλύπτεις δεκάδες που αναπαράγονται από τα γνωστά ελληνοβαρεμένα μπλογκς. Άπό εκεί πηγαίνουν σε διάφορα επαρχιακά, κυρίως, μπλογκ και γεμίζουν το διαδίκτυο με λερναία κείμενα.
    Κοινός παρονομαστής είναι ο φόβος. Φόβος για το άγνωστο, φόβος για τον ξένο, ιδίως μουσουλμάνο (λες και ο αφγανός ή ο πακιστανός ξέρει το πρόβλημα της Ελλάδας με τους εγχώριους έθνικ τούρκους), φόβος για την επιστήμη (ιδίως τώρα το HAARP και ο Τέσλα πάνε κι έρχονται, μετά τον σεισμό στην Γιαπωνία, όπου δεν είχαν ξανακούσει για σεισμούς και τσουνάμια…) και πάνω απ’ όλα φόβος για τους Αμερικάνους και τους εβραίους που φυσικά είνια πίσω από όλα.
    Για να πω την αμαρτία μου, μερικές φορές νοιώθω συμπάθεια ακομα και για τον πρωθυπουργό μας με τόσα συνομωτικά που του σούρουν στο διαδίκτυο.

  19. διονησης said

    ΓΙΑΤΙ ΟΤΑΝ ΤΟΥΣ ΚΟΒΟΥΝ ΤΟ «ΠΕΤΣΑΚΙ»…….Τι ΚΑΝΟΥΝ… ΑΥΤΟ ΤΙ ΕΙΝΑΙ..?

  20. Ωχ ωχ ωχ… ούτε σ’ αυτό το νήμα τα βλέπω καλά τα πράγματα.

  21. Χρηστος Κ. said

    Δυτη, σωστα διεγνωσες. Μαλλον ειναι η τελευταια χειμερινη θυελα.

  22. Χρηστος Κ. said

    Και μιας και μιλαμε για μυθους ας δωσω εναν φρεσκοτατο απο τον κυριο, μαζι τα φαγαμε, Αντιπροεδρο.
    http://news247.gr/ellada/politiki/nea_epithesh_kata_syriza_apo_pagkalo.811729.html

  23. Φραγκουδάκης said

    Ισλάμ και ξερό ψωμί 😉

    «Οι πιστοί δούλοι του θεού θα έχουν πολύτιμες ανταμοιβές. Θα έχουν γλυκούς καρπούς και θα είναι τιμημένοι στους κήπους των απολαύσεων, αναπαυόμενοι σε πολυθρόνες κι’ αντικρύζοντας ο ένας τον άλλον. Θα περνά από χέρι σε χέρι ένα κύπελλο με τρεχούμενο νερό, που θα είναι δροσερό και γλυκό για όσους πίνουν, και δε θα τους ερεθίζει και δε θα τους μεθά, και θα έχουν δίπλα τους παρθένες γυναίκες με μεγάλα λαμπερά μάτια, που θα μοιάζουν με μικρά καλοφυλαγμένα αυγά.» (Κοράνι κεφ. 37)

  24. rogerios said

    Για την απορία της Ιμμόρ στο 16: http://rogerios.wordpress.com/2010/01/19/%ce%ba%ce%ac%cf%84%ce%b9-%ce%bf%cf%86%ce%b5%ce%af%ce%bb%ce%bf%cf%85%ce%bc%ce%b5-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%82-%ce%b1%cf%87%ce%b1%ce%b9%ce%bc%ce%b5%ce%bd%ce%af%ce%b4%ce%b5%cf%82/
    «Η περσική αποτέλεσε για τους Τούρκους την κατεξοχή γλώσσα του πολιτισμού και της μόρφωσης. Και, βέβαια, ήταν για αιώνες η κύρια γλώσσα της οθωμανικής αυλής. Φαντάζομαι ότι κάπως έτσι εξηγείται και η έκφρασή μας “τα μιλάει φαρσί“, όποτε θέλουμε να δείξουμε ότι κάποιος μιλά άπταιστα μια ξένη γλώσσα. Farsi (ή Parsi) είναι η περσική γλώσσα (Fars ή Pars η Περσία). Η σύγχρονη ελληνική έκφραση είναι τουρκικό κατάλοιπο και παραπέμπει στην εποχή που για ένα Τούρκο (τουλάχιστον για τον μορφωμένο και ανώτερης κοινωνικής τάξης Τούρκο) η άριστη γνώση της περσικής ήταν κάτι το αναγκαίο και φυσικό».

    [σόρρυ για την παρυαυτολογία 😉 ]

  25. rogerios said

    Παναγία μου… παρόραμα – «περιαυτολογία»

  26. Rodia said

    Πού το θυμήθηκες;.. Ακόμα το στέλνουν;..
    Θα μου πεις οτι ακομα στέλνουν εκεινες τις «σοβαρες» επιστολες απο νιγηριανους κροίσους που σε κάνουν κληρονόμο τους! 😉 Την είχε πατήσει πριν μερικά (6-7-8-δε θυμαμαι ακριβως) χρόνια ένας ελληνας και, αφου έδωσε ό,τι είχε και δεν είχε για τα «συμβολαιογραφικα έξοδα», έτρεχε να κυνηγησει τους απατεωνες.. ειχε βγει κιόλας το θεμα στα καναλια…

  27. tamistas said

    Είναι παρήγορη η ανάρτηση άρθρων όπως αυτό, για τη μάχη της αλήθειας με την εκούσια ή ακούσια (κάποτε και βλακώδη) συκοφαντία. Ελπίζω ο αγώνας να μην αποδειχθεί άνισος.
    Ένας ακόμα προβληματισμός , από τη χθεσινή Ελευθεροτυπία.

    Πικρά αληθινός κι ο επίλογος του άρθρου. Ντρέπομαι για τη ζέστα μου και για την ανθρωπιά μου, που ‘γραφε ο Παλαμάς…

  28. Μιχαλιός said

    Επειδή και στα σχόλια γραφτήκανε διάφορες σαχλαμάρες, παραθέτω επί του θέματος τον τουριστικό οδηγό του Lοnely Planet για το Ιράν (έκδοση 2001), που τον έχω βρει ιδιαίτερα αξιόπιστο:

    *Persistent thieves* can be sentenced to have two fingers (but *not* apparently whole hands) cut off.

  29. Μακρουίσκης said

    @18 πολύ Φρόμ διαβάζεις, δεν νομίζω οτι είναι θέμα φόβου όλα αυτά..

    ειδικά στην Ελλάδα του κους-κους πολλοί ψοφάνε να αναπαράγουν τέτοιες ειδήσεις και ούτε που μπαίνουν στον κόπο να το γκουγκλίσουνε..
    ξερεις τώρα, τζερτζελές να γίνεται..
    ψες έκαναν ολόκληρο θέμα σε ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης την διδασκαλία των τουρκικών στα ελληνικά σχολεία.. βγήκε ένας απίθανος και έλεγε ότι έχει το ΦΕΚ που λέει οτι είναι υποχρεωτική δεύτερη γλώσσα σε όλα τα σχολεία της χώρας.. τι να πεις;

    εγώ προσωπικά έχω βαρεθεί να υπογράφω οτι ..σε περίπτωση που θα προωθήσετε το μήνυμα βάλτε τους παραλήπτες σας σε κρυφή κοινοποίηση για να γλιτώσουμε τους σπάμερς και άλλα δεινά και ούτε καν τα αδέρφια μου δεν συγκινούνται! Έρχονται μέιλ με 500 ηλ.διευθύνσεις και κάτω κάτω ένας σύνδεσμος για γιουτουμπάκι..! Έτσι μου ρχεται να αρχίσω να σπαμάρω εγώ, έτσι, για το γαμώτο

  30. sarant said

    Ευχαριστώ για τα επόμενα σχόλια

    10: Δεν νομίζω ότι η κακή απονομή δικαιοσύνης στην Ελλάδα είναι θέμα IQ, αλλά δεν είμαι ο καταλληλότερος να μιλήσω για τέτοια θέματα -ξέρετε τι είχε πει στον δικαστή του κάποιος που καταδικάστηκε σε 20 βουρδουλιές: ή ποτέ σου δεν τις έφαγες, ή ποτέ σου δεν τις μέτρησες.

    16-24: Εδώ υπάρχει ψωμί για άρθρο, δεν θέλω να το χαραμίσω ατζαμήδικα (η λέξη σκόπιμη).

    23: Τι μοιάζει με καλοφυλαγμένα αυγά, οι παρθένες ή τα μάτια τους;

    22: Τελικά η αυτοσυγκράτηση είναι πιο πολύτιμο προσόν από την εξυπνάδα.

  31. UsualSuspect said

    Δεν το πιστεύω! Χθες μου στείλανε το συγκεκριμένο μήνυμα. Ευτυχώς ήξερα την απάτη και απάντησα αναλόγως. Γλύτωσε η χώρα κάμποσους υποψήφιους φανατικούς ακόμα. Μου κάνει εντύπωση πως μορφωμένοι άνθρωποι πείθονται από αναπόδεικτα και ανυπόγραφα μηνύματα. Νομίζω ότι είναι χαρακτηριστικό του ανθρώπινου γένους να έλκεται από την καταστροφολογία, τη συνωμοσιολογία, την τσόντα και τη μιζέρια εν γένει! Αν δούμε κάτι κακό το πιστεύουμε αμέσως.

  32. Espectador said

    Εμείς οι μεγαλύτεροι θυμόμαστε ανάλογες σκηνες απο την παιδκή μας ηλκία στις πλατείες της επαρχιωτικης (κυρίως )Ελλάδας από πλανόδιους «υπερθλητές που έκαναν τα πάντα (τραβούσαν αυτοκίνητα με τα δόντια ή τα ίδια αυτοκίνητα περνούσαν πάνω από το στομάχι τους). Οταν βγαίνει δυσκολα το καρβέλι….

  33. rodia said

    31.
    Απόφευγε να απαντας σε παρομοια ομαδικα μέιλς, τσεκαρουν τις διευθυνσεις και μετα σε ταραζουν στα σπαμ! 😉

  34. Immortalité said

    @24 Σ’ ευχαριστώ πολύ Ρογήρε.

    @30 Θα περιμένουμε λοιπόν 🙂

  35. UsualSuspect said

    33. Ευχαριστώ πολύ. Δεν την πάτησα… απάντησα σε γνωστούς. Συνήθως δεν ασχολούμαι αλλά αυτή τη φορά δεν άντεξα τη βλακεία!

  36. bernardina said

    «Συνήθως δεν ασχολούμαι αλλά αυτή τη φορά δεν άντεξα τη βλακεία!»

    Εμένα, αυτή η βλακεία μού στοίχισε ήδη μια «φιλία», όταν έστειλα μια αγανακτισμένη απάντηση στην πανικόβλητη «φίλη» που μου προώθησε άκριτα εκείνο το γελοίο (αλλά τόσο επικίνδυνο όπως αποδείχτηκε) μέιλ περί χρεοκοπίας που κυκλοφόρησε τις προάλλες.

    Ειλικρινά, όμως, δεν αντέχω άλλο να βομβαρδίζομαι από ηλιθιότητα και κακοήθεια. Ελεος!

  37. rodia said

    36.
    Το καλυτερο ηλ. ταχυδ. ειναι το γιαχου που κραταει τα (περισσοτερα) σπαμ. Να μη το διαφημισω; 🙂

  38. bernardina said

    Να το διαφημίσεις, Ροδιά, να το διαφημίσεις! 😆

  39. 37 Το yahoo έχει άλλο μειονέκτημα, ότι τα δικά του μέιλ πιάνονται συχνά ως σπαμ από τους άλλους παροχείς (έτσι τους λένε;). Αν άρχιζα τώρα εξαρχής, νομίζω θα διάλεγα ως κύριο ταχυδρομείο το gmail. Αλλά φτάνει με τις διαφημίσεις 🙂

  40. 26 Εμένα κάθε 3-4 μέρες μου γράφει κάποιος διευθυντής τράπεζας από τη Μπουρκίνα Φάσο (φαίνεται πως η Μπουρκίνα Φάσο έχει το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν ποσοστό διευθυντών τραπέζης, μου έχουν ήδη γράψει εκατοντάδες) που θέλει να μοιραστεί μαζί μου πολλά εκατομμύρια.
    Πέρσι, πάλι, κέρδιζα τουλάχιστο 1 φορά τη βδομάδα 1 εκατομμύριο Ευρώ στο Ολλανδικό Λόττο.
    Σχεδόν όλα αυτά τα mail είναι τόσο κακογραμμένα και γελοία που είναι αδιανόητο πως υπάρχουν άνθρωποι που τα πιστεύουν.
    Πολύ πιο ενοχλητικά βρίσκω τα διάφορα λερναία που κυκλοφορούν, και που οι περισσότεροι τα αναπαράγουν χωρίς καν να καταλαβαίνουν ότι είναι φασιστική προπαγάνδα.
    Έχω αρχίσει να πιστεύω πως ο μέσος Έλληνας προωθεί κάθε mail που του έρχεται σε οποιονδήποτε έχει στην ατζέντα του.

  41. ο μέσος Έλληνας προωθεί κάθε mail που του έρχεται σε οποιονδήποτε έχει στην ατζέντα του.’

    εστινιθει οτι κατι κανει κιαυτος για την Παγκοσμια εανασταση , ειρηνη κλπ κλπ..Περιπου αυτοματα .. και γιεται εν τελει το ελα να δεις…

  42. Σαράντ (@ 30)
    Αφού δεν θές να το χαραμίσεις ατζαμίδικα (δεν είσαι δα και κανένας τσιφούτης) να σου βάλω και ένα κουιζάκι. Τι, μόνο εσύ θα μας βάζεις;
    Ποιό είναι το μοναδικό ξένο ουσιαστικό που έγινε επίρρημα στην ελληνική γλώσσα;

  43. Immortalité said

    @39 Συμφωνώ με τον Δύτη. Έχω περάσει σχεδόν απ’ όλους τους παρόχους και αναρωτιέμαι γιατί δεν έχουν πια όλοι gmail 🙂

    @40in fine Και μόνο η διαδικασία της προώθησης μου φέρνει μια ανατριχίλα βαρεμάρας στην πλάτη…

    @42 Σκύλε μα δώσε ένα κλου! Τι είδους επίρρημα είναι; 🙂

  44. τυφλός said

    #36: Εγώ ξεκαθάρισα στους φίλους μου ότι δε δέχομαι chain mail γιατί τα περισσότερα εκτός από ψεύτικα είναι και πανάρχαια. Οι φίλοι το δέχτηκαν. Τα αδέρφια μου επιμένουν αλλά ευτυχώς διαβάζουν εφημερίδες.

  45. rogerios said

    Σκύλε (σχ. 42), μας μπερδεύεις! 🙂

    Το φαρσί δεν πληροί τις προδιαγραφές του κουίζ σου;

    [κι έπειτα, είσαι σίγουρος ότι είναι μόνο ένα;]

  46. Ε, καλά δεν είπα ότι καλός στα αινίγματα. Σκύλος είμαι άλλωστε.

  47. rogerios said

    Αρχηγέ, όλα καλά, αλλά απαντήσεις δεν μας δίνεις! 🙂

  48. sarant said

    Κι εγώ το φαρσί σκέφτηκα, αλλά πρέπει να είναι κι άλλα.

    40: Πτωχέ Νικολόπουλε, μόλις μού έστειλε ημέιλ η πριγκίπισσα Haya Sheikh of Saudi Arabia. Περισσότερα δεν μπορώ να σου πω, διότι η Α.Ε. με παρακάλεσε να τηρήσω άκρα εχεμύθεια.

  49. Χρήστος και άλλοι,
    περί «Σύριζα πληρώνει Αλβανούς» (καλά, ο χοντρός το ‘χει χάσει, μίλαγε, μετά το γιαούρτωμα, για τις αναλογίες του σήμερα με τη Δημοκρατία της …Βαϊμάρης. Σαν να παραδέχεται, ότι διαλύσανε την κοινωνία και τα κάνανε μούτι ( ο Αρβανίτης κατά Αρβανιτών, να τ΄ακούσει αρβανίτικα).

    Όμως. Θα πω από κείνα που κάνουν τον Μπουκάν να αηδιάζει.

    Εμένα ένα σπαμ-μέιλ μου έχει έρθει μόνο, (δεν το διέδωσα), που αναφέρεται στο όνομα Σύριζα και που είναι γραμμένο από Συριζαίο. Συμφωνώ με ορισμένα, και κυρίως μ΄ αυτό: Το όνομα ΣΥΡΙΖΑ για όνομα αριστερού κόμματος εξουσίας, από πολιτικής, οικολογικής και αισθητικής πλευράς είναι ΑΘΛΙΟ. Για σκεφτείτε το. Αποσπασμένα, σαν να το ακούτε πρώτη φορά Μη το κάνετε λογικό, ακούστε το, τι συνειρμούς φέρνει;…. Κακά πράγματα, τίποτα θετικό.

    Θα το πω: πέρα από την κάπως αλλοπρόσαλλη γραμμή του, μήπως είναι και το όνομα που έλκει τέτοιες κακοήθειες; Γιατί δεν λένε για το Συνασπισμό;

  50. gbaloglou said

    Περί τροχών ο λόγος:

    Σε εκπομπή για motorcycle gangs αναφέρθηκε ότι όποιο μέλος κάποιας συγκεκριμένης συμμορίας θελήσει να φύγει από την οργάνωση … πρέπει να βγάλει από πάνω του το τατουάζ της, κι αυτό σε κάποιες τουλάχιστον περιπτώσεις το αναλαμβάνει ο ταχύτατα κινούμενος τροχός της μοτοσυκλέτας!

  51. agapanthos said

    @ 45 & 48

    Το φαρσί δεν είναι επίθετο (περσικός);

  52. nikiplos said

    Εμένα μου έρχονται κατά καιρούς ηλεμηνύματα που λεν για ζεν, 10 μυστικά του ευζήν και εκεί που είμαι μέσα στη φαντασιακή γαλήνη, να σου και με προσγειώνουν απότομα λέγοντας στο τέλος να το στείλω σε 10 φίλους… Τα στέλνω πάντα στον ίδιο πιστό φίλο μου τον recycle bin.
    Όλα αυτά μου θυμίζουν παλαιότερες εποχές της συμβατικής αλληλογραφίας που στέλνονταν επιστολές και έπρεπε να τις γράψεις με το χέρι όχι με καρμπόν: «ένας που δεν τό κανε, έπαθε ατύχημα, ενώ μια άλλης της έκοψε η μηχανή το χέρι» κοκ…

    Όσο για τα urban legends, κυκλοφορούσαν στα 80ς σε συμβατικές επιστολές με βιντεοτενίες της TV Press για όσους γνωρίζουν…
    φιλικά

  53. 32
    Δυστυχώς οι περισσότεροι από τους Έλληνες «καλλιτέχνες του δρόμου» πέθαναν στην ψάθα, ξεχασμένοι από όλους.
    Χθές διάβαζα για τον ‘Σαμψών’ που σε ένα πεζοδρόμιο πουλάει τις φωτογραφίες του για ένα πιάτο φαί…
    http://sfrang2.blogspot.com/2011/03/blog-post_20.html

  54. sarant said

    52: Δεν το ήξερα αυτό για τη δεκ. του 1980

  55. Χρηστος Κ. said

    #49 Καπετανιε νασαι σιγουρος πως μονο το ονομα δεν ειναι προβλημα αυτη τη στιγμη.

  56. Το φαντάζομαι, εκείνες τις διαδικασίες διάσπασης δεν μπόρεσα να τις παρακολουθήσω, δεν κατάλαβα τίποτα. Κανείς δεν έπαιρνε ανοιχτά πολιτικές θέσεις, σαφείς που δεν μπορώ να τις καταλάβω. Βαρέθηκα και λίγο γιατί θα πρεπε να παρακολουθήσω και με πέντε γραμμές που διάβασα δε θα μπορούσα να έχω εικόνα.

    Εγώ περιμένω κάποιος να δώσει τον ορισμό της αριστεράς σήμερα.

  57. Κύριε Σαραντάκο

    Σαν Έλληνας Μουσουλμάνος που σας διαβάζω ομολογώ ότι τα συναισθήματα μου είναι κάπως ανάμεικτα. Από την μια χαίρομαι που ξεμπροστιάζετε και εσείς με την σειρά σας (όπως έκανα και εγώ στην ιστοσελίδα μου εδώ http://islamforgreeks.org/2011/03/21/refuting-false-mails/) συκοφαντίες κατά του Ισλάμ, από την άλλη όταν διάβασα που λέτε:

    «Προσωπικά, από όλες τις μονοθεϊστικές θρησκείες περισσότερο αντιπαθώ τον ισλαμισμό»

    Και αναρωτιέμαι τι είναι αυτό που σας κάνει να αντιπαθείτε το Ισλάμ περισσότερο; Βεβαίως δικαίωμα σας είναι να αντιπαθείτε και να συμπαθείτε ότι θέλετε. Αλλά πραγματικά θα με ενδιέφερε ένα άρθρο σας για αυτήν την αντιπάθεια που έχετε κατά του Ισλάμ και γιατί όχι να την συζητήσουμε μέσω των ιστοσελίδων μας.

    Ευχαριστώ
    Άχμαντ Ελντίν
    Συγγραφέας-Εκπρόσωπος Μουσουλμανικού σωματείου Ελ Ραχμαν
    http://www.islamforgreeks.org

  58. sarant said

    Κύριε Ελντίν, ευχαριστώ για το γράμμα σας. Δεν είναι η πρώτη φορά που έχουμε γράψει στο ιστολόγιο για συκοφαντίες εναντίον του Ισλάμ, αλλά θα έχετε δει και τις παλιότερες.

    Τώρα, για το Ισλάμ, αυτό που του προσάπτω, σε ό,τι αφορά τους μη πιστούς του, είναι ότι δεν δέχεται εύκολα την κριτική. Δέχομαι βέβαια ότι είναι μια πιο νεαρή θρησκεία και ότι ίσως βρίσκεται εκεί που βρισκόταν ο Χριστιανισμός το 1500 -τότε η Ιερά Εξέταση έκαιγε κόσμο, σήμερα το Ισλάμ βγάζει φετφάδες. Πιθανόν να το συζητήσουμε κάποτε, αλλά όχι τώρα.

  59. Jimakos said

    @53

    Τον Σαμψών, τον είχα πετύχει τον χειμώνα που μας πέρασε σε ένα μαγαζάκι στα Εξάρχεια. Κι εγώ δεν τον γνώρισα, μόλις είδα τις φωτογραφίες που πουλούσε τον αναγνώρισα (είχε πιάσει ενα τραπεζάκι, είχε τοποθετήσει τις φώτος ολόγυρα κι έπινε το -κερασμένο-κρασάκι του). Ντράπηκα ωστόσο, όπως και πολλοί φαντάζομαι, να του μιλήσω. Αρκέστηκα σε μια χειραψία και ενα »στην υγειά σου»…

  60. nicholas said

    Μην ξεχνάς τον Ψωμιάδη, αυτόνα με το πούρο και το μουστάκι. Για πλαστά παραστατικά 11 εκατομμυρίων έφαγε μερικά χρόνια που εξαγόρασε με το συνολικό ποσόν των 5000 ευρώ περίπου. Αυτό και αν είναι βαρβαρότητα

  61. mikroapories said

    Αυτή η ιστορία με το κόψιμο του χεριού συνέπεσε όταν διάβαζα για τις αγριότητες των Βέλγων στο Κογκό. Ανάμεσα στα άλλα, οι επικεφαλής απαιτούσαν από τους στρατιώτες για κάθε σφαίρα που ξόδευαν να φέρνουν προς απόδειξη το κομμένο χέρι του θύματος (για να μην καταναλώνονται άσκοπα τα πυρομαχικά). Σύντομα τα κομμένα χέρια έγιναν είδος νομίσματος, με το οποίο εξαγόραζε κανείς ακόμη και τη θητεία του. Όποιος αντέχει να διαβάσει περισσότερες ανατριχιαστικές λεπτομέρειες παραπέμπω στη Wikipedia »». Έχει μακρά θητεία στη διαστροφική βαρβαρότητα αυτός ο πολιτισμός που κρίνει τόσο αυστηρά όλους τους άλλους σήμερα.

    @ 58 Ίσως θα έπρεπε να διακρίνομε και την ποικιλία των απόψεων που υπάρχουν μέσα στο Ισλάμ, και επίσης να μην εξετάζομε τις αντιδράσεις των διαφόρων τμημάτων του ανεξάρτητα από την πίεση που ασκεί πάνω τους το περιβάλλον της παγκοσμιοποίησης.

    Φιλικά,
    mikroapories

  62. Οι «φετφάδες», στην αραβική «Φάτουα-Fatwa» είναι οι νομικές αποφάσεις που έχουν να κάνουν με διάφορα θέματα που αφορούν τον Ισλαμικό νόμο – Shariah, Σαρία. Δεν είναι σαν την ιερά εξέταση που έκαιγαν κόσμο και ούτε μπορούμε να κάνουμε τέτοια σύγκριση. Γιατί έτσι κάνουμε την φάτουα να φαίνεται η να είναι κάτι το αρνητικό εξαρχής ενώ δεν είναι καθόλου έτσι.

    Επίσης θα διαφωνήσω στο σημείο που λέτε ότι το Ισλάμ δεν δέχεται εύκολα την κριτική. Το Ισλάμ απλά δεν δέχεται την πρόστυχη κριτική και την κριτική με ύβρεις. Επιπλέον αν μερικοί ακραίοι Μουσουλμάνοι αντιδρούν ακραία σε κάποιες (ακόμα και χυδαίες) κριτικές τότε δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε το ίδιο το πιστεύω και να πούμε για το ίδιο ότι δεν δέχεται.

    Το Κοράνι το ίδιο λέει:

    «Σας αποκάλυψε ακόμη στο Βιβλίο, ότι αν ακούσετε τα κορανικά
    εδάφια του ΑΛΛΑΧ, να τα αρνιούνται και να τα ειρωνεύονται (εκ μέρους των μη πίστων) τότε μη κάθεστε μαζί τους, μέχρι να αλλάζουν το θέμα της συζήτησης. Αν δεν
    το κάνετε, τότε είστε όμοιοι μ’ αυτούς.» ( Κοράνι 4:140). Το ίδιο ακριβώς μήνυμα επαναλαμβάνεται και στο 6 κεφ του Κορανίου εδάφιο 68.

    Ο Θεός λοιπόν μας λέει ότι αν μας κοροϊδεύουν και ειρωνεύονται τότε απλά σηκωνόμαστε και φεύγουμε μέχρι να αλλάξουν θέμα συζήτησης.

    Εύχομαι στο μέλλον να τα πούμε αναλυτικότερα.

  63. Χρηστος Κ. said

    #61 Μα μη λετε τετοια για τους «πολιτισμενους» δυτικους. Μπορει να δυσαρεστηθουν μερικες-οι που εχουν αλλους μυθους στο μυαλο τους. Για τους βιασμους γυναικων απο τους κυανοκρανους στην Αφρικη προφανως δεν εχουν ακουσει.
    Ασε μη πουμε για τις καταδικες απο το ευρωπαϊκο δικαστηριο που αφορουν δολοφονιες και τραυματισμους απο αστυνομικα οργανα. Εμεις ειμεθα χριστιανοι κυριε κι εχουμε δικαιοσυνη.

  64. sarant said

    61: Νομίζω ότι οι αγριότητες στο αποικιακό Κογκό είναι έξοχο παράδειγμα -βέβαια, ξέρουμε ότι τις αγριότητες τις διέπραξε όλες προσωπικά ο Λεοπόλδος οπότε οι υπόλοιποι λευκοί Ευρωπαίοι βγαίνουν ασπροπρόσωποι.

  65. Μπουκανιέρος said

    Τα σπαμ-για-χαζούς δεν είναι θέμα για το οποίο θα μπορούσα να μιλάω ατέλειωτα. Πάντως, αυτά τα «Προωθήστε το σε όλους οπωσδήποτε!» και οι λοιπές εντολές-ικεσίες-παρακλήσεις-διαταγές αρκούν για μη στείλω οτιδήποτε σε οποιονδήποτε. Δεν νιώθετε το ίδιο;

  66. Μπουκανιέρος said

    49 Οι ανώδυνες μπούρδες δεν μου φέρνουν αηδία. Το πολύ-πολύ πλήξη.

  67. Μαρία said

    64 Σχετική ταινία
    http://video.google.fr/videoplay?docid=-7653198088790358593&q=la+mort+noire#

  68. Υπάρχουν και οι γερμανικές αγριότητες (γενοκτονία για την ακρίβεια) των Γερμανών στη Ναμίμπια, πριν τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Βλ. και Πύντσον, Το ουράνιο τόξο της βαρύτητας (ε, εμμονές είναι αυτές).

  69. Elias said

    Δεν πρέπει να υπάρχει κανένα τρικ στις φωτο. Τα σύγχρονα ελαστικά έχουν πολύ μικρή επιεδάφια πίεση – ορισμένα δε, μικρότερη κι απ’ το ανθρώπινο πάτημα. Αυτό το ξέρω από την παλιά μου δουλειά, που συμπεριελάμβανε ελαστικά και ρόδες, αλλά και από την εμπειρία μου, μ’ έχει πατήσει κι εμένα αυτοκίνητο (κυριολεκτικά, έχει περάσει πάνω από το πόδι μου).

    Μπορεί να ειπώθηκε και πιο πάνω, δεν άντεξα να διαβάσω όλα τα σχόλια.

  70. #69 Δεν νομίζω να επέτρεπες ποτέ να πατήσει κάποιος το χέρι του παιδιού σου, ακόμη και με τα πόδια του.
    Η πίεση είναι ανάλογη του βάρους και αντιστρόφως ανάλογη της εφαπτόμενης επιφανείας. Στην προκειμένη περίπτωση είναι μεν μικρή αλλά όχι αμελητέα, ειδικά για τις αντοχές του βραχίωνα ενός μικρού παιδιού.
    Η πίεση όμως μικραίνει όμως για έναν επιπρόσθετο λόγο. Χρησιμοποιείται η διπλωμένη πετσέτα για μεγάλωμα της επιφανείας. Έτσι η δύναμη που πιέζει το χέρι είναι το 1/4 του συνολικού βάρους του αυτοκινήτου (>250 κιλά) διά της εφαπτομένης επιφανείας της ρόδας, διά της εφαπτομένης επιφανείας χεριού-πετσέτας που αυξάνει με την βύθιση του χεριού. Αυτά σε πολύ πρόχειρη προσέγγιση.

  71. * <250

  72. Elias said

    Οι τύποι, κατά πάσα πιθανότητα, απλώς ξεφούσκωσαν αρκετά τα λάστιχα πριν περάσει το αυτοκίνητο πάνω από το χέρι του παιδιού, το μόνο τρικ που έκαναν (ξεφουσκώνεις το λάστιχο -> αυξάει το πλάτος του πατήματός του στο έδαφος -> αυξάνει κατά πολύ η επιφάνεια επαφής -> όσο μεγαλύτερη επιφάνεια επαφής, τόσο μικρότερη επιεδάφια πίεση)

    Να, κοιτάξτε εδώ τι βρήκα:

    1) Όρθιος άντρας 1,80 m -> επιεδάφια πίεση 8 psi (παραδοσιακό μασάζ στα χωριά, «ρε Γιώργο, έλα να με πατήσεις λίγο…»)

    2) Ο ίδιος άντρας όταν περπατάει -> επιεδάφια πίεση «more than double» (όλους μας έχει πατήσει κάποιος κατά καιρούς, δεν πάθαμε και τίποτα)

    3) «The ground pressure for a pneumatic tire [λάστιχο με σαμπρέλα, κοινό λάστιχο αυτοκινήτου] is roughly equal to its inflation pressure»

    4) Κοινό λάστιχο αυτοκινήτου κατά 30% ξεφούσκωτο -> πίεση (inflation & ground) γύρω στα 20 psi και δεν φαίνεται καν με το μάτι ότι είναι ξεφούσκωτο. Αν βγάλεις κι άλλον αέρα, η πίεση θα πέσει ακόμα πιο πολύ.

    Το ρεζουμέ είναι ότι ο πιτσιρικάς σίγουρα δε θα ένιωσε τίποτα φοβερό, οι γκριμάτσες του είναι θέατρο. Μην εντυπωσιάζεστε από το βάρος του οχήματος, αν δείτε στο link της Wikipedia πιο πάνω, π.χ. ακόμα κι ένα τεθωρακισμένο έχει επιεδάφια πίεση όσο και το ανθρώπινο βάδισμα. Προσωπικά, όταν με πάτησε το αυτοκίνητο, δεν ένιωσα καν πόνο.

    Ελπίζω το σύστημα να μην τρώει τα σχόλια με link.

  73. Νίκο σου εκφράζω το θαυμασμό μου για τις υψηλές σου γνωριμίες. Εγώ από γαλαζοαίματους έχω φτάσει μόνο μέχρι τη νεαρή πριγκίπισσα Joy Mbogo Edwards από τη Λιβερία. Κατά τ’ άλλα, πέρα από τις καθημερινές δοσοληψίες με Μπουρκίνα Φάσο (αν ποτέ ταξιδέψω στην Ουαγκαντούγκου όποιος με βλέπει θα με χαιρετάει) τα πιο αξιομνημόνευτα mail που έχω πάρει είναι από την κυρία Σαμίρα Αζίζ που θέλει να μου χαρίσει 5 εκατομμύρια δολλάρια για να τα ξοδέψω σε φιλανθρωπίες και από έναν Αμερικάνο ελεύθερο σκοπευτή που θέλει να μοιραστούμε ένα μέρος από το θησαυρό του Σαντάμ.

  74. doctor said

    Μπράβο ρε Νίκο, χίλια μπράβο. Όντως, μόνο ένας διεστραμμένος θα μπορούσε να σκεφτεί τέτοια πράγματα.

    doctor

    Y.Γ. Σήμερα έλαβα για πολλοστή φορά το …hellenic quest.Έλεος…

  75. Καλά, η Σαμίρα Αζίζ έχει προσεγγίσει και μένα. Αναρωτιέμαι όμως αν είχατε ποτέ μια εμπειρία σαν κι αυτή, με τέτοια λεπτομέρεια και ανυστεροβουλία: http://dytistonniptiron.wordpress.com/2009/07/06/spam/

  76. #72 Αν ξεφουσκώσεις πολύ τα λάστιχα υπάρχει κίνδυνος για το δέρμα που μπορεί να τραβηχτεί πολύ (ίσως και να καεί).
    Αν τα ξεφουσκώσεις ακόμη περισσότερο, υπάρχει κίνδυνος να σε κόψη η ζάντα του οχήματος, σε αυτήν την περίπτωση η πίεση αυξάνεται κατακόρυφα.
    Το κόλπο δεν είναι τόσο η πίεση των ελαστικών όσο η πετσέτα. Είναι σαν να υπάρχει άμμος κάτω από το χέρι. Είναι επίσης σαν το κόλπο που κάνουμε για να ανοίξουμε μια φιάλη κρασί χτυπώντας την στον τοίχο, χωρίς πετσέτα θα σπάσει, με πετσέτα να βγει το πώμα.

  77. 49
    Πραγματικά, το λέω πολύ σοβαρά, και δεν νομίζω, ότι πρόκειται περί μπούρδας. Η λέξη Σύριζα, είναι πολύ κακό όνομα για το οποιοδήποτε κόμμα. Και μου κάνει εντύπωση, πως όπου το συζήτησα, αντιμετώπισα την ίδια αδιαφορία και ανασήκωμα των ώμων: -Ε, τώρα, τι τα ψειρίζεις! Και όμως. Όσο το σκεφτόμουν, μου φάνηκε περίεργο, που δεν το ‘χα σκεφτεί νωρίτερα.

    Όταν απευθύνεται κανείς στον πολύ κόσμο, δεν μπορεί να χρησιμοποιεί ένα όνομα που πρώτο, δεν τον εκφράζει και δεύτερο, κάνει κακούς συνειρμούς. «Σύριζα» μοιάζει με όνομα κόμματος άκρας αριστεράς ή ούτε κι αυτό, μάλλον ομάδα Νετσαγεφικών. Και θυμίζει «μαλλί κουραμενο σύριζα», «το χέρι του κόπηκε σύριζα», «η σφαίρα του πέρασε σύριζα», «έκοψε το δέντρο σύριζα» κλπ, δηλαδή τίποτα θετικό. Ως προς την ουσία, είναι τυπική περίπτωση λάθους, όταν εμμένει κανείς στη λέξη, στο λογοπαίγνιο, και όχι στην αίσθηση.

    Το μόνο πιο αντι-αισθητικό είναι εκείνο το άγαλμα του Μαύρου φαντάσματος του Μίκυ Μάους, που κρατάει το σφυροδρέπανο, στον Περισσό. Μα δεν βάζεις με το καλημέρα σπίτι σου «ένα φάντασμα» , ακόμα κι αν είναι εκείνο που «πλανιέται πάνω από την Ευρώπη». Δε λέω ότι είναι κακό φέγκ-σούι. Λέω ότι είναι λάθος.

    *Ίσως το λάθος είναι η αμάσητη μεταφορά φράσεων του Μαρξ στη σημερινή εποχή. Ειλικρινά, δεν ξέρω, τον δέκατο ένατο αιώνα (ρομαντισμοί, κλπ) πως την έπαιρναν τη φράση «ένα Φάντασμα…». Και αν Γερμανικά είχε το ίδιο νόημα που έχει σήμερα Ελληνικά.

    (Πάντως ψάχνοντας, είχα βρει, ότι το φινάλε των Βρυκολάκων του Ιψεν,στα Ελληνικά δεν βγάζει πολύ νόημα, γιατί ο ίδιος έγραψε «Τα Φαντάσματα» και οι Έλληνες μεταφραστές ήταν, που τα μεταμόρφωσαν σε βρυκόλακες).

  78. Συμφωνώ αλλά δεν είναι το ίδιο λάθος η λέξη «ριζοσπάστης»: Θα τα σπάσουμε όλα από τη ρίζα;
    Διαφέρει και πολύ από τον χουντικό φοίνικα που αναδύεται μέσα από τις στάχτες;

    Το θέμα είναι ότι η πολιτική, χρόνια τώρα (ίσως και αιώνες), ασχολείται με την σημειολογία και την επικοινωνία, χάνοντας την ουσία. Το ΣΥΡΙΖΑ επομένως, φαντάζομαι, ότι επελέγη ως μια λέξη που εντυπωσιάζει. Εξάλλου, σύμφωνα με κάποιον μαρκετίστικο κανόνα, είναι προτιμότερη η αρνητική προβολή από την μη προβολή.

  79. Εσύ, Στράβων, δεν θέλω να σε προσβάλλω, αλλά δεν νομίζω να ενδιαφέρεσαι για το καλό κανενός είδους αριστεράς, οπότε δεν βοηθά η συμμετοχή σου στην κουβέντα. Εσύ αν υπήρχε κόμμα που να λέγεται «Το κόκκινο κονσερβοκούτι» μάλλον θα γούσταρες.(Α Προ-πό, όλη η ιστορία με το κονσερβοκούτι ήταν μια προπαγάνδα, ποτέ δεν συνέβη).

    Μια που αναφέρθηκε, όμως, ο Ριζοσπάστης ήταν λέξη του 19ου αιώνα, και των επαναστατικών εξάρσεων. Τώρα έχουμε μάθει ότι, οι αλλαγές δεν έρχονται με κόψιμο από τη ρίζα . Γιατί η ρίζα του κακού στον άνθρωπο και την κοινωνία είναι πολύ βαθειά. Και ότι όταν το μεγάλο κεφάλαιο π.χ. ξεριζώνει τα δάση στον Αμαζόνιο, το μόνο που δε θέλω να ακούω είναι άλλα σπασίματα ρίζας. Αλλά νομίζω, εσένα, δεν σε ενδιαφέρουν αυτά.

  80. Ο χουντικός φοίνικας είναι ένα απαίσιο σήμα που θυμίζει βασανιστήρια, φάλαγγα, ξερονήσια και δολοφονίες στο Πολυτεχνείο.

    Αντικειμενικά, όμως, αν δεν ξέρεις τι αντιπροσωπεύει, είναι ένα πολύ καλό σύμβολο. Το είχε ,νομίζω, κι η εν Άστρει, και οι Κινέζοι.

    Μα ποιος θα έβαζε στο σήμα του ένα ξεριζωμένο ή κομμένο σύριζα πράμα; θα έβαζε μια ελιά, ένα ουράνιο τόξο, ένα μήλο (γιαμπλκο)…

  81. Σωστά διέγνωσες, δεν με ενδιαφέρει κανενός είδους αριστερά. Γενικά τα αριστεροδέξια δεν τα καταλαβαίνω, αλλά (αν και το έχουμε ξαναπεί) η Αλέκα δήλωσε ότι το ΚΚΕ δεν είναι αριστερό αλλά κομμουνιστικό κόμμα.

    Όπως και να έχει, το σχόλιο μου δεν ήταν καρφί, ήταν καθαρά σχόλιο που αφορά τους συμβολισμούς και τα ονόματα κομμάτων. Απλά, όλως τυχαίως, και ο Παπαδόπουλος (αλλά και οι μασώνοι) δια του συμβόλου του Φοίνικα κατά κάποιον τρόπο με τις ρίζες τα βάζουν, δεν τις σπάνε αλλά τις καίνε μέχρι να γίνουν στάχτη.

    Βέβαια διαφωνώ με το κόψιμο των δασών και δεν χαρίζω αυτήν την ευαισθησία σε κανέναν αριστερό ή δεξιό. Η προστασία της γης είναι πολύ σημαντικότερη από την πολιτική κατανομή.

    *Για το μύθο με το κονσερβοκούτι έχεις να μου προτείνεις κάτι για διάβασμα; Πως προέκυψε; Από τους αντάρτες (για εκφοβισμό) ή από τον κυβερνητικό στρατό (επίσης για εκφοβισμό); Ή μήπως όπου υπάρχει καπνός…;

  82. tympanist said

    Αχ τι ωραία! Δεν του έκοψαν το χέρι του μωρού. Κύριε Σαραντάκε μας, όταν έχετε χρόνο ασχοληθείτε με αυτά τα 6220 αποτελέσματα από το youtube:
    http://www.youtube.com/results?search_query=iran++executions&aq=f
    και αυτά τα 1070 από τη Σαουδία:
    http://www.youtube.com/results?search_query=saudi+executions&aq=f
    και διαφωτίστε μας πόσα είναι ψεύτικα και πόσα αληθινα, να μη συκοφαντούμε τους μουλάδες αδίκως. Είναι και αυτοί τόσο ευαισθητούληδες, όσο εμείς.

  83. Χρηστος Κ. said

    Καπετανιε, ειλικρινα, δινεις πολυ μεγαλο βαρος σε κατι που εχει παγιωθει εδω και 6 περιπου χρονια. Σου ξαναλεω οτι υπαρχουν σημαντικοτερα προβληματα και φυσικα δεν ειναι σχετικα με το ποστ ολα αυτα.

  84. sarant said

    Τυμπανιστή, φυσικά και εκτελούν κόσμο στο Ιράν, νομίζω με κρεμάλα. Στο Τέξας επίσης εκτελούν, όπως και στις περισσότερες πολιτείες της Αμερικής. Και στην Κίνα, τεράστιους αριθμούς. Και στην Ιαπωνία. Ίσως στο Ιράν να είναι περισσότεροι αναλογικά με τον πληθυσμό. Βάρβαρο έθιμο η θανατική ποινή, συμφωνώ -αλλά δεν είναι ίδιον των μουσουλμάνων.

    Δύτη, ωραίο σπαμ, προχώρησε η υπόθεση; 🙂

    Στράβωνα-Καπετάνιε, η λέξη «Ριζοσπάστης» είναι εύρημα του Γ. Φιλάρετου το 1908 που ίδρυσε την εφημερίδα. Ο Φιλάρετος ήταν μεν αντιμοναρχικός αλλά καθόλου δεν ήταν κομμουνιστής ή έστω αριστερός. Αργότερα, στα χρόνια του διχασμού, το 1916, τον τίτλο τον πήρε ο αριστερός βενιζελικός Γιάννης Πετσόπουλος και έβγαλε μια εφημερίδα στη Θεσσαλονίκη, η οποία μετά μεταφέρθηκε στην Αθήνα και σιγά-σιγά έγινε σοσιαλιστική και κομμουνιστική.

  85. Δημήτρης said

    @84

    Νομίζω πως αυτό το μέιλ προς το Δύτη δεν ορίζεται περισσότερο σαν email scam ή κάπως έτσι. Βέβαια είναι κι αυτό ένα από τα είδη spam…

    Πριν πολλά πολλά χρόνια, είχα ξεκινήσει αλληλογραφία με μια (έναν) από αυτούς που θέλουν να σου δώσουν πολλά λεφτά. Μετά από 3-4 μέιλ που κυρίως ρώταγα και δεν έδινα τα στοιχεία που ήθελε το κατάλαβε ότι τη δούλευα και σταμάτησε 🙂 Δυστυχώς δε μπόρεσα να το βρω λίγο που έψαξα.

  86. Εγώ θα σταθώ σε ένα άλλο θέμα. Μού ‘χει κολλήσει απ’ την πρώτη φορά που πήρα αυτό το μήνυμα και μιας και δεν βλέπω να το σχολιάζει κανένας είπα να το θίξω. Την εισαγωγή που αναφέρει το τι θα δούμε απόψε (Ένα 8χρονο κλπ) ακολουθεί κάτι σαν να είναι μετάφραση αυτών που λέγονται στο μικρόφωνο με μια παύλα στην αρχή μάλιστα και αμέσως μετά (πάλι με παύλα)
    «– Είναι αυτή θρησκεία ειρήνης και αγάπης;»
    Αν και η ύπαρξη της παύλας θα με έκανε να σκεφτώ πως είναι απόσπασμα από διάλογο, υποθέτω πως μάλλον είναι η εκτίμηση αυτού που έφτιαξε το πόνημα. Και μου δημιουργείται η απορία που έλεγα. Απ’ όσο θυμάμαι δεν ισχυρίζονται οι μουσουλμάνοι πως η θρησκεία τους είναι «ειρήνης και αγάπης». Τέτοιες δηλώσεις κάνουν οι χριστιανοί. Αντιθέτως, έχω την εντύπωση πως ο (ιερός) πόλεμος είναι μέσα στις διακηρύξεις του μουσουλμανισμού.
    Η κάθε πίστη (σε θρησκεία, ιδεολογία, ομάδα) έχει τις δικές της αξίες και λόγους ύπαρξης και δεν μπορεί μπει σε ζυγαριά ούτε σε διάλογο. Μπορεί κάποιος να συγκρίνει διδάγματα θρησκειών ναι. Αποτελέσματα ομάδων ναι. Αλλά την πίστη όχι. Γιατί η πίστη δεν είναι αποτέλεσμα σκέψης και κρίσης.
    Κι αν για την πίστη σε μια ομάδα υπάρχουν κάποιοι λόγοι που έχουν οδηγήσει τον πιστό (γιατί τι άλλο είναι ο οπαδός παρά πιστός) εκεί, αν για την ιδεολογία (όχι την απλή προτίμηση) μπορεί να πει κανείς πως προηγήθηκε αναζήτηση για τη θρησκεία περισσότερο συμπτωματική είναι η επιλογή. Τα παιδιά των χριστιανών πιστεύουν στο χριστιανισμό των μουσουλμάνων στον ισλαμισμό, των εβραίων στον ιουδαϊσμό των βουδιστών στο βουδισμό.
    Το γεγονός δε ότι κάποιες θρησκείες προσπαθούν και επιβάλλονται και επεκτείνονται αυτό δεν αλλάζει τα πράγματα. Δεν έχω πειστεί πως αυτό γίνεται με την απλή ενημέρωση και χωρίς την προσδοκία οφέλους από τους νεοφώτιστους.

  87. Η πίστη δεν είναι προϊόν λογικής επεξεργασίας. Είναι ζήτημα εθισμού (ίσως κάποιος ψυχολόγος να μπορεί να το επιβεβαιώσει). Αυτός ο εθισμός έχει κέντρα παραγωγής και, όλως τυχαίως, ο τρόπος διάδοσης του είναι πυραμιδωτός στις Εβραιογενείς θρησκείες. Επίσης, όλως τυχαίως, τα κέντρα δημιουργίας του εθισμού ζητούν από τους εθισμένους οικονομική συνδρομή.

    Θυμάμαι ότι ήμουν μικρό παιδί όταν αρνήθηκα να πάω στην εκκλησία γιατί θεώρησα ότι όλα ήταν δομημένα έτσι ώστε να πουλάνε οι εκκλησίες κεριά. Στην πορεία των ετών, όποτε πλησίαζα την πίστη, αυτό έγινε τόσο λόγο της ανασφάλειας που μεγαλώνει με την πάροδο των ετών όσο και λόγο της κοινωνικής επιρροής. Τι εστί κοινωνική επιρροή;
    Πυραμίδα.
    Ακριβώς ο ίδιος μηχανισμός που οδήγησε τους μισούς Έλληνες στο χρηματιστήριο το 1999. Η πυραμίδα δημιουργήθηκε με μαρκετίστικες μεθόδους: καμπάνες-ιμάμηδες->δημιουργία θορύβου και φημών, κάλαντα->καλλιέργεια συμφέροντος-γενιτσαρισμός κ.α.

    Ας με κατηγορήσει κάποιος για αντισημίτη, δεν με ενδιαφέρει, αλλά τι γιορτάζουμε την 1η Ιανουαρίου; Την περιτομή του Ιησού. Δηλαδή την ένταξη Του στο Εβραϊκό σύστημα. Επομένως μιλάμε για σύστημα, για εμένα είναι καθαρή συνωμοσία. Αυτή η συνωμοσία έγινε στερεοφωνική. Το ισλάμ δεν είναι τίποτα περισσότερο από το αντίπαλο δέος, κατασκευασμένο κατά την άποψη μου.

    Γιατί εξακολουθώ να είμαι ορθόδοξος; Γιατί μέσα στην ορθοδοξία υπάρχουν πολλά Ελληνικά στοιχεία. Αν μπορούσα με ένα νυστέρι να τα βγάλω θα το έκανα, αλλά δυστυχώς αυτό θα πάρει αιώνες για να επιτευχθεί. Αν αποτάξω τη θρησκεία δεν θα χάσω μόνον αυτήν αλλά και τα Ελληνικά στοιχεία που αυτή έχει καπηλευθεί.

    Ας μην ξεχνάμε όμως ότι το Ισλάμ βρίσκεται 700 χρόνια πίσω στον κύκλο του εθισμού. Έχει πολύ δρόμο να διανύσει μέχρι να βρει την δική του αναγέννηση. Μέχρι τότε θα κυριαρχείται από ιεροεξεταστικά σύνδρομα.

    Το θέμα είναι: τι θα κάνουμε εμείς μέχρι να εκσυγχρονιστεί το ισλάμ; Θα κάνουμε τους αγίους; Προσωπικά αδιαφορώ το πότε θα εκσυγχρονιστεί. Μακρυά από τον κώ.. μας και ας είναι και 10 πόντους. Αλλά μάλλον δεν την γλιτώνουμε την σύγκρουση. Οι Εβραίοι τα κατάφεραν καλά να δημιουργήσουν μια ταλάντωση δυο θρησκευτικών σωμάτων που θα συγκρούονται περιοδικά, σύγκρουση από την οποία αντλούν δύναμη για να συνεχίσουν την ταλάντωση τους.
    Ίσως η μόνη λύση για να τελειώνουμε με αυτήν την ιστορία είναι να εξελληνίσουμε το ισλάμ, δηλαδή να δώσουμε μορφή στον Αλλάχ. Η δύναμη του Αλλάχ είναι η απροσδιοριστία του. Ο Ελληνικός κόσμος όμως καμία σχέση δεν έχει με απροσδιόριστες και αόριστες θεότητες. Αυτό πιθανόν να το ήξεραν αυτοί που δημιούργησαν το Ισλάμ, γιαυτό και απαγόρευσαν την απεικόνιση του Αλλάχ. Ο πυρήνας της ισλαμικής πίστης (κατά την άποψη μου) είναι ακριβώς αυτός, η απροσδιοριστία του θεού της. Μόλις πάρει μορφή ο Αλλάχ στην συνείδηση των Μουσουλμάνων, αυτόματα θα καταρρεύσει.

    Και εδώ υπάρχει ένα τεράστιο θέμα. Πως μπορεί να μετέχει κάποιος της ημετέρας παιδείας όταν πιστεύει σε αόριστους θεούς; Ο πυρήνας του Ελληνισμού είναι οι ανθρωπόμορφοι θεοί και όχι οι απροσδιόριστοι. Επομένως, και από μια ακόμη άποψη, δεν μπορεί κάποιος να είναι Ισλαμιστής και Έλληνας.

    Συγνώμη για το σεντόνι αλλά με έπιασε συγγραφική κρίση.

  88. Διαβάζετε τον Jacques Prévert said

    Προς Τυμπανιστή (# 82).

    Εάν είστε τόσο «ευαισθητούλης» όσο και οι «μουλάδες», γιατί δεν κάνετε την προσπάθεια να βρείτε εσείς τα «ψεύτικα και τα αληθινά» αντί να το παίζετε τρελλός; Εμπρός, διαφωτείστε μας καλύτερα από τον Σαραντάκο, ειδεμή το τσέμπαλό σας ηχεί φάλτσα.

    Αν και θεωρώ μεγάλο δώρο στην ανθρωπότητα το Διαδίκτυο, τείνω τελευταία να ανησυχώ όλο και περισσότερο από τα αρνητικά φαινόμενα που εκτρέφει, καθώς είναι ο χώρος όπου διασπείρονται αστραπιαία τα ψεύδη, όπως το πρόσφατο ημέιλ σχετικά με την πτώχευση τής Ελλάδας ή η δήθεν συνέντευξη του οικονομολόγου και καθηγητή Μάρκ Γουάισμπροτ:
    http://lolgreece.blogspot.com/2011/03/lies-damn-lies-and-interviews-with.html

    Με ανησυχεί που ο κόσμος αναπαράγει τόσο εύκολα τα ψεύδη και κυρίως που πιστεύει ό,τι διαβάζει στο διαδίκτυο. Με ανησυχεί επίσης η δύναμη που έδωσε το Διαδίκτυο σε ακραίες ομάδες, οι οποίες απέκτησαν φωνή, απέκτησαν ακροατήριο και κυρίως βρήκαν ομοϊδεάτες να τις ενισχύσουν…

  89. sarant said

    Πρεβέρ, δεν ήξερα ότι η συνέντευξη του Γουάισμπροτ ήταν μούφα -δεν την είχα διαβάσει άλλωστε, αλλά την είχα δει.

  90. Διαβάζετε τον Jacques Prévert said

    Τι να πω Νίκο; Είμαστε τόσο συχνά… χαμένοι στη μετάφραση και όχι μόνο! Δεν μπορεί πια κανείς να εμπιστεύεται ούτε τη μάνα που τον γέννησε…

  91. papoylis said

    Νικόλα

    να υπογράψω ως Τσουβαλάκης και μάλιστα χωρίς αυταπάτες για τη πιθανότητα να έχω μεταχείριση Τόλη

  92. tympanist said

    @88: Δεν έχω χρόνο, ούτε διάθεση, ούτε ενδιαφέρον για την Ασία. Μου είναι απεχθής.

  93. Μαρία said

    88, 89
    Απάντηση μπλογκερά μετά την αποκάλυψη της μούφας:

    Έδωσα τις απαντήσεις που χρειάζονταν, αν ήξερα απ’ την αρχή ότι είναι μαϊμού το κείμενο, δεν θα το αναρτούσα… Ούτε πρόκειται να κάνω έρευνες την επόμενη φορά για την εξακρίβωση της ακρίβειας των κειμένων! Ότι μου γυαλίζει θα το αναρτώ! Αν το blog δεν αναβλύζει την απαιτούμενη εγκυρότητα, μην το διαβάζεις, δεν πρόκειται να κάνω τίποτα επιπλέον…

  94. Διαβάζετε τον Jacques Prévert said

    Μαρία (# 93), εννοείς το sfrang2 του Στέλιου Φραγκόπουλου, πιστεύω. Απογοητεύτηκα γιατί ο άνθρωπος έχαιρε της υπόληψής μου.

  95. Το πιο άθλιο, που έχω δει, δεν το δείχνω εδώ, γιατί δε βλέπεται: Φωτοσοπιές, μαζί με κάποιες στημένες φωτογραφίες, που δείχνουν κινέζικα εδέσματα, που το κύριο συστατικό τους είναι ανθρώπινα έμβρυα ή μωρά. Με νούγι, σούπες κλπ… Που δεν πείθουν, αλλά αν είσαι μωροθάμαχτος Αμερικάνος … Πάντως οι Κινέζοι οι ίδιοι ισχυρίζονται, ότι, τρώγονται όλα τα ζώα που η πλάτη τους κοιτάει τον ουρανό. Φαντάζομαι στην ενήλικη φάση τους, όχι όταν μπουσουλάνε.

    #84, Νίκο, ενδιαφέρουσα πληροφορία, δεν ήξερα για τον πρώτο Ριζοσπάστη-εφημερίδα. Αναφερόμουν στους επτανήσιους ριζοσπάστες του 1850. Ο Πετσόπουλος έχει κάποια σχέση με τον νυν εκδότη;

    #81 Το Κονσερβοκούτι αποδεικνύεται 100% μύθος, πρώτον με την κοινή λογική. Και απλός ορειβάτης ή και πρόσκοπος ακόμα αν είσαι, ξέρεις ότι δεν πας στο βουνό χωρίς το μαχαίρι σου. Μ’ αυτό κόβεις κλαδάκια για προσάναμμα, μ’ αυτό κόβεις το ψωμί, αυτό χρησιμοποιείς για να τρώς, κλπ. Πολύ περισσότερο ισχύει για τους αντάρτες, αφού ο ΕΛΑΣ ήταν ένας οργανωμένος στρατός. Άλλωστε, στις φωτογραφίες, φαίνονται οτι έχουν μαχαίρια, όχι μόνο οι κλαρίτες ή οι καπεταναίοι με φυσεκλίκια και μαχαίρια, αλλά και τα ανταρτόπουλα. Μαχαίρια είχαν, κονσέρβες δεν είχαν.

    Η όλη ιστορία, φαίνεται ότι ξεκίνησε όταν οι Άγγλοι συνειδητοποίησαν, ότι οι δοσίλογοι φίλοι τους είχαν χάσει τον πόλεμο των εντυπώσεων, και οργάνωσαν την αντεπίθεση προπαγάνδας. Ήταν τότε που ξέθαβαν σώματα εκτελεσμένων, κάνανε συλλογές ματιών, τις φωτογραφίζανε και έλεγαν, ότι ήταν έργο των ανταρτών.

    Η ιστορία με το κονσερβοκούτι είναι σίγουρα φτιαγμένη από κορυφαίο προπαγανδιστή, σαν αυτούς του careless talk. Όλο το «τάργκετ γκρουπ», άλλος λίγο, άλλος πολύ, θα ‘χε κοπεί κάποτε, στην καθημερινή του ζωή, από κονσερβοκούτι. Έτσι, η θύμηση της αίσθησης αυτής έκανε την συγκεκριμένη προπαγάνδα πιο αποτελεσματική κι από μια σύγχρονη «big-bold-and-bloody» διαφήμιση.

  96. *
    Αμασεύ, το #87 να το πουλήσεις για σενάριο στα Μάρβελ Κόμιξ. Θα έχει επιτυχία: Ο Σούπερ-Γκρέκο, το γαλάζιο Παιδί, που μάχεται τον γαμψομύτη δόκτορα Σβάρτσ, σφίγγει τα στιβαρά του χέρια τον λίθο χριστιανίτη και βγάζει καθαρό, αστραφτερό ελληνίτη, που μία σταγόνα του μπορεί να καθαρίσει την ανθρωπότητα. Θα υπάρχει και σύνθημα:

    «Οσοι δεν μετέχουν της ημετέρας παιδείας, θα μετέχουν της υμετέρας κηδείας»

  97. Rodia said

    94.
    Μα.. δεν ειναι δημοσιογραφος ο ανθρωπος.. ούτε καθε μπλογγερ ξεχωριστα μπορει να κανει ερευνες περι εγγυροτητας.. νομιζω δλδ.. Τα μπλογκ που ανεβαζουν διαρκως αμφισβητησιμα θεματα ειναι λιγο πολυ γνωστα. Και’γω η ίδια άλλωστε ανεβαζω διαφορα για τα οποία δεν ειμαι 100% σιγουρη. Σάμπως οι εφημεριδες και (καποια απο) τα πρακτορεία ειδησεων ειναι παντοτε εγκυρες πηγες;
    Το ζητουμενο ειναι (τουλαχιστον για το μπλογκοχώριον) να συνεργαζονται τα μυαλα (καλή ώρα όπως τωρα, μεταξυ σας/μας) ώστε να αποκαλύπτονται τα λαθος πραγματα και όχι να αποκλειεται ενας μπλογκερ που ανεβασε κατι που «του γυάλισε». Καθενας μπορει να κανει λαθος. Οταν υποδεικνυουν π.χ. σε μενα καποια λαθη, ευχαριστω αυτον που διορθωνει, αλλά δεν μπορω να το αλλαξω. Για τούτο αποφεύγω τις πολλές αναμεταδόσεις.. περιορίζομαι στην κριτικη αντιμετώπιση των θεματων απο τη δικη μου σκοπιά.

  98. Δεν ξέρω αν σκεπτόμαστε ποιά τύχη θα έχουμε, ή αν απλώς είμαστε πεπεισμένοι πως κατέχουμε «την μοναδική αλήθεια»…

  99. george said

    #95
    Είναι γνωστό hoax αυτό με τα μωρά. Ωστόσο, δεν είναι photosopιές, είναι ένα installation ενός κινέζου καλλιτέχνη από μια έκθεση στη Σαγκάη (εννοείται με ομοιώματα, έτσι;). Το γιατί πολύς κόσμος το πίστεψε, παρόλο που κάνει μπαμ πως είναι εξωφρενικό, πιστεύει το εξηγεί αυτό που έχει πει πολλές φορές ο κ. Σαραντάκος, ότι κάτι τέτοια τα πιστεύει όποιος θέλει να τα πιστέψει. Περί κονσερβοκουτιών, κι εγώ πιστεύω ότι ξεκίνησαν να λέγονται στα Δεκεμβριανά – αλλά δεν είμαι και σίγουρος. Ενδιαφέρον θα’χε μια σχετική έρευνα!

  100. #99
    Α, ενδιαφέρον αυτό με το installation.
    Ίσως την έμπνευσή του την πήρε από ένα πολύ γνωστό στους Κινέζους συμβολικό διήγημα του Λου Χσουν, Το Ημερολόγιο ενός τρελού, ο κεντρικός χαρακτήρας του οποίου, υποψιάζεται, ότι κάποιοι γείτονές του είναι ανθρωποφάγοι, μετά φοβάται, ότι και η οικογένειά του έχει φάει μωρά και στο τέλος, συνειδητοποιεί, ότι κάνει το ίδιο όλη η ανθρωπότητα.

  101. #96 Τους αδίκησαν τους καημένους τους ΕΛΑΣιτες, που σκότωναν μόνο σε μονομαχία πρόσωπο με πρόσωπο από τα 20 βήματα και μόνον εφόσον τραβούσε ο αντίπαλος πρώτος. Δεν πυροβολούσαν ποτέ πρώτοι και ποτέ πισώπλατα. Ποτέ πεσμένους από το άλογο και ποτέ γυναικόπαιδα.
    Έπλασαν απλά τον μύθο οι Εγγλέζοι για να αμαυρώσουν την εικόνα των σουπερντουπέριων ηρώων-ιπποτών ΕΛΑΣιτών ώστε να βοηθήσουν τους κακούς γιάνκιδες να κερδίσουν τις εντυπώσεις.

    Και αυτό κάνει για βιβλίο. Αυτό που στύβεις τον ΕΛΑΣίτη και βγάζεις καθαρό ηρωίτη, μια σταγόνα του οποίου λυτρώνει την ανθρωπότητα από τον καπιταλισμό και τον επεκτατισμό.

    Είναι πάντως μια από τις περιπτώσεις όπου υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά και παραμύθι δίχως δράκο.
    Μπορούμε να έχουμε μια κάποια πηγή για αυτά;

  102. Χρηστος Κ. said

    Στραβωνα κρινεις οτι ειναι απαραιτητο να ανοιξει η κουβεντα για τον εμφυλιο?

  103. #102 Όχι. Δεν θα αντέξω μια ακόμη επανάληψη των γνωστών επιχειρημάτων. Το όλο θέμα εστιάζεται απλά στην ύπαρξη ή όχι μύθου περί κονσερβοκυτίων.

  104. Χρηστος Κ. said

    103 Ναι αλλα λες πραγματα που δρουν ως καταλυτης στην κουβεντα που γινεται. Οποτε αστο γιατι θα πιασω το πληκτρολογιο και θα γινει της περιεκτικης δημοκρατιας εδω μεσα.

  105. sarant said

    95: Ο Πετσόπουλος του Ριζοσπάστη είναι σίγουρα συγγενής του τωρινού εκδότη, ίσως παππούς του.

    97: Θα περίμενα όμως να διορθώσει ή να αποσύρει το σχετικό άρθρο.

  106. Στράβων
    η μάνα μου κατάγεται απ΄τα χωριά του Μελιγαλά και σε διαβεβαιώ ότι κονσερβοκούτια δεν χρησιμοποιήθηκαν. Όχι μόνο γιατί ήταν σπάνια και τα χρειάζονταν σαν ατομικά σκεύη για φαγητό (οι αντάρτες), ούτε γιατί είναι εξαιρετικά δύσκολο να κόψεις ακόμα και ψωμί με κονσερβοκούτι αλλά κυρίως γιατί υπήρχαν άλλα εργαλεία να κάνεις την ίδια δουλειά, μπαλτάδες, τσεκούρια κλπ.

    Περί της μονομερούς αναμετάδοσης ό,τι του φέξει του καθενός, υπάρχει άλλο ένα πρόσφατο παράδειγμα, που έχει σχέση με κάποια τούρκικη φίρμα διάλυσης πλοίων. Αυτή, λοιπόν, αγόρασε ένα παλιό βρετανικό αεροπλανοφόρο και αρχίσαν τα ελλαδεμπορικά σάιτς να σκούζουν «Αγόρασαν οι Τούρκοι τον Νικητή των Φόκλαντς» και «Πώπω, κακό που πάθαμε, πού έχουν οι Τούρκοι αεροπλανοφόρο κι εμείς δεν έχουμε» κοκ.
    Εις μάτην τους επισημάναμε ότι:
    1ον. Το συγκεκριμένο πλοίο είναι εδώ και 20 χρόνια αποστρατευμένο άρα άχρηστο.
    2ον. Επιπλέον, δεν έχει καλά-καλά ούτε μηχανές.
    3ον. Ακόμα κι όταν δούλευε μια χαρά, φιλοξενούσε μόνο αεροσκάφη καθέτου απονήωσης, δλδ, Χόκερ Χάριερ (που τώρα είναι κι αυτά για παλιοσίδερα) ή τα νέα F-35, που όμως καλά-καλά ούτε οι Αμερικάνοι δεν τα πετάνε ακόμα.
    Οι τύποι επέμεναν εκεί για μιαν εβδομάδα. Στο τέλος, δε, το έκαναν σιωπηρά γαργάρα, αφού είχαν ήδη καλλιεργήσει την φοβία που ήθελαν.

  107. Ο μύθος με τα «κονσερβοκούτια» είναι ανάξιος σχολιασμού, αφήστε που δεν στέκει ούτε και πρακτικά.
    Ίσως αυτή η ιστορία με τα «κονσερβοκούτια» ως όπλο στα χέρια των ανταρτών του ΕΛΑΣ, να έχει τις ρίζες της στις αυτοσχέδιες χειροβομβίδες που έφτιαχναν οι αντάρτες, βάζοντας μπαρούτι καρφιά γυαλιά κλπ μέσα σε κονσέρβες, τα οποία με την έκρηξη εκτινάσσονταν προς κάθε κατεύθυνση.
    Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι ο ΕΛΑΣ δεν έκανε λάθη και εγκλήματα

  108. Τα περί προπαγάνδας των Άγγλων και τα μάτια εμένα μου τα είπε γνωστή μας μουσικός, που στα δεκεμβριανά ήταν δεκάξι χρονών και έψαχνε τον εκτελεσμένο εικοσάχρονο αδελφό της στα πτώματα του βασιλικού κήπου. Εκεί γινόντουσαν αυτά καθώς και οι φωτογραφήσεις. Μπορείς κανείς να τα διαβάσει στο βιβλίο » Άρης, ο αρχηγός των ατάκτων».

    Δεύτερο επιχείρημα, γιατί δεν βγήκε μια φωτογραφία ή δεν χρίστηκε κάποιος εθνικόφρων ήρωας, που να ‘χει πάει από κονσερβοκούτι;
    Αυά βεβαίως υπάρχουν με ονόματα και ημερομηνίες:

    http://www.google.gr/images?q=%CE%BA%CE%B5%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%B1%20%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%81%CF%84%CF%89%CE%BD&oe=utf-8&rls=org.mozilla:el:official&client=firefox-a&um=1&ie=UTF-8&source=og&sa=N&hl=el&tab=wi&biw=1024&bih=578

    Δεν θα συνεχίσω πάνω στο θέμα ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και δοσίλογων. Οι δοσίλογοι των Ταγμάτων και του συνταγματάρχη Πούλου ήταν προδότες, ενώ οι αντάρτες κάνανε εθνικο-απελευθερωτικό αγώνα.

  109. Δημήτρης said

    @ 96

    Όχι μη, θα γίνουν μηνύσεις. Πνευματική ιδιοκτησία κτλ

    http://www.scribd.com/doc/942018/GiantSize-Fascists

  110. Καπετάν Ένα: συμφωνώ μαζί σου αλλά ο «Αρχηγός των Ατάκτων» είναι αγιογραφία και όχι βιογραφία.

  111. Ντίνο,
    δεν υπάρχει αμφιβολία ότι γίνανε κι αυτά και άλλα (π.χ. Την ηθοποιό Παπαδάκη, τις ομηρίες κλπ), αλλά κανείς κοιτάει την πολύ μεγάλη εικόνα:

    Οι φασίστες Ιταλοί επιτέθηκαν, ο Ελληνικός στρατός τους νίκησε, εκείνοι φώναξαν τους Γερμανούς, εκείνοι κατέλαβαν την Ελλάδα, η ελληνική άρχουσα τάξη και οι παλιοί πολιτικοί στην Ελλάδα συνεργάστηκαν με τον κατακτητή και έκαναν τα αίσχη εναντίον του Ελληνικού λαού. Κατόπιν,συνεργάστηκαν και με τους Αγγλο-αμερικάνους και χρησιμοποίησαν τις συμμορίες των δοσιλόγων για να επιβάλλουν με την τρομοκρατία την εξουσία τους πάνω στην Ελλάδα. Τελεία.

    Δεν καταδικάζει κανείς την επανάσταση του 21 ,επειδή έγινε και η τρομερή σφαγή Τούρκων και εντελώς αθώων Εβραίων στη Ντρομπολιτσά, ούτε τη Γαλλική επανάσταση λόγω Ροβεσπιέρου.

    Κι όλα αυτά τα ιστορικά είναι παραδείγματα και εξιδανικεύσεις για να διαμορφώσει κανείς την εθνική του διήγηση. Ή την πολιτική του ιστορία.

    Αλλά όπως και να ‘ναι, οι Δοσίλογοι «εθνικιστές» που οργάνωναν τα μπλόκα και που τους δίναν οι Γερμανοί τις Εβραϊκές περιουσίες, ΔΕΝ ήταν οι καλοί της Ιστορίας, που να κάνουνε οι Αμασείς δέκα τούμπες.

  112. Ηλεφούφουτος said

    «γιατί δεν βγήκε μια φωτογραφία ή δεν χρίστηκε κάποιος εθνικόφρων ήρωας, που να ‘χει πάει από κονσερβοκούτι;»

    Αυτό μού θύμισε τη σκηνή απ το «Καραβάν Σεράι» που δείχνει ο αξιωματικός στον υψηλό Αμερικάνο τον ανάπηρο που δεν είχε πόδια λέγοντάς του «κοιτάξτε τι του έκαναν τα κτήνη» και όταν του ζητάει να πει κι αυτός στον Αμερικάνο πώς έχασε τα πόδια του ο ανάπηρος απαντά «στην Αλβανία».

    Εξίσου εμβληματικό με το κονσερβοκούτι ήταν το παιδομάζωμα με τα παιδιά που θα εκσλαβίζονταν και θα γίνονταν γενίτσαροι.
    Ως γνωστόν μετά την πτώση του «υπαρκτού» εκατοντάδες Πολωνοί, Τσεχοσλοβάκοι και Αβαροσλάβοι βγήκαν και δήλωσαν ότι ήσαν ελληνόπουλα εκσλαβισμένα.

  113. Ναι, κλίνει λίγο προς την αγιογραφία, κυρίως στις γενικές αποτιμήσεις. Τα στοιχεία του είναι, νομίζω, πειστικά.

    Όπως στην αντίθετη πλευρά, η βιογραφία του Μάο από τον άντρα της Γιούγκ Τσάγκ είναι εμποτισμένη από μία παλιού τύπου αντικομουνιστική εμπάθεια, όμως τα στοιχεία και οι έρευνα δεν αφήνουν αμφιβολία για το ποιόν του Τιμονιέρη και της τρελαμένης γυναίκας του.

  114. #109,
    Δημήτρη, ωραίο τό κόμιξ. Πολύ καλό το σχέδιο και καταπληκτικοί οι χαρακτήρες. Ο Μιαούλης, με το μυαλό στη γυάλα, όλα τα λεφτά. Μα ποιός το ‘φτιαξε;

  115. Καπετάνιε κανείς άνθρωπος με στοιχειώδη λογική δεν θα διαφωνήσει με την περιγραφή σου.
    Παρόλα αυτά, παραμένει ακατανόητο τόσο μίσος, μάλιστα προς ‘συντρόφους’ της αριστεράς όπως ο τυφλός Σταύρος Βερούχης.

  116. Rodia said

    105.
    Δεν το είδα και δεν εχω άμεση εικόνα. Φανταζομαι όμως ότι θα υπαρχουν σχετικα σχόλια που αποκαθιστούν την αληθεια. Οχι;

  117. Μαρία said

    116 Ροδιά, δες το μπλογκ στο #88.

  118. #102 Τελικά, ίσως θα έπρεπε να είχα απαντήσει θετικά στο ερώτημα σου, μήπως και από αντίδραση γλιτώναμε τις γνωστές ιστορίες.

    #111 Καπετάνιε, τα στερνά κρίνουν τα πρώτα. Τα πρώην συντρόφια σου, μετέπειτα εξελιχθέντες σε φανατικούς πρασινοφρούρους, φρόντισαν να επανέλθουν οι πρότερες ισορροπίες. Σύντομα όλες οι περιουσίες θα «επιστρέψουν» στους «Εβραίους» με το παραπάνω, μέσα από την υπερχρέωση των Ελλήνων. Δεν μας έφτασαν οι «δοσίλογοι» δεξιοί στην χρεωκοπία. Στη χρεωκοπία μας έφτασαν κάποιοι σύντροφοι πασόκοι, ιδεολογικοί σας σύμμαχοί, που πραγματοποίησαν το σοσιαληστρικό τους όνειρο μετά το ’81.

    Το όλο παράδοξο βέβαια είναι ότι οι κουκουέδες φάγατε τον παπά ότι ο αγώνας ήταν ΕΘΝΟ-απελευθερωτικός ενώ από την άλλη δεν πιστεύετε στα ΈΘΝΗ. Όταν αποφασίσετε τα πιστεύω σας ενημέρωσε με. Όταν αποφασίσετε εάν υπάρχει ή όχι το Ελληνικό έθνος θα έχετε κάνει ένα σημαντικό βήμα. Διότι δεν γίνεται το έθνος πότε να υπάρχει και πότε να εξαφανίζεται. Εκτός εάν για εσάς έθνος είναι μόνον το κόκκινο και θα πρέπει να αλλάξουμε το όνομα της χώρας σε Κοκκινάδα.

  119. ΣοφίαΟικ said

    Εμένα πάντως το κονσερβοκούτι μου αρέσει σα μυθολογία και δε με απασχολεί να είναι αλήθεια. Άλλωστε όλα γίνονται, μέχρι και δολοφονία με νυχοκόπτη (δεν κατασχονται οι νυχοκόπτες στα αεροδρόμια; άρα…).
    Στο χωρίο μας καποιος σκότωσε με το χερούλι του τηγανιού, το είχε τροχίσει και το είχε κανει σα μαχαίρι. Βεβαίως δεν ξέρω γιατι προτίμησε κατι τέτοιο κι όχι ένα κανονικό μαχαίρι, που δεν θα χρειαζόταν τόσο πολύ τρόχισμα…

  120. symm said

    http://edition.cnn.com/2011/WORLD/asiapcf/03/29/bangladesh.lashing.death/index.html?on.cnn=1

    Αίσχος με την επαίσχυντη ψευδή και εμετική προπαγάνδα του CNN

  121. Po said

    Μπράβο κ. Σαραντάκο!
    τώρα είδα ότι το ανεβάσατε.
    Το έλαβα κι εγώ στο μέηλ μου.

  122. […] προφητείες του Ισίδωρου Πόσδαγλη, το χολυγουντιανό ακρωτηριασμένο παιδάκι από το Ιράν, το ανύπαρκτοσύνθημα των Ισπανών Αγανακτισμένων περί […]

  123. τυφλόμυγα said

    Πριν καιρό είδα σε ντιβιντί την ιρανική ταινία Ένας χωρισμός. Σε κάποιο σημείο οι πρωταγωνιστές μαλώνουν μεταξύ τους και η γυναίκα (νομίζω) λέει «φαρσί σου μιλάω, δεν καταλαβαίνεις;». Δε θα ήταν προτιμότερο ο υποτιτλιστής να βάλει περσικά στη θέση του φαρσί; Προσοχή, μιλάω για επιλογή, όχι για λάθος.

    Ευχαριστώ τον Ρογήρο για το #24 του.

    Μήπως πρέπει να γραφτεί σχετικό άρθρο;

  124. sarant said

    Σωστή παρατήρηση, εμείς θα λέγαμε «ελληνικά σου μιλάω» (ή πιο παλιά «ρωμέικα»)

  125. sarant said

    Και, ναι, αξίζει άρθρο 🙂

  126. Ηλεφούφουτος said

    Α, αυτό μού θυμίζει τη συζήτηση που είχαμε για την απόδοση του ρωσικού кнут ως «κνούτο» στα Ελληνικά εκεί που σήμαινε απλώς «μαστίγιο».

  127. sarant said

    Δεν είναι βέβαια ακριβώς ίδια περίπτωση γιατί το κνούτο δεν έχει πάρει άλλη σημασία στα ελληνικά, παροιμιακή. Στα ελληνικά, μιλάω φαρσί σημαίνει μιλάω με μεγάλη ευχέρεια μια ξένη γλώσσα, στα περσικά σημαίνει μιλάω περσικά. Το κνούτο είναι είδος μαστιγίου στα ελληνικά, μαστίγιο στα ρωσικά.

  128. Ηλεφούφουτος said

    Μα ούτε το φαρσί έχει παροιμιακή χρήση· απόδειξη ότι μπορεί να συναφθεί και με άλλα ρήματα εκτός από το μιλάω (π.χ. τα ξέρω φαρσί).
    Λέξη είναι, όπως και το κνούτο, με σημασία «άπταιστα, χωρίς να σκοντάφτω», το δε κοινό τους στοιχείο είναι ότι έχουν μεν μπεί στα Ελληνικά από άλλη γλώσσα, δεν έχουν όμως σήμερα την ίδια χρήση στα Ελληνικά με αυτήν που έχουν στη γλώσσα προέλευσης, γι’ αυτό και δεν στέκει να τις χρησιμοποιείς όταν πας να τις μεταφράσεις από τη γλώσσα προέλευσης.

  129. sarant said

    Η απόσταση από το περσικά στο άπταιστα είναι κατά τι μεγαλύτερη από την απόσταση ανάμεσα στο «μαστίγιο» και στο «είδος μαστιγίου», δεν βρίσκεις;

  130. Ηλεφούφουτος said

    129 Όσο για να πεις ότι το ένα μεταφραστικό λάθος είναι μικρότερο/μεγαλύτερο του άλλου.

  131. […] την οποία είχαμε επίσης ασχοληθεί στο ιστολόγιο, ήταν το οχτάχρονο αγόρι που το έπιασαν τάχα να κλέβει και του σύνθλιψαν το χέρι, βάζοντας ένα αυτοκίνητο να […]

  132. […] απάτες που κυκλοφορούν στο Internet, σαν το παιδάκι που του έκοψαν το χέρι στην Περσία, τους γάμους μικρών κοριτσιών από τη Χαμάς, τη […]

  133. Σωτήρης said

    Σχετικά με τον ακρωτηριασμό του χεριού ενός παιδιού που έκλεψε ένα κομμάτι ψωμί ότι δήθεν είναι σκηνοθεσία για να συκοφαντηθεί το Ισλάμ, Εχω τη γνώμη ότι είναιι πράγματι αληθηνό , αφού μάλιστα το επιτρέπει και το κοράνι. Το οποίο αναφέρει ότι για να εκτελεστεί η ποινή,πρέπει ο δράστης να έχει φτάσει στην εφηβεία και να έχει κλέψει κάτι που το κόστος του, να αξίζει` περισσότερο από ένα δηνάριο.

Σχολιάστε