Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Λερναίο αρχονταρίκι, ή πώς μας πήραν φαλάγγι οι Λιθουανοί

Posted by sarant στο 7 Απριλίου, 2011


Μερικά πράγματα μόνο αν τα χάσεις καταλαβαίνεις την αξία τους. Για παράδειγμα, την εκπομπή της ΕΤ1 «Αρχονταρίκι», που την παρουσίαζε ο επίσκοπος Δημητριάδος, δεν την είχα δει ποτέ στα 19 χρόνια που προβαλλόταν· κι όμως, μόλις κόπηκε, άρχισα να παίρνω ηλεμηνύματα διαμαρτυρόμενων (ορθόδοξων) πολιτών, που μ’ έκαναν να συνειδητοποιήσω τι κελεπούρι έχασα. Απόρησα βέβαια πώς είναι δυνατόν να λείπει η εκπομπή της ορθόδοξης εκκλησίας από την κρατική τηλεόραση, ενώ θα συνεχιστούν απρόσκοπτα οι εκπομπές των καθολικών, των διαμαρτυρομένων, των ευαγγελικών, των εβραίων, των μουσουλμάνων και των δωδεκαθεϊστών, διότι γι’ αυτές δεν διάβασα να κόπηκαν, άρα συνεχίζονται. Νομίζω ότι πρόκειται για απαράδεκτη διάκριση εναντίον της ορθοδοξίας και διαμαρτύρομαι εντονότατα.

Πέρα όμως από θέματα ισοτιμίας, το Αρχονταρίκι, όπως μου λένε, ήταν εκπομπή σπάνιας ποιότητας. Και προς επίρρωση, στον ιστότοπο cosmo.gr βλέπω ένα απόσπασμα, που υποθέτω πως είναι διαλεγμένο έτσι που να παρουσιάζει μια από τις καλύτερες στιγμές της εκπομπής –και μάλιστα με θέμα γλωσσικό… και λερναίο!

Ο κύριος που μιλάει είναι ο Παναγιώτης Μητροπέτρος, που παλιότερα, ως γυμνασιάρχης στο Κερατσίνι, είχε οργανώσει με τους μαθητές του μιαν αξιόλογη εργασία για τον Πλάτωνα (το ξέρω επειδή δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Νέμεσις), και που μπορείτε να τον βρείτε στο γιουτούμπ να αναλύει θέματα ελληνικής γλώσσας (αν δεν σφάλλω, είχε συμμετάσχει και σε εκπομπή του έγκριτου διανοητή Κ. Χαρδαβέλλα για τα κρυμμένα μυστικά της γλώσσας μας).

Μπορείτε να ακούσετε τον κ. Μητροπέτρο, αλλά έτσι κι αλλιώς θα δώσω αναλυτικότατη περιγραφή των όσων λέει (αν και όχι πιστή απομαγνητοφώνηση), βάζοντας σε αγκύλες […] κάποια δικά μου σχόλια.

Καταρχάς, μας λέει ότι οι Ιάπωνες δεν κατάργησαν τα ιδεογράμματά τους [ποιος τους το ζήτησε τάχα;] Έπειτα, αναφέρει ότι υπάρχει ένα απλό τεστ για να δούμε τη διανοητική ανάπτυξη ενός ατόμου: παίρνουμε μια έκθεση ιδεών ή ένα άλλο κείμενό του, και μετράμε πόσες προτάσεις περιλαμβάνει. Τώρα, αν οι περισσότερες από τις προτάσεις αυτές είναι κύριες (π.χ. Παίζω. Πηγαίνω σχολείο. Διαβάζω το βιβλίο μου), αυτό σημαίνει πως το ενλόγω άτομο βρίσκεται μόλις και μετά βίας στο πρώτο, το κατώτερο, σκαλοπάτι διανοητικής ανάπτυξης. Στο δεύτερο σκαλοπάτι βρίσκεται κάποιος όταν οι δευτερεύουσες προτάσεις (επειδή, για να, ο οποίος…) είναι περισσότερες από τις κύριες. Στο τρίτο σκαλοπάτι ανεβαίνουμε όταν πολλές από τις δευτερεύουσες προτάσεις είναι υποθετικές (εάν, ενπεριπτώσει που…)

[Ως εδώ δεν υπάρχει καμιά αντίρρηση, είναι ολοφάνερο ότι κείμενα που αποτελούνται κατά μεγάλο μέρος από κύριες προτάσεις, όπως τα μυθιστορήματα του Χεμινγουέι ή η Γυναίκα της Ζάκυθος, ωχριούν μπροστά στα υψηλά νοήματα που βρίσκουμε σε κείμενα του τρίτου επιπέδου, όπως: Παρόλο που σε συμπαθώ, αν δεν μου γυρίσεις μέχρι αύριο τα λεφτά που μου χρωστάς θα σε κάνω να βλαστημήσεις την ώρα που γεννήθηκες, κι ας με κλείσουν φυλακή.]

Υπάρχει όμως και τέταρτο επίπεδο, ή μάλλον υπήρχε. Το είχαμε, αλλά το χάσαμε ή μάλλον «το καταργήσαμε» [ποιος κερατάς πήρε την απόφαση να το καταργήσει, ήθελα να ξέρω]. Είναι «το μακροπερίοδον της γλώσσης μας». Αν πάρετε τον Θουκυδίδη τον παππού μας [τον δικό μου τον λέγανε Νίκο], θα δείτε ότι πολλές φορές μία «σελίς» είναι μία περίοδος· «όποιος κατάφερνε να καταλάβει με μια ματιά μια σελίδα ολόκληρη, ποια νοήματα περιείχε, αυτός δεν χρειαζότανε τίποτε άλλο να εξασκηθεί, αυτός είχε ήδη τόσο κοφτερό μυαλό που μπορούσε να κάνει τεχνολογία αιχμής, να φτιάξει ηλεκτρονικούς υπολογιστές». [Αυτό το θυμάμαι κι εγώ: επί επταετίας, είχαμε γεμίσει με ειδικούς που έφτιαχναν ηλεκτρονικούς υπολογιστές (στο τμήμα μου στη δευτέρα γυμνασίου είχαμε τέσσερις-πέντε). Μόλις ήρθε ο Ράλλης το 1976 και έκανε τη μεταρρύθμιση, κατέρρευσαν όλα].

[Κι ενώ η συζήτηση έχει μπει για τα καλά στα μονοπάτια του Λερναίου, ο κ. Μητροπέτρος κάνει μια παρέκβαση, όμως πολύ διαφωτιστική. Μιλάει για τους λεκτικούς τύπους]. «Η αγγλική, αν μετρήσεις πόσους μονολεκτικούς τύπους χρησιμοποιεί στην ενεργητική της φωνή, ή στη μέση, ή και στις δύο» [ας φανούμε γενναιόδωροι], «έχει ένα άλφα ποσοστό» [ή ποσό;]. «Η λατινική έχει 2α. Η ελληνική έχει περίπου έξι άλφα, εξαπλάσιο. Έχουμε κάπου 250 μονολεκτικούς τύπους για την ενεργητική και τη μέση μας φωνή. Αυτό τι δείχνει; Ότι η γλώσσα μας, η ίδια, όχι επειδή είμαστε Έλληνες, και Τούρκοι να ήμασταν το ίδιο θα λέγαμε, είναι καθαρά μαθηματική και γεωμετρική γλώσσα με αποτέλεσμα…»

[Διακόπτω την αφήγηση για να θαυμάσουμε όλοι αυτό το ολυμπιακών διαστάσεων λογικό άλμα: επειδή η γλώσσα μας έχει περισσότερους μονολεκτικούς ρηματικούς τύπους από τα λατινικά, άρα είναι καθαρά μαθηματική και γεωμετρική. Και μετά τη στιγμιαία διακοπή, βυθιζόμαστε πια μέχρι το λαιμό στα ιερά νάματα της Λέρνης:]

…με αποτέλεσμα, οι μεγάλες εταιρείες της Ιαπωνίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, οι εταιρείες αιχμής του χαρντγουέρ και του σοφτγουέρ, του τεχνολογικού και του λογισμικού των ηλεκτρονικών υπολογιστών, όταν ζητούν στελέχη για να επανδρώσουνε τα ανώτατα επίπεδα των εταιρειών αυτών λένε, να ’χουνε μάστερ τάδε, τεχνολογίας, διδακτορικό τάδε, και να είναι και κάτοχοι της αρχαίας ελληνικής, της αρχαίας ελληνικής· αυτό γιατί το λένε; έχουμε καταχωρήσεις απ’ την Ουάσινγκτον Ποστ, από εφημερίδες των Ηνωμένων Πολιτειών, γιατί το λένε; κορόιδα είναι αυτοί που το λένε; κι εμείς πάμε και τα καταργούμε, όχι μόνο τα αρχαία ελληνικά, αλλά και τα νέα ελληνικά, διότι αυτό που ομιλείται είναι ένα ιδίωμα της κακιάς ώρας, τέτοια γλώσσα μιλάει μόνο ο Μίκι Μάους και ο Ντόναλντ Ντακ, με γρυλλισμούς σε λίγο θα συνεννοούμαστε, είναι καλό αυτό το πράγμα;

Και μ’ αυτά τα λόγια του κ. Μητροπέτρου κλείνει το στιγμιότυπο από το Αρχονταρίκι. Και έχω να πω ότι χαίρομαι χαρά μεγάλη, γιατί τόσα χρόνια που κυκλοφορεί το Λερναίο κείμενο δεν είχα βρει καμιά τεκμηριωμένη αναφορά στις περίφημες εταιρείες που έχουν στελεχώσει τα ανώτατα κλιμάκιά τους με αρχαιομαθείς κομπιουτεράδες, και ομολογώ ότι είχα αμφιβολίες· τώρα όμως, που με διαβεβαιώνει ο κ. Μητροπέτρος, που είναι επώνυμος παράγοντας της πνευματικής ζωής και άνθρωπος που σέβεται το όνομά του, θα πάψω να αμφιβάλλω, αρκεί βέβαια να μου στείλει σκαναρισμένη μια σελίδα αγγελιών της Ουάσινγκτον Ποστ, με μια τέτοια αγγελία· δεν θέλω πολλές, αρκεί μία. Όμως να είναι από την Ουάσινγκτον Ποστ, όχι από την Τουέντιεθ Σέντσουρι Μποστ. Παρακαλώ τον κ. Μητροπέτρο αν διαβάζει να στείλει το συνημμένο με την αγγελία· κι αν διαβάζει κανείς γνωστός του, ας τον ειδοποιήσει.

Βέβαια, αν το πλήθος των λεκτικών τύπων συνεπάγεται και πλούτο της γλώσσας και ευφυΐα των ομιλητών της, τότε φοβάμαι πως πάλι δεύτεροι βγήκαμε. Για παράδειγμα, η λιθουανική γλώσσα, διαβάζω στη Βικιπαίδεια, έχει εφτά πτώσεις, ενώ η αρχαία έχει πέντε (τα πανάρχαια χρόνια είχε παραπάνω, αλλά πήγανε οι βλάκες και τις καταργήσανε), οπότε έχει περισσότερους λεκτικούς τύπους στα ουσιαστικά της· ενώ στα τούρκικα, όπως βλέπετε εδώ, κάθε ρήμα έχει εκατοντάδες λεκτικούς τύπους, ίσως περισσότερους από τα ελληνικά –κάτι ήξερε ο κ. Μητροπέτρος πιο πάνω που είπε «και Τούρκοι να ήμασταν το ίδιο θα λέγαμε»· το ίδιο, αλλά για τα τουρκικά.

Και νομίζω ότι έχω μιαν εξήγηση για αυτή την πρωτοφανή οικονομική καθίζηση που έπαθε η χώρα μας μετά το 2004 αλλά και για το οικονομικό θαύμα που είχε προηγηθεί, για το οποίο κάποιοι ανεύθυνοι αναλυτές επαίνεσαν είτε την εργασία των μεταναστών είτε τη δημιουργική λογιστική της κυβέρνησης Σημίτη. Λοιπόν, η αλήθεια είναι η εξής: η μεγάλη οικονομική άνθιση της δεκαετίας του 1990 δεν οφείλεται ούτε στις κοινοτικές επιδοτήσεις, ούτε στην απλήρωτη εργασία και υπερεκμετάλλευση των μεταναστών, ούτε στους χειρισμούς της κυβέρνησης Σημίτη, αλλά στις αθρόες προσλήψεις αρχαιομαθών Ελλήνων κομπιουτεράδων στις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, φυσικά με παχυλούς μισθούς. Εύλογα, αυτή η ευημερία μετακυλίστηκε στην υπόλοιπη οικονομία, καθώς οι χιλιάδες αρχαιομαθείς Κροίσοι του Διαδικτύου αγόραζαν μανιωδώς αυτοκίνητα, έχτιζαν βιλάρες που τις στόλιζαν με  ακριβά έπιπλα και έργα τέχνης, παρέθεταν πολυτελή γεύματα με εκατοντάδες καλεσμένους, απασχολούσαν στρατιές οικιακών βοηθών. Όμως, ήρθε το καταραμένο 2004, και η είσοδος της Λιθουανίας στην ΕΕ. Σιγά-σιγά, οι πολυεθνικές εταιρείες, βλέποντας πως οι Λιθουανοί κομπιουτεράδες (που τώρα είχαν κοινοτικό διαβατήριο κι έτσι δεν έπιαναν θέση ξένου) είχαν περισσότερους λεκτικούς τύπους στη φαρέτρα τους, και μάλιστα ως μητρική τους γλώσσα, άρχισαν να απολύουν τους συμπατριώτες μας –οι οποίοι, εννοείται, είχαν κάνει μεγάλα ανοίγματα και ήταν αδύνατο να προσαρμοστούν αμέσως στον νέο τρόπο ζωής.

Κι έτσι, απολύθηκαν οι Κροίσοι και άρχισε η κρίση, καθώς έπαψε να μπαίνει στη χώρα πολύτιμο συνάλλαγμα, της τάξεως των 20 δισεκ. ετησίως (υπολογίστε, χίλιες εταιρείες, από είκοσι κατά μέσο όρο αρχαιομαθείς κομπιουτεράδες η κάθε μία, από ένα εκατομμύριο ετήσιο μισθό ο καθένας), κι έτσι, ενώ οι δρόμοι του Βίλνιους και του Κάουνας πλημμυρίζουν με αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, εμείς φτάσαμε εδώ που βρισκόμαστε σήμερα… Άτιμοι Λιθουανοί!

ΥΓ: Πολλά απ’ όσα γράφω είναι ειρωνικά· προτίμησα να μην τα σημαδέψω με ειδικό χρώμα…

ΥΓ2: Κύριε Μητροπέτρο, περιμένω την αγγελία της Ουάσινγκτον Ποστ!

228 Σχόλια to “Λερναίο αρχονταρίκι, ή πώς μας πήραν φαλάγγι οι Λιθουανοί”

  1. Χρηστος Κ. said

    Εξοχως εξοχο το κειμενο σας φιλτατε Νικοκυρη.

  2. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    Δηλαδή τα γκασπ, χρμφ, ουάκ, μούμπλε-μούμπλε, γλουπ, και λοιποι μονολεκτικοί τύποι, κομμένοι μαχαίρι από σημερα; Κρίμα…

  3. Σμπαρακουάκ!!!

  4. Nequaquam vacuum.
    Με υπογραφή Ντόναλντ Ντακ.

    (Από το εκκρεμές του Φουκώ του Έκο)

  5. Βασίλης Ορφανός said

    Ν’αγιάσει το στόμα σου, Νίκο. Αν είχαν κι άλλοι το θάρρος να μιλούν όπως εσύ, μπορεί και να φαρδατσαρούσαν λιγότεροι Αρχονταρομητροπέτροι στη δημόσια ζωή. (Δεν είναι λιβάνισμα, τον καημό μου λέω, που δεν τολμώ – αλλά πού ξέρεις…)

  6. Μαρία said

    Η Ελληνική γλώσσα έχει ηλικία τουλάχιστον 50.000 ετών με βάση τα ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά των Σαρακατσάνων. Οι Σαρακατσάνοι είναι ένα πανάρχαιο ελληνικό φύλο μαρτυρημένο ανθρωπολογικώς εδώ και 50.000 έτη, το οποίο ανέκαθεν ομιλεί αποκλειστικά την Ελληνική γλώσσα, χωρίς καμμία ξένη πρόσμειξη. Το λογικό συμπέρασμα είναι, ότι η Ελληνική γλώσσα έχει τουλάχιστον την ηλικία του Σαρακατσάνικου Ελληνικού φύλου.
    http://www.filonas.gr/cms/index.php?option=com_content&task=view&id=617&Itemid=1

    Νικοκύρη,αυτό μας το έκρυψες, για να μη δυσαρεστήσεις το Βουλάγξ;

    >μιαν αξιόλογη εργασία για τον Πλάτωνα
    Μου χάρισαν κάποτε τη 2η έκδοση αλλά δεν είχα συγκρατήσει το όνομα του διευθυντή. Γεράματα.

  7. Το σχήμα «μια σελίς-μια περίοδος» είναι ίδιον και των τουρκικών, πάντως. Των οθωμανικών ακόμα περισσότερο, σήμερα ένα καλό παράδειγμα είναι ο Ορχάν Παμούκ (τη γλώσσα του οποίου οι Τούρκοι φίλοι μου θεωρούν εξεζητημένη και δυσνόητη).

  8. bernardina said

    Παναγιά μου, διάβασα λύκειο Κερατσινίου και σκιάχτηκα! Ευτυχώς πρόλαβα και το έβγαλα νωρίς 😆 😆

    Πάντως, εγώ έναν κομπιουτερά-διάνοια γνωρίζω και στον προφορικό του λόγο πλησιάζει τα όρια του αυτισμού. (Τόσο διάνοια που τον βλέπω σύντομα δισεκατομμυριούχο με τους «παπάδες» που φκιάνει» -ΌΧΙ στην Ελλάδα ασφαλώς)

    Όσο για το Αρχονταρίκι, λίγο αργά ξυπνήσανε οι φαν του και διαμαρτύρονται. Η εκπομπή προβαλλόταν σε επανάληψη το τελευταίο εξάμηνο και σταμάτησε επειδή έληξε η σύμβασή της και δεν ανανεώθηκε.

  9. Χρηστος Κ. said

    #6 Κι εγω νομιζα πως κανεις πλακα. Ο τυπος ειναι για δεσιμο.

  10. Jimakos said

    Εύγε Νικοκύρη για το κείμενο! Αλλά, Νίκο, σκέψου κι αυτό. Πόσους έλληνες αλλά κυρίως πόσους λιθουανούς ποδοσφαιριστές ξέρεις που έχουν διακριθεί σε διεθνές επίπεδο?? Ελάχιστους και μεν και δε. Αυτό αποδεικνύει την πνευματική ανωτερότητα του κάθε λαού, διότι με τόσους σπουδαγμένους κομπιουτεράδες αρχαιομαθείς, που καιρός για ομαδική άθληση (που είναι για μπουμπούνες)!

  11. bernardina said

    Αν δεν με απατά η ασθενής μνήμη μου, ο Μαρκές στο «Φθινόπωρο του Πατριάρχη» αρχίζει να λέει να λέει και να λέει, και ξεχνάει ότι υπάρχει κάτι που λέγεται τελεία. Τη θυμάται μόνο στο τέλος κάθε κεφαλαίου. Το αποτέλεσμα, κατά την ταπεινή μου γνώμη είναι μαγικό. (Respect στην Κλαίτη)

  12. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    Άσχετο (εν μέρει). Να ενημερώσω το Νικοκύρη, αν θυμάται, ότι τα μάιλ που είχα στείλει στο Πατριαρχείο για το λερναίο δεν έχουν λάβει απάντηση. Οι μητροπολίτες δίνουν βήμα στους αρχαιότρελους, ο πατριάρχης ο ίδιος αναπτύσσει το λερναίο από άμβωνος, ωραία, πάρα πολύ ωραία…

  13. # Μαρία, κάτω τα χέρια απ’ τους Σαρακατσάνους!

  14. Ερώτηση: για αυτήν την πινακίδα του Δισπηλιού (που αναφέρεται στο λινκ της Μαρίας) έχετε σχολιάσει πουθενά;

  15. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    Άλλωστε και μόνο το ελληνικότατο όνομα «Σαρακατσάνος/Σακαρετσάνος» βεβαιώνει του λόγου το αληθές! Quod erat demonstrandum στραβάδι, που έλεγε κι εκείνος ο ρωμαίος! 🙂

  16. trolling around said

    Ο καθένας με τις εμμονές του. Γιαυτό και εγώ ποτέ δεν θα έχω σε υπόληψη τους ανθρώπους των πνευμάτων. Τις δε μεγαλύτερες κωτσάνες από πανεπιστημιακούς, και δη ακαδημαϊκούς, θα ακούσεις. Κι ας μην είναι μπετατζήδες, (μακάρι να ήταν), αλλά τρισχειρότεροι. Για όλα υπάρχουν εξηγήσεις, αρκεί να επιμένεις στην αναζήτειση.

  17. Δημήτρης Φύσσας said

    «Όμως να είναι από την Ουάσινγκτον Ποστ, όχι από την Τουέντιεθ Σέντσουρι Μποστ.»
    Έγραψες φίλε.

    Είχα την υπομονή να δω όλο το βιντεάκι, που αποκαλύπτει νέες πτυχές λερναιισμού. Ο κύριος Μητροπέτρος είναι, δυστυχώς, ο κανόνας μεταξύ των φιλολόγων- όχι η εξαίρεση. Κι αν κάτι τον διαφοροποιεί από τους άλλους αρχαιομανείς, είναι ότι δε γυαλίζει το μάτι του, αλλά εμφανίζεται μειλίχιος. Από την άλλη, η συνεχής, σχεδόν απνευστί ομιλία του, αποτελεί προφανώς προφορική άσκηση που αντιστοιχεί προς την εξιδανικευμένη «σελίδας δίχως τελεία».

  18. Δημήτρης Φύσσας said

    Εννοώ «σελίδα…»

  19. Immortalité said

    Επειδή δεν προφταίνω δεν προφταίνω, γράφομαι και περιμένω!
    Καλημέρα σε όλους 🙂

  20. μήτσκος said

    Α, αυτό το «μια σελίς μια περίοδος» είναι για τους ερασιτέχνες. Εγώ αγόρασα ένα μικρό μπλοκάκι και ένα χοντρό μαρκαδόρο και γράφω πέντε σελίδες την περίοδο. Από τότε σκίζω, από προαγωγή σε προαγωγή πάω.

  21. george said

    Η δημοτική είναι ένα ιδίωμα της κακιάς ώρας!! Γιατί έχω την εντύπωση ότι ο κύριος καθηγητής μιλάει στη δημοτική; Αααα, OK, είπε «σελίς», πάσο!
    Πέρα από την πλάκα, με εντυπωσιάζει η απίστευτη ημιμάθεια όλων των αρχαιόπληκτων σε σχέση με τους Η/Υ, η οποία καταλήγει στις λερναίες τερατολογίες. Ήθελα να ξέρα, αν δε μιλούσα για Η/Υ που είναι τόσο άγνωστοι και ακατάληπτοι στους ελληνολάτρες, αλλά για άλλες ηλεκτρονικές συσκευές, θα με έπαιρνε κανείς στα σοβαρά; Πχ «Μια καφετιέρα, για να μπορεί να φτιάξει και γαλλικό και εσπρέσσο, πρέπει να προγραμματιστεί στα αρχαία ελληνικά» ή «Για να μπορεί να πλύνει ένα πλυντήριο μάλλινα πρέπει αυτός που το έφτιαξε να γνωρίζει αρχαία ελληνικά». Τώρα που το καλοσκέφτομαι, ίσως τους δίνω ιδέες με αυτά που γράφω.

  22. Χρηστος Κ. said

    Μητσκο, επειδη κυνηγαω μια προαγωγη κι εγω, να σε ρωτησω γραφεις με κεφαλαια ή μικρα?

  23. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια!

    6: Μαρία, δεν είχα εντοπίσει αυτή την ομιλία, σ’ ευχαριστώ!
    Η «απόδειξη» για την ελληνική γλώσσα μέσω της υποτιθέμενης ηλικίας των σαρακατσάνων είναι όλα τα λεφτά!

    Για το Δισπηλιό δεν έχω γράψει, ίσως γράψω σε 359 μέρες από σήμερα.

  24. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    Βερναρδίνα (@11),
    συμφωνώ για το «μαγικό» (αποτέλεσμα ή ό,τι άλλο) της λογοτεχνίας του Μάρκες. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που θεωρείται ο κατ’ εξοχήν εκπρόσωπος του «μαγικού ρεαλισμού» στη λατινοαμερικανική λογοτεχνία, εκείνου του εκπληκτικού boom, που έλαμψε ήδη από τα πρώτα χρόνια του εξήντα, μαζί με τους Βάργκας Λιόσα και Κάρλος Φουέντες.
    Δεν συμφωνώ, όμως, καθόλου, με τα respects σου: η κυρία Σωτηριάδου-Μπαράχας (έτσι δεν την λένε;) είναι κάκιστη μεταφράστρια, κι αυτό από πολλούς κριτικούς έχει τονιστεί (πρόχειρα θυμάμαι τον Μπουκάλα).
    Γιατί συνεχίζει να μεταφράζει;, θα μου πείς. Απ’ την πλευρά της, για βιοπορισμό. Απ’ την πλευρά των άλλων, των εκδοτών, είναι θέμα «καπαρώματος» των περίφημων «πνευματικών δικαιωμάτων». Αυτοί προλάβανε κι αυτήν έχουνε και της τα δίνουνε.

    Γιατί δεν λέω το ίδιο για την Έφη Γιαννοπούλου του Φουέντες, στην Άγρα;

  25. Βασίλης Ορφανός said

    Αν και οι μπεταζτήδες είχαν την ίδια πρόσβαση στο δημόσιο βήμα, όπως οι (λεγόμενοι) άνθρωποι του πνεύματος, θα ακούγαμε πιθανότατα κι από αυτούς (όχι όλους, βέβαια) αρκετούς «μίσχους». Αλλά μαζί με τα (πολλά) ξερά δεν καίω και τα (ελάχιστα) χλωρά: όταν το ολόχρυσο αποδεικνύεται ντουμπλέ και απογοητεύομαι, καταφεύγω σε ένα καλό βιβλίο ή σε μια συζήτηση με ένα καλό φίλο ή, απλώς, φροντίζω κήπο μου. Σταθερές αξίες.

  26. Η κατάργηση της στίξης, για να λέμε την αλήθεια, δεν είναι ανακάλυψη του Μάρκες. Πρόχειρα αναφέρω ότι τη συνήθιζε πολύ ο Κορτάσαρ, ότι υπάρχει ένα τέτοιο κεφάλαιο στην τριλογία του Τσίρκα (δεν θυμάμαι όμως σε ποιον τόμο), και, βέβαια, ότι ξεκινάει (;) με τον Οδυσσέα του Τζόις.

  27. Ο Χράμπαλ έγραψε ολόκληρη νουβέλλα με μια μοναδική τελεία στο τέλος. Σλάβος αυτός βέβαια (Τσέχος)και όπως ξέρουμε αυτοί μόνο με την βοήθεια των Ελλήνων Κύριλλου και Μεθόδιου έμαθαν να γράφουν…
    Το μόνο που μένει να πει κανείς είναι το Σμπαρακουάκ του Δύτη!

  28. sarant said

    Παύλο, λες το Bambini di Praga, 1947 (ή κάπως έτσι) ή έχει κι άλλο;

  29. @26: Δύτη, στη Λέσχη η φράου Άννα (ιδιοκτήτρια της πανσιόν) έχει παραληρηματικούς εσωτερικούς μονολόγους, με μισοτελειωμένες φράσεις και, φυσικά, σποραδική στίξη.

    Όλα αυτά βέβαια γεννιούνται με τον μονόλογο της Μόλι Μπλουμ στον «Οδυσσέα» του Τζόις. Πάντως, πρόδρομος του Τζόις φαίνεται να είναι η Εξομολόγηση του Σταβρόγκιν, δηλαδή τα κεφάλαια των Δαιμονισμένων που ο εκδότης του Ντοστογιέφσκι αρνήθηκε να δημοσιέψει μαζί με το υπόλοιπο έργο. Άγνωστο αν τα γνώριζε ο Τζόις, είναι όμως βέβαιο ότι τα γνώριζε η Βιρτζίνια Γουλφ, που τα μετέφρασε μαζί με τον Κοτελιάνσκι το 1922.

  30. bernardina said

    Γιώργο, #24.
    Επειδή ισπανικά δεν ξέρω γρυ, τον Μάρκες τον γνώρισα από τις μεταφράσεις της Σωτηριάδου (θαρρώ πρώην Μπαράχας) και μέσω αυτής, καλώς ή κακώς, τον αγάπησα. Μην έχοντας τρόπο και μέτρο σύγκρισης, δεν μπορώ να αποφανθώ. Πάντως για «κάκιστη» μεταφράστρια, καλά τα έχει καταφέρει. Τώρα, αν το πρωτότυπο ήταν ΑΚΟΜΑ καλύτερο, τι να πω… Μακάρι να μπορούσα να μοιάσω σε έναν καθηγητή του πατέρα μου στο πανεπιστήμιο ο οποίος έμαθε ισπανικά μόνο και μόνο για να διαβάσει τον Δον Κιχώτη στο πρωτότυπο.

    ΥΓ. Την κυρία Σωτηριάδου δεν τη γνωρίζω προσωπικά, μη νομίσει κανείς ότι παίρνω το μέρος της από ιδιοτέλεια.

  31. @31: Μπέρνι, λένε ότι και ο Γκάτσος έμαθε ισπανικά μόνο και μόνο για να μεταφράσει Λόρκα από το πρωτότυπο. Δεν ξέρω αν είναι αλήθεια.

  32. Κι εγώ το έχω ακούσει για τον Γκάτσο.

  33. bernardina said

    Τιπού,
    το καταλαβαίνω και το συμμερίζομαι αυτό το πάθος. Συχνά δε, θα ήθελα να είχα την πολυτέλεια του χρόνου για να το κάνω κι εγώ για πολλές γλώσσες (πρώτα και κύρια τα ρώσικα)

    Το αστείο είναι ότι σε ηλικία έντεκα χρονών ζήτησα από τον πατέρα μου να με «γράψει στα αγγλικά» γιατί ήθελα να κατανοήσω για ποιο λόγο μου άρεσαν τόσο πολύ οι ροκιές που άκουγα. Πού να το φανταζόμουν ότι ύστερα από πολλάααα χρόνια, χάρη σ’ αυτή την επιθυμία, θα έβγαζα το ψωμάκι μου με αξιοπρέπεια! 😆 (Eδώ είναι που λένε: Τυχαίο; Δε νομίζω! 😉 )

  34. @28
    Νίκο εγώ έχω υπ’όψη το (από αγγλική μετάφραση) Dancing Lessons for the Advanced in Age από το 1964. Πρόκειται για μεθυσμένο παραλήρημα/μονόλογος του ήρωα της ιστορίας.

  35. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    @30,
    Μπέρνι (; -υπάρχει αργεντινός καλλιτέχνης…) καλώς τον γνώρισες μέσω αυτής και καλώς τον αγάπησες.
    Αν το «κάκιστη» χτύπησε άσχημα, ζητώ συγνώμη και το παίρνω πίσω. Ας το αφήσουμε απλώς «κακή» (αν και αυτό μου φαίνεται χειρότερο από τον υπερθετικό του!).

  36. ΣοφίαΟικ said

    Δυό σκέψεις με αφορμή το άρθρο: δεν είναι ενδιαφέρον που τελικά οι καθηγητές στα σχολεία που κάνουν λίγη παραγωγική δουλειά έξω από τα συνηθισμένα του ρόλου τους (αναφέρομαι στο άρθρο για τον Πλάτωνα), είναι συνήθως οι πιο κολλημένοι με κάτι;
    Όσο για το ότι όσο πιο πολύπλοκες οι προτάσεις κλπ, καλά το πάει, αλλά το μπερδευει, γιατι αυτά που λέει αν θυμαμαι τα είχα δει στη γλωσσολογία στο κεφάλαιο για το πως μαθάινουν τα παιδιά να μιλάνε και σιγουρα όχι για ενήλικες. Και νομίζω αυτό είναι ένδειξη του πως γενιούνται τα λερναία και λοιποί μύθοι. Ακούς κατί που έιναι αληθινό, δνε το πιάνεις καλά και επειδή δεν εχεις συνηθίσει να ρωτάς (ίσως) συμπληρώνεις τα κενά λερναιϊκώς.

  37. bernardina said

    Γιώργο, #35

    Το Μπέρνι επειδή το Μπερναρντίνα είναι μακρινάρι!

    Κοίτα, από μια άποψη* όλοι «κακοί» μεταφραστές είμαστε. Kαι στις κακές μας στιγμές χειρότεροι. Τέλεια μετάφραση δεν υπάρχει. Και πάντα θα υπάρχει καποια καλύτερη. (Τι είπα ωρέ πάλι ο άθρωπας!)

    *Αν πιστέψουμε τον κύριο Έκο ο οποίος αποφάνθηκε ότι «μετάφραση είναι η τέχνη του αποτυγχάνειν» 😆

  38. argosholos said

    Πράγματι υπάρχει κόλλημα των φιλολόγων με τα κομπουτερίστικα και ειδικά με τα πολύ χάϊ τεχνολογικά, εξ ου και το λερναίο με τα Απλ και τα Μικροσοφτ του. Ίσως στηρίζονται στο γεγονός πως το ακροατήριο δεν θα καταλάβει ή που να ψάχνεις τώρα τον Γκέιτς ή τον Τζομπς για να τους διαψεύσει. Παλιά, όπως αναφέρει και ο ίδιος ο οικοδεσπότης σε βιβλίο του, είχε και ο Σαββόπουλος παρουσιάσει κάτι παλμογράφους και απεδείκνυε κάτι για την ελληνική γλώσσα που δε θυμάμαι τώρα.

    Το ίδιο πάντως κάνουν και πολύ άλλοι σπουδαιοφανείς των θεωρητικών και ανθρωπιστικών επιστημών. Για να αποδείξουν ευρυμάθεια μπαίνουν σε ξένα χωράφια που δεν τα γνωρίζουν ούτε οι ιδιοκτήτες τους. Ο Ντόκινς στον Εφημέριο του Διαβόλου κάνει μια ξεκαρδιστική παρουσίαση του Intellectual Impostures των Sokal – Bricmont. Oι συγγραφείς ξεγυμνώνουν τους μεταμοντέρνους, του Λακάν περιλαμβανομένου, που όταν μπαίνουν στα χωράφια των μαθηματικών και φυσικής απλώς γράφουν μπούρδες.

  39. Στο «αρχονταρίκι» βέβαια δεν καλούνταν μόνο λερναίοι αλλά ήταν μια εκπομπή ποικίλης θεματολογίας.
    Τυχαία εντόπισα εκπομπή με θέμα διαδίκτυο και ασφάλεια.

    Στο σημείο δε περί του 13:40 του βίντεο, ο κ.Σαρρής αναφέρει ένα περιστατικό κατά το οποίο «αναβλήθηκε» μια εκπομπή με θέμα την άλωση της Πόλεως (όλως τυχαίως) και καλεσμένους τον ίδιο το κ.Σαρρή και τον ιστορικό κ. Καργάκο (λερναίοι και αυτοί).

    Βέβαια οφείλω να δώσω ένα δίκιο στο άρθρο, όντως απουσιάζουν από την κρατική τηλεόραση εκπομπές πχ για την ινδουιστική θρησκεία, τους Σιχ και τον σατανισμό. Γενικότερα θα μπορούσαν να υπάρχουν πάνω από 45 διαφορετικές εκπομπές, μία για κάθε θρησκεία χωρίς να υπολογίσουμε τις διάφορες αιρέσεις. Είναι γνωστό τοις πάσι εξάλλου ότι οι ορθόδοξοι αποτελούν συντριπτική μειονότητα στην Ελλάδα. Ή ακόμη καλύτερα να υπάρχουν 45 θρησκευτικά κανάλια.

    Εγώ ειλικρινά προτείνω να χτίσουμε ένα ακόμη τείχος των δακρύων στην Ελλάδα, δεν μπορεί τα τείχη να κάνουν διακρίσεις και να φυτρώνουν μόνο στο Ισραήλ. Τείχη παντού λοιπόν, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε πόλη. Κάθε σπίτι θα έχει δικαίωμα να κτίσει το τειχάκι του για προσωπικές δακρύβρεχτες στιγμές ενώπιον του Γιαχβέ. Και μια που το έχουμε και το όνομα, προτείνω την ανέγερση του κεντρικού τείχους της Ελλάδος στην πλατεία Κλαυθμώνος.
    Δεν κατάλαβα δηλαδή για ποιον λόγο να μπορεί ο κάθε ορθόδοξος να χτίσει ένα εκκλησάκι στον τόπο τροχαίου ατυχήματος και όχι ένα τεμενάκι, ένα τειχάκι, ένα μεκκάκι ρε αδερφέ. Και αυτό δεν το λέω ειρωνικά, από που και ως που ο μεγάλος θεός να προσκυνάται μόνον στο Τζερούσαλεμ; Αν είναι μεγάλος πρέπει να λατρεύεται παντού. Εκτός εάν ο Θεός έχει γεωγραφική προτίμηση οπότε δεν είναι μεγάλος αλλά μια τοπική θεότητα.

    -«Πως πάω πανεπιστήμια;»
    -«Το βλέπεις εκείνο το Δακρότειχος; Μετά θα στρίψεις αριστερά, θα δεις μια Μέκκούλα, όλο ευθεία, περνάς τρία Τεμενάκια, κόβεις δεξιά, δίπλα από τον Οβελίσκο υπάρχει ένα ερειπωμένο ορθόδοξο εκκλησάκι, περπατάς-περπατάς….»

  40. sarant said

    Ευχαριστώ και για τα επόμενα σχόλια!

    Ο Σαββόπουλος είχε «αποδείξει» ότι η ελληνική γλώσσα έχει μακρά φωνήεντα, δηλ. ότι το «ω» προφέρεται διαφορετικά από το «ο».

  41. bernardina said

    Τι μαθαίνει κανείς!

  42. achille said

    Πολύ καλό το άρθρο, συγχαρητήρια!

    για τα σημεία στίξης, ο Nanni Balestrini έχει γράψει το Gli Invisibili χωρίς σημεία στίξης

  43. 41 α του έχει κατέβει ο διακόπτης προ πολλού αυτουνού… 😀

  44. Και είπεν ο Καπετάν Ένας:

    Ο Θεός μεθ΄ ημών,των μικροπεριοδολόγων. Ότι και Αυτός και οι λαλούντες τον λόγων Αυτού, εξηρτημέναις προτάσεσιν ου χρώνται πολλαίς. Και καταχρώνται τω ΚΑΙ, και εκ των πολλών ΚΑΙ εν τη Βίβλω, φλόμωσις μεγάλη. Και αι προτάσεις Αυτού τσούτσικαι και πλήθος εν τη σελίδι. Και είπον άπαντες: Ιδού, ο Θεός ημών εν τη πρώτη βαθμίδι ίσταται. Άρα,ο Θεός ημών ου δύναται δουλεύσαι επί λογισμικώ Μικρο-μαλακού(Μάικροσοφτ)μάλλον δε βοηθός τηλεγραφείου.

    Παράδειγμα:

    Ἄνθρωποι δύο ἀνέβησαν εἰς τὸ ἱερὸν προσεύξασθαι, ὁ εἷς Φαρισαῖος καὶ ὁ ἕτερος τελώνης.STOP
    ὁ Φαρισαῖος σταθεὶς πρὸς ἑαυτὸν ταῦτα προσηύχετο·STOP
    ὁ Θεός, εὐχαριστῶ σοι ὅτι οὐκ εἰμὶ ὥσπερ οἱ λοιποὶ τῶν ἀνθρώπων, ἅρπαγες, ἄδικοι, μοιχοί, ἢ καὶ ὡς οὗτος ὁ τελώνης·STOP
    νηστεύω δὶς τοῦ σαββάτου, ἀποδεκατῶ πάντα ὅσα κτῶμαι.STOP
    kαὶ ὁ τελώνης μακρόθεν ἑστὼς οὐκ ἤθελεν οὐδὲ τοὺς ὀφθαλμοὺς εἰς τὸν οὐρανόν ἐπᾶραι, ἀλλ’ ἔτυπτεν εἰς τὸ στῆθος αὐτοῦ λέγων·STOP
    ὁ Θεός, ἱλάσθητί μοι τῷ ἁμαρτωλῷ.STOP λέγω ὑμῖν, κατέβη οὗτος δεδικαιωμένος εἰς τὸν οἶκον αὐτοῦ ἢ γὰρ ἐκεῖνος· STOP
    Oτι πᾶς ὁ ὑψῶν ἑαυτὸν ταπεινωθήσεται, ὁ δὲ ταπεινῶν ἑαυτὸν ὑψωθήσεται. STOP

  45. π2 said

    Όπως θα έλεγε κι ο Δημήτρης Νικολαΐδης στο Δεσποινίς διευθυντής:

    Έξοχα!

  46. bernardina said

    Καπετάνιο, κέντησες!

  47. Jimakos said

    @45

    Kαι σ’ένα άλλο έλεγε »κάνουμε κι ένα επάγγελμα, νομίζω;;»

  48. Immortalité said

    Τώρα που το διάβασα, δεν μπορώ ν’ αποσώσω να γελάω! 😀 😀 😀

  49. Μαρία said

    38
    >Το ίδιο πάντως κάνουν και πολύ άλλοι σπουδαιοφανείς των θεωρητικών και ανθρωπιστικών επιστημών.
    Σχετικά με το γνωστό λερναίο μάλλον το αντίστροφο είδαμε να συμβαίνει. Ένας μηχανικός μας έχει απασχολήσει παλιότερα.

    Και καλά ο Μητροπέτρος είναι φιλόλογος. Ούτε όμως ο γνώριμός μας Παπαμαρινόπουλος ούτε ο μακαρίτης ο Κονταράτος, που αναζητούν μαζί του(και στου Χαρδαβέλα) τη χαμένη Ατλαντίδα είναι φιλόλογοι.

  50. #38, 49 Απλά συμβαίνει η γλώσσα να είναι το μόνο πράγμα για το οποίο μπορούμε να καμαρώσει σήμερα όποιος συγκινείται από τη συνέχεια του έθνους. Οπότε, κουτσοί στραβοί στον άγιο Παντελεήμονα.

  51. Immortalité said

    Δύτη, σα βαρύ δεν είναι αυτό που λες;

  52. Γιατί; Τι να καμαρώσεις, τη συνέχεια της αθηναϊκής δημοκρατίας;

  53. Immortalité said

    Γιατί είναι σα να λες ότι δεν έχουμε τίποτα να καμαρώνουμε στη Νεώτερη Ελλάδα.

  54. #23 !!!!!!!!!!! Σαράντ, 359 μέρες;;;

  55. Λέω, ότι αυτοί που ηδονίζονται να καμαρώνουν στο Χαρδαβέλα ότι είμαστε σαν τους αρχαίους δεν έχουν τίποτε άλλο να καμαρώσουν. Αν προτιμάς, τονίζεις το στο Χαρδαβέλα.

  56. sarant said

    Προσκυνητή, δεν εννοώ ότι έχω κάνει τον προγραμματισμό μου για κάθε μέρα ως τότε, αλλά είναι μια ιδιαίτερη μέρα εκείνη.

  57. Immortalité said

    Εντάξει 🙂

  58. ΕΠΙΧΑΡΜΟΣ said

    Με τα κριτηρια δηλαδή του κ. Μητροπέτρου οι συντάκτες δικαστικών αποφάσεων ή κάποιων παλιότερων υπηρεσιακών εγκυκλίων, που περιείχαν κάτι κορδόνια δευτερευουσών προτασεων ήταν γίγαντες της σκέψης. Όπως και κάποιος μυστακοφόρος συνταγματάρχης του Πυροβολικού και λάτρης των ορθοπεδικών (ή ορθοπαιδικών;)επεμβάσεων, του οποίου το κάπως ασυνήθιστο όνομα μου διαφευγει

  59. #58
    Συμβολαιογράφος: επάγγελμα αποκλειστικά για μεγαλοφυΐες.

  60. chequechak said

    Να συμπληρώσω πως ο τρίτος της παρέας στο βίντεο είναι ο Κων/νος Χολέβας, γνωστός μακεδονομάχος του «Αντίβαρου» και οπαδός του «Λερναίου».

  61. voulagx said

    #6 Μαρια, γιατι μου το εκανες αυτο; Μου γκρεμισες το συμπαν! Νιωθω ενα αδειο κενο μεσα μου! Κλαψ!Λυγμ!Σνιφ!

  62. argosholos said

    49, 50

    Α, ναι, σίγουρα!

    Πόσοι μηχανικοί, οικονομολόγοι κλπ κλπ χαρδαβελίζοντες γλωσσολογούν και φιλοσοφούν, δε λέγεται…

  63. Rodia said

    Απαπαπαπαπα!!! τσουρουφλίστηκα λέμε.. Πολύ καφτερό κείμενο Νίκο, έχεις ρέντα και μ’ αρέσει! 🙂
    (πού καιρός για σχόλια, θα παρακολουθω για την ώρα)

  64. sarant said

    Ευχαριστώ για τα σχόλια!

    60: Δεν ήμουν βέβαιος ότι είναι ο ίδιος Χολέβας, γιαυτό και δεν το έγραψα.

  65. rogerios said

    Τελικά, αυτή η τελευταία διεύρυνση μεγάλη ζημιά μας έκανε από όποια πλευρά και να το δεις. Δεν είναι μόνο αυτοί οι άτιμοι Λιθουανοί που μας τρώνε το ψωμί, είναι κι οι Λεττονοί (αναμενόμενο), οι Τσέχοι και, κυρίως, οι Πολωνοί, όλοι… εφτάπτωτοι (άσε που κάτι θα τσιμπάνε και τίποτε λιμά εξάπτωτα που θα κυκλοφορούνε). Καταστροφή, φίλοι μου, σας λέω! 😉

  66. Μαρία said

    61 Βουλάγξ,σκέφτηκα προς στιγμήν μήπως η ιστοσελίδα δεν είναι έγκυρη αλλά όχι, τα γράφει και στο μπλογκ του. Δεν ξέρω αν συμφωνεί ο Ν.Ξ. που λέγαμε τις προάλλες.
    http://mitropetros.blogspot.com

  67. Δὲν ἤμουν τηλεθεατὴς τοῦ Ἰγνατίου (αὐτοῦ ποὺ ἐφαρμόζει τὴν ἐπ’ἐκκλησίαις ἀνάγνωσι τῆς Γραφῆς σὲ μετάφρασι καὶ χρησιμοποιεῖ δαπανηρότατα ἑλικόπτερα) καὶ γι’αὐτὸ δὲν θὰ κρίνω τὴν ἐκπομπή του ἀπὸ ἕνα μόνο ἀπόσπασμα. Τὸ νὰ βρῃς ἀποσπάσματα μὲ μπαροῦφες εἶναι σχετικὰ εὔκολο γιὰ κάθε ἐκπομπή. Δὲν ξέρω μὲ τί κριτήρια κόπηκε ἡ ἐκπομή του, νομίζω τὴν ἔκανε ἀπὸ παλιά, πρὶν ἀκόμη γίνῃ ἐπίσκοπος. Τώρα τἆλλα γιὰ ἐκπομὲς προτεσταντῶν καὶ χιλιαστῶν τὰ θεωρῶ φθηνοὺς λαϊκισμούς.

  68. Να μου επιτρέψετε μια μικρή διακοπή, γιατί ως νέος θαμώνας του ιστολογίου, έχω άγνωστες λέξεις:
    -«Πορτοκαλιστής»
    -«Λερναίο κείμενο» – «Λερναιιστής»

    Έχω καταλάβει από τα συμφραζόμμενα το τι σημαίνουν… απλά θα ήθελα λίγες περισσότερες πληροφορίες για την γέννεσή τους, είμαι σίγουρος ότι θα υπάρχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία από πίσω!

    Ευχαριστώ προκαταβολικώς! 🙂

  69. sarant said

    Για το Λερναίο κείμενο, Στέλιο, υπάρχει εδώ μια καλή συλλογή από λίκνους:
    http://www.sarantakos.com/language/hquest.html

    Με δυο λόγια, είναι εκείνο το κείμενο που ξεκινάει μιλώντας για το Hellenic quest.

    Πορτοκαλιστής είναι ο οπαδός του Γκας Πορτοκάλος, ο ελληνοβαρεμένος ετυμολόγος δηλαδή:

    Τα βραβεία Γκας Πορτοκάλος

  70. Χαχαχαχα ευχαριστώ πολύ!!! 🙂

  71. Τώρα ποὺ τὸ θυμήθηκα καὶ τὸ τελευταῖο κεφάλαιο τοῦ Κιβωτίου τοῦ Ἀλεξάνδρου (καὶ εἶναι μεγαλούτσικο) ἔχει μόνο μία τελεία στὸ τέλος.

  72. tympanist said

    Ο Ιγνάτιος έχει καλλιτεχνικό; Διότι ο πνευματικός του πατήρ είχε, το «Μπέμπα Μπλανς». Αν δεν έχει, να προτείνουμε ένα. Κάτι αξιοσέβαστο και ιεροπρεπές. Π.χ. «Άτοσσα». Ή έστω «Σισύγαμβις» που έχει υποκοριστικό «Σίσυ».

  73. voulagx said

    #66 Α ναι, τον ειχα ξεχασει τον ΝΞ ( μου τονωσες λιγο το ηθικο τωρα 🙂 ) , μπροστα στον λυκειαρχη δεν πιανει μπαζα, ο τυπος ειναι πολυ προχω!

  74. #72 Γιατί δεν το προτείνεις στον ίδιο και το προτείνεις σε εμάς;

  75. ti zoe sauto to blog said

    #6 Μαρία,
    μου θυμίζει εκείνο του Χατζή, για τις λαθροχειρίες του Σαμπεθάϊ Καμπιλή. Όταν αποδείκνυε τη μακραίωνη παρουσία του ρομανιώτικου εβραϊσμού, «πράγμα όχι ιδιαίτερα σημαντικό», ταυτόχρονα όμως θεμελιωνόταν και η μακραίωνη παρουσία της ελληνικής γλώσσας στα Γιάννενα «πράγμα ,όπως όλοι ξέρουμε,ιδιαίτερα σημαντικό».
    (Γράφω από μνήμης, βαριέμαι να σηκωθώ).

    Είχα βάλει στον αυτόματο, εκείνο το χθεσινό του Νίκου για άλλο φίλο που λείπει από εδώ και επιτέλους, μόλις στρόφαρα.

  76. Mindkaiser said

    Χαίρομαι που σου βγήκε τελικά Νικοκύρη. Εξαιρετικό.

  77. ti zoe sauto to blog said

    Τιπού,κι εγώ χρειάζομαι βοήθεια στα σημεία της στίξης, δολοφονώ το κόμμα!

    Α,ναι
    και συνέχισε να γράφεις,εκτός από γνώσεις,έχεις και πολύ ωραίο προσωπικό ύφος.

  78. ὁ μαλλιαρὸς Δεσπότης.

  79. Μ said

    @71 Κορνήλιος

    Ερωτηματικό, όχι τελεία. Και άλλα κεφάλαια σε αυτό το αριστούργημα έχουν μεγάλες περιόδους, 2-3 σελίδες και πάνω, από όσο θυμάμαι.

  80. ναί, ναί, ἐρωτηματικό. Καὶ τί ἐρωτηματικὸ ὅμως!

  81. tympanist said

    @74 διότι ονειρεύομαι ένα ανέβασμα των «Περσών» από όλη την Ιερά Σύνοδο, με τον μακαριστό ως Φάντασμα του Δαρείου (πολύ ταιριαστό) και εσένα ως ταξιθέτρια (πολύ ταιριαστό).

  82. Nicolas said

    Να μου πείτε που μπορούμε να υπογράψουμε για τη διαμαρτυρία, να πάω να υπογράψω κι εγώ αμέσως. Τέτοιες χιουμοριστικές εκπομπές δεν πρέπει να καταργούνται σήμερα που ο κόσμος έχει ανάγκη από άφθονο γέλιο.

    Σιγά τους Σαρακατσάνους. Τα πρώτα αρχαιοβακτηρίδια που ανακαλύφθηκαν, όταν αναλύσαμε το ΔΝΟ τους, σχημάτιζε ένα παλίμψηστο στα ελληνικά (το C και το G είναι αρχαίες γραφές του Σ και του Γ που τις μετέτρεψαν οι Φοίνικες από το SMS που τους έστειλε ο Δευκαλίωνας μετά τη μπόρα — ναι, αφού δεν βρήκαμε καταχωμένα σύρματα, οι αρχαίοι υμών πρόγονοι είχαν ασύρματο δίκτυο).

    Οι γυναίκες που έχουν μία περίοδο το μήνα, είναι δηλαδή υπερέξυπνες; (τώρα καταλαβαίνω γιατί η γυνή είναι ανώτερη του ανδρός).

    Κι άλλα τέτοια! το γέλιο (όπως η ποίηση) κάνει καλό!

  83. sarant said

    Κορνήλιε (67) δεν είχα προσέξει ότι ο Ιγνάτιος είχε την θαυμάσια ιδέα να διαβάζει σε μετάφραση τις ευαγγελικές περικοπές. Το βιντεάκι το είχες ξαναβάλει και το είχα δει -έχουν μεγάλη πλάκα οι πιστοί που διαμαρτύρονται ότι δεν θέλουν να καταλαβαίνουν.

  84. #83 διαφωνῶ ὅτι ἡ ἰδέα του εἶναι θαυμάσια, δεδομένου ὅτι δὲν ὑπάρχει καὶ καμιὰ σωστὴ μετάφρασι τῆς Ἁγίας Γραφῆς. ἐπίσης δὲν γέλασα μὲ τὶς διαμαρτυρίες (συνήθως κλαῖμε μὲ τὰ ἴδια πράγματα οἱ ἄνθρωποι, ἀλλὰ δὲν γελᾶμε καὶ μὲ τὰ ἴδια).

  85. #81 Ωχ!!! κατάπια την γλώσσα μου, με αποστόμωσες, τόσο με την ευγένεια όσο και με την ευφυΐα σου.
    Νομίζω ότι θα ήταν σοφό εκ μέρους σου (αν επιτρέπεται στην ταπεινότητα μου η χρήση του όρου «σοφία») τέτοιου είδους σχόλια να τα κάνεις επωνύμως, απευθυνόμενος απευθείας στον ενδιαφερόμενο.
    Πίστεψε στον εαυτό σου, μπορεί να έχεις μοναδικό σκηνοθετικό ταλέντο και να το φάει η μαρμάγκα της διαδικτυακής ανωνυμίας. Μην αφήνεις τον Τυμπανισμένο να σου φάει τη δόξα.
    Δέξου, εάν και εφόσον το εγκρίνει η ιδιοφυΐα σου, την συμβουλή μου και στείλε επωνύμως την πρόταση σου στην ακόλουθη διεύθυνση:
    http://imd.gr/site/contactus

    Απορώ βέβαια που δεν αντέδρασαν οι λοιποί ανώνυμοι σχολιαστές με το βλακώδες σχόλιο του #72 καθώς δίνει βήμα για την άρση της ανωνυμίας στο διαδίκτυο. Τέτοια χαλάνε την πιάτσα.

    Από ότι είδες Τυμπανισμένε, τον έχω πάρει στα σοβαρά τον ρόλο της ταξιθέτριας.

  86. Μαρία said

    82
    Το αρχονταρίκι τελείωσε τον Ιούνιο του 10. Δες και #8.
    Και δεν ήταν χιουμοριστική. Μέχρι και Πάσχα στην Κέρκυρα έδειξε, ο δε Δρετάκης πήγε 3 φορές.
    http://greek-video.net/tv-shows/1992/0000/

    83 Όταν πρόκειται να προσηλυτίσουν τους άπιστους Αφρικανούς, να δεις τι καλά που το μεταφράζουν.

  87. Nicolas said

    82 Παρόραμα: από το πολύ γέλιο, συγγνώμη από την συγκίνηση ήθελα να πω, έγραψα παλίμψηστο, αντί για παλίνδρομο. Μέα γκούλπα*, που λέγαν κι οι αρχαίοι ημών.
    * από το γκλουπς

  88. Ἔχει καὶ ἕνα ἄλλο ἐπεισόδιο μὲ τὸν Θεοδωράκη νὰ σχολιάζῃ τὸ τσεκούρι τοῦ Γαβρᾶ. Τώρα ποὺ καὶ ὁ Κούνδουρος ἔγινε ἀκροδεξιὸς ἕνας Γαβρᾶς ἔμεινε νὰ στηρίζῃ τὴν δημοκρατία, δὲν μοῦ τὸ βγάζετε ἀπὸ τὸ μυαλὸ ὅτι τὸ κόψιμο τοῦ Ἰγνατίου ἦταν ἀκροδεξιὰ συνωμοσία.

  89. barbakas said

    Για την Μαρία στο 6.Μαρία μου φαίνεται οτι τα’χεις μάθει απ’την ανάποδη.Μπορείς να μας πείς αν οι σαρακατσάνοι είχαν δική τους διάλεκτο η οχι.Πόσοι απο αυτούς που διατυμπανίζουν οτι είναι σαρακατσάνοι την γνωρίζουν.Η πιο παλιά λέξη αυτής της διαλέκτου είναι η λέξη χουλιάριον,αν δεν την ξέρεις,και σημαίνει κουτάλι.Και φυσικά δεν είναι η αρχαιότερη λέξη.Η αρχαιότερη προομηρική λέξη είναι το ούγι,πρίν το 12.500 π.χ.Σημαίνει νερό και διασώζεται στήν αρβανίτικη διάλεκτο.Καλό είναι πρώτα να σκεφτόμαστε και μετά να γράφουμε.

  90. τυφλός said

    88: Ο Κώστας Γαβράς είναι ένας και ο Ρομαίν Γαβράς άλλος ένας. Δύο στηρίζουν την δημοκρατία.

  91. Αμάν. Και δεν έχουν πιάσει κι οι ζέστες.

  92. @77: Γιατρέ μου, σε ευχαριστώ για τα καλά λόγια!

  93. @86: Μαρία, ο Μανόλης Δρετάκης; Από πού κι ώς πού;

  94. @89: Μπαρμπάκα, ως εν μέρει Σαρακατσάνος (πίσω και σ’ έφαγα, Βουλάγξ!) χαίρομαι χαράν μεγάλην που είμαι πενήντα χιλιάδων ετών αρχάνθρωπος. (Το είχα υποψιαστεί ότι τα άσπρα μου μαλλιά κακό μού προμηνούσαν, αλλά πού να φανταστώ…)

    Λύσε μου όμως μια απορία. Το «χουλιάριον», ή του χλιαρ, για να ακριβολογούμε, τι ακριβώς αποδεικνύει; Και μη μου πεις τίποτα για κοχλιάρια και τέτοια, γιατί στην Ιλιάδα το κουτάλι ούτε ακουστά δεν το είχανε.

    Κι εκείνο το «προομηρικό» ούγι, το αρβανίτικο, τι σχέση έχει με μας, τους καθαρόαιμους Σαρακατσάνους, τους ακραιφνείς Έλληνες των πενήντα χιλιάδων ετών;

    Δε μας τα λες καλά, Μπαρμπάκα. Υποψιάζομαι αρβανιτοβλάχικο δάκτυλο…

  95. Δύτα τί λές; ὁ Τυφλὸς ἀνήκει στὴν Σέχτα;

    ἡ λέξι οὔγι δὲν ὑπάρχει. πρόκειται γιὰ παλαιογραφικὴ παρανάγνωσι τῆς λέξεως οὔγκ.

  96. #95 Χα! το διάβασες τελικά ε;

  97. Μαρία said

    93
    Πού να ξέρω.
    Έβγαλε ένα βιβλίο για την έκπτωση αξιών και τον κάλεσε να το συζητήσουν. Αν δεις λίγο το βίντεο, ο ίδιος αναφέρει οτι φιλοξενείται για 3η φορά στην εκπομπή.

    91 Απ’ τους Βλάχους το περιμέναμε, απ’ αλλού μας ήρθε.

  98. Μαρία said

    94 Κοίτα να δεις που εγώ σε είχα για καθαρόαιμο Σαρακατσάνο απ’ το χρώμα των μαλλιών σου.

  99. π2 said

    12.500 π.Χ., ε; Χμμ, κρίμα. Θα ετυμολογούσα το Σαρακατσάνος από τη Σάρα, αλλά με τον Αβραάμ μόλις στο 1948 από κτίσεως κόσμου, δεν μου βγαίνει. Υστεράντζα η Σάρα.

  100. @94: Καθαρόαιμος Σαρακατσάνος είμαι, καλέ, απλώς το άλλο μισό είναι καθαρόαιμο βλαχοκαραγκούνικο. Ακραιφνής αρχαίος Έλληνας, σου λέω.

    Τα μαλλιά μου, πριν ν’ ασπρίσουν, έδειχναν πράγματι την καταγωγή μου. Ευτυχώς κληρονόμησε το χρώμα ο ένας μου γιος και μου θυμίζει τα νιάτα μου.

  101. @99: Π2, το Σαρακατσάνος από τη Σάρα ετυμολογείται. Όταν κάνανε τρελίτσες με τον Αβραάμ, εκατόν είκοσι χρονών και οι δύο, εκείνος της είπε «Σάρα, κάτσε άνω», γιατί δεν τον βόλευε να είναι αυτός από πάνω (είχε τα λουμπάγκα του). Ο καρπός εκείνης της τρελής νυχτιάς καρναβαλιού έγινε ο γενάρχης των Σαρακατσάνων. Απλό δεν είναι;

  102. Μαρία said

    100 Ξέρω 2 με το χρώμα των μαλλιών σου. Μία καθαρόαιμη Σαρακατσάνα και μία που ο Βλάχος μπαμπάς της κλέφτηκε με τη Σαρακατσάνα μαμά της.

  103. Μαρία said

    101 Άρα ο hectoreus equus είναι κλοπυράιτ.

  104. barbakas said

    94.Εγω αναφέρω την λέξη χουλιάριον ως την πιο παλιά της σαρακατσάνικης διαλέκτου.Δεν αναφέρω πουθενά τον Όμηρο η την Ιλιάδα.Αν εσυ λες οτι την εποχή του Ομήρου η της Ιλιάδας δεν την γνώριζαν τότε είναι μεταγενέστερη.Οι σαρακατσάνοι των 50.000 ετών πια γλώσσα ομιλούσαν,μπορείτε να μου πείτε.Πως γίνεται να μην υπάρχουν απομεινάρια στήν διαλεκτό σας.
    Για τον φίλο στο 95.
    Η λέξη ούγι είναι εξακριβωμένο οτι είναι η αρχαιότερη λέξη,ψάξε και θα το βρείς.Μήπως δεν σου λέει τίποτα και η λέξη Ωγυγία.Αν οι σαρακατσάνοι είναι 50.000 ετών,πιθανότερο είναι η διαλεκτός τούς να είναι συγγενική με την Ομηρική γλώσσα και οχι με την σημερινή μας.Αν έχεις λέξεις που να φανερώνουν κάτι τέτοιο γράφτες αλλιώς άστο,μην το κουράζουμε άλλο.

  105. voulagx said

    #94 Μη βαρας, ρε Τιπου, εχεις και βαρυ χερι παναθεμα σε, εγω δεν εβαλα κανενα δαχτυλο, στ’ ορκιζομαι, μα τον Μεγαλο Μανιτου!! και σουχω ετοιμασει κι ενα εντεψιζικο για προχωρημενους, που στο ‘χα υποσχεθει, να γλειφεις τα δαχτυλα σου!!

  106. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    Φίλε Barbakas έχω την εντύπωση οτι γράφεις εκ του ασφαλούς…

  107. atheofobos said

    Έχω αιστανθεί έντονο κλονισμό με την διαπίστωση πως ο καλύτερος χρονογράφος της Ελλάδας, ο Παύλος Παλαιολόγος, που κατά κόρον χρησιμοποιούσε μικρές κύριες προτάσεις ήταν διανοητικά καθυστερημένος!

  108. NM said

    Μα φυσικά. Οι πρώτες λέξεις που εκφωνήσαν οι προγονοί μας τo μακρυνό 12000 π.Χ (ή κατ’ άλλους μερικές δεκάδες χιλιάδες χρόνια νωρίτερα, ακόμα δεν ξέρουμε ακριβώς, αλλά υπομονή η επιστήμη προχωράει, κάποτε κάπου θα καταλήξει), ονομάτιζαν τη «γη» και το αντίθετό της το «νερό».
    Και την μεν «γη» (χώμα, στέρεο έδαφος) την είπαν από τότε «ΓΗ»
    Το νερό (το αντιθετο της στέρεας γής) το είπαν: «ΟΥ-ΓΗ» (παραδιδόμενο σήμερα ως «ούγι»)

  109. Μαρία said

    106 Μάλλον συνωνυμία. Η γούγλη έχει και 2η σελίδα.

  110. Και στην ούγια να γράφει: Σαρακατσάνος.

  111. NM said

    Γράψτε λάθος το προηγούμενο #108. Τα πιτσιρίκια μου θελουν την πιο θεατρική εκδοχή , αλλοιώς δεν πάνε για ύπνο.
    Φανταστείτε λοιπόν τον γυιό του Πρωτο-Δευκαλίωνα (μιλαμε για τον 1ο από τους 4 κατακλυσμούς) ν’ανεβαίνει κάθε πρωί στο πιο ψηλό κατάρτι της κιβωτού και να κοιτάει τριγύρω μπας και έπεσαν τα νερά.
    Τι βλέπεις βρε αχαϊρευτο; Τον ρώταγε όλο αγωνία η οικογένεια μαζεμένη στο κατάστρωμα.
    «Ου γη» απαντούσε ο μικρός.
    «Μας έφαγε πια αυτό το ούγι» σχολίαζε η ελαφρώς αγράμματη γιαγιά !

  112. ti zoe sauto to blog said

    Και πάνω που βαριόμουνα να σηκωθώ, με πήρανε τηλ και με τρέχανε στο νοσοκομείο (είμαι ον-κόλος σήμερις).
    Δεν το γκρινιάζω πάντως,χρωστάω στους συναδέλφους που με με νοσηλεύανε με αγάπη.
    Στο μεταξύ αν δεν ξεπεράσω σύντομα τη «θλίψη εξ απωλείας» που λένε και τα βιβλία, δε με βλέπω καλά.
    Αν αρχίσω καμιά μέρα να σας λέω ότι η γιαγιά μου έλεγε τη ρόκα «αλεκάτη» (αλήθεια είναι) και άρα είμαι αρχαιότερος από σας , μπορείτε να ανησυχήσετε.

    Τιπού
    α)#92 το εννοώ
    β)σου έχω νεράϊδα 10χρονη, συμπέθερε!

  113. Μπουκανιέρος said

    112 Γιατρέ, μας ανησυχείς λίγο.

  114. Μπουκανιέρος said

    (Με τις υπερπαραγωγές του τυμπανιστή το θυμήθηκα): Περνώντας μπροστά από μια τηλεόραση, άκουσα ότι κάποια φυλλάδα δίνει δώρο σιντί με τα τραγουδιάρικα σουξέ του μακαριστού.

    42 Achille, γεια σου!

  115. Το ουγί προέρχεται από την Γαλατία. Σωστό το σκεπτικό για το «ου» αλλά ξεχνάτε ότι σύμφωνα με κάποιους το ‘γ’ προφερόταν ως ‘γκ’ κάποτε. Το ‘γι’ επομένως είναι το γνωστό σε όλους μας από το Γαλατικό χωριό του Αστερίξ ‘γκυ’.
    Όταν κατέφτασαν οι Γαλάτες στον Ασιατικό έψαχνε ο δρυίδης τους γκυ για να παρασκευάσει τον μαγικό ζωμό. Τα μέρη στα οποία δεν έβρισκε το βασικό συστατικό ονομάστηκαν ‘ουγκιές’ αλλά στην πορεία έγιναν οι κατάλληλες αλλοιώσεις ώσπου καταλήξαμε στο απλοποιημένο ‘ουγι’.

  116. ti zoe sauto to blog said

    Γειά σου Μπουκάν μου.
    Μόνο λίγο; 🙂

  117. Έως πολύ, γιατρέ. (ουγ)

  118. Rodia said

    Το ούγι (εν. αρ.) τα ούγια (πληθ. αρ.) είναι λέξη απο την προκοσμιαία εποχή, αυτή που καταστράφηκε ολοσχερώς και κατόπιν, σιγά σιγά προέκυψε ο δικος μας κόσμος (η κοσμαρα μας, που λενε)
    Η λέξη αυτή δήλωνε την αυθεντικότητα των πλασμάτων, κάθε πλάσμα έφερε ένα δηλωτικό της αυθεντικότητάς του –στο μέτωπο κυρίως.
    Στην εποχή μας, πέρασε ο πληθυντικός αριθμός της λέξης (αλλά.. ενικοποιημένος, δηλαδή, ούγια) και δηλώνει την αυθεντικότητα των πραγμάτων –οσονούπω θα επιβληθεί και στα πλάσματα. Ουγκ.
    Κάποιο σαβουροβιβλίο θα τη γράψει σύντομα κι αυτή την αλήθεια! 🙂

  119. Nicolas said

    Ο ένας ληστής πάνω στο σταυρό ήταν Σαρακατσάνος (μία ακόμη απόδειξη ότι ανέκαθεν κάναν πλιάτσικο):
    «Εις δε των κρεμασθέντων κακούργων έβλασφήμει αυτόν λέγων, Ουγι σύ ει ό Χριστός; σώσον σεαυτόν και ημάς.»

  120. sarant said

    Τι ωραία που τα είπατε. Πάντως, στη δική μου εκδοχή, ο Οδυσσέας, όταν τον έδεσαν πάνω στο κατάρτι, φώναζε Ουγι! Ούγι! να τον λύσουν οι σύντροφοι, που είχαν βουλώσει τ’ αυτιά τους με κερί.

    Οπότε είπε: Κι όλο κάνω ούγι-ούγι
    μα κανένας δεν μ’ ακούγει!

  121. Είδα πρώτα το video
    κι έπαθα…
    νευρικό κλονισμό!..
    Ευτυχώς…
    ακολούθησε ο κ. Σαραντάκος
    και με τη βοήθεια του
    επανηύρα
    την ψυχολογική μου ισορροπία.

    Υ.Γ Τον ευχαριστώ

  122. Κώστας said

    Μπράβο στον Ιγνάτιο για την ανάγνωση των Παλαιοδιαθηκικών στη δημοτική. Ήμουνα στην Πρέβεζα προ καιρού και στην εκκλησία του Αγ. Ιωάννου Χρυσοστόμου, στην παλιά πόλη, όλες οι καρέκλες είχαν μια εγκοπή στη ράχη και μέσα στην εγκοπή είχε σε μικρά βιβλιαράκια τη Θεία Λειτουργία του Χρυστοστόμου με τις πεζολογούμενες ευχές (αυτές που λέει ο ιερέας) σε μετάφραση στη δημοτική. Σαν πρόλογο δε στο βιβλιαράκι είχε ένα κείμενο κάποιου Αλεξ. Ελτσιανίκωφ. Σαν επίλογο είχε ένα κείμενο με τίτλο «Απαραίτητες διευκρινήσεις», όπου αναπτυσσόταν επιχειρηματολογία υπέρ της χρήσης της ζωντανής γλώσσας στις (προσ)ευχές, τουλάχιστον. Η όλη έκδοση ήταν με μια έννοια αδέσποτη, αφού δεν υπήρχε κανένας που να υπογράφει με τ’ όνομά του, με εξαίρεση το κάτω μέρος του εξωφύλλου, όπου διάβαζες «Ιερός Ναός Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου – Πρέβεζα»! Τόσος φόβος.

    Τέτοιες προσπάθειες είναι αξιέπαινες, και οι αντιδράσεις που εμφανίζονται στο βίντεο του Κορνηλίου (ο οποίος ονόμασε τον Ιγνάτιο «μαλλιαρό», δηλ. οι άλλοι δεσποτάδες είναι ξυρισμένοι;) μάς δείχνουν ποια είναι η μαυρίλα στο χώρο της Εκκλησίας, πράγμα που πρέπει να ενδιαφέρει και τους μη Χριστιανούς, γιατί όλοι είμαστε μέλη αυτής της κοινωνίας. Οπότε ναι, με θλίβει η απουσία του Αρχονταρικιού, όχι γιατί το είχα σε καμιά ιδιαίτερη εκτίμηση, αλλά γιατί στη γωνία περιμένουν οι Σπυρίδωνες Πειραιώς και γιατί ο Αμβρόσιος Θεσ/κης και οι όμοιοί τους εξακολουθούν από τη μεριά τους να ρυπαίνουν ανενόχλητοι τα ραδιοκύματα, και με δυο λόγια γιατί άλλο Πλαστήρας, άλλο Παπάγος. Οπότε, αν και θύραθεν, αγωνιώ, ανησυχώ και συμπάσχω, αντί να καγχάζω, να επιχαίρω και να αστειεύομαι. Αυτό φυσικά δεν καλύπτει τις μπαρούφες του γυμνασιάρχη Κερατσινίου και του κάθε προσκεκλημένου μιας εκπομπής.

  123. #100 Τα μαλλιά μου, πριν ν’ ασπρίσουν, έδειχναν πράγματι την καταγωγή μου.

    ἐννοεῖς πρὶν δῇς τὸ βίντεο ἢ πρὶν διαβάσῃς τὸν Barbakas;

  124. Μαρία said

    122
    http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=4569882

    Το είχα πάρει είδηση πέφτοντας σ’ αυτό:
    http://www.orthros.org/Greek/Keimena/K-MeletiosMetafraseis.htm

  125. tamistas said

    Τώρα με την απεργία στα μμε, σκέφτηκα να σας προτείνω ειδήσεις στην γλώσσα όλων των γλωσσών, αλλά την πάτησα because of travel commitments…
    Δε βαριέσαι, μπορείτε να δείτε οπουδήποτε ειδήσεις στ’ αγγλικά. Έτσι κι αλλιώς, και τ’ αγγλικά, αρχαία ελληνικά είναι (είναι παλιό, αλλά αναπαράγεται διαρκώς – η παραπομπή είναι από προχθεσινή ανάρτηση).

  126. @105: Άντε, ρε κουμπάρε, στείλ’το το εντεψίζικο!

  127. @112(α): Γιατρέ μου, κι η δικιά μου η γιαγιά αλακάτι (το) έλεγε τη ρόκα. Το σόι της ήταν Δόλοπες, πανάρχαιο θεσσαλικό φύλο 100.000.000 ετών. Αφού να φανταστείς, όταν τους τέλειωναν τα πρόβατα, έβοσκαν δεινόσαυρους.
    @112(β): Γιατρέ μου και παρολίγον συμπέθερε, τη νεράιδα τη δεκάχρονη θα μας τη φάει άλλος, πολύ φοβάμαι, γιατί ο γιος μου ούτε ενού χρονού δεν είναι ακόμα. Εκτός αν σου βγει τεκνατζού η δικιά σου! 🙂
    @112(γ): Το κυριότερο: κουράγιο, γιατρέ μου, σε χρειαζόμαστε!

  128. sarant said

    Το αλακάτι το χρησιμοποιούν, βλέπω, με άλλη έννοια στα κυπριακά.

  129. mxilouri said

    Οικοδεσπότη, όχι τόσο άσχετο, αν και φαντάζομαι ότι θα το ξέρετε: στο τελευταίο μυθιστόρημα του Βασίλη Αλεξάκη, Η πρώτη λέξη, υπάρχει μεταξύ άλλων ωραίων γλωσσικών συζητήσεων και μια αναφορά στο μύθο περί του πλήθους των λέξεων της ελληνικής γλώσσας.

  130. Και γιατί παρακαλώ να μεταφραστούν οι προσευχές στην νέα Ελληνική; Οι new age δεν πρέπει να καταλαβαίνουν τις γραφές; Αφώτιστοι να μείνουν; Ακολουθεί η προσευχή μεταφρασμένη στην γλώσσα των νέων.

    O daddy, pou tin exeis pesei stous ouranous
    na agiasei to nick sou
    na erthei e-basileia sou
    kai na ginei oti goustareis
    like sky etsi kai sti gi
    to karveli dwsto mas 2day
    k sorry gia tis paparies mas
    opws kai emeis sygxoroume tis paparies tvn allwn
    kai min mas frikareis
    alla save mas apo ton poniro.

  131. Χρηστος Κ. said

    Νικοκυρη υπαρχει καποιο προβλημα με τα σχολια και με το τελευταιο ποστ?

  132. sarant said

    Χρήστο, δεν βλέπω κανένα πρόβλημα, ούτε έχει πιαστεί κάποιο σχόλιο στη σπαμοπαγίδα. Τι εννοείς;

  133. Χρηστος Κ. said

    Δεν ανοιγει το τελευταιο ποστ και μεχρι πριν λιγο δεν εβλεπα τα σχολια απο το 124 και κατω.

  134. sarant said

    Τι να σου πω, δεν ξέρω. Πάντως τούτο εδώ επειδή έχει γιουτουμπάκια ίσως αργεί να ανοίξει. Ίσως αν καθαρίσεις τα προσωρινά αρχεία από τον μπράουζέρ σου (που είναι το ισοδύναμο του ξεματιάσματος) να διορθωθεί.

  135. Χρηστος Κ. said

    Δοκιμασα το ισοδυναμο του ματιασματος και μαλλον μ’ εχουν ματιαξει. Δε πιανει τιποτα. Θα φωναξω τον επισκοπο να κανει τα δικα του μπας και σωθω.

  136. τυφλός said

    135: Προχτές έπαθα κάτι παρόμοιο (αν έχω καταλάβει καλά τι έπαθες). Λύθηκε όταν έσβησα, όχι μόνο το προσωρινό αρχείο, αλλά τα πάντα. Όλο το ιστορικό, cookies… Αν θυμάσαι όλους τους κωδικούς σου δοκίμασε αυτό.

  137. π2 said

    #136, στους σοβαρούς φυλλομετρητές μπορείς να σβήσεις όλα τα άλλα (μεμονωμένα ή όλα μαζί) εκτός από τους κωδικούς. Αυτή είναι η προεγκατεστημένη ρύθμιση για την εκκαθάριση του ιστορικού, εξάλλου.

  138. Χρηστος Κ. said

    Ευχαριστω για την βοηθεια. Μαλλον εχει να κανει με την συνδεση που εχω.

  139. Τι λέξη και αυτή: φυλλομετρητής!
    Πως σας φαίνεται το αναλόγιον υπερκειμένου ή υπερκειμενολόγιο;

  140. Τιπού, να πας στον πατριάρχη

  141. #137 και κουλουράκια κατ’ επιλογήν, φυσικά

  142. Nicolas said

    Α, γκλίτσα ήταν αυτό που κρατάει η ΑΘΠ Μπαρτ;
    Είμαστε όλοι Σαρακατσάνοι!
    (παλιά πολεμική κραυγή στα πετρολίβαδα των Παρισίων)

  143. Στράβων Αμασεύ (@ 130)

    νομίζω πως είναι αδόκιμο το Alla save mas apo ton poniro
    μήπως θα ‘ταν καλύτερο το Alla Ctrl+S mas apo ton poniro;

    Λέω εγώ…

  144. @140: Στάζυ, ακόμα εδώ είμαι; Έφυγα!

    @142: Τώρα μιλάς σωστά. Nous sommes tous des Sarakatsanes.

  145. Μαρία said

    144 Κάνε κράτηση για καλύβα.

  146. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

    Ρε τι μπερδεύετε τους Σαρακατσάνους με τους Βλάχους και θα ξεκινήσετε νέο εμφύλιο μέσα στο Ρωμέϊκο … βάζετε και τους Αρβανιτόβλαχους στο χαμό για να μπερδευτούν οι άσχετοι και να χειροτερέψει ο αχταρμάς… Θα μας κουβαληθεί μετά εδώ και ο Μισίρκωφ/Ντέλτσεφ και θα γίνει του Μήτρε Βλαχ το εννιάμερο…

  147. Capybara said

    Φονιάδες των λαών Σαρακατσάνοι!

  148. Costas said

    124 Μαρία, ευχαριστώ για την τεκμηρίωση. Οι όποιες μεταφραστικές αστοχίες επισημαίνονται από τους πολέμιους της μετάφρασης δείχνουν το δρόμο που πρέπει να ακολουθηθεί, δηλ. να υπάρξουν καλύτερες μεταφράσεις. Ας μας πει ο Αρχιεπ. Ιερώνυμος, που δηλώνει ότι «Ούτε έχουμε και το λεξιλόγιο ούτε έχουμε και την έμπνευση να βρούμε λέξεις οι οποίες θα αποδώσουν αυτό το βαθύ νόημα», τι έχει κάνει ώστε να συμβεί κάποτε (σε άλλα 109 χρόνια ίσως;) αυτό. [Μάλιστα αυτό το περί «απουσίας έμπνευσης», τι τραγική ομολογία χρεοκοπίας…] Αλλά οι πολέμιοι δεν θέλουν καμιά μετάφραση, το λένε ρητά. Όπως είπε κάποιος παραπάνω, ας μας εξηγήσουν πώς στο καλό τα κείμενα αυτά μεταφράστηκαν στις άλλες γλώσσες, στις οποίες ιερουργεί η Ορθοδοξία. Τέλος, αν θέλουν το πρωτότυπο, τουλάχιστον ως προς τα Παλαιοδιαθηκικά, ας μάθουν επειγόντως εβραϊκά. Να μια γλώσσα που θα ενθουσιάσει με την ιερότητά της τους υπερμάχους του αμεταφράστου: ο Άνθιμος να απευθύνεται εβραϊστί στον Ελοχίμ και στον Αδωνάι. Ας πάνε στη Συναγωγή, έχει εκεί τους Ψαλμούς με την προφορά γραμμένη στο ελληνικό αλφάβητο. Ιεροπρέπεια δε θέλουν;

  149. δὲν μπορῶ νὰ καταλάβω γιατί τόση κάψα γιὰ μετάφρασι ἀπὸ ἄτομα ποὺ ἔτσι κι άλλιῶς δὲν πιστεύουν. φυσικὰ καὶ μιὰ σωστὴ μετάφρασι εἶναι ἐφικτή, ὅμως αὐτὸ εἶναι ἄλλο θέμα καὶ εἶναι ζήτημα ἐνδοεκκλησιαστικό. ὁ γράφων δὲν εἶναι ὑπέρμαχος τῆς μεταφράσεως. ἀπορῶ ὄμως, ἂν μεταφραστοῦν ὅλα δὲν θὰ πρέπῃ ν’ἀλλάξῃ καὶ ἡ μουσική; ἂς ἐφαρμοστῇ ἡ μετάφρασι σὲ 1-2 ἐκκλησίες κάθε μητροπόλεως, νὰ δοῦμε πόσοι θὰ πατᾶνε. κι ἂν πιάσῃ πάω πάσο, νὰ μέινουν 1-2 σὲ κάθε μητρόπολι γιὰ μᾶς τοὺς ἀρχαϊστές.

  150. Ξέρουν ότι ο βασικός φορέας της εν Ελλάδι ορθοδοξίας είναι η γλώσσα. Αν απλοποιηθεί η γλώσσα τότε γρήγορα θα φτάσουμε σε κατάσταση πολλαπλών ερμηνειών και σε Ευαγγελιστικές καταστάσεις. Θα δούμε ορθόδοξους ιερείς να κυκλοφορούν με κονκάρδες στους δρόμους και να ανταγωνίζονται σε προσηλυτιστικές ικανότητες τους Ευαγγελιστές και τους Ιεχωβάδες. Ήδη γίνεται προπαγάνδα με μεταφρασμένες γραφές από τους «Φίλους της Αγίας Γραφής». Και επειδή αυτή η διαμάχη των εκκλησιών για να αυξήσουν την σφαίρα επιρροής τους με χαλάει τα μάλα, προτιμώ όχι μόνον την λειτουργία αμετάφραστη αλλά και την Καινή διαθήκη.
    Εξάλλου μην λησμονούμε ότι καλώς ή κακώς Ελλάδα και Ορθοδοξία έχουν ισχυρότατους δεσμούς. Διώκοντας επομένως την γλώσσα από την εκκλησία, στην ουσία της αφαιρούν το στρατηγικό βάθος (με όρους Νταβούτογλου) και θα την καταντήσουν ένα προτεσταντικό ή διαμαρτυρόμενο μαγαζάκι. Οι ορθόδοξοι στην Αιθιοπία μπορεί να λειτουργούν στα Αγγλικά(;) αλλά οι Αιθίοπες ιερείς έρχονται στην Ελλάδα για να σπουδάσουν. Και αυτό δεν μπορεί, όλο και κάποιους χαλάει. Τάδε έφη ένας άπιστος.

    Αλήθεια η γλώσσα των λειτουργιών του Βατικανού είναι τα Ιταλικά ή τα Λατινικά;

  151. Earion said

    Η γλώσσα της λειτουργίας ειδικά στο Βατικανό είναι τα λατινικά, αλλά με τη Δεύτερη εν Λατερανώ Σύνοδο (1962-1965) (βλ. υποκεφάλαιο Liturgy) η λειτουργία μπορεί να τελείται σε κάθε άλλη γλώσσα (και έτσι γίνεται σε όλον τον κόσμο). Η λατινική συνεχίζει να είναι η επίσημη γλώσσα της Αγίας Έδρας.

  152. ppan said

    Παντού και παντα επικαιρος ο Μπρασανς

  153. Μαρία said

    152 Ναι, ρε συ. Έχουμε και το παλιό άρθρο.

    Η Θεία Λειτουργία σε μετάφραση, γιατί όχι;

  154. Servitoros said

    Ντροπή, το αρχονταρίκι μας έδωσε απίστευτες στιγμές όπως η παρακάτω:

    Σ’ άλλα νέα της ημέρας ο Καρατζαφύρερ ως νέος Ξενοφώντας γράφει την άνοδο των 1.7 μυρίων με την συνοδεία βυθιζόμενων πλοίων

  155. sarant said

    Πού τα βρίσκεις…
    Άκου «αν ήσουν άγιος ποιος θα ήθελες να είσαι;»

  156. Μαρία said

    155 Να προσθέσουμε την ερώτηση στο σχετικό παιχνίδι.

  157. Servitoros said

    Άκου “αν ήσουν άγιος ποιος θα ήθελες να είσαι;”

    Ο Αή Κορνήλιος, προστάτης των εθνικοφρώνων και της πολυτονικής γραφής. Εάν δεν εγκριθεί η αγιοποίηση του δέχομαι και το Νεομάρτυρ Νικόλαος ο εκ Μπενελούξ, πολιούχος των γλωσολόγγων και εκπορθητής λερναίων κάστρων.

  158. rodia said

    154. καλα, εχω αγιασει απο καιρο!
    +Rodia+

  159. τῶν ἐθνικοφρόνων παρακαλῶ. ἐπίσης ὅχι καὶ Ἅη. ἢ Ἅγιος ἢ τίποτε.

  160. ὁ Σερβιτόρος μοῦ θυμίζει λίγο τὸν Ψωμιάδη, ἀνεξαρτήτως θέματος θὰ μιλήσῃ γιὰ αὐτὸ ποὺ ἐκεῖνος θέλει. καὶ στὸ νῆμα γιὰ τὸ νεράντζι κάτι θὰ βρῇ νὰ πῇ καὶ γιὰ τὸν Καρατζαφέρη.

  161. ἡ πλάκα εἶναι ὅτι στὴν συνείδησι τοῦ Σερβιτόρου ὁ ἀντικληρηκαλισμὸς προηγεῖται τῆς ἀκροδεξιοφαγίας, γι’αὐτὸ καὶ δὲν διατάζει ν’ἀνεβάσῃ βιντεάκια τοῦ νεοπαγανιστῆ ῥατσιστῆ καὶ ἀντισημίτη Γυλίππου.

  162. Κορνήλιε, επειδή είσαι ψαγμένος, μπορείς σε παρακαλώ να μου απαντήσεις γιατί το ιερόν πηδάλιον απαγορεύει σε την παρουσία ορθοδόξων κληρικών σε συναγωγές;

  163. voulagx said

    Υπαρχουν διαφοροι τυποι αγιων, π.χ. Αη λάινερ, Αη παραταμας, Αη ποντ, Αη οφδετάιγκερ, Αη χασου, Αη αη αη πουερτορικο

  164. Μπουκανιέρος said

    Κι ένας διπλός άγιος, ο Άη-άη κάπταιν.

  165. Ἀμασεῦ, γενικῶς ἀπαγορεύονται οἱ συμπροσευχές, ὄχι μόνο μὲ τοὺς Ἰουδαίους.

  166. Immortalité said

    @163 Αυτός ο τρίτος Άης μήπως βγαίνει και σε Αγία; 😛

  167. asxetos said

    @ Στρ. Αμ. λες φίλε »Αν απλοποιηθεί η γλώσσα τότε γρήγορα θα φτάσουμε σε κατάσταση πολλαπλών ερμηνειών και σε Ευαγγελιστικές καταστάσεις.»

    δεν ξέρω αν αυτό ισχύει. ίσως να ‘ναι κι έτσι, δηλαδή ο κόσμος μη μπορώντας να καταλάβει δεν τα πολυψάχνει. αυτό δίνει και στους ιερείς περιθώρια να κρατάνε τον κόσμο σε ημιμάθεια και δυσειδαιμονίες. μακάρι μέσα από μια κάπως απλοποιημένη γλώσσα -ή καλύτερα, θεολογικά έγκριτη μεταφορά στα νεοελληνικά- να γίνονταν οι πιστοί πιο »ενεργητικοί» σε θέματα θεολογικής κατανόησης, γιατί η άγνοια είναι απύθμενη. εδώ αν βγεις στο δρόμο και ρωτήσεις τί είναι η άμωμος σύλληψη, δε σου μένει τρίχα στο κρανίο.

  168. sarant said

    163-164: Σε κάποιο σάιτ υπάρχουν και αγιογραφημένοι αυτοί οι.. φτωχοί άγιοι, έχει κανείς λίκνο;

  169. Χρηστος Κ. said

    #168 Αυτο ισως?
    http://frikipaideia.wikia.com/wiki/%CE%86%CE%B7_%CE%A0%CE%BF%CE%BD%CF%84

  170. Χρηστος Κ. said

    Κι αυτο, http://frikipaideia.wikia.com/wiki/%CE%86%CE%B7_%CE%9B%CE%AC%CE%B9%CE%BD%CE%B5%CF%81

  171. sarant said

    Αυτά είναι -αλλά κάπου τα έχει συγκεντρωμένα, όλο το εικονοστάσι!

  172. #167 Κατά την άποψη μου αυτή είναι η μοίρα των δογμάτων. Οι δογματικές θεωρίες δεν διέρχονται από το λογικό αλλά από το θυμοειδές. Όταν γίνει λογική επεξεργασία χάνουν τον δογματικό τους χαρακτήρα και γίνονται επιστήμες.

    Υπάρχει περίπτωση ποτέ κανένας πιστός να κατανοήσει το ζήτημα του Φιλιόκβε; Μπορεί να χωρέσει το μυαλό του ανθρώπου το «προ πάντων των αιώνων»; Όπως φυσικά δεν μπορούσε να χωρέσει την γέννηση της Αθηνάς από την κεφαλή του Διός. Αυτά τα πράγματα δεν θέλουν και πολύ ψάξιμο γιατί δημιουργείται σύγχυση.

    Επειδή όμως ο Χριστιανισμός έχει πολλές εκκλησίες ανταγωνιστικές μεταξύ τους, είναι μαθηματικώς βέβαιον ότι εάν γίνει μια απλοποίηση της γλώσσας, θα πλακώσουν εδώ όλοι οι καλοί σαμαρείτες του Χριστιανικού κόσμου για να «ψαρέψουν» αμνούς για τις εκκλησίες τους. Άλλο δηλαδή που δεν θέλουν τα κοράκια του Βατικανού, μια θρησκευτική κατάκτηση της Ελλάδας θα είναι ότι ακριβώς επιζητούν, δεδομένης και της φθίνουσας πορείας που έχει το Πατριαρχείο.

    Ας την αφήσουμε επομένως την εκκλησία όπως είναι, δεν ενοχλεί κανέναν, εκτός εάν κάποιοι θέλουν να καταλαβαίνουν τις γραφές από θρησκευτικό ζήλο. Σε αυτήν την περίπτωση υπάρχουν και τα κατηχητικά αλλά και εκατοντάδες εγκεκριμένα βιβλία. Εξάλλου δεν έχω καμία απολύτως διάθεση να δω στα τηλεοπτικά παράθυρα διάφορους θεολογικούς αναλυτές να πλακώνονται μεταξύ τους. Αυτός κι αν είναι ο ασκός του Αιόλου!

  173. Χρηστος Κ. said

    # Τα εχω βρει και στο μπλογκ του Απελευθερου, http://apeleytheros.wordpress.com/2011/03/27/sygxronoi-agioi/, αλλα κι εδω, http://drakouna.blogspot.com/2009/06/blog-post_17.html

  174. #173 Έχει πολλά ακόμη. Μερικές πρωινές εμπνεύσεις:
    Αη Δία
    Αη φόρο (νεοταξίτικο)
    Αη κίνητο (Αγιοποίηση της ΝΟΚΙΑ)

  175. #174
    Τα σημείωσα 🙂

  176. sarant said

    Μπράβο, αυτά εννοούσα.
    Ακόμα καλύτερα αν συμπληρωθούν!

  177. #175 Στη διάθεση σου 🙂
    Υπάρχει ακόμη το δίδυμο: ο Νύν και ο Αή
    ακόμη Ο Αή Θαλής
    Αλλά νομίζω πως κορυφαίος όλων είναι ο Αη Δίας

    Αν δε πιάσουμε και την Ερασμιακή προφορά (Αι->Αϊ) υπάρχει και ο Αη Γέας

    Να πιάσουμε και ένα Καρατζαφεριακό
    ο Άη Βαλιώτης

  178. asxetos said

    με το συμπάθειο φίλε μου αμασευ, που σε διαβάζω πάντα με πολλή προσοχή, αλλά δεν μπόρεσα να μην χαμογελάσω διαβάζοντάς την απάντησή σου. μου θύμισε τους συνδικαλιστές του οτε τη δεκαετία του 90, οι οποίοι γνωρίζοντας ότι α) ο οτε δεν μπορούσε χωρίς θεμελιώδεις αλλαγές να αντέξει τον ανταγωνισμό και β) οι ίδιοι δεν είχαν καμία μα καμία διάθεση να χάσουν τα κεκτημένα οφίτσια και τον χαβαλεδοσυνδικαλισμό, κατέβαζαν τον κόσμο σε πορείες για να μην χάσει ο οτε το ούτως ή άλλως σαθρό «μονοπώλειο» και με τοτε πιασάρικο σλόγκαν στις υπαλληλικές μαζες «αν ιδιωτικοποιηθούμε η κυβέρνηση θα μπορεί να διορίσει τούρκο διευθύνοντα σύμβουλο και τότε πάπαλα το απόρρητο των στρατιωτικών τηλεπικοινωνιακών κυκλωμάτων και η άμυνα της χώρας»

    έτσι και τώρα: αν προσαρμόσουμε τα βιβλικά ελληνικά στα νεοελληνικά, θα έρθουν οι καθολικοί, θα στρατολογήσουν μιλούνια ορθοδόξων και τότε πάπαλα το ορθόδοξο έθνος.

    και κάπου λες (μηνυμα 150 πιο πάνω) ότι είσαι και «άπιστος». φαντάσου να ήσουν πιστός!!

    🙂

  179. #178 Φίλε Άσχετε, καταρχήν σε ευχαριστώ για την προσοχή. 😉
    Είπα να το διευκρινίσω αλλά θα σεντόνιαζα.
    Το θέμα είναι στρατηγικό. Διερεύνηση υποπεριπτώσεων:
    Α. Κάποιος είναι πιστός: ισχύει απλά το σχόλιο 172
    Β. Κάποιος είναι άπιστος και νομίζει ότι θα βλάψει την ορθοδοξία. Η ερώτηση είναι: προτιμά τον τοίχο της ορθοδοξίας ή τον ντουβάρι του Βατικανού (ή ακόμη και της Μόσχας); Γιατί για να εξαφανίσει τον Χριστιανισμό…χλωμό Εδώ η Κίνα προσπαθεί να δημιουργήσει Χριστιανούς για να έχει και αυτή εκκλησία ως νέα υπερδύναμη. Άρα τα κενά θα καλυφθούν*, θα βρει τρόπο η εκκλησία να τα καλύψει (ή Βατικανό-1η Ρώμη ή Μόσχα-3η Ρώμη). Από στρατηγικής απόψεως δηλαδή πάλι ισχύει το #172.

    Εκτός εάν κάποιος πιστεύει ότι θα φέρει την αθεΐα ή το δωδεκάθεο, δηλαδή αιθεροβατεί. Γιατί το μεν ένα δεν μπορεί να ανθέξει, το δε άλλο θα καταπολεμηθεί. Δεν αναφερόμαστε σε ημέρες ούτε σε χρόνια αλλά στην αιωνιότητα. Και αυτήν ξέρουν πολύ καλά να την διαχειρίζονται οι ειδικοί. Από στρατηγικής απόψεως δηλαδή είτε στην Α είτε στην Β περίπτωση, ισχύει το 172.
    Εάν δε κάποιος άθεος θέλει να βλάψει τον χριστιανισμό, αυτό δεν αρκεί. Για να τον βλάψει πρέπει να ανατρέψει όλο το εσχατολογικό οικοδόμημα, δηλαδή να τα βάλει με τις Αβρααμικές θρησκείες οπότε θα κατηγορηθεί για αντισημιτισμό και για αντισλαμισμό και θα τον φάει η μαρμάγκα. Επομένως, καλά καθόμαστε στα αβγά μας. Τουλάχιστον επιτρέπεται η σκέψη και ακούμε και κανένα Ελληνικό.

    *Η μοναδική περίπτωση που μπορεί να υπερασπισθεί κάποιος την απλοποίηση είναι εάν πιστεύει ότι νεοελληνόγλωσση Εκκλησία μπορεί να σταθεί ισχυρή και αυτόνομη. Εγώ δεν το βλέπω, αν το βλέπει κάποιος άλλος πάω πάσο.

  180. asxetos said

    συμφωνώ αμασευ. με τις επιπλέον διευκρινίσεις και τις …άχρηστες πληροφορίες της ημέρας: μια θρησκεία βλάπτεται εξίσου, αν και με διαφορετικό τρόπο και συνέπειες και από την άγνοια και από τη λήθη. σήμερα πάρα πολύς κόσμος αναζητά απαντήσεις σε πάγια μεταφυσικά ζητήματα σε θρησκείες και δόγματα που έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: είναι συγκριτιστικά. έχουν δηλαδή στοιχεία όλες απ όλες. και είναι λογικό και ιστορικοανθρωπολογικά συνεπές. σύμφωνα με τον david burell, θεολόγο + φιλόσοφο, από καταβολής της η ανθρωπότητα έχει [βάλε όποιο ρήμα θέλεις] 10.000 θρησκεύματα, αιρέσεις, υποδιαιρέσεις, σχολές, μεταφυσικά συστήματα κλπ κλπ.

    εκ των οποίων ο χριστιανισμός στους 20 αιώνες ζωής του καλύπτει σχεδόν 4.000 »αναγνώσεις». όσοι φοβούνται ότι η ορθόδοξη εκδοχή του χριστιανισμού στην ελλάδα κινδυνεύει εκ βάθρων είτε από την αθεία, είτε από δωδεκαθειστές είτε από καθολικούς νομίζω ότι φοβούνται άδικα. βέβαια άλλο πίστη κι άλλο εκκλησιαστικοί θεσμοί και οφίτσια τα οποία είναι ανθρώπινα καμώματα.

    πάντως συμφωνώ μαζί σου ότι οι έλληνες καλό θα είναι να πηγαίνουν εκκλησία όχι μόνο σε βαφτίσια, γάμους και κηδείες, αλλά και για λόγους πίστης και για λόγους εθνικής ταυτότητας, μέσα απ΄τη συνέχεια της γλώσσας. αρκεί να μην πέσουμε στη παγίδα της μισαλλοδοξίας και του φανατισμού που δυστυχώς σηκώνουν σιγά σιγά το κεφάλι τους λόγω οικονομικής ανέχειας και να θεωρούμε, για παράδειγμα, είτε ότι οι ελληνες έχουν έρθει από τους εξωγήινους είτε ότι εάν δεν είσαι ορθόδοξος δεν είσαι έλληνας.

    όσο για την τελευταία σου πρόταση, κατά την ταπεινή μου γνώμη η εκκλησία δεν κινδυνεύει από τη γλώσσα, αλλά από τον εαυτό της τον ίδιο στις απαιτήσεις της εποχής. συχνά προδίδοντας ένα είδος έλλειψης εμπιστοσύνης, ως μη όφειλε, για την »επόμενη ερώτηση», απαντά σε εύλογες απορίες του πιστού με βλοσυρότητα και απαγορευτικότητα με συνέπεια είτε ο πιστός να σιωπήσει …τη σιωπή των αμνών είτε να αποξενωθεί κι απομακρυνθεί. αυτό απ την άλλη ίσως να οφείλεται σε χαμηλή ή απλή-προκατ παιδαγωγική κατάρτηση των ιερέων;; δεν γνωρίζω. ίσως. ίσως πάλι η εκκλησία, θεωρώντας ότι οι πιστοί θεολογικά τρέφονται δια βίου με μπισκοτόκρεμα, δεν είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις λίγες έστω περιπτώσεις πιστών που προσδοκούν πλέον φιλέτο και κρασί κάβας….

  181. Μα αυτό είναι το δόγμα φίλε μου (αναφέρομαι στην τελευταία παράγραφο σου). Αν η εκκλησία και το οποιοδήποτε δόγμα προσπαθήσει να ελιχθεί στο παρόν θα χάσει την επαφή με το διαχρονικό και θα φθαρεί από τον χρόνο.
    Τι απαντάει πχ το κομμουνιστικό δόγμα (ας με συγχωρέσει ο φίλτατος ΚαπετάνΈνας, απλά ένα κοσμικό παράδειγμα) σε κάθε ερώτηση; Το μεγάλο κεφάλαιο, ο καπιταλισμός, η ισότητα, το δίκαιο του εργάτη, ο Μάρξ…. Ότι και να τους ρωτήσεις, πάντα το ίδιο θα απαντάνε.
    Γιατί; Γιατί ξέρουν ότι όλοι φοβούνται τη φτώχεια.

    Τι απαντάει η εκκλησία σε κάθε ερώτημα; Ο Ιωάννης στο τάδε ευαγγέλιο λέει… Ο Παύλος είπε…
    Μην περιμένεις επιστημονικές απαντήσεις από τη θρησκεία, το χάος και η ασάφεια δεν είναι αδυναμία τους, είναι το ακριβώς αντίθετο.
    Γιατί; Γιατί ξέρει ότι όλοι φοβούνται τον θάνατο. Επομένως αργά ή γρήγορα θα περάσει η διδασκαλεία της από το μυαλό σου.
    Για εμένα όμως ξέρεις ποιος είναι ο Θεός στην προκείμενη περίπτωση; Ο Φόβος.

  182. asxetos said

    ανοίγουμε μεγάλη κουβέντα και χαίρομαι. θα απαντήσω απ το τέλος: ο φόβος δεν είναι θεός. θεωρία επ αυτού έχει, και μάλιστα κάλλιστη, ο επίκουρος. απ την άλλη, οι θρησκείες τείνουν περισσότερο να ρυθμίζουν θέματα λίμπιντο, παρά θανάτου. αλλά δεν μπορώ να επεκταθώ εδώ επ αυτού γιατι θα με πετάξουν έξω για κατάχρηση γίγαμπάιτ χεχεχε.

    ως προς τα προηγούμενα, εν τάχει: δεν μίλησα σε κανένα σημείο για επιστημονικές απαντήσεις από μια θρησκεία, θα ήταν βλακώδες από μέρους μου. μιλάω για θεολογικά ερωτήματα, όσο αντέχεται να μιλάει κανείς για κάτι τέτοιο. γιατί εν τέλει φτάνουμε σε ένα σημείο »μηδέν», όπου δεν μπορεί ο ανθρώπινος νους να ξεπεράσει.

    ως προς το ο ιωάννης λέει αυτό και ο παύλος λέει εκείνο. αυτό είναι εύκολο. το »δύσκολο» ειναι να στοιχειοθετήσουμε με συνέπεια θεολογική και γλωσσική τί εννοούν ή καλύτερα, τί καταλαβαίνουμε ΕΜΕΙΣ σήμερα. και κυρίως, τί μας δεσμεύει να ακολουθήσουμε σήμερα. και είναι δύσκολο γιατί οι πηγές που έχουμε στη διάθεσή μας δεν επαρκούν να διαλευκάνουμε τί έγραψαν, τί ερμηνεύτηκε ότι εννόησαν κλπ.

    τί μας λέει ο βοήθειος ότι είπε ο παύλος ότι είπε ο ιησούς; κάπου δηλαδή, οι πρώτες ερμηνείες των πατέρων της μεγάλης εκκλησίας και μάλιστα των πατέρων που ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΑΝ για λόγους μη θεολογικούς, αλλά άλλους, καθόρισαν ποιο ερμηνευτικό δρόμο θα ακολουθήσουν οι επόμενες γενιές.

    τέλος πάντων 🙂

  183. Ήρθε η ώρα να σου πω γιατί είμαι άπιστος με δύο λέξεις και να σταματήσουμε πριν μας πετάξουν έξω 🙂
    Γιατί έκανε ο Μέγας Αλέξανδρος την εκστρατεία του; Γιατί ζήλευε την δόξα του Αχιλλέα. Γιατί έγινε ότι έγινε ο Θεμιστοκλής; Γιατί ζήλευε την δόξα του Μιλτιάδου.
    Τι διάβαζε μέρα νύχτα ο εθνικιστής Σαούλ μέχρι να δει το όραμα του Ιησού; Ποιον θα μπορούσε να ζηλέψει; Τον Μωυσή.
    Δεν ξέρω αν μπήκε κανένας στον κόπο να ψυχαναλύσει τον Παύλο αλλά νομίζω ότι ήταν ζήτημα φιλοδοξίας.

  184. asxetos said

    η λέξη άπιστος σηκώνει μεγάλη ανάλυση 😉
    όσο για τον παύλο, χεχεχε…. νο κόμεντ, νο κόμεντ !

  185. Ελληνικής παιδείας, όλη η γνώση στα πόδια του.
    Δεν είναι Εβραϊκή συνωμοσία όπως κακώς πιστεύουν οι 12θεϊστές. Είναι η προσωπική φιλοδοξία του ενός. Πιστή αντιγραφή του Μωυσή. Μίλησε με τον θεό μόνος του, χωρίς μάρτυρες. Μετά δίδαξε τον λόγο του Θεού στους απίστους και τους ειδωλολάτρες.
    Παύλος, ο Νέος Μωυσής.
    Όποιος θέλει ας το ψάξει. Δεν έχω καμία διάθεση να γίνω Σαουλολόγος, επομένως εγώ δεν το ψάχνω παραπάνω.

  186. ναί, ἀπὸ φιλοδοξία παράτησε στρωμένη καρριέρα Φαρισαίου κι ἔγινε καρπαζοεισπράκτορας, διωκόμενος καὶ χειρώναξ. πράγματι, αὐτὸ ἔκανε κι ὁ Μωυσῆς. προτίμησε νὰ εἶναι μὲ τοὺς γύφτους (ἔτσι ἀκούγονταν τότε τὸ Ἑβραῖος στὴν Αἴγυπτο) παρὰ πρίγκηψ τῆς Αἰγύπτου.

    Ξέρω ὅτι θὰ κατηγορηθῶ πάλι, ἀλλὰ δὲν πειράζει. Ὅ,τι καλύτερο ἔχω διαβάσει γιὰ τὸν Παῦλο:

    http://www.philologus.gr/4/68-2010-01-01-01-22-30/64-2010-01-01-00-39-26

  187. Φίλτατε Κορνήλιε, σε καμία περίπτωση δεν θέλω να πληγώνω τα θρησκευτικά αισθήματα κανενός. Και πραγματικά μου είναι πάντα δύσκολο να καταρρίπτω μύθους, ακόμη και αγαπημένων μου προσώπων, επομένως αποφεύγω να το κάνω καθώς προέρχομαι από θεοσεβούμενη οικογένεια.
    Όμως πάντα είμαι σε τρομερό δίλημμα όταν πρέπει να πω τις απόψεις* μου. Αν πρέπει ή αν δεν πρέπει. Ωστόσο (στο θέμα μας) και ο Αλέξανδρος ίσως να πίστευε ότι ήταν υιός του Διός και έμπαινε πρώτος στη μάχη. Δεν είπα επομένως ότι ο Παύλος ήταν άθεος. Ενήργησε όμως πάνω στην πεπατημένη του Μωυσή. Έδωσε μια ελπίδα στο ακροατήριο του που θα εκπληρωθεί σε κάποιον αόριστο χρόνο (Δευτέρα Παρουσία) όπως και έκανε ο Μωυσής. Η ρητορική του μη αποδεικτέου.

    *και εγώ επομένως είμαι γαλουχημένος και βαπτισμένος Ορθόδοξος χριστιανός. Και αυτό είναι κάτι που δεν φεύγει μάλλον ποτέ γιατί δεν είναι μόνο θέμα πίστης αλλά και κοινωνικό. Με βάση λοιπόν αυτό που νοιώθω εγώ, πιστεύω ότι ούτε ο Παύλος μπορούσε να ξεχάσει τα Παλαιο-Διαθηκικά του αισθήματα. Επομένως ή τα ξεπέρασε με τη βοήθεια του Θεού, ή με τη βοήθεια της φιλοδοξίας. Επειδή όμως η ελληνική γνώση μεταδίδει τη φιλοδοξία, εκτιμώ ότι τελικά αυτός ήταν ο λόγος της μεταστροφής του. Ο Παύλος είναι ο πρώτος ΕλληνΕβραίος Μωυσής. Και ακριβώς επειδή δεν μπορούσε να ξεπεράσει την Εβραϊκή θρησκεία του, είπε ότι ο Ιησούς συμπλήρωσε την Π.Δ. Το τερπνόν δηλαδή δια του ωφελίμου.
    Όπως και να έχει, ο Παύλος ξεπέρασε και τον Αλέξανδρο και τον Καίσαρα και όλους καθώς έχτισε μια αυτοκρατορία διαρκώς διογκούμενη. Η πρώτη δυναμική αυτοκρατορία. Ακολούθησε αυτή του Μωάμεθ.
    Και πάλι συγνώμη αν σε στεναχωρώ αλλά η λογική μου αυτά λέει. Αν κάνω λάθος, μάλλον θα καώ στην κόλαση. 🙂

  188. 155,
    Ποιον Άγιο θέλει; Να οι δημοφιλέστεροι!

  189. 160,
    Θα μπορούσε να ρωτήσει αν είναι Καρατζαφέρης ή Καραντζαφέρης 🙂

  190. Rodia said

    Ενας άγιος ακομα: ο Αη-Ντοντ

  191. Υπάρχει ο άγιος των χρηματιστηρίων
    ο Άη Μπιέμ
    Ο άγιος της Παγκόσμιας διακυβέρνησης:
    Άη Εμέφ.

    Επίσης: ο Άη Σικιού (Άγιος τζάμπα μηνυμάτων)

  192. Μαρία said

    Υπάρχουν και οι άγιοι της ρωμιοσύνης Αη Σιχτίρ και Αη Κίχου.

  193. #187 ὄχι δὲν μὲ στεναχωρεῖς, ἔχω ἀκούσει καὶ χειρότερα, τί θαρρεῖς ὅτι εἶμαι κανένας φλῶρος ποὺ σκανδαλίζεται μὲ τὸ καθετί; ἁπλῶς αὐτὰ ποὺ λὲς δὲν βλέπω νὰ στηρίζωνται πουθενά.

  194. http://www.google.gr/imgres?imgurl=http://4.bp.blogspot.com/_Htu1-0mjfno/S-Lx4sfFxjI/AAAAAAAAAJg/-qVh8daxpps/s1600/Agios%2BSalpiggidis.jpg&imgrefurl=http://peiramatistis13.blogspot.com/2010/05/blog-post.html&usg=__hGpYN84f0-Kz7aGZKKES1ji9a6w=&h=565&w=480&sz=92&hl=el&start=0&zoom=1&tbnid=EfN7KghXWmw54M:&tbnh=158&tbnw=173&ei=tLulTai_NdH24gaPi9j3CQ&prev=/images%3Fq%3D%25CE%2586%25CE%25B3%25CE%25B9%25CE%25BF%25CF%2582%2B%25CE%25A3%25CE%25B1%25CE%25BB%25CF%2580%25CE%25B9%25CE%25B3%25CE%25B3%25CE%25AF%25CE%25B4%25CE%25B7%25CF%2582%26um%3D1%26hl%3Del%26sa%3DN%26biw%3D1680%26bih%3D955%26tbm%3Disch&um=1&itbs=1&iact=rc&dur=356&oei=tLulTai_NdH24gaPi9j3CQ&page=1&ndsp=46&ved=1t:429,r:0,s:0&tx=81&ty=71

  195. #193 Μα δεν μπορώ να τα στηρίξω ούτε να αμφισβητήσω τον Παύλο. Όπως όμως και κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι μου μίλησε χθες ο Ζεύς. Μου είπε ότι έφυγε από τον Όλυμπο αλλά θα επιστρέψει όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου. Και όσοι τότε θα μιλάνε Ελληνικά και θα τιμούν τους Θεούς, θα βασιλεύουν στον Όλυμπο μαζί του και μαζί με όλο το Ελληνικό Πάνθεον για πάντα.
    Όλοι οι άλλοι θα χαθούν στο έρεβος και τη λήθη.
    Στην ερώτηση μου «πότε θα γίνει αυτό;» μου απήντησε ότι δεν πρέπει να το γνωρίζω ούτε εγώ ούτε και κάποιος άλλος. Μετά άστραψε, βρόντησε και εξαφανίστηκε. 🙂

    Αν μπορείς αμφισβήτησε το.

  196. Servitoros said

    ὁ Σερβιτόρος μοῦ θυμίζει λίγο τὸν Ψωμιάδη,

    Μια που την ανέφερες αυτή την ψυχή, τα συχαρίκια στον πνευματικό σου πατέρα για το γέλιο που μας σκόρπισε σήμερα το πρωί.
    http://www.aixmi.gr/index.php/filos-mou-panag-pswmiadhs/

    Πέρα από χουντικό ρατσιστρόμουτρο εθνίκι ο Μητροπολίτης έγινε και κολλητός αμετανόητων ποινικών.

  197. Σερβιτόρε,
    δὲν ἐξομολογοῦμαι στὸν Μητροπολίτη. Ἄλλος εἶναι ὁ πνευματικός μου.Καὶ νὰ εἶσαι σίγουρος ὅτι δὲν τὸν ἐπιλέγω βάσει πολιτικῶν κριτηρίων. Οὔτε κρίνω τοὺς ἱερεῖς βάσει πολιτικῶν κριτηρίων. Δὲν εἶμαι τόσο χαζός.

  198. #195 εἰλικρινὰ καὶ καλοπροαίρετα, χωρὶς ἴχνος σαρκασμοῦ: βαριέμαι νὰ κάνω τώρα αὐτὴν τὴν συζήτησι. ἂς μοῦ καταλογιστῇ στὸ παθητικό μου.

  199. Και σε ποιο ακριβώς σημείο γέλασες Γκαρσόν; Για να έχουμε δηλαδή και ένα δείγμα της περί χιούμορ αισθήσεως σου.

  200. #198 Δεκτόν.

  201. #199 εἶναι σερβιτόρικο χιοῦμορ αὐτὸ ἀγαπητέ, ποῦ νὰ τὸ πιάσουμε ἐμεῖς οἱ ὑπανάπτυκτοι.

  202. Servitoros said

    Κορνήλιε ως μέλος του ποιμνίου της Χ.Ο.Ε. Θεσσαλονίκης ελπίζω να αναγνωριζεις ως πνευματικό σου ηγέτη τον Μητροπολίτη Άνθιμο και να δηλώνεις πίστη, υποταγή και αφοσίωση σ’ αυτόν, εκτός βέβαια και εάν ανήκεις στο Παλαιό ή σ’ άλλη αίρεση.

    Και βέβαια το γέλιο δεν είναι αποτέλεσμα χιούμορ του Παναγριότατου, αλλά αποτέλεσμα της γελοιότητας τον όσων διαλαλεί:
    «Εν τω προκειμένω, από πλευράς δικαστικής, δεν έχουμε δικαίωμα να υπεισέλθουμε στην ουσία της υπόθεσής του, ούτε γνωρίζουμε λεπτομέρειες. »

    «γενική κατάσταση της ψυχικής διάθεσης των Ελλήνων πολιτών εξαιτίας της μεγάλης περιπέτειας της οικονομικής κρίσης και των σκληρών συνεπειών της, έχει μειώσει τις αντιδράσεις αλληλεγγύης προς τον δοκιμαζόμενο φίλο μας»

    «Δεν έχω ακούσει ποτέ το παραμικρό εναντίον του. »

    «, χωρίς να το θέλουμε, να παραβούμε τα αυστηρά όρια της νομιμότητας και να πληρώσουμε τις συνέπειες οι οποίες φυσικά δεν θα μας αξίζουν.»

    Αυτά για κάποιον που επί πέντε φορές μείωσε το πρόστιμο σε συγκεκριμένο παραβάτη για νοθεία πετρελαίου, ο οποίος μάλιστα είχε και εργαστήριο γι’αυτό τον σκοπό στο βενζινάδικο.

  203. Servitoros said

    Και σε ποιο ακριβώς σημείο γέλασες Γκαρσόν;

    Α και Στράβωνα, το username μου είναι συγκεκριμένο και δεν δέχομαι παραφθορές , αλλιώς μπορώ και εγώ να αρχίσω τις χριστοπαναγίες με ιδιαίτερη ευκολία.

  204. 204: Σερβιτόρε, μπορεῖς νὰ ἐλπίζῃς ὅ,τι σοῦ καπνίσῃ. Ἡ ἐλπίδα, λένε, πεθαίνει τελευταία.

  205. #203 Έχεις το ελεύθερο μου, δεν είμαι εγώ που θα σε κρίνω.

    #202
    “Εν τω προκειμένω, από πλευράς δικαστικής, δεν έχουμε δικαίωμα να υπεισέλθουμε στην ουσία της υπόθεσής του, ούτε γνωρίζουμε λεπτομέρειες. ”
    Σαφώς και δεν έχει καθώς ο Ψωμιάδης έχει προσφύγει στον Άρειο Πάγο.

    “Δεν έχω ακούσει ποτέ το παραμικρό εναντίον του. ”
    Αναφέρεται προφανώς και εμφανώς (για όποιον έχει την διάθεση ή/και την ικανότητα να το καταλάβει) στην γενικότερη εικόνα του Ψωμιάδου στη Θεσσαλονίκη.

    “γενική κατάσταση της ψυχικής διάθεσης των Ελλήνων πολιτών εξαιτίας της μεγάλης περιπέτειας της οικονομικής κρίσης και των σκληρών συνεπειών της, έχει μειώσει τις αντιδράσεις αλληλεγγύης προς τον δοκιμαζόμενο φίλο μας”
    Προσωπική εκτίμηση του Μητροπολίτου. Δεν έχει δικαίωμα να ερμηνεύει τους καιρούς;

    όλοι όσοι ασκούμε υπεύθυνα λειτουργήματα που έχουν συνέπειες στο λαό μας πάντοτε διατρέχουμε τον κίνδυνο, κάπου, χωρίς να το θέλουμε, να παραβούμε τα αυστηρά όρια της νομιμότητας και να πληρώσουμε τις συνέπειες οι οποίες φυσικά δεν θα μας αξίζουν.
    Αχ! αυτό το κοπυπάστωμα, τι επιλεκτικό που είναι! Λογοκρίνει από μόνο του. Άτιμα Γουίντοους.

    Ένα άλλο παράδειγμα; Κάποιοι ψήφισαν το μνημόνιο υποδούλωσης της χώρας και σήμερα επικαλούνται ότι δεν το διάβασαν. Πταίσμα βέβαια μπροστά στο ειδεχθές έγκλημα του Ψωμιάδου.

  206. ΑχιλλέαςΑ said

    Ίσως το ερώτημά μου είναι άσχετο με θέμα του νήματος, όμως, αυτοί που χρησιμοποιούν τόνους καιπνεύματα όταν γράφουν, κάνουν το ίδιο και όταν μιλάνε;

  207. sarant said

    Όχι 🙂

  208. […] όταν κλίνουμε τις λέξεις, οπότε βέβαια μας έχουν πάρει φαλάγγι οι Λιθουανοί που έχουν περισσότερες πτώσεις από εμάς, αλλά έχοντας […]

  209. […] όταν κλίνουμε τις λέξεις, οπότε βέβαια μας έχουν πάρει φαλάγγι οι Λιθουανοί που έχουν περισσότερες πτώσεις από εμάς, αλλά έχοντας […]

  210. […] όταν κλίνουμε τις λέξεις, οπότε βέβαια μας έχουν πάρει φαλάγγι οι Λιθουανοί που έχουν περισσότερες πτώσεις από εμάς, αλλά έχοντας […]

  211. […] όταν κλίνουμε τις λέξεις, οπότε βέβαια μας έχουν πάρει φαλάγγι οι Λιθουανοί που έχουν περισσότερες πτώσεις από εμάς, αλλά έχοντας […]

  212. […] όταν κλίνουμε τις λέξεις, οπότε βέβαια μας έχουν πάρει φαλάγγι οι Λιθουανοί που έχουν περισσότερες πτώσεις από εμάς, αλλά έχοντας […]

  213. […] όταν κλίνουμε τις λέξεις, οπότε βέβαια μας έχουν πάρει φαλάγγι οι Λιθουανοί που έχουν περισσότερες πτώσεις από εμάς, αλλά έχοντας […]

  214. […] όταν κλίνουμε τις λέξεις, οπότε βέβαια μας έχουν πάρει φαλάγγι οι Λιθουανοί που έχουν περισσότερες πτώσεις από εμάς, αλλά έχοντας […]

  215. […] όταν κλίνουμε τις λέξεις, οπότε βέβαια μας έχουν πάρει φαλάγγι οι Λιθουανοί που έχουν περισσότερες πτώσεις από εμάς, αλλά έχοντας […]

  216. […] όταν κλίνουμε τις λέξεις, οπότε βέβαια μας έχουν πάρει φαλάγγι οι Λιθουανοί που έχουν περισσότερες πτώσεις από εμάς, αλλά έχοντας […]

  217. Αλέσκοπος said

    «Η Ελληνική γλώσσα έχει ηλικία τουλάχιστον 50.000 ετών με βάση τα ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά των Σαρακατσάνων.»

    Wow, διάολε, πραγματικά το γεγονός η σχιζοφρένεια σου είναι τρομακτικά ακραία. Και αυτό είναι με εκατομμύρια έτη φωτός τεράστια διφορά το πιο κολλοσαία ηλιθιότατο σχόλιο που ξέρω πως έχω διαβάσει και δεν βγάζει κανένα απολύτως νόημα. Το αξιολύπητο γελοίο σχόλιο σου έχει ώς εξής «Τα ανθρωπομετρικά(δεν ισχύει και ΔΕΝ υπάρχει τέτοια λέξη, αλλά οτιδήποτε) χαρακτηριστικά των Σαρακατσάνων δείχνουν πως την ηλικία της ελληνική γλώσσα». Αυτό είναι απόλυτες παραπληγικές ασυναρτησίες που δεν έχουν κανένα λογικό νόημα.

    Σοβαρά τώρα είσαι ο πιο σχιζοφρενής άνθρωπος στο πανσύμπαν. Πήγαινε ψάξε για ψυχιατρική βοήθεια και κλείσου σε κανένα ψυχιατρείο πρωτού είναι αργά. Και το αποδεικνύεις γιατί αυτό που είπες είναι στην πραγματικότητα απολύτως Π-Α-Ρ-Α-Λ-Ο-Γ-Ο στο μέγιστο.

    «χωρίς καμμία ξένη πρόσμειξη.»

    Ώχ, το κατάλαβα είσαι ένας απο αυτές τις νοητικά καθυστερημένες εθνικίστριες που ακόμα ακολουθούν τις σκατένιες παραπληγικές ΜΑΛΑΚΙΕΣ των «ανθρώπινων φυλών». Η ανθρώπινη γενετική επιστήμη ΑΝΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕ πως οι πρόγονοι σου ήρθαν απο την Αφρική και πως πραγματικα υπάρχει στην πραγματικότητα ΜΟΝΟ μια ανθρώπινη φυλή, το γένος Homo Sapiens Sapies άμα έχεις ακούσει που προφανώς το γεγονός είναι πως είσαι απο τα χειρότερα, πιο αξιολύπητα, πιο μίζερα και πιο νοητικά καθυστερημένα φαντασιόπληκτα εκθέματα που πρακτικά μπορεί η φυλή να παρουσιάσει και το ξέρω πως δεν αξίζεις ούτε λίγο τουλάχιστον το τίτλο του «Sapiens», πόσο απολύτως σίγουρο το δεύτερο «Sapiens» που ακουλουθεί.

    Εκτός απο τους πιο υπέρμετρα σχιζοφρενείς είσαι επίσης απο τους πιο γιγαντιαία ΠΑΝ-ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΟΥΣ «ανθρώπους» στον πανσύμπαν και το ξέρεις. Άμα όχι…μάθε αυτή την σλκηρή αλήθεια που είναι το πιο απολύτως αληθινό πράγμα στη Γή. Ξέρεις τι είναι το «πανσύμπαν»;

    Δυστηχώς όχι γιατί το μόνο που ξέρεις να κάνεις είναι να αυνανίζεσαι στον εγωκεντρικό σχιζοφρενή νάρκισσο εαυτό σου για τη γελοία υπόθεση της δήθεν ανωτερότητας της ελληνικής εθνικότητας καταντόντας εντελώς ΑΔΑΗΣ για υπόλοιπα θέματα.

    «Το λογικό συμπέρασμα είναι, ότι η Ελληνική γλώσσα έχει τουλάχιστον την ηλικία του Σαρακατσάνικου Ελληνικού φύλου.
    http://www.filonas.gr/cms/index.php?option=com_content&task=view&id=617&Itemid=1»

    Αποτυχία ξανά.

    «Λογικό»; Δεν υπάρχει απολύτως ΤΙΠΟΤΑ λογικό απο αυτά που ανάρτησες. Το γεγονός πως αποκάλεσες κάτι τόσο εξαιρετικά εντελώς καθυστερημένο «λογικό» είναι πέρα απο απολύτως παν-αστοιχείωτα γελοίο, είναι ο μεγαλύτερος περίγελος από οχετό ανέκδοτων ψυχωτικής εγκεφαλικής διάρροιας που μπορεί να χέσει κάποιος. Εξαιρετικά διανοητικά ανελικρινής και αναμφισβήτητα καταχρηστικό να το πείς «λογικό». Χαχαχαχαχαχαχα…ώ, μα το ιπτάμενο μακαρονοτέρας!

    Οπότε ΛΑΘΟΣ, δεν είπες κάτι «λογικό». Η γιγαντιαία νοητική πανκαθυστέρηση σου είναι ολοκάθαρα ξεκαρδιστική και ντροπιαστική για ‘σένα.

    Και ο σύνδεσμος σου δεν δουλεύει και άν δούλευε ξέρω πως θα ήταν ένα γελοίο μάτσο απο εντελώς εξωφρενικές κουραδο-μαλακίες.

  218. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    Τέσσερα χρόνια πάνω, τέσσερα κάτω, ποιος μετράει;

  219. Μαρία said

    Σχόλιο του δύτη πριν απο τέσσερα χρόνια: Αμάν. Και δεν έχουν πιάσει κι οι ζέστες.

  220. Ε, και τι είναι μια τετραετία μπροστά σε 50.000 χρόνια; Τίπουτ’ς!

  221. sarant said

    Ε, όντως δεν έχουν πιάσει οι ζέστες -μάλιστα εδώ πάνω βρέχει.

  222. Μαρία said

    221
    Το ένας απ’ αυτές λέω να το υιοθετήσω.

  223. Φρέσκος ανακυκλωμένος Παπαμ.

    Γέλιο όλη η εκπομπή.

  224. JTF said

    Μὰ γιατὶ ἀναφέρεστε στὴν πτωχὴ Λιθουανική, μὲ μονάχα ἑπτὰ πτώσεις, φίλτατε Σαραντάκo, ὅταν ἡ Ἐσθονικὴ ἔχει τὶς διπλάσιες (14);

  225. sarant said

    224 Ναι; Δεν το είχα υπόψη μου φαίνεται.

  226. Γιάννης Ιατρού said

    6: Το λινκ που παραπέμπει η Μαρία δεν λειτουργεί (πλέον). Ακριβές αντιγραφό του με παραπομπή στο αρχικό εδώ (με το συμπάθειο …) http://eoniaellhnikhpisti.blogspot.gr/2010/09/h.html

  227. Μαρία said

    225
    Είναι όμως παραπλανητική η σύγκριση μιας κλιτής γλώσσας σαν τα λιθουανικά, ελληνικά κλπ με μια συγκολλητική σαν τα εσθονικά ή τα τούρκικα.

  228. Ριβαλντίνιο said

    Ο Βακάλογλου σαν Διοικητής – Μοίραρχος Βοιωτίας και μεταβ. αποσπασμάτων έστειλε στις 18/3/1858 πολυσέλιδη αναφορά στα Υπ. Στρατιωτικών – Χωροφυλακής για τα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν για την εξάλειψη της ληστείας στην Α. Ελλάδα. Η ενδιαφέρουσα διαπίστωση του Βακάλογλου είναι ότι οι πυρήνες της ληστείας για την ύπαρξη και συντηρησή της ήταν οι βλαχοποιμένες (Σαρακατσαναίοι κυρίως). Οι Αρβανίτες και οι Βλάχοι αντίθετα ήταν με το μέρος του κράτους περισσότερο. Τονίζει : «Ο ενδοξότερος δε ομόφυλος της φυλής των Σαρακατσαναίων είναι δι’αυτήν ο τρομερότερος αρχιληστής, ο δε εναρετώτερος, ο μη καταδεικνύων τον ληστήν με όσας και αν υποστεί βασάνους και ατιμώτερος πάντων ο καταδείκτης του ληστού, όν, αποκαλούντες προδότην, τον αποστρέφονται όλοι ως λελωβημένον και τον φονεύουν. (…) Συνήθως οι λησταί διαπράττουσι τας κακουργίας των την άνοιξιν και το φθινόπωρον, οπότε ευρισκομένων καθ’οδόν των βλαχοποιμένων ως εκ της μεταβάσεως και επανόδου των εις την Ευρυτανίαν , τοις παρέχουσι όλας τας ευκολίας, τον δε χειμώνα, οπότε διατρέχουσι κίνδυνον εφησυχάζουσι παραμένοντες παρ’αυτοίς , και το έαρ συνδιαιτώνται μετ’αυτών εν Ευρυτανία, ένθα εφοδιάζονται μεν ενδύματα και περιβολάς τεκταίνοντες τα μελετώμενα προσεχώς κακουργήματα των από κοινού, ποιούσι συγγενικούς δεσμούς δια γάμων και βαπτίσεων, διανέμουσι εις τους βλαχοποιμένας χρήματα, αμείβουσι και αποζημιούσι τους προφυλακισθέντας ή άλλως πώς παθόντας εξ αιτίας των υπό της εξουσίας και συσκέπτονται και συναποφασίζουσι που έκαστος των βλαχοποιμένων συμφέρει αυτοίς να παραχειμάση, ίνα δύναται να τοις παρέχη ευκολώτερον υπόθαλψιν, δοθείσης δε ανάγκης οι λησταί δια συνεισφορών συνδράμουσι χρηματικώς τους φίλους των δια να τοις χρησιμεύσωσι δι ‘ αγοράν ιδιωτικού ή παραχώρησιν εθνικού λειβαδίου. Εάν δε τυχόν βλάχος τις αναγγείλη προς αυτόν εμφάνισιν ληστρικής συμμορίας εις τι απόσπασμα τον χειμώνα, οι λησταί τιμωρούσιν αυτόν εις το έαρ εις Ευρυτανίαν, εν μεν τη περιπτώσει καθ’ην επήλθε φόνος ληστού τινός εκ της αγγελίας του με θάνατον και ακρωτηρίασιν, άλλως δε τους μεν ευπόρους με χρηματικήν δόσιν τους δε πένητας με ραβδισμόν. (…) Είναι δε μάλιστα πασίγνωστον ότι ο μεν λήσταρχος Ντρέλλας εγένετο παράνυμφος του αρχιποιμένος Αποστόλου Τζαμανίκα, νυμφευθέντος την θυγατέρα της χήρας Μοσχογιάνναινας αυτόθι, ο δε λήσταρχος Καλαμπαλίκης παρευρέθη εις τον γάμον του αδελφού του Κων/νου, γεννηθέντος εις τας σκηνάς του Θύμιου, όστις ήτο παράνυμφος, ότι όλοι οι Βλάχοι αργυρολογήθησαν δια συνεισφορών υπό των ληστών, ότι οι λησταί καθ’ό Σαρακατζάνοι, εφόνευσαν και επλήγωσαν δεκαεννέα άνδρας, γυναίκας και παιδία της ποιμενικής ομάδας των Σιδέρηδων, ελήστευσαν αυτήν και ηχμαλώτισαν τον αδελφόν του αρχιποιμένος Α. Γιάγκα, καθ’ό αλβανοβλάχων, και προς εκδίκησιν διότι εφόνευσαν τον αρχιληστήν Λέκκαν εν Ακαρνανία (διόπερ και έλαβον ο εις αυτών τον Σταυρόν του Σωτήρος και χάριν των ομοφύλων του) διότι τοις παρεχωρήθη εν καλόν λειβάδιον, «Γρηακαλή» καλούμενον, κατά προτίμησιν αφαιρεθέν από τους ομοφύλους των Σαρακατζάνους. Εκ του συνημμένου καταλόγου παρατητεί το υπουργίον ότι εκ των υπαρχόντων 53 ληστών οι 41 εξ αυτών εισί Βλάχοι Σαρακατζάνοι εκ της Τουρκικής χώρας έλκοντες το γένος, 4 Αλβανόβλαχοι, ήτοι Καραγκούνηδες από τη Χειμάρα, επίσης εκ της Τουρκίας καταγόμενοι και 6 εγχωρίων ποιμένων πάντες οι αρχιλησταί εκ της φυλής των Σαρακατζάνων. Εξ αυτής όθεν της καταγωγής αυτών εννοείται ότι οι σημαντικώτεροι λησταποδόχοι των εισίν οι συγγενείς και ομόφυλοί των Βλάχοι . (…)

    σελ. 69-71
    Πηγή : http://www.politeianet.gr/books/9789608670815-kassis-d-kuriakos-ichor-antiexousiastes-kai-listes-sta-bouna-tis-elladas-1821-1871-protos-tomos-101055

Σχολιάστε