Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ο Φώτης Δήμου και το «δώρο» της ΕΛΑΣ

Posted by sarant στο 21 Μαΐου, 2011


Πιθανότατα θα έχετε ήδη διαβάσει, σε εφημερίδες ή στο Διαδίκτυο, για την υπόθεση του 21χρονου φοιτητή Φώτη Δήμου, που είναι προφυλακισμένος από τις 11 Μαΐου, τη μέρα της πανεργατικής διαδήλωσης. Κατηγορείται ότι συμμετείχε σε επεισόδια, ότι φορούσε κουκούλα και μάσκα αερίων, ότι είχε στην πλάτη του σακίδιο με μολότοφ. Υπάρχουν φωτογραφίες, σαν αυτήν που έβαλα εδώ αριστερά, που είναι παρμένη από το tvxs.gr (έχει και άλλες), καθώς και καταθέσεις από αυτόπτες μάρτυρες, που αντικρούουν το κατηγορητήριο, ιδίως όσον αφορά το σακίδιο στην πλάτη και τη μάσκα αερίων (δεν μ’ αρέσει το «αντιασφυξιογόνο», και σόλοικο είναι και κακόηχο).

Τότε γιατί γράφω κι εγώ για το θέμα; Ίσως επειδή, τώρα που το ξανασκέφτομαι, μπορεί και να μην έχετε ακούσει για την υπόθεση. Αν, ας πούμε, ενημερώνεστε από τα Νέα ή την Καθημερινή, το google μου λέει ότι δεν έχετε διαβάσει τίποτε για το θέμα (αν το γκουγκλ με ξεγέλασε, ζητώ συγνώμη από τις εφημερίδες). Το ίδιο κι αν ενημερώνεστε από τους (θεωρούμενους) κορυφαίους ειδησεογραφικούς ιστότοπους, όπως το in.gr, το nooz.gr, το skai.gr ή το tovima.gr. Εκτός λάθους, κανείς από τους ιστοτόπους αυτούς δεν έχει γράψει λέξη για την υπόθεση Φώτη Δήμου. Έγραψε η Αυγή, έγραψε ο Ριζοσπάστης, έγραψε το tvxs.gr πολλά‘ πρώτη, και πρέπει να το τονίσω, έγραψε η Ελευθεροτυπία. Και από τους επώνυμους αρθρογράφους, στον Φώτη Δήμου αφιέρωσε  το χτεσινό του άρθρο ο Στάθης Σταυρόπουλος, και μπράβο του! (Αν είναι  κι άλλοι που έγραψαν, πείτε τους).

Δεν έχω προσωπικά καμιά απόδειξη ότι  ο Φώτης Δήμου είναι αθώος για όσα κατηγορείται. Όμως, υπάρχουν πολλές, τόσο παλιότερες όσο και πρόσφατες, περιπτώσεις νέων που συνελήφθησαν άδικα ύστερα από διαδηλώσεις, κατηγορήθηκαν άδικα με βαρύτατες κατηγορίες, προφυλακίστηκαν καταχρηστικά και τελικά αθωώθηκαν, αφού όμως πρώτα πέρασαν πολλούς μήνες προφυλακισμένοι, όπως ο νεαρός με τα πράσινα σταράκια. Γιατί να μένει προφυλακισμένος ο Φώτης Δήμου και μάλιστα με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα; Σε ένα ευνομούμενο κράτος, η προφυλάκιση θα έπρεπε να αποτελεί την σπάνια εξαίρεση: ένας 21χρονος φοιτητής στην πτυχιακή, δεν θα έπρεπε να προφυλακίζεται με τόσο ισχνά στοιχεία. Στο νεοελληνικό κράτος, όπου η ταξική δικαιοσύνη αφήνει τους χρυσοκάνθαρους να διαφεύγουν ανενόχλητοι στο εξωτερικό, η προφυλάκιση αποτελεί τον κανόνα, και ένα βολικό μέσο «προκαταβολικής εκδίκησης» (θα αθωωθείς στη δίκη, αλλά θα έχεις περάσει Χ μήνες προφυλακισμένος!)

Επίσης, αν έχουν δίκιο οι φωτογραφίες, οι αυτόπτες μάρτυρες και ο Φώτης Δήμου, αυτό σημαίνει ότι το σακίδιο με τις μολότοφ δεν είναι δικό του, το ίδιο και η μάσκα αερίων, δηλαδή ότι υπάρχει  στην ΕΛΑΣ φάμπρικα κατασκευής ενόχων. Ο ίδιος ο Δήμου λέει πως όταν διαμαρτυρήθηκε ότι δεν είναι δικό του το σακίδιο, ο αστυνομικός του απάντησε «Δεν πειράζει, ένα δωράκι από εμάς».

Τρίτον, η υπόθεση μάς θυμίζει ότι ο επαίσχυντος «κουκουλονόμος» της Νέας Δημοκρατίας, τον οποίο το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση είχε καταγγείλει, εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ και να χρησιμοποιείται -το αναφέρω γιατί είναι ένα θέμα στο οποίο δεν ισχύει η δικαιολογία της οικονομικής κρίσης για την αθέτηση των υποσχέσεων.

Και τέλος, θέλω να υπογραμμίσω την εξαίσια ειρωνεία της ζωής. Ο άνθρωπος που βρίσκεται σήμερα προφυλακισμένος και βαρύνεται με κακουργηματικές κατηγορίες, πριν από λίγο καιρό έδωσε αίμα, ως εθελοντής, για τους αστυφύλακες που είχαν τραυματιστεί στου Ρέντη. Κι όμως, αυτό δεν βάρυνε καθόλου στην πλάστιγγα, όταν ανακριτής και εισαγγελέας αποφάσισαν την προφυλάκιση.

Διότι, ξαναλέω -αν ο Δήμου, όπως πιστεύω, είναι αθώος, στο δικαστήριο αυτό θα φανεί και οι κατηγορίες θα πέσουν. Γιατί όμως να έχει περάσει μήνες και μήνες άδικα στη φυλακή; Εδώ επιμένω, γιατί βρίσκω βαρβαρότητα την προφυλάκιση, όταν εφαρμόζεται γενικευμένα. Θα μου πείτε, κάποιος μπορεί να ξεφύγει -μα, και με τις άδειες στους φυλακισμένους κάποιοι το σκάνε, σημαίνει αυτό πως πρέπει να καταργηθεί ο θεσμός; (ωχ, τους δίνω ιδέες). Καλύτερα να φυγοδικήσει ένας ένοχος παρά να σαπίζουν μήνες στις φυλακές χίλιοι αθώοι.

Και να πω κάτι όχι για την ίδια την υπόθεση αλλά για την αναδημοσίευσή της. Όπως είπα πιο πάνω, από τις «μεγάλες» εφημερίδες, μόνο η Ελευθεροτυπία (φαίνεται να) έγραψε, κι όχι μόνο μια φορά, για την υπόθεση  -κι αν κάνω λάθος διορθώστε με. Όσα στραβά κι αν έχει η Ελευθεροτυπία, που πάντως δεν είναι περισσότερα από άλλων εφημερίδων, αυτή της η ιδιαιτερότητα, ότι γράφει μια κουβέντα για τα θύματα της κρατικής καταστολής, με κάνει να την αγαπάω. Όπως και τον Στάθη, παρά τις ελληνικούρες του και τα καραμπελιάσματά του.

Πολλά είπα, δίνω το λόγο στον ίδιο τον Φώτη Δήμου, όπως περιγράφει την περιπέτειά του (πρώτη δημοσίευση στην Ελευθεροτυπία, εγώ το πήρα από το tvxs.gr)

«Στις 11 το πρωί, μαζί με τους Βασ. Αθανασόπουλο, Δημ. Αλεξίου και Δημ. Λάμπρη φύγαμε με το αυτοκίνητο από το Γαλάτσι, το αφήσαμε στην Πανόρμου και μπήκαμε στο Μετρό. Όταν βγήκαμε, πέρναγε η πορεία του ΠΑΜΕ. Κατεβήκαμε τη Σταδίου ψάχνοντας για γνωστούς. Γινόταν χαμός, δεν βρίσκαμε κανέναν. Μπήκαμε στο μπλοκ του κινήματος «Δεν πληρώνω». Κι ακολουθήσαμε την πορεία μέχρι το Σύνταγμα.

Κατεβαίνοντας την Πανεπιστημίου για να φύγω, πήρα τη μητέρα μου τηλέφωνο για να μην ανησυχεί. Κοίταξα τις αναπάντητες κλήσεις της στο κινητό. Η ώρα ήταν 1.33. Ακούω εκρήξεις. Ένα τεράστιο μπουλούκι αναρχικών κατέβαινε από το Σύνταγμα προς το μέρος μου. Όλοι έτρεχαν. Και πίσω μας τα ΜΑΤ. Φορούσα μια μπλούζα και το παντελόνι της φόρμας. Και μια ιατρική μάσκα κρεμασμένη προληπτικά στο λαιμό. Μπροστά μου ήταν ο Βασ. Αθανασόπουλος. Του δίνω την ταυτότητα, το δίπλωμα, το πάσο και το κλειδί του αυτοκινήτου να μη μου πέσουν.

Ξαφνικά άρχισαν να επιτίθενται τα ΜΑΤ από δεξιά κι αριστερά. Ρίχνοντας πολλά χημικά μέσα στον κόσμο. Πανικοβλήθηκα. Ζαλίστηκα κι έπεσα κάτω. Προσπαθώντας να σηκωθώ έφαγα την πρώτη κλοτσιά από έναν ΜΑΤατζή. Είδα πολλούς επάνω μου, δεν θυμάμαι πόσους. Με χτυπούσαν. Κλοτσιές στο κεφάλι, σ’ όλο το σώμα. Με ψέκαζαν στο πρόσωπο με χημικά. Ο ένας με τραβάει στο πεζοδρόμιο. Ουρλιάζοντας «κάτσε κάτω. Σκάσε. Τα χέρια πίσω». Μου φόρεσε χειροπέδες. Ένας άλλος κουβαλάει ένα σακίδιο. «Τι είναι αυτό ρε; Για να δούμε ρε τι έχει μέσα». Απάντησα πως δεν είναι δικό μου. Το άνοιξε. Είχε μολότοφ.

Με σέρνανε στην Πανεπιστημίου μέχρι τα Χαυτεία. Με πετάγανε πάνω στα κολονάκια. Μία ολόκληρη διμοιρία με χτυπούσε βρίζοντας: «Βρομιάρη, μαλάκα, σκάσε. Θα σε γα……. στη φυλακή σκουπίδι». Επειδή φώναζα ότι δεν είναι δικά μου. Ο ψηλός από δεξιά απαντάει «δεν πειράζει. Ένα δωράκι από μας…». Στα Χαυτεία περίμενα γονατιστός μέχρι να έρθει το περιπολικό. Όταν με χτυπούσαν θυμάμαι που φώναξε ένας «μην τον ακουμπάτε, κάμερες».

Βρίσκομαι προφυλακισμένος στη ΓΑΔΑ, στον 7ο όροφο. Ανάμεσα σε κατηγορούμενους για ληστείες και ναρκωτικά. Μας έφεραν όλους μαζί, αλλά κράτησαν μόνο εμένα. Δεν πίστευα ότι μπορεί να μου συμβεί. Είπαν ότι αντιστάθηκα στη σύλληψη, ενώ με κλοτσούσαν στο κεφάλι και με ψέκαζαν. Με κατηγορούν για την ιατρική μάσκα. Και για μια τσάντα με μολότοφ που δεν είναι δική μου.

Εδωσα αίμα για τους αστυνομικούς που χτύπησαν στου Ρέντη. Ένας κολλητός μου είναι ΜΑΤατζής που δούλευε στην πορεία. Και με κατηγορούν ότι πήγα στην πορεία για να τους χτυπήσω. Συνέλαβαν τον πιο άσχετο»

111 Σχόλια to “Ο Φώτης Δήμου και το «δώρο» της ΕΛΑΣ”

  1. Χρηστος Κ. said

    Μπραβο Νικο! Αψογο ποστ.

  2. «ένας 21χρονος φοιτητής στην πτυχιακή»

    Όλα καλά, αλλά αυτό τι σχέση έχει; Αν μη τι άλλο, η επικαιρότητα γνωρίζει και άλλων ειδών 21χρονους φοιτητές: http://www.tovima.gr/society/article/?aid=401612

    «Στο νεοελληνικό κράτος, όπου η ταξική δικαιοσύνη αφήνει τους χρυσοκάνθαρους να διαφεύγουν ανενόχλητοι στο εξωτερικό, …»

    Όχι, δεν είναι έτσι. Οι «χρυσοκάνθαροι» δεν κατηγορούνται για βίαια εγκλήματα, τα θύματα της «ταξικής δικαιοσύνης» ναι. Εύλογα οι πρώτοι κρατούνται προσωρινώς λιγώτερο από τους δεύτερους. Εκτός αν θέλη κανείς να είναι μέσα οι μη βίαιοι και έξω οι βίαιοι. Ή τους προτιμά όλους μέσα. Αλλά ορθώς λες «βρίσκω βαρβαρότητα [σ]την προφυλάκιση, όταν εφαρμόζεται γενικευμένα».

  3. sarant said

    Ευχαριστώ για τα πρώτα σχόλια!

    Αθανάσιε, χαίρομαι που συμφωνούμε ότι είναι βαρβαρότητα η γενικευμένη προφυλάκιση. Αλλά για το άλλο, νομίζω ότι σκοπός της προφυλάκισης δεν είναι μόνο να αποτραπεί η εκ νέου τέλεση εγκλημάτων αλλά και να φύγει ο υπόδικος και να μην παρουσιαστεί στη δίκη. Και θα συμφωνήσεις ότι ένας χρυσοκάνθαρος έχει πολύ περισσότερες δυνατότητες να την κοπανήσει στην Ουρουγουάη απ’ό,τι ένας 21χρονος.

  4. barbarow said

    Αυτό το παιδί πρέπει να είναι παιδί θαύμα. Πότε πρόλαβε και τελείωσε τις σπουδές του για να δηλώνει μεταπτυχιακές σπουδές. Κατά τα άλλα, υπάρχει μια προκατάληψη και προς τις δυο μεριές. Δεν λέω ότι οι ματατζήδες είναι αθώα αγγελούδια, αλλά και μένα αν με κυνηγούσαν θα πετούσα το σακίδιο και αν με πιάνανε θα αρνιόμουν ότι είναι δικό μου. Φαίνετε δεν είχε αθώες προθέσεις, γι αυτό και φρόντισε να δώσει ταυτότητες κτλ στον Αθανασόπουλο. Τον Αθαν. δηλαδή δεν θα κυνηγούσαν τα ματ αλλά μόνο αυτόνα?

  5. sarant said

    Μα, όποιος είναι στην πτυχιακή δεν έχει τελειώσει τις σπουδές και δεν κάνει ΜΕΤΑπτυχιακές! Μια και μιλάτε όμως για προθέσεις, παραβλέψατε τα περί αιμοδοσίας.

  6. barbarow said

    ΜΜΜ…μέα κούλπα. Κάπου αλλού διάβασα για μεταπτυχιακές και αναρωτιόμουν.

  7. Γενικά, είναι πολύ διαδεδομένη μεταξύ των αστυνομικών η συνήθεια να κοτσάρουν τσάντες με μολότωφ σε όποιον βρούν. Υπενθυμίζω την περίπτωση του βρετανού Σάιμον Τσάπμαν, στη Θεσσαλονίκη το 2003, που του κότσαραν ένα μαύρο σακίδιο με μολότοφ και τον προφυλάκισαν. Όμως ο φωτορεπόρτερ του Reuters Γιάννης Μπεχράκης έψαξε στα αρχεία του από εκείνη την ημέρα και βρήκε φωτογραφία από τη στιγμή σύλληψης του Τσάπμαν, κατά τηνοποία είχε ένα γαλάζιο σακίδιο στην πλάτη, ενώ στο βάθος, σε μιαν είσοδο πολυκατοικίας, φαινόταν το ορφανό μαύρο σακίδιο, που του φόρτωσαν μετά. Εκτός εάν ξέρετε πολλούς που κατεβαίνουν σε πορείες με δύο σακίδια στην πλάτη. Και με δύο καρπούζια στη μασχάλη.
    Στις 11 Μαΐου, μάλιστα, νεαροί αναρχικοί τσάκωσαν έναν ασφαλίτη στο μετρό με μια τσάντα πλάτης, η οποία περιείχε …. ναι, μπουκάλια μολότοφ!

  8. Costas said

    Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε και βλέπουμε σακίδια ευκαιρίας. Τότε που το είχε δείξει το βίντεο, πριν από κάνα-δυο χρόνια, έγινε καμιά έρευνα; Τιμωρήθηκε κανένας; Η αστυνομία δεν έχει καμιά αξιοπιστία, όπως και το πολιτικό σύστημα. Άρα αποθεμιτοποίηση, άρα χάος.

  9. «νομίζω ότι σκοπός της προφυλάκισης δεν είναι μόνο να αποτραπεί η εκ νέου τέλεση εγκλημάτων αλλά και να φύγει ο υπόδικος και να μην παρουσιαστεί στη δίκη»

    Σωστά. Για να τα λέμε όλα, υπενθυμίζω ότι η νομολογία του ΕΔΔΑ δέχεται και άλλο λόγο, την αποτροπή συσκότισης της υπόθεσης, που δεν τον προβλέπει το ημεδαπό δίκαιο. Άρα ο δικός μας ΚΠΔ προσφέρει υψηλότερο επίπεδο προστασίας από την ΕΣΔΑ.

    Επίσης, αυτό εξηγεί γιατί κρατούνται προσωρινώς αναλογικά τόσοι πολλοί αλλοδαποί, εκτός της ταξικότητας της δικαιοσύνης βέβαια: Αφού ούτε διεύθυνση δεν μπορούν να δηλώσουν συχνά!

    «Και θα συμφωνήσεις ότι ένας χρυσοκάνθαρος έχει πολύ περισσότερες δυνατότητες να την κοπανήσει στην Ουρουγουάη απ’ό,τι ένας 21χρονος.»

    Αυτό όμως ομιλεί υπέρ του να κρατηθούν και οι δύο. Ισότητα στην παρανομία δεν υπάρχει: αν ώφειλε να κρατηθή ο χρυσοκάνθαρος Καραβέλας (του οποίου κρατήθηκαν βεβαίως η χρυσοκανθάρα σύζυγος και η χρυσοκανθάρα κόρη), δεν συνάγεται ότι δεν ώφειλε να κρατηθή ο Δήμου, και ο κάθε Δήμου.

    Και ναι, έχουν ακουστή και άλλες περιπτώσεις με ορφανά σακίδια. Όπως έχουν αναφερθή και άλλες υποθέσεις με κακόμοιρους συλληφθέντες, που τελικά δεν ήταν και τόσο κακόμοιροι.
    http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=150470

    Όταν κάθε φορά που συλλαμβάνεται κάποιος, οι ίδιοι πάντα άνθρωποι φωνάζουν «λύκος στα πρόβατα!», στο τέλος απλώς δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε τους μεν από τα δε.

  10. παπαΣτρούμφ said

    Δυστυχώς η αστυνομία είναι πολλαπλά ανίκανη: Ούτε αυτούς που πρέπει να μαζέψει μαζεύει, ούτε αυτούς που πρέπει να προστατεύσει προστατεύει. Όποιος έχει πάει σε πορείες γνωρίζει πολύ καλά ότι οι «γνωστοί-άγνωστοι» με τις μάσκες, τις κοτρώνες και τα μπουκάλια περνούν ανενόχλητοι μπροστά από τους ένστολους, ενώ τα χημικά (και ενίοτε το ξύλο) τα τρώνε διάφοροι μαθητές, φοιτητές κλπ., που μπορεί να μην είναι καν φωνακλάδες. Υποθέτω οι περισσότεροι θαμώνες αυτού του ιστολογίου τα έχουν δει με τα μάτια τους. Προσωπικά δεν θα με πείραζε καθόλου αν οι αστυνομικοί πυροβολούσαν κατευθείαν στα πόδια όποιον κουκουλοφόρο πέταγε αναμμένο μπουκάλι, ή αν σάπιζαν στο ξύλο όποιον έκανε επίθεση με παλούκι, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει καμία απολύτως εγγύηση ότι θα επιχειρήσουν να τα βάλουν με τους προβληματικούς. Μάλλον το αντίθετο. Οπότε βρίσκω πως η καχυποψία του κόσμου είναι δικαιολογημένη (χωρίς φυσικά να γνωρίζω τίποτα για τη συγκεκριμένη περίπτωση του κ. Δήμου). Αλλά τι περιμένουμε, μήπως δουλεύει τίποτα άλλο σωστά για να έχουμε την απαίτηση να δουλέψει η αστυνομία;

  11. Καλημέρα! Εγώ ομολογώ δεν γνώριζα τίποτα για την υπόθεση Φώτη Δήμου, και νομίζω ότι και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα. Το ότι δηλαδή οι «μεγάλοι» δημοσιογραφικοί οργανισμοί απλά δεν ασχολήθηκαν.

    Η άποψή μου πάντως για τις συλλήψεις στις πορείες είναι ότι συλλαμβάνουν μερικούς τυχαία, δειγματοληπτικά σαν να λέμε, ανεξάρτητα με το αν έκαναν ή δεν έκαναν κάτι παράνομο, έτσι για να μην κατηγορούνται ότι δεν συλλαμβάνουν κανένα.
    Είναι νομίζω εξαιρετικά σπάνιο στατιστικά αυτοί που συνελήφθησαν να καταδικαστούν τελικά για κάτι. Η συντριπτική πλειοψηφία αθωώνεται στις δίκες, αφού βέβαια περάσουν μερικούς μήνες προφυλακισμένοι. Αθανάσιε, διόρθωσε με αν κάνω λάθος σε αυτό που λέω. Ξέρεις ακριβή ποσοστά συλληφθέντων-προφυλακισθέντων που τελικά καταδικάστηκαν;

    Αν όντως τα πράγματα είναι όπως τα λέω, δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία αθωώνεται, δεν νομίζεις ότι όντως γίνεται μία κατάχρηση του μέτρου της προφυλάκισης;

  12. NM said

    Να θυμίσω κι εγώ την υπόθεση του «φοιτητή με τις πυτζάμες». Που, πέρσυ στη Θεσ/νικη, έκανε το λάθος να κατεβάσει τα σκουπίδια (φορώντας πυτζάμες) την ώρα που εκει κοντά πέρναγε μια διαδήλωση. Κυνηγήθηκε, χτυπήθηκε και συνελλήφθη από ασφαλίτες που φρόντισαν να του φορτώσουν και ενα σακκίδιο με μολότωφ την ώρα που τον κρατούσαν ακινητοποιημένο. Για κακή τους τύχη κάποιος συμπολίτης μαγνητοσκόπησε τη σκηνή και έτσι η ταλαιπωρία του παιδιού τέλειωσε, ευτυχώς, σχετικά σύντομα. Βέβαίως διετάχθη και ΕΔΕ που κατέληξε στα συνήθη αποτελέσματα.
    Πάντως η τακτική αυτή (του «φορτώματος» εγκληματικών πειστηρίων σε άσχετους) είναι διαδεδομένη μεταξύ των μελών της ευγενούς οικογένειας του χαφιεδόσογου. Και δεν είναι καθόλου πρόσφατη. Νομίζω ότι κάτι αναφέρει και ο Πετρόπουλος για αντίστοιχες περιπτώσεις με ναρκωτικά.
    Ενδιαφέρον επίσης έχει (και ας μας διαφωτίσει σχετικά κάποιος νομικός) για το πώς αποφεύγει το κράτος να καταβάλει την προβλεπόμενη αποζημείωση στα θύματα των άδικων προφυλακίσεων. Νομίζω ότι στις αθωωτικές αποφάσεις φροντίζουν πάντα να συμπεριλάβουν μια διατύπωση που λίγο-πολύ επιρρίπτει ευθύνες στους αθωωθέντες «για μη κατάθεση στοιχείων κατά το στάδιο της προκαταρκτικής διαδικασίας» ή κάπως έτσι.
    Οσο για τον Φώτη, του εύχομαι ταχεία δικαίωση και ελπίζω την επόμενη φορά που θα δώσει το αίμα του, να το κάνει με πιο χρήσιμο για την κοινωνία τρόπο.

  13. LandS said

    #9.
    Και επειδή ο Μαζιώτης παραδέχτηκε μετά από 18 μήνες προφυλάκισης ότι ήθελε να προκαλέσει υλικές ζημιές βάζοντας μπόμπα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα και ο Φώτης Δήμου να παραδεχτεί μετά από Χ μήνες προφυλάκισης ότι…

    Ελπίζω ότι δεν εννοούσατε αυτά τα ανατριχιαστικά.

  14. sarant said

    12: Ακριβώς. Σε ένα ευνομούμενο κράτος, όταν προφυλακίζεις ένα παιδί επί π.χ. 10 μήνες και μετά δεν το παραπέμπεις καν σε δίκη ή αθωώνεται στη δίκη, πρέπει να το αποζημιώσεις, έστω με 2.000 ευρώ το μήνα. Για να μην πω ότι ο εισαγγελέας και ο ανακριτής που αποφάσισαν την προφυλάκιση θα πρέπει, τουλάχιστον, να μένουν στάσιμοι.

  15. Στέλιο,

    «Η συντριπτική πλειοψηφία αθωώνεται στις δίκες, αφού βέβαια περάσουν μερικούς μήνες προφυλακισμένοι. Αθανάσιε, διόρθωσε με αν κάνω λάθος σε αυτό που λέω. Ξέρεις ακριβή ποσοστά συλληφθέντων-προφυλακισθέντων που τελικά καταδικάστηκαν;»

    Γενικά, συμβαίνει το αντίθετο: σπανίως προφυλακισθείς δεν καταδικάζεται [και σπανίως δεν είναι ένοχος, αν ενδιαφέρεσαι για την γνώμη μου. Συμβαίνει και αυτό βέβαια καμιά φορά]. Αν αναφέρεσαι μόνο σε πορείες κλπ, δεν ξέρω να σου πω. Οι στατιστικές είναι ανά κατηγορίες αδικημάτων, δεν ξεχωρίζουν ιδιαιτέρως τους συλληφθέντες σε πορείες. Οι οποίοι είναι ούτως ή άλλως πολύ μικρό ποσοστό των προσωρινώς κρατουμένων.

    Ούτε είναι ορθό ότι κανείς δεν συλλαμβάνεται, και αυτό μια υπερβολή είναι. Και συλλήψεις γίνονται και καταδίκες υπάρχουν, απλώς όχι τόσες όσες θα έπρεπε.

    Και προφανώς τα αδικήματα που διαπράττονται μέσα σε ένα όχλο έχουν πολλά πρόβλήματα και καταστολής επιτόπου και απόδειξης ενώπιον των δικαστικών αρχών.

    ΝΜ,

    πλέον δεν την αποφεύγει, αν αθωωθή βέβαια ο κατηγορούμενος και δεν τον βάρυνε πρόθεση:

    άρ. 533 ΚΠΔ

    1. Εχουν το δικαίωμα να ζητήσουν από το δημόσιο αποζημίωση: (α) οι προσωρινά κρατηθέντες, που αθωώθηκαν αμετάκλητα με βούλευμα ή απόφαση δικαστηρίου, (β) οι κρατηθέντες με καταδικαστική απόφαση, η οποία μετέπειτα εξαφανίσθηκε αμετάκλητα συνεπεία ένδικου μέσου και (γ) οι καταδικασθέντες και κρατηθέντες, που αθωώθηκαν με δικαστική απόφαση ύστερα από επανάληψη της διαδικασίας. Επίσης αποζημίωση δικαιούνται όσα από τα παραπάνω πρόσωπα τιμωρήθηκαν μετέπειτα με ποινή μικρότερης διάρκειας από αυτή που εξέτισαν αρχικά.
    2. Οσοι κρατήθηκαν λόγω καταδίκης ή κρατήθηκαν προσωρινά κατά την παράγραφο 1 έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν αποζημίωση, και αν ακόμη έχουν απαλλαγεί επειδή, μολονότι τέλεσαν την πράξη, δεν τους επιβλήθηκε ποινή για οποιονδήποτε λόγο».

    Με το 1α δεν συμφωνώ όμως. Άλλες οι προϋποθέσεις της προσ. κράτησης, άλλες της καταδίκης. Μπορεί να υπήρχαν σοβαρές ενδείξεις ενοχής, που αρκούν για προσ. κράτηση, όχι όμως και βεβαιότητα, που απαιτείται για καταδίκη. Γιατί να αποζημιωθή τότε;

    Και γενικά υπάρχει και ένα παράδοξο με την αποζημίωση αυτή: πώς προβλέπεται αποζημίωση για νόμιμη πράξη; [υπάρχουν και κάποιες άλλες περιπτώσεις, αλλά είναι λίγο παράξενο]

    «ελπίζω την επόμενη φορά που θα δώσει το αίμα του, να το κάνει με πιο χρήσιμο για την κοινωνία τρόπο.»

    Πραγματικά, αυτή είναι η χειρότερη ευχή που θα μπορούσες να δώσης.

  16. παπαΣτρούμφ said

    Θα ‘χει πλάκα να κυκλοφορήσει καμιά φορά λεπτομερειακά με ποια διαδικασία, με ποια εκπαίδευση και με τι προσόντα βαφτίζεται κάποιος «ανακριτής». Οι πληροφορίες μου λένε ότι από τη γραμματειακή υποστήριξη ενημερώνονται μέσες-άκρες και κατόπιν εορτής για το αντικείμενο και τη μεθοδολογία. Για να μην απορείτε δηλαδή, και να ξέρετε τι μπορείτε να περιμένετε από το συγκεκριμένο επαγγελματικό κλάδο. Αν κάποιος πιο σχετικός έχει διαφορετική πληροφόρηση ας μας ενημερώσει.

  17. 13, δεν κατάλαβες. Κάθε συλληφθείς υποστηρίζει την αθωότητά του. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι αθώος. Μπορεί ο Δήμου να είναι Μαζιώτης, μπορεί να είναι και το αντίθετο του Μαζιώτη, πού να ξέρω εγώ. Ή εσύ.

  18. 16, ο ανακριτής είναι δικαστής, και μάλιστα όχι φρέσκος, και δηλώνει μόνος του ότι θέλει να γίνη ανακριτής. Έχει δικάσει Μονομελή και Τριμελή Πλημμ. κάμποσα χρόνια λοιπόν προηγουμένως.

    Και φυσικά δεν αποφασίζει μόνο τους για την προσωρινή κράτηση, πρέπει να υπάρχη και σύμφωνη εισαγγ. πρόταση.

  19. παπαΣτρούμφ said

    18, άρα είναι ακριβής η πληροφόρηση ότι δεν υπάρχει καμία ειδική εκπαίδευση για τη διαδικασία της ανάκρισης;

  20. argosholos said

    Νομίζω ότι το πρόβλημα είναι κυρίως με τη Δικαιοσύνη και όχι την Αστυνομία. Συνήθως η εύκολη προφυλάκιση ή η πρωτοβάθμια μεγάλη ποινη είναι ένα μέτρο αυτοπροστασίας των δικαστών ώστε να μη κατηγορηθούν σαν ελαστικοί. Σου λέει κανείς δεν θα με κατηγορήσει αν είμαι αυστηρός. Ειδικά οι δικαστές δεν έχουν λόγο να είναι ελαστικοί με τις αστυνομικές αυθαιρεσίες, αλλά ποιος θα τους κατηγορήσει αν κάνουν στραβά μάτια σε αυτές, ενώ το αντίστροφο δεν έχει συμβεί σχεδόν ποτέ (btw, φαντάζεστε μέσα στον μαύρο Φρειδερικοκαραμανλισμό να βρεθεί εισαγγελέας να κατηγορήσει την Βασιλικήν Χωροφυλακήν! Respect φορ Σαρτζετάκης, άσχετα με τα στερνά του…)

    Για αυτό τον λόγο υπάρχουν προφυλακίσεις 18 μηνών και ο κατηγορούμενος αθωώνεται ή μεγάλες ποινές που εξαφανίζονται στο εφετείο.

    Διερωτώμαι σε εποχή όπου όλοι κόβονται για την ποιότητα, ποιος ελέγχει τη ποιότητα των δικαστικών αποφάσεων. Ειδικά αποφάσεις σχετικές με «εθνικώς ευαίσθητα θέματα» ή με μειονότητες (Ρομά, μετανάστες κλπ) καταρρίπτονται με το τσουβάλι στο ΕΔΑΔ.

    Ο Εισαγγελέας (συνήθως ένας δικηγόρος που ασκεί εργολαβικά το ρόλο του εισαγγελέα) που ζήτησε τόσο βαριά μέτρα για τον ΣτροσΚαν, ξέρει ότι αν δεν μπορέσει να στηρίξει την υπόθεση στη δίκη, είναι χαμένος! Εδώ τι γίνεται;

  21. μήτσκος said

    Το επιχείρημα «ο Δήμου μπορεί να είναι Μαζιώτης» είναι πραγματικά συντριπτικό. Κάτι τέτοιο θα σκέφτηκε και ο δικαστής.

    Και γιατί διαμαρτύρεται και εκείνος ο περσινός με τις πυτζάμες ή ο Κύπριος με τις ζαρντινιέρες; Δεν καταλαβαίνουν ότι θα μπορούσαν και αυτοί να είναι Μαζιώτηδες;

  22. 19, αν νοείται ότι δεν πάνε στην Μεγάλη των Ανακριτών Σχολή, ναι.

    «Συνήθως η εύκολη προφυλάκιση ή η πρωτοβάθμια μεγάλη ποινη είναι ένα μέτρο αυτοπροστασίας των δικαστών ώστε να μη κατηγορηθούν σαν ελαστικοί.»

    Παράδειγμα από την τραγική επικαιρότητα: γράφτηκε ότι ο ένας εκ των δύο συλληφθέντων για την δολοφονία Κοντάρη είχε κρατηθή προσωρινώς για ναρκωτικά και είχε αποφυλακισθή λίγες ημέρες πριν το έγκλημα.

    Ας σκεφτούμε πώς νιώθουν οι δικαστές που τον άφησαν.

  23. τυφλός said

    Είχα δει φωτογραφίες σχετικές με το θέμα πριν μέρες εδώ:
    http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1290625

  24. Μήτσκο, εσύ που ξέρεις πίσω από το πληκτρολόγιό σου ποιος είναι αθώος και ποιος ένοχος, είσαι ασφαλώς πιο πολύτιμος για το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης από εμένα.

  25. παπαΣτρούμφ said

    22, και σε μικρή σχολή να πήγαιναν καλό θα ήταν, πιστεύω. Αλλα εσείς μάλλον υπονοείτε πως η δικαστική τους ιδιότητα τους καθιστά αυτόματα ικανούς και επαρκείς για να φέρουν σε πέρας το έργο της ανάκρισης, του οποίου τις μεθόδους, τους σκοπούς και τις διαδικασίες γνωρίζουν (εξ επιφοιτήσεως ή δια της οσμώσεως εντός του «συστήματος»;) και εφαρμόζουν μεθοδικά. 🙂

  26. Ἔχω καλυφθῆ πλήρως ἀπὸ τὶς εὔστοχες καὶ τεκμηριωμένες παρεμβάσεις τοῦ Ἀναγνωστόπουλου.

  27. Σήφης said

    Ο κ.Αθανάσιος Αναγνωστόπουλος έχει σπουδάσει, διδάσκει και δικηγορεί ΜΕΣΑ στο υπάρχον σύστημα,
    που όλοι καταλαβαίνουμε πως έχει πρόβλημα, αλλιώς δεν θα υπήρχε αυτή η συζήτηση.
    Λέω μήπως περιμένατε κάτι καλύτερο.

  28. Ας πάψουμε για λίγο να παίρνουμε το ρόλο του παντογνώστη δικαστή. Καλά κάνετε κε Σαραντάκο και προβάλετε αυτό το ζήτημα, όμως κανένα συμπέρασμα δε μπορούμε να βγάλουμε από τα υπάρχοντα δεδομένα σε καμία περίπτωση. Αθωώνει η φωτογραφία που παραθέτετε τον κο Δήμου; Σε καμία μα καμία περίπτωση! Αποκλείει να έχουν κατάσχει οι αστυνομικοί τσάντα και κασκόλ που φόραγε; ΟΧΙ Καταδεικνύει ενοχή΄; ΟΧΙ Αθωώνει τους αστυνομικούς από το ενδεχόμενο να του κοτσάραν μια τσάντα αγκαλιά; ΟΧΙ

    Το κείμενό του φοιτητή μας λέει τίποτα; Μάλλον όχι. Ένα τυπικό κείμενο κάποιου που αρνείται κατηγορίες. Θα σας φανεί περίεργο όμως ούτε το γεγονός της αιμοδοσίας μας λέει τίποτα! Ναι καλά ακούσατε, η αιμόδοσία το μόνο που δείχνει είναι πως ο φοιτητής πιθανώς δε θα σκότωνε ποτέ έναν αστυνομικό και καταδικάζει έμπρακτα εγκληματικές ενέργειες με θύματα αστυνομικούς. Διεφθαρμένα μυαλά δικηγόροι-κατήγοροι μάλιστα θα μπορούσαν να το παρουσιάσουν εις βάρος του, σαν προσχεδιασμένο αλλόθι! Από ψυχολογικής πλευράς πάλι δείχνει οτι δεν είναι ένα αποστασιοποιημένο άτομο από το κοινωνικό γίγνεσθαι, δεν αναιρεί όμως το να δρα κατά περίπτωση. Ο ίδιος άνθρωπος δηλαδή που δίνει το αίμα του για έναν αστυνόμο να προσπαθεί να τον πολεμήσει όταν αυτός δρα κατασταλτικά σε διαδηλώσεις! Σας εκνεύρισα; και όμως είναι πιο πιθανό αυτό το σενάριο από αυτό που ενός αποστασιοποιημένου πολίτη (τεμπέλη, καναπεδάκια, βολεμμένο, ανενεργό) να διαδηλώνει για πρώτη φορά με μολότωφ στο χέρι! Είναι απίθανο!

    Άρα τι μένει από την όλη ιστορία; ο προβληματισμός για το πότε και για πόσο πρέπει να προφυλακίζεται κανείς; ΝΑΙ ! Αύτο είναι το ζήτημα και καλώς το φέρνετε στο φως και προς συζήτηση. Γιατί αν μιλάμε για προφυλάκιση ωρών ή 1-2 ημέρων είναι μια σχετικά αποδεκτή «παράπλευρη απώλεια» εφαρμογής του νόμου. Αν μιλάμε όμως για εβδομάδες τότε είναι τραγικό! Δεν έχω ιδέα απο αυτά τα ζητήματα αλλά ανατριχιάζω στην σκέψη να ισχύει η εκδοχή του κου Δήμου και να μείνει για πολύ καιρό κρατούμενος…

  29. Πολλοί λένε, ότι η εποχή της μεταπολίτευσης τελείωσε. Αν είναι έτσι, μήπως είναι καιρός να τελειώσει κι ο Εμφύλιος;
    Η αστυνομία θεωρεί τον ελληνικό λαό δυνάμεις του εχθρού.Αυτό δεν έχει αλλάξει, από το 1944.Αν σκεφτεί κανείς, ότι η αστυνομία και η χωροφυλακή της μεταπολεμικής Ελλάδας είναι η συνέχεια των συνεργατών των Γερμανών, εξηγούνται πολλά.

    Το συγκεκριμένο δεν πρόκειται περί μεμονωμένου γεγονότος. Δε θέλω να βάλω εδώ τις άπειρες σκηνές απείρου κάλους, όπου οι αστυνόμοι βασανίζουν σαδιστικά ξένους, πετάνε νερά σε χρήστη ουσιών,τις ζαρντινιέρες κλπ, γιατί όλοι πια τα έχουν δει.

    Υπάρχει και κάτι άλλο χειρότερο. Οι Έλληνες σήμερα είναι δύο έθνη. Με διαφορετική αφήγηση, διαφορετικούς ήρωες, διαφορετικές επετείους.
    Και το χειρότερο, εκτός απο το συνηθισμένο ταξικό ρόλο, που καλούνται να παίξουν, πολλοί μέσα στα σώματα ασφαλείας, είναι φανατικοί του ψευδο-έθνους της δεξιάς εθνικοφροσύνης.(Οι εθνο-ναζιστές στα Ματ είναι πραγματικότητα).

    Εγώ είμαι διεθνιστής με την έννοια, ότι ανήκω μεν στο Ελληνικό έθνος(στο ένα από τα δύο:-)), αλλά όλα τα έθνη ανήκουν στην ανθρωπότητα. Και ακριβώς για αυτό θα προτιμούσα οι Έλληνες να γίνουμε ένα έθνος.Φυσικά με την αφήγηση που θεωρώ εγώ σωστή. Γιατί αλλιώς ο Εμφύλιος δε θα τελειώσει ποτέ.

  30. matofilow said

    Ποια είναι αυτά τα δύο έθνη? Ρωτώντας αλλιώς, τα ΜΑΤ του άλλου έθνους δεν θα βαράγανε, ή μήπως οι άλλοι του άλλου έθνους δεν θα ρίχνανε παρά παπαρούνες και τριαντάφυλλα. Η συζήτηση έχει ξεφύγει σε δυσθεώρητα ύψη που μόνο ακαδημαϊκοί μπορούν να συνεχίσουν.

    Στο θέμα, γεγονός είναι ότι μερικές φορές τα ματ ξεφεύγουν και εγώ απορώ με τι μίσος βαράνε. Αλλά σε μια διαδήλωση που συμμετείχα τους θαύμαζα για την αυτοσυγκράτηση και παρατηρούσα ότι κυνηγούσαν μόνο κατόπιν εντολών και όσους έκαναν την περισσότερη φασαρία, κοινώς, όσοι έριχναν μολότοφ και όχι όποιον νάνε.

  31. matofilow said

    Στην Ισπανία τα πράματα είναι τελείως διαφορετικά και πιο ειρηνικά, αν και σε ένα σημείο βλέπω οι συλλήψεις να γίνονται από άτομα με πολιτικά, με κουκούλες και μαντήλια παλαιστινιακά.

  32. gryphon said

    @ Kαπετάν Ενας «Οι Έλληνες σήμερα είναι δύο έθνη.»
    Ετσι όπως τό γράφεις είναι σάν νά υπονοεις πώς αυτά τά δύο «εθνη» είναι αριθμητικά ίσα (αν καί δέν τό διευκρινίζεις).
    Εγώ πιστεύω αντίθετα πώς μέ όλα τά στραβά κι άνάποδα,τά ελλατώματα κλπ είμαστε στήν συντριπτική πλειοψηφία στό ένα «εθνος».Οι άλλοι οι διεθνιστές όπως εσύ η αυτοί πού έχουν «διαφορετικές επετείους», «διαφορετικούς ηρωες» κλπ είναι οι «πλην Λακεδαιμονίων» μιά μικρή μειοψηφία.

  33. sarant said

    Ευχαριστώ για τα σχόλια!

    28: Κύριλλε, για προφυλάκιση λίγων ημερών δεν γίνεται συζήτηση -εδώ όμως υπάρχουν προηγούμενα με προφυλακισμένους που έμειναν μέχρι και όλο το 18μηνο μέσα, και τελικά αθωώθηκαν πανηγυρικά. Αυτό ζητάω, να μην θεωρείται αυτονόητη η προφυλάκιση, αλλά να γίνει η εξαίρεση.

  34. νομίζω ὅτι καθένα ἀπὸ τὰ 2 «ἔθνη» θέλει νὰ γίνουμε 1 ἔθνος μὲ τὴν ἀφήσγησι ποὺ αὐτὸ θεωρεῖ σωστή. κατὰ τἆλλα γέλασα πολὺ μὲ τὸ 29. Εἶναι ἀλήθεια ὅτι μερικὲς φορὲς τὰ πιὸ σοβαρὰ πράγματα λέγονται στ’ἀστεῖα, συμβαίνει ὅμως καὶ τὸ ἀντίστροφο κάποτε κάποτε.

  35. Μου αρέσει που όλοι όσοι προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, κάνουν πως δεν είδαν το σχόλιο 7.
    Καλά θα κάνετε να το χωνέψετε ότι η ένστολη συμμορία έτσι λειτουργεί, γιατί αύριο μπορεί να είστε εσείς ή το παιδί σας στο κρατητήριο ή στην εντατική.
    Όλοι όσοι έχουν το ‘θράσος’ να διαδηλώνουν θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μπορεί να βρεθούν κατηγορούμενοι με όλο τον ποινικό κώδικα στην πλάτη τους, ή στην εντατική με το ένα πόδι στον τάφο.
    «Ελάτε να διαδηλώσετε τώρα εάν σας βαστάει»

    Και για όσους δεν έχουν καταλάβει ακόμα γιατί οι ένστολοι αλήτες συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο, ρωτήστε τον Θανάση Μπαρτσώκα πρώην δήμαρχο Καισαριανής να σας το εξηγήσει.

    Όσο για την Δικαιοσύνη, θα έπρεπε να είναι ευεργέτης των αδικημένων και όχι ‘το παιδί για τα θελήματα’ των λίγων.
    Δυστυχώς στην δική μας περίπτωση το κράτος είναι τόσο διεφθαρμένο και απομονωμένο από την κοινωνία, με αποτέλεσμα και η δικαιοσύνη που συγκροτεί να είναι το ίδιο διεφθαρμένη.

    « Η κοινωνική δικαιοσύνη θα μπορούσε να οριστεί σαν αρχή μιας κοινωνίας, που αποτελείται από διαφορετικό ποιόν ανθρώπων που συνασπίστηκαν γιατί χρειάζονται ο ένας τον άλλον.»
    Μέχρι τότε ας μείνουμε πχ στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σύμφωνα με την οποία η αποστολή προσφύγων στην Ελλάδα ισοδυναμεί με βασανιστήρια, απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση.
    Όποιος θέλει βέβαια μπορεί απλά να συνεχίσει να ζει τον μύθο του μέχρι να έρθει η σειρά του.

  36. «ἡ ἐνστολη συμμορία».

    τὸ κρατῶ στὰ παρακτικά γιὰ τὴν ἑπόμενη φορὰ ποὺ κάποιοι ἐδῶ μέσα θὰ ξαναπιπιλίσουν τὴν περὶ «ῥητορικῆς τοῦ μίσους» γνωστὴ καραμελίτσα.

  37. Γκριφόν και Κορνήλιε,
    νομίζετε ότι το δικό σας «έθνος» είναι μεγαλύτερο. Λάθος. Αυτοί που τιμούν το ΕΑΜ, τον Βελουχιώτη, την εξέγερση του Πολυτεχνείου, είναι πολύ περισσότεροι, από αυτούς που τιμούν τα Τάγματα Ασφαλείας, τους προδότες αστυνομικούς του Μακρυγιάννη και τους δοσίλογους του Μελιγαλά, τον Παπαδόπουλο και το τάνκ που μπήκε στην πύλη του Πολυτεχνείου.
    Αλλά το θέμα δεν είναι αριθμητικό. Το θέμα είναι ζήτημα κοινής λογικής: Διαφορετικές διηγήσεις, διαφορετικά έθνη. Ή αν θέλετε «έθνη». Άρα, κακά ξεμπερδέματα.

    Σε περιόδους κρίσης δε, οι αμετανόητοι συσπειρώνονται:Είδα γιουτουμπάκι, αλλά δε θυμάμαι που,να δείχνει νεοδημοκράτες και δεξιούς γενικώς, και μαζί κάποιο παπά, να χειροκροτούν με ενθουσιασμό χρυσαυγίτη που κατέθετε στεφάνι, σε κάποιο μνημείο στην Πελοπόννησο.

  38. Ναι, είναι …συγκλονιστική η αποκάλυψη ότι τα ΜΑΤ είναι μια συμμορία νεοναζιστών…

    Που να έλεγα δηλαδή ότι οι κουκουλοφόροι στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι ασφαλίτες, ότι το 50% των ναρκωτικών που κυκλοφορούν στην Ελλάδα είναι από αστυνομικούς, ότι η πορνεία είναι η βασική πηγή εισοδήματος για ανώτατους αστυνομικούς, κλπ.

  39. Καπετάν Ἕνα,
    δυστυχῶς ἢ εὐτυχῶς ζοῦμε στὸν 21ο αἰῶνα καὶ τὰ προβλήμτά μας δὲν εἶναι οὔτε ὁ ΕΑΜ οὔτε τὰ τάγματα ἀσφαλείας. Αὐτὴ ἡ παλιομοδίτικη ῥητορικὴ (ποὺ δὲν εἶναι ἀποκλειστικὸ ἴδιον τῶν ἀριστερῶν) πέθανε.Φάγαμε καὶ τὰ κόλλυβα ζωὴ σὲ λόγου μας. Φυσικὰ εἶναι δικαίωμά σου νὰ ζῇς μὲ τὶς ὅποιες ἀναμνήσεις σου καὶ νὰ ἀπειλῇς μὲ ἐμφυλίους μέχρι νὰ ἐπιβάλῃς τὴν δική σου «ἀφήγησι». Ἔτσι κι ἀλλιῶς ἡ πολιτικὴ ζωὴ τῆς χώρας πρέπει νὰ γίνῃ ἀντικείμενο μελέτης περισσότερο τῶν ψυχιάτρων καὶ λιγότερο τῶν ἱστορικῶν, τί νὰ λέμε τώρα.

  40. #38 Ντῖνε ἡ ζωὴ εἶναι πιὸ ὡραία χωρὶς ναρκωτικὰ καὶ πορνεία. Δοκίμασε καὶ θὰ δῇς! Ἔτσι χωρὶς καθόλου ζήτησι θὰ παραλύσουν ὅλα αὐτὰ τὰ κυκλώματα. Πίστεψέ με, εἶναι πολὺ πιὸ ἀποτελεσματικὸ ἀπὸ τὶς διαδηλώσεις!

  41. Κορνήλο και χωρίς περισπωμένες μια χαρά είναι η ζωή.
    Δοκίμασε και θα δεις!

  42. ὡς γνωστὸν ἡ ἐπὶ 30 χρόνια δολοφονοῦσα 17Ν ἦταν ὄργανο τῶν νεοναζιστῶν. καὶ τῶν Ἑβραίων ἐννοεῖται, μὴ ξεχνιόμαστε.

    θεωρῶ σχεδὸν προκλητικὸ νὰ μιλοῦν οἱ ἀκροαριστεροὶ γιὰ βία, ἀλλ’ἐν πάσῃ περιπτώσει ἔχουν καὶ τὸ ἐλαφρυντικὸ ὅτι ἂν δὲν προκαλέσουν δὲν θὰ τοὺς δώσῃ καὶ κανεὶς σημασία.

  43. ΣοφίαΟικ said

    Εγώ Νίκο από την άλλη διαφωνω με το ποστ σου που δεν το βρισκω άψογο γιατί μπαίνεις σε νομικά χωράφια με ύφος ξερόλα κι αναρωτιέμαι αν αυτό είναι δείγμα ότι εξελίσσεσαι σε σχολιαστή επι παντός επιστητού, που θα σε κάνει λίαν βαρετό σε όσους σε ξέρουμε απο πιο παλιά. Και αυτό που μου άρεσε απο παλιά είναι το ότι είσαι δίκαιος με όλους, άμα αρχίσεις να το χανεις αυτό…

    Φυσικά το να γράψεις τη γνώμη σου για κατι είναι απολύτως σεβαστό, αλλά ο νεαρός δικηγόρο είχε, ο δικηγόρος του ξέρει τη δουλειά του (ελπίζουμε) και ανέφερε όλα τα ελαφρυντικά. Άσχετα από το αν μας αρέσει η ελληνική αστυνομία ή όχι και άσχετα από την πολιτική μας τοποθέτηση, μην μπερδέυουμε το τεκμήριο της αθωότητας- αθώος μέχρι αποδέιξεως του εναντίου δε σημαίνει ότι δεν θα προκφυλακιστέις.
    επιλέον, απαντώντας στον Ντίνο, αν ο σκοπός είναι να αποτραπούν μελλοντικε΄ς διαδηλώσεις, τότε η αστυνομία δεν θα έπιανε έναν ή δέκα ή είκοσι, θα έπιανε πεντακόσιους.

  44. Πέστα, Ντίνο, γιατί στο ίντερνετ ακόμα κι αν δηλώσεις ότι είσαι σκύλος κανείς δεν σε ακούει.
    Αυτά περί Μαζιώτη, που κατέθεσε κάποιος, είναι λαϊκισμοί, καθώς ο ίδιος ο Νίκος Μαζιώτης, με τον οποίο διαφωνώ κάθετα, και στις δύο περιπτώσεις που τον συλλάβανε, ανέλαβε την ευθύνη των έργων του. Κι εγώ δυσαρεστούμαι με τις αναφορές στις αιμοδοσίες και τους ΜΑΤατζήδες φίλους του συλληφθέντος αλλά άμαν ήμουν τόσο νέος και τόσο ξυλοδαρμένος δεν είμαι σίγουρος ότι θα κράταγα ηρωικότερη στάση.

  45. Κορνήλο μην χάνεις την ψυχραιμία σου.

    Σοφία έχω αλλεργία στις θεωρίες συνομωσίας.
    Δεν πιστεύω ότι είναι οργανωμένο κυβερνητικό σχέδιο να βάλουν τα ΜΑΤ να συλλαμβάνουν και να κατηγορούν αθώους ή όποιον τολμά να διαδηλώνει.
    Όμως η ανοχή των πολιτικών στα εγκλήματα των ένστολων έχει ως αναπόφευκτο αποτέλεσμα ο κόσμος να φοβάται να βγει στους δρόμους για να διαδηλώσει ειρηνικά.
    Εκ του αποτελέσματος κρινόμενοι, είναι συνένοχοι.

    Αν δεν διώξουν αυτούς τους εγκληματίες από την αστυνομία, ουσιαστικά θα οπλίσουν το χέρι του κάθε παλαβιάρη αύριο μεθαύριο να σκοτώνει στο όνομα της δικαιοσύνης.

  46. Κορνήλιε, σιγά μην έχω αναμνήσεις κι από τον εμφύλιο. Η Ελλάδα έχει αναμνήσεις από τον Εμφύλιο. Και κάποιοι χωρίς να το συνειδητοποιούν, τον συνεχίζουν: Χρησιμοποιούν τους μαχαιροβγάλτες για να εδραιώσουν την εξουσία τους.
    Δεν ξεχνάω,όμως,(άν και δεν είμουνα εκεί) οτι ο Σαμαράς στην αρχή της καριέρας του, στεφάνωνε τα μνημεία των ταγματασφαλιτών του Μελιγαλά. Και ότι όταν ο Βουλγαράκης (μα πόσο αγαπούσε την πατρίδα αυτό το παιδί!) ήταν στην ΟΝΝΕΔ, ο υπεύθυνος της οργάνωσής του ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΕ τον αριστερό συνδικαλιστή Τεμπονέρα. Και άλλα πολλά.
    *
    Και δε δηλώνω ακρο-αριστερός.Δηλώνω μόνο πολίτης, που προσπαθεί να δει τη κατάσταση με νηφαλιότητα και αίσθηση δικαίου και ηθικής.
    Άλλωστε τελειώνω σε λίγο κάποιες σημειώσεις για την Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, που θα τη δημοσιεύσω στο μπλογκάκι μου, σε κανα μήνα. Θα είναι η μικρότερη σε έκταση Ιστορία του Ελληνικού Έθνους (τέσσερις σελίδες), αλλά περιλαμβάνονται όλα.
    Είναι η πραγματική Ιστορία, γι αυτό δεν περιμένω να την ενστερνιστεί κανείς.

  47. sarant said

    43: Σοφία, το βασικό νόημα του άρθρου (να μην πω «επίδικο» και μας πάρουν με τις πέτρες) είναι ότι η γενικευμένη προφυλάκιση είναι βαρβαρότητα, πράγμα στο οποίο συμφωνεί π.χ. και ο Αθανάσιος που κατά τα άλλα δεν συμφωνεί μαζί μου. Θαρρώ ότι με τη νοοτροπία που υπάρχει, και τον Θεό να είχε δικηγόρο ο νεαρός πάλι προφυλακισμένος θα ήταν.

  48. ὅταν σὲ μιὰ περίοδο ἐπιβεβαρημένη μὲ συχνὰ κρούσματα βαρειᾶς ἐγκληματικότητας οἱ ὅποιοι φόβοι μας γιὰ αὐτοδικία ἐντοπίζονται στὴν ἀστυνομικὴ βία ἁπλῶς ἔχουμε χάσει τὸν μπούσουλα, ἀκόμη κι ἂν διατηροῦμε -ἔστω καὶ κατ’ἐπίφασιν-τὴν ψυχραιμία μας.

  49. Και επί του προκειμένου, δεν είμαι υπέρ του συνθήματος «Μπάτσοι γουρούνια δολοφόνοι». Φυσικά ο κοσμάκης, που τις τρώει έχει κάθε δικαίωμα να το λέει.Θα προτιμούσα, όμως, κάτι σε «Έξω οι ναζί απ΄ την αστυνομια». Είναι πιο διασπαστικό, και χτυπάει τους πραγματικά υπεύθυνους, τις κυβερνήσεις.

    Η αστυνομία είναι το χέρι της εξουσίας, το κέντρο της είναι αλλού, τα ‘χω ξαναγράψει αυτά.

  50. […] Η πρωτότυπη δημοσίευση βρίσκεται στο ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου “οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία” και μπορείτε να τη δείτε κάνοντας κλικ εδώ. […]

  51. #46 ξέρεις Καπετάνιε, οἱ ἀναμνήσεις δὲν εἶναι προνόμιο μόνο τῆς μιᾶς πλευρᾶς. ἔχουμε καὶ μεῖς γνωστοὺς ποὺ ἔζησαν τὸν ἐμφύλιο.
    καὶ βέβαια εἶμαι σίγουρος ὅτι κατέχεις τὴν μοναδικὰ πραγματικὴ ἀλήθεια. δὲν εἶσαι δὰ καὶ ὁ μόνος. ὅλοι λίγο πολὺ ξέρουμε πόσες μοναδικὰ πραγματικὲς ἀλήθειες κυκλοφοροῦν. ἄλλη μία κέρδος θὰ εἶναι.

  52. Ναί, εἶμαι σίγουρος ὅτι τὸ πρόβλημα τῆς ἑλληνικῆς ἀστυνομίας εἶναι ἡ ἐθνικοσοσιαλιστικὴ ἰδεολογία τῶν κεφαλιῶν της κι ὄχι ἡ γενικώτερη διαφθορὰ τῆς ἑλληνικῆς κοινωνίας ποὺ θέλετε δὲν θέλετε καὶ διαταξικὴ καὶ (ὰς μοῦ ἐπιτραπῇ ὁ ὅρος) διιδεολογικὴ εἶναι. Ἄλλο αν ὁ κατέχων κάποιο πόστο ἔχει καὶ περισσότερες εὐκαιρίες νὰ βλάψῃ μὲ τὴν ἀνηθικότητά του τὸν συνάνθρωπο. τὶς περισσότερες φορὲς οἱ διαδηλωτὲς εἶναι τῆς ἴδιας ἠθικῆς στάθμης μὲ τοὺς πολιτικούς μεῖον τὴν ἐξουσία.

  53. ΣοφίαΟικ said

    47: Δεν έχω αντίρρηση να λες ό,τι θες για το θέμα της προφυλάκισης, αλλα εχω αντίρρηση με το ότι το παρουσιάζεις σα να είναι η συγκεκριμένη προφυλάκιση το πρόβλημα.

  54. gryphon said

    ΚαπετανΕνα όπως είπε καί ο Κορνηλιος ούτε κι εγώ εχω παραστάσεις η αναμνήσεις από τίς εποχές πού αναφέρεις καί ούτε κουβαλάω εμφυλιοπολεμικά σύνδρομα.
    Εσύ μού φάνηκε πώς θέλεις νά διαχωρίζεις τόν εαυτό σου αλλά καί νά εμφανίζεις μιά κατάσταση σάν νά είμαστε δυο «στρατόπεδα» έτοιμα νά σφαχτούμε κάτι πού δέν ισχύει νομίζω.Τέλος πάντων σταματώ εδω γιατί δέν είναι αυτό τό θέμα μας.

  55. Τρύφων said

  56. Χρηστος Κ. said

    Για τους νομολαγνους νοικοκυραιους θα πω μονο ενα ονομα, Σιμος Σεϊσιδης. Αθωωθηκε ομοφωνα απο το τριμελες εφετειο. Οι κατηγοριες που τον βαρυναν, σειρά κακουργηματικών πράξεων για ληστείες, απόπειρες ανθρωποκτονιών, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και εγκληματική οργάνωση (σχεδον ολο τον ποινικο κωδικα). Στη διαρκεια ελεγχου πυροβοληθηκε απο αστυνομικο κι εχασε το ενα του ποδι. Παραμενει ακομα στη φυλακη για πανω απο ενα χρονο. Οποτε δε μας παρατατε λεω εγω με τη δικαιοσυνη σας.
    Υ.Γ. Θα πω κι ενα ακομα ονομα τωρα που γυριζει, Τσουκατος. Ζει με τα λεφτα που αποκομισε απο τη στενη του σχεση με τον εκσυχρονισμο. Παραδεχθηκε οτι εκανε τον ντιλιβερα της Ζιμενς. Τι ειπατε νομολαγνοι??????? Ακουγεστε βαθεια!

  57. Τρύφων said

    @ 38 @ 40
    Ποιός θα μας φυλάξει από τουε φύλακες ;

    http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=277612

  58. Τρύφων said

    http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1289148

    http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1291794
    Ζητούνται πληροφορίες και οπτικοακουστικό υλικό για τη σύλληψη του προφυλακισθέντα Φώτη Δ. από την πανελλαδική απεργία στις 11 Μάη.

  59. Χρηστος Κ. said

    Η αστυνομια του κρατους δικαιου,

  60. τυφλός said

    43: ΣοφίαΟικ, από την πλειοψηφία των σχολίων εδώ (σίγουρα στα 20 πρώτα) φαίνεται ότι ο ΦΔ έχει καταδικαστεί ήδη στη συνείδηση ορισμένων. Ποιο τεκμήριο αθώοτητας… Αν όσοι από αυτούς που δεν αμφιβάλλουν έστω κ λίγο για την αθωότητα του νεαρού είναι δικηγόροι, όπως διάβασα κάπου, αυτό λέει πολλά για την κατάσταση του συστήματος απονομής της Δικαιοσύνης στη χώρα μας.

    54: Έχεις δίκιο. Στην Ελλάδα δεν είμαστε δύο στρατόπεδα έτοιμα να συγκρουστούν μεταξύ τους. Είμαστε πάρα πολλά στρατόπεδα που περιμένουν την σπίθα που θα γίνει πυρκαγιά.

    http://www.lifo.gr/uploads/image/321351/%CE%B7%CE%B8%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%20%CE%B1%CE%B9%CE%BC%CE%B1.png – ΠΡΟΣΟΧΗ, μην ανοίξετε αυτό λινκ αν έχετε φάει.

  61. Τρύφων said

    Δεν ανησυχούν για τις προσαγωγές στη ΓΑΔΑ, ενημερώθηκαν.
    Τα υπόλοιπα σχετικά εδώ

    http://www.lifo.gr/now/view/2821

  62. Χρῆστε Χρῆστε, αὐτὰ εἶναι γνωστὰ ἀπὸ τὴν ἐποχὴ τοῦ Κόμητος Μοντεχρήστου. Ἀλλὰ αὐτὸ τὸ «νομολάγνοι» μὲ κάνει κι ἀνατριχιάζω. Δηλαδὴ δὲν ἠθῳώθη βάσει νόμου;

    ΥΓ Κόψτε μερικοὶ τὸ youtube, ἀφ’οὗ σᾶς χαλάει, δὲν τὸ βλεπετε;

  63. […] https://sarantakos.wordpress.com/ […]

  64. νὰ κι ὁ καημένος ὁ κοσμάκης:

    http://www.aixmi.gr/index.php/h-gynaika-kaigotan-oi-ellhnares-thn-klevan/

    (ὁ ἴδιος κοσμάκης ποὺ μὲ τὴν ἐξέγερσι τῆς νεολέρας τοῦ 2008 ἔκανε πλιάτσικο στὰ μαγαζιὰ ὅπως πολλοὶ εἴδαμε ἰδίοις ὄμμασι).

  65. τυφλός said

    Κορνήλιε, δε σε χαλάει που κάποιοι προβαίνουν σε παράνομες πράξεις με την ανοχή, αν όχι με την υποστήριξη, της αστυνομίας. Σε χαλάει που κάποιοι τραβούν βίντεο αυτές τις πράξεις κ σε χαλάμε κ εμείς που τα βλέπουμε κ τα επισημαίνουμε. Μόνο οι παράνομες πράξεις των αριστερών σε ενοχλούν ή μήπως μόνο οι αριστεροί παρανομούν;

  66. Τρύφων said

    και η ίδια ανίκανη αστυνομία του 2008 ανίκανη το 2011.
    Ευτυχώς υπάρχει ο Κορνήλιος και το συνάφι του να μας προστατεύουν

  67. Τρύφων said

    http://www.tvxs.gr/news/%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1/antifa-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B4%CE%B5%CE%BA%CE%AD%CE%BC%CE%B2%CF%81%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CE%B8%CE%AE%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CE%B9%CE%BE%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BC%CF%8C%CF%83%CF%87%CE%B1%CF%82

    http://www.greektube.org/content/view/20629/2/

  68. #65 Τυφλέ, στὸ 52 ἔγραψα ἂν πιστεύω ὅτι παρανομοῦν μόνο οἱ ἀριστεροί. Ὅτι στὴν ἀστυνομία ὑπάρχει διαφθορὰ εἶναι κοινός τόπος. Δηλαδὴ θὰ ἦταν ἡ ἀστυνομία μέσα σὲ μια διεφθαρμένη κοινωνία μιὰ νησίδα ἠθικῆς; Ἀστεῖα πράγματα. Εἶναι σὰρξ ἐκ τῆς σαρκὸς μιᾶς διεθαρμένης κοινωνίας. Ἀλλὰ ἀπὸ κεῖ μέχρι τὶς δῆθεν ἀντιναζιστικὲς κορῶνες καὶ τὰ τελεσίγραφα γιὰ 4ο γύρο ἡ ἀπόστασι εἶναι τεράστια.

  69. #67, πολὺ θὰ ἤθελα νὰ μάθω ἂν στὴν ὑπερχιλιόχρονη ῥωσσικὴ ἱστορία ὑπῆρχε ποτὲ περισσότερη δημοκρατία. εἰλικρινῶς ῥωτάω.

  70. Τρύφων said

    ούτε στην ελληνική.
    Αλλά για ποιό πράγμα συζητάμε ;
    Για αντιναζί και μπάτσους και νομολάγνους , άμα σε χαλάει η λέξη μη τη διαβάζεις

  71. physicist said

    Τραγικό είναι αυτό που διαβάζω στο #64 του Κορνήλιου, και μ’ αφήνει βαθιά λυπημένο. Δεν ήταν έτσι η Ελλάδα όταν την άφησα, περίπου 25 χρόνια πριν. Εκεί είναι το βαθύ πρόβλημα, όλα τα υπόλοιπα είναι συμπτώματα.

  72. τυφλός said

    68: Συμφωνούμε σχετικά με τη διαφθορά στην κοινωνία και την αστυνομία. Πως προσπερνάς όμως το σχόλιο κάποιου με μπλούζα της ΧΑ να μιλάει για μεέντες στον δρόμο; Δεν πρέπει να έχει αποκτηνωθεί πλήρως ένας άνθρωπος για να τα γράψει αυτά στην ηρεμία του σπιτιού του κ ενώ δεν απειλείται; Κ κάτι ακόμα: όταν κατεβαίνεις Αθήνα κ βλέπεις παιδιά 20,22 χρ. να είναι σαν αστακοί κ να οπλοφορούν νόμιμα, δεν τρομάζεις; Πιστεύεις ότι αυτά τα παιδιά έχουν το υπόβαθρο ή την επαγγελματική εκπαίδευση να χειριστούν ψύχραιμα μια τεταμένη κατάσταση;

    Υπάρχουν πολλά παραδείγματα νόμιμης αυθαιρεσίας πρόσφατα και παλιότερα. Όπως υπάρχουν ανάμεσα μας άνθρωποι, που καλώς ή κακώς, έζησαν κυνηγημένοι στη χώρα τους περίπου σαράντα χρόνια. Γι΄αυτό(ους), ας είμαστε λιγότερο εριστικοί στα λόγια μας εμείς οι νεότεροι κ να μην καταδικάζουμε ανθρώπους, τουλάχιστον πριν το κάνουν τα δικαστήρια.

    Όσο για τη Ρωσία, εμείς εδώ λέμε ότι άλλαξε ο Μανολιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς.

  73. Servitoros said

    ὡς γνωστὸν ἡ ἐπὶ 30 χρόνια δολοφονοῦσα 17Ν ἦταν ὄργανο τῶν νεοναζιστῶν. καὶ τῶν Ἑβραίων ἐννοεῖται, μὴ ξεχνιόμαστε.

    θεωρῶ σχεδὸν προκλητικὸ νὰ μιλοῦν οἱ ἀκροαριστεροὶ γιὰ βία, ἀλλ’ἐν πάσῃ περιπτώσει ἔχουν καὶ τὸ ἐλαφρυντικὸ ὅτι ἂν δὲν προκαλέσουν δὲν θὰ τοὺς δώσῃ καὶ κανεὶς σημασία.
    —-
    Η οργάνωση που α. ετοίμαζε επίθεση στην Θεσσαλονίκη για το Μακεδονικό β. σκότωσε Τούρκο διπλωμάτη γ. σκότωσε Βρετανό διπλωμάτη ως αντεκδίκηση για τα αδέρφια μας τους Σέρβους και δ. ο υπαρχηγός της είχε ως ήρωα τον Κολωκοτρώνη δεν ανήκει ούτε στην άκρα αριστερά ούτε στην αριστερά Light αλλά στην λεγόμενη Πατριωτική Αριστερά (Καραμπελιάδες, Ρεσαλταρισμένοι κτλ.) που ουσιαστικά πρόκειται για ένα ακροδεξιό κατασκεύασμα με υποτίθετε κάποια αριστερή ιδεολογία. Δυστυχώς ένα σημαντικό κομμάτι της αριστεράς στην Ελλάδα τους υπερασπίστηκε στα πλαίσια της αντανακλαστικής αντίδρασης απέναντι στην κρατική καταστολή και το σαθρό σύστημα που λέγεται ελληνική δικαιοσύνη (είτε λέγετε Αντονία Ζεμέν είτε Μαριάννα On Ice).

    Όσο για τους ΣΑΔ τύπους, η μόνη τους λύση για τις περιπτώσεις όπως ο Δήμου είναι μια πισώπλατη σφαίρα από ένα γενναίο αστυνομικό όργανο για να μην μπλέκουμε και με δίκες, αθωώσεις κτλ. βλ. π.χ. Σεϊσίδης). Σκληρό αλλά να ακουστή.

  74. Δημήτρης Φύσσας said

    Καλησπέρα/ καλημέρα. Με αφορμή αυτή την ανάρτηση του Νίκου -από την οποία και πληροφορήθηκα το θέμα- έγραψα στο μπλογκ της «Άθενς Βόις» το εξής:

    «Προς τον υπουργό κ. Παπουτσή για την υπόθεση Φώτη Δήμου

    Μια υπόθεση, που φαίνεται πολύ άσχημη για την ΕΛΑΣ, είναι η σύλληψη του νεαρού Φώτη Δήμου, που πιάστηκε στη διαδήλωση της 11ης του Μάη. Ο ίδιος καταγγέλει ότι και αγρίως κακοποιήθηκε και ότι οι σοβαρές κατηγορίες που του προσάπτουν είναι χαλκευμένες από τα ΜΑΤ που τον συλλάβανε- το τελευταίο το υποστηρίζει με βάση τις ποικίλες «αντιφάσεις» των διωκτικών αρχών.
    Περισσότερα στο εξαιρετικό μπλογκ «Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία», του Νίκου Σαραντάκου

    Καλώ τον υπουργό κ. Χρήστο Παπουτσή, με τον οποίο είχαμε συνυπάρξει στο ΚΣ της ΕΦΕΕ τριάντα τόσα χρόνια πριν (και που σ΄ όλο αυτό το διάστημα έχουμε βρεθεί μια και μοναδική φορά) να σκύψει και να δει το θέμα.

    Και αν μεν θεωρεί ότι οι υφιστάμενοί του έπραξαν σωστά σε όλα όσα έκαναν, ας αφήσει την υπόθεση να προχωρήσει. Αν όμως δει ότι οι καταγγελίες του συλληφθέντος έχουν βάση, τότε ξέρει καλύτερα από τον καθένα τι πρέπει να κάνει. Στη δεύτερη αυτή περίπτωση, θα έχει φανεί ότι -εκτός από μπαχαλάκηδες, φασίστες, δολοφόνους αστυνομικών, δολοφόνους τραπεζοϋπαλλήλων, τρομοκράτες κάθε λογής και λοιπούς περίεργους- η ίδια η Αστυνομία συμβάλλει επίσης στην κλιμάκωση της βίας και της ανομίας.

    Εκείνο που δε μου μοιάζει σωστό να κάνει ο κ. Παπουτσής είναι, νομίζω, το κουκούλωμα: δηλαδή απελευθέρωση του Δήμου, άρση των κατηγοριών εναντίον του, ίσως και κάτι σα συγνώμη -κι από δω παν οι άλλοι.

    Αυτά τα γράφω έχοντας συνείδηση τού πόσο δύσκολος είναι ο χώρος, του οποίου ηγείται ως πολιτικός προϊστάμενος. Δηλαδή, τι σημαίνει ΕΛΑΣ και μάλιστα ΜΑΤ στην Ελλάδα του 2011.»

  75. mikroapories said

    Αν θέλανε τα πολιτικά κόμματα θα την είχανε τελειώσει μέσα σε 2 μήνες αυτήν την κατάσταση της λεγόμενης πολιτικής βίας, αλλά δυστυχώς δεν το κάνουν. Μια δυσεξήγητη ανικανότητα.
    Φιλικά (as ever) 🙂
    mikroapories

  76. #73 Σερβιτόρε, δυστυχῶς ἢ εὐτυχῶς ἡ ἀριστερὰ ὅπως καὶ ἡ δεξιὰ ἔχει πολλὰ πρόσωπα κι ὅταν κάποιο ἀπὸ αὐτὰ δὲν σοῦ ἀρέσῃ δὲν γίνεται ὀμορφότερο μὲ τὸ νὰ τὸ βαπτίζῃς ἀκροδεξιό. στὸ κάτω κάτω θὰ πηγαίναμε πολὺ πιὸ μπροστὰ δεξιοὶ τε καὶ ἀριστεροὶ ἂν ὰντὶ νὰ κυνηγᾶμε ἀνεμόμυλους κάναμε λίγη περισσότερη αὐτοκριτική, ἕνα ἀπὸ τὰ πολλὰ σπὸρ ποὺ ὁ Ἕλλην ἀρχαιόθεν ἀπεχθάνεται.
    καταδικάζω κάθε αὐτόκλητο δικαστὴ ποὺ ἀπονέμει κατὰ τὸ δοκοῦν δικαιοσύνη ἀποφασίζοντας ποιός πρέπει νὰ ζῇ καὶ ποιός ὄχι, καὶ γενικὰ στὴν ζωή μου, εἴτε τὸ πιστεύεις εὄτε ὄχι δὲν ἔχω μάθει νὰ κρίνω τοὺς ἀνθρώπους βάσει τῶν πολιτικῶν τους πεποιθήσεων. ἀλλὰ ὅταν ἀκούω γιὰ ἐμφυλίους καὶ μελιγαλᾶδες καὶ τέταρτους γύρους καὶ ἄλλα τέτοια γραφικὰ μέν, ἐπικόνδυνα δέ, ὅσο νἆναι τσατίζομαι κάπως. ποὺ νὰ πάρῃ στὶς φλέβες μου αἷμα ῥέει, ὄχι γκαζόζα.
    αὐτὰ καὶ δὲν ἔχω ἀντιπάθεια γιὰ κανέναν, ἀφ’οὗ δὲν σᾶς γνωρίζω προσωπικῶς. αὐτὰ τὰ πολιτικὰ θέματα ποὺ ἀρέσουν τόσο στὸν οἰκοδεσπότη καὶ στὸν διαδικτυακό του κύκλο ὧρες ὧρες σκέφτομαι πὼς θἆταν καλύτερα νὰ μὴ τὰ σχολιάζω κἄν, ἀλλὰ μερικὲς φορὲς νιώθω πὼς ἐκείνη ἡ ἐξυπνάδα ποὺ εἶχε πεῖ ὁ Wilde γιὰ τὸν πειρασμὸ καὶ τυὴν ἀποφυγή του δὲν ἀπέχει καὶ τόσο ἀπὸ τὴν ἀλήθεια.
    καλὸ ξημέρωμα.

  77. ΑχιλλέαςΑ said

    …και όπως λέει και ο Φασμπίντερ στη «Τέταρτη Εξουσία» του, αν δεν υπήρχε τρομοκρατία θα έπρεπε να την εφεύρουμε. Κατηγορούμε τον νεοβαρβαρισμό των ΗΠΑ, αλλά, στα καθ΄ημάς, δείχνουμε μια τεράστια ανακούφιση όταν τσαλακώνεται η αξιοπρέπεια ενός νεαρού ανθρώπου, έτσι, προληπτικά και χωρίς αποδείξεις…. Δώστε ενόχους στον λαό. Κι αν κυλήσει και λίγο αίμα, δεν μας πειράζει. Έτσι κι αλλιώς, δεν είναι καθαρό ελληνόφρων αίμα.Ταϊστε μας με μίσος, ο ουμανισμός δεν έχει θέση στην κοινωνία της αφασίας, του βολέματος και της ατομικής μας αναισθησίας. Φτάσαμε στο σημείο να αγανακτούμε για τον Στρος Καν, όχι επειδή έχει φέρει λαούς σε απόγνωση, όχι επειδή εκφράζει την ειδεχθέστερη οργάνωση που ευθύνεται για την δολοφονία εκατομμυρίων ανθρώπινων συνειδήσεων, αλλά επειδή προσπάθησε να βιάσει μια καμαριέρα. Φέρτε μας κι άλλους κουκουλοφόρους. Υπάρχει περίσευμα στις στρατιές ανέργων που δημιουργήσατε. Όλο και κάποιος Βαν ντερ Λούμπε θα βρεθεί να κάψει το Ράιχσταγκ, όλο και κάποιος Γκέριγκ θα βρεθεί να κάνει μετά, νικητής και τροπαιοφόρος, παρέλαση στο Σύνταγμα με βήμα χήνας. Διαδόστε το μίσος και τον φόβο. Και μετά, ρίξτε τα στους Σιωνιστές, στους κομμουνιστές, στους ομοφυλόφιλους, στους τσιγγάνους, στους μετανάστες. Τσουβαλιάστε τους όλους. Λοιδωρείστε όσους διαμαρτύρονται και σας χαλάνε την ησυχία και την ασφάλεια του καναπέ, «άρτον και θεάματα», ζήτω ο Καίσαρ που φρόντισε να μας δώσει και σήμερα τον Ψινάκη τον επιούσιο. Μαζέψτε τους όλους αυτούς που δεν έχουν το δικό σας καθαρό αίμα που νομίζετε ότι ξεπλένει την ακάθαρτη συνείδησή σας. Ένα πράγμα μόνο να θυμάστε: ΄Οταν θα έρθουν να μαζέψουν κι εσάς, δεν θα υπάρχει κανένας να διαμαρτυρηθεί.

  78. […] https://sarantakos.wordpress.com/ […]

  79. sarant said

    74: Καλημέρα σε όλους. Δημήτρη Φύσσα, ευχαριστώ!

  80. sarant said

    Αναρωτιέμαι πάντως, ο στρατιωτικός και οι δυο λιμενικοί που πιάστηκαν χτες για εμπορία ναρκωτικών, θα προφυλακιστούν;
    http://www.tovima.gr/society/article/?aid=401930&h1=true

  81. 57
    Αγόρι μου, δεν ακούνε κανένα δυστυχώς.
    Έχουν οχυρωθεί πίσω από τις προκαταλήψεις τους, και δεν κουνάνε ρούπι.
    Λες και η δικαιοσύνη ή η ισονομία, είναι κάτι που αφορά μόνο τους αριστερούς, τους ψηλούς, ή ξέρω εγώ, τους μελαχρινούς…
    Νομίζουν ότι είναι οι εκλεκτοί του θεού, όλα τα κακά συμβαίνουν στους άλλους.

    Λες και το εμπόριο των ναρκωτικών αφορά μόνο τους αριστερούς και τα παιδιά τους.
    Άραγε οι 750 εξαρτημένοι ασθενείς που δολοφονούνται κάθε χρόνο στην χώρα μας από το ναρκοεμπόριο, είναι αριστεροί;

    Λες και θύματα της αστυνομικής βίας πέφτουν μόνο αριστεροί.
    Ώστε ο Γρηγορόπουλος ή ο Καλτεζάς ήταν αριστεροί…

    Αλλά από ένα σημείο και μετά το όλο θέμα αρχίζει να κουράζει.
    Αν ο νεοέλληνας δεν έχει όρεξη να διεκδικήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα του, ούτε και εγώ έχω καμιά καούρα να του τα επιβάλω.
    Η όλη ιστορία θυμίζει τους δημοσιογράφους στον Ελεύθερο Τύπο ή στην Απογευματινή (ή στο Άλτερ) που χλεύαζαν ή αγνοούσαν επιδεκτικά τους αγώνες των εργαζομένων μέχρι που ήρθε η σειρά τους για το ταμείο ανεργίας, και τότε ζητούσαν απελπισμένα βοήθεια και συμπαράσταση…

    Ας κάνουν ότι καταλαβαίνουν λοιπόν, ελπίζω μόνο όταν η «ατυχία» τους χτυπήσει την πόρτα -ειδικά τώρα που έρχονται δύσκολα χρόνια- να βρεθεί κάποιος να αγωνιστεί και να φωνάξει για αυτούς ή τα παιδιά τους.

  82. #77 κάτσε κάπου ἀντιφάσκεις. τὸ τεκμήριο ἀθῳότητος δὲν ἰσχύει γιὰ τὸν Στρὼς Κάν; Ἐπειδὴ ὁ ἕνας εἶναι φοιτητᾶκος εἶναι a priori ἀθῷος κι ὁ μεγιστᾶνας a priori ἔνοχος; μὲ συγχωρεῖς, ἀλλὰ αὐτὸ εἶναι σοβαρὴ ἀσυνέπεια. καὶ εἶδα πολὺ μεγάλη χαιρεκακία ἐκ μέρους τοὺ ἑλληνικοῦ λαοῦ στὴν περίπτωσι τοῦ Γάλλου πολιτικοῦ, γιὰ δὲ τὸν φοιτητὴ δὲν ἀσχολήθηκε καὶ κανείς, αὐτὴ δηλαδὴ ἡ τεράστια ἀνακούφισι ποὺ γράφεις εἶναι μόνο τεράστια ὑπερβολή. \

    τὰ ὑπόλοιπα μελοδραματικὰ τἄχουμε συζητήσει ἀπειράκις.

  83. Τρύφων said

    @ 81 Ντίνο , όπως πάντα άψογος !

  84. ΑχιλλέαςΑ said

    #82
    Δεν αντιφάσκω πουθενά. Σε κανένα σημείο δεν αμφισβήτησα το τεκμήριο αθωότητας του Καν -το αντίθετο, θεωρώ βάρβαρη την διαπόμπευσή του – λέγοντας ότι η κοινωνία έχει πολύ σοβαρότερους λόγους να ζητάει την καταδίκη σου, όντας εκπρόσωπος ενός απάνθρωπου μηχανισμού. Όμως, το παρακάμπτουμε αυτό και μένουμε κολλημένοι σε μια ροζ ιστοριούλα ενός κακού πορνόγερου. Επίσης,σε κανένα σημείο δεν αποδέχθηκα a priori την αθωότητα του φοιτητή, ούτε όμως και την a priori ενοχή του. Δεν μπορώ να καταλάβω σε ποιό σημείο είδες να γράφω για ανακούφιση. Εκτός αν κρίνεις εξ ιδίων τα αλλότρια.
    Και θα σε παρακαλέσω να μην προβαίνεις σε υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς των λεγομένων από τους συνομιλητές σου. Δεν είναι ευγενικό. θα μπορούσα κι εγώ να χαρακτηρίσω τα δικά σου λεγόμενα, με τα οποία δεν συμφωνώ καθόλου. Δεν το κάνω όμως.
    Ευχαριστώ για τον χρόνο σου να διαβάσεις αυτό.

  85. ΑχιλλέαςΑ said

    «84
    Παρόραμα:
    καταδίκη του, όχι καταδίκη σου

  86. ΑχιλλέαςΑ said

    «84
    ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΔΙΟΡΘΩΣΗ:
    Και φυσικά μιλάω για ανακούφιση, δεν το είχα προσέξει. Παρακαλώ να διαγραμμιστεί – διαγραφεί η φράση «Δεν μπορώ να καταλάβω … τα αλλότρια.» Έχω ακούσει όμως πάρα πολλές φορές να λένε «καλά τα κάνουν τα κωλόπαιδα», και αυτό δεν είναι καθόλου υπερβολικό.

  87. ppan said

    84 ο βιασμός για τον οποίο κατηγορείται δεν είναι «ροζ ιστοριούλα».

  88. ΑχιλλέαςΑ said

    «87

    Και βέβαια δεν είναι (θεωρώ τον βιασμό χειρότερο από τομ φόνο).Στην πραγματικότητα, μέχρι να αποφανθεί η δικαιοσύνη, δεν ξέρουμε καν τι είναι. Όμως, έτσι πλασάρεται και έτσι θα περάσει στην ιστορία. Δυστυχώς….

  89. ppan said

    Αν ακόμη κι αυτοί που «θεωρούν τον βιασμό χειρότερο από τον φόνο» γράφουν για «ροζ ιστοριούλες» (σημασία στο υποκοριστκό για ακόμη μεγαλύτερη ανατριχίλα…)και «πορνόγερους», εννοείται ότι αυτό θα γράψει η ιστορία, η οποία ως γνωστόν γράφεται από άντρες. «Δυστυχώς…».
    Εγώ προσωπικά αυτές τις ανοησίες, όσα καθωσπρέπει «δυστυχώς» κι αν τις πλαισιώνουν, τις έχω ακούσει τόσες πολλές φορές εδώ και μέρες ώστε, ακόμη κι αν η δικαιοσύνη δεν έχει «αποφανθεί», το έχω πιάσει το νόημα.

  90. ΑχιλλέαςΑ said

    Δεν είναι το τι γράφει ο καθένας, αλλά πώς το διαβάζει ο καθένας. Εμένα με ενοχλούν και ο βιασμός – μέχρι να αποδειχθεί – της καμαριέρας, και ο βιασμός της οικονομικής και κοινωνικής ζωής από το ΔΝΤ, και ο βιασμός της νοημοσύνης μου που προσπαθούν να μου πλασάρουν τον Καν σαν ένα πορνόγερο και την όλη ιστορία σαν μια ροζ ιστοριούλα. Εσάς, πάλι, σας ενοχλούν άλλα πράγματα. Δικαίωμά σας. Μην λέτε ανοησίες όμως αυτά που δεν συμφωνούν με τις απόψεις σας. Τώρα, για το αν η Ιστορία γράφεται από άντρες ή γυναίκες, είναι κάτι που δεν με αγγίζει. Κατ’ εμέ, γράφεται από ανθρώπους, ανεξαρτήτως φύλου, χρώματος και φυλής. Εκτός αν εννοείται την καταγραφή της, οπότε θα σας διαψεύσει η σύγχρονη πραγματικότητα.

  91. #91 Ἀχχιλεῦ συγγνώμη γιὰ τὸ»μελοδραματικὰ» ἂν σὲ πείραξε. Ἀλλὰ μὴ συγχέωμε καὶ τὴν βούρτσα μὲ τὴν ὀδοντόβουρτσα καὶ τὴν πολιτικὴ μὲ τὸν βιασμό. Ἄλλο πράγμα τὰ ποιητικὰ γελοιογραφικὰ ἢ δημοσιογραφικὰ λογοπαίγνια καὶ οἱ ἀστεϊσμοὶ κι ἄλλο πρᾶγμα οἱ κυριολεκτούμενες ἔννοιες.

  92. ppan said

    Α ώστε από ανθρώπους γράφεται η ιστορία, ε; ανεξαρτήτως κλπ; Τότε, αν όντως το πιστεύετε αυτό, ότι η ιστορία γράφεται από μόνη της ουσιαστικά, χωρίς διαμεσολάβηση και «ανεξαρτήτως», μην τη διαβάζετε και χαλάτε τα μάτια σας.
    Οι υπόλοιπες σάλτσες δεν με συγκινούν, λυπάμαι.

  93. ΑχιλλέαςΑ said

    # 91
    Κορνήλιε,
    κατά πρώτον με εκπλήσσει δυσάρεστα το διπλό χ στο όνομά μου. Δεν γνωρίζω αν υπάρχει έστω και μια λέκη ελληνική με δύο χ, το όνομά μου όμως γράφεται με ένα. Επειδή γνωρίζω την άριστη γνώση σου στα ελληνικά, το θεωρώ παρόραμα και το προσπερνώ 🙂
    κατά δεύτερον, δεν θεωρώ καθόλου αστεϊσμό την ανάμιξη της πολιτικής με τον βιασμό.Ίσα ίσα, που, αν προσέξεις, θα δεις ότι προσπαθώ να τα αποσυνδέσω. Άλλοι είναι αυτοί που τεχνηέντως τα συνδέουν. Και δεν θεωρώ καθόλου λογοπαίγνια και αστεϊσμούς την φασιστική επαπειλούμενη επανάκαμψη. Κάποιοι μπορεί να χαίρονται, εγώ όμως ανησυχώ.

    #92

    Μην στεναχωριέστε για τα μάτια μου. Στεχαχωρηθείτε καλύτερα για τα δικά σας.Κρατείστε την άποψή σας, κρατάω τη δική μου. Ευχαριστώ

  94. #93 ναί, ὄντως ἦταν παρόραμα, ἀδικαιολόγητο ὅμως, ἀντὶ γιὰ 2 λ ἔβαλα δύο χ, ψυχολογικὸ σφάλμα.

  95. physicist said

    Αχιλλέα, δεν βλέπω πουθενά διαπόμπευση του Στρως-Καν, βλέπω μόνο έναν γελοίο αντιαμερικανισμό από πολλούς. Ο Σ.-Κ. είχε τη μεταχείριση που θα είχε ο καθένας που αντιμετωπίζει τέτοιες σοβαρότατες κατηγορίες στις ΗΠΑ, και για τον οποίο υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να εγκαταλείψει την επικράτειά τους. Οι ίδιοι αντιαμερικανοί θα ήταν λάβροι κατά των ΗΠΑ εαν ο Σ.-Κ. είχε διαφορετική μεταχείριση από την αστυνομία και τις εισαγγελικές αρχές της ΝΥ, τότε δεν θα διαβάζαμε για τους βάρβαρους Αμερικανούς αλλά για τους βρωμορατσιστές που φυλακίζουν τους φτωχούς μαύρους κι αφήνουν ελεύθερο τον πλούσιο Εβραίο τραπεζίτη. Το τραγικό στο σχολιασμό που βλέπω εδώ και αλλού είναι ότι κανείς δεν δίνει φράγκο τσακιστό για τη νεαρή γυναίκα-υπάλληλο του ξενοδοχείου που παλεύει να τα φέρει βόλτα με τρεις κι εξήντα (να χαρώ εγώ αριστερούς, φτου να μην αβασκαθείτε) και δεν περνάει απ’ το μυαλό κανενός ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να λέει την αλήθεια.

    Πάρτε το είδηση, στις ΗΠΑ η σεξουαλική κακοποίηση και ο βιασμός είναι σοβαρότατα αδικήματα και αντιμετωπίζονται έτσι από τη Δικαιοσύνη. Όσοι σκίζετε τα ρούχα σας για τους βάρβαρους Αμερικανούς, περιμένω να καταδικάσετε τον πρόσφατο χυδαίο σχολιασμό του Έλληνα Πρέσβη στη Στοκχόλμη για το βιασμό της Σουηδέζας τουρίστριας («τάθελε ο κώλος της» είπε λίγο-πολύ ο γελοίος, και κανένας δεν του έστειλε την απόλυση με συστημένο γράμμα), και μετά ξαναμιλάμε ποιός έιναι βάρβαρος και ποιός όχι.

  96. @95: Συνάδελφε όντως απολύθηκε ο διπλωμάτης τελικά. Δεν γνωρίζω όμως αν παύθηκε οριστικά ή απλά μετατέθηκε κάπου αλλού. Και -ευτυχώς- δεν ήταν ο ίδιος ο πρέσβης αλλά ένας εμπορικός ακόλουθος.
    Για όσους δεν ξέρουν την υπόθεση, μπορούν να ακούσουν την συνέντευξη εδώ

  97. Χρηστος Κ. said

    #95 http://rnbnet.gr/details.php?id=2531

  98. dina papavlasopoulou said

    Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω γιατί θα πρέπει όποιον συλλαμβάνουν, εγκληματία ή μη,που μεταφέρει σακίδιο ή όχι, να τον τουλουμιάζουν στο ξύλο. Όταν συλλαμβάνεις, προσάπτεις κατηγορίες, φοράς χειροπέδες και κάνεις προσαγωγή στο τμήμα. Γιατί θα πρέπει δηλαδή ο κάθε καημένος «Ματατζής» να βγάζει τα αποθημένα του στον κάθε καημένο που συλλαμβάνει.Ποιός νόμος υποστηρίζει αυτήν την κατάσταση που ανεχόμαστε τόσα χρόνια δηλαδή σε κάθε πορεία να βγάζουν τα απωθημένα τους απο τη μια οι μπαχαλάκηδες και απο την άλλη οι Ματατζήδες. Συμφωνώ απολύτως με τα γραφόμενα του κ. Δημήτρη Φύσσα, έχω κι εγώ την ίδια απορία τι σημαίνουν σε τι χρησιμεύουν τα ΜΑΤ.

  99. physicist said

    #96: Στέλιο, δεν απολύθηκε. Τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό, με 1 εκ. Δολάρια εγγύηση, 5 εκ. Δολάρια ασφάλεια και 200.000 Δολάρια το μήνα αμοιβή για τους φύλακές του. Το διαμέρισμά του μπορεί να το αφήνει μόνο για να πάει στο δικαστήριο, στο γιατρό ή στην εκκλησία. Δεν είναι ελευθερία αυτό, είναι χρηματοδότηση του ποινικού συστήματος των ΗΠΑ — ορθότατα, όποιος έχει τον παρά ας πληρώνει.

    #97. Χρήστο Κ., δεν αμφιβάλλω ότι αυτά πάρα πολύ συχνά κουκουλώνονται, και αυτό είναι το πραγματικό σκάνδαλο. Να μη σου πω κιόλας ότι ξέρω περίπτωση καραμπινάτη, με μεγαλοκαθηγητή πανεπιστημίου και τη γραμματέα του, στην πολιτισμένη Ευρώπη, που όλοι κάνανε κο-κο-κο. Αντί όμως να φωνάζουμε όταν κουκουλώνονται, μας πιάνουν οι ευαισθησίες για τη διαπόμπευση του Σ.-Κ. Η μόνη διαφορά με τους άλλους ύποπτους είναι ότι στην περίπτωση Σ.-Κ. ήταν διακόσιοι δημοσιογράφοι και πεντακόσιοι φωτογράφοι παρόντες, τίποτ’ άλλο.

  100. physicist said

    Ωχ, σόρρυ Στέλιο, εσύ έγραψες για τον Διπλωμάτη κι εγώ ήμουν στον αστερισμό του Σ.-Κ. Να με συμπαθάς και συ και οι συνομιλητές — το 99(α) πάρτε το απλώς για πληροφορία, αν δεν την ξέρατε ήδη.

  101. @99: Όχι, για τον Έλληνα διπλωμάτη λέω ότι απολύθηκε, αυτόν στην Στοκχόλμη που είπε ότι οι Σουηδέζες τα θέλουν και τα παθαίνουν.

  102. physicist said

    #101: Ξέρω συνάδελφε, την είδα την κουταμάρα μου, δες το 100 και πάλι να με συγχωρείς. Το ότι παύθηκε δεν το ήξερα, θετικό αυτό μα την αλήθεια. Το πώς αντέδρασε η περίφημη κοινή γνώμη στην Ελλάδα το ξέρω μόνο απέξω-απέξω, και ό,τι άκουσα δεν με ενθουσίασε κιόλας …

  103. Χρηστος Κ. said

    #99 Δεν διαφωνω σε αυτα που λες Φυσικε μου. Απλως προς ενημερωση εβαλα το λινκ.

  104. physicist said

    #103. Χαίρομαι, Χρήστο, γιατί απ’ όσα διαβάζω σε σχολιασμούς όχι μόνο εδώ αλλά και αλλού στην Ευρώπη (der Spiegel, die Zeit) είχα αρχίσει ν’ αναρωτιέμαι αν είμαι πλέον τελείως παλαβός.

  105. mode on/off said

    “τον Στρος Καν, όχι επειδή έχει φέρει λαούς σε απόγνωση, όχι επειδή εκφράζει την ειδεχθέστερη οργάνωση που ευθύνεται για την δολοφονία εκατομμυρίων ανθρώπινων συνειδήσεων”

    Μπαίνω σε ΑΙGSP2mobile v. 2.0, mode on, και το μόνο που μου βγάζει είναι ένα χαζούλικο ποίημα κάποιου ημιμαθή. Κάπως έτσι.

    «Ο Μεγαλέξανδρος κατέκτησε την Περσία.
    Δεν είχε ούτε τον μάγειρα μαζί του?»

    Mode off
    Σε απλοελληνικά:
    Δε σου φταίει ο ΔΣΚ, μη τα βάζεις μαζί του. Σε τελική ανάλυση, δεν σου φταίει ούτε το ΔΝΤ.

  106. physicist said

    http://www.faz.net/s/Rub117C535CDF414415BB243B181B8B60AE/Doc~E09EFE44C7DDB4CF4934725AC3E72C237~ATpl~Ecommon~Scontent.html

  107. Γ. said

    Ο Δήμου είναι φυλακισμένος γιατί διαδήλωνε. Όπως και ο Θ. Ηλιόπουλος που έμεινε στη φυλακή για μήνες χωρίς στοιχεία ή ο δάσκαλος κολύμβησης Μ. Ζέρβας. Αντίθετα στην υπόθεση του Βατοπεδίου η γυναίκα του Βουλγαράκη Α. Πελέκη που κατηγορείται για «συνέργειας σε απιστία», «ψευδούς βεβαίωσης » και «παράβασης του νόμου περί αρχαιοτήτων» χαίρεται την ελευθερία της με μια εγγύηση 70.000. Έτσι έχουν τα πράματα, τα συμπεράσματα είναι προφανή, μόνο όμως αν θες να τα δεις.

  108. […] και κουφή! Και δυστυχώς από το περιστατικό με τον Φώτη Δήμου, φαίνεται πως ακόμη και στις μέρες μας, η δικαιοσύνη […]

  109. […] περίπτωση του απερ&g…υ που συνελλήφθη αναίτια, κυριολεκτικά “στο σωρό”, από τους μπάτσους κατά την απεργιακή διαδήλωση της 11ης Μαΐου, δηλαδή τη μέρα που η αστυνομία χτύπησε με πρωτοφανή δολοφονική μανία την ειρηνική διαδήλωση, στέλνοντας πολλούς αθώους διαδηλωτές και διαδηλώτριες στα νοσοκομεία με σοβαρά τραύματα, ενώ ένας από αυτούς διακομίστηκε ετοιμοθάνατος. Επειδή δεν υπήρχε κάτι σοβαρό να προσάψουν στο Φώτη Δήμου, οι μπάτσοι του φόρτωσαν κυριολεκτικά ένα σακίδιο με μολότωφ. Οι δικαστές που τον εξέτασαν τον προφυλάκισαν παρόλο που πολλές φωτογραφίες και μαρτυρίες αποδείκνυαν ότι το σακίδιο δεν ήταν δικό του. Μπάτσοι και δικαστές φροντίζουν να μας δώσουν το μήνυμα: “καθίστε στ’ αυγά σας γιατί θα σας πάμε φυλακή ή θα σας σκοτώσουμε, είτε φταίτε είτε δε φταίτε, επειδή μπορούμε κι επειδή έτσι γουστάρουμε”. […]

  110. […] ειδησεογραφία η περίπτωση του απερ&g…υ που συνελλήφθη […]

  111. […] και κουφή! Και δυστυχώς από το περιστατικό με τον Φώτη Δήμου, φαίνεται πως ακόμη και στις μέρες μας, η δικαιοσύνη […]

Σχολιάστε