Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Η αποψίλωση του Τύπου συνεχίζεται…

Posted by sarant στο 11 Σεπτεμβρίου, 2011


Αντιγράφω από τη σημερινή Αυγή την είδηση για τη διακοπή της αρθρογραφίας του Γιάννη Χάρη στα Νέα. Ύστερα θα πω και μερικά δικά μου.

Την ώρα που έκλεινε η ύλη μας, μάθαμε ότι τα Νέα διέκοψαν τη συνεργασία με τον Γιάννη Χάρη, έπειτα από 12 χρόνια. Δεν χρειάζεται να πούμε πόσο διαλεχτά και ξεχωριστά ήταν τα κείμενά του στη δεκαπενθήμερη στήλη του («Μικρά Γλωσσικά» ονομαζόταν στην αρχή, «Στην Αγορά» στη συνέχεια) — οι αναγνώστες μας το ξέρουν καλά. Χρειάζεται όμως να επισημάνουμε δύο τινά: Πρόκειται, ουσιαστικά, για μια ακόμα απόλυση (κι ας έχει τη μορφή της διακοπής συνεργασίας με «εξωτερικό» συνεργάτη) στο χώρο του Τύπου, απ’ όπου τους τελευταίους μήνες παίρνουμε διαρκώς τα χειρότερα μηνύματα για τις συνθήκες εργασίας, για τις πιέσεις, για τις καταιγιστικές απολύσεις. Δεν πρόκειται όμως μονάχα, ούτε κυρίως γι’ αυτό. Με την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα στα ΜΜΕ, με την επικίνδυνη μονοφωνία που επιβάλλεται σιγά σιγά (και ο ΔΟΛ, ιδίως μετά το θάνατο του Λαμπράκη, πρωτοστατεί στη γραμμή αυτή, που δεν αφορά μόνο τα πρωτοσέλιδα και τα πολιτικά, αλλά και τον πολιτισμό), είναι εξαιρετικά δύσκολο να μη θεωρήσει κανείς ότι δεν πρόκειται, εν τέλει, για μια απόλυση για λόγους ιδεολογικούς, μιας «αποκλίνουσας φωνής». Στο ζοφερό τοπίο της κρίσης, θεωρείται «πολυτέλεια» και κόβεται πρώτο πρώτο οτιδήποτε πότιζε με τους χυμούς του την κοιλάδα του Τύπου: πέρυσι ήταν ο «Ιός» και οι «Schooligans», φέτος ο Γιάννης Χάρης, και πολλοί ακόμα, επώνυμοι και ανώνυμοι· αν η αποψίλωση συνεχιστεί, όπως όλα δείχνουν, σε λίγο καιρό θα μείνει μόνο μια ισοπεδωμένη και άγονη έρημος, όπου το φαγητό και το νερό της ενημέρωσης θα προσφέρονται σε κονσέρβες, με το δελτίο.

Με τον Γιάννη τον Χάρη γνωριζόμαστε και έχουμε φιλικές σχέσεις εδώ και χρόνια, οπότε δεν είμαι αντικειμενικός. Η στήλη του, που συμπλήρωσε δώδεκα χρόνια  ζωής, είχε πολλούς πιστούς αναγνώστες, είχε και κάτι λίγους φανατικούς εχθρούς. Δεν θα σταθώ στις λεπτομέρειες της απόλυσης (ή «διακοπής συνεργασίας»), αλλά θα πω δυο λόγια σαν αναγνώστης εφημερίδων.

Η στήλη του Γιάννη Χάρη ήταν το πρώτο πράγμα που άνοιγα να διαβάσω στα Νέα, είτε την έντυπη έκδοση είτε την ηλεκτρονική, κάθε δεύτερο Σάββατο’ αν τύχαινε να λείπει εκείνη τη βδομάδα (ή αν είχα λογαριάσει λάθος και δεν ήταν η σειρά του) αισθανόμουν απογοήτευση. Πολλές φορές έπιανα τον εαυτό μου να αδημονεί, πότε θα έρθει το Σάββατο. Κι αν αληθεύει ότι κι άλλοι αισθάνονταν έτσι, η στήλη του Χάρη ήταν πετυχημένη στήλη, που τώρα θα λείψει.

Γιατί, αν σε κάτι υπερέχει η εφημερίδα σε σύγκριση με την τηλεόραση και με τους διαδικτυακούς ιστότοπους, είναι ακριβώς οι επώνυμες στήλες, όχι η τρέχουσα ειδησεογραφία. Οι επώνυμες στήλες, γραμμένες από τον μάστορα γραφιά, που χαίρεσαι να τις διαβάζεις, που αδημονείς να δημοσιευτούν, που δεν χάνουν την αξία τους σε μια-δυο μέρες ή εβδομάδες -δεν είναι τυχαίο ότι το υλικό των άρθρων του Γιάννη Χάρη στα Νέα γέννησε δυο βιβλία, με τον ίδιο τίτλο: Η γλώσσα, τα λάθη και τα πάθη, πρώτος τόμος και δεύτερος τόμος.

Φυσικά, δεν είναι μόνο ο Χάρης που είχε μια τέτοια στήλη-κόσμημα της εφημερίδας. Και η στήλη των Ιών ήταν κόσμημα, κατά τη γνώμη μου, και ευτυχώς υπάρχουν ακόμα κι άλλες στήλες, στις περισσότερες εφημερίδες, που δικαιούνται τον ίδιο χαρακτηρισμό. (Δεν κατονομάζω, επειδή φοβάμαι τη γρουσουζιά). Αυτά βέβαια είναι υποκειμενικά: άλλος θα θεωρεί κόσμημα άλλην επώνυμη στήλη.

Να θυμίσω, αν δεν το ξέρετε, ότι τα κείμενα του Γιάννη Χάρη στα Νέα μπορείτε να τα βρείτε (πέρα από τον λαβυρινθώδη ιστότοπο της εφημερίδας) στο ιστολόγιό του, όπου συχνά έβαζε και επιπλέον υλικό που δεν είχε χωρέσει στο άρθρο. Το μόνο κακό που είχε το εξαιρετικό αυτό ιστολόγιο ήταν ότι ο Γ.Χ. είχε κλείσει τα σχόλια, μην βρίσκοντας χρόνο να απαντάει.

Κι επειδή είμαστε γλωσσικό ιστολόγιο, η διακοπή της στήλης του Γιάννη Χάρη, συμπολεμιστή μας (δικός του ο όρος) στην αντιπαράθεση ενάντια σε αρχαιολάτρες, νεοκαθαρευουσιάνους και λαθοθήρες, είναι δυσαναπλήρωτη απώλεια. Βέβαια, ο ίδιος θα συνεχίσει να γράφει, αλλά ίσως όχι από μια τόσο προνομιακή θέση. Αν και, με την καθοδική πορεία που ακολουθεί ο έντυπος Τύπος, τόσο σε αναγνώστες όσο και σε κύρος, με την αποψίλωση κάθε διαφορετικής, κάθε ενδιαφέρουσας φωνής, δεν αποκλείεται σε λίγο τα εναλλακτικά μέσα να έχουν περισσότερη επιρροή από τις σημερινές μεγάλες εφημερίδες, που θα μοιάζουν άλλωστε όλες μεταξύ τους.

Προσθήκη: Ο ίδιος ο Γιάννης Χάρης έγραψε στο ιστολόγιό του για το θέμα της διακοπής της στήλης του.

Νέα προσθήκη: Σκέφτομαι να στείλω στα Νέα την εξής επιστολή, εξονόματος όσων την υπογράψουν:
Κύριε Διευθυντά

Διαβάσαμε με έκπληξη ότι η εφημερίδα σας αποφάσισε να τερματίσει τη συνεργασία της με τον Γιάννη Η. Χάρη. Καταλαβαίνουμε βέβαια ότι οι καιροί είναι δύσκολοι και ότι το μοντέλο που ακολουθούσαν τα τελευταία χρόνια οι περισσότερες θεωρούμενες μεγάλες εφημερίδες δεν είναι βιώσιμο, αλλά είναι παράδοξο οι περικοπές να αρχίζουν από τις καλύτερες πένες της εφημερίδας, πολύ περισσότερο αν σκεφτούμε ότι πρόσφατα η στήλη του Γ. Χάρη έγινε εβδομαδιαία από δισεβδομαδιαία, δηλαδή διπλασιάστηκε η συχνότητά της σε αναγνώριση της μεγάλης αναγνωσιμότητάς της. Είμαστε βέβαιοι ότι δεν είμαστε οι μόνοι που αγόραζαν τα σαββατιάτικα Νέα κυρίως για τον Χάρη και που άνοιγαν την εφημερίδα κατευθείαν στη σελίδα του. Η ενέργεια αυτή έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την πρόσφατη διακήρυξη του κ. Ψυχάρη, ο οποίος έκανε αυτοκριτική (πόσο ειλικρινή τάχα;) για το μοντέλο των αφειδών προσφορών και της υποβάθμισης του περιεχομένου της εφημερίδας –με τη διακοπή της συνεργασίας του Γιάννη Χάρη, αλλά και γενικότερα με τη συρρίκνωση της ενότητας του Βιβλιοδρομίου, τα σαββατιάτικα Νέα κάνουν ένα ακόμα βήμα στο να αποτελούν απλώς το περιτύλιγμα των βιβλίων και δίσκων που προσφέρονται προς άγραν αγοραστών.

Με τιμή
(Υπογραφές)

Όποιος θέλει να προσυπογράψει, στέλνει ηλεμήνυμα στο sarantπαπάκιpt.lu με το ονοματεπώνυμό του.

Προτείνω μέχρι Πέμπτη μεσημέρι να μαζευτούν υπογραφές και μετά να σταλεί.
(Μεσημέρι = 15.00)

150 Σχόλια to “Η αποψίλωση του Τύπου συνεχίζεται…”

  1. Κρίμα και πάλι κρίμα, θα τους μείνει μόνο ο Λευτέρης Παπαδόπουλος να γράφει για την εποχή που ήταν συμμαθητής με τον Τυραννόσαυρο Ρεξ.

  2. alienellin said

    Ευτυχώς που υπάρχει το ίντερνετ, να παίξει το ρόλο που έπαιζαν τα «παράνομα» ραδιόφωνα στην Κατοχή.

  3. axillefs said

    «Η στήλη του Γιάννη Χάρη ήταν το πρώτο πράγμα που άνοιγα να διαβάσω στα Νέα»

    Για μένα ήταν το μοναδικό. Η απόλυσή του είναι πλήγμα για την εφημερίδα.

  4. Areti Potsiou said

    Όταν σε απολύουν σε τέτοιες συνθήκες, είναι σα να σου δίνουν παράσημο
    ΑΠ

  5. nikosl said

    Η στήλη του Γιάννη Χάρη στα νέα ήταν η μοναδική στα ΝΕΑ που δεν ήταν αφιερωμένη στο να μας βρίζει, αλλά να μας κάνει καλύτερους. Είναι προφανές ότι τα ΝΕΑ ετοιμάζονται για τον μεγάλο πόλεμο και κάνουν εκκαθάριση.

  6. sarant said

    Ευχαριστώ για τα πρώτα σχόλια, που θίγουν πολύ ουσιαστικές πτυχές, σας ευχαριστώ πραγματικά!

  7. Πολύ λυπάμαι. Κι εγώ είχα μάθει πολλά πράγματα από τη στήλη του Γιάννη του Χάρη. Να πω και κάτι ακόμα. Η σχέση ενός κωφού ανθρώπου με την γραπτή γλώσσα δεν είναι και τόσο αυτονόητη. Ειδικά όσοι έχουν γεννηθεί κωφοί και μεγαλώνουν με πρώτη γλώσσα τους τη νοηματική γλώσσα έχουν πρόβλημα στη σύνταξη κυρίως του γραπτού λόγου (λέγεται ότι το μέσο κωφό παιδί που τελειώνει το ειδικό Λύκειο Κωφών έχει αναγνωστικό επίπεδο Δημοτικού στα Νέα Ελληνικά, επειδή ακριβώς δεν είναι η πρώτη γλώσσα του).

    Εγώ, αν και δεν ανήκω σε αυτή την κατηγορία, επειδή είμαι πολλά χρόνια κωφή, θα είχα κι εγώ πρόβλημα στον γραπτό λόγο αν δεν φρόντιζα να αναπληρώνω τα κενά (που εσείς προσλαμβάνετε προφορικά) μέσω του διαβάσματος.

    Υπό αυτό το πρίσμα κάποια γλωσσικά βιβλία τα έχω σαν Ευαγγέλιο – και τα βιβλία του Γιάννη του Χάρη είναι μέσα σε αυτά.

    Γενικά υπήρξα λάτρις των εφημερίδων (ακόμα και των λαιφστάιλ περιοδικών) από πολύ μικρή, επειδή αναπλήρωναν 1) τα νέα που δεν άκουγα στην τηλεόραση 2) τις εκφράσεις της γλώσσας που οι υπόλοιποι γνωρίζετε από τον προφορικό λόγο, αβίαστα.

    Παρόλο που τα τελευταία χρόνια ενημερώνομαι κυρίως από το ίντερνετ, ανήκω σε εκείνους τους τελευταίους που διαβάζουν ακόμα 2 εφημερίδες καθημερινά και 4 το Σάββατο κι άλλες 4 την Κυριακή – ίσως και επειδή διαβάζει και ο άντρας μου επίσης.

    Φαίνεται όμως ότι είμαστε πια οι τελευταίοι των Μοικανών, μαζί με τους φίλους αυτού εδώ του ιστολογίου και μερικών ακόμα πανελλαδικά.

    ΥΓ1: Και να δεις που το φοβήθηκα εχθές όταν είδα να είναι 5 σελίδες όλες κι όλες το βιβλιοδρόμιο…

    ΥΓ2: Κύριε Χάρη, αν μας διαβάζετε, θα συνεχίσουμε να διαβάζουμε το ιστολόγιό σας, ασφαλώς.

  8. ΥΓ3: Σχόλιο προς κ. Χάρη: όχι δεν είναι 6 σελίδες το Βιβλιοδρόμιο, 5 είναι, αφού η πρώτη σελίδα είναι μόνο εικόνες…

  9. Και ένα ακόμη σχόλιο τώρα που το σκέφτηκα. Μόνο εμένα μου έκανε εντύπωση που το Βήμα σήμερα είχε δώρο… σαμπουάν 50 ml ? To οποίο σαμπουάν προφανώς έχουν πάρει από τη συλλογή των γυναικείων περιοδικών του ΔΟΛ ( Cosmopolitan, Marie Claire ? )

    Διότι εντάξει τα βιβλία και τα cd αλλά αν αρχίσουμε και τα σαμπουάν… Τι να πω…

  10. Κρίμα και πάλι κρίμα. Η μόνη ελπίδα είναι αυτό που γράφει στο τέλος ο Νικοκύρης: με τον κατήφορο των καθεστωτικών ΜΜΕ προς την απροκάλυπτη, πλέον, μονοφωνία, ίσως τα εναλλακτικά μέσα, όπως τα μπλογκ, να αναπληρώσουν το κενό. Εγώ πάντως θα εξακολουθήσω να διαβάζω το μπλογκ του Γιάννη Χάρη, ελπίζοντας μάλιστα ότι θα ξανανοίξει τα σχόλια.

  11. mindkaiser said

    Τρέφω τόσο ισχυρά αισθήματα εκτίμησης για τη γραφίδα του Γιάννη Χάρη, που αρνούμαι να του γράψω επικήδειο. Τέτοιες φωνές δε χάνονται. Είμαι βέβαιος ότι στο εγγύς μέλλον θα είναι πάλι κοντά μας από άλλο μετερίζι.

  12. Costas said

    Τα γλωσσικά σχόλια του Γ. Η. Χάρη υπήρξαν εξαιρετικά, και άξια πήραν τη μορφή βιβλίου (βιβλίων). Όσον αφορά τη φόρμα-μπλογκ, τρεις λύσεις υπάρχουν: κλείνεις τα σχόλια, αλλά τότε καταργείς τη διαδραστικότητα που χαρακτηρίζει το ίντερνετ, τα ανοίγεις και δεν απαντάς καθόλου, απλώς αφήνεις τον καθένα να πει τη γνώμη του, πράγμα που έχει τα καλά του και τα κακά του και αυτό κάνουν οι περισσότεροι, ή τα ανοίγεις και απαντάς, που όμως θέλει την τέχνη του (πότε απαντάς, πόσο εμπλέκεσαι κλπ. κλπ.) και βέβαια θέλει γερό στομάχι. Ο Σαραντάκος διάλεξε την τρίτη αυτή λύση, και ο τρόπος που τη χειρίζεται αποτελεί πρότυπο για όποιον θέλει να τη διαλέξει κι αυτός, αν και μπορώ να φανταστώ κι έναν πολύ πιο αραιό τρόπο παρέμβασης (η συχνότητα του Σαραντάκου σημαίνει ότι είσαι συνεχώς από πάνω!)

  13. sarant said

    Συμμερίζομαι τα καλά λόγια για τον Γιάννη Χάρη, ελπίζω να τα διαβάσει και να χαρεί κι αυτός.

    12: Μερσί για τον έπαινο -αλλά εγώ είχα τύψεις που αφήνω ασχολίαστα τόσα και τόσα σχόλια κι εσύ θεωρείς πυκνή την παρουσία μου, να είσαι καλά που με απενοχοποιείς!

  14. munich said

    κρίμα! πρώτα ο ιος τώρα αυτό …

  15. ἡ στήλη τοῦ κ. Χάρη συνήθως δὲν μὲ εὕρισκε σύμφωνο, ὅμως ἦταν πολὺ ἐνδιαφέρουσα καὶ πάντα τὴν διάβαζα -πράγματι ἦταν κόσμημα, ὄχι δὲν συγκρίνεται μὲ τὸν ἰό.

  16. π2 said

    Κρίμα, αλλά δεν εκπλήσσομαι φυσικά. Οι εφημεριδάδες στην Ελλάδα αδυνατούν να καταλάβουν πως ο μόνος τρόπος να επιβιώσουν είναι α) η έμφαση στην ανάλυση κι όχι στην είδηση και β) συγκεκριμένες υπογραφές (κι όχι φυσικά τους Πρετεντέρηδες που θα τους φάνε στη μάπα το βράδυ και στην τηλεόραση) που θα κρατήσουν το κοινό τους, όσο μικρό και αν είναι αυτό.

    Σοφία (#9), όταν αρχίσουν να μοιράσουν φέτα να ανησυχήσεις.

  17. LandS said

    Είναι μήπως υπερβολή να πούμε ότι όπως στη Γερμανία, τότε, είχαν σιωπήσει οι ποιητές, σήμερα στην Ελλάδα τους σωπαίνουν;

  18. ΣοφίαΟικ said

    Ως μη συστηματική αναγνώστρια του ελληνικού τύπου δεν έχω διαβάσει ποτέ τη στήλη του Γιάννη Χάρη. Αφορμή όμως βρίσκω για να πω ότι δυστυχώς ο χώρος του τυπου, όπως τον ξέρω απο φίλους δημοσιογράφους, δεν είναι καθόλου ρόδινος εργασιακά, αλλά και πάσχει σοβαρότατα. Δεν ξερω αν ήταν έτσι πάντα, νομίζω δεν ήταν αλλα΄ίσως η έντονη πολιτικοποίηση του παρελθόντος (που τώρα έχει ατονήσει) να κάλυπτε την έλλειψη ουσίας. . Αλλά και να ήταν, οι εφημερίδες φαίνεται να μην αντιλαμβάνονται ότι η αρθρογραφία είναι σημαντικότερη από την ειδισεογραφία και μας φλομώνουν με κακομεταφρασμένη αρθρογραφία από ξένα έντυπα, χιουμοριστκές στηλες (καλό το χιούμορ, αλλά όχι μόνο χιούμορ ρε παιδιά, και λίγη ουσία) και μπερδεμένους αρθρογράφους που δεν αναλύουν, πασαλέιβουν. Α, ναι, και μερικε΄ς επώνυμες στήλες σχολιασμού της επικαιρότητας και ημερολογιακού περιεχομένου (πως περάσα το Σαβαβτοκύριακό). Οι ελάχιστες στήλες συγκεκριμένου ενδιαφέροντος όλο και λιγοστεύουν, αντί να πληθαίνουν στην προσπάθεια να ενισχύσουν την ανάγνωση. Όμως μήπως φταίμε κι εμείς; Μήπως έχουμε τα έντυπα που μας αξίζουν; Μήπως πραγματικά δεν ενδιαφέρεται το κοινό για τέτοα θεματολογία;

  19. tamistas said

    Μένω εμβρόντητος. Δεν το περίμενα. Αναρωτιέμαι για τα πραγματικά κριτήρια της απόφασης της εφημερίδας του συγκροτήματος. Και για μένα η στήλη του Χάρη ήταν η αιτία για να διαβάζω κάθε δεύτερο Σάββατο τα Νέα. Σε δικά του άρθρα πρωτοέμαθα για το ιστολόγιο του Ν. Σαραντάκου. Ευτυχώς που υπάρχει το μπλογκ του, στο οποίο αναμένεται να αυξηθούν οι επισκέψεις. Τώρα θα πρέπει πάλι να ξεμάθω. Είχα καλομάθει με τον Σαραντάκο στο ίντερνετ και τον Χάρη στο χαρτί.
    Κρίμα. Φτωχαίνουμε διαρκώς και ποικιλοτρόπως.

  20. sogar said

    Η Αυγή δεν θα μπορούσε να συμπεριλάβει κείμενά του, έστω και με μια χαλαρή σχέση συνεργασίας; Θα μου πείτε είναι και το κοινωνικό εύρος στο οποία απευθύνεται μια εφημερίδα αλλά… Να έχει εκεί και Σαραντάκο και Χάρη και ποιος τη… χάρη της! Άλλωστε το περιεχόμενο της Κυριακάτικης αξίζει πέρα από στενές πολιτικές τοποθετήσεις.

  21. VasWho said

    Τι κρίμα !!! Ό,τι φτωχαίνει τον ήδη αποψιλωμένο ημερήσιο τύπο, περιορίζει τα πνευματικά ερεθίσματα και τις αναζητήσεις μας.

    20. Φοβάμαι πως η Αυγή δεν θα μπορεί να στηρίξει οικονομικά τη χαλαρή σχέση συνεργασίας που προτείνεις. Μακάρι να κάνω λάθος.

  22. Lefteris_Sfak said

    Πολύ κρίμα! Τον Γιάννη Χάρη τον διαβάζω από το 1999 αν δεν απατώμαι. Παλιά πολύ τακτικά, πλέον λίγο πιο αριαιά και μέσω του ιστολογίου του. Τα κείμενά του τα βρίσκω πάντοτε ενδιαφέροντα. Έχω και τα βιβλία του.

    Δυστυχώς οι εφημερίδες μεταλλάσσονται εδώ και χρόνια σε εργαλεία πώλησης προϊόντων, αδιαφορώντας όλο και περισσότερο για την ύλη τους. Οι εκδότες ζυμώθηκαν με την ιδέα ότι το περιεχόμενο της εφημερίδας είναι απλώς ένα πρόσχημα: εμείς θα κάνουμε ότι βγάζουμε εφημερίδες και εσείς θα κάνετε τους αναγνώστες, είναι σαν να λένε. Και δυστυχώς αυτό απέχει μόλις ένα λογικό βήμα από την ιδέα ότι δεν χρειάζονται καθόλου το ενοχλητικό πράγμα που λέγεται περιεχόμενο. Φτώχια…

  23. # 16 Πλάκα πλάκα έχω δει κάπου με φωτοσοπ ένα χιουμοριστικό εξώφυλλο του Βήματος που λέει: «σήμερα μαζί με το Βήμα μια μεγάλη προσφορά για όλη την οικογένεια: δίνουμε και ένα πακέτο μακαρόνια….»

  24. ευχαριστώ θερμά, νικοκύρη και επισκέπτες, παλιούς φίλους και γνωστούς, για τα καλά λόγια
    για την ώρα απολαμβάνω την καλή –καλή απλώς; λυτρωτική!– πλευρά
    (μέσα στην οποία είναι ακριβώς και τα καλά σας λόγια :-))

  25. sarant said

    Γιάννη Χάρη, εμείς ευχαριστούμε για τα δώδεκα χρόνια της στήλης σου!

  26. […] και τη σχετική ανάρτηση του Νίκου Σαραντάκου  Share this:TwitterLike this:LikeBe the first to like this […]

  27. Όπως τα λέει ο π2 (16). Κι εγώ από το Γιάννη Χάρη έμαθα το παρόν, συν τοις άλλοις… 😦

  28. Γιώργος Πρίμπας said

    (με αφορμή το σχόλιο 18)

    http://www.petitiononline.com/Agra/petition.html
    http://apolysiagra.wordpress.com

    http://typografeio.blogspot.com/2009/01/blog-post_6735.html

    http://www.aformi.gr/2011/09/%CF%80%CE%AC%CF%81%CF%84%CE%B5-%CF%80%CE%AF%CF%83%CF%89-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BB%CF%8D%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-902

    Επίτηδες διάλεξα τρεις πρόσφατες περιπτώσεις που αφορούν τη δράση και τη συμπεριφορά αριστερής τοποθέτησης ΜΜΕ (στην περίπτωση δε του Ντίνου Παλαιστίδη η Αυγή μέχρι που λογόκρινε επιστολή συνεργάτη της που τασσόταν υπέρ του απολυμένου).

    Οι εφημεριδάδες είναι μόνον επιχειρηματίες και η είδηση είναι μόνον το προϊόν τους και ως γνωστόν κανένα προϊόν δεν πωλείται χωρίς να υποστεί επεξεργασία.

  29. chequechak said

    «αν η αποψίλωση συνεχιστεί…» Ίσως χρειαστεί να ξαναγράψεις αγαπητέ Νίκο το «Μετά την αποψίλωση». Παίρνοντας τα σαβατιάτικα Νέα υπέθεσα πως ο Γιάννης Χάρης δε γύρισε ακόμη από τις διακοπές!!! Ήμουν από εκείνους που διάβαζα πρώτα το άρθρο του Γιάννη Χάρη και μετά ξεφύλιζα την υπόλοιπη εφημερίδα. Και πάντα αναρωτιόμουνα γιατί κάθε δεκαπέντε και όχι κάθε βδομάδα. Είναι ο πρώτος που μου έδωσε ερεθίσματα και από αυτόν έμαθα για την δική σου ιστοσελίδα. Ελπίζω μετά την αποψίλωση να μην αποψιλώσουν και τα «άτομα» γιατί αυτό προσπαθούν.
    Ευχαριστώ πολύ τον Γιάννη Χάρη για την προσφορά του και ελπίζω να συνεχίσει να προσφέρει.

  30. Δημήτρης Φύσσας said

    Εδώ και πολλά χρόνια, δεν εξαρτώμαι πια από ενιαίες κομματικές, ιδεολογικές, κοινωνικές ή άλλες πολιτικές / σύνολα ιδεών, παρά μόνο μόνο από βιβλία, ταινίες, τραγούδια, μπλογκ, πρόσωπα και απόψεις, συχνά αντιφατικά μεταξύ τους, συχνότερα χωρίς να συμφωνώ 100% στις κατευθύνσεις τους. Οι εξαρτήσεις μου είναι μεμονωμένες και επλεγμένες. Αν το λέτε «εκλεκτικισμός», δεν έχω αντίρρηση.

    Σ΄ ενα τέτοιο πλάισιο, τον άγνωστό μου Γιάννη Χάρη τον διαβάζω πάντα σε βιβλία, άρθρα και μεταφράσεις του (λιγότερο στο μπλογκ) και τον εκτιμώ βαθύτατα, πόσο μάλλον που τυχαίνει να συμφωνούμε και στα βασικά της γλωσσική αντίληψης. Νομίζω ότι, με την έκπτωση του «Βιβλιοδρόμιου», αυτός που θα χάσει είναι «Τα Νέα», ενώ ο Γιάννης Χάρης δεν πρόκειται να χαθεί.

    Αναζητήστε τις εξαίρετες μεταφράσεις του, που αποτελούν έμπρακτη εφαρμογή μέρους των γλωσσικών του απόψεων: κτήμα των αναγνωστών εσαεί.

  31. sarant said

    Ευχαριστώ για τα σχόλια.

    Κύριε Πρίμπα, η περίπτωση της Αυγής είναι εντελώς διαφορετική: δεν απέλυσε η ίδια κανέναν -το μόνο που μπορεί κανείς ενδεχομένως να της καταλογίσει (εγώ δεν θα συμφωνήσω) είναι ότι δεν συμπαραστάθηκε ανεπιφύλακτα σε έναν απολυμένο εργαζόμενο από έναν εκδοτικό οίκο-βιβλιοπωλείο. Ούτε είναι ακριβές ότι λογόκρινε συνεργάτη της -και στις δύο λέξεις (λογόκρινε, συνεργάτης) έχω σοβαρότατες επιφυλάξεις, επειδή όμως το αρχικό ζήτημα έχει λήξει με αμοιβαία ικανοποιητικό συμβιβασμό των δύο πλευρών κρίνω προτιμότερο να μην αναφέρω τα περιστατικά.

  32. Immortalité said

    Ένας αναγνώστης (των Νέων) λιγότερος και εδώ κάτω…

  33. Γιώργος Πρίμπας said

    Δεν γνώριζα τον κ. Χάρη ως δημοσιογράφο (ούτε τα Νέα διάβαζα και το Blog του το έμαθα με την ευκαιρία της ανάρτησης) αλλά τον είχα γνωρίσει ως μεταφραστή των έργων του Κούντερα όταν αγόρασα και πάλι «το Αστείο» γιατί δεν έβρισκα σε πια κούτα στο πατάρι έχω την έκδοση από τον εκδοτικό οίκο Κάλβος που είχα αγοράσει κάποτε ως φοιτητής). Τώρα σκέφτομαι το «Η ζωή είναι αλλού»… και μόνο ο τίτλος…
    Η έντυπη δημοσιογραφία δε(ν) μας προσφέρει τίποτα εκτός από ένα θόρυβο και μια τρομοκρατία που κρύβει [επιμελώς;] την ουσία αφού η ουσία δε(ν) βρίσκεται σε πολύπλοκες αναλύσεις (που συνήθως πέφτουν έξω και ούτε αποδίδουν τα του καίσαρος αφού δε(ν) θα πληρώσει αυτός) αλλά σε απλά ερωτήματα που δεν τίθενται παρά μόνο σε συζητήσεις με φίλους ή στο διαδίκτυο.
    Ενδεικτικά, δείτε στο άρθρο της ηλεκτρονικής έκδοσης της καθημερινής http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_2_11/09/2011_1296205 το τρίτο σχόλιο (της 23:56:53, Σεπτέμβριος 11th, 2011) (σ.σ. δεν έχω ιδέα ποιος το έστειλε)

    ΥΓ. κε Σαραντάκο, για το θέμα της απόλυσης και της ανάκλησής της δεν πρόκειται να επιμείνω σε τίποτα διότι η αναφορά δεν αποσκοπούσε στο να πάει αλλού η συζήτηση.

  34. Τάκης said

    Η κρίση ήταν μια υπέροχη ευκαιρία για κάποιους να ξεφορτωθούν όποιον δεν τους έκανε. Εξάλλου κι ο Χάρης δε φρόντιζε να σαγηνεύσει: δε λέμε να μπει στην ουρά των φιδέμπορων που μιλάνε για 70 εκατομμύρια λέξεις και για υπολογιστές που δουλεύουν με την αρχαιοελληνική, αλλά τουλάχιστο να πει ότι η γλώσσα μάς έσωσε ΩΣ έθνος, να πει ότι τα ελληνικά δε θα χαθούν ποτέ, ότι έχουν αυτό το κατιτί… Τίποτα! Κανένα γλείψιμο στους αναγνώστες, καμιά προσπάθεια να κάνει τους ελληνόφωνους να νιώθουμε λίγο σπουδαίοι.
    Τώρα πια οι εφημερίδες μπορούν να ψαρέψουν στον ωκεανό των ψώνιων που αφθονούν και που θα θεωρούσαν μέγα προνόμιο το να αρθρογραφούν σε μια εφημερίδα -έστω και τζάμπα. Μόνο που δε θα υπάρχει κάποιος που να τους διαβάζει, αν δεν προσφέρονται τζάμπα.

  35. rogerios said

    Είναι προφανές ότι όλοι εμείς, σχολιαστές κι αναγνώστες του ιστολογίου, δεν πρόκειται να χάσουμε: θα συνεχίσουμε να διαβάζουμε τον Γιάννη Χάρη από το ιστολόγιό του (κι έχοντας την κρυφή ελπίδα ότι ίσως κάποια στιγμή ανοίξει και τα σχόλια – με όποια μορφή ελέγχου τους κρίνει εκείνος πιο πρόσφορη). Αλλά, όπως και να το κάνουμε και όσο και αν εκτιμούμε τις δυνατότητες του Διαδικτύου, μια εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας παρέχει στον αρθογράφο της (ακόμη και σήμερα) βήμα μεγαλύτερης εμβέλειας: μπορούν να τον διαβάσουν άνθρωποι που δεν έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο (στη χώρα μας είναι ακόμη αρκετοί), νέοι που θα τους ήταν δύσκολο να εντοπίσουν το ιστολόγιο χωρίς υπόδειξη κ.λπ. Εδώ είναι η απώλεια: σε κάποιους δεν θα δοθεί η ευκαιρία να γνωρίσουν τα γραπτά του Γ. Χάρη.

    Και, μες στην αφέλειά μου, δεν μπορώ να μην πω πόσο μου κάνει εντύπωση ποιούς επιλέγουν να κόψουν πρώτους τα ΜΜΕ. Γιατί άραγε; Θα συνεχίσει να αρθρογραφεί στα ΝΕΑ π.χ. εκείνος ο καλός κύριος που εμφάνιζε τον Παράκελσο ως μπροστάρη στον αγώνα κατά της αστρολογίας; 🙂

  36. Εξαιρετικά επίκαιρο: Ο Σταύρος Ψυχάρης κάνει αυτοκριτική για τον ΔΟΛ:
    http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=418900

    «Το Βήμα της Κυριακής», «Τα Νέα» και τα περιοδικά του Δημοσιογραφικού μας Οργανισμού ολοκλήρωσαν ήδη τη μελέτη του προβλήματος και έχουν καταλήξει στις αποφάσεις τους, τις οποίες συντόμως θα προτείνουν στους αναγνώστες.

  37. Ein Steppenwolf said

    35:
    Αν γράφαμε όλοι μαζί μια διαμαρτυρία και την υποβάλαμε ένας-ένας στα Νέα; Εννοείται με αναφορά στους περίφημους αλχημιστἐς Αλ-Γκάλεν και Αβικέννα.

  38. Μαρία said

    Πλάκα πλάκα έπιασε τόπο εκείνο το ιμέιλ.

    About

  39. Νέο Kid στο Block said

    Να πω την αμαρτία μου ρε παιδιά αυτό το Ομηρικό <> πάντα με μπέρδευε, τώρα το χρησιμοποιεί και ο κος Ψυχάρης. Δηλαδή θα σε δαγκώσει ο καρχαρίας (αν δε ξέρεις το τρικ που λέω στο άλλο δωμάτιο) και μετά θα σου βάλει μπεταντίν και τσιροτάκι;
    Μου άρεσε ιδιαίτερα η πρώτη παράγραφος : <>
    …ειδικά ‘η διολίσθηση στις κατωφέρειες της διαφθοράς’ μου θύμισε πανεπιστημιακό/συγγραφέα που είχε πρόσφατα πιένες.

  40. Νέο Kid στο Block said

    Είπα και γω μια φορά να βάλω σωστά ελληνικά εισαγωγικά και…
    Επαναλαμβάνω λοιπόν:
    Να πω την αμαρτία μου ρε παιδιά αυτό το Ομηρικό ‘’ο τρώσας και ιάσεται’’ πάντα με μπέρδευε, τώρα το χρησιμοποιεί και ο κος Ψυχάρης. Δηλαδή θα σε δαγκώσει ο καρχαρίας (αν δε ξέρεις το τρικ που λέω στο άλλο δωμάτιο) και μετά θα σου βάλει μπεταντίν και τσιροτάκι;
    Μου άρεσε ιδιαίτερα η πρώτη παράγραφος : ‘’Η σοβούσα κρίση είναι βαθύτατα κοινωνική. Στη δημιουργία της συμβάλαμε όλοι- από τους αγρότες που εγκατέλειψαν τα κτήματά τους, ως την πολιτική ηγεσία της χώρας που αφέθηκε πολλές φορές να διολισθήσει σε κατωφέρειες της διαφθοράς.’’
    …ειδικά ‘η διολίσθηση στις κατωφέρειες της διαφθοράς’ μου θύμισε πανεπιστημιακό/συγγραφέα που είχε πρόσφατα πιένες.

  41. Μαρία said

    40 Δεν είναι ομηρικό. Το περιστατικό με τον Τήλεφο (γούγλισε) αναφερόταν στα χαμένα «Κύπρια έπη», που καλύπτουν τα της τρωικής εκστρατείας μέχρι το σημείο που αρχίζει η ομηρική Ιλιάδα.

  42. Νέο Kid στο Block said

    41. Μιλ Μερσί Μαρί! Ήξερα ότι ο τρώσας ήταν ο Αχιλλέας, οπότε έκανα τον λογικότερο συνειρμό …ημιμαθής γαρ.

  43. sarant said

    Γεια σου Μαρία!

    35-37 🙂
    36: Ευχαριστώ, μου είχε διαφύγει το άρθρο.

  44. π2 said

    Από την ψυχάρεια ανάλυση:

    Εκατοντάδες συντάκτες και συνεργάτες θα δώσουν και πάλι τη μάχη της Ενημερώσεως και θα την κερδίσουν. Μαζί με τους αναγνώστες.

    Παρά έναν και παρά κάμποσους αντιστοίχως.

  45. Ein Steppenwolf said

    43: Σοβαρά το λέω.

  46. rogerios said

    Λύκε της Στέππας (37 και 45): εγώ μέσα!

  47. sarant said

    37-45: Εννοείς να είναι στερεότυπη η διαμαρτυρία;

  48. rogerios said

    Μπορούμε βέβαια να στείλουμε και κοινό κείμενο με τις υπογραφές όλων.

  49. Ein Steppenwolf said

    46:
    Πρόταση:

    Κυρίες και κύριοι,
    πληροφορηθήκαμε ότι η εφημερίδα σας τερμάτισε τη συνεργασία της με τον Γιάννη Χάρη. Υποθέτει κανείς μεγάλη οικονομική στενότητα του εκδοτικού σας συγκροτήματος. Δυστυχώς η συγκεκριμένη επιλογή είναι ατυχής, καθώς η στήλη «Βιβλιοδρόμιο» είχε, χάρη στην ποιότητά της, υψηλή αναγνωσιμότητα. Απ’ την άλλη δεν είναι δύσκολο να βρει κανείς συντάκτες και συνεργάτες της εφημερίδας σας οι οποίοι δε θα έλειπαν από κανέναν αν απομακρύνονταν. Πριν λίγο καιρό διαβάσαμε: «
    Πέντε αιώνες μετά το 1525, αφότου ο Παράκελσος, από τους προδρόμους της σύγχρονης Χημείας, μάζεψε όλους τους γιατρούς, φαρμακοποιούς και χημικούς της βασιλείας και έβαλε φωτιά στα συγγράμματα του Γκάλεν, του Αβικένα και των άλλων πρωτοπόρων της αλχημείας […]«. Στην πρόταση αυτή σχεδόν τίποτα δεν είναι σωστό. Ο Παράκελσος ήταν ο ίδιος μεταξύ άλλων αλχημιστής, αστρολόγος και μυστικιστής. Η «βασιλεία» είναι η Βασιλεία, πόλη της Ελβετίας. Ο μυστηριώδης «Γκάλεν» (Galen στ’ αγγλικά) είναι… ο Γαληνός, Έλληνας (ή Λατίνος) γιατρός της αρχαιότητας και βεβαίως όχι αλχημιστής. Όσο για τον Αβικένα, ήταν απ’ τους πρώτους που έγραψαν αναιρέσεις της αλχημείας. Δεν είμαστε καταρχήν ενάντια στις απολύσεις. Οι κακοί συνεργάτες καλύτερα ν’ απολύονται. Και το έντυπο βελτιώνεται και οικονομία γίνεται. Η οικονομική δυσπραγία μπορεί να οδηγήσει στην απόλυση και καλών συνεργατών. Αλλά αυτοί τελευταίοι!
    Με εκτίμηση,
    ΧΧΧ

  50. Ein Steppenwolf said

    47: Ναι, αυτό εννοούσα, αλλά δεν είναι κι απαραίτητο. Μπορεί κι ο καθένας να στείλει τη δική του εκδοχή. Σημασία έχει να λάβουν στα Νέα πολλές επιστολές.

  51. Ein Steppenwolf said

    Επανάληψη:

    Κυρίες και κύριοι,
    πληροφορηθήκαμε ότι η εφημερίδα σας τερμάτισε τη συνεργασία της με τον Γιάννη Χάρη. Υποθέτει κανείς μεγάλη οικονομική στενότητα του εκδοτικού σας συγκροτήματος. Δυστυχώς η συγκεκριμένη επιλογή είναι ατυχής, καθώς η στήλη του στο “Βιβλιοδρόμιο” είχε, χάρη στην ποιότητά της, υψηλή αναγνωσιμότητα. Απ’ την άλλη δεν είναι δύσκολο να βρει κανείς συντάκτες και συνεργάτες της εφημερίδας σας οι οποίοι δε θα έλειπαν από κανέναν αν απομακρύνονταν. Πριν λίγο καιρό διαβάσαμε: “Πέντε αιώνες μετά το 1525, αφότου ο Παράκελσος, από τους προδρόμους της σύγχρονης Χημείας, μάζεψε όλους τους γιατρούς, φαρμακοποιούς και χημικούς της βασιλείας και έβαλε φωτιά στα συγγράμματα του Γκάλεν, του Αβικένα και των άλλων πρωτοπόρων της αλχημείας […]“. Στην πρόταση αυτή σχεδόν τίποτα δεν είναι σωστό. Ο Παράκελσος ήταν ο ίδιος μεταξύ άλλων αλχημιστής, αστρολόγος και μυστικιστής. Η “βασιλεία” είναι η Βασιλεία, πόλη της Ελβετίας. Ο μυστηριώδης “Γκάλεν” (Galen στ’ αγγλικά) είναι… ο Γαληνός, Έλληνας (ή Λατίνος) γιατρός της αρχαιότητας και βεβαίως όχι αλχημιστής. Όσο για τον Αβικένα, ήταν απ’ τους πρώτους που έγραψαν αναιρέσεις της αλχημείας. Δεν είμαστε καταρχήν ενάντια στις απολύσεις. Οι κακοί συνεργάτες καλύτερα ν’ απολύονται. Και το έντυπο βελτιώνεται και οικονομία γίνεται. Η οικονομική δυσπραγία μπορεί να οδηγήσει στην απόλυση και καλών συνεργατών. Αλλά αυτοί τελευταίοι!
    Με εκτίμηση,
    ΧΧΧ

  52. rogerios said

    @49: Μια χαρά είναι το κείμενο!

    [για τον Γαληνό θα μπορούσαμε ίσως να αφαιρέσουμε το «(ή Λατίνος)». Ενδεχομένως «Έλληνας γιατρός της ρωμαϊκής αρχαιότητας/ περιόδου» ή κάτι καλύτερο].

  53. Ein Steppenwolf said

    52: Συμφωνώ.

  54. sarant said

    Δεν ξέρω, δεν αισθάνομαι άνετα να υποδείξω «μην απολύετε τον τάδε, απολύστε αυτόν» 😦
    όσο κι αν ξέρω ότι δεν θα με πάρουν υπόψη τους.

    Θα προτιμούσα να περιοριστούμε στη διαμαρτυρία για τη διακοπή της συνεργασίας με τον ΓΧ ή να έχουμε μια πιο γενικόλογη αναφορά.

  55. Μαρία said

    51 Λύκε, να διαμαρτυρηθούμε είπαμε για την απόλυση του Χάρη όχι να υποδείξουμε στο Λαμπράκη ποιους και πότε θα απολύει.

  56. Μαρία said

    54 Συμπέσαμε.

  57. Ein Steppenwolf said

    54, 55: Θα θέλατε να κάνετε κάποια συγκεκριμένη αντιπρόταση;

  58. Νέο Kid στο Block said

    Αγαπητέ Λύκε, μ’ όλη την εκτίμηση που σου έχω σαν εκλεκτό σχολιαστή, επέτρεψέ μου να πω ότι η επιστολή που προτείνεις είναι τουλάχιστον άκομψη.
    Δηλαδή, προτείνει μια αντί-απόλυση συγκεκριμένου δημοσιογράφου (γιατί να μην αναφερθεί και το όνομά του; καλύτερη φωτογραφία δεν γίνεται εξάλλου) και όχι την άρση της απόλυσης του κυρίου Χάρη.
    Επί της ουσίας για το άρθρο για Γαληνό και τα ρέστα, ασφαλώς έχεις απόλυτο δίκιο, αλλά να ζητήσουμε το ‘’κρεμάστε τον αδελφό μου τον ψεύτη…’’ δεν είναι πρέπον νομίζω.
    Επίσης , μήπως πρέπει να ρωτηθεί και ο ‘παθών’ (αν αισθάνεται παθών δηλαδή) σχετικά;
    Παρακαλώ ,μη πάρεις προσωπικά το σχόλιο αυτό ,ούτε σαν υπόδειξη, αλλά απλά σαν πρόταση . Θα μπορούσε ας πούμε, να φύγει όλη η ‘φωτογραφία’ και να μπει κάτι σαν ‘’έχουμε δημοσιογραφικά δείγματα πολύ χαμηλής ποιότητας από άλλους…’’
    Να σημειώσω κλείνοντας ότι ουδεμία γνωριμία ή άλλη σχέση έχω με κάποιον από τους εμπλεκομένους .

  59. Νέο Kid στο Block said

    ΟΥΠΣ!! Συνέπεσα με Σαράντ και Μαρία.

  60. @49, 51: Λύκε της Στέππας, αν κατάλαβα καλά, τολμάς να ειρωνεύεσαι τον διαπρεπή ερευνητή της εκπαίδευσης, συγγραφέα, αναλυτή κτλ κτλ κτλ; Τη Δευτέρα με τον κηδεμόνα σου.

  61. Ein Steppenwolf said

    58: Θα ήθελες μήπως να επαναδιατυπώσεις ολόκληρη την επιστολή σύμφωνα με τις προτάσεις σου;

  62. sarant said

    Σκεφτηκα το εξής, αλλά βέβαια δεν είμαι απόλυτος:
    Κύριε Διευθυντά

    Διάβασα με έκπληξη ότι η εφημερίδα σας αποφάσισε να τερματίσει τη συνεργασία της με τον Γιάννη Η. Χάρη. Καταλαβαίνω βέβαια ότι οι καιροί είναι δύσκολοι και ότι το μοντέλο που ακολουθούσαν τα τελευταία χρόνια οι περισσότερες «μεγάλες» εφημερίδες δεν είναι βιώσιμο, αλλά είναι παράδοξο οι περικοπές να αρχίζουν από τις καλύτερες πένες της εφημερίδας, πολύ περισσότερο αν σκεφτούμε ότι πρόσφατα η στήλη του Γ. Χάρη έγινε εβδομαδιαία από δισεβδομαδιαία, δηλαδή διπλασιάστηκε η συχνότητά της σε αναγνώριση της μεγάλης αναγνωσιμότητάς της. Είμαι βέβαιος ότι δεν είμαι ο μόνος που αγόραζε τα σαββατιάτικα Νέα κυρίως για τον Χάρη και που άνοιγε την εφημερίδα κατευθείαν στη σελίδα του. Η ενέργεια αυτή έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την πρόσφατη διακήρυξη του κ. Ψυχάρη, ο οποίος έκανε αυτοκριτική (πόσο ειλικρινή τάχα;) για το μοντέλο των αφειδών προσφορών και της υποβάθμισης του περιεχομένου της εφημερίδας –με τη διακοπή της συνεργασίας του Γιάννη Χάρη, τα σαββατιάτικα Νέα κάνουν ένα ακόμα βήμα στο να αποτελούν απλώς το περιτύλιγμα των βιβλίων και δίσκων που προσφέρονται προς άγραν αγοραστών.

  63. Επί της ουσίας τώρα, και χωρίς να θέλω να ψέξω τον Λύκο, νομίζω κι εγώ ότι τέτοιου είδους επιστολές είναι αφενός μάταιες και αφετέρου μάταιες. Αν δεν μας αρέσουν οι ανοησίες που γράφει ο κάθε Προβατάς, τότε απλώς σταματάμε να διαβάζουμε Τα Νέα ή όποιαν άλλη φυλλάδα τις δημοσιεύει. Κι αν πληθύνουμε αρκετά εμείς που σταματήσαμε πια να διαβάζουμε ΔΟΛιο τύπο, τότε ίσως οι έγκυρες εφημερίδες του Συγκροτήματος να πεθάνουν από φυσικό θάνατο.

  64. Ein Steppenwolf said

    Ξανά:
    Κυρίες και κύριοι,
    πληροφορηθήκαμε ότι η εφημερίδα σας τερμάτισε τη συνεργασία της με τον Γιάννη Χάρη. Υποθέτει κανείς μεγάλη οικονομική στενότητα του εκδοτικού σας συγκροτήματος. Δυστυχώς η συγκεκριμένη επιλογή είναι ατυχής και δυσεξήγητη, καθώς η στήλη του στο “Βιβλιοδρόμιο” είχε, χάρη στην ποιότητά της, υψηλή αναγνωσιμότητα, ενώ δεν λείπουν δημοσιογραφικά δείγματα πολύ χαμηλής ποιότητας από άλλους, στα οποία για λόγους κομψότητας αποφεύγουμε ν’ αναφερθούμε. Δεν είμαστε καταρχήν ενάντια στις απολύσεις κακών συνεργατών, αφού και το έντυπο βελτιώνεται και οικονομία γίνεται. Η οικονομική δυσπραγία μπορεί να οδηγήσει δυστυχώς στην απόλυση και καλών συνεργατών. Αλλά αυτοί τελευταίοι!
    Με εκτίμηση,
    ΧΧΧ

  65. Νέο Kid στο Block said

    62. Προσυπογράφω! (Ίσως μόνο να πρέπει να βγουν τα εισαγωγικά από το ‘’μεγάλες’’ , αν και όπως χρησιμοποιούνται ‘’ευρέως’’:-) τελευταία ,μπορεί να μη καταλάβουν την ειρωνεία)

  66. Ein Steppenwolf said

    62: Πολύ ωραιότερο απ’ το δικό μου!

  67. Cadmian said

    #63: Συμφωνώ και επαυξάνω. Χίλιες φορές να διαβάζω την στήλη του Κου Χάρη σε ένα αξιόλογο έντυπο, παρά σε οποιαδήποτε από τις τωρινές «μεγάλες» εφημερίδες.

    Στην τελική, τα συγκροτήματα των ΜΜΕ φαίνεται να έχουν ήδη προδιαγράψει τη μοίρα τους. Κάποιος δε, θα μπορούσε να ισχυριστεί πως επίτηδες οδηγούν τα έντυπα τους σε αυτή την πορεία. Ας πέσουν λοιπόν, κι ας δημιουργηθεί -επιτέλους- κάτι καινούργιο.

  68. Δημήτρης said

    Ευτυχως γλτώσαμε από αυτόν τον χούλιγκαν της γλώσσας, τον Γ. Χάρη. Σιγά μην κλαίμε για τον Χάρη τώρα, έλεος δηλαδή. Το μόνο που έκανε ο άνθρωπος είναι να απαντάει στον Μπαμπινιώτη τόσες φορές μέχρι που να έμπλεκε τα μπούτια του. Κοίταζε να το παίξει «προοδευτικός» έχοντας ως πάτημα (και) τη γλώσσα. Μέγας ιδεολόγος της γλώσσας, εμπαθής όσο δεν πάει, ειρωνικός με λάθη που κάνουν στη γλώσσα συμπολίτες του( το ωραίο είναι ότι καταδικάζει τους λαθοθήρες και αυτός συμπεριφέρεται χειρότερα!), τρομερά κολλήματα εν ολίγοις ο άνθρωπος. Δεν ταυτίζεται, ρε Χάρη και κάθε Χάρη, η παιδεία και η γλώσσα με καμιά ιδεολογία οποιασδήποτε απόχρωσης. Σας σιχαθήκαμε πια! Όξωωωωω ρεεεεε!

  69. qq said

    Εγώ πάλι νομίζω τέτοιες κινήσεις πιο πολύ τον ζημιώνουν τον Γ.Χ. παρά τον βοηθούν. Εγώ δεν γνωρίζω τον Χ. Και όσες πολύ λίγες φορές διάβασα τα Νέα, μάλλον θα έπεσα σε μέρες που δεν δημοσίευε. Αν είναι πράγματι άξιος, θα βρει αλλού δουλειά, ή θα τον ανακαλέσει η εφημερίδα όταν πάρει πάλι τα πάνω της. Αυτές οι κινήσεις που προσπαθείτε όμως του φράζουν τον ορίζοντα, ίσως πάλι να σφάλω. Μια εφημερίδα είναι κυρίως εμπορικό προϊόν, και σαν τέτοιο υπόκειται στους κανόνες της αγοράς. Δηλαδή να προσελκύει αναγνώστες. Αναγνώστες όχι μόνο για το δικό του κουτάκι, αλλά για όλη την ύλη. Νομίζω παρασύρεστε από την ιδιότητα σας και το πάθος σας για τα γλωσσικά θέματα. Εγώ που δεν είναι της γλώσσας λέω, ότι τα γραπτά του είχαν κάποια επιστημοσύνη, που ήταν πολύ βαρετή για τους αναγνώστες. Αμφιβάλλω αν τη στήλη του διάβαζε ο απλώς κόσμος, πέρα των φιλολόγων που είναι κάποιας περασμένης υλικίας και καθηγητές των ελληνικών στα γυμνάσια, όπως θέλετε να το παρουσιάζετε. Σε άλλες παλαιότερες εποχές είχε το ΔΟΛ τη πολυτέλεια να πουλά κουλτούρα, τώρα στενεύουν αυτά. Υποθέτω σαν ξακουστή εταιρία έχει κάνει μια έρευνα αγοράς.

  70. aerosol said

    Λυπάμαι πολύ για τη διακοπή της συνεργασίας του Γ.Χάρη με τα Νέα. Έχω την χαρά να τον απολαμβάνω στο μπλογκ του, οπότε δεν το αντιλήφθηκα. Ελπίζω να βρει νέες διόδους έκφρασης -και πηγές εσόδων.

    Όσο για την εφημερίδα, δεν λυπάμαι την κατάντια της. Ο ελλ. τύπος τρέχει στην κατηφόρα εδώ και πολλά χρόνια χωρίς, καν, να αντιλαμβάνεται σε ποιο αιώνα βρίσκεται. Αν οι υπεύθυνοι δεν το γνωρίζουν τότε είναι πιο ανόητοι κι απ’ όσο πίστευα. Πάντως, όταν αυτό που προσφέρεις το καταντάς ένα σκέτο προϊόν μαζικής παραγωγής (και μάλιστα κακής ποιότητας) δεν είναι να εκπλήσσεσαι που οι «πελάτες» σου θα το βρουν αλλού καλύτερο. Όποιο έντυπο προτιμά τις κακές πένες φιλόδοξων επίκουρων καθηγητών -πρόθυμων να προπαγανδίσουν ό,τι ζητηθεί…- από ανθρώπους σαν τον Γ.Χάρη, είναι άξιο της τύχης του.

  71. Δημήτρης said

    Καλά, τώρα διάβασα τα σχόλια και δεν μπορώ να αντέξω τους οδυρμούς! Κοντεύω να πεθάνω! Διάβασα και αυτόν τον σύνδεσμο που προτείνει η Μαρία, όπου ένας φίλος απαντά στον Γ. Χάρη και χάρηκα πολύ. Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που καταλαβαίνουν και νοιάζονται για τη γλώσσα, βάζοντας στην άκρη τα πρόσωπα. Δυστυχώς ο φίλος έπεσε σε περίπτωση όμως -είναι το απωθημένο του ο Μπαμπινιώτης, γι αυτό και ασχολήθηκε, αφορμή έψαχνε!

  72. tamistas said

    Το ύφος του κ. Δημήτρη είναι εξόχως χουλιγκανικό. Όχι και χούλιγκαν ο Χάρης. Αν και οι μπαμπινιωτικές ανοησίες μερικές φορές σε σπρώχνουν να γίνεις χούλιγκαν, κ. Δημήτρη.
    Διάβαζα ανελλιπώς τον Χάρη, αν και δεν είμαι ούτε φιλόλογος περασμένης ηλικίας, ούτε καθηγητής ελληνικών στα γυμνάσια, του πρακτικού ήμουνα. Και η γλώσσα, πάντα έλεγα, του πρακτικού – όχι του κλασσικού – είναι. Όπως τουλάχιστον εγώ, όχι ο/η κ. Qq, το αντιλαμβάνομαι.

  73. qq said

    Κι άλλος παρασυρμένος. Τι στιγμή που έχεις άποψη τις κατά Μ. ανοησίες να τις λες ανοησίες, η κρίση σου είναι αμερόληπτη. Εγώ αντιπροτείνω, να μαζευτείτε όλοι να κάνετε ένα φανκλάμπ. Με το σεβαστώ ποσό που θα μαζέψετε να γίνετε σπόνσορας και να ενισχύσετε την εφημερίδα. Μόνο έτσι θα καταφέρετε κάτι.

  74. Μπάμπης said

    Είχα ψωνίσει γώπες και τσιππούρες από το ιχθυοπωλείο δίπλα από το κτήριο όπου εργάζομαι. Παρεμπιπτόντως είχα αγοράσει και ρωδάκινα από ένα πλανόδιο αγώρι. Εκείνη τη στιγμή άνοιξα το έξυπνο κινητό μου για να δω τα μηνύματά μου. Τότε πρόσεξα ότι ένας φίλος μού τιττύβισε στο twitter την είδησι της απολύσεως του διορθωτή δοκιμίων, του κυρίου Χάρη. Θεωρώ πως κάποιοι μουλλωχτοί παρουσιάζουν τις απολύσεις ως απότοκο της κρίσης, ενώ στην πραγματικότητα απαλλάσσονται από ανεπιθύμητους. Ωστόσο θα συνεχίσω να υποστηρίζω πως η αρθρογραφία που αφορά στη γλώσσα είναι απαραίτητη, πόσω μάλλον όταν προέρχεται από ένα ατόφυο δημοτικιστή. Ας είναι! Τα ΝΕΑ θα χάσουν! Εγώ δεν είμαι κουττός ώστε να δίνω το εύρο μου για μια εφημερίδα δίχως αξιόλογους συνεργάτες, πόσω μάλλον τώρα που μπορώ να έχω την έγγραμμη αρθρογραφία του από το ιστολόγιό του στο κινητό μου.

  75. sarant said

    Ξεχάσατε να τραυήξετε μια φωτογραφία με το κινητό σας, όμως!

  76. Δημήτρης said

    72: Ο Μπαμπινιώτης είναι κι ο πρώτος μάγκας στην ανάλυση της Ελληνικής -τον παραδέχομαι. Δεν πιάστηκε ποτέ από την καραμέλα της ιδεολογίας, δεν απέρριψε ούτε ένα λόγιο στοιχείο σε αντίθεση με τον κάθε Χάρη που νιώθει τύψεις να χρησιμοποιήσει μια γενική σε -έως ή μια δοτική, μην τυχόν και τον πουν αρχαιομανή. Ο Μπαμπινιώτης είναι απ’ τους πραγματικά λίγους που στάθηκαν έντιμα και επιστημονικά απέναντι στην ελληνική γλώσσα και την διπλή παράδοσή της αφήνοντας στην άκρη τις εμμονές. Μ’ αυτόν τον τρόπο ενίσχυσε τη διδασκαλία της δημοτικής, έδειξε έμπρακτα σε όλους ότι η εκμάθηση αρχαίων ελληνικών δεν είναι χαμένος κόπος και αντικείμενο των εθνικιστών.

    Ο κ. Χάρης μια ζωή δεν κάνει τίποτα άλλο από το να αναπαράγει θέσεις επιστημόνων του Α.Π.Θ. -όχι όλους, κάτι «προοδευτικούς» σαν και εκείνον, όπως κάτι Μαρωνίτηδες π.χ., ο οποίος στα 75 απαφάσισε να το παίξει λίγο γλωσσολόγος και πρόσφατα το παίζει και λίγο από νεοελληνιστής. Εν τω μεταξύ έχει μεγαλύτερο θράσος από επιστήμονες γλωσσολόγους, Έχει εγκαλέσει τον Μπαμπινιώτη καμιά 50αριά φορές, έχει φάει σε όλες το κεφάλι του και συνεχίζει απτόητος. Δεν τους έχει ανάγκη η ελληνική γλώσσα αυτούς τους «προοδευτικούς Κριαράδες».

  77. Δημήτρης said

    75-76
    Μάυρα μεσάνυχτα έχετε απο ετυμολογία και τα προβλήματά της. Μην συνεχίζετε γιατί εκτίθεστε. Εσείς ασχοληθείτε με το τι λέει ο Γεωργιάδης και ο Κουνάδης! Χα, χα, χα!

  78. sarant said

    77: Έχεις δίκιο, ο σχολιαστής του 76 έχει όντως μαύρα μεσάνυχτα!

  79. qq said

    Εμένα αυτές οι αντιπαραθέσεις με τον Μπαμπινιώτης με αφήνουν παγερά αδιάφορο. Διάβασες μια κριτική, είναι σαν διάβασες όλες. Παλιό το κόλπο. Διαλέγεις έναν άξιο αντίπαλο κοινής εκτίμησης και σιγά-σιγά προσπαθείς να αναμετρηθείς, όχι για να μειώσεις την αξία του, αλλά κυρίως για να αναδείξεις τη δικιά σου. Αν πάλι καταφέρεις την ταπείνωση του, τότε θεωρείτε νίκη δική σου, κακώς κατά την άποψη μου. Διότι χαμένοw είναι κυρίως ο ίδιος.

  80. ein Steppenwolf said

    69:
    Μια εφημερίδα είναι κυρίως εμπορικό προϊόν, και σαν τέτοιο υπόκειται στους κανόνες της αγοράς. Δηλαδή να προσελκύει αναγνώστες. […] Αμφιβάλλω αν τη στήλη του διάβαζε ο απλώς κόσμος, […] . Σε άλλες παλαιότερες εποχές είχε το ΔΟΛ τη πολυτέλεια να πουλά κουλτούρα, τώρα στενεύουν αυτά. Υποθέτω σαν ξακουστή εταιρία έχει κάνει μια έρευνα αγοράς.
    Αμφιβάλλω άγρια για την έρευνα αγοράς. Φαντάζομαι το εξής σκηνικό:
    Στρατηγός: Χανόμαστε, μειώστε τις δαπάνες.
    Συνταγματάρχης: Τι να κόψουμε, τι να κόψουμε; Τ’ αθλητικά; Α, το «Βιβλιοδρόμιο», που δεν το διαβάζει κανένας.
    Λοχαγός: Κόψ’ ένα δεκασέλιδο απ’ το «Βιβλιοδρόμιο».
    Λοχίας: Γιάννη, δε βγαίνουμε. Κοίτα: αν κόψω εσένα, βγαίνει το «Βιβλιοδρόμιο» ακριβώς έξι σελίδες, όσο το θέλουνε δηλαδή. Αν αφήσω εσένα και κόψω τον Χ, θα βγει εξήμισι και θα πρέπει να κόψω και την Υ για να κατέβει στις έξι. Εναλλακτικά θα πρέπει να φύγει ο Ψ. Εσύ όμως έχεις και την άλλη δουλειά, ο Ψ δεν την έχει. Καταλαβαίνεις;

    63:
    Αυτό έχει ξανασυμβεί:
    Ομολογώ πως δεν έχω καταλάβει πως λειτουργούν (επαγγελματικά) αυτοί που προκαλούν παραιτήσεις. Η πρώτη φορά που με εξανάγκασαν σε παραίτηση (από τα «Επίκαιρα») είχε σαν αποτέλεσμα το κλείσιμο του περιοδικού. (Μη θεωρηθεί υπερβολή: υπάρχουν νούμερα. Στο επόμενο τεύχος μετά την ανακοίνωση της αποχώρησής μου, η κυκλοφορία έπεσε από 42.000 φύλλα σε 22 – και δεν ανέκαμψε. Έξη μήνες μετά ανεστάλη η έκδοση).
    Το σενάριο το ξανάζησα (όχι τόσο άγριο) και ποτέ δεν κατάλαβα γιατί ένας εκδότης προτιμάει να χάσει, παρά να δυσαρεστήσει κάποιον…
    Νίκος Δήμου

    Οικοδεσπότη, Ρογήρε, Μαρία, Παιδίον Νέον, λοιποί συσχολιαστές, τι κάνουμε τελικά; Προσυπογράφουμε την επιστολή του οικοδεσπότη;

  81. Δημήτρης said

    Ο Ελύτης ήξερε τις θέσεις του διορθωτή του για την ελληνική γλώσσα;

  82. qq said

    Παλιά όταν έβγαινε ο Ταχυδρόμος, το ΔΟΛ δημοσίευε συχνά έρευνες αγοράς. Εγώ τις διάβαζα με ενδιαφέρων, διότι έλεγε το προφίλ του αναγνώστη που τους διαβάζει ήταν από τα πιο τρανταχτά, και καμάρι μου που ανήκα στην αφρόκρεμα. Από τότε θα ξέπεσαν και οι αναγνώστες.

  83. Γεώργιος Ἰακ. Γεωργάνας said

    Ἡ λέξη «ἀποψίλωση» μοῦ φαίνεται ὅλως ἀκατάλληλη γιὰ νὰ ἀποδώσει αὐτὸ ποὺ φαίνεται νὰ θέλει νὰ ‘πεῖ ὁ οἰκοδεσποτης καὶ οἱ πλεῖστοι τῶν σχολιαστῶν … Μπορεῖ, ὅμως, καὶ νὰ κάνω λάθος, γλωσσικὸ μπλὸγκ εἶναι, δῶστε καμμιὰ παραπομπή …

  84. @81: Όχι, μάλλον δεν τις ήξερε, από σένα περίμενε να τις μάθει.

  85. sarant said

    80: Στέλνουμε ατομικά, μάλλον.

  86. Μπουκανιέρος said

    Πάντως, Νίκο, νομίζω ότι ο μόνιμος απεσταλμένος της Βαβυλώνας αποδεικνύει, πολύ περισσότερο απ’ όλα τα καλά λόγια που γράφτηκαν παραπάνω, πόσο πετυχημένα στάθηκαν τα κείμενα του Χάρη.

  87. Δημήτρης said

    Ήξερε δηλαδή ο Ελύτης πως ο διορθωτής του θεωρεί τα αρχαία ελληνικά περίπου ξένη γλώσσα; Μπράααααβο!

  88. Γιώργος Πρίμπας said

    ο κ. Χάρης έχει πρώτο-πρώτο στο blog του στα προτεινόμενα link αυτό του επίσημου site του κορυφαίου μουσικού Γιάννη Χρήστου.
    Είχα καιρό να μπω στο συγκεκριμένο site…
    Επειδή, όμως, είδα πως απαιτεί πιστωτική κάρτα (και ενσυνείδητα δεν έβγαλα ποτέ μου) αν κάποιος έχει (πιστωτική κάρτα) και έχει υπόλοιπο μπορεί να στείλει την προσφορά του…

  89. Πέτρος said

    Απολύθηκε ο Γιάννης Χάρης, ενώ στον ΔΟΛ μένει ο Γκαζμέντ Καπλάνι, ο οποίος ως γνωστόν είναι Αλβανός. Δηλαδή ένας Έλληνας έμεινε άνεργος κι ένας Αλβανός μισθοδοτείται από Έλληνες. Ας μου πει κάποιος: είναι αξιότερος ένας Αλβανός που παρουσιάζει κάθε Κυριακή στο Βήμα Έλληνες του εξωτερικού από έναν Έλληνα που γράφοντας στα ΝΕΑ μάς δίδασκε γλώσσα και ποιούσε ήθος; Εμείς οι Έλληνες πρέπει σιγά σιγά να τα μαζεύουμε και να φεύγουμε;

  90. sarant said

    89: Ειδικά στις εφημερίδες δεν νομίζω ότι είναι πολλοί οι Αλβανοί (και γενικά οι αλλοδαποί) συντάκτες -μάλλον μετρημένοι στα δάχτυλα. Προσέξτε όμως με τα ξενόφοβα μηνύματά σας, διότι αν εφαρμοστεί η αμοιβαιότητα θα την πληρώσουν τόσοι και τόσοι άξιοι Έλληνες που δουλεύουν έξω -τόσο σε εφημερίδες και ΜΜΕ του εξωτερικού όσο και επιστήμονες κτλ.

  91. sarant said

    88: Κάτι δεν καταλάβατε, κύριε Πρίμπα. Απλώς φαίνεται ότι ο ιστότοπος του Γιάννη Χρήστου έπαψε να λειτουργεί και το σχετικό όνομα είναι προς πώληση -ο ΓΧάρης έτσι κι αλλιώς δεν έχει καμιά ανάμιξη με αυτό.

  92. Πέτρος said

    Οι Έλληνες επιστήμονες στο εξωτερικό δεν έχουν πάει περνώντας λαθραία τα σύνορα, κύριε Σαραντάκε…

  93. Γιώργος Πρίμπας said

    (91:) !?!?

  94. Καλά τόπε ο Μπουκανιέρος.

  95. π2 said

    Περίεργο, σε άλλη ανάρτηση περίμενα τους νέους επισκέπτες.

  96. sarant said

    93: Τι σχέση έχει ο κ. Χάρης με την πιστωτική σας κάρτα και με τον ιστότοπο του Γ. Χρήστου;

  97. sarant said

    92: Τι σημασία έχει, αν κάποιος το 1991 πέρασε λαθραία τα σύνορα; Σήμερα δεν έχει χαρτιά; Δεν πληρώνει φόρους σε αντίθεση με πολλούς ημεδαπούς;

  98. physicist said

    @92. Συμπληρώνοντας το Νίκο (δεν είμαι δικηγόρος του ούτε το έχει ανάγκη): αν η νοοτροπία «πρώτα οι δικοί μας» επικρατήσει πέρα ως πέρα στο εξωτερικό, τότε τους πολλούς, νόμιμους Έλληνες και άλλους ξένους εκεί, θα τους φάει η μαρμάγκα. Όχι ότι δεν υπάρχει αυτή η νοοτροπία, έννοια σου, αλλά παλεύεται, γιατί στην τελική επιβιώνει η υγιής στάση ότι άμα ο άλλος είναι καλός, θα ωφεληθούν όλοι. Και η κοινωνία στην οποία ζει θα κερδίσει αλλά και ο ίδιος/η ίδια θα νοιώσει καλοδεχούμενος και θα ενταχθεί σ’ αυτή. Αλλιώς θα έχεις γκέτο που θα τα ‘χεις φτιάξει ο ίδιος.

  99. Γιώργος Πρίμπας said

    (Σχόλιο 96)
    Από ότι καταλαβαίνω ο κ. Χάρης εκτιμά ένα μουσικό τον οποίο από το 1981 (που άρχισα να γνωρίζω το έργο του) τον θεωρώ ως μια τεράστια μορφή της μουσικής.
    Όταν μπαίνω σε ένα ιστολόγιο, που δεν έχω μπει στο παρελθόν, ρίχνω και μια ματιά στα ιστολόγια τα οποία θεωρεί σημαντικά ο κάτοχος.
    Κε Σαραντάκο, ζούμε σε μια χώρα που τα πάντα είναι για ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ και όταν κτυπώντας στο link με έβγαλε στη σελίδα που ανέφερε την πώληση όπου μου πρότεινε να προσφέρω ένα ποσό και να επιλέξω και τρόπο πληρωμής, ε… κάπως μου φάνηκε!
    Προφανώς και αυτό δεν είχε να κάνει με τον κ. Χάρη αλλά με τη συγκεκριμένη σελίδα! Το σχόλιο είχε σαφώς συμβολικό χαρακτήρα και αν υπάρχει κίνδυνος να παρεξηγείται ας διαγραφεί.

  100. Πέτρος said

    Καλύτερα να έρθουν οι αξιόλογοι δικοί μας από το εξωτερικό. Να σταματήσει το brain drain. Τόσα μυαλά που διαπρέπουν έξω, αν γυρίσουν, θα κάνουν την Ελλάδα Μεγάλη.

  101. physicist said

    @100. Με συγχωρείς, Πέτρο, αλλά ο καθένας μία φορά ζει, μία φορά έχει οικογένεια και μία φορά κάνει καριέρα. Και δεν έχει καμία όρεξη να τον φάνε τα σκυλιά ή να πέσει ηρωικώς — έχει και ο πατριωτισμός τα όριά του.

  102. Έχει δίκιο ο κύριος Πέτρος στο 92#, οι Έλληνες μετανάστευσαν νόμιμα και συνταγμένα, με στολές και πηλήκια όπως οι πρόσκοποι.
    Απλά δεν είχε ενημερώσει κανείς τον ντόπιο πληθυσμό ότι ήμασταν νόμιμοι, για αυτό και υπήρξαν κάποιες μικρές παρεξηγήσεις.

    Για παράδειγμα η κου-κλούξ-κλάν που κυνηγούσε τους Έλληνες –νόμιμους- μετανάστες, οι ταμπέλες σε εστιατόρια στην Καλιφόρνια που έγραφαν:
    « Αμιγές αμερικανικό. Όχι ποντίκια. Όχι Έλληνες» (νόμιμους πάντα ).
    Εντάξει στα ερωτικά ήταν λίγο παράξενοι:
    «αν μια ‘λευκή’ γυναίκα παντρευόταν με Έλληνα, μπορούσε να μετακομίσει μαζί του στην Greek Town, όμως το ζευγάρι δεν μπορούσε να μετακινηθεί στο ‘λευκό’ τμήμα της πόλης»
    http://www.amra.gr/forum/index.php?topic=1572.0;wap2

    Το πογκρόμ ενάντια στους Έλληνες της Όμαχα θα ήταν καμιά μικροπαρεξήγηση, ενώ
    Για τις περιπτώσεις που «τα δικαστήρια αρνήθηκαν να δώσουν την αμερικανική υπηκοότητα σε Έλληνες, αποφαινόμενα ότι αυτοί ανήκαν στην κίτρινη φυλή», προφανώς κάποιο λάθος θα είχε γίνει.
    http://www.iospress.gr/ios2000/ios20000702b.htm

    Και στο Τορόντο του Καναδά κάποια παρεξήγηση θα έγινε που κάψανε τα Ελληνικά καταστήματα και λιντσάρανε τους –νόμιμους βέβαια- Έλληνες μετανάστες.

    Εντάξει μωρέ, ένα μικρό πογκρομάκι, λίγο σπρώξιμο, θα έπεσε και κάνα τσιγάρο, δεν θέλει πολύ να γίνει το ατύχημα.

    Στην Αυστραλία πάλι, μας έλεγαν Dago γιατί μας αγαπούσαν που ήμασταν νόμιμοι.
    Τα πογκρόμ εκεί ενάντια στους Έλληνες και αυτά οφείλονταν σε παρεξήγηση.
    Μάλλον Σκοπιανός θα ήταν αυτός ο υφυπουργός Προεδρίας του Κουίσλαντ, ο Τόμας Άρθουρ Φέρι που είπε:

    « Οι Έλληνες της βόρειας Κουϊσλάνδης», γράφει, «είναι γενικά ανεπιθύμητοι και δεν αποτελούν καλούς εποίκους.(…)
    Κοινωνικά και οικονομικά, αυτός ο τύπος μετανάστη συνιστά απειλή για την κοινότητα στην οποία εγκαθίσταται, και θα ήταν προς όφελος της Πολιτείας αν η είσοδός του απαγορευόταν ολοσχερώς. »

    Εντάξει και αν υπήρχαν τότε κάποιοι ελάχιστοι παράνομοι Έλληνες μετανάστες, τώρα πια είμαστε υπόδειγμα του νόμιμου μετανάστη.
    http://www.actionnemesis.com/v2/index.php?option=com_content&task=view&id=597&Itemid=81

    Το ίδιο και στην Γερμανία όπου τα πρώτα χρόνια είχαν τους –νόμιμους πάντα- Έλληνες μετανάστες κλεισμένους σε σπίτια και σε παράγκες δίπλα στον χώρο εργασίας γιατί τους αγαπούσαν.
    Ακόμα και σήμερα οι ακροδεξιοί στην Γερμανία εκφράζουν την αγάπη τους προς τους Έλληνες μετανάστες με το παραδοσιακό Γερμανικό έθιμο της ρίψης βόμβας μολότοφ, ή του ξυλοδαρμού.

    Παντού οι Έλληνες ήταν αγαπητοί, πχ στην Σουηδία η γνωστότατη Ελληνικής καταγωγής δημοσιογράφος έγραψε μέχρι και βιβλίο περιγράφοντας την αγάπη των Σουηδών προς τους Έλληνες –νόμιμους- μετανάστες.
    http://www.books.gr/ViewShopProduct.aspx?Id=41680

    Πραγματικά ακόμα και σήμερα, είναι συγκινητικό πόσο μας αγαπάνε όλοι.

  103. physicist said

    @102. Και κατά των Ιρλανδών και Ιταλών (Καθολικοί γαρ) υπήρχαν διακρίσεις στις ΗΠΑ, και κατά των Εβραίων (ανθεβραϊκές ποσοστώσεις στα Πανεπιστήμια), και πολλά άλλα. Και πάνε μετά αυτά αμφίδρομα, φέρνει π.χ. η νεαρή Τουρκάλα στο σπίτι το φίλο της το Γερμανό και γίνεται σαματάς μεγάλος, όχι πάντα βέβαια αλλά συχνά. Σε κάθε περίπτωση, τα πράγματα δεν είναι μαύρα, αντιθέτως: ειδικά στη Γερμανία, όπου φοριέται πολύ η θεωρία της αδυναμίας των Τούρκων να ενταχθούν, οι αριθμοί σχετικά με τη συμμετοχή νεαρών Τούρκων στο μέηνστρημ δείχνουν πολύ καλά σημάδια. Και όπως λέει και η λογική, δώσε εσύ το χέρι και μπορεί να στο δώσει κι ο άλλος. Ή, αν το κάνει πρώτος εκείνος, μην τον απορρίπτεις επειδή είναι ξένος. Βασικά πράγματα, δεν θέλει και πολύ μυαλό να τα δει κανείς.

  104. Όου γιές.
    Στο άρθρο του Ιού που έβαλα πιο πάνω, περιγράφει πως πχ οι Ιρλανδοί μετανάστες έγιναν «λευκοί»
    http://www.iospress.gr/ios2000/ios20000702a.htm

  105. # 99, για το σάιτ για τον Γιάννη Χρήστου: λυπάμαι πολύ, ούτε ξέρω πότε εξαφανίστηκε…

  106. Ein Steppenwolf said

    Βρωμοέλληνες, Ντοκυμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου, απ’την εκπομπή «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα».
    Με αφορμή την απαγόρευση της κυκλοφορίας των Αλβανών μετά την δύση του ηλίου απ’τον κοινοτάρχη του χωριού Παλαιό Κεραμμύδι, τον Μάρτιο του 1998, ο Σ.Κούλογλου επισκέπτεται τους κατοίκους του χωριού και συμφωνούν σε μια συζήτηση πάνω στο θέμα της μετανάστευσης και του ρατσισμού, μετά την προβολή ενός ντοκυμαντέρ για τους Έλληνες μετανάστες στην Αμερική και την αντιμετώπισή τους. «Βρωμοέλληνες» ήταν το παρατσούκλι που είχαν δώσει οι Αμερικανοί που τους υποδέχθηκαν, μέσα απ’το οποίο επιχειρείται μια σύγκριση των Ελλήνων της Αμερικής, με τους Αλβανούς της Ελλάδας, οι οποίοι με την σειρά τους έχουν επιφορτιστεί με παρόμοιους υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς από τον ντόπιο πληθυσμό.

    Λόγια μιας γηραιάς κυρίας, μετανάστριας των αρχών του αιώνα, που μου είχαν κάνει εντύπωση:
    «Μας έλεγαν πως στην Αμερική οι άνθρωποι είναι τόσο πλούσιοι που πάνω στο ψωμί αλείφουνε βούτυρο! Εμείς δεν το πιστεύαμε και λέγαμε: θα πάμε κι εμείς στην Αμερική να βάζουμε κι εμείς πάνω στο ψωμί βούτυρο».

  107. gbaloglou said

    102

    Κίτρινη φυλή, ε; Γι’ αυτό με είχε ρωτήσει κάποτε μία Κινέζα «George, do you define yourself as white male?»! 🙂 🙂

    Α, ναι … όταν ρώτησα τον πρόεδρο του τμήματος μου γιατί κανείς ποτέ δεν μου συστήνει ένα συγκεκριμένο Ιταλικό εστιατόριο* μου πέταξε ένα ξερό «I do not like Italian food» … και τότε κατάλαβα πολλά πράγματα ξαφνικά 🙂

    *βεβαίως υπήρχαν και άλλα Ιταλικά εστιατόρια στην μικρή μας πόλη όπου σύχναζαν οι συνάδελφοι — το συγκεκριμένο ήταν λίγο πιο ακριβό και, κυρίως, ήταν αγαπημένο στέκι του τοπικού κατεστημένου 🙂 🙂 :-)[Εντυπώσεις από τις λίγες επισκέψεις μου εκεί: άριστες!]

  108. Immortalité said

    @89 – 100 Όταν διαβάζω τέτοια σχόλια αισθάνομαι μια τεράστια μοναξιά και ανημπόρια…

  109. gbaloglou said

    106

    «Και της μαμάς μου η πίτα θα ήταν (πιο) νόστιμη αν είχαμε βούτυρο!»

  110. nikos__alfa said

    #103 Βασικά πράγματα όντως,αλλά..

    #104 .Ακριβώς ,δεν είναι ζήτημα χρώματος!

    Θα το ξαναδούμε το θέμα αλλιώς κάποτε; Παραμένω απαισιόδοξος.

    http://mhnymal.blogspot.com/2011/05/blog-post_17.html

  111. ppan said

    108: δηλαδή τον υπόλοιπο καιρό αισθάνεσαι αλλιώς; τυχερή 😦

  112. 107#
    « Γι’ αυτό με είχε ρωτήσει κάποτε μία Κινέζα “George, do you define yourself as white male?

    Είχε προηγηθεί βραδιά αχαλίνωτου σεξ;
    Αν ναι, τότε κομπλιμέντο σου έκανε η Κινέζα, σου λέει με τέτοια προσόντα μαύρος θα είναι. 🙂

  113. gbaloglou said

    🙂 🙂

  114. sarant said

    Πήρα κάποια ηλεμηνύματα που πρότειναν τροποποιήσεις. Αν θέλετε μπορούμε να στείλουμε στα Νέα το εξής κείμενο διαμαρτυρίας -δηλαδή, όποιος θέλει το προσυπογράφει.

    Κύριε Διευθυντά

    Διαβάσαμε με έκπληξη ότι η εφημερίδα σας αποφάσισε να τερματίσει τη συνεργασία της με τον Γιάννη Η. Χάρη. Καταλαβαίνουμε βέβαια ότι οι καιροί είναι δύσκολοι και ότι το μοντέλο που ακολουθούσαν τα τελευταία χρόνια οι περισσότερες θεωρούμενες μεγάλες εφημερίδες δεν είναι βιώσιμο, αλλά είναι παράδοξο οι περικοπές να αρχίζουν από τις καλύτερες πένες της εφημερίδας, πολύ περισσότερο αν σκεφτούμε ότι πρόσφατα η στήλη του Γ. Χάρη έγινε εβδομαδιαία από δισεβδομαδιαία, δηλαδή διπλασιάστηκε η συχνότητά της σε αναγνώριση της μεγάλης αναγνωσιμότητάς της. Είμαστε βέβαιοι ότι δεν είμαστε οι μόνοι που αγόραζαν τα σαββατιάτικα Νέα κυρίως για τον Χάρη και που άνοιγαν την εφημερίδα κατευθείαν στη σελίδα του. Η ενέργεια αυτή έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την πρόσφατη διακήρυξη του κ. Ψυχάρη, ο οποίος έκανε αυτοκριτική (πόσο ειλικρινή τάχα;) για το μοντέλο των αφειδών προσφορών και της υποβάθμισης του περιεχομένου της εφημερίδας –με τη διακοπή της συνεργασίας του Γιάννη Χάρη, αλλά και γενικότερα με τη συρρίκνωση της ενότητας του Βιβλιοδρομίου, τα σαββατιάτικα Νέα κάνουν ένα ακόμα βήμα στο να αποτελούν απλώς το περιτύλιγμα των βιβλίων και δίσκων που προσφέρονται προς άγραν αγοραστών.

    Με τιμή
    (Υπογραφές)

    Όποιος θέλει να προσυπογράψει, στέλνει ηλεμήνυμα στο sarantπαπάκιpt.lu με το ονοματεπώνυμό του.

    Προτείνω μέχρι Πέμπτη μεσημέρι να μαζευτούν υπογραφές και μετά να σταλεί.
    (Μεσημέρι = 15.00)

  115. @108,111: Εγώ πάντως γενικά μια χαρά αισθάνομαι και δεν χάνω ποτέ την αισιοδοξία μου. Μ’αυτούς απλά γελάω ή τους αγνοώ.

    Νομίζω ότι πλέον είμαστε πολύ περισσότεροι που σκεφτόμαστε αλλιώς, και όχι μόνο στην Ελλάδα φυσικά.

  116. gryphon said

    Tό πρόβλημα δέν είναι οτι ο Καπλανι δέν είναι ελληνας.Είναι ότι καί ο ίδιος δέν αισθανεται σάν τέτοιος.
    Δέν τό λεει αλλα αν κανεις διαβασει προσεκτικα προσεκτικα το μπλογκ του καί διαφορα αρθρα του αυτό φαίνεται καθαρά.
    Εχει βεβαια ενα πολυ προσεκτικό λογο επεξεργασμενο καί καλλωπισμενο.Ξεχειλίζουν τά αρθρα του από οικουμενικη αγάπη καί κατανόηση.
    Αλλα ρέ παιδι μου πως γίνεται όλα του φταίνε στους ελληνες.Ολο ελαττώματα μας βρίσκει.Καί θα ηθελε να μας αλλαξει.Δέν δικαιουται ομως.

  117. Δημήτρης Φύσσας said

    #74 Εξαιρετικός ο κ. Μπάμπης. Αποκαλυπτικό το απάνθισμα από ορθογραφικές εμμονές του κ. Μπαμπινιώτη. Έχω τη γνώμη ότι πρόκειται για καλό επιστήμονα σε θέματα ετυμολογίας, που ο συντηρητισμός του δεν τον αφήνει να λεξικογραφήσει ρεαλιστικά, με βάση την εξέλιξη, την απλοποίηση και τη χρηστικότητα των λέξεων, ιδίωε στη γρπατή τους μορφή. Εκεί όμως που νομίζω ότι υστερεί περισσότερο ο κ. Μπαμπινιώτης, είναι στο ποια λήμματα και ποια ερμηνεύματα αποφασίζει να περιλάβει στο λεξικό του. Εννοώ ότι αφήνει στοιχεία έξω από καθωσπρεπισμό. Για τους παραπάνω λόγους συντάσσομαι με τα γλωσσικά του Γιάννη Χάρη (και όχι κατ΄ανάγκην τα πολιτικά). Από την άλλη, βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο κ. Μπαμπινιώτης είναι κόκκινο πανί για τους ακροδεξιούς και εθνομανείς γλωσσολογούντες, επειδή υπερασπίζεται την ινδοευρωπαϊκή προέλευση της ελληνικής.

    Και κάτι προσωπικό: στη Φιλοσοφική, όπου υπήρξα κάκιστος φοιτητής (αληθινό παράδειγμα προς αποφυγή) και έχασα δυο ή τρεις χρονιές ειδικά από τη Γλωσσολογία, ο κ. Μπαμπινιώτης είχε την πιο οργανωμένη έδρα: ο μόνος που έδινε σημειώσεις / βιβλία στην ώρα τους κι από τους ελάχιστους που έκανε κανονικά τα μαθήματά του.

  118. ppan said

    Ε αφου δεν είναι έλληνας γιατί να αισθανθεί έτσι; Δηλαδή εμείς που μενουμε εκτός Ελλάδας πώς πρέπει να αισθανόμαστε; Προωσπικα όταν παιζει Γαλλία-Ελλάδα την Ελλάδα υποστηρίζω

  119. sarant said

    116: Φαντάσου και οι Γάλλοι να πούνε ότι ο Αλιάγας δεν αισθάνεται Γάλλος και να τον διώξουν, ε; Και άντε μετά να βάλεις τον Αλιάγα να γράφει όπως ο Καπλάνης.

  120. physicist said

    #118. Ppan, δεν νομίζω ότι είναι τόσο εύκολη η απάντηση, ειδικά αν κάποιος (δεν το ξέρω τον συγκεκριμένο δημοσιογράφο ούτε τα γραφτά του) παίρνει εργολαβία τα δικαιώματα των μεταναστών. Έχει λεπτές ισορροπίες εδώ, και χρειάζονται δύο για να χορέψουν ταγκό.

    Με αφορμή αυτά, και επειδή ανέφερες το ποδοσφαιρικό ματς, ρωτάω γενικώς: τι διάολο σημαίνει «αισθάνομαι Έλληνας και όχι ΧΖΥ» (όπου ΧΖΥ είναι μια οποιαδήποτε εθνικότητα), όταν η προσωπική μου ταυτότητα έχει διαμορφωθεί από πεντακόσιους διαφορετικούς παράγοντες, ένας από τους οποίους είναι και η Ελλάδα; Έστω σημαντικός παράγοντας, αλλά το θέμα είναι αν το πρωταρχικό στοιχείο αυτοπροσδιορισμού είναι η εθνικότητα. Ανθρώπους που το κάνουν αυτό, και που βάζουν ακριβώς αυτή τους την εθνικότητα μπαϊράκι, εγώ τους κοιτάω με σκεπτικισμό, είτε είναι ντόπιοι είτε είναι μετανάστες.

  121. ppan said

    Κι ο Αλιάγας έχει νομίζω γεννηθεί στην Γαλλία, οπωσδήποτε πάντως μεγάλωσε στην Γαλλία.

  122. 118#

    Α, μη την ψάχνεις κοπέλα μου, ο Γκρι Φον είναι Αλβανο-εβραϊκής καταγωγής απλά δεν το γνωρίζει, για αυτό και η αγάπη του για τους Αλβανούς και τους Εβραίους.
    Να σου φέρω σχόλιά του από το Jungle report να πέσεις κάτω από τα γέλια.
    Vive la France

  123. ppan said

    120: α όχι αυτήν την συζήτηση, βαριέμαι 🙂

  124. ppan said

    122: α εγώ νόμισα πως απλώς εργάζεται στην Γεννάδειο Βιβλιοθήκη 🙂

  125. sarant said

    121: Γεννήθηκε στο Παρίσι, από γονείς μετανάστες, αλλά ζούσε κι εδώ κι εκεί -έγραψε όμως βιβλίο «Γεννήθηκα έλληνας» (αν και ο γαλλικός τίτλος είναι Allez voir chez les grecs).

  126. ppan said

    125: ε ναι , αυτο θέλω να πω. Αν ο Αλιάγας αισθανεται έλληνας, ο Καπλανι που είναι μετανάστης πώς δεν θα αισθάνεται αλβανός; Εξάλλου, είναι και το περίφημο σύνθημα της 4ης Ιουλίου, στον ρθυμό «δεν θα παρεις κύπελλο ποτέε» που τον εμποδίζει, φαντάζομαι.

  127. gryphon said

    #118-#119
    Aν μιλαμε για τέτοια κράτη (Γαλλια,ΗΠΑ κλπ) θά συμφωνούσα.Οι άνθρωποι μπορουν να διατηρήσουν τίς συνηθειες τίς παραδόσεις τους καί θα προσαρμοσθουν ομως καί στους κανονες καί τίς απαιτήσεις του μεγάλου καί ισχυρου κρατους στο οποιο βρέθηκαν.
    Δέν μπορω να φανταστώ ότι ενας ελληνας παει στήν Αμερικη η τήν Γαλλια έχοντας καποια ελληνική «ατζεντα» .Να κανει τι?.Να δημιουργήσει π.χ μειονοτικο θεμα η αυτόνομη ελληνικη περιοχη ?.Είναι αστειο.
    Οταν μιλαμε ομως για ανθρώπους απο ομορες χωρες που δέν είναι ιδιαιτερα φιλικες προς τήν Ελλαδα και έχουν καί δηλωμενες αλυτρωτικες βλέψεις εγω ομολογω οτι είμαι πολυ καχύποπτος για τό τί πραγματικα επιδιώκουν κανοντας κοινωνικη κριτικη εχοντας δημοσιο βημα μεσα απο καθεστωτικα μμε.
    Δέν τόν εμπιστεύομαι τό κυριο καί αμφισβητώ τίς καλες του προθέσεις.

  128. @127: Τι πάει να πει «τέτοια κράτη» και «από τ’άλλα κράτη»; Καλά και κακά; Ανεκτικά και ρατσιστικά; Εμείς τι είδους κράτος πρέπει να είμαστε κατά τη γνώμη σου;

    Υπάρχουν κράτη που σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, που δεν κάνουν διακρίσεις με βάση την καταγωγή του άλλου, που δίνουν φωνή ακόμα και σε όσους στρέφονται ενάντια στην κυρίαρχη κουλτούρα, και δεν νιώθουν πως έχουν να φοβηθούν τίποτα, αντίθετα νιώθουν ότι ο πλουραλισμός θα βοηθήσει τελικά την κοινωνία τους. Εγώ προσωπικά σε τέτοια κράτη προτιμώ να ζω.

  129. gryphon said

    @ 128
    Είναι κατανοητό νομίζω απο τον συλλογισμο μου.Κράτη μεγάλα σέ μεγεθος καί πληθυσμο καί μακρινα σέ αποσταση με τά οποια δέν έχουμε εδαφικες καί αλλες διαφορες.

  130. @129 Εγώ ξέρω ότι όποιος θέλει να βρει εδαφικές και άλλες διαφορές μπορεί να τις βρει παντού. Όσο απειλούμαστε εμείς από την Αλβανία, άλλο τόσο απειλείται η Γαλλία από εμάς.

  131. Αλήθεια ποιές είναι οι εδαφικές και άλλες διαφορές που έχουμε σήμερα με την Αλβανία;

    Ξέρω ότι είχαμε κάποτε. Αλλά σήμερα έχουμε και ποιές;Με τη λογική ότι δεν εμπιστευόμαστε όσους είχαμε κάποτε διαφορές με αυτούς θα πρ΄πει να διώξουν από το Star εκείνη την ομορφούλα Ιταλίδα στην πρωινή εκπομπή (δεν θυμάμαι το όνομά της) γιατί προέρχεται από μια χώρα που είναι όμορη μας είχε τορπιλίσει ένα ελαφρεύ καταδρομικό σε καιρό ειρήνης μας επιτέθηκε και πολεμήσαμε με αυτή και κατείχε μεγάλο τμήμα του εδάφους της ελληνικής επικράτειας.

  132. …Για να μη μιλήσω για τον Έκτορα Μποντρίνι 🙂

  133. gryphon said

    Δεν θέλω νά τό συνεχίσω γιατί και δέν είναι τό θεμα του αρθρου καί επειδή στά προηγούμενα σχόλια κατεθεσα τήν προσωπικη μου γνώμη καί δέν εχω να πω κατι άλλο.Επειδη ισως δέν εγινα κατανοητός η αποψη μου είναι πως τό συγκεκριμενο ατομο ο Καπλανι ειναι fake.
    Ο ανθρωπισμός του, τό ενδιαφερον του για τήν Ελλαδα ,ολα.Εξηγησα γιατι το πιστευω αυτό.Απο αυτά πού γράφει,τον τρόπο που γράφει συν τήν αλβανικη του καταγωγή.Μπορεί να κανω λαθος αλλα εδω καταθετουμε τήν γνωμη μας καί η δικη μου είναι αυτή.

  134. sarant said

    133: Εντάξει, ας μην το συνεχίσουμε. Στο τέλος-τέλος, δικαιούστε να αντιπαθείτε κάποιον. Χαίρομαι πάντως που δεν έχετε κανένα πρόβλημα με πακιστανούς και αφγανούς μετανάστες, αφού δεν είναι από όμορα κράτη.

  135. Ein Steppenwolf said

    133:
    Η με διαφορά μεγαλύτερη απειλή για την Ελλάδα είναι οι Έλληνες, όχι οι Αλβανοί, οι Σλαβομακεδόνες ή οι Τούρκοι. Έλληνες χριστιανοί ορθόδοξοι μας κυβερνούν, Έλληνες χριστιανοί ορθόδοξοι φοροδιαφεύγουν, Έλληνες χριστιανοί ορθόδοξοι αργόμισθοι λυμαίνονται το Δημόσιο.

    Δυστυχώς η Αριστερά τα ‘χει κάνει μαντάρα στο θέμα αυτό, διότι αποδίδει το ρόλο που έπαιξε το Παλάτι στη νεοελληνική ιστορία στην ξενική καταγωγή των βασιλιάδων. Ενώ αν ήταν Έλληνες με πεντιγκρί, όπως οι πολιτικοί μας, οι φοροφυγάδες μας κι οι αργόμισθοί μας, θα ‘ταν καλύτεροι. Κι ο Παπανδρέου τούς φταίει λόγω Αμερικανίδας μάνας. Ενώ αν ήταν Ελληνίδα, όπως π.χ. του Καραμανλή, του Σαμαρά ή του Βενιζέλου, ο γιος της θα ‘χε βγει καλύτερος.

  136. gryphon said

    134
    Αντιλαμβανομαι παντως μια ελαφρια ειρωνεία στήν τελευταία φράση.

    135
    Μηπως ειπα εγώ οχι.Αλλα μου κολλησε ο Καπλανι εμενα επειδη αναφερθηκε απο καποιους καί ηθελα να πω γι΄αυτόν τώρα.

  137. papoylis said

    Νικόλα

    αν ασχολείσαι τελευταία με τους Αδώνιδες
    μην απορείς που θα γεμίσεις ..κόνιδες.. 🙂 🙂 😉

  138. gbaloglou said

    135

    Σωστά τα περί (‘αισιόδοξης’) Αριστεράς, και φυσικά και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, έστω και με αντίθετο ισχυρισμό, βλέπε για παράδειγμα μηνύματα #97 (με δυνητικό υπαινιγμό ότι οι μετανάστες φοροδιαφεύγουν λιγότερο από τους γηγενείς) και #130 (με ουσιαστική παραγραφή της πονεμένης ιστορίας των Βαλκανίων).

  139. Συμφωνώ απολύτως με τη διαπίστωση του Ν.Σ.: «…η διακοπή της στήλης του Γιάννη Χάρη,…. στην αντιπαράθεση ενάντια σε αρχαιολάτρες, νεοκαθαρευουσιάνους και λαθοθήρες, είναι δυσαναπλήρωτη απώλεια.»

    Παρότι για τα ιστορικά και ιδεολογικά της εποχής που μας ενδιαφέρει ο Γ.Χ. βρισκόταν στον αντίποδα, έχοντας χάσει και το μέτρο και τη νηφαλιότητά του και το χιούμορ του, εν τούτοις στα γλωσσολογικά μας εξέφραζε απολύτως. Με το δεδομένο ότι ο χώρος της πραγματικής του δημιουργίας ήταν τα της γλώσσας, των λαθών γύρω απ’ αυτήν και των παθών της, το κενό με την «εκπαραθύρωσή» του απ΄τα «Νέα» είναι δυσαναπλήρωτο στο χώρο του δημόσιου έντυπου λόγου.

    Μ-π

  140. angelos said

    Σταματήσαμε οικογενειακώς την Ελευθεροτυπία (και) γιατί έκοψαν τον Ιο και διαλέξαμε τα Νέα πάνω που έδιωξαν την καλύτερη (από ό,τι φαίνεται) πένα τους? Τί γκαντεμίνη είναι αυτή?
    Πάντως, το καλό δε χάνεται.

  141. Δημήτρης said

    Τρομερή πένα ο κ. Χάρης; Ρε, τι άλλο θα ακούσουμε! Όχι, ρε παιδια, να θεοποιήσουμε τον Γ.Χάρη για τις ικανότητές του περί τα γλωσσικά. Θα πέσει το ταβάνι να μας πλακώσει δηλαδή. Ο άνθρωπος κριτίκαρε τη «Γραμματική της Νέας Ελληνικής» του Μπαμπινιώτη επί ένα μήνα και δεν είχε καταλάβει τι διάβαζε. Ήθελε για να θεωρηθεί περιγραφική γραμματική να βρει μέσα σ’ αυτήν όλους τους τύπους του κάθομαι, απ’ την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, μαζί με διαλέκτους κ.λπ. Χα, χα,χα! Έγραφε: «εκαθόμουν, καθόμουν, καθόμουνα, κάθομουν, κάθομαν… Τέτοια περίπου έπρεπε να είναι μια περιγραφική γραμματική τής Νέας Ελληνικής». Ό,τι να ναι δηλαδή ο άνθρωπος! Μπορείτε να τα διαβάσετε στο ιστολόγιό του, τα κρατά και φυλακτό! Προσέξτε ε! βιβλιοκριτική ένα μήνα περίπου. Το ‘χετε ξαναδεί;

    Μετά για έναν μήνα είχαμε τη δαιμονοποίηση των αρχαίων ελληνικών, ότι είναι επικίνδυνα για τα παιδιά του Γυμνασίου (κατά Κριαρά ευαγγέλιο) και τον επόμενο μήνα τι άλλο; Μα φυσικά βιβλιοκριτική. Για ποιο πρόσωπο πάλι; Μα, Μπαμπινιώτης φυσικά! Είπαμε, απωθημένο. Για τα λεξικά του Μπαμπινιώτη πρέπει να ‘χει αφιερώσει κάπου στις 30-40 επιφυλλίδες. Και σ’ όλες αυτές τις επιφυλλίδες ζήτημα να έχει βρει 2-3 θετικά των λεξικών.
    Tην τελευταία φορά που έγραψε για τον Μπαμπινιώτη ήταν για το Μικρό Λεξικό του που βγήκε στο iphone: «Άντε να της στείλει τώρα η φίλη της ορθογραφημένο αλά Μπαμπινιώτη SMS, πως πήγαν για ψάρι με μια φιλαινάδα της και με το αγώρι της, και πήραν γώπες και τσιππούρα, κι έπειτα γρανίτα ρωδάκινο…» Δεν είχε προσέξει, όμως, ότι στο συγκεκριμένο λεξικό ακολουθείται η σχολική ορθογραφία, γιατί δεν δίνεται, ελλείψει χώρου, η ετυμολογία. Ψιλοπράματα, μωρέ! Τώρα που θα βγει το καινούριο λεξικό του Μπαμπινιώτη (Λεξικο Συνωνύμων και Αντωνυμων) θα τρέξει πρώτος να το αγοράσει. Αφού μας έχει αποδείξει τόσες φορές ότι δεν του κάνει ο Μπ. γιατί αγοράζει ακόμα τα έργα του δεν το ‘χουμε καταλάβει.

    Αλλά τα ωραία είναι αυτά που γράφονται και σ’ αυτό το ιστολόγιο. Τι είναι η ελληνική γλώσσα; μητέρα όλων των γλωσσών, λέει ο τάδε; Θάνατος! Ισοτιμία, κύριοι. Η ελληνική γλώσσα είναι ισότιμη με τη γλώσσα των αφρικανικού βασιλείου των Έμρε. Βέβαια… μετριοφροσύνη πάνω απ’ όλα. Και τι σημασία έχει που η γλώσσα μας είναι απ’ τις πιο καλλιεργημένες στον κόσμο; Αυτούς τους νοιάζει που είπε κάποιος ότι είναι η ΠΙΟ καλλιεργημένη. Τι σημασία έχει το γεγονός πως μέσω της Ελληνικής σκέφτηκε, εκφράστηκε ένας ολόκληρος πολιτισμός και μετά ένα σωρό άλλοι πολιτισμοί ανά τον κόσμο; Αυτούς τους νοιάζει που 5-6 παλαβοί είπαν ότι η αρχαία ελληνική γλώσσα έχει 10εκ. λέξεις. Αντί να θέσουν το ζήτημα στη σωστή βάση, ότι δηλ. εξαιτίας της δυναμικής που έχει η γλώσσα μας αναπτύχθηκαν και οι περίφημοι πια μύθοι, σπεύδουν να καταδικάσουν με μια γραφή που ούτε Τούρκος δεν θα χρησιμοποιούσε για τη γλώσσα την οποία έχει καμάρι ο Έλληνας. Είπαμε…προοδευτικότητα.

  142. Πραγματικά η απόλυση του κυρίου Χάρη είναι μεγάλη απώλεια (κι η αξία του δε φαίνεται μόνο από εμάς που τον διαβάζουμε και γράφουμε καλά λόγια, αλλά και από τους εμπαθείς που καταφέρονται εναντίον του). Ποιος θα μείνει να γράφει στα ΝΕΑ, τελικά; Σιγά-σιγά όλες οι ενδιαφέρουσες και χρήσιμες γραφίδες μετακομίζουν στο χώρο τού διαδικτύου. Οι εφημερίδες στο χαρτί γίνονται όλο και πιο ανούσιες.

  143. Τώρα κατάλαβα προς τι οι απολύσεις στον ΔΟΛ. Ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Αθηνών βρίσκεται ανάμεσα στους 151 φορείς του ευρύτερου δημοσίου τομέα (…) που πρέπει να στείλουν το 10% του προσωπικού τους σε εργασιακή εφεδρεία ως πλεονάζον. Επειδή όμως το Μέγαρο Μουσικής επιτελεί κοινωνικό έργο, ενώ αντίθετα εφημερίδες κανείς δεν διαβάζει, μετακύλισαν την εφεδρεία στα Νέα.

  144. sarant said

    141: Ναι, αλλά δεν μας λέτε αν εσείς πιστεύετε ότι η ελληνική είναι μητέρα των γλωσσών. Ούτε σκέφτεστε πως αυτοί οι μύθοι δημιουργούν αίσθηση απόρριψης για τα νέα ελληνικά. Τέλος πάντων, τα θέματα αυτά ολοένα και επανέρχονται οπότε θα μας δοθεί ευκαιρία να τα συζητήσουμε. Ελπίζω να πάρετε τότε μέρος και όχι να βάζετε τα ζητήματα σε ελαφρώς άσχετα θέματα, όπως τώρα. Διότι τείνω να πιστέψω ότι έχετε προσωπικό άχτι τον κ. Χάρη (αυτό δηλ. που τον κατηγορείτε ότι έχει με τον Μπαμπινιώτη), διότι εμφανίζεστε εδώ μόνο όταν γίνεται λόγος για τον κ. Χάρη!

  145. ein Steppenwolf said

    143:
    εάν ο φορέας σας απασχολεί περισσότερους των 100 εργαζομένων
    Υπάρχει αυτή η σύνταξη με γενική πτώση ή πρόκεται για νεοκαθαρεύουσα;

  146. sarant said

    Υπάρχει, αλλά είναι παλαιοκαθαρεύουσα.

  147. αγαπητοί φίλοι,
    ευχαριστώ ολόθερμα για τη συμπαράσταση και την πρόθεσή σας να σταλεί επιστολή στην εφημερίδα,
    επειδή όμως στην εφημερίδα φαίνεται πως γίνεται ήδη κάποια συζήτηση
    και εκ των πραγμάτων είμαι υποχρεωμένος να περιμένω την έκβασή της
    και κυρίως επειδή εμπλέκονται και άλλα άτομα σ’ αυτή την ιστορία,
    θα παρακαλούσα, προς το παρόν, να περιμένουμε όλοι μαζί
    και πάλι ευχαριστώ

  148. […] τη σημασία της απομάκρυνσης του αρθρογράφου https://sarantakos.wordpress.com/2011/09/11/xaris-2/#more-4929, εντάσσοντάς τη σε παρόμοιες “εκκαθαριστικές” […]

  149. Χρήστος Δημητρακόπουλος said

    Δεν χωράει ο τόπος αυτή την εποχή τους Χάρηδες, αλλά τους Μπαμπινιώτιδες κ’ τους Άδωνεις.

  150. κρόμμυον said

    Γνωρίζει κανείς αν, εκτός από τον Γιάννη Χάρη, σταμάτησε από τα Νέα και ο Δημοσθένης Κούρτοβικ; Έχει καιρό να εμφανιστεί η στήλη του.

Σχολιάστε