Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Τα όμορφα κτίρια καίγονται, οι απείθαρχοι βουλευτές διαγράφονται

Posted by sarant στο 13 Φεβρουαρίου, 2012


Μερικά σύντομα σχόλια θα κάνω, για όσα πρωτοφανή έγιναν χτες, πιο πολύ σαν πάσα για να ακούσω εσάς.
Στη διαδήλωση δεν ήμουν, ούτε στην Ελλάδα άλλωστε, οπότε όσα θα πω είναι από δεύτερο χέρι, γι’ αυτό και θα πω λίγα• ωστόσο, οι σχεδόν ταυτόχρονοι εμπρησμοί ιστορικών κτιρίων στο κέντρο της Αθήνας μου δημιουργούν την εντύπωση της δράσης παρακρατικών ομάδων για εκφοβισμό των πολιτών. Μπορεί να πέφτω έξω, θα ήθελα να ακούσω τη γνώμη σας. Κατά τα άλλα, όπως έγραψε σε προηγούμενο σχόλιο κι ένας παλιός συμφοιτητής, κάηκαν μερικά πανέμορφα κτίρια, δυο ιστορικά σινεμά, αγαπημένοι τόποι της νιότης μας, κι αυτός ο λεκές στην καρδιά της Αθήνας θα μείνει. Και βέβαια οι εμπρησμοί και οι λεηλασίες επισκίασαν την εξαιρετικά μεγάλη συμμετοχή κόσμου στις διαδηλώσεις.
Όσο για τα επίσης πρωτόγνωρα που έγιναν στη Βουλή, με την ομαδική ανταρσία δεκάδων βουλευτών κόντρα στην επίσημη γραμμή του κόμματός τους, που έγινε μάλιστα εν γνώσει του κόστους, θέλω να πω ένα μπράβο στους απείθαρχους των δυο μεγάλων κομμάτων• όσοι είδα να κάνουν δηλώσεις, μου φάνηκαν κάπως απελευθερωμένοι, σαν να το χαίρονται, σαν να έφυγε ένας βραχνάς από πάνω τους. Και ίσως πει κάποιος ότι οι περισσότεροι απείθαρχοι του ΠΑΣΟΚ είχαν ούτως ή άλλως ξεγράψει την ιδέα της επανεκλογής τους, αφού οι δημοσκοπήσεις (που βέβαια δεν είναι εκλογές) δείχνουν πανωλεθρία του κόμματος, αλλά αυτό δεν ισχύει εξίσου για τους απείθαρχους της ΝΔ. Βέβαια, δεδομένου ότι τώρα το ΠΑΣΟΚ έχει χάσει τη δεδηλωμένη, η δε «αξιωματική αντιπολίτευση» έχει μικρότερη δύναμη βουλευτών από το σύνολο των ανεξαρτήτων, ένας επιπλέον λόγος για τον οποίο μάλλον δεν θα αργήσουν οι εκλογές είναι ότι ούτε τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες δεν θα μπορούν να ελέγχουν τα δυο κόμματα.

Υποθέτω πάντως ότι η σπουδή που επέδειξαν οι δυο αρχηγοί, ποιος θα πρωτοδιαγράψει βουλευτές (και μάλιστα χωρίς να επιφυλάξουν ηπιότερη μεταχείριση στους απόντες από την ψηφοφορία) και ποιος θα πρωτοανακοινώσει τις διαγραφές, δεν απευθυνόταν μόνο ή κυρίως στο εσωτερικό των κοινοβουλευτικών τους ομάδων ή στην κοινή γνώμη της χώρας, αλλά στους εταίρους μας -θέλοντας να τους δείξουν ότι είναι αμείλικτοι και στην παραμικρή διαφωνία.
Κλείνω λέγοντας πως δεν θα εκπλαγώ αν μεθαύριο δεν θα πάνε όλα σύμφωνα με το πρόγραμμα, αν προβληθεί κάποια επιπλέον απαίτηση, αν βρεθεί κάποια νέα δυσκολία κι έτσι έχουμε μια ακόμα αναβολή.

Στο υστερόγραφο: Αριστερά βλέπετε αγγελία σε εφημερίδα, που διαφημίζει την πρώτη στην Ελλάδα παράσταση ομιλούσας ταινίας που έγινε στο Αττικόν, στις 22 Οκτωβρίου 1929. Η συγκεκριμένη διαφήμιση δημοσιεύτηκε την επόμενη μέρα, 23 Οκτωβρίου. Πιο ωραία είναι μια αγγελία (ίσως από περιοδικό) που βρήκα σε ένα ιστολόγιο που ειδικεύεται στα παλιά σινεμά –δείτε την εδώ, στο τέλος της σελίδας.

Προσθήκη: Η νύχτα βγάζει επίσκοπο κι η αυγή μητροπολίτη, και με το φως της μέρας μαθαίνουμε -ευτυχώς, αλλά ίσως προς απογοήτευση των καναλιών- ότι το Αττικόν και το Άστυ έπαθαν ζημιές μόνο στην είσοδο. Πάλι καλά.

Προσθήκη 2, 14.2.2012 πρωί: Από έναν φίλο του ιστολογίου, αρχιτέκτονα με «ψώνιο στα νεοκλασικά» (κατά δήλωσή του, εγώ θα το έλεγα πετριά), πήρα ένα εκτενές ηλεμήνυμα, που το ενσωματώνω εδώ γιατί προσφέρει πληροφορίες για τους κινηματογράφους Αττικόν και Απόλλων. Δείτε και ένα άρθρο με στοιχεία για την ιστορία του κτιρίου.

Λέει λοιπόν ο φίλος αρχιτέκτονας:

Έχουμε λοιπόν το νεοκλασικό των Τσίλερ – Νικολούδη, με τα δυο πυργάκια, που φαίνεται στη γωνία των οδών Σταδίου και Χρήστου Λαδά. Το κτίριο θα το δείτε και στην επισυναπτόμενη δορυφορική φωτογραφία, είναι αυτό με τις κεραμιδένιες στέγες διαγώνια απέναντι από την Τράπεζα της Ελλάδας. Αυτό το κτίριο στέγαζε το μεγάλο φουαγιέ των δυο σινεμάδων, ίσως και κάποια γραφεία.

Αυτό το κτίριο λοιπόν κάηκε, φαίνεται σε όλες τις φωτογραφίες. Κάηκε όλο το φουαγιέ, αλλά το βασικό είναι ότι κατάρρευσαν από τη φωτιά τα δάπεδα του ορόφου και των δυο πύργων μέσα στο φουαγιέ. Από κει και η εικόνα που αναδημοσιεύεται και στο μπλογκ σας, που δείχνει σωρούς καμένους μέσα στο φουαγιέ και τρύπες απ’ όπου φαίνεται ο ουρανός. Οι ξύλινες στέγες προφανώς δε θα μπορούσαν να γλιτώσουν. Τα πατώματα το ίδιο, γιατί ήταν ή ξύλινα, οπότε κάηκαν, ή μεταλλικά, οπότε έλιωσαν και έπεσαν – μάλλον το δεύτερο. Ουσιαστικά αυτό που μένει από το κτίριο είναι οι προσόψεις προς τις οδούς Λαδά και Σταδίου, με τα παράθυρα να χάσκουν και τους ορόφους να έχουν πέσει.

Όμως, το σινεμά «αττικόν» δε βρισκόταν σ’ αυτό το κτίριο, αλλά πιο πίσω στο βάθος του οικοπέδου. Αν δείτε τη φωτογραφία που στέλνω, πίσω από το κτίριο που κάηκε υπάρχει ένα άλλο, μεγάλο, με γκρίζα στέγη (που έχει και ένα μικρό + πάνω). Εκεί βρίσκεται γνωστή εντυπωσιακή αίθουσα του σινεμά, πίσω από τα κτίρια της Λαδά. Αν προσέξετε θα δείτε και το δώμα του πλουμιστού διαδρόμου που συνδέει την αίθουσα με το φουαγιέ, είναι η γκρίζα λουρίδα ανάμεσα στα κεραμίδια. Η αίθουσα λοιπόν του σινεμά «αττικόν» είναι άλλο κτίριο από το νεοκλασικό των Τσίλερ – Νικολούδη, που στέγαζε το φουαγιέ.

Η φωτογραφία που έστειλε ο φίλος είναι εδώ.

Δυστυχώς δεν έκανα το γύρο του τετραγώνου για να δώ αν κάηκε και το κτίριο της αίθουσας, όμως θεωρώ πολύ πιθανό να μην κάηκε. Πρώτον, οι φωτογραφίες που μπόρεσα να βρω στο ίντερνετ δεν δείχνουν ισχυρή φωτιά από το βάθος, παρά μόνο από το κτίριο της Σταδίου. Δεύτερον, η αίθουσα του «αττικόν» βρίσκεται μέσα στο οικόπεδο, μακριά από το πεδίο ρίψης των μολότωφ. Τρίτον, αν είχε καεί η αίθουσα, θα είχε καεί σχεδόν όλο το οικοδομικό τετράγωνο και σίγουρα το μουσείο Βούρου Ευταξία, που στεγάζεται σε δύο ενωμένα νεοκλασικά στην οδό Παπαρηγοπούλου. Τέταρτον, η κατασκευή της αίθουσας από μπετόν και η σύνδεσή της με το κτίριο των Τσίλερ – Νικολούδη, πρέπει να λειτούργησε αποτρεπτικά για την επέκταση της πυρκαγιάς.

Για το σινεμά «απόλλων», που βρίσκεται στο υπόγειο, δεν ξέρω τί μπορεί να έχει γίνει. Δεν έχω πάει σ’ αυτό το σινεμά για να ξέρω σε ποιανού κτιρίου το υπόγειο βρίσκεται, αλλά είναι μάλλον απίθανο να κάηκε. Αν είναι κάτω ακριβώς από το «αττικόν» είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν κάηκε. Αν είναι κάτω από το φουαγιέ, μάλλον δεν έπαθε σημαντικές ζημιές, γιατί το πάτωμα του φουαγιέ δείχνει άθικτο.

Πάντως θεωρώ πολύ πιθανό να λειτουργεί το συναίσθημα και βλέποντας το κτίριο Τσίλερ – Νικολούδη καμένο σχεδόν ολοσχερώς να συμπεραίνουν ότι κάηκαν και τα σινεμά. Δεν έχω ιδέα για το αν εφαρμόστηκαν κανονισμοί πυροπροστασίας κατά την κατασκευή του μεσοπολέμου και κατά την ανακαίνιση της δεκαετίας του ’80. Σίγουρα ωστόσο είναι πολύ καλό θέμα για τα ΜΜΕ, που θα το παρουσιάσουν και θα το εκμεταλλευτούν αναλόγως. Σε κάθε περίπτωση, μην ανησυχούμε, τα σινεμά φτιάχνονται όπως πριν.

Νέα προσθήκη, 14.2 βράδυ, από τον ίδιο φίλο:
Σήμερα πήγα πάλι στη Σταδίου να δω την κατάσταση από πιο κοντά. Το μεγάλο γκρι κτίριο – η αίθουσα του «αττικόν» ήταν πράγματι απ’ έξω άκαφτο. Ρώτησα και πυροσβέστες, μου απάντησαν ότι οι δύο αίθουσες σινεμά είναι σώες. Άρα το ότι κάηκε το «αττικόν» είναι και επίσημα φήμη. Άλλωστε αν είχε καεί, τα κανάλια θα λέγανε ότι κάηκε όλο το τετράγωνο, ακολουθώντας την υπερβολή που τα χαρακτηρίζει.

 

500 Σχόλια to “Τα όμορφα κτίρια καίγονται, οι απείθαρχοι βουλευτές διαγράφονται”

  1. angelos said

    Εγώ πάλι θεωρώ ότι οι «απείθαρχοι» είναι οι χειρότεροι. Οι περισσότεροι μόνο για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους ψήφισαν όχι. Και μάλιστα εκ τους ασφαλούς, ξέροντας ότι ο Νόμος θα ψηφισθεί. Αν εξαρτιόταν από τον κάθε ένα τους προσωπικά δε θα το τολμούσαν.

  2. Όπως λέγαμε πριν λίγες ημέρες στην ανάρτηση για τοΝ Λω το τετράγωνο αυτό είναι κατάστικτο από εκδηλώσεις κακού. Πρώτα οι δολοφονίες σε τακτά διαστήματα (Λαδάς, Πέτρουλας, Τρεις της Μαρφίν), τώρα ο εμπρησμός του Αττικόν. Τι συγκίνηση,

    Γιάννης

  3. —-μου δημιουργούν την εντύπωση της δράσης παρακρατικών ομάδων για εκφοβισμό των πολιτών.

    Πέφτω από τα σύννεφα! Παρακρατικοί, προβοκάτορες και βάνδαλοι έδρασαν; Πρώτη φορά γίνεται αυτό!

    Α πα πα, δεν το δέχομαι, άλλωστε ποιους θα βόλευαν αυτές οι δράσεις; Σε μια ισχυρή δημοκρατία, σαν την δική Τους, και με μία δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση σαν την δική Τους, υπάρχει λόγος διατήρησης και δράσης παρακρατικών ομάδων; Δεν υπάρχει λόγος να αποπροσανατολίσουν ή να τρομοκρατήσουν τον κόσμο.

    Νομίζω ότι θα διαφωνήσουν μαζί σας και όλα τα καθεστωτικά παπαγαλάκια.

  4. Λίτσα Μπούκα said

    Έχετε δίκιο μάλλον, κατά πως το βλέπω κι εγώ. Ίσως πάλι να είμαστε απλώς καχύποπτοι, ή να έχουμε διαβάσει πολλές θεωρίες συνωμοσίας…

  5. Δε μπορω και δε θελω, κυριως, να υπερασπιστω κανεναν θεαματικο αναρχικο,μπαχαλο,αντιεξουσιαστη,αριστερο,αριστεριστη που ξεχαρμανιασε χτες με τους εμπρησμους. Ο ταξικος αγωνας γινεται οργανωμενα με στρατηγικο στοχο και διακριτους αντιπαλους. Δεν ειμαστε ολοι εναντιον ολων. Οι αγωνες δινονται στους εργασιακους χωρους, στους κοινωνικους χωρους, στους αστικους θεσμους με οπλο το δικαιο των αιτηματων μας. Οσοι θεωρουν τον εαυτο τους φωτισμενη επαναστατικη πρωτοπορια ή ρομπεν των δασων μπορουν να ξαναγυρισουν στις σελιδες των βιβλιων, μαζι δε προκειται να βαδισουμε.

  6. sarant said

    Ευχαριστώ για τα πρώτα σχόλια!

    1: Άγγελε, ψηφοθηρία λες, αλλά ήδη έχουν αποκλειστεί από τις επόμενες εκλογές -και ο ελεεινός εκλογικός νόμος μας δεν δίνει τη δυνατότητα σε ανεξάρτητους βουλευτές να εκλεγούν, ακόμα κι αν ξεπεράσουν το εκλογικό μέτρο στις περιφέρειές τους (αφού δεν θα έχουν… 3% πανελλαδικά).

    3: Όμως το αντίστροφο δεν ισχύει, δηλαδή όσοι διαφωνούν δεν είναι καθεστωτικοί -ξέρω μερικούς.

  7. VasWho said

    Ένα κοινοβούλιο που ‘μυρίζει φορμόλη’ (όπως εύστοχα, κατά τη γνώμη μου, δήλωσε προχθές πολιτικός αρχηγός) είχε το θράσος να ψηφίσει ανήκουστα πράγματα υποθηκεύοντας το μέλλον ημών και των τέκνων μας για δεκαετίες, στο όνομα ψευδέστατων διλημμάτων, τα οποία έθεσαν και απάντησαν μόνοι τους χρησιμοποιώντας στο έπακρο τον σύγχρονο ολοκληρωτισμό (ρόλος των μεγάλων τηλεοπτικών καναλιών).

    Ωστόσο η κοινωνία πια είναι απέναντι. Το απέδειξε, για μια ακόμη φορά, η μαζικότατη χθεσινή συγκέντρωση που χτυπήθηκε πριν καν ξεκινήσει.

    Γι αυτό ήδη τα κυρίαρχα μπλοκ εξουσίας παρά τις κοινοβουλευτικές πύρρειες νίκες τους φυλλορροούν. Το ΛΑΟΣ που ψήφισε το πρώτο μνημόνιο, αναγκάστηκε από την πίεση των πραγμάτων να το παίξει αντιμνημονιακά. Η φερ’ ειπείν αντιμνημονιακή ΝΔ αναγκάστηκε να βγάλει τη μάσκα της. Τώρα πια εξασφάλισε ο Σαμαράς τη σωστή οδό για να εισπράξει συντόμως δημοσκοπικά ποσοστά αντίστοιχα μ’ αυτά του καταρρέοντος ΠΑΣΟΚ. Αρκετοί πολιτικάντηδες που στελεχώνουν τα κόμματα αυτά αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το τραίνο. Σύντομα θα τους ακολουθήσουν κι άλλοι.

    Φυσικά για μια ελπιδοφόρα εξέλιξη (που θα περισώσει ό,τι μπορεί πλέον να σωθεί, βάζοντας νέα προοπτκή θεσμικής, οικονομικής, πολιτικής οργάνωσης της ελληνικής κοινωνίας, δείνοντας κατεύθυνση στους ευρωπαϊκούς λαούς για την υπεράσπιση του πολιτισμού τους που βάλλεται) θέλουμε πολλή πολλή δουλειά.
    Θα βρούμε κοινωνικό και πολιτικό βηματισμό σε τέτοια κατεύθυνση ή θα μας προλάβει η εκδήλωση εκτεταμένης και τυφλής βίας, στην οποία το σύστημα θ’ απαντήσει με καταστολή κάθε μορφής;

    Αυτό είναι, κατά τη γνώμη μου, το σημερινό στοίχημα της ελληνικής κοινωνίας.

    Στην απάντηση του στοιχήματος καθοριστική θα είναι η στάση των πολιτικών φορέων της αριστεράς
    κι ακόμη πιο καθοριστική η συνείδηση της δύναμης που πραγματικά έχουμε εμείς οι πολίτες αυτού του τόπου…

  8. secondlight said

    Μού κλέβουν το μέλλον μου, αλλά μού κλέβουν και ένα μέρος του παρελθόντος μου με το Αττικόν. Και είμαι βέβαιη ότι έγινε σκόπιμα!

  9. Θα συμφωνήσω πως ίσως οι «ανυπάκουοι» βουλευτές ίσως είναι και χειρότεροι. Δεν ξέρομε ακόμα.
    Για το σύγχρονο των επιθέσεων, τώρα, δεν νομίζω πως ήταν και συγχρονισμένες. Απλά, όπως πίεζε (με τη χρήση μη συμπιεστών αερίων) η αστυνομία τον κόσμο να εκκενώσει την πλατεία Συντάγματος, τους έστειλε σχεδόν ταυτόχρονα στις οδούς Ερμού και Σταδίου, όπου έγιναν οι καταστροφές.
    Είμαι βέβαιος πως υπάρχουν και προβοκάτορες, ωστόσο όπως είπε και ένας πιο έξυπνος από εμάς «ποτέ μην αποδίδεις στην ανθρώπινη κακία όσα μπορούν να εξηγηθούν από την απλή βλακεία».
    Για τα κτίρια, ιδιαίτερα, νομίζω πως οι ζημιές είναι λιγότερες απ’ ό,τι υποψιαζόμαστε. Ναι μεν κάηκε το παλιό κτίριο στη γωνία Χρήστου Λαδά και Σταδίου (Kosta Boda), το οποίο με τη σημερινή τεχνολογία επισκευάζεται, νομίζω όμως πως οι κινηματόγραφοι την ψιλογλιτώσανε. Ελπίζω να μη κάνω λάθος.
    Τέλος, με χαρά ακούω ότι η Εθνική Βιβλιοθήκη δεν έπαθε τίποτε, διότι και πάλι μετά το Δεκέμβρη του 2008 οι «ρεπόρτερς» ισχυρίζονταν ότι κάηκε (μέσα στη φούρια τους μιλούσαν και για χιλιάδες χαμένους τόμους) και με λύπη διαπιστώνω ότι οι «ρεπόρτες» δεν ξέρουν καν πού βρίσκεται η Εθνική Βιβλιοθήκη.

  10. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    Τα όμορφα κτήρια δεν έπρεπε να καούν.
    Οι απείθαρχοι βουλευτές έπρεπε να διαγραφούν.

  11. ΣοφίαΟικ said

    Νίκο, εγώ θα πω: γιατί παρακρατικές ομάδες κι όχι αντικρατικές ομάδες;
    Και για να απαντήσω στην ερώτησή μου: γιατί εσύ είσαι αριστερός κι εγώ δεν είμαι, οπότε εσύ βλέπεις παντού «τραμπούκους της δεξιάς» κι εγώ βλέπω «αναρχικούς». Ο καθένας με τον πόνο του.

    Παρεμπιπτόντως, ο ιδιοκτήτης του Αττικού τώρα θα τρίβει τα χέρια του, ξέρεις τι κτίριο γραφείων- καταστημάτων θα φτιάξει τώρα; Τα σινεμά έτσι κι αλλιώς φθίνουν, εγώ τα γραφεία σε πράιμ λοκέισον… Κι η κρίση δεν θα κρατήσει για πάντα.

    Όμως να πω και κάτι ακόμα, όπως ξέρουμε ούτε μια διαμαρτυρία δεν μπορούμε να κάνουμε αν δεν είναι καρμπόν και με συνεννόηση με οργανώσεις άλλων χωρών (οι Αγανακτισμένοι π.χ και δε λέω ότι ευθύνονται οι Αγανακτισμένοι για τα χτεσινά). Και μάλιστα φαίνεται να υπάρχει μεγάλη γραμμή επικοινωνίας με Ισπανία και όχι με ΗΠΑ (οι Occypy movement δεν φτούρησαν στην Ελλάδα). Ίσως γιατί ως γνωστόν όλα τα κακά από Αμερική προέρχονται, ενώ οι αδερφοί Ισπανοι, ούνα φάτσα, ούνα ράτσα, έχουν άνεργους τρομοκράτες τώρα που η ΕΤΑ άφησε τα όπλα.

    Τέλος πάντων, ξέρω ότι λέω βλακείες χωρίς βαρύτητα, αλλά αφού ζήτησες απόψεις…

  12. Εγώ δεν ήμουν Αθήνα οπότε δυσκολεύομαι να εκφέρω άποψη. Μου έκανε πάντως εντύπωση μια παρατήρηση ρεπόρτερ στο Μέγκα (νομίζω), ότι δεν μιλάμε για δεκάδες αλλά για εκατοντάδες «κουκουλοφόρους» (τι λέξη κι αυτή), την οποία βιάστηκαν να θάψουν δημοσιογράφοι όπως ο Τσίμας που έχουν μείνει κάποια χρόνια πίσω. Αυτές τις μέρες (και τον επόμενο καιρό, νομίζω) δεν μπορούμε να μιλάμε πια τόσο εύκολα για «πλήθος που θέλει να διαδηλώσει ειρηνικά».

    Σκεφτόμουν επίσης (αλλά αυτό είναι κάπως άσχετο) ότι πάρα πολλοί από όσους θρηνούσαν χτες και σήμερα για τα ιστορικά κτίρια δεν έβγαζαν κιχ όταν άλλα παρόμοια κατεδαφίζονταν ή μισοκατεδαφίζονταν για να χτιστούν βωβά και άλλα μεγαθήρια.

  13. sarant είπε: 3: Όμως το αντίστροφο δεν ισχύει, δηλαδή όσοι διαφωνούν δεν είναι καθεστωτικοί -ξέρω μερικούς.


    Κι εγώ ξέρω, αλλά η εξαίρεση δεν είναι ο κανόνας.
    Αν είχατε δει, στα νυκτερινά δελτία, μετά την ψήφιση του 2ου Μνημοσύνου, όλους αυτούς που προπαγάνδιζαν την αναγκαιότητα της ψήφισης, τρομοκρατώντας τον κόσμο με τα «άδεια ράφια» και τις «φιλανθρωπικές» κουβέρτες για τους άστεγους, θα διακρίνατε την καθεστωτική παπαγαλική τους από την χαρά που φώτιζε το πρόσωπό τους.

  14. Γιώργος Πρίμπας said

    (με αφορμή το σχόλιο 11)
    αυτό που ξέρουν οι δέκα μούντζες χρόνια της πλάτης μου είναι πως τις θέσεις εργασίας μία πολιτκή τις απαξιώνει και οι εκπρόσωποί της τις καίνε (εντός και εκτός).

    κάτω το μνημόνιο 2!
    ζήτω το μνημόνιο 3! (κοντός ψαλμός)

  15. Κατερίνα, νομίζω ο Νικοκύρης εννοούσε όσους διαφωνούν με την εκτίμηση περί προβοκατόρων (ξέρω κι εγώ μερικούς).

  16. 9. Δίκιο έχεις. Ας περιμένουμε λίγο…

  17. (σχόλιο άνευ περιεχομένου για να κλείσουν τα πλάγια που από λάθος άνοιξα.)

  18. Μπετατζής said

    Διαφωνώ με την πρώτη παράγραφο, μετά την άνω τελεία. Δεν επισκιάζεται η συμμετοχή, ούτε η διάθεση του κόσμου, όσο και αν προσπαθεί η κυβερνητική προπαγάνδα να δώσει επικοινωνιακή προτεραιότητα στις καταστροφές (άθελά σου, νομίζω, κάτι τέτοιο κάνεις και συ Νικοκύρη). Λέξη δεν έχω ακούσει από κανένα μέσο ενημέρωσης, μέχρι τώρα, για το πλήθος των πολιτών (δεν είμαι καθόλου καλός με τα νούμερα, σίγουρα πάνω από μισό εκατομμύριο, μόνο στην Αθήνα) που βρέθηκαν χτες στο δρόμο, με θυμό και οργή, και αγνόησαν για πολλές ώρες τον απίστευτο και αδικαιολόγητο τις πιο πολλές φορές χημικό πόλεμο (μαθαίνω ότι ο Γλέζος λιποθύμισε από τα χημικά, σε ένα ειρωνικό κρεσέντο της ιστορίας). Ούτε για τους λεγόμενους «παρακρατικούς» είμαι εντελώς σίγουρος, αν και η ύπαρξή τους στο παρελθόν είναι διαπιστωμένη. Δεν ξέρω όμως για χτες. Εγώ είδα κόσμο που δεν συγκρουόταν να προσφέρει μαλόξι και μάσκες στους λεγόμενους «παρακρατικούς» που συγκρουόταν με την αστυνομία και να τους στηρίζει ή να τους χειροκροτά. Άλλοι βέβαια διαφωνούσαν και τους κριτίκαραν, ιδιαίτερα όταν στρεφόταν κατά κτιρίων και βιτρίνων. Όσο για τις λεηλασίες, καμιά λεηλασία δεν ήταν μεγαλύτερη από αυτή που ψηφίστηκε χτες στη Βουλή και δε στενοχωριέμαι για τα εμπορεύματα που ξέφυγαν από τον προορισμό τους. Ούτε ο κόσμος πτοήθηκε από τα έκτροπα, ακόμα και αν αυτό ήταν σχέδιο, που δεν το πιστεύω. Κάηκαν επίσης και γραφεία ενεχυροδανειστηρίων, ή ξυλώθηκαν οι ταμπέλες τους, απ΄ αυτά τα μαυραγορίτικα που έχουν ξεφυτρώσει τελευταία σα μανιτάρια, τα οποία συγκέντρωναν την οργή των πιο συγκρουσιακών διαδηλωτών, αλλά και που η καταστροφή τους συναντούσε την επιδοκιμασία του υπόλοιπου κόσμου. Δεν μπορώ να πω ότι λυπάμαι για τα ακουμπιτζήδικα. Λυπάμαι και γω για τους χώρους των ιστορικών κτιρίων και των σινεμάδων. Ομως η ζωή μας έχει ήδη αλλάξει προς το χειρότερο, με τρόπους πολύ πιο οδυνηρούς από την απώλεια κτιρίων και κινηματογράφων, που ξαναχτίζονται, ίσως και πιο όμορφα. Οι καμμένες ζωές όμως, π.χ. των μεσήλικων ανέργων, δεν ξαναχτίζονται. Τίποτα δεν θα είναι ίδιο με πέρυσι, ούτε καν με χτες. Αυτό το έχουν αντιληφθεί όλοι. Χρήστο Κ., συμφωνώ σε γενικές γραμμές, μόνο που η ιστορία δε μας περιμένει να οργανωθούμε, και ΄μεις αργούμε χαρακτηριστικά. Και τον Δεκέμβρη του 2008 έγιναν καταστροφές, και μετά πολλοί που κατηγορούσαν τους μπαχαλάκηδες σαν παρακρατικούς προσπαθούσαν να καρπωθούν την υπεραξία της εξέγερσης, για δικό τους ψηφοθηρικό όφελος. Καλή συνέχεια και καλή δύναμη σε όσους και όσες αγωνίζονται. Αυτά. Ας παρελάσει τώρα ο ορθός λόγος και η ανάγκη εθνικής ομοψυχίας, όπως είπε και ο μπένι στη βουλή (στις πέντε λέξεις του, οι τέσσερις ήταν το επίθετο εθνικός σε όλες τις πτώσεις).

  19. bernardina said

    Και κοίτα τώρα να δεις που θα προσυπογράψω σχόλιο του Χρήστου Κ. και θα επαυξήσω. Ναι, συμβαίνουν κι αυτά.
    Απορία (αληθινή όμως): παρακράτος είναι όσοι μαζεύονταν από την περασμένη βδομάδα στο υπό κατάληψη κτήριο της Νομικής;

    Μπορεί ν’ ακουστεί ακόμα και αλλόκοτο, αλλά για μένα η μεγαλύτερη απογοήτευση ήταν η τοποθέτηση της κυρίας Παπαρήγα. Τέτοια μπαρουφολογία, ούτε σαν να παρλαπίπιζε μεταξύ τυρού και αχλαδίου μετά το πέρας ολομέλειας σε συνοικιακή ΚΟΒΑ. Και θα μου πει κανείς τι περίμενα… Σωστά, τι περίμενα; Ενδεχομένως το να σταθεί η παραδοσιακή αριστερά στο ύψος που της αρμόζει;

    Αν υποτεθεί ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου στεκόταν στην κόψη του ξυραφιού ως προς τη νομιμότητά της (ανάλογα με το πώς το ερμήνευε κανείς -δηλαδή είτε ως συνέχιση της προηγούμενης εκλεγμένης κυβέρνησης που δεν είχε εξαντλήσει την τετραετία άρα δικαιούνταν να πάρει τη θέση της μια κυβέρνηση συνεργασίας/έκτακτης ανάγκης είτε ως κυβέρνηση την οποία δεν είχε ψηφίσει κανείς και άρα δεν εκπροσωπούσε κανένα εκλογικό σώμα) η σημερινή βουλή ΤΙ ακριβώς και ΠΟΙΟΝ αντιπροσωπεύει; Από πού αντλούν νομιμοποίηση οι βουλευτές που την αποτελούν να ψηφίζουν ή να ΜΗΝ ψηφίζουν νόμους και νομοσχέδια; Αυτοί που παραιτήθηκαν ή διαγράφηκαν, γνωρίζουν τη βούληση των ψηφοφόρων τους; Ένα κόμμα που επί δύο χρόνια πολιτεύτηκε με παντιέρα το ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ και σύμφωνα με αυτή απέκτησε το ακροατήριο και τους υποστηρικτές του, κατά πόσο εξακολουθεί να έχει την έγκρισή του τώρα που στο παρά ένα έκανε το αντίθετο από αυτό που ευαγγελιζόταν; Μια αριστερά (ένα κομμάτι της) που περνάει γραμμή για επιστροφή στην πτωχή πλην τίμια δραχμή, παραβλέποντας ή αποσιωπώντας τις επιπτώσεις που θα έχει κάτι τέτοιο, πόσο μπορεί να θεωρηθεί φιλολαϊκή ή ακόμα και έχουσα σχέση με τον ορθό λόγο;

    Τα ερωτήματά μου πολλά και εν βρασμώ ψυχής, γι’ αυτό έως και αντιφατικά. Συμπαθάτε με.

    Το μόνο που με παρηγορεί είναι ότι (μέχρι στιγμής τουλάχιστον) δεν βρέθηκε κανένας δύστυχος άστεγος καρβουνιασμένος μέσα στα αποκαΐδια των κτηρίων της Αθήνας που σε κάνουν να κλαις. Τα τούβλα και τα γύψινα ξαναγίνονται, πολλές φορές ωραιότερα και καλύτερα. Οι ανθρώπινη ζωή είναι αναντικατάστατη.

  20. ‘Οcean, ‘ocean’, επανελάμβανε ο φιλόσοφος δάσκαλος. Κι έπαιρναν το μάτια του εκείνο το απύθμενο βάθος, δείχνοντας «τις αχανείς εκτάσεις του μυαλού του». Άλλες φορές, πιο οργισμένος, πάντα όμως επιγραμματικός ο αφορισμός ‘ocean’, αναδίπλωνε μια φουρτούνα του λογισμού μπροστά στις μανιασμένες σαν ωκεάνεια κύματα προσβολές του λεγόμενου «αδήριτου». Χρειάστηκε μια μέρα να δώ στο χέρι του τον παλαιό τον τόμο με τις δυό λέξεις «als ob» στον φιλοσοφικό του τίτλο, για να υποψιαστώ την λογοπαικτική, μα τόσο βαθιά, σαν ωκεανός πράγματι στο λογοπαίγνιο της αλήθεια. Ocean: ως εάν. Η φιλοσοφία της ηθελημένης αυταπάτης, η «χρήσιμη» αυταπάτη του ‘ως εάν’, του als-ob, πώς την ονόμασε ο καντιανός Χανς Βάιχιγκερ. Που απατά πάνω από όλα σε τούτο, όντας ηθελημένη, ως χρήσιμη, ότι δεν θα τιμωρήσει διπλά μια μέρα, για το χωρίς πραγματικότητα ψέμμα της.
    O Boλταίρος είχε πει «άνθρωποι που πιστεύουν ανοησίες θα διαπράξουν θηριωδίες». Τί άλλο ζούμε αυτές τις ημέρες, μέσα στα αποκαΐδια των κλασσικών κτιρίων της Αθήνας, παρά την κατάρρευση της «χρήσιμης» αυταπάτης του ‘ως εάν’, του als-ob, ή των (πολιτικά) χρήσιμων, «useful fictions», πώς τις ονόμασεν κι ο ωφελιμοκράτης φιλόσοφος Τζέρεμυ Μπένθαμ. Η αυταπάτη της Ευρώπης της «ευημερίας των λαών», η αυταπάτη της μεριμνώσας κυβέρνησης του κοινού αγαθού, η αυταπάτη της «κοινής θέλησης» (volonte generale), του Ρουσσώ, πίσω από την δημοκρατική νομιμοποίηση μιας… μή εκλεγμένης κυβέρνησης, και πάντως μη εκλεγμένης για όσες «εκτελεστικές» (με κάθε έννοια) αποφάσεις επιτελούνται διατεταγμενα από ένα ξένο ιερατείο. Συνηχώντας με τον Βολταίρο, ο Jeremy Bentham είχε γράψει, «από μια ανόητη λέξη, χίλια μπορεί να βγουν μαχαίρια». («Out of one foolish word may start a thousand daggers.» – ‘Bentham’s Theory of Fictions’, C.K. Ogden.)
    Υποστατικοποιήθηκαν, τους αναγνωρίστηκε μια – κίβδηλη ωστόσο – πραγματικότητα, τόσες αξιακά ψιμυθιωμένες αυταπάτες. Κοιτώντας τώρα, παρατηρώντας, δοκιμάζοντας, οσφραίνοντας, ψαύοντας τώρα με τα δάκτυλα, με την αφή, «θιγγάνοντας» να βρουμε έναν αναφερόμενο, κάτι πραγματικό πίσω από την λέξη, «αθίγγανη» την βρίσκουμε και πλάνα. «Ήταν ωραίο ό,τι μας έδιναν τα φευγαλέα χείλει.. κι έβλεπε το ενδεχόμενο, την άβυσσο που ερχόταν» (ο ποιητής της ωχράς σπειιροχαίτης».
    Ο Vonnegut (τον θυμάστε;) είχε πει, «η κυβέρνηση αντιπροσωπεύει μια φούσκα» («government represents a granfalloon). Κι ο Bentham καταλήγει καταθλιπτικά, «κοιτάξτε το γράμμα, θα βρείτε ανοησία – κοιτάξτε πίσω από την ανοησία, θα βρείτε το τίποτα»..
    Κι απελπιζόταν ο Ευθύφρων, «ώ Σωκράτη, πώς να πω πιά ο,τιδήποτε. Γλυστρούν και μετακινούνται, μόλις πω να τα εκστομίσω τα νοήματα, και τίποτε δεν μένει στιγμή στον τόπο του….»
    Στην κινούμενη άμμο βυθιζόμαστε, των νοημάτων που κάποτε χρήσιμα ήταν, στο ωκεάνειο, το «ως εάν» το ψέμμα τους.

  21. π2 said

    Για τους διαγραφέντες θα προτιμήσω να είμαι σκληρός -κι ας γίνω άδικος- επειδή οι στιγμές είναι κρίσιμες. Από μένα δεν θα εισπράξουν καμιά a priori συμπάθεια. Ας δούμε καταρχάς τα κίνητρα. Μπορεί η επανεκλογή τους να τίθεται εν αμφιβόλω βραχυπρόθεσμα, αλλά μακροπρόθεσμα μπορούν να ελπίζουν πως το χτεσινό όχι θα αποτελέσει μια κολυμπήθρα του Σιλωάμ. Έπειτα, μπορεί για κάποιους όντως να ήταν πράξη συνείδησης το όχι (και όντως κάποιοι έμοιαζαν ανακουφισμένοι, όπως η Βάσω Παπανδρέου που βγήκε χαμογελαστή κι έδειχνε νεότερη μετά το τέλος της συνεδρίασης, ή η Ξενογιαννακοπούλου, που την άκουσα να μιλάει σήμερα το πρωί κι έμοιαζε ξαφνικά να μιλάει ένας κανονικός άνθρωπος για πρώτη φορά), για πολλούς όμως υποψιάζομαι πως ήταν απλώς πράξη φόβου. Οι βουλευτές της επαρχίας, για παράδειγμα, εισπράττουν εντονότερα και σε καθημερινή βάση την οργή του κόσμου. Κάποιοι βουλευτές του λαϊφστάιλ, που μπήκαν στην πολιτική ελαφρά τη καρδία, βλέπουν με έκπληξη να τους κοιτάζει με μισό μάτι η καλή κοινωνία με την οποία συναναστρέφονταν. Και θα μπορούσα να σκεφτώ κι άλλες τέτοιες κατηγορίες του όχι από φόβο.

    Το μείζον όμως δεν είναι το κίνητρο αλλά η ουσία. Κάποιοι από τους αντάρτες, ένθεν κακείθεν, δεν είναι χτεσινοί. Ανάμεσά τους βρίσκονται πρωτοκλασάτα στελέχη των κομμάτων τους, κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, κάποτε δελφίνοι. Δεν μου λέει τίποτε ένα όχι, όποιο και να είναι το κίνητρό του, όταν δεν συνοδεύεται από μια εναλλακτική πρόταση. Υπάρχει ένα δεδομένο πρόβλημα, και η τέχνη της πολιτικής συνίσταται στην πρόταση μιας λύσης για το πρόβλημα αυτό. Το καθήκον της εξεύρεσης λύσης γίνεται ακόμη πιο πιεστικό για όσους αποτελούσαν μέρος του προβλήματος. Πολλοί από τους αντάρτες ήταν για χρόνια, ή και για δεκαετίες, συνυπεύθυνοι. Δεν θα ξεμπερδέψουν έτσι εύκολα με τη συνείδησή τους με ένα όχι φόβου, ή ακόμη και ευθύνης. Δεν έχουν το δικαίωμα να πετάξουν έτσι άκοπα το μπαλάκι μακριά τους. Έχουν ακόμη πολύ δρόμο μπροστά τους αν θέλουν να βελτιώσουν το κάρμα τους.

  22. μήτσκος said

    Δε μπορώ να απορρίψω την εικασία περί παρακρατικών ομάδων, αλλά δε μου φαίνεται και πολύ πειστική. Οι μπαχαλάκηδες καίνε με μεγάλη χαρά κτίρια που στεγάζουν τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες ή μεγάλα εμπορικά καταστήματα. Μέσα στη «μάχη» σίγουρα θα βρεθούν κάποιοι ανόητοι πρόθυμοι να κάψουν τα πάντα. Ομολογώ πάντως ότι εγώ δεν θα ήξερα πώς να κάψω ένα τέτοιο κτίριο, ακόμα και αν το ήθελα. Υποθέτω ότι μια-δυο μολότωφ απ’έξω δεν αρκούν.

    Οι διαφωνούντες βουλευτές μου είναι αδιάφοροι. Όταν η πλειοψηφία είναι οριακή, όλοι κάνουν την πάπια. Τώρα δε μπορώ να ξεχωρίσω την ειλικρινή διαφωνία από την ευθυνοφοβία ή τον πολιτικό σχεδιασμό.

    Αυτό που με κάνει λίγο να ντρέπομαι, είναι ότι εγώ δεν ξέρω τι θα ψήφιζα. Με έχουν μπερδέψει τόσο οι οικονομολόγοι, που δεν ξέρω πια τι μου γίνεται. Παπατζήδες της κακιάς ώρας…

  23. Δύτη,
    τι λένε αυτοί που διαφωνούν; Ότι πρόκειται περί πολιτών που κατεβαίνουν οπλισμένοι προκειμένου να διαδηλώσουν; Ότι είναι «αντεξουσιαστές»;
    Δεν αναρωτιούνται γιατί τους αφήνουν ανενόχλητους στην εγκληματική δράση τους;
    Δεν ταλαιπωρούν την σκέψη τους να εξηγήσουν γιατί το Υπουργείο ΠροΠο δεν δίνει καμμία εντολή για πρόληψη;
    Δεν αναρωτιούνται γιατί όση ώρα είχαν αφεθεί να διαλύουν και να καίνε την Αθήνα, τα ΜΑΤ προσπαθούσαν να απωθήσουν εμάς – τις χιλιάδες – που είχαμε τραβηχτεί ως το Ολυμπιακό Κολυμβητήριο προσπαθώντας να αναπνεύσουμε;

    Μα τι στο καλό, για διακοσμητικούς λόγους το ‘χουνε το νιονιό τους;

  24. ππαν said

    Όσοι διαφώνησαν διαφώνησαν λίγο αργά. Ας διάβαζαν βρε αδερφέ το μνημόνιο -το πρώτο- την άνοιξη του 2010 (τότε δεν ήταν; ), τότε που δρομολογήθηκαν όλα με τέτοια ελαφράδα.

  25. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα σχόλια!

    15: Ναι, αυτό εννοούσα!

  26. Κατερίνα, δες π.χ. το σχόλιο του Μπετατζή παραπάνω. Εγώ, το είπα και στο σχόλιό μου, δεν έχω διαμορφώσει οριστική άποψη.

  27. π2 said

    Περί παρακρατικών:

    Δεν είναι πάντοτε απλή η απάντηση στο ερώτημα «ποιος προκάλεσε τα επεισόδια;». Κυρίως, υπάρχουν πολλές διαβαθμίσεις συνεργασίας αστυνομίας και μπαχαλάκηδων, από τον παλιό καλό καιρό που οι τύποι που πετούσαν μολότωφ στο Πολυτεχνείο έβγαιναν μέσα από τις κλούβες των ΜΑΤ, μέχρι ενδιάμεσες καταστάσεις όπου ομάδες μπαχαλάκηδων καθοδηγούνται από αρχιμπαχαλάκηδες με ύποπτες επαφές, μέχρι τα χτεσινά.

    Χτες δεν χρειαζόταν καμιά καθοδήγηση και καμία οργανωμένη συνεργασία. Οι κουκουλοφόροι ήταν πολλοί, και διάσπαρτοι, και το μόνο που χρειαζόταν να κάνει η αστυνομία ήταν αυτό ακριβώς που -τι έκπληξη!- έκανε. Να προσπαθήσει να διαλύσει τη συγκέντρωση από την αρχή, με αδιανόητη ποσότητα χημικών, ώστε να αφήσει το πεδίο ελεύθερο στους -συνειδητά ή όχι, αδιάφορο, αλλά αντικειμενικά οπωσδήποτε- καλύτερους συμμάχους της.

  28. ΣοφίαΟικ said

    12: μήπως εννοούσε πλήθος μασκοφόρων για τα δακρυγόνα;

    Τώρα, για τους βουλευτές, θα το έπαιρνα πιο σοβαρά αν όσοι διαγράφτηκαν παραιτούνταν κι όλας από το βουλευτικό αξίωμα ή αν προσχωρούσαν σε άλλο κόμμα ή να εφτιαχναν δικό τους κόμμα (αυτό παίρνει χρονο, βεβαια). Προ το παρόν δυσκολεύομαι να τους παρω στα σοβαρά, α΄λλωστε αμφιβάλλω αν εχουν διαβάσει το Μνημόνιο, κι αυτό και το προηγούμενο, ώστε να ξέρουν ακριβώς γιατί παραιτούνται.

  29. ΠΑΝΟΣ said

    Δεν ήμουν χθες ,ούτε υπήρχε περίπτωση να είμαι. Είμαι εναντίον ενός νέου εμφυλίου,Κάποιοι το επιδιώκουν; Και πού να το ξέρω εγώ; Πάντως Μίκης και Γλέζος,γιά παράδειγμα,ξέρουν από εμφύλιους. Δεν είχαν συμβάλλει;

  30. http://www.theinsider.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=17535%3Abinteo-ntokoymento-i-probokatsia-ton-dias-kai-delta&catid=3%3Asociety&Itemid=41

  31. Immortalité said

    Όταν ένα τόσο μεγάλο πλήθος ανθρώπων κατεβαίνει στους δρόμους σίγουρα δεν μπορείς να είσαι σίγουρος ότι όλοι κατεβαίνουν με τον ίδιο σκοπό. Προσωπικά, είμαι απολύτως βέβαιη ότι κανένας από όσους κατέβηκαν για να διαδηλώσουν δεν είχε μολότωφ στην τσάντα του. Τις απώλειες και σπασίματα τα προκαλεί η αστυνομία, όχι γιατί αυτή βάζει τις φωτιές (που δεν ξέρω αν το κάνει) ή γιατί συνεργάζεται με τους κουκουλοφόρους (που δεν ξέρω αν δεν το κάνει) αλλά γιατί ποτέ μα ποτέ, δεν κατεβαίνει για να προστατέψει και προφυλάξει τη διαδήλωση, όπως οφείλει, αλλά για να την διαλύσει. Και έτσι αφήνει χώρο να παίζουν μπάλα όλοι που δεν χάνουν ευκαιρία.
    Το χειρότερο δεν είναι ότι κάηκαν δυο κτίρια. Το χειρότερο είναι ότι με αφορμή αυτό, κάποιοι κάνουν τέτοια κατάπτυστα σχόλια

    Σχετικά με τους διαφωνούντες βουλευτές, συμφωνώ ότι θέλουν πολύ δρόμο για να βελτιώσουν το κάρμα τους, αλλά για τη συγκεκριμένη ψηφοφορία δεν θα τους κρίνω από τις προθέσεις τους που δεν τις ξέρω. Ακόμα και ένας να ψήφισε κατά συνείδηση για πρώτη φορά, κέρδος είναι. Γι αυτόν δηλαδή, γιατί δεν νομίζω κανείς εκεί μέσα να έχει ελπίδες επανεκλογής.

  32. 28α Όχι, Σοφία, εννοούσε πλήθος που έκαιγε. Αλλιώς δεν θα μου έκανε εντύπωση.

  33. ΣοφίαΟικ said

    32: Τι να σου πω, καμιά φορά στο μικρόφωνο μπορεί να πεις και χαζομάρες, οπότε αν δεν το επιβεβαιώνει και δέυτερος, μπορεί απλως να ήταν κεκτημένη ταχύτητα επειδή στην τηλεόραση όλα είναι πλήθος, τεραστια κλπ.

  34. Immortalité said

    Παρεμπιφτού, ξέρω άσχετο, αλλά χτες ο Πετσάλνικος αποκάλεσε εκείνους που κατέγραφαν τις ψήφους ψηφολέκτες. Λάθος δεν πρέπει να έκανε αλλά, ξέρουμε γιατί όχι ψηφοσυλλέκτεςκαι από που βγαίνει;

  35. 33 Ο συγκεκριμένος ήταν επιτόπιος, δεν τα έβλεπε από οθόνη.

  36. 9.
    «…με λύπη διαπιστώνω ότι οι «ρεπόρτες» δεν ξέρουν καν πού βρίσκεται η Εθνική Βιβλιοθήκη.» Φευ.
    Υπήρξε κάποτε και το τηλεοπτικό vox pop που την ανεγνώρισε ως Παρθενώνα (παλαιόν, δείχνει ηλικία).

  37. ππαν said

    Ψηφοσυλλέκτες όπως ρακοσυλλέκτες άλλο σημαίνει, έτσι που το καταλαβαίνω. ΟΙ ψηφολέκτες κατέγραφαν πώς ψήφιζαν οι τρομοκρταημένοι πρώην ψηφοσυλέκτες, πχ

  38. ππαν said

    36: η δικαίωση του νεοκλασσικισμού!!

  39. spiral architect said

    […] Κλείνω λέγοντας πως δεν θα εκπλαγώ αν μεθαύριο δεν θα πάνε όλα σύμφωνα με το πρόγραμμα, αν προβληθεί κάποια επιπλέον απαίτηση, αν βρεθεί κάποια νέα δυσκολία κι έτσι έχουμε μια ακόμα αναβολή. […]

    100 παρθένες στο «Ακρόπολις Εξπρές» με προορισμό Βερολίνο, είναι καλά; 🙄
    Δυστυχώς θα επακολουθήσουν και άλλα!

    Οι πολιτικοί – πλην εξαιρέσεων που το τεκμηρίωσαν με έργα, αφού τα λόγια τους δεν βρήκαν ευήκοα ώτα – είναι ανάξιοι σχολίων.

    Καλή μας λευτεριά!
    Σημειολογικά χθες 12-2-2012 είχαμε μια άλλη επέτειο!
    (π…..να ιστορία)

  40. Τζουτζούκος said

    Καλημέρα σε όλους. Όσο υπάρχουν άνθρωποι που χαίρονται με το κάψιμο της Αθήνας, με το κάψιμο της Βουλής (απ το γνωστό σύνθημα), όσο υπάρχουν άνθρωποι που ευχαριστιούνται με το θέαμα καμμένων τραπεζών κλπ, δεν χρειάζονται παρακρατικοί και ασφαλίτες να ανάψουν τις φωτιές.
    Καλό είναι να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Το καλοκαίρι υπήρχε η ίδια τεταμένη ατμόσφαιρα με τα μεσοπρόθεσμα κλπ, αλλά 9/10 φορές που μαζεύονταν οι αγανακτισμένοι (και πολλοί τότε όχι αστεία), δεν γινόταν κακός χαμός. Με το να δεχόμαστε τις θεωρίες συνομωσίας, όση αλήθεια κι αν περιέχουν, αρνούμαστε να δεχτούμε πως στην Ελλάδα υπάρχουν και άνθρωποι που (αυτο)αποκαλούνται αναρχικοί ή όπως αλλιώς θέλετε, και αυτό το μπάχαλο επιθυμούν. Όταν λένε για τα προπέρσινα στη Μαρφίν «ότι είναι μεν ποιητικό το θέαμα να καίγεται μια τράπεζα, αλλά είναι τραγωδία να υπάρχουν ανθρώπινα θύματα», είναι σαν να παραδέχονται πως αυτό γουστάρουν, να καίνε (όχι να σκοτώνουν).
    Κακά τα ψέμματα, αν ίσχυε το παλιό γενικευτικό, ότι το κράτος καταστέλλει με αυτόν τον τρόπο για να μην διαδηλώνει ο κόσμος, τότε ξαναλέω, για 1 μήνα το καλοκαίρι γιατί κάθονταν κι έβλεπαν τους δεκάδες (και εκατοντάδες κάποιες μέρες) χιλιάδες διαδηλωτές-αγανακτισμένους και δεν τους διέλυαν; Για μένα είναι ξεκάθαρο. Είμαι πρόθυμος να πιστέψω ότι η ΕΛ.ΑΣ έχει μπουμπούκια που παρεισφρύουν στις διαδηλώσεις, έχει μπουμπούκια που χώνονται στα Εξάρχεια, αλλά δεν τους χρειάζεται για να κάψει την Αθήνα. Όταν εκείνο τον Δεκέμβρη σκότωσε ο αστυνομικός το 15χρονο παιδί, δεν χρειάζονταν οι…μυστικές υπηρεσίες των Αμερικανων-Ισραηλινών να παρέμβουν για να ανατραπεί ο Καραμανλής (όπως λένε πολλοί δεξιοί) και να κάψουν πάλι την Αθήνα.
    Η ελληνική αστυνομία, όπως και δεκάδες άλλες υπηρεσίες σ αυτήν την χώρα απλά δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά της στο συγκεκριμένο θέμα. Τα δανεικά που παίρνουμε πάνε στα χημικά κι αυτό το ξέρουμε χρόνια. Αυτό μπορεί, αυτό κάνει. Η αποδοχή της ακατάρριπτης θεωρίας περί παρακρατικών (αφού σχεδόν ποτέ δεν αποδεικνύεται αυτό) με κάνει να διαμαρτύρομαι συχνά γιατί σκέφτομαι, ίσως αφελώς, αναλογικά. Τι λειτουργεί σ αυτο το «κράτος» σωστά, για να περιμένουμε ότι θα λειτουργεί σωστά η ΕΛ.ΑΣ;

    Όσο για τους βουλευτές των 2 «μεγάλων» που περίμεναν την Κυριακή το βράδυ να αποφασίσουν την αρνητική ψήφο, θα ήμουν πρόθυμος να τους γιαουρτώσω. Όχι βέβαια γιατί ψήφισαν «όχι» στην δήθεν σωτηρία μας. Αλλά γιατί ξέροντας πως δεν πρόκεται να ξαναεκλεγούν προτίμησαν την ασφάλεια και την τζάμπα μαγκιά. Αν η δαν. σύμβαση δεν μας σώσει, θα πουν ότι «εμείς τα λέγαμε προδότες», αν πάλι γίνει κανένα θαύμα του…αγ. Νεκταρίου, θα πουν πως «εμείς ψηφίσαμε κατά συνείδηση και δεν κάναμε κανένα κακό στην πατρίδα, αφού η σύμβαση τελικά ψηφίστηκε».

  41. 34
    Ψηγολέκτες; ΧΘΕΣ αναδείχθησαν οι ψηφορέκτες. Εν Κύπρω και οι ψηφορακοσυλλέκτες, του μάζευε κι ας ειν’ και ρώγες. Η απορρώξ ψήφος.

  42. sarant said

    34: Ψηφολέκτες λέγονται, τη λέξη την έχουν μερικά λεξικά, το β’ συνθετικό είναι από το λέγω = συλλέγω. Στα πρακτικά της εθνοσυνελεύσεως του 1843 η πρώτη καταγραφή της λέξης.

  43. ΣοφίαΟικ said

    35: Ναι, αυτό το κατάλαβα, αλλά δεν αναιρεί αυτό που είπα. Κι εγώ έχω πει στο μικρόφωνο σε ζωντανή σύνδεση ανακρίβεια, όχι εσκεμμένα. Γι’αύτό είπα δύο αυτόπτες για να είμαστε σίγουροι.

  44. Αυτοκράτωρ & ποιητής πυρπόλησε την «αιώνια πόλη» και άρχισε τους διωγμούς, τον Φεβρουάριο του 1933 άλλος ηγέτης, με καλλιτεχνικές ανησυχίες και αυτός, έκαιγε το Reichstag στο Βερολίνο, εδραιώνοντας τον Ναζισμό στην χώρα του και τον Σεπτέμβριο του 2011 κάτι πήρε το αυτί μου ότι συνέβη. Αλλά πιθανότατα είμαι σεναριοαλάγνος…

  45. μήτσκος said

    http://www.theinsider.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=17536:lm-ena-keri-sto-xerir-ekso-apo-to-attikon-apopse-&catid=58:art&Itemid=100

    «Οι αίθουσες των κινηματογράφων «Αττικόν» και «Απόλλων» δεν κάηκαν και μόνο η είσοδος έχει υποστεί ζημιές», δηλώνει στο ΑΜΠΕ εκ μέρους του «Αττικόν», η Γιούλη Τσακαλάκη, υπεύθυνη του κινηματογράφου, επιθυμώντας, όπως εξηγεί, να μη δοθεί συνέχεια στο «δυσάρεστο γεγονός» της πυρκαγιάς του ιστορικού κινηματογράφου, στην οδό Σταδίου.

    Μόνο εξωτερικές ζημιές έχει υποστεί και ο κινηματογράφος «ΑΣΤΥ», επί της πλατείας Κοραή, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες του, Γιώργο και Δημήτρη Στεριάκη, που όπως δήλωσαν στο ΑΜΠΕ, κατάφεραν τελευταία στιγμή να αποτρέψουν τους άγνωστους εμπρηστές.

    Απόψε στις 8, τα μέλη της πολιτιστικής κίνησης «Κάθε Σάββατο στην Αθήνα» θα συγκεντρωθούν «μ΄ένα κερί στο χέρι» έξω από το «Αττικόν», σε ένδειξη «βουβής διαμαρτυρίας για το ξήλωμα της ζωής μας».

    (Αυτήν την τελευταία συγκέντρωση, μήπως γίνεται να την κάνουμε «χωρίς ένα κερί στο χέρι»; Προσέχουμε για να έχουμε.)

  46. 38
    Mην γρουσουζεύουμε, μην μας ενσκήψει, ως αντίδραση, όπως στην Αγγλία, ο νεογοτθικισμός, the gothic revival!

  47. * (φυσικά εννοούσα τον Σεπτέμβριο του 2001 αλλά με παραπλάνησε η εικόνα του 9/11 στο μυαλό μου)

  48. Κάθε μακαράς και το ξυλοφύλλι του, Καρκαβίτσας (δεν θα μου το ερμηνεύσει κάποιος, να μου φύγει η απορία;)

  49. ππαν said

    48: μακαράς εκτός από παλιός μπασκετμπολίστας είναι υφαντουργικό εργαλείο, νομίζω το βαρίδι που κρατά ίσια τα νήματα. Ναυτική είναι η παροιμία, ε;

  50. spiral architect said

    Τα όμορφα κτίρια καίγονται, οι απείθαρχοι βουλευτές διαγράφονται και οι τέως βουλευτές ξυλοφορτώνονται από ανιστόρητους μπάτσους! 😯

  51. VasWho said

    29: Γράφεις: «Δεν ήμουν χθες ,ούτε υπήρχε περίπτωση να είμαι. Είμαι εναντίον ενός νέου εμφυλίου,Κάποιοι το επιδιώκουν; Και πού να το ξέρω εγώ; Πάντως Μίκης και Γλέζος,γιά παράδειγμα,ξέρουν από εμφύλιους. Δεν είχαν συμβάλλει;»

    Απίστευτη ατάκα!!!
    Δηλαδή΄ οι εκατοντάδες χιλιάδες που πήγαμε χθες στη συγκέντρωση είμαστε υπέρ ενός εμφυλίου πολέμου; Τι μας λες ρε φίλε!!!

    Ωραία η λογική σου!
    Δηλαδή αυτοί που σε ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΠΛΟΥΤΟ ορίζουν την κατώτερη μηνιαία αμοιβή εργασίας σε ελάχιστα εκατόευρα και καταργούν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας έχουν πολύ ωραία αντίληψη για την κοινωνική ειρήνη!!! Μονά δικά μας ζυγά δικά μας!!! Βρε άντε απο ‘δώ!!!

  52. ΠΑΝΟΣ said

    #29 «βρε άντε απ ‘δω»,τι ακριβώς σημαίνει; Σε καθαρίζω;

  53. ππαν said

    52: Πάνο, κόψε κάτι

  54. xray said

    Τώρα που θα έχουμε χρόνο, θα είχε ενδιαφέρον να κάναμε ένα γενικό απολογισμό. Από μεταπολίτευσης και εντεύθεν, πόσες ζωές χάθηκαν, πόσες ζημιές πληρώσαμε, πόσα ιστορικά κτίρια και κειμήλια καταστράφηκαν, κλάπηκαν (βλέπε την ολοσχερή καταστροφή του Πολυτεχνείου κλπ), πόσοι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες είδαν τη ζωή τους να αλλάζει προς την κατεύθυνση του πολύ περισσότερου ελεύθερου χρόνου, πόσα αυτοκίνητα κάηκαν, πόσους τόνους αιθάλης προσθέσαμε στα πνευμόνια μας, κλπ κλπ κλπ.
    Από όλα αυτά τι κερδίσαμε;
    Τι καλυτέρευσε στη ζωή μας από τους ‘αγώνες’ αυτούς;
    Ένα αστείο παράδειγμα: Σε ένα δημόσιο σχολείο, κάποιος πατέρας έφτασε έξαλλος για κάποιο ζήτημα σχετικά με το παιδί του. Αφού δεν τα βρήκε με τους καθηγητές, άρχισε από τη μανία του να ρίχνει γροθιές στο πρόσωπό του. Έκπληκτοι οι καθηγητές που βρίσκονταν στο γραφείο εκείνη τη στιγμή είδαν δύο δόντια του να σπάνε και να πέφτουν κάτω. Ο εν λόγω υιός του αετού έφυγε ματωμένος συνεχίζοντας να βρίζει θεούς και δαίμονες. Υπήρξα αυτόπτης μάρτυς του περιστατικού. Ο συμπαθής ηλίθιος νομίζω ότι είναι ο χαρακτηριστικότερος εκπρόσωπος της κοινωνίας μας.
    Δυστυχώς πορευόμαστε στη ζωή με οδηγό το συναίσθημα, αφήνοντας το μυαλό μας να αναπαύεται μακάριο κάπου αλλού. Και όσο δεν μπορούμε να το δούμε αυτό, όσοι έχουν τη διαύγεια και τη συγκρότηση να σκέφτονται όσα πρόκειται να κάνουν, θα μας έχουν σάκκο του μποξ για τις ώρες της σχόλης τους.

  55. ππαν said

    53: προλαβαίνω τις παρανοϊκές ερωτήσεις: Όχι τον λαιμό σου (με κονσερβοκούτι), κόψε τις υπερβολές εννοούσα

  56. VasWho said

    Όχι φυσικά!
    Δηλώνει απλώς τη γνώμη μου για το πόσο ελάχιστα έχεις βασανίσει τη σκέψη σου. Ή πόσο μονόπατα τη ‘βασανίζεις’ (αυτό που σούγραψα: μονά δικά σου ζυγά δικά σου).

  57. sarant said

    Ευχαριστώ και για τα νεότερα σχόλια.

    Πάνο, τα περί εμφυλίου ήταν προκλητικό και άδικο σχόλιο, ενώ το «βρε άντε από εδώ» είναι έκφραση απαξίας, όχι αδικαιολόγητης με βάση τα προηγούμενα.

  58. ΠΑΝΟΣ said

    #53 εντάξει,αδερφε,να κόψω.Μην μου πεις να κάψω.Είμαι εναντίον πυρπολήσεων νεοκλασσικών και ανθρώπων ( Μαρφίν ),,τι να κάνουμε;

  59. Για να μην πέσει στο κενό η σωστή επισήμανση από secondlight δηλώνω κι εγώ την εμπειρία μου για το ΑΣΤΥ, πιο δίπλα. Με ένα φίλο μου, από όταν μάθαμε πως εκεί ήταν εγκατεστημένο το ΕΑΜ -είναι γνωστή η σκηνή με το τανξ- ορίζαμε «συνάντηση στο ΕΑΜ». Μιλάω για την προσωπική πτυχή και όχι για συλλογική πολιτική μνήμη. Όπως λέει η secondlight μας κλέβουν μέρος του παρελθόντος μας σαν ατόμων.

    Γιάννης

  60. Immortalité said

    @58 Ενώ όλοι οι υπόλοιποι, είμαστε πυρομανείς εμπρηστές και εμφυλιοπολεμολάγνοι.

  61. …αλλά αυτές είναι ψιλικατζίδικες καταστροφές σε σχέση με τη θεσμοποιημένη εργολαβική παρέμβαση στο πρόσωπο της πόλης.

    Γιάννης

  62. ππαν said

    61: η αλήθεια είναι ότι κι άλλα σινεμα καταστράφηκαν, έτούτα μαλιστα ολοσχερώς, απέναντι από το Αττικόν, στην Αλεξάνδρας, στην Β. Σοφίας κλπ, στα Πατήσια, δεν είδα πολύ θρήνο

  63. ΠΑΝΟΣ said

    Νίκο και Ππαν ,είθε οι υπερβολές κι οι αδικίες να περιορίζονταν στούς δικούς προβληματισμούς και φόβους.Είθε….Ο Γλέζος είπε :»δεν έχουν ιδέα τι σημαίνει εξέγερση τού ελληνικού λαού».Δεν έχουν ιδέα….Αυτό έχει πολλαπλές αναγνώσεις; Μέσα σ’ αυτές χωράει κι ένας φόβος μου γιά εμφύλιες καταστάσεις; Φόβος μου είναι ,όχι εχθρότητα.

  64. ΠΑΝΟΣ said

    …δικούς μου..

  65. ππαν said

    63: η μόνη εξέγερση του ελληνικού λαού που γνωριζετε είναι ο εμφύλιος; Περίεργο

  66. Immortalité said

    @63 Αυτό έχει πολλαπλές αναγνώσεις; Μέσα σ’ αυτές χωράει κι ένας φόβος μου γιά εμφύλιες καταστάσεις;

    Συγχωρέστε με αν πυροδοτώ τη συζήτηση αλλά αυτή είναι η πιο διεστραμμένη ανάγνωση απ’ όλες .

  67. ΠΑΝΟΣ said

    Κάτι πειστικώτερο ,πλην ύβρεων; χρήσιμο θα ήταν.

  68. Αγγελος said

    Ίσως λίγο καθυστερημένα, γιατί γράφτηκε πριν από την ψηφοφορία και τα επεισόδια, θα ήθελα να παραθέσω μια εξομολόγηση του Ριχάρδου Σωμερίτη:

    «Το αναγνωρίζω, η αντίφαση είναι μεγάλη : πιστευω ότι πρέπει να επικρατησει ξεκάθαρα το «ναι» απόψε στη Βουλή γιατί κανείς δεν προτείνει κάτι το συγκεκριμένο και μη αυτοκτονικό για ΑΥΡΙΟ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟ ΠΡΩΙ!. Και ταυτόχρονα, πριν από ελάχιστες ημέρες προσυπέγραψα δήλωση στήριξης της ΔΗΜΑΡ στις προσεχείς εκλογές και δεν αλλάζω άποψη αν και η ΔΗΜΑΡ (δυστυχως) ψηφίζει απόψε «όχι».

    Δεν ξέρω αν αυτό ανταποκρίνεται σε κάποια λογική ανταποκρίνεται όμως σε μια πραγματική κατάσταση : κανένας από τους «όχι» δεν προτείνει, ως προς τα μνημόνια και τη χρεοκοπία κάτι το εφικτό χωρίς να κλείσουμε το μαγαζί, αλλά να, από τη Δευτέρα το πρωί κάτι πρέπει να κάνουμε ταυτόχρονα για να υπάρξει ένα «αύριο» για τον δημοκρατικό σοσιαλισμό στη χώρα μας.

    Η ΔΗΜΑΡ είναι ένα σχήμα που τώρα ξεκινάει. Έχει θετικά (η κοινή δήλωση εκλογικής στήριξής της που υπέγραψα τα καταχωρεί) και μερικά αρνητικά ως απαράδεκτα (που η δήλωση δεν αναφέρει). Κουβαλάει μνήμες, καλές και αρκετές κακές συνήθειες αλλά και αρκετές ελπίδες που έχουν μεταναστεύσει από άλλες καταστάσεις ενω οι ευθύνες της για τα όσα συμβαίνουν είναι μικρές ως ελάχιστες.

    Κοντολογίς, αν ψήφιζα θα έλεγα απόψε «ναι» στον Παπαδήμο για να μπορέσω αύριο να πω «ναί» σε μια νέα απόπειρα κεντροαριστεράς και ευρωπαϊκού δημοκρατικού σοσιαλισμού. Αν έλεγα απόψε «όχι» θα αποχαιρετούσα την Αλεξάνδρεια-Ευρώπη που θα χάναμε. Κι αν καταδίκαζα τη ΔΗΜΑΡ θα αποχαιρετούσα ένα ακόμα «ίσως» για το αύριο.

    Σχιζοφρένεια; Και ποιός βεβαιώνει ότι δεν είμαστε όλοι σχιζοφρενείς;»

  69. Αγγελος said

    Α, και δεν είμαι ο Αngelos του σχολίου 1!

  70. Υποθέτω πάντως ότι η σπουδή που επέδειξαν οι δυο αρχηγοί, ποιος θα πρωτοδιαγράψει βουλευτές (και μάλιστα χωρίς να επιφυλάξουν ηπιότερη μεταχείριση στους απόντες από την ψηφοφορία) και ποιος θα πρωτοανακοινώσει τις διαγραφές, δεν απευθυνόταν μόνο ή κυρίως στο εσωτερικό των κοινοβουλευτικών τους ομάδων ή στην κοινή γνώμη της χώρας, αλλά στους εταίρους μας -θέλοντας να τους δείξουν ότι είναι αμείλικτοι και στην παραμικρή διαφωνία.»

    Σαυτο μαλλον συμφωνω

  71. Immortalité said

    @67 Συγγνώμη αλλά ποιος σας έβρισε;

  72. Να πούμε ότι το ιστολόγιο που ασχολείται με τα παλιά σινεμά είναι του φίλου Νίκου Θεοδοσίου, σκηνοθέτη, ερευνητή και συγγραφέα:

    Ολα τα λινκ για τα ωραία πράγματα με τα οποία ασχολείται:
    http://en.gravatar.com/theodosiou

    Και το προσωπικό του μπλογκ:
    http://theodosiou.wordpress.com/

    Δείτε οπωσδήποτε τον «Γράμμο» και αναζητήστε τη δουλειά του για το χωριό Beloyannis στην Ουγγαρία, για την οποία του εύχομαι να μην «μασήσει» από τα εμπόδια που του έβαλαν και να την ολοκληρώσει.

  73. ππαν said

    Παντως καλά έκαναν και δεν μεταχειρίστηκαν διαφορετικά τους απόντες. Τι είδους στάση είναι αυτή δηλαδή να βγάζεις την ουρά σου έξω; Ή είχαν κάτι σημαντικότερο να κάνουν χτες;

  74. επισης μου αρεσε το 40..Εχει λογικη.
    Φυσικά δηλώνω
    εν πλήρει συγχυσει

    Κυριολεκτικά

  75. 62
    Πάντως Ππαν εγώ, τουλάχιστον, κάθε που βραδιάζει στη μικρή μου πόλη θρηνώ το σινεμά που έκλεισε και τώρα έγινε καπνιστήριο-καφέ.

    Γιάννης

  76. ππαν said

    75: Εμένα μου λείπουν κι άλλα, που χάθηκαν κι έγιναν σουπερμάρκετ, πάρκιν, πολυκατοικίες μέσα στη σιωπή. Αλλά το πήρα απόφαση ότισ την Αθήνα δεν έχει μείνει ούτε η σκόνη από τα παπαούτσια μας που έλεγε ο αλλος

  77. Σπουργίτης said

    Για όσους έχουν ακόμα αμφιβολίες ποιοι είναι οι κουκουλοφόροι και ποιος ο ρόλος τους υπάρχουν δεκάδες κλιπάκια στο youtube. Κυβέρνηση, μπάτσοι κι εμπρηστές με τις μολότωφ – εκτός από μερικά χαϊβάνια αναρχικών που ακολουθούν – είναι ένα και το αυτό. Σκοπός τους να διαλύουν συγκεντρώσεις, να φοβίζουν τον κόσμο να μην πηγαίνει και ν’ αποπροσανατολίζουν τις κατινίτσες. Όσοι ψήφισαν τα μνημόνια κι όσοι έκαψαν την Αθήνα είναι ακριβώς το ίδιο σώμα.

  78. Νικοκύρη, έπιασε ένα μήνυμά μου η σπαμοπαγίδα.
    Μάλλον επειδή περιείχε το λινκ http://www.enimerosi24.gr/index.asp?a_name=image-view&tbid=media&itemid=21292 προκειμένου να δείξω τι έλεγαν πριν 70 χρόνια οι αρχαίοι αυτών πρόγονοι.
    Πληροφορούμαι πως οι σινεμάδες την εγλίτωσαν

  79. Τον θυμήθηκα Βασιλική Μετατρούλου από το δικό του « Flash back – Les pionniers du cinéma en Grèce » που έχω χρησιμοποιήσει κάπου. Χρήσιμη επισήμανση έκανες.

    Γιάννης

  80. αποπροσανατολισμένη κατινίτσα said

    Κοίτα να δεις τι θυμήθηκα τώρα…
    Και για τη 17Ν κάποιοι λέγανε ότι ήτανε πράκτορες και προβοκάτορες και βαλτοί του συστήματος για να τρομάζουν τον κόσμο και να μη συμμετέχει στους κοινωνικούς αγώνες. Γι’ αυτό και τόσα χρόνια δεν έγινε ούτε μία διαδήλωση, ούτε μία διαμαρτυρία ούτε μία απεργία ούτε ένας κοινωνικός αγώνας. Ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια, άκρα του τάφου σιωπή. Φύλλο δεν κουνήθηκε. Ρε τους μπαγάσηδες, τα καταφέρανε τελικά.

    Βρε πού μου παράπεσε το νιονιό μου σήμερα και ό,τι θυμάται χαίρεται…

  81. eréndira said

    Συμφωνώ 100% με τον μπετατζή στο 18:

    «Μπετατζής είπε

    13 Φεβρουαρίου, 2012 στις 11:15
    Διαφωνώ με την πρώτη παράγραφο, μετά την άνω τελεία. Δεν επισκιάζεται η συμμετοχή, ούτε η διάθεση του κόσμου, όσο και αν προσπαθεί η κυβερνητική προπαγάνδα να δώσει επικοινωνιακή προτεραιότητα στις καταστροφές (άθελά σου, νομίζω, κάτι τέτοιο κάνεις και συ Νικοκύρη). Λέξη δεν έχω ακούσει από κανένα μέσο ενημέρωσης, μέχρι τώρα, για το πλήθος των πολιτών (δεν είμαι καθόλου καλός με τα νούμερα, σίγουρα πάνω από μισό εκατομμύριο, μόνο στην Αθήνα) που βρέθηκαν χτες στο δρόμο, με θυμό και οργή, και αγνόησαν για πολλές ώρες τον απίστευτο και αδικαιολόγητο τις πιο πολλές φορές χημικό πόλεμο (μαθαίνω ότι ο Γλέζος λιποθύμισε από τα χημικά, σε ένα ειρωνικό κρεσέντο της ιστορίας). Ούτε για τους λεγόμενους “παρακρατικούς” είμαι εντελώς σίγουρος, αν και η ύπαρξή τους στο παρελθόν είναι διαπιστωμένη. Δεν ξέρω όμως για χτες. Εγώ είδα κόσμο που δεν συγκρουόταν να προσφέρει μαλόξι και μάσκες στους λεγόμενους “παρακρατικούς” που συγκρουόταν με την αστυνομία και να τους στηρίζει ή να τους χειροκροτά. Άλλοι βέβαια διαφωνούσαν και τους κριτίκαραν, ιδιαίτερα όταν στρεφόταν κατά κτιρίων και βιτρίνων. Όσο για τις λεηλασίες, καμιά λεηλασία δεν ήταν μεγαλύτερη από αυτή που ψηφίστηκε χτες στη Βουλή και δε στενοχωριέμαι για τα εμπορεύματα που ξέφυγαν από τον προορισμό τους. Ούτε ο κόσμος πτοήθηκε από τα έκτροπα, ακόμα και αν αυτό ήταν σχέδιο, που δεν το πιστεύω. Κάηκαν επίσης και γραφεία ενεχυροδανειστηρίων, ή ξυλώθηκαν οι ταμπέλες τους, απ΄ αυτά τα μαυραγορίτικα που έχουν ξεφυτρώσει τελευταία σα μανιτάρια, τα οποία συγκέντρωναν την οργή των πιο συγκρουσιακών διαδηλωτών, αλλά και που η καταστροφή τους συναντούσε την επιδοκιμασία του υπόλοιπου κόσμου. Δεν μπορώ να πω ότι λυπάμαι για τα ακουμπιτζήδικα. Λυπάμαι και γω για τους χώρους των ιστορικών κτιρίων και των σινεμάδων. Ομως η ζωή μας έχει ήδη αλλάξει προς το χειρότερο, με τρόπους πολύ πιο οδυνηρούς από την απώλεια κτιρίων και κινηματογράφων, που ξαναχτίζονται, ίσως και πιο όμορφα. Οι καμμένες ζωές όμως, π.χ. των μεσήλικων ανέργων, δεν ξαναχτίζονται. Τίποτα δεν θα είναι ίδιο με πέρυσι, ούτε καν με χτες. Αυτό το έχουν αντιληφθεί όλοι. Χρήστο Κ., συμφωνώ σε γενικές γραμμές, μόνο που η ιστορία δε μας περιμένει να οργανωθούμε, και ΄μεις αργούμε χαρακτηριστικά. Και τον Δεκέμβρη του 2008 έγιναν καταστροφές, και μετά πολλοί που κατηγορούσαν τους μπαχαλάκηδες σαν παρακρατικούς προσπαθούσαν να καρπωθούν την υπεραξία της εξέγερσης, για δικό τους ψηφοθηρικό όφελος. Καλή συνέχεια και καλή δύναμη σε όσους και όσες αγωνίζονται. Αυτά. Ας παρελάσει τώρα ο ορθός λόγος και η ανάγκη εθνικής ομοψυχίας, όπως είπε και ο μπένι στη βουλή (στις πέντε λέξεις του, οι τέσσερις ήταν το επίθετο εθνικός σε όλες τις πτώσεις).»

    Δεν έχω να προσθέσω κάτι.

  82. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα σχόλια και τις απόψεις σας!

    Το σχόλιο 78 το είχε για λίγο τσακώσει η σπαμοπαγίδα. Δείτε τον λίκνο που δίνει.

  83. Immortalité said

    Σκύλε γιατί είναι σβησμένα τα στοιχεία της εφημερίδας; Ρωτώ για να μην πουν μερικοί ότι είναι κατασκευασμένη.

  84. ππαν said

    Το (νέο) 78 είναι φοβερό. Αυτό το παιχνίδι με τα τραγικά ντεζαβύ φέρνει λίγο ίλιγγο

  85. sarant said

    72: Βασιλική ΜΤ, ευχαριστώ πολύ που μας γνώρισες τον Ν.Θ.!

    83: Μήπως είχε όνομα αρθρογράφου; Πάντως κατασκευασμένη δεν είναι -αλλά βέβαια καταλαβαίνω πώς το λες.

  86. NM said

    Ο λίκνος οδηγεί σε ένα γιουτουμπάκι. Ειναι ένα από τα πολλά παρόμοια περιστατικά που έγιναν χτες. Απλά το παραπάνω έτυχε να βιντεοσκοπηθεί από κάποιον με κουράγιο και «ετοιμοπόλεμη» κάμερα.
    Οποιος έζησε τέτοιες στιγμές και μετά δεν έβαλε φωτιά να τους κάψει, χαρά στην ψυχραιμία του.

    Παρεπ: Σήμερα τα παιδιά μου γύρισαν σήμερα Δευτέρα νωρίς απ’ τα σχολεία τους (βρίσκονται στην Πλάκα, πίσω απ’ τη Μητρόπολη και το παλιό Υπουργείο Παιδείας, αντίστοιχα). Η συνεχιζόμενη επίδραση των χημικών που ρίχτηκαν χτες έκανε αδύνατη την πραγματοποίηση μαθημάτων. Ιδίως οι άτυχοι – ανυποψίαστοι μαθητές που πήγαν με το Μετρό μέσω Συντάγματος ή Μοναστηρακίου ή με τα ποδήλατά τους και αναγκαστικά πέρασαν πάνω από τους λεκέδες της κίτρινης σκόνης, είχαν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Τα ρούχα τους εμποτίστηκαν και μερικά παιδιά χρειάστηκαν και ιατρική βοήθεια. Ως γνωστό -στους παροικούντες την περιοχή- τα σοβαρά προβλήματα υγείας εκδηλώνονται 1-2 ώρες μετά την έκθεση, ιδίως αν δεν σπεύσεις ν’αλλάξεις ρούχα και να λουστείς με σπουδή.

  87. Immortalité said

    @85β Κι αν είχε τι; Προστατεύουμε κάποιον ή φοβόμαστε μη μας κάνει μήνυση; (Ξέρω πολλούς κακόπιστους που θα το αμφισβητήσουν)

  88. Δείτε κι αυτό το προσωπικό ρεπορτάζ: http://koupepkia.blogspot.com/2012/02/blog-post_13.html

  89. Ιδέα δεν έχω γιατί είναι καλυμμένος ο τίτλος και τα άλλα στοιχεία.
    Με λίγο ψάξιμο (Καλαμάτα + δοσιλογική εφημερίδα) πρέπει να βρίσκεται

  90. Costas said

    @72 Υπάρχει ταινία «Γράμμος» εθνικιστική, της εποχής της χούντας (1971, μυθοπλασία, σκηνοθ. Ηλίας Μαχαίρας), που θα προβληθεί αύριο 14/2, ώρα 19.45, στο αρκετά επίκαιρο αφιέρωμα της Ταινιοθήκης στον Εμφύλιο Πόλεμο. Παρεμπιπτόντως: παρά την προβολή αυτής της ταινίας, καθώς και της «Ελένης», κάποια ακροδεξιά σάιτ διατύπωσαν απειλές σε σχέση με το εν λόγω αφιέρωμα, που το θεώρησαν πολύ κομουνιστικό, να υποθέσω, με αποτέλεσμα να σταθμεύει από την αρχή του εκεί μικρή αστυνομική δύναμη, που χτες ήταν και κατά τι μεγαλύτερη. Καλά λούφαραν αυτοί, αντί να ‘ναι στο πατιρντί του κέντρου…

    @Διαγραφές βουλευτών: Ο Κύρτσος έλεγε προ ημερών πόσο αστείο είναι ο Σαμαράς, που διέγραψε την Μπακογιάννη το 2010 γιατί ψήφισε το Μνημόνιο, να διαγράφει τώρα όσους δεν θα το ψήφιζαν…

    @7 (Ολοκληρωτισμός των καναλιών): Για τα ΜΜΕ που είπε κάποιος πιο πάνω δεν συμφωνώ: δεν ισχύει ότι κάνουν συνεχώς και μόνο προπαγάνδα υπέρ του μνημονίου. Έχω δει τους πάντες στα κανάλια, ειδικά στη ΝΕΤ, στο Μέγκα, στον Αντένα, στο πρώην Alter. Η θεωρία για τον ολοκληρωτισμό των «καθεστωτικών ΜΜΕ» έχει γίνει ένα τρομερά απλουστευτικό κλισέ. Εκείνο που πράγματι ισχύει για τα ΜΜΕ είναι ότι είναι χαμηλότατου επαγγελματικού και μορφωτικού επιπέδου, αλλά σ’ αυτό απλώς μοιάζουν με την Ελλάδα γενικότερα.

  91. Και αυτό: http://xasodikis.blogspot.com/2012/02/combat-tactics.html

  92. 90γ
    Πάντως είναι εντυπωσιακό το παράδειγμα του Μέγκα: την περασμένη βδομάδα έβλεπες λαύρους Τρέμη και Πρετεντέρη (διότι όταν ο άνεμος φυσά δυνατά, πάμε όπου φυσάει) εναντίον του μνημονίου, της Μέρκελ κλπ. Χτες, αντίθετα, όλη μέρα το αυτονόητο δίλημμα (έλεγε το δελτίο) ήταν μνημόνιο ή χρεωκοπία. Έβλεπα τα δελτία και νόμιζα ότι απευθύνονταν στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ μια και δεν μπορούσαν να τους πείσουν οι αρχηγοί τους.

  93. sarant said

    ΝΜ, ευχαριστώ για το βιντεάκι.

    Δύτη, και τα δυο σου λινκ είναι εξαιρετικά.

    Ιμόρ, θα το ψάξω.

  94. 90
    Δεν μιλάμε ασφαλώς για αυτόν τον «Γράμμο».

    Συνέχεια (διόρθωση) στο δικό μου #72
    για όσους ρώτησαν για τον Νίκο Θεοδοσίου:

    Για την ταινία του για το χωριό Beloyannis,
    με ενημερώνει ο ίδιος:

    Η ταινία για το χωριό Μπελογιάννης με τίτλο «Περιμένοντας τη Ρόζα» είναι έτοιμη – τουλάχιστον στο σημείο που μπόρεσα να τη φτάσω με δική μου χρηματοδότηση. Έχει υποβληθεί στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

  95. #85 και #89

    Κατά πάσα πιθανότητα, η εφημερίδα είναι μία εκ των
    ΤΑ ΝΕΑ
    ΣΗΜΑΙΑ
    ΘΑΡΡΟΣ
    οι οποίες προς το τέλος της κατοχής ενώθηκαν σε μία με το όνομα «ΤΑ ΝΕΑ» και από κάτω «Σημαία – Θάρρος»

  96. Costas said

    @92 (διότι όταν ο άνεμος φυσά δυνατά, πάμε όπου φυσάει)
    Ακριβώς. Αυτή είναι εν πολλοίς και η δουλειά τους, κακά τα ψέματα. Αλλά και η θεωρητικά καθεστωτική ΝΕΤ, αφού είναι κρατική, είναι στην πρωινή της ζώνη (Αρβανίτης κλπ., αλλά ιδίως αυτός) καθαρά αντιμνημονιακή, ακόμα και υπέρ των κατοίκων της Κερατέας ήταν τότε με τις συμπλοκές. Και είναι ακόμα εκεί, δεν τον διώξανε.

    @94 «Γράμμος»
    Προφανώς δεν είναι η ίδια ταινία, αυτό ήθελα να επισημάνω κι εγώ: τη συνωνυμία. Κρίμα μάλιστα που δεν περιλήφθηκε στο αφιέρωμα, αφού λες πως είναι καλή. Θα υπήρχαν δύο «Γράμμοι», όπως στην πραγματικότητα έτσι και στη φιλμογραφία! Αυτός είναι άλλωστε και ο σκοπός πολλών ντοκιμαντέρ του αφιερώματος, που προσπαθούν να παρουσιάσουν και τις δύο πλευρές. Π.χ. ένα που είδα, το «Μακρόνησος», είχε τον 90χρονο διοικητή ενός από τα τάγματα, του Σκαλούμπακα, κατ’ αντιπαράσταση (όχι σε πραγματικό χρόνο) με κρατουμένους. Είχανε βρει κι έναν ανανήψαντα που έπινε νερό στο όνομα του Σκαλούμπακα και ήθελε πάρα πολύ να δώσει συνέντευξη να μιλήσει, αλλά από την πολλή συγκίνηση έπαθε εγκεφαλικό την παραμονή!

  97. CulCulζέλος said

    Παρακράτος, αλλά πιο…

    http://enosy.blogspot.com/2012/02/blog-post_13.html

    Να ασχοληθείτε με σουμέριους και ομήρους, σας πάει καλλίτερα και αφήστε τα άλλα σε άλλους που έχουν πιο πολύ νιονιό.

  98. sarant said

    Το τρολ του σχ. 97 είναι ο qq.

  99. Μαρία said

    98 Καθόλου δεν του φαίνεται.

  100. bernardina said

    http://www.athina984.gr/node/176438

    ????????

  101. π2 said

    98: Πέφτω απ’ τα σύννεφα.
    100: Ξαναπέφτω απ’ τα σύννεφα.

  102. Immortalité said

    @101 Κάτσε και λίγο γη, θα χτυπήσεις και θα τρέχουμε 🙂

  103. bernardina said

    Πρόσεχε μόνο μην προσγειωθείς εδώ

    (στο σινεμά που δεν έπαθε δα και τίποτα…)

  104. ππαν said

    Το Άστυ είναι; 😦

  105. bernardina said

    Όχι, το Αττικόν 😦

  106. Costas said

    @78 Νομίζω πως το θέμα της συνεργασίας πρέπει να τίθεται αντίστροφα. Θέλω να πω ότι το να συνεργαστείς μ’ έναν κατακτητή ή έστω να μην αντισταθείς ενεργητικά μπορεί να είναι καλύτερο για τη χώρα σου, όπως π.χ. η Γαλλία, η Δανία κ.ά. στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αλλά το πραγματικό ζήτημα είναι όχι αν εσύ θες να συνεργαστείς ή έστω να μη βλάψεις, περιμένοντας να δεις το νικητή του πολέμου (μήπως δεν έγινε εν μέρει αυτό στις καθολικές Κυκλάδες το 1821;), όσο το αν ο κατακτητής έχει συμφέρον να σε ωθήσει να συνεργαστείς ή αδιαφορεί παντελώς για σένα, γιατί δεν του είσαι αναγκαίος. Νομίζω πως αυτό συνέβη στην Ελλάδα: δεν τους ένοιαζε η συνεργασία, άρα άφησαν το λαό να πεθάνει της πείνας σε μια χώρα έτσι κι αλλιώς ελλειμματική σε τρόφιμα, άρα φυσικό ήταν η αντίσταση να λάβει μεγάλες, μαζικές διαστάσεις, ως όρος επιβίωσης.

    @100 Ε ναι, οι κάθε είδους μαφίες και προστάτες λυμαίνονται τα μαγαζιά της Αθήνας. Πλήρωσε για να μη σε κάψουμε. Θυμάμαι ότι και μετά τα Δεκεμβριανά του 2008 είχε γίνει ένα ξαφνικό ντου με σπασίματα στη Σόλωνος ψηλά, προς Κολονάκι, και είχε βγει μετά μια μαγαζατόρισσα στο ραδιόφωνο κι είχε πει ότι μετά τα σπασίματα (ίσως και πριν) τους είχαν πλευρίσει κάποιοι και τους ζητούσαν προστασία από τα σπασίματα. Το ίδιο περίπου και στην Πάτρα με τους Χρυσαυγίτες τότε (δεν είχα ωστόσο διαβάσει για χρήματα), το ίδιο και στον Αγ. Παντελεήμονα. Η πολύχρωμη μαφία (όχι η επανάσταση) είναι εδώ.

  107. Μπερναντίνα (105)
    λυπάμαι που κατάντησε έτσι το Αττικόν, είχε μάθει ότι πάθανε ζημιές στις εισόδους αλλά γνωρίζοντας πόσο βαθύ είναι το σινεμά αυτό, ήλπιζα να έχουν περιοριστεί στις εισόδους οι ζημιές.
    Ωστόσο, βλέπω στο πάνω μέρος της φωτογραφίας ουρανό και γενικότερα η τοπογραφία της φωτό δεν μου κολλάει.
    Σίγουρα δεν είναι το διπλανό κατάστημα της Kosta Boda;

  108. ππαν said

    106: δεν συγκρίνεται αυτό των Κυκλάδων, δηλαδή με την στάση που κράτησαν προεθνικές κοινότητες απέναντι σε μια σύγκρουση που δεν τους αφορούσε άμεσα, με την στάση που κρατάνε ομάδες και άτομα ΄μέσα σε εθνικό κράτος απέναντι σε κατακτητές που είναι καθαρά πια εχθροί δηλαδή αλλοεθνείς. Αυτό που λέμε εθνική κυριαρχία δεν έχει νόημα παρά μόνο μέσα στο εθνικό κράτος, και μάλιστα όχι αμέσως με τη δημιουργία του, τουλάχιστον όχι για τους πολλούς

  109. Μ. said

    107, Είναι το Αττικόν. Άκουσα το πρωί ότι κατέρρευσε η στέγη του. Δυστυχώς. Έχω στεναχωρηθεί πάρα πολύ. Έχω πολλές αναμνήσεις από αυτό το κτήριο -όπως και ο Νικοκύρης, παρότι έχουμε περίπου 20 χρόνια διαφορά ηλικίας.

    Ακόμα ένα κατάπτυστο τουίτ: Καιγόταν το σπίτι του διπλανού μας και πίναμε φραπουτσίνο. Καίγεται το Αττικόν και το παίζουμε ευαίσθητοι. Μας αξίζει οτι και αν συμβεί.

  110. ππαν said

    Αφού είναι κατάπτυστα μην μας τα στέλνετε και μας παίρνουν τα σκάγια.

  111. Εγώ ομολογώ ότι προσπάθησα να πάω στην πλατεία χθες και ήταν αδύνατο. Χωρίς προστατευτικά μέσα δηλαδή, ήταν απλά αδύνατο. Το σύννεφο των χημικών ήταν ορατό από πολύ μακριά, και ήταν ξεκάθαρο -για μένα τουλάχιστον- ότι ο μοναδικός σκοπός της αστυνομίας χθες ήταν να μην επιτρέψουν στον κόσμο να μαζευτεί στην πλατεία και να διαδηλώσει. Κι ας γινόταν ότι άλλο (που έγινε…).

    Δεν ξέρω τι ακόμα πρέπει να γίνει για να παραιτηθεί ο Παπουτσής. Πραγματικά δεν ξέρω.

    Τώρα για το αν τα επεισόδια τα κάνανε παρακρατικοί, έχω σοβαρές αμφιβολίες. Ως φοιτητής έχει τύχει να γνωρίσω (έκανα κακές παρέες) άτομα που παραδέχονταν με χαρά ότι έσπαγαν βιτρίνες και πέταγαν μολότοφ κτλ και το υπερηφανευόντουσαν. Δεν ξέρω αν έλεγαν αλήθεια, αλλά προσωπικά δε μου φαίνεται απίθανο να υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι! Απο’κει και πέρα όμως, το ποιους εξυπηρετεί η ύπαρξή τέτοιων στοιχείων, είναι άλλο θέμα. Βοηθάνε σε τίποτα τις διεκδικήσεις του λαού; Βοηθάνε το λαϊκό κίνημα; Οι καλύτεροι σύμμαχοι του συστήματος είναι!

    Πάντως σωθήκαμε πάλι χθες, και ο σοβαρός αυτός άνθρωπος, ο Παπαδήμος ντε, δήλωσε ότι εξασφαλίζεται πλέον η θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, και η βιωσιμότητα του χρέους μας.

    Τώρα εγώ έναν φόβο τον έχω ότι μετά από ένα μήνα (και πολύ λέω) θα είμαστε ξανά αντιμέτωποι με ένα δίλημμα ή νέα μέτρα ή έξοδος απ΄το ευρώ και φτώχια και πείνα και δεν θα’χουμε πετρέλαιο ούτε για λάμπα πετρελαίου, κτλ… Αλλά μάλλον καχύποπτος θα είμαι.

    Συμφωνώ απόλυτα με την Ιμμόρ, ότι χθες έστω και ένας να ψήφισε κατά συνείδηση, καλό είναι. Και που τους διάγραψαν καλό είναι. Να ξεκαθαρίζουν λίγο κάποια πράγματα.

  112. bernardina said

    Σκύλε μου, η φωτογραφία είναι από το Βήμα και δίνει πηγή («Πηγή: ΙCΟΝ/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ»)
    Αν κατέρρευσε η στέγη του είναι λογικό να φαίνεται ο ουρανός.

  113. Γύρω απ’ την πλατεία χθες συνεχώς ακουγόταν η ίδια φράση-
    «πόλεμος ρε, εδώ γίνεται πόλεμος ρε».
    Μεσήλικες, πιτσιρίκια, ποικιλία, ο ένας στον άλλον, ανταποκρίσεις στα κινητά…
    κατ’ επανάληψη, συνεχώς, η ίδια φράση.
    Ότι ήταν τόσος κόσμος που δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ είναι βέβαιο.
    Και βέβαιο είναι ότι στα «κανάλια» δεν τους αρέσει.
    Θα δούμε.

  114. Το link του Δύτη στο #91 είναι εξαιρετικό και με εκφράζει απόλυτα.

  115. Immortalité said

    Πάντως Μπέρνυ στο λινκ του 100 (στο ηχητικό) λένε ότι έχει ζημιές στην είσοδο και ότι θα λειτουργήσει σε μερικές μέρες ενώ το Αστυ ίδια σήμερα. Η φωτό του 103 δείχνει το πέρασμα του Αρμαγεδδώνα. Κάτι από τα δύο δεν είναι αλήθεια. Επίσης το Βήμα έχει κάνει και ρεπορτάζ από συνάντηση που δεν έγινε.

    Για όσους νομίζουν ότι τα χθεσινά είναι καινούργια, αφιερωμένο:

    Τουλάχιστον ο Λουκιανός θα περπατάει με το κεφάλι ψηλά σε αντίθεση με μερικούς μερικούς άλλους…

  116. Μέχρι στιγμής δεν βλέπω αλλού τέτοιες φωτογραφίες. Δεν θα είχαν σπεύσει να το φωτογραφίσουν και άλλοι;
    Τόσα μπλογκζ δεν θα την είχαν την εντυπωσιακή εικόνα; Η ανακοίνωση του ΕΒΕΑ δεν θα προσμετρούσε τους κινηματογράφους στις ολοκληρωτικά κατεστραμμένες φωτογραφίες;
    Η κάθε εφημερίδα στηρίζεται στη λεζάντα του φωτορεπόρτερ, που μπορεί να ξέρει αλλά μπορεί και να μην ξέρει τι φωτογραφίζει, πόσο μάλλον εάν έχει βγάλει μια νύχτα αΰπνίας, κούρασης και δακρυγόνων.
    Δεν θα υπενθυμίσω -προς το παρόν- το καυτό ρεπορτάζ της ιδίας εφημερίδας από την επίσκεψη Ερντογάν…
    Με την ελπίδα, πάντα, ότι αυτή τη φορά δεν κάνω λάθος.

  117. CulCulζέλος said

    Παρακράτος, εδώ γελάω. Τον Ρούντι μόνο να ακούσεις θα σου έφευγε κάθε απορία. Οπότε, όλοι αυτοί που μιλούν για προβοκάτορες και δείχνουν ένα συγκεκριμένο χώρο που αντικατοπτρίζει την (βιοχημική) ιδιοσυγκρασία τους, ή είναι ηλίθιοι, ή σκόπιμα προσπαθούν να τους καλύψουν και να τους προστατέψουν. Αυτά.

  118. ολοκληρωτικά κατεστραμμένες επιχειρήσεις… βέβαια

  119. sarant said

    Δεν υπάρχει κανείς που να πέρασε από τη Σταδίου και να το είδε με τα μάτια του το Αττικόν; Διότι ή η φωτογραφία του Βήματος είναι σωστή ή η διαβεβαίωση περί περιορισμένων ζημιών.

  120. π2 said

    Να σημειώσω πως η διαβεβαίωση πως η αίθουσα του Αττικόν δεν έπαθε τίποτε ανήκει στην υπεύθυνη του κινηματογράφου, όχι σε κάποιον περαστικό. Και ότι τη διαβεβαίωση αυτή δημοσιεύουν και τα ομογάλακτα του Βήματος Νέα: http://www.tanea.gr/latestnews/article/?aid=4694201

  121. Κάτι μου μυρίζει, Μπερναντίνα, και δεν είναι μόνο καμμένο.
    Στα Νέα (http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4694223) αναφέρεται σαφώς πως οι κινηματόγραφοι έπαθαν ζημιές στις εισόδους τους και θα επαναλειτουργήσουν σε λίγες μέρες. Χαζά είναι τα Νέα;
    Το Βήμα, πιθανότατα, ήθελε να διογκώσει τη συγκίνηση, που έπιασε κι εδώ εμάς τους γερο-παράξενους για τους σινεμάδες της νιότης μας, και κόντεψα να βάλει φωτογραφία από τις 11 Σεπτέμβρη 2001.
    (σπαμοπαγίδα, μην το πιάσεις κι αυτό το μύνημα γιατί θα σου ρίξω μολότοφ κόμπρα!)

  122. Νικοκύρη, αν σου πω ότι σήμερα ΔΕΝ ήθελα να περάσω από Σταδίου, θα με πιστέψεις;
    (σπαμοπαγίδα, ψάρωσες ε;)

  123. Costas said

    @108
    Γι’ αυτό έγραψα εν μέρει. Αλλά μήπως και μέσα σ’ ένα εθνικό κράτος δέχονται οι πάντες την ιδεολογία του; Εδώ τον ‘εθνικό μύθο’ διαγκωνίζονται ποιος θα τον αποδομήσει πρώτος. Το ίδιο το ΚΚΕ που έπαιξε το ρόλο που έπαιξε στην εθνική αντίσταση του 41-44, θεωρούσε τον εθνικισμό και το εθνικό κράτος ένα ιδεολόγημα, και έδρασε ανάλογα το 1920-22. Άρα τα πράγματα είναι πολύ πιο σύνθετα ακόμα και σε περιβάλλον εθνικού κράτους. Άλλο: οι Τσάμηδες ήταν άραγε συνεργάτες (ως ανήκοντες στο εθνικό κράτος) ή όχι (ως μη ανήκοντες); Αντίστοιχα, οι Καθολικοί του ’21 ήταν ‘συνεργάτες’ των Τούρκων (ως ελληνόφωνοι χριστιανοί και υπαγόμενοι πλέον στη νέα ελληνική επαναστατική εξουσία) ή ουδέτεροι (ως ανήκοντες σε άλλη θρησκευτική κοινότητα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, με ξένους Καθολικούς προστάτες); Αλλά μήπως και οι Ορθόδοξοι δεν θα μπορούσαν να θεωρηθούν απλώς άμαχοι; Μύλος…

  124. επιπλέον, στο 103 στο λινκ της Μπέρνι υπάρχει ένα λάθος προοπτικής.
    Εάν αυτό που δείχνει έχει τραβηχτεί από την είσοδο του Αττικού, αποκλείεται να φαίνεται ο αποπάνω όροφος (και ο ουρανός) τόσο κοντά.
    Όχι μόνο γιατί το Αττικόν είναι ψηλοτάβανο αλλά και γιατί έχει και αποπάνω όροφο. Οπότε, εάν είχε καταρρεύσει η στέγη, το άνοιγμα θα βρισκόταν πολύ πιο μακριά, ακόμα και για ευρυγώνιο φακό. Ή μάλλον ιδιαίτερα για τέτοιον.
    Κατά την ταπεινή μου γνώμη, η φωτό έχει τραβηχτεί από τη Χρήστου Λαδά και δείχνει το Κόστα Μπόντα. Τα άδεια παράθυρα (σαν νεκρά μάτια) πρέπει να είναι της γωνίας με Σταδίου, εκεί που υπάρχει ο επιπλέον όροφος που τόσο πολύ γράψανε χτες οι φακοί.

  125. ππαν said

    Ο «εθνικός μύθος» είναι όμως η πραγματικότητα, θέλω να πω ορίζει τους όρους μέσα στους οποίους κινούμαστε. Το να τον προσεγγίζουμε ως πραγματικότητα όχι εγγενή αλλά κατασκευασμένη, δεν είναι αποδόμηση. Ποιος αρνείται ότι υπαρχει εθνική κοινότητα ελλληνική δηλαδή εκτός από το κεφάλαιο που ξενιτεύεται κατά Γενεύη μεριά; Χτες είδα την υποψήφια για την Γαλλική προεδρία και πρώην δικαστίνα καριέρας να μιλάει για το ύψος των ελληνικών κεφαλαίων που βρίσκονται σε ελεβετικές τράπεζες και συγχίστηκα

  126. Μαρία said

    124 Οι ιδιοκτήτες δήλωσαν οτι ζημιές έχει πάθει και η οροφή.
    http://www.e-go.gr/cinemag/summary1.asp?catid=10167&subid=2&pubid=128952197

  127. sarant said

    124: Μάλλον έχεις δίκιο, η λήψη είναι από Χρήστου Λαδά.

    123: Το ίδιο το ΚΚΕ το 1920 είχε και άλλο όνομα.

  128. ππαν said

    το 125 πάει στο 123. Για το ΚΚΕ τα λένε αλλού, σε άλλη ανάρτηση

  129. bernardina said

    Σκύλε, και υπόλοιποι
    Σας δίνω το λινκ http://www.tovima.gr/picoftheday/ και αν μπορείτε βγάλετε συμπέρασμα και πείτε το και σ’ εμένα.
    Έκανα αρκετές φορές το λάθος να πιστέψω το «αξιόπιστο» Βήμα του Ψυχάρη και άλλες τόσες ματαιοπόνησα με το να έρθω σε αντιπαράθεση μαζί του στέλνοντας σχόλια που τα έφαγε πολλές φορές η μαρμάγκα. Την εικόνα δεν την είδα με τα μάτια μου, το χέρι μου δεν το βάζω στη φωτιά. no pun intended. Πέρα απ’ αυτό ας μη διυλίζουμε τον κώνωπα. Την ουσία του πράγματος την έχει ο καθένας μας εκτιμήσει κατά τη θέση του.

  130. Στη φωτογραφία του 103 δεν φαίνεται καλά αλλά στο λινκ του 126 (εάν πατήσομε μεγέθυνση) φαίνεται ολοκάθαρα η επιγραφή ΑΤΤΙΚΟΝ σε ημικυκλική διάταξη στην αψίδα. Άρα όντως είναι η έξοδος των κινηματογράφων από Χρήστου Λαδά, που φυσικά έχει επηρεαστεί πολύ περισσότερο απ’ ό,τι οι ίδιες οι αίθουσες από την καταστροφή του γειτονικού κτιρίου.

  131. Ναι Μπέρνι, προφανώς δεν μετράμε ποσοστά καταστροφής των σινεμάδων (και άρα των νεανικών μας αναμνήσεων).
    Οι καταστροφές έγιναν, αυτό δεν χωράει αμφιβολία. Και όσοι έβαλαν τις φωτιές, προφανώς δεν σκόπευαν να κάψουν ετούτη την επιχείρηση κατά 19%, εκείνην κατά 47.5% και την άλλη παρακάτω, που δεν πλήρωνε τους εργαζόμενους κατά 83%. Γαία πυρί μιχθήτω, θα σκέφτονταν.

  132. bernardina said

    Σκύλε μου, #131 προφανώς. Για μένα όμως ο κόμπος βρίσκεται στο κομμάτι της φράσης σου «και όσοι έβαλαν τις φωτιές». Εκείνο που με συφιλιάζει είναι ότι οι μεν προσπαθούν να αποδείξουν ότι «όσοι έβαλαν τις φωτιές» είναι μόνο το παρακράτος οι δε ότι είναι «οι αντιεξουσιαστές» γενικώς και αορίστως. Και ελάχιστοι προσπαθούν νηφάλια και όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικά, με μόνη εξαίρεση εδώ μέσα τον Στέλιο, αν δεν απατώμαι -(παρεπιφτού, Στελή, βίοι παράλληλοι, που λένε 😉 ) να ψελλίσουν ότι υπάρχουν άτομα που δηλώνουν αντιεξουσιαστές ενώ στην πραγματικότητα είναι αντικοινωνικά στοιχεία με τη βαρύτερη και βαθύτερη σημασία της λέξης. (τώρα τελευταία μαθαίνω ότι κάνουμε και εισαγωγή τέτοιων μπουμπουκιών σαν να μη μας έφταναν τα δικά μας) Παράλληλα, παλιά μου τέχνη κόσκινο, οι δυνάμεις καταστολής εκμεταλλεύονται αυτό το γεγονός για να στήσουν τις δικές τους προβοκάτσιες. Είναι δυο κόσμοι αγκαλιασμένοι και αλληλοτροφοδοτούμενοι.
    Και κάτι άλλο που δεν είδα να σχολιάζει κανείς. Τα εμπορεύματα που ΞΕΦΥΓΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥΣ; Έτσι λέγεται τώρα το πλιάτσικο; Και ας μη μου πει κανείς ότι τα πήραν άποροι και άστεγοι για να κουτσοπορευτούν γιατί ενδεχομένως θα έλεγα χαλάλι. Φοβάμαι όμως ότι τα πήραν οι ίδιοι ή οι κολλητοί αυτών που πλιατσικολόγησαν και το κατάστημα όπλων που ένας διάλος ξέρει πού κατέληξε η ευγενής πραμάτεια του. Παρεκτός κι αν αναφωνήσουμε ηρωικά «η ιδιοκτησία είναι κλοπή» οπότε καθαρίσαμε. Και προφανώς δεν αναφέρομαι στα νταβατζίδικα ανταλλακτήρια των σύγχρονων μαυραγοριτών αλλά στους ανόητους μαγαζάτορες που πίστεψαν ότι είχαν δικαίωμα να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους στο κέντρο της Αθήνας. Ας πρόσεχαν!

  133. Earion said

    @ 54 Ο Μαρούσης (Κάπα Μαρούσης) που πυρπολήθηκε το 1991 δεν έχει πάρει απολύτως τίποτε για αποζημίωση μέχρι σήμερα.

  134. Μπέρνι 131
    Το κατάστημα όπλων, που λες, ευτυχώς πουλάει μόνο απομιμήσεις όπλων και αεροβόλα, οπότε ό,τι πλιατσικολόγησαν δεν είναι και τόσο επικίνδυνο. Τόχαν σπάσει και το 2008 και έβλεπα κάτι πιτσιρίκες να γυρνάνε με σπαθιά σε στυλ Κόναν ο Βάρβαρος. Σκέφτεσαι να ήσαν αληθινά όπλα και να άρχιζαν χτες το βράδυ να παίζουν καμπόηδες και ινδιάνους με τα ΜΑΤ με αληθινά πυρά; Με ζωντανούς γύρους, που λένε μερικοί συνάδερφοι…
    Για την αντικοινωνικότητα ορισμένων από τους αντιεξουσιαστές, σε πληροφορώ ότι πρόσφατα έκανε και επίσημα την εμφάνισή του ο «αντικοινωνικός αναρχισμός». Διάβασα γι’ αυτόν στο κείμενο ενός φυλακισμένου.
    Για τους εισαγόμενους μπάχαλους, μην ανησυχείς. Αυτοί μόνο στη φαντασία της Ιντερπόλ και του ΔΟΛ υπάρχουν. Φυσικά και έρχονται ορισμένοι Ευρωπαίοι για riot vacation αλλά πίνουν τόσες μπίρες και μπερδεύονται τόσο στα Εξάρχεια, που μας υποχρεώνουν εμάς τους κατοίκους να τους δείξομε προς τα πού είναι η Πατησίων και πού είναι η Αλεξάνδρας. Γραφικοί και βλακούληδες, εν ολίγοις.
    Όσο για τα εμπορεύματα, ναι έγινε πλιάτσικο, όπως είχε γίνει τον Αύγουστο στο Λονδίνο και το Δεκέμβρη του 2008 στην Αθήνα. Σήμερα, μάλιστα, καθόλου τυχαία, ένα πρεζάκι (στα πρώτα στάδια) προσπάθησε να μου πουλήσει ένα i-pad κι ένα i-phone. Τονε ξαπόστειλα με ένα i-σιχτίρ. Μου αρέσει, δεν μου αρέσει, αυτά πάντα γίνονται. Εάν ήμουν μπροστά, θα προσπαθούσα να το εμποδίσω, σε περίπτωση που αφορούσε μικροκατάστημα. Και πλιάτσικο έγινε, λοιπόν, και νταβατζιλίκι «Δώσε μην σου σπάσομε το σινεμά». Γιατί απορείς; Η εξαθλίωση φέρνει την αθλιότητα, νέσ’ πα;
    Πολύ λυπήθηκα για κάτι μικρομάγαζα, πανάρχαια κοσμηματοπωλεία/χρυσοχοεία κλπ που τα έσπασαν ως σαράφικα. Πέρναγα επί χρόνια κι έβλεπα τους ιδιοκτήτες τους να βαράνε μύγες…

  135. bernardina said

    Δεν απορώ, σκύλε μου, δεν απορώ. Ούτε καν εξίσταμαι πλέον. (Μόνο εξανίσταμαι καμιά φορά. κι αυτό επειδή ακόμη δεν έχει καεί το σύμπαν και εντός μου ) Πράγματι, η εξαθλίωση φέρνει την εξαχρείωση.

  136. Μιχαλιός said

  137. Διάβασα, αρκετά προσεκτικά όλα αυτά τα σχόλια και μου κάνει εντύπωση πόσο εύκολαπαρασύρονται οι άνθρωποι και συζητούν το δευτερεύον και όχι το πρωτεύον … και πόσο άδικα χάνεται η ευκαιρία να συζητηθεί το πρωτεύον.

    ποιος φταίει που κάηκαν τα κτήρια … τι κίνητρα είχαν οι κρετίνοι (εκ του κοινοβουλευτικός κρετινισμός) που ψηφίζουν ναι ή όχι στο νέο μνημόνιο …

    εγώ θα ήθελα να ρωτήσω με ποια κριτήρια κρίνονται αυτές οι πράξεις … με το κριτήριο αν είναι καλό ή όχι να καίγονται κτήρια ??? με το κριτήριο αν είναι καλό ή όχι να ψηφίζεται στο κοινοβούλιο η κατάλυση της «εθνικής ανεξαρτησίας» ???

    Εγώ έχω κάτι να πω για τις «ασήμαντες» αυτές «λεπτομέρειες» που θα είχε αξία αν υπήρχε μια σοβαρή απάντηση στο πολύ σοβαρό ερώτημα, γιατί κατεβαίνουν μισό εκατομμύριο κόσμος στον δρόμο χωρίς να επιδιώκουν ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα ???

    και δεν εννοώ γιατί κατεβαίνει ο κάθε ένας ξεχωριστά … αν καθίσουμε κάτω θα βρούμε καμιά δεκαριά τύπους λόγων που εξηγούν την κάθοδο τους … εννοώ ποιόν κοινό, συλλογικό λόγο έχουν όλοι μαζί όχι απαραίτητα συνειδητό … έναν λόγο που να προκύπτει από το αποτέλεσμα της μαζικής καθόδου … αν καταφέρουμε βέβαια να ανακαλύψουμε ποιο είναι αυτό το αποτέλεσμα.

    Δεν έχω τίποτα άλλο να πω, σκέφτηκα ένα αστείο και μου κόλλησε:

    Υπάρχει αυτό το γνωστό (ρήση να το πω Νίκο-κύρη ή γνωμικό ?) «όταν το δάχτυλο έδειχνε το φεγγάρι ο βλάκας κοιτούσε το δάχτυλο» … εγώ νομίζω ότι σήμερα μάλλον ο σοφός κοιτάζει το δάχτυλο και οι βλάκες το φεγγάρι…

  138. Costas said

    @134 Τονε ξαπόστειλα με ένα i-σιχτίρ.
    🙂

  139. Διαβάζω πως τη θέση της παραιτηθείσης βουλευτίνας/δημοσιογράφου Μάγιας Τσόκλης (κόρης του γνωστού γλύπτη) καταλαμβάνει η β’ επιλαχούσα (η α’ αρνήθηκε) Τατιάνα Καραπαναγιώτη. Κόρη του Λέοντος, επί δεκαετίες υψηλότατου στελέχους του ΔΟΛ και με πολιτικές δραστηριότητες, και εγγονή του Βύρωνος, υπουργού στρατιωτικών στην εξόριστη στο Κάιρο κυβέρνηση Τσουδερού, του Β’ Π.Π. Βλέπω να χτίζεται ένα τζάκι ή κάμνω λάθος;

  140. sarant said

    Τέτοια τζάκια έχουμε πολλά, αν δεις τα επώνυμα βουλευτών σε πολλές επαρχίες. Ο Βύρων Καραπαναγιώτης είχε βγει κατ’ επανάληψη βουλευτής Λέσβου με τους φιλελεύθερους/βενιζελικούς.

  141. Μαρία said

    139 Και ανεψιά του Νάνου Βαλαωρίτη.

  142. bernardina said

    Με χαρά και συγκίνηση σας ενημερώνω ότι ξύπνησε από το βαθύ του λήθαργο και ο Κύριος Πρύτανης. Το παιδί μίλησε.
    Κάλιο αβγά παρά πουρέ, που λέει και το γνωστό, (ρητό να το πω ή γνωμικό;)

    Κυρίως όμως ΜΗΝ ακούτε τον πόνο και την απόγνωση των ανθρώπων που προσπάθησαν να προστατέψουν το έχει τους. Συνεχίστε να κοιτάτε το δάχτυλο αν θέλετε να σας λένε σοφούς. (Μόνο που δεν ξέρω ποιο από τα πέντε είναι)

    Σκύλε, αν νόμισες ότι τα τζάκια λήγουν με τον ΓΑΠ και τον ΚΚ τζούνιορ, φοβάμαι ότι θα απογοητευτείς φίλε μου. Μέτρα ονόματα και υπολόγιζε τζάκια. Ενεργειακά κιόλας, που είναι πιο προχώου.

  143. Ναι, είδα και Κεφαλαιογιάννη κλπ κλπ.
    Απλά το σχολίασα γιατί (ματαξανα)διάβαζα τώρα κοντά για την «ελληνική» κυβέρνηση του Καΐρου και είδα τον Βύρωνα παππού και έψαξα κι έμαθα. Ενπάσει περιπτώσει, η παραίτηση του ενός παππού έφερε τον άλλο παππού στην πρωθυπουργία, εις πείζμα του Παναγιώτη Κανελλόπουλου, αλλά ο εγγονός κράτησε την εγγονή στα ψηφοδέλτιά του.
    Ρε, γμτ, να μην έχουμε εγγόνια!
    Μπέρνι, παιδί μου, άστα τα τζάκια και μην παίζεις με τη φωτιά. Άκου με και μένα, που έχω εγκαύματα στη γούνα μου.

  144. Σκύλε, μήπως εννοείς τον «Αναρχικό Αντικοινωνισμό»;;;
    http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1242046

    Εγώ πάλι είχα διαβάσει και αυτό εδώ:

    Αφορισμοί

    O ANTI ΑΝΑΡΧΙΣΜΟΣ ΤΟΥ Αthens Indymedia

  145. ΣοφίαΟικ said

    134: Σκύλε, θα εμπόδιζες, λες, αν έβλεπες να λεηλατούν μικρό μαγαζάκι. Όμως μικρό- μεγάλο το ίδιο είναι. Και στα δυο υπάρχουν υπάλληλοι που θα μέινουν άνεργοι, στο μεγαλο πιο πολλοί. Επιπλέον, δεν κάνουν δια΄κριση μικρό ή μεγάλο οι κλέφτες, και το ζήτημα έιναι να τους σταματήσεις (όχι εσυ, γενικά).

    Στις προηγούμενες λεηλασίες καταστημέτων θυμάμαι ότι υπηρχαν αρκετοί υπερασπιστές, ότι δήθεν οφείλεται στη φτώχεια κλπ, λες και θα παέι ο φτωχός να πάρει το Κόστα Μπόντα το βάζο και θα λύσει το πρόβλημά του. Τελικά πόσες λεηλασίες πρέπει να γίνουν για να καταλάβουμε ότι αυτά τα κόβουμε πριν μεγαλώσουν;γίνουν

  146. 81 – 142
    Mε το βλέμμα κολλημένο πέρα από το δάκτυλο, στο καίριο πρόβλημα, την χαίνουσα πληγή:
    «Ομως η ζωή μας έχει ήδη αλλάξει προς το χειρότερο, με τρόπους πολύ πιο οδυνηρούς από την απώλεια κτιρίων και κινηματογράφων, που ξαναχτίζονται, ίσως και πιο όμορφα. Οι καμμένες ζωές όμως, π.χ. των μεσήλικων ανέργων, δεν ξαναχτίζονται. Τίποτα δεν θα είναι ίδιο με πέρυσι, ούτε καν με χτες.»
    Και κείνο το ευρωπαϊκό δημοκρατικό έλλειμμα.. Ιntergovermentalism το λένε οι θεωρητικοί, φωνάζει η σιωπή των λαών σε όλο τούτο. ακούγοντας τους τα φαιά φορούντες στην Ευρώπη να χαιρετίζουν την απόφαση της Βουλής (και προφανώς το υποτακτικό μήνυμα των διαγραφών).
    Κατά τα άλλα Μπερνάρδα παρώνυμη κόρη μου, άλλες κόρες του οφθαλμού καλαφατίζονται στα τζάκια. Ημείς, έγραφα με αφορμή τον δικό μας Μολέσκη (αν δεν νεποτίσουμε την αυλή μας), ημείς βγήκαμε από το… εξώς της μοτόρρας, δεν μας έκαναν οικογένειες εμάς. Αλλά, τί ακριβώς εννοείται όταν χαιρετίζεται από τους πατριάρχες του έθνους, ότι διατηρούμεν τον θεσμόν της οικογενείας;
    Τίτος Εξώς Χριστοδούλου

  147. papoylis said

    Νικοκύρη

    αφού ανέγνωσα όλα τα μέχρι τώρα σχόλια ένα συμπέρασμα βγάζω. Υπάρχει ακόμα πολύς μπουχος στα μάτια ορισμένων που κλαυθμηρίζωντας αρνούνται να δούν τη πραγματικότητα :

    ξεπερνάει ήδη αυτό που λένε και σύντομα θα ξεπερνά και τη φαντασία τους δυστυχώς…..

    Διασκέδασα επίσης με το κύριο Ριχάρδο , αυτή την προσωπικότητα της υψηλής διανόησης , το αγλάισμα της πολιτικής δημοσιογραφίας. Λέτε να τον διαγράψει ο κυρ Φώτης ;;;

    Στη συγκέντρωση έφαγα χθες 5 ολόκληρες ώρες. Όσοι δεν βρέθηκαν εκεί , να ακούνε τι έλεγε ο ατελείωτος κοσμάκης , να αφουγκραστεί περισσότερο από οτιδήποτε άλλο τη πρόσκιρη σιωπή δεν μπορεί να καταλάβει. Μυρίζει φουρνέλλο Νικοκύρη γι αυτό κάτσε εκεί στα Λουξεμβούργα 🙂

    Και για εκείνους τους ξεπουπουλισμένους παπαγάλους που φέρνουν εδώ την απειλή του «εμφυλίου» ένα θα πω : Ο εμφύλιος απαιτεί αντίπαλες παρατάξεις με ισχυρό εκτόπισμα ( πολιτικό και κοινωνικό ) σε μια χώρα. Τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει στη περίπτωση. Από τη μια είναι δέκα τζάκια και από την άλλη ένας ολόκληρος λαός πλέον. που ψάχνει απεγνωσμένα και ακόμα στα τυφλά τη διέξοδο 😉

  148. Salonfähig said

    «ἔπεα πτερόεντα»
    Πράγματα που έπρεπε να είχαν γίνει πριν από 2-3 χρόνια αποτελούν σήμερα μόνον κινήσεις απελπισίας. Έπρεπε να είχαν πει «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ», έξω, όχι μέσα.
    Κι αυτοί που έκραξαν τον Γιωργάκη όταν τους πέταξε τη μπάλα και δεν θέλησαν να την αρπάξουν (εμ, κι αυτό με καθυστέρηση, δεν περίμεναν πια τη μπάλα), τώρα ψάχνονται.

    Τέλος πάντων, μέσα σε όλα τα τραγικά, έχουμε τουλάχιστον ένα αστείο με τον Παπουτσή. Βγάζει τα απωθημένα του. Ήθελε να μπει στο Πολυτεχνείο να γίνει χημικός: τα κατάφερε! Στο Ιράκ είχαν τον χημικό Αλί, στο Ελλαδιστάν τον χημικό Παπουτσή. Πουτσής, πουτσής, μα αρχίδια που;
    Τα καθίκια έφυγαν, αλλά η μπόχα, μπόχα!

  149. Λαός ενωμένος βαθιά διχασμένος, που λένε…

  150. Βασιλική Μ.Τ. (143)
    ναι, αυτόν, μωρέ φιληνάς… Είναι τόσο αντικοινωνικός που πονάει και να τονε διαβάζεις. Κι επειδή υποψιάζουμαι ότι ξεραινόμαστε, μάλλον ξέρ’ς πόσο αντέχω να διαβάζω ό,τι βρώ.

    Σοφία Οικ. (144)
    Ένα μικρό μαγαζί είναι πολύ πιο εύκολο να το υπερασπιστείς. Για τακτικούς λόγους: έχει πιο μικρή βιτρίνα κι άρα μπορείς πιο εύκολα να κάνεις τον τερματοφύλακα. Για στρατηγικούς λόγους: δειχνεις στους κάνγκουρες την απέναντι τράπεζα και τους λες το «δώσμου ένα όπλο και θα ληστέψω μια τράπεζα, δώσμου μια τράπεζα και θα ληστέψω όλο τον κόσμο». Παίζει κι ένα τσιτάτο του Μπρεχτ «Τι είναι η ληστεία μιας τράπεζας μπροστά την ίδρυσή της;», Πϊστεψέ με, τόχω κάνει και μακάρι να μπορούσα να το ξανακάνω…

  151. ὁμολογῶ ὅτι δυσκολεύομαι νὰ πιστέψω πὼς διαβάζω σχόλια ἐνηλίκων.

  152. Μπουκανιέρος said

    132 «Και ας μη μου πει κανείς ότι τα πήραν άποροι και άστεγοι για να κουτσοπορευτούν γιατί ενδεχομένως θα έλεγα χαλάλι.»

    Ευτυχώς που έβαλες αυτό το «ενδεχομένως» γιατί αλλιώς, με τόση γενναιοδωρία απέναντι σε άπορους και άστεγους και με τόση αδιαφορία για τα δικαιώματα της ιδιοκτησίας, θα ήταν πιθανό να σε θεωρήσουμε αντικοινωνικό στοιχείο.

  153. Nicolas said

    Και μια συνέντευξη του Τσουκαλά εδώ. (Του Κωνσταντίνου, ε! όχι του Τάκη!)

  154. Μαρία said

    153 Σεισμός, όχι απ’ τη συνέντευξη, αληθινός.

  155. Ακούω συνέντευξη οικονομολόγου στο Radio 4, οπωσδήποτε όχι εγκάθετος του Τσίπρα ή της Αλέκας ή της Λιάνη. Τα μέτρα λιτότητας δεν προσφέρουν προοπτική, έστω και ισχνή για διέξοδο από την κρίση, διαιώνιση του χρέους και της υποτέλειας προσφέρουν, αφρικανοποίηση, καμερουνοποίηση της Ελλάδος.
    Για να μην υποτιμώνται ανταγωνιστικά τα νομίσματα της Ευρώπης, με την μαρκοποίηση του ευρώ, και την διασφάλιση της παραγωγικής ανταγωνιστικής ανωτερότητας του ευρωμάρκου, υποτιμώνται οι λαοί της Ευρώπης. Να η οικονομική πραγματικότητα πίσω …

  156. sarant said

    155: Έλληνας ή Βρετανός ο οικονομολόγος;

  157. sarant said

    Φίλος του ιστολογίου, που πέρασε από το Αττικόν και που είναι αρχιτέκτονας, μου έστειλε ένα εκτενές σχόλιο που το πέρασα σαν προσθήκη στο τέλος του άρθρου.

  158. Χαρά said

    Βρετανοί οικονομολόγοι για τη διαχείριση της ελληνικής κρίσης από την Τρόικα σχολιάζουν με το ακόλουθο. «Έστω ο γειτονάς σου δέρνει τη γυναίκα του για 20 χρόνια. Το αντιλαμβάνεται η Τρόικα, αποφασίζει να παρέμβει κι αντι να τιμωρήσει το γείτονα, τιμωρεί εσένα που για 20 χρόνια έστελνες λουλούδια στη γυναίκα σου»

  159. ππαν said

    Ευχαριστόύμε τον αρχιτέκτονα για την κατατοπιστικότατη αναφορά.
    ΄ χει εκεί οδό Παπαρρηγοπούλου; Πάντα αναρωτιόμουν γιατί δεν ειχα δει πουθενά στην Αθήνα.

  160. VasWho said

    Χθες κατά τις 10 το βράδυ ήθελα να σχολιάσω κάποια πράγματα που ειπώθηκαν παραπάνω, αλλά κάτι έτυχε και δεν προχώρησα. Σήμερα διαπίστωσα πως με πρόλαβαν με τον καλύτερο τρόπο. Αντιγράφω λοιπόν (από Τίτο – 146):

    Mε το βλέμμα κολλημένο πέρα από το δάκτυλο, στο καίριο πρόβλημα, την χαίνουσα πληγή:
    «Ομως η ζωή μας έχει ήδη αλλάξει προς το χειρότερο, με τρόπους πολύ πιο οδυνηρούς από την απώλεια κτιρίων και κινηματογράφων, που ξαναχτίζονται, ίσως και πιο όμορφα. Οι καμμένες ζωές όμως, π.χ. των μεσήλικων ανέργων, δεν ξαναχτίζονται. Τίποτα δεν θα είναι ίδιο με πέρυσι, ούτε καν με χτες.»

    Ούτε πρόκειται να ξαναγίνει ίδιο με ό,τι είχαμε χθες (προσθέτω).
    Πάμε για άλλα. Κι εξαρτάται από εμάς τους ίδιους, αν θάναι μια κατάσταση εξαθλίωσης κινεζικού τύπου (σε οικονομικό επίπεδο και σε καταστολή) ή μια κατάσταση πολιτισμού ταιριαστή με την τεχνολογική πρόοδο και τον συσσωρευμένο πλούτο του ανθρώπου του 21ου αιώνα.

    @90 γ
    Ε, όχι και κλισέ ο ολοκληρωτισμός των ΜΜΕ!!!! Δυστυχώς πρόλαβα τον Γεωργαλά και έχω μέτρο σύγκρισης. Καμία σχέση! Ο Γεωργαλάς ήταν ένα δεκάλεπτο δηλωμένης προπαγάνδας. Τώρα είναι προπαγάνδα 24 ώρες το 24ωρο που λανσάρεται ως αντικειμενική αλήθεια από βαρύγδουπους εξουσιαστικούς παπαγάλους.
    Και δεν είναι αλήθεια τα περί χαμηλοτάτου επαγγελματικού και μορφωτικού επιπέδου των δημοσιογράφων. Καθόλου χαμηλό επίπεδο δεν έχουν οι ‘κύριοι’ σύγχρονοι Γεωργαλάδες (Πρετεντέρης, Τσίμας, Τρέμη, Στάη, Καμπουράκηδες, Χασαπόπουλοι και λοιπός συρφετός). Απλώς δεν έχουν Θεό και Όσιο πέρα από το τομάρι τους. Ταυτίζονται απολύτως με τις αποφάσεις των κέντρων εξουσίας (στα οποία βεβαίως μετέχουν).
    Έτσι, απ΄όσο άκουσα, ο Πρετεντέρης χθες βρήκε το κρίσιμο θέμα «η Αθήνα καταστρέφεται» την ώρα που η γυναίκα μου επέστρεφε από τον εργασιακό της χώρο (προς το παρόν έχει δουλειά – δεν ξέρουμε για πόσο) έντρομη με την απειλή ότι με βάση τη «σωτήρια» ψήφο των 199 ανθρωπίσκων παίζεται να μειωθεί ο μισθός, η αποζημίωσή της, η μελλοντική σύνταξη (αν παραμείνει ο θεσμός της κοινωνικής ασφάλισης) στο 1/3 της σημερινής τους τιμής.

  161. Μπουκανιέρος said

    151 Α, ναι; Εμένα μερικά σχόλια μού φάνηκαν πολύ γεροντίστικα.
    (άλλη σκοπιά λόγω διαφορετικής ηλικίας, προφανώς)

  162. bernardina said

    152.
    Τιμή μου που απ’ όλο αυτό το κατεβατό που γράφτηκε εδώ μέσα καταδέχτηκες να σχολιάσεις μία και μοναδική φορά, μία και μοναδική δική μου φράση, έστω και απαξιωτικά. It humbles me… Αλλά τη γνώμη σου δεν την ακούσαμε. Δεν πειράζει, προφανώς την κρατάς για αξιολογότερα ακροατήρια. Ξα σου.
    Το μόνο κακό είναι ότι νομίζεις πως έχεις καταλάβει.

  163. Μπουκανιέρος said

    162
    Αλλά εσύ, νομίζω, κατάλαβες: ξαφνιάζομαι που, αυτό τον καιρό, η λέξη «πλιάτσικο» σου φέρνει στο νου κάποιους που βουτάνε μερικά πράγματα από βιτρίνες. Ή, για να το πω αλλιώς, το ότι μοιάζει να συμφωνείς με κείνους που πιστεύουν ότι το βασικό πρόβλημα είναι ότι «κάηκε η Αθήνα» κλπ.

    Ως προς τη φλυαρία μου: δεν ασχολούμαι με ό,τι γράφει ο καθένας – και, μ’ αυτή την έννοια, ναι, τιμή σου (αμφίβολη τιμή, οπωσδήποτε).

  164. bernardina said

    Το ότι «μοιάζει να συμφωνείς με κείνους που πιστεύουν ότι το βασικό πρόβλημα είναι ότι “κάηκε η Αθήνα” κλπ.» όπως γράφεις εννοούσα λέγοντας ότι δυστυχώς νομίζεις πως έχεις καταλάβει. Κι αν μοιάζει έτσι, οφείλεται αποκλειστικά στη δική μου εκφραστική ανεπάρκεια σε συνδυασμό με τους γνωστούς περιορισμούς του μέσου (σχόλιο σε ιστολόγιο)

    Πράγματι, θεωρώ τιμή μου (και καθόλου αμφίβολη) να ασχολείται μαζί μου κάποιος που δεν ασχολείται»με ό,τι γράφει ο καθένας». Έστω και για να συγκρουστεί απομονώνοντας και ερμηνεύοντας φράσεις μου. Προφανώς δεν συμπεριλαμβάνεις στον «καθένα» και τις αναρτήσεις αυτές καθαυτές, φαντάζομαι (;)

    Αν το ότι προσπαθώ να βλέπω και το δέντρο χωρίς να χάνω από τα μάτια μου το δάσος ερμηνεύεται ως γεροντίστικο ή συντηρητικό ή όπως αλλιώς, είναι κι αυτό μέσα στο παιχνίδι. Κανένα πρόβλημα. Λυπάμαι μόνο, και ειλικρινά με κάνει να απορώ το ότι απ’ όλο αυτό τον ορυμαγδό σε ξένισε και σε ξίνισε αυτή η φράση.

  165. 156
    Bρετανός, κι όχι ο Φαράζ. Ή ο Κρούγκμαν. Παραμένει η απορία μου, ή ο οργή μου, που ο Μπένι (όχι η Μπέρνυ – μη μπερδευόμαστε) θεωρεί την κάθε υπογραφή στο φέρετρο της υποτέλειας μας ‘ευκαιρία’.
    Ο υπερθετικός του ‘βιος’ δεν είναι ‘βιώσιμο’. Γιατί με το τελευταίο δεν εννοείται να αντέχουμε το χρέος αλλά να μας αντέχει αυτό, να τρώει από μας στο διηνεκές. Δυστυχώς κύριοι δεν μπορούμε να πτωχεύσουμε….

  166. sarant said

    Δυστυχώς έτσι είναι.

  167. Μια ενδιαφέρουσα γκουγκλιά την ώρα των επεισοδίων έβγαζε την Εθνική Βιβλιοθήκη να καίγεται. Για πολλοστή φορά. Σύμφωνα, λοιπόν, με το google, ο ερευνητής του μέλλοντος θα έχει κάθε λόγο να θαυμάζει το πόσο άψογα έχει αποκατασταθεί το ιστορικό κτίριο μετά τις απανωτές καταστροφές του 2008 και του 2012.

    Δείτε εδώ (http://katalipsiesiea.blogspot.com/2012/02/mme.html) το γκούγκλιζμα

  168. Mε την άδεια του Νικοκύρ, είναι και δυτικότροπη μεν, εορτή δε, σήμερα και οι mulieres μοι έστειλαν το παρακάτω credo, in res sexionibus… Είναι φιλοσοφία μου, άλλωστε, το ridemus modo flemus, Γελάσωμεν ίνα θρηνήσωμεν…
    ΤΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ «ΠΙΣΤΕΥΩ»

    Πιστεύω εις ένα γκόμενο
    φραγκάτο κι επιστήμονα
    διαθέσιμο by default
    ορατόν εκ του χιλιόμετρου απ’ τις φίλες μου

    … Και εις έναν κούκλο
    τον Υιό του εφοπλιστή, τον πρωτότοκο,
    τον εκ της Κηφισίας γεννηθέντα
    προ πάντων των λεφτάδων

    Sex περιστασιακώς
    αγάπης αληθινής και χατηριών ποιηθέντα, ου παραπονηθέντα
    ομοούσιον του μπαμπά και της ομάδας αυτού

    Τον δι’ ημάς τας γυναίκας
    και δια την ημετέραν σωτηρίαν
    κατελθόντα εις άσπρο άλογον
    και σαρκωθέντα εις ιππότην
    Υπομονετικός δε υπέρ ημών
    επί της μηνιαίας περιόδου
    και Jokonda και Merenda

    Και συμπαρασταθέντα σε κάθε ημέρα και περίσταση

    Και ανελθόντα εις κοινωνική θέση υψηλήν
    και καθεζόμενος στο λαιμό των γκόμενων των φιλενάδων μου.
    Και πάλι ερχόμενον όταν γκρινιάζω
    παρηγορηθέντα πλήρως
    και εκ των χατηρίων ουκ έσται τέλος.

    Και εις το όχημα το κάμπριον
    το τούμπανον, το εντυπωσιακόν
    το εκ της Ferrariς παραγόμενον
    το εκ της ποζεριάς προερχόμενον και δοξαζόμενον

    Εις Ένα, Άγιο, Ιδανικό και Σεβάσμιο αρσενικό
    Ομολογώ σε λαχείον εις την τύχη μου την έρημη
    Προσδοκώ τον τέλειο άντρα
    Και ζωή του μέλλοντος χαρισάμενη!

  169. Costas said

    Από το πρώτο λινκ του @144:

    «Οι πορείες να αποκτήσουν συγκρουσιακό χαρακτήρα όπου αυτό είναι εφικτό και οι σύντροφοι να αξιοποιούν το πλήθος των «αγανακτισμένων» μικροαστών που συρρέουν στις πορείες-επιταφίους των εργατοπατέρων, ώστε να επιφέρουν ακόμα κομβικότερα χτυπήματα σε στόχους που βρίσκονται σε κεντρικά σημεία στους δρόμους με τη στρατηγική του «hit and run».

    Να αναβιώσουμε τα οδοφράγματα και να ξεπεραστούν τα όποια ενοχικά σύνδρομα που μετά την 5η Μάη [Σ.Σ. 2010] παίζουν το ρόλο τους σαν ανάχωμα στην εξεγερτική βία.

    Με τη συγκρότηση παράνομων υποδομών με την οργάνωση και τη συνεπή προετοιμασία επιθέσεων να αποφευχθούν τέτοια γεγονότα στο μέλλον.
    (…)
    Μια πράξη που σαφώς στηρίζω, ο εμπρησμός μιας τράπεζας, πραγματοποιήθηκε με τον χείριστο τρόπο και κατέληξε στον θλιβερό απολογισμό των τριών νεκρών.»

    Ο άνθρωπος υπογράφει με τ’ όνομά του και είναι φυλακισμένος. Πιο καθαρά (και μορφωμένα και ορθογραφημένα [μόνο 2 typos διόρθωσα]) δε γίνεται. Τώρα, κάποιοι σχολιαστές σκεπάζουν τα μάτια τους με τις παλάμες και λένε πως είναι νύχτα.

    @160
    Προφανώς δεν ξέρεις τι σημαίνει ολοκληρωτισμός. Απόφευγε τις λέξεις-κλισέ. Ολοκληρωτισμός σημαίνει αποκλεισμός κάθε άλλης άποψης από τη δημόσια -και την ιδιωτική επίσης- σφαίρα. Δεν σημαίνει «ο Πρετεντέρης χτες είπε… και μου την έσπασε».

  170. Mulieres in ecclesiam taceant, θα ‘ελεγαν τινες, καθολικώς διαμαρτυρόμενοι…

  171. ππαν said

    Οι ίδιοι που κλαίνε για το (ανύπαρκτο, δόξα τω θεώ) κάψιμο της βιβλιοθήκης, αυτοί που όπως λέγαμε αλλού, δεν ξέρουν καν ποιο κτίριο είναι, δεν έχουν πάει να δουν ότι έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη της, χωρίς θέρμανση συχνά, με σπασμένα τζάμια… Πιο καλά το γνωρίζουν τα καημένα τα τζάνκια που έκαναν τα σκαλιά της στέκι.

    Κι οι παλι ίδιοι που κλαίνε για το Αττικόν, δεν τούς πάει το μυαλό να κλάψουν για την συστηματική καταστροφή του ωραι΄΄οτερου σημείου της νεοκλασικής Αθήνας, της τριλογίας και του άξονά της προς Σταδίου, εκεί δηλαδή που χρόνια τώρα έχουν εγκαταστηθεί τα τερατώδη μηχανήματα ανακύκλωσης..

  172. voulagx said

    #168 A!Men

  173. Immortalité said

    @168 Καθείς με τις παρέες του και τις αναφορές του.

  174. @168: Καταπληκτικό κύριε Τίτο!! 🙂

    @173: Έλα βρε κι εσύ τι πειράζεσαι, αστείο ήταν! 🙂

    @151: Γιατί βρε Κορνήλιε; Τι σου φάνηκε τόσο ανώριμο απ’ όσα γράφτηκαν;

  175. Immortalité said

    @174β Και ποιος είπε ότι πειράχτηκα; Μια διαπίστωση έκανα. Ψέμματα; 🙂

  176. physicist said

    #168. […] φραγκάτο κι επιστήμονα […]

    Σπάνια βρίσκει κανείς μανιφέστο που ν’ αυτοδιαψεύδεται τόσο θεαματικά στη δεύτερη κιόλας αράδα. 😉

  177. sarant said

    176: Το ιδανικό ζητάνε, το ανύπαρκτο…

  178. 176. Τουσέ!!!

    173
    Πιστεύω φιλοσοφικά στην απελευθερωτική αξία του αυτοσαρκασμού, στον πάτο της ζωής μου διασώθηκα συγγράφοντας μια φιλοσοφία του χιούμορ, εμπευσμένη από αράδα στον Αθήναιο, το ‘αστείον εστι τευθίς ωνθυλευμένη’, αστείο είναι το παραγεμιστό καλαμαράκι. Ορίζοντας με αυτή την έννοια το αστείο, προέκυψεν το βιβλίο. Δεν εννοεί το πιο πάνω να προσβάλει κανένα, φίλη με το έστειλεν, άλλωστε, φίλη αυτοσαρκαζομένη.

  179. physicist said

    #177. Σάμπως εμείς πάμε καλύτερα ωρέ Νικοκύρη;

  180. physicist said

    #178(β). Η απελευθερωτική αξία του σαρκασμού. Έξοχο, προσυπογράφω με τα δυο τα χέρια!

  181. bernardina said

  182. physicist said

    #181. Ο Τσάκωνας ήταν αισιόδοξος, όπως κι ο Μέρφυ, άλλωστε.

  183. VasWho said

    169:
    Το ότι ξέρω πολύ καλά τι σημαίνει ολοκληρωτισμός φαίνεται από την αναφορά μου στον Γεωργαλά.

    Απλά, φαίνεται να μην κατάλαβες ότι το παράδειγμα δεν το αναφέρω για κάτι που μου την ‘έσπασε’ προσωπικά, αλλά γιατί κατά τη γνώμη μου αποτελεί εικόνα του οργανωμένου τρόπου χειραγώγησης της κοινής γνώμης. Δεν επεκτείνομαι τώρα σ’ αυτό, θέλει χρόνο.
    Φοβάμαι ότι η διαπίστωσή σου πως δεν γίνονται αποκλεισμοί απόψεων, δείχνει μάλλον ότι ο προβληματισμός σου ‘αγκυρώνεται’ σ’ αυτά που ακούς και σ’ αυτούς που βλέπεις. Αυτός άλλωστε είναι, και βάσει ορολογίας, ο ρόλος των κύριων παρουσιαστών αυτών των εκπομπών διεθνώς.

    Φυσικά υπάρχουν κι εξαιρέσεις, όπως κάποιες εκπομπές που έτυχε να δω στην ΕΤ-3. Αλλά δυστυχώς δεν δίνουν τον τόνο.

  184. Immortalité said

    @178 Αυτοσαρκασμός θα ήταν αν ήσασταν γυναίκα. Πράγμα που σε καμία περίπτωση δεν θα αναιρούσε το 173, ούτε φυσικά και το εύθυμον του στιχουργήματος, αγαπητέ συσχολιαστή.

    @176 Εγώ πάλι, ξέρω αρκετούς και φραγκάτους και επιστήμονες 😛

  185. physicist said

    #184(β). Ε, κι ακόμα κάθεσαι; 😛

  186. Immortalité said

    @185 Ε, ναι. Όσο να ‘ναι δυσκολεύομαι να πληκτρολογώ όρθια 😛

  187. physicist said

    #186. Κι όμως, δοκίμασέ το. Κάνει καλό στη σπονδυλική στήλη και φτιάχνει και μπράτσα. 🙂

  188. Costas said

    @183 Γεωργαλάς.
    Κι εγώ τον πρόλαβα. Σιγά τον ολοκληρωτισμό! Κυκλοφορούσε ελεύθερα το Κομουνιστικό Μανιφέστο, το Πεζοδρόμιο και Η Κοινωνία του Θεάματος. Άλλο δικτατορία, άλλο ολοκληρωτισμός. Στον ολοκληρωτισμό δεν υπάρχει κάτι που «δίνει τον τόνο», και οι «φωτεινές» εξαιρέσεις στο δίπλα (και μάλιστα κρατικό!) κανάλι. Υπάρχει ένα πράμα, κι αυτό είναι. Όλα τ’ άλλα είναι εκτός νόμου και ως θεσμοί και ως σκέψεις ακόμα.

  189. VasWho said

    Α ωραία!
    Αφού ούτε η χούντα δεν είναι για σένα ολοκληρωτισμός, τότε καλά! Ούτε τα ΜΜΕ είναι ολοκληρωτικά! Καταφέραμε να συμφωνήσουμε!

  190. Immortalité said

    @186 Να λείπει το βύσσινο 🙂

  191. 184
    Mα τον αυτοσαρκασμό γυναίκα τον έκαμε, φίλη, και τον έστειλε σε φίλο που ως ο Γελασίνος φιλόσοφος, ο Δημόκριτος, γελά τα ανθρώπεια και ταυτόχρονα τα θρηνεί ως ο κλαίων φιλόσοφος, ο Ηράκλειτος, επεί οϊζυρά εισιν. Φιλώ το φύλο σας, ώ φίλη, στην χώρα του Μπέτραντ Ράσελ και του Μπέρναρντ Σω και των Φαβιανών Ουέμπ ενδιατρίψας.

  192. Costas said

    @189
    Από το άρθρο της Wikipedia «Totalitarianism»:

    Difference between authoritarian and totalitarian regimes

    The term ‘an authoritarian regime’ denotes a state in which the single power holder – an individual ‘dictator’, a committee or a junta or an otherwise small group of political elite – monopolizes political power. However, a totalitarian regime attempts to control virtually all aspects of the social life including economy, education, art, science, private life and morals of citizens. «The officially proclaimed ideology penetrates into the deepest reaches of societal structure and the totalitarian government seeks to completely control the thoughts and actions of its citizens.»
    Compared to totalitarian systems, authoritarian systems may also leave a larger sphere for private life, lack a guiding ideology, tolerate some pluralism in social organization, lack the power to mobilize the whole population in pursuit of national goals, and exercise their power within relatively predictable limits.

    The difference could be summarised like this:

    Authoritarian state: «Mind your own business, or we’ll shoot you»
    Totalitarian state: «Do what we say, or we’ll shoot you»

  193. Τα γερόντια τραγουδάνε ακόμα. Τρομερή φωτογραφία από προχτές.

  194. Salonfähig said

    Δεν τραγουδάνε. Κλαίνε από τα δακρυγόνα του Χημικού Παπουτσή.

  195. sarant said

    Ο φίλος αρχιτέκτονας ξαναπέρασε από το Αττικόν και επιβεβαιώνει:

    Σήμερα πήγα πάλι στη Σταδίου να δω την κατάσταση από πιο κοντά. Το μεγάλο γκρι κτίριο – η αίθουσα του «αττικόν» ήταν πράγματι απ’ έξω άκαφτο. Ρώτησα και πυροσβέστες, μου απάντησαν ότι οι δύο αίθουσες σινεμά είναι σώες. Άρα το ότι κάηκε το «αττικόν» είναι και επίσημα φήμη. Άλλωστε αν είχε καεί, τα κανάλια θα λέγανε ότι κάηκε όλο το τετράγωνο, ακολουθώντας την υπερβολή που τα χαρακτηρίζει.

  196. 192
    Στο απολυταρχικό καθεστώς, πρέπει να κάνεις ό,τι θέλουν. Στο ολοκληρωτικό καθεστώς, πρέπει να θέλεις ό,τι κάνουν.
    Αξεπέραστη ανάλυση του ολοκληρωτισμού η πραγματεία της Χάννα Αρέντ, που ωστόσο δεν ξεπέρασε τον νεανικό της έρωτα για τον δάσκαλό της, ναζιστή Μάρτιν Χάιντεγκερ.

  197. Μ. said

    Μακάρι να μην έχει υποστεί σημαντικές ζημιές το κτήριο. Όχι μόνο για την ιστορική, πολιτιστική, συναισθηματική, αρχιτεκτονική αξία του, αλλά και γιατί θα πληρώσουμε εμείς. Θετική είδηση αν και αναρωτιέμαι πόσο αντέχει να πληρώνει το χρεοκοπημένο κράτος μας.
    http://news.in.gr/culture/article/?aid=1231166023

  198. sarant said

    Το σχ. 197 το είχε τσακώσει η σπαμοπαγίδα, συγνώμη!

  199. papoylis said

    Ώστε τελικά Νικοκύρη μου δεν κάηκεν ο ιστορικός σινεμάς …! Ορέα

    Τώρα μπορώ να απολαύσω ήσυχος τη προσωπική μου εξαθλίωση . Ο εθνικός μας πολιτισμός σώθηκε αν και πλέον ελάχιστοι θα μπορούν να τον απολαύσουν 😉 🙂

    Αναρωτιέμαι Νικοκύρη πόσο λίπος έχει ακόμα αυτή η κοινωνία και τα μυαλά ορισμένων , ώστε να θεωρούν ότι το κύριο γεγονός της προχθεσινής νύχτας ήταν οι φωτιές , οι κουκούλες και το πλιάτσικο . Το ατύχημα είναι ότι όσο περισσότερο αυτοί θα «γαργαλιούνται» με τέτοια μορμολύκεια , τόσο περισσότερους και σκληρότερους φόρους θα τους βάζει ο Μπένυ 🙂 🙂

  200. Μπουκανιέρος said

    Ίσως, πάντως, να είναι καιρός να προχωρήσουμε σε μια λιγότερο ψυχροπολεμική κατανόηση του «ολοκληρωτισμού».

    Στο κάτω-κάτω, το καθεστώς που κατάφερε όντως να υποτάξει και να ελέγξει «virtually all aspects of the social life including economy, education, art, science, private life and morals of citizens» δεν ήταν ούτε ο ναζισμός/φασισμός ούτε ο σταλινισμός.

  201. 200
    Για τον Πόπερ ήταν κι η Πολιτεία του Πλάτωνα, πριν τα αναδιπλώσει γιατί πρόσβαλλε τον Πλατωνισμό των Οξφορδιανών dons, και να μείνει μόνο στην καρικατούρα του Μαρξ. Ίδε E.H.CARR, What is History, Pelican Books, 1961, pp 90-92.

  202. 199
    Πέστα, ξεσκεπαστή τω μορμολυκείων. Διαβάζω την ελεγειακή παρουσίαση των εξελίξεων για την κοινωνία της Ελλάδας μετά τα νέα μέτρα που ψηφίστηκαν, από ένα γλαφυρό για το δράμα της Ελλάδας Ιντεπέντεντ, για να θυμηθώ και θυμίσω, κι εγώ, ότι αλλού μας τρώει κι αλλού ξύνουμε, δεν είναι οι Noctae Atticae, η πυρά του Αττικού, ώ Νέρωνες το πρόβλημα, αλλά το νερώνειο μας και μη ξενερωνόμενο παρόν και μέλλον, nero, μαύρο όσο ποτέ…

  203. Κι αφού τρολλάρω ανενόχλητος κι ολονύκτιος απόψε, ιδού και μεταχρονολογημένο από άλλο απολαυστικό αφήγημα του Νικοκύρ, για τις κακομεταφράσεις εκ του αγγλικού (Μιχαηλίδης, της Ελευθεροτυπίας – βραδυφλεγέστατος ΌΣΟ γίνεται).

    Διατηρώ κουμπαρολάγνος από την θητεία μου στα κυπριακά μήντια της παροικίας το κείμενο που έστειλε κυρία «μουσικοκριτικός» στην εφημερίδα μας. Παρουσίαζε (αγγλιστί) τον τελευταίο δίσκο γνωστότατου Έλληνος αοιδού κι αναλύοντας τον τιτλο «Πυρ γυνή και θάλασσα» του, γέγραφεν: «τώρα το «πυρ γυνή και θάλασσα» δεν ξερω τί ακριβώς σημαίνει, αλλά νομίζω είναι από τα τουρκικά και σημαίνει μια (μπιρ) γυναίκα και θάλασσα». Αφήνω την βαλίτσα μου, Ι rest my case.

  204. sarant said

    203: Αυτό είναι θαυμάσιο με το μπιρ (παρά). Ποιο είναι το άρθρο του Ιντιπέντεντ, έχει λινκ;

  205. bernardina said

    Παπούλη μου, όσο έχεις ακόμα την πολυτέλεια να απολαμβάνεις την προσωπική σου εξαθλίωση κρεμώντας τη σε κάθε ευκαιρία στα διαδικτυακά μανταλάκια και διεκτραγωδώντας τη με πάσα λεπτομέρεια, πάει να πει ότι υπάρχει ακόμα λίπος κι εκεί που δεν το περιμένει κανείς.
    Όσο για κείνους που επιλέγουν να μην διατυμπανίζουν την προσωπική τους κατάσταση, δεν σημαίνει ότι διάγουν βίον ανθόσπαρτον. Ίσως απλώς να μην είναι επιλογή τους να το κάνουν βούκινο στο σύμπαν.
    Από σένα τουλάχιστον θα είχα όχι την απαίτηση, αλλά την προσδοκία να μην τσουβαλιάζεις γιατί γνωρίζεις πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις. Αλλά μάλλον δεν θα ήθελες να ξεφύγεις από το γενικό ρεύμα που γουστάρει να τη βγάζει και να τη μετράει, ε; Την προοδευτικότητα και την ασυμβίβαστη μαχητικότητά του εννοώ. Και με εννοείς.

  206. bernardina said

    203. Και πού να δεις, Τίτε, πώς μεταφράζει στα γαλλικά τη νύχτα έτερη καλλίπυγος αηδός (σικ) Νύχτα την έκανε 😆

  207. Costas said

    @200
    Σύμφωνα με αυτή τη λογική, ό,τι καταφέρνει να επικρατήσει είναι ολοκληρωτικό, ακριβώς επειδή επικράτησε. Καταργούνται οι εννοιολογικοί ορισμοί, και μένει μια εμπειρική αξιολόγηση εκ των υστέρων.

  208. Μ. said

    Μπέρνι, Μπέρνι είσαι ακόμα εδώ; Αφιερωμένα:

    http://matziaraki.skai.gr/post/17551590116/13-2012

    Ας ευχηθώ να μην σταματήσει ποτέ ξανά η έκδοση της Ελευθεροτυπίας.
    Καλημέρα σε όλους.

  209. bernardina said

    Μ #208.
    Ευχαριστώ για τις αφιερώσεις, αλλά ο αρχιτέκτονας αποφάνθηκε ότι είναι φήμη κι εγώ πιστεύω εκείνον, όχι αυτά που μου αφιερώνεις. Ή όπως ρώτησε κι ένας σχολιαστής του δεύτερου ιστότοπου «γιατί προβάλετε μόνο τα αρνητικά»; (Όποιος διακρίνει ειρωνεία, καλά κάνει).

    Φοβάμαι πως το να συνθηματολογείς υπέρ μιας γενικής και αόριστης «μάζας» ή του «λαού» θεωρείται επαναστατικότερο και πιο αριστερό από το να στενοχωριέσαι για ανθρώπους που έχουν πρόσωπο και όνομα. Ότι είναι πολιτικώς πιο ορθό να τοποθετείσαι υπέρ του χειμαζόμενου Έλληνα γενικά και αόριστα παρά υπέρ του μαγαζάτορα του κέντρου της Αθήνας. Ίσως επειδή για κάποιο άγνωστο λόγο ο δεύτερος εμπίπτει στην κατηγορία του «νοικοκυρέου» και άρα έχουν κάθε δικαίωμα τα εμπορεύματά του να χάνουν τον προορισμό τους. Επίσης είναι μικροαστισμός να τον υπερασπίζεσαι αν προηγουμένως δεν έχεις καταθέσει πιστοποιητικό κοινωνικών και πολιτικών φρονημάτων βρίζοντας την κατάπτυστη τρόικα και τους ντόπιους εγκαθέτους της (εδώ απορεί κι εξίσταται κανείς, αλλά τέλος πάντων).
    Δεν θα το συνεχίσω. Εκτός που καταντάει ανούσιο, πρέπει να βγάλω και τον επιούσιο.
    Προσυπογράφω την ευχή για την Ελευθεροτυπία και αντικαλημερίζω.

  210. sarant said

    209: Μπερναρντίνα, οι φωτογραφίες του 208 δεν αντιφάσκουν με τα όσα έγραψε ο φίλος αρχιτέκτονας. Έστειλε και σχεδιάγραμμα.

  211. bernardina said

    Νίκο, αν συνεχίσουμε να διυλίζουμε τον κώνωπα θα μετατρέψουμε ένα (σχετικώς και ανάλογα με την ερμηνεία) έλασσον σε μείζον, γιατί κάπως έτσι διογκώνονται κάποια πράγματα. Νομίζω (ή μάλλον είμαι σίγουρη) πως έχεις αντιληφθεί ότι το θέμα δεν είναι τα εκατοστά ή χιλιοστά της καταστροφής ή πόση συναισθηματική και άλλη αξία έχει ένα κτίσμα για τον καθένα. Η ουσία για μένα βρίσκεται στη δεύτερη παράγραφο του σχολίου μου και υποθέτω ότι εκεί δεν διαφωνούμε. Για κάποιους (πολλούς) το ξεπούλημα της πατρίδας δεν θεραπεύεται με το να καταστρέφουν το κέντρο της πρωτεύουσάς της, γιατί αυτό θυμίζει λιγάκι το «θύμωσε ο αγάς και έκοψε τα αχλαμπούχλα του». Ούτε το να ταυτίζεται κανείς με τους βάνδαλους ή έστω να τους κλείνει συνωμοτικά το ματάκι το θεωρώ λογικό. Η μεγαλύτερη σχιζοφρένεια όμως, κατά τη γνώμη μου, είναι αφενός να υποστηρίζει ότι οι «κουκουλοφόροι» είναι προβοκάτορες, μεταμφιεσμένοι μπάτσοι γουρούνια δολοφόνοι ή κοινοί εγκληματίες και την ίδια στιγμή να τους λέει χαιρέκακα μπράβο γι’ αυτό που έκαναν. Μήπως κάποιοι δεν πάνε καλά; Το δε επιχείρημα ότι οι προβοκάτσιες καταφέρνουν να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα του κόσμου καταρρίπτεται εκ των πραγμάτων από την εμπειρία και τις μαρτυρίες όλων μας.
    Πάντως καλό θα ήταν να σταματήσουμε εδώ, θερμή παράκλησή μου. Εγώ δεν έχω να πω τίποτε περισσότερο πάνω σ’ αυτό -ούτε και ήθελα να «απολογηθείς». Νομίζω συνεννοούμαστε.

  212. Μ. said

    #211, Δεν ήθελα να σε στεναχωρήσω. Νιώθω άσχημα. Σόρυ. Επειδή συμφωνώ με όσα γράφεις, επίτρεψέ με μια τελευταία αφιέρωση και τελεία. (Πρόσεξε την ημερομηνία ανάρτησης) http://artfullyonsaturday.wordpress.com/

  213. 206
    ‘Αδει πυγηδόν ή πυγαίως η πυγάδω αηδός, αηδών ήθελες να ειπείς;

  214. bernardina said

    Μ. Με στενοχώρησες;; Είσαι καλά; 😆
    (Τελεία; Φοβάμαι ότι σ’ αυτό το ιστολόγιο υπάρχει μια κρυφή αγάπη για τις άνω τελείες 😉 )

  215. ππαν said

    Ποιος είπε μπράβο στους βανδάλους δεν είδα πάντως. Αν βολεύει στην επιχειρηματολογία και στην κλιμάκωση της αγανάκτησης δεν γνωρίζω, όμως άλλο είναι να λες ότι οι εξελίξεις αυτές είανι λογική συνέπεια της εξαθλίωσης, κι αλλο να τις δικαιολογείς, άλο να λες ότι οι κλαψούρες για τα σινεμα (που δεν κάηκαν αλλά έσπευσαν -άραγε γιατί; – να τα βγάλουν καμμένα)μονοπωλούν το ενδιαφέρον κάποιον ενώ καίγεται το σπίτι μας, κι αλλο να λες ότι καλως κάηκαν κλπ.

    Αλλά ξαναλέω, αν βολεύει, πάω πάσο

  216. ππαν said

    Πολλά, δηλαδή ακόμη περισσότερα από συνήθως λάθη έκανα, συγνώμη, ειδικά για το «καποιον»¨και το «αλο» που τα βλέπω κι ανατριχιάζω. Παραδόξως όταν γράφω σχετικά μεγάλο κείμενο είναι αδύνατο να δω τι γράφω, εξαφανίζεται ας πούμε, και γράφω κάπως στα τυφλά.

  217. bernardina said

    Τίτε, τίποτε απ’ όλ’ αυτά (μολονότι δεν παύουν να ισχύουν). Άλλο σημείο της ανατομίας μετέφρασε -που λέει ο λόγος-, αλλά κωλύομαι για λόγους σεμνότητας να παραθέσω το σχετικό βίδεο.

  218. 217
    Η δ’ έχουσα μέμηνεν.

  219. bernardina said

    Ππαν, δεν έχω κανένα λόγο να «βολέψω» καμιά επιχειρηματολογία. Και φυσικά ο κόσμος δεν αρχίζει και τελειώνει σ’ αυτό το ιστολόγιο (όπως φαντάζομαι πως γνωρίζεις), κατά συνέπεια όλα αυτά που σ’ εσένα ακούγονται πρωτόγνωρα αλλού (σε εξίσου σοβαρά στέκια) δίνουν και παίρνουν. Το να εθελοτυφλούμε δεν ωφελεί σε τίποτα, αλλά αν το hit and run «πάω πάσο» βολεύει με τη σειρά του, οκέι, κατανοώ.
    Πού διαφωνούμε δεν κατάλαβα, αλλά δεν έχει και τόση σημασία.

  220. ππαν said

    Αν μου επιτρέπεις, -που το παιρνω δηλαδή το θάρρος από δικού μου, σχήμα λόγου είναι για να κάνω την σαλονάτη – τα παίρνεις πολύ προσωπικά όλα, εδώ και στο άλλο για το καινούργιος/καινούριος και είναι λίγο, πώς να το πω, εμένα μου προκαλεί αμηχανία, σα να μιλάω με έφηβο αγριεμένο. Γλυκό αλλά άβολο.

  221. bernardina said

    220
    Να ξεκινήσω με δέκα ερωτηματικά και θαυμαστικά μαζί;
    Η κάθε φράση σου είναι για μένα πραγματική έκπληξη.
    Να αρχίσω από το καινούργιος; Έχω δει να κι άλλους να «σφάζονται» για ίδιας σημασίας ζητήματα. Το πιο πρόσφατο, η ανταλλαγή επιχειρημάτων μεταξύ Νίκου και Μπουκάν για την προφορά της τούμπας, έτσι επειδή είναι πάνω πάνω στη μνήμη μου. Να μην πω για άλλα θέματα που άπτονται της κοσμοθεωρίας του καθενός. Και νομίζω ότι (σχεδόν) κανείς δεν βάζει εύκολα νερό στο κρασί του. Μπορεί να πέφτω και έξω.
    Ότι κάποια πράγματα τα παίρνω προσωπικά είναι γεγονός. Αναρωτιέμαι πώς αλλιώς θα μπορούσα να τα πάρω, αλλά και πάλι μπορεί να έχεις εσύ δίκιο.
    Και στο τέλος τι να πω σ’ εσένα; Βγάλε τη σκούφια σου και βάρα με! 😆 (Κάποτε σου είπα να μην αρπάζεσαι κι αρπάχτηκες χειρότερα, χαχα)
    Αγριεμένο ναι. Σίγουρα. Αλλά έφηβο; Μιλ μερσί! Πάντως πάλι καλά που εκτός από άβολο το βρίσκεις και γλυκό (αναστεναγμός ανακούφισης. Και ΔΕΝ ειρωνεύομαι :razz:)
    Τέλος πάντων, σκυλί που γαβγίζει είμαι. Σου ζητώ συγνώμη (και απ’ όποιον άλλο συμμερίζεται την αμηχανία σου) και υπόσχομαι να το μετριάσω έως μηδενισμού. Στο εξής θα προσπαθώ να εκθέτω τις απόψεις μου λιγότερο… αγριεμένα, οκέι 😉

  222. ππαν said

    Όταν καποιος λέει πώς γράφεται μια λέξη δεν μπορώ να καταλάβω πώς το θέμα είναι προσωπικό, άλλο αν το παίρνει ο άλλος απέναντί του έτσι, και αρχίζει τα «δεν έχεις χιούμορ» κλπ κλπ.

    Για το εδωπέρα θέμα, είναι ακόμη πιο έντονο: ειλικρινα μπορεί να σφάλλω και ας πούμε να έχετε προσωπικά με τον παππούλη αλλά η παρατήρησή του μου φάνηκε γενική και το γύρισες στο προσωπικό.
    Δεν είναι ο αγριεμένο, είναι το προσωπικό: σαν καποιος να σε κατηγόρησε εσένα για μικροαστισμό ή ό,τι άλλο, ενώ η συζήτηση είναι ας πούμε – ή μου φάνηκε, και έκανα λάθος- γενική. ΑΝ πάλι σε πείραξαν άλλα που γράφτηκαν στο εξω από το ιστολόγιο κόσμο, ίσως να τα έγραφες εκεί αυτά για όσους χειροκροτούν τους βανδάλους, όχι;

    Τέλος πάντων, ξαναλέω, μπορεί να έχετε προηγούμενα και να είμαι εκτός θέματος.

  223. @221: Μπέρνι, νομίζω πως αυτό που εννοεί η Ππαν δεν είναι πως «δεν το βάζεις κάτω», που αυτό πράγματι το κάνει πολύς κόσμος, αλλά ότι δείχνεις να τα «παίρνεις μέσα σου», να πληγώνεσαι, που αυτό όντως δεν το κάνει πολύς κόσμος, οι περισσότεροι απλά αδιαφορούν(-ούμε;).

    Γι’αυτό θεωρώ ότι το βρίσκει και γλυκό, γιατί δείχνει ότι είσαι ευαίσθητη ψυχούλα. 😉

  224. ΠΑΝΟΣ said

    εκτός από τούς σινεμάδες,αν κάηκαν καλά-καλά ή όχι καλά-καλά,είδα και πολλά μαγαζιά να καταστρέφονται.Δεν έχω την ευρύτητα να τα δω σαν «παράπλευρες απώλειες».Νομίζω αυτό πιάνεται ως καταστροφή.Πάντως κανέναν δεν άκουσα φανερά να πει «καλά έκαναν».

  225. bernardina said

    Στελή, δικηγόρος είσαι; 😆 😆

    Τέλος πάντων, παιδιά, εντάξει, το πήρα το μήνυμα (με την καλή έννοια) και άφθονη τροφή για σκέψη. Μπορούμε τώρα να αλλάξουμε θέμα (γιατί δεν μπαίνω εδώ μέσα για να μιλήσω για μένα και τώρα αισθάνομαι εγώ αμήχανα); Σας παρακαλώ, κάντε μου αυτή τη χάρη.

    Ππ, πίστεψέ με, με τον παπούλη δεν έχουμε κανένα προσωπικό. Το αντίθετο μάλιστα.

  226. 204
    http://www.independent.co.uk/news/world/europe/clashes-as-greeks-protest-at-cuts-6700082.html

    To σχόλιο του Pozner ξεχωρίζει – ‘unity over diominance’!

  227. http://www.independent.co.uk/opinion/commentators/effie-kesidou-greece-should-cut-its-losses-and-exit-now-6889432.html

    It is unreasonable to use the Greeks as a scapegoat for a colossal global catastrophe…

  228. The variable and the constants, in mathematical terms. Since softness of currency (variable) cannot adjust for productivity gap and social frugality (constant), let people’s livelihood and jobs be the new variable called in to maintain the disequilibrium safeguarding Germany’s dominance via surplusses that cause/represent others’ (not only Greeks’) deficits.The inequality equation!

  229. sarant said

    226-228: Πολύ καλό, όπως έλεγε και κάποιος μόνο σε εφημερίδες του εξωτερικού βρίσκεις τέτοιες αναλύσεις.

  230. 228
    Mερσώ Νικοκύρ και για το ταπεινόν ημέτερο 228, τα παιδία παίζον τον οικονομολόγο!

  231. papoylis said

    Πράγματι Στέλιο η Μπέρνη με το Παπούλη έχουν διετή τουλάχιστον φιλία γι αυτό και με εξέπληξε ο τρόπος που μου απάντησε. Ακόμα περισσότερο εξεπλάγην όταν είδα σχετικό δικό της σχόλιο στο δικό μου ταπεινό μπλογκ , όπου μεταφέρει αυτούσια την προς εμέ απάντηση της εδώ.

    Τσίμπησε , όπως η μύγα το μέλι , χωρίς να κάνει το κόπο να σκεφτεί σε ποιούς απευθύνονταν ο Παπούλης , ειδικά με τη τρίτη παράγραφο. Θα το θεωρήσω αβλεψία υπό το κράτος περιστασιακής σύγχυσης και τίποτε περισσότερο.

    Να δηλώσω εδώ ότι , επειδή τη γνωρίζω προσωπικά , δεν υπάρχει αμφισβήτηση για τη τιμιότητα , την ειλικρίνεια και τη γνησιότητα των προθέσεων της , όσο τουλάχιστον με αφορά. Της χρωστώ πολλά ( ακόμα και ένα πρόσφατο πλουσιοπάροχο δείπνο ) γι αυτό στην ευθεία προσωπική επίθεση που δέχτηκα από μέρους της και εδώ και στο μπλογκ μου απαντώ με αυτό το «χαλαρό» τρόπο.

    Αλλά για να γυρίσουμε στο γενικό , αφού οι αερομαχίες μεταξύ σχολιαστών δεν έχουν αξία χρήσης :

    Ένα πράγμα όμως μου είναι σαφές : η ( σκορδο ) καΐλα των καθεστωτικών για τις καταστροφές και το πλιάτσικο είναι η κουρελού με την οποία προσπαθούν ΑΚΟΜΑ να σκεπάσουν τη γύμνια τους , και για όποιον βίωσε τα αντιπροχθεσινά γεγονότα από κοντά δεν υπάρχει έδαφος για αμφιβολία 😉 Για όσους δεν τα βίωσαν υπάρχει ακόμα το περιθώριο να προσπαθήσουν να βολευτούν και αυτοί υπό τη σκέπη της ανωτέρω κουρελούς. 😉 🙂

  232. Costas said

    Κατέβηκα σήμερα στο κέντρο για δουλειές μου και ευρισκόμενος στη Σταδίου πήγα να μπω στη στοά Πεσμαζόγλου, μα ήταν κλειστή λόγω έργων. Προσπάθησα τη διπλανή στοά Νικολούδη, αλλά μου το απαγόρευσαν. Έκανα τον κύκλο και βγήκα στην Πανεπιστημίου. Η στοά Νικολούδη από την Πανεπιστημίου ήταν κλειστή με ρολό (φαινόταν καμένη μέσα) και η Πεσμαζόγλου ανοιχτή αλλά σκοτεινή χωρίς ηλεκτρικό και πάλι με απαγόρευση εισόδου. Ωστόσο ακολούθησα ένα τηλεοπτικό συνεργείο που μπήκε εκείνη τη στιγμή κι έτσι έφτασα στο στόχο μου: να δω αν είχε καταστραφεί μέσα η στοά και αν οι αντικαθεστωτικοί είχαν απαλλοτριώσει ή σπάσει το δισκάδικο του Ξυλούρη ή αν τέλος πάντων η πυρκαγιά είχε φτάσει ως εκεί και αν τα εμπορεύματά του μαγαζιού είχαν ‘ξεφύγει από τον προορισμό τους’. Είχα αυτή την καθεστωτική σκορδοκαΐλα λόγω σχέσης δεκαετιών και, αφού είδα αυτό που ήθελα, έφυγα σκεπάζοντας τη γύμνια μου με μια κουρελού.

  233. Δημήτρης Φύσσας said

    Καλημέρα σε όλες – όλους. Αναφέρομαι σε όσα γράφει «ο φίλος που είναι ψώνιο με τα νεοκλασικά», τον οποίο επικαλείται ο Νίκος στο αρχικό κείμενο.

    Άλλος είναι ο «Απόλλων» στη μονή Σταδίου, στο κτίριο του «Αττικόν» (1960 και εξής) και άλλος ο «Απόλλων» στη ζυγή Σταδίου, Σταδίου 20 και Οφθαλμιατρείου (= Εδουάρδου Λω). Εκείνος ο «Απόλλων» είχε λειτουργήσει το διάστημα 1915 – 1948, έκλεισε, και το οικόπεδό του το πήρε, καμιά εικοσαριά χρόνια μετά, το μεγάλο ξενοδοχείο «Εσπέρια» (όπως άλλωστε πήρε και το σινεμά «΄Εσπερος»- εξού και το όνομα του ξενοδοχείου.). Στο οικόπεδο αυτό από πολύ νωρίς λειτουργούσαν επιχειρήσεις θεάματος. Η πιθανή σειρά: Πανόραμα (1906-1909) → Πολυθέαμα (1910- 1912) → αγνοώ τι έγινε στο ενδιάμεσο διάστημα Απόλλων (1915- 1937) → Σινε Μοντ (1938)→ Απόλλων (1938- 1941) → Kino Apollo/Απόλλων (1941-1943;) → Απόλλων (1943; -1948).

    Είναι προφανές ότι ο σημερινός «Απόλλων» ονομάστηκε έτσι στη μνήμη του παλιότερου γείτονά του, το κλείσιμο του οποίου απείχε χρονικά μόνο 12 χρόνια από τα εγκαίνια του

    Βέβαια, είχε προϋπάρξει και ακόμα παλιότερος «Απόλλων», ένα βαριετέ στο Μεταξουργείο, που το καλοκαίρι του 1910 είχε παίξει και κινηματογράφο. Στη θέση του βρίσκεται το σημερινό «Περοκέ».

    (Στοιχεία από το ανέκδοτο βιβλίο μου «Οι κινηματογράφοι της Αθήνας, 1896 – 2012. Ιστορίες του αστικού τοπίου»).

  234. Α.Γ. said

    Σχετικόν: Γιατί πρέπει να καεί η Εθνική Βιβλιοθήκη;

  235. papoylis said

    Τσίμπησες ΚΑΙ εσύ Costas ;;;
    Αναγόρευσες τον εαυτό σου σε Πρετεντέρη και Παπαχελά ;;;;

    Θα σου πρότεινα να κάνεις ένα αντίστοιχο φωτορεπορτάζ 3ης Σεπτεμβρίου και Ηπείρου ή ακόμα καλύτερα στο ρέμα Ζεφυρίου και τα λέμε πάλι εεε 🙂

  236. Μπετατζής said

    Δεν κρατιέμαι άλλο, η ματαιοδοξία μου έχει χτυπήσει κόκκινο. Βλέπω, δυο μέρες μετά, ότι η ατάκα μου για τα εμπορεύματα που ξεφεύγουν από τον προορισμό τους (σχ. 18, το κατοχυρώνω, Ρεμάλι ΦΝ ακούς ;;;), έχει άθελά μου γράψει ιστορία, μπράβο μου, δεν το περίμενα. Και ζήτω που μ΄ αρέσω και με πάω. Αυτό που αδέξια θέλησα να πω, στο πολύ περίπου, είναι ότι ο προορισμός των εμπορευμάτων είναι να πουληθούν με βάση την ανταλλακτική τους αξία, ενώ αυτοί που τα φερμάρουν καρπώνονται απευθείας την αξία χρήσης τους, και έτσι με τον τρόπο αυτόν τα εμπορεύματα ξεφεύγουν από τον προορισμό τους. Απλά, ξερά, και χωρίς ηθικούς ή άλλους προσδιορισμούς για τα πρόσωπα του δράματος. Συμπλήρωσα βέβαια ξεδιάντροπα ότι δε λυπάμαι για το γεγονός αυτό, διαλέγω να λυπάμαι για άλλα πράγματα. Αλλά αυτά τα λένε οι κομμουνισταί (ή οι ανήλικοι). Εγώ φταίω για όλα λοιπόν, που ούτε το Κεφάλαιο δεν έχω καταφέρει να τελειώσω και τολμώ να μαρκσολογώ ασύστολα, μέα κούλπα. Θα καταπολεμήσω και τη ματαιοδοξία μου όσο μπορώ, μη μου την ανεβάζετε όμως και εσείς άλλο, φτάνει σας παρακαλώ.

  237. Μπετατζής said

    Σχόλιο 236 συνέχεια. Διαλέγω δηλαδή να λυπάμαι για αυτά

    http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=122291&catid=3

    ή για αυτά http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=122231&catid=3

    Kαι στα τέτοια μου και τα κτίρια και τα κτήρια και τα νεοκλασσικά και τα παλαιοκλασσικά και ο Τσίλερ και τα εμπορεύματα και τα πλιάτσικα και οι βάνδαλοι και οι νοικοκυρέοι και σινεμάδες και το δισκάδικο του Ξυλούρη και ο Ξυλούρης και η στοά Νικολούδη και ο ίδιος ο Νικολούδης.

  238. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα σχόλια.

    Δημήτρη Φύσσα, ευχαριστώ για τα αθηναιοκινηματογραφικά!

    Μπετατζή, όμως: δεν μπαίνουν στη ζυγαριά: ή το δισκάδικο-νεοκλασικό-Νικολούδης ή οι απολύσεις. Το κάψιμο του δισκάδικου δεν σώζει τη θέση εργασίας της γυναίκας πόυ πήγε να αυτοκτονήσει.

  239. Μ. said

    #236, 237, Προσυπογράφω / γελάω / ευχαριστώ.
    Άσε τη ματαιοδοξία σου να φουσκώνει ελεύθερα.

  240. Μπετατζή,
    μεταξύ κτιρίων και ανθρώπων κι εγώ διαλέγω τους ανθρώπους.
    Αλλά γιατί πρέπει να δεχόμαστε το εκβιαστικό δίπολο, που μας πετάνε;
    Δεν μπορώ να διαλέγω και τους ανθρώπους και τα έργα, που φτιάξανε;

  241. Μ. said

    #238, 240, Γιατί πρέπει να είμαστε σε δίλημμα; Δεν μπορούμε να έχουμε δύο σκέψεις ταυτόχρονα;
    Αν θυμάμαι καλά, και στο ποστ γίνεται ανάφορα για το Αττικόν και τις αναμνήσεις των νεανικών χρόνων- πολύ σωστά κατά την γνώμη μου. Να μιλάμε συνέχεια ΜΟΝΟ για μέτρα, μειώσεις μισθών -συντάξεων και τα μνημόνια;

  242. Μπετατζής said

    238, 240. Εγώ δε μίλησα για ζυγαριές, ούτε για δίπολα, ούτε πώς θα σωθεί η θέση εργασίας. Εγώ ξεκαθάρισα τι γράφω στα τέτοια μου και τι όχι. Σταματάω, είμαι φορτισμένος.

  243. 236
    Σκυροδεματά Μπετατζή και εγώ σε πάω, είμαστε δύο τώρα; Άντε και τρεις και χίλιοι δεκατρείς, εύχομαι. Μου άρεσε η ερμηνεία τραβέρσα της αξίας χρήσης και ανταλλακτικής αξίας, τα δύσκολα αν και πιο άμεσα απτόμενα του θέματος είναι τα περί της θεωρίας της πίστωσης, credit. το πρώτο πράγμα που είχε τραβήξει το μάτι μου όταν άνοιξα το Κεφάλαιο, σε αγγλική έκδοση, ήταν, στην θεωρία του χρήματος, το αριστοτελίζον «μία οικία = πέντε κλίναι». Επέμενε κι ο αγαθός φίλος ο γερο-δάσκαλος μαθητής της Robinson κάποτε, πόσο Αριστοτελιστής ήταν ο full marks, ρέμπελος μπατίρης και πότης και, τρόμαξα όταν συνειδητοποίησα, Ταύρος κι αυτός στο ζώδιο.

  244. Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

    #236

    Ακούς, ακούω να λες…

    (τι φανκιά είναι αυτή;;;)

  245. 204
    Για να μην αφήσω, Νικοκύρ, εκκρεμή τα περί «μπιρ γυνή», διατηρώ το λάφυρο κείμενο, και θα το αφήσω στην διαθήκη μου σαν παρακαταθήκη στις επόμενες γενηές.

  246. bernardina said

    Επειδή φαίνεται πως εμένα με απασχολούν περισσότερο τα κτήρια και τα i-phone που έχασαν τον δρόμο τους από τους ανθρώπους, δεν ήμουν αυτή που έγραψε στο σχόλιο 19τέλος

    Το μόνο που με παρηγορεί είναι ότι (μέχρι στιγμής τουλάχιστον) δεν βρέθηκε κανένας δύστυχος άστεγος καρβουνιασμένος μέσα στα αποκαΐδια των κτηρίων της Αθήνας που σε κάνουν να κλαις. Τα τούβλα και τα γύψινα ξαναγίνονται, πολλές φορές ωραιότερα και καλύτερα. Οι ανθρώπινη ζωή είναι αναντικατάστατη.

    Ήταν η σωσίας μου που πουλάει ανθρωπισμό.

  247. Immortalité said

    Και μετά αναρωτιέστε, πώς σας (μας) στριμώχνουν σε ανύπαρκτα διλήμματα και αδιέξοδες συζητήσεις…

  248. Charlton Heston (heee not eaaaa!!) said

    ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ (καπνιστήριον εις το μπαρ)

    Συμβουλή από τη θεωρία του Einstein

    Αν καταφέρεις να αναπτύξεις ταχύτητα 185,999 μίλια ανά δευτερόλεπτο,
    τρέχοντας γυμνός γύρω-γύρω από ένα δέντρο, θεωρητικά θα καταφέρεις να
    αυτογαμηθείς.
    Εναλλακτικά, μπορείς να ξανα-ψηφίσεις ΝΔ ή Πασοκ και να έχεις ακριβώς το
    ίδιο αποτέλεσμα!

  249. Immortalité said

    Αυτό πιάνει μόνο για τους άντρες 🙂

  250. 246
    Αν μοιάζεις σε τούτα με την σωσία σου, θα ήθελα πολλοί να σου μοιάζουν, ώ φίλη! ‘Αλλωστε, στην αρχή αυτής της κρίσης, τον Αύγουστο το 2007, ήταν τα ενυποθηκα κτήρια που στάθηκαν αρχή των δεινών μας, θάβοντας τις ζωές των ανθρώπων.

  251. Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

    #248
    Σε περίπτωση που η μέση ταχύτητα ξεπεράσει τα 186 μίλια, το πείραμα θα έχει διαφορετικό αποτέλεσμα; Παίζει ρόλο αν η τροχιά της κίνησης θα είναι αριστερόστροφη ή δεξιόστροφη;

  252. 248-251
    Συμπεραίνεται ότι δια το άρτιον κι ενήδονον του αποτελέσματος, η κίνησις πρέπει να βαίνει αυξομειουμένη και να υπάρχει επαρκής ταλάντωσις. Do not, I repeat, do not try this at home!

  253. Charlton Heston (heee not eaaaa!!) said

    251. Δεν μπόρεσα να πιάσω τα 186 μίλια (O Αντάρες ήταν αργός). Πάντα αριστερόστροφα στο Circus Maximus! 🙂

  254. Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

    #252 & 253
    Προφανώς ο αριθμός 185,999 μίλια ανά δευτερόλεπτο είναι η μέση ταχύτητα που προκύπτει από τις απαιτούμενες αυξομειώσεις. Εννοείται ότι μιλάμε για συνθήκες εργαστηρίου!

    Η αριστερόστροφη κίνηση σημαίνει επιλογή ΠαΣοΚ;

  255. nikiplos said

    Καλησπέρα… ήθελα από καιρό να σχολιάσω σε αυτό το ποστ, το ανέβαλα όμως καθώς οι συζητήσεις οδήγησαν κάποιους να στεναχωρεθούν…
    Για μένα το ουσιωδέστερο από τη συγκέντρωση ήταν η συμμετοχή του κόσμου εκεί. Σε ένα ανωτέρω λίκνο κάποιου σχολιαστή που μιλάει για Θεοδωράκη-Γλέζο ακολουθώντας τις φωτογραφίες θα δει κανείς πόση πυκνή συμμετοχή υπήρξε. Για μένα αυτό δεν είχε ξαναγίνει τα τελευταία 30 χρόνια… τόσο μεγάλη συγκέντρωση του κόσμου… μαζική σε συμμετοχή… Με γέρους, νέους, παιδιά, γραίες, όλες οι ηλικίες να βρίζουν και να πετροβολούν το κράτος, την Αστυνομία, τα ΜΑΤ με μεγάλη… πολύ μεγάλη… δύσκολα συγκρατήσιμη οργή… Κυρίως οργή και απόγνωση τα συναισθήματα που σταχυολόγησα… και βουβά βλέμματα… άγρια…
    αυτά ο κόσμος…
    Περπάτησα από την Ομόνια μέχρι τις Στήλες-Συγγρού… Ήταν τόσο πυκνή η συμμετοχή του κόσμου, αδιάφορο τι θα του συμβεί… Τα κανάλια φυσικά παπαγάλιζαν όλη την εβδομάδα περί επεισοδίων…

    Μετά φυσικά έγιναν οι εμπρησμοί και το πλιάτσικο γιατί ήθελαν κάτι να δείξουν… Αλλά αν από την περασμένη Κυριακή μείνουν τα σινεμά, τότε είναι τελείως λανθασμένη εικόνα για το τι έγινε εκεί και καλό είναι να μην συνεχίζουμε το παιχνίδι τους… Εγώ αισθάνθηκα δέος με αυτό το πλήθος… δεν μπορούν με τίποτε να το συγκρατήσουν αν ξεφύγει…
    εξού και ο λόγος που κάηκαν με σύστημα τα κτήρια… (από ποιούς και γιατί δεν το εξετάζω)

    Πιστεύω ακράδαντα όμως πως πολύ σύντομα αν συνεχίσουμε έτσι, το παρανάλωμα των σινεμά, δεν θα είναι παρά πασχαλιάτικο καψούλι σε σχέση με όσα θα διαδραματίζονται τότε.

    Επί των κτηρίων: Ουδείς εδώ κι αλλού δεν είδα να επιδοκιμάζει ή να δικαιολογεί τους εμπρησμούς. Είδα να προσπαθούμε όλοι μας να εξηγήσουμε το πως και για τι συμβαίνουν… συχνά με αντιφατικούς (εμείς οι ίδιοι ναι!) αφορισμούς: «προβοκάτορες», «στημμένοι», «εντεταλμένοι» κλπ αλλά και πως να εξηγήσω αυτό που είδα? Μεσήλιξ, ευσταλής, σχεδόν συστημικός σε εμφάνιση να καθυβρίζει τους αστυνομικούς και να πετάει καρεκλάκια κόκκινος από νεύρα… γυναίκες «του διπλανού λεωφορείου» που δεν θα περίμενε κανείς καν να ανακατευτούν, επιδοκίμαζαν τα επεισόδια… «κάψτε τα!» Κάψτε τους, ν’ αγιάσει το χεράκι σας!». Όλοι ήθελαν φωτιά μπουρλότο! φανταστείτε να τους το έδιναν κιόλας…

    Επι των κτηρίων: Στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας ακόμη και σήμερα (ναι είναι αλήθεια) γκρεμίζονται νεοκλασσικά για να γίνουν πολυκατοικίες… άσχημες… εκεί κανείς δεν θρηνεί… ούτε καν για ιστορικά κτήρια… Το συγκεκριμένο νεοκλασσικό δεν είναι το τελευταίο που θα καταστραφεί δυστυχώς, από τους εργολάβους, ούτε και το κέντρο της πρωτεύουσας θα γίνει κάτι άλλο από slum. Είναι κυρίως οι οικομικοί όροι που το επιβάλλουν αυτό…

    Για τα μαγαζιά… το πλιάτσικο δυστυχώς υπήρξε ανεξέλεκτο, αν και αρκετοί (και κουκουλοφόροι) προσπάθησαν να το σταματήσουν… είναι το μόνο που αμαυρώνει την εικόνα στο δικό μου μυαλό… αλλά πραγματολογικά ήταν ελάχιστο αυτή τη φορά… με την ευχή να εξαφανιστεί τελείως…

    ζητώ συγνώμη για το σεντόνι…

  256. Immortalité said

    Πάντως υπάρχει λύση· ντούιτ λάικ Θεοδωράκης: ίσα κι όμοια.

    Ήταν πια 3 το ξημέρωμα. Στην καμμένη Σταδίου, αντικρίζοντας τον αγαπημένο μου κινηματογράφο πυρπολημένο, ένιωσα «ένα μαύρο πέπλο να τυλίγει τη χώρα μου». Το ίδιο που είχα νιώσει τον Μάιο του 2010, τότε που στον ίδιο δρόμο, στο ίδιο τετράγωνο κάηκε η Αγγελική, η Παρασκευή και ο Επαμεινώνδας.

    ΥΓ. Πιο λαϊκιστής πεθαίνεις.
    ΥΓ2 Δεν κατάλαβα κανείς εδώ να διάλεξε τα κτίρια, όπως δεν κατάλαβα γιατί έπρεπε κάποιος να διαλέξει ένυ γουέη…

  257. sarant said

    253: Κάτι μου θυμίζει, κάτι μου θυμίζει…

    255: Ευχαριστώ!

    256: Και υποκριτής να έλεγες, μέσα θα έπεφτες.

  258. Μ. said

    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63617333

  259. Ανώνυμος said

    «Αν καταφέρεις να αναπτύξεις ταχύτητα 185,999 μίλια ανά δευτερόλεπτο.. θεωρητικά θα καταφέρεις να αυτογαμηθείς..»
    Αναλογίζεσαι όμως τι θα έχει πάθει η απαυτή σου από τη συστολή Φιτζέραλντ;

  260. Μπουκανιέρος said

    Ευχάριστα νέα για όλες τις ευαίσθητες ψυχές:
    http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231166242

  261. Immortalité said

    Η δικιά μου η αναίσθητη γιατί μαύρισε;

  262. 261
    ‘Οταν κατέβει εκλογές η δική του η ψυχούλα να δεις ‘tanning’! Αλλά γιατί φοβούμαι ότι όλοι τους το έχουν πάρει απόφαση ότι αυτά είναι τα προσυντάξιμα χρόνια τους; Κι ότι αποθανούνται μετά των αλλοφύλων;

  263. physicist said

    Μιας και έγιναν διάφορες ιστορικές αναδρομές, αξίζει να διαβάσει κανείς και τη διήγηση του Γάλλου συγγραφέα Edmond About με τις εντυπώσεις του από την Ελλάδα του 1858. Ένα απόσπασμα δημοσιεύτηκε χτες στη Frankfurter Allgemeine με τον τίτλο, δανεισμένο από το κείμενο του About: Ελλάδα: η χώρα ζει από τη γέννησή της σε πλήρη χρεοκοπία. Ο σύνδεσμος εδώ.

  264. bernardina said

    Μην στενοχωριέστε, όπως σε κάθε νόμο υπάρχει κι εδώ παραθυράκι
    Σημειώνεται ότι η λήψη αυτών των μέτρων δεν αφορά τις μεγάλες πορείες που διοργανώνει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ.
    Άρα είναι απλό. Δεν έχουμε παρά να ζητήσουμε να διεξάγονται υπό την αιγίδα της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Το «μεγάλες» δεν προσδιορίζεται, οπότε είναι θέμα νομικής ερμηνείας 😉
    Φαντασία να υπάρχει, μην αφήνετε τις ψυχούλες σας να μαυρίζουν άδικα.
    ΥΓ. Το επιχείρημα ότι στην Ελλάδα έτσι κι αλλιώς κανένας νόμος δεν εφαρμόζεται απορρίπτεται ως άσχετο.

  265. ‘Τα βάσανα είναι δανεικά, και τα δανεικά βάσανα’. Λέτε να είχε διαβάσει About η γιαγιά μου; She was round and about…

  266. bernardina said

    Τίτε, μήπως είχε κι εκείνη να πληρώνει… στεγαστικό μέχρι τα ογδόντα της 😉
    (Φοβάμαι όμως πως τα βάσανα είναι ιδιόκτητα 😦 )

  267. ππαν said

    263: κάτι τέτοια γράφουν οι Γερμανοί και τους αγαπάμε. Βέβαια, ο τρόπος σκέψης που προτείνει έχει ευρεία χρήση: Θαυμάστε τη Γερμανία, τη χώρα που λάτρεψαν από τη γέννησή της οι ευρωπαϊκοί λαοί

  268. bernardina said

    Το βρήκα μέσω του μπλογκ του Νόσφη και μου φάνηκε εξαιρετικό

    http://dangerfew.blogspot.com/2012/02/blog-post_15.html?showComment=1329333873140#comment-c8684075874940079374

  269. 268 Όπως θα είδες στα σχόλια, εγώ το βρήκα πρώτος 🙂 🙂

  270. Μ. said

    #263, Βιβλία ή ποστ στο διαδίκτυο με αυτό το θέμα είναι της μόδας εδώ. Αλλά και στην Γερμανία, τόσο πολύ πουλάμε πια;
    http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=651339

    http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=720:-1821-&catid=56:an-aristera&Itemid=285

  271. Bέρνη, φίλη (διατηρώ, δι’ ανομολόγητους λόγους την Ελβετική κονεξιόν). Οι προβλέψεις για τις κρίσεις μου θυμίζουν τις δια βίου προβλέψεις που μου ‘έκανε δώρο’ η αστρολόγος Λίτσα Πατέρα, όταν επισκέφθηκε κάποτε τον ραδιοσταθμό μας. Πρόβλεψε ότι η ζωή μου θα πηγαίνει ‘πάνω κάτω’. Καλύφθηκαν έτσι όλα τα ενδεχόμενα. Προσπάθησα να την διαψεύσω πηγαίνοντας, έκτοτε, μόνο κάτω!

  272. bernardina said

    Ναι, Δύτη μου, και δεν ξέρεις πόσο χάρηκα που συνάντησα την αφεντιά σου πρώτο πρώτο! 😆 Όπως όταν βρίσκεις αναπάντεχα έναν αγαπημένο γνωστό σε μια μακρινή πόλη!

  273. bernardina said

    Ααα, Τίτε, θα σε μαλώσω! Η κυρία Λίτσα έχει προβλέψει ήδη την κατάρρευση του καπιταλισμού.

    Τι είναι αυτά που λες τώρα;;; 😯

  274. physicist said

    #267. Όταν γράφτηκε το κείμενο, υπήρχε-δεν υπήρχε η Γερμανία. Ο συγγραφέας του δεν προτρέπει κανέναν να τη θαυμάσει.

    Το θέμα δεν είναι να αγαπάμε τους Γερμανούς. Καλό θα ήταν, όμως, και να μην τους μισούμε και να μη βγάζουμε χυδαιότητες εναντίον τους στον καθημερινό πολιτικό μας λόγο παρομοιάζοντάς τους διαρκώς –και εντελώς ανιστόρητα– με τους Ναζήδες.

  275. physicist said

    #271. […] Πρόβλεψε ότι η ζωή μου θα πηγαίνει ‘πάνω κάτω’. Καλύφθηκαν έτσι όλα τα ενδεχόμενα.

    Ο καιρός αύριο θα είναι αίθριος με υψηλές θερμοκρασίες αλλά δεν αποκλείονται καταιγίδες, χιονόπτωση και ενδεχομένως παγετός. (Το ένα το λένε Αστρολογία, το άλλο Μετεωρολογία.)

    😉

  276. Μπουκανιέρος said

    264 Αναγνωρίζω ότι τα μέτρα δεν είναι τόσο ρωμαλέα όσο θα έπρεπε να ήταν για ν’ ανταποκριθούν στις ευαισθησίες της σινεφίλ και αντιολοκληρωτικής αριστεράς.
    Αλλά είναι μια αρχή, βρε αδερφέ.

  277. Μπουκανιέρος said

    263 Ορέων, φαντάζομαι.
    Παλιός-καλός Οριενταλισμός από την εποχή που είχαμε Αυτοκρατορίες στις αποικίες. Αχ…

  278. 273, 275. Aν κάτι είναι δυνατό, κάποτε, στην αιωνιότητα, θα συμβεί. Ο φιλόσοφος, Jaacko Hintikka. extensionalising modalities, εκτατικοποιώντας τις τροπικότητες. Αλλά, in the long run we are all dead (εδήλου ο Keynes).

  279. physicist said

    #277. Μπα, δεν λέει για αποικίες, για φοροδιαφυγή λέει. Για το πώς οι ισχυροί και οι κοτζαμπάσηδες δεν πληρώνανε δεκάρα από τους φόρους τους στο Κράτος και οι φοροσυλλέκτες φοβόντουσαν γιατί δεν είχαν μονιμότητα στο Δημόσιο (και γιατί μπορούσαν να τους την ανάψουν πισώπλατα σε τίποτα χωράφια).

  280. physicist said

    #278. Εκτατικοποιώντας τις τροπικότητες. Έχει να κάνει με την κλιματική αλλαγή και την επέκταση των τροπικών ζωνών ή είναι πάλι καμιά Φιλοσοφία και δεν το πιάνω; 😛

  281. 280. Φοβούμαι φιλοσοφία, κι απ’ αυτές με το ξουράφι του Όκαμ. Απομεταφυσικοποιώντας τις αναγκαιότητες, με χρονική ποσοτικοποίησή τους (temporal quantification). Entia non sunt multiplicanda praeter necessitatem, τα όντα να μην πολλaπλασιάζονται πέραν του αναγκαίου. Δυνατόν είναι αυτό που στην αιωνιότητα κάποτε θα συμβεί, αλλιώς είναι αδυνατο.

  282. ..όπως η αποπληρωμή του χρέους. Στην αιωνιότητα.

  283. Immortalité said

    @264 Κρατάω ότι κάνεις χιούμορ. Το δικό μου κάπου παράπεσε.

  284. Immortalité said

    @263 Ευτυχώς που δεν ξέρω γερμανικά γιατί κόβω ότι θα συγχυζόμουν πάλι.

  285. physicist said

    #284. Νομίζω ότι μπορείς να το βρεις στο γαλλικό πρωτότυπο. Το άρθρο της FAZ δεν προσθέτει τίποτε, είναι απλώς αναπαραγωγή του αρχικού κειμένου σε μετάφραση. Κι εγώ συγχύστηκα αλλά όχι επειδή μας τη λένε οι Φράγκοι. Συγχύστηκα που είδα τόσο πολλές ομοιότητες ανάμεσα στην Ελλάδα του 1858 και στην Ελλάδα του 2012.

  286. Μπουκανιέρος said

    284 Έχει βγει και στα ελληνικά, νομίζω. Αλλά βολέψου τώρα με τον βίο και την πολιτεία του ανδρός
    http://fr.wikipedia.org/wiki/Edmond_About

  287. sarant said

    Το βιβλίο του Αμπού είναι αρκετά γνωστό και είχε προκαλέσει αρκετή ενόχληση στην Ελλάδα από την αρχή που δημοσιεύτηκε, δίκαια ή άδικα. Οριενταλισμός, που είπε και ο Μπουκανιέρος.

  288. ppan said

    274: ma afto einai to geloio tou na mnimoneveis ton About kai tin romantiki fantasia gia na miliseis gia tin Ellada toy simera, esto tsiatarontas mia koutsouremeni frasi i efevriskontas analogies. An to pame etsi, aniistorika kai logotexnika, exoume polla na poume gia tin Germania, loipon. Min ta theme ola dika tous

    Milles excuses pour le frangolevanitisme 😦

  289. physicist said

    #288, #287. Δεν υπάρχει ρομαντική φαντασία στο απόσπασμα που παράθεσα, υπάρχουν αριθμοί: τόσα θα έπρεπε να εισπράξει η Εφορία από τις ελιές στα δημόσια κτήματα, τόσα ήλπιζε και τόσα εισέπραξε. Το πηλίκο ανάμεσα στον τρίτο και στον πρώτο αριθμό είναι ένα τοις εκατό. Και ούτω καθεξής. Με ξόρκια και χαρακτηρισμούς, Οριενταλισμούς και τέτοια, δεν αλλάζουν οι αριθμοί ούτε και αλλάζει η τραγική κατάσταση ότι η Ελλάδα έχει τεράστιο πρόβλημα φοροδιαφυγής σήμερα που αν αντιμετωπιζόταν έστω μερικώς θα μας γλίτωνε από πολλά.

  290. Immortalité said

    Φυσικέ οι αριθμοί μπορεί να μην αλλάζουν αλλά η ερμηνεία τους είναι επιστήμη που συνορεύει πολλές φορές με τη μαγεία μη σου πω και με τη μαγειρική. Το κείμενο δεν το χω διαβάσει, και δεν μου κάνει και όρεξη τώρα, αλλά το πρόβλημα της φοροδιαφυγής μπορεί να είναι διαχρονικό αλλά δεν εμφανίζεται με τους ίδιους όρους σε κάθε ιστορική στιγμή.
    Αντιθέτως η αντιμετώπισή του από το εκάστοτε κράτος ήταν πάντα η ίδια. Βάζουμε το χέρι στο πορτοφόλι που είναι πιο κοντά μας αλλά όχι στο δικό μας. Ή στων δικών μας.

  291. Νέο Kid Στο Block said

    Αυτή τη φοροδιαφυγή μας επί Όθωνος, δε θα μας τη συγχωρέσουνε ποτέ οι γερμανοί;
    Επιτέλους, μήπως να ξαναπαίρναμε το Ρεχάγκελ πίσω;

  292. Immortalité said

    Παροτέτοιο: αντί για κόμμα και αλλά, τελεία και κεφαλαίο ταυ.

    @291 Νόμιζα ότι ήταν όρος του Μνημονίου. Όχι; 😛

  293. physicist said

    #290. Τα ξαναλέμε αφού/εφόσον διαβάσεις το άρθρο. Για μένα ήταν εκτός των άλλων ενδιαφέρον ότι οι όροι του 1858 και οι όροι του 2012 μοιάζουν πολύ μεταξύ τους. Ας είναι, όμως, τότε ν’ αφήσουμε στην άκρη και τις παρομοιώσεις με τους δοσίλογους και τους γερμανοτσολιάδες της ναζιστικής περιόδου.

    #291. Όσο σκέφτεσαι με όρους συγχώρεσης/άφεσης αμαρτιών/εκδικητικότητας των άλλων απέναντί μας, δεν θα βγαίνεις πουθενά. Αλλά το παίρνω γι’ αστείο.

  294. ppan said

    Oti i Ellada exei provlima forodiafygis to mathainoume mesw Edmond About? More bravo!!!! Ston idio gia to provlima tis eglimatikotitas sta ori (st’ agrai vouna) eno gia tis athlies sinthikes igiinis kai to oti forame tourkikes foresies ston Chateaubriand. O Cornelius Pauw mas prosferei endiaferouses glossologikes plirofories eno gia kati pio geografiko proteino ton Nearo Anacharsi. Kala diabasmata!

  295. Immortalité said

    @293 Ελπίζω να μην εννοείς ότι μέχρι να το διαβάσω δεν θα μου ξαναμιλήσεις;
    Δεν καταλαβαίνω όμως, αν το διαβάσω, σε τι θα επηρεαστεί το σχόλιο μου για την φοροδιαφυγή και την αντιμετώπισή της.
    Επίσης δεν κατάλαβα πως οι δοσίλογοι και γερμανοτσολιάδες μπήκαν στην κουβέντα και μάλιστα σε αντιδιαστολή με το πρόβλημα της φοροδιαφυγής. Πάντως το γεγονός ότι τα Μνημόνια Ι & ΙΙ είναι συμβάσεις που ενώ οδηγούν σε βαθιά ύφεση χωρίς να εξασφαλίζουν τίποτα περισσότερο από την εξυπηρέτηση του χρέους υποστηρίζονται για να μην πω επιβάλλονται από την Γερμανία μπορεί να οδηγήσει σε πολλούς συνειρμούς. Αν μη τι άλλο, όταν η Γερμανία βρέθηκε (απολύτως δικαίως) διαλυμένη, οι σύμμαχοι τη στήριξαν ή αν θες της επέτρεψαν να ανακάμψει. Το ότι εμάς μας τώρα μας αντιμετωπίζουν σαν τεμπέληδες, φοροκλέφτες, αναλώσιμους, επειδή αυτό εξυπηρετεί την εσωτερική τους κατανάλωση, αλλά κυρίως επειδή μπορούν ε, δεν μπορείς να το περάσεις και στο ντούκου.

  296. Νέο Kid Στο Block said

    Μα ουδόλως! Ξέρω πόσο πρακτικοί και ορθολογιστές είναι οι γερμανοί.
    Δε θα μας το συγχωρήσουν ως διαφυγόντα τους κέρδη και λογιστικό misfortune εννοούσα.
    Die Bilanz Über Alles!
    ΕΞΩ ΑΠ’ΤΟ ΕΥΡΩΜΑΡΚΟ ΤΩΡΑ!! ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΙ ΩΡΑΙΟΤΑΤΑ ΔΟΛΑΡΙΑ ΚΑΙ ΛΙΡΕΣ…KAI ΡΟΥΒΛΙΑ

  297. @294: Ppan, για το θέμα σου με το πληκτρολόγιο, υπάρχει λύση: http://gate2home.com/Greek-Keyboard

    @293: Συνάδελφε χίλια συγγνώμη, αλλά ούτε κι εγώ καταλαβαίνω τι έχει να προσφέρει ένα άρθρο «παραλληλισμών» με το 1858, παρά μόνο ειρωνεία και γέλιο για έναν ολόκληρο λαό. Βέβαια ομολογώ ότι δεν το διάβασα (αλλά ούτε και θέλω).

    Επί της αρχής όμως, γιατί θεωρείς «ανιστόρητους και γελοίους» αυτούς που παρομοιάζουν τους Γερμανούς του σήμερα με τους ναζήδες, ενώ θαυμάζεις την γλαφυρότητα ενός άρθρου που μας παρομοιάζει με το νεοϊδρυθέν ελληνικό κράτος του 1858; Δύο μέτρα και δύο σταθμά μου μυρίζει… απαράδεκτο για θετικό επιστήμονα, δεν νομίζεις; 😉

  298. Immortalité said

    @297α Ρε τι τρομερό φασίλιτι είναι αυτό; 😀

  299. Νέο Kid Στο Block said

    Εμένα μ’αρέσουν τα φραγκολεβαντίνικα της Ππαν.
    Αλλά δεν ξέρω αν πιάνομαι ,γιατί μ’αρέσει κι ο Charlton Heston (Heee not Eaaa)!

  300. sarant said

    Φυσικέ, πρόσεξε τι λέει η Ιμόρ στο 295. Οι αναλογίες είναι υπαρκτές.

    Όσο για τη δημοσίευση του αποσπάσματος του Αμπού από την FAZ, φαντάζομαι υποθέτεις για ποιον λόγο έγινε. Όχι για να προσφέρει στους αναγνώστες γεύση από οριενταλισμό, αλλά για να δείξει ότι η Ελλάδα είναι ανίατη περίπτωση -δες και τα σχόλια πολλών που θεωρούν σχεδόν προδότες τον Κολ και τους άλλους που επέτρεψαν να μπει η Ελλάδα στην ευρωζώνη.

    Με άλλα λόγια και ίσως επειδή το PSI έτσι κι αλλιώς δεν βγαίνει, θέλουν να φορτώσουν την αποτυχία στα ελαττώματα των Ελλήνων.

  301. physicist said

    #294. Δεν το μαθαίνουμε από τον Αμπού, όχι βέβαια. Αλλά μαθαίνουμε ότι η σχέση εχθρότητας των Ελλήνων προς το Κράτος τους πάει πολύ παλιά. Και στενοχοριώμαστε (πληθυντικός της μεγαλοπρέπειας εδώ) που αυτή έχει αλλάξει τόσο λίγο από τότε.

    #295. Μα τι λες τώρα, αντέχω να μη σου ξαναμιλήσω μέχρι να το διαβάσεις; 🙂 Οι παραλληλισμοί με τους Ναζήδες είναι άφθονοι, και εδώ και στην πλατύτερη συζήτηση στην κοινωνία. Ο Στάθης και ο Τράγκας τόχουν πάρει εργολαβία να απεικονίζουν τη Μέρκελ με σβάστικα, κάτι που είναι και γελοίο και χυδαίο. Αυτά εμένα μού φαίνονται πολύ πιο άστοχα από τις παρατηρήσεις του Αμπού, τον οποίο απορρίπτουμε ασυζητητί.

    #296. Δεν τόγραψε Γερμανός, ξεκόλλα με τους Γερμανούς. Το αναδημοσίευσε γερμανική εφημερίδα. Πιθανώς να τόχουν αναδημοσιεύσει ακόμα η Λαϊκή Ημερησία και η Φωνή της Βαλέτας αλλά δεν ξέρω ούτε κινέζικα ούτε μαλτέζικα.

    #297(β). Γιατί χίλια συγγνώμη βρε, πες ό,τι θέλεις να πεις άμεσα! Όσο για το τι έχει να προσφέρει, αυτό εξαρτάται από τον αναγνώστη. Αν σκεφτόμουν τι αντιδράσεις (ειρωνία ή γέλιο ή οτιδήποτε άλλο) μπορεί να έχουν άλλοι αναγνώστες προτού διαβάσω κάτι, δεν θα είχα ανοίξει ούτε βιβλίο Κβαντομηχανικής.
    Το άρθρο δεν μας παρομοιάζει με το Κράτος του 1858. Το άρθρο δεν είναι άρθρο παρά ατόφιο το αρχικό κείμενο. Οι συγκεκριμένοι παραλληλισμοί (που κάνω εγώ) ανάμεσα σ’ ένα Κράτος το 1858 και το ίδιο Κράτος το 2012 είναι, κατά τη γνώμη μου, πολύ πιο εύστοχοι από τον παραλληλισμό ανάμεσα στη σχέση Ελλάδας-Γερμανίας σήμερα και την περίοδο 1941-1945, για πολλούς λόγους.

  302. Μ. said

    #295, Συμφωνώ με όσα γράφεις απολυτότατα. Μόνο μια μικρή διόρθωση: τη διαλυμένη Γερμανία δεν την στήριξαν οι σύμμαχοι της. Το (αμερικανικό) σχέδιο Μάρσαλ και οι ευνοϊκοί προς την Γερμανία όροι του βοήθησαν να αναπτυχθεί.

  303. physicist said

    #300(β). Νίκο, δεν με ενδιαφέρει και τόσο γιατί το δημοσίευσε η FAZ. Τα σχόλια των αναγνωστών τα διάβασα. Χρήσιμα κι αυτά, για να ξέρουμε ότι τη δυσφορία τη νοιώθει η κοινή γνώμη, κι αυτό όχι μόνο στη Γερμανία. Αλλιώς κλείνουμε τα μάτια και μπαίνουμε στο πετσί του ρόλου του διαρκούς θύματος.

  304. ππαν said

    Μα κυρίως ο λόγος που το δημοσίευσε ενδιαφέρει: απο το 1858 καμιά αλλαγή, δεν υπάρχει ελπίδα, τόχουν στο αίμα τους, αυτό δεν είναι το ζητούμενο; Αν κι εμείς διαλέξουμε να μιλήσουεμ για τους Γερμανούς και την γερμανική ψυχή δημοσιεύοντας -τυχαία διαλέγω- ταξιδιωτικές εντυπώσεις από το Άουσβιτς 1945 θα ήταν δηλαδή αθώο; Η δυσφορία της κοινής γνώμης για την οποία μιλας κατασκευάζεται με άρθρα σαν κι αυτά, αυτά για τον Οριενταλισμό που λέγαν τα παιδιά παραπανω δεν είναι θεωρίες΄για νάχαμε να λέγαμε.

    297: φχαριστώ, Στέλιο

  305. physicist said

    #304. Η αφορμή για την οποία δημοσιεύτηκε είναι για μένα δευτερεύον ζήτημα, πάντα υπάρχουν αφορμές. Πουθενά στο κείμενο δεν γίνεται λόγος ότι οι Έλληνες «τόχουν στο αίμα τους». Λόγος γίνεται όμως για τη σχέση βαθιάς δυσπιστίας-εχθρότητας που έχουν οι Έλληνες για την Πολιτεία τους, δηλαδή το ίδιο ακριβώς πράγμα που είναι απολύτως αποδεκτό όταν το λένε Έλληνες με επαναστατικά διαπιστευτήρια. Αλίμονο όμως αν το πει κανένας άλλος!

  306. Νέο Kid Στο Block said

    Και ένα περίεργο πράμα, διαβάζω και αγγλικά και γαλλικά και Ισπανικά μπλογκς και οι σχολιαστές μάλλον με άλλο μάτι, από το γερμανικό, βλέπουν την κατάσταση και τους Έλληνες
    Ειδικά τα Ισπανικά… μπείτε στο publicο.es φερειπείν να δείτε αγάπη για τους Τροϊκάνους και τους Αλεμάνες… Βέβαια εκεί συχνάζουν πολλά κομμούνια και δεν ξέρω αν πιάνεται.

  307. Φίλοι, πείτε με ρεαλιστή (με την φιλοσοφική έννοια) αλλά υπάρχει Χ αριθμός φοροφυγάδων με Ψ αρθμο διαφευγόντων εισόδων για το κράτος. Άσχεται αν ο αριθμός δεν είναι ευκόλως (ή καν) προσδιορίσιμος. Αλλά η παραγματικότητα αυτή δεν είναι μια α-ν-ιστορική, ή υπεριστορική πραγματικότητα (ahistorical, eternal verity) αλλά μια ιάσιμη καταπολεμήσιμη πραγματικότητα, άσχετα με το αν συνέβαινε και στου Όθωνα τα χρόνια. με αυτή την έννοια, και σε αυτό το μέτρο φέρουμε την ευθύνη μας. Τώρα, υπάρχει κι η δομική πλευρά (structure), έξω από την ευθύνη των πράξεών μας (agency),κι εκει υπάρχει η ευθύνη του μαρκευρώ και των γερμανών που έφτιαξαν μια ευρώπη απάντηση της Βαϊμάρης.

  308. ππαν said

    Αχ βρε Φυσικε, δεν το λέει αλλά το υπαινίσσεται με την επιλογή: απόδειξη, κι εσύ τα ίδια λες. Συγκρίνεται η φοροδιαφυγή με την εχθρότητα του 1859 -και πριν- όταν το εθνικό κράτος μετρούσε δυο δεκαετίες, εχθρότητα που ένιωθαν κι εδειχναν άνθρωποι που δεν γεννήθηκαν πολίτες αυτού του κράτους, ούτε Έλληνες (άντε να γεννήθηκαν Ρωμιοι) και συχνά δεν έβλεπαν την χρησιμότητα του κράτους; άνθρωποι που είχαν συνδέσει την φορολογία με την αλλόφυλη οθωμμανική εξουσία; και άλλα αναρίθμητα.

  309. physicist said

    #308. Ναι βρε ππαν, σε συγκεκριμένο συγκείμενο γράφτηκε και ενδεχομένως και με συγκεκριμένες προθέσεις, δεν αντιλέγω, αλλά δεν μένω σ’ αυτό. Όσο για την εχθρότητα προς το κράτος, ναι, τότε υπήρχε ο παραλληλισμός του με τους Οθωμανούς αλλά αυτοί μάς τελείωσαν κι έτσι δεν είναι πειστικό, γιαυτό βρήκαμε καινούργιους εχθρούς. Σήμερα, η πολιτική/οι πολιτικοί θεωρείται/θεωρούνται υποτελείς σε άλλα ξένα κέντρα δυνάμεων: στους Αμερικάνους (πάλιωσε λίγο όμως αυτό), στους Γερμανούς, στους Εβραίους, στους Τούρκους, στους Αλβανούς, στους μασόνους, στη Μπίλντεμπεργκ κλπ κλπ.

  310. Γιώργος Πρίμπας said

    (σχόλιο 306)
    Και στη Γερμανία, τουλάχιστον από τα άρθρα που διαβάζουμε, όσοι πρόσκεινται ή ανήκουν στον αριστερό χώρο αντιλαμβάνονται το ανήθικο του να βρίζεις ένα λαό.
    Αυτό όμως θα ήταν καλύτερα να το βλέπουν οι συντηρητικοί στην Ελλάδα και ιδίως με τον τρόπο που μας αντιμετωπίζουν οι συντηρητικοί ομοϊδεάτες τους. Είναι αστείο, και αν μη τι άλλο θα έπρεπε να είναι αντικείμενο προβληματισμού, οι συντηρητικές φωνές να ψάχνουν και να βρίσκουν έξω μόνο αριστερές (και πάντως όχι συντηρητικές) φωνές υπέρ της Ελλάδας. Και τέλος πάντων το θέμα δεν είναι να αναζητάς φιλέλληνες αλλά να αξιολογείς τις πρακτικές και τις σκοπιμότητες όπως για παράδειγμα η απαγόρευση μείωσης στρατιωτικών δαπανών.
    Για να καταλαβαίνουμε τι θέλει η τίμια δεξιά της Γερμανίας της Siemens και των γυρτών υποβρυχίων.

  311. physicist said

    #306. Νεοκίδιε, επειδή ενάντια στη χρήση της έκτης λέξης από το τέλος του 306 υπάρχει δίκαιη ευαισθησία, το θεωρώ φτηνό και μικροπρεπές εκ μέρους σου να την αναφέρεις με ειρωνικό τρόπο σε απάντησή σου σε δικό μου μήνυμα, όταν εγώ δεν την έχω χρησιμοποιήσει ποτέ. Αν θες να ρίξεις καρφιά σε άλλους, κάντο ανεξάρτητα και ευθέως. Δεν είναι όλα για την πλάκα και το καλαμπούρι εδώ πέρα.

  312. Ηλεφούφουτος said

    Ππαν είπε «Η δυσφορία της κοινής γνώμης για την οποία μιλας κατασκευάζεται με άρθρα σαν κι αυτά»

    ακριβώς, ο γερμανικός τύπος αποτελώντας την προέκταση της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής καταχράται τα στερεότυπα περί λαών, πράγμα που μέχρι πριν λίγα χρόνια ξόρκιζε στο όνομα της πολιτικής ορθότητας. Τη «δυσφορία της κοινής γνώμης» τη νιώθει ο Έλληνας που συνυπάρχει με Γερμανούς πρωτίστως όταν δέχεται διάφορα αστειάκια και εξυπναδούλες που πατάνε σε αυτά τα, απαγορευμένα μέχρι προχτές, στερεότυπα του τύπου «να μοιραστούμε το λογαριασμό τώρα, δεν ξέρουμε αν θα πληρώσει ο Έλληνας το λογαριασμό την άλλη φορα, χα χα»
    Χαίρομαι που το βλέπει κι ο Νικοκύρης, που, όταν πρωτοεμφανίστηκε το φαινόμενο ήθελε να αμβλύνει τις εντυπώσεις, εστιάζοντας στις καλές προθέσεις κάποιου αρθρογραφου του Focus ή στις αντιδράσεις της καραπεριθωριοποιημένης γερμανικής Αριστεράς και όχι στην κοινή γνώμη τη δυσφοριασμένη.

    Πάντως, μιας και μιλάμε για διαχρονικότητες, μία διαχρονικότητα που βλέπω εγώ να αναδεικνύεται είναι η αγαρμποσύνη της Γερμανίας όταν θέλει να ασκήσει ηγεμονία. Έτσι έχασε και τους Φλαμανδούς και τους Λουξεμβούργιους, που μέχρι τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήσαν μαζί τους. Τίποτε δεν έμαθε από το παράδειγμα των Αγγλοαμερικάνων (γάτα η Αλβιών, ξέρει πού να χτυπά και πού να κουνάει το καρότο) που αναφέρθηκε παραπάνω. Εξού κι η αγωνία του Κονάρ Μπεντίτ, που βλέπει τη φραγκο-ηγεμονία με ατμομηχανή τη Γερμανία να πηγαίνει περίπατο.

  313. sarant said

    Ε, δεν νομίζω το 306 να παρεξηγιέται, εξαρτάται και ποιος λέει κάτι

  314. Immortalité said

    @302 Μα δεν γράφω «οι σύμμαχοί της», αλλά οι σύμμαχοι τη βοήθησαν. Σύμμαχοι, Άξονας, Συμμαχικές δυνάμεις. Αλλά έχετε δίκιο, έπρεπε να βάλω κεφαλαίο. 🙂

    @300 Συμφωνώ. Και νομίζω ότι και τον Φυσικό (303-305) θα ‘πρεπε να τον νοιάζει ο λόγος που ξεθάφτηκε τώρα αυτό το κείμενο. Η συγκυρία δεν είναι καθόλου αθώα.

    @301β Χαίρομαι, γιατί μια στιγμή ανησύχησα 🙂

    Συμφωνώ με τον Ηλεφού απολύτως και για τον Κονάρ ένα παραπάνω.

    Φυσικέ, αν ζενεράλ: Αν και η κρίση είναι δημοσιονομικά υπαρκτή, δε μου βγάζεις από το μυαλό ότι το μεγαλύτερο μέρος της είναι ένα πείραμα τρομοκρατίας και σταδιακής αφαίρεσης ελευθεριών. Σε όλες τις αλυσίδες υπάρχουν ισχυροί και λιγότερο ισχυροί κρίκοι αλλά δε μου λες; αν αύριο η Μούντυς υποβαθμίσει τη Γαλλία τι σημαίνει; ότι ξαφνικά οι Γάλλοι έγιναν τεμπέληδες που κοιτάνε μόνο το καλό φαΐ , το κρασί και τον ποδόγυρο και προτιμάνε να μη δουλεύουν γιατί παίρνουν εξαιρετικό επίδομα ανεργίας; Ότι δεν παράγουν; Ότι πρέπει να πουλήσουν την ΕΥΔΑΠ για να ισορροπήσουν; Δηλαδή αν δημοσιευόταν τέτοια άρθρα, παλιά ή νέα θα ήταν αθώα; Φυσικά με τους Γάλλους δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο διότι Πεταίν μπορεί να είχανε αλλά έχουν και οι πολιτικοί τους ένα άλφα αυτοσεβασμό. Όσο καραγκιόζης και να είναι ο κοντός δεν θα έφερνε ποτέ στη Βουλή ένα αίσχος σαν τα μνημόνια.

  315. sarant said

    312: Ε, ένα δίκιο το έχεις.

    Πάντως η Μπιλντ δεν βρήκε πρόχειρο τον Αμπού:
    http://www.bild.de/politik/ausland/griechenland-krise/griechenland-judenhasser-halb-kriminelle-kommen-diese-radikalen-bald-an-die-macht-22668078.bild.html
    Κομμουνιστές, αντισημίτες, ημιεγκληματίες. Θα κυβερνήσουν αυτοί οι ακραίοι την Ελλάδα;

    Λέει και για τον Τσίπρα ότι σύμφωνα με ορισμένους χρηματοδοτεί τους αναρχικούς.
    Alexis Tsipras, Chef der radikallinken „Syriza“-Partei, sympathisiert offen mit gewalttätigen Anarchisten. Ihm wird vorgeworfen, selbst Mitglied zu sein und die Gruppe zu finanzieren. Zuletzt hatten Chaoten am Sonntag mehr als 40 Häuser in Brand gesteckt, Athen stand in Flammen. Tsipras will zusammen mit der eher moderaten Demokratischen Linken von Fotis Kouvelis eine Koalition formen.

  316. @301: Συνάδελφε, θα επιχειρήσω μια σύνοψη της άποψής μου.

    Μου κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση που άνθρωποι αποδεδειγμένα έξυπνοι, οπαδοί του ορθού λόγου, της κριτικής σκέψης, κτλ, ενώ γελάνε με ευκολία (και δικαίως) με Τράγκες, Δημαράδες, κτλ, κάθονται και δίνουν σημασία στους αντίστοιχους -αλλά από την ανάποδη- λαϊκιστές της Γερμανίας.

    Για μένα όσο γελοίο και κατάπτυστο είναι να συγκρίνεις τους Γερμανούς του σήμερα με τους ναζήδες, άλλο τόσο είναι να συγκρίνεις τους Έλληνες του σήμερα με αυτούς επί Όθωνος.
    Όσο στερεότυπο είναι το «Από τους Γερμανούς που καίγανε τον κόσμο σε φούρνους τι περιμένεις;», άλλο τόσο στερεότυπο είναι το «Από τους Έλληνες που ποτέ τους δεν υπάκουσαν σε νόμο τι περιμένεις;».

  317. ππαν said

    Ε βέβαια, τα μυστικά κεφάλαια που διαχειρίζεται ο Τσίπρας πρέπει να ανέρχονται σε πολλά δισεκατομμύρια, και μαλιστα σε σκληρό νόμισμα, το γνωστό λέι.
    Χαράς στο κουράγιο σας που τα διαβάζετε, εδώ στην βιβλιοθήκη όπου διαβάζω -προσπαθώ!- είναι φάτσα μου μια γερμανίδα και με το ζόρι κρατιέμαι να μην την προσβαλλω εμ τα φτωχά αλλά ειδικευμένα γερμανικά μου. Δεν φταίει τίποτε η κοπέλα, αλλά ο Αμπού είχε γράψει κλπ

  318. ππαν said

    Πάντως το 1858 δεν είναι και τυχαία χρονιά. Το 1857 έληξε η κατάληψη του λιμανιού του Πειραιά από τους Προστάτες μας, που άρχισε με την επιβολή δοτού Πρωθυπουργού -δηλαδή ακόμη πιο δοτού, δεν τονε διάλεξε ο Όθωνας, του τον φορέσανε καπέλο-, συνεχίστηκε με την χολέρα, τις διαδοχικές ταπεινώσεις του ανώτατου άρχοντα κλπ κλπ. Άντε, όλα τελειώνουν κάποτε.Παμε για το νέο 1858

  319. Μπετατζής said

    Αυτό που μου είχε κάνει εντύπωση από το Βασιλιά των Ορέων (τον έχω σε Γαλαξιάκι) είναι ότι ο αρχιληστής στο λημέρι του κάτω από τον πλάτανο διάβαζε αγγλικές οικονομικές εφημερίδες και είχε αλληλογραφία με τράπεζες του εξωτερικού για τις επενδύσεις του και τις τοποθετήσεις των λύτρων που μάζευε από τις ληστείες. Γερμανικά πάντως δεν ξέρω για να διαβάσω το απόσπασμα.

  320. > a href=»https://sarantakos.wordpress.com/2012/02/13/12febr/#comment-101755″>259,
    …και πόσο θα κρατήσει το μπαλαμούτι με την σχετικ(ιστικ)ή διαστολή του χρόνου;

  321. Mόλις εξηγούσα στους φοιτητές μου τις σπέκουλες του πρώτου φιλοσόφου, του Θαλή του Μιλήσιου (580π.Χ)

  322. 265,
    …και μια μουσική άποψη για αισιόδοξη έκβαση με δανεικά βάσανα: Στο τέλος ο καλός νικά

  323. 322
    To αισιόδοξο θα ήταν να ξεκαθαριστεί αν αυτά είναι αγύριστα ή εμείς πάμε στον αγύριστο… Λες η φτώχεια να ξαναφέρει το κοινωνικό τραγούδι, αν ναι, to πάω για Mother India

  324. Costas said

    Εδώ οι απόψεις του Cohn-Bendit για το ελληνικό πρόβλημα, φρέσκιες (ξεκινούν από το 6:44), για όποιον ξέρει γαλλικά. Τι άλλο λέει η αριστερά της Ελλάδας, αλλά και ο λαός γενικά; Γιατί «Κονάρ»; Πολύς ματσισμός και υβρεολόγιο πέφτει.

    Σωστή η παρατήρηση του Γιώργου Πριμπά (@310). Κι εγώ θυμάμαι παλιότερα κάποια δεξιά που έλεγε χοντρικά «τον Κον-Μπεντίτ τον περιφρονούσα ανέκαθεν, αλλά τώρα του βγάζω το καπέλο», για τη θέση του υπέρ της Ελλάδας και εναντίον των Ταλιμπάν της Ευρώπης». Έτσι στεγνά… Οι δεξιοί λοιπόν που τον βδελύσσονταν και που θα έβριζαν τους Έλληνες αν δεν τύχαινε να είναι Έλληνες «του βγάζουν το καπέλο» και οι αριστεροί τον θεωρούν Κονάρ έτσι, σαν βουάρ, αυτονοήτως.

  325. Εντάξει, βρήκαν αφορμή την τωρινή χρεοκοπία μας και μόνο την βύθιση του Bismarck που δεν μας έχουν χρεώσει ακόμα..
    Είμαστε στόχος τέτοιων απόψεων από πολύ παλαιότερα, και για να λέμε και του στραβού το δίκιο, πολλές φορές δίκαια..

    Αλλά τέτοιες αηδίες δεν λέγονται μόνο για εμάς, πχ για ρωτήστε τους Αλσατούς τι πιστεύουν οι Γερμανοί / Ελβετοί για τους Γάλλους.( ο Rogerios θα ξέρει καλύτερα)
    ή τι λένε οι Γάλλοι στην Νίκαια και στο Μονακό για τους Ιταλούς, οι Φιλανδοί για τους Ρώσους, οι Έλληνες για τους Τούρκους/Αλβανούς κλπ, και όλος ο πλανήτης για τους Εβραίους 🙂
    Το διαφορετικό πάντα έδινε και θα δίνει αφορμές για πικρόχολα σχόλια.

    Αυτό που έχει σημασία είναι να γίνουμε επιτέλους κράτος δικαίου, μια πραγματική δημοκρατία από μπανανία που είμαστε τώρα, ώστε να μην κρέμεται το μέλλον μας από κάθε σκατοφυλλάδα που αναπαράγει ρατσιστικές αηδίες για τους Έλληνες.

  326. ππαν said

    263-319: δε νομίζω οι Γερμανοί να αναφέρονται στον Βασιλιά των ορεων, μάλλον στο περιηγητικό La Grèce contemporaine. Η χρονιά έκδοσης με μπερδεύει. Πάντως αυτό, με την Σύγχρονη Ελλάδα έχει ακόμη πιο ενδιαφεροντα στοιχεία,τα οποία θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν δημιουργικα άγγλοι-γάλλοι-πορτογάλοι-σερβοι -βούλγαροι-ρουμάνοι: το κεφάλαιο που δοιαπιστώνει ότι υπάρχουν ελάχιστοι τρελοί στο ελληνικό κράτος αλλά πολλοί στα Ιόνια νησιά και ψάχνει τις αιτίες (στην μνήμη του παπού μου που έλεγε ότι ο γνωστικότερος κεφαλονίτης θέλει δέσιμο στο δέντρο). Ένα άλλο που λέει ότι είμαστε καθαροί- αν θυμάμαι καλά κι ότι δεν χρειάζεται κανείς όπλα στην Ελλάδα (αμην και πότε, να σταματήσουν να μας τα πουλάνε).

  327. ππαν said

    Για τη ομορφιά των Αθηναίων γυναικών επίσης, να μια καλή διαφήμιση, και για το κρασί. Αν είχα καλύτερο κομιούτερ θα τόψαχνα στο γκουγκλοβιβλίο γιατί έχει ένα γέλιο. Και βέβαια αναμφισβήτητη επιστημονική αξία

  328. ππαν said

    Να, το βρήκα στο Γκάλλικα που είναι πιο βολικό. Καλή διασκέδαση

    Click to access bpt6k28630w.pdf

  329. ππαν said

    Το βασικό ξέχασα: Κεφάλαιο 4: Le peuple grec est encore un des peuples les plus spirituels de l’Europe : il travaille facilement .
    🙂 🙂 🙂

  330. Ηλεφούφουτος said

    315α έως και δύο, μπορώ να πω

  331. sarant said

    324:¨Πρίμπας, όχι Πριμπάς πάντως.

  332. Μαρία said

    329 Α μη κλέβεις. Κεφ. 2, ΙΙΙ Οι τρελοί είναι πολύ σπάνιοι στο βασίλειο αλλά πολύ συχνοί στα ιόνια νησιά: γιατί;
    Αν κρίνω απ’ τους τίτλους των υποκεφαλαίων, έχει περισσότερο γέλιο απ’ τον βασιλέα των ορέων, που έχω κι εγώ σε Γαλαξία.

  333. ppan said

    332: afto me tous treloeptanisious to evala apo mnimis (326), me exei simadepsei, opos kai afto pou leei oti stin Athina oi gynaikes einai oles des laiderons

  334. Νέο Kid Στο Block said

    Εδώ που τα λέμε, δεν είχε και πολύ άδικο ο άνθρωπος για τους τρελούς…
    Κάτι η αρμύρα, το πράσινο, τα λόγια του παπά …λόγω της ημέρααας.. δε γίνεται την επόμενη φορά που θα αριβάρουν οι τροϊκανοί να τους βγάλουμε εισιτήριο για Κεφαλονιά; Ή έστω Κορφού; 🙂

    Υπάρχουν ακόμα τα αεροδρόμια, ελπίζω.

  335. ppan said

    Idou pedio doksis labro: Apo to 1852 imastan ergatikoi kai litodiaitoi (me ena piato faï xortaine leei 6melis oikogeneia, oi plousioi trogane ladera kai oi ftoxoi mia xoufta elies) kai omorfantres (MONO oi antres) kai poio to apotelesma? Eidame kalo me tin douleia?

  336. Βαγγέλης said

    Δηλαδή αν κάτσω κι εγώ και γράψω ένα άρθρο για το πως οι Γερμανοί ακολούθησαν τον Χίτλερ και πως κατέδιδαν τους Εβραίους στην Γκεστάπο θα μπορώ να δικαιολογήσω την «υστερία» των Μέρκελ – Σόιμπλε εναντίον της Ελλάδας; Αν θελήσουμε να μιλήσουμε για το πρόβλημα της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα, να μιλήσουμε χωρίς να ανακατεύουμε άρθρα 160 χρόνων που αποδίδουν το πρόβλημα της φοροδιαφυγής σε ιστορικές συνθήκες της εποχής. Να μιλήσουμε για την ουσία του φαινομένου.
    Κατ’ αρχήν είναι άδικο να συγκρίνουμε την μικρή (λέμε τώρα) φοροδιαφυγή στην Γερμανία, με την φοροδιαφυγή στην Ελλάδα. Εκεί το κράτος επιστρέφει μεγάλο μέρος των φόρων με τη μορφή παροχών. Εδώ συμβαίνει το αντίθετο. Παιδεία με φροντιστήρια, Υγεία με φακελάκια, δρόμοι με λακούβες και πολλά άλλα. Επομένως, για να μπορέσει να κατανοήσει η γερμανική κοινή γνώμη το τι συμβαίνει στην Ελλάδα, πρέπει να δει τα πράγματα όπως είναι εδώ και όχι όπως της στα σερβίρουν εκεί. Τι θα έκανε δηλαδή ένας Γερμανός στη χώρα μας; Δεν χρειάζεται και πολύ σκέψη νομίζω. Ότι ακριβώς έκανε και η Ζίμενς. Θα φοροδιέφευγε.
    Αν τώρα ψάξουμε να βρούμε τα αίτια της ύπαρξης του «κακού» Ελληνικού κράτους, νομίζω πως οι αρχές του βρίσκονται στην επικράτηση στον εμφύλιο πόλεμο εκείνων των δυνάμεων που είτε συμβιβάστηκαν είτε συνεργάστηκαν με τις δυνάμεις κατοχής το 40-45. Και ταυτόχρονα στην ήττα εκείνων των δυνάμεων που αντιστάθηκαν. Και δεν είναι πολιτικό το θέμα, αλλά περισσότερο ηθικό θα έλεγα. Αυτοί που επικράτησαν και εδραιώθηκαν στην εξουσία είναι οι μαυραγορίτες που αγόραζαν σπίτια για 5 τενεκέδες λάδι. Και αυτοί που έχασαν είναι όσοι βγήκαν στο βουνό και κρύωναν και πείναγαν έχοντας σαν όραμά τους τη λευτεριά της πατρίδας και μια πιο δίκαιη κοινωνία. Και δεν είναι μόνο ότι έχασαν. Αλλά πολλοί από αυτούς έφυγαν σε άλλες χώρες. Και όσοι έμειναν κυνηγήθηκαν, άλλοι εκτελέστηκαν, άλλοι εξορίστηκαν μέχρις ότου δηλώσουν πως απαρνιούνται τις ιδέες τους και άλλοι συμβιβάστηκαν με τη νέα κατάσταση.
    Εκεί βρίσκεται η αρχή της συμπεριφοράς των πολιτών του Ελληνικού κράτους απέναντί του. Τα πράγματα επιδεινώθηκαν επί χούντας, η οποία κατέπνιξε την προσπάθεια νέων δυνάμεων για ένα καλύτερο κράτος. Για ένα κράτος πιο κοντά στον πολίτη. Και όταν η χούντα φάνηκε πως δεν μπορούσε πια να σταθεί και υπήρχε κίνδυνος το υπάρχον σύστημα να κινδυνεύσει, μας ήρθε ο εθνάρχης. Αλλά αυτά είναι κουβέντα που μπορεί να γίνει αφού καταλάβουμε που ήταν η αρχή.

  337. ππαν said

    Δεν χρειάζεται καλέ μου άνθρωπε να κάτσεις να γράψεις άρθρο, αρκεί να παραθέσεις κείμενο της εποχής, αδιάψευστη μαρτυρία που λέμε, ποιος θα σε κατηγορήσει; Δόξα τω Θεώ από κείμενα εποχής βρωμάει το γκουγκλ, ό,τι θεωρία θέλεις να αποδείξεις κάτι θα σε βολέψει. Εγώ από το ντοκουμέντο των γερμανών απέδειξα ότι είμαστε εργατικοί και διανοουμενοι. Αν ήθελα θα απέδειχνα ότι όλοι οι Έλληνες έχουν μέση δαχτυλίδι -και αυτό το λέει, με στοιχεία, ο Αμπού- κι όλα αυτά χωρίς κόπο! Αλλά ντοκουμενταρισμένα, μην ξεχνιόμαστε

  338. physicist said

    (Έλειπα για λίγο). Καλώς, ας διαβάσει καθένας το κείμενο όπως νομίζει ή ας μην το διαβάσει καθόλου. Λίγα επιγραμματικά μόνο:

    (α) Το να λέμε την FAZ σκατοφυλλάδα και να παρομοιάζουμε τους συντάκτες της με τον Δημαρά είναι στρουθοκαμηλισμός. Το ότι οι Έλληνες ακόμα, σήμερα, δεν υπακούουν στους (π.χ. φορολογικούς) Νόμους είναι πραγματικότητα, το ότι οι Γερμανοί στέλνουν κόσμο στους φούρνους, όχι.

    (β) Αν αυτά του Αμπού είχαν γραφτεί όταν ήταν «όλα καλά» (λεφτά υπάρχουν κλπ.), θα τα είχαμε αγνοήσει γιατί «καλά περνάμε» και ποιός ασχολείται. Γράφονται όταν έχουμε κρίση, τα αγνοούμε γιατί είναι εκ του πονηρού κι έχουμε άλλες σκοτούρες. Φοβάμαι ότι, στην πραγματικότητα, δεν θέλουμε να τ’ ακούσουμε και ψάχνουμε δικαιολογίες.

    (γ) Ντίνε, το κράτος δικαίου είναι όντως το ζητούμενο αλλά δεν μπορώ να καταλάβω πώς το φτιάχνει ένας λαός που θεωρείς εξαρχής το κράτος εχθρό του.

  339. ππαν said

    Φυσικέ, αυτό που είμαστε δουλευταράδες και κούκλοι σύμφωνα με τον Αμπού το επισημαίνει η σοβαρή εφημερίδα ή έβαλε μόνο τα συμφέροντα; ή δεν έχουν αυτοί καλά και συμφέροντα διότι είναι ωραίοι τύποι;
    Να ακούσουμε αλλά κάτι πιο πρόσφατο βρε αδερφέ, κάτι του 20ού αιώνα δεν έχουν; Σαν κάτι νά είχε γράψει Η Βιρτζίνια Γουλφ που είχε έρθει στην Αθήνα κι απογοητεύτηκε…

    Δεν είναι σοβαρές πηγές προβληματισμού αυτές, εννοώ τα κείμενα των περιηγητών του 185 κάτι, εννοώ αν τα διαβάσεις χωρίς επεξεργασία, απορώ γιατί επιμένεις, ότι 1. είναι αθώα η επιλογή της εφημερίδας 2. ότι αποδεικνύει κάτι.

  340. Βαγγέλης said

    @339 Γιατί τον βολεύει ως προς την πεποίθησή του πως οι Έλληνες φταίμε για το χρέος επειδή φοροδιαφεύγαμε από τη γέννηση του Ελληνικού κράτους;

  341. Immortalité said

    Η αλήθεια είναι Φυσικέ ότι ούτε εγώ σε καταλαβαίνω σήμερα. 😦

  342. ππαν said

    340: μα είμαστε ακούραστοι δουλευταράδες και ολιγαρκείς και πνευματικοί άνθρωποι, αφού!

  343. Μπουκανιέρος said

    332 Μαρία, αν θυμάσαι το είχε και σε συνέχειες το Ρομάντζο, τον βασιλέα των ορέων εννοώ, αν και μάλλον εννοούσε των ωραίων όπως μαθαίνουμε τώρα.

    328 Ππαν, τζάμπα παιδευόσουνα, αρκεί ν’ ακολουθούσες το λινκ στο 286.

  344. 338#
    Όχι βρε συ, δεν το θεωρώ «εχθρό μου» το Ελληνικό κράτος, αλλά θέλω να γίνει πιο δίκαιο, προς όφελος όλων όχι μόνο της πάρτης μου.
    Μην νομίζεις ότι ξεχνώ το γεγονός ότι για παράδειγμα, το βόδι που έκανε τα πάντα για να περάσει το μνημόνιο 1 και δεν είχε μπει καν στον κόπο να το διαβάσει, ήταν πρώτος σε σταυρούς στις προηγούμενες εκλογές…

    Άσχετο, το Jungle Report έφτιαξε δύο εκπληκτικά βίντεο, παρωδία των διαφημιστικών σποτ του Σκάι, και το κανάλι έχει λυσσάξει και τα ρίχνει από το ΥΤ.
    Με τη ανοχή του Νικοκύρη, τα βάζω εδώ για όποιον ενδιαφέρεται, γιατί σε λίγο δεν θα υπάρχουν.

  345. ππαν said

    Ε δεν παιδεύτηκα και πολύ, στην πηγή του Γκάλλικα είμαι, στα κεντρικα 🙂

  346. Και το δεύτερο:

  347. Μπουκανιέρος said

    Τι λέτε ρε σεις, υπάρχουν άνθρωποι (δεν λέω έλληνες, οτιδήποτε) που δεν λατρεύουν το κράτος;

    Απορώ… νόμιζα ότι το θέμα είχε λυθεί από τότε που σταμάτησαν να ζουν ο-καθένας-μόνος-του και να-κάνουν-το-λύκο, ή τουλάχιστον έτσι έλεγε εκείνος ο Ιγγλέζος.

  348. physicist said

    #339. Έγραψα μισή ντουζίνα φορές ότι δεν μ’ ενδιαφέρει αν η FAZ έχει αθώες προθέσεις, άρα δεν βλέπω γιατί επιμένεις να γράφεις ότι ισχυρίζομαι ότι η επιλογή της είναι αθώα. Όσοι διαβάζουν τακτικά την εφημερίδα, όμως, και δεν την απορρίπτουν επειδή είναι συντηρητική θα πρέπει να ξέρουν και για τον πλουραλισμό της. Η οργή για την επιλογή της ίσως να μας θυμίζει, πάντως, να είμαστε κι εμείς λίγο πιο συγκρατημένοι με τον αχαλίνωτο αντιγερμανισμό, που έχει γίνει πια ξεκάθαρος ρατσισμός και διαδίδεται από ΜΜΕ με ευρύτατη απήχηση.

    Στον Αμπού δεν έδωσα καμιά ιδιότητα γενικής αυθεντίας. Η εικόνα που περιγράφει είναι όμως τόσο ξεκάθαρα παρόμοια με τη σημερινή κατάσταση (mutatis mutandis στις λεπτομέρειες) που εγώ βλέπω μια συνέχεια, δηλ. ότι το η έννοια του Κράτους ως κοινού δεν στέριωσε ποτέ της καλά στη χώρα μας.

  349. physicist said

    #341. Κρίμα, κι εγώ που νόμιζα ότι μπορώ να εκφραστώ με σαφήνεια — με τσαλάκωσες τον εγωισμό βρε Ιμμόρ. 😉 Άστο στην άκρη, μπορεί κι εσύ να καταλάβεις αργότερα, μπορεί κι εγώ αντίστροφα.

    #344. Ντίνε, ένα δικό μου τυπογραφικό οδήγησε σε παρεξήγηση: ένας λαός που το θεωρεί, όχι θεωρείς όπως εσφαλμένα εμφανίζεται στο 338(γ). Δεν ήθελα να πω ότι εσώ το θεωρείς εχθρό σου.

  350. Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

    #348
    …»η έννοια του Κράτους ως KOINOY δεν στέριωσε ποτέ της καλά στη χώρα μας»…

    Όταν θα γίνει κοινό για όλους τότε θα στεριώσει μια χαρά.

  351. ππαν said

    Ο καθένας βλέπει αυτό που θέλει, όπου θέλει. Τον βοηθάμε βέβαια επιλέγοντας πριν από αυτόν γι αυτόν το τι θα δει. Αλλά πρέπει και λίγο να το θες. Εσύ δεν θες να δεις συνέχεια ανάμεσα στουθς Ναζήδες και την Μερκελ, και καλά κανεις κι αντιστέκεσαι στον πειρασμό. Αλλά θες να δεις συνέχεια ανάμεσα στις εντυπώσεις του Αμπού ή τους Ελληνες του 1852 (γιατί τονε πιστεύεις τον Αμπού, κι ας μην είναι ας πούμε ιστορικός παρά ρομαντικός περιηγητής) και τους τωρινούς Έλληνες. Η αόρατη γέφυρα πούλεγε ο άλλος, που επίσης την αγαπούσε την συνέχεια, παραείναι μεγάλη, αλλά ξα σου

  352. physicist said

    #351. Σύμφωνοι: δεν είμαι ελεύθερος από προδιαθέσεις και προκαταλήψεις, αυτό είναι σωστό.

    (Ποιός είναι ο άλλος με την αόρατη γέφυρα και σε τι αναφέρεται;)

  353. Μαρία said

    343 Ναι. Υπήρχε όμως κι ο άλλος βασιλεύς των ορέων, ο Τσακιτζής, που δημοσιευόταν επίσης σε συνέχειες στον Ελληνικό Βορρά, μια εφημερίδα που δεν έμπαινε σπίτι σου.

  354. Μαρία said

    352 >ελεύθερος από
    Με όλο το θάρρος, στα ελληνικά απαλλαγμένος απο

  355. physicist said

    #354. Σωστά μιλάς.

  356. Μπουκανιέρος said

    286 Νάτο, με παραλλαγμένο τίτλο και πρόλογο Τάσου Βουρνά, αλλά εξαντλημένο λέει:
    http://www.biblionet.gr/main.asp?page=results&Titlesid=38227

  357. Ο συλλογισμός Β’ είδους, από συμβεβηκός σε συμβεβηκός δεν είναι αποδεικτικός, δεν αποδεικνύει τίποτε, μάλιστα είναι ευχείριστος και μπορεί κανείς να συνάγει ο,τιδήποτε. Οι ορεσίβιοι πληθυσμοί είναι χαμηλότερου μορφωτικού επιπέδου, στα υψηλότερα υψόμετρα υπάρχει λιγότερο οξυγόνο, άρα αποδεικνύουμε ότι λιγότερο οξυγόνο σε κάνει πτωχότερο; Ίσως γιατί πιο βλάκα; Ανοησίες, βεβαίως. Μπορώ παρόμοια να αποδείξω ότι γυναίκες με μεγαλύτερη μύτη έχουν υψηλότερο, ή και πάλι χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης, κάποιο συμβεβηκός παρακολούθημα – άσχετο μπορώ να βρω σαν συλλογιστικό μέσο όρο.
    Από την άλλη, από μια ψευδή προκείμενη μπορεί να αποδειχθεί ο,τιδήποτε, λέγει η λογική.
    Όλα τα προβλήματα λύνονται με διαπραγματεύσεις, το Κυπριακό δεν έχει λυθεί με τις διαπραγματεύσεις, άρα το Κυπριακό δεν είναι πρόβλημα. Χαιρέτα μου τον πλάτανο.

  358. Kι ένας συλλογισμός από τον μαιτρ των παραδόξων Lewis Caroll – ‘bought for a song’, σας το εξήγησεν ήδη ο Νικοκύρ. η λογική μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ κόσμιο ένδυμα της τρέλλας.

    Things sold in the street are of no great value.
    Nothing but rubbish can be had for a song.
    Eggs of the Great Auk are very valuable.
    It is only what is sold in the street that is really rubbish.

  359. ππαν said

    352: Ο Παπαρρηγόπουλος. Η αόρατη κι ενάερια γέφυρα πάει στον Κοραή και τους πιστούς του, που αγνοούσαν το Βυζάντιο

  360. physicist said

    #359. Ευχαριστώ πολύ!

  361. ππαν said

    Να μην, γιατί έγραψα κάτι που ούτε εγώ δεν το καταλβαίνω. Η πίκα παει προς αυτούς, η γέφυρα είναι αυτό που χρησιμοποιούν για να πηδήξουν τον Μεσαίωνα.
    Θέλει μια γέφυρα, όχι τόσο μεγάλη σαν του Παπ. αλλά μεγαλούτσικη να αγνοεί κανείς τον ενάμιση αιώνα ελληνικού κράτους για να μπορέσει να τα ανάγει όλα σε έμφυτες ή ας πούμε επίκτητες αλλά αμετάβλητες τάσεις του «Ελληνα» 🙂

  362. physicist said

    #361. Εγώ όμως το είχα καταλάβει — άσε δηλαδή που από την πρώτη πρότασή σου λείπει το ρήμα και μάλλον χειροτερεύει τα πράγματα. Πώς τον λένε τον δαίμονα ότι πας να διορθώσεις κάτι και το κάνεις χειρότερα; 😉

    Το «έμφυτες» δεν μού λέει τίποτε και το απορρίπτω ως κενό περιεχομένου. Το «επίκτητες» είναι πάλι ανακριβές γιατί δεν πρόκειται για ιδιότητες του χαρακτήρα αλλά για κοινωνική αδράνεια (με την έννοια inertia, όχι idleness) και εγκαθίδρυση φαύλων κύκλων (κοιτάω να γλιτώσω φόρους για να μου περισσέψουνε για την παραπαιδεία και το φακελάκι, που είναι επίσης αφορολόγητα κλπ κλπ.)

  363. Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

    #362
    Όσο θα κοιτάς τα πράγματα με έναν εκτός πραγματικότητας ελιτισμό τόσο θα καταλήγεις σε λάθος συμπεράσματα. Η παραπαιδεία και το φακελάκι δεν είναι συμπτώματα μιας αδικαιολόγητης διαφθοράς των ελλήνων αλλά ξεκάθαρα αποτελέσματα του ανορθολογισμού και της κακής λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού. Τα οποία προκύπτουν από την πεποίθηση και την επαναλαμβανόμενη πρακτική των εκάστοτε κομμάτων εξουσίας που θεωρούν ότι αφού έχουν τη διακυβέρνηση του κράτους, αυτό τους ανήκει ολοκληρωτικά όπως ένα φέουδο στον φεουδάρχη. Όταν επικρατεί αυτή η λογική είναι φυσικό και ο έλληνας να μην αισθάνεται ότι είναι πολίτης του ελληνικού κράτους και ότι μπορεί να συμμετέχει στα κοινά, αντίθετα η συμπεριφορά του μοιάζει περισσότερο με αυτήν ενός υπηκόου που καλείται να υπακούει σε κανόνες που είναι κομμένοι και ραμμένοι στα μέτρα των εξουσιαζώντων. Το ότι παραβλέπεις συστηματικά και κατεξακολούθηση την ταξική διαστρωμάτωση της κοινωνίας και την επακόλουθη «πάλη εξουσίας» που αυτή συνεπάγεται, δεν σημαίνει ότι αυτή δεν υπάρχει.

  364. physicist said

    #363. Το ΠΑΣΟΚ θριάμβευσε το 1981 και διατήρησε την ελκυστικότητά του κοντά τριάντα χρόνια ακόμα επειδή έδωσε σε πλατιά στρώματα του πληθυσμού, και συγκεκριμένα στη μέχρι τότε μη προνομιούχα τάξη, την αίσθηση ότι θα γίνουν κι αυτά, επιτέλους, ισότιμοι πολίτες του ελληνικού κράτους. Και όντως έγιναν ισότιμοι αλλά μόνο στην πελατειακή αντίληψη. Οι μειοψηφίες που είχαν άλλη αντίληψη του Κράτους έμειναν μειοψηφίες, για τους υπόλοιπους περιθωριακές και ενίοτε γραφικές. Στιβαρή πολιτκή θέληση των μεγάλων πλειοψηφιών του ελληνικού λαού για κράτος δικαίου δεν έχω καταγράψει όσο καιρό θυμάμαι τον εαυτό μου, κι αυτό σημαίνει, χοντρικά, από τη Μεταπολίτευση και μετά.

    Ολοκληρωτική κατοχή της εξουσίας με την έννοια του φεουδάρχη; Δεν μου φαίνεται ακριβές και δεν είναι δικαιολογία σε μια Δημοκρατία. Ο λαός ένοιωθε μεν την αδικία και τη διαφθορά όλον αυτό τον καιρό αλλά ποτέ δεν πήρε στα σοβαρά και καμία πρόταση για την αντιμετώπισή τους. Αν πάλι πούμε ότι τέτοια πρόταση δεν διατυπώθηκε αξιόπιστα, μένουμε στον ίδιο παρονομαστή: γιατί δεν διατυπώθηκε;

    Δεν ξέρω αν ακούγονται ελιτίστικα αυτά αλλά δεν είναι έκφραση υπεροψίας, είναι έκφραση απογοήτευσης.

  365. Nicolas said

    @351 Τι Αμπού και πρασινάλογα! Αμπάουτ τον λέγανε, ήταν Άγγλος και έγραφε περίπου αυτά που έβλεπε όταν δεν ήταν τύφλα στο μεθύσι! (να λέμε και καμιά τέτοια να περνάει η ώρα).
    Παρεπί, βρέθηκαν πριν μερικά χρόνια κάτι κασόνια με ζωγραφιές περιηγητών στην Ελλάδα, να μου θυμίσετε να σας δείξω δυο-τρία, έχουν πολύ ενδιαφέρον (Αθήνα χωρίς πολυκατοικίες, χωρίς φωτοσουπιές).

  366. Μαρία said

    365 Τους Γάλλους του Ζέλντιν τους διάβασες;

  367. sarant said

    364γ: αυτό το πιστεύω απόλυτα.

  368. Μαρία said

    333, 356
    Για την ασχήμια των γυναικών της Αθήνας φταίνε οι Αρβανίτες (κατά Αμπού Αλβανοί) της Αττικής.
    Τη σχεδόν επιδημική λωλάδα των επτανησίων την πληροφορείται απ’ τον τρελογιατρό Δελβινιώτη, ενώ βρίσκεται στην Κέρκυρα. Στη συζήτηση μαζί του μαθαίνει οτι ενώ η εθνική γλώσσα είναι τα ελληνικά, αυτοί τα μιλάνε ελάχιστα, γιατί οι μανάδες τους, λέει, δεν τα ήξεραν. Η γλώσσα τους είναι τα ιταλικά.
    Αυτός είναι ο λόγος για τον Αμπ. που έχουν φρενοκομείο στην Κέρκυρα. Μπορεί οι άνθρωποι να παθιάζονται με την ιδέα της ένωσης με μια εξαθλιωμένη Ελλάδα αλλά η πατρίδα τους είναι η Βενετία. Σχιζοκατάσταση δηλαδή.

  369. ππαν said

    Μα γιατι το αρβανιτιλίκι κάνει τους άνδρες καλλονούς και τις γυναίκες φρόκαλα; Θα μου πεις το μουστάκι σε γυναίκα δεν είναι τόσο χαριτωμένο. Τι μύτες πλακουτσές, τι μαυριλίκι, χάλι μαύρο. Καλά που ήρθαμε εμείς ο νεοελλαδίτες και αναβαθμίσαμε γονιδιακά το εθνος δηλαδή.

    Αυτό για τα ιταλικά απασχολούσε και τον κυβερνήτη -που είχαμε την κουβέντα του-, όταν δεν ήταν ακόμη κυβερνήτης. Μετά φαίνεται χειροτέρεψε. Βάρδα μην τσιτάρει καμιά ιταλική εφημερίδα τον Αμπάουτ ( 😉 ) και μας ζητήσουν την Κέρκυρα.

  370. Μαρία said

    369 Την ίδια απορία έχω κι εγώ. Και τι καλλονούς! μοντέλα για το Φειδία και ράτσα καθαρόαιμη.
    Έχει πλάκα που τη φουστανέλα, ενώ οι Γάλλοι έχουν πάρει τη λέξη fustanelle, τη λέει φούστα.
    Απολαυστικό ανάγνωσμα πάντως.

  371. Μπουκανιέρος said

    369
    Μια και τόφερε η κουβέντα, ο μπαμπάς του κυβερνήτη μάς έχει μείνει αξέχαστος. Γι’ αυτόν λέει ο θρύλος ότι ορκίστηκε, κανονικά, σ’ εκκλησία, «να μην κάνει καλό σε χωριάτη».
    Στα τοπικά συμφραζόμενα εκείνου του καιρού, οι Καποδίστριες ήταν η μαύρη μαυρίλα – οι εκσυγχρονιστές της υπόθεσης ήταν οι τότε Θεοτόκηδες.
    Τώρα, πώς κατάφερε να θεωρείται εκσυγχρονιστής ο γιος για τους Ελλαδίτες (και μάλιστα μετά τη σχέση του με τον, εκσυγχρονιστή φυσικά, Τσάρο), αυτό δεν το κατάλαβα ποτέ.

    Αλλά θα μου πεις, εμείς ημάστενε βουρλισμένοι, τι να ξέρουμε…

  372. ππαν said

    370: έλα μου ντε, και στα δυο.Φυσικέ νάσαι καλά που μας θύμισες τον Αμπού. Για τον Βασιλιά των Ορέων και το Δήλεσι να πω ότι έχω βρει ένα παιδικό ποιηματάκι που λέει εν ολίγοις τα καλά παιδιά δεν απαγάγουν ανθρώπους και ζητάνε μετά λύτρα. Σε αναγνωστικό βιβλιαράκι.

    371: Πέρασα το καλοκαίρι διαβάζοντας την αλληλογραφία του Καποδίστρια κι εμένα η ίδια απορία μου γεννήθηκε, για τον εκσυγχρονισμό. Πολύ στριμάτζα επίσης. Ο πατέρας λόγω μαυρίλας φυλακίστηκε από τους Γαλλους;

  373. Μαρία said

    372 Πράγματι να ‘ναι καλά ο Φυσικός κι η ΦΑΖ. Ένα κεφαλαιάκι την ημέρα …

    371 Αναμορφωτής μάλλον, κάτι σαν τον Παπαδήμο, να πούμε 🙂

  374. ππαν said

    Αυτός το έγραψε -και του το μετέφρασαν- ή από αλλού είναι το περίφημο, επίσης απογοητευμένου από τις ελληνίδες: «Ουδεμία ευρέθη αξία να κληθή της Ασπασίας απόγονος»;

  375. Μπουκανιέρος said

    372β Α, πρέπει να ψάξω βιβλία για τις λεπτομέρειες (την πρώτη ή τη δεύτερη φορά;) Υποθέτω ότι είχε να κάνει με άμεσα πολιτικοστρατιωτικά ζητήματα (υποστήριξη στους Ρώσους, για το καλό «της τάξεως» [των ευγενών] βέβαια). Αλλά σίγουρα δεν τους λάτρευε τους Γάλλους. Και μόνο η σκέψη για το αποτρόπαιο γεγονός που είχε συμβεί στη Γαλλία αρκούσε για να του κόψει τον ύπνο.

    373β Καλό αλλά κλεμμένο. 🙂

  376. Ένα λαγαρό επιχείρημα, από ανάρτηση φίλου (Θανάση Θεοδώρου στο φατσομπούκι).
    (…) Ματαίως μας απειλεί ο Βενιζέλος με το φάντασμα της πτώχευσης. Η πτώχευση είναι εδώ. Είτε με πτώχευση είτε χωρίς η καταστροφή δεν είναι δεδομένη. Η καταστροφή θα έρθει μόνο με πράξεις και παραλείψεις δικές μας. Το ζητούμενο είναι μια πολιτική που θα οδηγήσει στην ανάκαμψη χωρίς να εξοντώσουμε τον Ελληνικό πληθυσμό. Σας διαβεβαιώ ουδείς από τους δανειστές θα είχε αντίρρηση αν η Ελληνική κυβέρνηση παρουσίαζε ένα πρόγραμμα ισοδύναμο σε σχέση με τα αναμενόμενα έσοδα χωρίς μείωση μισθών και συντάξεων.
    Το αντίθετο μάλιστα διότι με αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις υπάρχει και δυνατότητα κατανάλωσης, που είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη. Που μπορούν να εξοικονομηθούν αυτά τα χρήματα; Πανεύκολο αν λειτουργήσει το αυτονόητο και κοπούν οι δεσμοί με την διαπλοκή. (καιρός δεν είναι; Αν όχι τώρα πότε;) Τα έξοδα του δημοσίου αποτελούν το άθροισμα των υποχρεώσεων σε καταβολή μισθών και συντάξεων, δημοσίων έργων, δημοσίων προμηθειών, αμυντικών δαπανών και συστήματος υγείας. Οι μισθοί και οι συντάξεις σε αυτό το άθροισμα δεν είναι το μεγαλύτερο έξοδο.
    Αντίθετα αν εξετάσει κάθε μιά από τις άλλες δαπάνες θα διαπιστώσει ότι πληρώνουμε πολλαπλάσια ποσά από οποιονδήποτε άλλο λαό στο κόσμο! Αμυντικές δαπάνες; Αγοράζουμε στις διπλάσιες τιμές από τους Τούρκους! Οδοποιία; Μέχρι και 8 φορές ακριβότερα από την Ιταλία! Δημόσια κτήρια; Μέχρι 10 φορές περισσότερο απ όσο θα στοίχιζε σε έναν ιδιώτη η ίδια κατασκευή. Που πάει η διαφορά; Μα στους εθνικούς εργολάβους και τους άλλους κομματικούς φίλους, που παίρνουν δημόσια έργα! Εδώ μιλάμε για την πεμπτουσία της ύπαρξης και συντήρησης του παλαιοκομματικού κράτους! Η μεγαλύτερη επανάσταση θα είναι να κοπεί επί τέλους ο ομφάλιος λώρος με τη μίζα και τη διαφθορά! Βλέπετε όμως ότι το θέμα είναι εκτός συζητήσεως για τη δοτή κυβέρνηση, που επέλεξε να βρεί τα χρήματα είς βάρος του εργαζομένου και της χήρας!
    Και είναι τόσο απλό! Μια εξελεγκτική επιτροπή ελέγχου δημοσίων δαπανών σε κάθε Υπουργείο και με περιορισμένη θητεία. Προτιμούν να τους προσβάλλει βάναυσα ο κάθε Γερμανός, λέγοντας ότι «συνδιαλλέγεται με ανθρώπους που δεν ξέρουν στοιχειώδη μαθηματικά» παρά να αγγίξουν την καυτή πατάτα της διαφθοράς! (…)

  377. Ποιός θα κτυπήσει το Καταραμενο Φίδι;

    Ζητείται μια πορεία εξόδου από το χρέος και την κρίση κι όχι διαιώνισης του χρέους και της υποτέλειας που συνεπάγεται. Διότι, κι έχει απόλυτο δίκαιο, και λαγαρά το επιχειρηματολογεί ο φίλος Θανάσης πιο πάνω, οι πολιτικές που προτείνονται απο τους «εχθρούς» έξω και τους… «φίλους» (οι ταγοί της συνταγής) μέσα είναι ακριβώς η μείωση, όχι του κράτους, αλλά του λαού κι έτσι και της δυνατότητας εξυπηρέτησης του χρέους, πέραν της απλής.. βιωσιμότητάς του, δηλαδή διαιώνισής του. Η Καμερουνοποίηση, η Αφρικανοποίηση της Ελλάδας.
    Όταν οι όροι του προβλήματος, του χρέους και των οικονομικών δομών που το δημιούργησαν, παραμένουν αμετάβλητοι, σταθερές στο πρόβλημα, η ζωή κι η επιβίωση του λαού καθίσταται η μεταβλητή του προβλήματος. Η είρων μοίρα μας το θέλησε, η διάπλαση των φουσκωμένων δύο αντιπροέδρων της κυβέρνησης, του Παγκάλλου Πάγκαλου και του Μπένυ «είναι μεγάλη ευκαιρία» Βενιζέλου, να δείχνουν εκπάγλως τί βρίσκεται στην βάση του προβλήματος. Μαζί τα φάγαμε, άλλοι παχαίνουν, και το κυριώτερο, άλλοι τώρα θα κάνουν αναγκαστική δίαιτα.
    Τα ευρωμαρκικά μέτρα της Ευρώπης είναι σχεδιασμένα να μην επιτρέψουν επέκταση των οικονομιών να αποπληθωρισμό των χρεών, όπως για αιώνες συνέβαινε με τις ευρωπαϊκές οικονομίς; Είναι σκληρά μέτρα σκληρών νομισμάτων. Μαλακός (μαλάκ..) καθίσταται ο λαός. Αλλά ο Θανάσης βάζει το δάκτυλο στην πληγή. Τα διλήμματα είναι ηθικά κατά βάση, και ηθικές οι διαστάσεις της λύσης, βολουνταριστικές. Να δούμε το πρόβλημα, να θελήσουμε την λύση του, να πληρώσουν (η ηθική όσο και πραγματιστική βάση) κύρια όσοι φταίνε, έτσι κ. Τζοχατζόπουλε;
    Πρόβλημά μας ήταν η κλεπτοκρατία κι εδώ πρέπει να κτυπηθεί το φίδι. Δεν κτυπήθηκε όταν ήταν μικρό, κι όπως το φοβότανε ο Ιινδιάνος του ανεκδότου, μεγάλωσε και μας έφαγε. Ζητούνται οι Μεγαλέξανδροι που θα κτυπηθούν με το καταραμένο φίδι.
    Τρόλλαρα, σε ώρες Νικοδήμου, σπολλάτη σας.

  378. Nicolas said

    @366 Ποιο; Histoire des passions françaises ? όχι. Είναι στη σειρά, αλλά δεν ξέρω πότε. Κάτι βυζαντινές ιστορίες βρίσκονται σε αναμονή και προτεραιότητα, συν κάτι Ψ, συν κάτι τεχνικά… Να ΄χα δυο ζωές, που λέει και το άσμα, και πάλι δεν φτάνουνε. Αλλά τέλειωσα σχεδόν τα Νικοκυραίικα!

  379. Μαρία said

    378 Τι ποιο; Αυτό που έγραψα: οι Γάλλοι (σκέτο). Σας αγαπάει αλλά κι αυτό έχει την πλάκα του.

  380. Nicolas said

    Θα ρίξω μια ματιά (άλλες 500 σελίδες! 522 για την ακρίβεια).

  381. bernardina said

    373-> Αναμορφωτής μάλλον, κάτι σαν τον Παπαδήμο, να πούμε
    Καλέ εδώ άλλους τους ανακήρυξαν Εθνάρχες και τους δώσανε κάτι συχωροχάρτια νααααα, με το συμπάθιο 😀

  382. sarant said

    378: Τρεις ζωές θέλει, συνονόματε: δύο για να κάνεις όλα αυτά που λες, και μία για να ζεις.

  383. Costas said

    @352, 354, 355
    Το «απαλλαγμένος από (προκαταλήψεις)» είναι βεβαιότατα πιο διαδεδομένο, αλλά και το «ελεύθερος από (προκαταλήψεις)» δεν είναι κατά τη γνώμη μου λάθος, ούτε νοηματικά ούτε συντακτικά. Το ότι ενδεχομένως προέρχεται από τα αγγλικά, ακόμη και αν ισχύει, δεν σημαίνει κάτι. Άλλωστε, και το απαλλαγμένος από, ξέρουμε από πού προέρχεται; Αλλά έχει εντέλει και καμιά σημασία αν μια έκφραση/σύναψη είναι αυτόχθονη (και από πότε;) για να θεωρηθεί σωστά ελληνικά; Νομίζω πως αν στέκει νοηματικά και συντακτικά, αυτό αρκεί, εφόσον έχει αρχίσει να εισάγεται στη χρήση.

  384. Immortalité said

    @382 Δύο δε φτάνουν. Καλημέρα!

    @383 Κώστα το λάθος πάει με τη γνώμη μας;

  385. Costas said

    @384 Θα πρόσθετε κάτι αν έλεγα «δεν είναι λάθος» αντί του «δεν είναι κατά τη γνώμη μου λάθος»; Αυτό είναι όλο κι όλο αυτό που βρήκες να πεις ως σχόλιο στα επιχειρήματά μου; Γιατί διατύπωσα κάποια επιχειρήματα, άσχετο τι πιστεύει κανείς γι’ αυτά.

  386. sarant said

    383: Πάντως, στο «ελεύθερος από προδιαθέσεις» ομολογώ ότι σκόνταψα.

  387. Νέο Kid Στο Block said

    Αμπελοφιλοσοφώντας κομμάτι, να πω ότι δεδομένου ότι η όποια προκατάληψη δημιουργεί μια στράτευση, μια ανελευθερία στην αντικειμενική μας κρίση, δε μου φαίνεται κι εμένα αταίριαστο το «ελεύθερος προκαταλήψεων». Δεν είναι δα και «ελεύθερος καπνού» που λένε οι Κυπραίοι.
    Μη πει κανείς ότι και οι καπνιστές είμαστε σκλάβοι· θα μαλώσουμε!

  388. physicist said

    #387. Νεοκίδιε, το «ελεύθερος προκαταλήψεων» μου φαίνεται χειρότερο από το «ελεύθερος από προκαταλήψεις» πούγραψα παραπάνω και σκοντάψανε ο Νίκος και η Μαρία. Νάναι άραγες το καθαρευουσιάνισμα της γενικής σε συνδυασμό με τον αγγλισμό που το κάνει να χτυπάει άσχημα;

  389. Νέο Kid Στο Block said

    388. Κοίτα, μια γενικομανία (ελαφριάς πιστεύω μορφής) την έχω. Αλλά στην περίπτωση αυτή, το «ελεύθερος υπηρεσίας» που λέγαμε στα ηρωικά στρατά λειτούργησε σαν μπούσουλας.

  390. sarant said

    388: Εγώ σκόνταψα στο «ελεύθερος από προδιαθέσεις» -στο «προκαταλήψεις» μπορεί και να μη σκόνταφτα γιατί είναι γνωστό πράγμα από το οποίο απαλλάσσεται κανείς.

  391. physicist said

    #389. Ενώ εγώ ο ρίψασπις που δεν πήγα ποτέ φαντάρος εμ δεν έμαθα τη γενική εμ κοιτάω σα χάνος τις πλακίτσες και τα τετράστιχα που ανταλάσσετε εσείς οι υπόλοιποι. 😀

    #390. Και το ένα και το άλλο για σκόνταμμα ήτανε, τι να λέμε τώρα. Καλά έκανε η Μαρία και μου τράβηξε τ’ αυτί.

  392. Costas said

    Γενικά, αν δηλώσω «είμαι ελεύθερος», μια από τις πιο αυθόρμητες διευκρινιστικές ερωτήσεις θα ήταν «ελεύθερος από τι;», όπως ακριβώς και το «απαλλαγμένος». Συντατικά λοιπόν είναι αδελφάκια. Νοηματικά επίσης, οπότε nihil obstat.

  393. Costas said

    @390 Αν στραφούμε στο «προδιαθέσεις», τότε ίσως και το «απαλλαγμένος από προδιαθέσεις» είναι σκονταφτικό, οπότε αλλάζουμε θέμα συζήτησης.

  394. bernardina said

    Φυσικέ, γίνεται να ρίξεις κάτι που δεν κράτησες ποτέ; 😆

  395. physicist said

    #394. Εμ πώς δεν γίνεται; Δεν έχεις ακούσει που λένε «του ΄ριξα μια σφαλιάρα σβουριχτή»; Θες να πεις ότι προτού τη ρίξεις την κράταγες; 😛

  396. bernardina said

    Καλό!
    Τώρα γράψ’ το και χωρίς εισαγωγικά 😛

    Μου θύμισες τη δασκάλα των αγγλικών: Τι πάει να πει I lost the train, παιδί μου; Πού το είχες και σου παράπεσε; 😆 (Να πάρει, όλο πράγματα θυμάμαι σήμερα. Λες να ‘ναι κακοσημαδιά;).

  397. sarant said

    392-393: Δεν το βλέπω έτσι, αλλά βέβαια είναι εξίσου υποκειμενικό το δικό μου όσο και το δικό σου.

    393: Όταν έχεις «απαλλαγμένος από» είναι τόσο δυνατό, που (σχεδόν) ό,τι και να ακολουθεί μεταδίδει το νόημα. Άρα, μη σκονταφτικό (για μένα).

    392: Θα έλεγα ότι το «ελεύθερος» δηλώνει την κατάσταση του ατόμου, χωρίς κατανάγκη (και κάποτε χωρίς επίτηδες) να προσδιορίζει από τι είναι ελεύθερος, ενώ το απαλλαγμένος σχεδόν πάντα το προσδιορίζει και φωτίζει πιο πολύ το βάρος από το οποίο απαλλάχτηκες. Είπαμε όμως, αυτά είναι υποκειμενικά.

  398. physicist said

    #396. […] Λες να ‘ναι κακοσημαδιά;

    Αν έτυχε να ονειρευτείς κιόλας ότι έτρωγες γαλέο σκορδαλιά, λεφτά θα πάρεις.

  399. bernardina said

    Μπα, όταν τρώω γαλέο σκορδαλιά μόνο κακοσμία και βαρυστομαχιά παίρνω 😀 (Μνιαμ μνιαμ)
    (Το ‘ξερα ότι μπορώ να ποντάρω σ’ εσένα και δεν διαψεύστηκα, Συνεπέστατος! 😉 )

  400. Costas said

    Το πιο κοινό [«ελεύθερος από» + ουσιαστικό], στο γούγλη, έτσι στο αρσενικό γένος, είναι από…αθλητικές ομάδες! 🙂

  401. physicist said

    #399(β). Συνεπής σε τι πράμα;;;

  402. 392
    Free Wales, έγραφεν ο Ουαλλικός grafiti. Και συμπλήρωνε από κάτω ο ασύδοτος σχολιαστής From What, What For?

  403. 399
    Ενώ εγώ, αισθάνομαι, ως οι Λάκωνες, εσκοροδισμένος και αδρελιναρισμένος…

  404. bernardina said

    401 Ε, είναι γνωστή η αντιπάθειά σου για οτιδήποτε doesn’t meet the eye, καλέ! (Άντε να το πω αλλιώς: για οτιδήποτε δεν αποδεικνύεται επιστημονικά 😉 ) Γι’ αυτό έριξα το δολωματάκι και τσίμπησες σαν καλό ψαράκι (για να ξαλεγράρει λιγάκι και το φυλλοκάρδι μας που έχει καταμαυρίσει πια)

  405. physicist said

    #404. Ποιός καλέ, εγώ αντιπαθώ τα επιστημονικώς μη αποδείξιμα; Επειδή δηλαδής δεν γράφω ποιήματα σαν κι εσάς θα με βγάλεις σπασίκλα; Έχω κι εγώ ψυχή, τι νόμισες; 😀

  406. 397
    Αρνητικές ελευθερίες (ελεύθερος από) και θετικές ελευθερίες (ελεύθερος προς). Πιο αριστερές οι δεύτερες, πιο δεξιές οι πρώτες, για να το πολιτικοχρωματίσουμε.

  407. bernardina said

    402 ενώ αν έγραφε Free Willy κανείς δεν θα είχε απορίες ή αντιρρήσεις, σωστά; 😉

    Σκόρδον το ελληνικόν, σκόρδον το φλογοβόλον, που έλεγε και μια συχωρεμένη ψυχούλα 😦

    Κύριε, κύριε, έχω μια άγνωστη λέξη. Τι πα’ να πει αδρελιναρισμένος;

  408. bernardina said

    Όχι δα και σπασίκλα βρε Φυσικέ! Απλώς επιστήμονα 😛

  409. 405
    Η επιστήμη δεν αποδεικνύει, υποθέτει μέχρι διαψεύσεως (Πόπερ).
    Η αποδείξιμη πρόταση δεν προσφέρει τίποτε νέο, η προτείνουσα κάτι νέο δεν αποδεικνύει. (οι φιλόσοφοι).
    Άντε, με διακόπτετε από την μελέτη του Vatsyayana μου (αν γκουγκλίσεις Βερνάρδα, να μην είναι η μαμά κοντά)…

  410. τυφλός said

    Φυσικέ, δεν είσαι σπασίκλας; Απόδειξη. Αγαπάς την Ελλάδα; Απόδειξη. Να ξεσηκωθείς να πας αύριο στην διαδήλωση κ άσε τα λόγια.

    402, Πολύ καλό.

    Βερναρδίνα, γράφεις σήμερα.

    Χαρήκατε που με είδατε ή είναι τυχαία η ρέντα σας;

  411. bernardina said

    Εκεί που είναι η μαμά, Τίτε, δεν την ενοχλεί πια τίποτα.

  412. Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

    #410
    Λάθος…εσύ κάνεις την υπόθεση, άρα εσύ πρέπει να αποδείξεις ότι ο Physicist είναι σπασίκλας…όχι ο Physicist το αντίθετο!

  413. bernardina said

    Τυφλέ, πρώτα πρώτα να σε καλοσωρίσω (ξανά) κι εγώ. Η απουσία σου έγινε αισθητή και να μην επαναληφθεί! 🙂 Αν χαρήκαμε λέει! (Το άλλο με τη ρέντα άσ’ το, γιατί θα αρχίσει να εμπίπτει στα άσεμνα, χεχε)

    Γράφω λες; Το κακό είναι ότι δεν μεταφράζω! Ξεμυαλίστρες και ξεμυαλίστροι όλοι σας 👿

  414. bernardina said

    Τίτε, αυτά δεν τα μελετούν παιδί μου. Τα εφαρμόζουν.

  415. 407
    Συνώνυμον του ως άνω φλογοβολισμένου. Το δίναν και στους κοκκόρους προ της κοκκορομαχίας. Ανεβάζει τις μάχιμες διαθέσεις. Η μπύρα, αντίθετα, με τα οιστρογόνα του λυκίσκου, προσποιεί θήλεια χαρακτηριστικά, πιο εμφατικά, γυναικομαστία.

  416. Costas said

    @396 Και δεν της είπατε κανείς της δασκάλας: «Κι εσείς τι το έχετε το τρένο με τα πολλά βαγόνια; εραστή;»

  417. Immortalité said

    @385 Κώστα, καταρχήν καλημέρα και σε σένα.
    Επί της ουσίας, αν έλεγες «δεν είναι λάθος» θα σε ρώταγα που το βασίζεις. Τα λάθη και τα σωστά και στη γραμματική και παντού κάπως πρέπει να ορίζονται. Γι’ αυτό και η ερώτησή μου αν το λάθος πάει με τη γνώμη μας. Άρα ναι, θα πρόσθετε κάτι. Με τη λογική σου ούτε το «θα σε πάρω πίσω» είναι λάθος αφού όχι μόνο στέκει νοηματικά και συντακτικά, τώρα πια είναι σαφώς πιο διαδομένο από το «θα σου τηλεφωνήσω». Με τη δική μου πάλι λογική, δεν πα να το λέει ο μισός πλανήτης, είναι σόλοικο.
    Για τα λοιπά επί της ουσίας, με καλύψανε οι προπληκτρολογήσαντες και κυρίως ο Νίκος. Επειδή όμως το 384 ήταν καθαρά διευκρινιστικό χωρίς καμία αρνητική διάθεση, με εντυπωσίασε η επιθετικότητα της απάντησής σου. Ελπίζω να ήταν της στιγμής και δεν το κρατώ. Ήθελα απλώς να το επισημαίνω.

    @389 Ε, άμα είναι ελαφράς μορφής! 😛

  418. bernardina said

    415 Εν τοιαύτη περιπτώσει της λείπει ένα -να- για να βγάλει νόημα (αδρεΝαλιναρισμένος ωραίο μακρινάρι)
    Εμένα ο λυκίσκος μου φέρνει νύστα, πάντως.

  419. τυφλός said

    Αχ Μπερναρντίνα, με συγκινείς. Δε θυμάμαι να είχαμε μιλήσει παλιά. Οπότε ειδικά από σένα δεν περίμενα καλωσόρισμα. Ευχαριστώ!!! Όποτε περνάτε από δω να ρθείτε να σας κεράσω κάτι.

    Ρεμάλι ΦΝ, ό,τι θέλω θα κάνω. Είμαστε κι εμείς ρέμπελοι. Τι νομίζεις; 😛

    Ήθελα να γράψω κι ένα σχόλιο σχετικό με το νήμα μα μ’ εσάς που έμπλεξα το ξέχασα 😦 Όταν μπλέξει κανείς εδώ δε χρειάζεται να πιει για να μεθύσει.

  420. 414
    Το απίθανο είναι ότι βρίσκεται σε ένα τομίδιο που έφερα απο την Αγγλία (Kimber Pocket Editions:1963, δύο σελλίνια) ed. Kenneth Walker, ομού μετά του Φαίδρου του Πλάτωνος, και μάλιστα στην μετάφραση του πολλού Benjamin Jowett. Τώρα είμαι στο Anunga Runga, στάδια του έρωτος. Not bad for two shillings…

  421. 418
    Δέχομαι το ‘να’ και συνοδευόμενο υπό μουζός, είναι το Άλτζι, μου πέφτουν γράμματα και συλλαβές, θα έρριχνα ένα υπνάκο, αν τον βρω και τον πιάσω πρώτα, πριν με πιάσει αυτός. Είχα χαθεί στα ratirahasya, τα μυστικά του έρωτος.

  422. bernardina said

    420
    Α, ώστε κι εσύ για ένα τραγούδι το αγόρασες ε; (Να δεις σε ποιο σχόλιο του Κορνή το βρήκα… σε κάποιον από τους νίκνους του ληξιαρχείου που έφτιαξε ο Μάγος…)

    Τυφλέ, το ότι δεν πιάνουμε όλοι με όλους το ψιλό λαγκιρντί (είμαστε και ανοικονόμητοι εδώ μέσα, να πάρει) δεν πα’ να πει ότι δεν διαβάζουμε τα σχόλια και τους διαλόγους ή ότι δεν δημιουργούνται ιδιαίτερες συμπάθειες. Είναι μάλλον πρακτικό ζήτημα. Καμιά φορά και εντελώς τυχαίο, βέβαια. Άλλωστε το ότι μου απευθύνθηκες με τόση άνεση σαν να ήμασταν παλιές γνώριμες κάτι λέει, έτσι δεν είναι; 😉

  423. Νέο Kid Στο Block said

    Λοιπόν ,άσχετο και καραάσχετο αλλά το σχόλιο 412.του Ρεμαλιού, είναι το υπ’ αριθμόν 102.181 σχόλιο του ιστολογίου. Δεδομένης της αριθμολαγνίας και οροθεσιομανίας αρκετών εδώ μέσα, να σημειωθεί ότι ο αριθμός είναι πρώτος και μάλιστα : “The smallest invertible prime(το 1201) on a calculator display that forms with its reversal a strobogrammatic palindromic prime of form «primemirp»: 1201021. The next such prime is 102181 and which forms the strobogrammatic «primemirp» 10218181201.(επίσης πρώτο αριθμό)” Ας προστεθεί και το ιστορικό γεγονός ότι : Apollo 11 received a 1201 computer alarm while descending to the Moon.
    Μετά από τα παραπάνω επιμορφωτικά και συγκλονιστικά, νομίζω ότι το Ρεμάλι δέον όπως αμειφτεί με σπαμακόπιτα σουπερ έξτρα σπέσιαλ ,πάραυτα! 🙂 🙂

  424. bernardina said

    νίκνους –>λίκνους,

  425. Costas said

    @417 Δεν κατάλαβα τι λες στην 1η, 3η και 4η περίοδο της 1ης παραγράφου σου, Ιμμόρ, και καλημέρα, αλλά κι απ’ όσα κατάλαβα πιο κάτω συμπεραίνω ότι διαφωνώ —π.χ. για το «θα σε πάρω πίσω», που έτσι κι αλλιώς ΔΕΝ σημαίνει «θα σου τηλεφωνήσω» αλλά «θα σου αντιτηλεφωνήσω», και για τον σόλοικο μισό πλανήτη.

    Για το ύφος μου, ναι, ήταν ενοχλημένο. Μην κατανοώντας τη λακωνική ερώτησή σου θεώρησα ότι ήταν κυρίως κάτι μεταξύ σκώμματος και…δεν ξέρω τι άλλο. Με την εξήγησή σου τώρα, κατάλαβα ότι κάτι έχεις στο νου σου, αλλά και πάλι δεν κατάλαβα τι, όπως σου έγραφψα αναλυτικά ακριβώς από πάνω.

    Πάντως, εφόσον δεν είχες καμιά αρνητική (σκωπτική) διάθεση αλλά απλώς εγώ το πήρα έτσι, λυπάμαι που σε στενοχώρησα αδίκως και σου ζητώ συγνώμη.

  426. bernardina said

    Κιντάκο, τον Αλφρέδο τον ρώτησες; 😛

  427. Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

    #419
    Εσύ είσαι στο βίντεο; 🙂

  428. Immortalité said

    @425 Το ότι δεν κατάλαβες κάτι που σ’ εμένα φαίνεται σαφές ̶σ̶α̶ν̶ ̶κ̶ρ̶ύ̶σ̶τ̶α̶λ̶λ̶ο̶ όσο να ‘ναι δεν διευκολύνει την αλληλοκατανόηση.
    Ήθελα να πω ότι το σωστό και το λάθος υπόκεινται σε κανόνες, η παραβίαση ή τήρηση των οποίων χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα. Π.χ. η φράση όσο αφορά στον Γιώργο είναι λάθος γιατί το αφορώ συντάσσεται με αιτιατική και όχι με εμπρόθετο. Επειδή δεν διάβασα λοιπόν κανένα λόγο για τον οποίο είναι σωστό το «ελεύθερος από προκαταλήψεις» αλλά μόνο ότι το θεωρείς σωστό, ρώτησα αν η γνώμη μας αποτελεί κριτήριο.
    Όσο αφορά το «θα σε πάρω πίσω» φυσικά και δεν σημαίνει θα σου αντιτηλεφωνήσω (;) αλλά ότι κλείσε τώρα και θα σου τηλεφωνήσω εγώ πιο μετά, κάποτε, όταν προλάβω κτλ. Πρόκειται για (ακόμα) μια κατά λέξη μετάφραση μιας ξένης έκφρασης που αν τη διαβάσεις σκέτη δεν σημαίνει τίποτα. Ο μισός πλανήτης αν το λέει στα αγγλικά μια χαρά το λέει. Στα ελληνικά όμως δεν. Τουλάχιστον κατά τη γνώμη μου.

    Κατά τα λοιπά νομίζω συνεννοηθήκαμε, αν και θα ήθελα να προσθέσω ότι δεν συνηθίζω να ειρωνεύομαι στα καλά του καθουμένου, αν μου έδινες πάτημα θα το καταλάβαινες 😉

  429. @427: Όχι, όχι, αυτός είναι: 😀

    @428: Το κρύσταλλό σου Ιμμόρ μου έγινε χίλια κομμάτια! 😀

  430. τυφλός said

    #429, Πι(κα)θηκάκι, μη με κοροϊδεύεις γιατί θα κάνω μαγικό, θα εξαφανίσω όλες τις μπανάνες του κόσμου κ να δω μετά πως θα ζήσεις. Ααα.

    #427, Καθόλου αστείο.

  431. Immortalité said

    @429β Πες μου τώρα ότι ούτε συ κατάλαβες ν’ αυτοκτονήσω τελετουργικά!

  432. Costas said

    @428
    Όταν λες ότι «Επειδή δεν διάβασα λοιπόν κανένα λόγο για τον οποίο είναι σωστό το “ελεύθερος από προκαταλήψεις” αλλά μόνο ότι το θεωρείς σωστό, ρώτησα αν η γνώμη μας αποτελεί κριτήριο», ουσιαστικά νιώθω ότι δικαιώνομαι που θεώρησα ότι μιλάς σκωπτικά, άσχετα αν παρερμήνευσα τις προθέσεις σου. Γιατί δικαιώνομαι; Γιατί, όπως σου είπα και στην τότε απάντησή μου, είχα διατυπώσει κάποια επιχειρήματα, άρα το δικό σου «δεν διάβασα κανένα λόγο για τον οποίο…» δεν στέκει. Πώς λοιπόν να μην υποθέσω (έστω λανθασμένα) αυτό που υπέθεσα;

    Το «θα σου αντιτηλεφωνήσω», στο οποίο βάζεις ερωτηματικό, ασχέτως του ότι δεν λέγεται, είναι ακριβής απόδοση του I’ll call you back, και σημαίνει αυτό που λες εσύ με περισσότερα λόγια: «κλείσε και θα σε πάρω εγώ πιο μετά κλπ.» (παρεμπ.: το «πιο μετά» είναι λάθος ή όχι;) Εξήγησα παραπάνω ότι δεν με πειράζει η κατά λέξη μετάφραση μιας ξένης έκφρασης, φτάνει να καλύπτει ένα γλωσσικό κενό στη γλώσσα-στόχος, να είναι σωστή συντακτικά και να έχει την πρακτική έγκριση των μόνων ιδιοκτητών της γλώσσας, δηλαδή των ομιλητών της, δηλ. να τη χρησιμοποιούν. [Φαντάσου τώρα, αντί να σου απαντούσα με όλη αυτή την παράγραφο, να σε ρώταγα, αναφερόμενος στην τελευταία περίοδο της παραγράφου σου αυτής, όπου λες «Τουλάχιστον κατά τη γνώμη μου», μόνο το εξής: «η γνώμη σου αρκεί;»]

    Καταρχήν δεν γνωρίζω τις συνήθειές σου κι έτσι δεν μπορούσα να ξέρω αν ειρωνεύεσαι «στα καλά του καθουμένου». Αλλά επαναλαμβάνω ότι η υπόθεση της ειρωνείας προέκυψε από το ότι παρέκαμψες τελείως τα φτωχά ίσως επιχειρήματά μου. Μην έχοντάς σε μπροστά μου ώστε να διαβάσω το πρόσωπό σου, μοιραία εξαρτιέμαι μόνο από το κείμενο. Το κείμενο δεν μου άφηνε άλλο περιθώριο ερμηνείας, εκτός κι αν σου απαντούσα «Τι εννοείς;», αλλά τότε δεν θα κάναμε άλλο από το να ζητάμε διευκρινίσεις. Και, ως συνέπεια αυτής της ερμηνείας, μια από τις πιθανές αντιδράσεις, πέραν του να μη σου απαντήσω καθόλου, ήταν αυτή που σε στενοχώρησε.

    Γενικά, είναι γνωστό ότι η διαλογική συζήτηση στο διαδίκτυο έχει τρομερό μειονέκτημα σε σχέση με την πραγματική, όπου συμμετέχει το σώμα. Νομίζω ότι η «ανάλυση διαδικτυακής ομιλίας» (computer-mediated discourse?) αποτελεί κλάδο πολλά υποσχόμενο. Μόνο φάρμακο, η όσο το δυνατόν πληρέστερη και πιο αναμφίλεκτη διατύπωση των νοημάτων. Κάτι νομίζω έχει γράψει ο Νικοκύρης για τις παρεξηγήσεις στο διαδίκτυο!

  433. @431: Καλέ πώς δεν κατάλαβα, απλά το σ̶α̶ν̶ ̶κ̶ρ̶ύ̶σ̶τ̶α̶λ̶λ̶ο̶ που έγραψες εσύ, εμένα για κάποιον περίεργο λόγο μου φαίνεται με τετραγωνάκια ενδιάμεσα, γι’αυτό έκανα και αυτό το τόσο πανέξυπνο λογοπαίγνιο θεωρώντας πως όλοι έτσι το βλέπετε. 🙂
    Για κάποιον ακόμα πιο περίεργο λόγο, τώρα που το έκανα κοπυπάστη από σένα μου φαίνεται μια χαρά το κοπυπαστωμένο! 🙂

    @432: Νταξ βρε παιδί μου κι εσύ, χρησιμοποία το αν σ’ αρέσει, όπως κάνουμε όλοι άλλωστε, απλά μην λες «είναι σωστό» μέχρι να το γράψει ένα λεξικό, ή μια γραμματική, ή κάτι. Λέγε, απλά, «το αποδέχομαι» ξέρω γω. Αλλιώς έχουμε ένα θέμα με το τι θα λέμε σωστό και λάθος, δεν νομίζεις; Δεν πρέπει να υπάρχει κάποιος επίσημος ορισμός;
    Αυτό είπε η Ιμμόρ. Δεν χρειαζόταν τόση ανάλυση, ούτε φυσικά να χαλάσετε τις καρδιές σας. Αγάπη πάνω απ’όλα! 😀 😀

  434. @434: Και, ιδού, με το που πάτησα «δημοσίευση» βλέπω πάλι τετραγωνάκια. Υποψιάζομαι ότι κάτι έχει να κάνει με την γραμματοσειρά που χρησιμοποιείται στα σχόλια, που μάλλον είναι άλλη από αυτήν που χρησιμοποιείται στο πλαίσιο υποβολής σχολίου, και με την πρώτη από τις δύο έχει ένα θεματάκι ο Γουγλοχρώμης.

  435. Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

    #431
    Η τελετουργική αυτοκτονία ή αλλιώς «Σεπούκου» δεν ήταν αποκλειστικό προνόμιο των πολεμιστών ή των ανδρών. Έχουν καταγραφεί και περιπτώσεις τέτοιου αυτοχειριασμού γυναικών ή ανήλικων παιδιών. Το γυναικείο «Σεπούκου» λεγόταν «Τζιγκάϊ» («Jigai»). Η πιο γνωστή γυναίκα αυτόχειρας με «Τζιγκάϊ» ήταν η σύζυγος του στρατηγού Νόγκι Μαρεσούκε (Nogi Maresuke) που έφυγε μαζί του το έτος 1912…….

  436. @435: Κουνήσου καλέ απ’τη θέση σου! 🙂

  437. Immortalité said

    @432 Σίγουρα δεν είναι ο καλύτερος τρόπος επικοινωνίας, στο δίνω. Γι’ αυτό θα θεωρούσε πιο εντάξει το «τι εννοείς» παρά το ότι απριόρι σε ειρωνεύομαι. Αλλά αυτό το λήξαμε.
    Μου λες ότι παρέκαμψα τα επιχειρήματά σου ενώ δεν τα είδα. Στο σχόλιό σου θέτεις ερωτήματα και καταλήγεις: Νομίζω πως αν στέκει νοηματικά και συντακτικά, αυτό αρκεί, εφόσον έχει αρχίσει να εισάγεται στη χρήση.
    Το επιχείρημα που πρέπει να δω είναι το στέκει νοηματικά και συντακτικά; Το νομίζω πως αν… ; Μόνο εγώ βλέπω προσωπική ερμηνεία εδώ; Πώς η φράση που πιάσαμε «θα σε πάρω πίσω» ή ακόμα χειρότερα «θα σε καλέσω πίσω» στέκει νοηματικά και συντακτικά χωρίς συγκείμενο και απέναντι σε ένα ομιλητή που έχει άγνοια της αγγλικής; Και που ήταν το γλωσσικό κενό το οποίο κάλυψε η κατά λέξη μετάφραση της ξένης έκφρασης και άρα νομιμοποιείται; Δεν λέγαμε πριν «θα σου τηλεφωνήσω εγώ»; Ακριβώς ίδιος αριθμός λέξεων παρεμπιφτού.
    Τέλος πάντων, η Μαρία επισήμανε στον Φυσικό ότι δεν αποδίδεται ή δεν λέγεται έτσι στα ελληνικά, αυτό που ήθελε να πει και εσύ επενέβης για να πεις ότι όχι λέγεται γιατί στέκει νοηματικά και συντακτικά; Αυτό τελικά εννοούσες;
    Αν ναι (ελπίζω), το ότι εμείς καταλάβαμε τι θέλει να πει ο Φυσικός δεν σημαίνει απαραίτητα ότι στέκει και νοηματικά. Νομίζω ότι αν δεν ξέραμε αγγλικά και διαβάζαμε το σχόλιό του, θα αναρωτιόμασταν ποιες προϋποθέσεις και προκαταλήψεις τον κρατούσαν δέσμιο και σκλάβο.

    Τελευταία δήλωση γι’ απόψε, δεν είμαι ούτε λαθολόγος, ούτε λαθοθήρας. Ούτε κρατάω την απόλυτη αλήθεια για τίποτα (εκτός απειροελαχίστων εξαιρέσεων). Όλο το παρόν θα μπορούσε να συνοψιστεί στη φράση, μια ερώτηση έκανα.

  438. Immortalité said

    @433 Χαίρομαι που με καταλαβαίνεις 🙂 Εμένα το δείχνει κανονικά και το διέγραψα για να μη γκουκλίζεται αυτή η απαίσια απόδοση του κρυσταλ κλήαρ.

    @435 Χαίρομαι που ξέρω πως το λένε αυτό που έχω σκεφτεί πολλές φορές 😀

    @436 Εσύ μη φοβάσαι, έχω ακόμα πολλά αδιάβαστα 😉

  439. τυφλός said

    Ωχ, ο Σκάι βγάζει σήμερα δελτία ειδήσεων από την Ολυμπία. Δυσμενής μετάθεση για παρουσιαστές -ρεπόρτερ. Δεν καταλαβαίνω πως αυτό βοηθάει να αναδειχθεί καλύτερα ένα θέμα και όχι ένα καλό ρεπορτάζ σε βίντεο.

    Γιατί οι φυσικοί δεν βλέπουν τα σχόλια μου; 😦

  440. bernardina said

    Να κάνω κι εγώ μια ερώτηση στο Ρεμάλι;
    Γιατί με λατινικούς χαρακτήρες τα γιαπωνέζικα ονόματα; Θέλω να πω ποιο είναι το σκεπτικό σου; (Και για να προλάβω… επαναλήψεις των αποπάνω σκηνικών, 😀 διευκρινίζω εκ των προτέρων πως ούτε ειρωνεύομαι ούτε τίποτ΄ άλλο. Πραγματική απορία εκφράζω)

  441. Immortalité said

    @439β Αυτό δεν το ‘πιασα.

    @440 Είσαι κάθαρμα! 🙂 Μάλλον γιατι έτσι γουγλίζονται σε γλώσσα που τελικά όλοι καταλαβαίνουμε.

  442. bernardina said

    Ότι είμαι, είμαι, αλλά μη μαθευτεί και παραέξω 🙂

  443. bernardina said

    Και μη βάλεις κόμμα στο ότι. Δεν είναι αναφορικό! Ειδικό είναι.

  444. Μαρία said

    437 Πού άφησες το σχόλιο για την «Ελλάδα, χώρα ελεύθερη απο τσίρκο»; Αυτό σκέφτηκα, που να μην το σκεφτόμουν, όταν είδα το «ελεύθερος απο» του Φυσικού.

  445. Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

    #440 Bernardina
    Συνήθως οι πηγές για τέτοιες πληροφορίες είναι στα αγγλικά. Δύσκολα θα βρεις ελληνική βιβλιογραφία. Επομένως όπως λέει και η Immortalité για λόγους ευκολότερης αναζήτησης παρατίθεται και η αγγλική γραφή των λέξεων.

  446. bernardina said

    Οκέι, ευχαριστώ, Ρεμ.
    Να σου εξηγήσω με τη σειρά μου γιατί ρώτησα. Ένας από τους λόγους είναι ότι πριν από μερικές μέρες λέγαμε για τη συνήθεια που έχουν πολλοί να παραθέτουν ξένα ονόματα με λατινικούς χαρακτήρες πιστεύοντας ότι έτσι αποδίδεται καλύτερα η προφορά τους ή δεν ξέρω τι άλλο, ενώ τα ονόματα είναι ρώσικα, κινέζικα, αραβικά κλπ, οπότε η γραφή τους με λατινικούς χαρακτήρες δεν βοηθάει περισσότερο απ’ όσο με ελληνικούς. Ξέχωρα απ’ αυτό είναι και ο γνωστός σουσουδισμός μερικών, στους οποίους προφανώς ΔΕΝ σε συμπεριλαμβάνω, αλλά είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα.
    Και πάλι ευχαριστώ για τη διευκρίνιση.

  447. Costas said

    @433β
    Πέραν του ότι δεν δέχομαι την αυθεντία των, ελλιπέστατων άλλωστε στη γλώσσα μας, λεξικών και γραμματικών, στην προκειμένη περίπτωση δεν τίθεται θέμα ούτε λεξικού ούτε γραμματικής. Η λέξη ‘ελεύθερος’ υπάρχει στα λεξικά, και η έκφραση ‘ελέύθερος από προκαταλήψεις’ δεν παραβιάζει κανέναν γραμματικό κανόνα. Άρα το θεμιτό της ή όχι απαιτεί άλλου τύπου προβληματισμό, που έχει να κάνει με τις γλωσσικές συνάψεις. Τέλος, δεν σημαίνει ότι εγώ χρησιμοποιώ «όπως όλοι μας», όπως λες. Δεν είναι εκεί το θέμα, ούτε καν στο αν ο Φυσικός θεωρεί ότι καλώς του τράβηξε το αφτί η Μαρία. Σε θέματα γλωσσικά μιλάμε γενικά, ανεξάρτητα αν «το λέμε εμείς». Και εννοείται ότι το συζητώ από ενδιαφέρον για τη γλώσσα και τίποτα παραπάνω.

    Κάτι πρόσθετο ως προς την πρώτη μου περίοδο αποπάνω: κοιτάζω το «ελεύθερος» στο ΛΚΝ, και δεν βλέπω κανένα παράδειγμα με «ελεύθερος από», μόνο «ελεύθερος να». Γουγλίζω, και βρίσκω 415.000 αποτελέσματα «ελεύθερος από». Κάποια είναι με επίρρημα, «ελεύθερος από χτες», ή το από αφορά ρήμα, π.χ. «αφέθηκε ελεύθερος από τον ανακριτή», και φυσικά δεν λογαριάζονται. Αλλά τα περισσότερα, όπως είπα πιο νωρίς, είναι «ελεύθερος + ουσιαστικό». Αυτή λοιπόν τη σύναψη το ΛΚΝ την αγνοεί απελπιστικά. Αντιθέτως, έχει δύο «ελεύθερος + γενική»: «ελεύθερος υπηρεσίας» και «[ακίνητο] ελεύθερο βάρους». Ακόμα και αυτές οι τυποποιημένες λόγιες εκφράσεις συντακτικά κραυγάζουν για απόδοση της γενικής με «από+γενική» στη δημοτική. Οπότε ποια ποια αυθεντία μιλάς ποιανών λεξικών; ΛΚΝ 0, Γούγλης 415.000-η φύρα.

    @437
    Με ρωτάς να σου διευκρινίσω αν σε μια φράση του τύπου «Νομίζω πως Α», το επιχείρημα είναι το «Νομίζω πως» ή το «Α»; Και πέραν αυτού, θεωρείς εν γένει την έκφραση «νομίζω πως» ως τεκμήριο «προσωπικής ερμηνείας»;

    Όσον αφορά το «θα σε πάρω πίσω»: Έχει ενδιαφέρον η άποψή σου ότι δεν υπάρχει γλωσσικό κενό επειδή υπάρχει η αντίστοιχη έκφραση «θα σε πάρω εγώ» [εβαλα το «πάρω» αντί για το «τηλεφωνήσω» που χρησιμοποιείς εσύ, ώστε «ο ίδιος αριθμός λέξεων» που λες εσύ να γίνει το πιο καίριο «ίδιος αριθμός συλλαβών»]. Πράγματι. Ωστόσο και η λαβωματιά έγινε πληγή, και η σαΐτα βέλος, και ο σύνδεσμος λινκ, και το «έλαβε χώρα» ή το «συνέβη» εκτόπισε σε πολλές χρήσεις και για αρκετά χρόνια το απλό «έγινε». Χιλιάδες εκφράσεις παραμερίζονται από άλλες μεταγενέστερες, χωρίς να υπάρχει καθαυτό κενό προς αναπλήρωση. Απλά η γλώσσα πλουτίζει με άλλη μια έκφραση ή στη «χειρότερη» το νέο εκτοπίζει μέχρις εξαφανίσεως το παλιό. Το αν τώρα η νέα έκφραση προέρχεται από μια ξένη γλώσσα καμιά απολύτως σημασία δεν έχει. Αλλιώς θα έπρεπε να εξοβελίσουμε όλες τις μετα-κλασικές λέξεις του λεξιλογίου μας. Αυτά τα γράφω για σένα, όχι για τη Μαρία, η οποία απ’ όσο έχω δει δεν έχει καθόλου τέτοιες απόψεις περί γλώσσας.

    Όσον αφορά το αρχικό επίδικο, δηλ. το «ελεύθερος από προκαταλήψεις», ναι, αυτό εννοούσα (όχι μόνο τελικά αλλά και αρχικά και ρητά και εξηγημένα), όπως το απέδωσες στο τελευταίο σου ποστ:

    «Τέλος πάντων, η Μαρία επισήμανε στον Φυσικό ότι δεν αποδίδεται ή δεν λέγεται έτσι στα ελληνικά αυτό που ήθελε να πει και εσύ επενέβης για να πεις ότι όχι λέγεται γιατί στέκει νοηματικά και συντακτικά; Αυτό τελικά εννοούσες;
    Αν ναι (ελπίζω), το ότι εμείς καταλάβαμε τι θέλει να πει ο Φυσικός δεν σημαίνει απαραίτητα ότι στέκει και νοηματικά. Νομίζω ότι αν δεν ξέραμε αγγλικά και διαβάζαμε το σχόλιό του, θα αναρωτιόμασταν ποιες προϋποθέσεις και προκαταλήψεις τον κρατούσαν δέσμιο και σκλάβο. »

    Δεν ξέρω αν η Μαρία θα συμφωνούσε μαζί σου ότι η έκφραση του Φυσικού δεν στέκει νοηματικά. Νομίζω πως θεωρεί απλώς ότι η σύναψη αυτή είναι…κάπως «αδόκιμη», ό,τι κι αν σημαίνει αυτό στη συγκεκριμένη περίπτωση. Επ’ αυτού, που ήταν εξαρχής η μόνη ουσία, ειπώθηκαν κάποια πράγματα από τον Sarant και τον Νεοκίντ και τον Φυσικό (387 και μετά), προ ωρών ήδη, που αφορούν όχι το νόημα αλλά τις αποχρώσεις, βρισκόμαστε δηλαδή σε όχι στέρεο έδαφος. Γι’ αυτό και ο Sarant, για τον οποίον είπες ότι σε εξέφρασε μια τοποθέτησή του, πρόσθεσε ότι «αυτά τα πράγματα είναι υποκειμενικά». Άρα όπως βλέπεις δεν είμαι ο μόνος που θεωρώ ότι το θέμα μας κινείται στα όρια του υποκειμενικού, και ότι συνεπώς η έννοια του λάθους χάνει τη στέρεη χρησιμότητα που έχει σε άλλες περιπτώσεις, όπου παραβιάζεται η γραμματική, η σύνταξη ή πραγματικά το νόημα, είτε ως λογική είτε ως σημασιολογία. Για περισσότερες λεπτομέρειες όσον αφορά το ακριβές σκεπτικό της Μαρίας, αρμόδια είναι μόνο η Μαρία!

  448. Costas said

    @444 «Αυτό σκέφτηκα, που να μην το σκεφτόμουν»
    Εγώ ως τώρα είχα την εντύπωση ότι συζητάω ένα γλωσσικό θέμα σ’ ένα κατά κύριο λόγο γλωσσικό ιστολόγιο, χωρίς πάθος, από καθαρό ενδιαφέρον για τη γλώσσα. Αν ενοχλώ, καλό είναι να το ξέρω, αλλά ανοιχτά.

  449. Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

    #446
    Συμφωνώ με αυτά που γράφεις. Υπάρχει ή μάλλον υπήρξε κάποια στιγμή και η αντίθετη πλευρά. Από βιπεράκι έκδοσης 1970 με θέμα τον αθλητισμό μαθαίνουμε ότι: «…πρωταθλήτρια ομάς του γερμανικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου δια το έτος 1969, ανεδείχθει η Φ.Σ. Μπάγερν Μάϊνχεν του Μονάχου!!!». Σε κάποιες περιπτώσεις νομίζω, είναι πιο σωστό να επιλέγεται η λατινική γραφή για αποφεύγονται παρόμοιες γελοιότητες. Με πολυτονικό είναι ακόμα πιο cult 🙂

  450. Μαρία said

    447 Το σκεπτικό της Μαρίας είναι οτι αυτή η χρήση του ελεύθερος είναι αδόκιμη και την πρόσεξα για το λόγο που ανέφερα στο 444.

  451. physicist said

    #447. Εεε, Κώστα, μιας και είμαι αναμεμειγμένος (εκών-άκων) μια κουβέντα μόνο και δεν θα επανέλθω: στα δικά μου αυτιά ακούγεται πολύ καλύτερα το «απαλλαγμένος από», ενώ αντίθετα το «ελεύθερος από», εκτός που σκοντάφτει έχει και τη μυρωδιά της δηθενιάς-αμερικανιάς. Γι’ αυτά και γι’ αυτά, και όχι χωρίς να ντρέπομαι και λίγο για την ψιλοκοτσάνα που πέταξα, είπα και το πιστεύω ότι ορθά παρενέβη η Μαρία. Δεν ήταν όμως αυτό κρίση-καταδίκη της δικής σου οπτικής, όπως νομίζω ότι έχεις ήδη καταλάβει.

    (Τώρα, γιατί δεν μού χτύπησε για ψιλοκοτσάνα όταν τόγραφα είναι ένα θέμα βέβαια. Μάλλον επειδή έτρεχε ο αυτόματος πιλότος).

  452. Μαρία said

    448 Πού το είδες το χωρίς πάθος, βρε Κώστα.

  453. Costas said

    @447 Εντάξει, αυτό σκέφτηκα και έγραψα κι εγώ. Αλλά το αδόκιμος δεν έχει συνήθως την έννοια ότι «δεν στέκει νοηματικά». Είναι ένας πολύ πιο ρευστός χαρακτηρισμός.

    @451 Ουδέν πρόβλημα, Φυσικέ. Κι εγώ δεν ήμουν ανακατεμένος στην κουβέντα. Απλά διατύπωσα την άποψή μου επί γλωσσικού. Τίποτα παραπάνω.

    @452 Εσύ πού το είδες το πάθος, βρε Μαρία, και μάλιστα προς εσένα; Γιατί αν εννοείς το θέμα της Ιμμόρ, αυτό το συζητήσαμε και το λύσαμε εδώ και ώρα. Από κει και πέρα τι άλλο;

  454. Costas said

    Αντί για @447, διάβαζε @450.

  455. 423
    Καλά. κύριοι και κυρίες, ουδένα ήγγιξεν το δέος ότι ανέστη ή μετενσαρκώθη αναμέσω ημίν ο Ραμανουτζάν και ηχούν οι μουσικές των πρώτων αριθμών, music of the primes; Είμαι ακόμη στο 17, προσωπικά, αλλά θα φτάσω πού θα πάει…

    442
    Είσαι τυχερή, είχαμε κλείσει πορτοπαράθυρα για το κρύο, κι έμεινε μεταξύ μας… Εν τω μεταξύ δεν εχω δει το κόμμα στο αναφορικά «ό,τι» εδώ στην Κύπρο ένα χρόνο που είμαι εδώ… Ίνταμπον τούτα τα σκουλουκούθκια;

  456. sarant said

    Να με συμπαθάτε που έλειπα, είχα πάει σε συγκέντρωση συμπαράστασης στον ελληνικό λαό (αλήθεια το λέω).

    447: Κώστα, καταρχάς δεν υπάρχει καμιά αιτία να μαλώσουμε. Συζητάμε.
    Όταν έγραψες πιο πάνω ότι «τα περισσότερα ελεύθερος από» είναι από αθλητικές ομάδες (στο σχ. 400), νόμισα ότι έρχεσαι στα λόγια μου, διότι το «ο Βιτόλο έμεινε ελεύθερος από τον ΠΑΟΚ» δεν είναι ίδιο με το «απαλλάχτηκε από τον ΠΑΟΚ». Τις περισσότερες φορές συμβαίνει το αντίθετο, η ομάδα ξεφορτώνεται τον παίχτη.

    Αλλά τώρα βλέπω ότι συνυπολογίζεις τα αθλητικά στις γκουγκλιές του «ελεύθερος από», ενώ κατ’ εμέ είναι άλλη χρήση, άρα είναι στη φύρα. Επομένως το «ελεύθερος από» μπορεί να βγάζει 400.000 γκουγκλιές αλλά οι περισσότερες είναι αθλητικές, άρα άκυρες.

  457. 423
    Και πού είσαι, Ραμανουτζάνιε… Πού φθάσατε το μέτρημα των δεκαδικών των 22/7όμων;
    Ρωτούν γι’ αυτό τα εγγλεζάκια: what do you get if you divide the circumference of a pumkin (κολοκύθα) by its diametre? The answer is ‘punkin pie’.

  458. physicist said

    #456(β). Μάλιστα, ωραίο παράδειγμα αλλά όχι και τόσο αθώο. Να το συμπληρώσω με δικά μου λόγια:

    «Ο Βιτόλο έμεινε ελέυθερος από τον ΠΑΟΚ και πήγε στους πράσινους λαγούς γιατί νόμιζε ότι έτσι θα παίξει στο Τσαμπιολί. Τώρα κάθεται στον καναπέ και βλέπει τον ΠΑΟΚ να παίζει Ευρώπη».

    Έτσι, να τα λέμε όλα, όχι μισά. 😛

  459. Μαρία said

    453 Κώστα, σε καλό σου!
    Δεν περίμενα οτι μια παρατήρηση στο Φυσικό θα πυροδοτούσε τέτοια αντιπαράθεση ανάμεσα σε σένα και την Ιμόρ. Εδώ εγώ είδα πάθος, γι’ αυτό και το «που να μη το σκεφτόμουν». Τόσο απλά είναι τα πράματα.

  460. sarant said

    458: Καλό!

  461. Νέο Kid Στο Block said

    Νίκο, πες καμιά λεπτομέρεια από αυτή την εκδήλωση συμπαράστασης, αν θέλεις. Έκτος αν ετοιμάζεις τίποτε πιο επίσημο σχετικά.

  462. bernardina said

    Το ξέρατε πως ο Σαρκοζί σφετερίστηκε τη θάλασσά μας;
    Εγώ τώρα το έμαθα. Και αυτό http://www.pcinpact.com/breve/69016-grece-france-forte-sarkozy-exif-royalty-free.htm φαίνεται να το επιβεβαιώνει.

  463. Immortalité said

    Εγώ νομίζω ότι ο Κώστας με συμπαθεί πάντως 🙂
    Τι είναι άλλωστε η ζωή (και οι γλωσσικές διαφωνίες) χωρίς πάθος; 🙂

    Μουσικό διάλειμμα

    @444 Το ότι άφησα σχόλιο πως κολλάει στην κουβέντα;

  464. bernardina said

    Σύνελθε και θυμήσου πού έβαλες το σχόλιο για το άρθρο της lifo που έγραφε για την ψήφιση εκείνου του ωραίου νόμου που απαγορεύει τα τσίρκα με ζώα στην Ελλάδα. Και τη διατύπωσή του. Αυτό σου λέει η Μαρία 😛

    Στα δύο πρώτα έχεις απόλυτο δίκιο. Εξαίσιο και το γιουτουμπάκι 🙂

  465. Nicolas said

    @462 Ναι, και κάτι «πούστιδοι» με αντιγράψανε.

    Να καθιερωθεί η 17η Φεβρουαρίου ως του «Αγίου Τιπουκείτου», των εισαγωγικών ιερομάρτυρος.

  466. Costas said

    @456, 459
    Αυτά που λέτε εσείς «μάλωμα» ή «αντιπαράθεση» εγώ τα λέω ανταλλαγή απόψεων. Αυτό λέω κι εγώ, ότι συζητάμε. Άρα πού διαφωνούμε; Η μόνη ένταση ήταν στην αρχή-αρχή. Οφειλόταν σε παρερμηνεία μου, δικιολογημένη κατά τη γνώμη μου, και εν πάση περιπτώσει λύθηκε σχεδόν αμέσως. Όλα τα υπόλοιπα μετά ήταν απλή συζήτηση, τουλάχιστον από τη πλευρά μου, για την οποία δικαιούμαι να μιλήσω. Όπως λοιπόν εγώ δέχτηκα αμέσως τη δήλωση της Ιμμόρ ότι δεν με ρώτησε σκωπτικά, και ανταποκρίθηκα αναλόγως, έτσι κι εσείς πρέπει να δεχτείτε ότι δεν μαλώνω και δεν αντιπαρατίθεμαι με κανέναν τόσην ώρα. Εκτός κι αν έχει κάποιος να προσαγάγει κάποια συγκεκριμένη φράση μου, που να αποδεικνύει ότι όντως είμαι ελέφαντας.

    @456
    Καταρχήν δεν μέτρησα πόσα είναι τα αθλητικά «ελεύθερος από». Είναι πολλά, αλλά φυσικά δεν είναι όλες οι 400.000. Έπειτα, είπα τότε ότι αυτά ήταν τα αποτελέσματα για το αρσενικό (ενικό) γένος μόνο, που ταιριάζει σε παίχτες ομάδων. Υπάρχουν πολλές άλλες αναζητήσεις. Φερειπείν, σε γιουτούμπι (http://www.youtube.com/watch?v=Llpg5f8qeXo) με ομιλία του ιερομονάχου Βενεδίκτου Νεοσκητιώτη, λέει ο ιερομόναχος για τους πατέρες της Εκκλησίας: «Ελεύθεροι από τις αισθήσεις του κόσμου, βίωναν και βιώνουν οι άγιοι την αίσθηση του Θεού». Αλλά μπορείς και να γουγλίσεις τη φράση και βγαίνει. Εν πάση περιπτώσει, το λέει στο 1.22. Δεν βλέπω ποια η τόσο χαώδης διαφορά ανάμεσα στο «ελεύθεροι από τις αισθήσεις του κόσμου» και στο «απαλλαγμένοι από τις αισθήσεις του κόσμου», και μάλιστα θεωρώ το πρώτο απείρως πιο όμορφο στη συγκεκριμένη περίπτωση. Αντίστοιχα, κάποιοι άνθρωποι «ελεύθεροι από προκαταλήψεις» είναι για μένα εξίσου υπέροχοι όσο και αν ήταν «απαλλαγμένοι από προκαταλήψεις». Νομίζω το είπε και ο Νεοκίντ στην αρχή της κουβέντας.

    Στις εκδόσεις Κακουλίδη υπάρχει ένα μεταφρασμένο βιβλίο με τίτλο «Ελεύθεροι από την αγωνίαν». Θα ‘ταν καλύτερο ως «Απαλλαγμένοι από την αγωνίαν»;

    «Οι «Νικοτίνη ανώνυμοι» είναι μια αδελφότητα ανδρών και γυναικών που αλληλοβοηθούνται έτσι ώστε να ζήσουν μια ζωή ελεύθεροι από τη νικοτίνη.» Θα ‘ταν καλύτερο αν ήταν «απαλλαγμένοι από τη νικοτίνη»;

    «Το πρωί της επόμενης, οι Καρδιτσιώτες ξύπνησαν σε μια πόλη ελεύθερη από τις δυνάμεις του Άξονα» Θα ‘ταν καλύτερο «απαλλαγμένη από τις Δυνάμεις του Άξονα»;

    «Ελεύθερος από προκαταλήψεις»; Θα ‘ταν καλύτερο «Απαλλαγμένος από προκαταλήψεις»; Για μένα όχι.

    Το «ελεύθεροι από» τονίζει υφολογικά το αποτέλεσμα, που πνέει ελευθερία. Το «απαλλαγμένοι από» τονίζει υφολογικά την ενέργεια/διαδικασία της απαλλαγής, της πάλης, της απελευθέρωσης: «απευθερωμένοι από». Τα δύο έχουν άλλη απόχρωση, δεν είναι το ένα αδόκιμο και το άλλο δόκιμο και πάει και τελείωσε.

    Για το «Ελλάδα, χώρα ελεύθερη από τσίρκα με ζώα», συμφωνώ με τη Μαρία. Αλλά και το «Ελλάδα, χώρα απαλλαγμένη από τσίρκα με ζώα», αν και κάπως καλύτερο, δεν είναι αυτό που θα διάλεγα. Εγώ θα έλεγα «Ελλάδα, χώρα δίχως/χωρίς τσίρκα με ζώα».

    Γενικά, δεν υπάρχει συγκεκριμένος κανόνας αλλά είναι κατά περίπτωση, και επίσης θεωρώ ότι σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει διακριτική ευχέρεια, όχι μονόδρομος.

    Φυσικά δεν χρειάζεται να συμφωνήσουμε. Απλά διαφωνούμε. Κάποιοι το θεωρούν αδόκιμο, κάποιοι λάθος, κάποιοι κοτσάνα, εγώ το θεωρώ μια χαρά στην επίδικη περίπτωση και σε πολλές άλλες περιπτώσεις και με το δικό του χρώμα, κι αυτό είν’ όλο.

  467. bernardina said

    Εμ, έτσι είναι. Μη δουν πρωτότυπη ιδέα 😉

    Να καθιερωθεί, να καθιερωθεί. Αμήν και βοήθειά μας! 🙂

    Λεκανόστια, αδέρφια, κλατάρισα.

  468. bernardina said

    το 467 πάει στο 465.
    Καληνυχτάκια

  469. sarant said

    466: Είπαμε, υποκειμενικό, αν και εκείνο το παράδειγμα του μοναχού Βενέδικτου το βρίσκω κι εγώ πιο εύηχο. (Το άλλο, Ελεύθεροι από την αγωνίαΝ είναι κυπριακή έκδοση; )
    Και στα τσίρκα το «χωρίς» συμφωνώ πως είναι καλύτερο.

    461: Όχι, δεν ετοιμάζω τίποτε πιο επίσημο. Έγινε μια συγκέντρωση αλληλεγγύης προς τον ελληνικό λαό, μπροστά στην ελληνική πρεσβεία, στο Λουξεμβούργο, που τη διοργάνωσε το κόμμα της Αριστεράς (dei Lenk). Ήμασταν κάπου 120, οι μισοί Έλληνες.

  470. Νέο Kid Στο Block said

    469. Υπάρχουν δηλαδή 60 Λίνκε Μεγαλοδουκιώτες;; ΘΡΙΑΜΒΟΣ! 🙂

  471. τυφλός said

    Οι γάλλοι εξέλεξαν τον Σαρκοζί ως πρόεδρο τους τον Μάιο του 2007 για πενταετή θητεία. Από τότε εμείς έχουμε κάνει δύο φορές εκλογές και πάμε για τρίτη. Το πρόβλημα δεν είναι οι πρωθυπουργοί που διαλύουν την Βουλή για να διεξάγουν εκλογές όπως τους καπνίσει. Το πρόβλημα είναι ότι ανάμεσα στην δεύτερη και τρίτη εκλογική διαδικασία δεν υπάρχει κοινοβουλευτική δημοκρατία. Βουλευτές διαγράφονται από την ΝΔ για να προσχωρήσουν στο κόμμα της Ντόρας. Βουλευτές διαγράφονται από το Λάος για να προσχωρήσουν στην ΝΔ. Οι ανεξάρτητοι βουλευτές είναι περισσότεροι από 50 – δηλαδή πάνω από το 1/6 της Ολομέλειας. Η αρχή της δεδηλωμένης έχει χαθεί, όπως και η απόλυτη κυβερνητική πλειοψηφία (ένα κόμμα να έχει 150 +1 βουλευτές). Τα επιχειρήματα και τις κωλοτούμπες τους δεν τις σχολιάζω καν. Ας μου απαντήσει όμως κάποιος: είναι κοινοβουλευτική δημοκρατία αυτή; Τελικά όλοι ακολούθησαν τον ΓΑΠ, έγιναν αντιεξουσιαστές στην εξουσία και έριξαν το σύστημα από μέσα (τρομάρα τους). Συγγνώμη για την ένταση. Μα μου πέφτει βαρύς στο στομάχι δεύτερη συνεχομενη μέρα ναναι μπροστά μου ο μπουμπούκος. Ακόμα πιο βαριά είναι η σκέψη ότι θα γίνει υπουργός μαζί με τον Φαήλο, τον Λαζαρίδη και τον Βορίδη. Θέλω να αλλάξω πλανήτη. Πειράζει; Βέβαια, ότι πηγαίνουν 60 άτομα στο Λουξεμβούργο σε διαδήλωση υπέρ της Ελλάδας, είναι ενθαρρυντικό.

  472. sarant said

    470: Στις δημοτικές εκλογές που έγιναν πριν από κάτι μήνες, έβγαλαν 2 δημοτικούς συμβούλους (6,5%) στην πρωτεύουσα. Ψήφισα κι εγώ. Αλλά στη συγκέντρωση είχε και πολλούς πορτογάλους -σας περιμένουμε και στα δικά μας σε κάτι μήνες, είπαν.

  473. Mπετατζής said

    Yπάρχουν πολλών ειδών Γερμανοί.

    http://schwabinggrad-ballett.posterous.com/nicht-in-diesem-memorandum-ton-aktion-vor-der

  474. […] δεκαοχτούρα, διαμάχη Μαρωνίτη-Ιωάννου, Δίπλα-Μαλάμου, εμπρησμός του «Αττικόν» , επιστημικό, “επιστημονική φαντασία”ή “επιστημική […]

  475. […] δεκαοχτούρα, διαμάχη Μαρωνίτη-Ιωάννου, Δίπλα-Μαλάμου, εμπρησμός του «Αττικόν», επιστημικό, “επιστημονική φαντασία”ή “επιστημική […]

  476. Costas said

    «Της Κόμπρας το Φαρμάκι», άρθρο του Δημοσθένη Κούρτοβικ με αφορμή το εξής σύνθημα που είδε στις 12 Φεβρουαρίου στην Αθήνα: ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ. (http://www.tanea.gr/gnomes/?aid=4699131)

  477. sarant said

    Βέβαια, ένα σύνθημα στον τοίχο μπορεί να μην εκφράζει ούτε εκείνον που το έγραψε.

  478. Costas said

    Η συνθηματολογία είναι όντως πάντοτε εν μέρει μια πόζα. Ωστόσο, δείχνει αυτό που θα ήθελε στα όνειρά του, έστω, να δει να πραγματοποιείται κάποιος. (Η ίδια αυτή επιφύλαξή σου ισχύει και για τα συνθήματα της Χρυσής Αυγής). Το «κάψ’ τα σπάσ’ τα», πάντως, εκφράζει πολλούς ως αυτουργούς, περισσότερους ως χαιρέκακους χειροκροτητές, και πάμπολλους ως αποθαυμάζοντες θεατές.

  479. Εθεάθη και ο Ηρόστρατος στις διαδηλώσεις ή ήτο ο Νέρων;

    Φίλε Νικοκυρ, μια χάρη, ψάξε μια μέρα και τα μπαχάρια, της αρχαιότητας, έζησα στην Κυρνηναϊκή που οι αρχαίοι αποίκισαν μόνο για το σίλφιο, που έχει όμως.. εξαφανισθεί κι είναι άγνωστο σαν γεύση..

  480. Costas said

    Ο Ηρόστρατος κολλάει κάπως, ο Νέρωνας όχι (και αυτό ανεξάρτητα από την ιστορικότητα των πληροφοριών). Καίω, άρα υπάρχω (πολιτικά).

  481. bernardina said

  482. physicist said

    #481. Σσσσσστ, μην ενοχλείς τους αγωνιστές και προπάντων μην τους κριτικάρεις, όσοι τα κάνουν αυτά είναι γερμανοτσολιάδες.

  483. ppan said

    Καλά, εμένα από τότε που η άλλη έγραψε ολόκληρη έκθεση ιδεών με βάση το «ομορφάντρα μου» της διαφήμισης, τίποτε δεν μου κάνει εντύπωση. Από σύνηθημα στον τοίχο βγάζει κανείς εγκυκλοπαίδεια και (νομίζει ότι) αποκωδικοποιεί την εποχή του..

  484. Πάντως μια και μπαίνει στον κόπο να αναφέρει τους καταστασιακούς ο Κούρτοβικ, μερικοί από αυτούς (π.χ. ο Βανεγκέμ, ο πρώιμος τουλάχιστον) δεν απέχαν πάρα πολύ από αυτή την άποψη.

  485. Ηλεφούφουτος said

    Δύτη, ακριβώς εκεί βρίσκεται για μένα το παράδοξο της έκθεσης ιδεών Κούρτοβικ.
    Ότι ένα τέτοιο σύνθημα από το συγκεκριμένο χώρο θα μπορούσα να το φανταστώ γραμμένο και το 2005 και το ’95 και το ’85.

    Ππαν, κάτι σαν το ανέκδοτο με τον Τοτό και «το οποίον σκουλήκι…». Πάντως οι δικές μου εκθέσεις ιδεών στο σχολείο ήντουσαν καλύτερες. Είχαν λιγότερα κλισέ. Άντε να έλεγα πού και πού κάτι για την καταναλωτική κοινωνία.

  486. Για να μην πάμε και στους ενθουσιώδεις της Προλετκούλτ και τη σύγκρουσή τους με Λένιν και Λουνατσάρσκι. Ο Αϊζενστάιν κάπου περιγράφει πώς ξεκίνησε να σπουδάζει την τέχνη με στόχο να την καταστρέψει, μέχρι που εκείνη τον τύλιξε στο μετάξινο πέπλο της και τον νίκησε -τόχεις διαβάσει αυτό;

  487. Costas said

    485 Ότι ένα τέτοιο σύνθημα από το συγκεκριμένο χώρο θα μπορούσα να το φανταστώ γραμμένο και το 2005 και το ’95 και το ’85.

    Πολύ σωστά. Άρα είναι έωλο το επιχείρημα του συμψηφισμού με την οικονομική κρίση («δεν κοιτάτε τους ανέργους μόνο κλαίτε για τα χτίρια και τα μαγαζιά» [πέρα από το ότι ένας καμμένος μαγαζάτορας μπορεί κάλλιστα να γίνει άνεργος, και από το ότι πολλοί ήδη άνεργοι είναι πρώην μαγαζάτορες]). Οι άνθρωποι έλεγαν τα ίδια ανέκαθεν (λόγω συνθηκών βέβαια τα έπρατταν πολύ λιγότερο). Άρα πρόκειται για υπαρκτό ρεύμα, νοσηρό κατά τη γνώμη μου, της επαναστατικής αριστεράς καθεαυτήν. Άλλωστε έχει μακρά ιστορία διεθνώς. Αλλά να το αναγνωρίζουμε, και ας τοποθετείται ο καθένας απέναντί του θετικά ή αρνητικά ή συνδυασμένα, αλλά όχι άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε: όχι μόνο (τονίζω το ‘μόνο’) ‘προβοκάτορες’, ‘βαλτοί της αστυνομίας’, ‘παιδαρέλια’, ‘δεν τα εννοούν’ (και βέβαια όχι ‘μόνοι πραγματικοί επαναστάτες’). Αλλιώς ας πούμε τα ίδια και για τα συνθήματα των νεοναζί, και καλόν ύπνο.

  488. Ηλεφούφουτος said

    486 Όχι. Ωραίο αυτό με το μετάξινο πέπλο. Τον νιώθω!
    Κι ο Μαγιακόφσκι ζητούσε να στηθούν, μετά τους πολιτικούς αντιπάλους της Επανάστασης, στο απόσπασμα ο Πούσκιν και ο Λέρμοντοφ. Ο Κούρτοβικ τού ξέφυγε 😀

  489. ppan said

    487: θες να πεις ότι ο Κούρτοβικ κι οι συνάδελφοί του ασχολήθηκαν στο παρελθόν με την παθογένεια της ελληνικής κοινωνίας ορμώμενοι από ένα σύνθημα της Χρυσής Αυγής (ή καποιο παλιοημερολογίτικο σε στυλ «όχι στο σημαδι του 666») που είδαν γραμμένο σε ντουβάρι;
    Η αισθήσή μου είναι ότι το συνάφι αυτό θέλει κάτι να γράψει, όλοι ξέρουμε τι και με ποιο ιδεολογικό προσανατολισμό, κάτι συγκεκριμένο, και βρίσκει πάτημα παντού, όλα βολεύουν: μια διαφήμιση, μια φωτογραφία, ένα συνθημα, ένα ανέκδοτο. Περιπτωσιολογία τόλεγε εδώ μέσα μια ψυχή.

  490. Μπουκανιέρος said

    Τα είπε όλα η ppan: όλοι ξέρουμε τι και γιατί και με ποιο προσανατολισμό.
    Και πού να γίνουν δεχτοί σα συνέταιροι στο (αντιολοκληρωτικό οπωσδήποτε) σαλόνι. Ε, είκοσι χρόνια αναμονή και με τη γλώσσα κρεμασμένη ήταν αυτά, λογικό να υπάρχει κάποιος εκνευρισμός κι ανησυχία – τόσο που συγχωρούνται και μερικές τοποθετήσεις («λαϊκιστικές», θα τις έλεγαν αλλού) υπέρ του πολιτισμού, των καλωδίων και των ιστορικών κτιρίων γενικώς.

  491. bernardina said

    Μη σκοτίζεσαι, Μπουκάν-που-τα-ξέρεις-όλα. Όσο παράξενο κι αν σου φαίνεται, ούτε εκνευρισμός ούτε ανησυχία ούτε κρεμασμένες από αναμονή γλώσσες για κάποιους λαϊσκιστές υπέρ καλωδίων, πολιτισμού και ιστορικών κτηρίων γενικώς τοποθετούμενων. Άλλοι εξαργυρώνουν παντοιοτρόπως. Κάποιοι απλώς σχολιάζουν.

    Άσε λοιπόν το τσουβάλιασμα για κείνους που κατέχουν την τέχνη και τα καταφέρνουν καλύτερα. Και έχουν και πιο ξεκαθαρισμένο στόχο από τις άτσαλες ad hominem στα ξεκούδουνα.
    Και κάποιος να κατεβάσει τη μπάλα από την εξέδρα, αν έχετε την καλοσύνη, για να συνεχιστεί το παιχνίδι που διακόπηκε στο 490.

  492. Γιώργος Πρίμπας said

    Ένα παιδί/νέος σήμερα, ας πούμε 18 χρονών (που μέχρι σήμερα ούτε «ψήφισε» ούτε «αποφάσισε» στην πόλη Αθήνα και με το μέλλον του φαλκιδευμένο μέχρι τελευταίας ανάσας του, πόσο ξένο μπορεί να το νοιώθει διαβάζοντας αυτό το σύνθημα στον τοίχο;
    Ένας άστεγος, για χρόνια άστεγος, που βρέθηκε στην κατάσταση αυτή μετά από 2-3 οικονομικές καταστροφές του, πόσο πιο απομονωμένος και στερημένος θα νοιώθει σε σχέση με το να ήταν ένα ς πρωτόγονος τροφοσυλλέκτης στο λεκανοπέδιο αττικής πριν 20.000 χρόνια;
    («εκ του ασφαλούς» μιλάω κι εγώ… ακόμα…)

  493. Μπετατζής said

    Δεν έχει υπάρξει ποτέ τεκμήριο πολιτισμού που να μην είναι ταυτόχρονα τεκμήριο βαρβαρότητας, είπε κάποιος, λίγο πριν πεθάνει, σα γερόλυκος κυνηγημένος. Δε ζούσε βέβαια τότες ο Κούρτοβικ να τον κατακεραυνώσει, τον άθλιο, φρόντισαν όμως άλλοι. Η συζήτηση για το σύνθημα μου τον θύμησε.

  494. Μαρία said

    486, 488
    «Το λογικό να σας φυλάει απο τη χρήση φυσικής βίας πάνω στα απομεινάρια του καλλιτεχνικού παρελθόντος. Δώστε τα στα σχολεία και τα πανεπιστήμια για τη μελέτη της γεωγραφίας, του τρόπου ζωής και της ιστορίας, αλλά σπρώξτε πέρα με αγανάχτηση εκείνον που θα σας σερβίρει αυτά τα απολιθώματα, αντί το ψωμί της ζωντανής ομορφιάς.»
    Μαγιακόφσκι, απο το Ανοιχτό γράμμα στους εργάτες (1916).

  495. Γιαννης Κ said

    #493. Μπετατζή, μιας και τον θυμήθηκες, το συνολικό απόσπασμα στα αγγλικά (δεν νομίζω να το είπε λίγο πριν πεθάνει, αλλά τι σημασία έχει),

    To historians who wish to relive an era, Fustel de Coulanges recommends that they blot out everything they know about the later course of history. There is no better way of characterising the method with which historical materialism has broken. It is a process of empathy whose origin is the indolence of the heart, acedia, which despairs of grasping and holding the genuine historical image as it flares up briefly. Among medieval theologians it was regarded as the root cause of sadness. Flaubert, who was familiar with it, wrote: ‘Peu de gens devineront combien il a fallu être triste pour ressusciter Carthage.’ The nature of this sadness stands out more clearly if one asks with whom the adherents of historicism actually empathize. The answer is inevitable: with the victor. And all rulers are the heirs of those who conquered before them. Hence, empathy with the victor invariably benefits the rulers. Historical materialists know what that means. Whoever has emerged victorious participates to this day in the triumphal procession in which the present rulers step over those who are lying prostrate. According to traditional practice, the spoils are carried along in the procession. They are called cultural treasures, and a historical materialist views them with cautious detachment. For without exception the cultural treasures he surveys have an origin which he cannot contemplate without horror. They owe their existence not only to the efforts of the great minds and talents who have created them, but also to the anonymous toil of their contemporaries. There is no document of civilization which is not at the same time a document of barbarism. And just as such a document is not free of barbarism, barbarism taints also the manner in which it was transmitted from one owner to another. A historical materialist therefore dissociates himself from it as far as possible. He regards it as his task to brush history against the grain.

    γιάννης

  496. Mπετατζής said

    Γιάννη, η Βικούλα λέει ότι έγραψε τις Θέσεις το 1939 και πέθανε το 1940. Αυτό εννοούσα, όχι ότι ήταν κάποιες διάσημες τελευταίες λέξεις του. Δεν έχει και καμιά ιδιαίτερη σημασία, όπως λες 🙂

  497. Το αγώγι της αγωγής
    Αεί διδασκόμενος. Έμαθα μια νέα λέξη, στην Κύπρο, κινούμενος μάλιστα στους χώρους των.. εκπαιδευτικών: «Μοριοδότηση». Στην αρχή νόμισα ότι πρόκειται για επιστημονική ή πολιτικώς ορθή ονομασία της… συνεύρεσης, αφού… ανδρικό μόριο, κλπ. Τώρα γνωρίζω. Στους χώρους της αγωγής κυριαρχούν οι σκέψεις της… προαγωγής!!!

  498. Μαρία said

    Νηστικός κομμάτια ονειρεύεται.

  499. […] δεκαοχτούρα, διαμάχη Μαρωνίτη-Ιωάννου, Δίπλα-Μαλάμου, εμπρησμός του «Αττικόν», επιστημικό, “επιστημονική φαντασία” ή “επιστημική […]

  500. […] Σαραντάκος  ΤΟ ΒΗΜΑ και […]

Σχολιάστε