Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Με τιμές αρχηγού (χρεοκοπημένου) κράτους

Posted by sarant στο 11 Απριλίου, 2012


Εδώ και μερικά χρόνια, κάθε Μέγα Σάββατο γίνεται στη χώρα μας μια πολυδάπανη θρησκευτική τελετή που τείνει να εξελιχθεί σε σύγχρονη παράδοση: πρόκειται για τη μεταφορά του Αγίου Φωτός από τα Ιεροσόλυμα στην Αθήνα, με κρατικό αεροσκάφος και με συνοδεία επισήμων, και στη συνέχεια τη μεταφορά του ίδιου αυτού φωτός, με άλλα αεροπλάνα, σε όλους τους ναούς της χώρας προκειμένου να ανάψουν οι πιστοί τις λαμπάδες τους το βράδυ με την Ανάσταση. Φέτος, παρόλο που η χώρα μας μαστίζεται από πρωτοφανή οικονομική κρίση, παρόλο που μισθοί και συντάξεις έχουν υποστεί γερό τσεκούρωμα, παρόλο που το ίδιο το κράτος έχει περικόψει αγρίως τις δαπάνες του, το Άγιο Φως κατά τα φαινόμενα θα το υποδεχτούμε όπως κάθε χρόνο με τιμές αρχηγού κράτους. Χρεοκοπημένου κράτους, βέβαια, αλλά εμείς οι Έλληνες είμαστε κιμπάρηδες, δεν λυπόμαστε έξοδα για τέτοια θέματα. Μπορεί τα σχολεία μας να μην έχουν θέρμανση, μπορεί τα περιπολικά της αστυνομίας να μην έχουν βενζίνη για να κινηθούν, μπορεί οι νέοι να ξενιτεύονται και οι γέροι να αυτοκτονούν, αλλά με τίποτα δεν θα δεχτούμε να μην έρθει με κρατικό αεροπλάνο το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα, και μάλιστα με τη συνοδεία τόσων και τόσων επισήμων, διότι φαίνεται πως δεν θα φωτιστούμε καλά αν δεν ταξιδέψουν βουλευτές και άλλοι επίσημοι στα Ιεροσόλυμα να συνοδέψουν το Φως, όπως πέρυσι ο Κώστας Μαρκόπουλος, ο Μιχάλης Παντούλας από το ΠΑΣΟΚ, η Ουρανία Παπανδρέου από το ΛΑΟΣ και ο ανεξάρτητος βουλευτής Βασίλης Οικονόμου (φέτος θα πάνε άλλοι· η αριστερά, προς τιμή της, δεν συμμετέχει).

Εδώ έχουμε δυο ζητήματα που πρέπει να τα ξεχωρίσουμε. Το ένα αφορά το Άγιο Φως καθαυτό, αν δηλαδή ανάβει με θαυματουργό τρόπο ή αν υπάρχει στη μέση κάποιο τέχνασμα· και το άλλο, αν είναι θεμιτό να έρχεται με δαπάνες του κράτους το Άγιο Φως (ανεξάρτητα αν ανάβει με θαύμα ή με τέχνασμα) στην Ελλάδα, ειδικά όταν η χώρα βρίσκεται χρεωμένη ως το λαιμό.

Για το πρώτο θέμα, δεν θέλω να πω πολλά, έχουν χυθεί τόνοι μελάνης, υπάρχει ένας συγγραφέας ονόματι Καλόπουλος που έχει ασχοληθεί με το θέμα (είναι εναντίον του θαύματος), υπάρχουν πολλοί που επιχειρηματολογούν υπέρ του θαύματος· όμως είναι θέμα πίστης και σε τέτοια πράγματα η λογική δεν χωράει. Να σημειώσω πάντως ότι τα θαύματα, αν υπάρχουν, γίνονται με μεγάλη φειδώ, όχι κάθε χρόνο λες και είναι εμποροπανήγυρη· ούτε εξηγείται πώς άρχισε το θαύμα τον ένατο αιώνα και όχι νωρίτερα. Αντίθετα, όπως λέει και ο Κοραής (βλ. παρακάτω), υπάρχουν πάμπολλες μαρτυρίες με παρόμοια μαγικά φώτα σε ειδωλολατρικούς ναούς. Και τέλος πάντων, είτε γίνεται το θαύμα είτε όχι, είναι θέμα που δεν μας αφορά και πολύ, κυρίως τους αγιοταφίτες αφορά και τους επισκέπτες του ναού, καθώς και όσους δραστηριοποιούνται στον τομέα του θρησκευτικού τουρισμού.

Πάντως, υπάρχουν πολλοί πιστοί Χριστιανοί που βλέπουν με κάποια αμηχανία ή και θυμηδία αυτό το νεοπαγές έθιμο της μεταφοράς του Άγιου Φωτός, ενώ κάποιοι διακρίνουν σ’ αυτό ειδωλολατρικές αποχρώσεις. Οφείλω πάντως να σημειώσω ότι το πατριαρχείο των Ιεροσολύμων, παρόλο που περιφρουρεί με ζήλο τα πρωτεία του Πατριάρχη (μέχρι και ξύλο παίζουν οι ελληνορθόδοξοι καλόγεροι με τους αρμενίους), αποφεύγει να μιλήσει για θαύμα.

Πάμε τώρα στο δεύτερο θέμα, εκεί που μας πέφτει λόγος σε όλους: είναι θεμιτό να έρχεται το Φως από τα Ιεροσόλυμα με τιμές αρχηγού κράτους και να το πληρώνουμε από τον κρατικό προϋπολογισμό;

Καταρχάς, όλους τους προηγούμενους αιώνες που οι αεροπορικές συγκοινωνίες ήταν άγνωστες, ανασταίναν οι Χριστιανοί μια χαρά χωρίς άγιο Φως -θα ήταν ύβρις να πούμε ότι ο δικός τους γιορτασμός ήταν λειψός και ο δικός μας ανώτερος επειδή το φως μας είναι αγιασμένο.

Έπειτα, ακόμα και μετά την εμφάνιση και την καθιέρωση συχνών αεροπορικών συγκοινωνιών, πέρασαν πολλά χρόνια ίσαμε να αρχίσει η αεροπορική μεταφορά του Φωτός από τα Ιεροσόλυμα στην Αθήνα. Σύμφωνα με τη Βικιπαίδεια, αλλά και με όσα θυμάμαι, το έθιμο ξεκίνησε το 1988, και αρχικώς ήταν προσφορά του κ. Ιάκωβου Οικονομίδη που είχε το ταξιδιωτικό γραφείο Z Tours, ο οποίος, είτε από αγνή πίστη είτε για διαφήμιση, κάλυπτε τα έξοδα της μεταφοράς του Φωτός από τα Ιεροσόλυμα. Αυτό συνεχίστηκε για κάμποσα χρόνια, αλλά από το 2002 (επί πρωθυπουργίας Σημίτη, που κάποιοι τον θεωρούσαν εχθρό της θρησκείας!) η ιδιωτική πρωτοβουλία έπαψε να ενδιαφέρεται και έσπευσε πρόθυμο το κράτος να καλύψει το κενό.

Αν όμως στα χρόνια της ολυμπιακής πασοκικής απλοχεριάς ήταν ίσως αναμενόμενο να πληρώνει ο φορολογούμενος το έθιμο του Φωτός, άλλωστε οι εργολάβοι και οι αεριτζήδες ενθυλάκωσαν εκατονταπλάσια ποσά και μόνο κάτι συριζαίοι διαφωνούσαν με το εθνικό όραμα, σήμερα το βρίσκω εξωφρενική σπατάλη, σε ένα κράτος που δεν ήθελε ή δεν μπορούσε να καλύψει τα έξοδα για να επαναπατριστούν οι σοροί των πακιστανών μεταναστών που θυσιάστηκαν στο Κρυονέρι. Στο κάτω κάτω, η Εκκλησία της Ελλάδος, που δεν έχει υποστεί ούτε έκτακτη φορολόγηση των περισσότερων ακινήτων της, ούτε καλλικρατικού τύπου συγχωνεύσεις των μητροπόλεών της, θα μπορούσε πιστεύω να καλύψει τα έξοδα ενός εθίμου που τις δικές της τελετές εξυπηρετεί και που είναι άδικο να τα επωμιστούν όχι μόνο οι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που δεν είναι χριστιανοί ορθόδοξοι αλλά και όσοι χριστιανοί (και δεν αποκλείεται να είναι πλειοψηφία) που δεν θεωρούν ότι η τελετή αυτή προσθέτει κάτι στην κατάνυξη των ημερών και ότι θα μπορούσε να λείπει -άλλωστε, ο Παπαδιαμάντης, όπως και όλοι οι πιστοί χριστιανοί όλων των προηγούμενων αιώνων στην Ελλάδα, γιόρταζαν το Πάσχα χωρίς το Άγιο φως, πολύ πιο κοντά στο νόημα του χριστιανισμού απ’ ό,τι οι χρυσοκάνθαροι της πρώτης δεκαετίας του αιώνα μας.

Είπα πάρα πολλά και ώρα είναι να σταματήσω για να ακούσω και τις δικές σας απόψεις -αν και δεν θα μπορέσω να συμμετάσχω στη συζήτηση όσο θα ήθελα επειδή θα ταξιδεύω. Όμως, σαν μια προσφορά του ιστολογίου στον προβληματισμό, θα σας παρουσιάσω ένα απόσπασμα από μια μελέτη που έγραψε το 1826 ο Αδαμάντιος Κοραής για το θέμα αυτό· η μελέτη έχει τη μορφή διαλόγου ανάμεσα σε δύο πιστούς Χριστιανούς, τον Φώτιο, που πιστεύει στο θαυματουργικό Άγιο Φως, και στον Καλλίμαχο, που δεν πιστεύει και ο οποίος, με τα επιχειρήματά του, πείθει, όχι με μεγάλη δυσκολία, τον Φώτιο. Ο τίτλος είναι «Διάλογος περί του εν Ιεροσολύμοις Αγίου Φωτός» και βρίσκεται στον τρίτο τόμο των Ατάκτων του Κοραή. Μπορείτε να τον διαβάσετε ολόκληρον εδώ (με κάποια λαθάκια πάντως) ή, στο πρωτότυπο, στα google books· εγώ βάζω μόνο ένα μικρό απόσπασμα από την αρχή (είναι και πολύ εκτεταμένος)

Διάλογος περί του εν Ιεροσολύμοις Αγίου Φωτός

Τα πρόσωπα του διαλόγου

Φώτιος, Καλλίμαχος

 

Φ. Σ’ ερώτησα και άλλοτε, και δεν ηθέλησες ποτέ να μου φανερώσεις καθαρά την γνώμην σου.

Κ. Περί τίνος;

Φ. Περί του εις την Ιερουσαλήμ θαυματουργουμένου αγίου φωτός.

Κ. Άγιον φως άλλον δεν γνωρίζω παρά το «Φως εκ φωτός, θεόν αληθινόν εκ θεού αληθινού» ως το μαρτυρεί το Σύμβολον της πίστεως.

Φ. Ουδ’ εγώ αμφιβάλλω περί τούτου. Αλλ’ εις τούτου του Φωτός τον τάφον, αν πιστεύσομεν τους αγιοταφίτας, και τους επιστρέφοντας από την Ιερουσαλήμ προσκυνητάς, φαίνεται κατέτος άλλο φως υλικόν, εκ του οποίου ανάπτουν οι προσκυνηταί τας λαμπάδας των.

Κ. Τρόπους και μέσα να φωτίζωσι το σκότος ευρήκασιν οι άνθρωποι πολλά, και η πρόοδος της φυσικής επιστήμης τούς εδίδαξε πλειότερα. Εις τα φωτισμένα της Ευρώπης έθνη σήμερον, το πλέον ασθενές παιδάριον, η πλέον χυδαία γυνή, ανάπτουν φως, εις ροπήν οφθαλμού, με τα γνωστά φωσφορικά πυρεία (briquets phosphoriques).

Φ. Τα γνωρίζω.

Κ. Με κανένα τρόπον παρόμοιον πιθανόν ότι ανάπτει τις πρώτον επάνω του αγίου τάφου την λαμπάδα του, κι έπειτ’ απ’ αυτήν οι λοιποί τας ιδικάς των.

Φ. Όχι με τούτους τους γνωστούς τρόπους, αλλ’ εξ ουρανού, λέγουν, καταβαίνει το Φως.

Κ. Εξ ουρανού ψευδοκαταίβατα φώτα, μας εφύλαξεν η ιστορία πολλά. Ενθυμάσαι βέβαια, τι λέγει ο Παυσανίας περί των ναών της Λυδίας, όπου οι ιερείς άναπταν τα ξύλα διά τας θυσίας με πυρ αόρατον.[1] Τοιούτον τι εγίνετο εις την Εγνατίαν, πόλιν ιταλικήν[2]. Τοιούτον εις την Μακεδονίαν εις το ιερόν του Διονύσου[3]. Τοιούτον ακόμη εις την νήσον Τήνον[4] και εις όχι ολίγας άλλας πόλεις της Ασίας και της Ευρώπης. Ταύτα ήσαν τα προ Χριστού. Αν θέλεις νεότερα, ανάγνωσε τον Ζώσιμον, συγγραφέα της πέμπτης μετά Χριστόν εκατονταετηρίδος.

Φ. Τον ανέγνωσα· αλλά δεν ενθυμούμαι τι λέγει.

Κ. Ιστορεί με μεγάλην ευλάβειαν (ως εθνικός) το φαινόμενον κατά την εορτήν της Αφροδίτης εις τον αέρα φως, ποτέ μεν σφαιροειδές, ποτέ δε εις σχήμα λαμπάδος, και τον άπειρον χρυσόν και άργυρον, όσον εθησαύριζαν οι Ιερείς δι’ αυτό[5].

Φ. Πού και πότε;

Κ. Σε είπα, κατά την πέμπτην εκατονταετηρίδα. Ο δε τόπος ήτον εις την Συρίαν, εις αυτό της Αφροδίτης το ιερόν, πλησίον της Ηλιουπόλεως[6]. Εις την εορτήν ταύτης της θεάς εθαυματουργείτο το θαύμα.

Φ. Αλλ’ εκείνα ήσαν μηχανουργήματα λαοπλάνων ιερέων εθνικών. Εγώ λαλώ περί χριστιανών.

Κ. Με λέγεις λοιπόν θαύμα εθνικόν ενεργούμενον από χριστιανούς, ήγουν πράγμα αδύνατον.

Φ. Δεν πιστεύεις λοιπόν τα θαύματα!

Κ. Δεν ηπίστησα ποτέ εις τα αληθινά θαύματα· αλλά βλέπεις ότι έγιναν πολλάκις, και ενδεχόμενον να γίνονται ακόμη, από μη Χριστιανούς, και ψευδοθαύματα. Τι παράδοξον, αν ευρέθησαν και μεταξύ Χριστιανών τοιούτοι θαυματουργοί.

Φ. Με βάλλεις εις δεινήν απορίαν.

(…)

Φ. Να μη πιστεύσω λοιπόν όσα λέγουν περί του αγίου φωτός;

Κ. Όχι, επειδή ουδ’ ο Χρυσόστομος το επίστευεν, ή μάλλον ουδέ το εγνώριζε· διότι, αν εις τον καιρόν του εθαυματουργείτο το άγιον φως, πώς ήτο δυνατόν να λέγει ότι δεν εγίνοντο πλέον θαύματα;

Φ. Λέγεις λοιπόν λαοπλάνους τους αγιοταφίτας.

Κ. Άπαγε! φίλε· ουδ’ εσέ συμβουλεύω να δώσεις εις αυτούς τόσον αισχρόν επίθετον. (…)

 

Φ. Διατί λοιπόν το υποφέρουν; διατί δεν καταλύουν τοιούτον θαυματούργημα;

Κ. Επιθυμούν, μην αμφιβάλλεις, την κατάλυσίν του, αλλ’ είναι τάχα εις την εξουσίαν των;

Φ. Δεν είναι εις την εξουσίαν των! Από τίνος λοιπόν εξουσίαν κρέμεται;

Κ. Του καιρού, της εξαπλώσεως των φώτων εις τον κοινόν λαόν. Δεν έπλασαν αυτοί το θαύμα· το ευρήκασι απ’ άλλους προ πολλού πλασμένον, και δεν τολμούν να το σαλεύσωσι.

Φ. Τίνα φοβούνται;

Κ. Αυτούς τους Άραβας ληστάς, οι οποίοι συμμερίζονται με τους αγιοταφίτας τα κέρδη του θαύματος· αυτούς (το πλέον αξιοθρήνητον) τους κατέτος τρέχοντας μωρούς προσκυνητάς του θαύματος. Ή νομίζεις εύκολον μετά μακράν και πολυχρόνιον πλάνην, να φανερώσεις εις τους πλανημένους, ότι εθαυματούργεις διά να τους πλανάς;

Η συνέχεια επί του πεντεφίου.

Επαναλαμβάνω όμως, ότι το βασικό δεν είναι αν το φως ανάβει με θαύμα ή με τον τρόπο που χρησιμοποίησε ο Βάρναλης ένα Πάσχα που ήταν σχολάρχης στην Αργαλαστή και το βάλανε στον φάκελό του (δηλ. με αναπτήρα). Το βασικό είναι να σταματήσουμε να το φέρνουμε με τιμές αρχηγού κράτους και με πολυέξοδες τελετές. Ή, επιτέλους, να καλύψει τα έξοδα η ελληνική εκκλησία -αν και κάποιοι αυτό θα το έβρισκαν ακόμα μεγαλύτερο θαύμα από την αφή του φωτός!


[1] Παυσαν. V, 27

[2] Plin.II, 107. Horat. Satyr. I, 5, &99.

[3] Αριστοτέλ. Περί θαυμαστ. ακουσμ. κεφ. 133.

[4] Αυτόθι, κεφ. 193.

[5] Ο Ζώσιμος (Ιστορ. Ι, 58) λέγει ότι το θαύμα εγένετο έως εις τον καιρόν του· «Μέχρι των καθ’ ημάς χρόνων». Το Ιερόν της Αφροδίτης ταύτης, επονομαζομένης Αφακίτιδος, κατεσκάφη από τον Μέγαν Κωνσταντίνον, κατά την τετάρτην εκατονταετηρίδα.

[6] Η Ηλιούπολις είναι η σήμερον ονομαζομένη Βαλβέκα (Balbek).

139 Σχόλια to “Με τιμές αρχηγού (χρεοκοπημένου) κράτους”

  1. atheofobos said

    Το μεγαλύτερο θαύμα είναι πως το φως αυτό με θαυματουργικό τρόπο μεταλαμπαδεύεται σε΄όλη την Ελλάδα μέχρι και στο τελευταίο χωριό στις 12 το βράδυ!

  2. Θρασύμαχος said

    Πολλοί θεολόγοι έχουν αποδείξει, με σοβαρά επιχειρήματα από το οπλοστάσιο της (ξένης για μένα) τέχνης τους, ότι η υπόθεση του φωτός εξ Ιεροσολύμων, εκτός από τον θεομπαιχτικό της χαρακτήρα, είναι και δογματικά έωλη (με αμφότερες τις λεξικογραφούμενες έννοιες του ταλαιπωρημένου αυτού επιθέτου). Ο συμβολισμός της αφής αποκτά νόημα μόνο στο πλαίσιο κάθε μιάς «ευχαριστιακής κοινότητας»: το φως υποτίθεται ότι στέλνεται άνωθεν σε κάθε μιάν ενορία ξεχωριστά, όπου ακολούθως ανάβει και διαδίδεται. Έτσι πιστεύουν εκείνοι, τέλος πάντων. Τα περί διατήρησης και διανομής ενός και του αυτού φωτός, αποτελούν απλή βιομηχανία θαύματος/θεάματος, με αναγωγή στην αρχέγονη πυρολατρεία όπως άλλωστε συμβαίνει και με την ανά τετραετίαν (αρχής γενομένης από το 1936, αν δεν απατώμαι!) αντίστοιχη μπούρδα των ολυμπιακών αγώνων. Μόνο μια ελάσσων ένσταση για τον αφορισμό ότι «η αριστερά, προς τιμή της, δεν συμμετέχει»: ο έσχατος εκ των κατονομαζομένων βουλευτών έχει ήδη προσχωρήσει στον Σύριζα.

  3. Θρασύμαχος said

  4. LandS said

    Δεν μεταλαμπαδεύεται στις 12 το βράδυ. Οι τιμές της υποδοχής έχουν ήδη αποδοθεί από νωρίς το απόγευμα και από την Μητρόπολη Αθηνών πηγαίνει στις άλλες Μητροπόλεις (αν πηγαίνει στην Κρήτη, Δωδεκάνησο, και στις άλλες Νέες Χώρες δεν γνωρίζω), από όπου το παίρνουν οι Ενορίες.
    Ας ήταν όμως και αυτό θαύμα, και το ότι ανάβει από μόνο του. Το ταρατατζούμ τι χρειάζεται;

  5. sarant said

    Ευχαριστώ για τα πρώτα σχόλια!

    2: Ενδιαφέροντα αυτά που λες.

    Αλλά κάνεις ένα λάθος, ο ανεξ. βουλευτής Οικονόμου δεν έχει προσχωρήσει στον Σύριζα, αλλά στη Δημάρ.

  6. Ηρώ Διαμαντούρου said

    ποσώς με απασχολούν τα θαύματα και τα φώτα και όλ’ αυτά -και συμφωνώ με όσα λες Νίκο. και ναι, μια άποψη είναι να αναλάβει τα έξοδα η ίδια η εκκλησία, αλλά και πάλι από τις τσέπες των συνταξιούχων θα γίνει αυτό, φοβάμαι (α λα «αποπεράτωση του ναού μας» ένα πράμα, δισκάκι δηλαδή), οι οποίοι μπορεί να μην έχουν να φάνε αλλά την εκκλησία την (εξ)υπηρετούν πάντα…

    θα μπορούσαν όμως να κάνουν ένα κόλπο: να το μεταλαμπαδεύσουν (και καλά) φέτος για μια τελευταία φορά, κι από τότε η κάθε εκκλησία, το κάθε παραμικρό ξωκλίσι, να αναλάβει μόνη της να το φυλάει αναμμένο και να τελειώσει εκεί το θέμα για πάντα στους αιώνες των αιώνων αμήν και πότε.

  7. LandS said

    #2
    Στην Δημοκρατική Αριστερά.
    Επίσης είναι πρόεδρος της επιτροπής Φιλίας Ελλάδας-Ισραήλ της Βουλής, και ίσως, με αυτήν την ιδιότητα να ταξιδεύει σε τέτοιες επισημότητες μεταξύ των δύο Κρατών.
    Μπορεί και να πιστεύει.

    Άντε να συμφωνήσω ότι με την προσχώρησή του στη ΔΗΜΑΡ, η Αριστερά ευθύνεται αναδρομικά. 🙂 🙂

  8. Ηρώ Διαμαντούρου said

    (ξωκλήσι, βέβαια…)

  9. Θρασύμαχος said

    #5b: mea maxima culpa!

  10. ppan said

    ΔΕν ήξερα ότι είναι τόσο πρόσφατη η συνήθεια του αεροπορικού ταξιδιού.

    Πάντως, οκ για το θέμα του ταξιδιου να συζητήσουμε (και να συμφωνήσουμε). Αλλά το αν ανάβει από μόνο του κλπ δεν μπορεί να συζητηθεί.

  11. sarant said

    Ευχαριστώ και για τα νεότερα!

    10: Το αν ανάβει από μόνο του, το λέω κι εγώ, είναι θέμα πίστης. Αν συζητιέται είναι επειδή είναι (ως θέμα) συναρπαστικό για αρκετούς.

    Αλλά ας μην το μεταφέρουμε κι ας λέμε ότι ανάβει από μόνο του. 🙂

  12. Τίτος Εξώς Χριστοδούλου said

    Ζευ – δος – φευ – φως / δος-ουν-φως-νουν / συ-ως-ει-φως…
    Αρχαιόθεν ζητούσαν θείον φως οι Έλληνες, αλλά, εκείνοι τουλάχιστον, εννοούσαν τον νουν μ’ αυτό…
    Κι ας σημειωθεί πώς, ενώ παρά τοις αρχαίοις ελατρεύετο ο ήλιος (και το φάος ηελίοιο) ως θεός), σήμερα, στους πλέον φωτισμένους ημάς, λατρεύεται ο Θεός ως φως…

  13. Τίτος Εξώς Χριστοδούλου said

    ..ή, άμεσα, ως ήλιος.

    Και για την αφή της Ολυμπιακής φλόγας. Είχε κάνει, δημοσίοις εξόδοις τελετή στο Έλληνικό Κέντρο Λονδίνου, με προσκεκλημένους βρετανούς επίσημους, η Συντονίστρια της Ελληνικής Εκπαίδευσης… Και έβγαλε την ανακοίνωση αγγλιστί (την έστειλε και στην εφημερίδα μας) μεταφράζοντας την αφή της φλόγας ως…. touch!!! Άουτς, κάηκα!

  14. physicist said

    Νίκο, τα εμφατικά μου συγχαρητήρια για τη σημερινή σου ανάρτηση.

  15. Καλημέρα,

    «ούτε εξηγείται πώς άρχισε το θαύμα τον ένατο αιώνα και όχι νωρίτερα.»

    Υπάρχει και η μαρτυρία του Μοσχέμιου σύμφωνα με την οποία ήδη τον 8ο αιώνα ο Πρεσβύτερος Οθμάρος από το Πικτάβιο είδε το φως με τα ίδια του τα μάτια. Βέβαια οι υπέρμαχοι της γνησιότητας του φαινομένου πηγαίνουν ακόμα πιο πίσω επικαλούμενοι φερ’ ειπείν και τη μαρτυρία της Αιθερίας από τα τέλη του 4ου αιώνα ή –ακόμα χειρότερα– τον ίδιο τον απόστολο Πέτρο που (υποτίθεται) πως είδε το φως μέσα στον Τάφο τού Ιησού. Βέβαια, όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα αφού ούτε η Αιθερία μίλησε ποτέ για θαυματουργική εμφάνιση του φωτός ούτε και τα ευαγγέλια αναφέρουν κάτι σχετικό. Τώρα, υπάρχουν δύο ακόμα ενδιαφέρουσες αναφορές: μία του Αρμένιου ιστορικού Κιρακό Γκαντζάκετσι σύμφωνα με την οποία κάπου ανάμεσα στο 326 και το 331 ο Άγιος Γρηγόριος ο Φωτιστής υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας του θαύματος, κι άλλη μία του κληρικού Νικήτα το 947 ο οποίος σε μιαν επιστολή του προς τον Κωνσταντίνο τον Πορφυρογέννητο ανάγει το φαινόμενο στην εποχή τού ίδιου τού Χριστού! Το θέμα, βέβαια, είναι ότι και στις δύο περιπτώσεις δεν μιλάμε για προσωπικές μαρτυρίες αλλά για προφορικές παραδόσεις που καταγράφηκαν μία χιλιετία αργότερα και μάλιστα με διατυπώσεις όπως «λένε πως…».

    Στο μπλογκ μου ασχολήθηκα στο παρελθόν εκτενέστατα με το ζήτημα. Όποιος ενδιαφέρεται για περισσότερες πληροφορίες, μπορεί να διαβάσει εδώ:

    «Άγιο Φως»: η άλλη όψη τού νομίσματος

    «Άγιο φως» (και η κουβέντα συνεχίζεται…)

    Και τυχόν φίλους Γερμανούς μπορείτε να τους παραπέμψετε εδώ:

    Das Heilige Lichtfeuer von Jerusalem

  16. Immortalité said

    Αύριο (που θα βάφω τα αυγά 😛 ) μου υπόσχομαι να διαβάσω όσα έχω αφήσει πίσω!

    Καλημέρα και χαίρετε! 🙂

  17. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    Το μόνο θαύμα λέγεται «αναπτήρας».

    Ο κύριος Θεόδωρος Κασσίμης, αρμόδιος υπουργός, κατά το παρελθόν, για τη μεταφορά του (θείου;) φωτός, πολλάκις εκμυστηρεύθηκε σε συνεργάτες του ότι το μεταφερόμενο τού έσβηνε και το ξανάναβε. Και όχι με φως «απ’ την πηγή», εννοείται.

    Άλλωστε σύγχρονοι, άδικοι, νόμοι της αεροπλοϊας, νομίζω ότι, απαγορεύουν την ύπαρξη φλογός εντός αεροσκάφους, ακόμη και εάν αυτό είναι κυβερνητικό.

    (όσο για την «αφή» εντός του λεγομένου «Παναγίου Τάφου», δεν μπορεί, είμαι σίγουρος ότι σύντομα κάποιος αρμόδιος πατριάρχης θα μιλήσει, σπάζοντας τη μαγεία της πίστης.)

  18. ΠΑΝΟΣ said

    έχω zippo.Τους κάνει;

  19. Τίτος Εξώς Χριστοδούλου said

    Έχομεν ήδη την εορτήν του Νιπτήρος, προστεθήτω και του Αγίου Αναπτήρος!

  20. sarant said

    13: Touché!

    14: Ασαφής η διατύπωσή μου, εννοώ «τον 9ο αιώνα άρχισε το θαύμα στην Ιερουσαλήμ». Πράγματι, το λέει και ο Κοραής, στο Πικτάβιο (= Πουατιέ σήμερα, στη Γαλλία) έγινε παλιότερα το θαύμα.

  21. sarant said

    Ο Νικοκύρης θα λείψει για κανένα οχτάωρο, παρακαλείσθε να είστε φρόνιμοι!

  22. physicist said

    Τα θεολογικά «επιχειρήματα» είναι ακόμα χειρότερα από την απάτη με το καβουρδιστήρι, γιατί δανείζουν αξιοπιστία σε μια τάχατες σοβαρή ανάλυση που είναι για τα σκουπίδια. Δεν έχουν την παραμικρή αξία για μένα εφόσον αρθρώνονται από ανθρώπους που απορρίπτουν μεν τη μιαν απάτη (λες και το είχαμε ανάγκη) αλλά διαιωνίζουν και προσπαθούν να διασώσουν μια λειτανία από άλλες σχιζοφρένειες, που αν δεν ήταν δοξασίες αποδεκτές από την πλειοψηφία θα τις κατατάσσαμε στις κλινικές περιπτώσεις.

    Δεν βλέπω κανένα λόγο να είμαι προσποιητά ευγενικός για να δείξω σεβασμό — σε τι ακριβώς; Στις αρλούμπες και στις μπαρούφες; Ότι δηλαδή υπάρχει μια θεία χάρη προορισμένη αποκλειστικά στους Ορθόδοξους, η οποία έρχεται μάλιστα κατά παραγγελία όταν γενειοφόροι (κατά προτίμηση άγαμοι) άνδρες, ντυμένοι σαν τον Καρνάβαλο μουρμουρίζουν ακατανόητες ψαλμωδίες, βουτάνε βασιλικούς και ρίχνουνε μεταλλικούς σταυρούς στο νερό; Ότι τα παιδιά είναι καταδικασμένα στην αιώνια κόλαση παρεκτός και τα βουτήξει ο γενειοφόρος σε μια κολυμπήθρα αφού πριν τα έχει πασαλείψει με μυρωδικά (αντί αδρής και αφορολόγητης αμοιβής, βεβαιως); Ή για τη σχιζοφρένεια της μετατροπής του κρασιού και του ψωμιού σε αίμα και σώμα ενός ανθρώπου που γεννήθηκε από μια παρθένα, βασικά όμως ήταν θεός και σταυρώθηκε για να σώσει τους ανθρώπους από το θάνατο, στον οποίον αυτός ο ίδιος τους είχε καταδικάσει;

    Κάτω από αυτή την οπτική γωνία, η αεροπορική μεταφορά του αναπτήρα είναι απλή κωμωδία και διασκεδαστική νότα. Είναι βέβαια και δείγμα του θεοκρατικού χαρακτήρα του Κράτους αλλά τα προφανή τα καταλαβαίνουμε όλοι, ελπίζω.

  23. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    @18,
    Ο zippo τους κάνει, Πάνο (αν και δεν καταλαβαίνω γιατί μια τόσο σοβαρή ανάρτηση όσο η σημερινή θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί για διαφημιστικούς σκοπούς).

  24. Ο Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης κ. Γερμανός, χαρακτήρισε ως παγανιστική την αφή της ολυμπιακής φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία (πρωθιέρεια και ιέρειες γαρ) και κάλεσε τους πιστούς να μην συμμετάσχουν στις σχετικές εκδηλώσεις. Η μεταφορά όμως του Αγίου Φωτός με πρωθιέρεια την κ. Ουρανία Παπανδρέου του ΛΑΟΣ είναι ΟΚ.

  25. ppan said

    ΚΙ η αφή όμως,έχει γέλιο απίστευτο. Γενικά είμαστελίγο για τα πανηγύρια, τα θέλει ο ω μας.

  26. Θρασύμαχος said

    #22: προσυπογράφω ευχαρίστως τα περί γενικής και ίσης απαξίας κάθε ανορθολογισμού, του «επίσημου» ακριβώς όσο και του «ανεπίσημου», ωστόσο νομίζω ότι δεν βλάπτει η απόπειρα ενημέρωσης για τις συγκεκριμένες δοξασίες του μεν (λ.χ. στο http://ecclesianet.blogspot.com/2008/04/blog-post_23.html και αλλού) ή του δε, τουλάχιστον εγκυκλοπαιδικά και χωρίς καμμιάν υπόνοια υποστήριξης κανενός.

  27. @Γιώργος Λυκοτραφίτης, 17: «(όσο για την “αφή” εντός του λεγομένου “Παναγίου Τάφου”, δεν μπορεί, είμαι σίγουρος ότι σύντομα κάποιος αρμόδιος πατριάρχης θα μιλήσει, σπάζοντας τη μαγεία της πίστης.)»

    Πολύ κοντά σ’ αυτό που θεωρείτε βέβαιο πως κάποια στιγμή θα συμβεί, έφτασε το 2001 ο τότε Τοποτηρητής του Πατριαρχικού θρόνου Ιεροσολύμων, Μητροπολίτης Πέτρας Κορνήλιος, ο οποίος δύο μόλις μέρες προτού ιερουργήσει την τελετή, σε συνέντευξή του στο MEGA δήλωσε πράγματα που σ’ αφήνουν άναυδο! Παραθέτω το επίμαχο απόσπασμα (βίντεο, 6:04-7:16):

    Κορνήλιος: Οι ευχαί έχουν τη δύναμη να αγιάσουν το φυσικό φως, διότι ο… υπ…– εξάλλου υπάρχει και το υ… εεε…– υπάρχει και το… υπερφυσικό φως.

    Δημοσιογράφος: Εδώ μιλάμε για φυσικό φως όμως, ε;

    Κορνήλιος: Ε ναι, εδώ μιλούμε για φυσικό φως, αλλά… αι ευχαί αι οποίαι αναγιγνώσκονται υπό τού Πατριάρχου ή υπό τού Άρχιερέως… καθαγιάζουν και το φυσικό φως, και επομένως έχει την χάρη τού Αγίου Φωτός. Είναι φυσικό φως το οποίον… ανάβεται από την Ακοίμητο Κανδήλα η οποία φυλάσσεται εις το σκευοφυλάκιο τού Ναού τής Αναστάσεως […]

    Δημοσιογράφος: Κτιστό και άκτιστο φως, φυσικό δηλαδή και υπερφυσικό φως, συνδέει το θαύμα. Ποιο είναι αυτό;

    Κορνήλιος: Το θαύμα είναι… η επίκλησις ή η προσευχή τού Αρχιερέως… και αγιάζεται το… φως.

    Βέβαια οι δηλώσεις αυτές έγιναν πριν από την τελετή της αφής του αγίου φωτός. Το αν τα πράγματα εξελίχθηκαν όπως ακριβώς τα είχε περιγράψει δυο μέρες νωρίτερα ή αν βίωσε κάτι διαφορετικό, η αλήθεια είναι πως δεν το γνωρίζουμε. Για την ιστορία, πάντως, ας αναφερθεί ότι ο Κορνήλιος το 2001 δεν έγινε Πατριάρχης για λίγες μόνο ψήφους, το 2005 ορίστηκε για δεύτερη φορά Τοποτηρητής τού Πατριαρχικού Θρόνου, ενώ έπαιξε καθοριστικότατο ρόλο και στην εκλογή του σημερινού Πατριάρχη Θεοφίλου Γ΄! Μιλάμε δηλαδή για ένα πρόσωπο σημαντικό στα τεκταινόμενα του Πατριαρχείου. Το 2008, ωστόσο, τον απομάκρυναν από την Ιερά Σύνοδο – κατά τον Κορνήλιο επειδή ο ίδιος ο Θεόφιλος τον κατηγόρησε ευθέως ότι συνωμοτούσε για να τον ανατρέψει!

  28. physicist said

    #26. Θρασύμαχε, δεν ήτανε για σένα, να με συμπαθάς αν ακούστηκε έτσι. Ήταν μια γενικότερη στάση που έχω, ότι δηλαδή φτάνει πια με τις ευγένειες και τις περιποιήσεις στη θρησκεία, φτάνει πια με το σημείο εκκίνησης ότι είναι ιερό και υπέρτατο πολιτιστικό ή μεταφυσικό αγαθό. Δεκτή η πίστη όσων πιστεύουν αλλά η αντιπαράθεση για το περιεχόμενο της πίστης, εφόσον θα γίνει, θα γίνει χωρίς γάντια και λεπτότητες: άμεσα και κατά μέτωπο.

  29. LandS said

    #24
    Τουλάχιστον στη μεταφορά από την Ιερουσαλήμ δεν γίνεται επίκληση του Απόλλωνα. 🙂

    Βεβαίως, όλοι ξέρουμε ότι η Ολυμπιακή Φλόγα ανάβει με τεχνική και όχι με την επίκληση στον Απόλλωνα. Για αυτό ο παραλληλισμός με το Φως από την Ιερουσαλήμ δεν έχει νόημα. Στην περίπτωση αυτή υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι πρόκειται για θαύμα.

  30. 20β: Κι εγώ για την Ιερουσαλήμ κατάλαβα. Το θαύμα που αναφέρει ο Κοραής είναι διαφορετικό από τη μαρτυρία του Μοσχέμιου. Το ότι και στις δύο περιπτώσεις εμπλέκεται το Πικτάβιο είναι σύμπτωση.

  31. fadePP said

    @17

    Πατριάρχης δεν έχει μιλήσει για το «αγιο φως», αλλά έχει μιλήσει ο Πέτρας Κορνήλιος την χρονιά που ήταν τοποτηρητής του πατριαρχικού θρόνου και είχε ανάψει το «άγιο φως». Σε συνέντευξη στις γκρίζες ζώνες είχε πει καθαρά ότι το φως που ανάβει είναι φυσικό και απλά το καθαγιάζει.

  32. physicist said

    #31. Ε, αφού είπε ότι απλά το καθαγιάζει, είναι έντιμος ο άνθρωπος. (Την εκπομπή, αλήθεια, γιατί τη λένε Γκρίζες Ζώνες αντί για Παραμύθια της Χαλιμάς😉

  33. Τίτος Εξώς Χριστοδούλου said

    Μην μου άπτου, περί μη αφής. Ως άλλος Ροϊδης, θίγετε αυτά που δεν πρέπει να θίγονται, τα… αθίγγανα της Φυλής!

  34. τρελλό τρόλλινγκ said

    Η τελετές είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης φύσης.
    Επιδρά ως καταλύτης στην θέωση.
    Αν καταργήσεις μια τελετή, να έχεις έτοιμη την αντικατάσταση της.
    Η αντικατάσταση να είναι εξίσου αποτελεσματική (και ανόητη).

  35. Πολύ ωραίο άρθρο Νίκο, μπράβο για άλλη μια φορά!
    Συμφωνώ απόλυτα ότι δεν έχει καμιά δουλειά το κράτος να καλύπτει τα έξοδα αυτού του πανηγυριού, και όπως λες δεν έχει καμία σχέση με το που στέκεται ο καθένας μας σε σχέση με την ιερότητα του όλου θέματος, το θαύμα, κτλ.
    Οι γονείς μου π.χ. είναι θρησκευόμενοι άνθρωποι, και πάντα το έβρισκαν -και το βρίσκουν- γελοίο αυτό το πράγμα που γίνεται!

    Ιδού πεδίο δόξης λαμπρό π.χ. για τον συγκρότημα Αλαφούζου, που προσφάτως τα’χει τόσο καλά με την Εκκλησία! Ας αναλάβει ΣΚΑΪ και Μητροπόλεις της Ελλάδας πλήρως τα έξοδα, κι ας μας φλομώσει στις διαφημίσεις όπως κάνει τώρα για τα συσσίτια!

    Αλλά εντάξει μωρέ, δεν βαριέσαι; Αφού συνελήφθη ο Άκης και εξυγιάνθηκε πλέον το πολιτικό μας σύστημα, ας το ρίξουμε λίγο έξω, ας πανηγυρίσουμε την έλευση του Αγίου Φωτός, και να πάμε φωτισμένοι στις κάπες…

  36. @35: «κάλπες» φυσικά, όχι «κάπες» 🙂

  37. physicist said

    #36. Έλα, Στέλιο, βάλε επιτέλους την κάπα σου να πάμε να ψηφίσουμε, δεν βλέπεις τι παλιόκαιρο κάνει; 😉

  38. Servitoros said

    Αγαπητέ Νικοκύρη φωτογραφικά μεζεδάκια δέχεσαι; Εχώ βρεί ένα εκπληκτικού θράσους και ανοησίας.

  39. ppan said

    Κάτσε λίγο ρε γκαρσόν, το θράσος δεν είναι πάντα ανόητο;

  40. «αν είναι θεμιτό να έρχεται με δαπάνες του κράτους το Άγιο Φως .. ειδικά όταν η χώρα βρίσκεται χρεωμένη ως το λαιμό».

    Το θέμα ήταν να μην είχε γίνει η αρχή. Τώρα, ποιος πολιτικός (μήτε των αριστερών εξαιρουμένων) θα τολμούσε να ψελλίσει έστω μια λέξη κάτω απο τον φόβο του περίφημου «πολιτικου κόστους»;

  41. @40: Εδώ ωθούν τον κόσμο στη φτώχια και την αυτοκτονία χωρίς να λογαριάσουν πολιτικό κόστος, μόνο σε κάτι τέτοιες μπαρούφες το λογαριάζουν;

  42. #25: Ppan, πολύ γουστάρω τα εικονογραφικά σύμβολα!

  43. #36 Στέλιο, το σωστό είναι «στις κάλτσες!», όπως έχει πει ο Γιώργος Παπανδρέου. 🙂

  44. Επίσης, στο απόσπασμα του Κοραή, παρατηρήστε ένα fun fact που δεν το σκεφτόμαστε συνήθως από μόνοι μας, δηλαδή το ότι ο αναπτήρας προηγείται χρονικά ως τεχνολογία των σπίρτων. Λογικό βέβαια, μιας και ο πρώτος βασίζεται στην πανάρχαια τεχνική της τσακμακόπετρας, ενώ τα δεύτερα στις φυσικοχημικές ιδιότητες ενός νεώτερου μίγματος.

  45. 29. Στο σχόλιό μου δεν κάνω συγκρίσεις φλόγας και φωτός. Δεν με ενδιαφέρει. Τα ταρατατζούμ της συνοδείας του από εκπροσώπους του κοινοβουλίου μέμφομαι, λες και το (έστω και) θαύμα χρειάζεται την επικύρωση, με ευρεία πλειοψηφία, της εθνικής αντιπροσωπίας, εξ ου και η συμμετοχή της κ. Παπανδρέου του ΛΑΟΣ, ενός μικρού κόμματος, δίκην πρωθιέρειας. Αυτές οι γελοιότητες δεν ενοχλούν τον πανιερότατο Ηλείας και Ωλένης; Αυτά εννοούσα με το σύντομο σχόλιό μου.
    Εν τω μεταξύ, θαύμα επαναλαμβανόμενο, παύει να είναι θαύμα. Γίνεται βιομηχανία. Κι ο Χριστός με φειδώ τα έκανε τα θαύματα ρε αδερφέ. Έναν παραλυτικό έκανε να περπατήσει. Δεν πήρε σβάρνα τους μαχαλάδες να τους γιατρέψει όλους! Σπολάτι πιά!

  46. Τίτος Εξώς Χριστοδούλου said

    «Είναι ένα τραύμα, είν’ ένα θαύμα», τραγωδεί κι ο Τζιμάκος»…. Μικρή βιομηχανία, φίλε των βουνών, είναι τα θαύματα; Θυμάστε τις Αναστασίες, τι αιματογραφές κλπ; Στο Νήσντεν στο Λονδίνο, θυμάμαι, ουρά μιλίων οι Ινδοί να παίρνουν γάλατα στον ελεφάντινο θεό τους που έπινε γάλα, κι οι Μουσουλμάνοι για την μελιτζάνα που έγραφε το όνομα του Αλλάχ, κι οι Καθολικοί για το τοστ με την εικόνα της Παναγίας, πριν κάν πέσει η μαρμελάδα, να γλυκάνει η εικόνα… .
    Αλλά για το άγιο φως, και την θεία φώτιση δεν σηκώνω κουβέντα. Πρωτοετής φοιτητής μου έστειλε ηλεκτρονικά, σε PDF κιόλας, (μην νομίζουμε ότι είναι κοπυπαστί), φιλοσοφικό δοκιμιο που θα έκανε τον Μπέρτραντ Ράσελ να σκίσει τα διδακτορικά του, σε σύγκριση.
    Μιράκολο! Που θα έλεγε κι ο Βοκάκιος!

  47. Τα έχουμε ξαναπεί εδώ παλιότερα, πριν η …άγια φλόγα γίνει αρχηγός κράτους και αποκτήσει ειδικό πυρίμαχο κουτί μεταφοράς, το πλήρωμα της Ολυμπιακής έσβηνε τα κεριά και τις λαμπάδες των ηλικιωμένων προσκυνητών, και τα ξανάναβε με αναπτήρα μετά την προσγείωση του αεροπλάνου στο Ελληνικό.
    Μετά έγινε αρχηγός κράτους, και λύθηκε το πρόβλημα ασφαλείας του αεροσκάφους.

    Στην Κρήτη και σε άλλα μέρη της χώρας που ρώτησε κάποιος πιο πάνω, πήγαινε επίσης με αεροπλάνο.
    Ένα διάστημα την μεταφορά στα Χανιά, Ηράκλειο, ίσως και Ρόδο αν θυμάμαι καλά, την είχε αναλάβει η Air Greece του Κ Μπαντουβά, μετέπειτα βουλευτή της ΝΔ.
    Το ..άγιο φώς δεν πολύ βοήθησε την εταιρία αφού έκλεισε μετά από μερικά χρόνια, αλλά μάλλον έκανε καλό στην πολιτική καριέρα του ιδιοκτήτη της…

    Αυτό που έχει ενδιαφέρον σήμερα που η Ολυμπιακή είναι ιδιωτική εταιρία, είναι για το ποιός θα αναλάβει τα έξοδα μεταφοράς του …φλεγόμενου αρχηγού κράτους και των υπολοίπων παρατρεχάμενων.

  48. 46. Δηλαδή Τίτε, θαύμα το όπιο των λαών;

  49. Τίτος Εξώς Χριστοδούλου said

    48
    ¨Ηδη, από την ζουμερή κι όλο κουρκούτη στην ζούλα περιγραφή του θαύματος στο Ασκληπιείο από τον Αριστοφάνη, στον Πλούτο. Mundus vult decipi, ο κόσμος θέλει να εξαπατάται.

  50. gryphon said

    Aυτή την τελετη την αντιμετώπιζα παντα με αμηχανια και καποια απορια για το ολο σκηνικο.Τιμες αρχηγου κρατους,αγήματα,μπαντες κλπ.
    Πιο πολυ διακωμωδηση είναι ολα αυτα και επειτα ειναι κι αυτη η ψευτοευσεβεια,η ψευτοκατανυξη ολων των παρατρεχάμενων.
    Στις μερες μας τετοιες τελετές φαινονται πολυ ψευτικες (παρ’ολο που καποιο τμημα του πληθυσμου μπορει και να εντυπωσιαζεται απο κατι τετοια).Το ιδιο ψευτικη μου φαινεται και η τελετη τής αφης της Ολυμπιακης φλογας που αναφερθηκε.
    Το επιχειρημα ομως του κόστους που αναφερει ο Σαραντακος και καποιοι σχολιαστές είναι πολυ αδυναμο και λιγο υποκριτικο.
    Δέν ειναι θεμα χρηματων.Ειναι αστεία υποθεση που ομως παιρνει διαστασεις και χρησιμοποιειται απο πολλους και διαφορους αποδειξη οτι οι προπαγανδα των φραγκοφονιαδων των bean counters που λενε περιφρονητικα και οι αγγλοι αρχιζει να πιανει τόπο.
    Σέ λιγο θα μας κανουν σαν τα μουτρα τους.Μου θυμίζει το επιχειρημα καποιων που είναι κατα τών στρατιωτικων παρελασεων και αντι να πουν ευθαρσώς πως ειναι αντιθετοι για λογους ιδεολογικους,αισθητικους η δεν ξερω τι λενε να καταργηθουν οι στρατιωτικες παρελασεις γιατι κοστιζει ακριβα η κηροζινη των αεροσκαφων και το πετρελαιο των οχηματων και θα πεσουμε εξω οικονομικα.
    Η σαν τον ανεκδιηγητο Καμινη που δεν εβαλε χριστουγεννιατικο δεντρο γιατι κοστιζαν πολυ σε ρευμα τα λαμπακια….
    Και οπως εκανε μια βολτα στη Αθηνα εκεινη τήν περίοδο εβλεπε μια πραγματικα καταθλιπτικη εικονα.Πουθενα κατι
    που θα εκανε καποιον να αισθανθει πως ειμαστε σε γιορτινη περίοδο.Και τι εγινε?.Εξοικονομησε ρευμα απο τα λαμπακια ο Καμινης και σωθηκαμε οικονομικα.
    Οπως εχει πει καποιος που δέν θυμαμαι τώρα ειναι άλλο πραγμα η φτωχεια που είναι μια κατασταση πιθανον και προσωρινη που μπορει αυριο να αλλαξει (θα βρουμε πετρελαιο και θα πλουτίσουμε) και άλλο πραγμα πολυ χειρότερο η μιζέρια γιατι ειναι στοιχειο εσωτερικο του χαρακτηρα και δέν αλλαζει.Αλλοιμονο εαν καταντησουμε σάν τους σαραφηδες δανειστές μας να μετραμε και να υπολογιζουμε απο το πρωι ως το βραδυ τοσα εδωσα τοσα εβγαλα τοσα γλυτωσα τοσα κερδισα κλπ.

  51. Ηλεφούφουτος said

    Αν και θα ήμουν ευχαριστημένος αν σταματούσε αυτή η ιστορία της μεταφοράς του φωτός, δεν με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο ο τρόπος που παρουσιάζεται το θέμα. Η φτώχεια θέλει καλοπέραση, κι αν ήμουν πεπεισμένος ότι κάνει καλό στο λαό αυτή η τελετή (νεοπλουτίστικο κιτς κατ εμέ, απομεινάρι της εποχής της φούσκας), ότι είναι τέλος πάντως παλλαϊκό το αίτημα, το οικονομικό θα το έβαζα σε δεύτερη μοίρα. Δεν έχει σταματήσει άλλωστε το κράτος να δαπανά λεφτά για πράγματα άχρηστα, περίεργα (οι ΜΚΟ του ΓΑΠ π.χ.) ή συμβολικού χαρακτήρα που εμένα και καμιά δεκαριά άλλων δεν μας αρέσουν. Το ζήτημα είναι πόσοι το χαίρονται και το έχουν ανάγκη και από αυτούς που το θέλουν και προβάλλουν θρησκευτικό σκεπτικό υπέρ του, τι θεολογική ποιότητα έχει επιτέλους αυτό το σκεπτικό. Διότι, αν και σε αυτή τη βάση βγαίνει το πράγμα έωλο και σάπιο (και από όσα ανέφερε ο Νικοκύρης αλλά και με τη λογική μου είναι πεπεισμένος ότι δεν είναι), τότε όντως τι να το συζητάμε άλλο;

    Εντελώς ταλιμπανικό βρίσκω για άλλη μια φορά το λόγο του Φυσικού με την κυρα-Επιστήμη του!
    Όχι γιατί δεν μου αρεσουν οι αντιπαραθέσεις και επί θρησκευτικών αλλά γιατί σπεύδει να προκαθορίσει το πλαίσιο της αντιπαράθεσης με βάση το μικρόκοσμό του.

  52. Ηλεφούφουτος said

    φτου παρόραμα!
    «…αλλά και με τη λογική μου είΜαι πεπεισμένος ότι το σκεπτικό ΕΙΝΑΙ έωλο
    απ όπου κι αν το πιάσεις

  53. Ἀνήκω σὲ αὐτοὺς ποὺ πιστεύουν ὅτι εἶναι βλασφημία νὰ νομίζῃς ὅτι ὁ Θεὸς κάνει θαύματα κατὰ παραγγελία συγκεκριμένες ὧρες καὶ μέρες σὲ ἐτήσια βάσι. Αὐτὸ εἶναι καὶ διδασκαλία τῆς Βίβλου. Ὁ Θεὸς δὲν χρησμιμοποειῖται.
    Ὁ Καλόπουλος βέβαια λέει πολλὲς σαχλαμάρες, καὶ εἶναι γνωστὸς ἄπιστος ποὺ δὲν ἀμφισβητεῖ μόνο τὸ Ἅγιο Φῶς, ἀλλὰ ὅλον τὸν Χριστιανισμὸ συυλήβδην, ἀλλὰ κι ἕνα χαλασμένο ῥολόι δείχνει δύο φορὲς τὸ 24ωρο σωστὰ τὴν ὥρα.

    Ἡ προσέγγισι τοῦ θέματος ἀπὸ οἰκονομικὴ σκοπιὰ μοῦ φαίνεται ὑποκριτικὴ καὶ μικρόψυχη, τὴν στιγμὴ μάλιστα ποὺ πολὺ περισσότερα χρήματα ξοδεύονται γιὰ πολὺ εὐτελέστερους λόγους.

  54. Αρκεσινεύς said

    51.Επειδή ο κόσμος θέλει να φενακίζεται, πρέπει να του δίνουμε (cibum με τον Σκάι) και spectacula?

  55. physicist said

    #51(β). Ο πραγματικός ψυχολογικός ταλιμπανισμός είναι ηθικά κατάπτυστη δοξασία του προπατορικού αμαρτήματος από το οποίο μας σώζουν μόνο τα εκκλησιαστικά Μυστήρια — δηλαδή ακριβώς τα επαναλαμβανόμενα και προκαθορισμένα θαύματα. Την κυρα-Επιστήμη δεν την ανέφερα και ούτε καν τη σκέφτηκα πουθενά σε ό,τι έγραψα. Επίσης, δεν προ-καθόρισα τίποτε, έδωσα μόνο το δικό μου στίγμα, επειδή μια πιθανή συζήτηση στη βάση της απόρριψης του συγκεκριμένου θαύματος μου φαίνεται ότι χάνει εντελώς την ουσία του ζητήματος.

  56. Και τα δύο στην τελική είναι το ίδιο σημαντικά: το ένα για το σκοταδισμό και το φανατισμό που επιβάλλει ως ερμηνεία και το άλλο για την τσέπη μας…

  57. ἀντιγράφω ἀπὸ ἐδῶ:
    http://www.philologus.gr/2/50—-2000–31-/182-2011-06-18-20-54-24

    Εἶναι εὐνόητο ὅτι ἡ τέτοια φύλαξι τῆς φωτιᾶς σὲ βωμοὺς καὶ ναούς, ὅταν ἀπὸ καθαρῶς τεχνικὴ μέριμνα μετεξελίχθηκε σὲ ἱερατικὴ τελετουργία καὶ προσέλαβε χαρακτῆρα ἱερὸ καὶ μυθικό, διατηρήθηκε σὰν τέτοια καὶ σὲ καιρὸ ποὺ ὡς τεχνικὴ μέριμνα ἔπαψε νὰ εἶναι ἀναγκαία. σὲ τέτοιον ὕστερο καιρὸ ἡ ἀρχική της προμήθεια δὲν γινόταν πλέον ἀπὸ κεραυνὸ φυσικά, ἀλλὰ μὲ διάφορα πυρεῖα, μὲ ἀναπτῆρες δηλαδὴ ποὺ ἐν τῷ μεταξὺ τεχνούργησε ὁ ἄνθρωπος. τότε καὶ οἱ ἱερεῖς δὲν ἔπαιρναν πιὰ τὴ φωτιὰ ‘‘ἀπὸ τοὺς θεούς’’, ὅπως καυχῶνταν ἀρχικά, μὲ κεραυνό, ἀλλὰ τὴν ἄναβαν κι αὐτοὶ μὲ πυρεῖα. ἐξακολουθοῦσαν ὅμως νὰ κάνουν τὸν καμπόσο στὸ θρησκόληπτο λαό, πείθοντάς τον μὲ διάφορα τεχνάσματα ὅτι πάλι ‘‘ἀπὸ τοὺς θεοὺς’’ τὴν παίρνουν τὴ φωτιὰ μὲ θαυματουργικὸ τρόπο. δὲν ἦταν κουτοὶ νὰ χάσουν τὸ πλεονέκτημα νὰ εἶναι στὸ λαὸ ἀπαραίτητοι καὶ θαυμαστοί, ἐπειδὴ οἱ ἄνθρωποι ‘‘εἶχαν τὴ διαβολιὰ’’ νὰ ἐφεύρουν τρόπους ἀνάμματος φωτιᾶς, ποὺ καθιστοῦσαν τὴν προσφορὰ τῶν ἱερέων – προμηθέων περιττή. ἄλλωστε καὶ τ̉ ἀργυρολογικὰ ἐνδιαφέροντα τῶν ἱερέων δὲν τοὺς ἐπέτρεπαν νὰ κάνουν μιὰ τέτοια τακτικὴ ὑποχώρησι.
    Ἕνα τέτοιο ἱερατικὸ τέχνασμα γιὰ ἄναμμα ‘‘ἁγίας φωτιᾶς’’ ἢ ‘‘ἁγίου φωτός’’, φακιρικὴ καὶ ταχυδακτυλουργικὴ θαυματοποιία γιὰ τὴν ἀκρίβεια, τῶν ἱερέων δύο λυδικῶν πόλεων καὶ ἀρχαίων προσκυνημάτων τῆς Μ. Ἀσίας ἀναφέρει ὁ Παυσανίας˙ ὁ ὁποῖος βέβαια, φανατικὸς εἰδωλολάτρης καὶ βαριὰ θρησκόληπτος ὤν, δεχόταν ὅτι πρόκειται πράγματι γιὰ θαῦμα τῶν θεῶν. γράφει˙
    Καὶ ἄλλο ἐν Λυδίᾳ θεασάμενος οἶδα …………, μάγων μέντοι σοφίας οὐδὲ αὐτὸ ἀπηλλαγμένον. ἔστι γὰρ Λυδοῖς ἐπίκλησιν Περσικοῖς ἱερὰ ἔν τε Ἱεροκαισαρείᾳ καλουμένῃ πόλει καὶ ἐν Ὑπαίποις, ἐν ἑκατέρῳ δὲ τῶν ἱερῶν οἴκημά τε καὶ ἐν τῷ οἰκήματί ἐστιν ἐπὶ βωμοῦ τέφρα˙ χρόα δὲ οὐ κατὰ τέφραν ἐστὶν αὐτῇ τὴν ἄλλην. ἐσελθὼν δὲ ἐς τὸ οἴκημα ἀνὴρ μάγος καὶ ξύλα ἐπιφορήσας αὖα ἐπὶ τὸν βωμὸν πρῶτα μὲν τιάραν ἐπέθετο ἐπὶ τῇ κεφαλῇ, δεύτερα δὲ ἐπίκλησιν ὅτου δὴ θεῶν ἐπᾴδει βάρβαρα καὶ οὐδαμῶς συνετὰ Ἕλλησιν˙ ἐπᾴδει δὲ ἐπιλεγόμενος ἐκ βιβλίου. ἄνευ τε δὴ πυρὸς ἀνάγκη πᾶσα ἁφθῆναι τὰ ξύλα καὶ περιφανῆ φλόγα ἐξ αὐτῶν ἐκλάμψαι. (Παυσανίας 5,27,5-6).
    Μεταφράζω˙
    Στὴ Λυδία εἶδα κι ἔμαθα κι ἄλλο ἕνα πρᾶγμα …, ποὺ κι αὐτὸ εἶναι ἕνα μαγικὸ ἐπίτευγμα. οἱ Λυδοί, ποὺ λέγονται Περσικοί, ἔχουν δυὸ ἱερά, ἕνα στὴν πόλι τὴ λεγόμενη Ἱεροκαισάρεια κι ἕνα στὰ Ὕπαιπα˙ στὸ καθένα ἀπὸ τὰ ἱερὰ αὐτὰ ὑπάρχει ἕνα οἴκημα καὶ μέσα στὸ οἴκημα ὑπάρχει ἕνας βωμὸς μὲ τέφρα˙ τὸ χρῶμα τῆς τέφρας ἐκείνης δὲν εἶναι τὸ χρῶμα τῆς συνηθισμένης τέφρας. μπαίνει λοιπὸν μέσα στὸ οἴκημα ἕνας μάγος, σωριάζει ἐπάνω στὸ βωμὸ ξηρὰ ξύλα, φοράει στὸ κεφάλι του μιὰ τιάρα, καὶ μετὰ ἀπ̉ αὐτὸ ἐπικαλεῖται τὸ θεό, ὅποιον ἐπικαλεῖται, μὲ ψαλμῳδίες βάρβαρες καὶ γιὰ τὸν Ἕλληνα ἀκατανόητες. ψάλλει δὲ μέσα ἀπὸ κάποιο βιβλίο. καὶ τότε, χωρὶς καμμιὰ φωτιά, τὰ ξύλα ἀναφλέγονται ὁπωσδήποτε κι ἀνυψώνεται ἀπ̉ αὐτὰ μιὰ φλόγα πελώρια καὶ λαμπερή.
    ἡ ‘‘ἁγία φωτιὰ’’ δηλαδὴ ἄναβε μόνη της ἐκ θαύματος˙ φυσικὰ ἦταν ἱερατικὴ ἀπάτη.
    Ἀσφαλῶς μέχρι σήμερα οἱ φιλόλογοι δὲν μποροῦμε νὰ διακρίνουμε ἂν ἡ στάχτη ἐκείνη τοῦ βωμοῦ ἡ ἀλλιότικη στὸ χρῶμα ἦταν θειάφι ἢ θειάφι ἀνάμικτο μὲ χῶμα ἢ στάχτη βρεμένη μὲ λάδι ἢ καὶ μὲ πετρέλαιο ποὺ δὲν ἦταν ἄγνωστο ἀπὸ τὰ χρόνια ἤδη τοῦ Ἡροδότου. ὅσο γιὰ τότε, δὲν νομίζω ὅτι κι ἕνας Ἀριστοτέλης ἀκόμη θὰ τολμοῦσε ποτὲ νὰ κάνῃ μιὰ βέβηλη ἔρευνα ἢ ἀνίερες ἐρωτήσεις, γιὰ νὰ διαπιστώσῃ τί γίνεται μ̉ αὐτὴ τὴν αὐτόματη ‘‘ἁγία φωτιά’’ ἢ ‘‘ἅγιον φῶς’’, χωρὶς οἱ θρησκόληπτοι καὶ φανατικοὶ εἰδωλολάτρες νὰ τὸν ξεσχίσουν ἐπὶ τόπου. ἐπρόκειτο γιὰ τοὺς εἰδωλολάτρες ἐκείνους τῆς παρακμῆς, ποὺ κατὰ τὸν ἴδιο ἐκεῖνο καιρό, ἔτσι γιὰ νὰ κάνουν χάζι, γιὰ θέασι ποδοσφαίρου ἢ τηλεοράσεως θὰ λέγαμε, ἔρριχναν τοὺς Χριστιανοὺς στὴ φωτιὰ καὶ στὰ λιοντάρια μέσα στὰ στάδιά τους. ὁ Παυσανίας εἶναι σύγχρονος μὲ τοὺς Χριστιανοὺς μάρτυρες Ἰγνάτιο καὶ Πολύκαρπο. καὶ οἱ δυὸ εἰρημένες πόλεις ἦταν στὴ γειτονιὰ τοῦ Πολυκάρπου. δὲν ἔχουμε τὴν παραμικρὴ εἴδησι ὅτι οἱ δυὸ ἐκεῖνοι ἅγιοι Χριστιανοὶ σχολίασαν ποτὲ τὴν ἰδιότυπη ἐκείνη εἰδωλολατρικὴ πυρομανία, μὲ τὴν ὁποία οἱ ἱερεῖς τῶν εἰδώλων, μὲ τὴν ἠθικὴ συμπαράστασι καὶ τῶν θρησκολήπτων, ἐξαπατοῦσαν πολὺν ἀθῷο κόσμο μὲ τὴν ‘‘ἁγία φωτιά’’ τους. ἴσως οἱ δυὸ Χριστιανοὶ γιὰ ἕνα μέρος τοῦ κόσμου ἐκείνου νὰ ἔκαναν καὶ τὴ σκέψι ὅτι τὸ νὰ πέφτουν θύματα μιᾶς τέτοιας ἱερατικῆς ἀπάτης τὸ ἤθελε καὶ τὸ πετσί τους. δὲν μποροῦμε σήμερα νὰ ἑρμηνεύσουμε αὐτὴ τὴ νοοτροπία, ἐπειδὴ δὲν ὑπάρχει ἕνα τέτοιο παράλληλο φαινόμενο οὔτε κληρονομημένο ἀπὸ τὴν ἀρχαιότητα, ὅπως λ.χ. τ̉ ἀναστενάρια ἢ τὰ καρναβάλια, οὔτε αὐτοφυῶς ἐμφανισμένο, ὅπως ἡ λῃστεία τραπεζῶν.

  58. Εγώ πάντως ειλικρινά δεν καταλαβαίνω την λογική των προλαλησάντων, ότι δήθεν είναι μικρόψυχο και φτηνό να ασχολούμαστε με το οικονομικό του θέματος.

    Μα εάν μιλούσαμε για κάτι που ευχαριστεί πολύ τον μέσο Έλληνα και τον κάνει να αισθάνεται πιο ευτυχισμένος μέσα στη φτώχια του, κανείς δεν θα το έκρινε από οικονομική σκοπιά!

    Αλλά νομίζω θεμελιώσαμε χωρίς αμφιβολία ότι η αερομεταφορά και τιμητική υποδοχή του Αγίου Φωτός, ΔΕΝ είναι κάτι τέτοιο!
    Ούτε και οι πιο πιστοί το βρίσκουν απαραίτητο, είναι κάτι που ΔΕΝ υπήρχε στην Χριστιανική παράδοση, και ούτε καν προσθέτει κάτι στη μεγαλοπρέπεια της γιορτής!
    Η τελετουργία της Ανάστασης θα ήταν πανομοιότυπη και χωρίς το αερομεταφερόμενο Άγιο Φως, κάνω λάθος;

    Εφόσον λοιπόν στα παραπάνω συμφωνούμε όλοι, και νομίζω συμφωνούμε, ποιος ο λόγος να μην αναφερθείς στο οικονομικό του ζητήματος;

    Αν ήταν κάτι που στοίχιζε ελάχιστα, εντάξει θα έλεγε κανείς, παρόλο που συντρέχουν όλα τα παραπάνω, ε δεν πειράζει ας το αφήσουμε, μικρό το κακό!

    Αλλά δεν στοιχίζει ελάχιστα, στοιχίζει μια περιουσία! Μια περιουσία χωρίς να προσφέρει σε κανέναν τίποτα! Και μια περιουσία που προέρχεται από όλους εμάς, ανεξαρτήτως θρησκεύματος ή έλλειψης τέτοιου! Ποιος ο λόγος λοιπόν να το συνεχίζουμε;

  59. #55 καὶ ποιός σοῦ εἶπε ὅτι σὲ σώζουν τὰ μυστήρια χωρὶς ἐσὺ νὰ ἔχῃς τὴν πρόθεσι νὰ σωθῇς, χωρὶς νὰ ἔχῃς πίστι καὶ χωρὶς ἔργα πίστεως; ἂν στὸ εἶπαν ὅτι σώζεσαι μαγικῷ τῷ τρόπῳ σοῦ εἶπαν ψέμματα.

  60. physicist said

    #59. Ναι, έτσι λένε, ότι η πίστη είναι αναγκαία. Αλλά δεν είναι ικανή, πρέπει να γίνει και το προκαθορισμένο θαύμα, π.χ. κάθε Κυριακή στη λειτουργία. Αλλιώς θα σωζότανε κάθε άνθρωπος μόνος του — και ξέρουμε ότι κάτι τέτοια τα λένε οι αιρετικοί.

  61. Στέλιο, τὸ θεωρῶ μικρόψυχο στὸν βαθμὸ ποὺ εἶναι ὑποκριτικό. Εἶναι ἐπιχείρημα τοῦ τύπου «ἀφ’οὗ ὁ Δεσπότης πληρώνεται καὶ ἀπὸ κίναδιους νὰ μὴ μιλᾷ κατὰ τοῦ κιναδισμοῦ», Σὰν νὰ λέμε ὅτι ἀφ’οὗ π.χ. τὸ ΠΑΣΟΚ ἢ ἡ ΝΔ ἢ τὸ ΚΚΕ χρηματοδεῖται καὶ ἀπὸ λεφτὰ φορολογουμένων χρυσαυγιτῶν δὲν πρἐπει νὰ μιλᾷ κατὰ τῆς ΧΑ.

    Ἂν καὶ ὅταν γίνῃ χωρισμὸς Ἐκκλησίας-Κράτους (κἄτι ποὺ θὰ κάνῃ καλὸ στὴν Ἐκκλήσία) θὰ πέσουν πολλὲς μάσκες. Καὶ ἐννοῶ ἑκατέρωθεν. Γιατὶ σκοταδιστὲς δὲν ἔχει μόνο ἡ ἀθεΐα, ἔχουν φωλιάσει καὶ πάρα πολλοὶ τέτοιο στὴν Ἐκκλησία σὰν βδέλλες.

  62. #60 τί ἐννοεῖς προκαθωρισμένο θαῦμα; τὴν μετουσἰωσι; αὐτὴ εἶναι μυστηριακή, ὄχι χημική. ἂν πάλι ἐννοεῖς τὴν σωτηρία καθ’ἑαυτὴν ὁ Θεὸς δὲν τὴν ἀρνεῖται σὲ ὅποιον τὴν ζητεῖ εἰλικρινῶς. αὐτὸ δὲν εἶναι προκαθωρισμένο καὶ μαγικό. δὲν λὲς κάποια λογάκια ποὺ δεσμεύουν τὸν Θεὸ νὰ ἐνεργήσῃ μὲ συγκεκριμένο τρόπο, σὰν νὰ κάνῃς ξόρκι, ὅπως γίνεται στὴν τελετὴ τοῦ ἁγίου λεγομένου φωτός.

  63. physicist said

    #62. Α, Κορνήλιε, συγγνώμη, το ταλιμπανικό μου μυαλό δεν είναι σε θέση να κάνει διάκριση ανάμεσα στο χημικό θαύμα (αυτοανάφλεξη), στο φυσικό θαύμα (αγιασμός των υδάτων χωρίς αλλαγή της χημικής σύστασης του νερού) και στο μυστηριακό θαύμα (μετατροπή κρασιού και ψωμιού σε σώμα και αίμα). Υποθέτω ότι μ’ αυτό τον τρόπο έχω χάσει για πάντα τη σωτηρία στον άλλο κόσμο — αλλά τουλάχιστον έχω γλιτώσει τη σχιζοφρένεια σε τούτον.

  64. Το κόστος για την μεταφορά του κεριού με το Άγιο Φως μπορεί κάλλιστα να ενσωματωθεί στο πάγιο της ΔΕΗ, στην ειδική κατηγορία Πάγιο Φως (με την επεξήγηση: Του κηρίου ΔΕΗθώμεν). Η πληρωμή του λογαριασμού θα μπορεί να γίνεται και με την επίκληση θαύματος.

  65. Νὰ γυρίζεις — αὐτὸ εἶναι τὸ θαῦμα -—
    μὲ κουρελιασμένα μάτια
    μὲ φλογωμένους κροτάφους ἀπ᾿ τὴν πτώση
    νὰ γυρίζεις
    στὴν καλὴ πλευρά σου.
    Πεσμένος αἰσθάνεσαι
    τὴν κόλαση ποὺ εἶναι ἡ αἰτιότητα
    τὸ στῆθος ὡσὰν συστατικὸ τοῦ ἀέρα
    τὰ βήματα χωρὶς προοπτική.
    Κι ὅμως στὴ χειμωνιάτικη γωνία ὁ καστανᾶς
    περιβάλλεται ἀπὸ σένα.
    Κόψε ἕνα τραγούδι ἀπ᾿ τ᾿ ἄνθη
    μὲ δάχτυλα νοσταλγικά.
    Νὰ γυρίζεις — αὐτὸ εἶναι τὸ θαῦμα.
    Νίκος Καρούζος, «Τὰ πουλιὰ δέλεαρ τοῦ Θεοῦ»
    (ἀποσπάσματα «Διαλόγων»)

  66. Μέσα στο αεροπλάνο δεν το σβήνουν για την ασφάλεια της πτήσης; Και του χρόνου.

    Γιάννης

  67. Ρε συ ταλιμπάν Φυσικέ, μερικές φορές πραγματικά δεν σε καταλαβαίνω.
    Αφού λέμε κάνει καλό στον λαό η Άγια Φλόγα, έλεος δηλαδή!
    Εσύ αγόρι μου με την φόρα που έχεις πάρει, σε λίγο θα ζητήσεις να σταματήσουν οι κρατικές επιχορηγήσεις προς την εκκλησία, τα κόμματα ή ακόμα χειρότερα, προς το ποδόσφαιρο!
    Ρε πας καλά, θες να καταστρέψεις τον Ελληνισμό;

    Δηλαδή αύριο μεθαύριο που η Αγία Εκκλησία του Μακαρονοτέρατος θα ζητήσει την μεταφορά της Αγίας Μακαρονάδας από το Κάνσας των ΗΠΑ, θα έχουμε πάλι την ίδια γρίνια;
    Ξέρεις βρε αχάριστε, πόσο καλό θα κάνει στον λαό, δλδ στους φτωχούς πασταφαριανιστές, αυτή η τελετή;
    Άμα δεν σου αρέσει να φύγεις και να πάς στην Αυστρία, στην Τουρκία, στην Βουργουνδία, όπου θες τέλος πάντων.
    Ρε άντε τζούς!

  68. ΠΑΝΟΣ said

    @23
    Γιώργο,να μην λάβω κι εγώ το μπαξισάκι μου ,μέρες που είναι; πού να έλεγα γιά τον Ronson μου!

  69. Αρκεσινεύς said

    Και ο λαϊκός bic κάνει μια χαρά.

  70. Leviathan said

    Συγχαρητήρια για το άρθρο σας. Όχι άλλα χρήματα σε δεισιδαιμονίες.

  71. #63 ποτὲ δὲν σὲ ἀποκάλεσα ταλιμπὰν καὶ δὲν σὲ εἰρωνεύτηκα. ἐλπίζω νὰ μὴ χρειαστῇ ν’ἀλλάξω στάσι.

    θαῦμα (ἢ ὀρθότερα σημεῖο) εἶναι ἕνα ὑπερφυσικὸ γεγονὸς ἀντιλητὸ σὲ ὅλους μὲ τὶς αἰσθήσεις τους, πιστεύοντες καὶ μή, ὅπως ἡ ἀνάστασι τοῦ Λαζάρου, ἡ βροχὴ τοῦ μάννα, ἡ ἐν ἀκαρεῖ νέκρωσι τῆς συκῆς μ’ἕνα μόνο λόγο. βλέπεις κἄτι τέτοιο στὴν μετουσίωσι;

  72. Αρκεσινεύς said

    «τέρας Διός καταιβάτου»

  73. sarant said

    Γεια σας, επανήλθα και ευχαριστώ για όλα τα σχόλια!

    Δεν θα απαντήσω, είναι πολλά, αλλά το πΆγιο φως πολύ μου άρεσε!

  74. Φωτοτυπάκιας said

    Ειλικρινά κ. Σαραντάκο δεν μπορώ να κατανοήσω τη φράση: …. «όμως είναι θέμα πίστης και σε τέτοια πράγματα η λογική δεν χωράει.» Φράση που ακούγεται κατά κόρον από το πλήθος των πιστών χριστιανών, των θεολόγων, των ιεροψαλτών, των παπάδων, των δημοσιογράφων, των πελατών κουρείου, των τροφίμων γηροκομείου κτλ. Από σας δεν περίμενα, να σας πω την αλήθεια, ότι θα γράφατε κάτι τέτοιο στο μπλογκ. Εκτός κι αν υπάρχει κάποιο είδος χιούμορ, που όμως δεν το πιάνω…
    Τελικά όμως, όχι…έχουν απόλυτο δίκιο όσοι λένε αυτή τη φράση! Τώρα μόλις το αντιλήφτηκα!!! Πράγματι, σε θέματα πίστης δεν χωράει η λογική! Μόνο το παράλογο! Δηλαδή η πίστη δεν είναι για τους λογικούς. Είναι για τους παλαβούς! Καλώς το λένε λοιπόν.
    Καλό Πάσχα!
    (Physicist, μαζί σου. Μη μασάς.)

  75. Αρκεσινεύς said

    Δειλοί,μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα,
    προσμένουμε ίσως κάποιο θαύμα!

  76. Αρκεσινεύς said

    χαίρε φως του απογεύματος!
    Βρεττάκος

  77. physicist said

    #71. Κορνήλιε, έχεις δίκιο ότι εσύ ποτέ δεν με είπες Ταλιμπάν. Το ότι το έγραψα σε απάντησή μου προς εσένα ήταν άστοχο και ζητώ συγγνώμη.

    Πουθενά δεν σε ειρωνεύτηκα. Η δήλωση περί σχιζοφρένειας αφορά εμένα και μόνο εμένα. Εγώ θα γινόμουν σχιζοφρενής αν προσπαθούσα να κάνω τις διακρίσεις που αναφέρεις. Δεν καταλαβαίνω π.χ. πώς είναι δυνατόν ένα φαινόμενο αντιληπτό σε όλους με τις αισθήσεις τους να είναι συγχρόνως υπερφυσικό. (Αφήνω στην άκρη ότι τα τρία παραδείγματα που αναφέρεις είναι μη επαληθεύσιμα).

    Στη μετουσίωση δεν βλέπω απολύτως τίποτε, εδώ σου δίνω δίκιο. Το κακό είναι ότι δεν βλέπω απολύτως τίποτε ούτε και στα θαύματα, κι έτσι το ωραίο διακριτκό κριτήριο του θεολογίζοντος νοός πάει περίπατο για μένα. Το κοινό που έχουν τα Μυστήρια με τα θαύματα είναι ότι και τα δύο απαιτούν την τη δράση του ίδιου Θεού. Και μάλιστα, αν επιμείνεις να κάνουμε οπωσδήποτε μια διάκριση, τα πρώτα είναι ακόμα περισσότερο εξοργιστικά από τα δεύτερα, μιας και γίνονται με τρόπο προγραμματισμένο, ενώ τα δεύτερα αφήνουν τουλάχιστο την παρέμβαση του Θεού στη διακριτική του ικανότητα.

    (Στο τέλος της γραφής λέω κρίμα, γιατί η ζωή έχει τόσα πολλά θαύματα και μυστήρια, που μπορεί να τα ζήσει κανείς στην καθημερινότητά του, ώστε δεν αξίζει τη φασαρία να φτιάξει όλο το θρησκευτικό εποικοδόμημα για να τα θαυμάσει.)

  78. Αρκεσινεύς said

    Για να ξεφύγουμε λίγο από τα υπερφυσικά και θαυμάσια:
    ΄Ενας φιλόλογος, όταν πήγαινα στο γυμνάσιο, μας έλεγε:Όποιος κλίνει νους,νοός έχει το νουν βοός .physicist, καμιά σχέση βέβαια.

  79. physicist said

    #78. Εμένα αυτό πάλι μου θυμίζει το quod licet Iovi non licet bovi. Αρκεσινεύ, καμία σχέση βέβαια.

  80. #77 ἐγὼ δὲν ἔχω δεῖ οὔτε καὶ πιστεύω πὼς θὰ δῶ θαῦμα. ἀλλὰ ἂ ἂς ποῦμε ἔβλεπα μὲ τὰ μάτια μου τὴν θάλασσα ἢ τὸ καταπέτασμα τοῦ ναοῦ νὰ σχίζεται στὰ δυὸ ἢ ἂν ἄκουγα ἐγὼ ὄχι μόνος μου ἀλλὰ μὲ πολλοὺς ἄλλους μάρτυρες μέρα μεσημέρι μιὰ φωνὴ ἀπὸ τὸν οὐρανὸ ἢ ἐν πάσῃ περιπτώσει ἂν περπατοῦσα πάνω στὸ νερό ἢ ἂν γλωσσολαλοῦσα (γερμανικὰ κατὰ προτίμησι), ἔ ναί, θὰ ἦταν θαύματα ἀντιληπτὰ ἀπὸ τὶς αἰσθήσεις μου.

  81. καὶ θὰ ἦταν κἄτι ποὺ θὰ τὸ ἔβλεπαν καὶ θὰ τὸ ἄκουγαν οἱ παρόντες ἀνεξαρτήτως πίστεως, κἄτι ποὺ θὰ μποροῦσε νὰ καταγραφῇ ὡς γεγονὸς σὲ μιὰ ἀφήγησι ἑνὸς ἀντικειμενικοῦ παρατηρητῆ. κἀμμία σχέσι μὲ τὴν μετουσίωσι δηλαδή.

  82. physicist said

    #81. Κορνήλιε, αφού δεν γίνεται, άσε τι θα ήταν αν γινόταν και παραδέξου ότι έχεις καημό να μάθεις Γερμανικά αλλά δεν σου βγαίνει ο χρόνος κι έτσι ελπίζεις στα θαύματα. 😉

  83. sarant said

    74: Μα, δεν έλεγε κάποιος credo quia absurdum est (πιστεύω επειδή είναι παράλογο); Αν και η Βικιπαίδεια με ξεμαθαίνει ότι αλλιώς λεγόταν η φράση.

  84. Στις 6 Μαΐου, τα δύο μεγάλα κόμματα θα πάρουν μαζί 45%. Από ψηφοφόρους που κανονικά, με την επιστημονική λογική και το πείραμα, δεν θα έπρεπε υπάρχουν. Και θα το βιώσουμε αυτό με τις αισθήσεις μας (όλες), πιστεύοντες (στον δικομματισμό) και μή πιστεύοντες. Μην μου πείτε ότι αυτό δεν θα είναι θαύμα! 🙂

  85. laskaratos said

    Κύριε Σαραντάκο,
    πως το Φως είναι απάτη πιστοποιείται ακόμη και από μαρτυρίες πατριαρχών (Εφραίμ Ιεροσολύμων) και επισκόπων (Νικηφόρος Θεοτόκης).

    Επιτρέψτε μου όμως να σας πω πως αν υπάρχει θεός αποκλείεται να συμπεριφέρεται σαν μάγος, ταχυδακτυλουργός ή φακίρης φτηνιάρικων τρυκς που μπορούν όπως ξέρετε ως χημικός να πραγματοποιηθούν πολύ εύκολα με λευκό φώσφορο κλπ, πολύ δε περισσότερο να διαλέγει σαν αγωγούς της θείας χάριτος πατριάρχες σαν τους Διόδωρο, Ειρηναίο (φυλακισμένο τώρα από τον νυν πατριάρχη) και Θεόφιλο.

    Για να μην σας φέρω σε δύσκολη θέση απαριθμώντας τα κατορθώματα αυτών των κυρίων, σας παραπέμπω για τον πρώτο εξ αυτών (στη διάθεση όποιου επιθυμεί στοιχεία και για τους υπόλοιπους) στην Καθημερινή και συνιστώ σε όποιον διαβάσει το άρθρο να έχει πρώτα κλείσει τη μύτη του:
    http://news.kathimerini.gr/4Dcgi/4Dcgi/_w_articles_civ_12_22/07/2001_5004096

    Όσον αφορά στην Αριστερά, είναι σαφώς συνένοχη διότι δεν νομίζω να πληρώνονται οι βουλευτές της για να καλύπτουν με τη σιωπή τους τις απάτες. Ειδικά ο αναφερόμενος στο άρθρο σας κ.Β.Οικονόμου (ΠΑΣΟΚ), προερχόμενος από το κόμμα Δημαρά, μετά την αποτυχία του να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ στις δημοτικές εκλογές λόγω αντίδρασης τοπικών στελεχών (Ωρωπός), έχει προσχωρήσει στο χωνευτήριο της «Δημάρ».

  86. physicist said

    #84. Όχι, Κώστα, αυτό θα είναι Μυστήριο!

  87. ππαν said

    Μια βοήθεια απο νεοελληνιστές: ο όρος¨»Καθολική εκκλησία» στα μέσα του 19ου σημαίνει «Εκκλησία» κι όχι αυτό που τώρα καταλαβαίνουμε; Έψαξα στον Οικονόμου εξ οικονόμων αλλά δεν φωτίστηκα.

  88. Αρκεσινεύς said

    Κάτι από τις Εστιάδες του Γρυπάρη

    Κι είναι γραμμένη του χαμού η πολιτεία. εχτός
    αν πρι ο καινούριος ο ήλιος ανατείλει
    κάμει το θάμα του ο ουρανός και στ΄άωρα της νυχτός
    μακρόθυμος τον κεραυνό του κάτω στείλει.

    Υπομονή! 3 μέρες μείνανε για νάρτει η σωτηρία.

    Και παραφράζοντας εκκλησιαστικό:
    Τι δει φωτός,τι δει λαμπάδων, λαοπλάνοι κληρικοί τε και πολιτικοί;

    ΤΑΡΑΤΑΤΟΎΜ,ΤΑΡΑΤΑΤΟΎΜ , σφιχταγκαλιασμένοι!
    Καλή σας νύχτα.

  89. sarant said

    85: Κύριε Λασκαράτε, όλες οι θρησκείες έχουν (πάμπολλα) στοιχεία που με το ψυχρό μάτι της επιστήμης και της λογικής δεν στέκουν. Όμως απάτη είναι μόνο για όσους πιστεύουν ή για όσους καλούνται να τα πληρώσουν. Ας λείψει αυτή η περιττή και πολυδάπανη τελετή υποδοχής, κι ας κάνει στα Ιεροσόλυμα ό,τι θέλει ο Πατριάρχης για να ευχαριστήσει τους επισκέπτες του, εμένα δεν θα μου πέφτει λόγος παρά μόνο σε θεωρητικό επίπεδο.

    Όπου, όπως είπε και ο φίλος Κορνήλιος στο 53, θαύματα κατά παραγγελία δεν νοούνται.

    Όσο για την Αριστερά, η στάση της είναι ριζικά διαφορετική, αλλά θα ήταν θαύμα να το έβλεπαν αυτό όσοι την θεωρούν συνένοχη.

  90. sarant said

    Ξέχασα το σχόλιο 38.

    Σερβιτόρε, μπορείτε να στείλετε οτιδήποτε τερψιλαρύγγιο έχετε στο: sarant-παπάκι-pt.lu

  91. ΠΑΝΟΣ said

    κι αυτά που δίνει ο Χόντος ανάβουν καλά

  92. #82 γιατί δηλαδὴ αὐτοὶ ποὺ τὰ εἶδαν πίστεψαν; γιὰ νὰ ἀναφέρω δύο χοντρὰ παραδείγματα, τὸν Φαραὼ ἐπὶ Μωυσέως καὶ τοὺς Φαρισαίους κατὰ τὴν ἀνάστασι τοῦ Λαζάρου. τὸ θαῦμα εἶναι ἡ τελειωτικὴ καταδίκη τοῦ ἀπίστου, καλύτερα ποτέ του νὰ μὴ δῇ.

  93. Μαρία said

    87 Στον Οικονόμου είναι καθαρό οτι χρησιμοποιεί το καθολική όπως στο σύμβολο της πίστεως, όταν λέει οτι οι Λατίνοι είναι απο την Καθολική Εκκλησίαν κεχωρισμένοι.

    Αλλά γιατί ειδικά στα μέσα του 19ου;
    Ο Γεδεών το 1927: πάντας τους ανήκοντας εις το δόγμα το παπικόν.
    Η επίσημη ονομασία για τους Ορθόδοξους είναι νομίζω Ρωμαιοκαθολική.

    Δεν είμαι νεοελληνίστρια 🙂 αλλά μάλλον θεολόγο χρειάζεσαι ή τον Κορνήλιο.

    Α και βλέπω οτι πολλοί αυτοσχέδιοι ψυχίατροι μαζεύτηκαν. Στο Ντεκάρτ και το Λάιμπνιτς, που διατύπωσαν επιχειρήματα για την ύπαρξη του θεού, θα φορούσαν σίγουρα ζουρλομανδύα.

  94. laskaratos said

    Κύριε Σαραντάκο,
    με όλη την εκτίμηση που σας έχω, θα μου επιτρέψετε να κάνω κατάχρηση της φιλοξενίας σας για να σας απαντήσω, όσο γίνεται πιο σύντομα.
    1.Η Αριστερά είναι συνένοχη σε όλο το αισχρό σκηνικό του πατριαρχείου Ιεροσολύμων το οποίο περιλαμβάνει τεράστιο εύρος ατιμώρητων εγκλημάτων, και διότι η σιωπή είναι συνενοχή, αλλά και διότι δια στόματος Αλ.Τσίπρα θεωρεί το ρατσιστικό-αποικιοκρατικό πατριαρχείο Ιεροσολύμων [τη μοναδική Εκκλησία στον κόσμο η οποία δηλώνει πως οι πιστοί της (Παλαιστίνιοι, για τους οποίους η Αριστερά γενικά κόπτεται, προφανώς επιλεκτικά) δεν δικαιούνται να έχουν δικό τους πατριάρχη και Σύνοδο, αλλά υποχρεούνται να ποιμαίνονται από την Αρεία φυλή των Ρωμιών] κρατική υπόθεση του Ελληνισμού(!) και συναινεί στην αύξηση της ροής εκεί μυστικών κονδυλίων με μόνο όρο τη φορολόγησή του ευαγούς ιδρύματος, που λειτουργεί με όρους Μαφίας, τόσο ώστε ο πρώην πατριάρχης του να είναι φυλακισμένος με δεσμοφύλακα τον νυν, τον οποίο κατηγορεί πως αγόρασε το θρονο με ένα τεράστιο ποσό, γεγονός όχι περίεργο για όποιον έχει διαβάσει τις απίστευτες αποκαλύψεις σε βάρος του πατριαρχείου αυτού (και άλλων), του Άγγελου Βλάχου, πρόξενου στα Ιεροσόλυμα, στην αυτοβιογραφική έκθεση της σταδιοδρομίας του.

    Ασφαλώς δεν ταυτίζω τη στάση της Αριστεράς με τη στάση των υπολοίπων κομμάτων, αυτό είναι σαφές, αλλά δεν συμβιβάζομαι με σιωπές, υπεκφυγές και με μισόλογα. Η πατρίδα μας χρειάζεται κατεπειγόντως τόλμη, αλήθεια, προτάσεις:
    http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=1927
    «Αmen:Ξέρουμε ότι υπάρχει μία οικονομική βοήθεια από το κράτος προς τα Πατριαρχεία Κωνσταντινουπόλεως, Αλεξανδρείας και Ιεροσολύμων. Νομίζετε ότι θα πρέπει να υπάρχει διαφορετική φορολογική αντιμετώπιση της περιουσίας των Πατριαρχείων;
    Αλ.Τσίπρας: Τώρα αυτό είναι ένα ειδικό θέμα και είναι και κάποια κονδύλια που δεν έχουν τόσο να κάνουν με την θρησκεία ή την Εκκλησία, αλλά με την ανάγκη να στηριχθούν οι πρωτοβουλίες και οι παρεμβάσεις του ελληνισμού και της χώρας σε κρίσιμες περιοχές. Σε ό,τι αφορά το Οικουμενικό Πατριαρχείο και άλλες δικαιοδοσίες είναι ειδικά θέματα. Εγώ όμως θα έλεγα ότι η δίκαιη κατανομή των βαρών και η δίκαιη φορολόγηση είναι μία βασική μας αρχή. Δηλαδή θα μπορούσε να υπάρχει δίκαιη φορολόγηση και ας είναι μεγαλύτερα τα κονδύλια (σ.σ. που δίνονται) στο κάτω κάτω. Ούτως, η άλλως αυτά τα κονδύλια δίνονται για ειδικούς σκοπούς».
    2. Παίρνω το θάρρος να παραπέμψω σε ένα τεκμηριωμένο άρθρο μου για το πατριαρχείο Ιεροσολύμων, όπου ο καλόπιστος αναγνώστης θα συμφωνήσει πως η σιωπή (της Αριστεράς) δεν είναι χρυσός, αφού είναι σιωπή σε εγκλήματα και αισχρότητες που κανείς τίμιος άνθρωπος δεν μπορεί να ανεχτεί:

    Σκότος και Έρεβος κάτω από το θαυματουργόν «Άγιον Φως»


    «Σκότος και Έρεβος κάτω από το θαυματουργό «Άγιο Φως»
    3. Προσωπικά ανήκω σε μια σχολή σκέψης που θέλει την Αριστερά έντιμη, μαχητική και ωφέλιμη για τους πολίτες. Μπορεί να έχω άδικο αλλά όσο δεν αντιλαμβάνομαι τη σιωπή της π.χ. για την περίεργη δικαστική ασυλία του κ.Τσουκάτου, ή για τα μυστικά κονδύλια του επίδοξου πρωθυπουργού Α.Σαμαρά, άλλο τόσο δεν αντιλαμβάνομαι γιατί δεν ρωτά π.χ. που κατέληξαν οι έρευνες για τα παρακάτω (ελάχιστα από τα απειράριθμα), ειδικά τώρα που θρηνεί γιατί περικόπτονται π.χ. οι μικρές συντάξεις:
    (ΤΟ ΒΗΜΑ 10/07/2005)-«Με τις «ευλογίες» του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων μπορεί κάποιος να πληρώνει ενοίκιο λιγότερα από 60 ευρώ για σπίτι 100 τ.μ. Σκάνδαλο στην Εξαρχία του Παναγίου Τάφου. Οικονομικοί επιθεωρητές ερευνούν τις συμβάσεις για εκατοντάδες σπίτια, θέατρα, ναούς και κτήματα στην Ελλάδα….».
    http://www.tovima.gr/relatedarticles/article/?aid=167175

  95. ππαν said

    93: Ευχαριστώ πολύ Μαρία! Πού το βρήκες στον Οικονόμου;
    Τότε με ενδιαφέρει, για να συγκρίνω μια μετάφραση του 1859. Εγώ «καθ΄όλου Εκκλησία» το ήξερα αυτό.
    Ευχαριστώ και πάλι, είσαι φοβερή.

  96. sarant said

    94: Ναι, τοποθετήσεις σαν τις δικές σας έχω υπόψη μου όταν λέω ότι θα ήταν θαύμα να έβλεπαν κάποιοι τη διαφορά της Αριστεράς από τους άλλους.

  97. Μπορεί να γράψατε πολλοί, αλλά τον Τίτο του @19 δεν τον φτάσατε. Ίσως ο @75 τον πλησίασε από άλλη γωνία.

    Από το σοβαρό τώρα, ο/η Ppan (@34) λέει ‘Αν καταργήσεις μια τελετή, να έχεις έτοιμη την αντικατάσταση της’ και αυτό είναι αλήθεια. Σύμφωνα μ’ έναν από τους πιο πετυχημένους ορισμούς του ‘πολιτισμού’ είναι ‘το πραγματικό ή καθ’ υπόθεσιν πραγματικό, νόημα της τελετουργίας για τον μετέχοντα, άσχετα αν το πιστεύει ή όχι’. Πρόκειται επομένως για έθιμο το οποίο συνιστά μέρος ενός δεδομένου πολιτισμού.

    Δεν μου επιτρέπεται να μπω σε θεολογικά /δογματικά ζητήματα δίοτι είμαι πιστός άλλης ‘ομολογίας’ [η οποία δεν δέχεται τη μετουσίωση ούτε τον νηπιοβαπτισμό] αλλά κατά την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας οι αρμένιοι είχαν επιτύχει μ’ εντολή του σουλτάνου να πάρουν το Προνόμιον της Αφής από τους έλληνες, αλλά η θαυματουργική αφή δεν επετεύχθη, οπότε το εγκατέλειψαν και πάλι κατ’ εντολή του σουλτάνου. Χρειαζόταν και η Μεγάλη Πύλη του θαύμα, χωρίς κανείς από δαύτους να πιστέψει. Το ότι πρόκειται για τρυκ, έχει ομολογηθεί από αρμόδια πρόσωπα, όπως ήδη αναφέρθηκε πιο πάνω.

    Στο κρατικό της Νικαίας προχθές δεν είχαν γάντια και 20-΄αρες σύριγγες για αιμοληψία, και κάποιοι φέρνουν μαζί τους από διάφορες κλινικές, κι έχουν ο καθένας δυο τρεις στην τσάντα τους. Αυτό έχει συμβεί επανειλημμένα, όπως και το να δίνουν στη Γυναικολογική Κλινική χαρτοβάμβακο μηνός, όσο φτάνει για τρεις μέρες , λες και μπορεί κανείς να προβλέψει πόσο χαρτοβάμβακο θα χρειαστεί μια γέννα.

    @75. Η γενική ‘νοός’ είναι ασφαλώς λάθος, εφόσον ο νοῦς είναι συνηρημένο της β΄ κλίσης όπως ο πλοῦς, ροῦς, χροῦς, θροῦς. Εντούτοις ο τύπος ‘νοός’ εμφανίστηκε στην ελληνιστική Κοινή και χρησιμοποιήθηκε από τον Παύλο, γι’ αυτό μάλλον τον περιλαμβάνουν (ως εναλλακτικό και με δισταγμό οι γραμματικές), για να μη βγάλουν τον Παύλο ανελλήνιστο… που προφανώς δεν ήταν.

    Και το σχετικό αστείο (που θ’ αρέσει και του Νοικοκύρη). Πάσχω από ροδόχρου ακμή (όχι νεανική, εξηγούμαστε). Μιλώντας μ’ ένα πολύ φίλο δερματολόγο, τον άκουσα να μου λέει: «Είναι ροδόχροη… ε… ροδόχροα ακμή». Γέλασα. «Πές την ροδόχρου,» του λέω, «το αντέχει η γλώσσα.» Και του εξήγησα γιατί είναι ροδόχρους. Γειά σου Σαραντάκο!
    Δημοτικιστής είμαι και με σπαθί. Αλλά ροδοκόκκινο ξεφούντωμα δε θα το πω.

  98. sarant said

    97, τέλος. Ροδοκόκκινη δεν είναι το ίδιο, αλλά ροδόχρωμη θα μπορούσες κάλλιστα να την πεις νομίζω. Την έχουν πει κι άλλοι απ’ ό,τι βλέπω. Εκτός αν μόνο η αυγή μπορεί να είναι ροδόχρωμη αλλά όχι και η ακμή.

  99. @ , 92: «γιατί δηλαδὴ αὐτοὶ ποὺ τὰ εἶδαν πίστεψαν; γιὰ νὰ ἀναφέρω δύο χοντρὰ παραδείγματα, τὸν Φαραὼ ἐπὶ Μωυσέως καὶ τοὺς Φαρισαίους κατὰ τὴν ἀνάστασι τοῦ Λαζάρου. τὸ θαῦμα εἶναι ἡ τελειωτικὴ καταδίκη τοῦ ἀπίστου, καλύτερα ποτέ του νὰ μὴ δῇ.»

    Ωστόσο, Κορνήλιε, ακόμα κι εκείνοι που παρότι στην αρχή δεν πίστευαν, κάποια στιγμή με αφορμή ένα γεγονός που οι ίδιοι αποδέχτηκαν ως θαύμα, μεταστράφηκαν, ακόμα κι αυτοί, λοιπόν, συγκαταλέγονταν πρωτύτερα στους… «απίστους»! Αρνητές, δηλαδή, μέχρι αποδείξεως τουναντίον. Γιατί, λοιπόν, θα ήταν καλύτερα κάποιος που δεν πιστεύει να μη δει ποτέ του τίποτα; Και μιας και ανέφερες το παράδειγμα με τον Φαραώ, η αυτονόητη ένσταση εδώ είναι ότι η ανυποχώρητη στάση του Φαραώ σύμφωνα με τα ίδια τα βιβλικά κείμενα, δεν μπορεί να θεωρηθεί απόρροια προσωπικών του επιλογών, αλλά το αποτέλεσμα της παρέμβασης του ίδιου του Θεού στην ελεύθερη βούληση του. Γιατί όπως ασφαλώς θα γνωρίζεις, σε οχτώ περιπτώσεις ο Γιαχβέ παρουσιάζεται να δηλώνει ρητά ότι ο ίδιος θα σκλήραινε την καρδιά του Φαραώ! Η εξήγηση, βέβαια, που δίνεται εδώ είναι ότι το «εσκλήρυνε Κύριος την καρδίαν Φαραώ» στην πραγματικότητα σημαίνει «παρεχώρησε ο Κύριος να σκληρυνθεί η καρδιά του Φαραώ», αλλά εδώ πραγματικά χρειάζεται κάτι παραπάνω από ένα θαύμα για να πειστεί κάποιος από τέτοιου είδους ερμηνευτικές ακροβασίες και ανανοηματοδοτήσεις.

  100. Τίτος Εξώς Χριστοδούλου said

    77
    Φυσικέ, συμφωνώ μαζί σου (σαν θαύμα δεν ακούγεται αυτό; Όπερ έδει δείξαι!)
    Διατηρώ την έννοια του ‘θαυμάζειν’ από τα Μετά τα Φυσικά του Αριστοτέλη, σαν γέννηση του στοχασμού από τα θαύματα της Φύσης (όχι υπερφυσικά, δεν σημαίνουν αυτό τα Μετά τα Φυσικά, ήταν… βιβλιοθηκονομικός ο όρος!) Θαυμάσια στα οποία, στο Περί Ζώων Μορίων περιλαμβάνει και το ταπεινό σκουληκάκι…

    Αλλά, αρύομαι από την Καθολική Εκκλησία και τις Κανονιστικά της Έδικτα για την Beafitificatio, την αγιοποίηση των αγίων της, στους όρους και προϋποθέσεις για την οποία ζητεί από τους υποψηφίους.. αγίους δύο ειδών θαύματα. α) το τέλειο άλλοθι – δηλαδή την bilocatio και τα ιαματικά θαύματα, τις ιάσεις. Μένω στο τελευταίο για να υποδείξω την χρηστική άποψη που έπαιρνε η Εκκλησία για τα θαύματα, κάτι σαν υπερφυσική ιατρική που φέρνει και τα τάματα (η ρίμα κι η πλησιοηχία όχι τυχαία, ίσως)… Γιατί άλλο είναι γνωστή η Λούρδη, παρά για τις θαυματουργικές ιάσεις; Οι πιο πνευματικιστές πνευματικοί νιου έητζ σήμερα πάνε στα μάμπο τζάμπο του γιόγκα, των… επτά κέντρων του σύμπαντος, κι άλλα τέτοια που άκουγα και πρόσφατα σε κανάλι στην Κύπρο, απο επιτήδεια γιόγκι που θεραπεύει ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας.

    Κι επειδή από μωρό κι απίο λωλό, εδώ για την χρηστική αξία των θαυμάτων. Δούλευα στην κομμουνιστική (λέει) έφημερίδα του ΑΚΕΛ στο Λονδίνο. Όταν μας έστειλαν ανακοίνωση για το θαυμα μιας τυφλής που είδε όταν πέρασε κάτω απο΄μια εικόνα, δεν το δημοσιεύσαμε γιατί ήταν ιδεαλιστική ανοησία. Όταν όμως η εφημερίδα πήγε σε άλλη ιδιόκτητη διεύθυνση όπου το μονο πάρκιγκ ήταν της εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή, η σχέση με την Εκκλησία ήλλαξε άρδην. Δημοσιεύσαμε και ολοσέλιδο άρθρο για τα θαύματα της Αγίας Μαρίνας (κι ας κτυπιότανε ο προεδρικός εξάδελφος (με μικρό ‘ε’) μαρξιστής για τον σκοταδισμό. Κι εγώ ο κακός γελούσα και γελώ με τα μαριολενινιστικά παράθυρα του διευθυντηρίου, στο γρφείο του διευθυντού και επαρχιακού γραμματέα τώρα του Κόμματος, που τσόνταρε στο ίδιο περβάζι του παραθύρου του, από την μια την προτομή του Λένιν κι απο΄την άλλη εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας.. Αγιά Μαρίνα τζιαι τζιυρά, που ποτζιοιμίζεις τα μωρά, που λέει ο λαός μας…Κάμε τζιαι το θαύμα σου τώρα στις εκλογές, δεν πάνε καλά οι δημοσκοπήσεις…

  101. τρελλό τρόλλινγκ said

    Η ταλιμπάνοι επιστήμονες και δη φυσικοί οφείλουν πρώτα να διαβάσουν τα σχετικά περί temporal lobes, amygdala, DMT πριν προβούν σε βαρύγδουπες ανοησίες και φανερώσουν την αμάθεια τους.

  102. Τίτος Εξώς Χριστοδούλου said

    Absurdum est, ergo incredibilis!

    Νικοκύρ, Για τον Καντ, η λογική κι η φιλοσοφία δεν ασχολούνται μετά της πίστεως όχι γιατί την υπερβαίνει, αλλά γιατί δεν έχει καμμιά δουλειά εκεί. Ανήκουν οι περί της πίστεως ή από της πίστεως δοξασίες στις αντινομίες του λόγου. Αντίο Άνσελμε, η ύπαρξη δεν είναι κατηγόρημα, άρα όχι εμπειρική ή καν κατηγορική αλήθεια για να αποδειχθεί…

  103. laskaratos said

    Kύριε Σαραντάκο,
    Είσαστε καλλιεργημένος άνθρωπος και γιός ευγενικών γονέων και αυτό ανεβάζει τον πήχη των προσδοκιών μου από τους σπάνιους και σύντομους διαλόγους μας.

    Τη διαφορά της Αριστεράς από τους άλλους τη βλέπω, γι’ αυτό και την ψήφιζα και στρατεύτηκα στους κόλπους της.
    Αυτή η διαφορά εμένα δεν μου είναι αρκετή.
    Μπορεί να είμαι πολύ απαιτητικός, δεν είμαι όμως άδικος.

    Ευχαριστώ για την αποκαλυπτική σας απάντηση στο σχόλιο 96.
    Ο αντικειμενικός αναγνώστης μπορεί να συγκρίνει το ύφος και τα επιχειρήματα του δικού μου σχολίου (94) με το ύφος και τα επιχειρήματα της δικής σας ανταπάντησης (96).

    Ο «94» (!)

  104. physicist said

    #92. […] τὸ θαῦμα εἶναι ἡ τελειωτικὴ καταδίκη τοῦ ἀπίστου, καλύτερα ποτέ του νὰ μὴ δῇ. […] (η έμφαση δική μου).

    Σε αντίθεση με τις σαπουνόφουσκες που γράφουν διάφορα τρολλ (επώνυμα και ψευδώνυμα), ούτε επιστήμες έχει ούτε άλλα εγκεφαλικά. Εδώ ακριβώς βρίσκεται ο λόγος που αυτός ο Θεός μού φαίνεται καρικατούρα και δεν μπορώ να τον πάρω στα σοβαρά: πολύς λόγος για τελειωτική καταδίκη βρε παιδιά, πολλή εκδικητικότητα, εγωπάθεια, ζηλοτυπία και μοχθηρία βγάζει αυτός ο Θεός. Καταντάει άρρωστη πλέον η εμμονή του να τον πιστέψουμε σώνει και καλά, ειδαλλιώς θα μας πάρει ο διάολος και θα μας σηκώσει. Δεν μπορεί η ασύλληπτη ευφυία που έφτιαξε το Σύμπαν να συμπεριφέρεται με τέτοια μικροπρέπεια. Αυτή είναι η μόνη δήλωση πίστης που μπορώ να κάνω. (Αναγνωρίζω βέβαια ότι είναι αυθαίρετη αλλά θάναι φαίνεται από τ’ αμύγδαλα που έφαγα χτες).

  105. Τίτος Εξώς Χριστοδούλου said

    Φταίνε, βέβαια, κι οι αθλητικές εφημερίδες με την επιμονή τους, κάθε τόσο, στο «θαύμα της πρόκρισης»….

  106. sarant said

    103: Η αναφορά στον αριθμό του σχολίου αντί στο χρηστώνυμο του σχολιαστή είναι εδραιωμένη συνήθεια και στο δικό μας ιστολόγιο και σε άλλα, οπότε, κύριε Λασκαράτε, το βρίσκω υποκριτικό που το επισημαίνετε δημαγωγικά στο προηγούμενο σχόλιό σας. Όπως με ενοχλεί επίσης το γεγονός ότι για την Αριστερά διυλίζετε τον κώνωπα (για να μείνω στη φρασεολογία των ημερών) και για άλλους καταπίνετε την κάμηλο ή την κάμιλο, τόσο στα προηγούμενά σας σχόλια όσο και στα άρθρα σας στο ιστολόγιο του Ροΐδη.

    Έχετε βέβαια κάθε δικαίωμα να μαστιγώνετε την αριστερά επειδή δεν συμμερίζεται τις εμμονές σας για την ορθόδοξη εκκλησία και ταυτόχρονα να στέλνετε αγγλιστί ικεσίες προς την τρόικα, αλλά έχω κι εγώ δικαίωμα να μη συμφωνώ μαζί σας. Γι’ αυτό άλλωστε και αποφεύγω πια να σχολιάζω στο ιστολόγιο Ροΐδη.

  107. Servitoros said

    Μην κοροϊοδεύετε τα μαρθαβούρτσικα γράμματα προς την Τρόικα, μας έσωσαν. Μετά το γράμμα και το τραπεζορομπότ είδαμε για πρωθυπουργό. και τα κεντρά κλειστής φιλοξενίας μεταναστών θα ανοίξουνε (και ούχι στρατόπεδα συγκέντρωσης που λένε κάτι κακόπιστοι), και οι μαζί τα φάγαμε συνταξιούχοι αναλάβανε τις ευθύνες τους και αυτοκτονούν (για το οποίο οι λαλίστατοι ρ-λ δεν είπαν κουβέντα), και η Αννούλα έδωσε ως άλλος Γρηγόρης μικρογεύματα και θαύματα αλλά πολλά.

    Πάντως καλού κακού μην εκνευρίζετε τους Κανελόβασιλάκηδες γιατί πέρα από τις διώξεις (βλ. Κανέλη και Τσέκερη), το Athens Book Review Journal of I was a leftie at one point now I am neoliberal θα βγάλει 2-3 βουλευτές (Ματσαγγάνηδες, Χειμωνάδες, Φαρμάκηδες και η λίστα μεγαλώνει).

  108. sarant said

    107: Σερβιτόρε, αυτό με τις διώξεις δεν το ξέρω -είναι σίγουρο;

  109. Servitoros said

    108:
    Κανέλλης http://dimeta.blogspot.co.uk/2012/04/blog-post.html για την σάτιρα του Τσέκερη http://www.e-cannibals.gr/blog/?p=5126 .

  110. Μαρία said

    95
    http://tinyurl.com/ct66n77

  111. Τίτος Εξώς Χριστοδούλου said

    Σόλοικα από τα πιο πάνω κείμενα. Δειγματοληπτικά, όχι τα μόνα.

    Θα φτιάξω ένα οργανισμό ασφάλισης, εσείς θα μου δίνεται τα χρήματα των εισφορών σας, θα βάζω και το δικό μου ποσοστό ως εργοδότης και ότι μαζεύουμε εγώ θα το ρίχνω στη δουλειά.

    Read more: http://www.e-cannibals.gr/blog/?p=4167#ixzz1rotdgfgk

  112. Immortalité said

    Βλέπω πάλι βγήκαν τα μαχαίρια 🙂
    Πριν απ’ όλα Μιχάλη για το 64 ντουζ πουάν! 😀

    Συμφωνώ ότι όλα αυτά με τις τιμές αρχηγού κράτους είναι καραγκιοζιλίκια και για έναν ακόμα λόγο. Η πίστη δεν έχει ανάγκη από εφέ και τυμπανοκρουσίες ούτε αν είναι όντως θαύμα θα επιφυλαχθεί για την Ελλάδα καλύτερη μοίρα επειδή το μετέφερε με τιμές αρχηγού κράτους. Υπάρχει όμως και η άποψη ότι η τελετή για τη μεταφορά του Α.Φ. από τα Ιεροσόλυμα άπτεται των γεωστρατηγικών μας συμφερόντων στην περιοχή Αλήθεια – ψέμματα δεν ξέρω.
    (Ξέρω όμως ποιος θα πετάξει φλούμπες 🙂 )

    Κατά τα λοιπά, εγώ πιστεύω στα θαύματα.

  113. ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ said

    Reblogged this on ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ.

  114. ppan said

    97: Λεώνικε, εγώ η ππαν τίποτε δεν είπα απο αυτά που λες ότι είπα.

  115. […] από τον sarant στο 11 Απριλίου, […]

  116. Σύμφωνα μὲ ἀσφαλεῖς πληροφορίες τὸ Πατριαρχεῖο δὲν πλήρωσε τὸ χαράτσι γιὰ τὸν Πανάγιο Τάφο κι ἔτσι ἡ ΔΕΗ τοῦ ἔκοψε τὸ Ἅγιο Φῶς.

  117. Κασσάνδρα said

    Παραβλέπουμε και το γεγονός ότι ο Θεός είναι παλαιοημερολογήτης,αφού η Αφή του Αγίου Φωτός γίνεται πάντα με το Παλαιό Ημερολόγιο.
    Μετά το σχίσμα ο θεός διάλεξε στρατόπεδο.

  118. ππαν said

    93: Δεν είχα κοιτάξει στον Κουμανούδη, δεν την είχα για νέα λέξη, αλλά τελικά την έχει. ΓΙα το «καθολικός» με την δική μας σημασία δίνει το «κατόλικος» που, λέει, χρησιμοποιούν πολλοί. Εγώ εντωμεταξύ έχω δει από το 185κάτι τον Παπαρρηγόπουλο να μιλάει για καθολική εκκλησία = παπική. Οι όροι και οι σημασίες προφανώς συνυπάρχουν. Πότε άραγε χωνεύεται η αλλαγή;

  119. #117 τὸ Πάσχα τῆς Ἀνατολικῆς Ἐκκλησίας γίνεται πάντα μὲ τὸ Παλαιὸ Ἡμερολόγιο. σχῖσμα ὅπως τὸ ἐννοεῖς δὲν ὑπάρχει.

  120. #118 ποτέ. ἐγὼ ὅταν λέω Καθολικὴ Ἐκκλησία ὲννοῶ αὐτὴν στὴν ὁποία ἀνήκω.

  121. ππαν said

    Ναι, δεν λέω για τέτοια περίπτωση, για ιδεολογικό λόγο ή σε συζήτηση που γίνεται σε συγκεκριμένο πλαίσιο, εννοώ να γραφτεί σε εφημερίδα «Στο έργο των Πατέρων της Εκκλησίας στηρίζονται μέχρι σήμερα τα δόγματα της Καθολικής Εκκλησίας» και να καταλαβαίνουμε όλοι το ίδιο πράγμα.

  122. Μαρία said

    118 Έτσι σκέτο; Χωρίς τον προσδιορισμό Δυτική;

  123. Θα ήθελα πάντως να ξέρω γιατί και πότε η Ανατολική Εκκλησία διάλεξε το «ορθόδοξη» ως αυτοχαρακτηρισμό και η Δυτική το «καθολική», ενώ βεβαίως κατά το δόγμα τους και οι δύο διεκδικούν και τις δύο ιδιότητες.
    Μια εικασία απ’ το κεφάλι μου: η Ανατολική Εκκλησία ταλαιπωρήθηκε πιο πολύ και για περισσότερους αιώνες από ζητήματα αιρέσεων (μονοφυσιτισμό, μονοθελητισμό, εικονομαχία…) από ό,τι η Δυτική, και γι’αυτό συνήθισε να τονίζει την «ορθοδοξία» της, ενώ ούτως ή άλλως ήταν η επίσημη εκκλησία ενός ενιαίου κράτους και με ένα μόνο βασιλιά είχε να κάνει, οπότε δεν χρειαζόταν να τονίζει όσο η Δυτική την «καθολικότητά» της.

  124. ππαν said

    122: ναι.
    123: Μα η ανατολική εκκλησία τώρα τελευταία (σχετικά πάντα) χρησιμοποιεί το «ορθόδοξη» για να αυτοχαρακτηριστεί. Όσο για τις αιρέσεις κλπ, συνέβησαν πριν το σχίσμα, οπόταν…

  125. sarant said

    118: Το κατόλικος είναι παλιό και λαϊκό, αλλά το ερώτημά σου, όπως και του Άγγελου στο 123 έχει ψωμί.

    Μου θυμίζει το εξής αστείο. Σε μια μετάφρασή του ο Παπαδιαμάντης στα τέλη του 19ου αιώνα, σε ένα αμερικανικό μυθιστόρημα, είχε να μεταφράσει την αναφορά σε μια μάγισσα του χωριού που έκανε ξόρκια, και το πρωτότυπο έλεγε by the orthodox means of incantations…

    Λοιπόν, για να μη μπλέξει τη λέξη «ορθόδοξος» με ξόρκια και μαγγανείες, έγραψε: «διά του καθολικώς παραδεδεγμένου μέσου…» !!

    Όταν το βρω, θα γράψω κάτι, είναι πολύ χαρακτηριστικό. Και έμμεσα μας δείχνει ότι το καθολικός είχε (τουλάχιστον γι’ αυτόν αλλά προφανώς και ευρύτερα) τη σημασία του παπικού από τότε.

  126. Μαρία said

    124, 125 Κι εδώ (1892) οι καθολικοί:
    http://tinyurl.com/7e2vzzw

  127. αχιλλεας κ χονδρονασιος said

    ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ, 13 ΑΠΡΙΛΊΟΥ 2012
    ο άθεος φοιτητής και ο άγιος

    του π.Νικολάου ,επισκόπου Μεσογαίας

    [..]
    Πριν από αρκετά χρόνια με πλησίασε κάποιος νεαρός φοιτητής. Με πολλή διστακτικότητα, άλλα και με την ένταση του απαιτητικού αναζητητή, μού δήλωσε ότι είναι άθεος, που όμως θα ήθελε πολύ να πιστέψει, άλλα δεν μπορούσε. Χρόνια προσπαθούσε και αναζητούσε, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Συνομίλησε με καθηγητές και μορφωμένους. Άλλα δεν ικανοποιήθηκε η δίψα του για κάτι σοβαρό. Άκουσε για μένα και αποφάσισε να μοιρασθεί μαζί μου την υπαρξιακή ανάγκη του. Μού ζήτησε μια επιστημονική απόδειξη περί υπάρξεως Θεού.

    Ξέρεις ολοκληρώματα ή διαφορικές εξισώσεις; τον ρώτησα. Δυστυχώς όχι, μού άπαντα. Είμαι της Φιλοσοφικής. Κρίμα! διότι ήξερα μία τέτοια απόδειξη, είπα εμφανώς αστειευόμενος. Ένιωσε αμήχανα και κάπου σιώπησε για λίγο. Κοίταξε, του λέω. Συγγνώμη που σε πείραξα λιγάκι. Άλλα ο Θεός δεν είναι εξίσωση, ούτε μαθηματική απόδειξη. Αν ήταν κάτι τέτοιο, τότε όλοι οι μορφωμένοι θα τον πίστευαν. Να ξέρεις, αλλιώς προσεγγίζεται ο Θεός. Έχεις πάει ποτέ στο Άγιον Όρος; Έχεις ποτέ συναντήσει κανέναν ασκητή; Όχι, πάτερ, αλλά σκέπτομαι να πάω, έχω ακούσει τόσα. πολλά.. Αν μού πείτε, μπορώ να πάω και αύριο. Ξέρετε κανέναν μορφωμένο να πάω να τον συναντήσω;

    -Τι προτιμάς; Μορφωμένο που μπορεί να σε ζαλίσει ή άγιο που μπορεί να σε ξυπνήσει;

    -Προτιμώ τον μορφωμένο. Τους φοβάμαι τους αγίους.

    -Η πίστη είναι υπόθεση της καρδιάς. Για δοκίμασε με κανέναν άγιο. Πώς σε λένε; ρωτώ. Γαβριήλ, μου άπαντα.

    Τον έστειλα σε έναν ασκητή. Του περιέγραψα τον τρόπο προσβάσεως και του έδωσα τις δέουσες οδηγίες. Κάναμε κι ένα σχεδιάγραμμα. Θα πας, του είπα, και θα ρωτήσεις το ίδιο πράγμα. Είμαι άθεος, θα του πεις, και θέλω να πιστεύσω. Θέλω μια απόδειξη περί υπάρξεως Θεού. Φοβάμαι, ντρέπομαι, μου άπαντα. Γιατί ντρέπεσαι και φοβάσαι τον άγιο και δεν ντρέπεσαι και φοβάσαι έμενα; ρωτώ. Πήγαινε απλά και ζήτα το ίδιο πράγμα.

    Σε λίγες μέρες, πήγε και βρήκε τον ασκητή να συζητάει με κάποιον νέο στην αυλή του. Στην απέναντι μεριά περίμεναν άλλοι τέσσερις καθισμένοι σε κάτι κούτσουρα. Ανάμεσα σε αυτούς και ο Γαβριήλ βρήκε δειλά την θέση του. Δεν πέρασαν περισσότερα από δέκα λεπτά και η συνομιλία του Γέροντα με τον νεαρό τελείωσε.

    Τι γίνεστε, παιδία; ρωτάει. Έχετε πάρει κανένα λουκουμάκι; Έχετε πιει λίγο νεράκι; Ευχαριστούμε, Γέροντα, απήντησαν, με συμβατική κοσμική ευγένεια. Έλα εδώ, λέει απευθυνόμενος στον Γαβριήλ, ξεχωρίζοντας τον από τους υπόλοιπους. θα φέρω εγώ το νερό, πάρε εσύ το κουτί αυτό με τα λουκούμια. και έλα πιο κοντά να σού πω ένα μυστικό: Καλά να είναι κανείς άθεος, άλλα να έχει όνομα αγγέλου και να είναι άθεος; Αυτό πρώτη φορά μου συμβαίνει.

    Ο φίλος μας κόντεψε να πάθει έμφραγμα από τον αποκαλυπτικό αιφνιδιασμό. Πού εγνώρισε το όνομα του; Ποιος του αποκάλυψε το πρόβλημα του; Τι, τελικά, ήθελε να του πει ο γέροντας;

    -Πάτερ, μπορώ να σας μιλήσω λίγο; Μόλις που μπόρεσε να ψελλίσει. Κοίταξε, τώρα σουρουπώνει, πάρε το λουκούμι, πιες και λίγο νεράκι και πήγαινε στο πιο κοντινό μοναστήρι να διανυκτερεύσεις. Πάτερ μου, θέλω να μιλήσουμε, δεν γίνεται; Τι να πούμε, ρε παλληκάρι; Για ποιόν λόγο ήλθες;

    Στο ερώτημα αυτό ένιωσα αμέσως να ανοίγει η αναπνοή μου, αφηγείται. Η καρδιά μου να πλημμυρίζει από πίστη. Ο μέσα μου κόσμος να θερμαίνεται. Οι απορίες να λύνονται χωρίς κανένα λογικό επιχείρημα, δίχως καμία συζήτηση, χωρίς την ύπαρξη μιας ξεκάθαρης απάντησης. Γκρεμίσθηκαν μέσα μου αυτομάτως όλα τα αν, τα γιατί, τα μήπως και έμεινε μόνον το πώς και το Τι από δω κι εμπρός.

    Ό,τι δεν του έδωσε η σκέψη των μορφωμένων, του το χάρισε ο ευγενικός υπαινιγμός ενός άγιου, αποφοίτου μόλις της τέταρτης τάξης του δημοτικού. Οι άγιοι είναι πολύ διακριτικοί. Σού κάνουν την εγχείρηση χωρίς αναισθησία και δεν πονάς. Σου κάνουν την μεταμόσχευση χωρίς να σού ανοίξουν την κοιλιά. Σε ανεβάζουν σε δυσπρόσιτες κορυφές δίχως τις σκάλες της κοσμικής λογικής. Σου φυτεύουν την πίστη στην καρδιά, χωρίς να σού κουράσουν το μυαλό.

  128. Α πολύ καλό!
    Κυκλοφορεί βέβαια και μια άλλη βερσιόν του μύθου -πιο αληθοφανή- και με άλλον μητροπολίτη, ολίγον γκέι, ο οποίος ζήτησε από τον φοιτητή να κοιμηθούνε μαζί για τον βοηθήσει να βρει τον θεό.
    Μπορεί να μην βρήκε τον θεό, ο μύθος πάντως θέλει να βρήκε την ηπατίτιδα που του κόλλησε ο μητροπολίτης.

    Τέλος πάντων, καλή ανάσταση σε όλους τους θρησκευόμενους, και χάπι ζόμπι ντέη στους υπόλοιπους.
    http://blog.atheia.gr/2012/03/16/2012-03-16/

  129. Μαρία said

    128 Άσε που τα λουκουμάκια θυμίζουν τα μπινελίκια.

  130. the dog's bollocks said

    128: LOL

    Χάπι ζόμπι ντέη, Ντίνο!

  131. 129-130
    🙂

  132. mitsakos said

    Βρέθηκε η λύση για την παράκαμψη της πολυέξοδης μεταφοράς του
    «αγίου φωτός»…

  133. Giorgio said

    30 εκατομμύρια στα κόμματα της διαφθοράς είναι πολλά λεφτά!
    http://www.periothiko.com/2012/04/30_14.html

    Κατά τ’άλλα σας πείραξε το άγιο φώς!

  134. Έχει δίκιο ο Τζόρτζιος, και η λύση είναι μία:
    Να κατέβει το Άγιο Φώς υποψήφιο στις επόμενες εκλογές.
    http://pitsirikos.net/2006/04/%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AE%CE%BD%CF%89%CE%BD-%CF%80%CE%AC%CF%83%CF%87%CE%B1/

  135. […] ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, εντοπίσαμε την ανάλυση που ακολουθεί και η οποία […]

  136. #83
    Η φράση «credo quia absurdum» ανήκει στον Τερτυλιανό.

  137. Καθολικός και ορθόδοξος, επιθετικοί προσδιορισμοί που έχουν όμως ουσιαστικοποιηθει για να δηλώσουν τις ένθεν και εκείσε του σχίσματος Εκκλησίες. Αλλέως, πώς θα μας κατέβαινε κάτω στο πιστεύω το «πιστεύω εις μιαν αγίαν καθολικήν εκκλησίαν»;
    Χριστός Ανέστη εις άπαντας, ένθεν και εκείσε του credo.

  138. Stella said

    Για να δούμε κ. Σαραντάκο, τι θα γίνει φέτος που είμαστε «πρώτη φορά αριστερά’. Μήπως θα ρίξουμε στον Καμένο και το…φώς;

  139. sarant said

    Γιά να δούμε, πράγματι. Κάτι γράφτηκε χτες, αλλά όλα τα χτεσινά ελέγχονται για πρωταπριλιάτικα. Ελπίζω να μη δούμε τίποτα.

Σχολιάστε