Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Σχόλιο για δυο πρωτοσέλιδα

Posted by sarant στο 12 Σεπτεμβρίου, 2012


Θα μπορούσε να βγει και σε μεζεδάκι, αλλά μάλλον το θέμα δεν αντέχει μέχρι το Σάββατο. Θέλω λοιπόν να κάνω ένα μικρό σχόλιο για δυο πρωτοσέλιδα που ακούστηκαν αρκετά αυτές τις δυο μέρες, που και τα δύο έχουν λογοπαίγνιο, κάτι που μόνο σε ένα ρεπορτάζ άκουσα να επισημαίνεται -αν και είναι πιθανό να γράφτηκε και αλλού, σε κάποια εφημερίδα ή ιστολόγιο (αν το ακούσατε, πείτε μου).

Την είδηση που προκάλεσε τα ευρηματικά πρωτοσέλιδα, θα την έχετε μάλλον ακούσει. Ο Γάλλος Μπερνάρ Αρνό (Bernard Arnault), ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, ιδιοκτήτης της εταιρείας LVMH, του κολοσσού των ειδών πολυτελείας, δήλωσε ότι θα ζητήσει τη βελγική υπηκοότητα (ή ίσως την έχει ήδη ζητήσει). Παρόλο που η εταιρεία διευκρίνισε ότι ο Αρνό θα παραμείνει κάτοικος Γαλλίας για φορολογικούς λόγους, το θέμα συνδέθηκε με την εξαγγελία του Φρανσουά Ολάντ για φορολογία ύψους 75% σε όσους έχουν ετήσιο εισόδημα άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ. Σε έναν γαλλικό ιστότοπο διάβασα ότι ίσως ο Αρνό να θέλει να γίνει Βέλγος επειδή το Βέλγιο έχει πολύ ευνοϊκό καθεστώς στους φόρους κληρονομιάς, απείρως ευνοϊκότερο από το γαλλικό.

Εδώ να κάνουμε μια παρένθεση. Δεν το έχω ψάξει σε βάθος, αλλά είμαι σχεδόν βέβαιος ότι το 75% δεν είναι ο συνολικός συντελεστής φορολόγησης αλλά ο συντελεστής κλιμακίου: αφορά το τμήμα άνω του 1 εκατομμυρίου, αυτό μόνο φορολογείται με 75%. Βέβαια, αν ο Αρνό βγάζει π.χ. 10 εκατομμύρια το χρόνο, ο συντελεστής κλιμακίου πλησιάζει τον συνολικό συντελεστή.

Η είδηση ότι ο Αρνό θα πολιτογραφηθεί Βέλγος έκανε εύλογα αίσθηση στη Γαλλία, ιδίως επειδή η LVMH δραστηριοποιείται σε έναν τομέα που έχει ταυτιστεί με τη Γαλλία, τα είδη πολυτελείας, με πασίγνωστα ονόματα όπως Λουί Βουιτόν, Κριστιάν Ντιόρ, Moet Hennessey, τέτοια. Η δεξιά αντιπολίτευση επέκρινε την κυβέρνηση (ο πρώην πρωθυπουργός Φιγιόν μίλησε για «ηλίθιες αποφάσεις που θα έχουν τρομακτικά αποτελέσματα»), ενώ πάρα πολλοί επέκριναν τον μεγιστάνα. Πολύ συζητήθηκε το πρωτοσέλιδο της Λιμπερασιόν, που το βλέπετε αριστερά: Casse-toi, riche con!

Όπως θα έχετε διαβάσει, αυτό μεταφράζεται περίπου «άντε χάσου, πλούσιε μαλάκα». Για το con, τυχαίνει να έχουμε ξαναγράψει στο ιστολόγιο. Αποδίδεται «μαλάκας», αν και έχει και άλλες σημασίες. Το πρώτο μισό της φράσης, μπορούμε φυσικά να το αποδώσουμε με πολλούς τρόπους: Άντε χάσου, Στα τσακίδια, Ουστ, Δίνε του, έχουμε πολλές εκφράσεις και στα ελληνικά.

Έστω κι αν δεν είναι πολύ χοντρή βρισιά, το con δεν παύει να είναι υβριστικό, και είναι αρκετά τολμηρό να μπαίνει σε πρωτοσέλιδο -και φυσικά ο Μπερνάρ Αρνό δήλωσε ότι θα υποβάλει μήνυση στην εφημερίδα. Ωστόσο, υπάρχει κάτι που δεν είδα να λέγεται σε κανένα ελληνικό ρεπορτάζ, που όμως διαφοροποιεί κάπως τα πράγματα. Ο τίτλος της Λιμπερασιόν δεν είναι μια τυχαία υβριστική φράση, είναι παράφραση μιας άλλης διάσημης φράσης -μιας φράσης του Νικολά Σαρκοζί.

Πριν από μερικά χρόνια, νομίζω το 2008, ο Σαρκοζί είχε επισκεφθεί το Salon de l’Agriculture, μια μεγάλη ετήσια γεωργική έκθεση στο Παρίσι. Και εκεί που οι παρευρισκόμενοι τον χαιρετούσαν κι ο πρόεδρος δεν προλάβαινε να σφίγγει χέρια αριστερά-δεξιά, ένας άλλος επισκέπτης αρνήθηκε να τον χαιρετήσει, λέγοντάς του «Μη μ’ ακουμπάς, με λερώνεις».

Αντιδρώντας, ο Σαρκοζί του απάντησε: Casse-toi alors, pauvre con, που θα μπορούσαμε να το μεταφράσουμε «Ε τότε χάσου από δω, παλιομαλάκα». Το επεισόδιο το απαθανάτισε κάποιος επισκέπτης, μια και στην εποχή μας η πρόοδος της τεχνολογίας δεν αφήνει τίποτα να πέσει κάτω, κι έτσι μπορείτε να το δείτε στο γιουτούμπι.

Το pauvre σημαίνει «φτωχός», σημαίνει και «καημένος, κακόμοιρος», και το pauvre con είναι λίγο-πολύ στερεότυπη έκφραση, σαφώς περιφρονητική -αν διαφωνείτε με την απόδοση «παλιομαλάκα», ευχαρίστως να ακούσω τη δική σας. Το θέμα είναι ότι το riche con δεν είναι στερεότυπη έκφραση, ο τίτλος δηλαδή της Λιμπερασιόν παραπέμπει σαφώς στη φράση του Σαρκοζί, και αυτό το ήξεραν όλοι (σχεδόν) οι αναγνώστες της γαλλικής εφημερίδας, χωρίς να χρειάζεται κάποια ειδική υπόμνηση. Κάτι ανάλογο στα δικά μας θα ήταν ένας τίτλος όπως «Μαζί τα φάγαμε, χώρια τα πληρώνουμε» ή «Λεφτά δεν υπάρχουν».

Αυτό το πρωτοσέλιδο ήταν το προχτεσινό. Όπως είπαμε, ο Αρνό δήλωσε ότι θα υποβάλει μήνυση, οπότε χτες η Λιμπερασιόν ζευγάρωσε τα πρωτότυπα πρωτοσέλιδα ως εξής:

Ο τίτλος γράφει Bernard, si tu reviens on annule tout!,  που μεταφράζεται: Μπερνάρ, αν γυρίσεις τα ακυρώνουμε όλα! Όλα; Ποια όλα; Και πάλι έχουμε παράφραση άλλης διάσημης φράσης, αυτό που λένε οι Γάλλοι clin d’oeil, κλείσιμο ματιού· και πάλι πρόκειται για διάσημη φράση του Σαρκοζί.

Λίγες μέρες μετά τον γάμο του Σαρκοζί με την Κάρλα Μπρούνι, ένας βετεράνος δημοσιογράφος του Νουβέλ Ομπζερβατέρ έγραψε στον ιστότοπο του περιοδικού ότι μια βδομάδα πριν από τον γάμο ο Σαρκοζί είχε στείλει sms στην Σεσίλια, την πρώην σύζυγό του, με τη φράση: Si tu reviens, on annule tout, δηλαδή αν γυρίσεις τα ακυρώνω όλα -τον επικείμενο γάμο δηλαδή.

Ο εκπρόσωπος του Σαρκοζί διέψευσε την είδηση και έκανε και μήνυση στον ιστότοπο, αν και αργότερα την απέσυρε. Η Σεσίλια δήλωσε αργότερα ότι ποτέ δεν πήρε τέτοιο εσεμές, ενώ ο δημοσιογράφος ζήτησε μεν συγνώμη από την Σεσίλια αλλά επέμεινε ότι η είδηση ήταν αληθινή (ωστόσο, ο διευθυντής του περιοδικού πήρε αποστάσεις).

Υπαρκτό ή όχι, το προεδρικό εσεμές έγινε μια ακόμα διάσημη φράση στη Γαλλία και είναι βέβαιο ότι σχεδόν όλοι όσοι είδαν το πρωτοσέλιδο της Λιμπερασιόν θυμήθηκαν πού παραπέμπει. Όχι όμως οι ανταποκριτές των ελληνικών καναλιών που κάλυψαν το θέμα (είπαμε: δεν τα είδα όλα), με φωτεινή εξαίρεση την ανταποκρίτρια της ΝΕΤ, που το ανέφερε, και πολύ σωστά μάλιστα. Επειδή δεν είδα το προχτεσινό δελτίο της ΝΕΤ, δεν ξέρω αν θυμήθηκε και το λογοπαίγνιο του πρώτου πρωτοσέλιδου, αλλά μάλλον θα το θυμήθηκε. Μπράβο λοιπόν στη ΝΕΤ και στην ανταποκρίτριά της.

Όπως λέει και ο πρώτος σχολιαστής, πλάι στον τίτλο, και μάλλον όχι τυχαία, υπάρχει ο λογότυπος (ή το λογότυπο, δεν ξέρω το γένος της λέξης) της Yves Saint-Laurent, της μεγαλύτερης ανταγωνίστριας της LVMH.

Γράφτηκε ότι τα πρωτοσέλιδα της Λιμπερασιόν ήταν μια λαμπρή κίνηση μάρκετινγκ, και μάλλον έτσι ήταν, όσο κι αν η LVMH έχει τη συνήθεια να κόβει διαφημίσεις από έντυπα που την ενοχλούν. Άλλοι είπαν ότι και της Λιμπερασιόν ο ιδιοκτήτης, ένας από τους Ρότσιλντ, έχει ζητήσει ξένη υπηκοότητα (την ισραηλινή), άρα η οργή της εφημερίδας δεν ήταν ειλικρινής.

Πάντως το θέμα είναι ότι, παρά τα όσα λένε για την υποχώρηση της επιρροής του γραπτού Τύπου, το τρανταχτό πρωτοσέλιδο παραμένει προνόμιο της εφημερίδας και του περιοδικού. Οι ιστότοποι συχνά δεν έχουν πρωτοσέλιδο, κι αν έχουν ποιος να το προσέξει έτσι γρήγορα που αλλάζει. Ευρηματικά πρωτοσέλιδα από τις ελληνικές εφημερίδες είχε η Ελευθεροτυπία, που σε καναδυό μήνες θα κλείσει χρόνος από τότε που σταμάτησε να εκδίδεται κι έχει αφήσει πολύν κόσμο ορφανό από απογευματινή εφημερίδα -εμένα, ας πούμε, αλλά απ’ όσο έχω συζητήσει κι άλλους.

Όσο για το κυρίως θέμα που έδωσε αφορμή στα πρωτοσέλιδα, δηλαδή τη φορολογία των πλουσίων κι αν είναι ρεαλιστική η γαλλική πρόταση για τόσο υψηλό συντελεστή, αν θέλετε το συζητάμε στα σχόλια. Στην Ελλάδα βέβαια οι περισσότεροι δεν ξενιτεύονται για να μη φορολογηθεί η τεράστια περιουσία τους, αλλά για βιοπορισμό. Κατά σύμπτωση τις προάλλες διάβασα ότι ένας παλιός συμμαθητής μου, από τους κορυφαίους στον κόσμο ειδικός στον τομέα του (που είναι αρκετά περίπλοκος, πάντως έχει να κάνει με βάσεις δεδομένων) θα ξενιτευτεί κι αυτός, αντί να κάθεται εδώ να φυτοζωεί για ένα κομμάτι ψωμί -και να έχει και τους πρετεντέρηδες να τον λοιδορούν καθημερινά, όπως όλους τους πανεπιστημιακούς. Ευτυχώς βέβαια που ακόμα δεν έχουμε θίξει τις αποδοχές των κληρικών, γιατί φανταστείτε τι εθνική συμφορά θα πάθουμε αν αρχίσουν να ξενιτεύονται και οι δεσποτάδες -όλη η Ευρώπη καραδοκεί να μας τους πάρει.

162 Σχόλια to “Σχόλιο για δυο πρωτοσέλιδα”

  1. Σημειωτέον, ότι την επομένη του πρωτοσέλιδου «δίνε του, παλιομαλάκα!» η Λιμπερασιόν είχε (κι έκτοτε έχει) διαφημίσεις της εταιρίας που ανταγωνίζεται τη Λουί Βουιτόν και τις άλλες του ομίλου Αρνώ.

  2. ππαν said

    Ο Ροτσίλντ, που τον είδα στην τηλεόραση να μιλά για το θέμα κι είναι απολαυστικός, πήρε την ισραηλινή υπηκοότητα για να μπορεί να αλλάξει ομοσπονδία -είναι αναβάτης- κι έτσι να έχει ελπίδες να πάρει μέρος σε ολυμπιακούς αγώνες. Φαντάζομαι δεν είναι ο μόνος λόγος, αλλά οπωσδήποτε δεν είναι φορολογικός. H εκπομπή στον παρακάτω λίκνο, διαλέγουμε κάτω την εκπμπή της 10 Σεπτεμβρίου, Part 1, από το 1΄περίπου και μετά (στην αρχή έχει διαδημίσεις_ http://www.canalplus.fr/c-divertissement/pid3349-c-le-grand-journal.html?progid=718994

    Να πούμε και για την Ουμανιτέ, που κι αυτή την ίδια μέρα με τον ρις κον της Λιμπερασιόν, είχε εξίσου ευρηματικό πρωτοσέλιδο, πιο σεμνό αλλά βασισμένο κι αυτό σε ρήση του Σαρκοζύ –το είχε πει για τους μετανάστες ή τους Γάλλους δεύτερης -τρίτης γενιάς- «Την Γαλλία την αγαπάς ή την αφήνεις»

  3. Σαν φόρος κλιμακίου το 75% είναι επικίνδυνα κοντά στο να θεωρηθή δημευτικό (κατά την γνώμη μου είναι). Δηλαδή δεν είναι μόνο θέμα πολιτικά, αλλά και νομικά αμφιλεγόμενο.

    Αν και δεν κατάλαβα τι σχέση έχει η ιθαγένεια με την φορολογία.

    Ωραία και η Ουμανιτέ, καλύτερη θεωρώ.

  4. pauvre con = φτωχομπινέ;

  5. Νέο Kid Στο Block said

    Εμένα στο πάνω πρωτοσέλιδο μ’αρέσει το λογοπαίγνιο με την κλίση αρσενικοθήλυκων κάτω δεξιά «Quand le vin se conjugue au féminin»
    Φαντάζομαι ότι αφορά οινοπαραγωγές (σικ ρε!) φραντσόζες ή κάτι τέτοιο, αλλά ας μας πει η Ππασκαλίνα που διαβάζει τη Λιμπερασιόν! 🙂

  6. LandS said

    Παραμονές των εκλογών, μετά από συνένετυξη του Γιάννη Μηλιού στο μέγκα (Γ.Π., Ο.Τ. και Μ.Κ. ) όπου είχε κάνει το ατόπημα να πει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αύξανε τον φορολογικό συντελεστή στα μεγάλα κλιμάκια (παρεμπ. σωστή η παρατήρηση του Νίκου ότι πρόκειται για το κλιμάκιο εισοδήματος άνω του 1εκ. ) και (εδώ έγινε μεγάλος χαμός από την Όλγα) θα επέβαλε εισφορά στο ΤΖΙΡΟ των οφσορ άμα γινόταν κυβέρνηση, υπήρξε εφοπλιστής (ξεχνάω το όνομά του) που είπε ότι θα φύγει από την Ελλάδα και «σιγά μη με βρούνε» ή κάτι τέτοιο.
    Τα μέσα που τότε έκαναν τον εφοπλιστή πρωτοσέλιδο για να δείξουν ότι αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ανέφικτα, θα διώξουν τους επιχειρηματίες και θα φέρουν τη καταστροφή στο τόπο, είναι τα ίδια που σήμερα «την λένε» στον Αρνό προβάλοντας τη καλή Λιμπερασιόν.

    Έχουν ανοίξει και ένα άλλο θέμα με τους καλιτέχνες και τις εταιρείες τους… αλλά ας κρατήσουμε κάποιο επίπεδο στο μπλογκ αυτό.

  7. Νέο Kid Στο Block said

    To ποβρ κό(ν) νομίζω οτι ανταποκρίνεται καλύτερα στο δικό μας «αντε ρε κακομοίρη!»

  8. ππαν said

    5: Σιγά το λογοπαίγνιο βρε Κιντ, πολύ κλισεδιά αυτό. Δεν την διαβάζω κάθε μέρα πια, παλιά τη έδιναν τσάμπα στον γυμναστήριο που πήγαινα και την διάβαζα ενώ έκανα ποδήλατο, τώρα η κρίση μας έστειλε να τρέχουμε στα πάρκα, πόρκα μιζέρια (πολύ καλύτερο το πάρκο!)

  9. ππαν said

    Φτωχομπινές και κακομοίρης έχουν μια συγγένεια 🙂
    Η φωτογραφία με την βαλίτσα ΔΕΝ είναι φωτομοντάζ, ενώ από ίσω βλέπουμε κι έναν από τους Ρόθκο του οικονομικού μετανάστη

  10. Νέο Kid Στο Block said

    8. 🙂

  11. ΠΑΝΟΣ said

    Η Λιμπερασιόν έχει ιδιοκτήτη τον Ρότσινλντ;Τότε τι λιμπερασιόν είναι ακριβώς; Προχτές στις ειδήσεις το πρωτοέμαθα.Εμένα μού κάνει εντύπωση.Από αρνητική έως αηδιαστική. Δεν θα εντυπωσιαζόμουν, αν μάθαινα, ότι η Ουμανιτέ έχει ιδιοκτήτη,τον Σόρος,ας πούμε.Δεν ψαχνόμαστε κι εδώ; Αλλά εις βάθος,ε; Όχι κρύψιμο κάτω από δεξιά κι αριστερά χαλιά….

  12. ππαν said

    Ξέχασα να πω πως το κόλπο με το Βέλγιο έχει κι άλλη παράμετρο: οι Γάλλοι αν πάνε να μείνουν στο Μονακό φορολογούνται κανονικά, σαν να μένουν στην Γαλλία, υπάρχει ειδική διακρατική συμφωνία. Οι Βέλγοι όμως απαλάσσονται. Σας λέω όλα τα κόλπα, κανονίστε την πορεία σας.

  13. munich said

    Ξέρετε κανα κόλπο και για τη Γερμανία? οσονούπω θα κερδίσω το τζακ ποτ στο ευρωλοττο και είπα να τη ψάξω από τώρα

  14. Νέο Kid Στο Block said

    Eγώ δεν καταλαβαίνω γιατί ο κύριος Αρνής (που θάλεγε κι ο μακαρίτης ο Μάκης Δεμίρης, ως γκαρσονάκι του Φέρμα και της Καλουτά στην Τρούμπα) διάλεξε το Βέλγιο (μπλιαχ..) κι όχι το μαγευτικό Μονακό. Έχει πάψει το πριγκηπάτο να είναι παγαντί φισκάλ;

  15. ππαν said

    11: Γιατί, τι είναι ο Ροτσίλντ; Μυρίζει; Γενικά οι επιχειρηματίες κι οι ιδιοκτήτες είναι πλούσιοι, δεν το ξέρατε; Πάντως εκ των πραγμάτων η εφημερίδα δεν φαίνεται να μασάει ούτε να ακολουθεί πολιτική υπεράσπισης του κεφαλαίου, είναι ας πούμε ο Σκάι της Γαλλίας ;).

  16. ππαν said

    14: Σε πρόλαβα, τι άλλο θες να μάθεις; Το Μονακό είναι η βαρεμάρα σε όλο της το μεγαλείο πάντως.

  17. spiral architect said

    Καλημέρα. 🙂
    […] Υπαρκτό ή όχι, το προεδρικό εσεμές έγινε μια ακόμα διάσημη φράση στη Γαλλία και είναι βέβαιο ότι σχεδόν όλοι όσοι είδαν το πρωτοσέλιδο της Λιμπερασιόν θυμήθηκαν πού παραπέμπει. […]
    Αυτό δεν το ήξερα, οπότε κουμπώνει πλέον η λεζάντα του δεύτερου πρωτοσέλιδου. 💡

    Φίλος και παλιός φοιτητοσυγκάτοικος, νυν πανεπιστημιακός, φεύγει κι αυτός μαζί με τόσους νεώτερους απ’ αυτόν στο εξωτερικό, για να διδάξει σε Λύκειο, μην αντέχοντας από τη μιά να λοιδορείται και από την άλλη να ζει με 1400ευρώ. 😦
    Κατά Πρετεντέρη κλπ ΜΜΕ ρυπαντών είναι προνομιούχος!

    Δυστυχώς η κατάσταση έχει ξεφύγει εντελώς και κάτι πρέπει να γίνει …

  18. Νέο Kid Στο Block said

    Ωχ! Τώρα είδα το 12. Ταχύτατη αυτή η Πασκαλίνα! (αν και ζορίζεται λίγο στις τετραγ. ρίζες…) 🙂

  19. ππαν said

    Ούτε για την Γερμανία δεν ξέρω τίποτε να βοηθήσω τον Μόναχο….

  20. Νέο Kid Στο Block said

    Oι Γερμανοί έχουνε τους «eidgenossen» ,δεν υπάρχει φόβος!
    (Κάτι επικρεμάμενα σιντιά θα «δείξουν» μόνο την «μαρίδα του Φαλήρου», απότι ακούω τουλάχιστον.

  21. LandS said

    11. Τι τα ψάχνεις ρε ΠΑΝΟΣ; Δεν ξέρεις ότι ο συνεπέστερος αντικαπιταλισμός ιδρύθηκε από έναν που ήταν επικεφαλής των επιχειρήσεων στην Αγγλία, του μπαμπά του, Γερμανού βιομήχανου, και από άλλον ένα, που όταν δεν τούφταναν για να ζήσει τα λεφτά από τις ανταποκρίσεις που έστελνε στις εφημερίδες των καπιταλιστών της Νέας Υόρκης, παρακαλούσε για κάνα τάληρο τον πρώτο;

  22. Νέο Kid Στο Block said

    Πάντως είναι αρκετά ταιριαστό στον ανώτερο πολιτισμό μας που μόνο οι Κουτόφραγκοι βελανιδοφάγοι ασχολούνται με τη φορολόγηση του μεγάλου πλούτου. Ίσως να φταίει η δυσανεξία μας στα βάρβαρα μαθηματικά των πιθανοτήτων.
    Πού να πετύχεις τώρα μια λογική ενδιάμεση τιμή μεταξύ του 75% (εξωφρενικό) και του 0% (εν Ελλάδι, εξωφρενικό επίσης)

  23. τυφλόμυγα said

    Οι Dolce & Gabbana* ήταν πρωτοπόροι. Ξενιτεύτηκαν στο εξωτικό Λουξεμβούργο.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Dolce_%26_Gabbana#Alleged_tax_evasion

    *Πως γράφεται αυτός ο δεύτερος στα ελληνικά;

    Πιστεύω πως τα θέματα φορολόγησης των πλουσίων μπορούν να λυθούν μόνο αν ξεκινήσουν τομές αλλαγών από κράτη όπως οι ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία κτλ. Γι’ αυτό πίστεψα μόνο στο κίνημα Occupy Wall Street, σε κανέναν άλλο αγανακτισμένο είτε σε Ελλάδα είτε σε Ισπανία.

    Χτες είχα αυτή την κουβέντα με φίλους. Για πόσο ακόμα θα είμαστε σε λιτότητα εκατομμύρια άνθρωποι στον υποτιθέμενο πρώτο κόσμο και το 1% θα έχει τα τρισεκατομμύρια των τρισεκατομμυρίων σε φορολογικούς παραδείσους; Δε λέω να τους τιμωρήσουμε που πέτυχαν ούτε πιστεύω ότι όλοι όσοι πέτυχαν είναι ανήθικοι. Αλλά δε μπορεί να ζουν με πέντε ιδιωτικά αεροπλάνα παρκαρισμένα στον κήπο τους και εκατομμύρια άνθρωποι να μετράνε τα μακαρόνια και το ρύζι για να ζήσουν. Αυτό πρέπει να αλλάξει κάποια στιγμή.

    Καλημέρα. 🙂

  24. Ο Σαρκό δηλαδή έχει πάρει τη θέση του στους κλασικούς αποφθεματολόγους της Γαλλίας, μαζί ξέρω γω με τον Ουγκό και τον Αλφόνς Αλλαί. 😉

  25. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ για τα πρώτα σχόλια!

    1: Ενσωμάτωσα την παρατήρησή σου στο κείμενο.

    11: Δεν είναι πολλά χρόνια που έγινε ιδιοκτήτης της ο Ρότσιλντ, ή μάλλον ένας από τους Ρότσιλντ. Σου απάντησαν πάντως και οι άλλοι -δεν νομίζω ότι η γραμμή της εφημερίδας έχει αλλάξει από τότε που την αγόρασε ο μεγιστάνας. Εκτός αν ενοχλεί που είναι εβραίος.

  26. bernardina said

    Επειδή στη συζήτηση παίζουν τα ΜΜΕ, να ζήσουμε να τον θυμόμαστε

  27. Ομολογουμένως αρκετά ενδιαφέρον το θέμα, και θα είχε πλάκα αν καθόμασταν σα συζητήσουμε ορισμένες… χμ, ιδιαίτερες περιπτώσεις. Εξηγούμαι: έστω λοιπόν οτι τους έρχονται όλα… δεξιά, και οι Συριζαίοι κερδίζουν τις επόμενες εκλογές και κάνουν κυβέρνηση (δε λέω, τραβηγμένο ίσως σενάριο, αλλά όχι απίθανο: κάντε υπομονή και διαβάστε παρακάτω την υπόθεση, έχει αρκετή φαντασία). Και όντως αποφασίζουν να επιβάλλουν εισφορά στον τζίρο των επιχειρήσεων και να αυξήσουν τους συντελεστές στις μεγάλες κλίμακες.

    Βγαίνει λοιπόν η ΚΚ του ΚΚΕ και δηλώνει οτι η Τυποεκδοτική μετακομίζει στη… Βουλγαρία, και πως ο Ριζοσπάστης θα μεταφέρεται καθημερινά στη χώρα μας οδικώς! Εννοείται πως η επιχείρηση εδώ κλείνει, και όλοι οι εργαζόμενοι απολύονται. Τα ΜΜΕ ζητούν εξηγήσεις απο την κα. Παπαρήγα, και αυτή παίρνει απο το iPhone της τηλέφωνο την κόρη της Βασιλεία στον Ριζοσπάστη και της ζητάει να εξηγήσει στους δημοσιογράφους τους λόγους για τους οποίους το ΚΚΕ προβαίνει σε αυτή την κίνηση. Η Βασιλεία Παπαρήγα λοιπόν, εξηγεί στους δημοσιογράφους πως, όπως έμαθε στο (Αμερικάνικο Κολλέγιο) Deree που σπούδασε, και όπως άλλωστε είχε δηλώσει η μητέρα της όταν παλαιότερα την είχαν ρωτήσει για τους απολυμένους των προηγούμενων ετών της Τυποεκδοτικής και του 902 FM, όταν λειτουργείς ως επιχείρηση στα πλαίσια ενός καπιταλιστικού συστήματος, οφείλεις και εσύ να συμμορφώνεσαι στους ίδιους κανόνες της αγοράς όπως και όλοι οι άλλοι.

    Εφόσον λοιπόν η Αριστερή κυβέρνηση του Σύριζα τους αυξάνει τη φορολογία και τους επιβάλει εισφορές, η Τυποεκδοτική στα πλαίσια της Παγκοσμιοποιημένης Καπιταλιστικής Οικονομίας μεταφέρεται στη Βουλγαρία, καθώς η λειτουργία της επιχείρησης στην Ελλάδα κρίνεται ασύμφορη. Επιπλέον, ο Ριζοσπάστης, βασικό έντυπο της Τυποεκδοτικής και επίσημο όργανο προπαγάνδας του ΚΚΕ, πιστός στις αρχές του Κόμματος, θα συνεχίσει με το ίδιο σθένος να υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του Έλληνα εργαζόμενου ενάντια στην αδηφάγα καπιταλιστική μηχανή που στο βωμό του κέρδους θυζιάζει ανθρώπινες ψυχές, και να καταγγέλει τους ανάλγητους καπιταλιστές που στερούν απο τον Έλληνα εργαζόμενο θέσεις εργασίας μόνο και μόνο για να εκμεταλευτούν την χαμηλότερη φορολογία και τα μειωμένα ημερομίσθια που προσφέρουν άλλες χώρες. Παράλληλα ο Ριζοσπάστης θα συνεχίσει να μάχεται σθεναρά για όλα αυτά τα οποία μάχεται χρόνια τώρα, όπως πχ για την Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία, ενάντια σε κάθε είδους προσπάθεια υπονόμευσης της, και σε κάθε προσπάθεια εγκαθίδρυσης Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης. Ειδικά για αυτό το θέμα, η κα Βασιλεία Παπαρήγα υπενθυμίζει παλαιότερες δηλώσεις της μητέρας της, σύμφωνα με τις οποίες η Ελληνική Οικογένεια καλείται να προασπίσει τον Δημόσιο και Δωρεάν χαρακτήρα της Παιδείας, σαμποτάροντας ακόμα και την λειτουργία των Φροντιστηρίων, πόσο μάλλον των Ιδιωτικών Κολλεγίων και Εκπαιδευτηρίων ανα την επικράτεια…

    Εφόσον λοιπόν το ΚΚΕ ξεκαθάρισε την πεντακάθαρη και λογικότατη θέση του, οι δημοσιογράφοι ρωτάνε η κα. Παπαρήγα ποιά θα είναι η θέση του ΠΑΜΕ όσον αφορά την μεταφορά της Τυποεκδοτικής στην Βουλγαρία. Η ΓΓ λοιπόν, απαντάει πως το ΠΑΜΕ, πιστό και αυτό στις αρχές του Κόμματος και του Κομμουνισμού, δεν μπορεί παρά να πράξει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που έπραξε και παλαιότερα, κατά τις απολύσεις εργαζομένων της Τυποεκδοτικής και του 902 FM, καθώς και του κλεισίματος του 902 TV: λειτουργόντας παράλληλα, θα δημιουργηθούν 2 ομάδες κρούσης. Η πρώτη θα αναλάβει την φύλαξη – περιφρούρηση των γραφείων του Κόμματος στον Περισσό ώστε να αποτρέψει τις προβοκάτσιες των απολυμένων της Τυποεκδοτικής, οι οποίοι στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτε άλλο απο προβοκάτορες, λούμπεν προλετάριοι και πράκτορες του Διεθνούς Κεφαλαίου. Παράλληλα η πρώτη ομάδα κρούσης θα καταγγείλει την καπιταλιστική προπαγάνδα που επιχειρεί για μια ακόμη φορά να διεμβολίσει το συμπαγές λαϊκό μέτωπο που αντιστέκεται στις επιταγές της Παγκοσμιοποίησης. Η δεύτερη ομάδα κρούσης, θα αναλάβει να συντονίσει τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, τις απεργίες και τις καταλήψεις στα εργοστάσια της Coca-Cola/3E στο Σχηματάρι, στο Ηράκλειο και στον Βόλο, ζητώντας παράλληλα την άμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων και την επαναλειτουργία των εργοστασίων που έκλεισαν σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα. Η δεύτερη ομάδα κρούσης θα καταγγείλει και αυτή την καπιταλιστική προπαγάνδα που επιχειρεί για μια ακόμη φορά να διεμβολίσει το συμπαγές λαϊκό μέτωπο που αντιστέκεται στις επιταγές της Παγκοσμιοποίησης…

    Γιατί,
    ΔΙΚΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ (εκτός κι αν είναι απολυμένος της Τυποεκδοτικής και του 902)…

    Σοβαρά, δεν θα είχε πλάκα ένα τέτοιο σκηνικό;

  28. LandS said

    Στο εξωτικό Λοξεμβούργο ξενιτεύτηκαν οι Ντόλτσε κλπ. !
    Και ο Νικοκύρης εκεί ξενιτεύτηκε (λες; )

    Χωρίς πλάκα τώρα. Φορολογικός ανταγωνισμός εντός της ΕΕ, υπάρχει και μάλιστα πρωταθλήτρια σε αυτό ήταν η Ιρλανδία με μιμητή τη Κύπρο. Για τις επιχειρήσεις, και όχι για τα φυσικά πρόσωπα.

    Όταν έχουμε να κάνουε με εισοδήματα και περιουσίες σαν και αυτά του Αρνό, οι συγκεκριμμένοι φορολογικοί συντελεστές έχουν δευτερεύουσα σημασία.

    Δηλαδή τι παθαίνει κάποιος αν τα 10εκ το χρόνο (εισόδημα ως φυσικό πρόσωπο) του γίνουν 3 ώστε να εγερθεί ζήτημα δικαιοσύνης. Νομίζω ότι πολύ περισσότερη ζημιά είχε αυτός που τα δέκα χιλιάρικα έγιναν (στην Ελλάδα του 2011-12) εννιά πεντακόσια.
    Και αυτό δεν βγαίνει μετά από καμιά σοσιαλιστική σκέψη, είναι επακόλουθο της «ύπαρξης» κυρτής συνάρτησης ωφελιμότητας (convex utility function) ή αν θέλετε της φθίνουσας οριακής ροπής προς κατανάλωση τόσο της νεοκλασικής, όσο και της κευνσιανής θεωρίας.

  29. 14: Διάλεξε το Βέλγιο γιατί κατάγεται από τα γαλλοβελγικά σύνορα και έχει δεύτερη κατοικία στο Βέλγιο εδώ και 10 χρόνια.

    Πάντωςπιο πολύ από το φορολογικό παίζουν δυο άλλα: το θέμα της κληρονομιάς (μάλλον διαβάσαμε το ίδιο άρθρο με το Νικοκύρη όπου αναφερόταν ότι με το γαλλικό καθεστώς για φόρο κληρονομιάς υπάρχει κίνδυνος να μη μείνει όλη η επιχείρηση στην οικογένεια) και κάτι που ακούγεται για επενδύσεις στο Βέλγιο που θα είναι πιο εύκολες αν έχει υπηκοότητα (κάτι ακούγεται για τις στενές του σχέσεις με τον Βέλγο μεγαλοεπιχειρηματία Φρερ και υπάρχουν πολλές διαψευσμένες φήμες ότι ο Αρνό θα οριστεί εκτελεστής της διαθήκης του Φρερ).

    Αλλά σίγουρα δεν είναι τυχαίο ότι διάλεξε να κάνει την αίτηση τώρα, μετά τις φορολογικές εξαγγελίες του Ολάντ, ενώ θα μπορούσε να την έχει κάνει εδώ και 7 χρόνια. Μοιάζει με προειδοποίηση.

  30. ππαν said

    Να πω και ότι (ένα ένα τα θυμάμαι) είχε ξαναφύγει όταν βγήκε ο Μιτεράν το 81, τότε στην Ελβετία. Προφανώς θέλει να περάσει και πολιτικό μήνυμα, εξάλλου η δεξιά το εκμεταλλεύτηκε, ο κόσμος βέβαια δύσκολο να τσιμπήσει, πιο πιθανό μου φαίνεται να πέσουν κάπως οι πωλήσεις του ομίλου στην Γαλλια

  31. cronopiusa said


    Georges Brassens – Putain De Toi

    brassens en jazz

    La Marine (Brassens) – Havana Swing

  32. ππαν said

    Αν έβαζα βίντεο θα έβαζα το Plat pays qui est le mien προς τιμήν του βελγόψυχου Μπερνάρ

  33. sarant said

    Eυχαριστώ και για τα νεότερα!

    Γιάννη Ν., μάλλον το ίδιο άρθρο είχαμε διαβάσει 🙂

    Κρον, ευχαριστώ τα μάλα για τον Μπρασένς!

  34. Κι εγώ σκέφτηκα Μπρασένς (quand on est con…) και Μπρελ. Σήμερα όμως είμαι λίγο αργός.

  35. gryphon said

    6
    O Ρέστης το είχε πει αυτό.Ο οποίος είναι εκτός τών άλλων και μεγαλομέτοχος του ΔΟΛ και σίγουρα έχει λογο και στήν γραμμη τών εφημερίδων του συγκροτήματος που κοπτονται τώρα για τά λεφτά που κρυβουν λεει οι καλλιτέχνες.
    Για το δανειο των 90 εκατομμυρίων ομως που ειχε παρει ο μακαρίτης ιδρυτής του μπατιροσυγκροτήματος για το Μεγκαρον το οποιο αδυνατουσε να πληρωσει και με μια υπογραφη του Παπακωνσταντίνου κανονίστηκε να το πληρώσουμε (κι αυτό) εμεις ουτε κουβεντα.

  36. spiral architect said

    @27: ❓ ❓ ❓
    Θα ήταν τραγικό, αν δεν ήταν «σκηνικό», (όπως το λες) αλλά εδώ μιλάμε και κριτικάρουμε γεγονότα.

    Τελικά τα μεζεδάκια καταλήγουν να γίνονται μπινελίκια. 😆
    (για να λεξικογραφήσουμε λιγάκι)

  37. Σχολιαστής said

    Η μετάφραση του Google δίνει στο casse-toi το γαμήσου.

    Εγώ θα το μετέφραζα Άι(ντε) πηδήξου.

  38. Γς said

    Το κάσ-τουά κο(ν) θα μπορούσε να σημαίνει
    «Σπάσε ρε μουνί!», πιο κάτω, στη Μασσαλία λ.χ. όπου ακούς και το Le con de ta mère!,
    Το λες και γεμίζει το στόμα σου, εξακτεμάν όπως στον Περαία, αμα λάχ’ να ‘ούμε.

  39. cronopiusa said


    Georges Brassens-Quand on est con

  40. Metanastis said

    @Μunich
    οι γερμανοί πάντως, προτιμούν το Λιχτενστάιν….

    http://en.wikipedia.org/wiki/LGT_Group

    από το Μόναχο, ούτε 3 ωρίτσες με το αυτοκίνητο….

  41. π2 said

    3: Δεν ξέρω ποιο ποσοστό φορολόγησης θεωρείται κοντά στη δήμευση, αλλά ο Ολάντ ανέκρουσε πρύμναν κατά τι, εξηγώντας ότι το μέτρο (δηλαδή το ποσοστό) θα είναι προσωρινό, για ένα-δυο χρόνια, μέχρι να ανακάμψει η γαλλική οικονομία. Αναρωτιέμαι όμως πως ορίζεται ο σχεδόν δημευτικός φόρος κλιμακίου, ως έννοια. Ειλικρινά ρωτάω.

    Επί της ουσίας, το μέτρο αυτό φοβάμαι πως έχει μεγαλύτερη σχέση με τη δημιουργία εντυπώσεων (εκατέρωθεν) παρά με την ουσία της εισφοράς στα δημόσια έσοδα.

    17 κ.ά.: Καιρός είναι να δούμε και το ζήτημα της μετανάστευσης πανεπιστημιακών και ερευνητών. Πράγματι, δεν φεύγουν πια οι νέοι μόνο, φεύγουν και οι παλαιότεροι, φεύγουν ακόμη και άνθρωποι λίγα χρόνια πριν από τη σύνταξη, ακόμη και άνθρωποι που έχουν μόνιμη θέση (αναπληρωτές και άνω), που είναι περίπου αδύνατον να βρεθεί στο πανεπιστημιακό κουρμπέτι για έναν νεοφερμένο έξω, για πολύ χαμηλότερα πόστα. Το τελευταίο φρούτο, που γράφτηκε και στα ΜΜΕ είναι να προσλαμβάνονται (κυρίως πανεπιστημιακοί γιατροί και διδάσκοντες σε νομικές σχολές) σε ιδιωτικά πανεπιστήμια της Αλβανίας και της Βουλγαρίας. Μίλησε κανείς για brain drain;

  42. Γς said

    >.. αποδοχές των κληρικών [..] αν αρχίσουν να ξενιτεύονται και οι δεσποτάδες -όλη η Ευρώπη καραδοκεί να μας τους πάρει.
    >Μίλησε κανείς για brain drain;

    Το brain εδώ δεν πάει, σίγουρα. Τι είδους drain όμως; 😉

  43. Νέο Kid Στο Block said

    100 άνθρωποι από τον πλανήτη Γη, αποτελούν ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα ,αν:

    6 (Έξι!) πρόσωπα κατέχουν το 60% του παγκόσμιου πλούτου
    80 έχουν μη ικανοποιητικές συνθήκες κατοικίας
    70 είναι αναλφάβητοι
    50 είναι υποσιτισμένοι
    1 έχει Η/Υ
    1 έχει πτυχίο πανεπιστημίου

    Αν δε ζήσατε ποτέ έναν πόλεμο, ούτε νιώσατε την μοναξιά της αιχμαλωσίας την αγωνία του τραυματισμού και την πείνα, τότε είστε τυχερότεροι από 500 εκατομμύρια ανθρώπους του κόσμου

    Αν έχετε φαγητό μέσα στο ψυγείο σας έχετε μια στέγη πάνω από το κεφάλι σας και ένα κρεβάτι, τότε είστε πλουσιότεροι από το 75% των κατοίκων αυτού του κόσμου.
    – Αν έχετε λογαριασμό στην τράπεζα, λίγα λεφτά στο πορτοφόλι και λίγα ψιλά σε έναν κουμπαρά, τότε ανήκετε στο 8% των εύπορων ανθρώπων αυτού του κόσμου.
    – Αν διαβάζετε αυτό το σχόλιο πρέπει να είστε πολύ ευχαριστημένοι γιατί , δεν ανήκετε στα 2 δις ανθρώπων που δεν ξέρουν να διαβάζουν.

    ΥΓ. Τα στατιστικά στοιχεία είναι του 2010 (υποθέτω ότι τα σημερινά δεν θάναι και πολύ διαφορετικά…) και τα πήρα από το καλό ιστολόγιο mathhmagic.blogspot.com

  44. Υπάρχουν στον κόσμο ορφανά από πατέρα («Αντί«) και από μητέρα Ελευθεροτυπία«).

    Γιάννης
    …με καλησπέρες…

  45. Νέο Kid Στο Block said

    H Ελλάδα δεν ήταν ποτέ φιλόξενο μέρος για το επιστημονικό της δυναμικό.Το brain drain που λέει ο αγαπητός π2 είναι χρόνια κατάσταση. Απλά τώρα παράγινε (υποθέτω) το κακό. Ένα ακόμη απλό side effect της «κρίσης».

  46. τυφλόμυγα said

    41β, Ακριβώς. Γι’ αυτό δεν πιστεύω το @22 του Νιόκιντου. Τα κράτη δίνουν τη δυνατότητα της νόμιμης φοροαποφυγής. Δεν έχει νόημα να αυξάνουν τη φορολόγηση ενώ μπορεί κάποιος νομιμότατα να μεταφέρει την έδρα της εταιρίας του ή τα έσοδά του σε φορολογικούς παραδείσους. Ας αλλάξουν το φορολογικό σύστημα ώστε καθένας να πληρώνει σύμφωνα με τα πραγματικά του έσοδα.

  47. ΠΑΝΟΣ said

    25
    γιατί να μ’ ενοχλεί που είναι εβραίος.Δεν το καλοκαταλαβαίνω.Ούτε δέχομαι μια αδικαιολόγητη,πιθανή αιχμή,για να το πω κομψά,δοθέντως ότι δύναμαι να το εκφράσω κι αλλιώς..Εκ των 3-4 καλυτέρων φίλων μου ο Σάμπι,έλληνας εβραίος (γειά σου ρε Σάμπι!)
    .Αυτό όμως που μ’ ενοχλεί είναι η καλοβολεμένη,συμβιβασμένη αριστερά,με τις σούπερ-αριστερές κραυγές κι έχουμε μπόλικη εδώ στην Ελλάδα,ξέρω πάμπολλες περιπτώσεις κι είναι κάτι που σιχαίνομαι όσο και τα φασισταριά. Έζησα αμφοτέρους στο πετσί μου επί χρόνια,ως θύμα,βέβαια..Κι επιπλέον: όποιος δεν είναι συριζαίος,είναι φασίστας,γερμανοτσολιάς,χρυσαυγίτης κ.λπ.; (ελπίζω νικοκύρη να θεωρήσεις δικαιολογημένη την όξυνσή μου,λόγω βέβαια τού ερωτήματός σου,που δεν το βρήκα διόλου δικαιολογημένο.Ίσως,μάλιστα,απορώ κιόλας…).

  48. spiral architect said

    @41α: Είναι απλό:

    1. Ρίχνεις μια ματιά στη φορολογική σου δήλωση, στο τέλος «υπέρ ανέργων», στο ΕΕΤΗΔΕ κλπ
    2. Τα πιάνεις όλα μαζί και τα ρίχνεις σε ένα εξελόχαρτο.
    3. Φτιάχνεις την ποσόστωση ανηγμένη στο δωδεκάμηνο.
    4. Για να γίνει πιο όμορφο το εξελόχαρτο βγάζεις το ποσοστό σε «πίτα», ή σε ιστόγραμμα. Προτιμητέα η πίτα καθότι με μια καλή πίτα την τυλώνεις.
    5. Φροντίζεις να έχεις κάπου δεμένο τον υπολογιστή σου. Δεν είναι καιρός για περαιτέρω έξοδα.
    6. Ανοίγεις τον εκτυπωτή σου και εκτυπώνεις το εξελοχαρτο.
    7. Τέλος, κολλάς το χαρτί με ένα μαγνητάκι στο ψυγείο και μπινελικώνεις ελεύθερα. Προσοχή επίσης στο ψυγείο.

  49. Νέο Kid Στο Block said

    Tυφλόμυγα, δεν βλέπω τι το παράξενο έχω γράψει στο 22. που έρχεται σε αντίθεση με το 41. και το 46.

  50. Γς said

    44:
    >καλησπέρες
    Στις 12 και τέταρτο…
    «Καλό μεσημέρι», ίσως;

  51. π2 said

    42: Α, ναι, ξέχασα και την φαρσοκωμωδία των ειδικών μισθολογίων των κληρικών. Στον αφρό της ειδησεογραφίας, πάλι με παιχνίδια δημιουργίας εντυπώσεων εκατέρωθεν, κυριαρχούν δύο πράγματα. Το ένα είναι ότι δεν μειώνονται οι μισθοί των απλών κληρικών και το άλλο ότι θα μειωθούν (κάμποσο) οι μισθοί των αρχιερέων. Οι απλοί κληρικοί έχουν πολύ χαμηλούς μισθούς. Επιπλέον, έχουν περιορισμένα πλέον «τυχερά» (από την εποχή Χριστόδουλου ήδη) και ελάχιστο έλεγχο επί των οικονομικών των ενοριών τους (όπου κυριαρχεί η κύρια μάστιγα της εκκλησιαστικής δομής, οι αρχιμανδρίτες). Με άλλα λόγια, έχουν μειωμένες ευκαιρίες για μαύρο πλουτισμό σε σχέση με το παρελθόν. Οι αρχιερείς, από την άλλη, ωρύονται ότι αμείβονται με ψίχουλα (38 χρόνια αρχιερέας με δυο πτυχία και διδακτορικό βγάζω 1.931 ευρώ καθαρά, έκραζε ο Άνθιμος) αλλά κάνουν διακριτικά γαργάρα α) το γεγονός ότι πολλές μητροπόλεις τούς καλύπτουν σχεδόν όλα τα έξοδα (από διαμονή, διατροφή, μετακίνηση και πάγιες ανάγκες μέχρι την τελευταία λέξη της μόδας στα ράσα), ενώ στις φτωχότερες συνδράμει και η ΔΙΣ, και β) ότι διαχρονικά η τελευταία γραμμή άμυνας της ιεραρχίας ήταν πάντοτε η αποφυγή με κάθε μέσο του φορολογικού ελέγχου στις μητροπόλεις. Ας αλλάξει το β και ας μην μειωθούν οι αποδοχές τους. Ρωτήστε τους αν θα το δεχτούν.

  52. cronopiusa said

    When You Don’t Exist

    Georges Moustaki – Ma Liberté.

  53. spiral architect said

    @42, 51: Ας δούμε τι λέει το σλανγκολεξικό επ’ αυτού. 😉

  54. π2 said

    45: Υπάρχει μια σημαντική ποιοτική διαφορά σε σχέση με το παρελθόν. Εάν ένας επιστήμονας ήταν διατεθειμένος να υποστεί το περίεργο κλίμα σε ΑΕΙ και ΕΚ, ή αν απλά δεν ήθελε να ξενιτευτεί, για οικογενειακούς λόγους ή από ξεροκεφαλιά, μπορούσε κουτσά στραβά να εργαστεί στην Ελλάδα και να ζήσει αξιοπρεπώς. Τώρα αυτό τείνει να αλλάξει. Ξέρω τρεις τουλάχιστον επιστήμονες γκασταρμπάιτερ που έφυγαν -όχι στα νιάτα τους- απλώς για να μπορούν να συντηρήσουν την οικογένειά τους.

  55. Νέο Kid Στο Block said

    E, ναι σαφώς! Και γώ είμαι σίγουρος (101%) για άλλον έναν τουλάχιστον. 😉
    (αν κι αυτός έφυγε λίγο νωρίτερα από το πηκ(ελπίζω..) της κρίσης.)

  56. τυφλόμυγα said

    49, Νέο κίντ Όπως το καταλαβαίνω, που φυσικά μπορεί να είμαι εντελώς φάουλ, στο #22 πιστευεις ότι το μέτρο Ολάντ μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση την είσπραξη φόρων. Έχεις αισιόδοξη οπτική δηλαδή. Ενώ εγώ πιστεύω ότι δε θα αποδόσει κάτι σημαντικό το μέτρο και πρέπει να αλλάξει εκ βάθρων το φορολογικό σύστημα. Απαισιόδοξη οπτική δηλαδή. Αυτό είναι όλο.

    28α Lands, Δεν υπονόησα αυτό που υπονοείς ότι υπονοώ. Σχολιάζω σχόλια, δεν θίγω κανένα προσωπικά -ακόμα κι όταν με θίγουν. Έγραψα για την πρακτική μιας παγκοσμίου φήμης εταιρίας χωρίς να κάνω συγκρίσεις.

  57. Νέο Kid Στο Block said

    Όχι ρε συ Τυφλόμυγα. Ίσα-ίσα που χαρακτήρισα το 75% εξωφρενικό. Μάλλον πρόκειται για κίνηση εντυπωσιασμού,όπως επεσ΄΄ημανε ο π2ος. Αλλά και το 0% το δικό μας είναι εξωφρενικό. Τα ποσοστά είναι θέμα κοινής λογικής και στοιχειώδους αίσθησης δικαιοσύνης. Η βούληση για δράση είναι που λείπει. Στην Ελλάδα δε, λείπει παντελώς.

  58. cronopiusa said

    Ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ !!

    NICOLAS SARKOZY – La chanson de l’année 2012

  59. τυφλόμυγα said

    57, Παρανόησα. Συμφωνούμε απόλυτα. 😉

  60. Immortalité said

    Ωραία η Λιμπερασιόν! 🙂
    Πάντως το 75% είναι όντως τεράστιο ποσοστό ακόμα και σε κλίμακα πάνω του εκατομμυρίου. Δεν είμαι σίγουρη ότι θα πέρναγε από το Συνταγματικό Δικαστήριο.

  61. Η τελευταία φράση ειναι όοοοολα τα λεφτά. Κλαίω από τα γέλια. Και όλο το κειμενο, ως συνηθως, χυμώδες και χρησιμο και απολαυστικό

  62. LandS said

    #56 Μη μας το χαλάς καλή Τυφλόμυγα, τόβαλα για να πειράξω τον Νικοκύρη. Μάλιστα επίτηδες δεν έβαλα φατσούλες, αλλά αυτός εκεί. Δεν τσίμπησε !

  63. Γς said

    61:
    Οντως είναι. Η τελευταία φράση.
    Πως όμως θα χαρακτήριζες αυτήν την διαρροή δεσποτάδων (#42);
    In-drainage=αποχέτευση-mood

  64. Καλαχώρας Λεώνικος said

    της “ύπαρξης” κυρτής συνάρτησης ωφελιμότητας (convex utility function) ή αν θέλετε της φθίνουσας οριακής ροπής προς κατανάλωση τόσο της νεοκλασικής, όσο και της κευνσιανής θεωρίας.

    Πές μου τι δεν καταλαβαίνεις… που λέει και ο Σεφερλής (Μάρκος).

    Land, κατάλαβα το σχόλιο σου και γιατί γράφτηκε αυτό. Καλαμπούρι κάνω, επειδή δεν έχω κάτι ειδικό να σχολιάσω.

    Τώρα το ότι κάποιος έμπλεξε το οικουμενικός με το οικονομικός, όταν ούτε η μια ούτε η άλλη λέξη τού λέει κάτι, δεν είναι επιλήψιμο και δεν αφορά τον πατριάρχη. Το Πατριαρχείο δεν έχει λεφτά, διότι δεν έχει εκκλησίασμα. Και μη μιλάμε για θησαυρούς. Αυτά, ακόμα και να υπάρχουν, είναι κειμήλια, και συνεπώς μη εκμεταλλεύσιμα.

    Του συγκεκριμένου του καταλογίζω πολλά, όπως την εκθρόνιση μητροπολιτών το ίδιο βράδυ της ανάρρησής του, του της Μεγάλης Βρετανίας -Θυατύρων και του Ιταλίας Αυστρίας. Την τελευταία μάλιστα τη χώρισε σε δυο, για να βολέψει δύο ημέτερους.

    Εντούτοις, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τον θεσμό, διότι βρίσκεται πάνω σε μια πυριτιδαποθήκη… και δεν το λέω μεταφορικά. Προσωπικά δε μ’ ενδιαφέρει θρησκευτικά, αλλά μ’ ενδιαφέρει ως έλληνα. Αν φύγει το Πατριαρχείο, θα το ακολουθήσει ο ούτως ή άλλως φθίνων ελληνισμός της Πόλης, ή θα εξισλαμισθεί την επομένη, μη νομίζετε ότι η ψυχή τους συμβαδίζει με τις δηλώσεις τους στους δημοσιογράφους τις ημέρες των γιορτών, όλες οι εκκλησίες θα ξαναγίνουν τζαμιά και θα έχει χαθεί ένα μεγάλο κεφάλαιο της Ελληνικής Ιστορίας. Να μην ξεχνάμε δε ότι ο Πατριάρχης είναι τούρκος υπήκοος, και κάθε του λέξη περνάει από κόσκινο χειρότερο από τα δικά μας.

  65. LandS said

    60.
    Για το Γαλλικό Συνταγματικό Δικαστήριο δεν ξέρω. Για το Ελληνικό, εξ όσων γνωρίζω, δεν υπάρχει νόμος ή πράξη που να δίνει μέθοδο ποσοτικοποίησης της Πρόβλεψης «Oι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους» .
    Έτσι τα ίδια επιχειρήματα που θα οδηγήσουν σε απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για την αντισυνταγματικότητα του 75%, θα μπορούν να οδηγήσουν και στην αντισυνταγματικότητα του 74,99%, του 74,98% κ.ο.κ. μέχρι να ξεσηκωθούν οι πλούσιοι και να απαιτήσουν να προστίθεται αρνητικός φόρος στο εισόδημά τους.
    Αν τώρα μπει νόμος που να ποσοτικοποιεί το ως άνω (σικ ρε συ) και να στέκει συνταγματικά, το ξανασυζητάμε με βάση τις αρχές και τις μεθόδους που αυτός ο νόμος θα έχει θεσμοθετήσει.

  66. Να κεράσω μεζεδάκι;
    Σύμφωνα με το €θνος «Νεκρός ο πρέσβης των ΗΠΑ και 3 υπάλληλοι της πρεσβείας στην Λιβύη» και συνεχίζει

    Χτες σημειώθηκε μπαράζ επιθέσεων διαδηλωτών σε διπλωματικές αποστολές των ΗΠΑ τόσο στην Βεγγάζη της Λιβύης, όσο και νωρίτερα την Αίγυπτο και την πρωτεύουσά της, το Κάιρο.

    Ενοπλοι επιτέθηκαν στο προξενείο των ΗΠΑ στην πόλη και συγκρούστηκαν με τις λιβανέζικες δυνάμεις ασφαλείας. Στη συνέχεια, το κτίριο λεηλατήθηκε.

    Θα με πείτε, Τρίπολη στη Λιβύη, Τρίπολη στο Λίβανο, Τρίπολη και στο Μωργιά…

  67. Ίσως (με τα δεδομένα συμφραζόμενα) μια καλή απόδοση για το riche con θα ήταν στα ελληνικά ο «λεβεντομαλάκας».

  68. Νέο Kid Στο Block said

    Σκύλε, στην Κύπρο οι γείτονές μας στο Λίβανο αποκαλούνται (υπο Μμέδων και λοιπόν αξιωματούχων) «Λιβάνιοι» 🙂
    Δεν ξέρω αν είναι σωστό γραμματικώς (εντυπωσιακό ότι το ΛΚΝ αγνοεί οτι υπάρχει χώρα «Λίβανος») ,υποθέτω ναι, αλλά όποτε το ακούω μούρχονται στο νου κεριά και λιβάνια. 🙂

  69. LandS said

    66. Ο Γουόρεν Μπάφετ που το 2008 το περιοδικό Φορμπς τον είχε για το πλουσιότερο άνθρωπο στο κόσμο, έχει πει το ίδιο πράγμα με τα δικά του λόγια.

    «If I wanted to, I could hire 10,000 people to do nothing but paint my picture every day for the rest of my life. And the GDP would go up. But the utility of the product would be zilch, and I would be keeping those 10,000 people from doing AIDS research, or teaching, or nursing»

    Στα αυστραλέζικα.
    Ρέστη, Αρνό και λοιποί buggard off μη σας μπαγκαροφάρουμε εμείς.

  70. Γς said

    Ντάξει έχουμ δει και χειρότερα: Στρατηγός Καβάφι 😉

  71. Γς said

    70->66

  72. LandS said

    66 -> 64

  73. LandS said

    Φτου στο 69 που έλεγα 66 εννούσα 64

  74. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα σχόλια!

    65: Ακριβώς. Ο Stephen King, ο συγγραφέας, που είναι πλούσιος, είχε γράψει ότι most rich people would rather douse their dicks with lighter fluid, strike a match, and dance around singing ‘Disco Inferno’ than pay one more cent in taxes to Uncle Sugar.

    68: Το ΛΚΝ (κακώς) δεν έχει κύρια ονόματα και παραφυάδες τους.

    44: Τουλάχιστον ο πατέρας μας (κι εμένα, σε κάποιο βαθμό) είχε προλάβει να κλείσει τον κύκλο του.

  75. spiral architect said

    Οι -κατά Νικοκύρη- πρετεντέρηδες που λοιδορούν καθημερινά
    (είναι αληθινό άραγε το προφίλ του στον τιτιβιστή; )

  76. aerosol said

    Αν υπάρξει κάποτε πολιτική βούληση να εντοπιστεί και να φορολογηθεί κάποιος διαφεύγων Ρέστης (πράγμα που δεν πιστεύω να συμβεί) θα εκπλαγούμε από το πόσο εύκολο μπορεί να είναι. Η αλλαζονική σιγουριά αυτής της κάστας προέρχεται από το ότι δεν υπάρχει παράδοση τέτοιων επιθυμιών από τα κράτη. Αυτό βέβαια, δεν οφείλεται στις (μηδαμινές επί της ουσίας) υπερ-επενδύσεις που έχουν προσφέρει στην κοινωνία ούτε στην προσφορά τους μέσω κατανάλωσης: από ένα σημείο πλούτου και μετά η κατανάλωση παραμένει σταθερή και τα χρήματα λιμνάζουν σε μη παραγωγικές διαδικασίες που γεννούν περισσότερα χρήματα σε χρηματο-οικονομικά παιχνίδια. Υπάρχουν περιπτώσεις που και μια 75% φορολόγηση δεν θα είναι καθόλου αισθητή στη ζωή και τις καταναλωτικές συνήθειες του σχετικού φορολογούμενου -χωρίς να θεωρώ πως αυτά τα ποσά είναι αρκετά για να σώσουν ολόκληρα κράτη.

    Αυτά τα παιχνίδια βασίζονται σε (και δημιουργούν) φούσκες που σκάνε στα χέρια ολόκληρων ηπείρων. Η επικρατούσα άποψη επιλέγει να τα περιγράφει ως φυσικά φαινόμενα (κάτι σαν τη βροχή). Στην πραγματικότητα είναι αποτέλεσμα ξεκάθαρων πολιτικών επιλογών -πράγμα που στους κύκλους των άμεσα ενδιαφερόμενων (όπως του Μπάφετ, του Ρέστη και χιλιάδων οικονομολόγων στον κόσμο) είναι κοινή γνώση. Αυτό που μου ασκεί μια νοσηρή έλξη είναι η στάση των «μεταφραστών» της πραγματικότητας: πολιτικών, δημοσιογράφων, αρθρογράφων. Είτε βλέπουν το προφανές και επιλέγουν για το δικό τους συμφέρον να το διαστρεβλώνουν τραγικά προς κατανάλωση και παραπληροφόρηση των πολιτών, είτε μένουν τραγικά εγκλωβισμένοι στις αφελείς αντιλήψεις μιας γενιάς που γεννήθηκε μέσα σε φούσκα και απελπισμένα αγωνίζεται να παραβλέψει πως έσκασε και πως υπάρχει κάποιος μεγαλύτερος και τελείως διαφορετικός κόσμος έξω απ’ αυτήν.

  77. LandS said

    #76 «Η αλλαζονική σιγουριά αυτής της κάστας προέρχεται από το ότι δεν υπάρχει παράδοση τέτοιων επιθυμιών από τα κράτη»

    Τα κράτη τα κυβερνάνε Κυβερνήσεις. Παράδοση τέτοιων επιθυμιών έχουν. Τις κατάλληλες κυβερνήσεις να τις υλοποιήσουν δεν έχουν (συνήθως)

  78. aerosol said

    #77
    Ε, ας μην κολλάμε στην επιλογή λέξεων LandS 😉
    Τα κράτη εκφράζονται μέσω των κυβερνήσεών τους. Το ίδιο λέμε.

  79. gpoint said

    #17 Η φορολόγηση των (ε)π(ι)τυχίων δε θάναι τίποτα μπροστά στην φορολόγηση των γλωσσομαθών που έρχεται σύντομα !.
    πάντως οι ομιλούντες αρβανίτικα την γλυτώνουν γιατί δεν θεωρείται γλώσσα αλλά διάλεκτος των ελληνικών…

  80. LandS said

    #78 Δεν λέμε το ίδιο. Τα κράτη (οι οντότητες) αλλάζουν κάπως πιο δύσκολα από ότι οι κυβερνήσεις τους. Και όχι τόσο συχνά!

  81. gpoint said

    Εγώ πάντως τον μόνο Αρνό που ήξερα ήταν ένας Βέλγος και τον έκανα πολύ κέφι όταν έλεγεmoi, je veux nager avec toi, ma femmmn’ est pas la και ακόμη περισσότερο όταν τραγούδαγε την περιβόητη
    Bathroom Singer
    για τα «τρυφερά πόδια» θα πρότεινα το Ελίζα που το μοιράζεται με την Τζέην
    Μπίρκιν

  82. agapanthos said

  83. agapanthos said

    Α, ναι, για το riche con, πώς θα σας φαινότανε η μεταφραση αρχοντομαλάκας;

  84. gpoint said

    Και μια «απάντηση στο # 31

    jolie demoiselle

  85. ΣοφίαΟικ said

    74: Μην ξεχναμε όμως ότι οι Αμερικανοί έχουν ιδιαίτερη σχεση με το ομοσπονδο κράτος, και πολλοί θεωρούν ότι τους κλέβει, δεν είναι το ίδιο με τους Ευρωπαίους. Και το κράτος που το ξέρει ότι έχουν ψύχωση την εκμεταλλέυεται με το να προσφερει τεράστιες φοροαπαλλαγές στις φιλανθρωπικές δωρεές κι έτσι όλοι μένουν ευχαριστημένοι. Το κράτος γιατι τους έχει βάλει να πληρώνουν και οι ίδιοι γιατί δεν τα δίνουν στο κράτος.

    Νεοκίντ, δεν αντιλαμβάνομαι αυτό που λες δις κι όλας, ότι στην Ελλάδα ο συντελεστης είναι 0% στα υψηλά εισοδήματα. Φυσικά και δεν είναι μηδέν. Το ότι υπάρχον τρόποι να πληρώσεις λιγότερα, υπάρχουν, και παω στοίχημα ότι ούτε ο Αρνό θα πλήρωνε 75% φόρο στο εισόδημά του, ούτε τώρα πληρώνει το μέγιστο. Δεν έχει η Ελλάδα την πατέντα της νόμιμης φοροαποφυγής και μάλιστα αν δεις στατιστικές θα δεις ότι άλλες χώρες με περισσότερους λεφτάδες, έχουν πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα.

  86. aerosol said

    #80
    Γίνεται μείζον θέμα μια παρωνυχίδα στο δάχτυλο που δείχνει το φεγγάρι.

    Τα κράτη εκφράζουν τη βούλησή τους δια των κυβερνήσεών τους -και δεν ταυτίζονται με τους λαούς.
    Η θέση πως άλλα θέλει το κράτος και άλλα η κυβέρνηση δεν είναι η πιθανότερη σε κανονικές συνθήκες. Πρέπει να εξηγηθεί και να αποδειχθεί ανά περίπτωση.
    Οπότε αν θες οπωσδήποτε να διαφωνήσουμε σε κάτι (αν και δεν ξέρω γιατί είναι τόσο απαραίτητο): ιστορικά, στην Ευρώπη (τουλάχιστον), τα κράτη σπάνια εκδηλώνουν τάσεις ελέγχου και συγκράτησης τις ισχύος των πλουτοκρατών τους. Από το 1970 και μετά σχεδόν καθόλου. Αυτό δείχνουν οι κυβερνήσεις τους, οι νόμοι τους και οι πράξεις των διοικητικών οργανισμών τους. Οι εξαιρέσεις είναι σπανιότατες. Άρα έχεις άδικο.

  87. cronopiusa said


    ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΝΕΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ

  88. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    Ἀδύνατο ἡ ἐπίμαχη λέξη νὰ μὴ μοῦ θυμίση τὸν ἀείμνηστο Jacques Brel

  89. τυφλόμυγα said

    85β, Σοφία, απαντάω γιατί άνοιξα τη σχετική κουβέντα με τον Κιντ και καταλήξαμε στο ότι συμφωνούμε. Στην Ελλάδα π.χ. οι εφοπλιστές έχουν μηδενική φορολόγηση για τα κέρδη τους. Φορολογούνται μόνο με βάση την χωρητικότητα του πλοίου. Όμως αυτό το στοιχείο είναι παραπλανητικό. Δες το σχόλιο #6 και γκούγκλισε για να διαβάσεις περισσότερα.

  90. Μια που τ’ αναφέραμε, το 75% ως συντελεστής φορολογίας δεν είναι χωρίς προηγούμενο: Ο αντίστοιχος στις ΗΠΑ μετά τον 2ο ΠΠ είχε φτάσει το αστρονομικό ποσοστό 94% (για εισόδημα πάνω από $200,000, σημερινά περίπου >$2 εκατομμύρια) και διατηρήθηκε πάνω από 90% μέχρι το 1964, που έπεσε στο πενιχρό 77%. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την σημαντική ανάπτυξη του ΑΕΠ εκείνης της εποχής (για πολλούς και διάφορους λόγους), έχει χρησιμοποιηθεί έντονα από τον Ρόμπερτ Ράιχ (υπουργό εργασίας επί Κλίντον) στην πρότασή του να ξαναγίνει η (ορθολογικότερη, κατά την άποψή του) φορολογία μέσο ενδυνάμωσης της μέσης τάξης (που τώρα συρρικνώνεται) και να έρθει οικονομική ανάπτυξη λόγω αύξησης της κατανάλωσης.

    Ο σημερινός ανώτερος συντελεστής στις ΗΠΑ είναι ονομαστικά 35%, αλλά στην πράξη 15% για τα πολύ υψηλά εισοδήματα, καθότι εισόδημα από κέρδη στο χρηματιστήριο ή αντίστοιχα (capital gains) εμπίπτει στην ειδική κατηγορία του 15%! Το αποτέλεσμα είναι πως οι 400 μεγαλύτερες φορολογικές δηλώσεις πληρώνουν φόρο με συνολικό συντελεστή κάτω από 17% (a href=»http://www.irs.gov/pub/irs-soi/07intop400.pdf»>δεξιά στήλη στο τελευταίο τμήμα του Table 1, ακριβώς πριν το Table 2), γεγονός που έχει στηλιτεύσει ο γνωστός δισεκατομμυριούχος επενδυτής Γουώρεν Μπάφετ. Παρεμπιπτόντως, οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία των ΗΠΑ πληρώνουν φόρους με συντελεστές ~13% (Ρόμνι) και ~20% (Ομπάμα, στο κορυφαίο 1% των εισοδημάτων και οι δύο.

    Αυτά για φόρο εισοδήματος. Γιατί υπάρχει και ΙΚΑ (Social Security) μέχρι τις $110000 εισόδημα, μηδέν στο παραπάνω, κλπ, κλπ…

  91. Αγαπητοί φίλοι, έχουμε ξεφύγει τελείως!!! Δείτε το: http://www.youtube.com/watch?v=-suUdsFAxxA&feature=share

  92. Σχετικά με τη φορολογία και τη φυγή στο εξωτερικό μερικές ωραίες ιδέες υπάρχουν εδώ:
    http://www.lemonde.fr/idees/article/2012/09/11/affaire-arnault-imposons-justement-les-ultra-riches_1758523_3232.html
    Παράδειγμα, προτείνει ένα διεθνή φόρο που να μοιράζεται κατ’αναλογία στα κράτη, αν κάποιος ήταν Γάλλος μέχρι τα 49 και γίνει μετά Ελβετός να πληρώσει τα 49/50 του φόρου του στη Γαλλία και το 1/50 στην Ελβετία, τον επόμενο χρόνο 49/51 και 2/51 κλπ κατ’αναλογία του χρόνου υπηκοότητας.
    Αλλά φυσικά πρόκειται για θεωρητική πρόταση ερευνητή που για να πραγαματοποιηθεί πρέπει να υπογραφεί από όλες τις χώρες, λίγο ουτοπικό…

  93. Αναρωτιέμαι: που θα οδηγήσει αυτή η κατάσταση; Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα; Μήπως τα σχολικά βιβλία που εγκρίνει η Πολιτεία, τα δούμε σε λίγο να καίγονται στο Σύνταγμα και να διανέμεται στα παιδιά μας «Ο Αγών μου» του Αδόλφου Χίτλερ; Τι άλλο πρέπει να συμβεί για να ξυπνήσουμε επιτέλους;

  94. gpoint said

    #90
    ωραίο !! θυμίζει την εποχή του βωβού σσινεμά !

    Ετσι κι αλλιώς ηΠαιδεία ‘ αυτή την χώρα έχει πεθάνει εδώ και κάμποσα χρόνια. Απλά αντί για νεκροθάφτη βάζουνε κάποιον/αν να κάνει τον/ην υπουργό.

  95. gpoint said

    #88
    και στο #84 Ζακ Μπρελ «παίζει»

  96. sarant said

    Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

    Για τη φωνηεντική τραγικωμωδία ίσως μεθαύριο, τελικά.

  97. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    Ἕνα ὡραῖο μοῦ εἶχε διηγηθεῖ μία φίλη μου ἑλληνομαθὴς Ἰταλίδα ποὺ εἶχε ἐργαστεῖ παλιὰ στὸ μεταφραστικὸ τμῆμα τῆς Ε.Ο.Κ. στὶς Βρυξέλλες. Μίλαγε λέει κάποιος ἐπίσημος Ἕλληνας καὶ μιὰ ξένη διερμηνεὺς (νὰ τὴν πῶ διερμήνισσα;) ἔκανε ταυτόχρονη μετάφραση στὰ γαλλικά. Ὁ ὀμιλητὴς ἀναφερόμενος στὸν τότε Πρωθυπουργὸ εἶπε «ὁ Ἀντρέας» καὶ ἡ διερμηνεὺς μετέφρασε «André» καὶ ἀφοῦ τὄπε κανὰ δυὸ φορὲς ἀκόμη σηκώθηκε κάποιος καὶ εἶπε στὰ γαλλικὰ «μὰ ποιός εἶναι αὐτὸς ὁ André;». Ἔπεσε πολὺ γέλιο.

  98. φραγκομαλάκας, φραγκομπινές.
    λεφταδομαλάκας, λεφταδομπινές.

    και συγκριτική ματιά
    List of countries by tax rates

  99. Το σχ. 90 φαίνεται; («Περιμένει έγκριση»)

  100. sarant said

    Το σχόλιο 90 το είχε πιάσει η παγίδα. τώρα απελευθερώθηκε, είναι εξαιρετικό!

    Μέχρι το 1964, στις ΗΠΑ ο ανώτερος συντελεστής κλιμακίου ήταν ΑΝΩΤΕΡΟΣ ΤΟΥ 90%! Φαίνεται δεν είχαν διαβάσει τους Έλληνες φιλελεύθερους…

  101. 90 με κορφή το 1944,
    όσο ήταν ζόρι και πόλεμος, μετά λασκάρανε.

    97 διερμηνεύτρια

  102. Vasilis said

    «η Ελευθεροτυπία, που σε καναδυό μήνες θα κλείσει χρόνος από τότε που σταμάτησε να εκδίδεται κι έχει αφήσει πολύν κόσμο ορφανό από απογευματινή εφημερίδα»

    Αυτό με τις «απογευματινές» εφημερίδες στη Ελλάδα δεν το κατάλαβα ποτέ. Αληθινά απογευματινή εφημερίδα είναι πχ η evening standard του Λονδίνου, η οποία κυκλοφορεί μετά το μεσημέρι και έχει και πρωινές ειδήσεις. Οι άλλες εφημερίδες της Αγγλίας είναι πρωινές αφού γράφονται την προηγούμενη ημέρα, τυπώνονται το βράδυ και κυκλοφορούν νωρίς το πρωί. Τις βρίσκεις στους πάγκους παντού στη χώρα (μέχρι και στα χωριά τις Σκωτίας) από τα χαράματα. Αυτό είναι άλλωστε και το νόημα. Να ενημερωθώ πχ το πρωί στο τραίνο για τη δουλειά. Στην επιστροφή διαβάζεις την απογευματινή για τα τελευταία updates.

    Εδώ για κάποιο ακατανόητο σε εμένα λόγο έχουμε πολλές «απογευματινές» οι οποίες στην πραγματικότητα είναι πρωινομεσημεριανές. Φυσικά έχουν μόνο χθεσινά νέα, όπως δηλαδή και οι πρωινές. Η μόνη διαφορά είναι ότι φτάνουν στα περίπτερα λίγο αργότερα.

    Εκτός Αθηνών μάλιστα (πχ Θεσσαλονίκη) όλες, πρωινές και απογευματινές, έρχονται το μεσημέρι! Που σημαίνει ότι διαβάζεις νέα με μιάμιση μέρα καθυστέρηση…

  103. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    97. Ἂν ὁ ἀρσενικὸς τύπος ἦταν «διερμηνευτὴς» θὰ εἶχε μιὰ γραμματικὴ νομιμοποίηση…Τώρα εἶναι λίγο αὐθαίρετο…Συζητήσιμη πρόταση πάντως

  104. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    103. Γκρρρ 101 ἤθελα νὰ γράψω

  105. panavros said

    Φορολογίες, μέτρα, μνημόνια, απο την άλλη αντίσταση στα μέτρα, το παράδειγμα της Αργεντινής κτλ….όλα μπούρδες και φούμαρα, ας βρεθεί ένας ηγέτης να αντιστρέψει το εμπορικό ισοζύγιο και να εκμεταλλευτεί τις όποιες πηγές πλούτου αυτής της χώρας. Όποτε φτάνει η κουβέντα εκεί κανένας δεν μας παρουσιάζει ένα οργανωμένο σχέδιο προς αυτή την κατεύθυνση παρα μόνο λόγια και φούμαρα.

    Άν αυξάναμε στο 99% τη φορολόγηση των πλουσίων και μειώναμε στο 1% τη φορολόγηση των φτωχών αλλά συνέχιζαν να μας τα τρώνε οι ξένοι με προιοντα εξοπλισμών, εισαγωγές κτλ πάλι μια φτωχή Ελλάδα δεν θα είχαμε; Ποιός θα προόδευε σε μία φτωχή χώρα, διευθαρμένη, που δεν εξάγει, έχει δημόσιο που δεν αντέχει και δεν ελκύει οικονομικα; Άνευ ουσίας λοιπόν στις μέρες μας η αντιπαράθεση δεξιάς-αριστεράς. ‘Εχω την αίσθηση οτι ψάχνουμε το μάγκα που θα μας απαλάξει απο τα χρέη «έξυπνα» και πως οι πολιτικοί μας μοστράρουν όλοι για να πάρουν αυτό τον ρόλο.

    Ας βρεθεί λοιπόν κάποιος δεξιός, αριστερός, πλάγιος, μέσος, βόριος, νότιος…ό,τι να ‘ναι και ας μας οργανώσει λίγο προκειμένου να εκμεταλλευτούμε ό,τι έχουμε. Έναν «Ρεχάγκελ» θέλουμε να πάρουμε και το πολιτικό Euro ρε παιδιά :).

  106. Κατερίνα Περρωτή said

    Νομίζω πως η κίνηση που έχει νόημα είναι μόνο …»Απ’τα κάτω», χωρίς συνδικάτα και φορείς…

    (Αυτοί θα παρασυρθούν)

    Δεν είμαι και σίγουρη, πάντως αυτό πιστεύω!

  107. Κατερίνα Περρωτή said

    Ήθελα να πω πως δε με νοιάζουν τα συνδικάτα και οι φορείς!

    Δεν περιμένω κάτι απ’αυτούς, αν κι ενίοτε είναι χρήσιμοι! (Λιγάκι)

  108. Nicolas said

    @81 G., εμένα μου άρεσε αυτό και το άκουσα κι από κοντά.
    Και να γράφετε Αρνώ για τον πλουτομαλάκα, μην τον μπερδεύουμε με τους καλούς Αρνό (τον Βέλγο και τον δικό μου, που είναι μισός Βέλγος και μισός Ιταλός — δυο αγάπες σ΄ ένα όνομα, τι τραβάνε τα παιδιά με τις μαλακίες γονέων).
    Αυτοί που θα πληρώσουν το χαράτσι των 75% θα είναι μια φούχτα νοματαίοι έτσι κι αλλιώς, αφού εξαίρεσε τους ποδοσφαιριστές, τους καλλιτέχνες, τους… (για όσους δεν κατάλαβαν ότι η Γαλλία, μετά από ακροδεξιά κυβέρνηση, απόκτησε δεξιά κυβέρνηση).

    Message personnel : l’antisémitisme qui ne dit pas son nom est encore plus détestable. Mais, après tout, c’est bien d’avoir le courage de ses opinions, ça en fait un salaud qui ose le revendiquer. Mais, salaud quand-même !
    Ανοίξτε κάνα παράθυρο να φύγει η μπόχα!

  109. Κατερίνα Περρωτή said

    Göçmen kuşum, μπας κι έχςις μουσικές να προτείνεις για τη γιορτή του πολυτεχνείου?? !!!

    Νοιάζομαι νωρίς!

    Μην μου πεις Λοϊζο ή Θεοδωράκη!

    Κάτι έχω υπ’όψη μου αλλά εσύ μάλλον θα γνωρίζεις παραπάνω!!!

    Πολύ θα με βοηθούσες!

    (Κι όποιος άλλος)

  110. gpoint said

    #109
    Πάντως μην κάνεις το κλασσικό λάθος να βάλεις τον «εθνικό ύμνο» των ζωοκλεφτών αν και είναι γεγονός ότι την αρχή του τραγούδαγε το πλήθος αγνοώντας προφανώς την συνέχεια.
    Ξέφυγε από τα τετριμμένα, βάλε λίγο χιούμορ στις επιλογές σου
    Ιδέες :
    το χιτ της επταετίας (ξέρει κανείς ποιός τραγουδάει ; πολλά ειπώθηκαν τότε )
    την νικήτρια της 2ης ολυμπιάδας τραγουδιού
    το κυπριακό σουξέ της εποχής
    και λίγοσαββόπουλο

  111. Κατερίνα Περρωτή said

    Σας βρίσκω πολύ ενημερωμένο… δε συμφωνώ με όλα

    αλλά… ποιος νοιάζεται???!!!

  112. Κατερίνα Περρωτή said

    Αν και δεν ενδιαφέρει το μπλογκ εδώ, εχω μια αγωνία …

    δε θέλω να ξανα-ακουστούν «ο δρόμος» ή τα παρόμοια!

    πάω προς μικρούτσικο, και κάτι άλλα παιδιά!!

    σκέφτομαι πάλι πως μπορείς να βάλεις και καβάφη ακόμα!!!

    Τί να πω…

  113. cronopiusa said


    ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 2010 νοέμβρης 90 ΤΣΑΚΝΗΣ

    Νίκος Ξυλούρης- Τα λόγια και τα χρόνια(σπάνια εκτέλεση)

  114. Κατερίνα Περρωτή said

    ούτε Ξυλούρης, ούτε «Πλατεία» γίνεται?

  115. Κατερίνα Περρωτή said

    Μα το Δία!

    Τραγούδια που να μη λεν συνθήματα, δεν έχουμε?

    Να μην είναι και χιλιακουσμένα!!!

  116. Κατερίνα Περρωτή said

    Αυτό, ναι! Δημητριάδη …είναι ένας άνθρωπος που τον’ μποδίζουν να βαδίζει…

    Ξανά ευχαριστώ το Göçmen kuşum που μας το’ φερε στη μνήμη!!!

  117. cronopiusa said

    Asimos: Den pa na mas xtypan

    Αλκίνοος Ιωαννίδης – ΠΑΤΡΙΔΑ

  118. Κατερίνα Περρωτή said

    Αν τα βάζεις για μένα, σε ευχαριστώ πολύ.!!!

    Είσαι σπουδαία! Το έχω ξαναπεί!!!

  119. Κατερίνα Περρωτή said

    Ήθελα κάτι …πιο ανατρεπτικό…

    Για άκου αυτό: http://www.youtube.com/watch?v=YaK2C7MVMZo

  120. Κατερίνα Περρωτή said

    Για την ώρα,

    Εμένα μου αρέσει ο Καϊκτσις,

    πάρα πολύ !!!

    Και γι’αυτον,

    ευχαριστώ που μου το θύμισες!!!

  121. Κατερίνα Περρωτή said

    Το είπα μια, το είπα δυο, και το ξαναλέω!!!

    Πάντα να εσαι καλλλλάάάά κοριτσαάκι μας!

  122. cronopiusa said

    ΜΑΜΑΓΚΑΚΗΣ,ΖΩΓΡΑΦΟΣ.ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ.Η ΑΡΙΑ ΤΟΥ ΔΟΥΛΟΥ

    ΒΙΣΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟΣ » ΜΙΑ ΞΑΝΘΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΙΣΠΑΝΤΕΝ » 1975

    Όρνιθες | Γιώργος Μούτσιος – Ω, καλή μου ξανθιά

  123. Αλίκη Στούκα said

    Αδύνατον να γράψετε ένα κείμενο χωρίς το δηλητήριο.

    Ο μισθός του Αρχιεπισκόπου είναι, μετά τις περικοπές, 2.100 ευρά.
    Του μ.Ανθίμου, 1.900 ευρά.

    Πόσοι είναι οι «δεσποτάδες» στην Ελλάδα ;
    Εκατό ;
    Οι μισθοί τους είναι από 1.500 μέχρι 1.900
    ευρά.

    Οταν θα έρθη ο αληθινός σοσιαλισμός, ο κόκκινος, όχι ο ροζ της δημαρ και του σύριζα, θα διπλασιάσουμε τους μισθούς των κληρικών.

  124. panavros said

    119. Βάλε Φοίβο Κατερίνα ή το καινούριο της Κοκκίνου…δίπλα μας ο κόσμος καταρρέει…και τέτοια επαναστατικά, είπαμε «εκπαιδευτικός δίχως κέφι δεν με ενδιαφέρει» :)….άσχετο, το θηλυκό του «εκπαιδευτικός» πως είναι(εκπαιδευτικίνα; Δεν μου πάει καθόλου); Διότι κάτι τέτοια ουσιαστικά είχα υπόψη μου όταν έγραφα οτι θηλυκές καταλλήξεις ας βάζουμε όπου «σηκώνει» και με έλεγε ο ΤΑΚ σεξιστή. Θέλω να πω δηλαδή οτι δεν είμαι και αντίθετος αλλά σε ορισμένα δεν κολλάει διαφορετική κατάληξη απο αυτή του αρσενικού και την ημέρα που είχαμε την κουβέντα δεν μου ‘ρθε το «εκπαιδευτικός» να το αναφέρω ως παράδειγμα.

  125. panavros said

    123. Αχ βρε Αλίκη σε πήρε ο πόνος για τους παπάδες τώρα; Ποιά είναι η κοινωνική τους προσφορά (εκτός απο μεμονωμένα παραδείγματα) στους καιρούς μας;

    Εγώ θα πρότεινα μισθούς να πέρνουν μόνο θεολόγοι (ειδικοί επιστήμονες δηλαδή) που θα δίδασκαν τη ορθόδοξη χριστιανική θρησκεία κυρίως (αλλά μαζί με άλλες) επιστημονικά σε χώρους σύγχρονα διαμορφωμένους με ευπρεπή σημερινή ενδυμασία και έμπρακτο κοινωνικό έργο και υποχρεώσεις (να κάνουν δηλαδή και τον κοινωνικό λειτουργό λιγουλάκι).

    Ναοί, παραδοσιακές τελετές, λειτουργίες κτλ ας είχαν μια υποστήριξη απο την πολιτεία (όση αντέχει) αλλά ας ήταν χρηματοδοτούμενα απο ιδιωτική πρωτοβουλία και φιλανθρωπίες.

  126. Νέο Kid Στο Block said

    Μπράβο στο nooz.gr για το άρθρο του! Μετά απ’αυτό τους συγχωρώ για όλα τα έξτρα εισαγωγικά που έχουν βάλει.

    http://www.nooz.gr/prosopa/ti-eidan-ta-matia-tou-mikroi-ma8iti

  127. Νέο Kid Στο Block said

    126. Και μπράβο στον κύριο Λουκά Βελιδάκη που το υπογράφει.

  128. spiral architect said

    @123: Κάποιοι άλλοι χύνουν δηλητήριο, δεν νομίζεις;
    Τι σχέση έχει ο (Χρυσαυγουλότατος) μητροπολίτης Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Ανδρέας με τον χριστιανισμό;
    Μπας και έχεις επιλεκτική μνήμη;
    Μπας και μαζί με τη μνήμη σου απώλεσες, ότι το ανθρώπινο είχες μέσα σου;
    Λέω, μπας και …

    Τα λεφτά που παίρνουν οι (όσοι και να είναι) δεσποτάδες είναι το έλασσον.

    Το βίντεο που κυκλοφορεί δεν το βάζω γιατί ντρέπομαι για την κατάντια του «άγιου».

  129. @110 Για τον ύμνο της χούντας. Δεν αναγνωρίζω τη φωνή αλλά τον έχω ακούσει με τ’ αυτιά μου από τον Γιώργο Οικονομίδη, που μάλλον τον έγραψε.

    @125 Πάναβρε. Μόνη λύση είναι η μετατροπή της εκκλησίας με νόμο σε εταιρεία ιδιωτικού δικαίου και δήμευση όλης της περιουσίας εκτός των λειτουργούντων ναών, που θα συντηρούνται αποκλειστικά από το ποίμνιο, εφόσον το ποίμνιο ενδιαφέρεται, όπως συμβαίνει με όλα τα άλλα θρησκεύματα καιομολογίες στην Ελλάδα. Δεν έχεις κοινό… κλείνεις! Διότι σήμερα οι ‘θρησκευτικοί λειτουργοί’ πληρώνονται για να προσφέρουν υπηρεσίες, όπως γάμους και βαφτίσια, που μέχρι πρότινος ήσαν αναγκαία. Σήμερα με τον πολιτικό γάμο και την ονοματοδοσία, να κάνει τις θρησκευτικές τελετές όποιος θέλει. Οι μισθοί των κληρικών είναι θεσμική υποχρέωση του κράτους λόγω της παραχώρησης περιουσιακών στοιχείων δε θυμάμαι πότε κατά τον 19ο αιώνα (άλλοι τα φάγανε που δεν μπορούν να τα πληρώσουν) με τον όρο αυτό. Αυτό παύει μ’ έναν νόμο που ν’ αλλάζει το θεσμικό καθεστώς. Αλλά δεν τολμούν παρό το ότι ο καιρός είναι πλέον ώριμος. Φυσικά κάποιοι θα φωνάξουν και θα βρίσουν, κάποιοι θα καταραστούν, αλλά θ’ απαλλαγούμε από ένα καρκίνωμα.

  130. sarant said

    Καλημέρα, επειδή χτες έλειπα όλο το βράδυ δεν παρακολούθησα δυστυχως τη συζήτηση.

    Δίκιο έχει πάντως το σχ. 123, οι μισθοί των δεσποτάδων δεν είναι μεγάλοι, οπότε δεν υπάρχει φόβος να εγκαταλείψουν τη χώρα. Οι δικαστές ίσως 🙂

  131. cronopiusa said

    Καλημέρα

    Κατερίνα μπορείς να συνεργαστείς και με τους συναδέλφους Σωματικής Αγωγής σε μια χορογραφία με:

    ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΜΙΑΣ ΠΑΠΑΔΙΑΣ ΠΤΩΧΗΣ-Φ.ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ& ΧΟΡΩΔΙΑ

    Για σου κυρ εισαγγελέα (Μανώλης Ρασούλης)

    Anna Goula: Galazio kai Leuko

    Θέλω να δω τον Πάπα

  132. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Κατερίνα Περρωτή – Να βάλλεις το οι Ψυχές και οι αγάπες του Παπακωνσταντίνου, που το αφιερώνω πάντα στην γυναίκα μου, και την εξουσία του Τσακνή.

  133. ππαν said

    129: Επί αντιβασιλείας έγινε αυτο με τις περιουσίες των μοναστηριών.

  134. ανώνυμος said

    το 75% είναι μάλλον υπερβολικό. Χριάζεται φορολογική δικαιοσύνη και φυσικά σοβαρός ελεγκτικός μηχανισμός.

  135. Sarp said

    90: συμπληρώνω το σχόλιο σου με σχετικό άρθρο της monde diplomatique (στα γαλλικά)
    http://www.monde-diplomatique.fr/2012/02/PIZZIGATI/47377
    Η συζήτηση για την υψηλή φορολόγηση των ανώτερων εισοδημάτων ξεκινήσε πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι νομίζουμε (τουλάχιστον από τις αρχές του 20ου) και οι απόπειρες του παρελθόντος φανερώνουν πόσο συντηρητική έχει γίνει τις τελευταίες δεκαετίες η νοοτροπία και η επικρατούσα πολιτική σκέψη στη Δύση.
    Θεωρούμε τον κατώτατο μισθό κοινωνικό κεκτημένο, γιατί όχι και τον ανώτατο μισθό/εισόδημα;

  136. Μία σημείωση: Το μέτρο που εξετάζεται είναι φορολογική κλίμακα 75% στα εισοδήματα άνω του 1 εκ. € ΓΙΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ με στόχο την ανάταση της γαλλικής οικονομίας.

  137. LandS said

    Έχω μια ερώτηση να κάνω σε όσους θεωρούν φόρο κλίμακας 75% για το πάνω από το εκατομμύριο ποσό μάλλον υπερβολικό.
    Είναι με τον ίδιο τρόπο υπερβολικό (ή με τον ίδιο τρόπο που το άλλο είναι λογικό, δεν έχω πρόβλημα) όπως είναι για κάποιον που έχει εισόδημα στην Ελλάδα π.χ. 26χιλ και έχει συντελεστή κλίμακας πάνω από τα 16χιλ 10% ; Ή για κάποιον που έχει 40χιλ με συντελεστή 25% για το πάνω από 26χιλ;
    Για να βοηθήσω:
    Αν εφαρμοζόταν στις ελληνικές κλίμακες το 75% πάνω από το εκατομμύριο, τότε ένας έχει εισόδημα 100 φορές περισσότερο από τον πρώτο θα νετάριζε από 84 φορές περισσότερο σε «μόλις» 62 φορές. Ενώ ένας που βγάζει 100 φορές περισσότερο από τον δεύτερο θα νετάριζε «μόνο» 56 φορές.
    Κρίμα κι άδικο 😦

  138. Γιάννης Ν. said

    126: Ο δικηγορικός σύλλογος έχει εκδόσει καμμιά ανακοίνωση για το μέλος του; Πιστεύω ότι σε οποιαδήποτε προηγμένη χώρα το να μπει απρόσκλητη ομάδα πολιτών μέσα σε σχολείο και να καταστρέψει υλικό είναι ποινικό αδίκημα που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ακόμη και τρομοκρατική επίθεση. (βέβαια θα με ρωτήσετε αν θυμάμαι τι γινόταν στις καταλήψεις αλλά δεν πάει να πει ότι επειδή στράβωσε το κλήμα θα φέρουμε και τα γαϊδούρια να το φάνε αντί να το ισιώσουμε)

  139. panavros said

    129. Λεώνικε συμφωνώ

  140. sarant said

    135: Πολύ ενδιαφέρον το γαλλικό άρθρο, θα βγει και βιβλίο, λέει, στα αγγλικά.

  141. Nicolas said

    Και για να καθησυχάσουμε αυτούς που φοβούνται τόσο πολύ τους Οβριούς που τα έχουν πάρει όλα: να ρε ****, θα την πάρουν πίσω οι καθολικοί την Libération. Να τους βράσουμε (τους μεν και τους δε). Ας το διάλο πια!
    Ναι, αλλά αυτός ο Γαλλογάλλος δουλεύει για τους Ασκενάζιδες. Είναι παντού, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Όπως και με τους Έλληνες: EVERYTHING IS GREEK.

  142. Nicolas said

    Πριν από τις εκλογές, ένα υπερολλανδικό* think tank (που με γαλλική προφορά γίνεται /sɪŋk/, ναι όπως το sink), πρότεινε μία φορολογική επανάσταση. Όμως, είναι γνωστό ότι οι υποσχέσεις δεσμεύουν μόνον αυτούς που τις πιστεύουν.

    * Υπέρ του François Hollande, τι άλλο;

  143. eran said

    100: Απ΄ ό,τι ξέρω ο Ρούσβελτ είχε επιβάλει στο New Deal φορολογικό συντελεστή 83%.

  144. 140, 135
    Όντως ενδιαφέρον το γαλλικό άρθρο. Μάλιστα, η βιβιλιογραφική αναφορά στο άρθρο των Ayres και Edlin θίγει ένα μείζον και ίσως παρεξηγημένο θέμα: του ρόλου και της ηθικής της ισότητας (οτιδήποτε σημαίνει ο όρος) στην οικονομική ανάπτυξη.

    …λευκό μου σεντονάκι, λοιπόν:

    Εντελώς ερασιτεχνικά να επισημάνω ότι πετυχημένοι καπιταλιστές υπήρξαν έμπρακτα φανατικοί υποστηρικτές της σχετικά ευρείας κατανομής πλούτου, ώστε η μαζική παραγωγή να συνοδεύεται από μαζική κατανάλωση (π.χ., Χένρυ Φόρντ, βιομήχανος που έδινε μεγάλα μεροκάματα κάνοντας τελικά τους εργάτες του εξαιρετικούς πελάτες της εταιρείας του, και o Μάρινερ Έκλς, τραπεζίτης και πρόεδρος του Φέντεραλ Ριζέρβ (κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ – κάτι σαν τσάρος της οικονομίας) επί Ρούζβελτ, που διατύπωσε και εφάρμοσε στην πράξη κάτι παρόμοιο με αυτά που διατύπωσε, περίπου ταυτόχρονα, στο περίφημο General Theory of Employment, Interest, and Money ο Κέυνς (για την σημασία της απασχόλησης και της αγοραστικής δύναμης του κοινού στην ανάπτυξη της οικονομίας). Παρόμοιες θέσεις έχουν διατυπωθεί και πρόσφατα από άλλους τεχνοκράτες.

    Εξ ίσου ερασιτεχνικά να επισημάνω επίσης πως από την άλλή, η ανισότητα είναι αποδεκτή, μάλιστα επιθυμητή, όταν από αυτήν απορρέουν οφέλη για τον καθένα, όπως διατύπωσε, μεταξύ άλλων, ο (liberal) Τζόν Ρολς στο Theory of Justice όπου υποστηρίζει σαν δίκαιη και επιθυμητή κάθε κατάσταση στην οποία οποιαδήποτε αλλαγή θα άφηνε κάποιους σε χειρότερη θέση, παρόλο που το αθροιστικό αποτέλεσμα (μετά την αλλαγή) θα μπορούσε να είναι συνολικά καλύτερο, προς όφελος κάποιων ευνοημένων και εις βάρος φυσικά κάποιων που «πληρώνουν την νύφη». Έτσι, κατά τον Ρολς, η καταναγκαστική εργασία είναι προφανώς άδικη και απαράδεκτη, παρόλο που μπορεί να καταλήξει σε αύξηση του συνολικού οφέλους. Είναι επιθυμητό, όμως, ένας γιατρός να αμείβεται περισσότερο από έναν ΧΥΖ (διάλεξε επάγγελμα που χρειάζεται ελάχιστη ειδίκευση) ώστε ο πρώτος να μπορεί να αφιερώσει τα χρόνια της νιότης που χρειάζονται για να μάθει πώς να σώσει τον δεύτερο, αν χρειαστεί, με περίπλοκη χειρουργική επέμβαση – καταλήγοντας σε όφελος και των δύο.

    Η εμπειρία με την οικονομία της αγοράς (καπιταλισμό) στην Δύση, έδειξε ότι καπιταλισμός και ισότητα μπορούν να προωρήσουν ταυτόχρονα (π.χ. μεταπολεμική Βόρεια Αμερική μέχρι μέσα ’70 ή σημερινή Σκανδιναυία) αν και όχι αυτόματα (π.χ. Λατινική Αμερική, παραδοσιακά), όπως και οικονομίες με κεντρικό έλεγχο μπορεί να καταλήγουν πολύ μακρυά (ίσως διαμετρικά αντίθετα) από τα θεωρητικά προβλεπόμενα αποτελέσματα ισότητας. «Ideas are a commodity, the execution of ideas is not» έφη Michael Dell.

    Στις ΗΠΑ σίγουρα, αλλά και αλλού, πιστεύω, η συσσώρευση πλούτου καθεαυτή δεν αντιμετωπίζεται από τρίτους με φθόνο – μόνον όταν έχουν καταστρατηγηθεί οι κανόνες του παιχνιδιού, ή, ακόμη χειρότερο, όταν οι κανόνες έχουν φτιαχτεί για λίγους (π.χ. μεγάλους επενδυτές στο χρηματιστήριο – οι τελευταίοι προξενούν αποστροφή στους μη προνομιούχους σε όλο το πολιτικό φάσμα: Βλέπε Tea Party και Occupy Wall Street, πριν εκφυλιστούν). Για παράδειγμα, ο Στηβ Τζομπς αποτελεί – ακόμα – αντικείμενο θαυμασμού και λατρείας, παρά τα πλούτη του (το θέμα με τα πλούτη των κληρονόμων του είναι άλλη ιστορία). Το αντίθετο προξενούν τα τερτίπια της Γουόλ Στρητ που οδήγησαν στην παγκόσμια κρίση που ζούμε, και τα οποία, σκανδαλωδώς, συνεχίζονται.

    Επομένως, το θέμα της φορολογίας δεν είναι αυθαίρετη ηθική ούτε ενστικτώδης δικαιοσύνη. (Άλλωστε ξέρω, και μαντεύετε όλοι με βεβαιότητα, τι ποσοστό θα ήθελα να πληρώνω σε φόρους – αλλά δεν γίνεται.) Πρόκειται για ηθική και δικαιοσύνη που προκύπτουν από ενσυνείδητη ανάλυση με στόχο την ευημερία όλων. Τέτοια ανάλυση, όμως, ακόμα και όταν είναι μονοσήμαντη για τους τεχνοκράτες – που δεν είναι – είναι εξαιρετικά κρίσιμο να γίνει κοινό κτήμα όλων. Δύσκολο, για πολλούς λόγους. Εξ ού και η τεράστια σημασία του πολιτικού-ρήτορα που θα εξηγήσει και θα πείσει – θα «πουλήσει», στα αγγληνικά – με δυο λόγια. (Ο Ρήγκαν, π.χ,, άνθρωπος μέτριας ευφυΐας και στα αρχικά στάδια του Αλτσχάιμερ, μπορούσε να πείθει. Ή ο Μπιλ Κλίντον.) Χαρισματικοί πολιτικοί λείπουν σήμερα από την Ελλάδα, προδιαγράφοντας ένα ζοφερό μέλλον.

  145. sarant said

    Το σχόλιο του Μιχάλη το είχε πιάσει η σπαμοπαγίδα, ,όμως αξίζει να διαβαστεί.

  146. LandS said

    144
    «Επομένως, το θέμα της φορολογίας δεν είναι αυθαίρετη ηθική ούτε ενστικτώδης δικαιοσύνη. (Άλλωστε ξέρω, και μαντεύετε όλοι με βεβαιότητα, τι ποσοστό θα ήθελα να πληρώνω σε φόρους – αλλά δεν γίνεται.) Πρόκειται για ηθική και δικαιοσύνη που προκύπτουν από ενσυνείδητη ανάλυση με στόχο την ευημερία όλων»

    Είσαι σίγουρος;

  147. spiral architect said

    Δυο πρωτοσέλιδα της ίδιας εφημερίδας με διαφορά 23 ετών.
    Μια εφημερίδα που μετά από 23 χρόνια μετά την τραγωδία του Χίλσμπορο αν και διατίθεται στα σταντς των εφημερίδων του Λίβερπουλ, δεν αγοράζεται.

  148. τυφλόμυγα said

    Ήθελα να απαντήσω στο #90 του Μιχάλη γράφοντας για τη σημαντική αύξηση της φορολογίας επί Χούβερ και ότι μετά απ’ αυτό περίμενε την αυτορρύθμιση της αγοράς. Ακόμα θα περίμενε αν δεν είχε εκλεγεί ο Ρούζβελτ.

    Κρίνοντας με εκείνα τα ιστορικά δεδομένα θεωρώ κι εγώ τη μεγάλη αύξηση της φορολογίας μέτρο για τη δημιουργία εντυπώσεων. Ειδικά σήμερα που ο καθένας μπορεί να φτιάξει υπεράκτια εταιρία. Τη στιγμή που το κράτος δίνει νόμιμες διεξόδους φοροδιαφυγής καταργεί ένα ένα όλα τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα. Για ποια κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα μιλάμε λοιπόν; Μπορεί η υψηλή φορολογία να οδηγήσει τις χώρες της νότιας Ευρώπης σε έξοδο από την κρίση;

    Από την άλλη πλευρά (του Ατλαντικού), αφού καταργήθηκαν σιγά σιγά όλες οι μεταρρυθμίσεις του Ρούζβελτ, φτάσαμε κάπου το 2000 στην απόλυτη απελευθέρωση του τρόπου λειτουργίας των αγορών. Μέσα σε 8 χρόνια η αγορά κατάρρευσε. Αν κάνω λάθος, διόρθωσέ με σε παρακαλώ. Δύο Πρόεδροι απέτυχαν να θέσουν όρους δανειοδότησης στις τράπεζες.

    Για τις ανισότητες και την κοινωνική δικαιοσύνη, εκτός από τον Νταρόν Ατσέμογλου, ωραία τα λέει και ο Στίγκλιτς. Καλύτερα από όλους όμως νομίζω τα είχε πει δύο αιώνες πριν ο Ουίλιαμ Τζένινγκς Μπράιαν στη διάσημη ομιλία του.

    Ουφ. 🙂

  149. 146,
    Όχι! Υπόθεση εργασίας και θέμα για σκέψη.

  150. 148,
    «Από την άλλη πλευρά (του Ατλαντικού), αφού καταργήθηκαν σιγά σιγά όλες οι μεταρρυθμίσεις του Ρούζβελτ, φτάσαμε κάπου το 2000 στην απόλυτη απελευθέρωση του τρόπου λειτουργίας των αγορών. Μέσα σε 8 χρόνια η αγορά κατάρρευσε. Αν κάνω λάθος, διόρθωσέ με σε παρακαλώ.»

    Έτσι είναι, απ΄ ό,τι ξέρω. Καθοριστικής σημασίας, μάλιστα, υπήρξε, μεταξύ άλλων, η κατάργηση (μετά από 70 χρόνια, παραδόξως(;) επί Κλίντον) του νόμου Γκλας-Στήγκλ που είχε ψηφιστεί μετά το κραχ. Με τον Γκλας-Στήγκλ, χοντρικά, οι επενδυτικές τράπεζες και τράπεζες καταθέσεων (οι όροι μου ίσως είναι ατυχείς στα ελληνικά) ήταν υποχρεωμένες να μένουν ξεχωριστές. Μετά την κατάργησή του, κοινές καταθέσεις μπορούσαν να διατεθούν σε επίφοβες επενδύσεις, όπως τα περίφημα παράγωγα με αποκορύφωμα τα ολέθρια CDO που αποτέλεσαν την κύρια αιτία της τωρινής κρίσης. Θα περίμενε κανείς την ολική επαναφορά του Γκλας-Στηγκλ, όπως έχει υποστηριχτεί πειστικά από σοβαρούς τεχνοκράτες, αλλά υπάρχει αντίσταση. Να συμπληρώσω, όμως, πως και άλλες αιτίες για την τωρινή κρίση έχουν διαπιστωθεί, σε βαθμό που πρώην ευυπόληπτοι τεχνοκράτες να παραδέχονται (προς τιμήν τους) πως όλα τα μοντέλα και πεποιθήσεις τους ήταν εντελώς λάθος.

    Το λυπηρό είναι πως τέτοια περιστατικά κρίσεων είναι αποτέλεσμα και έκφανση μιας γενικότερης λαιμαργίας στην χρηματοπιστωτική βιομηχανία, που τελικά καταστρέφει την κότα με τα χρυσά αυγά στο όνομα ενός προσωρινού αστρονομικού κέρδους – όπως διαμαρτύρονται έντονα ακόμα και υψηλά ιστάμενοι μέσα σ’ αυτήν την βιομηχανία.

  151. gryphon said

    144
    Δέν νομίζω πως είναι σωστό αυτό πού λέει ο Ρολς (οχι πως ξερω δηλαδη ποιος είναι) για τους γιατρους.
    Αν το δουμε ψυχρά ενας καλος χειρουργος π.χ τεχνικα δέν διαφέρει πολυ απο εναν καλο χασάπη που ξερει να κοβει καλα και σωστά το κρεας.
    Το ιδιο περιπου κανει και αυτός.Η διαφορα ειναι πως επειδη ολοι αγαπουν και θελουν τήν ζωουλα τους οταν βρεθουν σε μια δυσκολη για τήν ζωή τους κατασταση και σωθουν να αισθανονται δεος για εναν κατα τα άλλα κοινο θνητο που ξερει απλως να κόβει και να ράβει ανθρωπινους ιστους.Και δέν εχει προβλημα να πουλησει το σπιτι του για να τον πληρώσει.Κανονικα αυτο δέν θα επρεπε να συμβαινει.

  152. ΒΑΣΙΛΗΣ Σ. said

    Κύριε Σαραντάκο, προτείνω διαγωνισμό ετήσιας απόσυρσης λέξεως. Υπάρχουν λέξεις που έχουν τόσο πολύ κακοχρησιμοποιηθεί -ή, απλά, πολυχρησιμοποιηθεί- από τους διάφορους πολιτικούς μας που χρειάζονται εδώ και καιρό μία έστω προσωρινή απόσυρση. Ένα sabbatical, ούτως ειπείν! Να συνέλθουν, να αποκτήσουν ξανά ελαστικότητα και μυικό τόνο και να ξαναμπούν φρέσκες στη κυκλοφορία. Θα υποδείξω την περίοδο του Πασόκ ως την καρπερώτερη και θα σάς αφήσω να κάνετε τα υπόλοιπα, αν ενδιαφέρεστε.

    Σαν πρώτη λέξη, επίσης, υποδεικνύω το «καθέτως» (ώστε να γλυτώσομε από το «διαφωνώ καθέτως») το οποίο πρέπει να αποσυρθεί εντελώς για κάνα χρόνο – κι ας κόψουν το λαιμό τους οι μαθητές στη Γεωμετρία.

  153. 151,
    Ε, ας μην τα παραλέμε, ο χειρούργος δεν είναι χασάπης (χωρίς να υποτιμώ τον δεύτερο στο ελάχιστο). Γι’ αυτό, μάλιστα, χασάπης χρησιμοποιείται μειωτικά για γιατρό που χειρουργεί με αδεξιότητα, βαναυσότητα, κλπ.
    Τώρα, ότι αυτός που παρέχει υπηρεσίες στον τομέα της υγείας διαπραγματεύεται από θέση ισχύος, ούτε κουβέντα. Για τις ΗΠΑ μάλιστα είναι εξαιρετικά πονεμένη ιστορία (από πολλές πλευρές) με κεντρική θέση αυτήν την στιγμή στον δημόσιο διάλογο.

  154. τυφλόμυγα said

    Η εναλλακτική λύση
    There are 47 percent of the people who will vote for the president no matter what. All right, there are 47 percent who are with him, who are dependent upon goverment, who believe that they are victims, who believe the goverment has the responsibility to care for them… who believe that they are entitled to health care, to food, to housing, to you-name-it. That that’s an entitlement. And the goverment should give it to them. And they will vote for this president no matter what. And i mean the president starts off 48, 49… These are people who pay no income tax. Forty-seven percent of Americans pay no income tax. So our message of low taxes doesn’t connect. So, he ‘ll be out there talking about tax cuts for the rich. I mean, that’s what they sell us every four years…

    Λέει κι άλλα ενδιαφέροντα. Θα σχολιάσω όταν βρω χρόνο. 🙂

  155. τυφλόμυγα said

    #90τέλος, Απ’ όσα λίγα ξέρω οι Αμερικάνοι με την πρώτη τους εργασία πληρώνουν δύο ασφάλειες, τη δημόσια και την ιδιώτική τους. Είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν ιδιωτική ασφάλεια μέχρι τα 65 τους. Μετά τα 65, κατά την περίοδο της συνταξιοδότησής τους, έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν τη δημόσια ασφάλεια, αν το επιθυμούν. Φυσικά, είτε με ιδιωτική είτε με δημόσια ασφάλεια, οι παροχές στην περίθαλψη είναι εκτός (ελληνικής) πραγματικότητας.

    Σ’ αυτό το άρθρο έμαθα δύο αρκετά αισιόδοξα νέα @135 το ένα και ότι συζητείται η επαναφορά του νόμου των Γκλας -Στιγκλ. Μπορεί να υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις αλλά θέλω να βλέπω τα πράγματα από την θετική τους πλευρά.

    Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις του Μιτ Ρόμνι @154 θα αρκεστώ να πω ότι η γελοιότητά του δεν έχει πάτο. Μια φίλη το είπε πιο ευγενικά: Μα καμία επαφή με την πραγματικότητα.
    Το Obamacare δεν ήταν σχέδιο ούτε του Ομπάμα ούτε των συνεργατών του. Ο Μιτ Ρόμνι είχε υπογράψει ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων για την υγεία (ανάλογο του Obamacare) ως κυβερνήτης της Μασαχουσέτης. Εφαρμόζεται λοιπόν εδώ και πολλά χρόνια σε μια συγκεκριμένη πολιτεία, πειράζει να εφαρμοστεί και ομοσπονδιακά; Προσπαθεί να καταργήσει τη λογική ο Ρόμνι;

    Και μια που το θυμήθηκα: @90 τέλος δεύτερης παραγράφου
    Μπορεί ο Ομπάμα και ο Ρόμνι να ανήκουν στο κορυφαίο 1% των εισοδημάτων, αλλά να μην ξεχνάμε ότι ο Ομπάμα πληρώνεται με μισθό 400.000 δολάρια το χρόνο ενώ ο Ρόμνι είναι δισεκατομμυριούχος. Όταν ακούμε τον δεύτερο να λέει για τον φόρο των πλουσίων καλό είναι να ξέρουμε ότι είναι ένας μεγαλοεπενδυτής.

  156. Ανδρέας said

    To pauvre con θα μπορούσε να αποδοθεί ως φτωχοκακόμοιρε ή, ακόμα καλύτερα, φτωχομαλάκα. Το παλιομαλάκας ως αποδόση δεν έχει το χρώμα του πρωτοτύπου.

  157. τυφλόμυγα said

    #154 Προφανώς το εναλλακτική έπρεπε να μπει μέσα σε εισαγωγικά. 😳

  158. Αντισυνταγματικό κρίθηκε το κλιμάκιο φόρου 75% από το Συνταγματικό Συμβούλιο.

    Είδηση:

    http://www.lefigaro.fr/flash-eco/2012/12/29/97002-20121229FILWWW00288-le-conseil-constitutionnel-censure-la-taxe-a-75.php

    Απόφαση:

    http://www.conseil-constitutionnel.fr/conseil-constitutionnel/francais/les-decisions/acces-par-date/decisions-depuis-1959/2012/2012-661-dc/decision-n-2012-661-dc-du-29-decembre-2012.135487.html

    Την παραθέτω προς ενημέρωση, χωρίς να την έχω διαβάσει.

  159. spiral architect said

    Δηλαδή η αναλογικότητα και το «καθείς να συμμετέχει στα δημόσια βάρη (διά της φορολογίας ιδίως) ανάλογα με τις δυνάμεις του», πάει περίπατο στο δάσος της Βουλώνης.
    Τι καλά … 😛 😛 😛

  160. sarant said

    158: Νόμος είναι το δίκιο του κεφαλαιοκράτη, παναπεί.

  161. τυφλόμυγα said

    Δυστυχώς, όλο και πιο συχνά βλέπω γύρω μου ανθρώπους που ξεχνάνε @159, 160 για να υποστηρίξουν τον Ντεπαρτιέ. Νομίζω, ξεχάσαμε τα αυτονόητα. Ξεχάσαμε πως είναι να μεγαλώνεις σ’ ένα κράτος, το οποίο παρέχει πρόσβαση στην υγεία και την παιδεία σε όλους τους πολίτες του. Ξεχάσαμε πως όλοι είναι υποχρεωμένοι να συνεισφέρουν μέσω της φορολογίας στα επιδόματα των άπορων.
    Ήρθε η ώρα να δείξουμε τη φιλανθρωπία μας και, όταν με το καλό μεγαλώσει λίγο ακόμα η μύτη μας, να γίνουμε και ευεργέτες. :mrgreen:

  162. spiral architect said

    @161: Στη λέξη φιλανθρωπία υπάρχει μια βαθιά αντίφαση, στα όρια του οξύμωρου. […] 😐

Σχολιάστε