Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ολημερίς το κλείδωναν, το βράδυ ξεκλειδωνόταν

Posted by sarant στο 6 Δεκεμβρίου, 2012


Στα χτεσινοβραδινά δελτία ειδήσεων ακούστηκε, για πολλοστή φορά, ότι στο νέο φορομπηχτικό νομοσχέδιο «φαίνεται να κλειδώνει» η αύξηση του τέλους επιτηδεύματος, ενώ χτες είχε ειπωθεί ότι έχει κλειδώσει η κατάργηση του αφορολόγητου για τα παιδιά. Αλλά και τον Οχτώβρη, που είχαμε το ψυχόδραμα με το πακέτο μέτρων, κάθε μέρα ακούγαμε από τα δελτία ότι το πακέτο κλείδωσε, και την άλλη μέρα το αφιλότιμο βρισκόταν ως διά μαγείας ξεκλείδωτο και δώστου πάλι κλείδωμα και ξεκλείδωμα -δεν βάζουν φερμουάρ καλύτερα στο πακέτο; είχε σχολιάσει τότε ένας φίλος. Βέβαια, δεν κλειδώνει μόνο το πακέτο μέτρων: αν γκουγκλίσετε τη λέξη κλειδώνω, θα δείτε ότι κλειδώνουν επίσης συμφωνίες (ας πούμε η πρόσφατη της Κύπρου με την τρόικα). Την εποχή των εκλογών, κλείδωναν τα ψηφοδέλτια των κομμάτων, ενώ η λέξη χρησιμοποιείται επίσης κατά κόρον στην αθλητικογραφία -όταν, ας πούμε, ο Ολυμπιακός νίκησε πρόσφατα την Μονπελιέ, γράφτηκε ότι κλείδωσε την πρόκριση στο Γιουρόπα Λιγκ, ενώ όταν μια ομάδα που προηγείται με ένα γκολ διαφορά στο ποδόσφαιρο πετύχει κι άλλο γκολ κανα εικοσάλεπτο πριν από τη λήξη, θα πουν ότι «κλειδώνει» τη νίκη.

Στα παραδείγματα αυτά, «κλειδώνω» σημαίνει «οριστικοποιούμαι, καθορίζεται αμετάκλητα η κατάσταση στην οποία θα βρίσκομαι». Τον ορισμό τον έχω πάρει από την τρίτη έκδοση (2008) του λεξικού Μπαμπινιώτη -και προσδιορίζω την έκδοση, επειδή η πρώτη έκδοση (1998) του λεξικού δεν την περιείχε, όπως δεν την περιέχει και το ΛΚΝ που βγήκε λίγους μήνες αργότερα. Πρόκειται δηλαδή για μια σχετικά καινούργια σημασία, που πρέπει να υπάρχει εδώ και καμιά δεκαπενταετία, αλλά τώρα τελευταία μου φαίνεται πως έχει αυξηθεί η συχνότητά της, σε σημείο που ένας φίλος, ο ίδιος που είχε την ιδέα να βάλουν φερμουάρ στο πακέτο αντί να το κλειδώνουν, δήλωσε ότι όταν γίνει η ψηφοφορία για τη λέξη της χρονιάς θα προτείνει το ρήμα «κλειδώνω».

Σε ένα σχόλιό του στο ιστολόγιο πριν από τρία και βάλε χρόνια, με αφορμή τη λέξη «διακύβευμα», ο φίλος Νότης Τουφεξής είχε ζητήσει να πω δυο λόγια για το «κλειδώνω» με τη σημασία του «ολοκληρώνομαι, οριστικοποιούμαι». Έγινε μια συζήτηση, και εκφράστηκαν κάποιες ενδιαφέρουσες απόψεις που θα τις μεταφέρω εδώ, να μη βρίσκονται παραπεταμένες στα σχόλια άσχετου άρθρου. Το βασικό θέμα που μένει αξεκαθάριστο είναι η προέλευση της νέας αυτής σημασίας.

Πρώτα όμως πρέπει να ομολογήσω ότι μάλλον έχω κάνει ένα λάθος στην πρώτη παράγραφο του άρθρου μου. Δηλαδή, τα αθλητικά παραδείγματα (κλείδωσε την πρόκριση, κλειδώνει τη νίκη) έχουν μια σημαντική διαφορά από τα άλλα (τα μέτρα κλειδώνουν, το πακέτο κλείδωσε). Τα αθλητικά είναι μεταβατικά, έχουν δηλ. αντικείμενο, ενώ τα άλλα αμετάβατα. Θα έλεγε λοιπόν κανείς ότι δεν μπορούν να λεξικογραφηθούν μαζί και ότι η σημασία των αθλητικών παραδειγμάτων δεν είναι «οριστικοποιούμαι, παίρνω οριστική μορφή» αλλά «εξασφαλίζω». Στο υπόλοιπο άρθρο θα εστιαστώ στο αμετάβατο «κλειδώνει»: το φορολογικό κλειδώνει, τα ψηφοδέλτια κλειδώνουν, τα μέτρα κλείδωσαν.

Ποια είναι τάχα η προέλευση της φράσης; Στην παλιότερη συζήτηση που είχε γίνει, ο φίλτατος Σκύλος της Β.Κ. είχε υποστηρίξει ότι πρόερχεται από την αεροπορία, και την κυκλοφορία κάποιων βίντεο από «σκυλοκαβγάδες» ανάμεσα σε ελληνικά και τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη. Λέει: Σ’ αυτά ακούγεται ένας έλληνας πιλότος να ουρλιάζει μέσα στην ένταση «τον έχω λοκάρει, τον μπούστη!», αναφερόμενος, προφανώς, στον τούρκο ομόλογό του. Εννοούσε ότι το οπλικό του σύστημα, αφού είχε παρακολουθήσει αρκετά το άλλο αεροσκάφος, το σημάδεψε οριστικά και αμετάκλητα και πλέον το παρακολουθούσε αυτόματα. Σε τέτοιες περιπτώσεις, όπου ο στόχος έχει «κλειδώσει», το αεροσκάφος-στόχος λούζεται από τα ραντάρ του επιτιθέμενου κι αρχίζει να ηχεί ένα σύστημα, που προειδοποιεί ότι ο πιλότος είναι υποψήφιος νεκρός.

Δεν είνα απίθανη αυτή η εξήγηση, ιδίως αν σκεφτούμε ότι το σχετικό βιντεάκι είναι διάσημο. Ωστόσο, έχω κάποιες επιφυλάξεις -αφενός είναι σπάνιο (αν και όχι αδύνατο) ένας ειδικός όρος να εξαπλωθεί στο γενικό λεξιλόγιο, αφετέρου, όπως είδατε, οι κατεξοχήν αρμόδιοι λένε «λοκάρω» και όχι «κλειδώνω». Επιπλέον, αυτό το «κλειδώνω» είναι μεταβατικό. Και, όπως είχε θυμίσει ο Μπουκανιέρος στην παλιότερη συζήτηση, πρωτοακούστηκε αρκετά την εποχή των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ στη Σερβία, ειδικά στην περίπτωση του επιβατικού τρένου που χτυπήθηκε ενώ περνούσε γέφυρα, όπου η δικαιολογία ήταν ότι ο πιλότος είχε κλειδώσει τον στόχο κι όταν αντιλήφθηκε ότι το τρένο μετέφερε αμάχους δεν προλάβαινε να τον ξεκλειδώσει.

Πιθανότερη βρίσκω την εξήγηση ότι το «κλειδώνω» προέρχεται από τη χρηματιστηριακή ορολογία, την οποία είχε εκφράσει στην παλιά συζήτηση ο φίλος Ρογήρος, που ήταν βέβαιος ότι η έκφράση «έχει “χρηματιστηριακή” προέλευση (από τα θρυλικά χρόνια του τέλους της δεκαετίας του 1990, πιο πριν δεν είχα παρατηρήσει χρήση του ρήματος με τέτοια σημασία): η μετοχή “κλείδωσε”, δεν είναι πλέον διαπραγματεύσιμη. Μεταφορικά, το ζήτημα είναι “τελειωμένο”, έχει κριθεί ανεπιστρεπτί, η κατάσταση δεν μπορεί πλέον να ανατραπεί κ.ο.κ.» Στο ίδιο πεδίο, το «κλειδώνω» χρησιμοποιήθηκε και για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Ας πούμε, η ισοτιμία της δραχμής προς το ευρώ «κλείδωσε» (δηλαδή καθορίστηκε αμετάκλητα στις 340,75 δρχ. για ένα ευρώ) πολλούς μήνες, χρόνια μάλλον, πριν από την έναρξη κυκλοφορίας του νέου νομίσματος στην Ελλάδα.

Ωστόσο, δεν είμαι αμετάπειστος -για να το πω αλλιώς, η άποψή μου δεν έχει κλειδώσει. Αν έχετε άλλη γνώμη, να το συζητήσουμε!

Πάντως, δεν είναι μόνο το «κλειδώνω» που έχει πάρει καινούργιες μεταφορικές σημασίες, είναι και το κλειδί, που σημαίνει το μέσο που παίζει καθοριστικό ρόλο για την επιτυχία ενός σκοπού, π.χ. ο τάδε είναι το κλειδί για την επιτυχία του σκοπού μας, και σε πολυλεκτικά σύνθετα: θέση-κλειδί, λέξη-κλειδί, άνθρωπος-κλειδί. (Επίσης, το κλειδί έχει χίλιες-μύριες χρήσεις, για διάφορα αντικείμενα και εργαλεία, που οι περισσότερες είναι αρκετά παλιές, αλλά καλύτερα να μην επεκταθούμε. Μόνο να πω ότι το στικάκι ή φλασάκι, αυτό τέλος πάντων που είχε ο Βενιζέλος στο συρτάρι του, οι Γάλλοι το λένε clé USB, διότι μοιάζει με κλειδί, κι εγώ το λέω συχνά ‘κλειδάκι’).

Άλλωστε, στο σημερινό αστικό τοπίο, επόμενο είναι οι λέξεις του αστικού χώρου να χρησιμεύουν ολοένα και περισσότερο για μεταφορικές και παροιμιακές εκφράσεις, αν και βέβαια ο βασικός κορμός των παροιμιακών και στερεότυπων φράσεών μας εξακολουθεί να κυριαρχείται από εικόνες της αγροτικής ζωής. (Αυτό το είχα αναφέρει και τις προάλλες, όταν συζητήσαμε για τη λέξη «πακέτο’ που επίσης έχει έντονη παρουσία στη φρασεολογία. Βέβαια, κλειδί είχαν και τα παλιά σπίτια στο χωριό, αν και όχι πάντοτε -οι πόρτες συχνά με σύρτη ασφαλίζονταν,  με μάνταλο, με ζεμπερέκι.

Βέβαια, και τότε ήξερε τα κλειδιά ο κόσμος. Όπως λέει και το αίνιγμα, «κλειδώνω, μανταλώνω, κι ο κλέφτης μπαίνει μέσα, τι είναι;» (Είναι ο ήλιος). Κλειδώνει και το πακέτο, αλλά ο κλέφτης μπαίνει μέσα και λεηλατεί τα εισοδήματα. Τα μοντέρνα αινίγματα είναι πιο δύσκολα…

Κλείνοντας να ευχαριστήσω όλους σας, που από χτες το βράδυ ακόμα (μόλις πήγε δώδεκα) μου στείλατε ευχές για τη σημερινή γιορτή (Νικοκύρης γαρ)!

168 Σχόλια to “Ολημερίς το κλείδωναν, το βράδυ ξεκλειδωνόταν”

  1. Πιθανή πρωτιά, οπότε ας ξαναπ.ω τις ευχές μου

  2. spiral architect said

    Καλημέρα,
    Βάλε το κλειδί στην κλειδωνιά
    και χρόνια σου πολλά κι από εδώ. 🙂

  3. Γς said

    Καλημέρα,
    καλά όλα αυτά αλλά εμένα ο νους μου πήγε στο κεφαλοκλείδωμα. Οταν παλεύαμε μικροί.

  4. Alfred E. Newman said

  5. Ουδεμία αναφορά στο κλειδοκύμβαλον όπου η μουσική μπορεί να κλειδώσει τον νού μας ή να κλειδώσει τα ώτα μας

  6. Liarak said

    Μην ξεχνάς τα μπριτζιστικά «κλειδιά»! Χρόνια πολλά Νίκο μου

  7. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια και τις ευχές!

    4: Δεν το ήξερα αυτό το τραγούδι -και βέβαια λογικό είναι το φηλί (γιατί η έκφραση έτσι είναι, φηλί-κλειδί, θα άξιζε άρθρο) να ερμηνεύεται σήμερα σαν «φιλί».

    6: Σπύρο, τον ξέρω αυτόν τον όρο, αλλά εδώ στα ξένα δεν τον έχουν 🙂

  8. Ελπίζω να μηυν επαναληφθεί το άσμα της προηγούμενης ανάρτησης φιglί, φιglί, με κglειδώgnεις, με ξεκglειδώgnεις και με ξανακglειδώgnεις

  9. Γιώργος Πρίμπας said

    να δούμε πότε θα ξεκλειδώσουμε εντός μας και θα στείλουμε εκεί που αρμόζει την τρικομματική και τους ναζιστές…

    ΕΥΧΟΜΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ

  10. Γς said

    Α και το άλλο:
    Γυρίζοντας απ το σχολείο τρομάξαμε να παρακάμψουμε την κλειδωμένη εξώπορτα και να μπούμε στο σπίτι του Τάκη, όπου η μαμάκα του είχε αφήσει σημείωμα στο τραπέζι:
    ‘Το φαγητό είναι στο ψυγείο και το κλειδί κάτω από το χαλάκι στη πόρτα’

    Κι ένα άλλο κλείδωμα:
    Μόλις είχα τελειώσει ένα εργαστήριο αργά το απόγευμα και όλοι οι φοιτητές έφυγαν πλην μιας που αργούσε στον υπολογιστή. Την ώρα που πάει να ανοίξει την πόρτα (που κολούσε συνήθως και ήθελε λίγο ζόρι) γυρίζει έντρομη και μου λέει: Κλειδωμένη είναι;
    -Ναι τη κλείδωσα και πέταξα και το κλειδί απ το παράθυρο…

    Για το άλλο κλειδί, το κλειδί του Σολ, τα έχουμε πει;

    Α, κλειδιά είναι και τα εργαλεία. γαλλικό κλειδί, γερμανικό κλειδί.
    Ξέρε κανείς ποιό είναι το ελληνικό κλειδί της μαστοράντζας;

  11. #7
    Αν θυμάμαι καλά αναφέρεται (και) στον τρόπο με τον οποίον οι καραβομαραγκοί ενώνουν τα πλαϊνά ξύλα (τα στραβά) αποφεύγονυας τα πολλά (έως καθόλου) καρφιά

  12. μήτσκος said

    Χρόνια πολλά και από μένα, να είστε πάντα καλά.

  13. Αντιφασίστας said

    Χρόνια πολλά και καλά, Νικοκύρη, σ’ εσένα, σ’ όλες τις Νικολέττες και σ’ όλους τους Νίκους (πλην Μιχαλολιάκου).

  14. Γς said

    Κι όσο που σκέφτομαι ότι θα έψαχνα να βρω πότε γιορτάζει ο Αγιος Φλώριος

  15. λένα said

    Χρόνια καλά, γόνιμα, πλούσια και πάμπολλα!

  16. Φωτοτυπάκιας said

    Χρόνια πολλά και από μένα, κ. Νίκο. Εύχομαι πάντα να είστε φιλέρευνος, αιχμηρός και με χιούμορ.

  17. Ευαγγελία said

    Χρόνια πολλά κι από μένα, να είστε καλά και ό,τι επιθυμείτε!

  18. sarant said

    Σας ευχαριστώ πολύ όλες και όλους!

  19. bernardina said

    Χρόνια σου πολλά, Νίκο. Μακάρι να είσαι για πολλά πολλά χρόνια ακόμα ο δυνατός δουλευταράς του λόγου με το σπάνιο ήθος που κερδίζει επάξια τον σεβασμό όχι μόνο των φίλων αλλά και των πιο φανατικών αντιπάλων του. Και είθε ευχές μου να κλειδώσουν και να μην χάσουν το στόχο τους ποτέ! 😀

  20. Βαγγελης said

    Χρόνια πολλά, Νίκο, εύχομαι πάντοτε επιτυχίες!

  21. gmallos said

    Χρόνια καλά και πολλά.
    Καλή δύναμη!

  22. rogerios said

    Οικοδεσπότη, πολύχρονος και πάντα ευτυχισμένος, δημιουργικός και εμπνευσμένος! Ό,τι επιθυμείς! 🙂

    Τις καλύτερες ευχές σε όλους τους εορτάζοντες κι όλες τις εορτάζουσες!

  23. Αρκεσινεύς said

    Χρόνια πολλά, Νίκο, χρόνια καλά, χρόνια δημιουργικά. Να είσαι γερός να ταράζεις τα νερά σε όλα τα επίπεδα ξεκινώντας πάντα βέβαια από τη μεγάλη σου αγάπη, τη γλώσσα μας.

  24. LandS said

    Πρώτα και πάνω απόλα: Χρόνια πολλά σου Νίκο.

    Για το κλειδώνω θέλω να πιστεύω ότι είναι όρος που ήρθε από την τεχνολογία της πληροφορικής. Συνήθως κάθε αντικείμενο (αρχείο, πεδίο, ιδιότητα) που προστατεύεται από περαιτέρω επεξεργασία, εκτός από προστατευμένο λέγεται και κλειδωμένο. Ειδικά για το χάρντγουερ τα πραγματικά κλειδιά και οι πραγματικές κλειδαριές ήταν πολύ συνηθισμένα. Σήμερα μάλιστα σχεδόν τριάντα χρόνια από την εισαγωγή των εικονιδίων φροντίζουν να βάζουν ένα λουκέτο ανοιχτό ή κλειστό για να δείχνει την κατάσταση είτε του υλικού είτε του λογισμικού. Τα κινητά μας δεν τα ανοίγουμε πια αλλά βάζουμε το δάκτυλο στο κλειστό λουκέτο και το σέρνουμε προς το ανοιχτό.

    Το λουκέτο είναι από το λοκ; Μου ακούγεται ιταλικό, όμως το λοκ είναι μόνο παλαιογερμανικό (λένε τα βοηθήματα που έχω πρόσβαση)

  25. Αρκεσινεύς said

    Χρόνια πολλά σε όλους τους σχολιαστές του ιστολογίου, που γιορτάζουν.

  26. LandS said

    …να βάλουν… sorry!

  27. tamistas said

    Συγγνώμη, μπαίνω φουριόζος, αλλά βιάζομαι. Δεν προλαβαίνω και σήμερα για άλλο σχόλιο.

    Μόνο χρόνια πολλά με μια αφιέρωση παλαιού καλού λαϊκού περί cléους.

  28. Αρκεσινεύς said

    Νίκο, επειδή ανάφερες το αίνιγμα με τον ήλιο, ας γράψω κι εγώ ένα:

    Γονατίζω, σκύβω μπρος σου,
    το μακρύ μου στο σχιστό σου. Τί είναι;

    Ο ευρών αμειφθήσεται μ’ ένα κλειδί πρωτοχρονιάτικο.

  29. Γς said

    Ε, τώρα φταίω κι εγώ να μην αναφερθώ και σε κείνο το κλειδί της ζώνης αγνότητος της γυναικός του, που ο σταυροφόρος έδωσε στον αδελφό του;
    -Μπορεί να μην γυρίσω πίσω. Να σκοτωθώ. Τότε σε παρακαλώ δώσε της το κλειδί.
    Και δεν είχε περάσει ούτε μια ώρα που έφυγε, όταν τον πρόφτασε ο αδελφός του:
    -Αδελφέ, λάθος κλειδί μου άφησες!

  30. Γς said

    >οι Γάλλοι το λένε clé USB, διότι μοιάζει με κλειδί, κι εγώ το λέω συχνά ‘κλειδάκι’

    Ναι, έτσι είναι.
    Εχω κι εγώ ένα τέτοιο.

  31. sarant said

    Σας ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα σχόλια και τις ευχές!

    Ναι, το λουκέτο ανάγεται μέσω ιταλικών στην ίδια παλαιογερμανική ρίζα απ’ όπου και το lock.

  32. Γς said

    31:
    >το λουκέτο ανάγεται μέσω ιταλικών στην ίδια παλαιογερμανική ρίζα

    και μέσω νεοελληνικών: «Πάμε λουκέτο»

  33. Νίκο, χρόνια πολλά! Nicolas, χρόνια πολλά – χρόνια πολλά και σε ένα Νίκο ακόμα που ξέρω, και σε όσους δεν ξέρω. 🙂

  34. Χρόνια σου πολλά και πάλι Νικοκύρη. Αντί να σου κάνουμε εμείς δώρο, μας δωρίζεις συχνότατα θαυμάσια αναγνώσματα!
    Το κλειδώνω με ενοχλεί κάθε φορά που το ακούω ή το διαβάζω, όλο και συχνότερα — γιαυτό σου είχα ζητήσει να το ψάξεις. Η άποψη μου και μένα είναι πως πρόκειται για καινούργια σχετικά εξέλιξη, την δεκαετία του ’80 ή ’90 μου ήταν άγνωστη η χρήση αυτή.
    Τείνω και εγώ προς την δική σου ερμηνεία, πως προέρχεται από τη χρηματιστιριακή ορολογία. Τα 5 αποτελέσματα που μου δίνει ο ΕΘΕΓ (http://hnc.ilsp.gr/find.asp) για το λήμμα κλειδώνω (ως μη συνδρόμητης δεν έχω πρόσβαση σε περισσότερα) είναι όλα αυτή της κατηγορίας, τίτλοι, μετοχές ή ομόλογα που κλείδωσαν σε μια τιμή ή στο limit up (4 από το έτος 1999 και ένα από το 2005). Μήπως έχει κανείς εδώ πρόσβαση συνδρομητή στον ΕΘΕΓ να το ψάξει καλύτερα;

  35. Προσγολίτης said

    Νίκο(κύρη), χρόνια σου πολλά κι ευτυχισμένα!
    Και για όποιες δυσκολίες σου, εύχομαι να σου βρίσκεται πάντα ένα πασπαρτού.

    Ευχές και σε όσους-ες γιορτάζουν.

  36. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα σχόλια και τις ευχές!

    Αντεύχομαι κι εγώ σε όσους γιορτάζουν -και στον Νικολά που προηγήθηκε!

    34: Όχι, δεν έχω πρόσβαση στον ΕΘΕΓ. Η τιμή μού είχε φανεί υπερβολικά αλμυρή.

  37. Πολύχρωμος κι εντειχιζμένος, Νικοκύρη!

  38. Γς said

    >Πολύχρωμος κι εντειχιζμένος

    δλδ;

  39. Γρηγόρης Κονδύλης said

    Χρόνια πολλά, Νίκο!

  40. Χρόνια πολλά και από εδώ 🙂

    ας λογοπαίξουμε επ’ αφορμή

    «νήκλειδος ειμί και ουκ έχω φιλί»
    άδει παρθένος μη έχουσα κλειδί
    στην κλειδωνιά της,
    και η εταίρα σύγκλειδος την περγελά
    διαθέτουσα αρμάδα τα κλειδιά 🙂

  41. munich said

    χρόνια πολλά

  42. Χρόνια πολλά κι από μένα.
    Αγωνίζου τον καλόν αγώνα!

  43. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ και για τα νεότερα!

  44. Αρκεσινεύς said

    Έχουμε και τα κλειδιά του παραδείσου, ‘τας κλεις της βασιλείας των ουρανών’. Τα κλειδιά του επίγειου μήπως τα βρήκε κανείς;

  45. spiral architect said

    – Δεν άκουσα τι μου’ πες Θανάση, κλείδωσε η μετοχή; Τι σκατά είν’ τούτο;
    – ….
    – Γιατί το έκαναν αυτό;
    – ….
    – Και τα λεφτά;
    – …..
    – Τον αντί@&^#@ τους με τη Μεταλλοπλαστική Αγρινίου!
    (κλείσιμο και πέταγμα του vintage κινητού-παντόφλα στην πετσέτα με ταυτόχρονο άναμμα τσιγάρου)

    Κάπου σε μια παραλία της Αργολίδας καλοκαίρι του ’97κάποιοι απολάμβαναν το καλοκαιράκι κι εγώ ήμουν στην αναμονή για ένα μελλούμενο χαρμόσυνο γεγονός.
    Οι περισσότεροι όμως μάθαιναν νέες χρηματιστηριακές ορολογίες, ακούγοντας καμπανάκια να χτυπούν, αλλά δεν καταλάβαιναν … 👿

  46. cronopiusa said

    Χρόνια πολλά, πολύχρωμα και καλά κύριε Σαρντάκο
    Για εσάς και όλες τις Νικολέττες κι όλους τους Νικολήδες και Νίκους του ιστολογίου.
    MAÑANITAS

    Και τι δεν ήταν – »Μιλώντας για το Δεκέμβρη του 2008»

  47. Γς said

    37,38:
    Η άρνησης σας να μου απαντήσετε ίσως δείχνει (ή τουλάχιστο θέλατε να δείξετε) την απαξίωσή σας στον αδιάκριτο που είχε το θράσος να σας απευθύνει ερώτημα.
    Αν αυτό δεν συμβαίνει, μη μου πείτε ότι δεν είδατε το ερώτημά μου διότι έπεσε το ίδιο λεπτό με την ανάρτησή σας.
    Συγνώμη λοιπόν που σας ενόχλησα. Αλλά πήρα το θάρρος να το κάνω, επειδή εδώ λεξιλογούμε.

    Εν πάση περιπτώσει επειδή μέχρι τώρα ήξερα μόνο την έκφραση
    «πολύχρωμος και εντοιχισμένος»

    σας ερώτησα για να μάθω τι είναι αυτό το «εντειχιζμένος» που γράψατε.

    Ηθελα, αλλά τώρα μου πέρασε… 😦

  48. cronopiusa said

    46
    Χρόνια πολλά, πολύχρωμα και καλά κύριε Σαραντάκο η ορθή γραφή La máquina de escribir

  49. sarant said

    37-38: Μάλλον δεν παρακολουθεί το ιστολόγιο συνεχώς ο ΣκύλοςΒΚ, οπότε δεν είδε την ερώτηση. Το εντειχιζμένος υποθέτω πως είναι λογοπαίγνιο πάνω στο ευτυχισμένος. Το ζμ το συνηθίζει ο ΣΒΚ.

  50. spiral architect said

    Έχουμε και φράσεις που έφυγαν νωρίς…

  51. Νέο Kid Στο Block said

    Kαλημέρα! Μόλις ξεκλείδωσα απ’ τη δουλειά και μπούκαρα. Ευχές ξανά δεν έχει , τις έδωσα ψες αργά κι όποιος πήρε,πήρε!
    Και μια και εκανα σύνδεση με το χθεσινόν άρθρον , έχω ένσταση Νικοκύρη! Ή «τον πούστη!» θα πεις ή «το μπούστη!» . Το «τον μπούστη!» είναι πλεονασμός. Σού τον συγχωρούμε βέβαια ,γιατί είσαι ο αγαπημένος μας νιμανής ! 🙂

  52. Γς said

    49:
    Όχι λέγεται. Φυσικά παραλλαγή του «Πολύχρονος και Ευτυχισμένος». «Να τα εγκαταστήσεις!». «Κι ό,τι λιποθυμείς». Και άλλα τέτοια κυκλοφορούν εν αφθονία. Το «εντειχιζμένος» αντί του «εντοιχισμένος» δεν το είχα δει ποτέ κι αναρωτήθηκα μήπως ενέχει και κάτι άλλο εκτός από την πλάκα.
    Συγνώμη για τα δήθεν νευράκια μου. Πλάκα έκανα 🙂

  53. marulaki said

    Κλειδί επίσης είναι και η κεντρικη πέτρα που κρατά μια καμάρα στη θέση της.

    Καλημέρες και χρόνια πολλά! 🙂

  54. Νέο Kid Στο Block said

    Kαι καθώς βλέπω ότι έγινε η ανάρτηση αποθετήριο κλειδιών, ας βάλω το αντικλείδι και το κατακλείδι (συντάσσεται με «εν»):-)

  55. Γς said

    Αντε και με το Key West στο …χέρι

  56. Αντιφασίστας said

    6/12/2008 – 6/12/2012

  57. Νέο Kid Στο Block said

    Και (αν και νομίζω ότι τόχω ξαναπεί) το «Κλειδί της πρακτικής αριθμητικής» (του Αθανασίου Φίλου).
    Το εφιαλτικότερο και μισητότερο βιβλίο της ζωής μου, που αφορά τα δυσκολότερα Μαθηματικά ,ήτοι την πρακτική αριθμητική.
    (νομίζω ότι ο Μάικολ «δη Τέξαν νταϊνάμο!» Νικολάου, έχει πει ότι υπήρχε και «Κλειδί της Γραμματικής» του ίδιου συγγραφέα, αλλά η κυρία (Γραμματική) δεν με αφορούσε ώς πολύ πρόσφατα.. 🙂 )

  58. spyroszer said

    Χρόνια πολλά Νικοκύρη και πάντα δημιουργικά !

    Υπάρχουν δεκάδες άρθρα εφημερίδων ήδη απ’ το 1996 για τα κλειδώματα ισοτιμιών, τιμών μετοχών κλπ. Αγαπημένη φράση του κ. Μπάμπη σε πολλά άρθρα απ’ το 1996
    http://www.tovima.gr/relatedarticles/article/?aid=82321&wordsinarticle=%CE%BA%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%B4%CF%89
    http://www.tovima.gr/relatedarticles/article/?aid=91428&wordsinarticle=%CE%BA%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%B4%CF%89
    http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=96177&wordsinarticle=%CE%BA%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%B4%CF%89
    (παρεμπιπτόντως μέχρι το 1996 λεγόταν το εύρο του εύρου, απ’ το 1997 και μετά το ευρώ).

    Απ’ το 1999-2000 απέκτησε το κλείδωμα και πολιτική σημασία με υπεύθυνο τον Σημίτη:
    «Προτεραιότητα πρώτη. «Να κλειδωθεί», κατά την έκφραση του ιδίου του Πρωθυπουργού, η υπόθεση της ΟΝΕ».
    http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=117661&wordsinarticle=%CE%BA%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%B4%CF%89

    «Η απόφαση αυτή λύνει τα χέρια του Πρωθυπουργού στο εσωτερικό μέτωπο αφού θεωρείται ουσιαστικό βήμα για «το κλείδωμα της ΟΝΕ».».
    http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=118681&wordsinarticle=%CE%BA%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%B4%CF%89

    «Η απόφαση των Βρυξελλών να εγκρίνει το νέο πρόγραμμα σύγκλισης «ξεκλειδώνει» ουσιαστικά τις κάλπες στην Ελλάδα.»
    http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=118462&wordsinarticle=%CE%BA%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%B4%CF%89

    «Η φάση των διερευνητικών προσεγγίσεων έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και απομένει πλέον το «κλείδωμα» των υποψηφιοτήτων.»
    http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=118897&wordsinarticle=%CE%BA%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%B4%CF%89

    Μετά ακολούθησε ορυμαγδός κλειδωμάτων. Ένα ενδιαφέρον άρθρο του γλωσσολόγου καθηγητή Αθ. Κακουριώτη στις 19-3-2000 για το πολιτικό λεξιλόγιο:
    «Ποιος θα μπορούσε να αρνηθεί ότι ζούμε σε μια εποχή κατ’ εξοχήν ανασφαλή; Τα Καλάζνικοφ πουλιούνται όπως παλιότερα τα νεροπίστολα. Τα σπίτια θωρακίζονται με κλειδαριές ασφαλείας και πολύπλοκα συστήματα συναγερμών. Οι σκύλοι γαβγίζουν παντού και κάποτε χυμάνε και εναντίον περαστικών για να εξασφαλίσουν το dinner τους, αν τα αφεντικά τους ξεχάσουν.
    Σε τόσο χαλεπούς καιρούς δεν είναι διόλου απορίας άξιον ότι η λέξη κλειδί στη ζωή μας είναι το ρήμα «κλειδώνω». Με αυτό η κυβέρνηση και ειδικότερα ο κ. Πρωθυπουργός διασκεδάζουν τις ανησυχίες τους, τα καθημερινά μας άγχη και την αβεβαιότητα για το μέλλον μας στον καινούργιο αιώνα.
    Το ρήμα «κλειδώνω» ανήκει στην κατηγορία των ρημάτων που το γραμματικό υποκείμενο στην υποκείμενη δομή μπορεί να είναι και λογικό αντικείμενο. Π.χ. Η κυβέρνηση κλείδωσε το θέμα της ΟΝΕ, αλλά και: Το θέμα της ΟΝΕ έχει κλειδώσει. Η δεύτερη χρήση του «κλειδώνω» υποδηλώνει ότι το θέμα της ΟΝΕ έκλεισε από μόνο του και εκ των πραγμάτων: μια διαδικασία που έφερε το τελικό και οριστικό αποτέλεσμα, ως μόνιμη και τελεσίδικη κατάσταση. Το ρήμα της πρώτης πρότασης αντιθέτως τίθεται κατά προτίμηση στην παθητική φωνή (κλειδώθηκε), γιατί έτσι τονίζεται περισσότερο η διαδικασία και εστιάζεται, όπως συμβαίνει συνήθως με όλες τις παθητικές φωνές στους «πράκτες», στα ποιητικά αίτια ή πιο απλά στους συντελεστές του κλειδώματος. Αλλά για να είμαστε βέβαια και λίγο ειλικρινείς με τον εαυτό μας οφείλουμε να έχουμε κατά νου και την παροιμία «κλειδώνω κι αμπαρώνω κι ο κλέφτης (ο πληθωρισμός) είναι μέσα».

  59. spiral architect said

    @55: Λίγο μακρυά μας πέφτει.
    Προς το παρόν μάς αρκεί ο Χέμινγουεϊ και ο Θάνατος στο απομεσήμερο.

  60. Νέο Kid Στο Block said

    Kαι ένα της δουλειάς: turn-key projects! (ό,τι χειρότερο άμα είσαι κατασκευαστής και πέσεις σε μπούστη εργοδότη/επιβλέποντα 🙂

  61. spyroszer said

    Το λινκ του άρθρου του άρθρου του καθηγητη
    http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=120471&wordsinarticle=%CE%BA%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%B4%CF%89

  62. κυρ Γς, είστε Γ(ρουσούζη)ς; Μιαν ωρίτσα έλειψα, να βγάλω το σκύλο και να πληρώσω δύο κλήσεις (όχι δικές μου) και μου κρατήσατε μούτρα. Η εξήγηση είναι αυτή που έδωσε ο Νικοκύρης.

    Να προσθέσω πως στην πέτρα «κλειδι» των παλιών πέτρινων γεφυριών, στην κορυφή της καμάρας, κρέμαγαν ένα κουδούνι για να ακούν οι διαβάτες πότε φυσάει δυνατά ο άνεμος και έχει επικίνδυνους κραδασμούς.

  63. spiral architect said

    @60: Καλά, ακόμα ρίχνετε μπετά και σχεδιάζετε turn-key solutions εκεί κάτω εις την Τζύμπρον; 🙄
    Δεν εμπήκατε εις το μνημόνιον;

  64. bernardina said

    Συγνώμη που σε βάζω να κάνεις δουλειές τη μέρα της γιορτής σου, αλλά όποτε αδειάσεις μπες στο σχόλιο 19 και διόρθωσε εκείνο το Σαραβάκος. Είχε ξεμείνει από τις προάλλες που έκανα πλάκα σε ένα ούφο (αλλά πρόλαβες και το σφουγγάρισες). 😆

  65. Νέο Kid Στο Block said

    63. Eμπήκαμε, εμπήκαμε! Τα πάντα είναι κλειδωμένα,απλά όπως το κόβω, τρενάρουν τα χοντρά για να τα υπογράψει/κυρώσει ο νέος πρόεδρος τον Φλεβάρη (που δυστυχώς μάλλον θάναι ο Αναστασιάδης..:-( )

    Mπορούμε λοιπόν και μείς ευτυχείς (και πιστοί ακόλουθοι στα χνάρια της μαμάς-πατρίδας..) να ανακράξουμε:
    The people are dead! Long live the Banks!
    (συγνώμη δια το ιμπήριαλ,αλλά έχουμε και μια Ελισάβετ να σκεφτόμαστε δα κάτω)

  66. spiral architect said

    @58: […] Απ’ το 1999-2000 απέκτησε το κλείδωμα και πολιτική σημασία με υπεύθυνο τον Σημίτη […]

    Αυτόν τον μπούστη παρέα με την ορντινάτσα του ποιος θα βρεθεί να τους τριπλοκλειδώσει στο μπαλαούρο; 😈

  67. Νέο Kid Στο Block said

    Άμα υποψιαστώ ότι την Μπέρνη χάνη την λένε στ’αλήθεια Μητσάρα … (ευτυχώς τουλάχιστον είναι βαζέλισσα! :mrgreen: 😆

  68. sarant said

    51: Την πρόταση που επισήμανες την είχα κοπυπαστώσει από παλιότερο σχόλιο του ΒΚ. Εγώ θα έγραφα «τον π…» αλλά ίσως με το μπ να επιτείνεται η σημασία.

    58: Ευχαριστούμε πολύ, του καθηγητή το λινκ είναι ενδιαφέρον. Δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι υπήρξαν κάποιοι που ενστερνίστηκαν την πρόταση Μπαμπινιώτη για το «εύρο»

    64: Έγινε. Να σου πω, το είχα δει και με είχε παραξενέψει, αλλά λέω μπορεί να συνεχίζει την πλάκα.

  69. τυφλόμυγα said

    Δεν ήξερα το τραγούδι του #4 ούτε τη φράση φηλί-κλειδί. Ευχαριστώ Ρογήρε!

    Θυμάμαι από τα μικράτα μου το τραγούδι Βάλε στην πόρτα το κλειδί μα δε βάζω γιουτιουμπάκι. Μεγάλωσα. 🙂

    Xρόνια πολλά στον κ. Σαραντάκο και όλους/ες τους/τις κρυφούς/ές Νίκους/Νίκες του ιστολογίου.
    Είναι η κρυφή μας η ατέλειωτη δίψα που μας κρατά ακόμα εδώ 🙂 🙂

  70. Γς said

    Ρε, κανας μπετατζής!

  71. aerosol said

    Χρόνια πολλά και καλά Νίκο!

    Το κλειδώνω με ενοχλεί αφόρητα -όπως και το θωρακίζω που ακούγεται αρκετά. Θεωρώ πως προσπαθούν να επικαλεστούν φτηνές εικόνες δύναμης και δεν είναι τυχαίο που προέκυψαν από παλιότερες (και πιο αλλαζονικές…) χρονιές. Μυρίζουν «γιαπίλα» και αμερικάνικες ταινίες δράσης, έντονες/κοφτές κινήσεις και μεταλλικούς τριγμούς. Η αίσθηση απόλυτου και σίγουρου που μεταφέρουν έρχεται σε τραγική αντίθεση με τις καταστάσεις που περιγράφονται στα πομπώδη δελτία ειδήσεων.

  72. nikos__alfa said

    Νίκο-κύρη
    πολύχρονος, δημιουργικός και εντυχισμένος! 🙂

    Το κλειδί και την κλειδωνιά του Αρκεσινέα το είπε κανείς;

  73. Άρτεμη said

    Χρόνια πολλά στον οικοδεσπότη μας με τραγούδι 🙂 http://www.youtube.com/watch?v=C8iyx3KPpuY

  74. sarant said

    Ευχαριστώ και για τα νεότερα, είστε όλοι πολύ καλοί!

  75. Γς said

    70:
    Ρε κανας μπετατζής!

    Και θυμήθηκα στην επιστράτευση ένα μεθυσμένο Εσατζή που φώναξε προς στις σκηνές των Αξιωματικών:
    -Κάνας Ταξίαρχος, κάνας Στρατηγός να ‘ρθει να μου τον πάρει #@:^%@#κι!

    Πετάγεται αμέσως έξω ο φίλος μου Συνταγματάρχης Λινάρδος και μου λέει:
    -Που είναι αυτός που φώναξε «Κάνας Ταξίαρχος, κάνας Στρατηγός να ‘ρθει να μου τον πάρει #@:^%@#κι»;
    -Τι τον θες; Εσύ είσαι Συνταγματάρχης.
    -Δίκιο έχεις…

    …κι αυτός ωραίο χιούμορ

  76. munich said

    @64
    κι εγώ που νόμιζα ότι επρόκειτο για το Δημήτρη πράγματι…πάλι αισθάνομαι ολίγον ρανταπλαν σε αυτό το ιστολόγιο

  77. ππαν said

    Το θωρακίζω, που με ξενίζει πάρα πολύ, το λένε κυρίως στη μαγειρική, αυτό που κάνουμε κυρίως στο κρέας, να το περάσουμε από δυνατή φωτιά ώστε να κάνει κρούστα ή να πάρει χρώμα πριν χαμηλώσουμε ώστε να ψηθεί σε βάθος. Δεν μποορώ να το χωνέψω αλλά ίσως έχω άδικο.

    Προτείνω μετονομασία των Νιμανών σε Νιμανίδες, που φέρνει πιο πολύ σε δυναστεία. Να βρούμε και κανέναν Σάββα ή Στέφανο να τον χρίσουμε ηγέτη μας.

  78. τυφλόμυγα said

    Σχολιάζω δύο από τις φράσεις που βρίσκονται στο λινκ @50 του Αρχιτέκτονα.

    Σήμερα ο προϊστάμενος μου ανακοίνωσε αύξηση μισθού.
    Προσωπικά δεν πρόλαβα ποτέ αυτό το έθιμο. Ξέρω από γνωστούς ότι οι μεγάλες εταιρείες τέτοιες μέρες πριν πολλά πολλά χρόνια έψαχναν να βρουν χριστουγεννιάτικα δώρα για το προσωπικό τους. Συνήθως ήταν κρασιά αλλά όχι μόνο. Τα δώρα μοιράζονταν σε χριστουγεννιάτικη γιορτή που γινόταν στο γραφείο εκτός ωραρίου εργασίας με όλο το προσωπικό να πίνει, να τρώει και να είναι ξένοιαστο.

    …Είστε τυχεροί παιδί μου, που δεν ζήσατε πείνα και κατοχή…
    Θέλω να πάω να βρω έναν έναν όλους τους δασκάλους που εκστόμισαν αυτή τη φράση και να τους ρωτήσω αν είναι ικανοποιημένοι και χαρούμενοι τώρα. Ξέρω γίνομαι κακιά αλλά…

    Σχετικά με το άρθρο έχουμε τα μουσικά κλειδιά και το κλειδί της ευτυχίας.

  79. ππαν said

    Επίσης το Κλειδίον που νομίζω τώρα λέγεται Κλουζ ή κάπως έτσι και πιο παλιά Cimbalongus , με τη μάχη και την θρυλούμενη τύφλωση κλπ.

    O Κιντ πώς και δεν μας είπε ακόμη για το κλειδί του συνδυασμού ή του προβλήματος στο σκάκι;

  80. τυφλόμυγα said

    Διόρθωση του 69 μου. Ο Αλφρέδος έβαλε το τραγούδι στο #4, όχι ο Ρογήρος. 😳 Σόρι, σας μπέρδεψα.

  81. voulagx said

    Χρονια Πολλα, Νικοκυρη! με πολλες πνευματικες δονννννησεις! 🙂

  82. Γς said

    Ισως είναι επανάληψη. Σαν να σας το έχω ξαναπεί:
    Ηταν σαν σήμερα, του Αγίου Νικολάου.
    Πήγα το βραδάκι επίσκεψη στον παλιό μου συμφοιτητή Νίκο Σάμιο, γείτονα μου στην Καισαριανή που έμενα τότε.

    [Παρένθεση]:
    Του έλεγα συνεχώς να εξαφανίσει δυο τεράστιους χαυλιόδοντες που είχε σπίτι του.
    -Γιατί; Δεν τους κατέχω παράνομα. Τους έφερε ο πατέρας μου που έκανε 30 χρόνια στο Καμερούν.
    -Ρε σύ πέτα τους! Θα τους βρίσκουν μετά 1000-2000 χρόνια στις ανασκαφές και θα λένε ότι είχαμε ελέφαντες στην Αθήνα.
    [Κλείνει η σαχλή παρένθεση]

    Στο σπίτι του Νίκου λοιπόν μεταξύ των καθηγητών και καθηγητριών (μανούλια και μαθηματικίνες παραδόξως) ήταν και ένας τύπος, οπωροπώλης λαϊκών αγορών, που δεν έπαυε να λέει πόσο συγκινημένος είναι που βρίσκεται με καθηγητές, επιστήμονες κλπ κλπ, ενώ αυτός ήταν ένα τίποτα.
    Αποφάσισα να επέμβω και να του απομυθοποιήσω μερικά πράγματα. Τα συζητήσαμε και πιες, πιες, πιες ήρθε η στιγμή που…
    -Ποιοι νομίζεται ότι είσαστε ρε καθηγητάκια; Εγώ αυτά που κονομάω σε μια μέρα στη λαϊκή δεν τα βγάζεται σ ένα μήνα!

  83. Γς said

    82:
    >δεν τα βγάζεται σ ένα μήνα

    βγάζετε ήθελε να πεί, αλλά αμόρφωτος άνθρωπος ο μανάβης, Είχε πιεί κι όλας

  84. Τσούρης Βασίλειος said

    79. Αγαπητή Ππαν στα σκακιστικά προβλήματα 2 κινήσεων ( Παίζουν τα λευκά και κάνουν ματ σε 2 κινήσεις ) η πρώτη κίνηση λέγεται κλειδί.
    Φυσικά το ίδιο περίπου ισχύει και για τα προβλήματα με περισσότερες κινήσεις.
    Στους συνδυασμούς ή τις σπουδές ( παίζουν τα λευκά ή τα μαύρα και κερδίζουν ή κάνουν ισοπαλία) είναι περίπου το ίδιο αλλά δεν λέγεται έτσι. Αναφέρεται απλά σαν πρώτη κίνηση

  85. voulagx said

    #83 και «νομιζετε» ηθελε να πει, αλλα τι pεριμενεις απο αμορφωτο μαναβη και δη μεθυσμενο! 🙂

  86. lenny said

    Χρόνια πολλά κι από μένα.
    Δεν ξέρω αν έχει ξανατεθεί το σημαντικό αυτό ζήτημα (νέος αναγνώστης γαρ…), αλλά γιατί «γκουγκλίζω»; Στους δικούς μου χώρους (θετικές επιστήμες) το κοινώς αποδεκτό είναι νομίζω γκουγκλάρω — αν και με ασταθή προστακτική: γκούγκλαρέ το ή γκουκλάρισέ το (προτιμώ το πρώτο).

  87. Τσούρης Βασίλειος said

    82 Αγαπητέ Γς μου χάρισαν κι εμένα σκακιστικά κομμάτια ( πιόνια από ελεφαντόδοντο ) Πρέπει να τα πετάξω ;
    Εκείνο που με καθησυχάζει είναι ότι μπορεί ο ελέφαντας να πέθανε από φυσικά αίτια. Παρόλα αυτά από ενοχές δεν τα χρησιμοποιώ!

    Γύρνα γοργά τα μάνταλα,
    πάτα τα συμπερέκια
    να ξεκλειδώσεις τις ψυχές
    να παν κι αυτές παρέκεια

    έγραψε κάποιος ποιητής.

  88. Γς said

    85:
    Κι εγώ αυτής της γνώμεως είμαι

    Γνώμεως:
    Μου το ‘λεγε η Φίλη μου η Σόφη Κονδυλάκη.
    Την εξέταζε ο καθηγητής Φραγκίσκος Χρυσοχέρης στη Γεωπονική και ήταν τόσο φοβισμένη, που έπρεπε να προσέχει τη γλώσσα της στον αυστηρό καθηγητή, ώστε ξεκίνησε την απάντησή της έτσι:
    -Είμαι της γνώμεως κύριε Καθηγητά

  89. eth said

    Χρόνια πολλά Νίκο! Συνέχισε το εξαιρετικό έργο σου.

  90. Γς said

    87:
    Είσαι άτυχος. Επρεπε να είχες φίλο σκακιστή με λιγότερες ευαισθησίες 🙂

    Τι είναι αλήθεια τα συμπερέκια;
    (για να καταλάβω το στίχο, του ποιου ποιητή;)

  91. Τσούρης Βασίλειος said

    90 Αγαπητέ Γιάννη ( Γς ) μάλλον δεν αγόρασες το βιβλίο του Νίκου Σαραντάκου γιαυτό δεν ξέρεις.
    Τέλος πάντων για να μάθεις κάνε ερώτηση στον Σαραντάκο( εορτάζοντα) εγώ δεν σου λέω…

    ¨οσο για τον ποιητή δεν μου αρέσει να περιαυτολογώ. 🙂

  92. Γς said

    91:
    Μην λες ονόματα. Μας ακούει. Με καρφώνεις. Θα το αγοράσω.

    Συγχαρητήρια!
    Θύμησε μου από που είσαι;
    Νομίζω ότι ήταν στην περιοχή σου κει πάνω στην Πίνδο, στην Ηπειρο. που έζησα τρελές περιπέτειες κάποτε αποκλεισμένος στα χιόνια

  93. j said

    kkk

  94. spiral architect said

    … Όμως τι ωραία ήταν όνειρο θα βγει με την παρέα και με εκείνο τον κακόμοιρο
    θα πέσει στο κρεβάτι τι μαρτύριο, η αγάπη ξυπνητήρι στις 7.
    Μες στη λεωφόρο παρατάει το αυτοκίνητο,καλεί ασθενοφόρο και πετάει τα κλειδιά,
    μέσα από την τσάντα βγάζει το περίστροφο πριν απ τα 30 είδε ήδη αρκετά.
    Καταπληκτικά ,καταπληκτικά, καταπληκτικά αντικαταπληκτικά.

  95. Τσούρης Βασίλειος said

    92
    Απ΄το Λοζέτς ( Κατσανοχώρια ) κοντά στα Γιάννινα.

    Αγαπημένος μου ποιητής ( και του Νίκου) είναι ο Κοτζιούλας από Πλατανούσα που ανήκει στον ίδιο Δήμο

    Είναι αυτός που έγραψε:

    Τιν πήραν τον Κολιό ( Νοκολιό άρα θα γιόρταζε σήμερα))
    τον πήραν οι μαστόροι
    παιδί απ΄το σκολειό
    να μάθει πηλοφόρι κλπ

    ΥΓ
    Το κρύο είναι για να σφίγγουν οι κ—– Αυτό έπαθες.
    Επειδή σχεδόν πάντα εκτιμώ το χιούμορ σου πήρα το θάρρος να το γράψω αυτό για σένα 🙂

    Ευελπιστώ σε λίγο διάστημα να μάθεις (40) Λοζετσνές λέξεις . Φυσικά ο αρiθμός είναι τυχαίος… ::)

  96. Νικοκύρη, χρόνια πολλά και με υγεία!
    Το, αντιαισθητικό για μένα, «κλειδώνω» μου δίνει την εντύπωση ότι προέρχεται από τη φράση ‘lock on target’, με υποψήφια ταινία που το καθιέρωσε το «Top Gun».

  97. Τσούρης Βασίλειος said

    95 ( Νικολιό άρα θα γιόρταζε σήμερα) βεβαίως βεβαίως …

  98. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Χρόνια πολλά και καλά. Εύχομαι οι μεγάλες σκέψεις και επιθυμίες σου, να πραγματοποιηθούν.

    Θυμήθηκα τώρα τον Αρδίζογλου (οι αεκτζήδες άνω των 50 τον θυμούνται) που την ημέρα του αγίου Νικολάου, πήγε στην προπόνηση με γλυκά, και ευχήθηκε χρόνια πολλά στον Λάκη Νικολάου, άπαιχτος ο Χρηστάρας.

  99. Μα το «κλειδώνω» χρησιμοποιούταν και από τους ΑΗΠ, με κύριο εκπρόσωπο της σχετικής τέχνης, αποδεδειγμένα, τον Ευκλείδη.

  100. Ο Ευκλείδης ήταν, εξάλλου, που σε σχετική ερώτηση για το κλείδωμα της παραμονής στην ευρωζώνη απάντησε το γνωστό «εντός, εκτός, και επί τα αυτά»…

  101. gbaloglou said

    Οι ευχές για τον νοικοκύρη — στα μέσα και στα έξω και επί παντός επιστητού — κλείδωσαν πάντως! Χρόνια Πολλά Νίκο!

  102. …και Πολύχρονος!

  103. dzach said

    Χίλιες ευχές!

    Η λέξη κλειδάριθμος παίζει;

  104. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα σχολια και τις ευχές, πραγματικά αισθάνομαι πολύ ωραία να τις διαβάζω!

    Τα συμπερέκια είναι εξελληνισμός υποθέτω της λ. ζεμπερέκι, που το γράφω και στο κυρίως άρθρο, δηλ. ο παλαιός τύπος μπετούγιας που μοιάζει με μοχλό και σηκώνεται με πίεση του αντίχειρα.

  105. Στὸ ἱστολόγιο ποὔρθαμε νῆμα νὰ μὴ κλειδώσῃ
    κι ὁ Νικοκύρης του ποτὲ νὰ μὴ ζητήσῃ δόσι,
    ἄρθα καὶ χρόνια τῆς ζωῆς εἴθε νὰ ἐξισώσῃ
    νὰ τὸν διαβάζουν Καναδοὶ καὶ Αὐστραλοὶ καὶ Ῥῶσσοι.

    ΥΓ τὸ «κλειδώνω» στὴν συζητούμενη χρῆσι τὸ πρωτοθυμᾶμαι ἐπὶ Σημίτη.

  106. Αρκεσινεύς said

    104. Υπάρχει κι ο βασίλης.

  107. Στις Νικοκύριες ευχές να προσθέσω και «Ακλυδώνιστος!»

  108. nickel said

    Πολύχρονος, πολυσχιδής, πολύγνωρος, πολυεύσπλαχνος!

  109. Ρουμλ. said

    Κύριε Σαραντάκο πολύχρονος.
    Στο ιδίωμά μας την κλειδαριά τη λέμε κατίνα, ρήμα κατ’νώνου (=κατινώνω), κατινουμένους κλπ.(από την ιταλ. catena 😉

  110. neraktia said

    Χρόνια πολλά κι από μένα

  111. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

    106: Βασίλης;

    109: Αλυσίδα δηλαδή

  112. Ρουμλ. said

    Όχι αλυσίδα, κλειδαριά. Π.χ. Κατ(ι)νώνω με το κλειδί

  113. Προσγολίτης said

    Ακόμα τούτα – και… κλειδώνουμε για σήμερα:

    «Το κλειδί είναι το σωστό, απλώς η κλειδαριά δεν κάνει»

    «Για κάθε άνθρωπο όπως και για κάθε κλειδαριά πρέπει να βρίσκεις το σωστό κλειδί»

    «Είναι χρήσιμος σαν κλειδαριά στην πόρτα ερείπιου»

    «Αγέρας και γυναίκα δεν κλειδώνονται»

    «Τι αξίζει μια κλειδωμένη θύρα, που όλοι οι διαβάτες κατέχουν ένα αντικλείδι;»

    «Το σύμπαν είναι σαν ένα χρηματοκιβώτιο με συνδυασμό, αλλά ο συνδυασμός του είναι κλειδωμένος μέσα σ΄ αυτό»

    Καλή σας νύχτα!

  114. Καλησπέρα και χρόνια πολλά και από δω χάμω.
    Νίκο να μας ζήσεις και να σε χαιρόμαστε όσοι σ΄αγαπάμε 😀
    Χρόνια πολλά και στους λοιπούς εορτάζοντες, στον Νικολά που τον ξέρουμε
    και στους άλλους που δεν τους ξέρουμε και που κρατιούνται να μη γράψουν «φχαριστώ πολύ ρε παιδιά» και ξεφανερωθούν 😉

    Και μια και σήμερα γιορτάζουν και οι ναυτικοί και τα τραγούδια για τους Νίκους τα βάλαμε πέρυσι,

    Το κλειδάκι για το στικάκι ακόμα μου ξεφεύγει καμιά φορά…

    Και μια και πιάσαμε τα κλειδιά του πενταγράμμου, ας προσθέσω ένα στην αρμαθιά

  115. Αρκεσινεύς said

    109. Και στην Αμοργό έτσι τα λέμε: κατίνα (η) και κατινώνω
    έχουμε όμως: 1.κατινώνω για το αλέτρι: βάζω τις σφήνες στη σπάθη που συνδέει το κουντούρι (σκεφτείτε τούρκικα) με το
    στοβάρι
    2. σε παιδικό ποιημάτιον η γάτα πιάνει την ποντικίνα από την κατίνα.

    111. Νίκο, ο βασίλης είναι μια μορφή μάνταλου. Δυστυχώς ενώ έχω πολλές φωτογραφίες με πόρτες και διάφορες μορφές κλειδαριών, αυτή με βασίλη δεν έχω. Σε λίγες μέρες… Έτσι έκανα ένα πρόχειρο σχεδίασμα και το στέλνω.

    Καλό σας βράδυ, γιατί υπάρχουν και εορταζόμενοι.

  116. sarant said

    115: Αρκεσινέα, σε ευχαριστώ -έχεις καμιά ιδέα γιατί ονομάστηκε έτσι;

    114: Α, κι εσύ κλειδάκι το έλεγες, ε;

    112: Σύμφωνοι, κλειδαριά σημαίνει στο ρουμλουκιώτικο ιδίωμα, αλλά ήθελα να πω ότι catena είναι η αλυσίδα.

  117. Γς said

    Είπαμε τόσα πολλά για κλειδιά και κλειδαριές. Για τους κλειδαράδες όμως τίποτα. Είναι το επάγγελμά μου. Δηλαδή το επάγγελμα που δηλώνω όταν με ρωτούν άγνωστοι τι δουλειά κάνω.
    Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο άνετα σε αντιμετωπίζουν και πόσο εύκολα ξεκλειδώνονται σε έναν κλειδαρά, ταξιτζή ή σερβιτόρο.
    Εχουμε κάνει φίλους, παρέες, έχουμε διασκεδάσει και πιει κρασί σε ταξίδια, διακοπές κλπ με γνήσιους ‘απλούς’ ανθρώπους και ανατριχιάζω αν τους είχα δηλώσει δικηγόρος, συμβολαιογράφος, δημοσιογράφος, τελώνης ή φαρισαίος.

  118. NM said

    Χρόνια πολλά και δημιουργικά κύριε Σαραντάκο!
    Μου κάνει εντύπωση που κανείς δεν έγραψε ακόμα ότι στα ιταλικά, ρήμα «κλειδώνω» δεν υπάρχει. ¨Η μάλλον υπάρχει (chiavare) αλλά όπως και το ρήμα «σκουπίζω» (scopare) έχουν …διαφορετική σημασία. Ετσι λένε: «κλειδώνω με κλειδί» και «σκουπίζω (ή καθαρίζω) το πάτωμα».

  119. nikiplos said

    Εις μάτην νομοσχεδίων, σχεδίων επί χάρτου, κλειδοκύμβαλων, σκυβάλων και λοιπών ευτελειών που μας κατακλύζουν,
    Νικοκύρη, χρόνια σου πολλά με υγεία και ότι άλλο επιθυμείς. Να είσαι κορακοζώητος χαλκέντερος και αειθαλλής όπως ήσουν πάντα!

  120. Γς said

    118:
    Κι εμένα μου κάνει εντύπωση, που σου κάνει εντύπωση 😉
    Ενδιαφέρουσα όμως περίπτωση, αλλά τι να κλειδώσεις εκεί;

    Θυμάμαι έναν Ιταλό στη Ρόδο που του είχαν κλέψει το αυτοκίνητο (στην Ιταλία).

    -Κλειδωμένο το είχα. Με συναγερμό. Κλειδωμένο και το γκαράζ…

  121. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα και για τις ευχές.

    118: Να σου πω, δεν το ήξερα!

  122. * Χρόνια πολλά και από εμένα, που τα παρέλειψα στο χθεσινό μεταμεσονύκτιο σχόλιο – ερώτηση!
    * «έξη – κλειδί» (στο άρθρο); Νίκο πρόσεξε τις στραβοπληκτρολογιές γιατί μπορεί να παρεξηγηθείς 🙂
    * Εμένα η παραλλαγή του κλειδώνω που με κάνει και βγάζω καντήλες είναι στη διαφήμιση της βαφής «Το χρώμα ΚΛΕΙΔΩΝΕΙ στην τρίχα!» (Κεφαλαία = έμφαση). Για να πω την αλήθεια, νόμιζα ότι η έκφραση είναι αγγλισμός (τύπου «θα σε πάρω πίσω»).
    * Πολύ χαίρομαι που ο μπού**** κλείδωσε σαν έκφραση!
    * Νίκο, έχω μια πρωτότυπη (ελπίζω) ιδέα για ένα ακόμα είδος μάχης στον αγώνα εναντίον των λερναιόμυθων. Θα την επεξεργαστώ και θα επανέλθω.

  123. skol said

    Χρόνια πολλά και καλά.

    Ας θυμηθούμε και ένα αγαπημένο ποίημα του Γιώργη Παυλόπουλου με επίκαιρη θεματολογία!

    ΤΑ ΑΝΤΙΚΛΕΙΔΙΑ

    Η Ποίηση είναι μια πόρτα ανοιχτή.
    Πολλοί κοιτάζουν μέσα χωρίς να βλέπουν
    τίποτα και προσπερνούνε. ‘Ομως μερικοί
    κάτι βλέπουν, το μάτι τους αρπάζει κάτι
    και μαγεμένοι πηγαίνουνε να μπουν.
    Η πόρτα τότε κλείνει. Χτυπάνε μα κανείς
    δεν τους ανοίγει. Ψάχνουνε για το κλειδί.
    Κανείς δεν ξέρει ποιος το έχει. Ακόμη
    και τη ζωή τους κάποτε χαλάνε μάταια
    γυρεύοντας το μυστικό να την ανοίξουν.
    Φτιάχνουν αντικλείδια. Προσπαθούν.
    Η πόρτα δεν ανοίγει πια. Δεν άνοιξε ποτέ
    για όσους μπόρεσαν να ιδούν στο βάθος.
    ‘Ισως τα ποιήματα που γράφτηκαν
    από τότε που υπάρχει ο κόσμος
    είναι μια ατέλειωτη αρμαθιά αντικλείδια
    για ν’ ανοίξουμε την πόρτα της Ποίησης.

    Μα η Ποίηση είναι μια πόρτα ανοιχτή.

  124. Γς said

    95:
    >Απ΄το Λοζέτς ( Κατσανοχώρια ) κοντά στα Γιάννινα.
    Δίπλα, από τη Λάκκα Σούλι – Δερβίζιανα ο πατέρας μου

  125. sarant said

    122: Ευχαριστώ για τη διόρθωση, περιμένω την ιδέα!

  126. sarant said

    123: Πολύ καλά έκανες και έβαλες το ποίημα!

  127. Γς said

    Ας το καλό.
    Εγινε 3-1 αυτή τη στιγμή.
    Και σας θέλαμε χορτάτους την Κυριακή γμτ.

  128. Litinas said

    Ισα που πρόλαβα. Πάντα με υγεία και χαρά. Χρόνια πολλά μερακλή της γλώσσας, και καλή συνέχεια στο έργο σου. Από τον χιονισμένο βορρά. Γ

  129. #116
    εγώ ξέρω πως την αλυσίδα της άγκυρας οι ναυτικοί την λένε καΔένα

  130. ππαν said

    http://www.lifo.gr/team/bitsandpieces/34301 🙂

  131. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    128: Και τις επόμενες σαράντα μέρες, πιάνουν οι ευχές, ευχαριστώ!

    130: Νικητήριο άρθρο 🙂

  132. Μαρία said

    130
    Βρε, βρε! Μεταξύ Καρούζου και Πορτοκάλογλου …

  133. Μαρία said

    Αλλά αυτός ο πληθυντικός οι Νίκοι! Ενώ εμείς οι Βούλγαροι για ν’ αποφύγουμε το ομόηχο, λέμε οι Νικάδες.

  134. sarant said

    Καμιά φορά λένε «οι Νικολάδες»,

  135. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    Χρόνια πολλὰ γιὰ χθές. Διάβασα τὸ ἄρθρο λίγο βιαστικὰ τὸ βράδυ καὶ πῆγα σ’ἕνα μπεργκεράδικο νὰ δῶ τὴν Πανάθα. Βλέποντας τὴ διαφήμιση γιὰ τὸ ματσακι ποὺ γυρίζει (ἂν καὶ χθὲς γύριζε μόνο ἡ γῆ) σκέφτηκα ὅτι καὶ γι’αὐτὸ θὰ μποροῦσε νὰ γραφτῆ ἄρθρο.

  136. Γς said

    135.127:

    >νὰ δῶ τὴν Πανάθα […] γιὰ τὸ ματσακι ποὺ γυρίζει

    Θα γυρίσει την Κυριακή

  137. Αντιφασίστας said

    136: Δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις, φίλε μου. Ξέρουμε ότι θα κερδίσετε την Κυριακή :
    http://www.sportdog.gr/article/13673/pedakatharo-gol-tou-katsourane-vinteo

  138. Βλέποντας τις τριάρες που άρπαξαν πράσινοι και κόκκινοι στην Αγγλία και αναλογιζόμενοι τους αποκλεισμούς των ίδιων αγγλικών ομάδων στο πρόσφατο Τότναμ- ΠΑΟΚ 1-2 και στο παλιότερο Αρσεναλ-ΠΑΟΚ 1-1 (1-2 total scor) το ενδιαφέρον για το λεγόμενο «ντέρμπυ» περιορίζεται μεταξύ αμετανόητων γραφικών…

    Ζήτω το ασπρόμαυρο παρελθόν και μέλλον !!!!!!
    ( στο παρόν τα σκατώνουμελίγο )

  139. sarant said

    Καλημέρα και από εδώ!

    135: Φτάνει για άρθρο; Θα δούμε.

  140. Νέο Kid Στο Block said

    Ρε Γς λεβέντη, έχεις όλα τα καλούδια και τα προτερήματα και τις αρετές τση Οικουμένης , αλλά αυτό το γάβρικο ,σε χαλάει λίγο ρε παιδί!
    Φαντάζομαι ότι η Ιστορία για το πώς τόπαθες(το γάβρικο) θάναι μια Ιστορία γεμάτη πάθος,πόθο, έρωτα, ηρωισμό και αχαλίνωτο σεξ! 😆

    (ω ρε, τρελή τρολιά έριξα..) 😳

  141. Γς said

    137:
    Δείξατε ότι είσαστε και άτυχοι. Άσε που κατέβασαν και κανονική ομάδα και όχι τα … τρίτα τους. Δε βαριέσαι. Είπαμε. Πρώτα σώζεσαι από την οικονομική καταστροφή και μετά κοιτάς για τα υπόλοιπα.
    Την Κυριακή όμως, μη το έχεις σίγουρο ότι θα χάσετε. Μπορεί να πιάσουν τα βουντού του Μπουμπλή (φτου, φτου!).

  142. Antonis_Gr said

    Δεν ξέρω αν το ανέφερε κάποιος αλλά νομίζω ότι το «κλειδώνω» έρχεται από τον χώρο της πληροφορικής. Λέμε ο λογαριασμός μου κλείδωσε μεταφράζοντας το locked, εννοώντας ότι έχει απαγορευθεί η πρόσβαση σε αυτόν. Νομίζω λοιπόν ότι to account locked πέρασε στην καθημερινή χρήση.

  143. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Nίκο ξέρεις τι σημαίνει ΝΙΚΟΥ στα αραβικά; μας το είχε πεί ο Νίκος ο ξεναγός μας στη Αίγυπτο πριν πολλά χρόνια, με την προτροπή να τον φωνάζουμε Νικόλα, προς αποφυγή παρερμηνείας απο τους αιγύπτιους.

  144. Γς said

    143:
    Ολοι το ξέρουν. Και εγώ ειδικά που έχω γιό Νίκο που πηγαίνει που και που στα Λιβανέζικα συμπεθέρια μου στη Βυριτό (από τον άλλο γιό μου) και τρέμει μη τον φωνάξει η αδελφή του με το όνομά του.

  145. sarant said

    Ναι, το λένε όλοι οι ξεναγοί σε όλα τα ταξίδια σε αραβικές χώρες 🙂

  146. LandS said

    78 προς Τυφλόμυγα
    Τα δώρα μοιράζονταν σε χριστουγεννιάτικη γιορτή που γινόταν στο γραφείο εκτός ωραρίου εργασίας με όλο το προσωπικό να πίνει, να τρώει και να είναι ξένοιαστο.

    Λάθος, ήταν ΕΝΤΟΣ ωραρίου, όπως και το γλέντι της Τσικνοπέμτης περεμπιπτόντως.

  147. LandS said

    παρεμπιπτόντως έπιασα το μ και έχασα το α

  148. Γς said

    Αχ, τι τραβάμε κι εμείς οι χορεύτριες…ούπς οι πολυπερσόνες ήθελα να πω.
    Εχω μια περσόνα στο FB Νίκος Τάδε, που την δημιούργησα για να μπω στο FB της κόρης μου. Γάτα. Με κατάλαβε γρήγορα.
    Μια όμως φίλη της ;όμως τσίμπησε. Νομίζει ότι είμαι 35άρης, όπως έλεγα στο FB. Αρχισε να με παίρνει και στο κινητό και να μου λέει να συναντηθούμε και τέτοια.
    –Βρε είμαι μεγάλος. Θα μπορούσα να είμαι και πατέρας σου (Μεταξύ μας και το ‘παππούς της’ παίζει)
    -Ε, όχι και πατέρας μου. Ο πατέρας μου είναι 50 χρονών!
    Ε, λοιπόν μόλις τώρα βλέπω ότι χτες μου έστειλε ένα SMS της για τη γιορτή μου με Νίκο μου και Νίκο μου … γμτ την ατυχία μου

  149. spiral architect said

    @146: Το φετεινό μας γλέντι της Τσικνοπέμπτης ήταν εντός ωραρίου, αλλά ο ρεφενές ήταν από τους εργαζόμενους.
    Του χρόνου (να’ μαστε καλά και να’ χουμε δουλειά) πάλι ρεφενέ θα είναι, αλλά αντί για παιδάκια θα ψήσουμε όσπρια, που και αυτά έχουν πρωτεΐνες. 😆

  150. τυφλόμυγα said

    146, Δεκτό Lands. Εξάλλου, όπως γράφω και στο σχόλιό μου, δεν πρόλαβα τέτοιες γιορτές. Έπιασα την πρώτη μου δουλειά μερικούς μήνες μετά το τέλος των Ο.Α. της Αθήνας. Όσα ξέρω, τα ξέρω από διηγήσεις φίλων, γνωστών κτλ. 🙂

    Ακόμα χειρότερο αυτό που λες. Σήμερα δε νομίζω να γινόταν κάτι ανάλογο ακόμα κι αν οι υπάλληλοι κάλυπταν τα έξοδα της γιορτής από την τσέπη τους.

    —-
    Διαβάζοντας το σημερινό θέμα, θυμήθηκα τον ελληνικό τίτλο της ταινίας Κλείδωσες;.
    http://www.athinorama.gr/cinema/data/movies/?id=1008643
    Ο πρωτότυπος τίτλος της ταινίας είναι Strangers. Πως προέκυψε ο ελληνικός τίτλος η εταιρεία διανομής, ο μεταφραστής κι ο Θεός το ξέρουν.

  151. τυφλόμυγα said

    Το είπα, δεν το είπα να κάνω ριφρές πριν σχολιάσω. Αχ, δεν ακολουθώ τις πρωινές συμβουλές και διαψεύστηκα πριν προλάβω να ποστάρω. 😦 😦

  152. Γς said

    149:
    >αλλά αντί για παιδάκια

    Και θυμήθηκα αυτό που εσείς οι φιλόλογούντες και λεξιλογούντες έχετε ακούσει:

    «Η Εράσμιος προφορά παίρνει τα παιδάκια και τα κάνει παϊδάκια»

    (ποπώ είναι και μεσημέρι, έχει και κάτι παϊδάκια ο Χρυσίνας εδώ στο Γραμματικό, άλλο πράγμα.
    Οχι σαν κι αυτά στα Καλύβια Κερατέας που πήγε ο Πάγκαλος και τον γιαουρτώσανε)

  153. Voulagx said

    «Οι αστυνομικοί όμως είχαν «λοκάρει» το στόχο και η σύλληψή τους τεσσάρων έδειχνε θέμα λεπτών.»
    Εδω: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63750129
    Κλειδωσε το «λοκαρω».

  154. ππαν said

    Βουλάγξ, νομίζω πως γουΐναρες το τόπικ!

  155. Voulagx said

    #154 Ππαν, ζε νε τε κομπραν πα! Τι σημαινει «γουΐναρες»; 😳

  156. ππαν said

    Winάρω όπως lockάρω!

  157. Voulagx said

    #156 Δηλ. εγινα κλειδοκρατωρ; 🙂

  158. Αρκεσινεύς said

    Η λευτεριά βασίλειο κι η παντρειά καδένα
    διαλέξετε, κορίτσια μου, από τα δυο τό ένα.

  159. Νέο Kid Στο Block said

    Νάτος κι ο Νταλάρα ο «κλειδούχος». Καιρό είχε να φανεί αυτό το παιδί.

    http://www.nooz.gr/economy/aisiodokses-provlepseis-gia-tin-epanagora-ellinikon-omologon

    «Αναφερόμενος στην πρόσφατη συμφωνία στο Eurogroup, λέει ότι «πρόκειται για κρίσιμες αποφάσεις των Ευρωπαίων, ύστερα από τις εξίσου σημαντικές αποφάσεις που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση τις τελευταίες εβδομάδες, με τη θέσπιση σειράς νομοθετικών μέτρων που προνοούν την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, οι οποίες μακροπρόθεσμα θα οδηγήσουν στην αποκατάσταση της οικονομικής ευρωστίας της Ελλάδας».»

    Αυτό το «μακροπρόθεσμα» θα μας φάει.. ΔΕ μάς *έζεις ρε Νταλάρα και σύ!

  160. τυφλόμυγα said

    158, Πολύ ωραία μαντινάδα. Ευχαριστούμε Αρκεσινέα!

  161. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    144 – Τι εννοείς όλοι το ξέρουν, πιστεύεις οτι όλοι έχουν συμπεθέρια απο τον Λίβανο;

  162. Γς said

    144, 161:
    Επειδή απευθυνόσουν στο Νικοκύρη και σε εμάς φυσικά, σου είπα ότι όλοι το ξέρουμε (εδώ).
    Εχουμε ασχοληθεί δύο τουλάχιστον φορές με αυτή τη σύμπτωση στις δύο γλώσσες. Την μία μάλιστα πρόσφατα πριν κάνα μήνα.

    Αυτά έχουν οι γλώσσες, τις παιδεύουμε και μας παιδεύουν καμιά φορά.

    Πριν 20 χρόνια στο Rende στο Πανεπιστήμιο της Καλαβρίας, που με είχε καλέσει η φίλη μου η Τζοβάνα Ντε Μπενεντίκτις για μια διάλεξη πάνω σε ένα θέμα που παλεύαμε τότε.
    Είχα πάει με μια φίλη μου, που είχε σπουδάσει στην Τιμισουάρα της Ρουμανίας, η οποία έβαζε ρουμάνικες λέξεις στα φτωχά ιταλικά της και τα ψιλοκατάφερνε πολλές φορές.

    Καθηγητές, φοιτητές. Τελείωσα, τελείωναν κι οι ερωτήσεις, οπότε μια προφεσορέσα ρωτάει τη δικιά μου ‘τι κάνει’ εννοώντας ερευνητικά. Κι αυτή, που νόμισε πως την ρώτησε ‘τι είναι’ βρήκε την ώρα να κάνει χιούμορ κι απαντάει: -Είμαι η κόρη του.
    Μόνο που το κόρη δεν το ήξερε και το έβαλε στα Ρουμάνικα!
    -Ιo sono sua fica!
    Χαμός.
    Η πλάκα είναι ότι δεν κατάλαβα ότι ήταν από τα Ρουμάνικα για να τη δικαιολογήσω και να λυθεί η παρεξήγηση.
    Πρόφτασα όμως και της φώναξα στα …ελληνικά:
    Σκάσε μωρή π@υτάνα!
    Κι έδεσε το πράγμα

  163. gpoint said

    Ρε γουσού, Στρέτα την λέγανε την Ρουμάνα ;

  164. Γς said

    163:

    Ου να μου χαθείς!

    Πηγαίναμε σε ένα κάμπινγκ και σ όλη τη διαδρομή η μια πινακίδα διαδεχόταν την άλλη που μας εφιστούσε την προσοχή ‘Στενή Γέφυρα΄.
    -Τελικά οι μόνες που είναι στενές στην Ελλάδα είναι η γέφυρες.
    Λέω σε μια στιγμή στη μακαρίτισα.

    -Σα δεν ντρέπεσαι σ ακούνε και τα παιδιά.
    Που ήταν βέβαια πολύ μικρά για να καταλάβουν.
    Τι να κάνω λοιπόν το έριξα στο ιταλικό
    L’acqua fresca, Vino puro; @ica streta, @azzo duro!
    Το έλεγα και το ξανάλεγα μέχρι που άρχισε να το απαγγέλει κι ο μικρότερος.

    Στο κάμπινγκ κάναμε παρέα με κάτι μανούλια γαλλίδες, άλλο πράγμα. Κι ένα απόγευμα βλέπω το μικρό μου να τρέχει συνέχεια γύρω από τη σκηνή τους τραγουδώντας στεντορείως το ιταλικό άσμα της Στρέτας.
    -Ωχ, ελπίζω να μην καταλαβαίνουν ιταλικά.
    Πλησίασα για να τον μαζέψω κι ακούω τις ‘γαλλίδες’ να μιλούν στη μητρική τους γλώσσα, τα ιταλικά!

  165. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    162 – Δεν ληξερα οτι σε λένε Νίκο, στον Σαραντάκο απευθυνόμουν. Στην Ραφήνα που μένεις; Γιατι έχω έναν φίλο π. μηχανικό, τον Μιχάλη Καραχάλιο, που μένει, όπως μπαίνουμε στον δρόμο για την πόλη, στρίβουμε στην μέση περίπου δεξιά, επάνω στον λόφο.

  166. Παντελής said

    Μπαμπάς Λύκος
    104. «Τα συμπερέκια είναι εξελληνισμός υποθέτω της λ. ζεμπερέκι, που το γράφω και στο κυρίως άρθρο, δηλ. ο παλαιός τύπος μπετούγιας που μοιάζει με μοχλό και σηκώνεται με πίεση του αντίχειρα.»

    Στο Ρέθυμνο το λέμε «σαλιαδόρο»

  167. Παρών

  168. Γς said

    167:
    Εχουμε πάρει παρουσίες…

Σχολιάστε