Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Το γράμμα Ν και οι εγκεφαλικοί κραδασμοί των ελλαδεμπόρων

Posted by sarant στο 5 Δεκεμβρίου, 2012


Το ξέρατε ότι κάθε φορά που προφέρετε παρατεταμένα το Ν ο εγκέφαλός σας δονείται και βελτιώνεται η οξυγόνωσή του; Αν δεν το ξέρετε, δεν θα έχετε διαβάσει την τελευταία σαχλαμάρα που κυκλοφορεί εδώ και λίγο καιρό στο ελληνικό Διαδίκτυο και που θα είναι το αντικείμενο του σημερινού μας άρθρου, που θα το έγραφα έτσι κι αλλιώς, μια και η μυθοκτονία είναι το χόμπι μου, αλλά το επιτάχυνα επειδή μού το ζήτησαν αρκετοί φίλοι. (Μια παρένθεση εδώ: για σήμερα είχα προγραμματίσει το πρώτο άρθρο για τη Λέξη της Χρονιάς, όμως η τεχνική ομάδα του ιστολογίου μού σύστησε να το μεταφέρω για την αρχή της επόμενης εβδομάδας). Κυκλοφορεί λοιπόν στο Διαδίκτυο, σε κύματα όπως συνήθως γίνεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις, ένα άρθρο με τίτλο «Η κατάργηση του γράμματος Ν» που το υπογράφει ο διευθυντής ενός δημοτικού σχολείου της Λάρισας και στο οποίο αναπτύσσεται ο μύθος.

Δεν θα παραθέσω ολόκληρο το άρθρο, γιατί είναι μεγάλο, αλλά αν έχετε απορία (και αντοχή στις σαχλαμάρες) μπορείτε να το διαβάσετε. Ο κ. διευθυντής λοιπόν ξεκινάει καλώντας μας να κάνουμε ένα πείραμα: Προφέρετε δυνατά την πρόταση «κατά την επόμενην ημέραν» και θα νιώσετε τον κραδασμό που δημιουργείται με την εκφορά του γράμματος «ν». Επιχειρήστε να ξαναπείτε την φράση χωρίς το «ν»… «Κατά την επόμενη μέρα»… Καταλαβαίνετε την διαφορά; Στην πρώτη περίπτωση, ο εγκέφαλος δονείται. Στην δεύτερη… απλά δεν συμβαίνει τίποτα. Τι σημαίνει αυτό; Ψάξτε το. Το σίγουρο είναι ότι αυτοί που έκοψαν το «ν» από τις λέξεις της γλώσσας μας, δεν το έκαναν χάριν της «πλέριας δημοτικιάς», αλλά κάτι ήξεραν και κάπου αποσκοπούσαν. 

Σε τι να αποσκοπούσαν τάχα τα σκοτεινά κέντρα που έκοψαν το ν; Το μαθαίνουμε λίγες αράδες παρακάτω: Κάθε γράμμα του Ελληνικού Αλφαβήτου εκπέμπει ήχο και εικόνα.Κάθε λέξη τέθηκε από τους «Ονοματοθέτες», νομοθέτες θα τους λέγαμε σήμερα, με ακρίβεια και όχι τυχαία και έχει άμεση σχέση Αιτίας και Αιτιατού, μεταξύ Σημαίνοντος και Σημαινομένου.
Εάν πάμε δε  στις Επιστήμες, τα παραδείγματα είναι  ατελείωτα και άκρως διαφωτιστικά, αλλά και διδακτικά για τις επόμενες γενεές. Σχετικά πρόσφατα (1996) στο Ιατρικό Περιοδικό MEDIZIN-JURNAL στην Γερμανία, δημοσιεύτηκε μία επιστημονική εργασία, σύμφωνα με την οποίαν: « Η εκφορά του γράμματος  «Ν»  μεταφέρει οξυγόνο στον εγκέφαλο και ότι δεν ήταν τυχαίο το γεγονός της τοποθέτησης του «Ν» στο μέσον ακριβώς του Αλφαβήτου – στο πρώτο Ελληνικό Αλφάβητο με τα 27 γράμματα ».
( Εκτός αυτού  στο Χάρβαρντ, από ιατρικές έρευνες διαπιστώθηκε ότι η απαγγελία των Ομηρικών Επών στο πρωτότυπο, εκτός των άλλων, κάνει καλό στην καρδιά,  ως αναπνευστική άσκηση…)
Με αφορμή τις έρευνες αυτές των ξένων επιστημόνων θα αναρωτηθούμε και εμείς: Είναι τυχαίο πάλι το γεγονός  ότι το «ους» (το αυτί) που ακούει και μαθαίνει-όπως μας διδάσκει  και η Σύγχρονη Ψυχολογία- γίνεται με το «Ν»  ο « Νούς » που σκέφτεται , ενεργεί και αποφασίζει;
Και δικαιούμαι να ερωτήσω:   Γιατί εμείς γίναμε διώκτες του «Ν»;
Γιατί θέλομε να φτωχύνουμε τον εγκέφαλο των επομένων γενεών στην χώρα μας;

Το γράμμα Ν είναι οργανικό και όταν το κόβομε πονάει. Είναι σαν να κόβομε το δακτυλάκι μας…. (…) Διεθνώς μελετάται η μοναδική μουσικότητα της Ελληνικής Γλώσσας  και ο αντίκτυπός της στην πνευματική διαύγεια του ανθρώπου. Το γράμμα «Ν» διεγείρει τον εγκέφαλο θετικά και  ενεργοποιεί  τον άνθρωπο να σκέφτεται σωστά.

Δεν το λέει ρητά ο κ. διευθυντής αλλά τα ευκόλως εννοούμενα δεν θέλουν κολαούζο: η «κατάργηση» του Ν έγινε από σκοτεινούς κύκλους που θέλουν να αποβλακώσουν τις επόμενες γενεές Ελλήνων! Ενώ το Ν οξυγονώνει τον εγκέφαλο, και οι αρχαίοι μας πρόγονοι, με το να προφέρουν μανιωδώς Ννννν, είχαν γίνει πανέξυπνοι και έχτιζαν Παρθενώνες τον καιρό που οι γείτονές τους ξεκουράζονταν στη σκιά των Πυραμίδων, εμείς πέσαμε στην παγίδα της λέσχης Μπίλντεμπεργκ και το κόψαμε.

Χρειάζονται τάχα σχόλια; Ή μήπως η καλύτερη απάντηση να είναι το φοβερό στιγμιότυπο από τους Μόντι Πάιθον, με τους Ιππότες που έλεγαν Νιιιι;

Αλλά ας απαντήσω και επί της ουσίας, όσο κι αν είναι εξόφθαλμη η αντιεπιστημονικότητα του άρθρου. Η κακή μέρα αρχίζει από τον τίτλο, όπου ο συγγραφέας κάνει λόγο για «κατάργηση του γράμματος Ν». Εδώ, καταρχάς μπερδεύει το γράμμα Ν με τον φθόγγο [n]. Το γράμμα Ν όμως είναι ένα γραπτό σύμβολο, δεν προφέρεται, αλλά συμβολίζει κάποιον ήχο ―συνήθως τον ήχο [n], αλλά όχι πάντα. Στη λέξη <νιώθω>, το <ν> αντιστοιχεί στον φθόγγο [ɲ], ενώ στις φράσεις <δεν πάω> και <δεν κόβω> το <ν> δεν αντιστοιχεί σε κανένα ήχο [n], αλλά σε [m] και [ŋ] αντίστοιχα ([ðɛm’bɐɔ] [ðɛŋ’ɡɔvɔ]) ή και σε κανέναν ήχο αν κάποιος τα προφέρει [ðɛ’bɐɔ] και [ðɛ’ɡɔvɔ]. Επίσης, πάρα πολλές φορές γράφουμε το τελικό ν (π.χ. τον μαθητή, τον Θωμά) αλλά, οι περισσότεροι, δεν προφέρουμε κανένα [n]. Ακόμα, στη λέξη άγχος ακούγεται ένας ήχος που μοιάζει με το [n], ενώ γράμμα Ν δεν υπάρχει. Έπειτα, κανείς δεν «έκοψε» τα νι (προφανώς εννοούνται τα τελικά ν) από τις λέξεις -δεν έγινε κανένα συνέδριο, δεν βγήκε φετφάς, δεν απαγορεύτηκε διά νόμου. Στην ηπειρωτική Ελλάδα, οι ομιλητές, μέσα σε πορεία αιώνων, σταμάτησαν να προφέρουν το [n] σε ορισμένες περιπτώσεις. Στην Κύπρο (και ενμέρει στα Δωδεκάνησα και σε άλλα νησιά) τέτοια εξέλιξη δεν υπήρξε, χωρίς αυτό να κάνει τους κουμπάρους εξυπνότερους ή πιο οξυγονωμένους ή περισσότερο δονούμενους.

Μήπως όμως πράγματι το Ν δονεί τον εγκέφαλο; Επειδή εγώ ειδικός δεν είμαι, ρώτησα τον φίλο Σπύρο Αρμοστή, που είναι φωνητικός γλωσσολόγος, και μου απάντησε τα εξής: Είναι ένα από τα χαριτωμένα πειράματα που βάζουμε τους φοιτητές μας να κάνουν έτσι ώστε να ξεχωρίζουν ποιοι φθόγγοι είναι ηχηροί και ποιοι άηχοι: αν κλείσετε τα αφτιά σας και προφέρετε παρατεταμένα τον άηχο φθόγγο [s] και στη συνέχεια τον ηχηρό [z], θα παρατηρήσετε ότι στη δεύτερη περίπτωση όλο το κρανίο σας δονείται πολύ έντονα! Με αυτόν τον τρόπο (και με άλλους) μαθαίνουμε στους φοιτητές μας να εντοπίζουν την ηχηρότητα.
Κάποιοι ηχηροί φθόγγοι μάλιστα έχουν ως χαρακτηριστικό τους αυτήν την εντύπωση «κουδουνίσματος» που αφήνουν, με αποτέλεσμα να ονομάζονται «αντηχητικοί» (sonorants). Τέτοιοι φθόγγοι είναι όντως το έρρινο [n] (αλλά και τα [m] [ŋ] [ɲ] κτλ), καθώς επίσης και τα «υγρά» σύμφωνα [l] [ʎ] [ɾ] κτλ και όλα τα φωνήεντα.

Με το [n] όντως αντηχεί το κρανίο, όπως αντηχεί και με όλα τα άλλα έρρινα (και με όλους τους άλλους αντηχητικούς και ηχηρούς φθόγγους ευρύτερα). Γιατί ειδικά το [n] να έχει αυτές τις μαγικές ικανότητες και όχι π.χ. το [m]; Το ίδιο αντηχούν. Μάλλον εκείνο που ακούνε στο κρανίο τους αυτοί που πιστεύουν στις… οξυγονωτικές ιδιότητες του [n] ―και δεν το ακούμε εμείς― είναι απλά η τρικυμία εν κρανίω που τους χαρακτηρίζει!

Ας είμαι όμως λίγο δίκαιος με τους μυθοδίαιτους: το [n] αντηχεί κάπως διαφορετικά από το [l] ή το [z]. Ναι, αυτό οφείλεται στο ότι στους έρρινους φθόγγους γενικά (και όχι προφανώς μόνο στην περίπτωση του [n]), η αντήχηση συμβαίνει στη ρινική κοιλότητα (πέραν της λαρυγγοφαρυγγικής οδού), πράγμα που δεν συμβαίνει με τους άλλους ηχηρούς φθόγγους (όπου το ρεύμα αέρος αφορά την λαρυγγοφαρυγγική οδό και τη στοματική κοιλότητα). Αυτό που νιώθουν ότι δονείται περισσότερο με το [n] είναι η ρινική τους κοιλότητα (την οποία πιθανόν να μπερδεύουν με τον εγκέφαλό τους)!
Αλλά για ακόμη περισσότερη οξυγόνωση, ας προσπαθήσουν να προφέρουν ρινικά φωνήεντα, όπως το γαλλικό “an” [ɑ̃]. Με αυτά αντηχούν και η στοματική και η ρινική κοιλότητα! Άρα οι Γάλλοι είναι πιο οξυγονωμένοι από εμάς! Τρομερό!

Συμπέρασμα; Πράγματι το [n] δονεί το κρανίο, όπως και όλα τα άλλα έρρινα και όλοι οι ηχηροί φθόγγοι, αλλά αυτό δεν έχει καμιά σχέση με τον εγκέφαλο και πολύ περισσότερο με την οξυγόνωσή του. Όμως, δεν είναι μόνο το [n] δονητικό -εξίσου και περισσότερο είναι, έστω, το [m]. Λέει ο Αρμοστής: Το [n] αποφράσσει τη στοματική κοιλότητα μέχρι τα φατνία, ενώ το [m] μέχρι τα χείλη. Έτσι το [m] αντηχεί και σε όλη τη στοματική κοιλότητα (πέρα από τη ρινική), ενώ το [n] σε ένα μέρος της. Άρα το [m] είναι πιο… «οξυγονωτικό» από το [n] (όταν το λέμε παρατεταμένα, νιώθουμε να δονείται εκτός από τον εγκέφαλό μας, και τα χείλη μας)! Άρα, αν θέλετε να γίνετε πραγματικά έξυπνοι και να οξυγονωθείτε μέχρι τελικής καύσεως δεν πρέπει να λέτε Νννν, αλλά Μμμμ, όπως ο Γ. Μαρίνος:

Μια άλλη βελτιωτική πρόταση είναι να προφέρετε το [n] και το [l] όπως η Αμαλία του Παρά Πέντε, διότι έτσι οι δονήσεις αυξάνονται:

Για ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα, προσθέστε και τελικά ν, όπως στη Μεγαλόνησο: Φιλίν φιλίν….

Βέβαια, ο κ. διευθυντής επικαλείται και άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, όσο κι αν η παραπομπή στο (ανύπαρκτο) Medizin Jurnal του 1996 δεν βοηθάει να διασταυρώσουμε αν όντως υπήρξε κάποια δημοσίευση και τι έλεγε. Το σχεδόν εξωφρενικό είναι ότι την ίδια ανακοίνωση για τον μοναδικό ρόλο του Ν, πασπαλισμένη με άφθονα ταρατατζούμ περί ελληνικής μητέρας γλώσσας και δε συμμαζεύεται, ο κ. διευθυντής την υπέβαλε πριν από μερικά χρόνια σε πανελλήνιο συνέδριο με θέμα τη γλώσσα, όπου συμμετέχουν και κανονικοί επιστήμονες, και έγινε δεκτή (!), παρά το ότι οι παραπομπές που τεκμηριώνουν τους ισχυρισμούς απουσιάζουν εντελώς.

Πάντως, τα ίδια πράγματα, αλλά με άλλη παραπομπή σε γερμανικό περιοδικό, έχει γράψει παλιότερα η γνωστή μας κ. Άννα Τζιροπούλου του… Αλπικού πανεπιστημίου. Στο βιβλίο της «Ο εν τη λέξει λόγος», στη σελ. 53 διαβάζουμε: «Άρα: το γράμμα Ν εξομοιούται προς το Νοώ. Και εγεννήθη ο Νόος-νους («νιονιό» το λέει ο λαός). Προφέροντας παρατεταμένα το Νννν… αισθάνεσαι πράγματι δόνησιν εις τον εγκέφαλον, εσωτερικόν κραδασμόν.
Σύμφωνα με τα τελευταία πορίσματα της ιατρικής Επιστήμης (κυρίως της Παιδαγωγικής Ιατρικής) η εκφορά του φθόγγου «Ν» συντελεί στο να αποκαθαίρεται το αίμα με επί πλέον εισροή οξυγόνου και αρτιώτερη οξυγόνωσι του εγκεφάλου. Αποτέλεσμα: ενισχύεται το «νοείν», η «νόησις».

Το γερμανικό ιατρικό περιοδικό «P M MAGAZINE» (τεύχος Μαρτίου 1996) δημοσιεύει ειδικό αφιέρωμα στο γράμμα «Ν»: “DER BUCHSTABE N”, όπου αναφέρεται ότι εάν κάποιος είναι κουρασμένος, καταπεπονημένος, αυτό έχει ως αποτέλεσμα η ομιλία του να γίνεται περισσότερο ένρινη, με απώτερο ασφαλώς σκοπό την πρόσληψι μεγαλύτερης ποσότητας οξυγόνου. Μεταξύ άλλων γράφει: «… ο Γερμανός ομιλεί συχνότερα με την μύτη απ’ όσο ίσως νομίζει. Αυτό παρατηρείται περισσότερο, όπως ισχυρίζονται τουλάχιστον οι ερευνηταί της γλώσσας, όταν αυτός είναι κουρασμένος, πράγμα που φαίνεται περισσότερο σε μερικές διαλέκτους. Ιδιαιτέρως στον γλωσσικό χώρο της Βαυαρίας και του Schabisch πρέπει κάποτε να είχε κυριαρχήσει μια γενική καταπόνησις… Τότε το «Ν» υπεισέρχεται σχεδόν πλήρως…» (P.J. Blumenthal)

Μάλλον φτάσαμε στην απαρχή του μύθου: ένα άρθρο σε γερμανικό περιοδικό, που λέει πως όταν είμαστε κουρασμένοι η ομιλία γίνεται περισσότερο ένρινη από το συνηθισμένο (πάω στοίχημα οτι το «με απώτερο ασφαλώς σκοπό την πρόσληψη μεγαλύτερης ποσότητας οξυγόνου» είναι προσθήκη της κ. Τζιροπούλου). Και από αυτόν τον κόκκο, οι ελλαδέμποροι έφτιαξαν κοτζάμ οικοδόμημα με ανώγια και κατώγια!

Μάλλον περιττεύει να σχολιάσουμε τις… οξυδερκείς παρατηρήσεις ότι αν προστεθεί το Ν στο «ους» γίνεται «νους» και ότι αυτό «δεν είναι τυχαίο» (η αγαπημένη έκφραση των μυθοπρατών) ή ότι «κάθε λέξη (της ελληνικής και μόνο γλώσσας) τέθηκε από τους Ονοματοθέτες με ακρίβεια» -αναρωτιέμαι αν ο κ. διευθυντής φαντάζεται ότι έγινε κάποιο συνέδριο στην πανάρχαιη Ελλάδα και μαζεύτηκαν οι ονοματοθέτες και είπαν: — Πώς να το πούμε αυτό το νόστιμο κόκκινο φρούτο; — Να το πούμε «μήλο» — Και γιατί μήλο; — Γιατί «μη όλον», ρε μπουμπούνα!

Όσο για το σχήμα του γράμματος Ν, που κι αυτό «δεν είναι τυχαίο» και έχει διάφορες συμβολικές σημασίες, ο κ. διευθυντής παραβλέπει ότι αφενός το αρχαίο Ν δεν ήταν τόσο συμμετρικό όσο το σημερινό τυπογραφικό, και αφετέρου ότι, ούτως ή άλλως, το αρχικό σχήμα και η ονομασία του γράμματος Ν ανάγονται στο γράμμα nun του βορειοσημιτικού αλφαβήτου, που σήμαινε «ψάρι» (αντιγράφω από τον Μπαμπινιώτη). Υποψιάζομαι όμως ότι ο κ. διευθυντής απορρίπτει μετά βδελυγμίας την επιστημονική θέση για την προέλευση του ελληνικού αλφαβήτου.

Πάντως, για το τελικό Ν που τόσο φαίνεται να αγαπάει ο κ. διευθυντής, πρέπει να παρατηρήσω ότι η κατά τα άλλα ξορκισμένη νέα Γραμματική του Δημοτικούεπαναφέρει το τελικό ν στην αιτιατική του αρσενικού (τον μαθητή). Στον γραπτό λόγο βέβαια, διότι στον προφορικό οι περισσότεροι από εμάς δεν το λέμε, άσχετο αν το γράφουμε. Τώρα όμως που μας άνοιξε τα μάτια ο κ. διευθυντής θα αρχίσουμε να νινίζουμε ακατάπαυστα ώστε να γίνουμε ξεφτέρια. Θυμίζω ότι σε παλιότερο άρθρο (με αλφαβητικά ρεκόρ), βρήκαμε πως τα περισσότερα (γράμματα) Ν σε μια λέξη τα είχε η λέξη «ενενηνταεννιάχρονων», ενώ από συζήτηση στο Φέισμπουκ προτάθηκε η εξής νιβριθής φράση, που αν την επαναλαμβάνετε ενενηνταεννιά φορές τη μέρα επί ενενηντανεννιά μέρες θα σας τινάξει εγγυημένα το IQ στο ταβάνι: Αν η Νίνα εννοεί έναν νονό νέο, ενώ η Νόνη έναν αέναο νου, η Νανά εννοεί έναν ανανά ή έναν όνο, ενώ η Άννα ανανεώνει έναν ιώνιο ναό ανά αιώνα!

ΥΓ: Να διευκρινίσω ότι η γιαγιαδίστικη παρετυμολογία του «μήλον» από το «μη όλον» είναι συμπαθέστατη μεν αλλά δεν ισχύει. Επίσης, να πω ότι σκόπιμα απέφυγα να αναφερθώ στην έκφραση «με το νι και με το σίγμα» γιατί την κρατάω για άλλο άρθρο. Πάντως, αν είναι να κρεμάσουμε όσους παρέλειπαν νι και σίγμα, πρέπει να ξεκινήσουμε από τον Διονύσιο Σολωμό, που έγραψε για τη γυναίκα της Ζάκυθος (πάει το ν), όπου έχει και τον τύπο «η Ζάκυθο» (πάει και το σίγμα). Και για ανταμοιβή των υπηρεσιών του, το ίδρυμα Σόρος τον διόρισε εθνικό ποιητή!

234 Σχόλια to “Το γράμμα Ν και οι εγκεφαλικοί κραδασμοί των ελλαδεμπόρων”

  1. Επίχαρμος said

    Γι αυτό είμαστε ο εξυπνότερος λαός του κόσμου: Χρησιμοποιούμε το «μαλάκας» και τα παράγωγά του (εγώ ήδη το χρησιμοποιησα δις διαβάζοντας το άρθρο του κ. Διευθυντή : «τι μαλ…ίες γράφει ο μαλ…») πολλές φορές την ημέρα. Αν μάλιστα εκπέμπει δονήσεις και το Λ, τοτε οι θεσσαλλλλλλονικείς είναι οι εξυπνότεροι όλων.

  2. Γς said

    Καλημέρα

  3. Stav said

    Απολαυστικός όπως πάντα, Νίκο! Μου έφτιαξες τη(ν) μέρα(ν).
    Σταυρούλα Τσιπλάκου

  4. vromikesskepsis said

    Χαχαχαχα!!! Εξαιρετικά γελοίες, αλλά και φαιδρές οι συνομωσίες, αλλά και ο σχολιασμός -ανάλυση, ήταν ότι πρέπει!
    Εκείνο που ήθελα να ρωτήσω έχει σχέση με την μελωδικότητα της γλώσσας και αν αυτή αλλάζει ανά τους αιώνες, όχι γεωγραφικά αλλά μόνο χρονικά!
    Επίσης, δεν ξέρω αν είναι μόνο της ιδέας μου, αλλά η καθαρεύουσα μοιάζει να μην ακολουθεί αυτήν τη μελωδικότητα (;)
    Αυτά και καλημέρα!

  5. Nέο Kid Στο Block said

    Mα ρε Νίκο, είναι δυνατόν να ασχολείσαι με τέτοια; Θα σού την πει τώρα ο -ξέρεις ποιος- και θάχει και δίκιο να ούμεν! 🙂
    Τεσπά, το γέλιο μακραίνει τη ζωήν ,οπότε καλά έκανες τελικά κι έγραψες!

    Τι γίνεται ρε γαμώτο στην πατρίδα με τσι δασκάλοι; Αποχάζεψαν ντιπ για ντιπ;
    Μ’αρεσει δε, που ο τύπος , επειδή ήταν πολύ «ψαγμένος» εις την Γερμανικήννν και κάπου θα διάβασε ότι σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες το -oυ- το γράφουν σκέτο -u- και όχι -ou-, έγραψε Jurnal για να δείξει ντεμέκ έγκυρος.:-)
    Ελπίζω κάποιος να έχει την αντοχή, χωρίς να σκάσει στα γέλια, να του πει ότι κατι τέτοιο -αν υπήρχε- στα γερμανικά θα λεγόταν «Γιουρνάλ» κατά το «Γιούργια στα παλιούργια!» . Φαντάζομαι οτι να του μιλήσεις για γλωσσικά δάνεια από τα Γαλλικά θα έθιγε τον γερμανόφωνο κουρασμένο Αλπινισμό του.

    Άντε κουμπάροι! Καλά μας γέλια! (μαθαίνω ότι οι υποψήφιοι προέδροι για τις εκλογές του Φλεβάρη μετρήθηκαν με μέσο I.Q 213. Tυχαίον; Δεν νομίζων!)

  6. Nέο Kid Στο Block said

    Πάντως στα ζώα δεν νομίζω να ισχύει αυτό με το ν. Για τον ΡανΤανΠλαν λέω…

  7. atheofobos said

    Έτσι πλέον εξηγείται γιατί είχε επιτυχία το αντιμυθιστόρημα του Ανδρουλάκη Μν που όλοι το διαβάζαμε Μνί και οξυγονωνόταν ο εγκέφαλος μας!
    Φαίνεται όμως πως ο Σώρος είχε φροντίσει από παλιά για τον εξοβελισμό του από την ελληνική γλώσσα, γιατί όπως έχει γράψει και ο Καζαντζάκης όταν άκουσε μια γυναίκα να φωνάζει την αδελφή της Κληταίστρα την ρώτησε με περιέργεια τι όνομα είναι αυτό που δεν το έχει ξανακούσει ποτέ, εκείνη του απάντησε πως Κλυταιμνήστρα την έχουνε βαφτίσει αλλά δυστυχώς το όνομα έχει εκείνο το μνη στην μέση!
    Πάντως για όσους θέλουν να οξυγονώσουν καλά τον εγκέφαλο τους μπορούν να τραγουδούν το εξαίρετον άσμα της Βέρα Λάμπρου, γεμάτο Ν, Το νινί σέρνει καράβι !

  8. Marianna said

    Τώρα κατάλαβα γιατί το όνομά σου αρχίζει από Ν Νίκο και γιατί το δικό μου έχει μέσα δύο ν. Τίποτα τυχαίο. Τόση οξυγόνωση που προκαλούμε καθημερινά στους γύρω, θα πρέπει να μας λατρεύουν… :)))

  9. Nέο Kid Στο Block said

    Για να λέμε πάντως και του στραβού δασκάλου το δίκιο, αν προσπαθήσετε να προφέρετε διαδοχικά και γρήγορα το χρηστώνυμο της σχολιάστριας Ππαν, θα είναι εξαιρετική πνευματική άσκηση. Διπλό χειλικό και δόνηση στο τέλος = πνευματικός οργασμός! 😆

  10. munich said

    Μα τί π******ς είναι αυτές, αν είναι δυνατόν! και το δέχτηκαν και σε συνέδριο? Έλεος πια!
    μου ανέβηκε η πίεση, πρέπει να χαλαρώσω
    ομμμμμμμμμμμμμμμμ

  11. Γς said

    5:
    >Θα σού την πει τώρα ο -ξέρεις ποιος- και θάχει και δίκιο να ούμεν!

    Παρών!

    7:
    >Το νινί σέρνει καράβι !

    Μι εις την νι, που λέει κι ο Ανδρουλάκης.
    Ο μόνος τρόπος για αποτελεσματική αιμάτωση και οξυγόνωση του Εγκεφαλου, κεφαλου, φαλου.

    Κι για δονήσεις του νι, ο δονητής

  12. Γς said

    8:
    >το δικό μου έχει μέσα δύο ν.

    Ναί αλλά έχει μέσα και τρία
    άλφα.

  13. nikos__alfa said

    Νους υγιής εν σώματι υγιεί! Ορίστε ο …ιδανικός συνδυασμός! 😆

  14. Νννννννννννννννννννννννννννννννννν ννννννν νννννννννν, ννν ννννννννννννν ννν νννννννννννν ννν νν ννν ννννν. Ννν νννν ννν!

  15. δίκωλος σχολιαστής said

    [ðɛm’bɐɔ] [ðɛŋ’ɡɔvɔ]
    [ðɛ’bɐɔ] και [ðɛ’ɡɔvɔ]
    Αυτά είναι εξακριβωμένα της επίσημης νεοελληνικής, ή κάποιας διαλέκτου? Εγώ πάντως λέω [ðɛ’pɐɔ] και [ðɛ’kɔvɔ]
    (Αν και δεν ξέρω πως είναι αυτό το ανάποδο a). Δοκιμάζω φωναχτά την πρώτη βερσιόν και μου ακούγεται πολύ «γύφτικη» (χωρίς παρεξήγηση, γύφτοι, αλλιώς να το πω). Έκανα μερικές δοκιμές και βλέπω στο τελικό ν να βάζω μια μικρή παύση.

  16. elsa said

    Κάτι ξέρουν λοιπόν οι γιόγκηδες που επαναλαμβάνουν μονότονα τη μαγική συλλαβή ΟM κατά τον διαλογισμό! Και ίσως δεν είναι τυχαίο ότι και ο Georg Simon Ohm όταν δεν διατύπωνε νόμους για να βασανίζει τους μαθητές, ασχολιόταν με την ακουστική, απέδειξε μάλιστα ότι «το ανθρώπινο ωτίο είναι σε θέση να συλλάβει ημιτονοειδείς ταλαντώσεις»! :-p

  17. Γς said

    9:
    Αυτό σηκώνει μήνυση για χρηστωνομική παρενόχληση.

    Πως τα προφέρετε στην Τζύπρον τα διπλά π στην αρχή. Είχα μια κύπρια φοιτήτρια Ππούρη, αλλά την φώναζα με ένα π.

    Διπλό χειλικό και δόνηση στο τέλος = πνευματικός οργασμός είπες;
    Αυτή τη στάση δεν την ήξερα…

  18. spiral architect said

    Καλημέραν νά’ χομεν. 😆
    Προσωπικά μιλώντας, ομιλώ τον προφορικό λόγο σαν άνθρωπος της γενιάς μου, κοινώς μιλώ την νεοελληνική με κάμποσους καθαρευουσιανισμούς λόγω σχολικών βιωμάτων της εποχής της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης Ράλλη.
    Τα τελευταία με κάνουν, να χρησιμοποιώ, στο γραπτό μου λόγο λίγο παραπάνω το τελικό νι, μιας και στην καθαρεύουσα ήταν το απαραίτητο τελικό αξεσουάρ των ουσιαστικών και των επιθέτων.
    Δεν ξέρω αν η υπέρμετρη χρήση του νι στο γραπτό μου λόγο με έκανε πιο έξυπνο. Ίσως πρέπει να το εξετάσω. Το σίγουρο είναι ότι το ίντερνετ έχει γεμίσει τόσα σκουπίδια, που πλέον σηκώνω τα χέρια ψηλά, γιατί όση επιλεκτική ικανότητα και να έχω, άνθρωπος είμαι … μπερδεύομαι.

    Υ.Γ.: Καλείται ο Κιντ όπως από τούδε και στο εξής γράφει τα σχόλιά του εις άπταιστον Τζυμπριακήν διάλεκτον, ήτις βρίθει εκ νι, όπως και η ποντιακή τοιαύτη:

  19. Nέο Kid Στο Block said

    Αλλά κι αυτός ο ξεπεσμός των αμερικάνικων σχολείων ρε παιδί μου..
    Στο Χάρβαντ Μέντικαλ σκουλ διαβάζουν Όμηρο ,αντί να ψάχνουν φάρμακο για τον καρκίνο…
    Στο Γιέηλ διδάσκει ο Γιώργος..(Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ρε παιδιά! για όνομα δηλαδή..)

  20. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    15: Δηλαδή προφέρεις «δε κόβω»;

  21. Γς said

    16:
    Ναι αλλά είχε ασχοληθεί και με τα ρεύματα
    I=V/R
    μέχρι βραχυκυκλώματος, όταν δεν αντιστέκεται (Να υπάρχει βέβαια και μπαταρία)
    Εκεί να δεις φάση …

  22. π2 said

    Νισάφι πια με σας τους θολοκουλτουριάρηδες που θέλετε να τα αμφισβητείτε όλα. Ως γνωστόν το νινί σέρνει καράβι. Οπότε είναι προφανές πως το νι δονεί και τον εγκέφαλο. Στοιχειώδης φυσιολογία: αρχίζουμε από τη δόνηση του απλού νι, και καταλήγουμε στην κορύφωση του διπλού νι. Τι δεν καταλαβαίνετε;

  23. πώς μας ενώνει και πώς μας δονεί
    αυτό το έρρινο νι

  24. Ευαγγελία said

    Καλημέρα!
    Διαβάζω καιρό το μπλογκ σας (από τότε που το ανακάλυψα, πριν 2 μήνες), αλλά δεν έχει τύχει να σχολιάσω.
    Αρχικά να πω ότι το σημερινό άρθρο είναι πολύ καλό, όπως όλα (γι’ αυτό έχω βάλει το μπλογκ στη καθημερινή μου βόλτα στο ίντερνετ).
    Άλλα θέλω να ρωτήσω κάτι ψιλό-άσχετο με το θέμα. Αφού αναφέρεται το θέμα της προφοράς, πώς προφέρεται η λέξη έγγραφο ή συγγράμματα κτλ; Γιατί το ακούω συνέχεια έγκραφο ή συγκράμματα, όπως η γκάφα, και μου ακούγεται πολύ ξένο. Αλλά έχω την αίσθηση ότι αυτή η προφορά είναι μόδα των τελευταίων 2 χρόνων και το ακούω και από δημοσιογράφους και αλλά και από πολλούς γνωστούς μου. Άλλα απ’ την άλλη το αγγούρι προφέρεται όπως η γκάφα. Τελικά τι είναι σωστό?
    (Δεν ξέρω αν η απάντηση θεωρείται αυτονόητη, εγώ φυσικός σπουδάζω και απλώς μ’ αρέσει να διαβάζω λεξιλογικά θέματα. Το λέω για να δικαιολογήσω την άγνοια μου!).

  25. δίκωλος σχολιαστής said

    δε κόβω
    ή
    δεν [παύση] κόβω

  26. Nέο Kid Στο Block said

    23. Eγιώ λαλλώ το άλλως πώς! «Το πουττίν εν είν αρνίν, να το βάλεις στο παχνίν!»

  27. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Επίσης κάτι που διέφυγε του παγκοσμίως (α) γνωστου διευθυντή (και λοιπών πατριωτικών δυνάμεων) είναι η τρομακτική ελκτική δύναμη που αποκτά το Ν διπλασιαζόμενο, κυριολεκτικά μπορεί να σύρει καράβι, τυχαίο; δεν νομίζω.
    Άλλη μια μεγάλη προσφορά της ελληνικής γλώσσης, εις την ανθρωπότηταν, με το διπλόν Ν καταργούνται αι ενεργοβόραι μηχαναί των πλοίων, μειώνεται το κόστος των μεταφορών, μειώνεται το διοξείδιον του άνθρακος, τελικώς χάρην των ελλήνων και της γλώσσης τους, εσώθει ο πλανήτης απο την υπερθέρμανσην. Πάλι εμείς εβγάλαμεν το φείδιν απο την τρύπαν.

    Η ΒΛΑΚΕΙΑ ΣΤΗΝ Ν.

    Υ.Γ. – Αυτό που κράτησα εγώ απο το άρθρο τελικά, είναι οτι αυτός ο «άνθρωπος» διδάσκει, γιατι στην αρχή νόμιζα οτι είναι «κάποιος» διευθυντής, και οτι έγινε δεκτή αυτή η ανακοίνωση απο επιστήμονες σε πανελλήνιο συνέδριο με θέμα την γλώσσα.
    Ενώ είναι για γέλια το όλο θέμα, στο τέλος μου έφυγε το γέλιο, μάλλον είναι πολλοί τέτοιοι «δάσκαλοι», όσο για τους εν λόγο επιστήμονες τι να πεί κανείς, άξια παράγωγα του ανάξιου εκπαιδευτικού συστήματος.

  28. sarant said

    24: Ευχαριστώ για τα καλά λόγια. Κανονικά στο έγγραφο υπάρχει ένα υπερωικό νι (éŋγrafo) και φυσικά δεν είναι θέμα ορθογραφίας γιατί κανονικά και στο «έγκλημα» υπάρχει: éŋglima. Ότι υπάρχει η τάση της απερρινοποίησης, αν λέγεται έτσι, το έχουν παρατηρήσει πολλοί, εδώ και αρκετά χρόνια. Ίσως είναι επιρροή της γραπτής εικόνας της λέξης.

  29. kostas said

    Νταξ πολύ καλό το άρθρο αλλά τα πρώτα σχόλια δεν παίζονται, γελάω μόνος μου !!! 🙂

  30. Αγαπητέ σας διέφυγε πως η μυστηριακή σημασία του (m) είναι επίσης γνωστή αλλά επειδή την έχουν κατοχυρώσει με πατέντα οι ινδοί γιόγκι Ommmmmmmmmmmmmm μας έμεινε το (n).

  31. ππαν said

    Μα τι γίνεται; Όλο το μπλογκ ακούει Βέρα Λάμπρου;
    Κιντ, καλημέρα!

  32. Γς said

    Κίντ δεν τρώγεσαι.
    Με προκαλείς, εμφανίζομαι, σχολιάζω τα πα-πα-πα σχολιά σου σου, ερρωτώ κλπ και με γράφεις κανονικά.
    Σιγά μη κάτσω.
    Πάω να κάνω καμιά δουλιά.
    Καλή δόνηση και οξυγόνωση γενικώς
    Εσύ ειδικά με το δονητή του τσιμέντου

  33. Νέο Kid Στο Block said

    Nικοκυράκο μου καλέ; Ο (γνωστός πλέον) καθηγητής Von Dummkopf μού έστειλε μέηλ ότι θέλει να ποστάρει! 🙂

  34. freierdenker said

    Αν όντως ο διευθυντής ένιωσε τις ευεγερτικές επιδράσεις του ν στον εγκέφαλο του (δεν έχουμε λόγο να αμφισβητήσουμε την ειλικρίνεια του), ίσως να πρόκειται για χαρακτηριστική περίπτωση του placebo effect. Τα πράγματα δηλαδή ίσως να μην είναι τόσο απλά.

  35. "Deutsche Medizinische Wochenschrift ", Pr. Georg von Dummkopf said

    Verwendung von Konsonant N auf griechisch, erfordert eine besondere Faehigkeit , und deshalb -ohne Frage- steigt die Qualität des griechischen Koepfchens!
    aNtoNis Samaras N.D ,ist ein Beweiss dafuer!
    Der dümmste politiker sei Alexis Tsipras (kein N,ν !!)
    ALLES KLAR?

  36. sarant said

    Άλες κλαρ, χερ Προφεσόρ!

  37. Νέο Kid Στο Block said

    Kαλημέραααα, ΠΠανννν,ΠΠανννν,ΠΠαννννννννννννν…άχχ, αυτό δεν ήταν απλό οξυγόνο. Αυτό ήταν τροπικο δάσος του Αμαζόνννιου! 😆

  38. spiral architect said

    Τι σχέση έχουν στον λίκνον του Ηρακλείτου του Εφεσίου:

    – Η καιομένη γραμματοσειρά του Ηρακλείτου
    – Η προτροπή προς το πολυτονικόν σε ένα μονοτονικόν ιστολόγιον
    – Η μεγέθυνση του Ν και η χρυσή τομή των Πυθαγορείων φιλοσόφων
    – Οι «άγνωστοι επισκέπτες» επάνω δεξιά όπου ο λίκνος κατ’ αρχήν δεν οδηγεί πουθενά, αλλά οι μυημένοι πληκτρολογώντας το κωδικόν πρόσβασης «ΣΑΝΠΥ» (βλέπε προηγούμενον) εισέρχονται στον διαστρικόν διακομιστήν των Ελ στον Βέγα.
    – Οι θεοί και οι θεότητες αριστερά, σε συνδυασμόν με τον πρόσφατα ανακαλυφθέντα βωμόν στην παραλίαν Αυλίδας, στο υπόγειον της ψησταριάς «Ο Νικήτας». Τι ξέρει επ’ αυτού η Ιφιγένεια;

    Και τέλος:
    – Γιατί να δώσει ο Νικοκύρης τον λίκνον του Ηρακλείτου του Εφεσίου; Μήπως είναι Ελ;

  39. munich said

    16-21
    Νομίζω ότι ο φίλτατος Δίκωλος Σχολιαστής στην προσπάθειάν του να αναπαράγειν τις προτεινόμενες προφορές υπερέβαλεν λιγάκιν κι γιαυτό του φάνηκαν παράταιρες. Το ίδιον και στην προσπάθειαν με τελικό -ν, για να ο ακούσειν έκανεν την παύση.
    αχχχ οξυγονώθηκαν και σήμεραν

  40. Τίτος Εξώς Χριστοδούλου said

    Μένω στους ευφωνικούς αλεξανδρινούς ομηριστές για τους οποίους το λ και ν είναι τα πιο ευφωνικά σύμφωνα. Ήταν κούκλα και σαν όνομα η Ελένη.

  41. Τίτος Εξώς Χριστοδούλου said

    Όταν είχαμε εκπέσει από τον λόγο στο γράμμα.

  42. δίκωλος σχολιαστής said

    Έβαλα και μερικούς άλλους να μιλήσουν τέτοιους συνδυασμούς λέξεων. Δεν το διαπίστωσα. Ίσως να είναι η ντοπιολαλιά μας και η δικιά μας νοοτροπία.

  43. Γειά σου *ίκο Σαρα*τάκο με τα ωραία σου! Και συ*δαιτημό*ες βεβαίως!

  44. δίκωλος σχολιαστής said

    Ένα παράδειγμα ήταν «τον πατέρα». Άκουγα καθαρά «ton patέra» και όχι «tombatέra».

  45. Νικοκύρη, συγχαρητήρια για το άρθρο! Άντε, πάλι έγινα διάσημος! 😛

    15:
    Οι προφορές με το έρρινο [ðɛm’bɐɔ] [ðɛŋ’ɡɔvɔ] ήταν κάποτε οι κανονικές, τώρα όμως στην κοινή νεοελληνική της Αθήνας ο κανόνας νομίζω είναι να προφέρονται χωρίς το έρρινο ως [ðɛ’bɐɔ] [ðɛ’ɡɔvɔ] (οπότε μπορεί οι έρρινες προφορές να είναι κοινωνικά χαρακτηρισμένες για τους Αθηναίους).
    Δεν ξέρω στην κοινή της Θεσσαλονίκης αν προφέρεται το έρρινο σε αυτές τις περιπτώσεις (κανένας Σαλονικιός να μας διαφωτίσει;).
    Στην κοινή νέα ελληνική όπως μιλιέται στην Κύπρο, η μόνη επιλογή είναι [ðɛm’bɐɔ] [ðɛŋ’ɡɔvɔ].
    [Το ξέρω ότι μπορεί να παραξενεύει, αλλά ακόμα και η επίσημη γλωσσική ποικιλία μπορεί να έχει τις δικές της υποποικιλίες ανάλογα με την περιοχή ή την χώρα που ομιλείται.]

    Παρόλο που δεν υπάρχει καμία επιστημονική περιγραφή ακόμη του φαινομένου, εντούτοις είναι παρατηρημένο ότι όντως υπάρχει η τάση (κυρίως ανάμεσα σε νεαρούς Αθηναίους) να αποβάλλεται το τελικό /n/ σε τέτοιες περιπτώσεις χωρίς την ηχηροποίηση του επόμενου κλειστού συμφώνου: δηλαδή να προφέρονται όντως [ðɛ’pɐɔ] [ðɛ’kɔvɔ].
    Αυτή η μη έρρινη προφορά ξέρω ότι κάνει μεγαλύτερους ομιλητές της κοινής να ανατριχιάζουν. (αυτή κι αν είναι χαρακτηρισμένη προφορά)
    Για τους γλωσσολόγους, και οι τρεις προφορές είναι απλά ενδιαφέρουσες! 😉

    ΥΓ: Το σύμβολο [ɐ] του Διεθνούς Φωνητικού Αλφαβήτου παριστάνει ένα κεντρικό ανοικτό φωνήεν, ενώ το [a] παριστάνει ένα πρόσθιο ανοικτό φωνήεν. Και τα δύο είναι πολύ κοντινά στην προφορά, αλλά το κεντρικό [ɐ] είναι για κάποιους λόγους πιο κατάλληλο για να αποδώσει το αντίστοιχο φωνήεν της ελληνικής.
    Θα μπορούσαν τα πιο πάνω να γραφτούν και ως [ðe’pao] [ðe’kovo] (που είναι η συνήθης πρακτική). Δηλαδή είναι ΟΚ να μεταγράφουμε τα τρία αυτά φωνήεντα ως [a] [e] [o], απλώς όταν το κάνουμε αυτό ξέρουμε μεταξύ μας ότι τα σύμβολα [a] [e] [o] δεν αντιστοιχούν στους ήχους που συνήθως εννοούμε ότι έχουν στο ΔΦΑ, αλλά θα αντιστοιχούν στους ελληνικούς ήχους (που προσεγγίζουν περίπου τα [ɐ] [ɛ] [ɔ]).

    Υπάρχουν γλώσσες, όπως η Γερμανική, που κάνουν διάκριση ανάμεσα στα φωνήεντα [a] και [ɐ], [e] και [ɛ], και [o] και [ɔ].

    Μπορείτε να ακούσετε τα φωνήεντα του Διεθνούς Φωνητικού Αλφαβήτου εδώ.

  46. Dionysis said

    @20:
    Το έχω ακούσει κι εγώ. Θαρρώ ότι το έλεγαν αρκετά παλιότερα στη Ζάκυνθο (αν και ένας φίλος μου σαραντάρης το λέει ακόμα). Η γιαγιά μου μάλιστα νομίζω ότι το έγραφε και έτσι.

    Κατά τα άλλα, τι «ψάρι» γράφεις; «Οψάριον» θα λες.

    @29:
    Όχι «νταξ», αλλά «εν τάξιν».

  47. sarant said

    45: Eυχαριστώ Σπύρο 🙂

    44: Μπορεί να είναι και το χάσμα των γενεών, στα δικά μου τα χρόνια όλοι λένε tombatέra. Το «το πατέρα» το είχα ακούσει στο στρατό από βορειοελλαδίτες, ίσως Πόντιους. Και πράγματι με κάνει ν’ ανατριχιάζω 🙂

  48. 17:

    Χε χε, στην Κύπρο σχεδόν όλα τα σύμφωνα μπορούν να είναι διπλά στην αρχή της λέξης: ππέφτω, νναι, μμάτιν, ττενεκκές, λλί(γ)ος κτλ.
    Η αγαπημένη μου λέξη είναι το «ππισσιλλίκκιν» (= τσιγκουνιά) που έχει τέσσερα διπλά σύμφωνα.
    Διπλό χειλικό και δόνηση στο τέλος = πνευματικός οργασμός είπαμε;
    Το «ππισσιλλίκκιν» τότε εκπέμπει δονήσεις 9 ρίχτερ!!! 😛

  49. Νέο Kid Στο Block said

    Σπύρο Αρμοστή, έχω προσέξει ότι (παραδόξως;) σε αρκετές περιπτώσεις -κυρίως σε γενικές πληθυντικών- το -ν- κόβεται ή τουλάχιστον δεν το ακούω εγώ,στην Κύπρο! «των ανθ(δ)ρώπω, των αρνιώ , κλπ. Έχεις παρατηρήσει κάτι σχετικό; Ευχαριστώ, ιν αντβάνς!
    (μπορεί βέβαια απλά, αυτοί που »χάνουν» αυτά τα -ν-, να είναι ανοργασμικοί!):-)

  50. Αρκεσινεύς said

    Εξαιρετικό, Νίκο, το άρθρο κι ευχαριστώ. tombatέra λέω κι εγώ που είμαι μεγαλύτερος.

  51. Νέο Kid Στο Block said

    Mήπως ρε παιδιά, όσοι -και δεν έχω ασφαλώς λόγο και δικαίωμα να αμφισβητήσω την ειλικρίνειά τους- λένε ότι λένε tonpatera ή topatera ,πιέζουν λίγο τον εαυτό τους ασυναίσθητα να το κάνει; Κάνουν δηλαδή ένα φωνητικό πείραμα με την εκφορά τους ,που νομίζω ότι ειναι αντικειμενικά δυσκολο να είναι έγκυρο σε συνθήκες «ηρεμίας» /»γνώσης ότι το προσπαθώ»; Υπάρχει περίπτωση ,ας πούμε, να μην πούμε -εν βρασμώ ψυχής- «να σού πάρει ο διάολος tombatera!» ;

  52. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    Ωραίο άρθρο, πραγματικά -διαβάζεται στην κυριολεξία απνευστί!

    Συγκρατώ, από τον πλούτο των νέων πραγμάτων που έμαθα, τις λέξεις «μυθοκτόνος» και «μυθοδίαιτος»: μια σύγχρονη (ή όχι και τόσο;) εκδοχή του μαύρου-άσπρου, της δεξιάς-αριστεράς, του καλού και του κακού… Τίποτα δεν έχει χαθεί από γεννήσεως κόσμου.

  53. Nicolas said

    ν = c/λ
    Τυχαίο; δεν νομίζω! δηλαδή τόσο χαζοί ήταν αυτοί οι κουτόφραγκοι που διάλεξαν αυτό το γράμμα για τη συχνότητα;
    Ε = h.ν
    ήτοι, Ενέργεια = hΕλλάς x συχνότητα
    τυχαίο; δεν νομίζω.
    hΕλλάς = σταθερή των ελληναράδων, που μετονομάστηκε σε σταθερή του πλάνκ, από τον ήχο που κάνει η σανίδα όταν βαράει στο έξυπνο κούτελο και αντιστοιχεί σε 6.624 10-34 μ/s (μαλακίες ανά δευτερόλεπτο).

  54. aerosol said

    «Και οι Ονοματοθέτες, παιδιά, αποφάσισαν να κυρήξουν πόλεμο κατά του άθλιου Βόλντεμορτ. Με την βοήθεια του «ν» οξυγονώθηκαν τόσο που κανείς δεν μπορούσε να τους νικήσει. Δυστυχώς κάποιος υποτίμησε τις δυνάμεις του «ν» και από την πολλή οξυγόνωση μετατράπηκε σε Σάουρον! Και που λέτε λοιπόν… «

  55. Anasto said

    Καλό και χρυσό το ν δεν λέω αλλά άμα το πολυχρησιμοποιείς ακούγεσαι σαν δίχρονο (όπως το ΜΖ που είχα πριν 20 χρόνια).

    Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα διαβάζοντας τον τίτλο, ήταν οι Ιππότες. Αφού όταν είδα πως έβαλε και το σχετικό βιντεάκι είπα πως ο Ννννικοκύρης βρίσκεται στο μυαλόν μου (το Νννοτιαίο κι ουχί το Βοριαίο 😛 ).

    Και μια και έγινε λόγος για την Κύπρο, να θυμίσω κατ’ αρχάς μια διασκευή που μου Έμινεμ http://www.youtube.com/watch?v=-ISQGgH1tn0 αλλά και τον αθεόφοβο τον Αποστόλη από την Ελληνοφρένεια http://www.youtube.com/watch?v=zgpmQHrUg7I

  56. Νέο Kid Στο Block said

    53. Nόμπελ Φυσικής ΤΩΡΑ για τον Νικόλα!!
    (Ν..όμπελ; Ν..ικόλα; μμμμμ..) 😆

  57. Μαργαρίτα Συγγενιώτου said

    «Με το [n] όντως αντηχεί το κρανίο, όπως αντηχεί και με όλα τα άλλα έρρινα (και με όλους τους άλλους αντηχητικούς και ηχηρούς φθόγγους ευρύτερα). Γιατί ειδικά το [n] να έχει αυτές τις μαγικές ικανότητες και όχι π.χ. το [m];» Φυσικά και το μ αντηχεί. Απλώς επειδή στο ν η γλώσσα ακουμπάει στον ουρανίσκο είμαι πιο δύσκολο να σφίξουν οι μυς του λαιμού, ενώ το μ δημιουργείται με τα χείλια, ο λαιμός μπορεί να σφίξει ευκολότερα και η αντήχηση μεταφέρεται από το ηχείο του κεφαλιού στο λαιμό.

  58. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    Βλέπω ότι έχουμε κέφια!

  59. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    Δὲν ἀσχολοῦμαι μὲ τὴν κάθε βλακεία ποὺ λέει ὁ καθένας, ὅμως ὅλως τυχαίως, εἶχα χθὲς μιὰ συζήτηση μὲ τὴν κόρη μου γιὰ τὸ τελικὸ νί. Τῆς ἔδωσα ἕνα βιβλίο μὲ παραμύθια διασκευασμένα στὴ δημοτική, ποὺ τὸ ἔχω ἀπὸ 5 ἐτῶν. Πρέπει νὰ ἐκδόθηκε γύρω στὸ 73 καὶ τὸ προλογίζει ἡ Χουρδάκη στὸ σχολεῖο τῆς ὁποίας φοίτησα στὴ νηπιαγωγεῖο καὶ τὶς δύο πρῶτες τάξεις τοῦ δημοτικοῦ. Διάβαζε τἲς τρεῖς συμβουλὲς καὶ μὲ ρώταγε κάθε τόσο ἄγνωστες λέξεις καὶ τὶς ἑξηγοῦσα. Ὅταν ὅμως μὲ ρώτησε τί σημαίνει «μόνον» τὰ πῆρα στὸ κρανίο. Ἕνα παιδὶ 8 χρονῶν νὰ χάνει τὸ νόημα μιᾶς λέξεις ἐπειδὴ μπῆκε ἕνα ν; Ἐγὼ τέτοιο πρόβλημα δὲ θυμᾶμαι νὰ εἶχα οὔτε στὰ 6 ποὺ πρωτόμαθα νὰ διαβάζω. Μοῦ ἔκανε βεβαίως ἐντύπωση τὸ ν στὰ καταστήματα (φαρμακεῖον, ἀρτοποιίον κλπ) ἀλλἀ μέχρι ἐκεῖ. Σαφῶς καὶ ὅλα ὅσα λέει ὁ διευθυντὴς εἶναι βλακεῖες, ὅμως ἡ πλήρης ἀποξένωση τῶν παιδιῶν μὲ τύπους ποὺ ὅταν οἱ γονεῖς τους ἦταν στὴν ἡλικία τους, ἦταν κανόνας, ἔστω καὶ στὸ γραπτὸ λόγο ἢ στὶς ἐμπορικὲς πινακίδες, δὲν τὰ κάνει οὔτε πιὸ ἔξυπνα οὔτε πιὸ μορφωμένα. Πῶς καὶ μετὰ τὴ χθεσινὴ συζήτηση προέκυψε αὐτὸ τὸ ἄρθρο (τὸ ἄλλο τοῦ διευθυντοῦ δὲν εἶχε ὑποπέσει στὴν ἀντίληψή μου) μπορεῖ νὰ ὀφείλεται καὶ σὲ τηλεπάθεια μὲ τὸ Νικοκύρη.

  60. LandS said

    Τείνω να συνφωνήσω με τον κύριον διευθυντήν.
    α) Είναι γνωστόν ότι οι υποβάλλοντες εαυτούς σε ασκήσεις γιόγκα λένε «ομμμμμμ» για να μετριάζουν, από ταπεινότητα, την επίδραση του τσαΝτ «ονννννν», μη και φτάσουν στη νιρβάναν πολύ γρήγορα.
    β) Το πανεπιστήμιον της κας Τζιροπούλου είναι το Αλπίνν (τυχαίον; )
    γ) Οι Αρχαίοι ημών έχτισαν τον Παρθενώναν (δύο ν στην ονομαστικήν και τρία στην αιτιατικήν και σε άλλες πτώσεις) ενώ οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι πυραμίδας· κανένα ν εξόν της αιτιατικής και της γενικής πληθυντικού. Πως αλλιώς εξηγείται ότι ο Δυτικός Πολιτισμός είναι δικό μας δημιούργημα και όχι των Αιγυπτίων; Είπαμε το μ που έχειν η πυραμίς είναι υποδεέστερον του ν, δονεί σε διαφορετικήν συχνότηταν και δεν συντονίζει.
    δ) Οι αμέσως μετά από εμάς εξυπνότεροι, οι Αρμεναίοι, μιλούν πολύ έρρινα, όπως ο Αγκόπ Αγκοπιάν, για να μας φτάσουν. Ο φίλος μου ο Λέων (που να βρίσκεται άραγε) δεν υπολειπόταν σε εξυπνάδα από κανένα της παρέας. Φανερό ότι αυτό οφείλεται στο ότι εμείς της παρέας είχαμε αποβάλει το ν από την ομιλία μας.

    Έχω όμως ένα πρόβλημα. Μιλάμε όντως περισσότερο έρρινα όταν είμαστε κουρασμένοι. Αλλά, επίσης, όταν έχουμε οξυγονώσει το αίμα μας με οινόπνευμα. Θυμόσαστε πόσο πετυχημένα ο Ορέστης Μακρής μιλώντας έρρινα παρίστανε τον μεθύστακα; Μπορεί λοιπόν κάποιος, να εξηγήσει το φαινόμενο οι Γερμανοί να μιλούν πιο πολύ με τη μύτη από όσο νομίζουν, επειδή όπως όλοι ο Βόρειοι το τσούζουν λίγο παραπάνω. Για το Schabisch δεν ξέρω, αλλά για την Βαβαρία δεν νομίζω ότι είχε ντε και καλά επικρατήσει ποτέ καμία «καταπόνησις». Μάλλον η γνωστή συνήθεια κατάποσης ζύθου που φτάνει σε σημείο ξεσελώματος κάθε Οκτώβρη θα φταίει!

    Γιατί μου κοκκινίζει το ξεσαλώματος;

  61. Εξκιούζ μι αλλά μπορεί παρακαλώ κάποιος να μου πει αν υπάρχει γράμμα στο πλούσιο και ερωτικό ελληνικό αλφάβητο που να οξυγονώνει με την προφορά του το ανδρικό μόριο; Διότι από εξυπνάδα δεν παιζόμεθα αλλά παρατηρώ ότι στις πρόσφατες μελέτες ερωτικής δραστηριότητας μας υπερσκελίζουν οι βαρβάροι!

  62. Τσούρης Βασίλειος said

    – Κλείσε τη πόρτα – έλεγε φίλος μου από Γιαννιτσά πριν πολλά χρόνια και μου είχε φανεί περίεργο.

    Για να δηλώσουν την αδιαφορία τους για κάποιο σημαντικό γεγονός ( που δεν άγγιζε τους ίδιους) οι χωριανοί μου έλεγαν και λένε:

    – εμένα ζμπούτσα μ΄.

  63. NM said

    Σχόλιο αντιγραμμένο απ’το μπλόγκ του έτσι:
    «Κύριε καθηγητά
    Ως Πελοποννήσιος και ειδικότερα ως Μεσσήνιος σας συγχαίρω και σας ευχαριστώ θερμώς δια την ανακάλυψιν σας.
    Είναι γνωστός εις το πανελλήνιον ο ιδιαίτερος τρόπος με τον οποίο προφέρουν τον φθόγγον «Ν» οι συμπατριώται μου.
    Από σήμερον όμως και χάριν σε εσάς, γνωρίζωμεν ότι εις αυτήν την προφοράν οφείλεται το υψηλώτατον μορφωτικόν επίπεδο καθώς και η ανάδειξις πλείστων όσων πρωθυπουργών, στρατηγών και επιστημόνων, της ημετέρας γαίας τέκνων.
    Ως σήμερον επιστεύετο ότι αυταί αι υψηλαί επιδόσεις οφείλονται εις την μεγάλην κατανάλωσιν της εξαιρετικής ποιότητας ελαιολάδου και σύκων, τα οποία αφθονούν και χρησιμοποιούνται ευρύτατα είς την γεννέτηράν μου.
    Η πλάνη αυτή, συνοδευόμενη και από τον απαραίτητον φθόνον των συνελλήνων, συνετέλεσε και εις την δημιουργίαν τόσων αστειοτήτων και παροιμιών (π.χ: «φάε λάδι κι έλα βράδυ» , «Τί φρούτα βγάζει η Καλαμάτα; Απάντησις: «σύκααα…» κλπ)
    Κατόπιν της αποστομωτικής πλέον επιστημονικώ τω τρόπω απαντήσεώς σας. Ότι δηλαδή αι επιδόσεις αυταί οφείλονται εις υπεροξυγόνωσιν δια της προφοράς του «Ν» και ουχί εις άλλα αίτια, να δούμε τι θα βρούν πλέον να λένε οι ζηλόφθονοι.
    Ειλικρινώς
    Πουλόπουλος Λυκούργος
    Στρατηγός ε.α»

  64. sarant said

    60: Μπορεί να είναι ίδια περίπτωση η έκπληξη της κόρης σου για το μόνοΝ όπως και η δική σου πριν από Χ χρόνια για το ΦαρμακείοΝ. Απλώς εκείνη αισθάνθηκε πιο άνετα και ρώτησε. Σκέψου επίσης ότι το «μόνο» είναι μικρή λέξη και η προσθήκη ενός γράμματος βαραίνει -ενώ στο Φαρμακείο παίζει μικρότερο ρόλο.

  65. sarant said

    63: Αυθεντικό ή υπερτρολλιά; Σε κάθε περίπτωση, αριστούργημα!

  66. NM said

    Sarant (#65):

  67. skol said

    Να μην ξεχνάμε και το μαννουλομάννουλο
    (δέον όπως επαναλαμβάνεται στην γενική πληθ. για μεγαλύτερη απόλαυση)

  68. και ο βασιλιάς του βυζαντινού τενενά
    σε διαφήμιση άζαξ

    ώστε και οι βυζαντινοί αοιδοί
    χρησιμοποιούν κυρίως το εσωστρεφές, θείο νι
    στα κρατήματα, και όχι το έξω καρδιά, σέκολο λου, λαλαλαλαλώ.

  69. spiral architect said

    @63: Αμάν!
    Μιά το παρανόμι σου (NM) και μιά η υπερτρολλιά σου, ο εγκέφαλός μας τραντάχτηκε για τα καλά. :mrgreen:
    (στρατηγέ μου μας έκαναν τσακωτούς)

  70. Nicolas said

    @61 Εμ, όλα εσείς θα τα ΄χετε; για τα μόρια, έχουμε κάτι Q, ναααααααααααα!!! (απομακρύνετε τα παιδιά)
    Εσείς το ν, εμείς την Qβαντική φυσική (και τα Νομπέλ, και τα Νομπέλ, για να ζηλεύουν οι εξόριστοι σκακιστές).

  71. 49:
    Το θέμα με το τελικό /n/ (όχι μόνο της γενικής πληθυντικού, αλλά κάθε τελικό ή μη τελικό /n/) στην κυπριακή είναι ότι προφέρεται πλήρως μόνο όταν ακολουθεί φωνήεν ή /t/: π.χ. = [ɛn ɔ’ɾɛɔn dɔ ti’ɾin du].
    Πριν από κάποια σύμφωνα τρέπεται σε [m], [ŋ] ή [ɲ] (π.χ. [ti’mbɔɾ̥tɐⁿ], [tiŋɡɐ’ɾɛklɐⁿ], [tiɲɟi’θɐɾɐⁿ]).
    Πριν από άλλα σύμφωνα, αφομοιώνεται πλήρως προς αυτά δημιουργώντας μακρά σύμφωνα: [tɔ’f:ilɔⁿ].
    Πριν από παύση (στο τέλος φράσης δηλαδή), το /n/ δεν προφέρεται σχεδόν καθόλου (γι’ αυτό το έγραψα ως [ⁿ] στα πιο πάνω παραδείγματα).
    Γι’ αυτό φαίνεται πολλές φορές σαν να μην ακούγεται το τελικό /n/ σε τέτοιες περιπτώσεις.
    Οι συνέλληνες της ηπειρωτικής Ελλάδας, όταν προσπαθούν να μιμηθούν την κυπριακή προφορά, υπεραρθρώνουν το /n/, πράγμα που ακούγεται μη φυσικό στο κυπριακό αφτί! 😉

  72. Δρ Γεώργιος ο Βούς said

    Στις αμμουδιές των ονείρων…

    Ας μεταφερθούμε νοερά στην αρχαία Αίγυπτο.

    Κάπου στην Μέμφιδα σ ένα δημοτικό σχολειό, στο μάθημα των ιερογλυφικών, η δασκάλα υπαγορεύει και τα παιδάκια μαθαίνουν ιερογλυφική ορθογραφία:

    «Ο ισόθεος Φαραώ μας, Ραμσής Β’, υιός του Ώρου και τις Ίσιδας, ζωντανὸς Θεὸς επὶ της γης, κραταιὸς όπως ο Όσιρις, πανίσχυρος, πανέμορφος, αρρενωπὸς σαν τον…»

    Απὸ ένα θρανίο, κάπου απὸ τὰ ορεινά της αίθουσας ένας στούρνος μαθητὴς σηκώνει το χέρι του και ρωτάει:

    «Κυρία-κυρία, τὴ λέξη «αρρενωπὸς» μὲ πόσα αρχίδια νὰ τὴν γράψω;»

    Ανέκαθεν πίστευα ότι τὸ ελληνικὸ αλφάβητο είναι πράγματι ένα μεγάλο μυστήριο, υπὸ την έννοια(ν) ότι μπορεί ὁ κάθε μαλάκας νὰ το χρησιμοποιεί, να λέει και νὰ γράφει ότι μαλακία του κατέβει.

    Για κάποιους αδιευκρίνιστους λόγους, κάθε φορά που ακούω ή διαβάζω για τα «μυστήρια του ελληνικού αλφαβήτου», έρχεται συνειρμικὰ στὴ μνήμη μου τὸ ανεκδοτάκι με τους πιτσιρίκους ποὺ μαθαίνουν να γράφουν σωστὰ τα ιερογλυφικά…

    Μυστήριο(ν) πράγμα οΙ συνειρμοί…

  73. Για κάποιο λόγο, ό,τι είχα σε οξυγώνιες αγκύλες στο σχόλιο 71, δεν μου το εμφάνισε, οπότε ξαναδίνω τα παραδείγματα αυτά με εισαγωγικά αντί με οξυγώνιες αγκύλες:
    «έν’ ωραίον το τυρίν του» = [ɛn ɔ’ɾɛɔn dɔ ti’ɾin du]
    «την πόρταν» [ti’mbɔɾ̥tɐⁿ], «την καρέκλαν» [tiŋɡɐ’ɾɛklɐⁿ], «την κιθάραν» [tiɲɟi’θɐɾɐⁿ]
    «τον φίλον» [tɔ’f:ilɔⁿ]

  74. tragelafos said

    Κάθομαι εδώ και ώρα και λέω τα μου και τα νι για να οξυγονοκολλήσω κάποιους εγκεφαλικούς νευρώνες των οποίων τους διαβιβαστές έχω κάψει τα τελευταία χρόνια. Αντί για την οξυγόνωση του εγκεφάλου μου, το είναι μου συνταράσσεται από την λέξη η οποία σχηματίζεται και η οποία περιγράφει πλήρως την κατάσταση. Τέλος, συμπληρώνω τη φράση, προσθέτοντας τη λέξη καπέλο.

  75. Λυσίμαχος said

    Τώρα εξηγείται επιστημονικά το ΜΠΑΟΚ, ΜΠΑΟΚΙΑ, ΜΠΑΟΚΑΡΑ κλπ.
    Πάντως αν είχε δίκιο ο κ. διευθυντής, οι χουνταίοι αξιωματικοί και ιδιαίτερα ο Παπαδόπουλος, θά’πρεπε να ήταν τα εξυπνότερα άτομα στον κόσμο. Ποιά καλύτερη απόδειξη για το πόσο αρλούμπα είναι η θεωρία; όπως και το επίπεδο των προηγούμενων γενιών μας, και ιδίως των ηγεσιών τους, που μάθαιναν/ξέραν σχετικά καλά τα αρχαία ελληνικά και εγραφαν στην καθαρεύουσα αλλά οδηγήσαν την Ελλάδα εκεί που βρίσκεται σήμερα…..

  76. sarant said

    73: Οτιδήποτε είναι μέσα σε οξυγώνιες αγκύλες το τρώει δυστυχώς και ανεπανόρθωτα η ηλεμαρμάγκα.

  77. Μετά την ακουστική του νι πρέπει να γραφτεί
    και μια διατριβή για την οπτική του νι
    που σκεπάζει την τρύπα του όμικρον
    κατά την ελύτεια αισθητική

    Για μιαν οπτική του ήχου
    ….
    Κάποτε, μια μέρα χειρότερη και της Κυριακής, το συνειδητοποίησα! Η πρωτεύουσα σ’ όλο το μάκρος της είχε γεμίσει τρύπες. Όχι απ’ αυτές που ανοίγουν οι εργάτες του Δήμου στους υπονόμους. Μιλώ για τις άλλες, πάνω στις προσόψεις των υψηλών κτιρίων, όπου προσεκτικά στήνονται οι επιγραφές εταιρειών, ιδρυμάτων και καταστημάτων. φαρμακείΟ, καφενείΟ, ΑιματολογικΟ ΚέντρΟ, ΠαιδαγωγικΟ ΙνστιτούτΟ. Που ο Θεός να βάλει το χέρι του.
    Στο τηλεγραφείο των νευμάτων μεγάλη αναστάτωση επικρατεί σ’ όλη τη γειτονιά. Μήπως είναι κανένας ξένος δάχτυλος, του τύπου ΝΟVΑ ΜΑΚΕDΟΝΙΑ, ή μήπως του ’φυγε του μπογιατζή το τελευταίο ψηφίο και έμεινε ανολοκλήρωτο από αμέλεια ή, δεν αποκλείεται, από οικονομία; Μα είναι δυνατόν; Να σου φτιάχνει ο ράφτης ένα ωραίο σακάκι που το ένα του μανίκι τού λείπει, κι εσύ να κυκλοφορείς με καμάρι, όπως ο καστράτος που ιδίω δικαιώματι έμπαινε στα χαρέμια, κι ας του έλειπε κάτι· ζωή να ’χε ο σουλτάνος. Φαίνεται πως η ζωή αυτή δεν έγινε για να επιτευχθεί «κάτι δύσκολο ή κάτι υψηλό». Καθόλου. Έγινε για την ευκολία μας. «Πονάει δόντι, βγάζει δόντι» που έλεγαν οι παλαιοί. Πονάει περισπωμένη, βγάζει περισπωμένη· πονάει δασεία, βγάζει δασεία. Και λαμπρά ταιριάζουν όλα. Συγγνώμην, αλλά το σώβρακό σου δεν τ’ αφήνεις να φαίνεται ποτέ του. Αλλά το φορείς. Δεν είναι το πρακτικό μέρος των πραγμάτων που πρωτεύει στη ζωή μας. Τα τρία τέταρτα της ανθρωπότητας διαβιούν κατά λάθος. Διαγράφουν το περιττόν, και ας είναι ωραίον, κερδίζοντας μερικά εικοσιτετράωρα πλήξης. Αλλού, μακριά τους στάζει ο χυμός, έστω και ως ήχος στα χείλη μιας θυγατρός του Ομήρου.

    Στις δέκα λέξεις μας οι πέντε είναι ξένες. Ολοταχώς βαδίζουμε προς μιαν εσπεράντο παρά πέντε. Κανένας Ηρώδης δε θα τολμούσε να διατάξει τέτοια γενοκτονία όπως αυτή του τελικού -ν· εκτός κι αν του ’λειπε η οπτική του ήχου. Μια Φύση ευκτική, ανώτερη και της Αττικής, εξαποστέλλει ρυακισμούς και θροΐσματα στο Θριάσιο πεδίο των αποξηραμένων μεταρρυθμιστών, που χάρη στον ευφωνικό στραβισμό τους εκλαμβάνουν τον εαυτό τους για προοδευτικό. Αλλά στους φθόγγους, όπως και στα χρώματα, δεν υπάρχει η έννοια της προόδου. Εκτός κι αν εσύ είσαι ο δράστης, οπότε όσο πιο ευώχυμο είναι το ένα τόσο δυσαπεικόνιστο είναι το άλλο.
    http://www.filomantis.gr/epiloges/thematika/gia-mian-optiki-tou-ihou.html

    Και αναρωτιέμαι γιατί δεν ταιριάζουν στον Ελύτην τα ψηφίον, σώβρακον, ευώχυμον, δυσαπεικόνιστον, αλλά μόνο το συγγνώμην, περιττόν, ωραίον, μαζί με τα ν στις ταμπέλες
    των καταστημάτων; όπου θέλουμε νινίζουμε;

    το ευώχυμο από εύχυμο + ευωχία;

  78. Το άρθρο είναι ελλιπές.
    Οχι μόνο από το ους προκύπτει ο νους με την προσθήκη του ημιθείκού Ν
    αλλά και από το αφτί προκύπτει ο ναύτη(ς) με αναβιβασμό του τόνου λόγω των δονήσεων. (εξυπακούεται πως με το αφτί ταξιδεύεις σε άλλες χώρες όταν σου τα διηγείται ο ναύτης κ.λ.π. )
    Απορώ δε πως δεν αναφέρθηκε ότι από το όσος προκύπτει η νόσος δηλαδή υπάρχει και κακή επίδραση του Ν η οποία οφείλεται σε διαθλαστικά φαινόμενα της κρανιοεγκεφαλικής κοιλότητος

  79. # 75

    Πσσσστ, άσε τα σάπια μη σε δώσω στην Θ4 !!
    Τόχουμε πει, όχι ΜΠΑΟΚ αλλά Μ.ΠΑΟΚ δλδ Μέγας ΠΑΟΚ !!!!!!

  80. tragelafos said

    Είσαι νινί ακόμα. Δε ξέρεις πως χαϊδεύουνε και πως φιλούν στο στόμα. Είσαι νινί ακόμα.

  81. Αντιφασίστας said

    Ο πιο έξυπνος παίκτης

    http://www.google.gr/search?q=%CE%BD%CE%B9%CE%BD%CE%B7%CF%82&hl=el&tbo=u&tbm=isch&source=univ&sa=X&ei=uT2_UISXJ8XChAfy_4HQBw&sqi=2&ved=0CDcQsAQ&biw=1092&bih=514

    σε ποια ομάδα αναδείχτηκε;

  82. sarant said

    77: Έλα ντε!
    78; Ευχαριστώ για τις καίριες συμπληρώσεις!

  83. Νέο Kid Στο Block said

    »Συγγνώμην, αλλά το σώβρακό σου δεν τ’ αφήνεις να φαίνεται ποτέ του..»
    O Eλύτης τόγραψε αυτό; Καλά, τους μικρούς και μικρές σήμερα που φορούν τα βρακιά πάνω απ’τα παντελόνια, δεν τους πρόλαβε. Αλλά ο Σούπερμαν υπήρχε και στην εποχή του! Δεν υπήρχε;
    Ακατανόητοι, ώρες-ώρες, οι λογοτέχνες.

  84. Νέο Kid Στο Block said

  85. spiral architect said

    Ερωτήσεις:
    – Οι άλλες γλώσσες (αγγλική, γαλλική, γερμανική, ισπανική, κινεζική, ολλανδική,) εξελίσσονται;
    – Φεύγουν τα αντίστοιχα τελικά νι;
    – Γίνονται συντμήσεις χάριν ευφωνίας, ή ευκολίας;

    Τι παίζει λοιπόν;

    Εγώ γνωρίζω π.χ. ότι από την εποχή που μάθαινα τα «shall» και «wiil» έχει περάσει καιρός και τώρα δεν τα βρίσκω πλέον σε αγγλικά κείμενα.
    Γνωρίζω επίσης ότι τα αραβικά στις αραβόφωνες χώρες γράφονται με την ίδια γραφή, αλλά οι πολίτες κάθε χώρας τα μιλούν με διαφορετική ντοπιολαλιά, που καθορίζει και την καταγωγή τους, όταν μιλήσουν με κάποιον ομόγλωσσό τους, αλλά ξενομερίτη.

    Γενικά όλοι οι άλλοι λαοί έχουν τέτοια θέματα με τη γλώσσα τους, για να’ χουν να προβληματίζονται;

  86. cronopiusa said

    Ole nuestra eñe

  87. Δασκαλάκος said

    Ο πατέρας μου, δάσκαλος στην Ευρυτανία το ’50, μου διηγήθηκε ένα συμβάν σε σχολείο της Βούλπης. Η μαθήτρια είχε κληθεί να αναγνώσει ένα παραμύθι που άρχιζε με το «μια φορά κι έναν καιρό…». Η μικρή αρνιόταν πεισματικά να διαβάσει την πρώτη λέξη. Ο δάσκαλος της ζητούσε να επαναλάβει κι εκείνη το βιολί της. Μέχρι που ο μικρός αδερφός της από το βάθος της αίθουσας εξήγησε: «Δεν το διαβάζει δάσκαλε γιατί τα μνιά ειν’ κακή λέξη»!

  88. ωμό κουκί said

    Πολύ γέλιο μου χαρίσατε με το σημερινό άρθρο. Αν και δεν συνηθίζω να κάνω σχόλια, παρότι φανατική αναγνώστρια, μου θυμίσατε ένα διάλογο από πρόπερσι το καλοκαίρι και σκέφτηκα ότι ταιριάζει στο σημερινό άρθρο. Αν μη τι άλλο, επιβεβαιώνει ότι η υψιπετής προέλευση του «ν» προσφέρεται για φιλοσοφικές αναζητήσεις.

    Νωχελικοί νέοι έχουν αράξει σε καφέ της Τύνιδας και παραγγέλνουν στο σερβιτότο:
    – Α: Nous voudrions quatre thes au pignons s’il vous plait (ή κάτι τέτοιο, δεν ξέρω γαλλικά)
    Μετά από λίγο:
    – B: Να σας ρωτήσω, τι διαφορά έχει το ον από το νου;
    – Α (απορημένα): Ξέρω ‘γώ, το ον είναι μια ευρεία έννοια, αλλά για να συλλάβει ένα ον ότι υπάρχει και να καταλάβει τη σχέση του με τα άλλα όντα χρειάζεται το νου. Από την άλλη το ον αποτελεί αντικείμενο μελέτης του νου, που όμως δεν γίνεται αντιληπτό ως κάτι το εξωτερικό, δηλαδή …
    – Β: Τι μαλακίες μας τσαμπουνάς! Εγώ ρώτησα για τη διαφορά του nous από το on.

  89. Καλά έχουμε τέτοιο θησαυρό στο αλφάβητό μας και καθόμαστε;
    Τόσοι έξυπνοι άνθρωποι περνάνε απ’αυτό το ιστολόγιο και κανείς σας δεν σκέφτηκε το αυτονόητο; Ότι θα μπορούσαμε δηλαδή να αντικαταστήσουμε ΟΛΑ τα σύμφωνα με το Ν και να γίνουμε πανέξυπνοι;

    Νανένα ννόννηνα νανανόηνην νεν υνάννει!
    Εννός νοινόν νυνέννηνες! Νε νο νι να νενενάνουνε ναι νην ννίση!!!

  90. Reblogged this on ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ.

  91. @24: Α, Ευαγγελία, από το τμήμα Θετικών Επιστημών του Ιστολογίου, θέλω να σε καλωσορίσω επισήμως! Να φροντίσεις να σχολιάζεις συχνά από’δω και μπρος μιας και έκανες την αρχή, γιατί εδώ και καιρό μας λείπει ένας Φυσικός, και η απουσία του είναι αισθητή!

    Καλωσήρθες λοιπόν! ή μάλλον Νανωνήννεν!!! 😀

  92. freierdenker said

    Υπάρχει μια τεχνική γιόγκα που λέγεται brain wave vibration. Αντιγράφω απο την Wikipedia.

    In July 2010 a study published in the US National Library of Medicine shows the effects of mind-body training and Brain Wave Vibration. The study showed subjects who engaged in the meditations had reduced stress and higher plasma dopamine levels compared to the control group.

    Neurosurgeon Dr. Sanjay Gupta reported during a CNN interview, when asked about testimonials that Brain Wave Vibration can help heal certain serious physical ailments (e.g. lazy eye, chronic pain, Multiple Sclerosis), that the notion of vibrating the brain or other parts of the body to turn parts of the brain on and off is not grounded in science and testimonials probably result from the placebo effect.

    Ίσως ο διεθυντής κάνει κάτι παρόμοιο τηρουμένων των αναλογιών. Ας μην ξεχνάμε ότι τα ευεγερτικά αποτελέσματα των placebo είναι πραγματικά.

  93. agapanthos said

  94. Immortalité said

    Έτσι, έτσι εξηγούνται όλα! Δεν είναι τυχαίο που είμαι πανέξυπνη αφού έχω ένρινη προφορά και τα νι μου ακούγονται. 😀 😀 😀

    @88 Το Ωμό Κουκί έκανε ποδαρικό με το καλύτερο σχόλιο. Έχω ξεραθεί στα γέλια! 😀

  95. Νέο Kid Στο Block said

    Ρε λέτε τελικά, αυτό το «για κούνα το κεφάλι σ’ δεξιά-αριστερά να πάρει μπρος!» που λέγανε παλιά οι δασκάλοι, να είχε επιστημονική βάση;
    Πάλι όμως ρε παιδιά, θάπρεπε αυτός ο εγγλέζος φυσικός ο Χώκιν(γκ) που δεν κουνάει τίποτις ,νάναι τελείως ηλίθιος.
    Απ’ό,τι λέγεται ,δεν είναι!

  96. @94: Α να νου νω ενένα!!!! Νο νινό νου ννόνιο ήναν νο νανύνενο!!!!! Νηνιάνα!!! 😛

  97. Νέο Kid Στο Block said

    94. H δική σου ευφυΐα δεν είναι προϊόν ένρινης προφοράς,αλλά κρητικής διατροφής! 😆

  98. Νέο Kid Στο Block said

    96. Σιγά ρε το σπουδαίο σου σχόλιο! Ουπν..Νόνυ Νένιο! Νινά νε νο νουναίο νου ννόνιο! νννν.. (=πφφφ..) 😆

  99. Immortalité said

    @96 Άντε καλά και το δικό σου 😛

    @97 Είναι που έχω φάει πολλά ριφάκια στη ζωή μου 😀

  100. Αντιφασίστας said

    Πάντως, πέρα από την πλάκα, θα πρέπει οι εκπαιδευτικοί να εξετάζονται από ψυχολόγους- ψυχιάτρους σε τακτά χρονικά διαστήματα. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς του γιατρού για να είναι επικίνδυνος για τα παιδιά. Αρκεί να διακατέχεται από έμμονες ιδέες, όπως ο περί ου ο λόγος διευθυντής. Φαντάζεστε πόσα παιδάκια έχει παραμυθιάσει τόσα χρόνια με τις περίεργες απόψεις του. Και πόσοι σαν κι αυτόν δεν κακοποιούν κάθε μέρα αθώα παιδικά και εφηβικά μυαλά!

  101. Σας έχω ήδη φάει όλους με το #14.

    (+1 στον Αγάπανθο του #93)

  102. Immortalité said

    @101 Το 14 ήταν έξυπνο. Το 88 ήταν ξεκαρδιστικό. 😉

  103. Χα…! Δεν είπα ότι ήταν πιο αστείο το δικό μου, είπα ότι με έκανε (ακόμα) πιο έξυπνο απ’ όλους σας.

  104. Νέο Kid Στο Block said

    To ερίφιον είναι υγιεινή διατροφή τω όντι! Πτωχή σε νάτριον και ακριβή σε ννωνεΐνεν. Μπράβο σου Ιννόν!!

  105. Νέο Kid Στο Block said

    102.Μμμμ.. εσένα σού άρεσε γιατί είχε γαλλικιά εσσάνς. Στο νεννανινό νόμπυ του ιννονονίου hat nicht gefallen!

  106. Νέο Kid Στο Block said

    Για να πω και κάτι σοβαρό τώρα, η θεωρία του κου Διευθυντού πάσχει μόνον σε ένα σημείο. Ως προς το αυτεπίστροφον που εγείρει σε σχέση με το πώς ο Καραθοδωρής έμαθε γράμματα στον Άιν Στάιννν.. (κάτι πρέπει να σκεφτούμε darueber, γμτ.)

  107. aerosol said

    @103: Και μόνο που διάβαζα το 14 ένιωθα το IQ μου να μεγαλώνει.
    😀

  108. Immortalité said

    @103 Ξενινιάσματα! 😛

    @ 105 Πρέπει όμως ν’ αποφασίσεις ποια σύμφωνα θ’ αντικαθιστάς με το νι και ποια όχι. Γίνεσαι ανακόλουθος 😀

  109. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για όλα τα νεότερα σχόλια και καλωσορίζω όσους σχολιάζουν για πρώτη φορά! Πολύ μου άρεσε το σχόλιο του Ωμού Κουκιού, αλλά και του Δασκαλάκου.

  110. Νέο Kid Στο Block said

    Aerosol, ας είμαστε λίγο συγκρατημένοι! Eγώ ομολογώ ότι δεν διάβασα το 14. ώς το τέλος (σμπάθε με Δύτη!). Ως παρεπιδημών στο νησί του νί ,έχω ήδη αποκτήσει πολλή (την είχα κι από γεννησιμιού μου μεγάλη ,βέβαια..) εξυπνάδα και φοβάμαι μήπως τα πολλά νι σε φτάνουν σε κάποιο άνω όριο και μετά μηδενίζει το κοντέρ κι αρχίζει απ’το ζερό (όπως στα τουτού).

  111. Με έντονη αγωνιστική διάθεση:

    Nie ohNe Ni!
    Nunca siN Ni!
    Ni iN, Now!
    SaNs Ni? No, merci!

    …και για την κορύφωση του επαναστατικού νινήματος, Νινέττα, Νανίνα, Νινόν και Νανά.

  112. Αντιφασίστας said

  113. Αντιφασίστας said

    111: Αυτό θα πει συγχρονισμός!

  114. 113, Ναι!

  115. sarant said

    Μιχάλη, σκίζει το νίνημα!

  116. palaiapoli said

    Reblogged this on Παλαιά Πόλη.

  117. island said

    Λίγα με την Τζιροπούλου θα σφαγούμε αγαπητέ. Υπήρξα μαθητής της για 1 (έναννν) μήνα και έφυγα τρέχοντας. Ήθελα να μάθω πολυτονικό αλλά δεν ήξερα πού να αποτανθώ. Έχει μπερδέψει η τύπισσα τον Χριστιανισμό με το δωδεκάθεο και τα έχει κάνει έναν ωραιότατο αχταρμά και τα διδάσκει!!! Ήμουν μικρός, έκανα ψυχοθεραπεία και το ξεπέρασα. Εσείς καλά; 😛

  118. Dimitris said

    117: μπορώ να ρωτησω που διδάσκει η Τζιροπούλου ????

  119. και λίγη ιστορία για το σχολείο της Λάρισας από τον διευθυντή που παραλείπει και αυτός το νι,
    όπως και η θεσσαλική διάλεκτος.

    Μια από τις προθέσεις της διεύθυνσης του σχολείου είναι ένα τμήμα του, μια αίθουσά του, να λειτουργήσει ως ένα μικρό μουσείο, συνδέοντας τα γεγονότα εκείνων των εποχών με την ανάγνωση της ιστορίας στους μικρούς μαθητές που σήμερα παίζουν ανέμελα στο προαύλιο.

    Κύριε Μάρκου γιατί χαρακτηρίζετε το σχολείο σας ιστορικό;-

    «Το 3ο Δημοτικό Σχολείο ιδρύθηκε κατ’ αρχάς το 1929, σε εκτέλεση του ν.4397 «Περί μεικτής φοιτήσεως» της Κυβερνήσεως Ελευθερίου Βενιζέλου (1928-1932). Ανήκει στα περίφημα 3.000 σχολεία που χτίστηκαν την περίοδο εκείνη σε όλη την Ελλάδα, επί υπουργού Παιδείας Γεωργίου Παπανδρέου, με τα δάνεια της Σουηδίας, παρά την παγκόσμια οικονομική κρίση. Λειτούργησε ως 6τάξιο και η κατασκευή του είναι πολύ γερή, αφού άντεξε τους μεγάλους σεισμούς του 1941, του 1956 κ.λπ. Είναι ευάερο και ευήλιο, με υψηλές και υγιεινές αίθουσες διδασκαλίας και ευρύχωρους διαδρόμους. Μετά την επίθεση των Ιταλών, το 1940, λειτούργησε ως νοσοκομείο, αλλά και ως καταφύγιο, όταν γίνονταν βομβαρδισμοί. Η σειρήνα που υπάρχει στη σκεπή του σχολείου και ηχούσε τότε, λειτουργεί και σήμερα. Η συντήρησή της γίνεται από τον ΟΤΕ, αλλά η εντολή για δοκιμές δίδεται από την Αθήνα και τις υπηρεσίες του Στρατού. Κατά τη διάρκεια της κατοχής, το είχαν επιτάξει οι Γερμανοί, όπου στεγαζόταν μία από τις Διοικήσεις τους. Τον Οκτώβριο του 1944, λίγο πριν την αποχώρηση των Γερμανών, μπήκε ο ΕΛΑΣ στη Λάρισα και έχουν γίνει μάχες στο χώρο του Σχολείου. Τα ίχνη από τις σφαίρες υπάρχουν ακόμα στα κάγκελα του περίβολου του σχολείου. Έχω στείλει γραπτό αίτημα στη Διεύθυνση Ιστορίας του Στρατού στην Αθήνα για λεπτομέρειες. Όμως ζητούμε μαρτυρίες και από τους συμπολίτες μας στη Λάρισα, για τις μάχες αυτές. Σήμερα είναι το αρχαιότερο κτίριο στην πόλη της Λάρισας και για όλους αυτούς τους λόγους χαρακτηρίζεται «ιστορικό σχολείο».
    http://www.eleftheria.gr/index.asp?cat=7&aid=9291

  120. talos said

  121. tamistas said

    Πάντως ο Άννινος το πήγαινε το νι.

  122. sarant said

    117: Δείχνω για μαθητής της κυρίας; (Η οποία διδάσκει στην Ελληνική Αγωγή, το μπουμπουκοσχολείο).

  123. spyroszer said

    Ξεκαρδιστικο το άρθρο και τα σχόλια.
    Γέλιον εις την νιοστήν !!!!

    Και κάτι επίσης πάρα πολύ ωραίο που βρήκα τυχαία στα ελληνοτέτοια ιστολόγια.
    «Η κρυμμένη προσευχή της ελληνικής αλφαβήτου»
    Απολαύστε υπεύθυνα:
    http://www.hellinon.net/NeesSelides/Prosefhi.htm

    «Η εκφώνηση της επίκλησης αυτής, στον αρχαϊκό της τύπο, έχει μια ισχυρή δονητική επίδραση στους αισθανόμενους Ανθρώπους του Φωτός, σε όποιο σημείο αυτού του Πλανήτη και αν ίστανται».

  124. Αντιφασίστας said

    Νικοκύρη, το γράμμα ΝΙ οδηγεί στον συντονισμό με τον Δημιουργό κι εμείς εδώ εξαιτίας σου ( γιατί εσύ μας παράσυρες) το ΄χουμε πάρει στην πλάκα και θα μείνουμε ασυντόνιστοι εσαεί:

    http://politismos-kai-skepseis.blogspot.gr/2008/09/blog-post_424.html

  125. 115,
    …και, αν είναι δυνατόν, έφαγα ένα Ν από το γαλλικό non!

  126. θυμᾶμαι πρὶν πολλὰ χρόνια (πάνω ἀπὸ δεκαετία) εἶχε ἐρωτηθῆ ὁ Κεραμυδᾶς γιατί γράφει τὸ «ἔσεται» μὲ ἕνα σ ἀντὶ μὲ 2., διότι ἡ ἐκπομὴ του λεγόταν «ἔσεται ἦμαρ» ἡ δὲ φράσι αὐτὴ παρμένη ἀπὸ τὸμ Ὅμηρο εἶναι ἐναρκτήρια δύο πανομοιότυπων στίχων (Δ 164, Ζ 448) καὶ στὸν ἡρωικὸ ἑξάμετρο δὲν ἐπιτρέπεται ἡ πρώτη συλλαβὴ τοῦ στίχου νὰ εἶναι βραχεῖα. Ἔπρεπε λοιπὸν ὁ Κεραμυδᾶς νὰ ὀνμάσῃ τὴν ἐκπομπή του «ἔσσεται ἦμαρ» . Ἡ ἀπάντησι ποὺ ἔδωσε: «τὸ δεύτερο σ ὑπάρχει γιὰ ν’ἀπορροφᾷ κάποιους κραδασμούς» ἢ κάτι τέτοιο! Πάντως ἐπ’οὐδενὶ δὲν ἐνννοῦσε μετρικοὺς λόγους.

  127. sarant said

    126: Χαχαχαχα! Αμορτισέρ τα Σ!

  128. freierdenker said

    126, Στο άρθρο του ο διευθυντής (Σπύρος Μάρκου) μιλάει και για τις καταπραυντικές ιδιότητες του ήχου του σς.

    Υπάρχουν παιδίατροι που ισχυρίζονται ότι αυτό ισχύει, τουλάχιστον για βρέφη, γιατί ο ήχος μοιάζει με τον λευκό θόρυβο που ακούν πριν γεννηθούν.

  129. freierdenker said

    126, 127, το καταπραυντικό ssh, είναι το τρίτο σημείο της μεθόδου Karp

    http://en.wikipedia.org/wiki/Harvey_Karp

  130. @126-127: Ε τότε να κρατήσουμε και το σ βρε παιδιά! Δώρον άδωρον να γίνουμε πανέξυπνοι αλλά να μην μπορούμε να ηρεμήσουμε!

    Ννα σε νανό μας σήνενα τα νένια νου νάνανε!!! 😀 😀

  131. spyroszer said

    Υπάρχει μια εφαρμογή για την αυτόματη διόρθωση του τελικού νι σύμφωνα με τους κανόνες της γραμματικής.
    http://www.translatum.gr/converter/teliko-n-diorthosi.php

    «Επίσης, για τους φανατικούς της διατήρησης του τελικού -ν, υπάρχει και μια ξεχωριστή λειτουργία που το προσθέτει σε όλες τις περιπτώσεις ανεξαιρέτως («Προσθήκη τελικού -ν σε όλα χωρίς εξαίρεση»)».

  132. @130: Φτου! μου ξέφυγε ένα «μ»! Παιδιά γίνεται να κρατήσουμε και το μι; Όχι τίποτα άλλο αλλά να ξεχωρίζουν τα είναι-είμαι-είσαι!

  133. γιὰ τὸ γράμμα νῦ, ὁ Ψευδοβέδας, ποὺ στὸ ὑπόμνημά του στὸν 118ο Ψαλμό (PL 93, 1052-1083) δίνει τὶς σημασίες τῶν ὀνομάτων τῶν γραμμάτων, κάποιες σωστές, κάποιες παρανενοημένες καὶ κάποιες τελείως φακιρικές, λέει ὅτι σημαίνει τὸ αἰώνιο, τὸ παντοτινό, ἀλλὰ καὶ τὸ ψάρι (1073Α). http://www.documentacatholicaomnia.eu/02m/0627-0735,_Beda_Venerabilis,_De_Psalmorum_Libro_Exegesis_%5BIncertus%5D,_MLT.pdf .μὲ τὴν ἑρμηνεία του προφανῶς δὲν εἶναι ἄσχετο τὸ ἑλληνικὸ νῦν καὶ τὸ λατινικὸ nuncκαὶ τὴν φράσι «νῦν καὶ ἀεί». φαίνεται καὶ ἀπὸ ἐδῶ καὶ ἀπὸ ἀλλοῦ ὅτι κάποτε ὑπῆρχε ἕνας ἀρχικὸς σωστὸς κατάλογος τῶν ὀρθῶν σημασιῶν ποὺ μὲ τὸν καιρὸ ἐπενδύθηκε μὲ πολὺ μῦθο καὶ παρανοήσεις. σὰν νὰ λέμε ὅτι ἀρχικὰ γράφτηκε πὼς ἡ προφορᾶ τοῦ [n] ἀντηχεῖ στὸ κρανίο καὶ τελικὰ καταλήξαμε στὸ νὰ λέμε ὅτι τὸ γράμμα νῦ δονεῖ τὸν ἐγκέφαλο!

  134. #130 νὰ τὰ λέμε μὲ τὸ ν καὶ μὲ τὸ σ ποὺ λένε (ἐγὼ βέβαια ὡς καθαρευουσιάνος εἶμαι ὑπέρ).

  135. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    131: Τη συγκεκριμένη εφαρμογή δεν θα τη συνιστούσα, όχι επειδή εγώ (και καμιά κατοστή μεταφραστές ακόμα) έχω μαλώσει με τον ιδιοκτήτη του συγκεκριμένου ιστοτόπου, αλλά επειδή θα σου μετατρέψει τα «μεν και δε» σε «μεν και δεν».

  136. Die Gedanken sind frei.
    Εντυπωσιακές οι υπόγειες διαδρομές ακόμα και των πιο εξωφρενικών ανοησιών…

  137. Μαρία said

    Διάβασα μόνο τις πρώτες αράδες απ’ την ανακοίνωση του Σπύρου Ν. Μάρκου. Γι’ αυτό ο άνθρωπος θεωρεί την αριστεροχειρία κουσούρι :
    http://www.biblionet.gr/book/20919/%CE%9C%CE%AC%CF%81%CE%BA%CE%BF%CF%85,_%CE%A3%CF%80%CF%8D%CF%81%CE%BF%CF%82_%CE%9D./%CE%94%CF%85%CF%83%CE%BB%CE%B5%CE%BE%CE%AF%CE%B1

  138. Έχω κι έγώ ένα φίλο (έναν όλον κι όλον) που λέει «τη Τετάρτη», «το πατέρα» κλπ. Νόμιζα πως ήταν ο μόνος, σκεφτόμουν μάλιστα μήπως έφταιγε το ότι είχε περάσει τα παιδικά του χρόνια στην Αφρική. Τώρα μαθαίνω πως δεν είναι ο μόνος και ότι το φαινόμενο είναι γνωστό στους γλωσσολόγους. Θα έλεγα, χωρίς να είναι καμιά καταστροφή κι αν επικρατήσει, ας κάνουν μια προσπάθεια οι δάσκαλοι να το πνίξουν εν τη γενέσει του!
    Στην κανονική προφορά της κοινής νεοελληνικής νομίζω ότι λέμε και «τομπζαρά», «τηΓκζάνθη» κλπ. — κάνοντας ηχηρό όχι μόνο το κ και το π παρά και το σ που το ακολουθεί.

  139. Αδελφόc Χρυσόστομοc said

    Παντα απολαυστικος ο Νικοκυρης. Άσε που επιτέλους βρήκα τη λύση στο μυστήριο γιατι απο τότε που ήρθα πιτσιρικάς απο Ελλάδα στην Κύπρο και άρχισα να μιλάω την κυπριακή το IQ μου ανεβηκε εις την νιοστήν(νννννν) (Bad pun intended)

  140. Η Ελληνική Γλώσσα και σκέψη:
    Το μεγαλειωδέστερο έργο του ανθρώπου….
    …το Ελληνικόν Αλφάβητον (κρατώ επίτηδες το γράμμα « ν » και θα εξηγήσω παρακάτω για ποιον λόγο)…Οι ερευνητές Derrick de Kerckhove και Charles Lumsden, (1998 διετύπωσαν τα
    εξής: « Μόνον μετά την ανακάλυψη του Ελληνικού Αλφαβήτου και την εισαγωγή των φωνηέντων στην Γλώσσα , αλλά και μίας γενικής δεξιοκίνητης Γραφής κυριάρχησαν στο αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου των ανθρώπων η Ανάγνωση και η Γραφή ». Ως γνωστόν η πλευρίωση στον άνθρωπο ακολουθεί το χιαστί σχήμα και το γλωσσικό κέντρο βρίσκεται στο αριστερό ημισφαίριο των ανθρώπων…..
    Να τονίσω εδώ ότι τα πέντε βασικά φωνήματα
    ( α, ε, ι, ο, ου ) που έχουν πάρει όλες οι άλλες Γλώσσες είναι καθαρά Ελληνική εφεύρεση και ότι δεν υπήρχαν σε άλλες αρχαίες γλώσσες…..
    «Η Ελληνική Γλώσσα είναι μία αξεπέραστη φυσική Γλώσσα, η οποία ηχεί εξωτικά (!)»…
    Ο Ντυράν στην Παγκόσμια Ιστορία του Πολιτισμού καταθέτει ότι στον Δ΄ μ.Χ. αιώνα, από τα 70.000.000 των κατοίκων της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, τα 44.000.000 ομιλούσαν την Ελληνικήν…..

    Σπύρος Μάρκου Διευθυντής 3ου
    Δημ. Σχολείου Λαρίσης,
    τ. Εκπαιδευτικός Ακόλουθος στην Ελληνική Πρεσβεία Βερολίνου,
    τ. Σχολικός Σύμβουλος 2ης Περιφέρειας στην Λάρισα
    Σύντομη Εισήγηση για το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο «ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΤΖΑΡΤΖΑΝΟΣ» με θέμα την Ελληνική γλώσσα.
    Τύρναβος Λαρίσης, 9-11 Μαϊου 2008

  141. spyroszer said

    135. Δεν το ήξερα αυτόν τον μεταφραστή, ούτε είμαι γενικά υπέρ των αυτόματων διορθώσεων. Απλά τη βρίσκω ωραία ιδέα για τους φανατικούς νιλάτρες, να γίνει μια παρόμοια εφαρμογή που να βάζει νι παντού, για να μην τους ξεφεύγει τίποτα !
    137. Α, είμαστε δυσλεκτικοί εμείς οι αριστερόχειρες σύμφωνα με τον φωτισμένο δάσκαλο.

  142. Στα γρήγορα (βρήκα μέρα [με τόσο πιασάρικό θέμα] να βιάζομαι, γαμώτο!): Όταν είμασταν έφηβοι, όχι μόνο λέγαμε φυσικότατα to(m)batera, to(n)gafe, to(m)bousti (με το συμπάθειο, αλλά είναι χαρακτηριστικότατο παράδειγμα), αλλά είχαμε βγάλει α λα «νοικοκύρης» (η λέξη, όχι ο Νικοκύρης) και τεχνητές λέξεις «γκαφές», «μπούστης», κλπ, και τις χρησιμοποιούσαμε μεταξύ μας εν είδει αστεϊσμού, αλλά κανονικά, σε κανονική συνεννόηση δηλαδή.

  143. #142 μέχρι κἄπου 8-9 χρονῶν νόμιζα ὅτι ἡ λέξι εἶναι «γκῶλος». Νομίζω δὲ ὅτι ὑπάρχει καὶ σὲ ἐπιγραφὴ ΤΟΜΠΑΤΕΡΑ κτλ.

  144. Νέο Kid Στο Block said

    Ααα..Στου Βιρουλίνου τά μαθε τα Ζουρνάλια ο κυρ-δάσκαλος,λοιπόν..Πάω για πόκερ, να ξεχάσω τη ρουφιάνα την εθνικότητά μου *μαμώ! 👿

  145. sxoliko said

    Ο Ινονού ανανέωνεν εννέα Νάνων ία.

    Ναυλώνουν ναυν με νήνεμον άνεμον σμήνη νάνων
    και με ανανάν νεώνητον και μπανανών πληθύν,
    κινούν με νουν νεανικόν, πνοήν ανεμοπλάνων
    κι ως την Ντανέντιν προσπερνούν, νυν φθάνουν στο Ναντίν.

    Νίκος Παπακωνσταντίνου, Αγωγή του λόγου, Δωδώνη 1985, σελ.251.

  146. Οι πιο έξυπνοι Ελληνες ; Οι κάτοικοι των ΙωαΝΝιΝωΝ !!!!!
    Οι πιο έξυπνοι διεθνώς ; Μα φυσικά οι κάτοικοι της Πολυ-ΝΗ-σίας

  147. spiral architect said

    Νννιιία Βαρντάλος με κινηματογραφικό πατέρα, χορηγό των ομώνυμων βραβείων. 😆

  148. Αντιφασίστας said

    141: Μάλλον ο φωτισμένος δάσκαλος έχει πρόβλημα με οτιδήποτε αριστερό.

  149. Nicolas said

    @141 Εμένα μ΄ αρέσει η εφαρμογή Μ: πατάω το Μ και σε κλάσματα δευτερολέπτου στέλνει στο δόξα πατρί τα κακά πνεύματα και τις περισπωβαρεμένες!

    Από το πρωί τραγουδώ το λαϊκόν άσμα με τα νι, από εγκεφάλου μεριά δεν είδα αλλαγή, αλλά αλλού οι επιδράσεις είναι εμφανείς!

    Εμείς με τα έρρινά μας τα νι μπλοκάρουμε το οξυγόνο στη μύτη και δεν πηγαίνει μέχρι τον εγκέφαλο. Γι΄ αυτό μας λένε κουτόφραγκους! Μα τι ατυχία!

  150. Νίκος Παναγιωτίδης said

    Με αφορμή #146 αλλά όχι μμόννονν (μημονανοψιν…) [mmammahummmmaummau]

  151. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Σταματάει ένας τροχονόμος μία νέα οδηγό και την ρωτάει, κυρία μου ΝΙ έχετε; βεβαίως, πίσω το έχω.!

  152. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα -θα φταρνίζεται ο καθηγητής…

    145: Είναι του γνωστού καθηγητή της ορθοφωνίας; Θαύμα!

    143: Νομίζω ότι η λέξη γκαντέμης έτσι πρόκυψε (από τον καντέμη),

  153. Τσούρης Βασίλειος said

    87. Δασκαλόκο ωραίο αυτό.

    Άσπρα θα φορέσω ρούχα γιορτινά
    όλες μου οι αγάπες έχουν γίνει μιιά τραγούδαγε παλιά ο Καλαντζής.

    Απετάνθη στον κ. υπουργό ο πρόεδρος της κοινότητας …..
    αντί για το σωστό απετάθη στον κ. υπουργό ο πρόεδρος κλπ

    Τι σου κάνει αυτό το νι
    τον εγκέφαλο δονεί 🙂

  154. Jimakos said

    »Δεν είναι τυχαίο» οτι και οι δυο απόψεις, βασίζονται σε Γερμανικά περιοδικά που βγήκαν το 1996! (γιατί το ’96 ;;)
    Αν οι ένρινοι είναι εξυπνότεροι, τότε οι ισπανοί και οι κυπραίοι είναι σαϊνια! (αστείο, μην παρεξηγηθεί κανένας!) 😀

  155. voulagx said

    Νιψον ανομηματα μη μοναν οψιν.

  156. sxoliko said

    Ο οποίος γράφει για το σχηματισμό του ημιφωνήματος ν:
    Για να ολοκληρωθεί το ημιφώνημα αυτό πρέπει να υπάρχει μια σχετική απόσταση των σαγονιών και η γλώσσα να φράξει τη στοματική κοιλότητα, κολλώντας την άκρη της στα πάνω φατνία, με αυτόματο κατέβασμα της υπερώας. Ταυτόχρονα το ηχητικό ρεύμα μη βρίσκοντας ελεύθερη τη διοδο προς τα χείλη,περνάει αναγκαστικά μέσα από τους ρινικούς θαλάμους, προκαλώντας μία χαρακτηριστική αντήχηση. Κραδαίνοντας δε τα τοιχώματά τους βγαίνει από τα ρουθούνια σαν συνεχιζόμενος μουσικός φθόγγος, δίνοντάς μας την ηχητική αίσθηση του υπερωϊκού ν, όπως το ακούμε στις συλλαβές να, νο, νου, νε, νι.
    Για το σχηματισμό δε του ουρανικού ν, που το ακούμε κατά την εκφορά των συλλαβών νια, νιο, νιου, νιε (και το συνηθέστατα λαθεμένο στην προφορά του νι, που ακούγεται σαν νιοι), το φράγμα της στοματικής κοιλότητας θα χρειαστεί να γίνει με το ακούμπισμα που θα κάμει η γλώσσα με τη ράχη της στη μέση του ουρανίσκου.

  157. dzach said

    Ενδιαφέρον το άρθρο, στο φωνητικό και φωνολογικό του σκέλος. Για να πω την αλήθεια, το «ελλαδέμποροι» του τίτλου μου θυμίζει λίγο επιφυλλιδικό Γιανναρά, η τόση αρνητική χρήση των καημένων των ριζών «ελλαδ-» και «ελλην-» (ελληναράδες, ελληνώνυμοι, ελλαδιστάν, νεο-έλληνες) με την έννοια, «εμείς, οι καλοί, και αυτοί, οι ελληναράδες», τις έχει κάνει τελείως κουρέλια.

    @24, @28: Χωρίς να είμαι ειδικός παρά μόνο απλός εραστής, το υπερωικό πρώτο ‘γ’ στο ‘έγγραφο’ και στο ‘έγκλημα’ δηλώνει το αλλόφωνο του φωνήματος /n/ , δηλ. του ήχου που παράγουμε για το γράμμα ‘ν’ , that’s N παρακαλώ, στην συγκεκριμένη θέση πριν το δεύτερο ‘γ’. Δηλαδή γράφουμε ‘Γ’ (που προφέρεται χωρίς τη ρίνα) και προφέρουμε ‘Ν’ (με τη ρίνα, που είναι και ψάρι). Το πράμα έχει ενδιαφέρον: γιατί οι παλαιοί επέλεξαν το ‘Γ’ για έναν ένρινο υπερωικό φθόγγο (νά το πάλι, μέσα στη λέξη ‘φθόγγος’); Δεν είχαν αντιληφθεί τις δονήσεις του ‘Ν’ ώστε να το χρησιμοποιήσουν και σ’ αυτές τις περιπτώσεις;

    Λόγοι ίσως υπάρχουν περισσότεροι του ενός: οι αρχαίοι πρόφεραν το ‘γ’ ‘γκ’ και άρα το πρώτο ‘γ’ δεν χρειαζόταν για να δημιουργήσει τον ήχο ‘γκ’, επειδή όμως δεν είχαν ή δεν ήθελαν να δημιουργήσουν ένα επιπλέον γράμμα, διάλεξαν ίσως να χρησιμοποιήσουν το ‘Γ’ επειδή είχε ήχο που παράγονταν στο ίδιο πίσω και πάνω μέρος της στοματικής κοιλότητας (την υπερώα), από ότι το ‘Ν’ που προφέρονταν φατνιακό, δηλ. μπροστινό, πίσω από τη φάτνη των δοντιών. Και φαίνεται ότι η αρχαία προφορά της λέξης ‘έγγραφο’ ήταν μάλλον [‘eŋgrapʰo] και της ‘έγκλημα’ [‘eŋklɛ:ma]. Αυτά με τη βοήθεια του συναρπαστικού βιβλίου «Ιστορία της Ελληνικής Γλώσσας»1. Ενδιαφέρον είναι ότι το σύμβολο του Διεθνούς Φωνητικού Αλφαβήτου (IPA) ‘ŋ’ δημιουργήθηκε για να μοιάζει με το ‘g,’ τον ήχο που είχε και το ελληνικό ‘Γ’ αρχικά. Τυχαίο 🙂

    Και ποια ήταν η τόση ανάγκη οικονομίας σε γράμματα των αρχαίων; Ο Δημήτρης Ψυχογιός λέει, στο επίσης συναρπαστικό βιβλίο «Οι λέξεις και οι αριθμοί»2, ότι δεν ήθελαν με τίποτα να ξεπεράσουν τον αριθμό 27, που ήταν τα αρχικά γράμματα του αλφάβητου, δηλ. τα 24 συν τα δίγαμμα, κόππα και σαμπί, γιατί το αλφάβητο ήταν ταυτόχρονα και το αριθμητικό τους σύστημα. Μπορούσαν με τρία γράμματα να μετρήσουν μέχρι το 999 και μάλιστα χωρίς συγκεκριμένη σειρά: ΡΟΗ = ΗΡΟ = ΟΡΗ κλπ = 178. Τα 36 γράμματα προφανώς τους έπεφταν πολλά.

    Ο Ψυχογιός έγραφε παλιότερα στο Αντί, στην Αυγή κ.α.

    1Ε. Β. Πετρούνιας, επιμ. Α.-Φ. Χριστίδη, «Η Προφορά της Αρχαίας Ελληνικής, τεκμήρια και υποθέσεις», Ιστορία της Ελληνικής Γλώσσας (Θεσσαλονίκη, Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών, 2001), Δ.2

    2Δημήτρης Ψυχογιός, Οι Λέξεις και οι Αριθμοί (Αθήνα, Καστανιώτης, 2003).

  158. Anasto said

    Και κάτι που μου θύμισε η συζυγίνα μου (αφού «η σύζυγος» μάς απαγορεύει ο Σαραντάκος να πούμε 😛 ) http://www.youtube.com/watch?v=qRG6h6H0_ho&t=1m12s
    Για το γατοντουέτο του Ροσίν(η) πρόκειται. 🙂

  159. Οπα νινα νινανάι, νινανάι νάι

  160. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    117. Καλὰ κι ἀπ’τὴ Τζιροπούλου περίμενες;Ἐγὼ πῆγα ν’ἀκούσω μιὰ «διάλεξή» της ποὺ εἶχε ἀνεβάσει ἕνας στὸ φατσοβιβλίο καὶ δὲν τὴν ἄντεξα πάνω ἀπὸ τρία λεπτά…Ἀδίκως προσπάθησαν νὰ μὲ πείσουν νὰ δῶ καὶ τὴ συνέχεια. Τόσες μαλακίες σὲ τρία λεπτὰ δὲν εἶχα ξανακούσει.

    64. Ἄλλο νὰ σοῦ κάνη ἐντύπωση τὸ ν κι ἄλλο νὰ μὴν βγάζης νόημα ἐπειδὴ εἶδες ἕνα ν. Αὐτὸ δὲ συνέβαινε ὅταν ἐμεῖς ἤμασταν στὴν ἀντίστοιχη ἡλικία. Καὶ δὲν ἦταν ὰπὸ τὶς ἐρωτήσεις ἐκεῖνες ποὺ κάνει καμιὰ φορὰ γιὰ νὰ τραβήξη τὴν προσοχή.

  161. Μαρία said

    157 Αυτή τη φάτνη των δοντιών αντί για τα φατνία τη διάβασες στο βιβλίο;

  162. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    152 – Νομίζω οτι η λέξη γκαντέμης έτσι προέκυψε απο τον (καντέμη).

    Είσαι σίγουρος; γιατι το γκούγκλισα και μου έβγαλε απο τον ΜΗΤΣΩΤΑΚΗ.
    Mήπως να ζήταγες μια συγνώμη απο τον αθάνατο για την προσβολή, ή να τον πάρω τηλέφωνο να σου ευχηθεί χρόνια πολλά;

  163. δίκωλος σχολιαστής said

    Με συγχωρείτε που επανέρχομαι, χωρίς καμιά διάθεση να επιμένω, αλλά τι ακούτε εδώ
    Στο 0:18
    http://www.youtube.com/watch?v=jJxoc6-Zq4M
    Στο 1:28
    http://www.youtube.com/watch?v=J_y1sue1yOk
    Εγώ ακούω καθαρά stonpatera ή tonpatera.

  164. dzach said

    @161

    Όχι, τα λέω με δικά μου λόγια και είπα να τα κάνω λίγο πιο παραστατικά, μέρες που είναι.

  165. dzach said

    @161 Το γεγονός όμως ότι το κρανίο πρέπει να είναι ξεδοντιασμένο ας μην το κάνουμε θέμα.

  166. sarant said

    163: Καλή ιδέα είχες. Στο πρώτο βιντεάκι (Βίσση) νομίζω ότι λέει «sto_patera», πάντως n δεν ακούω. Στο δεύτερο πάλι (Νταλάρας) ακούω σαφώς tombatera. Αλλά ας πουν κι άλλοι.

  167. Αρκεσινεύς said

    Νάνι-νάνι το μωρό μου κι όπου του πονεί να γιάνει. Το νανούρισμα στο νινί έχει την αιτίαν του.

  168. Anasto said

    Το «νίψον ανομήματα μη μόναν όψιν» δεν το είπε κανείς. Γιατί; Είναι προφανείς ακόμα και οι αντικαρκινικές του ιδιότητες!

  169. Αρκεσινεύς said

    . Νάνι, το παιδί μου, νάνι, κάνει με τον Αϊ-Γιάννη.

    . Νανί ,νανί, χρυσό πανί, που βρίσκεται στην Πόλη,
    κάνει ο βασιλιάς στολή κι ο επίσκοπος φαιλόνι
    κάνει κι η βασίλισσα πάπλωμα και σεντόνι.

  170. Αυτό το σχόλιο με τον Ροσίνι(η) μου θύμησε μια απορία που έχω και θα ήθελα να ρωτήσω: Σχετικά με τα κυρία ονόματα και την αρχή της αντιστρεψιμότητας, Ζακ Γαλυφιανάκης ή Ζακ Γκαλιφιανάκις (το βάρος της ερώτησης στο -ης / -is);

  171. Τσούρης Βασίλειος said

    146 gpointofview είπε

    Οι πιο έξυπνοι Ελληνες ; Οι κάτοικοι των ΙωαΝΝιΝωΝ !!!!!
    Οι πιο έξυπνοι διεθνώς ; Μα φυσικά οι κάτοικοι της Πολυ-ΝΗ-σίας

    gpointofview γιαυτό που έγραψες πρέπει να σε ανακηρύξουμε επίτιμο δημότη και να σου δώσουμε και το χρυσό κλειδί της πόλης. 🙂

    Αν διαβάζουν Σαραντάκο και οι Ράπα Νούι στο νησί του Πάσχα (Πολυνησία) ίσως στήσουν Μοάι προς τιμήν σου 🙂

  172. ππαν said

    Χρόνια πολλά, Νικοκύρη, Νικολά και όσοι άλλοι τέλος πάντων είστε κρυφοι Νίκοι!

  173. sarant said

    172: Ευχαριστώ πολύ!

    170: Αναπόφευκτο είναι να τα επανεξελληνίζουμε. Και ο παλιός υποψ. πρόεδρος των ΗΠΑ δεν λεγόταν Δουκάκης, όπως τον λέγαμε εμείς. Μπορώ όμως να σκεφτώ περιπτώσεις που θα αποδώσουμε την ξένη προφορά.

  174. Τσούρης Βασίλειος said

    Χρόνια πολλά με υγεία κι ευτυχία προσωπική και οικογενειακή!

  175. Nicolas said

    Ευχαριστούμε! Champagne pour tout le monde ! Et caviar pour les autres !
    (Όταν βρούμε τα λεφτά που υπάρχουν)

  176. nestanaios said

    Δεν χρειάζεται να προφέρουμε το Νι για να προκαλέσουμε εγκεφαλικούς κραδασμούς• υπάρχουν άλλοι τρόποι. Την κατάργηση του Νι την άρχισαν οι «αρχαίοι». Μου φαίνεται πως οι «αρχαίοι» δεν μπορούσαν να προφέρουν το ν προ των λαρυγγικών κ, γ, χ• των χειλικών π, β, φ. και των αμεταβόλων λ, μ, ρ• Συμφωνώ στη μη κατάργηση του Νι για ετυμολογικούς λόγους και όχι για εγκεφαλικούς κραδασμούς. Οι «αρχαίοι» δεν μπορούσαν να πουν «ανχος» και έλεγαν » άγχος» • έρρινα αντί ένρινα• συμμετρικό αντί συνμετρικό. Συλλογίζομαι αντί συνλογίζομαι• συμπάθεια αντί συνπάθεια• συλλαλητήριο αντί συνλαλητήριο.• παλλάς αντί πανλας και άλλα πολλά. Είμαι σίγουρος πως δεν μπορούσαν να το προφέρουν σε αυτές τις θέσεις όπως τα μικρά παιδιά δεν μπορούν να προφέρουν το ρω αλλά τουλάχιστον ας το έγραφαν.
    Η προφορά του Νι διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο και από λαό σε λαό και από καιρό σε καιρό και από τόπο σε τόπο αλλά αυτό έχει πολύ λίγη σημασία. Αυτό που έχει σημασία είναι το στοιχείο που μεταφέρει το σχήμα του Νι στη σύνθεση των λέξεων για την επίτευξη του λόγου και η κατάργησή του ἤ αντικατάστασή του με άλλο στοιχείο προκαλεί κακούς κραδασμούς στον εγκέφαλο.

  177. Νέο Kid Στο Block said

    Χρόνια πολλά Νικοκυρόπαιδο, Νικολά λε κουτοφράγκ, και στους λοιπούς Νίκους ,Νίκες και Νικολέτες!
    (Μόλις γύρισα από χαρτοπαίγνιον.Στην αρχή δεν πήγαινα καλά ,αλλά μετά θυμήθηκα το αρχαίο ρητό «το πόκερ φαίνεται στην διάρκειαν» ,άρχισα να λέω κι από μέσα μου ννννννν, δονήθηκε ο εγκέφαλος , εξυπνάδα πολλή, υπολογισμοί τζιμάνικοι, και τελικά νενικήκαμεν! Άντε καληνύχτα! 🙂

  178. Γς said

    171:
    >>146 gpointofview είπε
    >>Οι πιο έξυπνοι Ελληνες ; Οι κάτοικοι των ΙωαΝΝιΝωΝ !!!!!

    >Αν διαβάζουν Σαραντάκο και οι Ράπα Νούι στο νησί του Πάσχα ίσως στήσουν Μοάι προς τιμήν σου

    Χρόνια Πολλά Νικοκύρη

  179. napouser said

    κατα συμπτωση ενα απο τα κεφαλαια της πτυχιακης μου
    σε ολες τις χωρες που εγιναν αλλαγες μεγαλες στην απλοποιηση της γλωσσας τους τον τελευταιο αιωνα για σοσιαλιστικους λογους πληρωνουν τα αποτελεσματα

    δυστηχως μονοι μας βγαλαμε τα ματια μας
    δεν χρειαζομαστε νεφελιμ

  180. Διαβάζετε τον Jacques Prévert said

    «Όμως, δεν είναι μόνο το [n] δονητικό -εξίσου και περισσότερο είναι, έστω, το [m]», λέει ο Αρμοστής.

    Πόσο μεγάλο δίκιο έχει ο φίλος σου φωνητικός γλωσσολόγος, Νικοκύρη (χρόνια σου πολλά!)
    Υπάρχει άλλη λέξη που να δονεί καθημερινά απ άκρου εις άκρον μια ολόκληρη χώρα οσο η λέξη – – – – – – – – – ;
    Αφήνω τον Στέλιο που είναι ο ειδικός να τη συμπληρώσει (Ad Judicium). 🙂

  181. Κοίτα, αν το [ν] συνδέεται με την δόνηση του εγκεφάλου, τότε το [μ] συνδέεται με την δόμησή του. Εξάλλου έχουμε ξανασυζητήσει εδώ για την άρρηκτη σχέση μεταξύ Ν και Μ.

  182. Είπαμε πολύχρονος;

  183. Χρόνια πολλά και με την νίκη το βράδυ !!!

  184. γεροπαρατατικός said

    τώρα θεωρείς ότι απήντησες επι της ουσίας ή ότι απλώς με κεχαριτωμένους βερμπαλισμούς αποδόμησες ένα αστείο (στις προθέσεις του) άρθρο; εάν όμως δεν συμβαίνουν σωρευτικώς τα ανωτέρω, υπάρχει θέμα, επιστημονισμού όπως θα έλεγαν και οι εγγράμματοι. Μην ανησυχείς πάντως, μιά χαρά είναι τα ελληνικά. Οι χρισυ αβγοί του αιλινισμού είναι (και) τέκνον τέτοιων απλουστευτικών αφορισμών. Ένθεν κακείθεν. Όπως και του Trendy πνευματισμού που φέρουν οι κακείθεν, εις αντιδιαστολήν των εθνοσωτηρίων λιακοπουλισμών των ένθεν. Οι λοιποί αγαπώντες τον ελληνισμό στην ολότητά του τι φταίμε, αλλά δεν πειράζει. Καταγραφόμεθα εις τους γραφικούς.

  185. spiral architect said

    M’ αρέσουν οι άνθρωποι με αίσθηση του χιούμορ … 🙂

    Νικοκύρη, Χρόνια σου πολλά!

  186. π2 said

    Χρόνια πολλά Ννννννίκο!

  187. Γς said

    Διαβάζω σ ένα μπλόγκ για κάποιον σπουδαίο επίσκοπο που ‘εκοιμήθη’ προχθές. Ακολουθεί το βιογραφικό του και κατόπιν ένα και μοναδικό σχόλιο ενός ανωνύμου:

    ‘Θα ξυπνήσει στην κόλαση, δίπλα στο καζάνι του Χριστόδουλου!’

  188. @179: Ποιες χώρες απλοποίησαν τη γλώσσα τους για «σοσιαλιστικούς λόγους»; Και ποια αποτελέσματα πληρώνουν;

    @180: Κάπου πάει το μυαλό μου αλλά δεν ταιριάζουν οι παυλίτσες! 🙂

    @184: Δηλαδή οι «αγαπώντες τον ελληνισμό στην ολότητά του» οφείλουν να μην αντιδρούν σε τέτοιες γελοιότητες; Ποια είναι κατά τη γνώμη σας η ουσία η οποία έμεινε αναπάντητη;

    Χρόνια πολλά Νικοκύρη! Να σε χαίρονται όσοι σ’ αγαπούν! 🙂

  189. Γς said

    183:
    >και με την νίκη το βράδυ !!!

    ‘Πρώτα η Τότεναμ, μετά ο Ολυμπιακός’ είπε ο Μπουμπλής.
    (Μη βαράτε όλοι μαζί;)

  190. spiral architect said

    @188α: Να πάμε και εμείς σε μια απ’ αυτές για να χτυπήσουμε ένα πτυχιάκι γλωσσολογίας στα γρήγορα;
    Θα μας φανεί χρησιμότατο σε αναρτήσεις ιστολογίων καθώς και σε σχόλια με ηθελημένα λογικά σφάλματα.
    Μπόνους: πλήρης μέθοδος εκμάθησης ατονικού συστήματος γραπτής και προφορικής επικοινωνίας.
    Είσαι; 😉

  191. Γς said

    188:
    >Χρόνια πολλά Νικοκύρη!

    Προσέχεις αφεντικό;
    Ή να τους σημειώνω όπως έγινε με την αναλυτική λίστα που σου ετοίμασα στα γενέθλια σου;

  192. τυφλόμυγα said

    Με αφορμή τις έρευνες αυτές των ξένων επιστημόνων θα αναρωτηθούμε και εμείς: Είναι τυχαίο πάλι το γεγονός ότι το «ους» (το αυτί) που ακούει και μαθαίνει-όπως μας διδάσκει και η Σύγχρονη Ψυχολογία- γίνεται με το «Ν» ο « Νούς » που σκέφτεται , ενεργεί και αποφασίζει;

    Η παραπάνω φράση αγγίζει τα όρια του ρατσισμού. Προφανώς οι «επιστήμονες» που έγραψαν το άρθρο δεν έχουν ακούσει τίποτα για τη νοηματική γλώσσα ή για σχολεία κωφών. http://vimeo.com/38152195

    Χαρά στο κουράγιο σας κ. Φάντομ Σαραντάκ. 😆 😳 😀
    Χρόνια πολλά και καλά. Να σας χαίρονται όσοι σας αγαπάνε και να χαίρεστε όσους αγαπάτε.

  193. Επίχαρμος said

    χροννννννννννννια πολλλλλλλλλλλά ΝΝΝΝΝΝΝΝΝΝΝΝΝΝΝΝΝΝΝΝΝΝΝΝΝΝΝΝΝΝΝΝίκο

  194. sarant said

    Καλημέρα, σας ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα σχόλια και κυρίως για τις ευχές! (191: Προσέχω, προσέχω!)

  195. # 180, 188

    Μην ντρέπεσαι Στέλιο, Μ.Π.Α.Ο.Κ είναι η λέξη

  196. Γιάννης said

    Για το ν, το «αφεντικό» μας επιμένει να το χρησιμοποιούμε οπωσδήποτε στην αιτιατική του αρσενικού.

    Για το γγ που ρώτησαν πιο πάνω, πριν κάτι μήνες ήμουν παρών σε μια κουβέντα μ’ αυτό το θέμα: προφέρονται η «εγγραφή» κτλ ως «ενγραφή» ή ως «εγκραφή»;. Και κάποιος σοφός είπε: Μπορεί τα 2 γ να είναι αποτέλεσμα της μετατροπής του αρχικού ν σε γ (αφομοίωση; αλλά τότε τι είναι στο άγχος;) ΟΜΩΣ εφόσον μετατρέπεται χάνει τη αρχική του προφορά και ακολουθεί τη νέα, των 2 γγ. Άρα θα προφέρεται ως «εγκραφή». Το ίδιο θα -πρέπει να- συμβαίνει και στις παρόμοιες περιπτώσεις. (οκ, αλλά, το άγχος πώς ακριβώς θα προφέρεται; Χώρια που εμένα μου φαίνεται πολύ στεγνό αυτό το γκ…)

  197. island said

    Χρόνια σας πολλά αγαπητέ. Από καρδιάς. Ερώτηση: Υπάρχουν κάπου συγκεντρωμένα τα άρθρα σας που ασχολούνται με τέτοες ευφάνταστες σαχλαμάρες;

  198. Στέλιο (188), μετά την Επανάσταση, οι μπολσεβίκοι κατάργησαν (και εδώ πρόκειται πράγματι για κατάργηση, διότι έγινε με διάταγμα) πέντε γράμματα του ρωσικού αλφαβήτου — μεταξύ των οποίων τους απογόνους των ελληνικών ι, υ και θ, που υπήρχαν μόνο για λόγους ετυμολογικής ορθογραφίας ελληνογενών λέξεων. Δεν ξέρω να πλήρωσαν τίποτε συνέπειες.
    Μιμούμενοι το παράδειγμα του μεγάλου αδελφού 🙂 και οι Βούλγαροι κατάργησαν μετά τον πόλεμο ένα γράμμα (το Ѣ), το οποίο όμως είχε λόγο υπάρξεως στη γλώσσα τους, διότι η προφορά του στη σημερινά ιδιώματα διέφερε από τόπο σε τόπο, και μάλλον σύγχυση προκάλεσε η κατάργησή του (αν καταλαβαίνω καλά αυτά που έχω διαβάσει, δεν ξέρω βουλγάρικα).
    Πάντως ο ίδιος ο Στάλιν ετόνισε, σ’ένα γνωστό του άρθρο του 1950, πώς η γλώσσα δεν είναι μέρος του εποικοδομήματος, φέρνοντας ως παράδειγμα ακριβώς το ότι η ρωσική γλώσσα δεν άλλαξε με την Επανάσταση και σώζοντας έτσι τη σοβιετική γλωσσολογία από την τύχη της γενετικής!

  199. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές!

    Κοιτάξτε, στον παλιό μου ιστότοπο έχω μια σελίδα με άρθρα για γλωσσικούς μύθους, εδώ:
    http://www.sarantakos.com/language/myths.html

    Ειδικότερα για το Λερναίο κείμενο, εδώ:
    http://www.sarantakos.com/language/hquest.html

    Τα πιο πολλά και στο (εξαντλημένο, δυστυχώς) βιβλίο μου «Γλώσσα μετ’ εμποδίων»

    Τα νεότερα άρθρα, που είναι στο ιστολόγιο, τα βρίσκετε αν κλικάρετε στην κατηγορία «Γλωσσικοί μύθοι», αλλά μπορεί να μην έχω χαρακτηρίσει έτσι κάποιο σχετικό άρθρο. Εδώ:
    https://sarantakos.wordpress.com/category/%ce%b3%ce%bb%cf%89%cf%83%cf%83%ce%b9%ce%ba%ce%bf%ce%af-%ce%bc%cf%8d%ce%b8%ce%bf%ce%b9/

  200. island said

    Σας ευχαριστώ πολύ 🙂

  201. Νικοκύρη, χρόνια σου πολλά!
    Επειδή γίνεται λόγος για το έρρινο στο «έγγραφο» και «άγχος», να πούμε ότι και στις δύο περιπτώσεις το έρρινο είναι το υπερωικό [ŋ]: [‘ɛŋɣɾɐfɔ]/[‘ɛŋɡɾɐfɔ] [‘ɐŋxɔs].
    Κανονικά το /n/ αφομοιώνεται προς τον τόπο άρθρωσης του επόμενου συμφώνου:
    όταν ακολουθεί υπερωικό σύμφωνο [k/ɡ ɣ x] τότε τρέπεται στο υπερωικό έρρινο [ŋ]:
    «εν+χρωμος» = «έγχρωμος» [‘ɛŋxɾɔmɔs].
    Ο λόγος που δεν έχει ξεχωριστό γράμμα στο ελληνικό αλφάβητο αυτός ο φθόγγος δεν είναι για να μην διαταράξει κάποια αριθμητική ισορροπία, αλλά διότι ο φθόγγος αυτός δεν έχει διαφοροποιητική αξία στην ελληνική γλώσσα (με γλωσσολογικούς όρους: δεν είναι φώνημα).
    Τα γράμματα του αλφαβήτου παριστάνουν κυρίως φωνήματα (ή συνδυασμούς φωνημάτων π.χ. [ps], [ks]), αλλά όχι αλλόφωνα άλλων φωνημάτων (στη γλωσσολογία λέμε ότι το [ŋ] είναι αλλόφωνο του φωνήματος /n/).
    Τώρα, γιατί το συμβολίζουμε στα ελληνικά με το γράμμα «Γ». Διότι το [ŋ] έχει τρία χαρακτηριστικά: είναι υπερωικό ηχηρό έρρινο σύμφωνο. Θα μπορούσαμε να το συμβολίσουμε με το πλησιέστερο σε αυτό σύμφωνο (που να έχει τον ίδιο τόπο άρθρωσης), δηλαδή το υπερωικό ηχηρό κλειστό σύμφωνο [ɡ] (το οποίο αντιστοιχούσε στο γράμμα «Γ» στην αρχαιότητα). Αυτή είναι η επιλογή που ακολουθεί το ελληνικό σύστημα γραφής.
    Εναλλακτικά θα μπορούσαμε να το συμβολίζαμε με το «Ν» το οποίο είναι φατνιακό ηχηρό έρρινο [n] Αυτήν την εναλλακτική επιλογή ακολουθούσαν οι Λατίνοι, οι οποίοι το συμβόλιζαν με το γράμμα “N”· π.χ. “nunc”.

  202. Γς said

    198:
    >σώζοντας έτσι τη σοβιετική γλωσσολογία από την τύχη της γενετικής!

    🙂

  203. πάντως σήμερα γιορτάζεται και μια άλλη επέτειος

  204. sarant said

    201: Σπύρο σ’ ευχαριστώ πολύ. Χρήσιμα κι αυτά περί διαφοροποιητικής αξίας!

  205. Γς said

    203:
    Τι να σου πω βρε;
    Ο,τι και να σου πω θα με πιάσει η τσιμπίδα του πειθαρχικού της ιστοσελίδας

  206. Καθυστέρηση λόγω Νάξου. Πέντε αρχαίοι ναοί, δυο λατομεία και τρεις κούροι βλέπεις.
    Δεν πήγα για μπάνιο.

    @187Γς Θα σχολίαζα κι εγώ μ’ ένα ‘μπλουφ’ αλλά βαρέθηκα να εγγραφώ στο μπλογκ και δε θα ήθελα να είμαι γραμμένος. Το είδατε ότι εκοιμήθη στην οικεία του; (ει).

    @198 Άγγελε. Τα γράμματα καταργήθηκαν το 1880 περίπου. Μετά από την επανάσταση καταργήθηκε μόνο το Ѣ (άτονο ο). Στα βουλγαρικά δεν προκάλεσε καμιά σύγχυση η κατάργησή του· αντικαταστάθηκε επίσης από το ‘ο’. Άλλωστε χάρη στη σοσιαλιστική τηλεόραση (αποβλακωτική εξ ίσου με αυτήντου Ελευθέρου Κόσμου) οι διαλεκτικές διαφορές έχουν σχεδόν εκλείψει. Και στα ελληνικά κάποιοι προφέρουν το άτονο ‘ο’ σαν ‘ου’ αλλά δεν το γράφουν έτσι. Στην Αρτοτίνα λένε δλειά, ζλαπ, προυν (ιωτακισμένο), αλλά γράφουν δουλειά, ζουλάπι, πηρούνι.

    @204 Ν/κυρ. Ο Σπύρος, λίγο πιο πάνω, δεν έγραψε μόνο για τη διαφοροποιητική αξία· έγραψε και άλλα πιο σημαντικά πράγματα που είναι όπλα κατά των κατσαπλάδων που κατεβαίνουν από τα βουνά υλακτώντας και νομίζοντας ότι μόνο αυτοί μιλάνε ελληνικά.

    @202 Γς. Νομίζω ότι το @198 δεν εννοεί ότι την έσωσε από την τύχη της γενετικής γλωσσολογίας αλλά από την τύχη της Γενετικής (βιολογικής) επιστήμης, που παγιδεύτηκε στις ανοησίες του Λεφτσένκο. Αν τούτοις, σήμερα ξέρουμε ότι και ο Λεφτσένκο είχε κάποιο δίκιο, ΜΟΝΟ ΠΟΥ δεν το εννοούσε έτσι. Περιβαλλοντογενείς παράγοντες είναι δυνατό να προκαλέσουν μόνιμες κληρονομήσιμες μεταβολές επηρεάζοντας τον τρόπο έκφρασης του γονιδίου. Ο Λεφτσένκο πίστευε ότι δρουν στον γονότυπο. Σήμερα ξέρουμε ότι επηρεάζουν μεν αλλά μόνο τον φαινότυπο

    Τα υπόλοιπα την επόμενη φορά που θ’ αναφυεί το θέμα

  207. sarant said

    206: Όχι Λυσένκο;

  208. Γς said

    206 τέλος:

    >@202 Γς. Νομίζω ότι το @198 δεν εννοεί ότι την έσωσε από την τύχη της γενετικής γλωσσολογίας αλλά από την τύχη της Γενετικής (βιολογικής) επιστήμης, που παγιδεύτηκε στις ανοησίες του Λεφτσένκο.

    Λυσένκο.

    Αγαπητέ μου Λεώνικε, λές να παρανόησα;
    Σε καθηγητή Γενετικής μιλάς (..ανατρίχιασα)!

    Πριν λίγο καιρό βοήθησα την κυρά μου να ετοιμάσει την ομιλία της σε ένα συνέδριο με παρόμοιο θέμα:

    Lysenkoism. Science under the influence of Pseudoscience

    Και αφού θυμήθηκε μια …
    >Some years ago, I met a retired Russian biologist who was PhD student during Lysenkoism. She described the terrible situation in the scientific community in her department these years. Her supervisor pretended that he was against Mendelian genetics and supporter of Lysenko’s pseudoscientific theories.
    But secretly he encouraged her to irradiate biological material in order to increase genetic diversity.

    Μετά θεούσα ούσα, συνέκρινε τους γενετιστές εκείνης της φοβερής εποχής με τους χριστιανούς και το γύρισε στο:

    CryptoScientist – Cryptochristian

    Κι όποιον πάρει ο χάρος.

    Παραδόξως άρεσε η εισήγηση της…

  209. qq said

    166
    Αν αυτό είναι mb, τότε μπορώ να χαλαρώσω. Εγώ πάντως αλλιώς σχηματίζω τα χείλη για np και αλλιώς για mb. Εκτός από τους ήχους που ακούω.

  210. sarant said

    Υπάρχει μεγάλη δόση υποκειμενισμού σε όλα αυτά, εδώ έχεις δίκιο.

  211. Λεώνικε (206), νομίζω πως έχεις λίγο μπερδέψει τις χρονολογίες. Δες στη βικιπαίδειατο άρθρο για το ρωσικό αλφάβητο ή κοίτα την προκήρυξη της ανατροπής του Κερένσκι. Επίσης, το Ѣ δεν ήταν «άτονο ο», ήταν ορθογραφική παραλλαγή του e.
    Βουλγάρικα είπα ήδη πως δεν ξέρω, αλλά απ’΄ο,τι διαβάζω, το Ѣ αντικαταστάθηκε άλλοτε από e και άλλοτε από я, ενώ προπολεμικά καθένας το πρόφερε όπως στο τοπικό του ιδίωμα, ακόμα και μιλώντας την κοινή βουλγαρική.
    Και φυσικά, τη θλιβερή ιστορία του Λισένκο εννοούσα…

  212. Δημήτρης said

    Άλλο ένα σετ οδηγιών για αποφυγή κουτόχορτου (αν και η αλήθεια είναι πως για να χάφτει κανείς τα νι και τα λερναιί, πρέπει να έχει πέσει στη χύτρα με την κουτοχορτόσουπα…). Έχει γενικό ενδιαφέρον όμως: http://blog.tedx.com/post/37405280671/a-letter-to-the-tedx-community-on-tedx-and-bad-science

  213. gmallos said

    Το γράμμα «ν» και η κατάργησή του
    Πάει ο Κυπραίος στα Έβερεστ και ζητά: »ένα σάντουιτς με τυρίν και ντομάταν και πιπεριάν και κρεμμύδιν»…..
    Τσατίζεται ο Ελλαδίτης και του λέει:
    «Αμάν εσείς οι Κυπραίοι. Ότι και να πείτε όλο το «ν» προσθέτετε στο τέλος. Έλα τώρα. Θέλεις τίποτα άλλο μέσα;»
    Ψαρωμένος ο Κυπραίος από τη σκληρή παρατήρηση του λέει:
    «Βάλε και ζαμπό και μπέικο»!

  214. Ioanna said

    Καλημέρα! Δεν είναι απολύτως σχετικό, αλλά μόλις το είδα, σκέφτηκα «Σαραντάκος»!

    http://gr.news.yahoo.com/%CF%84%CE%B9-%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CE%AF%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CE%AC%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%B5-%CF%84%CE%BF-%C2%AB%CE%B1-%CE%BC%CF%80%CE%B5-%CE%BC%CF%80%CE%B1-%CE%BC%CF%80%CE%BB%CE%BF%CE%BC-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%AF%CE%B8%CE%B5-%CE%BC%CF%80%CE%BB%CE%BF%CE%BC%C2%BB—082144443.html

    Όλο δικό σας!

  215. sarant said

    Καλημέρα!

    Βλέπω ότι αυτή η μπαρούφα κάνει νέο κύκλο διάδοσης.

    Είχα γράψει παλιότερα, δείτε το, αξίζουν και τα σχόλια:

    Το αμπεμπαμπλόμ είναι αρχαίο! (σοβαρή υποψηφιότητα για το Βραβείο Πορτοκάλος)

  216. Ioanna said

    Ωπ, αδιάβαστη! Όχι, που θα σας ξεφεύγε! Aπολαυστικό το άρθρο, ευχαριστώ!

  217. sarant said

    🙂

  218. Tassos said

    Η αλήθεια καλώς ή κακώς είναι μόνο μία κάθε φορά για κάθε αντικειμενικό γεγονός. Οι παρατηρητές είναι άπειροι, άρα και οι θεάσεις άπειρες. Ο δε Γκαίτε, ομολογουμένως ένας από τους κολοσσούς του παγκόσμιο πνεύματος, έλεγε ότι το πιό δύσκολο πράγμα στον κόσμο είναι να βλέπεις με τα μάτια σου αυτό που είναι μπροστά στα μάτια σου. Όλοι μας φοράμε φίλτρα στα μάτια μας και στο μυαλό μας αποτελούμενα από τις εκ γεννετής αλλά και τις ροπές που πηγάζουν από την κοινωνική μας ανατροφή. Εδώ προσωπικά είδα σε τι συμπεράσματα φτάνει ένας άνθρωπος που έχει ενστερνιστεί βαθειά τις αρχές των Μάρξ και Ένγκελς. Προσωπικά προτιμώ μια πιο οντολογική και υπαρξιακή θέαση των πραγμάτων της ζωής, οπότε διαφωνών κάθετα με τον Κο Σαραντάκο, του οποίου τις επιστημονικές περγαμηνές καθόλου δεν αμφισβητώ αλλά του οποίου την αντικειμενικότητα όχι απλώς αμφισβητώ αλλά αντίθετα δεν βλέπω καθόλου. Προσωπικά διακρίνω μια εμπάθεια προς ό,τι αρχαιοελληνικό . Οι λόγοι; Δεν τους γνωρίζω. Πάντως καλά θα έκανε ένας επιστήμονας αυτού του βεληνεκούς, να ψάξει να τους βρεί. Συνήθως βρίσκονται στην παιδική του ηλικία και σε κάποιες πληγές που δημιουργήθηκαν κατά τα διάφορα στάδια της ανάπτυξης της προσωπικότητάς του από την ανθρώπινη ανεπάρκεια όλων των γονέων του πλανήτη, όχι μόνο των δικών του. Στη συνέχεια παραθέτω ένα μικρό κομμάτι από το βιβλίο του Π.Σ.Κυράγγελου «Γραμματαριθμικό Αριθμογραμματικό Λεξικό» σελίδες 215 & 217, που ίσως να ρίξουν λίγο φώς στο σκοτάδι του κου διευθυντή.

    Ελληνικό Αλφάβητο «Τρείς φορές κάθε ευχή να εκφωνείς…»

    Παράλληλα με τον Αλφάβητο που είναι η Κοσμογονική Πρόταση, υπάρχει και η Λειτουργική Πρόταση που βρίσκεται μέσα στους δέκα πρώτους αριθμούς, που και αυτοί, με την σειρά τους τοποθετούμενοι κατά την τάξη (σειρά) εκφώνησης και αναγραφής τους, δίδουν την ακόλουθη πρόταση:

    ΕΝ ΔΥΟ ΤΡΙΑ ΤΕΣΣΑΡΕΣ ΠΕΝΤΕ ΕΞ ΕΠΤΑ ΟΚΤΩ ΕΝΝΕΑ ΔΕΚΑ
    ( 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 )

    Που αναστηλώσαμε σε:

    ΕΝ ΔΥΩ ΤΡΙΑ ΤΑΣ ΑΡΑΣ ΠΕΜΠΕ ΕΚ ΣΕΠΤΑ ΟΚΤΩ, ΕΝ ΝΑΙΕΙ ΤΕ ΕΚΑΣ

    Και που μεταφράσαμε (αποδώσαμε) σε:

    <>

    Πρόκειται ασφαλώς για μαγική κλείδα θεουργίας που αναφέρεται στην λειτουργεία των κόσμων, βάσει του Λόγου της γνώσης των διαστάσεων ή κόσμων (μέσα και έξω – εντός και εκτός), της Γεωμετρίας (τρία = τρίγωνόν) και του Αριθμού (εν Δύω), που ο Πυθαγόρας αποκαλεί:
    <>.

    Η πρόταση αυτή παρουσιάζει δύο ακόμη, τουλάχιστον, παραλλαγες:

    α) 1-2-3-4- = Ενδύω Τρία τας Άρας που μεταφράσαμε σε:

    <>.

    β) -3-4-5 = Τρίς τας Άρας πέμπε, που μεταφράσαμε σε:

    <>.

    *Τα παραπάνω είναι αποσπάσματα

  219. EVA said

    «Όταν το δάχτυλο έδειχνε το φεγγάρι, ο ηλίθιος κοιτούσε το δάχτυλο»!!! Προφανώς, επειδή ο «Νίκος», αρθρογράφος του παραπάνω άρθρου, γνωρίζει τον Ferdinand de Saussure θεωρεί ότι άγγιξε τα ύστατα της ανθρώπινης γνώσης και τίποτα δεν υπάρχει πέραν της αυθεντίας που αυτός και οι όμοιοί του αναγνωρίζουν. Αν όμως ήταν όντως ανοιχτό μυαλό, θα μπορούσε να ξεχωρίσει την ποιότητα και την αυθεντικότητα της κάθε ξεχωρισής πληροφορίας (ή να την ψάξει) και να μην ισοπεδώνει, με την κυνικότητα της μετριότητας που κυβερνά την Ελλάδα, τα πάντα. Ναι, τα γράμματα είναι μουσικοί φθόγγοι με ανάλογους κραδασμούς στον εγκέφαλο και έτσι έχουν φτιαχτεί όλες οι αρχαίες γλώσσες (σανσκριτικά, κινέζικα….). Όπως και οι απαλή ή σκληρή εκφορά των μουσικών αυτών φθόγγων εξαρτάται και από το κλίμα κ,λ.π. Το περιβάλλον, δηλαδή, στο οποίο διαμορφώθηκε η κάθε γλώσσα. Γιατί οι ηχητικές δονήσεις καθοδηγούν την έκφραση……. Η ανικανότητά σου να κατανοήσεις κάτι βαθύτερα, σε καθιστά ανίκανο να απλώσεις τον νού σου στη γνώση και να ασχοληθείς μόνο με την δευτερεύουσα πληροφορία της «συνομοσιολογίας». »Όταν το δάχτυλο έδειχνε το φεγγάρι, ο ηλίθιος κοιτούσε το δάχτυλο»!!!!!!!

  220. sarant said

    219: Με λύπη μου παρατηρώ ότι δεν χρησιμοποιείτε όσο πρέπει τα Ν και ο εγκέφαλός σας κινδυνεύει από λειψή οξυγόνωση.

  221. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    #219
    Στην περίπτωση αυτή, το Δάχτυλο είναι αυθύπαρκτο (εξού και το κεφαλαίο); Δηλαδή, αν το δάχτυλο ανήκε στον ηλίθιο κι αυτός το σήκωσε στο φως του φεγγαριού να δει μια παρανυχίδα; Σε αυτή την περίπτωση δεν είναι δικαιολογημένος να το κοιτάει; Άρα, κατά τη γνώμη μου, είναι πολύ σημαντικό τίνος είναι το δάχτυλο. Παρακαλώ, αν γνωρίζετε, εξηγήστε μας…

  222. ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ said

    Εἰρωνίες σέ θέματα γλώσσης δέν χρειάζονται . Ἄν δονεῖται ὁ ἐγκέφαλος ἤ ὄχι μέ τό γράμμα ν εἴτε μέ ἄλλα γράμματα καλό εἶναι νά κάνετε πείραμα καί νά κάνετε μέτρησι καί νά δοθῆ ἀπάντησις εἴτε ἀπό τούς ὑποστηρικτές τοῦ ν εἴτε ἀπό τούς ἀντιθέτους τοῦ . Στήν γλῶσσα δέν ἔχει γίνει μόνον αὐτή ( κατάργησις τοῦ τελικοῦ ν ) καταστροφή ἀλλά καί ἄλλες . Τεχνικῶς εἶναι εὐκολώτερη μιά καταστροφή νά γίνη μέ ἕνα γράμμα στό τέλος τῆς λέξεως καί ὄχι στήν ἀρχή της ἤ κάπου ἐνδιαμέσως …

  223. Παρασκευή Κατσάνου said

    Διάβασα κι εγώ το εκτενέστατο κείμενό σας και τελικά το κείμενο του καθηγητή με βρίσκει μακράν σύμφωνη με την Αλήθεια του. Τα γράμματα φέρουν κραδασμούς που ακούν επιρροή στο νευρικό σύστημα ή σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου (όταν αυτός υφίσταται)΄.

    Επίσης, άν συμφωνούσαμε με το διανοητικής αποκλειστικά προσέγγισης κείμενό σας, θα έπρεπε να πετάξουμε στο καλάθι των αχρήστων τα «Μάντρας» της Ινδικής κουλτούρας και την σπουδαία σημασία τους.

    καλό βράδυ…αφήστε τον εγκέφαλο να ξεκουραστεί!

  224. Γιάννης Π said

    Κάπως αργά το σχόλιο, αλλά πώς είναι δυνατό κάποιοι να πιστεύουν ότι μπορεί να παίρνει οξυγόνο ο εγκέφαλος εκφέροντας ένα φθόγγο, άρα εκπνέοντας! Μα δεν έχουν μάθει ότι ο οργανισμός μας οξυγονώνεται μόνο με την εισπνοή!

  225. Σχόλιο στο κλιπ των Μόντι Πάιθον, πριν έξι μήνες
    NI IS THE GREEK N wich spelling oxygenized the Mind ,like others greek words …that makes Greek Languages the Language of smart people… learn Greek to be Smart!!!

  226. sarant said

    224 Έλα ντε!

    225 Θα ήταν φοβερό τρολοσχόλιο -αλλά είναι αυθεντικό!

  227. […] θυμάστε βέβαια και τον κύριο Μάρκου, που πίστευε ότι ο εγκέφαλος οξυγονώνεται όταν προφέρουμε το ΝΝΝΝ. Μανία με την οξυγόνωση έχουν οι ελλαδοκεντρικοί μας. […]

  228. pan said

    Έτσι βέβαια έχει δίκιο ο αρθρογράφος, είναι σοφός ή μάλλον άσοφος. Θέλει κάτι να πει και στο τέλος το ανακατεύει όπως η κότα τα πίτουρα. Σε μια τέτοια σοφία όλοι υποκλινόμαστε. Ε΄ρε στυλιάρη που χρειάζεται η πέμπτη φάλαγγα.

  229. sarant said

    Ο Στυλιάρης ποιος είναι;

  230. […] Πηγή: https://sarantakos.wordpress.com/ […]

  231. Μαρία said

  232. Πέπε said

    Το ζαμπόν έγινε ζαμπό, το μπέικον έγινε μπέικο => πάνε να μας κουτσουρέψουν τη γλώσσα. Απλά θεϊκό.

  233. Μαρία said

    232
    Ο ζουρνάς είναι για οξυγώνωση; https://www.youtube.com/watch?v=h8EYzEfuLlc

  234. Πέπε said

    233
    Το ουστα-bacon έγινε ουστα-μπέικο κλπ.

Σχολιάστε