Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Γίνεται επίταξη σε ανθρώπους;

Posted by sarant στο 25 Ιανουαρίου, 2013


Από χτες, που ο αρμόδιος υπουργός κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε μπροστά στις κάμερες ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στο μέτρο της επίταξης σε σχέση με την απεργία των εργαζομένων στο Μετρό, τόσο εδώ στο ιστολόγιο, όσο και σε άλλα σημεία της μπλογκόσφαιρας και γενικά στο ελληνικό Διαδίκτυο, εκφράστηκε η απορία αν είναι δόκιμο να μιλάμε για «επίταξη» όταν έχουμε φυσικά πρόσωπα, εργαζομένους, και όχι, ας πούμε, κτίρια ή αυτοκίνητα. Έγιναν και τα αναπόφευκτα ευφυολογήματα, ότι η ορολογία αυτή δείχνει πως η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους απεργούς σαν πράγματα.

Είχα ετοιμάσει άλλο άρθρο για σήμερα, επειδή όμως ένας αγαπητός φίλος σχολιαστής με κάλεσε να αναλάβω τις ευθύνες μου από λεξιλογική άποψη, σκέφτηκα να πω δυο λόγια για το θέμα (το γλωσσικό εννοώ) και μάλιστα να επεκταθώ λίγο και σε νομικά, παρόλο που δεν είναι τα χωράφια μου (έχουμε όμως σχολιαστές που είναι εκλεκτοί νομικοί, οπότε ίσως τους δελεάσω να πουν κι εκείνοι τη γνώμη τους). Βέβαια, η επικαιρότητα τρέχει σήμερα ολοταχώς, κι έτσι το νέο της επίταξης/επιστράτευσης σκεπάστηκε προς στιγμήν από την ανακοίνωση των συστεγαζόμενων φαρμ… αναρχικών οργανώσεων για την έκρηξη στο Mall, αλλά δεν μπορούμε να αλλάζουμε θέμα κάθε μισή ώρα. Την ανακοίνωση δεν την έχω διαβάσει, ομολογώ, πάντως πρόσεξα ότι ο ιστότοπος skai.gr αρχικά απέδωσε την προκήρυξη σε «πρωτοεμφανιζόμενη Αριστερή οργάνωση». Το διόρθωσαν σχετικά γρήγορα, πάντως πήρα μια φωτογραφία της οθόνης.

Αλλά ας γυρίσουμε στα λεξιλογικά μας. Ο όρος επίταξη πράγματι ξενίζει προκειμένου για πρόσωπα. Έχουμε συνηθίσει, όταν ακούμε επίταξη, να σκεφτόμαστε είτε τις επιτάξεις μεταφορικών μέσων στην επιστράτευση του 1974 είτε τις επιτάξεις οικιών από τις Αρχές Κατοχής. Ωστόσο, ο όρος δεν είναι εντελώς αβάσιμος και για πρόσωπα, αφού προβλέπεται στο Σύνταγμα. Όμως, δεν γίνεται επίταξη προσώπων αλλά, φυσικά, των υπηρεσιών που προσφέρουν.

Συγκεκριμένα, το Σύνταγμα κάνει λόγο για επίταξη προσωπικών υπηρεσιών στο άρθρο 22 παράγραφος 4:
4.Οποιαδήποτε μορφή αναγκαστικής εργασίας απαγορεύεται. Ειδικοί νόμοι ρυθμίζουν τα σχετικά με την επίταξη προσωπικών υπηρεσιών σε περίπτωση πολέμου ή επιστράτευσης ή για την αντιμετώπιση αναγκών της άμυνας της Χώρας ή επείγουσας κοινωνικής ανάγκης από θεομηνία ή ανάγκης που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, καθώς και τα σχετικά με την προσφορά προσωπικής εργασίας στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης για την ικανοποίηση τοπικών αναγκών.
(Οι επιτάξεις πραγμάτων καλύπτονται από το άρθρο 18 παράγρ. 3)

Η επίταξη προσωπικών υπηρεσιών διέπεται από το Νομοθετικό Διάταγμα 17/1974 σε συνδυασμό με τον νόμο 3536/2007. Κανονικά, ο νόμος του 2007 θα έπρεπε να καταργήσει το ΝΔ του 1974, το οποίο μάλιστα βασιζόταν στο Σύνταγμα του 1952, αλλά για κάποιο λόγο δεν το κατάργησε κι έτσι υπάρχουν και τα δύο. Και ίσως η σύγχυση από πλευράς ορολογίας να οφείλεται σε αυτή τη συνύπαρξη, διότι ο όρος «πολιτική επιστράτευση», που ευρέως ακούγεται και για τη σημερινή απόφαση και για άλλες ανάλογες καταστάσεις, χρησιμοποιείται μεν στο ΝΔ 17/1974, όχι όμως στον ν. του 2007. Ο ν. 3536/2007 είναι μια νομοθετική κουρελού, αφού αποτελείται από διάφορα άσχετα μεταξύ τους άρθρα που ρυθμίζουν, μεταξύ άλλων, την πρόσληψη ιεροδιδασκάλων σε μειονοτικά σχολεία, τον χαρακτηρισμό του ν. Πέλλης ως παραμεθορίου, και άλλα απίθανα, αλλά στο άρθρο 41 περιλαμβάνει τις Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών σε περίοδο ειρήνης, και στην παράγραφο 1 λέει: Επίταξη προσωπικών υπηρεσιών και επίταξη ακινή­των και κινητών πραγμάτων, ως μέτρα πολιτικής κινητο­ποίησης για την αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης σε πε­ρίοδο ειρήνης επιτρέπονται κατά τους όρους και προϋ­ποθέσεις των διατάξεων του άρθρου αυτού. 

Τόνισα με μαύρα στοιχεία τους δυο σημαντικούς όρους, την επίταξη προσωπικών υπηρεσιών και την «πολιτική κινητοποίηση» που είναι το αντίστοιχο του παλιότερου «πολιτική επιστράτευση». Καθόλου τυχαία, οι σημερινές αποφάσεις του πρωθυπουργού κηρύσσουν σε κατάσταση πολιτικής κινητοποίησης το σύνολο των εργαζομένων στην ΣΤΑΣΥ ΑΕ και δίνουν εντολή στις αστυνομικές και άλλες αρχές να συντάσσουν και να επιδίδουν Φύλλα Επίταξης Προσωπικών Υπηρεσιών στους εργαζομένους.

Από τα σύγχρονα λεξικά μας, το ΛΚΝ στο λήμμα επίταξη αναφέρει και την επίταξη πολιτών για υποχρεωτική εργασία, ενώ το ΛΝΕΓ (Μπαμπινιώτη) περιείχε παρόμοια αναφορά στη 2η έκδοσή του αλλά την διέγραψε στην 3η έκδοση (2008;) και στην 4η έκδοση (2012). Περίεργο λεξικογραφικό αυτογκόλ, διότι διαγράφει την επίταξη (υπηρεσιών) προσώπων ακριβώς τη στιγμή που ψηφίζεται ο νόμος που την κατοχυρώνει!

Οπότε, από λεξιλογική άποψη, δεν θεωρώ αδόκιμο τον όρο «επίταξη» αφού χρησιμοποιείται στα κείμενα βάσης. Βέβαια, για λόγους προφύλαξης, πολλά μέσα ενημέρωσης μίλησαν για πολιτική επιστράτευση ή για επίταξη και επιστράτευση, ιδίως στους τίτλους των ρεπορτάζ τους, χρησιμοποίησαν δηλαδή τον όρο που δεν ισχύει πια αλλά είναι κατανοητός στους αναγνώστες, αντί για τον όρο που ισχύει (πολιτική κινητοποίηση) αλλά επιδέχεται παρερμηνείες, αφού κινητοποιήσεις κάνουν και οι εργαζόμενοι.

Θα έλεγα μάλιστα ότι η γλωσσική πλευρά των πρωθυπουργικών αποφάσεων είναι η λιγότερο αδύνατη πλευρά τους, διότι η συνταγματικότητά τους μου φαίνεται οριακή. Νομικός βέβαια δεν είμαι και θα περιμένω από τους νομικούς που διαβάζουν το ιστολόγιο να με διορθώσουν, αλλά θυμίζω ότι η επίταξη προσωπικών υπηρεσιών ισοδυναμεί με παραβίαση της αρχής της απαγόρευσης της αναγκαστικής εργασίας, είναι δηλαδή μέτρο ακραία περιοριστικό, το οποίο, σύμφωνα με το Σύνταγμα επιτρέπεται σε ακραίες περιπτώσεις. Σε καιρό ειρήνης μόνο σε περιπτώσεις επείγουσας κοινωνικής ανάγκης από θεομηνία ή ανάγκης που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Ολοφάνερα το πρώτο δεν ενδιαφέρει στην περίπτωσή μας, ενώ όλοι μπορούμε να κρίνουμε αν ισχύει το δεύτερο, ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, που είναι και ο λόγος τον οποίο επικαλείται η πρωθυπουργική απόφαση. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, ο προβαλλόμενος κίνδυνος είναι σαφώς προσχηματικός.

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται η επίταξη/επιστράτευση για την αντιμετώπιση απεργιών, αν και είναι κάτι αρκετά σπάνιο: έχει εφαρμοστεί 5 ή 6 φορές την τελευταία δεκαπενταετία, πιο πρόσφατα το 2010 με τους ιδιοκτήτες βυτιοφόρων. Το αστείο είναι ότι την τελευταία φορά που βρισκόταν το ΠΑΣΟΚ στην αντιπολίτευση, το 2007, είχε καταθέσει (όπως και ο ΣΥΝ) πρόταση νόμου για την κατάργηση της δυνατότητας πολιτικής επιστράτευσης λόγω απεργίας. Αυτή η πρόταση απορρίφθηκε από την τότε κυβέρνηση της ΝΔ, και κατά τη συζήτηση του ν. 3536/2007 ο αγορητής του ΠΑΣΟΚ είχε πει τα εξής πολύ σωστά:

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είχε καταθέσει αυτοτελή πρόταση νόμου με πλήρη ρύθμιση για το ζήτημα της επίταξης προσωπικών υπηρε­σιών, το ίδιο και ο Συνασπισμός. Η Κυβέρνηση απέρριψε δυο προτάσεις νόμου της Αντιπολίτευσης και υποσχέθηκε ότι θα έρθει στη Βουλή με ολοκληρωμένη πρόταση, κατά τον θεσμικά πρέποντα τρόπο, όχι με εμβόλιμη τροπολογία της τελευταίας στιγμής, χωρίς επεξεργασία από την αρμόδια διαρκή επιτροπή, χωρίς πλήρη κοινοβουλευτική συζήτηση και χωρίς ακροάσεις των φορέων, για παράδειγμα των ίδιων των εργαζομένων.

Είναι επίσης αδιανόητο, μετά από όσα έχουν συμβεί, να μην υπάρχει ρητή μνεία της τροπολογίας αυτής στο φαινόμενο της απεργίας. Και στη δική μας πρόταση, όπως και στην πρόταση του Συνασπισμού, προβλεπόταν ρητά ότι η απεργιακή κινητο­ποίηση από μόνη της δεν συνιστά λόγο επιβολής κατάστασης έκτακτης ανάγκης, πολιτικής κινητοποίησης και άρα δεν μπορεί να οδηγήσει σε πολιτική επιστράτευση, παρά μόνο εάν συντρέ­χουν οι αυστηρά οριοθετημένες προϋποθέσεις του άρθρου 22 παράγραφος 4. Είτε σε περίπτωση πολέμου ή γενικής επιστρά­τευσης είτε όταν υπάρχουν αμυντικές ανάγκες είτε όταν υπάρ­χουν αμιγώς πολιτικές ανάγκες, δηλαδή ανάγκες αστικής κινη­τοποίησης, σε περίπτωση θεομηνίας ή ισοδύναμης ανθρωπογενούς καταστροφής και σε περίπτωση προβλήματος δημόσιας υγείας που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τα συνήθη μέτρα.

Επιπλέον, υπάρχει μια νομοτεχνικά απαράδεκτη συμπλοκή των διατάξεων της τροπολογίας με το ν.δ. 17/1974. Τα ερμη­νευτικά προβλήματα είναι τεράστια, δεν προβλέπεται η διάρ­κεια ισχύος του μέτρου και δεν είναι δυνατόν να ισχύουν παράλληλα δυο νομοθετικά συστήματα, του ν.δ. 17/1974 και του νέου νόμου που θα ψηφιστεί, υποτίθεται, σήμερα.

Παραδόξως, ο ενλόγω αγορητής ήταν ο κ. Ευ. Βενιζέλος, ο ίδιος που σήμερα κρίνει «ήπια» τη λύση της επίταξης (οι όμηροι, έτσι κι αλλιώς, δεν έχουν την πολυτέλεια της διαφωνίας). Θα μου πείτε ότι από το 2007 μέχρι σήμερα έχουν τα πάντα ανατραπεί στη χώρα μας, και θα συμφωνήσω -αλλά το Σύνταγμα, ο θεμελιώδης νόμος, δεν έχει αλλάξει. Κι αν κάτι ήταν προβληματικό συνταγματικά το 2007, είναι προβληματικό και σήμερα.

Έπειτα, στα ΦΕΚ που κυκλοφόρησαν (εδώ ένα από αυτά) δεν τεκμηριώνεται για ποιο λόγο η απεργία των μέσων σταθερής τροχιάς συνιστά κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, απλώς αναφέρεται ο κίνδυνος αναπόδεικτα. Τουλάχιστον στην επίταξη των οδηγών φορτηγών είχε προβληθεί ως επιχείρημα η δυσκολία ανεφοδιασμού των νοσοκομείων με καύσιμα. Σήμερα, καμιά αιτιολόγηση δεν δίνεται.

Και είναι λυπηρό που ένα μέτρο οριακής συνταγματικότητας παίρνεται με τη συναίνεση ή με τις άσφαιρες διαφωνίες των άλλων δύο κυβερνητικών εταίρων

Λόγος δεν μου πέφτει, αλλά νομίζω ότι η κυβέρνηση, με την κίνηση-ρελάνς που έκανε, ρισκάρει, αφού τώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με το σύνολο των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ίσως να είναι μια κίνηση υπολογισμένη, ώστε να δοθεί η δυνατότητα ενός οριστικού χτυπήματος, όπως είχε κάνει η Θάτσερ με τους ανθρακωρύχους ή ο Ρίγκαν με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Αλλά αυτό θα το δούμε.

ΥΓ Απέφυγα να αναφερθώ στο αν είναι ή όχι δίκαια τα αιτήματα των απεργών (και πλέον επιταγμένων) του Μετρό, επειδή η επίταξη φέρνει σε δεύτερη μοίρα το δίκαιο ή όχι της απεργίας. Η θέση κάθε εργαζόμενου είναι θαρρώ αυτονόητη σε μια τέτοια αντιπαράθεση. Πάντως, διάβασα με έκπληξη τα πορίσματα μιας σύγκρισης του αθηναϊκού μετρό με το μετρό του Λονδίνου, στο ιστολόγιο του Γεωργακόπουλου. Το πλεονέκτημα της μελέτης είναι ότι αναφέρει τις πηγές κι έτσι εύκολα μπορεί να ελεγχθεί η ακρίβεια των ισχυρισμών.

Ως τότε, η θέση κάθε εργαζόμενου όταν πλήττονται εργαζόμενοι, είναι αυτονόητη.

123 Σχόλια to “Γίνεται επίταξη σε ανθρώπους;”

  1. ππαν said

    Καλημέρα. Ε, το άρθρο του Γεωργακόπουλου + τα σχόλια, ε; Διότι η αρχική σύγκριση μπάζει λίγο…

  2. Γς said

    Καλημερα
    και καλη θητεια για τους στρατευμενους του μετρό

  3. αλζ said

    «Το σύστημα μας έχει επιτάξει», έλεγε ο Νικόλας `Ασιμος

  4. Γς said

    Επιστράτευση και επίταξη.

    Εγώ μέχρι κι εχτές έτσι τα ήξερα

  5. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    3: Μια και το θυμηθήκατε:

  6. Τσούρης Βασίλειος said

    Καλημέρα σας και χρόνια πολλά στους Γρηγόρηδες και τις Γρηγορίες που γιορτάζουν σήμερα.
    Βίος ανεόρταστος μακρά οδός απανδόκευτος!

  7. spiral architect said

    Καλημέρα. 😐
    Στην κατοχή οι Γερμανοί επιτάσσαν τα σπίτια.
    Σήμερα η επίταξη χρησιμοποιείται επειδή ακούγεται πιο ελαφριά, απ’ ότι η (ωμή) επιστράτευση.
    Η βίλα Αμαλία ήταν η αρχή. Τώρα ήρθε η ρεμίζα του μετρό των Σεπολίων.
    Με το καλό και στις επιτάξεις των σπιτιών μας.
    Αντισταθείτε ρε!

  8. Γς said

    Spyroszer
    >Το Σύνταγμα λέει “επίταξη προσωπικών υπηρεσιών”

    Sarant
    >Θα σου το κλέψω, ξέρεις, αύριο κιόλας!

    Το αδίκημα συνετελέσθη και ο δράστης έχει ομολογήσει.
    Είμαστε και εντός των ορίων του αυτοφώρου.

    Γιατί δεν εφαρμόζονται οι νόμοι;
    Εκτός αν το αδίκημα διώκεται κατ έγκλησιν

  9. Τούτη η θητεία δε σταματάει πουθενά.

  10. qq said

    Επειδή ανήκω στο σκεπτόμενο είδος, όσο και να σπανίζουμε τελευταία όλο και πιο πολύ, και επειδή είμαι πολύ ευαίσθητος και μου ανάβουν τα αίματα, παρακαλώ να αφαιρέσετε το ηλίθιο σχόλιο 7 με την ηλίθια φωτογραφία του. Κατά τα άλλα διαφέρετε από τους χρυσαυγίτες. Τα ίδια και χειρότερα σκατά είσαστε.

  11. spiral architect said

    Πάντως ο «υπουργός Δικαιοσύνης» (αχα καλό ε;) έχει διαφορετική άποψη.
    (προσοχή στην ημερομηνία και στο έντυπο) 😉
    Αν μη τι άλλο χρησιμοποιεί τη σωστή ορολογία 😛 😛 😛
    (όχι παίζουμε …)

  12. sarant said

    11: Ο Ρουπακιώτης στο άρθρο αυτό χρησιμοποιεί την ορολογία που ίσχυε το 2006 (πολιτική επιστράτευση). Μετά την ψήφιση του νόμου 3536/2007, έχουμε επίταξη προσωπικών υπηρεσιών και πολιτική κινητοποίηση.

  13. «Η ανυπακοή στους νόμους της Δημοκρατίας είναι αντικοινωνική συμπεριφορά ή οδηγεί σε αντικοινωνικές συμπεριφορές. Αλλά αυτό είναι μόνον η μισή αλήθεια… Η άλλη μισή — και οφείλουμε να την πούμε — είναι ότι η αναλγησία της κυβέρνησης πυροδοτεί κάθε είδους αντικοινωνικές συμπεριφορές. »
    Ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στην ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας. 3/2/2011

  14. τυφλόμυγα said

    Όλοι συμφωνούν στην ανάγκη αλλαγής του νόμου σχετικά με την επίταξη/επιστράτευση μέχρι να γίνουν κυβέρνηση και να χρησιμοποιήσουν το μέτρο κατά το δοκούν. Αυτό κατάλαβα από το άρθρο και το δεύτερο λινκ του 11.

    Ωραία τα λέει η ανακοίνωση της ΝΔ του 2007. Τι κρίμα που είχαν σοβαρότερα προβλήματα να ασχοληθούν και έμειναν μόνο στην ανακοίνωση. 😈 Εν τω μεταξύ, η προσπάθεια συγκάλυψης και ο αντιπερισπασμός είχαν ευτυχή κατάληξη για την κυβέρνηση.

    Διαφωνώ με το λινκ του 7 κι ελπίζω να μη θεωρηθώ κι εγώ τρολ.

  15. Παλιοσειρά said

    Ο όρος «πολιτική επιστράτευση» στο ν.δ. 17/1974 ήταν, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, απολύτως ακριβής, γιατί η χώρα, θυμίζω, ήταν σε κατάσταση γενικής επιστράτευσης, μετά στην εισβολή στην Κύπρο. Άσε δηλαδή που τυπικά ήταν και σε κατάσταση πολέμου, αφού δεν είχε υπογραφεί λήξη εχθροπραξιών με την Αλβανία (εδώ είμαι επίτηδες, ή μάλλον εξ ανάγκης, λιγάκι ασαφής στη διατύπωση, γιατί τα αναφέρω αυτά από μνήμης και δεν έχω μπροστά μου ούτε το διάταγμα της γενικής επιστράτευσης, ούτε αυτά που αφορούν τις σχέσεις με την Αλβανία).

    Η πρώτη φορά που έγινε χρήση αυτού του ν.δ. γιά να θέσει τέρμα σε απεργία ήταν, αν θυμάμαι σωστα, γύρω στο 1976-77, με αφορμή την πολύμηνη απεργία των εκπαιδευτικών (η υπερτρίμηνη περικοπή αποδοχών δεν είχε σταθεί ικανή να τους κάμψει). Συζήτηση γιά την συνταγματικότητα αυτής καθ’ εαυτής της πολιτικής επιστράτευσης, απ’ ότι θυμούμαι, δεν έγινε, μονάχα ειρωνικά σχόλια για την επίκληση στο προοίμιο του διατάγματος της γενικής επιστράτευσης και του εμπολέμου με την Αλβανία.

    Πραγματικά, αυτά τα δυό ήταν το φύλλο συκής που μπορούσε να επιτρέψει την επιστράτευση κάθε απεργού. Απ’ όσο θυμάμαι όμως η συζήτηση γιά το γελοίον του πράγματος δεν έγινε ποτέ με αφορμή την επιστράτευση απεργών, παρά με αφορμή την κατά παγία πρακτική παραμπομπή στο στρατοδικείο για «ανυποταξία εν καιρώ πολέμου» των «επιστημόνων εξωτερικού» (όπως είχε τότε επικρατήσει να αποκαλούνται συλλήβδην εκείνοι που έφευγαν στο εξωτερικό για μεταπτυχιακά και, τελικά, έμεναν εκεί, χωρίς να επιστρέψουν για να εκπληρώσουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις).

    Θα γίνει αυτή τη φορά συζήτηση για τις συνταγματικές προϋποθέσεις της επίταξης προσωπικών υπηρεσιών (επιστράτευση πάντως πιά δεν μπορεί να ονομαστεί, ούτε και τυπικά); Άδηλο, όπως άδηλη και η έκβασή της. Αν γίνει όμως τελικά τέτοια συζήτηση, να θυμόμαστε, ότι σύμφωνα με το άρθρο 23 παρ. 2 του Συντάγματος, το δικαίωμα απεργίας «του προσωπικού των κάθε μορφής επιχειρήσεων δημόσιου χαρακτήρα ή κοινής ωφέλειας, που η λειτουργία τους έχει ζωτική σημασία για την εξυπηρέτηση βασικών αναγκών του κοινωνικού συνόλου, υπόκειται στους συγκεκριμένους περιορισμούς του νόμου που το ρυθμίζει. Οι περιορισμοί αυτοί δεν μπορούν να φθάνουν έως την κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας ή την παρεμπόδιση της νόμιμης άσκησής του». Η υποψία μου είναι ότι, αν αμφισβητηθεί δικαστικά η συνταγματικότητα του μέτρου, θα γίνει επίκληση αυτής ακριβώς της διάταξης, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η απεργία έχει ήδη κηρυχθεί παράνομη. Οψόμεθα.

  16. ππαν said

    ΚΙ εμένα σταματάει το μυαλό μου με τον λίκνο του σχολίου 7. Αν δεν ξέραμε τον Σπάιραλ θα μίλαγα για προβοκάτσια.

  17. sarant said

    15: Ευχαριστώ για τη γνωμοδότηση 🙂

    14-16: Τώρα που το είπατε το είδα κι εγώ γιατί τον Qq δεν τον διαβάζω. Κι εγώ διαφωνώ.

  18. #4

    γηράσκεις αεί διδασκόμενος αν κι ήσουνα διδάξας
    και μερικών χοντρόπετσων το δέρμα μεταλλάξας
    αλλά ποτέ δεν σούτυχε στου χρόνου την ροή
    κυβέρνηση με Σαμαρά και …τρικομματική.
    Θανατηφόρος συνταγή. τα πάντα θα αλλάξει
    και εργασίαν οδηγών μετρό θα επιτάξει

  19. Alexis said

    #1, Γιατί μπάζει η σύγκριση του Γεωργακόπουλου; Τι έπερεπε να συγκρίνει δηλαδή; Και τι εννοεί ο σχολιαστής που λέει ότι «δεν έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν την υπηρεσία που προσφέρουν ως διαπραγματευτικό όπλο»; Ξέρει κανείς απεργία που να χρησιμοποιεί κάτι άλλο ως διαπραγματευτικό όπλο;

    #17, Για το λινκ του σχολίου 7 συμφωνώ κι εγώ ότι είναι ανεπίτρεπτο, αλλά τι εννοείς Νίκο όταν λες «τον qQ δεν τον διαβάζω»;

  20. Alexis said

    Συγγνώμη, Qq είναι το σωστό…

  21. ππαν said

    19: Ε κάνε τον κόπο να δει τα σχόλια, να στα πα΄νω πάνω λεει ότι και στους αγγλικούς μισθούς αναφέρονται οι μικτές αποδοχές -κάπου στο άρθρο ο Γ συμπεραίνει ότι είναι οι καθαρές και δεν το διορθώνει- και ότι ο μέσος όρος των αγγλικών αποδοχών αναφέρεται μόνο στους μισθούς των οδηγών. Δεν μπάζει λιγάκιστην μεθοδολογία; Να πω επίσης στο ελληνικό μετρό δεν υπάρχουν υπάλληλοι με πολλα χρόνια προϋποηρεσία -εκ των πραγμάτων- άρα και ψηλότερους μισθούς. Δεν αναφέρομαι καν στο ότι το αγγλκό μετρό είναι κερδοφόρο ενώ το δικό μας έχει ζημιές κλπ. ενώ αθ ήθελα να μάθω ποιας χρονιάς στατιστική του ΟΟΣΑ δίνει αυτές τις μέσες αποδοχές για την Ελλάδα…

  22. Θρασύμαχος said

    #18: Gpointofview, σας έχω απαντήσει στο άλλο για ιθαγένεια/υπηκοότητα, δείτε το άμα θέτε

  23. sarant said

    19: Δεν διαβάζω τα σχόλιά του, τα προσπερνάω.

    21: Έχει όμως όλες τις πηγές, οπότε μπορείς να ελέγξεις τα νούμερα και να βρεις τα σωστά.

  24. ππαν said

    23: Άρα είναι λάθος μα πρέπει να κάνεις μια παραπάνω δουλειά από αυτήν που έκανε ο συντάκτης για να το διαπιστώσεις; Τότε, Νικοκύρη, γιατί ακριβώς λινκάρεις το άρθρο κι όχι τους λίκνους του :); Πάντως συμφωνούμε ότι μπάζει, όχι εσκεμμένα ενδεχομένως μα από τσαπατσουλιά. Εδώ δεν έχει τσαπατσούλιτζερ;

  25. sarant said

    24: Έχεις δει τις μελέτες που κάνουν ακριβοπληρωμένοι σύμβουλοι και βγάζουν απίθανα νούμερα χωρίς καμιά τεκμηρίωση ώστε να μπορείς να κάνεις έλεγχο; Ο άνθρωπος σε σύγκριση είναι πολύ καλύτερος, και είναι και δωρεάν. Και αναγνωρίζει και ο ίδιος σημεία όπου δεν έίναι ίδιες οι συνθήκες (π.χ. ότι το αγγλικό μετρό είναι αρχαίο, άρα πιο πολυέξοδο).

  26. # 22
    εχω διαβάσει την απάντησή σας. Κρίνοντας ασφαλώς εξ ιδίων, δεν θεωρώ ότι οι λέξεις ιθαγένεια και υπηκοότητα δεν υπάρχουν στον σύγχρονο λόγο αλλά αποτελούν νομικατούρες,
    Σαν νομικατούρες δεν μου πέφτει λόγος όπως κανένας που δεν είναι μαθηματικός δεν υποχρεούται να ταυτίζει το «συμπαγές» με «κλειστό και φραγμένο» παρ’ ότι έχουν κάποια λογική συνάφεια οι όροι.
    Γι αυτό θεώρησα οτι θα έπρεπε να σταματήσουμε την συζήτηση για την οποία και σας ευχαριστώ.

  27. Γς said

    Πασχίζουμε να προστατευτούμε από βίαιες εκδηλώσεις αντιεξουσιαστών, χρυσαυγιτών ή δεν ξέρω τι άλλο.

    Τα παιδιά όμως ποιός θα τα προστατέψει;

    Δέκα από τους έντεκα που επιτέθηκαν σε ομάδα πακιστανών ήταν ανήλικα παιδιά.
    Και να πεις ότι μας περισσεύουν κιόλας

  28. ππαν said

    Το ότι είναι δωρεάν δεν βλέπω πού ακριβώς κολάει. Μπράβο του που προσπάθησε και μας τα προσφέρει και τσάμπα αλλά το άρθρο μπάζει, τσάμπα ήταν κι ο κύριος Μάρκου προχτές. Για να υποστηρίξω εργαζόμενους που απεργούν δεν χρειάζομαι μονταρισμένα βίντεα ή τσαπατσούλικες συγκρίσεις.

  29. Γς said

    26:
    Μαθηματικός αββοκατίζων…
    😉

  30. sarant said

    28: Η υποστήριξη δεν γίνεται επειδή διάβασα το άρθρο, είναι αυτονόητη για μένα, αδιανόητη για άλλους. Τώρα, επί της ουσίας δεν έχω κάτι να προσθέσω, αφήνω τη βαλίτσα μου. (Αλλά η σύγκριση με το μονταρισμένο βίντεο με ξεπερνάει).

  31. Νέο Kid Στο Block said

    Πολύ βιαστικά και γενικά (δεν διάβασα αναλυτικά τα στατιστικά) σε σχέση μ’αυτο που συζητάνε Νικοκύρης και Ππανού, να πω ότι οι «μέσες» αποδοχές ειναι συνηθισμένος απαταιωνιστικος τρόπος να πεις μια στατιστική αλήθεια έχοντας πει ουσιαστικά ψέματα!
    Χωρίς συμπληρωματικά στοιχεία (στην περίπτωση των Μετρό τους υψηλούς μισθούς και τον αριθμό υψηλοβαθμων στελεχών) δηλαδή ο »μέσος όρος» δεν λέει τίποτε. Σ’αυτές τις περιπτώσεις το »τίμιο» κεντρικό όριο είναι ο διάμεσος (median) που δείχνει το «κέντρο βάρους» της κατανομής μισθών. Αν είσαι πάνω ή κάτω από τον διάμεσο έχεις μισθό στο πάνω ή κάτω αντίστοιχα μισό των μισθών.
    Π.χ ο μέσος όρος του μισθού του Κιντ ,του Μπιλ Γκέιτς, του Μπαφετ και του Μπόμπολα είναι ας πούμε 200.000 ευρά, αλλά ο Κιντ απέχει παρασάγκας από τον διάμεσο…

  32. […] Γίνεται επίταξη σε ανθρώπους; […]

  33. […] Γίνεται επίταξη σε ανθρώπους; […]

  34. ππαν said

    Συμφωνώ απόλυτα με Κιντ.

    Η σύγκριση, Νικοκύρη, έχει να κάνει με το πόσοι έχουν τον χρόνο και προχωρανε πέρα από το κείμενο ή το βίντεο., Αν εγώ μοντάρω ένα βίντεο όπως θέλω και δώσω από κάτω και τον λίκνο που αποδεικνύει το μοντάζ ΑΝ κάποιος κάτσει και το ψάξει, είμαι εντελώς εντάξει; Α, ξέχασσα, θα τα δώσω και δωρεάν :).

  35. @30: «Ξεκουράζω την βαλίτσα μου» θα ήταν πιο ωραίο 🙂

    Πάντως Ππαν κι εγώ δεν μπορώ να καταλάβω πώς βρίσκεις παραλληλισμούς στο άρθρο του Γεωργακόπουλου με τα όσα υποστήριζε ο πνευματικός μας ηγέτης βάση Νόμου.

    Και ούτε ιδιαίτερες αστοχίες βλέπω στο άρθρο του Γ. Το περι αρχαιότητας των δυό Μετρό το θίγει πρώτος ο ίδιος. Τους μισθούς δεν τους συγκρίνει ως απόλυτα ποσά αλλά ποσοστιαία ως προς με τις μέσες αποδοχές των δύο κρατών. Βεβαίως στην ελλάδα έχουν πέσει τελευταία, σ’αυτό έχεις δίκιο.

    Ούτε εμένα μου άρεσε το #7. Δηλαδή άντε και τον ξαναδέρνουμε, τι θα καταφέρουμε;

  36. Αντιφασίστας said

    7: Φίλε Αρχιτέκτονα, κάτι τέτοιο εννοούσες μάλλον

    αλλά κάποια πλήκτρα μπέρδεψες. Συμβαίνουν αυτά, το παθαίνω συνέχεια. 😉

  37. spiral archite said

    Λοιπόν ψάχνοντας για το ακροτελεύτιο άρθρο του Συντάγματος έπεσα σε αυτή τη συνδυασμένη φωτό με κείμενο και τη λίνκαρα. Σαφώς και ισχύει το «άντε και τον ξαναδέρνουμε, τι θα καταφέρουμε;» του (#35) Στέλιου, αλλά, για αναρωτηθείτε και σεις, πόσο βαράνε τα καμπανάκια του θυμικού σας, όταν ακούτε αυτούς τους ανεκδιήγητους τύπους να σας κοροϊδεύουν και ταυτόχρονα κεκαλυμμένα να σας απειλούν; 🙄
    Πάω να καβαλήσω το τουτού μου να πάω στη δουλειά, με πληρωμένη ετήσια κάρτα απεριορίστων διαδρομών στην τσέπη. 😐

  38. Γς said

    7, 36:
    Ρε σεις τι ήταν αυτό τότε;
    Με εκείνον τον τύποι που τον χτύπησε. Ο τρόπος που τον χτύπησε, απ ότι θυμάμαι από ένα σύντομο βιντεάκι στις ειδήσεις, ύπουλα και από πίσω έδειχνε άνθρωπο κακούργο ή τουλάχιστο μανιακό σαδιστή …
    Άλλο να τον γιαουρτώσεις, να τον χαστουκίσεις, να του ρίξεις μπουνιές έστω κιαι να τον μαχαιρώσεις, αλλά κάπως… πολιτισμένα!
    Μπορεί και να κάνω λάθος.

    Το έχει κανείς πρόχειρο το βίντεο της επίθεσης;

  39. ΣοφίαΟικ said

    Να χαρώ αντιστασιακό πνεύμα απο όσους φάινεται δεν έχουν ανάγκη τη δημόσια συγκοινωνία της Αθήνας 🙂

    Παρεμπιπτόντως, γιαίτ συγκρίνουμε με το λονδρέζικο μετρό κι όχι με το μετρό της Βιέννης ή της Μαδρίτης;

  40. cat@dog.gr said

    Το άρθρο του Γεωργακόπουλου είναι τυπικός Κωστοπουλισμός, φρου-φρου και ουσία μηδέν, διότι μ’ όποιο δάσκαλο καθήσεις, τέτοια «γράμματα» θα μάθεις. Παραλείπει δηλαδή μερικές βασικές λεπτομέρειες: π.χ. το ότι το Μετρό του Λονδίνου ανήκει στο δήμο του Μείζονος Λονδίνου και έχει κέρδη, ενώ το αθηναϊκό Μετρό ανήκει στο Δημόσιο και έχει ζημιές. Δηλαδή ο μπαρμπα-Μαθιός από την Φολέγανδρο πληρώνει φόρους για να βουλώσουν οι τρύπες μιας υπηρεσίας την οποία ουδέποτε θα χρησιμοποιήσει. Επίσης παραλείπει να μας εξηγήσει τη διαδικασία προσλήψεων στο Μετρό του Λονδίνου, αν δηλαδή έγιναν χωρίς προκήρυξη, διαγωνισμό ή ΑΣΕΠ, και αν υπάρχει εκεί πληθώρα υπαλλήλων από ορισμένες κομητείες μόνο. Επίσης παραλείπει να αναφέρει πώς συγκρίνονται οι αποδοχές τους με τις αποδοχές των Άγγλων στρατηγών, καθηγητών Πανεπιστημίου, γιατρών του ΕΣΥ, ή νοσηλευτών. Το μόνο καλό που κάνει ο Γεωργακόπουλος είναι ότι δίνει το λινκ για την έκθεση Ρακιντζή για το Μετρό, έκθεση που μάλλον δεν μπήκε στον κόπο να διαβάσει. Διότι αν την διάβαζε θα έφριττε. Και αν είχαν εφαρμοστεί οι, πολύ συγκεκριμένες και λεπτομερείς, υποδείξεις της έκθεσης Ρακιντζή, οι αντιδράσεις των συνδικαλΗστών θα ήταν πολύ πιο λυσσαλέες από τις καταδικασμένες σε αποτυχία τωρινές τους αντιδράσεις. Τέλος, το μέτρο της επίταξης είναι βλακώδες και αμφιβόλου νομιμότητος. Όλοι αυτοί πρέπει να απολυθούν αυθωρεί και παραχρήμα.

  41. Αντιφασίστας said

    Και ο Πάσχος θεωρεί παράνομη την επίταξη των εργαζομένων, όχι γιατί τάσσεται με το μέρος των εργαζομένων (μην τρελαθούμε!), αλλά επειδή είναι πιο ανελέητος από την κυβέρνηση. Αφού ο νόμος 1264/82 επιτρέπει την απόλυση όσων απεργών συνεχίζουν απεργία που κηρύχτηκε παράνομη και καταχρηστική και αφού η θεραπαινίδα της εξουσίας Δικαιοσύνη όλες τις απεργίες έτσι τις χαρακτηρίζει πλέον, απόλυσέ τους να πάνε στον διάολο να τελειώνουμε. Θατσερικός μέχρι το κόκαλο ο Πάσχος, αλλά η κυβέρνηση έχει να σκεφτεί και το πολιτικό κόστος:
    http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_25/01/2013_480363

  42. Αντιφασίστας said

    39: Όλοι με ποδαρόδρομο προσπαθούμε να αντεπεξέλθουμε, Σοφία, δεν είμαστε πατρίκιοι. Η λογική σου οδηγεί στην κατάργηση των απεργιών, πλην της περιπτώσεως να απεργούν κλάδοι που η απεργία τους περνάει περίπου απαρατήρητη.

  43. «Ως τότε, η θέση κάθε εργαζόμενου όταν πλήττονται εργαζόμενοι, είναι αυτονόητη.»

    Έλα που δεν είναι. Και φαίνεται από το άρθρο του Γεωργακόπουλου. Συνοψίζει ότι μπορεί να μην είναι ευνοϊμένοι εργαζόμενοι, αλλά μια απεργία που επηρεάζει τόσο τις ζωές των άλλων είναι ένα θέμα. Κάθε φορά η ίδια ρητορική του ατομικού ευαισθητούλη. Δεν γίνεται οι αγρότες να κλείνουν τους δρόμους χρονιάρες μέρες, δεν γίνεται οι ναυτεργάτες να ακινητοποϊούν όλες τις ναυτοπλοϊκές συγκοινωνίες, ποιοί είναι οι δάσκαλοι που απεργούν και κλείνουν τα σχολεία, ποιοί είναι αυτοί που κλείνουν το κέντρο με τις πορείες τους, και εμείς πολίτες δεν είμαστε; κ.ο.κ.

    «Παρεμπιπτόντως, γιαίτ συγκρίνουμε με το λονδρέζικο μετρό κι όχι με το μετρό της Βιέννης ή της Μαδρίτης;»

    Παρεμπιπτόντως, γιατί πρέπει να συγκρίνουμε to begin with.

    Πρώτη φορά στο μπλογκ σας, καλησπέρα κ. Σαραντάκο.

  44. Ηλεφούφουτος said

    sx41, ε κάπως πρέπει να φανεί ότι η κυβέρνηση ακολουθεί τη μέση οδό.

    Ρόλο παίζει ο Πάσχουλας, δεν νομίζει ότι τον ενδιαφέρει πραγματικά το δέον γενέσθαι.

  45. Καλαχώρας Λεώνικος said

    Παιδιά, σύρμα! Μάς πιάσανε! Κυκλοφορούν κι εδώ μέσα αυτά τα Qq με πολύ ΙQ (ανώτερο των ποντικών μου για τους οποίους μιλούσα χθες), και καταλάβανε πως είμαστε σκατά• τα ίδια και χειρότερα μάλιστα. Σβηστείτε, ρε, όλοι! Ουστ! Διαβάστε το @10 να καταλάβετε πού βρίσκεστε! Δείξτε λίγη ευαισθησία, τέλος πάντων, για τους ανήκοντες στο σκεπτόμενο είδος, όλοι εσείς οι Homo erectus. Υποκλιθείτε στον Homo Sapiens!

    Δεν ξέρω τι λάθος έγινε στο @7 επειδή δεν αναγνωρίζω τα πρόσωπα, αλλά αν έχει μπει λάθος φωτογραφία αυτό δε σημαίνει ότι το ‘αντισταθείτε ρε’ είναι λάθος.

    Λάθος επίσης να λέει ο Νοικ. Νικ. ότι δε διαβάζει κάποιον, ακόμα και τον Qq. Πώς θα γελάσουμε και λίγο εδώ μέσα;

  46. Mindkaiser said

    Νέα κασιματιά:

    http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_25/01/2013_480362

    Στην προσπάθεια να διανθήσει το αντιαριστερό του παραλήρημα με ιστορικά μπεντροβάτα, μπέρδεψε τον Λένιν και τον Μάρξ. Αναφέρεται σε προϊόν μυθοπλασίας που θέλει τον Λένιν να ταξιδεύει πρώτη θέση στα τρ*να, με το επιχείρημα ότι αγωνιζόταν για να έχουν όλοι αυτή τη δυνατότητα.

    Ακόμα κι έτσι όμως, ο Κασιμάτης διαστρέφει το αρχικό ανέδοτο που έχει ως εξής:

    «In Heaven (bear with me, it’s a joke). It’s sort of like the Hogwarts train in the movies, bright red and a steam engine more appropriate to the 19th Century. Well Lenin is waiting at the far end of the platform when the train passes him pulling in, way down by the Third Class Carriages, the last ones on the train.

    The train stops in clouds of smoke and steam, but no Marx. Lenin looks and looks searching all the faces, no Marx. Eventually the train starts to pull away and Lenin makes for the exit dreadfully disappointed that Karl Marx has not come to visit as he had promised. Just as he gets to the exit from the platform through the train station, through the clearing steam he sees Marx sitting on his suitcase, clearly having descended from the first class compartments.

    Lenin is furious and runs up to Marx yelling imprecations in Russian which of course Marx doesn’t understand. Finally Lenin settles down and resorts to German. «What is a good Communist doing getting out of a First Class compartment», he yells at Marx. Marx polishes his glasses and puts them back on and says «Clearly you have misunderstood my writings for all these years. I didn’t invent Communism so we could all travel Third Class, I did it so we could all ride in First.»

    Νομίζω ότι το μπεντροβάτο είναι πέραν αμφισβήτησης, αλλά αν κάποιος γνωρίζει κάτι σχετικό σε βιβλιογραφία που δικαιώνει τον Κασιμάτη, θα ήθελα να το παραθέσει.

  47. Γς said

    45:
    Πγοβοκατώγ!

  48. cat@dog.gr said

    Mάλλον αναφέρεται χιουμοριστικώς στο σφραγισμένο βαγόνι, με το οποίο εστάλη ο ακατανόμαστος στη Ρωσία.

  49. Αντιφασίστας said

    Αυτή την κασιματιά την έχει σχολιάσει ο Νικοκύρης:

    Ο Λένιν και οι Έλληνες δημοσιογράφοι


    Άμα έχεις πρότυπο τη Μαρία, γίνεσαι καλός στο ψαχτήρι! 😉

  50. […] Γίνεται επίταξη σε ανθρώπους; […]

  51. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

    46: Με πρόλαβε ο Αντιφασίστας στο 49, και μπράβο του!

    44: Κι εγώ το ίδιο έχω καταλήξει να πιστεύω.

    43: Καλώς ήρθατε αγαπητέ, ωραίο ψευδώνυμο διαλέξατε: Άπιαστος Λέιζερ!

    35: Σωστά, ξεκουράζω τη βαλίτσα μου 🙂

  52. Mindkaiser said

    Έλα ντε! Μύθος και να μην τον έχει πάρει χαμπάρι ο Νικοκύρης; Δε το σκέφτηκα να ψάξω στο ιστολόγιο. Θα επιβάλω στον εαυτό μου την τιμωρία που προβλέπεται στο ιερό πηδάλιο για όσους κάνουν μ***.

    Συνεπώς, το πλέον θλιβερό για τον Κασιμάτη, είναι ότι προπαγανδίζει ενώ ταυτόχρονα επαναλαμβάνεται. Χολή όμως που στερείται πρωτοτυπίας, είναι σα λουκουμάς χωρίς τρύπα στη μέση.

  53. Και εκεί που έγραφα «Τι παναπεί ρε παιδιά «αφήνω/ξεκουράζω τη βαλίτσα μου;»» ξεκαρδίστηκα στα γέλια!!! Ντουζ πουάν, μη σου πω και βανκάτρ! 😀 😀 😀

    @41 Όταν απαξιώσουμε εντελώς τη Δικαιοσύνη, να δούμε τι θα κάνουμε όταν θα γυρεύουμε δικαιοσύνη.

  54. Αντιφασίστας said

    53: Μη μου πεις ότι είσαι δικαστίνα ή δικηγορίνα! Την ατυχία μου, έπεσα στην περίπτωση! 🙂

  55. spiral architect said

    Το άσμα της ημέρας:

  56. @54 Δηλαδή μόνο αν είμαι κάτι απ’ τα δύο βλέπω το προφανές; 🙂

  57. Αντιφασίστας said

    Πάντως, κι εγώ είμαι σίγουρος ότι η ατάκα είναι του Ζωρές. Με είχε γοητεύσει η προσωπικότητά του και είχα διαβάσει αρκετά γι’ αυτόν στα νιάτα μου. Αλλά ξέρετε πώς είναι με τα παλιά διαβάσματα. Σου μένουν σκόρπιες γνώσεις και δεν θυμάσαι την πηγή. Ίσως στο »Χελιδόνι της ειρήνης» της Λιλίκας Νάκου, δεν είμαι βέβαιος. Θυμάμαι, όμως, μια ρήση του που ταιριάζει σ’ αυτή την περίσταση:»Όταν οι άνθρωποι δεν μπορούν ν’ αλλάξουν τα πράγματα, αλλάζουν τις λέξεις». Έτσι κι ο Κασιμάτης άλλαξε τα ονόματα και πέρασε το μήνυμα που ήθελε.

  58. Αντιφασίστας said

    Όχι, βρε παιδί μου, μη με παρεξηγείς. Απλώς, μ’ έπιασε τ’ αριστερό μου, πήρα αμπάριζα και το’ ριξα στις γενικεύσεις. 🙂
    Πάντως υπάρχει αύξηση των »παράνομων και καταχρηστικών», νομίζω.

  59. Αντιφασίστας said

    Επέτειος του θανάτου του Ηλία Ηλιού:
    http://www.left.gr/article.php?id=22080

  60. 1.Ηδη ένα χρόνο μετά την επανάσταση του 1821 το σύνταγμα του Αστρους απορρίπτει την αναγκαστική εργασία, αφου πλέον στην «ελληνική επικράτειαν ούτε πωλείται ούτε αγοράζεται άνθρωπος» και αντιστοιχεί στη γαλλική έκφραση «le corps n’est pas et ne peut pas être un objet de commerce». Το προδευτικό σύνταγμα του 1911 θα συμπληρώσει :« Εν Ελλάδι ούτε….. άνθρωπος. Αργυρώνητος η δούλος παντός γένους και πάσης θρησκείας είναι ελεύθερος, άμα πατήση επί ελληνικού εδάφους».

    2.Το άρθρο του υπουργού Ρουπακιώτη με τίτλο « Δεν είναι νόμιμη η πολιτική επιστράτευση» ( Αυγή, 24 Φεβρουαρίου 2006) απαντά στο γενικώτερο ερώτημα. Η πολιτική επιστράτευση για τη καταπολέμηση της απεργίας είναι αντισυνταγματική.
    Δύο μήνες αργότερα, η πρόταση νόμου του συνταγματολόγου Βενιζέλου και άλλων έντεκα βουλευτών τείνει στη κατάργηση της πολιτικής επιστράτευσης σαν όπλο κατά της απεργίας και παράλληλα επιδιώκει τη θωράκιση του δικαιώματος στην απεργία.
    3.Από το σύνταγμα του 1927 και μετά εισάγεται η έννοια της επίταξης, αναγκαίο λόγω των διοικητικών αυθαιρεσιών.
    Διατάξεις των κατοπινών συνταγμάτων από το 1952, του χουντικού βεβαίως μη εξαιρουμένου, χρησιμοποιήθηκαν από τους κυβερνώντες σαν μοχλός επιβολής μέτρων και όχι σαν προστατευτική ασπίδα των δικαιωμάτων (και των υποχρεώσεων) . Κανένας σοβαρός νομικός δεν θεωρεί ότι η μεγάλη πλειοψηφία των σημερινών μέτρων, που τα ζουν στο πετσί τους οι Ελληνες , έχει ληφθεί με ορθή ερμηνεία και σωστή εφαρμογή του Συντάγματος . Εάν και εφόσον δεχθούμε ότι είναι πράγματι Θεμελιώδης Κανόνας και ότι είμαστε και ζούμε σε ώριμη Δημοκρατία .

    4. Η επίταξη είναι κατ’αρχή νόμιμη και αναγκαία .
    Εκτός των άρθρων 18 και 22 επίταξη έχουμε και στο άρθρο 48 του συντάγματος (κήρυξη της χώρας σε κατάσταση πολιορκίας).
    Επειδή όμως η επίταξη πραγμάτων (περιορισμός του δικαώματος ιδιοκτησίας ) και η επίταξη προσωπικών υπηρεσιών (δικαίωμα στην αξιοπρέπεια) είναι όλως εξαιρετικά μέτρα η ερμηνεία τόσο του συντάγματος όσο και του νόμου αφενός δεν πρέπει να είναι διασταλτική (εφόσον αναφέρονται περιοριστικά οι λόγοι επιβολής επίταξης) και αφετέρου οφείλει να συμβαδίζει με την αρχή της αναλογικότητας και βεβαίως να είναι αιτιολογημένη και όχι αόριστη ( δημόσια υγεία) και να είναι προσωρινή, να έχει χρονικό όριο ( διαφορά με την αναγκαστική απαλλοτρίωση).
    Αν και το σημερινό σύνταγμα δεν χρησιμοποιεί το όρο της πολιτικής επιστράτευσης, σε αντίθεση με τό Ν/Δ του 1974 τα φύλλα πορείας, φέρουν επίσημα τον τίτλο «φύλλα ατομικής προσκλήσεως πολιτικής επιστρατεύσεως».
    5. Η απεργία είναι συνταγματικό δικαίωμα και συνεπώς η επίταξη προσωπικών υπηρεσιών δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ελέγξουμε άμεσα η έμμεσα μία απεργιακή κοινητοποίηση ακόμα και άν είναι παράνομη. Η απεργία στο Μετρό γίνεται ενώ δεν έχουμε πόλεμο, δεν έχουμε επιστράτευση λόγω εξωτερικών κινδύνων και δεν έχουμε θεομηνία . Μπορεί αυτή η απεργία να προκαλέσει μολυσματικές ασθένειες π.χ. αν μαζευθούν όγκοι απορριμάττων; Διότι δεν παραμένει τίποτα άλλο παρά το επιχείρημα της δημόσιας υγιείας.
    Πρέπει να κατανοήσουμε όλοι ότι η επίταξη δεν προβλέφθηκε για τη καταστολή απεργιών ότι και να λέει ο Χατζηδάκης και η Διοίκηση και ούτε το σύνταγμα προβλέπει προσωπικό ασφαλείας σε περίπτωση απεργίας.
    Η νομολογία του Συμβουλίου Επικρατείας, δυστυχώς, δεν ακολουθεί τη στενή ερμηνεία ούτε και φαίνεται να συμπαθεί τις διεθνείς συμβάσεις στις οποίες συμμετέχει η χώρα μας.

    6. Τώρα, από γλωσσολογική πλευρά η επίταξη ανθρώπων δεν νομίζω οτι είναι αναγκαστικά λάθος. Σε διατάζω, σου επιτάσσω να κάμεις αυτή την εργασία, θέλεις δεν θέλεις. Ακόμα και η επίταξη πραγμάτων στον ιδιοκτήτη απευθύνεται. Το ίδιο ακριβώς και με τη γαλλική réquisition που ένα χρόνο μετά τη γαλλική επανάσταση πήρε την έννοια της επιβολής περιοριστικών μέτρων της ιδιοκτησίας και της υποχρεωτικής παροχής προσωπικής εργασίας. Σε κάποιο ευρωπαικό συμβούλιο η Επιτροπη με είχε επιτάξει (… Vous êtes réquisitionné ), μαζί με μερικούς άλλους συναδέλφους,όταν οι υπάλληλοι είχαν κατεβεί σε απεργία. Και μόνο για δύο ημέρες. Το χρονικό όριο που λέγαμε και μόνο οι αυστηρά αναγκαίοι υπάλληλοι.
    Τέλος, πιό πολύ θα έπρεπε να μας προβληματίζει η ψυχολογία των λέξεων επίταξη και επιστράτευση πού έχουν έντονο στρατιωτικο-πολεμικό χαρακτήρα. Οι απεργοί δεν είναι ξένο σώμα.

  61. […] εξαιρετικό & βραβευμένο ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου-Οι λέξεις έχουν τη δική τους […]

  62. sarant said

    60: Ευχαριστώ πολύ για την παρουσίαση!

  63. Per aspera said

    Αγαπητέ Νικοκύρη λάθος ερώτημα απευθύνεις.Σύμφωνα με την ογκώδη, βαρύνουσα, σχεδόν βενιζέλεια νομική μου αυθεντία το ζήτημα είναι: Επιβάλλεται επίταξη από ανθρώπους;
    ‘Οπου επίταξη αντικαθιστούμε με τον ακριβή κατά περίπτωση όρο για να είμαστε γλωσσικά σωστοί και νομικά βορίδηδες.

  64. Αντιφασίστας said

    Έχετε την εντύπωση ότι οι στρεψόδικοι πολιτικάντηδες που μας κυβερνούν δεν μπορούν να βρουν »επιχειρήματα» περί κινδύνου της δημόσιας υγείας λόγω των απεργιών; Μπορούν να ισχυριστούν π.χ. ότι οι συνεχείς απεργίες των ΜΜΜ βλάπτουν σοβαρά το νευρικό σύστημα των πολιτών και με τη συνδρομή του παγιωμένου κοινωνικού αυτοματισμού θα βρουν και άφθονους υποστηρικτές.

  65. spiral architect said

    @71: … για να είμαστε γλωσσικά σωστοί και νομικά βορίδηδες.
    Υπονοείς κάτι; 🙄

  66. Per aspera said

    73 Οχι καλέ, μακριά από μένα τέτοιες μπηχτές.Χάθηκε κοτζαμ Χατζιδάκης ή ο Πλεύρης; Νομικοί υπάρχουν…
    Τώρα θυμήθηκα και τους βραβευμένους μας ποιητές που έχουν επιληφθεί σχετικώς:
    «όταν ακούς επίταξη ανθρώπινο κρεας μυρίζει»
    «μονάχος κι αβοήθητος της λευτεριάς επιταγμένος».

    Ο αθάνατος κοινωνικός αυτοματισμός πνέει ανά την επικράτεια.Ευτυχείτε.

  67. […] (μέλος Κινήματος Ανεξαρτήτων Πολιτών – Σπίθα)], ΝΕΤ, sarantakos.wordpress.com, ekpompiae.gr-ΕΠΑΜ/Δημήτρης Καζάκης & από […]

  68. […] (μέλος Κινήματος Ανεξαρτήτων Πολιτών – Σπίθα)], ΝΕΤ, sarantakos.wordpress.com, ekpompiae.gr-ΕΠΑΜ/Δημήτρης Καζάκης & από […]

  69. […] (μέλος Κινήματος Ανεξαρτήτων Πολιτών – Σπίθα)], ΝΕΤ, sarantakos.wordpress.com, ekpompiae.gr-ΕΠΑΜ/Δημήτρης Καζάκης & από […]

  70. […] (μέλος Κινήματος Ανεξαρτήτων Πολιτών – Σπίθα)], ΝΕΤ, sarantakos.wordpress.com, ekpompiae.gr-ΕΠΑΜ/Δημήτρης Καζάκης & από […]

  71. […] (μέλος Κινήματος Ανεξαρτήτων Πολιτών – Σπίθα)], ΝΕΤ, sarantakos.wordpress.com, ekpompiae.gr-ΕΠΑΜ/Δημήτρης Καζάκης & από […]

  72. […] (μέλος Κινήματος Ανεξαρτήτων Πολιτών – Σπίθα)], ΝΕΤ, sarantakos.wordpress.com, ekpompiae.gr-ΕΠΑΜ/Δημήτρης Καζάκης & από […]

  73. Μαρία said

    >Θα έλεγα μάλιστα ότι η γλωσσική πλευρά των πρωθυπουργικών αποφάσεων είναι η λιγότερο αδύνατη πλευρά τους, διότι η συνταγματικότητά τους μου φαίνεται οριακή.

    Ο καθηγητής εργατικού δικαίου Κ. Παπαδημητρίου δήλωσε το πρωί στην τιβί οτι η χτεσινή επίταξη προσωπικών υπηρεσιών είναι αντισυνταγματική και «έχουμε συνταγματική εκτροπή».

  74. Per aspera said

    73 Τώρα μάλιστα, μάθανε πως εκτρεπόμαστε, πλακώσαν και οι κ.κ. συνταγματολόγοι, εργατολόγοι κλπ.
    Αν πω ότι η συζήτηση περί του φερετζέ-συγγνώμη του συντάγματος-μου φαίνεται λίγο σαν αιδοιοαποτρίχωση εν ώρα γενικευμένης συντέλειας θα είμαι κακός, ακραίος και ισοπεδωτικός;Σιγά την ιερή αγελάδα.Έχει καταξεσκιστεί τόσες φορές που μοιάζει με τον ψωριάρη Ροσινάντη.
    Κρίμα για τους εξαίρετους Σαιν Ζυστ, Ροβεσπιέρο, Μπαμπέφ κλπ.Αν ήξεραν την κατάντια των επιγόνων της τάξης τους ακόμη χαρτιά θα έπαιζαν στη λέσχη τους.

  75. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Καβουρντίζει εγκέφαλο η νομική καρικατούρα της επίταξης υπηρεσιών. Μέσα από τα δικά τους επιχειρήματα και αναφορές στο πρόσφατο παρελθόν,επίσημα,ακόμη και στη Βουλή, αναδεικνύεται αβίαστα η κυνική ,μνημονιακής σφυρηλάτησης, μεταστροφή . Θα τα δούμε όλα.Ξηλώνουν τις ραφές του μυαλού του μέσου ανθρώπου. Δυο έννοιες κοντά κοντά να μην μπορεί να ταιριάξει, να συνθέσει νόημα, να μπορεί να καταλάβει,να κρίνει.Να περιοριστεί σε διεκδικήσεις αγέλης: τροφή και στοιχειώδη χώρο στη σαβάνα.

  76. christos k said

    Ερώτηση: Η λέξη πρόταξη θα μπορούσε να είναι το αντώνυμο της επίταξης;

    Ρωτάω διότι έτσι λέει στο λεξικό με τα συνώνυμα και αντώνυμα του Μπαμπινιώτη αλλά δεν μου κολλάει. Το ένα έχει να κάνει με την υπο προϋποθέσεις προσωρινή απόκτησης κυριότητας αγαθών απο το κράτος λόγω έκτακτης ανάγκης ενώ το άλλο με την θέση προτεραιότητας που έχει κάτι σε σχέση με κάτι άλλο. Δεν βγάζω νόημα.

  77. christos k said

    …να συμπληρώσω οτι στο αντιλεξικο του Βοσταντζόγλου η επίταξη έχει να κάνει με την κτήση ενώ η πρόταξη με τη θέση. Δεν βλέπω και εκεί τις λέξεις να φαίνονται ως αντώνυμα.

  78. Μαρία said

    76
    >ενώ το άλλο με την θέση προτεραιότητας που έχει κάτι σε σχέση με κάτι άλλο
    Όταν κάτι έπεται, επιτάσσεται (στα αρχ. ελληνικά) Δες και τις λέξεις πρόθημα-επίθημα.

  79. christos k said

    78. καταλαβαίνω τι λές αλλά στο μυαλό μου κάθισε καλύτερα το αποτάσσω ως αντώνυμο του επιτάσσω. Το προτάσσω το βλέπω πιο σωστό ως αντώνυμο του μετατάσσω. Φυσικά Μαρία δεν είμαι φιλόλογος και τον τελευταίο λόγο τον έχεις εσύ που, όπως έχω καταλάβει, είσαι.

  80. […] Γίνεται επίταξη σε ανθρώπους; […]

  81. Μαρία said

    79 Το αποτάσσω πώς, ρε παιδί; Αποτάσσομαι τω Σατανά ή αποτάχτηκα απ’ το στράτευμα;
    Το μετατάσσω σχετίζεται με το μεταθέτω, μετακινώ, αλλάζω θέση σε κάτι. Όταν όμως βάζεις κάτι αμέσως μετά απο κάτι άλλο, το επιτάσσεις.

  82. christos k said

    🙂 σωστά.

  83. christos k said

    …κάπου χάθηκα με τις ερμηνείες χωρίς να λάβω υπόψη τη δομή των λέξεων αλλά και την ουσιαστική σημασία τους.

  84. Αυτή η επίταξη είναι παράνομη, δυστυχώς, δυστυχέστατα.

    Μια παρατήρηση:

    Εφόσον η συγκεκριμένη απεργία κηρύχθηκε παράνομη, αγνοώ για ποιον ειδικώτερο λόγο, οι απεργοί ασκούν πλέον καταχρηστικά το συνταγματικό τους δικαίωμα στην απεργία, το οποίο, όπως όλα τα πράγματα, έχει όρια. Η επίταξη, παράνομη για άλλους λόγους, δεν τους αποστέρησε την άσκηση ενός δικαίωματος που είχαν ήδη καταχραστή και άρα δεν δικαιούνταν ήδη να ασκήσουν. Ούτε αναγκαστική εργασία λοιπόν ούτε τίποτα.

  85. panayacht said

    Καλησπέρα (μεσάνυχτα πλησιάζουν),

    Κάποτε είχα λάβει ειδοποίηση από κάποια στρατιωτική υπηρεσία προκειμένου να επιβεβαιώσω τα στοιχεία της μοτοσικλέτας μου επειδή-λέει- την είχαν επιτάξει. Μέχρι να έρθει η κακιά αυτή ώρα (του πολέμου δηλαδή), όφειλα να την διατηρώ σε άριστη λειτουργική κατάσταση… μπλα μπλα …με όλα τα γνήσια εξαρτήματά της κλπ . Μάλιστα, για να με βοηθήσουν στην επίτευξη αυτού του καθήκοντος, με εξόπλιζαν με το δικαίωμα της απολύτου προτεραιότητος στο συνεργείο με απλή επίδειξη της παρούσης ειδοποίησης (φοβερό αστείο για όσους έχουν έρθει σε επαφή -έστω και έλάχιστα- με συνεργειάδες).

    Με λίγα λόγια, θα πρέπει να διατηρώ τη μηχανή μου σε άψογη κατάσταση μέχρι να γίνει πόλεμος.
    Σε περίπτωση που γίνει πόλεμος θα πρέπει να την παραδώσω ο ίδιος και να αποχωρήσω (για το μέτωπο;).
    Αυτό με ενόχλησε πιο πολύ από όλα. Μα τόσος κόπος για να την καβαλήσει τελικά ο δε-γκζέρω-πγιός;
    Οι ποινές μη συμμόρφωσης βαρύτατες.

    Είχε έρθει και δεύτερη ειδοποίηση, μπορεί και τρίτη…
    Μπορεί και Σάββατο…

  86. sarant said

    84: Μισό λεπτό, το ότι η απεργία κρίθηκε παράνομη δεν σημαίνει ότι η επίταξη παύει να αποτελεί αναγκαστική εργασία.

    85: Καταπληκτικό!

  87. Αν η απεργία είναι παράνομη, υποχρεούνται να εργαστούν εκ της συμβάσεώς τους ούτως ή άλλως. Λόγος αστικού δικαίου βέβαια και όχι δημοσίου, αλλά κατ’ αποτέλεσμα είναι το ίδιο.

    Όλο και περισσότερο πείθομαι από την σκέψη ότι ο Σαμαράς προτίμησε την επίταξη της απόλυσης: επέταξε ακριβώς για να μην απολύση.

  88. Για το @ 84 και 87. Στο 60.5 αναφέρω ότι και παράνομη νάναι η απεργία η επίταξη υπηρεσιών είναι αντισυνταγματική εφόσονδεν συντρέχουν οι αυστηρές προυποθέσεις που προβλέπει το σύνταγμα. Γιά εκείνους που εξακολουθούν να αμφιβάλλουν αρκεί να διαβάσουν την αιτιολογική έκθεση στη πρόταση νόμου 14 Απριλίου 2006) του Βενιζέλου και ειδικά την επεξήγηση του άρθρου 1: «Με το άρθρο 1 διευκρινίζεται ότι η απεργία δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι συνιστά κατάσταση έκτακτης ανάγκης που να δικαιολογεί την επίταξη προσωπικών υπηρεσιών, ακόμη κι αν κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική από το δικαστήριο. Κατά συνέπεια δεν μπορεί στην περίπτωση αυτή να επιβληθεί πολιτικη επιστράτευση ( επίταξη προσωπικών υπηρεσιών) στους απεργούς».
    Η συμβατική υποχρέωση εργοδότη και εργαζόμενου είναι τελείως διαφορετικό πρόβλημα και δεν αφορά , βέβαια, την αναγκαστική εργασία.

  89. Από όσα έγραψες, διαφωνώ μόνο με αυτό:

    «η επίταξη προσωπικών υπηρεσιών δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ελέγξουμε άμεσα η έμμεσα μία απεργιακή κοινητοποίηση ακόμα και άν είναι παράνομη»

    Αν η απεργία είναι παράνομη, δεν παράγει καμία έννομη συνέπεια, οπότε τι και ποιον να ελέγξη η επίταξη; Δεν συνιστά περιορισμό ή παρέμβαση σε άσκηση συνταγματικού δικαιώματος, αφού η άσκησή του κρίθηκε ήδη καταχρηστική.

  90. Per aspera said

    Η απεργία αποτελεί ιερό δικαίωμα όπως βεβαιώνουν, ο Άρης ο Μπάμπης, η Όλγα, η Κάτια, η Σια,ο Γιαννης, ο Παύλος, ο κυρ Παντελής και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις αρκεί:
    1.Να μην κριθεί παράνομη και καταχρηστική από τα δικαστήρια.
    2.Να μη θίγεται ο εργοδότης ούτε οποιοσδήποτε άλλος.
    3.Να γίνεται την Πρωτομαγιά.
    4.Να επεμβαίνουν άμεσα τα ματ.
    5.Να επιστρατεύονται οι απεργοί.
    6.Να επιτρέπονται ομαδικές απολύσεις, διαθεσιμότητες κλπ.
    7.Να ξεπερνά το 25% η ανεργία.
    8.Να μην παρακωλύεται η παραγωγή, το εμπόριο, οι υπηρεσίες.
    9.Να συναινούν οι συνεντευξιαζόμενοι στα δελτία των 8.

    Τι σύστηνε εκείνη η κοσμικιά που την κόντυναν παντεσπάνι ή μπριος;

  91. Ή αρκεί να τηρήται το Σύνταγμα και ο Ν. 1264/82, τον οποίο το ίδιο το Σύνταγμα προβλέπει ως εφαρμοστικό:

    http://anamorfosis.net/blog/?p=6763

  92. sarant said

    87: Ο Σαμαράς επέταξε 🙂 Μακάρι να είχε πετάξει.

  93. Χοχο! Γλώττα λανθάνουσα!

  94. Βρίσκω αρκετά ενδιαφέρον το άρθρο του Νίκου Μπογιόπουλου. στο σημερινό Ριζοσπάστη:

    http://www.rizospastis.gr/story.do?id=7260102&textCriteriaClause=%2B%22%CE%95%CE%A0%CE%99%CE%A3%CE%A4%CE%A1%CE%91%CE%A4%CE%95%CE%A5%CE%A3%CE%97%22+%CE%91%CE%9B%CE%9B%CE%97%CE%9B%CE%95%CE%93%CE%93%CE%A5%CE%97%CE%A3

  95. Per aspera said

    91 Τώρα να μην αρχίσω με την τήρηση του συντάγματος (δεν τόχω γούνα στο μανίκι μου-δικό τους είναι ότι θέλουν το κάνουν) και η καλή μου ανατροφή μου επιβάλει να τηρώ αποστάσεις ασφαλείας από το τερατούργημα του ν. 1264/82 για να μη βγάλω τρίχες, νύχια και κυνόδοντες.
    Από πότε όμως οι εργαζόμενοι οφείλουν συμμόρφωση με τους κανόνες των αφεντικών τους για να απεργήσουν; Η ύπαρξη και μόνο του θεσμού της πολιτικής επιστράτευσης δείχνει πόσο πραγματιστές είναι οι ασκούντες την εξουσία και πόσο ορθά έχουν κατανοήσει το πρόβλημα ως θέμα συσχετισμού δυνάμεων.Από την άλλη πλευρά δε βλέπω την ίδια οξυδέρκεια και ως εκ τούτου έχει πέραση η επίκληση των νόμων και των προφητών.
    Κοίτα να δεις που επιστρέψαμε στην αγκαλιά του Ρουσώ!

  96. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Κύριε κύριε κύριε, να πω την περίληψη;
    – Οι επιτεταγμένοι (για τις υπηρεσίες τους τελοσπάντων) να πουν ευχαριστώ στον Πρωθ/ργό.

  97. # 7 ὁμολογῶ ὅτι δὲν καταλαβείνω τὴν σύγκρισι μὲ τὴν βίλλα Ἀμαλία! καὶ καταγγέλω τὰ φασιστοειδῆ ποὺ τὴν κατέλαβαν ἐμποδίζοντας ἐμένα νὰ τὴν καταλάβω.

  98. Αντιφασίστας said

    Δεν οφείλουν συμμόρφωση στους κανόνες των αφεντικών οι εργαζόμενοι, εκτός αν ασπαζόμαστε τις θεωρίες περί ουδέτερου κράτους-επιδιαιτητή. Το θέμα είναι πώς μπορούν να αντιδράσουν αποτελεσματικά. Δυστυχώς ο στρατηγός Στράικ κοιμάται τον νήδυμο και κατακερματισμένες οι κοινωνικές δυνάμεις ηττώνται κατά κράτος. Εδώ ένα ενδιαφέρον κείμενο:
    http://www.thepressproject.gr/article/37334/pergia-i-Barbarotita

  99. Γς said

    97:
    Τι δεν καταλαβαίνεις;

  100. ourani said

    Reblogged this on ourani.

  101. Μαρία said

    Ο Μάνος μίλησε:
    http://tinyurl.com/afvr7uj

  102. Μετά το ζευγάρι ιθαγένεια-υπηκοότητα πάμε στο άλλο το παράνομη και καταχρηστική.
    Εδώ η βασική διαφορά είναι ο συμπλεκτικός σύνδεσμος «και» που τονίζει την επικοινωνία των δύο όρων.
    Στα χρόνια που έζησα δεν θυμάμαι απεργία που να ήταν παράνομη αλλά- προς Θεού- όχι καταχρηστική και μόνο μια φορά στον ύπνο μου κάτι άκουσα για μια απεργία που ήταν μεν καταχρηστική αλλά καθόλου-μα καθόλου παράνομη.
    Ισως αυτό να δικαιολογεί τις υψηλές αμοιβές των δικαστικων και τις αντίστοιχες των νομικών που στράφηκαν στην ελεύθερη αγορά με την απαίτηση να βγάζουν περισσότερα από τους διορισμένους…
    Επειδή όμως το νομικόν τμήμα της χώρας, σε αγαστή συνεργασία με τους επικεφαλής του συνδικαλιστικού κινήματος πολλά τυρβάζουν περί της καταχρηστικότητας και της παρανομιμότητας των απεργιών, παρατηρείται στην αιωνία Ελάδα το φαινόμενο να απεργούν μονάχα οι προνομιούχες τάξεις του εργατικού προλεταριάτου που έχουν και τον ελεύθερο χρόνο να προβληματίζονται επί τόσούτων σοβαρών θεμάτων.
    Μοναδική ελπίδα απέμεινε, το «στέγνωμα» της αγοράς -που αρχίζει να επηρεάζει το εισόδημα των ποινικολόγων- να επεκταθεί και σε άλλους κλάδους μέχρι αλυσσιδωτά να φτάσουμε στην απεργία των δικαστικών για να μάθουμε τότε αν η απεργία τους θα είναι παράνομη ή έστω -λιγουλάκι- καταχρηστική.

  103. Γς said

    85:
    Και ήταν να ξεκινήσει η μεραρχία από το Βελεστίνο για το Βορρά στην επιστράτευση του 1974 με τα περισσότερα μεταφορικά να είναι επιταγμένα.
    Τα περισσότερα αγροτικά φορτηγάκια. Κλειστά (με τέντα) ή ανοιχτά. Αυτή ήταν και η αγωνία μας μιας ομάδα 5-6 επιστρατευμένων: Αν είναι ανοιχτό ή κλειστό το φορτηγάκι που μας είχαν ρίξει μιας κι έβρεχε κι όλας.

    Εχοντας λοιπόν το χαρτί που μας έδωσαν με το αριθμό κυκλοφορίας το εντοπίζουμε ανάμεσα σε πλήθος άλλων. Απογοήτευση: Ηταν ανοιχτό.
    Και παίρνει ο δικός μας ένα μαχαιράκι, ξεβιδώνει τις πινακίδες και τις αλλάζει με φορτηγάκι κλειστό της αρεσκείας του. Τόσο απλά.

    Γλέντια που θα έγιναν με τους ιδιοκτήτες τους όταν γύρισαν τα στρατά με τα φορτηγάκια στο Βελεστίνο.
    Προσωπικά απέφυγα την καρότσα βρίσκοντας θέση συνοδηγού σ ένα Ντατσούν ενός γύφτου που το οδηγούσε ο ίδιος.

    Τι; Βρήκε ο Γ(ύφτο)ς τι γενιά του;

  104. Γς said

    74:
    >Αν πω ότι […] μου φαίνε>ται λίγο σαν αιδοιοαποτρίχωση εν ώρα γενικευμένης συντέλειας θα είμαι κακός, ακραίος και ισοπεδωτικός;

    Μάλλον προς το μπαρμπέρης

  105. Γς said

    90:
    >Τι σύστηνε εκείνη η κοσμικιά που την κόντυναν παντεσπάνι ή μπριος;

    Που την αποκεφάλισαν θέλει να πει ο κύριος.

  106. spiral architect said

    1943-2013: Πως ακυρώνεις μια επιστράτευση
    (από το INFOWAR)

  107. μηα μηα γρεα κε ανεδης said

    Έτσι για την ιστορία. Η πολιτική επιστράτευση των ναυτεργατών έληξε πριν ένα μήνα. Κανένας δεν ενδιαφέρθηκε βέβαια, πλην ολίγων, για τα ρεμάλια τους ναυτικούς μας.

  108. Γιώργος Πρίμπας said

    δεδομένου ότι η τήρηση του συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, πόσο εύκολο θα ήταν να υποβληθεί μήνυση από πολίτη, τώρα ή στην επόμενη βουλή, κατά αυτών (και αναφέρομαι σε υπουργούς, υφυπουργούς κλπ) που υπέγραψαν την απόφαση επίταξης ενεργοποιώντας τη διαδικασία παραπομπής τους ή πόσο (πιο) εύκολο είναι τώρα να υποβληθούν μηνύσεις κατά αυτών που διακινούν τις προσκλήσεις;

  109. Tom said

    Από το 2007 ψηφίσανε νόμο που λέει για επίταξη υπηρεσιών.
    Δεν επιστράτευσαν τους μηχανοδηγούς αλλά επίταξαν την εργασία τους.
    Αυτό μου φαίνεται σαν σύγχρονη δουλεία.

  110. Per aspera said

    104 Αχχχ που τέτοια τύχη….Αυτή είναι επαγγελματική αποκατάσταση!
    105 Εεεε τώρα, δεν είναι κομιλφώ να εκφράζεστε τοιουτοτρόπως για μια εστεμμένη.Μπορείτε ευγενικά να πείτε ότι την επιτάξανε από το λαιμό και πάνω.Το στέμμα βέβαια έμεινε στον αέρα αλλά αυτή η ανορθογραφία διορθώθηκε λίγο αργότερα.Υπάρχουν πλήθος πρόθυμες νεροκολοκύθες.

  111. spyroszer said

    Προσέφυγαν οι εργαζόμενοι της ΣΤΑΣΥ στο ΣΤΕ. Να δούμε τι θα πει, μήπως και σταματήσει η φάμπρικα με τις επιτάξεις.
    Αυτός ο νόμος κουρελού είναι του Πάκη, που έχει δώσει και άλλα δείγματα. Αυτό που λέει το άρθρο 41, ότι κάποιες διατάξεις του νδ 17/1974 δεν εφαρμόζονται εφεξής, χωρίς όμως να καταργούνται !!, εγώ προσωπικά δεν το έχω ξαναδεί. Ισχύει πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις η ρήση του Μπίσμαρκ περί νόμων και λουκάνικων.

  112. panayacht said

    86: Ευχαριστώ! Και εγώ χαίρομαι τα άρθρα σας. Επιπλέον, δημιουργούν χώρο για ενδιαφέροντα σχόλια.
    Αλλά… δεν σας προλαβαίνουμε βρε παιδιά! Οι βαλίτσες σας πρέπει να είναι πολύ κουρασμένες.

    Τη νομοθετική κουρελού δεν μπορώ να την φανταστώ σαν λωρίδες από διάφορα νομικά απόβλητα πλεγμένες παράλληλα μεταξύ τους στο στημόνι. Περισσότερο έρχεται στο νου μου το patchwork, όταν για να φτιαχτεί ένας νόμος συρράπτονται παλιά κομμάτια νόμων από δω και κει.

  113. Reblogged this on ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ.

  114. […] Γίνεται επίταξη σε ανθρώπους; […]

  115. spiral architect said

    Με τις υγείες μας.
    Το σίριαλ της επιστράτευσης, μετά τους εργαζόμενους του μετρό, έχει νέους πρωταγωνιστές και ένα ηρωικό καμπάκ.
    Ναυτεργάτες και απλήρωτοι και επιστρατευμένοι.
    Ε;

  116. Αντιφασίστας said

    Και που ‘σαι ακόμα!
    http://www.google.gr/search?q=%CE%BC%CF%80%CE%B5%CE%BD+%CF%87%CE%BF%CF%85%CF%81&hl=el&tbo=u&tbm=isch&source=univ&sa=X&ei=sjkRUaXLOIa00QXyvoC4Cg&ved=0CDMQsAQ&biw=1092&bih=533#imgrc=L0OfADU9U4PX_M%3A%3B5ckRcb68nxfUEM%3Bhttp%253A%252F%252Fexplore.bfi.org.uk%252Fsites%252Fbfi.org.uk%252Ffiles%252Fstyles%252Fbfi_common_gallery_image%252Fpublic%252Fimage%252Fben-hur-bfi-00m-jac.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fexplore.bfi.org.uk%252F4ce2ba3d1c9d2%3B461%3B346

  117. […] από δέκα μέρες συζητήσαμε για την επίταξη προσωπικών υπηρεσιών των εργαζομένων στο μετρό, χτες το ίδιο μέτρο, της […]

  118. […] όταν είχε γίνει η επίταξη των απεργών του Μετρό, οπότε σας παραπέμπω σε εκείνο το παλιότερο άρθρο για τυχόν απορίες ορολογίας. Αν και δεν νομίζω να […]

  119. […] είχε γίνει η επίταξη των απεργών του Μετρό, οπότε σας παραπέμπω σε εκείνο το παλιότερο άρθρο για τυχόν απορίες ορολογίας. Αν και δεν νομίζω να […]

  120. […] όταν είχε γίνει η επίταξη των απεργών του Μετρό, οπότε σας παραπέμπω σε εκείνο το παλιότερο άρθρο για τυχόν απορίες ορολογίας. Αν και δεν νομίζω να […]

  121. […] όταν είχε γίνει η επίταξη των απεργών του Μετρό, οπότε σας παραπέμπω σε εκείνο το παλιότερο άρθρο για τυχόν απορίες ορολογίας. Αν και δεν νομίζω να […]

  122. […] όταν είχε γίνει η επίταξη των απεργών του Μετρό, οπότε σας παραπέμπω σε εκείνο το παλιότερο άρθρο για τυχόν απορίες ορολογίας. Αν και δεν νομίζω να […]

  123. […] όταν είχε γίνει η επίταξη των απεργών του Μετρό, οπότε σας παραπέμπω σε εκείνο το παλιότερο άρθρο για τυχόν απορίες ορολογίας. Αν και δεν νομίζω να […]

Σχολιάστε