Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Κύπρος, ξυπόλυτη στ’ αγκάθια (Στέλιος Ελληνιάδης)

Posted by sarant στο 26 Μαρτίου, 2013


 

Μπορεί η προχτεσινή, επώδυνη για την Κύπρο, συμφωνία της Ευρωομάδας να είναι η καλύτερη δυνατή υπό τις παρούσες συνθήκες, όπως υποστήριξε ο Κύπριος πρόεδρος στο χτεσινό διάγγελμά του, μπορεί να είναι παραδειγματική τιμωρία για να θυμίζει τι παθαίνουν τα ποντίκια όταν βρυχώνται, πάντως είναι μάλλον βέβαιο ότι το κυπριακό επεισόδιο δεν τελειώνει εδώ και ότι οι επιπτώσεις του δεν πρόκειται να περιοριστούν μόνο στην Κύπρο, ίσως ούτε μόνο στην Ελλάδα.

Το ιστολόγιο θα ήθελε να ακούσει τη γνώμη σας. Σαν έναυσμα για τη συζήτηση, βάζω ένα εκτενές άρθρο του φίλου Στέλιου Ελληνιάδη, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Δρόμος της Αριστεράς. Ο τίτλος του άρθρου είναι «Κύπρος. Ξυπόλυτη στ’ αγκάθια«. Ο τίτλος μοιάζει να αναφέρεται στα πρόσφατα γεγονότα· όμως όχι, το άρθρο είναι παλιότερο: δημοσιεύτηκε πριν από ενάμιση σχεδόν χρόνο, στις 3 Οκτωβρίου 2011, σε μια εποχή όπου στο νησί επικρατούσε κλίμα ευφορίας με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου. Δεν ξέρω αν μπορούμε να χαρακτηρίσουμε προφητικό το άρθρο, αφού δεν προείδε ακριβώς όσα συνέβηκαν τις τελευταίες μέρες, αλλά ασφαλώς δεν είναι αυτό το ζητούμενο.

ΚΥΠΡΟΣ, ΞΥΠΟΛΥΤΗ ΣΤ’ ΑΓΚΑΘΙΑ
«Μπορεί στην Κυπριακή Δημοκρατία να επικρατεί ευφορία, αναφορικά με την έναρξη της ερευνητικής γεώτρησης στο θαλάσσιο τεμάχιο ‘‘12’’ της κυπριακής ΑΟΖ και για τη… νίκη μας έναντι της Τουρκίας, ενώ κάποιοι να έχουν ήδη παραγγείλει τις κελεμπίες τους για να τους βρει πανέτοιμους η ανακήρυξη της χώρας σε σεϊχάτο. Ωστόσο, έγκριτοι Ισραηλινοί καθηγητές είναι πάρα πολύ συγκρατημένοι και υπογραμμίζουν ότι το φυσικό αέριο δεν δίνει κατ’ ανάγκην και γεωπολιτική ισχύ». (Κατερίνα Ηλιάδη, εφημ. Αλήθεια)
«Η ενέργεια είναι ένα πολύ αδύναμο εργαλείο για χρήση στη γεωπολιτική ισχύ. Σπάνια επιλύει συγκρούσεις μεταξύ χωρών…». (καθηγήτρια Μπρέντα Σιίφερ, στην εκπομπή του Γ. Καρεκλά «Προεκτάσεις», ΡΙΚ)
«Οι πηγές του φυσικού αερίου που θα βρούμε είναι η σωτηρία μας, από κάθε άποψη». (Αδάμ Κόμπος, εφημ. Ο Φιλελεύθερος)

Χωρίς στρατηγική
Πηγαίνοντας στην Κύπρο, επιβεβαίωσα αυτό που φοβόμουν, ότι δεν έφταιγε μόνο η διανοητική μου επάρκεια, αλλά έφταιγε και η κυπριακή πραγματικότητα. Δεν υπήρξε ούτε ένας από τους συνομιλητές μου εκεί, που να μη με διαβεβαίωσε με έμφαση, και λύπη, ότι στην Κύπρο οι πολιτικές δυνάμεις που την κυβερνούν δεν έχουν καμία πολιτική άξια σχολιασμού. Η ανεπάρκειά τους σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα επισημαίνεται απ’ όλους.
Μίλησα με ευφυείς και δημιουργικούς ανθρώπους από το χώρο των γραμμάτων, των τεχνών και της πολιτικής. Με καθηγητές πανεπιστημίου, συγγραφείς, βιβλιοπώλες, καλλιτέχνες, δημοσιογράφους, αλλά και με υπαλλήλους και ταξιτζήδες, από την «πατριωτική» Αριστερά έως την Κεντροδεξιά, συμπεριλαμβανομένων μελών του ΑΚΕΛ, το οποίο αυτοκατατάσσεται στα επιβιώσαντα «ευρωπαϊκά κομμουνιστικά κόμματα». Φυσικά, δεν ταυτίζονταν οι απόψεις τους, αλλά συμφωνούσαν όλοι, ακόμα και άνθρωποι που σχετίζονται πολιτικά με το ΑΚΕΛ, ότι δεν υπήρξε και δεν υπάρχει στρατηγική στα κυπριακά κόμματα και ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, επί της ουσίας, πλέει ακυβέρνητη στη Μεσόγειο, κι όπου τη βγάλει η τύχη και η συγκυρία. Τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι πιο στενόχωρο απ’ αυτή τη διαπίστωση, σήμερα. Μετά από τόσες εμπειρίες και παθήματα, αλλά και επιτεύγματα, και μάλιστα με ένα έστω sui generis κομμουνιστικό κόμμα στην εξουσία.
Επειδή κριτικές αποτιμήσεις που τσούζουν σπανιότατα κάνουν οι δικοί μας πολιτικοί για τους ομόλογούς τους στην Κύπρο, του ΣΥΝ και του ΚΚΕ συμπεριλαμβανομένων, προκάλεσα τους συνομιλητές μου να με βάλουν λίγο πιο μέσα στο πολιτικό κλίμα της Κύπρου, στο οποίο, αυτές τις μέρες, κυριαρχούσαν στα πρωτοσέλιδα:
α) Οι γεωτρήσεις σε συνεργασία με το Ισραήλ και την αμερικανική εταιρία Noble Energy, με συμφωνητικό που παραμένει μυστικό(!), προϊόν των ερευνών για τη χαμένη Ατλαντίδα, όπως σερβίριζαν το αλώνισμα της Ανατολικής Μεσογείου από Αμερικανούς και Ισραηλινούς τα δημοσιογραφικά βαποράκια!
β) Οι αντιπαραθέσεις με την Τουρκία και ο φόβος για πολεμικό επεισόδιο.
γ) Τα μαγειρέματα για τις δημοτικές εκλογές του Δεκεμβρίου.
δ) Η σύλληψη του Αντώνη Φανιέρου, γνωστού επιχειρηματία καζίνου, κοινώς «νονού», ο οποίος κατηγορείται ότι έστελνε μπράβους που απειλούσαν, έδερναν, απήγαγαν, έκαιγαν και σκότωναν, προκειμένου να εισπράξουν τα χρωστούμενα στο αφεντικό τους! Οι εμπρησμοί δύο αυτοκινήτων, εκείνες τις μέρες, πέρασαν στα ψιλά.

Πολιτική ανεπάρκεια
Εξαρχής, έθετα συνδυαστικά τα ακόλουθα ερωτήματα στους συνομιλητές μου:
Α. Νομίζετε ότι μπορεί το υπάρχον πολιτικό προσωπικό του νησιού να εμπλακεί χωρίς σοβαρούς κινδύνους για την ακεραιότητα και την οικονομία της Κύπρου στον ανταγωνισμό για τα πετρέλαια και τα αέρια στην Ανατολική Μεσόγειο;
Β. Αποτελεί ακόμα στρατηγικό στόχο η επανένωση του νησιού;
Γ. Είναι συμφέρουσα για την Κύπρο η όξυνση των σχέσεών της με την Τουρκία;
Οι απαντήσεις όλων ήταν από απολύτως αρνητικές έως επιφυλακτικά αρνητικές.


Κατ’ αρχήν, με άφησαν να καταλάβω ότι πίσω από τις για το θεαθήναι δηλώσεις των πολιτικών και τα άρθρα των κομματικών δημοσιογράφων, ουσιαστικά κανένας δεν πιστεύει ότι η συνένωση του νησιού είναι πλέον εφικτή, ίσως ούτε καν για πολλούς επιθυμητή. Αυτό το έχουν αντιληφθεί και οι Τουρκοκύπριοι που είχαν ψηφίσει υπέρ του Σχεδίου Ανάν, με την ελπίδα της ειρήνευσης και συνύπαρξης με τους Ελληνοκύπριους και της κατοχύρωσης των δικαιωμάτων τους κυρίως έναντι των εποίκων, γι’ αυτό τώρα αρκετοί μεταναστεύουν στην Αγγλία, απογοητευμένοι από τις συνέπειες της απόρριψής του και συμπιεσμένοι από τους εποίκους που αυξάνονται με ρυθμούς που αλλάζουν ριζικά την πληθυσμιακή σύνθεση στο βόρειο τμήμα και κατά προέκταση στο σύνολο των κατοίκων του νησιού.
Θεωρώντας, λοιπόν, κατά βάθος, την προοπτική του ενιαίου κράτους ανέφικτη, οι πολιτικές καθορίζονται με πιο στενά ρεαλιστικά κριτήρια, ήτοι το άμεσα προσδοκώμενο οικονομικό όφελος. Όλοι, πολιτικοί και πολίτες, υπολογίζουν ότι η Κύπρος θα γίνει πιο πλούσια με την εκμετάλλευση των υποθαλάσσιων υδρογονανθράκων. Το πολιτικό -και για ορισμένους ιδεολογικό και ηθικό- κόστος πέρασε ήδη σε δεύτερη μοίρα. Για να παραμείνουν οι ολοσέλιδες διαφημίσεις των πολυτελών BMW, Mercedes και Jaguar στις εφημερίδες που γράφουν ενθουσιωδώς για τις γεωτρήσεις, χρειάζεται νέο χρήμα. Τα εισαγόμενα, αγνώστου προελεύσεως, λεφτά των Ρώσων νεόπλουτων φαίνεται ότι δεν φτάνουν για να διασφαλίσουν, έστω μεσοπρόθεσμα, την απαιτούμενη ευημερία. Η ανεργία, με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ανάμεσα στους νέους ξεπέρασε το 20% και συνολικά το 7%. Το Χρηματιστήριο πάει από βουτιά σε βουτιά, πάνω από 5,42% πτώση την παραμονή που έφευγα από το νησί. Οι δημόσιοι υπάλληλοι κινητοποιούνται για τις περικοπές που φτάνουν και τα 500 ευρώ στους μισθούς (ανακοίνωση Ομοσπονδίας Ημικρατικών Οργανισμών ΣΕΚ), ενώ ο Γ.Γ. της ΠΕΟ Π. Κυρίτσης αποκαλύπτει ότι το 8% του ενεργού πληθυσμού καρπώνεται το 40% του εθνικού εισοδήματος και η υπουργός Εργασίας, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, ανακοινώνει ότι η φτώχεια στους 53 χιλιάδες συνταξιούχους μειώθηκε κατά 3%! (εφημ. Χαραυγή)
Η Κύπρος δεν ανήκει στις φτωχές χώρες, αλλά οι ανισότητες έχουν πάρει την ανηφόρα και όλα είναι εύθραυστα. Με το σύνθημα «Ο εργαζόμενος διώκεται, ο πλούτος προστατεύεται», οι οργανώσεις εκπαιδευτικών ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ και ΠΟΕΔ μαζί με την Παγκύπρια Ομοσπονδία Φοιτητικών Οργανώσεων διαμαρτυρήθηκαν και οργάνωσαν, την περασμένη Τρίτη, απεργία στα σχολεία. Και διαδικτυακοί ακτιβιστές καλούσαν για μποϊκοτάζ σε γάλα και ψωμί κατά της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας ειδικά στα τρόφιμα. Φωνή βοώντος, βέβαια, την ώρα που η Βουλή ψήφιζε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 5% για αγορά πρώτης κατοικίας έως 363 τ.μ. (το ΑΚΕΛ δεν κατάφερε να πετύχει μείωση του εμβαδού).
Κι αυτά δεν είναι τα μόνα σαράκια που ροκανίζουν την κοινωνία. Οι Κύπριες δεν θέλουν ή δεν μπορούν να γεννήσουν φυσιολογικά! Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας κατατάσσει την Κύπρο πρώτη σε καισαρικές παγκοσμίως (50,9%!), γιατί «αποφέρουν περισσότερα στους γιατρούς και σε λόγους ανησυχίας των γυναικών…», δηλώνει η Νίκη Παναγιώτου, πρόεδρος των μαιών του ΠΑΣΥΝΜ. (εφημ. Πολίτης).

Η μαύρη σωτηρία
Το πετρέλαιο, το πετρέλαιο θα μας σώσει! Μια προσμονή που διαισθάνεσαι ότι τη μοιράζονται μάλλον όλοι. Σε καμία εφημερίδα δεν θα βρεις άρθρα εναλλακτικού προβληματισμού. Αντιρρήσεις και επιφυλάξεις για τις γεωτρήσεις υπάρχουν, βέβαια, αλλά δεν πολυακούγονται μέσα στη γενική συναίνεση. Αντιθέτως, περισσεύουν οι καταγγελίες σε βάρος της Τουρκίας που «απειλεί την Κυπριακή Δημοκρατία και προσπαθεί να εμποδίσει την ευημερία των Ελληνοκυπρίων» και οι επιθέσεις σε βάρος του προέδρου Δημήτρη Χριστόφια για ενδοτισμό, επειδή υποσχέθηκε -μετά την αντίδραση της Τουρκίας- μερίδιο από τα μελλοντικά πετροδολάρια και στους Τουρκοκύπριους. Δεν έχει σημασία ότι, σε προγενέστερο χρόνο, και αντίπαλοι πολιτικοί είχαν υποσχεθεί το ίδιο από υπουργικούς θώκους, όπως ο Γ. Λιλλήκας, τέως υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας στην κυβέρνηση του Τ. Παπαδόπουλου, το 2005.
Ο πρόεδρος Χριστόφιας είναι σήμερα σε δυσχερή θέση, όχι γιατί η πολιτική του δεν έχει ούτε ένα ίχνος σοσιαλιστικού μετασχηματισμού, ακόμα και σοσιαλδημοκρατικού τύπου, ούτε γιατί προσπαθεί να εξευμενίσει τον Ερντογάν, αλλά γιατί του προσάπτουν σοβαρές ευθύνες για την καταστροφική έκρηξη στο Μαρί που κόστισε τη ζωή 13 ανθρώπων, βύθισε το νησί στο σκοτάδι, τραυμάτισε πολύ σοβαρά την οικονομία του και φώτισε τη σαθρότητα του συστήματος. Οι διαμαρτυρόμενοι για την απρονοησία και ανικανότητα των διοικούντων να αποτρέψουν τον όλεθρο που φωνάζουν «Θάνατος στο Χριστόφια» μπροστά στο Προεδρικό Μέγαρο, ανήκουν σε ακραίες πλευρές, αλλά η τσαντίλα και η απογοήτευση για το συμβάν είναι διάχυτη σε όλα τα κοινωνικά στρώματα. Αλλά, ταυτόχρονα, κάθε συνετός πολίτης αναρωτιέται, αν φύγει ο Χριστόφιας ποιος θα τον αντικαταστήσει; Φαίνεται κανείς για καλύτερος; Η καθαρόαιμη Δεξιά είναι αξιοθρήνητη. Πάντως, η γενική αίσθηση ότι το πολιτικό προσωπικό της χώρας είναι ανεπαρκές δεν κρύβεται, σε αντίθεση με τη γενική άποψη για τον Ερντογάν και τους Τούρκους πολιτικούς που είναι απεχθείς, αλλά θεωρούνται επαρκέστατοι για τα συμφέροντα της δικής τους χώρας.

Ρηχές και αντιφατικές εκτιμήσεις
«Η αναβάθμιση των σχέσεων μας με το Ισραήλ ήταν για μας μια στρατηγική επιλογή» (Τ. Μητσόπουλος-ΔΗΣΥ), «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να στερηθούμε τη στήριξη και την αλληλεγγύη των αραβικών κρατών. Πολύ περισσότερο να επιτρέψουμε διείσδυση της Τουρκίας, μέσα απ’ αυτή τη συγκυρία, να επιχειρεί να τεθεί επικεφαλής του αραβικού κόσμου» (Γ. Λουκαΐδης-ΑΚΕΛ) και ο Β. Λυσσαρίδης ζητάει κι άλλη προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας! «Η Τουρκία θα φωνάξει καλά και θα γαβγίσει και στο τέλος θα σιωπήσει», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος, επικεφαλής μιας εκκλησίας με τεράστια οικονομικά συμφέροντα, από ιδιοκτησία γης μέχρι εμπόριο αλκοολούχων ποτών! (Οι δηλώσεις από την εφημερίδα Ο Φιλελεύθερος).
Η «γεωτρησολογία» και η πολεμοφοβία μαζί με δόσεις λεονταρισμών δεσπόζουν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και τις ενημερωτικές εκπομπές της τηλεόρασης, χωρίς να αφήνουν πολλά περιθώρια για στοχασμό, για μια βαθύτερη αξιολόγηση των πολιτικών επιλογών και των συνεπειών τους. Και οι θέσεις των επιφανών προσώπων και εκπροσώπων των κομμάτων είναι φτωχές και ρηχές. Πουθενά δεν άκουσα ή δεν βρήκα μια ικανοποιητική απάντηση για την αξία και τις προοπτικές της συμμαχίας της Κύπρου με το Ισραήλ. Ο αντιτουρκισμός σίγουρα ωθεί σε συμμαχίες ακόμα και με το διάβολο, αλλά με ποιο αντίτιμο; Οι σχολιαστές και οι πολιτικοί πολύ μικρή σημασία αποδίδουν στα παρακάτω:
1. Το Ισραήλ αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα, μετά από το μεγάλο κύμα διαμαρτυρίας που εκδηλώθηκε στο εσωτερικό του και τις αναπάντεχες αλλαγές και αναστατώσεις στο περιβάλλον του και ιδίως στην Αίγυπτο. Πρόβλημα που παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις εξαιτίας της ρήξης του με τον ισχυρότερο παράγοντα της ευρύτερης περιοχής, την Τουρκία, και τις νέες συμμαχίες που μπορεί να διαμορφωθούν. Δηλαδή, το Ισραήλ δεν αποτελεί εγγύηση.
2. Εκτός από την Τουρκία, συμφέροντα έχουν η Αίγυπτος, με την οποία η Κύπρος είχε συνάψει συμφωνία για τα θαλάσσια «οικόπεδα» το 2005, ο Λίβανος που έχει ήδη κάνει σειρά έντονων προσφυγών στους διεθνείς οργανισμούς για παραβιάσεις της ΑΟΖ από το Ισραήλ, η Συρία, η οποία σ’ αυτή τη φάση έχει άλλες προτεραιότητες, αλλά είναι σίγουρο ότι δεν θα μείνει εκτός διεκδικήσεων και βεβαίως, η Παλαιστίνη, η οποία ακόμα κι αν δεν αναγνωριστεί ως κράτος από τον ΟΗΕ μέσα στις προσεχείς μέρες, αργά ή γρήγορα θα αμφισβητήσει τη νομιμότητα των επεκτατικών ενεργειών του Ισραήλ, έχοντας ένα σημαντικό κομμάτι του θαλάσσιου χώρου που της ανήκει και τώρα έχει αυθαιρέτως καταπατηθεί από το Ισραήλ.
3. Καμία χώρα, πλην των μητροπόλεων, δεν βγήκε κερδισμένη από τις εξορύξεις και δη τις αμφισβητούμενες. Από το Ιράκ έως τη Λιβύη και τη Νιγηρία, χώρες μεγαλύτερες και ισχυρότερες, η εμπλοκή στην παραγωγή πετρελαίου/γκαζιού είχε καταστρεπτικά αποτελέσματα, ορατά δια γυμνού οφθαλμού. Οι πανίσχυρες πολυεθνικές του πετρελαίου με την υποστήριξη των μητροπολιτικών κυβερνήσεων δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στη διαχείριση του μαύρου χρυσού και καθοδηγούν τις ντόπιες νομενκλατούρες σύμφωνα με τα δικά τους συμφέροντα που μόνο εν μέρει και ανάλογα με την ισχύ τού καθενός συμπίπτουν με τα συμφέροντα του κράτους παραγωγού.
4. Θάβεται ακόμα πιο βαθιά οποιαδήποτε περίπτωση συνδιαλλαγής με την Τουρκία και αναζήτησης βατού δρόμου ειρηνικής συνύπαρξης και επανένωσης του κράτους, δημιουργώντας μία ένταση της έντασης δυσβάστακτη στο παρόν και απρόβλεπτη στην εξέλιξή της. Η δε πολιτική επίλυσης του Κυπριακού καθίσταται πλέον ιστορικό ανάγνωσμα.
5. Υπάρχουν και πολλές άλλες παράπλευρες επιπτώσεις, μερικές καθόλου ασήμαντες. Η απομόνωση/απομάκρυνση της Κύπρου από όλες, πλην Ισραήλ, χώρες της Ανατολικής Μεσογείου. Η απάρνηση των Παλαιστινίων, που διαφάνηκε από τις «ναι μεν, αλλά» δηλώσεις του Χριστόφια στη Νέα Υόρκη, ο οποίος μας είχε προετοιμάσει με την απαγόρευση ελλιμενισμού και απόπλου των σκαφών του Στολίσκου για τη Γάζα. Η εμπλοκή της Κύπρου στους αμερικανοϊσραηλινούς σχεδιασμούς και η πιθανή «δυσαρέσκεια» των Ρώσων, που παρέχοντας δάνειο της τελευταίας ώρας στην Κύπρο, δείχνουν το ιδιαίτερο ενδιαφέρον τους και μάλιστα, σε μια στιγμή που με το ισχυρό δίδυμο Πούτιν-Μεντβέντεφ δηλώνουν με σαφήνεια ότι πήραν το μάθημά τους από το πάθημά τους στη Λιβύη.

Στα νύχια των ΗΠΑ και του Ισραήλ
Δυστυχώς, η κυπριακή άρχουσα πολιτική τάξη φαίνεται να οδηγεί την Κύπρο σε ανεξερεύνητα, ανώμαλα και επικίνδυνα εδάφη, στην κυριολεξία πολύ ρευστά. Το όποιο οικονομικό όφελος, αν επιτευχθεί, μπορεί να είναι μια ασήμαντη λεπτομέρεια μέσα σε ένα κυκεώνα ζητημάτων που ανακύπτουν. Ποιος και πώς θα τα χειριστεί όλα αυτά τα αλληλοεπηρεαζόμενα συμπλέγματα; Πώς μία τόσο μικρή χώρα, που δεν έχει καταφέρει να ανακτήσει την ακεραιότητά της, μπορεί να εμπλακεί σε τόσο μεγάλα «παιχνίδια», στον ανταγωνισμό με υπέρτερες διεθνείς και τοπικές δυνάμεις που βρίσκονται οριζοντίως και καθέτως σε σύγκρουση και αντιδικία; Πού στηρίζεται; Η Ελλάδα δεν μπορεί πια ούτε τον εαυτό της να βοηθήσει. Η Ευρώπη όταν βλέπει τα δύσκολα δυστροπεί και με τους συμμάχους της, και τους σώζει με τέτοιο αντάλλαγμα που καλύτερα θα ήταν να τους είχε αφήσει να πεθάνουν (βλέπε, επίσης, Ελλάδα). Οι ΗΠΑ, είναι αφελές να πιστεύει κανείς ότι θα θυσιάσουν την Τουρκία για χάρη της Κύπρου. Η τάση τους θα είναι να επανασυνδέσουν την Τουρκία με το Ισραήλ ή, τουλάχιστον, να εξομαλύνουν τις διαφορές, γιατί η Τουρκία θα είναι η γέφυρά τους με την Αίγυπτο, ίσως και τη Συρία και το Ιράν. Η Κύπρος θα χρησιμοποιείται πάντα ως εργαλείο, ως σφήνα, άλλοτε χρήσιμη κι άλλοτε όχι.
Έτσι κι αλλιώς, όπως γράφει κι ο Σενέρ Λεβέντ στην εφημ. Πολίτης, «Είτε οι Έλληνες σκάψουν είτε οι Τούρκοι, μήπως κάνει καμιά διαφορά; Ούτως ή άλλως εκείνοι (οι Αμερικανοί) θα το φάνε (το πετρέλαιο), έτσι δεν είναι;».
Διαβάζοντας δεκάδες άρθρα και τοποθετήσεις κομματικών και κρατικών ιθυνόντων, αλλά μιλώντας και με σκεπτόμενους ανθρώπους, όλα μου δείχνουν ότι, μ’ αυτές τις πολιτικές, το αύριο της Κύπρου δύσκολα θα είναι καλύτερο ή ασφαλέστερο από το σήμερα.
Ο Νετανιάχου στην ομιλία του στον ΟΗΕ αποκάλυψε άλλη μια σοβαρή πτυχή της συνεργασίας της ακροδεξιάς κυβέρνησης του Ισραήλ με την άρχουσα πολιτική τάξη της Κύπρου, πρωτοστατούντος του ΑΚΕΛ. Για να δικαιολογήσει τον εποικισμό και τη στρατιωτική κατοχή του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Όχθης, που θα αποτελέσουν τον κορμό τού υπό αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους, επικαλέστηκε την ομαλή και φυσιολογική παρουσία των βρετανικών βάσεων στο νησί! Με την ίδια λογική, βεβαίως, δικαιολογεί, κι ας μην το ομολογεί, και την παρουσία τουρκικού στρατού στην Κύπρο!
«Για άλλη μια φορά η Κύπρος δίνεται ως παράδειγμα αιτιολόγησης της παράνομης παρουσίας ξένων στρατευμάτων, λόγω της συνεχιζόμενης παρουσίας των Βρετανικών Βάσεων, οι οποίες, με βάση το σύγχρονο Διεθνές Δίκαιο, δεν θα έπρεπε να βρίσκονται στην Κύπρο. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου συνέκρινε, από το πλέον επίσημο βήμα, αυτό της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, την παρουσία των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο με την κατοχή της Δυτικής Όχθης, με στόχο να υπερασπιστεί τη θέση του υπέρ της συνέχισης της στρατιωτικής παρουσίας της χώρας του σε στρατηγικά σημεία της περιοχής, ακόμη κι αν υπάρξει ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος», γράφει μεταξύ άλλων η Μικαέλλα Λοΐζου στην εφημερίδα η σημερινή. Σε καμία άλλη εφημερίδα δεν βρήκα αυτή την κυνική και ταπεινωτική για την Κύπρο δήλωση του Νετανιάχου, γιατί οι Κύπριοι πολιτικοί δεν βγάζουν άχνα για τις βάσεις, αν και πολλοί αντιλαμβάνονται ότι αποτελούν τη ρίζα του κακού στο νησί και την αιτία πολλών συμφορών, όχι μόνο του παρελθόντος, αλλά και του παρόντος και σίγουρα του μέλλοντος. Ο συναισθηματικός αντιτουρκισμός, η «τουρκιά» όπως μου είπε ένας συνομιλητής μου, και η προσδοκία κερδών από τις γεωτρήσεις θάβει ακόμα πιο βαθιά όχι μόνο το ζήτημα της αγγλικής στρατιωτικής κατοχής στο νησί, αλλά και την προοπτική επανένωσης της Κύπρου. Από το ΑΚΕΛ και τους κεντρώους δεξιούς ώς τους εθνικιστές, εκ δεξιών ή εξ αριστερών προερχόμενους, η πολιτική θολούρα από αφέλεια ή ιδιοτέλεια κυριαρχεί. Γι’ αυτό και ο Νετανιάχου μπορεί να κάνει παιχνίδι χρησιμοποιώντας πολλαπλώς την Κύπρο, όπως και ο κάθε Νετανιάχου.
Συναισθηματικοί λόγοι, τραυματικές εμπειρίες, εθνικιστικές παρανοήσεις, ψευδαισθήσεις, βολέματα, έξωθεν πιέσεις, εξαρτήσεις, τετελεσμένα γεγονότα, πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, συνθέτουν ένα θολό μείγμα που δεν επιτρέπει στους Κύπριους να παραδεχτούν ότι μόνον η βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία, όσο δύσκολη κι αν είναι, μπορεί να εξασφαλίσει την ειρηνική διευθέτηση του κυπριακού ζητήματος. Ότι, είτε το θέλουν είτε όχι, η μοίρα τους είναι αδιαίρετη. Αλλά αυτή η παραδοχή, που θα καθόριζε και τις ανάλογες πολιτικές, είναι δύσκολη και σε πολλές περιπτώσεις δυσχεραίνεται και από την άλλη πλευρά, η οποία επίσης υπόκειται στους δικούς της αρνητικούς συντελεστές.

Στέλιος Ελληνιάδης

240 Σχόλια to “Κύπρος, ξυπόλυτη στ’ αγκάθια (Στέλιος Ελληνιάδης)”

  1. Γιώργος Πρίμπας said

    Δυο παρατηρήσεις
    – ότι τα χρήματα των ρώσων είναι αγνώστου προέλευσης θα έπρεπε να μπει σε εισαγωγικά,. Είναι ο ορισμός των εισαγωγικών
    – όλοι κατηγορούν τις κυπριακές κυβερνήσεις για ανεπάρκεια. Όπως και εμείς. Και ποιος τις εκλέγει;

  2. Γς said

    Καλημέρα
    Θα τη πω τη κακία μου για τους κύπριους πολιτικούς και συγκεκριμένα για τον Υπ. Οικ. Μιχάλη Σαρρή που εντελώς απροετοίμαστος και χωρίς κανένα σοβαρό εργαλείο παρέσυρε τους κυπρίους στο «πλαν Μπι» και φάγαμε την πόρτα του αιώνα στη Μόσχα + την επίσημη είσοδο των τούρκων στο παιχνίδι.
    Και η κακία μου: Εδώ δεν μπόρεσε στο «δις εξαμαρτείν» να φυλαχτεί (και να φυλακιστεί) στα κατεχόμενα και ούτε να αμυνθεί. Πλην του αστείας δικαιολογίας του του ότι έδωσε 20 ευρώ στον ανήλικο νεαρό για να του κάνει μασάζ.

  3. qq said

    «Β. Αποτελεί ακόμα στρατηγικό στόχο η επανένωση του νησιού;» ΧΑΧΑΧΑ και να μοιράσουν την ΑΟΖ με τους ξυπόλυτους να είστε καλά πρωϊνιάτικα γέλασα με την καρδιά μου. Το υπόλοιπο δεν διάβασα καθότι δεν κρατιούνται τέτοια χαχανητά «Στα νύχια των ΗΠΑ και του Ισραήλ» αλλά στις αγκαλιές της Μόσχας κάποιος να πει περικαλώ ο ψυχρός πόλεμος έχει τελειώσει προ εικοσαετίας ΧΑΧΑΧΑ

  4. atheofobos said

    Η προσωπική μου γνώμη έχει εκφραστεί στην σημερινή ανάρτηση μου με τίτλο Η ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΥΘΩΝ ΚΑΙ Η ΔΙΑΨΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΒΑΣΙΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ

  5. qq said

    Εδώ που τα λέμε, ούτε τώρα υπάρχει ΑΟΖ (και τα παραμύθια περί φυσικών και αφύσικων αεριών θα μείνουν παραμύθια) αν δεν λυθεί το πρόβλημα τη ένωσης (δια του χωρισμού) αλλά αυτό μη το πείτε παραπέρα

  6. «Είτε οι Έλληνες σκάψουν είτε οι Τούρκοι, μήπως κάνει καμιά διαφορά; Ούτως ή άλλως εκείνοι (οι Αμερικανοί) θα το φάνε (το πετρέλαιο), έτσι δεν είναι;».

    Η πιο σοφή κουβέντα, πέρασαν οι εποχές που οι υδρογονάνθρακες έκτιζαν κράτη, στην μονοκρατορία όλα ανήκουν στον δυνάστη

  7. spiral architect said

    Καλημέρα. 🙂
    Ο χαρακτηρισμός «sui generis κομμουνιστικό κόμμα» για το ΑΚΕΛ ήταν πετυχημένος. 😀

    Μια – σημαντική κατά τη γνώμη μου – παρατήρηση για το άρθρο του Στέλιου Ελληνιάδη:
    (που παρεμπιπτόντως το είχα διαβάσει στο παρελθόν, αλλά το άφησα ασχολίαστο)
    …Επειδή κριτικές αποτιμήσεις που τσούζουν σπανιότατα κάνουν οι δικοί μας πολιτικοί για τους ομόλογούς τους στην Κύπρο, του ΣΥΝ και του ΚΚΕ συμπεριλαμβανομένων
    Καλώς ή κακώς το ΚΚΕ πάντα είναι μάντης κακών, πάντα επισημαίνει και πάντα αναλύει.
    (το πως τα προσλαμβάνει καθείς μετά είναι άλλο θέμα …)
    Παράδειγμα:
    Στην Κύπρο, η εκμετάλλευση ενός από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου παγκοσμίως δεν απέτρεψε την εκδήλωση της κρίσης και δεν εμπόδισε την υπογραφή μνημονίου με την τρόικα, που περιλαμβάνει επώδυνα μέτρα για το λαό. Εκεί που περίμενε ότι με την εξόρυξη του φυσικού αερίου θα έτρωγε με χρυσά κουτάλια, τώρα βρίσκεται ενώπιον περικοπών στους μισθούς, αύξησης της φορολογίας, κατάργησης δικαιωμάτων, αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
    Επί εποχής προεδρίας ΑΚΕΛ όλα αυτά, έτσι; 😉

    Και παρακάτω μια φρέσκια αποτίμηση, που βάζει τα πράματα στη θέση τους:
    … Μπορεί μια κυβέρνηση που διακηρύττει την πρόθεσή της να διαχειριστεί τον καπιταλισμό και την κρίση του μέσα από τις δομές της ΕΕ να διαπραγματευτεί υπέρ των λαϊκών συμφερόντων; Εδώ το παράδειγμα της Κύπρου ξεμπροστιάζει το ΣΥΡΙΖΑ. Ενα το κρατούμενο είναι η στάση του ΑΚΕΛ, που σαν κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε τη δανειακή σύμβαση και επί των ημερών του ψηφίστηκαν τα πρώτα νομοσχέδια. Ανεξάρτητα από διακηρύξεις και προθέσεις, ο συμβιβασμός στο πλαίσιο της ΕΕ δεν μπορεί παρά να είναι αντιλαϊκός και να ανοίγει το δρόμο για τα επόμενα μέτρα. …

    😦 😦

  8. Κύριε ή κυρία (ή ό,τι άλλο) Γς
    επειδή προφανώς υπαινίσσεσθε κάποιο επεισόδιο που δεν γνωρίζουμε, θα θέλατε να μας εξηγήσετε ποιος είναι αυτός ο «ανήλικος νεαρός» στον οποίο αναφέρεστε, και ποιος είναι αυτός που «δεν κατάφερε να φυλακιστεί»; (και γιατί είναι αποτυχία αυτό;)

  9. Νέο Kid Στο Block said

    Aπίστευτο! Επειδή δεν είχα λεφτά στις τράπεζες για να τα ληστέψουν, λήστεψαν τα πετρέλαια από το γκρέιντερ!! Χωρίς πλάκα! Είπαμε να πάμε να κάνουμε πως δουλεύουμε και μέσα στο σαβ/κύριακο ρήμαξαν κάτι περιφράξεις οι Γερμανοί (θα χτυπήσει και κανας άνθρωπος και θα τον έχουμε κρίμα στο λαιμό μας) και έκλεψαν τα πετρέλαια από τα μηχανήματα!

    Τουλάχιστον ήρθε ο Ρεχάγγελ να πλαισιώσει τον χερ Χούφτελ…Σουρεαλισμός στη χώρα των Τσικαμάγκουα Τσερόκι (εσείς πήρατε καθρεφτάκι σπίγκλάιν αν ντερ βάντ;)

  10. spiral architect said

    @9: …ρήμαξαν κάτι περιφράξεις οι Γερμανοί …
    Οι Γερμανοί; 😮 Ποιοι Γερμανοί;
    Για κάνε το λιανά.

  11. Νέο Kid Στο Block said

    Mέσα στην απόλυτη μαυρίλα επιτέλους κι ένα καλό νέο!
    Ενδιαφέρεται ο εκλεκτός επενδυτής Κος Βιεννόπουλος (5 σύλλαβο) για την Ομόνοια.
    Να σωθεί και η ιστορική ομάδα τουλάχιστον, μετά τον Παναθηναϊκό και τη Λαϊκή.

  12. Γς said

    8:
    Τα έχουμε ξαναπεί εδώ.
    Και πίστεψέ με δεν είναι η ομοφοβία ή η απέχθεια μου στους παιδεραστές. Τα ίδια θα έλεγα αν τον πιάνανε και τον φυλάκιζαν για όργια με ρωσίδες κλπ. Η κουτουράδα του ανδρός (λέμε τώρα) που ανέλαβε να διαχειριστεί σοβαρότερα θέματα.

  13. Νέο Kid Στο Block said

    Για να μην μένουν παράπλευρες εντυπώσεις από τις ομοφοβικές αηδίες του Γουσού, να ενημερώσω ότι ο Σαρής είναι ένας ικανότατος και σοβαρότατος άνθρωπος και φυσικά το ότι δέχτηκε να κάνει τον Καραγκιόζη-επαίτη στους Ρώσους για χάρη της κυβέρνησης για να μη διαλυθεί το σύμπαν μέσα στο γενικό χαμό, δεν αποτελεί κριτήριο ικανότητας.

  14. sarant said

    Σας ευχαριστώ για τα πρώτα σχόλια!

    6: Ναι, δυστυχώς ή ευτυχώς.

  15. LandS said

    #11 Μα κάποιος πάει σήμερα στη Κυπριακή Βουλή με στοιχεία σε βάρος του εν λόγω, για κάτι συναλλαγές της Λαϊκής με την Μονή Βατοπεδίου και κάτι περίεργες μεταφορές χρημάτων στην Ελλάδα ( ; ) κατά το interregnum της Λαϊκής πέρυσι.

    Αν υποψιαστώ ότι ο Βγενόπουλος όλα τούτα τα χρόνια εκτός από βάζελος ήταν και ΑΚΕΛ (έστω ποδοσφαιρικώς) ….θα πεθάαααααανω!

  16. Νέο Kid Στο Block said

    15.LandSy boy, εντάξει αστείο ήταν αυτό με την Ομόνοια. τα υπόλοιπα, τα ξέρεις πόσο αστεία είναι.

  17. Γς said

    13:
    Αηδίες του Γς ε;
    Ότι πεις!

    >ότι δέχτηκε να κάνει

    Ως μη όφειλε; Ενας απλός υπουργός οικονομικών, η τελευταία τρύπα της φλογέρας, ουπς, ο τελευταίος τροχός της αμάξης δλδ;

    >τον Καραγκιόζη-επαίτη στους Ρώσους για χάρη της κυβέρνησης για να μη διαλυθεί το σύμπαν

    Και τα κατάφερε με το πάρα πάνω:
    Και τον βίλλον,
    Και τους τούρκους στην ΑΟΖ της Κύπρου
    Από τους ρώσους.

  18. spiral architect said

    Μερικές δικές μου επισημάνσεις:

    – Όσο το ΑΚΕΛ είναι κομμουνιστικό, άλλο τόσο στην Ελλάδα ο μπαρμπα-Φώτης είναι αριστερός και ο Βενιζέλος λιγομίλητος.

    – Η προηγούμενη κυβέρνηση της Κύπρου με πρόεδρο του ΑΚΕΛ δεν ήταν αρκούντως φιλοευρωπαϊκή; Απλά επαναπαύτηκε στο διαχρονικά ψηλό ποσοστό του κόμματός του στο νησί, αλλά άρχισε να χάνει την αξιοπιστία της από το καλοκαίρι του ’11 με την έκρηξη των κατασχεθέντων από το ΝΑΤΟ αποθηκευμένων πυρομαχικών στο Μαρί, όπου έχασαν τη ζωή τους 15 άτομα και έσβησε η Κύπρος επειδή καταστράφηκε ο γειτονικός ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός.
    Του τα φόρτωσαν τα πυρομαχικά του Χριστόφια και δεν είπε κουβέντα. Αφήστε δε που πολλοί μίλησαν για σαμποτάζ.
    Βγάλτε τα συμπεράσματά σας. 😉

    – Το χρήμα καθαρό, βρώμικο, ρώσικο, γερμανικό, ή ελληνικό δεν έχει μυρωδιά. Εξαρτάται όμως που το εναποθέτεις. Αν το εναποθέτεις στο Λουξεμβούργο (που παρεμπιπτόντως δεν έχει παραλίες, αλλά έχει μπόλικες ασφάλτους και μεταξύ αυτών τράπεζες) είσαι “μέσα” 😉
    Aς δούμε το παρακάτω:

    Στο Λουξεμβούργο του κ. Γιούνκερ, προέδρου του Γιούρογκρουπ, ο χρηματοπιστωτικός τομέας δεν είναι 7 φορές μεγαλύτερος από το ΑΕΠ της χώρας όπως στην Κύπρο, αλλά 20 φορές μεγαλύτερος…
    Στην Ελβετία, το μέγεθος δύο μόνο τραπεζών, της UBS και της Credit Suisse, είναι σχεδόν 7 φορές μεγαλύτερο από το ΑΕΠ όλης της χώρας…
    Στο Βέλγιο, δύο τράπεζες, η Dexia και η Fortis έχουν μέγεθος σχεδόν 4 φορές μεγαλύτερο από το ΑΕΠ της χώρας…

    – Το ότι πολλοί στην Ελλάδα πανηγύρισαν με το Τζυμπριακόν ΟΧΙ, μπορεί να εξηγηθεί στο ότι, στην Ελλάδα καμία κυβέρνηση δεν αντέτεινε ένα ΟΧΙ, ούτε διαπραγματεύτηκε έστω για τα μάτια του κόσμου. Το θυμικό μας βγήκε στην επιφάνεια.
    (και όχι άδικα)

    – Και τέλος, αν ο καπιταλισμός όχι μόνο δεν διασφαλίζει, αλλά δεν διστάζει να ποδοπατήσει ένα ουσιώδες συστατικό του στοιχείο, δηλαδή την ατομική ιδιοκτησία, τότε η ίδια η ύπαρξή του τίθεται σε αμφιβολία. Σε συνδυασμό με τις πρόσφατες δηλώσεις του Ολλανδού με το όνομα γλωσσοδέτη, περί της ταύτισης του καταθέτη με τον επενδυτή, φοβάμαι για πολύ χειρότερες εξελίξεις πέρα απ’ την οικονομία. 👿

  19. Anasto said

    Χαίρομαι που αναδημοσιεύετε από τον Δρόμο κυρ Νικοκύρη. 🙂 Έχει πολύ ενδιαφέροντα άρθρα κάθε Σάββατο και δεν τον χάνω ποτέ.

  20. qq said

    Αυτή την αηδία του ριζοσπάστη με τις τράπεζες του Λουξεμβούργου απορώ γιατί κανείς δεν την αντικρούει. Θα με αναγκάσετε να το κάνω εγώ, και θα φανώ πολύ ωμός με την τρολιά μου. Θα μιλήσω, ας πούμε, για ποιότητα και όχι για ποσότητα. Μια Αλιάντζ στο Λουξεμβούργο αξίζεις όσο εκατοντάδες χιλιάδες Τσοχατζόπουλοι στη μεγαλόνησο. Εκτός αυτού, αν το Λουξεμβούργο βγει στη ζητιανιά να του σώσω εγώ τα σπασμένα, θα τα ακούσουν και αυτοί. Διαφορετικά αυτές οι αναφορές είναι παραπλανητικές. Μα τέτοιος πόνος για το καπιταλισμό…

  21. LandS said

    #18 Δεν αρκεί μόνο το μέγεθος του χρηματοπιστωτικού τομέα (ως ποσοστό του ΑΕΠ) αλλά (χωρίς να πω μεγάλη κουβέντα) έχουν μεγαλύτερη σημασία οι όροι λειτουργίας του. Τι τραπεζικά προϊόντα κυκλοφορούν, τι επιτόκια και τι τιμές κουβαλάνε κοκ. Σε μια ενιαία αγορά που υπάρχουν αποδόσεις ασφαλών τοποθετήσεων, ακόμα και αρνητικές, είναι παράλογο, ακόμα και αν αυτό περιορίζεται σε ένα νησί, να έχεις ταμιευτήριο με πολύ ψηλά επιτόκια.

  22. Egor GiOs said

    Πολύ σωστός ο τίτλος του άρθρου αν και πιστεύω πως ακόμα πιο περιγραφικός ,αποδίδωντας το ίδιο νόημα, θα ήταν «Κύπρος ξεβράκωτη στ’ αγγούρια». ΚΑλημέρα και από μένα.

  23. Νέο Kid Στο Block said

    Για να καταλάβετε το μέγεθος της καταστροφής ,να πω οτι η Λαϊκή δεν ήταν μια απλή τράπεζα .Μαζί με την Κύπρου (που με αυτά που της φορτώσανε και τα γενικότερα μεταμαθηματικά, θα καταρρεύσει επίσης συντομότατα) ήταν ΟΛΗ η οικονομική Κύπρος. Είναι ,σε αντιστοιχία με την Ελλάδα, σαν να βαράει κανόνι ταυτόχρονα η Εθνική, η Πίστεως και η Πειραιώς μαζί Κανείς δεν ξέρει πόσες επιχειρήσεις θα τιναχτούν στον αέρα.Η ανεργία που ήταν ήδη στο 30-40% στους νέους ,καταλαβαίνετε…
    Χώρια βέβαια από τα λεφτά του κόσμου που καταληστέψανε, τελειώσανε και τα ταμεία προνοίας, τα ασφαλιστικά ταμεία, την υγεία (ήδη η μάνα μου πήγε να κάνει την ένεση για τον καρκίνο και της είπαν γιοκ!) και,και…
    Επίσης, κάτι που πιθανόν να μην είναι γνωστό στην Ελλάδα. Στη Λαϊκή είχανε σχεδόν όλα τα λεφτά τους οι τοπικοί συνεταιρισμοί της υπαίθρου. Στην Κύπρο είναι (ή ξερω γω ,ήταν)πολυ ανεπτυγμενη η συναιτεριστικότητα ,ειδικα στις κωμοπόλεις και χωριά. Όλοι αυτοί σβησανε ,πεθάνανε.

    Περαστικά μας! (τουλάχιστον μάς έμεινε η ευρωπ. αλληλεγκύη και το ευρ. κεκτημένο)

  24. Γιώργος Πρίμπας said

    [Προσθέτει ότι η σύλληψη και κράτησή του ύστερα από μια ατεκμηρίωτη καταγγελία, ήταν μια σκληρή δοκιμασία για τον ίδιο, την οικογένεια του, τους φίλους και τους συνεργάτες του. «Η πλήρης έλλειψη στοιχείων, οι ιατρικές εξετάσεις, αλλά και όλο το μαρτυρικό υλικό καταδεικνύουν ότι δεν υπήρξε απολύτως κανένα έγκλημα ή παρανομία» ανέφερε ο κ. Σαρρής.
    Επίσης, εξέφρασε θερμές ευχαριστίες σε όσους του συμπαραστάθηκαν και διατήρησαν την εμπιστοσύνη τους στο άτομο του, αλλά και θλίψη «για τις περίεργες συνθήκες σύλληψης του, για τις επίμονες προσπάθειες ενοχοποίησης του και την προβολή κακόβουλων κατηγοριών αβασάνιστα και με υπερβάλλοντα ζήλο»]

    1. έχει καταδικαστεί ο άνθρωπος;
    2. σε δεύτερο (ίσως και όχι) επίπεδο: και από πού καταδικάστηκε; Με ποιο δίκαιο; Και το ρωτάω αυτό γιατί δεν ξέρω αν υπάρχει συμφωνία μεταξύ Κύπρου ή ΟΗΕ ή ΕΕ με τα κατεχόμενα περί αναγνώρισης δικαστικών αποφάσεων των αρχών στα κατεχόμενα. Εντάξει μπορούν να σε πιάσουν, να σε καταδικάσουν και να σε φυλακίσουν για κάποιο αδίκημα με βάση το «δίκαιο τους» αλλά αυτή την καταδίκη την αναγνωρίζουμε;

  25. physicist said

    #18. — Και τέλος, αν ο καπιταλισμός όχι μόνο δεν διασφαλίζει, αλλά δεν διστάζει να ποδοπατήσει ένα ουσιώδες συστατικό του στοιχείο, δηλαδή την ατομική ιδιοκτησία, τότε η ίδια η ύπαρξή του τίθεται σε αμφιβολία.

    Σπειροειδή, εδώ λέγαμε (κι από δω τόμαθα ο ίδιος) ότι μεταπολεμικά και μέχρι τη δεκαετία του 1960, οι φόροι στις ΗΠΑ έφταναν μέχρι και 90% (παρακαλώ να με διορθώσετε αν το ποσοστό που γράφω παραείναι ψηλό αλλά κάτι παρόμοιο νούμερο είχε γράψει ο Νίκος, σαν να θυμάμαι). Αυτό κι αν είναι ποδοπάτημα της ατομικής ιδιοκτησίας — αλλά όπως βλέπεις δεν τέθηκε η ύπαρξή του καπιταλισμού σε αμφιβολία εξαιτίας του. Η απώλεια εισοδημάτων ή μέρους της περιουσίας είναι ένα ρίσκο που πάντα υπάρχει και βέβαια αυξάνεται σε εποχές κρίσης. Το ψυχολογικό, ας πούμε, ταμπού που λέμε ότι έσπασε είναι η άμεση παρακράτηση μέρους των καταθέσεων αλλά δεν θα λέγαμε τίποτα παρόμοιο αν είχε τη μορφή ειδικής έκτακτης εισφοράς ή αυξημένης φορολογίας. Εν τέλει, όταν παίρνεις στήριξη 10 δις €, είναι λογικό να έχεις κι εσύ τη δική σου συνεισφορά για να αντιμετωπίσεις τη χρεοκοπία. Αλλιώς, τίθεται το ηθικό θέμα για ποιο λόγο φορολογούμενοι που ουδέποτε επωφελήθηκαν από τους προνομιακούς όρους των υψηλών (αλλά διακινδυνευμένων, όπως αποδείχτηκε) επιτοκίων θα πρέπει να σηκώσουν όλο το βάρος μόνοι τους.

  26. Αρκεσινεύς said

    Μετά τις θριαμβολογίες, η περίσκεψη και ο προβληματισμός. Περιμένατε κάτι άλλο από αρπακτικά; ‘Η εξακολουθούμε να είμαστε αφελείς;

    Δυστυχώς πλήρης διάψευση του αισώπειου μύθου «Όφις πατούμενος και Ζεύς»

    Ὄφις ὑπὸ πολλῶν πατούμενος ἀνθρώπων τῷ Διὶ ἐνετύγχανε περὶ τούτου. Ὁ δὲ Ζεὺς πρὸς αὐτὸν εἶπεν• Ἀλλ᾿ εἰ τὸν πρότερόν σε πατήσαντα ἔπληξας, οὐκ ἂν ὁ δεύτερος ἐπεχείρησε τοῦτο ποιῆσαι.
    Ὁ λόγος δηλοῖ ὅτι οἱ τοῖς πρώτοις ἐπιβαίνουσιν ἀνθιστάμενοι τοῖς ἄλλοις φοβεροὶ γίνονται.

    και επαλήθευση του άλλου «Κώνωψ και ταύρος»

    Κώνωψ ἐπιστὰς κέρατι ταύρου καὶ πολὺν χρόνον ἐπικαθίσας, ἐπειδὴ ἀπαλλάττεσθαι ἔμελλεν, ἐπυνθάνετο τοῦ ταύρου εἰ ἤδη βούλεται αὐτὸν ἀπελθεῖν. Ὁ δὲ ὑποτυχὼν εἶπεν• «Ἀλλ᾿ οὔτε, ὅτε ἦλθες, ἔγνων, οὔτε, ἐὰν ἀπέλθῃς, γνώσομαι.»
    Τούτῳ τῷ λόγῳ χρήσαιτο ἄν τις πρὸς ἄνδρα ἀδύνατον, ὃς οὔτε παρὼν οὔτε ἀπὼν ἐπιβλαβὴς ἢ ὠφέλιμός ἐστι.

    Μόνο που την Κύπρο, την Ελλάδα και όποια άλλη χώρα τη θέλουν, για να μπορούν να την αρμέγουν.

  27. Ηλεφούφουτος said

    Παρόμοιες διαπιστώσεις με το παρόν άρθρο βλέπω και στο άρθρο του Κούλογλου http://tvxs.gr/news/%CE%BF%CE%BC%CE%AC%CE%B4%CE%B1-tvxs/%CE%BF-%CE%B4%CE%B1%CE%B2%CE%AF%CE%B4-%CE%BF-%CE%B3%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%AC%CE%B8-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BB%CE%BF%CF%85.

    Ενδιαφέρων και ο επίλογος: «πρώτον, για να νικήσει ο Δαβίδ τον Γολιάθ θα πρέπει και να το θέλει, κάτι που στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν ίσχυσε. Δεύτερον, δεν φθάνει να το θέλει. Θα πρέπει να διαθέτει στρατηγική, τακτική και ένα plan B την ύπαρξη του οποίου πρέπει να γνωρίζει και ο αντίπαλος.»

    Γενικά πάντως αυτή η πολιτική χωρίς μπούσουλα και η αντίσταση χωρίς στρατηγική και σχέδιο Β μού θυμίζει ελληνική πολιτική και σε κάποιο βαθμό προβλήματα της ελληνικής Αριστεράς. Θυμάμαι πάντως μια εποχή όπου τα πράγματα δεν ήσαν έτσι και οι αντίπαλοι είχαν συγκρότηση και στόχους. Με βάση την εμπειρία μου αποδίδω την καταστροφική αλλαγή στην πολιτική κουλτούρα που εγκαθίδρυσε το ΠΑΣΟΚ και διαμόρφωσε και τους άλλους πολιτικούς χώρους – δεν αναφέρομαι μόνο στο λαϊκισμό τύπου Αυριανής αλλά και στο δεύτερο κύμα λαϊκισμού από τη δεκαετία του ’90 και μετά, αυτό που ταίριαζε με την ευμάρεια που φέρνει η εξάρτηση και η έλλειψη εθνικής πολιτικής, με βασικό εκφραστή το λαϊφστάιλ του Κωστόπουλου, παιδί της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας κι αυτός.
    Στην Κύπρο αναρωτιέμαι ποιος έφερε παρόμοια πολιτική κουλτούρα;

  28. Νέο Kid Στο Block said

    Aρκεσινέα ,προσωπικά δεν είχα εδώ και καιρό καμία αυταπάτη ή αμφιβολία. Αλλά ποιος περίμενε τέτοιο μπλίτσκρίγκ; Ακόμη και στον ειδεχθέστερο φονιά, του δίνεις λίγο χρόνο μέχρι να πεθάνει.
    Ούτε διαβατήρια στα παιδιά δεν πρόλαβα να φκιάξω (και θέλουν και 80 ευρώ το κομμάτι οι γύφτοι στην πρεσβεία στη Λευκωσία). Άσε που έστειλα κανονικά βιογραφικά και τώρα πώς τα μαζεύεις πίσω;

    Μπάη δε γουέη, «ξέρει σκάβει,ξέρει χτίζει,ξέρει πέτσωμα καλούπωμα σιδέρωμα, ξέρει γωνιάζει 3-4-5, ξέρει σουβά και τσικολατούρα, ξερει βρισκει τριγκωνο = μισο τιτράγκουνο.»
    Όποιος ελεήσει, να σχωρεθούν τ’αποθαμένα του!

  29. Αρκεσινεύς said

    28. Τηλύγετε Νέο Kid, εύχομαι όλα να πάνε καλά στην προσωπική σου ζωή. Για να γελάσουμε λίγο, σου έμειναν τουλάχιστον αφορολόγητα τα 6,5 Ευρώ.

  30. physicist said

    Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Μιχάλης Σαρρής δήλωσε σήμερα [στο BBC] ότι η διάρκεια των ελέγχων για να προληφθούν μεγάλες εκροές κεφαλαίων από το νησί «είναι θέμα εβδομάδων».

    Τι πράμα; Η διάρκεια των ελέγχων για να προληφθούν μεγάλες εκροές είναι θέμα εβδομάδων; Ελπίζω ότι ο μεταφραστής τα ψιλοθαλάσσωσε και ότι ο κ. Σαρρής δεν είπε ακριβώς αυτό.

  31. spiral architect said

    @21: Λαντζ, – όπως λέει και ο μπλόγκερ Καρτέσιος – δεν υπερασπίζομαι τον τραπεζικό τομέα της Κύπρου. Η θέση μου και η «συμπάθειά» μου απέναντι στις κυπριακές τράπεζες είναι η ίδια που έχω για τις ελληνικές, τις γερμανικές, τις ελβετικές και τις τράπεζες όλου του κόσμου. Είναι κοινοί τοκογλύφοι, αρπακτικά και κυριαρχούν στην οικονομία εξαγοράζοντας κυβερνήσεις και ελέγχοντας συνειδήσεις.
    Ο μικροαστός καταθέτης ή ο μικρομεσαίος μαγαζάτορας είναι απολύτως αμέτοχοι στο που θα αποταμιεύσουν τα λεφτά τους, από ποια τράπεζα θα δανειοδοτηθούν καθόσον δεν γνωρίζουν τι είδους μηχανισμοί μόχλευσης κρύβονται πίσω από κάθε τραπεζικό οίκο (ανοχής) οπουδήποτε στον κόσμο ο τελευταίος βρίσκεται.
    Γιατί να πληρώσουν ο Κιντ, ή ο όποιος καταθέτης ή δανειζόμενος τη λέζα;

  32. LandS said

    #25
    Δηλαδή πόσες φορές πρέπει να επαναληφθεί ότι στη φορολογία εισοδήματος ανώτατος φορολογικός συντελεστής είναι επί του κλιμακίου και όχι επί ολόκληρου του εισοδήματος;
    Πρέπει να επίσης να διαχωρίσουμε και κάποιες έννοιες. Η περιουσία είναι το περιεχόμενο της δεξαμενής. Το εισόδημα είναι η ροή του ρευστού από μια δεξαμενή στην άλλη. Ο φόρος εισοδήματος, όσο ψηλός και να είναι, ΔΕΝ είναι φόρος στην περιουσία. Για τη περιουσία υπάρχουν ή δεν υπάρχουν άλλοι φόροι. Συνήθως, όταν είναι φόροι και όχι κατασχέσεις, είναι της τάξης του 1% και κάτι ή παρά κάτι, ώστε να μην έχεις κίνητρο να ρευστοποιήσεις περιουσιακά στοιχεία και έτσι να αποφύγεις φόρο.

  33. physicist said

    #32. — Μα και η αρχική πρόταση προέβλεπε κλιμάκωση των ποσοστών. Επιπλέον, εκτός από τους φόρους στα εισοδήματα υπάρχουν κι αυτές οι έκτακτες εισφορές, όπως τα χαράτσια στα ακίνητα κλπ. Κι όταν η εναλλακτική είναι να χρεωκοπήσει η χώρα, η συζήτηση σχετικά με το πώς ονομάζεται το κούρεμα μου φαίνεται εν πολλοίς ακαδημαϊκή.

  34. LandS said

    #31 Συμφωνούμε. Απλά δεν πρέπει να πέφτουμε στην παγίδα να λέμε Κύπρος=Λουξεμβούργο άρα μη κάνετε στη Κύπρο ότι δεν θα κάνατε στο Λουξεμβούργο. Στο κάτω κάτω πριν λίγα χρόνια η στάση ήταν όλο χαμόγελα και «δεν πειράζει βρε αδελφέ η χαμηλή εταιρική φορολογία ούτε τα υψηλά επιτόκια, μπήτε εσύ και η Μάλτα στην ΕΖ να σας έχουμε καβάτζα και πύλη εισόδου του ρώσικων και άλλων κεφαλαίων».

    #32 Επιβολή σε καταθέσεις ψηλότερη σε ποσοστό από το επιτόκιο που αυτές αποδίδουν δεν είναι τετριμμένο το πως το λες.

  35. physicist said

    #34(β). — Για πόσο χρονικό διάστημα είχαν πληρωθεί τόκοι με το επιτόκιο αυτό; (Συμφωνώ ότι δεν είναι τετριμμένο αλλά δεν είναι και κατανάγκη ουσιώδες).

  36. Lefteris_Sfak said

    #25
    Δεν με βρίσκει σύμφωνο ο παραλληλισμός.

    Ο φόρος και το κούρεμα καταθέσεων δεν είναι το ίδιο πράγμα. Μία φορολογία 90% στην ανώτατη κλίμακα, της οποίας έχει επίγνωση ο (εκατομμυριούχος) φορολογούμενος εξαρχής, είναι μια συντεταγμένη δημοσιονομική λειτουργία και η συμμετοχή του φορολογούμενου σε αυτή συνιστά επιλογή. Ένα κούρεμα καταθέσεων είναι άλλης τάξεως πράξη. Παρότι ο αντίκτυπος στην τσέπη μπορεί να είναι ίδιος ή και μικρότερος, το ζήτημα δεν είναι ποσοτικό.

    Περαιτέρω: η συμμόρφωση προς τις φορολογικές διατάξεις είναι κομμάτι της καπιταλιστικής δυτικής δημοκρατικής κουλτούρας και θα ήταν παράλογο να πούμε ότι ένας υψηλός φόρος, ένας θεσμός της δηλαδή, την αντιμαχόταν. Για αυτό οι επιχειρηματίες στις ΗΠΑ ανέκαθεν έψαχναν για νόμιμους ή έστω νομότυπους τρόπους αποφυγής των φόρων και κυρίως πίεζαν για αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος. Δηλαδή πρόκειται για ένα παίγνιο εντός πλαισίου δημοκρατίας, όπου όλοι παίζουν με τους κανόνες (ή τα όρια αυτών) ή προσπαθούν να τους αλλάξουν.

    Θα έλεγα ότι το κούρεμα καταθέσεων είναι ένα μεγάλο φάουλ με βάση την καπιταλιστική κουλτούρα, το οποίο δικαιολογείται σε περίπτωση έσχατης και έκτακτης ανάγκης, την οποία το μέγεθος της Κύπρου δεν δικαιολογεί, και μάλιστα όταν η ΕΕ επέτρεψε σε αυτή τη χώρα με αυτό το τραπεζικό σύστημα να μπει πανηγυρικά στο ευρώ, εξαιρετικά πρόσφατα.

    Όσον αφορά το επιχείρημα περί φορολογουμένων, θα έπρεπε να κάνουν αυτή την ερώτηση οι Γερμανοί τέσσερα χρόνια πριν όταν ξεκίνησαν να διασώζουν το διάτρητο τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης με τα χρήματα των φορολογουμένων τους (και τα δικά μας βέβαια), τα οποία ήταν υπερεκατονταπλάσια από το ποσό που διαθέσαν για την Κύπρο.

    Τα ηθικολογικά επιχειρήματα του Σόιμπλε για τους πολίτες της Βόρειας Ευρώπης μπορούν να γίνουν δεκτά εφόσον υπάρχει η βορειοευρωπαϊκή αρετή της στοιχειώδους συνέπειας, διαφορετικά μιλάμε για ένα καλά προφασισμένο δίκιο των ισχυρών.

    Οι αμαρτωλές τράπεζες δεν είναι κυπριακή εφεύρεση αλλά και να ήταν, γνώριζαν για αυτές πολύ προτού αρχίσουν να τους ενοχλούν. Και ίσως το Λουξεμβούργο συγκριτικά να είναι ένα πιο υγιές μοντέλο, αλλά δεν είναι και το μόνο μελανό σημείο του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. Πολύ μελανότερη π.χ. η διαχείριση της φούσκας των ισπανικών τραπεζών από τους Γερμανούς.

    Το ερώτημα δεν πρέπει να είναι μόνο ποιους καταθέτες ρίχνεις (αν είναι κακοί Ρώσοι ή καλοί Βαυαροί) αλλά αν ενεργείς υπέρ του συστήματος όπως επικαλείσαι, και η πράξη του κουρέματος σε κάθε περίπτωση ακύρωσε αυτή τη δικαιολογία για τους Γερμανούς.

  37. spiral architect said

    Τεχνική ερώτηξις:
    Τα ΑΤΜ και οι γκισέδες στις κυπριακές τράπεζες δεν δίνουν παραπάνω από 100 ευρώ. Μπορείς να πληρώσεις π.χ. ένα ενοίκιο τάξης 400-500 ευρώ απ’ τον λογαριασμό σου διατραπεζικά εντός Κύπρου;

  38. gryphon said

    6-14
    Bασικά έτσι πρεπει να ειναι αλλά με προβληματίζει λίγο η περίπτωση τής Νορβηγίας.Ενα δηλαδή μικρό κρατος με πληθυσμό μικροτερο και απο αυτον τής Ελλαδος και που σέ καμμιά περίπτωση δέν έιναι στρατιωτικη υπερδυναμη.Καθε άλλο.Αυτοι πως βγαζουν το πετρελαιο και το εκμεταλλευονται σάν κρατος και μαλιστα έχουν πια δικη τους τεχνογνωσια και στήν ερευνα και στήν εξορυξη κλπ.
    Εκτός και αν αγνοοω πραγματα και τα ελεγχουν κι εκει ολα οι γνωστές πολυεθνικές.

    Εχει δικιο που αναφέρει ο Γς για τόν Σαρρη.Υπηρχαν διαφορες αναφορες σε μπλόγκς για κατι ιστορίες λεει στα Κατεχόμενα και τέτοια.
    Δεν ξερω αν αληθευουν αλλα φαινεται πως μπορει κατι να υπηρξε.Σημασια εχει οτι ενας ανθρωπος που ειναι πολιτικός και μπορει να κληθει να κανει διαπραγματευσεις να παρει κρισιμες αποφασεις κλπ και είναι ανοιχτος σε τετοια θεματα ειναι ευκολα εκβιασιμος.
    Δεν χρειαζεται να ειναι κανείς συνωμοσιολόγος για να το βλεπει αυτο.Καποιοι μπορει να εχουν φωτογραφίες η δεν ξερω τι άλλο αν αληθευουν αυτά που λεγονται γι’αυτον.Τι διαπραγματευση να κανει μετα (αν υποθεσουμε δηλαδη πως δεν ηταν ολα ετσι κι αλλιως μονο για το θεαθηναι).
    Σιγουρα παντως χρησιμοποιουνται τετοιες μεθοδοι οπως φανηκε κι εδω με τήν υποθεση Ζαχοπουλου.
    Επισης και η εκρηξη στο Μαρι εμενα που ενταξει εχω μια ροπη στην συνωμοσιολογία δεν μου ειχε φανει πολυ τυχαια και ηταν μια πραγματικα τεραστια καταστροφη για τήν Κυπρο που επιταχυνε τις εξελιξεις προς ολ’αυτά που συνεβησαν τωρα.Το θεωρω κατι αντιστοιχο με τις φωτιές στήν Πελοπόννησο επι Καραμανλη.

  39. LandS said

    «Όσον αφορά το επιχείρημα περί φορολογουμένων, …. οι Γερμανοί τέσσερα χρόνια πριν …ξεκίνησαν να διασώζουν το διάτρητο τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης με τα χρήματα των φορολογουμένων τους (και τα δικά μας βέβαια)…….»

    Πως ακριβώς ????

  40. physicist said

    #36. — Υποθετική ερώτηση: αν «οι Γερμανοί» είχαν κάνει ένα ή περισσότερα από τα εξής:

    (α) είχαν μπλοκάρει την είσοδο της Ελλάδας ή/και της Κύπρου στο Ευρώ·

    (β) είχαν προσπαθήσει να επιβάλουν αυστηρούς δημοσιονομικούς ελέγχους στο εσωτερικό άλλων χωρών·

    (γ) είχαν προσπαθήσει να αποτρέψουν την Κύπρο από την εφαρμογή του οικονομικού μοντέλου που επέλεξε·

    (δ) είχαν επιχειρήσει να παρέμβουν είτε συμβουλευτικά είτε αλλιώς στο νοικοκύρεμα του φορολογικού μας συστήματος κλπ.,

    τότε νομίζεις ότι θα είχαμε παινέσει τη συνέπεια, τη σοβαρότητα και τη διάθεσή τους να μας βοηθήσουν; Όχι πως δεν συμμερίζομαι τις επισημάνσεις σου για το γεγονός ότι το τσίρκο της ΕΕ τα θαλάσσωσε σε πολλές περιπτώσεις αλλά μου φαίνεται ότι υπάρχει μια στάση που λέει πως ό,τι κι αν πάει στραβά φταίνε οι ξένοι και άρα είναι υποχρεωμένοι να μας δείχνουν διαρκή αλληλεγγύη.

  41. Μου αρέσει να διαβάζω οικονομικά σχόλια και να μαθαίνω τώρα που ε΄΄ιμαι συνταξι(δεν)ούχος.
    Μέχρι να παραιτηθώ θεωρούσα τον εαυτό μου λειτουργό και αδιαφορούσα

    Ηθελα να ανεβάσω το Billy 4 αλλά έχουν αποσύρι την μουσική του οπότε βολευτείτε με το Billy 1

  42. Lefteris_Sfak said

    #39.
    Δεν ξέρετε ότι τα χρήματα για τη διάσωση της Ελλάδας και του Νότου εν γένει, στην πραγματικότητα διοχετεύτηκαν στις τράπεζες, που δεν είναι οι τράπεζες του Νότου βέβαια αλλά όσες ευρωπαίκές τράπεζες κατείχαν ομόλογα χωρών του Νότου ή παράγωγα βασισμένα στο Νότο, στην ουσία δηλαδή όλες;

  43. NM said

    Η Κύπρος λέει έχει «δυσανάλογου ύψους τραπεζικό τομέα». Δυσανάλογο ώς προς τί; Ως προς τον πληθυσμό της; Ως προς το γεωγραφικό εμβαδόν της; Σα να λέμε ότι η Γερμανία έχει δυσανάλογου ύψους βιομηχανία αυτοκινήτων.
    Η κατάσχεση δεν είναι φορολογία. Ουτε η δήμευση (που νομικά θεωρείται ποινή). Το ίδιο ισχύει και για το λεγόμενο χαράτσι επι των ακινήτων.
    Φορολογία είναι να εισπράτει το κράτος ένα ποσοστό από τα κέρδη που αποκομίζει κάποιος.
    Αλλο να εφαρμόζεις υψηλό συντελεστή φορολογίας επι των εισοδημάτων, όπως οι τραπεζικοί τόκοι, τα ενοίκια κλπ και άλλο να κατάσχεις κατά ένα ποσοστό το κεφάλαιο – ιδιοκτησία.
    Κακώς λέμε ότι πλήττεται ο καπιταλισμός σαν σύστημα κλπ. Αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη είναι, για μένα, πόλεμος. Είναι πλέον χώρες που στρέφονται εναντίον άλλων χωρών και προσπαθούν να τις καταλάβουν αφού πρώτα τις εξουθενώσουν καταστρέφοντας όλες τους τις υποδομές. Μάλιστα φαίνεται να έχουν συνυπολογίσει και τις δικές τους απώλειες και να κερδίζουν στη διαφορά.
    Ναι. Πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε κανονικό πόλεμο με τη Γερμανία και τους συμμάχους της. (Η με την ΕΕ κατά τον Παπούλια).
    Στατιστικά – ιστορικά ήταν καιρός για έναν ακόμα ευρωπαϊκό μεγάλο πόλεμο. Και όπως όλοι οι μεγάλοι πόλεμοι, διεξάγεται κι αυτός με κύρια όπλα και τακτικές διαφορετικές από τους προηγούμενους πολέμους. Όσο έμοιαζε ο Α’ Π.Π με τον 2ο, άλλο τόσο μοιάζει και ο τωρινός με τον προηγούμενό του ψυχρό πόλεμο 1946-1990. Θα ήταν τουλάχιστον αφελές να πιστεύαμε ότι η ανακάλυψη των πυρηνικών όπλων και η συνεπαγόμενη αμοιβαία καταστροφή, σήμανε το αναγκαστικό τέλος των πολέμων ή τη μεταφορά τους σε περιφερειακές συγκρούσεις «δι αντιπροσώπων». Το μόνο που παραμένει ίδιο είναι οι ανθρώπινες και υλικές απώλειες
    …και οι υπαίτιοι…

  44. qq said

    Εγώ πάω τα ερωτήματα του #40 ένα βήμα πιο πέρα και ξεχνώ τι έγινε στο παρελθόν. Τα συνοψίζω σε μια και μοναδική ερώτηση. Αυτοί που κριτικάρουν την Γερμανία, τι πια λύση προτείνουν. Όχι δεν λέω πλανμπί, αυτή η λέξη έχει καεί. Προτείνουν η Γερμανία να φερθεί γενναιόδωρη και να πει, πόσα σας χρειάζονται, 18 δις, πάρτε 28 και αν θέλετε και άλλα, ξέρετε που να μας βρείτε και μη διστάσετε καθόλου. Έλεος, τέτοιος λαϊκισμός ούτε σε νηπιαγωγείο.

  45. Γς said

    42:
    Ασε μη το ψάχνεις!

    Τον ήπιαμε πατριώτη!

  46. Lefteris_Sfak said

    #40.
    Δεν μπορώ σε καμία περίπτωση να δω τη στάση των Γερμανών απέναντι στο Νότο ως αλληλεγγύη. Ιδίως μετά τα της Κύπρου και μετά από τις χυδαίες χθεσινές «διαρροές» του Ντάισελμπουμ στο τουίτερ, νομίζω μόνο ένα απειροελάχιστο ποσοστό πολιτών στο Νότο νοούν αυτή τη στάση ως αλληλεγγύη.

    Η απογοήτευσή μου για τα δικά μας λάθη, παρότι είναι ένα ζήτημα συχνά αλληλεπικαλυπτόμενο με το υπό συζήτηση, δεν είναι ούτε το ίδιο ζήτημα ούτε συμψηφίσιμο με αυτό.

  47. physicist said

    #46. — Δεν έγραψα ότι είναι αλληλεγγύη αλλά ότι αυτό ακούγεται να ζητιέται, τουλάχιστον στην πολιτική ρητορεία. Σε ό,τι αφορά το σπάσιμο συμβολαίων και νόμων που αναφέρεις, σημείωσε πάντως ότι κατά την άποψη πολλών (ακόμα και νομικών), σημαντικά άρθρα της συνθήκης του Μάαστριχτ, όπως π.χ. το no-bailout-clause έχουν ήδη σπάσει προ πολλού. Έφτασε η υπόθεση μέχρι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης κάμποσες φορές και σε όλες τις περιπτώσεις οι Δικαστές αποφάσισαν ότι είναι σύννομη, άρα νομικώς έληξε το θέμα. Ψυχολογικά, ορισμένα ταμπού (έστω: των Γερμανών) είχαν ήδη πέσει, απλώς εμείς δεν το είχαμε πάρει είδηση επειδή δεν ήταν δικά μας (αλλά θα το είχαμε αν ήμασταν εμείς εκείνοι που θάπρεπε να συνδράμουμε άλλους).

    Δεν κάνω συμψηφισμό αλλά τα ζητήματα είναι αλληλένδετα. Δεν αναιρεί το ένα το άλλο αλλά το ένα επηρεάζει το άλλο, και μάλιστα ουσιωδώς. Γιατί εν τέλει φαίνεται ότι η ενωμένη Ευρώπη (σε τέτοιο βαθμό ένωσης, πια) ήταν ιδεοληψία που δεν έχει να κάνει με την πραγματικότητα.

  48. Lefteris_Sfak said

    #44
    Εδώ συνήθως γίνονται ωραίες συζητήσεις χωρίς χαρακτηρισμούς.

  49. LandS said

    #40 Σε ότι αφορά το β σου

    1) Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης (οι Δημοσιονομικοί Στόχοι στο 3% του ΑΕΠ έλλειμμα και 60% του ΑΕΠ Χρέος) στη Συνθήκη (Μάαστριχτ, Άμστερνταμ, «Ευρωσύνταγμα» και Λισαβόνα) .
    2) Την καταστατική απαγόρευση στην ΕΚΤ να αγοράζει απ’ευθείας ομόλογα κρατών μελών.
    3) Την υποχρέωση της συμφωνίας των προϋπολογισμών με την Κομισιόν/Εκοφίν πριν να γίνουν νόμοι του Κράτους Μέλους.
    4) Τη λεγόμενη Δημοσιονομική Πειθαρχία με τους ακόμα πιο περιοριστικούς στόχους στο δομικό έλλειμμα, και με δέσμευση της χρηματοδότησης όταν αυτή παραβιάζεται (θα ισχύσει από του χρόνου νομίζω)
    Όλα αυτά τα έχει επιβάλει η Γερμανία ντε γιούρε και ντε φάκτο
    5) Το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο εξετάζει την κάθε διευθέτηση ή μέτρο που παίρνει η ΕΕ και έχει συμμετοχή η Γερμανια. Στην ουσία 7 ( ; ) ηλικιωμένοι δικαστικοί έχουν δικαίωμα βέτο σε αποφάσεις που αφορούν 350 εκατομμύρια.
    Αυτό το έχει επιβάλει ντε φάκτο.

    Και να σου πω το μυστικό; Αυτά είναι που οξύνουν (αν δεν προκαλούν) τη κρίση χρέους της Ευρώπης.

  50. LandS said

    #42
    Το έχω δει αυτό. Τον Γερμανό φορολογούμενο δεν έχω δει.

  51. qq said

    48 Τέλος πάντων, απάντησε στο ερώτημα που με καίει. Η δικιά μου φτωχή απάντηση είναι, αυτοί που κριτικάρουν το μόνο που έχουν να προτείνουν είναι, να μείνουν τα πράματα ως έχουν και να αρχίσει το τυπογραφείο να τυπώνει χαρτονομίσματα και έχει ο θεός. Μόνο που δεν έχει. Η ανάπτυξη έρχεται οσονούπω.

  52. Lefteris_Sfak said

    #47.
    Αλληλεγγύη όμως το αποκαλούν οι Γερμανοί στη δική τους ρητορεία. Το ζήτημα δεν είναι όμως νομικό ή νομικίστικο. Είναι ζήτημα ουσίας.

    Το κούρεμα, και όπως προτάθηκε, και όπως έγινε, υπονομεύει όλο το τραπεζικό σύστημα του Νότου. Κάποιοι λένε της ευρωζώνης, και θα μπορούσε να είναι και έτσι, αλλά οι χθεσινές δηλώσεις Ντάισενμπλουμ έδειξαν ότι θα επιχειρήσουν να το χειριστούν προς όφελος των υγιών χωρών.

  53. physicist said

    #49. — Και τι έγινε, Λευτέρη με τα 1 έως 4; Εφαρμόστηκε τίποτε απ’ αυτά στη δική μας περίπτωση; Όλα τούτα τα προληπτικά και τα σταθεροποιητικά έγιναν ποτέ πράξη; Γιαυτό έγραψα ότι υπάρχει η αίσθηση πως οι Συνθήκες είναι για ταπετσαρία στον τοίχο. Αλλά και πάλι δεν μου απάντησες, τι λες εσύ, πώς θα είχε αντιδράσει η Ελλάδα (ο Τύπος, η Πολιτική, η Κοινή Γνώμη) αν αυτά είχε γίνει προσπάθεια να υλοποιηθούν;

    Όσο για το 5, κι αυτό θεωρητικό είναι. Καταρχάς, το Α.Δ. δεν εξετάζει τις αποφάσεις, αυτό το κάνει το Κοινοβούλιο — επιλέγει αν θα εξετάσει υποθέσεις στις οποίες προσβάλλονται αυτές οι αποφάσεις με την πρωτοβουλία πολιτών ή θεσμικών οργάνων που ζητούν τη συμβουλή του. Στην πράξη, τώρα, η Καρλσρούη αποδείχτηκε ότι δεν πάει κόντρα στο Βερολίνο σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή πολιτική. Ποτέ οι Δικαστικοί αυτοί δεν επηρεάσαν πολιτικές αποφάσεις για τα ζητήματα που κουβεντιάζουμε.

    ΥΓ: Εκείνο το ηλικιωμένοι τι τόθελες; Ξέρεις κανένα Ανώτατο Δικαστήριο που να το επανδρώνουν τζόβενα; 🙂

  54. spiral architect said

    @43: … Ναι. Πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε κανονικό πόλεμο με τη Γερμανία και τους συμμάχους της. …
    Επειδή ο εξανδραποδισμός των ασθενέστερων μέσω της οικονομικής εξουθένωσης δεν είναι τόσο ταχύς, μήπως λίαν συντόμως ηχήσουν και τα όπλα;
    (με μια «αφορμή» βέβαια)
    Ή μήπως δεν θέλουμε να το σκεφτόμαστε; 😦

  55. Aλίκη Στούκα said

    Η απαράδεκτη εισαγωγή όπου η Κύπρος ποντίκι, είναι δική σας κ. Σαραντάκε ;
    Απαράδεκτο και το κείμενο Ελληνιάδη που ακολουθεί.
    Τελικά για τον βιασμό έφταιγε η βιασμένη γιατί φορούσε μίνι.
    Αυτό λέτε.

    Τα λάθη μας, που είναι πολλά, τα συζητάμε μόνο για να βρούμε αποτελεσματικότερες απελευθερωτικές στρατηγικές, όχι για να καλλιεργήσουμε την ηττοπάθεια και την δουλοπρέπεια, όπως κάνουν οι μνημονιακοί τώρα, στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

  56. Lefteris_Sfak said

    51.
    Νομίζω ότι μια γενικότερη αποτίμηση της κρίσης ξεφεύγει από το θέμα που έθεσε ο Νικοκύρης και δεν θα ήθελα να καταχραστώ το χώρο με γενικές προτάσεις. Προσπάθησα να κινηθώ όσο μπορώ γύρω από τον άξονα Κύπρος.

    Θα πω εν συντομία ότι μεταξύ εταίρων και ιδίως σε ένα κλειστό σύστημα-κύκλωμα, πρέπει να υπάρχει μια λογική επιλογής της ορθής λύσης, αλλά με τρόπους που δεν υπονομεύουν την ίδια την ύπαρξη του εταίρου.

    Η εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου μπορούσε να γίνει ήπια, χωρίς «λάθη», χωρίς συνέπειες για όλο τον Νότο και χωρίς τιμωρητική διάθεση. Το μέγεθος της Κύπρου επέτρεπε εξαρχής να γίνει μια προσαρμογή που θα είχε παρόμοιες παραμέτρους αλλά χωρίς αυτή τη βιαιότητα που καταστρέφει το νησί εν μία νυκτί.

    Ο τρόπος που επιλέχτηκε συνιστά κατά τη γνώμη μου μια επίδειξη πυγμής σε ένα οικονομικό θέατρο πολέμου, με ηθελημένα τεράστιο αντίκτυπο που διαχέεται προς πολλαπλές κατευθύνσεις.

    Κατά τα άλλα, δεν βρίσκω καμία αντίφαση μεταξύ αυτής μου της θέσης και αυτού του κειμένου το οποίο βρήκα εξαιρετικό.

    http://tvxs.gr/news/έγραψαν-είπαν/ελεύθεροι-κατακτημένοι-του-αλκίνοου-ιωαννίδη

    Δεν θα μπορέσω λόγω υποχρέωσης να συνεχίσω για την ώρα, ευχαριστώ άπαντες.

  57. physicist said

    #56. — Κι εγώ πρέπει να φύγω, Λευτέρη, και σ’ ευχαριστώ για την κουβέντα.

  58. Μαρία said

    30 Θάλασσα.
    Mr Sarris is expecting «some bleeding, some outflow» of funds once the banks reopen, but believes that once EU bailout funds begin flowing «in a matter of weeks», confidence will return. http://www.bbc.co.uk/news/business-21936554

  59. LandS said

    #53 Το υπ’αριθμ. 2 τηρείται απαρέγκλιτα. Το 1 έχει καταστρατηγηθεί σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ευρώπης απλά γιατί δεν μπορεί να εφαρμοστεί. (Προϋποθέτει συγκεκριμένο συνδυασμό επιτοκίων και αύξησης ΑΕΠ παντού ομοιόμορφα). Το 3 συμβαίνει τώρα που μιλάμε, και ειδικά για εμάς πρέπει αν ξέρεις ότι η Τρόικα δεν έρχεται για τον ήλιο.
    Για το 4 «όλη η ανθρωπότητα» 🙂 περίμενε την νίκη Ολάντ για να γλιτώσει από δαύτο, αλλά ο κερατάς αποδείχτηκε Ολαντρέου.
    Για το 5 μη με μπλέκεις με τα νομικίστικα και ποιος κάνει τις προσφυγές, είσαι επιστήμονας φυσικός και δεν σου πάει. Άσε που μου χαλάς την παρομοίωση.

  60. spiral architect said

    Η μικρή πικρή μας αγάπη ετοποθετήθη, το καταπέτασμα του ναού εσκίσθη εις δύο και η γη εσείσθη.:
    Επιθεση Βγενόπουλου κατά κύπριων αξιωματούχων για τη Λαϊκή Τράπεζα
    Από μέσα του ο αρχιαπατεώνας λέει: «Εγω σαπάκια πούλαγα. Εσείς γιατί αγοράσατε;»

  61. physicist said

    #59. — Δεν μιλάω νομικίστικα, απλώς γράφω ότι η Καρλσρούη, στην πράξη, δεν έθεσε σε αμφισβήτηση καμία απόφαση του Βερολίνου (ή των Βρυξελλών).

  62. spiral architect said

    Η φύση απεχθάνεται το κενό.
    Λατινική παροιμία

  63. «Μιας και εδώ γλωσσολογούμε» που λέει και η παροιμία, να μεταφέρω ένα ενδιαφέρον που άκουσα το μεσημέρι στην Ελληνοφρένεια, απόσπασμα από ρεπορτάζ κάποιου καναλιού, δεν συγκράτησα ποιού, που έχει να κάνει α) με Κύπρο και τα σχετικά γεγονότα, και β) με (μη) μουστάκια:

    Ρεπορτάζ στον δρόμο, και μια γυναίκα λέει: «Αν εγώ έβαζα το χέρι στην τσέπη σας, θα με λέγατε κλέφτισσα. Τώρα πώς το λένε, νομοσχέδιο;»

    Μπορεί να είμαι αλλοτριωμένος, αλλά ξαφνιάστηκα (ευχάριστα) που δεν άκουσα, όπως με πήγαινε νοητικά η ροή του λόγου, «θα με λέγατε κλέφτη».

  64. spiral architect said

    @63: Κύπρια ήταν αυτή. Το άκουσα κι εγώ στις χθεσινές ειδήσεις.
    (άδικο είχε;)
    Απευθύνσου αρμοδίως στον Κιντ. 😀

  65. Νέο Kid Στο Block said

    Για το γλωσσικό (χαράς το κουράγιο μου..) όντως το «κλέφτισσα» είναι κυπριακό. Όπως και το «ράφταινα» για τη ράπτρια/ράφτρα.

    Μαρία (58.) Ευτυχώς αποσαφήνισες ,γιατί η Καρλσρούη είχε αρχίσει ν’ανησυχεί. Ήδη στέλνουν μπεσέφτικτε στη Λάρνακα. Θα ψάχνουν τσέπες απ’όσους φεύγουν. Διά θαλάσσης, δεν ξέρω πώς θα κάνουν τους ελέγχους.

    Να θυμίσω απλώς, ότι για αρκετά χρόνια η Κύπρος ΕΔΙΝΕ στο ευρωπαϊκό μπουρδέλο! Ήταν στους πλούσιους (και καθαρούς, βεβαίως-βεβαίως…)

  66. NM said

    Σπιράλ #54:
    Αγνωστες οι βουλές του Κυρίου. Δεν τολμώ να απαντήσω ότι ελπίζω πως όχι, γιατί είναι πιθανό να ισχύει το ότι όταν κάτι δεν μπορεί να λυθεί είναι λιγότερο επώδυνο να κόβεται. Σε κάθε περίπτωση νομίζω ότι το απώτερο μέλλον είναι και τούτη τη φορά προδιαγεγραμμένο. Οι γερμανοτέτοιοι στο τέλος θα νικηθούν από την υπόλοιπη ανθρωπότητα, αφήνοντας πίσω τους μια ήπειρο σε ερείπια που θα κάνει πολλά χρόνια να συνέλθει.
    Το αντίθετο τέλος φαντάστηκε ο Φ.Ντικ στο «Ο Ανθρωπος στο ψηλό κάστρο». (Για όσους δεν τό’χουν διαβάσει: περιγράφει ένα μέλλον στο οποίο οι γερμανοί έχουν νικήσει στο Β’ΠΠ και έχουν καταλάβει ολόκληρο τον κόσμο -της Αμερικής συμπεριλαμβανομένης). Παραθέτω ένα απόσπασμα σε μετάφραση Τζ.Τσακίρη. εκδ: Εξαντας, 1978. Περιγράφει τον γερμανικό – ναζιστικό νου και το βρίσκω καταπληκτικό. Μιας και ο Νικοκύρης έβαλε σήμερα άρθρο του Ελληνιάδη, βάζω κι εγώ σχόλιο κείμενο τρίτου.
    ……………………………………….
    «Η θεωρία τους: κοσμική. Οχι ένας άνθρωπος εδώ, ένα παιδί εκεί αλλά μια αφαίρεση: η φυλή, η γη. Volk. Land. Blut. Ehre. Οχι για έναν τίμιο άνθρωπο αλλά για την ίδια την τιμή. Το αφηρημένο είναι πραγματικό, το πραγματικό είναι αόρατο γι’αυτούς. Το καλό, αλλά όχι καλός άνθρωπος, αυτός ο καλός άνθρωπος. Είναι η αίσθηση του χώρου και του χρόνου. Βλέπουν μέσα από το εδώ και το τώρα μέσα στο απέραντο, μαύρο επέκεινα, το αναλλοίωτο. Κι αυτό είναι μοιραίο για τη ζωή. Γιατί ίσως έτσι να μην υπάρχει ζωή, κάποτε υπήρχαν μόνο μόρια σκόνης στο διάστημα, θερμά αέρια υδρογόνου, τίποτα περισσότερο. Ίσως ξαναγυρίσουμε εκεί. Πρόκειται λοιπόν γιά ένα διάλειμμα, ein Augenblick. Η κοσμική διεργασία επισπεύδεται, συντρίβει τη ζωή μέσα σε γρανίτη και μεθάνιο. Ο τροχός γυρίζει γιά όλη τη ζωή. Όλα είναι προσωρινά. Κι αυτοί -αυτοί οι τρελοί- ανταποκρίνονται στο γρανίτη, στη σκόνη, στον πόθο του άψυχου. Θέλουν να βοηθήσουν τη Φύση.

    Ξέρω πώς, σκέφτηκε. Θέλουν να είναι δράστες, όχι τα θύματα της ιστορίας. Ταυτίζονται με τη δύναμη του Θεού και θέλουν να είναι όμοιοι με θεούς. Αυτή είναι η ουσία της τρέλας τους. Εχουν καταδυναστευτεί από κάποιο αρχαίτυπο, τα εγώ τους έχουν επεκταθεί τόσο ώστε δεν έχουν πιά αρχή και τέλος. Δεν πρόκειται για την αρχαία ύβρι, αλλά για το φούσκωμα του εγώ στα έσχατα όριά του – για σύγχυση ανάμεσα σ’αυτόν που λατρεύει και σ’αυτό που λατρεύεται. Ο άνθρωπος έφαγε το Θεό, ο Θεός έφαγε τον άνθρωπο.
    Αυτό που δεν καταλαβαίνουν είναι ο αβοήθητος άνθρωπος. Είμαι αδύναμος, μικρός, χωρίς συνέπειες για το σύμπαν. Το σύμπαν δε με επισημαίνει, ζω τη ζωή μου απαρατήρητος. Μα γιατί είναι κακό αυτό; Εγώ νομίζω πως είναι και το καλύτερο. Όποιον παρατηρούν οι Θεοί τον καταστρέφουν. Να είσαι μικρός… και θα γλιτώσεις από τη ζήλεια των μεγάλων.

  67. Νέο Kid Στο Block said

    Επίσης να δηλώσω ότι μετανοιώνω για την κοροϊδία και το χλευασμό που έχω επιδείξει κατά καιρούς σε όσους λένε ότι μάς ψεκάζουν! Μάς ψεκάζουν όντως,πέραν πάσης αμφιβολίας.
    Βλέπω σε Ιταλικά και Ισπανικά σάιτς πανικόβλητους ανθρώπους,πανικόβλητους «πολιτικούς».
    Αποχαύνωση!! Η Ιταλία ΔΕΝ μπορεί να ζήσει μόνη της;;; Τι κερδίζει από τη στήριξη του ευρωμάρκου;
    Νο κομπρέντο νάδα, σιόρ…

  68. spiral architect said

    You don’t mess with the Schauble.

  69. Νέο Kid Στο Block said

    29. Aρκεσινεύ, αυτό ξαναπέστο! (για τα 6,5 λέω , 🙂 )
    Σ’ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια αγαπητέ! Είναι ευχάριστο να βλέπεις ότι υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που ανθίστανται στη χαιρεκακία και στον κομπλεξισμό, στην πατρίδα.

  70. gbaloglou said

    Dijsselbloem: θέλει να κρυφτεί η πουτάνα μα η χαρά δεν την αφήνει

  71. Νέο Kid Στο Block said

    Επίσης, όσο και ν’ακούγεται «κάπως» και «μποστικό» αυτό, μέχρι πολύ πρόσφατα οι Κυπραίοι ήταν, και το δήλωναν περήφανα με κάθε ευκαιρία (για τον΄απλό λαό λέω,έτσι;) υπερήφανοι που ανήκαν στην «ευρωπαϊκή οικογένεια».
    Αγαθιάρηδες και ευκολόπιστοι, τι περιμένεις.

  72. Αντιφασίστας said

    Το ότι μας περνάνε για κρετίνους αποδεικνύεται από την επίσκεψη-αποστολή Ρεχάγκελ στην Ελλάδα:
    http://www.skai.gr/news/politics/article/227441/rehagel-sti-zoi-prepei-na-enonomaste-brosta-stis-duskolies/
    Εμείς τώρα θα πρέπει να πέσουμε τ’ ανάσκελα από συγκίνηση για την τιμή που μας έκανε ο μπαρμπα-Όττο!

  73. Μαρία said

    65 Παρόλ’ αυτά με κλειστές τράπεζες έφυγαν ευρά για ανθρωπιστικούς λόγους, λέει.

  74. Νέο Kid Στο Block said

    73. Tι να σού πώ , δεν ξέρω. Μπορεί να ήταν κανα παιδάκι με λευχαιμία που έπρεπε να πάει Αμερική για εγχείρηση. Είναι πολλές περιπτώσεις τέτοιες. Εννοείται, ότι ούτε σ’αυτούς τους λογαριασμούς υπήρξε ρελαξέισον από τα ευρωπέη. Το ζήτησαν λέει για τέτοιες περιπτώσεις αλλά τους είπαν «Ψοφήστε! δεν μας νοιάζει. Το κούρεμα είναι κούρεμα!»
    (μπορεί να είναι και αρβύλα αυτό, το ότι το ζήτησαν και τους το αρνήθηκαν δηλαδή. Πάντως δεν υπήρξε καμία εξαίρεση λογαριασμού απότι λέγεται, χωρίς να κόβω το κεφάλι μου)

  75. el greco said

    Δεν θέλουν εταίρους οι «εταίροι» μας εκ βορρά αλλά ταπεινωμένους υπηκόους. Εκεί αποσκοπούσε η δυσώδης ρητορεία τους περί pigs κλπ…

  76. aerosol said

    @Lefteris_Sfak:
    Τα σέβη μου αγαπητέ. Αν είχα κάτι να σχολιάσω επί της ουσίας, με υπερ-κάλυψες.
    Βρίσκω σοκαριστικό που μετά από τόσα χρόνια κρίσης οι Έλληνες δεν γνωρίζουν κάποια βασικά στοιχεία και γεγονότα. Τους έχουν πείσει πως είναι «απόψεις» και μάλιστα ακραίες. Απλές παραδοχές που εκφράζονται ανοιχτά ακόμα και από τα πιο συστημικά κέντρα του καπιταλισμού εδώ αποκρύπτονται ή περιγράφονται ως σοσιαλιστικές ανοησίες.

  77. qq said

    Τι σας παραξενεύει, με το ιντερνέτ όλα δυνατά. Κάνεις μεταφορά από δικό σου λογαριασμό σε δικό σου της ίδιας τράπεζας αλλά άλλου υποκαταστήματος του εξωτερικού.
    http://www.reuters.com/article/2013/03/25/us-eurozone-cyprus-banks-overseas-idUSBRE92O0G820130325
    αν αληθεύει αυτό, είναι μια εγκληματική αμέλεια, η οποία όμως έχει την ευχάριστη πλευρά του. Ο Ντμίτρι σώθηκε.

  78. sarant said

    Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα, να με συμπαθάτε που έλειπα.

    23: Αυτό με τους συνεταιρισμούς και τα ταμεία είναι το χειρότερο απ’ όλα. Ρώσοι μαφιόζοι, σου λέει μετά.

    25: Αυτό για τους (Γερμανούς) φορολογούμενους που στηρίζουν αγόγγυστα τις κυπριακές τράπεζες χωρίς να έχουν επωφεληθεί κτλ. είναι παραπλανητικό. Η Γερμανία εξαιτίας της ύπαρξης της ευρωζώνης επωφελείται με τεράστια ποσά. Οι γερμανικές εταιρείες, έχοντας μηδενικά επιτόκια, έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα απέναντι στις ιταλικές κτλ. Αυτά τα οφέλη η Γερμανία τα αντλεί επειδή υπάρχει η ευρωζώνη.

    55: Η εισαγωγή είναι δική μου, παραπέμπει στο Ποντίκι που βρυχάται, την ταινία με τον Πίτερ Σέλερς, όπου ένα μικρό ευρωπαϊκό κράτος τα βάζει με την Αμερική.

    63: Θα με λέγατε κλέφτρα, δεν παίζει;

  79. physicist said

    #78(β). — Νίκο, τα επιτόκια είναι αντανάκλαση του ρίσκου που εκτιμά ότι παίρνει ο δανειστής δανείζοντας κάποιον. Δεν νομίζω ότι χωρίς το Ευρώ π.χ. η Χόχτιφ (έγραψα ένα όνομα να βρίσκεται) θα πλήρωνε το ίδιο επιτόκιο με άλλες, λιγότερο στιβαρές εταιρείες.

  80. Μαρία said

    78
    Σ’ αυτό το ποντίκι παρέπεμπε αυτές τις μέρες και δημοσιογράφος του ΡΙΚ.

  81. aerosol said

    78:
    Δεν είναι ξεκάθαρο το θέμα της Γερμανίας. Το ίδιο το σύνολο «Γερμανία» είναι αρκετά ασαφές αν ωφελείται -ιδιαίτερα ο μέσος Γερμανός φορολογούμενος. Εδώ και χρόνια βλέπει τις κοινωνικές του παροχές να μειώνονται και σε κάποιο βαθμό όντως του ζητείται να στηρίξει τράπεζες (χωρίς να του λένε ακριβώς αυτό: το παραμύθι με του τεμπέληδες νότιους είναι χρησιμότατο). Η Γερμανία πιέζει και τους δικούς της φορολογούμενους για να στηρίξει τις τράπεζες της, εμπλεκόμενες βαθύτατα (και εν γνώσει τους) στο τραπεζικό χάος της Ευρώπης. Το καλό των τραπεζών και το πόσο μεταφράζεται σε καλό για τον Γερμανό πολίτη παίρνει πολύ νερό και είναι λίγο απατηλή απλούστευση.
    Πιστεύω πως μακροπρόθεσμα θα πιεστούν αρκετά οι Γερμανοί φορολογούμενοι -όχι όμως οι τραπεζίτες τους!

  82. 78: Ίσως να είναι η ιδέα μου από το ξάφνιασμα της απρόσμενης κατάληξης, αλλά πραγματικά πιστεύω ότι περίμενα να ακούσω “θα με λέγατε κλέφτη”, από άντρα ή γυναίκα.

  83. Γς said

    Εχω μάτι εγώ!

    Ζωντανό ευρωβαρόμετρο!

    Και προβλέπω ήδη μια ελαφριά μετατόπιση προς το ροζ στον τουρισμό της γειτονιάς μας.

  84. Stella said

    Eγώ ένα ξέρω, ότι διαλύθηκε εν μία νυκτί το τραπεζικό σύστημα στην Κύπρο και υποθηκεύτηκε το μέλλον των κατοίκων της για περίπου δέκα δισεκατομμύρια. Ποσό τόσο ευτελές που αν το είχε τυπώσει η ΕΚΤ, ούτε θα το είχε πάρει χαμπάρι η υπόλοιπη Ευρώπη. Αλλά πότε λειτόυργησε η ΕΚΤ ως πραγματική κεντρική τράπεζα;

  85. Αρκεσινεύς said

    69. Το έγραψα δακρυόεν, Νέο Kid, για τα 6,5.

  86. Αρκεσινεύς said

    Natura abhorret a vacuo:η φύσις βδελύττεται το κενόν.

    Ο θέμα όμως είναι πώς το συμπληρώνει!

  87. spiral architect said

    @86: Οι των θετικών επιστημών (κλασσικών και εφαρμοσμένων) γνωρίζουν ότι:
    – Δεν αλλάζεις τα πρόσημα μόνο από την μια μεριά μιας εξίσωσης, επειδή βολεύει εσένα. Πας καρφί για λάθος αποτέλεσμα.
    – Γνωρίζεις τους νόμους των τελείων αερίων και την κινητική θεωρία. Φροντίζεις να μην τους παραβαίνεις.
    – Δεν πριονίζεις και αφαιρείς υποστυλώματα χωροδικτυωμάτων κλπ στατικών κατασκευών κατά το δοκούν χωρίς να αναμένεις την κατάρρευσή τους.
    – Δεν αφήνεις ένα ηλεκτρικό κύκλωμα ισχύος αγείωτο, χωρίς άλλου είδους προστασία έναντι διαρροής προς γη. Κινδυνεύεις από ηλεκτροπληξία.
    – Η εσαεί μόχλευση τραπεζικών παραμέτρων με σκοπό τα μπόνους των γκόλντεν μπόιζζ οδηγεί σε φούσκες και εκρήξεις, και τέλος
    – Κατά το Νεύτωνα, η δράση πάει παρέα με την ίση και αντίθετή της, την αντίδραση, για να υπάρχει ισορροπία.

    Αν δεν είσαι μαρξιστής τουλάχιστον μαθαίνεις να διδάσκεσαι από τις θετικές επιστήμες.

  88. Αντιφασίστας said

    Όσο και να το βδελύττεται, φίλε Αρκεσινεύ, κάποιες φορές δεν μπορεί να κάνει τίποτα γι’ αυτό:

  89. ΠΑΝΟΣ said

    «Sui generis κομμουνιστικό κόμμα το ΑΚΕΛ».Ότι ωραιότερο έχω διαβάσει.Αλλά ,συγγνώμη,πάω να βάλω πλυντήριο.

  90. Αντιφασίστας said

    Γερμανοί θλιμμένοι για τα ζόρια Κυπρίων και Ελλαδιτών:
    http://www.google.gr/search?q=%CE%B3%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%B9+%CE%B1%CE%BE%CE%B9%CF%89%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%B9&hl=el&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=SddRUYqVOKul0wWs3ICICA&ved=0CF8QsAQ&biw=1092&bih=533#imgrc=OapCHLJW4aUpRM%3A%3BxUhYjEvoyAsfJM%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.theabyss.gr%252Farchives%252Fimages%252Fmilosproject%252FPict0189.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.theabyss.gr%252Farchives%252Fmilosproject.htm%3B562%3B400

  91. Αρκεσινεύς said

    87. Χωρίς τις κλασικές επιστήμες δε θα γίνονταν μαρξιστές.

    88. Ο χειρότερος κουφός είναι αυτός που δε θέλει ν’ ακούσει.

    Και δυστυχώς όλοι τους είναι θεόκουφοι στου κόσμου τη φωνή.

  92. spiral architect said

    Ντιν-νταν νεοφιλελέδες, ντιν-νταν! 😈

  93. Αρκεσινεύς said

    «Δέσμευση και επιδίωξη της εταιρείας είναι η προσπάθεια εξεύρεσης κάθε δυνατής λύσης που θα περιορίσει τις προσωπικές και κοινωνικές επιπτώσεις από τη διακοπή λειτουργίας του εργοστασίου Χαλκίδας στους 236 εργαζομένους, οι οποίοι επηρεάζονται. Για τον σκοπό αυτό, η εταιρεία έχει καλέσει τους εκπροσώπους των εργαζομένων του εργοστασίου σε διαβούλευση ως προς την διακοπή των συμβάσεων εργασίας σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου.»

    Τώρα δέσαμε τον γάϊδαρό μας.

    Άλλοι 236 εργαζόμενοι στο δρόμο.

  94. Aλίκη Στούκα said

    http://is.gd/HNGRQP

  95. Αντιφασίστας said

    Ποιο είναι άραγε το επόμενο βήμα των …εταίρων μας;
    http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=761547

  96. ΠΑΝΟΣ said

    Μα τι βάζετε καραμπελιάδες κ.Στούκα μου και σάς είχα κάποτε υπερασπιστεί ,ευγενώς σκεπτόμενος,μέχρι που με υποπτεύθηκαν για γερμανοτσολιά(!!).Με εκθέσατε άπαξ δια παντός.

  97. EΦΗ ΕΦΗ said

    91. Και: Δεν μπορείς να ξυπνήσεις ποτέ, κάποιον που κάνει ότι κοιμάται.
    92,95 » Η εφαρμογή του προγράμματος αναδιάρθρωσης έχει άμεση ισχύ.»
    Από καιρό ,όπου αναδιάρθρωση, λέγε εξάρθρωση.

  98. Μαρία said

    93
    Με την ΑΓΕΤ συνδέεται και ο τωρινός εθνικός εκποιητής και πρώην πισινάς.

  99. Αντιφασίστας said

    94: Τρομερή εκδήλωση θα είναι αυτή, κυρία Στούκα μου! Τι λάβαρα θα ανεμίσουν, τι καριοφίλια θα βροντήσουν, τι γιαταγάνια θα απειλήσουν, τι παιάνες θ’ αντηχήσουν, τι παπάδες θα λιβανίσουν, τι ιδεόληπτοι θα παπαρολογήσουν και στο τέλος όλοι μαζί θα εκσπερματίσουν ριγώντας από εθνική συγκίνηση! Θα ντυθώ Νικηταράς και θα ‘ρθω οπωσδήποτε!
    Καμιά απαγγελλία από Πρέκα παίζει;

  100. EΦΗ ΕΦΗ said

    96. Ε δεν περιμένει να τρέξουμε κιόλας. Πλάκα μας κάνει
    86. και «στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα» αλλά π.χ.μέσω ΔΝΤ και Π.Τ. δεν το λες και ξέφωτο

  101. spiral architect said

    @98: … ο πισινάς, ο παντσαβόλτας, ο δρακουμέλ … όλα τα καλά παιδιά!. 😦 😛
    Αύριο θα μας πουν ότι για το κλείσιμο φταίει το ΠΑΜΕ, οι ΔΥ και ο ΣΥΡΙΖΑς.

  102. spiral architect said

    Κυρα-Στούκα, εντελώς άσχετος λίκνος.
    Έστω κι έτσι όμως, οφείλετε να τοποθετηθείτε, λέγοντας εν περιλήψει για το ότι διάγει σήμερα ο ελληνισμός, φταίνε οι εθνομηδενισταί, ο ανθέλλην Σαραντάκος, η Ρεπούση και ο Πηλιογούσης.
    Να είστε σίγουρη ότι, τον Καραμπελιά θα τον στείλετε μια ώρα αρχύτερα. 😛

  103. Αντιφασίστας said

    Άμα μιλήσουμε για προδότες, κυρία Στούκα μου, εγώ θα πω γι’ αυτόν:
    http://www.google.gr/search?q=%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%B4%CE%B7%CF%82&hl=el&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=hfFRUYzyGYLH0QWKtYHIBA&sqi=2&ved=0CDQQsAQ&biw=1092&bih=533#imgrc=SC7kx1WUeJCA7M%3A%3BT99I9wZg5KHk6M%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.e-typos.com%252Fcontent%252Fnikopolidis.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.e-typos.com%252FPost.aspx%253Fid%253D7892%2526title%253DA%252525CE%252525BD%252525CF%25252584.%25252520%252525CE%2525259D%252525CE%252525B9%252525CE%252525BA%252525CE%252525BF%252525CF%25252580%252525CE%252525BF%252525CE%252525BB%252525CE%252525AF%252525CE%252525B4%252525CE%252525B7%252525CF%25252582%2525253A%25252520%252525CE%252525A3%252525CF%25252584%252525CE%252525B7%252525CE%252525BD%2525252028%252525CE%3B358%3B282

  104. EΦΗ ΕΦΗ said

    98.Παραμένει πισινάς! Πρώην σε: ΗΡΑΚΛΗ, Ελλ.Διυλιστήρια και
    μέλος του Δ.Σ. της ΠΑΕ Ολυμπιακός και Α’ Αντιπρόεδρος του ερασιτέχνη Ολυμπιακού.(!) 🙂 🙂 95

  105. EΦΗ ΕΦΗ said

    104. Α και στα νερά της Αθήνας. Στα 42 όλα τα αναδιαρθρώνει

  106. physicist said

    Πάντως να τοιμαζόμαστε από την 1η Ιουλίου να καλωσορίσουμε και την Κροατία στην ΕΕ. Για Ευρώ δε νομίζω αλλά ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται.

  107. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Εγώ θα πώ κάτι τετριμένο, το πρόβλημα βρίσκεται στις ΗΠΑ οι οποίες έχουν χρεοκοπήσει, και διαχέουν το χρέος τους σε όλο τον κόσμο, όπως έχει ξανασυμβεί και στο παρελθόν. Όσοι δεν βλέπουν ειδήσεις, και ενημερώνονται απο εξειδικευμένα χρηματοοικονομικά φόρουμ, το γνώριζαν ηδη απο το 2006 οτι η φούσκα των ακινήτων έχει μεγαλώσει πολύ στον αναπτυγμένο κόσμο. Μετά το παγκόσμιο κράχ των χρηματηστηρίων το 1999, τα αμύθητα κέρδη των επενδυτών, έπρεπε κάπου να επανεπενδυθούν για να βγάλουν κι άλλα κέρδη, και μια και τα χρηματηστήρια δεν μπορούσαν να δώσουν άμεσα άλλα μεγάλα κέρδη, μπήκε σε εφαρμογή το real estate. Η αξία των ακινήτων σε ΗΠΑ , και Ευρώπη, έφτασε σε απίστευτα ύψη, ειδικά στην νότια Ευρώπη, χάθηκε εντελώς το μέτρο. Στην Ισπανία χτίστηκαν ολόκληρες πόλεις στα παράλια της χώρας (και οχι μόνο) στην Ελλάδα χτίστηκε το ένα τρίτο της Αθήνας κυρίως βορειοανατολικά, αλλα και χιλιάδες εξοχικές κατοικίες, στην Ιρλανδία την Πορτογαλία το ίδιο, σε όλο αυτο τον κερδοσκοπικό χαμό, πρωτοστατούσαν οι Αμερικανικές, οι Αγγλικές, οι Γαλικές και οι Γερμανικές τράπεζες, που αποκόμισαν απίστευτα κέρδη. Ειδικά μετά την δημιουργία της ευρωζώνης, μπήκε σε εφαρμογή το άλλο μεγάλο κόλπο, του εύκολου και γρήγορου δανεισμού χωρίς κανένα έλεγχο για την αξιοπιστία των δανειζομένων απο τις τράπεζες. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση ενός διευθυντή τραπέζης στις ΗΠΑ το 2008, «και ουραγκοτάγκος να μου ζήταγε δάνειο, θα του έδινα» όλοι θυμόμαστε την ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΗ προτροπή των τραπεζών να δανειστούμε, τι της αναλήψεως λέγανε μπροστά απο atm, τι κάλυψη ολόκληρου του ακινήτου, τι διακοποδάνεια, και και και, να μη πώ για την μεταφορά υπολοίπου καρτών. Αφού οι τράπεζες χώθηκαν ολόκληρες στην λάσπη της κερδοφόρας φούσκας, όταν έσκασε στις ΗΠΑ το 2007, άρχισαν να ψάχνουν τρόπους, να μαζέψουν τα ασυμάζευτα, το άνοιγμα ήταν πέρα απο κάθε φαντασία, τα στελέχη και οι μέτοχοι μεθυσμένοι απο τα υπερκέρδη, δεν ήθελαν να το πιστέψουν, αλλα μετά την Lehman brothers, επήλθε πανικός, και όπως συμβαίνει νομοτελειακά, ο ΙΣΧΥΡΟΣ ΠΡΑΤΕΙ ΟΤΙ ΤΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ Η ΙΣΧΥΣ ΤΟΥ, Ο ΑΝΙΣΧΥΡΟΣ ΠΡΑΤΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ. Ο οικονομικός παγκόσμιος πόλεμος, έχει αρχίσει απο το 2008, το δολάριο υποτιμάται συνεχώς, το οποίο είναι υπερπληθωριστικό και δεν έχει καμία αξία, και μπορεί οι ΗΠΑ να χρωστάνε τα κέρατά τους, πλήν όμως, τα χρωστάνε σε δολάρια, και έχοντας καταργήσει (μονομερώς) απο το 1972 τον κανόνα του χρυσού, κόβουν όσα γουστάρουν (πλέον με το πάτημα ενος κουμπιού, το χρήμα είναι άυλο), πέραν του οτι είναι η μοναδική υπερδύναμη στον πλανήτη, έτη φωτός μπροστά απο κόκκινες αρκούδες, κίτρινους δράκους και άλλα ζωντανά, μένει να δούμε πότε θα εκφραστεί και στρατιωτικά αυτός ο πόλεμος.

    55 – Τελικά για τον βιασμό έφταιγε η βιασμένη που φόραγε μίνι αυτό λέτε.
    Παραδόξος συμφωνούμε απόλυτα.

    28 – Nεo Kid, αυτές οι δεξιότητες δεν χρησιμεύουν πουθενά πλέον, εδω και ενάμιση χρόνο στην Ελλάδα, μόνο με μερεμέτια ζώ, κι αυτά τελείωσαν, οι άνθρωποι δεν έχουν να φάνε το σπίτι τους θα φτιάξουν; αν θές να πίνεις δωρεάν καφέ, μάθε τάβλι.

  108. τυφλόμυγα said

    Έχω επιλέξει να μην διαβάσω τα κείμενα σχετικά με την Κύπρο. Διάβασα ελάχιστα σχόλια και πραγματικά λυπάμαι πάρα πολύ με όσα αδιανόητα -σ’ εμένα- περιγράφει ο Κιντ. 😥

    Φυσικέ @25, σωστά θυμάσαι (https://sarantakos.wordpress.com/2012/09/12/richecon/#comment-132699).

  109. qq said

    Η ιερά συμμαχία Σύριζα-Ανελ, η εφεξής επονομαζόμενη Συριζέλ, έχει χάσει το μπούσουλα. Παραβλέπουν γιατί η Κύπρος είναι ιδιάζουσα περίπτωση. Σαν να επιβραβεύεις τους Τσοχατζόπουλους της Ελλάδας ότι καλώς κάνουνε και κλέβουν το ελληνικό κράτος και σαν επιβράβευση που κρύβουν τα κλοπιμαία τους πίσω από καμιά δεκαριά οφσόρ στη Κύπρο, θα πληρώσουν οι άλλοι λαοί τις τυχών ζημιές τους. Έτσι κλέβουν διπλά. Και το ελληνικό κράτος, και τους Κυπρίους. Αν θέλεις να κτυπήσεις τη κλοπή, απαραίτητα πρέπει να κτυπήσεις και τον αποδέκτη των κλοπιμαίων. Θα σφαχτούν και αθώοι, δυστυχώς δεν υπάρχουν 100% δίκαιες λύσεις. Μακροχρόνια όμως θα επωφεληθεί ο εργαζόμενος λαός της Κύπρου. Θα αναγκαστούν να πάνε το εταιρικό φόρο στα 40%, αυτό αρκεί.

  110. EΦΗ ΕΦΗ said

    107 τέλος.
    Συνήθως είσαι υψηλόφρονας βρε μπαμπά Λάμπρο, πώς και είσαι κοματάκι απογοητευτικός τώρα;Κάνεις και λίγο πλακούλα βέβαια αλλά διαφαίνεται η πτώση ηθικού. Ας μην απελπίζουμε τον άνθρωπο απάνω στη δυσκολία.
    Μη λικοντίζεις Νεόκιδε. Οι άνθρωποι ευτυχώς ή δυστυχώς, προσαρμοζόμαστε σε όλα.Η ζωή κερδίζει πάντα και τα ζόρια θα μας κάνουν πιο επινοητικούς και ανθεκτικούς.Να τι λέω γω εναλλακτικά : ‘Αν θες να πίνεις οπωσδήποτε καφέ, μάθε το ρεβυθοκαφέ ή από «ταραξάκο», το φυτικό σικορέ γίνεται από ρίζα αγριοραδικιών, ξεραμένο και τριμμένο.
    Μια παροιμία για την περίσταση :» Η πέτρα η πελεκημένη από δουλειά δεν απομένει». Θα βρεις μια άκρη.

  111. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα! Να με συμπαθάτε που έλειπα, είχα πάει στην παρουσίαση ενός βιβλίου (του Μάνου Ελευθερίου) όπου συμμετείχε κι ο συγγραφέας του σημερινού άρθρου, ο Στέλιος Ελληνιάδης, στον Πειραιά.

    Κυρία Στούκα, σε λάθος άρθρο βάλατε την αγγελία για την εκδήλωση του Καμένου (Κεκαυμένου) -αλλά για να τον παρουσιάζει ο… Διαμαντής καταλαβαίνει κανείς το επίπεδο. Παρέμπ, έριξα στο βιβλίο μια ματιά: το τι χειρουργική κάνει στον Κούμα, τύφλα νάχει ο Γιακούμπ.

  112. EΦΗ ΕΦΗ said

    110. Στη μέση με το ρεβυθοκαφέ θέλει συνωμοτική φατσούλα 🙂

  113. sarant said

    110: Ο μπαρμπαΛάμπρος δεν έχει άδικο, υπάρχουν πολλά ψεύτικα λεφτά που τριγυρνάνε τον κόσμο και απαιτούν να παράξουν (σικ, ρε) πραγματικά λεφτά που θα πληρωθούν από το πετσί μας.

  114. Τάδε said

    «Ωστόσο, έγκριτοι Ισραηλινοί καθηγητές είναι πάρα πολύ συγκρατημένοι και υπογραμμίζουν ότι το φυσικό αέριο δεν δίνει κατ’ ανάγκην και γεωπολιτική ισχύ»

    – τι λε ρε παιδί μου …

    «α) Οι γεωτρήσεις σε συνεργασία με το Ισραήλ και την αμερικανική εταιρία Noble Energy, με συμφωνητικό που παραμένει μυστικό(!),»

    – όχι πια, δυστυχώς ξεσκεπάστηκε από τον Ελ-ληνιάδη

    «Η ενέργεια είναι ένα πολύ αδύναμο εργαλείο για χρήση στη γεωπολιτική ισχύ. Σπάνια επιλύει συγκρούσεις μεταξύ χωρών… (καθηγήτρια Μπρέντα Σιίφερ, στην εκπομπή του Γ. Καρεκλά «Προεκτάσεις», ΡΙΚ)»

    – καλά αφού το λέει η καθηγήτρια, αλλά που να την βρεις, δυσεύρετη 😦

    Meghan απολύεσαι
    http://www.bloomberg.com/news/2012-05-21/israel-s-undersea-gas-bonanza-may-spur-mideastern-strife.html
    (η μαγική λεξούλα στο κείμενο είναι Timor)

    Παρακάτω βαρέθηκα –
    – ξαφνικά όμως θυμήθηκα ένα εξίσου αξιόλογο άρθρο
    http://goo.gl/Ptfaj

  115. Γς said

    106:
    >από την 1η Ιουλίου να καλωσορίσουμε και την Κροατία στην ΕΕ.

    Στην ΕΕ και το τελευταίο θαρρώ κομμάτι της παλαιάς Αυστροουγγαρίας.

    >Για Ευρώ δε νομίζω

    Το έχουν de facto τα γειτονικά Κόσοβο και Μαυροβούνι.

  116. sarant said

    115: Aυστροουγγαρία δεν ήταν και η Βοσνία;

  117. Γς said

    104:
    >Παραμένει πισινάς

    Και θυμήθηκα ότι δεν πήγε αμέσως ο νους μας στις πισίνες όταν με το που πατήσαμε το πόδι μας τότε στη Κύπρο βρεθήκαμε μπροστά σε κάτι τεράστιες πινακίδες «ΧΗΜΙΚΑ ΠΙΣΙΝΩΝ».

  118. EΦΗ ΕΦΗ said

    113. Έτσι είναι.Έλεγα μόνο για την τελευταία φράση του που απευθύνεται στον Κιντ, που όπως ο ίδιος έγραψε, είναι σε δύσκολη θέση. Να μη μας πάρει απο κάτω μάνι μάνι η κατάσταση.

  119. Γς said

    116:
    Ναι βρε γμτ δίκιο έχεις. Η Βοσνία με το Σεραγιεβό της τον Αρχιδούκα Φερδινάνδο, τους δολοφόνους του και τον Α’ ΠΠ που ήταν όλος δικός μας και τον καταφχαριστηθήκαμε

  120. Γς said

    118:
    >Να μη μας πάρει απο κάτω μάνι μάνι η κατάσταση.

    Μάνι μάνι. Εκφραση που την είδα γραμμένη στο τεφτεράκι που έχει πάντα μαζί της η κυρά μου. Το είδα όταν πήγε να γράψει κατι που δεν ήξερε: Μόλις της είχα πει να περάσουμε το κόκκινο στα μουλωχτά μουλωχτά.

    Να μην μας πάρει από κάτω. Το άκουγα σήμερα το απόγευμα στο Φαρμακείο. Ο κόσμος έχει πάθει. Ηταν που ήταν ήρθαν κι αυτά τα τελευταία. Τα είχαμε χύμα μας ήρθαν και τσουβαλάτα που λένε.

    Εκανα τα παλαβά μου, γελάσαμε λίγο, αλλά εκεί πάλι.
    Η κατάθλιψη και τα ψυχοφάρμακα πάνε σύννεφο και θυμήθηκα τις παλιές εποχές που 10-20 χαπάκια λουμινάλ σε έστελναν αμέσως σε τόπον χλοερόν όπου ουκ έστι πόνος καρδίας, ου λύπη ερωτική.
    Τώρα με τι χαπάκια να μεταβούμε στον τόπο τον χλοερόν, όπου οι συνταξιούχοι θα βλέπουμε τα ραδίκια ανάποδα και θα ευφραίνεται η καρδία ημών;

    Τέτοια όμορφα λέγαμε μέχρι που έμαθα το φάρμακο που κυκλοφορεί ευρύτατα, χωρίς συνταγολόγηση μάλιστα και με 0% συμμετοχή:
    Το κλείσιμο της τηλεόρασης.
    Ατιμη τηλεόραση.
    Δεν προλαβαίνει να πει ότι τον λόγο έχει ο πρωθυπουργός Χαρίλαος Τέτοιος και το «Δυστυχώς επτωχεύσαμε» έχει φτάσει και στο τελευταίο υποτσαρδί της επικράτειας σε χρόνο dt.
    Πολύ ψυχοπλακωτική.

  121. Γς said

    Παρέλασαν και οι ποδίτσες!
    Οι Μασονικές!
    Και μετά μου λές γιατί δεν σου γράφω…

  122. spiral architect said

    Για να γελάσουμε:
    (ή μήπως για άλλη μια φορά να κλάψουμε;)
    Ποιος εγκαινίασε το πρώτο κατάστημα της Τράπεζας Κύπρου στην Ελλάδα στην οδό Σέκερη στο Κολωνάκι; Μα ποιος άλλος; Ο ένας, ο μοναδικός και ο απέθαντος! 👿

  123. Γς said

    Ο Καντέμης. Αλλά πλάκα πλάκα, ας είχε εισακουστεί πολλές φορές και θα βλέπαμε.

  124. Προς τα οικονομικά τσακάλια :

    γιατί κλείνουν τις τράπεζες αφού υπάρχει το ι-μπάνκινγκ ;;;

    Δεν μπορεις ν΄αλλάξεις υποκατάστημα και χώρα…ενδοτραπεζικώς αν εντελώς τυχαία έχεις στο όνομά σου περισσότερους του ενός λογαριασμούς ;

  125. # 123

    Τι θα βλέπαμε ρε Γουσού ;

    τον Τέρη Χρυσό στην τηλεόραση ;

    ο λεβέντης σαν τον Λεφάκη αστρολογικές προβλέψεις έκανε ώστε νάναι πάντα μέσα και από την άλλη μόνο ρουσφέτια με μίζες ήξερε στην πράξη

    …σε τρία τέρμινα… οι ανάγκες της χώρας…οι διεθνείς εξελίξεις…θα τα ξεχάσετε

  126. physicist said

    #115, #116. — Ναι, ήτανε και η Βοσνία καθώς και ένα μικρό τμήμα της σημερινής Ουκρανίας. Το Λβιφ το λέγανε Lemberg και το ταξίδι με τραίνο από τη Βιέννη στο Λέμπεργκ διαρκούσε τότε λιγότερο απ’ ό,τι σήμερα.

  127. physicist said

    Ενδιάμεσοι προορισμοί και ενδιάμεσοι επιβάτες: Μια αφήγηση του Σερβοεβραίου Γιούλιγε Κέμενυ για τα γεμάτα αεροπλάνα στο καθημερινό δρομολόγιο της Jat Βελιγράδι-Τελ Αβίβ τη δεκαετία του 1990 και την εξήγηση για το φαινομενικό ενδιαφέρον των Σέρβων για Ισραήλ, που δεν ήταν άλλη από την ενδιάμεση στάση στη Λεμεσό. Εκεί το αεροπλάνο άδειαζε και οι ενδιάμεσοι επιβάτες κρατούσαν βαλιτσάκια αλυσοδεμένα στο χέρι. Τα κεντρικά της «Λαϊκής» στη Λευκωσία περιγράφονται σαν παλάτι της μεγαλομανίας, της πλεονεξίας και της αμυαλιάς.

    http://www.faz.net/aktuell/politik/europaeische-union/zypern-von-zwischenstopps-und-zwischenhaendlern-12129228.html

  128. LandS said

    Μια και μιλάμε για χώρες των Αψβούργων να σημειώσουμε ότι οι τρεις μεγαλύτερες (που είναι κρατικές ή σχεδόν κρατικές) τράπεζες της Σλοβενίας αντιμετωπίζουν επισφάλειες (ελληνιστί: bad loans) περίπου στο 1/5 του ΑΕΠ της Χώρας.

    Να δούμε τώρα την αντιμετώπιση στην αυλή της Αυστρίας (ή απ’ευθείας στην αυλή της Γερμανίας; )

  129. physicist said

    Άλλα ενδιαφέροντα από το παραπάνω άρθρο σε ελεύθερη απόδοση:

    «… Δεν μπορεί να εξηγηθεί λογικά ότι υπήρχε διαρκής αύξηση της συμμετοχής της Λαϊκής σε ελληνικά ομόλογα την περίοδο που ήταν πλέον γνωστό ότι αυτά έχουν μεγάλο ρίσκο. Οι Εισαγγελείς πρέπει να κοιτάξουν πώς είναι δυνατόν να έγινε κάτι τέτοιο. Ένα σενάριο: ας υποθέσουμε ότι μια γερμανική Τράπεζα κατέχει τέτοια χαρτιά και θέλει να τα ξεφορτωθεί το γρηγορότερο. Βρίσκει, λοιπόν, έναν μεσάζοντα και του δίνει 5% προμήθεια αν ο τελευταίος του βρει αγοραστές. Ο μεσάζων μοιράζεται την προμήθεια μ’ έναν τραπεζίτη στην Κύπρο και τα επικίνδυνα χαρτιά τα φορτώνεται η Τράπεζα.

    »… Στην περίπτωση της Μαρφίν, από τη στιγμή που συμμετείχε στη Λαϊκή, ο δανειστής και ο δανειζόμενος ήταν ο ίδιος. Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου θα έπρεπε να το είχε εντοπίσει αυτό και να το είχε εμποδίσει. Δεν το έκανε.»

  130. Μαρία said

    127 Ο κόσμος το ‘χε τούμπανο, κι οι Γερμανοί το θυμήθηκαν τώρα!

    Για το κυπριακό Όχι

  131. Ηλεφούφουτος said

    Αλήθεια, την προκήρυξη της γερμανικής Financial Times να πούμε όχι στον Τσίπρα το δημαγωγό και να ψηφίσουμε τα καλά κόμματα ποιος την είχε μεταφράσει στα Ελληνικά;

  132. Νέο Kid Στο Block said

    Aχ καλέ οι ηθικοί Γερμανοί! Η ηθική ζίμενς , το ηθικό γκρουπ του χερ Κρουπ, η ηθική Άλντι (γι’αυτούς ξέρω πολλά εκ των έσω καθότι διατελέσα τεχνικός συνεργάτης και «προγιέκτ λάιτερ»,αλλά έχω παιδάκια και δεν μπορώ να μπω σε ανατριχιαστικές λεπτομέρειες) που «επένδυσε» στους τσερόκι-ότο ρεχάκλες. Η ηθική Χόχτιφ που έφτιαξε ένα τσίγκινο-παράπηγμα ,το ασχημότεροι και προχειρλότερο αεροδρομιο της ευρώπης και τωρα λέει χρωστάει 600 εκ. ΦΠΑ, η ηθική Ντρέσνερ Μπανκ…
    Συγκινητική πάντως η προσπάθειά τους (και των ναινέκων γραικύλων-αουσλέντισε αμπτάιλουνγ) να περιβληθούν μανδύα ηθικής και κάθαρσης στα εγκλήματά τους.
    Η ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ! Τείχος ΤΩΡΑ στο Βερολίνο. Και σε σχήμα «σταυρός-κόντρα φόσα» να μην πέφτει εύκολα. Μια χαρά σεμνοί και μαζεμένοι ήτανε τότε…κάναμε και ωραία γκράφιτυ στο τειχάκι…ωραίες εποχές.

  133. spiral architect said

    @132:Τείχος στο Βερολίνο; Με Τέμπελχοφ, αεροπλάνα της Interflug με κέρασμα βότκα, Τραμπάντ και Am Fenster; 😮
    Ου να μου χαθείς παλιογκουμούνι!
    Όταν έλθεις στα πάτρια δεν θα σε κεράσουμε γιοματάρι απ’ τους ονομαστούς αμπελώνες της Χόχτιφ 😀

    «Οι ηθικολογίες είναι για λαϊκή κατανάλωση και όχι για υψηλή πολιτική».
    Bόλφραγκ Σόιμπλε – Γερμανός οικονομολόγος και πολιτικός 😛

  134. physicist said

    #130. — Δεν το θυμήθηκαν, το θυμίζουν.

    #131. — Η γερμανική FT δεν ήταν καμιά καθεστωτική εφημερίδα και μπορεί να γράφει ό,τι της γουστάρει. Αν ήταν καθεστωτική δεν θα είχε βαρέσει χρεοκοπία και δεν θα είχε κλείσει ήδη εδώ και κάτι μήνες.

  135. Ωχ, μάνα μου

  136. Πολλά ειπώθηκαν για θέματα ηθικής, μαύρο χρήμα, νεοπλουτισμό κλπ., αλλά μάλλον άσχετα είναι με το ζήτημα. Θα ήταν ίσως σχετικά αν τα προβλήματα των κυπριακών τραπεζών οφείλονταν σε μαζικές αναλήψεις κεφαλαίων ύποπτης προέλευσης: εκεί θα μπορούσε να πει κανείς, έστω κακόπιστα, «εμ βέβαια, βασίσατε την ευημερία σας στα λεφτά των μαφιόζων, φάτε σκ… τώρα». Αλλά τέτοιο πράγμα ΔΕΝ συνέβη, άλλο αν ευλόγως συμβεί μετά το κούρεμα. Σε άλλα αίτια οφείλονται τα όποια προβλήματα των κυπριακών τραπεζών τις οδήγησαν εδώ — και φοβούμαι (θα ήθελα να είχα ακριβέστερα στοιχεία) μήπως οφείλονται κατά μεγάλο μέρος στο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων.

  137. Νέο Kid Στο Block said

    «Only when this Jewish bacillus infecting the life of peoples has been removed can one hope to establish a co-operation amongst the nations which shall be built up on a lasting understanding.»

    «The greatest achievements in intellectual life can never be produced by those of alien race but only by those who are inspired by the Aryan or German spirit. In view of the narrowness of the space within which German intellectual work and German intellectual workers have to live they had a natural moral claim to precedence and preference. If the number of foreigners admitted to take part in German intellectual life was out of proportion to the number of native Germans sharing in that life foreigners might interpret this as a recognition of the intellectual superiority of other races.» (Quoted in N H Baynes, The Speeches of Adolf Hitler, Oxford University Press, 1942, Volume I, pp.728)

    Δεν τα θυμήθηκα. (οι «καλοί μαθητές της τάξης» που είπε ο Σόυμπλε ,απλώς τους…»φέρνουν»..) Τα θυμίζω.

  138. physicist said

    #136. — Άγγελε, απ’ όσα διάβασα σε διάφορες πηγές προκύπτει ότι ασφαλώς το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων επηρέασε αρνητικά τις κυπριακές τράπεζες και ενδεχομένως να ήταν και το κρίσιμο στοιχείο. Όμως αυτό που μου φάνηκε ενδιαφέρον (που όμως δεν ξέρω με στοιχεία σε ποιο βαθμό ισχύει) είναι η πληροφορία στην FAZ, ότι δηλαδή η συμμετοχή σε ελληνικά ομόλογα αυξήθηκε ανεξήγητα αφότου έγινε σαφές ότι είναι τοξικά. Ο λόγος που το παίρνω υπόψη μου είναι η αξιοπιστία της εφημερίδας, άλλες λεπτομέρειες δεν ξέρω.

    Ο νεοπλουτισμός έχει να κάνει με το ζήτημα κυρίως από ψυχολογική σκοπιά. Η αριστερή Frankfurter Rundschau αναρωτιέται π.χ. αν σερβιτόροι και ιδιοκτήτες εστιατορίων στην υπόλοιπη Ευρώπη πρέπει να συνεισφέρουν για να σώσουν τον εστιάτορα της Λεμεσού ο οποίος έχτισε τρεις βίλες στην παραλία και τώρα δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τα δάνειά του.

    http://www.fr-online.de/schuldenkrise/zypern-zyperns-teure-villen-am-meer,1471908,22209536.html

  139. Αν είναι τεχνικώς εφικτό — και πρέπει να είναι, τι διάβολο! — θα είναι πάρα πολύ λογικό να επιτρέπονται οι ηλεκτρονικές μεταφορές χρημάτων από λογαριασμό σε λογαριασμό εντός της Κύπρου όσο είναι κλειστές οι τράπεζες, ώστε να κινείται η οικονομία. Βεβαίως, θα υπάρχει κίνδυνος μαζικών μεταφορών από τις κλονιζόμενες τράπεζες προς τις άλλες, αλλά αυτό πρέπει να είναι σε θέση να το χειριστεί η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

  140. Νέο Kid Στο Block said

    Είναι απολύτως κατανοητή η απορία που εκφράζουν οι γερμανοί. Γι’αυτούς δεν υπάρχει άλλόυ είδους πατριωτισμός πέρα από το «Ούμζατς!» Δεν είναι σε καμία περίπτωση ηλίθιοι να πιστεύουν τις ηθικολογικές -καθαρολογικές μπούρδες που σερβίρουν τα παπαγαλάκια τους. Γι’αυτό και έχουν παπαγαλάκια. Ακόμη και η παρατηρηση που είχε κάνει κάποιος για τα «υποπροίοντα ανθωπίνων υπολειμάτων» ότι ηταν ανήθικο, δεν είναι έτσι. Ο γερμανός είναι απλώς απολύτως ορθολογιστής και πρακτικός. Κάνει την απλή σκέψη «αφού σε σκοτώσαμε που σε σκοτωσαμε, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην βγει κατι χρήσιμο απο το κουφάρι σου,αν υπαρχει η τεχνικη δυνατότητα.» Το «γιούντις-ντόυτσες κβαλιτέτς φέτ» δεν ήταν εκδικητικότητα,ούτε ανηθικότητα,αλλά απλή αύξηση «Ούμζατς». Για τους έχοντες χαμηλό δείκτη νοημοσύνης βέβαια, οι «γαμψομύτηδες που πίνουν το αίμα των εργατών της γερμανίας» που σήμερα έγιναν «ο ζάμπλουτος εστιάτορας «μεζές ο Πάμπος» με τη βίλα» είναι ένα καλό μέρχεν (χωρίς δράκο).

  141. spiral architect said

    @137: Τι να πω ρε Κιντ; Αφού πρόκειται περί μιας ράτσας που θέλει να είναι πάντα από πάνω, ακόμα και στο μέρος που ακόμα και ο βασιλιάς πάει μοναχός του!

  142. qq said

    Ψεύτικος ντουνιάς, όλο sας χαλούν τη χαρά. Βάζουν τσοχατζόπουλους στη φυλακή και οι μαφιόζοι τρέπονται σε φυγή
    http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.politiki&id=23200
    Μερικοί αντί να χαραμίζονται σε ανούσιους παλικαρισμούς και γελείες αντιγερμανικές κορόνες, πιο χρήσιμο και παραγωγικό είναι να πλακώσουν στις φάπες μερικούς βουλευτές που μπέρδεψαν τα μπούτια τους και όταν ψήφισαν στο νου τους είχαν μόνο ένα, μη χάσουν την προμήθεια. Μπέρδεψαν την μια ιδιότητα τους με την άλλη. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι τέτοιες αποφάσεις παίρνονται στο πόδι. Επί ένα χρόνο το συζητούσαν και ανέλυσαν όλα τα σενάρια. Αν κατέληξαν στο ένα σενάριο, καθότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις και το δωρεάν γεύμα σας τέλειωσε, ε λοιπόν, αυτή είναι η απόφαση. Υπάρχει λοιπόν σοβαρό έλλειμμα πολιτική ηγεσίας στο νησί. Ο απλός λαός δεν μπορεί να ξέρει τις λεπτομέρειες και δεν τον ενδιαφέρει να τις μάθει. Ψηφίζει έμπιστα πρόσωπα για αυτή την δουλειά. Αν αυτοί φέρθηκαν ως δικηγορίσκοι του κώλου, πλάκωσε τους στις κλοτσιές.

  143. spiral architect said

    Δεν υποστηρίζω με κανένα θεό το ΣΥΡΙΖΑ. Τουναντίον!
    Με ενοχλούν όμως αφάνταστα οι άνθρωποι (πολιτικοί, δημοσιογράφοι) που πάνε να καλύψουν τις πομπές και την έλλειψη αντεπιχειρημάτων τους κάτω από τις ανακολουθίες του ΣΥΡΙΖΑ. Όσο οι συγκεκριμένοι πολιτικοί, δημοσιογράφοι κλπ διαμορφωτές της κοινής γνώμης δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, αλλά αντίθετα κάθε τόσο και λιγάκι προχωρούν σε αξιοθρήνητες συγκρίσεις και συμψηφισμούς, του στυλ «και σεις γιατί σκοτώνετε τους Ινδιάνους» τόσο συμπαθέστερο θα κάνουν τον ΣΥΡΙΖΑ.
    Αν αυτό θέλουν, έχει καλώς και το μέλλον θα δείξει.
    (με αφορμή ένα λίκνο πιο πάνω προς Πρόταγκον)

  144. αριστεροποδαρη τρολλογρια said

    Μια και μονο ειλικρινη απορια …

    Αν οσα συνεβαιναν στην Κυπρο, συνεβαιναν στην Αλβανια, στην Βοσνια που ειναι κοντα η στη Σρι Λανκα και στο Εκουαδορ που ειναι μακριουτσικα, ποσοι και ποσο θα ασχολουταν με την οικονομικη μπορα και τις συνεπειες της στους εκει ανθρωπους ;

    Ποιος δλδ ειναι το κινητρο της ενασχολησης, η αλληλεγγυη προς τον κακοριζικο ομοιπαθουντα, η η συμπαρασταση προς τον ομοαιμο/ομογλωσσο/ομοθρησκο Κυπριο κουμπαρο ;

    Οχι τπτ αλλο, αλλα ο παροξυσμος ο οφειλουμενος στο δευτερο εχει ενα Ονομα, εθνικιστικος παροξυσμος

    Η κριτικη του Τσυπρα, γιατι δεν εδωσε εγκαιρα η Ελλαδα 2- 2,5 δις να σωσει την Τσυπρο, περαν του ανεξοδου λαικισμου (γιατι ουτε που μας λεει απο ποιοχαρατσι , στο νερο η στον αερα αραγε θα βρισκοταν το διφραγκο), αποσκοπει στο γαργαλεμα των εθνικιστικων μασχαλεων και μονο, μετακινοντας οριστικα το ΣΥΡΙΖΑ και τους ΣΥΡΙΖΑΙΟΥΣ απ την αριστερα της αλληλεγγυης, στο χωρο του ελεημοντος εθνικισμου … να σωσουμε τους δικους μας δλδ,επειδη ειναι δικοι μας … ειναι αιμα μας !

    Πλεον αντι για Τσυπραιους οπαδους του τρισμεγιστου Τσυπρα, δικαιουμαστε να μιλαμε για μεταλαξη σε ΤΣΥΠΡΑΝΕΛ … αλλωστε η τελευταια συναντηση των δυο Αρχηγων, Αλεξη και Πανου σφραγισε οριστικα το νεο σχημα

    Περαστικα σ οσους εναποθεσαν ελπιδες …

  145. sarant said

    Eυχαριστώ και από εδώ για τα νεότερα!

    132-33: Οσταλγία;

  146. physicist said

    Συγγνώμη για το άσχετο αλλά βρήκα ένα πολύ ωραίο άρθρο για τη θεωρία παιγνίων (που την εφαρμόζουν και πολλοί των Οικονομικών), γραμμένο από έναν που τη γνωρίζει καλά, και κάπου έπρεπε να το βάλω. — Νίκο, κατάχρηση της ανοχής σου κάνω, το ξέρω.

    http://www.faz.net/aktuell/feuilleton/debatten/spieltheorie-kann-die-spieltheorie-die-probleme-der-eurozone-loesen-und-das-iranische-atomprogramm-aufhalten-12129126.html

  147. Νέο Kid Στο Block said

    Nα δηλώσω ότι όσο συνεχίζονται οι γελοίες προσπάθειες δικαιολόγησης ,εκ μέρους των λήσταρχων, της ληστείας με όρους ηθικής και λεμεσιανούς εστιάτορες και βαλίτσες με χειροπέδες, θα συνεχίζω τις γελοίες αντιγερμανικές κορώνες.
    Όσο βεβαίως το επιτρέπει ο Νίκος και το ρεύμα, που όπου νάναι θα κοπεί.

  148. τυφλόμυγα said

    Φυσικέ, ρίξε μια ματιά στο 108β -σε αφορά.

    Σόρι για την παρένθεση. 🙂

  149. physicist said

    #148. — Ωχ, μούχε ξεφύγει, νάσαι καλά!

  150. Νέο Kid Στο Block said

    Ο τελευταίος γερμανός (δηλαδή ούγγρος ήταν, που κάποια στιγμή κατάλαβε οτι «δεν θα γίνεις γερμανός ποτέ, μαγυαρέε,μαγυαρέεε!» και σοφά πράξας, λάκισε για τα Στέητς) που κατείχε από «Θεωρία παιγνίων» ήταν ο Γιάνος Φον Νόυμαν.

    Οι γερμανοί δεν κατέχουν από τέτοιες λεπτότητες και στοχαστικές διαδικασίες,το μυαλό τους λειτουργεί μόνο ντετερμινιστικά και κοντόφθολμα, γι’αυτό ασφαλώς για μια ακόμη φορά θα φάνε τα μούτρα τους στα «παιχνίδια» και θα στήνουν πάλι «Ζίγκεζόυλε» και «Γκετέχνισκίρχε»

  151. physicist said

    http://en.wikipedia.org/wiki/Ariel_Rubinstein

  152. physicist said

    Η αναζήτηση της πρακτικής χρησιμότητας της Θεωρίας Παιγνίων προέρχεται από την προσδοκία ότι η πανεπιστημιακή έρευνα και διδασκαλία φέρνουν στην κοινωνία άμεσα οφέλη. Δεν μοιράζομαι αυτή την άποψη. Τα ερευνητικά ιδρύματα, κυρίως μάλιστα στα πεδία των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών, είναι τμήματα ενός πολιτιστικού ιστού. Οι πολιτιστικές αναζητήσεις δεν μετριώνται με τη χρησιμότητά τους αλλά σύμφωνα με το πόσο ενδιαφέρουσες είναι και με ποιές προκλήσεις μας φέρνουν αντιμέτωπους. Γνώμη μου είναι ότι η Θεωρία Παιγνίων είναι μέρος μιας κουλτούρας που αναζητά να κατανοήσει πώς σκεφτόμαστε. Αυτό το ιδεώδες μπορούμε να το προσεγγίσουμε με διάφορους τρόπους — με τη Λογοτεχνία, με τις Νευροεπιστήμες αλλά, ναι, και με τη Θεωρία Παιγνίων. Αν κάποιος από κει και πέρα βρει και πρακτικές εφαρμογές, θαυμάσια. Πιστέυω όμως ότι το Πανεπιστήμιο θάπρεπε να είναι «το χωραφάκι του Θεού», στο οποίο η κοινωνία προωθεί ό,τι έχει ενδιαφέρον, διεγείρει την περιέργειά μας και είναι αισθητικά και διανοητικά απαιτητικό, χωρίς να έχει απαραίτητα πρακτική χρησιμότητα.

    Ωραίες κουβέντες από τον Ρουμπινστάιν!

  153. sarant said

    147: Θα κοπεί το ρεύμα;

  154. Νέο Kid Στο Block said

    153.Δεν νομίζω γενικά. Σε όσους δεν θα έχουν να το πληρώσουν μόνο. Εντολή τρόικας.

  155. Μαρία said

    154
    Θα μειωθεί η τιμή κατα 3% άκουσα στο ΡΙΚ.

  156. Ας το γράψω και εδώ παραθέτοντας και τον λίκνο της Μαρίας μια και το θέμα είναι εντελώς απολύτως σχετικό. Παραβρέθηκα λοιπόν προ ημερών σε μια ομιλία του Γ. Σταθάκη όπου ανέλυε την επικαιρότητα και όχι μόνο, από την οποία συγκράτησα τα εξής: στην Κύπρο την έφεραν πισώπλατα αναιρώντας μονομερώς προηγούμενη συμφωνία και γι’ αυτό οι κουμπάροι βρέθηκαν απροετοίμαστοι και χωρίς πλαν μπι.
    Η βοήθεια προς τις τις χώρες του Νότου έχει προς το παρόν μηδέν κόστος για τους Γερμανούς φορολογούμενους αφού τα ποσά των δανείων δεν έχουν βγει από τα ταμεία του κράτους. Έχει συσταθεί ένας ενδιάμεσος φορές που δανείζεται από τις αγορές με εγγύηση των χωρών με τρία άλφα, δηλαδή Ολλανδία, Γερμανία, Αυστρία και Γαλλία. (Άσχετα που οι δύο τελευταίες έχασαν το ένα τους άλφα). Για τη σύσταση του φορέα απαιτήθηκε κεφάλαιο 80 εκατομμυρίων ευρώ και κάθε χώρα συνεισέφερε δια του τέσσερα.
    Η ομιλία υπάρχει μαγνητοσκοπημένη και αν ενδιαφέρεστε μπορώ να στείλω στον Νίκο το ηχητικό αρχείο.

    Η απροστάτευτη Κύπρος

    Τώρα για το αν το κούρεμα είναι φορολογία ή κάτι που της μοιάζει τα είπαν και παραπάνω καλύτερα. Ελπίζω όσοι έσπευσαν να βρουν το σχόλιο του Μιχάλη (βλ. 108β) αλλά και αυτοί στους οποίους απευθυνότανε, να συγκράτησαν την ουσιώδη λεπτομέρεια «μετά τον Β’ ΠΠ».

    Αυτό το οποίο όμως με σόκαρε ήταν το @40. Δεν τηρούνται τα συμπεφωνημένα, επισημαίνεται η συμμετοχή στην απάτη και η απάντηση είναι «κι αν τηρούνταν θα άλλαζε τίποτα;» Βλέπω ότι σιγά σιγά ο στόχος επιτυγχάνεται. Κοινωνίες που ζουν σε καθεστώς ανασφάλειας δικαίου και αυτό να είναι παραδεκτό, αρχές που θεωρούνται «νομικίστικες υπεκφυγές», κατασκευή εχθρών βλ. Ρώσσους ολιγάρχες και μύθων, η πατρίδα που κινδυνεύει και πρέπει να ματώσουμε, οι ξένοι που μας πληρώνουν, η τεμπελιά που πρέπει να παταχθεί.

    Με τις υγείες μας.

  157. physicist said

    #156. — Ξέρω ότι η Γερμανία εγγυάται με ένα ποσό που εκτιμάται από 200 έως 250 δις €, δηλαδή περίπου 3.000 € κατά κεφαλή (μέσα και τα νεογέννητα). Εγγυάται για τα χρέη άλλων, για να είμαστε σαφείς, αυτό όμως δεν κοστίζει τίποτε στους Γερμανούς φορολογούμενους, λέει ο κ. Σταθάκης, και δεν καταλαβαίνω τη λογική αυτή. Υποθετική ερώτηση: αν ζητιόταν από την Ελλάδα να εγγυηθεί αναλογικά με ένα ποσό 30 δις € για μιαν άλλη χώρα, αυτό δεν θα θεωρούνταν επιβάρυνση των δημόσιων οικονομικών; Αυτό θα το δεχόταν αγόγγυστα οι Έλληνες φορολογούμενοι επειδή δεν θα τους επιβάρυνε;

    http://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/euro-rettung-deutschland-stockt-buergschaften-fuer-krisenlaender-auf-a-784279.html

    Το #40 μάλλον το κατάλαβες λάθος. Δεν ρώτησα αν θα άλλαζε τίποτε, ρώτησα αν θα ήμασταν τότε πρόθυμοι να το δούμε ψυχρά και λογικά ως τήρηση των συμφωνημένων ή αν πάλι θα διαμαρτυρόμασταν για την ξένη επιβολή.

  158. spyroszer said

    Η Ευρώπη – Ιανός και το δίκαιο της ανάγκης. Ένα πολύ καλό άρθρο.
    http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=504222

  159. Νέο Kid Στο Block said

    «Ο Γερμανός φίλος δεν πιάνεται»
    «Ο Γερμανός γκρινιάζει για τη φτώχεια του αλλά στο σπίτι του κουδουνίζουν χαρούμενα τα λεφτά του»
    «Περιποιήσου εγκάρδια τον Γερμανό. Η αμοιβή σου θα είναι μια κλανιά»
    «Δεν θα ήταν Γερμανός,αν δεν ήταν άπληστος» (Πολωνικές παροιμίες)

    «Ο Γερμανός μπορεί να είναι καλό παιδί, αλλά καλού-κακού κρέμασέ τον ,νάσαι σίγουρος» (Ρώσικη παροιμία)

    «Οι Γερμανοί είναι κακοί,αλλά πολύ χειρότεροι είναι οι Γερμανοτσολιάδες» (καπετάν Μήτσος)

  160. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    110 – Παρεξήγησες αγαπητή μου, δεν με έχει πάρει απο κάτω, έχοντας συνείδηση της θνητότητάς μου απο την παιδική μου ηλικία (στα 11 ο αγαπημένος μου θείος πέθανε 49 ετών, και στα 14 ο πατέρας μου 43 ετών) έχοντας συμφιλιωθεί με τον θάνατο (έχω κινδυνεύσει πάνω απο 10 φορές να σκοτωθώ, είναι πέρα απο κάθε φαντασία που είμαι ζωντανός, το οτι είμαι και αρτιμελείς….και όχι δεν άναψα κερί σε κανένα άγιο, εξακολουθώ να είμαι άθρησκος) έχοντας περάσει πολύ σκληρά παιδικά χρόνια ( βλέπεις ο πατέρας μου, μας παράταγε και πήγαινε διακοπές στα εξωτικά νησιά του Αιγαίου, Gyaros, Long Island, κλπ) έχοντας κάνει σύμβουλους στην ζωή μου, την ζωή και τον θάνατο, δεν γίνεται παρα να πεθάνω αισιόδοξος. Δεν υπάρχει κατι, εκτός απο την υγεία, που θα μπορούσε να με κάνει να αλλάξω στάση ζωής. Όπως ο Νεο Kid, παρ΄όλη την πίκρα του έκανε χιούμορ, έτσι κι εγώ του έδωσα μια διέξοδο, για το έξοδο του καφέ, σιγά να μην αφήσω να με φοβίσουν τα Γερμανά και τα εδώ παπαγαλάκια (ανδρείκελα) εγώ δεν φοβήθηκα όταν παντρεύτηκα, θα φοβηθώ τους φλώρους;

    ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ ΚΟΥΦΑΛΑ ΣΟΪΜΠΛΕ.

    Να χαμογελάτε είναι μεταδοτικό, και κάνει τους Γερμανούς να ανησυχούν.!!!

  161. @157α Όταν εγγυάσαι με μέρος της περιουσίας σου αυτό δεν σε επιβαρύνει εκτός αν καταπέσει η εγγύηση. Άρα όσο εξυπηρετείται το δάνειο, μηδενική επιβάρυνση. Η διαφορά από το ποσό που αναφέρεις εσύ μέχρι το ποσό που αναφέρει ο Σταθάκης, το οποίο είναι και συλλογικό, είναι τεράστια. Κάποιος λέει ψέμματα. Διαλέγεις και παίρνεις.
    Σε παρακαλώ όμως μη μου παραθέτεις γερμανικές εφημερίδες εκτός άμα τις μεταφράζεις κιόλας.

    @157β Η υποθετική αυτή ερώτηση «αν θα ήμασταν τότε πρόθυμοι να το δούμε ψυχρά και λογικά ως τήρηση των συμφωνημένων», η οποία εμπεριέχει και την απάντηση που προεξοφλείς, δεν αλλάζει στην ουσία τη δική μου ερμηνεία.
    Δηλαδή μας λες ότι δεν τήρησαν τα συμφωνημένα για να γλυτώσουν τη διαμαρτυρία μας; Αυτό τους κάνει λιγότερο συμμέτοχους στην απάτη;

    Εδώ βλέπω ότι η Γερμανία έχει κατά κεφαλήν χρέος καμιά πεντακοσαριά δολάρια λιγότερο από το δικό μας. Το δικό της όμως κρίνεται βιώσιμο, το δικό μας όχι. Δηλαδή εμείς δεν μπορούμε να πληρώσουμε σε πρώτη ζήτηση ενώ εκείνη μπορεί. Μπορεί;
    Το ότι τα νούμερα είναι λογιστικώς δημιουργικά και κατά πως τους βαράς χορεύουν θέλει πτυχίο ΑΣΟΕ να το καταλάβει κανείς;

    @158 Όντως ένα πολύ καλό άρθρο. Αλλά τι γυρεύει κι αυτή η χριστιανή; Αφού οι Συνθήκες είναι ταπετσαρίες για τον τοίχο και αν είχαν προσπαθήσει να τις εφαρμόσουν εμείς οι ανυπόταχτοι και ρέμπελοι θα είχαμε πέσει να τους φάμε.
    «Δικιά τους είναι η τράπουλα, όπως θέλουν τη μοιράζουν» που έλεγε και μια ψυχή, καλή της ώρα όπου και να βρίσκεται.

  162. spyroszer said

    Και μια παρηγοριά για τον Νεοκιντ. Η αλαζονεία της δύναμης.

    Μήλος 416 π.Χ. Το τέλος του διαλόγου των Μηλίων.
    «…καὶ ἐλθούσης στρατιᾶς ὕστερον ἐκ τῶν Ἀθηνῶν ἄλλης, ὡς ταῦτα ἐγίγνετο, ἧς ἦρχε Φιλοκράτης ὁ Δημέου, καὶ κατὰ κράτος ἤδη πολιορκούμενοι, γενομένης καὶ προδοσίας τινός, ἀφ’ ἑαυτῶν ξυνεχώρησαν τοῖς Ἀθηναίοις ὥστε ἐκείνους περὶ αὐτῶν βουλεῦσαι. οἱ δὲ ἀπέκτειναν Μηλίων ὅσους ἡβῶντας ἔλαβον, παῖδας δὲ καὶ γυναῖκας ἠνδραπόδισαν: τὸ δὲ χωρίον αὐτοὶ ᾤκισαν, ἀποίκους ὕστερον πεντακοσίους πέμψαντες» (Θουκιδίδου Ε 84-116).
    – …Ύστερα απ’ αυτό το γεγονός ήρθε κι άλλος στρατός από την Αθήνα, με αρχηγό το Φιλοκράτη του Δημέα. Και οι Μήλιοι, επειδή πολιορκούνταν πια πολύ στενά, έγινε μάλιστα και κάποια προδοσία από ανάμεσά τους, συνθηκολόγησαν με τους Αθηναίους με τον όρο να αποφασίσουν εκείνοι για την τύχη τους. Κι αυτοί σκότωσαν όσους Μήλιους ενήλικους έπιασαν, κι έκαμαν δούλους τα παιδιά και τις γυναίκες. Το νησί το αποικίσανε οι ίδιοι στέλνοντας αργότερα πεντακόσιους αποίκους.

    Αθήνα 404 π.Χ.
    «»Ἐν δὲ ταῖς Ἀθήναις τῆς Παράλου ἀφικομένης νυκτὸς ἐλέγετο ἡ συμφορά, καὶ οἰμωγὴ ἐκ τοῦ Πειραιῶς διὰ τῶν μακρῶν τειχῶν εἰς ἄστυ διῆκεν, ὁ ἕτερος τῷ ἑτέρῳ παραγγέλλων· ὥστ’ ἐκείνης τῆς νυκτὸς οὐδεὶς ἐκοιμήθη, οὐ μόνον τοὺς ἀπολωλότας πενθοῦντες, ἀλλὰ πολὺ μᾶλλον ἔτι αὐτοὶ ἑαυτούς, πείσεσθαι νομίζοντες οἷα ἐποίησαν Μηλίους τε Λακεδαιμονίων ἀποίκους ὄντας, κρατήσαντες πολιορκίᾳ, καὶ Ἱστιαιέας καὶ Σκιωναίους καὶ Τορωναίους καὶ Αἰγινήτας καὶ ἄλλους πολλοὺς τῶν Ἑλλήνων» (Ξενοφώντος Ελληνικά 2.2.).
    – Νύχτα έφερε η «Πάραλος» την είδηση της συμφοράς στην Αθήνα, και θρήνος σύρθηκε από τον Πειραιά στα Μακρά Τείχη και στην πόλη καθώς το μήνυμα περνούσε από στόμα σε στόμα, έτσι που κανένας δεν κοιμήθηκε εκείνη τη νύχτα ― δεν έκλαιγαν μονάχα τους νεκρούς τους αλλά πιο πολύ τη δική τους μοίρα, πιστεύοντας ότι θα πάθαιναν τα ίδια που είχαν κάνει κι αυτοί στους Μηλίους (τους αποίκους των Λακεδαιμονίων που είχαν νικήσει κι υποτάξει), στους Ιστιαιείς, στους Σκιωναίους, στους Τορωναίους, στους Αιγινήτες και σε πολλούς άλλους Έλληνες

  163. Μία ενδιαφέρουσα προσπάθεια εφαρμογής της θεωρίας παιγνίων, στο μοτίβο του σχ. 146, που είναι ειδικά αφιερωμένη στην δοσοληψία Γερμανίας-Ελλάδας.
    Τα μαθηματικά μπορούν να αγνοηθούν, η συζήτηση και τα επιχειρήματα προς την κατεύθυνση win-win είναι πιο ενδιαφέροντα.

  164. physicist said

    #161(α). — Το ποσό για τις εγγυήσεις (Bürgschaften) της Γερμανίας είναι περίπου 250 δις € και δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι μόλις 80 εκ. € μοιρασμένο ανάμεσα σε τέσσερις χώρες. Μάλλον σε άλλο ποσό αναφέρεται ο κ. Σταθάκης και νομίζω το γράφεις και η ίδια: είναι το ποσό που κόστισε η δημιουργία, η σύσταση του φορέα (όποιος κι αν είναι αυτός), όχι το ύψος των εγγυήσεων.

    #161(β). — Δεν ξέρω ποια είναι η δική σου ερμηνεία, παρακαλώ όμως να μην διαβάζεις πράγματα (π.χ. στο 40) που δεν έγραψα. Όσο για την προεξόφληση, φαντάσου λέει να είχε πει η ΕΕ θα στείλουμε δικούς μας εφοριακούς να μαζέψουνε τους φόρους. Ε, άσε με να προεξοφλήσω την απάντηση.

  165. Νέο Kid Στο Block said

    Μιχάλη, τζάμπα κόπος όσα γράφουν τα παλικάρια. Δεν υπάρχει win-win για τους Γερμανούς. Μόνο I win-you lose .
    Και μη λινκάρεις τέτοια επικίνδυνα πράγματα. Αυτό το Nash equilibrium θα το μεταφράσουν Nazi equilibrium και θάχουμε άλλα χειρότερα… Δεν υπάρχουν σαγματικά σημεία ισορροπίας μ’αυτούς. Μόνο σαγματικά γαϊδούρια ξεσαγμάτωτα.

  166. Νέο Kid Στο Block said

    Άλλη μία -τσέχικη αυτή- παροιμία για τις γερμανικές «εγγυήσεις» (αυτή αφιερώνεται στον ηλίθιο Αναστασιάδη)
    «Το τάξιμο του Γερμανού αξίζει όσο το σκοινί που θα σε κρεμάσει»

  167. @164α Αν το ποσό για το οποίο εγγυήθηκε η Γερμανία ήταν 250 δις, πολλαπλασιαζόμενο επί τέσσερα μας κάνει ένα τρις. Πήραμε ένα τρις και δεν το είδαμε; Το τι είπε ο Σταθάκης υπάρχει και μπορώ να το βρω. Αυτό που είπε όμως σίγουρα είναι πως δανείζεται ο φορέας και όχι τα κράτη. Και το επαναλαμβάνω γιατί πέρασε στο ντούκου, πως όσο εξυπηρετείται το δάνειο, για τον εγγυητή η επιβάρυνση είναι μηδενική.

    @164β Στο 40 σε απάντηση σχολίου που επεσήμανε ότι δεν τηρήθηκαν οι συμβάσεις αναρωτήθηκες κατά πόσο θα είχαμε πέσει να τους φάμε αν είχανε προσπαθήσει να τις τηρήσουν. Από αυτό εξακολουθώ να βγάζω τα συμπεράσματα που αναφέρω στο 156. Αν δεν ήθελες να πεις αυτό και δεν θες να διαβάζω πράματα που δεν είπες τότε γράφε τα πιο ξεκάθαρα. Μην υπερτιμάς τη νοημοσύνη των συσχολιαστών σου, δεν κόβει σε όλους το ίδιο. Μην παραγνωρίζεις όμως την ικανότητά μου να διακρίνω πότε πετάει κάποιος τη μπάλα στην εξέδρα, βλέπε Ευρωπαίους φοροεισπράκτορες και προεξοφλημένες απαντήσεις. Αν μη τι άλλο δουλειά μου είναι.

  168. physicist said

    #167. — Αυτό το ποσό δεν πολλαπλασιάζεται επί τέσσερα, δεν ειπώθηκε ούτε προκύπτει από πουθενά κάτι τέτοιο. Επιπλέον, τα 250 δις € αφορούν εγγυήσεις σχετικές με όλες τις προβληματικές χώρες της Ευρωζώνης, όχι μόνο με την Ελλάδα.

    Το άλλο δεν πέρασε στο ντούκου ή μάλλον πέρασε όσο και το γεγονός ότι μια εγγύηση είναι επιβάρυνση και ρίσκο, γιατί έτσι και δεν εξυπηρετηθεί το δάνειο, οι δανειστές χτυπάνε την πόρτα του εγγυητή — δηλαδή των φορολογούμενων εκείνων των χωρών που εγγυήθηκαν.

    Σε ό,τι αφορά το 40, δεν νομίζω ότι μπορώ να τα γράψω πιο ξεκάθαρα. Είχα ήδη αναφέρει ότι το σπάσιμο των συμφωνιών (π.χ. no bailout clause, κριτήρια της συμφωνίας του Μάαστριχτ) έχει ιστορία στην ΕΕ, κάτι που κάνει πολλούς να πιστεύουν ότι οι Συνθήκες είναι ταπετσαρία και ότι η ερμηνεία τους αλλάζει καταπώς ταιριάζει. Δεν θυμάμαι διαμαρτυρίες από την Ελλάδα όταν έγινε φανερό ότι είχαμε κουρέψει τις στατιστικές για να μπούμε στο Ευρώ (παραβιάζοντας έτσι τις συνθήκες) ούτε και διαμαρτυρίες ότι το τσίρκο της ΕΕ δεν έκανε τους απαραίτητους ελέγχους. Άρα, μην κοροϊδευόμαστε ότι υπάρχει προσήλωση στις αρχές, ούτε από τον Νότο ούτε από τον Βορρά. Όποτε δεν συμφέρει το αποτέλεσμα, βλέπουμε την παραβίαση των αρχών, όποτε συμφέρει τις νομιμοποιούμε στην πράξη ή και με αποφάσεις του Α.Δ. Εδώ είναι ένα βασικό θεσμικό πρόβλημα της ΕΕ κι όποιος έχει λύσεις βιώσιμες να προτείνει, είμαι όλος αυτιά.

  169. Νέο Kid Στο Block said

    Bιώσιμη λύση: Οι γερμανοί τραπεζίτες κρέμασμα. Η Μερτσέντες να διαλυθεί και να μοιραστούν τα άσετς της στους εργάτες.
    Η εθνική γερμανίας να φάει τρία μπαλάκια από τους Ιταλούς. Η Ντε-ντε-έρ να ανασυσταθεί και η Αγγέλα να πάει σπίτι της .

  170. spyroszer said

    Απ’ ό,τι πληροφορούμαι, ο Βγενόπουλος στον Ευαγγελάτο, ερωτηθείς για το ρόλο του στη Λαική και σε σχεση με τον ΥΠΟΙΚ Σαρρή, μεταξύ άλλων απάντησε ότι: Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου δεν έχει αθωωθεί, μετά τη σύλληψή του σε μασάζ που ήταν γυμνός με ανήλικο τουρκοκύπριο. Έχει πληρώσει την εγγύηση και απλώς αποφεύγει τη δίκη, με το να μην πηγαίνει στο ψευδοκράτος.

  171. Νέο Kid Στο Block said

    Εννοείται ότι βιώσιμη λύση χωρίς ΤΕΙΧΟΣ στο Βερολίνο, είναι πιο θνησιγενής από φαεινή ιδέα του επισκέπτη καθηγητού.

  172. @169 Βρε ριφάκι, μη γεμίζεις βέλη τη φαρέτρα τους.

  173. Νέο Kid Στο Block said

    170. Συγκλονιστικό επιχείρημα του αρχιλαμόγιου. Κρέμασμα κι αυτός!
    (μα πόσους έχω κρεμάσει σήμερα..; στείλτε σκοινί κουμπάροι , εν να λείψει δα κάτω!)

  174. Νέο Kid Στο Block said

    172. 🙂

  175. @170 Αυτόν έπρεπε, μεταξύ άλλων, να του ρίξουν οι βάζελοι ένα βρωμόξυλο που κατάντησε την ομάδα τους χειρότερη κι απ’ τον Αστέρα Τρίπολης.

  176. spiral architect said

    @162 (& σχόλια Κιντ) :
    Ίσως οι Γερμανοί να αντιμετωπίζουν τις παροιμίες των γειτόνων τους όπως αντιμετωπίζουν οι Πόντιοι τα ανέκδοτα με τον Κωστίκα και τον Γιωρίκα.
    Ίσως οι Γερμανοί ιθύνοντες να μην κατέχουν από αρχαία ελληνικά, Θουκυδίδη και Πελοποννησιακό Πόλεμο.
    Τα παραπάνω δεν είναι κακά.
    Κακό είναι να μην έχουν ακόμα διδαχθεί από την πρόσφατη ιστορία τους.
    Ανεξάρτητα από κοσμοθεωρίες που καθείς μας πρεσβεύει, θαρρώ ότι το τελευταίο θα τους στοιχίσει.

    Κάποιου άλλου λαού οι ιθύνοντες ξέρουν καλά το μάθημά τους και γι’ αυτό πρόσφατα ήταν επιφυλακτικοί.

    «Μακροπρόθεσμα είμαστε όλοι νεκροί
    Τζων Μέιναρντ Κέυνς 1883-1946 , Βρετανός οικονομολόγος

  177. Νέο Kid Στο Block said

    175.N’αγιάσει το στόμα σου Χρυσόστομη!
    Και μετά το ξύλο…κρέμ…όχι, γι’αυτον αργό θάνατο (πάω να ψάξω σε κινέζικα εγχειρίδια, έχουν νόου χάου καλό!)

  178. Εξέδρα said

    Παρακαλείται ο κύριος Φυσικός (40, 157, 164, 168, … ∞) να έρθει επιτέλους να μαζέψει την μπάλα του!

  179. Νέο Kid Στο Block said

    Ωχ! Η Αγγέλα καθησυχάζει λέει τους γερμανους καταθέτες.. χα,χα,χα,χαααα 😆
    Στείλτε τα στην Κύπρο τσολιάδες! (στην πλάκα-πλάκα, το πιο ασφαλές μέρος θα είναι πλέον!)

  180. sarant said

    Για να λέμε πάντως και του στραβού το δίκιο, ανάλογες παροιμίες σαν κι αυτές που παραθέσατε έχουν βγει για όλους τους λαούς, και για τους Έλληνες.

  181. Νέο Kid Στο Block said

    179. Eσύ, μη χάσεις να κάνεις «γκρίζα»..! (άκου και του στραβού το δίκιο)

  182. Μαρία said

    170
    Απ’ όλα όσα είπε ο Βγενόπουλος αυτό βρήκες να μεταφέρεις;
    Μέχρι και ο Μπάμπης τον επέκρινε.

  183. @177 Είμαι κατά της θανατικής ποινής ρίφι, ακόμα κι αν πρόκειται για τον Βγενό 😉

    @179 και για να είμαστε μες το πνεύμα της σημερινής ανάρτησης 😉

    @176 Ένα άλλο που συγκράτησα από την ομιλία που ανέφερα παραπάνω είναι πως ποτέ άλλοτε δεν έχει επιχειρηθεί τόσο βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή. Το αποτέλεσμα δεν θα μπορούσε να ήταν το προσδοκώμενο, ούτε στα χαρτιά δεν έβγαινε και με τους σωστούς πολλαπλασιαστές. Και ο λαός των Γερμανών θύμα είναι κι αυτός. Τον παραμυθιάζουν πως πληρώνει για τους τεμπέληδες και τους αεριτζήδες, έτσι για να διατηρείτε η οργή. Κάπου θα χρησιμεύσει. Η πλάκα (μαύρη πλάκα) είναι πως όταν είχαμε βγει από το Πείραμα, λέγαμε ευτυχώς που είναι ταινία.

  184. spyroszer said

    Δεν την άκουσα τηγ συνέντευξη, το διάβασα στο ιντερνετ και μου έκανε εντύπωση για το πόσο άσχετο ήταν με το θέμα.

  185. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    113 – Yπάρχουν πολλά ψεύτικα λεφτά…..σού χω νέα νικοκύρη, απο το 1972, δεν υπάρχουν αληθινά λεφτά.

    Και η δυο φορές Έφη γράφει ΜΠΑΜΠΑ οχι μπάρμπα, άκου μπάρμπαΛάμπρος 52 χρονών (κι αυτά άκλειστα) παληκαράκι, δηλαδή εσυ που δεν βλέπεις τι διαβάζεις απο τα ΒΑΘΙΑ γεράματα τί είσαι;

    Κουϊζ – Ποιά είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο, που είναι μικρή, δημοκρατική, πετρελαιοπαραγωγός, ανεξάρτητη, και ευημερεί;

    Πώς τα κατάφερε μια και δεν έχει δύναμη να επιβάλει την θέλησή της;

    Τα κεφάλαια των ΝΑΖΙ που βρήκαν καταφύγιο;

    Χαμογελάτε παιδιά, έτσι για να τους τρελάνουμε.

  186. spiral architect said

    Μετά τις κατηγορίες του Βγενό στον Σκάι, θα βγει ο Σαρρής και θα πει «ναι, μ’έκανε μασάζ 17χρονος Τουρκοκύπριος αλλά ο Βγενόπουλος έδωσε δυο εκατομμύρια για τον Μελίσση«. 😀

  187. @178 😀 😀 😀

    @184 Μα να πετάξει λάσπη δεν ήταν το ζητούμενο;

  188. @168α Προκύπτει από το γεγονός ότι η Γερμανία δεν είναι η μόνη εγγυήτρια χώρα. Είτε λοιπόν στην πάρτη της αναλογεί 250 εκ. και άρα στις άλλες τρεις το αντίστοιχο, είτε τα 250 τα έχει εγγυηθεί αλληλεγγύως και εις ολόκληρον με τις άλλες τρεις και στην ουσία πάνε δια τέσσερα. Διαλέγεις και παίρνεις.

    @168β Άμα έρθει εκείνη η ώρα, ας διαμαρτυρηθούν οι Γερμανοί «φορολογούμενοι». Προς το παρόν δεν πληρώνουν και άρα δεν επιβαρύνονται τίποτα.

    @168γ Άμα δε θυμάσαι διαμαρτυρίες προφανώς έχεις ασθενικό μνημονικό. Αν όπως λες ούτε ο Βορράς ούτε ο Νότος δεν είναι προσηλωμένοι στη νομιμότητα τότε ας πάψει ο Βορράς να μας το παίζει ηθικός και άμεμπτος. Μεταξύ κατεργαραίων ειλικρίνεια που λέει και η παροιμία. Πάντως ελπίζω εμένα μη με κατηγορείς για θεσμικό οπουρτουνισμό. Δεν άλλαξα ποτέ τις απόψεις μου, με βολεύανε δε με βολεύανε.

  189. physicist said

    #188(α). — Το συμπέρασμα ότι πρόκειται για 1 τρις ήταν δικό σου, και σ’ αυτό απάντησα. Τα 250 δις είναι οι εγγυήσεις μόνο της Γερμανίας, πόσες έχουν δώσει οι άλλες χώρες δεν ξέρω. Πάντως άλλο το επί τέσσερα και εντελώς άλλο το στην ουσία πάνε δια τέσσερα. 3.000 € το κεφάλι, για να μη μπερδευόμαστε, αυτό είναι το ποσό των εγγυήσεων, και το γράφω ξερά σαν νούμερο επειδή είδα ότι τα 80 εκ. € (που είναι εντελώς άλλη υπόθεση) μάλλον προκάλεσαν μπέρδεμα.

    #188(β). — Ναι αλλά το θέμα είναι ότι δεν θένε να έρθει εκείνη η ώρα και ότι έχουν ένα λόγο να φροντίσουν ώστε να μην έρθει. Άλλωστε, αν ήταν τόσο αθώα και ουδέτερη σε κόστος η παροχή μιας εγγύησης, θα ήταν τετριμμένο ζήτημα να βρεθεί κάποιος να τη δώσει. Το γεγονός ότι δεν βρίσκεται (εύκολα) εγγυητής μας λέει κάτι, όχι;

    #188(γ). — Μην γελιόμαστε τώρα ότι είχε ξεσηκωθεί ο λαός να διαμαρτύρεται για το όργιο των εισροών από την ΕΕ που κατέληγαν ανεξέλεγκτα ένας Θεός ξέρει πού. Τα ηθικολογικά δεν με πείθουν ούτε κι εμένα αλλά ανέφερα και παραπάνω ότι έχουν ψυχολογική επίδραση στους λαούς οι οποίοι εκλέγουν τις Κυβερνήσεις τους. Δεν πιστεύω σε σχέδια επιβολής κλπ. — το σύστημα είναι υπερβολικά απρόβλεπτο για να υλοποιήσεις σχέδιο τέτοιας έκτασης. Γνώμη μου είναι ότι αυτά που βλέπουμε είναι αποτέλεσμα από πολλές, μικρές ή μεγάλες, καθημερινές αποτυχίες που συνδέονται μεταξύ τους αλλά όχι με την έννοια ότι κάποιοι κατέστρωσαν ένα άλφα ή βήτα σχέδιο.

    Μεταξύ κατεργαραίων ειλικρίνεια, καλώς, αλλά τώρα πάλι ηθικολογείς εσύ: όταν ο ένας κατεργάρης έχει ανάγκη τον άλλον, δεν βοηθάνε οι παροιμίες αλλά η ρεαλιστική σκέψη. Ακόμα κι αν αυτή η σκέψη είναι «εν τέλει φεύγω απ’ το Ευρώ, φτάνει πλέον», την οποία θα σεβόμουν απόλυτα αν ένας λαός είχε την ευκαιρία να την κάνει απόφαση.

    Τέλος — όχι, δεν σε κατηγορώ για κανέναν οπορτουνισμό κανενός είδους.

  190. @189α Φυσικά άλλο το επί τέσσερα και άλλο το δια τέσσερα. Είπα εγώ ότι είναι το ίδιο; Κατάλαβε κανείς ότι ήταν το ίδιο; Μήπως να ξαναδιαβάσεις τι έγραψα; Εκτός αν μας λες ότι μόνο η Γερμανία εγγυήθηκε και οι υπόλοιπες χώρες τη χειροκροτούν. Αν θέλουμε να είμαστε σωστοί θα πρέπει να δούμε το συνολικό ποσό των εγγυήσεων, ποιες χώρες τις επιβαρύνθηκαν και σε τι ποσοστό. Μέχρι τότε να μου επιτρέψεις να μην παίρνω ό,τι γράφει το Σπήγκελ σαν ευαγγέλιο.

    @188β Φυσικά και δεν θένε γι’ αυτό άλλωστε καταβάλλουν κάθε προσπάθεια να φτάσουμε εκεί μια ώρα αρχύτερα. Με ανεργία 20+ να καλπάζει και με ύφεση μεταπολεμικής περιόδου, σίγουρα θα τα πάρουν τα λεφτά τους. Και επειδή το ξέρουν, προσπαθούν ν’ αρπάξουν ό,τι μπορούν. Εκτός αν βγει το πρόγραμμά τους και επανιδρυθεί το κράτος εν μία νυκτί, άντε δύο. Επειδή το ζητήσανε. Ποιος ήταν αυτός που μαστίγωσε τη θάλασσα για να ηρεμήσει και να περάσει; Ο Ξέρξης;
    Τι εννοείς δεν βρίσκεται εύκολα εγγυητής; Και ποιος έπρεπε να εγγυηθεί δηλαδή αν όχι οι εταίροι μας στην νομισματική ένωση; Το Σουδάν;

    @188γ Οι διαμαρτυρίες πόρρω απέχουν από τον ξεσηκωμό ενός λαού έστω και του ελληνικού. Για διαμαρτυρίες μίλησες, γι’ αυτές σου απάντησα. Ούτε εγώ πιστεύω ότι καταστρώθηκε κάποιο σχέδιο διότι αναρωτιέμαι αν υπάρχει τόσο κοντόφθαλμος εγκέφαλος να το επινοήσει. Τώρα για το όργιο των εισροών και την το αν φταίει η ΕΕ ή όχι, μου θυμίζει τις τράπεζες που γυρεύουν τα δάνεια που έδωσαν χωρίς καν αριθμό ταυτότητας.

    @188δ Καθόλου δεν ηθικολογώ, διαπιστώνω. Διαπιστώνω ότι με την πρόφαση της «βοήθειας» αποπληρωμής ενός χρέους που ξαφνικά έγινε μη εξυπηρετούμενο έχουν βυθίσει την χώρα στην ύφεση και στην ανεργία με μηδέν προοπτικές ανάκαμψης. Αυτό είναι κοντόφθαλμη οικονομική πολιτική και κοντόφθαλμη πολιτική θεώρηση. Αλλά να μας το παίζουνε και ηθικά στοιχεία από πάνω, πάει πολύ δε νομίζεις;

    @189 τέλος. Πάλι καλά…

  191. physicist said

    #190(α). — Περίπου 250 δις €, δηλ. γύρω στα 3.000 € κατά κεφαλήν για τη Γερμανία, το γράφω για τρίτη φορά, ξερά σαν νούμερο, ουδέποτε έγραψα τίποτε διαφορετικό, τέλος. Το αν οι άλλες εγγυήτριες χώρες έγγυήθηκαν περισσότερα ή λιγότερα κατά κεφαλήν, δεν το ξέρω. Το Σπήγκελ, τη Χάντελσμπλαττ και την ΦΑΖ στα οποία διάβασα αυτές τις πληροφορίες δεν τα εμπιστεύεσαι, σύμφωνοι. Δείξε μου άλλη πηγή που δίνει διαφορετικά ποσά ή μιαν επίσημη σελίδα όπου αναφέρονται αυτά, κι αν κάνω λάθος θα το παραδεχτώ.

    Πάντως η σύγκριση που έκανες με τα 80 εκ. € στο #161 και εξέφρασες τη βεβαιότητα ότι κάποιος λέει ψέμματα ήταν ολότελα άστοχη. Άλλες τάξεις μεγέθους αυτές, άλλα ποσά.

    #190(β). — Κοίτα, ένα-ένα. Κατά πρώτον ισχυρίστηκες ότι δεν έχουν κανένα κόστος εφόσον είναι απλώς εγγυήσεις, κι αυτό είναι λάθος. Σε ό,τι αφορά τους όρους δανεισμού, εφόσον οι εταίροι μας μάς μεταχειρίζονται άσχημα, ας βρούμε άλλους εγγυητές ή άλλους δανειστές που να δίνουν ευνοϊκότερους όρους. Ή, στο τέλος, ας αφήσουμε το Ευρώ γιατί το κακό παράγινε.

    #190(γ). — Δεν παίζω με τις λέξεις, Ιμμόρ. Ανθρώπινο είναι ότι θυμόμαστε το δίκαιο και τις αρχές — και διαμαρτυρόμαστε με την αντίστοιχη ένταση — κυρίως όταν μας συμφέρει, όλοι το κάνουν αυτό. Καλά έκανες κι ανέφερες τις Τράπεζες και την απαράδεκτη πρακτική τους γιατί αυτό μου θύμισε ότι στην Κεντρική Ευρώπη δεν είχε ούτε διακοποδάνεια ούτε θαλασσοδάνεια ούτε γλεντοδάνεια και ότι για να πείσεις τη ρημάδα την Τράπεζα να σου δώσει στεγαστικό σου βγαίνει η Παναγία. Την ΕΕ με την απλοχεριά της την κατακρίνω μαζί σου και τη θεωρώ συνυπεύθυνη για τα όργια της διαφθοράς επειδή δεν άσκησε έλεγχο αλλά τα χρήματα που είχε δώσει θα μπορούσαν/θα έπρεπε να είχαν χρησιμοποιηθεί αλλιώς. Είναι σαν να λες ότι δεν μας προστάτεψαν από τον κακό μας εαυτό.

    #190(δ). — Η ηθικολογία είναι (σχεδόν) πάντοτε ανυπόφορη. Αυτό όμως δεν μπορεί να αποκλείσει μια κουβέντα όπου μιλάει κάποιος ανοιχτά για τα λάθη που έγιναν.

    #190(ε). — Δεν χρειάζεται ν’ αμφιβάλεις γι’ αυτό.

    Καληνύχτα για σήμερα.

  192. @191 Δεν απαντάω σημείο σημείο όχι γιατί δεν έχω τι να πω μα γιατί κουράστηκα να διαφωνώ και μαζί σου, φτάνει που έχω τις απόψεις σου στο σπίτι μου δε μου χρειάζεται κι εδώ. Προφανώς έχεις τη δική σου οπτική και δεν πρόκειται εγώ να σου την αλλάξω, ούτε και με ενδιαφέρει κάτι τέτοιο. Και κάποια στιγμή θα πάψω να συγχύζομαι με όσα γράφεις. Μακάρι να έχεις δίκιο και να βγω εγώ ψεύτρα, να βγούμε και από το αδιέξοδο κι ας έχω χίλια άδικα. Μόνο μια κουβέντα σε σχέση με τις τράπεζες στην Κ.Ε. Όταν πρωτοέφυγα φοιτήτρια, με το λογαριασμό μου έδωσαν κάρτα με πιστωτικό όριο 5000 φράγκα (για την εποχή και τις δυνατότητές μου αστρονομικό) και μπλοκ επιταγών με το οποίο πλήρωνα παντού.
    Στην Ελλάδα πήρα μπλοκ επιταγών σαν επαγγελματίας, κατ’ εξαίρεση και μολονότι το εκκαθαριστικό μου φύσαγε. Ας μη συγκρίνουμε ανόμοιες καταστάσεις. Κάθε σύστημα έχει τις ιδιαιτερότητές του. Αλλά η διαφθορά δεν είναι δικό μας προνόμιο ανθίζει και στο Βερολίνο. Απλώς εκεί κρατάνε και την τράπουλα, κάνουνε και τη μάνα.

  193. physicist said

    #192. — Α, άμα σε βιδώνουνε άλλοι στο σπίτι μην πληρώνω κι εγώ τα σπασμένα δωμέσα, ε; 🙂

    Αλλά μιας και ο βρεμένος δεν φοβάται τη βροχή, κι αφού έγραψες ότι η διαφθορά ανθίζει και στο Βερολίνο, να το κάνουμε και λίγο πιο ποσοτικό, θα πρότεινα.

    http://www.transparency.org/country

    Όχι, δεν θέλω να έχω τον τελευταίο λόγο. Ότι άλλο κι αν πεις απόψε, ακόμα κι αν το διαβάσω, δεν θ’ απαντήσω, αλήθεια λέω.

  194. @193 Τώρα κάνεις σα Γερμανός φορολογούμενος που τον πνίγει το δίκιο 😛

    Κατά τα άλλα, σου έστειλα κι εγώ ένα πινακάκι στο 161 αλλά δεν είδα να κάνεις σχόλιο.

    Άμα θες απάντα, δεν παίζουμε τένις να σημειώνουμε πόντους.

  195. physicist said

    #194. 😀 Αυτό με το τένις μ’ άρεσε!

    Ξέρεις τι σκέψη κάνω με το πινακάκι; Ότι έρχεσαι στά λόγια μου. Φανερό δεν είναι;

    Τώρα, σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του δικού τους χρέους, αφενός έχει να κάνει με το ποσοστό του ΑΕΠ κι αφετέρου με το μέγεθος της πραγματικής Οικονομίας που είναι από πίσω. Έτσι υποθέτω, τουλάχιστον.

  196. @195 Ξέρεις τι σκέψη κάνω με το πινακάκι; Ότι έρχεσαι στά λόγια μου. Φανερό δεν είναι;

    Καλά, κοιμήσου τώρα με αυτό το πλευρό και αύριο με το φως της μέρας το ξανασυζητάμε. Θα είναι και πιο φανερό τότε 😀

  197. Νέος Τιπούκειτος said

    Άμα ξεκίνησε ο καβγάς Ιμμόρ – Φυσικού, κάτι άρχισα να υποψιάζομαι. Όταν όμως η Ιμμόρ πέταξε του Φυσικού ότι «φτάνει που έχω τις απόψεις σου στο σπίτι μου, δε μου χρειάζεται κι εδώ», είπα: είναι φως φανάρι, αυτοί οι δυο είναι παντρεμένοι.
    (Ο ένας με τον άλλο, παναπεί.)
    It takes a thief to catch a thief.

  198. physicist said

    #196. — Βρε δικηγόρισσα, κατά κεφαλή το ίδιο χρέος έχει στο σβέρκο του ο μέσος Γερμανός με τον μέσο Έλληνα, τα 500 Δολλάρια διαφορά είναι ψιλά, 1.4% των 36.000, αυτό λέμε. Χρεωμένοι φορολογούμενοι εγγυώνται για δάνεια σε άλλους, το ίδιο χρεωμένους. Από τη σκοπιά του πολίτη, αυτό είναι δυσκολοχώνευτο, απλά πράματα λέω.

    (Καλά, ότι είναι ώρα για ύπνο είναι σωστό).

  199. Νέος Τιπούκειτος said

    «Κοιμήσου τώρα με αυτό το πλευρό και αύριο με το φως της μέρας το ξανασυζητάμε»: Ορίστε, και κρεβατομουρμούρα. Θέλουμε κι άλλες αποδείξεις;

  200. physicist said

    #197. — Τιπούκειτε, άσε τα σπέκουλα και πες μας who is the thief in your story. 😉

  201. @197 Θεωρείς και εσύ πως είναι απίθανο να βρεθεί άλλος με τις ίδιες απόψεις και λες δεν μπορεί, τον παντρεύτηκε. 😀 😀 😀

    Που είσαι χαμένος εσύ; Τόσα λέμε για την Κύπρο κι εσύ εμφανίστηκες για να με παντρέψεις με το Φυσικό; 🙂

  202. Νέος Τιπούκειτος said

    @200: Τίποτα ζουμερό, Φυσικέ, απλώς ο παντρεμένος μυρίζεται από δέκα χιλιόμετρα τους παντρεμένους (καβγαδάκια, κρεβατομουρμούρα κτλ.). 🙂

  203. Νέος Τιπούκειτος said

    @201: Ωραία μου κυρία, αυτές τις μέρες κλαίω τη μοίρα μου και ψάχνω να μεταναστεύσω. Αλλά μυρίστηκα γάμο στο σαραντακέικο και είπα να σχολιάσω!

  204. physicist said

    #201, #202. 😀 😀 😀

    Άντε, καληνύχτα, τέλος λέμε γιατί ο άλλος παραείναι ξύπνιος κι αρχίζει να τον φοβάται το μάτι μου.

  205. @203 Παιδιά σαν και σένα δεν χάνονται, τι κλαις; 🙂

    @202 – 204 Ευτυχώς Φυσικέ που δε είμαστε παντρεμένοι (αναμεταξύ μας) γιατί με τέτοιες απόψεις που έχει όχι με γυρισμένη πλάτη σε άλλο οικοδομικό τετράγωνο θα κοιμόμασταν 😀

  206. Μαρία said

    191
    Αυτό με τα γαμοδάνεια τι το ‘θελες; Δεν έχει εκεί σε σας υπερχρεωμένα νοικοκυριά απο καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες; Πριν απο μερικά χρόνια ήταν κάτι μύρια.

  207. physicist said

    #206. — Τι να σου πω, δεν τόχω ακούσει για οξύ πρόβλημα αλλά βρήκα στα σβέλτα ένα γράφημα από λίγα χρόνια πριν:

    http://blogs.telegraph.co.uk/finance/edmundconway/100006253/can-you-guess-which-is-the-most-indebted-country-in-europe/

    Αν είναι αξιόπιστο, κι αν κάνω σωστά τη διαίρεση στο κατά κεφαλή (παράγοντας οχτώ), το χρέος των νοικοκυριών ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία φαίνεται να ήταν το 2009 δύο προς τρία. Αν το πας κατά νοικοκυριό δεν ξέρω πόσο θ’ αλλάξει και προς ποια κατεύθυνση.

  208. Μαρία said

    207 Δεν τίθεται θέμα σύγκρισης. Εδώ είναι χάλια τα πράματα κυρίως λόγω της κρίσης.
    Αλλά καταναλωτικά δάνεια δίνανε όλες οι τράπεζες. Υπήρχαν και ευρωπαϊκές ντιρεκτίβες για να συμμαζευτούν.

    Για τη Γερμανία το ’10:
    http://www.sueddeutsche.de/geld/schuldneratlas-wo-die-zahlen-rot-sind-1.1019496

  209. spiral architect said

    Κουμπάροι, καλημέρα με υπομονή και ψυχραιμία. 😐
    Οι Ελλαδίτες πάντως δεν κινδυνεύουμε από τραπεζοπιλάλα. Το’ πε ο κάγκουρας! 😛

    Η ειρωνεία είναι ότι, για όλα όσα μας απειλούσαν ότι θα συνέβαιναν αν θα φεύγαμε απ’ το ευρώ, γίνονται εντός ευρώ. 😀

  210. spiral architect said

    Να ξαναστήσουν (ενισχυμένο) το τείχος του Βερολίνου είπε ο Κιντάκος παραπάνω. Τι λες βρε; Εδώ και το εναπομείναν τμήμα το αφαίρεσαν.
    Αφαίρεσαν το σύμβολο της ελευθερίας τους. Για σκεφτείτε το …

  211. Νέο Kid Στο Block said

    Aρκεί που πήρε ο κος Σάλτας τις ΚΕΡΔΟΦΟΡΕΣ κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα, αντί πινακίου λουβιού.
    Κι ευτυχώς που ο εκλεκτός κος Βιενεζόπουλος υπερασπίστηκε τον εαυτό του από τις ρατσιστικές αδερφές της Κύπρου , αλλά δεν έχει τίποτε εναντίον των homo , το δήλωσε!

    ΥΓ. Θα παρακαλούσα ,όποιον ξέρει ,να με ενημερώσει για το ποιος ήταν ψες το βράδυ σ’ενα πάνελ στο Κόντρα τσάνελε (είναι το μόνο ελλαδικό που αναμεταδίδεται μερικώς ελέυθερα, σόρυ!) ένας εκλεκτός κύριος της ΔΗΜΑΡ, γιατι αναγούλιασα και άλλαξα κανάλι.
    Τα έλεγε λίγο πιο ηθικολογικά από το σιχαμερό Σπίγκελ και τα τσολιαδοπαπαγαλάκια, και απέπνεε μεγάλο φιλευρωπαϊσμό.

    Θέλω να του στείλω συγχαρητήριο τηλεγράφημα.

  212. sarant said

    203: Να μεταναστέψεις προς τα πού, Τιπού;

    209: Ναι, αλλά έτσι θα πιάνει η απειλή μετά;

  213. Νέο Kid Στο Block said

    Πολύ συγκινήθηκα επίσης που άκουσα (στο ράδιο ,στην Ελληνοφρένεια) τον κο Στουρνάρα να λέει ότι η πιο ευτυχισμένη στιγμή της «πολιτικής» του ζωής ήταν όταν τον πήρε ο Σόυμπλε τηλέφωνο και του είπε «Μπράβο Γκιάννης!» Και η πιο δυσάρεστη λέει, όταν πήραμε μια ..επιμήκυνση, και τον πήρε ο Σόυμπλε τηλέφωνο και του είπε «Γκιάννης! Γκιατί το έκανες ντάς; Έπρεπε να το πούμε τσουζάμεν! »

    Και τα λένε δημόσια στα ράδια αυτά, χωρίς ντροπή, χωρίς καταισχύνη. Μα καλά, με τηλεμεταφορά κυκλοφορούν; Δεν μπορεί,όσα οδοφράγματα και μπατσαρία να έχουν ,κάπου διασταυρώνονται με κανονικό κόσμο…μυστήρια πράγματα, ή απλά ψεκασμοί.

  214. spiral architect said

    @211:
    – Κάποιο άλλο καλόπαιδο είναι πίσω από τον φρόντμαν Σάλλα. 😉
    – Ο Βγενό είναι εξαιρετικός δικηγόρος.
    – Την τιβί μου την έχω σαν μόνιτορ για ταινίες. Αν τύχει και πέσω σε νεοφιλελέ ηθικολόγο ΡΗΜΑΔίτη θα τη σπάσω, οπότε αποφεύγω να βλέπω στρογγυλά τραπέζια.

  215. Νέο Kid Στο Block said

    Παροιμιών συνέχεια.
    «Ο Γερμανός πέφτει σαν ήρωας! Πρώτα εκτελεί τους μιντενβέρτικε αουσλέντισε μίταρμπάιτερ,και μετά την κοπανάει για τη Βραζιλία» (γερμανική παροιμία)

  216. spiral architect said

    … μον’ πες την στα ελληνικά πανάθεμά σε!
    (τι σημαίνουν τα βαρβαρικά: «μιντενβέρτικε αουσλέντισε μίταρμπάιτερ») 🙄

  217. Νέο Kid Στο Block said

    216.μίντενβέρτιχ(κ)= επί λέξει σημαίνει «αυτός που αξίζει/μετράει λιγότερο» (κι αυτή είναι η σημασία που έχει κάθε Γερμανός στιο μυαλό του για τον φυλετικά μη-Γερμανό , ειδικά για τους γείτονές τους.) Στα «μοδέρνα» γερμανικά σημαίνει την κατωτερότητα π.χ «συμπλεγμα κατωτερότητας» κλπ.
    Αουσλέντισε: O Ξωμερίτης (δεν έχει καμία σημασία αν κάποιος μένει 500 χρόνια στη Γερμανία, ο ξένος είναι ξένος (φυλετικά μη γερμανός)
    Μιταρμπάιτερ: Στα «μοδέρνα» γερμανικά ,αυτός που συνεισφέρει την εργασία του καθόσον ο γερμανός συνεισφέρει το βούρδουλα. Πρακτικά: ο «Πήλιος Γούσης» ή ο Στουρνάρας/σαμαράς/μπένι χιλ/κουβέλης.

    ΥΓ. Δεν μπορώ να σού δώσω τις ορίτζιναλ γερμανικές. Κάνω μποϋκότ στα γερμανικά προϊόντα γενικώς.

  218. Νέο Kid Στο Block said

    Mήν ψωνίζετε (όσοι ψωνίζετε ακόμα δηλαδή..) από γερμανικές αλυσίδες υπεραγορών!
    Τα τρόφιμά τους είναι όλα τοξικά και καρκινογόνα.
    Μην αγοράζεται γερμανικά βιοτεχνικά και βιομηχανικά είδη! Υπάρχουν αξιολογότατα κινέζικα (εξάλλου και τα «γερμανικά» στην κίνα και στην Ινδία γίνονται). Αν βρίσκετε ελληνικά ,αγοράστε τα! (έχουν και συλλεκτική αξία)

  219. Νέο Kid Στο Block said

    Mην εμπιστεύεστε γερμανικές «υπηρεσίες»!
    Όλοι οι αξιόλογοι γερμανοί επιστήμονες ζουν εκτός Γερμανίας!
    Δεν υπάρχει ας πούμε, «στατική μελέτη» ή «αρχιτεκτονική μελέτη» που γίνεται στη γερμανία. Τις δίνουν «φασόν» σε Ινδούς (πληρώνοντάς τους ένα ξεροκόμματο) και απλά βάζουν τις υπογραφές ,σαν τυπικοί απατεώνες που είναι.

  220. Νέο Kid Στο Block said

    Mην αγοράζετε γερμανικά αθλητικά είδη! (Ειδικά Αμίμπας!) Είναι όλα βουτηγμένα στο αίμα των παιδιών του Πακιστάν και του Μπαγκλαντές! (έγινα και γώ ηθικολόγος..)

  221. Μα καλά κι αυτοί οι N.Y.T. τόσο κακοπροαίρετοι, να υπαινίσσονται ότι η Ευρωπαίοι ευθύνονται έστω και εν σπέρματι για την κρίση στην Κύπρο; Κι αυτοί με την τάση «μας φταίνε οι ξένοι και άρα υποχρεούνται σε διαρκή αλληλεγγύη» συντάσσονται; Δεν ξέρουν ότι αν είχαν τηρήσει τις συμφωνίες θα τους είχε πάρει και θα τους είχε σηκώσει; Αμ οι άθλιοι υπαινιγμοί για προεκλογική περίοδο στη Γερμανία; Ούτε πως οι κυβερνώντες προστατεύουν τον Γερμανό φορολογούμενο που δεν αντέχει πια έχουν καταλάβει; Δημοσιογραφία σου λέει μετά…

    when Cyprus did finally go cap-in-hand to its European partners for a lifeline, it received a rude shock: Germany, already gearing up for an election this year, wanted not just budget cuts and other conventional austerity measures but a complete overhaul of Cyprus’s economic model, built around financial services for foreigners seeking ways to dodge taxes and, Berlin suspected, launder dirty money.

  222. spiral architect said

    «Φοβού τους Βησιγότθους και δώρα φέροντας».
    Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ πρωθυπουργός γερμανόφωνου κρατιδίου, χωρίς παραλίες και καμμένους υδατάνθρακες

    Περί μελετών, κατασκευών κλπ υπηρεσιών, ούτε commissioning σε Η/Μ δεν κάνουν πλέον. 😛

  223. voulagx said

    #197 Τιπου: Να σου ζησουν Κουμπαρε!!
    Και υποψιαζομαι οτι εχουν ενα Νεο Παιδι (το ζωηρουλικο!! ιδιο η μανα του!)
    Τωρα βεβαια μουρχεται στο νου το: «Τα παιδια του Ζεβεδαιου ποιον ειχαν πατερα; – Τον κουμπαρο!», ειναι και η Κυπρος συνδετικο στοιχειο που ενισχυει τις υποψιες μου, τελος παντων αυτο μονο η Ιμμορ το ξερει. Κι επειδη ειμαι διακριτικος στο επακρο δεν προκειται να την ρωτησω ποτε!!

  224. @223 Ωραία συνεισφορά στη συζήτηση Βούλαγξ! Σπέρνεις υποψίες για την υπόληψή μου και μετά κάνεις τον πάπιο. 🙂

  225. Νέο Kid Στο Block said

    224.Αυτό σε πείραξε; Που σε είπε γριά (=μάνα μου) δεν σε πείραξε; 🙂
    Για τον πατέρα μου ,θα τούλεγα τίποτα,αλλά έχε χάρη που είμαστε κοντοχωριανοί και μπορεί να κεράσει κανα τσιτσίριλαβλο κανιά βολά… 🙂

  226. voulagx said

    #225 Νιουκιντ, παραεισαι νεος για ναναι γρια η Ιμμορ! 🙂
    ΥΓ: Και τσιτσιραβλα και βοσκοτοπια, ο,τι θες! (Ψιθυριστα: Ποιον πατερα σου εννοεις;) 🙂

  227. @225 Αυτό δε με πείραξε, ας λέει ό,τι θέλει. Άμα με δει θα καταπιεί τη γλώσσα του. 😀
    Οι άλλες οι αβγανιές είναι που δεν ξεπλένονται. Εύρε χίλια στουμπώματα να φράξεις χίλια στόμματα 🙂
    Δηλαδή για να καταλάβω χρεοκόπησε το τραπεζικό σύστημα στην Κύπρο κι εγώ βρέθηκα παντρεμένη με τον Φυσικό, μάνα του κατσικιού του οποίου η πατρότητα αμφισβητείται και με την υπόληψή μου μαγαρισμένη;
    Α, ρε Τιπού τι μας έκανες! 😀

  228. physicist said

    […] κι εγώ βρέθηκα παντρεμένη με τον Φυσικό […]

    Έλα, μωρέ, πώς κάνεις έτσι, δεν χάλασε κι ο κόσμος με τα μικροπράγματα. Εδώ χρεοκόπησε κοτζάμ Κύπρος. 🙂

  229. qq said

    «Όλο το νησί μια συμμορία» (Βγενόπουλος)
    Πυρ και μανία ο κ. Βγενόπουλος. Φαντάζομε, κάτι τέτοιες πληροφορίες σύλλεγε η BND και τις πλάσαρε στον Σόιμπλε, και αυτός επί ένα χρόνο δεν βαρέθηκε να λέει, στις τράπεζες εκεί κάτω ούτε δεκάρα. Όσο πιο πολύ ασχολείται κανείς, τόσο μένει με το στόμα ανοικτό. Σε πληθυσμό κοντά στα 800 χιλ, να έχεις 30 διαφορετικές τράπεζες και η κάθε μία να έχει χιλιάδες υποκαταστήματα είναι όντως ένα κατόρθωμα. Στη κάθε γωνιά του δρόμου από ένα υποκατάστημα, όπως αλλού από μια έβγα. Με εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους. Απορείς, τι στο διάολο κάνανε όλοι μέρα αυτοί.

  230. Νέο Kid Στο Block said

    Θέλει η γερμανίδα πουτάνα να κρυφτεί και η χαρά δεν την αφήνει.
    Τζάμπα πανυγηρίζουν όμως. Αυτό το μέρος έχει περίεργα γαϊδούρια. Έχει αντέξει φοίνικες,αιγύπτιους,πέρσες,βενετσιάνους, βυζαντινούς, ριχάρδους λεοντόκαρδους, γκάβερνορς Χάρντινγκς, έλληνες και τούρκους!
    Σιγά μη βουλιάξει τώρα από μερικούς ψευτοκαλωπισμένους χωρικούς ούνους! πφφ…

  231. nikos__alfa said

    Χαιρετώ σας!

    Λευτέρη και Ιμόρ γεια στο …πληκτρολόγιο σας! 🙂
    Η πολιτική των Βρυξελών καθορίστηκε ακόμη μια φορά από τα (βραχυπρόθεσμα) εθνικά συμφέροντα των Βορείων και δη των Γερμανών και οι ηθικολογίες που τη συνοδεύουν είναι για τον …Καιάδα!
    Όχι ότι οι Κύπριοι δεν έχουν τις ευθύνες τους, αλίμονο, αλλά όλη η ιστορία των τριών ετών της κρίσης και ειδικά τα τελευταία γεγονότα με την Κύπρο επιβεβαιώνει το γνωστό:
    Δύο μέτρα και δύο σταθμά, για τον Βορρά και τον Νότο! :mrgreen:

    Νικοκύρη λίγοι αρθρογράφοι σαν τον Ελληνιάδη έκαναν τον κόπο να σκεφτούν όλες τις παραμέτρους και να μπουν στη θέση όλων των παραγόντων που εμπλέκονται στο Κυπριακό ζήτημα. 😉

    Νεοκίντ χθες αργά σε έβλεπα πεσμένο και σκεφτόμουν να σου στείλω
    αυτό μπας και σου σηκώσω λίγο το …ηθικό αλλά δεν είχα καλή σύνδεση. 🙂

    Σήμερα που είσαι …ανεβασμένος και μετά την άρνηση, τη θλίψη και τον θυμό κάποια στιγμή έρχεται και το διά ταύτα προτείνω αυτό:

    Κύπρος σε ταληράκια (round 2)


    Θα δεις και κάποια σκληρά σχόλια για το νησί αλλά γενικά καλύπτονται όλες οι πτυχές του θέματος. Οικονομικές αλλά κυρίως πολιτικές! 😉

    Τα σέβη μου στην ομήγυρη!

  232. qq said

    Είπε και κάτι άλλο. Ο ανθελληνισμός εκεί κάτω δεν περιγράφεται με λόγια. Ίσως τώρα με τον αντιγερμανισμό να κατεβεί κατά μια κατηγορία. Κρίμα να χάσουμε την πρωτιά.

  233. Νέο Kid Στο Block said

    Nικάλφα, μερσί! 🙂
    Αρκετά καταχράστηκα τη φιλοξενία και την υπομονή και κατανόηση του Νίκου και αποσύρομαι απ’αυτή την ανάρτηση.
    Θέλω μόνο να ευχηθώ ειλικρινά (άσχετα αν με πιστεύουν ή όχι)στους κομπλεξικούς χαιρέκακους να μην πάθουν τα ίδια, αλλά πολύ φοβάμαι ότι έπονται χειρότερα γι όλους. Μακάρι να βγω ψεύτης και να ήταν απλά μια «ειδική περίπτωση» και ένα «πείραμα» ο ομαδικός βιασμός της Κύπρου, όπως λένε τα ιερατεία της κεντρ. ευρώπης.

  234. nikos__alfa said

    Μακάρι να βγεις ψεύτης, αλλά δεν….! 😉

  235. @231 Νίκο μην τα λες αυτά διότι έτσι μας βγαίνει τ’ όνομα πως δεν είμαστε αντικειμενικοί, πως δεν έχουμε επιχειρήματα, πως μας φταίνε οι ξένοι, πως δεν υπάρχει άλλη λύση πως οι Γερμανοί υποφέρουν για να μας σώσουν και λοιπά δακρύβρεχτα 🙂

    @228 (…) δεν χάλασε κι ο κόσμος (…)
    Μην κρίνεις εξ ιδίων, πόσες φορές θα το πούμε; 🙂

  236. sarant said

    Γεια σου συνονόματε!

  237. spyroszer said

    Οι ΝΥΤ για την Κύπρο, την Τουρκία και το φυσικό αέριο, που αναφέρεται και το άρθρο του Ελληνιάδη.
    For Cyprus, a Sudden Need to Play Nice With Turkey.

    For Cyprus and Turkey, “gas exploration and export could be the coal and steel commodity that united France and Germany after the war,” said Andrew Duff, a British member of the European Parliament, referring to the foundations of economic alliance that developed into the modern-day European Union.
    “The thing that we haven’t as yet seen in the Eastern Mediterranean that we saw after the war here is leadership of a statesmanlike quality that can carry such a deal through,” said Mr. Duff, who participates in an E.U.-Turkey Joint Parliamentary Committee.

  238. nikos__alfa said

    Ιμόρ : 😉

    Συνονόματε, καλά που έχουμε εσένα να …ισοφαρίζουμε τον Κουμπάρον! 😉 🙂

  239. skol said

    230: Άσε Κιντ, και από γαϊδούρια ξέρουν αυτοί 🙂

    Καλή δύναμη.

  240. physicist said

    Μόλις διάβασα στην Zeit: «Τη μεγαλύτερη αναστάτωση που έγινε σε τραπεζικό κατάστημα της Κύρπου την προκάλεσαν δημοσιογράφοι και κάμεραμαν που διαγκωνίζονταν για το ποιος θα πάρει την καλύτερη θέση να καταγράψει τον πανικό των καταθετών».

Σχολιάστε