Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Τι τρώει ο κοστοβόρος;

Posted by sarant στο 24 Οκτωβρίου, 2013


Όπως διαβάζω στις εφημερίδες, ο υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας απέκλεισε χτες τη λήψη νέων οριζόντιων μέτρων, δεδομένου ότι η οικονομία έχει ήδη οριζοντιωθεί, αλλά διευκρίνισε ότι: «Υπάρχουν περιθώρια στοχευμένων περικοπών σε δαπάνες καταργώντας π.χ. κοστοβόρες εξαιρέσεις στο ασφαλιστικό σύστημα από γενικούς κανόνες, εξαιρέσεις που δεν είναι κοινωνικά δίκαιες και χωρίζουν τους πολίτες σε πατρίκιους και πληβείους».

Δεν θα σταθώ στην ουσία της δήλωσης, πάντα υπάρχει κάτι να κόψεις από μια μερίδα του πληθυσμού, που δεν το έχει η άλλη μερίδα του πληθυσμού, και μετά θα πας να κόψεις κάτι της άλλης μερίδας που δεν το έχει η τρίτη και ούτω καθεξής, όμως εδώ δεν οικονομολογούμε αλλά λεξιλογούμε, οπότε θα εστιάσουμε την προσοχή μας στις κοστοβόρες εξαιρέσεις, και μάλιστα όχι στις εξαιρέσεις αλλά στις κοστοβόρες.

Η λέξη «κοστοβόρος» ακούγεται εδώ και κάμποσα χρόνια, αν και όχι πάρα πολλά. Από τα συμφραζόμενα καταλαβαίνουμε ότι «κοστοβόρος» χρησιμοποιείται από τον υπουργό με τη σημασία «δαπανηρός», «πολυδάπανος», ίσως και «επαχθής», κι αν γκουγκλίσουμε τη λέξη θα δούμε κι άλλα παραδείγματα χρήσης που συγκλίνουν στο ίδιο, π.χ. «κοστοβόρα για τον Γερμανό φορολογούμενο η ελληνική διάσωση» ή «η σύνδεση Ισραήλ-Ελλάδας με υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου παραμένει μια πολύ κοστοβόρα λύση που παράλληλα εμφανίζει και τεχνικές δυσκολίες».

Γκουγκλίζοντας διαπιστώνουμε και κάτι άλλο, ότι το γκουγκλ δεν «ξέρει να κλίνει» τη λέξη. Αν δηλαδή βάλετε στο γκουγκλ τον τύπο «κοστοβόρος» θα πάρετε μόνο ακριβώς αυτές τις εμφανίσεις, στην ονομαστική πτώση του αρσενικού, ενώ αν βάλετε ένα γνωστότερο επίθετο θα πάρετε επίσης και τη γενική πτώση ή το θηλυκό του γένος. Το να μην «ξέρει» το γκουγκλ πώς κλίνεται μια λέξη, είναι μια έμμεση ένδειξη ότι η λέξη είναι φρέσκια, νεοφανής, δεν έχει ακόμα καθιερωθεί απόλυτα -κι ας βγάζει χιλιάδες γκουγκλιές. Μπορούμε πράγματι να τη χαρακτηρίσουμε νεολογισμό.

Στα σύγχρονα μεγάλα λεξικά δεν υπάρχει η λέξη, ούτε στο Αντίστροφο της Άννας Συμεωνίδη που έχει το πλουσιότερο λημματολόγιο απ’ όλα και που απαριθμεί καμιά εικοσαριά λέξεις σε -βόρος, μερικές σπανιότατες, αλλά όχι τον κοστοβόρο. Να σημειώσουμε πάντως ότι και στα σώματα κειμένων το θηλυκό του «ο κοστοβόρος» είναι, ευτυχώς, «η κοστοβόρα». Τον ίδιο τύπο υποθέτω θα χρησιμοποιεί ο υπουργός, διότι όταν λέει για «κοστοβόρες εξαιρέσεις» ο αντίστοιχος τύπος στον ενικό είναι «η κοστοβόρα εξαίρεση». Αν λέτε «η κοστοβόρος λύση», τότε στον πληθυντικό πρέπει να πείτε «οι κοστοβόροι λύσεις, τις κοστοβόρους λύσεις».

Για τη σημασία της λέξης κοστοβόρος δεν υπάρχουν διαφωνίες ή αμφιβολίες, αλλά πολλοί έχουν εκφράσει έντονες επιφυλάξεις για την ορθότητα του σχηματισμού του νεολογισμού. Λένε, και όχι άδικα, ότι με βάση την ετυμολογία της λέξης, αφού σαρκοβόρος είναι αυτός που τρώει σάρκες και χρονοβόρος αυτός που τρώει (ή τέλος πάντων καταναλώνει) χρόνο, ο κοστοβόρος θα έπρεπε να είναι αυτός που τρώει, δηλαδή καταναλώνει, μειώνει το κόστος, ενώ, όπως είδαμε, στην πράξη χρησιμοποιείται για να δηλώσει κάτι που δημιουργεί κόστος -άρα, σωστότερο φαντάζει ο κοστογόνος, ας πούμε.

Τη συζήτηση αυτή την είχαμε κάνει στη Λεξιλογία πριν από τρία και βάλε χρόνια, όταν ο νεολογισμός ήταν ακόμα νεότερος, και ίσως οι ενστάσεις για τη χρήση του όρου περισσότερες. Από τότε ακούγεται όλο και περισσότερο. Είναι αλήθεια ότι το παραγωγικό τέρμα -βόρος, παρά τη λογιοσύνη του είναι ζωντανό και χρησιμοποιείται συνεχώς για την παραγωγή όρων που δεν είναι βέβαιο ότι  θα αντέξουν στο χρόνο, π.χ. ποροβόρος αυτός που καταναλώνει πολλούς πόρους, ωστόσο δεν ξέρω άλλη περίπτωση όρου σε -βόρος που να παρουσιάζει τέτοιο σημασιολογικό πρόβλημα, δηλ. να σημαίνει το αντίθετο από αυτό που ετυμολογικά φαίνεται πως θα έπρεπε να δηλώνει.

Είναι όμως εύκολο να υποθέσουμε πώς γεννήθηκε ο όρος. Στους κύκλους των μανατζαραίων, χρόνος και κόστος είναι δυο πανταχού παρούσες παράμετρες (σικ), οπότε μπορούμε να φανταστούμε ότι σε τέτοιους κύκλους πολύ συχνά θα τύχαινε να πουν, ας πούμε, ότι η τάδε λύση «είναι όχι μόνο χρονοβόρα, αλλά και ….» Ο ένας θα είπε «πολυέξοδη», ο δεύτερος «δαπανηρή», ο τρίτος ο μικρότερος δεν θ’ άντεξε, θα είπε κοστοβόρος.

Και επειδή η σύνδεση με τον χρονοβόρο είναι πάντοτε εδώ και πάντοτε ζωντανή, φαίνεται πιθανό ότι ο κοστοβόρος ήρθε για να μείνει, όσο κι αν τον καταδικάζουμε. Ωστόσο, δεν είμαστε καθόλου υποχρεωμένοι να τον χρησιμοποιούμε. Προσωπικά δεν βρίσκω ότι εξυπηρετεί κάτι, ούτε έχει πάρει κάποια σημασία που δεν καλύπτεται από τα συνώνυμα που αναφέραμε. Εγώ τουλάχιστον δεν τον χρησιμοποιώ και το ίδιο συνιστώ και σε σας -κι αν τύχει και τον δω σε κείμενο που επιμελούμαι, θα τον αλλάξω με κάποιο από τα συνώνυμά του, τουλάχιστον μέχρι να κατοχυρωθεί σε λεξικό. (Σημειώνω ότι δεν έχω δει αν ο όρος περιλαμβάνεται στην 4η έκδοση του λεξικού Μπαμπινιώτη, την οποία δεν έχω προμηθευτεί επειδή δεν περισσεύουν ογδοντάρια να δίνουμε κάθε χρόνο, αν ήταν έτσι να γραφόμασταν συνδρομητές).

Το άρθρο θα μπορούσε να τελειώσει εδώ, αλλά μετά τη δουλειά έρχεται η ώρα της διασκέδασης, οπότε παρατηρώ ότι η λέξη κοστοβόρος έχει τέσσερις συλλαβές, όλες με όμικρον, όπως άλλωστε και ο καθόλα αποδεκτός χρονοβόρος ή ο εφήμερος ποροβόρος. Μπορούμε να πάμε πιο πάνω; Να βρούμε μια λέξη σε -βόρος πεντασύλλαβη, που να έχει μόνο όμικρον; Προς στιγμή σκεφτόμαστε τον οπωροφόρο (Γκρίζα διαφήμιση: το βιβλίο μου Οπωροφόρες λέξεις παρουσιάζεται την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου στις 6 μ.μ. στον Ιανό), αλλά ο οπωροφόρος έχει πέντε /o/ και όχι πέντε «ο» και για να μη μας κατηγορήσει η δασκάλα της Ραφήνας ότι θέλουμε να καταργήσουμε το ωμέγα κάνουμε πίσω.

Άλλη λέξη με πέντε όμικρον (σε -βόρος) που να υπάρχει σε λεξικό δεν βρήκα, υπάρχει όμως ο προσοδοφόρος που έχει πέντε ο έστω κι αν είναι -φόρος κι όχι -βόρος. Αν πάλι χαλαρώσουμε την απαίτηση να βρίσκεται σε λεξικό η λέξη, τότε είναι εύκολο να φτιάξουμε τον προσοδοβόρο, που έχει πέντε ο. Παραπάνω γίνεται να πάμε;

Φυσικά και γίνεται. Για παράδειγμα, λέξη σε -βόρος με έξι όμικρον θα μπορούσε να είναι ο ομολογοβόρος –ξέρω κάποιον πολιτικό που οι μικρομολογιούχοι του δημοσίου θα μπορούσαν να τον χαρακτηρίσουν έτσι. Κι όποιος καταναλώνει ή καταστρέφει τις προσοδοφόρες πηγές, θα μπορούσα με να τον πούμε προσοδοφοροβόρο, εφτά όμικρον στη σειρά, αν και ίσως δοκιμότερος θα ήταν ο προσοδοφοροφθόρος. Όσο για κάποιον που έχει άχτι όσους κυκλοφορούν με κομπολόι στο χέρι και τους κατασπαράζει, αυτός θα ήταν κομπολογοφοροβόρος. Το κοντέρ έχει αισίως φτάσει στα οχτώ όμικρον κι εγώ σταματάω εδώ, αφήνοντάς σας να δείτε αν μπορείτε να προχωρήσετε πιο πέρα -μόνο με όμικρον, και η λέξη να τελειώνει σε -βόρος.

Όσο για το ερώτημα του τίτλου, τι τρώει ο κοστοβόρος δεν το απαντήσαμε, Από την άλλη, ο κύριος Στουρνάρας, όπως έχει δηλώσει, τρώει μια κριθαροκουλούρα στα διαλείμματα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, οπότε είναι κριθαροκουλουροβόρος. Οι άλλοι, τρώνε συνταξιούχους.

100 Σχόλια to “Τι τρώει ο κοστοβόρος;”

  1. Δεν μπορώ να απαντήσω τι τρώει ο κοστοβόρος, αλλά υπόσχομαι να βάλω το άρθρο στα μαθήματα μορφολογίας όπου εξηγώ τι είναι νεολογισμός 🙂

  2. Dimitrios Raptakis said

    Νίκο, μήπως οι μανατζαραίοι είναι γνώστες αρχαίων ελληνικών διαλέκτων και νεολογίζουν με το «κοστοφόρος», αλλ’ απλώς προφέρουν «κοστοβόρος»;

  3. Alexis said

    Καλημέρα
    Υπάρχει και το «ενεργοβόρος» στην ίδια κατηγορία λέξεων, παγιωμένο εδώ και χρόνια.
    Με την έννοια που λέγεται το «ενεργοβόρος» και το «χρονοβόρος» δε νομίζω να υπάρχει αμφισημία στη σημασία του «κοστοβόρος».

    Ενεργοβόρος= αυτός που καταναλώνει πολύ ενέργεια
    Χρονοβόρος= αυτός που καταναλώνει πολύ χρόνο
    Κοστοβόρος= αυτός που «καταναλώνει» υψηλό κόστος για να παραχθεί (αν είναι προϊόν) ή για να υλοποιηθεί (αν είναι ενέργεια, πράξη, νομοθέτημα κλπ.)

  4. Alexis said

    πολλή ενέργεια βεβαίως…

  5. spiral architect said

    Ρε, αμφισβητείτε τη πνευματική καλλιέργεια του κυρίου Στουρνάρα, των στουρναραίων και των λοιπών μπιστικών; Για μαζέψτε τα λόγια σας και φροντίστε να μην ανησυχείτε το λαό με τέτοιου είδους αναρτήσεις με προσχήματα του στύλ «τι τρώει ο κοστοβόρος;» και υπονοούμενα ότι δήθεν «oι άλλοι, τρώνε συνταξιούχους».
    (Ποιοι είναι «οι άλλοι»; Τι εννοείτε; Δηλώστε τα στα αρμόδια όργανα, ή στην ειδικά διαμορφωμένη ιστοσελίδα μας!

    Επίσης με τις από τούδε και στο εξής αναρτήσεις σας φροντίστε να μη διαμορφώνετε συνθήκες επηρεασμού της κοινής γνώμης, διότι κάνετε περιγραφές κατά τρόπον που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, ενισχύοντας το φοβικό κλίμα των υπηκόων μας με σκοπό να πλήξετε το εθνικό συμφέρον.

    Άντε, γιατί λίγο ακόμα θέλουμε, για να φορολογήσουμε τους ιδιοκτήτες ιστολογίων, τους αναγνώστες τους και τα μέλη των οικογενειών αμφοτέρων.

    Καλημέρα σας και μην ξεχνάτε: Big brother is watching you! Καθίστε, απολαύστε το και μην ασχολείστε με γλωσσικούς νεολογισμούς που μέλλουν να παγιωθούν . 😐

  6. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  7. Διονύσης said

    #3 Και μόνο που για να αποδοθεί η σημασία του κοστοβόρος, συγκριτικά με τα ενεργοβόρος και χρονοβόρος, χρειάζεται 15 παραπάνω λέξεις και επεξηγήσεις σε παρένθεση τότε μάλλον υπάρχει αμφισημία.

    Το πρόβλημα είναι ότι τα επίθετα σε -βόρος φέρουν αρνητική σημασία σε αντίθεση με την ενδεχόμενη ορθή ετυμολογικά χρήση του κοστοβόρος.

  8. Πάνος με πεζά said

    Τα περισσότερα αγαθά «καταναλώνουν κόστος» για να παραχθούν (πιο σωστά, δαπανάται κόστος για την παραγωγή τους), άρα η λέξη μάλλον δεν έχει και πολύ νόημα…Είναι κάτι σαν να λες τον άνθρωπο «τροφοβόρο».
    Στα παλιά περιοδικά αυτοκινήτων διαβάζαμε επίσης και για «βενζινοβόρους» κινητήρες.
    Για το «κοστοβόρος», έτσι όπως το συνδύασε ο Γ.Στ. με τις εξαιρέσεις, θα αρκούσε ο πολύ πιο όμορφος συνδιασμός «ασύμφορες εξαιρέσεις».

  9. Πάνος με πεζά said

    EDIT : «συνδυασμός»

  10. LandS said

    «Υπάρχουν περιθώρια στοχευμένων περικοπών σε δαπάνες καταργώντας π.χ. [κοστοβόρες] εξαιρέσεις στο ασφαλιστικό σύστημα από γενικούς κανόνες, εξαιρέσεις που δεν είναι κοινωνικά δίκαιες και χωρίζουν τους πολίτες [σε πατρίκιους και πληβείους]»

    Χωρίς το «κοστοβόρες» η πρόταση είναι ισχυρότερη.

    Οι μη κοστοβόρες εξαιρέσεις δεν είναι κοινωνικά άδικες και δεν χωρίζουν τους πολίτες;

    Απλά, δεν έχει ουσία η πρόταση αυτή. Στολίστηκε με παράξενες και φορτισμένες λέξεις για να εντυπωσιάσει.

    Ο ήχος που κάνει ο τενεκές ο ξεγάνωτος όταν τον βαράς.

  11. Δημήτρης Μ. said

    Προσοδοομολογιοβόρος φόρος (= φόρος που τρώει τις προσόδους των ομολογιοφόρων).

    Καλός φόρος μου ακούγεται, σε σύγκριση με τους συνηθισμένους φόρους, που είναι μισθομεροκαματοβόροι.

  12. Δημήτρης Μ. said

    Προσοδοομολογιοφοροβόρος φόρος

  13. Voulagx said

    Να ενας νεος νεολογισμος:

    «Ένα θαύμα ενορχήστρωσης και… εγχορωδίωσης (αν δεν υπάρχει αυτός ο όρος, μόλις τον εισήγαγα), σε μια εξαίσια απόδοση.»

    που βρηκα εδω: http://www.skakistiko.com/?p=13774

  14. Alexis said

    #8: Αυτό που λες όμως ισχύει για όλα τα εις -βόρος επίθετα, άρα κι ο ενεργοβόρος δεν έχει νόημα τότε ούτε κι ο βενζινοβόρος, αφού το κάθε τι για να παραχθεί απαιτεί ενέργεια, το αυτοκίνητο για να κινηθεί θέλει βενζίνη και πάει λέγοντας.
    Νομίζω ότι αυτό που τονίζεται με τα επίθετα αυτά είναι όχι απλώς η κατανάλωση κάποιου πόρου αλλά η μεγάλη και ασύμφορη κατανάλωση.

    # 5: Ποιοι είναι “οι άλλοι”; Τι εννοείτε; Δηλώστε τα στα αρμόδια όργανα, ή στην ειδικά διαμορφωμένη ιστοσελίδα μας!
    Εγώ πάντως ότι έχω να δηλώσω θα το δηλώσω εδώ.
    Μού ήρθε μέιλ πρωί-πρωί και σπεύδω τρέχοντας να συνυπογράψω για την …ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς :mrgreen: :mrgreen:

  15. Πάνος με πεζά said

    @14 : Δεν ισχύει και πάντα υπερκατανάλωση, αφού ένα σαρκοβόρο φυτό απλά θα σε φάει αν κάτσεις μπροστά του, αλλά αν κάτσουν καμιά δεκαριά, μόλις χορτάσει θα σταματήσει, δε θα τους φάει όλους ! 🙂

  16. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    (Άσχετο;:) Διαβάζω από το LifoTeam, στο σημερινό του τεύχος, ότι στην αυλή της οικίας Μπενιζέλου, της οδού Αδριανού, που πρόκειται να μετατραπεί σε μουσείο, «ο επισκέπτης θα μπορεί να παίζει μεσαιωνικά παιχνίδια».

    Ποια είναι αυτά; (Κάνω, πάντως, υπομονή μέχρι να μάθω).

  17. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    14-15: Είναι αλήθεια ότι τα περισσότερα σε -βόρος δηλώνουν υπερβολική κατανάλωση. Ακόμα και το εντελώς καθιερωμένο χρονοβόρος. Προφανώς μια μη χρονοβόρα διαδικασία δεν γίνεται ακαριαία, απλώς παίρνει λίγο χρόνο.

  18. glochard said

    Στα πλαίσια της ιστορίας του Ο, να εισάγω κι εγώ έναν ταπεινό νεολογισμό.

    Χονδροπορτοφολοβόρος

    Για το αν σημαίνει τον γίγαντα που καταφέρνει και βάζει χέρι στα χοντρά πορτοφόλια η τον χοντρό που βάζει (επίσης χοντρό) χέρι στα πορτοφόλια θα αποφανθούν ο χρόνος , η συνήθεια, ο σοφός λαός κλπκλπ

  19. Γς said

    1:
    Να το βάλετε.
    Αλλά να καλέσετε και τον Νικοκύρη ως επισκέπτη καθηγητή να το διδάξει 😉

    Στην εποχή μου το “δραχμοβόρος “ κάλυπτε.
    Το ακριβός, ακριβή, ακριβό δεν βολεύει;

  20. Γς said

    18:
    Μάλλον κάτι γκόμενες

  21. spiral architect said

    @14: Αλέξη, να προσέχεις που δίνεις το μέηλ σου γιατί κυκλοφορούν ελεύθεροι αλλαξοΜπίστηδες που μαζεύουν ότι περπατάει, κολυμπάει και πετάει. :mrgreen:

  22. sarant said

    18: Καλό!

  23. panayacht said

    Καλημέρα!
    φοροβόρος= αυτός που καταναλώνει πολλούς φόρους και δεν δίνει τίποτα
    φορολογουμενοβόρος=αυτός που καταναλώνει πολλούς φορολογούμενους μέχρι να τελειώσουν
    νομοφορολογοβόρος=αυτός που κατέχει την τεχνική τού να παίρνεις και τα ρέστα από τους φορολογούμενους, με 8 όμικρον
    ασθενοβόρος=ο ασκών πολιτική για την υγεία
    ποπολοβόρος=αυτός που μας τρώει όλους

  24. ΠΑΝΟΣ said

    «…κοστοβόρες εξαιρέσεις…»,αλλά κε Στουρνάρα εσύ δεν είσαι μισθοσυνταξιοφάγος;

  25. Nestanaios said

    Αυτά παθαίνουμε όταν δεν περιοριζόμαστε στην ελληνική ετυμολογία.

    Γιατί δεν μας αρέσει η λέξη κοστοβόρος; Είναι απλό. Έχετε ποτέ ετυμολογήσει την λέξη κόστος; Σίγουρα όχι. Αποδεχόμαστε αυτά που μας γράφουν τα λεξικά. Cost, κόστος. Δεν είναι όμως έτσι.

    Ο Ησύχιος αναφέρει ότι κόστος, στην εποχή του, είναι ένα είδος αρώματος. Εγώ συμφωνώ και συμπληρώνω πως θα μπορούσε να είναι και κάτι άλλο. Ας δούμε την ετυμολογία•

    Κόστος• κοστ – ος. Μία συλλαβή και η πτωτική κατάληξη της επιλογής μας.

    Κ = χωρικό ψιλό. Ο χώρος του ανθρώπου. Ο άνθρωπος.
    Ο =σκέψη, φροντίδα, μέριμνα.
    S = Sτίγμα = επιτατικόν και στερητικόν μόριον.
    Τ = μεταφορικό ψιλό.

    Έχομεν μεταφορά φροντίδας στον χώρο του ανθρώπου κατά τρόπον επιτάσεως και στερήσεως και συνεκδοχικά έχομεν τα διάφορα αρώματα (καλά και κακά) και όχι μόνον. Επίσης, μία παραλία θα μπορούσε να ονομαστεί κόστα και εδώ χρησιμοποιούμε το στίγμα (s) διότι στις παραλίες πρέπει να προσέχουμε μη συμβεί και κάτι κακό.

    Έτσι λειτουργεί η ετυμολογία.

  26. spiral architect said

    @25: Ααααα! 😯 😯

  27. spiral architect said

    Πομποβόρος, δορυφοροβόρος και μπομπολοδώρος. 😦

  28. Διονύσης said

    #25 υπάρχει και άλλη ετυμολογία με βάση τον πίνακα στον σύνδεσμο.

    http://www.ramafa.gr/pinakas1.html

  29. sarant said

    27: Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  30. #26

  31. physicist said

    #28. — Με βάση τον πίνακα:

    Φ: το φως (που λούζει όλες τις παραλίες το καλοκαίρι)
    Λ: οτιδήποτε υγρό
    Ι: αμφίδρομος κίνησις (των κυμάτων της θάλασσας)
    Τ: στερέωσις της δυνάμεως (τα βράχια στα οποία σκάνε τα κύματα)
    Σ: στις παραλίες πρέπει να προσέχουμε μη μας συμβεί κανένα κακό (από το #25)

    Έτσι ετυμολογείται το φλιτς-φλιτς των κυμάτων στην ακρογιαλιά.

  32. Αλλόφιλος said

    Πολύ ενδιαφέρον (όπως πάντα) το άρθρο, αλλά να κάνω μια παρατήρηση. «Οι άλλοι, τρώνε συνταξιούχους». Επιτρέπεται το κόμμα ανάμεσα στο υποκείμενο και στο ρήμα;

  33. Πηνελόπη said

    Προσωπικά, θα μπορούσα να υποστηρίξω ότι η λέξη «κοστοβόρος» μου αρέσει.Τη βρίσκω εύηχη και περιεκτική.Λίγοι είναι οι νεολογισμοί τέτοιου τύπου.Ας χαλαρώσουμε λίγο οι γλωσσολόγοι.Αυτό που μετράει είναι η δυναμική της γλώσσας να εμπλουτίζεται και, κατά μία έννοια, να εξελίσσεται σύμφωνα με τις νέες ανάγκες.

  34. sarant said

    33: Εύηχη είναι και μακάρι, αν πιάσει, να πιάσει γι’ αυτό το λόγο 🙂

    32: Δεν επιτρέπεται -αλλά τι κάνεις αν θέλεις παύση εκεί; Να βάλεις παύλα; Το ίδιο δεν είναι;

  35. spiral architect said

    @16: Μεσαιωνικά παιχνίδια για σινεφίλ. 🙂

  36. Πάνος με πεζά said

    Παλιά υπήρχε η πιο εμβληματική κατάληξη «-φάγος». Κοστοφάγος, σαν να λέμε, όπως βιβλιοφάγος, κομμουνιστοφάγος κλπ.

  37. NM said

    Αν τα σε -βόρος δηλώνουν υπερβολική κατανάλωση, τότε ο βόρβορος τί τρώει;
    Τα πάντα;

  38. Μοβόρο πάντοτε με λες…

  39. LandS said

    Ότι είναι εύηχη και ριμάρει με το χρονοβόρος ή χρηματαβόρος (ή στη περίπτωση των Ταμείων αποθεματοβόρος) , ας πούμε ότι είναι.

    Κανένας οικονομολόγος όμως δεν θεωρεί ότι το κόστος φαγώνεται. Δημιουργείται, γεννάται, συσσωρεύεται, ενσωματώνεται, αυξάνεται, μειώνεται, γίνεται ιστορικό, αντικατάστασης, οριακό, ευκαιρίας ότι θέλετε.
    Αλλά δεν τρώγεται με τίποτα.

  40. LandS said

    Στη περίπτωση των Ταμείων, όπως τη βλέπει ο Στουρν.

  41. Εθνικόφρων said

    Αξιότιμοι σύντροφοι,

    Ενδιαφέρουσα και η σημερινή ανάρτησις του κ. Σαραντάκου Νικολάου, μολονότι εξειλίχθη εις συριζέϊκον χρονογράφημα προκειμένου να πληγή ο πρώην Κνίτης Γιάννης Στουρνάρας. Αυτό που εντυπωσιάζει έναν άνθρωπον όπως ο ομιλών, είναι άλλον: Εκ της Σαραντακείου αναρτήσεως, αλλά και εκ της ερεύνης ΟΛΩΝ των Ελληνικών Λεξικών που έχω εις την βιβλιοθήκην και τον σκληρόν μου δίσκον προκύπτει το εξής: Οι τεμπελχανάδες Έλληνες φιλόλογοι + γλωσσολόγοι (του Μπαμπινιώτου συμπεριλαμβανομένου) ΑΓΝΟΟΥΝ πότε εισήλθεν εις την Ελληνικήν Γλώσσαν η ιταλική λέξις «κόστος»! Είναι πράγματι μεγάλη εντροπή να ανοίγης τα Ελληνικά Λεξικά και απαξάπαντα να αποσιωπώσι πότε ήρχισεν η χρήσις μιάς λέξεως εις την Ελληνικήν Γλώσσαν, πράγμα που είναι κοινός τόπος εις τα Αγγλικά, Γαλλικά, και Γερμανικά Λεξικά. Άλλη μία συνέπεια της βρωμεράς Ορθοδοξίας, που έχει κάμει φυγοπόνους τους Ρωμηούς.

    Ακόμη και το περίφημον «Λεξικόν Δημητράκου» αγνοεί τον τύπον «κοστοβόρος», όπως και το πότε εισήλθεν το «κόστος» εις την Ελληνικήν Γλώσσαν. Ωστόσον δίδει μεγάλην έκτασιν εις το λήμμα «κόστος» και τα παράγωγά του, που δύνασθε να εύρητε εις τας σελίδας 4.071 + 4.072 του 8ου Τόμου, όν δύνασθε να καταβιβάσητε δωρεάν εδώ

    http://www.scribd.com/doc/42006126/%CE%94%CE%B7%CE%BC%CE%AE%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%94%CE%B7%CE%BC%CE%B7%CF%84%CF%81%CE%AC%CE%BA%CE%BF%CF%82-%CE%9C%CE%AD%CE%B3%CE%B1-%CE%BB%CE%B5%CE%BE%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BD-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%93%CE%BB%CF%8E%CF%83%CF%83%CE%B7%CF%82-%CE%A4%CF%8C%CE%BC%CE%BF%CF%82-8

    Γενικώς, όσοι μπολσεβίκοι αναγνώσται του παρόντος Ιστολογίου αγνοούν ότι δύνανται να καταβιβάσουν δωρεάν και τους 15 Τόμους του «Λεξικού Δημητράκου», ας υπάγουν εδώ

    http://www.scribd.com/search?query=%CE%94%CE%B7%CE%BC%CE%B7%CF%84%CF%81%CE%AC%CE%BA%CE%BF%CF%82

    Διά σήμερον, σας προσφέρω την Β΄ Έκδοσιν (έτους 2005) του «Λεξικού Μπαμπινιώτη», αν και θα την έχητε οι περισσότεροι:

    http://www.scribd.com/doc/50125929/%CE%9B%CE%B5%CE%BE%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BD%CE%AD%CE%B1%CF%82-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%B3%CE%BB%CF%8E%CF%83%CF%83%CE%B1%CF%82-%CE%9C%CF%80%CE%B1%CE%BC%CF%80%CE%B9%CE%BD%CE%B9%CF%8E%CF%84%CE%B7%CF%82-2005-b

    Εις το μέλλον θα αναβιβάσω και την 4ην διά να την κάμω δώρον εις τον κ. Σαραντάκον, που δικαίως δεν θέλει να εξοδεύση το «ογδοντάρι» του, διά να μη πλουτίση τον επί επαράτου Χούντας καθηγητοποιηθέντα Μπαμπινιώτην. Ελπίζω τότε, να με ανακηρύξη και επισήμως Μέγαν Ευεργέτην του παρόντος Ιστολογίου. Επίσης, τας επομένας ημέρας θα σας ενημερώσω πού δύνασθε να καταβιβάσητε το πλήρες «Λεξικόν Δημητράκου» εις ΕΝ τόμον, διά να μη ταλαιπωρήσθε καταβιβάζοντες 15 Τόμους εις την διεύθυνσιν που σας έδωκα σήμερον.

    Επιπλέον, ιδού μία ενδιαφέρουσα διεύθυνσις γνωστού αντιχρίστου, που περιέχει αρκετά ενδιαφέροντα βιβλία, μολονότι αρκετοί από τους λίκνους που δίδει, έχουν πάψει προ πολλού να λειτουργώσι

    http://athriskos.gr/%CE%B2%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%B9%CE%B1/

    Τέλος, και με την άδειαν του κ. Σαραντάκου (ελπίζω!) επιθυμώ να θίξω εν θέμα που αποδεικνύει πόσον υποκριτάς έχει κάμει τους Ρωμηούς η ανθελληνική Ορθοδοξία: Ως ίσως γνωρίζητε, αι δύο μεγαλύτεραι TV-personalities τα τελευταία έτη εις ΗΠΑ είναι η διαβόητος Paris Hilton

    http://en.wikipedia.org/wiki/Paris_Hilton

    και η χοντρομπαλού Αρμένισσα Kim Kardashian

    http://en.wikipedia.org/wiki/Kim_Kardashian,

    αίτινες έγιναν ζάπλουτοι, εκμεταλλευόμεναι την διασημότητά των. Η ελεγχόμενη Wikipedia το αποκρύπτει, αλλά οι πάντες εις ΗΠΑ γνωρίζουν ότι αι δύο αυταί 33χρονοι νέαι έχουσι κάτι κοινόν: Η σταδιοδρομία των εξετοξεύθη εις τα ύψη από τότε που είχον την ευφυή έμπνευσιν να «γυρίσουν» ιδιωτικήν πορνοταινίαν με τους συντρόφους των και κατόπιν να την διοχετεύσουν εντέχνως εις το Διαδίκτυον, με αποτέλεσμα να ακολουθήση Παναμερικανικός «χαμός». Ακριβώς ό,τι έγινεν εδώ με την Τζούλιαν Αλεξανδράτου το σωτήριον έτος 2010. Ποία, όμως, είναι η διαφορά μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδος, εξαιτίας της βρωμεράς Ορθοδοξίας; Εις ΗΠΑ οι πάντες ελάτρευσαν την Paris και την Kim διά το «πορνο-ατύχημά» των, ενώ εδώ εις το Ρωμέηκον οι πάντες έκλεισαν τις πόρτες εις την Τζούλιαν, που μέχρι τότε μονοπωλούσε τα πρωτοσέλιδα των περιοδικών, τας κουτσομπολίστικας τηλεοπτικάς εκπομπάς, ακόμη και τα Δελτία Ειδήσεων…

    Αν η Τζούλια Αλεξανδράτου ζούσε εις τας ΗΠΑ, σήμερον θα ήτο πάμπλουτος εκμεταλλευομένη την διασημότητα ήν θα απέκτα με το «πορνο-ατύχημα» της, ενώ εδώ εις το Ρωμέηκον ψωμολυσσά και θα έχη κακόν τέλος, ως με επληροφόρησεν ο πατήρ της Ζήσιμος, παλαιός φίλος και συνάδελφος μηχανικός…

    Διά τους αγνοούντας το θέμα μπολσεβίκους αναγνώστας, αλλά και διά τους «απίστους Θωμάδες» ιδού οι 3 λίκνοι με τα «πορνοατυχήματα» των τριών διασημοτήτων, κατά σειράν της Πάρις Χίλτον, της Κίμ Καρνάσιαν και της Τζούλιας
    Αλεξανδράτου και ελπίζω να μή θυμώση ο αγαπητός κ. Σαραντάκος, διότι η βιβλιογραφία πρέπει να είναι πλήρης

    http://www.pornhub.com/%5Bλογοκρίθηκε%5D

    […]

    Και εις άλλα με υγείαν

    ΕΘΝΙΚΟΦΡΩΝ Έλλην και ουχί Ρωμηός καρπαζοεισπράκτωρ
    Μέγας Ευεργέτης του παρόντος Ιστολογίου (Βιβλιοθήκη Loeb, Λεξικόν Liddell-Scott κλπ.)

  42. #31
    Σ Το εσωτερικώς θεώμενον
    Κ Τα κάτω
    Α Αρχική δύναμις (ΑΛΦΑ = αρχικόν ηλιοφώς)
    Τ Η στερέωσις της Δυνάμεως ή της θεάσεως
    Α Αρχική δύναμις (ΑΛΦΑ = αρχικόν ηλιοφώς)

    Ετυμολογία:
    Πρέπει να στερεώσεις καλά και αν βάλεις δύναμη στα δύο πόδια (γι’αυτό τα δύο άλφα), για να πάει προς τα κάτω το εσωτερικώς θεώμενο (=ευρισκόμενο). Βολεύει καλύτερα ο τούρκικος χαλές γι’ αυτή τη δουλειά… 🙂

    Ρε αυτό έχει πλάκα!

  43. spiral architect said

    Μια κοστοβόρος μετάβασις στην εξωτικήν νήσο Μπαλί μεθ’ επιστροφής

    Το άσμα της ημέρας αφιερούται σε όλους τους αμοραλιστές, φαταούλες ΚΑΙ συνάμα κοστοβόρους υπουργούς, υφυπουργούς και γενικούς γραμματείς gtp:

  44. Α ρε Εθνικόφρον, πού το πήγες πού το έφερες…
    Και το σημερινό επεισόδιο είχε και ανατροπή, στην αρχή δεν φαινόταν τόσο hardcore.

  45. vioannis said

    Λερναιοβόρο ιστολόγιο

  46. # 39

    κι όμως το κόστος το τρώμε κάθε μέρα.

    Στη μάπα !!

  47. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    Λογοκρίθηκαν δυο-τρεις σύνδεσμοι σε ιστότοπο οφθαλμολουτρικού ενδιαφέροντος, άλλωστε κι ένα μικρό παιδί ξέρει πού να βρει τα σχετικά βίντεο.

  48. ππαν said

    Νικοκύρη, και τα άλλα, στο scribd μπορεί να τα βρει αυτό το μικρό παιδί. Άστον άνθρωπο, εξάλλου ορισμένοι υποστηρίζουν πως ξελαμπικάρει.

  49. spyroszer said

    Πολύ μου άρεσε ο τρίτος ο μικρότερος ο μανατζαραίος 🙂
    Σχετικό άρθρο είναι και ένα περσινό, τι τρώει ο Κονοφάγος.
    Οι λέξεις σε -φάγος μπορεί να έχουν αρνητική ή και θετική σημασία: σαρκοφάγος, ανθρωποφάγος, αλλά και βιβλιοφάγος.
    Οι λέξεις σε -βόρος έχουν αποκλειστικά αρνητική σημασία.

  50. Μαρία said

    Και πριν απο 4 και βάλε χρόνια:

    ΤΟ NEWSPEAK ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ

  51. munich said

    @34
    να βάλεις τρεις τελίτσες (…) ;

  52. munich said

    να βλακετε εννονούσα να βάλετε…

  53. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    Αν λέτε “η κοστοβόρος λύση”, τότε στον πληθυντικό πρέπει να πείτε “οι κοστοβόροι λύσεις, τις κοστοβόρους λύσεις”.

    Σὲ παραβρίσκω ἀπόλυτο Νίκο σήμερα. Σπάνια θὰ ἀκούσης νὰ λένε «ἡ ἔγκυα» ποὺ εἶναι ἀχώνευτο, «οἱ ἔγκυες» ὅμως λέγεται ἀκόμα καὶ ἀπὸ συντηρητικούς

  54. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    53: Δεν έχεις άδικο, αλλά να πάρουμε ένα άλλο παράδειγμα γιατί είναι μια από τις ελάχιστες λέξεις που όλοι ξέρουμε ότι δεν μπορεί να έχει αρσενικό.

  55. sarant said

    50: Λοιπόν δεν τη θυμόμουν αυτή τη συζήτηση, πριν από 4μισι χρόνια. Το καρδιοβόρος βέβαια το είχαμε αναφέρει κι εδώ, μ’ άλλη αφορμή.

  56. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    54. Ὁ ἔγκυος θηλυκὸς σκίουρος 🙂

    Ὅταν δὲν ἔχεις τὴν ἔγνοια νὰ σοῦ κολλήσουν ταμπέλλα, μπορεῖς νὰ διαλέγης καθερευουσιανίζοντα ἑνικὸ ἂν εἶναι πιὸ εὔηχος καὶ δημοτικίζοντα πληθυντικὸ γιὰ τὸν ἴδιο λόγο. Αὐτὸ εἶναι τὸ ὠραῖο γιὰ ὅσους ἰδεολογικὰ τίθενται ὑπὲρ τῆς μίας καὶ ἀδιαιρέτου…

  57. Πάνος με πεζά said

    Αν δεν είχαν καταργηθεί οι σκουπιδοφάγοι από τους νεροχύτες, σήμερα θα λεγόσαντε νεολογιστικά σκουπιδοβόροι… 🙂

  58. spyroszer said

    Ένας ωραίος ορισμός του μανατζαραίου από το σλανγκ:
    Ο μανατζαραίος είναι η ένωση δυο συνόλων: αφενός του manager με την αγγλοσαξονική έννοια του όρου, που υποδηλώνει επαγγελματική κατάρτιση, αυξημένο επίπεδο ευθύνης, διοικητικές ικανότητες και σχετικό ακαδημαϊκό background, και αφετέρου της νεοελληνικής εκδοχής της συγκεκριμένης επαγγελματικής ιδιότητας, που εκτός του ότι δεν έχει κανένα από τα προαναφερθέντα στοιχεία, θεωρεί εαυτόν γκουρού και τρεις κλάσεις πάνω από τους ξένους ομολόγους του.
    http://www.slang.gr/lemma/show/manatzaraios_3726

  59. sarant said

    57-58: 🙂

    56: Καλό, το φυσικό γένος όμως είναι θηλυκό.

    Σε κανα μισάωρο θα φύγω για ταξίδι, οπότε ως αύριο το πρωί μάλλον δεν θα έχω επαφή με το ιστολόγιο. Να είστε φρόνιμοι, κι αν κάποιος δει το σχόλιό του πιασμένο στη σπαμοπαγίδα ίσως χρειαστεί να κάνει υπομονή….

  60. Μαρία said

    55
    Η παλιότερη αναφορά (1998) που είχα βρει τότε ήταν της μακαρίτισσας πια Χαραμή:
    http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=96397
    Το σίτεμα αφετέρου θεμελιωδώς καθορίζει τη νοστιμιά. Τριών εβδομάδων κρέμασμα σε ξηρής ψύξης χώρο χρειάζεται ώσπου μια σκληρή κρούστα να καλύψει την επιφάνεια εξωτερικώς. Εσωτερικώς δε να θραυσθούν οι ιστοί και οι μυϊκές ίνες. Πρακτική που ενέχει μιαν επικινδυνότητα, εξ ου και εφαρμόζεται από έμπειρους μάστορες. Κοστοβόρος επίσης. Διότι καθώς ωριμάζει το κρέας αφυδατούται, χάνοντας το 10-15% του βάρους του. Αυτή τη ζημιά ποιος την επιβαρύνεται; Προφανώς όχι ο χασάπης.

  61. ππαν said

    Α, αφυδατούται κιόλας….

  62. sarant said

    Ναι, βαριά καθαρεύουσα,,,

  63. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Περί Κωστοβόρου συνδρόμου πρόκειται. Αν δεις πόσους Κώστες έχει καταπιεί … 🙂

  64. Αρκεσινεύς said

    55. Οπωσδήποτε στις 28 Απριλίου πέρσι.

  65. ομοστοκολορομοβόρος ; 🙂

  66. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Ηλιοβόρος

    Τα στυφά στο σκοτάδι και όμως θαύμα
    τα γραμμένα στο φως και όμως μαυρίλα
    τα στραμμένα επάνω τους όπως οι φάροι
    τα ηλιοβόρα και τα σεληνοβάμονα.
    (Από το «Αξιον Εστί» του Ελύτη)

  67. 60 Χαραμή, 14 μήνες ακόμη πιο πίσω:
    http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=84541

  68. Yannis said

    Ωραία και η σημερινή ανάρτηση.
    Ειλικρινά, θεωρούσα ότι το κόστος έχει ελληνική προέλευση, χωρίς να το έχω ψάξει. Από ένα σχόλιο εδώ διαπίστωσα ότι προέρχεται από το «Latin constare ‘stand firm, stand at a price»’.
    Βρήκα όμως ότι η λέξη, γένους αρσενικού, εσήμαινε ρίζα που χρησιμοποιείται ως καρύκευμα. Αρα η λέξη κοστοβόρος θα έστεκε.
    Μήπως εννοούσε κάτι τέτοιο ο υπουργός; Θα στερηθούν άραγε οι ασφαλισμένοι τα αποικιακά; 🙂

    54:»είναι μια από τις ελάχιστες λέξεις που όλοι ξέρουμε ότι δεν μπορεί να έχει αρσενικό.»
    Αχ, αυτή η σιγουριά 🙂
    Πριν από δυο χρόνια μεταπτυχιακή φοιτήτρια παρουσίαζε εργασία της όπου αναφερόταν συνεχώς σε «έγκυες γυναίκες» κι, αν το γκουγκλίσει κάποιος…

  69. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Οικονομοβόρος

    Απορριματοβόρος και ρυποβόρος (θετική έννοια)

  70. spyroszer said

    60. 67 Και ένα του 1995
    http://books.google.gr/books?id=Nn9iAAAAMAAJ&q=%22%CE%BA%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%B2%CF%8C%CF%81%CE%B1%22&dq=%22%CE%BA%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%B2%CF%8C%CF%81%CE%B1%22&hl=el&sa=X&ei=ET9pUrrVI-X30gWo9oFY&ved=0CDAQ6AEwAA

  71. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    68.τέλος.και το έγγυο κορίτσι.Ο έγγυος κορίτσαρος! 🙂 🙂
    Οι έγγυες ,μόνες τους δεν είναι οπωσδήποτε γυναίκες.Μπορεί γάτες 🙂

    «…Λόγχισε το βαρύ έγκυο νέφος
    Όπου λουφάζει ο μόχτος της βροχής..»

  72. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    71.καλά! εγγείων (απο)βελτιώσεων το έκανα!
    Εγκυούσες τις λένε αλλού, τις έγκυες

  73. Νέο Kid Στο Block said

    Στα παιδικάτα και εφηβικάτα μου πάντως, τον «ενεργοβόρο» νεανία τόν λέγαμε βενζινοκάφτη! 🙂
    Aς είναι ευλογημένο όμως το απόθεμα της Αραπιάς και το άγιο φράκινγκ που θα ξεζουμίσει τα παγιδευμένα αποθέματα σε πετρόληουμ (Oil $ Gas ) Έλα ρε Ομπαμάρα! , βάστα γερά να πέσει στα 30 ντάλαρς το παλιοβάρελο… και κάτι θα το κάνουμε το παλιοκάρβουνο που περισσεύει.

  74. Νέο Kid Στο Block said

    Το 73. ήταν ένα ολοκληρωμένο (και περιεκτικό και λακωνικό και κρυπτογραφικό (=πολλοί θα το διαβάσουν ,λιγότεροι θα το καταλάβουν ,μόνο ένας νταϊναμίτης θα το θαυμάσει…) World Energy review and forecasting report. 🙂

  75. Μαρία said

    71
    Μπορεί και άντρες.
    http://www.dailymail.co.uk/news/article-2135502/Thomas-Beatie-The-Pregnant-Man-claims-wife-violent-alcoholic.html

  76. spiral architect said

    Οι μουστουκουλουροβόροι καταπίνουν χιλιόμετρα. 😀

  77. Αρκεσινεύς said

    69,71 Γεια σου Έφη. Επειδή ταξιδεύει ο Νικοκύρης.

    http://news247.gr/eidiseis/kosmos/xwrise_o_prwtos_egkyos_andras.1741848.html

  78. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    77. 🙂 Ο αρσενικός γεννά, ενώ εδώ τίκτει (άρα θηλυκός) 🙂 . Ορίστε, κι ‘αλλο μπλέξιμο: «θηλυκός» ! Η εξέλιξη της γενετικής μπερδεύει τη γλώσσα. Γκουχ. Ζήτω η αμοιβάδα.Μονογενές και θηλυκό. Καθαρά πράματα! Καθαρά; μα ΤΟ θηλυκό είναι γένους ουδετέρου. Αρκεσινέα,χιλίχουρδα τα ζητήματα!

  79. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Υπουργοβόρα η καρέκλα του Ανάπτυξης,από παλιά, λένε. Θετική έννοια; (Ανάλογα ποιος το λέει!)

  80. Αρκεσινεύς said

    Η αλεπού, ο παπαγάλος, η πεταλούδα και όλα τα επίκοινα τι γένους είναι;
    Έχω ένα χαριτωμένο σκυλάκι. Απάντησέ μου τι γένους είναι.

  81. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    80. Αρκεί να μην είναι γατοβόρο, κοινώς «πνιγάρης» το σκυλάκι κι ό,τι θέλει ας είναι.Μα θηλυκό μα αρσενικό, θα το στείρωνα αν ήταν δικό μου 🙂 .

  82. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    80.Τα είχαμε πει όλα τούτα, επίκοινα κλπ στη γραμματική μας.Δεν είναι θέμα.Τον έγκυο αρσενικό ποιος να πρόβλεπε! (Λεξιλογώντας πάντα)

  83. Αρκεσινεύς said

    Ουδέν καινόν υπό τον ήλιον.

  84. Gilop said

    http://www.sportday.gr/KEIMENO/19631/%CE%A4%CE%B1-%CE%B3%CE%B5%CF%86%CF%8D%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%92%CE%BF%CF%83%CF%80%CF%8C%CF%81%CE%BF%CF%85
    «Αυτό που συνέβη στον τελικό, βέβαια, ήταν υπεράνω προβλέψεων και φαντασίας. Περισσότερο με ονείρωξη έμοιαζε. Εάν εμφανιστεί άνθρωπος να ισχυριστεί ότι περίμενε ανατροπή του σκηνικού μετά το 51-32 της ΤΣΣΚΑ, θεωρήστε τον ψεύτη ή τρελό. Ή και τα δύο.»

    Αναρωτιέμαι με ποια έννοια χρησιμοποιεί ο αρθρογράφος την ονείρωξη; Θετική, αρνητική; Με την σημασία που όντως έχει; Εμένα μου φαίνεται να θέλει να πει «κάτι περισσότερο από όνειρο», «όνειρο στον υπερθετικό (sic)», «όνειρο στο τετράγωνο» κτλ
    Εγώ είμαι παράξενος;

  85. Γς said

    72:

    «Μείνε μαζί μου έγκυος,
    είμαι πολύ φερέγγυος.»

    Ηταν ο ύμνος των φοιτητών του τμήματος Εγγείων Βελτιώσεων

  86. # 84

    Πάντωςη ανατροπή της ΠΑΟΚάρας επί των Ισραηλινών από 0-2 σε 3-2 και αφού έχασε δύο (νουμερικώς 2 ) πενάλτια στο 1-2 και στο 2-2, ήταν εκ των ουκ άνευ !

  87. Αλλόφιλος said

    Νικοκύρη… αποσιωπητικά; Τι λες; 😉

  88. Κοστοβόρος σημαίνει από το Άιβοροι Κοστ…
    (Επ’ ευκαιρία, τρώει τα πάντα.)

  89. Γς said

    Ούτε >’Αιβοροι (‘Αιβορι) Κοστ ούτε Κοτ ντι Ιβουάρ.
    Απ το Κόσοβο σημαίνει. Κοσοβάρος, Κοσοβόρος, Κοστοβόρος του UCK.

  90. Γς,
    Σωστό κι αυτό.
    Νομίζω όμως πως όταν το ευγενές άθλημα αναφέρεται σε φυλετικές ομάδες χρησιμοποιείται το -φάγος (π.χ. Νικηταράς ο Τουρκοφάγος) ή το -κτόνος (π.χ. Βασίλειος ο Βουλγαροκτόνος) 🙂

  91. Γς said

    >ή το -κτόνος (π.χ. Βασίλειος ο Βουλγαροκτόνος) 🙂

    Κι ο Βασίλειος Κωστέτσος. Ο συμπαθέστατος.

    Που είχε την ατυχία να είναι καλεσμένος του Αντρέα Μικρούτσικου σε μια εκπομπή του.

    -Λοιπόν Βασίλειος. Σαν να λέμε Βασίλειος ο Βουλγαροκτόνος.
    -…
    -‘Η παλουκοκτόνος;

    Τόσο μαλάκας ο ένας και τόσο βλάκας ο άλλος που έμεινε στην εκπομπή…

  92. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    53-54
    Παρόμοια περίπτωση χρήσης διαφορετικῶν τύπων σὲ ἑνικὸ καὶ πληθυντικὸ εἶναι κι ἡ περίπτωση τοῦ Θεσσαλονικιοῦ. Λέμε «ὁ Θεσσαλονικιός», κι ὄχι «ὁ Θεσσαλονικεύς», οὔτε πολυλέμε τὸν δῆθεν δημοτικὸ τύπο «ὁ Θεσσαλονικέας», λέμε ὅμως «οἱ Θεσσαλονικεῖς» κι ὄχι «οἱ Θεσσαλονικιοί». Γιὰ τὶς γυναῖκες χρησιμοποιοῦμε τὸ δημοτικὸ τύπο καὶ στοὺς δύο ἀριθμούς

  93. sarant said

    84: Η ονείρωξη έχει πολύ συγκεκριμένη σημασία και δεν σημαίνει όνειρο στον υπερθετικό βαθμό 🙂

    87: ;;;

  94. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Τώρα-προ μισάωρου,μέχρι να το γράψω- : ο Θαν. Πλεύρης λέει στο ράδιο ρίαλ, για το 25ευρο, ότι η Α΄βάθμια περίθαλψη είναι μια κοστοβόρα διαδικασία.Κι ότι μιλάει στο «ρεαλιστικό κόσμο».
    Αλλά ωστόσο παρακάτω είπε άλλα κουφά, σε απίστευτη γλώσσα, που θα κραχτούνε φαντάζομαι στα σόσιαλ μίντια.
    Ρωτήθηκε αν παροτρύνει τον υπουργό-ποιον ,δε θυμάμαι, να δολοφονεί μετανάστες (κάποιο βίντεο κυκλοφορεί) και ξεκίνησε να λέει ότι ναι,»αν αντί να έρθει ο άλλος κυριλέ κι ωραία», «ο δύσκολος τρόπος μπορεί να έχει και ατυχήματα».Αλλιώς, «θα είχαμε ρεσεψιονίστ γισ να δεχόμαστε τον κόσμο» (στα σύνορα).
    Τα εντός εισαγωγικών είναι τα επί λέξει που είπε. Μετά αναγούλιασα κι άλλαξα ρότα.Θα μου πεις καλά να πάθω που στάθηκα ν ακούσω Πλεύρη.

  95. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    94.“θα είχαμε ρεσεψιονίστ για να δεχόμαστε τον κόσμο”

  96. sarant said

    Καλά να πάθεις, πράγματι! 🙂

  97. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    96. Ανάθεμά τους, τόσο κοθώνια κι ανενδοίαστοι.

  98. Γς said

    95:
    >θα είχαμε ρεσεψιονίστ για να δεχόμαστε τον κόσμο

    Εφη ρεσεψιονίστ:

    -Ονομα;
    -Αλί Αμπντουλάχ
    -Εχετε κάνει κράτηση;
    -Ναι βέβαια.
    -Δωμάτιο 213

    Κι ο ξενοδόχος Γς (ψιθυριστά):
    -Μήπως θέλετε κανένα κοριτσάκι;

  99. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    98. ρεσεψιονίστ στο φράχτη,για «υποδοχή» ειρωνευόταν ο σύμβουλος και πιστός φίλος του Αδώνιδος

  100. Γιάννης Τ. said

    Θυμάστε, σε κάποιες ελληνικές ταινίες, που κάθε φορά που κάποιος μάγκας (εκ των υστέρων ψευτόμαγκας) «άρπαζε τις ψιλές» του από τον πρωταγωνιστή (βλ. Κωνσταντάρας) και το αιτιολογούσε σε άλλους λέγοντας ότι χτύπησε στο πόμολο της πόρτας (λες και αυτό είναι λιγότερο άξιο χλευασμού από το να έφαγε ξύλο) ; Αυτές λοιπόν οι πόρτες δεν είναι σίγουρα μοβοροπομολοφόρες; Και εγώ, που ήρθα με μόνη αποστολή να τις εξαλείψω, είμαι μοβοροπομολοφοροβόρος.

Σχολιάστε