Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Χαμένο εξάμηνο ή χαμένα χρόνια;

Posted by sarant στο 5 Δεκεμβρίου, 2013


Τα μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών δεν έχουν ακόμα αρχίσει, ενώ στο ΕΜΠ σε μερικές σχολές μόλις ξεκίνησαν (μαζί και η κόρη μου που έκανε, κουτσά-στραβά, τα πρώτα της βήματα) αν και χωρίς να έχουν γίνει οι εγγραφές, αφού οι διοικητικοί υπάλληλοι συνεχίζουν την απεργία τους. Αν θα χαθεί το εξάμηνο κανείς δεν το ξέρει με βεβαιότητα -επομένως η απειλή παραμένει ακόμα, και σύμφωνα με το παλιό σκακιστικό ρητό «η απειλή είναι ισχυρότερη από την πραγματοποίησή της».

Εγώ πάντως έχω χάσει εξάμηνο ως φοιτητής και δεν έπαθα τίποτα -δεν είναι και το τέλος του κόσμου, ιδίως αν γίνει μπορετό να εξυπηρετηθούν κάποιες ειδικές περιπτώσεις π.χ. όσοι θέλουν να φύγουν στο εξωτερικό. Θυμάμαι, όταν ανακοινώθηκε πως χάσαμε το εξάμηνο, ύστερα από μια πολύμηνη κατάληψη, περί το 1982 θα ήταν, ένας συμφοιτητής, εκεί που καθόμασταν, γονάτισε στα καλά καθούμενα κι άρχισε να ψάχνει κάτω από τραπέζια και καρέκλες. «Τι ψάχνεις ρε συ;» «Έχασα ένα εξάμηνο, κάπου εδώ θα μου έπεσε, το βρήκε κανείς;» απάντησε εκείνος. Ένας άλλος τραγουδούσε το Κυκλάμινο, από τα Λιανοτράγουδα του Θεοδωράκη, μόνο που είχε αλλάξει τα λόγια σε «Εξάμηνο, εξάμηνο…» -δεν θυμάμαι πώς πήγαινε μετά.

Βέβαια, Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα όπως έλεγε ένα παλιό κλισέ και κατ’ αναλογία ανώτατη εκπαίδευση δεν είναι μόνο το ΕΚΠΑ (το Πανεπιστήμιο Αθηνών δηλαδή, βολεύει η συντομογραφία) και το ΕΜΠ, αλλά όπως και να το κάνεις πρόκειται για τα δύο αρχαιότερα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, που είναι και από τα μεγαλύτερα, οπότε δεν είναι αμελητέα η μη λειτουργία τους, έστω και για όσους δεν θίγονται άμεσα από τούτο. Ως προς το μέγεθος, το έχω διατυπώσει με ασάφεια (δύο από τα μεγαλύτερα, γράφω) επειδή δεν ξέρω με βεβαιότητα αν είναι τα δύο μεγαλύτερα (και με ποιο κριτήριο τάχα; αριθμό φοιτητών; διδασκόντων; σχολών;)  ούτε πού μπορώ να βρω συγκριτικούς πίνακες -αν κάποιος ξέρει, ας μας διαφωτίσει. Ως προς την αρχαιότητα όμως, δεν υπάρχει αμφιβολία, αυτά τα δυο είναι τα αρχαιότερα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα του νεοελληνικού κράτους.

Ποιο από τα δύο είναι το αρχαιότερο; Εκ πρώτης όψεως είναι το Πανεπιστήμιο, αλλά η κατάσταση δεν είναι τόσο απλή. Δεν ξέρω αν υπάρχει μεταξύ των δύο ιδρυμάτων αντιδικία για την αρχαιότητα, αλλά θα μπορούσε να συμβαίνει κάτι παρόμοιο με την αντιδικία Ναυπλίου και Αίγινας, σχετικά με το ποια από τις δύο πόλεις ήταν η πρώτη πρωτεύουσα του νεοελληνικού κράτους, όπου ο πολύς κόσμος ξέρει το Ναύπλιο ενώ πρώτη πρωτεύουσα ήταν η Αίγινα. Να πω όμως ότι είμαι Αιγινήτης από την πλευρά της μητέρας μου, οπότε ίσως όχι αμερόληπτος.

Ως προς την υποθετική διαμάχη για τα πρωτοτόκια των πανεπιστημίων, από το λίγο που έψαξα βρήκα ότι το σημερινό Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ιδρύθηκε το 1837 με το διάταγμα «Περί συστάσεως του Πανεπιστημίου». Έτσι, το σημερινό Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο μπορεί να διεκδικήσει τα πρωτοτόκια, αφού το δικό του διάταγμα ίδρυσης δημοσιεύτηκε λίγους μήνες νωρίτερα, τον Δεκέμβριο του 1836, αλλά όχι ως ανώτατο ίδρυμα παρά ως «Βασιλικόν Σχολείον των Τεχνών», που απευθυνόταν σε οικοδόμους και μάστορες, και μάλιστα τα πρώτα χρόνια λειτουργούσε μόνο την Κυριακή, αφού τις άλλες μέρες οι μαθητές του είχαν μεροκάματο. Τα παρουσίασα λίγο σολομώντεια ώστε να μπορούν και οι μεν και οι δε να διεκδικήσουν την πρωτιά, ίσως επειδή έχω πτυχίο και από το ΕΜΠ και από το ΕΚΠΑ.

Μια και εδώ λεξιλογούμε, πρέπει να πω ότι η λέξη πανεπιστήμιο πλάστηκε το 1810 από τον Αδαμάντιο Κοραή, ως απόδοση του λατινικού universitas, κατά λέξη «σύμπαν, οικουμενικότητα», όπως ονομάστηκε στο Μεσαίωνα το σώμα επιστημόνων που δίδασκαν τις λεγόμενες ελευθέριες τέχνες. Στον Κουμανούδη βρίσκω ότι προτάθηκαν και άλλες αποδόσεις όπως πανδιδακτήριον, πανεπιστημείον ή πανεπιστημόνιον, αλλά δεν επικράτησαν (ωστόσο το «πανδιδακτήριον» ακουγόταν για μερικές δεκαετίες). Το Πολυτεχνείον πάλι είναι δάνειο από τα γαλλικά, από το école polytecnique, που βέβαια είναι όρος ελληνογενής -οι αρχαίοι πάντως είχαν «πολύτεχνος», «πολυτέχνης» και «πολυτεχνία». Στη λαϊκή αντίληψη δεν είναι καλό να είναι κανείς πολυτεχνίτης, δηλαδή να καταπιάνεται με πολλά: πολυτεχνίτης κι ερημοσπίτης, νουθετεί η πασίγνωστη παροιμία, αν και οι απόφοιτοι ή οι φοιτητές του Πολυτεχνείου, τουλάχιστον στην εποχή μου, ευχαρίστως δέχονταν τον χαρακτηρισμό του πολυτεχνίτη. Υπάρχει κι άλλη παροιμία, «Πού πηγαίνεις κακή τύχη; Στου πολυτεχνά το σπίτι», αλλά αυτήν την έμαθα όταν πια είχα πάρει πτυχίο.

Εκείνα τα πρώτα χρόνια του νεοελληνικού κράτους, το υπουργείο το αρμόδιο για την παιδεία ήταν το Εσωτερικών και Εκκλησιαστικών, που μετά ονομάστηκε Εσωτερικών και Εκκλησιαστικών και Δημοσίας Εκπαιδεύσεως. (Η ίδια η λέξη «εκπαίδευσις» είναι νεολογισμός του 19ου αιώνα, όπως και οι λέξεις «εκπαιδευτήριο» και «εκπαιδευτικός» -οι αρχαίοι είχαν την παιδεία και την παίδευσι). Στη συνέχεια, η παιδεία και τα εκκλησιαστικά αυτονομήθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών, αλλά κατά τον 19ο αιώνα ο τίτλος συνήθως ήταν σκέτο «Υπουργείον Εκκλησιαστικών». Από το 1890 περίπου αρχίζει να εμφανίζεται και ο τίτλος «Παιδείας», σχεδόν πάντοτε μαζί με τα θρησκεύματα. Ο Γιάννης Καλαϊτζής πριν από μερικά χρόνια είχε παραφράσει τον τίτλο του υπουργείου σε «Υπουργείο χάριν Παιδιάς», και ετυμολογικά τουλάχιστον είχε πέσει μέσα, αφού η παιδιά είναι ξαδερφάκι με την παιδεία, ανάγονται στον παίδα, μέσω του ρήματος παίζω (παιδ-jω), που έδωσε στη συνέχεια και τον παίκτη, το παίγνιον και τις άλλες λέξεις αυτής της οικογένειας. Όμως αυτά τα έχουμε πει σε παλιότερο άρθρο, να μην τα επαναλάβω τώρα.

Το παλιότερο εκείνο άρθρο είχε τίτλο «Και παίζει και παιδεύει», τίτλος που κατά τη γνώμη μου ταιριάζει πολύ καλά στα καμώματα του σημερινού υπουργού Παιδείας (ίσως και Χάριν Παιδιάς). Φαίνεται πως και η ίδια η κυβέρνηση το έχει πάρει απόφαση ότι το εξάμηνο θα χαθεί, τουλάχιστον στο ΕΚΠΑ, αλλιώς δεν εξηγείται η εντελώς αψυχολόγητη κίνηση του υπουργού Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλου (είναι και παλιός συμμαθητής μου…) να παραπέμψει στο πειθαρχικό τον πρύτανη του ΕΚΠΑ, τον κ. Πελεγρίνη, παρά την ομόφωνη αντίθετη άποψη της Συγκλήτου, κόβοντας έτσι όλες τις γέφυρες συνεννόησης. Φαίνεται ότι η πολιτική της (οΘντκ) πυγμής που τόσο γοητεύει τους ακροδεξιούς του στενού κύκλου συμβούλων του πρωθυπουργού, σαγήνευσε και τον κ. Αρβανιτόπουλο, ο οποίος δεν καταλαβαίνει ότι από την αποδιοργάνωση της παιδείας, που με τόσο ζήλο έχει αναλάβει, ούτε η παιδεία θα ωφεληθεί ούτε ο ίδιος. Εκείνος προσωπικά θα χρεωθεί την απώλεια του εξαμήνου, αν τελικά χαθεί, όπως εκείνος χρεώνεται, μαζί με τους προκατόχους του των τριών τελευταίων ετών, τη θεαματική υποχώρηση των Ελλήνων μαθητών στην κατάταξη Pisa. Κι όμως, σε μια χώρα που δεν έχει πολλά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, η παιδεία θα έπρεπε και θα μπορούσε να αποτελέσει την ατμομηχανή της ανάκαμψης, όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει με μια κυβέρνηση που το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να προσφέρει ανθρωποθυσία μερικές χιλιάδες υπαλλήλους.

Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι, στενόκαρδοι και μικρόμυαλοι, που λοιδορούν τον πρύτανη του ΕΚΠΑ επειδή (άκουσον, άκουσον!) γράφει θεατρικά έργα ή παίζει στο θέατρο, χωρίς να καταλαβαίνουν ότι μια τέτοια ενασχόληση, ενδεχομένως και με διεθνή προβολή, περιποιεί τιμή στο Πανεπιστήμιο. Προφανώς θεωρούν ότι όποιος γράφει θεατρικά έργα είναι εξορισμού επιπόλαιος, δεν είναι για να τον παίρνεις στα σοβαρά -μια αντίληψη που δεν περιορίζεται στο θέατρο, αφού με την ίδια καχυποψία αντιμετωπίζονται γενικά όσοι ασχολούνται με τα γράμματα και τις τέχνες: θυμηθείτε ας πούμε τις κοροϊδίες που άκουσε πρόσφατα ο βουλευτής Κουράκης, παλιότερα ο Τ. Χυτήρης και πολύ παλιότερα ο Γ. Αθανασιάδης-Νόβας για ποιήματα που έγραψαν (ή δεν έγραψαν) και όχι για την πολιτική τους δράση. Αλλά πλατειάζω.

Όσο για το εξάμηνο που χάθηκε ή θα χαθεί, έχω να παρατηρήσω ότι υπάρχουν άλλα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα στα οποία δεν απέργησαν οι υπάλληλοι, δεν έκαναν ούτε μια μέρα κατάληψη οι φοιτητές, κι όμως το εξάμηνο κινδυνεύει να χαθεί -πώς γίνεται αυτό, θα ρωτήσετε. Όπως ανακοίνωσε πριν από δέκα περίπου μέρες το Πανεπιστήμιο Αιγαίου: «…δύο ολόκληρους μήνες μετά την έναρξη του ακαδημαϊκού εξαμήνου τα μαθήματα είναι ακόμα σε «εκκρεμότητα έναρξης», καθώς δεν έχουν εκδοθεί τα ΦΕΚ των συγκεκριμένων θέσεων 21 μελών Διοικητικού Ερευνητικού Προσωπικού, που θα έπρεπε ήδη να είχαν αναλάβει περίπου 42 προπτυχιακά μαθήματα. Παράλληλα, το υπουργείο Παιδείας αρνήθηκε να εκδώσει τις Πράξεις Υπουργικού Συμβουλίου και Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που απαιτούνται για να χρησιμοποιηθούν τα «ταμειακά υπόλοιπα τακτικού προϋπολογισμού» για την αμοιβή του διδακτικού προσωπικού. … Η κατάσταση αυτή, συνεχίζει η ανακοίνωση, έχει ως αποτέλεσμα «τα μαθήματα όλων των Πανεπιστημίων που θα χρηματοδοτηθούν από τα ταμειακά υπόλοιπα να μην μπορούν να διεξαχθούν για το χειμερινό εξάμηνο». Γεγονός που «πρακτικά σημαίνει ότι δεν μπορούν να προσφερθούν φέτος πλήρη προγράμματα σπουδών, με ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις για τους φοιτητές μας, για την εκπαιδευτική και ερευνητική λειτουργία των τμημάτων και για το κύρος του Ιδρύματος».

Περιέργως, τα παπαγαλάκια που ήταν λαλίστατα για το εξάμηνο στο ΕΚΠΑ δεν έχουν πει κουβέντα για την κατάσταση στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Με τον ίδιο τρόπο, άλλωστε, είχαμε ακούσει πολλά από τα δελτία ειδήσεων για το πόσο βλάπτουν την παιδεία οι καθηγητές της Μέσης Εκπαίδευσης, όταν είχαν κάνει απεργία στην αρχή της σχολικής χρονιάς -αλλά τώρα που διαπιστώνονται χιλιάδες κενά στη μέση εκπαίδευση οι εμβριθείς αναλυτές κάνουν την πάπια. Ή, για να πιάσουμε κι έναν άλλο τομέα, όταν είχαν απεργήσει οι ναυτεργάτες (πριν επιστρατευτούν) ακούγαμε διάφορους πορτοσάλτες να ολοφύρονται στα κανάλια για τους καημένους τους νησιώτες που είναι αποκομμένοι -αλλά τώρα που η αποκοπή των νησιών είναι διαρκής, θεσμοθετημένη και επικυρωμένη με τη βούλα του υπουργείου (και όχι μόνο για την άγονη γραμμή: για πρώτη φορά εδώ και πολλές δεκαετίες δεν υπάρχει καθημερινό πλοίο για Χίο-Μυτιλήνη), οι κύριοι αυτοί τηρούν αιδήμονα σιγή.

Αν θα χαθεί ή όχι το εξάμηνο, ίσως δεν είναι το πρωτεύον -αυτό που μετράει περισσότερο είναι αν θα χαθεί ή όχι το δημόσιο πανεπιστήμιο, αν θα χαθεί ή θα κερδηθεί η υπόθεση της δημόσιας εκπαίδευσης, αν τα νέα παιδιά που γεμίζουν τα αμφιθέατρα των πανεπιστημίων θα έχουν χαμένα ή κερδισμένα χρόνια μπροστά τους.

Θα ήθελα ν΄ ακούσω και τις δικές σας γνώμες για το θέμα.

 

161 Σχόλια to “Χαμένο εξάμηνο ή χαμένα χρόνια;”

  1. Τι γνώμες ν’ ακούσεις, τα είπες όλα σε μία πρόταση: η ουσία είναι αν θα χαθεί το δημόσιο πανεπιστήμιο. Και φοβάμαι ότι αυτός είναι ο πραγματικός στόχος, η επιστροφή στις εποχές όπου η μόρφωση ήταν προνόμιο των λίγων.

  2. Ήθελα κι εγώ να γράψω για τη χυδαιότητα του υπουργείου να ζητήσει από τους υπαλλήλους να γίνουν απεργοσπάστες (με το να απογραφούν μόνοι τους) επ’ απειλή απόλυσης. Γενικά η χυδαιότητα παίζει σύννεφο σ’ αυτή την υπόθεση, τείνω να της αποδώσω κεντρική θέση στα χαρακτηριστικά αυτής της κυβέρνησης.

  3. Όσο για τα χαμένα εξάμηνα, μια χαρά τα λέει κτγμ ο Τσαλαπάτης (που δεν μ’ αρέσει πάντα, κατά τα άλλα) εδώ: http://tsalapatis.blogspot.gr/2013/11/blog-post_23.html

    Αυτό που έγινε μείζον κοινωνικό πρόβλημα ότι δεν μπορούν να εγγραφούν οι πρωτοετείς ή ακόμα ότι χάνεται το εξάμηνο, και όχι ότι (χρειάζονται-δεν χρειάζονται) εκατοντάδες άνθρωποι θα πεταχτούν στο δρόμο, με ξεπερνά. Και για όσους καθηγητάδες ζητούν μετ’ επιτάσεως ανοιχτά πανεπιστήμια κλπ.: πολύ θα ήθελα να δω πώς θα κάνουν τη δουλειά τους του χρόνου, με το μισό προσωπικό.

  4. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    2: Η κεντρική θέση της χυδαιότητας μπορεί να μην είναι τυχαία, αλλά σκόπιμη επιλογή.

  5. spiral architect said

    Καλημέρα.
    @1: Ξέρεις όμως Μαριάννα πόσοι insiders χαίρονται που θα χαθεί το δημόσιο πανεπιστήμιο; Γιατί εξ ορισμού αυτοί οι (οθντκ) πανεπιστημιακοί (μη χέσω εισαγωγικά!) εξ ορισμού υιοθετούν ότι, οι άριστοι (θα) προέρχονται απ’ την αστική τάξη που μπορεί να πληρώνει δίδακτρα και οι εξαιρέσεις των γόνων της εργατικής τοιαύτης μπορούν να σπουδάζουν με vouchers. Ναι γιά! Και οά αυτά γιατί η πλέμπα και ο Μπύθουλας έχουν κατακλύσει τα πανεπιστήμια.
    Σωστά λοιπόν, κανείς δεν ομιλεί για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ούτε για τη διάλυση των Τεχνικών Λυκείων προς όφελος των ΙΕΚ.

    Τι να πω, έχω και παιδί που σπουδάζει και ξέρω ότι, … άσε, άσε! 😦 😈

  6. TAK said

    Νίκο, φυσικά το σημαντικό είναι να μη χαθεί το δημόσιο πανεπιστήμιο, αλλά αν δεν αλλάξει η κυβέρνηση και κυρίως αν δεν αλλάξουν μυαλά οι έλληνες πολίτες, αυτό δε θα είναι εύκολο μετά από τα πλήγματα που έχουν δεχτεί (στοχευμένα) τα μεγάλα πανεπιστήμια της χώρας (κυρίως) από τη χούντα του ΝΔΣΟΚ…
    Το θέμα του αριθμού των φοιτητών στα ελληνικά πανεπιστήμια είναι πολύ ενδιαφέρον: σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ το 2011-12 υπήρχαν περίπου 120.000 ενεργοί φοιτητές στα πανεπιστήμια της χώρας (σ. 12):

    Click to access ELLAS_IN_NUMBERS_GR.pdf

    Παρόμοιος ήταν και ο αριθμός το 2007, έτος κατά το οποίο όμως η Eurostat υπολόγιζε τον αριθμό των φοιτητών σε 600.000!
    (Δες πρόχειρα εδώ: http://press-gr.blogspot.com/2010/11/blog-post_8980.html)
    Για το ακαδημαϊκό έτος 2007-8, το ΥΠΕΠΘ υπολόγιζε τον αριθμό φοιτητών στο μισό περίπου (336.000):

    Click to access arithmos_foit_ana_AEI_k_fylo_07_08.pdf

    και ανακήρυσσε μεγαλύτερο πανεπιστήμιο σε αριθμό φοιτητών το ΕΚΠΑ με περίπου 95.000 φοιτητές.
    Εκείνο που ήξερα (και ίσχυε τη δεκαετία του 1980) ήταν αυτό που αναφέρει και η Βίκυ, ότι δηλαδή το ΑΠΘ είναι το μεγαλύτερο σε αριθμό φοιτητών ίδρυμα της χώρας με περίπου 95.000 φοιτητές: http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%BF_%CE%A0%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AE%CE%BC%CE%B9%CE%BF_%CE%98%CE%B5%CF%83%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%BA%CE%B7%CF%82
    Αλλά πάλι μπορεί το ΕΚΠΑ να έχει αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των εισακτέων του τα τελευταία χρόνια (παρόλο που έχει πολύ λιγότερα τμήματα από το ΑΠΘ ακριβώς γιατί δεν έχει Πολυτεχνείο) και να έχει περάσει μπροστά.

  7. Πάνος με πεζά said

    Στα χρόνια μου στο Πολυτεχνείο (1987-1992) παίζαμε βόλεϊ με τους καθηγητές ανά εξάμηνο : στο ένα είχαμε «κατάληψη» εμείς, στο άλλο είχαν αποχή αυτοί. Το σκηνικό έγινε ακριβώς για 8 εξάμηνα, σχεδόν όλα τα χρόνια δηλαδή, αλλά ποτέ δε χάθηκε κάποιο…
    Μας θυμάμαι να αυτοδιαχειριζόμαστε τις εξετάσεις μας, βρίσκοντας μόνοι μας ελεύθερες αίθουσες Σάββατα, βράδια κλπ. αλλά με την προσπάθεια όλων, το χρόνιο αυτό vivere pericolosamente τελικά δε μας στοίχισε…
    Θυμάμαι την έκφραση απογοήτευσης όταν με το που σκάγαμε Δευτέρα στου Γκίνη «κάποιος» μας έλεγε «και αυτή τη βδομάδα κατάληψη»… Και μετά τρέχαμε και δε φτάναμε, ανεξαρτήτως αν τελικά φτάσαμε…

    Με το που πρωτοπήγα το 87, στα κάγκελα της Πατησίων υπήρχαν επιγραφές «Η ανακαίνιση είναι για τα 150 χρόνια από τους πρώτους αποφοίτους του ΕΜΠ»…Μήπως τώρα να αρχίσουμε να μετράμε αντίστροφα;

    Το κακό σ’ αυτή τη χώρα, όπως έχει πει και κάποιος που δε συγκράτησε η ιστορία το όνομά του, είναι ότι όλοι έχουν δίκιο…

  8. Αριστείδης Καρατζόγλου said

    Αν χάθηκε ή όχι ο κόσμος για ένα εξάμηνο ας μας το πουν οι επί πτυχίω που ήθελαν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο εξωτερικό και έχουν μείνει με το «πτυχίο» στο χέρι. Για να μη λογαριάσουμε τα έξοδα των φοιτητών της περιφέρειας που τρέχουν και άλλα πολλά.
    Το δράμα της υπόθεσης δεν είναι αυτό όμως. Είναι η νίκη, όπως εξελίσσεται, άλλης μιας σάπιας συντεχνίας πάνω στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια της (τραγικά ανίκανης, εντάξει) κυβέρνησης.
    Ζω για τη στιγμή που κάποιος δημοσιογράφος θα ρωτήσει τον δακρυσμένο εκπρόσωπο των απεργών να μας πει πώς ακριβώς προσελήφθησαν όλοι αυτοί οι αγανακτισμένοι.

  9. spiral architect said

    Νικοκύρη, ξέχασες να αναφέρεις ότι, τόσα χρόνια οι κατ’ εξοχήν αγράμματοι λιμενοπηδήχτρες και ΣΙΑ μάς είχαν ζαλίσει με το κλισέ της «μη σύνδεσης των πανεπιστημίων με την αγορά». 😮 Και αναρωτιόταν και έψαχνε ο ασύνδετος αδαής πτυχιούχος για την «αγορά» και αγορά δεν έβρισκε, αν εξαιρούσε κανείς κάποιες κατασκευαστικές εταιρείες, τις τράπεζες, τα logistics και το λιανεμπόριο. Δηλαδή του Λάτση και του Κωστόπουλου τούς ξυνίζει ένας απόφοιτος του Οικονομικού ΕΚΠΑ, ή του ΠΑ.ΜΑΚ. και του Μπόμπολα, ομοίως, ένας μηχανικός απόφοιτος του ΕΜΠ, του ΑΠΘ ή της Πολυτεχνικής Πατρών; Ποια αγορά λοιπόν; Μπας και έχουμε καμιά Microsoft, ή εταιρείες της Silicon Valley στην Ελλάδα και τα πανεπιστήμιά μας δεν βγάζουν αποφοίτους που να ικανοποιούν τις υψηλές απαιτήσεις των αυτών εταιρειών;

    @3: Δύτα, οι καθηγητές ξέρουν καλά με ποιους θα συνεργαστούν: Με τους εργολάβους. Οι εργολάβοι είναι καλοὶ κἀγαθοὶ καὶ φρόνιμοι, εφόσον δεν έχουν βαφτιστεί ως συντεχνία. 😉

  10. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    5: Τάσο, πρέπει να έχεις δίκιο, το ΑΠΘ μάλλον είναι μεγαλύτερο -αφού δεν έχει χωριστό Πολυτεχνείο.

  11. μήτσκος said

    9: Spiral αν δεν έχουμε αγορά για μηχανικούς, τι τα θελουμε τότε τα πολυτεχνεία;

    Εμένα πάντως καλό θα μου είχε κάνει αν είχα περισσότερη επαφή με την αγορά, ακόμα και αν ήταν στη Singular ή στη Microsoft Hellas και όχι στη Silicon Valley. Το πώς μπορεί νε λειτουργήσει μια τέτοια σύνδεση το συζητάμε…

  12. Καλημέρα. Καλό ξεκίνημα για τη δεσποινίδα Σαραντάκου! Και δύναμη και τύχη για όλα τα παιδιά.

    Αφορμής δοθείσης από το «παλιό σκακιστικό ρητό» θα σημείωνα και το «η υπόσχεση της απόλαυσης είναι ισχυρότερη από την απόλαυση» που -κατά τη γνώμη μου- ισχύει λόγω του ότι η απόλαυση (δεν μπορεί παρά να) είναι χρονικά εντοπισμένη ενώ η υπόσχεσή της μπορεί να κρατηθεί ζωντανή για απροσδιόριστα πολύ.

    Μάλιστα οι Waterboys είχαν από παλιά κάτι να μας πουν για τη «γλυκιά και άγρια» αυτή υπόσχεση:

  13. Hellegennes Alexandrine said

    Απ’ την στιγμή που τα μαθήματα χωρίζονται σε εαρινά και χειμερινά, το σωστό δεν θα ήταν να μιλάμε για χαμένο έτος; Εξάλλου ποτέ δεν κατάλαβα αυτήν την πρεμούρα του να μην χαθεί το εξάμηνο. Δηλαδή αν δεν χαθεί το εξάμηνο είναι οκέι να μην λειτουργεί απρόσκοπτα το ίδρυμα και να μην γίνονται κανονικά τα μαθήματα; Τότε ποιος ο λόγος ύπαρξης πανεπιστημίων; Ανοίξτε πέντε βιβλία και μάθετε μόνοι σας αυτά που θέλετε. Επιστημονικά και παιδευτικά το εξάμηνο ήδη έχει χαθεί. Δεν είναι πανεπιστημιακή εκπαίδευση να κάνεις δυο εβδομάδες μάθημα και να δίνεις εξετάσεις.

    Λυπάμαι για όποιον άνθρωπο χάνει την δουλειά του. Αλλά τα πανεπιστήμια βρίσκονται κι αυτά στην ίδια χώρα που τα τελευταία χρόνια έχουν χάσει την δουλειά τους εκατοντάδες χιλιάδες μη δημόσιοι υπάλληλοι. Και όλοι αυτοί οι απολυμένοι συνεχίζουν να πληρώνουν το κράτος. Δεν είναι πιο σημαντική η δουλειά του άλφα διοικητικού υπαλλήλου από του βήτα ιδ. υπαλλήλου για να διεκδικεί να παραμείνει στην θέση του με κάθε κόστος. Αν είναι απαραίτητο να γίνουν περικοπές, να γίνουν περικοπές. Είναι λυπηρό να χάνουν την δουλειά τους εκατοντάδες άνθρωποι αλλά δεν μπορούμε να παριστάνουμε ότι είναι οι μόνοι που έχουν το ίδιο πρόβλημα και να το δούμε αποσπασματικά.

  14. marulaki said

    Δεν μιλάει επίσης κανείς για την κατάσταση στην Ιατρική κρήτης. Ή μήπως αυτό δεν είναι ντροπή;

  15. marulaki said

    Μαζί και πιο αναλυτικό αυτό.

  16. marulaki said

    Για να μη μιλήσουμε για ειρωνίες.

  17. EL LOKO said

    Νικοκύρη και συναναγνώστες την καλημέρα μου. Το πιο ενδιαφέρον κατά τη γνώμη μου στο σημερινό σημείωμα, είναι το τελευταίο του μέρος, οι δυο τελευταίες παράγραφοι. Ο τρόπος που χειρίζονται οι κυβερνήσεις τα «αντανακλαστικά» της κοινωνίας είναι μαεστρικός. Απεργούν οι μηχανοδηγοί του μετρό; Σα δεν ντρέπονται, εδώ κοτζάμ καθηγητές, με χρόνια σπουδών πίσω τους και παίρνουν τρεις κι εξήντα. Απεργούν οι καθηγητές; Ντροπή τους, κρατούν σε ομηρία τα παιδιά μας. Αυτή η επιλεκτική ευαισθησία των κυβερνώντων και των συγκυβερνώντων δημοσιογράφων έχει γίνει σαν το αιδοίο της χήρας. Εμείς όλοι, σαν τον δυστυχή ψαρά, περιμένουμε να σταθεροποιηθεί, μήπως και δούμε μεροκάματο στην τσέπη μας.

    ΥΓ1: Για να κάνω το συνήγορο του διαβόλου, Γιατί ανησυχούν τόσο πολύ στην κυβέρνηση μήπως χαθεί το εξάμηνο; Όταν πέρυσι το καλοκαίρι, μέσα σε μια νύχτα καταργήθηκαν ένα σωρό ειδικότητες από τα τεχνικά λύκεια (νοσηλεύτριες, υδραυλικοί κλπ) ο κύριος Σίμος, με χαρακτηριστική άνεση δήλωνε σε πρωινή εκπομπή: «Σοβαρά τώρα, πιστεύετε ότι κάποιος απόφοιτος ΤΕΕ με τη συγκεκριμένη ειδικότητα θα μπορούσε να βρει δουλειά;». Έχει αλλάξει κάτι από τότε; Υπάρχουν πολλές δουλειές να περιμένουν τους αποφοίτους ή τους επί πτυχίω των πανεπιστημίων μας; Ενημερώστε με, για να χαρώ.
    ΥΓ2: Μετά την υγεία και η παιδεία πνέει τα λοίσθια.

  18. Νέο Kid Στο Block said

    Δεν το συζητώ πως το Έσφαλες Μαλάκα, Πλήρωνε! είναι το αρχαιότερο άμα τε και καλυτερότερο και μαγγιωρότερο της ημετέρας παιδείας ίδρυμα να ούμε! 🙂 O Πάνος θα έχει ακούσει ίσως τον καθηγητή Τεχνικής Γεωλογίας Μαρίνο (που ήταν Γαλλοτραφής) να αναφέρει ότι η θρυλική Εκόλ Πολυτεκνίκ παρελάζει (ή «παρέλαζε»; δεν ξέρω) με στολές ,σπαθιά, φτερά και συναφή ,στις…τεσπά όταν παρελάζουν οι Φράγγοι.

    Nα καταθέσω απλώς τον σκεπτικισμό μου για όλες αυτές τις Pisa,Φλωρεντίες, πώς τα λένε. Ίσως να ξέρουν κάτι περισσότερο και καλύτερο από τους έχοντες την κοινή λογική, αλλά,αυτοβαυκαλιζόμενος πως ανήκω σ’αυτό το σύνολο, και βλέποντας «πατωμένες» ,εκτός της φιλτάτης ψωροκώσταινας, και «αρχόντισσες» της εκπάιδευσης (Αγγλιες,Γαλλίες, Αμερικές,Ρωσίες,ακόμη και το «πρώτυπο» Φινλανδία..) μού δημιουργείται μια εύλογη νομίζω απορία, τι και πώς ακριβώς μετράνε; («Θριαμβεύουν» στους δείκτες οι απωανατολίτες… Πρόσφατα ,είχα μια τυχαία επαφή λόγω δουλειάς με κάποιον «συνάδελφο» από το Πανεπιστήμιο ..τέλος πάντων κάποιο που φιγουράρει ψηλά στις λίστες των «καλών» και γέλασε κόσμος και κοσμάκης με την άγνοιά του σε βασικά θέματα engineering , τα οποία ήταν «εκτός ειδικότητάς του» (Σα να λέμε «σούπερ ειδικός για τους αριστερόστροφους κοχλίες» 🙂 ) Μπορεί βέβαια να έπεσα σε «αγράμματο» (με την έννοια της ευρύτερης γνώσης,αντίληψης) αλλά μήπως όχι; Μήπως οι «χρήσιμοι ηλίθιοι» που ξέρουν να κάνουν ΕΝΑ ΠΡΑΜΑ (κι από κει και πέρα το Χάος) αμοίβονται και με καλούς «δείκτες»; To βάζω απλώς σαν προβληματισμό.

  19. spiral architect said

    @11: Μήτσκε, άλλο το -και σωστά εν μέρει- ότι «δεν έχουμε αγορά για μηχανικούς» και άλλο ότι “δεν υπάρχει σύνδεση των αποφοίτων των πανεπιστημίων με την αγορά”.

    Ας μην ξεχνάμε ότι, ανέκαθεν πολλοί παρατούν τις σχολές, είτε λόγω υποκειμενικών δυσκολιών, (θέματα προσωπικής επιβίωσης) άλλοι λόγω αντικειμενικών δυσκολιών (φοιτητές που σκόπευαν τα οικονομικά, βρέθηκαν π.χ. λόγω μηχανογραφικού στο μαθηματικό, που δεν το τελειώνουν ποτέ λόγω δυσκολίας μαθημάτων) και άλλοι που παίρνουν πτυχίο και κανουν επαγγελματική στροφή. Οπότε οι αριθμοί των φοιτητών που έβαλε παραπάνω ο ΤΑΚ είναι απλά ένα διαχρονικό snapshot.

  20. spyroszer said

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Σύριζα, το ΕΚΠΑ είναι το μεγαλύτερο πανεπιστημιακό ίδρυμα της χώρας, με 65.682 ενεργούς φοιτητές και 1.974 μέλη ΔΕΠ.
    http://www.avgi.gr/article/1358371/anoixti-epistoli-tou-suriza-se-foitites-kai-goneis
    Απ’ την άλλη το Συμβούλιο του Ιδρύματος στο σημερινό δελτίο τύπου μιλά για το αρχαιότερο και εμβληματικότερο Πανεπιστήμιο της χώρας.

    Click to access %CE%94%CE%B5%CE%BB%CF%84%CE%AF%CE%BF%20%CF%84%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%85%20%CE%A3%CF%85%CE%BC%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%AF%CE%BF%CF%85%20%CE%99%CE%B4%CF%81%CF%8D%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82%204%20%CE%94%CE%B5%CE%BA%CE%B5%CE%BC%CE%B2%CF%81%CE%AF%CE%BF%CF%85%202013.pdf

    Δεν ξέρω πραγματικά τι να σχολιάσω για όλες αυτές τις ανακοινώσεις, τα δελτία τύπου, τους χαρακτηρισμούς, τα υπονοούμενα, τα πειθαρχικά συμβούλια, τη χυδαιότητα. Είναι βέβαιο ότι οι ακροδεξιοί πυρήνες στην κυβέρνηση έχουν το πάνω χέρι αυτή τη στιγμή. Προσπαθούν να περάσουν τη γνωστή άποψη για τους κακούς αριστερούς που φταίνε για όλα και στην εκπαίδευση. Φοβάμαι ότι το μοντέλο ΕΡΤ θα επιχειρηθεί να φορεθεί πολύ το επόμενο διάστημα. Το θέμα για μένα είναι πώς θα καταπολεμηθεί αυτή η προπαγάνδα, που έχει δυστυχώς πέραση σε πολύ κόσμο. Πως θα πειστούν οι πολίτες για τις σκοπιμότητες αυτής της προπαγάνδας, αλλά και να ειπωθεί σε ποια σημεία πρέπει πράγματι να γίνουν αλλαγές και με ποιους τρόπους, γιατί αλλιώς φοβάμαι ότι ο πρωθυπουργός μας θα τηρήσει την υπόσχεση που έδωσε πριν λίγο καιρό, ότι θα κάνει την Ελλάδα αγνώριστη. Θέλει προσοχή αυτό το σημείο, και νομίζω δεν αρκούν και δεν βοηθάνε οι κορώνες για Χαιντέγκερ, Φράνκο και χούντες

  21. spiral architect said

    @18β: Έχουν κατά καιρούς δει και μένα τα ματάκια μου κάτι τέτοια καϊνάρια. 😮
    Το ωραίο είναι ότι το παίζουν και σύμβουλοι! 😆

  22. Alexis said

    #2, 4, 17: όχι μόνο είναι σκόπιμη και «μελετημένη» η χυδαιότητα αλλά είναι (λέω εγώ) μία νέα μορφή αυριανισμού.
    Θυμηθείτε τους …Σταμουλοκολάδες και τους μύδρους που εξαπέλυε η Κουρ(ι)άδα για τους «συνδικαλιστές που δεν έχουν δουλέψει ποτέ στη ζωή τους και ταλαιπωρούν με τις απεργίες τους τον κοσμάκη».
    Τώρα τον ίδιο ρόλο καλούνται να παίξουν, με πιο κομψό τρόπο είναι αλήθεια, κάποιοι μεγαλοδημοσιογράφοι των καναλιών και του έντυπου τύπου.
    Τότε αυτοί που απεργούσαν ήταν εχθροί της «αλλαγής», τώρα είναι υπονομευτές της ανάπτυξης και της προσπάθειας που κάνει η χώρα να βγει από την κρίση.
    Και σε ρόλο …Μένιου Κουτσόγιωργα (με το «δεν δικαιούσθε δια να ομιλείτε») ο Άδωνις και οι λοιποί «σκληροί» (οθντκ) της κυβέρνησης…

  23. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα σχόλια!

    12: Και η ανάμνηση της απόλαυσης, βέβαια!

    14-15: Δεν ήξερα καν για την Ιατρική Κρήτης, ευχαριστώ!

    20 τέλος: Να τα λέμε κι αυτά.

  24. tofistiki said

    Κι εμείς είχαμε χάσει 2 ή 3 εξάμηνα (ούτε θυμάμαι πια!) αλλά δεν πάθαμε και τίποτα. Ειδικά τώρα, που απλώς αναβάλλεται η ένταξη των παιδιών στις στρατιές των ανέργων, μάλλον ωφελείται η κυβέρνηση, οπότε ας μην υποκρίνεται ότι την κόφτει. Το ζουμί, όπως είπαν κι οι προηγούμενοι, είναι στην τελευταία παράγραφο…

  25. spiral architect said

    Εν πολλοίς άσχετο με την ανάρτηση:
    … Σύμφωνα με τον υπουργό, για τον επιτυχή σχεδιασμό και εφαρμογή όλων των δράσεων του υπουργείου Εργασίας, απαιτήθηκαν σύγχρονα πληροφοριακά εργαλεία και συστήματα που δημιουργήθηκαν τον τελευταίο χρόνο, («ΗΛΙΟΣ», «ΑΡΙΑΔΝΗ», «ΕΣΤΙΑ», «ΑΡΤΕΜΙΣ») ή θα αναπτυχθούν («ΑΤΛΑΣ»).

    Καινοτομία ρε, καινοτομία! Tι χρείαν έχομεν πανεπιστημίων; :mrgreen:

  26. alexisphoto said

    καλημέρα σε όλους.
    @8: έθεσες το θέμα στην πιο σωστή βάση αλλά από την ανάποδη.
    Είναι η άθλια προσπάθεια της κυβέρνησης να ευνουχίσει το μόνο ελπιδοφόρο κομμάτι της κοινωνίας.
    Υπήρξε άραγε μια ειλικρινής διάθεση για διάλογο και ουσιαστικές προτάσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση;
    Μάλλον όχι. Υπάρχει μόνο η απόφαση του υπουργού, η εφαρμογή της οποίας γίνεται για επίδειξη δύναμης και όχι για την ουσια του πράγματος.
    Ευχαριστώ

  27. π2 said

    2: Συμφωνώ ότι η χυδαιότητα πάει σύννεφο, απλώς αν μου ζητούσαν να ιεραρχήσω χυδαιότητες δεν θα έβαζα πάνω πάνω στη λίστα τους μικροπολιτικούς χειρισμούς που περιγράφεις (έχουμε συνηθίσει τέτοιες μεθόδους), αλλά το μασκάρεμα της παντελούς έλλειψης ορθολογικού σχεδιασμού με πομφόλυγες περί εκσυγχρονισμού. Να επενδύεται η λογική «κόβω το 70% των βιβλιοθηκονόμων επειδή έπρεπε να βρω μια εύκολη βάση υπολογισμού των κεφαλιών που μου ζήτησαν να κόψω» με τον μανδύα της μεταρρύθμισης και ουουουου λαμόγια πανεπιστημιακοί που διαμαρτύρεστε για τα προνόμιά σας πάει κάπως πολύ.

  28. oikodomos said

    Καλημέρα σε όλους!
    Πολύ ζουμερό το σημερινό άρθρο σου αγαπητέ Νίκο. Δίνει αρκετές αφορμές για επί μέρους αναλύσεις και σχολιασμό. Θα αρκεστώ σε τρεις.

    Με αφορμή όλη αυτή την φιλολογία για το «χαμένο εξάμηνο», την γλοιώδη προπαγάνδα των καναλιών της «ενημέρωσης», την εκμετάλλευση της «ευκαιρίας» για (αντι)συγκέντρωση, δαπιτών και σία με σύνθημα «να ανοίξουν οι σχολές» κλπ (28.000 υπογραφές λέει συγκέντρωσε η ΔΑΠ. Σκέφτομαι αν όλες αυτές οι υπογραφές… «κατέβαιναν» στο δρόμο –δίπλα σε αυτούς που βρίσκονται εκεί- για να διεκδικήσουν «να ανοίξει η παιδεία για όλους» τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα για την παιδεία –αλλά πλατειάζω…), με αφορμή λοιπόν όλα αυτά, το παιδί μου με ρώτησε προ ημερών: Δηλαδή μπαμπά, εγώ, που το δικό μου πανεπιστήμιο (Αθήνα) δεν «χάνει εξάμηνα», που πήρα τα βιβλία μου και παρακολουθώ κανονικά τα μαθήματα, θεωρούμαι «τυχερή»; Το παιδί βέβαια ήξερε από μόνο του την απάντηση. Το ζήτημα είναι πως αυτή την απάντηση «δυσκολεύονται» να την κατανοήσουν οι περισσότεροι γονείς των φοιτητών, και καταφεύγουν στην εύκολη και βολική λύση να νοιάζονται μονίμως για τον δικό τους κώλο, και ας καίγεται ο κώλος του διπλανού…

    Γράφεις σε κάποιο σημείο: «…πυγμής που τόσο γοητεύει τους ακροδεξιούς του στενού κύκλου συμβούλων του πρωθυπουργού…». Σωστά, και όχι μόνο συμβούλων αλλά και υπουργών του, αλλά και του ίδιου (επιπλέον με… κουτσαβάκικο ύφος!). Πυγμής και κυνικότητας που εκπορεύεται και ενισχύεται από τη βεβαιότητα της τάξης που υπηρετούν πως εδώ υπάρχει ακόμα «αίμα», άρα ρουφήξτε το με κάθε τρόπο, αυτοί δεν αντιδρούν, φοβούνται ή βρίσκονται στον «κόσμο» τους. Και αν αντισταθούν λιώστε τους με κάθε τρόπο! Πυγμής που θα έπρεπε να δείξουν αυτοί που τα υπομένουν όλα αυτά, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι φτωχοί γενικότερα και δεν δείχνουν. Αντιθέτως, δείχνοντας καρτερικότητα, δηλώνουν υποταγή, παραδίνονται. Και έτσι κάνουν όλους αυτούς να δείχνουν ακόμα περισσότερη «πυγμή» και να φαίνονται ακόμα πιο «δυνατοί».

    Γράφεις επίσης, για τον υπουργό παιδείας: «Εκείνος προσωπικά θα χρεωθεί την απώλεια του εξαμήνου…». Στο χωριό μου λένε χέστηκ’ η φοράδα στ’ αλών’… Καρφί δεν του καίγεται. Περαστικός είναι, έχει αναλάβει συγκεκριμένη δουλειά να τελειώσει και το ξέρει. Εξάλλου, ποιος θα το θυμάται το «χαμένο εξάμηνο» και τον ίδιο του χρόνου;! Δεν μπορώ να σκεφτώ και κάτι άλλο βλέποντας με πόση ωμότητα, χυδαιότητα, προκλητικότητα κλπ, υπερασπίζονται οι κυβερνητικοί πανελίστες την πολιτική τους, και αυτό το λένε «ρεαλισμό»…και οι (τηλε)θεατές τους το αποδέχονται…

    Κλείνω με μια ρήση του Όσκαρ Ουάιλντ για τους κυνικούς… «Κυνικός είναι ο άνθρωπος που ξέρει την τιμή των πάντων και την αξία του τίποτα»

    …όχι για να κάνω τον πολύξερο, αλλά για να προβληματιστούμε για το ποια θα ήταν η εικόνα στην παιδεία και σε ολόκληρη την κοινωνία, αν αυτοί που σήμερα χάνουν εξάμηνα και μια ζωή ζουν «χαμένα χρόνια» (ασχέτως αν το καταλαβαίνουν ή όχι), αυτοί που γνωρίζουν καλά την «τιμή» της καταπίεσής τους, την πραγματική αξία της ζωής αλλά και του «τίποτα», γίνουν οι ίδιοι «κυνικοί» και δείξουν για μια φορά στη ζωή τους «πυγμή» σε αυτούς και εκεί ακριβώς που πρέπει.

    (Τελικά…πλάτειασα)
    Καλή δύναμη!

  29. Αριστείδης Καρατζόγλου said

    @26, η κυβέρνηση αδιαφορεί εντελώς για «το μόνο ελπιδοφόρο κομμάτι της κοινωνίας» (εδώ ελπίζω να εννοείς τους φοιτητές και όχι τους διοικητικούς!). Ούτε να τους ευνουχίσει προσπαθεί ούτε φυσικά κινείται με γνώμονα το συμφέρον τους. Αδιαφορεί.

    Ας μην μπλέκουμε τα πράγματα, δεν μιλάμε για το περιεχόμενο της εκπαίδευσης, μιλάμε για την απόλυση υπεράριθμων και αναξιοκρατικώς προσληφθέντων ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ. Απλά. Τα υπόλοιπα είναι αντιμνημονιακές σάλτσες για τη διατήρηση ενός πιστού και καλοπληρωμένου κομματικού στρατού με τις πλάτες άλλων.

    ΥΓ α΄: Όποιος νομίζει ότι αδικώ τους υπαλλήλους ας ποστάρει κάποια προκήρυξη πρόσληψης διοικητικού προσωπικού για ΑΕΙ-ΤΕΙ. Αν βρει.
    ΥΓ β΄: Τρεις μήνες και ούτε μία ζωηρή διαμαρτυρία από μέρους των φοιτητών για να επιστρέψουν στα έδρανα. Σίγουρα αποτελούν κάτι το ελπιδοφόρο;

  30. spiral architect said

    @29: …. κι όποιος βρει, ας ποστάρει κάποια προκήρυξη πρόσληψης προσωπικού (γενικώς) στον ΑΚΤΩΡα του Μπόμπολα. 😉
    (παράδειγμα φέρνω) 🙄

  31. Ηλεφούφουτος said

    Εε ναι, χυδαιότητα. Τι άλλο; Ορθός λόγος και έμπεδη τεκμηρίωση;

    Αν πάνε σε σοβαρό διάλογο το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να τεκμηριώσουν είναι πώς προωθείται ο εκσυγχρονισμός των ΑΕΙ με οριζόντιες απολύσεις χιλιάδων διοικητικών υπαλλήλων, μείωση δηλαδή του προσωπικού τους, λες και το πρόβλημα των ΑΕΙ μέχρη σήμερα ήταν ότι είχαν υπεράριθμους υπαλλήλους.

    29 «διατήρηση ενός πιστού και καλοπληρωμένου κομματικού στρατού με τις πλάτες άλλων» Μπούρδες! Όπως είχαν αποδείξει και οι δημοσκοπήσεις του 2012, οι δημόσιοι υπάλληλοι παρέμεναν οι πιστότεροι στο ΝΔΣΟΚ. Τα κόμματα που τους κουνάνε το δάχτυλο δηλαδή.

  32. Και, για το 29, προτιμώ να μη σχολιάσω αυτό το κεφαλαίο ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ (δλδ «σιγά, δεν είναι και πανεπιστημιακοί…!»). Όποιος έχει στοιχειώδη επαφή με οργανισμούς έρευνας και/ή εκπαίδευσης ας δοκιμάσει να εργαστεί στο ελεφάντινο γραφείο του χωρίς αυτά τα ρεμάλια τους διοικητικούς, να μας πει τη γλύκα.

  33. alexisphoto said

    @29
    σαφώς και εννοώ τους ενεργούς φοιτητές, ενεργούς εκπαιδευτικούς, ερευνητές κλπ.
    Δεν αδιαφορεί απλά. Προσπαθεί να φανεί δυνατή για να εφαρμόσει ό,τι άλλο θέλει στην κοινωνία με μεγαλύτερη ευκολία.
    Ποιος ορίζει πόσοι είναι υπεράριθμοι?
    Ποιος ορίζει ποιά σχολή είναι χρήσιμη ή όχι?
    Ποιός κρίνει αν πρέπει να ιδρυθεί ή να καταργηθεί μια σχολή?
    Και το βασικότερο: πάνω σε ποιά λογική βασίζεται όλη αυτή η ιστοριά?
    Οι αποφάσεις πρέπει να παίρνονται βάση μελετημένου σχεδίου και συγκεκριμένων στόχων.
    ΟΧΙ στεγνών λογιστικών κριτηρίων. Αυτό το σχέδιο ορίζει την Πολιτική.
    Το να εξοντώσεις (χωρίς καμία άλλη προσπάθεια εξορθολογισμού) ένα κομμάτι της κοινωνίας που σου φαίνεται ζημιογόνο δεν είναι πολιτική στάση. Είναι μπακαλίστηκη λογική εύκολα εφαρόσιμη από τον καθένα που έχει εξουσία στα χέρια του.
    Ευχαριστώ

  34. Μια ζωή εδώ ασχολούνται με τα προβλήματα των εισαγωγικών εξετάσεων, τα ΑΕΙ, τα Γενικά Λύκεια (τα Τεχνικά τα ανακάλυψαν τώρα που πρακτικά…καταργηθήκανε ) και όχι με την Παιδεία εν γένει που φυσικά ξεκινά από τα δημοτικά για να μην πω απ’ το νηπιαγωγείο.
    Είδε κι απόειδε το Κολλέγιο Αθηνών κι εδώ και κάποια χρόνια έφτιαξε και δημοτικό όπου πρέπει να δηλώσεις το νεογέννητό σου για να βρεις θέση πέντε χρόνια μετά…
    Η Παιδεία στην Ελλάδα έχει πεθάνει εδώ και 25 χρόνια, τώρα απλά σάπισε και βρωμάει, όταν τα προβλήματα ήταν αντιμετωπίσιμα κάθε κόμμα κοίταζε μόν το πολιτικό συμφέρον του και δεν έκανε ούτε πρότεινε τίποτε για θεραπεία.
    Για να το πω στα ίσα κάτι τρέχει στα γύφτικα άν χάσουν ή δεν χάσουν το εξάμηνο, αμόρφωτοι θα πάρουν το χαρτί τους εκτός και προσπαθήσουν ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ να μάθουν κάτι. Θα είναι όμως ένα ισχυρό χαρτί στις κομματικές αντιπαραθέσεις το εξάμηνο :
    – Από ανικανότητά σας χάθηκε ένα εξάμηνο της φοιτηττικής νεολαίας !
    – Με συντονισμένες ενέργειες η κυβάρνηση απέφυγε την απώλεια του εξαμήνου !

    Η δωρεάν παιδεία μας μάρανε γιατί επικεντρωθήκαμε στο δωρεάν και ξεχάσαμε το παιδεία.

  35. Πάνος με πεζά said

    @18 : Βέβαια,ο Παύλος Μαρίνος…Θρυλική μορφή ! Στο δικό μου εξάμηνο η εκπαιδευτική εκδρομή του περιορίστηκε στο φτωχο-φράγμα του Μόρνου, αλλά αργότερα, που πάχυναν οι αγελάδες, άκουσα ότι τους πήγε Άλπεις, (πρώην)φράγμα Malpasset και τέτοια…
    Δυστυχώς η αγορά των Μηχανικών «ανοίγει» μόνο με φυσικό τρόπο. Εξηγώντας, θυμάμαι κι εγώ ρητό του Τάσιου : «Ο σεισμός είναι σωσμός»…

  36. Hellegennes Alexandrine said

    @30:

    Ο Άκτωρ είναι δημόσια επιχείρηση ή ίδρυμα; Ξέρεις πολλές ιδιωτικές εταιρείες να προσλαμβάνουν προσωπικό με προκηρύξεις; Στέλνεις το βιογραφικό σου και αν τους κάνεις προσλαμβάνεσαι. Δεν υπάρχουν προκηρύξεις γιατί η διαδικασία είναι συνεχής και ανοιχτή σε όλους, ανά πάσα στιγμή, ακόμα κι όταν η εταιρεία θεωρητικά δεν έχει ελεύθερες θέσεις.

  37. spiral architect said

    @36: Ναι σε όλα, αλλά επί θεωρητικού.
    Στην πράξη καλείται ο υπεύθυνος τμήματος και ρωτάται απ’ τον προϊστάμενό του αν ξέρει κάποιο καλό παιδί για να φέρει στο τμήμα. Αν το καλό παιδί αυτό τους κάνει για τη δουλειά, ο υπεύθυνος θα ακούσει ένα μπράβο για την επιλογή του, ειδ’ άλλως θα ακούσει τα σχολιανά του.
    (άσε που οι μηχανικοί στον Άκτωρα και σε όλες τις τεχνικές εταιρείες εδώ και κάμποσα χρόνια είναι συνεργάτες με μπλοκάκι)

  38. Νέο Kid Στο Block said

    35. Αχ. αυτό το θρυλικό Μαλπασέ… το πρώτο (νομίζω..) λεπτότοιχο φράγμα, μνημείο τεχνικής πρωτοπορίας (και αστοχίας δυστυχώς). Nαι, ο Μαρίνος το είχε σημείο αναφοράς. Οι Γερμανοί (που δεν χωνεύουν τους Γάλλους που όσο να πεις παραδοσιακά είναι οι κορυφαίοι Πολ.Μηχανικοί ) «κορόιδευαν» το τίναγμα στον αέρα (λόγω «υποπιέσων» που υποτιμήθηκαν) του Μαλαπασέ…ώσπου φτιάξαν κι αυτοί το φράγμα στον Περδίκα σε τα μάς,και έμεινε μνημείο στη φύση (αφού άδειασε ο ταμιευτήρας-«σουρωτήρι») 🙂

  39. «Πανδιδακτήριον» δεν λεγόταν η ανώτατη σχολή που λειτουργούσε υπό την προστασία των Βυζαντινών αυτοκρατόρων; Η λέξη λοιπόν υπήρχε, δεν είναι νεολογισμός του 19ου αιώνα, και τώρα που το σκεφτόμαστε απορώ γιατί προκρίθηκε το «Πανεπιστήμιο».

  40. Hellegennes Alexandrine said

    @37:

    Αυτό που ήθελα να πω όμως είναι ότι το πώς θα κάνουν την δουλειά τους και τις προσλήψεις τους είναι δικό τους θέμα, εφόσον φυσικά δεν παραβιάζουν την υφιστάμενη νομοθεσία. Προσωπικά δεν με νοιάζει τόσο αν ο Μπόμπολας προσλαμβάνει μόνο τα ανίψια του όσο με νοιάζει να είναι αξιοκρατικές οι προσλήψεις στο δημόσιο. Φυσικά δεν ξέρω πώς προσελήφθησαν οι διοικητικοί και ως εκ τούτου δεν έχω άποψη γι’ αυτό, αν και περισσότερο με νοιάζει αν κάποιος κάνει καλά την δουλειά του και δευτερευόντως αν ήταν αξιοκρατική η πρόσληψή του. Εννοείται αυτό κατόπιν εορτής, γι’ αυτούς που ήδη δουλεύουν στο δημόσιο. Για μελλοντικές προσλήψεις με νοιάζει και με παρανοιάζει (όχι για μένα, δεν θα ήθελα να είμαι Δ.Υ., για την αξιοκρατία).

  41. sarant said

    39: Περίμενα να το ρωτήσει κάποιος. Κι εγώ έτσι έχω ακούσει, για το πανδιδακτήριον -νομίζω στο σχολείο το έμαθα. Επειδή όμως δεν βρήκα τη λέξη στο TLG, δεν έγραψα τίποτα.

  42. Αριστείδης Καρατζόγλου said

    @30, καπέλο του Μπόμπολα, δικό του το μαγαζί. Δεν μπορεί να πει το ίδιο και ο Πελεγρίνης όμως.
    @29, η κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων ξεκίνησε από την ψήφο τους που μετακινήθηκε πρώτη-πρώτη προς ΣΥΡΙΖΑ. Ποιοι δίνουν 25% στον Αλέξη, οι αγρότες και οι στρατιωτικοί;
    @32, σίγουρα οι στρατιές των διοικητικών (και κυρίως οι ΔΕ) συμβάλλουν στην έρευνα και την εκπαίδευση. Σίγουρα. Όλοι τους.
    @33, σαφώς η κυβέρνηση και ο ανίκανος υπουργός ξεκίνησε τη διαδικασία αξιολόγησης με τον πιο λανθασμένο τρόπο. Ας πρόσεχε όταν έκλεινε το μάτι σε κάποιους κουτσουρεύοντας τον νόμο Διαμαντοπούλου. Δεν θα τον υπερασπιστώ. Ωστόσο ο πρώτος λόγος για θέματα οικονομικής διαχείρισης (κατά τη γνώμη μου το πόσο μεγάλη είναι η γραμματεία μιας σχολής αφορά ακριβώς αυτό) ανήκει σ’ αυτόν που πληρώνει, δηλαδή το υπουργείο. Για αμιγώς εκπαιδευτικά ζητήματα (ποιες σχολές χρειάζονται, ποιες όχι, πρόγραμμα σπουδών κτλ) μπαίνουν και άλλοι παράγοντες και φορείς στο παιχνίδι και πρέπει να κάνουμε άλλη συζήτηση.

  43. Αριστείδης Καρατζόγλου said

    @39, ίσως το κύρος του Κοραή έπαιξε το ρόλο του.

  44. gmich said

    Τον περασμένο Ιούνιο οι κυβερνητικοί παράγοντες τα κανάλια κατηγορούσαν τους καθηγητές γιατί ταλαιπωρούν τους υποψήφιους των πανελληνίων εξετάσεων . Οι εξετάσεις έγιναν και οι περισσότεροι από τους υποψήφιους έγιναν σήμερα φοιτητές οι οποίοι σύμφωνα με τους ίδιους «ευαίσθητους» «ανησυχούν» γιατί κινδυνεύουν να χάσουν το εξάμηνο από την απεργία των διοικητικών υπαλλήλων οι οποίο θα χάσουν τη δουλειά τους.(Για αυτούς καμία ευαισθησία!). Η κόρη μου σπουδάστρια στο Πολυτεχνείο ,πριν μερικά χρόνια εξ΄αιτίας των καταλήψεων είχε χάσει ένα εξάμηνο . Τα εξάμηνα πέρασαν πήρε το δίπλωμα της και από τότε έχει χάσει όχι ένα αλλά 8 εξάμηνα. στην ανεργία. και έπεται συνέχεια. Καλά οι ανάλγητοι παίζουν το επικοινωνιακό τους παιχνίδι οι ίδιοι οι φοιτητές σκέφτονται λίγο παραπέρα τι τους περιμένει;

  45. IN said

    38: Λοιπόν, αυτό το φράγμα του Περδίκκα δεν το ήξερα καθόλου, κι ας είναι στη γειτονιά μου. Κοιτάζοντας στο google βρήκα αυτό που εξηγεί με τεχνικούς όρους (που δεν πολυκαταλαβαίνω) πού έγκειται το πρόβλημα. Περισσότερες λεπτομέρειες από τοπικό μέσο εδώ. Φαίνεται πως το φράγμα λειτούργησε (ελλειπώς) μέχρι το 2002, έκτοτε σταμάτησε η λειτουργία του (πιθανώς γιατί έκλεισε το εργοστάσιο της ΑΕΒΑΛ, λέω εγώ, για το οποίο και χρησιμοποιούνταν;) και έκτοτε έχει αφεθεί στην τύχη του και αποτελεί κίνδυνο για την περιοχή, ή τουλάχιστον έτσι λένε οι τοπικοί.

  46. Πάνος με πεζά said

    Έχουμε δυστυχώς κι άλλο «τεχνικό μνημείο» σαν του Περδίκα : ο Μαρίνος τότε στο Μόρνο μας είχε πει ότι με το που τελείωσε το φράγμα, πριν το γεμίσουν, διαπιστώσαν ότι η πλαγιά του Πύρνου (που θα κατακλυζόταν από τη λίμνη) ήταν τόσο σουρωτήρι, που το νερό θα πήγαινε άψαλτο. Κατά τα γνωστά, λύσαμε το θέμα α λα ελληνικά : πάνω στην πλαγιά, τσιμεντενέσεις, σκυροδέματα, ασφαλτόπανα, και η δουλειά έγινε. Μόνο που η στεγανοποίηση του Πύρνου στοίχισε σχεδόν όσο και το φράγμα του Μόρνου…

  47. Πάνος με πεζά said

    Όσο για τον Μαρίνο (θα φταρνίζεται ο άνθρωπος…) τον θυμάμαι με αυτό το slide των σημειώσεων που παραθέσατε, να αναφωνεί ουρλιάζοντας μετά από τα 10 πρώτα λεπτά της πρώτης ώρας του μαθήματος «…και τότε κύριοι…το φράγμα…ΕΠΕΣΕ ! «. Ήταν σαν να το έβλεπε μπροστά του !

    Και μου θύμισε το άλλο ανέκδοτο-αστικό μύθο για παλιότερο καθηγητή του Πολυτεχνείου. Εκείνος έλεγε «Κύριοι, έστω κύβος». Και έβαζε παράλληλα τις παλάμες του, σαν να τον κρατάει μπροστά του. Μετά από λίγο, παραμερίζοντας τα χέρια παράλληλα προς τα δεξια, «Παρακαλώ εκί στο βάθος, να μη μιλάτε !»

  48. Εδώ Λαφαζάνης με σκοτώνει ο Σύριζας said

    Κάπου διάβασα, ανά 9 φοιτητές υπάρχει ένας διοικητικός, ενώ στην Ευρώπη είναι ανά 8 φοιτητών. Οπότε υπάρχει έλλειμμα διοικητικού προσωπικού και πρέπει να προσλάβουν και άλλους. Διότι αλλιώς δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει το ίδρυμα. Αν μπορέσει κάποιος φωστήρας ας μου πει, ποιο ακριβώς αντικείμενο εργασίας έχουν όλοι αυτοί. Αν ήταν ιδιωτικό πανεπιστήμιο θα είχε χρεοκοπήσει προ πολλού και όλος ο θόρυβος μόνο γέλιο θα προκαλούσε.

  49. Πάνος με πεζά said

    Πάντως ο Σπυρογιάννης τότε, στη γραμματεία των ΠΜ, είχε τέτοια τσαντίλα κάθε μέρα με το τίποτα, που σίγουρα ήθελε άλλους 2 διοικητικούς να τον ηρεμούν…

  50. 42

    σίγουρα οι στρατιές των διοικητικών (και κυρίως οι ΔΕ) συμβάλλουν στην έρευνα και την εκπαίδευση. Σίγουρα. Όλοι τους.

    O ειρωνικός τόνος δείχνει, φοβάμαι, ότι δεν έχετε επαφή με το αντικείμενο. Στο ίδρυμα όπου δουλεύω (δεν είναι ακριβώς εκπαιδευτικό αλλά έχει ομοιότητες), αν φύγουν δυο-τρεις ΔΕ (χωρίς πτυχίο, αλλά με την εμπειρία, τις γνώσεις και το φιλότιμο που έχουν) θα διαλυθούν τα πάντα. Αυτή τη στιγμή κάνουν τη δουλειά πολλαπλάσιων ατόμων, στο μεταξύ –κατά τα άλλα, κι αυτοί υπεράριθμοι.

  51. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    Εὕχομαι καλὴ σταδιοδρομία στὴν κόρη σου. Μὲ βρίσκει ἀπόλυτα σύμφωνο τὸ ἄρθρο…

  52. Ηλεφούφουτος said

    42 Κύριε Καρατζόγλου, αν εννοείτε ότι το 25% το έδωσαν στον Αλέξη οι δημόσιοι υπάλληλοι και όχι και οι ιδιωτικοί και οι αγρότες, σας διαψεύδουν τα έξιτ πολ, παρουσιασμένα με κοινωνική διαστρωμάτωση και η ίδια η κατανομή των εκλογικών αποτελεσμάτων ανά περιοχή και ανά συνοικία. Ή πιστεύετε στα σοβαρά ότι ο άνεργος ή ο οικοδόμος ψηφίζει Σαμαρά, Βενιζέλο και Μάνο;

    Για το πώς λειτουργουν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι επίσης φανερό ότι δεν έχετε εικόνα.
    Η τάση σας να λαϊκίζετε συναγωνίζεται επάξια την άγνοιά σας.

  53. Αγγελική said

    Όλα, όσα έγραψες Νίκο σχετικά με τις απολύσεις των διοικητικών και το υποκριτικό ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την απώλεια του εξαμήνου, είναι σωστά,όπως σωστά είναι και τα περισσότερα σχόλια που αναφέρονται στην καταβαράθρωση της δημόσιας παιδείας στο όνομα του εκσυγχρονισμού(βλέπε εντολές της τρόϊκας για άρον- άρον μείωση του αριθμού των δ. υπαλλήλων,ακόμη και όπου υπάρχει έλλειψη) Ωστόσο, δεν συμφωνώ με την προβολή του Θ. Πελεγρίνη, ως αντιστασιακού πρύτανη. Πρόκειται για έναν πρύτανη της διαπλοκής, πολύ συντηρητικό, και άνθρωπο της εξουσίας,- όσοι φοιτήσαμε σ’ αυτή τη Σχολή το ξέρουμε από πρώτο χέρι- ο οποίος πολιτεύτηκε με τον γνωστό τρόπο, ως καθηγητής, εκλέγοντας δικούς του με αναξιοκρατικό τρόπο και άντιμετώπισε το τμήμα του και τη Σχολή ως δικό του φέουδο. Το όψιμο φλερτ του με την Αριστερά δεν πρέπει να μας ξεγελά, είναι μέρος του υποκριτικού του ταλέντου με την ευρύτερη έννοια..Και ως ηθοποιός, κατά την γνώμη μου, είναι κάκιστος και, ναι, πώς να το πούμε, είναι γελοίο να ανακαλύπτει στα 65 του το ανεκπλήρωτο, εφηβικό του όνειρο και να ανεβάζει, γελοίες παραστάσεις- είδα εκτενή αποσπάσματα στην τηλεοραση και στο διαδίκτυο- όταν θα έπρεπε να ασχολείται σοβαρότερα με τα πρυτανικά του καθήκοντα.

  54. Μαρία said

    52
    > Η τάση σας να λαϊκίζετε συναγωνίζεται επάξια την άγνοιά σας.

    http://www.youtube.com/watch?v=V0pBLdUBigcΣτο 2:49 🙂

  55. 54 !!!
    (όπου παρατηρεί κανείς, επίσης, στο ξεκίνημα της σκηνής, κλεμμένο το μουσικό θέμα του Τζέιμς Μποντ)

  56. spyroszer said

    Μερικές πληροφορίες για το Πανεπιστήμιο εδώ από τον Κώστα Λάππα:
    http://www.iaen.gr/panepistimio_kai_foitites_stin_ellada_kata_ton_19o_aiona-b-59*7.html
    «Ως όνομα η λέξη Πανεπιστήμιο είναι ένας νεολογισμός που φαίνεται να δημιουργείται γύρω στο 1800 για να δηλώσει όμως όχι το Πανεπιστήμιο με την κλασική έννοια του όρου (Universitas), αλλά έναν γαλλικό ακαδημαϊκό θεσμό, το Institut de France του Παρισιού. Με αυτή τη σημασία βρίσκουμε τη λέξη σε κείμενα κυρίως του Κοραή [Ο Στ. Κουμανούδης επισημαίνει για πρώτη φορά τη λέξη «Πανεπιστήμιον» σε κείμενο του Κοραή του 1810. Η εμφάνισή της όμως είναι λίγο προγενέστερη. Τη βρίσκω το 1804 σε επιστολή του σχολάρχη της πατριαρχικής σχολής Δωρόθεου Πρώιου προς τον Κοραή, με την οποία του ζητεί να του στείλει τα «πρακτικά του νεοσυσταθέντος Πανεπιστημίου» (εννοεί το Institut de France, που είχε ιδρυθεί το 1795 και αναδιοργανωθεί το 1803). Τον όρο Πανεπιστήμιο με την παραπάνω σημασία χρησιμοποιεί και ο Κοραής στην απαντητική επιστολή του το 1805, καθώς και σε επόμενες επιστολές και κείμενά του].
    Πριν από το 1800 τα ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια (Universitates, Academiae) ονομάζονται, συνήθως, στα ελληνικά κείμενα Ακαδημίες -ένας όρος με τον οποίο αποδίδεται και ο θεσμός της κλασικής Ακαδημίας, ως συλλογικού σώματος επιστημόνων και λογίων-, ενώ δεν λείπει και η χρήση του αμετάφραστου όρου «ουνιβερσιτά». Ο όρος Ακαδημία θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται για το Πανεπιστήμιο και στον 19ο αιώνα, παράλληλα με άλλες ονομασίες, που βρίσκονται πιο κοντά στο νόημα της Universitas. Έτσι, στα τέλη του 18ου αιώνα συναντάμε τους ορούς «Καθολικότητες» (κατά λέξη μετάφραση του παραπάνω όρου) και «Πανδιδακτήριον», ενώ στη δεκαετία του 1810 «Καθολική σχολή», «Πανεπιστημείον», «Παντεπιστημόνιον», «Πανεπιστημόνιον», «Πανεπιστήμιον» -με τη σημασία πλέον της Universitas-, «Πανδιδασκαλείον», «Παντεπιστήμιον»3. Από τους παραπάνω όρους εκείνοι που εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα πριν από την ελληνική Επανάσταση είναι : Πανεπιστήμιον και Πανδιδακτήριον, αλλά και ο παραδοσιακός όρος Ακαδημία. Απ’ αυτούς θα επικρατήσει τελικά ο πρώτος, όχι όμως πολύ εύκολα, αφού και οι δύο άλλοι θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται ανεπίσημα και στα μεταγενέστερα χρόνια. Όλοι αυτοί οι νεολογισμοί δημιουργούνται από λογίους του παροικιακού ελληνισμού και εντάσσονται στις προσπάθειες διαμόρφωσης ενός γλωσσικού οργάνου ικανού να ανταποκριθεί στις νέες πνευματικές και επιστημονικές ανάγκες που δημιουργούνται στα χρόνια του νεοελληνικού Διαφωτισμού. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι οι περισσότεροι από τους νεολογισμούς για το Πανεπιστήμιο εμφανίζονται στο περιοδικό Λόγιος Ερμής της Βιέννης, που ήταν το κυριότερο μέσο διάδοσης των ιδεών του Διαφωτισμού.»

    Ο Κοραής φαίνεται στις υποσημειώσεις ότι είχε προτείνει τον όρο «Καθολική Σχολή» ως απόδοση του Université το 1811. Περίεργη πρόταση, λόγω των θρησκ. συνειρμών.
    Καθολικότητες;;; 🙂 .

    Νικοκύρη πάντως εγώ προσωπικά θεωρώ την Ιόνιο Ακαδημία ως το αρχαίοτερο πανεπιστήμιο 🙂

  57. Avonidas said

    Μολονότι δεν θίγομαι προσωπικά και άμεσα από την απώλεια του εξαμήνου (υποψήφιος διδάκτορας είμαι και προσπαθώ να τελειώσω τη διατριβή μου, οπότε είναι το μπλοκάρισμα των διοικητικών υπηρεσιών που με πλήγει περισσότερο), έχω ωστόσο πολλούς φίλους και συναδέλφους που βρίσκονται σε δεινή θέση.

    Με τον επιβλέποντά μου έχουμε καταλήξει να συναντιόμαστε σε καφετέριες (ή στα σπίτια μας), κι όσο για την πρόσβαση σε δημοσιεύσεις, που με την ευκαιρία πάνε κι αυτή να την ξεχαρβαλώσουν με τις περικοπές τους, ας είναι καλά το διαδίκτυο κι ένα μοναχικό PC που δεν έχει ακόμα παραδώσει το πνεύμα κάπου σε μια σχολή υπό κατάληψη.

    Αλλά δεν θα τα βάλω με τους διοικητικούς. Δεν πρόκειται να κάνω αυτή τη χάρη στους Αρβανιτόπουλους και τους Πρετεντέρηδες. Ξέρω ΑΚΡΙΒΩΣ πόσο σάπιος είναι ο συνδικαλισμός τόσο των διοικητικών όσο και των διδασκόντων (για να μη μιλήσω για τις συνελεύσεις των φοιτητών). Ξέρω όμως και τους ανθρώπους που δουλεύουν στη Γραμματεία του τμήματός μας, όπως και αρκετούς από τα μέλη ΔΕΠ. Η μεγαλύτερη «αμαρτία» τους είναι το ότι ανέχονται επί χρόνια να εκπροσωπούνται από αυτό το κατακάθι των κομματόσκυλων και εργατοπατέρων που δίνει στην κάθε μας κυβέρνηση το άλλοθι να απολύει, να χαρατσώνει και να διασύρει τον κάθε εργαζόμενο.

    Ποτέ όμως δεν απολύει τους βολεμένους, τα βύσματα και τα παπαγαλάκια. Συζητώντας το θέμα με τον επιβλέποντά μου, έμαθα ότι υπάρχουν πάνω από 100 «διοικητικοί υπάλληλοι», αποσπασμένοι σε διάφορα πόστα, με δυο λόγια άνθρωποι που δεν έχουν ΠΟΤΕ πατήσει στο Πανεπιστήμιο, και τους οποίους θα μπορούσε να απολύσει, ή έστω να αξιολογήσει το Υπουργείο, αν κόπτεται τόσο για το περιττό προσωπικό. Αντ’ αυτού απολύει χωρίς σοβαρή αξιολόγηση και με γελοίες αιτιάσεις εκείνους που κάνουν όλη την πραγματική δουλειά.

    Καμία έκπληξη, μόνο θλίψη απέραντη που η προπαγάνδα τους πιάνει (ναι, πιάνει) απόλυτα σε νεοεισαχθέντες φοιτητές και γονείς. Βρίζουν τους διοικητικούς, τον Πελεγρίνη, τους διδάσκοντες, τους φοιτητές που κάνουν κατάληψη, αλλά ο Αρβανιτόπουλος είναι ένοχος μόνο «ολιγωρίας» — που δεν στέλνει τους μπάτσους στα πανεπιστήμια, με άλλα λόγια.

    Ο επιβλέποντάς μου, αφελώς, θεωρεί ότι έπρεπε οι διοικητικοί να λύσουν εν τέλει την απεργία και να αφήσουν το Υπουργείο να τους θέσει σε διαθεσιμότητα, για να φανούν οι ελλείψεις και το ποιος είναι πραγματικά υπεύθυνος για τη δυσλειτουργία των πανεπιστημίων. Τίποτα δεν θα φαινόταν. Τα παπαγαλάκια θα έθαβαν το θέμα, τα πανεπιστήμια θα αφήνονταν στη μοίρα τους «ανοιχτά» κι ένα σωρό μικρά και μεγάλα δράματα των φοιτητών και των οικογενειών τους θα παίζονταν στο σκοτάδι του success story.

    Καληνύχτα σας…

  58. Πηνελόπη Καμπάκη Βουγιουκλή said

    Εξαιρετικές αναλύσεις, όπως πάντα άλλωστε, κι απ’ τον Σαραντάκο κι απ’ τους φίιλους-η ανάλυση του Κώστα Λάππα μ´ ενθουσίασε κι ευχαριστώ τον φίλο που μας την πρόσφερε. Εγώ θα ήθελα να προσθέσω ότι το 1978, μετά από την μεγάλη απεργία του ΕΔΠ ενάντια στον Νόμο 815 και την παράλληλη κατάληψη της Πολυτεχνικής από τους φοιτητές, χάθηκε ΟΛΟΚΛΗΡΟ το έτος. Σήμερα πολλοί απ’ αυτούς τους φοιτητές διαπρέπουν στο εξωτερικό και στο εσωτερικό, ένας απ αυτούς έιναι μέλος της διοίκησης του πανεπιστημίου…Το θέμα είναι να σωθεί το ελληνικό πανεπιστήμιο όπως πολύ σωστά έχει τονιστεί .

  59. spiral architect said

    Εδώ Εγκλαντέρα:
    Students Occupy University of London Senate House — National Campaign Against Fees and Cuts

  60. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    >>για πρώτη φορά εδώ και πολλές δεκαετίες δεν υπάρχει καθημερινό πλοίο για Χίο-Μυτιλήνη, οι κύριοι αυτοί τηρούν αιδήμονα σιγή.

    αναιδήμονα σιγή, εκκωφαντική..

    Ψάχνοντας ένα παλιό (πενταετίας περίπου) άρθρο του αείμνηστου Γιώργου Χουρμουζιάδη για το Πανεπιστήμιο (πώς καταργείται σταδιακά ο δημόσιος χαρακτήρας του) έπεσα πάνω σ αυτό:
    Τι γράφουν οι ελληνικές εφημερίδες για τα ΑΕΙ:
    2005-2008
    http://www.sci.ccny.cuny.edu/~themis/greekuniversityreform/news.html
    Δε βρήκα αντίστοιχο λίκνο για από τότε μέχρι σήμερα κι ούτε το άρθρο του Χουρμουζιάδη (έχω το απόκομμα, αλλά αλλού.Θα το βρω αύριο).

  61. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    38-45: Όπως διάβασα, το φράγμα του Περδίκκα το φτιάξαν οι Γερμανοί το 1962 ως αποζημίωση για τα κατοχικά. Οπότε,εξηγείται γιατί βγήκε λειψό: δεν το έφτιαξαν με την καρδιά τους, όπως εκείνα τα υποβρύχια!

    51: Σ’ ευχαριστώ.

    53: Αγγελική, ας ξεσκίσουν τον Πελεγρίνη σε κριτική επί της ουσίας, όχι «γράφει/παίζει θέατρο άρα είναι ασόβαρος».

    56: Άλλη φορά θα σου τα στέλνω από πριν -σ’ ευχαριστώ πολύ!

    57: Σ’ ευχαριστώ για τη μαρτυρία, Αβονίδα!

  62. Πρέπει δηλαδή να ανησυχούν για την pisa οι Έλληνες; Ενώ δεν μοιάζει για τέλειο το timing της δημοσιοποίησης(ανά 3 χρόνια, θυμηθείτε πριν 3 χρόνια τις προσπάθειες της διαμαντοπούλου) από τον ΟΟΣΑ.
    Μιλάμε για ενορχήστρωση με επαγγελματικό τρόπο από μαφιόζους (όχι βέβαια ο αρβανιτόπουλος, αυτός απλώς το ρόλο του χρήσιμου ηλίθιου επωμίζεται).

    Την ευθύνη του χαμένου εξαμήνου την έχει αποκλειστικά ο υπουργός Παιδείας.

  63. Avonidas said

    Έλα και τα σοβαρά ρεπορτάζ για την «ελπίδα του τόπου»! Πάρε, πάρε, πάρεεε!

    (Το κρεμαστάρι στο λαιμό τι είναι, μετάλλιο; )

    Υ.Γ.: Κανένα πρόβλημα δεν έχω με το παιδί — όποιος γλίτωσε από το Φυσικό Αθηνών έχει την αμέριστη συμπάθειά μου. Με τους σαλτιμπάγκους που δημιουργούν ψευδείς εντυπώσεις για «νεαρούς Αϊνστάιν» που μας φεύγουν έχω.

  64. IN said

    61α: Τους αδικείς τους Γερμανούς, αν διαβάσεις προσεκτικότερα θα δεις ότι το πρόβλημα προήλθε από τις γεωτρήσεις που τις κάνανε… Ιταλοί 🙂 Πάντως, αν κατάλαβα καλά γιατί αυτά δεν είναι καθόλου δικά μου χωράφια, ίσως και να μην φταίνε ούτε οι Ιταλοί αλλά να είναι μία ατυχία: φαίνεται πώς οι γεωτρήσεις έγιναν σε σημεία που, όπως εκ των υστέρων αποδείχθηκε, δεν ήταν αντιπροσωπευτικά, ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων. Εγώ εκείνο που δεν μπορώ να καταλάβω είναι το εξής: αφού, υποτίθεται, το τεχνικό πρόβλημα του φράγματος είναι, αν καλά καταλαβαίνω, ότι «χάνει» από τον πυθμένα και άρα δεν μπορεί να γεμίσει, γιατί είπαν οι Γερμανοί κατασκευαστές ότι από ένα σημείο και μετά θα πρέπει ν’ ανοίγουν τις πόρτες και να φύγει το νερό, να μην ξεπερνάει δηλαδή τα 6 κάτι (μέτρα είναι τώρα, δεν θυμάμαι) η στάθμη;

  65. spiral architect said

    Αυτοί οι κύριοι του «απαιτητικού» ιδιωτικού τομέα (που πολλοί έχουν θεοποιήσει κι εγώ ακόμα τον ψάχνω) μαζεύουν βιογραφικά και τα αρχειοθετούν στο μεγάλο αρχείο για μελλοντική χρήση. Το φιλοσοφικό ερώτημα που έκανα παραπάνω είναι η προσωπική μου ιστορία στην αρχή της σταδιοδρομίας μου. Με έκπληξή μου (και απ’ όπου κι αν πέρασα) διαπίστωσα ότι, σχεδόν όλοι έπιασαν δουλειά —είτε με εξαρτημένη σχέση, είτε με μπλοκάκι- κατόπιν συστάσεων. 😉
    Εν κατακλείδει, δεν πιστεύω στην «αξιοκρατία», ειδικά όπως την λαλούν τα παπαγαλάκια. Θέλω να πω πως όλοι τα ίδια πράγματα μαθαίνουμε. Το πρόβλημα είναι πώς τα αναλύει κάποιος, πώς τα χρησιμοποιεί στην εργασία του, αν είναι δεκτικός σε νέα αντικείμενα και αν τιμάει το ψωμί που τρώει.
    Έτσι μετριέται η αξιοκρατία είτε στον ιδιωτικο, είτε στο δημόσιο τομέα.

  66. IN said

    Για να πάρω κι εγώ θέση επί του θέματος της σημερινής ανάρτησης (με παρέσυρε το sideshow του φράγματος Περδίκκα): Συμφωνώ, καταρχήν με την πρώτη παράγραφο στο σχόλιο 13 (με τη δεύτερη δε συμφωνώ, αλλά γούστα είναι αυτά). Το πρόβλημα δεν είναι ή δεν μπορεί να είναι «να μη χαθεί το εξάμηνο». Το πρόβλημα υπάρχει όταν είναι κλειστά τα Πανεπιστήμια, για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα. Τα Πανεπιστήμια είναι εκεί για να πηγαίνουν οι φοιτητές και να κάνουν μάθημα. Αν δεν μπορεί να γίνει αυτό, τότε έχουμε πρόβλημα. Δεν λέω, προς Θεού, να απαγορευτούν οι απεργίες, αλλά από τη στιγμή που (δίκαια ή άδικα) γίνεται απεργία, θα υποστούμε τις συνέπειες, όποιες κι αν είναι αυτές. Αυτή η πρεμούρα «μη χαθεί το εξάμηνο» (δηλαδή αν γίνουν δυο βδομάδες μαθήματα και μετά γίνουν εξετάσεις, όλα καλά;) είναι ανόητη και, εν τέλει, υποτιμητική για το Πανεπιστήμιο.

    Μου άρεσε επίσης το πρώτο μέρος στο άρθρο του Τσαλαπάτη (τι θέμα κι αυτό σήμερα, να μου αρέσουν μόνο τα πρώτα μέρη), που δίνει ο Δύτης στο σχόλιο 3. Με το δεύτερο μέρος δεν πολυσυμφωνώ. Ασφαλώς, μιλάμε για νέα παιδιά και επομένως οι καταχρήσεις, κοπάνες, απόπειρες αντιγραφής και μια γενικότερη βαρεμάρα και αμφισβήτηση του καθιερωμένου τρόπου μάθησης και διδασκαλίας είναι, ως ένα βαθμό, μέσα στο πρόγραμμα, αλλά μην τα εξιδανικεύουμε κιόλας. Η σοβαρή μελέτη είναι αναγκαία (αλλά όχι, δυστυχώς, ικανή) προϋπόθεση για να κάνει κάποιος κάτι σοβαρό, σε οποιονδήποτε τομέα.

    Σωστό βρίσκω και το σχόλιο 7. Δεν ανακαλύφθηκαν τώρα οι απεργίες στα Πανεπιστήμια και, δυστυχώς, αυτή η ιστορία θυμίζει λίγο, κι από τις δυο πλευρές, το παραμύθι με το παιδί που φώναζε «λύκος»: τις παλιές ωραίες εποχές που το χρήμα έρεε άφθονο και απεργίες (ενίοτε και απώλειες 6μηνου) είχαμε για θέματα λιγότερο σοβαρά από τα σημερινά, ενώ κι από την άλλη μεριά ουδέποτε η όποια κυβέρνηση ή εξουσία επεδείκνυε «πυγμή» για ζητήματα στα οποία θα άξιζε, ίσως, πολύ περισσότερο να επιδείξεις πυγμή απ’ ό,τι σήμερα. Όπως και να το κάνουμε, το να κρατάς το Πανεπιστήμιο κλειστό γιατί δεν σου δίνουν το Χ ή το Ψ επίδομα (λέω τώρα ένα τυχαίο παράδειγμα) είναι πολύ χειρότερο από το να το κρατάς κλειστό γιατί ένα κομμάτι των εργαζομένων σ’ αυτό (σίγουρα όχι το χειρότερο) χάνουν τη δουλεία τους και μάλιστα σε συνθήκες άγριας κρίσης, όπου η ελπίδα να βρουν άλλη είναι εντελώς ανύπαρκτη.

    Εν τέλει, εμένα (που είμαι από τους μάλλον λίγους τυχερούς που έχουν το προνόμιο να τα βλέπουν αυτά λίγο από μακριά και αφ’ υψηλού όλ’ αυτά) εκείνο που με νευριάζει περισσότερο είναι η υποκρισία της Κυβέρνησης: πέστο χριστιανέ μου ότι θέλεις να διώξεις υπαλλήλους γιατί σου έχει βάλει το μαχαίρι στο λαιμό η τρόικα και δεν μπορείς (δεν θέλεις) να κάνεις αλλιώς. Αυτά τα περί «εκσυγχρονισμού» απαλλαγή από τους «άχρηστους», «υπεράριθμους» και δε συμμαζεύεται, αυτή η εντελώς παράλογη μανία να μας αποδείξουν ότι διώχνοντας το μισό προσωπικό, το Πανεπιστήμιο θα δουλεύει καλύτερα (και γι’ αυτό το κάνουν) και όχι χειρότερα, είναι τόσο αστεία όσο και εξοργιστική.

  67. TAK said

    Επειδή ακούγονται και γράφονται πολλά ανυπόστατα πράγματα για τους διοικητικούς και την απεργία τους ιδίως από τα καθεστωτικά ΜΜΕ και τους «δημοσιογράφους» τους, ακούστε αν ενδιαφέρεστε την παρακάτω εκπομπή, στην οποία περιλαμβάνονται πολλές ενδιαφέρουσες πληροφορίες (μη σας πτοήσουν τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια που ακούγονται, η ίδια η εκπομπή έχει πολύ ζουμί):

    Μεταξύ άλλων, από το 37′ κ.ε. τα ψεύδη και οι παρανομίες του Αρβανιτόπουλου: δηλώνει δημόσια στην Ανατροπή του Πρετεντέρη ότι οι διοικητικοί που έχουν διοριστεί στο ΕΚΠΑ με ΑΣΕΠ είναι 12. Λίγες μέρες μετά γίνονται 250. Πώς; Οι συνήθεις κομματικά διορισμένοι ύποπτοι πληροφορούνται (από μέσα) ότι ακόμη και αν δηλώσουν ψευδώς ότι έχουν περάσει με ΑΣΕΠ θα πάρουν τα πολύτιμα μόρια που θα τους ανεβάσουν στους πίνακες «»»αξιολόγησης»»»». Και ότι ΔΕΝ θα γίνει έλεγχος.
    Όταν η τριμελής επιτροπή που διορίζει ο ίδιος ο Αρβανιτόπουλος ζητάει να ΓΙΝΕΙ έλεγχος…, παύεται η επιτροπή! Και στη θέση της διορίζονται δύο «πρόθυμοι» υπάλληλοι του υπουργείου του που υπογράφουν τα πάντα. Για να αποφύγει δε τις όποιες ενστάσεις των καλόπιστων υπαλλήλων που δεν είχαν εσωτερική πληροφόρηση και δεν δήλωσαν ψευδή προσόντα, καταστρατηγεί το νόμο και αντί να αφήσει 10 μέρες για κατάθεση ενστάσεων οριστικοποιεί τους πίνακες σε 3 μέρες. Και η προτροπή του κοινή με την προτροπή κάθε χούντας που λειτουργεί με την επίφαση δημοκρατίας: όσοι νομίζουν ότι θίγονται να πάνε στα δικαστήρια! Ποιοι; Οι απολυμένοι… Με αγωγές που κοστίζουν 2.200 έκαστη (όταν οι άνθρωποι δε θα έχουν μισθό) και θα πάρουν 5 χρόνια να εκδικαστούν.

    Εντωμεταξύ, απολύει ΟΛΟΥΣ τους φύλακες, σχεδόν όλους τους βιβλιοθηκονόμους, αφήνει τη Νομική με 2 διοικητικούς υπαλλήλους και την Ιατρική Αθήνας που διαχειρίζεται 14 νοσοκομεία με 66 κλινικές με 5!!! Και όταν ρωτιέται επίμονα βάσει ποιας μελέτης αποφάσισε αυτούς τους αριθμούς κάνει την απίστευτη απατεωνιά μέσα στη Βουλή: δηλώνει ότι καταθέτει τη μελέτη και το μόνο που καταθέτει είναι η εισήγησή του! Μελέτη γιοκ!

    Εντελώς αυθαίρετα, ο Αρβανιτόπουλος και οι πολιτικοί του προϊστάμενοι, η Χούντα του ΝΔΣΟΚ (θα το λέω και θα το ξαναλέω μέχρι να εμπεδωθεί) αποφασίζει να πλήξει τη λειτουργία των Κεντρικών Πανεπιστημίων της χώρας, του ΕΚΠΑ, του ΕΜΠ, του ΑΠΘ, των πανεπιστημίων που φιγουράρουν κάθε χρόνο στη λίστα των 500 καλύτερων του κόσμου, καθιστώντας τα ουσιαστικά μη λειτουργικά (γιατί πανεπιστήμιο χωρίς φύλακες, χωρίς βιβλιοθήκες, χωρίς γραμματείες και υποστηρικτικό προσωπικό για τους ερευνητές και τους διδάσκοντες δεν μπορεί να λειτουργήσει), βάσει μια ΑΝΥΠΑΡΚΤΗΣ μελέτης. Προχωρά σε απολύσεις και διαθεσιμότητες στα ΑΕΙ ΧΩΡΙΣ να του έχει ζητηθεί από καμία Τρόικα και καμία Task Force και για άλλη μια φορά σώζει όχι τους καλύτερους και τους ικανότερους, αλλά τους «ημέτερους»! Και δεν είμαστε ούτε στη δεκαετία του 1980 ούτε στη δεκαετία του 1990. Είμαστε στο 2013 σε μια χώρα χρεοκοπημένη που θα έπρεπε να αναζητάει λύσεις για να βελτιώσει την παιδεία της ώστε να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για το μέλλον και όχι χαντακώνοντάς την με αυτόν τον τρόπο.

    Τι μπορεί να επιδιώκει ο Αρβανιτόπουλος; Cui bono? Ποιους άραγε συμφέρει η διάλυση των μεγάλων και σημαντικών Δημόσιων Πανεπιστημίων της χώρας;…….

    Αλλά άντε να λύσεις το γόρδιο δεσμό της Ελλάδας της μεταπολίτευσης: όταν τα ίδια αυτά πανεπιστήμια έχουν στιγματιστεί και από τους κομματικούς διορισμούς και από την οικογενειοκρατία και από το υπεράριθμο προσωπικό που κάποτε ξυνόταν σε γραμματείες και σε… κήπους, άντε να πείσεις ότι οι απολύσεις που επιχειρούνται σήμερα είναι παράλογες και άδικες.

  68. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα σχόλια!

  69. # 66
    «τι θέμα κι αυτό σήμερα, να μου αρέσουν μόνο τα πρώτα μέρη»

    απλά μετά μιλάνε οι μπύρες ή τα ουίσκια…

    I started out on burgundy but soon hit the harder stuff που λέει κι ο Μπομπ

  70. gbaloglou said

    μία νέα γενιά ανατέλλει

  71. Aθαν. Ζερβ. said

    ΤΙ έγινε και θα χάσουν το εξάμηνο. Σιγά μήπως μαθαίνουν όταν γίνονται μαθήματα?
    Έτσι κι αλλοιώς οι γονείς πληρώνουν. Σιγά το πράγμα. Μιας και μας περισσεύουν, χαλάλι…

    Έτσι για το αστείο, υπολογείστε τα έξοδα που κάναν οι φοιτητές του ΕΚΠΑ ενώ δεν δούλευε το Πανεπιστήμιο.
    65000 φοιτητές στο ΕΚΠΑ 1] x 3 μήνες x 600 ευρώ το μήνα = 117 εκατομμύρια ευρώ
    Δείτε και τον προυπολογισμό των τμημάτων του ΕΚΠΑ [2]
    15.600.0016 εκατομύρια ευρώ. Αντε για να το στρογγυλέψουμε κάντο 30 εκατομμύρια.

    Πείτε μου που κάνω λάθος, άν κάνω λάθος…. Γιατί αν δεν κάνω λάθος μάλλον πρέπει να συνέλθουμε…

    [1] Το νούμερο των φοιτητών του ΕΛΠΑ είναι από εδώ http://www.esos.gr/article/eidisis-tritovathmia-ekpaidefsi/diafonoyn-kleisomo-ekpa-prohn-prytaneis
    [2] http://share.uoa.gr/public/Documents/ep_attiki/%CE%95%CE%BD%CE%B4%CE%B5%CE%B9%CE%BA%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82%20%CE%A0%CF%81%CE%BF%CF%8B%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82%20%CE%A4%CE%BC%CE%B7%CE%BC%CE%AC%CF%84%CF%89%CE%BD.pdf

  72. spiral architect said

    Η επίσημη ιστοσελίδα έμπρακτης σύνδεσης πανεπιστημίου με την αφορά εργασίας.
    (και τι αγορά)

  73. Μαρία said

    70
    Κατάργηση της θλιβερής παγκόσμιας Ελληνικής πρωτοτυπίας που ακούει στο όνομα «φοιτητικές εκλογές» και «φοιτητικές παρατάξεις», «τσικό» όλων των κομμάτων που έχουν «νεολαίες».

    Οι συντάκτες του κειμένου πρέπει να είναι πανάσχετοι.
    Ενδεικτικά http://fr.wikipedia.org/wiki/Repr%C3%A9sentation_%C3%A9tudiante_aux_CROUS_et_CNOUS

  74. TAK said

    Μαρία (73) και Γιώργο (70): όχι απλώς πανάσχετοι, αλλά και ανόητοι!
    «Πλήρης κατάργηση της συμμετοχής των «εκπροσώπων» των φοιτητών σε οποιαδήποτε διοικητική λειτουργία των Πανεπιστημίων»!!!!
    Είμαστε με τα καλά μας; Ήμουν και ως φοιτητής και είμαι και ως καθηγητής κατά της κομματικοκρατίας στα πανεπιστήμια, αλλά έλεος, δεν μπορείς να ζητάς πλήρη κατάργηση της συμμετοχής των φοιτητριών/τητών σε οποιαδήποτε διοικητική λειτουργία των πανεπιστημίων! Οι φοιτήτριες/τητές είναι βασικός πυλώνας του πανεπιστημίου και οφείλει να εκπροσωπείται στα όργανα, να εκφέρει άποψη και να συμμετέχει στη λήψη αποφάσεων.
    Από την κομματικοκρατία των παρατάξεων πρέπει να περάσουμε στη μη εκπροσώπηση δηλαδή;
    Είπαμε, είμαστε λαός της υπερβολής αλλά όχι κι έτσι!
    Με τέτοια μυαλά δεν πρόκειται να αλλάξουμε ποτέ…

  75. 70-73 Ε, βρε παιδιά, είναι σαν τα καταστήματα στο Λουξεμβούργο που δουλεύουν Κυριακές 6.00-13.00 😀

  76. Μαρία said

    74
    Ε είπα να μη μπω στην ουσία 🙂
    Η πλάκα είναι οτι κάποιοι απ’ τους συντάκτες δηλώνουν οτι δουλεύουν ή σπουδάζουν σε ξένα πανεπιστήμια.

  77. TAK said

    76
    Μπορεί να είναι σε αγγλικά πανεπιστήμια, όπου οι φοιτητές έχουν χωριστές συντεχνίες (Student Unions) που όμως είναι ισχυρές και επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό αποφάσεις που αφορούν και τη φοιτητική κοινότητα και το μέλλον του πανεπιστημίου.
    http://www.nus.org.uk/en/students-unions/

  78. sarant said

    75: Έτσι, έτσι!

  79. Αριστείδης Καρατζόγλου said

    @50, Καταλαβαίνω πολύ καλά τι λέτε. Όμως πολύ δύσκολα θα με πείσετε ότι όλες αυτές οι οικογένειες που απαρτίζουν τις γραμματείες των σχολών είναι σώνει και καλά απαραίτητες για το εκπαιδευτικό έργο.
    @52 Πώς είπατε; http://www.aixmi.gr/index.php/anergoi-dhmosypal-syntaksagr/
    @54 😉

    Σε κάθε περίπτωση μου ειναι αδύνατο να στηρίξω τις θέσεις ανθρώπων που, σχεδόν χωρίς εξαίρεση, έχουν καταλάβει τις θέσεις τους μέσω οικογενειακού ή κομματικού βύσματος. Και θα περίμενα από ανθρώπους που κόπτονται για την αξιοκρατία να έχουν να πουν κάτι περισσότερο για αυτή την κάστα αντί να στρουθοκαμηλίζουν.

  80. sarant said

    79: Βέβαια, αν διαβάσει κανείς και όσα γράφει το άρθρο που παραπέμπετε, και όχι μόνο τον παραπλανητικό τίτλο του, θα δει ότι ο Σύριζα πήρε ακριβώς ίδιο ποσοστό σε δημοσίους υπαλλήλους, ιδιωτικούς υπαλλήλους και ελεύθερους επαγγελματίες (19%). Γενικά, η aixmi.gr είναι εντελώς ανυπόληπτος ιστότοπος -όπως φάνηκε για μια ακόμα φορά.

  81. Αριστείδης Καρατζόγλου said

    @80 Η διαφωνία με τον 52 αφορούσε στην ψήφο των δημοσίων υπαλλήλων, όπου Συριζα: 19,5%, ΝΔ: 11%, ΠΑΣΟΚ: 13%. Η αιχμή μυρίζει κάπως άσχημα, έχετε δίκιο, ωστόσο μόνο αυτη τη δημοσκόπηση βρήκα από εκείνη την περίοδο. Με καλύτερο ψάξιμο σίγουρα θα βρεθεί και κάτι περισσότερο.

  82. ππαν said

    Χρόνια πολλά, Δέσποτα!

  83. Μαρία said

    ΠΑΣΟΚ http://www.efsyn.gr/?p=64369

    Ν.Δ. http://www.efsyn.gr/?p=63453

    ΣΥΡΙΖΑ http://www.efsyn.gr/?p=63862

  84. Αριστείδης Καρατζόγλου said

    @52, Εδώ νομίζω είμαστε: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=63656276
    Αυτά…

  85. Yannis said

    Γεια σας.

    Χρόνια Πολλά, ευτυχισμένα και δημιουργικά, Νικοκύρη!

    Τον όρο πανδιδακτήριο ήξερα κι εγώ για το Πανεπιστήμιο της Πόλης, αλλά μήπως το μάθαμε έτσι στα βιβλία διότι πέρασε ο όρος του Κουμανούδη; Μήπως διότι δεν ήταν Πανεπιστήμιο με την έννοια που δόθηκε στη δύση από το Μεσαίωνα και μετά;

    @29,42 κ.ά. Είναι δύσκολο να συγκρίνει κάποιος την αναλογία «διοικητικών» σε ελληνικά και καλά ξένα πανεπιστήμια, ωστόσο η αναλογία αυτή είναι δραματική σε βάρος των ελληνικών ΑΕΙ. Δεν υπάρχουν 9 φοιτητές ανά διοικητικό, αλλά 30, 50 ή και 100.
    Πρέπει να γνωρίζετε ότι εδώ στους «διοικητικούς» ανήκουν και ο φύλακες (που καταργήθηκαν όλοι σε 8 Πανεπιστήμια) και άλλοι ΔΕ που τόσο σνομπάρετε σαν άχρηστους για τις ακαδημαϊκές λειτουργίες.
    (Αν μου πείτε ότι ο υδραυλικός σας έχει MSc στην εγκατάσταση μπαταριών και σιφωνίων και ο ηλεκτρολόγος σας PhD στην συντήρηση ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, τότε έχετε δίκιο.)
    Στο δικό μου Πανεπιστήμιο ¨διατέθηκαν» σχεδόν όλοι αυτοί με αποτέλεσμα να υπάρχει ένας υδραυλικός και κανένας ηλεκτρολόγος σε 2 πανεπιστημιουπόλεις με πλήθος βαρέων οργάνων.
    (Να μην πω για γραμματείς ΔΕ που βάζουν τα γυαλιά σε πτυχιούχους και κατόχους μεταπτυχιακών τίτλων.)
    Στους «διοικητικούς» επίσης ανήκουν άνθρωποι με διδακτορικά που συμμετέχουν ενεργά στην ερευνητική και εκπαιδευτική διαδικασία (για την ώρα, δεν εθίγησαν).

    Οσο για το ΑΣΕΠ και το πόσοι από τους διοικητικούς προσελήφθησαν μέσω αυτού, ίσως δε γνωρίζετε ότι υπάλληλοι προσλαμβάνονταν και πριν τη θεσμοθέτηση του ΑΣΕΠ και ότι μετά τη θεσμοθέτησή του το ίδιο το ΑΣΕΠ ενέκρινε τις προσλήψεις πολλών υπαλλήλων στα ΑΕΙ, πολλές από τις οποίες έγιναν με γραπτούς διαγωνισμούς εκτός ΑΣΕΠ και σχεδόν όλες από επιτροπές και, φυσικά, υπήρχαν προκηρύξεις.

    Επιπλέον, τα ίδια τα Πανεπιστήμια ήταν στη διαδικασία αναδιοργάνωσης των οργανογραμμάτων τους.
    Ενδιαφέρον στοιχείο: ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ μελετητές διαπίστωναν ελλείψεις σε διοικητικό προσωπικό σε ποσοτό 15- 20% σε ΑΕΙ που έχασε το 10% του διοικητικού προσωπικού με τη διαθεσιμότητα και θα χάσει άλλο ένα 10% την επόμενη πενταετία λόγω συνταξιδοτήσεων.

    14, 15, 23: Το πρόβλημα με τις συνταξιοδοτήσεις καθηγητών και τους μη διορισμούς μερικών εκατοντάδων εκλεγμένων (πολλοί από αυτούς εδώ και 2, 3 ή 4 χρόνια) είναι υπαρκτό για όλα τα ΑΕΙ και γίνεται εντονότερο για μικρές Σχολές/Τμήματα περιφερειακών Πανεπιστημίων, όπως η Ιατρική Κρήτης.

    Να προσθέσουμε και τις συνεχείς μειώσεις του προϋπολογισμού;

    Να απαντήσω, λοιπόν, στην ερώτηση του τίτλου: Χαμένο εξάμηνο, χαμένα χρόνια, χαμένα Πανεπιστήμια, αν συνεχίσουμε έτσι.

  86. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Αυτά τα περί Γιάννηδων, ξεχάσετέ τα όλα
    σπίτι δεν κάνει προκοπή αν δεν έχει Νικόλα.

    αυτό γράφω στην καρτούλα του δώρου για βάφτιση Νικόλα που συμπτωματικά είχαμε αρκετούς, ο θιος να τους πληθαίνει 🙂
    Χρόνια πολλά και δυνατά στο Νικοκύρη, στου Ιστολογίου τους Νικολήδες,Νίκελ και τις Νίκες και απανταχού: Νίκους, Νικολά(δες),Νικολάκηδες, Νικόλ, Νικολίνες, Νικολίες,Κόλιες,Κολιούς(παλιάς κοπής).
    Είχαμε και μια Νικολιά (δικό της), μια Νικολού και μια Νικόλαινα (γυναίκες Νικολή).
    Νικολιό(το) λέμε για γέροντες και παιδιά.
    Νικόλαο δεν πιστεύω να φωνάζουνε κανέναν εκτός από παπάδες, επισκόπους κ.α ρασοφόρους.

  87. Μαρία said

    Χωρίς θέρμανση το ΑΠΘ αφού απολύθηκαν ο θερμαστής και οι τεχνικοί αερίου
    http://www.efsyn.gr/?p=156717

    Και μην ακούσω την απορία της άσχετης Τσαπανίδου και του πανάσχετου Τζαβάρα «μα χρειάζονται τρεις άνθρωποι για να γυρίσουν ένα διακόπτη;» μπερδεύοντας το διαμέρισμά τους με το μηχανοστάσιο του Πανεπιστημίου.

  88. Νίκος Παναγιωτόπουλος από Πάτρα said

    ΚΥΡΙΕ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟ
    ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ
    ΦΙΛΙΚΑ
    ΝΙΚΟΣ

  89. # 87

    Σεβαστή η εργασία κάθε ανθρώπου αλλά δεν προκαλεί απορία η πρόσληψη μονίμων για μια εργασία που έχει νόημα μόνο 4-5 μήνες τον χρόνο και πρακτικά η συντήρηση πρέπει να είναι θέμα εβδομάδων ή ημερών ;

  90. Εν πρώτοις, Κύριε Σαραντάκε, σάς παρακαλώ να δεχθείτε κι από ‘μένα τίς πιό εγκάρδιες ευχές για τήν ονομαστική σας εορτή: είθε να διατηρήσετε τήν «εικόνα πραότητος» (για τήν οποίαν έμεινε γνωστός ο συνώνυμός σας Άγιος) στό τρικυμιώδες πέλαγος τής παράδοξης εποχής που ζούμε…! Και να μην μέ αποπάρετε με όσα θα διαβάσετε από εμένανε παρακάτω, ελπίζω…

    Δεν θα σχολιάσω τήν ουσίαν όσων εκτίθενται στό ενδιαφέρον άρθρο σας, παρά θ’ αποτολμήσω μόνον να ειπώ τήν γνώμη πού ‘χω σχηματίσει για τό «ελληνικό» …»Πανεπιστήμιο»: συνοπτικώς, κατ’ εμέ, ΟΥΤΕ ελληνικό είναι, ΟΥΤΕ Πανεπιστήμιο πλέον! Αυτόν μου τόν αφορισμόν ημπορώ να τόν αποδείξω με επαρκήν τεκμηρίωση αλλά δεν θα τό πράξω χάριν οικονομίας χώρου, χρόνου και …νεύρων. Εάν αυτό δεν ικανοποιεί εσάς ή τούς αναγνώστες και συν-σχολιαστές σας, ακυρώστε τον κι αυτόν κι εμένα μαζί του διότι δεν θα επεκταθώ προκειμένου να σάς πείσω για τήν άποψή μου. Και ως προς τόν όχι αστήρικτον ισχυρισμόν μου, εμμένω! Όμως, αυτό που μέχρι σήμερα δεν έχω απαντήσει (ούτε στόν εαυτόν μου!) είναι τό ερώτημα κατά πόσον υπήρξεν ποτέ του πραγματικά «ελληνικό» τό Πανεπιστήμιο στήν νεωτέραν Ελλάδα!…

    Όπως έχω καταθέσει στό παρελθόν, υπήρξα φοιτήτρια τής ΦυσικοΜαθηματικής Σχολής Αθηνών (στό Τμήμα Φυσικής) από τόν Οκτώβριο 1975 έως και τόν Ιούνιον 1980, (και από τόν Οκτώβριο τού 1980 έως τόν Ιούλιο τού 1982 μεταπτυχιακή σπουδάστρια σε ένα από τά 3 τότε υφιστάμενα μεταπτυχιακά προγράμματα τού Φυσικού Τμήματος, προτού δηλαδή ανοίξω μάτια και φτερά και ρίξω μαύρη πέτρα πίσω μου) όταν δεν ίσχυε ακόμη ο τότε νεοπαγής Ν.815 (τέτοιες μέρες ήταν τό 1979 –ή, μήπως, τό 1980;– που είχαμε «καταλήψεις» τού Παλαιού και τού Νέου Χημείου εξ αιτίας του!) που (εσφαλμένως, κατ’ εμέ!) καταργούσε τήν (αναντίρρητα, για πολλούς λόγους, εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσαν!) «έδρα», καταργούσε (εσφαλμένως, κατ’ εμέ!) τά «έτη», και απέλυε (ορθώτατα, κατ΄εμέ!) τούς μή διδάκτορες Βοηθούς (παρακινώντας, έτσι, εσπευσμένα τούς «Κλάδηδες» και τούς «Μαυράκηδες» τής …»κλαδικής» τών πρασινοφρουρών ΕΔΠιτών σε …ταχύρρυθμον εκπόνηση διδακτορικών διατριβών!) Η …»έρευνα» περί τής αξιοποιήσεως τής ηλιακής ενεργείας στήν Κρήτη με φωτοβολταϊκά συστήματα ανείπωτης προχειρότητος (σε αγαστήν …»συνεργασία» με τόν ΠΑΣΟΚοκρατούμενον Τομέα Ανατολικής Κρήτης τού Τ.Ε.Ε.!) που κράτησε από τήν άνοιξη τού 1980 έως τό φθινόπωρο τού 1981 χωρίς καρποφόρα αποτελέσματα, υπήρξεν σκανδαλώδες άλλοθι για τήν μονιμοποίηση πολλών ρεμπεσκέδων Βοηθών οι οποίοι εν συνεχεία (με τήν ανατολή και τό μεσουράνημα τού πράσινου ήλιου στόν ελληνικόν ουρανό!) μετεξελίχθησαν από σαπρόφυτα σε παθογόνα παράσιτα τού Πανεπιστημιακού χώρου και διήθησαν κάθε υγιές κύτταρο που εναπέμενε εκεί! Τό τί συνέβαινε εκείνα τά χρόνια σε ΟΛΑ τά Τμήματα τής ΦυσικοΜαθηματικής Σχολής Αθηνών, είναι ΑΝΕΚΔΙΗΓΗΤΟΝ…! Άλλο να τά λες κι άλλο να τά ζεις!!! Στό Φυσικό, μετά τόν «Καίσαρα» και τούς πραιτωριανούς του (εξαίρεση κάμνω ΜΟΝΟΝ για τόν ΚΥΡΙΟΝ Παναγιώτη Βαρώτσο τής Στερεάς Καταστάσεως) εδέσποζεν ο «μαιτρ» τής Θεωρητικής Φυσικής Φωκίων Χατζηϊωάννου (ο οποίος αντί συγγράματος χορηγούσε 2 …πολυγραφημένα τευχίδια τών 80 σελίδων έκαστον για να μεταλαμπαδεύσει τήν σοφία του στούς εκκολαπτόμενους «Πλανκ» και «Ντιράκ»…! απ’ εκεί πρωτομορφώθηκε ο …γίγαντας Νανόπουλος!!!) με σκοτεινό «επιλήψιμο» παρελθόν επί «επταετίας» και –«φυσικώι» τώι λόγωι!– ρεκόρ κοψίματος φοιτητών στίς εξετάσεις τού Γ’ έτους, στό Χημικό (και «δανεικός» ΚΑΙ στό Φαρμακευτικό) ο αδελφός του, ο Αλκιβιάδης Αποστολάκης (τής Πυρηνικής) συνέχιζε να προκαλεί έριδες και να τυφλώνει νέους σπουδαστές, στό νεοσύστατο (από τήν διάσπαση τού γελοίου «Φυσιογνωστικού» Τμήματος) Γεωλογικό Τμήμα οι …»δεινόσαυροι» αγράμματοι χουντικοί Καθηγητές Συμεωνίδης (Παλαιοντολογίας), Μαριολάκος, κλπ, έγιναν εν μιά νυκτί «δημοκράτες» και απέκτησαν κουστωδίες πραιτωριανών βοηθών και —ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΩΣ— αναλφάβητων φοιτητών (ο μέσος όρος βαθμού εισαγωγής τών πρωτοετών τής Γεωλογίας ήταν από τότε περί τό 11 και οι πρωτεύσαντες θα έβγαζαν περί τό 14…!!!) εκ τών οποίων προέρχονται οι αστοιχείωτοι Γεωλόγοι-«Σεισμολόγοι» Καθηγητές που εμφανίζονται στίς τηλεοπτικές οθόνες τής ελληνικής τηλοψίας! Αφήστε πιά τό Μαθηματικό Τμήμα: ΣΠΟΥΔΑΙΕΣ μορφές σαν τόν Μαυρίκιο Μπρίκα, τόν (ήρωα!) Παύλο Γεωργίου, τόν (ήρωα και άγιο!) Σπύρο Ζερβό, τούς εξαδέλφους Γεράσιμους Λεγάτους, άρχιασαν σιγά-σιγά και συστηματικά να παροπλίζονται και να προβάλλονται υπερκαινοφανείς φελλοί ενώσο κάτι Αποστολάτοι, κάτι Κάκκουλοι, κάτι Καραπιπέρηδες, και κάτι Στράντζαλοι συνέχιζαν αγέρωχοι! Μοναδική εξαίρεση στριφνού, δύστροπου, πολιτικά επαμφοτερίζοντος, αλλά ΣΠΟΥΔΑΙΟΥ επιστήμονος τών Καθαρών Μαθηματικών (άν και μάλλον ΚΑΚΟΥ Καθηγητού!) που παρέμενε ακλόνητος, η περίπτωση τού Καθηγητού Νεγρεπόντη. Σε αυτό τό εύκρατον και υγιεινό κλίμα, εφύτρωσαν στό Φυσικό τής ΦΜΣ Αθηνών οι απίθανοι εξ Αμερικής «πατριωτικώς» επανακάμψαντες Λεων. Ρεσβάνης (τής Γεν. Φυσικής, διάδοχος τού «Καίσαρος»!), Γεώργιος Παπαδόπουλος (ο Κύπριος τής Θεωρητικής Μηχανικής), Λάλας (τής Μετεωρολογίας!), Λευτέρης Οικονόμου, κλπ. Κάτι Κατάκηδες (τής Ανόργ, Χημείας), Γιαννακόπουλοι (τής Θερμοδυναμικής, πραγματικός ιδεολόγος αγωνιστής! και με ένα ΥΠΕΡΟΧΟ σύγγραμμα 1000 σελίδων όπου οι Αρχές-Θεωρήματα Καραθεοδωρή δίνονταν με μεγάλην ενάργεια παρά τήν μαθηματικήν αυστηρότητα!), Καρούμπαλοι (τής Ηλεκτρονικής), υπήρχαν μόνο και μόνο για να ξεγελιέσαι και να νομίζεις πως άνοιξε ένα παράθυρο στό φρέσκο αεράκι… Και φυσικά στό Τέμενος τής οδού Σόλωνος 104 όλη η «επί …θητεία» παραμένουσα μαγιά: Παρασκευή Ευθυμίου, Χρήστος Κουμέλης, Σανδαλάκη, και οι προλετάριοι υποβοηθοί Μαρίνος, Χατζηκωντής, Ντόβας, κοκ. Είναι να απορεί κανείς (από όσους, τουλάχιστον, «μορφώθηκαν» τότε και υπό τίς συνθήκες εκείνες στήν ΦΜΣ Αθηνών) γιατί βγαίνουν αμόρφωτοι οι ελληνόπαιδες από τήν Μέση Εκπαίδευση; Είναι για να απορεί κανείς με τήν εξόφθαλμη στρέβλωση τής πραγματικότητος που επιχειρείται ΕΠΙΣΗΜΑ από τό ξεδιάντροπο Παν/μιακό κατεστημένο από τίς …»διακρίσεις» αναλφάβητων λυκειοπαίδων τής ψωροκώσταινας σε …»Ολυμπιάδες» Φυσικής, Μαθηματικών, Χημείας(! …πόσες ώρες μάθημα προβλέπει τό αναλυτικό πρόγραμμα στά Λύκεια, είπαμε;), Βιολογίας(!! χα-χα…! πόσες ώρες, είπαμε;), Πληροφορικής(!!! χα-χα-χα…!), …Αστρονομίας(αυτό πρέπει νά ‘ναι ΑΝΕΚΔΟΤΟ: από τήν αλήστου μνήμης Κοσμογραφία τής γενηάς μου, σήμερα ακόμη και οι …Βολιώτες μαθητές Λυκείου έχουν γνώσεις επιπέδου Ένντιγκτον και άνω…!!! πόσες ώρες εβδομαδιαίως, είπατε, η …Αστρονομία στό Λύκειο;;;). Αφασικοί και ανορθόγραφοι βαθμοθήρες μαθητές αποφοιτούν από τό Λύκειο για να τούς περιλάβουν αφασικοί και ανορθόγραφοι ΚΑΙ επιστημονικώς αμόρφωτοι …»Καθηγητές» …»πανεπιστημίου» με ηχηρούς (αλλά συχνά κούφιους!) διεθνείς ακαδημαϊκούς τίτλους που πολλοί εξ ημών (εννοώ ΚΑΙ υμών) ΞΕΡΟΥΝ ΚΑΛΑ πώς αποκτώνται ακόμη και στά «καλύτερα» αμερικάνικα ή ευρωπαϊκά …»σπίτια» κάποιοι τέτοιοι «τίτλοι» αλλά οι …»τιτλούχοι» (όταν χάσουνε τήν «λάμψη» τους) έρχονται στήν αναλφάβητη ψωροκώσταινα για να καμωθούν τούς ιεροφάντες τής απόλυτης σοφίας σε έναν τυφλόν όχλο αμαθών μεν, αλλά και διψασμένων για γνώση, νέων που μπερδεύουνε τό αφιόνι και τό παίρνουν για γάργαρο καθαρό νεράκι…!!! «Ορθοί, μεταλαβόντες…»!!! ή, μάλλον, «Γιέσλυ μπύϊ ζνάτς»!!!
    Και μετά από όλη αυτήν τήν ξεφτίλα, γίνεται συζήτηση για τούς …διοικητικούς υπαλλήλους; Εκείνους που —φτάσαμε στό σημείο, όπως αποκαλύφθηκε πρόσφατα με τήν (από βλακεία!) μαρτυρία ενός τέτοιου διοικητικού που ήτανε καλεσμένος σε ένα ελληνικό τηλεοπτικό πάνελ— κληρονόμησαν τήν παλαιάν οικογενειοκρατία τών Καθηγητάδων με τίς χοντρές «έδρες» και διορίζονταν …οικογενειακώς συν γυναιξί και τέκνοις στά …»Πανεπιστήμια» τής ψωροκώσταινας…! Και, σοβαρά, συζητάτε ακόμη για χαμμένο …6μηνο; …6μηνο;;;;; Για τόσα χαμμένα κορμιά, πότε θα συζητήσετε;;;
    Κρίμα σου, Ελλάδα. Δεν σού άξιζε τέτοια τύχη, πατρίδα μου._

  91. Εδώ Λαφαζάνης με σκοτώνει ο Σύριζας said

    85 Αυτά που έγραψα είναι η σύνοψη μιας ανακοίνωσης της πρυτανείας των πρώτων ημερών πριν μερικούς μήνες. Όπου προσπαθούσαν να δικαιολογήσουν ότι όχι μόνο δεν είναι υπεράριθμο το προσωπικό, αλλά υπάρχουν και τεράστιες ελλείψεις ώστε να καθίσταται αδύνατη η λειτουργία του πανεπιστημίου (ή πολυτεχνείου, δεν θυμάμαι επακριβώς ποιανού ανακοίνωση ήτανε).

    89 ακόμα πιο μεγάλητερη είναι η απορία, όταν βρίσκουν τα ζόρια, αναθέτουν τις εργασίες σε εργολάβους

  92. Θρασύμαχος said

    Από χθεσινή ανακοίνωση http://www.synigoros.gr/resources/anak-2.pdf κρατικής αρχής: «ουδεμία αμοιβή ΔΕΝ υφίσταται … ουδεμία αμοιβή ΔΕΝ καταβάλλεται».
    Χρόνια πολλά!

  93. spiral architect said

    Χρόνια Πολλά Νικοκύρη κλπ Νικολήδες! 🙂

  94. Εδώ Λαφαζάνης με σκοτώνει ο Σύριζας said

    Η θυμοσοφία του λαού έχει ανάλογη απορία. Και τον σκύλο χορτάτο, και την πίτα ολόκληρη. Και φόρους εμμ χαράτσια θέλω να πω να μη πληρώνουμε, και απολύσεις να μη γίνουν. Περιττό να πω, αυτά δεν γίνονται. Βέβαια ο Τσίπρας έχει την ανάλογη λύση στο τσεπάκι του. Θα πάει στις Βρυξέλες και θα τινάξει την μπάνκα στον αέρα. Αν θέλουν ας κάνουν αλλιώς. Αμ πως.

  95. spiral architect said

    @90: Πω, πω άγιε μου Νικόλα, μεγάλη η χάρη σου σήμερα, τι φαρμακόγλωσσα που’ σαι συ, μαρή;
    Πότε πρόλαβες να βγάλεις τ’ άπλυτά τους στο μεϊντάνι; 😯

  96. spiral architect said

    … το αντινιούζ έχει ρεπό σήμερα, χρονιάρα μέρα; 🙄

  97. Άρτεμη said

    Χρόνια πολλά και στον Νίκο Σαραντάκο και στους άλλους εδώ μέσα εορτάζοντες – και εορτάζουσες.
    Επειδή μπερδεύτηκα με τις πολλές αναφορές στο πανδιδακτήριο, αδυνατώ να βάλω αριθμούς αναρτήσεων στις οποίες απαντώ, όμως βρίσκω ετούτα:
    http://www.myriobiblos.gr/texts/greek/markopoulos_oikomeni.html
    όπου αναφέρεται: το Πανδιδακτήριον, δημιούργημα του Θεοδοσίου Β’ (408- 450), αποτελεί την πρώτη θεσμική παρέμβαση του Βυζαντίου με οικουμενική ακτινοβολία στα εκπαιδευτικά δρώμενα (C.Th.l4.9.3=C.J.11.19.1). Ο Θεοδόσιος συνεχίζει, ουσιαστικά, την πολιτική που χάραξε ο Κωνστάντιος αποδεχόμενος, έως ένα σημείο, τα όσα είχε υποστηρίξει ο Θεμίστιος για την ελληνική γλώσσα, αν αναλογιστούμε ότι στο νέο αυτό ίδρυμα, το οποίο ήταν επιφορτισμένο με τη δημιουργία στελεχών της δημόσιας διοίκησης, οι διδάσκοντες της Ελληνικής και της Λατινικής ήσαν σχεδόν ισάριθμοι(44). Είναι όμως σχεδόν βέβαιο ότι το Πανδιδακτήριο, που άνοιξε τις πύλες του τον Φεβρουάριο του 425, δεν κατάφερε να συνεχίσει επί πολύ τη λειτουργία του μετά τη βασιλεία του Ηράκλειου (610-641)

    http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CE%B9%CE%B4%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B9%CE%BF (ναι, ξέρω πως συχνά βρίσκουμε εδώ ανακρίβειες) 🙂
    Πανδιδακτήριο ονομαζόταν στην Κωνσταντινούπολη εκπαιδευτικό ίδρυμα (σχολή) ανώτατης εκπαίδευσης, θεωρούμενο με σημερινούς όρους Πανεπιστήμιο. Ιδρύθηκε από τον Αυτοκράτορα Θεοδόσιο Β’ το 425 και έκτοτε τελούσε υπό την αιγίδα των Αυτοκρατόρων. Κατά τον 9ο αιώνα εγκαταστάθηκε στον περίβολο του παλατιού, στη Μαγναύρα, αναφερόμενο και ως Πανδιδακτήριο της Μαγναύρας. Η λειτουργία του σταμάτησε οριστικά με την Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453.
    Στην ίδρυση του Πανδιδακτηρίου, ρόλο έπαιξε η Πουλχερία, αδελφή του Θεοδοσίου και η Ευδοκία (Αθηναΐς), σύζυγός του, μαζί με τον έπαρχο του Πραιτωρίου, Κύρο Πανοπολίτη, Έλληνα ποιητή και φιλόσοφο. Στις 27 Φεβρουαρίου του 425 εκδόθηκε διάταγμα από τον Θεοδόσιο Β΄ που ρύθμιζε όσα αφορούσαν την Σχολή.
    Γινόταν διδασκαλία στα μαθήματα: γραμματική, ρητορική, φιλοσοφία, διαλεκτική, δίκαιο, αριθμητική, γεωμετρία, αστρονομία και μουσική. Λειτουργούσε ως ανεξάρτητο ίδρυμα. Στην εποχή του Ιουστινιανού η Νομική Σχολή απέκτησε πενταετή διάρκεια σπουδών και ανεξαρτητοποιήθηκε. Στη σχολή δεν διδασκόταν η θεολογία, η οποία διδασκόταν στην Πατριαρχική Σχολή.
    Στο Πανδιδακτήριο οι σπουδαστές υπέβαλαν μελέτη με νομοθετικό ή ρητορικό περιεχόμενο πάνω σε προσχέδιο (δρακτόν ή δράγμα) που είχε εγκρίνει διδάσκαλος της σχολής.

    http://www.elemedu.upatras.gr/eriande/synedria/synedrio4/praktika1/panagopoulos.htm
    Ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος Β’ (408-450 μ.Χ.) με εισήγηση της συζύγου του Αθηναΐδας-Ευδοκίας εξέδωσε στις 27 Φεβρουαρίου 425 νόμο που στο πρώτο μέρος του ρύθμιζε την κρατούσα κατάσταση και στο δεύτερο προέβαινε στην αναδιοργάνωση του πανεπιστημίου, του πρώτου κρατικού πανεπιστημίου με το όνομα «Πανδιδακτήριον» και καθόριζε τη σύνθεση του διδακτικού προσωπικού.
    Αναλυτικότερα ο νόμος35 του Θεοδοσίου ρύθμιζε τα ακόλουθα:
    1) Στο πρώτο μέρος καθόριζε ότι οι ιδιωτικοί καθηγητές που αμείβονταν βέβαια από τους μαθητές τους, μπορούσαν να συνεχίσουν τη διδασκαλία υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα είχαν ταυτόχρονα και την ιδιότητα του δημοσίου δασκάλου και δεν θα δίδασκαν σε δημόσιες αίθουσες.
    2) Στο δεύτερο μέρος του νόμου ανέφερε τα μαθήματα που θα διδάσκονταν στο αναδιοργανωμένο πανεπιστήμιο και διόριζε 31 καθηγητές από τους οποίους 16 για την ελληνική φιλολογία, γραμματική, φιλοσοφία και ρητορική και 15 για τη λατινική φιλολογία, γραμματική και νομική. Ως προς τις έδρες, οι λιγότερες ήταν της φιλοσοφίας στην οποία είχε δοθεί μόνο μία.
    Η οργάνωση του πανεπιστημίου σε νέες βάσεις είχε ως σκοπό:
    α) Να δημιουργήσει «ένα χριστιανικό αντίβαρο», όπως γράφει ο Βρετανός ιστορικός Norwich, «στο τόσο αξιόλογο αλλά ειδωλολατρικό πανεπιστήμιο (Ακαδημία) των Αθηνών, που παρά τις συνεχείς προσπάθειες που είχαν γίνει για να κλείσει, εξακολουθούσε να παραμένει ανοιχτό και να λειτουργεί»
    κ.λ.π.

  98. Αρκεσινεύς said

    τ’ Αϊ-Νικόλα σήμερα. Μεγάλη μέρα ξημερώνει, λέγαν την παραμονή οι ναυτικοί. Χρόνια πολλά σ’ όσους γιορτάζουν, ιδιαίτερα στον Νικοκύρη και στους πολλούς και πολλές της οικογένειάς μου.

  99. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια, τις ευχές, και τα καλά λόγια!

    85: Γιάννη σ’ ευχαριστώ, το «πανδιδακτήριο» πρέπει να το ψάξουμε
    97: Ευχαριστώ πολύ για τα του πανδιδακτηρίου, προφανώς κάποια πηγή θα υπάρχει πρωτογενής, αλλά δεν την έχω βρει.

    86: Σωστά, γιορτάζει κι ο Κολιός, το μαστορόπουλο του Κοτζιούλα!

  100. emma said

    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ !!!

  101. skom said

    Χρόνια πολλά στον Νικοκύρη και στους μπλογκο παρεπιδημούντες Νίκους

    Πανεπιστήμια, Πολυτεχνεία, ΑΕΙ, Ανώτατες, Ανώτερες Σχολές και ολίγη από λεξιλογία από μένα.
    Στα γερμανικά συνηχεί ακόμα το αίτημα της καθολικότητας στον όρο Universitaet. Αν δηλαδή υπάρχει μία τριτοβάθμια σχολή που προσφέρει σπουδές και πτυχία σε περιορισμένο εύρος αντικειμένων δυσκολεύονταν ακόμα την δεκαετία του 80 να τα αποκαλέσουν Universitaet (δηλαδή Πανεπιστήμια) Ο όρος που επέλεγαν ήταν Hochschule (ανώτερο σχολείο.) Προσέξτε άλλη μία διαφορά δεν χρησιμοποιείται ο υπερθετικός βαθμός «ανώτατο». Έτσι τα πολετεχνεία λέγονταν παραδοσιακά Technische Hochschule. Με την πάροδο του χρόνου σχεδόν όλα μετονομάστηκαν σε Technische Universitaet (TU). Απαιτήθηκε όμως η διεύρυνση των αντικειμένων και έτσι θα δεις σε πολυτεχνεία να υπάρχουν τμήματα ανθρωπιστικών σπουδών, θεολογίες, ιατρικές, διοικήσεις επιχειρήσεων …
    Ας αναφέρω τέλος ότι Fachhochsculen (FH) είναι τα αντίστοιχα ιδρύματα με τα καθ’ ημάς ΤΕΙ.

    Γαλλία. Μεγάλη σημασία έχει η διάκριση στην ορολογία για τα τριτοβάθμια ιδρύματα. «Grande École» και πανεπιστήμια έχουν άλλους όρους πρόσβασης και κατά τεκμήριο κοινωνικό κύρος. Αυτό που έχω καταλάβει (δεν είμαι μέτοχος της γαλλικής κουλτούρας) είναι ότι οι μεγάλες σχολές διαμορφώνουν generalists προορισμένους να καταλάβουν ηγετικές θέσεις ευθύνης ενώ τα πανεπιστήμια specialists. Παρόλα αυτά έχει τύχει να διαβάσω με έκπληξη μπλογκαρίσματα γάλλου καθηγητή στην Γερμανία όπου χαρακτήριζε τις μεγάλες σχολές ως σχολές επιπέδου ΤΕΙ (FH) και με λειψή επιστημοσύνη! Πιθανόν να αντανακλά αυτή η κρίση ιστορικές μνήμες. Διευκρινίζω. Τα πολυτεχνεία στην Γαλλία ιδρύθηκαν μέσα στην αναταραχή των απόνερων της Γαλλικής Επανάστασης, όταν και τα πανεπιστήμια παροδικά έκλεισαν. Αν θυμάμαι καλά από τον Hobsbawm η σκοπιμότητα ήταν σαφώς άμεσα λειτουργική. Ο Ναπολέοντας ήθελε μηχανικούς για το στρατό. Άρα τα επιστημονικά θεμέλια δεν ήταν προτεραιότητα. (Τώρα να του έμεινε αυτό 200 χρόνια μετά ; Τι να πει κανείς)

    @90 Strar strat

    Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον χαρακτηρισμό του Σπύρου Ζερβού. Νομίζω όμως ότι τον Χρ. Στράντζαλο τον αδικείται. Φοβάμαι όμως ότι δεν είναι πρόσφορος ο τόπος για μία συζήτηση πάνω σε αυτό το θέμα.

  102. gbaloglou said

    76

    Μα ακριβώς επειδή έχουν την εμπειρία του ξένου πανεπιστημίου προτείνουν αυτό που προτείνουν 🙂

    [Στην δική μου εικοσαετή εμπειρία στο SUNY (Πολιτειακό Πανεπιστήμιο Νέας Υόρκης) θυμάμαι δύο φοιτητές ή φοιτήτριες του τμήματος μου να παρίστανται απλώς σε συνεδριάσεις της επιτροπής μαθημάτων, σε τελείως συμβουλευτικό ρόλο, όπως προτείνεται και εδώ. Γενικότερο (σοβαρό) ρόλο του εκλεγμένου προεδρείου των φοιτητών στα διοικητικά του πανεπιστημίου μού είναι αδύνατον να θυμηθώ, ‘αόρατοι’ ήταν γενικά — αλλά πολύ ορατοί στις τάξεις, καθότι σε κάποια μαθήματα πάνω από δύο αδικαιολόγητες απουσίες σήμαιναν κόψιμο. (Υπήρχαν πάντως ανώνυμες κριτικές για τον καθηγητή στο τέλος του εξαμήνου, και μπορούσε να γίνει καταγγελία σε βάρος του στην διοίκηση.) Βασική αρχή το «σκάσε και κολύμπα», πολύ πολύ σωστή ιδίως για προπτυχιακούς, στην Ελλάδα της κομματικοποίησης ΚΑΙ πολιτικοποίησης έχει χαθεί κάθε μέτρο, ‘σηκώθηκαν τα πόδια να χτυπήσουν το κεφάλι’.]

    Νίκο Χρόνια Πολλά κατά τα άλλα 🙂

  103. spyroszer said

    Για το Πανδιδακτήριον υπάρχουν αναφορές σε διάφορες μελέτες αλλά χωρίς παραπομπή σε πηγή. Νικοκύρη μπορείς να δεις και στον Κουκουλέ που το αναφέρει, αν έχει πηγή.
    Πάντως η σχολή που ίδρυσε ο Θεοδόσιος το 427 λεγόταν Auditorium. Έτσι αναφέρεται στον Θεοδοσοσιανό Κώδικα, που ήταν γραμμένος μόνο στα Λατινικά, βάσει του οποίου συστάθηκε.
    http://ancientrome.ru/ius/library/codex/theod/liber14.htm#9
    Τώρα αν το «Πανδιδακτήριον» ήταν νεότερη απόδοση του Auditorium, ή αναφέρεται σε βυζαντινές πηγές δεν το ξέρω.
    Σε μεταγενέστερες πηγές πάντως αναφέρεται η ονομασία «Οικουμενικόν Διδασκαλείον» για τη σχολή αυτή που ήταν στη Βασιλική Στοά και «Οικουμενικός Δάσκαλος». Την εποχή που φέρεται να κάηκε, δηλαδή από τον Λέοντα τον Γ΄ την περίοδο της Εικονομαχίας, φαίνεται στις πηγές ότι είχε αυτήν την ονομασία.
    http://www.impantokratoros.gr/46CFDE6B.el.aspx
    Στα Πάτρια Κωνσταντινουπόλεως του Ψευδο-Κωδινού, έργο του Ι’ αι. κατά την εκτίμηση του εκδότη τους Th. Preger: «Το δε τετραδήσιον το οκτάγωνον, εις ο ήσαν στοαί οκτώ ήγουν καμαροειδείς τόποι, διδασκαλείον εκείσε ετύγχανεν οικουμενικόν, και οι βασιλεύοντες αυτούς εβουλεύοντο και ουδέν έπραττον χωρίς αυτών˙»
    Στο Χρονικό του Γεώργιου Μοναχού, χρονογράφου του Θ’ αι. που ολοκλήρωσε το έργο του γύρω στο 866 μ.Χ
    «Φησί δε τινες και τούτο πιστότατοι άνδρες, ότι προς τη Βασιλική καλουμένη κινστέρνη τη ούση πλησίον των Χαλκοπρατείων παλάτιον ην σεμνόν, εν ω υπήρχε κατά τύπον αρχαίον οικουμενικός διδάσκαλος έχων μεθ’ εαυτού ετέρους μαθητάς αυτού και συλλήπτορας προύχοντας άνδρας τον αριθμόν ιβ’ πάσαν επιστήμην μετερχομένους και τα εκκλησιαστικά κρατύνοντας δόγματα, βασιλικάς διαίτας και βίβλους ωσαύτως έχοντας, ων οι βασιλείς άνευ βουλήν ή γνώμην ουκ εθέσπιζον».
    Στον Ι. Ζωναρά, Επιτομή Ιστοριών, XV.3: « Οίκος ην εν τη καλουμένη Βασιλική έγγιστα των Χαλκοπρατίων βασίλειος, εν ω και βίβλοι της τε θύραθε σοφίας και της ευγενεστέρας και θειοτέρας πολλαί εναπέκειντο. Ην δε ούτος ανέκαθεν του προύχοντος εν λόγοις κατοικητήριον, ον οικουμενικόν εκάλουν διδάσκαλον˙»
    http://books.google.gr/books?id=0PbQWfqUXfYC&pg=RA2-PT165&dq=%22%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82+%CE%B4%CE%B9%CE%B4%CE%AC%CF%83%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CF%82%22&hl=el&sa=X&ei=CZihUqSmE4u8ygOtloD4Cg&ved=0CG8Q6AEwCDg8#v=onepage&q=%22%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82%20%CE%B4%CE%B9%CE%B4%CE%AC%CF%83%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CF%82%22&f=false

    http://books.google.gr/books?id=BZNBAAAAcAAJ&pg=RA1-PT112&dq=%22%CF%84%CE%B7%CF%82+%CF%84%CE%B5+%CE%B8%CF%8D%CF%81%CE%B1%CE%B8%CE%B5%CE%BD+%CF%83%CE%BF%CF%86%CE%AF%CE%B1%CF%82%22&hl=el&sa=X&ei=J4WhUqrvD-eGywOFzoJg&ved=0CEYQ6AEwBA#v=onepage&q=%22%CF%84%CE%B7%CF%82%20%CF%84%CE%B5%20%CE%B8%CF%8D%CF%81%CE%B1%CE%B8%CE%B5%CE%BD%20%CF%83%CE%BF%CF%86%CE%AF%CE%B1%CF%82%22&f=false

  104. ππαν said

    Όταν ιδρύθηκε το Πανεπιστήμιο οι βυζαντινές αναφορές δεν ήταν της μόδας ούτε ιδιαίτερα γνωστές γενικότερα. To Πανδιδακτήριο αποτέλεσε σημαντικό στοιχείο στον ελληνοχριστιανισμό του Παπαρρηγόπουλου αλλά πολύ αργότερα

  105. sarant said

    103: Σπύρο, σ’ ευχαριστώ. Πρέπει να δω τον Κουκουλέ και τον Παπαρρηγόπουλο που λέει και η Ππαν.

  106. Chris said

    #57 Νομίζω αντικειμενικό το ποστ.

    Ερώτημα: Ο αριθμός των δημοσίων πανεπιστημίων μας είναι μικρός ή μεγάλος; Ή μάλλον ακριβέστερα ήταν/είναι φυσιολογικός;

  107. sarant said

    106: Καλή ερώτηση. Δεν έχω δει επίσημους συγκριτικούς πίνακες με άλλες χώρες, ομολογώ. Η εντύπωσή μου είναι πως μερικά πρόσφατα πανεπιστήμια κακώς ιδρύθηκαν, αλλά μπορεί να είμαι άδικος.

  108. Chris said

    #106 Τότε γιατί το κράτος ακολουθεί την στρατηγική «εξυγίανσης» των δύο καλύτερων πανεπιστημίων και όχι έναν διαφορετικό τρόπο αναδιοργάνωσης του χώρου των πανεπιστημίων, αν χρειάζεται γενικότερα;

  109. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    Ο «πράος» Μύρων Νικόλαος, ως άλλο κομάντο της ορθοδοξίας, πετάχτηκε από τα Μύρα στην Κων/πολη για την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο, πλάκωσε στο ξύλο τον Άρειο ενώπιον αυτοκράτορα και επισκόπων και εκδιώχθηκε από τη Σύνοδο. Έχει μια ωραία απεικόνιση εδώ http://www.johnsanidopoulos.com/2012/12/was-saint-nicholas-at-first-ecumenical.html
    Άσε που παίζει να είναι περίπτωση Αγίας Αικατερίνης… 🙂

  110. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    Το #109 για τη αρχή του #90.

  111. spyroszer said

    109. Θυμάμαι παλιότερα ότι είχα δει και παιδικό θρησκευτικό κόμικ για την ζωή του Αγ. Νικολάου. Πράγματι, υπάρχει στο διαδίκτυο, ο Εικονογραφημένος Βίος του Άη Νικόλα από τις εκδόσεις Λυδία, κάποιον χριστιανικό σύλλογο μάλλον. Έχει πλάκα, κυνηγάει ειδωλολάτρες, γκρεμίζει ναούς, μιλάμε για σούπερμαν της ορθοδοξίας.
    http://radiobacter.blogspot.gr/2010/09/httptoksipnitiri_08.html

  112. physicist said

    Χρόνια Πολλά, Νίκο!

    Διαφωνώ πλήρως με τις θέσεις που εκφράζουν εδώ οι περισσότεροι (κι εσύ ο ιδιος) σε σχέση με το θέμα αλλά αφενός πνίγομαι αφετέρου λόγω της ημέρας άστο στην άκρη. Χιλιόχρονος και πάλι, και ίσως επανέλθω αν ευκαιρήσω.

  113. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    #111
    Χαχαχα, τι είναι αυτό ρε; 🙂

  114. sarant said

    111: Δεν τα ήξερα τα κατορθώματα του συνονόματου!

  115. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Εγώ την άποψή μου για την εκπαίδευση γενικώς την έχω εκφράσει εδώ στο ιστολόγιο, είναι η μεγαλύτερη απάτη στην ιστορία του ανθρωπίνου είδους. Μια και δημιουργήθηκε και ελέγχεται απο το κεφάλαιο για ίδιο όφελος, στόχος της είναι η δημιουργία αυτοελεγχόμενων ως προς τις φιλοδοξίες τους ανθρώπων. Μπορούν να ονειρεύονται τίτλους, πτυχία, δοκτορά, νόμπελ, στελέχωση μεγάλων επιχειρήσεων, διευθυντικές θέσεις,κλπ, αλλα όλως παραδόξως, σχεδόν κανείς (παγκοσμίως) δεν ονειρεύεται να γίνει δισεκατομυριούχος, τέλειο; Κάντε ενα τέστ, οι περισσότεροι που γράφετε εδώ, έχετε βγάλει πανεπιστήμιο, πόσοι είχατε όταν μπήκατε ή έχετε τώρα όνειρο να γίνετε δισεκατομυριούχοι; εγώ λέω ΚΑΝΕΝΑΣ, οι δικαιολογητικές απαντήσεις συνήθως ξεκινάνε με ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΝ κλπ. Οι απειροελάχιστοι που θα το ονειρευτούν, οι λιγότεροι που θα το επιχειρήσουν, και οι ακόμα λιγότεροι που θα το πετύχουν δεν μπορούν (αλλα και δεν θα θέλουν) να αλλάξουν το κατεστημένο σύστημα, το οποίο λειτουργεί ατάραχο εδω και 200 χρόνια.
    Συζητάμε για την λειτουργία (ή μη) των πανεπιστημίων, για χαμένα εξάμηνα, για απολύσεις κλπ, αλλα ποιός γνωρίζει τον ρόλο των πανεπιστημίων; είναι για την οικονομική ανεξαρτησία των φοιτητών; ούτε γι΄αστείο, μισθωτοί υπάλληλοι ονειρεύονται να γίνουν, απο κλητήρες ή logistics manager (που έλεγε και ο kid) μέχρι διευθυντές, εξαρτημένοι δούλοι με ψευδαισθήσεις δηλαδή, που μόλις το (συνήθως αμόρφωτο) ΑΦΕΝΤΙΚΟ τους απολύσει γιατι έτσι του γουστάρει, χάνουν τον κόσμο κάτω απο τα πόδια τους, δεν ξέρουν κανένα τρόπο να επιβιώσουν, και βλέπεις ανθρώπους με δύο και τρία πτυχία, να παρακαλάνε για μια δουλειά έστω και με 500 ευρώ. Μήπως ο ρόλος τους είναι η εξύψωση και η διεύρυνση του πνεύματος; ΧΑ ΧΑ ΧΑ, βλέποντας ποιοί μας κυβερνούν παγκοσμίως (καλά εδώ είμαστε εκτός συναγωνισμού, ο Γιωργάκης και ο Αντωνάκης ήταν συμφοιτητές, και υπουργό οικονομίας έχουμε ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ) μεγάλους επιστήμονες που πέρα απο την ειδικότητά τους αποδεικνύονται επιεικώς ντουβάρια, αλλα και την πλήρη αδράνεια των διανοούμενων (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) αλλα και των απλών αποφοίτων μπροστά στην λαίλαπα του κεφαλαίου,(η μόνη αντίδρασή τους είναι η διαδυκτιακή εκτόνωση, σε ένα μέσο που δημιουργήθηκε και ελέγχεται απο το κεφάλαιο) μόνο ανοιχτά μυαλά δεν έχουν. Οπότε ποιός είναι ο ρόλος των πανεπιστημίων; Μήπως αυτό θα έπρεπε να είναι το κυρίως θέμα συζητήσεως και απαιτήσεως, και οχι το πώς και αν λειτουργούν ή όχι;

  116. sarant said

    112: Φυσικέ σ’ ευχαριστώ για τις ευχές, όταν ευκαιρήσεις τα λέμε (άλλωστε αυτά τα θέματα έρχονται και ξανάρχονται)

  117. Χρόνια πολλά και καλά 🙂

    μια εκδοχή περί του θεατρικού Πελεγρίνη:

    http://www.tokoulouri.com/culture/tragic_strike/

  118. TNΛ said

    Έτσι, τρίτος κόσμος με θεωρία και μαγκιά. »Κι εμείς χάσαμε εξάμηνο, δεν έγινε και τίποτα», »το άλλο πανεπιστήμιο είναι ακόμη χειρότερο», »τι να μας πει η Pisa», »δεν είναι όλοι τους πρώτα ξαδέρφια»,»ναι, αλλά ο Βορίδης», θεωρίες συνομωσίας επιπέδου Λιακόπουλου, κτλ.

    Δεν μας μυρίζει πια η χαβούζα. Γουστάρουμε την παρακμή. Κι εγώ πρώτος.

    Κι άλλοι είναι φτωχοί, αλλά δεν χρεωκόπησαν εντελώς.

    Υ.γ.: Δεν γουστάρω την κυβέρνηση.

  119. ΠαπαΣτρούμφ said

    ΤΝΛ: έτσι ακριβώς.

    …και τον Πρύτανη τον λοιδορούν οι στενόκαρδοι και οι μικρόμυαλοι, καθώς όλοι γνωρίζουμε ότι πρόκειται για φωστήρα της φιλοσοφικής σκέψης, παγκοσμίου φήμης ακαδημαϊκό και πανάξιο μάνατζερ.

    Τελικά όταν ο άνθρωπος συνταχθεί απεμπολεί πλήρως την ευθυκρισία του.

  120. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Μεθεόρτια καλημέρα

    60.: συνέχεια για το άρθρο του Γιώργου Χουρμουζιάδη, από το απόκομμα (δε μπορώ,δεν ξέρω, να ανακαλέσω το άρθρο από το ιντερνετ).Πρέπει να είναι στην εφημερίδα ‘Εθνος, την εποχή που, μεταξύ των άλλων ,ανακοίνωναν την ίδρυση του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας (ΔΙ.ΠΑ.Ε):
    Τίτλος:
    «Κερκόποττες» για τη δημόσια παιδεία
    υπότιτλος:
    Πώς μεθοδεύεται η αντισυνταγματική ιδιωτικοποίηση των ΑΕΙ.

    Παρακαλώ τα καλά σαϊνια εδώ, αν το βρουν να παραθέσουν το λίκνο, νομίζω πως αξίζει.

  121. sarant said

    119: Ο Πελεγρίνης μπορεί να είναι από ανίκανος μέχρι αυθεντία, αλλά δεν είναι τίποτε από αυτά τα δύο «επειδή» γράφει/παίζει θέατρο, όπως και ο Κουράκης ή ο Χυτήρης μπορεί να είναι από σκερβελέδες μέχρι πολιτικοί ολκής αλλά δεν είναι τίποτε από τα δύο «επειδή» γράφουν ποιήματα. Αυτό έλεγε το άρθρο.

  122. gbaloglou said

    Ένα ακόμη επιχείρημα κατά της ύπαρξης του όρου «πανδιδακτήριον» πριν από τον 19ο αιώνα: ο όρος «διδακτήριον» σήμαινε «δίδαγμα» ή «συμπέρασμα» (επτά συνολικά περιπτώσεις στο TLG).

  123. sarant said

    122: Και όχι οίκημα όπου διδάσκουν, ε;
    Και ένα πολύ πρόχειρο φυλλομέτρημα στον τόμο Α1 του Κουκουλέ δεν έδωσε τίποτα.

  124. stratosbg said

    Reblogged this on ahairlessape.

  125. ΠαπαΣτρούμφ said

    121: Εγώ δεν είδα κανένα άρθρο που να καταλογίζει ανικανότητα (ή οτιδήποτε άλλο) στον Πελεγρίνη «επειδή» γράφει/παίζει θέατρο. Εκείνο που είδα είναι ένας Νικοκύρης με ιδιαίτερη έως υπερβολική ευαισθησία στην υποστήριξη του καημένου-αδικημένου (που τον λοιδορούν οι μικρόμυαλοι), κάτι που προσωπικά το αποδιδω στο αντανακλαστικό «επικροτούμε/υποστηρίζουμε όποιον πάει κόντρα στην κυβέρνηση με οποιονδήποτε τρόπο και για οποιονδήποτε λόγο» (και, δυστυχώς, με οποιοδήποτε αποτέλεσμα). Παρότι η κυβέρνηση είναι ποικιλοτρόπως γελοία και απαράδεκτη σε όλους τους τομείς, και παρότι τη μέγιστη μακράν ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση στα πανεπιστήμια την έχει ο ανεκδιήγητος υπουργός, δε νομίζω ότι είναι σοφή (ούτε τυχαία) η ευαισθησία στην υποστήριξη ενός ανθρώπου που, στο κάτω κάτω, οι πάντες (πλην Νικοκύρη) γνωρίζουν αν είναι ανίκανος η αυθεντία, όπως επίσης γνωρίζουν και το ρόλο και το (τεράστιο) μερίδιο ευθύνης του στο μπαχαλοθεατρικό που ανεβαίνει στη σκηνή του ΕΚΠΑ αυτή την εποχή.

  126. gbaloglou said

    123:

    Ας συγκρίνουμε τα παρακάτω δύο αποσπάσματα, το πρώτο από εδώ και το δεύτερο από την πηγή του πρώτου («Πάτρια Κωνσταντινουπόλεως») και το TLG:

    Επίσης τα Πάτρια Κωνσταντινουπόλεως (10ος αιώνας), χωρίς να μνημονεύουν την καταστροφή του καθιδρύματος, σημειώνουν ότι το «Πανδιδακτήριον» παρέμεινε «εἰς τὸ τετραδήσιον τὸ Ὀκτάγωνον» μέχρι «τοῦ δεκάτου χρόνου Λέοντος τοῦ Συρογενοῦς», δηλαδή μέχρι το 727 μ.Χ.

    Τὸ δὲ Τετραδήσιον τὸ Ὀκτάγωνον, εἰς ὃ ἦσαν στοαὶ ὀκτὼ ἤγουν καμαροειδεῖς τόποι, διδασκαλεῖον ἐκεῖσε ἐτύγχανεν οἰκουμενικόν· καὶ οἱ βασιλεύοντες αὐτοὺς ἐβουλεύοντο καὶ οὐδὲν ἔπραττον χωρὶς αὐτῶν· ἐξ οὗ καὶ ἐξ αὐτῶν ἐγένοντο πατριάρχαι καὶ ἀρχιεπίσκοποι. Πλησίον δὲ τῆς Βασιλικῆς ἦν καὶ διήρκεσε ἔτη υιδʹ μέχρι τοῦ δεκάτου χρόνου Λέοντος τοῦ Συρογενοῦς τοῦ πατρὸς Καβαλλίνου.

  127. sarant said

    126: Διδασκαλείον οικουμενικόν λοιπόν. Και ποιος το πρωτοσέρβιρε το Πανδιδακτήριο!;

    125: Υπήρξαν πάμπολλα σχόλια ότι ο Π. δεν είναι σοβαρό πρόσωπο «επειδή» γράφει/παίζει θέατρο.

  128. Μαρία said

    126
    Η 2η παραπομπή σου στο Λεμέρλ; δεν ανοίγει.
    Ο Μάνγκο αυτό που ιδρύθηκε απ’ το Θεοδόσιο το μικρό το 425 το αναφέρει ως πανεπιστήμιο σε εισαγωγικά.
    Ο Ήλιος έχει επίσης λήμμα Πανδιδακτήριον, όπως βέβαια κι η βίκη, σύμφωνα με την οποία σε οικουμενικόν διδασκαλείον μετονομάστηκε επι Ισαύρων.
    http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CE%B9%CE%B4%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B9%CE%BF

  129. gbaloglou said

    128: Μαρία δεν καταλαβαίνω τα περί αναφοράς (μου;!) στον Λεμέρλ, την Μαγναύρα την είχα ήδη ψάξει αλλά δεν απέδωσε τίποτα, παραθέτω το παρακάτω ιδιαίτερα ενδιαφέρον απόσπασμα από Γεώργιο Μοναχό και TLG (ιδιαίτερα ενδιαφέρον επειδή ασχολείται με τον εντοπισμό του Λέοντα του Μαθηματικού από τον Αυτοκράτορα χάρις στην αιχμαλωσία ενός μαθητή του από τους Άραβες — ουδείς προφήτης στον τόπο του — και την μετέπειτα διδασκαλία του στο χμμμ … πανδιδακτήριο της Μαγναύρας:

    Ὁ δὲ, τὴν αἰσχρὰν σωτηρίαν τῆς καλλίστης ἀνταλλαξάμενος, ὁ τοῦ φιλοσόφου Λέοντος μαθητὴς, προσρυεὶς τῷ ἀμερουμνῇ ἠρωτήθη παρ’ αὐτοῦ περὶ τῆς ἐπιστήμης αὐτοῦ. Ὁ δὲ εἶπε μαθητὴς εἶναι τοῦ φιλοσόφου Λέοντος. Οὗτός τε ὅστις ὁ Λέων ἐστὶν καὶ οἷος μαθὼν, αὐτὸν ἐπεθύμει ἐκεῖνον ἰδεῖν, καὶ δή τινι τῶν αἰχμαλώτων δοὺς γράμματα, πρὸς
    Λέοντα τὸν φιλόσοφον ἀπέστειλεν ἐν Κωνσταντινουπόλει, ὑποσχόμενος αὐτῷ, εἰ ἐξέλθοι ὁ αὐτὸς Λέων, ἀπ’ ἐκείνου αὐτὸν εἶναι ἐν τιμῇ. Ὁ Λέων δὲ τὰ γράμματα ἀπολαβὼν καὶ φοβηθεὶς μήπως διαγνωσθῇ, ἀνήγαγε ταῦτα Θεοφίλῳ τῷ βασιλεῖ. Ὁ δὲ, γνοὺς τὰ τῆς ἐπιστήμης αὐτοῦ καὶ ὅτι τοιοῦτον σοφὸν ἄνδρα ἐν τῇ πολιτείᾳ αὐτοῦ ἔχει, προσλαβόμενος αὐτὸν εἶχεν ἐν τῷ παλατίῳ τῆς Μαγναύρας, παραδοὺς αὐτῷ διδάσκειν καὶ μαθητὰς, παρέχων αὐτῷ τὰ πρὸς ὑπηρεσίαν ἅπαντα, ὃς καὶ μητροπολίτης ἐν Θεσσαλονίκῃ γέγονεν.

  130. Μαρία said

    129
    Ο Παναγόπουλος, στον οποίο παραπέμπεις, παραπέμπει με τη σειρά του για το νόμο του Θεοδόσιου στο Λεμέρλ. Αυτόν νόμισα οτι εννοούσες γράφοντας «το δεύτερο από την πηγή του πρώτου»

  131. gbaloglou said

    Λοιπόν πιθανολογώ ότι κάπου υπάρχει Λατινικός όρος — από τα ‘πρώιμα’ χρόνια του ιδρυτή Θεοδοσίου ή λίγο μετά — ισοδύναμος (;) προς το «πανδιδακτήριον»…

  132. Μαρία said

    131
    O θεοδοσιανός κώδικας, 14.9.3, (η παραπομπή στη γερμαν. βίκη για την ίδρυση του «πανεπιστημίου» στον τίτλο που μπορούμε να δούμε και όχι στο σώμα του κειμένου μιλάει για studia liberalia. Πώς λεγόταν το οίκημα, άγνωστο.
    https://archive.org/stream/theodosianilibri00codeuoft#page/26/mode/2up
    Το 14ο βιβλίο δεν το βρήκα ονλάιν.

  133. sarant said

    131: Αυτό είναι το πιο πιθανό.

  134. spyroszer said

    131, 132, 133 δειτε σχολιο 103

  135. gbaloglou said

    134: πάντως το «πανδιδακτήριον» μάλλον για μετάφραση του «διδασκαλείον οικουμενικόν» το βλέπω παρά του auditorium.

  136. spyroszer said

    Πάντως επικρατεί μεγάλη σύγχυση με το Πανδιδακτήριο. Π.χ. Η γαλλική Βίκη λέει ότι επί Ηρακλείου μετονομάστηκε σε «Πανδιδακτήριον»
    http://fr.wikipedia.org/wiki/Universit%C3%A9_de_Constantinople
    Έχει και μια παραπομπή (βέβαια όχι ακριβώς στο σημείο της μετονομασίας) στον Θεοφύλακτο Σιμοκάττη, στην Ιστορία του οποίου δεν υπάρχει τέτοια ονομασία της Σχολής. Στην αρχή του έργου, στον διάλογο ιστορίας και φιλοσοφίας, έχει την φράση «Καγώ δη τότε της βασιλέως στοάς εξωστρακίσθην». Είναι πιθανό στην εποχή του να ονόμαζαν τη σχολή αυτή «βασιλέως στοά» συνεκδοχικά από το κτίριο που στεγαζόταν.

    Click to access 0530-0630,_Theophylactus_Simocatta,_Historiae_%28CSHB_Bekkerio_Curante%29,_GR.pdf

    Ο Παπαρρηγόπουλος στην Ιστορία του Ελλ. Έθνους, στην ενότητα για τον Θεοδόσιο τον Β’, έχει κεφάλαιο με τίτλο ¨Το εν Κωνσταντινουπόλει Πανδιδακτήριον». Γράφει «.. εν έτει 425 π.Χ. ίδρυσεν εν Κωνσταντινουπόλει ανώτατον εκπαιδευτήριον, το οποίο σήμερον ηθέλομεν ονομάσει πανεπιστήμιον». Και παρακάτω «Καθηγητής εν τω πανδιδακτηρίω τούτω δεν ηδύνατο τις να διορισθή….».
    Υποψιάζομαι ότι ο Παπαρρηγ. χρησιμοποιεί τις δύο λέξεις, Πανεπιστήμιο και Πανδιδακτήριο, ως συνώνυμες. Όπως λέει και ο κ. Λάππας παραπάνω, τον 19ο αιων. εξακολουθούσαν και χρησιμοποιούσαν ανεπίσημα τη λ. πανδιδακτήριο με τη σημασία του πανεπιστημίου, με τη σύγχρονη έννοια της λέξης. Έτσι προφανώς αντιλαμβάνονταν οι σύγχρονοί του αυτά που έγραφε ο Παπαρρηγ. Όμως, από τη στιγμή που έπαψε αργότερα η λέξη αυτή να έχει αυτή τη σημασία, είναι νομίζω παραπλανητικό και δείγμα προχειρότητας να γράφεται, και μάλιστα σε ιστορικές μελέτες για την εκπαίδευση στο Βυζάντιο, ότι πχ. ο Θεοδόσιος ίδρυσε το Πανδιδακτήριον ….

  137. sarant said

    136: Σπύρο, νομίζω πως εντόπισες την πηγή του «βυζαντινού» Πανδιδακτήριου, είναι ο Παπαρρηγόπουλος, που ανέφερε τη λέξη με τη σύγχρονη έννοια και, όπως φαίνεται, κατάφερε να παραπλανήσει τους πάντες επί έναν αιώνα.

    Μάλλον αξίζει χωριστό άρθρο, έστω και μόνο γι’ αυτή τη λέξη, δεν είναι ασήμαντο να γκρεμίζεται (αν όντως γκρεμίζεται) τέτοια βεβαιότητα.

  138. spiral architect said

    Κύριος «σύμβουλος» έφα:
    (με μπόλικα εισαγωγικά)
    Σε αυτό το μπουρδέλο που πέρασες δεν αξίζει το πτυχίο σου γλυκιά μου.
    και άλλα πολλά στον παραπάνω λίκνο.

  139. gbaloglou said

    137: αν μπορούσε να τα διαβάσει όλα αυτά ο συγχωρεμένος … θα είχε πέσει κάτω από τα γέλια!

  140. sarant said

    139: Εκτός βέβαια αν έχουμε κάνει κάποιο φριχτό λάθος (οπότε βέβαια και πάλι θα έπεφτε κάτω από τα γέλια ο συχωρεμένος, αλλά με εμάς:)

  141. Μαρία said

    Χα, χα. Δηλαδή αντί να κοιτάξουμε τον Κουμανούδη ψάχναμε σα μαλάκες, για την ακρίβεια ψάχνατε, στον TLG κι εγώ στο θεοδοσιανό κώδικα.

    Άλλος την έκανε τη ζημιά. Ο Κωνσταντίνος Γεωργιάδης Κουτζίκος το 1800. (Άμα τον γουγλίσετε, θα βρείτε σύντομο βιογραφικό στην Ανέμη).
    Ο Κουμανούδης γράφει οτι ενώ προτάθηκε για να αποδώσει τα ξενικά univercity κλπ και παρά το γεγονός οτι δεν επικράτησε για να ονομαστεί έτσι το αθηναϊκό «παιδευτήριο», «το μεταχειρίζονται όμως τινές έτι και νυν, ως παραφραστικόν και οιονεί σεμνότητος πλείονος χάριν και προς αποφυγήν της εν τω λόγω συχνής επαναλήψεως του επισήμως εν τοις ελληνικοίς κώδιξι κυρωθέντος πανεπιστημίου». Παραθέτει για παράδειγμα τον πρυτανικό λόγο του Κατσόρχη το 1872 όπου εναλλάσσονται οι δύο λέξεις.

  142. sarant said

    141: Καστόρχης (απορώ για την προέλευση του επωνύμου:)

    Αλλά η διατύπωση του Κουμ. δεν αποκλείει να υπήρχε ο όρος πανδιδακτήριο στα βυζαντινά (μπορεί ο Κ. να τον αγνοούσε). Μου κάνει πάντως εντυπωση ότι το προτείνει ο Κουτζίκος το 1800 και ο Μάνος το 1801 και άλλος ένας το 1808.

  143. Μαρία said

    142
    Τρεις μέρες και τρεις νύχτες ψάχνει ο Μπαλό στα βυζαντινά και τίποτα δε βρίσκει.

  144. Μαρία said

    142
    Ο Τριαντ. λέει καστόρχι =ύφασμα. Ο Στάθης όμως στα σχόλια αναφέρει οτι η λέξη στο Καταφύγι σημαίνει τον κάστορα. Ο Ευθ. Καστόρχης βέβαια ήταν, βλέπω, απ’ τη Δημητσάνα.

  145. spyroszer said

    Από τον Κ. Λάππα (σχ. 56):
    Για το «Πανδιδακτήριον» βλ. Ύμνοι δοξαστικοί…, Εν Βούδα παρά τη τυπογραφία του κατ’ Ουγκαρίαν Βασιλικού Πανδιδακτηρίου, 1797· ας σημειωθεί ότι η λ. Πανδιδακτήριον αντικατέστησε εδώ το 1797 τη λ. Ακαδημία (Κ. Καραϊωάννης, Θησαυρός Γραμματικής, Βούδα 1796-1797)
    Ο όρος πανδιδακτήριον χρησιμοποιείται και για τη σχολή των Μηλεών.

    Σημασία έχει και το σχόλιο 122, αφού η λ. διδακτήριον σε όλα τα λεξικά της αρχαίας σήμαινε την απόδειξη (ο Κριαράς δεν την έχει). Και στον Χρυσόστομο αυτήν τη σημασία έχει. Το ΛΚΝ λέει ότι διδακτήριο είναι λόγια λ. διαφορετική απ’ το ελληνιστικό απόδειξη.
    Άμα τα μαζέψεις όλα αυτά τι συμπέρασμα βγαίνει;

  146. Μαρία said

    145
    Ο Κουτζίκος πάντως ζούσε την ίδια εποχή στη Βουδαπέστη και ήταν διερμηνέας.

  147. spyroszer said

    146. Ναι, μπορεί να είναι αυτός. Σημασία όμως δεν έχει ποιος καθιέρωσε τον όρο πανδιδακτήριο (που φαίνεται πράγματι ότι είναι λόγιος και όχι βυζαντινός), αλλά ποιος το συνέδεσε με την σχολή του Θεοδοσίου. Γι’ αυτό ανέφερα τον Παπαρρηγόπουλο, ο οποίος χρησιμοποίησε τον όρο με την τρέχουσα σημασία της εποχής του, παρασύροντας ίσως αυτός τους μετεγενέστερους που εξέλαβαν τον όρο ως βυζαντινό (όταν η λ. πανδιδακτήριο δεν σήμαινε πλέον το πανεπιστήμιο με την σύγχρονη έννοια).

  148. sarant said

    143: Ούτε εγώ βρίσκω βυζαντινή αναφορά. Και πιστεύω ότι η κατάσταση είναι όπως την ανέφερε ο Σπύρος στο 147, αλλά μου κάνει εντύπωση που 150 χρόνια κανείς δεν έκατσε να το τσεκάρει και που άγγλοι γάλλοι πορτογάλοι το επαναλαμβάνουν, δηλαδή δεν τολμώ να πιστέψω ότι έχουμε δίκιο.

  149. spyroszer said

    Εδώ σε αυτήν την διατριβή «Η εκπαίδευση στην πρωτοβυζαντινή περίοδο», ενώ στη σελ. 157 γίνεται λόγος για Αuditorium Capitolii του Θεοδοσίου, στη σελ. 170 αναφέρεται: «Ο Θεοδόσιος ο Β’, με προτροπή της μορφωμένης συζύγου του Ευδοκίας, αναδιοργάνωσε το Πανεπιστήμιο που ονομάστηκε Παιδιδακτήριο (μάλλον τυπογραφικό λάθος)». Με παραπομπή: Wilson L (το σωστό N.G). Οι λόγιοι στο Βυζάντιο, μετάφραση Ν. Κονομή 1991 σελ. 75-76.
    http://thesis.ekt.gr/thesisBookReader/id/15641#page/170/mode/2up
    Και εγώ δεν ξέρω τι άλλο να υποθέσω.

  150. Αρκεσινεύς said

    Δεν μπόρεσα να παρακολουθήσω τους προβληματισμούς σας, απλώς κάπου έχω διαβάσει,πού δε θυμάμαι, ότι στα χρόνια του Ηράκλειου λεγόταν πανδιδακτήριον και επί Ιουστινιανού ονομάστηκε Οικουμενικόν Πανεπιστήμιον.

  151. sarant said

    150 και πριν: Όπως φαίνεται, ποτέ δεν λεγόταν «πανδιδακτήριον».

    149: Τώρα μου έκοψε να ψάξω και στους άλλους τόμους του Κουκουλέ και στον 6ο τόμο έχει τα περί ανωτάτης εκπαιδεύσεως. Έχει δύο άρθρα (σελ. 115-125) με την γενική ονομασία «ΠΕΡΙ ΤΟ ΠΑΝΔΙΔΑΚΤΗΡΙΟΝ», από τα οποία το πρώτο έχει τίτλο ΕΙΣ ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟΝ. Στον τίτλο αυτό βάζει υποσημείωση όπου λέει (αντιγράφω):

    Το Πανεπιστήμιον της Κωνσταντινουπόλεως ήλλασσε κατά καιρούς ονόματα. Επί Κωνσταντίνου του Μεγάλου εκαλείτο *μέγα διδασκαλείον», επί Θεοδοσίου του Β’ *auditorium* ή *σχολή του Καπιτωλίου*, μετά ταύτα δ’ ελέχθη *πανδιδακτήριον* και *οικουμενικόν διδασκαλείον* και κατά τον ΙΕ’ αιώνα *καθολικόν μουσείον*. Η επί Κωνσταντίνου του Μονομάχου ιδρυθείσα σχολή ωνομάζετο *διδασκαλείον των νόμων*.

    Στο άρθρο αυτό, όπως και στο επόμενο («Προσόντα, προνόμια και αμοιβαί των καθηγητών του Οικουμενικού Διδασκαλείου») χρησιμοοποιεί αδιάφορα τους όρους Πανεπιστήμιον, Πανδιδακτήριον, Οικουμενικόν διδασκαλείον.

    Πηγή δεν δίνει πρωτογενή, μόνο ξένους, π.χ. Fr. Schemmel, Die Hochschule von Kostantinopel im IV Jahrhundert (Neue Jahrb. fuer das klass. Altertum, 2, 153).

  152. sarant said

    Έψαξα και στο TLG το οικουμενικόν διδασκαλείον, βρήκα ό,τι και ο Σπύρος στο 103. Και για τη Μαγναύρα βρήκα στον Ιωδήφ Γενέσιο:
    Περὶ πολλοῦ δὲ τῷ καίσαρι Βάρδᾳ ἡ σοφία πεφιλοτίμητο,
    κἂν τῶν πολλῶν πρὸς ἐπίδειξιν ἐμεμέλητο. συναθροίζει σοφοὺς κατὰ
    τὴν Μαγναύραν, ὧν τοὺς μὲν φιλοσοφίας γεωμετρίας, τοὺς
    δὲ ἑτέρους ἀστρονομίας, ἄλλους γραμματικῆς ἀντιποιουμένους ἐγκατα-
    στήσας προῖκα διδάσκειν τοὺς προσιόντας . καὶ τοσοῦτον (5)
    αὐτῷ τὰ τῆς ἐπιμελείας ἐν τούτῳ διείργαστο, ὡς Λέοντα τὸν πάνυ
    φιλόσοφον κατὰ τὴν φιλοσοφίαν ἐντάξαι διδάσκαλον, καὶ τὸν αὐτοῦ
    φοιτητὴν ἐν γεωμετρίᾳ Θεόδωρον, καὶ ἐν ἀστρονομίᾳ Θεοδήγιον, ἔν @1
    τε γραμματικῇ Κομητᾶν, καὶ τούτους ταῖς βασιλικαῖς δωρεαῖς ἐπαρκεῖν·

    και στον Γεώργιο Μοναχό:

    Ὁ Λέων δὲ
    τὰ γράμματα ἀπολαβὼν καὶ φοβηθεὶς μήπως διαγ-
    νωσθῇ, ἀνήγαγε ταῦτα Θεοφίλῳ τῷ βασιλεῖ. Ὁ δὲ, (15)
    γνοὺς τὰ τῆς ἐπιστήμης αὐτοῦ καὶ ὅτι τοιοῦτον
    σοφὸν ἄνδρα ἐν τῇ πολιτείᾳ αὐτοῦ ἔχει, προσλαβό-
    μενος αὐτὸν εἶχεν ἐν τῷ παλατίῳ τῆς Μαγναύρας,
    παραδοὺς αὐτῷ διδάσκειν καὶ μαθητὰς, παρέχων
    αὐτῷ τὰ πρὸς ὑπηρεσίαν ἅπαντα, ὃς καὶ μητροπο- (20)
    λίτης ἐν Θεσσαλονίκῃ γέγονεν.

  153. Μαρία said

    151
    O Σέμελ στο τέλος του άρθρου του, που ασχολείται με την προηγούμενη περίοδο, παραθέτει αποσπάσματα απ’ τον θεοδοσιανό κώδικα και χρησιμοποιεί (στα γερμανικά) τη λέξη Σχολή. Δες και μόνος σου
    https://archive.org/stream/neuejahrbcherf22leipuoft#page/166/mode/2up/search/Schemmel

    Θα ρωτήσω ένα βυζαντινολόγο αλλά αργότερα.

  154. sarant said

    Να ρωτήσεις, να ρωτήσεις.

  155. gbaloglou said

    149: αν το βρει (το πανδιδακτήριο) κάποιος στην μετάφραση του Κονομή … προσφέρομαι να συγκρίνω με το πρωτότθπο του Wilson 🙂

  156. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    »Λεξικοδίφηδες»,τιμές.

  157. Μαρία said

    154
    Λοιπόν
    α. Σε καμιά βυζαντινή πηγή δεν υπάρχει η ονομασία πανδιδακτήριο. Η σύδεση του νεολογισμού του 19ου αι. με το Θεοδόσιο έγινε είτε απ’ τον Παπαρρηγόπουλο αλλά πιθανόν κι απ’ το Σκαρλάτο Βυζάντιο στο Κωνσταντινούπολις.
    β. Αλλά και η ονομασία «οικουμενικόν διδασκαλείον», όπως και η πληροφορία οτι ο Λέων έκαψε τα βιβλία, έχει ως μοναδική πηγή το Γεώργιο μοναχό, πολέμιο του Λέοντα. Υπήρχε ο όρος οικουμενικός διδάσκαλος για τους καθηγητές, που εμφανίζεται όμως αργότερα, τον 11ο αιώνα.

    Γι’ αυτό το λόγο ο καθένας ονομάζει το λεγόμενο πανεπιστήμιο της Μαγναύρας όπως του καπνίσει.

  158. sarant said

    157: ‘Ωστε αυτά είπε ο βυζαντινοτέτοιος; Πολύ ενδιαφέροντα, μας επιβεβαιώνει!

  159. Μαρία said

    158
    Ακριβώς. Το μόνο καινούριο είναι το β. για το Μοναχό.

  160. ππαν said

    Μόνο που προφανώς ήταν ήδη γνωστά αυτά, από ό,τι καταλαβαίνω. Κι εγώ Μαγναύρα το θυμάμαι.

  161. spyroszer said

    Είπαμε πολλά για το πανδιδακτήριο, μερικές σταγόνες ακόμα:
    Η ελληνική Βίκη βασίζεται σε αυτό το άρθρο
    http://konstantinoupoli.ekpaideusi.com/piges/keimena/01.html

    Ιστορία των Επιστημών και της Τεχνολογίας της Γ’ Λυκείου. Δεν ξέρω να υπάρχει ακόμα ή έχει διορθωθεί.
    «… Όφείλουμε εδώ να διευκρινίσουμε ότι χρησιμοποιούμε τον όρο «πανεπιστήμιο» συμβατικά, για να δηλώσουμε το κρατικό ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα που κατά καιρούς είχε διάφορες ονομασίες, όπως «αυτοκρατορικό auditorium», «οικουμενικόν διδασκαλείον», «πανδιδακτήριον» κ.ά.»
    http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGL-C114/425/2856,10870/

    Αν έπεφτε η παρακάτω ερώτηση στο τεστ δεξιοτήτων τι έπρεπε να απαντήσουμε:
    Το «Πανδιδακτήριον»ήταν:
    α) Το πρώτο κρατικό πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης.
    β) Το πρώτο ιδιωτικό πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης.
    γ) Φιλοσοφική σχολή στην Αθήνα.
    δ) Εκκλησιαστική σχολή στη Θεσσαλονίκη
    ερώτηση 93 σελ. 17

    Click to access %CE%95%CF%81%CF%89%CF%84%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82%20%CE%99%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1%CF%82.pdf

Σχολιάστε