Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Αποπουδοβαλία, το αρχαιοελληνικό ποδόσφαιρο

Posted by sarant στο 24 Ιουνίου, 2014


Σήμερα το βράδυ η ελληνική ομάδα δίνει τον υπέρ πάντων αγώνα κόντρα στους Ιβοριανούς, οπότε το άρθρο μοιραία θα είναι ποδοσφαιρικό. Βέβαια, κι εδώ που έφθασε λίγο δεν είναι: τη στιγμή που η παγκόσμια πρωταθλήτρια Ισπανία έχει ήδη αποχωρήσει από τη διοργάνωση, τη στιγμή που η Αγγλία, το λίκνο του σύγχρονου ποδοσφαίρου, έχει αποκλειστεί, η Εθνική Ελλάδος εξακολουθεί να διατηρεί αμείωτες τις ελπίδες της για την κατάκτηση του κυπέλλου, ένα πρωτοφανές σαξές στόρι δηλαδή, εφάμιλλο με τις σελίδες δόξας που γράφει η κυβέρνησή μας στον στίβο της οικονομίας.

apopoduΟπότε, θα σας παρουσιάσω σήμερα τον αρχαίο πρόγονο του ποδοσφαίρου, το σπορ της «αποπουδοβαλίας», όπως τεκμηριώνεται στο έγκυρο αρχαιογνωστικό λεξικό Der Neue Pauly, την νέα έκδοση του κλασικού Pauly-Wissowa (Der neue Pauly. Enzyklopädie der Antike. Hg. v. Hubert Cancik. Stuttgart 1996ff. Bd. 1, Sp. 895).

Μεταφράζω πρόχειρα:
Αποπουδοβαλία: Αρχαίο άθλημα, πρόγονος του σημερινού ποδοσφαίρου. Αν και λεπτομέρειες δεν είναι γνωστές, ήδη στα Γυμναστικά του Αχιλλέως Τακτικού υπάρχει αναφορά σε «άνδρες αποπουδοβαλόντες» στις αρχές του 4ου αι. πΧ στην Κόρινθο. Φαίνεται ότι το άθλημα έφτασε κατά την ύστερη ελληνιστική εποχή ως τη Ρώμη’ τουλάχιστον στο ψευδοκικερώνειο έργο Περί ανδρών επιφανών (3,2) γίνεται λόγος για επιφανείς αποπουδοβαλιστές. Τους δύο πρώτους αιώνες μΧ η αποπουδοβαλία φτάνει, χάρη στις ρωμαϊκές λεγεώνες, ως τη Βρετανία, απ’ όπου άρχισε να διαδίδεται εκ νέου τον 19ο αιώνα. Παρά την φανερά μεγάλη δημοτικότητά του, το άθλημα καταδικάστηκε από τους πρώτους χριστιανούς συγγραφείς (βλ. ιδίως Τερτυλλιανό Περί θεαμάτων 31 κ.ε.) Από τον 4ο αιώνα και μετά δεν υπάρχει καμιά μνεία για την αποπουδοβαλία -και ακολουθεί βιβλιογραφία σε ξένα συγγράμματα, ενώ το άρθρο το υπογράφει ο M.Mei., που είναι η σύντμηση του ονόματος του Mischa Meier, ενός έγκριτου Γερμανού κλασικιστή.

Είναι περίεργο ότι ενώ το σχετικό άρθρο έχει γραφτεί εδώ και δεκαοχτώ χρόνια, έμεινε στην αφάνεια, περιφρονημένο από την πολιτική και αθλητική ηγεσία του τόπου, αν και είναι αλήθεια ότι κάποιοι κλασικοί φιλόλογοι έγραψαν για το θέμα και στα ελληνικά. Φταίει επίσης το γεγονός ότι τότε δεν είχε μεγάλη παρουσία το Διαδίκτυο, που βοηθάει να διαδίδεται πλατιά και υπεύθυνα η πληροφόρηση για όλα τα θέματα που οι εχθροί του έθνους δεν θέλουν να μάθουμε, όπως τους ψεκασμούς, το υπερδημητριακό ζέα, τα εκατομμύρια λέξεις της αρχαίας ελληνικής ή τον ηρωικό θάνατο του εύζωνα Κουκκίδη.

Από την τελευταία πρόταση θα έγινε σαφές ότι τα όσα διαβάσατε περί αποπουδοβαλίας είναι εξίσου υπαρκτά με τον Κουκκίδη ή τους ψεκασμούς. Το άρθρο που βλέπετε στην εικόνα υπήρξε, δημοσιεύτηκε έτσι ακριβώς στον πρώτο τόμο του Neue Pauly, αλλά είναι ένας θαυμάσιος, αριστοτεχνικά χαλκευμένος χόακας (έτσι λέμε στο ιστολόγιο τις απάτες, τα πλαστά κείμενα, εικόνες κτλ. από το αγγλικό hoax). Η μόνη λέξη που είναι αληθινή σε όλο το σύντομο άρθρο είναι η υπογραφή του συντάκτη του, διότι ο M. Meier όντως υπάρχει και ήταν συνεργάτης του Neue Pauly. Αν θυμάμαι καλά την ιστορία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις περικοπές στην επιμέλεια των κειμένων που επέβαλε η διεύθυνση του συγγράμματος, έδωσε αυτό το καλοφτιαγμένο αλλά εντελώς ψεύτικο άρθρο για να δει αν θα ξεγελούσε τους επιμελητές. Τους ξεγέλασε, και δημοσιεύτηκε, παρόλο που περιέχει πολλά χοντρά λάθη, που ένας αμύητος στην κλασική φιλολογία δεν τα παίρνει είδηση αλλά θα έπρεπε να είναι φανερά σε κάθε σοβαρό κλασικό φιλόλογο. Φυσικά ο Μάγιερ μ’ αυτόν τον χόακα υπέγραψε και την παραίτησή του από το έργο, αφού τόσο επιδεικτική φάρσα δεν μπορούσε να μείνει κρυμμένη για καιρό.

Αν και ο Μάγιερ κατάφερε να ξεγελάσει όχι μόνο τους κοιμισμένους (ή ανύπαρκτους) επιμελητές του Neue Pauly, που εγκρίνανε το αρθράκι του, αλλά και δυο συναδέλφους του, που θεώρησαν ότι το άρθρο είναι γραμμένο στα σοβαρά και έγραψαν μια σύντομη κριτική στην οποία εντόπισαν έξι λάθη του! (Την σοβαρή κριτική, και την αποκαλυψη της φάρσας, τη βλέπετε εδώ).

Τα εσκεμμένα λάθη που έκανε ο Μάγιερ στον χόακά του είναι αρκετά, για παράδειγμα δεν υπάρχει συγγραφέας Αχιλλεύς Τακτικός, πρόκειται για «πάντρεμα» ανάμεσα στον Αχιλλέα Τάτιο και στον Αινεία Τακτικό, ενώ και τα δυο συγγράμματα που αναφέρει, τα Γυμναστικά και το ψευδοκικερώνειο είναι ανύπαρκτα. To έργο του Τερτυλλιανού De spectaculis είναι υπαρκτό, αλλά -όπως ξέφυγε από τους ‘σοβαρούς’ κριτές του άρθρου- η παραπομπή που δίνεται είναι ψεύτικη, εφόσον έχει μόνο 30 κεφάλαια και o Mάγιερ παραπέμπει στο 31ο. Πιο γουστόζικες είναι οι βιβλιογραφικές αναφορές, αφού Pila στα λατινικά είναι μεταξύ άλλων η μπάλα ενώ Pedes σημαίνει «πόδια», αλλά το πιο αστείο απ’ όλα είναι οτι η πρώτη αναφορά βρίσκεται σε έναν «χαριστήριο» τόμο (αν αποδίδεται έτσι το Festschrift) προς τιμή του… Μ. Sammer, που βέβαια δεν είναι κάποιος Γερμανός κλασικός φιλόλογος της Τυβίγγης ή της Χαϊδελβέργης αλλά ο Ματίας Ζάμερ, τότε πασίγνωστος ποδοσφαιριστής (ο πρώτος ανατολικογερμανός που έπαιξε στην εθνική της ενοποιημένης Γερμανίας). Άλλωστε, ο σκοπός του εγχειρήματος του Μάγιερ δεν ήταν να γίνει πιστευτό το άρθρο του (όπως ίσως επιδίωκε ο Σοκάλ), αλλά να φτιάξει μια καλοστημένη φάρσα και να δει αν θα ξεγελούσε τους επιμελητές, γι’ αυτό και έβαλε τόσες εύκολα ανιχνεύσιμες ενδείξεις.

Το ιστολόγιο εκτιμά πολύ τη λεπτή τέχνη της παρωδίας και το ξαδερφάκι της, τη φιλολογική φάρσα, και έχει επανειλημμένα φιλοξενήσει καλά δείγματα του είδους, οπότε ταίριαζε σήμερα, που είναι μέρα ποδοσφαίρου, να μιλήσουμε γι’ αυτόν τον ποδοσφαιρικό-φιλολογικό χόακα, για τον οποίο έχω κάνει κι άλλες φορές λόγο, ποτέ όμως αναλυτικά. Από την άλλη, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος κάποιοι να πάρουν μόνο το πρώτο μισό του άρθρου κι έτσι να φτιαχτεί ένας καινούργιος διαδικτυακός μύθος…. Λέτε;

 

 

225 Σχόλια to “Αποπουδοβαλία, το αρχαιοελληνικό ποδόσφαιρο”

  1. Andreas Tsapis said

    Καλή σας ημέρα. Εξαιρετικό. Ο μόνος κίνδυνος που υπάρχει είναι να ξαναδούμε το κείμενο σαν απόδειξη, ότι και το ποδόσφαιρο είναι εφεύρεση των αρχαίων ημών προγόνων. Πάντως σας ξέφυγε κάτι: το φαινόμενο της ομαδοβουβαλίας που παρατηρείται κατά τη προσέλευση των οπαδών των ομάδων στον τόπο του αθλήματος.

  2. spiral architect said

    Καλημέρα. 🙂

    «Από την άλλη, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος κάποιοι να πάρουν μόνο το πρώτο μισό του άρθρου κι έτσι να φτιαχτεί ένας καινούργιος διαδικτυακός μύθος…. Λέτε;»

    Χμμ, Σαραντάκος ήρξατο χειρών αδίκων. Καλώς να τα δεχτούμε! 😐

  3. Παναγιώτης Κ. said

    Άλλη μια αποστολή του ιστολόγιου: Να προλαβαίνει την ενδεχόμενη αναπαραγωγή της απάτης!

  4. Παναγιώτης Κ. said

    @1.Ομαδοβουβαλία!Πολύ επιτυχημένο! Ακόμα γελώ!

  5. spiral architect said

    Aποπουδοβαλία 😀

  6. παιδοβουβαλία

  7. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    1: Πολύ πετυχημένο πράγματι!

    5: Ναι, πρόκειται για διάσημη φάρσα 🙂

  8. spiral architect said

    Οπαδοβουβαλία καλύτερα! 😉

  9. Νέο Κid said

    Σήμερα είναι η μέρα της πατρίδας! (δηλαδή η μέρα που η πουρναρόριζα των παιδικών μας χρόνων ξαναβαραίνει πα στου πουδάρ..) άιντε ρεμάλια ανατολίτες! Vamο hinchas Οrientales! Αέρα Μπαρμπαγιώργηδες!

  10. Καλημέρα!

    Βρε, πώς μας ξέφυγε; Από την αποπουδοβαλία προέρχεται τελικά και το αμπεμπαμπλόμ, όχι από την άλλη τη σαχλαμάρα! Τι «απεμπολών του κείθε εμβολών» και σαχλαμάρες. Είναι σαφές: Τα παιδιά στην αρχαία Κόρινθο, έπαιζαν ένα παιχνίδι με μπάλα, σαν τα σημερινά μήλα, μιμούμενα το κανονικό παιχνίδι της αποπουδοβαλίας των μεγάλων, και τραγουδούσαν εν χορώ: «Αποπουδοβαλών, το τέρμα εμβολών…» κ.λπ. Το τραγουδάκι αυτό επέζησε (μια παραλλαγή του) και ως τις μέρες μας, και αποτέλεσε την έμπνευση για τον Ύμνο της ΑΕΚ: «Εμπρός της ΑΕΚ παλληκάρια, σουτάρετε και σπάστε τα δοκάρια».

  11. LandS said

    #5 Αυτά που λέει το λίκνο στο τέλος, για τον πρόγονο του ράγκμπι (Αρπαστόν, Φαινίνδα, Επίσκυρος) ισχύουν;
    Πήγα και εδώ http://en.wikipedia.org/wiki/Episkyros, αλλά κάτι δεν μου πάει καλά. Ας πούμε η φωτό που δείχνει ένα ανάγλυφο και λέει ότι είναι απεικόνιση σε λήκυθο.

  12. lefteris_sfak said

    (Το 6 είναι λάθος όπως καταλαβαίνετε, μπορεί και να σβηστεί αν ενοχλεί)

    Καταπληκτική ιστορία!

    Παιδοβουβαλία νόμισα ότι διάβασα στην αρχή, το οποίο μοιάζει με πάθηση (όπως λέμε ιδιωτεία)!

    Κλασική φιλολογία είναι το πτυχίο μου, δεν είμαι βέβαια στο επίπεδο αυτών των τύπων σε καμία περίπτωση, αλλά το λήμμα το ίδιο (αποπουδοβαλία) μου φάνηκε παράξενο. Πώς θα ετυμολογούνταν; Από το «από ποδός βαλείν»; Δικαιολογείται το -πουδό- αντί για -ποδο- ; Δικαιολογείται το -βαλία αντί του αναμενόμενου -βολία; Αν πάλι αναγόταν η ετυμολογία στο κορινθιακό ιδίωμα π.χ., που ήταν δωρικό, λογικά δεν θα έπρεπε να έχει επικρατήσει κάποια πιο κοινή (ελληνιστική) ονομασία;

    Τέλος πάντων οι απορίες απαντήθηκαν. Ωραίος ο Μάγερ!

  13. Δημήτρης Μ. said

    Εθνοπροδότη Σαραντάκο!

    Πάλι προσπαθείς να ακυρώσεις το ένδοξο τρισιλιετές ελληνικό παρελθόν. Αχιλλέας Τακτικός υπάρχει:

    http://www.whitewedding.gr/νυφικά/σχεδιαστές/achilleas-taktikos

  14. Καλημέρα και καλή Νίκη στην Εθνική .

    Θέλω να δω μια πιο εμπεριστατωμένη ετυμολογική ανάλυση της ‘αποπουβαλίας’ . Ηχητικά, … ξενίζει .

    Από την άλλη ( ο πους του ποδός)
    (Απο ποδο βαλία) με τη σημασία είτε ‘βάλω(βολή) δια των ποδών’ ή απομακρύνω δια … βολής ή λακτίσματος ή … Σοφιστεία εκ μέρους μου . Πάντως εμμένω στην ηχητικά … ξενίζουσα λέξη, δεν … δένει η σούπα . Ισως κάποιος να μπορέσει να γίνει σαφέστερος είτε ανατρέχων σε πηγές ή … ή .

    Αναμένω κάποια απάντηση .

    Ευχαριστώ

  15. leonicos said

    Πάλι πάτος; Και πάνω στο μαραφέτι είμαι σήμερα. Αλλά μ’ έφαγε ο Προσγολίτης με τα μηνύματά του.

  16. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    14: Φάρσα είναι το άρθρο.

    11: Κάποιο άθλημα με μπάλα πρέπει να είχαν. Νομίζω ότι το αρπαστόν είναι μαρτυρημένο στα λατινικά.

    10: Καλά λες, από κει το αμπεμπαμπλόμ!

    12: Σωστά, έχει προβλήματα ο σχηματισμός της λέξης, τα οποία δεν αποκλείεται να είναι και εσκεμμένα.

  17. Νέο Κid said

    Δεν είμαι καθόλου πεπεισμένος πως είναι φάρσα. Zαμεραίοι εξάλλου παρά τοις Τεύτοσι δεν είναι ένας και δυο,αλλά πλείστοι όσοι. Yπάρχει επίσης και ενδεικτική γλωσσική κληρονομιά. Ο βαρύς σέντερφορ αποκαλείται συχνά «παιδοβούβαλο(ς)»

  18. spiral architect said

    Άμα δεν μπορείς να πετύχεις ελέφαντα στα πέντε μέτρα την έκατσες!
    (όι, όι μάνα μ’!)

  19. tasos said

    Πάντα υποψιαζόμουν ότι η αρμονία των σφαιρών του Πυθαγόρα αφορύσε το σύγχρονο ποδόσφαιρο και συγκεκριμένα το θεϊκό σύστημα 4-3-2-1. Πολύ μπρόστά ! Όταν οι άλλοι ανεβοκατέβαιναν στα δέντρα, εμείς σπάζαμε το τεχνητό οφσάιντ.

  20. Νέο Κid said

    Πους+βάλειν=πουσβαλία=πουσμπαλ=Fußball (Der). Ναί!κολλάει!

  21. leonicos said

    Εγώ υποπτεύομαι κάτι εντελώς διαφορετικό, άσχετο αν παραιτήθηκε μετά.

    Πολλά από αυτά τα ‘εγκυκλοπαιδικά’ συγγράμματα περιέχουν χόακες για ν’ αποκαλύπτουν τους παράνομους αντιγραφείς που παραβιάζουν τα πνευματικά τους δικαιώματα. Αν κάποιος γράψει για τον Πλάτωνα και πάρει όλο το υλικό από σένα είναι δύσκολο να το αποδείξεις. Ενώ αν γράψεις ότι αυτό το παράθεμα είναι από τη νύφητου Πλάτωνος ή την ανιψιά του Σωκράτους, και ο αναλφάβητος επαϊων πέσει στην λούμπα… αποκαλύπτεται αμέσως!

  22. lefteris_sfak said

    Επίσης βρήκα εξαιρετικό το χόαξ- γενική του χόακος. Βέβαια ο Μπαμπινιώτης προτείνει ὅαξ (συγγνώμη για τη δάσυνσι).

  23. Νέο Κid said

    Είναι γνωστό επίσης πως ο Αρχιμήδης έκανε σειρά πειραμάτων με τα αποκαλούμενα σήμερα «στερεά του Αρχιμήδη» ώσπου να καταλήξει στο ιδανικό για σφαίρα κόλουρο εικοσάεδρο,που πρωτοχρησιμοποιήθηκε τιμής ένεκεν από την Κάλιαρι και πλέον έχει καθιερωθεί παγκοσμίως.

  24. Αριστούργημα, κι ευχαριστούμε που μας το παρουσίασες.
    Διαβάζοντάς το απόρησα κι εγώ στην αρχή με τη μορφή της λέξης, αλλά μη όντας ειδικός την έχαψα. Το de viris illustribus το ήξερα για … σχολικό αναγνωστικό του Lhomond, αλλά γιατί να μην έχει πάρει τον τίτλο του από κάποιο ψευδοκικερώνειο έργο; Εκεί που άρχισα να υποπτεύομαι ότι ο συντάκτης αστειεύεται ήταν ο ισχυρισμός ότι το άθλημα το έφεραν οι Ρωμαίοι στην Αγγλία, «απ’όπου άρχισε να διαδίδεται εκ νέου τον 19ο αιώνα» — αλλά και πάλι, θα μπορούσε να είναι υπερβολή κάποιο αρχαιόπληκτου. Χρειάστηκε να μας το πεις καθαρά και ξάστερα για να πεισθώ πως είναι φάρσα!

  25. Νέο Κid said

    Ο Σωκράτης ο σοφός είχε πει: Όπως και νάχει παντρέψου οπωσδήποτε! Αν στη γυναίκα σου αρέσει η αποπουδοβαλία θα γίνεις ευτυχισμένος. Αν όχι,θα γίνεις φιλόσοφος.

  26. spiral architect said

    @25: Στην Ξανθίππη πάντως άρεσε η αποπουδοβαλία καθότι ο Σωκράτης το αναφέρει στη Μαιευτική του. 😉

  27. Η σοβαρή κριτική κινδυνεύει να χαρακτηριστεί τεράστια γκάφα –στο λινκ του Σπάιραλ όμως χαρακτηρίζεται κι αυτή mock review.

  28. Ωχ, πόσα σχόλια είχαν γίνει στο μεταξύ! Εννοούσα το λινκ που δίνει στο #5

  29. lefteris_sfak said

    12. Όντως η λέξη ακούγεται περίεργα, έχει όμως και κάτι γνώριμο ταυτόχρονα, το οποίο νομίζω ότι εντόπισα: θυμίζει τις λεξιπλασίες του Αριστοφάνη και γενικά των κωμικών. Αν είνα έτσι ο τύπος την έχει κεντήσει πραγματικά τη φάρσα από όλες τις μεριές.

    25. Στον 20ο αιώνα ο Σόκρατες γεφύρωσε το μεταξύ αποπουδοβαλιστή και φιλοσόφου κενό.

  30. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    27: Κατ’ εμέ είναι γκάφα, αν ήταν mock review θα άφηναν ένα ίχνος.

    21: Ναι, αυτό είναι γνωστή τακτική των λεξικών, αλλά συνήθως αυτά τα ψεύτικα λήμματα δεν είναι τόσο εμφανή ούτε είναι αστεία.

    19: Καλό!

  31. tasos said

    Κι ένα φιλοσοφικό ποδοσφαιρικό βιντεάκι

  32. Θέκλα said

    Πολύ καλή η φάρσα!

    Επίσης μου θύμισε ένα κόμιξ που διάβαζα μικρή, τον Αχιλλέα και το Ποδολάχανο του Νίκου Μαρουλάκη και του Πέτρου Κωνσταντινίδη, που είναι μια ιστορία για το πώς ξεκίνησε το ποδόσφαιρο (με ένα λάχανο) στην αρχαία Αθήνα, με έξυπνους και πολύ αστείους παραλληλισμούς με τη σημερινή ποδοσφαιρική κουλτούρα. Καθώς έψαχνα να βρω στο γκουγκλ λινκ για όσους δεν το ξέρουν, είδα ότι εκδόθηκε το 1988. Τους φάγαμε πάλι τους ξένους, εμείς είχαμε πρώτοι την ιδέα της ελληνικότητας του ποδοσφαίρου 😀

    Αυτό το άρθρο περιγράφει πολύ ωραία το κόμιξ, αν ενδιαφέρεται κανείς http://fridge.gr/57480/stiles/axilleas-kai-podolaxano/

  33. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Mόνο ο τίτλος είναι αρκετός για να φτιάξουμε τουλάχιστον δέκα μύθους, δέν μας ξέρεις καλά εμάς τους ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ.

    Απο τα έξι παιχνίδια που έχω δεί μέχρι τώρα, με εντυπωσίασαν η Ολλανδία και η Γκάνα, η πολύ καλή Γαλλία δέν είχε ουσιαστικά αντίπαλο,και θα περιμένω να την δώ με κάποιον πιο δυνατό. Αν και σούπερ ντοπαρισμένη, ψηφίζω Ολλανδία, μου αρέσει ο τρόπος που παίζει.

    Υ.Γ – Ο Ρόμπεν στο παιχνίδι με την Ισπανία που έκανε ρόμπα τον Ράμος, έπιασε τα 37 χιλιόμετρα την ώρα, μετά απο 80 λεπτά αγώνα, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει Έλληνας σπρίντερ με τέτοιο χρόνο στα 100 μέτρα (αν δεν κάνω λάθος, είναι κάτω απο το πανελλήνιο ρεκόρ 10,11 Κίντ κάνε υπολογισμό). Σούπερ παίκτης, αλλα έχει καταπιεί αρκουδοκροκόδειλους, με χυμό απο Τσιτάχ.

  34. spiral architect said

    Περί χοάκων (!) κλπ (και με αναφορές-αναδημοσιεύσεις από Σαραντάκο) ένα μπλογκ που μέχρι πρότινος ήταν στην πλατφόρμα του blogger τώρα με δικιά του διεύθυνση εδώ:
    ELLINIKA HOAXES | Ενημέρωση για τις απάτες του διαδικτύου. Hoax, scam, fake news και πολλά άλλα. Εδώ τα πάντα καταρρίπτονται!

  35. Λοιπόν, άλλη ιδέα.

    Αντί να κάθονται άνθρωποι σαν τον Νικοκύρη και να κοπιάζουν για να ανασκευάζουν έναν – έναν τους μύθους, εν προκειμένω τους ελληνοκεντρικολερναίους, μπορεί να ακολουθηθεί η αντίθετη τεχνική. Να πλημμυρίσει το διαδίκτυο με ευφάνταστες ιστορίες για το κάθε τι, ιδεατά δυο και τρεις παραλλαγές για κάθε θέμα. Κανονικές, σοβαρές θεωρίες και εξηγήσεις. Και βέβαια, χωρίς πηγές και παραπομπές, για να μην ξεχωρίζουν από τα αυθεντικά. Να μπερδευτούν οι ενδιαφερόμενοι, και να μην ξέρουν πια τι να πιστέψουν. Το μόνο αρνητικό είναι ότι στερεί από τον ερευνητή την απόλαυση της έρευνας και τη χαρά της ανακάλυψης.

    (Πλάκα κάνω έτσι;)

  36. spiral architect said

    @35: Ναι, δίνε τέτοιες ιδέες εσύ και άντε μετά να μαζέψεις τα ασυμμάζευτα! :\

  37. @ 36: Δίκιο έχεις, γι’ αυτό και συμπλήρωσα την τελευταία γραμμή λίγο πριν πατήσω το κουμπί. Σβεννύσθω.

  38. sarant said

    36: Εμ, αυτός είναι ο κίνδυνος!

    32Το ποδολάχανο δεν το ήξερα, ευχαριστώ!

  39. Προσγολίτης said

    Καλή σας μέρα!

    15
    Αλλά μ’ έφαγε ο Προσγολίτης με τα μηνύματά του.

    Αν σου ξαναγράξω… γράψε μου.

  40. physicist said

    Πέρα από την πλάκα, αν κάποιοι άνθρωποι φτάσουν στο σημείο να φτιάξουν κάτι που να μοιάζει με μια (δερμάτινη) μπάλα, μου φαίνεται ότι το πιο φυσιολογικό πράγμα που μπορούν να κάνουν μ’ αυτό το αντικείμενο είναι ν’ αρχίσουν να το κλωτσάνε. Ρωτάω επομένως σοβαρά αν ξέρει κανείς ποιες είναι οι πρώτες αναφορές στην ύπαρξη μπάλας στην ιστορία.

  41. Πάνος με πεζά said

    Δεν υπάρχει αρχαίο ποδόσφαιρο. Αρχαίο ποδόσφαιρο είναι αυτό που παίζει η Ελλάδα σήμερα ! Μέχρι μυελού (ελεφαντ)οστών ! 🙂

  42. physicist said

    ΥΓ: Ενώ, αντίθετα, το πιο ηλίθιο πράγμα που μπορεί να κάνει κανείς με μια μπάλα, είναι να πάρει ένα καλάθι, να το στήσει στα τρία μέτρα ύψος και ν’ αρχίσει να προσπαθεί να την πετάξει εκεί μέσα.

    8)

  43. Φυσικέ: http://en.wikipedia.org/wiki/Mesoamerican_ballgame και http://www.aztec-history.com/aztec-ball-game.html

  44. Νέο Kid Στο Block said

    «Im zweiten Jahrtausend v. Chr. wurde in China ein fußballähnliches Spiel namens Ts’uh-chüh („ts’uh“ = mit dem Fuß stoßen; „chüh“ = Ball) ausgetragen.» Καλά τα λένε και εδώ οι Οστρογότθοι! To Ts’uh-ts’uh έμεινε και παρά τοις Έλλησι (εν βίω παραλλήλω με την αποπουδοβαλία). Eίναι γνωστή η φράση του Πλάτωνα στον Αριστοτέλη (έπαιζε ρούκι στην ομάδα της Ακαδημίας) «Παίξε μπάλα μωρή τσουτσού Τέλη!»

  45. physicist said

    Γεια σου ρε Δύτη και σ’ ευχαριστώ πολύ. Εμ πώς να μη σκίζει μετά το Μεξικό, με τα κρεμμυδάκια τους κάνανε χτες τους Κροάτες.

  46. Θέκλα said

    @40 Εγώ πάντως σκέφτηκα ότι το πιο φυσιολογικό, πριν αρχίσουν να την κλοτσάνε, θα ήταν να την κυλάνε ή να την πετάνε. Πήγα να δω τι λέει η Wikipedia και δε λέει κάτι ιδιαίτερα συγκεκριμένο, πέρα από το ότι απεικονίζονται παιχνίδια με μπάλες (ή σφαίρες γενικότερα) σε αιγυπτιακά μνημεία.

    ΑΛΛΑΑΑΑ τώρα εδώ έρχεται η δικαίωση, μια ματιά στη φωτογραφία (και τίποτα άλλο) αρκεί για να επιβεβαιώσει ότι οι αρχαίοι Έλληνες κάναν ντρίμπλες http://en.wikipedia.org/wiki/Episkyros

  47. Πάνος με πεζά said

    @ 42 : Η ιστορία απέδωσε το μπάσκετ στον Νέισμιθ. Ωστόσο,τα πρώτα καλάθια ήταν ξύλινα, κι όταν έμπαινε η μπάλα μέσα, ανέβαινε ένας σχολικός φύλακας και την έβγαζε, με μια μόνιμη σκάλα που υπήρχε στον τοίχο. Ο φύλακας αυτός, που η ιστορία δε συγκράτησε το όνομά του, αφαίρεσε μια μέρα πολύ απλά τον…πάτο, κι έκανε το μπάσκετ που ξέρουμε !

  48. physicist said

    Ώπα της και οι Κινέζοι, μπαλλαδόροι από αρχαιοτάτων.

    Το έψαξα λίγο και βρήκα ότι οι Κινέζοι είχαν γερές υποδομές. Άρχιζαν από τα παιδικά τμήματα, μεθοδικά και με σύστημα. Μάλιστα, υπάρχουν μαρτυρίες ότι κατά τον 7ο π.Χ. αιώνα, Έλληνες προπονητές είχαν πάει στην Κίνα και δίδασκαν τα παιδιά τον ορθό τρόπο να κλωτσάνε — είναι οι περίφημοι ορθοπαιδικοί.

  49. Νέο Kid Στο Block said

    46. O Eπίσκυρος (άλλως: αρπαστόν) έδωσε το harpastum ,που έδωσε το Κάλτσιο Φιορεντίνο ,που παίζεται ακόμα και σήμερα από τα παπαδοπαίδια στο Φιρέντσε.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Calcio_Fiorentino

  50. spiral architect said

    @43: Ο Μοντεζούμας πάντως μέχρι να τον κρεμάσει ο Κορτέζ έπαιζε ball game με τα κεφάλια των αντιπάλων του. 😀

  51. lefteris_sfak said

    41. Χααααχαα

  52. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα, βλέπω με χαρά ότι έχουμε κέφια 🙂

  53. Νέο Kid Στο Block said

    48. Eξού και το ρητό του Κουμφούκιου (που ήταν κατά του συστήματος «τικι-τάκα» (αναβίωσε 2500 χρόνια αργότερα, από τους Ίβηρας)) «Το πολύ το τίκι-τάκα κάμνει τον παίδα λαλάκα» 😆

  54. sarant said

    49: Και μάλιστα σήμερα, λέει, είναι ο τελικός στο Κάλτσο Φιορεντίνο -ε, δεν μπορεί να είναι τυχαίο!

  55. physicist said

    #46. — Το κύλημα όμως θέλει σκύψιμο και δεν έχει πλάκα από ένα σημείο και μετά, σου πιάνεται η μέση, δηλαδή εύκολα θα σκεφτεί ο άλλος να της τραβήξει κλωτσιά. Για το πέταγμα, ναι, είναι μια επιλογή αλλά πάντα έχεις τη βαρύτητα που αργά ή γρήγορα θα φέρει τη μπάλα στο έδαφος. Και τότε, πάλι, κάθε νορμάλ άνθρωπος θα σκεφτεί να την κλωτσήσει. 🙂

  56. physicist said

    #53. — 😀 😀 😀

  57. Νέο Kid Στο Block said

    «Και τότε, πάλι, κάθε νορμάλ άνθρωπος θα σκεφτεί να την κλωτσήσει.»
    Ευτυχώς εκείνος ο παλιός Βρετανός συνάδελφός σου δεν ήταν λοιπόν νορμάλ ,γιατί θα είχε ανακαλύψει το μηλόσφαιρο! 🙂

  58. physicist said

    #57. — Καλά, αυτόν άστονε, ήτανε φευγάτος από κούνια. Δε λες πάλι καλά που δεν επικράτησε το σπορ του Ελβετού με τα μήλα επί κεφαλών;

  59. Ορεσίβιος said

    Νικοκύρη, ο κορυφαίος επιθετικός στην αποπουδοβαλία, ήταν ένας τύπος από τον Κολωνό, που είχε φοβερή τρίπλα. Κανείς αμυντικός δε μπορούσε να τον ανακόψει και γι΄αυτό τον είχαν ταράξει στις κλοτσιές. Τα πόδια του ήσαν συνέχεια μελανιασμένα από τα «κλαδέματα» των αντιπάλων. Έμεινε γνωστός στην ιστορία με το παρατσούκλι «Μελάμπους». «Ήταν αρχηγός στην ομάδα των Κυδαθηναίων. Στο τέλος της αποπουδοβαλικής του καριέρας έπαιξε και στον Ηριδανό. Όταν σταμάτησε να παίζει ο ίδιος αποπουδοβαλία, έγινε προπονητής στην ομάδα των «Κενταύρων «Ωρωπού. Στο βιβλίο του «Περί κράσεων» ο Γαληνός τον περιγράφει ως φαινόμενο ανθρώπινης αντοχής.

  60. Θέκλα said

    Ναι, από το πέταγμα στο κλότσημα μια βαρεμάρα δρόμος είναι! Το μυαλό μου πήγε στο ότι αν δεν έχεις ξαναδεί μπάλα θα μου φαινόταν πιο λογικό να βρεις τρόπο να διασκεδάζεις πετώντας την προς ένα στόχο πρώτα, γι’ αυτό το είπα. Μπορεί να σκεφτόμουν και τα παιδάκια που πρώτα κυλάνε και πετάνε την μπάλα και την κυνηγάνε και μετά μαθαίνουν να την κλοτσάνε (αλλά δεν έχω και εμπειρία με παιδιά οπότε δεν επιμένω)

    Και πέθανα με αυτό με τους Κινέζους 😀

  61. Θέκλα said

    Αλήθεια, το επίσκυρος από ποιες λέξεις είναι;

  62. physicist said

    #60. — Αλήθεια, καλή σκέψη, τι κάνουν τα παιδάκια μόλις πρωτοδούν μπάλα; Χμμμμμ … έχεις ένα άλφα δίκιο εδώ, καθόσον το κλώτσημα θέλει πιο πολλή δεξιοτεχνία απ’ το πέταγμα ή το κύλημα και δεν την έχουν απ’ την αρχή. Έτσι είναι, πράγματι, θυμάμαι ότι και τα δικά μου ζορίστηκαν μέχρι να μάθουν να κλωτσάνε και αυθόρμητα σκύβανε να πιάσουν τη μπάλα με τα χέρια. Όμως, η απόσταση από το δάπεδο είναι και πολύ μικρότερη στα παιδιά, άσε που έχουν μέση από καουτσούκ τα άτιμα.

    Οπότε προσυπογράφω το «μια βαρεμάρα δρόμος» — well said! 🙂

  63. sarant said

    61: Το επίσκυρον (έτσι λεγόταν νομίζω) ονομάστηκε έτσι επειδή χαράζαν μια γραμμή στο κέντρο που τη λέγανε σκύρον.

  64. Νέο Kid Στο Block said

    «και τα δικά μου ζορίστηκαν μέχρι να μάθουν να κλωτσάνε και αυθόρμητα σκύβανε να πιάσουν τη μπάλα με τα χέρια. Όμως, η απόσταση από το δάπεδο είναι και πολύ μικρότερη στα παιδιά.»
    Aυτό είναι! Παοκτσάκια έτοιμα και για τόπι και για σπυριάρα μπάλα αν χρειαστεί (φτού κακά!), αλλά και με ενστικτώδη κατανόηση της Αρχής ελάχιστης ενέργειας!
    Kαι μετά σού λένε πως τα γονίδια δεν παίζουν ρόλο… 😆
    (ok. Τιγκανά για να μην φάω και ξύλο στο τέλος από τα παιδοβούβαλα Νικοκύρη και Φυσικό…)

  65. Ιάκωβος said

    Πάντα νόμιζα οτι η εικόνα στο 46 της Θέκλας, πε τον αρχαίο παιχταρά είναι επίσης ένας χόακας . Δε θυμάμαι, αλλά τελικά υπάρχει σε κανένα μουσείο, ή είναι του γνωστού γλύπτη Φωτοσώπειου;

    Επίσκυρος υπάρχει. Και στα λεξικά, αλλά και στα σύγχρονα χρόνια. Μια φορά, ο γυμναστής μας έβγαλε από την αποθήκη του σχολείου κάτι παλιές, πολύ μεγάλες, βαριές κι ατσούμπαλες πέτσινες μπάλες και είπε θα κάνουμε επίσκυρο. Δεν ήταν παιχνίδι, μάλλον γυμναστική για τα μπράτσα (τις πετάγαμε ο ένας στον άλλον),και έπεσε πολύ γέλιο.

  66. physicist said

    #64. — … από τα παιδοβούβαλα Νικοκύρη και Φυσικό

    Ποιος τσόγλανος ανέβασε ολόσωμη δικιά μου στο Διαδίκτυο, το φελέκι μου μέσα;

  67. Θέκλα said

    @63 Ααα ευχαριστώ!

    Ιάκωβε, μερακλής ο γυμναστής σας, εμάς γυμνάστιο και λύκειο μας βάζανε να τρέχουμε γύρω γύρω μέσα κι έξω από το σχολείο μόνο 😦

    υ.γ. πήγα να ρωτήσω τι είναι αυτή η σπυριάρα μπάλα και μου ήρθε τι είναι την ώρα που το έγραφα, καταπληκτικό!

  68. spiral architect said

    Για ρίξτε και μια ματιά εδώ:
    Αυτόχθονες Έλληνες: ΕΠΙΣΚΥΡΟΣ – Το Αρχαίο Ελληνικό Ποδόσφαιρο
    (ελληνοαποτέτοιο είναι, ανοίγετε με δική σας ευθύνη) 🙄

  69. Cornu Ammonis said

    Πάντως, αν θέλουμε, μπορούμε να φερθούμε σουρρεαλιστικά και απαντήσουμε στον Meier με αντιφάρσα: Να εφεύρουμε κανόνες για το άθλημα της αποπουδοβαλίας, να το επισημοποιήσουμε ιδρύοντας πανελλήνιο σύλλογο (γιατί όχι και παγκόσμιο, αφού θα είμαστε αυτοί που το ξεκίνησαν!) και να διοργανώσουμε πρωτάθλημα. Έτσι, θα ακυρώσουμε μερικώς την αρχική φάρσα, αφού το άθλημα θα αρχίσει να υπάρχει… Όσο για τους κανόνες, νομίζω το βιντεάκι των Μόντυ Πάιθον στο #31 μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης!

  70. spiral architect said

    @64: Τιγκανά και σύντομα γιατί το ξύλο θα είναι ασήκωτο! 😀

  71. Δέσποινα said

    Ο χοακας των Yes Μεν με στόχο τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμποριου (ΠΟΕ):

    http://el.wikipedia.org/wiki/The_Yes_Men

  72. Δέσποινα said

    71: των Yes Men

  73. Θέκλα said

    Ωραίο πάντως και το Yes Μεν: Yes Μεν Αλλά… (να δεις τι σου’ρχεται) 🙂

  74. Δέσποινα said

    73: 🙂 τίτλος ειρωνικού μεταφεμινιστικου δοκιμίου ίσως;….

  75. sarant said

    63-65: Δίκιο έχεις, είναι «ο επίσκυρος». Ο Πολυδεύκης στο Ονομαστικό έχει και τους κανόνες.

  76. Θέκλα said

    @74 χαχαα ναιιι!

  77. Πάντως δεν ανακόπηκε η καριέρα του Μίσα Μάγερ από την φάρσα και την αποχώρηση εκ του Πάουλι: http://de.wikipedia.org/wiki/Mischa_Meier

  78. sarant said

    77: Όχι μόνο αυτό, αλλά το αστείο φιγουράρει και στη Βικιπαίδεια, όπου βλέπουμε ότι οι Γερμανοί τα λένε και «υποβρύχια» αυτά τα τρολολήμματα.

  79. Left said

    @ 41!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  80. Gpoint said

    Πιθανότατα (αν και απευκτέο) τελευταίο ματς σήμερα του Φερνάντο Σάντος στον πάγκο της Εθνικής.
    Αντιγράφω ένα ποδοσφαιρικό μου σχόλιο :

    Ο Σάντος είναι ένας εξαιρετικά έξυπνος προπονητής. Μην τον κρίνετε από την τελευταία χρονιά του όπου αναγκάσθηκε να κάνει τα χατήρια του «κάθε» Σαρρή για να μπορέσει να απεμπλακεί από την Εθνική χωρίς να λερώσει το όνομά του. Τους έμαθε καλά τόσα χρόνια στην Ελλάδα,μην κοιτάτε που συνεργάστηκε μαζί τους
    Ακόμα και από τους ποδοσφαιριστές που φαίνονται (ή δεν φαίνονται) στα διαφημιστικά σποτ της Εθνικής είναι φανερή η αλλαγή πλεύσης, μερικά παιδάκια νομίζουν πως το γιούρο του 04 το σήκωσε ο…Χαριστέας, αυτό βλέπουν !!
    Μέσω της Εθνικής παίκτες αποκτούν αξία. Γι αυτό έπαιξαν Νίνης και Καπίνο νωρίς να προλάβουν να πάρουν ποδοσφαιρική υπηκοότητα και αξία μεταγραφής. Για τον ίδιιο λόγο ο Κάτσε απέρριψε ΔΥΟ φορές την πρόταση τη Εθνικής Αλβανίας (που δεν έχει την ίδια προβολή με την ελληνική) περιμένοντας κλήση από την ελληνική εθνική που ΔΕΝ ήρθε ποτέ. Την συνέχεια την ξέρουμε όλοι.
    Τώρα λέμε πως δεν έχουμε χαφ με τα χαρακτηριστικά του…
    Αιωνία Ελλάς

  81. Γς said

    14:
    >Από την άλλη ( ο πους του ποδός)
    (Απο ποδο βαλία)

    Και βλέπω να εισβάλει λάβρος ο διαχειριστής του γνωστού Αυτόνομου Ορθοπεδικού νήματος του ιστολογίου μας

  82. Γς said

    71, 73:

    >Ο χοακας των Yes Μεν με στόχο τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμποριου (ΠΟΕ)

    με στόχο τον Έντγκαρ Άλλαν Παγκόσμιο Οργανισμό Εμποριου (ΠΟΕ)

  83. 81 Γς, δες τον Φυσικό στο #48 🙂

  84. Γς said

    83:
    Και δεν μπούκαρε ακόμα ο ντοτόρος;

  85. Spiridione said

    Mountweazels

    The incredible story of Lillian Virginia Mountweazel and dictionary tomfoolery

  86. Μα, πού τα βρίσκεις όλα αυτά Σπύρο;

  87. sarant said

    84: Μην ξυνόμαστε στη γκλίτσα 🙂

    85: Α, πολύ ωραίο! Δεν έχει το dord, αλλά εκείνο ήταν ακούσιο λάθος, όχι εσκεμμένο:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Dord

  88. Γς said

    41:
    >Μέχρι μυελού (ελεφαντ)οστών

    Εδώ μπορεί να κολλάνε κάτι χαυλιόδοντες από το Καμερούν

    http://caktos.blogspot.gr/2013/06/blog-post_2440.html

  89. spiral architect said

    Ποιος είναι αυτός που λέει «η Ουραγουάη» και «η Ουραγουάη» και ξανά-μανά «η Ουραγουάη»; 😈
    (ναι ρε, στα τρία κόρνερ, μπέναλτι!) 😛

  90. LandS said

    Μήπως αυτός που είπε ότι η Αλγερία παίζει καλύτερα όταν έχει τη κατοχή της μπάλας;

  91. sarant said

    89: Εγώ ελληνική μετάδοση δεν βλέπω, αλλά απ’ό,τι λένε στο fb που τον κράζουν είναι ο Σάκης Τσιώλης.

  92. spiral architect said

    Έξω και η Ιταλία! 😐

  93. Νέο Kid Στο Block said

    Τελικά ο Τζι έχει δίκιο πως ο Σάντσος Πάντσας είναι μεγάλη γάτα! Kερδίζω Ακτή με μισό-μεδέ και παίζω με Κοταρίκα (και περνάω περίπατο και στους 8) αφήνοντας τα κορόιδα τσι Καφετέρος να σφαχτούνε με τσι Οριεντάλε λα πάτρια ο λα τούba. 🙂

  94. ilias said

    History of Football – The beautiful game Documentary 01of13 Origins

  95. sarant said

    92: Ενώ η Ελλάδα ακόμα διεκδικεί τον τίτλο!

  96. Left said

    @91 Κι΄ εγώ δεν βλέπω ελληνική μετάδοση. Ενώ μπορώ. Αλλά, δεν τους μπορώ. Είναι (για εμένα) ανύπαρκτοι (κυβερνητική τηλεόραση και ραδιόφωνο) από την 11η Ιουνίου 2013.
    ΖDF und Ard das Erste. Oλα τα παιχνίδια, με σχόλια και αναλύσεις. Ειδικά οι μεταδόσεις με τους τρεις Ολιβερ. Απόλαυση.

  97. Φωτοτυπάκιας said

    Από πότε λέμε «η ομάδα του Μέξικο», και δεν το πήρα χαμπάρι; Οι σπορτκάστερ του αγώνα Μεξικό-Κροατία κάτι πρέπει να ξέρουν! Να το θυμηθείτε, σε μερικά χρόνια θα ακούσουμε «της Κίνα» και «της Ιαπωνία»!

  98. nikiplos said

    Σουάρεζ θα έρθεις για φαγητό?
    -Όχι ευχαριστώ, τσίμπησα κάτι στο παιχνίδι…
    🙂

  99. Spiridione said

    86. Εντάξει, αυτό δεν ήθελε πολύ ψάξιμο.

    89. Σε μια φάση τον άκουσα να λέει «της Ουραγουάη».

  100. sarant said

    97: Δυστυχώς ο ιός της ακλισιάς των δήθεν ξένων λέξεων κάνει θραύση…..

  101. Makis said

    …αφού Pila στα λατινικά είναι μεταξύ άλλων η μπάλα…
    Μήπως έχει κάποια σχέση με την ικαριακή λέξη πιλάφισε;
    Αυτό που λέμε έκανε γκελ, η μπάλα πιλάφισε. Από να βγαίνει άραγε αυτή η λέξη; Πιλαφάω μάλλον δεν υπάρχει αλλά το πιλάφισε είναι κοινό.

  102. Uruwhy? Parawhy not?

  103. sarant said

    Υπόψιν, άλλος Σαμαράς ήταν αυτός!

  104. Φωτοτυπάκιας said

    Αίσχος! Αυτό δεν ήταν πέναλτι! Οι Έλληνες έπαιζαν με 12 παίκτες (δωδέκατος ο διαιτητής!).

  105. Έλα μωρέ, η Ελλάδα να κερδάει κι οι άλλοι δε παν να,,, 🙂

  106. physicist said

    Μπράβο ρε λεβέντεεεεεεεεεεες! Και μπράβο στον διαιτητή που το είδε το πένατλυ.

    (Ο δε Γερμανός εκφωνητής, Λάτσαρος και Λάτσαρος τον Χριστοδουλόπουλο, έχω πεθάνει στο γέλιο …)

  107. Φωτοτυπάκιας said

    Απορώ πώς οι Ιβοριανοί δε σκοτώσανε το διαιτητή!

  108. Dimitris said

    107:
    βρε… μην εισαι γκρινιαράκος!

  109. physicist said

    Γιατί να τον σκοτώσουν; Το πέναλτυ ήταν δίκαιο, ο Σιο έβαλε το πόδι του εκεί που δεν έπρεπε.

  110. Νέο Kid Στο Block said

    3-0 θα ήταν το δίκαιο σκορ. Σειρά έχουν τα κοτορικάνικα γατάκια…

  111. Πάνος με πεζά said

    Ο Θέμης Ανδρεάδης έλεγε σ’ ένα παλιό του τραγούδι «…κανα-δυο ελεφαντάκια, για να τα’ κανα σουβλάκια…».

    Στο Μουντιάλ του κενοτάφιου της Ευρώπης, ένα μικρό γαλατικό χωριό κλπ. κλπ. Όσο κι αν μας φαίνεται παράξενο, την Κυριακή από τις πολυτελείς οθόνες τους θα μας παρακολουθούν, μεταξύ άλλων, Μπαλοτέληδες, Ινιέστες, Ρούνεϊδες, Τζέκηδες, κι αύριο-μεθαύριο και κανας Κριστιάνο Ρονάλντο, καλομελέτα…

    Κι αφού περάσαμε τους πυραυλοκίνητους ελεφαντόδοντες, (πέτσινα-ξεπέτσινα, εδώ οι άλλοι αποκλείστηκαν με…δαγκωματιές !) θα μασήσουμε τώρα στον Κώστα και στη Ρίκα;

  112. physicist said

    Ρε παιδιά, σοβαρευτείτε ρε, ποιο πέτσινο λέτε τώρα; Όλα τα γερμανικά ΜΜΕ λένε ξεκάθαρα πεναλτάρα, και όντως ήτανε. Του έκοψε του Σαμαρά την κίνηση του ποδιού πάνω στο σουτ, αυτό είναι πέναλτυ. Τι σχέση έχει αυτό με τις δαγκωματιές του άλλου του ανώμαλου;

  113. Πάνος με πεζά said

    Ναι, ανεξάρτητα από τα δοκάρια μας και την καλή εμφάνιση, το πέναλτι -στην Ευρώπη φυσικά, όχι σε Μουντιάλ που σφυρίζει ο καθένας που ξέρει πώς δουλεύει η σφυρίχτρα- ίσως να μη δινόταν ούτε σε Β’ ΕΠΣΑΝΑ… Αποτελείται από 90% σκόνταμμα του Σαμαρά στον αέρα, και 10% επαφή της άκρης της κάλτσας πάνω από την επικαλαμίδα, με το λευκοπλάστ του αστράγαλου του Σαμαρά.
    Αλλά δεν αλλάζει κάτι μ’ αυτό, ένα ρητό λέει «ό,τι κόπηκε, με γειά !», κι ας μη γίνουμε όψιμα μέλη του Συνδέσμου «ας μη σκόνταφτε η μαύρη και θα σου έλεγα εγώ για την Πατουλίδου» F.C….

  114. Νέο Kid Στο Block said

    112. Φυσικέ, ακούνε τον …γκουρού του ελληνικού σπορκάστινγκ, τον πανηλίθιο Σπυρόπουλο που απεφάνθη πως δεν ήταν πέναλτυ. Μυρωδιάς από μπάλα!

  115. Πάνος με πεζά said

    Καλά, τα γερμανικά ΜΜΕ μη δουν Σαμαρά ! 🙂

  116. sarant said

    Και η βέλγικη τηλεόραση είπε πως ήταν πέναλτι, αλλά με 2 ψήφους υπέρ και 1 κατά. Πάντως, είχαμε και δυο-τρία δοκάρια.
    Τους έχουμε τους κοσταρικάνους, αλλά είναι από την περιοχή, άρα φαβορί. Πότε παίζουμε;

  117. physicist said

    #113, #114. — Ο Urs Meier (γουγλίζεται) έδωσε εύσημα στον διαιτητή που το είδε και το σφύριξε: είναι πεναλτάρα σύμφωνα με τον κανονισμό, μη γινόμαστε τόσο μίζεροι πλέον. Τα παιδιά τρέξανε 90 λεπτά μέσα στη Φορταλέζα που προχτές τα παίξανε απ’ τη ζέστη και την κούραση τα πάντσερ, έτσι; Κι όχι μόνο τρέξανε αλλά παίξανε κι ωραία μπάλα, με μυαλό, με τακτική, με πειθαρχεία, και κάνανε ανατροπή στο 93. Ένα μπράβο χωρίς μιζέριες, που να πάρει, το αξίζουνε.

  118. Όχι μωρέ, καλύτερα να μην είναι. Η παραγκάτη πρόκριση είναι πιο γλυκιά! 😀
    #116
    Κυριακή.

  119. Πάνος με πεζά said

    @ 116 : Όπως γράψαμε, Κυριακή 11 το βράδι, που θα μας βλέπουν κι οι Ρονάλντηδες…

  120. physicist said

    #118. — Η παραγκάτη πρόκριση είναι πιο γλυκιά!

    Φίλος πειραϊκού σωματείου ο κύριος; 😀

  121. Πάνος με πεζά said

    Λεπτομερής ανάλυση για τη φάση του «μπέναλτι» αύριο το πρωί, κατά τις 9 παρά τέταρτο, στον «Παραπολιτικά FM», σε Θαναηλάκη-Τσαμόπουλο, από ποιόν άλλο, τον Παναγιώτη Βαρούχα : «Εδώ βλέπετε ο πράσινος ο καράφλας απλώνει το πόδι, τον γκρεμίζει, και παρόλο που διαμαρτύρεται ο μαλλιάς στο βάθος, είναι μπέναλτι και καλώς δόθηκε».

  122. Τους αποπουδοβαρδαλιάσαμε πάντως. Πέντε λεπτά στο πρώτο και καμιά δεκαριά στο δεύτερο κάναμε κοιλιά.
    Φύσικο είναι, αφού με τη σημερινή ανάρτηση ο Νικοκύρης απέδειξε (;) ότι το ποδόσφαιρο είναι αναντάμ παπαντάμ ελληνικό!:D

  123. Πάνος με πεζά said

    Και η καρδούλα που σχημάτισε ο Σαμαράς μετά το τίναγμα των διχτυώνε, για την Ελενίτσα;…Τη Φουρέιρα;…

  124. Είπα παραπάνω, η Ελλάδα να κερδάει. Κι ΠΑΣ καμιά φορά προσθέτω τώρα… 😀

  125. Το #124 στο #120

  126. Voulagx said

    και βεβαια ηταν πεναλτι, μην ακουω λαλακιες τωρα, δηλ. τι; επρεπε να του δωσει το ποδι στο χερι του Σαμαρα; (που σχεδόν του τοδωσε )

  127. Εντωμεταξύ, ψάχνω από νωρίς ένα φίλο Ιταλό, και είναι εξαφανισμένος. Ούτε τηλέφωνα, ούτε ονλάιν, τίποτα.

  128. physicist said

    #127. — Με το μαλακό, Γρηγόρη. Ξέρεις τι φιλίες με Ιταλούς έχουνε χαλάσει σε τέτοιες φάσεις;

  129. Μαρία said

    Ούτε η εκίπ το αμφισβητεί.
    http://www.lequipe.fr/Football/Actualites/Les-dieux-avec-la-grece/477062

  130. Πάνος με πεζά said

    Τώρα λέει, είναι κάποια δικιά μας που θα τα πετάξει όλα στο Σύνταγμα; Α ρε κοπέλα μου, μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλο λόγο τί τον λες;

  131. #128
    Μόλις τον βρω, θα τον ζορίσω τον κιαρατά, για να αρχίσει να κεκεδίζει από το άγχος και να αρχίσει να μου λέει για τα προπολεμικά κύπελλα του Μουσολίνι. 🙂

  132. physicist said

    #131. — 😀 😀 😀

    Είναι ανυπόφοροι με το κάλτσιο, μα την αλήθεια. Τον τελικό του Ευρω2012 τον είχα δει κατά τύχη στο Ούντινε, και είχα ρίξει πολύ γέλιο με τη μετάδοση στη RAI. Μέχρι το τρίτο γκολάκι ήτανε στο στυλ «έλα μωρέ, τους έχουμε τους Ισπανούς», μετά το τρίτο γυρίσανε ότι κακώς η Ισπανία έπαιζε ακόμα μπάλα και δεν έδειχνε ρισπέττο στην γκράντε Ιτάλια, και μόλις έπεσε και το τέταρτο, κλάαααατς, το βουλώσανε.

  133. Pedis said

    Πέναλτυ επειδή σκάλωσε το παπούτσι στην λυμένη καλτσοδέτα του αμυντικού, μπορεί να προβλέπεται. Το αφήνω στην κρίση και στις ειδικές γνώσεις των ειδικών του καναπεδόσφορου. Αλλά ο τύπος πρέπει να μάθει να πέφτει πειστικότερα

    Γίνεται ρεζίλι μαζί με αυτόν και ο διαιτητής.

  134. sarant said

    122: Εγώ φταίω πάλι, ε;

    133: Είπαμε, παίξαμε καλύτερα.

  135. Λοιπόν, η παράδοση τώρα είναι με το μέρος μας: Η εθνική Ελλάδος δεν έχει ποτέ ηττηθεί στους 16, προημιτελικά, ημιτελικά, ή στον τελικό του Μουντιάλ! 🙂

  136. sarant said

    Σωστά! 🙂

  137. Γς said

    135:
    Στο κλέβω για το ΦΒ

  138. Pedis said

    134 – «133: Είπαμε, παίξαμε καλύτερα.» Το πιστεύω αφού το λέτε διότι τον αγώνα δεν τον είδα. Με το ντόρο που έγινε έψαξα να βρω τη φάση και αμέσως σκέφτηκα τα γονατάκια του καυμένου του παιδιού, διότι έτσι άγαρμπα όπως πέφτει δεν θα παίζει μπάλλα για πολύ ακόμη.

  139. Γς said

    Να φας τη γλώσσα σου και τα βιντεάκια σου

  140. Γς said

    Πέναλτι, αλληλούια, αλληλούια

  141. spiral architect said

    Gary Lineker: Greece have hit the bar. Feel like doing the same.

  142. BLOG_OTI_NANAI said

    Παίξαμε καλύτερα από τους αντιπάλους, είχαμε τις ατυχίες με τα δοκάρια, είχαν την ατυχία με το λάθος του διαιτητή. Έτσι είναι η ζωή.
    Επίσης, εχθές έγινε και ένα θαύμα μπροστά σε δις τηλεθεατών: το δικό μας γκολ με πέναλτι το έβαλε ένας παίκτης που πριν δεν υπήρχε μέσα στο γήπεδο 🙂

  143. BLOG_OTI_NANAI said

    Η Ελλάδα στις 16 καλύτερες ομάδες του κόσμου.

    Η Ελλάδα στις 16 καλύτερες ομάδες του πλανήτη.

    Και φυσικά:
    Η Ελλάδα στις 16 καλύτερες ομάδες του ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ (διότι ως γνωστόν δεν έχουν βρεθεί ακόμα ίχνη ποδοσφαίρου σε άλλους πλανήτες!)

  144. spiral architect said

    Τι διάολο! Τα περισσότερα ξένα μέσα δεν αμφισβητούν την εγκυρότητα του πέναλτι. Τα δικά μας το λένε αμφισβητούμενο. 🙄

  145. Alexis said

    Θαύμα!!!
    Βάζω στο YouTube «Ανατροπή Σαμαρά» για να ξαναδώ το βιντεάκι με το πέναλτι και μου βγάζει τον …πρωθυπουργό στην εκπομπή του Πρετεντέρη! 😀

  146. BLOG_OTI_NANAI said

    144: Εννοείς ότι συζητάνε την εγκυρότητα του πέναλτι αλλά το βλέπουν κανονικό, ή δεν ασχολούνται καθόλου με αυτό σαν να θεωρούν την απόφαση ορθή;

  147. Gpoint said

    # 133

    Στο (ανθελληνικό) βίντεο έχει κοπεί η προηγθείσα στιγμή της επαφής του αμυντικού με τον Σαμαρά και φαίνεται μόνο το μπέρδεμα των ποδιών του.
    Αν τα μπέρδεψε μόνος του (όπως έκανε ο Γαλάκος παλιά) μετά την επαφή ήταν έξυπνο εκ μέρους του και συνέβαλε στην απόφαση του διαιτητή να το σφυρίξει. Η αιτία πάντως ήταν η προηγηθείσα επαφή, ήταν ένα ΗΛΙΘΙΟ πέναλτυ, αλλά ΠΕΝΑΛΤΥ..
    Κάποιοι βλάκες σαν τον Αλέξη Σπυρόπουλο που μετέδιδε νομίζουν πως γίνονται αντικειμενικοί πηγαίνοντας κόντρα στο ρεύμα.
    Επίσης οι παρατηρητικοί θα πρόσεξαν μια τάση του διαιτητή να «σπρώξει» την Ελλάδα μετά την φάση της ανατροπής του Τοροσίδη όπου έδειξε κίτρινη κάρτα (γράμμα του νόμου και 1-0) ενώ (πνεύμα του νόμου) έπρεπε μάλλον να δείξει κόκκινη. Προφανώς μετά την ισοφάριση των Ιβοριανών τον έπιασαν οι τύψεις.

  148. spiral architect said

    @146: Δεν το αμφισβητούν γιατί -λένε- του έκοψε την κίνηση -το σουτ- έχοντας πρόσωπο -ο Σαμαράς- στο τέρμα τους.
    Υπάρχουν πουθενά οι κανονισμοί διαιτησίας της FIFA;
    Σε τηλεοπτικά πάνελ δεν ξέρω τι ειπώθηκε.

  149. spiral architect said

    Παίξτε αποπουδοβαλία ρε:

    «Στο ποδόσφαιρο, αποκρυσταλλώνεται με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο η σχέση του «εγώ» με το «εμείς». Στο ποδόσφαιρο όπως και στη ζωή, ο ατομισμός πληρώνεται. Το άτομο γίνεται χρήσιμο μόνο αν υποτάξει το «εγώ» του στο «εμείς». Στην αντίθετη περίπτωση, είτε γελοιοποιείται είτε χαντακώνει την ομάδα.»
    (Ν. Μπογιόπουλος )

  150. physicist said

    Ας θυμηθούμε το πένταλτυ στο οποίο υπέπεσε ο Βασίλης Κωνσταντίνου στο Ευρω της Ιταλίας στις 11 Ιουνίου του 1980 πάνω στον Ντιρκ Νανίνγκα. Ο εκφωνητής λέει «I don’t understand that, Constantinou did not try to trip him». Και δεν υπήρχε ούτε καν κίνηση του επιθετικού προς την εστία, ούτε προσπάθεια για σουτ. Αντίθετα, εχτές ο Σαμαράς εμποδίστηκε — ακούσια ή όχι, δεν έχει σημασία.

  151. sarant said

    150: Τι πέναλτι κι εκείνο, ε;

  152. physicist said

    #151. — Κωμωδία του Ολλανδού.

  153. Πάνος με πεζά said

    O Βαρούχας πάντως, για να σας συνδέσω με το βραδινό post, είπε ότι δεν ήταν πέναλτυ.

    Δεν υπάρχει καμία παρεμπόδιση πριν από τη φάση με τα πόδια, απ’ όσο είδα κι εγώ, αφού ο Σαμαράς δεν είναι καν σε επαφή, είναι ένα μέτρο μακρια και έχει πάει πρώτος στη μπάλα έτσι όπως έρχεται η σέντρα του Χολέμπα(ς). Απλώς, όπως σκύβει μπροστά (από μόνος του), μένουν τα πόδια πίσω και με κάποια «τέχνη» ξεγελάει το διαιτητή. Δεν παίζουμε μπάσκετ να τιμωρείται με πέναλτι η επαφή και η «ανάσα», έχουμε δει ξηλώματα φανέλας μέσα στην περιοχή, που δε δίνεται τίποτα.

    Και τέλος πάντων, είπαμε, «ό,τι κόπηκε, με γεια !», δε μας μειώνει σε κάτι αυτό το πέναλτι, με τη μπάλα που παίξαμε. Αν έδινε στους άλλους πέτσινο πέναλτι, θα μαλώναμε για τον τρόπο που αποκλειστήκαμε,με τους μισούς να λένε ότι δεν αξίζαμε να περάσουμε. Όταν το δίνει σε μας, ξαναμαλώνουμε για το αν ήταν ή δεν ήταν. Αν πάρουμε το Μουντιάλ, θα ξαναμαλώνουμε για το αν πρέπει να ξαναπείσουν το Σάντος να .μείνει ή όχι ! Τελειώνουμε ποτέ;

    Και στην τελική, πολύ περισότερα χρωστάμε στον προηγούμενο διαιτητή, που άφησε επιτέλους έξω τον Κατσουράνη των δύο πακέτων τσιγάρα την ημέρα… Επιτέλους το κέντρο μας ρολλάρισε…

  154. spiral architect said

    Μην σκάτε αν ήταν ή δεν ήταν πέναλτι. Εδώ ο άλλος του’ παιξε δαγκωνιά αλά Δράκουλα, καταγγέλθηκε, αλλά δεν έτρεξε τίποτα.

  155. Νέο Kid Στο Block said

    Αφού το είπε ο Βαρούχας (από την πλειάδα των λιμενικών ,πυροσβεστών,φαροφυλάκων που γίνονται διαιτηταί για το «συμπλήρωμα»… και δεν έχουν κλωτσήσει ποτέ τόπι στη ζωή τους) το δέσαμε το πράμα…
    Λοιπόν καναπεδάτοι ,για να τελειώνουμε. Η φάση ξεκαθαρίζει στο γρήγορο και στο αργό ριπλαίη από αριστερά -όπως επιτίθεται η εθνική-που φαίνεται καθαρά πως προλαβαίνει και τσιμπάει τη μπάλα και τον βρίσκει ο αντίπαλος. Aμα βρείτε άνθρωπο να ξανακάνει σε simulation το «θέατρο» του Σαμαρά, δηλαδή να πέσει όπως έπεσε ο Σάμυ στη φάση ,ελάτε να με κουρέψετε. Αν ΔΕΝ τον είχε βρεί ο Ακταίος θα είχε χαλάσει το σύμπαν κι αυτός και οι συμπαίκτες του. Τέλος.

  156. physicist said

    Έτσι όπως τα λες, Κίντο.

  157. sarant said

    Ιβοριανός, ρε! Ακταίον λένε κάτι ξενοδοχεία -κι ένα καφενείο στην Αίγινα.

  158. Πάνος με πεζά said

    «Ιβοριανός» και «Ιβουάρ»… Ένα παλιότερο αυτοκίνητο που είχα σε αυτό το χρώμα (δεν ξέρω αν το έχω ξαναγράψει), έγραφε πολύ ορθά στην άδειά του «Χρώμα κοκκαλί». Γιατί σωστά ελληνικά, πάντα υπάρχουν !

    Καταγέλω όμως την ελληνική γλώσσα, γιατί στο Μουτιάλ του 2006, με τη συμμετοχή του Τρινιντάτ & Τομπάγκο, δεν εφηύρε κάποια σχετική εθνιότητα,τους Τρινιντατοτόμπαγκους, ας πούμε ! 🙂

  159. spiral architect said

    @158: Μα, αμάξι χρώματος κοκκαλί πήγες να αγοράσεις και εσύ; Οποίο γούστο! 😀

  160. Νέο Kid Στο Block said

    157. Και τι είναι το …Ιβόριον κύριε στα ελληνικά; Aμα είναι έτσι προτιμώ το ισπανικό Κόστα ντε Μαρφίλ και λέω Μαρφιλιώτης (που είναι και πιο κοντά στην αποικιοκρατική πραγματικότητα και θυμίζει Μασαλιώτη πιε νουάρ).
    Ακταίος λοιπόν ή πιο λαϊκά «Παραλίας» .
    YΓ. Πάλι με παραλίες παίζουμε την Κυριακή μπάι δε γουέη,ε; 🙂

  161. Gpoint said

    # 155

    Ο Βαρούχας πάντως κλώτσησε τόπι στην Αθηναΐδα αλλά διαιτητευσε ελάχιστους αγώνες Α Εθνικής στα τελειώματά του γιατί απλά «δεν το είχε». Σε εποχές που πράσινοι και κόκκινοι ψάχνανε μέχρι τον θυρωρό της πολυκατοικίας που έμενε ο διαιτητής για να τον επηρεάσουν, ο Βαρούχας δεν κυκλοφορούσε στα στέκια των «χρυσών σφυρικτρών» της Φωκίονος Νέγρη.
    Ούτε ο αδερφός του Κούγια «το είχε» σαν διαιτητής, ο Κούγιας όμως ήταν ευπροσδεκτος στους παραγοντικούς κύκλους απ’όσους ελπίζανε στην εξέλιξη του αδερφού κι έκανε τις πρέπουσες γνωριμίες

  162. Γς said

    Με πλούσιες παραλίες αυτή τη φορά

  163. Πάνος με πεζά said

    @ 159 : μεταχειρισμένο 2CV του ’74. Μακάρι να ξανάβρισκα ένα τέτοιο και σήμερα…

  164. sarant said

    160: Φιλντισοκοκαλένιος;

  165. Gpoint said

    # 153

    Λεβέντη, από μπάλλα…γιοκ.

    Δεν έπαιξε μπαλλάρα η Εθνική γιατί έλειπε ο Κατσουράνης (ο Καραγκούνης παρεμπιπτόντως είναι πιο αργός) αλλά γιατί το καφενείον «Το Ακταίον» δεν ήξερε τι θα πει τακτική και πρεσσάρισμα. Ετσι φάνηκαν παικταράδες οι δικοί μας που έκαναν ίσαμε δέκα σουτ ΑΜΑΡΚΑΡΙΣΤΟΙ.
    Βρες μου άλλο ματς που κάναμε περισσότερα από δυο-τρία σουτ κι αυτά με πίεση.
    Ονόματα ( Τουρέ) και …πρώην ονόματα (Ντρογκμπά) είχε το καφενείο που αντιμετωπίσαμε και σύστημα πλημμύρα.
    Αν παίξουν οι ίδιοι (πλην Σάμαρη που κάτι σκαμπάζει από τακτική) δλδ Χριστοδουλόπουλος, Κονέ, Φέτφα εναντίον της Κοσταρίκα που λειτουργεί σαν ομάδα και όχι σαν τσίρκουλο θα χάσουμε το μπούσουλα. Δεν θα τους μάθουμε τώρα τους Λάζαρο και Φετφα, καλοί είναι για φιλικά και αλλαγές στο 85.

    Στην τεχνική και τα αθλητικά προσόντα των Κόσταρικανών τα μόνα που μπορούμε να αντιτάξουμε είναι τακτική και εμπειρία. Ευτυχώς που ο Σάντος είναι έξυπνος και θα βάλει αυτούς που πρέπει για το σύστημά του και όχι να ικανοποιήσει την εξέδρα. Εξ άλλου δεν παίζουμε μόνο για τη νίκη με την Κοσταρίκα αλλά για την πρόκριση κι ας είναι και στα πέναλτυ(ς)
    Για να καταλάβεις πόσο μετράει η τακτική, δες τον αθλητικότερο όλων των Ελλήνων Μανωλά -που δεν έχασε καμμιά προσωπική μονομαχία- που βρισκότανε στην φάση που ξεχάστηκε και φάγαμε το γκολ.

  166. spiral architect said

    @165: Έλα ρε δυσκοίλιε Τζι, τι περίμενες να παίξει η Ελλάδα; Το ότι χθες έπαιξε ανοιχτά και επιθετικά μπαίνει στα υπέρ με την έννοια ότι σε λίγες μέρες προσάρμοσαν το παιχνίδι τους απ’ το κλασσικό «ταμπουρέ» στο μπάνικο επιθετικό.
    Άσε, που ο δικός σας πήρε το βάπτισμα του πυρός και πρέπει να χαίρεστε! 😀

  167. sarant said

    165: Εδώ που τα λέμε, καφενείο ήταν όντως η Ακτή, και χωρίς προπονητή -σταζιέρ τον λένε στα ιβοριανά φόρουμ

  168. Gpoint said

    # 166

    Αμφιλεγόμενος μετά την «ηρωϊκή» του εμφάνιση στον Πλατανιά που μετά την «ιστορική» νίκη επί του ΠΑΟΚ απέλυσε τον Αναστόπουλο και πήρε τον Αναναναναστασιάδη. Προβλέπω πως δεν «χωράνε» κι οι δυο στην ομάδα και μάλλον θα φύγει γιατί ο Αναναστασιάδης δύσκολα θα του δώσει θέση βασικού, έχων ιδίαν πείραν.
    (δεν αναφέρομαι σε άλλα ματς για να μην παρεξηγηθώ οπαδικά)
    Χλιαρό πλασέ το είπε ο εκφωνητής πιο κομψά δεν γίνεται…

  169. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    Κι ένα ακόμα βιντεάκι με το μπέναλτ, όπου, λένε όσοι ξέρουν ( 🙂 ), φαίνεται πιο καθαρά ότι ήταν, υπήρχε πρόθεση, κίνηση στον αντίπαλο παίχτη κλπ https://vine.co/v/Mtnxa6HXg7p

  170. spiral architect said

    Ορμώμενος από τον τίτλο της σημερινής ανάρτησης, ποιος άραγε θα μας προστατέψει από την Αννα Καραμανλή και τους λοιπούς άμπαλους σπορτκάστερ του συγκυβερνητικού τηλεοπτικού μορφώματος;
    (ακούσατε τι έλεγε στο pre-game για το τι έκανε όταν ήταν βουλευτής;) 😛
    Καλύτερα να ακούω Γερμανούς σπορτκάστερ και να μην καταλαβαίνω Χριστό, παρά τούτα δω τα παρτάλια! 👿
    Αύριο-μεθαύριο θα δοκιμάσω αυτό, κάνοντας mute την τιβί. 😉

  171. Πάνος με πεζά said

    @ 165 : Πα πα πα χολή, που θα έλεγε και μια ψυχή… ! Επειδή πιάσαμε ένα πενηνταρικάκι απότο Ιράν (που το μισό το χάσαμε κι αυτό στο δρόμο).

    Τέλος πάντων, πρώτον : με την Ιαπωνία κάναμε πολύ περισσότερα σουτ από 2-3,κι αν χάναμε την πρόκριση θα ήταν εκείνο το παιχνίδι που θα έφταιγε,όχι το χτεσινό.

    Δεύτερον : στην ταχύτατη φάση του γκολ που φάγαμε (άλλωστε μόνο αυτή την ταχύτητα είχε η Ακτή), δεν ξέρω αν ο όποιος Μανωλάς ή άλλος Έλληνας παίχτης δε θα κατάφερνε να δει τελικά τη φάση μόνο από το ριπλέι το βράδι. Εξάλλου, ο μόνος παίχτης μας που έτρεξε στα προηγούμενα δύο παιχνίδια (Κονέ),χτες έκαψε φλάντζα από το δεκάλεπτο…
    Οι Αφρικανοί μόνο τρέχουν, το ξέρουμε από την εποχή του Αμπέμπε Μπικίλα, κι ας μην ήταν σπρίντερ. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι αν αρχίσουν να τρέχουν, υπάρχουν Έλληνες να τους πιάσουν. Από την άλλη, το αν θα θριαμβεύσει η τρεχάλα της τεχνικής, είναι αγώνας με μη σταθερό αποτέλεσμα πάντα. Ένα κόψιμο στο δέκατο του δευτερολέπτου να μην είχαμε προλάβει, από αυτά που κάναμε 3-4 στο παιχνίδι, και θα είχαμε χαιρετήσει.

    Τρίτον : επειδή κάτι ξέρουμε από μπάλλα, ναι, οι Αφρικανοί δεν παίζουν με παραπάνω από τρεις πάιχτες (συνήθως) στην άμυνα, παρατήρησέ το. Δες τα γκολ Κολομβίας-Ακτής, δες την άμυνα που έπαιζε η Γκάνα, κερδίζοντας κιόλας. Δεν έχουν συγκέντρωση σε στημένα, σέντρες κλπ. όπως μια ευρωπαϊκή ομάδα, κι από κει τρώνε και όλα τους τα γκολ,ή από αιφνιδιασμούς που βρίσκονται με τρεις πίσω, στην καλύτερη…

    Τέταρτον : τεχνική έχουν μόνο οι Βραζιλιάνοι. Είναι οι μόνοι παίχτες που έχω δει,τις μπαλλιές των 50 μέτρων που πάνε να σκάσουν πάνω στη γραμμή του άουτ, να τις κατεβάζουν και να τις κολλάνε στο χόρτο σαν να είναι η μπάλλα τσιμεντόλιθος… Πώς να δεχτώ ότι η Κόστα Ρίκα των μηδέν βαθμών του Μουντιάλ της Γερμανίας το 2006 και των 10 γκολ παθητικού. έγινε ξαφνικά τεχνική ομάδα;

    Τώρα, τα «θα χάσουμε το μπούσουλα» και τέτοια, αν τα πιστεύεις σίγουρα, πήγαινε κι ακούμπα το σπίτι σου πάνω στο όβερ της Κόστα Ρίκα. Ή έστω, στην πρόκρισή της ! Άντε ντε ! Αλλιώς τί νόημα έχουν τέτοιοι αφορισμοί; Δηλαδή εδώ δεν ισχύει το «είναι ένας αγώνας νοκ-άουτ 90 λεπτών, όλα μπορούν να γίνουν»;

    Εγώ ξέρω ότι όποιος (μ@λ@κας) Έλληνας στοιχημάτισε χτες, επειδή 90% θα κοντράρισε την Εθνική, τελικά και τα λεφτά του έχασε, και την πρόκριση δε φχαριστήθηκε…

    P.S. : Και δεν ξέρω αν είδες την ανάλυση της FIFA από τον αγώνα μας με την Κολομβία, με τον Κατσουράναρο μέσα. Έχουν επιταχύνει, κατά τα συνήθη, τα πλάνα, μόνο που στην περίπτωσή μας,η επιτάχυνση οδηγεί απλά σε…κανονική ταχύτητα, έτσι όπως το βλέπεις ! Και κάνουμε 14 πάσες χωρίς να περάσουμε σέντρα. Συλλεκτικό στιγμιότυπο, πραγματικά, και για κάτι ομάδες που παίζουν έτσι(ενίοτε) είναι κρόμα που δεν υπάρχει αντίστοιχη χρονική ποινή όπως στο μπάσκετ…

    Αυτά.

  172. Πάνος με πεζά said

    Γνωστό σύνδρομο : όταν αποκλειόμαστε, αποκλειόμαστε απόμεγαθήρια, όταν προκρινόμαστε, προκρινόμαστε απέναντι σε «καφενεία»…Από αυτάπου μαζεύονται στη Μάντζεστερ Σίτυ, πρωταθλήτρια Αγγλίας…

  173. physicist said

    Κι επειδή εδώ λεξιλογούμε: η sport24.gr παρουσιάζει τη γνωστή σε τέτοιες περιπτώσεις ανθολογία του ξένου (αθλητικού) Τύπου μεταφράζοντας(;) τις επικεφαλίδες, όπου ανακαλύπτω το εξής ευρηματικό:

    Kicker ορίτζιναλ: Samaras lädt zur Achterbahnfahrt

    Kicker μετάφραση: Γερά νεύρα ο Σαμαράς, συνεχίζει η Ελλάδα!

    Όχι ότι ξέρω πώς να μεταφράσω το Achterbahnfahrt (roller-coaster ride, πώς θα το πεις αυτό;) ούτε ότι ο τίτλος του Κίκερ είναι της προκοπής αλλά η απόδοση έχει στ’ αλήθεια φαντασία.

    Πρωτότυπος, ακόμα, ο εξής τίτλος:

    Corriere dello Sport: Η Ελλάδα απέκλεισε την Ακτή Ελεφαντοστού

  174. π2 said

    Κι εδώ πολύς λόγος για το πέναλτι, ε; Όπως έλεγα και στου Ρογήρου, εγώ ήμουν βέβαιος στη ροή του αγώνα ότι ήταν πέναλτι, μόλις είδα ριπλέι έλεγα ότι είναι θέατρο και σήμερα, μετά από ενδελεχή μελέτη, καταλήγω ότι είναι πέναλτι, ή τουλάχιστον ότι είναι μαρκάρισμα που άνετα δίνεται πέναλτι.

    Μεγάλη η έκπληξη, αν και οι ανασταλτικές αφέλειες των Αφρικανών και η απουσία του Κατσουράνη θα έπρεπε να μας οδηγήσουν στο συμπέρασμα ότι δεν είναι τελείως απίθανη η έκπληξη αυτή. Οι Κοσταρικανοί είναι πολύ πιο σοβαροί αντίπαλοι.

    Τέλος πάντων, το νήμα του Νίκου αποδείχτηκε προφητικό και εθνεγερτικόν. Παρεμπιπτόντως, για το αρπααστόν που συζητήθηκε στα σχόλια και άλλα παιχνίδια με μπάλα είχαμε μιλήσει και εδώ: https://sarantakos.wordpress.com/2010/03/29/keretizein/.

  175. spiral architect said

    @173: Ε, όσο να’ ναι, οι σύγχρονοι Γερμανοί όταν ακούνε για Σαμαρά τους πιάνει ένα κατιτίς και θυμούνται τις παλιές καλές εποχές

  176. Πάνος με πεζά said

    Μη στηλιτεύετε την απουσία Κατσουράνη, φαίνεται ότι είναι η…ιερή αγελάδα του ιστολογίου !
    (Αντιθέτως, ο Καραγκούνης μας έκανε χτες να τον αγαπήσουμε περισότεροακόμα…)

  177. physicist said

    Και μια ημιάσχετη τρολιά. Στο δεύτερο γερμανικό κανάλι (ZDF), τον σχολιασμό στο ημίχρονο και μετά τη λήξη τον κάνει ο Όλιβερ Καν. Μετά το παιχνίδι Ουρουγουάη-Ιταλία εχτές, του λέει ο δημοσιογράφος: «Όλιβερ, ολόκληρο το Διαδίκτυο ζητάει επίμονα να σχολιάσεις, ειδικά εσύ, τη δαγκωματιά του Σουάρες».

  178. sarant said

    174: Πάντως όλη αυτή η φάση με το πέναλτι είναι απίστευτη, μόνο στο ποδόσφαιρο γίνονται αυτά.

  179. spiral architect said

    @177: Ο Καν; Μια χαρά παιδί είναι ο Καν για να σχολιάσει τη δαγκωματιά. Προβατάκι. Τον Χάραλντ Σουμάχερ έπρεπε να φωνάξουν για σχολιασμό. 😀

  180. physicist said

    #179. — Ε, ναι, ο Καν δαγκώνει με τρυφερότητα (γύρω στα 2:10 παρακάτω)

  181. Γς said

    177:
    >τη δαγκωματιά του Σουάρες.

    -Σουάρες, στις εκλογές ψήφισες; -Ναι αμέ -Τι; -Κιελίνι δαγκωτό

    Πρώτος σκόρερ Σοαρες δαγκωτο..

    Το Χόλιγουντ ετοιμάζει θρίλερ που θα σπάσει ταμεία » Τα σαγόνια του Σουάρεζ»

    – Και γιατί έχεις μεγάλα δόντια Σουάρεζ ; – Για να δαγκώνω τα στόπερ

    -Πως σου φάνηκε ο Κιελίνι Σουάρεζ? -….ανάλατος!

    Ο Σουάρες αν έχει χιούμορ στο επόμενο ματς θα κρατάει μαχαιροπήρουνο.

    -Μεγάλος μακάκας αυτός ο Κιελίνι, δεν τρώγεται με τίποτα. Λουίς Σουάρες, 24.06.2014

    -Σουάρεζ, θα έρθεις για φαγητό;; -Όχι ρε σεις, τσίμπησα κάτι στο παιχνίδι…

  182. Γς said

    Ο [δικός μου] Κώστας Μπουγιούκος στο ΦΒ:

    «Από τους εκατοντάδες, και από δεκάδες χώρες ανά τον πλανήτη, φίλους μου στο ΦΒ οι μόνοι -αλλά απελπιστικά οι μόνοι- που υποστηρίζουν σθεναρά ότι το πέναλτι στον Σαμαρά ήταν «μούφα», «πέτσινο» ή «βουτιά» είναι ειλικρινά ΜΟΝΟ οι Έλληνες σύντροφοι μου (από όλα τα ρεύματα της αριστεράς).»

  183. spiral architect said

    Όχι ρε πούστη μου:
    Ο Σαμαράς έσωσε την Ελλάδα στο παρά 1´…σας θυμίζει κάτι;
    😛 😛 😛

  184. Γς said

    έληξε; σφύριξε λήξη; πάμε εκλογές;

  185. Πάνος με πεζά said

    Ώρες είναι να ακούσουμε ότι και η πρόκριση της Ελλάδας ‘σηματοδοτεί την αλλαγή κλίματος καιτη φυγή προςτα εμπρός»…

  186. Πάνος με πεζά said

    (Θα έχετε καταλάβει ότι έχω ένα πλητρολόι που κολλάει το «space» του…)

  187. physicist said

    #186. — Πάνω που αναρωτιόμουν ποια είναι η Καίτη Φυγή κι αν είναι ξερωγώ ξαδέρφη της Δώρας Μπίζου. 🙂

  188. sarant said

    183: Nαι, το είπε αυτό ο Άδωνης.

    Πάντως δεν πιστεύω ότι από το γκολ που έβαλε ο Σαμαράς ωφελήθηκε ο Σαμαράς. Αυτό δεν το πιστεύει ούτε ο Σαμαράς. Στο κάτω-κάτω, αυτός που χτες βγήκε στους δρόμους να πανηγυρίσει, αύριο θα πάει να συμπληρώσει τη φορολογική του δήλωση.

  189. Γς said

    Η μόνη νίκη στην αγάπη είναι η φυγή.

    Ναπολέων Βοναπάρτης, 1769-1821, Γάλλος ηγέτης

    Il faut savoir quitter la table
    Lorsque l’amour est desservi
    Sans s’accrocher l’air pitoyable
    Mais partir sans faire de bruit

  190. Πάνος με πεζά said

    @ 188 : Όμως ας δώσουν καμιά παράταση (και λόγω πρόκρισης της Εθνικής), γιατί μέχρι και την Κυριακή που παίζουμε (και εκπνέει και η προθεσμία), δε βλέπω να την έχω ακουμπήσει τη δήλωση…

    Η παράταση ψιθυρίζεται. Μια που ψιθυριζόταν και η πρόκρισή μας, ακόμα κι από το CNN, ελπίζω να ισχύσει…

  191. spiral architect said

    @186:
    – Μην πίνεις καφέ πάνω απ’ το πληκτρολόγιο
    – Εναλλακτικά πάρε κάτι τέτοιο.

  192. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    Συνδυάζοντας τα χτεσινά με το θάνατο του «άσχημου» Eli Wallach (Θεός σχωρέστον, που λένε) σας παρουσιάζω αυτό http://tinyurl.com/pfbpudr (παλιό βέβαια…)

  193. spiral architect said

    @192: Σωστό κι αυτό! 🙂

  194. Alexis said

    #183: Απίστευτο!!!
    Και καταπληκτικό σχόλιο αποκάτω:
    «Να φωνάξουμε και τον Τρύφωνα να μας κουρέψει»! 😀

    #186: «πλητρολόι» : μόνο το space κολλάει; 🙂

  195. sarant said

    190: Θα δώσουν, κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία

  196. Πάνος με πεζά said

    @ 191 : α) Μ’ ΄εχεις !
    β) Δε θα άντεχε τα νεύρα μου…

    @ 195 : Ε βέβαια, θα πρέπει να προλάβουν να κάνουν δηλώσεις και οι διεθνείς μας !

  197. Πάνος με πεζά said

    Πάντως, αν αντέχετε, βάλτε να ακούσετε Γεωργίου το απόγευμα, όπου σίγουρα ο πιστός ακροατής του «ΕΥΟΙ ΕΥΑΝ» θα εξηγήσει την πρόκριση της Εθνικής μέσω … αστρικών συνδυασμών και διαγαλαξιακών διεργασιών, από τις οποίες, από σπόντα, θα βρούμε και το χαμένο Boeing…

  198. Γς said

    196:
    Αν χυθεί καφές είναι λεφτά.
    Αν χυθεί πολύς καφές είναι πολλά λεφτά.
    Αν χυθεί όλος ο καφές είσαι μαλάκας να προσέχεις

    Κάποτε το έκανα επίτηδες μπας και δω κάνα φράγκο.
    Τίποτα.
    Χώρια τα καθαριστήρια για τα παντελόνια

  199. spiral architect said

    -Ήταν ένας Ισπανός, ένας Άγγλος, ένας Ιταλός, ένας Πορτογάλος …
    – Ανέκδοτο είναι;
    – Όχι, πτήση επιστροφής από Βραζιλία!

  200. Γς said

    199:
    Στο κλέβω [για το ΦΒ]

  201. Γς said

    Με αναφορά σου, βεβαίως

  202. Spiridione said

    Στα τρία κόρνερ πέναλτι δεν λέγαμε παλιά;
    Ε τώρα, στα τρία δοκάρια πέναλτι.
    (Κάπου το άκουσα).

  203. sarant said

    199-202: Βλέπω ότι έχουμε κέφια!

  204. Gpoint said

    # 171

    Πάνε με πεζά μυαλό δεν βάζεις…

    Στο ξανάπα τα γραπτά μένουν και την ημέρα που έκανε Χ το Ιράν εσύ δήλωσες πως θα ποντάρεις 100 ευρώ στο Χ των ΗΠΑ που φυσικά δεν έγινε.

    Στο ξαναλέω δεν μ’ ενδιαφέρουν καθόλου τα στοιχηματικά σου απλά γίνεσαι ρεζίλι μόνος σου.
    Και κάποια στιγμή θα καταλάβεις πως το στοίχημα θέλει κυρίως τύχη και όχι μόνο γνώσεις, γι αυτό οι «γκουρού» δεν πα’ίζουν αυτά που προτείνουν

    Οταν θα καταλάβεις τι θα πει να ουτάρεις ΑΜΑΡΚΑΡΙΣΤΟΣ από το να σουτάρεις γενικώς
    και
    όταν καταλάβεις πως τέτοιες «ταχύτατες» επιθέσεις έκανε τουλάχιστον άλλες πέντε η Ακτή αλλά επειδή ο Μανωλάς ήταν στη θέση του δίπλα στον Παπασταθόπουλο- και δεν αγνάντευε δέκα μέτρα έξω από την περιοχή όπως στο γκολ που φάγαμε- οι φάσεις εξουδετερώθηκαν, έ τότε μπορεί να ξαναμιλήσουμε για ποδόσφαιρο.

  205. Πάνος με πεζά said

    @171 : Aγάπη μου, 52 στο Ιράν που έπαιζε πρώτα, κι αν δεν ερχόταν, 102 στο Γκάνα-ΗΠΑ και τέρμα. Πήραμε το πενηντάρι και τέλος, τι κόλλημα μυαλού είναι δαύτο;

  206. Gpoint said

    # 171

    Κι ένα τελευταίο για να δεις τι μπάλλα βλέπεις : Χθες οι Ελληνες έτρεξαν συνολικά εκατοντόσα χιλιόμετρα κι οι Ιβοριανοί ενενήντατόσα, ψάξε τα ακριβή νούμερα στις σταστιστικές.
    Και υ να γράφεις πως οι αφρικανοί μόνο τρέξιμο έχουν…
    Αχ αυτοί οι Αφρικανοί τι σου κάνουν…

  207. Πάνος με πεζά said

    Και συγγνώμη που δε σου έγραψα ακριβώς τα δεκαδικά, γιατί τα γραπτά μένουν…

  208. Γς said

    Χρωστάω ΤΕΒΕ, ΔΕΗ και ΙΚΑ,
    Ελλαδάρα γάμα την Κόστα-Ρίκα!

    [Η Gianna Anastopoulou στο ΦΒ]

  209. Πάνος με πεζά said

    Οι στατιστικές με τα χιλιόμετρα δε μου λέγαν ποτέ κάτι, ποδόσφαιρο βλέπουμε, δε ροντάρουμε αυτοκίνητα. Μπορείς να τρέχεις κι επειδή κατουριέσαι…
    Ναι, με τρεχαλατζήδες παίζαμε, τρέξαμε λίγο παραπάνω, so what? Αλλά στο τρέξιμο, ακόμα και στ’ αυτοκίνητα, πιο πολύ μετράει το «0-100» παρά αν θα φτάσει το αυτοκίνητο στα 400000 χλμ. Eκεί, χάσαμε -τουλάχιστον στη φάση του γκολ.

    (Και η άλλη ηλίθια στατιστική είναι οι πάσες. Ευτυχώς αυτή η εμφατική αποκαθήλωση των «πρωτομαστόρων» Ισπανών ίσως καταργήσει την βλακώδη καταγραφή,που εγώ προσωπικά θα ζητούσα και βαρέα ένσημα για να κάθομαι να την κάνω την ώρα ενός αγώνα…)

    Πάντως,αν θες τη συμβουλή μου,την Κυριακή μην κάτσεις να δεις το παιχνίδι. Θα μας βοηθήσει όλους…

  210. gryphon said

    A ωραια συζητηση ποδοσφαιρικη.
    Πανο με Πεζα δεν ξερω για το προηγουμενο Μουντιαλ αλλα σε αυτο εαν εχεις δει τους δυο αγωνες της Κοστα Ρικα και λες οτι δεν εχουν τεχνιτες παικτες μπορω να πω χωρις να θελω και να σε προσβαλλω οτι δεν ξερεις απο ποδοσφαιρο .
    Εκτος απο τον Καμπελ εχουν 4-5 παικτες πολυ υψηλου επιπεδου τεχνικα.Επιπλεον εχουν πολυ καλη αμυνα και γενικα τακτικη στο παιχνιδι και μαλλον απο οσο μπορω να κρινω καλο προπονητη.Δεν ξερω πως συνεβη αυτο ισως ειναι κατι συγκυριακο η ομαδα αυτη μου ηταν αγνωστη εντελως και γι’αυτο δυστυχως την αγνοησα στοιχηματικα.Αυτο ειδα αυτο λεω για τους δυο αγωνες της.
    Παρ’ολα αυτα την Κυριακη και ελληνας να μην ημουν θα το σκεφτομουν πολυ να παω κοντρα στην εθνικη.Διανυει περιοδο κωλοφαρδιας παρα τα δοκαρια χθες και μπορει να γινουν απιθανα πραγματα και να αποκλεισουμε την Κοστα Ρικα που εχει πολυ πολυ καλυτερη ομαδα. καιμοναδες απο εμας και κανονικα θα μας κερδισει ευκολα.
    Επισης συμφωνω με τον Τζι Ποιντ οτι μπορει γενικα οι αφρικανοι να τρεχουν αλλα οχι η χθεσινη Ακτη.Εκτος απο κανα συο παικτες.
    Καφενειο κανονικο χωρις κανενα προπονητικο πλανο βασιζομενη μονο σε ατομικες προσπαθειες του Ζερβινιο Καλου Τουρε.
    Εκανε και το δωρο ο ανυπαρκτος προπονηρης της να αφησει 60 70 λεπτα μεσα τον ανημπορο να τρεξει πια Ντροδκμπα και να αφησει εξω τον Μπονυ και αυτο ηταν.Μου χαλασε και το συστημα Οκαζακι Μπονυ να σκοραρουν ανυταιμ και το επαιξα οκαζακι Ζερβινιο πηγαινοντας κουβα.Προλαβα ομως μολις εγινε αλλαγη να παιξω 30 ευρω με αποδοση 4 παιρνοντας ετσι πθσω τα λεφτα μου.
    Γενικα στοιχηματικα εγω εβγαλα καποια λεφτα με τα συν 1.5 γκολ Χιλης επι της Ισπανιας και της Γκανας με την Γερμανια και το ιδιο με το Μεξικο Κροατια.Απετυχα οικτρα στους σκορερς και ειδικα στον πρωτο διοργανωσης οπου εκλαιγα ηδη απο τον πρωτο αγωνα τα 30 ευρω που επαιξα στον Φρεντ.Τι ειναι αυτος ρε.Ο Ντιογκο μεταμφιεσμενος.
    Και το στοιχημα παντως οπως παλι σωστα λεει ο Τζι ΠΟΙΝΤ ειναι σε πολυ μεγαλο ποσοστο θεμα τυχης οσο και να δεις να διαβασεις να ψαξεις κλπ.

    Εγω παντως το περιμενα οτι θα υπαρχει εκμεταλευση της οποιας επιτυχιας της εθνικης απο καθεστωτικα παπαγαλακια και σημερα το πρωι πριν φυγω για δουλεια ανοιξα την τηλεοραση να ακουσω τι θα λενε.
    Πετυχα τον Καμπουρακη να λεει οτι η κριση περασε και ειμαστε σε δρομο επιστροφης σε καταστασεις 2004 επειδη λεει βγηκε κοσμος στις πλατειες και αυτος ο Παπαχρηστου (που τον κοβω για μεγαλη μπεκρα και ο οποιος με το προηγουμενο λουκ με το μουστακι εμοιαζε καταπληκτικα με εναν γραφικο ταβερνιαρη στο χωριο της μανας μου) υπερθεματισε λεγοντας πως παει η κριση τελειωσε γιατι μετα τον αγωνα που βγηκε εξω ειδε δυο Χαμερ στον δρομο!!!!!!!.
    Μπορει να τα ειρωνευεστε αυτα αλλα αυτοι ξερουν καλυτερα και δυστυχως αυτου του ειδους η παιδαριωδης προπαγανδα ειναι πολυ αποτελεσματικη σε ενα μεγαλο ποσοστο του πληθυσμου που τους παρακολουθει αυτους.

    Επισης επειδη οι διαφοροι Χελακηδες κλπ παλι μας την λενε σε οσους απο μας δεν αρεσει αυτο το ποδοσφαιρο που παιζει η Εθνικη (αν και χθες επαιξε αρκετα καλα) μπορουν να μας πουν γιατι και στα τρια παιχνιδια της εθνικης ολο το γηπεδο γιουχαρει την εθνικη και υποστηριζει παντα τους αντιπαλους μας;.
    Και καλα με την Κολομβια το γηπεδο ηταν γεματο κολομβιανους αλλα το ιδιο εγινε και με την Ιαπωνια και χθες.Ολοι οι ουδετεροι μας αντιπαθουν.Οχι εμας η την χωρα αλλα το αθλιο ποδοσαφαιρο και την αμυντικη νοοτροπια.
    Μας εχει βγει το ονομα..Απο κατι παιχνιδια σαν εκεινο το πρωτο μας παιχνιδι με την Σουηδια οπου με την εναρξη και επι ενα τεταρτο οι διεθνεις αλλαζαν την μπαλα στην περιοχη τους αρνουμενοι πεισματικα να περασουν την σεντρα του γηπεδου.
    Και ολο το σταδιο να εχει σηκωθει και να τους γιουχαρει.

  211. Πάνος με πεζά said

    Ναι, αλλά άλλο μια ομάδα (Κόστα Ρίκα) να έχει εποχιακά τώρα κάποιους τεχνίτες παίκτες, άλλο να λέμε ότι είναι τεχνική ομάδα. Εγώ εκείνο που είπα είναι ότι μόνο η Βραζιλία (ακόμα και με αυτό το μπετατζή το Χούλκ που κλωτσάει το ένα πόδι με το άλλο) είναι η μόνη ομάδα που μου βγάζει τεχνική στο μεγαλύτερο μέρος των παικτών της, άρα και σαν σύνολο. Άλλο τώρα από μπάλλα, σκοπιμότητες, ψυχολογία κλπ. τι κάνει, αυτό θα το δούμε στο τέλος.

    Από σκόρερς μην ψάχνεις, μέχρι και τον Τζέκο λέγανε, που ζήτημα είναι αν θα βρει δίχτυα απόψε πριν τα μαζέψει για πίσω. Μάλλον ο Μπενζεμάκος,που τον βλέπω να παίζει τελικό.

    P.S. (στοιχηματικό ένθετο) : επειδή τα γραπτά μένουν, το ολοκαύτωμα των Ευρωπαίων μου δείχνει σίγουρα τελικό με τη Βραζιλία ως τη μία φιναλιστ, δε μπορεί να είναι τυχαίο όλο τούτο. Η μία πιθανότητα λοιπόν είναι Βραζιλία-Γαλλία, επανάληψη του τελικού των αφρών του Ρονάλντο, αλλά τώρα υπέρ της Σελεσάο. Αν όμως στη θέση της Γαλλίας πάει η Γερμανία, δεν αποκλείεται να είναι η πρώτη ομάδα που θα το πάρει εκτός Ευρώπης. Για πολλούς λόγους…Ίδωμεν ! Εν κατακλείδι, πρώτον το παίρνει ομάδα που το ξαναπήρε και όχι πρωτάρα (ξεχάστε Ολλανδίες), κι από αυτές Βραζιλία ή Γερμανία, ξεχάστε την Αργεντινή.

    Η αντιπάθεια εναντίον μας έχει να κάνει με το ότι αναπαράγουμε το πανάθλιο στυλ της Ιταλίας (όχι πάντα, αλλά συχνά) που έχει σιχαθεί ο πλανήτης από εδώ και 20χρόνια. Οι μαέστροι Ιταλοί βέβαια, μέχρι και ΠΚ πήραν μετους Ματεράτσηδες, αλλά χτες ήρθε η ώρα της σκληρής τους τιμωρίας. Τα γιούχα στην Εθνική μας, για κάποιον που έδωσε μια περιουσία να βρεθεί στην άλλη άκρη του κόσμου και να βλέπει, σε μια γιορτή του ποδοσφαίρου, τέτοιο θέαμα, είναι απόλυτα δικαιολογημένα.

    Το ποδόσφαιρο της εθνικής μας, ξέρουμε όλοι μας μέσα μας ότι δε μας αρέσει. Αλλά ξέρουμε επίσης ότι και με το πανάθλιο ελληνικό πρωτάθλημα, δύσκολα θα βγουν παίκτες τουλάχιστον ισάξιοι με τα μοντέλα οκταετίας και δεκαετίας που ακόμα στολίζουν την εντεκάδα μας…Αν από μέσα μας υποτάξουμε την αγάπη για την ομορφιά του ποδοσφαίρου, και μείνουμε μόνο στη σκοπιμότητα, θα δικαιολογήσουμε τα πάντα και θα βγούμε στους δρόμους. Αν όχι, θα ευχόμαστε να φάμε τη μεγάλη κατραπακιά (όπως κάποιοι ονειρεύονται τώρα με την Κόστα Ρίκα), για να ξαναμπεί για πάντα στον τάφο του το ελληνικό ποδόσφαιρο,λες και υπάρχει πιθανότητα να ξαναβγει ποτέ έξω.

  212. spiral architect said

    Όταν οι θεούσες βλέπουν την Εθνική και γράφουν στο fb! 😀

  213. Γς said

    τι λεει μωρέ τούτος;

  214. Γς said

    ο προηγούμενος

  215. Gpoint said

    # 205

    Με μια ψιλοδιαφορά ΅δεν έπαιζες όλα τα ματς στην σειρά αλλά (έλεγες πως) διάλεγες και την ημέρα εκείνη ο γκουρού του ΣΣΦΜ έδινε ξερό Χ τον αγώνα των ΗΠΑ και τον προτίμησες αντί του Ιράν, Τράβα δες το σχόλιό σου και καληνύχτα.

  216. Gpoint said

    # 212

    Δεν παίζω, έχει μόνο προσευχή. Δεν έχεις κάνα άλλο και με νηστεία ;

  217. Γς said

    216:
    Από τον Τζι όλα τα περιμένω

    [τι κάνει ο άνθρωπος για να … Αλληλούια]

  218. sarant said

    210: Χτες μας γιουχάριζαν; Δεν το πήρα ειδηση.

  219. π2 said

    Αν δεν έβαλε κανείς τον προφητικό Χάρυ Κλυν:

  220. Γς said

    219:

    Ολα εγώ θα τα κάνω εδώ μέσα;

    στο #140

    Αποπουδοβαλία, το αρχαιοελληνικό ποδόσφαιρο

  221. π2 said

    Ουπς, σόρυ, μου είχε διαφύγει. Έκανα μια έρευνα για Μάικ Γιαουρτάκος, δεν βρήκα τίποτε, και υπέθεσα ότι δεν το είχε βάλει άλλος

  222. gryphon said

    218
    Kι ομως.Ακομη και οταν τραυματιστηκε ο Κονε φευγοντας αποδοκιμαστηκε πολυ εντονα.Και γενικα σε ολη την διαρκεια του αγωνα.
    Ο πονηρος Σπυροπουλος προσπαθησε να το υποβαθμισει λργοντας οτι αυτη η υποστηριξη πτος την Ακτη οφειλοταν στο γεγονος οτι εχουν συμπαθεια στον Ντρογκμπα (που πραγματι αποθεωθηκε οταν εγινε αλλαγη) και γενικα επιδη ειναι πιο γνωστοι στο κοινο καποιοι παικτες της .
    Εγω ομως διαφωνω και οπως εγραψα και στο σχολιο πιστευω οτι ειναι αλλοι οι λογοι που οι ουδετεροι φιλαθλοι δεν συμπαθουν ιδιαιτερα την ελληνικη ομαδα.
    Τωρα που ειπα Σπυροπουλος απο την μια παρατηρησα οτι δεν χρησιμοποιησε ισως ουτε μια φορα την αγαπημενη του λεξη «λομπα» (που παρ’ολο που παρακολουθω ποδοσφαιρο απο τοτε που θυμαμαι τον εαυτο μου αναθεμα και αν εχω καταλαβει τι ακριβως ειναι) αλλα τουλαχιστον εκει που παρακολουθησα εγω με αλλους φιλους παρεες κλπ τον αγωνα προκαλεσε αρχικα πολλα γελια με αυτο το Ζερβινιώ .
    Το γραφω με ωμεγα γιατι σε ολους θυμιζε γυναικειο χαιδευτικο οπως λεμε Λενιω Κατινιώ και τετοια.
    Αφου ολοι Ζερβίνιο τον λεμε.Μπορει το σωστο να ηταν ετσι οπως το ελεγε αυτος αλλα παντως οπως ειπα οι παντες εκει που ημουν στην αρχη τουλαχιστον εσκαγαν στα γελια οταν το ελεγε.

  223. spiral architect said

    @222: Εγώ, που είμαι ουδέτερος φίλαθλος, αύριο θα υποστηρίξω με όλη μου την ψυχή τις ΗΠΑ και το αμερικάνικο σόκερ και ψυχικά θα είμαι μαζί με τ’ αμερικανάκια στην κερκίδα, που θα’ ναι ντυμένα σαν τον κάπτεν Αμέρικα! 👿

  224. Πάνος με πεζά said

    @ 215 : Ειλικρινά με κούρασες… «Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε», αφού είδες και τι έπαιξα. Κλείνω με αυτό το τελευταίο σχόλιο, για να σου συνεχίσω τον οργασμό που έλεγε εκείνο το ποστ. Χάρηκα που σας γνώρισα όλους… ΗΜΑΡΤΟΝ !

  225. https://whyevolutionistrue.wordpress.com/2017/05/19/a-new-academic-hoax-a-bogus-paper-on-the-conceptual-penis-gets-published-in-a-high-quality-peer-reviewed-social-science-journal/amp/

Σχολιάστε