Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Όταν έκλαψε ο Σήφης

Posted by sarant στο 22 Ιουλίου, 2014


Ο Σήφης του τίτλου είναι βέβαια ο κροκόδειλος που βρέθηκε στο φράγμα Ποταμών στο Ρέθυμνο και που παρά την κινητοποίηση και τη μετάκληση ειδικού ερπετολόγου δεν έχει γίνει ακόμα μπορετό να τον πιάσουν -άλλωστε έχει μετατραπεί και σε είδος αξιοθέατο της περιοχής, παρόλο που λίγοι τον έχουν δει. Και άλλα ονόματα του έχουν δώσει, Μανωλιός ας πούμε, αλλά εμείς θα μείνουμε στο «Σήφης», Σήφης Αμαριωτάκης αν θέλετε και το επίθετο.

Η ιδέα να γράψω κάτι για τον Σήφη μού ήρθε όταν είδα προχτές στο φόρουμ της Λεξιλογίας ένα βιντεάκι που το τράβηξε ένα μη επανδρωμένο ιπτάμενο όχημα, drone που το λένε οι αγγλοσάξονες, το οποίο πέταξε πάνω από τη λίμνη και βιντεοσκόπησε τον Σήφη την ώρα που εκείνος πλατσούριζε στα ρηχά. Βέβαια, επειδή στη Λεξιλογία δεν συχνάζουμε κανονικοί άνθρωποι, το βιντεάκι αυτό είχε προστεθεί στο νήμα όπου συζητούσαμε την απόδοση της λέξης drone στα ελληνικά. Για να μη σας μείνει η απορία, έχουμε δεχτεί και χρησιμοποιούμε τον νεολογισμό «δρόνος» εξελληνίζοντας την ξένη λέξη, μια λύση που τη βρίσκω πολύ καλή αν και αμφιβάλλω κατά πόσο θα τη δεχτούν οι φορείς της ορολογίας αφού για να γίνει δεκτός ένας ελληνικός όρος πρέπει αφενός να είναι τρισχιλιετής και αφετέρου να έχει περισσότερες συλλαβές απ’ όσα γράμματα έχει ο αντίστοιχος αγγλικός όρος.

Επιπλέον, ο δρόνος που τράβηξε το βιντεάκι με τον Σήφη είχε ως χειριστή του τον ιδιοκτήτη του που λέγεται Νίκος Σαράντος, οπότε ως Νίκος Σαραντάκος ένιωσα ότι έπρεπε να γράψω για το θέμα. Ιδού λοιπόν το βιντεάκι:

Ο Σήφης είναι κροκόδειλος, ένα ζώο άγριο μεν και τροπικό αλλά και αρκετά κοντινό μας αφού το ξέρουμε από την αρχαιότητα χάρη στις επαφές με τους Αιγύπτιους -αν και στην εποχή μας ο κροκόδειλος του Νείλου κοντεύει να εξαφανιστεί από το άγριο κυνηγητό που του έχουν κάνει. Υπάρχουν βέβαια κι άλλα πολλά είδη κροκοδείλων στην οικογένεια των κροκοδειλιδών, όπως υπάρχουν και οι αλλιγάτορες, που είναι άλλη οικογένεια.

Για τον κροκόδειλο του Νείλου, έγραψε αρκετά πράγματα ο Ηρόδοτος στο δεύτερο βιβλίο του, αυτό που μιλάει για την Αίγυπτο. Μια παρατήρηση που κάνει ο Ηρόδοτος είναι ότι ο κροκόδειλος είναι το ζώο εκείνο που παρουσιάζει τη μεγαλύτερη σωματική αύξηση ως ενήλικο άτομο ως προς το νεογέννητο. Πράγματι, λέει, τα αυγά του δεν είναι πολύ μεγαλύτερα από της χήνας, και ανάλογος και ο νεοσσός, ενώ όταν μεγαλώσει φτάνει τις 17 πήχες. Tα νεογέννητα κροκοδειλάκια χωράνε στην παλάμη, δεν θα’ναι μεγαλύτερα από 20 πόντους, ενώ ο ενήλικος ξεπερνάει τα 5 μέτρα (άλλα είδη περισσότερο) -άρα ο λόγος αύξησης είναι πάνω από 25:1, ενώ στον άνθρωπο δεν είναι ούτε είναι 4:1 (50 πόντους το νεογέννητο βρέφος).

Ο Ηρόδοτος λέει επίσης ότι ο κροκόδειλος δεν βλέπει καλά μέσα στο νερό, αλλά έξω στη στεριά είναι «οξυδερκέστατο» και ότι κοντά του ζει ένα πουλί, ο τροχίλος. Όταν ο κροκόδειλος βγει από το νερό, ανοίγει το στόμα και χάσκει -και τότε ο τροχίλος μπαίνει μέσα στη στοματάρα και αρχίζει να τρώει τις βδέλες που έχουν μαζευτεί ανάμεσα στα δόντια του κροκόδειλου, ο οποίος καταλαβαίνει ότι είναι για το καλό του και δεν τον πειράζει.

Τέλος, ο Ηρόδοτος λέει και κάτι άλλο που μας ενδιαφέρει, αφού εδώ λεξιλογούμε. Λέει δηλαδή ότι οι Αιγύπτιοι τους κροκόδειλους τους λένε χάμψες, και ότι το όνομα κροκόδειλος το έδωσαν οι Ίωνες, οι οποίοι νόμισαν ότι είναι το ίδιο ζώο με τις σαύρες που είχαν κι εκείνοι στις ξερολιθιές τους.

Πάω στοίχημα πως αρκετοί θα σκεφτήκατε εκείνο το ανέκδοτο που ξαναήρθε πρόσφατα στην επικαιρότητα. Είναι, λέει, ο λαγός και η σαύρα κοντά στο φράγμα των Ποταμών και κάθονται (ενδεχομένως καπνίζουν μπάφους κιόλας). Σε μια στιγμή λέει η σαύρα, «δίψασα, πάω στη λίμνη για νερό». Τη βλέπει ο Σήφης, την κάνει μια χαψιά. Σαν πέρασε κανα δεκάλεπτο, ανησύχησε ο λαγός, πάει στο φράγμα, βλέπει από μακριά τον Σηφη να λιάζεται.

— Μωρή σαύρα, πόσο νερό ήπιες;

Αφού όμως και οι τρισχιλιετείς μας πρόγονοι θεώρησαν ίδιο ζώο τον κροκόδειλο με τη σαύρα, ο λαγός του ανεκδότου δικαιώνεται.

Για την ετυμολογία της λέξης, πιστεύεται ότι είναι σύνθετο από το κρόκη (βότσαλο, πρβλ. κροκάλα) και δρίλος (σκουλήκι), κροκοδρίλος, όπου το δεύτερο ρ έφυγε με ανομοίωση. Στον Ιππώνακτα υπάρχει ο τ. κερκύδιλος (2 ανευρέσεις), ενώ λίγες φορές παραδίδεται και η γραφή «κροκόδιλος». Αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με την ενδεχόμενη ετυμολόγηση από το «δρίλος», ώθησαν τον Μπαμπινιώτη να υιοθετήσει στα λεξικά του την ορθογραφία «κροκόδιλος» (εκτός αν το μετάνιωσε σε νεότερες εκδόσεις) ενώ αποδίδει τη γραφή «κροκόδειλος» σε παρασυσχέτιση με το «δειλός». Επειδή ακόμα και στην αρχαιότητα οι γραφές με ΕΙ υπερτερούν σαφώς, και εδώ και δυο χιλιάδες χρόνια η ορθογραφία αυτή έχει καθιερωθεί, θεωρώ αδικαιολόγητη τη θρησκευτική προσήλωση σε ένα «ιδανικό» και την ανατροπή των καθιερωμένων τύπων.

Τέλος πάντων, η ελληνική λέξη διαδόθηκε μέσω των λατινικών σε όλες τις νεότερες ευρωπαϊκές γλώσσες. Μόνο στα τούρκικα είναι από άλλη ρίζα ο κροκόδειλος, timsah (από τ’ αραβικά).

Να πούμε εδωπέρα ότι πολύ συχνός στον προφορικό λόγο είναι ο παράλληλος τύπος «κορκόδειλος», που τον βρίσκουμε ακόμα και σε παπύρους και επιγραφές στην αρχαιότητα. Να αναφέρουμε επίσης και τον μεσαιωνικό Λάκωνα στρατιωτικό Κορκόντηλο (ή Κροκόδειλο) Κλαδά, που πολέμησε τους Τούρκους και που αγνοώ γιατί είχε αυτό το όνομα, ας διαφωτίσει όποιος ξέρει. Πάντως, το Κορκόνδειλας είναι σήμερα επίθετο. Ο Ρασσιάς λέει για τον Κλαδά ότι ήταν ή μπορεί να ήταν οπαδός του Πλήθωνα. Πριν από καμιά δεκαπενταριά μέρες, είχαμε συζήτηση με έναν φίλο (ο Πάνος να ήταν;) για την αξιοπιστία του Ρασσιά -να ένα παράδειγμα αναξιοπιστίας, αν και το ομολογεί και ο ίδιος.

Σε πολλά εικονογραφημένα που εκτυλίσσονται στη ζούγκλα, μια εικόνα που βλέπει κανείς μερικές φορές είναι ο παλικαράς (Ταρζάν ή όποιος άλλος) να παλεύει με κροκόδειλο και να χώνει τα χέρια στο ανοιγμένο στόμα του, να πιάνει τα σαγόνια του και να τα ακινητοποιεί -καμιά φορά για να γλιτώσει κάποιον άλλον που τον έχει δαγκώσει το θερίο. Αυτό δεν γίνεται. Τα σαγόνια του κροκοδείλου κλείνουν με τόση δύναμη που κανείς δεν θα μπορούσε να τα κρατήσει ανοιχτά. Αυτή την πληροφορία την είχα μάθει, θυμάμαι, όταν ήμουν πιτσιρικάς, σε κάποια εγκυκλοπαιδική στήλη παιδικού περιοδικού, και με χαρά βλέπω ότι η Βικιπαίδεια την επιβεβαιώνει, προσθέτοντας ότι ο κροκόδειλος έχει το δυνατότερο δάγκωμα απ’ όλα τα ζώα στη φύση, εφτά φορές πιο δυνατό από τον άσπρο καρχαρία.

Αντίθετα, όπως έλεγε και το παλιό περιοδικό αλλά και επιβεβαιώνει η Βικιπαίδεια, οι μύες (σικ) που ανοίγουν τα σαγόνια του κροκόδειλου είναι πάρα πολύ ασθενικοί κι έτσι είναι μάλλον εύκολο να του κρατήσει κανείς το στόμα κλειστό. Όταν τους μεταφέρουν, τους κλείνουν τα σαγόνια με μονωτική ταινία ή με σαμπρέλες.

Πάντως τα ανοιγμένα σαγόνια του κροκόδειλου έχουν χρησιμοποιηθεί πολλές φορές σαν συμβολισμός της απληστίας των κεφαλαιοκρατών. Όχι από τους κεφαλαιοκράτες, αλλά από ένα διήγημα του Ντοστογιέφσκι, ονομάστηκε Κροκοντίλ ένα πασίγνωστο και μακρόβιο σατιρικό περιοδικό της Σοβιετικής Ένωσης, στο οποίο έγραφε κι ο Μαγιακόφσκι.

Από την άλλη, και διάφορα εργαλεία που έχουν κάποια ομοιότητα με τα σαγόνια του κροκοδείλου έχουν ονομαστεί κροκόδειλος (όπως αυτός ο γρύλλος-κροκόδειλος στην αγγελία) ενώ κροκοδειλάκι λέγεται ένα κλιπσάκι με οδοντώσεις. Κροκοδειλάκι βέβαια είναι και το σήμα της Λακόστ. Η εταιρεία υιοθέτησε αυτό το σήμα επειδή ο ιδρυτής της, ο Ρενέ Λακόστ, πρωταθλητής του τένις, είχε το παρατσούκλι crocodile, που το απέκτησε όταν κέρδισε σε ένα στοίχημα μια ακριβή βαλίτσα από δέρμα κροκοδείλου.

Και βέβαια, πασίγνωστη είναι η φράση για τα κροκοδείλια δάκρυα, δηλαδή τα υποκριτικά δάκρυα, τα ψεύτικα, του ενόχου, που υπάρχει και σε πολλές ξένες γλώσσες.

Η φράση πηγάζει από τη γνωστή δοξασία ότι οι κροκόδειλοι του Νείλου βγάζουν ήχους σαν κλάμα για να προσελκύσουν τη λεία τους και αφού την κατασπαράξουν χύνουν δάκρυα. Ο κροκόδειλος στην αρχαιότητα εθεωρείτο πρότυπο πανουργίας. Η παροιμία «κροκοδείλου δάκρυα» υπάρχει στον βυζαντινό παροιμιογράφο Μιχαήλ Αποστόλιο («επί των εθελόντων τινός θάνατον, κλαιόντων δ΄όμως επιτηδευτώς, εξηγεί ο Αποστόλιος) αλλά η εικόνα απαντά από παλιότερα. Στα ελληνικά τη βρήκα σε κείμενο του Αμασείας Αστερίου (4ος αι. μ.Χ.) που λέει ότι δεν πρέπει να μοιάζει κανείς με τους κροκόδειλους, «τοὺς Νειλῴους κροκοδείλους μιμεῖσθαι͵ οὕς φασι ταῖς κεφαλαῖς ἐπιθρηνεῖν τῶν ἀνθρώπων ὧν ἔφαγον καὶ δακρύειν τὸν φόνον ου μετάνοιαν των γενομένων λαμβάνοντες». Δεν ξέρω πότε καταγράφεται η λατινική αντίστοιχη φράση (crocodili lachrymae), ενώ κάπου διάβασα ότι ο Πλίνιος αναφέρει για τους ήχους που βγάζουν οι κροκόδειλοι, χωρίς όμως να κάνει λόγο για την παροιμία.

Βέβαια, αυτά ισχύουν για τους κροκόδειλους του Νείλου. Όμως ο Σήφης είναι Κρητικός, και οι Κρητικοί είναι παλικάρια, και τα παλικάρια δεν κλαίνε.

Από την άλλη, ο Στέλιος Καζαντζίδης επιμένει ότι «κι οι άντρες κλαίνε» -ε, τότε θα έχει κλάψει κι ο Σήφης.

 

 

283 Σχόλια to “Όταν έκλαψε ο Σήφης”

  1. Βαγγέλης από τη Χίο said

    Καλήμέρα
    Στη Χίο το είδος της λεγόμενης «σαύρας του Αιγαίου» τη λέμε κροκόδειλα ενώ τη πράσινη σαύρα χρυσοσαύρα. Και μια παραπομπή http://www.tovima.gr/science/article/?aid=449859

  2. Γς said

    Καλημέρα
    Τελικά πάει και τελείωσε ο κροκόδειλος είναι αρσενικός.
    Είχαν κυκλοφορήσει κάτι φήμες ότι ήταν κοριτσάκι.
    Ομως χτες μίλησε σε έναν κάτοικο της περιοχής για τους διώκτες του:

    -Αν τους δεις πες τους ότι θα πιάσουν τα @@ μου

  3. Ορεσίβιος said

    Καλημέρα Νικοκύρη.
    Ωραίο και το σημερινό άρθρο σου και παιγνιώδες, όπως αρμόζει σε άρθρα προχωρημένου Ιουλίου.
    Στα μέρη μου τη σαύρα τη λέμε χουρχούρα, ενώ την πράσινη σαύρα γαϊδουροχουρχούρα.
    Προφανώς, αν εμφανιστεί κροκόδειλος θα τον πούμε ελεφαντοχουρχούρα και για να δείξουμε τα φιλόξενα αισθήματά μας «ο Λιάκος»,

  4. Theo said

    Υπήρχε κι ένας Αυστραλός «κροκοδειλάκιας» που τα είχε πολύ καλά με τους κροκόδειλους αλλά πήγε από τσίμπημα σμέρνας (ή κάτι παρόμοιου) πριν από λίγα χρόνια.

  5. […] Ο Σήφης του τίτλου είναι βέβαια ο κροκόδειλος που βρέθηκε στο φράγμα Ποταμών στο Ρέθυμνο και που παρά την κινητοποίηση και τη μετάκληση ειδικού ερπετολόγου δεν έχει γίνει ακόμα μπορετό να τον πιάσο…  […]

  6. spiral architect said

    Καλημέρα. 🙂
    Πίσω από το Σήφη και το τεχνητό του ενδιαίτημα κρύβεται (και πάλι!) μια πονεμένη ιστορία ανάπτυξης, σαξές στόρι και ντιλίβερι:

    Έδωσαν (παράνομα;) άδεια Υβριδικού Σταθμού στην Λίμνη του Κρητικού Κροκόδειλου – Μέτοχοι η γνωστή BLACKROCK μαζί με ΓΕΚ και ΤΕΡΝΑ

  7. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    3: Νερότοπους έχετε ή θα σκανιάσει ο Λιάκος;

  8. Γιάννης said

    Δρόνος; Τα τηλεκατευθυνόμενα καταργήθηκαν;

  9. Jimakos said

    @4
    Tεο, τον Στηβ Έργουιν λες, τον φυσιοδίφη, που όμως πήγε από σαλάχι. Ωστόσο έχεις δίκιο οτι η ειδίκευσή του ήταν οι κροκόδειλοι.

    Οι Αιγύπτιοι που είχαν διάφορους ζωόμορφους θεούς, δεν θα γινόταν να μην έχουν κι έναν με μορφή κροκόδειλου, τον Σομπεκ.
    Σε κάποια νησιά (Ικαρία ισως;) έχουν μια μικρή σαύρα που την λένε κορκόφυλα (ο).

  10. spiral architect said

    Εκτός από το Σηφαλιό υπάρχει και ο Χαραλάμπης καμιά πενηνταρά χιλιόμετρα παρακάτω στο Γάζι Ηρακλείου. Ζει σε μια κλειστή στέρνα με γυάλινο θόλο, σε μια ταβέρνα (διαφήμιση δεν κάνω, ψάξτε το) καθότι γύρω τρώνε αντικριστό και παίζουν παιδιά. Ο ιδιοκτήτης του είπε ότι, τον έχει αγοράσει από κατάστημα ζώων του Ηρακλείου πριν 25 χρόνια, σαυράκι ακόμα, με χαρτιά, βούλες, παπά και κουμπάρο. Νομιμότατος ο Χαραλάμπης.
    Το πιθανότερο είναι, να τον αγόρασε απ’ το ίδιο κατάστημα κοντά στη Χανιόπορτα στην 62 Μαρτύρων, όπου πριν από χρόνια μπαίνοντας για να αγοράσω τροφή για ψάρια (είχα φτιάξει τότε ενυδρείο-ιδιοκατασκευή) ο ιδιοκτήτης βγάζοντας το κεφάλι του πίσω απο ένα μπάγκο με προέτρεψε να κλείσω την εξώπορτα γρήγορα και να περιμένω μέχρι να πιάσει το βόα! 😮
    (ο βόας τυλίχτηκε στο χέρι του, αλλ’ αυτός του’ κανε ένα κόλπο στο κεφάλι και ο μικρός βόας έγινε σα μπαστούνι)

    Στην παραπάνω ταβέρνα μόνο η πίτσα αξίζει. Το αντικριστό είναι λύσσα στο χοντρό αλάτι! Όταν είχα πάει πριν τέσσερα χρόνια ο Χαραλάμπης κοιμόταν.

  11. sarant said

    8: Τηλεκατευθυνόμενα δεν είναι τα μικρά, τα μοντέλα;

  12. Πάνος με πεζά said

    Κατά ένα χωρατό, σε κάποιο παράλληλο σύμπαν, υπάρχουν κροκόδειλοι που τριγυρνάνε με πικέ μπλουζάκια, που έχουν για σήμα έναν φλώρο…

    Εγώ το συνέχισα λίγο, στο ίδιο παράλληλο σύμπαν τριγυρνάνε και άλογα του πόλο. Φοράνε κι αυτά μπλουζάκια.

    Έχουν επάνω τον Τράγκα…

    Καλημέρες !

    (PS : Γιατί «κλιπσάκι» και όχι «κλιπάκι»; Δεν είπαμε ότι είναι λαθάκι, όπως λένε και τα κομπιούτερ; 🙂 )
    (P.S.2 : Mια που τώρα κοντά ήταν και τα γενέθλια του Λουκιανού Κηλαηδόνη, κουϊζάκι : ποιός πολιτικός είχε πει «στους φοιτητές μιλάνε μόνο για την Καμπότζη και για τον Κελαηδόνη !» και με ποιά αφορμή; Άντε, για να βοηθήσω, ο πολιτικός αυτός είχε σχέση με τους κροκόδειλους, απ’ όσο ψιθυριζόταν τότε…)

  13. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Το μεγάλο ζήτημα, είναι αν βρέθηκε ο ψυχάκιας που άφησε τον Σήφη στο φράγμα, μιλάμε για εντελώς ανεγκέφαλο άτομο.

    6 – Αμάν εσείς οι κομουνιστές, μη δείτε ανάπτυξη αμέσως να την καταγγείλετε, τόση κακοπιστία στις αγαθές προθέσεις των επενδυτών πιά;
    Παρεμπιπτόντως, η Μπλάκ Ρόκ έχει γιγαντοθεί τόσο πολύ (διαχειρίζεται πάνω απο 4 τρις δολάρια, η αμέσως επόμενη Κάπιταλ Γκρούπ 1 τρις) που πλέον είναι κυρίαχος στον πλανήτη. Όλα τα κράτη κρέμονται απο τις αποφάσεις του ΑΛΑΝΤΙΝ, τον υπερυπολιγιστή της εταιρείας (σύνολο υπερυπολογιστών καλύτερα) αυτή που γνωρίζει απο πρίν τις αποφάσεις, έχει ουσιαστικό πλεονέκτημα, αλλα παραδόξως δεν την ελέγχει κανείς. Τουλάχιστον το μετοχικό 50% των εταιρειών του DAX 30 της ανήκει, κατα τ΄άλλλα η Γερμανία είναι οικονομικά ανεξάρτητη και αυτοδύναμη.

  14. sarant said

    12: Για τον πολιτικό δεν απαντώ, το ξέρω βέβαια, ας πουν οι νεότεροι.

    Γιατί σορτσάκι; Έτσι και κλιπσάκι (χωρίς να έχω φανατική άποψη, αλλά έτσι το έχει και το Βικιλεξικό στο λ. κροκοδειλάκι)
    Κλιπάκι είναι το βιντεοκλιπάκι, διότι αυτό είναι κλιπ.

  15. ο άλλος Χιώτης said

    Στη Χίο τους κροκοδείλους τους λέμε κορκοδείλους. Είναι σαύρες που όμως μοιάζουν με τους κροκ…
    Βαγγέλη είδες γίναμε τελικά δυό.

  16. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    11 – Και τα μεγάλα τηλεκατευθυνόμενα είναι Νίκο απο ηλεκτρονική κονσόλα μέσω δορυφόρων, δεν πετάνε εντελώς αυτόνομα με λογισμικό που να αποφασίζει άμεσα την κάθε ενέργεια.

  17. takis#13 said

    Στην Κω την λέμε κουρκούβ(g)ιαλο (την σαύρα) ….

  18. SocratesL said

    Καλημέρα κι από μένα.
    Με την άδειά σας να προσθέσω λίγη ακόμα γλωσσική σύγχυση γύρω από τη σωστή γραφή της λέξης «κροκόδ(ει-ι)λος». Η επίσημη λατινική ονομασία του γένους Κροκόδειλος είναι Crocodylus (με y!). Με αυτό το τύπο καταχωρήθηκε στα πρότυπα που όρισε ο Λινναίος το όνομα του γένους από τον Αυστριακό φυσιοδίφη J.N. Laurenti, ενώ ανάλογα γράφονται και όλα τα ταξινομικά παράγωγα της λέξης (Crocodylidae, Crocodylia, Crocodylomorpha κ.ο.κ). Δεν μπορώ να ξέρω αν ο κ. Laurenti είχε υπόψη κάποια άλλη ετυμολογία της λέξης που τα σημερινά λεξικά αγνοούν ή αν απλώς ήταν ανορθόγραφος, πάντως από τη στιγμή που η ονομασία δημοσιεύτηκε έτσι ο τύπος δεν αλλάζει.

    Επί τη ευκαιρία, υπάρχει και η ονομασία «σούχος», που χρησιμοποιεί ο Στράβωνας. Σήμερα απαντάται στη ζωολογία κυρίως ως συνθετικό ονομασιών ζώων που είτε συγγενεύουν με τους κροκόδειλους είτε τους μοιάζουν στην εμφάνιση (π.χ. Deino-suchus, Proto-suchus, Sucho-mimus κ.α.. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι ονομασίες αφορούν ζώα που έχουν εκλείψει, όμως έχω βρει τη λέξη και ως προσδιορισμό του είδους δύο σύγχρονων κροκοδείλων: Crocodylus suchus και Bagarius suchus). Επίσης, Εusuchia (Ευ-σούχια, «σωστοί» κροκόδειλοι, θα λέγαμε) ονομάζεται στην ταξινομική ο κλάδος που περιλαμβάνει τους κροκόδειλους και κάποια συγγενικά προγονικά είδη.

  19. 12 Εγώ ήξερα ότι ο εν λόγω πολιτικός είχε πει ότι για τις καταλήψεις στα πανεπιστήμια φταίει ο Κελαηδόνης (σικ, δεν είχε πει Κηλαηδόνης, λένε).

    Έχω πει και ακούσει τόσα για το Σηφαλιό που δεν θα πω τίποτα εδώ πια (αν και μ’ άρεσε η απάντηση του ερπετολόγου στη σκέψη να παραμείνει ο Σήφης στη λίμνη: μετά, λέει, θα ρίξει κι ο δήμαρχος Αποκόρωνα δυο ιπποπόταμους στη λίμνη Κουρνά, και άντε σταμάτα το μετά…). Το λεξιλογικό όμως ήταν πολύ ωραίο!

  20. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα, και από καινούργιους φίλους (και γι’ αυτό κρατήθηκαν στην αναμονή).

    18: Σωκράτη, ήταν και δική μου απορία γιατί το επιστημονικό λατινικό γράφεται με y.

    15: Καλώς ήρθες να μην παραπονιέται ο Βαγγέλης 😉

  21. Πάνος με πεζά said

    @ 19 : Είχε ειπωθεί με αφορμή κάποια (τραγικά) επεισόδια.

  22. Gpoint said

    Πολύ ωραίο άρθρο :!

    Για…Λακοστ, τίποτις ;

  23. Earion said

    Ο καπιτάνος των στρατιωτών Κροκόδειλος Κλαδάς ήταν άνθρωπος του πολέμου, και δεν μου φαίνεται πιθανό να είχε ενδιαφέροντα φιλοσοφικά. Για τον Κλαδά και την εξέγερσή του το πιο έγκυρο έργο είναι η διατριβή της Νταϊάνας Γκίλιλαντ Ράιτ (Diana Gilliland Wright), υλικό της οποίας δημοσιεύει τακτικά η ίδια στην ιστοσελίδα της Surprised by Time (βλ. http://surprisedbytime.blogspot.gr/search/label/Kladas). Στο κείμενο του Ρασσιά και με δυσκολία βρίσκω παράγραφο που να μην περιέχει ανακρίβεια ή φαντασιοκοπήματα. Αμφιβολίες έχω και για το όνομα Κροκόδειλος (ή Κορκόδειλος ή Ακροκόνδυλος) του Κλαδά και υποψιάζομαι ότι μπορεί και να οφείλεται σε παρετυμολογία.

  24. meshuggah said

    Κροκοντίλ λέγεται επίσης και το θανατηφόρο αλλά πάμφθηνο συνθετικό ναρκωτικό:

    http://www.koutipandoras.gr/article/44682/i-rosiki-iroini-krokontil-poy-dinei-sto-soma-yfi-krokodeiloy

  25. sarant said

    22: Α, δεν διαβάζεις προσεχτικά! Για δες εκεί που λέει και για τον γρύλλο.

    23: Και πώς νομίζεις ότι ήταν το όνομά του;

  26. Πάνος με πεζά said

    Το είπε λοιπόν ο Γεώργιος Ράλλης, το Δεκέμβριο του 1980. Γινόταν μια συζήτηση στη Βουλή για νομοσχέδιο περί ΑΕΙ (πάλι), σε φορτισμένη όμως ατμόσφαιρα, αφού λίγες μέρες πριν είχαν προηγηθεί τα τραγικά γεγονότα της πορείας του Πολυτεχνείου, όπου είχαν σκοτωθεί Κουμής και Κανελλοπούλου.

    http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=36&artid=42821

    Το θέμα δεν έμεινε έτσι από την πλευρά του συνθέτη, ο οποίος ζήτησε επίσημες εξηγήσεις, και ο Ράλλης, από την πλευρά του, (μέτοχος των εισαγωγών Lacost στην Ελλάδα, τότε), ανασκεύασε κι αυτός επίσημα.

  27. Spiridione said

    Ο ίδιος πολιτικός δεν είχε πει ότι για τις φωτιές φταίνε τα κουκουνάρια;

  28. ππαν said

    17: Έχω συναντήσει το επίθετο Κουρκούδιαλος και σκέφτηκα ότι συγγενεύει με τους κρκόδειλους
    Από τον τίτλο νόμιζα ότι η ανάρτηση ήταν για την Όλγα Τρέμη

  29. spiral architect said

    Στις θάλασσες της Ν. Αυστραλίας καθώς και στις ανατολικές ακτές της προς το Μεγάλο Κοραλλιογενές Φράγμα το μπάνιο στη θάλασσα γίνεται με προσοχή και ιδία ευθύνη, καθότι αν τη γλυτώσεις απ’ το μεγάλο λευκό, θα σ’ αρπάξει ο αυστραλιανός θαλάσσιος κροκόδειλος:
    (συγγενής του κροκόδειλου του Νείλου)

    Αν τη γλυτώσεις και απ’ τους δυο, ε, του πούστη, θα πας από το θανατηφόρο τσίμπημα της κυβόσχημης μέδουσας.

  30. gryphon said

    Kαλο θα ητανε να επισημαθει οτι η ιστορια με τον Σηφη εχει μεν το αξιοπεριεργο της παρουσιας κροκοδειλου στην Κρητη αλλά βασικα ειναι μια ειδηση τυπου χεστηκε μια φοραδα σε καποιο αλωνι.
    Ηρθε ομως κουτι στους καθεστωτικους καναλαρχες ( σε μια χρονικη στιγμη που ουτε η πτωση του αεροπλανου ειχε συμβει ουτε η επιχειρηση στην Γαζα ) ωστε να μπορεσουν να καταφερουν να περασουν απαρατηρατηρητο το διεθνες ξεβρακωμα του Βενιζελου απο την κ.Θεοχαρη για τις αθλιες και εγκληματικες μεθοδευσεις του σχετικα με την Κυπρο.

    16
    Ετσι ξερω κι εγω.Η CIA και ο στρατος χρησιμοποιουν και πολλους νεαρους ασχετους με τα στρατιωτικα που χειριζονται τα drones οπως θα επαιζαν με εναν απο τους πολλους εξομειωτες πτησης που υπαρχουν .
    Οταν επισημανουν καποιο πιθανο στοχο ακολουθει μια διαδικασια εγκρισης απο καποιον στρατιωτικο που αποφασιζει εαν πρεπει να χτυπηθει δινεται το οκ και ο χειριστης παταει το κουμπι.
    Καπως ετσι σαν να ειναι βιντεογκειμ ενας πιτσιρικας προ καιρουστην Αμερικη ειχε πει οτι νιωθει τυψεις γιατι εχει σκοτωσει καπου 2500 ανθρωπους περιπου στο Αφγανισταν πατωντας απλα καποιο κουμπι καθισμενος μπροστα σε μια οθονη καπου στην Αμερικη.

  31. ππαν said

    H ιεράρχηση των ειδήσεων στην Ελλάδα είναι πολύ διασκεδαστική. Προχτές περίμενα να δω για τα επισόδια που έγιναν στο Παρίσι στη διάρκεια μιας απαγορευμένης διαδήλωσης για την Παλιστίνη, ποεριμένω περιμένω, αναγγέλουν ειδήσεις από την Γαλλία και βέβαια πρωτη είδηση είναι ο ΦΗΜΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ γάμος του Ολάντ στις 12 Αυγούστου, λέει. Αμέσως μετά μας έκαναν τη χάρη να δείξουν εικόνες από το κέντρο του Παρισιού στις φλόγες, ποιος ασχολείται….

  32. ΠΑΝΟΣ said

    Αν δεν υπήρχαν οι φιλοζωικές οργανώσεις και φιλόζωοι ,που κάνουν όμορφα νταβαντούρια,δεν θέλω να σκεφτώ,πού θα ήταν ο Σήφης σήμερα.Τον είπαν συμπαθητικά Σήφη,γιατί δεν τούς παίρνει για το…άλλο.Η ανάγκη,φιλοτιμία.Τα έχουμε δει αλλού κι εκεί κάτω με τα απλά αδέσποτα.’Εγινα ξινός;Όχι.Αποτίω φόρος τιμής στους αληθινούς φιλόζωους,αυτοί έσωσαν τον Σήφη,όχι οι «μπαμπά πάρε μου ένα σκυλάκι,ένα γατάκι!»,όχι οι tribunis plebis.

  33. spiral architect said

    @30α: Πες το ψέματα! 😉

  34. sarant said

    26: Λέγανε ότι την αντιπροσωπεία της Λακόστ την είχε η γυναίκα του Ράλλη. Ψωρολακόσταινα, ήταν ο πολύ έξυπνος τίτλος του Ποντικιού μια φορά.
    (Αν το γράφεις στα ξένα, γράφε το σωστά: Lacoste)

    27: O Αβέρωφ νομίζω πως είχε πει για κουκουνάρες.

    28: 😉

  35. Πέπε said

    1 + 15 > κροκόδειλας (Χίος)
    9 > κορκόφυλας (μάλλον Ικαρία)
    17 > κουρκούβγιαλος (Κως)

    Να προσθέσω και τον κουρκούταυλο. Δε θυμάμαι σε ποιο νησί τον λένε, αλλά σίγουρα μέχρι το βράδυ κάποιος εδωμέσα θα έχει βρεθεί να μας το πει!

    Πάντα πίστευα ότι αυτές οι ονομασίες, που σημαίνουν κροκόδειλος αλλά αναφέρονται σε σαύρες, προέρχονταν από τον κροκόδειλο, μέσω χαλασμένου τηλεφώνου (ως προς την έννοια εννοώ – οι μορφολογικές αλλοιώσεις είναι προφανές ότι είναι σπασμένο τηλέφωνο). Τελικά φαίνεται ότι η αρχική σημασία ήταν όντως σαύρα, και το σπασμένο τηλέφωνο το έκαναν οι αρχαίοι σχετικά με τον ίδιο τον κροκόδειλο! Δηλαδή οι Κώτες, οι Χιώτες, οι Καριώτες κλπ. εξακολουθούν να κρατάνε την αρχική σημασία της λέξης, ανεπηρέαστοι από τις εξελίξεις των δυόμιση ή παραπάνω τελευταίων χιλιετιών (αρχαίοι Έλληνες επαφή με αρχαίους Αιγυπτίους, γνωρίζουν τον κροκόδειλο, τον ονομάζουν κροκόδειλο, το όνομα περνάει στους Ρωμαίους και από κει στα πέρατα της γης)!!

    Τώρα, πώς ο κροκόδειλος έγινε τόσο αγνώριστος ώστε να καταντήσει κουρκούβγιαλος και κουρκούταυλος; Εδώ θα σας παραπέμψω στο «Ο τσύριος καθηγητής – Γλωσσολογικό παραμύθι» (δεν είμαι σπίτι να κοιτάξω το όνομα του συγγραφέα), όπου παρατίθενται οι 99 ελληνικές παραλλαγές της λέξης βάτραχος και άλλες τόσες περίπου της λέξης σαμιαμίδι. Μερικές μοιάζουν απόλυτα άσχετες από την αρχική μορφή, αλλά άμα τις δεις όλες μαζεμένες η σύνδεση με τα διάφορα στάδιά της γίνεται σαφής. Φαίνεται ότι αυτά τα ερπετοαμφίβια, που η θερμοκρασία του αίματός τους προσαρμόζεται σ’ αυτήν του περιβάλλοντος, έχουν αντίστοιχες ικανότητες προσαρμογής και στη γλώσσα…

    _______________________

    Crocodylus: το Υ δεν το βρίσκω και τόσο μυστηριώδες. Το ελληνικό ει στα λατινικά γίνεται i, και το y σε διάφορες ιστορικές περιόδους είχε χρησιμοποιηθεί απλώς ως καλλιγραφική εναλλακτική του i. Γι’ αυτό το βρίσκουμε στο τέλος αγγλικών λέξεων όπως history που ο πληθυντικός τους έχει i (κατάλοιπο από κάποια συγκεκριμένη εποχή όπου αυτή η καλλιγραφία χρησιμοποιόταν ειδικά για το τελικό i). Πριν μερικά χρόνια εις Παρισίους έβλεπες ακόμη σε τοίχους το σύνθημα όσων δεν είχαν ακόμη χωνέψει τη Γαλλική Επανάσταση: vive le Roy (αντί roi: αρχαιοπρεπής ορθογραφία, αντίστοιχη με το να γράφεις τα ελληνικά με γωνιώδη γράμματα και με S αντί Σ).

  36. Left said

    Θανατοδρόνες?

  37. Αριστείδης Καρατζόγλου said

    @ Από σαλάχι πήγε ο τολμηρός μακαρίτης.
    Κάτι παραπάνω θα ξέρουν στη λεξιλογία αλλά αυτό το «δρόνος», είδικά με το καθαρευουσιάνικο δρ-, δεν μου κάθεται καθόλου καλά.

  38. Πάνος με πεζά said

    @ 34 : Ναι, και νομίζω ότι ήταν και πιο μακρυνάρι ο τίτλος : «La chemise Lacoste».

  39. 35: Κουρκούταυλοι λέγονται στη Ρόδο γενικά οι σαύρες.

  40. Λ said

    Υπάρχει κι ένας καλόκαρδος κροκό, ο Γεννάδιος, ή αλλιώς, крокодил Гена.

  41. sarant said

    35: Χρήστος Δάλκος.

  42. gryphon said

    29
    Γι’αυτο λεω εγω Ελλαδα και πάλι Ελλαδα

    32
    Μαλλον ετσι θα ειχε γινει.Νασου πω μαλιστα οτι σκεφτηκα μηπως ετσι ειναι καλυτερα αν δεν μπορεσουν να τον πιασουν.
    Δεν μου αρεσε αυτο που ακουσα οτι εχει φαει ολες τις παπιες που ηταν εκει που για μενα ειναι αξιαγαπητα ζωα.Το αλλο οτι εχει φαει και προβατα το θεωρω παραμυθι.Τωρα που λεμε για ζωοφιλια πιο σηματικο θεωρω το περιστατικο αυτο με τον τυπο που σκοτωσε το σκυλακι που τριγυριζε στην ταβερνα τουμπροστα στους πελατες και χαρη στο ιντερνετ κυριως πηρε διαστασεις και το εμαθε πολυς κοσμος.

  43. Πάνος με πεζά said

    Να θυμίζουμε και τη συντομογραφία «κροκό», για το δέρμα που προέρχεται από κροκόδειλο (ή τουλάχιστον μοιάζει με τις φολίδες του, ως απομίμηση), και χρησιμοποιείται για τσάντες, παπούτσια, πορτοφόλια κλπ.

  44. 42 Δεν έχει φάει όλες τις πάπιες, ίσα ίσα που τον συνοδεύουνε!

  45. Νέο Kid Στο Block said

    Τώρα καταλαβαίνω γιατί είναι τόσο ακριβά τα προϊόντα κροκοδείλου. Ανέβασε τις τιμές ο Ηρόδοτος!
    Όπως με την κανέλλα και το «κινάμωμον όρνεον»… Μεγάλος παπατζής ο Ρόντης!
    http://dimitristsokakis.blogspot.com/2013/12/2000.html

  46. Avonidas said

    Εφόσον το drone στα αγγλικα σημαινει και τον κηφήνα, και μιας κι η λέξη έχει ήδη διαφορετική σημασία στα ελληνικά, προτείνω τον όρο «μπάμπουρας».

    Ακολουθεί την παράδοση να ονοματίζονται μαραφέτια με ονόματα ζουζουνιών (κοριός), και δίνει και τη σωστή εικόνα ενός ενοχλητικού πράματος που βουίζει πάνω από το κεφάλι σου, και δεν μπορείς ν’ απαλλαγείς. 😉

  47. Theo said

    @9:
    Ευχαριστώ, Τζιμάκο.

  48. sarant said

    45: Πολύ καλό άρθρο.

    46: Μπάμπουρα θα το λέγαμε αν το φτιάχναμε και το χρησιμοποιούσαμε εμείς. Όπως λένε κροκόδειλους διάφορα εργαλεία, χωρίς να κοιτάνε πώς τα λένε οι εγγλέζοι. Ή όπως είπαμε παπάκι το @

  49. Spiridione said

    Και το ποίημα του Εγγονόπουλου «ΠΕΡΙ ΚΡΟΚΟΔΕΙΛΟΥ ΚΛΑΔΑ»
    http://genesis.ee.auth.gr/dimakis/lexi/179/16.html

  50. Avonidas said

    48: Μπα, πρέπει να το χουμε φτιάξει εμείς για να το βαφτίσουμε;
    Αν πάντως ισχύει για όλους αυτός ο κανόνας, δεν πρέπει να κοιτάμε πώς το λένε «οι εγγλέζοι», αλλά αυτοί που το έφτιαξαν.

    Το παπάκι πάντως υπάρχει στα εμπορικά κιτάπια σχεδόν από τον 15ο αιώνα. Κι αν πάμε στους υπολογιστές, οι Γάλλοι το λένε arobase, οι Γερμανοί Klammeraffe (αν και τώρα το γυρίσαν κι αυτοί στο at, νομίζω), οι Ιταλοί chiocciola (σαλιγκάρι, απόλυτα λογικό), κι ένα σωρό άλλοι λαοί όπως τους γουστάρει.

    Γιατί εμείς πρέπει να μαστε πάντα ο ψωριάρης που είναι χώρια, δεν το καταλαβαίνω.

  51. SocratesL said

    @18:Διορθώνω τον εαυτό μου: Το είδος Bagarius suchus δεν αφορά κροκόδειλο, αλλά γατόψαρο!
    Είδες όποιος βιάζεται;

    Και μια και το τραβάει η κουβέντα, το σκάει κροκόδειλος από το ζωολογικό πάρκο και με τα πολλά καταλήγει στην Ομόνοια. Εκεί βρίσκει δυο λαθρομετανάστες να κοιμούνται και ξενηστικωμένος όπως είναι από τη διαδρομή καταπίνει τον πρώτο αμάσητο, ο δεύτερος όμως του πέφτει πολύς και δεν τον χωράει ολόκληρο. Μένει, λοιπόν στη θέση του στουμπωμένος και ακίνητος, με το μισό άνθρωπο να προεξέχει ακόμα από τα σαγόνια του. Ξημερώνει, περνάει από κει μια γριά που έχει κατεβεί για τα πρωινά ψώνια, βλέπει το σκηνικό και σταυροκοπιέται: «Είδες, παιδάκι μου, από τη μια δεν έχουνε ψωμί να φάνε κι από την άλλη το σλίπινγκ μπαγκ… Λακόστ!».

  52. Πάνος με πεζά said

    Mουσική νότα (λίγο σουρεάλ…)

  53. Ηλεφούφουτος said

    Μ αρέσει η ιδέα του μπάμπουρα. κινείται στην ίδια ευθεία με τις ονομασίες τύπου παπαγάλος, κάβουρας, χταπόδι για εργαλεία και εξαρτήματα, έχω την εντύπωση όμως ότι ανάμεσα στους καθ ύλην αρμόδιους και στην ευρεία γλωσσική κοινότητα μεσολαβεί μια τάξη ορολόγων που λειτουργούν όπως περιέγραψε ο Νικοκύρης στο τέλος του άρθρου.
    Δεν ξέρω, στα βιβλία του Ευγενιδείου Ιδρύματος π.χ. χρησιμοποιούνται οι λέξεις «κάβουρας» και «παπαγάλος» ή έχουν σκαρφιστεί τίποτα δύσχρηστα αρχαιοπρεπή;

    Κουρκούδιαλος και στη Σάμο η μεγάλη σαύρα που μπορεί να στρέφει το κεφάλι της δεξιά κι αριστερά (Laudakia stellio). Έχω την εντύπωση ότι και στην Ικαρία τη λένε έτσι. αυτό το «κορκόφυλα» δεν θυμάμαι να το έχω ακούσει. Ότι όμως συνεχίζει ένα νήμα που φτάνει ώς τους αρχαίους Ίωνες δεν το φανταζόμουνα, παρ’ όλο που είχα αναρωτηθεί πώς η ονομασία ενός εξωτικού ζώου έδωσε λαϊκές ονομασίες για ζωάκια της καθημερινότητας. Και δηλαδή το ιταλικό cocodrilo είναι πιο κοντά στο αρχαιοελληνικόν έτυμον απ’ ό,τι το ελληνικό.

    Πεπε «πώς ο κροκόδειλος έγινε τόσο αγνώριστος ώστε να καταντήσει κουρκούβγιαλος και κουρκούταυλος;»
    Βοήθησε βέβαια και η προσπάθεια για παρετυμολογική επανερμηνεία της λέξης όταν είχε χαθεί η ετυμολογική διαφάνεια του αρχικού τύπου. Αυτό μπορεί να εξηγήσει και πώς ο βάτραχος έγονε βάθρακας ή μπάκακας.
    Ούτε εγώ έχω πρόχειρο τον «τσύριο καθηγητή», κι αν όμως τον είχα δεν θα βοηθούσε στην αποκάλυψη του συγγραφέα του.

  54. LandS said

    34 Όχι ο Ράλλης ήταν. Έλεγε το ρο στα γαλλικά ο καημένος. Είπε και για τις κουκουνάρες που σκάνε και μεταδίδουν τη φωτιά. Φυσικά και τον κοροϊδεύαμε οι χωριάτες.
    Για την ίδια πυρκαγιά ο Αβέρωφ είχε πει για τους εμπρηστές ότι θα τους βρει και θα τους σπάσει τα γόνατα. Είχαν φτάσει οι φλόγες στη μάντρα του σπιτιού του.
    Και οι δυο τα είπαν στην τιβί. Κάτι σαν διάγγελμα έκαναν.

  55. LandS said

    Για πολλά χρόνια μετά, τον κοροϊδεύαμε οι χωριάτες 🙂

  56. Spiridione said

    55. Θυμάμαι σε κάποια ταινία του ’80 που ήταν μια κουκουνάρα πάνω σε ένα γραφείο αστυνομικού και από κάτω επιγραφή «κουκουνάρα η πυρομανής».

  57. Theo said

    @23:
    Στο κείμενο του Ρασσιά και με δυσκολία βρίσκω παράγραφο που να μην περιέχει ανακρίβεια ή φαντασιοκοπήματα.
    Τον ρώτησες τον ΠΑΝΟ, που θεωρεί τα φληναφήματα του Ρασσιά «τεκμηριωμένα»;

  58. sarant said

    50: Μα, αυτό λέω κι εγώ. Όταν υπάρχει κόσμος, πιάτσα, που χρησιμοποιεί ένα πράγμα, όπως το παπάκι, θα βρει πώς θα το πει, και θα ήταν αστείο να μεταφράσω εγώ την αγγλική αργκοτική λέξη.
    Για να βαφτίσεις κάτι ή πρέπει να το χρησιμοποιείς, ή να έχεις θεσμική θέση. Αν το δεύτερο, συνήθως δεν βάζεις λαϊκή ονομασία. Αν εσύ με άλλους πενήντα μαζευτείτε και φτιάξετε μια λέσχη κατασκευαστών δρόνων, θα πείτε κάπως τους δρόνους, κι αν η λέσχη ευδοκιμήσει μπορεί να ευδοκιμήσει και η λαϊκή σου ονομασία.

    53: Στα λατινικά υπάρχει τύπος cocodrillus αν δεν κάνω λάθος.

  59. spiral architect said

    Για ένα περίεργο λόγο, με τα ρεπορτάζ για το Σήφη μου’ ρθε στο νου ο Τσιαμτσίκας.
    (άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου) 🙄

  60. Avonidas said

    #58: Α, σε αυτό σύμφωνοι. Δεν φιλοδοξώ να τα ονοματίσω όλα προσωπικά, αλλά μιας και ρίχναμε ιδέες, είπα να δώσω κι εγώ το δίφραγκό μου 😉

    Μην είστε πάντως τόσο σίγουρος ότι οι «επίσημοι» φορείς δεν χρησιμοποιούν αργκοτικές ονομασίες. Στο «χωριό» μου στο CERN, για παράδειγμα, είναι παράδοση να ονοματίζονται οόλα τα πειράματα με φρικτά αρκτικόλεξα και λογοπαίγνια. Μάλιστα, αν σε υποψιαστούν για σοβαρότητα, σε διαγράφουν 😛

  61. Kostas said

    Θρώναξ! Το δωρικό για τον κηφήνα και πιθανότατα με την ίδια ετυμολογία με το drone. Λέτε να πιάσει?

  62. Ηλεφούφουτος said

    Πάλι καλά πάντως που στη δημοσιοποίηση της ιστορίας με το Σήφη κυριάρχησε το φιλοζωικό στοιχείο και όχι ξερωγώ το χόρορ. Από τη δεκαετία του ’70 και μετά έχουνε βγει δεκάδες ταινίες τρόμου με ανθρωποφάγους κροκόδειλους/αλιγάτορες/καϊμάν/σαλαμάντρες/μολυντήρια που είτε βρέθηκαν στους υπονόμους κάποιας μεγαλούπολης όταν κάποιος ασυνείδητος γονιός πέταξε το κροκοδειλάκι του παιδιού του στη λεκάνη και τράβηξε το καζανάκι, είτε μεγάλωσαν κι έγιναν βιονικοί (εδώ μπαίνει το συνωμοσιολογικό στοιχείο) είτε είναι λάθος της φύσεως.

    Εδώ σε μία ταϊλανδέζικη εκδοχή
    http://www.youtube.com/watch?v=Cdn5Fkb4GTM

    Κι εδώ σε μια πολιτικοποιημένη εκδοχή 🙂
    http://www.youtube.com/watch?v=S5MMAtn7cLs

  63. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    2.>>Είχαν κυκλοφορήσει κάτι φήμες ότι ήταν κοριτσάκι
    Αρετούσα ! 🙂 🙂
    Το επίθετο Κορκόβελος δε θα ΄ναι «βελτίωση» του Κρκδλ ;

  64. Gpoint said

    #22, α

    Σόρρυ, Νίκο, μούχουνε πάρει τσ μυαλά αυτό το καλοκαίρι!

  65. Avonidas said

    Α, και μιας και μιλάγαμε για τα σαγόνια του κροκόδειλου: μια ιδιαιτερότητά τους είναι ότι το κινητό μέρος είναι η άνω γνάθος, κι όχι η κάτω, όπως στα περισσότερα ζώα. Βεβαίως, υπάρχει πολύ καλός λόγος γι’ αυτό: ένας κροκόδειλος που θα κινούσε την κάτω γνάθο θα πέθαινε πολύ σύντομα της πείνας. Θα είχε ενδιαφέρον να δούμε τι πορεία ακολούθησε εξελικτικά αυτή η γνάθος — εγώ, πάντως, δηλώνω αναρμόδιος.

    Θυμάμαι, σε κάποιο αρχαίο παράδειγμα προτασιακής λογικής (στον Αριστοτέλη, ίσως;) αναφέρεται ακριβώς αυτό, ότι δηλαδή δεν είναι σωστό να πούμε ότι «όλα τα ζώα κινούν την κάτω γνάθο», έστω κι αν μόνο ο κροκόδειλος κινεί την άνω.

    Για τη δύναμη των σαγονιών του: Είναι αρκετά συνηθισμένο γκαγκ, σε καρτούν και κόμικς, ένας κροκόδειλος με ορθάνοιχτο στόμα, που κάποιος έχει σφηνώσει ένα γρύλλο ή ένα λοστό μέσα.

  66. sarant said

    65; Το παρατηρεί και ο Ηρόδοτος αυτό για την κάτω γνάθο.

  67. Avonidas said

    65: Τελικά, ίσως δεν είναι σωστή η πληροφορία για την άνω γνάθο. Ψάχνοντάς το, βλέπω αρκετές αναφορές που λένε ότι ο κροκόδειλος φαινομενικά μόνο κινεί την άνω γνάθο. Πάντως, είναι γεγονός ότι αναφέρεται σε αρχαίες πηγές και μεσαιωνικά ζωολόγια.

    Είναι οι ίδιες πηγές, όμως, που μας λένε ότι οι ύαινες αλλάζουν περιοδικά φύλο. :-/

  68. Νέο Kid Στο Block said

    http://bestiary.ca/beasts/beast146.htm

  69. 62 Τον μύθο για τους κροκόδειλους των υπονόμων της Νέας Υόρκης τον πρωτάκουσα γύρω στο ’90 από τον θείο μου που είχε έρθει από το Μιλγουόκι. Υπάρχει ήδη στο V. του Τόμας Πίντσον που βγήκε το 1963 (και μια συγκαιρινή κριτική, αν καταλαβαίνω καλά, αφήνω να εννοηθεί ότι υπήρχε ήδη και δεν ήταν επινόηση του συγγραφέα).

  70. nikolas said

    Α. Στην Κυπρο οι σαυρες λεγονται κουρκουτα(δ)ες.

    Β. Οι ρωσοι το @ το λενε собака, ητοι σκυλακι.

    Γ. Πως βαζω τονους σε αντροιντ;

  71. Avonidas said

    #68: Κι αυτό, τώρα, είναι κροκόδειλος;;

    Κι εμένα, αν με ζωγράφιζαν έτσι, θα έκλαιγα με μαύρο δάκρυ 😛

  72. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Ο Σήφης ο Κροκόδειλος και οι φίλοι του,μια ιντερνετική σελίδα , είχε περάσει 15 χιλιάδες επισκέψεις, μέχρι που άρχισε η Μαζωτιάδα.
    Στείλτε όποιοι έχετε fb το σημερινό άρθρο εκεί.Δεν φαίνεται να είναι χαβαλές ο τύπος που το ξεκίνησε, άσχετα με το κίνητρο.

  73. Σοφία Ντοκατζή said

    Αγαπητέ κ. Σαραντάκο,

    στο εξαιρετικό σημερινό σας άρθρο επιτρέψτε μου να συμπληρώσω τα εξής:

    1) Γιατί δεν συλλαμβάνουν τον Σήφη με την αλάνθαστη συνταγή του Ηροδότου; Μεταφέρω σε μετάφραση Αγγέλου Βλάχου:

    «Οι Αιγύπτιοι δολώνουν ένα αγκίστρι με κρέας που το κόβουν από την πλάτη του χοίρου, το ρίχνουν καταμεσής στον ποταμό και στέκονται στην όχθη χτυπώντας ένα ζωντανό γουρουνάκι. Ο κροκόδειλος ακούει τα τσιρίσματά του, κατευθύνεται προς τα εκεί, βρίσκει το κρέας και το καταπίνει. Οταν τον τραβήξουν στη στεριά, το πρώτο που κάνει ο ψαράς είναι να του ρίξει λάσπη στα μάτια. Αμα το κάνει αυτό, τον καταφέρνει εύκολα, αλλιώς δυσκολεύεται πολύ».

    Και στο πρωτότυπο για τους αρχαιομαθείς:

    «ἄγραι δὲ σφέων πολλαὶ κατεστᾶσι καὶ παντοῖαι· ἣ δ’ ὦν ἔμοιγε δοκέει ἀξιωτάτη ἀπηγήσιος εἶναι, ταύτην γράφω. ἐπεὰν νῶτον ὑὸς δελεάσῃ περὶ ἄγκιστρον, μετιεῖ ἐς μέσον τὸν ποταμόν, αὐτὸς δὲ ἐπὶ τοῦ χείλεος τοῦ ποταμοῦ ἔχων δέλφακα ζωὴν ταύτην τύπτει. 2.70.2 ἐπακούσας δὲ τῆς φωνῆς ὁ κροκόδειλος ἵεται κατὰ τὴν φωνήν, ἐντυχὼν δὲ τῷ νώτῳ καταπίνει· οἱ δὲ ἕλκουσι. ἐπεὰν δὲ ἐξελκυσθῇ ἐς γῆν, πρῶτον ἁπάντων ὁ θηρευτὴς πηλῷ κατ’ ὦν ἔπλασε αὐτοῦ τοὺς ὀφθαλμούς· τοῦτο δὲ ποιήσας κάρτα εὐπετέως τὰ λοιπὰ χειροῦται, μὴ ποιήσας δὲ τοῦτο σὺν πόνῳ»

    2) Ο Ηρόδοτος το μόνο λάθος που κάνει στις έξοχες περιγραφές των κροκοδείλων

    http://perseus.uchicago.edu/perseus-cgi/search3torth?dbname=GreekFeb2011&word=%CE%BA%CF%81%CE%BF%CE%BA*&OUTPUT=conc&ORTHMODE=ORG&CONJUNCT=PHRASE&DISTANCE=3&author=Herodotus&title=&POLESPAN=5&THMPRTLIMIT=1&KWSS=1&KWSSPRLIM=500&trsortorder=author%2C+title&editor=&pubdate=&language=&shrtcite=&filename=&genre=&sortorder=author%2C+title&dgdivhead=&dgdivtype=&dgsubdivwho=&dgsubdivn=&dgsubdivtag=&dgsubdivtype=

    είναι ότι θεωρεί τον κροκόδειλο σαν το μόνο ζώο δίχως γλώσσα («γλώσσαν δε μούνον θηρίων ουκ έφυσε»). Η αλήθεια είναι ότι ο κροκόδειλος έχει γλώσσα· απλώς δεν είναι ευκίνητη, λόγω της εξάρτησής της από το πάνω μέρος του στόματος.

  74. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Για τη γλώσα του κροκό κάπου διάβασα ότι είναι κάπως κολλημένη στο πανωσάγωνο

  75. Ηλεφούφουτος said

    69
    Ναι, αναφέρεται ως κλασικός αστικός θρύλος και στο
    «Γιατί οι άνθρωποι πιστεύουν σε παράξενα πράγματα»
    http://www.biblionet.gr/book/76808/%CE%93%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%AF_%CE%BF%CE%B9_%CE%AC%CE%BD%CE%B8%CF%81%CF%89%CF%80%CE%BF%CE%B9_%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%8D%CE%BF%CF%85%CE%BD_%CF%83%CE%B5_%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AC%CE%BE%CE%B5%CE%BD%CE%B1_%CF%80%CF%81%CE%AC%CE%B3%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1

  76. Ιάκωβος said

    Το δρόνος ακούγεται καλά αλλά δε θα πιάσει. Όταν αρχίσουν να πετάνε πάνω από τα κεφάλια μας στις διαδηλώσεις και τις φασαρίες, τότε κι ας μη τα κατασκευάζουμε εμείς, θα βρεθεί μια λαική ονομασία.

    Ο συγκεκριμένος της Κρήτης θα μπορούσε να ονομαστεί σβούρος , που αν δεν κάνω λάθος είναι το κρητικό όνομα του μπάμπουρα αλλά και του μηχανόβιου καμικάζι, και πάντως μοιάζει με τη σβούρα, όπως και το drone.

    Τα drones δεν είναι και quads; Ή τα μεν είναι υποσύνολο των δε;

  77. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Δε μπορεί λοιπόν να βγάλει τη γλώσσα του (ο Σήφης στους διώκτες του) γι αυτό κλαίει 🙂

  78. μυλοπετρος said

    Ναι. Ο Γεώργιος Ράλλης ήταν! Θυμάμαι που σε ένα μαγαζί της lacoste στη Σόλωνος νομίζω στο 7, έδινα φύλλο της εφημερίδας περίπου το 1973. Στο Δημόσιο διορίστηκα το 1976, και οπως όλοι τότε με διαγωνισμό. Λεπτομέρεια. Υπουργός Προεδρίας ήταν ο Ράλλης. Του το χρωστώ. Όχι που με δίορισε, αλλά που για να γίνει αυτο δεν πέρασα καυδιανά δίκρανα. Ο ίδιος αυτός νθρωπος το 1977 λένε ότι δεν βγήκε καν βουλευτής. Λένε. Προσωπικά δεν ξέρω. Υπόψη. Ποτέ μου δεν υπήρξα οπαδός και πολύ περισσότερο της Δεξιάς και των παραφυάδων αυτης. Λέμε για τους πολιτικόυς διάφορα. Εκείνο που δε λένε είναι το ποιων συνιστοσων αποτελούν συνισταμένη.

  79. μυλοπετρος said

    …και πολύ περισσότερο ψηφόρος της Δεξιάς και…

  80. spiral architect said

    @70γ: Πατάς παρατεταμένα το φωνήεν και βγαίνει συννεφάκι με τονισμένο φωνήεν ή με διαλυτικά. Γλιστράς το δάκτυλο στο τονισμένο και … αυτό ήταν!
    (ταμπλετούχος;)

  81. Κιντ, τι ωραίος λίκνος! http://bestiary.ca/beasts/beastalphashort.htm

  82. 56 Στο Μάθε παιδί μου γράμματα αν δεν κάνω λάθος.

    Πάντως, είναι γεγονός πως οι πυρκαγιές εξαπλώνονται κατά πολύ (και σε περίεργες αποστάσεις) όταν καίγονται πεύκα (και κουκουνάρες). Λειτουργούν σαν χειροβομβίδες και δεν καταλαβαίνουν από αντιπυρικές ζώνες.

  83. Sifis catcher in the rye said

    The movement of the upper jaw is an illusion. Upper jaws do not move on any animal. The position that the Alligator or Croc is in, make it look that way, but you are acutally seeing the effect of muscles in its neck as it lifts its head to either defend itself or attack food

  84. LandS said

    Για τους δρόνους η Πολεμική Αεροπορία ήδη χρησιμοποιεί το «Μη Επανρδωμένο Αεροσκάφος» ΜΕΑ.
    http://www.haf.gr/el/structure/units/ata/units/131sm_meaf.asp

  85. Δεν ξέρω αν αναφέρεστε σ’ αυτήν, αλλά είχε βγει και ταινία που στα ελληνικά κυκλοφόρησε με τίτλο «Ο κροκοδειλάκιας» (κι απ’ ότ,τι βλέπω, υπάρχει και σίκουελ, Ο κροκοδειλάκιας Νο 2) αλλά και ομώνυμα σήριαλ.

  86. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    70: Αυτή τη λέξη την ήξερα, διότι παλιά ο Χριστόφιας είχε αποκαλέσει την Ελλάδα «ξιπετσιασμένον κουρκουτάν» ή κάπως έτσι.

    71: Καλό!

    73: Σωστά. Λέει επίσης ότι πρέπει να του αλείψουνε λάσπη στα μάτια μόλις τον πιάσουν.

    76: Συμφωνώ.

    78: Φυσικά και βγήκε βουλευτής το 1977, πώς αλλιώς θα γινόταν αρχηγός της παράταξης το 1981 μετά τον Καραμανλή;

  87. SocratesL said

    @65 & 66: Το ότι οι κροκόδειλοι κινούν την άνω γνάθο είναι εσφαλμένη αντίληψη. Όπως σε όλα τα τετράποδα η κάτω γνάθος είναι που κινείται. Όμως για να ανοίξει τα σαγόνια του ένας κροκόδειλος που λιάζεται (και να μπορέσει και ο τροχίλος να κάνει τη δουλειά του) πρέπει αναγκαστικά να ανασηκώσει ολόκληρο το κρανίο του αφήνοντας ελεύθερη την κάτω γνάθο να πέφτει -αλλιώς θα εμπόδιζε το έδαφος. Η εικόνα αυτή από μακριά κάνει όντως τον κροκόδειλο να μοιάζει σαν να έχει κινητό επάνω σαγόνι και ξεγέλασε τον Ηρόδοτο και κάμποσους κατοπινούς.

  88. LandS said

    Συγγνώμη λάθος. Για το UAV (Unmanned Air Vehicle) χρησιμοποιεί το MEA. Βάζω στοίχημα το προσωπικό λέει drone/drones. Οπότε το δρόνος θα βόλευε.

  89. leonicos said

    Δεν ξέρω αν η θέση αυτή είναι καλή γι’ αυτό που θα πω.

    Γι’ αυτό θα το επαναλάβω και αύριο, να προλάβω καλύτερη.

    Χτες, με τα περί Χαμάς, κάποιος με έψεξε ότι ‘είπα πολλά χωρίς ξεκάθαρη καταδίκη’.

    Το αφήνω γενικό, επειδή ένας βέβαια το είπε, αλλά πιθανότατα το σκέφθηκαν πολλοί, οπότε να μη φανεί προσωπικό.

    Καταδικάζω οποιονδήποτε σηκώνει όπλο ή κ’άνει οποιαδήποτε άλλη πράξη που θα έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο ανθρώπων, όποιος κι αν είναι και σε όποια κατάσταση και αν βρίσκεται. Εκείνος που βρίσκεται σε κατάσταση άμυνας βρίσκεται διότι δεν μπορούσε ή δεν πρόλαβε να είναι επιτιθέμενος. Ως εδώ ως χριστιανός Μ τ. Ι.

    Ως Λεώνικος καταδικάζω και οποιονδήποτε σφαγέα, αλιέα, κυνηγό ή ό,τι άλλο διακόπτει τη ζωή οποιουδήποτε όντος του ζωικού βασιλείου.

    Αυτά από μένα! Για τον Σήφη σε λίγο.

  90. LandS said

    78 & 86. Οι κακές γλώσσες λένε ότι στη καταμέτρηση βρέθηκε πρώτος επιλαχών, αλλά στο πρακτικό του Πρωτοδικείου τελευταίος.

  91. LandS said

    89
    Όχι και σε έψεξα ρε Λεό. Αλίμονο!
    Βέβαια αν το πήρες έτσι, συγνώμη και το παίρνω πίσω αμέσως.

  92. Νέο Kid Στο Block said

    Σού άρεσε Δύτη, έ; 🙂 Ωραία και η «ύδρα» (hydrus, ένυδρος, πώς διάλο δεν ξέρω) που άρτι φαγωθείσα υπό του κρόκου τρώει τον κρόκο «από μέσα» και συνβολίζει και την ανάσταση λέει του Τζήζας. Δεν έχω εύκαιρο τον Βορχέσιο να δω αν έχει το hydus στα μύθικ κρήτσιουρς («σέρες ιμαχινάριος») κι έτσι. Θυμάσαι εσύ τίποτις;

    http://bestiary.ca/beasts/beast272.htm
    http://en.wikipedia.org/wiki/Hydrus_(legendary_creature)

  93. Tsopanakos said

    @18
    Σούχος είναι η ελληνική μορφή του Σόμπεκ, του θεού κροκόδειλου των Αιγυπτίων (βλ. την παρατήρηση του Τζιμάκου στο 9).

  94. odinmac said

    Στην Κέρκυρα τις σαύρες τις ονομάζουν μοστερίτσες.
    Μάλλον από το monster (;).

  95. sarant said

    94 Σε πολλά άλλα μέρη τις λένε γουστερίτσες (σλάβικο), οπότε μάλλον από εκεί είναι,

  96. Spiridione said

    82. Ναι μπράβο, εκεί πρέπει νάναι.

    Ναι, ωραίο αυτό το τερατοσάιτ Νεοκίδιε.
    Το σύγχρονο μυθικό τέρας Sewergator (όντως πολύ διαδεδομένος αστικός μύθος).
    http://sewergator.com/

  97. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    94. >>μοστερίτσες.
    αλλού, γουστερίτσες ή γουστέρες. Εγώ, ως γουστερίτσα την πρωτοσυνάντησα στο Λουντέμη θαρρώ.Μετά, σε τόσα αναγνώσματα που νόμιζα πια ότι έτσι την ήξερα από πάντα.
    Στην Κρήτη, κολιτσάφρες και (στα δυτικά) κολισαύρες΄
    «Απ΄ όλα τα πετούμενα μ΄ αρέσει η κολιτσάφρα» γνωστή σκωπτική,δήθεν μαντινάδα.

  98. Νικοκύρη, δεν είναι ακριβώς δρόνος (drone –> UAV) το καμεροφόρο αεροπλανάκι που κινηματογράφησε το Σηφαλιό. Είναι quadrocopter (τετρελικόπτερο;), δηλαδή ένα ελικοπτεράκι τετράγωνο, σαν τάπερ, με τέσσερα ελικάκια, από ένα σε κάθε γωνιά, το οποίο μεταδίδει εικόνα με Wi-Fi στην ταμπλέτα, με την οποία το τηλεχειρίζεται ο κάμεραμάν+πιλότος του.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Quadrocopter

    Οι δρόνοι είναι ημιαυτόνομοι, ξέρουν δηλαδή να πετάξουν από μόνοι τους μέχρι την περιοχή δράσης και σε περίπτωση που κοπεί η σύνδεση με το χειριστή, ανεβαίνουν από μόνοι τους ψηλά, σε ασφάλεια, μέχρι να επαναποκατασταθεί η σύνδεση.

    Πρωτοπόροι στην έρευνα, ανάπτυξη και κατασκευή δρόνων είναι οι Ιραηλινοί, οι οποίοι πούλησαν πρόσφατα σε νοτιοαφρικάνικες εταιρείες χρυσωρυχείων ειδικούς δρόνους καταστολής πλήθους. Μετά τις πρόσφατες μαζικές και ματοβαμμένες απεργίες στα νοτιοαφρικάνικα χρυσωρυχεία, οι εταιρείες αγόρασαν ιδιωτικούς δρόνους, οι οποίοι θα πετάν πάνω από τα (μαύρα και σγουρά) κεφάλια των απεργών και θα τους ψεκάζουν με δακρυγόνα! Κι έτσι, ούτε μπάτσοι ούτε ζημιά.

    Για να γελάσουμε, κιόλας, τέτοιους δρόνους εποφθαλμιά και παζαρεύει και η Ελ.Ασ. Πολύ θάθελα να τους δώ να μπλέκουνται στα καλώδια πάνω από τη Βασιλίσης Σοφίας!

  99. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    97. Α, ώσπου να το γράψω απάντησε ο Νικοκύρης 95, κι έτσι εμπεδώνω κι ότι είναι σλάβικο η γουστερίτσα

  100. Spiridione said

    96. Από το παραπάνω σάιτ. 🙂 🙂
    http://sewergator.com/art/i_crocodile.htm

  101. sarant said

    Καλό 🙂

  102. Tsopanakos said

    @94, 95
    Να πω την αλήθεια αυτό σκέφτηκα και εγώ, αφού στην Ήπειρο η γ(κ)ουσταρίτσα είναι κοινή λέξη και υπάρχουν πολλά γλωσσικά πάρε-δώσε μεταξύ Ιονίων νήσων και Δ. Ελλάδας.

    Όμως στη σελ. 68 αυτού το άρθρου http://pwpl.lis.upatras.gr/index.php/pwpl/article/download/2158/2205 προτιμάται η ετυμολόγηση από το mostro.
    Και οι γλωσσολόγοι κάνουν λάθη βέβαια… Εξάλλου δε βλέπω να λέγεται η σαύρα «τερατάκι» σε καμία ιταλ. διάλεκτο: http://www.dialettando.com/dizionario/detail_new.lasso?id=49687

  103. Ηλεφούφουτος said

    102
    Η λογικότερη υπόθεση είναι να «επανερμηνεύθηκε» η προϋπάρχουσα λέξη γουστερίτσα με τη βοήθεια του ιταλικού mostro.

  104. Νέο Kid Στο Block said

    Και γκο(υ)στέρα ή νταλάκια (τα μικρά) στην κεντρική Ρούμεgl .
    Eξόν και το ανέκδοτο με το ντατσούν που πούλαγε μπλουζάκια λακόστ με ένα κατοστάρικο (επί τιμημένης δραχμής..) στα Κ.Βούρλα και κάποιος διαμαρτυρήθηκε πως το δικό του δεν είχε πάνω κροκόδειλο, για να πάρει την εύλογη απάντηση:
    Ρε φιλαράκι! Μ’ένα κατοστάρι ήθελες νάχει και γκοστέρα;

  105. sarant said

    102: Έτσι που το γράφει, δεν με πείθει. Πιθανότερο αυτό που λέει ο Ηλεφού.

  106. Λ said

    86α.Ναι! Ξιπετσισμένος κουρκουτάς τον άλλο κατατρέσιει

  107. Νέο Kid Στο Block said

    Από τις ηλιθιωδέστερες και ρατσιστικότερες βλακείες που είπε ο Xριστόφκιας …

  108. Μαρία said

    104
    Αυτά ήταν τα λεγόμενα λαϊκόστ.

  109. Λ said

    Είναι ενδημικό είδος
    http://el.wiktionary.org/wiki/%CE%BA%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BA%CE%BF%CF%85%CF%84%CE%AC%CF%82

  110. – Υπάρχει και το επίθετο Κορκόντζελος.
    – Και το σχετικό ανεκδοτάκι: Περπατά κάποιος στο πάρκο όταν ακούει πίσω του «ψιτ, ψιτ, κορόιδο!». Γυρίζει και βλέπει ένα κορκοδειλάκι. Λίγο πιο κάτω, πάλι τα ίδια. Ο τύπος τσαντίζεται, βουτάει το κροκοδειλάκι, περνά το χέρι του μέσα στο στόμα του, φτάνει στην ουρά και την τραβάει γυρίζοντάς τον το μέσα-έξω. Τον βροντάει στο χώμα και φεύγει ξέγνοιαστος. Σε λίγο όμως ακούει μια φωνή πίσω του: «Οδιόροκ τιψ, τιψ, οδιόροκ, τιψ τιψ»…

  111. Ηλεφούφουτος said

    «Υπάρχει και το επίθετο Κορκόντζελος.»

    Και Κασιδιάρης επίσης :mrgreen:

    http://el.wiktionary.org/wiki/%CE%BA%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CF%81%CE%B7%CF%82

  112. ππαν said

    111: !!!!

  113. Ιάκωβος said

    Γουστερίτσα, και κοστερίτσα στην Πόλη, νομίζω το λέει κι η Λωξάντρα κάπου.

    Σαυροειδής στην όψη και η σαλαμάνδρα αλλά είναι αμφίβιο, και μάλιστα το μόνο σπονδυλωτό, που αν του κόψεις ένα πόδι, ξαναφυτρώνει. Λέγανε ότι δεν καίγεται αν τη ρίξεις στη φωτιά και μάλλον γι αυτό ονομάζουν σαλαμάνδρες τις μεταλλικές ή κεραμικές σόμπες. Ξέρω τις μαύρες με κίτρινες βούλες αλλά δεν ξέρω αν έχει και άλλο, όχι λόγιο, όνομα.

  114. Ορεσίβιος said

    7. Νικοκύρη, νερότοπους ρωτάς αν έχουμε; Ολόκληρος Αλφειός, δεν φτάνει; Αν όχι, έχουμε και τον ηλειακό Πηνειό και τη λίμνη Πηνειού κλπ.Στην ανάγκη θα επιταχύνουμε τον επαναπλημυρισμό της λίμνης της Μουριάς, που είναι αίτημα των οικολόγων και όχι μόνο. Δεν πρόκειται λοιπόν να γκανιάσει ο Λιάκος.
    [γκανιάζω= 1. διψάω αφόρητα 2. Κλαίω ασταμάτητα («Τι έχει πάθει το παιδί των γειτόνων μας. Εγκάνιαξε στο κλάμα όλη νύχτα)].

    Υποθέτω ότι το «θα σκανιάσει» που έγραψες, αντιστοιχεί στο δικό μας «θα γκανιάσει».

  115. Εαμοβούλγαρος said

    Ρε παιδιά, σε τί χώρα ζούμε; Άκουγα το πρωΐ στην τηλεόραση του «Άλφα» τον Γιώργο Καρατζαφέρη να μιλάει τηλεφωνικά στον Δήμο Βερύκιο και στην Τσιμτσιλή από το Ιατρικό Κέντρο, όπου μπήκε το Σάββατο για μπαλονάκι στην καρδιά. Και αποκάλυψε ο Γιώργαρος ότι τον επισκέφθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος και του πήγε δώρο μιά αγιασμένη εικονίτσα του Προφήτη Ηλία για να τον προστατεύει!..

    Συγνώμη, ρε παιδιά, με τέτοιον υπουργό Εσωτερικών θα σώσουνε οι Σαμαροβενιζέλοι το Ρωμέϊκο; Που νομίζει ότι μία εικονίτσα του Προφήτη Ηλία θα θεραπεύσει έναν καρδιοπαθή; Χίλιες φορές Τσίπρας και πάλι Τσίπρας που δηλώνει άθεος και προτίμησε το σύμφωνο συμβίωσης.

  116. Emphyrio said

    Το κλιπσακι κι’εμενα δεν μου αρεσει σαν λεξη ελληνικη, παρ’ολο που αναγκαζομαι μερικες φορες να την χρησιμοποιησω (βεβαια λεω και «εγκεφαλος» στους συνεργειαδες – ζημια που μας εκανε η Φολκσβαγκεν το εβδομηντατοσο). Εικαζω, γιατι βαριεμαι να ανοιξω λεξικα ή να γκουγκλαρω, πως ειναι απο το clips, που φυσικα θα ειναι pair of clips, οπως και scissors, pincers, calipers (και πιο περα trousers/jeans/pants, glasses, κουλουπου).

    Για την συνηθεια αυτη να εξελληνιζουμε τις ξενες λεξεις βαζοντας το -ακι στο τελος, κι’ας μην ειναι μικρου μεγεθους το αντικειμενο, εχει γραφτει κατι; Συνεχιζω να βαριεμαι να ψαξω.

  117. Λαθρεπιβάτης said

    Στην Κρήτη τσι σαύρες τσι λένε κολιτσάφρες

  118. skol said

    102: Σε σχέση με τα γένη έχει ενδιαφέρον ότι στο θηλυκό είναι μόνο η μικρή η μοστερίτσα. Δεν θυμάμαι όμως να πολυχρησιμοποιούμε το χαϊδευτικό· μοστέρους τσου λέμε (ο μόστερας).

  119. Μαρία said

    114
    σκανιάζου σε μας = στεναχωριέμαι

  120. sarant said

    114: Ναι, παρόμοιο είναι το σκανιάσει.

    115: Τον επισκέφτηκε και ο Γεωργιάδης, το απολωλός πρόβατο.

  121. skol said

    118 …και σ’ αυτό τον τύπο θυμίζει λίγο περισσότερο το τέρας(mostro) 🙂

  122. skol said

    Μήπως η αλλαγή αυτή του γένους εξηγείται από την επίδραση του mostro;

  123. Λ said

    ΄117. Ακόμψο από ένα πρόεδρο ναι, αλλά ρατσιστικό γιατί; αφού η έκφραση είναι ξιπετσισμένος κουρκουτάς τον άλλο (ξιπετσισμένο) κουρκουτά κατατρέχει. Δηλαδή ο μη έχων ζητά από τον μη έχοντα, οπότε και οι δύο στο ίδιο καζάνι βράζουνε.

  124. Πάνος με πεζά said

    @ 104 : Όχι, είχαν βγει «μαϊμουδένια» Lacoste, που ο κροκόδειλος κοιτούσε από την άλλη μεριά (κουϊζ : ποιά είναι η «σωστή» μεριά για το άνοιγμα του στόματος του κροκόδειλα;)

  125. Πάνος με πεζά said

    Επίσης, το συνημμένο εργαλείο της αγγελίας είναι ένας κοινός γρύλλος συνεργείου, δεν ξέρω γιατί ο πωλητής τον έβγαλε και κροκόδειλο.
    Να όμως κάποια κροκοδειλάκια ηλεκτρονικού εργαστηρίου.

  126. Λ said

    Πέρσι το καλοκαίρι, παρακολούθησα στην παραλία, λέγε καυτή άμμο, ένα κουρκουτά να εξολοθρεύει με μεγάλη τέννη δύο τεράστιους σφήκες,(σφήκουρες) που προσπαθούσαν να φάνε μια ρώγα σταφύλι. Η όλη επιχείρηση δεν κράτησε πάνω από δύο λεπτά. Πλησιάζει λοιπόν ο κουρκουτάς με μεγάλες δρασκελιές, του τύπου που κάνουνε οι κομάντο για επιχείρηση υφαρπαγής, και αρπάζει τον πρώτο σφήκα από το κεφάλι. Γκλουτς, γκλούτς τον τρώει σε τρεις μπουκιές. Παραμένει στην ίδια θέση. Ο δεύτερος σφήκας που απομακρύνθηκε αρχικά, επιστρέφει στη ρώγα και ο κουρκουτάς τον κανονίζει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Μετά φεύγει καμαρωτός και ευχαριστημένος με κανονικά, άνετα βήματα, σαν κύριος.
    Όταν ήμουν μικρή λέγανε ότι αν σε αρπάξει από τη μύτη ο κουρκουτάς πρέπει να βγει στη στέγη ο γάιδαρος και να γκαρίσει (να αγκανίσει γάρος πας το δώμα) για να σ’ αφήσει.

  127. Μαρία said

    120α
    Σε ποιο μέρος; Μήπως κάνεις λάθος;

  128. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Εκαρκάνιασε στη δίψα όπως και εξεράθηκε στη δίψα ή στο
    κλάημα.
    Ρέκαξε ή γκλάνιαξε στο κλάμα και στον πόνο στην Πελοπόννησο

  129. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    128. γκάνιαξε ή γκάνιασε στο κλάμα και πλάνταξε, ομοίως

  130. για το δρόνος δεν ξέρω.
    Βέβαια επειδή μπορεί να σούρθει κατακέφαλα απο τα ψηλά ίσως καθιερωθεί το καρδόνος.

    Νομίζω όμως ότι ένα ηλεσκούρκος είναι αντάξιο τούτου του ιστολογίου.
    Άντε οτομπάμπουρας, άντε και τηλελιμπελούλα.

    Τελειώνω με σχετικό ανέκδοτο:
    Πόντιος είδε παπούτσια από δέρμα κορκό 3000€ το ζεύγος, κι έφυγε πάραυτα για την Αραπιά, όπου τον ηύραν οι συγγενείς του μήνες μετά, πλάϊ στον Νείλο μπροστά σε ένα λόφο νεκρών κροκοδείλων.
    Ο ίδιος έπιανε τους ζωντανούς από την ουρά και τους πέταγε στον σωρό πίσω του απογοητευμένος, αναφωνώντας «κι άλλος ξυπόλητος»

  131. marulaki said

    Γιατί οχι και σβούρος ο μπάμπουρας (drone);

  132. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    σκάνιασε μήπως παραλλαγή του έσκασε

  133. Λ said

    129. Ελούθηκε στο κλάμα;

  134. marulaki said

    #97 Τύπος κολισαύρας το γνωστό λιακόνι

  135. marulaki said

    Επίσης, στο Oblivion με τον Τομ Κρουζ, περσινή ταινία, έχει πάρα πολλά διαολάκια τέτοια, (drones), τα οποία δε θυμάμαι όμως πώς τα μετέφρασαν…

  136. Λ said

    Περιγράφοντας τον κουρκουτά να τρώει σφήκες, θυμήθηκα που λέγανε προχθές ότι η τάση είναι να ανοίγουν εστιατόρια που σερβίρουν έντομα και κάμπιες.
    http://www.trendhunter.com/slideshow/edible-insect-delicacies

  137. Μπόντος said

    στα μέρη μου γκούσταρο λένε ένα είδος πράσινης σαύρας που τυχαίνει να είναι και η μεγαλύτερη με διαφορά απ’ όλες τις άλλες.
    Με την κατάληξη -αρος να παίζει το ρόλο του επιθήματος -άρος=μεγάλος όπως παίδαρος.
    Χρησιμοποίησαν δηλαδή την κατάληξη αυτη που τυχαία είχε η σλαβική λέξη για να ενταχθεί η λέξη στην ελληνική διάλεκτο του τόπου
    και να δηλώσει αυτή τη φορά οχι οποιαδήποτε σαύρα αλλά ένα είδος.
    Το ίδιο έγινε και για την λέξη μπούμπαρος και χρυσομπούμπαρος που σημαίνει το ιπτάμενο σκαθάρι και τον χρυσοκάνθαρο αντίστοιχα.
    Στη σλαβική μπούμπαρ νομίζω ότι ειναι η μύγα. Αυτη η κατάληξη -αρ της σλαβικής λέξης χρησιμοποιήθηκε για να προκύψει και πάλι το επίθημα -αρος.

  138. sarant said

    127: Μάλλον το μπέρδεψα, σκανιάζω είναι σκάω αλλά κυρίως από τη στεναχώρια.

    131: Το σβούρος είναι πολύ καλό, πράγματι.

  139. Μπόντος said

    κάπου είχα ακούσει ότι ο Κλαδάς κανονικά λεγόταν Ακροκόνδυλος και οτι το Κροκόδειλος ήταν παρετυμολογία

  140. μυλοπέτρος said

    Στην καταμέτρηση των ψήφων του έλειπαν λίγες ψήφοι για να εκλεγεί τις
    οποίες τις πήραν από κάποιον που δε θα εκλεγόταν έτσι κι αλλιώς. Λένε! δεν είμαι σίγουρος. Γεγονός πάντως είναι ότι επεχείρωσε να φέρει κάποιο ήθος αλλά απέτυχε. Ας όψονται οι Κένταυροι κλπ.Ακομα το » δε θέλω ου!» Για το οποίο κάποιοι τον λοιδωρουν, δείχνει την ποιότητά του.Ήθελε η πολιτική να γίνεται με επιχειρήματα και όχι με επιφωνήματα.

  141. μυλοπέτρος said

    Ξέχασα απ. Στο 86

  142. Λ said

    137. Μούχα: η ρωσίδα μύγα

  143. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    σκάνιασε το λέει κι άλλος:

    Το πρωινάδικου τύπου (μάλλον) newpost gr γράφει για τις διακοπές μιας τραγουδίστριας και ένα σχόλιο είναι:

    Chris Pol Καλα κανετε και μας ενημερωνετε γιατι η αληθεια ειναι πως ενα αγχος το ειχαμε αν εχει ξεφυγει η Δεσποινα απο το αγχος της καθημερινοτητας,. Χιλιαδες – χιλιαδες – χιλιαδες – χιλιαδες, ε μπαστα πια σκανιασε η γυναικα.!!!!!!

  144. Ριβαλντίνιο said

    Crocodile vs Tiger

    Lions vs Crocodile

    Hippo, Crocodile κ.α.

    SHARK-VS-CROCODILE και μπετόβλακες ?

    Great White Shark vs SaltWater Crocodile. Shark kills Croc. κατά την γνώμη τους

    Jaguar Attacks Crocodile

  145. spiral architect said

    Πάντως, αν οι συντοπίτες μου είχαν χιούμορ, αντί για Σήφη θα τον βάφτιζαν Βαγγέλη. Αλλά, καταπώς κι ίδιοι λένε, «πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι«.

  146. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Και μουστερίτσα η γουστερίτσα ή μοστερίτσα

    Α’Υ’ΠΝΟΙ ΚΕΡΚΥΡΑΙΟΙ ΠΕΤΕΓΟΛΑΡΟΥΝ.. … αλλού πέ της να πα να βρεί για το γατί της ξύστρα…τι τα γατιά δε φαρμανάν με ψόφια μουστερίτσα…

  147. Λ said

    Με τη λογική της ετυμολογίας του αγγλικού drone, μπορούμε να το πούμε και ζουζούνι, αφού δεν μας αρέσει ο τεμπέλης κηφήνας.
    https://www.google.com.cy/#q=drone+etymology

  148. Νέο Kid Στο Block said

    Nομίζω πως ούτε ο δρόνος , ούτε άλλο εντομοειδές έχει τύχες να επικρατήσει ,όταν υπάρχει το απλούν και περιγραφικώς ακριβές και αεροπορικό άμα τε και εντομοειδές: «ελικοπτεράκι» 🙂

  149. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Α’Υ’ΠΝΟΙ ΚΕΡΚΥΡΑΙΟΙ ΠΕΤΕΓΟΛΑΡΟΥΝ..
    8 Ιουλίου
    Στην Κρήτη το κροκόδειλα
    εκάμανε παντιέρα,
    από ολούθε τρέχουνε,
    κάτσα, να ειδούν το τέρα,

    ωρέ, δεν αμολέρνουμε
    στου ρόπα το λιβάδι
    κάνα θερίο σπάνιο,
    κάνα »καιρού σημάδι»?

    μην τάχα μέγα σκούρτζικα?
    μήν κάρλακα βαρβάτο?
    μην κάνα αγούστερα τρανό,
    καένα αλιγκάτο?

  150. sarant said

    146-149: Πού τα βρήκες, γούστο έχουν.

    Το αλιγκάτο τι είναι;

  151. Όι ο αλιγάτορας;

  152. Πάνος με πεζά said

    Μια προσπάθεια εγχειρίδιου αναγνώρισης του γνήσιου Lacoste.
    http://www.ebay.co.uk/gds/DONT-GET-CONNED-BY-BUYING-A-FAKE-LACOSTE-TOP-/10000000001387363/g.html

    Και με την ευκαιρία, ας θυμηθούμε και την πολύβουη παραλιακή καφετέρια La Costa, στο(υ) Ζούμπερι(η).

  153. sarant said

    151: Λες νάχουν αλιγάτορες στην Κέρκυρα;

  154. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Έψαχνα το κερκυραϊκό γλωσσάρι κι έπεσα στο μπλογκ Άυπνοι Κερκυραίοι. Δεν ξέρω κι αν με την «άδεια της ρίμας» γράφει τον αλιγκάτο, που για αλιγάτορα τονε φαντάζομαι

  155. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    153>>Λες νάχουν αλιγάτορες στην Κέρκυρα;
    Ήθελα να το ρωτήσω πώς και έχουμε διάφορες,αρκετές, ονομασίες ανά την Ελλάδα για τον κροκόδειλο,ενώ κροκόδειλο δεν είχαμε;

  156. Λ said

    149. Πράγματι εν πολλά ωραίον.

    Και πάλι για τους δρόνους
    DRONE. A drone is a collective name for pilotless aircraft. But original meaning was and is ‘the male of the honeybee and other bees’. This particular kind of the insect through clear associations was connected with such notions as ‘one who lives on the labor of others’, ‘an idler’, ‘a sluggard’.

    These associations underlie the transfer of the meaning to an aircraft which was steered by remote control without a pilot. Initially, pilotless aircraft were used as air targets for training AA gun crews. These targets were marked with black stripes along the tail part of the fuselage. These stripes looked like those of a drone (the insect). Hence, the nickname. Nowadays pilotless aircraft are distinguished as drones and RPVs (remotely-piloted vehicles). Drones are program-guided while RPVs are piloted from a distance by operators. It is curious to know that bomber air crews called jokingly air gunners ‘drones’. Probably because air gunners were idle during flights and had only lots of things to do when firing at enemy fighters.

    http://usmilitary.about.com/od/militaryhumor/a/words.htm

  157. Νέο Kid Στο Block said

    Μάνα μου τ’άγριο θεριό, τη φοβερή γκουστέρα
    Ποιος θα βρεθεί δεληκανής να πιάκει μία μέρα;
    Δρόνους κι εξπέρτους στα ρεπτάιλς γιομίσαμε, αμάν!
    Μην είν γκέιτορ το μονστρό; γιάντα ‘ναι Καϋμάν;
    Μήπως καλοί μου χωργιανοί να φέρουμε τιγρόνια
    τα φοβερά τους κοφτερά να χώσουνε σαγόνια
    στο δέρμα το πανάκριβο της μαύρης Ιγκουάνας
    κι ούλα τα ερμοκούραδα της Κρητιτσιάς σαβάνας
    με ανακούφιση τρανή να κράξουν πάλι «Ωωωω!»
    και τσάντες και πατούμενα ας φκιάξουμε κροκό!

  158. sarant said

    155: Είχαμε όμως σαύρες

  159. sarant said

    Ο Χυτήρης δεν έχει λέξη «αλιγκάτο(ς)» στο κερκυραϊκο γλωσσάρι, μπορεί όπως λες νάναι ο αλιγάτορας ποιητική αδεία.

  160. spiral architect said

    To άσμα της ημέρας:

    (της γενιάς του ΓουΣού)

  161. skol said

    150, 159: Είναι διασταύρωση αλιγάτορα και αβοκάτου, ό,τι πρέπει για τέρας 🙂

  162. Theo said

    @114:
    Γανιάζω στην Έδεσσα σημαίνει κάτι σαν φτάνω στα όρια της υπομονής μου.
    Με γάνιασες, μου ΄λεγε η μάνα μου.

  163. Συμπλήρωση στον Σπειροειδή

  164. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    157. 🙂 🙂
    Θαρρώ εξεχάσαμε το ιστορικό: Το κακορίζικο το κορκοδειλάτσι !

  165. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Αλιγκάτο: Ευμεγέθης γατόσαυρος 🙂

  166. 61: Κώστα, όχι που ‘μαστε συνονόματοι δηλαδή, αλλά η πρότασή σου μου άρεσε πάρα πολύ. Η λέξη αυτή είναι από τις αγαπημένες μου, τη βρίσκω πολύ εύηχη.

  167. Πάνος με πεζά said

    Αλιγκάτο : αλί στο γκάτο, που πέρασε έξω από το σουβλατζήδικο, και μπάπ ! (κατευθείαν για κιμά)

    Και μια που πιάσαμε τα γύφτικα :

    – Μήτσο, να πάρει φορτηγκάκι Ντάτσουν;
    – Πεταμένα λεφτά !
    – Τα λεφτά ντεν πεταίνουν, Μήτσο !

  168. Λ said

  169. Νέο Kid Στο Block said

    Υπάρχει και το «Δίλημμα του κροκοδείλου» , παράδοξο λογικής το οποίο ο Γερμανός φιλόσοφος Καρολάκης Von Prantl απέδωσε στο «Geschichte der Logik im Abendlande» (Λειψία 1855) στους αρχαίους Έλληνες. (σε ποιούς ή ποιόν όμως; Δεν ξέρω. Ο Καρολάκης αυτός πάντως ήτο ανεμιστηράκι του Hegelianismus και σχολιαστής του Αρίστου Τέλη)

    Ένας μαν ήτινγκ γκέιτορ να ούμε έχει απαγάγει ένα παιδί ,αλλά επειδή είναι και τζογαδόρος λέει στον πατέρα του παιδιού:
    Σού υπόσχομαι πως θα ελευθερώσω το παιδί αν μπορέσεις να βρεις εκ των προτέρων τί πρόκειται να κάνω με το παιδί.
    Ο πατήρ λέει: Δεν θα το δώσεις πίσω!
    Τι πρέπει να κάνει ο τίμιος κορκόδειλας ; 🙂

  170. Theo said

    Πάλι το in.gr κάνει τα πτώματα σωρούς:
    Οι σωροί των έξι στρατιωτών έχουν αναγνωριστεί, ωστόσο δεν υπάρχει ακόμη ίχνος του 21χρονου λοχία.

    Πάντως, δεν αποκλείεται ο ισραηλινός λοχίας να είναι νεκρός και οι μαχητές της Χαμάς να έχουν πάρει τη σωρό του

  171. Νέο Kid Στο Block said

    http://mathworld.wolfram.com/CrocodilesDilemma.html

  172. sarant said

    169: Αυτο είναι παράδοξο, έτσι;

    161: Ωχ, αυτό θα φάει πολλούς!

  173. Spiridione said

    160. Θυμήθηκα τώρα ότι έβλεπα προχθές τη Λολίτα του Άντριαν Λυν με τον Τζέρεμι Άιρονς, και υπάρχει μια σκηνή διαλόγου της Λολίτας και μιας φίλης της:
    See you later, alligator. – After a while, crocodile!
    – Real soon, Daniel Boone. – Get fucked, Daffy Duck,
    που όμως είναι αναχρονισμός, γιατί στο βιβλίο η υπόθεση διαδραματίζεται το 1947.

  174. Νέο Kid Στο Block said

    172α. Aυτή η πρόταση είναι λάθος! 🙂

  175. Ο Αλή Γάτορας είναι έλλην βαλαάς (μην ξεχνάμε όσα μαθαίνουμε εδώ μέσα), που πουλάει ενεργειακά αναψυκτικά, όπως το Gatorade, και είναι ξάδελφος του χειμαρρώδους Αλή Άκμωνα, γνωστού σιδηρουργού.

  176. Μαρία said

    162
    Γάνιαζε η γλώσσα της, γιατί δεν έπαιρνες απο λόγια και απ’ το πες πες γάνιαζε (σκέτο) η γυναίκα και μετά τη γάνιαζες 🙂
    Φαίνεται οτι στους κάτω απ’ τ’ αυλάκι ξεραίνεται το στόμα τους απ’ το γάνιασμα κι αυτό τους φέρνει δίψα.

  177. Marulaki said

    Υπάρχει και η γάνα, νομιζω την εχουμε ξαναπεί, ειναι κατι σαν τα νεύρα. Το έχων συτιςει με το κρητικό ταμάχι. «Με έπιασε η γάνα και καθάρισα όλο το σπιτι.»

  178. Theo said

    @176:

    Σωστά το ερμηνεύεις, Μαρία. Πάντα τέτοιος ήμουν (ρώτα και τον OTI_NANAI).

  179. Theo said

    Και Μπαλουτσιστάν το Μπαλουχιστάν στο in. gr:
    Μετά τα τελευταία περιστατικά στο Μπαλουτσιστάν αυξάνονται σε τουλάχιστον 125 οι επιθέσεις με οξύ εναντίον γυναικών που έχουν καταγραφεί στο Πακιστάν από την αρχή της φετινής χρονιάς

  180. Κόκκινος Πλανήτης said

    Μήπως να λέγαμε το δρόνο Ντάβανο ή Νταβάνι;
    και το Σβούρος πάντως πολύ καλό είναι.

  181. Theo said

    Κι εγώ συμφωνώ με το Σβούρος .

  182. Στα Εξάρχεια, πάντως, το ελικόπτερο της Ελ.Ασ. που υπερίπταται σε κύκλους, βουίζοντας διαρκώς, το λέμε «γαμαύτι» για προφανείς λόγους.

  183. θυμᾶμαι πρὶν χρόνια μὲ ἕνα φίλο χαζεύαμε μιὰ βιτρίνα μὲ ὑποδήματα ἀπὸ δέρμα κροκοδείλου, πανάκριβα. «Μὰ καλά, τόσο άκριβά;» κάνει ἐκεῖνος. «Ἔ, εἶναι ἀπὸ κροκόδειλο»λέω ἐγώ. «Ἔ καὶ πάλι τόσο ἀκριβά», συνεχίζει ἐκεῖνος, «ἀπὸ ποιόν κροκόδειλο εἶναι τέλος πάντων, τὸν Κλαδᾶ;» εἴχαμε κατουρηθῆ στὰ γέλια, ἀκόμη τὸ θυμόμαστε καὶ γελᾶμε.

  184. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Ασπάλακες και κροκόδειλοι

    Μακρινά λόγια ο αέρας
    φέρνει απ τα ουράνια λες
    το συνήθισες το τέρας
    κι έγινε και προσφιλές

  185. nikolas said

    Στην ανατολική Κρήτη λέγεται και ζουνόσβουρος ο σβούρος ή αλλιώς μπούμπουρας.

    Το απλό σβούρος μου κάνει λίγο κακόηχο καθώς έτσι χαρακτηρίζεται νεαρός καβάλα συνήθως σε δίκυκλο τύπου παπάκι ο οποίος κινείται διαρκώς κάνοντας αρκετό θόρυβο με την εξάτμιση του.

    – Είντα θα μου γενείς μωρέ σβούρος, μου έλεγε ο πατέρας μου για να με πείσει να μείνω σπίτι και να ανοίξω κανα βιβλίο.

  186. http://books.google.gr/books?id=li2hX2RqSlcC&pg=PA266&lpg=PA266&dq=corcondille&source=bl&ots=R1BnM2u-GL&sig=Gl6C1X2motsG4XerQPd7ocxjR90&hl=el&sa=X&ei=jbzOU6X9CKj8ygO8pIGIDg&ved=0CDAQ6AEwAg#v=onepage&q=corcondille&f=false

  187. Μαρία said

    169
    Μπράβο, ρίφι. Τον είχα ξεχάσει αυτόν τον κροκόδειλο ή κροκοδειλίτη. Την ονομασία του σοφίσματος την συναντάμε στον πρώτο νεκρικό διάλογο του Λουκιανού όπου ο Διογένης παραγγέλνει στον Πολυδεύκη να πει στους φιλοσόφους να σταματήσουν να κατασκευάζουν κροκοδείλους και λοιπές ανοησίες αλλά ποτέ δεν ήξερα το ίδιο το σόφισμα.
    Παραπομπή του λεξικού για το σόφισμα στη Βίων Πράσιν, 22 http://tinyurl.com/krhfusy Το διατυπώνει ο Χρύσιππος στον αγοραστή.

    http://www.biblionet.gr/book/94037/%CE%9B%CE%BF%CF%85%CE%BA%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CF%8C%CF%82_%CE%BF_%CE%A3%CE%B1%CE%BC%CE%BF%CF%83%CE%B1%CF%84%CE%B5%CF%8D%CF%82/%CE%A3%CE%AC%CF%84%CE%B9%CF%81%CE%B1_%CF%86%CE%B9%CE%BB%CE%BF%CF%83%CE%BF%CF%86%CE%AF%CE%B1%CF%82_%CE%BA%CE%B1%CE%B9_%CF%86%CE%B9%CE%BB%CE%BF%CF%83%CE%BF%CF%86%CE%BF%CF%8D%CE%BD%CF%84%CF%89%CE%BD

  188. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    182.>>γαμαύτι
    καλότατον
    Χθες ξαναείδα την ταινία» το αλάτι αυτής της θάλασσας»* που μας λινκάρισε ο Σπιραλάκης 🙂 και επ΄ ευκαιρία να τον ευχαριστήσω και η σκηνή με τα ελικόπτερα να βρυχούνται πάνω από τα σιδερο-τσιμεντόφραχτα τοπία ήταν…γαμονεύρι.
    *παράκληση αν έχει βρει κάποιος και την ταινία «Λεμονιά» ας τη λινκάρει. Την είχα σε dvd, τη δάνεισα και πάει

  189. το δίλημμα του κροκοδείλου, οι Γερμανοί το λένε κροκοδείλημμα;

  190. sarant said

    186: Μπράβο Κορνήλιε, ενδιαφέρον.

    173: Οι δυο πρώτες τουλάχιστον φράσεις είναι καθιερωμένες

  191. Μαρία said

    179
    Αυτό έχει πολιτογραφηθεί Βελουχιστάν.

  192. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    185. Νικόλα,>> ζουνόσβουρος
    Εγώ τονε κατέω καθαρά ζωνόσβουρο και λέμε αυτόν που έχει τις κίτρινες ή και μαύρες λούρες (ζώνη).

    έχει σβούρους, τον έβαλε στο σβούρο, μη γυρίζεις σαν το σβούρο

  193. Ορεσίβιος said

    Κι εκτός από τους τρανούς κροκόδειλους, υπάρχουν και τα κροκοδειλάκια.
    Επιτυχημένη γερμανική ταινία για εφήβους,

  194. Earion said

    @ 179: How to Pronounce Baluchi.

  195. Γιωργής said

    Ο Πλατωνικός Σωκράτης , ο Σωκράτης του Βάρναλη και ο αιρετικός Κραουνάκης σε έναν ρόλο. Σαρκάζει και αυτοσαρκάζεται, καταγγέλλει, υψώνεται και λυγίζει γίνεται σπαρακτικός χωρίς να φωνάζει μέσα από μια ψυχωμένη ερμηνεία. Έπιασα τον εαυτό μου να αναρωτιέται αν θα μπορούσε να υποστηρίξει επάξια τον ρόλο αυτόν ένας ηθοποιός που δεν κραδαίνεται από όσα συμβαίνουν γύρω μας. Ένας άψογος επαγγελματίας που ωστόσο δεν εξοργίζεται δεν θλίβεται δεν παίρνει θέση, δεν τον αφορά ο σύγχρονος μεσαίωνας. Είναι φορές που αναρωτιέσαι αν ο ηθοποιός επέλεξε τον ρόλο ή ο ρόλος, ο λόγος βρήκε σώμα να προσγειωθεί, να ενσαρκωθεί.
    Το πιο πάνω ειναι απο εδώ: http://tvxs.gr/news/theatro/kraoynakis-o-barnalikos-sokratis, Άρθρο του tvxs,
    Παρακαλώ βοήθεια, Δεν καταλαβαίνω, ούτε το 3 σε 1 (ρολος που έχει Σωκράτη, Βάρναλη και Κραουνάκη) ούτε την ψυχωμένη ερμηνεία ούτε το κραδαίνεται ούτε την προσγείωση και ενσάρκωση του λόγου.
    Έχει τόσο πολύ προχωρήσει η διανόηση την σήμερον ημέρα;
    Δεν έχει κροκόδειλο, αμά μεταφορικά μήπως και έχει και δεν τον βλέπω;

  196. ...!? said

    Γειά. Το λατινικό όνομα των μικρών κροκόδειλων που έχουμε στα κυκλαδονήσια είναι agama stellio και ακολουθεί ο τόπος καταγωγής. Στην Μύκονο γιά παράδειγμα είναι mykonensis. Στην Κύπρο όπως είδα απο το λίκνο του σχ.109 είναι laudakia stellio cypriaca. Τους βρίσκουμε στις ξερολιθιές αν και από τότε που ανακαλύψαμε το τσιμέντο είναι κι αυτές είδος προς εξαφάνιση. Κι ένα μεζεδάκι γιά το Σάββατο από το ποντίκι. Και οι υπόλοιποι γαλαζοαίματοι πάντα του φέρονταν με σεβασμό διότι ο Κωνσταντίνος τυχαίνει να έχει πάρα πολύ καλές διασυνδέσεις». Κάτι σαν ατζέντης… μονάρχηδων σαν να λέμε.

  197. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    Ένα σχόλιο περιμένει έγκριση.

  198. Μαρία said

    197
    Τέτοια ώρα;

  199. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    Δεν ξέρω τι με έπιασε, ήρθα από Σερβία κι έχω ακόμα τζετλαγκ; 🙂

  200. Μαρία said

    199
    Καλά το μάντεψα. Την ώρα την ανάφερα για την έγκριση, μια και ο Νικοκύρης θα κοιμάται.

    Το μισό ψέμα για τη Βαρντάρσκα Μπανοβίνα

  201. Λ said

    196. Οι κουρκουτάδες δεν νομίζω να έχουν μειωθεί πολύ. Τους βλέπω συχνά σε τοίχους σπιτιών. Οι Χαμολιοί (χαμαιλέοντες) όμως ναi. Είναι τόσο αργοί που τους πατούν τα αυτοκίνητα στον δρόμο αλλά ίσως και για άλλους λόγους.

    Οι κροκόδειλοι ίσως να είναι το μόνο είδος σαύρας που κλαίει. Τα άλλα(αυτά που ξέρω δηλαδή, κουρκουτάδες, χαμολιοί, γλιάστρες, μισιαροί) είναι ήσυχα όντα, δεν κάνουν κιχ.

  202. […] από  Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου […]

  203. Νέο Kid Στο Block said

    187. Μπράβο Μαρία! Ποιος άλλος θα έβρισκε τις πηγές!
    Bαθύ σόφισμα ο κροκοδειλίτης. Ανάλογο του παραδόξου του ψεύτη Επιμενίδη. Οδήγησε κάποιες χιλιάδες χρόνια μετά, στις εγγενείς «ατέλειες» της θεωρίας συνόλων υπό Ράσσελ (και του μπαρμπέρη του που ξυρίζει όλους όσοι δεν ξυρίζονται μόνοι τους) , στις «μη αποκρίσιμες» προτάσεις ,στη μεταγνώση-μεταλογική-μεταμαθηματικά του Κουρτ Γκαίντελ.
    Όλα αυτού του τύπου τα παράδοξα μπορούν να εκφραστούν εντελώς οικονομικά και συμπυκνωμένα στο απλό:
    Eίναι αληθής ή ψευδής η πρόταση: «H παρούσα πρόταση είναι ψευδής!» ; 🙂

  204. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    #104
    Με αφορμή το σχόλιο του Κιντ, κι επειδή εδώ λεξιλογούμε, θυμήθηκα μια φράση που λένε στο χωριό μου «κακό νταλάκι να σε βαρέσει», με ίδια περίπου σημασία με το «να σε πάρει ο διάλος» κ.τ.ο.. Στο μυαλό μου από μικρός την είχα συνδέσει με το ντάλα ήλιο/μεσημέρι και πίστευα ότι είναι μια μορφή ηλίασης, το πολύ εγκεφαλικό (κι αυτό βαράει). 😀 Η λέξη φαίνεται ότι στην Ήπειρο έχει χάσει την ετυμολογική της διαφάνεια (αλλού σημαίνει δηλητήριο http://www.zervati.gr/lex/p3.html αλλού αρρώστια πνευμόνων http://elafiotikoglossario.blogspot.gr/2013/02/st1behaviorurlieooui-2009-www.html στο χωριό μου κάτι αόριστα κακό).
    Με μια μικρή αναζήτηση στο ιντερνέτ φαίνεται ότι dalak είναι η σπλήνα στα τουρκικά (http://www.nisanyansozluk.com/?k=dalak&x=0&y=0). Από εκεί έφτασε να σημαίνει την ασθένεια του άνθρακα (παλιότερη ονομασία σπληνάνθραξ http://www.oldbooks.gr/component/bookstore/cc/book/5285?catid=20 , στα αγγλικά splenic fever), αφού ένα εμφανές χαρακτηριστικό των θυμάτων είναι η διογκωμένη σπλήνα. Και λέω εμφανές διότι όταν τα ζώα ψοφούσαν από άνθρακα οι αγρότες συνήθως τα άνοιγαν και έβλεπαν το εσωτερικό. Η ασθένεια βέβαια μεταδίδεται και στους ανθρώπους (http://www.tosoufli.gr/therapeftiki.html και http://dim-peraias.pel.sch.gr/istoria%20xorioy.htm) με σύμπτωμα το πρήξιμο της κοιλιάς (=σπλήνας), από όπου και το νταλακιάζω (=πρήζομαι). Συνεκδοχικά, σημαίνει και το στήθος (http://www.mikrovalto.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=85:2009-07-29-17-41-28&catid=57&Itemid=146). Να προσθέσω και ότι όταν κουραστούμε πολύ «πονάει η νταλάκα», δηλαδή η σπλήνα (http://greek_greek.enacademic.com/110051/%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%AC%CE%BA%CE%B9), ενώ Νταλάκας/-ος (Σπλήνας;) απαντάται και ως επώνυμο.
    Αλλά η σαύρα (http://www.herpetofauna.gr/index.php?module=cats&page=read&id=98); Κι όχι μόνο η σαύρα. Υπάρχει και φίδι (http://www.herpetofauna.gr/index.php?module=cats&page=read&id=141) ίσως και βάτραχος (http://www.slang.gr/lemma/show/ntalakiazo_4641). Τι σχέση μπορεί να έχουν τα ερπετά με τη σπλήνα; Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι ότι τα ερπετά έχουν το χρώμα της σπλήνας και βέβαια το επώνυμο μπορεί να προέρχεται και από συσχετισμό με τα ζώα αυτά ή και με το χρώμα του ανθρώπου.
    Αυτά, συγγνώμη για το σεντόνι και τα πολλά λίνκια.

  205. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ για τα νεότερα σχόλια!

    Το 203 είχε πολλά λινκ κι έτσι πέρασε τη νύχτα στο κρατητήριο. Συγνώμη, αλλά κοιμόμουν τον ύπνο του δικαίου.

  206. Νέο Kid Στο Block said

    «Aκριβές αντίγραφο» του κροκοδειλίτη (ως προς τη Λογική διαδικασία και μη επιλυσιμότητα) είναι το πρόβλημα του «Αναπάντεχου κρεμάσματος». Δεν ξέρω την πηγή του.
    Ανακοινώνεται σε έναν βαρυποινίτη πως θα κρεμαστεί μέσα στην επόμενη βδομάδα.
    -Ποια μέρα θα με κρεμάσετε; ρωτάει.
    -Αυτό δεν θα το ξέρεις,παρά μόνον όταν ανοίξει η πόρτα του κελιού σου και δεις το Δήμιο. Θα είναι αναπάντεχο για σένα!
    -Α ωραία! λέει ο λογικιστής κρατούμενος. Δεν θα με κρεμάσετε ποτέ λοιπόν! Αν δεν έχω κρεμαστεί μέχρι την Πέμπτη πάει να πει πως θα κρεμαστώ την Παρασκευή ,άρα δεν θα είναι αναπάντεχο,άρα δεν μπορεί να κρεμαστώ την Παρασκευή. Aν δεν έχω κρεμαστεί μέχρι την Τετάρτη, πρέπει να κρεμαστώ την Πέμπτη -άρα πάλι προβλέψιμο- ;άρα και η Πέμπτη αποκλείεται,γιατί αλλιώς πάμε στην πρώτη περίπτωση. Επαγωγικά, δεν μπορεί να κρεμαστεί και σε καμία προηγούμενη μέρα μεχρι τη Δευτέρα.
    Το παράδοξο αυτό όμως έχει μια βίαιη λύση. Κάποια μέρα της εβδομάδας (δεν έχει σημασία ποια) ανοίγει η πόρτα… ΑΥΤΟ ήταν όντως αναπάντεχο για τον λογικιστή μας. 😦

  207. skol said

    203: Το «ουδέν οίδα» δεν είναι η πιο σύντομη διατύπωση;

  208. Νέο Kid Στο Block said

    207. Όντως!

  209. Theo said

    @191, 194:
    Κι εγώ Βελουχιστάν το ήξερα και με παραξένεψε πολύ το «τσ». Αλλά φαίνεται πως το γράφουν όπως το ακούν.

  210. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    #200
    Βρε Μαρία αμάν! Όλα πια, όλα; 🙂
    Εκείνη την ανάρτηση την παρακολουθούσα κι είχα αρκετά να πω, αλλά δεν είχα συνεχή σύνδεση. Πλέον είναι μάλλον ανώφελο. Το σχόλιό σου πάντως μου ξέφυγε.

  211. marulaki said

    #192 Ζωνόσβουρος ο ριγέ και κοκκινόσβουρος ο κόκκινος, τρομαχτικοί όλοι, καθώς το τσίμπημα του τελευταίου ειδικά μπορεί να κάνει μεγάλη ζημιά, μολύνσεις κλπ.
    Πράγματι στην Κρήτη τους κάγκουρες με τα μηχανάκια τους λέμε σβούρους. Το κάγκουρες είναι από Βουλιαγμένη μεριά. 😉

  212. Λ said

    Τώρα θυμήθηκα ότι η σαύρα στα Κυπριακά είναι σιελεντρούνα, το σιε ουρανωμένο

  213. http://saouarcadian.blogspot.gr/2014/02/13-15.html

  214. 213 Ωραίο! βασισμένο στη δουλειά της Diana Wright (Surprised by time) που κάπου (αλλά ίσως όχι σ’ αυτό το νήμα) παρέπεμψε ο Earion.

  215. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    Ο (Α)κροκύνδυλος ή (Α)κροκόντυλος είναι από την άκρη του κόνδυλου ή του κοντυλιού;

  216. sarant said

    Μα είναι όνομα αυτό; 🙂

  217. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    🙂
    Αν οι τύποι Ακροκύνδυλος/Ακροκόντυλος είναι παλιότεροι, η σύνδεση με το συμπαθές ερπετό είναι παρετυμολογική.

  218. Λ said

    Ο Σήφης πώς είναι; Έχετε νέα μήπως;

  219. Δεν ξέρω, ρε γμτ! Έχει και δύο ημέρες να ενημερώσει τη σελίδα του

    https://www.facebook.com/pages/%CE%9F-%CE%A3%CE%AE%CF%86%CE%B7%CF%82-%CE%BF-%CE%BA%CF%81%CE%BF%CE%BA%CF%8C%CE%B4%CE%B5%CE%B9%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BF%CE%B9-%CF%86%CE%AF%CE%BB%CE%BF%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CF%85/689948717744488?fref=ts#

  220. http://www.goodnet.gr/rethumno-trechonta/articles/adeia-apo-to-ypeka-apaiteitai-gia-tin-pagideusi-tou-krokodeilou.html

  221. Α, βρέθηκε κι ένας πραγματικός κροκόδειλας που ωφελήθηκε από τη γραφειοκρατεία.

  222. Λ said

    220. Ξενικέ Σήφη, ελπίζω να μείνεις ελεύθερος και να μην καταλήξεις σε κάποιο ενυδρείο. Αλλά κακώς σε είπα ξενικό, εσύ είσαι τόπακας και οι Κρήτες τη σκλαβιά δεν την μπορούν. Άντεξε φίλε! (άκου παγίδευση του κροκόδειλου!)

  223. spiral architect said

    Καιρός είναι να φέρουμε κι έναν ιπποπόταμο στη λίμνη, να κάνουμε χάζι με τση γραφειοκράτες.
    (ξέρετε, με πόσα τρέχει ο ιπποπόταμος😉

  224. Και κυρίως πώς τρέχει!

    http://lolsnaps.com/news/105580/0/

  225. Spiridione said

    Στο ίδιο κλίμα
    http://www.tanea.gr/news/greece/article/5144473/rodos-toy-katasxesan-ton-gaidaro-epeidh-ton-kakometaxeirizotan/
    Aφαίρεση της επιμέλειας; lol

  226. spiral architect said

    Πρέπει να στήσουμε καμιά ΜΚΟ, κάνα σταρτάπ, να κάνουμε κάνα θεματάκι στο TEDx , κάτι το επιχειρηματικό τέλος πάντων ρε παιδί μου για «την προστασία και τον πολλαπλασιασμό του κρητικού κροκόδειλου, σε συνδυασμό με την πράσινη ανάπτυξη και τον οικολογικό τουρισμό».
    (όσο ρίχνω ιδέες, εσείς πληρώνετε!) 😀

  227. http://www.efsyn.gr/?p=218626

  228. Λ said

    Σκύλλε της Β.Κ., πόσες αρκούδες και πόσους λύκους έχεις δει στη Βάλια Κάλντα;

  229. Λύκο ούτε για μυρωδιά. Αλλά υπάρχουν γιατί ξεσκίζουν πρόβατα (και τσομπανόσκυλα) κοντά στο χωριό.

    Αρκούδες, πέρυσι, είδα δύο φορές κοντά στη Βάλια Κάλντα. Η μία πρέπει να ήταν μεγάλη, γιατί έτρωγε κάτι χήνες (νύχτα την είδαμε, μόνο τα ματάκια της) και το άλλο ήταν εξαμηνίτικο. Και άλλες φορές έχω δει τα κόπρανά τους.

  230. Λ said

    Ελπίζω να αξιωθώ κι εγώ να πάω στη Β.Κ. Έχω περπατήσει το φαράγγι του Βίκου δύο φορές και θα το έκανα ευχαρίστως και πάλι. Eκεί είδαμε αγριογούρουνο φρεσκοσκοτωμένο, πριν αρχίσει να μυρίζει. Είχε πληγή στον αυχένα. Από λύκο θα το βρήκε άραγε;

  231. Είτε από λύκους είτε από αγέλη αγριόσκυλων. Πρόκειται για σκυλιά που είτε τα έδιωξαν οι ιδιοκτήτες τους από στάνες, επειδή σκότωναν τα πρόβατα, είτε τα εγκατέλειψαν στο βουνό, ως περισσευούμενα. Όσα επιζήσουν, μετά από δύο-τρεις γενιές γίνονται πολύ επικίνδυνα. Τα έχω ακούσει να ουρλιάζουν νύχτα στον Κόζιακα και μού ‘φυγε το κλαπέτο!

    Πάντως ένας λύκος ή ένας σκύλος μόνος του δεν θα μπορούσε να το βάλει κάτω το γουρούνι, εκτός εάν ήταν πολύ νέο.

  232. Και μιας και πιάσαμε το θέμα, ιδού και μια δική μου Ιστορία μ΄αρκούδες.

  233. Λ said

    Ωραία η ιστορία με τις αρκούδες. Μπορεί και να ήταν τυχαίο να τις δεις όλες σε μια μικρή χρονική περίοδο. Και έγώ έτσι παθαίνω με τα φίδια. Τη μια χρονιά βλέπω 5-7 και την άλλη κανένα. Πέρσι ένα πρωί ξύπνησα και βρήκα στην αυλή κοντά στην πόρτα ένα ολοκαίνουργιο φιδίσιο πουκάμισο ενός τεράστιου μαύρου.Μια ώρα αν ξυπνούσα νωρίτερα ίσως να το έβλεπα να αλλάζει πουκάμισα.
    Έχω ακούσει για τα άγρια σκυλιά. Μια φορά χάθηκα στον Ταΰγετο και η μεγαλύτερη έννοια μου ήταν να μην συναντήσω καμιά αγέλη. Βρήκα και μια βέργα για προστασία μάλιστα.

  234. sarant said

    H βέργα απαραίτητη ακόμα και για όχι άγρια σκυλιά που δεν σε γνωρίζουν. «Βρήκες χωριό χωρίς σκυλιά και πορπατείς χωρίς ραβδί;» λέει μια μυτιληνιά παροιμία.

  235. Λ said

    Τη βέργα τη λέμε και βίτσα. Εχουμε χωριό Βιτσάδαhttp://www.hellenicaworld.com/Cyprus/Geo/gr/Vitsada.html

  236. Λ said

    Αλλή λέξη για τη βέργα είναι το ματσούτζι. Εννοείται ότι τη βέργα τη λέμε βέρκα ενώ βερκά λέμε τα ξώβεργα

  237. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    235,>>Τη βέργα τη λέμε και βίτσα
    βίτσα ή βέργα και η λυγερή γυναίκα :
    Αρισμαροβιτσόβεργα
    και διαμαντένια πέτρα
    πως ήθελ’ ανταμώσομε
    το μάτι μου εξεπέτα

    αλλιώς βεργολυγερή, αλλιώς λιανοκάμωτη

  238. Πέπε said

    @113: Νομίζω ότι σε γενικές γραμμές η τρέχουσα ονομασία για τη σαλαμάνδρα είναι σαλαμάνδρα. «Σαλαμέντρα» θυμάμαι ότι την είχα ακούσει κάπου μικρός. Για άλλη μια φορά δε θυμάμαι πού.

    Η σαλαμάνδρα της φωτιάς, η μαύρη-κίτρινη, είναι από τα πιο εξωτικά την όψιν ζώα της ελληνικής φύσης. Έχουμε κι άλλα είδη, λιγότερο εντυπωσιακά. Στην Κάρπαθο, στο Όθος, είχα δει αρκετές φορές κάτι σαλαμανδράκια -μπορεί και να ήταν τρίτωνες-, τοπικό είδος με αρκετές παραξενιές, όπως ότι τα βλέπεις πιο συχνά στο χωριό παρά στην εξοχή και ότι εμφανίζονται το χειμώνα (που είναι αρκετά κρύος εκεί) αντί να κάνουν χειμρεία νάρκη σαν όλο τον κόσμο. Αν θυμάμαι, οι ντόπιοι τα λένε «ερπετά».

    Η πιο οφθαλμοφανής διαφορά που έχουν από τις σαύρες είναι ότι οι σαλαμάνδρες είναι ιδιαίτερα βραδυκίνητες. Απορώ τι αυτοπροστασία έχουν.

  239. sarant said

    238: Δεν ξέρω τι αυτοπροστασία έχουν οι σαλαμάντρες, πάντως στον «Πόλεμο με τις σαλαμάντρες» του Τσάπεκ (σε πολύ καλή μτφρ. του Κούρτοβικ) είχαν κατακτήσει τον κόσμο, οπότε κάτι θα έχουν 🙂

  240. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Για να εμπεδώσουμε τί είναι drone
    Bάση για drones στην Κρήτη ζητούν οι ΗΠΑ

  241. Λ said

    237. Αχ, πόσο ωραία τα λέτε. Δεν μπορώ να σκεφτώ αν έχουμε κάτι ανάλογο. Είμαι πολύ κουρασμένη. Σήμερα αδιάζανε ένα παλιό αρχοντικό ακριβώς απέναντι από το σπίτι μου γιατί πουλήθηκε. Άφησα να βάλουνε στην αυλή μου παλιά ψυγεία, ένα πολύ παλιό πλυντήριο ρούχων κλπ. Είναι σαν παλιατζιδικο. Ακριβώς έξω είναι ένα σκιπ γεμάτο παλιοπράγματα και κάθε λίγο όλο και κάποιος σταματά και ψάχνει για σιδερικά. Αυτό θα συνεχιστεί όλη τη νύχτα. Πως έχουμε γίνει έτσι ρε γμτ.

  242. Λ said

    238. Πέπε, ποιο βραδυκίνητες και από τους χαμαιλέοντες; αυτοί κι αν είναι αργοί.

  243. Seleykos said

    238.
    http://www.herpetofauna.gr/index.php?module=cats&page=read&id=197&sid=191

  244. Emphyrio said

    Μετα την σελφη, να και η ντρονη/δρονη: http://paulstamatiou.com/getting-started-with-drones-quadcopters/?utm_source=hackernewsletter&utm_medium=email&utm_term=fav

    Υπαρχει και η Drone Music (http://en.wikipedia.org/wiki/Drone_music με La Monte Young ας πουμε και Pauline Oliveros), αλλα μας παει αλλου.

  245. Άκαρπες απέβησαν οι προσπάθειες και του γνωστού ερπετολόγου Ολιβιέ Μπερά να συλλάβει τον κροκόδειλο στο φράγμα Ποταμών Ρεθύμνου. Ο Μπερά κατάφερε να πιάσει τον κορμό του ερπετού στην τελευταία του προσπάθεια και επιχείρησε να το πιάσει με θηλιά, όμως ο Σήφης κατάφερε να διαφύγει. Σύμφωνα με το Έθνος, ο διάσημος ερπετολόγος απεφάνθη ότι πρόκειται για κροκόδειλο του Νείλου. Ο Μπερα αναχώρησε λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να επιστρέψει. Υπήρξε όμως και κάτοικος της περιοχής ο οποίος προσπάθησε να σαμποτάρει τις προσπάθειες σύλληψης του Σήφη, όπως φαίνεται και από την επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε η δασολόγος, Χαρά Καργιολάκη, πρόεδρος της επιτροπής που συγκρότησε ο Οργανισμός Ανάπτυξης Ανατολικής Κρήτης. Η ανακοίνωση αναφέρει: «Στις 27 Αυγούστου γύρω στις 21.00, ενώ η επιχείρηση σύλληψης προχωρούσε κανονικά, κάτοικος της περιοχής με αυτοκίνητο, μη συμμορφούμενος στις συστάσεις αστυνομικών, προσέγγισε τη λίμνη απέναντι από την περιοχή που εμφανίστηκε ο κροκόδειλος, με αναμμένους ισχυρούς προβολείς και έθεσε σε λειτουργία τηλεβόα με συναγερμό και μηχάνημα παραγωγής μιμητικών ήχων πουλιών. Στη συνέχεια προσπάθησε να δημιουργήσει περαιτέρω όχληση με σφυρίγματα και φωνές. Η σοβαρότατη αυτή διατάραξη της ησυχίας ανάγκασε την επιχείρηση σύλληψης του ζώου να διακοπεί». 😀 😀 😀

    Βάστα Σήφη! 😉

  246. sarant said

    245: Λευτεριά στον Σήφη, δηλαδή!

  247. χθὲς μόλις ἐνημερώθηκα γιὰ τὴν ὑπαρξι αὐτοῦ τοῦ ᾄσματος (ὑποθέτω ὅτι ἐδῶ κροκόδειλος σημαίνει τὴν σαύρα -ὅρα slang.gr)

  248. Νεότερα για τον Σήφη: http://goodnet.gr/rotator/articles/akriba-tha-poulisei-tin-eleutheria-tou-o-sifis.html

  249. sarant said

    Βάστα, Σήφη!

  250. Ριβαλντίνιο said

    Με αυτόν τι γίνεται ? Ακόμη να τον πιάσουν ?

  251. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Σηφόρα με αγάπη μου 🙂

  252. Λ said

    Πριν λίγο είδα σκαντζοχοιράκι, κατσοσοιρούιν στα κυπριακά, στη αυλή μου, στο κέντρο της Λευκωσίας. Δεν είναι απίστευτο; Οκ δεν είναι κροκόδειλος, αλλά και πάλι συγκαταλέγεται στην άγρια πανίδα. Ψάχνω όνομα τώρα. Και τι να τον ταίσω για να τον καλοπιάσω

  253. sarant said

    Ακανθόχοιρος – Κατσόσιοιρος, κατσοσιοιρούιν.
    Εγώ στην αυλή μου εδώ στη Λοθαριγγία, μια μέρα που χιόνιζε, είχα δει αγριοσοιρούιν, που δεν θα το λέτε έτσι.

  254. Μαρία said

    252
    Παμφάγος είναι σαν το γουρούνι αλλά, αν θες καμιά συνταγή… 🙂

    http://www.eleftheria.gr/index.asp?cat=7&aid=41607#.VErmuFegYY4

    http://paleochori-lesvos.blogspot.gr/2014/05/blog-post.html

  255. Βάστα Σήφη!
    ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΤΑΙ ΜΕ ΓΟΡΓΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΠΑΡΑ ΤΟ ΚΡΥΟ Ο ΚΡΟΚΟΔΕΙΛΟΣ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΤΟΥ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΠΟΤΑΜΩΝ
    Η φύση φαίνεται πως έχει δικούς της κώδικες, όπως αποδεικνύεται από τον κροκόδειλο, γνωστό και ως «Σήφη», που έχει ενσωματωθεί πλήρως στο περιβάλλον της λίμνης του φράγματος των Ποταμών χωρίς να δείχνει την παραμικρή διάθεση να την εγκαταλείψει, παρά τις προσπάθειες των ειδικών.
    Μάλιστα, προσπάθειες εθελοντικής ομάδας κτηνιάτρων που έγιναν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, ναυάγησαν, ενώ οι ίδιοι εμφανίστηκαν εντυπωσιασμένοι, για τον τρόπο με τον οποίο έχει ανταποκριθεί στις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του φετινού χειμώνα.
    Οι διαστάσεις που λαμβάνει πλέον το φαινόμενο «Σήφης» είναι ευρύτατες, κάνοντας αρκετούς μέχρι σήμερα να αντιμετωπίζουν το ζήτημα της παγίδευσής του με μια δόση χιούμορ. Ωστόσο, η αποτυχία των προσπαθειών που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, σε συνδυασμό ότι ο κροκόδειλος δεν παρέμεινε, παρά τις διαβεβαιώσεις των ειδικών, αδρανής κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ανάγουν το θέμα σε σοβαρότατο ζήτημα. Το μέγεθος του κροκόδειλου, στις σπάνιες εμφανίσεις του, φαίνεται να αυξάνει μέρα με τη μέρα ενώ ο ίδιος παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες, περιβάλλον θεωρητικά δυσμενές για τον ίδιο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μετακινείται σε όλο το εύρος της λίμνης και τρέφεται κανονικά.
    «ΝΑΥΑΓΗΣΕ» ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΑΓΙΔΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΡΟΚΟΔΕΙΛΟΥ
    Στην ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί για την παγίδευση του κροκόδειλου φτάνουν καθημερινά πλήθος επιστολών με επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό να εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους για εθελοντική συμμετοχή σε κάποια από τις επιχειρήσεις παγίδευσής του.
    Η επιτροπή, όπως επεσήμανε ο διευθυντής υδραυλικών έργων του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης στο Ρέθυμνο κ. Βαγγέλης Μαμαγκάκης, εξετάζει όλα τα αιτήματα που φτάνουν από τους εθελοντές, ώστε να βρει τους κατάλληλους και να τους καλέσει. Πρόσφατα μάλιστα, πριν από περίπου δέκα ημέρες, στο Ρέθυμνο είχε φτάσει 7μελής ομάδα εθελοντών κτηνιάτρων, η εθελοντική δράση κτηνιάτρων Ελλάδος, οι οποίοι μετείχαν σε επιχείρηση για τον εντοπισμό και την παγίδευση του Σήφη.
    Παρά, το γεγονός ότι εντόπισαν τον κροκόδειλο, το ερπετό επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά το «άπιαστο» ταμπεραμέντο του και έπειτα από μια του εμφάνιση, οι εθελοντές έχασαν τα ίχνη του. Αποτέλεσμα ήταν οι ίδιοι να φύγουν άπραγοι, ενώ δεν παρέλειψαν να τονίσουν πως η ικανότητα επιβίωσης του ερπετού και η προσαρμογή του στην περιοχή τους εντυπωσιάζει.
    Αναλυτικά, ο κ Μαμαγκάκης υπογράμμισε: «Συνεχίζει κανονικά τις δραστηριότητές του, τρώει σαν να μην έχει αλλάξει ο καιρός. Αυτό εντυπωσιάζει και τους κτηνιάτρους, οι οποίοι είναι κτηνίατροι άγριων ζώων και λένε πως δεν έχουν συναντήσει ποτέ αντίστοιχο φαινόμενο, με ερπετό να επιβιώνει σε τόσο χαμηλές θερμοκρασίες. Ενώ περιμέναμε ότι θα ανακοπούν οι δραστηριότητές του και θα περάσει το χειμώνα σε καταστολή, τελικά αυτό δεν συνέβη.
    Πλέον δεν έχει συγκεκριμένο σημείο, κινείται σε όλη την λίμνη, τρέφεται κανονικά και μεγαλώνει. Αυτά τα είδη όπως έχουμε πει προσαρμόζονται εύκολα και γι’ αυτό κατάφεραν να έχουν επιβιώσει ανά τους αιώνες. Προφανώς έχει προσαρμοστεί πλήρως και έχει διαψεύσει πάρα πολλούς επιστήμονες που μας έλεγαν ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί. Εκείνος ανταποκρίνεται και είναι μια χαρά».
    ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΜΑΓΚΑΚΗΣ: ΟΛΟΙ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΟ, ΟΤΑΝ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΟΥΝ ΠΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ
    Αξίζει να σημειωθεί πως η επιτροπή στο Ρέθυμνο διέθεσε στους κτηνιάτρους όλα τα μέσα που είχαν ζητήσει, ωστόσο πλέον οι ίδιοι όπως υπογράμμισε ο κ. Μαμαγκάκης, εστιάζουν κυρίως στην εθελοντική προσφορά για την παγίδευσή του.
    Παράλληλα, ο κ. Μαμαγκάκης επεσήμανε πως το περιβάλλον γύρω από τη λίμνη έχει πυκνή βλάστηση κάτι που διαπιστώνουν και οι ειδικοί που έχουν κατά καιρούς επιχειρήσει την παγίδευσή του. Ο κ. Μαμαγκάκης υπογράμμισε πως η όλη διαδικασία δεν είναι εύκολη, όπως θεωρούν αρκετοί επισημαίνοντας: «Όλοι έχουν τη διάθεση και νομίζουν ότι είναι απλό. Δεν είναι απλό. Η λίμνη έχει μεγάλη βλάστηση περιμετρικά και είναι δύσκολη για να μπορέσει κάποιος να πιάσει τον κροκόδειλο. Ωστόσο, μόνο όταν έρχονται βλέπουν πόσο δύσκολο είναι».
    Οι επόμενες κινήσεις στις οποίες θα προβεί η Επιτροπή είναι να εξετάσει τα αιτήματα που καταφθάνουν και να εξετάσουν την καταλληλότητα όσων έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους. Επιπλέον, δεν αποκλείεται την άνοιξη, όπως είχε αναφέρει ο ίδιος, να έρθει ξανά ο γνωστός Ολιβιέ Μπερά, σε μια ακόμη προσπάθεια παγίδευσης του κροκόδειλου. Πάντως η διάθεση Ελλήνων αλλά και ξένων ειδικών να συνδράμουν είναι εμφανής όπως υπογράμμισε ο κ. Μαμαγκάκης.

  256. sarant said

    255 Δηλαδή πώς «αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς»; Έχει μακρύνει:

  257. Όταν τον δω θα σου πω 🙂 Λέει ότι «το μέγεθος του κροκόδειλου, στις σπάνιες εμφανίσεις του, φαίνεται να αυξάνει μέρα με τη μέρα». Να ‘ναι μεταλλαγμένος; Μοιάζει λίγο με αυτές τις sci-fi B-movies του ’50!

  258. Λ said

    Χαίρομαι που είναι σώος και αβλαβής.

  259. Λ said

    http://news.in.gr/perierga/article/?aid=1231383392

  260. Κουνελόγατος said

    http://www.enikos.gr/society/306463,Zei-o-Shfhs.html

  261. sarant said

    260 …γεννώντας ερωτηματικά για το εάν το ζώο έχει καταφέρει να επιβιώσει από τις πολικές θερμοκρασίες…

    Πολικές; Στο Ρέθυμνο;

  262. Κουνελόγατος said

    Φέτος -απ’ όσα έμαθα, περισσότερα σε επιτόπια αυτοψία το Πάσχα- έκανε το κρύο της -πολικής- αρκούδας :mrgreen: για τα δεδομένα της Κρήτης, έριξε δε βροχή… Τι λένε όμως γι αυτό οι Κρητικοί μόνιμοι κάτοικοι-θαμώνες του ιστολογίου;

  263. Λ said

    Όλες οι προσευχές μου είναι για τον Αμαριωτάκη.

  264. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    258 -«Χαίρομαι που είναι σώος και αβλαβής.» Η γηγενής πανίδα πάλι, δεν χαίρεται καθόλου, μια και δεν είχε ποτέ τέτοιο εχθρό, και γίνεται εύκολο γεύμα για τον Σήφη. Καλό είναι να τον πιάσουν επιτέλους, και να τον πάνε στο φυσικό του περιβάλλον, εδώ είναι πολύπλευρα επικίνδυνος.

  265. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    Βάστα Σήφηηη!!

  266. R.I.P.

    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=64163946

  267. sarant said

    Ρε το καημένο το κοπέλι. πάγωσε…

  268. Ούτε μετανάστης στον Έβρο ή στη Λαμπέντουζα… 😦

  269. Λ said

    Υπογράφω και εγώ στο βιβλίο συλλυπητήριων του νήματος. Μου ήταν πολύ αγαπητός.
    Για να δούμε αν ήταν Σηφης ή Ιωσηφίνα, με τι τρέφονταν και πόσο κακό είχε κάνει στην πανίδα της λίμνης.

  270. spiral architect said

  271. Πέπε said

    Ντάξει, άδικα των αδίκων πήγε, για τη βλακεία εκεινού που τον αμόλησε (δηλαδή εκεινού που έφερε ένα κροκόδειλο σπίτι του χωρίς να έχει σκεφτεί τι θα τον κάνει άμα μεγαλώσει, από κει ξεκινάει το πράγμα).

    Λυπάμαι για το έρμο το ζώο, αλλά ανάμεσα σε όσους πήγαν άδικα των αδίκων τον τελευταίο καιρό ήταν ο μόνος κροκόδειλος, οι άλλοι ήταν άνθρωποι.

  272. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    …Κροκοδείλια δάκρυα 😦 😦
    Να τονε κάμομε παροιμία τον έρμο:
    Σα θα ρίξει ο Μάρτης χιόνι και κορκόδειλους παγώνει

  273. Ριβαλντίνιο said

    https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xat1/v/t1.0-9/s480x480/1472770_917631158247439_6247868696007542618_n.jpg?oh=33a6c2a83d920da302c58e6318690094&oe=55B1FEC1&__gda__=1438363653_592ff5c7c0ddd6d49edf2a44c6c64b7c

    https://scontent-atl.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/v/t1.0-9/p403x403/10308074_936874859656402_5545089448548992212_n.jpg?oh=43774a161779f4416703c2bb02fcf950&oe=55B890EB

  274. Νέα επεισόδια στην άγρια πανίδα τση λεβεντογέννας:
    Με πολλή προσοχή εξετάζουν οι αστυνομικές αρχές του Λασιθίου, από χθες, τις μαρτυρίες για αιλουροειδές που … κόβει βόλτες στην περιοχή της Αγιάς Φωτιάς. Οι μαρτυρίες κάνουν λόγο για αιλουροειδές (τίγρη το κατονομάζουν) που περιδιαβαίνει, προκαλώντας πανικό σε ντόπιους και τουρίστες. Οι αστυνομικές αρχές, ωστόσο, που από χθες έχουν βγει αναζητώντας το ζώο, δεν έχουν βρει ούτε ίχνος του ούτε όμως έχουν διαπιστώσει κάποια ζημιά που θα μπορούσε να έχει προκαλέσει, αναζητώντας τροφή. Οι αστυνομικοί πάντως κρατούν … μικρό καλάθι, καθώς δεν αποκλείουν αυτό που κατονομάζεται ως τίγρης να είναι το αιλουροειδές της Κρήτης «φουρόγατος» που είναι μεγαλύτερο σε μέγεθος από μία γάτα και μπορεί στα τρομοκρατημένα μάτια κάποιου να φανεί ως τίγρης.

  275. sarant said

    Να δοθεί και όνομα, αλλιώς δεν γίνεται δουλειά

  276. Κουνελόγατος said

    Θανάσης.

  277. spiral architect said

    Επ, Θανάση λέω το γάτο μου!

  278. Κουνελόγατος said

    Αν δεν κάνω λάθος, είσαι κοπέλι και μένεις Κρήτη. Όταν κάποτε -λ.τ.- συναντηθούμε, θα σου πω μια ιστορία με το όνομα αυτό, να γελάσεις.
    Εγώ πάντως χρησιμοποιώ αυτό το όνομα παντού, ακόμη και στον υπολογιστή μου γράφω εδώ και πάρα πολλά χρόνια «ποιος Θανάσης;» από αγάπη και για να τιμήσω και για να θυμάμαι τον Θανάση Β.
    Αυτά.

  279. spiral architect said

    H ιουράσια περίοδος live σε ένα γήπεδο γκολφ στη Φλόριδα:

    😮 😮 😮

  280. spiral architect said

    H μαντινάδα του Στειακού φουρόγατου:

    Με μαρτυρίες έγκυρες από πολλών ανθρώπω,
    μια τίγρης εμφανίστηκε, στ΄ Αγιάς Φωτιάς τον τόπο.
    Και όπως λένε ξεπερνά, πάνω από ένα μέτρο,
    αν ήταν και λιγότερο ο φόβος ήκαμε το.

    Ηντάνε τούτο το θεριό, που βρέθηκε κοντά μας ,
    κι ωσάν τον αγροφύλακα βλέπει τα κηπικά μας.
    Γιατί ο φόβος λένε το, τα έρημα φυλάσσει,
    κάνετε λίγη υπομονή και τούτο θα περάσει.

    Φοβάται ο Γιάννης το θεριο και το θεριό το Γιάννη,
    όπως φοβούμαστε κι εμείς κι αυτό το ίδιο κάνει.
    Όταν θα το συλλάβουνε, θα δούμε τα κιλά του,
    το ύψος και το μάκρος του και ποιό ΄ναι τ΄ όνομα του.

    Άν συλληφθεί κάποια στιγμή αζωντανό να μείνει,
    να βαφτιστεί και κάτοικος τσ΄ Αγιάς Φωτιάς να γίνει.
    Θεριά δεν εφοβήθηκα κι αγριεμένους λύκους,
    εγώ φοβούμαι μια ζωή του τάφου τσι σκουλήκους!

    Θεριά τρακόσια στη Βουλή, μας πίνουνε το αίμα ,
    ψύχραιμοι να στε Στειακοί, μη φοβηθούμε ένα.
    Κι αφού δεν είναι πίθηκος κι αφού δεν κάνει τούμπα,
    για ένα τόσο δα θεριό, ας μη γενούμε ζούγκλα

    (από εδώ: http://bit.ly/29B4vd2)

  281. sarant said

    Α γεια σου!

  282. Τελικά δεν έμεινε τίποτε από κροκόδειλα στην Κρήτη.

    http://www.creteplus.gr/news/theama-kai-dunami-stin-ekdilosi-tou-krokodeilou-pou-traumatistike-sti-diarkeia-tou-agona-tou-pics-182152.html

  283. 72:
    «Πλάκα πλάκα, ο θρώνακας έχει προταθεί από έναν ιστότοπο στρατιωτικών
    ενδιαφερόντων.»

    Και από κάποιον συνονόματο μου στο
    άρθρο για τον Σήφη.

Σχολιάστε