Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Νόμπελ για τον ιππόκαμπο

Posted by sarant στο 8 Οκτωβρίου, 2014


Βρισκόμαστε ήδη στη μέση της εβδομάδας της απονομής των βραβείων Νόμπελ, και παρόλο που δεν έχουν απονεμηθεί ακόμα τα δύο πιο προβεβλημένα βραβεία, που προσφέρονται για σχολιασμό από το ευρύτερο κοινό, δηλαδή της Λογοτεχνίας και της Ειρήνης, αποφάσισα στη σημερινή ανάρτηση να σχολιάσω το βραβείο που άνοιξε την αυλαία, το Νόμπελ της Ιατρικής, που απονεμήθηκε προχτές από κοινού (συνηθίζεται αυτό στα επιστημονικά Νόμπελ) στον Βρετανοαμερικανό καθηγητή Τζον Ο’ Κιφ και στο ζευγάρι των Νορβηγών ερευνητών Μέι Μπριτ Μόζερ και Εντβαρντ Μόζερ, για την έρευνά τους σχετικά με τους μηχανισμούς προσδιορισμού θέσης του εγκεφάλου, ή για το «GPS του εγκεφάλου» όπως το αποκάλεσαν οι δημοσιογράφοι σε όλο τον κόσμο.

hippocampus_2773204Κάποια από τα κύτταρα που παίζουν καθοριστικό ρόλο για τον προσδιορισμό της θέσης, βρίσκονται σε μια περιοχή του εγκεφάλου που λέγεται ιππόκαμπος. Σε αυτή τη λέξη θα σταθούμε λοιπόν, αν και, πριν προχωρήσω, θέλω να επισημάνω ότι η Καθημερινή πρωτοτύπησε επαναφέροντας την παλιά (γαλλοπρεπή) προφορά «Νομπέλ»  που είναι βέβαια (περίπου) και η προφορά του ονόματος του Νόμπελ στα σουηδικά -αλλά αφού η λέξη έχει διεθνοποιηθεί, η σουηδική προφορά δεν ενδιαφέρει και τόσο. Η λέξη στα ελληνικά έχει λεξικογραφηθεί Νόμπελ.

Η λέξη «ιππόκαμπος», ελληνική που έχει γίνει διεθνής, έχει τρεις σημασίες. Ιππόκαμπος είναι το θαλάσσιο ζώο της εικόνας αριστερά, που όσο κι αν δεν του φαίνεται είναι ψάρι από ζωολογική άποψη. Ιππόκαμπος, στη μυθολογία, ήταν ένα θαλάσσιο τέρας με κεφάλι αλόγου και ουρά ψαριού ή ερπετού,  που απεικονίζεται σε διάφορα γλυπτά ή αγγεία (εδώ έχει μερικά) και αργότερα στην εραλδική. Ιππόκαμποι υπάρχουν, ας πούμε, στο γλυπτό σύμπλεγμα της Φοντάνας του Τρέβι στη Ρώμη. Ποια από τις δυο αυτές σημασίες προϋπήρξε δεν το ξέρω, υποθέτω η μυθολογική.

Η τρίτη σημασία, η ανατομική, δόθηκε πολύ αργότερα, αρχικά τον 16ο αιώνα από έναν Βενετό ανατόμο, επειδή το σχήμα της περιοχής αυτής του εγκεφάλου θυμίζει τον ιππόκαμπο, αν και η ορολογία σταθεροποιήθηκε τον 19ο αιώνα. (Η ομοιότητα φαίνεται καθαρά εδώ). Από τα επιστημονικά λατινικά (hippocampus) η λέξη πέρασε και στα ελληνικά, οπότε με τη σημασία αυτή, την επιστημονική, ο ιππόκαμπος είναι είδος αντιδανείου.

Από τα δυο μεγάλα λεξικά μας, το ΛΚΝ έχει μόνο τις δύο πρώτες σημασίες, λείπει δηλαδή η ανατομική. Ο Μπαμπινιώτης αρχικά είχε μόνο την κοινή σημασία, ενώ στη 2η έκδοση πρόσθεσε την ανατομική, του λείπει δηλαδή η μυθολογική (αλλά δεν έχω  δει την τελευταία του έκδοση).

Το θαλάσσιο ζώο το λέμε και άλογο ή αλογάκι της θάλασσας. Αυτή είναι η κοινή λαϊκή ονομασία, ενώ δεν ξέρω αν υπάρχουν άλλες λαϊκές. Αντίστοιχους όρους, που μάλιστα έχουν επίσημο χαρακτήρα, βρίσκουμε σε πολλές άλλες γλώσσες -στα αγγλικά δηλαδή, παρόλο που υπάρχει το hippocamp, χρησιμοποιείται κυρίως για το μυθολογικό πλάσμα. Οι Γάλλοι λένε hippocampe, αλλά οι Γερμανοί Seepferdchen (αλογάκι της θάλασσας) ενώ στα τούρκικα είναι Denizatι (ντενίζ η θάλασσα, άτι το… άτι). Στα ελληνικά βέβαια λέμε θαλάσσιο ίππο εκείνο το πολικό θηλαστικό με τους χαυλιόδοντες, που οι Άγγλοι το λένε walrus.

Η ελληνική λέξη, που εμφανίζεται σε μετακλασικούς συγγραφείς, ετυμολογείται από το ίππος, φυσικά, και, λένε τα λεξικά, το κάμπη ή κάμπος. Κάμπη ήταν ένα μυθικό τέρας από την Ινδία, κάμπος ήταν ένα θαλάσσιο τέρας -αν και πρόκειται για σπάνια λέξη, σχεδόν άπαξ λεγόμενο. Κάμπη βέβαια είναι και η κάμπια και αναρωτιέμαι μήπως είναι από εκεί το δεύτερο συνθετικό της λέξης.

Το βέβαιο είναι πως ο κάμπος του ιππόκαμπου δεν είναι ο κοινός κάμπος, δηλαδή η πεδιάδα, παρόλο που ταιριάζει τα άλογα να τρέχουν λεύτερα σε καταπράσινους κάμπους. Ο κάμπος είναι δάνειο από τα λατινικά, κι είναι λέξη με πολύ ενδιαφέρον, που σκέφτομαι να της αφιερώσω ιδιαίτερο σημείωμα, οπότε θα παρακαλέσω τα σχόλια να μην επεκταθούν προς αυτή την κατεύθυνση, να μην το κάψουμε.

Ο ιππόκαμπος έχει το χαρακτηριστικό ότι τα αυγά τα επωάζει ο αρσενικός: τα παίρνει από τον θηλυκό και τα βάζει σε έναν μάρσιπο που έχει στην κοιλιά του και όταν γίνει η εκκόλαψη σχίζεται ο μάρσιπος και βγαίνουν τα ιπποκαμπάκια. Κάμποσοι αρχαίοι συγγραφείς αποδίδουν θεραπευτικές ιδιότητες στον ιππόκαμπο, ας πούμε ο Διοσκουρίδης για την καταπολέμηση της φαλάκρας:ἱππόκαμπος θαλάσσιόν ἐστι ζῷον μικρόν, οὗ καέντος ἀναλημφθεῖσα ἡ τέφρα πίσσῃ ὑγρᾷ ἢ ὀξυγγίῳ ἢ ἀμαρακίνῳ μύρῳ καὶ καταχρισθεῖσα ἀλωπεκίας δασύνει. Καίμε τον ιππόκαμπο και τη στάχτη του την ανακατεύουμε με πίσσα ή με ξίγκι ή με κάτι σαν εκχύλισμα ματζουράνας, και αλείβουμε τη φαλάκρα μας. Σε μια άλλη συνταγή, χρησιμοποιείται η κοιλιά του ως αντιλυσσικό.

Ο ιππόκαμπος ζει στα ρηχά. Πριν από καμιά πενηνταριά χρόνια (και βάλε, φοβάμαι), εκεί που πλατσούριζα μωρό παιδί στην ακρογιαλιά στην Αίγινα, βρήκα έναν μικρό ιππόκαμπο που τον είχε ξεβράσει το κύμα. Οι γονείς μου περήφανοι κράτησαν το εύρημά μου, ξεραμένο στον ήλιο, και για καιρό το έβλεπα σε ράφια μαζί με άλλα ενθύμια, αν και πάνε χρόνια που δεν το έχω δει. Αλλά δεν νομίζω να έχει πεταχτεί. Γούστο θα έχει, όταν γεράσω, σκαλίζοντας κάποιο παλιό συρτάρι, να ξαναβρώ εκείνο το ιπποκαμπάκι, το μόνον της ζωής μου αλίευμα. Καθώς θα μου έχουν ασφαλώς πέσει και τα μαλλιά, μπορεί να δοκιμάσω και το γιατροσόφι του Διοσκουρίδη -αλλά όχι με πίσσα, ούτε με ξίγκι. Θα προτιμήσω το μύρο της ματζουράνας.

 

 

165 Σχόλια to “Νόμπελ για τον ιππόκαμπο”

  1. nirevess said

    Καλημέρα.
    Πώς δεν έχει βάση η προφορά Νομπέλ; Έτσι είναι στα σουηδικά.

  2. spiral architect said

    Καλημέρα. 🙂
    Ανακαλύφτηκε και ερμηνεύθηκε η ανικανότητα προσανατολισμού των γυναικών έναντι των ανδρών;

  3. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ για τα πρώτα σχόλια!

    1: Αν είναι έτσι στα σουηδικά, έχει βάση -αν και λάθος βάση, αφού στα ελληνικά είναι Νόμπελ. Είσαι όμως σίγουρος; Γιατί στο forvo αλλιώς το άκουσα.

  4. Πάνος με πεζά said

    Καλημέρες !

    Κάμπη, κάμπια κλπ. έχουν μήπως κοινή ρίζα με καμπή, κάμπτω και κάμψη;

  5. RaspK said

    1,3.: Βρίσκω πως η ερώτηση δεν είναι τόσο απλό να απαντηθεί. Από λίγο ψάξιμο βρήκα ότι προφέρεται περίπου νο’μπέλ (κράτημα του «ο» και τονισμός στο «ε») και κάτι τέτοιο συνάδει με την απαρχή του επωνύμου, από το εκλατινισμένο επώνυμο Nobelius (λογικά προφερόμενο «νομπέλιους») του Petter Nobelius από το Ανατολικό Nöbbelöv (Östra Nöbbelöv) της νοτιότερης επαρχίας στη Σουηδία, ονόματι Skåne. (Scania αγγλιστί — από εκεί δεν προέρχεται και το Σκανδιναβία, νομίζω;!)

  6. spiral architect said

    Pöpcørn! 😀

  7. sarant said

    4: Ναι, από εκεί.

  8. Γς said

    Ε, τι φταίω; θα το ξαναπώ:

    Τυχαίο ήταν η απονομή του Νομπελ για το «GPS του εγκεφάλου» και οι σχολιασμοί μου εδώ για το GPS μου;

    Εκείνο το GPS που όταν το ρωτάω που είμαι μου απαντάει:
    «Ise me to ena podi ston tafo»

  9. Eλένη said

    H γραφή «Νομπέλ», αν δεν απατώμαι, δεν αποτελεί επιλογή μόνο της Καθημερινής, αλλά και άλλων εφημερίδων (τουλάχιστον έντυπης μορφής, γιατί σε ιντερνετικές εκδόσεις, που δεν περνούν από γλωσσική επιμέλεια, μπορεί κανείς να δει τα πάντα…). Ο τονισμός στη λήγουσα ακολουθεί την προφορά της λέξης στα σουηδικά («Alfred Nobel’s surname is pronounced with the stress/accent on the last syllable»), ενώ το «Νόμπελ» στα αγγλικά. Τώρα, βέβαια, δεν γνωρίζω πώς έχει καταγραφεί στα λεξικά της ΝΕ, θα το δω όμως.

  10. cronopiusa said

    Καλή σας μέρα

  11. sarant said

    9: Το ΛΚΝ δίνει Νόμπελ. Ο Μπαμπινιώτης λημματογραφεί στο Νόμπελ και δίπλα γράφει «και ορθότ. Νομπέλ». Νά ποιος έκανε τη ζημιά 🙂

    (Φυσικά η προφορά στα σουηδικά δευτερευόντως ενδιαφέρει για ένα διεθνές βραβείο. Στα ελληνικά, το προφέρουμε παροξύτονο).

  12. "ετεροδημότισσα" said

    Για το βραβείο Νόμπέλ (σικ) Ειρήνης ποντάρω Πούτιν
    😀 😀 😀

  13. spiral architect said

    @11: Ναι αλλά το «ρωμέηκο» -συνεπικουρούσης και της «σοβαρής Κ»- είναι των γαλλικών, του πιάνου και του πληθυντικού της ευγένειας. 😛

  14. spiral architect said

    @12: Μη ρίπτετε ασκόπως τα χρήματά σας εις τον κουβάν. Kouvelis et du pain sec. 😀

  15. cronopiusa said

    εγώ για το Νόμπελ λογοτεχνίας ποντάρω
    Χαρούκι Μουρακάμι

  16. Dhmhtrhs said

    Και οι Ιταλοί ακολουθούν τους Γερμανούς στην ονομασία του ψαριού – cavalluccio marino, θαλάσσιο αλογάκι.

    Καλημέρα,
    Δημήτρης

  17. Γς said

    Βραβείο ειρήνης στους τζιχαντιστές του ISIS.

    Γύρισα απ του Σκλαβενίτη στο Πικέρμι, όπου ο φίλος μου ο χασάπης μου έλεγε ότι είναι εχπέρ στον τεμαχισμό του κρέατος.
    -Μπορώ ένα ολόκληρο μοσχάρι μέσα σε 2-3 ώρες να το γδάρω και να το χωρίσω σε τέτοια και τέτοια [ορολογία κρεατική].
    -Μόνο που δεν σφάζω. Δεν μπορώ.
    -Και στην τηλεόραση όταν δείχνουν αυτούς που σφάζουν;
    -Πα, πα, πα. Την κλείνω.

  18. "ετεροδημότισσα" said

    @17α
    😆 😆 😆 😆

  19. "ετεροδημότισσα" said

    infidel bunnies

  20. Theo said

    Καλημέρα.

    @15:
    Λες;

    Προχθές ο Μασάκο (δεν θυμάμαι το άλλο όνομά του), καθηγητής της Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών του Τόκιο, μου είπε πως ο Μουρακάμι έχει γράψει ένα οδοιπορικό στο Άγιο Όρος, που δεν έχει μεταφραστεί σε καμιά γλώσσα. Θα μ’ ενδιέφερε να το διαβάσω.
    Ίσως, αν πάρει το βραβείο, να το δούμε μεταφρασμένο στα ελληνικά.

  21. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    Ναι, για τα Νόμπελ Λογοτεχνίας/Ειρήνης μπορεί κανείς να κάνει προβλέψεις ή να αγανακτήσει για τη βράβευση 😉

    20: Τον Κοτζιούλα στο Αγιονόρος θα τον έχεις διαβάσει

  22. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Καληνέρα ! Λόγω νήματος, αφήνω τη (θεϊκή) παραπληκτρολόγηση 🙂

    «Ανάμεσα στα θαλασσινά χορτάρια φτερουγίζει με μυστήριο η μακρομούτσουνη καμήλα της θάλασσας, η χαϊδεμένη κόρη της με τη γυριστή ουρά,μικρό ζώο ίσαμε μια μαρίδα, ιπποκάμπη λεγόμενη στην αρχαία γλώσσα.»

    Οι λωτοφάγοι-Φώτης Κόντογλου

    υ.σ. Με πήρες στο λαιμό σου Νικοκύρη πάλι με το θέμα σου. Γι αλλού ήταν το πρωινό μου και βρέθηκα να καλπάζω στους ιππό-καμπους

  23. "ετεροδημότισσα" said

    εγώ μουρακάμι δεν έχω διαβάσει ακόμα, προτείνετέ μου παρακαλώ κάποιο βιβλίο του ενδεικτικά είτε στα ελληνικά είτε στα αγγλικά. ποιο θεωρείτε το καλύτερό του;

  24. cronopiusa said

    Χαρούκι Μουρακάμι: «Πώς έτρεξα τον Μαραθώνιο της Αθήνας»

  25. Νέο Kid Στο Block said

    Τελικά τα είχε ο Γουστάβος Mεσημέρης (http://en.wikipedia.org/wiki/G%C3%B6sta_Mittag-Leffler) με τη γυναίκα του Αλφρέδου; και είναι αυτός (όπως λέει ο popular urban legend) όντως ο λόγος που ο Νομπέλης δεν έφκιασε Νομπέλ Μαθηματικών ;(αλλά προνόησε για το Σαμαρά και τον Κλίντονα…)
    Καλύτερο βέβαιο το μετάλιο με το Ζορό πάνω του!

  26. "ετεροδημότισσα" said

    @24
    ευχαριστώ! πραγματι απολαυστικό κείμενο και τι καλή μετάφραση! αλλά γιατί τον έτρεξε ανάποδα το μαραθ’ωνιο?

  27. Νέο Kid Στο Block said

    Ο Ιππόκαμπος είναι βασική λέξη στο κειμενάκι που διάβαζα χθες με την κόρη μου (Α’Δημοτικού) στη φωνούλα Ι ι 🙂
    (μόνο που μού το διάβαζε κυπριακά το καμάρι μου: «Ιπππόκαμπος» ..και επειδή τζινάβει πολλά, λέω να την σπρώξω στο κυνήγι αυτού:

    Mας πήρε μεν την πρωτιά η όμορφη Μαριάμ η εκ των Αχαιμενιδών…αλλά ο καιρός γαρ εγγύς.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Maryam_Mirzakhani

  28. Γς said

    20:

    >Προχθές ο Μασάκο

    Μασάκο για αντρικό ιαπωνικό όνομα, χλωμό το βλέπω

  29. physicist said

    Πρόκειται για το τέταρτο ζεύγος συζύγων που μοιράζεται το μεγάλο Ν την ίδια χρονιά, και το πέμπτο ζεύγος συνολικά. Αν μόνον το ένα μέλος έπαιρνε το βραβείο για κάποιο επίτευγμα σ’ ένα θέμα στο οποίο να είχαν εργαστεί και οι δύο, θα έδινε τα μισά χρήματα σε αποζημιώσεις διαζυγίου.

  30. Πάνος με πεζά said

    @ 17 : Εμ, δεν πας κανένα Σάββατο απόγευμα, να τρακάρουμε !
    (ποιός απ’ όλους τους χασάπηδες είναι ο ευαίσθητος; Γιατί είναι κι ένας που λέγεται «Δράκος» ! Αυτός που παλιά ήταν πιο σωματώδης…)

  31. cronopiusa said

    Αγαπητή Ετεροδημότισσα, συμφωνώ και επαυξάνω τον DARIO OLIVERO (δες το φιλμάκι), θα σας πρότεινα το 1Q84 στην Ρλλάδα θα το βρείτε στις εκδόσεις Ψυχογιός

    BiblioNet : Murakami, Haruki,

    και ξαναγυρνώντας στη χαρτογράφηση του εγκεφάλου, ονειρεύομαι ένα βιονικό gadget “GPS του εγκεφάλου”, στην εμπορευματοποίηση του και σ’ ένα σύστημα υγείας που θα επέτρεπε στους χαμηλοσυνταξιούχους να το εμφύτευαν στο σώμα τους…

  32. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Στο Μπόρχες δε δόθηκε ποτέ το βραβείο λογοτεχνίας, Και λοιπόν; τ άλογά του θα βγαίνουν πάντα από τη θάλασσα,υπέροχα στους αιώνες

    ΑΛΟΓΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ
    Ω χαρά! Το βρήκα ‘ετοιμο να μην αντιγράφω από το βιβλίο :

    Στο βιβλίο του «Το βιβλίο των φανταστικών όντων» (1978) o Jorge Luis Borges (Χορχε Λουις Μπορχε) μας αναφέρει τα εξής.

    Το άλογο της Θάλασσας, σε αντίθεση με τα περισσότερα φανταστικά ζώα, δεν είναι ένα σύνθετο πλάσμα, δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα άγριο άλογο, πού ζει στη θάλασσα και πού βγαίνει στην ακτή τις αφέγγαρες μόνο νύχτες, όταν ή αύρα του φέρνει τη μυρωδιά της φοράδας.
    Σε κάποιο απροσδιόριστο νησί ίσως πρόκειται για τη Βόρνεο οι βοσκοί φέρνουν τις καλύτερες φοράδες του βασιλιά στην ακτή και κρύβονται κάτω απ’ τη γη.
    Εδώ ό Σίντμπαντ είδε τον επιβήτορα να βγαίνει απ’ τη θάλασσα και να πηδάει πάνω στο θηλυκό,εδώ είναι πού άκουσε την κραυγή του.
    Ή οριστική έκδοση του Βιβλίου των Χιλίων και μιας Νυχτών χρονολογείται κατά τον Μπέρτον περί το δέκατο τρίτο αιώνα.
    Τον ίδιο αιώνα έζησε κι ό κοσμογράφος Ζακαρίγια άλ – Κασβίνι, πού έγραψε αυτά τα λόγια στη διατριβή του Θαύματα της Δημιουργίας: «Το άλογο της θάλασσας είναι σαν το άλογο της ξηράς, μόνο πού ή χαίτη του και ή ουρά τον είναι μακρύτερες.
    Το χρώμα του λάμπει πιο πολύ, οι οπλές του είναι σχιστές σαν του άγριου βοδιού και δε διαφέρει στο ύψος απ’ το άλογο της στεριάς, ενώ είναι πιο χοντρό απ’ το γαϊδούρι».
    Παρατηρεί ότι μια διασταύρωση των δύο ειδών, του θαλάσσιου αυτού στεριανού, μάς δίνει μια πολύ όμορφη ράτσα.
    Ένα μαύρο αλογάκι «μ’ άσπρες βούλες σαν κομμάτια ασημιού».
    Ένας Κινέζος ταξιδιώτης τού δέκατου ογδόου αιώνα, ό Βάγκ Τάι – χάι, γράφει:
    Το άλογο της θάλασσας κάνει την εμφάνιση του στην άκρη της ακτής, ψάχνοντας για φοράδα. Μερικές φορές το πιάνουν.
    Το τρίχωμά του είναι μαύρο γυαλιστερό, ή ουρά του μακριά και σέρνεται στο έδαφος.
    Στη στεριά πηγαίνει σαν όλα τ’ άλλα άλογα, είναι πολύ ήμερο και μπορεί μέσα σε μια μέρα να διανύσει εκατοντάδες μίλια.
    Καλό είναι όμως να μην μπει σε ποτάμι, γιατί μόλις δει το νερό ξαναγυρίζει στην παλιά του φύση και φεύγει μακριά κολυμπώντας.
    Οι εθνολόγοι έχουν αναζητήσει τη ρίζα του ισλαμικού αυτού μύθου στον ελληνορωμαϊκό μύθο του ανέμου, πού γονιμοποιεί τις φοράδες.
    Ο Βιργίλιος στο τρίτο βιβλίο των Γεωργικών μετέφερε στους στίχους του τη δοξασία αυτή.
    Η ερμηνεία του Πλίνιου είναι πιο πεζή: Στην Πορτογαλία, στις όχθες του ποταμού Τάγου και γύρω άπ’ τη Λισσαβόνα, είναι βέβαιο, ότι όταν φυσάει δυτικός άνεμος, οι φοράδες σηκώνουν ψηλά τις ουρές τους, τις στρέφουν προς τη μεριά του κι έτσι συλλαμβάνουν άπ’ το γονιμοποιό αυτόν άνεμο, αντί από σπέρμα φυσικό: μ’ αυτόν τον τρόπο και πιο χοντρές και πιο ζωηρές γίνονται και γεννούν πουλαράκια γρήγορα σαν τον αγέρα, πού δε ζουν όμως πάνω από τρία χρόνια.
    Ο ιστορικός Ιουστίνος ριψοκινδυνεύει την υπόθεση ότι ή υπερβολή «γιοί τού ανέμου», πού λέγεται για πολύ γρήγορα άλογα, γέννησε αυτόν το μύθο.

    από εδώ:
    neraidokiklos.gr/forum/showthread.php?t=5611#ixzz3FXcvEVPT

  33. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

    Έκανα μια προσθήκη-διευκρίνιση-διόρθωση για τη σουηδική προφορά.

    32: Τι ωραίο!

    29: Ακριβώς! Βέβαια η Μαρία Κιουρί πήρε και μόνη της ένα νομπελάκι 🙂

  34. physicist said

    Ναι, αλλά αφενός είχε ήδη μοιραστεί ένα με τον Πέτρο, αφετέρου ο δύστυχος είχε ήδη αφήσει τούτο τον κόσμο όταν η Μαρία πήρε το δεύτερο. Η σκέψη να το είχαν απονείμει τότε μόνον στη σύζυγο κινείται στη σφαίρα της εξωτικής φαντασίας.

  35. Νέο Κid said

    Μπράβο Εφη για την Μπορχεσική ανεμογγάστρη!

  36. sarant said

    34: Έχεις δίκιο, τον είχε πατήσει μια άμαξα..!

  37. Νέο Κid said

    Ξέρουμε τι απέγινε ο άναξ που έδινε τα Νομπέλ στους Κιουρίδες; ιατρικώς τι απέγινε δηλαδή… 🙂

  38. Είμαι μακριά από το Νόμπελ. Περιμένω να το πάρει πρώτα ο Γς.

    Απογοητεύθηκα από τους ιππόκαμπους όταν συνειδητοποίησα ότι είναι τόσο μικροί. Τους νόμιζα κάποτε σχεδόν σαν κουνέλια ήέστω σαν ποντίκια. Αλλά είναι σαν γαρίδες ψιλές, από αυτές που ο Γς ούτε γυρίζει να τις κοιτάξει.

    Στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου, που είναι μεγαλύτερος από τον θαλασσινό, γίνεται η τελική επεξεργασία της ‘ανίχνευσης θέσης’ στο χώρο του σώματος. Δηλαδή, από την ‘εν τω βάθει αίσθηση’ που εκλύεται από τους μυς, τους τένοντες και τις αρθρώσεις, ο οργανισμός αντιλαμβάνεται πού βρίσκεται το κάθε σημείο του σώματος σε σχέση με τ’ άλλα. αυτό εξετάζουμε κάπως όταν κλείνουμε τα μάτια και φέρνουμετο χέρι στη μύτη μας ή βρίσκουμε πού είναι ο πισινός μας και τον ξύνουμε χωρίς να τον βλέπουμε. επίσης ξέρουμε αν είμαστε ξαπλωμένοι, όρθιοι, συνεστραμμένοι κ.ο.κ. Φυσιολογικά πρέπει ν’ αντιλαμβανόμαστε π.χ. τι κάνει το μικρό μας δάχτυλο, αν π.χ. το ανασηκώνει μια πτυχή της κάλτσας. Επομένως ο χαρακτηρισμός GPS είναι τουλάχιστο καταχρηστικός αν όχι και παροδηγητικός (επιεικώς δημοσιογραφική φανφάρα), διότι δεν μας πληροφορεί πού βρισκόμαστε σε σχέση με το Χαλάνδρι.

    Ο ιππόκαμπος επίσης λειτουργεί εντατικά και στην οδήγηση, το περπάτημα κ.α. πληροφορώντας μας για τη μορφολογία του εδάφους, την κλίση, τις ανωμαλίες, όσον αφορά το βάδισμα, αλλά κατά την οδήγηση αναγνωρίζει τις κινήσεις των ματιών. Αν π.χ. κινείσαι και δεν κρατάς το τιμόνι, π.χ. βάζεις τη ζώνη εν κινήσει, η ελάχιστη απόκλιση των ματιών που παρακολουθούν το δρόμο σε ειδοποιεί ότι το αυτοκίνητο πάει όπου θέλει.

    Χρήσιμο μηχανάκι, όπως όλα. Έτσι π.χ. ο Γς ψαλιδίζει το μουστάκι του χωρίς να βλέπει.

  39. physicist said

    #36. — Τον παλιό καλό καιρό σου λέει μετά … που δεν είχες αυτοκίνητα και τροχαία ατυχήματα σου λέει … νάχεις πάρει κοτζάμ Ν, και να πας από άλογο άμαξας.

  40. physicist said

    Ποιος άναξ, Κίντο; Τι δεν πιάνω;

  41. sarant said

    Tον Σουηδό εννοεί, που θα τον επηρέασε η ραδιενέργεια των Κιουρήδων.

  42. physicist said

    Α! Διαβάζω και μαθαίνω 🙂

    (Το πράγμα παίρνει γκροτέσκες διαστάσεις. Επηρεάζεται από τη ραδιενέργεια ο τύπος που δίνει μια χειραψία αλλά όχι οι ίδιοι που ξημεροβραδιάζονται με τα ραδιενεργά. Επιπλέον, ο ένας εξ αυτών πάει από καλπάζον άλογο μια βροχερή μέρα σ’ έναν παρισινό δρόμο. Ακουμπάω τη βαλίτσα μου και πάω να φάω τίποτις).

  43. Voulagx said

    Ένας θαλάσσιος ίππος https://www.youtube.com/watch?v=Ap6kSV_U45o αφιερωμένος στον εξαφανισμένο Δύτη, που μάλλον αναζητά τον Χαΐρουλλάχ

  44. Πάνος με πεζά said

    @ 39 : Μα κι η άμαξα έγραφε «Ν» από πίσω ! 🙂

  45. Γς said

    Κι η κυρά Μαρία Σαλώμη Σκουοντόφσκα;

  46. Μιας και πιάσαμε τα Νόμπελ, να θυμίσω τον Τσόρτσιλ που είχε δηλώσει πως η Ιστορία θα του φερθεί καλά γιατί σκοπεύει να την γράψει ο ίδιος. Και νίκησε στον Β’ Π.Π. και την έγραψε την ιστορία του Β’ Π.Π.
    Και τα νορβηγικά τρολζ του απένειμαν γι’ αυτό του το πόνημα το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας!

  47. Διόρθωση: σουηδικά ήταν, βεβαίως, τα τρολζ που απένειμαν το βραβείο στο γέρο-Ουίνι αλλά τρολάριζαν μπας και περάσουν για νορβηγικά…

  48. Συγγενές με τον ιππόκαμπο είδος είναι ένα άλλο ψαράκι, με ίδιο χρώμα, ίδια υφή και σχήματος…μακαρονιού άβραστου !! Είναι σχεδόν αδύνατον να το αναγνωρίσεις όπως είναι σαν κοινό φύκι μέσα στην συστάδα τους. Είχα βρει ένα πριν περίπου25 χρόνια μα;ζί με μερικούς ιππόκαμπους σε κάτι αβαθή όπου δολωματολογούσα. Και φέτος κάνοντας ξανά την ίδια δουλειά στο ίδιο μέροςβρήκα ένα ιπποκαμπάκι που το χάρισα στην καλή μου γιατί πιστεύω πως είναι κάτι εξαιρετικά ωραίο, μπορείς μάλιστα να του δώσεις το σχήμα που θέλεις και να το διατηρήσει από την επόμενη μέρα που θάχει ξεραθεί χωρίς να μυρίσει άσχημα.Στον ενδιάμεσο χρόνο κάποια κλουβιά ιχθυοτροφείου δεν με προέτρεπαν να πλησιάσω αυτήν την παραλία
    Εννοείται πως όλα τα έχω βρει ημιθανή ή νεκρά που τα ξεβράζει το κύμα στην άμμο, είναι δύσκολο να τα διακρίνεις μέσα στα φύκια-αν τύχει το αφήνω ήσυχο στο περιβάλλον του.

  49. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    47: Τα νορβηγικά τρολ δουλεύουν υπερωρίες για το Νόμπελ Ειρήνης

    43; Ο Δύτης έχει καταδυθεί για καμιά βδομάδα 😉

  50. "ετεροδημότισσα" said

    ο Γκαουντί o αρχιτέκτονας στη Βαρκελώνη από τροχαίο δεν είχε πάει; τον πάτησε ένα τραμ. δεν είχε πάει βέβαια νόμπελ
    Μάστιγα τα τροχαία

  51. ...!? said

    @20 Υπάρχει και το ταξίδι ενός αθώου του μοναχού Νικόδημου. Εκεί να δεις οδοιπορικό…
    @23 Μουρακάμι νομίζω γιά καλύτερο το norwegian wood.

  52. Νέο Kid Στο Block said

    Nικοκύρη (και λοιποί εθελοντές εξερευνητές) ,η εικόνα του σχολίου 27. είναι η μια όψη του μεταλλίου Fields (Φηλντς). Το Νομπέλ των Μαθηματικών (απονέμεται κάθε 4 χρόνια, σαν τσι Ολυμπ. Αγώνες).
    Απεικονίζει τον Αρχιμήδη και το λατινικό ρητό «»Transire suum pectus mundoque potiri» που είναι (λέει) ρητό του Αρχιμήδους και σημαίνει «Rise above oneself and grasp the world» το οποίο εγώ θα απέδιδα «Ξεπέρασε τον εαυτό σου και κατέκτησε το Σύμπαν» . Ερωτώ: Υπάρχει τέτοια καταγεγραμμένη ρήση του Ζορό; Mήπως είναι απόδοση (κάπως «παραελεύθερη») στα Λατινικά του «Δος μοι πα στω,και ταν Γαν κινάσω»; Ξέρει κάποιος κάτι περισσότερο επ’αυτού;
    Θενκς ιν αντβάνς φορ ένυ κόμεντς!

  53. aerosol said

    Το ογκώδες ζώο με τους χαυλιόδοντες το ξέρω με την ονομασία θαλάσσιος ελέφαντας, δεν το έχω ακούσει ποτέ θαλάσσιο ίππο.

  54. "ετεροδημότισσα" said

    Ευχαριστώ κ. Τρεις Τελίτσες Θαυμαστικό Ξένο Ερωτηματικό!

  55. ΝεοΚιντ

    αν είναι αυτό μετάφραση, τότε παραείναι ελεύθερη απόδοση του «δόσ’ μου παστό και θα στο τηγανίσω!»

  56. cronopiusa said


    Νόμπελ Χημείας στην ανάπτυξη της οπτικής μικροσκοπίας

  57. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    53 – Ο θαλάσσιος ελέφαντας δεν έχει χαυλιόδοντες, αλλα μια υποτυπώδη προβοσκίδα.

    http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%98%CE%B1%CE%BB%CE%AC%CF%83%CF%83%CE%B9%CE%BF%CF%82_%CE%AF%CF%80%CF%80%CE%BF%CF%82

    https://www.google.gr/search?q=%CE%B8%CE%B1%CE%BB%CE%AC%CF%83%CF%83%CE%B9%CE%BF%CF%82+%CE%AF%CF%80%CF%80%CE%BF%CF%82&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:el:official&client=firefox-a&channel=nts&gfe_rd=cr&ei=5SY1VMzLEcfc8gf5rICIBw#rls=org.mozilla:el:official&channel=nts&q=%CE%B8%CE%B1%CE%BB%CE%AC%CF%83%CF%83%CE%B9%CE%BF%CF%82+%CE%B5%CE%BB%CE%AD%CF%86%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%82

  58. Γς said

    51:
    Υπάρχει και το ταξίδι ενός αθώου του μοναχού Νικόδημου

    Αυτόν τον Μοναχό Νικόδημο τον ξέρετε;
    [υπαρκτό πρόσωπο]

    Μα φυσικά για το ίδιο πρόσωπο μιλάμε!

    http://caktos.blogspot.gr/2014/06/blog-post_4549.html

  59. "ετεροδημότισσα" said

    @53
    πλάκα μου κάνεις! όλα όσα γνώριζα για την θαλάσσια πανίδα ανατρέπονται! κρίμα όλα αυτά τα ατελειώτα μεσημέρια παιδι που έβλεπα ντοκυμαντέρ στην ΕΡΤ (R.I.P.)

  60. # 53
    Εγώ το ξέρω με την ονομασία πεθερά της φώκιας !!

  61. Πάνος με πεζά said

    @ 53 : Κι εμένα το ίδιο ! Αυτό με τους χαυλιόδοντες το έχω φτιάξει σε origami. Θα σας πώ το βράδι πώς το λέει στα αγγλικά. Αλλά ίππος με χαυλιόδοντες ρε παιδί μου; Δεν το λέγαν «θαλάσσιο λαγό», «θαλάσσιο λοστό», κάτι;

  62. "ετεροδημότισσα" said

    @61
    άσε τώρα είδα ότι υπάρχει και θαλάσσιο λιοντάρι, είναι μια απλή φώκια ή έτσι νόμιζα. Είμαι σε σοκ!

  63. Ιάκωβος said

    Είμουν στο δημοτικό, όταν κάποιο καλοκαίρι είχα δει με μάσκα ιππόκαμπο να κολυμπάει είχα εντυπωσιαστεί. Το ακολουθούσα για πολύ ώρα, αλλά το λυπήθηκα να το πάρω και να το ξεράνω, άλλωστε είχα και κάνα δυο άλλους.

    Η Ονοματολογία των αρκτικών θηλαστικών είναι ένα σκέτο μπέρδεμα. Λέμε θαλάσσιο ελέφαντα αυτό, που δεν έχει χαυλιόδοντες :http://stream1.gifsoup.com/view1/1322376/elephant-seals-fight-o.gif

    Και sea lion αυτό που δεν έχει χαίτη και δεν είναι στην πραγματικότητα παρά ένα θαλάσσιο σκυλί.

    Αυτό που έχει χαυλιόδοντες δεν το λέμε θαλάσσιο ελέφαντα αλλά θαλάσσιο ίππο, ελληνικά και walrus, (που βλέπω,ότι κατά μια ετυμολογική εκδοχή σημαίνει θαλάσσιο άλογο).

    Το μπέρδεμα και το περιφραστικό του ονόματος, ίσως υπάρχει επειδή οι Ευρωπαίοι ήρθαν τα πολύ τελευταία χρόνια σε επαφή με τα πολικά είδη.

    Οι Βίκινγκς της Γροιλανδίας, για όσο κράτησε η αποικία, εμπορευόντουσαν τους χαυλιόδοντες των θηλαστικών αυτών, όταν το εμπόριο του ελεφαντοστού είχε μπλοκαριστεί από τους Άραβες. Και στέλνανε στην Ευρώπη και το κέρατο του νάρβαλ, που ο κόσμος πίστευε ότι ήταν από μονόκερο.

    Κι ένα ερώτημα για αρχάριους: Γιατί όταν είναι στη φύση, ο πιγκουίνος δεν μπορεί να δει την πολική αρκούδα;

  64. "ετεροδημότισσα" said

    @61
    walrus το λένε αγγλικά

  65. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    caballos marinos

    Και φωσφορίζοντα
    θαλασσινά αλογάκια θα κάνουν
    έναν γύρο στο πλευρό σου

    τραγουδισμένο από την μεγάλη τραγουδίστρια Mercedes Sosa, οι στίχοι είναι του Félix Luna και η μουσική σύνθεση του Ariel Ramínez
    “Η Αλφονσίνα και η θάλασσα” “ Αlfonsina y el mar “ και είναι ένα αφιέρωμα στην μεγάλη Αργεντινή ποιήτρια Αλφονσίνα Στόρνι (Alfonsina Storni, 1892-1938) που, σαν ήρθε η ώρα που για κείνη ο χρόνος της εδώ είχε μικρύνει κι ήταν αφόρητος, εκείνη “επέλεξε” να φύγει από την ζωή τούτη περπατώντας μες στην θάλασσα ώσπου να κοιμηθεί για πάντα στην αγκαλιά της.
    ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
    Κοιμισμένη, Αλφονσίνα
    Ντυμένη με θάλασσα.
    Πέντε μικρές σειρήνες
    Θα σε σηκώσουν
    Από δρόμους των φυκιών
    Και των κοραλιών y fosforescentes caballos marinos harán
    una ronda a tu lado :
    Και φωσφορίζοντα
    Θαλασσινά αλογάκια θα κάνουν
    ‘Εναν γύρο στο πλευρό σου…
    παρμένο από εδώ
    beatrikn.wordpress.com/2009/10/
    Δυο λόγια ακόμη που κάπως σχετίζονται και με το νήμα
    Η Αλφονσίνα Στόρνι ήταν στις αρχές του αιώνα της ανάμεσα στις (τέσσερις διακρίνουν οι αρμοδιότεροι) ποιήτριες της Λατινικής Αμερικής που ξεχώρισαν.Ο ανίατος καρκίνος την πέτυχε στο φτερό και την οδήγησε στην αυτοκτονία μες τη θάλασσα,Η σπουδαία ποίησή της,λένε οι ενασχολούμενοι, ήταν ευρύτερου φάσματος από εκείνης της επίσης σπουδαίας,μεταξύ των τεσσάρων, συγκαιρινής της Γκαμπριέλας Μιστράλ που αργότερα πήρε το ΝόμπεΊσως κι αυτή η ποιήτρια να έπαιρνε Νόμπελ, ή τουλάχιστον να ήταν υποψήφια, αν δεν πέθαινε τόσο νωρίς.Πρόλαβε και πήρε το 1920 το βραβείο Municipal de Poesía και λίγο αργότερα το Premio Nacional de Literatura.
    Στην Αλφονσίνα Στόρνι, που σπούδασε παιδαγωγικά και εργάστηκε ως δασκάλα, ‘αρεσε να ασχολείται με την καλλιτεχνική δημιουργία των παιδιών.

    Τις πληροφορίες πήρα από δω:
    http://www.poema.gr/poem.php?id=435

    http://www.poiein.gr/archives/2376

  66. "ετεροδημότισσα" said

    @63
    μήπβς γιατί οι λευκές αρκούδες δεν εκπέμπουν θερμότητα; το είχα δει σε ένα ντοκου αλλά όχι με πικουίνους

  67. @25 Ενώ είναι φανταστική ιστορία, και χαριτωμένη απλά δεν είναι αλήθεια. Δεν παντρεύτηκε καν ο Νομπέλ. Αυτό που σχεδόν σίγουρα είναι αλήθεια σχετικά με τα βραβεία είναι πως δημιουργήθηκαν όταν μετά από ένα δημοσιογραφικό ατύχημα, διάβασε ένα άρθρο για τον θάνατό του και επειδή έδιναν τεράστιο βάρος (αυτό ήταν το μεγαλύτερο επίτευγμά του μέχρι τότενες) στην ανακάλυψη της νιτρογλυκερίνης (από τον Αλφρέδο) αποφάσισε πως θα ήθελε να τον θυμούνται για κάτι καλύτερο και έτσι ξεκίνησε την διαδικασία των βραβείων (μέχρι να μου καταρίψουν και αυτή την ιστορία, όπως και για τα μαθηματικά και να μην μείνει τιπτις)

  68. Υγ: Δεν την ανακαλυψε ακριβώς, καθιέρωσε την χρήση της ως εκρηκτικό

  69. Strata Stratoula said

    @ 66: — Μα, αφού ΔΕΝ ΖΟΥΝΕ στόν ίδιον χώρο, βρε «Ετεροδημότισσα»!…

  70. "ετεροδημότισσα" said

    @69
    έλα ντε! γι αυτό μάλλον δεν τα βάλανε στο ίδιο ντοκυμαντέρ!…
    😉

  71. Ιάκωβος said

    Ακριβώς. Ο πιγκουίνος δε βλέπει την πολική αρκούδα επειδή αυτός μεν ζει στο νότιο πόλο, εκείνη δε στο βόρειο.

  72. Νέο Kid Στο Block said

    Σκύλε μου ναι. Αυτό σκέφτηκα κι εγώ κι απόρησα. Έψαξα σε κάποιες έντυπες και ιντερνετικές πηγές και δεν βρήκα Ελληνικό που έστω να πλησιάζει το Λατινικό (το πιο μακρινά κοντινό είναι το παστό που …δεν νομίζω κι εγώ). Mόνο το λατινικό υπάρχει, πράγμα που με οδηγεί στις εξής σκέψεις/εικασίες:
    1). Είναι μια φράση που ίσως κάπου αναφέρει ο Κικέρωνας. Δεν έχω τα φόντα να τον «ψάξω» καλά και στα γενικά γκουγκλίσιμα δεν βρήκα ακόμη τίποτε σχετικό. Ο Κικέρωνας (υποτίθεται) πως ανακάλυψε τον χορταριασμένο και παρατημένο τάφο του Ζορό από την εγγεγραμμένη σε κύλινδρο σφαίρα που υπήρχε πάνω στην στήλη. Για ρητό δεν έχω διαβάσει πουθενά. Η πλάκα είναι πως κάποιες πηγές αποδίδουν στο ρητό καθαρά μαθηματικό περιεχόμενο και το συνδέεουν με την κυλινδρόσφαιρα και γενικότερα τη «Μέθοδο της Εξάντλησης» (που την έχουμε συζητήσει και πρόσφατα με Αβονάιντας κι άλλους). Δηλαδή του αποδίουν την έννοια «Σήκω πάνω από τον εαυτό σου (π.χ την καμπύλη σου) =ξεπέρασέ τον/την και κατέκτησε τον κόσμο (δηλαδή τον ολοκληρωτικό (ουσιαστικά) λογισμό»
    2) Αν δεν είναι φράση του Κικέρωνα (δηλαδή που ο Κικέρωνας αποδίδει στον Αρχιμήδη, είτε ήταν ,είτε όχι χαραγμένη στον τάφο (τότε όμως θα υπήρχε σωσμένο υποθέτω το ελληνικό πρωτότυπο..) ψυλλιάζομαι πως μπορεί να είναι μπεντροβάτη ανακάλυψη/εισαγωγή κάποιου μεταγενέστερου θαυμαστή ,όπως ας πούμε ο Νεύτωνας. Θα ήταν εξάλλου απίθανο ο Κικέρων να ήξερε (πέραν ίσως από «τουριστική»/εγκυκλοπαιδική γνώση) τη Μ.Τ.Εξάντλησης και ακόμα πιο απίθανο να έβγαζε από το μυαλό του κάτι που την συνδέει με μια αιθέρια αναφορά στον απειροστικό μαθηματικό χαρακτήρα της. Ενώ ο Νεύτων ας πούμε, θα έκανε μια χαρά αυτή τη σύνδεση.
    Όπως και νά’χει ,είναι ένα πολύ ενδιαφέρον (για μένα…) θέμα, μιας και δεν μιλούμε για ένα τυχάρπαστο απόφευγμα (αν είναι τελικά-έτσι δείχνει μέχρι τώρα το πράγμα- απόφευγμα) κάποιου ακόμα πιο τυχάρπαστου ξέρω γω Αδόνιδος ,αλλά για ΤΟ ιερό δισκοπότηρο των Μαθηματικών. Το μετάλλιο του οποίου η κατοχή δίνει στον κάτοχο λίγη απο΄την υστεροφημία του Αρχιμήδους.
    Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν αποδομητά Νικοκύρη! 🙂

  73. sarant said

    Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

    67: Λες επειδή δεν παντρεύτηκε να άφησε το κληροδότημα;

  74. sarant said

    72: Να μπει λοιπόν κι αυτό στα υπόψη!

  75. skol said

    72: Στη βίκι λέει ότι είναι του Marcus Manilius το ρητό και όχι του Αρχιμήδη. (Τώρα ποιος είναι αυτός μη με ρωτήσεις.)
    http://en.wikipedia.org/wiki/Fields_Medal#The_medal

  76. Πέπε said

    @63: Ακριβώς έτσι είναι οι ονομασίες. Είναι παράλογες, αλλά αυτές είναι. Λέμε θαλάσσιο ίππο αυτό που μοιάζει με ελέφαντα, και θαλάσσιο ελέφαντα και θαλάσσιο λέοντα αυτά που δε μοιάζουν με τίποτε.

    Από μια τελείως άλλη οικογένεια θαλάσσιων θηλαστικών υπάρχει και η θαλάσσια αγελάδα, η οποία ζει (ή ζούσε) και στα ποτάμια, αν θυμάστε τον Έρωτα στα χρόνια της Χολέρας (για να το επαναφέρουμε τεχνηέντως και στα Νόμπελ! ).

    > > Και στέλνανε στην Ευρώπη και το κέρατο του νάρβαλ, που ο κόσμος πίστευε ότι ήταν από μονόκερο.

    Μα είναι! Μονόδους ο μονόκερως ονομάζεται αυτό το κήτος. Τώρα, το πώς κυκλοφορούν όλα αυτά μαζί σε τέτοια πυκνά σμήνη, άσε, δε θα ‘θελα να ‘μουν μεταξύ τους…

  77. aerosol said

    #57: Σσωραίος! Να λοιπόν που τόσες ώρες ντοκυμαντέρ πήγαν στράφι και κατάφερα να μπερδέψω τα δυο είδη και να τα θεωρώ ένα…

  78. Πάνος με πεζά said

    @ 64 : Nαι, βεβαίως. Κι εδώ το πώς θα το φτιάξετε :

  79. Πάνος με πεζά said

    ΓΒΡΜ ! Εδώ !

  80. Cornu Ammonis said

    @38: O όρος «GPS» είναι μεν κάπως δημοσιογραφικός, αλλά είναι πολύ πιο κυριολεκτικός απ’οσο λέτε. Ο ιππόκαμπος έχει να κάνει με την αντίληψη του χώρου σε σχέση με εμάς. Π.χ. μας βοηθάει να αντιληφθούμε πού είμαστε, πώς φτάσαμε εδώ που είμαστε και προς τα πού πρέπει να πάμε. Με άλλα λόγια μπορούμε να σχηματίσουμε έναν νοητό χάρτη του χώρου γύρω μας. Μάλιστα πριν απο κάμποσα χρόνια είχε βρεθεί οτι οι ταξιτζήδες του Λονδίνου έχουν μεγαλύτερους ιπποκάμπους λόγω εξάσκησης στο να θυμούνται μέρη και διαδρομές. Δείτε π.χ.
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17024677

    Για να απαντήσω εν μέρει στο @2:
    Αυτό που λέτε, σχετίζεται με υπαρκτές διαφορές μεταξύ των δύο φύλων στη λειτουργία – μεταξύ άλλων – και του ιπποκάμπου. Τα δύο φύλα απλώς προσανατολίζονται διαφορετικά. Οι άνδρες είναι κατα μέσο όρο καλύτεροι στην εκτίμηση αποστάσεων, ενώ οι γυναίκες τείνουν να προσανατολίζονται σε σχέση με συγκεκριμένα αντικείμενα στο χώρο. Γι’ αυτό οι γυναίκες συνήθως νιώθουν οτι έχουν χαθεί όταν δεν μπορούν να βρουν ένα ήδη γνωστό σημείο αναφοράς στο χώρο, ενώ οι άνδρες ακόμα και αν δεν ξέρουν πού ακριβώς βρίσκονται, ξέρουν περίπου προς τα πού πρέπει να πάνε για να φτάσουν εκεί που θέλουν. Με άλλα λόγια ακόμα και όταν έχουν χάθει, δεν έχουν ακριβώς χαθεί.
    Γι’ αυτό και κάθε φορά που συμβαίνει αυτό, εγώ αρνούμαι να ζητήσω βοήθεια από τρίτους στο δρόμο και η γυναίκα μου εκνευρίζεται. Αν δε, πάω να της δώσω την παραπάνω …επιστημονική εξήγηση για τη στάση μου, με το που ακούει τη λέξη «ιππόκαμπος» γίνεται καβγάς! 😀

    Να σημειώσω οτι η άλλη βασική λειτουργία του ιπποκάμπου σχετίζεται με τη μνήμη και τη μάθηση: Μέσω του ιπποκάμπου μεταφέρονται οι πληροφόριες από τη short-term στη long-term memory (συγγνώμη, δεν ξέρω τους ακριβείς ελληνικούς όρους), δηλάδη δημιουργούνται (μένουν στη μνήμη) οι αναμνήσεις. Αν έχετε δει την ταινία Memento, μπορείτε να καταλάβετε τι συμβαίνει όταν χαθεί αυτή η λειτουργία.

    Τέλος, το ψευδώνυμό μου, προέρχεται απο τις ανατομικές υποπεριοχές του ιπποκάμπου, Cornu Ammonis (CA) 1-4.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Hippocampus_anatomy

    🙂

  81. Ιάκωβος said

    Η θαλάσσια αγελάδα λέγεται και μανάτος.

  82. Μα το ίδιο άρθρο της Βίκης όπου μας παραπέμπεις παραπέμπει σε άρθρο για τον Μάρκο Μανίλιο, που είναι ο φερόμενος ως συγγραφέας ενός αστρολογικού ποιήματος υπό τον (ομολογουμένως όχι πολύ πρωτότυπο) τίτλο Astronomica, που υπάρχει και στο Διαδίκτυο. Ο συγκεκριμένος στίχος είναι ο 392 του τέταρτου βιβλίου, έχει δε με τα συμφραζόμενα ως εξής:
    'Multum' inquis 'tenuemque iubes me ferre laborem,
    rursus et in magna mergis caligine mentem,
    cernere cum facili lucem ratione viderer.'
    quod quaeris, deus est: conaris scandere caelum
    fataque fatali genitus cognoscere lege
    et transire tuum pectus mundoque potiri.
    pro pretio labor est nec sunt immunia tanta,
    ne mirere viae flexus rerumque catenas.

    Με τα φτωχά μου λατινικά μαντεύω ότι λέει «αυτό που ζητάς είναι θεός: προσπαθείς ν´ ανέβεις στον ουρανό και να γνωρίσεις τη μοίρα του γένους (;) με το μοιραίο νόμο, και να ξεπεράσεις το στήθος σου και να κυριεύσεις τον κόσμο.» Αλλά ας μας το μεταφράσει σωστά ο Κορνήλιος, αν μας διαβάζει…

  83. Νέο Kid Στο Block said

    Σκολ, στο έγκυρο για τα Μαθηματικά Wolfram Alpha , στο άρθρο για το Fields medal λέει πως το ρητό αποδίδεται (ή πιστεύεται πως είναι, έχω κάποια θεματάκια σύνδεσης και δεν μπορώ τώρα να το ξανατσεκάρω) στον Αρχιμήδη. Αλλά πως το ρητό ο αρχικός σχεδιαστής έστω το αποδίδει στον Αρχιμήδη, δεν είναι φανερό κι απ’τη γενική «Αρχιμήδους» ; Αλλιώς θάγραφε «Αρχιμήδης».

  84. Νέο Kid Στο Block said

    Στην επίσημη ιστοσελίδα των Φηλντς ,λέει επίσης για τον Μανίλιο, πρωτοβυζαντινό ποιητή του 1ου αιώνα. Άνθραξ ο θησαυρός… 🙂 (πώς όμως πέρασε η αντίληψη για Αρχιμήδειο ρητό. Ίσως απλά η δύναμη της εικόνας. Αφού απεικονίζεται σού λέει ο Ζορό, θα είναι Ζορικός ο χρησμός…
    http://www.fields.utoronto.ca/aboutus/jcfields/fields_medal.html

    «The Fields Medal is nine centimetres in diameter. On one side is the head of Archimedes in profile with his name in Greek and the signature of Tait McKenzie along the border: «RTM» and the date, «MCMXXXIII». An inscription in Latin reads «Transire suum pectus mundoque potiri,» which may be translated as «To pass beyond your understanding and make yourself master of the universe,» from a longer passage by Manilius, first-century Roman poet: «The object of your quest is God; you are seeking to pass beyond your understanding and make yourself master of the universe. The toil involved matches the rewards to be won, nor are such high attainments secured without a price.» The name of the recipient of the medal is engraved around the edge, and does not interfere with either face.»

  85. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    84 και πριν: Άρα διαλευκάνθηκε το ρητό, είναι Μανίλιος.

    80: Ακριβώς, σε σκέφτηκα χτες που έγραφα το άρθρο.

  86. skol said

    83: Ναι, και απ’ ό,τι βλέπω το έχουν και άλλοι έγκυροι, αλλά να που η βίκη, σε πείσμα κάποιων, αποδεικνύεται πιο έγκυρη!
    (Αρκεί βέβαια να ξέρεις πού να κοιτάξεις 🙂 )

  87. smerdaleos said

    @ Νίκο: το μόνον της ζωής μου αλίευμα

    Το μόνο; Ούτε κάνα τσαπαρί δεν έχει τύχει να κάνεις στη Λέσβο;

    Μου θυμίζεις τη συντοπίτισσά σου τη Σαπφώ που θεωρούσε τη ζωή του γριπέα (=ψαρά) κακοζωΐα:

    http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A1999.04.0057%3Aentry%3Dgripeu%2Fs

    Τῷ γριπεῖ Πελαγώνι πατήρ ἀνέθηκε Μενίσκος
    κύρτον καὶ κώπαν, μνάμα κακοζωϊας

    Στον ψαρά Πελαγώνα ο πατέρας του Μενίσκος παρέδωσε (σαν κληρονομιά)
    κύρτο (ή κύρτη, σαν τα σημερινά «νταούλια» για χταπόδια) και κουπί … μνήμη κακοζωϊας

    http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A1999.04.0057%3Aentry%3Dku%2Frtos1

  88. smerdaleos said

    @87

    Να και κάτι καινούριο. Ο «κύρτος» της Σαπφούς επιβίωσε στο σημερινό χταποδό-κιουρτος με αρχαϊκή προφορά του «υ»:

  89. Πέπε said

    @87: Δεν πολυξέρω την ψαράδικη ορολογία, μόνο ό,τι τυχαία έχει πιάσει τ’ αφτί μου. Να υποθέσω παρά ταύτα ότι γριπεύς είναι ο γριπάρης (ό,τι κι αν σημαίνει αυτό – αυτός που ρίχνει γρίπο), και κύρτος ο κιούρτος; Κώπη φυσικά είναι το κουπί. Ε, είναι μετά να μην ελληνοψεκάζεσαι;

  90. Πέπε said

    (γράφαμε ταυτόχρονα με τον Σμερδαλέο)

  91. physicist said

    Νομίζω είναι η πρώτη φορά, απ’ όσο θυμάμαι, που χαίρομαι ένα βραβείο Νόμπελ Χημείας περισσότερο από κείνο της Φυσικής: τρία ζήτω για τους δαμαστές του ορίου του Abbe! Ας σημειωθεί, επιπλέον, ότι το Ν της Χημείας θα μπορούσε κάλλιστα να είναι και Ν Φυσικής (όπως συχνά ισχύει), κι ακόμα ότι και στις δύο περιπτώσεις τιμήθηκαν φέτος εργασίες που σχετίζονται με το φως.

  92. smerdaleos said

    @90 (γράφαμε ταυτόχρονα με τον Σμερδαλέο)

    Ναι, ναι … και ξέρεις βρήκα και την ΙΕ καταγωγή της λέξης γριπεύς … από το IE *ghreib- «πιάνω, αρπάζω», όπως το αγγλικό grip

    http://en.wiktionary.org/wiki/Appendix:Proto-Germanic/gr%C4%ABpan%C4%85

  93. sarant said

    Nόμιζα ότι ο κιούρτος είναι πασίγνωστος -τον ξέρω κι εγώ που δεν έχω ψαρέψει ποτέ.

  94. smerdaleos said

    @92 περισσότεροι απόγονoι της ρίζας *ghreib-:

    http://en.wiktionary.org/wiki/grib%C4%93t#Latvian

    Στα ελληνικά εμφανίζεται με και «φ» που δείχνει μετάθεση δασείας *ghreib- > greibh- > gribh- > γριφ-

    γρῖφος (< γρεῖφος) = γρίπος = κύρτος:

    http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A1999.04.0057%3Aentry%3Dgri%3Dfos

  95. smerdaleos said

    @93: Nόμιζα ότι ο κιούρτος είναι πασίγνωστος -τον ξέρω κι εγώ που δεν έχω ψαρέψει ποτέ.

    Τον ξέρεις εσύ που δεν έχεις ψαρέψει και … ντροπής πράματα … δεν τον ήξερα εγώ που ψαρεύω (μόνο τσαπαρί και καθετί βέβαια) από 6 χρονών. 🙂 🙂 🙂

  96. 92

    Σμερδαλέε,

    γι’ αυτό ήταν διαβόητη η φυλακή του Αμπού Γκράιμπ, στο Ιράκ, όπου άφηναν τα κοκκαλάκια τους όσους κατά καιρούς γράπωναν οι εξουσιασταί;

  97. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    80.>>short-term στη long-term memory
    Δεν ξέρω από ιατρική ορολογία αλλά με την τόση αύξηση του Αλτσι και της άνοιας(κοντεύει να πεθαίνουν σχεδόν όλοι οι ηλικιωμένοι-φευ και νεότεροι-με απώλεια μνήμης), το έχω πολλές φορές ακούσει, αν είναι αυτό : πρόσφατες και απώτερες εγγραφές,Θα μας πουν οι εφημερεύοντες σε λίγο 🙂

  98. Πέπε said

    Τελικά:

    α) Τι είναι ο γρίπος;
    β) Εσήμαινε το ίδιο επί Σαπφούς και σήμερα;
    γ) Ο τότε κύρτος είναι ο νυν κιούρτος;

  99. Πέπε said

    @92:
    > > http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A1999.04.0057%3Aentry%3Dgri%3Dfos

    Πλέον με την ψηφιακή τεχνολογία είναι αρκετά πιο εύκολο απ’ ό,τι θα ήταν παλιότερα (αν και τιτάνιο, και πάλι) να συνταχθεί ένα αντίστροφο ετυμολογικό λεξικό των ΙΕ γλωσσών: να λημματογραφούνται οι ινδοευρωπαϊκές ρίζες και να δίνονται οι παράγωγες ρίζες και λέξεις στις νεότερες και σύγχρονες γλώσσες. Άραγε έχει σκεφτεί κανείς να το κάνει;

  100. @80 Cornu Ammonis Ευχαριστώ για την πληρέστερη ανάλυση, αλλά δεν ήθελα να επεκταθώ.
    Εδώ μέσα δεν μιλάμε στον πληθυντικό, διότι είμαστε φίλοι. εμένα τουλάχιστο μου αρέσει να μου απευθύνξονται πάνταστον ενικό, παντού. (ίσως για νανιώθω πιο νέος)

    GPS ονομάζω τη συσκευή που μας δείχνει πού είμαστε και μας καθοδηγεί εφόσον της δώσουμε την εντολή. Είχα την εντύπωση ότι δεν ταιριάζει τόσο με τον ιππόκαμπο, αλλά ό,τικαι να πούμε… καμιά συσκευή δεν είναι ιππόκαμπος ούτε μπορεί να κάνει όλες του τις λειτουργίες.

    Απλώς θέλησα να δώσω μερικά πρακτικά παραδείγματα, όπως ότι ο ιππόκαμπος μάς βοηθάει να κουμπώσουμε το κουμπί στο μανίκι του πουκαμίσου μας, ν’ αποφασίσουμε πώς θα βάλουμε τα δάχτυλά μας κ.ο.κ. ‘όπωςεπίσης συνδυάζεται και με το εξωπυραμιδικό και βοηθάει όταν εκτελούμε ‘συθνηθισμένες λειτουργίες’ να ελέγχουμε το εύρος των κινήσεών μας, διότι το εξωπυραμιδικό ελέγχει μ’όνο τη διαδοχή. Εννοείται ότι όλα αυτά δεν μπορούν να περιγραφούν πλήρως εδώ.

    Κάποιος έγραψε εδώ κατΈκτησε το Σύμπαν (σε προστακτική). Συχνό μεν, παρασυρόμαστε όλοι (κι εγώ θα ρίξω μπούμεραγκ κάποια στιγμή και θα επιστρέψει στο κεφάλι μου) αλλά το υπενθυμίζουμε.

    β) Η ρήση τελειώνει ‘γᾶν κινασώ’ διότι οι δωρικοί μέλλοντες ήσαν συνηρημένοι. Όχι ‘κινάσω’ Και αυτό έχει κυκλοφορήσει, όπως και η αττικοποίησή του ‘γῆν κινήσω’. Αλλά το περαδεδομένο είναι δωριστί (που θα έλεγε και ο σμερδαλαίος)

  101. Νέο Kid Στο Block said

    Ο κάποιος σάς ευχαριστεί ευγενέστατε Γενικέ Διορθωτά (100).!
    Για την λάθος προστακτική έχετε δίκιο, για το κινάσω δεν ξέρω.

  102. Eλένη said

    Με αφορμή το σχόλιό σας, «Φυσικά η προφορά στα σουηδικά δευτερευόντως ενδιαφέρει για ένα διεθνές βραβείο. Στα ελληνικά, το προφέρουμε παροξύτονο», δυο λόγια προς προβληματισμό: με κάθε σεβασμό και αποδοχή στην τεκμηρίωση της άποψής σας, μήπως θα έπρεπε να είμαστε πιο ελαστικοί και δεκτικοί σε θέματα επιλογής/ προτίμησης/προφοράς, όπου δεν χωρεί συζήτηση περί «σωστού» και «λάθους», και να είμαστε πιο κάθετοι και επικριτικοί μπροστά σε περιπτώσεις κατάφωρης κακοποίησης του γραπτού/προφορικού λόγου, ιδίως δε όταν δημοσιεύεται για το ευρύτερο αναγνωστικό κοινό, προσβάλλοντας τη νοημοσύνη του; π.χ.: «Άλλοι δίσταζαν να ζητήσουν τη διάλυση των κομμάτων και προέκριναν το γεγονός ότι είναι εξαιρετικά ευαίσθητο να ανακοινώσεις στον Ευάγγελο Βενιζέλο ότι πρέπει να αποχωρήσει αμαχητί από την εξουσία». (Επέλεξα σκοπίμως ένα παλιό μπαρουφολόγημα, για να μη θεωρηθεί ότι επιθυμώ να θίξω κάποιον ή κάτι συγκεκριμένο…). Τέτοιοι σολοικισμοί νομίζω ότι ξεπερνούν κάθε άποψη για «δευτερεύοντα ενδιαφέροντα» και κανόνες τονισμού.

  103. Gpoint said

    # 100, τέλος

    Κοίτα να δεις… ιδέα δεν είχα για δωρικούς τύπους πλην όμως έλεγα στους μαθητές μου πως πρέπει να το λέμε κινασώ γιατί μια μεγάλη σχετικά φράση δεν θα επιβίωνε τόσους αιώνες αν δεν είχε ρίμα

  104. Theo said

    @21:
    Όχι, δεν έχω διαβάσει το οδοιπορικό του Κοτζιούλα. Πού μπορώ να το βρω;

    @28:
    Ίσως να μην άκουσα καλά το όνομά του. Κάτι σαν Νασάκο πάντως.

    @51, 58:
    Τον έχω γνωρίσει τον Νικόδημο κι έχω και το Ταξίδι ενός αθώου, που το χαρακτηρίζει ως μυθιστόρημα. Σφίγγεται η καρδιά σου.
    Πάντως, σε συνέντευξή του αναιρεί κάπως τα φρικτά που γράφει στο βιβλίο:

  105. Nikos Kalli said

    Θα μου επιτρέψει ο φιλόξενος οικοδεσπότης να εκφράσω μια μικρή διαφοροποίηση. Έγραψε (όπως και πολλές άλλες ιστοσελίδες άλλωστε) ότι το Νόμπελ απονεμήθηκε στους ερευνητές «για την έρευνά τους σχετικά με τους μηχανισμούς προσδιορισμού θέσης του εγκεφάλου».
    Η επίσημη ανακοίνωση της σουηδικής ακαδημίας αναφέρει πως το βραβείο απονεμήθηκε
    «for their discoveries of cells that constitute a positioning system in the brain»
    http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/medicine/laureates/2014/

    Έτσι όπως αποδόθηκε στα ελληνικά μπορεί να γίνει η παρανόηση ότι αφορά τον προσδιορισμό της θέσης του εγκεφάλου (και όχι τον προσδιορισμό από τον ανθρώπινο εγκέφαλο της θέσης μας εντός του περιβάλλοντος, όπως κατά τη γνώμη μου είναι το ορθό). Όπως γράφεται και στο Advanced Information της ιστοσελίδας των Νόμπελ οι βραβευθέντες βοήθησαν στην κατανόηση της δημιουργίας του εσωτερικού χάρτη και της αίσθησης του χώρου, που είναι απαραίτητα για να αναγνωρίζουμε και να θυμόμαστε το περιβάλλον μας, καθώς και να προσανατολιζόμαστε εντός αυτού ( ‘An internal map of the environment and a sense of place are needed for recognizing and remembering our environment and for navigation’ )

    Click to access advanced-medicineprize2014.pdf

  106. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    102: Ασφαλώς ο τονισμός της λέξης Νόμπελ είναι κάτι δευτερεύον, αλλά αφού το θέμα μου ήταν το Νόμπελ Ιατρικής δεν μου φαίνεται υπερβολικό να αφιερώσω παρεμπιπτόντως δυο αράδες.

    104: Στην «Πικρή ζωή», τη συλλογή πεζογραφημάτων του Κ. που κυκλοφόρησε φέτος:
    http://www.politeianet.gr/books/9789607597687-kotzioulas-giorgos-nireas-pikri-zoi-kai-alla-pezografimata-231996

    105: Ευχαριστώ για το σχόλιο και καλώς ήρθες. Νομίζω ότι ο όρος «σύστημα/μηχανισμός προσδιορισμού θέσης» είναι καθιερωμένος. Αν θέλαμε να εννοήσουμε τον προσδιορισμό της θέσης του εγκεφάλου, θα βάζαμε άρθρο: προσδιορισμός της θέσης…

  107. Theo said

    106:
    Ευχαριστώ, Νικοκύρη.

  108. physicist said

    Δεν θα ήταν σαφέστερο να πούμε «σύστημα του εγκεφάλου για τον προσδιορισμό της θέσης»;

  109. Νέο Kid Στο Block said

    108. Eγώ να προτείνω το φισφιριλάτο «Εγκεφαλικό σύστημα χωρικού ελέγχου» 🙂

  110. physicist said

    #109. — Ωραίοοοοοοοος!

  111. Νέο Kid Στο Block said

    110. Παίζει και το «Θεσιακή εγκεφαλική αυτοσυνειδητότητα» αλλά μάλλον κάνει για τίτλο σεμιναρίου εσοτέρικ πολτεργκάιστβισσενσάφτλιχες αποτέτοιο , με καθηγix και φοιτix …κι όχι για επιστημονική ορολογία, ε; 😆

  112. sarant said

    Τι να πω, το «σύστημα προσδιορισμού θέσης» μου φαίνεται καθιερωμένο, πχ
    http://www.oceanus.upatras.gr/?q=el/node/46

  113. physicist said

    #111. — Πράγματι. Το πρώτο που έγραψες βρωμάει μηχανικίλα από δέκα μέτρα, όπως δηλώνει και ο πατριαρχικός «χωρικός έλεγχος» — ολοφάνερος ματσοσοβινισμός. Ενώ το δεύτερο ευωδιάζει αεροθεραπεία, βότσαλα, ομοιοπαθητική και αγιουρβέντα. 🙂

  114. physicist said

    Νίκο, δεν είναι το «σύστημα προσδιορισμού θέσης» που προκαλεί την ασάφεια αλλά το «του εγκεφάλου» που ακολουθεί.

  115. odinmac said

    80, 97: short-term, long-term memory.

    Δεν καταλαβαίνω την δυσκολία.
    Βραχύχρονη, μακρόχρονη μνήμη, θα ‘λεγα.

    Πόσο λάθος σκέφτομαι;

  116. sarant said

    114: Αν αυτό προκαλεί σύγχυση, τότε τι να πει κανείς για τα αγγλικά; Άλλο το «σύστημα προσδιορισμού θέσης του εγκεφάλου» κι άλλο το «σύστημα προσδιορισμού ΤΗΣ θέσης του εγκεφάλου» (που δεν έχει και νόημα).

  117. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    115. Ναι,κι εγώ τα θεώρησα ως κοντοπρόθεσμη -μακροπρόθεσμη μνήμη που συνδέεται με τις εγχαράξεις. Οι παλιότερες βαθύτερες εξ ου και θυμούνται π.χ. την παιδική ηλικία ενώ ξεχνούν τα πρόσφατα. Αλλά πάλι,εννοεί σύντομη μνήμη ή πρόσφατη; Τελοσπάντων, θα πει κανένας ειδικός.

  118. "ετεροδημότισσα" said

    @116
    γιατί δεν έχει νόημα; δεν λέμε: «κούνα τον εγκέφαλό σου παιδάκι μου να ρθεις στα συγκαλά σου» ;
    Αντέ να προσδιορίσης τη θέση του εγκεφάλου μετά αν ακολουθη΄σεις τη συμβουλή

  119. Ψιλοθαλάσσωσα τη μετάφραση του Μάνλιου. Μάλλον σημαίνει «ν’ανέβεις στον ουρανό και να γνωρίσεις τη μοίρα, ενώ γεννήθηκες υποκείμενος στο νόμο της μοίρας, και να ξεπεράσεις τις φρένες σου και να κυριεύσεις τον κόσμο.” Εκτός που δεν έχει καμία σχέση με τον Αρχιμήδη, μου κακοφαίνεται που διαλέξανε παράθεμα αστρολογικού έργου για το μετάλλιο: η αστρολογία είναι για τα μαθηματικά το όνειδος της οικογένειας 🙂 Δεν μπορούσαν να βρουν τίποτε από κανένα εγκώμιο κανενός ΑΗΠ για την κατ’εξοχήν μάθησιν;

  120. physicist said

    #116. — Ακριβώς επειδή η εναλλακτική ερμηνεία είναι κωμική αποσπά την προσοχή, το τραβάει προς την καζούρα. Στ’ αγγλικά, για κάποιο λόγο (συνήθεια αφενός κι αφετέρου λόχω της χρήσης των αρχικών που είναι πλέον τυποποιημένος όρος), το brain’s GPS δεν φέρνει τέτοιους συνειρμούς. Γενικότερα προτιμώ τη σύνταξη με κάποιοα πρόθεση (σύστημα για …, διάταξη για τον … κλπ.) από τη γενική αλλά γούστα είναι αυτά.

  121. Γς said

    >Γενικότερα προτιμώ τη σύνταξη με κάποιοα πρόθεση

    Σύνταξη, ποια σύνταξη; Την κύρια ή την επικουρική;

  122. Μαρία said

    117
    http://www.psychologynet.gr/article.php?item=89

  123. physicist said

    Καλά, εσείς τουλάχιστον παίρνετε σύνταξη, μην παραπονιέστε. Εμείς μάλλον τη μπούτσκα με τον κύπρο θα πάρουμε.

  124. @115 odinmac

    short-term memory = πρόσφατη μνήμη, μνήμη προσφάτων γεγονότων, long-term memory μνήμη παρελθόντων γεγονότων (εννοείται ‘από μακρού’).

  125. Strata Stratoula said

    @119: —Καλέ μου Άγγελε, για αυτοδίδακτος 1 μηνός στά Λατινικά (που μάς είπατε προχτές πως γίνατε από προσωπική σας πρωτοβουλία) στήν πρώτη εφηβεία σας, νομίζω πως δεν τά πήγατε και τόσο άσχημα: όχι μόνο ΔΕΝ «τά θαλασσώσατε»» αλλά αποδώσατε κάτι που ΚΑΙ νόημα έβγαζε ΚΑΙ ταίριαζε με τό θέμα. Εγώ, εκτός που σάς εκτιμώ απεριόριστα για τήν νηφαλιότητά σας, τήν ευγένειά σας και τήν σοβαρότητά σας, επίσης σάς θαυμάζω, ειλικρινά! Γιατί, δεν σάς κρύβω ότι κι εγώ προσπάθησα να βγάλω νόημα από τό χωρίο πλην …εις μάτην. Βέβαια, η δεύτερη απόδοσή σας κι εμένα μού φαίνεται πιό στρωτή και πιό ταιριαστή στήν περίσταση.
    ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΩΣ μαζί σας: κι εμένα μού «κακοφαίνεται» η επιλογή τους, ΑΚΡΙΒΩΣ για τόν ίδιον λόγο!

  126. Νεοκίδιε, εγώ σε αγαπάω και νομίζω ότι πειραζόμαστε ελευθέρως.

    Μερικέςφορές λείπω, μερικές φορές συμμετέχω. Μερικές φορές προσπαθώ να κρατήσω τις κατακτήσεις μας. Μη με στενοχωρείς.
    Δεν κάνω κάτι με κακή πρόθεση, κι ελπίζω να φαίνεται αυτό.

    Έστω και χωρίς κάποιο τυπικό δικαίωμα, φροντίζω το Ιστολόγιό μας, όπως όλοι εδώ.

  127. @ 90 Πέπε

    Ο Pokorny και στο διαδίκτυο, αν και δεν είμαι σίγουρος ότι είναι πλήρης και πάντα σωστός

  128. @99 Πέπε
    Ο Pokorny και στο διαδίκτυο, αν και δεν είμαι σίγουρος ότι είναι πλήρης και πάντα σωστός

  129. odinmac said

    Λεώνικε, δεν έγραψα κάτι άλλο 😶

  130. Γς said

    123:

    «Την μπούτσκα με τον κύπρο»
    Το έλεγε ειρωνικά η γιαγιά μου [πέθανε πριν 40+ χρόνια].

    Κύπρο – κουδούνα και Μπουτσκο, μπούτσκα – πρόβατο ή γίδα της Πίνδου κοντά στο χωριό της. τα Δερβίζιανα της Λάκας-Σούλι.
    Που το ξέρεις; Εχεις καμιά σχέση με την περιοχή;

  131. physicist said

    #130. — Καταγωγή. Αλλά δες (αν τη βρεις, που δεν είναι κι εύκολο, κι εγώ από μνήμης) μια παλιότερη κουβέντα, νομίζω με τον Γρηγόρη, που έλεγε ότι η αρχική σημασία είναι «θα πάρω την μπιιιπ». Μετατράπηκε σε μπούτσκα και προστέθηκε κι ο κύπρος για ξεκάρφωμα.

  132. odinmac said

    Αγαπητέ Aγγελε (119) και αξιότιμη Strata Stratoula (125):

    H Γνώση είναι μέρος της Λογικής ή η Λογική είναι μέρος της Γνώσης;

    (Η ερώτηση έχει σχέση με τη απορία σας, ή τέλος πάντων με την νοηματοδότηση που δίνω εγώ, (χωρίς να σκεφτώ καν θα έλεγα), στην πρόταση.

    Υ.γ. : Δεν έχει και τόσο σημασία πως το νοηματοδοτώ εγώ, μπορεί να κάνω και λάθος.
    Θα μ’ ενδιέφερε όμως η γνώμη σας, όταν κάποια στιγμή ευκαιρήσετε.

    Να ‘στε καλά.

  133. Πάνος με πεζά said

    O προσδιορισμός θέσης, τουλάχιστον σε τοπογραφικά σχέδια, λέγεται και «γεωαναφορά», τα δε σχέδια «γεωαναφερμένα» ή «ενταγμένα». Δηλαδή σχέδια που ανοίγοντάς τα, ηλεκτρονικά ή δια ξεδιπλώματος, διαβάζουμε επάνω τους συντεταγμένες του Εθνικού Συστήματος (γνωστού και ως ΕΓΣΑ, οίκος ιδρυθείς το 1987), και καταλαβαίνουμε πού είμαστε.

    «Παγκόσμιο» σύστημα συντεταγμένων, τουλάχιστον με την «επίπεδη» έννοια (Χ,Υ) δεν υπάρχει, κι αυτό φυσικά έχει να κάνει με την καμπυλότητα της γης. Έτσι κι αλλιώς, και το εθνικό σύστημα κάθε χώρας, στην περιορισμένη της έκταση που «θεωρείται» επίπεδη, περνάει μέσα από κάποιους διορθωτικούς μετασχηματισμούς του γνωστού μας συστήματος παράλληλων/μεσημβρινών.

    Από μια μικρή ενασχόληση με τα σύγχρονα τοπογραφικά (δορυφορικά) συστήματα έμαθα ότι δίνουν καλύτερη ακρίβεια τις μεσημεριανές ώρες της ημέρας, ενώ υπάρχει και μια ενδεκαετής διακύμανση της ακρίβειας (δηλ. κάθε έντεκα χρόνια υπάρχει μια χρονιά που οι δορυφόροι βγάζουν μεγαλύτερα σφάλματα). Φαντάζομαι και τα δύο είναι επακόλουθα της κίνησης της Γης.

    Εδώ φυσικά, το σύστημα λειτουργεί αντίθετα από τον ανθρώπινο εγκέφαλο, δηλ. «απ’ έξω προς τα μέσα» : δύο -κατ’ ελάχιστον- ή περισσότεροι δορυφόροι «συλλαμβάνουν» το δέκτη, και με μια επίλυση με ρουτίνες ελαχιστοποίησης των σφαλμάτων, προσδιορίζεται «έξωθεν» η θέση του σημείου.

  134. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    122. Μαρία πολύ ευχαριστώ. Ακόμη μια φορά : τα απλά δεν είναι ‘οσο δείχνουν απλά. Και πίστευε και ερεύνα 🙂

  135. Foteini said

    short-term memory βραχυχρόνια μνήμη, μνήμη πρόσφατων γεγονότων
    long-term memory μακροχρόνια μνήμη, καλά εδραιωμένη μνήμη γεγονότων που συνεβησαν στο παρελθόν.

    Ο ιππόκαμπος δε σχετίζεται με την εν τω βαθει αισθηση (proprioception). Με αυτήν σχετιζεται η παρεγκεφαλίδα και ανώτερες σωματοαισθητικές περιοχές του φλοιού.
    Ο ιππόκαμπος δε σχετίζεταιμε την εντόπιση των ανωμαλιών του εδάφους. Αυτή ειναι δουλειά της παρεγκεφαλίδας.
    Επίσης δε σχετίζεται με το ευρος των κινήσεων.

    Τα κύτταρα εντοπισμού της θέσης του σώματος στο χώρο ειναι τα λεγόμενα place cells και περιγραφονται πολύ καλά στην wikipedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/Place_cell
    Οι νευρώνες αυτοί πυροδοτούν όταν το ζώο κοιτάζει ορισμένο σημείο στο χώρο ή/και πολλαπλά σημεία ή τόπους στο χώρο. Π.χ. μπορεί να εχω ενα place cell που να πυροδοτεί οταν κοιτάζω την κουζίνα μου από ψηλά και άλλο ένα όταν την κοιτάζω από το πάτωμα. Αυτο το τελευταίο μπορει να πυροδοτεί και όταν κοιτάζω το παράθυρο. Οταν αλλάξω δωμάτιο αυτά τα 2 νευρικά κυτταρα θα ενεργοποιηθούν στη θέα άλλων αντικειμένων και θέσεων.
    Χρησιμεύουν στην εσωτερική αναπαράσταση του χώρου, φτιάχνουν ένα internal map του εξωτερικού περιβάλλοντος και βοηθούν στην πλοήγησή μας στο χώρο αλλά και στις λειτουργίες της μνήμης. π.χ. βλέπουμε τμήματα αντικειμένων και θυμόμαστε μια διαδρομή ή ένα συμβάν του παρελθόντος.

  136. sarant said

    123-130-131: Μου είχε διαφύγει η έκφραση!

  137. SK said

    Για το πώς τονίζεται στα αγγλικά: δεν είμαι σίγουρος για την βρετανική προφορά, αλλά στην Αμερική κυριαρχεί το Νομπέλ, και όχι το Νόμπελ. (Το «ο» προφέρεται συνήθως ό-ου).

  138. Γς said

    131:
    Προφανώς «τον πούλο» σήμαινε αλλά η γιαγιά το έλεγε πιο κομψά.
    Κάποτε όταν ήμουν πιτσιρίκι μου είπε να προσέξω γιατί φαινόταν ο «τσόκος» μου [πουλάκι μου].

    Πέθανε στα 94 από πτώση, αλλά πρόλαβε στα 92 της να μάθει να διαβάζει!
    Κι η άλλη η γιαγιά μου η Μανιάτισα [που της οφείλει κάτι μηνιάτικα ο προπάππους του Νικοκύρη στο Οίτυλο] κι αυτή στα 94 πέθανε, από πτώση στις ελιές της.

    Γονίδια τους σίγουρα έχω και εύχομαι να τις φτάσω και να τις ξεπεράσω προς μεγάλη θλίψη του ασφαλιστικού μου ταμείου 😉

    Α, έριξα το χωριό της Ηπειρώτισσας γιαγιάς στο γκουγκλ και έπεσα σε ένα βίντεο που είναι γεμάτο με φωτογραφίες που τράβηξα μία φορά [από τις δύο] που επισκέφτηκα το χωριό πριν 30 τόσα χρόνια.
    Π.χ. στο 0:38 είναι τα πιτσιρίκια μου.
    Που τις βρήκανε; [και δεν θυμάμαι που τις έχω ανεβάσει]

  139. sarant said

    135-137: Καλώς ήρθατε και ευχαριστούμε!

  140. Γς said

    138:
    Το βίντεο

  141. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    #131

    Ένας τρελός επιστήμονας και μερικοί άλλοι (Δημήτρης Σαραντάκος)

  142. Νέο Kid Στο Block said

    Πάνο, επικουρικά σ’αυτά που έγραψες, και κάπως διευκρινιστικά ειδικά για το GPS (μιας κι αυτό κυριαρχεί στο νήμα) να πως πως το σύστημα GPS χρησιμοποιεί το WGS (World Geodetic System -Παγκόσμιο Γεωδαιτικό Σύστημα) το οποίο εισήχθη το 1984 και καθιερώθηκε ως «πρότυπο γήινο ελλειψοειδές» παγκοσμίως (αντικαθιστώντας το πρώτο «παιδί»/προϊόν των δορυφόρων ,το GRS (Geodetic Reference System) του 1980.
    Το GPS χρησιμοποεί λοιπόν το WGS ως επιφάνεια αναφοράς και ως σύστημα για υπολογισμό γεωγρ.πλάτους, μήκους και υψομέτρου. Τώρα πρακτικά οι χαρτογραφικές και γεωδαιτικές αποτυπώσεις για «μεγάλα εμβαδά» δηλαδή μικρές κλίμακες (χώρες ,κ.λ.π) συχνότατα χρησιμοποιούν παραδοσιακά σφαιρικά μοντέλα (αυτό γίνεται για ευκολία στους υπολογισμούς . Οι εξισώσεις στο άλλο μοντέλο είναι πολύ πιο πολύπλοκες). Αντίθετα όμως στις αποτυπώσεις σε μεγάλη κλίμακα,που αφορούν δηλαδή σε μικρές περιοχές, χρησιμοποιείται ΠΑΝΤΑ το ελλειψοειδές μοντέλο (αν χρησιμοποιούνταν το σφαιρικό,τα λάθη (σε αποστάσεις,εμβαδά ή διευθύνσεις /γωνίες) θα ήταν κολοσσιαία).
    Τώρα το τι ακριβώς σημαίνει «ελλειψοειδές εκ περιστροφής» (που υποτίθεται πως είναι η Γη (αν βγάλουμε βουνά,λαγκάδια κ.λ.π.) είναι μεγάλη ιστορία, μιας και εννοούμε στην πράξη μια φανταστική-ιδεατή επιφάνεια που θα περιέγραφε την κατάσταση ΑΝ το επίπεδο της θάλασσας ήταν το ίδιο σε όλα τα σημεία του πλανήτη, πράγμα που δεν συμβαίνει. Αυτό που γίνεται τεχνικά (και με τεχνικούς όρους) είναι πως για τη Γεωδαισία και τη Χαρτογραφία του GPS (και συναφών συστημάτων) «Γεωειδές» είναι η επιφάνεια του βαρυτικού πεδίου της Γης , το δυναμικό του οποίου είναι σαθερό, και αυτό χρησιμοποιείται ως αναφορά στην υψομετρία για τη μέτρηση υψομέτρου μιας ζώνης. Με αρκούντως ικανοποιητική ακρίβεια.

  143. gregan said

    Νίκο, αυτή η περίεργη προφορά του nobel στο Forvo που άκουσες είναι η προφορά μιας ομόγραφης λέξης που σημαίνει noble,ευγενής, αριστοκρατικός, ευπατρίδης κ.λπ. Έχεις δίκιο, ακούγεται νΟομπΕλ. Αλλά το όνομα του Άλφρεντ προφέρεται Νομπέλ και τίποτ’ άλλο. Τώρα αν εμείς που το λέμε λάθος γουστάρουμε να το λέμε λάθος είναι αλλουνού παπά βαγγέλιο. Σκέψου να φώναζαν εσένα Σαράντακος ή Σαραντακός ή εμένα Κονδυλής ή Κόνδυλης. Κάτι ανάλογο του Τσόρτσιλ. Συνεχώς το ακούμε Τσέρτσιλ, όμως όχι, εκεί εμείς, Τσόρτσιλ, και του κοτσάρουμε και κάνα ωμέγα καμιά φορά, έτσι για περισσότερη μεγαλοπρέπεια, ε; Τσώρτσιλ!

  144. gregan said

    Ξέρω ότι διαφωνείς για το Τσόρτσιλ-Τσέρτσιλ οπότε μπορείς να το αγνοήσεις. Απλώς το ανέφερα σαν παράδειγμα κάκιστης προφοράς επωνύμου.

  145. spiral architect said

    @133, 142: Κάτι παίζει με την ακρίβεια του στρατιωτικού απέναντι στο πολιτικό GPS, όπως και με το GPS το ελεγχόμενο από τους ρώσικους δορυφόρους, αλλά δεν αδειάζω να ψάξω τώρα. Αυτό που θυμάμαι σίγουρα, είναι ότι, πρόσφατα σε αντίδραση για το (οθντκ) εμπάργκο της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία, ο Πούτιν είχε απειλήσει -μεταξύ άλλων- ότι θα έκλεινε το ρώσικο στρατιωτικό GPS.

  146. spiral architect said

    @145 cont:
    M-code Frequency Information
    GLONASS
    και ο απαραίτητος ανταγωνισμός:
    Russian GLONASS to Boost Yield Capacity by 50% – Putin | Russia | RIA Novosti

  147. physicist said

    #140. — Ωραία μέρη αυτά, Γς … αλλά και τραχιά, αφιλόξενα, έφυγε όλος ο κόσμος από κει. Αν και τα Δερβίζιανα φαίνονται να είναι κεφαλοχώρι, βλέπω Δημαρχείο και δόξες μεγάλες.

    #141. — Μπράβο, Γρηγόρη!

  148. Γς said

    145:
    >ο Πούτιν είχε απειλήσει -μεταξύ άλλων- ότι θα έκλεινε το ρώσικο στρατιωτικό GPS.

    Και σιγά μην δεν έχουμε ραδιοσυχνότητα να ζεσταθούμε [όπως το ρώσικο αέριο].

    Κάποτε όμως ένας πτηνοτρόφος στην τότε περιοχή εκπομπής της ΕΙΡΤ ζέσταινε τις κοτούλες του με την ισχύ της κεραίας που έκλεβε επαγωγικά.

  149. Γς said

    103:

    >μια μεγάλη σχετικά φράση δεν θα επιβίωνε τόσους αιώνες αν δεν είχε ρίμα

    Και στη μνήμη του πατρός μου που λόγω ρίμας θυμόταν το πάθημά του στο σχολαρχείο όταν απάντησε λανθασμένα για κάποιο μέλλοντα στον δάσκαλο [καθηγητή;]:

    -Κύριε, κύριε. Ρήσω!
    -Να σε κατουρήσω

  150. spiral architect said

    Από το καλό εκλαϊκευμένο ιστότοπο φυσικής http://www.physicsgg.me μια απάντηση σε εύλογη ένσταση αναγνώστη για το «GPS του εγκεφάλου»:
    “This year´s Nobel Laureates have discovered a positioning system, an “inner GPS” in the brain that makes it possible to orient ourselves in space…”
    Άλλοι λοιπόν ήρξαντο χειρών αδίκων. 😉

  151. sarant said

    143: Να το συμβιβάσουμε: Ο Αλφρέδος Νομπέλ άφησε το κληροδότημα για το βραβείο Νόμπελ; Το όνομα του δωρητή είναι δικό του, αλλά το βραβείο διεθνής λέξη. Οπότε, λέω εγώ, αφού το Νόμπελ έχει καθιερωθεί αυτό είναι το σωστό.

    150: Ήταν, ας πούμε, δύσκολο να αντισταθεί κανείς στην εκλαϊκευση.

  152. ΠαπαΣτρούμφ said

    38, Λεώνικε, τίποτα από αυτά που αναφέρετε δεν εμπλέκει τον ιππόκαμπο, μάλλον κάπου έχετε μπερδευτεί. Αρκετά εμπλέκουν την παρεγκεφαλίδα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα κάνει η παρεγκεφαλίδα από μόνη της.
    Για την αίσθηση της εικόνας του σώματος (body image και body schema) βλ. http://en.wikipedia.org/wiki/Body_schema, και για περισσότερη ανάλυση: Gallagher, S. (2005). How the body shapes the mind. Oxford University Press. Για το αιθουσαίο-οφθαλμικό αντανακλαστικό βλ. http://en.wikipedia.org/wiki/Vestibulo%E2%80%93ocular_reflex.
    Ο ρόλος του ιππόκαμπου στην παρακολούθηση της θέσης μας στο χώρο, μέσω των κυττάρων θέσης και πλέγματος, εξηγείται στη wikipedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Place_cell και http://en.wikipedia.org/wiki/Grid_cell) όπως ήδη υποδείχθηκε παραπάνω. Για το ρόλο του ιππόκαμπου στη μνήμη, που θεωρείται ο σημαντικότερος, πρόσφατα κυκλοφόρησε μια συναρπαστική διήγηση για τον διασημότερο ασθενή στη μέχρι τώρα ιστορία της νευροψυχολογίας, του H.M.: Corkin, S. (2013). Permanent present tense. New York: Basic Books.

  153. Μα τι εξαίρετο κείμενο! Ενδιαφέρον, από όλες τις πλευρές.
    Και τι όμορφη φράση : «..Το μόνον της ζωής μου αλίευμα»….παραπέμποντας σε Βιζυηνό, βέβαια.
    Ευχαριστούμε.

  154. sarant said

    153: Εγώ σας ευχαριστώ και καλώς ήρθατε!

  155. Ριβαλντίνιο said

    @ 63, 69, 71

    » πιγκουίνος – πολική αρκούδα «,» ΔΕΝ ΖΟΥΝΕ στόν ίδιον χώρο »

    Αστειότητες !

    😉

  156. Emphyrio said

    144: Αμ τι να πει ο καημενος ο Church που στον δρομο που του χαρισαμε εγινε Τζωρτζ; Αντε να’ρθουν οι κληρονομοι του να τον τιμησουν – πού θα τους παμε και πώς θα μας πιστεψουν;

  157. Γς said

    Να κι ο Πατρικ Μοντιανό στο Βραβείο Νομπέλ Λογοτεχνίας.
    Ναι της Θεσαλονικιάς οικογενείας Μοντιάνο.
    Συχνά πυκνά ο Πατρίκ αναφέρεται στην Θεσαλονίκη και τον Σαλονικιό παππούυου

  158. Γς said

    Θεσσαλονίκη

  159. Γς said

    Πατρίκ Μοντιανό: Σε έναν απόγονο της Θεσσαλονίκης το Νόμπελ Λογοτεχνίας

    http://news.in.gr/culture/article/?aid=1231354280

  160. Γς said

    Δεν θα έπρεπε ο Μπουτάρης να στείλει «τα πιο θερμά του συγχαρητήρια» στον Πατρίκ Μοντιανό;

    Πατρίκ, πατριωτάκι του Λεώ

  161. Εαμοβούλγαρος said

    Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί,

    μόλις επέστρεψα οίκοι μετά από 3ήμερη περιοδεία στην Επαρχία και γράφω γρήγορα για να πέσω για ύπνο. Αρχικώς ευχαριστώ θερμώς τον κ. Σαραντάκο που άκουσε την παράκλησή μου και «σήκωσε» αυτή την θαυμάσια ανάρτηση για την ετυμολογία του Ιππόκαμπου, ο οποίος Ιππόκαμπος «έδωσε» το φετεινό Νόμπελ της Ιατρικής.

    1) Ο Εαμοβούλγαρος δεν θα κουραστεί να το επαναλαμβάνει: Ο κόσμος κινδυνεύει από τους φανατικούς μονοθεϊστές. Δείτε τί αποκάλυψε σήμερα η Daily Mail: Οι Τζιχαντιστές θα γίνουν κινούμενες «βόμβες Έμπολα» για να μολύνουν όλο τον Δυτικό Κόσμο και να πάνε στον Ισλαμικό Παράδεισο να γαμούν ουρί…

    http://www.dailymail.co.uk/news/article-2786433/Could-Ebola-used-weapon-ISIS-Terror-experts-raise-prospect-jihadists-infecting-spreading-virus-Western-countries.html

    Την ίδια ακριβώς μέθοδο ακολουθούσαν οι Πρώτοι Χριστιανοί που γκρέμιζαν τα αγάλματα των Εθνικών για να γίνουν άγια λείψανα,
    έκαιγαν τους ναούς τους κλπ. Και μετά μυξοκλαίγανε οι άθλιοι, που οι Ρωμαίοι τους έκαναν τροφή για τα λιοντάρια. Όσοι δυσκολεύονται να διαβάσουν την ειδησάρα της Daily Mail, ας πάνε εδώ να την διαβάσουν στα ελληνικά.

    http://www.protothema.gr/world/article/417056/pithanes-kinites-vomves-ebola-oi-tzihadistes-/

    Γι’ αυτό ο «τσεκουράτος» Μαυρουδής Βορίδης συνεκάλεσε σήμερα Παρασκευή έκτακτη σύσκεψη στο Υπ. Υγείας για τον Έμπολα. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Θέλω να δώ (τώρα που θα αρχίσει να θερίζει ο Έμπολα) αν οι καλοί χριστιανοί τύπου Blog-oti-nanai θα πάνε να περιθάλπουν τους αρρώστους, ή θα γίνουν «Λούηδες» και θα κρυφτούν στις κρυψώνες τους. Θυμίζω πως ο Μέγας Βασίλειος που περιέθαλπε λεπρούς ήταν «καταγώγιον πάσης ασθενείας» κατά τον Γρηγόριο τον Θεολόγο και τα τίναξε στα 48 του. Τα 10 τελευταία χρόνια της ζωής του τρεφόταν με μία χορτόσουπα που του έδινε ο πρώην επιστάτης του πατέρα του, γιατί ο ίδιος (ακολουθώντας τις παρανοϊκές εντολές του Ραββίνου Χριστού) είχε μοιράσει όλη την τεράστια περιουσία του στους φτωχούς..

    2) Εγώ μόνο έναν ζώντα χριστιανό κληρικό παραδέχομαι: Τον πατέρα Θεμιστοκλή Ξανθόπουλο (Ελληνο-Αυστραλόςκαι πρώην ρόκ τραγουδιστής) που κάνει ιεραποστολή χρόνια στη Σιέρρα Λεόνε και δήλωσε προ ολίγου ότι θα μείνει να πεθάνει από Έμπολα μαζί με το ποίμνιό του. Διαβάστε εδώ την φοβερή περιγραφή του πατρός Θεμιστοκλέους για τον τρόμο που σκορπά στο πέρασμά του ο Εμπόλα…

    http://www.protothema.gr/greece/article/416980/pateras-themistoklis-den-feugo-apo-ti-siera-leone-akoma-kai-an-moluntho-apo-ton-ebola-/

    3) Νέα δικαίωση για τον Εαμοβούλγαρο: Ιταλοί ερευνητές ανεκάλυψαν προ ολίγου ότι τα μήλα προκαλούν σεξουαλική διέγερση στις γυναίκες και τις κάνει να θέλουν να «παρθούν».

    http://www.protothema.gr/zoi/article/416953/asunithisti-meletita-mila-veltionoun-ti-sexoualiki-zoi-ton-gunaikon/

    Έτσι εξηγείται γιατί ο Εβραίος Θεός Γιαχβέ (τουτέστιν ο Ιησούς Χριστός πριν ενσαρκωθεί) οργίστηκε όταν η Εύα έφαγε το μήλο που της έδωσε ο Σατανάς: Διότι ΔΕΝ ήθελε (ο Γιαχβέ) να καβλώνουν οι γυναίκες κατά την διάρκεια της σεξουαλικής πράξεως. Ακριβώς το ίδιο που κάνουν οι Ισλαμιστές στην Αφρική και αλλαχού με την κλειτοριδεκτομή: Κόβουν την κλειτορίδα των κοριτσιών για να μήν ηδονίζονται κατά την διάρκεια της συνουσίας…

    4) Σημαντική είδηση για το παρόν Ιστολόγιο: Ο Τρελαντώνης Σαμαράς γράφει στο πολυτονικό!.. Δείτε την επιστολή που έστειλε στον Πρόεδρο της Βουλής για την επανένταξη του Νικήτα Κακλαμάνη στην Νέα Δημοκρατία

    http://www.protothema.gr/politics/article/416924/o-nikitas-kaklamanis-epistrefei-sti-nd/

    5) Τελειώνω με τον αγαπητό σε όλους μας κύριο Γς (σχόλια 157+158+159+160) και τον Γαλλο-Εβραιο-Βελγο-Έλληνα Πατρίκ Μοντιάνο που τιμήθηκε χθές 9 Οχτώβρη με το φετεινό Νόμπελ Λογοτεχνίας. Θα πώ κάτι που θα καραφλιάσει πολλούς: Ο Πατρίκ είναι ένα είδος Μπόμπυ Φίσερ (σ.σ.; ο κορυφαίος σκακιστής όλων των εποχών): Αν και κατά 50% Εβραίος, ο Πατρίκ μισεί θανάσιμα τον Εβραίο πατέρα του γιατί επί Κατοχής συνεργάστηκε με τους Ναζί, με τους Γάλλους μαυραγορίτες κλπ. Όλα τα βιβλία του Πατρίκ ειρωνεύονται τον Εβραϊκό τρόπο ζωής και γι’ αυτό η Σουηδική Ακαδημία τον βράβευσε, ενώ οι ίδιοι οι Γάλλοι περίμεναν να ξαναπάρουν το Νόμπελ Λογοτεχνίας μετά από 30 χρόνια:

    http://www.protothema.gr/world/article/417008/therma-sugharitiria-olad-se-modiano-eidiki-mneia-sto-simadiko-tou-ergo-/

    Για να εκδικηθεί το Ισραήλ!.. (Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ ξέρουν τί φοβερή κόντρα έχει ξεσπάσει τις τελευταίες εβδομάδες μεταξύ Σουηδίας + Ισραήλ, επειδή οι Σουηδοί ανεγνώρισαν το Παλαιστινιακό Κράτο). Και πώς θα το εκδικηθεί; Απλούστατα, τώρα που βραβεύτηκε με το Νόμπελ ο Πατρίκ Μοντιάνο, όλος ο κόσμος θα ενσκήψει στα γραπτά του και θα αρχίσει να αναρωτιέται πολλά: Παραδείγματος χάριν πώς ένας Εβραίος (ο μπαμπάς του Πατρίκ) θησαύριζε επί Κατοχής, όταν οι υπόλοιποι συμπατριώτες του γινόσαντε πρώτη ύλη για την Γερμανική Σαπωνοποιΐα; Πώς γίνεται ένας Εβραίος (ο Πατρίκ) να σατιρίζει τόσο άγρια στα βιβλία του τον Εβραϊκό τρόπο ζωής;

    Αν νομίζετε ότι ο Εαμοβούλγαρος παραφρόνησε, πηγαίνετε εδώ

    http://bookzz.org/book/908567/cb676c

    και κατεβάστε την καλύτερη Βιογραφία του Μοντιάνο που έχει γραφεί μέχρι σήμερα (2004) και εξηγεί λεπτομερώς όσα περιληπτικώς ανέπτυξα παραπάνω.

    Ώ του θαύματος, τα περί μαυραγορίτου πατρός τα ανεκάλυψαν και οι δικοί μας οι Ρωμιοί

    http://www.protothema.gr/culture/books/article/416937/ston-patrik-modiano-to-nobel-logotehnias-/

    Συγγνώμη για τα τυχόν λάθη μου, διότι έγραψα αυτό το σχόλιο πολύ βιαστικά
    Καληνύχτα σε όλους

    Με Αγάπη Χριστού
    ΕΑΜΟΒΟΥΛΓΑΡΟΣ

    ΥΓ: Περί Αστερίξ θα σάς γράψω σήμερα τα μεσάνυχτα κι έχω πολλά να πώ. Περιμένω και την δεύτερη σημερινή ανάρτηση του κ. Σαραντάκου για να μήν επαναλαμβάνω τα ήδη γνωστά

  162. Ριβαλντίνιο said

    @ 161 » 3ήμερη περιοδεία στην Επαρχία «-» μονοθεϊστές »
    Θυσίασες κανέναν παρανοϊκό εγκληματία χριστιανό στον Μολώχ ?

    » τροφή για τα λιοντάρια »

    Δεν χαμπαριάζαμε !

  163. cronopiusa said

  164. cronopiusa said


    ΣΤΗ ΜΑΛΑΛΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΝΔΟ ΚΑΪΛΑΣ ΣΑΤΙΑΡΤΙ ΤΟ ΝΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 2014

  165. spiral architect said

    Άξιζε το μπλε LED να βραβευθεί με το Νόμπελ Φυσικής 2014; | physicsgg

Σχολιάστε